Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα φόρα στη φόρα με φόρα

Posted by sarant στο 4 Φεβρουαρίου, 2015


Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, την πρώτη στο εξωτερικό μετά τον σχηματισμό της αριστερής κυβέρνησης (θέλω να το ακούω, που έλεγε η διαφήμιση), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε «την ανάγκη συντονισμένης στάσης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στα ευρωπαϊκά φόρα».

Θα διαφωνήσω μαζί του -όχι στην ουσία της τοποθέτησής του, αλλά στον τύπο του πληθυντικού που χρησιμοποίησε («τα φόρα»). Και βέβαια, ο Αλεξης Τσίπρας δεν είναι ο μοναδικός που κλίνει με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη λέξη: αρκετοί θεωρούν ότι έτσι πρέπει να κλίνεται -είτε επειδή θυμούνται πώς κλινόταν στα λατινικά, είτε (το πιθανότερο) επειδή στα αγγλικά η λέξη forum έχει διπλό πληθυντικό, τον λαϊκό (forums) και τον περίπλοκο (fora), και δανείζονται τον περίπλοκο τύπο.

Στα ελληνικά, λέμε φόρουμ στον ενικό. Η λέξη, πέρα από την παλιά ιστορική της σημασία, του ρωμαϊκού forum/φόρουμ, χρησιμοποιείται πολύ τα τελευταία χρόνια με δυο βασικές σημασίες: αφενός, φόρουμ είναι μια διάσκεψη, μια οργανωμένη συζήτηση, συχνά σε διεθνές επίπεδο, για ανταλλαγή απόψεων κυρίως, αλλά κατ’ επέκταση και για λήψη αποφάσεων. Αφετέρου, στο Διαδίκτυο, έχουμε τα ιντερνετικά φόρουμ, χώρους δημόσιων συζητήσεων, τα μέλη των οποίων ανταλλάσσουν απόψεις -άλλοτε με άξονα ένα συγκεκριμένο θέμα και άλλοτε χωρίς τέτοιον περιορισμό· για παράδειγμα, η Λεξιλογία είναι το μεγαλύτερο και εγκυρότερο μεταφραστικό φόρουμ, ενώ το phorum.gr είναι κοινότητα γενικού  χαρακτήρα. Και τα θεματικά και τα μη θεματικά φόρουμ διαιρούνται πάντοτε σε επιμέρους ενότητες, και φυσικά ακόμα και στα θεματικά φόρουμ υπάρχουν, σχεδόν πάντοτε, ενότητες για συζητήσεις επί παντός του επιστητού ή τουλάχιστον για θέματα έξω από το βασικό αντικείμενο του φόρουμ. Υπάρχει κι άλλη μια χρήση της λέξης φόρουμ, παρακλάδι της πρώτης σημασίας: οργανωμένο σύνολο ατόμων με κοινές απόψεις, για συζήτηση και δράση, π.χ. το Φιλελεύθερο Φόρουμ ή το Φόρουμ Μεταναστών.

Το ΛΚΝ, έκδοση του 1998, δεν λημματογραφεί καθόλου το φόρουμ, πράγμα που εν μέρει είναι λεξικογραφική αστοχία και εν μέρει αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα, ότι πριν από 15-20 χρόνια η λέξη ακουγόταν λιγότερο. Από την άλλη, το Χρηστικό Λεξικό, σαν πιο πρόσφατο, καταγράφει πρώτη τη διαδικτυακή σημασία, παρόλο που χρονικά εμφανίστηκε τελευταία, επειδή στη χρήση υπερτερεί καθαρά. Είπαμε, είναι χρηστικό λεξικό. Αντίθετα, ο Μπαμπινιώτης καταγράφει πρώτη την ιστορική σημασία της λέξης, τον υπαίθριο χώρο στο κέντρο των ρωμαϊκών πόλεων, το αντίστοιχο της ελληνικής αγοράς. Είπαμε, είναι παραδοσιακό λεξικό.

Το φόρουμ ανάγεται λοιπόν στο λατινικό forum, από το foras, που είναι επιρρηματική χρήση της αιτιατικής του πληθυντικού του αρχαϊκού ουσιαστικού fores (αντίστοιχο του «θύρα»), με τη σημασία «έξω» πρβλ. το γαλλ. hors. Και μπορεί το νεότερο φόρουμ να το έχουμε πάρει όχι απευθείας από τα λατινικά, αλλά από τα αγγλικά, όμως η λατινική λέξη forum και οι απόγονοί της πέρασαν και παλιότερα στα ελληνικά, και μάλιστα και στα τρία γένη.

Για παράδειγμα, στα βυζαντινά χρόνια έχουμε το αρσενικό ουσιαστικό ο φόρος, μεταφορά του forum, π.χ. στον Μαλάλα: καὶ ἔκτισεν ἐν τῇ αὐτῇ Ἀντιοχέων πόλει͵ τερφθεὶς τῆς τοποθεσίας καὶ τῶν ἀέρων καὶ τῶν ὑδάτων͵ πρῶτον τὸν φόρον͵ ἐπιβαλόμενος μέγα κτίσμα. Όπως λέει ο Σουίδας, φόρος: ο τόπος, το πωλητήριον, αλλά και στον Πτωχοπρόδρομο: Πάτερ, πυρέσσω δύσκολα, να διάβω από τον φόρον. Στον Ερωτόκριτο πλάι στον αρσενικό τύπο εμφανίζεται και το ουδέτερο, το φόρο: Ήσανε νέοι δροσεροί στο φόρον ολημέρα, αλλά και: Ήρθε λαός αρίφνητος, εγέμισεν ο φόρος.

Το φόρο, στο ουδέτερο γένος και με τη σημασία της αγοράς ακούγεται ακόμα και σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά στα Επτάνησα. Στην Κέρκυρα λέγεται και «ο φόρος», με τη σημασία «η πλατεία του χωριού». Βέβαια, με τον ανταγωνισμό από τον πανταχού παρόντα ομόηχο ανταγωνιστή, τον φόρο με τη σημασία της εφορίας και της εισφοράς, ο κορφιάτικος φόρος φθίνει.

Είδαμε το αρσενικό και το ουδέτερο, σειρά για το θηλυκό. Προσοχή όμως, γιατί στη γλώσσα μας έχουμε δύο ομόηχες και ομόγραφες λέξεις, που ετυμολογικά δεν συνδέονται. Όταν εννοούμε τη γρήγορη κίνηση με ορμή, όπως στη φρ. «παίρνω φόρα», έχουμε την πρώτη ομόηχη, που είναι αυτόχθονης ετυμολογίας, αφού προέκυψε από το αρχαίο φορά με ανέβασμα του τόνου (άλλωστε θα θυμάστε ίσως το παλιό άθλημα ‘άλμα εις μήκος άνευ φοράς’). Αυτή δεν έχει σχέση με το φόρουμ.

Όταν όμως λέμε «στη φόρα», με τη σημασία «δημόσια», π.χ. έβγαλε τα άπλυτά του στη φόρα, τότε αυτή η δεύτερη ομόηχη είναι συγγενική με το φόρουμ. Σύμφωνα με ορισμένους προέρχεται από το παλιό βενετικό επίρρημα fora, ίδιας προέλευσης με το φόρουμ, ενώ σύμφωνα με μια άλλη θεωρία προέρχεται από τον πληθυντικό fora, τον πληθυντικό του forum -βέβαια, στην περίπτωση αυτή θα περίμενε κανείς να λέμε «στα φόρα», αλλά μεταπλασμοί συμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Να θυμίσουμε επίσης το «φόρα παρτίδα», το «να το κάμει φόρα» (δηλ. να εκδηλωθεί ανοιχτά των Χαλασοχώρηδων του Παπαδιαμάντη), καθώς και μια τζουμερκιώτικη παροιμία που έμαθα χτες από τον Γρηγόρη: «Στα Σχωρέτσιανα στη χώρα, οι γυναίκες τόχουν φόρα».

Όσο για τα ομόηχα, τη φόρα της ορμής και τη φόρα τη δημόσια. χαριτολογώντας θα λέγαμε ότι υπάρχει κι άλλο ομόηχο, η προστακτική «φόρα» του ρήματος φορώ, για να μην πούμε και τον φώρα, την αιτιατική του πανάρχαιου ουσιαστικού φωρ.

Ωστόσο, η βασική ένστασή μου απέναντι στα «διεθνή φόρα» δεν βρίσκεται στο ότι υπάρχουν ήδη πολλά ομόηχα στη γλώσσα μας (αν και συζητώντας με μια φίλη είδα ότι όχι μόνο χρησιμοποιεί τον τύπο αυτόν, αλλά και τον λατινογράφει: *τα διεθνή fora. Γιατί το γράφεις έτσι; τη ρώτησα. Για να μη μπερδεύεται με τη φόρα, μου λέει. Ε τότε, γράψε «τα διεθνή φόρουμ»! της απάντησα). Η διαφωνία μου με τον τύπο «τα φόρα» είναι ότι μας υποχρεώνει, για να μιλήσουμε τα ελληνικά, να ξέρουμε τη γραμματική μιας ξένης γλώσσας (και μάλιστα νεκρής), της λατινικής.

Ο κανόνας λέει ότι οι ξένες λέξεις που έρχονται στα ελληνικά, αν μεν είναι εύκολο να προσαρμοστούν στο τυπικό της ελληνικής τότε κλίνονται σαν τις ντόπιες λέξεις (π.χ. η πόρτα-της πόρτας-οι πόρτες, το παλτό-του παλτού-τα παλτά), αν δε είναι ασυμμόρφωτες τότε μένουν άκλιτες (ο κομπιούτερ -του κομπιούτερ – οι κομπιούτερ). Κι αν ενοχλεί μία φορά ο λαϊκός αγγλοπρεπής πληθυντικός (οι κομπιούτερΣ), πολύ περισσότερο ενοχλητικός είναι ο εξεζητημένος ιταλοπρεπής πληθυντικός των εστέτ του 3ου προγράμματος, π.χ. «τα φλάουτι» ή «τα τσέμπαλι», λες και δεν είχαμε φλάουτα στη γλώσσα μας. Παρόμοια περίπτωση είναι και τα φόρα, μόνο που θα διαφωνήσω με τον φίλο μου τον Τάσο (στο fb) που θεωρεί ότι ο τύπος «τα φόρα» ειναι επιρροή της λατινικής, περισσότερο από τα αγγικά ήρθε η επιρροή.

Οι άλλες λέξεις σε -ουμ δεν κλίνονται, ευτυχώς. Λέμε «τα άλμπουμ» (και όχι βέβαια «τα άλμπα»), «τα πόντιουμ» (και όχι τα πόντια!) ή τα μέντιουμ (τα μίντια είναι άλλη λέξη ουσιαστικά, με κατευθείαν δανεισμό από το media). Η μοναδική περίπτωση που ακούγεται και ο λατινότροπος τύπος είναι στο κονσόρτσιουμ, οπου ο πληθυντικός «τα κονσόρτσια» έχει κερδίσει μια γωνιά υστεροφημίας χάρη στον στίχο του Καρυωτάκη προς το Άγαλμα της Ελευθερίας: Λευτεριά, λευτεριά θα σ’ αγοράσουν / εμπόροι και κονσόρτσια κι εβραίοι… Ωστόσο σήμερα κυρίως χρησιμοποιείται ο ομαλός πληθυντικός «τα κονσόρτσιουμ».

Υπάρχει βέβαια και μια παραλλαγή από την ΕΛΕΤΟ, την Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας, η οποία δέχεται μεν τον τύπο ‘τα φόρα», αλλά, αν δεν κάνω λάθος, αλλάζει τον ενικό: το φόρο, κι έτσι θα έλεγε π.χ. ότι η Λεξιλογία είναι ένα μεταφραστικό φόρο. Συμπαθητική λύση τη βρίσκω, αλλά όχι ικανοποιητική, θεωρώ πολύ πιο απλό και στρωτό το «το φόρουμ – τα φόρουμ» κι ας μην έχει περγαμηνές λατινομάθειας -φτάνει που είναι σωστό στα ελληνικά, αφού ελληνικά μιλάμε.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, ένα καταλυτικό, νομίζω, επιχείρημα για να σταματήσει να λέει «τα διεθνή φόρα» είναι και ότι αυτόν τον τύπο τον προτιμάει ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος -τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων;

 

 

 

154 Σχόλια προς “Τα φόρα στη φόρα με φόρα”

 1. Μαρία said

  >βέβαια, στην περίπτωση αυτή θα περίμενε κανείς να λέμε «στα φόρα»
  Στα φόρα λέει η θεία μου η Κερκυραία.

 2. christos k said

  Τι είμαι ο πρώτος; Ουαου που λέει και μια ψυχή. Καλημέρα

 3. Κύρος Μοναχός said

  Ἡ ἀκροτελεύτια παράγραφος ὅλα τὰ λεφτά!
  (Ὅταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα κ.λπ.)

 4. christos k said

  …κλαψ …δεύτερος.

 5. Γς said

  >της αριστερής κυβέρνησης (θέλω να το ακούω, που έλεγε η διαφήμιση),

  μου αρέσει να το ακούω, που έλεγε κι εκείνος ο μπαγάσας στην επιστράτευση του 1974

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Αυτή την επιβεβαίωση την ήθελα, μερσί

 7. Αγαπητέ Νίκο,
  συγχώρεσε μου ένα προσωπικό τόνο στα σημερινά σχόλια. Τα πρώτα χρόνια που παρακολουθούσα το blog σου έμπαινα μια-δυό φορές τον μήνα και τα διάβαζα όλα, post και σχόλια μονορούφι. Από την στιγμή που έβαλα το email μου στη λίστα σου πιάνω τον εαυτό μου κάθε πρωί περίπου αυτή την ώρα να αναρωτιέμαι γιατί δεν ήρθε το email με το νέο σου άρθρο. Τα άρθρα σου αλλά και τα σχόλια των φίλων εδώ, είναι όλα αυτά τα χρόνια ανεκτίμητη πηγή γνώσης και χαμόγελου. Να είσαι πάντα γερός και να μας χαρίζεις τις γνώσεις και το ήθος σου.
  Όλα αυτά σήμερα γιατί από το σημερινό σου άρθρο έμαθα από που προέρχεται το επίθετο του προπάππου μου (Σχωρτσιανίτης ).

 8. Γς said

  Και μην νομίζετε ότι χρειάζεται φόρα για να πηδήξεις.

  Πηδούσαν και χωρίς φόρα μέχρι το 1912.

 9. Καλημέρα, πολύ ενδιαφέρον το σημερινό.

  > του αρχαϊκού ουσιαστικού fores (αντίστοιχο του «θύρα»), με τη σημασία «έξω»

  Όπως δηλαδή λέμε «ξώπορτο». Και το προγγήξαμε το παιδί! 😀

 10. christos k said

  …εκτός από τη θεία την Κερκυραία το έχει έτσι κι ο Δημητράκος (σελ. 7680).

 11. Νέο Kid Στο Block said

  To εγγλέζικο forth (Come/go forth!) και το ισπανικό fuera (έξω)

 12. Aγάπη said

  Το «φόρα παρτίδα» λοιπόν είναι κάτι σαν «με ανοιχτά χαρτιά»; ή/και όπως λέει το slang.gr απλώνω την πραμάτεια μου σε δημόσια αγορά»;

 13. Γς said

  Το forum μεταφράζεται και Βήμα ενίοτε.
  Και να το Βήμα του Λαού, το Βήμα της Γυναίκας, το Βήμα των Καντηλαναφτών Ιερών Ναών κτλ.

  Ομως καμιά φορά κάτω από το Ελληνικό τίτλο βάζουν και την αγγλική του εκδοχή, όπου το Step δίνει και παίρνει.

  The Step of the People, The Woman’s Step etc

 14. Dimitrios Raptakis said

  Νίκο, θυμάμαι και μια μαντινάδα που τη λέει ο Νικηφόρος Αεράκης:
  είπα σου πως σε ρέγομαι και το’βγαλες στα φόρα/που να σου πει ο παπάς τ’αφτί κουζουλομαυροφόρα!

 15. Theo said

  Καλημέρα,

  Συνήθως στο Διαδίκτυο συνήθως διαβάζω τα forums κι ανατριχιάζω· και, ως λατινομαθής, γράφω τα forα, από αντίδραση περισσότερο. Τα φόρουμ δεν μου κάθεται καλά 🙂

 16. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Δηλαδή και στα λατινικά ισχύει ο κανόνας που λέει ότι, οι ξένες λέξεις στην ελληνική γλώσσα δεν γράφονται στον πληθυντικό.
  Ωραίο επιχείρημα το τελευταίο. 😀
  (κάποτε πρέπει να μιλήσουμε και για το υπερεγώ)

 17. Πάνος με πεζά said

  Διάφορες΄άλλες εκφράσεις : «Κάτσε, που πήρες φόρα !» (πιο slang το αντικαθιστούσαν με την προτροπή «Αμπράγιαρε !»), «Θα σου κόψω τη φόρα» (παραπλήσιο του επίκαιρου «Θα σου φτιάξω τη γραβάτα»), και μια εντελώς slang, που προσωπικά δεν την έχω ακούσει, «πάρε φόρα απ’ τα Καλύβια κι έλα κλάσε μας τ’αρ@$δια»

  Καλημέρες !

 18. Νίκος Α. said

  Η φορά (του βέλους π.χ.) έχει σχέση με το ρήμα φέρω;

  Η κατηφόρα;

 19. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  16: Μάλλον «και για τα λατινικά»

  12: Δεν ξέρω αν η παρτίδα παραπέμπει στα χαρτιά. Μπορεί το σλανγκρ να βρίσκεται πιο κοντά.

  7: Νάσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ!

 20. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!

  Δεν έχουμε και το πέπλουμ / τα πέπλα; (όχι, δεν αποτελεί προβοκάτσια)…

 21. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ξεχάσαμε, μου φαίνεται, και την Αλεξίου, που «όταν παίρνει φόρα, φόρα κατηφόρα, κι ο θεός ο ίδιος, δεν τη σταματά».

  Και διατί να την σταματήσει, άλλωστε;

 22. sarant said

  20: Έχουμε το πέπλο, λέξη ελληνική, τα πέπλα.

 23. Πάνος με πεζά said

  Αλλά και «ο πέπλος».

 24. Νατάσσα said

  Στην είσοδο της Πρέβεζας βρίσκονται δυο περιοχές, ο Έλεγχος (λίγο πριν τα ερείπια της Νικόπολης -εκεί γινόταν επί Τουρκοκρατίας ο έλεγχος των χαρτιών όσων κατευθύνονταν στην πόλη) κι ο Φόρος, στο ύψος που παλιά ήταν η ντάπια. Αλλά μάλλον με εισπράξεις και άλλα δυσάρεστα έχει να κάνει η ονομασία…

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Γράφουν τα εγχειρίδια: Φορά και διεύθυνση αποτελούν την κατεύθυνση.
  Ρωτώ:Η φορά δεν προϋποθέτει τη διεύθυνση;

 26. Πάνος με πεζά said

  @ 25 : Όχι, διεύθυνση είναι η ευθεία επί της οποίας κείται ένα διάνυσμα, κοιτώντας είτε δεξιά είτε αριστερά (φορά).

 27. Πάνος με πεζά said

  Αλλά ναι, έτσι που το θέτεις, έχεις δίκιο.

 28. LandS said

  «την ανάγκη συντονισμένης στάσης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στα ευρωπαϊκά φόρα»
  «την ανάγκη συντονισμένης στάσης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στα ευρωπαϊκά φόρουμ»

  Δεν μου αρέσει ούτε η μία ούτε η άλλη. Τα Φόρουμ (σαν και αυτό του Νταβός, αυτά που γίνονται στα πλαίσια Εκθέσεων Συνεδρίων, τα ηλεκτρονικά, κλπ) είναι πολύ ινφόρμαλ (για να μη λέτε ότι αποφεύγω τη δηθενιά) για να απαιτείται συντονισμένη στάση κυβερνήσεων.
  «την ανάγκη συντονισμένης στάσης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου από το Βήμα των Ευρωπαϊκών Θεσμών»
  (Γς στο 13)
  Είναι πολύ καλύτερο.

 29. spiral architect said

  Ας βάλουμε και το άσμα για την ανάρτηση:

  (πού είναι αυτή η ψυχή;)

 30. Alexis said

  #24: Και για του λόγου το αληθές…

  Αλλά και μικρό όνομα Φόρος.
  Από το Νικηφόρος ο συγκεκριμένος…

 31. sarant said

  24: Όπως σωστά είχε σχολιάσει παλιότερα ο Άγγελος, τα διάφορα τοπωνύμια Φόρος είναι μάλλον από σημεία είσπραξης φόρων, ιδίως στην Αθήνα.

  30: Και Φόρης θαρρώ, που έγινε και επώνυμο.

 32. Πάνος με πεζά said

  Τα λεγόμενα «φοράκια», φτηνά μαθητικά εισιτήρια γηπέδου, τη δεκαετία του 80, τι σχέση να έχουν; Μάλλον με το φόρο, πιθανώς αφορολόγητα.

 33. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  11:
  Το forth προέρχεται από άλλη ινδοευρωπαϊκή ρίζα (*per) που μας έχει δώσει και τα ελληνικά προ, προς, παρά.
  Τα φόρουμ, θύρα, fuera, fuori κλπ σχετίζονται με τη ρίζα *dhwer που έχει δώσει και την αγγλική λέξη door.

 34. Πάνος με πεζά said

  Α, εδώ το εξηγεί.

 35. Νίκος Α. said

  @25 Ναι αλλά δεν την καθορίζει, γι΄αυτό πρέπει να οριστούν και τα δύο (με τη σωστή σειρά)

 36. Theo said

  @30:
  Στην Έδεσσα το «Φόρης» το λέμε για τους Χριστόφορους.

 37. Theo said

  @31:
  Ναι, και στην Έδεσσα υπάρχουν δύο σημεία: ένα, στην είσοδο από Θεσσαλονίκη κι ένα σ’ αυτήν από Φλώρινα που ονομάζονται «Φόρος». Πρόλαβα κι ένα μικρό κτίσμα, σαν σκοπιά, στο ένα, όπου έμενε ο φορατζής που φορολογούσε τους χωρικούς που έρχονταν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο παζάρι.

 38. Avonidas said

  Δεδομένου ότι οι Λατίνοι δανείζονταν την ελληνική κλίση συχνά (pater familias), θα λεγα ότι τους το χρωστάμε 😉

  «Το φόρουμ – τα φόρα» μου φαίνεται φυσικότατος τύπος, άλλωστε το -α είναι συνήθης κατάληξη πληθυντικού ουδέτερου γένους. Όσο για τα κονσόρτσια, δε νομίζω ότι χρειαζόταν η επιρροή του Καρυωτάκη. Άκου «κονσόρτσιουμς»!

 39. sarant said

  38: Μα, στα ελληνικά δεν θα πεις «τα κονσόρτσιουμΣ», αλλά «τα κονσόρτσιουμ». Ευτυχώς πάντως που δεν θα πεις τα άλμπα και τα πόντια.

 40. Avonidas said

  #39: Προτιμω να πω «το κονσόρτσιο – τα κονσόρτσια». Αλλωστε, διαβάζοντας τον Καρυωτάκη, δεν μου περασε ποτέ από το μυαλό ενικός σε -ουμ.

 41. Καταλαβαίνω εν μέρει το σκεπτικό, αλλά όταν παραδέχεστε ότι ο τύπος συναντάται κλινόμενος (το φόρον, τα φόρα) στην ελληνική γραμματεία (και μάλιστα από δημώδεις πηγές, πχ. Πτωχοπρόδρομος), δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το τα φόρα να μην είναι ο πληθυντικός του δημώδους «το φόρον» (= η αγορά, το σημείο συνάντησης/κοινωνικοποίησης). Όσο για το επιχείρημα περί Βενιζέλου, αν και συναισθηματικά συμφωνώ, το θεωρώ άστοχο για την εγκυρότητα της συλλογιστικής σας.

 42. sarant said

  40: Τότε συμφωνώ μαζί σου.

  41: Τότε πρέπει να κάνετε ό,τι και η ΕΛΕΤΟ (βλ. άρθρο) δηλαδή να λέτε «το διαδικτυακό φόρο – τα διαδικτυακά φόρα». Όχι όμως «το φόρουμ – τα φόρα».

 43. Ψέκκας said

  τα φορούμια τα φορουμικά και τα πχορουμικά

 44. Πάνος με πεζά said

  Άρα τα μάξιμα μαξιμόρα, τα μίνιμα μινιμόρα ! 🙂

 45. LandS said

  Δεν ξέρω αν το προσέξατε.
  Εχτές στην αρχή της συνέντευξης τύπου Ρέντζι-Τσίπρα, ο Ρέντζι είπε ότι προσπάθησε να καταλάβει την ελληνική μετάφραση όσων είχε πει, αλλά ή το σχολείο που πήγε δεν ήταν καλό ή τα Αρχαία Ελληνικά είναι πολύ διαφορετική γλώσσα από τα Νέα Ελληνικά.
  Πλάκα είχε.

 46. Νέο Kid Στο Block said

  45. Nαι, το πρόσεξα και γώ. Είχε πλάκα. Έλα μωρέ κι αυτός ο φιγουρατζής ο Ιταλιάνος! Λες κι αν ο Τσιπραδόρ του έλεγε «Ξρώμεθα γὰρ πολιτείᾳ οὐ ζηλούσῃ τοὺς τῶν πέλας νόμους, παράδειγμα δὲ μᾶλλον αὐτοὶ ὄντες τισὶν ἢ μιμούμενοι ἑτέρους. καὶ ὄνομα μὲν διὰ τὸ μὴ ἐς ὀλίγους ἀλλ’ ἐς πλείονας οἰκεῖν δημοκρατία κέκληται…» θα καταλάβαινε πράμα ο μακαρονάς… 🙂

 47. Cornu Ammonis said

  Παρόμοιο ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και στη χρήση λατινικών λέξεων στα αγγλικά, τουλάχιστο στην καθομιλουμένη, αλλά όλο και περισσότερο και σε πιο επίσημο, γραπτό λόγο. Μάλιστα, έχω παρατηρήσει να χρησιμοποιείται ο λατινικός πληθυντικός εκεί όπου θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ενικός, κάποιες φορές τόσο, που πλέον τείνει να επικρατήσει. Π.χ. όταν είναι να αλλάξουμε το θρεπτικό υλικό των κυττάρων (medium), πολύ συχνα «we change the media». Επίσης, το ίδιο το «forum» έχω δει να το ανάφερουν ως «fora», ενώ ολοφάνερα το εννοούν στον ενικό (π.χ. «in this fora»).

  Tο ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με κάποιες λέξεις ελληνικής προέλευσης. Π.χ. πολλές φορές έχω δει/ακούσει να χρησιμοποιείται το «phenomena» ως ενικός. Τέλος, διασκεδαστικούς βρίσκω κάποιους σκληροπυρηνικούς που κατακεραυνώνουν (σωστά) αυτούς που υποστηρίζουν οτι ο πληθυντικός του «octopus» είναι «octopi» και επιμένουν οτι είναι «octopodes». Αν και θεωρητικά σωστό, δε νομίζω να πιάσει any time soon… 🙂

 48. Forum και το παλιό κλειστό των Lakers στο Λος Άντζελες (μέχρι το 2001), που είχε δει επικές μάχες και μέρες μπασκετικής δόξας με πολλά αστέρια του ΝΒΑ.

  Τώρα που το σκέφτομαι, λες κι ο Πανάθας να κάνει την Λεωφόρο Leoforum μπας και δει άσπρη μέρα;

 49. 42: Βεβαίως, σε καμία περίπτωση το φόρουμ, τα φόρα. Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν σας καλύπτει η λύση της ΕΛΕΤΟ, αφού και ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο που μιλιούνται σήμερα τα ελληνικά (ουδέτερο σε -ο, -α, αντί για -ουμ, -α) και βασίζεται σε ήδη υπάρχουσα λέξη που μαρτυρείται σε πηγές καθομιλουμένης ελληνικής. Δεν κατάλαβα δηλαδή πού στηρίζετε το ότι η λύση το φόρουμ, τα φόρουμ είναι πιο στρωτή και απλή από το φόρο, -α, γιατί εμένα μου φαίνονται για διαφορετικούς λόγους αρκετά στρωτές κι απλές κι οι δύο. (Ξέρω ότι διυλίζω τον κώνωπα λιγουλάκι, αλλά θα με ενδιέφερε η απάντησή σας, γιατί συνήθως ταυτίζομαι με τις απόψεις σας και ίσως δεν έχω καταλάβει εγώ κάτι καλά.)

 50. Νέο Kid Στο Block said

  45. Άσε που η γραβάτα που χάρισε -εκτός του ότι ήταν «πεθαμενατζίδικη» ώς χρώμα και ντηζάιν- ήτο και από πανέρι…(καμιά παλιο αρμάνι θα ήταν…πφφφ!) Χάθηκε βρε τσουρούτη-κοτζαμάν πρωθυπουργάρε ιταλιάνο- να χαρίσεις μια Βιταλιάνο Πανκάλντι ! Γμώ την «κρίζις» μου, γμ!!

 51. Γς said

  46:

  Οταν ο Κιντ έβγαλε τον Περικλή, τον Επιτάφιο, τον Θουκυδίδη

  Και βέβαια (δεν) θα καταλάβαινε νιέντε ο μακαρονάς.

  Οπως δεν καταλαβαίνουν τίποτα οι Κινέζοι που παντρεύονται στη Σαντορίνη.

  Και θυμάστε τι έγινε όταν μαγνητοφώνησε κρυφά την γαμήλια τελετή κάποιος σε νησί της Πολυνησίας.

  Πως τους έβριζαν χυδαία στην τοπική γλώσσα οι παραδοσιακοί παπάδες παριστάνοντας ότι τηρούσαν το τελετουργικό.

 52. Dimitris said

  45 :
  τα αρχαία ελληνικά στο εξωτερικό δεν τα μαθαίνουν με την Ερασμιακή προφορά?
  Τι να καταλάβεις αν την Ελευσίνα «Ελευσίς» την λένε ΕΛΕΟΥΣΙΣ (ή κάπως έτσι τέλος πάντων)!

 53. Γς said

  52:
  Ναι.
  Οπως η Σοφία μας

  >Τι να καταλάβεις αν την Ελευσίνα «Ελευσίς» την λένε ΕΛΕΟΥΣΙΣ

  Και τα παιδάκια παϊδάκια!

 54. Πάνος με πεζά said

  @ 50 : Ενώ το δικό μας το CD, ε; Που λέει, γιατί οι μαύροι έχουν μεγάλα δάχτυλα; Για να πιάνουν πολλά CD…

 55. Ψέκκας said

  τα πιο βλακωδη απολα ειναι τα φόρουμς τα τσουναμις τα κρινολινος τα καφες τα θιατερς τα γιαούρτς και σε λίγο και τα σουβλάκιζ

 56. Γς said

  54:
  Τραγούδια στα γκρεκάνικα, της Κάτω Ιταλίας.

  Και τον έστειλε η μάνα του τον Αντώνη μας στην Ιταλία να σπουδάσει κι αυτός της έφερε μια «ελληνίδα» από το Πολυκάστρο του Σαλέρνο.

  Η μάνα του όμως δεν ήξερε Ιταλικά, ούτε γκρεκάνο και διάταξε τον μαμάκια να την πάει πίσω.

 57. Νέο Kid Στο Block said

  54. Ημείς προσφέραμαν πολιτιζμόν και μούζικα κύριε εις το βάρβαρον Λάτιο! 🙂
  (πως το λέει η διαφήμιση; «Αξία: ανεκτίμητη!)

 58. Λ said

  Χρόνια πολλά στο Δύτη.

  Στην Κύπρο τη Μυροφόρα τη λέγανε Φορού. Τώρα τη λέμε Μύρια ή Μυρούλλα.

 59. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  58: Που σημαίνει ότι στην Κύπρο συνηθίζεται αυτό το βαφτιστικό όνομα -γιατί στην Ελλάδα δεν το έχω ακούσει.

  49: Αφενός υπάρχει η ομοηχία του φόρου με τον φόρο του φόρου, και αφετέρου το θεωρώ πολύ δύσκολο να πείσω όλους εκείνους που λένε «το φόρουμ» στον ενικό να αλλάξουν. σε «το φόρο». Σαφώς ευκολότερο είναι να πείσω εκείνους που χρησιμοποιούν τον πληθυντικό «τα φόρα», που είναι λιγότεροι.

 60. Avonidas said

  #59. Αυτό που εγώ δεν καταλαβαίνω, όχι μόνο για το «φόρουμ» αλλά για κάθε παρόμοια λεξιλογική διένεξη, είναι: τι μας πειράζει να υπάρχουν 2,3,10 τύποι μιας λέξης; Λέει κάποιος «τα φόρουμ»; Ξεκάθαρο! Λέει «τα φόρα»; Επίσης ξεκάθαρο!

  Ε, σε καλό μας, φόρο θα πληρώσουμε δηλαδή για τις παραπανίσιες λέξεις; 😛

 61. Λ said

  Ναι συνηθίζεται αρκετά μπορώ να πω. Όχι βέβαια τόσο πολύ όσο το Μαρία, Νίκη, Ανδρούλα, Χρυστάλλα και τελευταία το Αναστασία και Αλεξάνδρα

 62. Tόβγαλε στα φόρα, το έχω ακούσει, το λέγανε θείες από την Πελοπόννησο.

  Ο φόρος του Κωνσταντίνου, στην Πόλη, το Τσμπερλί Τας.

 63. Λ said

  Το αλαλούμ θα γίνει αλαλά

 64. Ψέκκας said

  και το γιουσουρούμ θα γίνει γιουσουρά

 65. Λ said

  Και το Χαρτούμ αν δεν ήταν μόνον ένα θα ήταν Χαρτά, χα χα
  Εισηγούμαι να το κάνουμε φορούμι όπως το Μπατούμι και το Σουχούμι

 66. TAK said

  Νίκο, το ακλόνητο επιχείρημα της κατακλείδας όλα τα λεφτά!
  Δεν πιστεύω ότι τα φόρα είναι αγγλισμός, ενώ αγγλισμός θεωρώ ότι είναι σίγουρα το φόρουμςςς….Παλιότερα η λέξη δεν ήταν κοινόχρηστη, μάλλον στο ιδιόλεκτο συγκεκριμένων χώρων ανήκε: στη φιλολογία λ.χ. την ακούω εδώ και πολλές δεκαετίες, πολύ πριν την άνθιση των διάφορων διαδικτυακών φόρουμ που την έκαναν κοινόχρηστη τα τελευταία 15-20 χρόνια, με πληθυντικό φόρα όμως – φιλόλογοι άνθρωποι να μην ξέρουν πώς κλίνεται το φόρουμ; Ντροπή!… (Εδώ στον ίδιο επαγγελματικό χώρο λέμε για τα κατάπτυστα κόρπους των φωτοτυπιών που μοιράζονται στο φοιτητόκοσμο τα κόρπορα!…).
  Κοντολογίς, ο κανονικός τύπος στα ελληνικά θα ήταν το φόρο – τα φόρα. Όμως δεν το λέμε. Εφόσον θέλουμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και κρατάμε στα ελληνικά το φόρουμ, οι επιλογές με σειρά προτεραιότητας κατά τη γνώμη μου είναι:
  1. άκλιτο φόρουμ
  2. κλιτό (για να δείχνουμε ότι ξέρουμε λατινικά) φόρα – υπάρχει πάντα η κοινωνιογλωσσική διάσταση της γλώσσας που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται νομίζω… Αυτοί που το χρησιμοποιούν έτσι θέλουν κάτι να δείξουν, σωστά;
  3. αγγλικό φόρουμς (που δε μου αρέσει καθόλου, αλλά και κομπιούτερς λένε και θα λένε και ένα σωρό άλλους αγγλισμούς, οπότε τι να κάνουμε, το καταπίνουμε και αυτό…)

 67. Μανούσος said

  @60
  Συμφωνώ και επαυξάνω, μια χαρά μου φαίνονται τα φόρα, ει δ’ άλλως θα πρέπει να μιλάμε και για βίτιουμ αντί για βίτσια, όπερ βιτσιόζικο κάπως.
  Τα δε αλαλούμ και γιουσουρούμ ελέγχονται ως ήκιστα λατινότροπα….
  Νομίζω πάντως ότι το καλύτερο είναι σιγά σιγά να προσαρμόζονται στα ελληνικά τόσο στην φωνολογία όσο και στην κλίση τους όλα τα δάνεια, διότι η ακλισιά είναι σαν το κούτσουρο το απελέκητο που το βαφτίζουμε «στυλ ρουστίκ»…

 68. sarant said

  66: Τάσο τα είπες όλα. συμφωνώ απόλυτα εκτός από το αν είναι αγγλισμός. Θα είδες και σε άλλες συζητήσεις που το επιχείρημα είναι «αφού στα αγγλικά το λένε fora» . Όμως συμφωνώ για την κοινωνιογλωσσική διάσταση.

  47; Το ξέχασα πριν. Παλιότερα, συνήθιζαν όχι μόνο τα phenomena αλλά και τα problemata.

 69. sarant said

  67: Τι σχεση έχει το απολύτως εξελληνισμένο βίτσιο;

 70. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, την πρώτη στο εξωτερικό μετά τον σχηματισμό της αριστερής κυβέρνησης (θέλω να το ακούω, που έλεγε η διαφήμιση)»

  Θέλεις να το ακούς, κι εγώ θέλω, ωραίο ακούγεται, όμως καλό είναι να βλέπουμε και τι λέει και κάνει. Την προγραμματική δέσμευση (αν είχαν ευθιξία όσοι την έχουν επικαλεστεί αυτη την λέξη, θα είχαν αυτοκτονήσει) και αρχική μετεκλογική ρητορική, περι κουρέματος του χρέους όπως έγινε με την Γερμανία το 1953, την μόνη σωστή και βιώσιμη λύση, την αντικατέστησαν τα ομόλογα δύο ταχυτήτων, δηλαδή αναδιάρθωση με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Την επόμενη μέρα όμως δεν θα έχει μειωθεί το χρέος στο μισό όπως έγινε με την Γερμανία, αλλά θα είναι το ίδιο, 323 δις, τα οποία δεν θα πληρώσουμε άμεσα βέβαια, αλλά θα μεταφερθούν στις επόμενες γενιές, καταστρέφοντας και τις δικές τους ζωές όπως γίνεται με τις δικές μας, και το μόνο που θα αλλάξει ουσιαστικά, είναι τα ονόματα της λιτότητας του μνημονίου και της χρεοκοπίας, προφανώς με κάποια αλχημεία τύπου Swap (τι να κάνει ο Σημίτης της ισχυρής Ελλάδας άραγε;) και θα συνεχίσουμε να είμαστε υποχείρια των αγγλοσαξόνων τοκογλύφων και σκλάβοι του χρέους.
  Καλή η αριστερή κυβέρνηση, ακόμα καλύτερη αν είναι κι όλας, σύντομα θα φανεί, τα πρώτα δείγματα πάντως (αυτά χωρίς τις κάμερες) μάλλον απο την άλλη μεριά γέρνουν, ας περιμένουμε όμως την συμφωνία, κι ας ελπίσουμε οτι τα φόρα δεν θα πάρουν φόρα για να μας ρίξουν στην κατηφόρα.

 71. Πάνος με πεζά said

  Ό Τσίπρας είπε «I ‘m very optimist» και του προσάπτουν ότι δεν είπε «optimistic». Τα τρανσλατόρια δεν το βγάζουν για λάθος, οι μεταφραστές τι λένε; Είπε ότι είναι ιστιοπλοϊκή πιρόγα;

 72. Λ said

  Το χωριό της μάνας μου είναι η Γύψου και πήρε το όνομα της από τα μεγάλα αποθέματα γύψου που έχει.
  gypsum – ο γύψος, γυψώνω
  αυτό μου θυμίζει το cuprum – η Κύπρος

 73. Νέο Kid Στο Block said

  71. Λάθος (αν θέλουμε να είμαστε σωστοί αγγλοτσολιάδες). Θα πείς I am an optimist! ή Ι am very optimistic. To I am very optimist δεν το λέει εγγλέζος. Αλλά ο Τσιπραδόρ δεν είναι εγγλέζος. (είδαμε και τα εγγλέζικα του Αντωνάκη,που έχει σπουδάσει και στα χάρβαρντα…)

 74. Λ said

  Το αλαλούμ – αλαλά το είπα για πλάκα βέβαια.

 75. aerosol said

  Ωραία, να μην ντρέπομαι που λέω τα φόρουμ!
  Και στην Κεφαλλονιά ήταν παλιότερα σε χρήση ο φόρος/το φόρο (σύμφωνα με την ντοπιολαλιά που καταγράφεται στις Κεφαλλονίτικες Ιστορίες του Γερ. Σκιαδαρέση) με την έννοια της αγοράς, της πιάτσας.

  #70:
  Σωστή και βιώσιμη λύση δεν υπάρχει. Στην καλύτερη, κερδίζουμε χρόνο και ελαχιστοποιούμε τις συμφορές μας περιμένοντας να δούμε πού θα καταντήσει η Ευρώπη (και το παγκόσμιο σύστημα). Έτσι κι αλλιώς το χρέος δεν θεωρείται πραγματικά από κανέναν πως μπορεί να αποπληρωθεί: είναι το εργαλείο επιβολής ελέγχου στα κράτη και συσκότισης της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση (προς έκπληξή μου!) κινείται ανάλογα, χρησιμοποιεί όποιους ευφημισμούς χρειάζεται (όπως ακριβώς το είπε ο Βαρουφάκης) για να τους πιέσει να σπάσουν τον κύκλο ελέγχου και λιτότητας. Τα περί ομολόγων και μετακύλισης αποπληρωμής κάπου στο απώτερο και άγνωστο μέλλον είναι γνωστός ευφημισμός του «δανεικά κι αγύριστα». Και θα ακούσουμε και άλλα στη συνέχεια, εάν και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει το παιχνίδι «ναι, είμαστε ανοιχτοί σε όλα βρε παδιά, αλλά όχι να καταστραφούμε, αυτο δεν το κάνουμε». Δεν είναι αυτή η κωλοτούμπα που έλπιζε η Γερμανία (και φοβόμουν προσωπικά), είναι απλά κέρδος χρόνου όσο κατακάθεται η πληροφορία πως η Ελλάδα κάνει βούκινο το ότι το προϋπάρχον μονοπάτι ήταν παράλογο και καταστροφικό.
  Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον αλλά αυτή τη στιγμή πιστεύω πως τηρούμε ακριβώς το ευγενικό σπάσιμο νεύρων -σε συνδιασμό με ενημέρωση για το «παράλογο» που συμβαίνει- που οφείλουμε να τηρήσουμε. Το αν θα γίνει κωλοτούμπα ή όχι και πόσο μεγάλη θα φανεί στους επόμενους 2 μήνες μόλις αποφασίσει πόσο σκληρή στάση θα κρατήσει το Βερολίνο. Το οποίο ασφαλώς δεν θέλει ούτε να του πάρουν αμπάριζα οι «μπολσεβίκοι» τα σχέδια για την Ευρώπη, ούτε να πει στους ψηφοφόρους του πως τους δούλευε τόσα χρόνια με την προπαγάνδα για τα «κακά» γουρουνάκια.

 76. Νέο Kid Στο Block said

  Bλέπω ότι αυτό που προτείνει ο Βαρούφ (η Ελλάδα ) ουσιαστικά είναι κι αυτό που συμφέρει και τους Γερμανούς να γίνει. Τα χρέη άλλωστε δεν είναι για να αποπληρώνονται ,αλλά για να υπάρχουν… (όπως είπε σωστά ο Αεροζόλ). Το -όχι μάινορ- θέμα είναι όμως πως πρέπει οι δικοί μας να καταλάβουν ότι η «λύση» πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να φανεί ότι θα προέλθει από γερμανική πρωτοβουλία! (σιγά να μην αφήσουν οι γουρνοκέφαλοι (δηλαδή stubborn n proud!) τευτόνοι να «σώσει» την Ευρώπη ο Τσίπρας! . Aν ο Τσιπραδόρ συλλάβει αυτή την λεπτή απόχρωση ψυχισμού, και φανεί λιγότερο «πρωταγωνιστής»,θα έχει επιτυχία!

 77. Μαρία said

  66
  Τα πρωτοάκουσα γύρω στο ’85 απο δημοσιογράφο της Καθημερινής, που τον επικρίναμε τότε οτι είναι ψώνιο κλπ αλλά με το πες πες καθιερώθηκαν.

 78. sarant said

  75; Συμφωνώ και στα δύο.

 79. Πάνος με πεζά said

  Μια φορά κι έναν καιρό, είχα ένα λογιστή, υπερήλικα, που μου έφτιαχνε τα βιβλία δωρεάν, και για να περνάει η ώρα του.
  Κάτι προέκυψε όμως, κάποιο μικρολαθάκι, Κι έτσι ένα πρωί σηκωθήκαμε να πάμε στην Εφορία. Αυτός από Χαλάνδρι, εγώ από Ραφήνα.
  Ψάρακας τότε, είχα δεν είχα υποβάλει μια-δυο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (να σκεφτείτε, μιλάω για την εποχή που το έντυπο του ΦΠΑ ήταν μικρόστενόμακρο,σαν λαχείο).

  – Έλα μαζί (μου λέει), αλλά εσύ δε θα πεις τίποτα.

  Μπήκαμε, βγήκαμε, είδαμε διάφορους, τον άκουγα να λέει «μα και πότε να προλάβει ο φορολογούμενος να ενημερωθεί», και στο τέλος βγαίνουμε έξω. Ούτε είχα καταλάβει τι είχε γίνει, κι έτσι τον ρωτάω :
  – Κερδίσαμε τίποτα, κυρ-Σπύρο;
  – Βεβαίως κερδίσαμε, μου λέει. Ότι δεν πληρώσαμε σήμερα ! Λίγο το έχεις; (ο σ’χωρεμένος ήταν και διάσημος τσιγγούνης).

  Φύγαμε, ούτε κατάλαβα αν μου είχαν βγάλει κάποιο πρόστιμο, ούτε κατάλαβα αν το πλήρωσα στη συνέχεια, κι έτσι από όλη την ιστορία το μόνο που θυμάμαι
  «Κερδίσαμε ότι δεν πληρώσαμε σήμερα !»

  Λίγο τό’χεις;

 80. Νέο Kid Στο Block said

  Νομίζω ότι ο Τσιπραδόρ (ο Βαρούφ είναι αγγλοαμερικανάκι και δεν ξέρει το μενταλιτέτ των Γερμανών) έχει ανθρώπους γύρω του, γνώστες της γερμανικής μενταλιτέτ. Ξέρω γω τον Μηλιό; Θα είναι κι άλλοι υποθέτω. Να πασάρει εντέχνως τη «λύση» στους στουρ δεν είναι εύκολο, αλλά είναι η μόνη οδός.

 81. Avonidas said

  #75. Μια απορία που έχω εδώ και καιρό:

  Γίνεται μεγάλη φασαρία, από την πρώτη κιόλας μέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο, για το χρέος, για το κούρεμα του χρέους, για το αν θα διαγραφεί το χρέος. Κι ακούγεται, πρώτα και κύρια από τη μεριά του ΚΚΕ, ότι πρέπει να αρνηθούμε μονομερώς το χρέος, ότι «ο λαός δεν τους χρωστάει ούτε δεκάρα», ότι η «πλουτοκρατία» μπλα αυτό και μπλα εκείνο…

  Η απορία μου είναι: μας νοιάζει; Εννοώ, μας νοιάζει αν το χρέος αυξάνεται ή μειώνεται ή διαγράφεται, εφόσον σε ότι αφορά τα λεφτά που μπαινοβγαίνουν στις τσέπες μας ΔΕΝ το πληρώνουμε;

  Λέγεται συχνά ότι οι δόσεις του δανείου που παίρνουμε είναι απλά λογιστικά τερτίπια, ότι δεν βγήκαν από καμιά τσέπη κανενός ευρωπαίου φορολογούμενου (υποτίθεται ότι ΘΑ βγουν, αν τυχόν και μπατάρει η οικονομία μας, οπότε οι εγγυήτριες χώρες/οργανισμοί θα πρέπει να πληρώσουν, αλλά αυτό είναι για το μέλλον). Σωστό είναι αυτό. Όμως, και οι δικές μας αποπληρωμές είναι στο ίδιο στυλ, νούμερα στο χαρτί και λογιστικά τερτίπια. Το μόνο πραγματικό έξοδο, αυτό που μας καίει, είναι τα μέτρα λιτότητας (αυτό που εμείς λέμε «μνημόνια», σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη που το λέει με το όνομά του) που υποτίθεται είναι η προϋπόθεση για να κινηθεί όλο αυτό το λογιστικό χρήμα. Και φυσικά, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μας.

  Αν, με κάποιο τρόπο και κάποια συμφωνία, τα αναιρέσει όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μας ενδιαφέρει τι κάνει το χρέος στα κιτάπια; Θα μου πει κάποιος, ναι, αλλά δένουμε τη χώρα σε πολιτικές που θα διαμορφώνονται σε ξένα κέντρα, για δεκαετίες, κι αυτά τα κιτάπια μια μέρα μπορεί να γυρίσουν να μας στοιχειώσουν, όπως έγινε άλλωστε το ’10. Στο οποίο απαντώ, τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα. Σήμερα, δεν είμαστε αρκετά ισχυροί για να χαράξουμε ανεξάρτητη πορεία, αλλιώς το «έξω από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ευρώ» θα ήταν βιώσιμη πολιτική και ίσως την ενέκριναν οι ψηφοφόροι. Αν, με χρόνια και καιρούς, αποκτήσουμε την απαραίτητη ισχύ, ΤΟΤΕ πια θα είναι το ίδιο εύκολο να αγνοήσουμε το χρέος που θα γράφουν τα κιτάπια όσο θα ήταν οποιαδήποτε στιγμή.

 82. Theo said

  Παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση όλοι (και οι 18) βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 2012 με τη Χ.Α.
  http://www.kathimerini.gr/802238/article/epikairothta/ellada/voyleyma—katapelths-kata-ths-xryshs-ayghs

 83. Νέο Kid Στο Block said

  E ναι ρε Αβονίδα, έτσι είναι! So simple. Τα Οικονομικά, η Κβαντομηχανική και η Σχετικότητα είναι απλά πράματα. ΔΕΝ είναι Engineering που θέλει μυαλό και διαίσθηση («Γκεφύλ» αουφ ντόϋτς.) Tα «δάνεια τσ Αγγλίας» τάχεις ακουστά;
  Το «χρέος» είναι αντιστρόφως ανάλογο της Ισχύος. Ένας νόμος , μία Θεωρία «των πάντων». 😉
  (μη κοιτάς που όσοι ασχολούνται σε «βάθος» με τα οικονομικά λένε ότι η Αμερική ας πούμε είναι «χρεοκοπημένη»…το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;)

 84. Avonidas said

  #83. Ναι, ρε Kid, αλλά τότε προβάλλει αμείλικτο το άλλο ερώτημα: αν η λύση ήταν όντως τόσο απλή, γιατί έπρεπε να έρθει ο Τσίπρας για να την εφαρμόσει; Γιατί δεν την έβαλαν μπρος τα άλλα τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;

  Διότι, βέβαια, δεν πρόκειται να πιστέψω ότι ο Τσίπρας είναι ο χαρισματικός ηγέτης που θα χορέψει στο ταψί Γερμανία και ΕΕ. Βεβαίως, οι άλλοι, για να δεχτούν να στείλουν τη δημοτικότητά τους στα Τάρταρα, γύρευε τι ανταλλάγματα εξασφάλισαν για την πάρτη τους. Είναι όμως λογικό να πιστέψουμε ότι βρέθηκε ο… αδιάφθορος που θα κυβερνήσει τη χώρα για την ψυχή της μάνας του; Εδώ σε θέλω κάβουρα :-/

 85. Νέο Kid Στο Block said

  84. Kονόμησαν χοντρά βρε συ Άβο! Tι νομίζεις ; το μισθό περιμένουν οι Στουρναραίοι αυτής της πλάσης; Η ανακατωσούρα και η ένταση παράγει το χρήμα που περισσεύει για τα λαμόγια. Όχι η ειρήνη.
  (φαίνεται ότι δεν παρακολουθείς ποδόσφαιρο… don’t take it personally! κανείς δεν είναι τέλειος… 😆 )

 86. Spiridione said

  Τα τοπωνύμια Φόρος με την έννοια του δασμού λογικά δεν θα είναι από την εποχή πριν την απελευθέρωση. Δεν νομίζω να χρησιμοποιούσαν τότε τη λέξη με αυτή την έννοια. Πράγματι, τα διαπύλια τέλη καθιερώθηκαν από τον Όθωνα ( καταργήθηκαν το 1948), και από κει προέκυψαν πολλά τοπωνύμια σε όλη την Ελλάδα.
  http://anolehonia.blogspot.gr/2014/02/blog-post_25.html
  Στις Βενετοκρατούμενες περιοχές υπάρχουν πολλά τοπωνύμια Φόρος με την σημασία της πλατείας, και όχι μόνο σε πόλεις και αλλά και σε χωριά ακόμα. Στη Ζάκυνθο υπάρχει και στενόφορος και πλατύφορος.

 87. Spiridione said

  Να προσθέσω και τα μορατόρια που ακούγονται κατά καιρούς.

 88. marulaki said

  Και Παναγία στο Φόρο στο Μεϊντάνι Ηρακλείου Κρήτης, ή Μαντονίνα ή Αραστάς. Η περιοχή λέγεται Αραστάς ακόμα και σήμερα.

  http://www.clab.edc.uoc.gr/seminar/xandakas/Panagia%20Foru%20i%20Madonina.htm
  http://www.patris.gr/articles/231846#.VNJKji7dWSo
  http://www.kritipoliskaihoria.gr/2011/09/blog-post_02.html

  Ένα από τα πολλά ‘εγκλήματα’ για εκκλησίες που γκρεμίστηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου ως αμφίβολα ανταλλάξιμες ιδιοκτησίες.

 89. Ντίνα said

  Είναι γλωσσικό ευτύχημα το ότι στα Ελληνικά ο πλυθηντικός της λέξης φόρουμ μοιάζει με την λέξη φόρα (ταχύτητα), αλλά και με την φόρα (δημόσια έκθεση)

  Ετσι μπορούμε να ομοιοκαταλήξουμε όμορφα:
  Εμπρός με φόρα στα φόρα να τα βγάλουμε όλα στην φόρα.

  Αργησα σήμερα, γιατί είχα πολλή δουλειά.
  Αλλά πολυ δουλειά έχει και ο Γίανης και ο Αλέξης μας.
  Εχω την εντύπωση πως είναι πολύ κουραστικό το πήγαινέλα με το αεροπλάνο.

  Μου θυμίζει τα συνεχή ταξίδια που έκανα Θεσσαλονίκη – Αθήνα και αντίθετα, έχοντας ένα ιερό κατά την άποψή μου σκοπό.
  Να αλλάξω τον κακό όπως πίστευα χαρακτήρα ενός αμόρε μου.
  Μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά όπως κατάλαβα, δυστυχώς αρκετά αργότερα, έπρεπε νά αλλάξω πρώτα εγώ.

  Λάμπρο, (https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/03/elpida/#comment-269824)
  σε ευχαριστώ για τις εκ καρδίας παροτρύνσεις σου.

  Γελαστό κουνουπίδι (https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/03/elpida/#comment-269849)
  Τους Χαιρετισμούς μου στο Τορόντο.

 90. marulaki said

  Άσχετο αλλά μια που σας βρήκα όλους μαζεμένους (τώρα που βρήκαμε παπά):

  Ο Ντάισελμπλουμ έτσι προφέρεται ή είναι αγγλικούρα; Γιατί όταν βλεπω το όνομά του γραμμένο μου έρχεται γερμανοπρεπώς Ντίσελμπλοεμ ή κάτι τέτοιο;

 91. Ντίνα said

  Δεν ξέρω αν ο πληθυντικός μου ήταν σωστός, αλλά για να το βελτιώσω λιγο:
  Εμπρός με φόρα στα φόρα να τα βγάλουμε όλα στην φόρα να περάσουμε και αυτη΄την ανηφόρα.
  Καλό;;
  Δεν ξέρω αν πρόλαβα

 92. Κι αφού σας υπενθυμίσω το άζμα της λαίδης Άντζελας «Τώρα, τώρα, τώρα, τώρα, θα τα βγάλ’ όλα στα fora!», έρχομαι να διαμαρτυρηθώ πως οι Βαρουφίτσες το παράκαναν!

 93. Νέο Kid Στο Block said

  Παιδιά είναι απίστευτο κι όμως ζεί! Ο Ολάντ ζεί!! Toν είδα σε φωτό και βίντεο με τον Τσίπρα. Δεν μπορεί να είναι μοντάζ.
  Πολύ χάρηκα! Νόμιζα ότι είχε πεθάνει άμα τη εκλογή του ο καημένος…

 94. Pedis said

  52 – (45 -46) «τα αρχαία ελληνικά στο εξωτερικό δεν τα μαθαίνουν με την Ερασμιακή προφορά?» Ομιλέις ορτώς. Σιγά μην έχει ιδέα ο Ρέντσι από αρχαία ελληνικά (κι από γνώτι σεαουτόννν) αλλά και τα ιταλικά του ψιλοχάλια είναι, του μάπα. Στα σλόγκαν, όμως, τα πάει καλά, αλλά αυτά του τα σφυρίζουν άλλοι, και δεν τους πληρώνει κιόλας http://www.liberoquotidiano.it/news/personaggi/11742850/Renzi–la-gost-writer-se.html .

  Όσο για τ’ αγγλικά του, άστα να πάνε. Κάτι τέτοιους θα βλέπει και ο δικός μας και δεν θα κομπλεξάρεται.

 95. Το φόρουμ, του φόρι, τα φόρα και των φορόρουμ. Απλά πράγματα.

  58 Ευχαριστώ, Λ! 🙂

 96. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  93: Και ζει, και αλλάζει συμβίες σαν τα πουκάμισα.

  91: Και φόρα τα μαύρα φόρα τα, έλεγε ένα του Μάρκου.

  90: Έτσι προφέρεται. το ij = άι, το oem = ουμ.

  86: Έτσι.

 97. Νέο Kid Στο Block said

  94. 😆 😆 nawis detaim of LandS! (γεια σου LandSy boy! 🙂 )
  (ma ke katso ingleze parla kuesto Tsiprrras? Mama mia!)

 98. gryphon said

  80
  Tωρα που ειπες οδος και πανω που αναζωπυρωθηκαν οι συζητησεις για το χρεος του γερμανους και ολ’αυτα.
  Ποιος ηταν αυτος δεν θυμαμαι που ειχε πει το «δεν υπαρχει βασιλικη οδος για την Γεωμετρια.
  Ε το ιδιο ισχυει και σε αυτο το αιωνιο θεμα του πως θα ξεφυγουμε απο του δανειστες τους γερμανους κλπ.
  Δρν γινεται με μπλοφες με κολπα με τιποτε απ’αυτα που λεει ο Βαρουφακης οσο καλες προθεσεις και αν εχει.
  Ολα θα μπορουσαν να γινουν με εναν αλλο λαο.Αλλης νοοτροπιας.
  Που θα ηταν ας πουμε καποιος νεφροπαθης εξαρτωμενος απο ενα μηχανημα και θα ερχοταν ο καθε Γεωργιαδης ο καθε Μπαμπης και θα του ελεγαν αν φυγουμε απο το μνημονιο και αν δεν πξρωσουμε τους τοκους δεν θα μποτουμε να πληρωσουμε για να εχεςι το μηχανημα που σε κρατα στην ζωη και αυτος θα ελεγε στ αρ…ια μου ας πεθανω και θα τραβουσε μονος του το καλωδιο απο την πριζα.
  Αν οι περισσοτεροι ανθρωποι ηταν ετσι ουτε οι γερμανοι ουτε κανενας δεν θα μπορουσε να μας εκβιασει.
  Αλλα το ξερουμε ολοι ο κοσμος δεν ειναι ετσι.
  Οταν ο αλλος θα ψηφιζε και τον διαβολο για να ξαναγινει σχολικος «φυλακας» (και κακα τα ψεμματα ολοι σχεδον θα θελανε να ειναι) δεν υπαρχει ελπιδα να ξεφυγεις απο τους δανειστες και τους ορους που σου επιβαλλουν. Για οσους δεν ξερουν σχολικος φυλακας κανει τo ιδιο πραγμα που κανει καποιος που χτενιζει καταιφια η φυσαει κουραμπιεςδες που λεει και το ανεκδοτο.Κοινως κολοβαραει και πληρωνεται απο το κρατος γιάυτο.

 99. Μαρία said

 100. leonicos said

  Ωραίο άρθρο και λεξικολογικό, αν και δεν προσθέτει ιδιαίτερα. Έχει δίκιο ίσως και στα περί των ‘φόρα’ του κ. Τσίπρα, αλλά δεν μ’ ενοχλεί τόσο που να τον μαλώσω.

  Ας κάνει σωστά τη δουλειά του και ας λέει τα φόρουμ φόρα. Έχει τόσο κακά να διορθώσει, έστω ό,τι μπορεί, που αυτό είναι ασήμαντο.
  Του το χαρίζω. Άλλωστε ρήτορας δεινός δεν είναι. Χαρισματικός (=ψευδοεντυπωσιακός) ηγέτης δεν είναι. Ξώφαρτσος (εκ διαμαρτυρίας) είναι. Αλλ’ αυτό μπορεί να του δώσει μια ταπεινότητα που να κάνει καλό στον τόπο.

 101. aerosol said

  #81:
  Στην ουσία έχεις δίκιο πως το ίδιο το χρέος δεν λέει πολλά. Όμως εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις και το γενικότερο κλίμα της εποχής το αν και τι θα λέει. Αν είσαι στο 1860 έρχεται το ναυτικό της Αγγλίας και σου κάνει αποκλεισμό φέρνοντας πείνα. Αν είσαι στη τωρινή Ευρώπη προσπαθείς να βγεις από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, να μειώσεις την λιτότητα και να χώσεις το χρέος στα κιτάπια -απ’ όπου δεν θα συμφέρει κανέναν να το ανασκαλίσει. Κανείς δεν θα σου φέρει τα στρατά (αν και κάποιοι δεν αποκλείουν να μπορέσει να σου φτιάξει κάποιο «θερμό επεισόδιο» αν το θελήσει πολύ). Αν είσαι πιόνι της νεοφιλελεύθερης ελίτ που κουμαντάρει την Ευρώπη πείθεις ολόκληρους λαούς με παπαρο-ηθικολογίες και επιμένεις πως Δεν Υπάρχει Εναλλακτική Λύση (Tina: There is no alternative) παρά η κυρίαρχη(=υπεύθυνη/σοβαρή/μαζεμένη/βάλτε πλάτη/απελευθερώστε το επάγγελμα των ταξιτζήδων να σωθούμε).
  Δεν νομίζω πως υπάρχει γνώστης οικονομικών που να πίστεψε (1) πως η Ελλάδα δεν χρεωκόπησε το 2009-2010 και (2) πως κάνοντας «μεταρρυθμίσεις» και «σφιχτή οικονομία» τέτοια χρέη αποπληρώνονται ποτέ. Αυτά ήταν για να ψαρώσουν τα πλήθη -και πέτυχαν τον σκοπό τους.
  Δεν είναι μηχανή που δουλεύει με έναν ξεκάθαρο και συγκεκριμένο τρόπο που απαιτεί μόνο «καλούς διαχειριστές» όπως μας μάθαιναν από 1993 και δώθε: είναι μια σειρά πολιτικών αποφάσεων που σχετίζονται με το ποιοί και πώς θα έχουν τον έλεγχο, την ισχύ και το χρήμα.
  Οπότε, αν παίξουμε καλά το παιχνίδι και αν έχουμε και λίγη τύχη μπορεί όντως στο τέλος να μην μας νοιάζει το χρέος. Αλλά τα τελευταία χρόνια χάσαμε/παραδώσαμε πολλά ατού -κι αυτό έγινε ηθελημένα και σχεδιασμένα. Άλλες πιθανότητες θα είχε μια αριστερή οπτική το 2012 και άλλες τώρα.
  Ό,τι και να ειπωθεί για το θεαθήναι, η Γερμανία δεν νοιάζεται για ελέγχους και μεταρρυθμίσεις, νοιάζεται για δήλωση υποταγής στο παρόν δόγμα -και στις λεπτομέρειες θα έδιναν κάποια ψίχουλα. Αυτό μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν το έδωσε και κάνει παιχνίδι. Ομολογώ πως έλπιζα αλλά δεν του το είχα του Τσίπρα! Δεν πίστευα καν πως θα επέλεγε Βαρουφάκη, δηλαδή κάποιον που μιλά με ανοιχτά χαρτιά εδώ και χρόνια για το πώς θα ήθελε να κινηθούμε στας Ευρώπας.

 102. Μαρία said

  Η ανταλλαγή χρέους, διηνεκές ομόλογο έναντι των διακρατούμενων ομολόγων της ΕΚΤ (ύψους περίπου 27 δισ. ευρώ), ενώ βρίσκεται εντός της προηγούμενης σωστής λογικής, φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει περισσότερες ενστάσεις, για να μην πω δυσκολίες, δεδομένου ότι ο αντισυμβαλλόμενος φορέας, εν προκειμένω η ΕΚΤ, όχι τόσο λόγω του καταστατικού της όσο κυρίως διότι μια τέτοια ενέργεια θα σηματοδοτήσει στροφή 180ο μοιρών στην ακολουθούμενη μέχρι τώρα πολιτική της. Αν στη θέση της βρισκόταν η FED ή η Τράπεζα της Αγγλίας, η λύση αυτή θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί. http://www.avgi.gr/article/5282060/oi-protaseis-gia-tin-apomeiosi-tou-ellinikou-dimosiou-xreous

 103. Λ said

  Μία γρήγορη ματιά στο ρωσόφωνο διαδίκτυο λέει ότι υπάρχει σταθμός του μετρό στην Κοπεγχάγη που λέγεται φόρουμ καθώς και σινεμά στη Μόσχα με το ίδιο όνομα από το 1914. Στη Ρωσία υπήρξε και συγκρότημα Φόρουμ τη 10ετία του 70.
  Στα ρωσικά το φόρουμ κλίνεται κανονικά σα ρωσική λέξη.

 104. aerosol said

  «μια τέτοια ενέργεια θα σηματοδοτήσει στροφή 180ο μοιρών στην ακολουθούμενη μέχρι τώρα πολιτική της»
  Ακριβώς αυτό είναι το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την υπόθεση της κρίσης. Και πίσω από την πολιτική (με την μια έννοια της πρακτικής στάσης) υπάρχουν αιτίες και υπάρχει και πολιτική (με την άλλη έννοια, η Πολιτική ας πούμε).

 105. a said

  100
  λεωνικε οταν σε γνωριζει κανεις δεν μπορει να καταλαβει τι κρυβεις μετα την σημερινη γνωριμια μας γκουγκλισα το ονομα σου και εκτος απο την διατριβη σου καταλαβα οτι η θεια προνοια σε εστειλε στο γραφειο μου
  ο ιατρος και λογοτεχνης λεωνικος

 106. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Φτάνοντας στο σχ.99, μου κόπηκε η φόρα. Μαρία δεν μπορεί να είναι του Κώστα Γαβρά

 107. Μαρία said

  106
  Είναι αυτών που τον προωθούν για ΠτΔ 🙂

 108. Μαρία said

  Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας, Γιάννη Βαρουφάκη με Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Βερολίνο -σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters- στέλνει τελεσίγραφο αδιαλλαξίας στην Αθήνα. http://www.efsyn.gr/arthro/aney-oron-ypohorisi-tis-elladas-epidiokei-i-germania

 109. "Ετεροδημότισσα" said

  Μαρία σου την έχω στήσει να σε διορθώσω χιχι
  ΓιάΝης λέγεται ο Βαρουφάκης, Γιάνης με ένα ν. και για να μην το παίζω έξυπνη σε σένα που είσαι το ινδαλμά μου, κι εγώ από αυτό το άρθρο το πρόσεξα !
  http://www.tokoulouri.com/politics/giais_varoufakis/

 110. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  107.Τόσο ανενδοίαστα με φωτό κιόλας! Μόνο για τον παστίτσιο σου λέει τα ανακλαστικά.Ποιον έχουμε υπέύθυνο στα διαδικτυακά πλήκτρα τώρα; Να ενημερωθεί κι ο Γαβράς…

  Της Μαρίας αυθόρμητα , την κούρασή μου μέσα 🙂
  Στα μέντιουμ, όπως στα φόρουμ

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  75 – Σωστή και βιώσιμη λύση υπάρχει, ολική διαγραφή απεχθούς χρέους, απαίτηση πολεμικών αποζημιώσεων και πληρωμή του κατοχικού δανείου απο την Γερμανία, αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους μέσω εφικτών πλεονασμάτων, κι όχι των ανέφτικων και δολοφονικών 4,5% συν μερικών ακόμα ενεργειών σε συνεργασία με τους «εταίρους» μας, που χρειάζεται πολύς χώρος για να τις αναλύσουμε. Το πρόβλημα, είναι οτι για να τα απαιτήσουμε ΔΙΚΑΙΩΣ αυτά, χρειαζόμαστε ισχύ και ανεξαρτησία, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν έχουμε, οπότε ό,τι και να λέμε, είναι δικές μας προσδοκίες και τίποτε άλλο.
  Απο κεί και πέρα, η πραγματικότητα λέει πως είμαστε αποικία των ΗΠΑ και ιδιοκτησία της Γερνανίας, που με τη σειρά της είναι κατεχόμενη απο τις ΗΠΑ (όπως και η Ιαπωνία). Οι ΗΠΑ έχουν χρεοκοπήσει απο το 2007, αλλά το χρέος της είναι στο νόμισμά της, και ως η μόνη με χαώδη διαφορά στρατιωτική υπερδύναμη στον πλανήτη, επιβάλλει τον νόμο της σε όλο τον κόσμο, ελέγχοντας οικονομικά κατά το δοκούν, όλες τις χώρες με τις εταιρείες αξιολόγησης. Ο βασικός της στόχος, είναι ο γ΄π.π που θα ενσωματώσει την βαθιά της ύφεση, και θα την καταστήσει και πάλι την μοναδική ισχυρή οικονομία, απέναντι στους κατεστραμμένους αντιπάλους της και τους συμάχους της, όπως μετά τον β΄π.π. Είναι τυχαίο λές, που αμέσως μετά την συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας και Ε.Ε, (που δεν είχαν προσκληθεί οι ΗΠΑ) για εκτόνωση της έντασης, άρχισαν ξαφνικά να πυροβολούν στο πλήθος των συγκεντρωμένων οι ελεύθεροι (δολοφόνοι) σκοπευτές; Απο τότε έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που πλήτουν κατά κύριο λόγο την Ε.Ε και ειδικά την Γερμανία, που το 2013 είχε εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία 75 δις ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ μένουν αλώβητες μια κι έχουν ελάχιστες εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία.
  Δεδομένου οτι εμείς είμαστε ανύπαρκτοι, και ο Τσίπρας μετά την επίσκεψη στο Τέξας πήρε ουσιαστικά το χρίσμα (σιγά να μην ανέβαινε αριστερή κυβέρνηση χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ) συν του οτι ο Βαρουφάκης, δεν θα μπορούσε μόνος του χωρίς έξωθεν στήριξη να κάνει οποιαδήποτε οικονομική πολιτική, πόσο μάλλον να επιβάλλει τις θέσεις του, είναι φανερό οτι ακολουθούν την αμερικανική γραμμή, (ο Κρούγκμαν έχει ξεσαλώσει υπέρ της πρότασης Βαρουφάκη με τα ομόλογα) που είναι αντίθετη απο την γερμανική, (ευρωπαϊκή δεν υπάρχει) θα δούμε που θα καταλήξει. Το σίγουρο είναι οτι τα παλληκαράκια μας, είναι απλά αναλώσιμα πιονάκια στην οικονομική σκακιέρα, και καλό είναι να μη τρέφουμε φρούδες ελπίδες για τις δυνατότητές τους. Μη ξεχνάμε τους προηγούμενους τα τελευταία δέκα χρόνια, πόσες ελπίδες πρόδωσαν τελικά, και χάθηκαν απο το προσκήνιο με συνοπτικές διαδικασίες, μόνο που εμείς ματώνουμε.
  Πάντως η Γερμανία και η Ε.Κ.Τ δείχνουν τις προθέσεις τους στον Βαρουφάκη, να δούμε τι θα κάνει, (μάλλον τι θα του πεί να κάνει η Αμερική).

  http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1300471/mploko-ekt-sta-shedia-varoyfakh.html

  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1300752/ohi-se-ola-apo-thn-germanikh-kyvernhsh.html

 112. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λάμπρε σκιώδη Υποικ
  >>τα παλληκαράκια μας,είναι απλά αναλώσιμα πιονάκια
  χρειαζόταν αυτό;

 113. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  112 συμπλήρωση
  χρειαζόταν αυτό, ‘οταν ένας, έστω βλάκας κατά τη γνώμη σου,χρεωμένος κόσμος, κρέμεται από τα νεότερα;

 114. Πάνος με πεζά said

  @ 109 : Ο Βαρουφάκης λέγεται Γιάννης. Και γράφεται Γιάνης από τον εαυτό του κι από όποιον άλλο γουστάρει να τον ακολουθήσει σ’ αυτό το ψώνιο. Αλλά το πώς λέγεται, δεν αλλάζει !

  Πάμε και στα χρέη : τα μόνα χρέη που είναι τιμής και πληρώνονται, είναι αυτά από τα χαρτιά. Άρα, ας στρώσουνε κανα πόκερ, και βλέπουμε, μπορεί και να κερδίσουμε !

 115. Spiridione said

  1. Εκτός από τη θεία σου (να πω την αλήθεια εγώ δεν το έχω ακούσει, θα το έλεγαν οι παλιότεροι), από μια πρόχειρη έρευνα στα γουγλοβιβλία βλέπω ότι όλοι οι προπολεμικοί συγγραφείς, και όχι μόνο, έλεγαν βγήκε στα φόρα. Από Καραγάτση, Βενέζη, Θεοτοκά μέχρι Λουντέμη, Κοδράτο, Πικρό, Τσίρκα κλπ. Ο Ηπίτης (1909) το έχει μόνο επιρρ. δημ. και φρ. βγαίνω φόρα. Άρα λογικά θα ήταν αρχικά επιρρ. βγαίνω φόρα, μετά στον μεσοπόλεμο θα έγινε βγαίνω στα φόρα και αργότερα επικράτησε το βγαίνω στη φόρα.
  https://books.google.gr/books?id=ltMiAwAAQBAJ&pg=PA634&dq=%22+%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B1%22+%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD&hl=el&sa=X&ei=23rSVOC2Ks3savrvgegF&ved=0CCAQ6AEwAA#v=onepage&q=%22%20%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B1%22%20%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD&f=false
  Ο Ηπ. το έχει και επιφων. φόρα σπαθιά, και στο θέατρο. Και ο Καρκαβίτσας έχει ναυτ. επιφων. όπως φόρα πανιά και φόρα το πρυμιό ποντίλι.
  http://el.wikisource.org/wiki/%CE%97_%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1
  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/andreas_karkabitsas/diaboloi_sto_gialo.htm
  Από αυτά τα επιφωνήματα μάς έμεινε σήμερα το φόρα παρτίδα. Α υπάρχει και το φάτσα φόρα, αλλά πιο σπάνιο.
  Πρμπτ. Νικοκύρη στο σάιτ σου που πήγα να μπω για τον Καρκαβίτσα λέει ότι το ντομέιν νέιμ έχει λήξει.

 116. Theo said

  Χρόνια πολλά και με πολλές καταδύσεις, Δύτη 🙂

 117. Ευχαριστώ! 🙂

 118. Cornu Ammonis, τα μεταξωτά βρακιά θ3λουν ως γνωστόν και επιδέξια … οπίσθια. Η αγγλική γραμματική μπορεί να απαριθμεί πάμπολλες λέξεις με ξενότροπους πληθυντικούς, forum/fora, vertex/vertices, stoma/stomata (τα στόματα των φύλλων) κλπ., όταν όμως μπαίνουν πραγματικά σε κοινή χρήση, η ομιλουμένη γλώσσα τα εξομαλύνει, είτε ευθυγραμμίζοντάς τα με το κανονικό κλιτικό παράδειγμα (ποιος τολμά σήμερα να χαρακτηρίσει λάθος τον πληθυντικό formulas;), είτε αυτονομώντας του πληθυντικό (data, media…) Θα έλεγα οτι το να ξέρει και όντως να χρησιμοποιεί σωστά ο φυσικός ομιλητής της αγγλικής τους τύπους alumnus/alumna/alumni/alumnae είναι εξίσου σπάνιο με το να ξέρει και όντως να χρησιμοποιεί σωστά ο φυσικός ομιλητής της ελληνικής τους τύπους του ρήματος «παράγω» 🙂

 119. Ντίνα said

  Τελικά προτιμώ τα φόρουμ αντί τα φόρα.

  Αλλά θα σας πω και το πρόβλημά μου.

  Λόγω χαρακτήρα ίσως, δυσκολεύομαι να αποφασίσω.

  Οπως ας πούμε, αν θα μαγειρέψω μακαρόνια ή μπιφτέκια.
  Ετσι λοιπόν, ενώ με συγκινεί η θλιμένη τοποθέτηση του
  @ 98 που βλέπει σκοτεινο το μελλον επειδή ‘τέτοιοι είμαστε’
  με συναρπάζουν οι ήρωες με ανεμίζοντες μανδύες όπως τους παρουσιάζει ο
  @ 101 που εν περιλήψει λέει πως με λιγη τυχη στο μέλλον δεν θα μας νοιαζει το χρεος,
  αλλά βρίσκω όμως ενδιαφέρουσα και την συνωμοτική θεωρία του
  @ 111 που υποστηρίζει ότι το μελλον της διαπραγματευσης είναι νεφελώδες λόγω παρεμβολής της Αμερικης

  Ειμαι σε σκέψη

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  113 – Ναι δεν χρειαζόταν, αλλά όταν απο την μεταπολίτευση και μετά, που άρχισα δειλά δειλά να αντιλαμβάνομαι τα πολιτικά πράγματα, βλέπω να επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο μοτίβο απο τους συμπατριώτες μου, ΕΛΠΙΔΑ, ENΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, χωρίς να αλλάζουν στο παραμικρό τον τρόπο κρίσης τους, τι να γράψω; Το χειρότερο ξέρεις ποιό είναι; οτι όλοι οι λαοί έτσι συμπεριφέρονται, κι ενώ γνωρίζεις φαντάζομαι, οτι δεν θεωρώ ατομικά κανένα άνθρωπο βλάκα (πλην των αποδεδειγμένων βλακών) αυτή την συλλογική συμπεριφορά πώς θα την ονόμαζες εσύ; Πώς είναι δυνατόν κάποιος που επαναλαμβάνει το ίδιο πείραμα, να περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα; Το 1929 έγινε το γνωστό κράχ με τις γνωστές συνέπειες για όλο τον κόσμο, πλήν πλουσίων, 85 χρόνια μετά τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα, αλλά ο κόσμος ζεί στον κόσμο του (ίσως πάλι να ζώ εγώ στον δικό μου, θα δείξει) μη μπορώντας να αντιληφθεί το τεράστιο μέγεθος της παγκόσμιας οικονομικής φούσκας, που έχει δημιουργηθεί μέσω την παραγώγων και της μόχλευσης. Όλο αυτό το πανηγύρι έχει στηθεί, γιατί δεν υπάρχουν τόσα χρήματα στον κόσμο που να μπορούν να καλύψουν αυτό το τεράστιο άνοιγμα, που κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό του μέγεθος, μια και οι τράπεζες, δεν είναι υποχρεωμένες να βάζουν στον ισολογισμό τους την ακριβή έκθεσή τους στα παράγωγα, και προσπαθούν να αποφύγουν τις ανεξέλεγκτες συνέπειες απο το σκάσιμο της φούσκας που περιμένουν να γίνει. Υπολογίζεται οτι το παγκόσμιο άνοιγμα στα παράγωγα είναι μεταξύ 700 τρις και 1,5 τετράκις, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι περίπου 70 τρις δολάρια, καταλαβαίνεις; Κι ο κοσμάκης περιμένει απο τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη να τον βγάλουν απο το αδιέξοδο, κατηγορώντας ταυτόχρονα οι διάφορες εργατικές ομάδες η μία την άλλη, για σπατάλη και συνευθύνη στην χρεοκοπία της χώρας. Εδώ ο Gryphon λέει οτι φταίνε οι σχολικοί τροχονόμοι, άλλοι αλλού λένε τα ίδια και χειρότερα, πώς να τις χαρακτηρήσω αυτές τις ελπίδες και απόψεις;
  Δεν είμαι σκιώδης υπ.οικ. (ξέρω οτι δεν το είπες ειρωνικά) ούτε θέλω να σας κάνω τον έξυπνο, άλλωστε οι περισσότεροι είστε πιο έξυπνοι απο μένα τάχουμε ξαναπεί αυτά, απλώς λειτουργείτε διαφορετικά απο μένα στα οικονομικά θέματα, κρίνε μόνη σου αν κάνετε σωστά ή λάθος. ό,τι λέω κατά καιρούς, είναι γραμμένα σε διάφορα έντυπα και sites, που ο καθένας μπορεί να διαβάσει και να κρίνει και να συγκρίνει τα δεδομένα, αλλά παραδόξως, ελάχιστοι ασχολούνται, κι ας καθορίζεται το μέλλον μας απο κεί. Τέλος πάντων, δυό γραμμές ήθελα να σου γράψω, και έφτιαξα κουβέρτα, αν σε ενδιαφέρει, ρίξε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο, που δεν το λές κι αριστερό το site που το δημοσιεύει, ούτε το Τime βέβαια.

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1762526

  Καληνύχτα με αυτό το κομμάτι του Σούμπερτ, που είναι απο τα αγαπημένα μου.

 121. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα! Να με συμπαθάτε που έλειψα.

  107: Δηλαδή τρολιά 🙂

  114: 🙂

  116: Πολύ ωραίες συμπληρώσιες και μάλλον έτσι που τα λες είναι. Για το σάιτ μου, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες (που έρχεται η ανανέωση της συνδρομής) το παθαίνει αυτό, αλλά φέτος ίσως είναι πιο μπλεγμένα τα πράγματα.

  120: Είναι μπλεγμένα τα πράγματα, όντως.

 122. Χωρίς φόρα Ολυμπιονίκης και ο Τσικλιτήρας (όπως «Τσικλιτήρια»), σε μήκος και ύψος.

 123. aerosol said

  #120:
  Ντίνα, όχι πως παίζει ρόλο η γνώμη μου αλλά εν περιλήψει δεν είπα αυτά που κράτησες. Ούτε ήρωες με ανεμίζοντες μανδύες βλέπω, ούτε είπα πως αρκεί η τύχη για να μην παίζει ρόλο το χρέος. Τα λοιπά δεν είναι συνωμοσιολογικά. Είναι πράγματα που λέγονται ανοιχτά εκτός των διαπλεκόμενων ελληνικών ΜΜΕ αν ξέρεις σε ποιές (αξιόπιστες και όχι σκοτεινές, περιθωριακές ή συνωμοσιολογικές) πηγές να ψάξεις.
  Ας πούμε, το τύπωμα που έλανε η Ιρλανδία (51 δις) μέσω της κεντρικής της τράπεζας το ελληνικό κοινό δεν το έμαθε και το θεωρεί αριστερή ή ελληναράδικη συνωμοσιολογία. Οι αγγλικές εφημερίδες που δεν είχαν ατζέντα μνημονίου να πουλήσουν στο εσωτερικό τους, το ανάφεραν μια χαρά ως «printing money». Τα σκάνδαλα των ελλήνων τραπεζιτών (των οποίων τα λόγια εδώ τα έχουμε ως φωνή Θεού για τα οικονομικά) μια χαρά τα πληροφορείται κανείς από το BBC αλλά όχι από το Μέγκα. Η χώρα μας κρατιέται χρόνια σε μια εικονική πραγματικότητα -πράγμα εγκληματικό εν μέσω μιας κρίσης.
  [Αναλόγως, βρίσκω ενδιαφέρον πως η δική μου συγκρατημένα θετική κριτική για μόλις 2 εβδομάδες κυβερνητικών πεπραγμένων «μεταφράζεται» ως ηρωοποίηση και συνωμοσιολογία. Τόσο εύκολα διαταράσσεται η αίσθηση του τι είναι νορμάλ;]

  #111:
  Λάμπρο, η λύση που αναφέρεις είναι το ανάλογο του να έρθουν οι Ελ από τον Σείριο να μας σώσουν, οπότε δεν αποτελούν λύση. Αν έχεις ισχύ δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα «δικαίως». Απλά κάνεις. Το δίκαιο μεταξύ των λαών είναι μια τραγικά ελαστική κουβέντα και αφορά κυρίως τους χαμένους. Ακόμα κι έτσι, η κρίση είναι διεθνής και συστημική -απλά εμείς βρεθήκαμε με τον μουτζούρη στο χέρι κάνοντας τα πάντα λάθος.
  Ούτε θα περίμενα να δω σε ποιούς ποντάρει η ΗΠΑ από μερικές τζάμπα δηλώσεις και στοργικές κουβεντούλες. Τα τσιράκια δεν διαφημίζονται με δημόσιες τελετές και κανείς δεν καρφώνεται έτσι. Συμφωνώ πως βολεύει τις ΗΠΑ η πτώση της Ευρώπης αλλά διαφωνώ για την παντοδυναμία που διαβλέπεις στους «πλανητάρχες».

 124. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  122 (τέλος).

  Όταν ο ΠΑΣΟΚογενής (εκ μητρός και πατρός) και ΠΑΣΟΚοθρεμμένος (εκ μητρός και πατρός, αλλά και πάντων των Παπαντρεϊκών βοθρολυμμάτων) σούπερσταρ …»μαρξιστής» Μπαρουφάκης ο νεώτερος, ως Υπουργός Οικονομικών της νεοπαγούς Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επισήμως αναθέτει στην μαφιόζικη τοκογλυφική επιχείρηση των αείμνηστων Αφών Λαζάρ (Αλσατικής καταγωγής εβραίων τοκογλύφων-μαυραγοριτών του αμερκάνικου εμφύλιου στη Λουϊζιάνα) ρόλο κυβερνητικού …συμβούλου, και στη συνέχεια ο ίδιος πλέκει διθυραμβικά εγκώμια στον …τροχήλατο σακάτη (θύμα του ίδιου του δικού του πολιτικού αμοραλισμού) Σόϊμπλε για να τον καλοπιάσει τάχατες προτού συναντηθούν για …διαπραγματεύσεις, σίγουρα είναι πολύ μπλεγμένα τα πράματα για να μπορέσει να καταλάβει κάποιος πού θα το πάει τελικά ο Τσίπρας!

  Γιατί, πώς δηλαδή να μη μπλέκουνται τα πράματα όταν την ίδια στιγμή οι περσσότεροι δωμέσα μαρτυράνε σε όλους τους τόνους του ενθουσιασμού ότι οι …ελπίδες τους στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (που τους έκαναν …ατρόμητους) …επαληθεύονται?

  «Κυριακή, κοντή γιορτή…», λέει ο κόσμος.

  Αύριο θα πέσουνε οι μάσκες των ΣΥ.ΡΙΖ.Αίων στην Ευρώπη και θα δει όλη η οικουμένη πόσο τυχεροί ή πόσο άτυχοι στάθηκαν οι Έλληνες που μέσα στην απόγνωσή τους εμπιστευτήκανε το μέλλον τους στο …»ανανεωτικό» και …»ριζοσπαστικό» μετα-«ΠΑΣΟΚ» των Μπαρουφάκηδων και των Δραγασάκηδων.

  Ας ελπίσουμε ότι οι ΣΥ.ΡΙΖ.Αίοι αύριο θα σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και δεν θα προδώσουν τον λαό (που τους εξέλεξε για ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ και ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ) στη διεθνή Κλεπτοκρατική Μαφία.

  Ο Θεός να τους φωτίσει να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των γύφτων.

  Αμήν !

 125. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  125.

  Εσείς οι ΣΥ.ΡΙΖ.Αίοι εκεί στην πατρίδα που έχετε τα μέσα και γνωριζόσαστε αναμεταξύ σας, στείλτε κατεπείγον μήνυμα στον Λαφαζάνη ή στον Βούτση να «ξυπνήσουνε» τον Τσίπρα για να βάλει αμέσως λυτούς και δεμένους να έχουνε από κοντά τον Στουρνάρα: ΑΥΤΟΣ είναι η «5η Φάλαγγα» της διεθνούς Κλεπτοκρατικής Μαφίας ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ. Εν ανάγκη να βρεθεί κάποιο πρόσχημα για να μπει υπό αυστηρή παρακολούθηση. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο διορισμένος εντολοδόχος-πράκτορας (που παρασταίνει το αφεντικό) στην Τράπεζα της …»Ελλάδος» πρέπει να απομονωθεί και να βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση!

  (Μα τέλος πάντων… Τόσοι κουμμουνιστές μαζεμένοι είσαστε στο μποστάνι του 40άκου, για ξύστε τη κούτρα σας και αναλογιστείτε: Τι θα έκανε σε ανάλογη περίσταση ο Λένιν? Τι θα έκανε ο Μάο???)

  Γρήγορα!
  ΞΥΠΝΗΣΤΕ τον σ.Αλέξη προτού είναι πια αργά.

 126. Γς said

  Εχει πλάκα πως αποτυπώνεις μέσα σου με τον καιρό μια διαδρομή.
  Συνήθως με σταθερά σημεία, κτήρια, βενζινάδικα, τράπεζες κλπ.
  Ετσι σαν περνούσα απ το Πικέρμι έβλεπα αριστερά μου κι αυτό το κτίριο-φούρνο Μπένεθ. Και κάπως απογοητεύθηκα όταν κατάλαβα ότι ήταν ο φούρνος του ΒΕΝΕΤΗ,

  Το ίδιο όμως και με «κινητά σημεία» στην διαδρομή. Με τον καιρό ξέρεις σε πιο σημείο και ώρα της διαδρομής θα συναντήσεις τα Σχολικά του Αλφα και του Δείνα Σχολείου.

  Ετσι πιο κάτω στην Παλλήνη το πρωί έχεις μεγάλη πιθανότητα να βρεθείς στην ίδια λωρίδα με ένα από τα πολλά αυτοκίνητα μιας εταιρείας που κατοικοεδρεύει εκεί.
  Περιποιημένα κλειστά φορτηγάκια με το καλαίσθητο λόγκο της εταιρείας, που μου άρεσε:

  Κι εδώ όμως ένιωσα κάπως περίεργα όταν διαπίστωσα ότι αυτό το Forum παρέπεμπε σε «ντορ του ντορ» μικρομεταφορές.

 127. Γς said

  125:

  >Ο Θεός να τους φωτίσει να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των γύφτων.

  Εμαθαν ότι αποτροϊκόμαστε και πλάκωσαν κι οι γύφτοι

 128. # 128
  …Ο Θεός να τους φωτίσει να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των γύφτων…

  Προσευχήσου στην Αγία Βαρβάρα !!!!!

 129. # 120

  …Λόγω χαρακτήρα ίσως, δυσκολεύομαι να αποφασίσω.
  Οπως ας πούμε, αν θα μαγειρέψω μακαρόνια ή μπιφτέκια…

  Ο σεφ συμβουλεύει : ψήσε ένα καλαμάρι !!!

  πιο υγιεινό, πιο τρυφερό, πιο νόστιμο !!

  Με λαδολέμονο και λίγη ρίγανη. Ποτέ τηγανιτό !

 130. Παύλος said

  Ο πιτσιρίκος υπενθυμίζει τι είχε πει ο Βαρουφάκης στις 9 Δεκεμβρίου του 2014 για την ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα και τη χρηματοδότηση των τραπεζών:
  http://tinyurl.com/ner4yc5

 131. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  123: Ναι, τον Τσικλητήρα έπρεπε να τον αναφέρει το άρθρο.

 132. cronopiusa said

  131

  Vicenç Navarro
  El escándalo y latrocinio de la deuda griega

 133. Ντίνα said

  Αγαπητέ @ 130 είναι πολύ καλό να υπάρχει ένα Plan C. Ποτέ δεν ξέρει κανείς.

  @ 125 γελαστό κουνουπίδι
  Με την λέξη γύφτος, εννοούμε τον άνθρώπο που ζει έξω από κανόνες, τον περιφερόμενο και φτωχό καλλιτέχνη ή ποιητή, τον μποέμ. (Σαραντ.)
  Εγώ θα προσέθετα αυτόν που ντύνεται αντισυμβατικά, ιδιαίτερα.
  Θα τον ξεχωρίσεις στο πλήθος γαιτί θα τον δεις πχ. να φορά ένα φανταχτερό πουκάμισο, ένα παράταιρο παντελόνι.
  Ξαναδιαβάζοντάς το κείμενό σου, διακρίνω το κρυμμένο λογοπαίγνιο.

 134. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Προσοχή-Προσοχή! Γνωστός θαμώνας με τάση αν αποβάλλεται από το μπλογκ έχει επανέλθει με διπλή προσωπικότητα. Βρείτε τον/την και κερδίστε πλούσια δώρα! Μπόνους, όποιος βρει την «κανονική» του περσόνα που σιγοντάρει τις άλλες δύο, όταν ρωτοαπαντούν ο ένας στον άλλο! 🙂

 135. Παύλος said

  Εννοείς το ζευγάρι 134, 125; 🙂

 136. Καλημέρα σε όλους,

  Μια μικρή ενημέρωση για το σκεπτικό της ΕΛΕΤΟ σχετικά με τα: «φόρο», «στάτο» και «κονσόρτιο», που υπάρχουν ήδη λεξικογραφημένα στο λεξικό Δ. Δημητράκου:

  «… ΣΗΜΕΙΩΣΗ – Σημειώνεται ότι η ΕΛΕΤΟ (στο πλαίσιο των εργασιών των συλλογικών μελών της: ΜΟΤΟ και ΤΕ48/ΟΕ1) έχει υιοθετήσει το αφομοιωμένο δάνειο: το φόρο πληθ. τα φόρα (< λατ. forum πληθ. fora) – που όχι μόνο υπάρχει λεξικογραφημένο στο λεξικό Δ. Δημητράκου, αλλά και χρησιμοποιείται σε κάποια μέρη της Ελλάδας – με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να γίνει …οπισθοδρόμηση και αυτό να αντικατασταθεί με το αναφομοίωτο δάνειο φόρουμ. Το ίδιο και για τα αφομοιωμένα δάνεια στάτο και κονσόρτιο, που τα τελευταία χρόνια τα βλέπουμε στην αναφομοίωτη μορφή τους στάτους και κονσόρτσιουμ. Η ξεκάθαρη αντιστοιχία των λατινικών καταλήξεων του αρσενικού us πληθ. -i, του θηλυκού -a πληθ. -ae και του ουδετέρου -um πληθ. -a, προς τις ελληνικές καταλήξεις του αρσενικού -ος πληθ. -οι, του θηλυκού -α πληθ. -αι (< σήμερα -ες) και του ουδετέρου -ο(ν) πληθ. -α, έδωσε τη δυνατότητα στην λατινική να δεχτεί και να αφομοιώσει πάμπολλα δάνεια από την αρχαία ελληνική. Η ίδια αντιστοιχία – που λειτουργεί αμφίδρομα – δίνει τη δυνατότητα και στην ελληνική τα λίγα σχετικά δάνεια που έχει λάβει ή που ενδέχεται να λάβει από τη λατινική να τα αφομοιώσει πλήρως. Γιατί να μην το κάνει; Γιατί τα φόρουμ και όχι τα φόρα; Πολύ περισσότερο, αφού το δάνειο είναι από τα λατινικά και όχι από τα αγγλικά, γιατί το εντελώς απαράδεκτο φόρουμς;»

  (από το Ορόγραμμα αρ.104: http://www.eleto.gr/download/Orogramma/Or104_V06.pdf)

 137. sarant said

  137: Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σκεπτικό της ΕΛΕΤΟ. Ισχύει άραγε και για τα άλλα δάνεια σε -ουμ: (άλμπο, πόντιο, ακουάριο, μάξιμο, μορατόριο; )

 138. Αν μου επιτραπεί λίγος σχολαστικισμός, το status δεν είναι συγκρίσιμο με τα άλλα που αναφέρει η ΕΛΕΤΟ, διότι (όπως το lapsus) είναι τεταρτόκλιτο. Γενικότερα, φοβούμαι πως η ΕΛΕΤΟ λειτουργεί λίγο εν κενώ, παραβλέποντας την πραγματική κατάσταση και πορεία της γλώσσας, αν και ειδικά για το φόρουμ θα μου άρεσε να επικρατήσει η γνώμη της.
  Λέγεται πραγματικά το πόντιουμ στα ελληνικά;

 139. sarant said

  139: Λέγεται σε σχέση με μαέστρους.

 140. κ. Σαραντάκο, τα προαναφερόμενα τρία δάνεια τα συναντήσαμε ως όρους, ή ως συνθετικά όρων, και επειδή υπήρχε ήδη η αφομοιωμένη κλιτή μορφή τους την υιοθετήσαμε. Τα δάνεια στα οποία αναφέρεστε δεν έχουν αφομοιωθεί, χρησιμοποιούνται ως άκλιτα. Εάν υπάρξει ορολογική ανάγκη να χρησιμοποιηθούν θα αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση. Σε κάποιους όρους μπορεί και να αντικατασταθούν με ελληνικούς ισοδύναμους όρους, όπως ήδη γίνεται π.χ. στην ελληνική ειδική γλώσσα των μαθηματικών τα maximum και minimum ΔΕΝ αποδίδονται ως «μάξιμουμ» και «μίνιμουμ», ΑΛΛΑ ως «μέγιστο» και «ελάχιστο».

  Πάντως, η ΕΛΕΤΟ δεν υποχρεώνει κανέναν να μην χρησιμοποιεί τα άκλιτα δάνεια που ήδη χρησιμοποιούνται. Η ΕΛΕΤΟ προτείνει όρους, σύμφωνα με τις αρχές της ορολογίας, στους διάφορους τομείς της ορολογικής εργασίας με τους οποίους ασχολούνται τα όργανά της (επιτροπές, ομάδες).

  Σε ό,τι αφορά τα άκλιτα άμεσα δάνεια, ο κανόνας είναι:
  – όχι αυτούσια η ξένη λέξη στο λατινικό αλφάβητο, αλλά μεταγραφή της στο ελληνικό αλφάβητο: φόρουμ, άλμπουμ, … Τα forum/forums κτλ. είναι απαράδεκτα για ελληνικό κείμενο.
  – όχι ξενόγλωσσος πληθυντικός. Τα φόρουμς, άλμπουμς, τσιπς, μπιτς κτλ. ειναι απαράδεκτα.

 141. sarant said

  141γ: Α, σε αυτά συμφωνούμε απόλυτα!

 142. Νίκος Α. said

  Και αν έχουν εισαχθεί στον πλυθηντικό;
  Μη μου χαλάσετε το τάνκς που έπαιζα μικρός.

 143. sarant said

  143: Αν έχουν εισαχθεί στον πληθυντικό καλώς έχουν εισαχθεί. Ούτε το τανκς, ούτε το σορτς, ούτε το πιροσκί, ούτε το ρουμπαγιάτ ή τον ταλιμπάν.

 144. Νίκος Α. said

  Συμφωνώ.
  – αχ να μην υπάρχει edit 🙂
  (γι’ αυτό και εγώ έχω αρχίσει να είμαι συγκαταβατικός στα γραφόμενα με χρήση τεχνολογίας)

 145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – «Λάμπρο, η λύση που αναφέρεις είναι το ανάλογο του να έρθουν οι Ελ από τον Σείριο να μας σώσουν,» ΤΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ;
  Aerosol δεν είπα οτι είναι εφικτή, είπα οτι υπάρχει, όπως υπάρχουν κι άλλες πιο εφικτές, και μερικές εντελώς απλές και χωρίς βία, αλλά με τρομακτική ισχύ, χρειάζονται όμως συλλογική δράση απο τον λαό, άρα και μόνο απο αυτό καθίστανται ανέφικτες, οπότε πάμε πάλι στο ο ισχυρός κάνει ό,τι του επιτρέπει η ισχύς του, ο ανίσχυρος κάνει αυτό που πρέπει. Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ μαζί σου, όπως και με πολλούς εδώ, στις ειδικές γίνεται το μπέρδεμα. Συμφωνώ οτι η κρίση είναι συστημική, αυτό φωνάζω συνέχεια, ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ, διαφωνώ όμως οτι εμεί βρεθήκαμε με τον μουτζούρη στο χέρι, γιατί τα κάναμε όλα λάθος, απλώς απο την στιγμή που είμαστε ανίσχυροι, ΚΑΝΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ. Ασχέτως αν απο μικρά παιδιά, μεγαλώνουμε με ψευδαισθήσεις τύπου, ανεξάρτητη χώρα, ενωμένος λαός, κυρίαρχος λαός, λαϊκή ετυμηγορία, και άλλα τέτοια όμορφα, μιά απλή αποστασιοποιημένη και αμερόληπτη ανάγνωση της γραπτής ιστορίας των τελευταίων 200 χρόνων, μας αποδεικνύει οτι αυτές οι ομορφιές δεν υπάρχουν, όχι μόνο σε μάς, αλλά σε κανένα λαό. Αν ήταν να αποφασίζουν οι λαοί για την μοίρα τους, θα είχε κλείσει προ πολλού το μαγαζί, εκτός κι αν πιστεύεις οτι έχουμε ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση, τότε να κλείσω εγώ.

  «Συμφωνώ πως βολεύει τις ΗΠΑ η πτώση της Ευρώπης αλλά διαφωνώ για την παντοδυναμία που διαβλέπεις στους «πλανητάρχες».»
  Εγώ πάλι απορώ γιατί δεν την διαβλέπεις κι εσύ, εκτός κι αν ερμηνεύουμε διαφορετικά τους πλανητάρχες, εγώ δεν εννοώ βέβαια τις εκάστοτε γραφικές καρικατούρες που κάνουν τους προέδρους των ΗΠΑ, αλλά την πολεμική βιομηχανία και το σύμπλεγμα των πολυεθνικών και των τραπεζών στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, συν των εταιρειών αξιολόγησης, που όλως περιέργως, ενώ «αξιολογούν» όλες τις χώρες και όλες τις μεγάλες εταιρείες, και δεν αξιολογούνται απο κανένα, δρούν εντελώς ανεξέλεγκτα, δεν δίνουν λογαριασμό σε καμία κυβέρνηση (κυριολεκτικά) και κανείς δεν κάνει τίποτα για να τις ελέγξει, παρ΄όλο που καθορίζουν με τις αποφάσεις τους το μέλλον μας. Πριν λίγες μέρες είχα γράψει σχετικώς, και έφερα το παράδειγμα της Ρωσίας και της Ελβετίας, αν δεν είναι παντοδυναμία αυτό, τι είναι;
  Υ.Γ – Δεν ξέρω αν είδες το λινκ που έδωσα στην ΕΦΗ, αν όχι διάβασέ το, αν το διάβασες, θα αντιλήφθηκες ίσως (οχι το μέγεθος της φούσκας) τον οικείο και κάπως κατευναστικό τρόπο παρουσίασης της τρομερής πραγματικότητας, ενώ αν είναι να προσλάβουν τις απολυμένες καθαρίστριες, γίνεται ο τρελός πανικός. Πάντως, υπάρχουν πολύ πιο έγκυρες πηγές πληροφόρησης, (ειδικά για τους αγγλομαθείς) που λένε τα πράγματα με το όνομά τους, που μπροστά τους, αυτό το κείμενο, είναι χαζοχαρούμενο αστείο.

 146. aerosol said

  Λάμπρο φοβάμαι πως μια τέτοια κουβέντα θα έκανε πλήρη κατάληψη του μπλογκ που μας φιλοξενεί.
  Μου αρέσει να βλέπω και το συγκεκριμένο. Η Ελλάδα (μέσω του ηγέτη της ΓΑΠ) αυτοκτόνησε θυσιάζοντας 2 τουλάχιστον γενιές. Κι άλλες χώρες είναι αδύναμες και στριμωγμένες στη Δύση, αλλά τέτοια ανοησία δεν έκανε καμία. Όσο για τις ΗΠΑ, αποδυναμώνονται εδώ και χρόνια. Δημιουργούν πολέμους που χάνουν σε πολλά επίπεδα (στο Ιράκ δεν κατάφεραν καν να πάρουν την μερίδα του λέοντος από τα πετρέλαια). Είναι πάντα η κύρια υπερδύναμη αλλά πρακτικά πλανητάρχης πλέον δεν ξέρω αν υπάρχει.
  Και εξακολουθώ να πιστεύω πως παρά την σχετική φιλολογία οι δομές δύναμης στην Δύση εξακολουθούν να βασίζονται σε αιρετούς άρχοντες με βασικό άξονα την κρατική ισχύ. Όποιος έχει το δικαίωμα βίας καθορίζει το παιχνίδι και το έχουν ακόμα τα κράτη. Φυσικά αυτό το… προβληματάκι λύνεται με τις διαπλεκόμενες σχέσεις της πολιτικής με την οικονομική ελίτ αλλά (θεωρητικά) αν μια κυβέρνηση αποφασίσει να τσακίσει μια πολυθνική έχει όλα τα όπλα να το κάνει, κανονικά και με τον νόμο. Καπιταλιστικότατα, άνευ επαναστατικών φαντασιώσεων. Κατά μία έννοια «αγορές» δεν υπάρχουν: είναι μια σύμβαση που αποκρύπτει την αλήθεια του ότι πάντα κάποιοι έχουν τον έλεγχο (αλλά, όπως είπε κι ο Μπάφετ, δεν είμαστε εμείς!).
  Αυτό δεν κάνει των θέση των λαών ευκολότερη αλλά με κάνει να πιστεύω πως η πολιτική είναι ακόμα κλειδί και σε αυτή έχει ευθύνη και η κάθε κοινωνία με την αφήγηση που διαλέγει να πουλήσει στον εαυτό της. Οπότε κατά κάποιο τρόπο φταίμε -όχι προσωπικά αλλά συλλογικά- για τα παραμύθια που επιλέγουμε να ενστερνιστούμε. Λιγότερο από αυτούς που τα πουλάνε ίσως, αλλά όπου υπάρχει αγορά που διψάει θα βρει και τον ντήλερ της.

 147. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Οικονομολόγοι και Παν/μιακοί απ όλο τον κόσμο υπογράφουν για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
  http://blogs.mediapart.fr/edition/que-vive-la-grece/article/050215/nous-sommes-avec-la-grece-et-leurope

 148. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  121. Λάμπρο,υποικ 🙂 βεβαίως και το λέω αστεία! Το κοίταξα το άρθρο αλλά βαριέμαι να σκέφτομαι για οικονομικά συστήματα και παιχνίδια.Η σύγχρονη φιλοσοφία των οικονομικών θα μ΄αρεσε αν εμπεριείχε τέτοια ουμανιστικά στοιχεία που θα κατέληγαν στο πλάνο ενός κόσμου δίκαιου και χορτάτου.Ουτοπία θα πεις, αλλά αυτό σημαίνει ελεύθερος, αριστερός λεν οι πολλοί, άνθρωπος: να ονειρεύται το ανέφικτο καλό για όλους και να κάνει ό,τι μπορεί γι΄ αυτό.
  Εκτός απόαυτά τα διάφορα ομόλογα ξομόλογα και τα κρυμμένα κόλπα των οικονομιών,είναι ζωτικό να ξεχωρίζεις το μαϊντανό και το δυόσμο που λέμε από κει ε; 🙂
  Γεια σου γεια σου

  Φοράκη Παύλο είπαν οι Κρητικοί τον Πωλ Φωρ που πολύ τους αγάπησε και τον αγάπησαν.
  Γενικά υπάρχει το επώνυμα Φοράκης στο νησί.

 149. Πάντως, αυτό με τη Χρυσή Αυγή που είπε ο Βαρουφάκης πρεπε να το φραζάρει αλλιώς. Η Γερμανική Ευρώπη δε φαίνεται να νοιάζεται, αν σε μια χώρα επικρατούν οι ναζιστες, αρκεί να κάνουν τη δουλειά της. Το είδαμε και στην Ουκρανία. Νοιάζεται όμως αν είναι «δικοί μας» ναζιστές ή του εχθρού.

  Ο Βαρουφ στους Ευρωπαίους και ο Σύριζα στον αγώνα του στο εσωτερικό, θα έπρεπε να υπαινιχτούν αορίστως πλην σαφώς, ότι η Χρυσή Αυγή είναι πράκτορες ξένης δύναμης. Πρέπει να μη θίξουν ανοιχτά τη Ρωσία μεν, να κόψουν τον αέρα στους ναζί δε, που πουλάνε το ότι και καλά είναι «εθνικιστές», «πατριώτες» κι άλλα ηχηρά παρόμοια, αλλά στην πραγματικότητα και άσχετα αν θα πάρουν το χρίσμα, είναι καρα-δοσίλογοι.

  Βέβαια, υποθέτουμε, ότι οι Ευρωπαίοι ξέρουν τι καπνό φουμάρουν οι αντι-αμερικάνοι και αντι-ευρωπαίοι πουτινικοί χρυσαυγίτες.

  Ο τρόπος που θα παίξει ο σύριζα το χαρτί Πούτιν (κατα την ταπεινή μου γνώμη, τον χρησιμοποιούμε μπλοφάροντας, αλλά δεν του δινόμαστε) θα δείξει την πολιτική δεινότητα της αριστεράς.

  Το χειρότερο όλων, που δείχνει την φριχτή αποτυχία της αριστεράς κυρίως της κομμουνιστικής, του ΚΚΕ και της Ανταρσύας, είναι ότι κανείς δεν τη φοβάται. Όλοι συνδέουν τη φτώχεια και την δυστυχία των λαϊκών τάξεων με την άνοδο του …ναζισμού. Το θεωρούν δεδομένο.
  Και κυρίως οι ίδιοι οι ναζί, που περιμένουν να αποτύχει ο Σύριζα και να αναλάβουν αυτοί.

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ok Αerosol. είναι φανερό οτι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, αλλά είναι αυτές οι ειδικές γραμμές που λεώ πιο πάνω, που με διαφοροποιούν. Θα σου δείξω που διαφωνώ στο σχόλιό σου, και θα καταλάβεις οτι η οπτική μου δεν αεροβατεί, στηρίζεται σε αποδείξεις, και φυσικά δεν περιμένω απάντηση, ας το σταματήσουμε εδώ, μια χαρά τα είπαμε (χαμόγελο).

  «Η Ελλάδα (μέσω του ηγέτη της ΓΑΠ) αυτοκτόνησε θυσιάζοντας 2 τουλάχιστον γενιές.»
  Ειλικρινά τώρα, το πιστεύειες αυτό; ΗΓΕΤΗΣ Ο ΓΑΠ; Και ξύπνησε ένα πρωϊ και είπε ας θυσιάσω δυό γενιές για να περάσει η ώρα, δηλαδή λειτούργησε αυτόβουλα; Πιστεύεις πραγματικά οτι υπάρχουν ηγέτες στον αναπτυγμένο κόσμο; δηλαδή δεν έχεις αντιληφθεί οτι εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον κυβερνούν οι μειοψηφίες; (εμείς ούτε 40% δεν έχουμε) ποιόν εξυπηρετεί αυτό; έτσι λειτουργεί η δημοκρατία;

  Κι άλλες χώρες είναι αδύναμες και στριμωγμένες στη Δύση, αλλά τέτοια ανοησία δεν έκανε καμία.» Νομίζεις, πολλές έχουν κάνει χειρότερες, και μάλιστα χώρες υπεράνω πάσης υποψίας, π.χ Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, (ΗΠΑ και Ιαπωνία τις αφήνω εκτός, εκεί είναι το ΧΑΟΣ) αλλά μένουν στο απυρόβλητο, βρές εσύ για ποιό λόγο. Πάντως αν νομίζεις οτι αυτά τα βγάζω απο το μυαλό μου, μπορείς πολύ εύκολα να το διαπιστώσεις αν ψάξεις λίγο, αν δεν μπορείς να βρείς πηγές πές μου να σου τις γράψω.

  «Όσο για τις ΗΠΑ, αποδυναμώνονται εδώ και χρόνια. Δημιουργούν πολέμους που χάνουν σε πολλά επίπεδα (στο Ιράκ δεν κατάφεραν καν να πάρουν την μερίδα του λέοντος από τα πετρέλαια).»
  Το οτι οι συναλλαγές του πετρελαίου γίνονται παγκοσμίως με δολάρια, που ανεβάζουν και κατεβάζουν την αξία τους όποτε θέλουν, δεν σου είναι αρκετό για να τα ελέγχουν; Στο Ιράκ έμειναν όσο χρειαζόταν για να αναπτυχθεί η μέθοδος fracking για άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου απο σχιστολιθικά πετρώματα, αυτή την στιγμή οι ΗΠΑ είναι η πρώτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, πάνω κι απο την Σαουδική Αραβία. Δεν έχει απλώς την μερίδα το λέοντος, αλλά ολόκληρο το λιοντάρι, το ζήτημα είναι, οτι κάπου πρέπει να το πουλήσει αυτό το πετρέλαιο, εσύ στην θέση τους πού θα κοίταγες να το πουλήσεις; δένει κάπως και ο χαμός με την Ουκρανία σ΄αυτό το σενάριο.

  «Είναι πάντα η κύρια υπερδύναμη αλλά πρακτικά πλανητάρχης πλέον δεν ξέρω αν υπάρχει.» Τί εννοείς πλανητάρχης; εγώ σου εξήγησα (όσο πιο απλά μπορούσα) τί εννοώ, και νομίζω οτι ισχύει η άποψή μου. Αν μέσα σε τρείς μήνες γονάτισαν οικονομικά την Ρωσία, αντιλαμβάνεσαι τι μπορούν να κάνουν στις άλλες χώρες, δές π.χ, την Αργεντινή, την Βενεζουέλα κλπ, πλανητάρχης είναι οι τράπεζες, και τα κεντρικά τους «γραφεία» βρίσκονται στις ΗΠΑ.

  » Και εξακολουθώ να πιστεύω πως παρά την σχετική φιλολογία οι δομές δύναμης στην Δύση εξακολουθούν να βασίζονται σε αιρετούς άρχοντες με βασικό άξονα την κρατική ισχύ.» Μόνο που οι αιρετοί άρχοντες, πρέπει να είναι αρεστοί στις ΗΠΑ, αλλιώς, ανεξαρτήτως αν έχουν εκλεγεί δημοκρατικότατα, τα ψωμιά τους είναι λίγα, και κάποιοι ονομάζονται δικτάτορες, και ή φεύγουν με το καλό, ή ανατρέπονται απο δημοκράτες ναζιστές.

  «Φυσικά αυτό το… προβληματάκι λύνεται με τις διαπλεκόμενες σχέσεις της πολιτικής με την οικονομική ελίτ» Είδες που μπορούμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα;

  «αλλά (θεωρητικά) αν μια κυβέρνηση αποφασίσει να τσακίσει μια πολυθνική έχει όλα τα όπλα να το κάνει, κανονικά και με τον νόμο. Καπιταλιστικότατα, άνευ επαναστατικών φαντασιώσεων.» Θα ήθελα (πρακτικά) να μου βρείς μία (αριθ.1) κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο, που να τσάκισε μία (αριθ.1) πολυεθνική. Αν θέλεις πάντως, μπορώ να σου βρώ αρκετές πολυεθνικές, που έχουν τσακίσει πολλές κυβερνήσεις, ακόμα και στις ΗΠΑ.

  «Κατά μία έννοια «αγορές» δεν υπάρχουν: είναι μια σύμβαση που αποκρύπτει την αλήθεια του ότι πάντα κάποιοι έχουν τον έλεγχο» Τίποτα πιο αληθές, (τελικά θα συνεννοηθούμε μου φαίνεται).

  «(αλλά, όπως είπε κι ο Μπάφετ, δεν είμαστε εμείς!).» Έχει πεί όμως κι οτι «η γραμματέας μου, πληρώνει περισσότερο φόρο απο μένα, δεν είναι λογικό αυτό και κάπως πρέπει να αλλάξει» όμως δεν έχει κάνει τίποτα γι αυτή την αλλαγή, γιατί άραγε; Λές να είναι αυτοί και να μη το ξέρει;

  «Αυτό δεν κάνει των θέση των λαών ευκολότερη αλλά με κάνει να πιστεύω πως η πολιτική είναι ακόμα κλειδί και σε αυτή έχει ευθύνη και η κάθε κοινωνία με την αφήγηση που διαλέγει να πουλήσει στον εαυτό της.» Υπάρχει κοινωνία απο αναπτυσσόμενη και πάνω, που να διαλέγει ανεξάρτητα και αυτοβούλως χωρίς να επηρεάζεται απο τα ΜΜΕ (και όχι μόνο) που ελέγχει παγκοσμίως η οικονομική ελίτ;

  «Οπότε κατά κάποιο τρόπο φταίμε -όχι προσωπικά αλλά συλλογικά για τα παραμύθια που επιλέγουμε να ενστερνιστούμε.Λιγότερο από αυτούς που τα πουλάνε ίσως, αλλά όπου υπάρχει αγορά που διψάει θα βρει και τον ντήλερ της.»

  Η συλλογική ευθύνη είναι ο ορισμός του φασισμού, και δεν περίμενα απο σένα να την αναφέρεις. Όσο για την συλλογική επιλογή των παραμυθιών, θα σου πώ την τετριμμένη άποψή μου, ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, σε όλο τον κόσμο βέβαια, όσο πιο αναπτυγμένη οικονομικά μια χώρα, τόσο πιο άβουλος και χειραγωγημένος είναι ο λαός της, κριτική σκέψη 0, Ο,ΤΙ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ, ζούν στο ΜΑΤRIX τους.

  Ευχαριστώ για την συζήτηση.

 151. aerosol said

  Κι εγώ ευχαριστώ, κρατάω (και ανταποδίδω) το χαμόγελο και αφήνω τις «τεχνικές» διαφωνίες για άλλη ώρα.

 152. Νίκο, έγραψα ένα άρθρο με σχετικό θέμα:
  https://dimartblog.com/2018/03/18/tanks/

 153. Spiridione said

  Μια διόρθωση στο σχόλιο 116: τα ‘στη φόρα’ και ‘στα φόρα’ συνυπήρχαν σε κείμενα τουλάχιστον από τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Τη φρ. ‘βγαίνω φόρα’ που την έχει ο Ηπίτης δεν την έχω βρει σε κείμενα.
  Ενδεικτικά μερικά παραδείγματα, για να υπάρχουν:
  (Βγάζω κτλ.) στα φόρα:
  – Γ. Σουρής, Ρωμηός (1883)
  Αλλ ‘ έχουν κουμπαράδες κρυμμένους έως τώρα, που για τους μασκαράδες θα βγουν κι αυτοί στα φόρα,
  -Γ. Βώκος, Ο κύριος πρόεδρος, 1893
  Αυται αι αδελφαί Κατριγιάννη εκηρύχθησαν έχθραί της, και μετά κακεντρεχείας της έβγαζαν εις τα φόρα όλα τα μυστικά τα οποία εγνώριζον περί της διαγωγής της
  -Χ. Άννινος, Η νίκη του Λεωνίδα, κωμωδία, 1898,
  .. γιατί πρέπει να σου τα βγάλω στα φόρα, αφού είνε τέτοια η αδιαντροπία σου
  -Ι. Κονδυλάκης, οι Άθλιοι των Αθηνών, 1895
  Ο Ιταλός όμως πούχαν πάρη σύντροφο και μ ‘ αφήκαν εμένα έξω τους έβγαλε στα φόρα και τους γράπωσαν,
  – Π. Πικρός, Οι πρώην άνθρωποι (Γκόρκυ), 1915
  Δείξε μου κανένα επίσημο χαρτί. Το χαρτί έβγαινε στα φόρα, αν υπήρχε βέβαια
  -Κ. Χατζόπουλος, Τάσω, στο σκοτάδι και άλλα διηγήματα, 1916
  Φανταζόμουνα πως όχι βέβαια η αρρεβωνιαστικιά μου, μα οι γονιοί της θάχαν ακούσει κάτι και για το δικό μου βάρος, μα όσο αυτό δεν έβγαινε στα φόρα και δε γινόταν…
  -Ν. Λαπαθιώτης, Το τάμα της Ανθούλας,
  Αφορμή ήταν ο τσακωμός του Μπακουρέλια με το Νταλαβέρη. Τα παλιά μίση βγαίνανε στα φόρα.
  Δ. Βουτυράς, Άπαντα,
  Έχουν δίκηο και δίκηο. Πώς να βγήκανε όμως στα φόρα; Ποιός να τα μαρτύρησε;
  -Τίμος Μωραιτίνης, Άπαντα,
  Ήταν ανάγκη να βγάλης τα χρόνια του κοριτσιού στα φόρα;
  -Η. Βενέζης, Το νούμερο 31328,
  Ηταν μια πηχτή μάζα από κοιλιές που πρόβαλαν στην αρχή, άλλες γυμνές στα φόρα, άλλες κρυμμένες πίσω απ’ τα λινά μακριά σώβρακα που ξεφτούσαν στα λασπωμένα ποδάρια.
  -Σ. Μυριβήλης, Το βυσινί βιβλίο,
  Είναι για να κρύβω τις ντροπές, που ως τώρα είχα στα φόρα και κανένας δε μου τάλεγε
  – Μ. Καραγάτσης, Ρωμανός ο Δ’ Διογένης
  Κι αν δεν σε βγάζουμε ψεύτη στα φόρα, είναι που σε σεβόμαστε για τα Ντερβενάκια »
  – Έλλη Αλεξίου, Σκληροί αγώνες για μια μικρή ζωή,
  Αλλά, από μια μέρα ενός μεγάλου καβγά, αναμεταξύ τους, που βγάλανε όλα τα άπλυτά τους στα φόρ , τα χάλασαν και δε μπόρεσαν να ξαναφιλιώσουν και το αλαμπρατσέτο κόπηκε.
  -Μ. Λουντέμης, Της γης οι αντριωμένοι,
  Θα κατάλαβες τώρα, θαρρώ, γιατί μάς τη δώσανε τη «νομιμότητα». Κόλπο! Για να βγούμε στα φόρα και να μας μαρκάρουν έναν έναν σαν τα γιδοπρόβατα.
  -Ν. Κάσδαγλης, Μυθολογία, διηγήματα,
  Ηπια ξανά νερό, ξαπλωμένος καθώς ήμουν, κι έφαγα ψωμί. Φουμάρισα στα φόρα, και θυμήθηκα το κορίτσι
  -Στον Γ. Κορδάτο σε διάφορα, π.χ. Ιστορία του γλωσσικού μας ζητήματος,
  Απόδειξη τρανή είναι το γεγονός που ένα όργανο σοβαρό της κοινής γνώμης, μια εφημερίδα περιωπής την εποχή εκείνη, η «Ακρόπολη» του Βλ. Γαβριηλίδη, βγήκε στα φόρα και χαιρέτησε τη γλωσσική μεταρρύθμιση
  Ιστορία της νεότερης Ελλάδας,
  Αμα έχασαν τα προνόμιά τους ύστερα απ ‘ την ένωση (1864), ο πατριωτισμός τους πήγε περίπατο, αφού δεν μπορούσαν να δέρνουν, να εκδικούνται, να ληστεύουν στα φόρα τούς σέμπρους και τους φτωχοαγρότες,
  -ΚΚΕ, επίσημα κείμενα 1929-1933
  .. το αλληλοξεσκέπασμά τους που βγάζει στα φόρα όλα τα αντιλαϊκά αίσχη και τις αισχρές λοβιτούρες όλων των αστικών κομμάτων …
  – Το γλωσσικό ιδίωμα της ορεινής Πιερίας, Παπαδοπούλου Τζιτζιλής, 2006
  Φόρα, τα ( Μηλ .), ό,τι και φόρους: «τό ‘ φκασιν έτσ ‘ στα φόρα».

  (Βγάζω κτλ.) στη φόρα
  -Σουρής, Ρωμηός, 1883
  Τι κόσμος που συνάζεται απ ‘ έξω κάθε βράδυ ! τι τσίμποι, τι στριμμώματα εκεί λαμβάνουν χώρα, που να τα βγάλω ντρέπομαι μα το θεό στη φόρα , και προτιμώ καλλίτερα να μένουν στο σκοτάδι .
  -Πασαγιάννης, Μοσκιές, 1898
  Έπροδοθήκαμε και κιντυνέβει να με πιάσουνε ! Πρέπει να κρύψω το παιδί ! Να μη μας βγουν όλα στη φόρα !
  -Κ. Καρυωτάκης, Στη γάμπα, 1919
  Χρόνια κάθομουν στ’ αβγά μου, δεν επρόβαλλα στη μέση,
  και περνούσα τη ζωή μου πάντοτε συλλογισμένος·
  πότε έβαζα καπέλο, πότε σκούφο, πότε φέσι,
  πότε έβγαινα στη φόρα, πότε ήμουνα κρυμμένος.
  -Καζαντζάκης, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται,
  Μα αν πιάσω κι εγώ να βγάλω τ ‘ άπλυτά σου στη φόρα , κακομοίρη !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: