Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Έχουμε κυβέρνηση με κορμό

Posted by sarant στο 28 Ιανουαρίου, 2015


voutsis

Διατάξτε, κύριε Υπουργέ!

Με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, όπως ήταν εδώ και πολύ καιρό η διατύπωση την οποία προτιμούσε να χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας και τα άλλα στελέχη του κόμματος, προκαλώντας απορία για ποιο λόγο να γίνεται αυτή η κάπως δύσκαμπτη περίφραση («κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ») αντί για μια συντομότερη και σαφέστερη («αριστερή κυβέρνηση», «κυβέρνηση της Αριστεράς»).

Μια πρώτη απάντηση είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε ότι θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας και η διατύπωση αυτή προεξοφλούσε αυτή της την εκτίμηση. Δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι. Πεποίθησή μου είναι ότι ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας (ένα ενδεχόμενο που θα είχε μάλλον επιτευχθεί αν ψήφιζαν οι γεννηθέντες το 1997) ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσίαζε και πάλι κυβέρνηση όχι αποκλειστικά συριζική ούτε αμιγώς αριστερογενή και θα επιδίωκε να πετύχει τη συμμετοχή και άλλων πολιτικών δυνάμεων σε αυτήν. Τούτο δε τόσο επειδή το ανοιχτό πνεύμα είναι σύμφυτο με την κουλτούρα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, όσο και διότι η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί απαιτεί ευρύτερες συσπειρώσεις.

Όμως, η αυτοδυναμία χάθηκε για λίγες χιλιάδες ψήφους ή αν προτιμάτε για δύο έδρες, κι έτσι η αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου μετατράπηκε από προαιρετική κίνηση σε αναγκαιότητα. Οπότε, ο βασικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάποιο άλλο κόμμα ή συλλογικότητα της Αριστεράς, είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ένα αντιμνημονιακό κόμμα της λαϊκής δεξιάς που γεννήθηκε από την απογοήτευση που αισθάνθηκε μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όταν ο Αντώνης Σαμαράς μεταμορφώθηκε μέσα σε μια νύχτα από λάβρο αντιμνημονιακό σε πειθήνιο λάτρη των μνημονίων.

Πολλοί σχολίασαν αρνητικά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντάς τους ακροδεξιό κόμμα, άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι όχι. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσω όσους δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα το όνειδος της εισόδου του πράγματι ακροδεξιού ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011. Ωστόσο, δέχομαι τις ενστάσεις των πρώτων, γιατί παραδέχομαι κι εγώ ότι η συνεργασία αυτή δεν με ενθουσιάζει. Δεδομένου όμως ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς χρονοτριβή, και ότι η διαδικασία διερευνητικών εντολών θα εναπόθετε την εντολή στα μιαρά χέρια του Μιχαλολιάκου, ήταν επιβεβλημένο να αναζητηθεί σύμμαχος. Και οι άλλοι διαθέσιμοι σύμμαχοι, αφού το ΚΚΕ έχει επιλέξει τον παγκοσμίως μοναχικό δρόμο της απόλυτης άρνησης, περιφρονώντας βαθιά την παράδοση όλων των κομμουνιστικών κομμάτων από το 1934 και δώθε, δεν ήταν παρά το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Και παρόλο που με το Ποτάμι δεν μας «χωρίζει πολιτισμική άβυσσος» (για να δανειστώ την έκφραση του Αλέξη Τσίπρα), έχω την αίσθηση ότι μαζί του η συνεργασία θα ήταν πολύ περισσότερο επεισοδιακή απ’ όσο θα είναι με τους ΑΝΕΛ. Έκανα και μια σφυγμομέτρηση στο Facebook από την οποία διαπίστωσα ότι οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν σε συντριπτική πλειοψηφια τους ΑΝΕΛ, αν και χωρίς ενθουσιασμό, παρά το Ποτάμι. Την ίδια γνώμη φαίνεται να έχει και ο φίλος μας ο Στέλιος, που μάλιστα τη διατύπωσε και έμμετρα.

Ωστόσο, θα ήθελα να μην εστιαστεί η σημερινή συζήτηση ειδικά στους ΑΝΕΛ, και ιδίως στα περί ψεκασμών και ψεκασμένων, επειδή αυτό θα είναι το κύριο θέμα στο αυριανό μας άρθρο.

Θέλω όμως να πω τη γνώμη μου για τη νέα κυβέρνηση συνολικά και με ενδιαφέρει να ακούσω τις δικές σας εκτιμήσεις.

Θα ξεκινήσω από τα αρνητικά. Καταρχάς, δεν βλέπω ποια πλεονεκτήματα έχει η απόφαση (που είχε πάντως εξαγγελθεί) για περιορισμό του αριθμού των υπουργείων σε 10, πέρα από το ότι μας έδωσε την πρώτη υποψήφια «λέξη του 2015», τη λέξη «υπερυπουργείο» (όπως είπε ο φίλος Κορνήλιος). Ίσως έτσι εξασφαλίζεται καλύτερος συντονισμός, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Το νέο σχήμα μπορεί να γίνεται πιο ευέλικτο, πάντως μικρό δεν είναι αφού αριθμεί συνολικά 41 θώκους (χρησιμοποιώ τον όρο αυτό για υπουργούς, υφυπουργούς, αναπληρωτές συλλήβδην). Είναι ωστόσο μια βελτίωση σε σύγκριση με την απερχόμενη κυβέρνηση η οποία, αν μέτρησα καλά, είχε 46.

Πιο σοβαρό αρνητικό στοιχείο είναι κατά τη γνώμη μου ο πολύ χαμηλός αριθμός των γυναικών, μόλις 6, ή έστω 7 αν υπολογίσουμε και τη μέλλουσα πρόεδρο της Βουλής, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είναι το τρίτο τη τάξει πρόσωπο στην ιεραρχία της εξουσίας. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει σημαία του την ισότητα των φύλων, έπρεπε να έχει καλύτερες επιδόσεις εδώ, όσο κι αν σε απόλυτους αριθμούς και περισσότερο σε ποσοστά η κυβέρνησή του αντιπροσωπεύει μια μικρή βελτίωση σε σύγκριση με την απερχόμενη κυβέρνηση (7 γυναίκες σε 42 πόστα ενώ πριν 5 σε 47).

Μια ουδέτερη παρατήρηση, που μπορεί να ακουστεί και θετικά και αρνητικά, είναι ότι υπάρχουν πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, και μάλιστα πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής. Επίσης, ενώ στις παραδοσιακές παλαιοκομματικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γινόταν εργώδης προσπάθεια να τηρηθεί η γεωγραφική ισορροπία μεταξύ των διάφορων περιφερειών της χώρας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρεί αυτή την παράμετρο, αν σκεφτούμε ότι (εκτός λάθους) κανείς υπουργός της δεν εκλέγεται σε δυο μεγάλες περιφέρειες, που μάλιστα έδωσαν μεγάλα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο (δεν θα μετρήσω τον Αλέξη Τσίπρα, παρόλο που εξελέγη (και) στην Άρτα, ούτε τον (πρεβεζάνο στην καταγωγή) Ευκλ. Τσακαλώτο που εκλέχτηκε στην Β΄ Αθηνών). Φαίνεται ότι δεν πάρθηκαν υπόψη τα κριτήρια του παλαιοκομματισμού.

Και βέβαια κανείς σχεδόν από τους νέους υπουργούς δεν έχει ασκήσει δημόσια εξουσία στο παρελθόν, κάτι που μπορούμε να το εκτιμήσουμε ποικιλότροπα, έχει και θετικές και αρνητικές πτυχές, αλλά κυρίως θετικές. Για να επαναλάβω την ατάκα ενός φίλου την ώρα της ορκωμοσίας, «αν πήγαιναν όλοι αυτοί στο Μαξίμου πριν απο 5 χρόνια, θα επέμβαιναν τα ΜΑΤ».

Από την άλλη πλευρά, αν κρίνουμε την κυβέρνηση αποκλειστικά με βάση τα προσόντα και την κατάρτιση των νέων υπουργών (και πάλι, στον όρο περιλαμβάνω και αναπληρωτές και υφυπουργούς), νομίζω ότι η σύγκριση με προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ολοφάνερα θετική. Στη νέα κυβέρνηση συγκαταλέγονται προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ η απερχόμενη είχε Ντινόπουλους και Γιακουμάτους. Μένει βέβαια να δοκιμαστούν οι προσωπικότητες στην πράξη -τα αναντίλεκτα προσόντα δεν εγγυώνται την επιτυχία. Επίσης, νομίζω πως οι νέοι υπουργοί είναι πρόσωπα άφθαρτα, φορείς ενός νέου πνεύματος, άνθρωποι πολύ πιο κοντά στον μέσο πολίτη από τους προκατόχους τους. Αυτό ισχύει ιδίως επειδή οι νέοι υπουργοί δεν είναι από πολιτικά τζάκια και δεν μπήκαν στην πολιτική έχοντας κληρονομήσει τη βουλευτική έδρα και τον υπουργικό θώκο.

Δεν θέλω να ξεχωρίσω πρόσωπα, αλλά εσείς αν θέλετε μπορείτε στα σχόλια να αναφέρετε θετικά και αρνητικά για τα στελέχη της νέας κυβέρνησης. Πάντως, έχω πολύ καλή γνώμη για ορισμένους υπουργούς, οχι όμως για όλους -για μερικούς, και δεν εννοώ τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ, έχω επιφυλάξεις. Αλλά θα τα δούμε αυτά στην πορεία.

Κάποιοι θεώρησαν παροπλισμό της Ζωής Κωνσταντοπούλου την τοποθέτησή της στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, αφού είχε δημιουργηθεί η παράδοση να επιλέγονται για τη θέση αυτή πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας, που συχνά βρίσκονται προς τη δύση της πολιτικής τους σταδιοδρομίας, και όχι μάχιμοι πολιτικοί. Υποθέτω όμως πως η τοποθέτηση θα έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της -άλλωστε, παρόλο που το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής συνήθως είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικό, τούτη τη φορά δεν θα είναι έτσι, αφού η νέα Πρόεδρος θα έχει να χειριστεί το χρυσαβγίτικο αγκάθι και τις θαμμένες δικογραφίες. Το γεγονός ότι το ρηχό Ποτάμι διαφώνησε έντονα με την τοποθέτηση αυτή, μάλλον έπαινο αποτελεί.

Και κλείνω με μερικές ακόμα επισημάνσεις:

* Το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή η υπουργοποίηση του κ. Νικολόπουλου, που είχε προταθεί από τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, και που θα ήταν ντροπή, δείχνει ότι τον τόνο στην κυβερνητική συνεργασία τον δίνει, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ.

* Πολύ θετική βρίσκω την παρουσία στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως του κ. Πανούση ή του κ. Τσιρώνη (από τους Οικολόγους)

* Η τοποθέτηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στη νεοπαγή θέση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και η εξαγγελία της για ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών με κάνουν να ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει στο περιθώριο τα θέματα εκείνα στα οποία οι ΑΝΕΛ έχουν ριζικά διαφορετική θέση (όπως είναι, ας πούμε, το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων).

Αλλά μάλλον είπα πολλά -περιμένω τις δικές σας επισημάνσεις, τα σχόλια και τις διαφωνίες σας για τούτην εδώ την πρώτη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα. («Κυβέρνηση Τσίπρα», δεν το περίμεναν και πολλοί αυτό πριν από τρία χρόνια!)

 

444 Σχόλια προς “Έχουμε κυβέρνηση με κορμό”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Πράγματι ζούμε ιστορικές στιγμές.
  Κάτι σαν ραντεβού με την ιστορία

 2. Λγς said

  Ένα σχόλιο μόνο στα σύντομα: Παρότι επικροτώ φυσικά, ως γυναίκα ψηφοφόρος, την ανάληψη θέσεων από γυναίκες, με ενοχλεί αυτή η μέτρηση ποσοστών. Δε θεωρώ ότι πρέπει υποχρεωτικά για κάποιο λόγο να ισομοιράζονται οι θέσεις ευθύνης στα δύο φύλα. Υποθέτω κι εσείς, αγαπητέ οικοδέσποτα, δεν υπαινίσσεστε ότι το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής γυναικών στην κυβέρνηση οφείλεται σε μισογυνικά αισθήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κριτήριο είναι η αξιοσύνη του προσώπου, δεν με απασχολεί ποσώς το φύλο του.

  Καλή σας μέρα 🙂

 3. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Κακώς-κάκιστα λοιδορούν τον κυρ-Πάνο σαν «ψεκασμένο». Όσο και να γκουγκλίσετε δεν θα βρείτε κάτι που να ξέφυγε από το στόμα του ή από τη γραφίδα του περί ψεκασμών κλπ ηλιθιοτήτων. Συγκεκριμένα περί (αερο)ψεκασμών είχαν κάνει στο παρελθόν ερωτήσεις ο Βορίδης και ο Κουβέλης.

 4. spiral architect said

  Για τον Κουβέλη (όταν ακόμα ήταν στο Συνασπισμό και πριν τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ) η ερώτησή του ήταν αυτή.

 5. Κουνελόγατος said

  Συμφωνώ σχεδόν 100% με όσα γράφεις. Για το θέμα των γυναικών όμως, συμφωνώ με την από πάνω μου.
  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Όλοι κρίνονται από τη διάθεση και το αποτέλεσμα.
  Υ.Γ. Εφ’ όσον κάνει μια εθνική προσπάθεια, καλύτερα που συνεργάζεται, ακόμη καλύτερα που το κάνει με τον Καμμένο (κι ας έχουμε τεράστιες διαφορές), παρά με τον ποτάμη. Το 1941-1944 το Ε.Α.Μ. είχε στους κόλπους του ακόμη και βασιλικούς, τότε όμως ήταν πατριωτικό καθήκον. Αν αυτός κρατήσει τέτοια στάση, τι πειράζει; Κι επιπλέον, αυτός έχει το πρόβλημα, που ανέχεται μια αξία που λέγεται Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε ένα θέμα που έχει σηκώσει ψηλά.

 6. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Καλημέρα, θὰ σχολιάσω μόνο αὐτό:

  Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει σημαία του την ισότητα των φύλων, έπρεπε να έχει καλύτερες επιδόσεις εδώ, όσο κι αν σε απόλυτους αριθμούς και περισσότερο σε ποσοστά η κυβέρνησή του αντιπροσωπεύει μια μικρή βελτίωση σε σύγκριση με την απερχόμενη κυβέρνηση (7 γυναίκες σε 42 πόστα ενώ πριν 5 σε 47).

  Ἂν δὲ θέλουμε νὰ εἴμαστε σεξιστές, τὸ φύλο δὲν πρέπει νὰ ἀποτελεῖ κριτήριο γιὰ νὰ γίνη κάποιος ὑπουργός-ίνα. Ἂν ποῦμε ὅτι πρέπει νὰ βάλουμε μισοὺς καὶ μισοῦς, τότε ἄλλα προσόντα ποὺ χρειάζεται ὁ/ἡ ὑπουργὸς πᾶνε περίπατο καὶ σὲ μιὰ κυβέρνηση ἀπὸ τὴν ὁποία θὰ ἔχουν ὅλοι ὑπερβολικὲς ἀπαιτήσεις, κάτι τέτοιο θὰ ἦταν πολυτέλεια. Δέχομαι τὴν ἔνσταση ἂν μοῦ πῆς ὅτι γιὰ τὸ τάδε ὑπουργεῖο, ὑπῆρχε μιὰ γυναῖκα καλύτερη ἀπὸ τὸν ὑπουργὸ ποὺ τοποθετήθηκε. Ἂν ναί, πάω πάσο. Ἐπίσης πρέπει νὰ λάβουμε ὑπ’ὄψιν καὶ τὸ ἂν ἤθελαν οἱ γυναῖκες νὰ ἀναλάβουν πόστα ὑπουργῶν. Μήπως σὲ κάποιες προτάθηκε καὶ ἀρνήθηκαν;

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3-4: Μη μου καις το αυριανό 🙂

  2-5-6: Προσωπικά πιστεύω ότι επιβάλλεται ποσόστωση -όχι στο 50% βέβαια αλλά στο 30% για οποιοδήποτε φύλο- σε όλα τα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων επιχειρήσεων, στα ψηφοδέλτια εκλογών, στα υπουργικά συμβούλια, στα ανώτατα στελέχη υπουργείων. Ευτυχώς χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ η νέα Βουλή έχει το 30%. Αλλά το έχουμε συζητήσει στο παρελθόν και θα το ξανασυζητήσουμε.

  Επίσης πιστεύω ότι στον νομό Ροδόπης και στον νομό Ξάνθης το 40%-60% των ανώτερων δημόσιων λειτουργών πρέπει να είναι μουσουλμάνοι.

 8. giorgos said

  Καλύτερα πού συνεργάστηκε μέ τους ΑΝΕΛ παρά μέ τό ποτάμι , ό στόχος τού ποταμιού πού είναι καθαρό δημιούργημα τής διαπλοκής ήταν νά κόψει τήν αυτοδυναμία , πράγμα πού πέτυχε .

 9. Pirros said

  Στο site του Θεοδωράκη, το γνωστό και μη εξαιρετέο protagon, οι Ποταμίσιοι αρθογράφοι έχουν βγάλει ήδη τα μαχαίρια. Εκείνο που μ’ ενοχλεί πολύ σε δαύτους δεν είναι τα επιχειρήματά τους, καλά ή κακά είναι σεβαστά, αλλά η αφ’ υψηλού αντίληψή τους ότι είναι η ελίτ και έχουν να κάνουν με την πλέμπα.

 10. Νέο Κid said

  Οι μη υπουργίνες σχολιάστηκαν αρνητικά και από διεθνή μέσα ,ευμενώς γενικά διακείμενα απέναντι στο Συρίτσα. Προσωπικά θεωρώ πιο σεξιστική την ποσόστωση για χάρη της ποσόστωσης.

 11. Πάνος με πεζά said

  Tα σύντομα σχόλιά μου, και προ της ανάγνωσης του άρθρου :

  – Κορυφαία, συγκινητική στιγμή, η υπογραφή από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ένας άνθρωπος τυφλός μόλις από τα 10 του, από έκρηξη παλιάς χειροβομβίδας, φτάνει στον υπουργικό θώκο αποδεικνύοντας πως η ανθρώπινη δύναμη αντιπαρέρχεται πολύ περισσότερες δυσκολίες από αυτές που συνήθως βρίσκουμε ως δικαιολογία για τα πάντα…

  – Για το Χρήστο Σπύρτζη χρωστάω κάτι : λόγω μνημονιακής υποχρέωσης, οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, για τα έτη 2011-2014, της τάξης των 340 ευρώ το μήνα, έπρεπε να αυξηθούν στα 450 (όπως περίπου είναι σήμερα). Ο Σπύρτζης προσέβαλε επανειλημμένα στο ΣτΕ την απόφαση αυτή, και το διάστημα της τριετίας αυτής, τα ειδοποιητήρια έρχονταν με τις παλιές, μικρότερες εισφορές. Φέτος το Δεκέμβριο, η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ, κατά φημολογία, όπως αποδείχτηκε, και όχι κατά πράξη, αποφάσισε να τον παρακάμψει και να στείλει το «μπουγιουρντί» των 36 αυτών μηνών ως ένα ωραίο ληξιπρόθεσμο ποσόν στις ΔΟΥ, εν αγνοία των μηχανικών και χωρίς καμία ειδοποίηση, και φυσικά ως ποσόν ικανό να οδηγήσει σε κατασχέσεις, σύμφωνα με την τελευταία νομολογία.
  Το θέμα έμεινε εκεί, κι ο Σπύρτζης μετακόμισε στα υπουργικά έδρανα. Του εύχομαι να πετύχει, όχι από μικροψυχία για να γλυτώσω ένα 1800άρι -αυτό έτσι κι αλλιώς είναι προδιαγεγραμμένο κάποια στιγμή να το δώσουμε-, αλλά για να δω την όποια στήριξή του στον κλάδο μας, που σήμερα είναι ίσως στα χειρότερά του.

  – Δεν παύω να απορώ με την «εξαφάνιση» του Γιάννη Μηλιού.Χρεώθηκε αρκετή από τη «λέζα» της οικονομικής θολούρας του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη διετία, κι έτσι, «σαν ήσυχος θάνατος», εξαφανίστηκε τόσο από τη βουλευτική εκλογή όσο και παό τις οικονομικές αρμοδιότητες. Είπα κι από χτες ότι σίγουρα τον θεωρούσα ικανότερο από τη Νάντια Βαλαβάνη στο συγκεκριμ.ενο τομέα, αλλά προφανώς εδώ πρέπει να μπήκε στη μέση κάποια έλλειψη χημείας με το Βαρουφάκη.Μην ξεχνάμε ότι ο Μηλιός όπως είπαμε είναι ερευνητής της οικονομίας, κι όχι ακαδημαϊκά σπουδάσας αυτή…

  – ο «ψυχρός» Γιάννης Βαρουφάκης είναι μεν μεγάλη ελπίδα, έχει όμως δημιουργήσει και διάφυερα δευτερεύοντα φαινόμενα, ναρκισσισμού, ξερολίασης κλπ. Μακάρι να είναι σύνοδα μιας αληθινής και σωστής γνώσης και πρακτικής, που θα εξελιχθεί σε θετικότερα πράγματα, από αυτά που περιμένουμε ήδη από το…2011, κατά ΓΑΠ. Ωστόσο, δε μπορώ να μη μεταφέρω το έξυπνο ανέκδοτο που ήδη βγήκε :
  «Τώρα που ο Βαρουφάκης, που τα ξέρει όλα, έγινε Υπουργός, ποιός θ’ απαντάει στο Google;» 🙂

  – ο παρορμητικός Πάνος Καμμένος εύχομαι να βρει το σωστό πεδίο δράσης στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, που πάντα ζητάει ορμή και γρήγορη σκέψη.

  – ο Γιάννης Πανούσης μας επαναφέρει σε παλιότερης κοπής Υπουργούς Προ-Πο. Εύχομαι η ηλικιακή του απόσταση τόσο από τους «μπαχαλάκηδες» όσο και από την ηλικία των Σωμάτων Ασφαλείας, σε συνδυασμό με την καθηγητική του ιδιότητα, να μην αποβεί «τοίχος» αποστείρωσης με το πρόβλημα, κατά τα πρότυπα Μαρκογιαννάκη. Η ηλικία του Κικίλια ήταν σαφώς καλύτερη για το συγκεκριμένο τομέα. Ας ελπίσουμε όμως, η καλή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους μετανάστες, και, κατά πολλούς κακεντρεχείς, με τους ίδιους τους «μπαχαλάκηδες», να αποτελέσειβοήθημα ώστε να μη χαθεί ο έλγεχος από έναν «θεωρητικό» καθηγητή.

  Αυτά σαν πρώτες σκέψεις.

 12. Πάνος με πεζά said

  Και κάτι που ξέχασα, η Έλενα Κουντουρά διαιωνίζει μια -κακή- πράδοση «γλάστρας» στον Τουρισμό, κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική, ανεξάρτητα από τα ικανά ή όχι πρόσωπα.

 13. "Ετεροδημότισσα" said

  7
  Σε καμία περίπτωση το θρήσκευμα ή η απουσία αυτού δεν πρέπει να είναι κριτήριο πρόσληψης σε θέσεις δημοσίου- και ιδιωτικού- συμφέροντος. είπαμε να μην γυρίσουμε στον εμφύλιο αλλά μην πάμε και στην οθ. αυτοκρατορία!

  Το ίδιο ισχύει και για τον σεξουαλικό προσανατολισμό φυσικά, δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο.

  Αν εννοείται ότι οι μειονπτικοί, όπως βέβαια και οι μετανάστες που έχουν πολιτογραφηθεί, επιβάλλεται να έχουν ίσες ευκαιρίες, και ότι σε ένα χώρο όπως η ροδοπή και η Ξάνθη που είναι πλειοωηφία θα έπρεπε να εκπροσβπούνται ανάλογα, ανεξάρτητα αν πιστέυουν σε θεό ή όχι, συμφωνώ.

  Για μένα δεν τίθεται θέμα ποσόστωσης στις γυναικές. δεν ήθελα να δω τόσο% ή τόσο% γυναίκες στην κυβέρνηση. αλλά τόσα ικανά στελέχη θυληκού γένους στο Σύριζα και τόσες καλές και ικανές εξωκοινοβουλευτικές επαγγελματίες τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στην ιδιωτική οικονομία, και να μη βρουν κανα δυο-τρεις παραπάνω; λίγο κουλό μου κάνει

 14. cronopiusa said

 15. Νέο Κid said

  Πολύ καλή επιλογή-συμφωνία το Αμυνας για το συνάδελφο Καμενοβελίξ. Θα αναλάβει τας παρελάσεις και τους μπουφέδες της Εθνικής Φρουράς . Τώρα, αμα χρειαστούμε τίποτις λιανοτούφεκα ή παλιόβαρκες και προκύψει κανα μεζεδάκι…ε! Δε θ αλλάξει και την κενονία ο Τσιπραδόρ σε ένα τέρμηνο. Ας είμεθα πραγματισταί!

 16. "Ετεροδημότισσα" said

  @11
  «Τώρα που ο Βαρουφάκης, που τα ξέρει όλα, έγινε Υπουργός, ποιός θ’ απαντάει στο Google;»

  εύχομαι τώρα που έγινε υπουργός να σταματήσει «να απαντάει στην Google». Μου έκανε πολύ κακή εντύπωση που βιάστηκε να ανακοινώσει την υπουργοποιήσει του στο ιστολόγιο του. Εντάξει βρε παιδί μου χαλάρωσε, ανασκουμπώσου τώρα να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος!

 17. 11 Υπάρχει μια φήμη για το Μηλιό που σχετίζεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω να διαψευστεί 🙂

 18. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Φίλος στέλνει μέιλ όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει:

  Ορθά αναφέρεις τον αποκλεισμό των 18άρηδων αλλά μάλλον ξέχασες τους αναγκαστικά «εξορισμένους» νέους (και όχι μόνο) που έφυγαν για μια μπουκιά ψωμί έξω…. Κι αυτοί επίσης αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες… .

  11-17: Την έχω υπόψη μου κι εγώ αυτή τη φήμη. Να δούμε.

  9: Ακριβώς, αυτό το αφυψηλού μου τη δίνει και μένα.

 19. Πάνος με πεζά said

  @ 11 : Ένα από τα παροράματα στο βιαστικό κείμενό μου, τα «συνοδά», και όχι «σύνοδα». Έτσι δεν είναι;

 20. Νέο Κid said

  Δύτα, θα έχεις τους λόγους σου για την ένσταση, αλλά αν επιτρέπεται,γιατί τζήηζ για πρόεδρας ο Μηλιός; θα είναι πιο ανύπαρκτος από τους ανύπαρκτους; 🙂

 21. Δεν είπα ότι ο Μηλιός πάει για πρόεδρος. 😉

 22. "Ετεροδημότισσα" said

  ασ μην δραματοποιούμε τις καταστάσεις. Για τους περισσότερους δεν πρόκειται «για μια μπουκιά ψωμί». πρόκειται για πρώτο μισθούς καλύτερους από αυτούς που θα παίρνανε στην Ελλάδα προ κρίσης.

  Επίσης για τους «εξορισμένους νέους» ειδικά αρσενικού γένους καλό είναι να ξεκαθαριστούν τα στρατολογικά και τα πρόστιμα ανυποταξίας ή τουλάχιστον να οριστεί μια διαδικασία με 5 χαρτιά που χρειάζονται, τα ίδια όμως σε κάθε προξενείο/ πρεσβεία για να κυρηχθεί κανείς κάτοικος εξωτερικού. όχι κάθε υπάλληλος να μας ζητάει άλλα αντί άλλων με επίσημες μεταφράσεις επί μεταφράσεων!

  Για να δούμε και τον καμμένο. Το Υπ. Εθν. Άμ. δεν είναι μόνο μπουφέδες και μίζες, έχει να κάνει και με την καθημερινή μας ζωή!

 23. Πάνος με πεζά said

  Ο Μηλιός για ΠτΔ; Αυτό κι αν ακούγεται ανέκδοτο… Όχι, ο Τσίπρας θέλει να «τραβήξει» ένα δαρύ χαρτί της ΝΔ, για να την αφήσει να «μαραζώσει» ακόμα περισσότερο στα χέρια του Σαμαρά. Κι αν αυτό το χαρτί δεν είναι ο Αβραμόπουλος, θα μπορούσε να είναι και η Ντόρα…

 24. Μαρία said

  Άγριο κράξιμο Σπίρτζη απο τους ανταρσυες. (Εγκαταλείποντας το πασοκ υποστήριζε τη δημαρ αν θυμάμαι καλά)
  http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/01/blog-post_42.html

  17
  Μπορεί και να μην διαψευστεί. Η αντικατάσταση του κυρίου Τίποτα προσφέρει ένα καλό πόστο στο συριζα.

 25. Δεν θα σου κάτσει όμως στο λαιμό ο κ. Τ. σε τέτοια μεγαλεία; (νυν απολύοις…)

 26. sarant said

  19: Ναι, έτσι είναι.

  17-24: Κάτι τέτοιο ακούγεται.

 27. Νέο Κid said

  Αυτό για τους ποταμίσιους και το τουπέ τους ισχύει! Είδα το πρωί στη νερίτ εκείνον τον ηθοποιό μήτσο απ’τη διαφήμιση με τη χωριατοπούλα, μου διαφεύγει το όνομά του.βγήκε βολευτής. Μίλαγε με ελαφρώς μεγαλύτερη περιφρόνηση και αυθεντία απ’αυτή του βασιλιά-Ηλιου στον ιπποκόμο του. Ρε τα νούμερα καλάμι που έχουν καβαλήσει…

 28. Alexis said

  #27: Αυτόν εδώ λες;
  Νίκος Ορφανός λέγεται, καλλιτεχνικό «Κίτσος» 🙂

 29. μήτσκος said

  «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει στο περιθώριο τα θέματα εκείνα στα οποία οι ΑΝΕΛ έχουν ριζικά διαφορετική θέση (όπως είναι, ας πούμε, το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων).»

  Συνασπιζόμενος με τους ΑΝΕΛ, ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ τα θέματα αυτά τα έβαλε ήδη στο περιθώριο.

 30. Δεν παρατήρησε κανείς ότι η Βούλτεψη επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά; Το χαρτί υγείας είχε εξαφανιστεί. Από το Μαξίμου, μόνο, βέβαια…

 31. Καλημέρα κ. Σαραντάκο και λοιποί συμμετέχοντες κι αναγνώστες. Το σχόλιό μου είναι παράπλευρο του θέματός σας και έχει να κάνει με τη χαμένη αυτοδυναμία. Το δημοσιεύω θεωρώντας ότι πρέπεο ν’ ακουστεί και ζητώ συγνώμη αν παραδρομολογήσω τη συζήτηση. Εάν ναι, διαγράψτε το. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για τη φιλοξενία του.

  Παρακάτω αποπειρόμαι να ερμηνεύσω -πέραν του κομματικού ανταγωνισμού και της τρομοκρατίας των ΜΜΕ- το πως παρά τρίχα κόπηκε η αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ:

  – Απαγορεύτηκε στους 18χρονους να ψηφίσουν. Χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ψήφοι.
  – Απαγορεύτηκε (όπως πάντα) στους Έλληνες διαμένοντες στο εξωτερικό να ψηφίσουν εξ αποστάσεως. Χάθηκαν (δεκάδες) χιλιάδες ψήφοι.
  – Ακόμη και σήμερα δεν παρέχονται δωρεάν ακτοπλοϊκές/αεροπορικές/υπεραστικές μετακινήσεις σε ψηφοφόρους που αδυνατούν να πληρώσουν τα εισητήριά τους για να ψηφίσουν. Χάθηκαν χιλιάδες ψήφοι.
  – Σε αρκετούς ψηφοφόρους, ίσως σε χιλιάδες, είχαν αλλάξει τελευταία στιγμή τα εκλογικά τμήματα που ψήφιζαν δίχως ΠΟΤΕ να τους προειδοποιήσουν, και πολλοί απ’ αυτούς λοιποίν δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν. Έχω παραδείγματα τόσο οικείων όσο και φίλων μου: πραξικοπηματικό.
  – Αρκετούς ψηφοφόρους που είχαν εδώ και καιρό κάνει αίτηση ετεροδημότη δεν τους ειδοποίησαν ΠΟΤΕ ή μόλις την τελευταία στιγμή ότι η αίτησή τους λόγω γραφειοκρατίας δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα ούτε και αυτοί να προλάβουν/μπορέσουν να ψηφίσουν. Έχω παράδειγμα φίλης, και στις εφημερίδες διάβασα πως πρόκειται για μαζικό περιστατικό. Και εδώ χαθήκαν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες ψήφοι.
  – Σε αρκετά εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, αρκετά μέλη εφορευτικών επιτροπών ή δικαστικοί αντιπρόσωποι και γραμματείς δεν πήγαν ποτέ ή αρκετά καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να παρακωλυθεί και καθυστερήσει η διαδικασία: ελληνικό.
  – Σε ορισμένα εκλογικά τμήματα είχαν ορίσει στην εφορευτική επιτροπή ανθρώπους ηλικίας 100 ετών και άνω, πράγμα που, με τη σειρά του, δυσχαίρεινε και καθυστέρησε την εκλογική διαδικασία: ελληνικό κι αυτό.
  – Δεν υπήρχε καμία πρόνοια για ψηφοφόρους αρκετών δυσπρόσιτων περιοχών οι οποίοι θα έπρεπε να μεταβούν ολόκληρα χιλιόμετρα για το εκλογικό τους τμήμα αντί αυτό απλώς να βρίσκεται στην περιοχή τους. Και από κει χάθηκαν ψήφοι, ίσως χιλιάδες.
  – Προεκλογικά, σε ορισμένα τμήματα όπως και εκλογικά περίπτερα, ιδιαίτερα της Αριστεράς, συνέβησαν επίσης βανδαλισμοί, τραμπουκισμοί και επιθέσεις εκφοβισμού: καραμανλικό.

  Όλα τα παραπάνω αντλήθηκαν από τον Τύπο, τη νομοθεσία καθώς και ιδιωτικές συζητήσεις με αρκετούς συνψηφοφόρους.

  Καλημερίζω.

 32. cronopiusa said

  Εγώ άκουσα φήμες που ελπίζω να επαληθευτούν για τον Kώστα Γαβρά Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Αναπληρωτης υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, από συσπείρωση αριστερών μηχανικών

  Ανησυχητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο νέο κυβερνητικό σχήμα

  Leonidas Vatikiotis: ¿Es radical el programa económico de Syriza?

 33. spiral architect said

  Άιντε, κάντε πέ-, πέρα να περάσω
  Άιντε το χορό, χορό σας μη χαλάσω
  Αμ’ πώς δα, αμ’ τι δα, στο παραθύρι σ’ είδα

  Άιντε, καραγκού-, γκούνα, καραγκούνα
  Άιντε με σαγιά, σαγιά και με ζιπούνια
  Αμ’ πώς δα, αμ’ τι δα, κάνα καλό δεν είδα

  Άιντε θα πουλή-, πουλήσω τα κατσίκια
  Άιντα να σου πά-, σου πάρω σκουλαρίκια
  Αμ’ πώς δα, αμ’ τι δα, σε γέλασα, σε πήρα

 34. μήτσκος said

  @31, φίλε Άρη
  Νομίζω ο Νικοκύρης γράφει για τους 18χρονους επειδή στις μικρές ηλικίες ο Σύριζα παίρνει υψηλά ποσοστά. Τα γενικότερα προβλήματα της εκλογικής διαδικασίας που περιγράφεις δεν αφορούν μόνο τους ψηφοφόρους του Σύριζα, οπότε δεν βλέπω γιατί επηρέασαν την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

 35. spiral architect said

  @31, 34: Μην είστε τόσο σίγουροι για την προοδευτικότητα της ψήφου των 18άρηδων στην εποχή μας. :/

 36. Μαρία said

  27
  Ρίφι, αυτό το ξέχασες; http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=38200

  κι αυτό http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=31992 του καλαμοκαβαλάρη.

 37. Νέο Kid Στο Block said

  28. Ναι,Αλέξη. Αυτόν έλεγα. ☺

 38. Πάνος με πεζά said

  Θα ήθελα και τη γνώμη του Νοικοκύρη για τον Τάσο Κουράκη, στο χώρο της Παιδείας. Εντάξει, είναι καθηγητής (αλλά της Ιατρικής) με «έμφαση έρευνας σε θέματα Παιδείας», αλλά σίγουρα δεν υπήρχε κάποιος καλύτερος;

 39. Μαρία said

  38
  Κακή επιλογή.

 40. Αρχή άνδρα δείκνυσι!

 41. Νέο Kid Στο Block said

  36. Πώς να ξεχάσω κάτι που δεν ήξερα; ☺

 42. Μαρία said

  41
  Το είχαμε σχολιάσει τότε.

 43. @34

  Φίλε Μήτσκο,

  πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου. Λάβε όμως υπόψιν σου τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων: 8.53%, οχτώμιση μονάδες. Λάβε επίσης υπόψιν σου ότι τελικά η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε για κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψήφων. Οι ψήφοι που χάθηκαν με τους τρόπους που παρέθεσα, όπως όλα έδειξαν, επρόκειτο να είναι περισσότερες προς το ΣΥΡΙΖΑ παρά προς τη ΝΔ, ίσως με διαφορά (ξανά) 8-9 μονάδων. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψήφους (έχασαν και τ’ άλλα κόμματα, συμφωνούμε), πιθανότατα εκείνες που θα εξασφάλιζαν αυτοδυναμία, αυτή είναι η πεποίθησή μου.

 44. ΚΑΒ said

  Ο Βαρουφάκης, νομίζω, δεν ήταν καλή επιλογή,
  ο Κουράκης ήταν πολύ κακή , χωρίς το νομίζω.

 45. Πάνος με πεζά said

  @ 39 : Εγώ θα τον έλεγα Μίκυ Μάους με κοτσίδα, αλλά ας πούμε ότι είμαι υποκειμενικός…
  http://www.newsbeast.gr/files/temp/B081810B7BA9B5F977F1C8253541D61B.jpg http://www.athensmagazine.gr/photos/articles/thumbs_large/b38fc75be2e27201f5ab7668777db8f7.jpg

 46. physicist said

  Ο Φωτάκης αξιότατος.

  (Τόγραψα και χτες στο άλλο νήμα, το λέω κι εδώ που είναι μαζεμένα).

 47. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  29: Το αν τα έβαλε στο περιθώριο θα φανεί στην πράξη. Αν π.χ. φέρει ή όχι το Σύμφωνο Συμβίωσης.

  31-34-35: Εδώ που τα λέμε, μεβάση κάποιο έξιτ πολ οι 19-34 έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσον όρο, ενώ οι 35-64 μεγαλύτερο (και οι 65+ έφεραν πρώτη τη ΝΔ)

  38-39: Κι εγώ κακή γνώμη έχω…

 48. IA said

  Η νεα κυβερνηση Συριζα ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμενο δυνατό: Κουρουπλής, Κοτζιάς, Σγουρίδης, Τόσκας αλλά και η ΝΔ παραμένει στην κυβερνηση με τα γενοσημα της: Καμμένος, Κουντουρά, Κόλια
  Από εκεί και πέρα προβληματισμο δημιουργει και η παρουσία του Σπ. Σαγια σαν γραμματεα του υπ. Συμβουλίου (νομικός σύμβουλος Cosco)

  Από εκει και περα πολλα περισσοτερα και πιο σημαντικα κοινα εχουν οι πολιτικες και ιδεολογικες θεσεις του συριζα με αυτές των Ανελ και του Ποταμιου (όλοι ταγμενοι στον ευρομονοδρομο και στον δικαιοτερο καπιταλισμο) παρα με το ΚΚΕ και δεν αποτελει ψογο η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αλλα επιβεβαιωση της φυσης του Συριζα. Ομοιος ομοιω λεει και η παροιμια

 49. Alexis said

  #31: κ. Μανουρά, βρίσκω υπερβολικά τα περισσότερα από αυτά που γράφετε.
  π.χ. πόσο «…τελευταία στιγμή» μπορεί να άλλαξαν τα εκλογικά τμήματα και πόσο μακριά μπορεί να ήταν αυτά τα τμήματα ώστε να μην προλάβουν κάποιοι να ψηφίσουν;
  Και εν πάση περιπτώσει επί της ουσίας συμφωνώ με το σχ. 34.

  #33: «σιγκούνια» λέει το τραγούδι βρε Σπιροειδή όχι …»ζιπούνια» 😀

 50. Perastikos said

  Όταν κάποιος είναι αντισημίτης και ομοφοβικός, είναι ακροδεξιός είτε τον λένε Καρατζαφέρη είτε Καμμένο. Θα περιμένω το αυριανό σας άρθρο για τους ΑΝΕΛ. Ευγενικά πάντως σας προτρέπω να δείτε τη σελίδα για τον Καμμένο στην Βικιπαιδεία, δηλαδή: το συγγραφικό του έργο, το ομοφοβικό τουίτ στον Βεστερβέλε (άφησε τα ίχνη του παρά το ότι το έσβησε), τις δηλώσεις του περί σιωνισμού στο youtube, την καταδίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση κλπ. Θέλω να πω, το να αποδείξει κάποιος ότι ο Καμμένος δεν έχει μιλήσει π.χ. για ψεκασμούς, είναι μάλλον εύκολο. Αλλά μου φαίνεται ότι (θα) είναι και πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα. H προαίρεση δεν έχει σχέση με την αλήθεια, και μ΄ αυτήν την έννοια οι ΑΝΕΛ δεν χρειάζονται ξέπλυμα. Δεν λέω ότι το κάνετε εσείς προσωπικά, αλλά αρκετοί Συριζαίοι το επιχειρούν τις τελευταίες ώρες. Εξάλλου, ο ίδιος ο Τσίπρας είχε πει ότι θα συνεργαστεί και με τον διάβολο. Αυτόν είχε σύμμαχο τα τελευταία χρόνια, με αυτόν πορεύεται και τέλος. ΄Οχι στα στρογγυλέματα και στο ξέπλυμα, πολιτική είναι.

 51. Γς said

  38:
  Γενετιστής είναι ο άνθρωπος, τι δεν σας αρέσει;

 52. ndmushroom said

  Για τον ΥΠΕΞ τι πιστεύετε; Διάβασα διάφορα (κακά) τελευταία (περί ύποπτων σχέσεων με το καθεστώς Πούτιν) και η πρώτη (ατυχής, κατ’ εμέ) επίδειξη (;) της μελλοντικής εξωτερικής πολιτικής που έγινε χτες με τη διαφοροποίηση της Ελλάδας από τη δήλωση του Συμβουλίου για τη Ρωσία δε με καθησυχάζει… Το τι γίνεται στην Ουκρανία είναι ένα θέμα, αλλά το αν θέλουμε, πριν από ιστορικής σημασίας επαναδιαπραγμάτευση, να τσακωνόμαστε με τους εταίρους μας για ζητήματα ήσσονος (για εμάς, τουλάχιστον) σημασίας είναι άλλο θέμα. Η διπλωματία και ο ιδεαλισμός ποτέ δεν ήταν καλοί φίλοι…

 53. Γιάννης Ιατρού said

  >25: … (νυν απολύοις…) .. βλ.
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/09/19/ekritsipras/#comment-133821
  🙂

 54. Πάνος με πεζά said

  Ο Σπύρος Σαγιάς δεν ξέρω πόσο θα μείνει. Θυμίζει έντονα την περίπτωση του Χάρη Παμπούκη…Συνήθως άνθρωποι με τόσο σοβαρά γραφεία και απλωμένο πεδίο δράσης, δε μπορούν για πολύ χρόνο να συγχρωτιστούν με πολιτικούς…

 55. Ρεγάλο στο Νικοκύρη: σήμερα στην ΕφΣυν με σκίτσο του Κουντούρη τιμούν το Μποστ:

 56. sarant said

  48: Αν πάντως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» επειδή οι υπουργοί που αναφέρεις είχαν περάσει από το ΠΑΣΟΚ, τότε η νέα κυβέρνηση κομμουνιστοκρατείται, διότι δες πόσοι έχουν περάσει από το ΚΚΕ: Τσίπρας, Δραγασάκης, Λαφαζάνης, Κοτζιάς, Σταθάκης, Χουντής, Στρατούλης, Βαλαβάνη, Κατρούγκαλος, Ήσυχος (αυτός ήταν και στο ΚΚ Καναδά),

  50: Το συζητάμε. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 69% των Ελλήνων έχουν αντισημιτικές απόψεις -είναι τάχα ακροδεξιοί;

 57. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, Νίκο!

  Πράγματι, καλή και αισιόδοξη εικόνα και προθέσεις, εν γένει!

  Θεωρώ λάθος, όμως, τον υπολογισμό της γυναικείας ποσόστωσης, εν ονόματι μιας ιδέας ήδη ξεπερασμένης, όπως είναι η «ισότητα των φύλων». Όλοι δουλεύουν ή πρέπει να δουλεύουν με την ίδια ζέση και τιμιότητα για τα κοινά, ασχέτως φύλου. Η λογική μου δεν αποκλείει σε κάποιο, κοντινό ή μακρινό, μέλλον μια κυβέρνηση με περισσότερες γυναίκες -όχι συγκριτικά με τη νυν αλλά σε απόλυτο βαθμό. Θυμάμαι ότι σε μια συζήτηση, πριν δύο χρόνια νομίζω, στο Βυζαντινό Μουσείο, με τη Μάρω Δούκα, την είχα ρωτήσει δημοσίως κάτι για την «γυναικεία λογοτεχνία», είχα μάλιστα αναφέρει και την Ρέα Γαλανάκη που, χωρίς να το ξέρω, βρισκόταν καθισμένη πίσω μου, ανάμεσα στο κοινό: Λοιπόν, υπήρξαν καταιγιστικές και οι δύο (η Γαλανάκη ζήτησε τον λόγο γιατί «αναφέρθηκε το όνομά της»): δεν υπάρχει γυναικεία λογοτεχνία αλλά μία ενιαία, γραμμένη από ανθρώπους για τους ανθρώπους. (Το ότι αργότερα συμμετείχε η μία ή και οι δύο -δεν θυμάμαι- σε εκλαϊκευμένη σειρά του Βήματος έργων ελληνίδων λογοτεχνών, θέλω να πιστεύω ότι είχε να κάνει περισσότερο με προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης και όχι με τις δημόσιες θέσεις αυτών των δύο σπουδαίων λογοτεχνών). Η ουσία είναι ότι συμφώνησα αλλά έφυγα λίγο … «σκασμένος» απ΄το Βυζαντινό Μουσείο, γιατί είχα δώσει, ενδεχομένως, την λανθασμένη εντύπωση μιας αντιπαράθεσης.

  Σε πιο πρόσφατο χρόνο, την ίδια ρητορική διάβασα κι από μια άλλη κυρία: Η Κατρίν Βελισσάρις, με αφορμή την βράβευση του Μοντιανό με το Βραβείο Νόμπελ, παρατηρούσε στο φέισμπουκ ότι από τα 8 Νόμπελ που απονεμήθηκαν σε γάλλο λογοτέχνη, κανένα δεν πήγε σε γυναίκα…

  Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει λόγος να θέτουμε την διαφορά των φίλων ως συνιστώσα παραγωγής του όποιου κοινωνικού έργου. Όλοι (και όλες -και λυπάμαι για τη ματσιστική προδιάθεση των δυτικών γραμματικών, που δεν διορθώνεται δυστυχώς μόνο με τα @) έχουμε το ίδιο, ισόποσο, μερίδιο ευθύνης. Την ίδια υποχρέωση. Ασχέτως φύλου.

  Παρενθετικά, σχεδόν, πρέπει να πω (ίσως και λίγο ex offitio) ότι περιμένω πολλά από την Τασία Χριστοδουλοπούλου στο μεταναστευτικό. Αυτούς τους ανθρώπους τους έχουμε ξεζουμίσει ώς εκεί που δεν πάει άλλο. Ας τους δώσουμε, επιτέλους, και κάτι. Κι αν όχι σ΄αυτούς, στα παιδιά τους, που πλέον είναι και δικά μας παιδιά. Το μέλλον στηρίζεται στους νέους ανθρώπους, ασχέτως φύλου, ασχέτως προέλευσης, κι αν οι δυνάμεις του Καμένου δεν θελήσουν να το δουν και να το παραδεχτούν θα πρέπει εγκαίρως να σπρωχτούν στην άκρη. Απ΄όπου προέρχονται, άλλωστε.

 58. ndmushroom said

  50
  Δεν νομίζω ότι διαφωνούν πολλοί με το ότι ο Καμμένος εκπροσωπεί το βαθύ (κοινωνικό) συντηρητισμό της ελληνικής δεξιάς και ακροδεξιάς. Υποθέτω, όμως, ότι ο σκοπός της συμμετοχής του στην κυβέρνηση αφορά άλλα θέματα (διαπλοκή, συμφέροντα, τα οικονομικά εν γένει), και υπό αυτήν την έννοια ήταν ο καλύτερος (ποιος καλύτερος; ο μόνος, δεδομένης της στάσης του ΚΚΕ) δυνητικός εταίρος σε μια κυβέρνηση με αυτές τις προτεραιότητες. Και εγώ έχω επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις αυτής της συνεργασίας στα κοινωνικά (για τα οποία άλλωστε ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ), αλλά αν κρίνουμε από τις πρώτες δηλώσεις (ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, διαβάζω σήμερα) και από την ιστορία του Νικολόπουλου, παραμένω αισιόδοξος ότι η συμμετοχή των ΑΝΕΛ δε θα εμποδίσει πολύ τις κοινωνικές αλλαγές που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν τα σχετικά νομοσχέδια (που εκτός απροόπτου θα περάσουν ούτως ή άλλως με τις ψήφους όσων αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί), αλλά δεν νομίζω πως θα διαλύσουν και τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας τους.

 59. RaspK said

  Τρισμέγιστη χαρά η τοποθέτηση του Κουρουμπλή, πραγματικά ένιωσα να πετάω διαβάζοντας σχετική ανακοίνωση.

  Ιδιαίτερη χαρά μου έδωσε και η ανακοίνωση για τις αλλαγές που προβλέπονται στο παιδαγωγικό σύστημα, ειδικά οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία (κάτι για το οποίο από σύμπτωση συζήτησα προτού διαβάσω σχετικά με τη σύζυγό μου).

  Η περίπτωση Σπίρτζη έχει ενδιαφέρον, αλλά ομολογώ πως δεν έχω γνώση των σχετικών αντικειμένων.

  Η ποσόστωση δεν επιβάλλεται, όπως ορθότατα λέει κι ο Νικοκύρης μας, στο 1:1, απλώς επιδιώκεται ελάχιστη ποσόστωση προκειμένου να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές, όπου άθελά μας παραβλέπουμε δυναμικά, ζωηρά και παραγωγικά στελέχη χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

  Ο Βαρουφάκης πιστεύω πως μπορεί να βάλει τα δύο πόδια των εξυπνάκηδων της Ευρώπης σ’ ένα παπούτσι. Μέχρι πρότεινος είχαν να κάνει με θρασύδειλους Σα(χλα)μαράδες και Βενιζέλ(ε)ους, τώρα που θα έχουν να κάνουν με κάποιον επιστήμονα του κλάδου δεν τους παίρνει.

  Για το protagon, δεν έχω να πω και πολλά σχετικά, ας πετάξω μόνο τρία ονόματα αναφορικά: Δήμου, Ταχιάου, και παλιότερα η Τριανταφύλλου.

 60. @49:

  Κ. Αλέξη, όπως έγραψα και στην κατακλείδα του πρώτου μου σχολίου, οι εκτιμήσεις και πληροφορίες του αντλήθηκαν από τον Τύπο, τη νομοθεσία οπως και ιδιωτικές συζητήσεις με αρκετούς συνψηφοφόρους. Δεν αποτελούν αποκυήματα φαντασίας ή συνομωσιολογίας. Και σε κάθε περίπτωση αποτελούν προσωπική πεποίθηση βασισμένη σε γεγονότα και όχι απόλυτο ισχυρισμό βασισμένο σε ψυχανεμίσματα και υποθέσεις. Όσο για το πόσο τελευταία στιγμή άλλαξαν τα εκλογικά τμήματα, πιθανολογώ ότι άλλαξαν μόλις αμά τη ανακοινώσει των εκλογών, ειδάλλως δεν θα υπήρχε λόγος να εκκινηθεί (η πάντοτε δύσκαμπτη) γραφειοκρατία για να γίνει κάτι τέτοιο. Όσο, δε, αφορά στην απόσταση, ξέρω πως πατέρας μου πχ που πάντοτε ψήφιζε στην πόλη του, όταν πήγε να ψηφίσει του ανακοίνωσαν πως πρέπει να πάει στο χωριό του, 30 χλμ μακριά. Πάντα ψήφιζε στην πόλη του, ανέκαθεν. Ευτυχώς τουλάχιστον εκείνος πρόλαβε και πήγε. Φανταστείτε τώρα τους Έλληνες που πήγαν απόγευμα να ψηφίσουν και ενημερώθηκαν πως πρέπει αντιστοιχως να μεταβούν σε μακρινές αποστάσεις. Ψήφισαν όλοι αυτοί οι ανθρώποι; Κάποιοι λοιπόν όχι. Συνεχίζοντας με την απόσταση, μία φίλη μου δεν ψήφισε καθόλου διότι ενώ είχε κάνει εδώ και τέσσερις μήνες αίτηση ετεροδημότη για να ψηφίζει Κρήτη αντί για Λήμνο, δυο μέρες πριν από τις εκλογές τηλεφώνησε (η ίδια) στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δει τι γίνεται, όπου την ενημέρωσαν ότι η αίτησή της είχε καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατίας και ότι δεν θα μπορούσε να ψηφίσει στην Κρήτη.

  Στη διάθεσή σας για οτιδήποτε παραπάνω σχετικά με τις υπερβολές μου.

  Φιλικά.

 61. Μαρία said

  56
  Άμα προσθέσουμε και τους αναθεωρητές του Μπανιά Βούτση, Κοντονή, Φωτίου, Φλαμπουράρη + Χριστοδουλοπούλου που ήταν στο Μαχητή, τον Τσιρώνη στη Β’ πανελλαδική, μαζεύονται πολλά κομμούνια.

 62. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Κύριε Μανουρά,

  διάβασα το σχόλιό σας στο 31 κι αναρωτιέμαι γιατί να εμμένουμε στην κατ΄εξαίρεσιν παθολογία αντί να αναγνωρίσουμε ευθέως την άψογη και πρωτοφανώς πολιτισμένη διενέργεια των πρόσφατων εκλογών;

 63. Perastikos said

  50: Πιθανόν όχι, αν όμως είναι ταυτόχρονα και ομοφοβικοί και με σαφείς εθνικιστικές θέσεις στα εθνικά θεματα (όπως οι ΑΝΕΛ), τότε τι άλλο χρειάζεται για να χαρακτηριστούν ακροδεξιοί ντεκλαρέ, κι όχι απλώς λαϊκή δεξιά; Σχολιάζω, γιατί με τρομάζει το «πράγματι ακροδεξιό ΛΑΟΣ» που διάβασα στο άρθρο, σε συνδυασμό με το «λαϊκή δεξιά». Δηλαδή, αν δεν είναι ακροδεξιός κάποιος που προτρέπει (ή έστω συμφωνεί) λάιβ σε λιντσάρισμα πολιτικού (Πάχτας), τότε τι είναι; Για να βάλουμε μέσα και το στοιχείο της βίας.

 64. Μαρία said

  59
  Η Ταχιάου είναι πια βουλευτίνα.

 65. spiral architect said

  Και επιτέλους ας σταματήσει αυτή η παπάτζα περί «μικρού (χαριτωμένου) ❤ και ευέλικτου σχήματος". Καθίστε εσείς, να σας φορτώσουν την τριπλή και διαφορετικού αντικειμένου εργασία και θα σας πω εγώ τα συχαρίκια. Τα σφάλματα, ακόμα και στο αντικείμενό σου θα είναι απανωτά.
  Ευέλικτος γίνεσαι όταν έχεις περιορισμένο αντικείμενο, όχι μικρό διοικητικό σχήμα. Όποιος θέλει μικρό και ευέλικτο σχήμα, να φωνάξει τον Άνακτα! 😛

 66. Spiridione said

  Με γεια τη νέα μας κυβέρνηση.
  Μια καλή κουβέντα να πω και για τον Παρασκευόπουλο – θα τον δούμε βέβαια και αυτόν στην πράξη.
  Πολύ φοβάμαι ότι θέματα όπως η συμμετοχή των γυναικών ή το σύμφωνο συμβίωσης και διάφορα άλλα παρόμοια είναι δευτερεύοντα αυτήν τη στιγμή. Η εξωτερική πολιτική, η οικονομική πολιτική βεβαίως και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι φλέγοντα θέματα. Βλέπω ότι η κυβέρνηση μπήκε φουριόζα και ανοίγει διάφορα θέματα. Ελπίζω να ξέρει τι κάνει.

 67. spiral architect said

  @64: Αυτό, πού το βάζεις! 😮

 68. @62:

  Κ. Λυκοτραφίτη,

  αναγνωρίζω ευθέως πως λειτουργικώς πράγματι επρόκειτο για τις βέλτιστες εκλογές που διεξήχθησαν ποτέ σ’ αυτή τη χώρα εν σχέσει με όλες τις παρελθούσες. Εντούτοις, η κατ’ εξαίρεσιν εκείνη παθολογία είναι που εκτιμώ πως στέρησε (συν τοις άλλοις) την αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ, εξού και ο λόγος που δημοσίευσα το σχόλιό μου.

 69. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @68,

  δεν ήταν, όμως, η αυτοδυναμία του το ζητούμενο. Το αντίθετο, μάλιστα, πολλοί -και μιλάω για ΣΥΡΙΖΑίους, βέβαια, μόνο- την φοβόντουσαν.

 70. cronopiusa said

  Μακάρι, κύριε Βαρουφάκη…

 71. sarant said

  63: Καταρχάς εγώ αναφέρομαι σε κόμματα κι εσείς σε πρόσωπα. Δεύτερον, το ΛΑΟΣ είχε άμεση συνάφεια και συνέχεια με το πολιτικό προσωπικό της δικτατορίας, οι ΑΝΕΛ κάθε άλλο. Οι ΑΝΕΛ είναι κατ’ εμέ κόμμα της λαϊκής δεξιάς, με το επιπλέον ειδοποιό χαρακτηριστικό ότι είναι αντιμνημονιακοί. Η ροπή προς τη συνωμοσιολογία είναι κάτι υπαρκτό αλλά δευτερεύον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γάλλοι τους χαρακτήρισαν souverainiste, όχι extreme droite. Και είχαν και στο κόμμα τους και πιο αριστερά στοιχεία, όπως ο Μαριάς ή η Γιαταγάνα (παλιότερα είχε κατέβει στα δημοτικά με το ΚΚΕ)

  61; Στον Μαχητή δεν ήταν και ο Δρίτσας;

 72. Ηλεφούφουτος said

  Δε μου αρέσει η ιδέα των ποσοστώσεων με βάση το φύλο, και μάλιστα μ εκνευρίζει όταν ακούω καμιά φορά να τίθεται και ως κριτήριο αριστεροσύνης ή προοδευτισμού, ότι δηλαδή όποιος δηλώνει αριστερός πρέπει αυτομάτως να είναι υπέρ των ποσοστώσεων.
  Παρ όλα αυτά βρίσκω το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στην παρούσα κυβέρνηση ανεξήγητα μικρό.
  Εμβρόντητο με άφησε μάλιστα η απόφαση να μην πάρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου το Δικαιοσύνης. Η κάθαρση που περιμένουμε ξεκινά απ τη δικαιοσύνη και σημαίνει έντονες συγκρούσεις με τα βρομερά κυκλώματα των δικαστών. Έχει τσαγανό σαν της Κωνσταντοπούλου αυτός που ανέλαβε τελικά υπουργός;
  Εξίσου απογοητεύτηκα που δεν πήρε η Βαλαβάνη το Εξωτερικών. Για τον Κοτζιά δε λέω ακόμα τίποτα. Αρχή άνδρα δείκνυσι.

  Με φοβίζει ο Βαρουφάκης. Όχι γιατί δεν ξέρει το αντικείμενό του αλλά γιατί σε μια κυβέρνση που αναμένεται να έχει προβλήματα συνοχής πώς θα λειτουργεί ένας νάρκισσος που θα θέλει να γίνεται πάντα το δικό του;

  24 τέλος: μμμ, δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Παρ όλ αυτά θα ήθελα (πρώτη φορά, πρώτη φορά) αριστερό ΠτΔ.

  Βέβαια η γενική εικόνα της κυβέρνησης είναι αξιοπρεπής, και όχι μόνο σε σύγκριση με το μάπετ σόου της προηγούμενης.

  Μ’ έστειλε η άποψη περί ποσοστώσεως μουσουλμάνων στη Θράκη.

  Για τους ΑΝΕΛ τα είπα προχτές.
  Ο ΚΛΙΚάτος εξυπνακισμός των τιποτένιων του διαπλεκόμενου Ποταμιού είναι η φυσική συνέχεια του ελιτισμού που έβγαζαν τα βαρίδια του παλιού Συνασπισμού (αυτοαποκαλούνταν «ανανεωτική πτέρυγα» -είχαν άριστες σχέσεις με τη διαπλοκή) και μόνο όταν ξεκουμπίστηκαν στη ΔΗΜΑΡ μπόρεσε να απογειωθεί η παράταξη ως ΣΥΡΙΖΑ πλέον.
  Ας το έχουν υπόψη τους όσοι στραβώνουν με τους ΑΝΕΛΛ.

  Το σύμφωνο συμβίωσης επαναλαμβάνω ότι μπορεί να το προωθήσει και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τωρινή Βουλή δίνει την απαιτούμενη πλειοψηφία (ακόμα κι η Μπακογιάννη θα το ψήφιζε) και αποκλείεται να ρίξει την κυβέρνηση ο Καμμένος για κάτι τέτοιο.

 73. sarant said

  65: Συμφωνώ. Ας είναι μικρός ο αριθμός των παρατρεχάμενων.

 74. Νικοκύρη, στο 71β

  Όχι στην ΚΟ Μαχητής, ο Δρίτσας είχε περάσει ένα φεγγάρι από την ΟΣΕ, νυν ΣΕΚ. Στη δεκαετία του ΄70 αυτά. Στη δεκαετία του ΄80, που τον γνώρισα, ήταν ανένταχτος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

 75. sarant said

  72: Δεν είναι σπάνιο σε περιοχές με μειονότητες να υπάρχει ποσόστωση για τους μειονοτικούς. Εκτός αν προτιμάς το σημερινό καθεστώς απαρτχάιντ.

 76. sarant said

  74: Ρώτησα, γιατί δεν ήξερα αν Τασία και Δρίτσας είχαν ομοιόμορφη πολιτική πορεία δηλ. αν συμμετείχαν στις ίδιες οργανώσεις. Νομίζω όχι.

 77. Angelos said

  Η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ είναι για μένα η μεγαλύτερη απογοήτευση των εκλογών. Χίλιες φορές καλύτερα με το Ποτάμι ή το Πασόκ (σκέψου!). Οι άνθρωποι, με πρώτο και χειρότερο των αρχηγό τους, είναι επιεικώς ημί-τρελοί, ασόβαροι, αρχι-ψευταράδες, επικίνδυνοι μαθητευόμενοι μάγοι. Μα, ο Τέρενς υπουργός; Είναι δυνατόν; Και μην τρελαθούμε, δεν είναι «λαϊκή δεξιά» οι ΑΝΕΛ. Φασισταριά είναι, ένα κλικ πιο δώθε από τους ΧΑΤΕΣ. Είναι οι άνθρωποι που έβγαζαν ψεύτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και με παιδική επιχειρηματολογία και ύφος), που υποστηρίζουν ό,τι κλισέ θεωρία συνομωσίας κυκλοφορεί (λίγη σημασία έχει αν αυτοί είναι οι περισσότερο «ψεκασμένοι», ή ο Κυρ-Φώτης, ο Βορίδης κ.α., τόσο χειρότερο γ’ αυτούς), που αναμένουν τη σωτηρία από «το ξανθό γένος», που πουλάνε Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία, που λαϊκίζουν χειρότερα και από τη ΧΑ. Ο θεωρητικός τους πρέπει να είναι ο Λιακόπουλος. Με λίγα λόγια είναι γραφικοί, που, όμως, μέσα στην κυβέρνηση μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι. Ο Καμμένος είναι ικανός να ξεκινήσει πόλεμο (χωρίς να ρωτήσει και κανέναν) νομίζοντας ότι είναι τσαμπουκάς στο δρόμο.

  Γενικά θεωρώ λάθος τη μονοθεματική αντιπαράθεση των τελευταίων ετών, «μνημονιακοί εναντίον αντιμνημονιακών», αλλά και τον φανατικό τρόπο με τον οποίο διεξάγεται αυτή. Είναι, μακροπρόθεσμα, λάθος του Σύριζα να στηρίζει όλη την πολιτική του εκεί, αλλά ακόμα περισσότερο να θεωρεί φυσικούς συμμάχους του όσους λαϊκίζουν κραυγάζοντας για το ίδιο θέμα. Με τη λογική αυτή, αν χρειαζόταν κι άλλο κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο επόμενος σύμμαχος θα ήταν η ΧΑ;

  Τέλος πάντων, καταλαβαίνω την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση και ελπίζω η επιρροή των ΑΝΕΛ να είναι μικρή στην πράξη. Θα προτιμούσα να είχε αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που διαφωνώ με τις οικονομικές του θέσεις, ώστε να μην μπουν αυτοί οι άνθρωποι στην κυβέρνηση, αλλά και γιατί «όλη η εξουσία, όλη η ευθύνη». Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μέτρο της αποφασιστικότητας του Τσίπρα η υλοποίηση των κοινωνικών θέσεων του Σύριζα, με τις οποίες συμφωνώ σχεδόν στο σύνολό τους, παρά τη δεδομένη, θεωρώ, αντίδραση των ψεκασμένων.

  Κατά τα λοιπά, μπράβο στον Τσίπρα για τον όρκο, μπράβο και για την Καισαριανή. Κάποια πολύ καλά πρόσωπα στην κυβέρνηση (από το Δραγασάκη, που ελπίζω να έχει ουσιαστικό ρόλο στα οικονομικά και όχι μόνο συντονιστικό, μέχρι και αρκετούς «μη πολιτικούς»). Κάποια πολύ κακά (και όχι μόνο από τους ΑΝΕΛ) και κάποια που μένει να αποδείξουν πολλά. Με το Βαρουφάκη είμαι λίγο επιφυλακτικός, φοβάμαι ότι θα αποδειχτεί πυροτέχνημα, αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Με την Κων/λου Πρόεδρο διαφωνώ, οπωσδήποτε έχει ικανότητες, αλλά είναι εντελώς ακατάλληλη για αυτό το πόστο (και επίσης εξαιρετικά αχώνευτη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Μπράβο για τη θαρραλέα απόφαση για τον Κουρουμπλή, μπράβο και για την προσπάθεια περιορισμού των υπουργείων, αν και δεν ήταν, τελικά, απόλυτα επιτυχημένη. Για τις γυναίκες, περίμενα κι εγώ περισσότερες, αλλά δεν το θεωρώ αυτοσκοπό. Η Κουντουρά, π.χ., καλύτερα να έλειπε. Υπάρχουν αξιόλογες, ας τις βρει ο Τσίπρας για τον πρώτο ανασχηματισμό.

  Συγγνώμη για το σεντόνι.

  Υ.Γ. Με το Ποτάμι μην είστε τόσο αρνητικοί, οι ψηφοφόροι του Σύριζα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί να τα στρογγυλέψετε στο μέλλον. Δείτε τι έγινε με τους ΑΝΕΛ 🙂

 78. IA said

  Oups
  ξεχασα απο το Πασοκ τους Δ. Μαρδα και Χ. Σπιρτζη

  @56
  η αληθεια ειναι οτι οι πρωην ΚΚΕ εχουν αποχωρησει και αναχωρήσει απο οτιδηποτε το κομμουνιστικο εδώ και 25 χρονια (πιο πολλα ειναι τα χρονια τους σαν ρεφορμιστες παρα σαν κομμουνιστες) ενω οι πασοκοδεξιοι ειναι φρεσκοι-φρεσκοι (και ετοιμοι φυισκα να υπηρετησουν τον χειμαζομενο λαο που και οι ιδιοι εφεραν σε αυτο το χαλι). Στην Ιαπωνια υπήρχε το σεπουκου και οχι η αναρηχηση σε υπουργικους θωκους

 79. Κύρος Μοναχός said

  Τὸ εὐέλικτο τοῦ σχήματος προκύπτει ἀπό τὸ πόσες ὑπογραφὲς «συναρμοδίων» – ποὺ κατὰ τεκμήριο καθυστεροῦσαν οὐσιαστικὰ ἢ προσχηματικά (ἐπὶ τὸ πλεῖστον) τὴν προώθηση νομοθετημάτων – γλυτώνουμε. Τὰ «ὁμοειδοῦς ἀντικειμένου» ὑπουργεῖα συγχωνεύονται σὲ ἕνα ὑπερυπουργεῖο γιὰ νὰ χρειάζεται μόνο μία ὑπογραφή, ἀντὶ νὰ πηγαινοέρχεται τὸ ἔγγραφο ἀνάμεσα σὲ δύο, τρία ἢ καὶ παραπάνω ὑπουργεῖα μέχρι νὰ ἐκδοθεῖ ἡ ΚΥΑ.
  Καὶ αὐτὸ γιὰ μένα ἐγγράφεται στὰ θετικά τοῦ νέου σχήματος. Ἀπὸ αὐτὴ τὴν ἄποψη χαίρομαι ἰδιαίτερα καὶ γιὰ τὴ συγχώνευση Πολιτισμοῦ καὶ Παιδείας καὶ Θρησκευμάτων σὲ ἕνα ὑπουργεῖο.

 80. Angelos said

  Υ.Γ. 2: Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τί έγινε τελικά, αλλά αν ο Σαμαράς με δική του πρωτοβουλία δεν παρέδωσε είναι μεγάλος ************ και ξεφτιλίζει το θεσμό που υπηρέτησε.

 81. a said

  Τασος κουρακης βαψομαλιας το αριστερο εναλλακτικο βαψιμο και με κοτσιδα απο το απολαυστικο ιστολογιο βαψομαλιας

 82. Ηλεφού και άλλοι, νομίζω με παρεξηγήσατε. Η φήμη που ανέφερα δεν λέει ότι ο Μηλιός προορίζεται για ΠτΔ! Λέει ότι προορίζεται για την θέση που θα αδειάσει από τον μέλλοντα ΠτΔ. Είμαι τώρα πιο σαφής; 😉

 83. 58# Ναι, και εγώ πιστεύω πως το παιχνίδι θα παιχτεί εκεί αργότερα, νομοσχέδια θα περνούν με την ψήφο και από άλλους χώρους, εκτός των ΕΝΕΛ.
  Για παράδειγμα, γάμος ομοφυλοφίλων, οι ΑΝΕΛ δεν θα το ψηφίσουν για να είναι εντάξει με τους ψηφοφόρους τους, αλλά το νομοσχέδιο θα περάσει με στήριξη Ποταμιού, Πασοκ.
  Αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι να βρεθεί λύση στα οικονομικά της χώρας.

  Μια που λέμε για τον Καμένο, η Ελληνική κοινωνία είναι βαθιά συντηρητική, τον αντισημιτισμό πχ τον συναντάμε όχι μόνο στα δεξιά αλλά και αριστερά.
  Στα Χανιά στην Συναγωγή γίνεται κάθε χρόνο μια συμβολική τελετή για τους Χανιώτες Έλληνες Εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους ναζί, και δεν έρχεται κανείς.
  Μα κανείς.
  Ούτε από δεξιά ούτε από αριστερά.
  Ούτε οι γείτονες δεν πάνε, και ας έχουν πάρει τα Εβραϊκά σπίτι και τα έκαναν καταστήματα.
  Το Εβραϊκό νεκροταφείο λεηλατήθηκε από τους γείτονες, οι ταφόπλακες έγιναν οικοδομικά υλικά, και έχτισαν πάνω στο νεκροταφείο πολυκατοικίες
  Τους μισούν ακόμα και νεκρούς.
  Θέλουμε –ως κοινωνία- πολύ δουλειά ακόμα…

 84. Αγαπητέ Νίκο, επειδή είμαι 65+ (είμαι 82) διαμαρτύρομαι για το σχόλιό σου αρ.47! Κατά τα άλλα… ήδη ξέρεις πόσο σε θαυμάζω! Θα ήθελα να συμφωνήσω με την κυρία «Ετεροδημότισσα» για την ποσόστωση των γυναικών. Η ιστορία του «πρέπει να συμπεριλάβουμε ΚΑΙ γυναίκες στα ψηφοδέλτιά μας ή στις υπουργικές θέσεις» με εξοργίζει. Αυτή η νοοτροπία υπονοει ότι οι σπουδαίοι άρρενες πολιτικοί ή άλλοι, κάνουν μια μεγαλόψυχη παραχώρηση στο κατώτερο ανθρώπινο είδος που είναι οι γυναίκες…Λοιπόν είμαι βαθύτατα ευγνώμων στους αφέντες μου που μου πετάνε ένα κόκκαλο
  και λίγα ψίχουλα…άντε για να μην νοιώθω εντελώς ζώον….

 85. cronopiusa said

  Ι. Καρυστιάνη: Τώρα ξεθαρρεύουμε, χωρίς να ξεσαλώνουμε, στο Κόκκινο

 86. Alexis said

  #60: κ. Μανουρά, όταν κάποιος πηγαίνει να ψηφίσει, και μάλιστα απόγευμα, χωρίς να έχει κάνει τον κόπο να κοιτάξει πού ψηφίζει (είναι πανεύκολο, μέσω διαδικτύου) ε, τότε όχι, δεν του φταίει το σύστημα, και να με συμπαθάτε…

  Χριστιανοί, να τι θα πάθουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ!

 87. sarant said

  77: Προσωπικά δεν θεωρώ αδύνατη τη συνεργασία με το Ποτάμι στο μέλλον.

  79: Αυτό με τους συναρμόδιους δεν το είχα σκεφτεί.

  83β: Έτσι…

  84: Τιμούμε και σεβόμαστε τους 65+ (δεν αργούμε άλλωστε να βρεθούμε σε αυτή την κατηγορία), αλλά είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι προτίμησαν τη ΝΔ.

 88. SophiaE said

  Νικοκύρη, υπάρχει ποσόστωση νομίζω ήδη για πολλά στους μειονοτικούς, αν και θεωρώ το 40% που λες μεγάλο ποσοστό, γιατί πρέπει κάπου να κοιτάμε και τη συσταση του πληθυσμού και πιθανα΄προβλήματα που θα δημιουργήσει η εμμονή στην ποσόστωση. Με τη μεγάλη πλειοψηφία των μειονοτικών να είναι αγρότες χωρίς ανώτατη εκπαιδευση, οι επιλογές είναι μικρές και θα καταλήξουν να έχουν τα αξιώματα λόγω ποσόστωσης δυο- τρεις οικογένειες. Οπότε προηγούνται κατά τη γνώμη μου μέτρα για τη βελτιώση άλλων δεικτών κλπ κλπ κλπ.

  Αν θέλουμε βέβαια να είμαστε ακόμα πιο δίκαιοι, θα πρέπιε να περιμένουμε τη μερα που κάποιος από τη μειονότητα θα αναλάβει υπουργέιο. Ακόμα καλύτερα αν είναι γυναίκα. Κι άμα έιναι και αναπηρη και γκέι και άθεη, τότε θα έχουμε φουλάρει την πολιτική ορθότητα. 🙂

 89. spiral architect said

  Κάτω από το κέλυφος του Ποταμιού αναπτύχθησαν νέα είδη στο κοινοβούλιο.
  (αρμοδιότητας ΓουΣού)

 90. gbaloglou said

  31 Σε αρκετούς ψηφοφόρους, ίσως σε χιλιάδες, είχαν αλλάξει τελευταία στιγμή τα εκλογικά τμήματα που ψήφιζαν δίχως ΠΟΤΕ να τους προειδοποιήσουν, και πολλοί απ’ αυτούς λοιπόν δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν.

  Δεν θυμάμαι αν ευθυνόμουν εγώ ή … το σύστημα, αλλά σε πρόσφατη σχετικά εκλογική αναμέτρηση και ψηφοφορία πήγα άνετος στο λάθος εκλογικό τμήμα και συνέχισα γοργός στο σωστό (που ήταν μάλιστα στον δρόμο προς το λάθος από το σπίτι μου, στα μισά περίπου): το αποτέλεσμα ήταν να μπω στο εκλογικό μου τμήμα/δωμάτιο στις 7:01 μμ (και να ψηφίσω ένα ή δύο λεπτά αργότερα) 🙂

 91. Πάνος με πεζά said

  @ 82 : Eδώ γράφει για την πλήρη καραμπόλα. Ο Μηλιός είναι επιλαχών και θα γίνει Ευρωβουλευτής (όπως και ο Κούλογλου, λόγω Κατρούγκαλου…)

 92. spiral architect said

  Το Φί-μουτρο είναι εντελώς αναξιόπιστο … 😛 😛 😛

 93. Πάνος με πεζά said

  Εγώ δεν κατάλαβα πάντως για πότε ο Κούλογλου έγινε Ευρωβουλευτής στα μουγγά, στη θέση του Κατρούγκαλου… Και κατά κάποιες φήμες, ο μόνος δυσαρεστημένος είναι ο Γλέζος, που ήθελε να επιστρέψει ως υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, αλλά δεν του έγινε η χάρη…

 94. Νέο Kid Στο Block said

  90. 🙂
  \lim_{gbalog \rightarrow absendminded}vote(gbalog)  = \frac{421}{60}

 95. SophiaE said

  Τώρα, για όλα τα άλλα: ποσόστωση στις γυναίκες- εγώ θα διαφωνήσω με τις κυρίες που διαφωνούν. Η ποσόστωση (ειιδικά αν εφαρμόζεται χαλαρά) βοηθάει αυτόν που αποφασίζει ποιός θα παρει μια θέση να λαβει υπόψη του και τις γυναίκες, οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι πιο χαμηλού προφίλ από τους άντρες (ίσως εξαιρούνται οι γυναίκες πολιτικοί αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα). Εγώ π.χ. εργάοζμαι σε κλάδο που είναι ανδροκρατούμενος και για πολλούς συναδέρφους μου οι γυναίκες συνάδερφοι είναι αόρατες, π.χ. γιατί δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Η ποσόστωση τους αναγκάζει να βγάλουν τις παρωπίδες και να κοιτάξουν τα προσοντα και τις ικανότητες των υποψηφίων γυναικών, που θα απορρίπτονταν χωρίς δέυτερη σκέψη αν δεν υπήρχε ποσόστωση. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι ίσως κάποιος να αδικηθεί κάπου, αλλά σε κάθε επιλογή προσώπων γίνονται αδικίες ούτως ή άλλως. Γιατί είμαστε άνθρωποι.
  Και ειδικά στην πολιτική αδικίες γίνονται με βάση κριτήρια δημοφιλίας ή λατρείας του αρχηγού ή εντοπιότητας ποου αναφέρει κι ο Νικοκύρης, κι όχι ικανότητας.

 96. Γς said

  77:
  Ετμε με τους ΑΜΕΛ! Ασε που με δαύτους μπήκαμε και στο κανάλι της πλάκας και χάθηκε η μισή φρεσκάδα και σοβαρότητα της «Ελπίδας».

 97. Perastikos said

  71: Προφανώς αγνοείτε τη σχέση Καμμένου-Γεωργαλά. Αλλά να αφήσουμε τα πρόσωπα. Οι απόψεις-θέσεις των Ανελ για τους μετανάστες; Τις έχετε διαβάσει; Σχέδιο ολικής απέλασης λαθρομεταναστών κλπ χαριτωμένα που δεν γίνεται να στρογγυλευτούν; Η Γιαταγάνα είναι η κυρία που ζήτησε την επαναφορά της θανατικής ποινής για την περίπτωση Παπανδρέου-Παπακωσταντίνου και μιλάμε σοβαρά για το αν (έλεγε ότι) ήταν κάποτε αριστερή, κάτι σαν τον Χρύσανθο ίσως; Για τον Καμμένο υπάρχουν και άλλα, ήθελε ο γλυκούλης να υπερασπιστεί στο δικαστήριο τους στρατόκαυλους που φώναζαν «Το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ». Σαν κόμμα κύριε Σαραντάκο, είναι έντιμα αντιμνημονιακό. Ως εκεί, δεν μου πέφτει παραπάνω λόγος, κι όπως έγραψα προηγουμένως, πολιτική είναι.

 98. Τσοπάνος said

  @32
  Δεν προέρχεται από τη συσπείρωση. Πράσινος ήταν ανέκαθεν. Μόλις όμως αντιλήφθηκε ότι το σαπιοκάραβο πάει φούντο, άλλαξε επιδερμίδα.
  Απλώς αναρτήθηκε για να τον (τους) ξεμπροστιάσουν

 99. Ηλεφούφουτος said

  82 Δύτη, δεν είπα τίποτα εγώ για Μηλιό. Στη Μαρία απευθυνόμουνα (που κοιτούσε την Παπαστεύρου που κοιτούσε την Πετροβασίλη…).

  Το μειονοτικό είναι ένα πρόσφορο όπλο για πίεση προς την Ελλάδα αν τα πράγματα αγριέψουν πολύ με τις διαπραγματεύσεις και επικρατήσουν στην απο κει πλευρά οι πιο θερμοκέφαλοι, και πρόσφορο έδαφος θα βρουν όποια κι αν είναι η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό. Δε χρειάζεται να τους δίνουμε οι ίδιοι τροφή, μιλώντας για καθεστώς απαρτχάιντ.

 100. RaspK said

  64. + 67.: Ένας λόγος παραπάνω που δεν ήθελα συγκυβέρνηση με το Ποτάμι…

 101. Nίκο,
  γιατί » λαϊκή δεξιά» οι ανελ; Και τι θα πει «λαϊκή δεξιά»; Δεν μου είναι σαφής ο όρος. Πιο πολύ με παραπέμπει σε volkisch, που δεν είναι ακριβώς λαϊκό, είναι μάλλον κάτι ακροδεξιό.

  Ο Κουράκης γιατί όχι; τι καπνό φουμάρει ; Τι του προσάπτετε, εκτός από την κοτσίδα;

 102. Alexis said

  Απίστευτο κι όμως αληθινό!
  Έχουν κάψει φλάτζα τελικά στη ΝΔ…

 103. sarant said

  88: Σοφία, δεν είναι μόνο θέμα προσόντων, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ποσόστωση που ΥΠΑΡΧΕΙ στις εισαγωγικές, έχουν γίνει τεράστια βήματα στη μειονότητα. Αυτούς τους νέους απόφοιτους θα έπρεπε να τους αγκαλιάσει το ελληνικό κράτος.
  Θυμίζω ότι ο Αχμέτ Σαδίκ ήταν ένας νομοταγής γιατρός που βαρέθηκε να βλέπει τις αιτήσεις του να προσληφθεί στο ΕΣΥ να απορρίτπονται.

  97: Δεν την αγνοώ, αλλά ας αφήσουμε τα πρόσωπα. Πολύ καλά κάνετε και πάτε στις θέσεις και ακόμα καλύτερα θα κάνετε να πάτε στην πράξη.. Στην πράξη θα δούμε αν οι αντιμεταναστευτικές θέσεις των ΑΝΕΛ θα επηρεάσουν την πολιτική της νέας κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.

 104. sarant said

  99: Καλύτερα είναι να μην τους δίνουμε τροφή καταργώντας το ντε φάκτο απαρτχάιντ. Υπάρχουν μειονοτικοί αγροφύλακες και αστυφύλακες;

  101: Πιο πολύ παραπέμπει σε populist. Στον Κουράκη δεν με ενοχλεί η κοτσίδα, ούτε ότι γράφει ποιήματα. Θα πω ένα μόνο, την πρόσφατη κωμική του διαμαρτυρία για το σχολικό βιβλίο που δεν χαρακτήριζε αρπαγή τα Ελγίνεια. Αρκεί να επισημάνω ότι συμφώνησε μαζί του ο Λοβέρδος 😉

 105. το μπλε κομούνι said

  7 αυτά είναι καθαρά ρατσιστικά και μεροληπτικά με θρησκευτικά και σεξουαλικά κριτήρια.Αν ο μουσουλμάνος είναι άχρηστος θα τον βάλει μόνο και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνος;Το ίδιο και οι γκέηδες.Θα τον βάλει μόνο και μόνο επειδή είναι γκέης;Ο βαλλιανάτος είναι κορυφαίο παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας.Δεν μας ενδιαφέρει τί βάζει ο καθένας,πού το βάζει στην ιδιωτική του ζωή,στο σπίτι του.Αυτός όμως το βάζει δημόσια και μάλιστα το έκανε και επάγγελμα.’Επάγγελμα πούστης’.Με το συμπάθειο δηλαδή.

  Μην ξεχνάμε και την πρόσφατη ρατσιστική αντιμετώπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές κατά της υποψήφιας Ρομά που την είπαν και φασίστρια επειδή ‘τόλμησε’ να πει ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν είναι μόνο Τούρκοι.Υπάρχουν και Ρομά και Πομάκοι.Υπάρχουν και τουρκογενείς που ‘ξέφυγαν΄ από το γκέτο των τουρκομουφτήδων και των τουρκικών προξενείων με την εσωτερική μετανάστευση.Πρέπει να ζουν κάποιες χιλιάδες τέτοιων μόνο στην Αθήνα.Αυτοί ξέφυγαν από το τουρκικό μαντρί ,της φτώχειας,του γκέτο,του αποκλεισμού και ήρθαν σε επαφή και ενσωματώθηκαν στην ελληνική κοινωνία.Μένει να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενστερνιστεί πλήρως τον τουρκικό εθνικισμό και τους κάνει όλους με το στανιό Τούρκους και τους γυρίσει και πίσω στα πολυπολιτισμικά γκέτο της Θράκης.

  Ο Βαρουφάκης ελπίζω να μην αποδειχτεί Μπαρουφάκης ,γιατί τον τελευταίο καιρό,αρκετό πριν τις εκλογές είχε καταντήσει να βγαίνει και να λέει διάφορες μπαρούφες.

 106. a said

  μετα τον πολεμο υπηρχαν στην επαρχια πολλες χειροβομβιδες και δεν ηταν κατ αναγκη ολες γερμανικης προελευσης οπως η ακρως χαρακτηριστικη Μodel 24 stielhandgranate – potato masher που κατα τα λεγομενα του τυφλωσε τον παλαιοπασοκο και νυν συριζαιο υπουργο υγειας

 107. sarant said

  105: Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεφύγει η μειονότητα από τη μέγγενη του προξενείου είναι να της δοθεί πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε δημόσιες θέσεις. Στο λεκανοπέδιο πράγματι υπάρχουν χιλιάδες θρακιώτες μουσουλμάνοι αλλά δεν έχουν ενσωματωθεί και τόσο πολύ. Χαίρομαι πάντως που αναγνωρίζεις την ύπαρξή τους γιατί την άλλη φορά που λέγαμε για το τζαμί μας έλεγαν οι φίλοι σου ότι στην Αθήνα όλοι οι μουσουλμάνοι είναι μετανάστες.

 108. Avonidas said

  #86. «9. Ελεύθερα τα ναρκωτικά»

  Δε βλεπω σε τι ενοχλείται ο συγγραφέας του πονήματος.

  Αντί να τα παίρνει στη ζούλα και ληγμένα, θα τα παίρνει φανερά και με ποιότητα εγγυημένη 😛

 109. το μπλε κομούνι said

  107 ‘οι φίλοι σου’

  Ποιοί φίλοι μου; χαχα

  Η πρόσβαση στην εκπαίδευση πώς θα δοθεί;Κάνοντας το χατίρι της Άγκυρας; Με την υποχρεωτική εισαγωγή της τουρκικής σε όλα τα νηπιαγωγεία της Θράκης μειονοτικά και μη;

 110. leonicos said

  Εύχομαι να πάνε όλα ανεκτά καλά. Αλλά φοβάμαι.

  Φοβάμαι ότι δεν είναι δυνατός ο κ. Τσίπρας, και με τον Καμ(μ)ένο θα φανεί πολύ πιο έντονα.

  Διαφωνώ με την ‘τυφλή’ ποσόστοση. Κάποτε, στην Αμερική, σ’ ένα πανεπιστήμιο, ήταν ένας ο καθηγήτής της Ορθοπαιδικής, και η γυναίκα, η σύζυγος του Way που έβγαζε το Current Surgical Diagnosis and Treatement.

  Η κ. Κουντουρά θα κριθεί από το τι θα κάνει και τι μυαλό έχει. Εδώ το κορμί δεν μετράει. Είδαμε και τα χάλια της κας ‘Αδ’ερφια μου αλήτες πουλιά’. [Τι έρωτας κι αυτός…. μην …….]

  Υπάρχει ελπίδα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι θια είναι ειλικρινείς και δεν θα πέσουν στη ρεμούλα τουλάχιστο για μια τετραετία. Είδαμε και τα χάλια κάποιων άλλων πούρων δημοκρατών, τον ένα δήμαρχο Αθήνας και τον άλλο να ρημάζει το εθνικό κτηματολόγιο. Αυτούς τους δυο, τουλάχιστον εγώ, τους είχαθεωρήσει γνήσιους. Τελικά ο μόνος γνήσιος ήταν ο πεταμένος στην άκρη Τσοβόλας. Από τότε το ΠΑΑΣΟΚ είχε δείξει ‘τι θα γίνει όταν μεγαλώσει’

  Σύμπραξη με το Ποράμι νομίζω ότι θα διέλυε την κυβέρνηση. Οι ‘σύντροφοι του ΑΝΕΛ’ ίσως σκεφτούν λίγο και τον θώκον. άμα χαθεί… δεν βρισκεται. Στην πραγματικότητα μοιάζουν με την αγρότισσα που νόμιζε πως παντρευόταν δράκο και βρέθηκεπαντρεμένημε το βασιλόπουλο. Παρατάς το παλάτι; Δεν το παρατάς!

  Γενικά… μόνο οι ευχές απομένουν

 111. Γενικά, η συμμετοχή των ΑΝΕΛ δείχνει πια περίτρανα ότι το μέτωπο δεν ήταν αριστερά-δεξιά, αλλά μνημόνιο -αντιμνημόνιο.

  Αυτό που έγινε, είναι σα μια κοινοβουλευτική εκδοχή της Πάνω και Κάτω πλατείας στο Σύνταγμα των Αγανακτισμένων. Όπου κάτω ήταν οι αριστεροί-συριζαιίοι-ροζ-εξωκοινοβουλευτική αριστερά (αλλά όχι το κκε) και πάνω ήταν οι μούτζα-χεντίν εθνικιστές με τις σημαίες, (αλλά όχι οι χρυσαυγίτες, όπως ωρύεται η Κανέλλη).

  Ενώ για αριστεροί ποζάρανε κι ο Δημαρίτες που υπογράψανε φαρδιά πλατιά τα μνημόνια, αλλά και το ΚΚΕ που δεν πιστεύει ότι τα μνημόνια υπήρξαν κάτι το εξαιρετικό, το οποίο απαιτούσε λαϊκό μέτωπο.

  Άλλωστε, το τι σημαίνει αριστερά κι αυτό είναι φάζυ μαθηματικά, αν σκεφτείς ότι κάποιοι θεωρούν το αλήστου μνήμης νεοφιλελεύθερο Πασόκ σαν κεντρο-αριστερά.
  ______________________________
  *Ή μήπως η Κορέα είναι «αριστερή»; Μια ακροδεξιά δικτατορία είναι , εθνικιστική και ρατσιστική. Εξ ου και η κριτική του Κιμ απέναντι στην Αμερική, ότι τη διοικεί ένας «πίθηκος», μαύρος δηλαδή.

 112. sarant said

  109: Mε την ποσόστωση και με άλλα.

  111α: Ναι.

  111δ: Κυρίως εθνικιστική.

 113. Γς said

  Μόλις τελείωσε ο Βαρουφάκης.

  Reboot

  ;))

 114. Τι έγινε, ρε μάστορα; Πώς τελείωσε;

 115. Γς said

  >μόλις τελείωσε

  την ομιλία του στην παράδοση-παραλαβή του υπουργείου

 116. Angelos said

  Τί θα πει ετμε βρε παιδιά;

 117. Αιντε, βρε, και νόμιζα πως ήσουν μπανιστηριτζής! ;-D

 118. το μπλε κομούνι said

  112 ‘Mε την ποσόστωση και με άλλα.’

  Ξεκινήστε πρώτα με την αποκέντρωση γιατί όλο το ‘ποστοστό’ στην Αθήνα είναι και μετά τ’άλλα.

 119. Γς said

  116:
  >Ετμε με τους ΑΜΕΛ!

  Ηταν λάθος (Σχ. 96):
  Ετσι με με τους ΑΜΕΛ!

  Πήγα να σβήσω το ένα «μη» και προέκυψε το Ετμε
  😦

 120. ΝεοΚίντ στο 94 😉

 121. Γς said

  119:
  Κι όταν λέμε ΑΜΕΛ εννοούμε ΑΝΕΛ

 122. Cornu Ammonis said

  Συμφωνώ με τον Angelos στο @77.
  Πλήρως απογοητευτική, αν και αναμενόμενη, η συνεργασία με ΑΝΕΛ που κατά τη γνώμη μου είναι καθαρά ακροδεξιό κόμμα. Βέβαια ακροδεξιοί είναι και οι Σαμαράς, Βορίδης, Πλεύρης, Άδωνις και σια, που ήταν στο πρώτο κόμμα της προηγούμενης συγκυβέρνησης, οπότε ίσως αυτό που συμβαίνει τώρα να είναι μία βελτίωση! Θα ήθελα να ελπίζω οτι θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ (αν και ποιος έχασε την πολιτική ευθιξία και αξιοπρέπεια για να τη βρει ο Σαμαράς και να παραιτηθεί;). Όχι οτι έχω ποτέ σκοπό να ψηφίσω ΝΔ, αλλά σε κάθε περίπτωση, καλύτερα ένα κόμμα εξουσίας να μην έχει ακροδεξιά ηγεσία παρά να έχει!

  Επίσης, απογοητεύμαι με την τόσο λυσσαλέα επίθεση εναντίον του Ποταμιού. Φαίνονται να είναι η μοναδική φωνή μετριοπάθειας και λογικής, δύο χαρακτηριστικών που θεωρώ αναγκαία για τη λύση σύνθετων προβλημάτων σαν και αυτό που αντιμετωπίζουμε. Θα ήθελα να τους δω στην κυβερνηση για να δω αν έχουν όντως ουσία ή αν είναι απλά βιτρίνα.
  Από την άλλη δεν κακίζω τους συμπατριώτες μου που έκαναν λιγότερο μετριοπαθείς επιλογές: Ζω κοντά δύο δεκαετίες στο εξωτερικό, οπότε θα έλεγε κανείς οτι είμαι έξω από το χορό και έτσι έχω την πολυτέλεια της μετριοπάθειας. Ίσως όμως, για τον ίδιο λόγο, να βλέπω τα πράγματα λίγο πιο αντικειμενικά. Τώρα που το σκέφτομαι, είμαι πολύ πιο μετριοπαθής όσον αφορά την ελληνική πολιτική παρά την βρετανική που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μου. 🙂

  Πολλοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το Ποτάμι τους έκοψε ψήφους. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι είναι περισσότερο συγγενικό με το ΣΥΡΙΖΑ απ’ότι οι ΑΝΕΛ; Μου θυμίζει λίγο την Εκκλησία που είναι πολύ πιο επιθετική εναντίον των χριστιανικών «αιρέσεων» παρά εναντίον εντελώς διαφορετικών θρησκειών. Βλέπε, επίσης, τη συνεργασία ΚΚΕ-ΝΔ το ’89-90, αλλά την άρνηση για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. 🙂

  Επίσης, καταλαβαίνω ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συμφωνούν ίσως περισσότερο στα οικονομίκα (βλέπε: μνημόνιο) που είναι νομίζω ο κύριος λόγος που ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω, το Ποτάμι να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά (π.χ. σύμφωνο συμβίωσης, σχέσεις εκκλησίας-κράτους κλπ.), ώστε να μην εμποδιστούν από τους ΑΝΕΛ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα αναδείξει ως θέματα και δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος (η ελληνική κοινωνία είναι ακόμα αρκετά συντηρητική σ’αυτά τα θέματα).

  Όπως και να έχει, το 2015 αναμένεται να έχει πολύ ενδιαφέρον!

 123. Πάνος με πεζά said

  @ 117 : Mήπως είδατε τη Βαρουφάκαινα, να σας πέσουν οι ασφάλειες;

 124. Γς said

  117:
  Τελείωσε κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  Και το καταχάρηκα!

 125. 123, Νάτο το Salon de Bricolage, που έλεγε κι ο Πάρις Κουκουκουκουλόπουλος!
  Και μάλιστα της οικογενείας Στράτου, η Βαρουφάκαινα. Ω, ρε, τι θα λέει τώρα η Βούλτεψι για διαπλοκή!

 126. Γς said

  123:
  Πειραϊκή Πατραϊκή.
  Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει.

 127. Περι ΑΝΕΛ
  http://aeisixtir.blogspot.com/2015/01/blog-post_28.html

  Για τα αλλα ενώ συμφωνω με το κείμενο, θα προτιμούσα να κρίνουμε σε λίγο καιρό, από τα αποτελέσματα. Σημειολογικά πάντως η νέα κυβέρνηση έχει πολλά θετικά σημεία

 128. Κουνελόγατος said

  Ναι, οι ποτάμηδες Λυκούδης και Ψαριανός (ενδεικτικά, μαζί με τον ….κουλα Τατσόπουλο και άλλους καλούς κυρίους) συγκυβερνούσαν με τον ξυλοκόπο Βορίδη, τον τζουτζούκο Σπυράδωνη και τον ιό Πλεύρη, αλλά κατά τα λοιπά είναι μετριοπαθείς και φιλελεύθεροι. Σμπαρακουάκκκκκκκκκκκκκκ…, τι άλλο θα διαβάσω στο φιλόξενο αυτό ιστολόγιο;

  Υ.Γ. Ποτέ με αυτούς, όχι γιατί έκοψαν ψήφους φυσικά, αλλά καλύτερα να κάνουμε κυβέρνηση κατ’ ευθείαν με τον Γ., τον Φ. και τον Β. (ου λήψεις το όνομα κλπ επί ματαίω), λιγότερο θα μας στοιχίσει…

 129. sarant said

  127: Δεν τα λέει και άσχημα.

 130. Γς said

  126:

  Ηταν κι εκείνος αρχιλογιστής της Πειραϊκής Πατραϊκής, Παπαθανασίου τον λέγανε (;) που τα έφτιαξε με την Ζωζώ και τους νοικοκύρεψε!

  Τη Ζωζώ καλέ. Τη Σαπουντζάκη:
  .
  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_1484.html

 131. SophiaE said

  123: Εγώ την είδα προχτές σε αυτή τη φωτοογραφία και δεν μου φάνηκε ΄τιποτα το ιδιαίτερο:

  Γιατί νομίζω ότι αυτό είναι το ζήτημα που προσπαθεί να αναφέρει ο κος του 123, τηην εμφάνισή της κι όχι το ποιός έιναι ο μπαμπας της. Σήμερα το πρωί είδα ε΄να μήνυμα φεισμπουκικό κάποιοων που είχαν αρχίσει να τους τρέχουν τα σάλια γιια΄τι τη ιεω΄ρησαν ωραία και ε΄κανα σχόλια που έδειχναν ότι μάλλον ανέβηκε στην εκτίμησή τους ο Βαρουφάκης.
  Να λοιπόν γιαίτ χρειάζονται οι ποσοστώσεις για τις γυναίκες. Επειδή υπάρχουν ακόμα άντρες που ανεβαίνει η εκτίμση τους για τους άλλους με κάτι τέτοια επουσιώδη.

 132. NM said

  Για ποσόστωση: Οποιοι νομίζουν ότι οι γυναίκες-στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρήζουν προστασίας ως ευπαθής ομάδα, μάλλον δεν εχει γνωρίσει από κοντά τη Δούρου, την Πορτάλιου και καναδυο που σχολιάζουν εδώ.
  Για Κουράκη: Με δεδομένο ότι εδώ είναι λεξιλογικό ιστολόγιο (όπως συχνά πυκνά μας υπενθυμίζει ο Νικοκύρης), θα ήθελα να ρωτήσω την Μαρία και τον Γς αν η κριτική στον Κουράκη αφορά «τον ποιητή ή τον άνθρωπο;» (βλέπε: http://luben.tv/blogosphere/blogs/49379/ )

 133. Spiridione said

  Από τις δηλώσεις που διάβασα πάντως, οι πιο ουσιώδεις και προσεκτικοί μου φάνηκαν ο Βαρουφάκης και ο Μπαλτάς.

 134. Πάνος με πεζά said

  Ε, από αυτή τη φωτογραφία πράγματι αποκαθηλώνεται. Γιατί στην άλλη, είναι μια μικρή Κατερίνα Γιατζόγλου…
  Τώρα θα μου πεις, τι να λέμε, από τότε που χάσαμε την Κατερίνα Μπατζελή, κι επιπλέον πάχυνε κι απ το κακό της, άστα…
  (περί ορέξεως)

 135. 132 ΝΜ

 136. Γς said

  132, 51:
  Γενετιστής. Πυροβολημένος όμως γενετιστής.
  Ασε που δεν σε κάνει γμτ να γελάσεις κιόλας 😦

 137. physicist said

  #131. — Να λοιπόν γιαίτ χρειάζονται οι ποσοστώσεις για τις γυναίκες. Επειδή υπάρχουν ακόμα άντρες που ανεβαίνει η εκτίμση τους για τους άλλους με κάτι τέτοια επουσιώδη.

  Έλεος. Δεν έχω κάνει ακόμα λοβοτομή.

 138. alexisphoto said

  Καλησπέρα,
  μερικά σχόλια και από εμένα:

  1. Ξεκίνησε πολύ δυναμικά η κυβέρνηση και αυτό με ξαφνιάζει ευχάριστα – μάλλον γιατί δεν το περίμενα. Περιμένω και ανάλογη δυναμική μετά από το πρώτο ταξίδι στις Βρυξέλες.
  2. Η πολιτική ορκομοσία -και αυτό δεν το περίμενα- ήταν ένα ηχηρό πρώτο δείγμα της μετέπειτα πολιτικής. Περιμένω να βγει και το «Θρησκευμάτων» από το υπουργείο παιδείας και να μετακομίσει στο πολιτισμού πχ.
  3. Για την ποσόστοση συμφωνώ απόλυτα με το σχ2. Θεωρώ ότι είναι και υποτιμητικό για τις γυναίκες ένα τέτοιο μέτρο. Όταν εξέφρασα την απόψή μου πριν από 15περ χρόνια σε κορυφαίο τότε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ -ένθερμη οπαδό της ποσόστοσης- άκουσα τον εξάψαλμο.
  4. Ο ΚΟυρουμπλής (αν καταφέρει να κάνει αυτά που θέλει) είναι αυτός που θα δώσει το ποιοτικό στίγμα της κυβέρνησης στην καθημερινότητα των ατόμων συγκεκριμένες ανάγκες.
  5. Αυτό με το αριθμό των υπουργείων είανι μπέρδεμα. Πρέπει να μετρηθεί τοσύνολο του σχήματος: υπουργεία, γενικές γραμματείες κλπ.
  6. Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα έλεγα ότι μάλλον ήταν καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή από το Ποτάμι. Πιστεύω πως είναι καλύτερο να έχει σύμμαχο ένα κόμμα με σαφείς διαφορές παρά τους ιδεολογικά ακαταστάλαχτους ποταμίσιους. Στη μία περίπτωση ξέρεις ότι έχεις μια σταθερή αλλά απόμακρη θέση στην άλλη βαδίζεις μέσα στην ασάφεια.
  7. Προς το παρόν νομίζω ότι στο υπουργίο ΕθΑμ είανι στο στοιχείο τους. Δεν μπορώ να φανταστώ και κάποιον συνεργάτη του ΣΥΡΙΖΑ για αυτή τη θέση.
  8. Περιμένω να μην «χτίσει» ένα τεράστιο τζαμί στην Αθήνα μόνο κ μόνο για να μπει στο μάτι των αντιπάλων του αλλά να πολλά μικρά σε πολλές πόλεις για να ικανοποιούνται οι θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων.
  9. Περιμένω να μην διαψεύσει τις ελπίδες που όλοι του εμπιστευτήκαμε….

  Ευχαριστώ

 139. # 110

  Ποιός Τσοβόλας βρε Λεόνικε ;

  Αυτός που πήρε τα δυο δις επιχορήγηση του κόμματος και την έκανε στην Κύπρο αφήνοντας την επιτροπή των 14 με το πούλεθρον ανά χείρας ;

 140. physicist said

  #131. — Θέλω να πω, έχεις την παραμικρή ιδέα τι σκοτωμοί και τι στρατοσφαιρικές ζήλειες και μοχθηρίες αναπτύσσονται ανάμεσα σε γυναίκες με κριτήριο ποιον άντρα πήρε η άλλη και πόσα βγάζει και τι γκόμενος είναι και τι αμαξάρα έχει; Και θες ποσοστώσεις για γυναίκες επειδή οι άντρες μεταξύ σοβαρού και αστείου λέμε και κανένα μπράβο ρε μάγκα για την κουκλάρα που έριξες; Σοβαρά μιλάμε τώρα;

 141. # 87 τέλος

  Νίκο λογικό είναι οι 65+ να μην θέλουν αλλαγές λόγω φόβου. Ακόμα κι αν τους κερτώσει η γυναίκα τους δεν την διώχνουν, όχι να διώξουν τον Σαμαρά

 142. 139 Ποιός Τσοβόλας; Δεν νομίζω πως λέμε για τουν Μήτσου, τουν γιό τ’ς Ρην’ς ή τον γιό του αγωγιάτη, όπως είχε (καταπτύστως) γράψει κάποτε στο Βήμα ο νυν ευρωβουλευτής μας Στέλιος Κ.;

  140 Φυσικέ, μήπως τα παραλές;

 143. Γς said

  Να και μια διαφήμιση στην TiBi τωρα.
  «Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ μόνο 80 λεπτά»

  Τόσο χαμηλά

 144. Η δική μου άποψη- στηριγμένη στην προίστορία των αριστερών βουλευτών να κινούνται προς τα δεξιά- είναι πως η αυτοδυναμία των 151 εδρών θα σήμαινε…αδυναμία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ή να βγάλει πρόεδρο με ίδιο ποσοστό.
  Οσον αφορά την γνώμη μου για τους υπουργοποιηθέντες θα περιορισθώ στις προσωπικές μου εμπειρίες πως ο Καμμένος είναι περισσότερο ικανός απ’ όσο δείχνει η εικόνα του και πως ο Πανούσης δεν βρίσκω σε τι διαφέρει από τον Αβραμόπουλο στις πράξεις (κριμινολοζί ή εγκλιματολοζί, το αώνιο ερώτημα, .ασε που είναι 65+)

 145. Γς said

  Ωραίες οι παραδώσεις – αναλήψεις των υπουργείων.
  Που έκαναν ακόμα πιο άσχημη την τελετή στο Μαξίμου, που δεν έγινε!

 146. SophiaE said

  140 Θα μπορούσμαε να ξεκινήσουμε από το ότι η κατινιά μεταξύ γυναικών είναι ένα ακόμα δείγμα της πατριαρχιικής νοοτροπίας, αλλά θα πάει μακριά η βαλιτσα.

  134 τί παει να πει αποκαθηλώνεται; Ο ίδιος άνθρωπος είναι από τη στημένη κι από την αυθόρμητη γωνία φωτογράφισης. Τα μυαλα΄παραμένουν τα ίδια.

  142: γιο του αγωγιάτη είχε αποκαλέσει ο Τσοβόλας τον εαυτό του πρώτος, κάποια εποχή τη δεκαετία του ’80 που είχε κατηγορηθεί για κάποιες ατασθαλίες, ως απόδειξη της δήθεν λαικής καταγωγής του. Και μετά του έμεινε. Απ’όσο ξέρω ο πατέρας του δεν ήταν αγωγιάτης.

 147. γρηγορησ said

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/28/syriza-2/#comment-268358
  εχω ζησει αρκετα χρονια (εφυγα περυσι απο εκει) στην Ξανθη. Δεν υπαρχει καθεστως απαρτχαιντ κ. Σαραντακο. η μειονοτητα εχει πληρη πολιτικα δικαιωματα και ολα τα κομματα την καλοπιανουν. αν θεσεις οπως αυτες ειναι και οι θεσεις του ΣΥΡΙΖΑ τοτε οι ΑΝΕΛ ειναι αναγκαιο καλό. προσπαθειστε να μιλησετε με μελη του συνασπισμου στην περιοχη και να ενημερωθειτε. κι εγω πριν παω εκει ειχα τα στερεοτυπα των δημοσιογραφων της αθήνας.

 148. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  142-146: Αυτό που λέει η Σοφία δεν το θυμάμαι (αλλά και δεν το αποκλείω). Πάντως είναι από τους Μελισσουργούς.

 149. physicist said

  #142(β). — Λες να τα παραλέω;

  #146(α). — Α, το ξέρω. Για ό,τι πραγματικό ή φανταστικό καλό έχουν οι γυναίκες (η φράση ήδη είναι παράλογη και σεξιστική αλλά δε βαριέσαι, το θέμα είναι γελοίο από χέρι), είναι επειδή είναι γυναίκες — το καλύτερο φύλο που λέει και η φεμινιστική ορθότητα. Για ό,τι κακό έχουν, φταίνε οι άντρες και η πατριαρχική νοοτροπία.

 150. Νέο Kid Στο Block said

  O καλύτερος Πασοκτζής ήταν ο μακαρίτης ο μηχανικός ο Γεννηματάς. Έδωσε υγεία σε πολύ κόσμο που δεν είχε «πρόσβαση» (όπως είναι της μόδας σήμερα να λέγεται ο άπορος) με το ΕΣΥ. Δυστυχώς ο ίδιος ατύχησε στο θέμα της υγείας του.

 151. sarant said

  147; Οι θέσεις που έχω για τη μειονότητα είναι δικές μου, όχι του ΣΥΡΙΖΑ και ομολογώ ότι δνε έχω ζήσει στην περιοχή, εκτός από τη στρατιωτική μου θητεία. Μια και ζήσατε χρόνια στην Ξάνθη, πείτε μου: πόσοι αγροφύλακες μουσουλμάνοι υπάρχουν; Πόσοι αστυνομικοί; Πόσοι διευθυντές υποκαταστημάτων τραπέζης; Πόσοι προϊστάμενοι σε υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ;

 152. Ηλεφούφουτος said

  Έτσι, «γιο του αγωγιάτη» είχε αποκαλέσει πρώτος ο Τσοβόλας τον εαυτό του, σα να λέμε «είμαι άνθρωπος του λαού εγώ» και μετά η Αυριανή το είχε σκοινί κορδόνι, σαν τίτλο ευγενείας ένα πράμα.

  Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι μάλλον αυτό που βλεπω να αναδεικνύεται πρώτο στην Εσπερία ως «ανησυχητικό» δείγμα της κυβέρνησης Τσίπρα.
  Το ακούω και από γνωστούς που δεν έχουν ιδέα από το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα – μέχρι χτες δεν ήξεραν καν ποιος ειναι ο Καμμένος και φυσικά δεν τους είχε πει κανείς για Βορίδη, Πλεύρη και Τσιρίδα ή για το Δίκτυο 21.
  Να εντείνουν προς τα εκεί την πίεση μελλοντικά άραγε, για να αναγκάσουν τον Τσίπρα να αλλάξει τον Καμμένο με τον δικό τους, το Ποτάμι δηλαδή;

 153. Spiridione said

  Ο Σκύλος μάλλον έχει δίκιο. Θυμάμαι και εγώ αμυδρά τον τίτλο του Βήματος.
  http://facemagazine.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7-%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1/
  Και μην ξεχνάμε μετά και τον γιο του ταχυδρόμου.

 154. Spiridione said

  Και αυτό
  http://www.kathimerini.gr/709125/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/afhghseis-h-prokatalhyh-kai-h-alh8eia-gia-ton-dhmhtrh-tsovola

 155. Ο Σκύλος επί του προκειμένου έχει μνήμη παχύδερμου. Θυμάμαι πολύ καλά τη σύντομη παρασπονδία του ευρωωβουλευτή μας (επαναλαμβάνω) Στέλιου Κ., τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά. Για μια περίοδο στο Βήμα είχε ξεσαλώσει. Εκείνη την εποχή είχε γράψει και το (εξίσου κατάπτυστο) «Ποιός σκότωσε τη Τζένη Γκάλλη», σχετικά με το τροχαίο δυστύχημα στο οποίο είχε χάσει τη ζωή της, νεότατη, η socialite σύζυγος του τότε κορυφαίου μπασκετμπολίστα.

  Για τον Τσοβόλα επιμένω πως μπορεί νά’ ναι ό,τι είναι αλλά λεφτά δεν πήρε…

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%82

 156. Νέο Kid Στο Block said

  152. A,γεια σου! Έτσι.

 157. Στο 152, τελευταία παράγραφο:

  Έτσι πρέπει νάναι. Έτσι εξηγείται και η κωλοπιλάλα του Σταύρου Θοδωράκη

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/theodwrakhs-kakh-arxh-na-paei-o-syriza-sthn-ee-synodeyomenos-apo-toys-antieyrwpaistes-twn-anel.3272494.html

 158. Emphyrio said

  150 Και για μενα ο Γεννηματας ηταν εικονισμα οσο ζουσε, και τον θυμαμαι και τον τιμαω ακομα και τωρα. Αυτον και την Μελινα απο Πασοκους.

  Για τις 149 ή 150 ή 151 εδρες και την συνεργασια με Καμμενο… Αφου δεν πηραμε 155 εδρες (αρκετα ισχυρη αυτοδυναμια δηλαδη, εστω πανω απο 152), και εχοντας ηδη παρει την Ραχηλ στα ψηφοδελτια, στις150 ή 151 θα κρεμομασταν απο τα χμ… της, και θα’πρεπε να σκυβουμε το κεφαλι καθε φορα που θα την επιανε το τρελο της και θα ζητουσε τον ουρανο με τ’αστρα. Το ιδιο φυσικα θα παθαιναμε με οποιονδηποτε αλλον απο τους 150 ή τους 151, και θα αναγκαζομασταν να συμβιβαζομαστε απο εδω και απο εκει. Καλυτερα λοιπον απο αυτην την αποψη που εχουμε 149 και που κανεις απο αυτους δεν μπορει οποτεδηποτε και για οποιονδηποτε λογο να εκβιασει καταστασεις.

 159. cronopiusa said

 160. spiral architect said

  @152, 157: Αν ήταν η ζήλια ψώρα, θα κολλούσε όλη η χώρα.

 161. Κι ένα νόστιμο για τον καθηγητή μας στο ΕΜΠ (ξεσάλωσε το ΕΜΠΕ!)

 162. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  @9
  Ο μέσος ψηφοφόρος του νεοφίλ καρκινώματος που ονομάζεται «Το ποτάμι» περιγράφεται στους παρακάτω λίκνους:

  https://2310net.wordpress.com/2014/11/21/%CF%87%CE%B9%CF%80%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-1%CE%BF/

  https://2310net.wordpress.com/2014/12/24/%CF%87%CE%B9%CF%80%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CE%B9/

 163. SophiaE said

  151: Α; ξεκινήσουμε καλύτερα από το πιο απλό: πόσοι μειονοτικοί είναι αστοί; Γιατί όταν ζούσα εγώ στην Ξάνθη μόνο αγρότες, μικροπωλητές και μικροκαταστηματάρχες έβλεπα, και πεντέξι γιατρούς και δικηγορους.
  Ελπίζω ότι τα παιδιά της μειονότητας που μπήκαν με ποσόστωση στο πανεπιστήμιο θα αναζητήσουν σχετικές θέσεις. Αλλά ακόμα κι οι χριστιανοί της Ξάνθης ήθελανν να φύγουν από εκέι, οπότε δύσκολο το βλέπω να θέλει κανείς τους να μείνει στην Ξάνθη.
  Κι έπειτα παμε στο άλλο ζήτημα: γιατί πρέπει ντε και καλα΄να διορίζονται οι πολίτες σε θέσεις της περιοχής τους; Ο θειος μου που ήταν αγρονόμος είχε γυρίσει όλη την Ελλάδα και μόλις τον τελευταίο χρόνο πριν βγει στη σύνταξη ήρθε στην Πάτρα.

 164. Πάνος με πεζά said

  Η ποιότητα του Γεννηματά ήταν τόση που «επέβαλε» για τόσες δεκαετίες τη «μεγάλος πατέρας-μικρή κόρη»-Φώφη…

 165. Πάνος με πεζά said

  Και μήπως πάρει και το ΠΑΣΟΚ τώρα η Φώφη…

 166. Avonidas said

  @162. Πειράζει που αυτό το ασυνάρτητο πόνημα με αναγουλιάζει πιο πολύ από οποιονδήποτε «χιπστερά» ή ποταμίτη;

  Σοβαρά τώρα, όσο περνάει ο καιρός τόσο εξισώνουμε τα πάντα «με τους ναζί». Δεδομένου ότι έχουμε αυθεντικούς ναζί για 3ο κόμμα στο κοινοβούλιό μας, μήπως να το παίρναμε αλλιώς;

  Έχει κι η φραπεδοφιλοσοφία τα όριά της.

 167. cronopiusa said

  Μια άκρως συγκινητική αναδρομή στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με αφηγήτρια μια λατέρνα!

 168. Avonidas said

  @162, συνέχεια: τώρα είδα κι αυτό:

  «Εκφράζουν ένα απίστευτο μίσος για οτιδήποτε μαζικό, ακριβώς όπως οι φασίστες»

  😆 😆 😆

  Μίσοοοοος, για «οτιδήποτε μαζικό» να δει το μάτι σουυυυ..

 169. SophiaE στο 163

  Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, η Ξάνθη και η Κομοτηνή κατοικούνται πλέον από πολλούς μουσουλμάνους. Κάτι η μείωση των πιέσεων και η αύξηση των ελευθεριών, κάτι η πνιγηρή, συντηρητική ατμόσφαιρα των χωριών, ωθεί πολλά νέα ζευγάρια να κατέβουν στην πόλη. Επιπλέον, η οικοδομική ανάπτυξη της προηγούμενης δεκαετίας επέτρεψε σε πολλούς μουσουλμάνους να αγοράσουν διαμερίσματα, επενδύοντας τα χρήματα από χωράφια ή παλιά σπίτια. Υπενθυμίζω πως μόνο επί Μητσοτάκη (μεγάλη η χάρη Του!) επετράπη στους μουσουλμάνους να αγοράζουν ακίνητα χωρίς εμπόδια. Μέχρι τότε μόνο να πουλάνε μπορούσαν. Κι απορούσαν μερικοί γιατί οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας αγόραζαν ακίνητα στην Πόλη.

 170. physicist said

  #166, #168. — Ε, ναι.

  Παρεμπ, η εικόνα του 168 δείχνει πως δεν είναι ούτε δεξιόστροφη η σβάστικα των ναζήδων ούτε αριστερόστροφη: είναι και έτσι και αλλιώς.

 171. Νέο Kid Στο Block said

  168. E καλά ρε Αβονίδα, χαλάρωσε λίγο και σύ! 🙂 Oτιδήποτε συλλογικό (ως δράση κοινωνική ,συνδικαλιστική,εργασιακή) προφανώς εννοούσε ο άνθρωπος.

 172. Στο 170, ο Φυσικός είπε « είναι και έτσι και αλλιώς.»

  Μα και οι ίδιοι οι ναζισταί έτσι δεν το παίζουν;

 173. Νέο Kid Στο Block said

  170. Tα κοίλα ή τα κυρτά ορίζεις ως στρεφόμενα; 🙂

 174. sarant said

  161: Θα μείνει για καιρό ο Νικόλας στην επικαιρότητα.

  163: Οι αγροφύλακες πάντοτε είναι ντόπιοι.

 175. physicist said

  #173. — Τίποτις δεν ορίζω, εγώ βλέπω δύο βαριάντες που η μία είναι mirror image της αλληνής. 🙂

 176. physicist said

  Βέβαια, ο προσεχτικός Σκύλος, ο θεωρητικά άψογος συνάδελφος κι ο αδέκαστος Κίντος θα πουν: τις σβάστικες στην κορφή στα λάβαρα τις βλέπεις ανάποδα, τις βλέπεις από πίσω, όχι απ’ τη σωστή μεριά, τη μπροστινή. Ναι, αλλά αν δεν ήθελαν να τις βλέπω από πίσω, θα είχαν βάλει ένα χαρτόνι να μη φαίνονται. Ήγουν μην ακούω μαλακίες από κάτι περίεργους εδώ κι εκεί ότι μπααααα, δεν είναι ναζιστικό αυτό αφού κοιτάει αλλιώς.

 177. Avonidas said

  #171. Kid, με ανθρώπους που θεωρούν ότι το να φοράς πουλόβερ στα δέντρα είναι «κάτι παρόμοιο με τους ναζί, έτσι;», δεν υπάρχει «προφανώς».

  Εξάλλου, η πολιτική ανάλυση θέλει κι επιδέξιους κώλους. Ο ναζισμός ήταν εθνικοσοσιαλισμός, ο Χίτλερ ξεκίνησε σαν ρήτορας της μπυραρίας, με σαφή πρόθεση να σαγηνεύσει ό,τι πιο λούμπεν κυκλοφορούσε (και τα κατάφερε) κι αν κάποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους οπαδούς μιας ιδεολογίας από τους ταγούς της, να μη γράφει περισπούδαστα κατεβατά.

  Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που γουστάρουν να φοράνε γυαλί-κουκουβάγια ή να βάφουν το μαλλί τους καροτί. Δε σημαίνει ότι είναι η μετενσάρκωση του Gordon Gekko.

 178. γρηγορησ said

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/28/syriza-2/#comment-268437
  στην ξανθη ημουν φοιτητης. ουτε αμπελοχωραφα ειχα, στα ταχυδρομεια και στις τραπεζες μεχρι το γκισε εφτανα, και ουτε και ηξερα το στελεχικο δυναμικό της αστυνομίας. στο πανεπιστημιο που γνωριζω μουσουλμανους φοιτητες ειχαμε ειτε εξωτερικού (πχ. παλαιστινιοι), ειτε παιδια που μπηκαν χαρη στην ποσοστωση.(δεν ειναι κακο η ποσοστωση παντα). ειχαμε και μερικους μεγαλυτερους ντοπιους που εχοντας τελειωσει πολυτεχνειο στην τουρκια το δικατσα τους επεβαλε την παρακολουθηση καποιων μαθηματων για την αναγνωριση των πτυχιων τους. απο την κοινωνικη μου συναναστροφη ομως συναντησα μουσουλμανους σε διαφορους χωρους (π.χ. καθηγητρια πληροφορικης σε λυκειο (οχι μειονοτικο), γιατρους κλπ.). νομιζω οτι ο προβληματισμος σας ειναι μια καλη αρχη για την γνωριμια σας με την περιοχη. σας ξαναπροτρεπω να επιδιωξετε επικοινωνια με στελεχη του συνασπισμου στην περιοχη. μονο μια πληροφορια θα σας πω περι ανισοτητας. αν αυριο γινει διαγωνισμος ασεπ και καταθεσουν χαρτια ενας χριστιανος και ενας μουσουλμανος που τελειωσε μειονοτικο σχολειο στον μουσουλμανο θα αναγνωριστει η γνωση μιας ξενης γλωσσας (της τουρκικησ) και θα εχει περισοτερα μορια απο τον χριστιανο.

 179. Cornu Ammonis said

  @168: Απο το στόμα μού το πήρες!! 😀

 180. Avonidas said

  #177. Μούφα είναι η φωτό, οι σκιές είναι λάθος, ξυπνήστε ρεεεε, ο Χίτλερ δεν πήγε ποτέ στη Σελήνη… ή κάτι τέτοιο.

  (Να πάρω κι εγώ ένα υπουργείο τώρα, το ΕθΑμ κατά προτίμηση; :-P)

 181. Spiridione said

  Εντάξει, είπαμε να δικαιολογηθούμε γιατί πάμε με τους Καμμένους, αλλά μην τους βγάλουμε και όλους φασίστες.

 182. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  @168, 180
  «Άρτος και τα θεάματα» το ένα, «συλλογικοί αγώνες» το άλλο. Ξεπεράστε τον φιλελεδισμό και δείτε τις διαφορές… 🙂

 183. Νέο Kid Στο Block said

  Δηλαδή, αύριο το άρθρο θα έχει χεμ-τραίηλς , χαμένες ατλαντίδες, κούφιες γαίες και τέτοια;
  Δώσε μια ατζζέντα από σήμερα Νικοκύρη, να προλάβουμε να ετοιμάσουμε τις thesis μας! 😆

 184. Spiridione said

  Υδατάνθρακες θα έχει;

 185. Υδρογονάνθρακες, όπως τους είχε αποκαλέσει ο νέος μας ΥπΕθΑ

 186. gryphon said

  164
  Δεν ειμαι σιγουρος οτι την κορη του την επεβαλλε ο ιδιος.Αν και ειναι πολυ παλια και ημουν μικρος τοτε και δεν πολυασχολιομουν με αυτα νομιζω την κορη του την επεβαλλαν απο το κομμα και απο διαφορα εκδοτικα κεντρα μετα τον θανατο του.
  Ξερουνε οτι υπαρχει κοπαδι ανθρωπων που πανε με το ονομα μονο.
  Το ιδιο ειχε γινει και με τον Αλευρα.Μου ειχε πει παλια ο πατερας μου που ψηφιζε τοτε τον Γιαννη Αλευρα οτι κατι φιλοι του γνωστοι κλπ μεγαλοι ανθρωποι που επισης τον ψηφιζαν οτι ενιωσαν μεγαλη εκπληξη οταν μετα απο καποιες εκλογες οπου εβαλαν απο συνηθεια σταυρο στο Αλευρας και αντι για τον μπαρμπα Γιαννη ειδαν τον γνωστο γκικ . Καλα ποιος ειναι αυτος ; ελεγαν μετα
  Οι πονηροι πασοκοι ειχαν αποσυρει τον μπαρμπα Γιαννη που ηταν πολυ μεγαλος χωρις πολυ δημοσιοτητα και ειχαν βαλει τον ανηψιο του ξεροντας οτι πολλοι δεν θα το προσεξουν την ωρα της ψηφοφοριας.

  Ο μακαριτης ο Γεννηματας παντως μπορει να ηταν καλος χρυσος ανθρωπος (ετσι λενε και δεν το αμφισβητω ) αλλα ειναι και γνωστο οτι ηταν και προστατευομενος και αγαπημενος φιλος του μονιμου αρχι νταβατζη της Μεταπολιτευσης του ιδιου στον οποιο αναφετθηκα αλλη φορα σχετικα με υον Καμμενο.
  Ο ιδιος εξαλλου οπως θα εχουν αρχισει να παρατηρουν κι αλλοι ηδη εχει δωσει εντολη σε ολα τα μμ που ελεγχει να προβαλλουν και το λαιφσταιλ προφιλ του Τσιπρα και αλλων στελεχων του Συριζα με αφιερωματα στους ιδιους στις γυναικες τους κλπ.
  Οχι οτι εχει ευθυνη γι’αυτο ο Τσιπρας αλλα για να μην ξεχναμε και πως παιζεται το πολιτικο παιχνιδι πως διαφορα μουτρα επιβαλλουν τους ανθρωπους που θελουν στον κοσμο κλπ

 187. Πάνος με πεζά said

  @ 164 : Δεν είπα ότι την επέβαλε, γι αυτό και το έβαλα σε εισαγωγικά • με το όνομά του, και τις όποιες δυνατότητές της, κατάφερε να προχωράει μέχρι σήμερα, με πορεία παντός καιρού…Ακόμα και σ’ αυτή την πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ, επανεκλέχτηκε…

 188. sarant said

  179: Συζητάω με ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Όσο για την υποθετική περίπτωση του 179, καλό είναι να υπάρχει θετική διάκριση υπέρ των μουσουλμάνων ώστε να αποκατασταθεί η τεράστια ανισομέρεια που υπάρχει στη δημόσια διοίκηση, δεν βρίσκετε;

  184: Όχι, δεν έχω τόσο μεγάλες φιλοδοξίες.

 189. Νέο Kid Στο Block said

  Tελικά υδατάνθρακες ή υδρογονάνθρακες είναι το σωστό ρε παιδιά; Ιράν ή Ιράκ; 🙂
  (εντάξει ,πάω για κανένα σουβλάκι για να επέλθει σοβαρότητης στο ιστολόι )

 190. aristeros naftis Dibenko said

  @31
  Γραφω για πρωτη φορα εδω και σας χαιρετω ολους
  Προσωπικη περιπτωση :
  Ψηφιζω απο το 1977 παντα σαν δημοτης Αθηνας στην Αθηνα εκτος απο το 2004 που ψηφισα σαν ετεροδημοτης στη Ροδο , απο τοτε ψηφιζα ξανα στην Αθηνα μεχρι προχθες που η δικαστικος μου το απαγορευσε λεγοντας πως εχει διπλα στο ονομα μου την ενδειξη Ε .

  ΥΓ. στις προηγουμενες δημοτικες ημουν υποψηφιος με τη Ανοικτη πολη (Αθηνα) αρα καταγεγραμμενος Συριζαιος

 191. giorgos said

  #163# Τουλάχιστον γιά κάποιες υπηρεσίες είναι επιβεβλημένο νά στελεχώνονται από ντόπιους
  » Ἡ ἐρώτηση ποὺ ἄμεσα μᾶς ἐνδιαφέρει τώρα εἶναι ἡ ἑξῆς: μπορῶ ἐγὼ νὰ μοῦ γίνει ἡ γλώσσα χάλι ἀπὸ τὸ γλείψιμο, ὥσπου νὰ πάρω τὸ «δίπλωμα» ἀπὸ κάποια «ἀρχιτεκτονικὴ σχολὴ» ἢ ὑποσχολὴ τοῦ ἐξωτερικοῦ, καὶ ἐν συνεχείᾳ νὰ διορισθῶ «ἁρμόδιος» γιὰ τὴν «διαφύλαξη» τοῦ πολιτιστικοῦ περιβάλλοντος τῆς Θράκης; Ποῦ ξέρω ἐγὼ ἀπὸ τζαμιὰ καὶ ἀπὸ τὰ μυστικὰ τῆς τέχνης τοῦ Σινάν, γιὰ νὰ διαφυλάξω καὶ προαγάγω τὴν πολιτιστική του παρακαταθήκη; Ἐπειδὴ πῆρα τὸ «δίπλωμα» μὲ 5 καὶ τὸν ἀριθμὸ μητρώου ἀπ’ τὸ ΤΕΕ; Παίρνω μαζὶ μ’ αὐτὰ καὶ τοὺς τρόπους ἐπικοινωνίας τοῦ Σινάν μὲ τὸν Ἀλλάχ, γιὰ νὰ ξέρω τί ἔφκιαχνε καὶ νὰ μπορέσω νὰ τὸ διαφυλάξω; Ὑπάρχουν λοιπὸν περιοχὲς τῆς διοικήσεως» ποὺ τὸ «κώλυμα ἐντοπιότητος» ἰσοδυναμεῖ μὲ ἰσοπέδωση καὶ πολιτιστικὴν καταστροφή. Καὶ εἶναι αὐτὴ ποὺ καλλιεργεῖ καὶ προάγει μὲ τοὺς διοικητικούς του τρόπους τὸ ἑλλαδικὸ κράτος, διότι ἀπὸ τὴν ἰσοπέδωση καὶ τὴν ὁμοιομορφία ἔχει ( «ἐθνικὴ») ἀνάγκη γιὰ τὶς ἐκλογές. Ὅσο πιὸ πολὺ μάζα ὁ λαός, χωρὶς πολιτιστικὲς διαφορές, τόσο εὐκολώτερα κατευθύνεται καὶ ψηφίζει. Ἀπὸ τὴν μία μεριὰ ἡ «διαφύλαξη» τοῦ πολιτιστικοῦ περιβάλλοντος μὲ τὸ ἄρθρο 24 καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη οἱ ὑπαγορεύσεις κατὰ τὸ πνεῦμα ἐργολαβίας, ποὺ θὰ ἰδοῦμε στὰ κείμενα, καὶ οἱ…διοικητικὲς σκοπιμότητες.»

 192. sarant said

  Καλώς ήρθατε!
  Δηλαδή δεν σας άφησε να ψηφίσετε: Νομίζω πως ερμήνευσε λάθος τη διάταξη. Είχατε Ε στο όνομά σας επειδή έχετε γραφτεί στον κατάλογο ετεροδημοτών της Ρόδου, αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει να ψηφίσετε στην Αθήνα. Αρκεί να υπογράψετε μιαν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ψηφίσατε στη Ρόδο. Το λέω αυτό επειδή και σε μένα συνέβη στις περσινές ευρωεκλογές, είχα γραφτεί να ψηφίσω στο εξωτερικό αλλά τελικά βρέθηκα εκείνη τη μέρα στην Ελλάδα και πλάι από το όνομά μου υπήρχε το Ε, οπότε αν θυμάμαι καλά η δικαστικός μου έδωσε να υπογράψω και ψήφισα κανονικά.

  Έκανε εγκληματικό λάθος η δικαστικός, αν κατάλαβα καλά.

 193. "Ετεροδημότισσα" said

  Δεν ξέρω αν το θίξατε: κάτι αλλο που μου έκανε εντύπωση ειναι τα πολλα υπουργεια επικρατείας. Τι χρειάζονται; Η κυβέρνηση εχει και αντιπρόεδρο και υπουργο συντονισμου, γιατι; Σαν προσπάθεια να βολέψουμε τους ημέτερους μου φαινεται. Θα μπορουσαν να μην υπάρχουν και να διατηρηθει το υποργειο πολιτισμου ας πουμε. Τι νόημα εχει;
  Επίσης σαν πολλα δεν πήραν οι ΑΝΕΛ αναλογικα; Όλοι βολεύτηκαν τελικα!

 194. Spiridione said

  Όχι, με υπεύθυνη δήλωση ψηφίζουν αυτοί που έχουν Δ, οι διπλοεγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εσωτερικού ψηφίζουν μόνο εκεί που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, απαγορεύεται να ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι. Αυτοί του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν με υπεύθυνη δήλωση.

 195. Φωτοτυπάκιας said

  Από τα σχόλια που διάβασα βγάζω το συμπέρασμα ότι διυλίζουμε τον κώνωπα (τον δόλιο Τάσο Κουράκη) και καταπίνουμε την κάμηλον (ψεκασμένα, κρυφοχρυσάβγουλα ΑΝΕΛ).

 196. qq said

  Μη το παλεύετε τόσο πολύ. Οι Καμμένοι είναι sui generis. Το ίδιο και εσείς, οπότε, κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Γιατί όμως με τους Καμμένους? Απλά. Δώσε του Καμμένου το υπουργείο άμυνας και πάρε τη ψυχή του. (Γιατί όμως αυτή η εμμονή του με αυτό το υπουργείο? Ελπίζω να μη κρύβετε τίποτα πονηρό. Και το 2012 αυτό το υπουργείο ήθελε και τίποτα άλλο για να γίνει το τέταρτο μέλος της συγκυβέρνησης.) Κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο κόμμα, και λιγότερο για το Ποτάμι. Σκεφτείτε το ποτάμι να εξέταζε το κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά και να ψήφιζε αναλόγως. Θα σας είχε όμηρους. Οπότε, Καμμένος και όλα τα ξεπλένετε. Τι, είναι αντισημίτης και κατά των μεταναστών? Σιγα΄το πράμα. Φταίνε αυτοί που είναι εβραίοι και οι άλλοι που είναι άπλυτοι. Ότι γενήκατε περίγελοι της οικουμένης, θα το αντέξετε.

 197. aristeros naftis Dibenko said

  # 193
  Για την ακριβεια μου ζητησε να της φερω χαρτι απο το υπουργειο η τον δημο οτι το Ε υπηρχε εκ παραδρομης(κανενας δςν μου εο εδινε και μου ειπαν να περασω απο Δευτερα !!!)
  #195
  ειχα δηλωσει ετροδημοτης το 2004 , εκτοτε κατοπιν αιτησεως μου ειχα επανελθει στο Δημο Αθηνας και ειχα ψηφισει 7 φορες ( εθνικες ,2 δημοτικες,2 εθνικες , 2 δημοτικες )

 198. alexisphoto said

  @192:
  καλησπέρα,
  λίγο απλουστευμένη δεν είανι αυτή η άποψη;
  Τα πανεπιτήμια ΔΕΝ χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα ελληνικά (που όλα δουλεύουν αξιοκρατικά) και του εξωτερικού (που με λίγο γλέιψιμο πα΄’ιρνεις πτυχίο)!
  Υπάρχει τεράστια διαβάθμηση στα δύο άκρα και η επιλεκτική επιλογή των παραπάνω άκρων δεν είναι αντιπροσωπευτική του συνόλου…
  Η διαφύλαξη της πολιτιστικής παρακαταθήκης δεν είναι θέμα σπουδών μόνο, είναι θέμα ευρύτερης παιδείας και κουλτουρας….
  Κώλυμα εντοπιότητας έχουμε μόνο σε περιπτώσεις όπου η γεωγραφική κατάρτηση είανι μέιζονος σημασίας (οδηγοι οχημάτων πρώτων βοηθειών, δασοπυροσβέστες κλπ)
  Σε όποιαδήποτε άλλη περίπτωση η εντοπιότητα είναι «παράθυρο» για λοβιτούρες…και σε καμιά περίπτωση δεν ισοδυναμεί με πολιτιστική ισοπέδωση.
  Κατα συνέπεια η διαφυλαξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος δεν είναι θέμα πτυχίων και τόπου απόκτησής τους. Και φυσικά είναι πολύ δύσκολο σήμερα να «δέσεις» την πολιτιστική ισοπέδωση -αν αυτή ιφίσταται επιμένω- με την κατεύθυνση της ψήφου…
  Ευχαριστώ

 199. γρηγορησ said

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/28/syriza-2/#comment-268477
  απο το απαρτχαιντ στην τεραστια ανισομερεια στην δημοσια διοικηση. χαιρομαι που γινεστε πιο προσεκτικός.
  υπαρχουν σιγουρα προβληματα στους μουσουλμανους. κοινωνικα οχι μειονοτικα. νομιζω οτι πρεπει ενα αριστερο κομμα να ασχοληθει με αυτα.

 200. Spiridione said

  199. Άρα είναι ευθύνη του Δήμου. Εγώ ξέρω ότι ακόμα και οι παραλειφθέντες εκλογείς, που εκ παραδρομής δεν τους έχουν εγγράψει στους εκλ. καταλόγους, αν φέρουν το σχετικό πιστοποιητικό από τον Δήμο, που είναι ανοιχτά τα γραφεία του την ημέρα των εκλογών γι’ αυτόν τον λόγο, ο δικ. αντιπρόσωπος είναι υποχρεωμένος να τους εγγράψει επιτόπου στον εκλ. κατάλογο και να ψηφίσουν.

 201. aristeros naftis Dibenko said

  και κατι για τον Καμμενο
  ο Λε Καρε (που ως γνωστο προσθετει στα βιβλια του πραγματολογικα στοιχεια) ειχε εκδοσει στη σειρα με τον πρακτορα Μαλκο ενα μυθιστορημα με την 17 Νοεμβρη (που δεν εκδοθηκε στα Ελληνικα) στο στορυ ανεφερε οτι η οργανωση αντλουσε πληροφορηση απο μια γυναικα που ειχε ριξει διπλα σε ενα ελληνα πολιτικο φωτογραφιζοντας τον Καμμενο !!! Δεν θυμαμαι τον Γαλλικο τιτλο)

 202. sarant said

  195-199: Φροντίστε το τουλάχιστον να μην επαναληφθεί το φαινόμενο την άλλη φορά.

  201: Το ‘απαρτχάιντ’ είναι εσκεμμένη υπερβολή. Αν εσείς παραδέχεστε την τεράστια ανισομέρεια, πάω πάσο.

 203. sarant said

  203: Τον Μάλκο τον έγραφε ο Ζεράρ ντε Βιλιέ, όχι ο Λε Καρέ όμως.

 204. Angelos said

  #162: Είμαι κοντά στις θέσεις (ό,τι μπορείς να καταλάβεις, τελοσπάντων) του Ποταμιού και όμως αυτό το κείμενο λες και περιγράφει τι ΔΕΝ είμαι / κάνω.

  #166 Πολύ σωστά.

  Γενικά θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα μας αφήσει η «Κρίση» θα είναι αυτή η ισοπέδωση των πάντων. «Χούντα», «φασίστες», «πραξικοπηματικές πράξεις» κ.τ.λ. κ.τ.λ. χρησιμοποιούνται πλέον τόσο εύκολα (κυρίως από ανθρώπους που ΚΑΙ δεν τα έζησαν ΚΑΙ δεν κάθησαν ποτέ να τα ψάξουν, αλλά όχι μόνο) που χάνουν το νόημά τους. Θα το βρούμε μπροστά μας αυτό, θυμηθείτε με (εμένα και τον Αη-Παΐσιο 😛 ).
  Και btw, για το πρόβλημα αυτό μεγάλη ευθύνη φέρει και ο Σύριζα, ή έστω κάποια στελέχη του.

 205. aristeros naftis Dibenko said

  #205 εχεις δικαιο λαθος μου

 206. "Ετεροδημότισσα" said

  Σε κανέναν άλλον δεν έκαναν εντύπωση τα επικρατείας; τι στο διάλο, τόσο παράξενη είμαι;;;

 207. Ένα ζήτημα πολύ μεγάλο είναι η στάση της Ελλάδας στα Διεθνή θέματα. Τα δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη αρχίζουν και φαίνονται και κάθε μέρα που περνάει, φορτώνουν εκατέρωθεν. Ήδη υπάρχει σύγκρουση στην Ουκρανία με πολλούς νεκρούς καθημερινά. Η πρώτη επαφή της νέας κυβέρνησης με την ΕΕ αφορούσε τον πόλεμο της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα σα χώρα διαμαρτυρόμαστε που δεν μας ρώτησαν για να περάσουν τις κυρώσεις κατά του Πούτιν.

  Εκεί είναι τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα και πιστεύω ότι η μεγάλη τους αγωνία στην κυβέρνηση του σύριζα δεν είναι μόνο οι αριθμοί της οικονομίας αλλά και ο πόλεμος.

  Το ΚΚΕ πάλι, επιλέγει πολιτική σαν να υπήρχαν ακόμα τα δύο στρατόπεδα, Δύση-Σοσιαλιστικές χώρες και θεωρεί ότι είναι καθήκον μας να τα σπάσουμε με τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους. Λες κι ο Πούτιν είναι καλύτερος. Οι ΑΝΕΛ , σαν ορθόδοξοι δεξιοί, είναι μάλλον ρωσόφιλοι και κάποιοι απ αυτούς καλούν για αλλαγή πάτρονα, δηλαδή στροφή προς τη Ρωσία.

  Αυτά όλα θέλουν μεγάλη προσοχή και η κατάσταση απαιτεί μια εξωτερική πολιτική με μόνο άξονα το συμφέρον της Ελλάδας.

 208. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως ,αυτή η μαγκιά με τη Ρωσία που έκανε ο Τσιπραδόρ, έκανε πολλή εντύπωση (θετική,καθότι εδώ κάτου είμεθα φιλορώσοι…) στην Κύπρο. Εκέρδισεν την μεγαλόνησον το κοπέλι! Σε καλό να μας βγουν βέβαια αυτά, καθότι είναι γνωστό και διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι οι γερμανοί είναι εκδικητικοί ,ειδικά σε ό,τι/όποιον διάκειται ευμενώς απέναντι στους παλιούς τους τιμωρούς εξ ανατολών.

 209. Spiridione said

  Στο θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας νομίζω ότι είμαστε εντελώς απομονωμένοι στην Ευρώπη – άντε μόνο η Κύπρος είναι μαζί μας που έβγαλε και ανακοίνωση σήμερα. Θυμάμαι στο ευρωντιμπέιτ που είχε πάρει μέρος ο Τσίπρας όλοι ήταν λάβροι εναντίον της Ρωσίας, ακόμα και η πρόεδρος των Οικολόγων. Ελπίζω να μην ασκήσουμε κανένα βέτο στην κατάσταση που είμαστε αυτή τη στιγμή, να ανοίξουμε και άλλα μέτωπα. Δεν ξέρω αυτός ο Κοτζιάς τι καπνό φουμάρει.

 210. Νέο Kid Στο Block said

  211. Σπύρο, το «μαγκιά» που έγραψα στο 210. δεν πήγαινε τόσο στην ουσία (την οποία δεν κατέχω κιόλας σε ικανοποιητικό βάθος) αλλά στον «τύπο» της κίνησης. Δηλαδή, στο «στεκάτε ρε παιδιά! ΕΜΕΙΣ δεν θα ερωτηθούμε αν συμφωνούμε;» .Δείχνει πυγμή και μια φωνή ρε αδερφέ! Είδαμε άλλωστε και οι «γιαβόλ χερ σόϋμπλε!» πού μάς έφτασαν, όχι; Ήδη νομίζω, ο «διεθνής αντίκτυπος» και οι πρώτες (ανασκουμπωμένες) αντιδράσεις, δείχνουν πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια αξιοπρέπειας σε μια ελληνική κυβέρνηση καρπαζοεισπράκτορα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

 211. Spiridione said

  212. Κίντο, σε αυτό που λες οκ. Εγώ έκανα το σχόλιο επειδή αυτά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής θέλουν – πώς να το κανουμε – λεπτούς χειρισμούς, όχι αγαρμποσύνες. Και το πρωί άκουγα διάφορα πράματα περί βέτο.

 212. physicist said

  Ο Πούτιν είναι ο προστάτης και το σύμβολο της πιο βρώμικης ακροδεξιάς στην Ευρώπη, τι περιμένετε, να τον συμπαθεί ο σοβαρός κόσμος, να τον συμπαθούν οι ευρωπαίοι δημοκράτες; Δεν έχει αφήσει ακροδεξιό κατακάθι που να μην έχει στηρίξει αλλά κατά τ’ άλλα παλεύει κατά των Ουκρανών «ναζί» (άλλη μια γελοία διαστροφή της πραγματικότητας).

 213. physicist said

  ΥΓ, κι επειδή θα πει κάποιος για τον Σρέντερ, ο Σρέντερ έχει φάει το κράξιμο της αρκούδας στη Γερμανία για τις κολληταριές του με τον Πούτιν.

 214. Παναγιώτης Κ. said

  @35. (Spiral).Βεβαίως ! Δεν πρέπει να λησμονούμε, χρόνια τώρα την πρωτιά της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια ούτε και την χρυσαυγίτικη κλίση πολλών νέων!

 215. "Ετεροδημότισσα" said

  214
  Έχεις δίκιο για τον Πούτιν, αλλά και η Ευρώπη, ή καλύτερα η Γερμανία, έχει τεράστιες ευθύνες για την ουκρανική κρίση. Τέλοσπάντων δεν πείθομαι ότι με εκατέρωθεν κυρώσεις λύνεται το πρόβλημα. Και σίγουρα σωστά διαμαρτυρήθηκε η ελληνική κυβέρνση εφόσον δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολα (δεν ξέρω βέβαια ποια είναι αυτά τα πρωτόκολα).

 216. Νέο Kid Στο Block said

  Φυσικέ, ας μην προσωποποιούμε όμως μια χώρα σαν τη Ρωσία . Ρωσία δεν είναι μόνο ο Πούτιν και οι παρατρεχάμενοί του, έτσι δεν είναι; Έχει και κοσμάκη πολύν που πεινάει. Ψυχή έχουν κι αυτοί . Να τιμωρηθούν ,ναί! αλλά με κάποια ρέγουλα ρε παλικάρι. Και γιατί οι ουκρανοί είναι «ναζί» και όχι ναζί; Θα αλλάξουμε και την καταγεγραμμένη ιστορία τώρα; 🙂

 217. "Ετεροδημότισσα" said

  215
  και δεν πα να χει φάει κράξιμο;;; αμέσως μετα το καγκελαριλικι πήγε στην αγκαλιά του Πούτιν, προσυμφωνημένος λοιπόν ο παχυλός μισθός που έπαιρνε (από πότε άραγε;). Κάπου τον είχε πάρει το μα΄τι μου πάλι στη Γερμανία να οργανώνει και καλά ημερίδες για την και καλά επαναπροσέγγιση των δυό (επιχειρηματικών) λαών. (ίσως πέρυσι ήταν που χα πάει λίγες μέρες στην αυστρία και έβλεπα τηλεόραση εκεί)

 218. Νέο Kid Στο Block said

  219. Είναι γνωστό ότι άν υπάρχει Umsatz, η «δημοκρατικότητα» μπορεί να αυξήσει το μέτρο ελαστικότητάς της (Eλαστιτσιτέτς μοντούλ, Φυσικέ! 😉 ) σχεδόν απεριόριστα… 🙂

 219. -εδώ κάτου είμεθα φιλορώσοι

  -Ο Πούτιν είναι ο προστάτης και το σύμβολο της πιο βρώμικης ακροδεξιάς στην Ευρώπη,

  -Στο θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας νομίζω ότι είμαστε εντελώς απομονωμένοι στην Ευρώπη

  Ωωωχ, οι Ελληνες θα τον γλυτώσουν το νέο Διχασμό στον επόμενο πόλεμο;

  Τώρα, τον Βαρουφάκη τον μάθανε και οι απανταχού οτάκου φανατικοί των παιχνιδιών. Ισχύουν άραγε αυτά που λέγονται, οτι δούλεψε στην Steam ;

 220. "Ετεροδημότισσα" said

  220
  αν είχα καταλάβει σωστα σε αυτές τισ ημερίδεσ ήταν κυρίως γερμανοί επιχειρηματίες που διαμαρτύρονταν για τις κυρω΄σεις

 221. giorgos said

  »200″ signomi alla den mporo na grapso…vazo ena link pou pisteuo oti leei polla gia to thema.
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/12/1.html

 222. physicist said

  #218. — Μου λες να μην προσωποποιώ τη Ρωσία αλλά περιγράφεις με μια λέξη όλην την Ουκρανία, λες και ο ουκρανικός λαός που προτιμά τη Δύση από τη Ρωσία είναι όλοι ναζήδες.

  Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους, υπάρχουν κι εκείνοι που ξέρουν από πρώτο χέρι τι θα πει Πούτιν, αξίζει να συζητήσει κάποιος μαζί τους. Και ναι, σαφέστατα υπάρχουν επιχειρηματικοί κύκλοι της Γερμανίας που δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τις κυρώσεις επειδή αυτές τους πλήττουν οικονομικά. Αλλά αυτό δείχνει ότι η ανάλυσή σου (ξέρω, μιλάς χαλαρά) πως η γερμανική στάση είναι απωθημένο του ΒΠΠ κουτσαίνει.

  #219. — Ναι, ο Σρέντερ τη ζωάρα του την κάνει και τις λεφτάρες του τις παίρνει αλλά στη δημόσια συνείδηση και στο πολιτικό σκηνικό αυτά είναι σκιές, κηλίδες, έχουν πλήξει το κύρος του.

  #214. — Σε ό,τι αφορά τη διαμαρτυρία επί της διαδικασίας, συμφωνώ, αλλά υπήρχε και μια πρόταση επί της ουσίας. Επιπλέον, το τιτίβισμα του νέου ΥπΕξ ήταν ιντερνετική μαγκιά και ακτιβισμός. ΟΚ για μπλόγκερ αλλά φτηνό και άπρεπο για τον ΥπΕξ της χώρας.

 223. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Δεν υπάρχει κανένας ουκρανικός λαός που να προτιμά την ΕΕ ή τη Ρωσία. Tα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι αυτά που κάνουν παιχνίδι και ο κόσμος διχασμένος βολοδέρνει από νταβατζή σε νταβατζή.

 224. gryphon said

  214
  Aμαθελουμε το πιστευουμε αυτο οτι ο «σοβαρος κοσμος» οπως τον λες δεν τον συμπαθει.
  Δεν τον συμπαθει ο διεθνης τυπος και οι κυβερνησεις και οχι απαραιτητα ο κοσμος τουλαχιστον ολος.Σε καποια κρατη οπως η Πολωνια η οι Βαλτικες χωρες υπαρχει καποια εχθροτητα για ιστορικους λογους αλλα κι εκει δυναμιτιζουν το κλιμα διαφοροι εγκαθετοι ρων αμερικανων
  Και καποιες κυβερνησεις ακομη οπως της Γερμανιας η της Γαλλιας αλλα και ολες οι αλλες σχεδον με βαρια καρδια αποδοκιμαζουν στα λογια την Ρωσια λογω των αφορητων πιεσεων απο την αλλα πλευρα του Ατλαντικου γιατι απο εκει προερχεται και ολος ο σχεδιασμος και η μορφη των οικονομικων κυρωσεων απο την ειδικη υπηρεσια που υπαρχει στο υπουργειο Οικονομικων.
  Το ιδιο μεσο της οικονομικης ασφυξιας μεσω κυρωσεων χρησιμοποιηθηκε και κατα του Σανταμ προκαλωντας και τον θανατο περιπου 1 εκατομμυριου ανθρωπων απο την πειναι προτου ακομη ξεκινησει η αμερικανικη εισβολη στο Ιρακ .Και εναντιον του Ιραν γινεται χρονια το ιδιο.
  Ειναι λοιπον μεσο αισχρου εκβιασμου κατα κρατων ωστε να υποκυψουν στους οποιους γεωπολιτικους εκβιασμους και σιγουρα ειναι μια πολυ καλη σωστη ηθικα ενεργεια η προθεση της κυβερνησης Τσιπρα να διαφοροποιηθει αν και εχω αμφιβολιες εαν θα το τηρησει μεχρι τελους.
  Και περα και απο ιστοριες για ξανθο γενος και τετοια εμεις ειχαμε μια χαρα οικονομικες σχεσεις με την Ρωσια που καναμε πολλα χρονια να τις φτασουμε σε αυτο το σημειο αγορα γεωργικων προιοντων τουρισμο κλπ και η απαιτηση της ΕΕ να συνταχθουμε τις αποφασεις διαφορων εγκαθετων ειναι σαν να μας ζητανε να αυτοπυροβοληθουμε.

 225. Το πώς πολιτεύεται ο Πούτιν είναι άσχετο με τον ουκρανικό εμφύλιο, που υποδαυλίστηκε όσο γινόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και που βρωμάει απ’ όπου κι αν τον πιάσεις. Εγώ χάρηκα πολύ με το σπάσιμο της αντιπαθέστατης ομοφωνίας της ΕΕ, που θύμιζε βομβαρδισμούς της Σερβίας, κι ας μην έχω τον Κοτζιά σε εκτίμηση. Λίγη απομόνωση από τις λυκοφιλίες δεν βλάπτει, έστω και μόνο για την απειλή, αν και είμαι σίγουρος ότι στην πράξη και μακροπρόθεσμα θα καταλήξει όπως οι αστερίσκοι του Αντρέα.

 226. "Ετεροδημότισσα" said

  224συγγνώμη φυσικέ μόλις πήγα και είδα το τιτιβισμα του Κοτζια (τον οποίο δεν γνωρίζω καθόλου) και κάπως μου φάνηκε ότι αναφερόταν στην κριτική της αντιπολίτευσης και όχι ότι πουλούσε μαγκιά στους εταίρους. Δεν θέλω βέβαια να το παίξω δικηγόρος του, όπως είπα δεν τον έχω υπόψη μου.

 227. physicist said

  #227. — Το πώς πολιτεύεται ο Πούτιν, Δύτη, δεν είναι καθόλου άσχετο με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

 228. physicist said

  #228. — Όταν είσαι ΥπΕξ και κατηγορείς την αντιπολίτευση για ραγιαδισμό επειδή συμφωνούσε με τους εταίρους, και τιτιβίζεις κάτι για «κέντρα» κλπ., δεν κάνει και την καλύτερη εντύπωση.

  Μέχρι πρόσφατα ούτε κι εγώ γνώριζα τον καινούργιο ΥπΕξ αλλά είμαι πολύ κουμπωμένος. Μυστήρια πράματα αυτά που διαβάζω. Θα δούμε, η πράξη θα δείξει.

 229. 229 – Όχι, δεν είναι: επειδή με τον δικό του ιμπεριαλισμό συγκρούονται μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα, του βάλανε φωτιά στο υπογάστριο.

 230. physicist said

  Συγγνώμη, όχι «κέντρα», «σύστημα εξάρτησης». Να και το τιτίβισμα (δεν ξέρω να το κολλήσω αυτούσιο, άρα αντιγράφω):

  Σύστημα εξάρτησης ήδη ενοχλείται από δημοκρατική εξωτερική πολιτική.Βρίζει ασύστολα. Επιδιώκει με πολυειδή ψεύδη να καλύψει ραγιαδισμό του.

 231. Παναγιώτης Κ. said

  @94. Το 421/60 πόθεν;

 232. physicist said

  #231. — Δηλαδή νομίζεις πως αν ένας λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα στη σφαίρα επιρροής ενός αδίστακτου δικτάτορα και σε κείνη μιας Ένωσης Δηομκρατιών, το γεγονός ότι ο πρώτος είναι ένας αδίστακτος δικτάτορας δεν παίζει ρόλο στην επιλογή αυτού του λαού;

 233. Μύγα said

  Σχ 87 : (Τιμούμε και σεβόμαστε τους 65+ (δεν αργούμε άλλωστε να βρεθούμε σε αυτή την κατηγορία), αλλά είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι προτίμησαν τη ΝΔ.)
  Κάνεις λάθος.
  Μια βόλτα στα καφενεία (όχι «καφέ» και τα τοιαύτα) και τις πλατείες (όταν ο καιρός επιτρέπει) θα σε πείσει.
  80 + 18 ημέρες

 234. Aγάπη said

  Καλησπέρα
  σε πιο ανάλαφρο στυλ
  Το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο διαμένει στην Αίγινα. Έχουν δική τους κατοικία στο νησί και μένουν τον περισσότερο καιρό εκεί. Είναι:
  Γιώργος Σταθάκης, υπουργός οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού.
  Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός οικονομικών
  Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής
  Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός ναυτιλίας
  Θεανώ Φωτίου, αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης
  Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου
  Σε αυτούς προσθέσουμε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που κατά καιρούς φιλοξενήθηκε από τον Αλέκο Φλαμπουράρη

 235. Ε, δεν διάλεξε ακριβώς ο λαός, αν θυμάσαι. Μια τον ένα μια τον άλλο βγάζανε, και ο «φιλορώσος» ήταν που ανατράπηκε τελευταίος.

 236. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος. Κι η Ιταλία κι η Γαλλία εκφράζουν διαφωνίες με τις κυρώσεις.

 237. Νέο Kid Στο Block said

  233. 7 και 1 λεπτό (που ψήφισε ο Γιώργος) =7+1/60 =421/60 🙂

 238. (Α ναι, Φυσικέ, ξέχασα να σου πω ότι χαίρομαι πολύ που εκτιμάς κι εσύ τον Φωτάκη, με τον οποίο έχουμε την κοντινότερη επαγγελματική σχέση που μπορεί να έχει ιστορικός με φυσικό) 🙂

 239. Νέο Kid Στο Block said

  240. μμμ… ωραίο κουίζ μοιάζει αυτό. Μιας και δεν είσαι αιγυπτιολόγος (της προϊσλαμικής εποχής τουλάχιστον:-) ) δεν πρέπει να είναι η ανάλυση από Μηχανικής πλευράς πώς στο διάολο ανέβαζαν τα κοτρώνια στις πυραμίδες…οπότε ψηφίζω πως είστε γείτονες σε ακαδημαϊκό ίδρυμα (;) 🙂

 240. cronopiusa said

 241. Γς said

  184:
  >να προλάβουμε να ετοιμάσουμε τις thesis μας

  τις theses μας, ίσως

 242. Ούτως ή άλλως δεν ασχολείται με μηχανική, είναι των λέιζερ 😉

 243. Γς said

  180:

  >Υδρογονάνθρακες, όπως τους είχε αποκαλέσει ο νέος μας ΥπΕθΑ

  Το αντίθετο!
  Τα πετρέλαια τα έκανε σάκχαρα και άμυλα.

 244. Νέο Kid Στο Block said

  242. Tι αηδία είναι αυτή ρε σύ Κρόνη; Ότι και καλά η diversity είναι ο νέος ναζισμός; Χάσαμε το νόημα στις λέξεις όντως μου φαίνεται. Eθνικιστές εβραίοι την έφτιαξαν αυτή την αηδία; 😦

 245. alexisphoto said

  @223
  Γιώργο συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά τέτοιο άρθρο.
  έχει μια μονόπλευρη χροιά που πρέπει να απομονωθείς πλήρως από τα σύγχρονα δεδομένα για να πάρεις αυτά που λέει στα σοβαρά.
  Ευχαριστώ και πάλι

 246. Νέο Kid Στο Block said

  244. Δε βαριέσαι ρε Δύτη… Λέιζερ,φέιζερ,μέιζερ κι όλα αυτά τα περίεργα είναι για να μη μένουν άνεργοι οι Φυσικοί 😆
  Σε τελική βαθιά ανάλυση,όλα Μηχανική είναι! Δόσμοι παστό παστουρμά και ταν Γαν κινάσω! 🙂

 247. Γς said

  Κι ο πέφτουλας:

  [29 βετεράνοι καμάκια & ο Γς συνιστούν λουλούδια]

 248. Πάνος said

  Πέφτουλας; Να την αγαπάς και να μη σε θέλει… (το ίδιο και αντίστροφα)

 249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  214 – Ο Πούτιν είναι αυτό που λές, όμως τους ναζί που έκαναν το πραξικόπημα στην Ουκρανία, και πήραν την εξουσία απο τον (με καθολική παραδοχή απ΄όλους τους δυτικούς παρατηρητές) δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Γιανουκόβιτς, η Γερμανία τους υπέθαλπτε τους χρηματοδοτεί και τους προστατεύει, κι ο σοβαρός κόσμος κι οι ευρωπαίοι δημοκράτες, δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να τους αποκαλούν δημοκράτες.

  234 – Δικτάτορες οι δημοκρατικά εκλεγμένοι Γιανουκόβιτς, Μόρσι, Πούτιν, και δημοκράτες οι Ουκρανοί ναζί και οι Αιγύπτιοι πραξηκοπηματίες.
  Πιο βιασμένη «γυναίκα» απο την δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχει, ίσως μόνο η ελευθερία.

 250. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!
  Για την Ουκρανια συμφωνώ με τον Δύτη μάλλον, αλλά δεν μου άρεσε το ύφος του Κοτζιά, όπου κι αν απευθύνεται

  235: Τα εξιτ πολ λένε ότι περισσότεροι 65+ προτιμησαν ΝΔ παρά ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, σε σύγκριση με το 2012 η διαφορά μειώθηκε.\

  236: Θα γνωρίσει πιένες η Αίγινα!

 251. Γς said

  236:
  >Το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο διαμένει στην Αίγινα

  + Αγάπη και Νικοκύρης [που δεν είναι όμως στο υπουργικό συμβούλιο]

 252. Titivillus said

  56. » Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 69% των Ελλήνων έχουν αντισημιτικές απόψεις -είναι τάχα ακροδεξιοί;»

  Ευτυχώς που ανήκω στο 31% και ας μην ανήκω σε κανένα μαντρί.

 253. cronopiusa said

  246
  ακριβώς είναι ισραήλιτικο ξέπλυμα του ναζισμού
  impresionante, ¿ no ?

 254. Πάνος said

  @ 253+ : Δεν ξέρεις ποτέ, αυτός ο Μικυ Μάους-Κουράκης εδώ μου κάθεται. Σε καμιά παραλία, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, μια συνάντηση με τον Άλεξ αρκεί…
  Αφού όποιος ήταν Αίγινα, αίγινε…

 255. Πάνος said

  @253+ : Δεν ξέρεις ποτέ, αυτός ο Μίκυ-Μάους-Κουράκης εδώ μου κάθεται. Σε καμιά παραλία το καλοκαίρι, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, μια συνάντηση με τον Άλεξ αρκεί.
  Αφού όποιος ήταν στην Αίγινα, αίγινε !

 256. Πάνος said

  Την πρώτη μου το εξαφάνισε, κι αναγκάστηκα να το ξαναγράψω. Δεν πειράζει όμως, προτείνεται 2 φορές 🙂

 257. Νέο Kid Στο Block said

  255. muy impresionante. desgraciadamente… (καλά. δε βρέθηκε κανας παπούς, να τούς πει δυο λόγια τι ήταν ο πραγματικός ναζισμός;)

 258. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση, είναι αρκετό για μένα στην τετραετία της (αν την βγάλει) να εισαγάγει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση απο την πρώτη δημοτικού (καλύτερα απο το νηπιαγωγείο βέβαια, αλλά ας περάσουν πρώτα οι υστερικές αντιδράσεις των αρρωστημένων κανιβάλων) να αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο για την πάταξη της νόμιμης φοροαποφυγής, (κι ας αφήσει την φοροδιαφυγή ατιμώρητη, τα κορόϊδα και οι άσχετοι φοροδιαφεύγουν άλλωστε) να επικυρώσει την συμβίωση των ομοφύλων, να μειώσει την φορολογία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών σε ενα ενιαίο πλαφόν 10% και να δώσει κίνητρα για να δημιουργηθούν επιχειρήσεις υποστηρικτικής πολεμικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο που μας επιτρέπουν οι νταβατζήδες μας. Αν τα κάνει αυτά, στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς πάλι τις κόρες μου και τον σκύλο μου τον ΠΕΠΕ.

 259. Titivillus said

  252. Να ελπίζουμε δηλαδή ότι θα πείσουν τη Δούρου να μας συνδέσει επιτέλους με την ΕΥΔΑΠ ή θα μας φάει πάλι ο μαύρος «Σκοτάδης» 🙂

 260. Τώρα αξιώθηκα να περάσω από το μπλόγκι, και χάρηκα πάρα πολύ με το λινκάρισμα του πονήματός μου! 🙂
  Σ’ ευχαριστώ πολύ Νικοκύρη! 🙂

  Για τη νέα μας κυβέρνηση, πρέπει να πω πως αν και δεν έχει μειωθεί καθόλου ο ενθουσιασμός μου, κάποια πράγματα δεν μου άρεσαν.
  Η προεκλογική περίοδος τελείωσε, οι μέχρι πρότινος υποψήφιοι είναι βουλευτές και υπουργοί, και δεν έχουν κανέναν λόγο να κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού και να λεν μεγάλα λόγια.
  Ωραία τα όσα ανακοίνωσαν και μακάρι να γίνουν όλα, αλλά από τη στιγμή που πολλές από τις ανακοινώσεις τους προσκρούουν με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τους δανειστές, θα πρέπει, θεωρώ, να προηγηθεί η επαναδιαπραγμάτευση ή η κατάργηση των συμφωνιών πριν ανακοινωθούν οι όποιες αλλαγές.

  Τόσο βιαστικές δηλώσεις δίνουν πιστεύω μια εικόνα ελλιπούς οργάνωσης, και οδηγούν και στο μίνι-κραχ του χρηματιστηρίου που τόσο τρόμαξε τον Μπάμπη Παπαδημητρίου απόψε.

  Τέλος πάντων όμως, προσωπικά δεν ανησυχώ, η Αριστερά κάνει τα πρώτα της κυβερνητικά βήματα, και λογικό είναι να παραπατήσει και λίγο. Είμαι σίγουρος ότι θα βρουν τον ρυθμό τους, και η καθαρότητα των προσώπων τους, το ήθος που φαίνετα να εμπνέουν, είναι για μένα η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον και της κυβέρνησης αυτής, και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

  Καλό βράδυ σε όλους, και πάλι ευχαριστώ Νίκο! 🙂

 261. Γς said

  260:

  >να εισαγάγει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση απο την πρώτη δημοτικού (καλύτερα απο το νηπιαγωγείο βέβαια,

 262. physicist said

  #240. — Κι εγώ χαίρομαι πολύ για την αρμονία των εκτιμήσεών μας, Δύτη. Για τον Φωτάκη λέω, όχι για την Ουκρανία. 😉

 263. *»που φαίνεται να αποπνέουν», βέβαια, και όχι «εμπνέουν» 🙂

 264. @264: Για τον Φωτάκη έγραψε ως και το Nature. 🙂

  Φαντάζομαι πως και για τον Αριστείδη Μπαλτά τρέφεις εκτίμηση, έτσι συνάδελφε;

 265. physicist said

  #266. — Στέλιο, χρόνια και καιρούς, καλώς ξανάρθες!

  Τον Φωτάκη τον εκτιμώ ως φυσικό, επειδή κάτι καταλαβαλινω απ’ τη δουλειά του και τη σημασία της. Για τον Μπαλτά δεν μπορώ να πω επειδή δεν ασχολήθηκε με τη Φυσική και τη δουλειά του σ’ αυτά με τα οποία ασχολήθηκε δεν την ξέρω. Αν πάλι με ρωτάς αν τον εκτιμώ ως πρόσωπο, και πάλι δεν ξέρω επειδή δεν τον γνωρίζω.

 266. "Ετεροδημότισσα" said

  από,τι φαίνεται είμαι η μόνη που θεωρώ όλα αυτά τα υπουργεία επικρατείας μπούρδα…

 267. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  263 – » ο αδερφός της που ήταν μεγάλος, επτά άντε οκτώ χρονών» Εμ γι΄αυτό λέω απο το νηπιαγωγείο Γς.
  Καληνύχτα μ΄αυτό.

 268. Νέο Kid Στο Block said

  268. Ε, ναι ρε παιδί μου! μην ξαναρωτήσεις λοιπόν… 🙂

 269. physicist said

  #268. — Όχι, δεν είσαι η μόνη αλλά φαίνεται να μην είναι θέμα προτεραιότητας στην κριτική για την ώρα. Η δική μου εντύπωση είναι πως ο κρατικός τομέας στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος και πλεγμένος ώστε αν πας να κυνερνήσεις με λίγα Υπουργεία και ισάριθμους Υπουργούς, δεν θα βγει. Ε, βάλε από πάνω και τις απαραίτητες πολιτικές ισορροπίες, χρειάζεσαι άλλα πεντέξι επικρατείας για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

 270. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  268 – Όχι συνοδοιπόρησα δεν είσαι μόνη, κι εγώ μπούρδα τα θεωρώ, όπως κι άλλα υπουργεία, αλλά δεν έχει νόημα, υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα απο αυτά, αλλά τελικά θα επικρατήσουν οι μπούρδες.
  Καληνύχτα.

 271. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  271 – Καλά ρε συ, τόση ώρα ρωτάει η γυναίκα, εμένα περίμενες να απαντήσουμε παρέα;
  Καληνύχτα και σε σένα ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΑΦΩ ΑΛΛΟ.

 272. Νέο Kid Στο Block said

  Σπασίκλες!… (κυλία,κυλία! Ο Κιντ καπνίζει στις τουαλέτες! )

 273. physicist said

  #271. — Συναρμολογούσα επί ώρες έπιπλο με παράξενο υπερβόρειο όνομα που περιέχει Α με κυκλάκι από πάνω και τέτοια. Επέστρεψα, διάβασα και εσπασίκλευσα, να με συμπαθήσει η συντρόφισσα μπας και πάψει να με λέει σεξιστή ΚΑΙ να τη σπάσω και στον Κιντάκο συγχρόνως. Μ’ ένα σμπάρο, λέμε.

 274. Γς said

  266:

  Ωραία κι η φωτό του Nature
  Change greece, Change Europe, #Change4all!

 275. alexisphoto said

  @276
  AMHN!!!

 276. sarant said

  Πολύ καλά τα λέτε, έχω να πω!

 277. Νέο Kid Στο Block said

  275. Ναι ρε συ,αυτά τα ΙΚΕΑ είναι γλωσσοδέτης με αυτά τα κάτι σαν ουμλάουτ που είναι γεμάτα. Τρμπρουγλoeστρaesongard…. 😆

 278. NM said

  Κουιζάκι: Ποιό μέλος του υπουργικού συμβουλίου ήταν «ο Σουσλώφ» ; Πώς, γιατί και πότε απέκτησε αυτό το παρανόμι;

 279. physicist said

  #279. — 😀

  Αναρωτιέμαι αν αυτά σημαίνουν κάτι στα υπερβόρεια πρωτοτευτονικά ή αν είναι του σωλήνα. Σαν τα παγωτά Häagen-Dasz, που το όνομά τους ευωδιάζει αλπικά τοπία στους Αμερικάνους αλλά δεν είναι τίποτα απολύτως.

 280. 280 Το στρογγυλό του γυαλί αναλλοίωτο απ’ το 80 ενώ η φάτσα του αγνώριστη. Όσο μεγαλώνουμε τόσο χοντραίνουμε κι αυτός δεν ξέφυγε.
  Πάει και το μουστακάκι….

 281. Γς said

  279:
  Δεν είναι κάτι σαν ουμλάουτ. Είναι ουμλάουτ. Εχει γεμίσει όλα τα προϊόντα του με τέτοια στις ονομασίες τους. Εσχάτως έριξε και μπόλικα αλφα με κυκλάκια αλφα-ρινγκ, Å στις ονομασίες

 282. NM said

  Γμάλλος (#282): Καλά έκανες και δεν ανέφερες όνομα, να δουμε αν τον θυμάται και κάποιος άλλος. Παντως δεν έχει αλλάξει πολύ η φάτσα του από το ’74

 283. stagon said

  Ζώντας απο κοντά την διαδικασία προετοιμασίας και οργάνωσης των εκλογών σαν εργαζόμενος σε Δήμο, θέλω να πω οτι σε αυτές τις εκλογές, σε σχέση με προηγούμενες, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι προέρχονταν στην μεγάλη τους πλειοψηφία απο το δικαστικό σώμα (οι δικηγόροι ήταν εμφανώς λιγότεροι). Ηταν άραγε τυχαίο ή αποτέλεσμα κινητοποίησης του στενού πυρήνα των μηχανισμών του κράτους;
  Σε τελευταία ανάλυση δεν θα πρέπει να διορίζονται δικαστικοί αντιπρόσωποι μόνο δικηγόροι και μάλιστα νέοι που έχουν πράγματι την ανάγκη απο το 800άρι της εκλογικής αποζημίωσης;

 284. joshephine said

  198
  http://kourdistoportocali.com/post/40681/panos
  Δεν βγαίνει από τα λεγόμενά του, ότι πέθαινε ο Καμμένος για το άμυνας…μάλλον το ναυτιλίας και τουρισμού ήταν το
  ατού του….μεγαλεπήβολα σχέδια είχε…ουτοπικά σχεδόν…

 285. 284 Βασικά όχι, δεν άλαξε. Απλά τα κιλά τον αλλάζουν. Η φάτσα μένει 🙂

 286. δεν άλλαξε

 287. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>’Εχουμε κυβέρνηση με κορμό
  και με…νεφρά εύχομαι 🙂
  Ήρθα αργά και πιάνομαι μόνο από τον τίτλο.
  Τρώγαμε κάπου στην περιοχή Μαβίλη και να ήρθε κι ο Μπένι (με την κόρη του) πίσω μας κατά τις δέκα. Κάτι για πρωτογενές πλεόνασμα πήρε τ΄αυτί μου να λέει.Αλήθεια, Μα να τον δω πρώτη βραδιά τον σκέτο,δίχως αντιπροεδριλίκι; Γούρι 🙂

 288. Μαρία said

  Αυτά έχει η Ζωή http://www.thepressproject.gr/article/72110/I-Zoi-prokalei-paniko

 289. sarant said

  280-282-284: Ποιον λέτε το κατάλαβα, αλλα΄το παρατσούκλι δεν το θυμάμαι.

 290. NM said

  Ο θρύλος λέει ότι κάποτε κατάφερε με τη ρητορεία του να κάνει ένα αμφιθέατρο γεμάτο ΠιΠιΣιπίδες και ΑΑΣΠέδες να τον χειροκροτήσουν ενώ αυτός υποστήριζε θέσεις των Σοβιετικών για κάποιο ζήτημα. Ετσι λέει κατάφερε να αποκτησει το παρατσούκλι-τίτλο.
  (Από τη άλλη πάλι εγώ δεν τον θυμάμαι με γυαλιά. Σίγουρα εννοούμε το ίδιο πρόσωπο; Για να μην το καρφωσω δινω και ένα στοιχείο ακομα: Εμενε -τότε- στην μπλε πολυκατοικία πάνω απο το Φλοραλ)

 291. NM said

  Εγω τον ειχα γνωρίσει λίγο μετά τη μεταπολίτευση στα πηγαδάκια έξω από το Πολυτεχνείο. Είχα προσέξει ότι ήταν πραγματικά εξαιρετικος,
  Μετα το ’81 που την έκανα απ το Κόμμα δεν είχα πολλά νέα του. Προ ετων έμαθα ότι διετελεσε σύμβουλος του ΓΑΠ και μόλις χτες τον είδα στην τηλεόραση να λεει ότι ακολουθησε διπλωματική καριέρα και δεν εξεπλάγην καθόλου.
  Νομίζω ότι ειναι μια απ τις καλυτερες επιλογές η υπουργοποίηση του σε αυτή τη θεση.

 292. Μαρία said

  292
  Πώς αλλάζει ο άνθρωπος! http://www.tanea.gr/news/politics/article/5121023/o-soyslof-toy-kke-symboylos-toy-tsipra/ (όλα τα βγάζει η ρουφιάνα)

  Τιτιβίζει πολύ κι αυτό δε μ’ αρέσει.

 293. NM said

  Εδώ που τα λέμε, αν δεν το βρισκε η Μαρία, ποιός θα τόβρισκε;
  Αυτην την Κίνηση «Πράττω» δεν την ήξερα. Εκ πρώτης βλέπω πολύ πατρίδα βλέπω και πολλά κεφαλαία… και δεν ξέρω…

 294. Μαρία said

  295
  Ο στρατιωτικός στο υπουργείο Άμυνας είναι απ’ την Πράττω. Με παρατσούκλι Ζούκοφ :-). http://www.onalert.gr/stories/poios-einai-o-zoukof-tou-syriza/39982
  Το τελευταίο του βιβλίο είναι Πατριωτισμός και Αριστερά αφού. http://www.nikoskotzias.com/

 295. Μαρία said

  Η υπουργοποίηση Νικολούδη αγγίζει το Βενιζέλο http://www.komistes.gr/%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF/

  Μάρδας: φλέρταρε με το ποτάμι αλλά κόπηκε μάλλον απ’ το Μπόμπολα. http://www.komistes.gr/%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%B8%CE%B5/

 296. Μαρία said

  Ευγνώμων στον υπουργό Δικαιοσύνης η Χρυσούλα Γιαταγάνα http://www.efsyn.gr/arthro/eygnomon-ston-ypoyrgo-dikaiosynis-i-hrysoyla-giatagana

 297. Γς said

  295, 296:

  Σουσλόφ Ζούκοφ.

  Και θυμάμαι πιτσιρικάς, 9 χρονών στον Κοπανά του Βύρωνα μια μέρα [μια χαρά μέρα] που ήμουν με την μικροθεία του Δημητράκη σε κάτι βραχάκια απέναντι απ τα σπίτια μας.

  Μου έλεγε τα διάφορα, μιας και είχα ανησυχίες και το εκτιμούσε, που καταλάβαινα πολλά πράγματα και ήθελα να μάθω περισσότερα. Την χαλβάδιαζα και το είχε καταλάβει και της άρεσε θαρρώ.
  Λόγω τιμής την είχα ερωτευτεί και μάλιστα αγρίως. Και μου έκανε χαλάστρα ο …Πατερούλης!
  Πάνω στο καλύτερο, πάνω που ήμουν έτοιμος να με αφήσω δήθεν άδολα να πλησιάσω περισσότερο και ίσως έπεφτε κάνα φιλάκι..ξαφνικά είδαμε απέναντι να βγαίνουν απ τα σπίτια και να συζητάνε για το μαντάτο:
  Είχε πεθάνει ο Στάλιν. Ναι ο Στάλιν. Αν ήταν δυνατόν!

  Και τον διαδέχτηκε ο Χρουσιόφ [εδώ κολλάει ο Σουσλόφ] και πήγαν να τον φάνε [κι εδώ ο Ζούκοφ].
  Και μετά αποσταλινοποίηση και τέτοια. Απίστευτα πράγματα δηλαδής.
  Μεχρι που έπεσε στα χέρια μου στα ελληνικά τα του 20ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ.
  Τότε κατάλαβα ότι όλα αλλάζουν σ αυτόν τον κόσμο. 12 χρονών τότε και πριν πενηνταρίσω, πάπαλα, όλα τέλος.

 298. 298 Από την υπόθεση του Γεντικουλέ τη θυμάμαι κι εγώ τη Γιαταγάνα. Θυμίζει λίγο Σαρτζετάκη η πορεία της, ε;

 299. spiral architect said

  Αν ξεκινήσει κανείς από παλιότερα ιδεολογικά κείμενα του Ν. Κοτζιά, (στο ΚΚΕ ήταν μέχρι το ’88) περάσει απ’ το «Μια συζήτηση που δεν έγινε για το 89» και φτάσει ως τα σημερινά βιβλία του, το εγκεφαλικό το’ χει σίγουρο. 😐
  (αφού είναι χοντρός, τη ζακέτα τι την ήθελε;)

 300. spiral architect said

  Εν τέλει, ισχύει αυτό που λέμε εμείς οι μηχανικοί: «Η πιάτσα είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε».

 301. Aγάπη said

  252 ίσως πρέπει να λέμε «και μή χειρότερα»; 🙂

 302. spiral architect said

  Άντε και μια φωτό για να θυμηθούμε τα παλιά:

  @294: Ναι τιτιβίζει πολύ. 🙄

 303. spiral architect said

  Συγχύστηκα πρωινιάτικα και με κάνατε να ακολουθήσω Γιάνη. 🙂

 304. Τσοπάνος said

  @304
  «Πού είσαι νιότη που λεγες πως θα γινόμουν άλλος…»

 305. Τσοπάνος said

  Για πιο ωραίο κορμό..

 306. spiral architect said

  @306: Το αμπέχονο μού κάνει και η Praktica δουλεύει ακόμα. 🙄

 307. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  295: Ναι, πολλά.

  304: Πάντως, ο ΝΚ έχει αλλάξει περισσότερο από τους άλλους δύο σε σχέση με αυτή τη φωτογραφία. Και είχε αλλάξει από νωρίς, από δεκ. 80.

 308. Ερρίκος said

  Το μεγαλύτερο αρνητικό είναι η άνευ εξαιρέσεων (;) απουσία έμπειρων διαχειριστών (managers). Μου φαίνεται παντελώς αδύνατο να υλοποιηθεί ένα τόσο ριζοσπαστικό μακροχρόνιο πρόγραμμα με 40-τόσους μαθητευόμενους μάνατζερς στα 40 υπουργικά “τιμόνια”. Ο κύριος Τσίπρας μπορεί να πετύχει όντας συνάμα χαρισματικός ηγέτης και άπειρος διαχειριστής, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, θεωρώ sine qua non προϋπόθεση το τιμ του να είναι εξαιρετικά επιδέξιο και έμπειρο στην εκτέλεση πολύπλοκων, σύνθετων επιχειρησιακών σχεδίων. Το καλό μάνατζμεντ είναι τρομερά δύσκολο, απολύτως απαραίτητο, και δεν αυτοσχεδιάζεται.

  Επίσης, με ενοχλεί που ο κύριος Σκουρλέτης και μερικοί άλλοι δεν έχουν ανεβάσει εκτενές βιογραφικό η έχουν “καμουφλάρει” διάφορα στοιχεία, πχ ο κύριος Καμμένος, που είναι αδύνατον κανείς να βγάλει άκρη που ακριβώς σπούδασε στην Ελβετία και εάν πήρε πτυχίο. Δικαιούμαστε να ξέρουμε τι σταδιοδρομία έκαναν οι υπουργοί μας, χωρίς κενά.

  Κατά τα άλλα, υπάρχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί στην νέα κυβέρνηση, αλλά είχε πολλούς και η προηγούμενη, και πιστεύω μάλιστα με περισσότερους πτυχιούχους από το Harvard, MIT, Οξφόρδη etc. Οπότε εκεί, σημειώνω Χ.

 309. physicist said

  #304. — Πείτε και σε μας ωρέ παιδιά ποιοι είναι οι απεικονιζόμενοι, δεν ήμασταν όλοι κνίτες στα νιάτα μας. 😉 Εγώ έχω μπρεδευτεί άσκημα γιατί εσείς Κοτζιά μολογάτε εγώ τον καθιστό δεξιά μάλλον για Ανδρουλάκη τον κόβω κι απ’ τους άλλους δύο δεν βλέπω ομιοότητα με τον ΝΚ.

 310. Αλαβάνος – Λαφαζάνης – Ανδρουλάκης, δεν υπάρχει ο Κοτζιάς στη φωτό. Ο Κοτζιάς είναι στην άλλη, στο #294.

 311. physicist said

  #311. — Α! Έλα ρε συ, κοίτα πώς αλλάζει ο άνθρωπος.

  (Πάω να ξεθάψω δικές μου όταν ήμανε εικοσάρης να δω πώς και τι).

  Θενξ!

 312. Νέο Kid Στο Block said

  Όχι χάρβαρντ και οξφόρδη! Για όνομα!
  Success= \frac{will}{ harvard^{3}* oxford^{2} }

 313. Νέο Kid Στο Block said

  314. Bέβαια, ό,τι χειρότερο είναι το Λάντον σκουλ οφ ηκονόμικ στιουπίντιντυ! (LSES)

 314. sarant said

  311-312: Εμ γιαυτό δεν έμοιαζε με τον σημερινό Κοτζιά ο νεαρός Λαφαζάνης!

  310β: Δίκιο έχεις για τα βιογραφικά. Υπουργοί είναι.

 315. Νέο Kid Στο Block said

  Το καλύτερο σχολειό για υπουργούς είναι δε το Alpeinische Universitaet Zuerich (AUZ) διά μη γερμανομαθείς: προφέρεται «Άουτς!»
  Ουδείς απόφοιτός του ελάθεψε ποτέ! (φήμες λένε πως είναι και όλοι αθάνατοι! (καθώς για να πεθάνεις πρέπει να ζήσεις πρώτα) 🙂

 316. physicist said

  #316(α). — 😀 😀 😀

 317. spiral architect said

  Και επιτέλους σύντροφε Λαφαζάνη, όχι άλλη «πράσινη ανάπτυξη», γκώσαμε!

 318. spiral architect said

  Ο πιο ωραίος α’ όλους τους παραλληλισμούς για τα χρώματα της Ζωής ήταν αυτός:

 319. spiral architect said

  Βρείτε το λάθος:

 320. Κουνελόγατος said

  320: Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μέχρι λυποθυμίας…

 321. 320, 322

  Όντως εξαιρετίκ! Κι έτσι επιβεβαιώθηκε κι ο Πετρόχειλος που έλεγε πως η αλήθεια βρίσκεται στους Σεξ Πίστολς (και κατέβηκε με τη Χ.Α.)

 322. Spiridione said

  321. Ωχ ωχ που έχουμε μπλέξει.
  323. Λες αυτόν τον ηθοποιό που έβγαινε στα σποτάκια;

 323. Ναι, αυτόν
  http://www.lifo.gr/team/prosklitirio_nekron/50555

  Και για το 321: Ωχ και καραώχ!

 324. physicist said

  Δεν τους ξέρατε τους επαίνους του ΦΚ για τον ΝΚ ή τα ωχ πάνε στην ΑΑΣ;

 325. Για το ΝΚ ήταν το δικό μου βογκητό.

 326. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης, Αγρονομος Τοπογραφος

  Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Νίκος Βούτσης, Πολιτικος Μηχανικος ΕΜΠ

  Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης, Ηλεκτρολογος Μηχανικος ΔΠΘ

  Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων : Αριστείδης Μπαλτάς, Μηχανολογος Ηλεκτρολογος Μηχανικος και ομοτ. Καθηγητης Φιλοσοφιας ΕΜΠ

  Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου, Αρχιτεκτων Μηχανικος ΕΜΠ, ομοττ.Καθηγητρια ΕΜΠ

  Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής, Μηχανολογος Ηλεκτρολογος Μηχανικος ΕΜΠ

  6/40 μηχανικοι

  Ιανουαρίου 29, 2015 at 12:58 πμ
  aftercrisis

  και 6/40 γυναίκες Αφώτιστε, μία μηχανικός.
  Αυτο έγραψα παραπάνω.
  Από ισότητα των φύλων το γκαμήσαμε και ψόφησε κανονικά.

  Ιανουαρίου 29, 2015 at 7:46 πμ
  δεξιος

  Ιανουαρίου 29, 2015 at 11:14 πμ
  Αφώτιστος Φιλέλλην

  aftercrisis

  ξεχασαμε τον Πρωθυπουργο: Πολιτικος Μηχανικος ΕΜΠ

  Αρα 7/40 μηχανικοι

  ΥΓ Οι λοποι δικηγοροι, λιγοι γιατροι, ΟΠΕ, ΑΣΣΟΕ, ΑΒΣΠ, ΑΒΣΘ

 327. Spiridione said

  Όχι, τώρα τους έμαθα, και έμαθα ότι ήταν και δικηγόρος του.
  http://www.thetoc.gr/politiki/article/failos-kai-nikos-kotzias-ena-zeugari-me-proistoria

 328. Εγώ το ήξερα, αλλά το λάθος πού είναι;

 329. physicist said

  Κι εγώ πρόσφατα τα έμαθα αυτά. Εκείνο που δεν μ’ άρεσε καθόλου είναι μια είδηση (τονίζω: είδηση, πληροφορία που δεν ξέρω αν αληθεύει, μπορεί να είναι και συκοφαντία) ότι ο ΝΚ είχε προσκαλέσει στην Ελλάδα για διάλεξη τον διαβόητο Ντούγκιν.

 330. Spiridione said

  331.
  http://www.4pt.su/el/content/i-diethnis-politiki-kai-eyrasiatiko-orama

 331. physicist said

  Oh shit.

  Ευχαριστώ, Σπύρο.

 332. Spiridione said

  Συγνώμη Δύτη, αλλά εγώ τέτοιον άνθρωπο, με τέτοιο μπάκγκράουντ και απόψεις τον θεωρώ λίγο επικίνδυνο για τη θέση αυτή.

 333. Εννοώ, γιατί ο Σπάιραλ γράφει «βρείτε το λάθος»;

 334. Καλά τα λέει ο Σπύρος 😦

 335. physicist said

  Νομίζω ο Σπάιραλ θέλει να πει «βρείτε τι πάει τελείως λάθος» με την έννοια που εννοεί ο Σπύρος, όχι γλωσσικά.

 336. …κατά τα άλλα, μη νομίζετε, κι εγώ έχω παλαιόθεν πολύ κακές σχέσεις με τη γεωπολιτική και τις διάφορες θεωρίες της. Για να μη νομίσετε ότι συντάσσομαι με τον Κοτζιά δηλ., παρότι θα επιμείνω μέχρι κεραίας στα όσα έγραψα για την Ουκρανία χτες βράδυ!

 337. Spiridione said

  Α συγνώμη, δεν είχα δει την ερώτηση του Σπάιραλ. Δεν ξέρω ποιο λάθος ακριβώς εννοεί.

 338. Spiridione said

  Για την Ουκρανία δεν ξέρω καλά και μου είναι δύσκολο να διαλέξω ποιος έχει δίκιο μεταξύ Πούτιν, Ουκρανών και Ευρωπαικής Ένωσης που έχει τις δικές της βλέψεις στην περιοχή. Οικονομικά και γεωπολιτικά σίγουρα μας συμφέρει να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, χωρίς τους συναισθηματισμούς με τα ξανθά γένη κλπ, αλλά καλώς ή κακώς πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη διεθνή κατάσταση και τη θέση μας.

 339. Κοίτα, μπορείς να διαλέγεις τις συμμαχίες σου με όποιο κριτήριο θες, πες το συμφέρον, πες το δίκαιο ξερωγώ. Αυτό που δεν μπορώ στις γεωπολιτικές θεωρίες είναι το να μιλάς με όρους «φυσικών συμμαχιών», από το «ορθόδοξο τόξο» μέχρι το «ανήκομεν εις την Δύσιν». Στην πράξη όλα αυτά είναι εξυπνάδες για να τρώνε λεφτά τα think tanks. Δες ξέρω γω την περίπτωση Νταβούτογλου: πόση θεωρία για να υποστηρίξει το απλό δόγμα «θέλουμε να γίνουμε η περιφερειακή υπερδύναμη»: τι νεοοθωμανισμούς, τι στρατηγικά βάθη για μια απλή πολιτική ιδέα. Αν δεις την ιστορία της γεωπολιτικής όλο τέτοια κόλπα είναι.

 340. sarant said

  Πάλι προλαβαίνετε (αν και τούτη τη φορά πολύ έμμεσα) το αυριανό μας.

 341. Spiridione said

  341. Συμφωνώ απόλυτα όπως το θέτεις.

 342. Κουνελόγατος said

  342. Κόψτους τα σχόλια, μας χαλάνε την εκπληξη συνέχεια :mrgreen:

 343. spiral architect said

  To «βρείτε το λάθος» αναφέρεται στην αναδημοσίευση της προστατευόμενης του πρώην Υπ.Εξ. των λεγομένων ενός φασίστα προσκολλημένου στη ΝΔ.
  Σε επαινούν οι εχθροί σου; Κάπου έχεις κάνει λάθος. 😉

 344. NM said

  Μην ταυτίζετε τη χρήση Φαήλου & Κοτζιά λόγω της συγγενούς θεώρησής τους σε ορισμένα ζητήματα. .
  -Τον πρώτο τον χρησιμοποιούσε ο Σαμαράς για να τον ακούει (συμβουλεύεται) ο ίδιος.
  -Τον δεύτερο τον χρησιμοποιεί ο Τσίπρας για να τον ακούνε άλλοι.

 345. Κουνελόγατος said

  Χαίρομαι που επιβεβαιώθηκα τόσο γρήγορα, ομολογώ δεν το περίμενα, να είναι πάντα καλά. Με συγχωρείτε ΟΛΟΙ για το μέγεθος του πονήματος…

  Διαβάστε όλη την ανάρτηση του Γρηγόρη Ψαριανού (διατηρείται η στίξη από το πρωτότυπο):

  Ευχαριστω ολους τους Φιλους για την εμπιστοσυνη και την στηριξη.
  Κι οχι μονο τους 18.000 ψηφοφορους της Β” Αθηνας
  -ο ενας στους τρεις με μονοσταυρια, οπως εμαθα…-,
  αλλα κι οσους Φιλους ψηφιζαν σε αλλη Εκλογικη Περιφερεια.
  Ακομα κι οσους δεν με ψηφισαν.
  Ακομα κι οσους διαφωνησαν ή διαφωνουν ή και εβριζαν.
  Ακομα κι οσους εγραφαν και γραφουν διαφορες αθλιοτητες
  -κι αυτο, ενα ειδος στηριξης ειναι!….
  Αφου σας ξαναευχαριστησουμε ΟΛΟΥΣ, να σας πω κατι …
  Δεν εχω απαντησει ποτέ σε μερικες ανοησιες
  κι ουτε το “χα σκοπο.
  Ομως διαφοροι φιλοι, γελωντας, ΜΕ ΠΙΕΣΑΝ (!…) να το κανω,
  κι ετσι, εστω και αργα θελω να μεταφερω ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ απαντηση…
  Και δεν εννοω »σταυρους», (επαν)εκλογη, »δικαιωση του Ηγετη» (!) κλπ κλπ.
  – 1. Η πρωτη ανοητη ερωτηση ειναι :
  »καλα, ποσα κομματα ακομα θ” αλλαξεις ρε φιλε?»
  – Απαντηση :
  Πενηντα!..
  Οσα θα χρειαστει ωστε να γινουν ή εστω αργα να υλοποιουνται ή να μπαινουν σ” ενα δρομο, οσα πιστευω οτι πρεπει να γινουν. Οσα πιστευω, κι οχι οσα »νομιζει» καποιος αλλος, που μαλιστα διαφωνει….
  ΔΕΝ κανω μετεγγραφες »σε αλλα κομματα».
  Απλως οταν δεν συμφωνω π.χ. με την Αλλαγη Ροτας του Συν/Συριζα-Με-Τα-Γκρουπουσκουλα-Με-Τα-Συριζοπουλα-Και-Με-Τα-Παιδοπουλα, αποχωρουμε 250 – ή μαλλον καμια τετρακοσαρα..- στελεχη και 500 χιλιαδες ψηφοφοροι…
  και ιδρυουμε την ΔΗΜΑΡ το καλοκαιρι του 2010.
  Ο Συριζα ηταν που μεταλλαχθηκε, κι απο Ανανεωτικη-Ευρωπαικη Αριστερα εγινε συνονθυλευμα κνιτων, τροτσκιστων, μαοικων, αναρχοαυτονομων κλπ κλπ (τελευταια και γλιτσο-πασοκων και ψεκασμενο-δεξιων).
  Ο Συριζα Αλλαξε, οχι εγω. Και οταν κι η ΔΗΜΑΡ ξαφνικα Αλλαξε Ροτα κι αποφασισε να ξαναγινει »συνιστωσα του ΣΥΡΙΖΑ», επισης διαφωνησα ανοιχτα και ξεκαθαρα κι ο Φ.Κ. με »απομακρυνε» απ” την Κ.Ο..
  Δεν εφυγα, με διεγραψαν.
  Και καλα κανανε γιατι ΑΛΛΑΞΑΝ ΣΧΕΔΙΟ.
  Αυτοι, οχι εγω.
  – 2. Η δευτερη χαζη ερωτηση ειναι :
  »ρε φιλε, δεν ντρεπεσαι να κυνηγας εδρα και ουφίτσια μετακινουμενος απο δω κι απο κει;»
  – Απαντηση :
  ΟΧΙ. Καθολου ΔΕΝ ντρεπομαι.
  Απλουστατα γιατι ΔΕΝ μ” ενδιαφερει »η καρεκλα». Ντρεπομαι γι” Αυτους.
  Μ” ενδιαφερει να συμπορευομαι μ” οσους τα ιδια πραγματα πιστευουμε και για τα ιδια προσπαθουμε. Κι αν καποιοι αλλαξουν δρομο, θα συνεχισω οπου και μ” οποιους ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ σ” αυτα.
  Κι αυτο εχει ΚΟΣΤΟΣ. Παιρνεις ρισκο, ετσι.
  Πας στα »δυσκολα», δεν »αραζεις» στα ευκολα.
  Χανεις »ποστα», δεν κερδιζεις.
  Αν επιδιωκεις »θεσεις», καρεκλες, θωκους και »κολπα» ανεβαινεις στο τραινο που παει »για τα κολπα», δεν ξεκινας απ” την αρχη.
  Μενεις στο 5 προς 6 προς 8 προς 10 – δεν πας παλι στον ΑΣΣΟ, φτου κι απ την αρχη…
  Αν εμενα στον Συριζα ή ξαναγυρναγα (οταν με »ψηνανε» προπερσι)
  τωρα θα μουν »βασιλισσα» της κυψελης!
  Πρωτη φιρμα κι υπουργακος, θα ταν ο φιλος σας, μαζι με τους ΚΟΤΖΙΑΔΕΣ, τους ΣυγΚΑΜΕΝΟΥΣ, τους ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΔΕΣ και τους ΚΟΥΙΚΛΥ,
  υπουργακια μου αριστερουλια, ψεκασμενα, καμμενα και »τελειωμενα»….
  Καλησπερα Σας.
  Γρηγορης Ψαριανος
  (…ή Λουκας Σιδηροπουλος ή Ταναλιας ή Σαγωνιας ή Παπασφιγκος ή Φολντερ ή Μιζεριας ή Μπετουγιας ή Χλεχλες ή Δηλωσιας ή Πραχτορακης.)
  Υ.Γ. Εαν υπηρχε θεμα ιδιοτελειας και »οππορτουνισμου»,
  θα ηταν καταφανες, πια. Εδω, κι απο 10 χρονια πριν ως τωρα.
  »Ουδεν κρυπτον υπο τον ηλιο.» Ή το Ψεμα εχει κοντα ποδαρια,
  που λεγε κι ο Χαριλαος κι ο Λεωνιδας κι αλλοι πολλοι.
  Οι φιλοι μας θα μας ειχαν εγκαταλειψει.
  Δεν θα γινονταν, αντιθετως, ολο και περισσοτεροι.
  (με τους σταυρους, σε χιλιαδες στη Β” Αθηνας, για καθε Εκλ.Αναμετρηση,
  2007-14,5 τεταρτος / 2009-15,5 τριτος / 2012-17 πρωτος / 2015-18 ξανα-πρωτος…)
  Α! κι επισης, κατι τυπακοι που λενε
  »ξου, ρε, ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΜΕ κι εσυ μας πουλησες!»,
  ειναι μια Υποκρισια, μια δηθενια, μια μπουρδα.
  Οσοι τα λενε αυτα ειναι κατι αναρχο-γκρουπουσκουλιαρηδες,
  κατι φτηνο-πασοκια, κατι κνιτο-γκοσιστακια,
  της »αριστερας», της καταστροφης και της Βλαβης…
  Που, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ διοτι παντοτε διαφωνουσαμε.
  Απλως λενε παπαριές….
  Φιλια σε ολους.

 346. Πω πω μπέρδεμα! Πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι σε έπιασα: η ΑΣ, νομίζω, αναδημοσιεύει τα λεγόμενα του ΦΚ με επικριτική διάθεση (προς τον ΝΚ).

 347. Το ΥπΕξ άρχισε τις διαψεύσεις και τα «ουδέποτε»… χμμμ….

  http://www.naftemporiki.gr/story/908143/ypeks-diapseudontai-ta-peri-sxeseon-kotzia-ntougkin

  Αρχίσανε τα ολισθήματα

 348. physicist said

  Λοιπόν, ό,τι πιρουέτες κι αν κάνει το ΥπΕξ, μόνο και μόνο για τον εικονογραφημένο σχολιασμό του Σκύλου αξίζουν τον κόπο.

 349. sarant said

  Ναι, ωραίο!

 350. Απ’ το πρωί το είχα σε άλλο tab και περίμενα την ευκαιρία, η οποία δυστυχώς εμφανίστηκε.
  Το πρόβλημα είναι πως ο ΝΚ δεν λέει τίποτε για την ταμπακιέρα, τη φωτό με τον Ντούγκιν και την εισήγηση στο ΠαΠει.
  Φυσικά, σε ένα πανεπιστήμιο όλοι έχουν λόγο, ακόμη κι ο Τσίπρας δεν είχε μιλήσει στο Τέξας;
  Αλλά μη λέμε μετά και πως δεν τους ξέραμε, ε;

 351. Spiridione said

  Για να μην τον αδικούμε τον Ν.Κ εδώ φαίνεται ότι στη διάλεξη του Ντούγκιν συντονιστής ήταν ο Κ. Φίλης.
  http://www.idis.gr/?p=1266
  Δεν ξέρω η φωτογραφία πώς εξηγείται και το άλλο λινκ. Ήταν θεατής ο Κοτζιάς, ήταν άλλη διάλεξη;

 352. Το λινκ του 353 έχει φωτό από την εκδήλωση, στις οποίες δίπλα στον Ντούγκιν κάθεται άλλος, προφανώς ο συντονιστής κ. Φίλης

  Αλλά στο λινκ του 332 παρατίθεται η απομαγνητοφώνηση, στην οποία ως συντονιστής αναφέρεται ο Κοτζιάς. Και την απομαγνητοφώνηση την έκανε υποψήφιος διδάκτορας, που αποκλείεται να μπέρδευε τους δύο καθηγητές (του).

  Τέλος, για τη φωτό που παρατίθεται με τον Ντούγκιν εν μέσω τριών φοιτητών και τον Κοτζιά αμήχανο κι αποστασιοποιημένο, πέραν του ότι προφανώς έχει τραβηχτεί σε ελληνικό ΑΕΙ, πώς αλλιώς θα μπορούσε να κάνει ο Κοτζιάς σε ένα «έι, κύριε καθηγητά, ελάτε να βγάλουμε μια φωτογραφία με τον καλεσμένο μας!»

  Χωρίς καμία διάθεση να απαλλάξω τον ΥπΕξ από οποιαδήποτε ευθύνη…

 353. physicist said

  Το ένα κείμενο αναφέρεται σε μια διάλεξη που δόθηκε «στο Πανεπιστήμιο Πειραιά» και μάλιστα στα πλαίσια ενός μαθήματος. Το άλλο κείμενο αναφέρεται σε πιο επίσημη εκδήλωση, με προσκλήσεις κλπ., που έγινε Παρασκευή στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Ινστιτούτου στην Πλάκα. Η υποψία μου είναι ότι συνέβη κάτι πολύ συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις, ότι δηλαδή πέρα από την επίσημη εκδήλωση με γραβάτες κλπ. οργανώθηκε και μια πιο ινφόρμαλ για ακαδημαϊκό ακροατήριο. Αυτές οι δύο έλαβαν χώρα χρονικά πολύ κοντά, ίσως και την ίδια μέρα πρωί-απόγευμα.

 354. Οξυδερκής ο Φυσικός. Διάβασε και τα μικρά γράμματα.

 355. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ντίνος Χριστιανόπουλος: Η Ελλάδα δεν σώζεται πια με τίποτε…
  Tvxs Συνέντευξη

  09:17 | 25 Ιαν. 2015
  Τελευταία ανανέωση 20:18 | 25 Ιαν. 2015
  Κρυσταλία Πατούλη

  […] Όποιοι ψηφιστούνε, δεν θα σώσουν την Ελλάδα, ακόμη κι αν είναι σίγουρη η καλή τους διάθεση. Η Ελλάδα δεν σώζεται πια με τίποτε… Αυτό το πιστεύω και λυπούμαι για την φοβερή κατρακύλα η οποία έχει πάρει η Ελλάδα ως κράτος. Εύχομαι να μην είναι εκατό τοις εκατό, αλλά πάντως έχει μπει σε ένα δρόμο, ας τον πω «της κατολίσθησης» […] Όσο κι ας σας φάνηκαν απαισιόδοξα σε γενικές γραμμές τα λόγια μου, κατά βάθος είμαι αισιόδοξος. Θα μου πεις, αυτή η αντινομία με τι τρώγεται; Δεν τρώγεται, με τίποτε, αλλά είναι ένα γεγονός. Είμαστε σε μαύρα χάλια, κι όμως ελπίζω πως κάτι παραπάνω καλό θα γίνει […] Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος μιλά* στην Κρυσταλία Πατούλη στα πλαίσια της ακτιβιστικής έρευνας για την κρίση, σχολιάζοντας τις επικείμενες εθνικές εκλογές και γενικά τους Έλληνες κυβερνώντες μέσα στο χρόνο(παρελθόντα, παρόντα και …μέλλοντα).
  Κρ.Π.: Ποιες αιτίες μας έφεραν ως εδώ, και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε;

  Ντ.Χρ.: Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Γενικά, δεν καταλαβαίνω καθόλου τη σύγχρονη ζωή, και ειδικά γι’ αυτό το ερώτημα, δεν είμαι καν σε θέση να απαντήσω στοιχειωδώς.

  Αλλά, βέβαια, δεν είμαι και κανένα ζώο που ζει έξω απ’ την πραγματικότητα, κι ως ένα σημείο κάτι μυρίζομαι…

  Αντίθετα με αυτό που κάνουν πολλοί που τα ξέρουν όλα, εγώ δεν ξέρω σχεδόν τίποτα. Κατ’ αρχήν όπως λέει κι ο λαός, δεν είμαι ξερόλα, και δεν ξέρω. Θα μπορούσα με δυο λόγια να απαντήσω μόνο ότι δεν γνωρίζω καλά τα πράγματα και δεν έχω να πω τίποτα, αλλά δεν είναι κι αυτό αλήθεια. Ίσως έχω να πω.

  Λόγου χάριν καθώς προετοιμαζόμαστε τώρα για εκλογές μέσ’ στο νού μου σηκώνονται ένα σωρό σχετικά φρέσκα προβλήματα. Εγώ, τώρα τι να πω ακριβώς γύρω από τα προβλήματα αυτά, δεν ξέρω, αλλά και δεν μπορώ και να μην απαντήσω. Σ’ αυτό το δίλημμα βρίσκομαι και η αλήθεια είναι, και κατά βάθος μια μικροαπάντηση υπάρχει.

  Πάντως ξέρω ένα πράγμα, το οποίο λέω έτσι γενικά: Όλα παν προς το χειρότερο! Αυτό, βέβαια, το πιστεύω και με το παραπάνω. Θα πεις, μια κουβέντα είναι αυτή, αλλά ευτυχώς ή ατυχώς την πιστεύω πολύ. Και πράγματι πιστεύω πως πάμε προς το χειρότερο.

  Θα υπάρξει τίποτε ανασταλτικό; Ο Θεός και η ψυχή μου… Φοβούμαι ότι θα εξακολουθήσω να μην ξέρω, αλλά με δυο λόγια, τα πράγματα πάνε προς το κακό… Αν φτάνει αυτό ή δεν φτάνει; Ας πούμε ότι είναι λίγο…

  Μήπως υπάρχει και καμία θετική απάντηση; Και σ’ αυτό δεν είμαι πολύ σίγουρος. Πολύ φοβούμαι ότι δεν υπάρχει καμιά θετική απάντηση.

  Όποιοι ψηφιστούνε, δεν θα σώσουν την Ελλάδα, ακόμη κι αν είναι σίγουρη η καλή τους διάθεση. Η Ελλάδα δεν σώζεται πια με τίποτε… Αυτό το πιστεύω και λυπούμαι για την φοβερή κατρακύλα η οποία έχει πάρει η Ελλάδα ως κράτος. Εύχομαι να μην είναι εκατό τοις εκατό, αλλά πάντως έχει μπει σε ένα δρόμο, ας τον πω «της κατολίσθησης». Η κατολίσθηση μπορεί να αποβεί πάρα πολύ κακή. Όπως ήδη είπα, πολύ φοβούμαι ότι όλα πάνε προς το χειρότερο…

  Εάν υπάρξει κάτι που θα με διαψεύσει με πάρα πολύ χαρά θα το αντιμετωπίσω, αλλά φοβούμαι ότι δεν υπάρχει. Και μακάρι να βγω ψεύτης… Η αλήθεια, όμως, είναι, ότι είναι και ακόμη χειρότερα.

  Φοβούμαι να μην σας πιάσει καμιά μελαγχολία. Αλλά μια τέτοια μελαγχολία υφέρπει και πάλι τη φοβούμαι. Εύχομαι βέβαια να πάνε όλα προς το καλύτερο, αλλά είναι πολύ αμφίβολο… Πάντως όλα πάνε προς το χειρότερο. Αυτή είναι η γνώμη μου.

  Κρ.Π.: Παγκοσμίως, ή μόνο στην Ελλάδα, πιστεύετε;

  Ντ.Χρ.: Σ’ αυτό δεν είμαι σε θέση να απαντήσω γιατί πολύ λίγο παρακολουθώ την Ελλάδα παγκοσμίως.

  Αν και χτες μου ήρθαν κάτι ανέλπιστα πράγματα, γι’ αυτό φοβούμαι ότι κάτι ανέλπιστο μπορεί να ανατρέψει την πραγματικότητα.

  Μου ήρθε μια είδηση… Τι μπορείτε να φανταστείτε; Ήρθε ο αντιπρόσωπος της UNESCO στην Ελλάδα, ο ίδιος, και μου έφερε ένα χαρτί με πολλά καλά λόγια… καλά τυπωμένο, με καλλιγραφικά γράμματα και με κάποια επιμέλεια. Και αυτό το χαρτί μου το προσέφερε ως δώρο, διότι μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση μπορούν ακόμη να κάνουν δώρο ένα χαρτί, σαν εύσημη μνεία. Αστείο φαίνεται, και είναι αλήθεια. Και αυτό το κάνουν σε όλο τον κόσμο. Ας πούμε, ήρθε τώρα από την Ινδία, αλλά δεν πηγαίνει σε όλα τα κράτη΄ σε λίγα και πότε – πότε. Η τιμή ήταν μεγάλη, με την έννοια ότι ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, και κατέληξε σε μένα…

  Όσο κι ας σας φάνηκαν απαισιόδοξα σε γενικές γραμμές τα λόγια μου, κατά βάθος είμαι αισιόδοξος. Θα μου πεις, αυτή η αντινομία με τι τρώγεται; Δεν τρώγεται, με τίποτε, αλλά είναι ένα γεγονός. Είμαστε σε μαύρα χάλια, κι όμως ελπίζω πως κάτι παραπάνω καλό θα γίνει. Τι θα γίνει δεν ξέρω, πάντως φαντάζομαι θα γίνει.

  Κάτι το καλό, έστω κι όχι αμέσως, έστω κι αν δεν βγει αυτός ο υποψήφιος βουλευτής που τώρα θεωρείται πολύ σπουδαίος… Δεν είναι βέβαια καθόλου σπουδαίος, με τίποτε, αλλά εν πάση περιπτώσει, αφού ο λαός θέλει να τον ψηφίσει ας τον ψηφίσει.

  Και όλοι οι προηγούμενοι που ψηφίστηκαν ήταν καλύτεροι; Για να μη σας πω ότι οι πιο πολλοί ήταν τσογλάνια (και να μην τον χαρακτηρίσουμε τσογλάνι, πάντως δεν τρώγεται με τίποτε). Αυτό είναι η μοίρα της Ελλάδος. Από τον έναν κακό να πέφτει στον άλλον κακό και κανένας πολύ καλός να μην βγαίνει με κανέναν τρόπο.

  Ε, είδαμε και πάθαμε, τώρα περιμένω να δω ο καινούργιος τι φρούτο θα είναι, κι αν τυχόν αξίζει τον κόπο. Αλλά βέβαια δεν αξίζει. Δεν βαριέσαι…

  Κρ.Π.: Για τον Αλέξη Τσίπρα λέτε…

  Ντ.Χρ.: Για τον Τσίπρα, φυσικά…

  Κρ.Π.: Πιστεύετε ότι θα βγει;

  Ντ.Χρ.: Δεν ξέρω, και το εύχομαι να μην βγει, αλλά, παρ’ όλα αυτά, από δω κι από κει, κάτι μπορεί να γίνει και μπορεί να βγει. Ε, και; Σ’ αυτές τις κουβέντες κάτι λέμε… αλλά είναι λίγο πολύ σόκιν, και δεν θέλω να το πω, αλλά ε… με γαργαλάει και να το πω. Στα παλιά μου τα παπούτσια, αν βγει κι αν δεν βγει.

  (*Η συνέντευξη δόθηκε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη στις 23/01/2015)

 356. Νέο Kid Στο Block said

  357. Τρία πουλάκια κάθουνταν και κάπνιζαν σέρτικο λαμίας…

 357. Πάνος με πεζά said

  Απόσπασμα από ποίημα κυβερνητικού στελέχους (α ρε Γς, χαμένος πας…)

  (Αυτή) – Τι είναι ο κόλπος μου;
  (Αυτός) – Είναι μια σύριγγα χωρίς το έμβολο που καλεί το φαλλό να τρυπηθούν μαζί από την πρέζα του έρωτα
  (Αυτή) – Σύριγγα, ή σήραγγα;
  (Αυτός) – Σήραγγα που ανακαλεί κεκοιμημένους κωδωνοκρούστες
  (Αυτή) – Κεκοιμημένους ή ταριχευμένους;
  (Αυτός) – Ολοι οι φαλλοί είναι ταριχευμένα ξόανα που νοτίζονται απ’ το νόστο της μήτρας
  (Αυτή) – Της δικής μου μήτρας;
  (Αυτός) – Της δικής σου. Εσύ γεννήθηκες απ’ τη δική σου μήτρα
  (Αυτή) – Εγώ γεννήθηκα απ’ τη δ ι κ ή μου μήτρα.

 358. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  358. Κωλυομαι….και δεν ανταπαντω καταλληλως σε αναιδεις ως προς τον ποιητη.

 359. Αφώτιστος Φιλέλλην said

 360. Ο μόνος φόβος μου είναι μήπως ο Κοτζιάς ,σαν υψηλά ιστάμενος κνίτης που ήταν, πέρα από την πατροπαράδοτη φιλία με τη Ρωσία που όλοι έχουμε( μας υποχρέωσε) έχει διατηρήσει κάποια άλλου είδους επαφή με Ρώσους. Έτσι κι αλλιώς η ελίτ της Ρωσίας σήμερα είναι είτε από το κομμουνιστικό κόμμα είτε από την μαφία των κλεφτών του γκουλάγκ.

  Ελπίζω αυτό να είναι μια συνωμοσιολογική σκέψη. Σίγουρα,το καλό είναι ότι ο Πούτιν κι οι φίλοι του οι Πατριαρχικοί ούτε θέλουν να ακούνε για αριστερά και για περιστερά.

 361. Επίσης φοβάμαι μήπως οι νέοι της καινούριας κυβέρνησης μπλέξουν δύο άσχετα μεταξύ τους πράγματα, το ποιος είναι ο «καλός» στην ιστορία, με το ποιο είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Το συμφέρον πρέπει να καθορίσει τις συμμαχίες και όχι το ποιος μας φαίνεται καλύτερος από τον άλλον.

  Ευτυχώς στην περίπτωσή μας κανείς δεν είναι καλός και κανείς πολύ κακός όπως πχ ήταν ο Χίτλερ (αν και τον Πούτιν τον εμφανίζουν σχεδόν έτσι οι Δυτικοί). Εννοείται οτι η ΕΕ χρησιμοποίησε τους χειρότερους ναζιστές για να διασπάσει την Ουκρανία. Και εννοείται ότι το ΝΑΤΟ έχει κάνει έναν κλοιό γύρω από την Ρωσία, που όλο κλείνει.

  Είναι φυσικό,(κι αυτό είναι δόγμα της γεωπολιτικής με την ευρεία έννοια) όλη αυτή η πολιτική θα φανεί στους άλλους σαν προβολή ισχύος με αποτέλεσμα να συσπειρωθούν. Η Ρωσία, η Κίνα, η ινδία ίσως, και άλλοι (πιθανό η Βόρεια Κορέα και οι Ισλαμιστές) κάποια στιγμή θα συμπήξουν μια συμμαχία κατά της Αμερικής.

  Μέσα σε όλο αυτό, ο καλός πολιτικός δε θα πρέπει να βγάλει την Ελλάδα εξουθενωμένη (όπως στο ΒΠΠ) αλλά, ίσα ίσα κερδισμένη.

  Το πως γίνεται αυτό, θα σας γελάσω.

  Πάντως και γω «το αισθάνομαι»( με τρίψιμο δαχτύλων όπως ο Σαμαράς ) οτι τους Έλληνες τους τρώει ο κώλος τους για ένα ακόμα διχασμό.
  Και οι μυστικές υπηρεσίες όλων, προσπαθουν κι αυτές. Ήδη, οι Ναζιστες του Μιχαλό, η Ρήξη του Καραμπελιά, πολλοί παπάδες, ο Καζάκης και άλλοι προλειαίνονται για ρωσο-τσολιάδες.

 362. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Syriza padu

  Ειμαι στα κινηματα, δεν ειμαι κανενου
  ειμαι μ’ οποιον γουσταρω, syriza padu
  Στην Γενοβα βρηκα εναν Αργεντινο
  μα στο Σηατλ εγνωρισα εναν Konstantino
  ξανθα τα βαφω τα μαλλια μου
  ειμαι 40- ετσι ειναι η γενια μου

  Με τα μνημονια βγηκα βουλευτης
  και ταξιδευω padu οπου γης.
  Να σωσω την χωρα, την Νοτια Ευρωπη
  απο δασκαλα κινησα μην παν’ χαμενοι οι κοποι
  γιατι η Βλαχα και γιατρος και διδακτορικο
  και να οι ΜηΚυΟ μ’ ανδρα πρωθυπουργο.
  ………………………….
  Την εξουσια σαν παρουμε με βλεπω υφυπουργο
  Λατινικης Αμερικης μα θα τσακωθω
  κατσε ρε Ησυχε που θες Λατινικης
  παρε το υφυπουργειο της μαυρης Αφρικης.

  Στο lear Jet θα βαλουμε φωτοβολταϊκα
  για να πεταμε αριστερα και οικολογικα.
  ……………………………………………………….

  -Συντροφισσα, εχαλασε η αεροτομη
  ανωμαλη προσγειωση στην Βορεια Αφρικη
  -Που ειμαστε, πιλοτε μου, εχω μια ταραχη;
  -Eις την Λιβυην, μαχονται οι φυλαρχοι εκει.

  -Ωχ και φορω το ροζ το συνολακι
  λιγακι μινι και στραπλες το μπλουζακι
  -Την φορμα δωσ’ μου γρηγορα για την γυμναστικη
  για να γλυτωσω απ’ αυτους τους φυλαρχους εκει
  -φερε και το αλεξιπτωτο το μπλε σαν την σημαια
  να καταλαβουν κατω οτι ειμαστε παρεα.

  Δεκα σημαιες ελληνικες σε σχημα αλεξιπτωτου
  επεσαν απο τον ουρανο μετα μεγαλου κροτου
  ενεκα πτωσις, συντριβη του ροζ αεροπλανου
  αμεση καταστρωσις σχεδιου ( b-πλανου).

  -Ρε συ υφυπουργε επι των πετρελαιων
  οικονομια καναμε καυσιμων και ελαιων
  αντι Νοτια Αμερικη στον Νικολά Μαδούρο
  ηλθε η μις Υφυπουργος η Rena Duro
  αν δεν την παρουν εις το χαρεμι βιαιως
  τα σπιτια θα ξαναχτισουμε, εισαι ωραιος!!!!

  Δεν ειναι δικη μου ιδεα, αλλα του γερο Ακη
  σ’ ενα παλιο φακελλο τα βρηκα, για το τζακι
  αλλα δεν τον κατεστρεψα επηρα την ιδεα
  και ιδου, αντι για νουλα μας βγηκε πολυ ωραια.

  Το ανταλλαγμα σε πετρελαιο αργο
  για να ζεστανουμε τον φτωχο λαο
  ασε που επιπλεον ειναι χαμηλου θειου
  παρε τον Τιγρη να στειλει πετρελαιο-πλοιο.

  …………………………………………………….

  Αφωτιστος Φιλελλην

  Ερμηνευτικες παρατηρησεις Syriza padu

  * απο δασκαλα κινησα
  δασκαλα/παιδαγωγος επαγγελμα με πολυ περαση (Ελληνις Νατασσα- Lady Diane, Θαλεια Δραγωνα,subcommadante Rena,….), ισως διοτι οι Ελληνες διαγουν επι μακρον την παιδικην/εφηβικην ηλικιαν τους, εννιοι δε εως και της τελευταιας τους πνοης.

  Αυτα ειναι τα κακα του σοσιαλισμου. Η ισοπεδωσις. ”Ιδια και ομοια” ειναι ο Βαρβακειοπαις και εισαχθεις στους Πολ. Μηχανικους ΕΜΠ αριστουχος [Δημ.Παπαδημουλης] και οι τρεις παιδαγωγοι ;

  **τα σπιτια θα ξαναχτισουμε
  παραπεμπει στην ανοικοδομησιν της Λιβυης μετα τον προσφατο πολεμον με το σχημα “Πετρελαιο αντι κατοικιων και λοιπων κτιριων ” κατ’ αναλογιαν αντιστοιχου σχεδιου επι υπουργιας του Ακη Τζοχατζοπουλου περι το 1984, οπως ισως ενθυμουνται οι παλαιοτεροι και δη μηχανικοι.

  ΥΓ μπορει να μην γραψω ποτε ενα μεγαλο μυθιστορημα, ισως ενα κοινο μυθιστορημα ή μερικα διηγηματα ακομη, αλλα -παντα- προσπαθω στην σατιρικη ποιητικη που με διασκεδαζει (γραφτηκε σε κατι λιγοτερο απο 1 ωρα)

 363. sarant said

  364: Το ποίημα δεν ξέρω αν είναι δικό σου, αλλά τη φωτο. του 361 την πήρες από αλλού -όπου επίσης δεν προσδιορίζεται πότε γράφτηκε το συγκεκριμένο κείμενο (απάντηση: πριν από 30+ χρόνια)

 364. Παύλος said

  357. Τόσο πολλά λόγια για να μην τίποτα…

 365. Παύλος said

  366 για να μην πει τίποτα…

 366. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  1. το ποιηματιδιο εχει γραφτει 18-7-2013 προ της επιλογης της ΡΔ για θεση αλλη της Υφτυπουργου εξωτεριθκων (σχολια 16 και 17)

  http://www.poiein.gr/archives/23357

  2.Δεν εχω φωτογραφικο πρακτορειο.πΗΓΗ http://athensreviewofbooks.com/?p=1552

  Πολυ υπερτιμημενος ο ΝΚ, οπως και οι λοιποι (πρωην κια νυν) αποφοιτοι ΑΣΣΟΕ, ΑΒΣΠ,ΑΒΣΘ,….Εμεις οι καπως …εναλλακτικοι εχουμε το ….ακαταλογιστο. Παντως ως φοιτητης ΕΜΠ στα Εξαρχεια ειδα ή ακουσα το συνθημα «Μια φορα Κνιτης για παντα Κνιτης» Ισχυει αραγε για τον ΝΚ ;
  Κοινως μας κυβερνουν πλεον πολλοι πρωην Κνιτες με…. μακρια παντελονια.

  Τα σεβη μου

  ΥΓ Κατατανοω οτι γινομαι δυσαρεστος και αποχωρω.

 367. Γς said

  362:
  Χάκεψαν λέει το ε-μελι του George Gavrish, στενού συνεργάτη του Dugin και βρήκαν μηνύματα του νέου ΥΠΕΞ Κοτζιά.
  Και δεν με ενδιαφέρει.

  Αυτό που μου έκανε εντύπωση [για κάποιο λόγο] είναι αυτό που γράφει το δημοσίευμα:

  «Μπορεί να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ονόματα στελεχών του όπως ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και ο Νίκος Λάος εμφανίζονται στην αλληλογραφία του Gavrish;»

  Ποιος είναι αυτός ο Νίκος Λάος;
  [που τον ξέρω από γεννησιμιού του 😉 ]

  Dugin, George

 368. Emphyrio said

  Δικο του πρεπει να ειναι το πονημα (με την εννοια του πονου, περιπου οπως το «ωχ το ματι μου» – mon œil, mon cul, καπως ετσι)

  https://panosz.wordpress.com/2014/02/08/syriza-73/ (σχολιο πολυ χαμηλα)
  https://panosz.wordpress.com/2013/10/05/sxoliasths-tsipras-dendias/ (επισης πολυ χαμηλα)
  http://www.poiein.gr/archives/23357 (ακομα πιο χαμηλα – σαν καποιανης το τετοιοτραγουδο μοιαζει)

  Αυτα απο ενα προχειρο γκουγκλαρισμα. Πολυ προχειρο. Φαινεται οπου βλεπει φως μπαινει και αφηνει ενα δωρο.

 369. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  370 Απαξιω, πληρως να ασχοληθω με τις αξιολογησεις σου. Μπαινω στην χρονομηχανη για να γραφτω στην ΚΝΕ του 1975.

 370. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Αλλα πριν μπω στην χρονοκαψουλα….

  Ενα μικρο σχολιο μου ( του 2010) , ως μαθημα επανάληψης συτα νεα κυβερνητικα στελεχη μεσαιας και χαμηλης βαθμιδας, με βιβλιογραφία του Χρήστου Παπαδημητρίου, καθηγητής στο τμήμα «Επιστήμης Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (αποφοίτησε το 1972)…..

  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ KAI ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  1. Είναι άγνωστο το ακριβές μέγεθος των κερδών της “βιομηχανίας” της διαφθοράς ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μερικοί ισχυρίζονται ότι κυμαίνεται από 6 έως 10% του ΑΕΠ. Πρόσφατα, εκτιμάται ότι η παραοικονομία στην χώρα μας προσεγγίζει το 40% του ΑΕΠ.
  2. Με το δεδομένο ότι και τα δύο μέρη ωφελούνται είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι αυτός που χρηματίζει δημόσιο λειτουργό πρέπει να ωφελείται τουλάχιστον εξίσου, αν όχι περισσότερο, εκτός και αν βρίσκεται σε δεινή θέση (απειλή φυλάκισης, πτώχευσης κ.λ.π.) ή προσδοκά μακροπρόθεσμα οφέλη (πτώχευση ανταγωνιστών, δεσπόζουσα θέση στην αγορά, κ.λ.π.).
  3. Με βάση τον παραπάνω ”λογικό” κανόνα συναλλαγής, η οικονομική ζημία για το δημόσιο είναι τουλάχιστον διπλάσια (και για μεγάλα ποσά έως και 10πλάσια) του ποσού χρηματισμού δημόσιου λειτουργού. Την οικονομική ζημιά την καρπώνονται ως παράνομο και ανήθικο κέρδος ντόπιοι και ξένοι αντιπρόσωποι/έμποροι/προμηθευτές οπλικών συστημάτων, ιατρικού εξοπλισμού και υλικών, κ.λ.π. καθώς και μελετητικές και εργοληπτικές επιχειρήσεις που γιγαντώθηκαν την τελευταία 20-ετία.
  4. Επομένως, αν την περίοδο της τελευταίας 35-ετίας, με ένα διαρκές πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς υπήρχε μείωση κατά 3% του ΑΕΠ των ποσών χρηματισμού δημόσιων λειτουργών, οι συνολικές δαπάνες έργων, μελετών ή προμηθειών θα μειώνονταν τουλάχιστον κατά 6% του ΑΕΠ ετησίως, με αποτελέσματα:
  Αύξηση της ταχύτητας εκτέλεσης ή/και εκτέλεση περισσότερων δημόσιων έργων
  Ενδεχομένως αύξηση της ποιότητας εφόσον είχε συσταθεί και λειτουργούσε αδιάφθορη αρχή ποιοτικού ελέγχου
  Μείωση του δημόσιου χρέους
  Ανακατανομή των ανακτημένων κονδυλίων για υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, έρευνα , επιχειρηματικότητα
  Το μέσο ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία ανέρχεται σε 150 δις. Με μείωση μόλις κατά 6% του ΑΕΠ στις συνολικές δαπάνες έργων, μελετών ή προμηθειών θα εξοικονομούνταν τουλάχιστον ετησίως 9 δις και συνολικά 90 δις (το συνολικό ποσό που θα λάβουμε από την ΕΕ-ΔΝΤ είναι 110 δις).
  5. Ο χρηματισμός στα δημόσια έργα, τις μελέτες, την παροχή υπηρεσιών και τις προμήθειες διαπερνά κατακόρυφα και οριζόντια όλους του τομείς δημόσιας δραστηριότητας. Οι αιτίες είναι:
  Για τους δημόσιους λειτουργούς
  • Απόκτηση πρόσθετων εισοδημάτων για καλύτερη διαβίωση
  • Αντιμετώπιση των υψηλών εξόδων εκλογικών δαπανών
  • Η λειτουργία “αφανών εταιρειών” με σκοπό το επιχειρηματικό κέρδος, παράλληλα με την υπηρεσία –υποτίθεται- υψηλόβαθμου κρατικού λειτουργού
  Για τους ελεύθερους επαγγελματίες/επιχειρηματίες
  • Σε χαμηλότερα εισοδηματικά επίπεδα η επιβίωση της επιχείρησης
  • Σε υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα η εξασφάλιση “ζωτικού χώρου” ασφαλούς άσκησης των λειτουργιών της επιχείρησης στον δημόσιο τομέα με αντίστοιχη ζημία σε άλλες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια η δημιουργία νέων επιχειρήσεων για την κατάληψη και άλλων “ζωτικών χώρων” σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με κύριο πελάτη (ή πάροχο αδείας) το κράτος.
  6. Τέτοιες οικονομικές πρακτικές, εκτός από την σημαντική επιβάρυνση της συνολικής αξίας έργου, μελέτης ή προμήθειας , άρα και του κρατικού προϋπολογισμού, διαχρονικά , έχουν σημαντικές εγκληματικές επιπτώσεις σε ανθρώπινο επίπεδο (στέρηση υγείας και ζωής) όπως αναφέρεται στο εδαφ. 8
  και δυσμενείς επιπτώσεις στους μικρούς και μεγαλύτερους ελεύθερους επαγγελματίες/επιχειρηματίες που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τέτοιες πρακτικές λόγω π.χ. αρχών ή διαφορετικής κομματικής ένταξης και μερικές φορές επαχθείς επιπτώσεις (σταδιακή μείωση όγκου εργασιών, ζημιές, πτώχευση/διακοπή δραστηριοτήτων)
  7. Οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί χώροι με τα “ επαγγελματικά στελέχη “ανέκαθεν αποτελούσαν προνομιακούς χώρους γένεσης της διαφθοράς λόγω της μακρόχρονης καθημερινής συνύπαρξης των στελεχών και –επομένως –της οικειότητας των συμμετεχόντων και του κυνισμού που αναπτυσσόταν με την παραγωγή ενδοπαραταξιακής ή ενδοκομματικής ίντριγκας , την παροχή εκδουλεύσεων προς τα κατώτερα στελέχη και ψηφοφόρους, και δεν είναι ξεκάθαρο πως διαπλέκεται και παραμορφώνεται το εκάστοτε πολιτικό όραμα (αν υπήρχε;) μαζί με το προσωπικό όραμα για ανέλιξη, αναγνωρισιμότητα, πλουτισμό (νομιμοφανή ή παράνομο), επιρροή κ.λ.π.
  8. Η εγκληματική διάσταση της διαφθοράς σε ανθρώπινο επίπεδο
  Στο άρθρο ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ” Οι Τετρακόσιοι ” Η ΑΥΓΗ 01/08/2010 αναγράφoνται:
  “…Αλλά οποιοσδήποτε διοικεί σωστά μια χώρα, βρίσκεται καθημερινά μπροστά σε φρικτά διλήμματα: Να ξοδέψω δώδεκα εκατομμύρια για να βελτιώσω τον αυτοκινητόδρομο, βελτίωση που θα σώζει μια ζωή κάθε χρόνο επί δέκα χρόνια, ή να βάλω ακτινολόγους και μηχανές μαστογραφίας σε τρία κέντρα υγείας, που θα κοστίσουν δύο εκατομμύρια τον χρόνο και θα σώζουν δύο ζωές; Ή να ρίξω αυτά τα λεφτά σε άλλους τομείς -εκπαίδευση, πολιτισμό, περιβάλλον, επενδύσεις- που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων; …., ο πιο σωστός τρόπος για να παίρνεις τέτοιες αποφάσεις είναι να κοστολογείς αυτό που δεν έχει τιμή. Έτσι λοιπόν, στις δυτικές κοινωνίες, αυτό που ακούγεται ως τρέχουσα τιμή για ένα χρόνο ζωής -καλής ποιότητας- ενός πολίτη είναι περίπου 100.000 ευρώ”(σημείωση ΑΦ ας τα κάνουμε 50.000 )
  “…Από την άλλη, τα 50 δισ. ζημιά στη χώρα που προξένησαν οι Τετρακόσιοι στοίχησαν την ζωή σε 12.500 ανώνυμους πολίτες”(σημείωση ΑΦ ορθότερα
  50.000.0000.0000ευρώ:100.000 ευρώ/έτος x40έτη= 25.000 άτομα)
  * Ο Χρίστος Παπαδημητρίου (christos@cs.berkeley.edu) είναι καθηγητής της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας..»

 371. Spiridione said

  355. Μάλλον έτσι όπως το λες είναι. Το μάθημα, στο πλαίσιο του οποίου έγινε λέει η διάλεξη, είναι «η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας» που διδάσκει ο Κοτζιάς – μάθημα επιλογής εαρινού εξαμήνου. Το χειμερινό εξάμηνο διδάσκει ως μάθημα επιλογής την εξωτερική πολιτική της Κίνας. Άντε να το δούμε τι θα κάνει με τους Κινέζους που ανησυχούν με την ΚΟΣΚΟ.

  Click to access des.pdf

 372. physicist said

  #373. — Αχα, έψαξες και βρήκες συγκεκριμένα, μπράβο.

  Πάντως και η Κοντολήζα Ράις την ίδια ειδικότητα είχε (Ρωσία) και δεν τα πήγε και τόσο άσκημα σαν ΥπΕξ. 😉

 373. Οπότε, ανακεφαλαιώνοντας, και οι δύο διαλέξεις αναφέρεται ότι δόθηκαν στις 12 Απριλίου 2013, πρωί απόγευμα, όπως παρατήρησε και ο Φυσικός. Κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου, όπως παρατήρησε ο Σπυρίδιων.

 374. Spiridione said

  Για να συμπληρώσουμε το θέμα με τον Ντούμπιν, η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πειραιά εδώ, που επιβεβαιώνει τις δύο διαλέξεις. Λέει ότι ο ίδιος ο Ντούμπιν πρότεινε μέσω συνεργατών του να δώσει διάλεξη και δεν τον προσκάλεσε ο Κοτζιάς!

  Click to access %CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97.pdf

 375. Οπότε, μάλλον το λήξαμε. Έτσι δικαιολογείται και η αμήχανη πόζα του Κοτζιά στη φωτό με το Ντούμπιν.

 376. physicist said

  #376. — Μπράβο και πάλι, Σπύρο.

  Τώρα τι να πούμε για τη γελοιότητα του ισχυρισμού ότι ένας εξωτερικός ομιλητής (αυτο)προσκαλείται να δώσει διάλεξη στα πλαίσια ενός μαθήματος χωρίς τη συναίνεση του διδάσκοντος. Ή στην αστεία προσπάθεια του Πανεπιστημίου ν’ απαλλάξει τον διδάσκοντα από την ευθύνη του. Σε κρετίνους νομίζουν ότι απευθύνονται;

 377. physicist said

  Όχι, Σκύλε, δεν δικαιολογείται καμία αμήχανη πόζα. Αν είχα (και είχα) αμφιβολίες σχετικά με την ενεργή ανάμειξη του ΝΚ στην οργάνωση της διάλεξης του Ντ., η γελοία ανακοίνωση του Πανεπιστημίου τις εξανέμισε. Είναι προσβολή της νοημοσύνης μου να διαβάζω αυτές τις φαιδρότητες.

 378. Spiridione said

  Μάλλον πλάκα έκανε ο Σκύλος! (κάθε άλλο παρά αμήχανη πόζα ήταν 🙂 )

 379. physicist said

  Ωχ, άμα ήταν πλάκα να με συμπαθάς, Σκύλε, δεν το κατάλαβα!

 380. Κι εδώ κάτι ενδιαφέρον: http://anton-shekhovtsov.blogspot.gr/2015/01/aleksandr-dugin-and-syriza-connection.html

 381. Δεν ήταν πλάκα, εγώ έτσι την εξέλαβα την πόζα. Αλλά, όντως, φαίνεται πως η αυτοπρόσκληση Ντούγκιν είναι μούφα. Διαβάστε το σάιτ στα αγγλικά, από πάνω…

 382. Το ΙΔΙΣ και το ΚΕΔΕΥ τι είναι;
  Μου έχει συμβεί να αυτοπροσκαλεστεί ομιλητής («αγαπητέ συνάδελφε, συμβαίνει να βρίσκομαι στην πόλη σας τις ημέρες Τάδε και, όπως είθισται στη χώρα μου, ευχαρίστως θα έδινα μια διάλεξη» κλπ), πάντως –πρακτικά η διαφορά είναι ότι α) σου κατσικώνεται κάποιος που δεν θα καλούσες αλλιώς, β) δεν πληρώνεις όμως τίποτα. 🙂

  Ενδιαφέρον ότι και αυτός επικαλείται τον Καρλ Σμιτ που είναι πολύ της μόδας τελευταία (όχι για τη γεωπολιτική του ζωτικού χώρου όσο για τη θεωρία του περί δικαίου), μου φαίνεται (αλλά γιατί και κυρίως πού είναι της μόδας; Αυτό μου διαφεύγει).

 383. Α, το ΙΔΙΣ το βρήκα, και με διάφορα γνωστά ονόματα: http://www.idis.gr/?cat=20

 384. physicist said

  Κάτσε, Δύτη, άλλο να σου κατσικωθεί ο Ασχετόπουλος στο στυλ ότι θα σου φάει ένα πολύτιμο πρωινό με συζητήσεις κι άλλο να έρθει ο Φασιστίδης και να κάνει διάλεξη στα πλαίσια του μαθήματος με το οποίο είσαι επιφορτισμένος.

 385. Αυτές οι γεωπολιτικές του ζωτικού χώρου, μου θυμίζουν το Lebensraum του αλλουνού με το μουστακάκι.

 386. Και το άλλο είναι Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αυτή τη φορά του παν/μίου Πειραιώς.

 387. 387 Καθόλου τυχαία δεν στις θυμίζουν. Γιαυτό σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ πού αλλού είναι της μόδας ο Σμιτ.
  Να κάνω μια τελευταία φορά το δικηγόρο του διαβόλου: άμα το μάθημά σου είναι η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, δεν στερείται νοήματος να ακούσεις τον Τέτοιο, ή έτσι μοιάζει (εκτός αν φουσκώνει την επιρροή του).

 388. Spiridione said

  389. Υπάρχει και το θέμα με την αξιοπιστία του Κοτζιά, που έβγαλε ανακοίνωση σήμερα ότι ουδέποτε προσκάλεσε αυτόν τον Ντούμπιν τέλος πάντων. Και έβαλε και το Παν. Πειραιώς να βγάλει ανακοίνωση. Και ο Ντούμπιν στη διάλεξή του ευχαριστεί τον Κοτζιά για την πρόσκληση!

 389. Δείτε το Βίκι-άρθρο για το μακαρίτη και σκρολάρετε να δείτε τον τάφο του (σκατά στον-) να φρηκάρετε για την τρισχιλιετή μας!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Schmitt

 390. Σπυρίδιων στο 390

  Δεν υπάρχει θέμα γιατί, πλέον, δεν υπάρχει αξιοπιστία. Από τέτοιον άνθρωπο όλα να τα περιμένεις!

 391. physicist said

  #389. — Κοίτα, τότε θα πεις τίμια και όμορφα ότι θεωρείς την παρουσία και τη διάλεξή του ακαδημαϊκώς χρήσιμη και θα υπερασπιστείς την ενεργή σου ανάμιξη στην οργάνωσή της. Αυτή τη γελοιότητα ότι δεν ήξερες-δεν άκουσες και μιαν ωραία πρωία πήγες να κάνεις μάθημα και βρήκες μέσα το Ρώσο να μιλάει και λες άστονε μωρέ ας συνεχίσει, πού την πουλάς ρε Καραμήτρο;

  (Το δεύτερο ενικό δεν απευθύνεται σε σένα).

 392. Μαρία said

  389
  Τον Κιτσίκη έπρεπε να καλέσουν αντ’ αυτού, να γλιτώσουν και τα μεταφρασιάτικα 🙂

 393. 393 (Είμαι ο Κοτζιάς με ψευδώνυμο) 🙂

  Τον Κιτσίκη, ακριβώς. Διάβαζα για τον Σμιτ σήμερα σε ένα βιβλίο του Τραβέρσο (Οι ρίζες της ναζιστικής βίας) που συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εδώ διαβάζω κάτι για τις σύγχρονες χρήσεις του:
  Πρέπει να δούμε αυτό το νήμα σοβαρά, όπως ακριβώς πρέπει να δούμε σοβαρά και τον Καρλ Σμιτ, ως ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι τούτου του νήματος. Ανοίγω εδώ μια παρένθεση, καθώς έχει παραγίνει, νομίζω, η ευκολία της χρήσης των εννοιών του, όπως εχθρός/φίλος, έκτακτη ανάγκη, κατάσταση εξαίρεσης. Ξαφνικά, στις συνθήκες της κρίσης, βλέπουμε ότι ο Σμιτ όχι μόνο θεωρείται σημαντικός θεωρητικός (που ήταν ανέκαθεν), αλλά πρότυπο, ασκεί ιδιαίτερη έλξη, ιδίως σε νεότερους που ενθουσιάζονται, και στους χώρους μας — συχνά μέσα από τον Αγκάμπεν ή, μάλλον, την ευκολία του «αγκαμπενιανισμού»

 394. Spiridione said

  Λογικό είναι πάντως να τα αρνηθεί όλα αυτά ο Κοτζιάς. Οι F.T. λένε κομψά ότι οι Δυτικοί τον θεωρούν ουσιαστικά κατάσκοπο των Ρώσων, ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας πληροφοριών.

 395. physicist said

  Και γενικώς οι πολιτικοί να σταματήσουν να τιτιβίζουν, που να με πάρει ο διάολος! Τη Rebecca Harms την έχω για σοβαρή, της σφυρίξανε τη μούφα ότι ο Καμμένος αντικατέστησε τη σημαία της ΕΕ με τη σημαία του Βυζαντίου, εκείνη την πίστεψε, και το κελάηδησε. Σοβαρευτείτε που να πάρει και να σηκώσει …

 396. Μαρία said

  397
  Καραγκούνης νούμερο 2.
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.moyfanet&id=39188 Δείτε και τη δεξιά στήλη.

  https://twitter.com/rebharms Κλικ στο σχετικό τιτίβισμα, για να δείτε τα σχόλια.

 397. Νέο Kid Στο Block said

  Πράσινοι και πράσινες …και πράσινα άλογα! Φερντάμτ!

 398. 398β Κι απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, ακόμα να επανορθώσει…

 399. spiral architect said

  @358: Κάποιοι είδαν φως και μπήκαν …

 400. Με λίγο παραπάνω μαλλί, πάντως, στο 304, θα ρωτούσα ποιοι είναι αυτοί με το Δύτη…

 401. Χαχά, όντως!

 402. Μαρία said

  400
  Για την ώρα όχι.
  Πάντως αυτός που της το σφύριξε ή είναι βλάκας ή ήθελε να την εκθέσει.

 403. giorgos said

  http://cosmoidioglossia.blogspot.gr/2014/02/huntington-brzezinski.html

 404. Νέο Kid Στο Block said

  Ο ρουφιάνος υπηρεσίας, σάς αποκαλύπτει το Δύτη σε ώρα εργασίας…

 405. Η αλήθεια είναι ότι κι αυτή την κίνηση τη συνηθίζω 🙂

 406. sarant said

  398: Βλέπω και κάτι γνωστούς 🙂
  Αλλά δεν βλέπω επανόρθωση.

 407. Αλλά μια και ξαναπιάσαμε τις παλιές φωτογραφίες, αυτόν τον αναγνωρίζετε;

 408. Νέο Kid Στο Block said

  Μα δεν είναι ο Ντράγκαν Σάκιτς; (παλιός προπονητής μπάσκετ του Πανιωνίου)

 409. Μαρία said

  Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν να παρατείνουν κατά έξι μήνες τις υφιστάμενες κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων αυτονομιστών, αφού, όπως μας ενημέρωσε ο νέος μας ΥΠΕΞ, η πρόταση επιβολής νέων κυρώσεων, αφαιρέθηκε. http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2215392

 410. Μαρία said

  409
  Δραγασάκης

 411. Νέο Kid Στο Block said

  411. Άλατις! Είδες ο Κοτζίεφ; 🙂

 412. Αυτός που κέρδισε με 4 ψήφους η Αλέκα, που αν δεν είχε γίνει έτσι, μπλα μπλα μπλα…

 413. Μπορούσες να περιμένεις να το μαντέψει κάποιος νεότερος 🙂 Κι εγώ με μουστάκι τον θυμόμουν.

 414. Νέο Kid Στο Block said

  412. E ,εντάξει. Τι Δραγα Σακης τι Ντραγκαν Σακιτς… Ελλάς-Σερβία συμμουστακία! 🙂

 415. 415: Έλα βρε, πρόσφατα, σχετικά, το έχασε το μουστάκι -θαρρώ σε στοίχημα.

 416. Για το στοίχημα τον μπερδεύεις νομίζω με το μουστάκι του Ρέππα (πού χαθήκαν όλοι αυτοί!).

 417. physicist said

  #411. — Και τώρα η ίδια ακριβώς είδηση με διαφορετικό σπιν: «Η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις ενεντίον των αντιπάλων του Κιέβου».

  (Η χρήση του ίδιου ρήματος, ausweiten, και η μεγάλη ομοιότητα των τίτλων τριών διαφορετικών εντύπων μυρίζει για γραμμή από το γερμανικό ΥπΕξ)

  http://www.spiegel.de/politik/ausland/a-1015758.html

  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ukraine-konflikt-eu-weitet-strafmassnahmen-gegen-kiew-gegner-aus-13398480.html

  http://www.zeit.de/politik/ausland/2015-01/europaeische-union-russland-sanktionen-ukraine-verlaengerung

 418. Μαρία said

  408
  Το αναμετάδωσε κι ο Πάσχων αλλά επανόρθωσε με τρόπο. https://twitter.com/Mandravelis

  419
  Παρατείνει δεν επεκτείνει.

 419. physicist said

  Παρατείνει θα ήταν verlängern, όχι ausweiten που σημαίνει επεκτείνω. Αλλού στο κείμενο γράφει και verschärfen, οξύνουν.

 420. Μαρία said

  421
  Είδα μόνο τον τίτλο της Τσάιτ.

 421. Νέο Kid Στο Block said

  H Tσάιτ (διά τους μη γνώστες το επίσημο όργανο του SPD και το νο2 πρακτοριτζίδικο μετά το Σπίγκελ) χρησιμοποιεί στο λινκ (το τελευταίο) που έδωσε ο Φυσικός και το φερλέγκερουνγλ (επιμήκυνση/παράταση) και το αουσβάιτεν (επέκταση).
  So long for the german «accuracy»…

 422. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  409. Γεραπετρίτης είναι μπρε! 🙂 Κοντοχωριανός με τη μάνα της Δαμανάκη

 423. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως να το ξέρετε. Αυτά τα πράματα που (βάζουν οι Αμερικάνοι να) κάνουν οι χαζογερμανοί,είναι επικίνδυνα! Μπορεί τότε ο αγαθιάρης ο Χρουστσώφ να τους άφησε να την κοπανήσουν απ’το Στάλινγκραντ, αλλά ο άλλος ο κοντός είναι ψυχάκιας! Δεν το χει και σε πολύ-αμα ζοριστεί- ν’αρχίσει να πατάει τίποτε κουμπάκια και να χουμε άλλα…(φτου! κουφια η ώρα!)

 424. Μαρία said

  421 και επ.
  Τα έμπλεξαν μάλλον οι δικοί σου στη μετάφραση του extend.
  Φεντερίκα δίνει λινκ στο τιτίβισμα της (μα υπάρχει κανείς που να μην τιτιβίζει;)
  And we took decisions on the further steps that the European Union is going to take. You will see it in detail in the text, but we have decided to extend the restrictive measures, targeting persons and entities that were decided in March last year. We decided today to extend them until September of this year.
  Οι προγραφές στις 9/2
  In addition to that, we have decided to have a proposal within one week of further names of individuals and entities, to be added to this list. That decision will be taken at the next Foreign Affairs Council, on 9 February. So, in 10 days. But within one week the proposal with additional names will come to the table of the Ministers, so the decision, in this sense, has already been taken.
  http://eeas.europa.eu/statements-eeas/2015/150129_03_en.htm

 425. Μαρία said

  426
  Αυτοί σίγουρα:
  http://www.protothema.gr/politics/article/447040/se-epektasi-gia-ena-examino-ton-kuroseon-kata-tis-rosias-sumfonisan-oi-europaioi-upex/#.VMqBwXzjKkc.twitter

 426. Μαρία said

  408
  Ξανακλίκ στο τιτίβισμα.
  Απάντηση στους σχολιαστές μεταξύ των οποίων κι ο ίδιος ο μούφας χωρίς να αποσύρει το αρχικό:
  uff.Relax! I made a mistake.Story about Kammenos is fake. But greek left-right coalition surprise is really confusing.

 427. Μαρία said

  Και στο άρθρο της Σώτης υπάρχουν ωραία σχόλια.
  http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/511/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B1

  Αξιοσημείωτο απο το κλου: Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Καισαριανή μού φάνηκε άκαιρη και προκλητική: μια ένδειξη κουκουέδικης αριστεροσύνης, πατριωτισμού και αντιγερμανικού αισθήματος.

 428. spiral architect said

  @416: 😀 😆 😀 :mrgreen:

 429. spiral architect said

  Καλά ξηγήθηκε ο Κοτζιάς χτες στη σύνοδο των υπουργών για τις κυρώσεις στη Ρωσία. Λάθος του που αντιδικεί στο τουίτερ με έναν κουζουλό.

 430. Μαρία said

  Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία και Ιταλία κριτικοί απέναντι στις κυρώσεις. Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ κατά των νέων κυρώσεων, θα υποστηρίξει όμως τον επαυξημένο κατάλογο ονομάτων το Φλεβάρη.
  http://derstandard.at/2000011035193/Faymann-Sanktionen-gegen-Moskau-nur-Notloesung

 431. sarant said

  431: Μάλλον το κατάλαβε (ή του το είπαν) διότι χτες είχε σιγη ασυρμάτου.

 432. Μαρία said

  433
  Ε ναι.
  Άλλωστε και στον Άδωνη μια φορά απάντησε: Δεν με ακούς!Σου είπα πριν 2 χρόνια ότι είναι καλό να πουλάς βιβλία, καλύτερα,όμως,θα ήταν να διαβάζεις και κανένα βιβλίο

 433. physicist said

  #426. — Κάτι μπλέξιμο έγινε με τα extend και expand (esstend και esspand στα Αγγλικά της Φεντερίκας) ή, όπως φαντάζομαι, οι δημοσιογράφοι απλώς επανέλαβαν το ρήμα που χρησιμοποίησε ο Στάινμάιερ.

  #432. — Κοστίζει πολλά στις αυστριακές τράπεζες η ιστορία με τις κυρώσεις, έχουν ανοιχτεί πολύ στ’ ανατολικά … αλλά και οι Ρώσοι ολιγάρχες που αγοράζουν βίλες δαπανώντας χυδαία ποσά έχουν μειωθεί. (Καλό το τελευταίο, έχουν φτάσει τις τιμές των ακινήτων στη στρατόσφαιρα οι άθλιοι).

 434. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  432 – Δεν φταίνε αυτοί φυσικέ, άλλοι είναι οι άθλιοι, αυτοί που δέχονται να «καθαρίσουν» το μαύρο χρήμα, αλλά το απαγορεύουν στους άλλους, π.χ στην Κύπρο. Εκεί στα μέρη σου, βόρεια και βοριοδυτικά, βρίσκεται το μεγαλύτερο πλυντήριο χρημάτων του πλανήτη.

 435. 320,
  Άντε, μια που μια Ζωή την έχουμε, να βάλουμε και τον Μπάρνη με την παρέα του, δημοφιλέστατο δεινοσαυράκο για πιτσιρίκια την δεκαετία 90 (όταν ήρθαν και τα δικά μου) στο PBS.

 436. Αγγελική said

  Τελευταία και καταϊδρωμένη όπως πάντα.. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να εκφράσω κι εγώ τη μεγάλη χαρά μου για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προτιμούσα, βέβαια, χίλιες φορές αυτοδυναμία. Προβληματίστηκα, όμως, πολύ, παίδες, μ’ αυτά που διάβασα εδώ περί Κοτζιά, Φαήλου, Ντούγκιν και λοιπών, ζητήματα για τα οποία είχα πλήρη άγνοια. Έκανα κι εγώ την έρευνα μου και πληροφορήθηκα ότι ο Ντούγκιν είναι ο ήρωας της Χ.Α. Έχει συναντηθεί επανειλημμένως με τον Μιχαλολιάκο και έχει υπερασπιστεί αυτά τα αποβράσματα. Παραμονές των Ευροεκλογών του 2013 άκουσα στον ραδιοφωνικό σταθμό του 105. 5 τη Βαλαβάνη να αναφέρεται σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με το think tank του Πούτιν, όπως το αποκάλεσε, το οποίο περιελάμβανε περίπου σαράντα άτομα και με το οποίο συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία. Δεν κατάφερα να βρω αν μέσα σ’ αυτούς ήταν και ο Ντούγκιν..
  Συγκινήθηκα πολύ μ ε την επίσκεψη του Τσίπρα στην Καισαριανή και θεωρώ απαράδεκτα τα της Σώτης, τα οποία στην αρχή νόμιζα πώς τα έγραψε η Μαρία(!) 429 και τρελάθηκα αλλά μετά άνοιξα το λίκνο, κατάλαβα και τουλάχιστον αποζημιώθηκα διαβάζοντας αρκετά επικριτικά σχόλια. Προσμένω τη συνέχεια με αισιοδοξία αλλά και μια σχετική αγωνία..

 437. sarant said

  438: Ε δεν θα τα έγραφε η Μαρία 🙂

 438. Γς said

  “Syriza! Podemos! Ven-ce-remos!”

  Ομως
  FT σήμeρα

 439. NM said

  Ο Σουσλώφ εξηγεί τον πατριωτισμό του σε σημερινό άρθρο στο tvxs. Απόσπασμα παλιώτερου βιβλίου του. Επιχειρηματολογία τραβηγμένη απ τα μαλλιά. Πεσμένο πολύ τον βρίσκω σε σχεση μ εκείνη την εποχή (Η μήπως τον είχα υπερεκτιμήσει με τα 20αρικα νεανικά μυαλά μου τότε;).
  Τέσπα. Αυτή είναι η πρώτη και τελευταία κακιά κουβέντα που λέω γιαυτόν.
  Στο κάτω κάτω αν μπορουσε να τα βάλει με τους Μαοϊκους φοιτητές της Αθήνας του ’75, μπορεί άνετα να αντιμετωπίσει τους ξενέρωτους Ευρωπαίους του 2015.
  Και το καλό που του θέλω είναι να τα καταφέρει, γιατί διαφορετικά μας πήρε ο διάολος και μας σήκωσε όλους μας.
  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/patriotismo%CC%81s-kai-aristera%CC%81-i-istoriki%CC%81-toys-diasy%CC%81ndesi
  Ξέρω ότι παρακολουθείς το μπλογκ του Νικοκυρη
  Σουσλώφ προχώρα και κάνε παιχνίδι. Μάλλον τώρα ξεκινάει η παρτίδα της ζωής σου. Ολη η ομάδα είναι μαζί σου και ο «κόουτς» δεν τόχει σε τίποτα να ξυπνήσει και και αρχίσει τα καρακατσάνικα αν δεν τα πάτε καλά.
  Ψυχή βαθειά!

 440. Μαρία said

 441. sarant said

  441: Λες να μας διαβάζει;

  442: Α, ήταν υπέρ της συνεργασίας -ε βέβαια, υπουργεία είναι αυτά.

 442. NM said

  Sarant (#441): NAI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: