Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προγραμματικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 7 Φεβρουαρίου, 2015


Αύριο θα γίνουν στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, οπότε τα μεζεδάκια μας ονομάζονται ανάλογα, παρόλο που κι άλλη μια φορά έχω χρησιμοποιήσει αυτόν τον τίτλο, τον Ιούλιο του 2012 -φυσικά τότε για την κυβέρνηση Σαμαρά. Βέβαια, η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων προβλέπεται να παράξει (σικ, ρε) κάμποσα μαργαριτάρια, αυτά όμως θα σερβιριστούν στο αντίστοιχο άρθρο του επόμενου Σαββάτου, ανήμερα του αγίου Βαλεντίνου.

* Στο μεταξύ, χτες η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής. «Θα τη λέμε Προεδρίνα;» ρώτησε μια φίλη εδώ. Θα μπορούσαμε να τη λέμε, διότι οι τύποι σε -ίνα ολοένα και λιγότερο παραπέμπουν στη σύζυγο του άντρα που κατέχει μια θέση ή ένα αξίωμα. Ωστόσο, δεν παύει να είναι τύποι ανεπίσημοι, κυρίως του προφορικού λόγου, ιδίως όταν υπάρχει αποδεκτή εναλλακτική λύση -και στην προκείμενη περίπτωση, θηλυκά ουσιαστικά σε -ος έχουμε στα παλιότερα ελληνικά. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, μια μέρα νωρίτερα, είχε αναφερθεί στους «149 βουλευτές και βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που πολύ με χαροποίησε (διότι εδώ δεν έχουμε ομαλή εναλλακτική λύση, το «η βουλευτής» δεν είναι ομαλό -και βουλεύτρια βέβαια να έλεγε, πάλι καλό θα ήταν).

* Ο οποίος Αλέξης Τσίπρας την περασμένη βδομάδα έκανε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, ξεκινώντας από την Κύπρο. Στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα της Δευτέρας, η Όλγα Τρέμη είπε: ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα μνήματα των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Μπα; Όχι από τους Ιταλούς;

kzour* Βουλευτής εκλέχτηκε και ο Κώστας Ζουράρις, γνωστός για τις λεξιλαγνικές επιδόσεις του. Ο χρήστης του Τουίτερ Αθυροστομίξ έφτιαξε έναν πλαστό λογαριασμό στο όνομα του Κ.Ζουράρι μια φωτοσοπιά (μια μόδα πολύ διαδεδομένη) που μοιάζει σαν να προέρχεται από (ανύπαρκτο) λογαριασμό του Κ. Ζουράρι, και εξέπεμψε το τιτίβισμα που βλέπετε αριστερά. Όλες οι λέξεις είναι υπαρκτές στα αρχαία ελληνικά.

Βαρυαχής (βαρύς και ήχος) αυτός που στενάζει βαριά.
Βαρύποτμος (βαρύς + πότμος=μοίρα) Ο κακότυχος.
Δέρκομαι = κοιτάζω (πρβλ. οξυδερκής).
Θρασύμυθος = ο αυθάδης.
Κάμμορος < κατάμορος = κακόμοιρος.

Νομίζω ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι δεν είναι αυθεντικό το μήνυμα (και άλλωστε λογαριασμός zouraris_k δεν υπάρχει). Ωστόσο, ο συγγραφέας και επιφυλλιδογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος, ίσως επειδή δεν έχει πείρα από τα κοινωνικά μέσα ίσως όμως επειδή ήθελε να το πιστέψει, πίστεψε απόλυτα ότι το τιτίβισμα είναι του αληθινού Ζουράρι, και στην επιφυλλίδα του βγάζει από την τρολιά του Αθυροστομίξ συμπεράσματα βαρυσήμαντα, αφού με αυτήν κλείνει την επιφυλλίδα του!

* Μιλώντας για το Τουίτερ, άφθονο γέλιο πρόσφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο  οποίος στις αρχές της βδομάδας έγραψε ότι αφιερώνει στον Αλέξη Τσίπρα «το τελευταίο κεφάλαιο με τα γουρούνια από το 1984 του Τζορτζ Όργουελ». Γουρούνια βέβαια δεν υπάρχουν στο 1984 αλλά στην αλληγορική Φάρμα των ζώων -αλλά ο Άδωνις πουλάει βιβλία, δεν τα διαβάζει.

* Δεν υστέρησε και η πρώην εκπρόσωπος Τάφου κ. Άννα Παναγιωταρέα, η οποία στον τοίχο της στο Φέισμπουκ έγραψε, ανάμεσα σε πολλά άλλα (όλο το κείμενο εδώ) «άλλο ο Αισχύλος και άλλο ο Βαρουφάκης ως τραγωδοποιός».

Οι κακές γλώσσες είπαν ότι η κ. καθηγήτρια δεν ξέρει ότι αυτός που γράφει τραγωδίες λέγεται τραγωδός. Κακοπιστίες. Απλώς, η κ. Παναγιωταρέα θέλησε να βάλει το λιθαράκι της στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου της ελληνικής, ώστε να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις και να τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλια.

* Την ίδια αγωνία για τον εμπλουτισμό της γλώσσας μας την αισθάνθηκε και ο κ. Β. Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε για τον Γιούνκερ: Είναι ένας Λουξεμβούργιος ο οποίος θα μπορούσε άνετα να είναι Ιταλός, Ισπανός, ακόμη και Έλληνας ως νοοτροπία. Είναι εκφραστικός, «επαφικός», όπως λένε -αν και η λέξη δεν είναι ακριβής

Το λένε όμως πράγματι το «επαφικός»;

* Και η προσπάθεια για αύξηση του λεξιλογίου της ελληνικής τρίτωσε όταν αρωγός ήρθε και ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε προχτεσινή συνέντευξή του είπε (περίπου) «Δεν αρέσει στους Έλληνες η λέξη ‘τρόικα’. Κι όμως, νομίζω πως είναι ελληνική λέξη».

* Ένα μεταφραστικό, από δελτίο ειδήσεων του Μέγκα. Γινόταν λόγος για ένα άρθρο Γαλλίδας δημοσιογράφου για τον Βαρουφάκη. Η χαλαρότητά του, λέει, «κρύβει μια πραγματική αξιοπιστία διεθνή σε επίπεδο οικονομολόγου».
Στα γαλλικά: la «décontractitude» de Yanis Varoufakis cache une réelle crédibilité internationale en matière d’économie.

Όπως έλεγε κι ο Οβελίξ: Είδατε σκύλο μου μικρό;

* Κριτική στο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας από τον (ακαδημαϊκό) Νικ. Κονομή. Ο κ. ακαδημαϊκός (που νομίζω ότι διάγει την δέκατη δεκαετία της ζωής του και τον μακαρίζω και γι’ αυτό) ώρες-ώρες δίνει την εντύπωση ότι αναφέρεται σε μια προπολεμικήν Ελλάδα. Παράδειγμα: «Για το λήμμα απορρίμματα το Λεξικό αναφέρει ότι είναι «στερεά ή υγρά απόβλητα», μα αυτό είναι δημιούργημα σχετικά πρόσφατο, καθώς η βασική σημασία της λέξης απόρριμμα την οποία γνωρίζει ο λαός είναι το «κύημα», δηλαδή ό,τι απορρίπτεται κατά την έκτρωση».

Σχετικά πρόσφατο δημιούργημα τα απορρίμματα με τη σημασία των σκουπιδιών! Πάντως, το βρίσκω στο Λεξικό της Πρωίας (1933, θαρρώ).

* Καιρό είχα να δω τόσο αστεία ανόητο τίτλο όσο αυτόν που μου έστειλε φίλος. Λοιπόν, επιστημονικό άρθρο του in.gr μάς μαθαίνει«Πώς άκουγαν τα ζώα πριν εφευρεθούν τα αφτιά».

Μένει να μάθουμε ποιος τα εφεύρε, να τον ευχαριστήσουμε τον άνθρωπο βρε αδερφέ!

* Ένας άλλος φίλος μού στέλνει άρθρο του Πρόταγκον, στο οποίο ο αρθρογράφος περιγράφει μια σκηνή από την ταινία Gladiator. Δεν έχω δει την ταινία, αλλά θα την αναζητήσω στο Γιουτούμπ και στα κατεβασάδικα, επειδή η περιγραφή είναι συναρπαστική. Κρίνετε κι εσείς:

Ρωμαϊκές λεγεώνες εισβάλουν στην Γερμανία, όπου βρίσκουν αντίσταση από γενναία, πλην ανοργάνωτα, βαρβαρικά φύλα. Στέλνουν αγγελιοφόρο να πει το προφανές, παραδοθείτε για να μην ξεκληριστείτε. Ο αγγελιοφόρος επιστρέφει αποκεφαλισμένος….

«Πώς επιστρέφει αποκεφαλισμένος;» με ρωτάει ο φίλος μου.
«Κρατώντας την κεφαλήν του επί πίνακι», του απάντησα.

Αλλά έκανα λάθος, διότι αμέσως πιο κάτω διαβάζω ότι το κομμένο κεφάλι το κράδαινε ο αρχηγός της φυλής. Οπότε, πρέπει να δω την ταινία, να δω αν ο αποκεφαλισμένος επέστρεψε πεζός ή έφιππος.

Διόρθωση: Τελικά, είδα το στιγμιότυπο και η διατύπωση είναι σωστή -κακώς την ειρωνεύτηκα αν και καλώς με παραξένεψε. Από μακριά φαίνεται κάποιος να τους πλησιάζει έφιππος και όταν φτάνει κοντά βλέπουν πως είναι το ακέφαλο πτώμα του αγγελιοφόρου, δεμένο πάνω στ’ άλογο έτσι που να μην πέφτει.

malli2

* Φίλη μού στέλνει μια οθονιά από ιστότοπο λογιστών, όπου υπάρχει και η παραπάνω διαφήμιση με τον τίτλο «Πώς να μην πέφτει το μαλλί». Μια και είναι καιρό απλήρωτη από διάφορους πελάτες, με ρωτάει αν ξέρω κανέναν τρόπο για να πέσει επιτέλους το μαλλί.

(Το «εκπλαγόσουν» θα το σχολιάσουμε άλλη φορά).

* Άλλος φίλος με ρωτάει αν είναι ακυρολεξία το εξής απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύεται σε μετάφραση στην Καθημερινή: «…ωστόσο η Ελλάδα δεν πρόκειται σύντομα να δει σύντομα άλλον Παπανδρέου στην κορυφή, καθώς οι ψηφοφόροι καθαίρεσαν το άλλοτε υπερήφανο ΠΑΣΟΚ σε ένα πολύ μικρό κόμμα».

Το «καθαίρεσαν σε πολύ μικρό κόμμα» δεν μου αρέσει. Το υποβίβασαν, το βρίσκω πολύ καλύτερο -ή το υποβάθμισαν ίσως.

* Αλλά κάπου εδώ τελείωσε η πιατέλα -καλό σαββατοκύριακο!

Advertisement

691 Σχόλια προς “Προγραμματικά μεζεδάκια”

 1. Διάβασα το άρθρο του κ. Κονομή, τώρα φεύγω, πάω στο καζίνο να παίξω σιδηρόδρομο.
  (Λεγόταν ποτέ το σεμέν ντε φερ για το τρένο; Αν ναι, παίρνω πίσω την ειρωνία μου ντροπιασμένος)

 2. ππαν said

  Καλημέρα! Πολύ ωραία!
  Μια παρατήρηση: ο Αθυροστομίξ δεν μπορεί να «έφτιαξε έναν πλαστό λογαριασμό στο όνομα του Κ.Ζουράρι» και ταυτόχρονα, όπως γράφεις παρακάτω, λογαριασμός zouraris_k να μην υπαρχει. ΄΅φτιαξε μια φωτοσοπιά (ή πολλές, γιατί έχει επίσης Μπαρμπαρούσης-ιστορικό τέχνης, Κουβέλη-οπαδό του death rock κλπ)

 3. …ενδιαφέρον πάντως ότι επισημαίνει την απουσία λημμάτων όπως «ανθίζομαι» και «λαχανάδες»!

 4. Κι εσύ σηκώθηκες νωρίς Ππαν ε; Καλημέρα! 🙂

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Έφιππος! ☺

 6. ππαν said

  4: Ε, όχι πολύ νωρίς 🙂 Πάντως, προφανώς πιο νωρίς από πολλούς! Καλημέρα, Δύτη! Και Νιουκίντ, βέβαια!

 7. Κι εγώ νωρίς σηκώθηκα, βάλτε καφέ και για μένα! Καλημέρα! 🙂
  @2: Συμφωνώ με Ππαν, το ίδιο ήθελα να πω κι εγώ. Δεν είναι πλαστοί λογαριασμοί, φωτοσοπιές είναι.
  Το μεταφραστικό του Μέγκα έχει κι άλλο θεματάκι, ε; Δεν θα ήταν πολύ πιο κατανοητό να έλεγε «σε θέματα οικονομικών» απ’ ότι «σε επίπεδο οικονομολόγου»;

 8. Μαρία said

  1
  Τον αδικείς τον κουμπάρο. Το αναφέρει για μεταφραστικό δάνειο.
  Ομολογώ οτι την παλιά σημασία του απορρίματος δεν την ήξερα. Μήπως τη λένε στην Κύπρο;

 9. Μαρία said

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2-7: Έχετε δίκιο, είναι φωτοσοπιές. Πώς ακριβώς διαδίδονται στο Τουίτερ (δηλ. με ποιον λογαριασμό) δεν το ξέρω.

  3: Πρόσεξε όμως ότι και εδώ διαμαρτύρεται για την απουσία μάλλον πολυκαιρισμένων αργκοτικών όρων. Λαχανάδες δεν λέμε πια, παρά μόνο στο ρεμπέτικο του Παπάζογλου που το είχαμε κατά σύμπτωση προχτές. Το ίδιο και ανθίζομαι, που είναι της εποχής του Τσιφόρου.

  7: Ναι, ναι. (Το επίπεδο είναι συχνός κοτσάνικ μάρκερ).

  8: Απόριγμα πιο συχνά, από το απορίχνω. Το λεξικό του Δημητράκου πάντως (1938 οι πρώτοι τόμοι) συμφωνεί με τον Κονομή, δηλ. έχει μόνο αυτή τη σημασία και όχι του απόβλητου. Της Πρωίας, που βγήκε νωρίτερα, έχει πρώτη σημασία το απόβλητο.

 11. Για μεταφραστικό δάνειο ναι, αλλά βραχύβιο ή τέλος πάντων που έχει ελληνοποιηθεί από καιρό. (Περισσότερο καιρό από τη νέα σημασία του απορρίματος, οπωσδήποτε!). Αν είχε χρησιμοποιηθεί το γαλλικό για τα τρένα, πάω πάσο, έχει δίκιο, αλλά αν εννοεί το παιχνίδι, αυτό δεν νομίζω να ελληνοποιήθηκε ποτέ.

 12. sarant said

  9: Αυτό είναι αυθεντικό; Όχι τρολιά;

 13. Pedis said

  Το μόνο που θα εύχομουν είναι να μη φτάσω να τραυλίζω τα βαρβαρικά του Ζουράρις σε περίπτωση που πάθω μεμαλάκυνση.
  (Γιατί δεν τον δέρκουνε αυτόν τον καραγκιόζη, να γλυτώσουμε;)

 14. Το «σχεδόν περονισμός» είναι, απ’ ό,τι άκουσα, αυθεντικό. Το υπόλοιπο (φαντάζομαι) όχι 🙂

 15. Γς said

  13:
  >Γιατί δεν τον δέρκουνε αυτόν τον καραγκιόζη

  Σιγά ρε Πεντίς αιμοβόρε!

  Τον έχουν δείρει άλλωστε. Κι άλλη μια φορά τουλάχιστον από αυτήν εδώ:
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=3746727

 16. Γιατί δεν τον κοιτάζουν, έγραψε ο άνθρωπος. Για δες ξανά το γλωσσάρι δίπλα από το τουί. 🙂

 17. Μαρία said

  11
  Μεταφραστικό δάνειο δεν σημαίνει οτι χρησιμοποιήθηκε αρχικά η γαλλική λέξη για το σιδηρόδρομο.

 18. ndmushroom said

  10
  Από το λογαριασμό του ίδιου του Αθυροστομίξ διαδίδονται, ως (δήθεν) screenshots.

 19. Ωχ, τώρα τόπιασα Μαρία. Στέκομαι διορθωμένος 🙂

 20. sarant said

  18: Α, ευχαριστώ!

 21. Γς said

  16:
  Την πάτησα!

  ΔέρΝουνε διάβασα εγώ. Και δέρΝουνε το άκανα κόπι-πέιστ.

  Δεν πάμε καλά, ουπς, δεν βλέπουμε καλά
  😦

 22. @12,14: Κι όμως είναι αυθεντικότατο ολόκληρο. Μπορείτε να το δείτε εδώ, περίπου στο 04:05

 23. 22 Α, ασταδιάλα. Νομίζω πάντως ότι το «σχεδόν περονισμός» το είπε σοβαρά, ενώ τα υπόλοιπα ήταν, ξέρω γω, σάτιρα (οθντκ). Τι ζώον.

 24. sarant said

  22: Ε, το τερμάτισε!

 25. Pedis said

  # 15 – … και δεν έβαλε μυαλό! Ε, τον έχει δέρξει η μαλακία για τα καλά. Θα ‘θελα να ξέρα ποιος δερκομαλάκιος τον είχε σπρώξει τότε στο κκε. Να ‘χει παραμείνει του λόγου του στο κκε ή την έχει χωθεί στην κυβέρνηση των καμμένων αριστερών ;

 26. @23: Ναι, είναι όντως απίστευτο! Και το λέει τόσο χαλαρά, σαν να περιγράφει το πιο αυτονόητο πράγμα στον κόσμο! Τι ζώον, ιντήντ! 🙂

 27. Μαρία said

  23
  Κι εγώ για αυθεντικό το μετέφερα πάντως 🙂

 28. Pedis said

  # 26 – αν επρόκειτο για διαδήλωση ενάντια στους σκοπιανούς ή για κανά μεγάλο αγώνα του έθνους (ολυμπιάδα, γιούρο), ε τότε θα ήταν καλός περονισμός. Θα πλήρωναν καλά και οι διαφημίσεις. Γιατί όχι; Εβίβα Εβίτα Μαρία Περόν Μαριάννα Λάτση Βαρδινογιάννη Γίαννα Αγγελοπούλου του Θεοδώρου, βεβαίως-βεβαίως (πάμε για μήνυση, τώρα;).

 29. Tsopanakos said

  Ο Μπογδάνος είναι μέγα νούμερο, αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση έκανε κάτι τέτοιο με «αυθόρμητους διαδηλωτές», θα την είχαμε πάρει όλοι στο ψιλό.

  Ένα ωραίο μεζεδάκι από τους επιστήμονες-ποιητές του Βήματος:
  «Μακρινός γαλαξίας δίνει μια εικόνα για τους προγόνους του Μίλκι Ουέι»
  http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=564944

  Ουάτ δε φακ; (που λέμε και στη Ζαχάρω)

 30. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Σχεδιάζεις ένα fake tweet σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων και την τελική εικόνα την ανεβάζεις σε ένα τουίτ στο λογαριασμό σου. 😉
  (ο δε Πότμος είναι και υπαρκτός λογαριασμός στο twitter)

 31. Μαρία said

  Τον Αθυροστομίξ κυνηγάει κι η Άννα Μισέλ γι’ αυτό:

 32. Titivillus said

  Και το απόλυτο μεζεδάκι. Να εξηγούμαστε, δεν είναι τρολιά. Ορκίζομαι στο όνομα του ορθού λόγου.

  «Ὁ θρυλικός Διαφωτισμός πού προβάλλεται ὡς ἐφαλτήριο τῶν νέων καιρῶν, τσακίστηκε ἐπάνω στά ἔργα του στά ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης καί στό τρομακτικό Ὁλοκαύτωμα πού παρασκεύασε ὁ «Ὑπεράνθρωπος» τοῦ Φρειδερίκου Νίτσε καί στίς ἑκατόμβες τῶν θυμάτων τῆς Σιβηρίας καί τοῦ «Μαύρου Κόρακα», τῆς δῆθεν ἀταξικῆς κοινωνίας τοῦ μαρξιστικοῦ – λενινιστικοῦ ἰδεολογήματος.»

  http://imp.gr/2012-03-27-20-22-23/892-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%8C%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82.html

 33. nirevess said

  Λεξικό Κοινής Νεοελληνικής
  τραγωδός: πρωταγωνιστής που παίζει ρόλους τραγωδίας και που διαπρέπει σ΄ αυτό το είδος θεάτρου

  Λεξικό Μπαμπινιώτη
  τραγωδός: 1. ο τραγικός ποιητής 2. ο ηθοποιός που παίζει σε τραγωδία
  τραγωδιογράφος [μτγν]: πρόσωπο που γράφει τραγωδίες, ΣΥΝ: τραγικός ποιητής
  τραγωδοποιός [αρχ]: ο τραγωδιογράφος

  Τον λέμε επίσης και σκέτο: τραγικός, π.χ. ο μεγάλος τραγικός.

 34. leonicos said

  αυτός που γράφει τραγωδίες λέγεται τραγωδός;

  Κι εγώ που τον ήξερα για τραγικό ποιητή…

 35. leonicos said

  Και όμως στο μεσαιωνικό αγγλικό μυθιστόρημα The Green Knight, ο ιππότης επιστρέφει μετά από τρία χρόνια κρατώντας το κεφάλι του.
  επί πίνακι το κρατάει ο Ιωάννης ο Βαπτιστής στις αγιογραφίες.

 36. nirevess said

  32 Ο Πειραιώς γράφει τα αδρόνια «ανδρόνια» 🙂

 37. leonicos said

  Αλλά το καθαίρεσαν είναι πιο περιγραφικό και λέει ακριβώς τι συνέβη. Δεν θα το έλεγα, γιατί δεν είμαι τόσο έξυπνος, αλλά μου αρέσει.
  Κι όμως βγήκε βουλευτής ένας δηλωμένος παλιάνθρωπος!

 38. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

  Los griegos, preparados para lanzar un millón de flechas sobre Alemania

 39. voulagx said

  «…σε πολύχρωμα μπαρ που θα αντικαταστούσαν τα παληομοδίτικα καφενεία…» Αυτό δεν είναι μεζεδάκι;
  Απο εδώ: http://www.avgi.gr/article/5293597/paramuthi-gia-megalous

 40. physicist said

  Συγγνώμη, για να καταλάβω: υπάρχει κάποιος που κάνει συστηματική πλαστοπροσωπεία, δημοσιεύοντας χαλκευμένα τιτιβίσματα στο όνομα άλλων, και κυκλοφορεί ακόμα λυτός; Και θεωρείται χαριτωμένο κι έξυπνο αυτό που κάνει; Κι όλος ο καημός σας είναι ότι κάποιος δημοσιογράφος την πάτησε αντί να γίνεστε έξω φρενών με το πραγματικό σκάνδαλο;

  Νομίζω τόχε γράψει κι άλλος εδώ (ο Κίντος ήτανε;) ότι αυτή η ξεφτίλα με τις μούφες παραξεφτιλίστηκε. Γιατί άλλο να σατιρίζεις θεσμούς κι άλλο να βάζεις λόγια και ν’ αποδίδεις πράξεις σε συγκεκριμένα, υπαρκτά πρόσωπα με σάρκα και οστά. Έμαθε ο κάθε ηλίθιος φωτοσόπ και βγήκε παγανιά.

 41. leonicos said

  Τιτίβιλε,@32, ο Νίτσε δεν φταίει για το Ολοκαύτωμα, ούτε ο διαφωτισμός, όπως δεν φταίει και ο Μωάμεθ γι’ αυτά που γίνονται στην ασία και την Αφρική. όταν οι κονκισταδόρες εξαφάνιζαν πολιτισμούς στην Αμερική, όταν η Ιερά Εξέταση έκανε τα δικά της αίσχη μέχρι και στην Γκόα, και όπου πάτησαν πορτογάλοι και ισπανοί, με το σταυρό στο χέρι το έκαναν.

  Φταίνει αυτοί που τα κάνουν και αυτοί που τους κατηχούν. αυτοί που παρερμηνεύουν. Έτσι δεν είναι;

 42. nirevess said

  40
  +1000!

 43. physicist said

  #41. — Είπαν οι Σουννίτες μουφτήδες του επίσημου Ισλάμ μετά την θανάτωση του Ιροδανού πιλότου από το ΙΣ, πριν λίγες μέρες, ότι το να καις άνθρωπο ζωντανό είναι αντι-ισλαμικό, είναι έργο του Διαβόλου. Και καταδίκασαν τη βαρβαρότητα και τη θηριωδία των εγκληματιών του ΙΣ, και δήλωσαν ότι γίνεται σε κατάχρηση του Ισλάμ.

  Και μετά πρόσθεσαν ότι σε τέτοια τέρατα όπως σ’ αυτούς του ΙΣ αξίζει μια τιμωρία σύμφωνα με το Ισλάμ: η σταύρωση και ο διαμελισμός.

  Από προχτές που τα διάβασα αυτά είμαι πλέον απόλυτα πεπεισμένος ότι η βαρβαρότητα του ΙΣ δεν έχει να κάνει με το πραγματικό Ισλάμ, κι ότι οι θρησκείες είναι αμέτοχες σε όλα τα εγκήματα που κάνουν οι πιστοί τους.

 44. Titivillus said

  41. Φυσικά και είναι έτσι. Κάνε κλικ στο ζεύγμα και θα δεις ποιος είναι αυτός που προσέφερε το μεζεδάκιον.

 45. Titivillus said

  40. Σωστά. Καλός είναι ο χαβαλές, αλλά υπάρχουν και όρια.

 46. IN said

  Διάβασα κι εγώ το άρθρο του κ. Κονομή και έχω απορίες-παρατηρήσεις:

  α. «Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις όπου, εξαιτίας της αθρόας εισβολής νεολογισμών σε μία γλώσσα, αυτή έχασε τον χαρακτήρα της και μετέβη σε άλλη κατηγορία γλωσσών». Τι θέλει να πει ακριβώς ο ποιητής; Και γιατί δεν μας δίνει ένα από τα παραδείγματα που υπάρχουν;
  β. Τη λέξη «κόρδα» ουδέποτε την είχα ακούσει και αναρωτήθηκα τι στο καλό διαφορετική σημασία έχει στη Δ. Μακεδονία. Ο Κ. Ντίνας στο «Γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης», τ. Β’ σελ. 220 καταγραφεί ούτε λίγο ούτε πολύ τέσσερις: 1) πρόχειρο μαντρί από κλαδιά όπου συγκέντρωναν και άρμεγαν τα πρόβατα 2) στενό πέρασμα όπου κάθεται ο αρμεχτής και παιρνούν τα πρόβατα για να αρμεχτούν 3) σιδερένιο εργαλείο για το καθάρισμα των δερμάτων 4) Το νήμα που γυρνάει το ροδάνι, το τσικρίκι. Dont acte. Ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει ποτέ καμία, προφανώς πρόκειται για τεχνική ορολογία δραστηριοτήτων που χάνονται (ή χάθηκαν οριστικά).
  γ. Σχετικό με το προχθεσινό άρθρο: «το λήμμα λαχανάς που έχει και δεύτερη σημασία «λωποδύτης, πορτοφολάς», ίσως από τα λάχανα που ονομάζονταν προπολεμικά τα χαρτονομίσματα επειδή ήταν μεγάλα και είχαν χρώμα λαχανί.».

 47. nirevess said

  32 κλπ.
  Το κείμενο του Πειραιώς δεν είναι μεζεδάκι με την έννοια που έχει ο όρος στο παρόν ιστολόγιο. Μην τα μπερδεύουμε. Είναι μια τυπική συντηρητική πραγματεία: εναντίον του Διαφωτισμού, της αθεΐας, της επαναστατικής ιδεολογίας (και, στο τέλος του κειμένου, en passant, της ομοφυλοφιλίας).

  Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η κριτική ή κομμμάτια της έχει αρθρωθεί από πάμπολλους στοχαστές, όχι μόνο τους Burke και Rivarol αλλά και από τον «αρνητικό διαλεκτικό» Αντόρνο.

  Το πιο ενδιαφέρον σημείο για μένα είναι εκεί που απαντά σ’ αυτούς που ζητούν κατάργηση του όρκου στο Ευαγγέλιο επειδή το Ευαγγέλιο λέει να μην ορκιζόμαστε. Λέει ο Πειραιώς ότι η Εκκλησία έχει το λύειν και δεσμείν, δηλ. ότι μπορεί να ανατρέπει τα διδάγματα του ίδιου του Ευαγγελίου. Επιπλέον, αποσιωπά το γεγονός ότι υπήρξαν και μητροπολίτες (διαφόρων αποχρώσεων, όχι «αριστεροί») που τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης. Προφανώς ο Πειραιώς δεν ήθελε ν’ ανοίξει ευθέως μέτωπο με αυτούς τους ιεράρχες.

 48. Theo said

  Δεν είχα δει την επιφυλλίδα του Θεοδωρόπουλου που αναφέρεις, Νικοκύρη.

  Είδα όμως την επόμενη και του έγραψα:
  «Αν ήταν η ζήλια ψώρα… (για τον Ζουράρι, εννοώ)
  Ο Κώστας, λοιπόν, έχει διατελέσει καθηγητής πολιτειολογίας στο Παρίσι VIII, εξελέγη βουλευτής, έχει εκδώσει 17 δικά του βιβλία με δοκίμια -κάποια στην 7η έκδοσή τους (βλ. http://www.biblionet.gr/main.a…, σε αντίθεση με τα δικά σου λογοτεχνικά, Τάκη, που συνήθως δεν επανεκδίδονται.
  Όλα τα παραπάνω απαιτούν σοβαρότερη προσέγγιση του ανδρός.
  Και, για να ακριβολογούμε, η βιογραφία του αριθμεί 580 σελίδες.
  »

  @13:
  Έχεις διαβάσει τα βιβλία του Ζουράρη, να δεις τα υπέροχα ελληνικά που γράφει;
  Για ποια «βαρβαρικά» μιλάς;

  @25:
  Ο Ζουράρης ήταν ανέκαθεν κομμουνιστής (με πατέρα, μέλος του ΚΚΕ από το 1921).
  Τη δεκαετία του ’80 είχε δηλώσει: «Γεννήθηκα κομμουνιστής όπως κανείς γεννιέται κωφάλαλος».
  Την ίδια δεκαετία ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕεσ. Έφυγε από εκεί, γιατί έβλεπε την επιθυμία πολλών να γίνουν ουρά του ΠΑΣΟΚ. Αποστρέφεται το ΠΑΣΟΚ, γιατί «το παίζει» αριστερό κόμμα και -με κάποια αριστερά τερτίπια- είχε κλέψει πολλούς ψήφους αριστερών. Και για την επίθεση εναντίον του το ’98 (βλ. σχ. 15) θεωρεί υπαίτιους του Πασόκους, γιατί τους ενοχλούσε ο αντιπολιτευτικός λόγος του.
  Το ’99, όταν πήγε με το ΚΚΕ, τον ρώτησα γιατί. Και μου απάντησε γιατί αυτό ήταν το μόνο κόμμα που έπαιρνε ξεκάθαρη θέση κατά των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία.
  Και τώρα, ήθελε να πολιτευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ήθελε το Αριστερό Ρεύμα, αλλά δεν τον ήθελαν οι υπόλοιποι, κι έτσι κατέβηκε με τους ΑΝΕΛ.

 49. Theo said

  @46:
  Τη λέξη κόρδα την ξέρω με τη σημασία της πτέρυγας οικοδομήματος (κυρίως, σε μοναστήρια).

 50. Titivillus said

  47. Έχεις δίκιο. Είμαι καινούριος στο ιστολόγιο, αλλά θα μάθω σιγά-σιγά. Ωστόσο αν διαβάσεις προσεκτικά το κείμενο του γέροντα είμαι βέβαιος ότι θα ανακαλύψεις αρκετά γλωσσικά μεζεδάκια.

 51. nirevess said

  50 Eπισήμανα ήδη το «ανδρόνιο» 🙂

 52. Theo said

  Διάβασα εν τω μεταξύ το άρθρο του Κονομή και συμφωνώ κατά βάσιν.
  Διαφωνώ όμως και στα σχετικά μ την κόρδα (βλ. σχ. 49) και με την πρότασή του θα πρέπει να περιοριστεί το λημματολόγιο, ώστε να ανταποκρίνεται στον χαρακτηρισμό του Λεξικού ως χρηστικού, δηλαδή να παραμείνουν μόνο οι λέξεις που χρησιμοποιούνται ευρέως και όχι τύποι όπως μπουζουκλερί, κάγκουρας, μαλαπέρδα κ.ά.
  O κάγκουρας πχ, δεν χρησιμοποιείται ευρέως;

 53. SophiaE said

  40: Συμφωνώ και επαυξάνω

  Περί Κυπρίων εκτελεσθέντων υπό των Γερμανών: εμ εδώ και μια πενταετία φωνάζουμε ότι για όλα φταίνε οι Γερμανοί, είναι το επόμενο λογικό βήμα (για να μην πω ότι πρόσφατα δημοσιοποιημένα ιστορικά αρχεία του Φόρειν Όφη αποκαλύπτουν ότι για όλες τις μεταπολεμικά κακές πράξεις των Βρετανών ευθύνονται αποκλειστικά οι Γερμμανοί).

  ΥΓ Εννοείται ότι αστειεύομαι περί Όφη.

 54. Παιδιά, συμφωνώ οτι τώρα τελευταία γίνεται της τρολιάς το κάγκελο, το παρακάνανε όντως με τις μούφες, αλλά ο συγκεκριμένος δεν βγάζει απλά χαβαλέ και χαριτωμενιές, δεν ξέρει απλά φώτοσοπ, είναι το μέσο του για να βγάλει αυτά που έχει στο μυαλό του και να τα μοιραστεί -και για μένα αυτό είναι ένα είδος τέχνης της εποχής μας.

  Μπορεί να κάνω και λάθος, μπορεί να είναι μόδα τώρα με τα σόσιαλ και να φύγει.
  Και δε θέλω να κάνω συγκρίσεις με σκιτσογράφους και άλλους επαγγελματίες της σάτιρας, αλλά γιατί να είναι για παράδειγμα πιο ηθικός ο Μητσικώστας που έχει κάνει επίσης χοντρές πλάκες με τις μιμήσεις του;
  Και τέλος για αυτούς που καταφέρνουν και τσιμπάνε, ε δεν είναι και τόσο δύσκολο να διασταυρώσεις ένα τουί αν είναι έγκυρο ή όχι.

 55. Μαρία said

  46α
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mixed_language

 56. physicist said

  #54. — Δεν είναι δυνατόν να εννοείτε σοβαρά αυτά που γράφετε σχετικά με τη συγκριση με τους σκιτσογράφους ή τους κωμικούς. Όλοι αυτοί υπογράφουν με τ’ όνομά τους και με το πρόσωπό τους. Παρεκτός κι αν νομίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνει σύγχυση ανάμεσα σε μια καρικατούρα της Ραχήλ Μακρή και στην ίδια τη Ραχήλ Μακρή.

  Εξίσου εξωφρενικό είναι ότι μπορεί κάποιοι να θυμώσουν με μια καρικατούρα ενός προσώπου και ν’ αρχίζουν να σκοτώνουν άλλους ανθρώπους γι’ αυτόν το λόγο. Χρειάζεται πολύ γερή δόση θρησκείας για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί.

 57. Παύλος said

  Όταν η Δαλιδά είδε την κεφαλή του Ιωάννη επί πίνακι αναφώνησε: Ω σανά εν τοις υψίστοις!

 58. Στρατος Βασδεκης said

  10: Μα κι ο Δημητρακος, Νικο, στο Επιτομο (εκδ. 1972) του, στο λημμα «απορριμμα» (ο τυπος στον οποιο εξαλλου αναφερεται στην κριτικη του ο Κονομης), ως πρωτη εννοια αναφερει το «[…] αχρηστον υπολειμμα» και μολις κατοπιν, ως δευτερη σημασια, παραπεμπει στο λημμα «απορριγμα», οπου και δινει την εξηγηση: «το προ της ωρας γεννηθεν», δηλαδη το «κυημα» του Κονομη. Συνεπως, ο σχετικος ισχυρισμος του τελευταιου αποτελει απλως αποκυημα της πλουσιας φαντασιας του!
  Μια απο τις κριτικες παρατηρησεις του κ. ακαδημαικου σε βαρος του Χρηστικου ειναι και η μομφη πως αυτο καταγραφει «αθρόα και χωρίς επεξεργασία» διαφορους νεολογισμους και συνεχιζοντας λαβρος σε στυλ κασσανδρικο αναφερει: «κινδυνεύει τότε να χαθεί ο χαρακτήρας της γλώσσας η οποία τους αποδέχεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις όπου, εξαιτίας της αθρόας εισβολής νεολογισμών σε μία γλώσσα, αυτή έχασε τον χαρακτήρα της και μετέβη σε άλλη κατηγορία γλωσσών.» Μηπως γνωριζει καποιος να μου πει, ποια ειναι αυτη η κακομοιρη γλωσσα που «μετέβη σε άλλη κατηγορία γλωσσών»?

 59. Μαρία said

  56
  Μια που σε πετυχαίνω. Όταν διαβάζεις αυτό Und ein wenig angefressen über die Kommentare aus Deutschland ist Varoufakis auch. Noch vor dem Termin bei Schäuble verschickt er auf seinem Twitter-Account eine Fotomontage, die ihn mit dem glatzköpfigen Lord Voldemort vergleicht, dem überaus bösen Gegenspieler von Harry Potter. Kommentar dazu: «Wie tief kann man sinken?»
  δημιουργείται η εντύπωση οτι το σχόλιο στο φωτομοντάζ είναι του Βαρούφ ή όχι;

 60. Pedis said

  # 40 – έχει και τα καλά του, φυσικέ. Να γίνει εντελώς αναξιόπιστο το κελάιδισμα. Δηλ. τι κελάιδισμα, φτύσιμο της αποψάρας της κάθε γαλιάντρας που κάνει τη σοφή κουκουβάγια. Αλλά φταίνε και οι περίεργοι που χώνουν το ράμφος τους τους στα κλουβιά των άλλων και διαδίδουν τις χαζομάρες.

 61. physicist said

  #59. — Μαρία, αν δεν με είχες βάλει σε σκέψη ότι το σχόλιο ήταν από κάποιον άλλον, κι εγώ θα νόμιζα ότι ήταν του Βαρουφάκη. Θα έπρεπε να γράφει Kommentar eines Lesers dazu ή κάτι παρόμοιο, έτσι ώστε να είναι σαφές. Ωστόσο, αυτό το είδος γραφής δεν είναι ολότελα ασυνήθιστο — παραμένει όμως ασαφές και κακό στη συγκεκριμένη περίπτωση.

  Από πού το έχεις το κείμενο; ΦΑΖ είναι, Τσάιτ ή κάτι άλλο;

 62. physicist said

  #60. — Μαζί σου, συνάδελφε, καλά τα λες.

 63. 61 Βέλτ, φυσικέ. Βελτ.

 64. Λ said

  Κόρτα στα κυπριακά είναι η φέτα (όχι το τυρί), πχ μια κόρτα ψωμί, θκυο κόρτες ψωμί. Μάλλον δεν έχει καμία σχέση με την κόρδα.

  Εμείς τα λέμε φυλακισμένα μνήματα και παίρνουμε εκεί όλους τους “επίισημους” που επισκέπτονται το νησί.Η μοναδική εξαίρεση που ξέρω είναι η βασίλισσα Ελισάβετ που ήρθε για το συνέδριο της Κοινοπολιτείας.

 65. Μαρία said

  61
  Ντι Βελτ είναι. Ο Βαρουφάκης αναμετέδωσε τιτίβισμα που σχολίαζε φωτομοντάζ δημοσιευμένο στη Φατς, που τώρα το κατέβασε..
  http://quelleinternet.faz.net/post/110067955668/update-05-02-2014-18-28-uhr-an-dieser-stelle
  Το τουίτ, που είχα δει πριν διαβάσω τη Βελτ.

  Συμπέρασμα: στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

 66. physicist said

  #63. — Α, ευχαριστώ. Μια φορά την είχα αγοράσει, πριν καμια δεκαριά χρόνια, από περιέργεια. Να λείπει το βύσσινο. 😉

 67. physicist said

  #65. — Δηλαδή το φωτομοντάζ το είχε κάνει πρώτη η ΦΑΖ; Και στο σχόλιό του ο Σόνυ Καπούρ αναρωτιέται πόσο πιο χαμηλά μπορεί ακόμα να πέσει ποιος; Ο Βαρουφ ή η Κυρία της Φρανκφούρτης;

  Καλά λες, της τρελής γίνεται, δεν είναι ν’ ασχολείσαι …

 68. Λ said

  Μια θεία μου έλεγε τα σκουπίδια σούφια. Μόνο αυτή τα έλεγε έτσι και τώρα που μας έφυγε δεν την ακούμε πια τη λέξη.

 69. Theo said

  @40, 56:
  Συμφωνώ και προσυπογράφω 🙂

 70. physicist said

  #69. — Γεια σου Τεό, καλώς ξανάρθες και καλές κόντρες νάχουμε. 🙂

 71. Μαρία said

  67
  Η κυρία βέβαια. Φαίνεται στο σχόλιό του οτι αποδοκιμάζει το χιούμορ της.
  Δεν φαίνεται αν η εφημερίδα το βρήκε κάπου έτοιμο, σε κάποιο τιτίβισμα κι αυτή.

  64
  παίρνουμε εκεί όλους τους “επίισημους” 🙂
  Καλύτερο κι απ’ το ήρθεν η ώρα σας.

 72. physicist said

  #71(α). — Μάλιστα. Τότε όμως έχουμε ακόμα ένα επίπεδο παραπλάνησης στο κείμενο της Βελτ. Ας δεχτούμε ότι ένας αναγνώστης καταλαβαίνει ότι το σχόλιο δεν είναι του Βαρουφάκη. Σ’ αυτή την περιπτωση, η φράση und ein wenig angefressen über die Kommentare aus Deutschland ist Varoufakis auch, που τελειώνει με την αναφορά στο σχόλιο του Καπούρ, αφήνει την εντύπωση ότι ο Βαρουφάκης είναι ενοχλημένος από αυτό το σχόλιο, κι επομένως ότι το σχόλιο ήταν εναντίον του, ενώ στην πραγματικότητα ήταν υπερασπιστικό γι’ αυτόν.

  Τα σαλάτωσε άσχημα η Βελτ ή μου φαίνεται;

 73. Μαρία said

  72
  Μάλλον μένει με την εντύπωση οτι ο Βαρούφ ενοχλήθηκε απ’ το φωτομοντάζ και έγραψε το «πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κανείς».

  Κάποιος επισήμανε στον Καπούρ «ένα πιο σοφιστικέ μια μέρα πριν.» Ο διάβολος δουλειά δεν είχε …

 74. IN said

  55: Ευχαριστώ. Λες αυτό να εννοεί; Βλέπω έχει ως μεικτή γλώσα και την Καπαδοκική διάλεκτο της Ελληνικής.

  58 τέλος: Βλέπετε 55, κι εγώ την ίδια απορία είχα στο 46α.

  Άλλο θέμα: επειδή ο Νίκος γράφει για το θηλυκό του «Πρόεδρος», εκεί που τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς θηλυκούς Προέδρους είναι στα δικαστήρια – νομίζω στις κατώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης υπερτερούν, πλέον, οι γυναίκες και, φυσικά, κάθε γυναίκα που προεδρεύει σε δικαστήριο (έστω κι αν είναι Μονομελές) αποκαλείται «Πρόεδρος» ασχέτως αν έχει βαθμό Προέδρου (Πρωτοδικών ή Εφετών) ή όχι. Μάλιστα, τείνει να γίνει συνήθεια να προσφωνεί κανείς γυναίκα δικαστή (ή δικαστίνα, για να κάνουμε και το χατήρι του Νίκου) ως «Πρόεδρο», κάτι σαν το «My Lord» που λένε οι Άγγλοι στα δικαστήριά τους. Εξ όσων γνωρίζω και θυμάμαι, είναι απολύτως καθιερωμένο η γυναίκα ν’ αποκαλείται «Πρόεδρος» (όχι Προεδρίνα, ή Προέδρισσα ή δεν ξέρω τι άλλο – κάτι τέτοιο, αν λεγόταν, θα εκλαμβάνονταν ως προσβολή). Ωστόσο, συμβαίνει το εξής παράξενο: ενώ στους άνδρες στην Κλητική, που χρησιμοποιείται συχνά αφού απευθυνόμαστε στο δικαστήριο (λ.χ. «Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ζητήσω μία αναβολή…») φυσικά χρησιμοποιείται ο τύπος της κλητικής (Πρόεδρε), πολλοί στις γυναίκες αφήνουν τον τίτλο -προδήλως λανθασμένα- στην ονομαστική όταν απευθύνονται σε γυναίκα Πρόεδρο. Δηλαδή, αντί «Κυρία Πρόεδρε, μία αναβολή….» λένε «Κυρία Πρόεδρος, μία αναβολή»!

 75. physicist said

  #73. — Ακριβώς (για τον διάολο λέω 😉 ).

 76. Μαρία said

  74
  Άγνωστο τι έχει στο μυαλό του. Μπορεί και τα ελληνικά των Κύπριων 2ης και 3ης γενιάς στην Αγγλία για τα οποία υπάρχει και βιβλιογραφία.

 77. aerosol said

  Ως γνωστόν, το μόνο που μπορεί να σταματήσει τα μαλιά που πέφτουν είναι το πάτωμα! 😉

  Το «επαφικός» το έχω συναντήσει μόνο ως μετάφραση του conductee, δηλαδή αυτού που υποστηρίζει πως βρέθηκε ή έρχεται σε επαφή με «αλλούτερα» όντα (εξωγήινους, άγγελους, περίεργες οντότητες κλπ).

 78. Στρατος Βασδεκης said

  55, 74: Ευχαριστω.

 79. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 80. LandS said

  Ο Μπογδάνος φαίνεται να έχει βάλει μπρος να φτάσει και να ξεπεράσει τον Θέμο. Παριστάνει και τον ψαγμένο από πάνω, ενώ χλεύασε την πρόσκληση Πούτιν στον Τσίπρα για τους γιορτασμούς της 9 Μάη δείχνοντας ότι δεν έχει ιδέα τι γιορτάζει όλη η Ευρώπη εκείνες τις μέρες.
  Όμως, για αυτό που τον κατηγορούμε σήμερα, όταν ήρθε η ώρα του ρεπορτάζ και εισήγαγε το θέμα με τη βλακεία του περί Περονισμού, Ούνων κλπ. ο ρεπόρτερ κράτησε τη ψυχραιμία του, ξεκίνησε λέγοντας «Όχι δεν είναι φιλοκυβερνητική διαδηλωση» και συνέχισε να περιγράφει αυτό που ο ίδιος, και πολλοί από μας, έβλεπαν και ζούσαν.
  Όταν τελείωσε ο ρεπόρτερ, ο Μπογδάνος είπε «ευχαριστώ τον… που με έβαλε στη θέση μου, και μετά από αυτό παίρνω πίσω ότι είπα νωριτερα».

 81. Theo said

  @70:
  Γεια σου, φυσικέ.
  Καλώς σε ξαναβρήκα 🙂

 82. Λ said

  Η αστυφύλακας, της αστυφύλακα, η πολιτικός μηχανικός, της πολιτικού μηχανικού, η μάρτυρας κατηγορίας κλπ. είναι όλα εδώ στο σημερινό άρθρο της εφημερίδας ο Πολίτης:

  http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=284591&-V=articles

 83. Λ said

  Σόρυ, στην πρώτη πρόταση λέει «της αστυφύλακας».

 84. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, να με συμπαθάτε που έλειπα μερικές ώρες.

  29: Καταρχάς, τα καλέσματα που είδα εγώ στα κοινωνικά μέσα δεν ήταν από γνωστούς συριζαίους, Έπειτα, αυθόρμητες διαδηλώσεις συμπαράστασης είχαν γίνει και υπέρ της προηγούμενης κυβέρνησης. Εννοώ τα καλέσματα του Τζήμερου για ψώνια τα πρωινά της Κυριακής (αλλά δεν μάζεψαν πολύ κόσμο).

  29: Τον Γαλαξία μας έχουν αποφασίσει να τον λένε Μίλκι Γουέι οι ΔΟΛιοι.

  32: Ωχ, ο Σεραφείμ! Εκείνος ο Μαύρος Κόρακας τι είναι;

  33: Στέκομαι ημιδιορθωμένος. Πάντως και το ΧΛ δίνει πρώτη σημασία αυτόν που έγραφε τραγωδίες και δεύτερη σημασία εκείνην που παίζει τραγικούς ρόλους (διότι λέει: κυρίως στο θηλυκό).

  36: Θα είναι πολύ άντρας.

  39: Από ποια άποψη; Το ήτα;

  40: Είναι σαν τις γελοιογραφίες, κτγμ.

  46: Κόρδα και το κόρδωμα. Κόρδα και φούντα και τ΄ άσπρα πούν’τα; Παροιμία της Αποσώστρας του Ππδιαμάντη.

  48: Ο πατέρας του είναι ο σεξολόγος που έβαζε αγγελίες σε εφημερίδες (και στον Ριζοσπάστη το 45), έτσι;

  54: Κάτι τέτοιο θεωρώ κι εγώ, σαν γελοιογραφία ή σαν μίμηση.

  64: Ναι, έτσι τα ξέρω κι εγώ.

  74: Ναι, το Κυρία Πρόεδρος μου λένε κι άλλοι ότι είναι πολύ διαδεδομένο. Να είναι μια υπόγεια τάση για διαφοροποίηση των γενών, όπως λένε π.χ. «της βουλευτού» ενώ «του βουλευτή»;

 85. Μαρία said

  84
  Για τα καλέσματα: ο Δαμέλος π.χ. είναι στην ανταρσυα https://www.facebook.com/events/937137216310577/?fref=ts

  Τη διαφήμιση του σεξολόγου, μπαμπά του νούμερου, την έβλεπα στη Μακεδονία, όταν ο Ριζ. δεν κυκλοφορούσε.

 86. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Λοιπόν, επιστημονικό άρθρο του in.gr μάς μαθαίνει«Πώς άκουγαν τα ζώα πριν εφευρεθούν τα αφτιά».

  Το είχα δει, και δεν μου ξένισε. Θυμάμαι παλιότερη επικεφαλίδα, «η νυχτερίδα εφηύρε το ραντάρ!». Είναι προφανές ότι η λέξη χρησιμοποιείται μεταφορικά για την εξέλιξη ενός οργάνου, σε αντιστοιχία με την εφεύρεση μιας τεχνολογίας από τον άνθρωπο.

 87. Pedis said

  Aυτό είναι πειραγμένο; Δεν εννοώ τον εγκέφαλο του βλάκα, αλλά το βίντεο.

 88. voulagx said

  #84: Το «αντικαταστούσαν» εννοώ, αντί του «αντικαθιστούσαν»

 89. sarant said

  88: Α ναι, δεν το πρόσεξα!

 90. physicist said

  Διάβασα κάπου ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Φάινμαν. Ε, αφού θα περάσει που θα περάσει από τη Βιέννη, ας πει μια καλημέρα και στον Σρέντινγκερ.

 91. Μαρία said

  87
  Ελλήνων έγερσις, 28/1/2015 στη σελίδα του. Έτρεξα το βίντεο κι έπεσα στη φάση με τις βούρτσες. Κάποια συρραφή στιγμιότυπων έχουν κάνει.

 92. Φυζικέ, στο 90

  Κι αν ο Σρέντιγκερ είναι και δεν είναι στη Βιέννη; 😉

  (τσάκω κι ένα μπόνους για τον Κίντο μας)

 93. Theo said

  @84:
  Ναι, ο πατέρας του είναι ο σεξολόγος, «ειδικευθείς εν Γερμανία» [ή «Αυστρία»;]) που έβαζε αγγελίες σε εφημερίδες κι έχει γράψει ένα σωρό βιβλία σχετικά. Γεννήθηκε το 1899 στο Βραχάσι Λασιθίου και πέθανε το 2001 στη Ν. Σμύρνη. Λόγω ειδικότητας και γερμανομάθειας, κούραρε και κάποιους Γερμανούς αξιωματικούς στην Κατοχή. Όταν, λοιπόν, έφευγαν οι Γερμανοί, είχαν υπονομεύσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το ΕΑΜ τότε έστειλε τον γιατρό Ζουράρη σε κάποιους γνωστούς του Γερμανούς αξιωματικούς, που τους έπεισε να μην το ανατινάξουν. Έτσι έγινε και σώθηκε ένα κομμάτι της Θεσσαλονίκης. Στον Εμφύλιο όμως τον έστειλαν «παραθέριση» σε κάποια ξερονήσια.
  Είχε τον καημό πως δεν αναγνώρισαν την προσφορά του, κι έτσι όταν ο Αντρέας αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση κι έδωσε ένα παράσημο στον γιατρό, αυτός δεν το δέχτηκε, λέγοντας πως ήρθε πολύ αργά. Είχε όμως φιλίες και κουμπαριές μαζί του, γιατί θεωρούσε πως ο Αντρέας «αποκατέστησε» την Αριστερά. Ο δε Κώστας, ο μεταλύτερος γιος του, πάντα θεωρούσε πως το ΠΑΣΟΚ καπηλευόταν την αριστερή ιδεολογία κι εξαπατούσε τους παλιούς αριστερούς, σαν τον πατέρα του.
  Ο Κώστας, λοιπόν, ήταν εξαρχής οργανωμένος στις οργανώσεις του ΚΚΕ και στη δίκη του Λαμπράκη, φοιτητής τότε, έκανε τον μεταφραστή σε Γάλλους αριστερούς ανταποκριτές. Όταν στρατεύθηκε, τον έστειλαν σε τάγμα μουλαράδων, ως «άκρως επικίνδυνο κομμουνιστή». Κατάφερνε όμως να παίρνει κάποιες άδειες, όταν κάποιοι αξιωματικοί του ζητούσαν βιβλία του πατέρα του και τους έλεγε πως έπρεπε να πάει στη Θεσσαλονίκη, να τα φέρει.
  Με τη διάσπαση, πήγε με το ΚΚΕ εσ. Τη συνέχεια μάλλον την ξέρετε. (Πέρασε ή άγγιξε σχεδόν όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, εκτός από ΠΑΣΟΚ και ΧΑ φυσικά.)

  @85:
  Γιατί «νούμερο» τον συνάδελφό σου, Μαρία μου; 🙂
  (Θυμάμαι κι εγώ τις διαφημίσεις του Γ. Ζουράρη στην «Μακεδονία».)

 94. physicist said

  #92. — Δεν έχει παρά να ανοίξει την πόρτα του διαμερίσματός του και να κοιτάξει αν είναι μέσα. 😉

 95. Emphyrio said

  Μικρη περιαυτολογικη συνεισφορα: Η κεφαλοφορια στους δυτικους αγιους δεν ειναι και κατι τις το σπανιο. Μια λιστα εδω http://fr.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9phalophorie ή εδω http://en.wikipedia.org/wiki/Cephalophore.

 96. sarant said

  87: Αυθεντικό είναι -αν το πείραζαν δεν θα το έκαναν τόσο γελοιο.

 97. Titivillus said

  84: Σταλινική κλούβα.

 98. Κόρδα βλέπω στο Βικιλεξικό τη χορδή κι εγώ μ’ αυτή την έννοια (περίπου) την ήξερα: ένα μεγάλο πριόνι (κάνα μέτρο) που για να είναι σωστά τεντωμένο απ’ την άλλη μεριά είχε μια χορδή (σχοινένια). Το χρησιμοποιούσαν για να κόβουν δέντρα.

 99. 73: «Μάλλον μένει με την εντύπωση οτι ο Βαρούφ ενοχλήθηκε απ’ το φωτομοντάζ και έγραψε το “πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κανείς”.»

  Συμφωνώ απόλυτα, Μαρία

 100. Λίγα τα μεζεδάκια απόψε και για να μην μου μείνουτε πειναζμένοι, ιδού μια χορταστική πχιατέλλα καπχοιανού στο Βήμα, ο οποίος «την λέει» στον Τσίπρα για τα λουλούδια στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

  Ιδιαίτερη προσ’χιέου στη βιβλιογραφία, στο τέλος!

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=674363

 101. Spiridione said

  Επαφιστές βλέπω μεταφράζουν οι εν Ελλάδι ουφολόγοι τους contactees.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Contactee

 102. Spiridione said

  διορθ. επαφικούς

 103. sarant said

  Που έχουν έρθει δηλαδή σε επαφή με εξωγήινους και ούφατα. Μάλιστα.

 104. Νέο Kid Στο Block said

  Eντάξει, οι κοντακτήης makes sense να αποδίδονται «επαφικοί»
  Τους αμπντακτήης όμως πώς θα τους πούμε; απαχθικούς; (καθότι απαχθής-απαχθέντες δεν είναι… 😆 )

 105. Μαρία said

  100
  Την είπε και στο Μπογιό δια του Αδώνιδος.
  http://www.biblionet.gr/book/181160/%CE%9A%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82,_%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82/%CE%89%CF%84%CE%B1%CE%BD_%CE%BF_%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82,_%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B8%CE%B9%CE%B5!

  102
  Βλ. 77 🙂

 106. Μαρία, στο 105

  Ώστε έτσι, το λοιπό! «Κρούστης», εκ του Προκρούστης, υποθέτω, ε;

 107. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ήρριξε η αίγα , έκανε αποβολή.Απορριξά και απορριξίδι το εξ αποβολής έμβρυο αλλά μεταφορικά (αρνητικά) το καχεχτικό άτομο.
  Η κόρδα του βιολιού, η χορδή, όμως και το μεγάλο δοκάρι* του σπιτιού το άκουσα αλλού, μάλλον Πελ/ννησο.Τσίτα-κόρδα, ο πεθαμένος και «κορδάκι» επίσης, για ζώα και ανθρώπους.
  πήγα να γράψω ο δοκός,μα είναι η δοκός, ή και τα δυο σαν την ψήφο και την άμμο;

  Άσχετο αλλά με ξένισε γιατί δεν το ήξερα, το καπηλικότατα που είπε ο Σαμαράς μετά(;) τις εκλογές και κάποιος δημοσιογράφος υπενθύμισε (έβαλε και το ηχητικό) ότι είπε το ίδιο και ο Μητσοτάκης το 1993

 108. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Α, μια εικόνα: να λέει η γιαγιά μου για το ψωμί ότι το’ ριξε στς όρνιθες γιατ’ ήσυρνε κόρδες. Είχε χαλάσει και κόβοντάς το τραβιόταν η αλλιωμένη ψίχα σε κλωστές, σαν τσιχλα.
  Τα δύο Ζ του σεξ ιατρικώς, Ζουράρις, Ζακόπουλος προ του σύγχρονου Ασκητή

 109. sarant said

  108: Ήσυρνε κόρδες, πολύ καλό!

 110. Γς said

  Ακούω τον Κώστα Μπέκα δισέγγονο (τρισέγγονο;) του πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας στην ΤιΒι τώρα κι ο νους μου πάει στον πατέρα του Αγγελου [του δικού μας] 😉

 111. Το επικίνδυνο με τη σάτιρα, είναι ότι πολλές φορές αληθινές ειδήσεις περνιούνται για τέτοια. Η πραγματικότητα ξεπερνά πολλές φορές το κουλούρι. Ο κάθε Θ. δε, αν θέλει να κάνει το σχολιαστή, ας διασταυρώνει πρώτα αυτά που σχολιάζει.

  Κι ένας συνταξιούχος που άνοιξε το Νατσούλη…
  http://wp.me/p2Nk0L-b5
  http://wp.me/p2Nk0L-b2

 112. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Επαφικός
  http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=16&apprec=85
  Ο Ανανδρανιστάκης στην προχθεσινή Αυγή, κάνοντας πλάκα με την εξηγηση αυτή του Βενιζέλου για το μαγουλοτσίμπημά του από το Γιούνκερ, υπονοεί ως επαφικό τον εφαψία 🙂 . Εμένα η σκηνή που θύμισε το τσιμπηματάκι του Σκανδαλίδη στη δημοσιογράφα Βάλια Πετούρη, ον κάμερα
  Η,η πρόεδρος. ‘οπως ο,η υπουργός
  Κυρία υπουργέ,κυρία Μερκούρη, Μελίνα- την προσφώνησαν όλα μαζί μια φορά.

 113. Πάνος με πεζά said

  «Κυρία Πρόεδρος» είχε ακουστεί και δια στόματος Δημήτρη Τσοβόλα. Από εκείνη την εποχή.
  Είπαμε και για το μεζεδάκι Σταρόβα εδώ. Ότι/Να απάγουν, Δημήτρη μου, Δύσκολο αλλά έτσι είναι.

  Το «πώς άκουγαν τα ζώα πριν να εφευρεθούν τα αφτιά» μου θύμισε το «Οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν αρχαίους Έλληνες;»

 114. Γς said

  Στην ΤιΒι τώρα.
  Ακούω για τον Υπ. Υγείας Κουρουμπλή ότι κατάργησε το πεντάευρο της εισόδου στο Νοσοκομειο και ότι δήλωσε:
  Το αγαθό της υγείας είναι το ίδιο είτε ο ασθενής είναι επώνυμος είτε είναι φερώνυμος
  [σωστό;]

  Να κι ο Καμμένος στον Εβρο:
  -Τέρμα τα ρουσφέτια. Θα υπάρχουν ρουσφέτια μόνο για κοινωνικούς λόγους 😉

 115. Πάνος με πεζά said

  @ 114 : Εννοεί είτε αν ο ασθενής λέγεται π.χ. Κώστας Υγείας. 🙂

 116. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #110
  Ποιος έχτισε το γεφύρι της Πλάκας;
  Το πέρασμα της Πλάκας είναι ένα από τα τέσσερα περάσματα που ενώνουν τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια (και κατ’ επέκταση τα Γιάννενα). Και τα τέσσερα περάσματα θα είχαν από παλιά ενωθεί με γεφύρια κάποιου είδους (ξύλινα ή ανεμογέφυρα), αλλά μόνο στο 19ο αιώνα διαθέτουμε μαρτυρίες για την κατασκευή πέτρινων γεφυριών.
  Έτσι λοιπόν, πρώτα το 1863 ο Πραμαντιώτης ευεργέτης Δημήτριος Αρβανιτογιάννης διέθεσε 30.000 γρόσια σαν κύριος δωρητής για το χτίσιμο του γεφυριού. Ατυχώς όμως το γεφύρι έπεσε, σύμφωνα με την παράδοση τη μέρα των εγκαινίων, αφήνοντας το πρόβλημα άλυτο. Τότε εμφανίστηκε ο ευεργέτης Ιωάννης Ζ. Λούλης από το Κοτόρτσι (σημ. Αετορράχη) των Κατσανοχωρίων, ο οποίος με τη δωρεά 38.000 γροσίων έδωσε το έναυσμα για την εκ νέου προσπάθεια ανέγερσης του γεφυριού (http://tinyurl.com/lva99v7). Κοντά στο Λούλη αμέσως βρέθηκαν κι άλλοι χορηγοί, όπως οι Πραμαντιώτες Αναγνώστης Λύτρας και Ιωάννης Ρήγκας, καθώς και ο Μελισσουργιώτης Αναγνώστης Μάρου. Αυτοί, μαζί και με τις κοινότητές τους, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 170.000 γροσίων κι έτσι να χτιστεί το γεφύρι (http://tinyurl.com/kuj6kov).
  Την ανέγερση του γεφυριού ανέλαβε ο πρωτομάστορας που έμελε λίγα χρόνια αργότερα να χτίσει το γνωστό γεφύρι της Κόνιτσας (1869-1871). Το ότι ο πρωτομάστορας των γεφυριών Πλάκας και Κόνιτσας ήταν ο ίδιος το γνωρίζουμε από δημοσίευση σε εφημερίδα της εποχής (http://tinyurl.com/pl9ssta στη σελίδα 19). Αλλά ποιος ήταν αυτός; Στα μεν Τζουμέρκα επιχωριάζει η παράδοση ότι πρωτομάστορας του γεφυριού ήταν ο Κώστας Μπέκας από την Πράμαντα. Από την άλλη είναι γνωστό ότι το γεφύρι της Κόνιτσας είχε φτιάξει ο ονομαστός πρωτομάστορας Γιώργος (Ζιώγας) Φρόντζος από την Πιρσόγιανη, του οποίου εγγυητής είχε υπάρξει ο Λούλης το 1874, όταν έχτιζε το γεφύρι στη Μπαλντούμα. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, ο μεν Λούλης να διάλεξε και να εγγυήθηκε για πρωτομάστορα το Φρόντζο, αλλά επειδή ένα γεφύρι έπρεπε να χτιστεί γρήγορα να συμμετείχαν στο έργο και ντόπια τζουμερκιώτικα συνεργεία, ένα από τα οποία θα ήταν αυτό του Μπέκα. Με αυτό τον τρόπο συμβιβάζονται η παράδοση των Τζουμέρκων με τα γραπτά δεδομένα. Άλλωστε, στα Τζουμέρκα υπάρχει η παράδοση ότι ο Λούλης επέμενε να φέρει έναν μάστορα Γιώργο από την Κόνιτσα, μόνο που αυτό τοποθετείται στην πρώτη ανέγερση του γεφυριού, κατά την οποία ο Λούλης και ο Φρόντζος δεν είχαν καμιά ανάμειξη.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  100 – Τι έχει η βιβλιογραφία κουμούνι; σε ενόχλησε που προέρχεται απο τον δεξιό ακτιβιστικό χώρο;

  106 – Ώστε έτσι, το λοιπό! «Κρούστης», εκ του Προκρούστης, υποθέτω, ε;
  Όχι εκ του ΠΕΟΚΡΟΥΣΤΗΣ.

 118. sarant said

  116: Γεια σου Γρηγόρη! Μπράβο!

  114: Όχι! 115: Έτσι! 🙂

  111: Του άφησα σχόλιο στη Μιχαλού, να δούμε αν θα το βάλει/

 119. ΚΑΒ said

  . >>Γιούνκερ: Είναι ένας Λουξεμβούργιος ο οποίος θα μπορούσε άνετα να είναι Ιταλός, Ισπανός, ακόμη και Έλληνας ως νοοτροπία. Είναι εκφραστικός, «επαφικός», όπως λένε -αν και η λέξη δεν είναι ακριβής-

  Είναι επαφικός δηλ. μας βάζει χέρι με τη μτφρ. σημασία. Πιστεύω πια να σταματήσουν να μας πιάνουν το χεράκι και να τους πιάσουμε εμείς τον κώλο. Τα ούφατα του κερατά!

  . Κόρδα εγώ ξέρω,εκτός βέβαια τη χορδή, ένα μακρύ και χοντρό ξύλινο δοκάρι που χρησιμοποιείται στην κατασκευή θόλων, διάτονος δοκός.
  Επίσης, όπως λέει η Έφη, κάτι ίσιο σα την χορδή και σκληρό:π.χ. το κρέας είναι όλο κόρδες.

 120. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  114>>για τον Υπ. Υγείας Κουρουμπλή
  Για τον κ.Κουρουμπλή θα μπορούσαμε φαντάζομαι να πούμε ότι είναι αναγκαστικά επαφικός λόγω προβλήματος όρασης
  >>είτε είναι φερώνυμος
  Γιάννης Ταλαίπωρος 🙂 (πραγματικό)

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Αυτό το ιταλικό βίντεο με τον Βαρουφάκη ψιλοδράκουλα μου τόστειλε πρίν λίγο ένας φίλος, (υποψήφιος στην ΦθιώτΙδα με το ΚΚΕ). Προσωπικά δεν τρέφω κάποια εκτίμηση για τον Βαρουφάκη (ως οικονομολόγου εννοείται) επειδή έτυχε να διαβάσω πολλά άρθρα του τα τελευταία τρία χρόνια, και δυστυχώς στα περισσότερα συναγωνίζονταν τον Καζάκη στην δημαγωγική μπαρούφα, όμως αυτή την γελοιότητα δεν μπορώ ανεχτώ. Το αναπαράγω το βίντεο εδώ, μόνο και μόνο, γιατί δεν πολυκατάλαβα τα ιταλικά, και δεν αντιλήφθηκα πού είναι το αστείο και πέφτουν τα γέλια κονσέρβα. Επειδή εδώ ξέρετε αρκετοί καλά ιταλικά, τελικά είναι αστείο βίντεο και το παρεξήγησα, ή όντως είναι γελοίο όπως κατάλαβα;

  Υ.Γ – Στον φίλο μου έκανα την ερώτηση, «πότε ήταν η τελευταία φορά, που ασχολήθηκε τόσο εκτεταμένα και παρατεταμένα ο παγκόσμιος τύπος με Έλληνα υπ.οικ;

 122. Γς said

  Σαν τους γραμμωτούς μου, να ‘ούμε

 123. Γς said

  122->119

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Να έβαζα και το βίντεο καλά θα ήταν.

  http://www.striscialanotizia.mediaset.it/ricerca-mediaset/risultato.shtml?q=VAROUFAKIS&scope=www.striscialanotizia.mediaset.it&source=www.striscialanotizia.mediaset.it&sort=

 125. ΚΑΒ said

  107
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CF%82&sin=all

 126. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  119.>>ένα μακρύ και χοντρό ξύλινο δοκάρι
  Η αρκαδιανή φίλη λέει το κεντρικό κάθετο δοκάρι του σπιτού.
  Κι ακόμη κάτι στ αργαστήρι(αργαλειό) θυμούμαι. Κάποιο ξύλο σαν τον πήχη του εμποράκου που το έβαζαν πάνω στο υφαντό καθώς πλήθαινε και το τύλιγαν, δεν ξέρω γιατί κι ούτε αν σίγουρα είν αυτό ή μήπως ο ιμάντας των πετάλων απο κάτω; Αχ η μάνα μου…

 127. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λοιπόν, η κόρδα είναι πολύφορη.Θυμήθηκα και το «εκορδάκιασα»από πολλή δίψα,προφανώς έκαμε χορδές το σάλιο στο λαιμό. Λεγόταν και όταν πηγαίναμε στα δεμένα οικόσιτα τον κουβα με το νερό και τον έπιναν ως τον πάτο: «εκορδακιάσανε τα έρμα»
  Και το τόξο:Ομήρου Οδύσσεια φ Τόξου θέσις.Μετάφραση Αργύρη Εφταλιώτη
  95 Αυτά είπεν· όμως τό ‘λπιζεν εκείνος να τεντώση
  την κόρδα, και απ’ τα σίδερα τη σαΐτα να περάση·

 128. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #118
  🙂 Ευχαριστώ Νικοκύρη, αν και τις τελευταίες μέρες νιώθω σαν να προσπαθώ να καταβάλω ένα λερναίο: δημοσιεύω και στέλνω όπου μπορώ το κειμενάκι και αμέσως σε 3-4 σάιτ ξαναεμφανίζονται οι λανθασμένες πληροφορίες… 😦

 129. sarant said

  128: Έτσι μπράβο, να δεις τη γλύκα )

 130. Λ said

  127. Εμείς λέμε εκοράτζιασα που την δίψαν, αλλά δυστυχώς δεν γουγλίζεται. ΄Πάντα νόμιζα ότι έχει να κάνει με τα κοροράκια.

 131. ΚΑΒ said

  το γνωστό κορακιάζω

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CF%89&sin=triantafyllides

 132. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  130.>>εκοράτζιασα που την δίψαν
  και τόνα φέρνει τ’ άλλο:λέγαμε και εκορύζασα,έβγαλα την κόρυζα δηλαδή με το να πίνω λίγο ή καθόλου νερό.
  Η κόρυζα είναι αρρώστια των ορνίθω. Θυμάμαι πως όταν έπιανε καμιά κότα,η γώσσα της κιτρίνιζε,ξύλιαζε και δε μπορούσε να φάει κ να πιει (και τώρα να δω κορυζιασμένη θα την καταλάβω).Και η γιατροπόρεψή τους: ζουλάγαμε σκελίδες ωμό σκόρδο και τους ανοίγαμε τη μπίκα (το ράμφος) σπρώχναμε με το δάχτυλο ως το λαρύγγι να καταπιεί γιατί τιναζόταν απ το δυσκόλεμα της αρρώστιας. Μου ήρθε τώρα στα ρουθούνια η σκορδίλα απ΄ το στομάχι τους γιατί βέβαια τις ταϊζαμε έτσι δυο-τρεις μέρες.Εγώ αναλάμβανα τα πουλαδάκια,γιατί άμα έπιανε,αρρώσταιναν απ όλες τις ηλικίες τα ορνιθερικά.

 133. ΚΑΒ said

  Οι λαθρομετανάστες έγιναν παράτυποι μετανάστες.

  http://www.kathimerini.gr/802813/article/epikairothta/ellada/oktw-metanastes-nekroi-apo-anatroph-varkas-sto-aigaio

 134. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  131 >>κορακιάζω
  μωρέ και κορακιάζω λέμε 🙂 Στο μεταξύ είδα ότι η κόρυζα είναι είδος λοίμωξης που προκαλείται από βρώμικο νερό. Η ξεραμένη γλώσσα ως σύμπτωμα φαίνεται να έκανε την κόρυζα έκφραση δίψας.
  Η κόρυζα,κόρτσα στην Κέρκυρα είδα.

 135. ΚΑΒ said

  132. Τι μου θύμισες!

  Τα γνωστά λεξικά νομίζω δεν την αναφέρουν τη φράση.

  https://books.google.gr/books?id=tgQcBgAAQBAJ&pg=PA609&lpg=PA609&dq=%CE%AD%CE%B2%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%BA%CF%8C%CF%81%CF%85%CE%B6%CE%B1&source=bl&ots=lY67kl-i9h&sig=V5PiFty_RWnMIRMHGv0h4iASn34&hl=el&sa=X&ei=vIrWVKGaApfVapjVgfgH&ved=0CCcQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false

 136. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  133 >>παράτυποι μετανάστες.
  Ναι, γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος

 137. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  133,136
  Η λέξη λαθραίος άνθρωπος, λαθραίος μετανάστης,νεκροταφείο λαθρομεταναστών και όπως αυτό χρησιμοποιείται έχει αρνητική χροιά

 138. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  135.>>νομίζω δεν την αναφέρουν την φράση
  το εκοράτζιασα εννοείς γιατί βλέπω,με χαρά μου στο λινκ σου το εκορύζιασα.Μήπως παραφθορά του το κυπριώτικο αλλά μάλλον στο εκοράκιασα πάει πιο πολύ.

 139. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 140. "Ετεροδημότισσα" said

  καλησπέρα
  (δεν έχω διαβάσει τα σχόλια οπότε σόρρυ αν το αναφέρατε ήδη)
  τις αντιπροάλλες που λέγαμε για τις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών-που είναι όρος που χρησιμοποιέιται ευρέως και χωρίς πρόβλημα- μου έλεγε εδώ ο Νικοκύρης ότι το σωστό θα ήταν να λέγαμε «ανεπαφικών» δλδ. που λειτουργεί χωρίς επαφή, όπως μου εξήγησε.
  Άρα «επαφικός» είναι αυτός που λειτουργεί δια της επαφής! Και ναι ρε τέτοιος άνθρωπος είναι ο Γιούνκερ! Αμέσως να ρίξετε τη χολή σας, όλη μέρα στα πληκτρολόγια έχετε ξεχάσει πως είναι να αγγίζουμε τους ανθρώπους!

  πέρα από την πλάκα, καταλαβαίνω ότι ο Βενιζέλος δεν είναι συμπαθής σε κανένα, για να το πω ευγενικά, αλλά αυτό που είπε δεν είναι μεζεδάκι. απλά όπως συμβαίνει σε όλους μας δεν του ρχόταν η κατάλληλη λέξη ας πούμε «διαχυτικός» ή κάτι άλλο που κι εμένα δεν μου ρχεται. (κι εντάξει τώρα μη σπεύσετε να μου πείτε ότι ο Μπένι το παίζει ρήτωρ κτλτκλ)
  Δεν ξέρω για ποια ακριβώς περίπτωση ειπώθηκε ο χαρακτηρισμός για το Ζαν Κλωντ αλλά εμένα όταν το διάβασα εδώ μου ήρθε στο μυαλό αυτό

 141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  140. 🙂
  Επαφικός; Τι σημαίνει επαφικός; Αλλιώς τους λέγαμε εμείς όταν ήμασταν μικροί στο Περιστέρι ή όπως θα έλεγε κι ο Παπαγιαννόπουλος στον Κωσταντάρα: «Τη χούφτωσες; Χούφτωσ’ την, χούφτωσ’ την»

 142. "Ετεροδημότισσα" said

  141
  χαχα όπως φαίνεται οι συνειρμοί μου δεν ήταν και τόσο πρωτότυποι! ώστόσο στοιχιματίζω τη μίση μου περιουσία ότι η λέξη «επαφικός» θα αντικαταστήσει οσονούπω πλήρως την απαρχαιωμένη και προεκσυχρονιστηκή (τα λεγε εδώ ένας σχολιαστής) «εφαψίας», την οποία ομολογώ κι γώ η ίδια ότι έστιψα το μυαλουδάκι μου σα σφουγγαρίστρα για να τη θυμηθώ

 143. Λ said

  Έφη, μάλλον σύγχυσα το εκορύζιασα με το κοράτζιασα. Το κορύζιασα είναι το σωστό. Είναι λέξεις που δεν χρησιμοποιούμε πια. Συγνώμη, ή οπως λέμε εμείς απολογούμαι.

 144. Λ said

  σύγχισα

 145. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  143. Mπα, μη θαρρείς.Μικρές παραφθορές γίνονται πάντα κατά τόπους.Το κοράτζιασα θα μπορούσε εύκολα να είναι το είναι κοράκιασα.Στην Ιεράπετρα λέμε κελντανέ το πράσο.Στα Χανιά όμως κεντανέ.

 146. Γς said

  141:

  Διάβασα στο λίκνο σου (της Αυγής) για τον ταξιτζή που είπε στο Μπλούμπεργκ για την κρύπτη κάτω απ τα πλακίδια του μπάνιου των 25 χιλ. ευρώ και θυμήθηκα τη δική μου κρύπτη των 2000 χρυσών λιρών Αγγλίας

  Τώρα όσον αφορά τον επαφικό θυμήθηκα εκείνον τον εφαψία που τον ρώτησα, ό,τι τον ρώτησα!

 147. Γς said

  140:

  Και δεν ήταν που άθελά μου την χούφτωσα [την παλάμη της χούφτωσα με την δική μου παλάμη], ήταν που ξεσηκώθηκε κι όλο το σινεμά. Ετσι τουλάχιστον νόμισα.

  Λάθος χούφτωμα σε λάθος στιγμή

 148. π2 said

  Αν στέκουν οι αισιόδοξες φήμες που κυκλοφορούν από χτες ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης πλέον με τους δανειστές και η συμφωνία είναι κοντά, θα πρέπει να εφεύρουμε και έναν νέο όρο. Εξηγούμαι:

  Η έως τώρα αμετακίνητη θέση του ευρωπαϊκού πυρήνα ήταν «ζητήστε παράταση του υφιστάμενου μνημονίου ώστε να κλείσετε το υφιστάμενο πρόγραμμα», η δε δική μας αμετακίνητη θέση ήταν «δεν υπάρχει το μνημόνιο, θέλουμε μεταβατικό πρόγραμμα-γέφυρα». Αν καταλαβαίνω καλά τις διαρροές του Στουρνάρα, το ζουμί βρίσκεται στην παρακάτω διατύπωση του ρεπορτάζ του Βήματος:

  Κατά μια εκδοχή με την ενεργό διαμεσολάβηση του κ. Χουλιαράκη επιχειρείται ο καθορισμός από κοινού των μέτρων και των πολιτικών που θα επιτρέψουν στους ευρωπαίους να αποδεχθούν ένα ρεαλιστικό σχέδιο από τον κ. Τσίπρα, ανεξαρτήτως της ορολογίας που θα χρησιμοποιηθεί, αν δηλαδή θα ονομασθεί παράταση ή επέκταση του τρέχοντος προγράμματος.

  Οπότε για να είναι όλοι επικοινωνιακά καλυμμένοι, χρειαζόμαστε έναν όρο που θα βαφτίσει τη συμφωνία: κάτι μεταξύ παράτασης (τρόικα), επέκτασης (μέση λύση) και γέφυρας (κυβέρνηση). Η παρέκταση είναι δυστυχώς πιασμένοι στα λεξικά. Η επέκταση είναι πιο κοντά στην παράταση από τη γέφυρα, οπότε δεν μας συμφέρει. Προτείνω προέκταση, να έχει και κάτι από γέφυρα μέσα της.

 149. π2 said

  πιασμένη (τζίζας ρε clavis)

 150. sarant said

  Τι εννοείς ότι η παρέκταση είναι πιασμένη;

 151. π2 said

  Εννοώ ότι είναι υπαρκτή λέξη. Δεν θα έπρεπε να εφεύρουμε μια νέα;

  (Παρεμπ, σε τι διαφέρει η παρέκταση από την επέκταση; )

 152. Γς said

  110:

  Κι η Βίκι και η ΕΡΤ και το ΕΘΝΟΣ λανθασμένα λοιπόν αναφέρουν τον Κωνσταντίνο Μπέκα ως πρωτομάστορα του γεφυριού της Πλάκας.

  Κ ήταν κι ένας άλλος μάστορας, που μου έλεγε η γιαγιά:

  http://caktos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_8.html

 153. sarant said

  Μα και οι άλλες υπαρκτές είναι.
  Για την παρέκταση ο Μπαμπ. λέει ότι είναι «η αύξηση της έκτασης» (το οποίον; ) και την έχει και ειδικό όρο στη γλωσσολογία, την προσθήκη συλλαβής π.χ. εφάνη-εφάνηκε.
  Το ΧΛ λέει παρέκταση = επέκταση
  Το ΛΚΝ δεν την έχει.

 154. spiral architect said

  Φυσιογνωμική ή/και εγκληματολογία:

 155. (154) Λομπρόζο;

 156. sarant said

  154: Ωραία, Και τον ωροσκόπο να δούμε.

 157. Δεν είναι στην εποχή μας υπόθεση δυο λεπτών να τσεκάρεις ότι οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία σήμερα γίνονται στη Ντου και όχι την Ντουμπς; (Doubs – εντάξει, δύσκολο αλλά όσο νάναι φαντάζεται κανείς ότι μάλλον δεν είναι Ντουψ!)

 158. aerosol said

  Πρώτον, στο σχόλιο 77 σκότωσα τελείως το contactee… Περαστικά μας!
  Τους abductees τους έχω δει (και μεταφράσει) απαχθέντες ή μάλλον «απαχθέντες». Έτσι λύνεται -άκομψα, το ομολογώ- το πρόβλημα του πώς αποφεύγεις το απαχθικοί (!!!) χωρίς πολυλεκτικούς τύπους και ελπίζοντας να μεταφέρεται και η έννοια του «αυτός που δηλώνει πως έχει πέσει θύμα απαγωγής αλλά εμείς δεν βάζουμε και στοίχημα, εδώ που τα λέμε». Δέχομαι μετά χαράς υποδείξεις, μια που είναι όρος που τότε με είχε προβληματίσει.

 159. Μαρία said

  ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Όταν ο Μητσικώστας έκανε τον Ζουράρι, ήμασταν όλοι ακαμαντομάχοι, πεσοπιάστες και εγελοκράστορες http://luben.tv/politix/50047/

 160. Γς said

  150:
  Και τώρα μόλις έλεγε τον πόνο του ο Λεβέντης στην Αννα Πάνια στον Αλφα ΤιΒι.
  Πόσο τον έχει βλάψει ο Μητσικώστας με τις μιμήσεις του

 161. Γς said

  Ο Κώστας Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Βουλή. Τώρα.

  -Ηρθα για ν ακούσω τον Πρωθυπουργό!

 162. Αν ο Τσίπρας έχει χιούμορ, πρέπει να σπεύσει να τον χαιρετίσει και να του φιλήσει το χέρι.

 163. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Παράταση και παγωμα του τρέχοντος προγράμματος.

  (…θα ναι κι Χριστινούλα μας, του δουνουτού βεβαίως,
  υπέρμαχη της εργατιάς αλλά και του ευρωπέος..)

  Λεει ο Γιανης γλυκολογα εις την Χριστινουλα
  κι αυτη γελα με νοημα σαν την μικρη παιδουλα
  οταν to δελφινι εκολύμβα εις τις πισινες
  κορμι φιδισιο μες τα chanel και τες χλιδες :

  «Περικλης ας ημουνα και συ η Ασπασια
  σιγα μην ασχολιουμουν με την χρεωκοπια
  στην επαυλη μας αραχτος στα ιλισια πεδια
  παιγνιων ερωτα, τεχνες, ιδου ποια ειν’ η ουσια!

  Και ας λενε-οι ανεραστοι- πως αυτη την δεκαετια
  σκληρη και επιμονη αν ειναι η εργασια
  εξαγωγες θα κανουμε εκει στην Εσπερια
  του ελλειματος η υποθεση να γινει ιστορια.»

  Στις 16 η τελικη αποφαση επηρε μια παρατα,
  διμηνη για να ετοιμαστουν του προγραμματος τα data
  σχεδιο σατανικο η λιμπιντο δεν δουλευει
  κρυο πολυ, αγχος, το πραγμα δεν …σαλευει

  (Αυτα ειναι λιγο πολυ γνωστα εις τους περπατημενους
  οι Γερμανιδες ερχονταν το 60 καθε καλοκαιρι
  γλωσσα του σωματος, για, για , για εις τα δικα μας μερη
  οι νεοι μας καναν την δουλεια, τσιμερ κατω απ’ τ’ αστερι
  …………………………………………………………………………
  Μετα σαν μεγαλωσανε οι βορειες εκεινες
  το θερος εκατεβαιναν πολλες με τους συντροφους
  εκατασκηνωναν ελευθερα, το καναν πισω απο τους λοφους
  μα και σε δωματια, βλεπεις η θερμοκρασια
  ηδη απο τον Απριλιο εχει την σημασια
  δια επιμηκυνσεις, διαρκειες, ποιοτητα της στυσης
  αλλο στους -20 και ααααλλο να πη@@ξεις
  σε κυκλαδιτικο νησι, στην Κρητη ή στην Μανη….)

  Γι’ αυτο ειμαι σιγουρος κατι θα τους εχει μεινει
  και βλεπω με την παραταση κατι καλο θα γινει
  δια επιμηκυνσεις, διαρκειες, παγωματα δανειων
  να αρχισει η αναπτυξις ημων των νοτιονοτιων.

  (Απριλης 2015)

  Εις το Γιούρογκρουπ παρεστην κι η Ζωη
  για να περιοιποιηθει τον Wolfgang μ’ αδεια ειδικη
  βολτες τον επηγαινε εις το «Britzer Garten»
  πάρκο παραμυθένιο, για ριμα… will erwarten
  κάθε Απρίλιο,που η φύση οργιάζει.
  μαστιγια, χειροπαιδες,… και βοηθεια «αυτη με βιαζει»
  τα ειχε πει ο Πιερ Παολο εις το Σαλο
  και σαν ικανοποιηθηκε ακουστηκαν απο τον Υπουργο:

  «Μύριες Καρυατιδες σαν εσε, ω δευτερη Ασπασια
  μελαχροινες να αποστειλετε εδω στην Γερμανια
  Αφεντρα, μου ιαθηκε πληρως η …αναπηρια
  των ομολογων δεκαετες το παγωμα με τοση ευτυχια!»

  Χορος:

  Καλος ο Μαρξ, η Λουξεμπεργκ, η ριμα δεν μου βγαινει
  ο Ζιγκμουντ ομως τα’ λεγε εκει εις την Βιεννη
  ο Βιλχελμ ακου ανθρωπακο, την οργονη
  εσχατως την ωκυτινη και την τεστοτερονη!

  Δελφοι, 8-2-2015

 164. Μαρία said

  Τρίτωσε η περιφορά του αριστουργήματος!

 165. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  *Τριτωσε, αλλα εβελτιωθη κατα την περιφορα του
  διορθωνοντας μικρες ατελειες λαθακια
  στοχος ειναι η συγκρατημενη αισιοδοξια
  μισο χαμογελο ελπιδας……

  *Γραφω μ’ αυτοματη γραφη ως οπαδος και μοναδικο μελος
  του κινηματος του μεσογειακου υπαρκτου σουρεαλισμου

 166. Μαρία said

  «Δεν έχω λογαριασμό στο facebook» ξεκαθαρίζει ο Βαρουφάκης http://www.koutipandoras.gr/article/132987/den-eho-logariasmo-sto-facebook-xekatharizei-o-varoyfakis
  Εκτός απ’ τα μαϊμού τιτιβίσματα υπάρχουν και μαϊμού σελίδες φουμπου https://www.facebook.com/photo.php?fbid=911487942219048&set=a.281098441924671.74246.100000735526263&type=1&theater

 167. Avonidas said

  Μεταφραστικό μεζεδάκι στο enikos.gr:

  Αυτή τη φορά ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει στο σχόλιο του γνωστού Ιταλού οικονομολόγου, Αντρέα Γκαρνέρο, που ευχήθηκε να μην καταλήξει η ελληνική διαπραγμάτευση σε ένα επικίνδυνο δίλημμα, παρόμοιο με αυτά των τυχερών παιχνιδιών, στη θεωρία των οποίων είναι ειδικός ο κ. Βαρουφάκης.

  Φυσικά, ο Βαρουφάκης δεν είναι ειδικός στη θεωρία των τυχερών παιχνιδιών, αλλά στην θεωρία παιγνίων, δηλαδή στη θεωρία των στρατηγικών αποφάσεων. Καμία σχέση με τα τυχερά παιχνίδια, αν και υπάρχουν στρατηγικές που βασίζονται στην τύχη.

  Και βέβαια, ο Αντρέα Γκαρνέρο ανησυχεί μήπως βρεθούμε να παίζουμε ένα δίλημμα του φυλακισμένου, αλλά εμείς άλλο παιχνίδι παίζουμε με την Ευρώπη, το Chicken.

  Ιδού και το διάσημο οπτικό βοήθημα, προσφορά του εθνικού μας τηλεβιβλιοπώλη.

 168. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  «Οι κανόνες επιδέχονται πολλών μεταβολών» είπε τo πρωί 11 με 12 στον 9.84 ο καθηγητής Οικονομικών στο Καποδιστριακό Παναγιώτης Πετράκης.

 169. spyridon said

  Αρχές τις δεκαετίας του 90 έτυχε να σπουδάζω (εκτός Ελλάδας) με καθηγητή κάποιον που ήταν ειδικός στη θεωρία παιγνίων ή καλύτερα στρατηγικών αποφάσεων και με είχε απασχολήσει η μετάφραση διάφορων στρατηγικών στα Ελληνικά.
  Το δίλημμα του φυλακισμένου έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά κατά λέξη αν και θα προτιμούσα κάτι καλύτερο. Ας πούμε ανακριτικό δίλημμα. Το δίλημμα του κοτόπουλου το είχα ακούσει αλλά είναι εντελώς απαίσιο σαν μετάφραση γιατί προέρχεται από καθαρά αμερικάνικο ιδιωματισμό. Υπάρχει άλλη μετάφραση? Κάτι σαν δίλημμα του φοβητσιάρη? ή ακόμα καλύτερα κατ αναλογία του αμερικάνικου. Το δίλημμα του χέστη.

  @167 Καλό το οπτικό βοήθημα 🙂 , αλλά το κλασσικό βέβαια είναι η σκηνή από το «επαναστάτης χωρίς αιτία» που οδηγούν προς το γκρεμό.

 170. Γς said

  167:

  >ανησυχεί μήπως βρεθούμε να παίζουμε ένα δίλημμα του φυλακισμένου

  Μήπως μπλοφάρουμε κι οι δυο δλδ.

  Οπως εδώ με το αγριοπερίστερο.

 171. 166 Χαχαχά, τι ζώον! Είδα την είδηση για τη διάψευση του Βαρουφάκη, αλλά δεν ήξερα τι είχε προηγηθεί.

 172. Avonidas said

  #169. Δεν υπάρχει λόγος να συμπεριλάβουμε τη λέξη «δίλημμα» στη μετάφραση. Το δίλημμα του φυλακισμένου αναφέρεται στο συγκεκριμένο παιχνίδι, στην προσπάθεια του παίκτη να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί ή αν θα αποστατήσει (με την ελπίδα πάντα ότι ο αντίπαλος θα κάνει το ίδιο, ενώ στο Chicken ελπίζει ότι ο αντίπαλος θα κάνει το αντίθετο).

  Μια μετάφραση, που αναφέρεται στο παιχνίδι με αυτοκίνητα, είναι «καραμπόλα», αλλά αυτή δεν δίνει την εικόνα μιας ενδεχόμενης μετωπικής σύγκρουσης.

 173. Μαρία said

  167
  Συνεχίζει την παράδοση του Φιλίνη.

  169
  Έχω δει και την απόδοση «του δειλού».

  171
  Τώρα διαβάζω οτι υπάρχει και δεύτερη μαϊμού αλλά και σελίδα που έφτιαξαν βαρουφίτσοι και βαρουφίτσες.
  http://www.efsyn.gr/arthro/o-gianis-varoyfakis-kai-facebook

 174. sarant said

  173: Καλό αυτό το βαρουφίτσος!

 175. Μαρία said

  174
  Κατα το θείτσος.

 176. Γς said

  Νυφίτσος

 177. physicist said

  #167. — Έψαξα πάντως στις σχετικές βάσεις δεδομένων να βρω τι έχει δημοσιεύσει ο Βαρουφάκης στη Θεωρία Παιγνίων, σε ποιές πρωτότυπες εργασίες έχει συμβάλει, τι ακριβώς έχει συνεισφέρει που να τον κάνει ειδικό σ’ αυτήν. Δεν βρήκα τίποτε άξιο λόγου αλλά να κάποιος μου υποδείξει εργασίες που δεν τις ξέρω ούτε εγώ ούτε το Web of Science θα σταθώ διορθωμένος.

 178. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Βαρο\υ-οφφίτσιος ; 🙂

 179. ΚΑΒ said

  http://www.avgi.gr/article/5290457/i-sumfonia-tou-1953-gia-to-xreos-tis-germanias-ena-epikairo-istoriko-proigoumeno

 180. Avonidas said

  #177. Εννοείς ότι δεν βρήκες τίποτα, ή ότι αυτά που βρήκες δεν φαίνονταν σημαντικά;

  Το πρώτο είναι ασφαλώς ύποπτο, το δεύτερο δεν θα μου φαινόταν κι απίθανο. Ας πούμε, κατ’ αναλογία, ότι ένας μαθηματικός δεν έχει δημοσιεύσει κάτι συνταρακτικό στη Θεωρία Αριθμών, σημαίνει αυτό ότι δεν μπορεί να παίζει την ήδη υπάρχουσα γνώση στα δάχτυλα;

 181. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  177 . Τον Γιανη τον γνωρισα οταν αγορασα το

  Αφιέρωμα στον John Nash, θεωρία παιγνίων

  Οι εργασίες του στη θεωρία παιγνίων και οι επαναστατικές εφαρμογές της στις κοινωνικές και φυσικές επιστήμες

  επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Γρηγόρης Σιουρούνης
  μετάφραση: Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Γρηγόρης Σιουρούνης

  Ευρασία, 2002
  318 σελ.
  ISBN 960-8187-02-8, ISBN-13 978-960-8187-02-3, [Κυκλοφορεί]
  Τιμή € 20,00

  Θεωρία παιγνίων [DDC: 519.3]

  «… η θεωρία παιγνίων είναι ένα είδος ομπρέλας ή «ενοποιημένο πεδίο» θεωρίας για την ορθολογική πλευρά των κοινωνικών επιστημών, όπου το «κοινωνικών» ερμηνεύεται με ευρύ τρόπο, στο να περιλαμβάνει ανθρώπινους ή μη ανθρώπινους παίκτες (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ζώα, φυτά)… Αναπτύσσει μεθοδολογίες που έχουν εφαρμογή κατ’ αρχήν σε όλες τις καταστάσεις αλληλεπιδράσεων.»
  Robert J. Aumann
  «… κάθε κοινωνική κατάσταση εμπεριέχει στρατηγική αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων. Οπότε, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η κατάλληλη κατανόηση οποιασδήποτε κοινωνικής κατάστασης θα απαιτούσε παιγνιοθεωρητική ανάλυση.»
  John C. Harsanyi
  […]
  Με κείμενα μερικών από τους κορυφαίους παιγνιοθεωρητικούς του κόσμου, τα περισσότερα σε πρώτη παγκόσμια δημοσίευση:
  Γ. Βαρουφάκη, Α. Cabrales, V. P . Crawford, A. K. Dixit, N. Feltovich, L. Fernandez, T. Fukiharu, P. Hammerstein, S. Hargreaves Heap, J. C. Harsanyi (Νόμπελ 1994), Η. W. Kuhn, J. D. Morrow, A. Muthoo, R. B. Myerson, J. F. Nash, Jr. (Nόμπελ 1994), Χρ. Χ. Παπαδημητρίου, A. Rapoport, T. Sandler, R. Selten (Νόμπελ 1994), S. Skeath, W. Thomson, E. van Damme, J. W. Weibull, P. Weirich, Δ. Χριστοδούλου.

  *με αλφαβητικη απαραθεση ο Γ.Β. ηταν πρωτος αλλα βεβαιως οχι «από τους κορυφαίους παιγνιοθεωρητικούς του κόσμου»

  Βηκα και αυτο, αλλα δεν θα το αγορασω (περιμενω τον σεμνοτατο Κωστη Δασκαλακη, Αποφοιτο ΜΗΗΥ του ΕΜΠ Μ,Ε 9,98!!! αναπλ. καθηγητη ΜΙΤ, 32 ετων)

  Θεωρία παιγνίων

  Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες

  Γιάνης Βαρουφάκης

  Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2007
  820 σελ.
  ISBN 978-960-01-1134-7, [Κυκλοφορεί]
  Τιμή € 60,00

 182. physicist said

  #180. — Author: Varoufakis Y*; Topic = game theory.

  Results: 4
  Sum of times cited: 16
  Average citations per year: 1.45
  h-index: 2

  (Results from Thomson-Reuters Web of Science)

  Καμία από τις δημοσιεύσεις δεν είναι σε περιοδικό Μαθηματικών, και οι τέσσερις (εκ των οποίων μία έχει 12 αναφορές από τις 16 συνολικά) είναι σε περιοδικά Κοινωνιολογίας ή Οικονομικών. Συγκεκριμένα:

  1. Toward a theory of solidarity (Other-regarding acts and beliefs) By:Arnsperger, C (Arnsperger, C); Varoufakis, Y (Varoufakis, Y) ERKENNTNIS, Volume: 59, Issue: 2 (2003): 12 αναφορές

  2. Capitalism according to evolutionary game theory: The impossibility of a sufficiently evolutionary model of historical change By:Varoufakis, Y (Varoufakis, Yanis) SCIENCE & SOCIETY, Volume: 72, Issue: 1, Pages: 63-94 (2008): 3 αναφορές

  3. Game theory: Can it unify the social sciences? By:Varoufakis, Y (Varoufakis, Yanis) ORGANIZATION STUDIES, Volume: 29, Issue: 8-9, Pages: 1255-1277 (2008): 1 αναφορά

  4. FREEDOM WITHIN REASON – FROM AXIOMS TO MARXIAN PRAXIS By:VAROUFAKIS, Y (VAROUFAKIS, Y), SCIENCE & SOCIETY, Volume: 56, Issue: 4, Pages: 440-466 (1993): 0 αναφορές

 183. sarant said

  Έγραψε πάντως και το βιβλίο που λέει ο Αφώτιστος, βέβαια στα ελληνικά και μάλλον εκλαϊκευτικό

  http://www.biblionet.gr/book/121221/%CE%92%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82,_%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82/%CE%98%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD

 184. "Ετεροδημότισσα" said

  Φυσικέ στο αναλυτικό βιο του που έχει αναρτήσει στο παν. αθηνών έχει όλες του τις δημοσιεύσεις

  Click to access CV_Varoufakis_2014_eng.pdf

  δεν θέλω να πω κάτι ούτε να κοντραριστώ μαζί σου αλλά ας μην είμαστε τόσο σχολαστικοί, έλεος πια με τις μετρήσεις ευφύίας αναλογα με τον αριθμό δημοσιεύσεων και το impact factor! τι άνθρωποι έχουμε γίνει πια…

 185. physicist said

  #184. — Δεν μετράω τίποτε με βάση τον ίμπακτ φάκτορ. Όταν όμως λέμε πως κάποιος είναι ειδικός σε κάτι συγκεκριμένο και τεχνικό (αν δεν με πιστεύεις ότι είναι τεχνικό διάβασε την εισαγωγή στο βιβλίο του Βαρουφάκη), πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτόν τον ισχυρισμό, τις οποίες εγώ δεν τις βλέπω.

 186. physicist said

  Δηλαδή να στο πω κι αλλιώς: όταν ζητάς να δεις την επίδραση που έχει η δουλειά ενός προσώπου πάνω στον τομέα στον οποίο εργάζεται προτού τον ανακηρύξεις σε ειδικό (πολύ περισσότερο σε ηεγτική του μορφή παγκοσμίως) δεν γίνεσαι απάνθρωπος, ούτε τέρας. Απλώς έχεις τα πόδια σου στο έδαφος — τι πιο ανθρώπινο απ’ αυτό;

 187. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Μονο οι ανησυχοι/ες και οι πολυ ψαγμενοι γνωριζετε τον πιο νεο Ελληνα καθηγητη που μας κανει υπερηφανους στο ΜΙΤ (ειναι και του ΕΜΠ)

  Οι υπολοιποι/ες γνωριζουν τον Γιανη Θορυβακη 🙂

  Constantinos Daskalakis
  X-Window Consortium Associate Professor, EECS, MIT

  Short Bio
  CSAIL, EECS, MIT
  X-Window Consortium Associate Professor, 2012 – present
  X-Window Consortium Assistant Professor, 2011 – 2012
  Assistant Professor, 2009 – 2011

  MICROSOFT RESEARCH, NEW ENGLAND
  Post-Doctoral Researcher, 2008-2009

  UNIVERSITY OF CALIFORNIA, BERKELEY
  Ph.D. in Computer Science, 2004-2008
  2008 ACM Doctoral Dissertation Award
  2007 Microsoft Research Fellowship
  2004 UC Regents Fellowship
  Advisor: Christos H. Papadimitriou

  NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY of ATHENS (NTUA), GREECE
  Diploma in Electrical and Computer Engineering, 1999-2004
  Thesis: On the Existence of Pure Nash Equilibria in Graphical Games with succinct description
  Advisor: Stathis Zachos
  GPA: 9.98/10.00 (Summa Cum Laude) !!!!!!

  http://people.csail.mit.edu/costis/academic.html

 188. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  » 08 Φεβ. 15 (18:58)

  Τη θέση του αντιπροέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο κ. Χριστοδουλάκης παίρνει στην Πειραιώς τη θέση του αντιπροέδρου που είχε μέχρι πρότινος ο κ. Τάκης Ρουμελιώτης και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

  Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.»

  http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/antiproedros-tis-peiraiws-o-nikos-xristodoulakis

 189. 173-174: Από τις Ρουβίτσες προέρχεται ο όρος…

 190. sarant said

  187: Σαπώ στον συνάδελφο!

  189: Ναι, αλλά το αρσενικό δεν το είχα συναντήσει.

 191. cronopiusa said

 192. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  συνεχεια απο 163 (θριαμβευτικη)

  Μα ευθυς οταν οι οικονομικοι παραγοντες καλομαθάν
  ηθελαν κι αλλα οι ερωτυλοι/ες φωναξαν τον Στρως Καν
  τους πηγε σε κοκκινο χοτελ διπλα εις το Στρασβουργο
  με εταιρες ολων των ειδων απο το Λουξεμβουργο.

  Μολις τομαθε αυτο ο Γιαννης Δραγασακης
  ελαβε κληση τηλεφωνικη ο Γιανης Θορυβακης
  «Ρε συ ΥΠΟΙΚ, πουλαμε μια ατσαλινη και μπεμπα
  μειωνουμε προσωπικο, ασφαλεια και χλεμπα
  700 χηνες στοιχισε και συ ρε σπαταλε με τις φιλοξενιες
  εκτος των δαπανων θα βγουν …φωτογραφιες»

  Γ.Β. «Μα εχω σχεδιο σκοτεινο εγω δεν συμμετεχω
  αλλα τις ροζ φωτο στα χερια μου θα εχω
  αυτα ειναι τα πυρηνικα οι βλακες αλλα νομίζαν
  λοξα τα εβλεπα παντοτε ως Πυργος εις την Πιζαν»

  Οπως καταλαβατε ειχαμε φαλιρισει
  δυσκολη η παραμονη της χωρας εις την Δυση
  ως αλλοι Οδυσσσεις με ιδεα Βαρουφακι
  χορηγια εζητησαμε για το ροζ το σκανδαλακι

  50 χηνες οι εφοπλιστες και 5 μονον εταιρες
  30 οι βιομηχανοι, και 3 μονον ημερες
  για το οργιο το ομαδικο και το φωτογραφο
  οι πλουσιοι τσιγγουνηδες τι θελω και τα γραφω ;

  Αυτο που ακολουθησε ειναι υπερανω
  ευθυς τα ελληνικα ομολογα ανεβηκαν απανω 🙂
  και να ουρα στο Ανπτυξης για ξενες επενδυσεις
  μην υποτιματε τον Ελληνα ειναι μην ξεκινησει…..

 193. Pedis said

  # 182 – 185 – Φυσικέ, μπορεί να είναι ειδικός αλλά όχι κορυφή. Δεν ξέρω τι γράφει στα βιβλία του και στα πέιπερς, σε κάθε περίπτωση δεν είμαι ειδικός για να κρίνω αν αυτός είναι ψαγμένος. Ε γουόρντ οβ κοώσιον: η συγκεκριμένη βάησ δεδομένων περιέχει τις δημοσιεύσεις εκείνες καθώς και αναφορές απο δημοσιεύσεις σε περιοδικά που έχουν κάνει σύμβαση με τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων. Δηλ. έχουν πληρώσει.

  Πάντως, αντιλαμβάνομαι ότι η «θεωρία παιγνίων» κάνει κάτι στις καρδιές των κοριτσιών, όπως κατι ανάλογο έκανε πριν από καμιά τριανταριά χρόνια ο «πυρηνικός φυσικός» στις μέλουσες αρραβωνιαστικές και στους μπαμπάδες τους. Άρα, καλόν είναι όσοι δεν είναι κορίτσια της παντρειάς να μην δίνουν σημασία.

 194. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (187) Όντως καλό παιδί ο συνονόματος και βέβαια πετυχημένος και άξιος μαθητής του επίσης πολύ γνωστού δασκάλου του. Περί της ακαδημαϊκής αξίας του Βαρουφάκη δεν έχω άποψη αλλά ειλικρινά δε νομίζω πως θα ήταν καλός στο πόκερ. 🙂

 195. physicist said

  #193. — Πολλά «μπορεί» να συμβαίνουν αλλά μη γελιόμαστε, το κύρος του WoS δεν είναι επειδή κάποιοι πληρώσανε να μπουν στη βάση δεδομένων.

 196. spiral architect said

  Κακά τα ψέματα, ένας μαθηματικός έχει τις οικονομικές θεωρίες για να περνάει την ώρα του.

 197. spiral architect said

  @188: Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ θα τα απαιτήσει άραγε;

 198. spiral architect said

  Σε κανέναν δεν αρέσει ένας κλόουν τα μεσάνυχτα.
  Στίβεν Κινγκ

  O δε Καμμένος εξήγγειλε την επανασύσταση των ΜΟΜΑ και οι εργολάβοι μέσω των κοινοβουλευτικών μπιστικών τους διαμαρτυρήθηκαν εντόνως καθότι, η δημιουργία ΜΟΜΑ θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας ενώ η έξοδος από την κρίση, η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης απαιτούν, πέραν των άλλων ένα σύγχρονο, μεγάλο και αποτελεσματικό κατασκευαστικό τομέα ικανό να αναλαμβάνει και έργα εκτός Ελλάδας..
  Μάλλον πλάκα τους έκανε ο Καμμένος για να δει πως θα αντιδράσουν. 😀

 199. Καλημέρα!
  Έχω σοβαρούς λόγους να εμπιστεύομαι ως πολιτικό έναν οικονομολόγο χωρίς δημοσιεύσεις και φήμη στους σχετικούς κύκλους. (Και γενικά η πείρα, θαρρώ, έχει δείξει ότι επιστημονική δεινότητα και πολιτική –με την καλή έννοια– είναι συνήθως ασύμπτωτες παράλληλες). Αυτά χωρίς να θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για τον Βαρ., αρνητικό ή θετικό (όπως θα έλεγε και ο Τέο, μια σοβαρή επιστήμων που ξέρω τον είχε γνωρίσει στον Καναδά ως τον αγαπημένο φοιτητή του Γκάλμπρεϊθ και τον εκτιμά πολύ 🙂 αλλά αυτό, είπαμε, δεν σημαίνει τίποτα για την ικανότητά του ως υπουργού).

 200. Γς said

  Ντόγκι τάσεις και άλλες ηθικοπλαστικές υποσχέσεις του Υπουργού Αμυνας:

  «δεν θα πέσουμε στα τέσσερα»
  «δεν θα βγούμε στη βίζιτα»
  «Να μας πουν αυτοί που ήταν στα τέσσερα τόσα χρόνια»

 201. physicist said

  #199. — Άλλο αυτό, Δύτη. Ούτε κι εγώ είπα πως έτσι και δεν έχει δημοσιεύσεις δεν θάναι καλός Υπουργός. Εκείνο που δεν μ’ αρέσει καθόλου είναι το παραμύθι και το παραμύθιασμα τύπου Μεσογαίας. Που κι εκείνος μπορεί να είναι εξαιρετικός Μητροπολίτης με μηδέν δημοσιεύσεις — αλλά η προσποίηση ότι είναι τοπ επιστήμονας είναι απαράδεκτη, όπως και η άκριτη αποδοχή και διάδοσή της.

 202. ΟΚ, συμφωνούμε –έτσι κι αλλιώς τα οικονομικά αποδεδειγμένα δεν είναι σοβαρή επιστήμη 🙂

 203. physicist said

  #202. — Η Θεωρία Παιγνίων δεν είναι Οικονομικά, είναι Μαθηματικά. Αλλιώς δεν θα είχα καν κοιτάξει στον WoS 🙂

 204. Γς said

  200:

  >Ντόγκι τάσεις
  Στάσεις

 205. spiral architect said

  @202, 203: No, Economics Is Not a Science 😉

 206. Γς said

  Στην Τιβι [Σκάι] τώρα:
  Κουρουμπλής:

  Ολοι όσοι έχουν ΑΜΚΑ «δικαιούνται φάρμακα»
  [Ιν_πάμε πλατεία_μόουντ]

 207. Γς said

  Και διαφωνούν στο πάνελ του Mega τώρα σχετικά με τον ορισμό της δεύτερης γενιάς:

  -Παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
  -Οχι παιδια που γεννήθηκαν στην Ελλάδα των παιδιών των μεταναστών [που γεννήθηκαν στην Ελλάδα]

 208. physicist said

  #205. — Καλογραμμένο το άρθρο, Αρχιτέκτονα, κι ενδιαφέροντα σχόλια απ’ τα οποία ψαρεύω μια πρόταση μ’ ένα ωραίο λαθάκι:

  […] As far as I know, we’ve been able to determine the responsibilities in parts of the brain, based on the regional neurotic activity under specific types of cognitive tasks. […]

 209. physicist said

  Α, και για τα υπουργικά. Όλα καλά και στο βάθος κήπος, ας το πάρει το ποτάμι (με μικρό πι) το υφάκι και το στυλάκι, διάολε, μη γινόμαστε ψείρες. Αλλά το να βγαίνει Υπουργός μιας χώρας και να λέει με πλησίασε θεσμός άλλης χώρας και μου είπε καλά τα λες αλλά έχουμε φόβο να το παραδεχτούμε δημόσια, είναι κατιναριό. Είναι ξεφτίλα πρώτου μεγέθους.

 210. Γς said

  208:

  Neuro, Euro

  Στο φαρμακείο τις προάλλες:

  -Και ένα κουτί Γιουρομπιόν

 211. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  198: Πάντως δέχεται να γίνονται μικρά έργα σε ακριτικές περιοχές, είναι διαλλακτικός 🙂

 212. cronopiusa said

  Syriza: «Un grain de sable dans l’engrenage»

 213. spiral architect said

  @211β: Ε ναι, γιατί ακόμα περιμένουμε την πρότασή τους:

  Καλά λοιπόν τα’ λεγε ο Μέγας Ναπολέων:

 214. IN said

  199: Συμφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις (όπως και με το 202) αλλά νομίζω ότι ο Βαρουφάκης δεν είναι «αγαπημένος φοιτητής του Γκαλμπρέιθ». Καταρχήν, προφανώς η αναφορά είναι στο Τζέιμι Γκαλμπρέιθ (γνωστός και από τα συγχαρητήρια μηνύματα στον Τσίπρα άμα τη εκλογή του) και όχι στον πατέρα του, μακαρίτη πλέον, Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, που νομίζω είναι πιο γνωστός. Και ο Τζέιμι Γκαλμπρέιθ είναι, κατά την γνώμη μου βέβαια, ικανός και σοβαρός επιστήμονας (έχω διαβάσει κανά-δυο βιβλία του). Ο Βαρουφάκης δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ φοιτητής του Τζέιμι Γκαλμπρέιθ. Το «κονέ» Γκαλμπρέιθ – Βαρουφάκη είναι το Πανεπιστήμιο του Ώστιν, στο Τέξας. Όπου ο Γκ. είναι καθηγητής και -προφανώς- πήρε και τον Βαρουφ. ως επισκέπτη καθηγητή, όταν ο τελευταίος αποφάσισε ν’ αφήσει (προσωρινά) την έδρα του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και να ξενιτευτεί στην Αμερική. Όπου, όμως, η πρώτη του δουλειά ήταν resident economist σε μία εταιρία που φτιάχνει video games ή κάτι τέτοιο (έχει πάρει πολύ σοβαρά την «θεωρία παιγνίων» ο άνθρωπος) στο Σιατλ.

  Ο Γκαλμπρέιθ νεώτερος είναι που βρήκε και το ευφυολόγημα (κοροϊδεύοντας την διαμάχη μεταξύ saltwater και freshwater economics – βασικά οι οικονομολόγοι και των δύο αυτών των mainstream τάσεων λένε σχεδόν τα ίδια -λανθασμένα, κατά τη γνώμη μου- πράγματα, αλλά οι πρώτοι είναι «αριστεροί» και οι δεύτεροι «δεξιοί») ότι χρειαζόμαστε περισσότερα backwater economics – αναφερόμενος σε διάφορους άγνωστους και ελάχιστα καταξιωμένους (στα mainstream περιοδικά) οικονομολόγους, που όμως τα πήγαν πολύ καλύτερα με την πρόβλεψη της οικονομικής κρίσης του 2008 και ό,τι επακολούθησε. Backwater economics θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάνει και το Ινστιτούτο Levy, με Έλληνα επικεφαλής, τον κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. Από εκεί προέρχεται και η κ. Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας.

 215. 214 Τι να πω, μπορεί να κάνω λάθος (ή να μπερδεύτηκε η πηγή μου), πάντως η γνωριμία έγινε σε τόπο και χρόνο (Καναδάς, δεκαετία ’80) που παραπέμπει στον πατέρα Γκ.

 216. Tsopanakos said

  Άσχετο με τα σχόλια, σχετικό με τη θέμα της ανάρτησης: σαν είπε ένα «τον/ του τρέχων προϋπολογισμό/ού » ο Άλεξ.

 217. Spyridon said

  Παραπάνω ο Χασάπης αναφέρει ότι δε νομίζει ότι ο Βαρουφ θα είναι καλός στο πόκερ. Κι εγώ ελπίζω πως όχι. Ο Βαρουφ επιλέχτηκε σε αυτή την θέση γιατί οι απόψεις του είναι πεντακάθαρες και δεν τις έχει αλλάξει καθόλου. Φτάνει να ανοίξεις το μπλογκ του και θα διαβάσεις τα πάντα που λέει και τώρα. Ετσι είναι ξεκάθαρο στους άλλους παίκτες ότι ΔΕΝ μπλοφάρει και το παιχνίδι δεν είναι αυτό του φυλακισμένου αλλά κάποια παραλλαγή του κοτόπουλου. Αυτό έχει γίνει για να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

  Είδα παραπάνω ότι αναφέρεται ένα βιβλίο του Βαρουφάκη «Θεωρία παιγνίων, Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες». Πολύ ενδιαφέρον.
  Πρόκειται για μιά προσπάθεια που από τη δεκαετία του 90 και μετά έγινε επιστημονικό παράδειγμα (ορισμός Τόμας Κουν).
  Αυτή η σχολή βλέπει όλες τις κοινωνικές επιστήμες (οικονομία, κοινωνιολογία, πολιτικολογία κτλ) σαν μία.
  Ο πρωτοπόρος του παραδείγματος είναι ο Γάλλος κοινωνιολόγος Raymond Boudon.
  Το βιβλίο του, La logique du social, 1979 βαζει τις βάσεις για όλη την παραπέρα έρευνα.
  Αν και ο δικός του πνευματικός πατέρας πάλι είναι ο James S Coleman με το υπέροχο «καραβάκι» του.
  Δεν ξέρω αν υπάρχει Ελληνική μετάφραση του του βιβλίου του. Είναι υπέροχο και διαβάζεται ευχάριστα .
  Με πολύ καλά παραδείγματα δείχνει πόσο συνδέονται τα μαθηματικά με τις κοινωνικές επιστήμες.
  Με παραδείγματα επίσης φέρνει πολύ κοντα τους κλασσικούς της κοινωνιολογίας. Συνενώνει κατά κάποιο τρόπο μαρξιστές, φονξιοναλιστές (Durkheim) και Βεμπεριανούς.
  Και όλα αυτά σε ένα βιβλιαράκι περίπου 200 σελίδων αν θυμάμαι καλά.
  Θυμάμαι από το βιβλίο την μαθηματική εξήγηση της «Aυτοκτονίας» του Durkheim και μια εξήγηση του γιατί τα φοιτητικά κινήματα της δεκαετίας του 60 στην Αμερική
  ξεκίνησαν από τα διασημότερα πανεπιστήμια.

 218. "Ετεροδημότισσα" said

  185, 186
  κοίτα ο Βαρουφάκης όπως είδες έχει στο συγκεκριμένο πεδίο, ι την ερευνητική του εργασία, τις επιβλέψεις μαστερ και διδακτορικών, την καθημερινή του διδασκαλία, την εκλαϊκευτική αρθογραφία στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο και έχει και κάποιες δημοσιεύσεις στον εξειδικευμένο επιστημονικό τύπο. Αυτά σίγουρα τον καθιστούν ειδικό.
  όπως ξέρεις ακόμα και -ή ειδικά στις γερμανόφωνες χώρες- υπάρχουν διδακτορικά που δίνονται χωρίς καν δημοσιεύσεις και όμως τους θεωρούμε ειδικούς.
  Το να μου λες ότι επειδή έχει μόνο 2-3 δημοσιεύσεις κι χωρίς πολλά σαιτέσιον άρα δεν είναι ειδικός μου δεν μου φαίνεται σωστό.

  Τώρα περί «ηγετικής μορφής» εντάξει τι να πω, από τη μια οι οικονομολόγοι είναι όσο να ναι κάπως διαφορετικοί ίσως και εξαιτίας ότι έχουν άμεση επιρροή στη σημερινή κοινωνία και από την άλλη η ποπ κουλτούρα αναζητά και βρίσκει βεβαίως παντου΄ηγετικές μορφές.

  θα σου δώσω ένα παράδειγμα που είδα στο ντομυαντέρ Αγορα. Η μελέτη των οικονομολόγων Ράινχαρτ-Ρόγκοφ («Growth in a Time of Debt»), στην οποία βασίστηκε η επιχειρηματολογία των ισχυρών της Ευρωζώνης περί αναγκαιότητας των ακραίων πολιτικών λιτότητας αποδείχθηκε από φοιτητές ότι βασίστηκε σε ελλειπή στοιχεία και προφανώς δεν ισχύουν τα συμπεράσματά της! παρόλαυτά ακόμα και σήμερα τους θεωρούν γκουρού οικονομολόγους και τους τσιτάρουν προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

  ‘Η το Νικοκύρη. σχεδόν όλοι εδω μέσα αλλά και απέξω τον θεωρούμε ειδικό σε θέματα Νεοελληνικής γλώσσας αν και ουδέποτε αναζητήσαμε αν έχει peer review δημοσιεύσεις, έτσι δεν είναι;

 219. physicist said

  #217. — Με το συμπάθειο που δεν θ’ αγοράσω αλλά τα περί ενοποίησης όλων των κοινωνικών επιστημών συμπεριλαμβανομένης της Οικονομικής είναι κολοκύθια τούμπανα, και η Θεωρία Παιγνίων σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο σκοπό είναι hype. Όπως ακριβώς hype ήταν και η λεγόμενη Θεωρία του Χάους ένα φεγγάρι, που και γι’ αυτήν είχαμε ακούσει ό,τι ήθελε ο καθένας και που πάλι έβγαινε ο κάθε άσχετος και πιπίλιζε paradigm change για να κάνει τον έξυπνο.

  Α, και κάθε φορά που διαβάζω αναφορά στον Kuhn να ξέρετε ότι αλλάζω ιστολόγιο.

 220. physicist said

  #218. — Game Theory is Mathematics. Mathematics!

 221. "Ετεροδημότισσα" said

  220

  Ωραία λοιπόν. βρήκες ότι αυστηρά στα μαθηματικά ο Βαρουφ έχει 4 δημοσιεύσεις για τη θεωρία των παιγνίων. Ναι, καμία δεν είναι στο Science. πόσες θέλεις και που για να τον χαρακτηρίσεις ειδικό; και για σένα όλες οι άλλες δημοσιεύσεις βιβλίων αλλά και το έργο δεν μετράνε;
  Μήπως να δούμε και πόσα λεφτά έχει μαζέψει από γκραντ αλλά και ποια ακριβώς πήρε -γιατί τα μπασκλασ γκραντ από εθνικόυς πόρους δεν μετράνε-;

  να σου απαντήσω αγγλικά για περισσότερο κύρος;

 222. physicist said

  #221. — Καμία δεν έχει. Μηδέν. Καμία από αυτές δεν είναι σε περιοδικό Μαθηματικών.

  Στον ακαδημαϊκό χώρο, «ειδικός» χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει να δείξει πρωτότυπη ερευνητική εργασία με αντίκτυπο. Δεν θ’ αλλάξουμε τώρα τα κριτήρια με το ζόρι για να βγει ειδικός ο Βαρουφάκης. Όπως έγραψα και παραπάνω, μπορεί ν΄ αποδειχτεί εξαιρετικός Υπουργός αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Εκείνο που με απωθεί είναι το παραμύθι.

 223. Spyridon said

  @219 Εντάξει, αν δεν σου αρέσει να σου τυλίξουμε λίγο Καρλ, τον Πόπερ ντε όχι τον άλλονε. Που στο κάτω κάτω έφερνε τις κοινωνικές επιστήμες σαν παράδειγμα ΜΗ επιστήμης. Εγώ δεν είμαι δογματικός πάντως και δεν πιστεύω ότι όλες οι θεωρίες ντε και καλά ενώθηκαν. Αλλά από το 60 που ξεκίνησε δυνατά ο Coleman εως σήμερα όλο και περισσότερα από αυτά που έγραψε έχουν γίνει πλέον κινός τόπος. Και μέχρι απορρίψεώς τους αυτά έχουμε. Και 2-3 μαθητές του οινομολόγοι (εκείνος κοινωνιολόγος) πήραν και τα νόμπελ τους. Αυτό το αναφέρω μόνο σαν μια απόδειξη του ότι αυτό που ήταν μη αποδεκτό όταν ξεκίνησε έγινε πλέον η πλέον αποδεκτή θεωρία.
  Και σου αρέσει η όχι ο Durkheim είχε προβλέψει τις τάσεις αυτοκτονίας μέσα στις κοινωνίες λίγο πριν το 1900 και μέχρι σήμερα δεν έχει ανατραπεί η θεωρία του. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις του οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο όταν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. Είναι μια πρόβλεψη που μπορεί να ελεγθεί εμπειρικά στο μέλλον.
  Το κολοκύθια τούμπανα ποτέ δεν το συνήθισα προτιμώ το κολοκύθια με την ρίγανη 🙂

 224. "Ετεροδημότισσα" said

  δεν υπάρχει παραμύθι. Στον ακαδημαϊκό χώρο ειδικός χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει τον σχετικό τίτλο και οποιοσδήποτε διδάσκει το μάθημα με τον ανάλογο τίτλο. Τόσο σχολαστικισμός δεν υπάρχει πια. Επίσης ο ακαδημαικός χώρος αλλάζει, κάπως αργά αλλά αλλάζει. interdisciplinarity is the trend (για να με καταλάβεις) και σε όποιον μπορεί να συνδυάσει δύο παραδοσιακά ασυνδύαστες επιστήμες ανοίγονται δρόμοι. οι κοινωνικές επιστήμες είναι επιστήμες και τα οικονομικά τις συνδυάζουν με τα μαθηματικά, whether you like it or not!
  κι αν κάποιος φιλόλογος μου πει ότι ο Σαραντ δεν είναι ειδικός γιατί δεν έχει δημοσίευση στο Νεογκρέκα Μπουρδολόγικα, απλά θα γελάσω.

  πάω τώρα να βάλω κρέμα αρνικας στη πλάτη μου που με πονάει έτσι για να σκάσεις και μετά τη δουλειά θα κάνω γιόγκα.

 225. physicist said

  #223. — Κι εμένα μ’ αρέσουν τα κολοκυθάκια, κατά προτίμηση τηγανητά! 😉

  #224. — Καλά, άσε, κι εμένα μ’ έχει ταράξει η πλάτη αλλά γιόγκα δεν κάνω που να σκάσεις. Άντε, στο καλό και περαστικά λέμε. 🙂

 226. physicist said

  ΥΓ. — Εκατό φορές γιόγκα, συναδέλιφσσα, από κείνο το interdisciplinarity, έτσι να χαρείς ό,τι αγαπάς.

 227. 226 Συνυπογράφω! (και τι να πούμε για το comparative…)

 228. sarant said

  213 Εννοούσαν άμα είναι στην κυβέρνηση 🙂

  216 Πράγματι, το είπε

 229. Νέο Kid Στο Block said

  Η Θεωρία Παιγνίων (την οποία κατέχω σε απίστευτο βάθος σε μαθηματικό επίπεδο. Μπορείτε να στείλετε οποιοδήποτε πρόβλημα στο μέηλ του Νικοκύρη, και έναντι μικρής προπληρωμένης (prepaid) αμοιβής θα έχετε εντός 24 ωρών την απάντηση) κακά τα ψέματα ,συνδέεται «από γεννησιμιού της» σχεδόν με τα οικονομικά.

  Η διαμόρφωση ενός θεωρητικού πλαισίου που κατέληξε να μετατραπεί σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα «Θ.Παιγνίων» ξεκινησε στις αρχές του 20ου αιώνα με το πρώτο γενικό θεώρημα που δημιουργήθηκε και δείχτηκε από τον Ernst Zermelo το 1912. Επιβεβαιώνει πως κάθε πεπερασμένο παιχνίδι πλήρους πληροφόρησης, όπως η ντάμα ή το σκάκι, έχει βέλτιστη λύση με την παρέμβαση αμιγών στρατηγικών, δηλαδή χωρίς την παρέμβαση τυχαίων στοιχείων/τυχαιότητας.
  Πρόκειται για ένα «θεώρημα ύπαρξης» που λέμε στα μαθς, που δεν λέει σχεδόν τίποτα για τον τρόπο ανεύρεσης αυτών των στρατηγικών.
  Γύρω στα 1920, ο μεγάλος μαθηματικός (και πιθανοθεωρητικός) Emile Borel (Eμίλ Μπορέλ) έδειξε ενδιαφέρον για μια θεωρία που βρισκόταν σε αρχικό στάδιο και βασιζόταν στην ιδέα της «Μικτής Στρατηγικής» (με εισαγωγή δηλαδή πιθανοτικής τυχαιότητας). Πολύ γρήγορα ένας δαιμόνιος ουγγρικός τύπος που λεγόταν Γιάνος Νόυμαν (μετά το έκανε στο Βερολίνο Γιαν(ος) φον Νόϋμαν και μετά στα Στέητς το έκανε Τζων Φον Νόυμαν (ή Νιούμαν)) άρχισε να δουλεύει σχετικά και διατύπωσε και απέδειξε το 1928 το θεώρημα-κλειδί για την εξέλιξη της θεωρίας , το θεώρημα ΜΙΝΙΜΑΧ. Αυτό το θεώρημα ,εν συντομία λέει πως σε ένα πεπερασμένο παίγνιο 2 παικτών Α και Β, υπάρχει μια μέση τιμή που αντιπροσωπεύει το ποσό που μπορεί να κερδίσει ο παίκτης Α εις βάρος του παίκτη Β, αν αυτοί παίζουν με ορθολογικό τρόπο, δηλαδή αν προσπαθούν να έχουν τα πιο πολλά κέρδη ή τις πιο μικρές απώλειες.
  Είναι πάντως γεγονός που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι δημοσίευση σταθμός για τη Θ. Παιγνίων θεωρείται συνήθως
  το βιβλίο που συνέγραψε μαζί με τον Oskar Morgenstern «Theory of Games and Economic Behavior» που δημοσιεύτηκε στο Πρίνστον το 1944 .
  Aυτό θεωρείται το «θεμέλιο» της Θ.Παιγνίων.
  Όσον αφορά τώρα το «παιχνίδι της κότας» (επαναστάτης χωρίς αιτία. Τζιμάκος Ντην 1955) και το «δίλημμα του φυλακισμένου», και τα 2 αποτελούν παιχνίδια «μερικής σύγκρουσης» που δείχνουν πως το να ακολουθούν οι παίκτες τα άμεσα συμφέροντά τους μπορεί να οδογήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα για το σύνολο, και αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποιο μοιάζουν μεταξύ τους. Ωστόσο έχουν και διαφορές.
  Ενώ για το δίλημμα του φυλακισμένου, η υιοθέτηση των ίδιων στρατηγικών δίνει καλύτερα αποτελέσματα, στο παιχνίδι της κότας ισχύει το ΑΝΤΙΘΕΤΟ: είναι πάντα καλύτερο να κάνεις το αντίθετο από αυτό που κάνει ο αντίπαλός σου! Δεν πρέπει να ακολουθήσεις την ίδια στρατηγική , και γι’αυτό πρέπει να κάνεις ΦΑΝΕΡΗ γρήγορα τη διαφωνία σου…

  ΥΓ. Aν κάποιος φίλος ή στέλεχος της κυβέρνησης επιθυμεί περαιτέρω ανάλυση ή λύση συγκεκριμένου real case study προβλήματoς, ισχύουν τα αρχικά. Μέηλ στο Νίκο….prepayment…κ.λ.π.

 230. "Ετεροδημότισσα" said

  226 +7 αρε ρε είστε κολλημένοι, θα γίνετε γκρινιάρηδες μίζεροι γεράκοι που θα διαμαρτύρονται για το που πηγαίνει ο κόσμος! ιντερντισιπλανερι ρε και τα μυαλά στα κάγκελα, και κομπαρατιβ έτσι για να μας ανοίγουν τα μάτια!

  π.σ1. Δεν ήξερα ότι έχεις και με τη γιόγκα πρόβλημα! Θα σκευρώσεις! εγώ την άρνικα έγραψα για να τα πάρεις κρανίο 😉
  π.σ2 Φυσικέ μου αυτό το συναδέλφισσα να το κόψεις καλύτερα, δεν θέλω να σας αποπρασανατολίζω. είμαι παρτ-τάιμ εργαζόμενη μητέρα και όχι σε ερευνητική δουλειά

 231. physicist said

  #230. — Τα ξέρεις τα γερόντια του Μάππετ Σόου; Ε, το ένα το στριμμένο είμαι εγώ και το άλλο, το κάπως πιο καλόβολο, ο Δυτης. 🙂

  Με τη γιόγκα ως μυική άσκηση δεν έχω θέμα, με την πνευματιστική αρλούμπα που την περιτριγυρίζει όμως έχω και μάλιστα χοντρό. Α, και το «συναδέλφισσα» είναι μεταφορικό-χαϊδευτικό, μου θυμίζεις τα νιάτα μου ως φοιτητή για κάποιο λόγο. 🙂

 232. "Ετεροδημότισσα" said

  δηλαδή στα νιάτα σου ήσουν νέος, όμορφος και ανοικτόμυαλος όπως εγώ ε; 😆

 233. Spiridione said

  «κόβοντας τον γόρδιο δεσμό μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κρατικού μηχανισμού»
  Μάλλον μπέρδεψε ο Τσίπρας τον γόρδιο δεσμό με την ομφάλιο λώρο ή δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορούμε να το πούμε. Ή όχι, το λέμε έτσι;

 234. Νέο Kid Στο Block said

  Φυσικέ, επίτρεψέ μου να παρατηρήσω ότι παραείσαι αυστηρός με το Βαρουφάκη. Η Θ. Παιγνίων είναι ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ μαθηματικά. Δες συνπτικά την εξέλιξή της ιστορικά ,και πόσοι τομείς «μη καθαρά μαθηματικοί» περιλαμβάνονται:
  1.H δουλειά του φον Νόϋμαν και του Μόργκενστερν (1944) (…ηκονόμικ μπηχέβιορ!) ήταν η αρχή.
  2. Παιχνίδια συνεργατικού τύπου κι ανάλυση βέλτιστων σταρτηγικών για επίλυση καταστάσεων όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να καταλήξουν σε ΣΥΜΦΩΝΙΑ ως προς τις πλεόν προσαρμοσμένες στρατηγικές (ΑΥΤΟ λέει ο Βαρούφ στους Γότθους!)
  Τη δεκαετία του 50, η θεωρία αναπτύχθηκε αξιοσημείωτα με τη συνεισφορά της θεωρίας του διλήμματος του φυλακισμ΄λενου. Την ίδια στιγμή ο τρελο Τζων Νας (προσοχή! Άλλο τερλός, άλλο μαλάκας!:-) ) διατύπωσε την έννοια της βέλτιστης στρατηγικής για τα παιχνίδια με πολλούς παίκτες, όταν το βέλτιστο («ισορροπία») ΔΕΝ μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Αυτή ονομάζεται «Ισορροπία Nash» και ισχύει για τα μη συνεργατικά παιχνίδια, αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε αυτά.
  Την ίδια εποχή (50’s) η Θ.Παιγνίων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ΑΛΛΟΥΣ τομείς, πιο απομακρυσμένους από την Οικονομία, όπως στη Φιλοσοφία και την Πολιτική επιστήμη. Αργότερα δε, στα 70’ς εφαρμόστηκε και στη BIΟΛΟΓΙΑ, κυρίως με τη δουλειά του John Maynard Smith ,ο οποίος εισήγαγε την ιδέα της «εξελικτικής σταθερής στρατηγικής»

 235. physicist said

  #232. — 😀 😀 😀

  Τώρα δεν είμαι νέος αλλά μεσήλικας· δεν είμαι όμορφος αλλά γοητευτικός·και δεν είμαι ανοικτόμυαλος αλλά σοφός. Δεν είναι και τόσο άσκημα αν το σκεφτείς. 😉

 236. physicist said

  #234. — Τόσο το χειρότερο, Κίντο. Οι αναφορές κατά μέσον όρο σε εργασίες στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά είναι πολύ περισσότερες απ’ ό,τι στα Πούρα (Αβάνας).

 237. Νέο Kid Στο Block said

  236. Ε, ρε κουμπάρε τώρα. «Eφαρμοσμένα» σημαίνει….ό,τι θέλεις σημαίνει! Όλα εφαρμοσμένα μαθηματικά είναι. Δηλαδή, επειδή εσύ -λέω τώρα. υπόθεση εργασίας κάνω- δεν έχει δημοσίευση πάνω στις μερικές διαφορικές εξισώσεις στη μορφή του Κλερώ…- αλλά δημοσιεύσεις ΦΥΣΙΚΗΣ, δεν κατέχεις από διαφορικές;; Kάτι τέτοιο λες για τον Βαρούφ με φαίνεται. 😉

 238. Καθήστε να γκριζάρουν και οι δικοί μου κρόταφοι και τα λέμε 🙂

 239. physicist said

  #237. — Σωστά υποθέτεις ότι δεν έχω δημοσίευση πάνω σε διαφορικές εξισώσεις, όπως και σωστά θα έλεγε ο οποισοδήποτε ότι δεν είμαι ειδικός στις διαφορικές εξισώσεις. Με την καμία δηλαδή. Κι αν διάβαζα πουθενά τέτοιο χαρακτηρισμό για την αφεντομουτσουνάρα μου, θα παρακαλούσα τουλάχιστον να συμμαζευτεί λίγο η κατάσταση με τις αρλούμπες.

  —-

  Είχα που λες έναν κολλητό που έκανε Εφαρμοσμένα αφού αποφοιτήσαμε αλλά είχαμε χαθεί για χρόνια. Και τον βρήκα μετά από καιρό και του λέω τι γίνεσαι ρε τεράστιε, με τι ασχολείσαι κλπ. «Με διαφορικές εξισώσεις», μου λέει. «Με μερικές;» τον ρωτάω. «Ε ναι, ρε μ…, με όλες θέλεις ν’ ασχολούμαι;» — και ξεραθήκαμε στο γέλιο.

 240. Εγώ έχω δημοσιεύσεις σε μερικές διαφορικές εξισώσεις* αλλά είναι γραμμένες σε Κλίνγκον. (Το γράφω μπας κι εμφανιστεί μια ψυχή).

  * Μη θαρρείς πως δεν τόπιασα!

 241. physicist said

  Μωρέ σε ξέρω εσένανε τον αποπάνω ότι είσαι αητός, κι ας παριστάνεις τον δύτη. 😉

 242. ΚΑΒ said

  Ας ξαναγυρίσουμε στα γλωσσικά!

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=674902

 243. LandS said

  Ξεχνάμε μερικά πράγματα.
  Τα Παίγνια είναι Μαθηματικά. Και ήταν σε Μαθηματικό Περιοδικό το 1936 που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά απόδειξη ύπαρξης Οικονομικής Ισορροπίας (Βαλρασιανής). Αυτή η πρώτη μαθηματικά αυστηρή απόδειξη έγινε με χρήση ενός πορίσματος, από τη πολύ φρέσκια εκείνη την εποχή, Θεωρία Παιγνίων, από έναν νεαρό μηχανικό, από τους πρώτους και πολύ σπουδαίους της Θεωρίας των Παιγνίων. Ο Τζόνι φον Νόιμαν.
  Επίσης, την ίδια εποχή, καταξιωνόταν και άνοιγε δρόμους στην οικονομική σκέψη ένας υπερφίαλος εξυπνάκιας με τεράστια μόρφωση που υπήρξε πολύ καλός μαθητής Στατιστικής του Μπερναντ Ράσσελ και είχε μια μικρή συμβολή στη Θεωρία των Πιθανοτήτων στα νιάτα του. Ο Τζ. Μέιναρντ Κέινς.
  Τη ταινία για τον Νας την έχουμε δει. Και ενώ για τον Νας και τον Φόν Νόιμαν (και για πάρα πολλούς άλλους) μπορούμε να πούμε ότι η συμβολή τους στα Οικονομικά ήταν απόρροια της μαθηματικής τους ιδιοφυίας, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Κέινς του οποίου η ιδιοφυία ήταν πιο πρωτογενώς οικονομική. Αν και η εξοικείωση του με τη θεωρία των πιθανοτήτων τον βοήθησε να ορίσει με πρωτότυπο τρόπο (τότε) τις σημαντικότερες κατηγορίες της Οικονομικής Επιστήμης.

  Τα λέμε επειδή, αφού μεγάλο μέρος της Οικονομικής είναι αφιερωμένο στη μελέτη της λήψης συλλογικών και ατομικών αποφάσεων από παίκτες που επιλέγουν στρατηγικές με μεθόδους που πρωτομελετηθηκαν από τους Νόιμαν-Μόργκεστερν, δεν χρειάζεται να αναγορεύσουμε κάποιον Μαθηματικό για να τον πούμε «ειδικό στη Θεωρία των Παιγνίων».

 244. sarant said

  233: Μάλλον έχεις δίκιο!

  238: Α, θα περιμένουμε πολύ…

  242: Α, ευχαριστώ, δεν το είχα δει. Διαφωνεί, βλέπω, με τον όρο «βιώσιμο χρέος»

 245. physicist said

  Δύτη, Σπύρο, Σκύλε και οι άλλοι που συζητούσαμε τις προάλλες για τον Ν. Κοτζιά και τον Ντούγκιν: σε σημερινή του συνέντευξη στο Σπήγκελ, ο Κοτζιάς δεν αρνείται ότι είχε προσκαλέσει τον Ντούγκιν στον Πειραιά, υπό την ιδιότητά του ως Καθηγητή στο Λομονόσωφ. Λέει ότι τον Ντούγκιν του τον υπέδειξαν διπλωμάτες, και ότι δεν του άρεσαν καθόλου οι απόψεις του, ότι μάλωσαν και ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε αργότερα, σε άλλην επίσκεψη, ύστερα από παράκληση των φοιτητών (όπως είχε υποθέσει ο Σκύλος).

  Η απάντηση μπορεί να έχει κενά αλλά μου φαίνεται επιτέλους έντιμη. Ναι, σου λέει, τον προσκάλεσα και διαφωνήσαμε. Έτσι το δέχομαι, όχι σούξου-μούξου και τάχαμου είναι ψέματα και ανακοινώσεις της Κοσμητείας για μικρά παιδιά.

  Η συνέντευξη εδώ: http://www.spiegel.de/politik/ausland/griechenland-aussenminister-nikos-kotzias-im-interview-a-1017342.html

 246. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  192.(Ητο δε τόσον ισχυρά η θριαμβευτική κατάληξις της 35-τους κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικης κατρακύλας της χώρας αυτής στο άκρον της Βαλκανικής, που όταν ξύπνησα συνεχισα να πιστευω ο αφελης στο ενύπνιό μου (παραλήρημα), ηπια γρηγορα μισο καφε και επήγα ευθύς στο γραφειο μου για να εργασθώ για την ανατέλλουσα Αναπτυξιν (την Devel-όπη) με την χώρα να παραμένει ακόμη εις την Ευρώπη.

  Αργοτερα, βγαινοντας να ψωνισω χαρτικα καi φακελους ειδα οτι τιποτε δεν ειχε αλλαξει. Οι τεμπεληδες της ευφορης κοιλαδας των Εξαρχειων, μολις ειχαν ξυπνησει και φορωντας μαυρα ομματογυαλια -παρα τον συνεφιασμενο ουρανο- επιναν τον πρωτο τους καφε , οι δε ολιγοι πρωϊνοι ειχαν αρχισει τα τσιπουρακια. Επιστρεφοντας διαπιστωσα οτι ο δεικτης στο ΧΑΑ επεφτε 6%.)

 247. spiral architect said

  Τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε πουλόβερ …

 248. spiral architect said

  Συλλογή του Αθυροστομίξ στο fb. 😀
  (ενδεικτικά)

 249. Μαρία said

  Οικονομολόγος με περγαμηνές κι απο Ζυρίχη το νέο αυγό που αγορεύει αυτή τη στιγμή και ακούσει στο όνομα Γαλέος.
  http://argoliki.gr/2015/01/26/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1/

 250. Φυζικέ, στο 245

  ωραία! και γιατί γμθηκε τόοοοσες μέρες για να βγει και να πεί κάτι τόσο απλό;

  Μπάιδεγουέι: δεν βλέπω να σχολιάστηκε η παρουσία του ερίτιμου Επίτιμου στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Έβλεπε τα μούτρα Σαμαρά και κάτι κουνιόταν με ενθουσιασμό μέσα στο βρακάκι του;

 251. physicist said

  #250. — Ξέρω γω ρε καρντάση γιατί μας βγάζουν την ψυχή να πούνε πέντε πραματάκια απλά; Έτσι, για να ασκούμαστε κι εμείς και να μη σκουριάζει το μυαλό, φαντάζομαι. Χάρη μας κάνουνε. 😉

 252. 90: Και η Νέριτ εδώ και πόση ώρα δείχνει απευθείας τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα Φάινμαν

 253. physicist said

  #252. — Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει ότι πολλοί δημοσιογράφοι ξέρουν τον Ρίτσαρντ και το κολλάνε μετά και στον Βέρνερ. Παρήγορο. 🙂

 254. Μαρία said

  252
  Παρετυμολογία. Τον θεωρούν φίνο 🙂

  Μετάδοση κι απο δω, με παιδική φωτό Τσίπρα.http://kurier.at/politik/eu/tsipras-in-wien-auf-der-suche-nach-allianzen/112.843.305

 255. 253-54 Μπα, τον ξέρουν απ’ το θέατρο: http://www.athinorama.gr/theatre/performance.aspx?id=2004765

 256. Του ξέφυγε κι ένα αγγλισμός στο τέλος της ημέρας…

 257. Δεν είμαστε στα παπούτσια του, όμως… 🙂

 258. Theo said

  201:
  Προσποιείται ο Μεσογαίας ότι είναι τοπ επιστήμονας;
  Δε νομίζω. Μάλλον κάποιοι φαν του υπερβάλλουν.
  Δεν παύει όμως να είναι κάποιος που μέχρι να χειροτονηθεί (στα 36 του; ) είχε λάβει ένα διπλό διδακτορικό και πέντε μάστερ από Χάρβαρντ και ΜΙΤ, με 5 από τους 6 επιβλέποντες καθηγητές του να ήταν νομπελίστες.
  Ε, με όλα αυτά, δεν τον λες και άσχετο 🙂

 259. Τώρα που άρχισε το κανονικό δελτίο ειδήσεων, γράφουν Φάιμαν. Ωστόσο ο απεσταλμένος έχει μπλέξει τη μύτη του. Λέει και Φάινμαν και όχι έρρινο καgελάριος. Είναι ο ίδιος βλάκας που έκανε την ερώτηση για Ιφιγένεια, και τυχόν υπονοούμενο Τσίπρα όταν λέει ότι ελπίζει να ξαναπάει σύντομα Βιένη.

 260. 258: Ε, είναι κομματάκι πιο δύσκολο να κάνεις ποστ-ντοκ έρευνα, από επαναλήψεις. Και σίγουρα λιγότερο γραφικό.

 261. Theo said

  Δεν ξέρω από πού αντλεί τα παρακάτω στοιχεία η «Καθημερινή», πόσες από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και αναφορές στο έργο του έχουν γίνει σε peer-reviewed περιοδικά, αλλά φαίνεται πως οι αναφορές στις δημοσιεύσεις του Βαρουφάκη διεθνώς είναι 1241 κι αυτές στο τελευταίο βιβλίο του 507:

  http://www.kathimerini.gr/802676/article/epikairothta/politikh/to-die8nes-stigma-twn-newn-ypoyrgwn

 262. Theo said

  @260:
  Δεν σε πιάνω, Στάζιμπε.
  Εννοείς ότι τα μάστερ του σε Αστροφυσική, Μηχανική, Βιολογία, Οικονομικά και Θεολογία και το διδακτορικό του στη Βιοϊατρική Τεχνολογία είναι επαναλήψεις;

 263. Theo said

  @262:
  Ευχαριστώ.
  Δεν το πρόσεξα το Google Scholar. (Είναι όλα από σοβαρά περιοδικά; )

 264. Εν μέρει, μπορεί. Έχω γνωστό που έκανε στο Σικάγο 2 μονοετή μάστερ παράλληλα, και με +2 χρόνια διδακτορικό. Στα μάστερ απλά έτυχε ή «έτυχε» η θεωρητική έρευνα στο επιστημονικό πεδίο του ενός να είχε πρακτική εφαρμογή στο πεδίο του άλλου.

 265. LandS said

  258 Και γω στα νιάτα μου είχα κάτσει στο ίδιο μεταπτυχιακό σεμινάριο με τον Τζόζεφ Στίγκλιτζ, σε ένα άλλο με τον Π. Α. Ντάιμοντ, τη τελευταία χρονιά ήταν Επικεφαλής του Τμήματος ο Τόνι Άτκινσον και έχω χάσει χρονιά επειδή με έκοψε ως εξωτερικός βαθμολογητής, ο Τζέιμς Μιρλίις.
  Μόνο του το ότι έχω διασταυρωθεί με τόσους νομπελίστες δεν λέει και σπουδαία πράγματα.

 266. sarant said

  Πολύ ωραία σχόλια!

  248: Εξαιρετικός ο Αχμαντινετζάντ

  249: Η σοβαρή ΧΑ, πούλεγε και μια ψυχή.

 267. "Ετεροδημότισσα" said

  πες πες κάτι θα μείνει
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/27/homophobia/#comment-238567
  τα ίδια παντελάκη μου…

 268. physicist said

  Τώρα, όταν λέμε Θεωρία Παιγνίων ως ερευνητικό αντικέιμενο και βγαίνουν 16 αναφορές σε περιοδικά με κριτές, κι έρχεται ο Google Scholar και βγάζει 1241, λίγα να λέμε και πολλά να καταλαβαίνουμε.

 269. "Ετεροδημότισσα" said

  Φυσικέ νομίζω ότι ο google scholar μετράει, όπως λέει το διάγραμμα, επί του συνολικού έργου των ονομασθέντων. Δεν θέλω να τον ξεπλύνω ή τίποτα αλλά δεν είναι το ίδιο με αυτό που λές
  ή μήπως δεν κατάλαβα τι λες; παίζει κι αυτό.

 270. physicist said

  Τεό, αυτό με τους 5 από τους 6 επιβλέποντες που ήτανε Νομπελίστες, να το τεκμηρίωνες και με τα ονόματά τους; Κακόπιστος δεν είμαι αλλά δύσπιστος ναι.

 271. Συγνώμη που βαρυφορτώνω το νήμα αλλά θέλω να αναρωτηθώ αν είμαι ψεκαζμένος Συριζαίος ή αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τώρα δείχνουν τόσο μα τόσο λίγες και μικρές. Και να δείξω μια φωτογραφιούλα με τον Τσίπρ στη Βιέννη. Τον περίμενε μέσ’ στο χιονιά ο 12ος παίκτης; Oi Polloi που λέμε και στο Όξμπριτζ

 272. physicist said

  #270. — Κοίτα, αν ο Γκουγκλ Σκόλαρ μετράει και αναφορές σε βιβλία εκδόσεις Γκούτενμπεργκ ή αναφορές που γίνονται σε ιστοσελίδες και μπλογκ, δεν είναι να τον παίρνουμε και στα σοβαρά.

 273. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Πολυς λογος να γινεται. Ο Γ.Β. δεν ειναι ο Καραθεοδωρή, ουτε ο ανηψιος του Γιαννης Αργυρης, εκ των 3 θεμελειωτων των Πεπερασμενων στοιχειων. Εξ’ αλλου, χωρις να υπερεχουν στην ευφυια οι αλλοι «σοβαροι λαοι» , οποιος μιλα πολυ , λιγη δουλεια κανει (καλη ωρα ο υποφαινομενος, που γραφει σατιρικα ποιηματακια, διηγηματακια…).

 274. Theo said

  @266:
  Δεν εννοώ ότι απλώς διασταυρώθηκε με πέντε νομπελίστες αλλά ότι αυτοί τον επέλεξαν να συνεχίσει τις έρευνες που είχαν αναθέσει σε άλλους, προηγούμενούς του, μεταπτυχιακούς φοιτητές.

  @268:
  Αμφισβητείς την αλήθεια όσων γράφω; (Άλλο αν δεν σου αρέσει ο συγκεκριμένος μητροπολίτης.)
  Απόδειξε, τότε, το αντίθετο.

 275. "Ετεροδημότισσα" said

  ώχου, αυτή η συζήτηση έχει ξαναγίνει και φυσικά δεν θα την ξανακάνω.

  άλλωστε έχω και μια φίλη της ξαδέρφης μου εξ αγχιστείας, συναδέλφισσα του, που τον ξέρει καλά και λέει ότι κανείς δεν τον θεωρεί σοβαρο. καμιά φορά θα την φωνάξω εδώ να γράψει με ψευδώνυμο τις απόψεις της.

 276. Theo said

  @271:
  Δεν κατέχω τα «εργαλεία», να το ψάξω.
  Μεταφέρω ό,τι μου είχε πει ο ίδιος το 1988 και -επειδή τον ξέρω από παιδί- τον εμπιστεύομαι απόλυτα. Ξέρω ότι ποτέ δεν θα ‘λεγε ψέματα.

 277. physicist said

  #277. — OK αλλά έχε υπόψη σου το εξής: το να δουλεύεις παράλληλα με 5 Νομπελίστες είναι χοντρό πράγμα. Ο ισχυρισμός αυτός ανήκει στα λεγόμενα extraordinary claims. Κι επειδή πράγματι δεν θέλω και δεν είναι ηθικό ν’ αμφισβητήσω ότι κάποιος λέει αλήθεια χωρίς αποδείξεις για το ενάντιο, το μόνο που μένει να πω είναι ότι δεν μπορεί να πρόκειται για το είδος της πραγματικής, εντατικής και ουσιώδους ερευνητικής δουλειάς που κάνεις όταν έχεις για επιβλέποντα έναν Νομπελίστα (ή και απλώς έναν νορμάλ επιβλέποντα, χωρίς Νόμπελ). Είναι αδύνατο κάτι τέτοιο. Άρα για κάποιου άλλου είδους δουλειά μιλάμε, σε επιστημονικό περιβάλλον μεν αλλά όχι ερευνητική.

 278. 272 Στο Όξμπριτζ, μάι ντήαρ Ντογκ, λέμε hoi polloi.

 279. Χεχεχε… αλλά το H είναι silent όπως το D στο Django….

 280. Theo said

  @276:
  Κι εγώ (βάσει των γνώσεών μου για το αντικείμενο) δεν τον θεωρώ σπουδαίο θεολόγο.
  Για τις υπόλοιπες ιδιότητές του δεν είμαι σε θέση να κρίνω

  @278:
  Δεν εννοούσα ότι δούλεψε παράλληλα με 5 Νομπελίστες, αλλά χωριστά με τον κάθε ένα για τα 4 μάστερ (τα οποία, απ’ ό,τι θυμάμαι, του πήραν ένα χρόνο το καθένα) και το διδακτορικό του (που του πήρε δύο χρόνια).

  Εδώ σταματώ. Θα επανέλθω μόνο αν έχω συγκεκριμένα στοιχεία.

 281. physicist said

  #280. — Χόι πολόι το λένε, Σκύλε. Όταν το πρωτοάκουσα (γιατί πρώτα το άκουσα και μετά το είδα γραμμένο) μου πήρε ένα ημίχρονο να το πάρω χαμπάρι.

 282. sarant said

  282: Επιβεβαιώνω, αν και μακριά από την Οξφόρδη 😉

 283. Έτσι, ε; Τι να τ’ς πείς, τ’ς αγράμματοι; Ξενοδοχέιον Άι Πατράι…

 284. Hoi palioi ίσως θυμάστε το στριπάκι του Διογένη Καμμένου στην Ελευθεροτυπία των εβδομήνταζ-έρλυ ογδόνταζ, «Μήτσος και Κατινάκι», και την κραυγή Άι γιασάι. 🙂

 285. Ναι, βέβαια. Και ο Μήτσος την ξεφώνιζε, σκαρφαλωμένος πάνω στο κάγκελο του κρεβατιού (–> καργιόλας) καθώς εφορμούσε ταρζανηδόν προς το Κατινάκι.

 286. Μαρία said

  Το ΄χει στρώσει όμως για τα καλά στη Βι-έννη, ενώ εδώ τζάμπα χιόνιζε απ’ το πρωί.

 287. Αλλά τα αυστροσυντρόφια επιμένουν! Συγκινητικότατοι.

  http://www.naftemporiki.gr/story/914065/wsJ-dimotikotita-rekor-gia-tin-kubernisi-syriza

 288. π2 said

  Την λήξη των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης καθώς και την «κατοχύρωση» του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών όλης της χώρας επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στην Βουλή ως τους «μέσομακροπρόθεσμους» στόχους της νέας κυβέρνησης.

  Ελπίζω να πρόκειται απλώς για λεκτική κοτσάνα του δημοσιογράφου, αλλιώς θα πρέπει να μας εξηγήσει ο υπουργός πώς γίνεται η λήξη μιας διαδικασίας που τρέχει να αποτελεί μεσομακροπρόθεσμο στόχο. Ελπίζω επίσης να είναι του δημοσιογράφου τα εισαγωγικά, αλλιώς θα πρόκειται για κλείσιμο ματιού…

 289. LandS said

  Και χόι πολόι και δις ιζ ε χάπαξ.

 290. Μαρία said

  289
  Του δημοσιογράφου.
  http://left.gr/news/th-dritsas-ena-diaforetiko-dimokratiko-ypoyrgeio-naytilias

 291. π2 said

  291: Το φαντάστηκα λόγω των εισαγωγικών. Φάνηκε η «πρωτοβουλία».

 292. 286 Τόξερα ότι θα το θυμόσουνα γερο-Σκύλε 🙂 Άι πατράι λοιπόν!

 293. Μαρία said

  292
  Αναφέρεται σε μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά ξέχωρα απ’ τις ιδιωτικοποιήσεις.

  Θαυμάστε Χυτήρη:http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=675267
  Νομίζω οτι κι ο Άδωνις είχε χρησιμοποιήσει τον ίδιο διάλογο.

 294. Μαρία, (294)

  Λες για να μην δημιουργηθούν τέτοιοι συνειρμοί να μην υπουργοποιήθηκε ο Γιάννης ο Μηλιός;

 295. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  199 – «Έχω σοβαρούς λόγους να εμπιστεύομαι ως πολιτικό έναν οικονομολόγο χωρίς δημοσιεύσεις και φήμη στους σχετικούς κύκλους.»

  Εγώ πάλι έχω πολύ σοβαρούς λόγους να μη εμπιστεύομαι εναν πολιτικό που έγινε υπ.οικ. και πρίν γίνει, έγραφε αυτά (απόσπασμα απο το άρθρο του στη lifo Α-Τιμη Παραγωγικότητα). Φυσικά δεν εμπιστεύομαι κανένα πολιτικό πόσο μάλλον οικονομολόγο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

  Πάμε τώρα σε έναν άλλον χώρο, όπου η παραγωγικότητα φαίνεται να αυξάνεται. Στις διεθνείς χρηματαγορές, για παράδειγμα. Όπου και να κοιτάξουμε, στη Γουόλ Στριτ, στο Σίτι του Λονδίνου, στη Φρανκφούρτη, θα δούμε υψηλή κερδοφορία ανά εργαζόμενο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο ίδιος αριθμός ντίλερ φέρνει στην εταιρεία του πιο πολλά χρήματα. Ε, και; Αν μελετήσουμε πιο προσεκτικά αυτές τις αγορές, θα δούμε καταστάσεις όπως η εξής: επενδυτικά ταμεία επενδύουν σε μετοχές εταιρειών οι οποίες χρησιμοποιούν οι ίδιες τη ρευστότητά τους όχι για να επενδύουν σε παραγωγικές διαδικασίες και μηχανήματα (τα οποία θα αύξαναν την παραγωγικότητα των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρείες) αλλά για να αγοράζουν τις ίδιες τους τις μετοχές! Έτσι, καθώς οι ίδιες οι εταιρείες αγοράζουν τις δικές τους μετοχές, την ώρα που τις αγοράζουν και τα επενδυτικά ταμεία, η τιμή των μετοχών αυτών αυξάνεται, τα μπόνους των διευθυντών των εταιρειών αυτών ανεβαίνουν (καθώς είναι διασυνδεδεμένα με την τιμή της μετοχής) και τα επενδυτικά ταμεία (ακόμα και να βαράνε μύγες τη μισή μέρα) εμφανίζουν αυξανόμενα κέρδη ανά ντίλερ. Ραγδαία αύξηση «παραγωγικότητας» στα χαρτιά, την ώρα που η πραγματική οικονομία φθίνει, καθώς πραγματικές επενδύσεις σε μηχανήματα, προϊόντα και ανθρώπους δεν γίνονται. Πηγή: http://www.lifo.gr

  219 – «Α, και κάθε φορά που διαβάζω αναφορά στον Kuhn να ξέρετε ότι αλλάζω ιστολόγιο.» Γιατί τι πρόβλημα έχεις με τον μεγάλο σκηνοθέτη Κούν; (χαμόγελο).

  235 – H μετριοφροσύνη σου, δεν σε άφησε να γράψεις και το άλλο σου μεγάλο προτέρημα, οτι είσαι μετριόφρων (χαμόγελο).

 296. Pedis said

  # 294 – Δεν τα λένε οι Γερμανοί. Οι Αθηναίοι τα λεν! Έλληνες. Για το καλό της πατρίδας θα είναι.

 297. physicist said

  Τι να κάνω ρε Λάμπρο, αφού σου λέει νέος δεν είμαι, κάπου αλλού πρέπει να βρω αποκούμπι. 😉

 298. Μαρία said

  295
  🙂

  245
  Τώρα τη διάβασα. Έχει κι άλλο καλό σημείο, όταν τον ρωτάν για τη συνεργασία με Καμμένο.
  Kotzias: Er gehört zur volksnahen Rechten, die zur Frage des Memorandums (der Sparpolitik der Troika) die gleiche Position hat wie wir. Eine demokratische Kraft. Unsere Vorgängerregierung hat hingegen mit der Laos-Partei zusammengearbeitet, orthodox, antisemitisch und ultranationalistisch. Darüber hat Europa in großer Heuchelei kein Wort verloren. Der Laos-Politiker Makis Voridis war Führer einer faschistischen Jugendorganisation und wurde sogar Gesundheitsminister der Konservativen. Er hat früher antisemitische Schriften verfasst. Warum wurde darüber nicht geschrieben? Weil er ein guter Yes-Man war, der Ja zum Memorandum sagte.
  Για τη συνεργασία με λαος, ορθόδοξο, αντισημιτικό και υπερεθνικιστικό, η Ευρώπη έκανε τουμπεκί. Για το Βορίδη …τα γνωστά. Δεν έγραψαν τίποτα γι’ αυτόν, γιατί ήταν ένας καλός γιες μαν που έλεγε ναι στο μνημόνιο.

 299. physicist said

  #299(β). — Κολοκύθια με τη ρίγανη. Ο Μάρτενς είχε γράψει και για το ΛΑΟΣ αλλά ο Μάρτενς είναι μίασμα επειδή στρίμωξε τον Αλέξη, ας μην ξεχνάμε. Ας τ’ αφήσει ο Κοτζιάς τ’ ακροβατικά περί δημοκρατικού κόμματος κι ας πει καθαρά αυτό που έχουν καταλάβει και τα μικρά παιδιά, ότι ο άξονας είναι μνημόνιο-αντιμνημόνιο και όχι αριστερά-δεξιά. Κι αν ο σπηγκελάς ρωτάει πιο επίμονα τους συριζαίους, ε, λογικό είναι να εκπλήσσει μια συγκυβέρνηση στο στυλ Λινκε-Αεφντέ.

 300. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  258 – Αν όντως έχει τόσα μάστερ, δεν τον λές άσχετο, αλλά απο τη στιγμή που γνωρίζει τόσες επιστήμες, και διδάσκει στο πόπολο θεολογικές αναπόδεικτες μπαρούφες, τον λές άνετα ή χτυπημένο απο την πάχνη, ή αρρωστημένο έξυπνο πονηρό (το πιθανότερο) που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα με ιδιοτελείς σκοπούς. Το σέξ κι ο ανεμπόδιστος οργασμός, είναι το βασικό κλειδί για την σωματική, την πνευματική, και την ψυχική υγεία, όποιος είναι εναντίον αυτής αρχέγονης φυσικής ηδονής, είναι κακός, όσο κι αν χαμογελάει επιφανειακά.

 301. Μαρία said

  300
  Ε όχι και Αεφντέ.
  Τον άξονα που λες δεν το κρύβει ο Κ. στην απάντησή του.
  Ο Μάρτενς μπορεί να είχε γράψει αλλά δεν έγινε και τόσος σαματάς απο πολιτικά πρόσωπα βλ. πράσινους, Σουλτς που προτιμάει το ποτάμι.
  Το βαβαρέζικο CSU πού το πας και το θράσος τoυ Βέμπερ; Ας κοιτάει ο καθένας τα χάλια του, που είπε τις προάλλες κι ο Σόιμπλε.

 302. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  297 – Μα οι Γερμανοί είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας, αυτό λέει ο Τηλέμαχος Σταρένιος, τι το μεμπτό βρίσκεις; Κατά τ΄άλλα, αλλαγή και σοσιαλισμός, κι ο κόσμος ψήφιζε (και ψηφίζει ακόμα) με το αλάθητο κριτήριο τους σοσιαλΗστές.

 303. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  298 – Ο Τζώρτζ Κλούνεϊ έχει δώσει μεγάλη αίγλη στην ηλικία μας (αν κι εγώ δεν έχω γκριζάρει ακόμα, παρ΄ό,τι στα 54 πλέον) δεν χρειαζόμαστε αποκούμπι.

 304. Spiridione said

  Η οικογένεια Μητσοτάκη φαίνεται ότι αδειάζει τον Σαμαρά. Λογικό. Άντε να μιλήσουν και άλλοι, ο Βούδας κλπ.

 305. physicist said

  Μαρία, υγιές είναι, τελικά, για τη Δημοκρατία να υπερασπίζονται οι Συριζαίοι τους ΑΝΕΛ. Αλλά μιαν αμηχανία τη νοιώθετε, έτσι δεν είναι; 🙂

 306. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Βαριέμαι να βάζω νούμερα – σχωράτε με.
  1) Τουλάχιστον στο δικό μου τμήμα εφηρμοσμένων μαθηματικών κανείς δεν ασχολείτο με game theory. Μη μας φορτώνετε τους πούρους και τους μαθηματικούς που κατέληξαν οικονομολόγοι. 🙂
  2) To Google Scholar βγάζει στα σίγουρα πολλές αναφορές αλλά δε ξεχωρίζει βιβλία από peer reviewed δημοσιεύσεις σε συνέδρια ή καλύτερα ακόμα σε περιοδικά. Η ανεπίσημη μελέτη που επικαλείται η «Κ» δεν είναι προσβάσιμη σε μένα τουλάχιστον να καταλάβω τη μεθοδολογία της.
  3) Η συνέντευξη Κοτζιά γενικότερα ήταν ευχάριστη έκπληξη αν και η δικαιολογία της φωτογραφίας δεν είναι και πολύ εύκολα πιστευτή άμα έχεις μόλις τσακωθεί με κάποιο ακροδεξιό. Γιατί έπρεπε να έχει μεσολαβήσει η όλη φάση με τις διαψεύσεις και τη γελοιοποίηση που κάνουν πιο δύσκολο το να πιστέψεις τι λέει τώρα. Πάντως ευχάριστο να τον διαβάζεις και μοιάζει λιγότερο Φάηλο-φίλος ;-).
  4) Ο Μηλιός νομίζω πως μετά το κρας τεστ του Λονδίνου που έφαγε τα μούτρα του με το Σταθάκη μπήκε σε εφεδρεία για την περίπτωση που καεί ο φανφαρόνος «V» που παίζει στο διεθνές κοινό. Για παράδειγμα αν πάμε σε δραχμή τον βλέπω τσάρο της οικονομίας (ορολογία Ανδρέα Παπανδρέου ; ) άνετα. 😉 Έτσι κι αλλιώς στο δρόμο για τη Λαϊκή Δημοκρατία τότες θα μπορεί να είναι πιο χρήσιμες οι θεωρίες του.
  5) Το βιογραφικό του Μεσογαίας (που σε σχέση βέβαια με κάτι Σεραφείμ-Αμβρόσιους-Άνθιμους είναι κάτι τάξεις μεγέθους ανώτερος παρά τα όσα άλλα λαϊκιστικά ή αντιεπιστημονικά έχει πει) βγάζει 2 και όχι 4 μάστερ σε επιστημονικά πεδία – τα άλλα 2 είναι σε θεολογία. Είναι απλό με ψάξιμο στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων να βρούμε και ποιοι ήταν οι επιβλέποντες μια και τα νούμερα των Nομπέλ ζαλίζουν. Ελπίζω να μη μας προκύψει νέος Χρύσανθος Λαζαρίδης. 😦
  6) Ειλικρινά αναρωτιέμαι γιατί ενθουσιάζουν οι δράκες αριστεριστών υποστηριχτών Αλεξέϊ-Βαρούφ σε ευρωπαϊκές πόλεις με τα πανώ τους. Τι ψευδαισθήσεις για την απήχηση του «χαρίστε μας τα χρωστούμενα και χρηματοδοτείστε μας με τον ένα ή άλλο τρόπο και για το μέλλον» στους εκεί ψηφοφόρους γεννούν στο μέσο Έλληνα ή έστω μέσο φιλοΣΥΡΙΖΑίο Έλληνα;

 307. physicist said

  #304. — Καταρχάς δεν είμαι συνομίληκος του Κλούνεϋ, ο οποίος μου ρίχνει κάτι χρονάκια. Κατά δεύτερον δεν χρειαζόταν να έρθει να μας σώσει αυτός ο φλώρος, αφού την ηλικία έχουν τιμήσει στο παρελθόν γίγαντες όπως ο Γκρέγκορυ Πεκ ή ο Σων Κόννερυ. Τρίτον και τελευταίον, αποκούμπια δεν χρειάζονται αυτοί, εγώ ούτε Κλούνεϋ είμαι ούτε Κόννερυ. 😦

 308. Εγώ είμαι 10 μήνες μικρότερος αλλά κάποια stones βαρύτερος του Κλούνη, κλαψ…

  Για το ερώτημα του Φυζικού προς τη Μαρία (στο 306) η δική μου απάντηση είναι «Ναι» και αμέσως μετά ρίχνω ένα ωραίο gifaki για ξεκάρφωμα

  για το 307/6 του Χασάπου, έχω να πω πως είναι συγκινητικό. Ιδιαίτερα όταν κατά καιρούς έχω κι εγώ σταθεί αλληλέγγυος (όσο και όπως μπορούσα) στου; φτωχομπινέδες όπου Γης.

 309. Ηλεφούφουτος said

  Δεν ξέρω αν αυτό θα μετριάσει την απορία του Χασάπη αλλά ανάμεσα στους υποδεχόμενους βρίσκονταν και Έλληνες της εκεί κοινότητας.
  Κατά δεύτερον, η απήχηση που βρίσκει η κυβέρνηση Τσίπρα και η αύρα που την περιβάλλει (μια χώρα που δε μάσησε και προσπαθεί να ξαναβρεί τη χαμένη της αξιοπρέπεια) έχει προχωρήσει μέχρι και σε συντηρητικούς της Ευρώπης.

  Αναμένονται προς αποκατάσταση τούτου τόνοι λάσπης τις προσεχείς εβδομάδες με δαιμονοποιήσεις του Καμμένου, ιερεμιάδες περί λαϊκισμού, καταχρήσεις της μεταβατικής ιδιότητας και άλλα παρόμοια. Πιστεύω μάλιστα ότι μπορούν να τα καταφέρουν και μόνοι τους, χωρίς βοήθεια εκ των έσω. Το δουλεύουν χρόνια τώρα το εργαλείο.

 310. Μαρία said

  306
  Λύση ανάγκης, συζητήθηκε και στο μπλογκ. Αλλά οι επιθέσεις απο παραποτάμιους κλπ είναι υποκριτικές.
  Βλέπω -χωρίς να ακούω- τον Νικολόπουλο στο βήμα.

  Για τις περγαμηνές του Μεσογαίας μπορούμε να ρωτήσουμε τον συνονόματο πρωτοξάδερφό του δημοσιογράφο.

 311. καταχρήσεις της μεταβατικής ιδιότητας;

 312. sarant said

  310α Σωστά.

 313. physicist said

  #311. — Εκ των υστέρων μπορεί κάποιος μια χαρά να ισχυριστεί ότι και οι επιθέσεις από τον Σύριζα στον Καρατζαφέρη ήταν υποκριτικές. Δεν δουλεύει έτσι, δεν ακυρώνεται η κριτική επειδή είναι παραποτάμια. Ούτε και ο Καμμένος αθωώνεται που ξεδιάντροπα ισχυριζόταν ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας δεν πληρώνουν φόρους επειδή την είδε «αντιμνημονιακός» κι έγινε εθνικός ήρωας.

  Για τις περγαμηνές του Μεσογαίας μιλάει το record του, δεν χρειαζόμαστε κανέναν ξάδελφο.

 314. Ηλεφούφουτος said

  312 «Είδα τον Α με τον Β. Ο Β είναι κουμπάρος του Γ. Άρα Γ και Α είναι ίδιοι.»

 315. Α, μα τι βλάκας που ήμουν! Σκεφτόμουν μεταβατικά ρήματα…

 316. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  307 – 6 – Δεν μας χαρίζει κανένας τίποτα, όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο, (η πλειονότητα των δανείων στην Ελλάδα) πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους. Στις τράπεζες χαρίζουν, αυτές χρησιμοποίησαν (εν γνώση αυτών που τα έδωσαν) αυτά που πήραν, παράλογα και παράνομα, στον παγκόσμιο τζόγο της μόχλευσης των παραγώγων, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, και το 2007 έκανε μπάμ. Το να πληρώνει ο λαός τα χρέη των τραπεζών που έβγαλαν υπερκέρδη απο τον τζόγο, αλλά αρνούνται να πληρώσουν, είναι παραλογισμός, και η κρατική παρέμβαση για την διάσωσή τους, αντιβαίνει τις αρχές του φιλελευθερισμού που ευαγγελίζεται ο καπιταλισμός. Ή θα λειτουργεί ελεύθερα ο νόμος της αγοράς, και θα χρεοκοπούν οι τράπεζες και θα πληρώνουν οι μέτοχοι, ή να μη μιλάνε κατά του κρατισμού και του δημοσίου ελέγχου. Στις ΗΠΑ, απο όλο των τρελό πακτωλό δολαρίων που «κόβει» η FED απο το 2008, ενα ελάχιστο μέρος έχει πάει στην πραγματική οικονομία, τα υπόλοιπα, οι τράπεζες και οι εταιρείες που έσωσε το κράτος εις βάρος των πολιτών, τα «επενδύουν» στο χρηματηστήριο ξαναβγάζοντας τεράστια κέρδη, δημιουργώντας ταυτόχρονα την καινούρια, πέρα απο κάθε φαντασία παγκόσμια χρηματηστηριακή φούσκα, ενώ παράλληλα, πάνω απο 10,000,000 σπίτια έχουν κατασχεθεί, οι μισές πολιτείες είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και δεκάδες πόλεις και δήμοι έχουν χρεοκοπήσει, στο δε χρεοκοπημένο Ντητρόιτ, τα πράγματα είναι τραγικά, και μιλάμε για την μόνη υπερδύναμη του πλανήτη.

  308 – Καλά βρε το ξέρω οτι δεν είστε συνομήλικοι, εδώ δεν είναι ούτε με μένα, μου ρίχνει σχεδόν πέντε μήνες (χαμόγελο) βέβαια του ρίχνω στ΄αυτιά σε φυσική κατάσταση. Απλά τον ανέφερα επειδή είναι κάπως πιο γνωστός απο τον λιχούδη σκύλο, και μη μασάς, δεν χρειάζεσαι κανένα αποκούμπι, άλλωστε το καλύτερο αποκούμπι είναι η θετική σκέψη, εσύ που είσαι θετικός επιστήμονας θα έπρεπε να το ξέρεις καλύτερα αυτό.

 317. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Δηλαδή μια δράκα ανθρώπων με πανώ (εκ των οποίων κάποιοι είναι Έλληνες έτσι κι αλλιώς) συγκινούν γιατί κάποιοι Έλληνες οργάνωναν soup kitchens για μετανάστες. Και ταυτόχρονα διαπιστώνουμε και απήχηση στους συντηρητικούς κύκλους (α ρε Κοτλέμπα!). Μάλιστα. Παραείμαι κυνικός προφανώς. 😉 Ελπίζω την Τετάρτη ή αν όχι την Τετάρτη σύντομα τέλος πάντων να βγει ο κυνισμός μου ανεδαφικός γιατί το Κούγκι τελικά τον Αλή δεν τον χάλασε και ιδιαίτερα… 😦

 318. "Ετεροδημότισσα" said

  είδα στο γερμανικό κρατικό κανάλι την εκπομπή Hart aber fair που είχε θέμα την Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει.
  ο όσκαρ λα φονταίν ήταν σαν να είχε στείλει εκπρόσωπο ο ΣΥΡΙΖΑ.
  ήταν ένας πολιτικός επιστήμονας Πασσαδάκις (γερμανοέλληνας;;;) κι αυτός μαζί μας
  μία του εςπεντε που παραδέχτηκε χωρίς φόβο και πάθος ότι η πολιτική της Λιτότητας της Μέρκελ προφανέστατα απέτυχε (αλλά στο τέλος μας τα χάλασε)
  ένας από το εφντεπε, τους κίτρινους, που νταξ έλεγε αυτά που περιμένατε να πει
  και ένας τομ@@@@@@@ναςτου δημοσιογράφος της Zeit, Bittner τον λένε-φυσικέ μήπως τον ξέρεις;- ο οποίος ήταν άξιος προπαγανδιστής του συστήματος είπε όλα τα κλισέ για ποπουλιστ κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση του σαμαρά κατάφερε πολλά, ότι η Τρόικα δεν είταν αυταρχική αλλά έτσι πρέπει να γίνεται -΄τεθηκε από το θέμα της Δημοκρατίας κτλκτλ

  πράγματα που μας έκαναν εντύπωση, πε΄ρα του ότι η εκπομπή ήταν κοσμιότατη και καλά ζυγισμένη από τους οργανωτές.
  γιατί φώναξαν το FDP αφού δεν εκπροσωπείται στη βουλή, γιατί όχι τους πράσινουσ; τι ρόλο βαράει αυτή η Zeit; είναι λομπιιστ νεοφιλελευθερισμού;
  και τέλος βάλανε σχόλια τηλεθεατών και είχε μερικά που δεν πραγματικά δείχνανε ότι καταλαβαίνουν τη θέση μας. Λέτε να γίνεται η μεταστροφή της κοινής γνώμης;

  (η σούπερ μικρομεσαία γιαπωνέζική τηλεόραση που αγοράσαμε για το μουντιάλ βεβαίως βεβαίως βάζει υπότιτλους με ένα κλικ όταν αυτοί διατίθενται από το κανάλι, όμως η εκπομπή ήταν ζωντανή και υπήρχε καθυστέρηση οπότε ίσως κάτι έχασα)

 319. "Ετεροδημότισσα" said

  318
  δεν ξέρω αν είναι συγκινητικό για κάποιους είναι σίγουρα όμως εντυπωσιακό να υπάρχει λαϊκή υποδοχή σε έλληνα πρωθυπουργό που ταξιδεύει στο εσωτερικό για να συναντηθεί με ομόλογό εκτός προεκλογικής περιόδου. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει τουλάχστον όσο θυμάμαι. ούτε από έλληνες και πολύ περισσότερο ούτε από άλλους.
  πρόσφατα μάλιστα όπου έβλεπε ο λαουτζίκος έλληνα πρωθυπουργό, ακόμα και πρώην, έφτυνε!

 320. physicist said

  Πρώτη φορά τον ακούω τον Bittner αλλά έψαξα στην Zeit με αφορμή αυτό που έγραψες και βρήκα έναν Jochen Bittner — γούγλισον. Στην Τσάιτ αν ψάξεις για άρθρα του, θα δεις ότι γράφει για το εξωτερικό αλλά όχι κυρίως για την Ελλάδα, όπου ο συχνότερος της εφημερίδας είναι ένας Zacharias Zacharakis. H Zeit δεν είναι λομπίστιρα του φιλελευθερισμού, είναι όμως λομπίστιρια του φεμινισμού και των ποσοστωσεων άρα θα σ’ αρέσει. 🙂

  Την εκπομπή την κάνει η WDR, το πολιτειακό κανάλι της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στη Βουλή της οποίας εκπροωπούνται οι Εφντεπέ, άρα έτσι εξηγήται ο Λίντνερ. Η Εσπεντού που είδες ήταν η Γιασμίν Φαχίμι, Γενική Γραμματέας και πολύ καλή στο μυαλό και στις κουβέντες της. Έλειπαν οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες αλλά δεν υπάρχει κανόνας να είναι πάντοτε όλοι εκεί.

  Όσο για τα σχόλια στην εκπομπή του Πλάσεκ, συμβαίνει να είναι «αριστερότερα» του μέσου όρου. Γενικώς, όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα. Σημ., την εκπομπή δεν την είδα, καθώς γενικώς βαριέμαι την Ίλλνερ, τον Γιάουχ, την Βιλλ, τον Πλάσεκ, τον Μπέκμαν και το λουρί της μάνας. Μόνο τη Σάντρα Μάισμπέργκερ έβλεπα παλιότερα με πολλή όρεξη, όταν είχε έναν μόνο καλεσμένο. Άλλη κλάση η Μάισμπέργκερ.

 321. Theo said

  @311:
  Ο συνονόματος πρωτοξάδερφος του Μεσογαίας είναι δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη.
  Ο συνονόματός του δημοσιογράφος είναι τριτοξάδερφός του 🙂

 322. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Με έχουν εξεπλήξει αυτά τα παιδιά της κυβέρνησης, είπε τώρα ένας ακροατής στο ράδιο και παρόλο το μεζεδάκι, μ άρεσε η φράση έτσι στο λαϊκότροπό της

 323. "Ετεροδημότισσα" said

  είχε και άλλα σχόλια αρνητικά η εκπομπή αλλά αυτά τα περίμενα.
  στο τέλος ρώτησε ο παρουσιαστής ποιον θα παίρνατε μαζί σας στην ελλάδα και η εσντεπού δήλωσε τον Μπίτνερ «γιατί μιλάει πιο λογικά» -μην ξεράσω- και ο κίτρινος δήλωσε την εσντεπού «για να σταματήσει να λέει βλακείες στη γερμανία»-πολιτικός πολιτισμός λέμε.

 324. physicist said

  Ο κίτρινος παίζει την εξαφάνισή του (κι αυτήν του κόμματός του) από την πολιτική σκηνή, οπότε λέει και καμιά μ… παραπάνω. Κι εγώ την Εσπεντού θα έπαιρνα, και στην Ελλάδα, και στις Σεϋχέλλες, και στην Κάτω Νέα Ζηλανδία — άμα δεν ήμουνα παντρεμένος λέμε.

 325. sarant said

  Από Πέρση πατέρα και Γερμανίδα μητέρα η εσπεντού, βλέπω.

 326. physicist said

  Πατέρα που δεν τον γνώρισε ποτέ, αφού σκοτώθηκε σε τροχαίο πριν τη γέννηση της κόρης του.

 327. "Ετεροδημότισσα" said

  …και με δικό μας λάζοσύντροφο!
  Φυσικέ μου, αν δεν είχες αυτήν την υπέροχη και πανέμορφη σύζυγο, πραγματικά σε έπαιρνε να κάνεις κίνηση με το κούγκαρ!

 328. physicist said

  #328(β). — Είσαι μέσα με τα χίλια για τη σύζυγο και τα λόγια σου είναι ζάχαρη — αλλά πες μου: την ξέρεις; Αν ναι, πώς; Εμένα με ξέρεις; Όχι ότι θα κακιώσω ή ξερωγωτί αλλά έχω περιέργεια. Άμα θες μου λες.

 329. "Ετεροδημότισσα" said

  έψαξα και ρώτησα και βρήκα ένα συνάδαλφό σου που μου είπε πολλά για σένα 😀

  Τώρα σοβαρά δεν ε΄χω καν καταλάβει αν είσαι στη γερμανία ή στην αυστρία ή στην αςγελάσωγερμανόφωνη ελβετία!
  Απλά ξέρω από τις επιστημομικές μου έρευνες ότι οι πανέμορφες και πανέξυπνες γυναίκες πέφτουν στα δίχτυα γοητευτικών, σοφών, μισογύνηδων μεσηλίκων σα και του λόγου σου.
  πίστεψε με δεν σας ξέρω αλλά τη γυναίκα σου θα την αναγνώριζα με ένα βλέμμα 😉

 330. physicist said

  #330. — 😀 😀 😀

  Όταν έπεσε στα δίχτυα μου δεν ήμουν μεσήλικας ούτε σοφός, κι έκρυβα τον μισογυνισμό μου καλά. Παρεκτός κι αν τον ξετρύπωσε παρρόλα αυτά, το θηρίο.

  Άντε, νάσαι καλά, μ’ έκανες και ψήλωσα 20 πόντους απόψε, θα περισσεύουν τα πόδια έξω απ’ το κρεβάτι από αστράγαλο και κάτω.

  Καληνύχτα!

 331. Γς said

  331:

  >θα περισσεύουν τα πόδια έξω απ’ το κρεβάτι από αστράγαλο και κάτω

  Και θυμήθηκα τη μακαρίτισσα τη θειά μου τη Σοφία, που μου έλεγε την τρομάρα που πήρε όταν μπήκε μικρή στο σπίτι της χείρας θειάς της και την βρήκε να κοιμάται [τάχα μου] σκεπασμένη καλά στο κρεββάτι.

  Μόνο τα πόδια της εξείχαν ελαφρώς. Τα πόδια της τα τέσσερα!

 332. Γς said

  Ντάξει της χΗρας

 333. spiral architect said

  Varoufakis described the austerity measures as "trying to extract more milk from a sick cow by whipping it."
  Αμερικάνικη παροιμία του Νότου

 334. spiral architect said

 335. cronopiusa said

 336. sarant said

  Kαλημέρα!

 337. Παύλος said

  http://leninreloaded.blogspot.gr/2015/02/349.html

  Κρίμα…

 338. sarant said

  Κρίμα από κάθε άποψη, αλλά ο Αντώνης όπως και πολλοί φίλοι του ΚΚΕ (όχι όλοι, ίσως όχι και οι περισσότεροι) βρίσκονται σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση και έτσι εκτονώνονται.

  (Το σχόλιο είναι και επί της ουσίας λάθος, διότι η Αλέκα Παπαρήγα επιβεβαιώθηκε: θα είδατε στις χτεσινές προγραμματικές δηλώσεις τον χρυσαβγίτη Γαλέο να έχει και τα μεταπτυχιακά του και τη γραβάτα του να φοράει).

 339. Ηλεφούφουτος said

  338-339 Πω-πωω! 8-Ο
  Είχα κόψει τη συμμετοχή μου στο μπλογκ του από τη στάση του τότε (2011) για το κίνημα των πλατειών (που πυροδότησε -μην το ξεχνάμε- και τις ώς εδώ εξελίξεις), γιατί κάτι τέτοιες μαξιμαλιστικές υπεροψίες δεν τις μπορώ καθόλου, αλλά και τέτοια εξέλιξη δεν την περίμενα! Μιλάμε για σάικο!

 340. Ηλεφούφουτος said

  340 Το 8-Ο πήγαινε για 😯 ήτοι φατσούλα με γουρλωμένα μάτια

 341. Μαρία said

  340
  Κι εγώ είδα το κρίμα και μπήκα.

  Πού να δεις και το άλλο για τον Μπαλτά.
  Ο ξαναφορτωμένος έχει περάσει στον παμφασισμό «Αλλά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η διαδικασία της μετατροπής της σοσιαλδημοκρατίας σε φασισμό στην Ελλάδα έχει πλέον ολοκληρωθεί σε όλα εκτός απ’ την προσφυγή στην άμεση βία και δικτατορία.»

 342. sarant said

  342: Ωχ, αυτό μου είχε ξεφύγει.

 343. Μπετατζής said

  342. Ειλικρινής απορία : παμφασισμός είναι :
  α) η εξίσωση κομμουνισμού και φασισμού, με άλλα λόγια η θεωρία των άκρων, όπως φαίνεται να λέει ο Παπαδάτος εδώ http://avgi-anagnoseis.blogspot.gr/2012/01/blog-post_813.html
  ή
  β) η αντίληψη ότι η σοσιαλδημοκρατία ισούται με /οδηγεί σε/καλύπτει τον φασισμό, όπως λέει ο ρελοαδεδ και το σχόλιό σου.
  Γιατί αν είναι το (α) και όχι το (β), τότε ο ρελοαντεντ δεν έχει σχέση με παμφασισμό, αλλά κάτι άλλο είναι αυτό που λέει, με όλες τις διαφωνίες που μπορεί να έχει ο καθένας. Το (β) νομίζω ότι λέγεται σοσιαλφασισμός, βλ. παπαδάτο.

 344. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  338-339 – Γιατί κρίμα, τι περιμένατε, πότε λειτούργησαν διαφορετικά;

 345. Μαρία said

  344
  Απ’ τη στιγμή που με διάφορες λαθροχειρίες θεωρεί τον Μπαλτά ναζιστή κι όχι μαρξιστή, νομίζω οτι βρισκόμαστε κοντά στο α.
  Διάβασε το σχετικό ποστ.

 346. Μπετατζής said

  Nαι, αλλά εγώ παμφασισμός θέλω να ξεκαθαρίσω τι είναι. Επαναλαμβάνω καθαρά θεωρητική είναι η ερώτησή μου, δεν θέλω να διαφωνήσω σε κάτι.

 347. physicist said

  #346. — Συγγνώμη, Μαρία, σε ποιο κείμενο αποδίδεται στον Α. Μπαλτά ο ανήκουστος χαρακτηρισμός του ναζιστή; Αν (δικαιολογημένα) δεν θέλεις να δώσεις τον σύνδεσμο σε τέτοιο σκουπιδαριό δημόσια, πάει καλά. Δεν χάνω και τίποτα να μην το διαβάσω αλλά μια περιέργεια την έχω.

 348. "Ετεροδημότισσα" said

  εδώ φυσικέ διάβασε και τα διαφωτιστικά σχόλια
  http://leninreloaded.blogspot.gr/2015/02/blog-post_72.html

  ο τύπος βέβαια τόχε χαμένο από καιρό. κάποτε είχα πέσει πάνω του κι έκανα ένα πολτικό σχόλιο που δεν αναρτήθηκε ποτέ, άντε μη λέμε μόνο για το προταγκον

 349. physicist said

  #349. — Ωχ! Τι είναι τούτα δω; Άσε δε και τα σχόλια …

  Ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση.

 350. sarant said

  349: Μπα, και σένα σε έκοψε;

 351. Κρίμα όντως. (Ξέρετε τις απόψεις μου…). Ευτυχώς εδώ ο καθένας εκφράζει μόνο τον εαυτό του.

 352. (εδώ, εννοώ στα μπλογκ κλπ)

 353. Ε, ρε, κάτι καλαμπούρια που κάνει η ρουφιάνα η Ιστορία… 😦

 354. physicist said

  Το βλέπετε πόσο ηλίθιες είναι οι σβάστικες μέσα στα αστέρια της ΕΕ, οι απεικονίσεις της Μέρκελ με στολή ναζί και οι ομορφιές των αγανακτισμένων στα κινήματα της πλατείας ή οι ξεδιάντροπες κατηγορίες για ναζισμό αναγνωρίζονται σαν τέτοιες μόνον όταν στόχος τους είναι ο Μπαλτάς;

 355. Spiridione said

  Τι απαντούν ο κροίσος Malofeev & ο θεωρητικός Dugin από τη Ρωσία για τις σχέσεις με έλληνες πολιτικούς
  http://karchilaki.com/ti-apantoun-malofeev-dugin-gia-tis-sxeseis-me-ellhnes-politikous/

 356. "Ετεροδημότισσα" said

  351
  τι εννοείς; δε σου γεμίζω το μάτι να κόβει σχόλιο μου ο επαναφορτωμένος λένιν; επρόκειτο για μια συνταγή για αλτουσεριανά καπ κέικς σε πληροφορώ.

  τουλάχιστον είμαι υπεράνω, στο πρόταγκον, τις λίγες φορές που διάβασα τη Βαγιάνη, ούτε καν προσπάθησα να κάνω σχόλιο.

 357. Μαρία said

  347
  Αμάν πια με τη θεωρία 🙂 Δεν πρόκειται για θεωρία όπως ο σοσιαλφασισμός. Σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για την καταχρηστική χρήση του χαρακτηρισμού φασισμός/φασίστας.

 358. sarant said

  357: Εννοώ ότι δεν κόβει μόνο γνωστούς συριζαίους

 359. "Ετεροδημότισσα" said

  359
  όχι κόβει και γνωστούς άγνωστους. Γενικώς κόβει το άτομο, αλλά του κόβει;
  355:
  ναι αυτή η κατάχρηση που λέει και η Μαρία οδήγησε στην απενοχοποιήση του όρου. Ναζί ο ένας, φασίστας ο άλλος όταν ήρθαν οι πραγματικοί είπαμε καλώς τους.

 360. physicist said

  #356. — Σπύρο, απολαυστικό. Δεν χρειάζονται λόγια. 😉

  #360(β). — Έτσι.

 361. Άστα διάλα, συγκινήθηκα, με το γίδι τον Παύλακα

  «Στο μετερίζι τσ´ανθρωπιας και στης τιμής το χρέος πρέπει κανείς να πολεμά …κι ας είν´ο τελευταίος!»

 362. Μαρία said

  356
  Η Καρχ. έχει μια αδυναμία στους σλάβους απο τότε που πήρε … συνέντευξη τον Αρκάν.

  361
  Για τα κουτσομπολιά του γάμου και τη σχετική λίστα καλεσμένων η Τσάιτ είχε λινκ του Βήματος.

 363. Μαρία said

  362
  Τον πρόλαβα λίγο πριν απ’ τη μαντινάδα, όταν αναφέρθηκε σε Μπένη-Λαυρεντιάδη.

 364. physicist said

  #363(β). — Μαρία, το είχα δει το άρθρο της Τσάιτ πριν λίγες μέρες, το είχαν μάλιστα πάνω-πάνω. Το διάβασα, το ξαναδιάβασα και ειλικρινώς δεν κατάλαβα για ποιο λόγο άξιζε τόσο μεγάλη προβολή. Τώρα, από κει μέχρι αυτήν την κωμωδία «δεν ξέρω-δεν είδα-εγώ καλέ το παιδάκι μου πάντρεψα, να στην εικόνα της Παναγιάς που έχω δίπλα μου» κλπ που διαβάζουμε στο Φαντάζιο παραπάνω, έχει μιαν άλφα απόσταση.

 365. Μαρία στο 363α

  Ποτέ δεν είχα καλή γνώμη για τη λεγάμενη αλλά τη σιχάθηκα όταν έπαιρνε συνέντευξη από ένα τραυματισμένο σερβάκι σε ελληνικό νοσοκομείο (ήταν η εποχή των «ανθρωπιστικών» βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ για το Κόσσοβο).
  Το παιδάκι ήταν μόνο του, τραυματισμένο και φοβισμένο κι αυτή το πίεζε (ξέρει σέρβικα) να τη μιλήσει. Κι εκείνο να κλαίει. Και η ρουφιάνα να του πιέζει το βραχίονα, ένα χεράκι σαν κλαράκι…

 366. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  357 – Συντρόφισα τους «enemies of the people» μόνο στο αληθινά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ιστολόγιο του Σαραντάκου δεν τους κόβουν, είναι τσεκαρισμένο.

  355 – Φυσικέ συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, τους ναζιστές που έκαναν το «δημοκρατικό» πραξικόπημα στην Ουκρανία, τους έθρεψε τους επέβαλε και τους στηρίζει η δημοκρατική Γερμανία της Μέρκελ και ακολούθως η Ε.Ε, ασχέτως αν η εντολή ήρθε απο τις ΗΠΑ, δεν είναι το ίδιο η ιστορία των βαρεμμένων ΚΚΕδων με τον Μπαλτά. Εκτός κι αν πιστεύεις οτι δεν είναι ναζιστές ο Γιατσένιουκ και το σκυλολόϊ του, αλλά δημοκράτες, όπως τους παρουσιάζουν ξεπλένοντάς τους τα διεθνή (δυτικόφρωνα καλύτερα) ΜΜΕ.

 367. Spiridione said

  347. Μια άλλη άποψη
  https://books.google.gr/books?id=x_MeR06xqXAC&pg=PA443&lpg=PA443&dq=%22panfascism%22&source=bl&ots=3YVIXcP0JV&sig=CtkjuFyZsz08zTU4whIQR2-pKP8&hl=el&sa=X&ei=5hLaVIM5y-hSicaB4Ag&ved=0CDgQ6AEwBA#v=onepage&q=%22panfascism%22&f=false

 368. Χμ, spiridione, αλλά πόσο αξιόπιστο μπορεί να είναι ένα βιβλίο που μιλά για Marxist hysteria in the Western world στην επόμενη σελίδα; 😦

 369. Spiridione said

  Γι’ αυτό έγραψα μια άλλη άποψη, δεν ξέρω αν είναι σωστή.

 370. sarant said

  364 Και μίλησε και με προφορά 🙂

 371. Spiridione said

  Ειδικός λέει σε θέματα φασισμού και φλερτάρει με τη θεωρία των δύο άκρων
  http://en.wikipedia.org/wiki/Stanley_G._Payne

 372. ππαν said

  Μόνο οι Γερμανοί,όλοι οι Γερμανοί είναι ναζί, μην ξεχνιόμαστε 😛
  Εκτός αν σχολιάστηκε πουθενα η γελοιογραφία της Αυγής και το έχασα, ε;

 373. Μπετατζής said

  Μαρία, ευχαριστώ για το διάλογο και συγγνώμη αν σε κούρασα. Όσο για τις απόψεις μου, και για να είμαι εντελώς ξεκάθαρος, συμπίπτουν με αυτές του Βογιατζή εδώ https://www.youtube.com/watch?v=zj1evfichxY (για να ελαφρύνουμε από τη θεωρία) 🙂

 374. Μαρία said

  368
  Απ’ τα κλασικά το βιβλίο του Πέιν. Νομίζω οτι κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Κριτική απ’ το Μαρκέτο στο όταν φίλησα ..
  Απο μια ματιά που έριξα δεν είναι άλλη άποψη. Θεωρεί τη θεωρία του σοσιαλφασισμού ένα είδος «παμφασισμού».

 375. ΠΠαν στο 373

  τι να σχολιαστεί; άσε, πίκρα!

 376. Μαρία said

  373
  Έλα ρε, τι όλοι. Τη γελοιογραφία με το Σόιμπλε δε λες;

  371
  Έχει γλωσσικό ενδιαφέρον ο γιατρός.

 377. ππαν said

  376: Είδα και τον σχολιασμό-θεωρητική θεμελίωση στο Unfollow -όπου το ότι ο Σόιμπλε δεν επεικονίζεται στο αναπηρικό καρότσι είναι κατάκτηση- και απορούσα αν είμαι μόνη μου στον κόσμο

 378. Ππαν στο 378

  και πού νάβλεπες τι δημόσιος διάλογος είχε γίνει γι’ αυτό το άγαλμα του FDR, πάνω στο καροτσάκι. Μέχρι που του φόρεσαν μπέρτα μπρούτζινη κι ησύχασαν

 379. sarant said

  373; Όχι, εδώ δεν σχολιάστηκε.

  379: Να κάτι που δεν ήξερα!

 380. ππαν said

  380: Τι όχι; Μόλις σχολιάστηκε 🙂
  379: !!

 381. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  380 -381 – Πολύ κακόγουστο πάντως, αλλά και η ανακοίνωση της ισραηλιτικής κοινότητας εντελώς άστοχη, για να μη πώ τίποτα χειρότερο.

 382. Τον πανφασισμό δεν τον είχα ξανακούσει, ήξερα τη γνωστή κατηγορία «σοσιαλφασίστες» με την οποία το ΚΚΓ στόλιζε τους σοσιαλιστές του μεσοπολέμου και επίσης το Μάο και τους Μαοικούς που αποκαλούσαν «σοσιαλφασίστες» τους Σοβιετικούς.

  Σήμερα μην την ψάχνετε, η λέξη φασίστας έχει ξεκοπεί εντελώς από την ιστορική της σημασία και σημαίνει απλά τον βίαιο, τον άγριο, τον αντι-δημοκράτη, τον ζόρικο, τον εξουσιαστικό κάθε πολιτικής απόχρωσης.

  Το κκε,μετά την πτώση του υπαρκτού, είχε να διαλέξει δυο δρόμους.Ή θα υπέγραφε την θανατική του καταδίκη σαν κόμμα κομμουνιστικό και σταλινικό και θα ξανάμπαινε στην πολιτική σκηνή σαν ένα από τα πολλά αριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα , ή θα κρατούσε την σταλινική του φυσιογνωμία οπότε θα υπέγραφε την θανατική του καταδίκη σαν υπαρκτό κόμμα. Διάλεξε ακριβώς αυτό το δεύτερο.

  Σταλινική ομαδούλα το Μάη του 68, με το Μάο να φαίνεται οτι νικάει σε όλα τα μέτωπα, με την Ελλάδα μέσα στη δικτατορία και με το Βιετναμ να αντιστέκεται στους Αμερικάνους , μπορούσε να σταθεί, αλλά και πάλι μόνο σαν ομαδούλα.
  Και αργότερα, στην μεταποίτευση, που η πληροφορία περι εσσδ και Κίνας ήταν μηδαμινή, θα μπορούσαν να σταθούν κόμματα κι ομάδες Σταλινικές.

  Σήμερα, όμως,που μάθαμε, είδαμε, ακούσαμε πια, το Ένα κόμμα του Ενός προλεταριάτου, με τον Ένα Γραμματέα, που ίνδαλμά του είναι ο Ένας Πατερούλης της Μίας σοσιαλιστικής Πατρίδας κλπ,κλπ, μυρίζει τέτοια μούχλα και είναι τόσο μπούρδες όλα αυτά, που δε θα βρίσκονται άνθρωποι που στα σοβαρά να τα πιστεύουν και σύντομα το κκε θα βρεθεί εκτός πολιτικού νυμφώνος.

  Και λίγη συναισθηματική ευφυία, ρε παιδιά. Είναι δυνατόν να εμπνεύσει ο συν.Κουτσούμπας, που είναι σαν την καταθλιπτική γραμματίνα Κολχόζ της Σιβηρίας, μετά από τρείς βδομάδες τεστοστερόνη;

  Κάποιος είχε γράψει πριν 60 χρόνια το ποίημα Οι Βησιγότθοι. Για κάτι τέτοιους το είχε γράψει.

  -Μη σκεφτείς άσκημα για τους Βησιγότθους
  είναι κάτι ακίνητα μαζεμένα υποκείμενα
  που παριστάνουν τους επιδρομείς.

 383. spiral architect said

  Ο καιρός θα δείξει για το ποιος έχει δίκιο. Πάντως, το δίχως άλλο, ζούμε ενδιαφέροντες καιρούς. 🙄

 384. Μπετατζής said

  @ Ιάκωβος : Πάντως το ΚΚΕ είχε αύξηση στις εκλογές. Δεν το λες και για θάνατο. Επίσης οι κουκουέδες δεν ψηφίζουμε προσωπολατρικά – προσωποκεντρικά, δεν περιμένουμε να δούμε τη φάτσα του οποιουδήποτε Κουτσούμπα για να εμπνευστούμε. Έχουμε την πραγματικότητα που ζούμε στο πετσί μας για να μας εμπνεύσει. Νισάφι. Επίσης προσωπικά ποτέ δεν ήμουν καλύτερα ψυχολογικά, για άλλον πάει αυτό, τώρα το διάβασα. 🙂

 385. Μαρία said

  Ζουράρις στο βήμα. Αθυροστομίξ.

 386. Σ’ αυτό περί προσώπων που λέει ο σ. Μπετατζής έχει ένα δίκιο. Κι εγώ γέλασα με τα memes του Βαρουφάκη αλλά τον Τσακαλώτο σταύρωσα.

 387. Ουχ, αλληλεγγύη στη συντρόφισα διερμηνέα της νοηματικής στην τηλεόραση της Βουλής. Μιλάει ο Κώστας Ζουράρις. Θα μας αποκουφάνει!

 388. Μαρία said

  388
  Είμαι πολύ περίεργη για το πώς και τι μετέφρασε η δόλια.

 389. sarant said

  381: Ο Ιωάννου πάντως, αν δεν σφάλλω, έχει κάνει ανάλογα σκίτσα με στρατόπεδα συγκέντρωσης και Μέρκελ.

 390. Εδώ http://athjcom.gr/news/epistoli-tis-israilitikis-kinotitas-athinon-stin-efimerida-avgi-aformi-mia-geliografia/ η διαμαρτυρία της εβραϊκής κοινότητας Αθήνας.

  Προφανώς διεκδικούν το μονοπώλιο του Ολοκαυτώματος και δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν πως αυτό το σκίτσο δείχνει πως απλώς η χώρα τους (και -μας) απειλείται.

  Θα προτιμούσα να είχαν διαμαρτυρηθεί στα ποικίλα ΜΜΕ που ανέφεραν για διάφορες εβραϊκές οικογένειες της Ελλάδας στη λίστα Λανγκάρντ.

 391. sarant said

  O Koέν τώρα στον Μπογδάνο διαμαρτύρεται ότι το σκίτσο της Αυγής «κάνει τετριμμένο το Ολοκαύτωμα» και ο Μπογδάνος προσθέτει ότι είναι «η μπαναλιτέ του Κακού κατά Χαννα Αρέντ, νεομαρξιστική σχολή Φραγκφούρτης»

 392. physicist said

  #392. — Σκύλε, εμένα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η ανακοίνωση του ΚΣΙ Ελλάδος και βρίσκομαι σε διαφωνία μαζί σου στο συγκεκριμένο θέμα.

 393. physicist said

  Διόρθωση: ΚΙΣ, όχι ΚΣΙ.

 394. Μαρία said

  391
  Βέβαια.

  Φρέσκο

 395. Δεν είναι του ΚΙΣ, που είναι πανελλήνιο, αλλά της εβραϊκής Κοινότητας Αθήνας.
  Κι εγώ πιθανότατα θα ζοριζόμουν στη θέση τους αλλά δεν κατανοούν πως εν προκειμένω ο Σόιμπλε τους απειλεί και αυτούς. Εκτός εάν … πρόσεξε, σε παρακαλώ, το σχόλιο 392γ

 396. Ιδού και η συνηγορία υπέρ του σκίτσου

  http://unfollow.com.gr/web-only/17070-charlie-anast

 397. Κι ένα γαμάτο άρθρο με ακόμα πιο γαμάτο τίτλο (κυριολεκτικά) σχετικά με το ίδιο θέμα

  http://unfollow.com.gr/web-only/13219-pouts

 398. physicist said

  #397. — Σύμφωνοι ως προς τον αποστολέα της διαμαρτυρίας αλλά λίγη διαφορά έχει επί της ουσίας. Δεν νομίζω π.χ. ότι οι υπόλοιπες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας δεν συμμερίζονται αυτή τη θέση.

  Τώρα, το ποιον θεωρούν απειλή, νομίζω ότι ειδικά οι Εβραίοι έχουν οξύ κριτήριο να το καταλάβουν μόνοι τους. Και δεν θα διαφωνούσα μαζί σου αν μου έλεγες ότι οι απειλές προς τους Εβραίους είναι πολλαπλές, κι έχουν διαφορές στα κίνητρα και στο βαθμό της βαρύτητάς τους. Νομίζω ότι τους τιμά ότι διαλέγουν το δρόμο της επίσημης, έγγραφης διαμαρτυρίας με τρόπο που ξέρει να διακρίνει ανάμεσα στις μεγάλες χοντράδες και σε άλλες, που είναι λιγότερο προκλητικές ή άμεσες. Ότι το Ολοκαύτωμα έχει τεράστια σημασία για την εβραϊκή κοινότητα ως γεγονός μοναδικό, και ότι η κοινότητα έχει πολύ πιο ευαίσθητα αντανακλαστικά σ’ αυτό το θέμα απ’ ό,τι στο βρώμικο μεν χιολιοειπωμένο δε «οι Εβραίοι πλουτίζουν σε βάρος μας» είναι νομίζω κατανοητό.

 399. physicist said

  Α, και το να γράφει ο άλλος για τη δήθεν υποκρισία όσων διαμαρτύρονται για το σκίτσο ενώ δήλωναν Σαρλί, είναι βλακώδες. Σαφώς και είναι συμβατά αυτά τα δύο, διαμαρτυρία έκαναν, δεν πήγαν με Καλάσνικοφ να καθαρίσουν τον σκιτσογράφο. Δηλαδή σιγά μην κάτσω να διαβάσω τις ηλιθιότητες επιπέδου Ντιεντονέ στο Ανφόλλοου.

 400. Αχ, κρίμα, έχασα Ζουράρι. Ακούω Βαρουφάκη.

  Μπετατζή λες «Επίσης οι κουκουέδες δεν ψηφίζουμε προσωπολατρικά – προσωποκεντρικά, δεν περιμένουμε να δούμε τη φάτσα του οποιουδήποτε Κουτσούμπα για να εμπνευστούμε.»
  Αφού είχα περάσει κάποια χρόνια της νεότητάς μου βόσκοντας στα σταλινικά χωράφια και μετά, για πολύ λίγο, κυλιόμενος στους αυτόνομους ιδεατούς ανθώνες του μέλλοντος, τελικά έχω καταλήξει σε κάτι πολύ πιο μοντέρνο (το λέει κι ο Σουν Τζου).

  Σε κάθε μάχη, τον βασικό ρόλο τον παίζει ο αρχηγός, συγκεκριμένα, το πόσο μπορεί να εμπνεύσει το στράτευμα. Και πόσο ικανός είναι.
  Και το κκε, έλεος, πάντα μίλαγε για τη μάζα και πάντα αναστύλωνε την προσωπολατρία.
  Μίλαγε για την εργατική εξουσία και υποστήριζε δικτατορίες.
  Η υποστήριξη στον Τσίπρα και τον Βαρούφ, το βλέπεις, είναι αυθεντική, ο κόσμος περιμένει.

  Ακούω Κουτσούμπα. Δεν λέει τρελά πράματα θεωρητικά. Φυσικά ο Σύριζα είναι ένα αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

  Στο δια ταύτα όμως το ΚΚΕ είναι στα σύννεφα. Λέει Τρίχες. Διότι υποθέτει ότι ο Ελληνικός λαός είναι έτοιμος για εργατική εξουσία. Και επειδή αυτό δε του βγαίνει, έχει κάνει την ταύτιση: Εξουσία στην Εργατική τάξη. Το ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ η εργατική τάξη, οι άλλοι είναι φασίστες. Άρα, ελάτε με το Ένα κόμμα,να αποσυρθούμε μαζί στον εαυτό μας, και να κάνουμε κάποτε τον Ένα και μονοκομματικό σοσιαλισμό του Ενός κόμματος και του Ενός Αρχηγού, που όμως, αν δεν εμπνέει, δεν πειράζει, θα τους κάνουμε να εμπνευστούν με το ζόρι και τα γκουλάγκ, όπως ο Στάλιν.
  Έχει τελειώσει αυτό, παιδιά.
  Ο κοινός άνθρωπος, εργάτης ή διανοούμενος, βρε τούμπες να κάνει ο Κουτσούμπας, δεν μπορεί να οραματιστεί τη χώρα του σαν Βόρειο Κορέα. Αυτό τέρμα, κανιέτς. Πως το λένε.

  Πεινάμε, μας ξεζουμίζουν με τα ΕΝΦΙΑ, υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση», κάντε κάτι τώρα. Αλλιώς, αφήστε άλλους να καθαρίσουν και σεις μπείτε στο μοναστήρι.

  Για το ΝΑΤΟ δεν το συζητάω. Μας ζητάει το ΚΚΕ να αλλάξουμε συνασπισμό, για να πάμε με ποιους; Με τους μουλάδες, τους Ρώσους ή τον Κιμ;

 401. Ηλεφούφουτος said

  391 Μόνο ο Ιωάννου; Κοινός γελοιογραφικός τόπος είναι οι ναζιστικές αναφορές, όποτε η Γερμανία είναι αντίπαλος! Αντιστοιχα γελοιογραφικά κλισέ χρησιμοποιούνται φυσικά και για Τουρκία, Γαλλία (με τη στολή της λεγεώνας των ξένων τους παρουσιάζει σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο Ιωάννου) κτό.
  Και στον ξένο Τύπο η Ρωσία να απεικονίζεται σαν αρκούδα ή σαν γουνοφόρος χοντρός με καλπάκι και κνούτο.

  Πέρα όμως από τις γελοιογραφικές συμβάσεις υπάρχει και το κοινό αίσθημα, και ο συνειρμός: σημερινή στάση της Γερμανίας – κακό παρελθόν Γερμανίας. Είναι κυρίαρχος στον κόσμο σήμερα στην Ελλάδα αυτός ο συνειρμός. Σιγά που θα αυτολογοκριθεί ο γελοιογράφος για να μην παρεξηγηθούν ορισμένοι ευπρεπιστές!

  Γιατί βλέποντας ποιοι επώνυμοι αντιδρούν – ε καλά, καμία έκπληξη! Οι ίδιοι που κουνάνε το δάχτυλο εδώ και χρόνια σε όσους δεν αντιλαμβάνονται ότι (πώς το λέει ο Δήμος Σταρένιος;) ότι η ΕΕ και η Τρόικα και το μνημόνιο είναι η λύση.

  Όσο για την αντίδραση της εβρ κοινότητας Αθήνας, θα έλεγα ότι θύματα των στρατοπέδων συγκεντρώσεως δεν ήσαν μόνο Εβραίοι και καθένας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις μνήμες από τη ναζιστική θηριωδία΄, ιδίως ένας λαός που υπήρξε θύμα της, όπως θέλει, ακόμα και για καρικατούρες. Αντίθετα, κανείς δεν έχει το δικαιωμα να απαιτεί από τους πάντες ένα συγκεκριμένο γεγονός να αντιμετωπίζεται ως πέρα και πάνω από την Ιστορία και τα ανθρώπινα, σαν κάτι μεταφυσικό· πολύ περισσότερο που δεν είδα (αν δεν απατώμαι) καμία διαμαρτυρία από την πλευρά τους κάθε φορά που εργαλειοποιείται το Ολοκαύτωμα από το Ισραήλ για να δικαιολογούνται οι δικές τους κτηνωδίες.

 402. Ηλεφούφουτος said

  403 τέλος: «…οι δικές τΟΥ κτηνωδίες.»

 403. spiral architect said

  Τι γράφει το μπλουζί του;

  (στη μέση είναι το Βραχάσι … Νεάπολης Λασιθίου)

 404. Ναι, για το (ιστορικό) Βραχάσι που το κατήργησαν από Δήμο στον Καποδίστρια» κι ο Ζουράρις κόλλησε εκεί και παραμένει αλληλέγγυος. Και το Δήμος το γράφει με ει για κάποιο δικό του λόγο.

  Κατά τις άλλες ειδήσεις, όλοι είναι έτοιμοι για την αυριανή σύγκρουση

 405. Για τις γελοιογραφικές συμβάσεις, που λέει ο Ηλεφού, κι εμείς δεν ενοχλιόμαστε όταν μας παρουσιάζουν είτε ως τσολιάδες, είτε με χλαμύδες και αρχαία αγάλματα;

 406. sarant said

  406: Δείμος = φόβος

 407. physicist said

  Δεν είναι αυτή η αντιστοιχία. Η αντιστοιχία, πολύ χοντρικά όμως, θα ήταν να σε παρουσίαζαν με τη στολή των μελανοχιτώνων του Μεταξά. Ή να αντικαθιστούσαν το σταυρό της σημαίας μας με κανέναν διπλό πέλεκυ ή και με τη σβάστικα, όπως είχαν κάνει κάτι μπετόβλακες Σλαβομακεδόνες εθνικοφασίστες.

 408. Α, κάτι θυμόμουν και για τους σχετικούς δορυφόρους του Άρεως (σικ)

  και λίγο Ζουράρις πορν

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/epiko-vinteo-me-poihsh-kai-arxaia-h-omilia-zoyrari-sth-voylh.3298522.html

 409. Theo said

  @405:
  Δεῖμος [λογοπαίγνιο από το «Δήμος» και το «Δείμος», γιος του Άρη και της Αφροδίτης, ενσάρκωση του πολέμου] Βραχασίου Ἐλέπολις [=αρχαία πολιορκητική μηχανή]).

 410. To ΚΙΣ είναι γενικά υπερ-συντηρητικό ως και προδοτικό σε πολλές περιπτώσεις στη υπόθεση των Ισραηλιτών της Ελλάδας, με άλλα λόγια είναι δεξιό.

  Δεν τους ενδιαφέρει το Ολοκαύτωμα παρά μόνο όταν έρχεται να υποστηρίξει το κράτος του ισραήλ γενικά.Θυμήθηκαν οτι θίγει τον Εβραισμό μια γελοιογραφία , που αλλού, στην Αυγή.

  Μούγκα στην στρούγκα όμως για Μπουμπούκο και Βορίδη (ναζιστές φανεροί παλιότερα, πνευματικό παιδί του Πλέυρη ο ένας) όταν ήταν στην κυβέρνηση του Σαμαρα, που τελικά, έχει πολλούς ναζιστές στο κόμμα του. Δες Ραχηλ Μακρη.

 411. Φυσικέ, στο 409,

  δεν αποκλείω και να γίνεται όντως κάτι τέτοιο αλλά προφανώς δεν φτάνει ποτέ στα μάτια μας, αφού θα έχει δημοσιευτεί σε κάποια χώρα με την οποία δεν μιλιόμαστε. Αλλά δεν νομίζω πως είναι αυτό το πρόβλημα με τις αναφορές στο Ολοκαύτωμα και τη γερμανική επιθετικότητα, στρατιωτική τότε και οικονομική τώρα.

 412. physicist said

  Βρε Ιάκωβε, το ΚΙΣ τράβηξε στα δικαστήρια τον Πλεύρη. Μην τα λες κάτι τέτοια και εκτίθεσαι, δεν είναι όλα σύριζα-αντισύριζα και μνημόνιο-αντιμνημόνιο που να πάρει και να σηκώσει …

 413. Theo said

  @410:

  Υπέροχα τα ελληνικά του (ποιος μίλησε εδώ για βάρβαρα; )
  Κι αν αυτός είναι «νούμερο», μακάρι η Βουλή να είχε καμιά εκατοστή τέτοια νούμερα 🙂

 414. physicist said

  #413. — Δεν ξέρω αν γίνεται με τους Έλληνες, μάλλον όχι, απλώς προσπάθησα να κάνω μιαν αντιστοιχία (ελληνική σημαία με σβάστικα σε σλαβομακεδονικό σάιτ έχω δει αλλά όπως είπα, άμα ο άλλος είναι μπετόβλακας τι να του πεις). Προσωπικά, δεν βλέπω καν Γερμανική επιθετικότητα αλλά οι καιροί που πλακωνόμουνα εδώ μέσα για το θέμα πέρασαν, από τη μία, κι απ’ την άλλη δεν έχω όρεξη να ξαναρχίσουν τίποτα γραφικοί να με λένε γερμανοτσολιά μέρες που είναι (ΔΕΝ αναφέρομαι σε σένα). Το θέμα είναι ότι έχοντας ζήσει στην πράξη πόσο σκληρά και με πόση συνέπεια η Γερμανία έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον ναζισμό, κι έχοντας υπόψη μας πόσο φριχτός είναι ο αληθινός ναζισμός, οι καθημερινές παρομοιώσεις της σημερινής ηγεσίας της Γερμανίας με τους Ναζήδες είναι γελοίες. Ακόμα χειρότερα, ευτελίζουν στα μάτια των αποδεκτών τους, και μάλιστα των νεότερων που ποτέ δεν γνώρισαν πρώτο χέρι θύματα του Ναζισμού, αυτή τη φριχτή «ιδεολογία» και πράξη.

  Δεν είναι, λοιπόν, το κύριο θέμα αν οι γελοιογραφίες προσβάλλουν τους Γερμανούς κι αν είναι άδικες — ας ζήσουν με την προσβολή. Το κύριο θέμα είναι η κατάχρηση και η αίσθηση των αναλογιών. Η σάτιρα ζει απ’ την υπερβολή αλλά εκεί είναι και η ευθύνη του γελοιογράφου να δει τα όρια ανάμεσα στην υπερβολή και τη γελοιότητα. Θέμα προσβολής στους Γερμανούς, επομένως, εγώ δεν θέτω — αλλά θέμα προσβολής στη μνήμη των Εβραίων, ασφαλώς.

 415. Μαρία said

  412
  Για τον Πλεύρη διαμαρτυρήθηκαν στις δημοτικές εκλογές.

 416. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  385 – «Πάντως το ΚΚΕ είχε αύξηση στις εκλογές. Δεν το λες και για θάνατο.» Πώς την μετράει την αύξηση το κόμμα σύντροφε, απο τον Μάη του 2012 – 8,48 ή τον Ιούνη 4,5; Μάλλον απο τον Ιούνη ε, οπότε είχε αύξηση 21,5% στα ποσοστά του. Κοιτώντας όμως το όντως μεγάλο ποσοστό αύξησης, δεν είδαν στο κόμμα τις μόνο 338,138 ψήφους που πήρε, κι οτι ουσιαστικά βγήκε έκτο (πασοκ -κι,δη,σο ίδιο κόμμα είναι) σε μιά ονειρεμένη εποχή για την προώθηση της εργατικής επανάστασης. Σίγουρα δεν το λές για θάνατο, ο νεκρός δεν πεθαίνει, το κακό όμως είναι οτι δεν ανασταίνεται κι όλας, αν και με τους νεοορθόδοξους ταλιμπάν που έχουν μαζευτεί στο κόμμα, μπορεί ν΄αρχίσουν να πιστεύουν και στην ανάσταση νεκρών οι σύντροφοι.

 417. Μπετατζής said

  402. Ό,τι ναναι. Συνέχισε όμως στο ίδιο μοτίβο σε παρακαλώ, επειδή έχω διαπιστώσει ότι η «κριτική» αυτού του είδους έχει φέρει αρκετούς ψήφους στο ΚΚΕ. Μόλις μιλάμε για αδυσώπητη πραγματικότητα, πετάτε τους άσσους (Στάλιν και Βόρεια Κορέα) από το μανίκι και εμείς υποτίθεται ότι πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. (βλ. και λογύδρια Άδωνη σε συνδικαλιστές της υγείας, τα ίδια έλεγε). Και στο μοναστήρι δεν κάνουμε τη χάρη σε κανένα να μπούμε. Αυτά και τέλος από μένα.

 418. Ηλεφούφουτος said

  407
  Σκύλε, θα έλεγα ότι το αντίστοιχο είναι κάτι άλλα σκίτσα με τριχωτούς μουστακαλήδες αραγμένους, που ξαναφέρνει από το παράθυρο την κουλτούρα που προσπάθησαν οι Γερμανοί μετά τον πόλεμο να διώξουν από την πόρτα και τώρα η νεοφιλελεύθερη κλίκα την αξιοποιεί ξανά στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγει. Μια κοκκινη κλωστή που συνδέει διάφορες ιστορικές φάσεις τευτονικής έχθρας πρός τους παρακμιακούς ανατολικούς και νότιους, οι οποίοι δεν αφήνουν τους ακμαίους, τίμιους και καθαρούς Γερμανούς να προκόβουν.
  Και θα νοιαχτώ τώρα, σε στιγμή αναμέτρησης σαν την παρούσα, για το Σόιμπλε!
  Να έκανε αναφορά στην αναπηρία του, να το καταλάβαινα, γιατί τότε η σάτιρα χτυπά έναν ευάλωτο.
  Να πούμε ότι για λόγους τακτικής δεν πρέπει να εμφανιστούν τέτοια στην αυριανή συγκέντρωση πάλι να το καταλάβω.
  Αλλά να κουνάω το δάχτυλο στο διαμαρτυρόμενο Έλληνα (διότι αυτό είναι που καίει τους τηλεμαϊντανούς του ευπρεπισμού – η σάτιρα και τα κλισέ της είναι καθρέφτης της κοινής γνώμης)

 419. 416, αντιλαμβάνομαι τη θέση σου, δεν διαφωνώ και πάω πάσσο…

 420. Μπετατζής said

  Προς νικοκύρη. Επειδή κάνω 2 δουλειές και έχω και στο σπίτι κομπιούτορα, μπορεί να βλέπεις διαφορετικούς υπολογιστές με το ψευδώνυμό μου (αν βλέπεις, δεν ξέρω). Δεν τρολάρει κανείς, ο ίδιος είμαι. Ευχαριστώ.

 421. 420, σωστά.

 422. physicist said

  Τι ψάχνουν τ’ αλεπουδάκια, ωρέ Σκύλε, και κάνουν σαν περιστέρια που τους έριξες σπόρια;

 423. http://www.boredpanda.com/zao-fox-village-japan/

 424. physicist said

  Μπράβο! 🙂

 425. Για τον Πλεύρη ναι, όχι όμως και για τους Μνημονιακούς υπουργούς.

  Το ΚΙΣ είναι Έλληνες Εβραίοι. Μια απλή ανακοίνωση, ότι ένας Κρυφοναζί που πούλαγε και διαφήμιζε με φανατισμό το Βιβλίο ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ του Πλεύρη, επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας είναι ύβρις και εναντίον των Ελλήνων και εναντίον των Εβραίων του κόσμου, θα αρκούσε.
  Πλην όμως…

  *Δεν εννοούσα τη Μακρή, αλλά τη Σιδέρη. Η Μακρη απλά έχει την περικεφαλαία των εθνικιστων τατουάζ. Όμως το μπλογκ του Αμπραβανέλ,που παρακολουθώ, αυτήν βρήκε να στηλιτεύσει, σαν «εθνικίστρια του Σύριζα».

  Αντίθετα, ο Κοέν,στο μπλογκ του, δήλωσε οτι θα ψηφίσει …Γεωργιάδη.

  Μπλεγμένα πράματα. Μάλλον ο αντι-ισλαμισμός τους τους ένωσε.

 426. sarant said

  420: Κάπως έτσι

  422: Όχι, ενιαίον σε βλέπω 🙂

  427: Μάλλον καλά τα λες

 427. Ένας είν΄ο Μπετατζής! 🙂
  Άλλο αν έχει κομπιούτερ στο γιαπί, με βιομηχανικό ρεύμα. 😉

 428. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  του βαθέους κράτους , από τον αγορητή Ποτάμη Σταυροσκαικυρσταύρο. Το ξεσταύρι μου μέσα που να μην ποινικοποιήσουν λέει την πολιτική ζωή με Εξεταστικές και τέτοια και κάτω οι μετριότητες και άλλα χαριτωμένα σαν το σακούλι του.
  τα συφωνούμε και συφέροντα, γράφτα της ντοπιολαλιάς

 429. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  421.Μεγάλε κύνα,πολύ ρατσιστικό αυτό το αλώνισμα από 25 αλουπούδια σαν κουτορνίθια. Αντιαλωπεκίαση

 430. Έεεεελα, αφού είναι κουκλιά!

  Κι ένα υπέροχο από το τουήτα

  Το ποτάμι θα διασπαστεί και θα γίνει ΜΛ-Ποτάμι και Ποτάμι-μλ. Μπομπολικοί-Λαμπρακικοί

 431. Μπετατζή,
  είναι πια ζήτημα κοινής λογικής(που τελικα δεν είναι… κλπ).

  -Το ΚΚΕ παραδέχεται μόνο ένα κόμμα σαν κόμμα της Εργατικής Τάξης.
  -Το ΚΚΕ δηλώνει ότι το ίδιο είναι το ένα αυτό κόμμα της εργατικής τάξης.
  -Ο σοσιαλισμός που θαυμάζει, είχε μόνο ένα κόμμα. Στην αρχή με νόμιμη αντιπολίτευση, μετά, με εκτελέσμένη αντιπολίτευση.

  Ήδη, έτσι, με το καλημέρα, βάζεις τα θεμέλια του μοναστηριού και αν ου μη γένοιτο πάρεις την εξουσία, τα θεμέλια του κτιρίου της Οδού Τζερτζίνσκι. Κανείς λοιπόν που σκέφτεται δε θα έρθει μαζί σου.

  Το να αναφέρεται ο Στάλιν, να σας κρίνουν και να σας μέμφονται γι αυτόν και εσείς να απαντάτε, είναι φυσικό.Απλά δεν μπορείτε και προτιμάτε τον ησυχασμό και τον όρκο σιωπής.

  Θα ήταν πιο απλό, να προσπαθήσεις να πείσεις κάποιον, οτι η εργατική τάξη εκφράζεται μονο από ένα κόμμα , και αυτό σήμερα είναι το κκε.

  Να προσπαθήσεις. Γιατί να πείσεις με επιχειρήματα είναι εντελώς αδύνατο.

 432. Pedis said

  # 402 – «Για το ΝΑΤΟ δεν το συζητάω.»

  Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ούτε κατά 33% … ενός αστερίσκου.

 433. 402 – «[το ΚΚΕ υποθέτει ότι] ο Ελληνικός λαός είναι έτοιμος για εργατική εξουσία»
  ———————-
  Ίσα-ίσα, αν το υπέθετε θα είχε εντελώς διαφορετική πολιτική. Η πολιτική του ΚΚΕ βασίζεται στην αντίθετη εκτίμηση, και ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι –όπως το καταλαβαίνω εγώ– η μάχη χαρακωμάτων για την εργατική τάξη, που είναι χαντακωμένη για χαντακωμένη τα επόμενα χρόνια. Έτσι το βλέπω (και συμφωνώ κιόλας).

 434. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  416 – «Το κύριο θέμα είναι η κατάχρηση και η αίσθηση των αναλογιών.» Σωστότατο, μήπως θα έπρεπε να το αντιληφθεί αυτό και το ΚΙΣ;

 435. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  435 – Δύτη, η μάχη χαρακωμάτων δεν έχει καμία τύχη στην σημερινή ηλεκτρονική εποχή, δεν είχε ούτε κάν στον β΄π.π, «σκοτώθηκε» στον α΄π.π, κι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα του ΚΚΕ, έχει μείνει στα χαρακώματα, ενώ η οικονομική ελίτ, χειρίζεται τα τηλεκατευθυνόμενα drones. Δεν κερδίζεται έτσι η μάχη, πόσο μάλλον ο πόλεμος, η επιμονή σε τέτοιο αγώνα, είναι ή βλακώδης αυτοκτονία, ή προδοσία των εργατών (δεν υπάρχει συνειδητή εργατική τάξη) που εμπιστεύονται το κόμμα. Μήπως (λέω μήπως) είναι καιρός να αλλάξει τακτική το κόμμα;

  https://www.google.gr/search?q=drones&tbm=isch&imgil=-Q_NRYf8iCc6kM%253A%253BzTyMk3mHuoSDrM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fdronewars.net%25252Faboutdrone%25252F&source=iu&pf=m&fir=-Q_NRYf8iCc6kM%253A%252CzTyMk3mHuoSDrM%252C_&usg=__LubFZd9D5O6nER-MGQvJgbyR2As%3D&biw=1024&bih=579&ved=0CDIQyjc&ei=XXTaVOmzKsfwUKncgvgP#imgdii=_&imgrc=-Q_NRYf8iCc6kM%253A%3BzTyMk3mHuoSDrM%3Bhttp%253A%252F%252Fdronewarsuk.files.wordpress.com%252F2010%252F06%252Fpredator-firing-missile4.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fdronewars.net%252Faboutdrone%252F%3B1080%3B810

 436. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  προγραμματικο και κατ’ αρχην καλο καλο

  «… Mεγάλη μεταστροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

  Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε την αποτυχία του αναπτυξιακού μοντέλου με βάση τις ιδιωτικοποιήσεις, τις κοινωνικές ανισότητες, της μείωσης του κράτους και της φορολογίας.

  Ανέφερε την απουσία κτηματολογίου, που έχει επισημάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και σχολίασε δεικτικά: «δεν θυμάμαι ούτε μία δόση του μνημονίου που να κινδύνευσε να μην δοθεί επειδή δεν υπάρχει κτηματολόγιο»…

  Οι αρχές του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η προστασία του περιβάλλοντος όπως των αρχαιολογικών χώρων, τα αδιαπραγμάτευτα δημόσια αγαθά, η νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες και η απάλυνση, όπως είπε, της τεράστιας «γκρίζας ζώνης» που καταλαμβάνει το χώρο ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

  «Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες της γεωργίας και της μεταποιητικής οικονομίας», είπε ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στον πρώτο άξονα ανάπτυξης και συνέχισε ανακοινώνοντας τα εξής:

  -προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

  -διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων με πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας μεταφέροντας τα δάνεια σε δημόσιο φορέα διαχείρισης για τα φτωχά νοικοκυριά.

  -διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.

  -νέος αναπτυξιακός νόμος με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια.

  -μεταστροφή του θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

  -ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.

  -τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά.

  -αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των δημόσιων έργων και στροφή από τα μεγάλα στα μεσαία και μικρά έργα.

  http://www.naftemporiki.gr/story/914633/tis-arxes-tou-neou-anaptuksiakou-montelou-parousiase-o-g-stathakis

 437. physicist said

  #436. — Λάμπρο, δεν βρίσκω την τοποθέτηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών καθόλου υπερβολική, όπως ανέφερα και παραπάνω.

 438. Ριβαλντίνιο said

  @ 438
  Με αυτά δεν αλλάζει τίποτα.

  «προστασία του περιβάλλοντος»
  Δεν έχει ανάγκη.

  «των αρχαιολογικών χώρων»
  Φτάνει όσους προστατεύσαμε. Όλη η Ελλάδα είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος. Ας κάνουν κάτι και οι αρχαιοκάπηλοι και οι τυμβωρύχοι. Αυτοί κλέφτες θα γίνουν ?

  «ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα»
  Να γίνουν όλα ιδιωτικά. Σχεδόν τίποτα δημόσιο.

  «προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.»
  Να γίνουν όλες ιδιωτικές. Και οι κρατικές και να πληρώνουν ενοίκιο και να προάγουν τον πολιτισμό και μετά τις 12 υποχρεωτικά πορνοταινίες αλλιώς πρόστιμο.

  «-διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.»
  «ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.»
  «-αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των δημόσιων έργων και στροφή από τα μεγάλα στα μεσαία και μικρά έργα.»
  Πολύ γενικά.

  «-διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων με πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας μεταφέροντας τα δάνεια σε δημόσιο φορέα διαχείρισης για τα φτωχά νοικοκυριά.»
  Με τίποτα… Καλά θα το σκεφτούμε.

  «-τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά.»
  Ανοιχτά όλο τον χρόνο. 24 ώρες το 24ωρο και πρόστιμο σε όσους δεν το τηρούν.

  Ακόμη οι φυλακισμένοι μας γιατί κάθονται ? Οι Ντάλτον τι ήταν που έσπαγαν πέτρες ? Μ.λ.κες ? Άμεση επιστράτευση των φυλακισμένων για την εκτέλεση δημοσίων έργων με παράλληλη μείωση της ποινής τους και μεγαλοεργολάβοι Go Home.

 439. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  της τρόικα ο αντιπρόεδρος, της τρόικα και ο πρόεδρος.
  Νικοκύρη μετά που την είπε ο Γερμανός ελληνική λέξη, πάμε να την κάνουμε πάλι ξένη;
  ξουτ να πάει από κει πούρθε.Της τρόικα τα ξεκούδουνα 🙂

 440. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  @440. Καλα πως κανεις ετσι μια, κατ’ αρχην καλη κουβεντα ειπα!

  Τοσο για την προστασια πειβαλλοντος οσο κια για τους εγκαταλελειμενους αρχαιολογικους χωρους διαφωνω, διοτι αποτελουν κεφαλαιο μαζι με το κλιμα, το μικροκλιμα, τον γεωγραφικο διαμελισμου και την ποικιλια των προσλαμβανουσων παραστασεων ενος ελληνα ή αλλοδαπου ταξιδιωτη (λ.χ.Σουνιο, Δελφοι, Πηλιο κα Παγασητικος (με συνοδεια Χειμεινων Κολυμβητων 🙂 ) , Ολυμπος, Ιονια νησια, Κυκλαδες,λοιπα νησια Αιγαιου, ορη κια βουνα, Ηπειρος,…..

  Ως επαγγελματιας Μελτητης Μηχανικος ας ευλογησω και τα γένια μας, ανα κια δεν υπαρχουν μεγαλα περιθωρια πλεον.

  «-αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των δημόσιων έργων και στροφή από τα μεγάλα στα μεσαία και μικρά έργα.»

  Στηριζω -κριτικα- την κυβερνηση της χωρας. Την πιο κομψη κυβερνηση (chanel) 🙂
  Μας κυβερνουν κυριως πρωην Κνιτες και μερικοι σταλινικοι επιμονοι -παλι ποτε- Ρηγαδες με μακρια παντελονια !
  Εβαλαν κια μερικους καθηγηταδες…

  Ηρθε κι αυτων η σειρα τους.

  Παιχτηκε το παιχνιδι η εκδικηση του πρωην αθωου (και φυσικα ευνοημενου) Πασοκτζη.

 441. ππαν said

  θυμίζω τι έγραφε το Unfollow για το σκίτσο του Χαντζόπουλου
  Αλλά αυτό δνε ήταν στηνΑυγή η οποιια καθαγιάζει.
  http://unfollow.com.gr/web-only/3674-chatzopoulos

 442. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Τα πραγματα για την οικοδομη, τους μηχανικους κια τα σχετικα μ’ αυτην επαγγελματα, ειναι πολυ σοβαρα λογω υπερπληθωρας κτιριων, κυριως κατοικιων.

  “Ακατοίκητο ένα στα τρία ελληνικά σπίτια σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2014 19:55 |

  Σχεδόν ένα στα τρία σπίτια στην Ελλάδα είναι μη κατοικούμενο με βάση τα στοιχεία από την απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών το 2011 που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

  Ειδικότερα, σε 6.384.353 κατοικίες ανήλθε ο αριθμός των κατοικιών στη χώρα το 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού- κατοικιών, που έγινε τότε από την ΕΛΣΤΑΤ. Από το σύνολο αυτό, οι 6.371.901 είναι κανονικές κατοικίες (ποσοστό 99,8%) και οι 12.452 είναι μη κανονικές κατοικίες (ποσοστό 0,2%).

  Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι από τις κανονικές κατοικίες, οι 4.122.088 ή το 64,7% είναι κατοικούμενες και οι 2.249.813 κατοικίες ή το 35,3% είναι κενές (λόγω και της κρίσης που είχε ήδη πλήξει την ελληνική οικονομία).

  Στις κενές κατοικίες, οι 729.964 (το 11,5% του συνόλου των κανονικών) είναι κενές εξοχικές, οι 621.881 (το 9,8%) είναι δευτερεύουσες, οι 453.901 (το 7,1%) διατίθενται προς ενοικίαση, οι 355.071 (το 5,6%) είναι κενές για άλλο λόγο και οι 88.996 κατοικίες (το 1,4%) διατίθενται προς πώληση.

  Οι τρεις πρώτες περιφέρειες της χώρας με τις περισσότερες σε αριθμό κενές κατοικίες, είναι η Αττική (609.058), η Κεντρική Μακεδονία (360.990) και η Πελοπόννησος (198.386).

  Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υψηλά ποσοστά κενών κατοικιών εμφανίζουν, επίσης, η Πορτογαλία (31,9%), η Μάλτα (31,8%), η Βουλγαρία (31,4%) και η Κύπρος (31,1%). Στον αντίποδα, χαμηλά ποσοστά κενών κατοικιών εμφανίζουν η Πολωνία (2,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (3,6%) και το Λουξεμβούργο (7,2%).

  Σύμφωνα, επίσης, με τα αποτελέσματα της απογραφής, το μεγαλύτερο ποσοστό των κανονικών κατοικιών (22,6%), κατασκευάστηκαν την περίοδο 1971- 1980. Μεταξύ 2001 και 2011, κατασκευάστηκαν 986.843 κατοικίες, ενώ 163.759 κατοικίες κατασκευάστηκαν προ του 1919 (από τις τελευταίες, κατοικούνταν οι 74.905 και ήταν προς ενοικίαση οι 4.623 κατοικίες).

  Παράλληλα, ποσοστό 44,7% του συνόλου των κανονικών κατοικιών βρίσκεται σε πολυκατοικίες, με τη συντριπτική πλειονότητά τους (96,1%) να είναι σε αστικά κέντρα.

  Το μεγαλύτερο ποσοστό (73,2%) των κατοικούμενων κανονικών κατοικιών είναι ιδιοκατοικούμενες, ακολουθούμενο από ποσοστό 21,7% που είναι ενοικιαζόμενες, ενώ το υπόλοιπο 5,1% συγκαταλέγεται σε άλλο τύπο κυριότητας, συμπεριλαμβανομένης της συνεταιριστικής ιδιοκτησίας.

  Από τις κανονικές κατοικίες, οι 1.573.911 είναι από 60- 79 τ.μ., οι 1.494.508 είναι επιφάνειας 80- 99 τ.μ. και οι 883.583 είναι επιφάνειας 100- 119 τ.μ.

  Από τα στοιχεία που αφορούν στην επιφάνεια (m2) των κατοικούμενων κανονικών κατοικιών του συνόλου της χώρας και των ατόμων που κατοικούν σε αυτές, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 34,6 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο.

  Παράλληλα, από τη μελέτη των σχετικών στοιχείων, προκύπτει ότι ο μέσος αριθμός δωματίων ανά κατοικία είναι τα 3 δωμάτια.

  Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό (99,9%) των κατοικούμενων κατοικιών διαθέτει λουτρό, το 97,4% υδροδοτείται από δημόσιο δίκτυο και το 77,5% έχει κεντρική θέρμανση
  ΕΛΣΤΑΤ”

  http://www.tanea.gr/news/economy/article/5155092/elstat-keno-sxedon-ena-sta-tria-spitia-sth-xwras-mas-to-2011/

 443. "Ετεροδημότισσα" said

  443
  διαφωτιστικότατο ππαν ευχαριστούμε.

 444. sarant said

  444:
  «Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό (99,9%) των κατοικούμενων κατοικιών…»

  Ε, το 99,9% είναι λίγο understatement να το πεις απλώς «μεγαλύτερο ποσοστό»!

 445. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Και μια απαντηση μου σε αρθρο συναδελφου που ατεκμηριωτα και φαντασιακα θελέι να χτιστει οτι δεν εχει ακομη κτιστει επειδη δ.εν μπορουσα να κατανοησω πως οι «δαγκανες που ακινητοποιούν τις ρόδες της οικονομίας» δηλ. ο τομεας των κατασκευων κτιριων ειναι το ΕΝΦΙΑ

  » Ασύμμετρη απειλή κατά της κατοικίας, του Γιώργου Μ. Χατζηστεργίου
  Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών
  … Ηρθε η ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με τη διάσωσή μας, αφαιρώντας τις «δαγκάνες» που ακινητοποιούν τις ρόδες της οικονομίας. Πρώτα απ’ όλα βάζοντας μια κόκκινη γραμμή: κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και κάθε είδους νομοθεσίας που φορτώνει με χαράτσια τα ακίνητα.
  Παράλληλα, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή ……….

  Οφείλουμε να εργαστούμε για την ανάδειξη, τη διατήρηση και διεύρυνση των πολλών και πολλαπλά δυσφημισμένων δεξιοτήτων που συνδέονται με την ελληνική παραγωγή. Και όλα αυτά να συνδεθούν με τη συγκρότηση ενός συνολικού νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας στην εξαιρετικά ρευστή νέα εποχή. Ωρα να αγκαλιάσουμε την ουσία της πολιτικής.»

  To σχολιο μου :

  Και ο ΑΦ Μελτητης Μηχανικος ειναι, αλλα δεν επιμενει στο να κτισουμε, να κτισουμε και αλλο αν δεν υπαρχει πολυ καλα μελετημενο σχεδιο και πραγματικες αναγκες, εφοσον υπαρχουν 2,2 εκατ. ακατοικητες κατοικιες, οι οποιες παραμενουν αναξιοποιητες.

  Μπορει να εξεταστει η βαθμιαια υλοποιηση της παγιας θεσης των μηχανικων για σεισμικο ελεγχο, ενισχυση στατικου φορεα και αναβαθμιση (αισθητικη, ενεργειακη, εγκαταστασεων..)`του αξιολογου κτιριακου αποθεματος (διατηρητεα και αυτα με σημαντικο υπολειπομενο χρονο ζωης) με προεραιοτητα αναλογως με την σεισμικοτητα της καθε περιοχης και την σπουδαιοτητα του κτιριου (δημοσια κτιρια, συγκεντρωσης κοινου,..) .

  Οι μηχανικοι-παγκοσμιως ασχολουνται κυριως στην βιομηχανια και εν γενει με την παραγωγη και οχι με την οικοδομη και τα εργα υποδομης. Στην χωρα μας εχουμε 110.000 μηχανικους μελη του ΤΕΕ και 30.000 ενεργους Τεχνολογους Μηχανικους.Φετος εισηχθησαν 5200 φοιτητες στις πολυτεχνικες μας σχολες. Ο υπερκορεσμος σε μηχανικους σε συνδυασμο την ελλειψη εξωστρεφειας των μελετητικων και τεχνικων εταιρειων εχει -προ δεκαετιας- διαπιστωθει και εμπρακτως.

  Δεν μπορω να κατανοησω πως οι «δαγκανες που ακινητοποιούν τις ρόδες της οικονομίας» ειναι το ΕΝΦΙΑ υψους 1.4% του ΑΕΠ φετος και 1% το 2015 .και οχι τα 55-60 δις της παραοικονομιας (με πανω απο 10 δις διαφυγεντες αμεσους φορους) , τα διαφυγεντα ποσα διαφορων λιστων σε τραπεζες εξωτερικου ( με προσφατο το 1, 5 δις απο 5500 Δημοσιους Υπαλληλους), η ελλειψη ρευστοτητας στην αγορα και -κυριως- η επι δεκαετια μειωση του Προγραμματος Δημοσιων Επενδυσεων και η μεγαλη δυσκολια/αδυναμια χρηματοδοτησης απο τις ελληνικες τραπεζες των βιωσιμων, παραγωγικων, εξαγωγικων επιχειρησεων συμπεριλαμβανομενων των καινοτομων επιχειρησεων.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  Μελετητης Μηχανικος και ερασιτεχνης διαδικτυακος σχολιαστης και συγγραφεας

  ΥΓ Αυτες οι αποψεις «συναισθηματικης παλινδρομησης» -«τεχνικου λουδιτισμου «μας φερνουν πισω την μακρα εποχη της επιπλαστης ευμαρειας με συνεχη δανεισμο μετα το 1981, της βαθμιαας αποβιομηχανοποιησης και της μεγαλης αυξησης του εσωστρεφους τομεα των κατασκευων, μετα την μεταπολιτευση, επι προεδριας Κουλουμπη,Δεσυλλα και Λιασκα (δηλ. 1974-2002)

  http://endogenis.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html?showComment=1415631971094#c428107309397203745

 446. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  446 Συμφωνω απολυτως αλλα ας μην ξεχασουμε οτι
  α.αποφοιτοι Σχολης Δημοσιογραφιας εγιναν Υπουργοι/Υφυπουργοι,
  β. οταν ποσταρουμε κατι δεν το διορθωνουμε.

  Ευτυχως, εχω τυχει του ευεργετηματος να θητευσω σε πολυ καλο δημοσια Σχολεια της Αθηνας -κυριως – κατα την εκπαιδευτικη μεταρρυθμισιν Ε.Παπανουτσου (Δημοτικο-6ταξιο Γυμνασιο (σχεδον προτυπο)), με ιδιαιτερα καλο βαθμο στην Εκθεση κατα τας εισαγωγικας το 1973 κια απ’ οτι φαινεται κατι εχει μεινει 🙂

 447. Pedis said

  # 392 – Σκύλος – … η διαμαρτυρία της εβραϊκής κοινότητας Αθήνας.»

  το γελοίο στην υπόθεση (πέραν της μπαναλιτέ του ευρήματος) είναι ότι ο Αναστασίου παραπληροφορεί αναφερόμενος σε αυτό που, από τη μία είχε μετατραπεί σε «σημαία» των αρνητών του ολοκαυτώματος επειδή διάφοροι ανεγκέφαλοι και αστοιχείωτοι στο εξωτερικό περιέφεραν μία τόσο χοντρή ανακρίβεια, και απο τη άλλη είναι η αγαπημένη φαντασίωση που κάνει τους ναζί να … καυλώνουν.

  Δεν υπάρχει, όμως, καμιά απόδειξη περί της συγκεκριμένης πρακτικής.

  Και είναι από τα λίγα που ΔΕΝ έκαναν οι ναζί στα στρατόπεδα εξόντωσης, συγκέντρωσης και εργασίας. Ίσως, με πολλά ερωτηματικά, κάποιο σχετικό πείραμα διεξήχθη στο στρατόπεδο του Στούτχοφ.

  Δες Ρ. Χίλμπεργκ «The Destruction of the European Jews» (Φυσικέ, N.B. όχι Χίλμπερτ)

  και για ευκολία παραθέτω το ακόλουθο:
  https://books.google.it/books?id=uACijKy-cbgC&pg=PA116&lpg=PA116&dq=raul+hilberg+soap&source=bl&ots=3SWZaWERP_&sig=6E9CUioPtizawVGEJZQHucNpAek&hl=it&sa=X&ei=AJHaVMGLGsnLaNPygIAN&ved=0CGYQ6AEwCA#v=onepage&q=raul%20hilberg%20soap&f=false

  Αλλά είναι οδυνηρό οι εκπρόσωποι της ισραηλίτικης κοινότητας είτε να μην γνωρίζουν ότι πρόκειται για αναληθή φήμη είτε να προσποιούνται ότι πρόκειται για αληθινό γεγονός κι έτσι να το χρησιμοποιούν για να πουλήσουν τα δεινά των προγόνων τους. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από θαυμαστές εξαιρέσεις

  http://ijsn.net/gaza/survivors-and-descendants-letter/

  τα κωλόπαιδα έχουν δάσκαλους κωλόπαιδα και οι εγκληματίες, εγκληματίες, όπως δείχνει η ιστορία του σιωνιστικού Ισραήλ.

 448. physicist said

  #449. — Pedis, you miss the point. Δεν έχει σημασία, στο συγκεκριμένο ζήτημα, αν η πρακτική είναι αλήθεια ή όχι. Ο σκιτσογράφος διαλέγει να ευτελίσει κάτι που είναι συλλογικά αποδεκτό ως σύμβολο του Ολοκαυτώματος. Άλλωστε, τη φήμη της πρακτικής τη διέδιδαν οι ίδιοι οι Ναζήδες διοικητές των στρατοπέδων για να εκφοβίσουν τους νιοφερμένους. Αν δηλαδή είχε βάλει στο στόμα της καρικατούρας του Σώυμπλε κάτι άλλο, πραγματικό που να σχετίζεται με το Ολοκαύτωμα, τι θα άλλαζε;

  Όσο για την ανακοίνωση της Εβραϊκής Κοινότητας, παραείσαι απαιτητικός όταν τους ζητάς να αποκαταστήσουν πρώτα εκείνοι, στη λιγόλογη ανακοίνωσή τους, την ιστορική ακρίβεια σε κάθε λεπτομέρειά της κι ύστερα να υπερασπιστούν τη μνήμη των δικών τους που την ποδοπατάει ο σκιτσογράφος. Πάλι καλά δηλαδή που δεν του λες να ζητήσουν και συγγνώμη για την ανακρίβεια.

  Τις εκφράσεις «μπαναλιτέ του ευρήματος», «να πουλήσουν τα δεινά των προγόνων τους» και «εγκληματίες […] του σιωνιστικού Ισραήλ» τις αφήνω ασχολίαστες, ελπίζοντας ότι τις έγραψες εν βρασμώ και θα τις ξανασκεφτείς.

 449. Γς said

  Απόστολος Γκλέτσος στον Θέμο Αναστασιάδη, τώρα:

  -Πίστευες ότι θα [δεν συγκράτησα];
  -Δεν το πίστευα, αλλά ήξερα ότι το ξέρω.

 450. ππαν said

  449: Ξέχασες να προσθέσεις «εγώ δεν είμαι αντισημίτης βέβαια»

 451. Γς said

  422:

  >μπορεί να βλέπεις διαφορετικούς υπολογιστές με το ψευδώνυμό μου (αν βλέπεις, δεν ξέρω). Δεν τρολάρει κανείς, ο ίδιος είμαι

  Είναι δίδυμες. Μοιάζουν βέβαια, αλλά δεν περίμενα ν ακούσω κι αυτό από μια πελάτισσα στο μαγαζί τους:

  -Εσύ είσαι κορίτσι μου ή η αδελφή σου;

 452. Pedis said

  # 450 – Φυσικέ –

  1) το εύρημα του Αναστασίου είναι μπανάλ και χυδαίο, πρώτον διότι η σημερινή γερμανική αστική τάξη, αν και δεν ακολουθεί ναζιστική πολιτική που δεν της βγήκε, άλλωστε, σε καλό (και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να μην την εμπιστεύεται, προς το παρον …) είναι Ιμπεριαλιστική. Δεν είναι μόνον η Γερμανία, βέβαια, ιμπεριαλιστική, μεταξύ των μεγάλων νατοικών συμμάχων μας. Κι αυτό είναι που αποκρύπτεται πίσω από τις χοντράδες περί Μέρκελ-Σόιμπλε ως ναζί, εςες και τα σχετικά πιασάρικα. Τόσο πιασάρικα … που έχουμε ήδη και θαυμαστές τους σε ποσοστό 7%.
  Και δεύτερον, επειδή όπως έχει αποδειχτεί η συγκεκριμένη χοντράδα περι σαπουνιού είναι … λερναίο που θα λέγαμε και στου νικοκύρη.

  2) Οι εκπρόσωποι της ισραηλίτικης κοινότητας ή θα είναι άσχετοι ή πονηροί ή και τα δύο μαζί, επειδή γνέθουν νήμα από τη βλακεία του κακοήθους, παραπλανητικού (περι του ρόλου της σημερινής ιμπεριαλιστικής γερμανίας) «χιούμορ» και πλέκουν «συγκίνηση» (για τον/την Ππαν, για παράδειγμα, τόση συγκίνηση που δεν καταλαβαίνει τι γράφει επειδή δεν λέει να καταλάβει αυτά που γράφω). Τα 4.5 εκ. αφανισμένων Εβραίων από τους ναζί δεν θα βρουν δικαίωση ούτε με το εμπόριο των ψυχών τους από σιωνιστές εγκληματίες, ούτε από ρατσιστές και μοβόρους ραβίνους. Ούτε από κείνους που τους δικαιολογούν.

  Τι να γίνε η άλλη «συγκίνηση» και πότε σταματήσαμε να «είμαστε» Σαρλί και με ποια ευκαιρία θα «ξαναγίνουμε»; Για το «χιούμορ» ρε γαμώτο!

  Να θυμάμαι πριν γράψω κάτι για τους σιωνιστές, το ολοκαύτωμα, τους εβραίους, τους παλαιστίνιους και τους άραβες, να παρουσιάζω υπεύθυνη δήλωση ότι είμαι και κομμουνιστής και ειρηνιστής και υπέρ των λαικο-εργατο-αγροτικο-απελευθερωτικών επαναστάσεων και ενάντια στον ιμπεριαλισμό-καπιταλισμό. Α να βάλω κι ότι δεν είμαι αντισημίτης για τους σχολαστικούς.

 453. spiral architect said

  Όλο και κάτι μεζεδάκια ακούστηκαν χτες -τελευταία μέρα των προγραμματικών δηλώσεων όπως ο (Τασούλειος) στίχος του Καβάφη «Ελληνες πλην Λακεδαιμονίων» ή το «Κλείστε αυτόν τον δονητή, κ. Πρόεδρε, κατεβαίνω από το βήμα», του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον προεδρεύοντα Νικήτα Κακλαμάνη. Αυτό που δεν χωνεύτηκε ούτε με σόδα ήταν η ομιλία του Σαμαρά τίγκα στην τρομοκρατία:
  «Νομίζετε ότι η έξοδος της Χώρας από το ευρώ είναι «αδύνατη». Κάνετε λάθος! Βεβαίως, νομικά δεν μπορούν να σε διώξουν. Αλλά πολιτικά και οικονομικά μπορούν να σε αναγκάσουν μόνος σου να φύγεις! Μπορούν να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, να σου προκαλέσουν ασφυξία ρευστότητας, που θα καταστήσει αναπόφευκτη την αποχώρησή σου από την ευρωζώνη.»
  Αν αυτή είναι η Ευρώπη που όλοι αγαπάμε, εγώ πάω στην Αφρική. Δεν κάνει και κρύο.

 454. kseeath said

  Ούτε βήμα πίσω. Καμία υπογραφή στους εκβιασμούς της ιεράς συμμαχίας

 455. Τσοπάνος said

  – @433 κλπ
  Ιάκωβε, αντί να αναλώνεσαι σε κατεβατά για να αποδείξεις το αυτονόητο, θα μπορούσες απλώς να αναφερθείς στη διαπίστωση του Β. Ράιχ ότι «…η εργατική τάξη, έχει επιτυχώς (μικρο)αστικοποιηθεί…»

  – όσο για τη διαμάχη ως προς το σκίτσο του Αν., δεν θα σταθώ στο περιεχόμενό του, αλλά στο ότι αντανακλά τη γενικότερη (λανθασμένη και σκοπίμως καθοδηγούμενη, κατ’ εμέ) αντίληψη, ότι για τα δεινά μας φταίνε οι «κακοί ξένοι». Ξεχνώντας βέβαια ότι οι στους «ξένους» οφείλουμε τη ύπαρξή μας ως κράτος. Τον Καποδίστρια όμως, μόνοι μας τον εξοντώσαμε, καθώς και μόνοι μας καταστρέψαμε κάθε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό (σχέδιο Μάρσαλ, ευρωπαϊκά πακέτα, κλπ). Η εστίαση σε λάθος υπαίτιους, φοβάμαι ότι δεν οδηγεί σε λύση του προβλήματος, αλλά μάλλον στη διαιώνισή του. Κι εδώ, θέλω να εκφράσω την απορία μου, γιατί κανείς, μα κανείς, πολιτικός δεν έχει θέσει την εξής απλή πρόταση: «Αφού φτάσαμε σε αυτό το χάλι, ας κάτσουμε να βρούμε τι έφταιξε (με χρονική αφετηρία τη μεταπολίτευση) ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, και να χαράξουμε μια σταθερή πορεία για το μέλλον»

  – Ο αντισημιτισμός, θεωρώ ότι εν μέρει (αν όχι κυρίως) τροφοδοτείται από την εμμονή κάποιων να χρησιμοποιούν το ολοκαύτωμα ως φερετζέ. Ακόμη και μέσα στο Ισραήλ, υπάρχουν φωνές (λίγες δυστυχώς) που επικρίνουν την τακτική αυτή. Ουδείς (διαθέτων στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις) αρνείται τις διαχρονικές διώξεις των εβραίων(*). Άλλο όμως αυτό, κι άλλο να καπηλεύεσαι την ιστορία του λαού σου προς ίδιον όφελος(**).
  (*) κι επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, τα διαχρονικά δεινά που υπέστησαν οι εβραίοι, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβίωση των ισχυρότερων, σύμφωνα με τη «φυσική επιλογή».
  (**) ενώ θα μπορούσες να προβάλλεις την (σημαντικότατη) πνευματική συνεισφορά στην ανθρωπότητα (π.χ. Σπινόζα, Φρόιντ, Αϊνστάιν, κλπ)

 456. sarant said

  455: Αυτό με τον δονητή το έχασα. Ο στίχος του Καβάφη γιατί ήταν μεζεδάκι; Επειδή είναι στο μότο;

 457. Γς said

  457:
  >τα διαχρονικά δεινά που υπέστησαν οι εβραίοι, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβίωση των ισχυρότερων, σύμφωνα με τη «φυσική επιλογή»

  Βουκολική Εξελικτική

 458. spiral architect said

  @458: Με την έννοια ότι το «Ελληνες πλην Λακεδαιμονίων» φέρνει στο νου τον Μεγαλέκο και το Γρανικό και λιγότερο τον Καβάφη. Τέλος πάντων ομιλίες ήταν, η ουσία ήταν ότι με τα λεγόμενα μερικών-μερικών δόθηκε ακόμα περισσότερη αβάντα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθότι στο σπίτι του κρεμασμένου … 🙄

 459. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  457 – «Κι εδώ, θέλω να εκφράσω την απορία μου, γιατί κανείς, μα κανείς, πολιτικός δεν έχει θέσει την εξής απλή πρόταση: Αφού φτάσαμε σε αυτό το χάλι, ας κάτσουμε να βρούμε τι έφταιξε (με χρονική αφετηρία τη μεταπολίτευση) ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, και να χαράξουμε μια σταθερή πορεία για το μέλλον»»

  Bασικά για δύο λόγους, πρώτον γιατί δεν αποφασίζουν αυτοί, και δεύτερον γιατί δεν ξέρουν τους λόγους που φτάσαμε σ΄αυτό το χάλι, οι δε λίγοι που ξέρουν τους λόγους, (Στουρνάρας, Χαρδούβελης, Βαρουφάκης κλπ τέτοιοι) οι οποίοι λόγοι είναι ο εξής ένας, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΥΣ, τηρούν σιγήν ιχθύος, θάχουν τους λόγους τους προφανώς.
  Πρέπει να κατανοηθεί απο όλους μας, οτι δεν κάναμε κανένα λάθος σαν λαός, οι τράπεζες μας δάνειζαν χρήματα με πολύ χαμηλά επιτόκια, γιατί έτσι είχε αποφασιστεί απο αυτούς που έδιναν τα λεφτά στις τράπεζες, (κι αυτοί ήξεραν, καί που τα έδιναν, καί για ποιό λόγο) σχεδόν όλοι όμως πληρώναμε κανονικά τις δώσεις των δανείων μας, οπότε πού «χάθηκαν» τα λεφτά που ξαφνικά μας λένε οτι χρωστάμε;
  Αρκετές φορές σε μερικά νήματα, γίνονται απο κάποιους συσχολιαστές μαθηματικές αναλύσεις, για να εξηγηθούν διάφορα φαινόμενα και καταστάσεις, κατεβατά ολόκληρα απο εξισώσεις και μαθηματικές πράξεις, τις οποίες κοιτάζω με δέος και θαυμασμό, μια και δεν καταλαβαίνω τίποτα, και χαίρομαι ιδιαίτερα για την εξυπνάδα τους, μια και κατά καιρούς συζητώ διάφορα θέματα με τους περισσότερους απ΄αυτούς. Εκεί που χάνω το λιγοστό μυαλό μου, και μπλοκάρει η περιορισμένη (εκ των πραγμάτων) σκέψη μου, είναι γιατί κανείς τους δεν κάνει τον κόπο να αναλύσει το ύψος του χρέους που λένε οι δανειστές – κλέφτες οτι χρωστάμε, για να δούμε βρε αδερφέ κι όσοι δεν σκαμπάζουμε απο αριθμητική, απο πού προκύπτουν τα 400 δις χρέος. Πάντως εγώ με το φτωχό μου το μυαλό, όσο κι αν προσπάθησα, με στεγαστικά, καταναλωτικά, και διακοποδάνεια μέσα, συν 1,000,000 τεμπέληδες και χαραμοφάηδες Δ.Υ συν συνταξιούχων που δεν είχαν την ευθυξία να αυτοκτονήσουν, παρά ζούν χωρίς αιδώ εις βάρος της κοινωνίας, δεν κατάφερα να τα βγάλω πάνω απο 100 δις. Αλλά όπως είπα, δεν σκαμπάζω και πολλά πράγματα απο μαθηματικά, και θα έχω κάνει κάποιο λάθος, μήπως θα μπορούσες εσύ (που αν θυμάμαι καλά, πρέπει να είσαι μηχανικός) ή κάποιος άλλος εδω μέσα, να κάνετε μια ανάλυση, που πώς κι απο ποιούς ξοδεύτηκαν αυτά τα 400 δις;

  Υ.Γ – Σημείωσε οτι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που χρωστάει, η Ιρλανδία μετά απο μνημόνιο και ΔΝΤ χρωστάει τα διπλά, η Πορτογαλία μιά απο τα ίδια, η Ισπανία τα τριπλά, και η Ιταλία τα πενταπλά, πάντως η μαύρη τρύπα είναι πιο βόρεια, αλλά επειδή δεν εκπέμπει ακτινοβολία, δεν μπορούμε να την δούμε άμεσα, θα υποστούμε όμως τις συνέπειες της.

 460. spiral architect said

  @461: Μην είσαι βαρυαχής Λάμπρο μου και μην πλατειάζεις με σεντόνια. Όλοι τούτοι χρωστούν στον ET.
  Δεν έχει νόημα αυτή η κουβέντα.

 461. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  462 – Αν και το νούμερο υπολείπεται κατά πολύ απο το πραγματικό που μόνο υποθετικά μπορεί να υπολογιστεί, όπως τα λές είναι Spiral, όντως δεν έχει νόημα αυτή η κουβέντα, αλλά απ΄την άλλη κουβέντα να γίνεται ρε φίλε. Είναι πολλά χρόνια που έχω κατανοήσει πώς λειτουργεί αυτή η οικονομική παράνοια, και γιατί γίνεται αποδεκτή χωρίς ουσιαστική διαμαρτυρία απο τους «μορφωμένους» και ανεπτυγμένους λαούς, γιατί νομίζεις οτι σας τάχω κάνει ΚΥΒΟΥΣ με την εκπαίδευση;
  Πάντως βαρυχαής (α ρε Ζουράρι, τώρα που έγινες βουλευτής, θα μάθεις τον λαό να μιλάει) δεν είμαι, άκου αυτό.

 462. Μιλώντας για αντισημιτισμό και τα μονομερή αντανακλαστικά της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας
  να και κάτι που η κοινότητα άφησε να περάσει

  http://www.efsyn.gr/arthro/antisimitiko-olisthima-se-protoselido-ton-neon

  αλλά ξέχασα: το υπογράφει ο ΔΨ που έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ των Παλαιστινίων.

 463. spiral architect said

 464. Για τους χτεσινούς, ο εικονιζόμενος διερμηνεύς αποπάνω κι εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/07/meze-153/#comment-271026 ήταν ένας απατεώνας που πρόσφερε της υπηρεσίες του στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα. Ανιδεότατος, τα έκανε πουτάνα όλα σε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη…

 465. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  464 – Η ευθυξία των εργολάβων υπερασπιστών εθνικής μνήμης κλπ, είναι σαν την σύγχρονη δημοκρατία, ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ.

 466. Και μια συνέντευξη με την αδιαμφισβήτητη ηρωίδα της χτεσινής βραδιάς

  http://popaganda.gr/maria-asimakopoulou-zouraris-omilia-nomiatiki/

  πολύ κούλ το ατομάκι!

 467. physicist said

  #454. —

  1) Με όλη την εκτίμηση που σου έχω, αυτά είναι ασυναρτησίες και non sequitur.

  2) Επειδή ανάμεσα στους Εβραίους υπάρχουν εθνικιστές αυτό αφαιρεί από τις ισραηλιτικές κοινότητες το δικαίωμα να υπερασπίζονται τη μνήμη των νεκρών τους;

  Λυπάμαι που αναμασάς το ψευτοεπιχείρημα με τον Σαρλί, που έχει γίνει καραμέλα των φασιστών από την ακροδεξιά και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία αντινομία στη στάση της ισραηλιτικής κοινότητας. Επιστολή διαμαρτυρίας στην ξεδιαντροπιά του σκιτσογράφου έστειλαν. Ούτε φετβάδες έβγαλαν, ούτε τον σκιτσογράφο απείλησαν ούτε κατέβηκαν με καδρόνια και Καλάσνικοφ στα γραφεία της εφημερίδας.

  #457. —

  Ο αντισημιτισμός έφερε το Ολοκαύτωμα, όχι ανάποδα. Σοβαροί να είμαστε. Όσο για την προβολή της πνευματικής συνεισφοράς του εβραϊσμού στην ανθρωπότητα, τις έστω λίγες φορές που επισημαίνεται π.χ. πόσα πολλά βραβεία Νόμπελ έχουν δοθεί σε ανθρώπους με εβραϊκή ανατροφή (έστω κι αν είναι άθεοι), οι γνωστοί Ντιεντονέδες απαντούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή αλληλοϋποστηρίζονται. Όποια πτυχή της εβραϊκής ιστορίας κι αν προταχθεί, ο αντιεβραϊσμός θα βρει τρόπο να δείξει το πρόσωπό του.

 468. Μαρία said

  Η απάντηση του Τάσου Αναστασίου http://www.avgi.gr/article/5302639/i-apantisi-tou-tasou-anastasiou

 469. Pedis, Δύτης, Τσοπάνος,κλπές δημοκρατικές δυνάμεις

  Απλά προσπάθησα να εντοπίσω τις αντιφάσεις του ΚΚΕ από αυτά που λέει στις διακηρύξεις του. Και κυρίως στο ότι έχει δηλώσει Κόμμα της Εργατικής τάξης. Που αυτό δεν βγαίνει από πουθενά, πέρα από τη δήλωσή του.

  Αν εγώ δηλώσω νέος Πάπας της Ρώμης, πρέπει να το αποδείξω, ή να έχω κάποια επιχειρήματα που να προβάλλω, όταν ο αντι-πάπας Φραγκίσκος μου την πει ή με αφορίσει. Το ΚΚΕ δεν έχει επιχειρήματα (ποτέ δεν είχε) που να αποδεικνύουν οτι
  1. Η εργατική τάξη πρέπει να έχει ένα κόμμα,
  2. οτι αυτό το κόμμα είναι το ΚΚΕ.

  Γιατί πχ δεν ενώνεται με τα μλ και τα πρώην μλ, τα σταλινικά κόμματα και την ανταρσύα ,αφού λίγο πολύ λένε τα ίδια;

  Κατά τα άλλα, ως προς την επανάσταση, είναι το πιο μπερδεμένο κόμμα. Έχοντας ταυτίσει τον εαυτό του με την εργατική τάξη, όποια εξεγερσιακή διαδικασία δεν ελέγχει, πάει, και, αν μπορεί, την καταπνίγει.

  Φυσικά για ένα λογικό ή συναισθηματικά ευφυή άνθρωπο η υπόθεση ΚΚΕ έχει πεθάνει στο Μαγκαντάν.

 470. Όσο για μένα, ακόμα και η επίκληση στην εργατική τάξη μπάζει νερό. Ο Μαρξ έκανε ένα σχήμα, μια σκάλα,με τέσσερα τετραγωνάκια, όπου στα πρώτα έβαλε τη δουλοκτητική τάξη, τους φεουδάρχες και τους αστούς και σκέφτηκε ότι στο τέταρτο, άδειο τετραγωνάκι πρέπει να μπει η εργατική τάξη.
  Κάποτε ίσως γίνει αυτό. Από προλετάριους νέας τεχνολογίας. Αλλά προς το παρόν ,όπως είναι τώρα το περίφημο προλεταριάτο δεν είναι ικανό να πάρει καμία πολιτική εξουσία σαν τάξη. Όχι μόνο επειδή έχει μικροαστικοποιηθεί. Άλλωστε, οι ενεργοί πολιτικά πολίτες, όπως εμείς εδώ, οι πιο πολλοί είμαστε τεχνοκράτες, διανοούμενοι και καλλιτέχνες.Δηλαδή μικροαστοί, όχι με την έννοια του μικρο-επιχηρηματία, αλλά περισσότερο με την έννοια του κρατικού υπαλλήλου, δασκάλου κλπ.

  Δεν βλέπω όλα αυτά τα χρόνια ούτε στον καπιταλισμό, ούτε στον «σοσιαλισμό», η εργατική τάξη να παράγει αυτόνομα ταξική θεωρία ή ταξική τέχνη ή ταξικό τίποτα.

  Ίσα ίσα είναι επιρρεπής στην υιοθέτηση κάθε είδους φανατισμών, χουλιγκανισμών, και στον τρίτο κόσμο θρησκευτικών και υπερταξικών μισαλλοδοξιών. Και εδώ ο Καστοριάδης είχε δίκιο, που έδινε μεγαλύτερο βάρος στο εποικοδόμημα από όσο έδινε η μηχανιστική λογική των μαρξιστών. Άντε να μιλήσεις στον Αιγύπτιο εργάτη για κοινωνικές τάξεις. Θα σου πεί οτι το Κοράνι και το χαντίθ τα έχουν λύσει αυτά από καιρό.

  Άλλωστε αληθινή εξουσία ποτέ δεν είχε η εργατική τάξη. Απλά τα κομμουνιστικά κόμματα, οι δικτατορίες και οι γραφειοκρατίες του Υπάρξαντος μίλαγαν στο όνομα της εργατικής τάξης, όπως στην αστική δημοκρατία οι πολιτικοί φερέφωνα των τραπεζών μιλάνε στο όνομα του λαού. Μόνο που εδώ, αν και δεν τον ακούνε συνήθως, ο λαός μπορεί να μιλάει, ενώ πχ στην ΕΣΣΔ ή την Πιονγκ Γιανγκ, αν κάναμε αυτό που κάνουμε τώρα, να μιλάμε πολιτικά, θα βρισκόμαστε στην Κολύμα ή το αντίστοιχο της Βόρειας Κορέας.

 471. Pedis said

  # 469 –

  1) Προσπερνώ τα περί ασυναρτησιών. Καταλαβαίνω ότι έτσι θες να δηλώσεις ότι απλά διαφωνείς με τα επιχειρήματά μου.
  Ας προσπαθήσω πάλι. Τι διάολο, επιστήμονες είμαστε. Θα κάνουμε φανερό, τουλάχιστον, σε τι διαφωνούμε.

  2) Έχει δειχτεί ότι οι ισραηλίτικες κοινότητες (θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως υπάρχουν και κομμουνιστές, αναρχικοί, πασιφιστές, δημοκρατικοί, αντιμιλιταριστές Ισραηλινοί πολίτες και οργανώσεις κλπ) παρεμβαίνουν συστηματικά επικαλούμενες το σεβασμό στη μνήμη των Ευρωπαίων Εβραίων από χυδαίο πολιτικό υπολογισμό κλίματος υποστήριξης της σιωνιστικής πολιτικής του Ισραηλινού κράτους.

  Αναλόγως ενεργούν όλες οι οργανώσεις όλων των εθνικιστών και σωβινιστών: εκμεταλλεύονται τη μνήμη των νεκρών τους και τα εγκλήματα των άλλων για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα που κάνουν και θα κάνουν οι ίδιοι. Από αυτη την άποψη οι ισραηλίτες εθνικιστές δεν κάνουν κάτι το ιδιαίτερο, το εξαιρετικό, το ανήκουστο. Πρόκειται για μία από τις τακτικές στην καθιέρωση του δικαιώματος όλων των σύγχρονων αστικών κρατών. Και που την ακολουθεί και η Ισραηλίτικη κοινότητα της Ελλάδας.

  Έγραψα δις περί της χυδαιότητας της γελιογραφίας του Αναστασίου. Όπως και για τη χυδαιότητα των Ισραηλιτών να πάρουν τη σκυτάλη.

  Αν επιδίωκαν να κατακρίνουν τον Αναστασίου για την «έμπνευσή» του (σιγα τα ωά, και η Μαρία η κουτσή είναι σε θέση αναλύσει, με κύρος γεωπολιτικού αναλυτή, την καπιταλιστική οικονομική κρίση λόγω ότι η ΜέρκελΣόιμπλε είναι μετεμψύχωση του Χίτλερ) θα έπρεπε να δηλώσουν ότι η τύχη του ελληνικού λαού κάτω από τον γερμανικό ιμπεριαλισμού (για την ώρα) δεν είναι η ίδια με τη μοίρα των Εβραίων στα χέρια των ναζιστών (κι ευτυχώς). Κι αν ήθελαν να κάνουν κριτική στα ίδια τα μέσα της γελιογραφίας ας τον πληροφορούσαν ότι οι ναζί έκαναν όλα τα υπόλοιπα αλλά όχι αυτό. Και να του λέγαν ότι με την επόμενη ευκαιρία να προσπαθούσε λίγο περισσότερο να βγάλει (διδακτικό?) χιούμορ χρησιμοποιώντας τις ιστορικες αναλογίες. Και όχι, όπως απάντησαν δηλ. με ισχυροποίηση της λαικίστικής βλακείας του Αναστασίου:
  «Και μας μίλησαν για το τραγικό συναίσθημα όταν οι ίδιοι έφτιαχναν σαπούνια από τα λίπος που είχε μείνει μετά το κάψιμο του πατέρα, των αδελφών, των φίλων.» η οποία είναι μπούμεραγκ.

  Τώρα sequitur ?

 472. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  469 – «Ο αντισημιτισμός έφερε το Ολοκαύτωμα, όχι ανάποδα.» Έτσι ακριβώς έγινε και είναι, άρα θα πρέπει να βρεθούν οι αιτίες που δημιουργούν τον αντισημιτισμό και να καταπολεμηθούν, και το επίμαχο σκίτσο δεν ανήκει σ΄αυτές. Μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, αλλά αντισημιτικό δεν είναι, και δεν προσβάλλει καμία μνήμη κανενός, γιατί ο συνειρμός μόνο αστείος δεν είναι. Προσωπικά το βρήκα κακόγουστο και φτωχό «εύκολο» κυρίως γιατί «χτυπάει» τον Σόϊμπλε, αλλά όχι προσβλητικό και αντισημιτικό. Και για να είμαστε σοβαροί όπως λές, κανένα σκίτσο και κανένα δημοσίευμα δεν μπορούν να αλλάξουν την γενική γνώμη του κόσμου για οτιδήποτε, μόνο μέσω συστηματικής κρατικής προπαγάνδας μπορεί να γίνει αυτό, όπως έγινε απο τους ναζι, κι όπως γίνεται απο την υποχρεωτική εκπαίδευση, και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ σήμερα, αλλιώς οι μόνοι που θα επηρεαστούν, είναι αυτοί που το θέλουν, κι αυτούς δεν τους πτοεί καμία διαμαρτυρία και καμία απαγόρευση. Όσοι πιστεύουν οτι δεν υπήρξε ολοκαύτωμα, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να τους αλλάξει γνώμη, όπως δεν αλλάζουν γνώμη οι οπαδοί της επίπεδης Γής, και οι όπου Γής θρήσκοι περι υπάρξεως ή μη του θεού. Οι Ντιεντονέδες και όλα τα φασιστοειδή, μόνο όφελος έχουν απο τις όποιες απαγορεύσεις έκφρασης, ακούγονται πολύ πιο πέρα απο την τρύπα τους, η δημοκρατία δεν κινδυνεύει απο αυτούς, αλλά απο τους επιλεκτικούς θεματοφύλακές της. Για να το πώ και πιο απλά, αν δεν είχε διαμαρτυρηθεί το ΚΙΣ, (που φυσικά κινητοποίησε τους δικούς της στα άλλα ΜΜΕ για να την πούν στην Αυγή) σήμερα δεν θα ασχολούνταν κανείς με το σκίτσο, άσε που οτι κανείς συριζαίος απο τους σκάρτα 1500 που διαβάζουν Αυγή δεν είδε τίποτα προσβλητικό και αντισημιτικό.

 473. giorgos said

  Νά γιατί τό κκε δέν εχει καμία σχέση μέ τόν μαρξισμό
  «Ἀντὶ λοιπὸν νὰ προσεγγίσῃ ἡ Ἀριστερὰ τὴν περίπτωση τῆς προστασίας καὶ νὰ διαμορφώσῃ μίαν ἀνάλογη τακτική, ἔμενε καί συνεχίζει να μένῃ ἀγκυλωμένη σὲ σχήματα. Ἔχουμε βάσιμους λογοὺς νὰ πιστεύουμε ὅτι ἡ Ἀριστερὰ δὲν εἶναι σὲ θέση νὰ ἀναλύσῃ μαρξιστικὰ τὶς ἐπιπτώσεις τῆς προστασίας. Ὅταν λέμε ὅτι ἡ νεολληνικὴ ἀστική ἰδεολογία στηρίχθηκε ἀποκλειστικὰ στὴν πνευματικὴ ἀποβλάκωση, μέσῳ τῆς καθολικῆς παιδείας, δὲν ἐπαναλαμβάνουμε μίαν ἁπλὴ πασίγνωστη ἀλήθεια – ἐννοοῦμε μία μαρξιστικὴ ἀποδεικτική. Λέγοντας ἐξανδραποδισμὸ ἐννοοῦμε αὐτό πού ἐννοεῖ ὁ Μὰρξ λέγοντας «σχέσεις παραγωγῆς» καὶ λέγοντας ἀποβλακωτικὴ ὑπανάπτυξη, ἐννοοῦμε τὸν ἐξωτερικόν ἔλεγχο τῶν σχέσεων παραγωγῆς. Προστασία δηλαδὴ στὸν ἰδεολογικὸν τομέα, σημαίνει παγίωση τῶν παραγωγικῶν σχέσεων καὶ ἔλεγχο ἐφ’ ὅλων τῶν παραγωγικῶν δυνάμεων, πλὴν τῶν ἐργατῶν. Δεδομένου ὅτι ἡ παγίωση τῶν σχέσεων παραγωγῆς ἐπιτυγχάνεται μὲ τὸ χαμηλότατο ἐπίπεδο γενικῆς παιδείας, πού ἐξαπολύεται μέσῳ τῆς ἀστικῆς ἰδεολογίας, γεννιέται τὸ ἐρώτημα : πῶς ἔχει μέχρι τώρα ἀντιδράσει ἡ Ἀριστερὰ πρὸς τὸ καθεστὼς τοῦτο; Ὤφειλε νὰ ἀνακαλύψῃ ὅτι ἡ παιδεία ὑπὸ καθεστὼς προστασίας εἶναι ὁ καταλύτης πού μεταβάλλει τὶς παραγωγικὲς δυνάμεις σὲ μέσα παραγωγῆς, ἤγουν τοὺς ἀνθρώπους σὲ ζῶα. Μέριμνα της συνεπῶς ἔπρεπε νὰ εἶναι πρωτίστως ἡ τάξη ἐκείνη πού πλήττεται ἀπὸ ἕνα τέτοιο καθεστώς. Καὶ αὔτη εἶναι ἡ δεύτερη παραγωγικὴ τάξη κατὰ Μάρξ, δηλαδή ἡ τάξη τῶν διανοουμένων. Πῶς ἀντέδρασεν ἡ Ἀριστερὰ μέσα στὸ καθεστὼς τῆς νεοελληνικῆς Ἰδεολογίας; Εἶναι περιττὸ νὰ ἰσχυρισθῆ ὁ,τιδήποτε, διότι καθόλου δὲν ἀντέδρασε. Δὲν συνέλαβε καθόλου τὸ πρόβλημα. Ἤξερε καὶ ξέρει ὅτι ὑπάρχει στὸν τόπο μας τὸ πρόβλημα τῆς προστασίας. Ἔκεϊνο πού ἁγνοεΐ εἶναι τί ἀκριβῶς σημαίνει προστασία καὶ πῶς δρᾶ μέσα στὴν κοινωνικὴ διαδικασία. Καὶ ἀντὶ ν’ ἀσχοληθῆ μὲ αὐτή τὴν ἐξακρίβωση, προτίμησε νὰ θεωρήσῃ τὶς ἐπιπτώσεις τῆς προστασίας σὰν ἄμεσα ἐκμεταλλεύσιμα πολιτικὰ γεγονότα, ἀνακηρύσσοντας τὴν τακτικὴ τῶν εὐκαιριῶν σὲ ὑπάτη πολιτικὴν ἀρχή [10]. Προστασία σημαίνει ἔλεγχος τῶν παραγωγικῶν σχέσεων. Τότε ἔχομε ἀναπτυξιακὴ διαδικασία, ὅταν οἱ παραγωγικὲς δυνάμεις [11] καθορίζονται ἄμεσα ἀπὸ τὴν σύμμορφη συνάρτησή τους μὲ τὶς σχέσεις παραγωγῆς καὶ ὄχι ἀπὸ τὴν ἔνταξή τους μέσα σὲ μιὰ ἐξωτερικὰ καθορισμένη τέτοια συνάρτηση. Τὸ computer π.χ. δὲν εἰσάγεται στὴν ἑλληνικὴ ζωὴ σὰν ἕνα ἀναμενόμενο γεγονὸς ἀπὸ τὴν ὕπαρξη τῆς παραγωγικῆς δυνάμεως τῶν ἐπιστημόνων. Ἁπλῶς μεταφυτεύεται καὶ δημιουργεῖται μία τάξη τεχνικῶν —αὐτὴ πού λέμε ἐπιστήμονες— πού τὸ ὑπηρετεῖ. Αὐτοὶ οἱ τεχνικοί, τεχνικῶς κατασκευασμένοι, δὲν ἐκφράζουν κάποια διαδικασία τῶν παραγωγικῶν σχέσεων, ὥστε ν’ ἀποτελοῦν παραγωγική δύναμη. Εἶναι ἁπλῶς μία τάξη ἀθροιστικὰ κατασκευασμένη καὶ πλήρως ἐλεγχόμενη, πού σκοπὸ ἔχει νὰ παράγη χάριν κάποιας ἑταιρείας, πού χρησιμοποιεῖ τὸ κομπιοῦτερ. Εἶναι μία τάξη, χωρὶς νὰ εἶναι παραγωγικὴ δύναμη. Παραγωγικὴ δύναμη ἐν προκειμένῳ εἶναι ὁ κατασκευαστὴς τοῦ κομπιοῦτερ, πού βρίσκεται στὴν Ἀμερική. Αὐτὸς ὁ τεχνικὸς —καὶ σὰν τέτοιον ἐννοοῦμε ὅλη τὴν μεσοαστικὴ τάξη στὴν Ἑλλάδα, ὅπως καθηγητές, γιατρούς, δικηγόρους. μηχανικοὺς καὶ ὅλους τούς ἄλλους ὑψηλοὺς μεροκαματιάρηδες— εἶναι τὸ ἄμεσον ὑποχείριο τῆς προστασίας, προϊόν τοῦ ἐλέγχου τῶν παραγωγικῶν σχέσεων καὶ ὄχι ἀποτέλεσμα κοινωνικῆς διαδικασίας. Ὁ ἔλεγχος τῶν παραγωγικῶν σχέσεων προϋποθέτει ἕνα χαμηλότατο ἐπίπεδο κουλτούρας καὶ μεγάλον βαθμὸ ψυχοπνευματικῆς ἀλλοτρίωσης. Σὲ χῶρες ἀνεπτυγμένες, ἕνας τέτοιος ἔλεγχος παραγωγικῶν σχέσεων δὲν εἶναι δυνατός

 474. physicist said

  #473. —

  Έχει δειχτεί ότι οι ισραηλίτικες κοινότητες (θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως υπάρχουν και κομμουνιστές, αναρχικοί, πασιφιστές, δημοκρατικοί, αντιμιλιταριστές Ισραηλινοί πολίτες και οργανώσεις κλπ) παρεμβαίνουν συστηματικά επικαλούμενες το σεβασμό στη μνήμη των Ευρωπαίων Εβραίων από χυδαίο πολιτικό υπολογισμό κλίματος υποστήριξης της σιωνιστικής πολιτικής του Ισραηλινού κράτους.

  Πώς έχει δειχτεί; Πώς η συγκεκριμένη διαμαρτυρία αποτελεί «χυδαίο πολιτικό υπολογισμό κλίματος υποστήριξης της σιωνιστικής πολιτικής του Ισραηλινού κράτους» αφού το Ισραήλ ούτε που αναφέρεται στο παραμικρό; Τι είναι τόσο μεμπτό στην υποστήριξη της ύπαρξης και της ικανότητας του Ισραήλ να αποσοβήσει την επανάληψη του Ολοκαυτώματος; Γιατί αποσιωπάς τις διαρκείς δηλωσεις της πρόθεσης των εχθρών του Ισραήλ να το εξαφανίσουν και να εξοντώσουν τους Εβραίους της Μέσης Ανατολής; Γιατί ο όρος «σιωνισμός» έχει αρνητική σημασία;

  Εν τέλει γιατί θέτεις στις εβραϊκές οργανώσεις δέκα ντουζίνες προϋποθέσεις ώστε να τους αναγνωρίσεις το δικαίωμα στο αυτονόητο; Από πότε πρέπει να δίνει μια οργάνωση πιστοποιητικό κομμουνιστικής συνειδησης για να νομιμοποιεί τη δράση της;

 475. Και ολίγη από τους διαχρονικούς Pink Floyd

 476. physicist said

  #475. — Λάμπρο, για νιοστή φορά: ούτε η εβραϊκή κοινότητα ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος ζήτησε απαγορεύσεις. Απλώς δήλωσε με ευπρέπεια ότι το σκίτσο είναι ξεφτίλα. Κανείς δεν προσπάθησε να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης κανενός.

 477. Καλέ μου, Φυσικέ, θα συμφωνείς ωστόσο πως η ισραηλιτική κοινότητα θα έπρεπε να διαμαρτυρηθεί τουλάχιστον άλλο τόσο και για τον αντισημιτισμό των Νέων, που ανέφερα παραπάνω. Γιατί αυτός είναι τρέχων, ενώ το σκίτσο απλώς έκανε έναν παραλληλισμό με το παρελθόν, στον οποίο όλοι οι Έλληνες γινόμασταν Εβραίοι του Β΄Π.Π.

 478. physicist said

  #479. — Νομίζω ότι το έθιξα και παραπάνω, Σκύλε μου: η ευαισθησία στη Σοά είναι πολύ μεγαλύτερη. Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι όπως τα λες, τι σημασία έχει αυτό το επιχείρημα και ποια βαρύτητα για το συγκεκριμένο ζήτημα; Αν μια οργάνωση δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις αυστηρής συνέπειας της διαμαρτυρίας προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση, τότε ακυρώνεται η ισχύς της οποιασδήποτε διαμαρτυρίας της και αθωώνεται εκείνος που υπέπεσε στο ολίσθημα;

 479. Φυσικά κι έχεις δίκιο: δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται όσο και όπου θέλουν. Αλλά και δικαίωμά μας να επισημαίνουμε πως μερικές φορές είναι μονόπαντοι και ασυνεπείς προς τις ίδιες τους τις αρχές.

 480. physicist said

  #481. — Καμία διαφωνία μαζί σου. Ωστόσο, αν αυτή η διαπίστωση χρησιμοποιείται στο σχήμα «διαμαρτύρεται το ΚΙΣ αλλά δεν μετράει επειδή αυτοί είναι δεξιοί», τότε απλώς να παρατηρήσω ότι το σχήμα είναι γροθιά στην κοινή λογική. 🙂

 481. Όχι, όχι! Το σχήμα μου είναι «διαμαρτύρεται το ΚΙΣ και καλά κάνει αλλά δεν θάπρεπε να διαμαρτύρεται και για κάτι άλλο, πιο σημερινό;»

 482. physicist said

  Το δικό σου σχήμα το κατάλαβα και –παρόλο που εγώ δεν έχω την ίδια απορία– πιστεύω ότι είναι καλοπροαίρετο. Νομίζω μάλιστα ότι κανείς θα μπορούσε να στείλει ένα μέηλ στην Εβραϊκή Κοινότητα Αθηνών και να τους ρωτήσει. Σοβαρά το λέω.

 483. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  @472
  «Η επανασταση θα γινει απο τους παραγωγους, τους ελευθερους επαγγελματιες και τους αυτοαπασχολουμενους.

  Το προλεταριατο θα ειναι “λακες” της εκαστοτε εξουσιας.

  ξεκινωντας απο το γαλλικο ρεφορμιστικο προλεταριατο του 1936 με τις πρωτες καλοκαιρινες αδειες για τα “μικτα μπανια του γαλλικου λαου”, μιας αποικιοκρτικης χωρας που εκμεταλλευοταν βαναυσα τον πλουτο αρκετων αφρικανικων χωρων

  Perry Anderson, “Διεθνισμός:ένα σκαρίφημα της εξέλιξής του”

  μικρο αποσπασμα (Διαβαστε το πληρες στο λινκ στο τελος)

  “….Η αλυσίδα των επαναστατικών εξεγέρσεων που συγκλόνισαν την Ευρώπη εκείνη την χρονιά συνδύαζαν την εθνικιστική θέρμη και την διεθνή εξάπλωση σε όλατα μήκη και τα πλάτη της ηπείρου, με τα οδοφράγματα των επαναστατών να στήνονται από το Παρίσι και την Βιέννη, και απότο Βερολίνο και την Ρώμη, μέχρι το Μιλάνο και την Βουδαπέστη.Στην Ιταλία, την Γερμανία και την Ουγγαρία οι αγώνες για την εθνική ενότητα και ανεξαρτησία κυριάρχησαν το 1848, μια χρονιά που σημαδεύτηκε επίσης από αποτυχημένες φιλελεύθερες επαναστάσεις αλλά και από την γέννηση των επαναστατικών αγώνων του σοσιαλισμού όπως διακηρύχθηκαν από
  Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.
  Οι μεταβολές αυτές δεν ήταν τυχαίες. Οι μορφές του διεθνισμού που θα κυριαρχήσουν αυτή την περίοδο, βρήκαν ιδεολογική στέγη στην Πρώτη Εργατική Διεθνή. Αν αναρωτηθούμε για τα κοινωνικάθεμέλια της Διεθνούς- και του κύματος των λαϊκών εξεγέρσεων στααστικά κέντρα το 1848- η απάντηση είναι αρκετά ξεκάθαρη.Αντίθετα με τις προσδοκίες οι επαναστάσεις αυτές δεν προήλθαναπό το βιομηχανικό προλεταριάτο, αλλά από την τάξη τωντεχνιτών, των αρτιζάνων, τάξη που ανήκει στο προβιομηχανικόστάδιο της οικονομίας. Αυτή ήταν μια τάξη που κατείχε τα δικάτης μέσα παραγωγής –εργαλεία και τεχνογνωσία και η οποίαχαρακτηριζόταν από χαμηλά επίπεδα αναλφαβητισμού· τα μέλη τηςήταν συνήθως εγκατεστημένα κοντά στο κέντρο των πρωτευουσώνκαι εμφάνιζαν αυξημένη γεωγραφική κινητικότητα –χαρακτηριστικά αυτή της κινητικότητας ήταν τα διάσημα ταξίδιαπου πραγματοποιούσαν οι μαθητευόμενοι τεχνίτες είτε εντός είτε εκτός των χωρών τους. Το 1848, υπήρχαν περίπου 30.000 Γερμανοίτεχνίτες στο Παρίσι- ο Heine έλεγε ότι μπορούσες να ακούσεις ναμιλούν γερμανικά κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά, και στο Λονδίνο ο Marx και ο Engels έγραφαν το Μανιφέστο απευθυνόμενοι στους Γερμανούς τεχνίτες που εργάζονταν στην Αγγλία· στο Βερολίνο,από την άλλη, βρίσκονταν διεσπαρμένοι Πολωνοί και Ελβετοί αρτιζάνοι ενώ στην Βιέννη Τσέχοι και Ιταλοί. Στο πλευρό του Marx στην ιδρυτική διάσκεψη της Πρώτης Διεθνούς βρίσκονταν έναςταπητουργός και ένας υποδηματοποιός. Με άλλα λόγια αυτή η τάξη του αρτιζανάτου, που στήριξε τα επαναστατικά κινήματα εκείνης της περιόδου ήταν ένα σύνολο που χαρακτηριζόταν από τονπαράδοξο συνδυασμό ενός «κοινωνικού πατριωτισμού» ( αλλά καιενός πολιτισμικού πατριωτισμού ενώ ταυτόχρονα τα μέλη της είχαναναπτύξει μια κατανόηση για τα ζητήματα της υψηλής πολιτικής)και μεγάλης γεωγραφικής κινητικότητας (οι άνθρωποι που άνηκανσε αυτή την κοινωνική ομάδα είχαν βιώσει άλλωστε από πρώτο χέριτην εμπειρία της ζωής στο εξωτερικό και είχαν αναπτύξει κάποιεςπεποιθήσεις περί της αλληλεγγύης των λαών). Αυτή η σύνθεσηεπέτρεψε την μετεξέλιξη των εθνικών επαναστάσεων σε διεθνείςαγώνες, και την έκρηξη της κοινωνικής πάλης, στα οδοφράγματα της περιόδου 1848-9….”

  http://lse.academia.edu/AlexandrosAlexandropoulos/Papers/1265108/Perry_Anderson_Internationalism_translation_in_Greek

  ΥΓ Βεβαια σημερα υπαρχει ενα εκτεταμενο «επιστημονικο» προλεταριατο ανεργων/ημιαπασχολουμενων -κυριως στην ανεπισημη οικονομια- αποφοιτων χαμηλοβαθμων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, αλλα -φευ- λειπουν «τα δικά του μέσα παραγωγής –εργαλεία και η τεχνογνωσία», λειτουργικα ελληνικα, καθως και βασικα προσοντα οπως αναγνωριση/κατανοηση βασικων εννοιων, συσχετιση μεταξυ τους, δημιουργικοτητα, φαντασια,….κ.λ.π. Ενα τετοιο προλεταριατο δεν τολμα – σε σημαντικο βαθμο- να μεταναστευσει * για να επιβιωσει, διοτι σπουδασε για να διοριστει καπου καποτε, και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι θελει μερικους καθοδηγητες για να παπαγαλισει το μαθημα της «επαναστασης» και τοτε αλλοιμονο στην χωρα.

  *οι καλυτεροι/τολμηροτεροι/εχοντες επαφες, σπουδασει ή γεννηθει στο εξωτερικο δηλ. 300.000 σε 5 ετη

  Μηπως ειμαι πολυ προκατειλημενος κια απισοδοξος, αλλα λενε οτι ο απαισιοδοξος ειναι ενας καλα πληροφορημενος αισιοδοξος

 484. spiral architect said

  Kαι το σχόλιο της Σοφίας.

 485. για τον σεμνό κ. Νικόλαο Χατζηνικολάου, που παρέμεινε Νικόλαος:

  Born in Thessaloniki, 1954.

  A Graduate from the Physics Department of the University of Thessaloniki, Greece.

  Master’s degree in Astrophysics from Harvard University in Boston.

  Master’s degree in Mechanical Engineering from MIT in Boston.

  Master’s degree of Theological Studies from Holy Cross Greek Orthodox School of Theology.

  Master’s degree of Theology from Holy Cross Greek Orthodox School of Theology, Boston.

  1986. Doctoral Degree from Harvard University. Specialized in Biomedical Engineering (Bio-fluid dynamics).

  2003. Doctoral Degree from Aristotelian University of Thessaloniki, School of Theology. Specialized in Bioethics.

  2008. Horonary Doctoral Degree from Univesrity of Athens, School of Theology (Science and Religion).

  http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/nikolaos/index.htm

  Τα συμπεράσματα δικά σας, σε αντιπαραβολή με αυτόν που «μέχρι να χειροτονηθεί (στα 36 του; ) είχε λάβει ένα διπλό διδακτορικό και πέντε μάστερ από Χάρβαρντ και ΜΙΤ, με 5 από τους 6 επιβλέποντες καθηγητές του να ήταν νομπελίστες.»

 486. Τσοπάνος said

  @ physicist 469
  Ξαναδιάβασε το κείμενό μου (χωρίς προκατάληψη).
  Αυτό που λέω, είναι πως η εκμετάλλευση του ολοκαυτώματος από τους ισραηλινούς, προκειμένου να καλύψουν τις ματσαραγκιές τους, οδηγεί σε αντισημιτισμό άτομα, συνήθως, ελλιπούς παιδείας.
  Και βέβαια, άλλο αντισημιτισμός, κι άλλο εναντίωση στις πρακτικές του Ισραήλ. Άντε όμως να το καταλάβει ο ανεγκέφαλος. Όταν όμως το ολοκαύτωμα γίνεται ταμπού (και με το νόμο ενίοτε), εκεί τα παίρνει στο κρανίο και ο καλοπροαίρετος.

  Λάμπρε στο 461
  Από (υψηλά) οικονομικά δεν σκαμπάζω. Ξέρω μόνο πως για να τα φέρεις βόλτα στην οικογένειά σου, θα πρέπει, στη χειρότερη, έσοδα-έξοδα=0
  Επίσης ξέρω πως για να αναγκαστείς να δανειστείς, αυτό θα οφείλεται είτε σε εξωτερικό παράγοντα (π.χ. σε μπαταχτσήδες πελάτες), είτε σε δική σου κακοδιαχείριση (χωρίς να αποκλείεται συνδυασμός και των δύο).
  Για το ρωμέικο λοιπόν, ισχύουν και τα δύο. Και δυστυχώς το πρόβλημα υπάρχει από συστάσεως του κράτους. Από τη στιγμή που δολοφονήσαμε τον Καποδίστρια και «εξώσαμε» τον Όθωνα, η μοίρα μας ήταν προδιαγεγραμμένη.
  Και για να μην κουράζεσαι να ψάχνεις πού πήγε το χρήμα, θα σου πω τρία παραδείγματα κακοδιαχείρισης από το χώρο μου
  – Κτηματολόγιο : Δαπανήθηκε το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων (επί υπουργίας Λαλ.), σε περιορισμένο εύρος και με άθλια αποτελέσματα, με συνέπεια να πληρώνουν οι πολίτες τις (πολλές) διορθώσεις.
  – Μεγάλα έργα : Οι εκτός λογικής εκπτώσεις στον άξονα ΠΑΘΕ (και ο ελλιπής έλεγχος), οδήγησαν σε εκτεταμένες κακοτεχνίες, την αποκατάσταση των οποίων πληρώσαμε από την τσέπη μας
  – Λαμογιές σε έργα με Κοινοτική χρηματοδότηση με αποτέλεσμα την απένταξή τους, και εκτέλεση τους με εθνικούς πόρους
  Κι αφού (όπως λέει κι ο ηθοποιός στην ταινία «υπάρχει και φιλότιμο») φάγανε, φάγανε, φάγανε αυτοί, βάλε με νου σου τι έφαγαν κι οι υπόλοιποι.
  Βάλε τους ανείσπρακτους φόρους, βάλε την κλοπή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, βάλε, βάλε, βάλε…στο τέλος θα σου βγει το νούμερο.
  Και όπως λέει κι ο χοντρός (κι έχει δίκιο) «όλοι μαζί τα φάγαμε». Διότι η ανοχή είναι συνενοχή. Και όποιος κάνει γαργάρα τα προηγούμενα, κάποιο λόγο θάχει (εδώ συμφωνούμε).

  υ.γ. Για το φιάσκο (φούσκα) του χρηματιστηρίου, μόνο ο Έβερτ φώναζε, όλοι οι άλλοι μόκο.
  Για το έτερο φιάσκο (ολυμπιάδα) σιγή (ομερτά?) ιχθύος πανταχόθεν…

 487. physicist said

  #489. — Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αντιδικήσω μαζί σου αλλά εξήγησέ μου σε παρακαλώ τι ακριβώς από την πρόσταση που έργαψες, και την οποία παραθέτω με δικές μου υπογραμμίσεις παρεξήγησα. Πού τρύπωσαν οι προκαταλήψεις μου οι οποίες αλλοίωσαν το νόημά της.

  Ο αντισημιτισμός, θεωρώ ότι εν μέρει (αν όχι κυρίως) τροφοδοτείται από την εμμονή κάποιων να χρησιμοποιούν το ολοκαύτωμα ως φερετζέ.

  Η διαφωνία μας είναι σαφής: κατ’ εμένα, ο αντισημιτισμός, που έχει ιστορία πολλών αιώνων πριν το Ολοκαύτωμα, είναι προδιάθεση, κατάσταση, state of mind, εγκεφαλική ανωμαλία, πες το όπως θες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τροφοδοτείται από εμμονές άλλων.

  Πέρα απ’ αυτά, την αντίθεσή σου στη νομοθετική απαγόρευση της άρνησης του Ολοκαυτώματος τη συμμερίζομαι, για όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία και την Αυστρία. Εκεί όχι. Εκεί απαγόρευση, τσαμπουκάς και σκληρό γ… στα κωλόπαιδα, να μη μπορούν να πάρουν ανάσα.

 488. Pedis said

  # 476 – Φυσικέ

  μην χάνεις το προκείμενο. Η απάντηση του ισραηλίτικου συμβουλίου είναι άστοχη και περιέχει λερναίο. Άρα είναι άσχετοι ή/και πονηροί. Σε αυτό δεν θα επανέλθω και πίστευε όσ θέλεις ότι η απάντηση τους είναι σοβαρή.

  Πάμε στο γενικό:
  Οι επίσημοι σύλλογοι ισραηλιτών υποστηρίζουν ή όχι το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ(*); Από τη μία λες ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει, από την άλλη θεωρείς ότι δεν θα ήταν κακό και να το κάνουν (και το κάνουν διότι είναι ωφέλιμο για να αποτρέψουν ενα νέο ολοκαύτωμα). Ε λοιπόν το κάνουν, αυτό λέω εγώ («ότι δεν απαγορεύεται, είναι υποχρεωτικό (Gellmann)»). Και ρωτάς: «Γιατί ο όρος «σιωνισμός» έχει αρνητική σημασία;»

  Σου απαντώ: έχει τόση αρνητική σημασία όση θα απέδιδες στον όρο «εθνικισμός». Αν είναι θετικός ο εθνικισμός της κυρίαρχης τάξης στο οποιοδήποτε αστικό κράτος που επιδεικνύει σαφή και συστηματική επεκτατική πολιτική και ανεπτυγμένο μιλιταρισμό στην κοινωνία, τότε είναι και ο σιωνισμός.

  Αν δεν είναι κακός ο εθνικισμός τότε δεν θα είναι κι όλοι ετούτοι που το διαλαλούν ότι είναι εθνικιστές πατριώτες, σωτήρες της φυλής, δηλ. οι ναζί, οι Μπαλτάκοι, οι Ζουράρηδες, οι Καμμένοι με τους Νικολόπουλους καθώς και τα άλλα φυντάνια-εκπλήξεις από τους «προοδευτικούς» και τους τέως κοσμοπολίτικους χώρους που δεν θα αργήσουν να βγουν στη φόρα, μόλις παρουσιαστεί η ανάγκη να γίνει η στρούγκα.

  Αναρωτιέσαι:
  «Από πότε πρέπει να δίνει μια οργάνωση πιστοποιητικό κομμουνιστικής συνειδησης για να νομιμοποιεί τη δράση της;»

  Δεν χρειάζεται να είναι κομμουνιστική, δεν είπα κάτι τέτοιο και μπορείς να το ξαναδιαβάσεις.
  Για να νομιμοποιείται (ηθικά, εγώ το τονίζω) το κριτήριο είναι: αρκεί στο δημόσιο λόγο και την πράξη της να χρησιμοποιεί παρόμοια κριτήρια σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οι ισραηλίτικες οργανώσεις, τι λες, το πληρούν;

  (μην μου το γυρίσεις στο αν η χαμάς ή οποιοσδήποτε άλλος διάολος ικανοποιεί το κριτήριο. Δεν θα βγάλει πουθενά.)

  Ξεκαθαρίζω:
  Και για τους ισραηλινούς όπως και για όλους τους υπόλοιπους, όσοι δηλ. δεν βγάζουν το ψωμί τους να είναι παραχωμένοι λακέδες στις μπίζνες των αφεντικών που προκαλούν τα ολοκαυτώματα, ο εχθρός είναι «μέσα και πάνω». Ποτέ «κάτω και έξω».

  (*) Ας πούμε, βρες μου δύο ανά τον κόσμο επίσημα συμβούλια ισραηλιτών που να καταδίκασαν επίσημα κάποια από τις επεμβάσεις του ισραήλ στη Γάζα και πάω πάσσο.

 489. Στο μεταξύ, πώς σας φαίνεται αυτό το σκίτσο του βραζιλιάνου Λατούφ;

  Εγώ το κρίνω λίγο μελοδραματικούλι και υπενθυμίζω πως ο Λατούφ έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό επειδή υπερασπίστηκε τους Παλαιστίνιους.

 490. "Ετεροδημότισσα" said

  χμ, τα όρια της σάτιρας, μια συζήτηση που κάνει τσιζ. δεν αρέσει η σάτιρα βρε παιδί μου, οι σατιρικοί καλλιτέχνες απλά δεν καταλαβαίνουν ότι ξεπερνάνε τα όρια, υπάρχουν τόσα και τόσα για τα οποία δεν επιτρέπεται να γελάμε ή και να σκεφτόμαστε
  Ψάχνοντας τι γράφουν οι γερμανοί για σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό
  http://www.sueddeutsche.de/medien/berliner-olympia-bewerbung-berliner-senat-will-olympia-satire-verbieten-1.2347173

  όσο για την ανακοίνωση της εβραϊκής κοινότητας αθηνών. Κι εγώ θα συμφωνήσω ότι είναι πολύ επιλεκτικοί στις παρεμβάσεις τους και δεν τους αναγνωρίζω ούτα αφέλεια ούτε καλές προθέσεις.
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που όλοι πρέπει να ξέρουμε. Το ολοκάυτωμα των αντιφρονούντων, διανοητικά αναπήρων, τσιγγάνων, πολωνών, αναξιοπαθούντων και κυρίως ευρωπαίων Εβραίων κατά τον ΒΠΠ δεν ήταν έως τότε μοναδικό στην ιστορία, ήταν το πιο άρτια ντοκουμενταρισμένο. είχαμε εικόνες που περιέγραφαν γλαφυρά αυτό που έγινε αλλά και τα αρχεία της άριστης στη γραφειοκρατία ναζιστικής διοίκησης. Είχαμε επίσης και ένα θαυμαστό μηχανισμό που έκανε τα πάντα-και μπράβο του- για να φέρει στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία, μαρτυρίες επιζώντων και από τις δύο πλευρές, ώστε όλο αυτό να ταυτιστεί με τα δεινά ενός λαού και τον αντσημιτισμό της χριστιανικής ευρώπης.
  όμως το ολοκαύτωμα δεν ήταν το μοναδικό στα πρόσφατα χρονικά. κι αν κάποιοι πέφτουν από τα σύννεφα όταν το μαθαίνουν απλά έχουν επιλέξει να κωφεύουν, να αγνοούν την ιστορία και να πιστεύουν μόνο τη δυτική προπαγάνδα. όλες οι αποικιοκρατικές δυνάμεις είχαν επιδωθεί με βαρβαρότητα σε συστηματική εξόντωση των ιθαγενών πληθυσμών στις χώρες που διαφεύντευαν ως θεοί κσι τον 20ο αιώνα. όλοι είχαν ηθική δικαιολόγηγση για τα φρικτά εγκλήματά τους καθώς οι ιθαγενείς ήταν μη-άνθρωποι. Πριν από το Β’ΠΠ είχαν εξοντωθεί ηθικά, πολιτισμικά και φυσικά οι Ινδιάνοι από τους «αμερικανούς», οι Αβορίγινες από τους Άγγλους, οι Κογκολέζοι από τους Βέλγους κτλκτλ. Κανείς ποτέ δεν μίλησε για αντιινδιανισμό, αντιαβοριγινισμό, αντικογκολεζισμό. δεν χρειάστηκε, ήταν οι μή-άνθρωποι, δεν χρειάστηκε δικαιολογία.( Μετά τον ΒΠΠ ας πούμε οι ΄βέλγοι μετάνιωσαν για τις πομπές τους και μετακίνησαν το άγαλμα του Λεοπόλδου από την πλατεία στο παρακείμενο πάρκο)
  Αλλά ο ναζισμός ως αποκωρύφωση αυτής της ρατσιστικής ιδεολογιάς προσωποίησε το κακό. Του προσέφερε τα σύμβολα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. ακριβώς γιατί ως φαινόμενο ερευνήθηκε και προβλήθηκε ως το απόλυτο κακό.
  όταν οι Αμερικάνοι συστηματικά σε όλα τα επιπεδα επι χρόνια κατέστρεφαν την αραβική χώρα εκείνη με το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης, την καλύτερη εκπαίδευση με τα καλύτερα πανεπιστήμια, την καλύτερη οικονομία, την αρχαιότερη ιστορία, ζωντανή κουλτούρα, το Ιρακ, οι απελπισμένοι κάτοικοι της όταν διαδήλωναν έδειχναν τους Μπους ως Ναζί. Δε νομίζω ότι το παράκαναν. Ήταν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να δείξουν στους λαούς των πλούσιων χωρών που τους καταδίωκαν ότι η ιστορία επαναλμβανεται, μόνο που τώρα το ιράκ ήταν το εξιλαστήριο θύμα. και χρησιμοποιήσαν γι αυτό το σύμβολο του απόλυτου κακού που θα ήταν αντιληπτό από όλους.
  Φυσικά κανείς δεν μίλησε για αντιαραβισμό των αμερικανών. ίσα ίσα οι περισσότεροι το έχαψαν το παραμυθάκι περι τρομοκρατίας, περί «αγρίων και βαρβάρων» περί «ισλαμιστών» κτλκτλ.
  Δεν θάθελα να αναφέρω την Καμπότζη, το βιετνάμ, την Ινδονησία, το ανατολικό Τιμόρ που όλες υπέφεραν μετά το Β’ΠΠ από γενοκτονίες ευρωαμερικανικών προδιαγραφών. Και μιλάμε για τρελά νούμερα νεκρών, τρελές επιπτώσεις ακόμα και σήμερα. Αλλά ποιοι τα ξέρουν; Τι μας νοιάζει, ένα κάρο σχιστομάτηδες μη ανθρωποι. Που φυσικά η δυτική προπαγάνδα έχει καταφέρει να μη φτάσει πο΄τε η ιστορία μας στα ευάισθητα αυτιά των καταναλωτών . Αυτά τα κάνουν οι κακοί άνθρωποι όχι εμείς.

 491. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  478 – Φυσικέ να στο ξαναπώ κι εγώ με την σειρά μου, δεν αμφισβήτησα οτι διαμαρτυρήθηκε με ευπρέπεια, ούτε φυσικά οτι δεν έχει δικαίωμα για κάτι τέτοιο, αμφισβητώ οτι το σκίτσο είναι προσβλητικό προς το ολοκαύτωμα, και αντισιμητικό. Επιπλέον είπα, οτι με το να ασχολείται η όποια ισραηλιτική οργάνωση με κάθε ήσσονος σημασίας σκίτσα και σχόλια, πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα απο αυτό που προσδοκεί, ενεργοποιώντας αντανακλαστική αντίδραση, σε ανθρώπους που θα τα προσπέρναγαν χωρίς να τους δώσουν καμία σημασία, γιατί καίγεται το σπίτι τους κυριολεκτικά, κι αυτό είναι πρωτίστως που τους ενδιαφέρει. Στην τελική βρε φυσικέ, το ξέρεις πολύ καλά, (καλύτερα κι απο μένα) οτι δεν διαδίδεται έτσι ο φασισμός, κι ούτε βέβαια καταπολεμάται με διαμαρτυρίες και ευχολόγια, αλλά με καταπολέμηση των αιτιών που τον δημιουργούν, και το είπα και πρίν, το σκίτσο όσο κακόγουστο ή ξεφτίλα (όπως λές) κι αν είναι, δεν είναι μέσα στις αιτίες. Αν όντως ο σκοπός αυτών των οργανώσεων είναι η καταπολέμηση του φασισμού, (που πολύ αμφιβάλλω) και η διατήρηση και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του ολοκαυτώματος, ωστε να μη συμβεί ποτέ ξανά (που επίσης πολύ αμφιβάλλω) για κανένα λαό, θα πρέπει να αλλάξουν τακτική, και να μη είναι τόσο επιλεκτικά ευαίσθητες, αλλά ανοίγει άλλο θέμα μ΄αυτό.

 492. Theo said

  @488:
  Εντάξει.
  Έγραψα ό,τι θυμόμουν απ᾿ όσα μου είχε πει ο ίδιος πριν από τόσα χρόνια. Αν και ήμουν βέβαιος πως τα θυμόμουν καλά, φαίνεται πως με απατά η μνήμη μου.

  Συγγνώμη, που επέμενα τόσο και σας ανάγκασα να γράψετε τόσα επί του θέματος.

  Άλλωστε, ένας άλλος φίλος μου φυσικός, ο Εμμανουήλ Σαρρής, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, όταν (το 1994; ) τον ψήφισαν ως τον καλύτερο διδάσκοντα στα ελληνικά ΑΕΙ, είχε δώσει μια συνέντευξη στο ΒΗΜΑ. Στο τέλος της, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν αισθάνεται ότι είναι σπουδαιότερος από ένα σκουπιδιάρη που κάνει καλά τη δουλειά του. Και συμφώνησα και συμφωνώ απόλυτα.

  Αν ο Μεσογαίας είναι ο τοπ επιστήμονας ή ένας φυσικός της σειράς, το ίδιο είναι για μένα. Αυτό που μετρά είναι αν κάνει καλά τη δουλειά του ως επίσκοπος, αλλ’ αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο ή μάλλον άλλου ιστολογίου υπόθεση.
  Λάθος μου, λοιπόν, που επέμενα τόσο πολύ για ένα τόσο ασήμαντο ζήτημα.

 493. ππαν said

  «Αυτό που λέω, είναι πως η εκμετάλλευση του ολοκαυτώματος από τους ισραηλινούς, προκειμένου να καλύψουν τις ματσαραγκιές τους, οδηγεί σε αντισημιτισμό άτομα, συνήθως, ελλιπούς παιδείας.»
  Με την ιδια λογική που «φορούσε τακούνια και μίνι, τα ήθελε»

 494. 495: Έτσι όπως τα λες -ή τα λέτε ,ο πληθυντικός μου κάνει λίγο χαζός σε μπλογκ- θα ήταν, αν εξαιτίας αυτών των περγαμηνών δεν (αυτο)πλασαριζόταν ως ο σούπερ ντούπερ ειδικός για θέσεις βιοηθικής και δε συμμαζεύεται. Όσο για τα θεολογικά, μικρός που τα παρακολουθούσα μου είχαν διδάξει την ταπεινοφροσύνη ως κύριο χαρακτηριστικό του ορθόδοξου χριστιανισμού. Ε, μόνο τέτοια δε διακρίνω στον κ. επίσκοπο.-

 495. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  485 – Καμία πετυχημένη επανάσταση δεν πρόκειται να γίνει απο τα μεσαία και κατώτερα στρώματα της κοινωνίας, (ποτέ δεν έχει γίνει άλλωστε) που είναι δημιουργήματα της τεχνολογικής εξέλιξης απο την αρχή της αστικοποίησης των ανθρώπων. Η επαναστάσεις είναι φυσικό επακόλουθο της τεχνολογικής εξέλιξης, και η τεχνολογία ανέκαθεν ελέγχονταν απο την εκάστοτε οικονομική ελίτ, που ανάλογα τις καταστάσεις, μέσω των κοινωνικών επαναστάσεων που χρηματοδοτούσε, προσεταιριζόταν την εξουσία. Στην εποχή μας, το πράγμα έχει ξεφύγει, η τεχνολογία εξελίσεται με τρομακτικούς ρυθμούς, που αδυνατεί να αφομοιώσει μία γενιά για να μεταδώσει στην επόμενη την γνώση της, η τεχνολογική εξέλιξη μέσα σε μιά δεκαετία (προς το παρόν) την καθιστά τεχνολογικά «αγράμματη» και το χειρότερο, ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ, βγάζοντας ταυτόχρονα στο εργασιακό περιθώριο μερικά δις «κατώτερων» εργαζομένων.
  Υπο αυτές τις συνθήκες, που δεν έχουν να κάνουν με σπουδές και εξιδείκευση, δεν είσαι καθόλου απαισιόδοξος, θα έλεγα οτι είσαι υπερβολικά αισιόδοξος.

 496. physicist said

  #494. — Λάμπρο, δεν είναι υπόθεση των ισραηλιτικών κοινοτήτων και οργανώσεων που εκπροσωπούν μερικές (λίγες) χιλιάδες ανθρώπους στις πόλεις που ζουν να φροντίσουν για όλα αυτά τα ωραία και θαυμαστά που λες. Δεν καταλαβαίνω γιατί ειδικά απ’ αυτές απαιτούμε ιδιότητες και ικανότητες υπεράνθρωπες. Καταλαβαίνω ότι αμφισβητείς το αν το σκίτσο είναι προσβλητικό για τους Εβραίους — αλλά γιατί δεν ρωτάμε τους ίδιους; Και γιατί όταν πολλοί από αυτούς λένε πως είναι δεν δεχόμαστε απλώς την κρίση τους;

  #495. — Σε τιμά η ειλικρίνειά σου και τελικώς συμφωνούμε ότι οι επιστημονικές επιδόσεις του Μητροπολίτη δεν έχουν σημασία για το πώς κάνει τη δουλειά του ως Επίσκοπος. Αν όμως θυμάσαι την αρχή της κουβέντας μας πριν μήνες, το θέμα ήταν άλλο: ότι δηλαδή ακριβώς αυτόν τον ισχυρισμό ότι γνωρίζει καλά και βαθιά τον κόσμο της Επιστήμης τον έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος (και οι φίλοι του) ώστε να πείσει τους υπόλοιπους πως αυτή είναι υποδεέστερη της θρησκευτικής πίστης.

 497. "Ετεροδημότισσα" said

  είσαι άδικη Ππαν, δεν είναι το ίδιο και το ξέρεις. Το ίδιο θα ήταν αν το θύμα του βιασμού γινόταν σήριαλ κιλλερ και έλεγε μην με κατακρίνετε γιατί είστε σοβινιστικά γουρούνια και σεξιστές.
  Θεωρείς δηλαδή ότι οποιαδήποτε κριτική έναντι της πολιτικής του Ισραήλ είναι αντισημιτισμός; πάρε θέση.

  και ναι όπως γίνεται κατάχρηση του όρου φασίστας και ναζί έτσι γίνεται και κατάχρηση της επίκλησης στο ολοκάυτωμα ώς όρου που ξεπλένει τα πάντα.
  Ας αναλογιστούμε και όσα λένε ισραηλινοί άθεοι ακτιβιστές και διανοούμενοι για την πολιτική του κράτους τους. είναι αντισημίτες κι αυτοί όπως τους χαρακτηρίζουν οι πιο παραδοσιακοί συντοπίτες τους;

 498. Να μπώ κι εγώ λιγάκι στην εβραιοσυζήτηση.
  Ας μην ζητάμε από τις επίσημες κοινότητες των ισραηλιτών να πάρουν θέση στα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα. Η Φεντερασιόν της Σαλονίκης έχει περάσει από καιρό. Υπάρχουν εβραίοι έλληνες (ξέρω κάνα-δυό) αριστεροί που κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις, είναι φτωχοί κλπ όπως όλοι μας. Τι θα τους ζητάμε; Να μας δείχνουν τις περιτομές τους;

 499. Theo said

  @499β:
  Τώρα που το γράφεις, κάτι θυμήθηκα.

  Εγώ, αν θυμάσαι, σε θέματα θεολογικά και εκκλησιαστικά, προτάσσω την (υπέρλογη) εμπειρία από την κτιστή γνώση. Γι᾿ αυτό, και θα ήθελα κάποιον άλλο, συγκεκριμένο, επίσκοπο ως επικεφαλής της συνοδικής επιτροπής βιοηθικής· γιατί έχει και μπόλικες κτιστές γνώσεις αλλά και κάποια (υπέρλογη) εμπειρία.

 500. "Ετεροδημότισσα" said

  Με εκπλήσσει φυσικέ η πολιτικαλ κορεκτνεςς σου. Ξέχνα την ανακοινωση της κοινότητας και κοίτα το σκίτσο. Ο Σόϊμπλε με στολη ναζί εκστομίζει κουβέντες- εννοείται στους Ελληνες – που παρεπέμπουν στις ναζιστικές θηριωδίες. Καθαρή σάτιρα, πετυχημένη ή όχι στο γούστο του καθενός. ποιος θα μπορούσε να προσβληθεί από αυτήν τη σύλληψη. Πρώτος και κύριος, ο Σοϊμπλερ κλαρ, θέλω να φαντάζομαι ότι είναι υπεράνω. Δεύτερο, όλοι οι Γερμανοί που καουράστηκαν πια, με το δίκιο τους, να τους απεικονίζουν ως ναζί. τρίτον, οι Έλληνες που ανέχονται κάποιον να τους φέρετε έτσι. Οφείλει ο σατιρικός καλλιτέχνης να σκεφτεί τα λεπτά αισθήματα όλων αυτών; Ή μήπως τα σκέφτεται ήδη; πως; πυροδοτώντας συνειρμούς-συζητήσεις (είμαι αυταρχικός; είναι όντως ναζί; είμαι όντως πρόβατο; πρέπει να θυμώσω; μήπως υπερβάλει;) κατορθωνει να οδηγήσει την κοινωνία σε στοχασμούς.

  κακά τα ψέματα η σάτιρα πάντα κάποιους θα προσβάλει. Συνήθως λέμε αυτούς που δεν έχουν χιούμορ, ή αυτούς που νιώθουν ότι υπονομευεται η εξουσία τους. Σε αυτήν την περίπτωση πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί προσβλήθηκαν. Στο κάτω κάτω η σάτιρα προοριζόταν για τους δυνάστες και όχι για τα θύματα

 501. Theo said

  Με όλη αυτή την εβραιοσυζήτηση που λεέι κι ο Σκύλος, θυμήθηκα τον Τσόμσκι που είναι αυστηρότατος επικριτής της πολιτικής του Ισραήλ. Όταν τον κατηγορούν για αντισημιτισμό, απαντά: «Πώς είναι δυνατόν, εφόσον είμαι Εβραίος;»

 502. physicist said

  #503. — Να σου πω την αμαρτία μου, μιας και ανέφερες την πολίτικαλ κορέκτνεςς, δεν ήμουν πάντα έτσι. Μέχρι πριν, ξερωγώ, 10-15 χρόνια, θα είχα κι εγώ λίγο-πολύ τις δικές σου αντιδράσεις. Άλλαξα, όμως, διάβασα, σκέφτηκα, μίλησα με ανθρώπους, όλοι αλλάζουμε. Δεν εννοώ μ’ αυτό ότι και καλά είμαι πιο έξυπνος, απλώς λέω ότι δεν γεννήθηκα ούτε μεγάλωσα μ’ αυτές τις ιδέες που έχω τώρα.

  Σε ό,τι αφορά το τι μ’ ενοχλεί εμένα στη γελοιογραφία, δες το #416 αν θες. Σε ό,τι αφορά την κατανόησή μου για τη διαμαρτυρία των Εβραίων, μου φαίνεται αυτονόητη. Όπως και νάχει, δεν το κάνω επειδή μ’ αρέσει να είμαι πι-σι στο συγκεκριμένο θέμα.

 503. "Ετεροδημότισσα" said

  έχεις σκεφτεί ότι ίσως η πολύχρονη διαμονή σου στο γερμανόφωνο χώρο όπου αυτά τα ζητήματα έχουν πολύ συγκερκιμένη αντιμετώπιση σε έχουν υποσυνείδητα επηρεάσει; *
  έχεις μιλήσει με ισραηλινούς αντιφρονούντες; γνωρίζεις τι αντιμετώπιση έχουν στην πατρίδα όλων των εβραίων;

  Δηλαδή δεν σου φαίνεται υποκριτικό από μέρους τους που η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία καθημερινή ελληνική εφημερίδα κυκλοφορεί με εξώφθαλμα αντισημιτκά υπονοούμενα στο πρωτοσέλιδο και δεν κουνιέται φύλλο αλλά τους παίρνουν τα δάκρυα όταν βλέπουν ένα -όπως είπαμε και πριν – μπανάλ σκίτσο χιλιοειπωμένο με ένα γερμανό υπουργό ντυμένο ναζί στις εσωτερικές σελίδες μιας αριστερής εφημερίδας-τώρα πια κυβερνητικής;
  Δεν τους ενοχλεί πόση τροφή στον αντισημιτισμό θα ρίξει η δήλωση για εβραιικά ονόματα μες τους φοροφυγάδες;

  προσοχή μιλάω μόνο για την αντίδραση της συγκεκριμένης κοινότητας.

  *ήμουν στο Βερολίνο όταν το ισραήλ «αναχαίτισε» το στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Πολυεθνικοί παρέα συζητούσαμε θορυβημένη. Μόνο ο γερμανός συνάδελφος και φίλος δεν έλεγε τιποτα. και όταν τον ρώτησα μας είπε «δεν έχω γνώμη, ξέρετε η θέση μα είναι λεπτή»/

 504. Ετεροδημότισσα, όλο και πιο πολύ συμφωνώ μαζί σου. Κι ανησυχώ… 😉

 505. "Ετεροδημότισσα" said

  λοιπόν διάβασα και το 416.
  το πόσο σκληρά αντιμετώπισε η Γερμανία το Ναζισμό το είδαμε στην υπόθεση των κεμπάπ-φόνων (άκου όνομα που έδωσε η αστυνομία) καθώς και στη στάση του βαυαρού πρωθυπουργού για τους μετανάστες από τα βαλκάνια (όπως και ο Κάμερον δηλαδή, άλλο φυντάνι)
  επίσης δεν πόσο επηρεασμένος είσαι. Αυτοματισμός: ολοκάυτωμα=εβραίοι. τα άλλα θύματα (κουμουνιστές, συνδρομο ντάουν, τσιγγάνοι, γενικά ουκρανοί και ρώσοι) ξεχασμένοι και φυσικά δεν περιμένουμε να προσβληθούν.

 506. "Ετεροδημότισσα" said

  Γιατί βρε Σκύλε γ@@@ την π@@@@@ μου;;;; Είμαι καλό κορίτσι κι αμα λάχει νοικοκυρά!
  λοιπόν σας έπρηξα, το πιασα το υπονοούμενο. θα κάτσω πίσω και για λίγο ακόμα θα απολαύσω τις κουβέντες των ξενύχτηδων

 507. physicist said

  #506. — Σαφώς μ’ έχει επηρεάσει και μάλιστα συνειδητά, όχι υποσεινήδητα, αλλά όχι μόνο ο γερμανόφωνος χώρος. Πάει πιο παλιά που άρχισα να τα βλέπω αλλιώς, από τότε που άρχισα να ζω αλλού, να γνωρίζω και να συναναστρέφομαι κόσμο άλλο — και Εβραίους με σάρκα και οστά! Βλέπεις, στην Ελλάδα μεγαλώνουμε με «άλλη» ιδέα για τους Εβραίους, παράξενη.

  Έχω μιλήσει με πολύν κόσμο: από συνεργάτρια ακτιβίστρια που φρόντισε για την κατασκευή φωτοβολταικού με σκοπό την αυτόνομη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοσοκομείο της Γάζας μέχρι συνάδελφο που είχε στο γραφείο του αναρτημένο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ». Δεν σου λέω ότι έχω τη λύση του Μεσανατολικού στο τσεπάκι ή ότι μπορώ να πω καθαρά ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο — δεν γίνονται αυτά. Λέω όμως ότι στο κάτω της γραφής κρίνω πως το Ισραήλ είναι εκείνο που απειλείται υπαρξιακά.

  Τελος, σε ό,τι αφορά την υπόθεση με το δημοσίευμα των Νέων, ξαναλέω ότι καταλαβαίνω την απορία σου και την απορία του Σκύλου. Την απουσία διαμαρτυρίας εξηγώ ως οικονομία δυνάμεων από μέρους του ΚΙΣ αλλά παντογνώστης δεν είμαι. Στ’ αλήθεια, το ξαναλέω, ένα ευγενικό μέηλ χωρίς επιθετικότητα, που να ρωτάει πώς και δεν αντέδρασαν στις αιτιάσεις σχετικά με τη λίστα ίσως να βοηθούσε. Να δούμε τι έχουν ν’ απαντήσουν. Παίζει και να έγινε διαμαρτυρία με άλλον τρόπο, δεν ξέρω.

  Πέρασε η ώρα. Καληνύχτα και τα λέμε!

 508. Pedis said

  Ππαν : Για να χουμε καλό ρώτημα:

  Η εύκολη καταγγελία περί αντισημιτισμού στην καταδίκη των εγκλημάτων των σιωνιστών είναι ευθεία αποδοχή της ρατσιστικής θεωρίας. Οι σιωνιστές και οι ραβίνοι, άλλωστε, είναι εξπέρ στις ρατσιστικές θεωρίες. Οι σιωνιστές και οι ρατσιστές έχουν πολλά που τους ενώνουν (*). Δες και τα τάτσι μίτσι κότσι των wasp με τους σιωνιστές και τους θρησκευόμενους εβραίους στις ΗΠΑ.

  Για να κάνω και πλάκα: Αν γίνει καταγγελία της πολιτικής του Ομπάμα ότι είναι ιμπεριαλιστική και ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων (υπόθεση κάνουμε, δεν ξεχνώ που ο Ομπαμα έχει τιμηθεί με το νόμπελ ειρήνης), η αναλογία με την πιπίλα του «αντισημιτισμού» θα ήταν ότι πρόκειται για ρατσιστική επίθεση κατά των μαύρων για να τους στερηθεί το δικαίωμα να εκλέγονται πρόεδροι των ΗΠΑ και ότι οι καταγγέλοντες θα ήθελαν να βλέπουν τους μαύρους γυμνούς και αλυσοδεμένους στις φυτείες του νότου και όχι με κουστούμια να άρχουν;

  (*) Το κυριώτερο που ενώνει τους σιωνιστές με τους ρατσιστές είναι οτι καταφέρνουν να μετατοπίσουν τον κοινωνικό προβληματισμό από το πολιτικό και το ταξικό πεδίο στις φυλετικές «διαφορές».

 509. sarant said

  Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τη συζήτηση!

 510. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  489 – Τσοπάνε ούτε εγώ σκαμπάζω απο υψηλά οικονομικά, αλλά η απλή μπακαλική λέει, οτι μέσα σε μιά οικογένεια, κοινότητα, χώρα, ή ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΩΝ, έσοδα μείον έξοδα = 0 (όπως λές κι εσύ) αλλιώς κάποιος θα έχει πλεόνασμα και κάποιος άλλος έλλειμα (αυτό δεν το είπες).

  «Επίσης ξέρω πως για να αναγκαστείς να δανειστείς, αυτό θα οφείλεται είτε σε εξωτερικό παράγοντα (π.χ. σε μπαταχτσήδες πελάτες), είτε σε δική σου κακοδιαχείριση (χωρίς να αποκλείεται συνδυασμός και των δύο).»
  Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος, ο υποχρεωτικός δανεισμός υπο το φόβο της στρατιωτικής βίας, ειδικά αν η χώρα δεν είναι ανεξάρτητη αλλά αποικία όπως η Ελλάδα κακή ώρα.

  «Και δυστυχώς το πρόβλημα υπάρχει από συστάσεως του κράτους. Από τη στιγμή που δολοφονήσαμε τον Καποδίστρια και «εξώσαμε» τον Όθωνα, η μοίρα μας ήταν προδιαγεγραμμένη.»
  Το κράτος δεν το συστήσαμε εμείς, ούτε το Καποδίστρια τον δολοφονήσαμε εμείς, ούτε φέραμε εμείς τον Όθωνα, και φυσικά δεν τον εξώσαμε εμείς, «άλλοι» τα έκαναν όλα αυτά, όχι ο ελληνικός λαός.
  Για όλα τα υπόλοιπα που λές, ο λογαριασμός δεν φτάνει ούτε κάν τα 100 δις που έβγαλα εγώ, όσο για το χρηματηστήριο, δεν ήταν καθόλου φιάσκο, αιώνες ολόκληρους έτσι λειτουργεί, και κανένας Έβερτ δεν είπε τίποτα, αλλά και να έλεγε μπούρδες θα έλεγε, γιατί κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ, είναι σαν τον καιρό, εν μέρη προβλέψιμο ποτέ 100%. Όσοι έχασαν τα λεφτά τους, απλά ήταν ηλίθιοι και άπληστοι, πολύ κακός συνδυασμός για επενδυτή, οι στοιχειωδώς έξυπνοι βγήκαν απο λίγο έως πάρα πολύ κερδισμένοι.
  Ο χοντρός έχει άδικο, δεν τα φάγαμε μαζί, κι αν πιστεύεις αυτό το άκρως φασιστικό ψέμα, δικαιώνεις την άποψή μου για την εκπαίδευση.
  Λοιπόν, με τα λίγα κολλυβογράμματα που ξέρω, θεωρώ οτι δεν μπορεί μία τράπεζα π.χ Eurobank με ίδια κεφάλαια 3 δις και καταθέσεις 20 δις να δανείζει 50 δις, βάλε και τις άλλες τράπεζες και θα βγάλεις ενα αρκετά μεγάλο νούμερο. Επιπλέον οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας είναι μεγαλύτερες απο αυτές της Γερμανίας ως προς το ΑΕΠ, και πολύ μεγαλύτερες απο όλες τις ίδιες σε πληθυσμό χώρες στην Ε.Ε, ειδικά απο τις κάτω χώρες και τις σκανδιναβικές είμαστε έτη φωτός μπροστά, παρ΄ό,τι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και μέλος της Ε.Ε, βάλτα κι αυτά τα «εξοδα» στον λογαριασμό, και το νούμερο θα φτάσει τα κυβικά του Χοντρού που ασπάζεσαι τα ψέματά του. Ήρθε η ώρα να βάλουμε στο παιχνίδι τους ντόπιους διεφθαρμένους κεφαλαιούχους που ελέγχουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς, και τους Γερμανούς διαφθορείς. Κόκαλης, ΟΤΕ, όλοι οι πολιτικοί ΖΗΜΕΝΣ, Βενιζέλος, υποβρύχια, Tσοχατζόπουλος,ΤΥSSEN KRUPP MARINE SYSTEMS, Καραμανλής Βατοπαίδι, VODAFON, και άλλα πολλά, Α ΞΕΧΑΣΑ, να βάλουμε και την «πράσινη» αιολική απάτη που μας έχει επιβάλει ουσιαστικά η Γερμανία, και ο λογαριασμός ξεπερνάει σε βάρος τους Πάγκαλο, Βενιζέλο, Καραμανλή, με το κερασάκι Σιμήτη μαζί. Πρόσθεσε τώρα κι αυτά τα λίγα που πραγματικά οφείλουμε, και βγαίνει το νούμερο, δεν βγαίνει όμως οτι τα ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ.
  Υ.Γ – Θα μπορούσα να γράψω και για την νόμιμη φοροαποφυγή (ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό) την έκθεση των τραπεζών στα παράγωγα τύπου subprime mortgages στην Αμερική, αλλά και γενικά στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά δεν χρειάζεται, κι αυτά που έγραψα επαρκούν για τον οποιοδήποτε νοήμονα να καταλάβει τι έφταιξε και φτάσαμε σ΄αυτό το χάλι, ή αν το αμφισβητεί, να ψάξει να βρεί άλλες αιτίες που να δικαιολογούν τον Πάγκαλο. Θα πώ μόνο αυτό και σταματάω, η αραβική άνοιξη πυροδοτήθηκε απο το χρηματηστήριο του Σικάγου, εκεί διαμορφώνονται οι τιμές για το ψωμάκι (και όχι μόνο)του λαού.
  Καληνύχτα

 511. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  493 – Συντρόφισα Ετεροδημότισσα ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ, με γλίτωσες απο σεντόνι, όνειρα γλυκά με αυτό.

 512. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  499 – Φυσικέ δεν ζήτησα απο καμία ισραηλιτική οργάνωση να έχει την οποιαδήποτε ιδιότητα, είπα οτι αυτή η τακτική φέρνει αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που επιδιώκουν, και εξήγησα τους λόγους. Κατά τ΄αλλα με καλύπτει η Ετεροδημότησσα στο 503.

 513. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  510 – «Λέω όμως ότι στο κάτω της γραφής κρίνω πως το Ισραήλ είναι εκείνο που απειλείται υπαρξιακά.»
  Θα έλεγα οτι η Παλαιστίνη απειλείται υπαρξιακά ελέω Ισραήλ που την κατέχει, αλλά φοβάμαι μη θεωρηθώ αντισημήτης (δεν το λέω ειρωνικά).
  Καληνύχτα.

 514. Μαρία said

 515. Pedis said

  # 516 – Φορμαλιστικά, η θέση αυτή (και του Φυσικού εν προκειμένω) είναι ορθή. Απειλείται γενικά η ύπαρξη ενός κράτους αν αυτό υπάρχει.

  Ας το προχωρήσουμε:

  Όλα τα κράτη βρίσκονται ή βρίσκονταν υπό απειλή στη Μέση, στην Εγγύς Ανατολή ή στη Βόρεια Αφρική.

  Το κράτος του Ιρακ, όμως, δεν υπάρχει, όπως το γνωρίζαμε μέχρι το 2003. Συνεπώς, δεν απειλείται. (Ένα πρόβλημα λιγότερο, πάλι καλά). Το ίδιο ισχύει για τη Συρία ή τη Λιβύη. Δεν απειλούνται. (Κι άλλα δύο προβλήματα λιγότερα, ακόμη καλύτερα!). Σωστά;

  Ακόμη περισσότερο απειλείται το κράτος του Ιράν αλλά για ένα λόγο παραπάνω. Σχεδιάζει, λένε, να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ώστε να αποτελέσει απειλή. Άρα απειλείται και ορθώς, έτσι;

  Το κράτος του Ισραήλ απειλείται επειδή υπάρχει (τρίβιαλ). Και γι αυτό έχει αναπτύξει έναν από τους πιο σύγχρονους στρατούς, έχει την κάλυψη του Νατο, και διαθέτει πλούσιο πυρηνικό οπλοστάσιο ώστε να έχει το δικαίωμα να απειλεί με σκοπό να μην απειλείται. Και ορθώς λένε οι φίλοι και προστάτες του. Εντάξει;

  Αν σε πείθουν τα παραπάνω αλλά στο τελευταίο είσαι δύσπιστος, ε τότε τι να σου πω, είσαι «αντισημίτης». Γκέκε;

  Πάμε στο πιο απλό πρόβλημα, τώρα: το κράτος των Παλαιστινίων δεν απειλείται ούτε απειλήθηκε επειδή ΔΕΝ υπήρξε ούτε υπάρχει. Κι άμα δεν βρίσκεις τίποτα το μεμπτό σε αυτό, σέβεσαι τους νεκρούς του ολοκαυτώματος (που δεν το προκάλεσαν οι Παλαιστίνιοι), δικαιολογείς τα εγκλήματα των σιωνιστών ιμπεριαλιστών, αλλά δεν είσαι ρατσιστής και βέβαια ούτε «αντισημίτης».

  Αυτή είναι η φόρμουλα και την έχουν περιγράψει διάφοροι αντισημίτες … όπως ο Τσόμσκυ, ο Παπέ, οι αρνητές στράτευσης, πολλοί άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι στο Ισραήλ αλλά και μια σειρά άλλοι σαν του λόγου τους που δεν σέβονται (δεν είναι προφανές;) τα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού, των Εβραίων συμπεριλαμβανομένων. Και μάλλον βάζουν το χεράκι τους να επαναληφθεί. Τα καθάρματα!

 516. Τσοπάνος said

  @511
  «…(*) Το κυριώτερο που ενώνει τους σιωνιστές με τους ρατσιστές είναι οτι καταφέρνουν να μετατοπίσουν τον κοινωνικό προβληματισμό από το πολιτικό και το ταξικό πεδίο στις φυλετικές «διαφορές».»
  Ας μην ξεχνάμε «ποιος ήρξατο χειρών αδίκων» στο θέμα του ρατσισμού
  Μήπως ο λαός που παραμυθιάστηκε πως είναι ο εκλεκτός του θεού, και (δυστυχώς) εξακολουθεί να το πιστεύει?

  @496
  έχεις, προφανώς, μπλέξει τις π…..ς με τις βούρτσες

  @513
  Μα όταν σου πάει κάτι στραβά το πρώτο που θα σκεφτείς είναι «τι έκανα λάθος?». Αν όμως έχεις την πεποίθηση ότι για κάθε τι κακό που σου συμβαίνει, πάντα φταίει κάποιος άλλος, τότε αναλαμβάνει η ψυχανάλυση.
  Αυτά που (σωστά) λες για τις τράπεζες και το κεφάλαιο γενικά, ισχύουν για όλες τις χώρες και όχι μόνο για μας. Αυτό που αναζητώ, είναι το ΓΙΑΤΙ να διαφέρουμε εμείς τόσο. Συμφωνώ μαζί σου ότι ποτέ δεν υπήρξαμε ανεξάρτητο κράτος, πάντα προτεκτοράτο των ξένων είμαστε (το είπε κι ο αντρέας όταν επέστρεψε το 74), με εξαίρεση ίσως τις απελευθερωμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της κατοχής. Συμφωνώ στο ότι οι πολιτικοί μας ήταν (και είναι?) υποχείρια συμφερόντων. Ποιος όμως τους εξέλεγε?
  Συνεπώς Λάμπρε, δεν δέχομαι την αιτίαση του «αθώου» λαού.
  Οι δανειστές, δυνάστες, τοκογλύφοι κλπ, τη δουλειά τους κάνουν, και μάλιστα πολύ καλά. Αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και οι εκάστοτε κυβερνώντες αυτή τη χώρα, no problem.

 517. Τσοπάνος said

  @513
  Μάλλον ρομαντική άποψη έχεις για τη λειτουργία του χρηματιστηρίου. Αυτά που περιγράφεις συμβαίνουν σε ευνομούμενες χώρες. Εδώ είχαμε άγρια χειραγώγηση, και μάλιστα με κρατική ανάμιξη. Αλλά είπαμε, ήταν η εποχή που μας τάιζαν φραγκοδίφραγκα κι ελπίδες εύκολου πλουτισμού, για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι το χοντρό παιχνίδι τους. Ήταν η εποχή της ονείρωξης «εξοχικό με πισίνα, τζιπούρα και σκάφος» του κάθε μικροαστού. Ήταν η εποχή της κυρίαρχης (και κατευθυνόμενης) εξίσωσης ότι επιτυχία = λεφτά + ακριβό αμάξι + … . Το ότι μόνο ο συγκεκριμένος πολιτικός αντέδρασε (ζητούσε εξεταστική επιτροπή κλπ, αλλά τον «έγραφαν»), με κάνει να πιστεύω ότι οι υπόλοιποι είχαν βγάλει το κατιτίς τους από τη ιστορία αυτή, και ήταν ίσως ο μόνος που έχασε ή δεν πήρε μέρος στο πάρτι.
  Χτες στο κανάλι της Βουλής είχε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τον έλληνα (σερ) Βασίλι Ζαχάρωφ, ο οποίος ανήγαγε το εμπόριο όπλων, την τραπεζική κερδοσκοπία, κλπ ευγενείς δραστηριότητες σε επιστήμη…
  Αν το δεις, θα καταλάβεις γιατί όλος (μα όλος) ο κόσμος είναι μέσα στα σκατά. Όσοι (άνθρωποι ή λαοί) στέκονται ψηλότερα από τους άλλους, είναι απλώς αυτοί που έχουν το κεφάλι τους απέξω.

 518. Ρομαντική είναι οποιαδήποτε άποψη θεωρεί ότι το χρηματιστήριο είναι κάτι που λειτουργεί εντός κανονισμών σε οποιοδήποτε ευνομούμενο περιβάλλον. Το μόνο που υπάρχει είναι μια επίφαση νομιμότητας, ώστε ο πιο γρήγορος -κατά μερικά εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου- κλέφτης να τα παίρνει όλα.

  Στο 12:16

  But if you zoom out, if you zoom out, you would see an 825-mile trench between New York City and Chicago that’s been built over the last few years by a company called Spread Networks. This is a fiber optic cable that was laid between those two cities to just be able to traffic one signal 37 times faster than you can click a mouse — just for these algorithms, just for the Carnival and the Knife. And when you think about this, that we’re running through the United States with dynamite and rock saws so that an algorithm can close the deal three microseconds faster, all for a communications framework that no human will ever know, that’s a kind of manifest destiny; and we’ll always look for a new frontier.

  (πριν 4 χρόνια αυτά…)

 519. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  519 – «Μα όταν σου πάει κάτι στραβά το πρώτο που θα σκεφτείς είναι «τι έκανα λάθος? Αν όμως έχεις την πεποίθηση ότι για κάθε τι κακό που σου συμβαίνει, πάντα φταίει κάποιος άλλος, τότε αναλαμβάνει η ψυχανάλυση.»
  Συμφωνώ, όταν όμως κάνεις τον έλεγχο και δεν βρίσκεις να έχεις κάνει λάθος, πού θα πάει το μυαλό σου; Γιατί ποιό ήταν το βασικό λάθος των πολιτών; οτι πήραν χαμηλότοκα δάνεια (στεγαστικά κατά κύριο λόγο, τα υπόλοιπα είναι ελάχιστα συγκριτικά ως ποσοστό, και παίζουν το χαρτί της συνευθύνης απο τους κλέφτες και ψεύτες) απο τις τράπεζες. Όμως, πλήρωναν κανονικά την δόση του δανείου τους, δουλεύοντας σκληρά με εξοντωτικά ωράρια για να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους, δημιουργώντας παράλληλα άλλες ανάγκες, όπως είναι η φύλαξη των παιδιών, ενα καλό μεσαίο αυτοκίνητο για να μετακινούνται σχετικά γρήγορα, «να σπουδάσει το παιδί» και κάποιες διακοπές το καλοκαίρι, ώσπου ξύπνησαν ένα πρωί του 2009, και ανακάλυψαν οτι είναι τεμπέληδες και χαραμοφάηδες, κι οτι ζούσαν λέει πάνω απο τις δυνατότητές τους, είναι έτσι; αντικειμενικά ΟΧΙ.

  «Αυτά που (σωστά) λες για τις τράπεζες και το κεφάλαιο γενικά, ισχύουν για όλες τις χώρες και όχι μόνο για μας. Αυτό που αναζητώ, είναι το ΓΙΑΤΙ να διαφέρουμε εμείς τόσο.»
  Μα πού είδες οτι διαφέρουμε απο τις άλλες χώρες, στις ειδήσεις; σούχω νέα, είναι ελεγχόμενες απο τους κεφαλαιούχους, ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ. Δές τις χώρες που έφερα σαν παραδείγματα, ρίξε μια ματιά στις κατασχέσεις κατοικιών στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στις ΗΠΑ (πάνω απο 10,000,000) και μη ξεχνάμε την Ισλανδία, την πρώτη χώρα που χρεωκόπησε στην Ευρώπη, και θα δείς οτι μάλλον είμαστε σε καλύτερη μοίρα, είναι όλοι τεμπέληδες; Αν δεν μπορείς να βρείς αξιόπιστη πληροφόρηση γι΄αυτά που λέω, πές μου να γράψω τις πηγές, αλλά δεν είναι κάτι κρυφό, αν ξέρεις αγγλικά (όπως φαντάζομαι) θα τα βρείς και στους FT, που δεν τους λές και αριστερό έντυπο.

  «Συμφωνώ μαζί σου ότι ποτέ δεν υπήρξαμε ανεξάρτητο κράτος, πάντα προτεκτοράτο των ξένων είμαστε (το είπε κι ο αντρέας όταν επέστρεψε το 74), με εξαίρεση ίσως τις απελευθερωμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της κατοχής. Συμφωνώ στο ότι οι πολιτικοί μας ήταν (και είναι?) υποχείρια συμφερόντων. Ποιος όμως τους εξέλεγε?
  Συνεπώς Λάμπρε, δεν δέχομαι την αιτίαση του «αθώου» λαού.»

  Άμα συμφωνείς με αυτές τις επισηνμάνσεις μου, τότε πού κολλάει η εκλογή των κυβερνήσεων; θεωρείς οτι έχει ο λαός επιλογή; Είναι λαϊκή επιλογή, οι προεπιλεγμένες απο την οικονομική ελίτ επιλογές του ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ;
  Γενικά πιστεύεις οτι είσαι ελεύθερος να αποφασίσεις για σένα ανεπηρέαστος; μπορείς να διαλέξεις τον τρόπο της σχολικής σου εκπαίδευσης εκτός του υποχρεωτικού συστήματος, και της διδακτέας ύλης; μπορείς να διδάξεις τα παιδιά σου χωρίς να πάνε σχολείο; έχεις το δικαίωμα της γνώμης για την διδακτέα ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας; στην ζήτησαν ποτέ; την διεκδίκησες ποτέ; αναρωτήθηκες ποτέ, ποιός αποφασίζει τι θα μάθουμε και γιατί; θα απαντήσω για σένα μονολεκτικά ΟΧΙ, όμως ΓΙΑΤΙ;

  «Οι δανειστές, δυνάστες, τοκογλύφοι κλπ, τη δουλειά τους κάνουν, και μάλιστα πολύ καλά. Αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και οι εκάστοτε κυβερνώντες αυτή τη χώρα, no problem.»
  Μιά χαρά την κάνουν την δουλειά τους οι εκάστοτε κυβερνώντες αυτή τη χώρα, αλλιώς δεν θα ήταν στην θέση τους. Μία λέξη για το τέλος γιατί πρέπει να φύγω, ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ. Φιλικά πάντα.

 520. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  520 -«Μάλλον ρομαντική άποψη έχεις για τη λειτουργία του χρηματιστηρίου. Αυτά που περιγράφεις συμβαίνουν σε ευνομούμενες χώρες.»
  Επειδή μάλλον είμαι ο μόνος εδώ που ασχολείται ακόμα ενεργά με το χρηματηστήριο, (γενικώς) είναι απο τα ελάχιστα θέματα που μπορώ να έχω τεκμηριωμένη άποψη σ΄αυτό το ιστολόγιο, και μόνο ρομαντική δεν είναι, γι΄αυτό επιμένω, όσοι έχασαν το 1999 τα λεφτά τους, ήταν ηλίθιοι και άπληστοι, ή και τα δύο, οι υπόλοιποι ή δεν συμετείχαν ή κέρδισαν. Δεν έγινε καμία γενική χειραγώγηση, ειδικά κρατική, αυτά είναι αστειότητες και δείγμα αγνοίας του αντικειμένου, με το όριο + – στο 6% (όταν στην Wall street δεν υπάρχει όριο) δεν μπορούσε να γίνει καμία χειραγώγηση, μόνο σε μεμονωμένες μετοχές, με βάθος χρόνου πάνω απο μήνα (τεράστιο ρίσκο, υπο κανονικές συνθήκες ποτέ δεν υπερβαίνει την μέρα) και πάντα με την διαρκή και αμέριστη αρωγή των πάντα χρήσιμων ηλιθίων – απλήστων. Όσοι συμετείχαν στο πανηγύρι και έχασαν, είχαν πολλές φορές την δυνατότητα να πάρουν τα λεφτά τους απο 30% + μέχρι διπλά τριπλά ακόμα και δεκαπλά (ξέρω πολλές τέτοιες δεκαπλές περιπτώσεις) αλλά δεν το έκαναν, αυτό πώς λέγεται;

  » Το ότι μόνο ο συγκεκριμένος πολιτικός αντέδρασε (ζητούσε εξεταστική επιτροπή κλπ, αλλά τον «έγραφαν»), με κάνει να πιστεύω ότι οι υπόλοιποι είχαν βγάλει το κατιτίς τους από τη ιστορία αυτή, και ήταν ίσως ο μόνος που έχασε ή δεν πήρε μέρος στο πάρτι.» Σου επαναλαμβάνω, δεν αντέδρασε ποτέ κανείς πρίν τις 21-9-1999, μετά βρέθηκαν αρκετοί μετά χριστόν προφήτες, αν βρείς κάποια δήλωση του Έβερτ πρίν απ΄αυτή την ημερομηνία, θα σου ζητήσω συγνώμη. Να σου πώ επιπλέον, οτι την ίδια εποχή, στα μεγάλα χρηματηστήρια του κόσμου, χάθηκε το τόπι, πάνω απο 20 σημερινές Ελλάδες εξαερώθηκαν σε λιγότερο απο δύο μήνες, ήταν παγκόσμια η βουτιά, δεν ήταν ελληνικό φαινόμενο, μην αυταπατάσαι, απο την εποχή των Πτολεμαίων, δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου.

  Για το ντοκυμαντέρ με τον Ζαχάροφ και τους λόγους που είμαστε βυθισμένος ο κόσμος στα σκατά, εκτός του οτι το έχω δεί πολύ παλαιότερα, σου λεώ οτι έχουν αλλάξει πολύ απο τότε ο κόσμος και οι τρόποι χειραγώγησής του -κλοπής του πλούτου του. Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να δείς την ανάρτηση του Stazybo Horn (πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα, τελικά δεν είμαι ο τρελός του ιστολογίου, ή έστω ο μόνος) τα έχω γράψει αρκετές φορές, αλλά περιέργως (αν και ξέρω την αιτία) κανείς δεν δίνει την πρέπουσα σημασία, συνεχίζουν να κυνηγούν ανεμόμυλους. Θα κατανοήσεις πλήρως γιατί συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, κι ότι τελικά δεν έχουν καμία συλλογική ευθύνη οι λαοί. Αν παρ΄όλα αυτά επιμείνεις, θα είσαι μάλλον το AVATAR του Μπόμπολα.

 521. Πρωτοφανές. Χτες, μετα τόσα χρόνια, πρώτη φορά κατεβήκαμε σε διαδήλωση …υπερ της κυβέρνησης. Τα ΜΑΤ άφαντα, η αστυνομία και το κοτετσόσυρμα άφαντο, μπορούσες να προχωρήσεις μέχρι τον άγνωστο και τους τσολιάδες, και πήγα μέχρι εκεί, μάλλον πρώτη φορά στη ζωή μου.

  Βέβαια, ήταν και κάμποσοι ελληνοψεκασμένοι, που χειροκροτουσαν την αλλαγή φρουράς( !!! ) και αρκετοί φιλορώσοι, σημαίες του Ντονέτσκ κλπ. Και μοι Καζάκοι του Καζάκη που θέλουν να νστραφούμε σε Ρωσία. Δεν πειράζει. Άξιζε να δει κανείς πως αλλάζουν οι διαθέσεις του οθντκ κυρίαρχου λαού. Εκεί που πριν λίγες βδομάδες δεν κατέβαινε σε διαδήλωση ούτε αν βρισκόταν με τη θηλειά στο λαιμό, τώρα πήχτρα. Εεεμ, η ελπίδα είναι μεγάλο πράμα.

  Και βέβαια, είναι τελικά πολύ σημαντικό το εθνικό χαρτί, που έπρεπε να το παίξει ο σύριζα και στην προεκλογική εκστρατεία.

  Τώρα ,αν βρεθούμε σε κανέναν άξονα του κακού, ή αν μας έχει σπρώξει η Αμερική σαν μπουρλοτιέρικο για να διαλύσει το Ευρώ, θα το μάθουμε σύντομα. Δεν νομίζω όμως οτι την συμφέρει. Ελπίζω οτι η Ευρώπη θα υποχωρήσει, πράγμα που θα συμβεί αν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης παίξουν ως το τέλος όχι μόνο μπλοφάροντας, αλλά χωρίς δεν φοβούνται να δηλώσουν και να πραγματοποιήσουν μια επιστροφή στη δραχμή.

  Το κκε ακολουθεί τη συνεπή λενινιστική γραμμή «ο ψωριάρης χώρια» και προσεύχεται στο μοναστήρι σε βαθιά κατάνυξη μπρος στην εικόνα ενός μουμιοποιημένου Στάλιν.

 522. π2 said

  Στο κυνήγι του όρου ανάμεσα στην παράταση και την επέκταση, να σημειώσω τη λεξιπλαστική εφευρετικότητα του Όλι Ρεν: transitional extension.

 523. Είναι ευρηματικοί οι Φλαμανδοί σε κάτι τέτοια· άλλωστε δική τους επινόηση είναι η πώληση αέρα και το χρηματιστήριο και φτάσαμε ως εδώ…

 524. "Ετεροδημότισσα" said

  το χρηματηστήριο δεν έιναι επινόηση των ολλανδών;

 525. Τους Ολλανδούς λέω Φλαμανδούς, και ναι, είναι ολλανδική επινόηση, λόγω τουλίπας…

 526. Pedis said

  Ιάκωβε, να διαδηλώσουμε για να ενισχύσουμε να μας σώσουν από τους δανειστές οι υπάλληλοι των δανειστών
  (σαν την Παναρίτη, λέμε τώρα…)

  http://info-war.gr/2015/02/%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-eurogroup/

  και αν στο μεταξύ αυτό δεν πετύχει, να διαδηλώσουμε για να υποστηρίξουμε την κυβέρνσηση βα πάρει πίσω τα κατεχόμενα

  http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/02/blog-post_353.html

  Για τη αγιασοφιά να περιμένουμε τους άλλους «πατριώτες» ή θα κάνουν κι αυτή την έκπληξη οι καμμένοι αριστεροι;

  Μεγάλο το δούλεμα, Ιάκωβε. Άστα να πάνε.

 527. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  @523

  1. Για το σχολιο μου στο 485 γενικα συμφωνω. Το θεμα που ηθελα να θιξω ειναι ιστορικο, δηλ. οτι το προλεταριατο των ιμπεριλιστικων χωρων ηταν η αριστοκρατια του παγκοσμιου προλεταριατου, επειδη οι εταιρειες τους εκμεταλλευονταν με ελαχιστο κοστος τις πλουτοπαραγωγικες πηγες και την παμφθηνη εργασια των αποικιων τους.

  2. Για το ΧΑΑ
  Ειναι σκληρο παιχνιδι μονον για πραγματικα ενηλικες και οχι για ναωριμα παιδια ηδη μεσηλικες. Σαν γνωστο μου πρωην ΚΚΕ που ψηφισε 2 φορες ΝΔ γιατι εχασε τα λεφτα του το 1999 επειδη τον κοροιδεψε ο Σημιτης και ο Παπαντωνιου, οτι δηθεν οΦΔ ΧΑΑ θα εφθανε τις 7000 κ.λ.π.

  Ευτυχως δεν ειχα διαθεσιμα πριν το 2000. Ομως αυτο που επικρατησε ηταν μια συλλογικη ψυχωση, μανια,…των απληστων αδαων. Αγοραζαν σκουπιδια για 70.000 δρχ. Μερικοι κερδισαν εως 5 κια 7 φορες τα χρηματα που εβαλαν αλλα οι περισσοτεοι εχασαν το 80% των επενδυσεων περιπου.

  Απο το 2001 που ειχα καποια χρηματα στην τραπεζα διαπισωσα οτι οι τοκοι ηταν σχεδον μηδενικοι και επομενως αρχισα να συμμετεχω σε προεγγραφες. Στη συνεχεια πηρα Αλουμινιο ως μπλου τσιπ και μου βγηκε παιχνιδιαρα επι Μυτιλιναιου ο 2006. Οταν διπλασιαστηκε η τιμη της ξεπουλησα κια εξησα 4 μηνες με τα κερδη.

  Εφαγα μια εξαερωση με την ΑΤΕ που την ευχαριστηθηκα (ειναι μολις 12% απο τα συνολικα κερδη μου 12-ετιας)

  Συνεχισα συντηρητικα αγοραζοντας και πουλωντας με καποια κερδη.Το 2012 και 2013, συμπληρωσα το εισοδημα μου αγοραζοντας κυριως μεσα στο 2012.
  Για βραχυπροθεσμες αγορες ακολουθω την συσταση Γουωρεν Μπαετ .»Μολις το κεδος φθασει το 70% ξεπουλας, διαφορετικα εισαι απληστος»

  Γενικα καλο ειναι να εχεις μια επαφη, καποιο χαρτοφυλακιο, αλλα μεχρι εκει.

  ΥΓ Εχω γερα νευρα και πολυ καλα αντανακλαστικα (επιζων δικυκλιστης επι 37 ετη περιπου).

 528. Pedis,
  είναι δυο διαφορετικά πράματα η ιδεολογία, η οικονομική κατεύθυνση κάθε χώρας και η διεθνής πολιτική. Όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ και ο ψυχρός πόλεμος, έμοιαζε λογικό από τη στιγμή που κάποιοι αριστεροί περίμεναν την επικράτηση του κομμουνισμού σε όλη τη γή να ταυτίζουν τον αντιαμερικανισμό με την πάλη για τον σοσιαλισμό.(Βέβαια, οι Ρώσοι δεν το έβλεπαν ακριβώς έτσι, κυρίως τους ενδιέφερε ο κώλος τους και έβαζαν πρώτα την κρατική σοβιετική πολιτική και μετά τα διεθνιστικά καθήκοντα, πράγμα φυσικό. Οι Έλληνες κομμουνιστές δεν το έβλεπαν αυτό και το πλήρωσε η Ελλάδα στον εμφύλιο).

  Μα και στην Ιστορία, δεν ταυτίζονταν τα δυο αυτά πράματα. Η Κίνα του μάο συμμάχησε κατά της ΕΕΣΔ, η Δημοκρατική Γαλλία μαζί με τον τσάρο και ο Στάλιν με τον Τσώρτσιλ.

  Σήμερα πχ η Ρωσία είναι τα ίδια σκατά με την Αμερική, μόνο πολύ πιο αδύνατη, και το να φύγουμε από τον έναν συνασπισμό, από το Νατο και την ΕΕ, ισοδυναμεί με την ενίσχυση του άλλου συνασπισμού, που ακόμα δεν έχει συμπηχθεί αλλά η λογική λέει ότι αργά η γρήγορα κάτι τέτοιο θα γίνει.
  Ή δη το γεγονός ότι μια κυβέρνηση της Ευρώπης αμφισβητεί τις γενικές γραμμές της Γερμανίας ακόμα και στην Ουκρανία και δεν δαιμονοποιεί τον Πούτιν είναι πάρα πολύ μεγάλο βήμα.Αν ήταν άλλη χώρα κι όχι η Ελλάδα σίγουρα το ΚΚΕ θα διετίθετο πιο ευνοικά. Απλά εδώ είναι τα Πρωτεία της Αγίας Έδρας της Αριστεράς.

 529. Μια κυβέρνηση θα να προσέξει και να επιδιώξει πάση θυσία την ουδετερότητα. Όταν όμως σφίξουν τα πράματα, τέτοιες ουδετερότητες είναι συχνά εντελώς αδύνατες. Άλλωστε και στον Β΄ΠΠ η αρχική επιδίωξη της Ελλάδας ήταν η ουδετερότητα, και μάλιστα ο Χίτλερ δεν είχε σκοπό να επιτεθεί, τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή. Μετά όμως την επίθεση της Ιταλίας και τις πιέσεις της Αγγλίας δεν μπορούσε η Ελλάδα να κάνει τίποτε άλλο. Έπρεπε να πάρουμε θέση. Και ο Χίτλερ επιτέθηκε γιατί έτσι απαιτούσε η συμφωνία του με τον Μουσολίνι.

  Δεν μπορεί μια χώρα να είναι χωρίς συμμάχους, σε μια διεθνή απομόνωση στυλ Κούβας ή Β. κορέας ( δηλαδή κάπως όπως το κκε σήμερα στην πολιτική σκηνή). Ή θα πρέπει να τρώει λάχανα ή θα τη φάνε λάχανο.

  Άσε που η αποχώρηση από τους συνασπισμούς θα έπρεπε να γίνει «με λαική εξουσία», όπως λέει ο Περισσός. Πως όμως να μαζέψετε το λαό, όταν όποτε μαζεύεται ο λαός εσείς τον φτυνετε. Ούτε στους αγαναχτισμένους ήτανε το ΚΚΕ , τουλάχιστον εκτός μπλοκ, ούτε στην διαπραγμάτευση.

  Ε, δε θα ξυπνήσει ξαφνικά η κυράτσα του πρώτου κι ο συνταξιούχος Πασόκος, για να μην πουμε για τον αστοιχείωτο πιτσιρικά της καφετέριας και θα ρωτάνε κατά που πέφτει το Σμόλνυ για να πάρουν τα όπλα τους να καταλάβουν τα θερινά ανάκτορα, πως το λένε…

  Κοίτα, να είναι η Αμερική απο πίσω από αυτό που γίνεται, είναι το καλό σενάριο. Το κακό είναι να μας χρησιμοποιούν για μπουρλότο ή να μείνουμε σόλο και να πέσουμε στην ανάγκη του Πούτιν, ή να βρουν ευκαιρία οι τούρκοι να κουνηθούν, οπότε χέστα. Μου μετέφεραν πληροφορία από ομάδα απόστρατων φιλο-συριζαίων, ότι έτσι και γίνει τίποτα, τα αεροπλάνα μας έχουν βενζίνη να πάνε μέχρι Τουρκία αλλά δεν έχουν να γυρίσουν.

  Βάρκιζα τέρμα αλλά και ηρωισμοί εις υγείαν του κορόιδου επίσης τέρμα.

 530. Pedis said

  # 532 – Χειρότερα τα κάνεις τα πράγματα. Ούτε πασόκος, όχι το 84, αλλά το 94, το 2004 και το 2014. Για το 2015, προβλέπω ότι, χειρότερος θα είναι ο συριζόκος.

 531. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ενα εγκλημα στη εκπαιδευση, αυτο με τα προτυπα πειραματικα.

  Εν πασει περιπτωσει επιμενω στην αριστεια (πιο σωστα στην near optimum αριστεια με υψηλες τιμες συναισθηματικης νοημοσυνης ), καθοσον IQ+ EQ = c, για καθε αποφοιτο ΕΜΠ 🙂

  «Τι απαντάει ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς για την Αριστεία

  Σε ρετσινιά μπορεί να μετατραπεί για ένα μαθητή η αριστεία του. Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και, μιλώντας χθες στην «Κ», εξήγησε ότι εννοούσε πως η απονομή αριστείας –μέσω της επιτυχίας σε εξετάσεις εισαγωγής σε ένα σχολείο– σε ένα μαθητή σε τόσο μικρή ηλικία, όπως τα 12 ή 13 του, μπορεί να μετατραπεί σε βαρύ φορτίο (σε πολλαπλά επίπεδα) στο οποίο ο αριστεύσας θα νιώθει ότι πρέπει να ανταποκρίνεται σε κάθε κρίσιμες εξετάσεις στη μετέπειτα ζωή του. Αντίστοιχη είναι η μεταφορική ερμηνεία της «ρετσινιάς» για κάθε μαθητή που απέτυχε στις εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα πειραματικά. «Τα σχολεία αυτά πρέπει να πειραματίζονται επί της κοινωνικής ύλης που συνιστούν τα σχολεία», ανέφερε, κάνοντας τους επικριτές του να μιλούν για επιστροφή στα πειραματικά όπως οργανώθηκαν μεταπολιτευτικά –επί ΠΑΣΟΚ– με αποτέλεσμα ο θεσμός να υποβαθμιστεί τελικά σε σχολείο της γειτονιάς και όχι αριστείας.»

  http://www.kathimerini.gr/803165/article/epikairothta/ellada/katarghsh-olwn-twn-8esmwn-aristeias»

  1. Αν το οικογενειακο εισοδημα δημιουργει προβλημα στην προσβαση στα πρότυπα πειραματικά, ας δημιουργηθουν δημοσια δωρεαν φροντιστηρια για αυτους που επιθυμουν να δωσουν εξετασεις.

  2.» Αντίστοιχη είναι η μεταφορική ερμηνεία της «ρετσινιάς» για κάθε μαθητή που απέτυχε στις εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα πειραματικά.»

  Λαθος κ.Υπουργε , διοτι συμμετειχα απροετοιμαστος στις εισαγωγικες του Βαρβακειου και ελαβα 16 ενω τα 3 τμηματα συμπληρωθηκαν μεχρι το 17 και θα γινοταν κληρωση για μας του 16.Πηγα σε ενα πολυ καλο Δημοσιο Σχολειο και με κανονικη προπσπαθεια ελαμβανα απο 14, 7 εως 15,1 και δεν ειχα κανενα προβλημα. Ο απουσιολογος μας που πηρε 17 ειχε προβλημα αλλα μικρο.

  3. «η απονομή αριστείας –μέσω της επιτυχίας σε εξετάσεις εισαγωγής σε ένα σχολείο– σε ένα μαθητή σε τόσο μικρή ηλικία, .., μπορεί να μετατραπεί σε βαρύ φορτίο (σε πολλαπλά επίπεδα) στο οποίο ο αριστεύσας θα νιώθει ότι πρέπει να ανταποκρίνεται σε κάθε κρίσιμες εξετάσεις στη μετέπειτα ζωή του.»

  Αναλογως του χαρακτηρα του αποφοιτου προτυπου σχολειου κ. Υπουργε. Στο ΕΜΠ υπηρχαν πολλοι αποφοιτοι Βαρβακειου, Πειραματικου, Ιωνιδιου,.. Παρεπιπτοντως ο. Δ.Παπαδημουλης και ο Ν.Βουτσης ηταν αποφοιτοι των 2 πρωτων αντιστοιχως. Ρωτηστε τους.

  4. Μπορειτε -πως στην Σοβιετικη Ενωση- να βαλετε ταξικο συντελεστη με τον οποιο θα πολλαπλασιαζεται ο συνολικος βαθμος των εξετασεων, αναλογα με τον χαρακτηρισμο της οικογενειας του υποψηφιου ως εξης :

  Μεγαλοαστος x0.70
  Μεσοαστος x0,95
  Μικροαστος x1.0
  Προλεταριος x1.15

  Βεβαια στην περιπτωση αυτην κινδυνευουν να μην εισαχθουν τα παιδια της Ευπορης Μεσηλικης «Αριστερας» , αλλα δεν υπαρχει προβλημα, θα πανε στο Κολεγειο, του Μωραϊτη, το Αρσακειο, μετα στην Αγγλια οπως τα παιδια της κυριας με το ταγερακι ή του Βαρουφακι, …….και μετα οταν παντρευτουν θα ξεγεννουν οχι σε δημοσια νοσοκομεια αλλα σε ιδιωτικα μαιευτηρια στην σουιτα,…

  ΥΓ Κριμα και καποτε-πολυ παλια – τον εκτιμουσα. Η ιδεοληψια μπορει να καταστρεψει την ευφυια και την κοινη λογικη.

 532. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  526 – «άλλωστε δική τους επινόηση είναι η πώληση αέρα και το χρηματιστήριο και φτάσαμε ως εδώ…» Προχθές συζητούσα με την μεγάλη μου κόρη (χθές έκλεισε τα 23) την Ελεωνόρα, μετά απο μια κίνηση trade πέντε λεπτών που έκανε (πετυχημένη) σε μιά διακύμανση euro-usd, για κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να βελτιώσει στην στρατηγική της. Οπότε βλέποντας στην οθόνη το διάγραμμα να κατεβαίνει απότομα (GAP) κατά 30 μονάδες του λεπτού (sent) σε λιγότερο απο ένα λεπτό της λέω, μόλις τώρα διακινήθηκαν πάνω απο 100 δις δολάρια, με κοιτάζει για λίγο και μου λέει, ΜΠΑΜΠΑ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΙΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΜΕ ΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΥΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ; παρ΄όλο που δεν έχει μεγαλώσει με τέτοια παραμύθια.

  529 – «Μεγάλο το δούλεμα, Ιάκωβε. Άστα να πάνε.» Κάπως πρέπει να ζήσουν κι οι κεφαλαιούχοι, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, το μεροκάματο να βγαίνει, ξέρεις που έχει φτάσει το Μπελούγκα; (χαμόγελο). Άλλωστε τι θέλει ο κοσμάκης για να ελπίζει; ΔΟΥΛΕΜΑ.

 533. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  530 β – Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, αυτοί που παίζουν χάνουν, και βέβαια κανείς επενδυτής που σέβεται τον εαυτό του, δεν ασχολείται με το καφενείο ΧΑΑ. Ο γνωστός σου ήταν ηλίθιος και άπληστος, ηλίθιος γιατί πίστεψε τον Παπαντωνίου (που όμως το είπε αυτό στην αναστροφή του δείκτη προς τις 5,500 μετά την μεγάλη πτώση στις 5,000) ένα φερέφωνω της οικονομικής ελίτ, και άπληστος γιατί δεν πήρε το κεφάλαιό του συν κέρδος, ακόμα και στις 5,000 μονάδες. Φυσικά η ηλιθιότητά του αποδεικνύεται και με την επιλογή του να ψηφίσει ΝΔ μετά, και μάλιστα δύο φορές, οι αρχαίοι έλεγαν κάτι σχετικό με το δις. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, αλλά αυτή η αποφυγή της ευθύνης των πράξεων του καθενός, πάντα με εκνεύριζε, είναι το ίδιο με τους ψηφοφόρους που βρίζουν την κυβέρνηση που ψήφισαν.

  «Γενικα καλο ειναι να εχεις μια επαφη, καποιο χαρτοφυλακιο, αλλα μεχρι εκει.»
  Έχει αλλάξει πολύ το «τοπίο» απο το 1999, χαρτοφυλάκιο έχουν μόνο οι μεγαλομέτοχοι και τα κορόϊδα (συγνώμη για την έκφραση, δεν είναι επι προσωπικού ούτε θέλω να σου κάνω τον έξυπνο, είναι διαπίστωση μεγάλων διεθνών χρηματιστών)
  γιατί πλέον «επενδύουν» στα παράγωγα και στο forex με τεράστια μόχλευση, δηλαδή στον κοπανιστό αέρα. Η κόρη μου π.χ κάνει κινήσεις στο forex στην FXCM, με 50 ευρώ με μόχλευση χ200, και στο ταμπλό φαίνονται 10,000, αν αναλογιστείς οτι υπάρχουν πλατφόρμες για μεγάλα πορτοφόλια με μόχλευση 4,000, μια και ασχολείσαι έστω και απο μακριά, μπορείς να αντιληφθείς κάπως το ΧΑΟΣ που επικρατεί. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, πάνω απο 26 τρις δολάρια σε παράγωγα, είναι συνδεδεμένα με το ευρώ, στην περίπτωση που πέσει το ευρώ στο 0,90 απο ενδεχόμενο GREXIT, θα μπορούσε τιναχτεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεδομένου του οτι η Ντόϋτσε μπάνκ με ίδια κεφάλαια 550 δις είναι εκτεθιμένη 60 τρις ευρώ στα παράγωγα (αυτό που φαίνεται τουλάχιστον, κάτι που γνωρίζουν οι αμερικανοί, γιά αυτό παίζει σκληρά ο ΣΥΡΙΖΑ) ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ισοδυναμούσε με πυρηνικό πόλεμο. Αυτά είναι σκληρά παιχνίδια για ενήλικους, όχι το ΧΑΑ. Οπότε αν θέλεις την γνώμη μου, καλό είναι ή να ασχοληθείς σοβαρά ή να μην ασχολείσαι καθόλου.
  Υ.Γ – Κι εγώ ήμουν δικυκλιστής για 30 χρόνια, μέχρι που το 2008 μία βλαμμένη δεν σταμάτησε στο στοπ, και πέρασε κυριολεκτικά απο πάνω μου γιατί δεν πάτησε φρένο, και παρ΄όλο που πέρασαν απο πάνω μου οι δύο ρόδες, την έβγαλα με κάτι θλαστικά τραύματα, απο τότε το σταμάτησα το «άθλημα».

 534. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  534 τέλος – Την κοινή λογική την καταστρέφει ούτως η άλλως η υποχρεωτική εκπαίδευση, και την ευφυϊα την εξειδικεύει μονοσήμαντα, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού ιδρύματος, μια αντικειμενική και αμερόληπτη ματιά στην λειτουργία του κόσμου το αποδεικνύει. Η κοινή λογική λέει, οτι όταν τρώνε δύο σε ένα εστιατόριο, παρ΄όλο που φάγανε μαζί, πληρώνει ο καθένας αυτό που έφαγε, συμβαίνει αυτό στην κοινωνία μας;
  Ο βασικός στόχος του συστήματος, είναι ο αυτοπεριορισμός των οικονομικών φιλοδοξιών μας, και μέσω της θρησκείας, της εκπαίδευσης, των κομμάτων, και φυσικά του δεδομένου οικογενειακού περιβάλλοντος, τα έχει καταφέρει μιά χαρά.
  Η κλασική φράση όλων, «δεν θέλω πολλά, αρκεί να έχω ένα καλό μισθό και να περνάω καλά» και γι΄αυτό τον αμφίβολο μισθό, ξοδεύουν απίστευτα ποσά για εξειδίκευση, ΣΚΕΤΗ ΤΡΕΛΑ.

 535. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  @ΛΑΜΠΡΟΣ
  1. Ευχαριστω για τις διευκρινισεις, αλλα σε γενικεςγραμες τα ηξερα επειδη ο γιος ενος συναδελφου σπουδασε στις ΗΠΑ και παιζει με νομισματα κ.λ.π.Στην Επιχειρησιακη Ερευνα στο ΕΜΠ ειχαμε εκανει το προβλημα του βελτιστης κατανομης επενδυσεων (αποταμιευσεων για την περιπτωση μου) Καταθεσεις, λιγο χρυσος σε θυριδα και περισσοτερο μετοχες. Οι μετοχες εχουν αποδοση 125% σε 12 ετη. Τωρα εχω κατι λιγα.
  Αυτο μου αρκει για τις λιγες αποταμιευσεις μου.

  2.Μαλλον ειμαι πολυ πιο τυχερος απο σενα, αλλα ισως και με πιο ντεσιμπλεατη κορνα (απο MZ που οταν την ακουν φρεαναρουν ολοι στα στενα) γρηγορα αντανακλαστικα (διτροχο- μοτοσυκλετες). Ρισκαρω και εχω κεριδσει 4 ετη ελευθερου χρονου αυτα τα 38 χρονια, δικαιο το τιμημα και το ρισκο. Μετα απο λιγα χρονια θα βαλω στην μηχανη καλαθι (για την… γεροντικη ασταθεια)

  3. το τραγουδι που εβαλες συμπληρωνεται αρμονικα απο το εξης.


  Sparks – This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us

 536. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  537. Αυτο που λειπει ειναι η λοξη ματια. Ο σπαστης διαβαζει κατι και λεει το καταλαβα ετσι ειναι. Ο λοξος αφου το διαβαζει λεει το καταλαβα αλλα γιατι ειναι ετσι και δεν ειναι αλλοιως ή γιατι δεν επιλυω αλλοιως το προβλημα, πιο απλα, κομψα,πρωτοτυπα, κλ.π.

  Η λεξη κλειδι ειναι «η κομπινα», ο συνδυασμος (Βαλανιζατερ, Γκοριτσας) . Ειναι ο συνδυασμος ασυνδετων , ασχετων ή ετεροκλητων σε πρωτη ματια πληροφοριων που οδηγουν -μερικες φορες – σε επιτυχια.

  Τελος η αποψη μου ειναι οτι απο το 1973 εως σημερα σπουδαζει το 15% και το 75% αντιστοιχα. Στις αγγλοσαξωνκες χωρες σπουδαζει μονον το 25 εως 30%. Αντε βρες ακρη με την 30-ετη χρονικη υστερηση του γονιου του 2007 που ηθελε το παιδι του Πολιτικο Μηχανικο, διοτι ειχε ενα θειο που το 1968 εξεδιδε μια αδεια πολυκατοικιας καθε 3 εως 5 μερες.κ.ο.κ.

  ΥΓ Υπαναπτυξη ειναι η αδυναμια συσσωρευης εμπειρειων (Εδμουνδο Δεσνοες*)
  και συμπληρωνω : η επεξεργασια τους για το κοινο καλο (ΑΦ)

  *Κουβανος Συγγραφεας του Μνημες υπαναπυξης, γυρισμενο και σε εκπηκτικη ταινια απο τον Αλεα, γνωστο και για την ταινια ο θανατος ενος γραφειοκρατη)

 537. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  338 – Σωστή επιλογή, καληνύχτα με κάτι πιο δυνατό.

 538. cronopiusa said

  Betrayed is a 1988 motion picture drama directed by Costa-Gavras, written by Joe Eszterhas and starring Tom Berenger and Debra Winger. The film is roughly based upon the White separatist terrorist activities of American neo-Nazi Robert Mathews and his group The Order.
  Betrayed.avi-ATRAIÇOADOS-BRETAYED-TOM BERENGER-FILMES COMPLETOS

 539. spiral architect said

  @535: «… με κοιτάζει για λίγο και μου λέει, ΜΠΑΜΠΑ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΙΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΜΕ ΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΥΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ; …»
  Τότε γιατί συμμετέχει; Το αποδέχεται; Της αρέσει; Ή μπας και ρίχνει νερό στο μύλο όλων όσων κατηγορεί;
  (που δεν βλέπω -κατά τα λεγόμενά σου- να κατηγορεί, αφού κάθεται μπροστά στο μόνιτορ)

 540. spiral architect said

  @524: Περί Βάρκιζας, μουμιών του Στάλιν κλπ.
  Ψες είχε το Σταρ το Argo. Με αφορμή αυτήν την ταινία θυμήθηκα την τότε στάση του ΚΚ Ιράν (Τουντέχ) όπου συντάχθηκε με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Χομεϊνί, μην αναλογιζόμενο ότι, στο εγγύς μέλλον οι ουλεμάδες θα στρεφόντουσαν εναντίον του.
  (όπως και εναντίον των λοιπών τότε αριστερών του Ιράν)
  Ελλάδα-Βάρκιζα, Ιράν-Ισλαμική Επανάσταση και τα ΚΚ διαχρονικά οι μαλάκες της παρέας για τους σχολιαστές του καναπέως … 🙄

 541. sarant said

  543: Ενώ αν έμενε αμέτοχο στη σύγκρουση Χομεϊνί – Σάχη, μετά οι ουλεμάδες ΔΕΝ θα στρέφονταν εναντίον του;

 542. spiral architect said

  @544: Υποθετικά απαντώντας και πάλι θα στρεφόντουσαν εναντίον του.

 543. sarant said

  Ε, αυτό λέω κι εγώ. Οπότε δεν είναι τόσο κοροϊδίστικο το ότι συντάχθηκε με τους ουλεμάδες για να διώξει τον Σάχη

 544. spiral architect said

  @546: Συντάχθηκε ρε Νίκο και ορθά έπραξε, όπως και ορθά έπραξε το ΕΑΜ (ΚΚΕ) στη Βάρκιζα. Για τις δεδομένες χρονικές συγκυρίες ήταν οι ενδεδειγμένες στάσεις. Ποιος δεν θα’ θελε να ξωπετάξει (και να δικάσει) τον φυγάδα στις ΗΠΑ Σάχη, ποιος δεν θα’ θελε να σταματήσει η πολεμική αιματοχυσία του Β’ΠΠ με εννιά σαφείς γραπτούς όρους.
  Ποιοι όμως παραβίασαν τις συμφωνίες (άγραφες ή γραπτές) αντίστοιχα; 🙄
  (γι’ αυτό είπα για «μαλάκες» ξεχνώντας τα εισαγωγικά)
  – Συμμετέχουν; Γιατί συμμετέχουν;
  – Δεν συμμετέχουν; Γιατί δεν συμμετέχουν;
  – Εξανδραποδίζονται; Αυτοί φταίγανε!
  – Είναι κοινοβουλευτικό κόμμα; Α, είναι δεκανίκι του συστήματος!
  Και κερατάς και δαρμένος. Ε, φτάνει!

 545. sarant said

  547: Α, έτσι το λες. Εντάξει τότε, συμφωνούμε. (Να που χρειάζονται και τα εισαγωγικά 🙂

 546. Pedis said

  Να και τα πανηγυρια από το λεφτ για το χρηματιστήριο

  «Άλμα πάνω από τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  Εντυπωσιακή είναι η εκκίνηση του Χρηματιστήριου Αθηνών»

  http://left.gr/news/alma-pano-apo-tis-900-monades-sto-hrimatistirio

  Ναι ρε, μας εμπιστεύονται και οι χρηματιστές. Και πατριώτες, και κοσμοπολίτες και υπερ της ΕΕ και υπέρ του συντάγματος και υπερ του σοσιαλισμού και υπέρ της διαγραφής και υπέρ τηε τρόικα και με τον καμμένο και με τον κλαμένο.
  Άκλαφτοι θα πάμε. (Όσοι τους πιστεύουν και δεν έχουν κατά νου «να βγάλουν», το αξιζουν. Είναι η δεύτερη -και μισή- φορά τους. Οι υπόλοιποι;)

 547. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  542 – Εσύ γιατί συμετέχεις σ΄αυτό το κεφαλαιοκρατικό σύστημα αγοράς εργασίας και παραγωγής; Το αποδέχεσαι; Σου αρέσει; Ή μπάς και ρίχνεις νερό στο μύλο όσων κατηγορείς; (που δεν το βλέπω να κατηγορείς, αφού κάθε μέρα σαν υπάκουος οικονομικός σκλάβος, χτυπάς κάρτα στην δουλειά του αφεντικού, και αισθάνεσαι κι ευχαριστημένος που σου παρέχει «ακόμα» δουλειά, γιατί εκατομύρια άλλους, τ΄αφεντικά τους τους πέταξαν στον δρόμο σαν τα σκυλιά, και παρακαλάνε για ένα κόκαλο να γλείψουν τα παιδιά τους. Εσύ φαίνεται έχεις φιλάνθρωπο αφεντικό).

  Spiral στο έχω πεί οτι σε εκτιμώ, (κι αυτό δεν αλλάζει) θεωρώ οτι είσαι πολύ έξυπνος για να μου γράφεις τέτοια…ας τα πώ αντιφατικά πράγματα, που δυστυχώς δικαιώνουν για νιοστή φορά απο το 2002, την άποψή μου για την εκπαίδευση.
  Την κόρη μου λόγο της πολύχρονης ενασχόλησής μου με το χρηματιστήριο, εγώ την προέτρεψα με πολύ προσπάθεια να ασχοληθεί με τις επενδύσεις. Οι κόρες μου είναι μεγαλωμένες με τις αρχές που έχω γράψει κατά καιρούς και τις γνωρίζεις, και δεν πρόκειται να αλλάξουν χαρακτήρα με τα λεφτά, όσα κι αν αποκτήσουν, ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΦΤΑ, Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΦΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. Την διαπίστωση έκπληξη της Ελεωνόρας, την έγραψα για να δείξω την επιρροή του εκπαιδευτικού συστήματος, γιατί παρ΄όλο που δεν μεγάλωσε με αυτά τα παραμύθια, έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια ενασχόλησεις με τις επενδύσεις, και να γίνει 23 ετών (προχθές) για να κατανοήσει στην ολότητά του (σχεδόν δηλαδή) τον παγκόσμιο οικονομικό παραλογισμό. Αυτό που έδειξα στις κόρες μου, είναι τα τρωτά σημεία του συστήματος, που είναι τα εργαλεία που παρέχει εκ των πραγμάτων πλέον ΔΩΡΕΑΝ, για την οικονομική τους ανεξαρτησία. Η Ελεωνόρα κερδίζει κατά μέσο όρο (κερδισμένα – χαμένα trads) τα τριπλά σε δεκαπέντε λεπτά το πολύ, απ΄όσα κερδίζει τρέχοντας όλη την μέρα απο πελάτη σε πελάτη (έχει τελειώσει την Χαροκόπειο, διαιτολογία διατροφολογία, παράλληλα τρέχει για το μεταπτυχιακό κι άλλες τέτοιες μπούρδες) ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ, αλλά τα δήθεν αριστερά και φιλεργατικά κόμματα, ποιούν την νήσσαν. Εκατομύρια άνθρωποι στην Ευρώπη που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο απο το 2007 μέχρι πέρυσι, βρέθηκαν σε μια νύχτα να χρωστάνε όλο το ποσό ή και μεγαλύτερο, παρ΄όλο που πλήρωνα κανονικά τις δόσεις τους, επιπλέον όσο θα πέφτει η ισοτιμία του ευρώ, (που ελέω ποσοτικής χαλάρωσης θα πέφτει) το χρέος τους θα μεγαλώνει κι ας πληρώνουν κανονικά. Το χειρότερο; δεν ξέρουν κάν τι έγινε και βρέθηκαν σ΄αυτή την κατάσταση, δεν μπορούν να το κατανοήσουν, και φυσικά τα βόρεια ΜΜΕ, μπορούν άνετα να τους κατηγορήσουν σαν τεμπέληδες που ζούσαν πάνω απο τις δυνατότητές τους, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ με λίγα λόγια. Κάνε τώρα ενα παραλληλισμό με το ελληνικό χρέος, ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, που είναι, οτι διδασκόμαστε τα πάντα, εκτός απο το πώς θα γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, γιατί θα καταρρεύσει το σύστημα, γιατί εκτός απο σένα που σου αρέσει η δουλειά, ποιός οικονομημένος θα πήγαινε να δουλέψει για να λειτουργήσει το σύστημα; Όλοι οι κοινωνικοί θεσμοί, θρησκείες, οικογένεια, εκπαίδευση, κόμματα, συνάδουν στον περιορισμό των οικονομικών φιλοδοξιών μας, παρουσιάζοντάς μας την δουλειά ώς μέγιστο αγαθό και μάλιστα την βάφτισαν δικαίωμα, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΣΚΛΑΒΟΣ. Παραδόξως, πραγματικά χαρούμενους κι ευτυχισμένους ανθρώπους, μόνο σε ντοκυμαντέρ με κάποιες φυλές του Ειρηνικού και κάποιες ζούγκλες της Γής βλέπουμε, κι αυτοί δεν δουλεύουν για λεφτά.
  Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ, ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ, κάτι ήξεραΝ οι αρχαίοι που δεν την είχαν σε εκτίμηση.

 548. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Όσοι τους πιστεύουν και δεν έχουν κατά νου «να βγάλουν», το αξιζουν. Είναι η δεύτερη -και μισή- φορά τους. Οι υπόλοιποι;»
  Παράπλευρες απώλειες, όποιος εμπιστεύεται την ζωή του σε τεχνητούς θεούς και αρχηγούς, και δεν αποφασίζει αυτός, έχει και τις ανάλογες συνέπειες, αλλά έχω ακούσει μετά θάνατον πάνε στον παράδεισο, κάτι είναι κι αυτό, δεν πάνε στράφι οι ελπίδες μιάς ζωής, εκτός κι αν……λές;

 549. spiral architect said

  @550, 551: Σόρι Λάμπρο, εγώ λόγω αξιακών πεποιθήσεων δεν συμμετείχα ποτέ μου σε παιχνίδια μετοχών, σε καθημερινά τηλέφωνα σε ΕΛΔΕτζήδες «αγόρασε-πούλα» κλπ. Τέτοιες πρακτικές ζωής -ευτυχώς- με ξεπερνούν.

  Στο σεισμό του ’99 στην Πάρνηθα και ενώ όλη η γειτονιά ήταν κατεβασμένη στο δρόμο, περνάει ένας γείτονας με την BMW. Σταματάει για λίγο στη ομήγυρη:
  – Έπαθες καμιά ζημιά;
  (ρωτήθηκε … μονοκατοικία με παλιό ΓΟΚ το σπίτι του)
  – Δε γαμιούνται και τα σπίτια, το χρηματιστήριο να πηγαίνει καλά!

  Όχι φίλε μου. Ακόμα και με μικροαστική λογική αυτό λέγεται Ύβρις!

 550. Pedis,
  εντάξει, φίλε, είναι η ετικέτα που μου κόλησες, όπως το πάλαι ποτέ «εχφρός του λαού» ,αλλα ηλε-μάλλιασε η ηλε-γλώσσα μου, απάντα και στα επιχειρήματα…

  Και μην υποτιμάς αυτό που έγινε με τον Τσίπρα. Ουσιαστικά έκλεισε ένας κύκλος πέντε χρόνων, που στα γυρίσματά του είχε και μια μικρή εξέγερση, από την οποία το κκε απείχε. Αντίθετα από αυτά που μες λέει ο επίσημος απογοητευτής του ιστολόγιου, ο Λάμπρος, ο λαός που γενικά δεν είναι να του έχεις και καμιά εμπιστοσύνη, συμμετείχε και συμμετέχει στην αλλαγή της τύχης του. Δεν είναι και λίγο.

  Κοίτα. Αναγγέλλεται το μνημόνιο, οι αγανακτισμένοι ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ξεσηκώνουν τον κόσμο, καταλαμβάνονται οι πλατείες, τα ματ λυσσάνε, τρωμε το ξύλο της αρκούδας, έχουμε νεκρούς, μετά μπαίνουμε και τους χαλάμε τις εθνικές γιορτές και τις παρελάσεις τους, ο Τρίτος ο Μακρύτερος ξεκουμπίζεται, τα μμε λυσσάνε, η χρυσή αυγή λυσσάει, δολοφονεί, βγαίνει ο ακροδεξιός Σαμαράς, κάνει παρελάσεις με κάγκελα, ξεφτιλίζεται,εξαφανίζεται και μέσα σε πέντε χρόνια ένα μικρό κόμμα της αριστεράς γίνεται κυβέρνηση και πρώτη φορά διαπραγματεύεται με τους ξένους.

  Το ΚΚΕ συνεχώς μιλάει για το λαό, και το λαό, και τη λαική εξουσία, Σε όλο αυτό το μικρό κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας, ο λαός δεν έμεινε αμέτοχος. Όλοι μαζί, και οι αυτόνομοι, και οι αριστεριστές και οι ροζουλί και ο ψεκασμένοι (όχι όμως οι χρυσαυγίτες, που εντελώς αισχρά ο Ριζοσπάστης τους ταυτίζει με τους αγανακτισμένους). Και μέσα από τέτοια σιγά σιγά ο κόσμος αποκτάει καποια ελπίδα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του.

  Και όλα αυτά σε μια περίοδο κοινωνικής κατάθλιψης. Στη γειτονιά μου, πάνε οι ακτιβιστές να ξανασυνδέσουν το ρεύμα οικογένειας με δυο ανέργους και τρία παιδιά που πεινάνε, και δεν τους δέχονται, τους διώχνουν έντρομοι «Φυγετε, εμείς δεν κάνουμε παρανομίες».

  Αν ο κόσμος, ο λίγος αυτός που άλλαξε στρατόπεδο,καθόταν σπίτι του, ακόμα θα είχαμε τον Γαπ, που μεταφυτεύει το δέντρο και βάζει μαζί και τη γλάστρα.

 551. Η ανάλυση του Ριζοσπάστη για το ζήτημα είναι εξωγήινη. Χτες μεταξύ άλλων έγραψε:

  «Μέσα στις «πλατείες» άνθισε ο εθνικισμός, η εχθρότητα στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνθήματα «έξω τα κόμματα και τα συνδικάτα», τροφοδοτήθηκαν δυνάμεις όπως η Χρυσή Αυγή. Αλλοθι σε αυτήν τη διαδικασία έδωσαν μια σειρά δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονταν ως αντικαπιταλιστικές και αριστερές, εξωραΐζοντας αυτές τις κινητοποιήσεις»

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8316186

  Ψέμα χονδροειδές. Οι χρυσαυγίτες ακόμα κι από την πάνω πλατεία έφευγαν κλωτσηδόν.
  Και αυτή ήταν η μια πλευρά το κατά των κομμάτων. Αλλά τόσο του κόβει του ελληνικού λαού. Δεν το ξέραμε να παραγγείλουμε ειδικά για μας και το κκε έναν άλλο λαό που να παίζει στα δάχτυλα τα Γκρούντρισε… Η άλλη πλευρά είναι ότι η αντισταση της Πλατείας ήταν λαική, αυθόρμητη και πρωτοφανής.

  Τώρα το τι θα πετύχει ο Τσίπρας είναι άλλο. Μιλάμε έτσι κι αλλιώς σε πλαίσια καπιταλισμού. Αλλά καπιταλισμού σε περίοδο μεγάλης κρίσης, που είναι πόλεμος χωρίς πόλεμο και προέχει η επιβίωση και η διατήρηση δομών της αστικής δημοκρατίας, που κινδυνεύουν,της περίθαλψης, της παιδείας,των συνδικάτων. Από την άλλη, εμείς τον φέραμε στην εξουσία εμείς μπορούμε και να τον ρίξουμε.

  Έτσι το βλέπω εγω. Σας αγαπάω αλλά δεν παντρεύομαι 🙂

  Κατα τα άλλα, στο μέλλον, με τους πολέμους και τη μεγάλη παγκόσμια οικολογική κατάρευση, ακόμα κι η άθλια περίοδος που διανύουμε θα φαίνεται παράδεισος.

 552. Ιάκωβε, σε κερνάω μια ρακί!

 553. physicist said

  TifkatThe institution formerly known as troika.

  Μ’ αρέσει, έχει μέσα και το formerly όπως η Φυρομία. Η τίφκατ, η τίφκα – της τίφκας.Οι τιφκαταίοι, οι τιφκατήδες, οι τίφκηδες. Τίφκα και παραλλαγή.

  Το βαφτιστικό είναι της FAZ.

 554. Avonidas said

  #556. Όπως λέμε, The Artist Formerly Known as Prince? 😉

  (Αλήθεια, συνάδελφε, έχεις διαβάσει καθόλου Walter Moers, ας πούμε το Adolf, die Nazisau? )

 555. physicist said

  #557. — Δεν έχω διαβάσει τον Αδόλφο, τη Ναζιγουρούνα αλλά έχω διαβάσει τη Μικρή Κωλοτρυπίδα 🙂

  Πιάσε και μια φώτο που είδα μόλις στην Zeit και λύθηκα στο γέλιο. Τρεις Καμμένοι Τσαγάκηδες της Γερμανίας, ο Χένκελ, ο Λούκε κι ένας άλλος Καραγκιόζης σε στιγμιότυπο σαν να χορεύουν Καλαματιανό:

  http://www.zeit.de/politik/deutschland/2015-02/alternative-fuer-deutschland-klage-europaeische-zentralbank

 556. Pedis said

  # 554 – Ιάκωβε, μη μου ξεγλιστράς!

  Το θέμα δεν είναι οι πολιτικές αδυναμίες του κκε αλλά η πολιτική απάτη που έχει στήσει ο σύριζα, την ανέχεσαι και την παινεύεις ως δείγμα πολιτικής αρετής και τέχνης.

  Το θέμα δεν είναι τι θα μπορούσε να κάνει το κκε στις πλατείες και δεν έκανε (και θα μπορούσε να έχει κάνει αν είχε ρισκάρει), αλλά τι έκανε ο σύριζα που υποτίθεται ότι πήγε στις παλτείες, αλλά όχι ως σύριζα, αλλά σαν φίλος του φίλου, ελληνας, πατριώτης «που θέλει την πατρίδα του πίσω» (γιατί, πότε την είχες κακομοίρη?).

  Αν, λοιπόν, το κκε δεν κατάφερε να γυρίσει μία μούντζα σε γροθιά, ο σύριζα την παίνεψε κιόλας (τη μούντζα).

  Και τώρα κυβερνάει ο Κοτζιάς, ο Πανούσης, ο Καμμένος, ο Νικολόπουλος, και τα βαρουφάκια (με σαγιάδες και παναρίτσες) .

  «Από την άλλη, εμείς τον φέραμε στην εξουσία εμείς μπορούμε και να τον ρίξουμε».

  Όπως «ρίξαμε» και τους άλλους, τους προηγούμενους … Κούνια που σε κούναγε (που λένε και με το συμπάθειο).

 557. 555 Σκύλος της Β.Κ. said
  Ιάκωβε, σε κερνάω μια ρακί!

  Ευχαρίστως, αλλά στη Βάλια Κάλντα. Και πιο ψηλά, στο Σμόλικα, στις αρκούδες, τους ανθρώπους τους έχω βαρεθεί.

 558. Ναι, στις αρκούδες!

 559. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  50, 551: Σόρι Λάμπρο, εγώ λόγω αξιακών πεποιθήσεων δεν συμμετείχα ποτέ μου σε παιχνίδια μετοχών, σε καθημερινά τηλέφωνα σε ΕΛΔΕτζήδες «αγόρασε-πούλα» κλπ. Τέτοιες πρακτικές ζωής -ευτυχώς- με ξεπερνούν.

  552 – Spiral μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα ή (το πιθανότερο) δεν το διευκρίνισα σωστά. Ας το πάρω απ΄την αρχή, μόνο που αυτή τη φορά θα σε στεναχωρίσω λίγο.
  Το σύστημα που ζούμε έχει διαφόρους ΝΟΜΙΜΟΥΣ και κατ΄επέκτασην τίμιους τρόπους για να κερδίζει ένας άνθρωπος λεφτά για να ζήσει, σωστά; Το οτι κάποιοι άνθρωποι λόγο αξιακών πεποιθήσεων, δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν κάποιους απο τους νόμιμους και τίμιους τρόπους, δεν τους καθιστά πιο τίμιους απο τους άλλους που τους χρησιμοποιούν, ούτε τους άλλους άτιμους και κλέφτες, π.χ ο βενζινάς της γειτονιάς σου που εμπορεύεται καύσιμα, ο ζαχαροπλάστης φτιάχνει γλυκά, ο λαχειοπώλης πουλάει λαχεία, κι ο «φίλος σου» ο προποτζής προσπαθεί να ζήσει με το μαγαζί του που πουλάει στοιχήματα. Ποιές απ΄αυτές τις πρακτικές ζωής σε ξεπερνάνε, και τι θεωρείς οτι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Όλοι αυτοί οι χιλιάδες που δουλεύουν στις επενδυτικές εταιρείες εδώ στην Ελλάδα, θεωρείς οτι είναι κλέφτες; οι δεκάδες χιλιάδες που δουλεύουν στις τράπεζες τι είναι; σε ξεπερνάει η πρακτική τους;
  Ας είμαστε ειλικρινείς, το «δεν συμετείχα ποτέ μου σε παιχνίδια μετοχών» είναι ψέμα, είτε εν γνώση σου (απίθανο) είτε εν αγνοία σου (σίγουρα) πάντα συμετείχες και εξακολουθείς να συμετέχεις σε παιχνίδια μετοχών, για τον απλούστατο λόγο, ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ. Ο οποιοσδήποτε άνθρωπος δουλεύει για λεφτά, τροφοδοτεί το χρηματιστηριακό σύστημα, ακόμα και οι άνεργοι είναι χρηματιστηριακή αξία, και επηρεάζουν τις παγκόσμιες συναλλαγές δισεκατομυρίων. Εάν τώρα έχεις και την παραμικρή κατάθεση σε τράπεζα, τότε συμετέχεις στην μεγαλύτερη απάτη που γνώρισε η ανθρωπότητα, ΣΤΗΝ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ. Επειδή η τράπεζα δεν είναι κορόϊδο να διακινδυνεύσει δικά της λεφτά, χρησιμοποιεί τα λεφτά των κορόϊδων που την εμπιστεύονται για να τους τα φυλάει δίνοντάς τους μπόνους 1% το χρόνο, ενώ αυτή τα δανείζει πολλές φορές (εικονικός αέρας) σε άλλα κορόϊδα με τρελό επιτόκιο, βγάζοντας τρελά και άκοπα κέρδη, και επιπλέον τα τζογάρει με μόχλευση στα παράγωγα (αέρας του βουνού) βγάζοντας ακόμα πιο τρελά κέρδη. Επειδή όλο αυτό το πράγμα δεν έχει εμπράγματη αξία, κάποια στιγμή καταρρέει, και τότε πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες, επειδή όμως οι αξιακές πεποιθήσεις των τραπεζιτών δεν τους επιτρέπουν να συμετέχουν σε πληρωμές χρεών, στέλνουν τον λογαριασμό σ΄αυτούς που οι αξιακές πεποιθήσεις τους, δεν τους επιτρέπουν να συμετέχουν σε κέρδη απο χρηματιστηριακά «παιχνίδια» λέγοντας τους κι απο πάνω, ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ και ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ.
  Και για να τελειώνουμε με το «συλλογικών χρωμάτων» παραμύθι περι τίμιας δουλειάς, τίμιου ιδρώτα, και τίμιων χρημάτων. Σε ένα οικονομικό σύστημα που δεν χρησιμοποιεί εμπράγματες αξίες για συναλλαγές, αλλά την καλή πίστη για το μέσο των συναλλαγών, δεν υφίσταται τιμιότητα. Όποιος έχει και το παραμικρό πλεόνασμα, το στερεί απο κάποιον άλλο που έχει έλλειμα. Αν έχεις αυτοκίνητο, κάποιος άλλος πηγαίνει με τα πόδια, αν τα παιδιά σου έχουν πολλά παιχνίδια, κάποια άλλα δεν έχουν κανένα, και είναι σκλάβοι για να φτιάχνουν αυτά τα παιχνίδια, αν περισεύει το φαγητό και το πετάτε κάποιες φορές, κάποιοι άλλοι πεθαίνουν απ΄την πείνα. Δεν υπάρχουν έξυπνοι και ικανοί, και τεμπέληδες κι ανίκανοι, υπάρχουν οι ισχυροί και οι ανίσχυροι, και οι πρώτοι επιβάλλουν την θέλησή τους στους δεύτερους. Σίγουρα είσαι έξυπνος και ικανός, αλλά πόσο πιο έξυπνος και ικανός απο τον Γκανέζο που του καταληστεύει την χώρα η Ε.Ε που μεγάλωσες, και δεν είχε καμία ευκαιρία στην ζωή του; Όσο θα δουλεύεις για λεφτά, σε οποιοδήποτε χρωματικό οικονομικό σύστημα, θα συμετέχεις στην χρηματιστηριακή απάτη, και στη ληστεία και τον φόνο των ανίσχυρων, είτε εν γνώση σου είτε εν αγνοία σου, είτε σ΄αρέσει είτε όχι.
  Αυτό που σου έδειξα στο προηγούμενο σχόλιό μου, είναι ένας ειρηνικός τρόπος καταστροφής του χρηματικού συστήματος, χρησιμοποιώντας τα δικά του μέσα, αλλά δεν τρέφω αυταπάτες οτι θα τον ενστερνισθούν πολλοί, και κρίνοντας απο το πόσο δυσκολεύτηκα να πείσω την κόρη μου, η δε μικρή (δευτεροετής στο Γεωπονικό) είναι ναί μεν αλλά, ζήτημα να πείσω μονοψήφιο αριθμό του ενός χεριού. Είναι βαθιά διαιρεμένος ο κόσμος, και έχει ανάγκη απο πολύ αίμα και πόνο ακόμα για να εξανθρωπιστεί, οι ψευδαισθήσεις κυριαρχούν, και το μακελειό είναι αναπόφευκτο.
  Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει την δύναμη να τον απελευθερώση απο την οικονομική δουλεία, μένει να δούμε πως θα χρησιμοποιηθεί μετά το μακελειό, εγώ είμαι αισιόδοξος πως η πορεία θα είναι προς την πνευματική εξύψωση, θα δείξει.

  «Όχ– Δε γαμιούνται και τα σπίτια, το χρηματιστήριο να πηγαίνει καλά!ι φίλε μου. Ακόμα και με μικροαστική λογική αυτό λέγεται Ύβρις!»
  Αυτό δεν λέγεται ύβρις, λέγεται άγνοια και είναι βλακεία. Αν τον έβρισκες μετά απο ένα μήνα, θα έκλαιγε με μαύρο δάκρυ, πήγαινε και βρές τον σήμερα, ακόμα και τώρα, θα πονάει ο κώλος του απο τότε. Δεν μπορώ να γράψω ονόματα εδώ, αν θές πάρε το mail μου απο τον Νικοκύρη, να σου πώ για μερικούς που έχασαν δις. Ο αράπης του ΧΑΑ έκανε πάρτι με ούζα με κάτι τέτοιους μάγκες.

  Ο ΕΡΩΤΑΣ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ. (ξέρεις ποιός το έγραψε).

 560. […] Ο μεταφραστής ως αναγνώστης Greek as a foreign language Προγραμματικά μεζεδάκια Lost in […]

 561. spiral architect said

  @562: Μην κάνεις πολύπλοκα τα πράματα και μην μπερδεύεις τη μισθωτή εργασία με το τζόγο.
  Το να καταστρέψεις το σύστημα χρησιμοποιώντας τα δικά του μέσα είναι σαν να θελεις να κερδίσεις τη γκανιότα. => Ά-το-πο.
  Τουλάχιστον παίξε στοίχημα. Είναι πιο τίμιο. 🙂

 562. sarant said

  552: Ε, να θες να ανατρέψεις το σύστημα (ή τουλάχιστο να το απορυθμίσεις) και ταυτόχρονα να αγωνιάς μην πέσουν οι μετοχές σου, έχει αντίφαση 🙂

 563. Theo said

  @539:
  Η λεξη κλειδι ειναι «η κομπινα», ο συνδυασμος (Βαλανιζατερ, Γκοριτσας)

  Όμως, το βιβλίο που βασίστηκε η ταινία του Γκορίτσα είναι του πατριώτη μου Σάκη Τότλη Ο συνδυασμός Έδεσσα-Ζυρίχη

 564. physicist said

  Η Εισαγγελία του Μπουένος Άιρες αναγόρευσε και επίσημα κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης εναντίον της Προέδρου της Αργεντινής Κίρνχνερ. Η υπόθεση αναζωπυρώθηκε τελευταία με αφορμή τη μυστηριώδη αυτοκτονία του Εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν.

 565. sarant said

  566 Tην ταινία δεν την έχω δει, το βιβλίο μου άρεσε πολύ.

 566. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  564 – Ξέρεις πολύ καλά οτι πρεσβεύω πως ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ, η όποια πολυπλοκότητα, προκύπτει απο λάθος ερμηνεία των πραγμάτων, που όταν γίνεται δογματική δημιουργείται χάος. Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για τίποτα, ακόμα και την κόρη μου δεν την πίεσα ποτέ να δεχτεί αυτά που πιστεύω, δεν πιστεύω στην κηδεμονία των ανθρώπων, ακόμα και των παιδιών μου (θεωρώ οτι μεγαλώσαμε παρέα, αλληλοεπηρεαζόμενοι). Μου πήρε τρία χρόνια να την «πείσω» γιατί τόσο έκανε να αντιληφθεί στην πράξη αυτά που συζητούσαμε, εγώ απλώς τους δείχνω κάποιους δρόμους που θεωρώ σωστούς, μια κι έχω αρκετά βιώματα όλων των ειδών, αυτές ας διαλέξουν ό,τι θέλουν. Το ίδιο και με τους συνανθρώπους μου, δεν θέλω να αλλάξω κανέναν, είναι σημαντικό να αλλάξει ο καθένας συνειδητά μόνος του, τότε και μόνο τότε προκύπτει πραγματική συλλογική αλλαγή, όλα ακολουθούν τον φυσικό χρόνο συλλογικής αλλαγής, οτιδήποτε άλλο είτε επανάσταση ονομάζεται είτε συντήρηση ή οπισθοδρόμηση είναι ψευδαίσθηση, τελικά υποκύπτουν στον φυσικό χρόνο αλλαγής.
  Έτσι κι εδώ, δεν θέλω να σε πείσω, και αποδεδειγμένο δίκιο νάχω αν δεν θέλεις να πειστείς δεν θα το κάνεις, άλλωστε δισεκατομύρια άνθρωποι πιστεύουν σε αόρατους θεούς, μπορείς να τους αλλάξεις γνώμη; Συνεπώς, εγώ απλώς λέω την άποψή μου, κι όποιος θέλει ασχολείται μαζί της, κι αν θέλει επηρεάζεται χωρίς να ξέρω τίποτα εγώ, (είναι σαν τους κυματισμούς που λέει ο Γιάλομ) όπως συμβαίνει και με μένα που διαβάζω κάποιες άλλες απόψεις, σαν τις δικές σου καλή ώρα για την «πράσινη» ενέργεια. Εσύ δεν προσπάθησες να με πείσεις, δεν με ήξερες κάν, αλλά εγώ θεωρώ οτι ξεστραβώθηκα πάνω σ΄αυτό το θέμα, άλλοι όμως όπως ξέρεις, παρ΄όλες τις αποδείξεις επιμένουν, αντιλαμβάνεσαι τώρα την χρονική ροή της αλλαγής που λέω; Για να τελειώσουμε, δεν μπερδεύω την μισθωτή δουλειά (άκου εργασία) με τον τζόγο, σου λέω μόνο οτι η πρώτη καθορίζεται πλέον απο τον δεύτερο, αν δεν πάει καλά ο τζόγος χάνεται η μισθωτή δουλειά. Δεν είναι ά-το-πο, το έχει κάνει ο Τζόν Τάραμας και άλλοι, (θα το κάνει και η κόρη μου) απλώς δεν διδασκόμαστε τον τρόπο, γιατί νομίζεις πως πάμε υποχρεωτικά στο σχολείο, για να προστατευτεί η γκανιότα. Τίμιο το στοίχημα; ρε μήπως είσαι ο ΜΠΕΟΣ; Ο πίνων μεθά κι ο παίζων χάνει έλεγαν οι ΑΗΠ, και μάλλον είχαν δίκιο. Φιλική συμβουλή, ποτέ μη παίζεις με τα χρήματά σου, οι πλούσιοι δεν το κάνουν, εσύ για ποιό λόγο να το κάνεις; καλύτερα να τα επενδύεις, κι αυτοί αυτό κάνουν, λες να είναι κορόϊδα;
  Άκου αυτή την ωραία διασκευη ενος τραγουδιού τον Beatles, είχα καιρό να το ακούσω.
  ΔΙΚΟ ΣΟΥ που λένε και στα σκυλαδικα.

 567. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  565 – Ενω άμα θές να το ανατρέψεις με τον Τσίπρα μέσω των εκλογών που διοργανώνει το ίδιο, χωρίς να πειράζεις τις τράπεζες, και δουλεύοντας για χρήματα που ελέγχουν την αξία τους κατά το δοκούν αυτές, δεν είναι αντίφαση.
  Υ.Γ – Δεν μίλησα πουθενά για μετοχές, άλλο είπα, και υπάρχει χρηματιστηριακός τρόπος που μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος, αλλά για να τον αναλύσουμε θέλει πολύ χρόνο, ουζάκι και χταπόδι αλλα Gee. Tό έχω ξαναπεί, δεν τρέφω αυταπάτες, το σύστημα δεν παίζει για να χάσει, γι΄αυτό επενδύει στον αυτοέλγχό μας, νάναι καλά η υποχρεωτική εκπαίδευση.
  Έχω πιάσει τα δυνατά κομμάτια, εσένα σου έλαχε αυτό.

 568. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  567 – Για την «αυτοκτονία» του Τσαλικίδη της Vodafon εδώ, θα γίνει λές τίποτα;

 569. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  569. Την ιδια χρονια νομιζω βγηκε και αυτο

  Τοτε αγορασα κια το πρωτο δικυκλο απο την εργασια μου σε ιδιατερα μαθηματα.

 570. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Μετα 2 (ή 3) χρονια σε ενα 2CV με ενα παλιο συμμθητη ακουσαμε στο ραδιοφωνο τον Γιαννη Πετριδη να λεει
  ακουστε αυτο το τραγουδι απο ενα συγκροτημα που θα κανει πολυ μεγαλη επιτυχια. Και οπως παντα ειχε απολυτα δικαιο.

 571. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  573. Sorry, εννουσα αυτο!!!

 572. BLOG_OTI_NANAI said

  Κοντεύω να τρελαθώ, όχι επειδή το MEGA, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να κρατήσουν όρθιο κάποιο τοίχο στο γκρεμισμένο τους κόμμα λέγοντας παραμύθια, αλλά επειδή υπάρχουν άνθρωποι που με ευκολία χάφτουν κάθε κατευθυνόμενη αερολογία.
  Και εξηγούμαι:
  – Το Μνημόνιο και η Τρόικα δεν αποτελούν… ισοδύναμα με το Νέο Πρόγραμμα και τις διμερείς συμφωνίες με τους δανειστές!
  Ο όρος Μνημόνιο σημαίνει θανατηφόρες στερήσεις και γκρέμισμα της χώρας από ένα καθεστώς νεοφιλελευθερισμού, διαπλοκής και ακραίας λιτότητας. Για ποιον λόγο που να πάρει η ευχή, αν οποιοδήποτε πρόγραμμα δεν περιέχει αντίστοιχους όρους λιτότητας, μπορεί να ισοδυναμεί με το Μνημόνιο;;!!
  Επίσης, ο όρος Τρόικα, εμπεριέχει την απουσία εθνικής κυριαρχίας όχι λόγω συμφωνημένων πλαισίων αλλά λόγω αποδοχής καθεστώτος υποτελούς και κυρίαρχου, εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου ο οποίος απλώς παίρνει εντολές ακόμα και με ένα email τις οποίες καλείται να εκτελέσει με ωμούς εκβιασμούς! Από που κι ως που λοιπόν, οποιεσδήποτε άλλες διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε δανειστές και δανειζόμενους, ΑΝ ΔΕΝ περιέχουν όρους τέτοιας ωμής υποτέλειας και εκβιασμού, μπορούν να εξομοιώνονται με την Τρόικα;;! Το γεγονός ότι αυτά λέει ο Άδωνις για εσωτερική παρηγοριά της ΝΔ, δικαιολογεί το να τα χάφτουν σκεπτόμενοι άνθρωποι;

  Και πώς στην ευχή είναι ποτέ δυνατόν, από τη στιγμή που κάποιος έχει λάβει δάνειο από κάποιον άλλον, να μην έχει επαφές μαζί του;;! Αν η χώρα έχει δανειστεί από τρεις πηγές και δεν θέλει μονομερείς ενέργειες, πώς θα μπορούσε να μην έχει επαφές με τις πηγές αυτές;;!! Οι επαφές όμως με τις τρεις πηγές, δεν αποτελούν Τρόικα, εκτός αν υπάρξουν οι ίδιοι όροι υποτέλειας. Οι τριμερείς αυτές επαφές, βαφτίζονται Τρόικα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διότι έχασαν πλέον την μπάλα. Εμείς οι υπόλοιποι όμως, είμαστε άραγε ηλίθιοι να ακούμε χωρίς να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το 5ετές Μνημόνιο και τι σημαίνει Πρόγραμμα ή τι ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην 5ετή Τρόικα και σε οποιεσδήποτε άλλες τριμερείς επαφές;! Έλεος δηλαδή…

  Και βεβαίως:
  – Τόλμησε οποιοσδήποτε έως τώρα να ξεστομίσει σε επίσημη συνάντηση την κουβέντα «τέρμα η Τρόικα»;;!
  – Τόλμησε οποιοσδήποτε έως τώρα να ξεστομίσει σε επίσημη συνάντηση την κουβέντα «τέρμα το Μνημόνιο»;;!
  – Τόλμησε οποιοσδήποτε έως τώρα να ξεστομίσει την φράση «η Ελλάδα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω»;;
  – Τόλμησε οποιοσδήποτε έως τώρα να ξεστομίσει την ΜΟΝΑΔΙΚΗ δήλωση έστω, που διαφοροποιείται ανοιχτά από ολόκληρη την Ευρώπη σε σχέση με τη Ρωσία;
  – Τόλμησε οποιοσδήποτε έως τώρα να αφήσει να διακινούνται τόσο σκληρές διαρροές προς Σόιμπλε και Μέρκελ ακριβώς τη στιγμή που ετοιμάζεται να κάνει επίσημες συζητήσεις μαζί τους;;!

  Ο ΣΥΡΙΖΑ (έως τώρα βεβαίως), δείχνει ότι είναι από άλλη πάστα. Αλλά τώρα παίζουμε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΑΣ χαρτί, που είναι ο λανθάνων εκβιασμός ότι «αν φύγουμε διαλύεστε και εσείς», και όποιος το ξεχνάει αυτό και ότι η χώρα μας είναι αυτή που έχει επείγουσα ανάγκη, τότε έχει πρόβλημα. Είμαστε χρεωμένοι και στεκόμαστε στον αέρα. Και όμως, υψώνουμε φωνή που δεν έχει ξανακουστεί από τη χώρα αυτή. Μέχρι την 25η Γενάρη αυτά που λένε στην επίσημες συναντήσεις, έμοιαζαν ουτοπικά. Και τώρα, που με αυτές τις ενέργειες, κερδίσαμε λίγα εκατοστά από την χαμένη μας αξιοπρέπεια, θα ακολουθήσουμε τη ρητορική των πρετεντερο-σαμαράδο-βενιζέλων;;!!
  Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, κυριολεκτικά διαλυμένοι. Όσες ελαφρύνσεις καταφέρουμε να κερδίσουμε στην κατάσταση αυτή σε μια χώρα που πήγαινε κατευθείαν για κινεζοποίηση-βουλγαροποίηση αποτελεί έργο της κυβέρνησης και εμάς που τους ψηφίσαμε -μην έχοντας βεβαίως και κάποια εναλλακτική λύση, καθώς δεν ανήκω στο 4% του ΣΥΡΙΖΑ και το έχω πει-. Και βεβαίως, αν η κυβέρνηση δεν πάρει τίποτα και εξακολουθήσουν τα ίδια ή χειροτερέψουν, τότε αυτό θα είναι πάλι ευθύνη της κυβέρνησης και εμάς που φάγαμε ψέματα. Αλλά ας έχουμε ελπίδα τουλάχιστον.
  Τώρα, αν κάποιος εξακολουθεί να ελπίζει στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την ΟΙΚΟΛΟΔΗΜΑΡ ή στο μνημονιακό ΠΟΤΑΜΙ, σίγουρα θα είναι κάποιος κονομημένος που έχασε τα κολλητάρια του της διαπλοκής…

 573. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  574 – Κομματάρες και τα δύο, ήμουν 17 οταν βγήκε το Sultans of Swing, και τότε άκουγα πολύ αυτόν που τους επηρέασε.

 574. ΜπλογκΌτιΝάνε (στο 575)

  Χαλλλαρά αγαπητέ, προς το παρόν πάμε καλά, εντάξει παίζουν ερασιτεχνιζμοί και πισώπλατες μαχαιργιές από τα ΜΜΠ(αραπληροφόρησης) αλλά…

  https://pbs.twimg.com/media/B9wHoPFIMAAHAf7.jpg:large

  (σημερ’νό γκαλόπι)

 575. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  575 -Φίλε Blog προς θεού μη τρελαίνεσαι δεν υπάρχει λόγος, τα πράγματα (όπως λέω και πιο πάνω) είναι πολύ απλά, αν δεν διαγραφεί το χρέος ή αν δεν κουρευτεί τουλάχιστον κατά 50% (όπως λέει κι ο μπαρουφάκης) με ταυτόχρονη μείωση των εξοπλισμών (αυτό δεν το λέει) και δημιουργία εσωτερικού επενδυτικού πλαισίου (ούτε αυτό το λέει, όλοι για ξένους λένε, αλλά μόνο οι Έλληνες μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα) τότε θα χρεοκοπήσουμε και επίσημα, γιατί ουσιαστικά χρεοκοπημένοι είμαστε. Οτιδήποτε άλλο υπογραφεί, ανεξαρτήτως της ονομασίας του, θα είναι καταδικαστικό για την χώρα και τις επόμενες γενιές, και θα οδηγήσει και πάλι αργότερα στην χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τολμάει, γιατί στηρίζεται απο την Αμερική, αυτό είναι φανερό, για ποιό λόγο το κάνει αυτό η Αμερική, μόνο συνομοσιολογικές ερμηνείες μπορούμε να δώσουμε, προσωπικά όσο κι αν το ψάχνω ΔΕΝ ΞΕΡΩ.

  «Και βεβαίως, αν η κυβέρνηση δεν πάρει τίποτα και εξακολουθήσουν τα ίδια ή χειροτερέψουν, τότε αυτό θα είναι πάλι ευθύνη της κυβέρνησης και εμάς που φάγαμε ψέματα.» Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ποτέ ευθύνη για τις πράξεις τους, μόνο προεκλογική δέσμευση με τον λαό, που τον έχουν γραμμένο ξέρεις πού. Βέβαια ούτε ο λαός έχει ευθύνη, γιατί έχει το ακαταλόγιστο, (το δις εξαμαρτείν έλεγαν οι ΑΗΠ όχι το απείρως) αλλά κάποιος πρέπει να πληρώσει, και συνήθως πληρώνει ο μα…ς

 576. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Εχει καθυστερησει 6 χρονια η ιδρυση μιας αναπτυξιακης τραπεζας, διοτι υπηρξε το PSI που διελυσε την εμπιστοσυνη των Ελληνων. Αυτη μπορουσε ευκολα να ιδρυθει , να χρηματοδοτηθει με εκδοση αναπτυξιακων ομολογων και να χρηματοδοτησει βιωσιμες εξαγωγικες επιχειρησεις.και να συγχρηματοδοτησει μερικα παραγωγικα για την οικονομια μας εργα του ΕΣΠΑ..
  Τωρα καλο 2016….

 577. voulagx said