Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το παιδί έγινε έξι χρονών

Posted by sarant στο 16 Φεβρουαρίου, 2015


Σήμερα έχουμε γενέθλια, το ιστολόγιο κλείνει τα έξι του χρόνια, μια και έκανε τα πρώτα του βήματα στις 16 Φεβρουαρίου του 2009. Οπότε, παρακαλώ να μου συγχωρήσετε την αυτοαναφορικότητα του σημερινού άρθρου, που ίσως αποτελεί παραφωνία μέσα σε μια γεμάτην επικαιρότητα, ενώ επίκειται η κρίσιμη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και ακόμα όλα είναι ρευστά. Ελπίζω όμως να μου συγχωρήσετε την παραφωνία, διότι ένα εξάχρονο πρέπει να τα γιορτάζει τα γενέθλιά του.

Ένα εξάχρονο παιδί, βέβαια, που τώρα ετοιμάζεται να πάει στο δημοτικό, που τρέχει πέρα-δώθε αεικίνητο. Αν όμως το παιδί των έξι χρονών δεν έχει καν φτάσει στα μισά της παιδικής ηλικίας, τα εξάχρονα ιστολόγια βρίσκονται στα πρόθυρα της τρίτης ηλικίας τους, δεν είναι ίδια τα μέτρα.

Πάντως, στα έξι χρόνια που είμαστε μαζί,  έχουν δημοσιευτεί στο ιστολόγιο συνολικά 2218 άρθρα (με το σημερινό) για τις 2162 μέρες ζωής του. Στην έκτη χρονιά του (από τις 17.2.2014 έως σήμερα) δημοσιεύτηκε ένα άρθρο κάθε μέρα, χωρίς ποτέ να διακοπεί το σερί, κάτι που δεν μας έχει ξανασυμβεί -και επειδή έτυχε και δημοσίευσα και διπλά άρθρα μερικές μέρες, συνολικά την έκτη χρονιά μας είχαμε 370 άρθρα.

Συνολικά μέσα στην εξαετία έχετε κάνει σχεδόν 260.000 σχόλια, ενώ το ιστολόγιο έχει δεχτεί 9.680.000 επισκέψεις. Αν περιοριστούμε στα στατιστικά στοιχεία του τελευταίου χρόνου, είχαμε: 370 άρθρα, 55.000 σχόλια, 2.373.000 επισκέψεις.

Μέσα στη χρονιά που μας πέρασε, δηλαδή από τις 17 Φεβρουαρίου 2014 ίσαμε σήμερα, τα άρθρα με τις περισσότερες επισκέψεις δεν ήταν κάποια καινούργια άρθρα, αλλά παλιά άρθρα που έχουν σταθερά μια υπολογίσιμη ροή επισκεπτών -αυτό συμβαίνει για πρώτη χρονιά, ως τώρα τα «σουξέ της χρονιάς» ήταν άρθρα της χρονιάς εκείνης. Έτσι, πρώτο ήταν το άρθρο (του 2010) για τις παροιμιακές εκφράσεις με το νερό, που οφείλει τη δημοτικότητά του στο ότι υπάρχει μια τέτοια ερώτηση σε ένα σχολικό βιβλίο, δεύτερο το άρθρο του 2013 για τις τούρκικες λέξεις της ελληνικής, άρθρο για τα στιχάκια του στρατού, και τρίτο το άρθρο (του 2009) για τα στιχάκια του στρατού. Αυτό το τελευταίο είναι το άρθρο που έχει τις περισσότερες επισκέψεις από καταβολής ιστολογίου.

Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν οι τακτικοί και οι λιγότερο τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου, που πολλοί από αυτούς ήταν ή έχουν γίνει φίλοι, ενώ αρκετοί έχουν γραφτεί και “συνδρομητές” (ο μετρητής μου λέει 8300 άτομα), οπότε ειδοποιούνται με ηλεμήνυμα ή με άλλον τρόπο κάθε φορά που ανεβάζω καινούργιο άρθρο. Άλλοι πάλι ειδοποιούνται για τις δημοσιεύσεις από το Φέισμπουκ, υπάρχουν όμως και οι αναγνώστες που φτάνουν στο ιστολόγιο εντελώς τυχαία μέσω γκουγκλ, έχοντας κάνει αναζήτηση για κάποια λέξη ή φράση. Αυτή την εβδομάδα, οι συχνότεροι όροι αναζήτησης, πέρα από το «Σαραντάκος» (με ή χωρίς τόνο ή και στο λατινικό) ήταν, μεταξύ άλλων, «ενεοί και κεχηνότες», «τσιροπουλου αννα», «ψιμύθιο άρτος», «ασθενής και οδοιπόρος» και «καρναβάλι ετυμολογία» -ελπίζω να βρήκαν την απάντηση που έψαχναν. Κάποιος ήρθε τις προάλλες στο ιστολόγιο μέσω της αναζήτησης για «ralph finned κάποτε πήγαινε για τα πολυ μεγάλα τι εγεινε». Ομολογώ ότι δεν ξέρω.

Γενέθλια έχουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ότι εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε ας πούμε μερικά πράγματα για τον αριθμό έξι, τα χρόνια που συμπληρώνουμε σήμερα. Καταρχάς, το σημερινό «έξι» είναι μεσαιωνικός τύπος και προέρχεται από το αρχαίο «εξ», που το είχε και η καθαρεύουσα. Είναι βέβαια και η πρόθεση εξ, που ομοηχεί μαζί της. Συνηθίζεται και η ορθογραφία «έξη» (κι εγώ τη χρησιμοποιώ καμιά φορά) αλλά ας συμφωνήσουμε να γράφουμε τον αριθμό με γιώτα, έξι, και να αφήσουμε την έξη να μας γίνεται δεύτερη φύση.

Όταν κατσαδιάζουμε κάποιον, και ιδίως όταν η επίπληξη διαρκεί πολύ, λέμε συχνά: «του έψαλα/διάβασα τον εξάψαλμο». Ο εξάψαλμος είναι έξι ψαλμοί του Δαβίδ (αριθ. 3, 37,  62, 87, 102 και 142) που διαβάζονται στην αρχή του όρθρου. Μια παροιμία με το έξι είναι η «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι κι έξι το λαδόξιδο», για υπολογισμούς σκόπιμα λανθασμένους με σκοπό την εξαπάτηση, ενώ η φράση «στα έξι μέτρα» θυμίζει το εκτελεστικό απόσπασμα.

Έχουμε ακόμα το εξάσφαιρο (περίστροφο), έχουμε τα εξάμηνα των πανεπιστημίων, έχουμε και τον εξαδάκτυλο -ανατομική παραξενιά που θεωρείται θεϊκό σημάδι, μάλιστα λέγαν και ότι ο Κοκός Γλύξμπουργκ ήταν εξαδάχτυλος. Το Εξαδάκτυλος υπάρχει και ως επίθετο, όπως και το τουρκογενές «Αλτιπαρμάκης» που σημαίνει το ίδιο. Να πούμε και για τις εξάρες, που συνήθως είναι πολύ καλή ζαριά στο τάβλι (αν και όχι πάντα), για τους εξάρηδες στο λότο (αν δεν έχουν αλλάξει οι κανονισμοί) ενώ μια σπάνια λέξη με το έξι είναι η «εξάστρα», λαϊκή ονομασία της Πούλιας, από το έξι και τα άστρα. Εξάστερος είναι και ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ, προς το παρόν τουλάχιστον.

Στο αντίστοιχο περσινό άρθρο είχα προσφέρει, σαν δώρο για την περίσταση, την ποιητική συλλογή του παππού μου, του Νίκου Σαραντάκου ή Άχθου Αρούρη ‘Της Κατοχής και του Στρατόπεδου’, που την εκδώσαμε τον Μάρτη του 1978, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του και περιέχει ποιήματα σε παραδοσιακό ισόμετρο στίχο, εμπνευσμένα από την κατοχή, την εθνική αντίσταση και τις μεταπελευθερωτικές διώξεις των αντιστασιακών. Καλό είναι να ξαναθυμίσουμε την προσφορά. Το βιβλίο σε pdf μπορείτε να το κατεβάσετε ολόκληρο από εδώ.

Και τώρα το πιτσιρίκι των έξι χρονών σας αποχαιρετά και πάει να παίξει με τα παιχνίδια που του έφεραν για τα γενέθλιά του 🙂

187 Σχόλια προς “Το παιδί έγινε έξι χρονών”

 1. emma said

  Καλημέρα
  Με το καλό και στα εξήντα!!!

 2. Raptakis Dimitrios said

  Νικόλα, πολύχρονο το ιστολόγιο! Να τα εκατοστήσει! Το να τα «χιλιάσει» για τα άρθρα, θα ήταν ευχή αστεία!

  Το κοπέλι όντε γεννάται σαν το πωρικό λογάται
  Εις τα δέκα μεγαλώνει τραγουδεί και ξεφαντώνει

  Εχεις ακόμη χρόνια για τραγούδια και ξεφαντώματα!

 3. Γς said

 4. emma said

  μόλις άκουσα » τα δανικά μέσα ενημέρωσης…»
  δανικά ή δανέζικα?

 5. Για τον Ρέιφ Φάινς θα ήταν η ερώτηση. Τι να έγινε, έπαιξε στο Χάρυ Πότερ και μεταμορφώθηκε σε Βαρουφάκη 🙂
  Χρόνια πολλά–από έναν ελαφρώς νεότερο! (Μαζί μεγαλώσαμε)

 6. Παύλος said

  Να τα εκατοστίσει, και το παιδί και ο μπαμπάς του!

 7. Καλημέρα κι από μένα με τις καλύτερες ευχές μου για το εξάχρονο, αν και δεν τις χρειάζεται (πολύ ώριμο για την ηλικία του αυτό το παιδί, από μικρό φαινόταν τι θα γίνει)

 8. nickel said

  Πολύχρονο και πολυσχιδές!

 9. Ilias said

  Χρόνια πολλά!

 10. Ορεσίβιος said

  Καλημέρα. Να τα εκατοστίσει το παιδάκι. Χαριτωμένο και πανέξυπνο το αβασκαντούρικο. Να το χαιρόμαστε.

 11. Γς said

  4:
  >δανικά ή δανέζικα?

  Δανιμαρκίας

 12. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες και χρόνια πολλά !

  Μια που περάσαμε από το τάβλι, θυμίζω το «εξάπορτο», σχηματισμό πλήρους παρεμπόδισης της ανάπτυξης του αντιπάλου στο παιχνίδι «φεύγα». Είναι έξι συνεχόμενα πούλια, που προφανώς δεν ξεπερνάς ούτε με το έξι του ζαριού.

  Κι επίσης θυμίζω ένα παλιό ανέκδοτο του πατέρα μου : τηλεγράφημα από επαρχιακό σταθμό Χωροφυλακής, με τη γνωστή παροιμιώδη ορθογραφία της εποχής «ΛΙΘΟΣ ΠΕΣΟΥΣΗΣ ΕΦΟΝΕΥΣΕΝ ΕΞ». Απάντηση του Διοικητή από την πρωτεύουσα του Νομού : «ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ».

  Εδώ το συμπαθές «όργανο» έγραψε ανορθόγραφα το «αιξ».

 13. "Ετεροδημότισσα" said

  Συγχαρητήρια Νικοκύρη! Σου εύχομαι τα καλύτερα και όσο αντέξεις!
  Επέτρεψε μου και κάτι που λέγαμε σε αυτήν την ηλικία του δημοτικού: Έξι- ο κώλος σου να φέξει 😀

 14. Alexis said

  Χρόνια πολλά!!!
  Στο ιστολόγιο και στο Νικοκύρη του!

 15. Πάνος με πεζά said

  @ 4 : Είχε καθιερωθεί ο όρος «δανέζικα»,από την εποχή των επίπλων με ξύλο τικ, που ήταν συρμός στα ’60ς προς ’70ς. Αλλά για να κάνω και τον BAR-BAR, τα δανικά μέσα δε ζουν με δανεικά… 🙂

 16. Πάνος με πεζά said

  Σημάντική, πάντως, καθ’όλα ημερομηνία, αφού συμπίπτει και με τη μετάβαση της Ελλάδας στο Γρηγοριανό Ημερολογίο, το 1923 ! Επίσης με την εκλογή του Μίκη Θεοδωράκη με την ΕΔΑ, το 1964, και με τη γέννηση του Άγγελου Τερζάκη (1907).

 17. Κύρος Μοναχός said

  Νὰ τά χιλιάσει καὶ τὸ ἱστολόγιο καὶ ὁ Νικοκύρης του.
  Ὅσο γιὰ τὶς ἀναφορὲς στὸ ἕξι τολμῶ νὰ προσθέσω τὸ (σημαντικὸ γιὰ τὴν ἀντίστιξη καὶ τὴν ἀνάπτυξη μελωδίας σὲ κανόνα) διάστημα ἕκτης στη μουσική, τὸ ἑξαγωνικὸ σχῆμα τῶν νιφάδων τοῦ χιονιοῦ καί, φυσικά, τὸ τριπλὸ ἑξάρι (666).
  Δὲν θυμᾶμαι καὶ τὸ ποιηματάκι ἀπὸ τὸ λαϊκὸ παραμύθι, ποὺ πήγαινε:
  Ἕνας εἶναι ὁ Θεός

  Πέντε δάχτυλα τὸ χέρι
  Ἕξι ἄστρα σέρν` ἡ Πούλια
  κ.λπ.

 18. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και βεβαίως για τις ευχές σας, με συγκινήσατε!

  4: Καλά λέει ο Πάνος στο 15, αλλά σε επίσημο ύφος λέγεται το «δανικός» όσο κι αν παραμονεύει το μπέρδεμα ή το λογοπαίγνιο.

  5: Ε. σ’ αυτή την ηλικία μετράνε οι διαφορές 🙂

  12: Μα βέβαια, έχουμε το εξάπορτο, μεγάλη παράλειψη.

  13: Έξι και όποιος αντέξει;!

  Λέγανε και στη χούντα, θα το θυμάστε, Έξι χρόνια αρκετά – δεν θα γίνουνε εφτά.
  Ελπίζω να λαθέψει στην περίπτωσή μας.

 19. physicist said

  Να τα εκατοστήσει! 🙂

 20. Χρόνια πολλά στο παιδί!

 21. Κύρος Μοναχός said

  Μὰ εἶμαι καὶ (ἄντε νὰ μὴν πῶ). Μὲ λίγο γούγλισμα ἡ μνήμη φρεσκάρεται:

  Δέκα μήνους το γελάδι, εννιά μήνους το παιδί, οχταπόδι του γιαλού, εφταπάρθενος χορός, έξι αστέρια σέρνει η Πούλια, πέντε δάχτυλα η χείρα, τέσσεροι τροχοί το κάρο, τρία πόδια η δροστιά, δίκερο είναι το βόδι, ένας είναι ο θεός

 22. sarant said

  16: Η 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι μια διάσημη ανύπαρκτη, ας πούμε, ημερομηνία, αφού έγινε 1η Μαρτίου.

 23. sarant said

  21 Ε, δεν τόξερα αυτό!

 24. π2 said

  Χρόνια πολλά στο εξάχρονο και καλά κουράγια στον χαλκέντερο μπαμπά του.

 25. Πάνος με πεζά said

  @ 17 : υπήρχαν διάφορα tips στο Ωδείο για να θυμόμαστε τα διαστήματα,π.χ. η καθαρή τέταρτη ήταν το «Αχ έλατο». Για το διάστημα της μεγάλης έκτης, θυμάμαι ότι ανέτρεχα στο θέμα του Σπανουδάκη από τα «Πέτρινα χρόνια», στην έναρξη της βασικής μελωδίας..

 26. Πάνος με πεζά said

  @ 18 (12) : Άλλη παράλειψη το εξαπτέρυγο, που πήρε με τα χρόνια και μεταφορική έννοια !

 27. spiral architect said

  Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο, στον τροφοδότη του και στους συνδαιτυμόνες αυτού.

  How popular is sarantakos.wordpress.com? – Global rank: 175,742
  sarantakos.wordpress.com – Estimated Worth = $ 13673

 28. Πάνος με πεζά said

  Μουσική σχετική παρέμβαση από Πουλόπουλο και Πουλικάκο ! (κοίτα, ενώ το πουλί «δένει» με το τρία, εδώ έδεσε με το έξι !) Το πρώτο τραγούδι αναγράφεται στο δίσκο («Πουλόπουλος 3») ως «Έξη φεγγάρια», με «η»..

 29. sarant said

  26: Πράγματι!

  27: Μπα; Ελπίζω να μη μπαίνει ΕΝΦΙΑ.

 30. Γς said

  Έξη γκόμενες αφράτες
  έμορφες και μαυρόματες
  τσάρκα βγαίνουνε στην πιάτσα
  σ’ όλους κάνουνε στραπάτσα

 31. "Ετεροδημότισσα" said

  18δ
  εμένα οι κάτω αλλιώς μου το μηνύσανε τελευταία: με Αλέξη κι όποιος αντέξει 😉

 32. Λ said

  Χρόνια Πολλά
  Υπάρχει και το πεντέξι. «Τώραπου βρήκαμε παπά ας θάψουμε πεντέξι».

  Θυμήθηκα και το επίθετο Πενηνταέξ
  http://like.philenews.com/el-gr/oti-neo-kypros/1432/6006/lefkosia

  Υπάρχει και η υπόσχεση που θα μείνει στην ιστορία: Σας υπόσχομαι: η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα»».

 33. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Και σε άλλα πολλά, με υγεία και την ίδια (προεφηβική) έξαψη!

  Ευχαριστούμε για την καθημερινή, σχεδόν, συντροφιά -μια πιστή γυναίκα (ή άντρας) δεν θα ανταποκρινόταν ποτέ το ίδιο!

 34. atheofobos said

  Ελπίζω για πολλά χρόνια ακόμα να συνεχίσεις να μας προσφέρεις τις καθημερινές σου αναρτήσεις που μας έχουν γίνει πλέον το ίδιο αναγκαίες σαν τον πρωινό μας καφέ!
  Μερικά ακόμα σχετικά με το έξι υπάρχουν στο αντίστοιχο ποστ μου
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html

 35. 21 Από ένα παραμύθι δεν είναι αυτό; Που συνεννοείται το βασιλόπουλο με την έξυπνη βοσκοπούλα με αριθμούς;

 36. spiral architect said

  … Κάποιος ήρθε τις προάλλες στο ιστολόγιο μέσω της αναζήτησης για «ralph finned κάποτε πήγαινε για τα πολυ μεγάλα τι εγεινε». Ομολογώ ότι δεν ξέρω. …
  Πάλι καλά που δεν ήρθαν στο ιστολόγιο με ερωτηματικά του στυλ «Πώς να κρύψεις ένα πτώμα» 😀

 37. cronopiusa said

  να το χαιρόμαστε…

 38. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πολύχρονο και πολυδιαβασμένο εύχομαι! 🙂

 39. Κύρος Μοναχός said

  @ Δὐτη: Ἀκριβῶς. Τὸ ποιηματάκι, βέβαια, φτάνει μέχρι τὸ δώδεκα, ἀλλὰ κάτι δὲν μοῦ κόλλαγε μὲ τὸ ἕντεκα στὴν ἐκδοχὴ ποὺ βρῆκα στὸ Ἰντερνέτι. Ὅπως ἐπίσης δὲν μοῦ κόλλαγε μὲ τὸ τρία, ποὺ ἐγὼ θυμᾶμαι ἀναφορὰ στὴν πυροστιά (τρία πόδια ἡ πυροστιά). Ἐκτὸς κι ἂν ἡ δροστιὰ εἶναι ἄλλος τύπος γιὰ τὴν πυροστιά, παντελῶς ἄγνωστος σὲ μένα.

 40. Λ said

  Έκτη αίσθηση (το είπαμε;)

 41. Λ said

  http://en.wikipedia.org/wiki/Six_Acts_(film)

 42. Λ said

  Εκταία – Εκταίος, όταν φοιτούσαμε σε εξατάξιο γυμνάσιο και φυσικά είχαμε και έξι τάξεις στο δημοτικό. Ήταν το όνειρο όλων μας να γίνουμε εκταίοι

 43. Πάνος με πεζά said

  Και το «εξάωρο», σε Γυνάσιο-Λύκειο. Εντάξει, κάποια μέρα ήταν και πεντάωρο.

 44. Βασίλης Ορφανός said

  Χρόνια Πολλά! Ευχαριστώ για όσα μαθαίνω από τα άρθρα σου (και από τα σχόλια).

 45. Χρόνια πολλά στο μικρό κι εις ανώτερα.

  Φυσικά υπάρχει και το εξάκτινο αστέρι, η σφραγίδα του Σολομώντα.

  Στην Καμπάλα το έκτο από τα Σεφιρωθ αντιπροσωπεύει την ομορφιά και τη δημιουργία, μια που ο κόσμος δημιουργήθηκε σε έξι μέρες.

 46. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα, τα καλά σας λόγια και τις ευχές, καθώς και για τις πολύ καίριες εξαλογικές προσθήκες.

  39 Μήπως το δροστιά είναι η πυροστιά με λάθος πληκτρολόγησης;

 47. Λ said

  Υπάρχουν και τα εξάδυμα παιδιά – sextuplets

  Θέλετε να ακούσετε ένα μοντέρνο σεξτέτο;

 48. sarant said

  Αθεόφοβε, ρισπέκτ για τη μακροζωία!

 49. Ηλεφούφουτος said

  Χρόνια πολλά στο πρωτάκι!

  21 Γουγλίζοντας βρίσκω όλες οι αναφορές του «δροστιά» να έχουν αυτό το ποιηματάκι-πώς-να -το-πω και μία (http://ksipnistere.blogspot.com/2012/12/blog-post_5899.html) μόνο που εξηγεί ότι είναι η πυροστιά.

 50. Left said

  Kαλημέρα και ευχές μακροημέρευσης, στο εξαιρετικό ιστολόγιο του ακαταπόνητου Σαραντάκου.

 51. spiral architect said

  @21, 49 κλπ: Τι σχέση μπορεί να έχει η δρόσος με το πυρ;

 52. sarant said

  51: Καμιά, γιαυτό υποψιάζομαι λάθος ανάγνωση ή λάθος οσιάρισμα του «πυροστιά»

 53. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Έξι φεγγάρια της θάλασσας-Νίκου Γκάτσου,Μίκη Θεοδωράκη ,1967
  a href=http://www.antifonies.gr/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1/>Στην αρχή ήταν 6 τα φεγγάρια του Νίκου Γκάτσου. Τα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και επρόκειτο να κυκλοφορήσουν σε δίσκους 45 στροφών ή δίσκο extended με τίτλο «Έξι φεγγάρια της θάλασσας» και ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Βίκη Μοσχολιού την άνοιξη του 1967. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο η Columbia. Ήρθαν οι συνταγματαρχαίοι και εξοστράκισαν ανθρώπους και φεγγάρια. Κακό της κεφαλής τους. Σε πείσμα των άοκνων προσπαθειών τους να βάλουν φραγμούς στ’ αφτιά, στα μάτια και στην ψυχή μας, τα φεγγάρια του ποιητή της «Αμοργού» όχι απλώς δεν έσβησαν, αλλ’ αυξήθηκαν και πληθύνθηκαν ως το 1974 – έγιναν 11

 54. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά,χρόνια καλά του κοπελιού, να το δει ως πεθυμά ο κύρης του κι όλο του του το ιστοσόι 🙂

 55. Λ said

  Τα Εξάρχεια και ο έξαρχος έχουν αναφερθεί;

 56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Έξι κορίτσια στο χορό, έξι πουλιά στον ουρανό
  παίζουν με την καρδιά μου

  Έξι λεβέντες με κρατούν,έξι κορίτσια με ρωτούν
  γιατί με πάνε τόσοι

 57. sarant said

  56 O έξαρχος είναι από την πρόθεση εξ όχι τον αριθμό.

 58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  51>>Τι σχέση μπορεί να έχει η δρόσος με το πυρ;
  «Τρρρελαίνομαι! μια κρυώνω ,μια ζεσταίνομαι…» 🙂
  Λέει μια απίθανη σχετική μαντινάδα ο Βάρδας(ο βοσκός) από τα μέρη της Κριτσάς,γραμμένη για τη γυναίκα του έλεγε,για το ερωτικό συναίσθημα μια πάγος-μια φωτιά κι ούτε πάγος,ούτε φωτιά να σε πιάνει.Σε λίγο…

  Η δίκη των έξι -καμμία σχέση, όπως κι ο πόλεμος των έξι ημερών

 59. Καλημέρα αγαπητέ Νίκο και χρόνια πολλά στο σπουδαίο σου πιτσιρίκι.
  Πιστεύω πως οι αθέατοι αναγνώστες είναι το σπουδαιότερο κατόρθωμα του πιτσιρίκου, και το καλύτερο γκίφτι για όλους εμάς που σε διαβάζουμε· όταν θέλουμε επιβεβαίωση για κάτι, πληκτρολογούμε: sarantakos.

 60. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Έξι Πρόσωπα ζητούν Συγγραφέα (από Πιραντέλλο) αλλά κι Έξι Νύχτες στην Ακρόπολη (Σεφέρης).

  (Ευχαριστώ την Έφη -Εφη για το 57…)

 61. physicist said

  Τι σχέση μπορεί να έχει η δρόσος με το πυρ;

  Όση έχει ο Δροσογιάννης με την Πυρσόγιαννη.

 62. O Εξαρχίδης όμως;
  Ευχάριστου με για την καθημερινή μας δόση σοφίας και χιούμορ. Να σε χαιρόμαστε!

 63. Walter Ego said

  …και, οπωσδήποτε, έξι έξι πενήντα έξι (η ηλικία του Νικοκύρη)

 64. Λ said

  58. Ναι πήρα πολλή φόρα. Το ίδιο και τ εξάρχεια

 65. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Υπάρχει και η ωραία ιστορία των γειτόνων με το alti (6) minareli Sultan Ahmet Camii και τη σύγχιση με τους χρυσούς (altin) μιναρέδες του.

 66. tofistiki said

  Πολύχρονο και πάντα με πολυκοσμία! 🙂

 67. smerdaleos said

  Μπράβο Νίκο!

  Όταν θα δεκαρίσει το ιστολόγιο θα σου ευχηθώ να τα εκατοστίσει!

 68. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις ευχές σας, όλες πολύ με ζεσταίνουν!

  59-61: Χρήσιμες προσθήκες αυτά.

  60: Σας ευχαριστώ πολύ αγαπητέ!

  63: «Ευχάριστου με» : Κορεκτορογενής σχιζολεξία 🙂

 69. Κύρος Μοναχός said

  Ἕξι καὶ μία τύψεις γιὰ τὸν οὐρανό
  Δωρικὴ ἑξάπολις (οἱ τρεῖς πόλεις τῆς Ρόδου – Λίνδος, Κάμειρος, Ἰαλυσός – καὶ ἡ Κῶς, σὺν τὶς μικρασιατικές Κνίδο καὶ Ἁλικαρνασσό)
  Καὶ φυσικὰ ἡ δίκη τῶν ἕξι (στοῦ Παπάγου ὑπάρχει καὶ ἡ ὁμώνυμη ἐκκλησία στὸ σημεῖο ποὺ – ὑποτίθεται; – ἐκτελέστηκαν (σύνορα Χολαργοῦ-Παπάγου, στὴν ὁδὸ Ἀναστάσεως χαμηλὰ, κοντὰ στὴ Μεσογείων).

 70. Λ said

  Υπάρχει ο Άγιος Έρως και τα έξι του αδέλφια

 71. cronopiusa said


  Από τη Βικιπαίδεια: Ο αριθμός 6

 72. Πάνος με πεζά said

  @ 54 : Tελικά όμως βγήκαν τα «Θαλασσινά φεγγάρια», Θεοδωράκη-Γκάτσου, αναρίθμητα, και με τους ίδιους συντελεστές.

 73. Γιώργος Κόφτης said

  Εύχομαι να τα εκατοστήσει το χρησιμότατο σάιτ με τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις.Μπράβο κ. Σαραντάκο!

 74. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κοντεύει έξι,
  ας πούμε αυτή τη λέξη
  που `χει στα χείλη μπλέξει
  και δεν τολμά να βγει.

 75. Πάνος με πεζά said

  «Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου».Εμείς οι αθεόφοβοι,τις 6 τις κάναμε 5, και την Κυριακή φυσικά την περνάμε στο κρεβάτι…

  Το έξι δίνει και τη μία από τιςς δύο πιο εύκολες ομοιοκατάληκτες προπαίδειες, «έξι έξι, τριάντα έξι, πέντε πέντε, είκοσι πέντε». Πιο πολύ το γράφω για να θυμηθώ από πού και μετά διαχωρίζουμε τα τακτικά αριθμητικά (19). Ισχύει ακόμα αυτός ο κανόνας, δηλ. σαράντα πέντε Γιάννηδες;

 76. cronopiusa said

  Manuel de Falla: Concerto per clavicembalo, flauto, oboe, clarineto, violino e violoncello

  και απ το Τεάτρο Φάγια

  η καλύτερη κομ-πάρσα των φετινών καρναβαλιών

 77. Ξέρω πως ο όρος «γερμανοτσολιάς» είναι ευρέως αποδεκτός σε τούτο το μπλογκ αλλά βρείτε μου, παρακαλώ, έναν καλύτερο όρο για τον ανεκδιήγητο πρώην κνίτη που έγραψε ευτούνο ‘φτού:

  http://www.kathimerini.gr/803502/opinion/epikairothta/politikh/emeis-oi-8ysies-mas-kai-oi-polwnoi

 78. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  76 Εμ, δεν εφαρμόστηκε τελικά το σχέδιο για ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή να… αποκτήσει νόημα η έβδομη μέρα.

 79. sarant said

  78 Είσαι σίγουρος πως ήταν κνίτης;

 80. Στο 80

  Απόλυτα!

 81. Νίκο στο τάβλι όλες οι ζαριές είναι καλές ή κακές ανάλογα με την περίσταση.

  Οι εξάρες είναι μια από τις τέσσερις νικηφόρες στο μπαρμπούτι
  (6×6, 6×5, 5×5 kai 3×3 οι καλέςκαι 1×1 1×2, 2×2, 4×4 οι κακές, οι υπόλοιπες είναι αδιάφορες )
  Που είναι οι εποχές που γύρναγε το φορτηγό από γνωστή επιπλοποιία, μάζευε τους παίκτες στο κατάλληλα διαμορφωμένο εσωτερικό του κι έκοβε βόλτες Βεΐκου και Αττικό άλσος για να μη τους πιάνει η αστυνομία !

  Τώρα μας έφαγε το σέβεν ιλέβεν στα καζίνα…

  Ομοίως νομίζω πως εξάστερος…νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν
  Ατιμα χρόνια, πως κυλάτε…

 82. Πάνος με πεζά said

  @ 82 : Και οι εξάρες στο φεύγα είναι καταστροφή, αφού διασπούν και «απλώνουν» τα πούλια, και σε κάνουν να προχωράς τη στιγμή που μπορεί να μην το θες.

 83. sarant said

  82-83 Σύμφωνοι, αλλά στο μάζεμα οι εξάρες είναι πάντα χρήσιμες.

 84. Επειδή πρόσφατα ξαναπροβλήθηκε η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «10 εντολές», πήγα να δώ ποιά είναι η έκτη:

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AD%CE%BA%CE%B1_%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82

  Ωχ!

 85. # 84

  Κι ο στίχος

  γι ‘αλλους τα ντόρτια κι οι διπλές και γι άλλους οι εξάρες

  σε μπαρμπούτι αναφέρεται, στο τάβλι δεν έχει νόημα

 86. antpap56 said

  Το «παιδί» είναι… παιδαριογέρων (χαρακτηρισμός της μακαρίτισσας της νονάς μου για όσους σκέφτονταν πιο ώριμα από τη χρονική τους ηλικία).

 87. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

  Οι ηρωικοι Dilmun στελνουν τις θερμοτερες ευχες τους στον καλυτερο ιστολογο της ελληνικης μπλογκοσφαιρας! 🙂

 88. Κίντο μας λείπεις! Θέλουμε φλυαρία, όχι λακωνικότητες.

 89. Alexis said

  #82, 86: Σωστός.

  Και επίσης
  «έριξα τα ζάρια μου κι έφερα έξι πέντε
  και τους μπάτσους στη γωνιά τους πάει πέντε-πέντε»

 90. Νικοκύρη ο παλίος ιστότοπος λειτουργεί; Ή βγήκε η πρόβλεψη πριν από έξι χρόνια; Είχα προσπαθήσει να δώ κάτι από τα «κείμενα μαζί» και δεν άνοιγε, αλλά μπορεί να ήταν κάποιο πρόβλημα στη σύνδεσή μου.

 91. Alexis said

  Κι εγώ τώρα που το πάτησα μου έβγαλε
  «The domain name has expired»

 92. Λ said

  Μία και μιλάτε για τάβλι πέστε μου λέτε κι εσείς κίπιρο για το δύο άσσος,και ντούμπεσι για τις πεντάρες;

 93. παλιοσειρά said

  Κι από μένα δύο μεζεδάκια δώρο γενεθλίων!

  «Το αγαπημένο μουσικό συγκρότημα του Ματιέ Πιγκάς είναι οι «The Clash». Δεν είναι σαφές αν ο γάλλος τραπεζίτης επιδιώκει «τη σύγκρουση» (σ.σ.: αυτό σημαίνει «clash» στα γαλλικά).»

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=677247

  «Το ζητούμενο θα είναι οι όροι της νέας συμφωνίας. Και όπως μετέδιδαν πηγές από τις Βρυξέλλες και από την Αθήνα, θα είναι αναπόφευκτο να μην υπάρξουν κάποιου είδους μέτρα, »

  (Μα αν είναι αναπόφευκτο να ΜΗΝ υπάρξουν μέτρα, γιατί δεν υποκύπτουμε χαμογελαστοί στο πανέμορφο αυτό αναπόφευκτο 😉

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=677262

  Κανονικά θα έπρεπε να είχα βρει άλλα τέσσερα, για να ταιριάζουν με την επέτειο, αλλά επιφυλάσσομαι.

  Να τα εκατοστήσει το ιστολόγιο, Νικοκύρη μας!
  😉

 94. πιάσαμε το τάβλι, εξήντα έξι κανείς;

 95. cronopiusa said

  88
  Al dios Enshag que hace que la inteligencia sea clara, he dado a luz de aquí en adelante para vos

 96. Ο Αρβανίτης πολέμαρχος Αλή Φαρμάκης που λέει εδώ, μάλλον Αλτιπαρμάκης είναι, ε;

 97. Emphyrio said

  Χρονια πολλα Νικοκυρη, με δωρο ενα τραγουδι που εχει ολα τα μεχρι στιγμης αλλα και τα μελλουμενα (οχι ολα, τα δεκα πρωτα, μετα βλεπουμε). Απο τον grande maestro που προχτες, στις 12, ειχε κι’αυτος τα γενεθλια του.

 98. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, όλους!

  97: Μάλλον όχι

  94: Πολύ καλά και τα δύο, μετράνε τριπλά 😉

  91-92: Υπάρχει πρόβλημα με την εταιρεία που έκανε το hosting και την ανανέωση του ονόματος. Ελπίζω να διευθετηθεί.

  88; Γεια σου Κιντ!

 99. Ηλεφούφουτος said

  94 Είχα αρχίσει ν ανησυχώ κι εγώ για το πόσες υποχωρήσεις πάει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση αλλά μετά είδα τη δήλωση του Σόιμπλε, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανεύθυνη, και ησύχασα κομμάτι.

 100. Ηλεφούφουτος said

  Μα να μη θυμηθώ τα έξι πρόσωπα που ζητούν συγγραφέα!

  Και τώρα σπάω το κεφάλι μου να βρω κάτι να το αντισταθμίσω: οι έξι ιππότες της Αποκάλυψης, οι έξι χάριτες, αι έξι αδελφαί, τα έξι γουρουνάκια, ωραίος και (σ)έξι…

  Μπαα τίποτα. Μόνο τούτη δω μου ‘ρχεται στο μυαλό:
  http://www.imdb.com/title/tt0108149/?ref_=nv_sr_5

 101. Το «στήσιμο στα έξι μέτρα» δεν βοηθάει φαντάζομαι 😉

 102. Spiridione said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη υπό δυσκόλους συνθήκας. Ελπίζω να μην ξεκινήσει τώρα το the seven year itch 🙂

 103. Vapetro said

  Πολύχρονο! Ευχαριστούμε για τις ωραίες αναρτήσεις και κατ΄επέκταση για τα ωραία σχόλια που προκαλούν.

 104. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Έξι μήνες στο φως κι έξι στο σκοτάδι,η Περσεφόνη και οι υπερβόρειοι.

  Και φουλ του έξι, 666

 105. 101,
  Υπάρχει όμως στα Ελληνοαγγλικά το six and dry.

 106. aerosol said

  Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, με πολλές ευχαριστίες για την όμορφη καθημερινή συνήθεια!

  @78: Ο εν λόγω σχεδόν κοπυπαστώνει κάποια σχόλια για την Πολωνία που κάποιος ματσό νεοφιλελές οικονομολόγος είχε γράψει παλιότερα (αλλά δεν θυμάμαι όνομα). Η πραγματική Πολωνία είναι μια εγκαταλειμένη χώρα, με τεράστιο ποσοστό των κάτω των 50 να έχουν φύγει στο εξωτερικό για να βρουν οποιαδήποτε δουλειά, με τους γέρους να πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε τροφή ή φάρμακα, με ισοπεδωμένα εισοδήματα και με την Εκκλησία να τους κρατάει πειθήνιους ώσπου να πεθάνουν.
  Θα ήθελα να δω τον αρθρογράφο να ζει εκεί να δει την γλύκα… Αλλά θα χάναμε την ευκαιρία να μας αναλύει για την «ευκαιρία της Χρυσής Αυγής για τη δημοκρατία» και άλλα αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής δημοσιογραφίας.

 107. 107
  εξ ού και ο θόρυβος για τον Polish Plumber και την Polish Nurse

  που ξεκίνησε (guess!) απο τη Charlie Hebdo

 108. Ηλεφούφουτος said

  109 Στην αρχή των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων η ομόδοξη Τέτα Παπαδοπούλου προέβαλλε το πρότυπο του Πορτογάλου ως υποδειγματικού Ευρωπαίου που βάζει το κεφάλι κάτω.
  Τούτος δω βέβαια το χοντραίνει περισσότερο.

 109. Ηλεφούφουτος said

  109 Στο 107 πήγαινε.

 110. Ηλεφούφουτος said

  102 Όχι, ούτε το «Six feet under» 🙂

 111. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  «Έξι μέρες,εφτά νύχτες» ταινία (για το έξι ή απλώς σέξι;)

 112. Νατάσσα said

  Εκατόχρονο και μυριοδιαβασμένο…
  Κι όσο για το έξι, υπάρχουν κι οι χήνες που γεννάνε (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Twelve_Days_of_Christmas_%28song%29)
  ή, καλύτερα και πιο γιορτινά, έτσι http://www.thebruery.com/beer/6-geese-a-laying/🙂

 113. voulagx said

  Πολύχρονο το μωρό, Νικοκυρη!

  #88: Αλλαχ ακμπαρ, Νιουκιντ ιμπν Σαουντ αλ Αραμπ! 🙂

 114. 97 Όχι, Σκύλε, κανονικός Φαρμάκης ήταν αυτός.

 115. ΚΑΒ said

  Εύχομαι το πρωτάκι να ξεσκολίσει με άριστα και να προχωρήσει με ούριο άνεμο για τη μέση και ανώτερη εκπαίδευση με τον κηδεμόνα του πάντα υγιή, ακαταπόνητο και ευρηματικό. Ευχαριστούμε για την καθημερινή συντροφιά.

  γιατί γνωρίσαμε τόσο πολύ τούτη τη μοίρα μας
  στριφογυρίζοντας μέσα σε σπασμένες πέτρες, τρεις ή έξι χιλιάδες χρόνια
  ψάχνοντας σε οικοδομές γκρεμισμένες που θά ηταν ίσως το δικό μας σπίτι
  προσπαθώντας να θυμηθούμε χρονολογίες και ηρωικές πράξεις·
  θα μπορέσουμε;

  Ναι, θα μπορέσουμε σε πείσμα του ανεύθυνου.

 116. Γς said

  Εξη.

  Το Εξαλέν παίζει;

  Οχι έ;

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά εξάχρονο παιδάκι να τα εκατοστήσεις, και να γίνεις μεγάλο, καλό, δημοκρατικό, και κυρίως ανοιχτόμυαλο και δημιουργικό σαν τον μπαμπά σου, είσαι στον σωστό δρόμο, ακολούθησέ τον. Μη ξεχνάς οτι ανήκεις σε μιά οικογένεια που έχει την δική της ιστορία στην Ελλάδα (και όχι μόνο).
  Το πρώτο απο τα έξι τραγουδάκια που θα σου βάλω, είναι, απο ποιόν άλλο;

 118. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  51,59>>Τι σχέση μπορεί να έχει η δρόσος με το πυρ;

  Mα τό δροσίζει καίγει με, τό καίγει μέ μαργώνει,
  και τό γυρεύγω γιατρικόν, βαρίσκει και λαβώνει.
  Ερωτόκριτος Γ 355
  Του Βάρδα η μαντινάδα εμπεριείχε αυτή την κατάσταση μα δε θυμήθηκα ούτε πέτυχα ψάχνοντας την αυθεντική δική του.Αφού σου το ΄ταξα όμως,θα επιχειρήσω με τον ίδιο πηλό ν αποδώσω το νόημα:
  Με το σεβντά σου τα γροικώ ίδια χαρά και πόνο
  γδυμνός στο χιόνι καίγομαι και στη βροχή στεγνώνω

  17>>Ἕξι ἄστρα σέρν` ἡ Πούλια
  «η Πούλια πουχει εφτά παιδιά,μέσα στους ουρανούς γυρνά» μετά γέννησε κι άλλο φαίνεται 🙂

  «Το άρθρο 6» για τις απεργίες, προσπάθησε να τροποποιήσει το ΠΑΣΟΚ όταν άρχισε να δείχνει τα σοσιαληστρικά του δοντάκια.Το ‘ 82-‘ 83 να ΄τανε; Επί Μαχαίρα θαρρώ ως προέδρου του ΔΣΑ που προσπαθούσε η κυβέρνηση να αποσπάσει συναίνεση των δικηγόρων.Τί διάολο όμως ήταν ω ψυχή μου ξαχασιάρα;

 119. spiral architect said

  @107: Και πού να δεις Αεροζόλη ποιοι άλλοι κοπυπαστώνουν Κασιμάτη … 😛

 120. για πε… για πε…

 121. Έφη Έφη, παρασύρεσαι 🙂 Το άρθρο 4 ήταν αυτό που λες, για τις απεργίες.

 122. spiral architect said

  @121: Διάφοροι (οθντκ) σοβαροί ιστολόγοι.
  (τίποτα το ιδιαίτερο δηλαδή …)

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Και μια και είσαι πρωτάκι εξάχρονο παιδάκι να θυμάσαι πάντα αυτό το τραγούδι.

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δεν είσαι ούτε Ζουλού ούτε Παπούα.

 125. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, τις ευχές, τις προσθήκες, τα δωράκια. όλα πολύ ωραία!

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Επειδή είσαι απο άγρια φυλή, δεν σημαίνει οτι πρέπει να είσαι και αγροίκο εξάχρονο παιδάκι, πρέπει να έχεις καλούς τρόπους σαν τον καταπληκτικό μπαμπά σου που ανέχεται ένα σωρό κάλους, και τους αντιμετωπίζε με αφοπλιστική ευγένεια.

 127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Όταν μεγαλώσεις εξάχρονο παιδάκι, να παλέψεις για τα ιδανικά που πάλευε και παλεύει η οικογένειά σου, που έχει την δική της ιστορία ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΝΑΣ ΑΥΤΟ.

 128. Έξι χρόνια στο Δημοτικό, έξι χρόνια στο Γυμνάσιο, δώδεκα, έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο εξωτερικό, είκοσι τέσσερα, και έξι χρόνια στο μέχρι που να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριάντα έξι που είμαι, ακόμα άλλα έξι χρόνια. Πού πήγανε; τι γίνανε έξι χρόνια;

  Ναι, ξέρω να βάζω κλιπάκι, όχι, δεν θα ενσωματώσω στο σχόλιο…

 129. ὦ! χρόνια πολλὰ στὸ ἱστολόγιο! ἕξι χρόνια ἔ;γεράσαμε!

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Και όταν φτάσεις στην ώριμη ηλικία, μη ξεχάσεις τα παιδικά σου χρόνια, να έχεις πάντα ανοιχτή μια αγκαλιάνα σε όλα τα παιδάκια, και να έχεις τις αισθήσεις σου ανοιχτές για να καταλάβεις τι θέλουν να σου πούν. Να είσαι ερωτικό και σεξουαλικό, να αγαπάς τις γυναίκες, και να βοηθήσεις για την ισότητα των φύλων και των φυλών στον κόσμο. Είμαι σίγουρος για σένα εξάχρονο παιδάκι, είσαι απο δυνατή γενιά.

  XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Νίκο στο υπέροχο δημιούργημά σου.

 131. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 132. Λ said

  Αφού μιλούμε για το έξι πρέπει να πούμε για για το βυζαντινό στ αλλά και για το λατινικό VI.

 133. Κουνελόγατος said

  Υπήρχε και το γνωστό σύνθημα με αφορμή την ταινία του Σκορσέζε;;; «ο τελευταίος πειρασμός», ίσως το 1988. Έξι έξι έξι, Ιούδα είσαι σέξι. :mrgreen: Να μακροημερεύσεις κύριε Σαραντάκο, ώστε να περνούμε καλά, και να μαθαίνουμε ακόμη καλύτερα.

 134. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  122.Δύτα,στέκομαι αδιόρθωτα διορθωμένη.Το απεργοκτόνο άρθρο 4.

  -Ο ΕΞΑΣΤΕΡΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ του 2014,μα εγώ θα σας τα λέω; 🙂

 135. Λ said

  Πήγα στο πρώτο άρθρο του ενιά και βρήκα τους πρώτους ιστοθαμώνες.

  https://sarantakos.wordpress.com/2009/02/16/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%bf/

 136. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Και για πεντέξι, έχουμε πεντέξι άσματα:

  πεντέξι χασικλήδες,(το χάρο τον αντάμωσαν)
  πεντέξι κουβαρντάδες(Επήραν πάλι το Μαργιώ-Ν.Ξυλούρης)
  Φιλιά ζητά πεντέξι (Τριανταφυλλιά Μ.Τόκας-Δ.Μητροπάνος
  Πεντέξι μαχαλόμαγκες μου στήσανε καρτέρι (Ζαγοραίος)
  πεντέξι πολιτσμάνοι (Μπέλλου Περπινιάδης)
  Σε πέντε έξι εβδομάδες(δις) σωθήκαν ‘ολες-όλες οι τροφές οε οε οεοε!
  Να θάωουμε πεντέξι (τώρα που βρήκαμε παπά)

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  88 – Έλα ρε Κίντ, γμτ τώρα είδα το σχόλιό σου, απ΄ό,τι βλέπω είσαι καλά και χαίρομαι ιδιαίτερα γι΄αυτό. Κάνε κάτι για να ξανασχολιάζεις σε καθημερινή βάση, πές εκεί στον υπεύθυνο τον Αχ Αμάν Αλή Πονάει, οτι υπάρχουν κιντοπρεζόνια στην Ελλάδα, και δεν μπορούν χωρίς την δόση τους. Νάσαι καλά ρε φίλε και καλή δύναμη.
  Το τραγουδάκι για σένα, έχει πιεί τα κέρατά του ο Παυλίδης, κι ακούει φωνές απο τ΄αστέρια.

 138. «Σε έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα»

  Αλέξης Τσίπρας

  Τι χώρα, όμως;
  Αυτό δεν το διευκρίνισε.

 139. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Έξι σημεία για τις εξαγγελίες του σύριζα στη ΔΕΘ

  Εξάδες πουλιούνται τα πιατικά,τα ποτηρικά,τα αυγά, άλλο;

 140. Και οι μπίρες, ΕΦΗ²

 141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  141.Πωπω! είναι πολλά μετά:αναψυκτικά,νερά. Ακουα και του Βαρουφόη στο μετάξυ. Πολυβολίζει.

 142. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Βαρουφόγιανη, που λέμε α λα κρητικά 🙂

 143. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  141.Έξι μπυρόνια το περιεχόμενο της κοιλούκας λοιπόν! 🙂 🙂

 144. Είναι καλαμπούρι με τα λεγόμενα sixpacks, τους γυμνασμένους ανάγλυφους κοιλιακούς. Αλλά έτσι λέγονται και οι εξάδες των εμφιαλωμένων σε ντενεκέδια. Οπότε ο Mr Μπυροκοιλιάς συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

 145. Πολύχρονο, πολυάσχολο, και πολυσχολιασμένο!

 146. Άντε να βρω ώρα να στείλω κι εγώ τις ευχές μου. Καλή δύναμη στο Νικοκύρη για να μπορεί να έχει χρόνια πολλά το «παιδί» του

 147. Πάνος με πεζά said

  Και τώρα σκηνές από το μέλλον : μιας που ο Νοικοκύρης έχει μόνο κόρες, θα του χρεώσουμε το παιδί αρσενικό (ιστότοπος) και σε τρία χρόνια θα του τραγουδήσουμε αυτό.

 148. gryphon said

  Χρονια Πολλα στο φιλοξενο ιστολογιο το οποιο διαβαζω ευχαριστα και με ενδιαφερον αν και διαφωνω συνηθως με τις περισσοτερες αποψεις που εκφραζονται για πολιτικα κοινωνικα κλπ ζητηματα.

 149. gryphon said

  148
  Yπαρχει και ενα τρσγουδι του Χεντριξ που λεγεται «If six was nine». Ωραιος αινιγματικος τιτλος τραγουδιου.
  Το τραγουδι ειναι ψιλομαπα μουσικα αλλα εχει καλους στιχους.

 150. Δεδομένου του Χέντριξ, δεν τον πολυβρίσκω αινιγματικό τον τίτλο. Γουρουνιές ήθελε να κάμει ο άνθρωπας.

 151. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις πολύ ωραίες ευχές σας.

  150: Δεν ξέρω, αλλά όταν το άκουσα αυτό του Χέντριξ σκέφτηκα ότι σημαίνει «αν αναποδογύριζαν τα πράγματα» (το 6 ανάποδα είναι 9 )

  137: Μπράβο, το πεντέξι θέλει ειδική μνεία!

  134: Λοιπόν. δεν το θυμάμαι αυτό το σύνθημα.

 152. Ουπς, λάθος μου! Δίκιο είχ’ ο Νικοκύρης. http://www.lyricsfreak.com/j/jimi+hendrix/if+6+was+9_20071549.html

  έχω πολύ βρόμικο μυαλό!

 153. gryphon said

  152
  Nαι προφανως αυτο σημαινει.

 154. Χρόνια Πολλά στο αγαπημένο μας μπλόγκι Νικοκύρη!
  Μακάρι να μας κρατάει παρέα για πολλά πολλά χρόνια ακόμα! 🙂

  Του χρόνου τέτοια μέρα πρέπει να γίνει κάποιος επίσημος εορτασμός, με φαΐ και πιοτό! 🙂

 155. ἔχουμε καὶ τὴν πενθέκτη!

 156. ππαν said

  Να ζήσει το παιδί! Συμφωνώ, βεβαίως, με Στέλιο.

 157. sarant said

  155-157: Έτσι που έχουμε σκορπίσει πέρα δώθε, Φλεβάρη μήνα δύσκολο (αλλά ποτέ δεν ξέρεις)!

 158. Για τους παιδιόθεν γαλλοτραφείς, υπήρχαν και οι Six compagnons του Paul-Jacques Bonzon

 159. NM said

  – Τη ¨Δίκη των εξ» και τον «Πόλεμο των έξι ημερών» νομίζω ότι τα ξεχάσαμε.
  -Νικοκύρη σπολάτη. Εύχομαι να σε διαβάζουν και δισέγγονά μας.

 160. agapanthos said

  Αργοπορημένα χρόνια πολλά και από μένα. Και τα καλύτερα να είναι πάντα μπροστά.

 161. Γς said

  155:

  >Του χρόνου τέτοια μέρα πρέπει να γίνει κάποιος επίσημος εορτασμός, με φαΐ και πιοτό!

  Γιατί του χρόνου; Στα επτά;
  Πάντως μπιφόρ έιτ
  [ορ ελς ιτ ιζ του λέιτ]

  😉

 162. Pedis said

  Πολυγραφότατος και χαλκέντερος ο νικοκύρης! Μπράβο στο κουράγιο σου και στην όρεξή σου (… κι ας διαφωνούμε σε μερικά και με τον σύριζα στο γκουβέρνο, μάλλον, θα γίνουν περισσότερα).

  (με την ευκαιρία «… και εφόνευσε αιξ» … ποιος ξέρει αν η χαζοιστοριούλα είναι αληθινή.)

 163. BLOG_OTI_NANAI said

  Πολύχρονο να είναι το ιστολόγιο και ακούραστος και ορεξάτος να είναι ο ιδιοκτήτης του!

 164. Γς said

  Το είδαμε κι αυτό [έστω και περιπαικτικά] στους NΥT:

  Athenae Delenda Est.

  >«Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί», στηριζόμενο στη γνωστή ρήση του Ρωμαίου Κάτων ότι «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί» λέει εδώ στο Newsit,

  Του Κάτωνος, Κάτωνα, ίσως;

 165. Alexis said

  #165: Ναι ρε, του Κάτων, τι σε χαλάει;
  Όπως λέμε
  «φέρε μας λίγους ξηροί καρποί» ή
  «του χρόνου θα παίζουμε στους ομίλοι του Τσάμπιονς Λιγκ» 😀

 166. Γς said

  Σακελλαρίδης στο MEGA τώρα.

  Μας υποστήριξε η Κύπρος, μας υποστήριξε ο Ολάντ που δεν μίλησε εναντίον μας.

  Και καλά η Κύπρος, ο Ολάντ όμως;
  Που έβαλε [τεράστια] πλάτη στη Γερμανία.

  Και συνεχίζει [απαντωντας σε ποδοσφαιρική παρομοίωση, πάσα του Δημήτρη Καμπουράκη, ότι η μπάλα είναι τώρα στα πόδια μας], με το ενδεχόμενο να αποκλειστούμε κι οι δυό.
  [Στο Γιύρολίνγκ, ουπς, Γιουρογκρουπ]

 167. Γς said

  Τέρενς Κουίκ στο ίδιο κανάλι τώρα:

  Για τον Ράιχενμπαχ, τον Σόιμπλε [το διόρθωσε]:

  ΄Εχουμε δίκιο αλλά έχει μια εκδικητική μανία΄.

  Αναγνώστης του Κάκτωνος, ουπς, του Κάκτου;

 168. Το τραγούδι If 6 was 9 το έλεγαν οι The Jimi Hendrix Experience στην ταινία Easy Rider,από εκεί έγινε γνωστό, στην λογική πως κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά

 169. Γς said

  >If 6 was 9

  6,9, 69 …

  Καλημέρα πσαρά

 170. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις ευχές! Καλημέρα!

  165: Κάτι μου λέει ότι σε λίγη ώρα θα διαβάσουμε κάτι σχετικό.

  163: Εγώ για ανέκδοτο το ξέρω, όχι για αληθινή ιστορία.

 171. Κύρος Μοναχός said

  Ἂν ἤθελα νὰ παραδοξολογήσω, θὰ ἐπισύναπτα ἐδῶ ἕνα μπανεράκι gif μὲ λευκὴ σημαία ἀνεμίζουσα. Ἔλεος, βρὲ παιδιά! Δὲν διαθέτουμε ὅλοι ὀκταπύρηνα μηχανήματα μὲ 8GB μνήμη, δυνατὴ κάρτα γραφικῶν καὶ δὲ συμμαζεύεται. Ἕνα μηχάνημα ὀκταετίας διαθέτω, μὲ λίνουξ προσαρμοσμένο στὰ μέτρα του γιὰ καλύτερες ἐπιδόσεις (δηλαδὴ νὰ μὴ σέρνεται) καὶ μέχρι στιγμῆς δὲν ἔχω πολλὰ προβλήματα. Μόνο στὴν ἐδῶ ἱστοσελίδα ζορίζεται (ἄντε, καὶ σὲ μερικὲς ἀκόμα). Κι αὐτὸ γιατὶ ἐπιμένετε νὰ βάζετε ὁλόκληρα τὰ ἀρχεῖα βίντεο (κοπυπαστώνοντας ἀπὸ τὸ γιουτιούμπ), ἀντὶ γιὰ σκέτο τὸ λίκνο.
  Καὶ σκέφτομαι: ἂν ἐγὼ συναντάω προβλήματα μὲ αὐτὸ τὸ μηχανάκι μου, τί συναντάει ἄραγε κάποιος δυστυχὴς μὲ ταμπλέτα;
  Τελικὰ δὲν εἶναι πιὸ λογικὸ νὰ παρατίθεται ὁ σύνδεσμος, γιὰ νὰ τὸν ἀνοίγει ὅποιος θέλει, καὶ νὰ μπορεῖ ὁ χρήστης ποὺ δὲν θέλει, δὲν μπορεῖ ἢ δὲν προλαβαίνει, νὰ μὴν κάθεται νὰ περιμένει… καὶ να περιμένει… καὶ νὰ περιμένει νὰ φορτώσει τὸ βίντεο, ὥστε νὰ μπορέσει νὰ διαβάσει παρακάτω.
  Γκρίνιααααα!
  Καλημέρα.

 172. Γς said

  171:
  >Κάτι μου λέει ότι σε λίγη ώρα θα διαβάσουμε κάτι σχετικό

  Τώρα το γράφεις;

  Το περιμένουμε

 173. spiral architect said

  @172: Μνήμη θέλεις μάστορα. 😉 Βρες κάμποσα μεταχειρισμένο modules και το μηχανάκι σου θα τρέχει σφαίρα. Και γω desktop οκταετίας έχω (P4 στα 3GHz αλλά με 8GB μνήμη) και παίζει αρκετα καλά ακόμα και σε βαριά προγράμματα τύπου gimp.
  Κακά τα ψώμματα πάντως, ακόμα και με Linux, τα μηχανάκια μας δείχνουν την ηλικία τους. 😦

 174. sarant said

  172 Το έχουμε ξαναπεί αυτό -αλλά μόνο μερικοί (όπως ο Στάζιμπος) το τηρούμε.

 175. cronopiusa said

  172

  υπακούω, συμμορφώνομαι, σέβομαι και συγνώμη

  Interstellar papers

  για το Νεοκιδ L’errance d’Arabie

  καλή σας μέρα

 176. #175

  καλού κακού δεν ξαναλέτε πως κοπυπαστώνοντας δεν θα εμφανίζεται το γιουτιουμπάκι αλλά μόνο το λινκ ;

 177. 177 Νομίζω αρκεί να μην πατηθεί το enter, μ’ άλλα λόγια να υπάρχει και κάτι άλλο στην ίδια σειρά.

 178. Εύχομαι να τα εξάκις εκατοστίσει το ιστολόγιο.

  Θυμήθηκα (δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα) την αποκρυφιστική πλευρά του αριθμού. Στα εβραϊκά το έξι λέγεται vav. Το vav είναι στην ουσία το έκτο γράμμα του φοινικικού αλφαβήτου, το αντίστοιχο του Υ και του F (δίγαμμα).

  Το vav έχει εξέχουσα θέση στην καββαλιστική αριθμολογία, ενώ βρήκα στο ιντερνέτι και μεταφέρω με επιφύλαξη ότι στην εβραϊκή θεολογία θεωρείται αριθμός του ανθρώπου γιατί:

  -Την έκτη μέρα, που ο θεός ολοκλήρωσε τη δημιουργία, έφτιαξε και τον άνθρωπο.
  -Ο άνθρωπος δουλεύει 6 μέρες και αναπαύεται την έβδομη.
  -Σε 6 χιλιετίες θα ερχόταν ο Μεσσίας.

  Στο πνεύμα της ίδιας παράδοσης προφανώς, το «θηρίο» ταυτίζεται με τον αριθμό του ανθρώπου (666) στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.

  Ακόμη, το Sextus υπήρξε ρωμαϊκό όνομα, όθεν ο Σέξτος Πομπήιος, ο Σέξτος Εμπειρικός αλλά και το σημερινό ισπανόφωνο Sixto (με επιφανέστερο εκπρόσωπο τον ομώνυμο Rodriguez του Sugarman), το ιταλικό Sesto και τα αντίστοιχα θηλυκά Sixta, Sesta κλπ.

 179. sarant said

  179 Πολύ ωραία αυτά!

 180. Λ said

  163. Εγώ θυμάμαι για κάτι αιγοπρόβατα που έβοσκαν στην νεκρή ζώνη και σύμφωνα με την εφημερίδα ένα αιγοπρόβατο μπήκε στην ζώνη που έλεγχε ο τουρκικός στρατός!

 181. Theo said

  Καλημέρα!
  Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο, υπάρχει και οδός Εξαδακτύλου, όπου και ο Άγιος Χαράλαμπος, το μετόχι της αγιορείτικης Σιμωνόπετρας και το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Ίνδικτος» για μερικά χρόνια (έκλεισε πρόπερσι, αν θυμάμαι καλά).
  Ξέρει κανείς από ποιον Εξαδάκτυλο πήρε το όνομά της;

 182. Ριβαλντίνιο said

  @ 182
  Ίσως από τον Μακεδονομάχο και στρατιωτικό που είπε στον μεταξά «σφάζουμε και εμείς, ο Τούρκος δεν εννοεί αλλιώς».

 183. Theo said

  Πολύχρονο το ιστολόγιο, Νικοκύρη, και σε άλλα έξι χρόνια να ‘μαστε εδώ 🙂

  @183:
  Ευχαριστώ, Ριβαλντίνιο. Πώς και δεν μου πέρασε από το μυαλό (οπενχάιμερ, βλέπεις…)

 184. leonicos said

  την έκτη χρονιά μας είχαμε 370 άρθρα

  Γράφω επί χρόνια το ερωτικό ημερολόγιο του 2222, με προγραμματισμό 456 ποιημάτων κατ’ έτος (αλλά θα κρατήσει μόνο ένα). Έχω καλύψει Γενάρη και Φλεβάρη. Τα ερωτικά μου ποιήματα δεν ρέουν απροσκόπτως. Φαίνεται πως μεγάλωσα, αλλά δεν κατάντησα και σαν τον Γς που έπαψε να γράφει ερωτικά διότι δεν εμπνέεται πια

  έχετε κάνει σχεδόν 260.000 σχόλια,
  Μερικά από τα οποία έχουν βαρύτητα άρθρων και μερικά άλλα έχουν πολύτιμα ή απολαυστικά στοιχεία.

 185. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Αγαπητε και συναδελφε

  Ευχομαι σε σενα, το ιστολογιο σου και στους σχολιαστες του ακομη 6^2 ευδοκιμου πορειας και προκοπής (της μοδος πλεον) !

 186. spiral architect 🇰🇵 said

  Πολύχρονο το κοπέλι σου και οι συνδαιτυμόνες του, πολύχρονος κι εσύ.
  Παρά τα σημεία των καιρών η αξία του ιστολογίου ανεβαίνει:
  sarantakos.wordpress.com has estimated worth of € 20510,48
  Not bad, που λέν’ και στο ILL-Οινόη. 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: