Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η ελπίδα που νίκησε τον φόβο

Posted by sarant στο 3 Φεβρουαρίου, 2015


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε προχτές, πρώτη μέρα αλλά και πρώτη Κυριακή του μήνα, στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής, στη στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Κανονικά, το άρθρο θα δημοσιευόταν χτες, αλλά χτες είχαμε το μηνολόγιο. Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο, πίνακας Τζαζ του Ματίς (1947), δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο των Ενθεμάτων. Επειδή ο χώρος της εφημερίδας είναι περιορισμένος, το άρθρο δεν καλύπτει το θέμα -μπορείτε να συμπληρώσετε ελεύθερα.

11-sarantakos-bΗ στήλη μετράει έξι χρόνια ζωής, και οι εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν η όγδοη εκλογική αναμέτρηση που έχει περάσει η χώρα σ’ αυτή την εξαετία, οπότε έχουμε ήδη αφιερώσει αρκετά άρθρα στο εκλογικό λεξιλόγιο και μάλλον έχουμε εξαντλήσει αυτό το πεδίο. Ωστόσο οι πρόσφατες εκλογές δεν ήταν σαν τις άλλες: στην ολοκλήρωση του άλματος που άρχισε τον Μάιο του 2012, έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση και στα πρόθυρα της αυτοδυναμίας, ένα γεγονός ιστορικό, αφού πρώτη φορά στην Ελλάδα, και πιθανώς στην Ευρώπη, κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Στην αναγκαστικά σύντομη προεκλογική εκστρατεία, συγκρούστηκαν η ελπίδα με τον φόβο, καθώς η στρατηγική της απερχόμενης συγκυβέρνησης στην κινδυνολογία στηριζόταν. Η ελπίδα νίκησε κατά κράτος, και δικαιωματικά θα έλεγε κανείς το σημερινό μας άρθρο σε αυτή τη λέξη είναι αφιερωμένο, ιδίως επειδή η νέα κυβέρνηση που μόλις σχηματίστηκε ενισχύει την ελπίδα για μια ριζικά άλλη πολιτική.

Η ελπίδα λοιπόν, λέξη αρχαία, ομηρική (στην Οδύσσεια), προέρχεται από ένα πανάρχαιο ρήμα, το έλπομαι, που σήμαινε «προσδοκώ, ελπίζω». Στον παππού Ησίοδο τη βρίσκουμε και προσωποποιημένη (μούνη δ’ αυτόθι Ελπίς) να απομένει τελευταία παρηγοριά, όταν η Πανδώρα αστόχαστα ξεσκέπασε το πιθάρι και σκόρπισε όλα τα δεινά στις παλιές γενιές των ανθρώπων. Από την ελπίδα προέκυψε και το ρήμα «ελπίζω», και πάλι με τη σημασία «προσδοκώ, περιμένω», που μπορούσε να είναι είτε θετικό, είτε να πάρει και αρνητική χροιά, π.χ. «τουτί το κακόν ουδέποτ’ ήλπισα».

Στα αρχαία λοιπόν, η ελπίς μπορούσε να είναι και η προσμονή κάποιου κακού, δηλαδή ο φόβος: όπως λέει ο Πλάτωνας, «φόβος μεν η προ λύπης ελπίς», δηλαδή ο φόβος είναι η προσδοκία της λύπης. Στα νεότερα χρόνια, επικράτησε η θετική προσμονή, κι έτσι σήμερα ελπίδα είναι η σχετική ή απόλυτη βεβαιότητα ότι θα συμβεί κάτι επιθυμητό ή ωφέλιμο (ή ότι δεν θα συμβεί κάτι δυσάρεστο), αν και η σημασία της ουδέτερης προσδοκίας διασώζεται στο επίθετο ανέλπιστος, που μπορεί να αναφέρεται τόσο σε κάτι καλό όσο και σε κάτι κακό.

Από την ελπίδα προκύπτουν και τα αρχαία επίθετα άπελπις και εύελπις, όπως και το νεότερο φέρελπις, όλα τζαναμπέτικα στην κλίση τους, όπως και το ουσιαστικό «ο εύελπις» με τη σημασία του αξιωματικού που εκπαιδεύεται στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, που την ονόμασε έτσι ο Καποδίστριας όταν την ίδρυσε το 1828 για να εκφράσει τις καλές ελπίδες που εναπόθετε το επαναστατημένο έθνος στα στρατιωτικά του στελέχη (που βέβαια, στα επόμενα χρόνια πολλές φορές τις πρόδωσαν οργανώνοντας πραξικοπήματα). Το όνομα «ευέλπιδες» προέρχεται από ένα απόσπασμα του Θουκυδίδη, όπου οι Αθηναίοι χαρακτηρίζονται «εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», που ελπίζουν κάτι καλό όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Οι ελπίδες μπορεί να είναι κρυφές, τρελές, βάσιμες, γλυκιές, αμυδρές, απατηλές ή και φρούδες, δηλαδή μάταιες. Τις ελπίδες μας τις εναποθέτουμε σε κάποιον ή σε κάτι· κάποτε μπορεί να διαψεύδονται, άλλοτε να αναπτερώνονται. Όταν επιχειρούμε κάτι χωρίς να ξέρουμε πού θα μας βγάλει, λέμε ότι «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Το αίσθημα που μας κυριεύει όταν χάνουμε τις ελπίδες μας είναι η απελπισία αλλά σε γενικές γραμμές ο άνθρωπος από τη φύση του εξακολουθεί να ελπίζει ακόμα και στο πιο μαύρο σκοτάδι· όπως λέει η παροιμία, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ή, «όσο ζω ελπίζω», ένα ρητό που το ξέρουμε και στα λατινικά ακόμη και πολλοί που είμαστε αμύητοι στη γλώσσα του Κικέρωνα: ντουμ σπίρο σπέρο (dum spiro, spero, κατά λέξη: όσο αναπνέω ελπίζω).

Αυτό το spero, από το ρήμα sperare, έχει περάσει στις ρωμανικές γλώσσες (μάλιστα στα ισπανικά το ρήμα esperar έχει και τις δυο σημασίες, περιμένω και ελπίζω, όπως και στα αρχαία ελληνικά), ενώ η ελπίδα είναι esperanza στα ισπανικά και speranza στα ιταλικά· αυτά είναι και γυναικείο όνομα, όπως και στα ελληνικά η Ελπίδα· θα θυμηθούμε βέβαια και τη Σπεράντζα Βρανά (Ελπίδα Χωματιανού το πραγματικό της όνομα) ή τον γιατρό και ποιητή Στέλιο Σπεράντσα. Κι ένας άλλος γιατρός, ο Πολωνός Λουδοβίκος Ζάμενχοφ, με το ψευδώνυμο Δόκτωρ Εσπεράντο, έφτιαξε μια τεχνητή διεθνή γλώσσα θέλοντας να διευκολύνει τη συνεννόηση των λαών και την παγκόσμια ειρήνη, η οποία ονομάστηκε επίσης Εσπεράντο (Esperanto), η πιο διαδεδομένη τεχνητή διεθνής γλώσσα.

Η ελπίδα είναι πράγμα πολύτιμο, είναι όμως και εύθραυστο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι η ελπίδα έρχεται και τις ελπίδες που του εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τις διαψεύσει. Από την περασμένη Κυριακή γυρίσαμε σελίδα –ταιριάζει εδώ, θαρρώ, ο στίχος του Σολωμού: «Θύρες ανοίξτ’ ολόχρυσες για την γλυκιάν ελπίδα».

247 Σχόλια προς “Η ελπίδα που νίκησε τον φόβο”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Γίνεται η ελπίδα να πεθαίνει πρώτη;
  ή ο φόβος να μην φυλάει τα ερμα;

 2. atheofobos said

 3. Νέο Kid Στο Block said

  Kαι η μαθηματική Ελπίδα (ή αναμενόμενη/προσδοκώμενη τιμή ή (καταχρηστικά) μέση τιμή) που συμβολιζεται διεθνώς με το γράμμα Ε και έχει μπει στη μαθηματική ορολογία σαν δάνειο (από τα Γαλλικά) Εσπουάρ ματεματίκ (I will spare me and you the agony of writing it in French. 🙂 ) Σε μια στοχαστική διαδικασία δεν είναι παρά ο σταθμικός μέσος των μεταβλητών, χρησιμοποιούμενων των αντιστοίχων πιθανοτήτων ως συντελεστές στάθμισης. π.χ η μαθηματική Ελπίδα μιας ζαριάς είναι ο αριθμός 3,5 (1*1/6 +2*1/6 +…+6*1/6=3,5) Κι αν φέρετε ποτέ 3,5 με μια ζαριά γράφτε μου! 🙂
  Kι αυτή έχει τη διπλή αρχαιοελληνική σημασία του «περιμένω» και «ελπίζω» (κυρίως του «περιμένω» «αναμένω»,εξού και «ανεμενόμενη τιμή»

 4. Νέο Kid Στο Block said

  Kαι η χωριανή μου (Βίβα Σπερχειάδα Λίμπρε!) η Ελπίδα. Φωνάρα!

 5. skom said

  @3 νεο κιδ
  Πάντως το Ε συμπίπτει με τα αρχικά του Erwartung / Expectation (γερμανικά / αγγλικά αντίστοιχα)

 6. Καλημέρα,

  Με την αρνητική σημασδία δεν είναι και στον Μανώλη; Που ακριβώς λόγω αυτού, πάντα μου στραβοκαθόταν σαν στίχος;

  Δεν το ‘λπιζα Μανόλη κορόιδο να πιαστείς / και το λουλά να σπάσεις στη φυλακή να μπεις

  http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=405

 7. Νέο Kid Στο Block said

  5. Ε ναί. και του Espoir στα γαλλικά. 🙂

 8. Γς said

  «La Espero,» the anthem of Esperanto

 9. Νέο Kid Στο Block said

  5. 7. το Ε(x) ως συμβολισμό, πρέπει να το εισήγαγε ο Λαπλάς. Tύχη αγαθή που σε όλες τις γλώσσες αρχίζει από Ε η ελπίς. (ευτυχώς που δεν ονοματοδότησαν οι αμερικάνοι γιατί θα ήταν Α. Average (Joe) 😉

 10. Γς said

  8:
  Τότε που την μαθαίναμε
  Τότε που πιστεύαμε
  Ετσι δεν είναι Λεώ;

 11. Δηλαδή παίζει να είχαμε συναντηθεί και Αγίου Μελετίου και Πατησίων; 😉

 12. Νέο Kid Στο Block said

  H Εσπεράντο πάντως υπάρχει! Μόνο που λέγεται «Αγγλικά»… όπου επικυρίαρχος και η μοίρα του.

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Στις εκφράσεις (νομίζω ότι δεν έχει αναφερθεί) και το «εμπόριο ελπίδας».

  Eπίσης στα επίθετα ο «ελπιδοφόρος», που όμως είναι και κύριο όνομα.

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Γι’ αυτό δεν έκανα συμπληρώσεις στο αρθρο μου, γιατί περίμενα να τις κάνουν οι ειδήμονες -όπως για τη μαθηματική ελπίδα. Μερσί

  6: Θα έλεγα ότι είναι η ουδέτερη σημασία του «περιμένω»: Δεν το περίμενα Μανώλη από σένα.

  8: Αν θυμάμαι καλά, όλα τα ουσιαστικά της Εσπεράντο τελειώνουν σε -ο.

 15. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  4 – «Kαι η χωριανή μου (Βίβα Σπερχειάδα Λίμπρε!) η Ελπίδα. Φωνάρα!»

  Κι ο αδερφός της επίσης φωνάρα, θα τόχει φαίνεται το μέρος, αν και δεν έχουμε ακούσει την φωνή σου (χαμόγελο).

 16. Γς said

  Κι ο αντίλαλος [των εκλογών]

  Είσαι η ελπίδα μας, πήδα μας, πήδα μας

 17. sarant said

  13: Ακριβώς, είναι και κύριο όνομα. Ο μυτιληνιός ποιητής Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης.

 18. Γς said

  14c:

  Ναι, ακόμα και η γυναίκα (virino)

 19. Πάνος με πεζά said

  Και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

  Όπως θα έλεγε και ο Μιχάλης Νικολάου, μακάρι να μην ακρωτηριαστεί η δική μας καλή ελπίδα…

 20. Νέο Kid Στο Block said

  15. Ναι, φωνάρα κι ο Κωστάκης. Έπιανε την κιθάρα του κάτι καλοκαίρια στο χωριό (τα σπίτια μας ήταν κολλητά,σχεδόν μεσοτοιχία) και μάς μάγευε εμάς τη μαρίδα.

 21. Γς said

  Τελικά ποιο είναι το χρώμα της ελπίδας;

 22. Πάνος με πεζά said

  @ 15 : Συναυλία Λεοντή, 1980 στα Κύθηρα. Στο σταυροδρόμι εκεί που στρίβει από το Κάτω Λιβάδι για Γέφυρα Καντουνίου, στην εκκλησία απ’έξω.

  Ο Καράλης τραγουδάει «Κοτζαμπάσηδες πασάδες, και σεβάσμιοι δεσποτάδες, κυβερνούσανε τη χώρα, καλή ώρα…»

  Ο προσκεκλημένος εκπρόσωπος της Εκκλησίας, σηκώνεται και φεύγει…

 23. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα,
  ωραίο άρθρο… «Oλίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κι’ έρμο», τ’ άλλο ποτάμι που πέταξε από πάνω του την ντροπή του φράγματος. Ελπίζω να έχει προτεραιότητα ο ηθικός νόμος προστασίας του ικέτη που ζητάει άσυλο και να δωθούν στην ανακύκλωση τα συρματοπλέγματα απ’ το κοτέτσι του Παπουτσή που φωτογραφιζόταν ο Αντωνάκης

  Ελπίζω να επουλωθούν οι πληγές στο γεφύρι της Πλάκας, να σταματήσουμε να πληρώνουμε δέκα ευρώ για να μας γράψει ο γιατρός φάρμακα, να σταματήσει η ντροπή των τετρακοσίων ευρώ βασικού μισθού, να…. να….
  να…. ΤΩΡΑ

 24. Λ said

  Άλλο σύνθετο όνομα είναι η Ελπινίκη.
  Επίσης στη Κύπρο έχουμε τη δημοσιογράφο Έλπις Φουρνίδου

 25. Γς said

  Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
  και στα ταλικά La speranza è l’ultima a morire
  και στα Γερμανικά Die Hoffnung stirbt als letztes
  και στα Βουλγάρικα надеждата умира последна
  και σ όλες τις σλαβικές γλώσσες

  Δεν πεθαίνει ποτέ στα Γαλλικά
  L’espoir ne meurt jamais

  Hope springs eternal και στ Αγγλικά

  Υπάρχει ένας ήλιος πίσω από κάθε σύννεφο, στα Τούρκικα
  Her bulutun ardında bir güneş vardır.

 26. Νέο Kid Στο Block said

  Όσο για τη φωνή μου,Λάμπρο, όπως θα έλεγε ίσως κι ο Φέρμας, μού λειπονται 99 νότες για να τραγουδήσω άψογα 100…☺

 27. Λ said

  Να μην ξεχνάμε το αγγλοσαξωνικό όνομα Hope και φυσικά το ρωσικό Надежда με χαϊδευτικό το Надия. Η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό ειναι η Ν . Κρούπσκαγια, η γυναίκα του Λένιν.

 28. Νέο Kid Στο Block said

  26. Αλλά επειδή είμαι ευθυτενής κι ομορφοπαιδο , μπορείς να πεις εναλλακτικά και το Ζσμπετικο «από φωνή νιμού.αλλά από νιμού φωνάρα! «

 29. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Από συζητήσεις που είχα κι έχω με γνωστούς, ένα πράμα που γίνεται πιο ξεκάθαρο μια βδομάδα μετά τις εκλογές είναι η ψήφος αποστροφής (ως και μίσους) στα πρόσωπα του Σαμαρά και του Βενιζέλου και στις επιλογές τους. Υπάρχουν ψηφοφόροι (ΠΑΣΟΚοι ή δεξιοί) που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, όχι τόσο συνειδητά ή/και λόγω θέσεων, αλλά εκφράζοντας την απέχθειά τους στα πρόσωπα του καλαματιανού κουραδόμαγκα, του σαπιοκοιλιά με τη BMW των 750.000€ και του λοιπού συρφετού.
  (παρεμπιπτόντως o τελευταίος βγήκε χθες στον ενικό του Χ’Νικολάου και μεταξύ άλλων είπε το αμίμητο: «Όταν μειώνονται τα επιτόκια το κεφάλαιο αυξάνεται») 😮
  Πολλοί από τους παραπάνω ψηφοφόρους ακόμα αναρωτιούνται, πώς υπήρξαν άνθρωποι που ψήφισαν τους υποψήφιους που φορολόγησαν από τα γρέκια, ως -που λέει ο λόγος- τον εισπνεόμενο αέρα. Οι ίδιοι απάνω στο μίσος τους κατάπιαν αμάσητες τις διαχρονικές πολιτικές ανακολουθίες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την προέλευση των ΑΝΕΛ.

  Ελπίδα λοιπόν, ναι, αλλά και εκτόνωση. Για όσους ελπίζουν, εύχομαι το καλύτερο. 🙂

 30. Γς said

  Ο θεμέλιος λίθος του Δημοτικού Νοσοκομείου των Αθηνών «Ελπίς», στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης, τέθηκε τον Ιούνιο του 1836

  Και ήταν όλο φραγμένο με έναν τοίχο που υπήρχαν δεκάδες υπαίθρια βιβλιοπωλεία-ντουλάπια, που από μαθητές ακόμη αναζητούσαμε μεταχειρισμένα βιβλία.

  Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο περιβάλλων μαντρότοιχος και οι προσθήκες κατεδαφίστηκαν και το κτίριο, στέγασε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και το Θεατρικό Μουσείο.

 31. Λ said

  Νίκος Καζαντζάκης
  http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSiwP1NBnGfJlH_NwZRCx5kswk93ol5z5tWFZOiI6ksLFlbGZ3e

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 30 : Το νοσοκομείο «Ελπίς» μεταφέρθηκε στους Αμπελόκηπους, και οι γιατροί στις εφημερίες σκότωναν την ώρα τους δημιουργικά…

 33. Γς said

  24:

  >τη δημοσιογράφο Έλπις Φουρνίδου

  Να την πούμε Ελπίδα εδώ, λόγω αιτιατικής περίπτωσης;

 34. Λ said

  Ένα ρωσικό τραγούδι του 1971 με την Άννα Γκέρμαν

 35. Πάνος με πεζά said

  Και αυτό, που το θυμάμαι από τα μικράτα μου, με τεράστιες καταχωρίσεις στις εφημερίδες για τα κέρδη των πελατών…

 36. Avonidas said

  […]ταιριάζει εδώ, θαρρώ, ο στίχος του Σολωμού: «Θύρες ανοίξτ’ ολόχρυσες για την γλυκιάν ελπίδα».

  Ή μήπως, όπως είπε ένας άλλος εθνικός ποιητής ενός άλλου έθνους, lasciate ogni speranza, voi ch’entrate?

  Θα δείξει… 😐

 37. Νέο Kid Στο Block said

  36. Κολασμένεεε!… 😉

 38. atheofobos said

  Για όλα υπάρχει ελπίδα!
  Ο 29χρονος Νίκος Λούλης (γιος του Κώστα Λούλη), που αποτελεί την 7η γενιά μυλωνάδων, καταγόμενος από την Αετορράχη Κατσανοχωρίων, αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας.

 39. Avonidas said

  #36. Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate

 40. Spiridione said

  Και τα διαλεκτικά ολπίζω και ορπίζω κλπ.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=10554
  Και υπάρχει στα βόρεια και το ομούτ(ι) ή ουμούτ(ι). Παρ. Λύκους μι το ομούτι ψουφάει.

  Click to access 258_.pdf


  Ουαλιά μι ουμούτ΄ (φωνή μ’ ελπίδα)
  http://logotexnikesmikrografies.blogspot.gr/2012/04/blog-post_2190.html

 41. Λ said

  33. Στο κανάλι Σίγμα και στις έντυπες εκδόσεις του γκρουπ Δίας λένε «την /της Έλπις Φουρνίδου». Δέστο και μόνος σου αν δεν με πιστεύεις. (Επίσης, άκου ήρωας ο Σαμψών, να γιατί είμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε αφού έχουμε τέτοιους ήρωες)
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=132469&start=30

 42. ΚΑΒ said

  Το ανέπλιστο με τον Σημίτη στο ΙΚΑ το θυμάστε;

  https://www.youtube.com/watch?v=jcGKsF8g3E4 γ

 43. ΚΑΒ said

  ανέλπιστο, βέβαια

 44. giorgos said

  Yπάρχουν οί προυποθέσεις γιά ελπίδα ? Μάλλον όχι…
  » Η έλπίδα άποτελεί τήν παντοτινή μοίρα τού άνθρώπου , ποιός είν’ αύτός πού δέν θέλει τήν Αλλαγή ? Η Αλλαγή άποτελεί νόμο όλων τών κοινωνιών τού κόσμου , όποιες κι’ άν είν’ αύτές , διότι αύτή δέν είναι παρά ή μεταβολή πρός ένα στάδιο διάφορο τού νύν ύπάρχοντος .
  Οί κοινωνίες γιά νά έπιβιώσουν , έλεγεν ό στρατηγός Ντέ Γκώλλ , έχουν άνάγκη άπ’ τήν πεποίθηση ότι «προχωρούν» . Αλλαγή μπορεί νά σημαίνη άπό Επανάσταση μέχρι τήν άπλή προεκλογική άγγελία προέδρου κοινότητος χωριού .
  Είναι όμως γιά όλες τίς κοινωνίες σήμερα δυνατή μιά Αλλαγή καί γιατί ? Σέ τί έν τέλει μπορεί συγκεκριμένως νά συνίσταται αύτή ?
  Βασίλισσα ή Ελλάδα στίς άπόπειρες Αλλαγής ! Η ίστορία της δέν είναι τίποτε άλλο παρά ή διαρκής άπόπειρα γιά τήν » Αλλαγή » . Καί όμως : τόσο έδώ μέ τόν Βενιζέλο π.χ. όσο καί στήν Τουρκία μέ τό κίνημα τών νεοτούρκων , ύπήρξαν κινήματα Αλλαγών , χωρίς όμως νά κατωρθώσουν οί χώρες αύτές νά βελτιώσουν σέ κάτι τήν θέση τους στό διεθνές σύστημα .
  Είδικά στήν βασίλισσα Ελλάδα , ή σειρά τών κινημάτων Αλλαγών άποτελεί μαθηματικόν μέγεθος .
  Καθ’ ένας πού θά βγή στήν Εξουσία , βγαίνει πάντα μέ τήν πρόθεση τής Αλλαγής . Τούτο άπό ύπάρξεως νεοελληνικού κράτους . Τό φαινόμενο τούτο , όπως θά δείξωμε , όφείλεται άκριβώς στήν άντικειμενική έλλειψη συνθηκών γιά τήν όποιαδήποτε Αλλαγή .
  Ιδού τό άμεσον έρώτημα : μπορεί ή όποιαδήποτε Αλλαγή σέ μιά χώρα νά έπιτευχθή μέ μόνην τήν πρωτοβουλία τής πολιτικής ήγεσίας ? Είναι κλήρος τών χωρών μέ μακρειά θητεία στά κοινωνικο-πολιτικά πραξικοπήματα νά πιστεύουν σέ μιάν τέτοιαν άπλότητα τών πραγμάτων .
  Αλλαγές όμως έκ τών «άνω» , δηλ. μέ μόνην τήν πρωτοβουλία τών πολιτικών –καί ίδιαίτερα στίς χώρες όπου ή πολιτική ύπάρχει σέ έγγενή διάσταση μέ τήν κοινωνία — ούτε δυνατές είναι ούτε ύπήρξαν ποτέ .
  Αύτό πού όνομάζεται » ώρίμανση τών συνθηκών » γιά μιάν Αλλαγή , δέν είναι τίποτε άλλο άπό τήν συμμετοχή τής πνευματικής ήγεσίας μιάς χώρας σέ μιά διαδικασία Αλλαγής , ή όποία Αλλαγή μέσω αύτής έκφράζεται .
  Η διαφορά μεταξύ μιάς Αλλαγής — τής όποίας άκραία κοινωνική έκφραση είναι ή Επανάσταση — καί ένός Πραξικοπήματος είναι άκριβώς , ότι άπό τό δεύτερο λείπει ή συμμετοχή τής ή κάποιας πνευματικής ήγεσίας . Σέ χώρες συνεπώς πού άπό διαφόρους λόγους εύρίσκονται σέ μιάν μόνιμη κατάσταση πολιτιστικής κρίσης , δηλ. σέ χώρες χωρίς πολιτιστικήν ταυτότητα όπως ή Ελλάδα , ή άπόπειρα όποιασδήποτε Αλλαγής άποτελεί κατ’ άνάγκην πραξικοπηματική διαδικασία .
  Γι’ αύτό άκριβώς στήν Ελλάδα –άποτελούσα τό τυπικώτερο παράδειγμα κράτους μέ όλικώς άνύπαρκτη οίανδήποτε πνευματικήν ένιαιότητα — ή κάθε έξαγγελία Αλλαγής είναι πάντα ταυτόσημη μέ τό σύνθημα είτε τής «άνανέωσης » είτε τής δημιουργίας κάποιου «κομματικού φορέα» .
  Πρόκειται γι’ αύτό πού άνακαλύπτει κανείς ώς «πολιτική ίστορία» τού νεώτερου κράτους , άλλά κυρίως σήμερα στήν τρέχουσα έκφραση τών ύπαρχόντων κομματικών όργανισμών .

 45. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  22 – Α ρε Πάνο, τι μου θύμισες με τα Κύθηρα, το 81 είχα πάει, απο τις πιο όμορφες διακοπες μου (που οι περισσότερες είναι πανέμορφες). Ο παπάς σωστός, σπανίως συναντάς ιερωμένο με ευθυξία, μάλλον θα ήταν εκτός οicοnommission, αυτό που λέμε καλός παπάς.

  26 – XAXAXAXA -Nάσαι καλά ρε Κίντ, μου΄φτιαξες τη μέρα.

  Καλά παρ΄όλη την μετριοφροσύνη σου, είναι γνωστό παγκοσμίως οτι όλες σε θέλουν για το κορμί σου.

  https://www.google.gr/search?q=%CF%84%CE%BF+%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%91&tbm=isch&imgil=-RdMZ-ExkFbFFM%253A%253BUBhWMAkcDT8DCM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.comicdom.gr%25252F2010%25252F02%25252F02%25252Finterview-antonis-vavagiannis%25252F&source=iu&pf=m&fir=-RdMZ-ExkFbFFM%253A%252CUBhWMAkcDT8DCM%252C_&usg=__LONwvonLlaNG6e48MQzLRIz-vm0%3D&biw=1024&bih=579&ved=0CCwQyjc&ei=85TQVOv7DIX5UvCXgqAD#imgdii=_&imgrc=FIkEAQXDN7cj_M%253A%3BV0TX8ZqR38TE4M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.klainmain.gr%252Fwp-content%252Fuploads%252F2014%252F01%252Fsexy-pig-arkas-oles-me-theloun-gia-to-kormi-mou-gourouni.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.klainmain.gr%252F%253Fp%253D3580%3B555%3B529

 46. ΚΑΒ said

  Και οι νέοι εὐέλπιδες, λέει ο Αριστοτέλης, διά τὸ μὴ πολλὰ ἀποτετυχηκέναι σε αντίθεση με τους γέρους οι οποίοι είναι δυσέλπιδες διὰ τὴν ἐμπειρίαν

 47. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις καταπληκτικές σας προσθήκες, όπως αυτό με τη Ναντέζντα ή για το δημοτικό νοσοκομείο.

  29: Ασφαλώς και υπήρξε αυτή η μερίδα, καθόλου ευκαταφρόνητη μάλιστα.

  36; 😉 Και κάποιοι είπανε για λεπίδα.

 48. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά έχουμε ξεχάσει τόση ώρα το Σύλλογο «Η Ελπίδα».

 49. Λ said

  Ελπίζοντας επί Κύριον…
  Ελπίζοντας επί σε, κλπ σε εκκλησιαστικά κείμενα. Αλλού, προσδοκώ ανάστασιν νεκρών…

 50. Πάνος με πεζά said

  «…και μη εγκαταλείπεις ημάς τους ελπίζοντας επί σε». Από τις τελευταίες «ατάκες» του ιερέα, στο «Ο ευλογών τους ευλογούντας…» της Κυριακάτικης λειτουργίας. Την είχαμε μάθει απ’ έξω, περιμένοντας σαν παιδιά να ξαμοληθούμε…

 51. Γς said

  32:
  Τον Ιούνιο του 1904 αρχίζει η κατασκευή του νέου κτιρίου του νοσοκομείου, σε δημοτικό οικόπεδο στην περιοχή των Αμπελόκηπων. Ομως η μετεγκατάσταση του «Ελπίς», στο νέο κτίριο θα γίνει περίπου 70 χρόνια αργότερα αφού το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί αρχικά από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την περίθαλψη των τραυματιών των Βαλκανικών πολέμων και θα παραδοθεί τελικά στο υπουργείο Στρατιωτικών, ως στρατιωτικό νοσοκομείο.

  >Οι γιατροί στις εφημερίες σκότωναν την ώρα τους δημιουργικά…

  Α, μην το λες.
  Θυμάμαι πιτσιρικάς που με είχε πιάσει νυχτιάτικα ένας φοβερός πονόδοντος [κανονικά δοντόπονο δεν έπρεπε να τον λέμε;].
  Και το έκοψα με τα πόδια από το Βύρωνα για το νοσοκομείο που εφημέρευε συνεχώς.
  [συνηθισμένος στη διαδρομή, μιας και δεν υπήρχαν τότε διανυκτερεύοντα περίπτερα για τσιγάρα].

  Μου έκαναν μια ένεση Νοβαλτζίνης [με τις τρομερές παρενέργειές της, Απαγορευμένης σήμερα] κι ακόμα νιώθω την ανακούφιση της,

 52. Λ said

  Και ο δικός μας (Τουρκοκύπριος) ζωγράφος Ουμιτ Ινατσί (γίνατι και ελπίδα μαζί)
  https://www.google.com.cy/search?q=umit+inatci&biw=1093&bih=457&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5ZjQVLbmEZaxabLsgpAL&ved=0CB0QsAQ

 53. atheofobos said

  30

  Σήμερα το Δημοτικό Νοσοκομείο «Η Ελπίς» ευρίσκεται επι της οδού Δημητσάνας 7. Συνιστά αρχιτεκτονικά ένα νεοκλασικό κτιριακό συγκρότημα, που θεμελιώθηκε το 1904 σε μελέτη του Ιωάννη Κολλινιάτη. Και την θεμελίωση του Νοσοκομείου πραγματοποίησε ο ίδιος ο βασιλεύς Γεώργιος ο Α΄. Ο χώρος στον οποίο ανηγέρθη το νοσοκομείο ανήκε στα αγορασθέντα απο τον Δήμο κτήματα του μεγαλοκτηματία της περιοχής Νικολαΐδη. Το εγχείρημα της ανέγερσης του νοσοκομείου ανέλαβε ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Μερκούρης, διαβλέποντας την σοβαρή κοινωνική ανάγκη μεταφοράς του ήδη λειτουργούντος Δημοτικού Νοσοκομείου επι της οδού Ακαδημίας. Μοίρα τραγική και ενώ ακόμα το Νοσοκομείο δεν είχε αποπερατωθεί, παρέστη ανάγκη το 1912 να περιθάλψει τους τραυματίες των Βαλκανικών Πολέμων, κάτι που έγινε με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού. Αργότερα και μέχρι το 1971 που ξαναπέρασε το νοσοκομείο στην δικαιοδοσία του Δήμου, λειτουγούσε επιταγμένο απο τον Στρατό ως «430» Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Εκείνη την περίοδο λοιπόν μετεφέρθη στο χώρο το νοσοκομείο «Ελπίς» που φιλοξενούνταν σε κτίριο επι της Ακαδημίας 50, εκεί ακριβώς που σήμερα είναι το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου υφίσταται μικρός ναΐσκος των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που ανηγέρθη την δεκαετία του 1920 και ανακαινίστηκε στα 1950.
  http://panosavramopoulos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_28.html

 54. Λ said

  Το ζητείται ελπίς του Αντώνη Σαμαράκη το είπαμε;

 55. Πάνος με πεζά said

  @ 51 : Έχει βραβευθεί πρόσφατα το Νοσοκομείο «Ελπίς» για τις υπηρεσίες του.
  Αλλά έχουν γυριστεί κιωραία βιντεάκια… 🙂

 56. ΚΑΒ said

  Ας γράψουμε και μερικές παροιμίες:

  Αλίμονο σ’εκείνον που μοναχά ελπίζει,
  σπέρνει χωράφια στο γιαλό κι άνεμο θερίζει.

  Αποκεί που ελπίζαμε βροχή, έπεσε το χαλάζι.

  Σα θωρείς τα δεν ελπίζεις, εύκολα παραλοΐζεις.

  Αυτοί που δεν ελπίζουνε, λογούνται ποθαμένοι.

 57. Ντίνα said

  Κύριε Σαραντάκο, μήπως πρέπει να αρχίσετε να μας εξηγείτε και τον όρο ‘Κυβίστηση’, ή μήπως δεν είναι ώρα ακόμα;

 58. Ντίνα said

  Καλημέρα και πάλι.

  Μέχρι να το σκεφθείτε αν θα δεχθείτε το προηγούμενο σχόλιό μου ή όχι, μήπως είναι φρόνιμο να προετοιμάζεστε να μας ερμηνεύσετε την λαική ρήση ‘ Παίζουν λύρα οι αγορές και εμείς χορεύουμε πεντοζάλη’;;;

 59. cronopiusa said

  μόλις μου μείωσαν ελπιδοφόρα το ωράριο…

 60. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  52: Α τι ωραίο όνομα!

  57-58: Κοιτάξτε, την πρώτη φορά που κάποιος στέλνει σχόλιο, κρατιέται σε καραντίνα και αυτό γίνεται για να αποφεύγονται σπαμαδόροι. Δεν είμαι συνεχώς από πάνω, αλλά κι εσείς είστε ανυπόμονη, μισή ώρα αναμονή δεν είναι πολύ. Καλώς ήρθατε πάντως.

  Για την κυβίστηση, που λέτε, έχουμε ήδη γράψει. Κοιτάξτε εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/02/14/tumbes/
  (στο τέλος του άρθρου).

 61. sarant said

  ΑΣΧΕΤΗ ΑΠΟΡΙΑ.

  Με ρωτάνε και δεν ξέρω την απάντηση. Θυμάται κανείς, ποιος είχε πρώτος πει το «το/τη κοπή τη πίτα»;

 62. Πάνος με πεζά said

  O τηλε-κοσμηματοπώλης John Sbeili (ή κάπως έτσι).Τον είχαν πιάσει και στ’ αεροδρόμιο για λαθραία εξαγωγή χρυσού, αλλά ζει και βασιλεύει…

 63. Πάνος με πεζά said

  Διόρθωση, John Jbeili (λέγε με Γύλο να τελειώνουμε).

 64. ΚΑΒ said

  Οι 3 χάριτες, κόρες της Αγίας Σοφίας: Πίστις, Ελπίς, Αγάπη.

  Η εικόνα ήταν συχνή σε σπιτικά εικονοστάσια.

  http://aperges.com/userfiles/icons/n26190.jpg γ

 65. sarant said

  62-63 Βρε τι μαθαίνει κανείς, ευχαριστώ!

 66. Ντίνα said

  Επειδή βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το αναλυτικό σας πνεύμα, θα ήθελα να δώσω τροφή στις αναζητήσεις σας, παροτρύνοντάς σας να ασχοληθείτε με την αξιοπρέπεια και τις διαφορετικές της χρήσεις.
  Αξιοπρέπεια έχει ο απλός εργάτης, έχει επίσης και ο πιστος χριστιανός, έχει ο επιχειρηματίας αλλά και ο υπάλληλός του. Αξιοπρέπεια έχει ο συνεπής στις υποχρεώσεις του, αλλά και ο ‘μπαταχτσής’. Αξιοπρέπεια όμως αξιώνει πως έχει και ο στυγνός εκβιαστής, αλλά ακούγεται πως έχει και ο γνωστός σε όλους μας ΄προστάτης’.
  Πολύ μπερδεμένο δεν βρίσκετε; Θα μας δώσετε τα φώτα σας;;

 67. Βασίλης Ορφανός said

  Ξέρω μια κυρία Ευελπία, στο Ηράκλειο. Όπως βλέπω στο Διαδίκτυο, αυτό το βαφτιστικό όνομα υπάρχει και αλλού.

 68. LandS said

  55
  Έχει βραβευθεί πρόσφατα το Νοσοκομείο «Ελπίς» για τις υπηρεσίες του.

  Ναι, μερικές φορές είχε καταφέρει να σιτίσει όλους τους ασθενείς… 😦

 69. Λ said

  Η πρώτη στροφή από το ποίημα Σκοτεινές Μέρες του Γιώργου Κοτζιούλα.

  Η Απελπισία χτυπάει με δυό, με τρία σφυριά
  κεφάλι που κι αυτό δε γίνηκε από πέτρα.
  Τα χρόνια (κάτσε αν έχεις όρεξη, και μέτρα)
  κύλησαν μες στην πιο φριχτή κακομοιριά.

 70. Γς said

  63:
  Παναγιά μου.
  Εβγαλα πάλι σπιράκια.
  Μόνο που άκουγες τη φωνή του.
  Σκοτώστε τον!!!

 71. Γς said

  70:
  σπιράκια, χειρότερα απ τα σπυράκια

 72. Νίκος Α. said

  Μιά άλλη διάσταση από Βικι / Πανδώρα

  «Το θέμα της ελπίδας έχει εξεταστεί και από σύγχρονους ερευνητές που δεν θεωρούν σαφές ότι η ελπίδα ήταν όπλο ή μειονέκτημα, υπονοώντας ότι η ελπίδα αναστέλλει την κινητοποίηση και οδηγεί πιθανόν στην υποχώρηση και την ήττα.»

  Ελπίδα και φόβος παρέα λοιπόν

 73. Νίκος Α. said

  «όταν η Πανδώρα αστόχαστα ξεσκέπασε το πιθάρι και σκόρπισε όλα τα δεινά στις παλιές γενιές των ανθρώπων»

  Ωχ!

 74. ΚΑΒ said

  >> Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι η ελπίδα έρχεται και τις ελπίδες που του εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τις διαψεύσει.

  http://www.iefimerida.gr/news/189578/pos-psifisan-oi-ellines-stis-ekloges

 75. Λείπει ο δύτης, οπότε ας βάλω τις Μεγάλες Προσδοκίες εγώ…

 76. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  67: Γεια σου Βασίλη! Πρώτη φορά ακούω αυτό το όνομα.

  66: Θα το έχω κατά νου -αλλά ξέρετε, τα άρθρα δεν γράφονται με παραγγελία 😉

 77. Γς said

  66:

  >και ο γνωστός σε όλους μας ΄προστάτης’

  Οχι και σε τα μας!

  Ο γνωστός σε όλες σας προστάτης!

  😉

  Και νόμιζα ότι είχα προστάτη.
  Και να εξετάσεις και να PSA, αγωνίες.

  Κι ο προστατούλης μου ΟΚ,
  Απλά είχα ξεχάσει να κόψω το Lasix

 78. spyridon said

  Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία υπάρχει σε πολλές γλώσσες και στα Γερμανικά όπως αναφέρει ο Γς παραπάνω.
  Δεν υπάρχει στα Ολλανδικά παρόλο που συνορεύουν αλλά οι Ολλανδοί θέλουν πάντα να ξεχωρίζουν στις παροιμίες τους.
  Εκεί χρησιμοποιείται το αντίστροφα διατυπωμένο. «Όσο υπάρχει ζωή υπάρχει ελπίδα».

  Η πρώτη με μεγάλη διαφορά σε χρήση παροιμία για την ελπίδα είναι η ποιητικότατη.
  Hoop doet leven
  Η ελπίδα δημιουργεί ζωή ή η ελπίδα σε κάνει να ζεις, ελεύθερα μεταφρασμένο.

  Πράγμα που βλέπουμε κυριολεκτικά στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

 79. Γς said

  Είναι κι ο Φόβος ο δορυφόρος του Αρη.
  Ελαβε λέει η Βίκι το όνομά του από την Ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από τη δέκατη πέμπτη ραψωδία της Ιλιάδας.
  Δεν καταλαβαίνω

 80. Avonidas said

  #3. Κι αν φέρετε ποτέ 3,5 με μια ζαριά γράφτε μου! 🙂

  Έτσι είναι οι μέσοι όροι, Kid 😉

 81. Γιάννης Χ said

  Το υπέροχο βιβλίο της Ναντέζντα (=Ελπίδα) Γιακόβλεβνα Μαντελστάμ (Наде́жда Я́ковлевна Мандельшта́м), «Hope Against Hope» («Ελπίδα στα χρόνια της απελπισίας» η ελληνική μετάφραση, Μεταίχμιο)

 82. Μαρία said

  75
  Στα γαλλικά ελπίδα και προσδοκία (και το προσδόκιμο) απ’ την ίδια ρίζα.

 83. Λ said

  Από που κρατάει η σκούφια της φράσης «εναποθέτουμε τις ελπίδες μας» ;

 84. Λ said

  81. Να σαι καλά

 85. Theo said

  @81:
  Καλημέρα!

  Υπάρχει και ο δεύτερος τόμος των απομνημονευμάτων της Μαντελστάμ: «Hope abandoned» (τον έχω στα αγγλικά).

 86. caktos2 said

  Αχ, Ελπιδα.
  Κι ήταν θεογκομενα η Αρτεμη.
  Δηλαδή αυτή που έλεγα εγώ καμιά φορά Ελπίδα.
  Ξέρετε πως κολλάμε ενίοτε στα ονόματα.

  Δεν της είχα μιλήσει ποτέ και πολύ θα το ήθελα.
  Και της μίλησα στο τηέφωνο.
  -Την Ελπίδα παρακαλώ.
  Και δεν υπάρχει εδώ καμιά Ελπίδα. Και τέλος πάντων εσένα θέλω την Αρτεμη, που πολύ την κάνω κέφι και τέτοια και γιά σας.

  Την πατήσαμε, Ε, και τι έγινε; Μήπως ήξερε ποιος ήμουν; [δεν υπήρχε τότε αναγνώριση κλήσης]. Και πάλι μάγκες!ε

  Ελα όμως που μετά από λίγο καρό:
  -Μήπως είδες τη Τούλα;
  -Τσου
  -Αν την δεις πες της σε παρακαλώ ότι τη ζήτησα.
  -Εγινε Ελπίδα.

  Τελικά η Αρτεμη μεγάλη καρδιά και κατανόηση

 87. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  86: Άλλαξες χρηστώνυμο ή έτσι τυχαίο είναι;

 88. Theo said

  @17:
  Ο άγιος Ελπιδοφόρος μαρτύρησε στην Περσία επί Σαπώρ, μαζί με τους Ακίνδυνο, Πηγάσιο, Αφθόνιο και Ανεμπόδιστο, με τους οποίους και συνεορτάζεται στις 2 Νοεμβρίου.

  Τα ονόματά τους είναι πρόσφορα σε λογοπαίγνια. Έτσι, στο κοντάκιο της γιορτής τους ψάλλεται: «[…]ἄφθονον ἀκινδυνον ἀνεμπόδιστον χάριν, ἅπασι πηγάζουσα τοῖς ἐλπίδι καὶ πόθῳ[…]», ενώ το εξαποστειλάριον αρχίζει: «Ἀκίνδυνον πηγάζετε τὴν χάριν τῶν ἰάσεων, ἀνεμποδίστως ἀφθόνως, τοῖς ἐπ᾿ ἐλπίδι τελοῦσιν…».

 89. caktos2 said

  87:
  Το κάνει που και που [τυχαία]

 90. Γς said

  Α..δεν θα του περάσει!

 91. spiral architect said

  Γιατί η νέα κυβέρνηση δεν φοράει γραβάτες:

 92. Το «Δεν το ‘λπιζα » δεν είναι ακριβώς ουδέτερο.
  Πολλά μοιρολόγια στην Πελοπόννησο αρχίζουν έτσι, για την ακρίβεια, -Δεν το ‘ρπιζα., ακριβώς με την έννοια δεν περίμενα τέτοιο κακό.

  Στη Ζάκυνθο υπάρχει και ο απορπιδιασμένος, συχνά λόγω ερωτικής απογοήτευσης, λοιδωρούμενος έτσι ως δαγκάσας τη λαμαρίνα.

  Και βέβαια το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, που το πέρασε ο Βαρθολομαίος Ντίαζ, πραγματικά πολύ πρόσφατα (1488). Ο Ηρόδοτος κάπου άκουσε ότι οι Φοίνικες είχαν φτάσει μέχρι εκεί, αλλά δεν το πίστευε, γιατί η ιστορία έλεγε ότι είδαν τον ήλιο από την άλλη πλευρά, πράγμα που δεν θα γινόταν σε μια γη που θα είχε το σχήμα που νόμιζαν οι αρχαίοι.

  Και το Despair and die. Έρχονται οι δολοφονημένοι και ταράζουν τον ύπνο του Ριχάρδου του Τρίτου πριν τη μάχη. Εδω ο Ολίβιε.

 93. Theo said

  @64:
  Οι Ιταλίδες (ελληνόφωνες, προφανώς) αγία Σοφία, με τις κόρες της Πίστι, Ελπίδα και Αγάπη, μαρτύρησαν επί Διοκλητιανού και γιορτάζουν στις 17 Σεπτεμβρίου.
  Και στη δική τους ακολουθία δεν λείπουν τα λογοπαίγνια. Ένα τροπάριο της θ΄ ωδής του κανόνος τελειώνει ως εξής: «ἐλπίδι καὶ ἀγάπῃ, ἡμᾶς καὶ πίστει βεβαιώσατε.»

  Υπάρχουν και δύο άγιοι Ελπίδιοι: Ο ένας, επίσκοπος Χερσώνος (της σημερινής Ουκρανίας), που κι αυτός μαρτύρησε επί Διοκλητιανού και γιορτάζει στις 7 Μαρτίου, κι ο άλλος, μάρτυς, επί Ιουλιανού του παραβάτου, γιορτάζει στις 15 Νοεμβρίου.

 94. 93,
  Τι σύμπτωση. Φαντάζομαι η μάρτυς Αγάπη θα πέρναγε τις άλλες δυο κανά κεφάλι. Και θα ήταν και κάπως βαρύτερη.

  Κισλόφσκι Πράισνερ

  Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
  Νυνί δε μένει πίστις, έλπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη.

 95. sarant said

  91: Πολύ καλό!

  88: Μαζί και ο Ακίνδυνος λοιπόν!

 96. ποιος τό ‘λπιζε να γίνουνε / τα μούσκλια τα νυχτιάτικα / στεφάνι στα μαλλιά του:

  79 Στην εν λόγω ραψωδία (φαντάζομαι) αναφέρονται ο Φόβος και ο Δείμος, οι δορυφόροι (οι υπηρέτες ας πούμε) του Άρη.

 97. Η Λοξαντρα δεν ηταν που σχολίαζε επικριτικά το όνομα μιας Φράγκισσας («Μα γίνεται να τη λένε Καμήλα;») , για να λαβει την απάντηση ότι «Κι εμείς έχουμε το ωραίο όνομα Ελπίς, αλλά στα γαλλικά σημαίνει…»
  Και κάπου έχουμε ξανασχολιασει το ελληνογαλλικό «ουκ έλαβον πόλιν, αλλά γαρ ελπίς έφη κακά»…

 98. giouzepology said

  Αγγλισμοί.
  «Αυτή είναι η επιχειρηματολογία της ολισθηρής πλαγιάς». Η κα Κέζα Λώρη στο http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=673353 σχετικά με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του Υπ. Οικονομικών
  Υπάρχει κάποια αντίστοιχη φράση στα ελληνικά;

 99. sarant said

  97: Ακριβώς, το διατύπωσες πολύ ωραία!

 100. 82: Ε, ναι, αφού η μαθηματική ελπίδα δεν έχει αισιόδοξη ή απαισιόδοξη χροιά -απλό προσδόκιμο είναι.

  98: Τρικυμία εν κρανίω η μαμά λώρη… Δεν ξέρω αν υπάρχει ακριβής αντίστοιχη έκφραση για το λογικό τερτίπι slippery slope, αλλά γενικότερη απόδοση είναι το ολισθητό μονοπάτι.

 101. 3: Εχμμ, η διατύπωση η μαθηματική Ελπίδα μιας ζαριάς είναι ο αριθμός 3,5 (1*1/6 +2*1/6 +…+6*1/6=3,5) Κι αν φέρετε ποτέ 3,5 με μια ζαριά γράφτε μου! πάσχει λίγο, καθώς το ενδεχόμενα μπορεί να συμβολίζονται ως αριθμοί, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αριθμοί, αλλά ονομασίες βαθμωτές των εδρών ενός κύβου· οπότε δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τους αριθμούς. Θα μπορούσε να έχει νόημα μια διατύπωση που θα έλεγε ότι έχεις ένα παιχνίδι με ένα ζάρι όπου κερδίσεις 1 ευρώ αν έρθει άσσος, 2 αν έρθει δυάρι, κ.ο.κ., οπότε το προσδόκιμο κέρδος είναι πράγματι 3,5 ευρώπουλα.

 102. μη βαθμωτές, χωρίς διάταξη, ήθελα να γράψω.

 103. Dimitrios Raptakis said

  «Δεν υπάρχει ελπίς στην Ελλάδα ζεις» για να θυμηθούμε και τον Σαββόπουλο.

 104. Νέο Kid Στο Block said

  Eπικίνδυνη ατραπός

 105. vapetro said

  Καλημέρα.Σας διαβάζω εδώ και κάτι μήνες και δηλώνω fan της παρέας σας! Μου έχετε κρατήσει συντροφιἀ ανέλπιστη σε άσχημες στιγμές και σας ευχαριστώ. Να συμπληρώσω και τον καλό ζωγράφο Βασίλη Σπεράντζα; Καλή συνέχεια εύχομαι.

 106. Ηλεφούφουτος said

  Συγγνώμη που δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλα τα σχόλια.
  Απαράιτητη όντως η συμπλήρωση για τη Ναντιέζντα.

  Ξεχασμένο σήμερα το όνομα Ελπίδιος (υπάρχει μόνο παρά τοις μοναχοίς, φαίνεται)
  αλλά έχει δικό του άγιο:
  http://www.saint.gr/2917/saint.aspx

  Δεν ξέρω αν το όνομα υπήρχε προ χριστιανισμού, αλλά ξέρω ότι η έννοια της ελπίδας έχει κεντρική θέση στη χριστιανική θεολογία. Θυμάμαι το Σάββα Αγουρίδη, να λέει, αφού περιόρισε πολύ στενά το πεδίο όσων δεν μπορεί να θεωρηθούν χριστιανοί, ότι χριστιανός σίγουρα δεν μπορεί να είναι κάποιος που δεν ελπίζει στη σωτηρία του κόσμου.
  Παρά τοις καθολικοίς το όνομα Elpidio (πολύ εύηχο το βρίσκω) μάλλον έχει κάπως μεγαλύτερη διάδοση. Αν μην τι άλλο όλοι οι Έλληνες των τελευταίων δεκαετιών μαθαίνουν παλαιογραφία από το μεταφρασμένο βοήθημα του Ελπίντιο Μιόνι.

  Αλλά και παρά τοις ομοδόξοις Σλάβοις υπάρχει όνομα Елпидий (εντάξει, δεν είναι της μόδας) π.χ. ο οσιομάρτυς Ελπίδιος Χερσώνος
  http://onega-krest.ru/mucheniki/156-ekpidii-herson.html

  Για το ζήτημα με την ουδέτερη σημασία του ελπίζω/ολπίζω, θα έλεγα ότι γίνεται αρνητική σε κόντεξτ ερώτησης ή άρνησης.
  «Ποιος το ‘λπιζε να γίνουνε τα μούσκλια τα νυχτιάτικα στεφάνι στα μαλλιά του;»

  Και μία ΄΄αλλη μια σύνδεση ελπίδας με πολιτική, το σύνθημα «Είσαι η ελπίδα μας, πήδα μας, πήδα μας»

  Όντως φωνάρες η Ελπίδα κι ο Κάραλης. Και πολύ αγαπημένες φωνές (προδίδω την ηλικία μου)

 107. Μαρία said

  100
  To προσδόκιμο ζωής είχα στο μυαλό μου. Η μαθηματική στα γαλλικά είναι προσδοκία κι όχι ελπίδα.

  Ή η κατρακύλα/κατήφορος

  Κι ο προβοκάτορας

 108. sarant said

  105: Καλώς ήρθατε, ευχαριστώ, νάστε καλά!

  106: Μάλλον καλά το διατυπώνεις για το «ποιος τόλπιζε/ δεν τόλπιζα»

 109. 107: Λάθος απόδοση του όρου στα ελληνικά με το «ελπίδα» υπαινίσσομαι, αλλά τους καιρούς που έγινε και παγιώθηκε δεν υπήρχε ελπίδα ν’ αλλάξει…

 110. Νέο Kid Στο Block said

  106. Καραγιαννόπουλος (και Καραγιαννοπούλου) η Ελπίδα, το κανονικό τους όνομα. 🙂

 111. Νέο Kid Στο Block said

  109. Γιατί λάθος; εισήχθη με την πλατωνική έννοια της ελπίδος…βεβαίως-βεβαίως.

 112. Γς said

  Στο ΣΚΑΙ τώρα:

  Παπαγιαννίδης:
  Η τρόικα δεν είναι πια τρόκα. Είναι ντόικα!

  Δεν υπάρχει κάτι πιο κομψό γι αυτό το διμερές, το ντουέτο, ζεύγος δεν ξέρω πιο;

 113. Γς said

  106, 16:

  >Και μία ΄΄αλλη μια σύνδεση ελπίδας με πολιτική, το σύνθημα «Είσαι η ελπίδα μας, πήδα μας, πήδα μας»

  >Συγγνώμη που δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλα τα σχόλια.

  Τα διάβασες, τα διάβασες

 114. 111: Α, υπήρχε ακόμη σε χρήση αυτή η σημασία…

 115. Νέο Kid Στο Block said

  114. Δεν χρειάζεται ειρωνία. Και να μην υπήρχε , η «ελπίδα» με τη σύγχρονη έννοια είναι μια χαρά. Έτσι κι αλλιώς στον τζόγο έχει κυρίως εφαρμογή τον expectation. Kαι στο φινάλε,ας έγραφαν κάτι άλλο τα γαλλιά αντί για εσπουάρ…μια χαρά έβαλε το ελπίδα (όποιος το έβαλε τεσπά).

 116. sarant said

  112: Ή δόικα. 🙂

 117. Πάνος με πεζά said

  Άλλο εκκλησιαστικό από αυτά που ξέρετε αν σας τα ρωτήσουν στον «Εκατομμυριούχο», «Δόξα σοι ο Θεός, η ελπίς ημών, δόξα σοι».

 118. Νέο Kid Στο Block said

  114. Δεν χρειάζεται ειρωνεία. Και να μην υπήρχε , η «ελπίδα» με τη σύγχρονη έννοια είναι μια χαρά. Έτσι κι αλλιώς στον τζόγο έχει κυρίως εφαρμογή το expectation. Kαι στο φινάλε,ας έγραφαν κάτι άλλο τα γαλλιά αντί για εσπουάρ…μια χαρά έβαλε το ελπίδα (όποιος το έβαλε τεσπά).

 119. Υπάρχει ντόικα;

  Μάλλον μπρίσκα, την ξέρουμε από τον Γκόγκολ.

  Η τρόικα, με τον Γκόγκολ επάνω, όπως στις Νεκρές ψυχές ο Τσίτσικοφ:

  H μπρίσκα, με ένα ή δύο άλογα:

 120. Μανούσος said

  Παύλου Α΄ πρὸς Κορινθίους: Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.

  Ἐπίσης Ἄμαλ امل Ἐλπίδα ἡ σύζυγος τοῦ Κλούνευ,

  Κι ἀκόμη οἱ Εὐελπίδηδες, οἰκογένεια ποὺ ἀνέδειξε μέλη της ὄχι πολύ γνωστὰ ἀλλὰ ἀρκετὰ σημαντικὰ καὶ λόγια στὴν Ἐκκλησία, τὴν πολιτικὴ καὶ τὴν ἰατρική (Χρυσὸς Εὐελπίδης, ὑπουργὸς Γεωργίας Σοφούλη καὶ Οἰκονομικῶν τοῦ Πλαστῆρα), Δημήτριος-Δωρόθεος Μητροπολίτης Κορυτσᾶς (Σχολάρχης Ἀθωνιάδος, Χάλκης καὶ Πρόεδρος τῶν Σχολείων Κων/πόλεως) και ο Χρήστος Ευελπίδης τοῦ ὁποίου «το «παραμυθόδραμα» Με του Μαγιού τα μάγια, που τυπώθηκε τον Οκτώβριο του 1943 και μελοποιήθηκε το 1949 από τον συνομήλικο του Ευελπίδη Νίκο Σκαλκώτα λίγο πριν από τον θάνατό του.»
  http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=158714

 121. Μαρία said

  115
  Μα τι λέμε τόση ώρα. Τα γαλλιά δεν λένε εσπουάρ αλλά εσπεράνς.

 122. Κατα τα άλλα, τι να ελπίζαμε από τέτοιους ανθρώπους. Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας:

  Δεν είναι η σκατοψυχία που σοκάρει, είναι η βλακεία .Μα που ζουνε και κυρίως που ζούσανε οι ψηφοφόροι τους;

 123. Νέο Kid Στο Block said

  121. Oυπς! Δεν το κατάλαβα. Θυμόμουνα λάθος ότι είναι εσπουάρ. Οπότε λέω βλακείες παραπάνω. Παρντόν!

 124. Πάνος με πεζά said

  A ναι, και ο «Έσπερος» της Καλλιθέας, μια ομάδα βασισμένη στην ελπίδα.

 125. Πάνος με πεζά said

  Βλακείες λέω, Έσπερος ήταν μυθικό πρόσωπο. Και μάρτυς.

 126. Μανούσος said

  Ερωτόκριτος και πάλι:
  Eχάθηκε ο Πολύδωρος, του Φίλου του ν’ ακούσει
  το πράμα οπού δεν όλπιζε τα χείλη του να πούσι. 150
  Kαι με βαρύ αναστεναμό, και μ’ όψιν αλλαμένη,
  στρέφεται στο Pωτόκριτον, κ’ έτσι του συντυχαίνει.

  ΠOΛYΔΩPOΣ
  «Aδέρφι, τά σου γρίκησα, τά μου’χεις μιλημένα,
  ποτέ μου δεν τα λόγιαζα, μουδ’ όλπιζα σε σένα,
  να βάλεις έτοιο λογισμόν, κ’ έτσι να κιντυνεύγεις, 155
  ……………………………..
  Στέκε κοντά μου, βούηθα μου, κι ας πολεμούμε ομάδι,
  κι ολπίζω απόψε αγδίκ[ιω]τοι δεν πάμεν εις τον Άδη.»

  (Όταν εξομολογείται τον έρωτά του για την Αρετούσα στον Πολύδωρο, αλλά και σε όλο το κείμενο με την ίδια έννοια)

 127. 118: Επειδή δεν έβαλα φατσούλα, διέκρινες ειρωνεία; έλα ρε κιντ…

 128. Μανούσος said

  Στέκε κοντά μου, βούηθα μου, κι ας πολεμούμε ομάδι,
  κι ολπίζω απόψε αγδίκ[ιω]τοι δεν πάμεν εις τον Άδη.
  ………………….
  Μα εγώ ποτέ δεν όλπιζα κείνο που βλέπω τώρα.
  Σαν ξημερώσει, θες γρικά[ς] ίντα μιλού’ στη Χώρα.» 580

  Κι από την μάχη με τους φρουρούς του Βασιλιά Ηρακλή που έστειλε να συλλάβει της νύχτας τους τραγουδιστές

 129. Μανούσος said

  @122
  Φρούδες ελπίδες είχες αγαπητέ!

 130. 118: Κι επειδή κι εσύ δεν έβαλες φατσούλα, δεν πιστεύω να σοβαρολογείς ότι επειδή έτσι κι αλλιώς στον τζόγο έχει κυρίως εφαρμογή το expectation, γι’ αυτό το ονόμασαν έτσι…

 131. Λ said

  Έχω και εγώ τα απομνημονεύματα της Ν. Μάντελσταμ στα ρωσικά. Ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1970 στη Νέα Υόρκη από τον εκδοτικό οίκο Τσέχωβ (издательство имени Чехова) και ο δεύτερος ή μάλλον το δεύτερο βιβλίο γιατί πρόκειται για αυτοτελή έργα, το 1990 στη Μόσχα από τον εκδοτικό οίκο Московский Рабочий (Μοσχοβίτης εργάτης). Τα εξασφάλισα από διαφορετικές πηγές σε ξεχωριστές περιπτώσεις. Ο τίτλος στο πρώτο είναι «Απομνημονεύματα» και στο δεύτερο, «Δεύτερο Βιβλίο: Απομνημονεύματα». Η ελπίδα δεν αναφέρεται καθόλου. Διερωτούμαι αν είναι δικοί της οι δύο τίτλοι Hope against hope και Hope lost ή αν τους σκέφτηκε κάποιος άλλος.

 132. Νέο Kid Στο Block said

  130. όλα καλά! 🙂 😉

 133. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  126: Πολύ καίρια τα παραδείγματα.

  120: Αυτό με την Αμάλ δεν το ήξερα. Όσο για τους Ευελπίδηδες, ας προσθέσουμε και τον Όμηρο Ευελπίδη, που έβγαζε την εφημ. Αθηναϊκή στη δεκ. 1920.

 134. Κι ο Σολωμός, Πόρφυρας:

  Δεν τόλπιζα να ν’ η ζωή μέγα καλό και πρώτο…

 135. 97 Άγγελε: https://sarantakos.wordpress.com/2013/07/12/bost-2/#comment-179633

 136. Jimakos said

  Η Εσπερία και η εσπέρα, σε τι ρίζα ανάγονται? Έχουν καμια σχέση με την εσπεράνς που συζητάμε εδώ?

  Μουσικό τριβιάκι: ένα απο τα πιο γνωστά άλμπουμ του Μανού Τσαο έχει τίτλο «Proxima Estacion: Esperanza».

 137. sarant said

  136: Όχι, είναι ομόρριζα με το αγγλ. vesper.

 138. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  «Ποιος το ‘λεγε, ποιος το ‘λπιζε να καταντήσουμ’ έτσι,
  εμείς που καταγόμαστε από τρανό κοτέτσι!»
  Από κάποιο αναγνωστικό μου φαίνεται να το θυμάμαι.

 139. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Eθνική Ελπίδων

 140. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Παναγία Ελπίδα Κοντοσκαλίου, περικαλής ναός στην Κωνσταντινούπολη
  http://www.ec-patr.org/afieroma/churches/show.php?lang=gr&id=15

  139.>> Εθνική Ελπίδων
  και Ελπίδες ανά την Ελλάδα

  Η πρώτη μαντινάδα που έμαθα θαρρώ:
  Στη γλάστρα της υπομονής φύτεψα την ελπίδα
  και την ποτίζω δάκρυα ώσπου να βγάλλει φύλλα

 141. giouzepology said

  Ευχαριστώ!

 142. Πανσπουδαστικό συνέδριο 1982.
  Πρόεδρος ΕΦΕΕ ο Χρήστος Παπουτσής. Ωραιοπαθής, υπερόπτης και κλαρινογαμπρός από τα νιάτα του.
  Από κάτω χαβαλετζήδες του φωνάζουν «Είσαι η ελπίδα μας, πήδα μας, πήδα μας. Είσαι ο πατέρας μας, τέρας μας, τέρας μας». Δύο εκ των τότε χαβαλετζήδων είναι τώρα υπουργοί. Τρεις βουλευταί.

 143. Γς said

  Ελπίδα. φόβος, ελευθερία

 144. Λ said

  http://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=2440

 145. Νατάσσα said

  Η δική μου Ελπίδα πάντως, το βράδυ των εκλογών άκουσε τον Τσίπρα να λέει «Η ελπίδα έγραψε ιστορία σήμερα» και πολύ αυθόρμητα γύρισε και είπε «Τον Ιούνιο θα γράψει»…

 146. Λ said

  Δεν το ήξερα ότι τα σύννεφα είναι φοδραρισμένα, χα χα…
  Κάθε σύννεφο έχει ασημένια φόδρα

 147. Νέο Kid Στο Block said

  «Δύο εκ των τότε χαβαλετζήδων είναι τώρα υπουργοί. Τρεις βουλευταί.»
  Γουάου(φ)! Δηλαδή δεν έχει χαθεί η ελπίδα και για μάς σκλι! 😆

 148. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  145. 🙂 🙂 Εμ στην εποχή μας, οι Ελπίδες και μεις οι αποδέλοιπες, γράφαμε Ιστορία και το Φλεβάρη!

 149. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  146.>>Κάθε σύννεφο έχει ασημένια φόδρα
  Σύννεφο με πανταλόνια (φοδραρισμένα-που εγώ πρώτη φορά είδα στους σένιους Ιταλούς μόδιστρους 30 χρόνια πίσω)

 150. Πάνος με πεζά said

  Mais j’aurais su garder l’espoir
  L’espoir secret de te revoir .
  Σπάνιος Gerard Lenorman, γα τους γαλλομαθείς.

 151. Πάνος με πεζά said

  Αυτό το link ήθελα να βάνω, για να τον βλέπετε κιόλας.

 152. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  144. Ωραία συλλογή αυτή
  >>Η ελπίδα είναι καλό πρόγευμα αλλά κακό δείπνο
  μου θύμισε το θυμοσοφικό «Ο ελπίζων χαίροντας αποθνήσκει» @έζοντας είδα πως λένε αλλού.
  -Στην ελπιδική ονοματολογία είδα ένα Γιώργο Ελπιδόπουλο το 2009 κι ένα Αντώνη Ελπιδόπουλο το 2010. Επίσης,επειδή λεξιλογούμε, τα σύνθετα ελπιδολάγνος κι ελπιδοπώλης.Δεν κολώνουμε ωρέ απελπιδάρχηδες εμείς :
  Στην Ελπίδα λέμε ναι
  στη Ζωή μας λέμε ναι
  όχι λέμε στους Μπένι Σαμαραντώνηδες

 153. Παναγιώτης Κ. said

  @101.(Stazybo) Ετοιμαζόμουν να ρωτήσω τον Κid «αν το ζάρι είχε χρώματα αντί αριθμούς στις έδρες του τότε πως θα οριζόταν η μαθηματική Ελπίδα» και με πρόλαβες!

 154. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Για τους πιο κυνικούς υπάρχει η φράση του Βενιαμίν Φραγκλίνου «He who lives upon hope, dies farting» ή, όπως λέει μια καλή μου φίλη, «Η ελπίδα πεθαίνει κλάνοντας».
  (Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, δεν πρόκειται για υπονοούμενο.)

 155. Ντίνα said

  Το αντίθετο της ελπίδας είναι η απελπισία.
  Δεν μπορείτε να φαντασθείτε αγαπητέ κυριε Γς (77) πόσο εύστοχο ήταν το αθώο μα και αδέξιο αστείο σας.
  Θέλω να σας πω, πως αισθάνομαι λίγο αμήχανα μειώνοντας με την παρουσία μου το κοινωνικό επίπεδο των συμμετεχόντων σε αυτό το συμπαθές μπλογκ.
  Αλλά επωφεληθείτε παρακαλώ απο την ευκαιρία που σας δίνεται, να πληροφορηθετε απο πρώτο χέρι , πως, οι επιτήδιοι μορφονιοί που συνάντησα στην ζωή μου, εκμεταλευόμενοι την άφρονη ελπίδα μου να αλλάξω το θολό προδιαγραφόμενο μέλλον μου, μου έταξαν θαυμάσια πράγματα που όφειλα η ανόητη να καταλάβω πως δεν μπορούσαν να είναι αληθινά.
  Αλλά έτσι είναι η ελπίδα. Φουσκώνει τα στήθη και κάνει την καρδιά να κτυπά δυνατά. Αλλά απο την άλλη πλευρά, τι να έκανα όμως; Να διαιώνιζα την μιζέριά μου, παλέυοντας στα τυφλά, αφού κανείς δεν φρόντισε να με εκπαιδεύσει, να με μάθει τι να ζητώ, τι να πιστεύω; Αφού, αυτό που έμαθα στην μικρή γειτονιά μου, ήταν να μισώ το σπίτι μου, τους γείτονές μου, το χώμα που απλώνονταν μπροστά απο το φτωχό πατρικό μου. Ακόμη, ένοιωθα θυμάμαι αποστροφή στις συνήθειες των ανθρώπων που με περιέβαλλαν.
  Και να τώρα, η ελπίδα έχει γίνει απελπισία.
  Ευτυχώς όμως, ένα ψίγμα ζωής, ένα ίχνος ελπίδας με οδηγεί ώστε ανάμεσα απο τις διάφορες στάσεις (και δεν εννοώ λεωφορείου) να βρίσκω λίγο χρόνο να σκαλίσω το λαπτοπ μου.
  Και εάν έχω την τύχη να ανεχθείτε την κατωτερότητά μου, θα τα λέμε ελπίζω πιο συχνά.

 156. Παναγιώτης Κ. said

  @44.(Giorgos).!!!

 157. Theo said

  @106:

  Για τους αγίους Ελπιδίους βλ. σχ. 93.
  Ο δε ιερομάρτυς Ελπίδιος Χερσώνος μαρτύρησε στα όρια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, άρα είναι βασικά δικός μας Άγιος. Άλλο αν οι Σλάβοι πλειοψηφούν στη Χερσώνα σήμερα.

  @131:
  Φαίνεται πως ενώ ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων της Μαντελστάμ πρωτοκυκλοφόρησε στα ρωσικά, ενώ ο δεύτερος μάλλον πρωτοκυκλοφόρησε σε αγγλική μετάφραση.
  Έχω και τους δύο σε (πρώτη) έκδοση Collins & Harvill Press, του Λονδίνου. Ο πρώτος με τίτλο «Hore against Hope – A Memoir» κυκλοφόρησε το 1971, ενώ ο δεύτερος, με τίτλο «Hope Abandoned – A Memoir», το 1974.

 158. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ελπίνικος (και Αθηνόδωρος, παιδιά του Αγησιστράτου, από την Τένεδο)
  Ελπιστος ,το βρήκα χωρίς άλλες εξηγήσεις

 159. Theo said

  διόρθωση:
  «Hope against Hope – A Memoir».

 160. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  142: Του ενος το όνομα αρχίζει από Κατρ. υποθέτω.

  145: Χαχά!

  156: Ναι, αλλά τα περί κατωτερότητας κτλ. δεν χρειάζονται.

 161. nestanaios said

  Από την ελπίδα δεν προκύπτει καμμία λέξη. Κάθε σύνθεση έχει την δική της σημασία και ιδιαιτερότητα.
  Οι λέξεις δεν γίνονται από λέξεις Οι λέξεις γίνονται από συλλαβές και οι συλλαβές από στοιχεία, μόρια και πνεύματα.

  Όχι, η «ελπίδα» δεν ενέχει δασέα στοιχεία και επομένως δεν φέρει κακή σημασία. «φόβος μεν η προ λύπης ελπίς»•
  Ο φόβος μας κάνει να ελπίζουμε προ λύπης. Ο φόβος ότι θα πεθάνει ο πατέρας μου με κάνει να ελπίζω πριν πεθάνει
  ο πατέρας μου ότι κάτι θα συμβεί και δεν θα πεθάνει.

  Ας ετυμολογήσουμε την «ελπίδα». Αναζητάμε το θέμα.
  Ονομαστική ενική• ελπίς
  Γενική ενική• ελπίδος.
  Παρατηρούμε ότι στην ονομαστική το «δ» έχει αποβληθεί και αυτό συμβαίνει με τα «τ,δ,θ» .
  Επομένως το θέμα είναι «ελπιδ».

  Χωρίζουμε τις συλλαβές• ελπ – ιδ.
  Ιδ είναι η επιτεταμένη μεταφορά – μία μεγάλη δόση.
  Ελπ είναι τρία πράγματα. Ψυχή(ε), εξάπλωση (λ) και πίεση(π). Η πίεση έχει καλή έννοια διότι το «π»είναι ψιλό.
  Για να έχει σημασία κακή η «ελπίδα» δεν γίνεται. Πρέπει να αντικαταστήσουμε το «π» με το «φ» και να δασύνουμε το «ε» για
  να έχουμε « ἑλφίδα» και μας έχει πει ο Αριστοτέλης «φόβος μεν η μετά λύπης ἑλφίδα».

 162. Παναγιώτης Κ. said

  @57 (Nτίνα).Μου δώσατε το έναυσμα για να υπενθυμίσω, άλλη μια φορά ότι, το μείζον πρόβλημα στην χώρα μας είναι η φύση του κράτους.Λόγω ακριβώς αυτής του της φύσης ο πλούτος της χώρας κατανέμεται κατά τρόπο σκανδαλώδη.Στον τομέα αυτόν να επικεντρώσουμε την κριτική μας. Αν αυτό το ξεχνάμε τότε οι… ιδιοκτήτες του κράτους κάνουν χαρές μεγάλες.
  Συμπερασματικά, να εξετάζουμε τα πράγματα «κατά διάκρισιν». Όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο δεν είναι της ίδιας βαρύτητας.

 163. Παναγιώτης Κ. said

  @98. (Giouz…) Υπόψη λοιπόν και αυτά που γράφει η Λώρη Κέζα.

  Όσο αφορά τον Γιάνη και τον Τσακαλώτο πειράζει να τους πούμε ότι εκπροσωπούν τη χώρα και όχι τον εαυτό τους;

 164. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αφιερωμένο στο Νικοκύρη και στους καλούς συνιστολόγους

  Kαι κάθε είς που εδιάβασεν, εδά κι ας το κατέχει,
  μη χάνεται στα κίντυνα, μα πάντα ολπίδα ας έχει.
  Ερωτόκριτος Ε 1515

 165. Γς said

  156:

 166. sarant said

  164: Ο Γιάνης εντάξει, αλλά ο Τσακαλώτος δεν νομίζω να έδωσε αφορμή.

 167. Παναγιώτης Κ. said

  @38 (Atheofobos). Να το φτιάξει λοιπόν ο συντοπίτης μου ο Λούλης το γεφύρι. Αυτό είναι το ένα.
  Θα επεκτείνει άραγε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και στην …Ελλάδα; Οι Ρουμάνοι από όσα μαθαίνω τον έχουν στα όπα-όπα.
  Προφανώς, επανέρχομαι στο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, και δεν κάνω κάποια κριτική στο Λούλη.

 168. 154:
  ⚀ ⟶ 1
  ⚁ ⟶ 2
  ⚂ ⟶ 3
  ⚃ ⟶ 4
  ⚄ ⟶ 5
  ⚅ ⟶ 6

 169. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Από τη βίκι
  «Ρώτησαν τον Αριστοτέλη: «Τι είναι ελπίδα;» Κι αυτός απάντησε: «Το όνειρο ενός ξυπνητού ανθρώπου.»» [Διογένης Λαέρτιος]

  και το κυπριακό Ελπίδωρος

 170. Κώστα, νομίζω πως σε έχω ξαναρωτήσει: πότε σύχναζες στον Ελληνικό Εσπεραντικό Σύνδεσμο; Ρωτώ γιατί εγώ ήμουν τακτικότατος θαμώνας απο το 1966 που τον ανακάλυψα ως το 1971 που έφυγα απο την Ελλάδα για σπουδές. Κι εσύ, Γς, εχεις περάσει κι εσύ απο κει, ή απο άλλα κανάλια ήρθες σ’ επαφη με την Εσπεράντο;
  Μια που αναφέρθηκε ο Ύμνος του Εσπεραντισμού δεν μπορώ να μην παραθέσω την αρχή της μετάφρασης του Σταματιάδη,έστω και μόνο για το τρόπο που απέδωσε το facila vento στον τρίτο στίχο :
  Ανέτειλ’ εν τω κόσμω νέον αίσθημα,
  Φωνή διά του κόσμου ισχυρά χωρεί !
  Επί πτερύγων ευανέμου πνεύματος
  Εις τόπον από τόπον τώρα ας πετά.

 171. Νέο Kid Στο Block said

  Παναγιώτη Κ. Δεν καταλαβαίνω απόλυτα το point σου (που λένε). Αν το (τίμιο ζαρι έχει 6 διαφορετικά χρώματα ανά έδρα ΔΕΝ ορίζεται ΕV. To μόνο που μπορούμε να πούμε- με βάση το θεώρημα των μεγάλων αριθμών-είναι ότι σε έναν μεγάλο αριθμό ρίψεων θα έρθει περίπου 1/6 των φορών μπλέ, 1/6 φορών κόκκινο, κ.λ.π. Και όσο πιο μεγάλος ο αριθμός των ρίψεων τόσο αυτό το «περίπου» της προηγούμενης πρότασης θα τείνει στο «ακριβώς». Μ’αυτή την έννοια, ναι! η μαθ.ελπίς,όταν ορίζεται/υπάρχει, είναι ΠΑΝΤΑ ένας αριθμός (που μπορεί βεβαίως να εκφράζει διαφορετικών «διαστάσεων» πράγματα. μήκη, εμβαδά, χρόνο κ.λ.π.) Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο, το οποίο δεν αντιλαμβάνομαι.

 172. Γς said

  Γραβάτα και Τραγούδια της Μάνια [magna] Γκρέτσια στα γκρεκάνικα.
  Ωραία δώρα ανταλλάσσουν αυτήν την στιγμή ο Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του.

 173. Παναγιώτης Κ. said

  @166 (Γς). Ελληνική ταινία…
  Η Ελένη Καλκάνη (;) επιπλήττει το Μίμη Φωτόπουλο.
  -Μια γυναίκα δεν την χτυπάμε ούτε με τριαντάφυλλα!
  -Δεν τη χτύπησα με τριαντάφυλλα. Με το χέρι μου τη χτύπησα!!
  (Γράφω από μνήμης…)

 174. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  142.>>Πανσπουδαστικό συνέδριο 1982.Πρόεδρος ΕΦΕΕ ο Χρήστος Παπουτσής.
  Αντιγράφω από το μπλογκ της Νάντιας Βαλαβάνη
  Σκέψεις για το φοιτητικό κίνημα:
  Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, τερματίζεται η ιδιότυπη «συμμαχία» ΠΣΚ/ΠΑΣΠ, που έδινε τον τόνο στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια στο ΚΣ της ΕΦΕΕ. Στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1982 για πρώτη φορά δε γίνεται δυνατό να ψηφιστεί ακόμα κι ένα τυπικό «σχέδιο δράσης». Έκτοτε οι δυνατότητες σύνθεσης απόψεων περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις μαζικές Γ.Σ. που γίνονται στο πλαίσιο κινητοποιήσεων.

  (Μέρες βαριές,χοντρές ροχάλες- που λέει το άσμα, Κουλούκι των Εξαρχείω)

 175. Παναγιώτης Κ. said

  @172.Kid, αν στο παράδειγμά σου ο υπολογισμός της μαθηματικής Ελπίδας αναφέρεται στο τάβλι τότε το κατανοώ και συμφωνώ.

 176. Παναγιώτης Κ. said

  @175. Έφη, θυμάσαι από ποια χρονολογία και μετά έπαψε να υπάρχει πρόεδρος της ΕΦΕΕ; Το ρωτώ έτσι για ιστορικούς λόγους.
  Δεν παρακολουθώ τα φοιτητικά. Υπάρχει τώρα το όργανο που λέγεται ΕΦΕΕ;

 177. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #168
  Να ρωτήσω αν κι εσείς κατάγεστε από την Αετορράχη, σαν ο Λούλης;

 178. Τσοπάνος said

  @166
  έτσι γίνεται το διαδικτυακό καμάκι παππού?

 179. 80, …#3. Κι αν φέρετε ποτέ 3,5 με μια ζαριά γράφτε μου! :-)…

  …και μπορεί μεν το μέσο ιστολόγιο να έχει το περίφημο 2.3 kids (2point4 αν είσαι Βρετανός) στο αναγνωστικό κοινό του, οι Λέξεις όμως έχουν τον πρώτο και αδιαίρετο (εκτός απ΄την μονάδα και τον εαυτό του), τον ένα και μοναδικό Kid!

 180. Παναγιώτης Κ. said

  [Απόπειρα γραφής σε Γς-ούδικη μανιέρα αλλά στο πιο απλωμένο. :)]

  Ο διευθυντής του σχολείου κάνει…τράμπα με κάτι εξωσχολικούς που θέλουν να κάνουν graffiti στον τοίχο του σχολείου.
  -Εντάξει θα σας αφήσω αν γράψετε σε ένα μέρος του τοίχου αυτό που θα σας πω.
  Την άλλη μέρα το πρωί διαβάζουμε;
  » Αύθις δε οι μεν και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες»
  Εγώ λοιπόν ο …αρχαίος λόγω κόμης λευκής απευθύνομαι στις νεαρές φιλολογίνες να με διαφωτίσουν μεταφράζοντας αλλά δεν είναι απ ότι φαίνεται, σημαντικά καλύτερη η σχέση τους με τα Αρχαία Ελληνικά από τη σχέση που έχουμεμε τα Αρχαία εμείς των θετικών επιστημών.
  Γκουγκλίζω τη συγκεκριμένη πρόταση, μου βγάζει Θουκυδίδου Ιστορίαι 1,70 μετάφραση Ε.Βενιζέλου. Αφορά λοιπόν σύγκριση Αθηναίων και Σπαρτιατών και αν αυτό δεν το γνωρίζεις δύσκολα βγάζεις νόημα έστω και αν κάνεις τη μετάφραση.
  «Επί πλέον, εκείνοι μεν -οι Αθηναίοι-και τολμούν υπέρ την δύναμίν των, και διακινδυνεύουν παρά τας υπαγορεύσεις της φρονήσεως, και διατηρούν την αισιοδοξίαν των εν μέσω κινδύνων»
  Και στην εκδοχή ότι θα με ρωτήσουν τα παιδιά τι σημαίνει αυτό το …ξενόγλωσσο, ετοίμασα και την δική μου…παράφραση: Οι Αθηναίοι είναι πιο τολμηροί από τους Σπαρτιάτες.Ακόμη και αν κινδυνεύουν, είναι αισιόδοξοι (ευέλπιδες).

 181. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  177.Παναγιώτη, δες από δω
  http://nantiabalabani.blogspot.gr/2012/04/1974-2007.html

 182. Παναγιώτης Κ. said

  @179 ( Τσοπάνος) 🙂 🙂 🙂

 183. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μόλις ο Κύρτσος στο Ρίαλ «μα δεν υπήρξε πλεόνασμα»!

 184. Λ said

  Μα Αετοράχη δεν είναι το Κοτορτσι; (τον τόνο δεν τον έβαλα γιατί δεν ξέρω που τονίζεται)

 185. Παναγιώτης Κ. said

  @178. Γρηγόρη, τον λέω συντοπίτη γιατί ήταν βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ.Ναι η καταγωγή μου είναι από τον Πύργο Κόνιτσας του Ν. Ιωαννίνων υψομ. 930μ. και εδώ και 33 χρόνια ζω στην Καλαμαριά.

 186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – Nτίνα, εκτός τους φασίστες και τα λαμόγια, δεν υπάρχουν κατώτεροι άνθρωποι, ανώτερος άνθρωπος είναι όποιος δεν πεθαίνει, και μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιος. Ακόμα κι ο υποτιθέμενος χριστός, τίναξε πέταλα, ασχέτως αν έβαλε μέσον μετά και την έκανε. Όσο για το κοινωνικό επίπεδο του ιστολογίου, αν εξαιρέσεις πέντε έξι δισεκατομυριούχους, οι υπόλοιποι απλοί εκατομυριούχοι είμαστε.
  Μια γενική και διαχρονική αξία κατά την άποψή μου, είναι οτι όποιος δεν πιστεύει στον εαυτό του, θα πιστεύει στις μπούρδες που θα του λένε οι διάφοροι μορφονιοί όλων των ειδών (θρησκευτικοί, πολιτικοί, κλπ,) πουλώντας του ελπίδες και τάζοντάς του διαφόρους παραδείσους για να τον κάνουν πελάτη τους, και να ζούν ανέξοδα και ξεκούραστα, εις υγείαν του κορόϊδου. Απο τις διάφορες στάσεις στην ζωή, αυτή που καθορίζει την πορεία μας, είναι Η ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ. Αντί να ζείς απελπισμένα ελπίζοντας, (πού και σε τι άραγε;) κρυμμένη πίσω απο εύκολες ή σκληρές αληθινές διακιολογίες, κάνε για σένα κάτι απλό, πίστεψε πραγματικά σε σένα, όσο απλό ακούγεται, τόσο απλό είναι, ιδέα δεν έχεις πόση δύναμη έχεις, στο κάτω κάτω, μπορεί τότε να μη ήξερες, τώρα όμως ξέρεις, τα λάθη είναι για να γινόμαστε καλύτεροι, όχι για να κλαίμε την μοίρα μας. Αντί να αφήνεις να αποφασίζουν άλλοι για τις στάσεις στην ζωή σου, απλά αποφάσισε να διαλέξεις εσύ για σένα την ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ. Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον σου είναι να το δημιουργήσεις, απλά πίστεψέ το. ΑΝ ΟΧΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ; ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ;
  Να χαμογελάς, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.
  Το τραγούδι για σένα.

 187. Λ said

  149. Σύννεφο με παντελόνια μεταφρασμένο από το Ρίτσο
  https://moggolospolemistisvalkaniosagrotisoklonos.wordpress.com/2012/11/11/majakovski-1/

 188. aristeros naftis Dibenko said

  #51 #53
  ….Νοσοκομειο Ελπις ……τραυματιες Βαλκανικων πολεμων

  Δεκαετια του 90 , περιπλανιεμαι στα υπογεια του Ελπις ανοιγοντας πορτες για να βρω ενα μικροβιολογικο εργαστηριο να παρω τις εξετασεις μου και πεφτω πανω σε μια μικρη αποθηκη γεματη με δεμενους τομους μεγεθους παλιας εφημεριδας που αναγραφοντουσαν το ονομα,ο βαθμος ,τα τραυματα και η ημερομηνια εισαγωγης(1913) . Εντυπωσιαστηκα και πηρα μαζι μου ενα τομο (που μου τον πεταξε αργοτερα η τοτε γυναικα μου λεγοντας μου να μη μαζευω στο σπιτι σαβουρες )

 189. Λ said

  173. Μου άρεσε που τα δώρα ήταν συμβολικά και πολύ μικρής χρηματικής αξίας. Όχι όπως παλιά που έκαναν τους χουβαρντάδες εις βάρος του φορολογούμενου πολίτη ή όπως τον Μακάριο που χάριζε αρχαίους αμφορείς δεξιά και αριστερά.

 190. Marulaki said

  Τα ειπατε όλα, και τη Μπλε, και τον Καζαντζακη, και το φίλο μου τον Έλπη. Δε σας προλαβαίνω! Νομίζω δε διάβασα για το «φέρελπι νέο», όχι κάποιον συγκεκριμένο, έτσι γενικά. 😉

 191. Γς said

  Στο Κόντρα ΤιΒι τώρα.

  Καταγγελία ενός τηλεθεατή απ το Μενίδι:

  -Δεν με κοινώνησε ο ιερέας της ενορίας μου γιατί είμαι Σύριζα
  😉

 192. Λ said

  119. Η μπρίτσκα συγγενεύει λέει με το λατινικό birota /δίκυκλο/δίτροχο αλλά οι ρώσοι πήραν τη λέξη από τους Πολωνούς που την πήραν από τους Γερμανούς οι οποίοι τη δανειστηκαν από τους Ιταλούς.

  Этимология слова бричка

  Происходит от польск. bryczka, далее из нем. Birutsche «легкая полупокрытая повозка» от итал. biroccio «двуколка» далее из лат. birota от bis «дважды» + rota «колесо»

 193. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Marulaki, γράψε μια μαντινάδα! Έχει μύριες μ΄ελπίδες και χωρίς ελπίδες. Του Ξυλούρη π,χ.Λίγες ελπίδες μου δωσες και βάσανα μεγάλα, πες μου το πως με αγαπάς κι ας υποφέρω κι άλλα.
  Στον Ερωτόκριτο λέει ένα στίχο με ολπίδα και φόβο, βρε το 🙂

 194. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  179 – O Γς παπούς; ήμαρτον που λέει κι ο Γεωργίου, δεν ήξερες δεν ρώταγες;
  Ενα θα σου πώ, 69, σκέψου ό,τι θέλεις μ΄αυτόν τον αριθμό, και το απο κάτω τραγούδι.

 195. Γς said

  181:

  >Ο διευθυντής του σχολείου κάνει…τράμπα με κάτι εξωσχολικούς που θέλουν να κάνουν graffiti στον τοίχο του σχολείου.

  Δεν πολυκατάλαβα την ιστορία σου με το γκράφιτι. Αλλά να μια αληθινή ιστορία με γκράφιτι.

  Ηταν πριν από 40 και βάλε χρόνια, που κάποια καλόπαιδα αγιογραφούσαν με σπρεϊ κάθε βράδυ καταλλήλως τους τοίχους ενός Παρθεναγωγείου.
  Πρωί πρωί κατέβαιναν αι παρθέναι από τα σχολικά και οι καλόγριες της σπρώχνανε γρήγορα μέσα στο Σχολείο. Μετα κοίταζαν κι αυτές τα γκράφιτι και τρίβανε τα μπούτια τους κάτω από τα ράσα ‘Ο μοντιέ… ω..ουί..ουί’

  Η κατάσταση όμως είχε παραγίνει. Ολο βάφανε τους τοίχους και όλο … Λογικό. Ενας φρεσκοβαμμένος λευκός τοίχος Παρθεναγωγείου η χαρά κάθε αθυρόστομου νεαρού καλλιτέχνη με πινέλο.

  Ωσπου μια μέρα μετά από το συνηθισμένο κουκούλωμα των Κάρμινα Μπουράνα ο σεβαστός μου πατήρ βουτάει ένα σπρέϊ κι άρχισε να γράφει ‘Αρνάκι άσπρο και παχύ της μάνας του καμάρι’ κλπ κλπ.
  Οι καλόγριες έβλεπαν και δεν το πίστευαν.

  -Μεσιέ Κριστός, αρετέ μεσιέ Κριστός, νε πα ποσίμπλ, σα σι φι, αρετέ!

  Μισιον ακομπλί, όμως.
  Που να βρουν πλέον χώρο για να εκφραστούν πάνω στα μεγάλα πυκνά γράμματα του τοίχου.

  Με όλο το σεβασμό και με τεχνοκριτική διάθεση του ανέφερα τις ενστάσεις μου όσον αφορά τις ποιητικές του επιλογές.
  -Μπαμπά γιατί δεν άγραφες κάτι άλλο;
  -Σαν τι;
  -Να,
  «Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι. Μουσκέψανε τα λόγια που είχανε γεννήσει αστροφεγγιές …»

  Δεν είχε πάρει το Νομπέλ ακόμα. Τον διάβαζε όμως.

  Ανάμεσα στα ενθυμήματα του πατέρα μου είναι και ένα βιβλιαράκι. Οι Προσανατολισμοί σε έκδοση Γαλαξία

 196. Γς said

  179:
  Ναι, έτσι γίνεται το διαδικτυακό καμάκι βρε διαδικτυακή γκλίτσα!

 197. Alexis said

  #194: Μαντινάδα με ελπίδα;

  Λησμόνησε παντοτινά και διώξε κάθε ελπίδα
  και πε πως δεν με γνώρισες κι ούτε κι εγώ πως σ’ είδα.

 198. Γς said

  195:
  >O Γς παπούς;

  Μακάρι να ήμουν.

  1988 Τέξας, στο δρόμο με την 7 χρονών κορούλα μου,
  -Γουάρ ε κιουτ γκραντ ντότερ!
  Το χάρηκα.

 199. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  198. αντικριστή
  Πάρε τς ελπίδες από με όπως κι εγώ τσι πήρα
  αφού για να παρθούμενε δεν τόχε γράψ η μοίρα

 200. Alexis said

  200: 🙂

 201. sarant said

  Α, πολύ ωραία σχόλια, σας ευχαριστώ όλους -είχα βγει.

  184: Ο Κύρτσος το είχε πει αυτό και χτες, απορώ τι ρόλο παίζει.

 202. Λ said

  Βαρέθηκα με τη βροχή
  να στέκω στην τοιχίδα
  ίσαμε και την ξέπλυνε
  την ύστερή μου ελπίδα

 203. cronopiusa said

 204. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  203. Λ, εξαιρετική!
  και μια τρυφερή από τον Ξυλούρη
  Διώχνει μακριά το στεναγμό το βλέμμα το δικό σου
  κι ελπίδα δίνει στην καρδιά κάθε χαμόγελό σου

 205. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  204.Croni η πριγκίπισσα των ήχων
  και θα σας καληνυχτίσω με Θουκυδίδη (από παλιό αγαπητικό σημείωμα)
  ἥ τε ἐλπὶς καὶ ὁ ἔρως ἐπὶ παντί, ὁ μὲν ἡγούμενος, ἡ δ᾿ ἐφεπομένη,

 206. Με πολλή αγάπη… 🙂

 207. cronopiusa said

 208. Γς said

  208:
  Σε πρόλαβα Croni στο Σχ. 8.

 209. cronopiusa said

  Μαντινάδες για τη νέα κυβέρνηση – του Κωστή Κοντογιάννη – See more at: http://blog.mantinades.gr/2015/01/28/nea-mas-kivernisi-tou-kosti-kontogianni/#sthash.GZG2G3Xy.dpuf

 210. cronopiusa said

  Γς, ήταν ένα δωράκι για την Εφη, με συγκίνησαν οι φωτογραφίες, τι ωραίο όνειρο…

 211. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  66 – 156.

  «Ντίνα»,

  συμπάθα με, αλλά είμαι εντελώς ξεκαρδισμένος κι ακόμα τώρα είμαι κάτω και χτυπιέμαι στα πατώματα:
  τόσο από τα ωραία μελό που μας έγραψες για να μας συστηθείς, όσο κι από τις ακόμα πιο ωραίες σοβαρές απαντήσεις που έλαβες.

  Βλέπεις, εγώ δεν είμαι άθεος σαν τον 40άκο, τον Λάμπρο και τους περσσότερους δωμέσα. Κι ούτε πάλι είμαι κανας φανατικός κολλημένος νεο-ορθόδοξος σαν τον Τεό, τον Μπλογκ_ό,τι_νάναι και καμπόσους ακόμα.
  Επομένως δεν έχω πρόβλημα να πιστεύω και στην μετεμψύχωση και στην μετενσάρκωση και στο κάρμα και στο …χάρμα κι όπου αλλού μου κάνει κέφι, σε όλα και σε τίποτα ταυτόχρονα. Και παρά την τύφλα μου μπορώ ακόμα και σε αυτή την ηλικία να βλέπω …μακριά!

  Γιατί, πρέπει να μάθεις, κοντεύω τα 80 πια, οπότε, …κι αν έχουνε δει τα μάτια μου εμένα!

  Και από την άλλη άκρη του κόσμου ακόμα, όπου βρίσκομαι αραγμένος εδώ και μισόν αιώνα, σου στέλνω πολλά χαιρετίσματα.
  Γιατί είμαστε παλιοί γνωστοί οι δυό μας… Έχουμε ξανασυναντηθεί οι δυό μας, άν και δεν θυμάμαι ακριβώς σε ποιά …στάση!

  Τώρα που το τρελό Καρναβάλι έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα και οι μασκαράδες πάνε κι έρχουνται, …γαϊτανάκι, μπαρουφάκι, δραγασάκι, και το «χάλι-γκάλι» δε συμμαζεύεται, πολύ θα το χαίρουμαι να σε ξανασυναντάω πότε-πότε δωμέσα και να διαβάζω τα εποικοδομητικά («φρούτφουλ», κατά Μπαρουφάκη) νέα σου.

  Χάρις στα «έξυπνα» και παρα»μορφωμένα» κορόϊδα, εκείνα που …κοιμούνται μακαρίως κάτω από τα κορνιζαρισμένα πυχία και διπλώματά τους τα οποία, κρεμασμένα περήφανα στον τοίχο, τους κάνουν να νομίζουνε πως αποχτήσανε νιονιό και κρίση …με τη βούλα του κράτους που τους τα μοίρασε, ανακράζω γεμάτος αισιοδοξία:

  -Ζήτω η …ελπίδα (που νίκησε τον …φόβο)!

  ΥΓ.
  Για την νέα σου ενσάρκωση, «Ντίνα», σου αφιερώνω το ανάλογο ταιριαστό ποιηματάκι που ακλουθάει και σου στέλνω πολλά καυτά φιλιά από το παγωμένο Τορόντο:

  «ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ»

  Στη Σμύρνη Μέλπω, Ηρώ στη Σαλονίκη,
  στο Βόλο Κατινίτσα έναν καιρό,
  Τώρα στα Βούρλα με φωνάζουν Λέλα.

  Ο τόπος μου ποιος ήταν, ποιοί οι δικοί μου
  –αν ξέρω ανάθεμά με.
  Σπίτι, πατρίδα έχω τα μπορντέλα.

  Ως κι οι πικροί μου χρόνοι, οι παιδικοί μου,
  θολές, σβησμένες ζωγραφιές
  κι είν’ αδειανό σεντούκι η θύμησή μου.

  Το σήμερα χειρότερο απ’ το χτες
  και τ’ αύριο απ’ το σήμερα θε να’ναι.

  Φιλιά από στόματ’ άγνωστα, βρισιές
  κι οι χωροφύλακες να με τραβολογάνε.

  Γλέντια, καβγάδες ως να φέξει,
  αρρώστιες, αμφιθέατρο, Συγγρού
  κι ενέσεις 606.

  Πνιγμένου καραβιού σάπιο σανίδι,
  όλ’ η ζωή μου του χαμού.

  Μ’ από την κόλασή μου σου φωνάζω:
  εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω…

  (Γαλάτεια Καζαντζάκη)

 212. Chris said

  172 Η Ε[Χ] πάντα υπάρχει, ανεξάρτητα τι έχει το ζάρι, χρώματα ή αριθμούς. Αυτο με απλά λόγια, διότι το Χ είναι μια τυχαία μεταβλητή, δηλαδή μια συνάρτηση η οποία αντιστοιχίζει ενδεχόμενο σε αριθμό, πχ Χ(μπλε) = 1 ή Χ(1) = 1.

 213. # 212

  Υπέροχο μέρος αυτός ο Καναδάς…και πόοοσες ιστορίες μου θυμίζει…

  σε άλλες εποχές, σε άλλους γαλαξίες, με άλλα…ενδύματα…

  εξ άλλου αφού όπως λέει ο ΣύΡιζΑ η Ελπίδα έρχεται, έ είναι ώρα να φεύγει η Λέττα, αλλαγή βάρδιας

 214. 213: 169

 215. Γς said

  Διαβάζω στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, ότι,
  Βολιδοσκοπούν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

  Κι εγώ που νόμιζα ότι είχαμε πιάσει πάτο και πιο κάτω δεν γίνεται [πεθαίνεις].
  Ελπίζω να είναι καλαμπούρι. Γιατί αν όντως τα έχουμε ρίξει όλα στην πλάκα, τουλάχιστον να το φχαριστηθούμε.

  Να μην πτοηθούν λοιπόν από την άρνηση του σοβαρού Αναστάσιου και από την Αλβανία να πάνε στον Σεραφείμ Πειραιώς ή τον Αμβρόσιο Καλαβρύτων.

  Είπαμε πιο Πλάκα δεν γίνεται.
  Εκτός από την Συμφωνία-Γέφυρα των έξι εβδομάδων. [Που δεν είναι Γεφύρι της Πλάκας και θα σηκώσει βάρη και δεν θα κλατάρει].

 216. Γς said

  Ελπίδα.
  Είναι το μόνο που μας έμεινε πια.

  Και είναι σαν τότε μετά τον πόλεμο που η βρωμοκαταστάσεις δεν κατάφεραν να την σκοτώσουν.
  Μεταναστεύσεις και τότε,

  Θα σε πάρω να φύγουμε σ’ άλλη γη σ άλλους τόπους.

  Έπαιρναν την Βάρκα Ελπίδα και τράβαγαν για καινούργιους ουρανούς, πριν πεθάνει το όνειρο

  Γκρέκα Στέλλα (Πάμε στο άγνωστο με βάρκα ην ελπίδα)1946

 217. Τσοπάνος said

  @195 Λάμπρο δεν φταίω, εγώ. Πιο πάνω είχε αναφερθεί σε προστάτη, και σε άλλο ποστ είχε ρωτήσει για κάποια «δυσλειτουργία». Απλώς υπέθεσα…
  @197 Γκλίτσα μεν, όρθια δε ….
  @ 216 Αν αρνηθεί ο «Γέροντας» υπάρχει κι άλλη λύση : http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx?art=262551&artTitle=o_teos_vasilias_konstantinos_stirizei_alexi_tsipra_kai_dilonei_plimmyropathis

 218. Aγάπη said

  Καλημέρα
  Είναι ιδέα μου ή ξεχάσαμε εντελώς την ελπίδα τής Πανδώρας; – που λένε ότι το όνομά της συνδέεται με την πανδουρίδα, τον προπρο(βάλτε 300 ακόμα προ) πάππου τού τρίχορδου μπουζουκιού ή κάποιου παρόμοιου οργάνου;
  Εκτός από τη γνωστή εκδοχή με το κουτί τής Πανδώρας (που ήταν πιθάρι, αλλά μεσολάβησε μια μεταφραστική παρανόηση), υπάρχει και η Αισώπεια
  Σύμφωνα με έναν μύθο του Αίσωπου, που χρονολογείται τον 6ο αιώνα, δηλαδή περίπου 200 χρόνια μετά την εποχή του Ησίοδου, ο Δίας είχε συγκεντρώσει όλα τα αγαθά σε ένα πιθάρι και το είχε κλείσει, αλλά το εμπιστεύθηκε σε ανθρώπινα χέρια. Ο άνθρωπος όμως δεν είχε αυτοέλεγχο και θέλοντας να δει τι περιείχε το πιθάρι, το άνοιξε. Έτσι όλα τα καλά που περιείχε πέταξαν αμέσως ξανά προς τον ουρανό και τους θεούς και στο πιθάρι απόμεινε μονάχα η ελπίδα. Σε αυτή την περίπτωση όμως το πιθάρι το ανοίγει άνδρας
  Από: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1

 219. Τσοπάνος said

  Αφιερωμένου σε παππούδες κάθε ηλικίας…
  https://www.google.gr/search?q=%CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%91%CE%A3+%CF%80%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%85&biw=1920&bih=899&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=BL3RVKGmGcrcaMX0gaAN&ved=0CB4QsAQ#imgdii=_&imgrc=KQrKUESXEUK3jM%253A%3ByV_DBXDXrKnXJM%3Bhttp%253A%252F%252F3.bp.blogspot.com%252F_Zy4cNbXCcfE%252FTKj-26XxpLI%252FAAAAAAAADB4%252FkE7l7NhtIao%252Fs1600%252F%2525CE%252591%2525CE%2525A1%2525CE%25259A%2525CE%252591%2525CE%2525A3%252B%2525CE%252595%2525CE%25259B%2525CE%252591%252B%2525CE%2525A3%2525CE%2525A4%2525CE%25259F%2525CE%25259D%252B%2525CE%2525A0%2525CE%252591%2525CE%2525A0%2525CE%2525A0%2525CE%25259F%2525CE%2525A5.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Freportaznet.blogspot.com%252F2010%252F10%252Fblog-post_1472.html%3B503%3B373

 220. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  219: Ε, κάτι λέει και το άρθρο. Αλλά για τη σύνδεση της Πανδώρας με την πανδούρα, δεν το ξέρω.

  212: Το τελικό Ν στον τίτλο δεν υπάρχει στο πρωτότυπο.

 221. Theo said

  @216:

  Έγραψε χθες η «Καθημερινή»:
  Τέλος στα σενάρια περί υποψηφιότητας για ΠτΔ από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
  Τέλος στα σενάρια περί υποψηφιότητάς του για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας βάζει με δήλωση του στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

  Ερωτηθείς για το εάν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δέχτηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα πρόταση για το συγκεκριμένο αξίωμα, ο ίδιος επικαλέστηκε την αποστολή που έχει ως Ορθόδοξος Ιεράρχης και αρκέστηκε στην ακόλουθη δήλωση: «Ο Ορθόδοξος Ιεράρχης έχει συγκεκριμένη αποστολή και δεν μπορεί να αναλάβει πολιτικά αξιώματα»

 222. Γς said

  Οοως ο Μακάριος Κύπρου λ.χ.
  Ή ο Αντιβασιλεας Δαμασκηνός

 223. Aγάπη said

  221 Στο Μουσείο Λαΐκών Οργάνων για χρόνια υπήρχε στην είσοδο ένα τρίπτυχο φωτογραφιών με κεντρική την Πανδώρα από ανάγλυφο – που δέν θυμάμαι την προέλευσή του -να παίζει όργανο όμοιο με τον ταμπουρά και την επεξήγηση ότι ταμπουράς και πανδουρίς μοιάζουν να είναι το ίδιο. Η εικασία- και μάλλον βεβαιότητα – βασιζόταν στη σύγκριση τέτοιων παραστάσεων με άλλα όργανα είτε αληθινά δείγματα είτε σε (ανα)παραστάσεις.
  Μια ευφάνταστη αλλά προσφιλέστατή μου ερμηνεία είναι ότι η Πανδώρα – που το όνομά της έχει ερμηνευτεί και ως «δώρο όλων τών θεών» – είναι στην ουσία η ίδια η μουσική και ότι αυτό που απόμεινε στο πιθάρι της, η ελπίδα, γεννιέται και από τη μουσική που ηρεμεί και τροφοδοτεί την ψυχή 🙂

 224. Νέο Kid Στο Block said

  Chris (και προηγούμενα σχετικά). Μα αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Πως δηλαδή δεν είχε και πολύ νόημα η αρχική παρατήρηση του Στάζυμπου πως κακώς έγραψα «αριθμός» στο 3. Οι τυχαίες μεταβλητές είναι απεικονίσεις από το δειγμ.χώρο Ω στο R. Kαι η αναμενόμενη τιμή (ή μέση τιμή) μιας τυχαίας μεταβλητής Χ είναι το Λεμπέκ ολοκλήρωμα της απεικόνισης Χ, δηλαδή το εμβαδό κάτω από την καμπύλη ω—>Χ(ω), όπου ο οριζόντιος άξονας «μετριέται» με το μέτρον πιθανότητας P.

 225. Μαρία said

  Αν σας ζητούσαμε να κλείσουμε τη συνομιλία μας με δυο φράσεις του Μπόρχες, ποιες θα ήταν;

  Θα ήταν αυτές, στη μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη: «Το παρόν είναι ακαθόριστο. Το μέλλον είναι εκτός πραγματικότητας ει μη μόνον ως παρούσα ελπίδα. Το ίδιο και το παρελθόν ει μη μόνο ως παρούσα ανάμνηση. Αυτό δείχνει ότι είμαστε εγκλωβισμένοι στο ακαθόριστο του παρόντος. Αλλά το ακαθόριστο του παρόντος δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ελπίδα». http://www.avgi.gr/article/5274845/konstantinos-tsoukalas-briskomaste-se-mia-istoriki-kampi

 226. Theo said

  @223:
  Τότε, μετά την Κατοχή ή την ανεξαρτησία της Κύπρου, υποτίθεται πως ήταν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κι έτσι έγινε «οικονομία», παρακάμφθηκαν δηλαδή οι Ι. Κανόνες.
  Ο Αναστάσιος αναφέρεται και εφαρμόζει την «ακρίβειά» τους.

 227. sarant said

  227: Και οι περίφημοι «τρεις μητροπολίτες» που ήθελαν να φύγει ο Μακάριος, τους ιερούς κανόνες επικαλούνταν.

  226: Ωραίο!

 228. 225: Φυσικά και έχει νόημα η παρατήρησή μου, γιατί η απεικόνιση ενδεχομένων, όπως χρώμα, κουκκίδες, κλπ. στο R ή το N η το Z, υπονοεί μερική διάταξη των ενδεχομένων, η οποία δεν υπάρχει απαραίτητα απριόρι. Δεν είναι το κόκκινο πριν το γαλάζιο, ούτε οι τέσσερις κουκκίδες στο ντόρτι μετά την μία στον άσσο. Όταν, λοιπόν, έχει παρεμβληθεί αυτή η απεικόνιση, και πει μετά κάποιος ότι η μαθηματική ελπίδα είναι 3,5 (χωρίς να αναφέρει επακριβώς την απεικόνιση), ο ακροατής θα σχηματίσει μια εικόνα όπου τοποθετεί αυτό το 3,5 σε μια διάταξη, λίγο μετά τη μέση, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, ή είναι αυθαίρετη. Κάλλιστα, η απεικόνιση αυτή θα μπορούσε να είναι ο άσος στο 13, το δυάρι στο 2, το τριάρι στο 100, το ντόρτι στο 0, το πεντάρι στο -7 και το εξάρι στο 666. Βγάλε τώρα τη μαθηματική ελπίδα, κι ερμήνευσέ την.

 229. Ακόμα κι αν δεν το απαγόρευαν οι ιεροί κανόνες, ο Αναστάσιος δεν φεύγει από τη θέση όπου βρίσκεται γιατι έχει πολύ περισσότερα να προσφέρε εκεί. Μακάρι να ειχαμε έναν άλλο Αναστάσιο, κατά προτίμηση κοσμικό, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

 230. Theo said

  @228:
  Σύμφωνα με το γράμμα, την «ακρίβεια» των Ι. Κανόνων, οι τρεις μητροπολίτες, που μαζί με τον Μακάριο αποτελούσαν την Ι. Σύνοδο της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Κύπρου, είχαν δίκιο. Αλλά πείσμωσαν σε μια κρίσιμη περίοδο, όταν έπρεπε να εφαρμοστεί η διάκριση, η «οικονομία»· γι’ αυτό, και μια μείζων Σύνοδος (των ελληνοφώνων πατριαρχών) δικαίωσε τον Μακάριο.
  Και το ότι δεν είχαν διάκριση δυστυχώς αποδείχτηκε από τα γεγονότα: Την εισβολή των Τούρκων, με πρόσχημα το πραξικόπημα χούντας και Σαμψών, οπαδών των τριών, που βρήκε τον κυπριακό λαό διχασμένο, εξαιτίας της κόντρας των τριών με τον Μακάριο 😦

  @230:
  Συμφωνώ και προσυπογράφω.

 231. Νέο Kid Στο Block said

  Κανένα πρόβλημα: E=(13+2+100+0-7+666)*1/6 =129.
  Eρμηνεία: Στο φιλάνθρωπο αυτό καζίνο, αν ποντάρω 1 ευρώ σε κάθε ζαριά, με κέρδος το αντιστοιχούν (13,2,100,0,-7,666) σε αυτή ,μετά από 1 εκατομμύριο ζαριές θα έχω κερδίσει περίπου 129 εκατομμύρια. Αν ο αντίχριστος βάλει ένα μείον μπροστά από το 666 ,θα χάσω 93 μύρια.

 232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  212 – Νηστικός γεννήθηκες, και πεινασμένος φεύγεις απο την ζωή, ό,τι κι αν είδαν τα μάτια σου, ήταν πίσω απο την κλειδαρότρυπα, η ζωή όμως δεν κλείνεται σε δωμάτια, φτερουγίζει ελεύθερη. Καλά κάνεις και πιστεύεις σε θεούς, μετενσαρκώσεις, και σε μετά θάνατο ζωή, γιατί απ΄ αυτή δεν πήρες μυρωδιά.

  230 – Μακάρι να ήταν οι ηγέτες του κόσμου σαν τον Αναστάσιο, αλλά τότε δεν θα υπήρχε αδικία, και δεν είχαν λόγο υπάρξεως οι θρησκείες.

 233. Νέο Kid Στο Block said

  232. Kι αυτός είναι βέβαια ο λόγος που στα καζίνα παίζεις με 2 ζάρια και τζογάρεις με βάση το 7 (ίσα τα πιθανοτικά εμβαδά για άθροισμα μκρότερο και μεγαλύτερο από 7) (7= η expectation 2 ζαριών). Επειδή δεν υπάρχει τιμή 3,5 στο ζάρι.
  Βεβαίως λοιπόν και έχει νόημα η μαθ.ελπίδα να γίνεται αντιληπτή διαισθητικά ως διατετατγμένο ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ μέγεθος.

 234. 232: Ακριβώς. Έρχεσαι στη διατύπωση του 101, κι όχι του 3. 😉

 235. leonicos said

  Δεν το ‘λπιζα = δεν το φανταζόμουν, σε κάτι που συνέβη ‘παρ’ ελπίδα’ (δυσάρεστο)

 236. 234: Στο 7 θα ποντάρεις γιατί είναι η επικρατούσα τιμή, 6 στις 36 ζαριές, στο άθροισμα δύο τυχαίων ζαριών· όπως και στο 6 η το 8 (από 5 στις 36), κλπ. Όχι λόγω της μαθηματικής ελπίδας.

 237. cronopiusa said

 238. Νέο Kid Στο Block said

  Στάζυ, έλεος! Πού είπα ότι ποντάρεις στο 7 στα craps? Και το 7 είναι το center of mass (άρα και η μαθ.ελπίδα0 της πιθανότητας όταν ρίχνεις 2 ζάρια. Παίρνεις 7 με 6 τρόπους (1-6, 6-1, 2-5,5-2,3-4,4-3) άρα p=6/36=1/6
  To άθροισμα 2 έχει 1/36
  3—-1/18
  4—-1/12
  5—- 1/9
  6—- 5/36
  Σούμα 5/12 ή 41,666…%
  Ομοίως και συμμετρικά από πάνω για τα αθρίσματα 8,9,10,11,και 12
  Σύνολο πιθανότητας 5/12
  2* 5/12 + 2/12 το 7 =1
  Μη μας τρελάνεις τώρα.

 239. Συ είπας στα καζίνα παίζεις με 2 ζάρια και τζογάρεις με βάση το 7
  Τα υπόλοιπα, τι μου τα γράφεις; έπρεπε να στα γράψε αναλυτικότερα; σου είπα 6/36 για το 7, 5/36 για το 6 και το 8, κλπ.

  Τα συμμετρικά και τα ρέστα προκύπτουν ακριβώς επειδή υπάρχει η αντιστοιχία του 169 και 101.

  Φτάνει, κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

 240. Στη μαθηματική θεωρία των πιθανοτήτων, οι τυχαίες μεταβλητές έχουν εξ ορισμού πραγματικές τιμές, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μέσο ορο, τυπική απόκλιση, σωρευτική κατανομή κλπ. Στην «πρακτική» θεωρία 🙂 των πιθανοτήτων, αυτήν που στοιχεία της διδάσκονται στο σχολείο και θα έπρεπε να είναι γνωστά στους τζογαδόρους, ως τυχαία μεταβλητή νιώθουμε, έστω κι αν δεν τη λέμε έτσι, τη ζαριά που θα φέρουμε, το φύλλο που θα τραβήξουμε κλπ Ακόμα κι αυτών πάντως η αριθμητική τιμή δεν είναι τελείως συμβατική: στο τάβλι οι ζαριές προστίθενται (για να χτυπήσεις το τάδε πούλι πρέπει π.χ. να φέρεις άθροισμα 9, είτε ως 5+4 είτε ως 6+3), στην τριανταμία αθροίζονται οι πόντοι των χαρτιών, στην κολιτσίνα με δεκάρι σηκωνεις 7 και 3 ή 8 και 2 ή και 6, 3 και άσο αν τύχει να βρεθούν μαζί κάτω. Η ξερή βέβαια θα μπορο6σε να παίζεται και αποκλειστικά με φιγούρες…

 241. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 242. Προσωπικά, Άγγελε, δεν αναφέρθηκα -ούτε υπονόησα- καμία «πρακτική» θεωρία των πιθανοτήτων. Το αντίθετο μάλιστα.

  Όταν αντιστοιχίζεις ενδεχόμενα σε αριθμούς, για να τα κάνεις τυχαίες μεταβλητές, έχεις έμμεσα ορίσει μια μερική διάταξη στο χώρο των ενδεχομένων σου.

  Στο σύνολο με τα ενδεχόμενα «έδρα με 1 βούλα», «έδρα με 2 βούλες», «έδρα με 3 βούλες», κλπ,, βρίσκει κανείς μια σχέση μόνο με ανακλαστική και αντισυμμετρική ιδιότητα, τη σχέση της ταύτισης-ισότητας δύο ενδεχομένων.

  Με την αντιστοίχιση στο R ή το N (έχουμε και διακριτές τυχαίες μεταβλητές), έμμεσα από το αντίστοιχο σύνολο αριθμών, προστίθεται η μεταβατικότητα, και προκύπτει η σχέση μερικής διάταξης μικρότερο ή ίσο στο χώρο των ενδεχομένων, που δεν έχει καμία φυσική εξήγηση.
  Για ποιο λόγο να ισχύει:
  «έδρα με 1 βούλα»≤»έδρα με 2 βούλες»≤»έδρα με 3 βούλες»; όμως η αντιστοίχιση στο R ή το N αυτό επιβάλλει, επειδή 1≤2≤3.

  Κι όταν μετά βγει ότι η μαθηματική ελπίδα 3,5, αυτό το 3,5 αυτόματα μπαίνει μέσα σε αυτήν την αυθαίρετη μερική διάταξη, χωρίς και πάλι φυσική εξήγηση. Αυτό είναι το πρόβλημα για μένα, κι όχι ότι είναι μια τιμή που δεν υπάρχει στο ζάρι. Κι αν υπήρχε, δεν θα άλλαζε τίποτε.

  Μια φυσική εξήγηση είναι αυτό που είπα στο 101, να ορίσεις δηλαδή κέρδη για κάθε έδρα του ζαριού. Αλλά είναι απαραίτητο να βρεις και να διατυπώσεις ρητά από πριν την φυσική εξήγηση. Αλλιώς, αυτό που προκύπτει είναι αυθαίρετο όσο η επιλογή σου και μπορεί να είναι 3,5, μπορεί μα είναι 129, όπως υπολόγισε ο κιντ στο 232.

  Το λάθος που κάνετε κι οι δύο στην εκκίνηση της σκέψης σας είναι ότι έχετε στο μυαλό σας συνεχείς μεταβλητές, που παριστάνουν μεγέθη με συνεχή πεδία τιμών, όπου η μερική διάταξη είναι εγγενής, και όλα δουλεύουν μια χαρά με ολοκληρώματα, επιφάνειες, κλπ.

  Επιτρέψτε μου να πω ότι έχω χτυπηθεί με όλα αυτά σε μοντελοποιήσεις σχέσεων που δεν έχουν προφανή τη μεταβατικότητα και τη διάταξη, κι έχω χτυπηθεί πρακτικά προσπαθώντας να καταλήξω σε αλγορίθμους που πρέπει να δουλέψουν· κι αρχίζεις να περνάς σε πλέγματα, κι αρχίζουν και φουντώνουν τα άτιμα.

  Τελικά, τίποτα πιο αναντικατάστατο από ένα μαρκαδόρο κι ένα ασπροπίνακα, ή αυτό το τρίποδο με το τεράστιο μπλοκ άσπρων σελίδων…

 243. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η ΕΚΤ ανακοίνωσε μόλις ότι παύει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.

 244. …κάτι που για να γίνει, κανονικά απαιτεί απόφαση του Συμβουλίου, δηλαδή όλων των πρωθυπουργών.

 245. Γς said

  79:

  Φόβος [# 79] αλλά και Δείμος [εδώ].

  Ζούραρι ένεκα

 246. Theo said

  @246:
  Το ίδιο μπλουζάκι φορούσε και στο βιβλιοπωλείου του «Αρμού» στη Θεσσαλονίκη, όπου τον είδα τελευταία φορά, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: