Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λογοπαίγνια και καλαμπούρια

Posted by sarant στο 12 Φεβρουαρίου, 2015


Το σημερινό σημείωμα είναι γραμμένο κάπως βιαστικά και έτσι κι αλλιώς δεν έχει τη φιλοδοξία να καλύψει το πραγματικά τεράστιο πεδίο των λογοπαιγνίων, αλλά πιο πολύ να δώσει εναύσματα και αφορμές για να καλυφθούν στα σχόλια οι διάφορες πτυχές του ζητήματος.

Λογοπαίγνιο, σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, είναι λεκτικό παιχνίδι του προφορικού λόγου κατά το οποίο, με τη χρησιμοποίηση φωνητικών ομοιοτήτων, αναγραμματισμών, αντιστροφής συλλαβών κτλ., μια λέξη ή μια φράση γίνεται διφορούμενη ή αλλάζει το νόημά της, π.χ. Σήκω Tάκη να φας που μπορεί να ερμηνευτεί και ως συκωτάκι να φας.

Η λέξη λογοπαίγνιο είναι μεταφραστικό δάνειο από το γαλλικό jeu de mots, παιχνίδι λέξεων. Υπάρχει και μια άλλη γαλλική λέξη, συνώνυμη, που την έχουμε δανειστεί, η λέξη calembour που έδωσε το δικό μας «καλαμπούρι». Στα γαλλικά calembour και jeu de mots είναι συνώνυμα, αλλά στα ελληνικά το καλαμπούρι έχει κάπως επεκταθεί μια και μπορεί να σημαίνει κάθε λεκτικό αστείο, κι ας μην περιλαμβάνει λογοπαίγνιο.

Η ετυμολογία του γαλλικού calembour έχει βασανίσει τους μελετητές χωρίς να έχει δοθεί ικανοποιητική εξήγηση. Στα αγγλικά, το λογοπαίγνιο λέγεται pun, μια λέξη επίσης σκοτεινής ετυμολογίας.

Στα αρχαία ελληνικά υπήρχε ο όρος «παρονομασία», κι ένας αρχαίος γραμματικός, ο Αλέξανδρος, στο βιβλίο «Περί σχημάτων», όπου εξετάζει τα ρητορικά σχήματα, ορίζει ως εξής την παρονομασία: Παρονομασία δὲ γίνεται͵ ὅταν τι τῶν ληφθέντων εἰς τὴν διάνοιαν ὀνομάτων ἢ ῥημάτων βραχὺ μεταποιήσαντες ἑτέραν κινήσωμεν ἔννοιαν͵ ὡς ἔχει τὸ ῥηθὲν ὑπό τινος πρὸς τὸν ἀμπελουργὸν τὸν δικαζόμενον συνεχῶς͵ αἱ ἄμπελοί σου οὐ κλήματα φέρουσιν͵ ἀλλ΄ ἐγκλήματα. Με μια μικρή μεταβολή μιας λέξης θέτουμε σε κίνηση μιαν άλλη σημασία, λέει ο Αλέξανδρος, όπως αυτό που είπε κάποιος σε έναν αμπελουργό που συνεχώς έμπλεκε σε δίκες: τα αμπέλια σου δεν βγάζουν κλήματα αλλά εγκλήματα, θα μεταφράζαμε.

Το λογοπαίγνιο πρέπει να είναι σκόπιμο· έτσι, τα σαρδάμ δεν είναι λογοπαίγνια, ούτε το είδος γλωσσικών σφαλμάτων που οι Άγγλοι αποκαλούν malapropism. Και στα αγγλικά, αν τύχει και χρησιμοποιήσει κανείς τυχαία δυο περίπου ομόηχες λέξεις κατά τρόπο που να μπορούσε να θεωρηθεί λογοπαίγνιο, μπορεί να προσθέσει «(no pun intended)» για να δηλώσει ότι ήταν συμπτωματικό και όχι σκόπιμο.

Δεινός στα λογοπαίγνια ήταν ο Διογένης ο κυνικός, αν και δεν έχουν λογοπαικτικό στοιχείο όλα του τα έξυπνα πειράγματα. Για παράδειγμα, όταν ένας νεαρός του έδειξε ένα μαχαίρι που του είχε κάνει δώρο ο εραστής του, ο Διογένης σχολίασε «η μεν μάχαιρα καλή, η δε λαβή αισχρά», παίζοντας με τις σημασίες της λέξης «λαβή». Απ’ όλα τα λογοπαίγνια του Διογένη, πιο πολύ μου αρέσει εκείνο που είχε πει στον ερωτύλο γιατρό Διδύμωνα, ο οποίος γιάτρευε μιαν όμορφη κοπέλα που είχε κάποια πάθηση στο μάτι της: ὅρα … μὴ τὸν ὀφθαλμὸν τῆς παρθένου θεραπεύων τὴν κόρην φθείρῃς. Πρόσεξε μήπως, ενώ γιατρεύεις το μάτι, χαλάσεις την κόρη (την κόρη του ματιού αλλά και το κορίτσιο).

Στην αρχαιότητα και οι εταίρες είχαν επίδοση στα λογοπαίγνια, και κάμποσα μας παραδίδει ο Αθήναιος στο 13ο βιβλίο του. Μάλιστα, προγενέστεροι συγγραφείς είχαν συγκεντρώσει λογοπαίγνια και έξυπνες απαντήσεις σε βιβλία όπως τα Γελοία απομνημονεύματα του Αριστόδημου (γελοία σήμαινε αστεία). Στα λογοπαίγνια διακρινόταν ιδιαίτερα η εταίρα Γνάθαινα. Μια φορά, έχοντας απαυδήσει από τις αφηγήσεις κάποιου φλύαρου που διηγόταν πως είχε έρθει από τον Ελλήσποντο, τον διέκοψε «Γιατί δεν πέρασες και από την πρώτη πόλη που βρήκες στο δρόμο σου;» «Ποιαν εννοείς;» «Το Σίγειον», του απάντησε, παίζοντας με τη σιγή. Και η Φρύνη, όταν ένας τσιγγούνης εραστής, για να την παινέψει, της είπε «Είσαι η Αφροδίτη του Πραξιτέλη», του απάντησε: «συ δε Έρως Φειδίου», παίζοντας με το όνομα του γλύπτη και τη λέξη φειδώ.

Εννοείται ότι και οι κωμωδίες του Αριστοφάνη είναι γεμάτες λογοπαίγνια -αναφέρω ένα μόνο, το «καν Γέλα καν Καταγέλα» από τους Αχαρνείς (στ. 606) που παίζει με το όνομα της σικελικής πόλης Γέλα. Αλλά και το ευαγγελικό «συ ει Πέτρος και επί ταύτηι την πέτραν οικοδομήσω μου την εκκλησίαν» λογοπαίγνιο είναι έστω κι αν έχει ρητορικό σκοπό και όχι χιουμοριστικό.

Δεν αγάπησαν όλοι τα λογοπαίγνια και μερικοί εξέφρασαν φωναχτά –και τρανταχτά- την αντιπάθειά τους με κορυφαίον ίσως τον Βίκτωρα Ουγκώ, ο οποίος είχε πει ότι το λογοπαίγνιο είναι «η κουτσουλιά ενός πνεύματος που πετάει».

Παρ’ όλ’ αυτά, λογοπαίγνια (και όχι απλώς ακούσιες παρηχήσεις ή ρητορικά σχήματα) βρίσκει κανείς και στα έργα του Ουγκώ, όπως και στον Σέξπιρ και σε άλλους κλασικούς των νεότερων χρόνων.

Λογοπαίγνια όμως χρησιμοποιούν και οι πιο ταπεινοί γραφιάδες και σε πιο εφήμερα μέσα. Στα νεότερα χρόνια, προνομιακός τόπος καλλιέργειας λογοπαιγνίων ήταν αφενός η επιθεώρηση και γενικά το ελαφρό θέατρο και αφετέρου οι εφημερίδες. Πολύ πρόχειρα αναφέρω το θεσπέσιο λογοπαίγνιο του Ροΐδη από τον Ασμοδαίο, την εποχή των σιμωνιακών σκανδάλων, για τους μητροπολίτες που μετατράπηκαν σε μιτροπωλητές (πουλούσαν μίτρες), αν και βέβαια ο Ροΐδης δεν είναι ταπεινός γραφιάς. Να αναφέρω και ένα ελαφρώς ομοφοβικό, της καθαρεύουσας, για ένα βιβλίο το οποίο «δεν το έγραψεν νους τις, ουδέ χειρ τις, αλλά πους τις».

Μάστορας στα λογοπαίγνια ήταν και ο αγαπημένος μου Ναπολέων Λαπαθιώτης. Να πω με την ευκαιρία ένα ανέκδοτό του, που βασίζεται σε λογοπαίγνιο. Σε ένα φιλικό τραπέζι, τον είχαν βάλει να καθίσει πλάι σε έναν χρηματιστή. Αυτός, νομίζοντας ότι έχει πλάι του κάποιον του σιναφιού του, προσπάθησε να του πιάσει κουβέντα λέγοντάς του για τη λίρα που ανεβαίνει -και ο Λαπαθιώτης του απάντησε με ευγενική αδιαφορία. Μετά, ο χρηματιστής του είπε για τη στενότητα της αγοράς, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να πιάσει κουβέντα. Κι όταν τρεις ή τέσσερις παρόμοιες προσπάθειές του είχαν προσκρούσει σε τοίχο, απαυδημένος ξέσπασε: Μα επιτέλους, κύριε, τι επαγγέλλεστε; «Εγώ δεν επαγγελλομαι, κύριε, απαγγέλλομαι!» του απάντησε αγέρωχα ο Λαπαθιώτης.

Ο Λαπαθιώτης μάλιστα ειδικευόταν και στα έμμετρα λογοπαίγνια. Στο αρχείο του φίλου του Νίκου Αποστολόπουλου υπάρχει το εξής χειρόγραφο μπιλιετάκι, σταλμένο από τον Λαπαθιώτη το 1926:

Τα καλαμπούρια, ως γνωστόν, ο Νίκος τ’ αγαπάει’
του στέλνω ένα, το λοιπόν, απ’ τα καλά μου δείγματα:
Μια μέρα που πηγαίναμε να πάρουμε το τσάι,
σε κάποιο σπίτι φιλικό, κοντά στα Παραπήγματα,

την ώρα που ‘φθανε το τραμ στην ορισμένη στάση,
κι ένας εισπράκτωρ φώναζεν απ’ έξω «Αρεταίειον»,
είπε ο γράφων το παρόν, και δίχως να διστάσει:
— Ορθώς ελάλησεν: εδώ είναι arrêt και τέιον!
[arrêt η στάση]

Και βέβαια ο Μποστ διέπρεψε στα λογοπαίγνια όπου μάλιστα είσαξε (σικ, ρε) και μια επιπλέον διάσταση, την ορθογραφική. Για να κάνει λογοπαίγνιο ο Μποστ αρκεί να γράψει «μυτέρα». Βέβαια, έχει παράξει (ρεσίκ, ρερέ) πολλά αξεπέραστα, όπως το «σφαγή των υποτών ιππό των Τούρκων», το «μετέβη εις το Φοντέν εν πλω αεροπορικώς», το «στρουθείος» (σε ένα σκίτσο που είχαμε παρουσιάσει προ καιρού) και άλλα αμέτρητα. Αν γραφτεί ποτέ το Λίμπρο ντ’ όρο του ελληνικού λογοπαιγνίου, ο Μποστ θα έχει τις πιο πολλές και καλές σελίδες.

Υπάρχει και το πολιτικό λογοπαίγνιο. Αφενός έχουμε τις ωραίες φράσεις πολιτικών που μερικές έχουν λογοπαίγνια, κι αν το «μέγα πλήθος, μέγα πάθος» του γέρο Παπαντρέου πρέπει να θεωρηθεί ρητορικό σχήμα μάλλον παρά λογοπαίγνιο αφού δεν έχει αστείο χαρακτήρα, το άλλο που είχε πει για τον Γρίβα («εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος») ίσως προκρίνεται. Πιο κοντά στο καθαυτό λογοπαίγνιο, οι πειραχτικές παραλλαγές των επωνύμων των πολιτικών είναι ασφαλώς λογοπαίγνια, όπως π.χ. τα Καρατζαφιόζης ή Καρατζαφύρερ, ενώ πολύ πρόσφατα σε συζήτηση αντιπάλων της νέας κυβέρνησης είδα το έξυπνο λογοπαίγνιο «το Μαρξίμου». Να πω παρεμπιπτόντως ότι μου είχαν πει κάποτε για μια παρέα που είχε συλλογικό μοναδικό ταλέντο να διαστρέφει λογοπαικτικά οποιοδήποτε όνομα ή επώνυμο γνωστών της προσώπων -συνήθως αλλάζοντας ένα μόνο ή δυο γράμματα ώστε να δώσει μια μειωτική ή κοροϊδευτική παραλλαγή.

Τα λογοπαίγνια είναι πρόκληση για τον μεταφραστή αλλά και μεγάλο βάσανο. Στα άρθρα που δημοσιεύω κάθε τόσο για τον Αστερίξ (πλησιάζει το επόμενο) βλέπουμε έμπρακτα τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και το γούστο που έχει η ενασχόληση αυτή (παράδειγμα). Εξαιρετική μεταφραστική δουλειά σε λογοπαίγνια έχω συναντήσει στο βιβλίο του Raymond Queneau (Ρεϊμόν Κενώ) Τα γαλάζια άνθη, ένα βιβλίο που είναι κατάφορτο με λογοπαίγνια, που η Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλου τα αποδίδει με μοναδική ρέντα, καμιά φορά ξεπερνώντας το πρωτότυπο, όπως ας πούμε στο sanct-lao-tsuaire, λογοπαίγνιο με το ιερό (sanctuaire) και τον Λάο Τσέ, που το αποδίδει στα ελληνικά με το υπέροχο «λαοτσέμενος». Μάλιστα, η μεταφράστρια προτάσσει πρόλογο, που τον τιτλοφορεί λογοπαικτικά «Πλησμονή εν κενώ» -αλλά βέβαια το όνομα του Κενώ προσφέρεται για λογοπαίγνια και ίσως ο πρώτος διδάξας να είναι ο Γιάννης Χάρης, που είχε γράψει άρθρο (για τη μεταγραφή των ξένων ονομάτων) με τίτλο «Στο κενό ο Κενώ και κιτς ο Κητς;»

Κι αν είναι πρόκληση τα λογοπαίγνια για τον μεταφραστή, για τον υποτιτλιστή είναι σκέτος βραχνάς, ιδίως όταν συνοδεύονται από κονσερβαρισμένα γέλια (οπότε δεν μπορεί να το πνίξει). Βλέπετε, στους υποτίτλους δεν μπορείς ούτε υποσημειώσεις να βάλεις όπου να εξηγείς το αμετάφραστο λογοπαίγνιο, ούτε και να πλατειάσεις για να εξηγήσεις, αφού έχεις περιορισμένο χώρο.

Και στο Διαδίκτυο αφθονούν τα λογοπαίγνια, όπως άλλωστε και στο ιστολόγιό μας όπου διαπρέπει ο Μιχάλης ο Νικολάου (π.χ. «το αποφράσσω σημαίνει φράζω ανάλογα με τα συμφραζόμενα» και άλλα ακόμα πιο καλά που όμως δυσκολεύομαι να τα βρω τώρα, διότι αυτό είναι το κακό με τα λογοπαίγνια, είναι εφήμερα).

Βέβαια, δεν είναι όλα τα λογοπαίγνια πετυχημένα -θα έλεγα μάλιστα ότι τα περισσότερα είναι άνοστα ή, όπως λέμε, κρύα. Και παρεμπιπτόντως να πω ότι το «κρύος» για το άνοστο αστείο (και γενικά κείμενο) το είχαν και οι αρχαίοι. Καθώς φυλλομετρούσα τον Αθήναιο που αναφέρω πιο πάνω, έπεσα πάνω σε ένα αστείο της Γνάθαινας, που δεν είναι λογοπαίγνιο αλλά έχει ενδιαφέρον. Είχε έναν εραστή, τον θεατρικό συγγραφέα Δίφιλο. Μια μέρα, του σέρβιρε πολύ κρύο κρασί, και εκείνος είπε «Μα τους θεούς, παγωμένο είναι το κελάρι σου» «Ναι, γιατί βάζουμε εκεί τους προλόγους από τα έργα σου» (νὴ τὴν Ἀθηνᾶν καὶ θεούς͵ ψυχρόν γ΄͵ ἔφη͵ Γνάθαιν΄͵ ἔχεις τὸν λάκκον ὁμολογουμένως. ἣ δ΄ εἶπε τῶν σῶν δραμάτων γὰρ ἐπιμελῶς εἰς αὐτὸν αἰεὶ τοὺς προλόγους ἐμβάλλομεν).

Για να κλείσω με ένα κρύο αυτοαναφορικό λογοπαίγνιο, τα κρύα λογοπαίγνια θα μπορούσαμε να τα λέμε «αλογοπαίγνια» -αλλά νομίζω ότι τα περισσότερα από τα καλαμπούρια του άρθρου είναι πετυχημένα -ασφαλώς δεν έχω καλύψει το θέμα ούτε στο ελάχιστο, οπότε τα λογοπαίγνιά σας είναι καλοδεχούμενα!

 

 

Advertisement

358 Σχόλια προς “Λογοπαίγνια και καλαμπούρια”

  1. Καλημέρα! Καλά θυμόμουν ότι το είχαμε ξανακουβεντιάσει, την ετυμολογία του καλαμπουριού: https://sarantakos.wordpress.com/2014/01/10/gelio/#comment-199316
    Αποσύρομαι τώρα και αφήνω το πεδίο ελεύθερο στους ειδικούς του ιστολογίου (όλοι ξέρουμε ποιοι είναι) 🙂

  2. Γς said

    Καλημέρα
    >ὅρα … μὴ τὸν ὀφθαλμὸν τῆς παρθένου θεραπεύων τὴν κόρην φθείρῃς. Πρόσεξε μήπως, ενώ γιατρεύεις το μάτι, χαλάσεις την κόρη (την κόρη του ματιού αλλά και το κορίτσιο).

    Δλδ. Μην της βγάλεις τα μάτια!

  3. Γς said

    1:
    Ναι ξέρουμε…

  4. Ε να ορίστε ο πρώτος 🙂

  5. καλημέρα

    Το άρθρο είναι άτι μούλικο

  6. Κουνελόγατος said

    2. «Δλδ. Μην της βγάλεις τα μάτια!» Εγώ αλλιώς το ήξερα :mrgreen:

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για το πρώτο λογοπαίγνιο!

    1: Μπράβο, γιατί την είχα ξεχάσει αυτή τη συζήτηση.

  8. LandS said

    Και το Νικοκύρης, από τα πιο πετυχημένα.

    Πολύ παραξηγησιάρα η Γνάθαινα, σίγουρα νόμισε ότι για το κελάρι της μιλούσε ο Δίφιλος;

  9. Γς said

    5:
    >Το άρθρο είναι άτι μούλικο

    Μουλάρι;

  10. Γς said

    6:
    >«Δλδ. Μην της βγάλεις τα μάτια!» Εγώ αλλιώς το ήξερα

    http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_16.html

  11. Tsopanakos said

    Οάνς απόν ε τάιμ, στα λυκειακά μου χρόνια, μας ζήτησε η φιλόλογος να συγκρίνουμε 2 ποιήματα με παρεμφερή μορφή.
    Η πρώτη παρατήρηση του (χυδαίου) Τσοπανάκου: «Μα… έχουν {την} αρχή {τους} ίδια!»
    Τι ακούνε κάθε μέρα οι καημένοι οι εκπαιδευτικοί 🙂

    Και μια σοβαρότερη ερώτηση: στο σινάφι των μεταφραστών υπάρχει κάποιος στάνταρ όρος για το spoonerism / contrepètrie, δηλ. για το λογοπαίγνιο με αναγραμματισμό;

  12. sarant said

    8: Τώρα που το λες, μπορεί να είναι διπλό το λογοπαίγνιο, δηλαδή να έκανε κι εκείνος. Λάκκος το κελάρι, αλλά θα είχε και πονηρή σημασία. Μπράβο.

  13. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Μεγάλη γιορτή των ερωτευμένων,σήμερα…
    Των ερωτευμένων με το κρέας. Καλό,εεεεεεεεε;

    Θυμίζω ότι την εποχή που είχαμε μια σπουδαία ΕΡΤ και παιζόταν το «The Benny Hill Show», οι τότε μεταφραστές όχι μόνο υποτίτλιζαν σωστά, αλλά διατηρούσαν και το έμμετρο τουαρχικού αγγλικού στίχου. Αυτό απαντάει στην κατάληξη του άρθρου, και ίσως το έχω ξαναγράψει.

    Λογοπαίγνια και καλαμπούρια. Ναι, το καλαμπούρι πήγε πια προς το «χωρατό»,προς το «αυτοσχέδιο αστείο», ούτε καν ανέκδοτο.

    Αλλά για να ξανατιμήσουμετη σημερινή μέρα, άκουσα ότι βγαίνει μια ταινία «Οι 50 αποχρώσεις του γκριλλ», ή κάπως έτσι !

    Καλές Τσίκνες!

  14. Πάνος με πεζά said

    Κι ένα καλαμπούρι : Επιτέλους Τσικνοπέμπτη φέτος, ώρα για κρέας και σερπαντίνες !
    Ε βέβαια, τόσες μέρες όλο κρέας χωρίς σερπαντίνες, κρέας χωρίς σερπαντίνες…

  15. Κύρος Μοναχός said

    Πρὸς Νικοκύρην: Τὸ ἀλογοπαίγνιο εὐδοκιμοῦσε στὴ ΔτΠ (Διάπλαση ντέ!), νομίζω μάλιστα ὅτι πήγαινε πακέτο μὲ τὴν ὑπογραφή «σᾶς ἀσπάζομαι, Φαίδων».
    Πετυχημένα λογοπαίγνια στὴν ἀγγλικὴ ἀποδίδονται πολλὰ στὸν Τσώρτσιλ. Μεταξὺ αὐτῶν καὶ κάποια… πικάντικα. Ὅπως ὅταν μιὰ κυρία, γιὰ νὰ τὸν πειράξει γιὰ τὴν… καμπύλη εὐημερίας του, τοῦ εἶπε ὅτι, ἂν αὐτὴ τὴν κοιλιὰ τὴν ἔβλεπε σὲ μιὰ γυναίκα (on a lady), θὰ ἤξερε τὶ νὰ πεῖ. Καὶ ἐκεῖνος τῆς ἀπάντησε ἀπαθέστατα: χτὲς τὴ νύχτα ἦταν on a lady. Λοιπόν, τί θὰ πεῖτε;
    Δὲν ξέρω κατὰ πόσον θεωρεῖται λογοπαίγνιο, ἀλλὰ σύμφωνα μὲ τὸ κείμενο τὸ μεγαλύτερο (καὶ σὲ ἔκταση καὶ σὲ λογοτεχνικὴ ἀξία) λογοπαίγνιο πρέπει νὰ εἶναι τὸ Finnegan’s Wake τοῦ Τζόυς.
    Τὴν καλημέρα μου!

  16. Γς said

    13:
    Κάτι χάλασε γι απόψε που είχαμε κανονίσει.
    Κατι άλλο δω πάνω, Πάνο; Εσύ που ξέρεις.
    Για μαγαζί λέμε

  17. sarant said

    15: Καλημέρα! Ναι, για τον Τζόις μπορείτε να το πείτε αυτό. Στη Διάπλαση έκανε πολλά λογοπαίγνια, παιδικά βέβαια, ο Ανανίας, όχι;

    13: Καλές τσίκνες!

    11: Έψαξα λίγο αλλά δεν βρήκα απόδοση του contrepeterie/spoonerism.

  18. Κύρος Μοναχός said

    Ναί, σωστά, ὁ Ἀνανίας ἦταν, ὄχι ὁ Φαίδων. Ἀλλὰ ἀναφερόμουν ὄχι στὸ ποιὸς ἔκανε τὰ λογοπαίγνια, ἀλλὰ ποιὸς εἶχε καθιερώσει τὸν ὅρο «ά-λογοπαίγνιο».
    Τὸ «Χὲς τα, Πρυσόστομε» μετράει; Ἢ τὸ (πάντα δι’ ἀναστροφῆς παραγόμενο) «Οὖρα δὲν ἔχει ὁ ἀκρινός», ποὺ ἄρεσε ἰδιαίτερα στὸν ἑρμηνευτή του, τὸν μακαρίτη τὸν Γιῶργο Ζωγράφο;

  19. # 18

    ήτανε τριλογία στον Γιάννη Αργύρη :

    Κάθε καϊμάνι και λιμός
    ουρα δεν έχει ο ακρινός
    εδώ ουρώνει ο τελειανός

    και κατέληγε

    Τέλος του πρώτου μέρους. Το ΄λλο μέρος είναι έξω, αριστερά

  20. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Καλημέρα. Ἕνα πολὺ ὡραῖο λογοπαίγνιο ἀπὸ ἀμερικανικὴ ταινία, ποὺ μοῦ ἔρχεται αὐτὴ τὴ στιγμὴ στὸ μυαλό, εἶναι τὸ I scream, you scream and we all scream for ice cream, ποὺ φωνάζει ὁ Ρομπέρτο Μπενίνι στὴν ταινία down by law τοῦ Τζὶμ Τζάρμους (ἑλληνικὸς τίτλος «στὴν παγίδα τοῦ νόμου» ποὺ δὲν ἀποδίδει τὸ λογοπαίγνιο ποὺ κρύβει προαναφερθείσα φράση». Ὅταν τὸ εἶχα δεῖ σὲ πρώτη προβολὴ στὴν Ἕλλη τὸ 1986, ὁ ὑποτιτλιστὴς ἔγραψε τὴ φράση στ’ἀγγλικὰ καὶ σὲ παρένθεση τὴν ἑξήγηση καὶ θυμᾶμαι ὅτι ὅλοι στὴν αἴθουσα πεθάναμε από τὰ γέλια. Τὸ ἴδιο εἶχε κάνει καὶ ὁ ὑποτιτλιστὴς στὴν Ἰταλία, καθ’ὅτι κατ’ἐξαίρεση ἡ ταινία αὐτὴ εἶχε προβληθεῖ στὴν Ἰταλία μὲ ὑπότιτλους. Πρόσφατα ποὺ τὴν κατέβασα ἀπὸ τορεντάδικο καὶ τὴν ξαναεῖδα, διαπίστωσα ὅτι ὁ ἐρασιτέχνης ὑποτιτλιστὴς εἶχε μόνο τὴ ἀπόδοση στὰ ἑλληνικά. Νὰ πῶ καὶ γιὰ τὸ λογοπαίγνιο τοῦ τίλου, ποὺ μοῦ τὸ εἶχε ἑξηγήσει ἕνας ὑποτιτλιστὴς τῆς ΕΡΤ ποὺ ἔκανε τότε ἰδιαίτερα ἀγγλικῶν στὸν ἀδελφό μου, ἀλλιῶς δὲ θὰ τὸ ἤξερα. Down by law μπορεῖ νὰ σημαίνη εἴτε «παγιδευμένος ἀπὸ τὸ τὸ νόμο» εἴτε «καταδιῶξτε τὸ νόμο», «φάτε τον, τὸ νόμο» καὶ ὁ δημιουργὸς παίζει μὲ τὴ διττὴ σημασία…Αὐτὸς εἶναι καὶ ὁ λόγος ποὺ προτιμῶ τέτοιου εἴδους τίτλοι νὰ μὴν ἀποδίδονται στὰ ἑλληνικά, ἀλλὰ νὰ παραμένουν ἀμετάφραστοι οὔτως ὥστε οἱ σινεφὶλ νὰ ψάχνουν τὶ ἀκριβῶς σημαίνει.

  21. Πάνος με πεζά said

    @ 16 : Μια Τσικνοπέμπτη έχω πάει Νέα Μάκρη, στρίβοντας για Ανατολή, είναι ένα ξύλινο σαν αμερικάνικο σαλούν. Παίρνοντας την ανηφόρα, αλλά πριν από τη μεγάλη αριστερή στροφή. Δεν ξέρω αν λειτουργεί ακόμα, αλλά είναι ωραίο περιβάλλον κι έχει κλασική αμερικάνικη κρεατιά (steak house)…Nομίζω λέγεται «Sitting Bull». Tσέκαρε όμως, μπορεί και να έχει κλείσει…
    Άλλη ιδέα είναι το ταβερνάκι στη Νταού Πεντέλη, αλλά κι αυτό δεν ξέρω πόσο λειτουργεί τώρα το χειμώνα. Τηλέφωνο.
    Φυσικά σχετικά κοντά είναι τα Καλύβια, απ’ όπου αναδύεται το γνωστό ηφαιστειακό σύννεφο απόψε.
    Ο «Ελαιώνας», στο δρόμο που συνδέει Σπάτα-Παιανία, μόλις περάσεις πάνω από την Αττική Οδό.
    Ε, αν πάλι βαρεθείς, υπάρχει πάντα η «Μάγδα», αλλά πολύ κόσμο μαζεύει και το δικό μας, οι «Ουσίες», ακριβώς στην πρώτη είσοδο.
    Και φυσικά, η «Αρζεντίνα» στο Καλέντζι, η λεγόμενη σταθερή αξία…

  22. Ένας ακόμα μάστορας: https://sarantakos.wordpress.com/2014/05/20/axtos-16/#comment-219424

  23. Εκτός από προδθέσεις (αλογοπαίγνια) έχουμε και αφαιρέσεις : α(θ)λητικογράφοι

  24. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Μπαίνει ένα άλογο σ’ένα μπαρ και βλέπει μέσα να κάθονται άλλα άλογα. Φωνάζει
    τον μπάρμαν και του λέει:
    Άλογο: Ρε μπάρμαν τι δουλειά έχουν εδώ όλα αυτά τα άλογα. Δεν απαγορεύονται
    τα ζώα στα μπαρ;
    Μπάρμαν: κι εσύ άλογο δεν είσαι;
    Άλογο: άλλο ‘γω

    Πηγή: http://anekdota.duckdns.org/2011/0348.html#ixzz3RWA5imCr

  25. Πάνος με πεζά said

    @ 19 : Μου θυμίσατε το «Από κάτω, ο ζητωκραύγας κοσμάζει !»

  26. Πάνος με πεζά said

    «Βασιλιάς» των σύντομων λογοπαιγνίων, ο Παναγιωτόπουλος (ΒΑR-BAR) :

    Άννα, μένω
    κερί αναμμένο
    κι αναμένω…

    Ένα άλογο παράλογο
    έφτιαξε υποκατάλογο
    και με ύφος ανάλογο
    υπόγραψε διάλογο…

    Έχει εμπόδια στα πόδια
    μα ευχέρεια στα χέρια.

    Μερικοί Αμερικάνοι, φρικαλέοι Αφρικάνοι,
    Ιαπωνίδες άπονες και άπονοι Ιάπωνες,
    ομαλοί Σομαλοί, κανα-δυο Καναδοί.

  27. Κεφτές και δεν φταίς

  28. Μπετατζής said

    Έχει και ο Παπαδιαμάντης, αλλά άντε να τα θυμηθώ τώρα. Ίσως κάποιος άλλος.

  29. Γς said

    21:
    Καλύβια!

  30. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα! Θα λείψω για λίγο.

    26: Μπράβο, είναι και ο bar-bar. Νομίζω πως γράφει στο Φέισμπουκ.

  31. La belle et la blette said

    Λογοπαίγνια ; Α πα πα… ούτε που να τα βάλω στο στόμα μου…

  32. Πάνος με πεζά said

    @ 29 : Θα κοιτάς το ηφαίστειο μέσα στον κάμπο, και θα πηγαίνεις με το μάτι ! Στα Καλύβια έχω φάει στο «Τρίγωνο» (μπαίνοντας), και σ’ εναν άλλο στην εσωτερική μικρή πλατεία, ο οποίος έχει ενώσει όλα τα μαγαζιά ενός δρόμου και μέχρι να βρεις να κάτσεις, σχεδόν γυρνάς το τετράγωνο. «Μουρούζης» νομίζω…

  33. Μπετατζής said

    28 συνέχεια: Ο γούγκλης με εβοήθησεν. «Είναι γνωστόν ότι αι εκλογαί γίνονται με κουμπαριές κ’ ενίοτε με κουμπουριές» και άλλα.

  34. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ὅταν εἶχαν πρωτοβγεῖ οἱ ἄγαμοι θύται, θυμᾶμαι ἕναν ἐπιστολογράφο στὴν Ἐλευθεροτυπία ποὺ ἔλεγε λίγο πολὺ τὰ ἑξῆς:οἱ κύριοι αὐτοὶ ἐπέλεξαν ἕνα ὄνομα γιὰ τὸ συγκρότημά τους ὥστε νὰ συγχέεται μὲ μία φράση ἀντάξια τοῦ ἤθους καὶ τῆς ἀγωγῆς τους. Ὅμως τὰ μέσα ἀναπαραγωγῆς δὲ θὰ ἔπρεπε σεβόμενοι τὴν ἐπίσημη γλῶσσα, νὰ τὸ ἀποδίδουν στὴ δημοτική, δηλαδὴ «ἄγαμοι θύτες»;

  35. atheofobos said

    Από γκράφιτι σε τοίχο:
    ο χειρότερος τρόπος να χάσεις κάποιον είναι να στέκεσαι δίπλα του ενώ αυτός δεν είναι εκεί!

    Αυτοκίνητα, τραίνα, πλοία, αεροπλάνα ..
    Τι θέλεις να πείς;
    Μιλάω μεταφορικά!

    Και ένα από την Αγγλία¨
    Όταν η Middleton γέννησε τον διάδοχο η The Sun κυκλοφόρησε στιις 23 Ιουλίου 2013 ως The Son!

    Και ένα του ΛΟΓΟ
    Ήτανε και καραφλός
    τράβηξε μια κέντα φλός
    και μας πήρε τα λεφτά
    Αυτά!

  36. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἀπὸ γκράφιτι στὸ σχολεῖο μου «μὲ καταπιέζουν, δὲν μπορῶ νὰ χέσω κι ὅμως θὰ τοὺς χέσω»

  37. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἀπὸ τὴν ἐφημερίδα «Παναθηναϊκὸς Ἀγώνας» ἐπὶ Σαραβάκου, παραμονὲς κάποιου ντέρμπι. Σαραβέγκερ Κομάντο, κάπου κάπως κάποιος γαῦρος θὰ πληρώση»

  38. Alexis said

    Από τα πιο πετυχημένα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου το «εσύ δεν είσαι Γιάννης Αγιάννης, εσύ είσαι Χρήστος άχρηστος» που είπε η Μαρίκα Κρεβατά στο Ρίζο, στην ταινία «Η κόμησσα της φάμπρικας».

    Και οι Γάλλοι αρέσκονται στα λογοπαίγνια παίζοντας με τα ομόηχα (la mere du maire est tombé dans la mer και άλλα που δεν θυμάμαι τώρα…)

    Το «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται» του Κ.Κ. του πρεσβύτερου, θεωρείται λογοπαίγνιο ή εντάσσεται στα ευφυολογήματα;

    #11: Θυμάμαι παλιό τίτλο στο «Ποντίκι»: «Αρχή δια νέα έργα»

  39. Πάνος με πεζά said

    «O πους της καθέτου είναι αρχή δια τη Γεωμετρία».
    Άντε, κι ας πιάσουμε και λίγη μνήμη, να βάλουμε ζωντανά ένα καλαμπουρτζήδικο (αφιερωμένο στους γέρους και σ’ όσους αισθάνονται γέροι ! 🙂 )

  40. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    38. Il était une fois une marchande de foie qui vendait du foie dans la ville de Foix et disait ma foi, c’est la prémière fois où je vends du foie dans la ville de Foix

    Un ver vert dans un verre vert

  41. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Jus de tomate, j’eus des tomates

    καὶ μιὰ πολὺ πετυχημένη ὀνομασία βιβλιοπωλείου κόμιξ στὶς Βρυξέλλες ποὺ θυμᾶμαι «la bande des six nez»

  42. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    41, ἐπωνυμία ἤθελα νὰ γράψω

  43. Γς said

    Εν βερ βερ και Λα σαντέ νε πα σαν τε

    Πάω να φύγω.
    Τα λέγανε και τα κοριτσάκια στα μικράτα μου και όπου φύγει φύγει.
    Φου!

    Καλημέρα
    Τα λέμε

  44. Alexis said

    Και μια και αναφέρθηκα στον Κ.Κ. κυκλοφορεί και το εξής ανέκδοτο (δεν μπόρεσα να το γκουγκλίσω για να βρώ περισσότερες λεπτομέρειες):
    Σε παρέα συνδαιτημόνων του Κ.Κ., στην πρώιμη μεταπολίτευση, ένας από την παρέα θέτει, εν είδει λογοπαιγνίου-αινίγματος, το ερώτημα:
    -Τι σχέση έχει η Δημοκρατία με τη Νέα Δημοκρατία;
    -Όση και η Ελβετία με τη Νέα Ελβετία! απαντά άλλος, εισπράττοντας φυσικά το αγριοκοίταγμα από τον «Εθνάρχη»…

  45. Alexis said

    Να κι ένα επίκαιρο (λόγω Τσικνοπέμπτης) τραγούδι, που βασίζεται ολόκληρο σε λογοπαίγνια:

  46. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Ο Μιχάλης είναι ο μετρ των λογοπαιγνίων εδώ. 😉

  47. LandS said

    Θυμάμαι πρωτοσέλιδο τίτλο του Έθνους 71 η 72 (του Γιάννη Καψή μάλλον) «ο κ. Πρωθυπουργός διέγραψε την πορείαν προς την Δημοκρατίαν»

    Για κάποιο λόγο το γλώσσεψα τη μπέρδα μου δεν το λέω λογοπαίγνιο.

  48. Πάνος με πεζά said

    Ένα ωραίο λογοπαίγνιο, αντίστοιχο των Άγαμων, κάνει και μια άλλη μπάντα στο όνομά της, που είναι «Μουσικώς χύμα».

  49. LandS said

    Έξι σπανοί Ισπανοί εις πανί εις πανικόν Ισπανικόν ιππικόν εζωγράφιζαν.

    Ατακτούλα σύζυγος ρωτάει τον γυναικολόγο της:
    – Γιατρέ είμαι έγκυος;
    – Χμ… μάλλον.
    Και αυτή έκπληκτη:
    – Μα πώς το καταλάβατε;

  50. spiral architect said

    – Ευρυπίδη πώς είσαι έτσι;
    – Άσε ρε Αριστοφάνη, έμπλεξα με τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή, βγήκαμε παρέα και πίναμε τον άκρατον οίνον μέχρι το πρωί. Τύφλα γίναμε!
    – Πω, πω ρε φίλε, είστε τραγικοί!
    (απ’ την κόρη μου)

  51. Κουνελόγατος said

    38. Η ταινία αυτή είναι γεμάτη τέτοιου ή άλλου είδους ατάκες.

  52. spiral architect said

    Θα φορολογήσουμε τον πλούτο! 😀

  53. chumba said

    Μεσημέρι Σαββάτου σε υπαίθρια αγορά στις Βρυξέλλες, πάγκος με ψωμί ζυμωτό, χειροποίητο. Ρωτάω με τα φτωχά γαλλικά μου δείχνοντας μια φρατζόλα: «αρτιζανάλ»; Μου απαντά: «πεν οτομάτ». Μπλοκάρω. Ζητάω χειροποίητο και μου δίνει «αυτόματο»; Μετά από μεγάλη αμηχανία κατάλαβα οτι ήταν ψωμί ζυμωμένο με ντομάτα.

  54. Alexis said

    Ευρηματικά λογοπαίγνια ως επωνυμίες καταστημάτων …γαστριμαργικού ενδιαφέροντος (ένεκα η μέρα):

    I need a χοίρο
    meat-ing point
    Γυρο-φέρνω
    Γυροbank (με τα χρώματα και το σήμα της Eurobank)

    και το πιο ωραίο απ’ όλα:
    +Ουσίες 😀

    Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και για πιτσαρία «ΠΙΤΣΕΣ ΜΠΛΕ» αλλά δεν το έχω δει με τα μάτια μου! 🙂

  55. Πάνος με πεζά said

    @ 50 : «Ένα το χέλι, Δώνη, κι η Άνοιξη ακριβή…»

  56. Νικοκύρη, σβήσε εδώ, τη μια από τις δύο embedώσεις

  57. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @26,

    θυμάμαι που διάβαζα τον Παναγιωτόπουλο στον «Ταχυδρόμο»,πριν το 1981 (μετά πέρασα στο Πανεπιστήμιο κι άρχισα να διαβάζω πιο … σοβαρά -!!!- έντυπα) : ήταν καταπληκτικός!
    Μεταξύ πολλών άλλων, θυμάμαι τον «μύτο της Αριάδνης» και, βέβαια, το πασίγνωστο: «Οι σπανοί Ισπανοί/ εζωγράφισον εις πανί/ πόλεμον ισπανικόν/ εις πανικόν» (ναι, δικό του είναι). Ή, ακόμη:
    «-Ιαπωνίς,/ μήπως πονείς;/ -Νο, νο/ εγκυμονώ/ εν κιμονώ». Πραγματικά, υπέροχος!

    Μετά το ’81, γνώρισα και τον Μποστ, στη γκαλερί του της οδού Ομήρου (πήγαινα στα γραφεία της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης, που ήταν σχεδόν από πάνω): τότε έβλεπα το εικαστικό, μόνο, μέρος του έργου του, που μου φαινόταν μάλιστα (ντρέπομαι που το λέω) εν πολλοίς γραφικό. Μετά το θάνατό του ανακάλυψα τη μαγεία και τον ανεξάντλητο πλούτο των λογοπαιγνίων του. Κι αυτός ο ιστότοπος έχει βοηθήσει κατά πολύ!

  58. Μανιατολεσβιος said

    Μια λεμωμενη παγωναδα κι ενα ψητοπουλο κωτο
    -Τι παθατε κυριε?
    -Γλωσεψα την μπερδα μου

  59. 53 κατακλείδα: https://el-gr.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B5%CF%82-%CE%9C%CF%80%CE%BB%CE%B5/235112189865025

  60. Αθηνητσι said

    Ο Άδωνις με τζιν και ζιβαγκο στο Σκάϊ;;
    Όλα τα είδα πλέον!

  61. Αθηνητσι said

    Ενδιαφέρον έχουν οι ταινίες με τίτλους με διττή σημασία. Ένας που μου άρεσε πολύ το «Good Will Hunting»

  62. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @53,

    επειδή θυμήθηκες τα γαστριμαργικά, υπάρχει στην οδό Ευελπίδων, απέναντι σχεδόν απ’ τα Δικαστήρια, μία ταβέρνα, με την επωνυμία «Φάτε Ισόβια»!

    Όσο για τις πίτσες, ο Χριστιανόπουλος περιγράφοντας κάποτε πόσο του είχε γυαλίσει ένας πιτσαδόρος τελειώνει το απέλπιδο κείμενό του «κι εγώ απέμεινα με την πίτσα στο χέρι». Φαίνεται ότι δεν συνέβη τίποτ΄άλλο (θέλω να ελπίζω) εκείνη τη φορά…

  63. Αθηνητσι said

    Καλημέρα κιόλας!

  64. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    το 62 στο 54, τελικά…

  65. Νίκος Α. said

    Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών Καθολικώς Διαμαρτυρόμενων (Γ. Παπανδρέου κλάσικ)

  66. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    31: Ναι, φαίνεται αυτό! 🙂

    33: Α μπράβο!

    35; Ο Λογό χρησιμοποιεί πολύ τα λογοπαίγνια στους στίχους του.

    39: Παρεμβάλλεται και το «μια που τ’ αναφέραμε στο προηγούμενο μάθημα»

    41: Πολύ ωραίος τίτλος μαγαζιού. Κι εδώ έχει μεγάλο έδαφος για λογοπαίγνια, όπως άλλωστε και στη διαφήμιση.

    47: Για να γίνω σπαστικός, έχω την εντύπωση ότι το Εθνος έκλεισε λίγο νωρίτερα, το 1970. Μπορεί να πέφτω έξω.

    54: Να προσθέσουμε και το «Αντίπεινα»

    57: Α, νάσαι καλά!

  67. Ωραίο το Μαρξίμου αλλά όχι και σαν το Μαχίμου, που λεγόταν όταν το χρησιμοποιούσε στα τελευταία του ο Αντρέ Παπαντρέ…

  68. sarant said

    67; 😉

    58: Εντάξει τώρα οι εμπεδώσεις;

  69. spiral architect said

    @65: Ελλάς Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών Καθολικώς Διαμαρτυρόμενων

  70. Corto Maltese said

    Σε σχέση με το λογοπαίγνιο του Διογένους (ὅρα … μὴ τὸν ὀφθαλμὸν τῆς παρθένου θεραπεύων τὴν κόρην φθείρῃς) επιπλέον του σχολίου του Γς (νο 2) να θυμίσω:
    .Να μην την ΔΙΑΚΟΡΕΥΣΕΙΣ (καθότι παρθένος).

  71. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Σουβλατζίδικο στὸ Γερολιμένα Λακωνίας:

    Μάνη μάνι ἢ ἀνάποδα δὲ θυμᾶμαι

  72. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Κλασσικό:
    Why six is afraid of seven?
    Because seven ate nine

  73. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    65 κι 69,
    ανάλογο θυμάμαι και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.Κ. (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κοιλιακό Κίνημα): το αδικούσε όταν κυκλοφόρησε αλλά απεδείχθη προφητικό.

  74. Avonidas said

    Καβλημέρα, που θα λεγε κι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

    Οι 4 μεγάλοι σταθμοί στη σεξουαλική ζωή του άντρα:
    Μαλακάσα – Καβάλα – Γλυφάδα – Δράμα.

    …και μια στάση στο Κατάκωλο, αν μας βρίσκεται πους τις. 😉

    (Λόγω αποκριάς, ουδέν τόνειδος του Αβόνιδος)

  75. sarant said

    70: Σωστό!

  76. 68β: τα μαμ

  77. cronopiusa said

    muy buenos días
    compñeritas y compañeritos καλή και πολυοργασμική Τσικνοπέμπτη με μικρόν πεσκέσι από φυτοφάγαν τινά

  78. Walter Ego said

    74, είναι δυνατόν να μη βρίσκεται πους τις; Στη Ρωσία γράφουμε ή στη Βόρεια Κορέα;

  79. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Καλύτερα μιᾶς ὥρας σκλαβιὰ καὶ φυλακή, παρὰ σαράντα χρόνια σκλαβιὰ καὶ φυλακή

  80. spiral architect said

    @74: Λόγω αποκριάς, ουδέν τόνειδος του Αβόνιδος … και διαχρονικώς μόνιμον το όνειδος του Αδώνιδος.

  81. Ίσως το «Οι σπανοί Ισπανοί/ εζωγράφισαν εις πανί/ πόλεμον ισπανικόν/ εις πανικόν» με αυτήν ακριβώς τη μορφή να είναι του BAR-BAR, αλλά με ιππικό αντί πόλεμο είναι πολύ παλιότερο. Το θυμάμαι απο τα νηπιακά μου χρόνια.
    Ο σπεσιαλίστας των αλογοπαιγνιων στη Διάπλαση ήταν βέβαια ο Ανανίας, αλλά φαίνεται πως κι αυτόν, όπως και την κυρά-Μάρθα και φυσικά τον Φαίδωνα, τους 3γραφε ο Ξενόπουλος.

  82. atheofobos said

    Ακόμα θυμάμαι την σφαλιάρα που έφαγε ένας αφελής συμμαθητής μου, όταν τον έβαλε ο πονηρός διπλανός του, να ζητήσει από την γεροντοκόρη των Γαλλικών ( με το παρατσούκλι-η γαλικού ) να του μεταφράσει την παρακάτω φράση :
    Η Καλυψώ διαβάζει μέσα σε μια μαλακή φωλιά στην ακροποταμιά!
    (Calypso lit dans un mou nid au bord de l’eau)

  83. Avonidas said

    Στα λογοπαικτικά παρωνύμια να προσθέσουμε, είτε συμφωνούμε είτε όχι, το «Μπαρουφάκης» για τον Γιάννη Βαρουφάκη.

    Κι ένα μεταξύ λογοπαιγνίου και μαργαριταριού: η (πιθανή) μετάφραση του perpetual bonds ως «ισόβια δεσμά»

  84. Μπρος γκρεμός και πίσω γκόμενες τραγουδούσε ο Βασίλης…

    από το χείλος στα χείλη…

  85. sarant said

    81: Πράγματι, αυτό με τους Ισπανούς είναι παλιό. Αλλά στην εποχή μας ο Ξενόπουλος είχε αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο.

  86. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @74,
    γιατί, όμως, μόνο «στη σεξουαλική ζωή του άντρα»;
    Και η γυναίκα έχει τις στάσεις της.

  87. Νίκος Α. said

    @73 είχε γραφτεί και Σοσιαληστικό
    Τζίμης Πανούσης ένα απ’ τα πολλά: γειά σας πολλά φιδάκια

  88. Ριβαλντίνιο said

    Mερικά ακόμη του Διογένη

    Κάποτε που ο Μέγας Αλέξανδρος έστειλε, με κάποιον που λεγόταν «Αθλίας», επιστολή προς τον Αντίπατρο, στην Αθήνα, ο Διογένης είπε «Αθλίας παρ’ αθλίου, δι’ αθλίου προς άθλιον».

    Κάποτε που ο Διογένης είδε 2 Κενταύρους άσχημα ζωγραφισμένους, ρώτησε «Πότερος τούτων Χ/χείρων εστί ?»

    (Απ’το λεξικό του Λάμψα).

    Στην Μάνη για το ασταθές του χαρακτήρα κάποιου λένε

    «Αυτός είναι Λαμπρή, ενώ εγώ είμαι Χριστός»
    (Πάσχα κινητή εορτή, Χριστούγεννα όχι ).

    Ακόμη με κακία προς τους γαμπρούς
    «Οι γαμπροί είναι λαμπροί»

    Από τους ΤΧC

    «Kαι αν κρατάς μικρόφωνο για την κονόμα
    το κρατώ για τον Κωνσταντίνο Οικονόμο»

    2.10-3.00

    Kαι το γνωστό
    «Έχω ένα πρόβλημα για κάθε σου λύση.»

    Ακόμη μια φορά ένας Θηβαίος είπε σε έναν Σπαρτιάτη
    «Σας έχουμε νικήσει πολλές φορές κοντά στον Κηφισό.»
    Και ο Σπαρτιάτης του απάντησε
    «Εμείς όμως ούτε μία κοντά στον Ευρώτα».

  89. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ὁ Κύπριος Γεωπόνος: Δάσος Χαΐδαρίου
    Ὁ Κύπριος σοκολατοποιός: Ἴων Ἀμυγδάλου
    Ὁ Τοῦρκος ἐπιθετικός: Μεσούτ Ταβάζι

  90. Walter Ego said

    80,
    μα είναι αλήθεια ότι η Ευγενία του ζήτησε να κουρευτεί όπως ο Βαρουφάκης;

  91. Walter Ego said

    89,
    και οι Άγγλοι παραγωγοί κουλτουριάρικων ταινιών: Hoston Bros.

    (υπάρχουν κι άλλα πολλά παρόμοια -ήδη διαστρέφεται το νήμα…)

  92. sarant said

    89: Aυτά αξίζουν άλλο άρθρο.

    88: Ο Παπαδιαμάντης στη Φόνισσα έχει ένα παροιμιακό λογοπαίγνιο με τον γαμπρό και «το λαμπρό τ’ να βγει» (το μάτι του)

    Να πούμε ότι και τα γκράφιτα έχουν πολλά λογοπαίγνια.
    Πχ. Στάχτη και Burberry
    https://sarantakos.wordpress.com/2013/09/10/burberry/

  93. Ριβαλντίνιο said

    Ο φιλόσοφος Αρίστιππος ζητούσε ακριβά δίδακτρα και όταν ένας γονιός του είπε πως με τα λεφτά αυτά αγόραζε ένα μουλάρι, ο Αρίστιππος απάντησε «Αγόρασε λοιπόν για να έχεις δύο μουλάρια».

    Όταν κάποιος ρώτησε τον Αντισθένη αν έπρεπε να νυμφευθεί όμορφη ή άσχημη γυναίκα, αυτός απάντησε «Αν πάρεις ωραία, θα την έχεις κοινή, αν άσχημη, θα την έχεις ποινή».

  94. Alexis said

    #74: έξι είναι οι σταθμοί:
    Μαλακάσα-Καβάλα-Γλυφάδα-Κερατέα-Δράμα-Κυπαρισσία

  95. Πάνος με πεζά said

    «Μια που τ’αναφέραμε, κι αρχή διαλόγου κάναμε» το ήξερα εγώ, και μετά ακολουθούσε ό,τι ήθελες να πεις !

  96. Πάνος με πεζά said

    Θέμα χρόνου να ανοίξει και το ψητοπωλείο «Γύρογκρουπ»…

  97. Πάνος με πεζά said

    Αν δεν π#δ#ξε χτες το βράδι ο Βαρούφας τη Λανγκάρντ, εμένα να μη με λένε !

  98. Νίκος Α. said

    Give Greece a Chance – επειδή τα γεγονότα τρέχουν (Γ. Αγγελοπούλου διάβασα)

  99. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    94,
    μοιάζει λίγο μ΄εκείνο το βραδυνό παιχνίδι γνώσεων της ΝΕΡΙΤ, που σε πετάει απ΄το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο: πάντα βγαίνεις χαμένος!

  100. Ριβαλντίνιο said

    Ο Αντισθένης έλεγε τον Πλάτωνα ειρωνικά «Σάθωνα».

    Κάποτε ο Ανταγόρας διάβαζε σε κοινό στην Βοιωτία την «Θηβαΐδα» του. Γινόταν όμως χάβρα και ο Ανυαγόρας τους λέει «Καλώς σας λένε Βοιωτούς, αφού έχετε αυτιά βοός».

  101. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Καὶ τὸ ἐπίκαιρο λογοπαίγνιο: Τοῦ Ἁγίου Βαλεντίνου θὰ μᾶςπᾶνε τὶς γκόμενες στὶς 50 ἀποχρώσεις τοῦ γκρί, σήμερα θὰ τὶς πᾶμε στὶς 50 ἀποχρώσεις τοῦ γκρίλ

  102. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    101. θὰ μᾶς πᾶνε οἱ γκόμενες

  103. Walter Ego said

    @97, επιδειξίας είναι ο άνθρωπος;

  104. Πάνος με πεζά said

    Αυτός Νάρκισσος, εκείνη «ποδήλατο» (κατά παρατσούκλι, από παλιά…), πολύ θέλει;

  105. Ριβαλντίνιο said

    Η αισχρή φράση «στα φρύδια μου». ( στ’αρχ…)

    Και του Μητσικώστα όταν έκανε τον Τσουκαλά
    «Άντε γεια, άντε γεια, άντε γειαμήσου».

  106. Τσοπάνος said

    @82
    στο φροντιστήριο αγγλικών :
    – Κυρία, πώς λέγεται το φεγγάρι στα αγγλικά?
    – Moon
    – Και το φεγγαράκι?
    – α να χαθείς αγενέστατε

    Κι άλλο του Τζιμάκου
    – Απόψε είναι μαζί μας και οι αδελφοί Κατσιμίχα. Η μία από τις δύο

  107. LandS said

    @66 Νταξ, Χούντα είχαμε, στο γύψο είμασταν, γερνάμε κιόλας.

    Πρέπει, αυτός ο τίτλος, να μπήκε όταν ο Παπαδόπουλος εξήγγειλε το πρώτο «Σύνταγμα» του.

  108. sarant said

    101: Ναι, από τα πιο καινούργια.

    93: Και αυτό του Αντισθένη για τον μαθητή που «δείται βιβλιαρίου καινού κτλ.» (και νου)

  109. Τσοπάνος said

    Marx and Spencer’s

  110. Τσοπάνος said

    @97
    Δεν τον κόβω για τόσο σαβουρο..μη
    εκτός κι αν το έκανε «για την ελλάδα ρε γαμώτο»

  111. Ριβαλντίνιο said

    Σε ρέιβ πάρτι με τέρμα μουσική δημιουργείται παρεξήγηση μεταξύ νηφάλιου και χαπακωμένου

    -Φίλε ξέρεις μήπως που είναι οι τουαλέτες ?
    -Ποιες ?
    -Οι τουαλέτες !
    -Ποιες ?
    -Το μέρος, ο καμπινές, οι χέστρες ρε γαμώτο μου !!!
    -Α, οι χέστρες !
    -Ναι οι χέστρες !
    -Δεξιά από την σκηνή.
    -Ευχαριστώ φίλε. Είσαι και γαμώ.
    -Εγώ σε γ@μώ και σε σκίζω ρε μ@λάκ@.

    ( Από τον Edika της ΒΑΒΕΛ).

  112. sarant said

    109: Κι ένα σημερινό από το fb: Τσιπροπέμπτη.

  113. vikar said

    Αρκάς ρε παιδιά, Αρκάς. Ένα τυχαίο εδώ.

  114. Walter Ego said

    @112, υπάρχει και χειρότερο: Τσιπροπέφτη.

  115. Ριβαλντίνιο said

    (Καλαμπούρια)
    Και ένα παλαιότερο https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/20/orfanos/#comment-254642

    ( ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ, Ηκούρσα του Μισισισιπί).
    Πάει ένας σε κάποιον Ινδιάνο για να του ζητήσει μια πληροφορία.
    – Ε, Τζο που είναι ο τάδε ?
    -Ονομά μου Σιωπηλή Πέστροφα. Δεν μιλάω, λέει ο Ινδιάνος.
    – Ναι, αλλά αν σου δώσω αυτό ( νερό της φωτιάς ) ?, του λέει ο πρώτος.
    – Όμως επιθετό μου Φλύαρη Καρακάξα , απαντά ο Ινδιάνος , παίρνει το μπουκαλάκι και ξερνά τις πληροφορίες

    Kαι ένα άλλο
    Δυο ντεσπεράντος προσπαθούν να κλέψουν την ιδιοκτησία ενός γαλλόφωνου του Κεμπεκ. Αυτός τους ζητά να φύγουν από την ιδιοκτησία του.
    Και αυτοί του απαντάνε
    -Δεν θα πει ένα γαλλάκι σε δύο γνήσιους Αμερικανούς τι θα κάνουν. Καλά δεν τα λέω Ραμίρεζ?
    -Τα λες και σούπερ Μπουκόφσκι !

  116. sarant said

    113: Mα βέβαια, Αρκάς!

  117. LandS said

    @88 (Σπαρτη-Αθήνα)
    Εξηγεί εγγλεζος σε σκοτσεζο το μέσο όρο στη στατιστική. Αν ο πιο χαζός σκοτσεζος έρθει Νότια του Συνόλου το μέσο αι κιου της Σκωτίας θα ανέβει. Και η απάντηση του Σκοτσεζου: Και της Αγγλίας.

  118. LandS said

    Του Συνόρου, του Border

  119. tamistas said

    Τι μωρό τιμωρώ;

    (ρωτάω το μωρό μου)

  120. Ριβαλντίνιο said

    Τα γνωστά της εποχής της μάνας μου

    http://asteiakia.gr/anekdota/o_solon_kai_o_tyrtaios

    ο πους της καθέτου αποτελεί αρχή διά την γεωμετρίαν

    http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%82

    Τώρα τα παρακάτω δεν ξέρω αν ταιριάζουν αλλά μου αρέσουν.
    Από Καβάφη

    «Πολλοί βεβαίως θα μιλήσουνε πολλά.
    Ημείς ν’ ακούμε. Όμως δεν θα μας γελά
    το Aπαραίτητος, το Μόνος, το Μεγάλος.
    Και απαραίτητος, και μόνος, και μεγάλος
    αμέσως πάντα βρίσκεται κανένας άλλος.»

    «Βαριά βογγά. — Ξεψύχησε.— Θρηνεί κάθε πολίτου
    φωνή· «Την πολιτεία μας ερήμαξ’ η θανή του!
    Aλίμονον η Aρετή απέθανε μαζί του!».»

    Ο ΤΣΟΠΑΝΑΚΟΣ
    ………………………………………………………………
    Εὑρεθεὶς δὲ εἰς μίαν μάχην, εἰς τὴν ὁποίαν ὁ
    στρατηγὸς Νικήτας ἐνίκησεν, καὶ οἱ στρατιῶταί του
    ἐπῆραν πολλὰ λάφυρα καὶ ζῶα, ἔλαβεν ἕνα ἄλογον, τὸ
    ὁποῖον τοῦ ἐχάρισεν ὁ Νικήτας διὰ νὰ περιπατῇ
    καβάλα· ἀλλ᾿ ἐπειδὴ ἦτο πτωχὸς καὶ δὲν εἶχεν ἔξοδα νὰ
    τὸ θρέψῃ, ἔκαμεν ἕνα γράμμα τοῦ Νικηταρᾶ, οὕτως
    τότε ἔλεγον, καὶ τοῦ ἔγραφε·
    «Τὸ δῶρό σου Νικηταρᾶ, ἄλογο χωρὶς νουρὰ,
    ἢ μοῦ στέλλεις καὶ κριθάρι, ἢ σοῦ στέλνω τὸ τομάρι.»
    http://users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/fwtakos_bioi_peloponnhsiwn_andrwn.htm

  121. Γς said

    Γουίτνες:

    Quai des Orfèvres στη Σιτέ και η Pont Neuf. [Νάιν; Δερ ιζ νο μπριτζ νάιν μεσιέ].

  122. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Δεκαετία τοῦ ’80 ὁ Ὀλυμπιακὸς χάνει στὰ εὐρωπαϊκὰ κύπελλα ἀπὸ μιὰ ρουμάνικη μὲ γκὸλ τοῦ Κίρτσου (ὄχι τοῦ «πολιτικοῦ σχολιαστῆ». Ὁ τίτλος τῆς Ἐλευθεροτυπίας «τοῦ Κί(ρ)τσου ἡ μάννα χαίρεται».

    1987 Ἡ Τουλοὺζ χάνει στὰ εὐρωπαϊκὰ κύπελλα. Ἡ Λιμπερασιὸν γράφει: Toulouse is to lose

  123. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Καὶ βέβαια ὁ ἀξέχαστος τίτλος τῆς Ἐλευθεροτυπίας γιὰ τὸ Σαραβάκο μετὰ τὸ Παναθηναϊκὸς-Γκέτεμποργκ 2-2 τὸ 1985. «Αὐτὸς ὁ παίκτης ὁ μικρός, ὁ μέγας»

  124. Ριβαλντίνιο said

    Για ομάδα που δεν παίρνει πρωτάθλημα στην Ελλάδα, αν ήταν στην Γερμανία θα λεγόταν Νέβερκούπεν(~Λεβερκούζεν).

  125. Πάνος με πεζά said

    Καθηγητής,ρωτώντας μαθητή για κάποια λέξη : «O Αλέξης περί λέξη τί θα λέξει;»
    Μαθητής : Ο Αλέξης περί λέξη,δε θα λέξει ούτε λέξη !»

    Αυτό είναι «ζωντανά» αποτυπωμένο από το Γυμνάσιο Σπάρτης,στα χρόνια του πατέρα μου.

  126. Γς said

    Και τα σ-αλατίσουμε και στα-φιλησουμε [αλάτι και σταφύλι] του [υποτίθεται] Σουρή και Αμαλίας.

    Τα διάφορα Αχ-τα-πόδια και άστα-κει αρμοδιότητος πσαρά του ιστολογίου.

    Κι εντάξει, τα σαρδάμ δεν πιάνονται, αλλά μ αυτό το κρύο:

  127. Ριβαλντίνιο said

    Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη.

    Από άσμα των ΖΝ
    «Πουλάς σ’εμένα μούρη ?
    Θα σου σπάσω τη μούρη!
    Από δίπλα μου δεν ξεκολλάς λες και σου φέρνω γούρι.»

    Στο σχολείο μου παλιά.
    -Ποιος παίκτης ( θα ήθελες να ) είσαι εσύ ?
    -Ο Τότι.
    -Εσύ ?
    – Ο Καζάνο.
    -Εσύ ?
    -Ο Πίρλο.

    Και πετάγεται ένας άλλος και του λέει
    -Εσύ δεν είσαι ο Πίρλο. Εσύ είσαι ο παρλαπίρλο.

  128. Μαρία said

    >Στα γαλλικά calembour και jeu de mots είναι συνώνυμα
    Όχι όμως ταυτόσημα. Στον αυστηρό ορισμό του καλαμπουριού ανταποκρίνεται το καλαμπούρι με την Καλυψώ στο 82, για κάποιον βέβαια ελληνομαθή, αλλά και το παρακάτω άσμα μέρα που είναι

    Επίσης τα λαϊκά δίστιχα πού τ’ ανάβουν τα κεριά στ’ αριχιδιάκου την αυλή κλπ.

  129. sarant said

    119: Όπως ο τιμωρημένος μαθητής που είχε να γράψει τιμωρία 100 φορές μια φράση κι έγραψε πάνω πάνω «Τι μωρία του δασκάλου»

    122: Όταν οι Γάλλοι είχαν χάσει στον τελευταίο προκριματικό 2-1 από τους Βούλγαρους στο Παρίσι και αποκλείστηκαν από το Μουντιάλ (γκολ στο τελευταίο λεπτό, και προηγουμένως είχαν επίσης χάσει από το αδιάφορο Ισραήλ), η Εκίπ έβαλε τίτλο INQUALIFIABLES. Αχαρακτήριστοι, θα πει, αλλά και «αδύνατο/ανίκανοι να προκριθούν»

  130. Πάνος με πεζά said

    @124 : Να θυμηθούμε τις περίφημες εκπομπές του Sport-Fm στο δίωρο 10-12 το βράδι. Αρχικά το Fight Club, και τώρα τους The Playboys.
    Υπήρξε μια άτυπη συνήθεια οι ακροατές που στέλνουν μηνύματα, να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα-λογοπαίγνια γνωστών ποδοσφαιρικών ομάδων, στην πρώτη :

    – Γιουβέτσους
    – Μόναχο 1860 σουβλάκια έφαγα
    – Δεν Μπορούσια Ντόρτμουντ
    – Σκουάντρα Αντζούγια
    – Ρεμάλ Μαντρί
    – Φάρσεναλ

    ενώ στη δεύτερη, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, λογοπαίγνια με ονόματα ποδοσφαιριστών :

    – Τραγανός Δέλλας
    – Ο Μοντολίβο του λοχαγού Μπορέλλι
    – Μπυρόνι Γουήλαν
    – Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάν οι Κλόζε

    και άλλα, που δε μπορώ να θυμηθώ. Ίσως κάποιο άλλοι να συμπληρώσουν !

  131. Μιας και πιάσατε τις εκπομπές, να αναφερθούμε στην εγχώρια «Τα Καρντάσιανς», που κάνει καζούρα στην socialite οικογένεια Kardashian, αντικείμενο τηλεοπτικής σειράς στις ΗΠΑ.

  132. LandS said

    129 Θυμάστε τη πάλι γκαγκστερική σειρά Οι Αδιάφθοροι; Είχε γίνει και ταινίa. Ο τίτλος της ήταν The Untouchables που συχνά μεταφερόταν στις εφημερίδες των σνομπάκηδων Βρετανών ως The Unwatchables

  133. LandS said

    131 Μάλλον παίζει με το καρντάσια, και οι τρεις είναι από Θεσσαλονίκη.

  134. Ριβαλντίνιο said

    @ 130
    Σωστός !
    Τώρα βάζω να ακούσω να δω αν θα αναφερθεί κανένα.

    -Φανιστελτρώει ?
    —————————————————————————-

    Άλλο των ΤXC
    «Έχω την μέθοδο του Προκρούστη.
    Φέρνω στα μέτρα μου τον κάθε πουσ..»

    Του Διογένη (?) ( στο περίπου).

    Κάποιος τον ειρωνεύτηκε ότι οι συμπατριώτες του τον έδιωξαν από την πόλη του, και αυτός απάντησε «Αντίθετα, εγώ τους καταδίκασα να μείνουν εκεί».

    Κάποιος τον ειρωνεύτηκε για την ταπεινή καταγωγή του και αυτός του απάντησε «Για εμένα είναι ντροπή η πατρίδα μου, ενώ αντίθετα εσύ είσαι ντροπή για την δική σου».

  135. Ένας λογοπαίζων τίτλος για το άρθρο (και με έναν υπαινιγμό στην επικαιρότητα) θα μπορούσε να είναι το «Θεωρία λογοπαιγνίων».

    Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Βλέπω ότι αναφέρθηκε στα σχόλια και η διαφήμιση, όπου πράγματι το λογοπαίγνιο παίζει σημαντικό ρόλο.

    Υπάρχουν δύο ειδών λογοπαίγνια στη διαφημιστική κουλτούρα, αυτά που παίζουν με την αμφισημία ή ομοηχία των λέξεων (όπως π.χ. Κενώ και κενό, Peugeot και πεζό, κλπ). Αυτά θεωρούνται πιο έξυπνα και προτιμότερα.

    Η άλλη κατηγορία είναι τα πιο κλισέ λογοπαίγνια με συμφυρμούς λέξεων (τύπου καρχαρίνι) που συνήθως δεν βγαίνουν τόσο πετυχημένα.

    Τα βεβιασμένα λογοπαίγνια (τύπου: ζήσε μαϊ-μού να φας τριφύλλι), καίτοι η εύκολη λύση του κειμενογράφου, έτρωγαν σχεδόν πάντοτε πόρτα από τους δημιουργικούς διευθυντές, χαρακτηριζόμενα στην επαγγελματική αργκό ως φορσέ (είμαι άγαλλος αλλά προφανώς σημαίνει βεβιασμένος).

    (τα άνωθεν παραδείγματα είναι τυχαία, δεν είναι από διαφημίσεις)

  136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Παλιό. Ένας γέρος πουλούσε ρήγανη και στάμνες φωνάζοντας, ρίιγανη στα-μνιά.

  137. Του Παπανδρέου παππού, ίσως απόφευγμα, για την βλάχικη προφορά του Καραμανλή

    -Η λέξη Βουλή, κ.συνάδελφε, προέρχεται από το βουλεύομαι, όχι από το βολεύομαι.

  138. Πάλι με Βλάχικη προφορά, στο μνημόσυνο
    επίσκοπου, οι καλόγριες οδύρονται πάνω από το μνημα:
    – Σήκω Δεσπότη μ’ να δεις το μνήμα σ’

    Και τηλεφωνική συνομιλία, στο μοναστήρι του Προυσού:

    -Ιεδώ μουνή Προυσού
    -Ιεδώ πούτσος Καρπηνησώτκος.

  139. sarant said

    135α Πολύ καλό!

  140. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Καὶ βέβαια ποιό εἶναι τὸ ἀντίθετο τοῦ βαριόμουνα;
    Ἐλαφρόπουτσας

  141. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Καὶ γιατί στὸ Ἰρὰν μισοῦν τὸ δυνατὸ ἄνεμο;
    -Γιατὶ κοπανάει τὶς Περσίδες

  142. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Καὶ δύο ἰταλικά. Ἂν οἱ κάτοικοι τοῦ Μπέργκαμο ίταλιστὶ λέγονται bergamaschi, οἱ γυναῖκες κάτοικοι λέγονται bergafemmine;

    Πῶς λέγεται τὸ θηλυκὸ τῆς νυχτερίδας (pipistrello); Pipistrella ἀπαντάει ὁ ἄλλος. Ὄχι τοῦ λές. Strella γιατὶ εἶναι χωρὶς πιπί

  143. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἄλλο ἕνα ἰταλικὸ ἀπὸ τὰ ἀγαπημένα μου.
    Dove vivevano gli antichi galli? Ποῦ ζοῦσαν οἱ ἀρχαῖοι πετεινοί. Ὁ ἄλλος ποὺ ἀκούει καταλαβαίνει Galli (Γαλάτες) κι ἀπαντάει in Gallia (στὴ Γαλατία). Ὄχι, τοῦ λὲς ἐσύ, στὰ ἀρχαῖα κοτέτσια

  144. Πάνος με πεζά said

    Kι αν ο Βιολάρης παίζει το βιολί του, ο Πουλόπουλος τί παίζει;

    Κιθάρα ! Δεν τον έχετε δει σε τόσες ταινίες;

  145. Avonidas said

    Κι ένα αγγλοφλώρικο:

    😉

  146. Οπότε δημιουργείται χώρος για ένα καλαμπουρτζίκο κουιζάκι:

    Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ ένα πουλί;

  147. Avonidas said

    #146. Δεν το πιάνω…

  148. Ο Σέξπιρ είχε αρκετά λογοπαίγνια. Η αρχή του Ριχάρδου του 3ου:

    Now is the winter or our discontent made glorious summer by this sun of York’

    Εννοεί son of York, γιατί ο νέος βασιλιάς ήταν γιος του δούκα του Γιορκ.

    Ένα ωραίο, αλλά δε θυμάμαι ποιανού Άγγλου φιλόσοφου την κόρη αφορούσε, που ο πατέρας της τη σύστησε σαν αρχαιομαθή
    – She knows all about δε
    κι αυτή απάντησε
    -Yes, but I also know everything about μεν.

  149. #Ελληνομαθή

  150. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    καὶ ποιό πουλὶ πετάει ψηλότερα; Τὸ πουλὶ τοῦ ἀστροναύτη

  151. Ριβαλντίνιο said

    Δυο που βρήκα εδώ http://www.portaaurea.gr/page1.htm#10

    Ο Επίκουρος αποκαλούσε τον Δημόκριτο «Ληρόκριτο» [φαφλατά], τον Αντίδωρο «Σαννίδωρο» [βλάκα] .
    Ο Αντισθένης αποκαλούσε τον Πλάτωνα κοροϊδευτικά «Σάθωνα» . Σάθη είναι το αντρικό μόριο.

  152. Πάνος με πεζά said

    Mε τις απανωτές «επανεμφανίσεις» των Rolling Stones, έχει βγει το λογοπαίγνιο «Scrolling Bones» 🙂

  153. Ριβαλντίνιο said

    Το γνωστό με τον Δημοσθένη και την υπόθεση του Αρπάλου

    οἱ δ᾽ εὐφυεῖς χλευάζοντες οὐχ ὑπὸ συνάγχης ἔφραζον, ἀλλ᾽ ὑπ᾽ ἀργυράγχης εἰλῆφθαι νύκτωρ τὸν δημαγωγόν.

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0111%3Achapter%3D25%3Asection%3D5

  154. physicist said

    Παράξενο: η μύτη τρέχει και τα πόδια μυρίζουν.

  155. sarant said

    151: Όντως: και οι αρχαίοι παραμορφώνανε τα ονόματα των άλλων.

  156. Alchar said

    Μαζί με το Νεβερκούπεν, που σχολίασε κάποιος προηγουμένως, εμάς τους Αρειανούς στη Θεσσαλονίκη μας φωνάζουν και οπαδούς της «Ατιτλέτικο». Επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μας είχε έρθει στο μπάσκετ ένας παικταράς από το ΝΒΑ, ο Ρόι Τάρπλεϊ, που όμως έμεινε γνωστός και ως «Μπιρόι Τάρπλεϊ» για προφανείς λόγους. Στα ποδοσφαιρικά, μην ξεχάσουμε και το ματς Μίλαν-Κούντερα που έληξε 1-0 υπέρ των Ιταλών.

  157. Avonidas στο 147 (για το 146)

    Η απάντηση είναι απλή:

    Το μεν πουλί έχει δύο πόδια.

    Πρόκειται για μισό καλαμπούρι…

  158. Ριβαλντίνιο said

    Α, και το επίγραμμα για τον Δημοσθένη

    εἴπερ ἴσην ῥώμην γνώμῃ, Δημόσθενες, εἶχες,
    οὔποτ᾽ ἂν Ἑλλήνων ἦρξεν Ἄρης Μακεδών.

  159. Λ said

    Μετά την 11 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο είπαν: Αμάν χαττάν

  160. Πάνος με πεζά said

    Τι είναι μια κοπέλα που γεννήθηκε στην Κρήτη, σπούδασε στην Πάτρα, και μετά έζησε και πέθανε στη Θεσσαλονίκη;

    Πεθαμένη…

  161. sarant said

    156: Aυτό με την Ατιτλέτικο είναι πολύ καλό. Ο καημένος ο Μπιρόι μάς άφησε χρόνους πρόσφατα.

  162. Λ said

    Όταν ήμασταν μικροί μας έστελλαν για σελειπειονούς

  163. Theo said

    @156, 161:
    Παοκτσίδικο κουίζ:
    -Πώς θα λεγόταν ο Άρης αν ήταν στην Αγγλία;
    -Πότεναμ

  164. homeAlone said

    Κάποτε, μεταξύ των ετών 1992 – 1993 (ή και λίγο μετά), που το θέμα της ονομασίας της FYROM ήταν κυρίαρχο στην επικαιρότητα (μετά το ξεχάσαμε), σε περίπτερο είναι κρεμασμένη η εφημερίδα «Μακεδονία», με πηχυαίο τίτλο «ΑΡΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ», με τους χαρακτήρες να μη ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

    Μαζί μου είναι τα δύο αγόρια μου, κάτω από τα δέκα χρόνια το καθένα. Ο μεγαλύτερος το παρατήρησε και δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί, ανθυπομειδίασε. Το σχολιάσαμε δεόντως. Αργότερα στο γυμνάσιο δημιουργήθηκε από την παρέα του μουσικό «συγκρότημα» μα όνομα «ΑρχήΔιαλόγου».

  165. Τέλη δεκαετίας του 50 τον ΟΣΦΠ τον λέγανε Ολυμπίκ ντε Κούρελε και τον ΠΑΟ Κουρεάλ ντε Βαλκανί

    Παρεμπιπτόντως τον Αρη πάντα σκουλήκι τον λέγανε…

    Το Ατιτλέτικο χρησιμοποιείται για τους παρακατιανούς της Μαδρίτης που τελευταία νεκραναστήθηκαν, εποχή των ζόμπι βλέπεις…

  166. Ριβαλντίνιο said

    Επαλέ, Επαλέ να’χαμε ένα ναργιλέ
    να καπνίζαμε όλη μέρα να σε βλέπαμε Πελέ.

    Μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα
    Σικαμπάλα, Σικαμπάαλα.

  167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    157 – Πάς καλά ρε σκύλε; ακόμα δεν έλιωσαν καλά καλά τα χιόνια στον Γέρακα, περίμενα κι εγώ να δώ την απάντηση και ξεπάγιασα, άκου μισό καλαμπούρι. Πόσα βαρουφάκια τσίπρα ήπιατε χθές;

    Πού είναι ο Κιντ ρε παιδιά, αρχίζει να με πιάνει το κιντικό στερητικό σύνδρομο.

  168. Σόρρυ, ρε φίλε… Είπαμε να κάνομε μια πλακίτσα. Ναι, ρε σεις, ελπίζω νάναι καλά ο Κίντος.

  169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    165 – Εποχή των ζόμπι, μόνο ο ΠΑΟΚ δεν ανασταίνεται με τίποτα, δεν βοηθάει κι η παναγιά, κι αυτή συριζαία είναι.

    166 – Οι βάρκες κουνιούνται, οι γαύροι;

  170. homeAlone said

    @136
    Καλοκαίρι σε παραθαλάσσια πιτσαρία, ένας ηλικιωμένος προσφέρει προς πώληση «ρίγανη μυρωδάτη».

    Τον ρωτώ : «εσείς παλιά πουλούσατε και σταμνιά;».

    Εκείνος κατάλαβε και απαντά λίγο ντροπαλά : «Έ ναί».

    Η απέναντί μου στο τραπέζι κυρία μου λέει : «Και ‘συ πώς το θυμάσαι;».

  171. homeAlone said

    @26
    Από τον Bar-Bar μου έχει μείνει το πάντα επίκαιρο (λόγω των πολλαπλών λοιμώξεων, που κυκλοφορούν) : «Μοναχός σου εκτονώσου, για μείνεις εκτός νόσου.«.

    ΔιάΠάσανΝόσον…

  172. Dr Γεώργιος ο Βούς said

    Θυμηθείτε και ένα από τα πιο ωραία λογοπαίγνια που έχουν λεχθεί στα νεώτερα χρόνια, και είναι εκείνο με το οποίο απήντησε ο Γ. Πω
    π σε κάποια επίθεση που είχε δεχθεί από τον Γεώργιο Βλάχο : «τοιούτον άρθρον δεν διενοήθη νους τις, ουδέ έγραψε χειρ τις, αλλά πους τις»

  173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    168 – Καλά αφού έβαλες το γουρουνάκι φωτογραφία συγχωρείσαι.

  174. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    164: Ωραίο αυτό!

    172: Το λέω και στο άρθρο αλλά χωρίς ονόματα, δόκτωρ! Τον Πωπ τον ψιλοθυμόμουν, όχι τον Βλάχο.

  175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    170 – Έπρεπε να της ρίξει λίγη ρίγανη ο μπάρμπας στο σταμνί της, και θα καταλάβαινε.

  176. LandS said

    Τόμοι μπορούν να γραφτούν για τα Σεξπιρικά λογοπαίγνια. Αλλά το πιο δυνατό απόλα είναι το μοτίβο του καλού και του κακού που διατρέχει όλη τη τραγωδία του Μακμπέθ. So fair and foul a day I have not seen ειναι τα πρώτα λόγια που ακούμε από το στόμα του πρωταγωνιστή, fair για τη νίκη, foul για τον καιρό. Fair is foul and foul is fair ξεκινάει το ξόρκι των Μαγισσών, και όλα τα επεισόδια έχουν μια όμορφη και μια απαίσια μεριά.
    «Να δείχνεις όμορφο λουλούδι, αλλά να είσαι το φίδι που κρύβεται από κάτω»

  177. Spiridione said

    Ένα ωραίο λογοπαικτικό τραγουδάκι

  178. Theo said

    Από το διήγημα του Παπαδιαμάντη Τα καλαμπούρια ενός δασκάλου:

    Αρσάκειον>Αρνάκειον
    Βαρβάκειον>Βαρβάτειον

    «Τὰ δένδρα, τὰ κοσμοῦντα τὰς ὁδοὺς καὶ τὰς πλατείας τῆς πρωτευούσης, τὰ ὠνόμαζε δενδρείκελα».

    Για δυο άσχημες κοπέλες και τον τουρκομερίτη πατέρα τους:
    «Γλαῦκας εἰς τὰς Ἀθήνας κομίζει.»

    Για δυο «κοιμισμένους» νεαρούς:
    «Βλᾶκας εἰς τὰς Ἀθήνας κομίζει.»

    Για τον Μήλα, ένα γνωστό «καφερρήτορα»
    «Λάλει, Μήλα, λάλει, καὶ γὰρ ψιττακὸς λαλεῖ…» (παράφραση του αρχαίου ««Ἄλει, μύλα, ἄλει, καὶ γὰρ Πιττακὸς ἀλεῖ…»)

  179. Κουνελόγατος said

    Αν δε μου ξέφυγε κάτι, να γίνει μνεία -λόγω και των ημερών- στα αποκριάτικα με βωμολοχίες και υπονοούμενα, λ.χ. θεια μου νικολάκαινα από τη Δόμνα Σαμίου και άλλα.

    Θειά μου Νικολάκαινα, συ δεν το’ πραξες καλά
    τέτοια κόρη που’ χεις σκύλα,
    και την έστειλες για ξύλα.

    Το κοπέλι στο καρτέρι
    την επιάνει από το χέρι
    τράβα γω και τράβα εκείνη,
    δίνει ο Θεός και πέφτ’ εκείνη,
    πάνω εγώ από κάτω εκείνη.

    Τη φιλώ στο κούτελο
    «Α στο διάολο, κούτσουρο»
    τη φιλώ και στο λαιμό
    «Α στο διάολο από δω»

    «Κόρη μ’ πόσο σ’ αγαπώ,
    που `χεις το λαιμό χυτό,
    που `χεις τα μαλλιά μετάξι,
    και πλεγμένα με την τάξη»

    Τη χαϊδεύω, τη φιλώ
    «Μα γω τέτοια τ’ αγαπώ»
    Και μου λέει:
    «Παρακάτω, από το λαιμό πιο κάτω»

    Και της πιάνω τα βυζά, μου λέει:
    «Μου’ ρθ αραθυμιά»
    Και μου λέει:
    «παρακάτω, από τα βυζά πιο κάτω»

    Την πιάνω από τον αφαλό
    «Παρακάτω βρε τρελό»
    και την πιάνω από το γόνα
    «Ατζαμής μου λεει εισ’ ακόμα»

    Πιάνω της τα γόνατα
    «Κάνεις και καμώματα»
    και της τα σηκώνω απάνω,
    τη ρωτάω τι να κάνω

    και μου λέει:
    «Παραπάνω, απ’ τα γόνατα πιο πάνω»
    και την πιάνω απ’ το μερί
    «Να, κοντεύει να το βρει»
    και μου λέει:
    «Παραπάνω, από το μερί πιο πάνω»

    Ανάμεσ’ από το μερί,
    βλέπω τούρκικο τζαμί,
    μπαίνει ο χότζας μες στη μέση
    με το κόκκινό του φέσι,
    μια κοιλιά χτυπάει την άλλη,
    γίνεται χαρά μεγάλη.

  180. Theo said

    Και μια διάγνωση νευρολόγου μετά από εγκεφαλογράφημα του Μπους υιού:
    «In the right there is nothing left and the left is not right.» (κάπως έτσι)

  181. Πάνος με πεζά said

    @ 156 : Στο Μίλαν-Τόμιτς όμως, χάσανε ! 🙂

    Ο μέγας φέρελπις επιθετικός της ΑΕΚ, αποκτηθείς από την Καστοριά στη δεκαετία του 80, Γιάννης Δίντσικος, δυστυχώς είχε έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό (λέγε με «Χρήστο Κωστή, είσαι εδώ κι εσύ»),με αποτέλεσμανα αποκαλείται έκτοτε «Δύστυχος», και φυσικά να μην κάνει ποτέ την αναμενόμενη καριέρα.

    Εϊναι κάτι αντίστοιχο με το «Μπαρουφάκης» (αλήθεια, το είπαμε;)

  182. Theo said

    Κι ο Χαριστέας>Αχρηστέας.

  183. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    Το ανέκδοτο είναι παλιό. Η νατσουλίστικη διασκευή, όμως, είναι δική μου. Απολαύστε τη

    Ως γνωστόν, ο πλωτός ποταμός των Παρισίων «Σηκουάνας» λέγεται έτσι μόνο στα
    ελληνικά. Στα γαλλικά ονομάζεται «La Seine». Στη ρωμαϊκή εποχή το ποτάμι δεν
    είχε όνομα. Όλοι το ονόμαζαν «το ποτάμι της Λουτέσια» όπως ονομαζόταν τότε
    το Παρίσι ή σκέτο «το ποτάμι». Πριν λίγους αιώνες, όμως, λίγο μετά την
    άλωση, ένας Ρωμηός από τη Ρούμελη, βρέθηκε με τη γυναίκα του στο Παρίσι. Θα
    μου πείτε «τι δουλειά είχε» αφού εκείνη την εποχή το Παρίσι δεν ήταν
    τουριστική ατραξιόν. Σύμφωνα με το θρύλο ο Ρωμηός τη γυναίκα του την είχε
    κλέψει και ήθελε να γλυτώσει από την οργή του πατέρα της, ορκισμένο εχθρό
    της οικογένειας του γαμπρού . Το ζευγάρι, λοιπόν, με τα σακίδιά του άραξε
    στις όχθες του ποταμού να ξεκουραστεί πριν αναζητήσει κάποιο καλύτερο
    κατάλυμα. Κάποια στιγμή λοιπόν ο άνδρας σηκώθηκε και κοιτώντας προς τον
    ποταμό είπε στη γυναίκα του, την Άννα «σήκου Άννα, σήκου Άννα». Κάποιοι
    ξένοι περαστικοί που τον άκουσαν νόμιζαν ότι «σηκουάννα» ήταν το όνομα του
    ποταμού. Στη ντοπιολαλιά των τότε κατοίκων της πόλης το ποτάμι από
    «σηκουάννα» έγινε «Seine» ενώ κάποιοι λόγιοι λατινομαθείς το κατέγραψαν
    στους χάρτες της εποχής «Sequana» και διέδωσαν λανθασμένα, βεβαίως, γιατί
    δεν προκύπτει από καμία έγκυρη πηγή, ότι αυτό είναι το λατινικό όνομα
    του ποταμού.

    Πηγή: http://anekdota.duckdns.org/2009/0450.html#ixzz3RXuMCKMa

  184. Πάνος με πεζά said

    Και η ομάδα με τους πρώην Γιουγκοσλάβους : Δείρτι’τς, Τσακίστι’τς, Πελεκίστι’τς…

  185. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    Μια και είπαμε να ασχοληθούμε με την ετυμολογία γεωγραφικών ονομάτων, καιρός
    να μάθουμε για το πώς πήρε το όνομά της η όμορφη χιλιοτραγουδισμένη νυφούλα
    του Θερμαϊκού. Ο θρύλος λέει ότι την ίδρυσε ο Φίλιππος για να γιορτάσει την
    επί των Θεσσαλών νίκη. Λάθος. Ο Φίλιππος είχε μια παλλακίδα τη Νίκη με την
    οποία έβγαζε τα μάτια του πολύ συχνά. Όταν ο αρχιμηχανικός του βρέθηκε έξω
    από το βασιλικό δωμάτιο και ρώτησε τον βασιλιά πώς να ονομάσουν τη νέα πόλη,
    ο Φίλιππος απορροφημένος στη μέθη της ηδονής ούτε που τον άκουσε. Αντιθέτως
    εκείνη την ώρα έλεγε στη Νίκη «θες άλλο νίκη, θες άλλο νίκη;». Ο
    αρχιμηχανικός νόμιζε πως αυτό ήταν το όνομα που ο Φίλιππος ήθελε να δώσει
    στην πόλη και εδώ που τα λέμε το θεώρησε πολύ λογικό, μιας και το όνομα θα
    έπρεπε να θυμίζει την επί των Θεσσαλών νίκη. Έτσι από λανθασμένη συννενόηση
    η πόλη γράφτηκε με δύο σίγμα κι ένα λαμδα ενώ θα έπρεπε να γραφτεί με ένα
    σίγμα και δύο λαμδα. Η ντοπιλολαλιά των κατοίκων διατήρησε, όμως, την ορθή προφορά

  186. Theo said

    @183:
    Λουτετία, Αρχιμήδη μου.
    Οι Άγγλοι ήρθαν αργότερα 🙂

  187. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    186. Αααα, στο μεταφραστή του Αστερίξ τα παράπονά σου

  188. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    187 🙂

  189. Στο 179 εκεί που λέει

    «Ανάμεσ’ από το μερί,
    βλέπω τούρκικο τζαμί,»

    μάλλον αναφέρεται σε ένα ειδικό σημείο του τζαμιού, το μιχράμπ, την κόγχη που κοιτάει στη Μέκκα, η οποία ένεκα της ιδιόμορφης κατασκευής της θύμιζε κάτι άλλο στους αλλόπιστους

  190. Avonidas said

    #186. Ο Ιουλιανός πάντως, που ξεχειμώνιαζε εκεί, «Λουτεκία» τη γράφει.

  191. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    177-178: Μπράβο, κακώς δεν τα θυμήθηκα.

    184: Πόσο είμαστε; Κερδάμε 1-0
    Ποιος τόβαλε; Μόνοι τ’ς
    Μπα; Πήραμε καινούργιο Γιουγκοσλάβο;

  192. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    Μια μέρα περνούσε ένας ψαράς από μια γειτονιά και βλέπει σ ένα μπαλκόνι μια
    όμορφη κοπέλα να στέκεται με ανοιχτά τα πόδια φορώντας μια μίνι φούστα.

    Αρχίζει τότε να φωνάζει:
    -Αχ τα πόδια! (χταπόδια)
    -Αχ τα πόδια!
    Σε κάποια στιγμή κλείνει η κοπέλα τα πόδια της και ο ψαράς λέει:
    -Ας τα κει! (αστακοί)
    -Ας τα κει!

  193. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>τα κρύα λογοπαίγνια θα μπορούσαμε να τα λέμε «αλογοπαίγνια»
    ναι αλλά η γηραιά κυρία από δίπλα,αλόγα ανεβάζει αλόγα κατεβάζει τη σόμπα αλογόνου!Την ακούω αυτές τις μέρες του χιονιά που λέει στο τηλέφωνο πως τη σώζει η αλόγα της 🙂

  194. 1)Για την «παρονομασία»: Παλιότερα λέγαμε «παρόνομα» το επώνυμο (ή επίθετο). 2) Για «το Μαρξίμου»: Αντιπροσωπευτικό μέλος του (με την ευρυτάτη έννοια) πρέπει να είναι ο υπουργός των Εξωτερικών. Άκουσα γι΄αυτόν το εξής καταπληκτικό από έναν καθηγητή της Παντείου (αν δεν κάνω λάθος) που μετείχε στο σημερινό πρωϊνομεσημβρινό πάνελ της ΝΕΡΙΤ: Ο νυν υπουργός είχε θέσει υποψηφιότητα για κάποια θέση διδακτικού προσωπικού και κατέθεσε περί τις 60 «επιστημονικές εργασίες» (ή «πέιπερς», αν προτιμάτε) με την εξής καταπληκτική πτωτοτυπία: Όλα τα …»πέϊπερς» ήταν ομιλίες του προς την ΚΝΕ. (Για να «καλοπιάσω» κουκουέδες και συριζαίους, δηλώνω ότι θεωρώ επιτυχημένη την μέχρι στιγμής παρουσία του υπουργού των Εξωτερικών).

  195. Avonidas said

    Μου λεγε ο πατέρας μου, στην τάξη του ήταν κάποτε ένας μπουλούκος που δεν τράβαγε καθόλου μα καθόλου στη γεωγραφία, και τον είχε ο δάσκαλος στη μπούκα.

    Μια μέρα τον σήκωσε να τον εξετάσει:

    -Ποιά είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας;
    Λέξη ο χοντρός.

    -Πες μου την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας!

    Μούγγα ο χοντρός, τον είχε πιάσει τρέμουλο.

    Επάνω που θα του τα ψελνε ο δάσκαλος, πετάγεται από πίσω το ξεφτέρι της τάξης:

    -Άντε, ρε Βούδα, πέστη!

  196. Στο πλαίσιο του καλαμπουριού (καλαμπούρι-καλαμπούρι, μην πέσει κάν’ αγγούρι!,/i>) κυκλοφόρησαν και τα προσχέδια για τα χαρτονομίζματα της Νέας Ελληνικής Δραχμής

  197. Ριβαλντίνιο said

    Pedro Munitis
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pedro_Munitis

  198. Avonidas said

    #196. Ραχηλιάρικα δεν έχει;

  199. [video src="http://i.imgur.com/KPojAAS.webm" /]

  200. Ριβαλντίνιο said

    Κεντάει ο Κεντίρα.
    Έπεσε χάμω ο Χάμες Ροντρίγκεζ.

    Αφού είπαμε για Φάι Κλαμπ το υπέρτατο άσμα

    Α, κι ένα άσχετο αποτρεπτικό

    Από τον Κάβο-Ματαπά,
    πενήντα μίλια μακρυά.
    Και από το Κάβο Γκρόσσο,
    πενήντα κι άλλα τόσο.

  201. 22,
    Ωραίο, το είχα χάσει!

    Βλέπω επίσης πως τα έργα του «Άχθου Αρούρη»-σωσία χαρακτηρίζονται ως «αερονεροποιήματα«.
    Δεδομένου ότι αέρας και νερό είναι ρευστά, χάριν συντομίας θα τα χαρακτήριζα ως ρευστοποιήματα, και την αντίστοιχη ποίηση ως ρευστοποίηση (ρευστοποιητική αδεία, αν θέλετε).

  202. sarant said

    201 Μιχάλη, συγνώμη που αρχίσαμε χωρίς εσένα 🙂

  203. [Ἀντισθένης] πρός τε τὸ Ποντικὸν μειράκιον μέλλον φοιτᾶν αὐτῷ καὶ πυθόμενον τίνων αὐτῷ δεῖ, φησί, “βιβλιαρίου καινοῦ καὶ γραφείου καινοῦ καὶ πινακιδίου καινοῦ,” τὸν νοῦν παρεμφαίνων

    Διογένης Λαέρτιος 6,3

    Γιὰ τὸ τεῖχος τοῦ Λουδοβίκου ΙΕ’ ὁ Βίκτωρ Οὑγκὼ στὴν Παναγία τῶν Παρισίων παραθέτει τὸ λογοπαίγνιο:

    Le mur murant Paris rend Paris murmurant

    Στὸ βιβλίο τοῦ Τζόναθαν Κόου, «Τὸ σπίτι τοῦ Ὕπνου» ἕνα μέρος τῆς πλοκῆς συνδέεται μὲ τὸ λογοπαίγνιο pupil= μαθητὴς καὶ pupil= κόρη τοῦ ὀφθαλμοῦ

    πάλι ἀπὸ τὴν Παναγία τῶν Παρισίων: πάνω ἀπὸ τὸ παράθυρο κελιοῦ ἡ λατινικὴ ἐπιγραφὴ Τu ora = σὺ προσεύχου, ὁμόηχη

    μὲ τὴν γαλλικὴ φράσι trou aux rats=ποντικότρυπα

    πάλι ἀπὸ τὴν Παναγία τῶν Παρισίων

    «Πολὺ μ’ἀρέσει ἡ βερυκοκιὰ ποὺ εἶναι σκαλισμένη στὴν πόρτα μαζὶ μὲ τὴν χαριτωμένη ἐπιγραφή: «Παράκτιο Καταφύγιο»
    (abricotier- abri- côtier)

    δὲν ἀνοίγω τὴν Λολίτα, θὰ ξημερωθοῦμε!

  204. "Ετεροδημότισσα" said

    Μιχάλη,θεέ, πάρε την ΠΑΕ!

  205. Τσοπάνος said

    @197
    Μητσικώστας με φωνή Γεωργίου
    «…μας είπε ο Ανδρουλάκης ότι το πασόκ μοιάζει με τη ρεάλ Μαδρίτης. Κι εσύ ποιός είσαι ρε μεγάλε? ο Μουνίτις?..»

  206. Aγάπη said

    19 Ο Αργύρης μιλούσε και για το Αιδοίον τού Πάρεως 🙂 αντί τού Πεδίου τού Άρεως – που γράφεται και ως Πεδίον τού Άρεως φυσικά και που μού θυμίζει παράσταση προ λίγων χρόνων με τίτλο Αιδοίο Ορφαναί

  207. 54, …meat-ing point…

    Μού θυμίζει μήτινγκ του Hellenic Professional Society στο Χιούστον, όπου πρέπει πολύ σύντομα να συντάξω την ατζέντα για το μήτινγκ, ώστε να ξεκινήσουμε με όλους τους τύπους, μετά να επιδοθούμε σε μίνι-φαγοπότι, και τέλος να πάμε στην ευχή του Θεού. Σε πίεση χρόνου, έβγαλα την ατζέντα:

    Sit
    Meet
    Eat
    Split

  208. spiral architect said

    Αγγλογαλλικό λογοπαίγνιο στο Μουσείο Λούβρου:

    – Ντου γιου λάικ Τουλούζ Λωτρέκ;
    (ο Γάλλος στον Αμερικανό μπροστά από πίνακα)
    – Άι ντοντ λάικ του λουζ άνιθινγκ!
    (ο Αμερικανός) 😆

  209. gbaloglou said

    180

    Το είδα πρόσφατα σε μπλουζάκι: «if nothing is right, go left»

    [Και η προφανής απάντηση: «if nothing is left, go right»]

  210. Aγάπη said

    Και αυτό εδώ μού φαίνεται καλαμπούρι

    Η κρατική υπηρεσία ελέγχου του τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Κίνα απαγόρευσε τα λογοπαίγνια επειδή «είναι παραπλανητικά» και «προκαλούν γλωσσικό χάος».


    Πηγή: http://www.skai.gr/news/weird/article/270455/i-kina-apagoreuei-ta-logopaignia/#ixzz3RYJJzgJ8

  211. Τσοπάνος said

    Στο «Ανθρώπινο στίγμα» η λέξη spooks γίνεται αφορμή για αλυσιδωτή αντίδραση (και για το ξεδίπλωμα της πλοκής). Ήταν άλλωστε η εποχή του «πολιτικώς ορθόν» στο αμέρικα

  212. Theo said

    Κάποιες αρχαίες ελληνικές παροιμίες:

    Ἀλωπεκίζειν πρὸς ἑτέραν ἀλώπεκα (Κάτι σαν το «κόρακας κοράκου…»)
    Ἐκ τοῦ γὰρ ἐσορᾶν γίνετ᾿ ἀνθρώποις ἐρᾶν (Ο έρωτας από τα μάτια πιάνεται)
    Ζεῖ χύτρα, ζῇ φιλία (Είναι φίλος σου όσο τον τραπεζώνεις).
    Κενοὶ κενὰ λογίζονται (κούφιος άνθρωπος, κούφιες σκέψεις)
    Μέλιτος μυελὸς («του πουλιού το γάλα»)
    Μωμήσεταί τις μᾶλλον ἢ μιμήσεται (Θα τους επιπλήξει μάλλον κάποιος και δεν θα τους μιμηθεί)
    Πλίνθον πλύνεις
    Ταντάλου τάλαντον (Ο Τάνταλος ήταν γνωστός βαθύπλουτος)
    Τῶν φιλτάτων τὰ φίλτατα (Χρησμός στους Μηλίους να αγαπούν τα πιο αγαπημένα απ᾿ όσα αγαπούν)

  213. στὴν Πρὸς Φιλήμονα ὁ Παῦλος παίζει μὲ τὸ ὄνομα τοῦ Ὀνησίμου, τόσο μὲ τὴν σημασία του (τὸν ποτέ σοι ἄχρηστον, νυνὶ δὲ σοὶ καὶ ἐμοὶ εὔχρηστον) ὅσο καὶ μὲ τὸ ἴδιο τὸ ῥῆμα ἀπὸ τὸ ὁποῖο παράγεται (ναί, ἀδελφέ, ἐγώ σου ὀναίμην ἐν Κυρίῳ)

  214. spiral architect said

    Tom Waits

  215. emma said

    κουϊζ (λογοπαίγνιο) για ιταλομαθείς:
    ποιό είναι το αντίθετο του abbondantemente?

  216. Ριβαλντίνιο said

    Kαι μερικά βυζαντινά.
    (Καλά παιδιά μιλάμε για πολύ πλάκα.)

    http://books.google.gr/books?id=39UUAAAAQAAJ&pg=PA675#v=onepage&q&f=false

    (Από τον φίλο Νταρνάκας του φόρουμ http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=230841&start=555#p5210131 )

  217. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ο Ευγένιος Τριβιζάς μέγας λογοπαίκτης. Ανεξάντλητος. Ονειρεμένη Φρουτοπία, μακρινό Αυγατηγανιστάν…

    Ο Σκαρίμπας επίσης, αλλουβρέχηδές μου 🙂

  218. Βασίλης Ορφανός said

    Δεν είναι δικά μου, αλλά μου αρέσουν:
    Μερικά πράγματα γίνονται για το θεαθήναι και άλλα λέγονται για το θεακούναι.
    Όλα τα σβήνει ο πανγαμάτωρ χρόνος.

  219. Ηλεφούφουτος said

    Πολύ ωραίο το άρθρο. Ορυμαγδός σχολίων. Δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω. Ζητώ μπαρδόν για τυχόν επαναλήψεις-επικαλύψεις.

    «τα αμπέλια σου δεν βγάζουν κλήματα αλλά εγκλήματα, θα μεταφράζαμε.»
    ναι χάριν του λογοπαιγνίου αλλα θα βάζαμε κι έναν επεξηγηματικό αστερίσκο από κάτω ότι «εγκλήματα» στα Αρχαία ήσαν οι μηνύσεις

    «…θα έλεγα μάλιστα ότι τα περισσότερα είναι άνοστα ή, όπως λέμε, κρύα.»
    Πράγματι, όταν θέλουν να φτιάξουν σε ταινία το χαρακτήρα κάποιου που λέει κρυάδες, τα φτηνά λογοπαίγνια είναι η πιο ευκολη λύση. π.χ. ο κακός χιουμορίστας στο Goodmorning Vietnam που όταν απολύεται μάλιστα κάνει, ασυνείδητα, ενα πολύ καλό λογοπαίγνιο λέγοντας «deep in my heart I believe I am funny»
    Άλλο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο πλούσιος στην ταινία ‘Trading places’ που η κρυάδα που λέει και γελάνε ολοι οι κόλακες γύρω του είναι ένα λογοπαίγνιο με το σαλιγκάρι που θέλει να αγοράσει λιμουζίνα και να ζωγραφίσουν πάνω της ΄΄ενα μεγάλο S ώστε να το βλέπουν όλοι και να λένε «Look at that S car go».

    Βέβαια λογοπαίγνιο σε τίτλο ταινίας είναι και του Νικίτα Μιχαλκόφ το Утомлённые солнцем, κατά λέξη «εξαντλημένοι από τον ήλιο» αλλά μπορεί να πάρει και τη σημασια «εξαπατημένοι από τον ήλιο» , που στα Ελληνικά αποδόθηκε «Ο ψεύτης ήλιος» κατά το γαλλικό Soleil trompeur και παίζει αφενός με τον τίτλο του σοβιετικού ταγκό «Утомлённое солнце» (κουρασμένος ο ήλιος), που ακούγεται στην αρχή της ταινίας (έβγαιναν πολλά στη δεκαετία του ’30) αφετέρου με το μοτίβο του ήλιου-φωτεινής μπάλας που εμφανίζεται επανειλημμένως σαν λάιτ-μοτίφ συμβολίζοντας ίσως την ιδεολογία της επανάστασης που ενθουσίασε, έκαψε και τελικά εξαπάτησε, για να πάρει μάλιστα στο τελος τη μορφή ενός κιτς αερόστατου (φούσκας) με τη μορφή του Στάλιν ζωγραφισμένη πάνω του.

    Αγαπημένη μου πηγή λογοπαιγνίων: το Ιζνογκούντ
    Η μεταφραστική του τύχη ποίκιλλε ανάλογα με το σε ποιου εκδότη έπεφτε (και ξανάπεφτε και ματαξανάπεφτε) στα χέρια κάθε ιστορία.

    αν 24 μπαράλογο το ανέκδοτο

    Μ αρέσει το:
    – Συγγνώμη, τα λουλούδια σας είναι πλαστικά;
    – Φυσικά.
    – Α, φυσικά είναι;
    – Όχι πλαστικά.
    – Μα τέλος πάντων, τι είναι; Φυσικά ή πλαστικά;
    – Φυσικά πλαστικά.

  220. Theo said

    Νικοκύρη, στο προηγούμενο σχόλιο που έκανα, η WP μου γράφει: «Το σχόλιό σας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή.»
    Τι συμβαίνει;

  221. Ηλεφούφουτος said

    216 A Praga Petrarca dice la verità.

  222. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    146.>>Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ ένα πουλί;
    ένα που δένει 🙂
    «λει και δένει » αυτός που είναι ετοιμόρροπος,να μας αφήσει χρόνους.
    και να που θυμήθηκα τώρα ένα πονηρό του χωργιού: «Όντα σκύψω λει η ποδιά μου κι όντα ξανασκύψω λει «

  223. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    223.α. ένα πουδένι, έπρεπε να γράψω

  224. http://politicalhumor.about.com/library/jokes/bljokebushwhosonfirst.htm

  225. Theo said

    @190:
    Ο Ιουλιανός μάλλον το έγραφε στα ελληνικά».
    Λουκοτοκία» την έλεγε ο Στράβων και «Λευκοτεκία» ο Πτολεμαίος.
    Ο Ιούλιος Καίσαρ ς όμωτην έγραφε «Lutetia».

    @187: Οι Γάλλοι τη γράφουν «Lutèce», έτσι θα την έγραψε ο Γκοσινύ, κι από εκεί η ελληνική μετάφραση: «Λουτέσια». Αλλά το λατινικό της όνομα είναι «Lutetia» (προφέρεται «Λουτετία») ή «Lutetia Parisiorum», όπως γράφουν ως τόπο έκδοσης τα βιβλία που εκδόθηκαν στο Παρίσι κατά την Αναγέννηση.

    Για περισσότερα, βλ. την αγγλική Wiki

  226. emma said

    222. -issimo! δώρο εισητήριο για τις 50 αποχρώσεις του γκρίλ! (λόγω ημέρας)

  227. emma said

    (απο τη βικι)Το παράδοξο του Επιμενίδη από την Κρήτη ο οποίος σε ένα ποίημά του είχε γράψει:

    Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται (οι Κρήτες είναι πάντα ψεύτες)

    Σύμφωνα λοιπόν με την έκφραση αυτοί όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες. Ωστόσο ποιος θα μπορούσε να βασιστεί σε αυτά τα λόγια του – επίσης καταγόμενου από την Κρήτη – Επιμενίδη; Εκεί ακριβώς έγκειται το παράδοξο: αν βασιστούμε στην παραπάνω πρόταση τότε και ο ίδιος ο Επιμενίδης ψεύδεται, άρα τελικά οι Κρήτες δεν είναι ψεύτες. Τότε όμως κι ο Επιμενίδης δεν ψεύδεται κ.ο.κ.

  228. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ό,τι δε σε σκοτώνει, έχει πλαν μπι

  229. sarant said

    203: Μπράβο, βρήκες τον Αντισθένη που ανέφερα πιο πάνω.
    Επιβεβαιώνεται ότι έκανε και ο Ουγκώ λογοπαίγνια -κι ας τα αποκαλούσε κουτσουλιές.

    211: Το είδα κι εγώ και απόρησα.

    217: Ωραίο!

    220: ! Πολύ καλό!

    221-226: Κάποιο λάθος θα έγινε στο μέιλ σου ή στο χρηστώνυμό σου και σε κράτησε η καραντίνα.

  230. Και μιας και ανέφερε ο Αρχιμήδης τα ιταλικά λογοπαίγνια, να ένα ανέκδοτο που είχα διαβάσει στο Topolino:

    Τι είπε η μητέρα στην Κοκκινοσκουφίτσα όταν την έστειλε με το καλαθάκι στη γιαγιά; «In bocca al lupo!»

  231. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    220>>λογοπαίγνιο σε τίτλο ταινίας
    το Eyes Wide Shut, «Μάτια ερμητικά κλειστά» επίσης

  232. Avonidas said

    #220. «Αγαπημένη μου πηγή λογοπαιγνίων: το Ιζνογκούντ»

    Στον Μαγικό Υπολογιστή:

    ΜΠΛΙΑΧ ΧΑΧΑΤ: Αφεντικό, έχει έρθει ένας μάγος να σας δει, λέγεται Αϊμπιχέμ.

    ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ: [Ανφάς στο καρέ] Αν υπάρχει κάποιο καλαμπούρι εδώ, εγώ δεν το πιάνω!

    🙂

  233. Earion said

    Τα δύο κορυφαία του ΜΠΑΡ ΜΠΑΡ που θυμάμαι:

    παρανάλωμα του Πειραιώς

    και

    οδός Καραγκιόζη της Σερβίας

  234. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Δια Πειραιώς και σιδήρου.

  235. Και το Καβαφικό 31 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια. Λογοπαίγνιο αλλά όχι για πλάκα.
    κόμμι, κώμη, κόμη.

    Απ’ την μικρή του, στα περίχωρα πλησίον, κώμη, και σκονισμένος από το ταξίδι ακόμη
    έφθασεν ο πραγματευτής.
    Και «Λίβανον!» και «Κόμμι!»
    «Άριστον Έλαιον!» «Άρωμα για την κόμη!»

  236. Του Bar-Bar επίσης είναι και το kinky

    Τ΄ονομά μου είναι Βαρβάρα,
    βάρα, βαρβαρέ μου, βάρα!

  237. 237: Α, γεια σου! Τώρα μόλις ήθελα να γράψω για αυτό! (Μεγάλα πνεύματα, κ.λπ)

    http://www.orizontesbooks.gr/catalog/product_info.php?products_id=9320

  238. ΕΦΗ²: στάλεγα εγώ χτες!

  239. 238: Όταν το είχα διαβάσει (ένα ατέλειωτο λογοπαίγνιο, όλο το βιβλίο) μου είχαν μείνει στο μυαλό οι τελευταίες λέξεις, που υποτίθεται ότι είναι και αυτές αστείες, αλλά στην πραγματικότητα… (η Βαρβάρα έχει μείνει άστεγη, κ.λπ.)

    «Άγριος ο Θεός
    Άγριος κι ισχυρός
    Άγριος σα Θάνατος
    Έλα εσύ σε μας».

  240. Κώστα, στο 240, άπαιχτος ο ΜπαρΜπαρ!

    Μιχάλη Νικολάου στο 207

    στιγμιότυπο από το χτεσινό μύτινγκ του Γιούρογκρούπ

  241. Επίσης, ήθελα να σχολιάσω (αναφέρθηκαν σχετικά παραδείγματα πιο πάνω), ότι ενώ στην αρχή ήταν πρωτότυπα κι έξυπνα, τώρα πια ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ «ΑΡΤΟΠΟΙΗΤΕΣ», «ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ» ΚΑΙ «ΑΡΤΙΣΤΑ»! ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΣΤΕΙΟ!

  242. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Το εφάρπαξ των υπαλληλων των ΔΕΚΟ.

    Λ.χ. Αγορασε για την κορη του ενα τεσαρι ρετιρε με το εφάρπαξ 🙂

    ΥΓ Προχθες το διαβασα στην Καλυβα απο τον Βασιλη.

  243. Ηλεφούφουτος said

    233 Ααα, μου ‘χει ξεφύγει αυτό.
    Στα χρόνια μου βέβαια ο υπηρέτης του Ιζνογκούντ λεγόταν ΝΤΙΛΑΛΑΡΑΤ

    232 Και βέβαια το «Schwarzfahrer» , που έχει ξαναναφερθεί και εδώ.

    Επίσης το BIOS και Πολιτεία του Περάκη.

    Αν δε σεβόμασταν το μαγαζί, θα μπορούσαμε βεβαια να το ξεχειλώσουμε το θέμα με τίτλους πορνοταινιών («Οι αδερφές Καραμαζόχ» κ.τ.ό.).

  244. Αλλά το σεβόμαστε το μαγαζί! Να κεράσω ουζάκι;

  245. Theo said

    Κι ένα άλλο διήγημα του Παπαδιαμάντη, Ο διδάχος, έχει ένα ωραίο λογοπαίγνιο.
    Περιγράφει κάποιον ευσεβιστή και «πατριώτη» των αρχών του περασμένου αιώνα ο οποίος, αφού χρημάτισε μέλος «εἰς τὰς διαφόρους Ἀναστάσεις, Ἀναμορφώσεις, Ἀναγεννήσεις, Ἀναζυμώσεις καὶ Ἀναπλάσεις, τὰς ἐπαγγελλομένας τὴν διόρθωσιν ―ἐπειδὴ μεταξὺ ὅλων τῶν ἐπαγγελμάτων, εἰς ὅλον τὸ Γένος, περνᾷ ἐξόχως τὸ ἐπάγγελμα τῆς θρησκείας, καθὼς καὶ τὸ τοῦ πατριωτισμοῦ―» και δεν ευδοκίμησε, ίδρυσε διαδοχικά την «Ανακαίνιση», την «Αναβίωση» και την «Αναψύχωση». Όμως, αυτοί οι σύλλογοι μετά από κάποια γιουβέτσια, και λίγα πατριωτικά και θρησκευτικά άσματα διαλύθηκαν, κάποιος «αδιάκριτος φίλος» του τα «έψαλε, χαρακτηρίζοντάς τον προτεστάντη κι αυτός εξαφανίστηκε. Ξαναφάνηκε μετά από κάποιους μήνες με το μουστάκι του βαμμένο.
    Και τότε:
    «―Ἔ! Θόδωρε! ἔκραξε γελῶν ὁ φίλος· νὰ ἰδοῦμε ἂν θὰ περάσῃ τώρα ἡ μπογιά σου.

    Καὶ εἶτα ἐπέφερε:

    ― Τώρα εἶναι καιρὸς νὰ συστήσῃς πάλιν κανένα σύλλογον… καὶ νὰ τὸν ὀνομάσῃς «Ἀνήβησις».»

  246. Theo said

    Κι ένα λογοπαίγνιο σε τίτλο βιβλίου του Χειμωνά: Ο γιατρός Ινεότης

  247. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    239. 😉
    Δελφίνοι,αδελφίνοι,ξαδελφίνοι της Ν.Δ δειπνούν απόψε.

  248. Τι να χορτάσουν τόσοι δελφίνοι από ένα «χάνω»;

  249. physicist said

    Γερμανικό λογοπαίγνιο (συγγνώμη, ξέρω …) σε ενημερωτική καμπάνια της Αρχής για την Είσπραξη των Τελών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (GEZ). Συνομιλούν ένας λευκός μ’ έναν μαύρο, ο διάλογος είναι ο εξής:

    [Λευκός προς μαύρο] — Ich sehe schwarz [βλέπω τηλεόραση χωρίς να πληρώνω εισφορά, διαβάζεται όμως και σαν: βλέπω μάυρο]
    [Μαύρος προς λευκό] — Ich weiß [το ξέρω, διαβάζεται όμως και σαν: εγώ λευκό]

  250. 234, …οδός Καραγκιόζη της Σερβίας…

    Ταιριάζει με το Δουκίσσης Βλακεντίας.

  251. Ηλεφούφουτος said

    248 Ναι, ίσως κάπου εδώ να κλείσει και η ακροδεξιά παρένθεση.

  252. 241, Ναι, το πρόσεξα κι εγώ, ασορτί είναι!

  253. Πάνος με πεζά said

    …και οδός Νεοφύτου Βάμβακος, ακούγεται σε μια ελληνική ταινία.

    @ 248 : η ακροδεξιά παρένθεση έτσι κι αλλιώς κλείνει την ακροαριστερή, δεν έχει άλλο να περιμένεις !

  254. Ηλεφούφουτος said

    254 Αυτά σε όσους τείνουν ευήκοον ους στη θεωρία των δύο άκρων, όχι σε μένα! Εγώ είμαι στο άκρον άωτον της αντίθετης θεωρίας.

  255. Παύλος said

    Κάτι που διάβασα σήμερα και γέλασα: τριφυλή ντουλάπα!

  256. Γς said

    220:

    >Φυσικά πλαστικά.

    Αμούρ πλαστίκ ου σιντά* νατυρέλ!

    —————-
    *σιντά (SIDA = AIDS)

  257. Γς said

    192:
    είχαν αναφερθει έστω και ονομαστικά
    στο Σχ 126

    «Τα διάφορα Αχ-τα-πόδια και άστα-κει αρμοδιότητος του πσαρά του ιστολογίου.»

  258. ΚΑΒ said

    νo κολομπούρι στο 1h 26΄ 28»

    https://www.youtube.com/watch?v=gvIUPSQCc-A γ

  259. http://www.blick.ch/embed/vid49910

    Δεν ξέρω αν ήδη συζητήθηκε, αλλά η διερμηνεία στη συνάντηση του Τσίπρα με τον Φάιμαν προκαλεί σοκ και οίκτο! Κάποια στιγμή, να πάρει η ευχή, πρέπει να μπορείς να αξιολογείς σωστά τις δυνάμεις σου όταν έχουν περάσει τα χρόνια…

  260. Δημητρης said

    Το ¨αποσύρεσαι, τα παρατάς;» στα Ιταλικά είναι ti ritiri? Οπότε η απάντηση αυθόρμητα είναι ταρατάρα…

  261. Παναγιώτης Κ. said

    Εδώ και μερικά χρόνια δεν λέμε «ο πους της καθέτου «. Λέμε, «το ίχνος της καθέτου»

  262. ΚΑΒ said

    Για τον Αντισθένη: ειπόντος αυτώ τινος παρά πότον «άσον», φησίν, αύλησον»

  263. ΚΑΒ said

    Λογοπαίγνιο πάνω στον ομηρικό στίχο Ιλ. Α 465: Μίστυλλόν τ’ ἄρα τἄλλα καὶ ἀμφ’ ὀβελοῖσιν ἔπειραν (έκοψαν το υπόλοιπο κρέας και το σούβλισαν)

    Si tibi Mistyllos cocus, Aemiliāne, vocātur,
    dicātur quare non Taratalla mihi?

    (Μαρτιάλης 1,50)
    Αν το μάγερά σου, Αιμιλιανέ, τον λένε Μιστύλλο
    γιατί να μη λένε το δικό μου Ταρατάλλα;
    .

  264. "Ετεροδημότισσα" said

    το μουνίτης τον θυμηθήκατε αλλά τον καπούτσο; σε περιγραφή μαυρομάτη: καπούτσο…καπούτσο…καπούτσο στο μουνίτης

  265. Τι διαφέρει το παγώνι από το πεπόνι;

    (Το πεπόνι παγώνει, αλλά το παγώνι δεν πεπόνει).

  266. 265: Γι’ αυτό πρέπει να ενσωματώνουμε τις «ενσωματώσιμες» ξένες λέξεις στο κλιτικό μας σύστημα. Αν έλεγε «στο Μουνίτη δεν θα ήταν τόσο χτυπητό 🙂

  267. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, είχα πάει να τσικνίσω -να με συμπαθάτε!

    236: Ο Καβάφης ειδικευόταν στις ομοιοκαταληξίες με ομόηχα, πράγματι.

    243: Μπράβο που δίνεις και το κρέντιτο! 🙂

    244: Πράγματι, οι τσόντες έχουν… ευρηματικούς τίτλους.

    250: Γιατί χρειάζεται προπαγάνδα για τα τέλη; Τα πληρώνουν χώρια;

    260: Ναι ο καημένος, επικαλέστηκε ότι έχει 40 χρόνια πείρα. Πάντως, δεν είχε άλλον να τον αλλάξει -όπως θα έπρεπε.

    263: Για να πω την αμαρτία μου, δεν το πιάνω.

  268. Με όλα αυτά τα αρχαία λογοπαίγνια, θυμήθηκα το «κακού κόρακος, κακό ωόν», και ψάχνοντας για τεκμηρίωση, πήγα στο άρθρο της Βικιπαίδειας, http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8C%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82_(%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%82), όπου είδα ότι ως πηγή αναφέρεται: Περιοδικό «Φιστίκι», στήλη «Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους», Θεόδωρος Βουδικλάρης 🙂

  269. κρέμασαν τη γη (!)
    κρέμα σαντιγύ (μιάμ)
    κρέμα σαν τη γη (ουάου)

  270. tamistas said

    Ανιστόρητον:
    Ανθ’ υμών, γουλί (me).

  271. Λ said

    Καλημέρα, το eshi (έχει) sushi είναι καλό;

  272. Τσοπάνος said

    @265
    Είπα να κρατήσω ένα κάποιο επίπεδο…(σμάιλις)

    – Ρε, σα(ν) ποιο(ν) μοιάζεις, σα(ν) ποιο(ν) μοιάζεις ?
    – Μακάρι να μού μοιαζες…

  273. physicist said

    #268(). — Ναι, χώρια. Δεν είναι μάλιστα σπάνιο να εμφανιστεί στην πόρτα σου ελεγκτής της GEZ για να δει αν έχεις τηλεόραση ή/και ραδιόφωνο. Δεν είσαι όμως υποχρεωμένος να τον αφήσεις να μπει στο διαμέρισμά σου.

  274. Alexis said

    Πολύ ωραία όλα τα σχόλια, τιμήσαμε και με το παραπάνω την Τσικνοπέμπτη!
    Μου άρεσε ιδιαίτερα το κόμιξ του Κορνήλιου στο #210.

    Μια ιδιαίτερη κατηγορία καλαμπουριών είναι και τα τύπου ¨αινίγματος¨ με σαφές σεξουαλικό υπονοούμενο, π.χ.

    -Τι είναι αυτό που αρχίζει από π, μπαίνει πάντα με το κεφάλι και βγαίνει με τον κώλο;
    -Ο περιπτεράς!

    -Τη βάζω και τεντώνει, τη βγάζω και ζαρώνει, τι είναι;
    -Η κάλτσα!

    και πάει λέγοντας…

  275. Λογοπαίγνιο Παπαδημούλη για το πελατειακό κράτος στον Παπαδάκη, μόλις τώρα: «[Μέχρι τώρα] το κράτος δεν ήταν στην υπηρεσία του πολίτη, αλλά του πελάτη».

  276. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!
    Για να κάνω έναν συνολικό απολογισμό, η συμμετοχή σας έδωσε διαμάντια.

    276: Όπως λένε άλλοι, η κοινωνία των πωλητών.

    274: Δηλαδή κάποιος που ΔΕΝ έχει συσκευές το γλιτώνει; Και, αν δεν γίνομται κουραστικός, πόσο πάει το μαλλί;

    269: Φίλος του πατέρα μου. (Το λέω επειδή άλλοι συγγραφείς του Φιστικιού δεν είναι παρά ψευδώνυμα του πατέρα μου)

  277. Neokid (L'errance de Arabie) said

    Ma poios kanei logopaignia th shmeron hmera?
    Pardon pour le greeklish…atimi ksenitia…
    just wanted to send xairetismata to the filarakia. 🙂

  278. physicist said

    #277(γ). — Ναι, ακριβώς. Βλέπουνε ότι δεν είσαι στον κατάλογο εκείνων που τ’ ακουμπάνε κάθε μήνα και στέλνουνε τον μακαντάση για επίσκεψη. Κάποτες ήτανε και καμουφλαρισμένοι, το παίζαν ότι α, καλημέρα σας, πουλάω ηλεκριτκές σκούπες :-), τώρα φοράνε μπουφάν με διακριτικά, κάποια δικαστική απόφαση τους στρίμωξε. Δεν ξέρω αν υπάρχει συμφωνία με τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών να στέλνουν ειδοποίηση στην GEZ όταν αγοράσει κάποιος τηλεόραση ή ραδιόφωνο. Επίσης, δεν θυμάμαι πλέον αν πληρώνεις χώρια για το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου κι αν έχει υλοποιηθεί μια ιδέα που έλεγε να πληρώνεις εισφορά για το PC έστω κι αν δεν έχεις τηλεόραση.

  279. physicist said

    ‘Ελα ρε Κίντοοοοοοοοοο!

  280. sarant said

    278 Να πάρω τοις μετρητοίς το λογοπαίγνιο;

    Καλή συνέχεια, Νεοκίντ και εμπρός για νέες κατακτήσεις!

  281. Neokid (L'errance de Arabie) said

    Salam alekoum patriotes. 🙂

  282. physicist said

    #277. — Ωχ, απάντησα σε προηγούμενη έκδοση του σχολίου σου, Νίκο.

    Βλέπω άλλαξαν πλέον οι κανονισμοί. Η εισφορά είναι σκάρτα 18 Ευρώ το μήνα ανά διαμέρισμα (βλέπω ότι πλέον υπολογίζουν διαμερίσματα, όχι συσκευές), χωρίς να αναφέρεται πουθενά αν έχεις συσκευή ή όχι. Απαλλάσσονται κοινωνικά ασθενείς ομάδες, κωφάλαλοι κ.α. Δες κι εδώ αν ενδιαφέρεσαι για περισσότερα: http://www.rundfunkbeitrag.de

  283. sarant said

    283: Άρα, πρακτικά, σε όλους. Και πιο ακριβό από το τετράευρο που είχε η ΕΡΤ

  284. physicist said

    #284. — Ναι, φαίνεται πως είναι πλέον σε όλους, όπως οι φόροι. Δημόσιο αγαθό, και τελικώς σωστά που είναι έτσι, λέω εγώ, γιατί η ιστορία με το ποιος έχει συσκευή και ποιος όχι ήταν λίγο παλαβή στην τελική. Τα 18 Ευρώ είναι λίγο αρμυρά αλλά κατά τη γνώμη μου (αν και σπάνια βλέπω πλέον τηλεόραση), τ’ αξίζουνε. Πολλοί έχουν άλλη γνώμη και θεωρούν το ποσό υπερβολικά τσουχτερό.

  285. Πάνος με πεζά said

    Και το γνωστό, «Καπιταλισμός είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σοσιαλισμός είναι to ακριβώς αντίθετο».

  286. ΚΑΒ said

    268 τελευταίο.
    Η Τσικνοπέφτη μου έφερε στον νου τον Ταρατάλλα και η ευθυμία της βραδιάς το του Αντισθένη που πράγματι μόνο ομοιοκαταληκτεί και δε λογοπαικτεί.

  287. Alexis στο 275

    Η κορωνίς είναι το

    «Τι μπαίνει στεγνό και σκληρό και βγαίνει υγρό και μαλακό και το όνομά του αρχίζει από Ψ και τελειώνει σε «λή»;»
    Η ψαροντουφεκοστολή!

    Χαιρετίζω τον ξενιτεμένο μας λογοπαίκτη Νεοκίντο.

  288. Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται οτι και στην Ελλάδα ειχαμε φόρο ραδιοφώνου, μόνο για τους κατόχους ραδιοφώνων, και μάλιστα κάθε τόσο ακουγαμε στις ειδήσεις «Συνελήφθησαν οι Τάδε και Δείνα, έμποροι ηλεκτρικών ειδών, διότι επώλησαν ραδιόφωνα χωρίς να τα δηλώσουν’, έτσι, για να σφίγγουν οι κ.. Νομιζω πως καταργήθηκε γύρω στο 1965, όταν, με τη διάδοση των τρανζίστορ, έγινε πια σχεδόν αδύνατο να παρακολουθεί το κράτος ποιος έχει και ποιος δεν έχει ραδιόφωνο.
    Και στο Βέλγιο υπήρχε ως το 1997 τέτοιος φόρος, και στη Βαλλονία υπάρχει ακόμα. Στις Βρυξέλλες τον γλυτώσαμε όταν πέρασε στη δικαιοδοσία των γλωσσικών κοινοτήτων η ραδιοτηλεόραση, γιατί δεν υπήρχε ή δεν συμφωνήθηκε τρόπος να μοιράζεται μεταξύ γαλλόφωνων και Φλαμανδών!

  289. sarant said

    290 Λοιπόν, δεν το θυμάμαι από πρώτο χέρι, αλλά ο παππούς μου το είχε πει. Αλλά δεν καταργήθηκε ακριβώς, αν δεν σφάλλω: πρέπει να μετατράπηκε στο τέλος υπέρ ΕΙΡ (και μετά ΕΤ, ΕΡΤ κτλ)

  290. Μαρία said

    279
    Τα ίδια και στη Γαλλία για την τηλεόραση. Κάποτε που φιλοξενήθηκα σε σπίτι με αδήλωτη συσκευή, είχα εντολή να μην ανοίγω την πόρτα σε … αγνώστους.
    Όταν σε τσιμπήσουν, το πρόστιμο είναι τσουχτερό.

  291. physicist said

    #292. — Κάποτε που φιλοξενήθηκα σε σπίτι με αδήλωτη συσκευή, είχα εντολή να μην ανοίγω την πόρτα σε … αγνώστους.

    😀

    Δηλαδή άμα την είχανε δηλωμένη θα το κάνανε σκορποχώρι, όποιος θέλει μπαίνει όποιος θέλει βγαίνει.

  292. glossard said

  293. sarant said

    294: Δεν βρήκε έναν που να μιλάει ιταλικά; 😉

  294. Spiridione said

    Ναι, το 1962 καταργήθηκε λέει η συνδρομή από τους κατόχους ραδιοφώνων και αντικαταστάθηκε με εισφορά υπέρ του ΕΙΡ, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Και ξεχωριστή εισφορά για τα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων!
    https://chronontoulapo.wordpress.com/2014/10/18/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BD/
    Εδώ και μια απόδειξη καταβολής συνδρομής ραδιοφώνου. Τότε υπήρχαν οι λαθρακουσταί!
    http://ordoumpozanis-teo.blogspot.gr/2011_09_01_archive.html

  295. physicist said

    Μπράβο βρε Σπύρο (και Άγγελε). Δεν μου λέτε, βρε παιδιά, ισχύει η έκφραση «του σφράγισαν το ραδιόφωνο» για κάποιον που δεν είχε πληρώσει ή την έφτιαξα στο μυαλό μου;

  296. physicist said

    Άκυρη η ερώτηση — το γράφει το κείμενο του Σπύρου «… περί σφραγίσεως της συσκευής …» άρα καλά θυμόμουν. Αναρωτιέμαι πώς γινόταν αυτό τεχνικά, η λέξη «σφράγισμα» παραπέμπει σε βουλοκέρια και τέτοια. 🙂

  297. Φυζικέ, στο 298

    τόχε αναφέρει κάπου ο Γς ως παλαιός ραδιοτεχνίτης: ανοίγανε τη συσκευή και περνούσαν ένα συρματάκι με μολυβένια σφραγιδούλα στο ροοστάτη (ποτενσιόμετρο;) που αλλάζει τις συχνότητες. Έτσι το ραδιόφωνο «κόλλαγε» σε μία μόνο συχνότητα, που ήταν κενή.

  298. physicist said

    #299. — Α, μάλιστα. Κι εγώ που φανταζόμουν να κολλάνε με βουλοκέρι το περιστρεφόμενο κουμπί που σου επέτρεπε ν’ αλλάζεις σταθμό. 😉

  299. physicist said

    Α, ξέχασα — θενξ, Σκύλε μου!

  300. Νομίζω την Κατοχή τους σφραγίζανε το ραδιόφωνο για να μην ακούνε ξένους σταθμούς.

  301. Ιάκωβε, νομίζω πως οι πολίτες παρέδιδαν τα ραδιόφωνα στις κατά τόπους κομαντατούρες. Και τα διαγούμιζαν οι δυνάμεις κατοχής. Ε, ρε Ζήμενς και Κρούντιχ που πήραν, οι κερατάδες!

  302. ήτανε ίβκοβιτς και κόρη ίβκοβιτς
    πάει ίβκοβιτς παζάρεβιτς να πάρει κανα κιλό μιλόσεβιτς από τζουγκάνοβιτς
    κόρη ίβκοβιτς μένει μόνιτς, ράτζα, αραχτή
    εκεί που τζούροβιτς, χτυπάει πόρτα, είναι βράνκοβιτς
    -ωωω, καλημερίδης (πάρις), περάσοβιτς, κεράσοβιτς, ιβιτς; σαμπανάτζοβιτς;
    -ιβιτς.
    μιλόγιεβιτς-μιλάνοβιτς βράνκοβιτς, πάσπαλιε κόρη ίβκοβιτς
    σκάει μύτιτς ίβκοβιτς, τραβάει κουρτινάιντις…
    σοκ!
    βλέπει βράνκοβιτς και κόρη ίβκοβιτς πάσπαλιε
    τάρλατς, ττρέλιεβιτς!
    αρχίζει ίβκοβιτς βαρεσάνοβιτς βράνκοβιτς
    σκώνει πέτροβιτς, ζντοβτς, κόμαζετς

  303. Ίσως σε κάποια συγκεκριμένα μέρη, στην Αθήνα πάντως όχι : τα ραδιόφωνα σφραγίζονταν ώστε να πιάνουν μόνο τον κρατικό σταθμό, ο οποίος εξακολούθησε να λειτουργεί σ’όλη τη διάρκεια της Κατοχής.

  304. Κλασικός Καλαϊτζής: το γεφύρι της Άρπας, η γέφυρα της Αλαμπάμας, η γέφυρα του Ιπποπόταμου, (Άρτας, Αλαμάνας, Γοργοπόταμου, αντιστοίχως)

  305. Spiridione said

    Το τσέκαρα ότι το 1957 είχε ψηφιστεί νόμος ότι αν καθυστερούσες πάνω από ένα εξάμηνο την πληρωμή της συνδρομής, σου σφράγιζαν το ραδιόφωνο. Δεν ξέρω αν πράγματι γίνονταν τέτοιες σφραγίσεις.
    Μια διόρθωση στο πρώτο λίνκ του σχ. 296: Δεν αντικαταστάθηκε το τέλος συνδρομής για την κατοχή ραδιοφώνου με εισφορά μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ το 1962 ούτε τροποποιήθηκε το 1965. Αυτά που λέει το άρθρο ήταν σκέψεις και προτάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό νομοθετήθηκε πρώτη φορά το 1975 (με μια μικρή επιφύλαξη να είχε εφαρμοστεί κάτι σχετικό επί Χούντας).

  306. Ηλεφούφουτος said

    294, 295 Καλά, τη Μάλτα διαλέξανε για το καλαμπούρι, όπου όλοι καταλαβαίνουν Ιταλικά;

    Αυτό πάντως με το κρεβάτι που δεν είχε σιτ μού θύμισε μια πολύ αστεία ιστορία η οποία όντως είχε συμβεί με ανάλογη παρεξήγηση στα Ρωσικά. Πήγε για πρώτη φορά στην εστία της, στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, μπήκε στο δωμάτιο που της δώσανε, βλέπει το κρεβάτι χωρίς στρώμα («ματράς» στα Ρωσικά), κατεβαίνει κάτω στο θυρωρείο, βρίσκει τη θείτσα που ήταν υπεύθυνη (όσοι έχουν περάσει από ανατολικοευρωπαϊκές εστίες καταλαβαίνουν τι εννοώ) και της παραπονιέται ότι στο κρεβάτι δεν υπήρχε ματρός (=ναύτης). Ο όλος διάλογος-καβγάς ασυνεννοησίας που μου διηγήθηκαν, με τις προτάσεις της μιανής με το ναύτη και τις αντιδράσεις της σκανδαλισμένης αλληνής, ήταν ξεκαρδιστικός. Το αποκορύφωμα ήταν όταν η δικιά μας είπε: «Я без матроса спать не могу» = Εγώ χωρίς ναύτη δεν μπορώ να κοιμηθώ!.

    Νικοκύρη, μετά τα λογοπαίγνια ίσως είναι ψυχωφελές να κάνεις κι ένα αφιέρωμα σε αστεία/καλαμπούρια/ανέκδοτα που βασίζονται στο πώς λέει κάτι ο ένας με συγκεκριμένη προφορά και ο άλλος νομίζει πως πρόκειται για άλλη γλώσσα
    π.χ. «σεντ’σαν σε, μεντ’σαν μεν» ή «του τι του του» και ένα γερμανικό: » – Hamma Humma?
    – Humma hamma imma».

  307. το βιντεάκι του 294 παίζει με τα μυστήρια αγγλικά των αμερικανοϊταλών και τα διαφορετικώς μυστήρια αγγλικά των μαλτέζων.

    Για τα ράδια, όντως δεν πρέπει να σφραγίζονταν στην Αθήνα, άλλωστε πώς θα λειτουργούσε η προπαγάνδα; Μόνο με εφημερίδες τοίχου; Στην επαρχία, όμως, σίγουρα τα έπαιρναν οι κατακτητές, καθώς τα περισσότερα ραδιόφωνα βρίσκονταν στα καφενεία (όπως οι τηλεοράσεις στη δεκαετία ’60-’70 και οι δορυφορικές στα ’90-’00) και ο συνδυασμός «ενημέρωση»+«χώρος συζητήσεων» δεν είναι υγιεινός για κανέναν εξουσιαστή.

  308. Μαρία said

    308
    Βρε, μπας και πλήρωναν μόνο οι Αθηναίοι; 🙂 Δεν θυμάμαι να έγινε ποτέ κουβέντα στο σπίτι για τέτοια συνδρομή, παρόλο που σε κάποια φάση βρεθήκαμε με δύο ράδια, ένα θηρίο κι ένα μικρό Φίλιπς που μας έφερε ο θειος μου απ’ την Ιταλία.
    Πού πήγαινες να την πληρώσεις;

  309. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Βρήκα κάτι για τα ραδιο-τέλη
    (Σόρι αν βγει σεντόνι, μαγράφω από δανεικό εργαλείο και δν έχω σύμπτυξη)
    https://chronontoulapo.wordpress.com/2014/10/18/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BD/
    …Ιδιαίτερα επέκρινε την ακολουθούμενη τακτική να καταδιώκονται οι συνδρομητές ιδίως της υπαίθρου από δικαστικούς κλητήρες και χωροφύλακες, για να πληρώσουν τις συνδρομές τους προς το Ε.Ι.Ρ., τη στιγμή που το Ίδρυμα εισέπραττε τεράστια ποσά από διαφημίσεις.

  310. Spiridione said

    311. Λες να ήταν μόνο για τους Αθηναίους; 🙂
    Πάντως λέει όντως το δημοσίευμα της Ελευθερίας του ’57 ότι στην συζήτηση στη Βουλή η αντιπολίτευση επέκρινε την ακολουθούμενη τακτική να καταδιώκονται οι συνδρομητές ιδίως της υπαίθρου από δικαστικούς κλητήρες και χωροφύλακες, για να πληρώσουν τις συνδρομές τους προς το Ε.Ι.Ρ., τη στιγμή που το Ίδρυμα εισέπραττε τεράστια ποσά από διαφημίσεις.
    Μπορεί αργότερα να ατόνησε η είσπραξη των συνδρομών δεν ξέρω, λόγω και του μεγάλου αριθμού ραδιοφώνων. Ήταν ένα πολύ γραφειοκρατικό σύστημα, έπρεπε όλα τα καταστήματα ηλεκτρ. ειδών να στέλνουν κάθε μήνα καταστάσεις στην ΕΙΡ με τους αγοραστές ραδιοφώνων κλπ. Μέσω του ταχυδρομείου λέει γινόταν η πληρωμή των συνδρομών, και αν δεν τα πλήρωνες με είσπραξη δημοσίων εσόδων.

  311. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ωπα.Γράψε(σβήσε) λάθος .Στο σχ.296, το λέει και αυτό.Είπα κι εγώ, τα σαϊνια να μην το βρήκαν! Με γοήτεψε η παλιακή απόδειξη και δεν είδα το από πάνω. Η αλήθεια είναι πως κι εγώ δε θυμάμαι να πληρώνουμε και ειδικά ο παππούς με τη ραδιοφωνάρα στον καφενέ, αλλά πάλι «τέλη ραδιοφώνου» σαν κάτι να σκαλίζουν στη μνήμη.

  312. Spiridione said

    314 Μαζί γράφαμε.
    Στον Ν. 173/75 που είδα, που καθιερώθηκε η πληρωμή μέσω ΔΕΗ, λέει σε ένα άρθρο ότι οφειλαί εξ εισφορών κατόχων ραδιοφώνων αναγόμεναι εις χρόνον προ της 1ης Ιανουαρίου 1968 θεωρούνται παραγεγραμμέναι. Άρα τυπικά θα υπήρχαν τέτοιες εισφορές κατόχων ραδιοφώνων, τουλάχιστον μέχρι το 1968.

  313. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    Κι εμεις πληρωνουμε συνδρομη στον ιμαμη, αλλα δεν το κανουμε θεμα καθοτι εχουμε τηλεοπτικες παροχες πλουσιοπαροχες. 24/7 Μakkah kaaba live! Στα 5 εκατομμυρια στροφες βγαζεις συνταξη…:-)

  314. Μαρία said

    313
    Μπράβο στην ύπαιθρο που είχε ρεύμα! Αυτή την εποχή στη γειτονιά μου, όπου λίγοι είχαν ρεύμα (όχι ΔΕΗ αλλά Νάσιουτζικ), κυκλοφορούσαν και ράδια με μπαταρίες, όχι τρανζίστορ.

  315. ΑΚ (ο) said

    «Δεν αγάπησαν όλοι τα λογοπαίγνια» και μεταξύ αυτών και σχεδιαστές που συνεργάστηκαν με τον Γκοσινύ. Ο Ρενέ ωστόσο ήξερε να αλλάζει τον τρόπο γραφής του όταν συνεργαζόταν με τον Ταμπαρύ που λάτρευε τα λογοπαίγνια και με τον Μορρίς που δεν τα άντεχε καθόλου.
    Από τα πάμπολα πολιτικά, μου φάνηκε έξυπνο το «όλοι οι πρωθυπουργοί παραλαμβάνουν καμένη γη, ο Τσίπρας παρέλαβε Καμμένο Πάνο»
    Και μουσικά υπάρχουν μπόλικα στιχουργηκα λογοπαίγνια
    Να ένα Ζουγανεληνικό:
    https://www.youtube.com/watch?v=8bFAGBqe1Bk (…για να μείνεις εκτός νόσου, μοναχός σου εκτονώσου…)
    Οι παραφράσεις με αλλαγή σημείων στίξης, θεωρούνται λογοπαίγνια; Του τύπου: «πίστευε και μη ερεύνα —> πίστευε και μη, ερεύνα»

  316. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα και από εδώ!

    309: Καλή ιδέα, να το δούμε μαζί αυτό

    311-313: Πλάκα-πλάκα έχει ψωμί η υπόθεση

    318: Πολύ ενδιαφέρον αυτό με τον Ταμπαρύ και τον Μορίς!
    Και η αλλαγή της στίξης λογοπαίγνιο λογαριάζεται. Ωραία επισήμανση.

  317. Spiridione said

    Γεια σου Κίντο.
    317. Πάρε ένα ωραίο ρεπορτάζ του ’63 με επιδρομές στην ύπαιθρο, στη Σπερχειάδα, με κατάσχεση αγελάδων από το ΕΙΡ. Δεν φτάνει που οι αγρότες υποχρεώνονται να ακούν τα λιβανίσματα του ΕΙΡ για το «εργον» της κυβερνήσεως τους κατάσχουν και τις αγελάδες». 🙂
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=20&db=1&da=1963
    Και εδώ κατασχέσεις και πλειστηριασμοί στην Ελευσίνα, πάλι το ’63.
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=25&db=6&da=1963
    Τι είναι αυτό με τον Νάσιουτζικ;

  318. Spiridione said

    320. Το πρώτο λίνκ είναι σελιδα 12 και το δεύτερο σελίδα 4.

  319. Μαρία said

    320
    Χα, χα. Δηλαδή εκτός απ’ την απεργία των εκπαιδευτικών τον έριξαν τον Καραμανλή κι οι κατασχέσεις ζώων;

    Η ιδιωτική ηλεκτρική εταιρεία πριν απ’ την ύπαρξη της ΔΕΗ ήταν του Ν.

  320. Κάτσε, ρε παιδιά; Και η Πάουερ, που είχε και τα τραμ, τίνος ήτανε;
    Μήπως υπήρχαν πολλές μικρές ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες με ένα εργοστάσιο η καθεμιά;
    Όπως είχαν, στην επαρχία, οι νερόμυλοι κι από μια γεννήτρια για να φωτίζουν και κάνα-δυό σπίτια, δηλαδή…

  321. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    Γεια σου Σπυρο! Και γουφσου και σενα (αηρτον) Σκυλε! 🙂

  322. Πού ΄σαι, ρε ξενιτεμένε; Ήρθε ο ΣΥΝ-Καμμένος στην Νήσο και την εκοπάνησες; Εκεί που δεν έχει ουίσκια;

  323. Μαρία said

    323
    Ναι. Κάθε πόλη και την εταιρεία της.
    Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το ’50 κι άρχισε να εξαγοράζει τις τοπικές ιδιωτικές απ’ το ’56 και μετά.
    https://www.dei.gr/el/i-dei/i-etairia/omilos-dei-ae/dei-ae

  324. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

  325. gy said

    177. Εμπνευσμένο!
    Ηχοπαίγνιο, Σάββατο παρά μισή, σχεδόν.

    Nικοκύρη έχεις mail, μην πάει στ’ αζήτητα!

  326. Nikolas said

    Για τους αγγλομαθείς, πρόσφατα βρήκα τυχαία ένα πέιπερ σχετικό με τα (αισχρά) λογοπαίγνια του Αρχέστρατου στην Ηδυπάθειά του. Το έχω ανεβάσει εδώ για όποιον ενδιαφέρεται: http://logicology.info/skorpios-or-skorpeos.pdf
    Λόγω της όχι και τόσο νομότυπης δημοσίευσης θα το αφήσω για λίγες μέρες ονλάιν.

    Επίσης, αγαπητέ νικοκύρη, ξέχασες να αναφέρεις τα μάλλον απαράδεκτα λογοπαίγνια που κατακλύζουν τις αθλητικές εφημερίδες. Ένα στα δύο πρωτοσέλιδα έχει λογοπαίγνιο με όνομα παίκτη (συνήθως). Είναι τόσο τραγικά που καταντούν αστεία.

  327. sarant said

    329: Ευχαριστούμε για το δωράκι.
    Ναι, τα παρέλειψα τα λογοπαίγνια των αθλητικογράφων.

  328. "Ετεροδημότισσα" said

    δεν ξέρω πόσο πληρώνουν στη Γερμανία το τέλος broadcasting αλλά να σας πω εγώ που βλέπω δορυφορικά και δωρεάν κρατική γερμανική τηλεόραση δεν έχει ΚΑΘΟΛΟΥ διαφημίσεις να διακόπτουν τις εκπομπές και έχουν και γαμώ τις παραγωγές σε όλα, ντοκυμαντέρ φύσης, πολιτικά, κοινωνικά, δημοσιογραφικές έρευνες εις βάθος, το Agora του Αυγερόπουλου είδα τις προάςλλες (νταξ, με χάλασε ο γερμανος σπίκερ στο voice over), εργατικά, εκπομπές λόγου που κατκρίνουν την κυβέρνηση τους (wtf!) καλλιτεχνικά νέα άλφα άλφα, εννοείται ταινίες κτλκτλ. Και πας στην ιστοσελίδα τους μετά και δώστου οι ινφορματσιόνεν. νταξ κι εγώ θα τα δινα τα λεφτουδάκια και είμαι παροιμιώδης τσιγκούνα!
    (συν με τον υποτιτλισμό έχω καταφέρει να βελτιώσει τα γερμανικά μου-όχι στην ομιλία όμως δυστυχώς)

    Δεν συγκρίνεται με την ΕΡΤ όσο κι αν τη θεοποίησαν μετά το πραξικοπηματικό της κλέισιμο και εξαιτίας αυτού.

  329. "Ετεροδημότισσα" said

    επίσης αν θέλετε να δείτε τα νέα ακόμα μέινστριμ αλλά αλλιώς το Αλ τζαζίρα ινγλις strongly recommended

  330. 282,
    Αλέκουμ σαλάμ, Κιντ!

  331. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Πλούτος, Αριστοφάνης: λογοπαίγνια με την Ανάβυσσο, παραπέμποντας στο ‘αναβινείς’, τον παίζεις. Η γραία στον νέο που πλουτίσας αίφνης από τον αναβλέψαντα Πλούτο, δεν εξυπηρετεί πλέον την γραία.

  332. Θέκλα said

    Ένα πολύ ωραίο που μου είχε μείνει από το Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα:
    (στις εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς, ο καθηγητής εκπλήσσεται που ο μαθητής δεν κάνει σκονάκι)
    -Είμαι καλό παιδί εγώ κύριε καθηγητά, μελετημένο.
    -Όλη τη χρονιά ήσουν αμελέτητο.

    στους τοίχους βλέπεις υπέροχα λογοπαίγνια, μερικά που θυμάμαι τώρα:
    «όλο κάτι μου λύπη»
    «βαριέμαι ευφάνταστα»
    «φασίστες κουφάλες έρχονται δασκάλες»

    Η εφημερίδα Στόχος παρωδείται ως Στόκος, μου φαίνεται αστείο σε πολλά επίπεδα!

    Θα κάνω μουλτιμίντια σχόλιο, με κείμενο και εικόνες:

    αλλά και βίντεο! Δεν ξέρω αν αυτό πιάνεται για λογοπαίγνιο, μια και είναι δυο τραγούδια μπλεγμένα, αλλά το Θάντερ Σαν να Μπαίνει η Άνοιξη είναι αριστούργημα και αρπάζω την ευκαιρία να το βάλω (ο Μικρούτσικος είναι η κόλλα που δένει το όλο καλλιτέχνημα)

  333. Θέκλα said

    Ουπς, δεν ήξερα ότι εμφανίζει τις εικόνες, νόμιζα ότι θα έμεναν ως λινκ! Μόλις σκέφτηκα ότι ίσως η πρώτη εικόνα να μην πρέπει να φαίνεται αμέσως, επειδή έχει γυμνή την κοπέλα, αν θέλετε αφαιρέστε την!

  334. Γς said

    282, 333:
    Νταξ, μπορεί να υπάρχει κανείς που δεν το ξέρει.

    Ηταν την εποχή που υπήρχε η μεγάλη ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας.
    Σε μια λοιπόν τουρνέ εκεί ενός θιάσου, να κι ο καλαμπουρτζής Αλέκος Σακελάριος βόλτα στην προκυμαία με μερικούς νεαρούς [καλούς καγαθούς] ηθοποιούς.

    -Πρώτη φορά έρχεστε στην Αλεξάνδρια;
    -Ναι, εσείς;
    -Εγώ; Να σκεφτείτε ότι όλοι με έχουν μάθει εδώ. Και λέει σ έναν περαστικό:
    -Σαλαμ αλέκουμ. -Αλεκουμ σαλάμ.

    Ακου «Αλέκο μου». Τα έπαιξαν
    Δυο τρεις φορές ακόμη και τους έστειλε.

    Το έλεγε ο ίδιος.

  335. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ, ευχαριστώ για τα νεότερα!

    335: Δεν πειράζει η εικόνα, μεγάλα παιδιά είμαστε 🙂 Μ’ άρεσε πολύ το ‘βαριέμαι ευφάνταστα’

    334: Ωραίο και το αρχαίο, χαίρε Τίτε! (επίτηδες, φαντάζομαι η κλητική είναι Τίτο -ή το έχει καπαρώσει ο στρατάρχης; )

  336. Πέπε said

    Δεν ξέρω πόσο τόπο θα πιάσει η πληροφορία ενός σχολίου που φέρει τον αριθμό 339, αλλά στην ιστορία των καλαμπουριών-λογοπαιγνίων πρέπει να γίνει και μια μικρή αναφορά σε μια μόδα του ’50-’60 για τα ονόματα μουσικών συγκροτημάτων, όπως Huey Lewis & the News, Bill Halley & the Comets, Long John & the Silver Beatles. (Οι τελευταίοι είναι προφανώς οι Μπιτλς, πριν καταλήξουν στο οριστικό τους όνομα. Ο Λονγκ Τζων είναι ο Λένον, και το λογοπαίγνιο αφορά τον Λονγκ Τζων Σίλβερ από τη Νήσο των Θησαυρών του Ρ.Λ. Στίβενσον.)

  337. Πέπε said

    @335: Ειδικά η αντιφασιστική συνθηματολογία έχει πολύ καλές επιδόσεις στα λογοπαίγνια. Ένα που το ξέρω σε δύο εκδοχές, εξίσου καλές και τις δύο, είναι:

    Να ζει κανείς ή να μη ζει; Αν είναι Ναζί, να μη ζει.

    ή:

    Ναζί κανείς να μη ζει.

    Επίσης:

    Χαρωπά τους χρυσαυγίτες τους χτυπώ.
    Ανθρωπε αγάπα, στους φασίστες φάπα.
    Και άλλα.

    (Τα καταθέτω χωρίς να εξηγήσω αν και κατά πόσο καταδικάζω τη β.α.ο.κ.α.π.)

  338. Στου κουφού την πόρτα, τον φασίστα βρόντα!

  339. Μανούσος said

    Ἡ κόρη (καὶ μὲ τὴν λέξη παρθένος, ἀλλὰ καὶ γυναῖκα) ἔχει πολλὰ λογοπαίγνια στὴν ἀρχαιότητα ἤδη ἀπὸ τὸν Ἡρόδοτο ὅπου περιγράφει τὴν προσβολὴ τῶν γυναικῶν τοῦ βασιλικοῦ οἴκου τοῦ Ἀμύντα ἀπὸ τοὺς Πέρσες ἀπεσταλμένους. Ἡρόδοτος V, 18, καὶ ἀναφέρεται στὸ θέμα ἀργότερα καὶ τὸ «Περὶ ὕψους» ὅπως καὶ στὰ σχόλια στὴν Ἰλιάδα τοῦ Εὐσταθίου: κόρας ἀλγηδόνας ὀφθαλμῶν (ἀναρωτιέται μάλιστα: πῶς γὰρ ἀλγυνοῦσιν ὀφθαλμοὺς αἱ γλθκὺν ἐμποιοῦσαι ἵμερον διὰ ὀράσεως;)

  340. sarant said

    Ευχαριστώ, αγαπητέ!

  341. Μανούσος said

    last but not least η γερμανική δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση, σόρρυ αλλά δεν βλέπεται με τίποτα, ούτε πριν ούτε τανύν.
    Παραγωγές χαμηλού επιπέδου, στρογγυλοποιημένες και πολιτικά ορθές, γενικώς στα καλύτερά της πιάνει επίπεδο ΕΤ3 όταν όμως η ΕΤ3 πρωτοξεκινούσε.
    Ειδικώς τα σείριαλ (ή σήριαλ) είναι απλώς ανυπόφορα. Αν μάλιστα προσπαθήσει να δει κανείς ντοκυμανταίρ στην βαυαρική BR θα δώσει Όσκαρ στην εκπομπή «Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλάδα».
    Ειλικρινώς το πάλεψα κάποια χρόνια για λόγους ενημέρωσης ως προς την καθημερινότητα αλλά τα μόνα που μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς (με μια κάποια αντριχίλα ως προς το «δημοκρατικό» πνεύμα που απέπνεαν) ήταν κάτι ρεάλιτυ προπαγάνδας για το πώς και πόσο καλά εφαρμόζονται οι νόμοι από υπηρεσίες τύπου ελεγκτές Νομαρχίας….
    Και για του λόγου το αληθές, ας θυμηθούμε όλοι μαζί ποιές γερμανικές εκπομπές έχουν εξαχθεί σε μη γερμανόφωνες χώρες…

  342. Μαρία said

    dictat(d)ure – dictamolle επινόησης Μελανσόν.
    http://www.jean-luc-melenchon.fr/2015/02/17/censurer-le-chantage/#more-21709
    http://www.jean-luc-melenchon.fr/2014/02/19/jour-de-dictamolle/

  343. sarant said

    345: Καλό λογοπαίγνιο

  344. Μαρία said

    346
    Τον εκβιασμό ουσιαστικά του Μακρόν τον είδες; http://www.lemonde.fr/economie/article/2015/02/17/loi-macron-l-utilisation-du-49-3-un-aveu-de-faiblesse-du-gouvernement_4578313_3234.html

  345. sarant said

    347 Tου Βαλς είναι ο εκβιασμός. Το άρθρο 49.3 το είχαν χρησιμοποιήσει και παλιότερες κυβερνήσεις.

  346. Ριβαλντίνιο said

    Ε ΟΦΗ ρε, ε ΟΦΗ. Κι αν είναι Δυναμό.

    Ο Γκραντ επί προεδρίας του χρησιμοποίησε την φράση του Λίνκολν «Let us have peace». Επειδή όμως υπήρχε διαφθορά από τις κυβερνητικές φαγάνες, οι αντίπαλοί του το έκαναν «Let us have a piece».

  347. Ριβαλντίνιο said

    Όταν ο Ντέμης Νικολαίδης είχε μαλώσει με την Ορίτζιναλ ( οι αντίπαλοι την λένε κακεντρεχώς Φλωρίτζιναλ) και είχε δώσει στην δημοσιότητα κάποιους οπαδούς, αντιπολιτευόμενη στον Ντέμη εφημερίδα κυκλοφόρησε εξώφυλλο με τίτλο «Αρντέμης Μάτσας».
    —————————————
    Αυτό έχει πολύ πλάκα.

    -Για μένα ήταν δίκαιη αυτή η μοιρασιά.
    Τι , επειδή μου άφησε το χτήμα στη Χασιά ?
    -Στη Χασιά ? Σου άφησε όλο το λεκανοπέδιο !
    Εμένα ένα στρέμμα και αυτό είναι ναρκοπέδιο.

    (στο 3.00)

  348. Ριβαλντίνιο said

    Τώρα στο contra.gr για την ήττα του ΟΣΦΠ

    «Είδε τον Ουκρανό σφοντύλι».

  349. Γς said

    299:
    >το ροοστάτη (ποτενσιόμετρο;) που αλλάζει τις συχνότητες

    Στον μεταβλητό πυκνωτή

  350. Γς said

  351. Ναι, αυτόν, μωρέ σχολαστικέ!

    😳

  352. Ριβαλντινιό said

    Το 115β σε εικόνα

  353. […] όλα πετυχημένα ούτε να αρέσουν σε όλους. Στο δικό μας παλιότερο άρθρο είχα αποκαλέσει «αλογοπαίγνια» τα κρύα λογοπαίγνια, […]

  354. Φαίδρα said

    Καμιά δεκαετία πριν.. είμαστε παρέα σε παραλία της Μήλου, βλέπουμε απο μακριά να πλησιάζει παππουλης με μια καλάθα στην πλάτη και να φωνάζει :πίτσες… εχω πίτσες. ..πάρτε πίτσες. Έλα ρε λέμε! Ιδέα που την έχει ο παππούς! Πίτσα στην παραλία! Όταν πλησίασε είδαμε στο καλάθι. . Ροδάκινα! (Peaches!)

  355. Γς said

    299:

    >τόχε αναφέρει κάπου ο Γς ως παλαιός ραδιοτεχνίτης: ανοίγανε τη συσκευή και περνούσαν ένα συρματάκι με μολυβένια σφραγιδούλα στο ροοστάτη (ποτενσιόμετρο;) που αλλάζει τις συχνότητες.

    Ροοστάτης (ποτενσιόμετρο) είναι μεταβλητή αντίσταση

    Στο μεταβλητό πυκνωτή περνούσαν το συρματάκι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: