Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Φεβρουαρίου και πάλι

Posted by sarant στο 2 Φεβρουαρίου, 2015


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Επειδή η πρώτη του μήνα έπεσε Κυριακή, αποφάσισα χτες να μη δημοσιεύσω το Μηνολόγιο αλλά ένα φιλολογικό άρθρο, κι έτσι αυτό τον μήνα το Μηνολόγιο δημοσιεύεται στις 2 του μηνός. Ίσως κάνω το ίδιο και τον Μάρτιο που η πρωτομηνιά του πέφτει επίσης Κυριακή (εύλογα, όταν ο Φλεβάρης έχει 28 μέρες).

Το ίδιο θα έχουμε και τον Μάρτιο βέβαια.

Κυ 1 † Ζαχαρίου Παπαντωνίου
Δε 2 Γενέσιον Γεωργίου Σουρή· επίσης Δημητρίου Μενδελέγεφ και του Περιοδικού Συστήματος αυτού
Τρ 3 Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου
Τε 4 † Τελευτή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και Δύτου Ανάδυσις
Πε 5 † Ιωάννου Γαβριήλ Εϋνάρδου
Πα 6 Δυστύχημα του αεροδρομίου του Μονάχου
Σα 7 Καρόλου Ντίκενς
Κυ 8 Μάρκου Βαμβακάρη και Νικολάου Ξυλούρη, των γνησίων μελωδών
Δε 9 † Κοίμησις Διονυσίου Σολωμού
Τρ 10 † Νικολάου Καββαδία, βάρδου των ναυτικών
Τε 11 † Καρτεσίου «σκέπτομαι άρα υπάρχω».
Πε 12 Γενέσιον Καρόλου Δαρβίνου
Πα 13 Εφεύρεσις κινηματογραφίας υπό αδελφών Λυμιέρ
Σα 14 Έρωτος του ανικήτου
Κυ 15 Γενέσιον Γαλιλαίου
Δε 16 Ιστολογίου ίδρυσις· και Δημοκρίτου του Αβδηρίτου
Τρ 17 † Θανάτωσις Ιορδάνου Μπρούνο επί της πυράς
Τε 18 Κοίμησις Μιχαήλ Αγγέλου και γενέσιον Νικολάου Καζαντζάκη, Κρητός
Πε 19 Γενέσιον Κοπερνίκου του ανατροπέως
Πα 20 Εφεύρεσις φωνογράφου υπό Θωμά Έδισων. Και Σπειροειδούς Αρχιτέκτονος γενέθλιον
Σα 21 Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσης
Κυ 22 † Αμερίκου Βεσπουκίου
Δε 23 † Ιωάννου Γουτεμβεργίου και της τυπογραφίας εν Ευρώπη. Και ίδρυσις της ΕΠΟΝ
Τρ 24 † Τένεση Γουίλιαμς
Τε 25 Γενέσιον Καρόλου Γκολντόνι
Πε 26 Γενέσιον Βίκτωρος Ουγκώ
Πα 27 Ανακάλυψις της δομής του DNA
Σα 28 † Κήδευσις Κωνσταντίνου Παλαμά – «Ηχήστε οι σάλπιγγες!…»

Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που το έχουμε δανειστεί, ο Φλεβάρης ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου -η χρονιά άρχιζε από τον Μάρτιο. Στο τέλος του χρόνου γίνονταν τελετές εξαγνισμού, και από το februum (= κάθαρση) ο μήνας ονομάστηκε Februarius. Από το Φεβράριος > Φεβράρης > Φεβλάρης προέκυψε η δημώδης ονομασία Φλεβάρης, που παρετυμολογικά συνδέεται με τη φλέβα, δηλ. ο Φλεβάρης ανοίγει τις φλέβες του (φλεβίζει) και βρέχει τον κόσμο -εξού και η παροιμία “Ο Φλεβάρης αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.

Μάλιστα, στις θηλάζουσες υπήρχε η εθιμική συνήθεια, για την πρόληψη των παθήσεων των θηλών, να τηρούν απόλυτη αργία και νηστεία την ημέρα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, που σαράντισε η Παναγία-Λεχώνα. Η κάθε μικρομάνα πριν θηλάσει το βρέφος της σταύρωνε τις θηλές των μαστών της και έλεγε την παρακάτω επωδή τρεις φορές: “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον γιο τον κανακάρικό μου”.

Ο Φλεβάρης φυσικά είναι ο μόνος μήνας που έχει λιγότερες από 30 ημέρες, και γι’ αυτό λέγεται Κουτσοφλέβαρος. Υπάρχουν άφθονες λαϊκές παραδόσεις για το πώς έχασε τις μέρες του ο Φλεβάρης. Παραθέτω μία από το Σόποτο Αχαΐας, που περιλαμβάνεται στο κλασικό βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη: Ήτανε μια φορά μια γριά, κι είχε κάτι κατσικάκια. O Mάρτης τότες είχε είκοσι οχτώ ημέρες κι ο Φλεβάρης τριάντα μία. Ήρθε εκείνη την εποχή ο Mάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα. Kαι η γριά, από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα κατσικάκια της, εγελάστη και είπε: «Στην πομπή σου, γερο-Mάρτη, τ’ αρνοκατσικάκια μου καλά τα πέρασα». Kαθώς τ’ άκουσεν αυτά τα λόγια ο γερο-Mάρτης, εθύμωσε και στη στιγμή δανείζεται τρεις ημέρες από το Φλεβάρη, το γείτονά του, και αρχίζει ένα σορόκο, π’ έκαμε τη γριά να χωθεί από κάτου από ένα κακκάβι και να φωνάζει:«Kάτσι, κάτσι, κάτσι!» γιατί έλεγε ότ’ εχόρευαν τα κατσικάκια απάνου στο κακκάβι. Tα κατσικάκια της γριάς εψόφησαν από το σορόκο. Kι από τότε έχει ο Mάρτης τριάντα μία ημέρα και ο Φλεβάρης είκοσι οχτώ. Ένεκα γι’ αυτό πο’ ’παθε εκείνη η γριά, τις τρεις ύστερες ημέρες του Mάρτη τις λένε «ημέρες των γριών». Kαι ονοματίζουνε καθεμία από δαύτες και με τ’ όνομα μιανής από τις πλιο ηλικιωμένες γριές του χωριού· και αν τύχει καλή η ημέρα, λεν πως και η γριά είναι καλή, και αν γίνει κακοκαιρία, λεν πως από την κακία της έγινε.

Πάντως υπάρχουν και άλλες πολλές παραδόσεις για το πώς έχασε ο Φλεβάρης τις μέρες του. Στο τραγούδι του Θαλασσινού αναφέρεται ότι του πήρε μια μέρα ο Αύγουστος:

αλλά βέβαια το εμβληματικό τραγούδι για τον μήνα είναι ο Άγιος Φεβρουάριος του Μούτση, ένας από τους καλύτερους δίσκους της εποχής του:

tsarouxis-februaryΕίπαμε πιο πάνω ότι «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Πολλοί προσθέτουν κι ένα δεύτερο σκέλος που μετριάζει τη μετεωρολογικήν αισιοδοξία της παροιμίας. Στην Κεφαλονιά λένε ή λέγανε «μα αν τις φλέβες του ανοίξει, ξεροπήγαδα γεμίζει», ενώ στην Κρήτη «μα κι αν τύχει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει».

Μια και σήμερα είναι της Υπαπαντής (ή: Παπαντής στη λαϊκή γλώσσα), που σημαίνει προϋπάντηση, επειδή πήγαν τον μικρό Ιησού στον ναό, η οποία αρχικά γιορταζόταν στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά τη μετέθεσε ο Ιουστινιανός στις 2 Φεβρουαρίου για να αντιμετωπίσει κάποιον λοιμό και από τότε έμεινε εκεί. Οι Αρμένιοι τη γιορτάζουν στις 14 (και οι παλαιοημερολογίτες στις 15). Υπάρχει και η παροιμία: «Παπαντή καλοβρεμένη, η κοφίνα γεμισμένη», δηλ. αν βρέξει της Παπαντής θα πάνε καλά τα σπαρτά (αλλά είχε βγει για την παλαιοημερολογίτικη Παπαντή).

Ο Φλεβάρης είναι από τους μήνες που έχουν παράξει (σικ) λέξη για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκειά του. Πρόκειται για τα Φεβρουαριανά, τις συγκρούσεις στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1863 μεταξύ Ορεινών και Πεδινών, στη μεσοβασιλεία μεταξύ Όθωνα και Γεωργίου. Σε ανάμνηση της συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων, πήρε τ’ όνομά της η πλατεία Ομονοίας.

Ο Φλεβάρης είναι επίσης από τους μήνες που έχουν δώσει επώνυμα, τόσο το Φλεβάρης όσο και το Φλεβαράκης (όπως ο προπονητής του μπάσκετ), πιθανώς από παρατσούκλι. Άλλοι τέτοιοι μήνες είναι ο Γενάρης, ο Μάρτης και ο Μάης.

Τέλος, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας που το ιστολόγιο γιορτάζει τα γενέθλιά του, αφού άρχισε να εκπέμπει στις 16 Φεβρουαρίου 2009. Φέτος θα κλείσουμε έξι χρόνια.

Καλό μήνα λοιπόν!

60 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Φεβρουαρίου και πάλι”

 1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, και καλό μήνα!
  Ωραία η εικονογράφηση του Τσαρούχη, όμως δεν μπορώ να διακρίνω τι βρίσκεται στα δεξιά του ποδιού του πίσω από την αποκριάτικη μάσκα. Αυτό το μάλλον σκούρο μπλε. Μπορεί κανείς να βοηθήσει;

 2. Aγάπη said

  Καλημέρα
  το τραγούδι τής ημέρας, ίσως το γνωστότερο αρβανίτικο τραγούδι 🙂
  http://kithara.to/ss.php?id=MjE0MDU5Njc1

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Eίχα σειρά μου φαντάρο με το σπάνιο όνομα «Φλεβαρόπουλος», δεν ξέρω αν το έχετε ξανακούσει.

 4. Παλιότερα στην περιοχή Σερρών το όνομα Φεβρουάριος/Φλεβάρης ήταν μάλλον άγνωστο. Τον έλεγαν ο Μικρός Μήνας, ενώ για τον Γενάρη τον έλεγαν ο Μεγάλος Μήνας. Στη συνέχεια ήταν: Μάρτης, Πασχαλιάς, Μάης, Θεριστής, Αλωνιστής, Αύγουστος, Τρυγητής, ΑηΔημητριάτης, Σπαρτής, Χριστουγεννιάς. (ήτοι, από τη …λατινική παράδοση διασώζονταν μόνο τα ονόματα Μάρτης, Μάης και Αύγουστος).

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Καλή ερώτηση 🙂

  2: Δεν μου ανοίγει το λινκ (ίσως επειδή είμαι από το εξωτερικό; )

  3: Όχι, δεν το έχω ξανακούσει -θα έτρωγε δούλεμα ο δυστυχής.

  4: Πολύ ενδιαφέρον αυτό με τον Μεγάλο και τον Μικρό μήνα.

 6. Aγάπη said

  5 Ίσως κάποιο ανοίξει απο εδώ
  https://www.youtube.com/results?search_query=%CF%81%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1

 7. Alexis said

  Καλημέρα.
  Το μηνολόγιο είναι «κομμένο» (έχουν φαγωθεί οι τελευταίες λέξεις δεξιά) ή κάτι φταίει στις δικές μου ρυθμίσεις;
  Ωραία η ιστορία που παραθέτει ο Πολίτης. Αλλά μου κάνει εντύπωση που αναφέρεται σε «σορόκο». Ο σορόκος είναι ο νοτιοανατολικός άνεμος, ζεστός και συνήθως ξηρός. Δε θα ‘ταν πιο λογικό να λέει «έβαλε ένα βοριά κι ένα χιόνι και ψοφήσαν τα κατσίκια»; 🙂

  «Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη φλέβισέ το»
  (φλέβισε=θήλασε (;))
  Μια παροιμία που συνδέει το Φλεβάρη με το θηλασμό και «δένει» με τα αναφερόμενα στο άρθρο για τις μάνες που θηλάζουν…

 8. spiral architect said

  @3, 5δ: Ο Φλεβαρόπουλος γκουγκλίζεται.

 9. Aγάπη said

  Βρίσκω και τούτο που μάλλον έχει σχέση με τη «μια μέρα λιγότερη»
  (από εδώ http://attikanea.blogspot.gr/2014/02/blog-post_4833.html)

  Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σμε χετικές τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ.κοντή+ουρά)
  Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος προέρχεται από το ρήμα «εξαγνίζω» (februum) λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februa Αγίου Τρύφωνα την 1η του μήνα του έδωσε και το όνομα «Αϊ-Τρύφωνας». tio) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα.

 10. sarant said

  6: Τώρα εντάξει!

  7: Εγώ το βλέπω ολόκληρο πάντως.

 11. Alexis said

  #7: ΟΚ, άκυρο, δεν έχει πρόβλημα ο πίνακας με το μηνολόγιο, είναι θέμα μεγέθυνσης. Άμα κάνω ζουμ άουτ φαίνεται κανονικά

 12. Πάνος με πεζά said

  @ 8 : Ναι, υπάρχει κάποιος που γκουγκλίζεται (αλλά πάντα δεν υπάρχει;) Πρέπει να είναι όνομα από Ελευσίνα, το μαρτυρούν και οι δραστηριότητες του γκουγκλίζόμενου. Κι αφού το «Α» είναι Αναστάσιος, μπορεί να είναι και η σειρά μου. Από την Ελευσίνα ήταν.

 13. cronopiusa said

  καλή σας μέρα, καλή βδομάδα και καλό μήνα

  9
  δεν ξέρω αν ο Φλεβάρης: (ο μήνας των καθαρμών) έχει σχέση μετα μικρα ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

 14. Πάνος με πεζά said

  Σαν σήμερα, επέτειος θανάτου δύο μεγάλων μαθηματικών, Κωνσταντίνου Καραθεωδωρή και Μπέρτραντ Ράσελ.

 15. Alexis said

  «Ιορδάνου Μπρούνο» και «Αμερίκου Βεσπουκίου»!
  Χα, χα, χα! 😀 😀 😀

 16. Μπάμπης said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα σε όλους

  Διαβάζω από εδώ (http://www.sansimera.gr/articles/596) και τα παρακάτω:

  Την ημέρα της Παναγίας της Παπαντής αργούν οι μυλωνάδες της Κρήτης. Τιμούν την Παναγία τη Μυλιαργούσα, που την έχουν για προστάτιδά τους. Την αργία τηρούν και οι αγρότες για να μην πέσει χαλάζι και καταστρέψει τη βλάστηση. Χαρακτηριστικές και οι μετεωρολογικού περιεχομένου παροιμίες της ημέρας: «Καλοκαιρία της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας» και «Ο,τι καιρό κάνει της Παπαντής, θα τον κάμει σαράντα μέρες».

  Επίσης, με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται η Υπαπαντή του Κυρίου στην Καλαμάτα, όπου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ναός. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 9 Φεβρουαρίου.

 17. spiral architect said

  @12: Κι εδώ: Από πού κρατάει η σκούφια σου

 18. Μου φαίνεται απίθανο να γιορταζόταν η Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου μέχρι τα χρονια του Ιουστινιανού, αφού είναι τα σαράντα των Χριστουγέννων, και η ημερομηνία τους είχε καθοριστεί αρκετά νωρίτερα. Τον καιρό βέβαια και στα μέρη όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν στις 6 Ιανουαρίου, λογικό είναι να γιορταζόταν και η Υπαπαντή στις 14.

 19. Πάνος με πεζά said

  Και μια που την Ήπειρο έχουμε στο νου μας δυο μέρες, ήρθε κι άλλη άσχημη είδηση, «έφυγε» ο Αλέκος Κιτσάκης.

 20. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  18: Πειστικός ακούγεσαι, πρέπει να το ψάξω.

 21. Καλημέρα, καλό μήνα.

  Στη διήγηση, όπως την άκουσα από τη γιαγιά μου, η γριά του παραμυθιού έλεγε: «Πριτς(ι), Μάρτη μου, σε ξεγέλασα!» :-O (σύνορα Μεσσηνίας – Αρκαδίας).

  (Ο Φλεβάρης είναι από τους μήνες που έχουν παράξει …) ^2

 22. Μαρία said

  19
  Τον έχω συνδέσει με το άσμα «στης Πάργας τον ανήφορο», που το τραγουδούσαμε σε εκδρομή στην Πάργα το Μάιο του ’72. Γι’ αυτό και τον είχα για πεθαμένο.

 23. Theo said

  Καλημέρα,

  Και μια αναφορά στον Γιώργο Σεφέρη, που γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου, με το παλιό ημερολόγιο. Έτσι έγραφε ο ίδιος, παρατηρώντας πως έχει γενέθλια κάθε τέσσερα χρόνια.
  Παραδόξως, σήμερα ημερομηνία γεννήσεώς του αναφέρεται η 13η Μαρτίου, δηλαδή την υπολογίζουν με το νέο ημερολόγιο, κάτι που δεν το έχω παρατηρήσει σε χρονολόγια άλλων γεγονότων στην καθ’ ημάς Ανατολή (αν εξαιρέσω την Οκτωβριανή επανάσταση της οποίας η επέτειος γιορτάζεται με το νέο, τον Νοέμβριο).

 24. sarant said

  23: Εγώ βλέπω συνήθως τις 29 Φεβρουαρίου για ημερομηνία γέννησης του Σεφέρη. Και να σημειωθεί πως τέτοια ημερομηνία υπάρχει ΜΟΝΟ στο παλιό ημερολόγιο διότι με το Γρηγοριανό το 1900 δεν είναι δίσεκτο.

 25. "Ετεροδημότισσα" said

  ο Κιτσάκης, το αηδόνι «τσι πείρου» . μεγάλη φωνη.

 26. Εννοούσα ότι υπάρχει δύο φορές η συγκεκριμένη παράγραφος. 😉

 27. (Στο 21)

 28. sarant said

  26: Σωστά, διορθώθηκε!

 29. Theo said

  @24:
  Για να βεβαιωθώ, άνοιξα τη Βίκι κι είδα: «Σμύρνη 13 Μαρτίου 1900».
  Έχεις δίκιο ότι με το Γρηγοριανό το 1900 δεν είναι δίσεκτο. Με αυτό, μόνο όσα χρόνια διαιρούνται με το 400 χωρίς υπόλοιπο είναι δίσεκτα. Ενώ με το ιουλιανό δίσεκτα είναι όλα τα χρόνια που διαιρούνται με το 100 χωρίς υπόλοιπο.

 30. # 5 γ

  Δεν βλέπω τι διαφορά έχει το Φλεβαρόπουλος από το Φλεβαράκης, γνωστός μπασκετικός προπονητής ;

 31. Πάνος με πεζά said

  Κι αν φλεβίσει, υπάρχει φυσικά και επώνυμο «Φλεβοτόμος» 🙂

 32. Aγάπη said

  19, 22 πολύ αγαπημένος
  http://www.protothema.gr/culture/article/447872/efuge-apo-ti-zoi-o-tragoudistis-dimotikon-tragoudion-alekos-kitsakis-/

 33. Πολύ ωραία όλλα . Τόβαλα ήδη εκεί που θα το βλέπω κάθε μέρα.

 34. leonicos said

  Ο Φλεβάρης ΚΙ αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”

 35. leonicos said

  Φεβράλης στην Κύπρο. Πού είναι οι αρμοδιότεροι / ρες;

 36. Λ said

  Το γενέθλιον του Δύτου το έχει αναφέρει κανείς;

  35. Λεω εμείς λέμε Φεβράρης και όχι Φλεβάρης. Λέμε όμως τον κουτσοφλέβαρο γιατί το διαβάσαμε σε κάποιο αναγνωστικό σταλμένο απ την Ελλάδα. Με κίνδυνο να επαναλάβω τον περσινό κακό μου ευατό θα το πω κι αυτό:
  Ο φεβράρης φεβραρίζει τζαι καλοτζαιρκές μυρίζει.

 37. leonicos said

  Φλεβοτόμο, ξέρω μόνο το κουνούπι. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν τα ξέρω όλα. Το γράφω για να το υπενθυμίζω στον εαυτό μου.

  Ήξερα κάποιον Φλεβαριανό, και όταν του είπα πού είναι το χωριό Φλεβάρι, μου απάντησε ότι δεν υπάρχει, αλλά το φλεβάρι είναι ένα αγριόχορτο. Κάποιος που να ξέρει περισσότερα;

  Το κι αν το είχε πει πρώτος ο ΠμΠ στο 31.

 38. leonicos said

  @31 Γιου μπιιιιτ μι

 39. leonicos said

  Έξοχος ο Κιτσάκης

 40. leonicos said

  Ο Γς λείπε; Έπεσε στις κλεμμένες μέρες και χάθηκε; Βρέστε τον, ρε παιδιά! Χωρίς αυτόν ιστολόγιο δεν περπατάει!

 41. sarant said

  37 Ο Φλεβοτόμος ή Φλεμοτόμος (το επώνυμο) βγήκε από το επάγγελμα των παλιών συναδέλφων σου, των μπαρμπέρηδων-χειρουργών.

 42. Γς said

  Κύπρος και Ελλάδα είναι ακρωτηριασμένες.

  Ακουσα καλά;
  Και συνέχισε ότι επειδή είναι στα άκρα της ΕΕ.
  Ο Πρωθυπουργός στη Κύπρο.

  Εύχομαι να μην άκουσα καλά ή το ακρωτηριασμένος να σημαίνει κι αυτό

 43. Φλεβοτόμος ήταν και κάποιος πολιτικός νομίζω. Θυμάται κανείς;

 44. «Ο Φλεβάρης είναι από τους μήνες που έχουν παράξει (σικ) λέξη για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκειά του.»

  Και φυσικά, τη Φεβρουαριανή επανάσταση.
  8-10 Φλεβάρη 1917, η πρώτη ρωσική επανάσταση που έριξε τον τσάρο και που στη διάρκειά της ξαναοργανώθηκαν τα σοβιετ, που ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές μορφές αυτο-οργάνωσης.

  Μετά, τον Οχτώβρη, ξεκίνησε το προλεταριακό πείραμα, που όμως έσκασε στη μούρη μας, με πολύ θόρυβο, αλλά σε πολύ αργή κίνηση, τόσο, που πολλοί ακόμα δεν έχουν ακούσει το μπαμ. Γι αυτούς πια πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι εντελώς κουφοί, άρα πως να καταλάβουν και άλλα, μικρότερα σημερινά γεγονότα…

 45. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 46. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  text here
  «Σού ‘πανε Φλεβάρη βρέξε κι ελησμόνησες να πάψεις»
  -μικιός και κούντουρος(κοψοκώλης)
  -2 Φεβρουαρίου του 1943 -Το νικηφόρο τέλος της θρυλικής μάχης του Στάλινκραντ
  Μαρία Φλεβαράκη – Πετράκη, η σύζυγος,υποψήφια με τη ΧΑ στο Λασίθι το ΄12 και το ΄15

  Λίγο ακόμα θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν ανθίζουν /είναι όψιμες φέτος και τις είδα μπουμπουκιασμένες.Λίγο ακόμα σύντροφοι

 47. sarant said

  42: Όχι, δεν άκουσες καλά, είπε ότι χωρίς Ελλάδα και Κύπρο η ΕΕ είναι ακρωτηριασμένη.
  http://newpost.gr/post/419310/tsipras-xwris-ellada-kai-kypro-h-e-e-einai-akrwthriasmenh-live

 48. Λ said

  Φοβάμαι ο Αναστασιάδης δεν θα τολμήσει να στηρίξει τον Τσίπρα στην ΕΕ. Διαβάζω την εφημερίδα «ο Πολίτης» και φρίσσωμε τις αναλύσεις της. Είναι αυτό που λέμε ο φός (ο φόβος) φέρνει κόλαση.

 49. Εν τω μεταξύ…

  Αρχικά αποκαλύφθηκε ότι οι διαιτητές των οποίων διατάχθηκε να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι οι κ.κ Αμπάρκιολης, Κάμπαξης και Ιωαννίδης!

  Λίγο αργότερα η Δίκη αποκάλυψε συνομιλία (από νόμιμη υποκλοπή) παράγοντα του οποίου το τηλέφωνο φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε κάποιος… Φαταούλ, ο οποίος συνομιλούσε με παράγοντα που χρησιμοποιούσε τηλέφωνο που φαίνονταν να ανήκει σε Πακιστανό, ονόματι Σο Μουχάμ Μπασίρ (!!) και το 2012 του ζητούσε ξεκάθαρα να οριστεί σε αγώνα ο διαιτητής Ιωαννίδης!

  Αυτός που χθες έκανε ότι έκανε στον αγώνα Βέροια-Ολυμπιακός…

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα !!

  Ποιός νάναι άραγε ο Φαταούλ : λέτε να γουγκλίζεται ;

  και ποιός να είχε πακιστανικό τηλέφωνο εκεί πέρα στη Χίο ;

 50. Γς said

  47:

  Σε ευχαριστώ.

  Τίμησα άλλη μια φορά το επώνυμό μου που σημαίνει κουφός στη μισές γλώσσες της ευρώπης [και ιδίως τα αρβανίτικα 😉 ]

  Ευτυχώς δεν άκουσα καλά [δεν πρόσεχα].

  Αψογος, ο «μικρός»!
  Μπράβο του!

  Σκέψου λέει να τον απολαύσει ο ντουνιάς δίπλα στον Τούρκο ομόλογό του.

  Η δροσιά, τα νιάτα δίπλα στον κακομούτσουνο.
  τον Δήμο Σταρένιο, το γερο-Λαδά του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

 51. spiral architect said

  Χθες (02-02) κατά το μηνολόγιον ήταν το γενέσιον του Δημητρίου Μενδελέγεφ και του Περιοδικού Συστήματος αυτού. Με την ευκαιρία της ορκωμοσίας την νέας κυβέρνησης κάποιοι έφτιαξαν τον Περιοδικό Πίνακα των Στοιχείων της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης αρκετά πετυχημένα θα’ λεγα.
  Ο πίνακας μεγαλώνει δυο φορές με κλικ για να γίνει ευκρινής και κατανοητή η κατηγοριοποίηση των μελών – στοιχείων της.

 52. sarant said

  51: Α, πολύ καλό!

 53. 5 Sarant: «Πολύ ενδιαφέρον αυτό με τον Μεγάλο και τον Μικρό μήνα».
  Ναι, αν και έκανα ένα λάθος: «Τρανό μήνα» έλεγαν τον Γενάρη και όχι «Μεγάλο».

 54. Είναι λοιπόν μια τύπισσα 2 – 3 στο νέο «Δεύτερο Πρόγραμμα» της νερίτ που ΄χει βγει στον αέρα απ’ τα μέσα του περασμένου μήνα. Και που έχει κανονικό πρόγραμμα 9 – 9 τις καθημερινές με διάφορους παραγωγούς, άλλος μια ώρα κι άλλος δυο κι η Μαρία Κοζάκου νάχει ένα τρίωρο πρωινό (αλλά η Μαρία είναι καταπληκτική στις κωλοτούμπες: κάθε μέρα εκθειάζει τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση την προηγούμενη μέρα, έστω κι αν αυτές είναι οι αντίθετες απ’ αυτές τις προπροηγούμενης που εγκωμίαζε χθες). Αλλά πολλά τα γενικά, ας μπω και στην ουσία.
  Είναι λοιπόν 2 – 3 μια κοπελιά, με τ’ όνομα Λίτσα Τότσκα (βρήκα και πληροφορίες για πάρτι της). Που θεωρεί υποχρέωσή της, τη μια ώρα που έχει να βάλει και κάποιες γλωσσικές μπαρούφες. Πριν λίγο μας πληροφορούσε πως ο (λατινικός) Φεβρουάριος δεν έχει καμιά (γλωσσική) σχέση με τον (ελληνικό) Φλεβάρη αφού ο τελευταίος έχει να κάνει με τις φλέβες της γης που ανοίγουν ή παγώνουν, τα είπε και τα δυο μη μας γελάσει κιόλας. Προχθές είχε το «πράσσειν άλογα» και να μην κάνουμε το λάθος να λέμε για «πράσιν’ άλογα» και δείχνουμε αστοιχείωτοι και άλλα τέτοια. Δεν ξέρω τι να πω. Είναι να μην πιάσει μικρόφωνο κανένας…

 55. sarant said

  54: Τι να πει κανείς; Μόνο να εύχεται να μην την ακούει κανένας.

 56. Νατάσσα said

  Χτες πέρασαν πενήντα έξι χρόνια από τη Μέρα που Πέθανε η Μουσική… http://en.wikipedia.org/wiki/The_Day_the_Music_Died

 57. Aγάπη said

  54 Να αναλάβει και αυτή την εκπομπή παρακαλώ 🙂 http://www.tokoulouri.com/culture/kati_plenetai/

 58. Γς said

  Eppur si muove
  Galileo Galilei
  10 Φεβρουαρίου

  Κάτι τέτοιο είπε πριν λίγο ο Μπογδάνος στον ΣΚΑΪ.

  «Κι όμως κινείται»
  Κι όμως η δίκη του άρχισε μετά τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο του 1633.

  Τι στο καλό ήθελε να πει;

  —–
  Και να πλάκα τώρα:

  Τον ρωτάει η Σούζη η μετεωρολόγος άν ξέρει τι πάει να πει «χιονόπτωση’ !
  -Γιατί ρωτάς.
  -Επειδή ξέρεις καλά Ελληνικά.
  [πάει κι αυτή, τα έχει παίξει]

  Κι απλώνει το χέρι του ο Μπογδάνος στο χάρτη πρός το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, το Αγιο Ορος¨
  -Εδώ τώρα μ αυτό το κρύο θα γίνεται της … της κατανύξεως.

  Και μετά αναφέρεται στο σημερινό «απαράδεκτο» σκίτσο της Αυγής. Αυτό με τον Σόιμπλε [ντυμένο] ναζί και το σαπούνι

 59. sarant said

  58 Χτεσινό ήταν το σκίτσο.

 60. Γς said

  O Ιταλός φυσικός και εφευρέτης Αλεσάντρο Βόλτα, είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο σημερινό (18/2) Doodle της Google, με αφορμή την 270η επέτειο από τη γέννησή του…

  Αλεσάντρο Βόλτα: Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την ηλεκτρική μπαταρία.

  Και θυμήθηκα τα κόλπα που κάναμε με μπαταρίες για να πετύχουμε την «υψηλή τάση» των πειραμάτων μας.

  Και το κερί !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: