Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Athenae delenda est λοιπόν;

Posted by sarant στο 17 Φεβρουαρίου, 2015


Άλλο άρθρο λογάριαζα να ανεβάσω σήμερα, εκτός επικαιρότητας, αλλά η περίεργα σκληρή στάση των εταίρων μας στην χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, με την αντικατάσταση του κειμένου στο οποίο ήταν έτοιμη να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με ένα άλλο που ήταν αδύνατο να το δεχτεί, με αναγκάζει να… αντικαταστήσω κι εγώ το δικό μου κείμενο και να αφήσω το ανεπίκαιρο για άλλη μέρα.

Ο τίτλος δεν είναι δικός μου, τουλάχιστον όχι οι τρεις πρώτες λέξεις. ‘Ετσι διάλεξε να τιτλοφορήσει το άρθρο που ανέβασε στο ιστολόγιό του στη Νιου Γιορκ Τάιμς ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν -Κρούγκερ τον είπε, δυο φορές, η Σία Κοσιώνη στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι (εφιάλτης στο δρόμο με τις φιλύρες).

Περιττό να σας πω ότι ο τίτλος κάνει ευθεία παραπομπή στο «Carthago delenda est», πρέπει να καταστραφεί η Καρχηδών, φράση με την οποία λέγεται ότι τελείωνε όλους τους λόγους του στη ρωμαϊκή Σύγκλητο ο Κάτων ο πρεσβύτερος, ακόμα κι αν το θέμα της αγόρευσής του ήταν το αίτημα των αλλαντοπωλών της Λουκανίας για μείωση του φόρου επιτηδεύματος. Ακριβέστερα, ο Κάτωνας έλεγε κάτι σαν Ceterum censeo Carthaginem esse delendam (Και εκτός αυτού, φρονώ ότι πρέπει να καταστραφεί η Καρχηδών), φράση που συντομεύτηκε στην πιο επιγραμματική που αναφέραμε πρωτύτερα. Αυτό το delenda είναι ρηματικό επίθετο του ρήματος deleo (καταστρέφω), στο θηλυκό γένος για να συμφωνεί με τη θηλυκού γένους Καρχηδόνα. Οπότε, αρχαιοπρεπώς ή αρχαιοφανώς θα το αποδίδαμε «η Καρχηδών καταστρεπτέα εστί».

Εγώ δεν θα πω πολλά -θα ακούσω τη γνώμη σας πιο πολύ για την κατάσταση και για το πρακτέο. Όμως, έτσι πυκνές που είναι οι εξελίξεις, σήμερα έχουμε κι άλλη μια σημαντική απόφαση που πρόκειται να ανακοινωθεί, το πρόσωπο που πρόκειται να προτείνει η κυβέρνηση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι πρόσφατα, φαινόταν βέβαιο ότι θα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρότεινε τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, και δεν αποκλείω να είναι πράγματι αυτή η επιλογή του.

Ωστόσο, νομίζω ότι ειδικά αν πάρουμε υπόψη την τωρινή όξυνση με τους εταίρους μας, θα είναι καλύτερο ο Πρόεδρος να μην είναι μια πολιτική προσωπικότητα από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

Και δεδομένου ότι ήδη έχουμε αρκετές προστριβές με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, βρίσκω πως είναι καλύτερο να μην προταθεί ο κ. Αβραμόπουλος, που θα δημιουργήσει περιττές αναστατώσεις στα θεσμικά όργανα και θα ενοχλήσει ανθρώπους που στέκονται λιγότερο εχθρικά απέναντί μας όπως ο Γιούνκερ. Ας δίνουμε τους καβγάδες εκεί που αξίζει.

Υπάρχουν στις γραμμές της Αριστεράς πανάξια πρόσωπα που θα τιμούσαν τον προεδρικό θώκο και θα έδιναν κι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, όπως ο Μανώλης Δρεττάκης, που αναφέρθηκε το όνομά του πάνω από μια φορά. Η δική μου προτίμηση, και το έχω ξαναγράψει, βρίσκεται στην κυρία Ιωάννα Καρυστιάνη -έτσι ώστε το «πρώτη φορά αριστερά» να συνοδευτεί από άλλη μια πρωτιά: επιτέλους μια γυναίκα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Θα ήθελα και γι’ αυτό το θέμα τις απόψεις σας. Και παραθέτω το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν, σε πρόχειρη δική μου μετάφραση (κάθε βελτίωση δεκτή).

Λοιπόν, είναι εκπληκτικό -και όχι με την καλή έννοια. Οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους υπουργούς οικονομικών διακόπηκαν με αφορμή αυτό το σχέδιο κειμένου, το οποίο η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε «παράλογο». Κατά τη γνώμη μου, το επίμαχο σημείο είναι το εξής:

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εξυπηρεσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιαδήποτε νέα μέτρα πρέπει να έχουν χρηματοδότηση και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Μετάφραση (αν ανατρέξετε σε εκείνη τη δήλωση του Γιούρογκρουπ): αποκλείεται οποιαδήποτε υποχώρηση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 4,5% του ΑΕΠ.

Δεν υπήρχε καμιά απολύτως περίπτωση να υπογράψουν τέτοιο κείμενο ο Τσίπρας και η παρέα του, πράγμα που δημιουργεί την απορία τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Γιούρογκρουπ.

Θα μπορούσε βέβαια να είναι απλώς ηλίθιοι -να μην καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτού του είδους ο τσαμπουκάς δεν θα φέρει αποτελέσματα.

Μια άλλη, και πιθανότερη νομίζω εξήγηση, είναι ότι αποφάσισαν να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό. Αντί να υποχωρήσουν στο ελάχιστο, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να εξωθείται σε αθέτηση πληρωμών, και πιθανότατα σε έξοδο από το ευρώ, έτσι ώστε το προβλεπόμενο οικονομικό ναυάγιο να χρησιμέψει για μάθημα σε οποιονδήποτε άλλον διανοηθεί να ζητήσει ανακούφιση. Ετοιμάζονται δηλαδή να επιβάλουν το οικονομικό ισοδύναμο της «Καρχηδόνιας ειρήνης» που επιδίωξε να επιβάλει η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Όπως και να έχει το θέμα, αυτή η αφροσύνη είναι εκπληκτική και ανατριχιαστική.

Aυτά από τον Κρούγκμαν. Περιμένω τα δικά σας σχόλια.

377 Σχόλια προς “Athenae delenda est λοιπόν;”

 1. Ceterum censeo (et preterea censeo λέει, δηλαδή…). Για να δούμε τι θα βγάλει ο τυφλοπόντικας της ιστορίας…

 2. Γς said

  Καλημέρα.
  Για να δούμε το απόγευμα αν η ιστορία επαναλαμβάνεται.
  Ποιος ήταν τότε ο Λαφαζάνης;
  Ο Κουτσόγιωργας ή ο Κουρής.
  Και ποιος ο Σαρτζεντάκης τώρα

 3. Κουνελόγατος said

  Ούτε βήμα πίσω, μέχρι να γίνει κανονική διαπραγμάτευση, δηλαδή δίνουμε και παίρνουμε, αλλιώς τι νόημα έχει; Να κάνουμε ανθύπατο τον Σόι-μπλε.
  Πρόεδρος όχι άνθρωπος που έχει ψηφίσει την καταστροφή, και δεν έχει δηλώσει ρητή αντίθεση, έστω εκ των υστέρων…
  Καλημέρα, μην ξεχνάμε και το τραγούδι του Δήμου Μούτση.

 4. Tsopanakos said

  «Και επειδή εδώ λεξικολογούμε» 😛 δε θα έπρεπε να γράψει Athenae (αι Αθήναι) delendAE SUNT?

 5. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  με την οποία λέγεται ότι τελείωνε όλους τους λόγους του στη ρωμαϊκή Γερουσία ο Κάτων ο πρεσβύτερος, ακόμα κι αν το θέμα της αγόρευσής του ήταν το αίτημα των αλλαντοπωλών της Λουκανίας

  Μοῦ θυμίζει τοὺς φανατικοὺς ὁπαδοὺς τοῦ Παναθηναϊκοῦ ποὺ ὅποιος κι ἂν εἶναι ὁ ἀντίπαλος, ἀκόμα κι ἡ κωλοπετεινίτσα θὰ φωνάξουν ,,,,ὁ Θρύλος κι ὁ Πειραιᾶς

 6. Οι Γερμανοί μάλλον νομίζουν ότι δεν μας χρειάζονται άλλο. Ό,τι πήραν πήραν, γεωπολιτικά τους είμαστε άχρηστοι, είναι αλαζόνες γενικά και οι επιδρομείς δεν επιστρέφουν λάφυρα. Οι Αμερικάνοι μάλλον δεν θέλουν διάλυση της ευρωζώνης και δεν γουστάρουν αστάθεια εδώ, αλλά δεν χρωστάμε σε αυτούς. Οι Ρώσοι γενικά ψαρεύουν σε θολά νερά και έχει άλλα χωράφια πριν από εμάς για να βγούνε κάτω. Οι Γάλλοι έχουν πρόβλημα και τους βολεύει η ..χαλάρωση. Εγώ είμαι αφελής: Πιστεύω μερικά από αυτά που διαβάζω. Διάβασα ότι «η διαπραγμάτευση θα πάει σε μάκρος, θα είναι δύσκολη, και όποιος κάνει πίσω πρώτος. Αυτό για μένα λέει πολλά. Η ζωή εκτός ευρώ θα έχει πολύ δύσκολες προσαρμογές για όσους ξέχασαν που ζούσαν το …1960 (και το 1960 ήταν ευκολότερο από ότι τώρα). Η πιο απλή προσαρμογή είναι η …χειρωνακτική εργασία (θέλει λιγότερα κεφάλαια και …υποκαθιστά εισαγωγές). Η στενάχωρη προσαρμογή θα είναι η μετανάστευση σε δυσκολότερο κόσμο σε καιρό ύφεσης. Έξω από το ευρώ, θα ανακαλύψουμε την γλώσσα μας (εννοώ την ομιλία και την γραφή)

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Καλά έκανες κι έβαλες το άζμα.

  3: Βλ. 1

  4: Μάλλον δίκιο έχεις -αλλά θα μπέρδευε το αναγνωστικό κοινό 🙂

 8. Tsopanakos said

  Προσοχή με τον Δρεττάκη: ήταν από τους υποστηρικτές του ΕΝΦΙΑ πριν τον ΕΝΦΙΑ 😛

 9. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  8. Ὢχ δίκιο ἔχεις. ΦΑΠ τὸν ἔλεγε

 10. nikosr said

  ‘Δίνουμε τους καυγάδες’? Οπως λέμε ‘give a fight’? Είναι δόκιμο αυτό?

 11. nikosr said

  Επι της ουσίας του άρθρου δεν είναι σαφές ακόμα ποιά από τις δύο εξηγήσεις του άρθρου ισχύει (ηλίθιοι ή ηλίθια αποφασισμένοι) ή ισχύει η τρίτη αυτή της συνέχειας της σκληρής αναμέτρησης πριν γίνει διαπραγμάτευση.

 12. bloody amateur said

  Να ρωτήσω κάτι; Το Athenae δεν είναι πληθυντικός, όπως Αθήναι; Οπότε δε θα ‘πρεπε να γίνει «Athenae delandae sunt», ή κάτι τέτοιο; (Υποθέτω ότι ο πληθυντικός του delenda είναι delendae, δεν παίρνω όρκο.) Ή έχουν τα λατινικά κάποιο αντίστοιχο της αττικής σύνταξης, και μπορεί ενίοτε να είναι το υποκείμενο στον πληθυντικό αλλά το ρήμα στον ενικό;

  Λατινομαθείς, βοήθεια!

 13. Γς said

  4, 7γ:

  Εν Αθήναις, Εδώ Αθήναι, Ξενοδοχείον άι Πατράι.

  Athenae est urbs clarissima quia poetae.

  Ακου clarissima. Από το κλαρίνο; Το γμπρός ή το Αβραμός;

 14. ΚΑΒ said

  Καλημέρα.
  Μόλις διάβασα το κείμενο του Κρούγκμαν αμέσως σκέφτηκα ότι θα είναι το σημερινό θέμα, αλλά με ερωτηματικό για την ορθότητα της φράσης, αφού, όπως γράφει και ο Tsopanakos, το σωστό είναι Athenae delendae sunt. H αντίρρησή σου, νοικοκύρη σχ.7,4, δεν ικανοποιεί. Να αρχίσουμε να αδιαφορούμε για τους κανόνες (προς Θεού, όχι εκείνους της Γερμανίας), γιατί θα προκληθεί σύγχυση;

 15. sarant said

  8: Δεν είναι απορριπτέος ένας φόρος ακίνητης περιουσίας αν έχει αφορολόγητο και προοδευτικότητα.

  10: Πολύ καλό δεν είναι -αλλά τις μάχες σίγουρα τις δίνουμε.

  12-13-14: Δεν ξέρω λατινικά, αν περάσουν από εδώ οι λατινομαθείς θα μας πουν. Βρίσκω και ενικές συντάξεις (βλ. 13) και πληθυντικές.

 16. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

 17. spiral architect said

  Καλημäρα. 😐
  Προφανώς οι μάγκες του Γιούρογκρουπ και των λοιπών ευαγών «ιδρυμάτων» της Εσπερίας είχαν μάθει να μονολογούν έχοντας απέναντί τους αστούς πολιτικούς, που όχι μόνον έκαναν ότι ήθελαν οι πάτρωνές τους, αλλά ταυτόχρονα τους κρατούσαν απ’ τα @@ ψιθυρίζοντας τους γλυκά στ’ αυτί λέξεις όπως Siemens, Ferrostaal, κλπ γερμανικές κακόηχες φίρμες. Κάτι πήγε στραβά όμως και εμφανίστηκαν κάποιοι, όχι επαναστάτες, απλά ορθολογιστές που είδαν ότι το αέναη χρέωση δεν καταλήγει πουθενά.
  Άλλωστε, όλοι όσοι κατά καιρούς είπαν «Φτάνει» δεν ήταν τίποτις επαναστάτες, αλλά στην πλειονότητά τους ήταν «άνθρωποι του συστήματος» που γνώριζαν από μέσα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και καταλάβαιναν ότι οι αγορές όχι μόνο δεν κρατούν κακία σε όσους αμφισβητούν την εξουσία τους, αλλά σχεδόν πάντα παρακολουθούν τις κινήσεις τους ανήμπορες να αντιδράσουν.
  Εδώ πια που έφτασαν τα πράματα, (και σωστά έφτασαν) το χειρότερο για το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να κάνει πίσω. Θα επιβεβαιώσει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και θα εξαφανιστεί. Και να εξαφανιστεί, ποσώς με ενδιαφέρει, με κόφτει όμως ότι, ταυτόχρονα θα γυρίσει πίσω μια νομιμοποιημένη ακροδεξιά.

 18. LandS said

  Either way, the lack of wisdom is astonishing and appalling.

  Εγώ θα το απέδιδα ως έλλειψη κρίσης και θα κρατούσα το αποκρουστική για το appalling. Το κακό είναι με το astonishing που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το γράψουμε εκπληκτική. Έτσι θα το γύριζα σε κάτι σαν «… είναι τόσο αποκρουστική που μας αφήνει αφωνους» χάνοντας την αμεσότητα του αγγλικού.

  Τούτων λεχθέντων, ο Κρούγκμαν έχει βρει το πεδίο να επιβεβαιώσει την άποψη, που συμμερίζονται σχεδόν όλοι οι Αγγλοαμερικανοαυστραλοί οικονομολόγοι, ότι μια ατελής πολιτικά και οικονομικά νομισματική ένωση σαν την Ευρωζώνη, δεν έχει μέλλον. Το καλοκαίρι του 12 μαζί με τον Στίγκλιτζ (και τον Σόρος) «προέβλεπε» την διάλυση της ΕΖ πριν κλείσει ο χρόνος. Κάτι που μάλλον θα γινόταν αν δεν έβγαινε ο Ντράγκι με το whatever it takes.
  Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και τώρα. Πρώτα απ όλα έχουμε το χαρτί του Μοσκοβισί (ή της Κομισιόν) το οποίο «ευχαρίστως θα υπόγραφε» ο Γιάνης. Ο Ευκλείδης, σήμερα το πρωί, αναφέρθηκε σε ευνοϊκή στάση του Ντράγκι και της Λαγκάρντ. Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και αν δεν τους ταυτίσουμε απολύτως με τους θεσμούς που ηγούνται, αυτοί παίζουν πάρα πολύ σπουδαίο ρόλο.

 19. qq said

  1. Η (νέο)ελληνική ασθένεια ότι όλοι μας επιβουλεύονται έχει παγκσομίαν πέραση.
  2. Όλοι άπαξ άπαντες οι οικονομολόγοι είναι βλάκες.
  3. O Γιάν(ν)ης πρώτος (απίστευτες οι βλακίες που έγραψε στο protagon).
  4. There is no free ride

 20. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @1,3 και 7-1 και 3:

  Εκείνο που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι τους στίχους τους έγραψε μεν ο Τριπολίτης αλλά τον τίτλο τον έθεσε ο Στάντης Αποστολίδης, γιος του Ρένου (αν και η ιστορία φαίνεται ότι θα το διασώσει στη συλλογική μνήμη ως «Ερηνούλα μου» απλώς. … Απλώς;)

  Βέβαια, τι σημασία (μπορεί να μου πείτε) έχουν οι τίτλοι και τα άζματα, όταν οι αγορανόμοι και οι πραίτορες αλαλάζουν και οι Τρίτοι Καρχηδονιακοί Πόλεμοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν;

 21. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Αρχιτέκτονα (17), να με συγχωρήσεις, αλλά στον «μάγκα» εγώ βάζω θετικό πρόσημο.

 22. LandS said

  Ρε παιδιά το Athenae delenda est το έβαλε ο Κρούγκμαν για να το καταλάβουν οι Αμερικάνοι (όχι ότι τον έχω να ξέρει λατινικα)
  Θέλετε να του διορθώσουμε το τίτλο; Για ψάξτε στο ΝΥΤ να το βρείτε με σωστά λατινικά.

 23. Athena delenda est,να τελειώνουμε, ο πληθυντικός μας μάρανε…

  Τελικά κοντεύουν να μας πείσουν πως κάτι σοβαρό παίζεται και σ’ αυτό εκπροσωπεί την Ελλάδα ο Βαρουφάκης και το φουλάρι του…κάτι σαν τον Χαραλαμπόπουλο και το παλτό του για όσους διατηρούν μνήμες από το πρώτο ΠαΣοΚ

  Κρίσιμες είναι μόνο οι εκάστοτε εκλογές και μου φαίνεται πως ο ΣύΡιζΑ ορέγεται μια αυτοδυναμία αυτή την φορά, κάποια αφορμή έπρεπε να βρεθεί

 24. Alexis said

  #19: Εγώ αντιθέτως νομίζω ότι και το «εκπληκτικός» και το «εντυπωσιακός» και το «πρωτοφανής» μπορούν μια χαρά να αποδώσουν μονολεκτικά το νόημα του πρωτότυπου «astonishing» μιας και τα τρία μπορούν να λεχθούν και με αρνητική χροιά (ίσως το «πρωτοφανής» λίγο περισσότερο από τ’ άλλα δύο).
  Θα συμφωνήσω κατά τα λοιπά με τους προλαλήσαντες. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα μία υποχώρησή μας τώρα, θα μας γυρίσει πίσω στην εποχή του «Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας»
  Κατανοώ απόλυτα τις συνέπειες μιάς μετωπικής σύγκρουσης (α ρε Άδωνη με τα τραινάκια σου, ήσουνα πολύ μπροστά τελικά 😡 ), αλλά αν δε σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται…

 25. Alexis said

  Στο σχ. 18 πήγαινε τελικά η αρχή του σχολίου…

 26. spiral architect said

  @21: Δεν έχεις άδικο, απλά δεν ήθελα να γεμίσω τον τόπο εισαγωγικά. 😳

 27. Neokid L'errance d'Arabie said

  exw grapsei apo kairo pws tha to trenaroun oso mporoun oi germanoekbiastes, kai dystyxws dikaiwnomai. Gnosth taktikh h «ase na kopsei h lorda kai tha xortaineis kai me psomi…» Scheisseuropa of the butt!
  (sorry for the greeklish,alla den exw ellinikos kardia moy! 🙂 )

 28. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  27: Κιντ, σε αναγκάσαν να φραγκέψεις; 🙂

  18: Καλές οι αποδόσεις σου.

 29. venios said

  astonishing = εκτυφλωτική???

 30. ΚΑΒ said

  Το γερουνδιακό είναι ρηματικό επίθετο που μαζί με το sum σχηματίζει περιφραστική συζυγία Στην προσωπική σύνταξη το sum μπαίνει στο γ΄ενικό ή πληθυντικό πρόσωπο ανάλογα με το υποκείμενο, ενώ το γερουνδιακό ως επίθετο και κατηγούμενο στο γένος και αριθμό του υποκείμενου:έτσι Carthago delenda est, αλλά Athenae delendae sunt.
  Η απρόσωπη σύνταξη δεν έχει εφαρμογή στα παραδείγματά μας.

  Το παράδειγμα Athenae est urbs clarissima δεν έχει καμιά σχέση,γιατί εδώ στο συνδετικό έχουμε έλξη από τον αριθμό του κατηγορούμενου, όπως και στα ελληνικά: Αι Θήβαι Αίγυπτος ἐκαλέετο
  Στα Λατινικά για το γερουνδιακό δεν ξέρω αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ας μας πουν οι πανεπιστημιακοί.

 31. Vrach said

  Αγωνία. Εγώ τουλάχιστον έτσι το βιώνω. Όχι μόνο για το » quo vadis?» αλλά και για το «quis sum» (μια και πιάσαμε τις λατινικούρες). Είμαστε τελικά ωραίοι, γενναίοι και μόνοι; Μοιραία μοιραίοι; Ή μήπως ανώριμοι, ανοργάνωτοι και ψευτονταήδες, ένας λαός «ψυχοπαθής, που αρνείται να ενηλικιωθεί», όπως άκουσα με έκπληξη να χαρακτηρίζει τους Έλληνες ένας γνωστός μου ψυχίατρος (πριν τις εκλογές πάντως); Αχ, κι απ’ την άλλη ο Μούτσης να τραγουδά από το πρωί σ’ όλα τα ραδιόφωνα… Μόνο που κανείς δεν φαίνεται να μας παίρνει ‘βιολιά και ένα ντέφι γλυκό να παίζει’, μόνο νταούλια ακούμε προς το παρόν, σε λίγο να περιμένουμε και τις σάλπιγγες; Έχουνε γνώση οι φύλακες; Ή βαδίζουμε σαν τα πρόβατα στη σφαγή; Ναι, αγωνία, παρόλη την ανακούφιση πως τουλάχιστον βγήκαμε από την αδράνεια και την αποχαύνωση. Και σίγουρα είναι προτιμότερο να περπατάς, έστω στα τυφλά, από το να μένεις ακίνητος περιμένοντας το θάνατό σου.
  Ίσως το παραέριξα στη φιλοσοφία σήμερα και στο μελό, οι οικονομολόγοι θα τα αντιμετωπίζουν βέβαια αλλιώς.
  Όσο για την Καρυστιάνη, προσωπικά μου φαίνεται πολύ ατυχής επιλογή. Και το λέω, παρόλο που έχω κόλλημα με την ισότιμη γυναικεία εκπροσώπηση (και) στην πολιτική ζωή. Αλλά τη συγκεκριμένη τη θεωρώ μάλλον μια καταθλιπτική, μέτρια λογοτέχνιδα, με αριστερές βέβαια ιδέες, όχι όμως κατάλληλη να εκπροσωπήσει όλο τον ελληνισμό ειδικά αυτές τις ώρες. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία γυναίκα της (αριστερής) διανόησης με μεγαλύτερο ειδικό βάρος και γενικής αποδοχής;

 32. Κουνελόγατος said

  7 για 1: Με πρόλαβε στο βιράζ… 🙂

 33. Κίντο: http://www.greeklish-to-greek.gr/ 🙂

 34. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ωραίο σχόλιο, 31! (η πρώτη του παράγραφος au moins…)

  Μου θύμισε, μάλιστα, σε κάποιο σημείο του, τους ήρωες που προχωρούν στα σκοτεινά.

 35. keyser_soze said

  Λονγκ τάιμ, νο κόμεντ.

  Αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πως ο Σύριζα και οι πέριξ αυτού (για τη σύμπραξη με τους ανεκδιήγητους έλληνες ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω) δεν έκαναν ούτε μια στοιχειώδη προεργασία όσο ήταν αντιπολίτευση. Δεν έβαλαν κάτω τους αριθμούς (που θα σου τους ζητήσει ο δανειστής, δεν μπορεί) να δουν τί βγαίνει και τί όχι, να προτείνουν κάτι σαφές και χειροπιαστό. Έκαναν απλώς ηχηρή (και βροντερή μη σου πω) αντιπολίτευση. Από τις 26 Ιανουαρίου δε, ήμασταν σε κλίμα αγάπης, ουράνιων τόξων και μονόκερων. Φοβάμαι μη μας πάνε στη δραχμή και δεν ξέρουν ούτε καν αυτό να οργανώσουν.

 36. Αγάπη said

  Καλημέρα
  Μήπως το παρακάναμε με τη σωστή σύνταξη τών λατινικών, όταν ο στόχος τού κειμένου έχει σχέση με τις κρίσιμες μέρες που περνάμε; Λέω… Ωστόσο πιο ταιριαστός θα ήταν ίσως ο τίτλος αν τον αλλάζαμε σε Graecia delenda est μιας και το «Αθήνα» εδώ σημαίνει την Ελλάδα; – και θα ήταν και ολόσωστος συντακτικά

 37. Αγάπη said

  31 Να είχαμε μιαν ακόμα Έλλη Παππά δηλαδή … 🙂

 38. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  35: Είχαν το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

 39. cronopiusa said

  Hervé Falciani: «Los bancos son los nuevos señores feudales»

  Και ένα τραγούδι για μας!!! Stayin’ Alive – Bee Gees

  We can try to understand
  The New York Times’ effect on man

  όσο για την κυρία Ιωάννα Καρυστιάνη, την προτιμώ απ την θυγατέρα του κόντε Δράκουλα,

  αν και έχω ήδη υποστηρίξει την υπέρμαχο των κινημάτων, πανεπιστημιακό και ακτιβίστρια Ελένη Πορτάλιου

 40. Γενικά είμαι της άποψης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να είναι ένα πλειοψηφικά αποδεκτό πρόσωπο, όσο γίνεται πιο κοντά στην ιδεολογική (πολιτική και κοινωνική) κατεύθυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τον προτείνει και τον εκλέγει. Στην περίπτωση αυτή είναι η αριστερή ιδεολογία, ό,τι τελοσπάντων σημαίνει αυτό για τον καθένα. Ό,τι όμως και να σημαίνει, ο Δ. Αβραμόπουλος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιος. Υπάρχουν όμως και οι περιστάσεις που ενίοτε αλλάζουν τις γενικότερες απόψεις και θέσεις μας. Υπό τις σημερινές συνθήκες λοιπόν, που η κυβέρνηση χρειάζεται ερίσματα και σε άλλους χώρους, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ, μια διατήρηση της αποδοχής από κόσμο που δεν την ψήφισε, αλλά στέκεται αυτή τη στιγμή θετικά απέναντί της, αυτό θα μπορούσε να γίνει επιλέγοντας ένα πρόσωπο εκείνου του χώρου (των νέων υποστηρικτών, δηλαδή). Κάποιον που θα εκτιμούσαμε ότι η εκλογή του θα λειτουργούσε θετικά προς αυτόν τον σκοπό. Ακόμα κι αν βρεθεί μια προσωρινή λύση στο τωρινό θέμα με τη λήξη του προγράμματος σταθερότητας, θα έχουμε έναν μακρύ δρόμο μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από την Ε.Ε. για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εξόδου από την κρίση. Και σε αυτόν τον δρόμο χρειάζεται η κυβέρνηση την ουσιαστική στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Δ. Αβραμόπουλος δεν καλύπτει ούτε αυτόν τον συμφεροντολογικό σκοπό. Έχει όμως σημαντικές διασυνδέσεις και επιρροές στο εξωτερικό και ίσως να προτείνεται για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αν έπρεπε να κάνω προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα έλεγα τον Π. Παυλόπουλο ή την Μ. Γιαννάκου, χωρίς φυσικά να αποκλείω άλλους (και χωρίς να είμαι και 100% βέβαιος για τις προτάσεις μου).

 41. Λ said

  astonishing – καταπληκτική;

  Η Ελένη Γλύκαντζη Αρβελέρ μήπως;

 42. Τας said

  Το «athenae delenda est» σωστο η λαθος σε λατινικα ειναι αρκετα φορτισμενη φραση, και δινει την αισθηση μιας ηρωικης πτωσης. Ειναι ωρα για θεατρικους συναισθηματισμους; Only the good die young? Πιθανο ειναι αν πεσουμε, να πεσουμε μονοι. Σκεφτειτε οτι χωρες με παρομοια προγραμματα υπαρχουν και αλλες. Το 4.5% ρυθμος αναπτυξης ζητειται και απο την Ιρλανδια. Η Πορτογαλια και Ισπανια, Ιταλια εχουν κανει πολυ σκληρες θυσιες. Και δεν αντιδρουν τοσο επαναστατικα. Το οτι αγωνιζομαστε εδω για κατι καλυτερο, ναι μεν ειναι θεμιτο αλλα ισως δεν ειναι φρονιμο στην παρουσα συγκυρια να το παμε στα ακρα… Καλο θα ηταν να ασπαστουμε το Realpolitik αν και γερμανικης προελευσης.

 43. spiral architect said

  Για Βαϊμάρη (ξανα)μιλάει ο Κρούγκμαν …

 44. Όπως τα περισσότερα λατινικά αποφεύγματα ετσι κι αυτό εγώ τουλάχιστον το γνωρίζω μέσω του Αστερίξ, όπου στις «Δάφνες του Καίσαρα» ο συνήγορος υπεράσπισης των Αστερίξ και Οβελίξ προετοιμάζεται να το χρησιμοποιήσει στην αγόρευσή του, πριν του το προλάβει ο δημόσιος κατήγορος…

  Βρήκα μία πρόσφατη δημοσίευση (μιας εβδομάδας) από ιστιότοπο της ελληνικής κοινότητας της Λυών, που έχει και το στριπάκι:

  http://amisdelacommunautehelleniquedelyon.blogspot.gr/2015/02/153-carthago-delenda-est.html

 45. 44 και εδώ: http://silezukuk.tumblr.com/post/111221372003

 46. «Athenae delendae sunt» είναι προφανώς το γραμματικώς ορθό. Φαίνεται όμως ότι ο Κρούγκμαν συγχύστηκε τόσο από την ουρανομήκη ηλιθιότητα των φωστήρων του Eurogroup, που ξέχασε τα λατινικά του. (Διότι, από μια ηλικία και πάνω, οι οικονομολόγοι τέτοιου διαμετρήματος διέθεταν και κλασική παιδεία. Δεν ήταν μισοαγράμματα κομπιουτεράκια σαν τους σημερινούς.)

  Όσο για το «Athenae est urbs clarissima» νομίζω ότι δεν αρκεί ως αντεπιχείρημα. Σε μια τέτοια σύνταξη (υποκείμενο, ρήμα, κατηγορούμενο) δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε ότι το ρήμα έλκεται τρόπον τινά από το κατηγορούμενο, αντί να συμφωνεί με το υποκείμενο. Και στα ελληνικά θα μπορούσε να συμβεί. Ποιον θα ξένιζε η σύνταξη «Αι Αθήναι πόλις ενδοξοτάτη εστί»;

 47. sarant said

  44-45: Κάποτε (αλλά όχι τώρα κοντά) θα το παρουσιάσουμε κι εδώ.

 48. keyser_soze said

  38: Δεν ήταν αρκετό.

 49. IN said

  Ωραία, Νίκο. «Ο καθένας και ο αδελφός του» (για να γίνω κι εγώ σαν τον Παπαχελά και να μεταφράζω επί λέξει αγγλοσαξονικά κλισέ) λέει τη γνώμη του μετά τα χθεσινά, κάπου ήθελα κι εγώ να πω τη δική μου, μας έδωσες βήμα! Εγώ νομίζω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου –όπως θα ερχόταν- για να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με την θεμελιώδη αντίφαση της θέσης που υποστήριζε εδώ και πολύ καιρό και που, για να είμαστε δίκαιοι, είναι και θέση της μεγάλης πλειοψηφίας αυτών που τον ψήφισαν: Παραμονή στο Ευρώ αλλά, στην ουσία, χωρίς μνημόνιο ή, αν θέλετε, χωρίς λιτότητα (γιατί αυτή ήταν η καρδιά του μνημονίου κι αυτή εφαρμόστηκε· απ’ όλα τ’ άλλα, τις μεταρρυθμίσεις, το 70% που δέχεται ο Βαρουφάκης κλπ. σάλτσες, πολλά δεν εφαρμόστηκαν, άλλα εφαρμόστηκαν και απέδωσαν μόνον ψίχουλα ή μηδέν). Εκείνο που, δυστυχώς, δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να καταλάβει η κυβέρνηση, ο Βαρουφάκης και οι περί αυτόν, είναι ότι παραμονή στο Ευρώ χωρίς όλ’ αυτά τα νεοφιλελεύθερα περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, λιτότητας κλπ. δεν γίνεται! Αλλά δεν γίνεται και ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας με ό,τι συνεπάγεται η παραμονή στο Ευρώ. Οι λύσεις, αναγκαστικά, είναι δύο: είτε ριζική μεταρρύθμιση του Ευρώ, με τροποποίηση των συνθηκών κλπ., κάτι που κανείς απολύτως δεν το συζητάει, είτε εγκατάλειψη του Ευρώ από την Ελλάδα. Διάθεση για μια «μέση» λύση, αν υποθέσουμε ότι αυτή είναι εφικτή, δεν φαίνεται να υπάρχει. Νομίζω, δε, ότι η κυβέρνηση και ο Βαρουφάκης κατάφεραν να εξαφανίσουν και την όποια μικρή πιθανότητα μιας τέτοιας μέσης λύσης, επιδεικνύοντας ερασιτεχνισμό: αερολογίες για «πρόγραμμα γέφυρα», «70% του μνημονίου που δεχόμαστε και 30% που απορρίπτουμε» κλπ. χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις στο χαρτί, για να δουν και οι υπόλοιποι για τι ακριβώς πράγμα μιλάμε και πόσο θα (τους) κοστίσει. Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, και οι άλλοι οχυρώνονται πίσω από τους «κανόνες» και τα «συμφωνηθέντα». Από την άλλη μεριά, δυστυχώς, και το Eurogroup και οι «μεγάλοι» της ΕΕ (με πρώτους και καλύτερους τους Γερμανούς) κλείνει τα μάτια μπροστά σε μία αδήριτη πραγματικότητα: το μνημόνιο απέτυχε, όχι απλώς δεν έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά κατέστρεψε την οικονομία της και δεν είναι παράλογο που οι Έλληνες το απέρριψαν, πανηγυρικά και με την ψήφο τους. Ούτε είναι Ελληνική ιδιαιτερότητα αυτό (όπως πολύ θέλουν να πιστέψουν), σε ανάλογα χάλια βρίσκονται και οι άλλες μνημονιακές χώρες και ο λόγος που δεν έγινε (ακόμη;) η έκρηξη σ’ αυτές είναι ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο στην αρχή τόσο άσχημα όσο ήταν στην Ελλάδα. Εξακολουθούν να πιστεύουν οι «εταίροι» μας ότι με τις «μεταρρυθμίσεις» που προβλέπει το μνημόνιο θα έρθει επιτέλους η ανάπτυξη (που για να εξυπηρετείται το χρέος θα πρέπει να είναι εκρηκτική, καλύτερη από τον μέσο όρο των 50 τελευταίων ετών στην Ελλάδα), αλλά δεν έρχεται η ρημάδα, που να πάρει! Και ούτε, φυσικά, θα έρθει ποτέ, όσο συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές. Στα παραμύθια αυτά, δυστυχώς, βρίσκουν απρόσμενο σύμμαχο τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ και το Βαρουφάκη με τις αερολογίες για το τσάκισμα των ολιγαρχών (που, παγίως, παραμένουν ανώνυμοι), καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (τώρα που υπάρχει η πολιτική βούληση, ενώ πριν δεν υπήρχε, λέει) κλπ. κλπ. Οπότε το αδιέξοδο δεν με εκπλήσσει. Τι θα γίνει τώρα; Ή θα υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (και ήδη έχει κάνει πολύ μεγάλες υποχωρήσεις, όσο κι αν η σκληρή στάση της άλλης πλευράς δεν μας αφήνει να το δούμε ξεκάθαρα αυτό, γιατί τι άλλο από μεγάλη υποχώρηση ήταν η δήλωση Βαρουφάκη «δεν εφαρμόζουμε τίποτε από το πρόγραμμά μας, αν μας εξασφαλίσετε τη χρηματοδότηση») ή σταδιακά θα οδηγηθούμε σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με πρώτο βήμα, μάλλον, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Ελπίζω η κυβέρνηση να έχει προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο (να έχει ένα «Σχέδιο Β» που θα έλεγε κι ο Αλαβάνος, ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Τσίπρα), αλλά πολύ αμφιβάλλω αν είναι έτσι. Διαφωνώ με τον τίτλο του Κρούγκμαν (delenda). Καταλαβαίνω τον ιστορικό υπαινιγμό που θέλει να κάνει, αλλά η ιστορία και η λογική μας λέει ότι ούτε η Αθήνα ούτε καμία άλλη χώρα θα καταστραφεί, αν αποχωρήσει η Ελλάδα από το Ευρώ (ούτε ακόμη κι αν καταρρεύσει και διαλυθεί η Ευρωζώνη). Η τελευταία, και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύουν να καταστραφούν, αλλά τι να κάνουμε. Και μια τελευταία παρατήρηση, λες και δεν έγραψα ήδη πολλά: είναι πάγια καραμέλα ότι οι Γερμανοί έχουν να κερδίσουν κάτι αν μας «καταστρέψουν», ότι βρισκόμαστε σε έναν «οικονομικό πόλεμο» Ελλάδας – Γερμανίας (ή Γερμανίας κατά διαφόρων άλλων) που οι Γερμανοί θέλουν να κερδίσουν, και δείχνουν να το πετυχαίνουν. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο απλή και ταυτόχρονα πιο τραγική: με τις εμμονές τους οι Γερμανοί δεν θα ζημιώσουν μόνον την Ελλάδα, ζημιώνουν και τον εαυτό τους. Τα (πολλά) χρήματα που έδωσαν για την «διάσωση» της Ελλάδας έχουν, ουσιαστικά, χαθεί. Τι κέρδισαν ξοδεύοντας αυτά τα χρήματα; Το μίσος μιας μεγάλης μερίδας του Ελληνικού πληθυσμού. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν αυτά τα χρήματα τα είχαν μοιράσει τους ίδιους τους Γερμανούς, με μορφή μισθολογικών αυξήσεων, δημοσίων επενδύσεων κλπ. Η κατάσταση της Ευρωζώνης θα ήταν πολύ καλύτερη, μπορεί να μην είχαμε καν κρίση.

 50. gbaloglou said

  astonishing = αναπάντεχο;

 51. spiral architect said

  Αχ βρε ΙΝ, σπάσε το κείμενό σου σε παραγράφους!

 52. Πείτε με φαρμακόγλωσσον, αλλά μου περνάει από το νου η υποψία μήπως η επιλογή του Αβραμόπουλου είναι πολιτικάντικος υπολογισμός του Σύριζα: an offer he can’t refuse, ώστε να ανοίξει η (πολύ ουσιαστικότερη απο του ΠτΔ) θέση του Επιτρόπου για κάποιον κυβερνητικό.

 53. Άγγελε, Άγγελε, πού ζεις; 🙂 Αυτό κυκλοφορούσε ήδη απ’ την αρχή (ότι προοριζόταν ο Μηλιός για επίτροπος). Και εδώ το λέγαμε.

 54. Αθηνητσι said

  Θα συμφωνήσω με τον Άγγελο για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Επιπλέον, μετά τη ληξη της θητείας του θα πάει σπίτι του.

 55. ΚΑΒ said

  Η πρόταση για τον Μανόλη Δρεττάκη είναι, νομίζω, πολύ καλή, όχι όμως και για την Καρυστιάνη.

  Οι θέσεις του 40 διατυπώνονται συνεχώς,έχουν μια λογική για το παρόν,αλλά δεν ξέρω αν στο μέλλον θα είναι επωφελής η λύση Αβραμό.

 56. Tsopanakos said

  Ήρεμα, παίδες. Δεν αποδομείται κοτζάμ Κρούγκμαν με ένα γραμματικό λαθάκι, ούτε είχα τέτοιο σκοπό.
  Απλά το λαθάκι ΥΠΑΡΧΕΙ (όλοι κάνουμε τέτοιες κοτσανίτσες, δε θα πεθάνουμε κιόλας) και φαίνεται πιο έντονα σε μας που μιλάμε μια γλώσσα με κλίσεις, γένη κι αριθμούς, όπως τα λατινικά, και που επιπλέον … σχολιάζουμε στο μπλογκ του Ν. Σαραντάκου με τίτλο «Oι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Δατ’ς ολ, καταπώς λένε και στο χωριό μου.

  Σκεφτείτε έναν δικό μας οικονομολόγο / πανεπιστημιακό / δημοσιογράφο που θα ξεκινούσε ένα κείμενό του με κάποιο πειραγμένο αρχαίο ρητό του στυλ «γνώθι σαυτΟΥΣ» ή «ΟΥΣ οι θεοί φιλούσι αποθνήσκει νέος» κτλ, δηλ. χωρίς να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, ε, όλο και κάποιο πείραγμα θα άκουγε.

 57. LandS said

  Το να μεινω κατάπληκτος μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό. Δεν θυμάμαι όμως κανέναν να έχει χρησιμοποιήσει την έκφραση «αυτό ειναι καταπληκτικό» αρνητικά. Ίσως κάνω λάθος.

  Ανέκδοτο: Η σύζυγος του μεγάλου λεξικογράφου τον πιάνει στα πράσα με μια μικρούλα. «Why! Mr. Johnson, I’m surprised», και αυτός :»No madam, I’m surprised; you’re astonished»

 58. sarant said

  56: Καλά κάνουμε και το επισημαίνουμε, λέγοντας παράλληλα ότι δεν είναι εκεί η ουσία.

 59. sarant said

  57: Και για τον Γουέμπστερ έχει γραφτεί αυτό.

 60. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  57:
  ο Κώστας Αξελός, σε μια ομιλία του πριν χρόνια στο Γαλλικό Ινστιτούτο, είχε πει ότι το περασμένο καλοκαίρι ρώτησε κάποιους Έλληνες για το πού ήταν καλύτερα να πάει για μπάνιο, κι αυτοί του έδειξαν μία «φοβερή παραλία».

  «Όπως καταλαβαίνετε, δεν πήγα», μας είπε ο Αξελός.

 61. Κύρος Μοναχός said

  Σὲ τί ἀκριβῶς θὰ ὠφελήσει ἄλλος ἕνας «ἰστορικὸς συμβιβασμός» (ἢ συγκατοίκηση, ἂν προτιμᾶτε) τὴν κυβέρνηση; Τὸν κόσμο τὸν ἔχει μὲ τὸ μέρος της, σεβαστὲς ἀπὸ ὅλους προσωπικότητες ὑπάρχουν στὸν χῶρο τῆς Ἀριστερᾶς, ἡ στάση τῆς (ἀκρο- νεοφιλελέ- κεντρο-)δεξιᾶς εἶναι δεδομένη καὶ μνημονιακή, ἄρα ἐξ ὁρισμοῦ ἀντίθετη, ὅποιος κι ἂν εἶναι ΠτΔ, ὁπότε… (Ἀφήνω ποὺ ἕνας ΠτΔ ἀπὸ τὸν δικό τους χῶρο μπορεῖ νὰ κάνει ζημιά, κάνοντας ἁπλούστατα αὐτὰ ποὺ μποροῦσε καὶ ποὺ δὲν ἔκανε ὁ Παπούλιας – ἄρνηση νὰ ὑπογράψει κ.λπ.).
  Ἡ ὅποια ὠφέλεια τοῦ ἑκάστοτε κυβερνῶντος κόμματος νὰ προτείνει ΠτΔ ἀπὸ τὸ χῶρο τῆς ἐκάστοτε ἀντιπολίτευσης φάνηκε σὲ συνθῆκες κρίσης. Ὁ Παπούλιας προῆλθε ἀπὸ τὸ ΠΑΣΟΚ, προτάθηκε ἀπὸ τὴ ΝΔ καί… ποῦ βρίσκονται σήμερα αὐτοὶ οἱ δύο, παρακαλῶ;
  Καρυστιάνη καὶ πάλι Καρυστιάνη…

 62. Eleonora Schillinger said

  Πιστεύω οτι ο κ. Αβραμόπουλος εξυπειρετεί διότι θα αδειάσει η θέση του επιτρόπου στις Βρυξέλλες και ο κ. Τσίπρας θα στείλει έναν αριστερό και γιαυτό σκάει ο κ. Γιούνγκερ. διότι θα διαταραχθούν οι ισοροπίες δηλ. να κάνουν οι δεξιοί ότι θέλουν να αποφασίζουν μόνοι τους και οι Ελληνες απλώς υπογράφουν.Εδώ έχουν τρομάξει με τον Μανώλη Γλέζο στην Ευρωβουλή.

 63. Dimitrios Raptakis said

  Παρότι ο καιρός δεν σηκώνει εντομολογίες, να πούμε πως ακούστηκε από νομικούς κύκλους ότι η εκλογή ΠτΔ, προερχομένου από ιδεολογικό χώρο αντίθετον αυτού της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συνιστά ένα είδος συνθήκης του πολιτεύματος (constitutional convention). Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο.

  Επί της ουσίας η σκέψη του Νίκου περί μη ρήξης με τον Γιούνκερ είναι το επ’ εμοί ορθή.

  Η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί και άλλον υποψήφιο πλην Αβρομόπουλου.

 64. Μια που γλωσσολογούμε ενόσω η Καρχηδόνα μας κινδυνεύει να καταστραφεί, τα αγγλ. astonish και astound, που σήμερα φυσικά σημαίνουν «καταπλήσσω», προέρχονται από το γαλλ. étonner, που αρχικά σήμαινε «αφήνω εμβρόντητο» (tonnerre, < tonitruum, είναι κυρίως ειπείν η βροντή της αστραπής, αν και σήμερα συχνά συγχέεται με τον καθαυτό κεραυνό), ενώ το appall μάλλον προέρχεται τελικά από το γαλλ. pâle και σήμαινε αρχικά «χλομιαζω» και κατ’επέκταση «αφήνω έντρομο».
  Τόση αφροσύνη, κατά τον Κρούγκμαν, μας αφήνει εμβρόντητους και σοκαρισμένους.

 65. sarant said

  64 Ωραίο σχόλιο!

 66. Θρασύμαχος said

  Θεμιτό και κατανοητό το να προταθεί πρόεδρος από αντίπαλο κόμμα για συμβολισμό συμφιλίωσης. Αισχρό όμως και καταστροφικό το να προταθεί κάποιος προκειμένου ν’ αδειάσει η σημερινή του θέση. Τέτοια υστεροβουλία θα κατέβαζε ως το μη παρέκει το κύρος του προεδρικού θεσμού. Για το κύρος του συγκεκριμένου προσώπου δεν λέω τίποτε καθώς δεν έχει νόημα. Αρκεί και μόνο που καταδέχτηκε να συζητήσει μια πρόταση που έχει ως κίνητρο την κένωση της σημερινής του θέσης. Έτσι κι αλλιώς η θητεία έχει χάσει την έννοια της ανειλημμένης υποχρέωσης, τόσο περίπου έκατσε και ο προηγούμενος πρύτανις του Αθήνησιν.

 67. spiral architect said

  Διάλειμμα:

  😀 😀

 68. gryphon said

  49
  Περιπου αυτη ειναι και η δικη μου γνωμη απο οσα μπορω να καταλαβω.Οτι και να λενε καποιοι για τους κακους γερμανους κλπ υπαρχει μια θεμελιωδης αντιφαση (που ειναι και αφελεια παραλληλα) και του Συριζα αλλα και του κοσμου που πιστευει οτι μπορουμε και να ειμαστε μεσα στο ευρω και την ΕΕ και να θελουμε να λειτουργουμε με δικους μας κανονες.
  Αυτο δεν γινεται και ο αφελης αυτος κοσμος θα επρεπε να το ξερει η να του το εχουν πει απο τοτε που επι Σημιτη πανηγυριζε οταν μας εβαλε στο ευρω.
  Σαν χωρα ειμαστε ενα μικρο μεγεθος οικονομικα και πληθυσμιακα και μεσα σε ενα συστημα του οποιου δεν ελεγχουμε κανενα μηχανισμο ηταν ηλιου φαεινοτερο οτι θα ειμαστε ερμαια.Και ενα παιδακι θα το καταλαβαινε αυτο.
  Αλλη μεγαλη αυταπατη κυριως παλι του Συριζα αλλα και αλλων ειναι το οτι θα κερδισουμε την κοινη γνωμη των ευρωπαικων χωρων αν οχι ολων εστω καποιων .
  Πουθενα δεν φαινεται να συμβαινει κατι τετοιο παρα την προσπαθεια να φανει οτι υπαρχει συμπαρασταση με την οργανωση καποιων διαδηλωσεων με την συμμετοχη ελληνων του εξωτερικου με καποιους ελαχιστους αλληλεγγυους η ψηφισματα διανουμενων κλπ.
  Μπορει να πει καποιος οτι τους εχουν πεισει τα μμε οτι εχουμε αδικο αλλα δικη μου αισθηση (και μονο γιατι δεν ζω εξω) ειναι οτι δυστυχως δεν πειθουμε οτι ειμαστε και πολυ επαναστατες (που οντως δεν ειμαστε δηλαδη).
  Νομιζω οτι μας θεωρουν ψευτικους και απατεωνες και ακομη και αν υπαρξει τελικα καποια συμφωνια επωφελης για εμας η ολη διαδικασια και οι θεατρινισμοι μας εχουν κανει ηδη πολυ μεγαλο κακο και ολοι οι ευρωπαικοι λαοι θα μας αντιμετωπιζουν με καποια ψιλοπεριφρονηση.
  Ειναι και αυτο το συρτακι του Θεοδωρακη που θα τους κανει να μας βαρεθουν ακομη περισσοτερο.
  Εχει καταντησει αηδια χωρις να φταιει το τραγουδι δηλαδη.Απο τις καμπαμιες της Κεφαλοδιαννη για τον τουρισμο μεχρι της συγκεντρωσεις αξιοπρεπειας κλπ παντου συρτακι και μελοδραματισμοι..

 69. Ο Αβραμόπουλος είναι καλή επιλογή, γιατί ως Μr Τίποτα, δε θα χρειάζεται να παρευρίσκεται ο ίδιος στις τελετές, θα αρκεί να παρευρίσκεται το παλτό του. Ή το μπλαίηζερ. Άδειο. Δε θα έχει διαφορά.

  Θα πρότεινα Αρβελέρ. Το μόνο που θα δυσκόλευε ίσως, η βυζαντινή Ιστορία, Κων/πολη, Τουρκία κλπ. Δε θα θέλει κι όλας η ίδια να υποβιβαστεί σε πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά θα ήταν ένα ωραίο φινάλε και Ελληνικό. Κατατρεγμένο Ελασιτάκι του Βύρωνα, Ματαρόα, εξορία, Σορβόνη Πρύτανις, επιστροφή σαν Προεδρίνα της Ελλάδας.

  Κι εγώ τον Μούτση σκέφτηκα αμέσως. Τι τραγουδάρα. Τι στίχοι.Τι αίσθημα. Τι εποχή.
  Συγχωρήστε μου τον φανατισμό, αλλά νομίζω ότι μαζί με τα οικονομικά αίτια, σήμερα η έλλειψη αληθινής μουσικής είναι αυτή που παράγει εφιάλτες, τύπου χρυσής αυγής και άλλους.

 70. 1) Sarant: ««Carthago delenda est»…Αυτό το delenda είναι ρηματικό επίθετο του ρήματος deleo (καταστρέφω)»
  Από ότι θυμάμαι η έκφραση που αποδίδεται στον Κάτωνα είναι «Carthago deleta est» ή (όπως ακριβώς την θυμάμαι) «Deleta est Carthago» ήτοι, κατατρεπτέα εστί η Καρχηδών. Το ρηματικό επίθετο του ρήματος deleo είναι deletus-deleta-deletum και όχι deleNDus…. Με τη θύμησή μου αυτή συμφωνεί και ένα λεξικό-γραμματική της λατινικής, που μόλις συμβουλεύτηκα.
  2) Σε ότι αφορά το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι πολιτικό πρόσωπο (αριστερό ή δεξιό) και όχι πρόσωπο της λογοτεχνίας ή της φιλοσοφίας κλπ (όπως έχει προτείνει το «Ποτάμι», και όχι μόνο). Θυμάμαι το εξής «επεισόδιο»: Όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, βρήκε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κ. Καραμανλή. Τότε λοιπόν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα ζήτησε να επισκεφθεί τον Καραμανλή αλλά πήρε την απάντηση: Το αίτημά σου διά του υπουργείου των Εξωτερικών.

 71. Κουντούρης από ΕφΣυν: σύνδεση της επικαιρότητας με ένα αγαπημένο θέμα του ιστολογίου

 72. Earion said

  Senatus = Ρωμαϊκή Γερουσία; Όχι ακριβώς. Σύγκλητος καλύτερα. Ας μην παρασυρόμαστε από τη γαλλική και την αμερικανική Γερουσία του σήμερα.

 73. sarant said

  72 Μα βέβαια, πού είχα το μυαλό μου!

  70 Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο. Η φράση έχει delenda, όχι deleta.

 74. Ηλεφούφουτος said

  Athenae delendae sunt, βεβαίως.

  Η κατάσταση θυμίζει τα πριν τους ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς της Σερβίας, όπου έφεραν στη Σερβία να υπογράψει μία συμφωνία με έναν όρο τον οποίο ήξεραν ότι δεν θα δεχόταν καμία κυβέρνηση, αυτόν της ελεύθερης ανάπτυξης αμερικανικών κ.ά. στρατευμάτων σε ολόκληρη της επικράτεια της Σερβίας, μόνο και μόνο για να γίνει τελικά ο πόλεμος.
  Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο διεθνής Τύπος.

 75. Γελοιοποιήθηκε ο Βαρουφάκης, να αντικατασταθεί. Ε, άμα το λέει ο Πάγκαλος….

  Α. Ναι. Κι η πολιτική να ασκείται από πολιτικούς, όχι πανεπιστημιακούς και τέτοιους.

 76. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @69,

  η Γλύκατζη-Αρβελέρ δεν ταξίδεψε με το θρυλικό Ματαρόα (το 1945), αλλά πήγε στο Παρίσι εφτά ή οχτώ χρόνια αργότερα. (Καλοί οι μύθοι, όταν,όμως, εξυπηρετούν ευσεβείς ή άλλους πόθους εκφυλίζονται).
  Αφήστε που ο Τσαρούχης είχε πει το πολύ επιτυχημένο, κατά τη γνώμη μου, ότι «έπασχε από παθήσεις του προστάτη».

 77. Earion said

  deletus, deleta, deletum : μετοχή παρακειμένου της παθητικής φωνής του ρήματος deleo = εξαλείφω, αφανίζω. Δηλαδή «κατεστραμμένος», «αφανισμένος».

 78. Γμάλλος στο 75

  στο λινκ σας κρύβεται τιτανοτεράστιο μεζεδάκι.

 79. sarant said

  77 Nαι, το delendus είναι του μέλλοντα.
  http://en.wiktionary.org/wiki/delendus

 80. 78 το κλάμα και ο Ιαπετός ε;
  Το γερουνδιακό αυτό ακριβώς είναι, παθητική μετοχή του μέλλοντα με τη σημασία του -τέος (καταστρεπτέος). http://users.sch.gr/symfo/sholio/diafora/syner/xn.gerundio+gerundiako.pdf
  Πού να μην ήταν και το ευκολότερο μάθημα της τρίτης δέσμης τα λατινικά! 🙂

 81. Δημητρης said

  Επειδή το «πρόσωπο καθρέφτης ψυχής» ισχύει σε μεγάλο βαθμό, πιστεύει κανείς ότι ο Σόιμπλε έτσι όπως τον βλέπεις -για να μείνω μόνο σ’ αυτόν- θα φερόταν διαφορετικά αν ήμασταν πιο ενδοτικοί, να το πω;

 82. Κατά μια άλλη εκδοχή, το γερουνδιακό είναι μαγειρικής σημαντικό: de gustibus non discutandum = περί ορέξεως κολοκυθόπιτα 🙂

 83. 80 Κόλλησα όμως να θυμηθώ το σωστό. Κοπετός.

 84. sarant said

  78-80-83 Ναι, κοπετός, αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω ότι το έκανε ο Πάγκαλος τέτοιο λάθος.

 85. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @82,

  έχουμε και το περίφημο «των αλλαγέντων αλλακτέων» («mutatis mutandis»), Δύτη.
  Το delenda, γι΄αυτό το αλλακτέον πρόκειται.

 86. Πάντως όλα τα ΔΟΛια ΜΜέσα έτσι τόχουν. Μάλλον αλληλοκοπυπαστώνουνται.

 87. Spiridione said

  Ωραίο είναι και το απόσπασμα του Πλουτάρχου. «Δοκεῖ δέ μοι καὶ Καρχηδόνα
  μὴ εἶναι». Πήγε στη Σύγκλητο λέει ο Κάτωνας με σύκα των Λιβυκών και όλοι θαύμασαν το μέγεθος και το κάλλος. Και τότε είπε «ἡ ταῦτα φέρουσα χώρα τριῶν ἡμερῶν πλοῦν ἀπέχει τῆς Ῥώμης». Μπορώ να φανταστώ μια αντίστοιχη σκηνή στη Μπούντεσταγκ 🙂
  http://pot-pourri.fltr.ucl.ac.be/itinera/lectures/fiches/fiche.cfm?num=119

 88. Το mutatis mutandis θα το μετάφραζα μάλλον «αλλαγέντων των αλλακτέων» ή «των αλλακτέων αλλαγέντων» (αφού αλλάχτηκαν όσα έπρεπε να αλλαχτούν).

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο αυστριακός υπουργός έθεσε σωστά την αντίληψη των «εταίρων»: οφείλεις μπροστά τους να συμπεριφέρεσαι όπως ο πολίτης που πηγαίνει από ανάγκη στην τράπεζα και ζητάει δάνειο. Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές «έπαιξαν» πολύ σωστά: οι εταίροι δέχτηκαν με «ανοιχτές αγκάλες» τη νέα κυβέρνηση, άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια, ώστε στο τέλος να τα χρεώσουν όλα στην Ελλάδα με τα τελεσίγραφα τους, αφήνοντας διαρροές για ανεπάρκεια στοιχείων, ενώ ξέρουν ότι πιέζουν αφόρητα μία κυβέρνηση λίγων ημερών! Εντελώς γελοία η κατάσταση δηλ. αλλά έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι. Η Ελλάδα πάλι, σωστά εξαρχής είπε ότι «αυτά έχουν έτσι και όχι αλλιώς». Διότι αν αρχίσεις με υποχωρήσεις, σου δίνουν μια «καραμέλα» και τελειώνεις. Όμως, εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε ανάγκη.
  Εννοείται πώς πιστεύω ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ θεωρώ ότι είναι τελειωμένοι για μένα. Αν πάει χάλια ο ΣΥΡΙΖΑ και γίνουν εκλογές, πιθανότερο είναι να βγει οποιοσδήποτε άλλος παρά οι μνημονιακοί υποτελείς.

 90. 87 Κακή όμως η μετάφραση του Πλούταρχου, ε; Λες και το θέμα ήταν αν υπήρχε η Καρχηδόνα! Ή κάνω λάθος; Πες, Σπύρο, μια κι έχουμε την ίδια ελληνολατινική παιδεία 🙂
  Το άλλο με τα σύκα, είχε να κάνει με τη φρεσκάδα, όχι το μέγεθος.

 91. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @88,
  εγώ, αντιθέτως, θεωρώ μελλοντικά: θα αλλαχτούν όσα πρέπει ν΄αλλαχτούν.

 92. christos k said

  Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι μας σπρώχνουν στην έξοδο προς συμμόρφωση των υπολοίπων -όπως πιθανολογεί ο Κρούγκμαν- και σε αυτό συνηγορεί το σύνολο του Εurogroup τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πλέον πως δεν μιλάμε για καμιά ευρωπαϊκή ένωση αλλά για την αυτοκρατορία των Γερμανών. Το λέω αυτό διότι όλες αυτές τις μέρες είτε από τη Γαλλία είτε από την Ιταλία είτε από ευρωπαίους αξιωματούχους λαβαίναμε μηνύματα συμπαράστασης, τι λοιπόν επηρέασε όλους αυτούς ωθώντας τους στην κυβίστηση;

  Πόσο λαμβάνει υπόψη του το καγκελαριό και η υπόλοιπη παρέα τη λαϊκή εντολή των Ελλήνων και το λαϊκό αίσθημα των υπολοίπων ευρωπαίων όταν παρουσιάζονται τόσο άτεγκτοι στην διαπραγμάτευση; Τόσο πολύ ενοχλεί που δεν παίρνουμε εντολές αλλά θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά βάζοντας και το δικό μας λιθαράκι στις ευρωπαϊκές αποφάσεις;

  Ας εξηγήσει κάποιος στους «εταίρους» πως στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία όταν οι εκλεγμένοι δεν παρακολουθούν το λαϊκό αίσθημα και τις μεταστροφές του είναι σα να πιστεύουν πως ο άνθρωπος μπορεί να τα βάλει με την ίδια τη φύση.

 93. qq said

  Εγώ πάντως μένω εμβρόντητος με την δήλωση του κύπριου, πως δεν κατάλαβε ποιο ακριβώς είναι το αίτημα της Ελλάδος. Αν τα λέει αυτά ο κύπριος που (σχεδόν) εξ αίματος πρέπει να είναι φιλικά διατεθειμένος προς την Ελλάδα, μη έχετε άλλες απαιτήσεις από τους γερμανούς και λοιπούς. Αυτοί κατάλαβαν ακόμα λιγότερο τι θέλει η Ελλάδα. Διότι το χρέος δεν είναι (προς το παρόν) το φλέγον πρόβλημα. Θα γίνει μετά το 2020. Γι αυτό και αφαιρέθηκε αμέσως από την ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, σε πείσμα όλης της προεκλογικής ρητορικής της. Οπότε τι ζητά και τι διαπραγματεύεται. Κατά ομολογία της λεφτά δεν ζητά, για να πάρει τα δάνεια προηγουμένων συμφωνιών, πρέπει πρώτα να τις τηρήσει. Τι θέλει λοιπόν. Αν θέλει το δεύτερο, αντιφάσκει με το πρώτο. Αν επιμένει στο πρώτο, να τηρήσει και το δεύτερο. Δύσκολα μαθηματικά για την «για πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση. Στο τέλος θα θριαμβολογούμε σαν τον Καραγκιόζη. Φάγαμε πολύ ξύλο, αλλά ίδρωσαν κι αυτοί.

 94. "Ετεροδημότισσα" said

  «Ωστόσο, νομίζω ότι ειδικά αν πάρουμε υπόψη την τωρινή όξυνση με τους εταίρους μας, θα είναι καλύτερο ο Πρόεδρος να μην είναι μια πολιτική προσωπικότητα από τον χώρο της κεντροδεξιάς.»

  και γιατί; δεν επιχειρηματολογείς πάνω σε αυτό; τι θα πέιραζε τους εταίρους ένας κεντροδεξιός ή σκέτος δεξιός πρόεδρος; ή το εννοείς να βάλουμε έναν αριστερό ακριβώς για να τους μπούμε στο μάτι;

  Τη δε Καρυστιάνη τη θεωρώ πυροτέχνημα και άκυρη επιλογή στην υπόθεση! Γιατί αυτήν ας πούμε κι όχι τη Μάρω Δούκα;;; Ή έχουν βγει τα αριστερόμετρα;
  κι αν θέλουμε γυναικα και αριστερή γιατί όχι πολιτικό; μας λείπουν μήπως; ή νομίζουμε ότι «ανθρωπος του πολιτισμού θα ενώσει»; προσωπικά την Καρυστιάνη την εκτιμώ αλλά το γράψιμό της δε μου αρέσει (ενώ της Δούκα ναι). Επίσης πιστέυω ότι η οικογένειά της ευνοήθηκε κατά τη μεταπολίτευση. Ήδη μετά το θάνατο του Αγγελόπουλου , ο Βούλγαρης έχει γίνει ο εθνικός μας σκηνοθέτης και κάθετι που κάνουν τα παιδιά γίνεται διαφημιστικό viral είτε αξίζει είτε όχι και αναλογικά με τους συνομιλήκους ομοτέχνους τους τους είχαν μεγαλύτερη άνεση να βρουν χρηματοδότηση.

  Πολύ σουξέ βρε παιδί μου ο Αβραμό! τον θέλει η αριστερή κυβέρνηση (κυβέρνηση γράφω όχι κόμμα) για πρόεφρο, τον θέλει ο Γιούνκερ για επίτροπο, ξαφνικά θυμήθηκε ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί (πολύ δημοκρατία εκεί στην Επιτροπή, ψηφίστε στις εθνικές εκλογές ότι θέλετε εμείς δεξιούς επιτρόπους θα διορίσουμε) τον θέλει και ο Ομπάμα! http://tinyurl.com/nd5l3rq

 95. 91 Μα σημαίνει «τηρουμένων των αναλογιών»: η ίδια πρόταση Χ ισχύει και στην περίπτωση Ψ, αφού πρώτα αλλάξουμε όσους όρους πρέπει να μεταβληθούν. Δεν είναι πρόταση για μεταρρύθμιση! 🙂

 96. 82, Δύτης
  De gustibus non est disPutandum

 97. Γς said

  36 @ Αγάπη

  Ο πρόεδρος του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, βρήκε ξανά την ευκαιρία να ψυθιρίσει κάτι στο αυτί του Έλληνα ομολόγου του. «You just run out of money», του είπε, δηλαδή «μόλις ξεμείνατε από λεφτά».

  http://www.newsit.gr/politikh/ti-psythirise-ntaiselbloom-sto-auti-varoufaki-1702

  Αυτή τη φορά, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αναφώνησε «ουάου». Του απάντησε με ένα στίχο από τραγούδι των Beatles: «Money can’t buy me love», δηλαδή «τα λεφτά δεν μπορούν να με εξαγοράσουν αγάπη».

 98. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @95,

  το «τηρουμένων των αναλογιών» απλοποιεί (και προδίδει) την έννοια του λατ. «mutare».

 99. LandS said

  92 Έχεις δίκιο. Ακόμα και οι Αγορές, Τεταρτη-Πεμπτη-Παρακευή, προεξοφλούσαν συμφωνία για χτες. Τι έγινε από το Σάββατο απογευμα και στράβωσαν οι ειδήσεις; Τα τεχνικά κλιμάκια απλά κατέγραψαν διαφορές. Δεν έγινε εκεί τίποτα που να δικαιολογεί τέτοια απαισιοδοξία.
  Εγώ πιστεύω ότι φταίνε οι εκλογές στο Αμβούργο (και οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν) και η τεράστια διαρροή ψήφων του CDU προς τα δεξιά. Φαίνεται ότι ο Σόιμπλε το πήρε το μήνυμα και πλάκωσε τα σχετικά με τους αξιολύπητους Έλληνες που διάλεξαν ανεύθυνους να τους κυβερνήσουν. Και δεν αρκέστηκε στα λόγια.

 100. sarant said

  94 Eννοώ ότι επειδή δεν θα είναι όλα ανέφελα στο μέλλον, καλύτερα να μην έχεις έναν Πρόεδρο που σε μια δύσκολη κατάσταση θα μπορεί να σου βάλει τρικλοποδιά.π.χ να παραιτηθεί.

 101. Γς said

  93:
  >μένω εμβρόντητος με την δήλωση του κύπριου, πως δεν κατάλαβε ποιο ακριβώς είναι το αίτημα της Ελλάδος.

  Δεν κατάλαβε. Δεν το βούλωνε;

  Κι εμείς αγαπήσαμε, ουπς, δεν καταλάβαμε αλλά δεν το κάναμε βούκινο.

 102. Spiridione said

  90. 🙂 Καλά τα λες νομίζω.

 103. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @100

  ή να πεθάνει (π.χ. Αρβελέρ:88 -ζητώντας συγνώμη κι ευχόμενος να τα εκατοστήσει, πλην όμως «natura est deus in rebus»…)
  Οριστικά, μέρα λατινικών η σημερινή.
  Αν γίνει, μάλιστα, και σωθεί η Καρτάγκω…!

 104. "Ετεροδημότισσα" said

  100
  θελεις δλδ εναν παροπλισμένο π΄ροεδρο, που θα υπογράφει ότι του ΄βαζουν μπροστά του. έναν σαν και τώρα καλή ώρα.

  Σε αυτήν την περίπτωση πιστέυω ότι ο Αβραμό είναι solid. δεν έχει προβληματίσει ποτέ κανέναν με πρόταση δυσπιστίας αν έχει την κατάλληλη καρέκλα κι αν του πληρώνεις την ανακαίνιση.
  Δεν θα έλεγα το ίδιο για τη Γιαννάκου που έχει @ρχίδι@ και τό χει αποδείξει και πληρώσει
  Δεν μπορείς ποτέ να υπολογίσεις έναν αριστερό πρόεδρο ότι δεν θα σου τη βγει από αριστερά ανα πάσα στιγμή! (η ιστορία της ελλ. αριστεράς βρίθει από παραδείγματα!)

  τόσο πολύ την υποτιμάς την καρυστιάνη; να υπογράφει διχως δεύτερη κουβέντα;

 105. LandS said

  94. Για «Ετεροδημότισσα» πολύ παρεπιδημείς την Ιερουσαλήμ. 🙂

 106. "Ετεροδημότισσα" said

  εγώ υποστηρίχω μαρκέτα ή βρείτε μου μιαν αριστερή με μπαλς κατάλληλης όμως ηλικίας (η Ζωή δλδ αποκλείεται)

 107. "Ετεροδημότισσα" said

  105
  Φίλτατε/η Lands. To σινεμά είναι το χόμπυ μου και το ελληνικό σινεμά το παρακολουθώ από τα μικράτα μου. Αν και ο Νικολαϊδης ήταν ο αγαπημένος μου, ήταν σε ταινία του Βούλγαρη που έφυγα με δάκρυα στα μάτια (τα πέτρινα χρόνια) και δεν έχω οικογένεια με τέτοιο παρελθόν. Το «όλα είναι δρόμος» το χω αγοράσει αυθεντικό -και δεν αγοράζω λέμε ΤΙΠΟΤΑ, είμαι πολύ τσιγγούνα.
  έχω πάει από περιέργεια και σε γκικ του The Boy, μετά που εμφανίστηκε στο φεστιβάλ θεσσαλονίκης, δεν μου άρεσε, (φυσικά δεν έχει να κάνει , γούστα. Το «Ροζ» όμως δεν άξιζε ή δεν δικαιολογουσε με τίποτα τους διθυράμβους. )
  Ναι στο ελληνικό σινεμά παρεπιδημώ και το παρακολουθώ στενά και ξέρω ότι για να γυρίσει κάποιος μεγάλου μήκους φτύνει αίμα και η οικογένειά του.

 108. "Ετεροδημότισσα" said

  Μπορώ να σου πω και για τις εξελίξεις στο ΕΚΚ. Το χω πιάσει από τότε που παραιτήθηκε ο Μάρκαρης επειδή δεν μπορεί να συνεννοηθεί και καλά. Και για τους κινηματογραφισ΄τες στην ομίχλη, δεν αναρωτήθηκες τι έγιναν αυτά τα παιδιά;

 109. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @106,
  επιμένετε στη γυναικεία υποψηφιότητα προκειμένου να ικανοποιηθεί (δήθεν) μια χιλιοποδοπατημένη αρχή της ισονομίας.

  Το ίδιο και με εκείνη της ισοκρατίας , το ίδιο και μ΄εκείνη της ισηγορίας (αλλά πάμε πολύ μακριά, μου φαίνεται).
  Ας πούμε άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε κι ας προεδρεύσει ο καλύτερος.

 110. Avonidas said

  «Δεν υπήρχε καμιά απολύτως περίπτωση να υπογράψουν τέτοιο κείμενο ο Τσίπρας και η παρέα του, πράγμα που δημιουργεί την απορία τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Γιούρογκρουπ.»

  Το γνωστό κολπάκι που περιγράφει έξοχα ο Μπέρτραντ Ράσσελ στο «Has Man a Future?», ότι γινόταν στις συνδιασκέψεις για τον αφοπλισμό: φτιάχνεις μια ωραιότατη πρόταση και βάζεις μέσα και κάνα-δυο απαράδεκτα άρθρα, ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα την απορρίψει η άλλη πλευρά. Μετά, βγαίνεις και καταγγέλλεις την αδιαλλαξία των άλλων, που τορπιλίζει τις προσπάθειες για συμφωνία, στις οποίες εσύ προσήλθες με όλη την καλή θέληση, βεβαίως βεβαίως.

  Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι τότε οι ΗΠΑ είχαν την ΕΣΣΔ με το πιστόλι στον κρόταφο και τούμπαλιν, ενώ στην περίπτωσή μας υπάρχει μόνο ένα πιστόλι — εκείνο του Γιωργάκη, θυμάστε; — που το ακουμπάμε στον δικό μας κρόταφο.

 111. LandS said

  107 Χτύπησα, κατά λάθος, πολύ ευαίσθητη χορδή. Δεν είχα κακή πρόθεση.

  Στο θέμα μας. Από την μέχρι τώρα περίληψη του ΑΡ.
  Global stocks mostly rose on Tuesday as investors looked past a breakdown in Greece’s debt talks and hoped a deal would eventually be reached to keep the country from falling out of the euro….

  … Most analysts expect a deal will be reached in time despite the tough talk. The Athens stock index was flat.

  THE QUOTE: «It remains our central view that an eleventh hour compromise between Greece and its creditors is still likely,» said Jane Foley, analyst at Rabobank International.

 112. "Ετεροδημότισσα" said

  @109
  κάνεις λάθος, δνε επιμένω σε τίπτοτα. Ήδη είπα ότι ο Αβραμό ήταν μια χαρά γι αυτήν τη θέση σε αυτό το πολιτικό σύστημα. Αν θέλουμε κάποιον να καλοστέκετε, να μιλάει χωρίς να λέει τίπτοα, να υπογράφει χωρίς πολλά πολλά, ο Αβραμό είναι ο άνθρωπός μας.
  Αν θέλουμε κάποιον που να σκε΄φτεται, αγωνίζεται, έχει το θάρρος της γνώμης του η Μαρκέτα το έχει αποδείξει.
  Ακούω με ενδιαφέρον κι άλλες τέτοιες υποψηιφιότητες ανεξαρτητα από το φύλλο κα το σεξουαλικό προσανατολισμό.
  Α! πρέπει να είναι χριστιανός/η ορθόδοξος/η. από,τι είχα μάθει εδώ, το γράφει το σύνταγμα.

  Εμένα δλδ ξεχάστε με 🙂

 113. π2 said

  Δεν ξέρω ποιος είναι delendus, αλλά αυτή που είναι σίγουρα deleta είναι η αξιοπιστία κάποιων μεγαλοσχημόνων embedded δημοσιογράφων. Ο πολύς Peter Spiegel των Financial Times με τον οποίο μας είχαν πρήξει όλοι τις προηγούμενες ημέρες (μα το είπε ο Spiegel, ποιος είσαι εσύ να αμφισβητήσεις τον μέγα Spiegel, τον δημοσιογράφο που έχει μητρική τα ευρωκρατικά βρυξελλίσια κι ό,τι λέει είναι θέσφατο) έγινε τελείως ρεζίλι χτες βράδυ, τουιτάροντας αλλεπάλληλες και αντιφατικές μεταξύ τους εκδοχές για το τι συνέβη με τα ντραφτ του Μοσκοβισί. Αρχικά έγραφε ότι όσοι το είδαν αναρωτιούνται προς τι ο ντόρος, αφού δεν διέφερε σε τίποτε από το προσχέδιο Ντάισελμπλουμ, μια ώρα μετά έγραφε ότι δεν υπήρχε προσχέδιο, αλλά απλώς ιδέες που εκφράστηκαν προφορικά, για να αποδειχτεί τελικά ότι ήταν κανονικότατο προσχέδιο που τέθηκε σε συζήτηση αφού είχε δύο εκδοχές, με τη δεύτερη μάλιστα πολύ ευνοϊκότερη από την πρώτη.

  Κοινώς, σέρβιρε αμάσητη όποια διαρροή του σφύριζαν.

 114. Για την ακρίβεια
  de gustibus et coloribus non disputandum

  76 Γιώργος Λυκοτραφίτης,
  Ναι σωστά, η Αρβελέρ πήγε στο Παρίσι το 53. Το Ματαρόα, πάντως δεν είναι ακριβώς «μύθος» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που δείχνει, τι θα ήταν ίσως η Ελλάδα αν δεν ερχόντουσαν στην εξουσία αυτοί οι δοσίλογοι και «τα παιδιά τους που μας κυβερνάν ακόμα» που λέει το άσμα. (του Άρη των Social Waste).

  Η νίκη της Κυβέρνησης της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας (σύριζα) αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, γιατί ήρθε πολύ αργά. Κανονικά, αν «κανονικά» σημαίνει τίποτα, μια αριστερή κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε έρθει στα πράματα το 1945, τότε που χτιζόταν η Ελλάδα από τα ερείπια. Ποιος ξέρει, ίσως ήταν καλύτερα τα πράματα.

 115. NM said

  Υπομονή. Σε μερικά λεπτά ανακοινώνεται το όνομα του εκλεκτού.

 116. NM said

  …γιατί το όνομα αυτού-τής φαίνεται ότι αποτελεί κομμάτι στο παζλ του ευρύτερου συμβιβασμού. Εντός αλλά κυρίως εκτός συνόρων
  (στο μεταξύ ακούω τον Τσίπρα να έχει αρχίσει να μιλάει)

 117. aerosol said

  » Εκείνο που, δυστυχώς, δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να καταλάβει η κυβέρνηση, ο Βαρουφάκης και οι περί αυτόν, είναι ότι παραμονή στο Ευρώ χωρίς όλ’ αυτά τα νεοφιλελεύθερα περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, λιτότητας κλπ. δεν γίνεται!»

  Ενδιαφέρον… Επειδή όπως φαίνεται κάποιοι άλλοι το έχουν καταλάβει θα ήθελα μία και μόνη φορά να το εξηγήσουν και να το τεκμηριώσουν με στοιχεία -τα οποία περιμένω μάταια σε όποια πηγή έχω ψάξει τα τελευταία πέντε (5) χρόνια.
  Δυστυχώς το πρόβλημα αυτής της οπτικής είναι πως ενώ παρουσιάζεται ως μονόδρομος από όλες τις πένες ή ομιλούσες κεφαλές των κλασικών ελληνικών μέσων ενημέρωσης, στηρίχθηκε μόνο στο να μην υπάρξει ποτέ τετ α τετ με την αντίθετη άποψη (η οποία μάλιστα προ ανόδου ποσοστών Σύριζα παρουσιαζόταν ως μη υπαρκτή!). Γάννης κέρναγε, Γιάννης έπινε και καταλήγουμε στον γυαλάκια του ΣΚΑΙ να ατενίζει σοβαρός την κάμερα και να μας λέει πως δεν υπογράφτηκε συμφωνία γιατί «προφανώς» η ελληνική αντιπροσωπεία δεν πήγε με… μελετημένους αριθμών. Λες και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ κάθεται ο Σόϊμπλε με τον Βαρουφάκη να υπολογίζουν τρεις το λάδι τρεις το ξύδι!

  Αυτή η χρόνια πρωτοφανής ανικανότητα (;) των ανθρώπων που καλούνται να μεταφράσουν για εμάς την περίπλοκη οικονομική πραγματικότητα έχει οδηγήσει στην τραγική ψευδαίσθηση πως τα οικονομικά μιας χώρας είναι ανάλογα αυτών ενός νοικοκυριού. Με δανειστές-δοσατζήδες, με «πόδια όπου φτάνει το πάπλωμα όπως μου έλεγε κι ο μακαρίτης ο μπαμπάς μου» και με την παραμικρή νύξη έντασης να πυροδοτεί τα φοβικά χαρακτηριστικά ενός έθνους που ακούει σαν θέσφατο τις δηλώσεις κάθε Βαυαρού Κύρτσου (ας πούμε) επειδή αυτό του πασάρουν. Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει σε αυτό το ντέρμπι. Μάγος δεν είμαι. Αλλά νιώθω πως πολλοί από τους θεατές του δεν γνωρίζουν καν τους βασικούς κανόνες αυτού του πράγματος που παρακολουθούν με αγωνία. Δεν τους γνωρίζουν όχι γιατί είναι χαζοί αλλά γιατί οι κανόνες ηθελημένα αποσιωπούνται.

  Όποιος έχει παρακολουθήσει τον Βαρουφάκη (από τα δικά του λόγια και κείμενα, όχι όπως τον «μεταφράζει» ο κάθε Μπάμπης) βλέπει ξεκάθαρα πως και τα περίμενε και τα έχει προβλέψει. Δεν ξέρω αν φανεί όσο ικανός ελπίζω, ή αν θα αποτύχει. Αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία πως αυτό το παιχνίδι ήταν αναμενόμενο από την Ελληνική πλευρά. Και η στάση που τηρούμε έχει κι αυτή την εξήγησή της:

  1. Συνεχής αναφορά σε διαπραγμάτευση, συζήτηση, συμμετοχή, κατανόηση, φιλοευρωπαϊσμό, πίστη στην δημοκρατική φύση της ΕΕ (γκουχ…, γκουχ!). «Είμαστε πολύ καλά παιδιά, θέλουμε πάρα πολύ την παρέα σας, θα συνομιλήσουμε μέχρι θανάτου προκειμένου να τα βρούμε μαζί σας». Αν υπάρξει επικοινωνιακά «κακός», πρέπει αυτόν τον ρόλο να τον φορτωθούν οι άλλοι.

  2. Επιμονή στο παράλογο του ισχύοντος προγράμματος, συνεχής αναφορά στο ότι σκοτώνει την Ελλάδα βλάπτοντας και την Ευρώπη. «Είμαστε πολύ φίλοι σας, απλά δεν θα κάτσουμε να πεθάνουμε με τόσο αποτυχημένη αιτία, είμαστε σίγουροι πως δεν το θέλετε αυτό, εξάλλου σας κάνει κακό κι εσάς βρε παιδιά!»

  3. Συνεχής αναφορά λέξεων-κλειδιών τύπου «ευελιξίας», «μεταρυθμίσεων» και λοιπών ψιλικοκών. Όλοι οι υψηλά εμπλεκόμενοι γνωρίζουν πως βασικά είναι ανοησίες αλλά όλοι τις έχουν πουλήσει στο εσωτερικό τους για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Τέτοιες γενικότητες καλούμαστε να πούμε κι εμείς. Θυμίζω την απίστευτα ειλικρινή ατάκα Βαρουφ: «Θα χρησιμοποιήσουμε όποιο ευφημισμό χρειαστεί». Το οποίο μας πάει στο…

  4. Όλα ανοιχτά, σε κοινή θέα. Πριν την Παπαρήγα (που δεν είχε εξουσία να χάσει) δεν είχα δει ποτέ Έλληνα πολιτικό να μιλάει τόσο ανοιχτά για τα δρώμενα αντί να ξερνάει ξύλινες δηλώσεις που δεν περιέχουν καμία πληροφορία. Βασικά, χτες τους έδωσε στεγνά για πράγματα που συνήθως μένουν κεκλεισμένων των θυρών. ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο από την πάγια γερμανική τακτική των κλειστών δωματίων, των πιέσεων σε συνθήκες απομόνωσης, των τηλεφωνημάτων. Θυμίζω, τελευταία πορευόμασταν βάσει οδηγιών που είχε λάβει ο Χαρδούβελης με mail! Αντίθετα, τώρα χρησιμοποιείται (και από Τσίπρα βέβαια) μια σπάνια επίκληση της δημοκρατικότητας και μια έμπρακτη διασπορά πληροφοριών (όχι όλων ασφαλώς) προς το κοινό. Δεν είναι αυτό το παιχνίδι που έχει μάθει να παίζει η Γερμανία και δεν της αρέσει.

  5. Απόλυτη γνώση πως μιλάμε για ένα πολιτικό θέμα πρωτα και (πολύ) ύστερα λογιστικό. Η επιθυμία της Γερμανίας είναι να μην κλονήσει κανείς το υπάρχον δόγμα, η επιθυμία μας είναι να κλονιστεί -διότι είμαστε τα βασικότερα θύματα. Τα λογιστικά τερτίπια θα μαγειρευτούν ΚΑΤΟΠΙΝ του καθαρά πολιτικού σκορ που θα βγάλει αυτή η δραματική διελκυστίνδα. Και ως δια μαγείας τα νούμερα θα βρεθούν ΟΚ για την ΕΕ, όποια στάση κι αν επικρατήσει.

 118. Το πάει για δεξιό ΠτΔ ο Αλιέξης και πολύ τα μπερδεύει…

 119. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας κάνει την εισαγωγή για την εκλογή Προέδρου.

 120. Πάκης φορ πρέζιντεντ! Pakis in Amygdaleza.

 121. sarant said

  Παυλόπουλος!

 122. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #117
  Σε ευχαριστώ (ξέρω, επαναλαμβάνομαι).

  «»Δέον όπως καταστραφεί η Καρχηδών» όπως έλεγε και ο μέγας Κάτων» έτσι άρχιζε ένας δικηγόρος την αγόρευση σε κάποιο Αστερίξ που βαριέμαι τώρα να βρω.

  Προκόπης για Πρόεδρος…

 123. Πάνος με πεζά said

  Πάκης ! Μοσχαροκεφαλή ! Μείναμε Παυλόπουλοι !

 124. NM said

  Φσστ Μπόϊνγκ!
  And the winner is……
  ντα,,,ντα..ντα… (τύμπανα)
  ΠΡΟΚΟΠΗΣ !!!
  Αποδεδειγμένου κυρους και ιστορίας
  Ξέρει να κρατάει και ισες αποστάσεις

 125. sarant said

  122 Δάφνες του Καίσαρα, θαρρώ -πρέπει να έχει ανεβεί πιο πάνω.

 126. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #125
  Έχω σκουριάσει, πώς μου ξέφυγε, αφού τα διάβασα όλα; Τι θα κάνουμε με τον Προκόπη; Κάτι ήξερε που δεν κουνήθηκε τότε με Κανέλλη-Κασιδιάρη… 🙂

 127. Πάνος με πεζά said

  @ 124 : Ξέρει να…γίνεται αόρατος ! (βλ. επεισόδιο Κασιδιάρη)

 128. spiral architect said

 129. Πάνος με πεζά said

  Από το σκρίνιο, πήγαμε σε εκείνους τους παλιούς μπουφέδες με το αέτωμα μέχρι το ταβάνι, και το μάρμαρο, που δε μπορούσες να τους κουνήσεις καν !

 130. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #44, 122, 125
  Αλλά το «Δέον όπως καταστραφεί η Καρχηδών» το θυμάμαι ξεκάθαρα, κάποια άλλη αστεριξομετάφραση μου έχει μείνει.

 131. Theo said

  Καλημέρα!

  Τελικά ο Παυλόπουλος θα γίνει ΠτΔ (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231386407).
  Δεν τον συμπαθώ, αλλά ο Αβραμόπουλος θα μου καθόταν στο στομάχι (από πολύ έγκυρη πηγή έχω ακούσει για τεράστιες μίζες από φαρμακευτικές εταιρίες όταν ήταν Υπ. Υγείας).

  Από τα ονόματα που προτάθηκαν, θα προτιμούσα τον Δρεττάκη (που τον γνωρίζω εδώ και 30 τόσα χρόνια) αλλά έχει αρκετά προβλήματα με τη μέση του.
  Ή τη Μάρω Δούκα (είναι πολύ καλύτερη συγγραφέας από την Καρυστιάνη, όπως γράφει κι η «Ετεροδημότισσα» στο σχ. 94).

 132. NM said

  Φοβάμαι ότι η απέλπιδα προσπάθεια διάσπασης της ΝΔ σε Παυλοπουλουποστηριχτές και σε ΑντιΠαυλοπουλικους, θα αποδειχθει φρούδα.
  Και αντίθετα από τα αναμενόμενα θα προκαλέσει διαφωνίες εντός ΣΥΡΙΖΑ,
  Ευτυχώς που υπάρχει και Σόιμπλε να μας ενώνει

 133. aerosol said

  Ο ΠτΔ είναι συνήθως διακοσμητικός και δεν το θεωρώ πρωτεύον αλλά… Πάκης; Δεν χαίρομαι.
  Όχι για την κεντροδεξιά προέλευση αλλά για το πρόσωπο.
  [Η Καρυστιάνη, πάντως, νομίζω ποτέ δεν έπαιζε. Μου φαίνεται πως έχει δικά της «σακιά» και κουβαλά η γυναίκα, δεν πίστεψα πως θα ήταν πρόθυμη για τέτοια.]

 134. Πάλι καλά. Προσωπικά έχω στα συν του Πάκη την όσο-γίνεται-για-δεξιό-κράτος εφεκτική στάση του τον Δεκέμβρη του ’08, όταν όσο μπόρεσε απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά. Άλλο δεν έχω να πω, η περίφημη σκηνή με τον Κασιδιάρη είναι έτσι κι αλλιώς εμβληματική για το θεσμό του ΠτΔ 🙂

 135. Dimitrios Raptakis said

  Μεσσήνιος και Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου. Τις αυτές ιδιότητες έφερε και ο Μιχαήλ Στασινόπουλος (φευ, δεν συγκρίνω, απλώς διαπιστώνω).

 136. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Τελικά το κάτασπρο μαλλί (με το σχώριο), πολύ ή λίγο, είναι ατού για να γίνεις ΠτΔ… 🙂

 137. …και γελάω μόνος μου τώρα, όταν φαντάζομαι τι λούσα θα σκαρφιστεί από αύριο για το γραφείο του επίτροπου ο Αβραμόπουλος.

 138. emma said

  ΓΑΤΟΣ!

 139. Γρηγορη στο 136
  Άσπρο μαλλί της κεφαλής (του κράτους)
  Κακά μαντάτα της Βουλής!

 140. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Για δεξιός, αξιοπρεπέστατος είναι ο ΠΠ, και έχει στα υπέρ του τη στάησ του το 2008.

 141. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #139
  😀

 142. Οπότε, πάλι νομικό και δη Πελοποννήσιο θάχομε για ΠτΔ!

 143. NM said

  Αν μη τι άλλο διαθέτει πειθαρχημένη κοινοβουλευτική ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρ όλες τις διαφωνίες των τελευταίων ημερων, ακούσατε πόσο θερμά χειροκρότησαν;
  ΠΡΟΚΟΠΣΑΜΕ !
  (Μαθαινω από έγκυρες πηγές ότι ο Αρχηγός αμφιταλαντευόταν μέχρι την τελευταία στιγμή μεταξυ Προκόπη και Κίμωνα Κουλούρη. Καταλυτική υπήρξε όμως η παρέμβαση Λαφαζάνη)

 144. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #143β
  Πείτε ότι τρολιά, δεν θα το αντέξω ούτε σαν σκέψη…

 145. Πάνος με πεζά said

  Παιδιά, τι ακριβώς «στάση» είχε ο ΠΠ το 2008; The show must go on? Όπως με τον Κασιδιάρη;
  Καθόταν κι έβλεπε την Αθήνα να καίγεται, όπως ακριβώς ο Καραμανλής την Ηλεία από το ελικόπτερο. Καταστράφηκαν ιστορικά κτίρια κι εκαντοντάδες επιχειρήσεις, και το λέμε αυτό σωστή στάση;
  Επειδή μετά μάθαμε να βγαίνουν τα ΜΑΤ με τα δακρυγόνα και να πέφτει ξύλο, τον επευφημούμε για το «laissez-faire» και την υποβολή της παραίτησής του,που μάλιστα δεν έγινε και δεκτή;

  Δηλαδή όλοι έχουμε γλυκαθεί από τις 50 έδρες;

 146. NM said

  Είπαμε: «από έγκυρες πηγές» !

 147. Πάνος με πεζά said

  @ 146 : Δηλαδή Άγιο είχαμε…

 148. Theo said

  @140:
  Αξιοπρεπέστατος με τους 800.000 διορισμούς και τη σπατάλη;
  Ή με τη στάση του απέναντι στον τσαμπουκά του Κασιδιάρη;

 149. Εγώ είχα προτείνει τον Παύλο Προκόπουλο αλλά την τελευταία στιγμή ο Σόιμπλε άλλαξε την εισήγησή μου και να τι μας προέκυψε…
  Πολύ φοβάμαι πως (όλα) τα γέλια αυτής της «κρίσιμης» βδομάδας θα μας βγούνε αργότερα ξινά. Πάντως για την ώρα όλη η «κρισιμότητα», εσωτερική και εξωτερική…ούτε σενάριο του Σακελλάριου

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Kαλά βρε πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση ΤΟΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΙΑΛΕΞΕΣ; Μετά τους ΑΝ.ΕΛ, τον Παυλόπουλο, εδώ μιλάμε για ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΜΑΛ…….!

  Υ.Γ – Φαντάζομαι στην δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση, θα δούμε πρόεδρο τον Καραμανλή. Έχουν και την αστεία τους πλευρά οι ψευσαισθήσεις.

 151. 27, …sorry for the greeklish,alla den exw ellinikos…

  Κιντ, κανένα πρόβλημα, απλή «ασυμφωνία χαρακτήρων»! 🙂

 152. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #146
  Α Παναΐα μ!

 153. 145 Ποια ιστορικά κτίρια καταστράφηκαν; Και βέβαια δεν είναι αυτό το ζήτημα, μια και και ο καθένας μπορεί να φανταστεί μια σειρά εναλλακτικά σενάρια, όλα χειρότερα (ή τέλος πάντων, από όποια μεριά το βλέπει κανείς). Ονειροφαντασία εφάμιλλη του Κασιμάτη, που απορούσε γιατί ο Τσίπρας δεν πήγαινε στο Σύνταγμα «να μαζέψει τους αντιεξουσιαστές»…

 154. Ριβαλντίνιο said

  Άντε ρε σταματήστε. Ο Παυλόπουλος είναι πολύ καλή επιλογή. Δεν θυμάστε που λίγο έλειψε να σπάσει τον Κασιδιάρη στο ξύλο ? Στο τσακ την γλίτωσε.

 155. physicist said

  Μεγάλη ανακούφιση ένοιωσα που δεν προτάθηκε ο Αβραμόπουλος. Εξαιρετική επίσης είναι η ιδέα να προταθεί κάποιος από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, μια πρακτική που έχει παράδοση κατά της διάρκεια της Μεταπολίτευσης και δρα συμφιλιωτικά και καταπραϋντικά απέναντι σε ανησυχίες ότι ο Σύριζα επιδιώκει την απόλυτη κυριαρχία του πολιτικού ταμπλό (δεν φταίει ο Σύριζα βέβαια που η αντιπολίτευση είναι χώμα αλλά λέμε τώρα). Πολύ καλή κίνηση κατά τη γνώμη μου.

 156. sarant said

  148: Είπα: για δεξιός. Και η Γιαννάκου καλή θα ήταν. Δηλαδή είναι καλύτερος από τον Αβραμό κτγμ.

 157. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #156
  Αυτό είναι αναμφισβήτητο και αυτό μάλλον μέτρησε νομίζω.

 158. Πάνος με πεζά said

  Πυρπολήθηκαν κτίρια του Πανεπιστημίου και η Βιβλιοθήκη της Νομικής (αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς).Υπήρξε και υποβολή παραίτησης του Πρύτανι του Πανεπιστημίου. ΟΚ, μετά είδαμε και χειρότερα, αλλά δε λέει κάτι… Φυσικά και σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν φθορές σε ιστορικά κτίρια, από εκείνα που στέγαζαν τράπεζες.

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  140 – Βρε Νίκο ΕΛΕΟΣ, ή κάνε μιά κριτική της προκοπής γαι τον Προκόπη, ή απλά μείνε αμέτοχος αν δεν θέλεις να κρίνεις την (να μη την πώ) επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αξιοπρεπέστατος ο γελοίος;

 160. να ρωτήσω κάτι ;

  Είναι σίγουρο πως ο Προκόπης δέχτηκε ;
  Απεδέχθη το τέλος της πολιτικής του καριέρας και αποφάσισε να κρεμάσει τα βουλευτικά παπούτσια του ;

 161. Μαρία said

 162. 158 Καλά, ας μην πιάσουμε συζήτηση τώρα για τον Δεκέμβρη του ’08, αλλά αν κάποιος κόπτεται τόσο για τα ιστορικά κτίρια (όπως κόπτομαι κι εγώ σε άλλες, βωβές περιπτώσεις) ας φανταστεί τι θα συνέβαινε αν η συσσωρευμένη οργή είχε να αντιμετωπίσει την καταστολή του ’12.

  (Πού να το φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν να υπερασπίζομαι τον Πάκη και μάλιστα ως πρόταση του Σύριζα…#tipota_ap_ta_dyo)

 163. Ριβαλντίνιο said

  @ 160
  Αυτός να μην δεχτεί ?
  Αυτός θα είναι ο πρώτος ΠτΔ στην ιστορία που μετά την προεδρία θα διεκδικήσει και την πρωθυπουργία. 🙂

 164. Spiridione said

  155. Ναι συμφωνώ. Ουσιαστικά αυτή η πρακτική άρχισε το ’95 με τον Στεφανόπουλο, εξαιτίας του Αντωνάκη (να τα λέμε αυτά). Το 2010 βέβαια επί ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε ο Παπούλιας αλλά εδώ είναι το άλλο έθιμο που καθιερώθηκε, να ψηφίζονται οι πρόεδροι για δύο θητείες.

 165. gryphon said

  πιο παλια παντως πολλα σαιτ και μπλογκ διακινουσαν και μια φημη για περιστατικο «ηθικης» ας πουμε φυσεως (με αρκετα κωμικα ομως στοιχεια) με πρωταγωνιστη τον Παυλοπουλο οπως υπαινισονταν καποιοι ενω αλλοι τον κατανομαζαν ανοιχτα.
  Δεν ξερω εαν ισχυει η αν πραγματι αφορουσε αυτον αλλα εαν ισχυει μπορει καποιοι να το ανασυρουν και να το χρησιμοποιησουν.
  Και δεν θα ειναι τοσο θεμα σεμνοτυφιας αλλα η ολη ιστορια εχει οπως ειπα κωμικα στοιχεια που θα αφαιρεσουν απο το οποιο κυρος πρεπει να εχει ενας ΠτΔ.

 166. Συγκινημένες όλς οι κότες των ορνιθοτροφείων Μεγάρων από τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσαν πω στο εξής θα γεννάνε δίκορκα αβγά σε μια προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από την δυσχερή θέση της

 167. 130 Κοτορσινός, καλά το θυμάσαι το «δέον όπως καταστραφεί η Καρχηδόνα». Η μετάφραση του Αργ. Χιόνη στον Ψαρόπουλο.

 168. "Ετεροδημότισσα" said

  Ντροπή, πιο γλοιώδης από πάκης πεθαίνεις! ποια στάση το 2008;
  αξιοπρεπέστατος ο προκόπης;
  ποια η διαφορά του με τον Αβραμό δλδ; ότι αφήνει τους φασίστες να βαράνε;
  κι όλα αυτά που έγραφες στο ποστ περί κεντροδεξιού προέδρου Σαραντ; φάουλ σε βρίσκω. αυτά θα έχουμε τώρα;
  χίλιες φορές αβραμό

 169. sarant said

  168 Μα δεν ήταν η πρώτη μου προτίμηση ο Παυλόπουλος.

 170. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #167
  Ευχαριστώ.

 171. christos k said

  Είμαι σχεδόν 41 ετών και από μικρός θυμάμαι για προέδρους της δημοκρατίας μεγέθη όπως ο Καραμανλής, ο Σαρτζετάκης…ακόμα και ο Παπούλιας τώρα τελευταία, παρά την ατολμία του, δε με πολυχάλαγε. Περίμενα από τον Αλέξη κάτι πιο καινούριο ως πρόταση προέδρου…μια γυναίκα υποψήφια επιτέλους όπως πρότεινε ο Νίκος που όμως να έχει σθεναρό προφίλ, μια Θάτσερ της αριστεράς. Η Κανέλλη θα ήταν ότι έπρεπε…ίσως και η Παπαρήγα! Να σου πω εγώ αν θα κοιμόταν ο Σόιμπλε το βράδυ…Αυτός ο Προκόπης πολύ ανάλατος…δε με φτιάχνει για πρόεδρος.

 172. # 172

  πρώτα θα δεις τον Αλαφούζο και τον Μελισσανίδη αγκαλιά με τον Μαρινάκη και μετά θα προτείνει υποψήφιο από το ΚΚΕ ο ΣύΡιζΑ

 173. christos k said

  173 😉

 174. "Ετεροδημότισσα" said

  170
  δεν είπα ότι ήταν η πρώτη σου προτίμηση, συγκεκριμένα δεν τον είχες αναφέρει καν ως προτίμηση απόσο θυμάμαι. Και σήμερα έγραψες ότι είναι λάθος ένας πρόεδρος από την κεντροδεξιά, αλλά παρόλαυτά βιάστηκες να επικροτήσεις-ή για να ακριβολογήσω γιατί αλλιώς θα σε αναγκάσω να λεξιλογήσεις- να χαρακτηρίσεις τον Π. «αξιοπρεπέστατο για δεξιό» αξιοπρεπέστατο!!!

  Τέλοσπάντων δεν με νοιάζει κιόλας, δεν την είχα παίξει τη Μαρκέτα στο στοίχημα, στην καρδιά μου όμως η γυναίκα αυτή παραμένει κάβλα γιατί αν και καραδεξιά -όχι κέντρο αλλά κάρα- δεν ενέδωσε στους φασίστες και φασιστίζοντες, στήριξε την αριστερή συγγραφική ομάδα στην οποία είχε ανατεθεί από άλλους το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ και το πλήρωσε πολιτικά με την αποπομπή της από την κυβέρνηση και τον παραγκωνισμό της από την ακροδεξιά του Σαμαρά.

 175. Αυτό πάλι με την άφιξη του Μαρκαριάν στην Ελλάδα αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ο Προκόπης πως τόχετε ;
  Τυχαίο ;
  Δεν νομίζω !

 176. christos k said

  176 :)))))…σολάρεις!!

 177. "Ετεροδημότισσα" said

  173
  αρε νυχτωμένε Τζι, αυτοί οι τρεις τρώνε αγκαλιασμένοι και αλληλοκερνιούνται στην Ψαρου κάθε καλοκαίρι, να σαι σίγουρος.

 178. # 175

  Ο καλύτερος έπαινος για την Γιαννάκου ήταν μια δήλωσή της τον καιρό που ήταν ΥΠΕΠΘ » Εδώ δεν ωρίσκομαι για να κάνω τομές στην Παιδεία αλλά για να προωθήσω κάποια νομοσχέδια»
  Τουλάχιστον δεν αυτοπαραμυθιαζόταν όπως άλλοι.

 179. sarant said

  175: Δεν είχα πει ότι είναι λάθος. Είχα γράψει: θα είναι καλύτερο ο Πρόεδρος να μην είναι μια πολιτική προσωπικότητα από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

 180. # 178

  Αυτό που λες ισχύει γενικά αλλά δεν πιστεύω πως εύκολα κάθεται κάποιος στο ίδιο τραπέζι με τον Μαρινάκη, είναι θέμα αισθητικής.

  Εσύ θα μπορούσες να φας με τον Πάγκαλο απέναντί σου ;

 181. Ηλεφούφουτος said

  156 Μα με τον Αβραμό τουλάχιστον θα άδειαζε μια θέση Επιτρόπου.
  Με τον Πάκη (πέρα του ότι συμφωνώ ότι είναι ο συμπαθέστερος από τη ΝΔ – θυμάμαι πόσο θυμωμένοι ήντουσαν κάποιοι δεξιοί κάργα με τη στάση του το 2008· μέχρι που λέγανε πως θα ψηφίσουνε ΠΑΣΟΚ μήπως φέρει τάξη κι ασφάλεια) ποιο το όφελος;

 182. "Ετεροδημότισσα" said

  180
  εντάξει αφεντικό.

  181
  κοίτα εγώ δεν θα μπορούσα αλλά ο αλαφούζος και ο μελισσανίδης δεν νομίζω να έιχαν κανά κώλυμα. Εξάλλου δεν μπορεί! με κάποιους ταφαγε ο Πάγκαλος! έκανε βέβαια και ο ίδιος μια υπερπροσπάθεια αλλά δεν ήταν μόνος του 😀

 183. christos k said

  181,183 Τα σχόλια γίνονται καλτ…με το υπερπροσπάθεια διαφωνώ 🙂

 184. Παυλόπουλος! Άχρους, άοσμος. Αυτός πάλι έχει το πρόβλημα οτι δε θα γράφει στην κάμερα καθόλου, τόσο τρανσπαράν άτομο και ανύπαρκτο. Το απόδειξε τότε με τον Κασιδιάρη, που την ώρα που ο ανώμαλος τραμπούκος αφηνίαζε, ο Αποστόλης έκανε αυτοσυγκέντρωση και υπερβατικό διαλογισμό. Εκτός αν φοβήθηκε ο Πάκης οτι ο ναζί θα τον περάσει για Paki και θα τον τραμπουκίσει κι αυτόν .

  Ο σύριζα προσεγγίζει την καραμανλική πτέρυγα για να διασπάσει τη δεξιά, να βρει συμμάχους ή απλά για να διατηρήσει αυτούς που έχει, τους ανελ. Λογικό και σωστό μακιαβελικό.

  Μικρό και αναγκαίο το κακό, αν σκεφτεί κανείς τι μας περιμένει στο άμεσο μέλλον και δεν εννοώ τα αποτελέσματα των συνόδων και των Γιουρογκρουπ μόνο. Εννοώ γενικευμένη Κρίση και πολέμους.

  Γεωπολιτικά, το καλό είναι οτι στην περικύκλωση της Ρωσίας δεν παίζουμε πολύ, γιατί είμαστε κατά μία Βουλγαρία και μία Ρουμανία μακρύτερα. Ή κατα μια Τουρκία και μια Αρμενία.

  Στη μέση ανατολή βέβαια, παίζουμε περισσότερο.

 185. ΚΑΒ said

  H συγκυρία, mutatis mutandis! Άχρωμος, άγευστος. Πολύ συγκινήθηκα!

  166.
  http://postimg.org/image/4tc0h6uwv/c6efdc59/ γ

  Είναι τρίκορκο και δεν είναι Μεγαρίτικο, αλλά δεν έχει σημασία!

 186. "Ετεροδημότισσα" said

  δηλαδή τι καλύτερο έχει ο Πάκης από το Σταύρο Δήμα;
  Δεν είναι ο Δήμας αξιοπρεπέστατος δεξιός;

 187. ΚΑΒ said

  185. Όσο να ανεβάσω την εικόνα συμπέσαμε σε χαραχτηρισμούς.

 188. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ήταν επικεφαλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και προεκλογικά μουρμούραγε και κοίτα πώς του ΄φεξε: ακριβώς το που δεν πρόκαμε να το αναθεωρήσει, η κουφάλα η συγκυρία τον εξακόντισε στο ύπατο αξίωμα.
  Μπορώ να βρίσω σήμερα;
  Αποφύγαμε πάντως τα χειρότερα: Ο Αβραμό πρόεδρος και στη θέση του η Ντόρα ‘ πιτρόπισσα αφού κυβέρνηση όλων των Ελλήνων είπαμε

 189. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  187.
  Ο Παυλόπουλος δεν έχει το γιο του βουλευτή και είναι Καραμαλικός 🙂

 190. Δημητρης said

  181 Να τρως με Μαρινάκη και Πάγκαλο; Μόνο αν κάνεις δίαιτα.

 191. ΚΑΒ said

  Mutato nomine fabula non mutatur.

 192. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Έχει κι ένα παιδί, το Διάταγμα Παυλόπουλου, που το κακαναθρέψανε στο σόι

 193. Theo said

  @175, 187:
  Οπωσδήποτε η Γιαννάκου κι ο Δήμας ήταν οι αξιοπρεπείς λύσεις από την κεντροδεξιά.
  Ο Δήμας όμως «κάηκε» μόλις τον πρότεινε ο Σαμαράς για υποψήφιο Πρόεδρο.

 194. "Ετεροδημότισσα" said

  190
  εννοείς ότι γι αυτό είναι αξιοπρεπέστερος του Δήμα;;;;;
  άρα και αξιοπρεπέστερεος του Κωσταντόπουλου!

 195. "Ετεροδημότισσα" said

  ποια κεντροδεξιά και μεσοδεξιά; Δεξιά ήταν είναι και θα είναι, η γνωστή Δεξιά του κυρίου! δεν ξεχνάμε τόσο εύκολα

 196. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λάμπρο, εκτιμά κι αυτός το ίδιο αγαθό μ΄εσένα 🙂 🙂

 197. Δημητρης said

  Γερμανοί για Βαρουφάκη: Ξεδιάντροπος, ανάγωγος, παράλογος και ανίδεος (Τώρα ΣΚΑΙ)
  Ντάξ, τόση διαφήμιση πια!

 198. Spiridione said

  Να πω και εγώ μια άποψη σε σχέση με το φλέγον θέμα και σε σχέση και με το σχόλιο του φίλου ΙΝ. Για το θέμα της επιλογής δραχμής – ευρώ: Δεν έχω προσωπικά τα εφόδια να ξέρω τι μας συμφέρει καλύτερα ζυγίζοντας το κόστος και το όφελος κάθε επιλογής, διαισθητικά όμως λέω ότι αυτή τη στιγμή δεν μας συμφέρει να πάμε στη δραχμή, πόσο μάλλον που τώρα κάτι αρχίζει να κινείται με την ποσοτική χαλάρωση. Για το αν υπάρχει θεμελιώδης αντίφαση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα ότι δεν βλέπω και πολύ μεγαλύτερη αντίφαση σε σχέση με τις θέσεις των άλλων κομμάτων, που βεβαίως σε κανένα κόμμα δεν αρέσει η λιτότητα. Αυτά που είπε προεκλογικά για τα μέτρα που θα πάρει ούτε εντελώς παράλογα ούτε εκτός πραγματικότητας είναι. Για το χρέος είναι άλλο θέμα.
  Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή (και το σκεφτόμουν αυτό και τις προηγούμενες μέρες), η Γερμανία θα κρατήσει σκληρή στάση, ίσως με ελάχιστες και επουσιώδεις παραχωρήσεις, γιατί θέλει να δείξει ποιος έχει το πάνω χέρι. Αργότερα πιστεύω ότι θα κάνει ουσιώδεις υποχωρήσεις σε διάφορα θέματα, αλλά για λόγους κύρους και γοήτρου δεν θέλει να φαίνεται ότι τις κάνει επειδή την πιέζει κάποιος άλλος. Και θα θελήσει να τις εμφανίσει ότι αποτελούν μέρος ένα γενικότερου σχεδίου της για την Ευρώπη. Και ο κυριότερος λόγος πιστεύω που θα το κάνει αυτό είναι η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Άρα λοιπόν θέλει υπομονή, δεν πρόκειται να κριθούν τα πάντα αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη. Εγώ προσωπικά, και δεδομένης της κατάστασης της χώρας μας, είμαι ρεαλιστής και θα είμαι ευχαριστημένος να κάνει σε πρώτη φάση έστω και σταδιακά η κυβέρνηση ας πούμε το 1/10 όσων υποσχέθηκε. Η αλλαγή στην ψυχολογία μας είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να απογοητευτούμε αν η κυβέρνηση φάει τα μούτρα της σε κάποια θέματα. Για παράδειγμα θα είναι επιτυχία να συμφωνήσουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή έστω ένα μικρό πλεόνασμα αντί για πλεονάσματα 3% και 4%. Το πρόβλημα εδώ είναι αν συνεχιστεί για πολύ αυτή η αβεβαιότητα θα έχουμε ελλείμματα και θα πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα για να ισοσκελίσουμε πλέον τον προϋπολογισμό. Επίσης να κάνει κάποιες βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στους άλλους φόρους. Επίσης, να σταματήσει οπωσδήποτε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με τον τρόπο τουλάχιστον που γίνεται, και κάποιες άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Θα θεωρήσω ότι προσέφερε μεγάλο έργο στη χώρα αν καταφέρει να διασώσει κάποιο μέρος του κοινωνικού κράτους που έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα. Και περιμένω πάνω απ’ όλα τι θα κάνει με την ανεργία, με τις επενδύσεις, με τις επιχειρήσεις, με την παραγωγή. Εκεί περιμένω να δω τις ιδέες έχουν, τι φαντασία και τι δημιουργικότητα, αλλά και πόσο αποτελεσματικοί είναι.

 199. Κασσάνδρα said

  Μια σκέψη μου πέρασε χθές από το μυαλό.
  Σε όποιο κείμενο κι αν συναινούσε η Ελλάδα,θα το απέσυραν, παρουσιάζοντας ένα χειρότερο.
  Για τον Παυλόπουλο ,τι να πω ,μου έκοψε την ανάσα!

 200. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  195. Αυτή τη διαφορά έχουν,εννοώ.Ο Κωνσταντόπουλος δεν έπαιξε νομίζω.

 201. Αν ο Βαρουφ ήθελε να το τραβήξει λίγο παραπάνω θα μπορούσε να αναφέρει την κριτική προς το Γερμανικό Έθνος που κάνει ο Χέρμαν Έσσε και αποκαλεί τη διαχρονική λόξα των Γερμανών Bazillus germanicus.

  Τους πιάνει δηλαδή μια μανία να κατακτήσουν τον κόσμο στη λάθος στιγμή, εναντίον των λάθος ανθρώπων και έχοντας τις λάθος δυνάμεις. Πάντα χάνουν, αλλά έχουν καταστρέψει πιο πριν την Ευρώπη και πιο πολύ τον εαυτό τους.

  Όσο για τον τρόπο συμπεριφοράς των Γερμανών, δεν θέλω να κάνω λάθος γενικεύσεις, αλλά νομίζω ότι αυτή η βαθειά εχθρικότητα απέναντι στον άλλο, τον ( υποτιθέμενο) αδύνατο ή μειοψηφούντα και κυρίως αυτόν που παραβαίνει το νόμο, είναι βαθειά ριζωμένη στον προτεσταντικό ψυχισμό πολλών απ’ αυτούς.Το έχω δει και σε συναλλαγές μαζί με κάποιους (φυσικά μπορεί να είναι η ιδέα μου).

  Η παράδοσή τους πάντως, είχε και τον Kράμπους, που ερχόταν μαζί με τον Santa Claus και έδερνε Χριστουγενιάτικα τα παιδιά που στη διάρκεια του χρόνου ήταν «κακά» ή αντι τα δώρα που περίμεναν, έριχνε καρβουνόσκονη στις κάλτσες τις κρεμασμένες στο τζάκι.

  Η Μερκελ μας το παίζει Κράμπους.

 202. "Ετεροδημότισσα" said

  198
  καλά αυτά είναι αναμενόμενα πράγματα και πολύ άργησαν! υπήρξε κάποια εθνική αριστερή κυβέρνηση παγκοσμίως που να ξέφυγε από την προπαγάνδα της λάσπης;
  αν μάλιστα οι δικοί μας συνεχίσουν έτσι προβλέπω να εντάσσουνε τον Τσίπρα στο πάνθεο των κακών μαζί με τον συγνό δικτάτορα Αχμαντινεντζάν που πήρε την εξουσία με τα όπλα και έφυγε κακήν κακώς μετά από χίλιες μύριες κυρώσεις της δημοκρατικής δύσης και της αυθόρμητης επανάστασης του λαού! Τιιιιι; είναι τώρα επισκέπτης καθηγητής στο κολούμπια; και διδάσκει ανωτάτη στυγνή δικτατορική;;;

 203. Φωτοτυπάκιας said

  Καλή επιλογή έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι καλές επιλογές είναι προϊόντα ωρίμου σκέψεως και γι’ αυτό είναι καθυστερημένες.
  Πραγματικά με αυτό το κόλπο θα ενωθούμε ούλοι, δεξιοί κι αριστεροί, σε ένα πράμα και κανείς δεν θα μπορεί να μας κάνει τον μάγκα.
  Χάρη στην μετριοπάθεια, την ψυχραιμία και την αταραξία του κ. Παυλόπουλου θα εγκαθιδρυθεί δια παντός κι η Εθνική Συναίνεση που τόσο μας λείπει και είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα.

 204. Avonidas said

  #204. Δεν μπορώ να καταλάβω αν κάνεις πλάκα, κι αυτό με τρομάζει…

 205. giorgos said

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ

  Λάθος , λάθος ! Δεν υπάρχουν μόνο στό Αιγαίο βραχονησίδες . Και πώς θάταν δυνατόν να υπάρχουν μόνο εκεί , οταν ολόλκληρη η Ελλαδα ειναι πολιτικώς επί αιώνες τώρα ερημόνησος ? Ερημόνησος πολιτικώς σημαίνει να μην μπορείς καί νά μήν εχεις σχέση πολιτικής επαφής με κανέναν από τούς γείτονές σου . Καί η Ελλάδα δέν ειχε ποτέ με κανέναν .
  Μόνο περιστασιακές «συνθήκες φιλίας » , υπαγορευόμενες αλλά καί σύντομα αλλάζουσες ανάλογα μέ τίς σκοπιμότητες των πολιτικών συνδυασμών της γενικώτερης πολιτικής επί των Βαλκανίων . Στην πολιτική του «διαίρει καί βασίλευε » , αλλά μόνο αυτή , δηλαδή στήν πολιτική ανευ ιστορικής προοπτικής , μέ γνώμονα μόνο περιστασιακές ανάγκες του
  » ισοζυγίου τών μεγάλων δυνάμεων » , η Ελλάδα υπήρξε η σπουδαιότερη βραχονησίδα τού κόσμου . Οι θεωρητικές διεκδικήσεις της λόγω του «μεγάλου » παρελθόντος εκτείνονταν επί ολης σχεδόν τής λεκάνης τής ανατολικής Μεσογείου .
  Ετσι λοιπόν καί ησουν προστάτης -δικηγόρος της Ελλάδας , μπορούσες νά κινήσεις αγωγή καί ασφαλιστικά μέτρα από Βακού εως Σικελίας κι από Βιεννης μέχρι Συριας .
  Υπάρχει ιδεωδέστερη βραχονησίδα ?
  » Εθνος ανάδελφον » ειπε κάποιος προηγούμενος Προεδρος της Δημοκρατίας .
  Εθνος χωρίς συγγενείς καί φίλους . Αλλά το κάθε εθνος αποτελεί μοναδικότητα .
  Το να μήν εχεις ομως συγγενείς καί φίλους ειναι πράγμα αλλο . Ειναι σύμπτωμα της μόνιμης πολιτικής ερήμωσης , που υφίστατο εξ αρχής εσωτερικά καί αρα καί εξωτερικά η Ελλάδα . Ενα πολυεθνικό συνοθύλευμα χωρίς πνευματική ηγεσία , τι ειδους πολιτική θά μπορούσε να ασκήσει ?
  Η ολη προσπάθεια τής πνευματικής ηγεσίας τού νεοελληνικού κράτους , με αμεσες επιχορηγήσεις τού κρατικού προυπολογισμού , οπως το Λεξικό του Γούδα και η ιστορία του Παπαρηγόπουλου , ηταν να δοθεί ενας ιδεολογικός κορμός στό υπάρχον συνοθυλευμα, ο πολυφυλετισμός νά αποτελέσει «εθνος» .
  Πώς ομως ν΄ αποτελέσει , αν μη δια των διαφορών μέ ολους τούς αλλους γειτονικούς λαούς , μιά καί οι «Ελληνες » , τουλάχιστον από τήν εποχή του Χριστού και εντεύθεν , ζούσαν αδιάφορα ανακατωμένοι μέ τούς ομοδόξους τους μέσα σε χιλιετή πολυεθνικά μορφώματα αυτοκρατοριών ?
  Η αναζήτηση τούτης της «εθνικής ιδεολογίας » ηταν ακριβώς η αναίρεση του ιστορικού παρελθόντος .
  Και χωρίς ιστορία , δεν υπάρχει πολιτική .
  Ο «αναδελφισμός » λοιπον της Ελλάδας δέν αποτελεί απλήν διαπίστωση , και μάλιστα απο πρώην αρχηγό του Κράτους , αλλά αποδεικνυόμενον μαθηματικώς θεώρημα .
  Μιά τεχνητή «Εθνική » ιδεολογία ως στοιχείον συνοχής , στήν μεν εξωτερική πολιτική δρα ως … βραχονησίδα , στήν δέ εσωτερική ως ιδεολογική αποβλάκωση καί πολιτικός ιδιωτισμός .
  Αυτή ειναι , πέραν από οποιεσδήποτε αλλες «εξηγήσεις» , καί η αιτία της εσωτερικής «πολιτικής κακοδαιμονίας » της Ελλάδας . Υπάρχουν κυβερνήσεις , μόνο πού ειναι υποχρεωμένες να κυβερνούν ερήμην της κοινωνίας . Διότι υπάρχει η ιδεολογία «εθνους» , αλλά οχι η ιδεολογία κράτους .
  Το κράτος ειναι υποχρεωμένο να εχει σκοπούς και προγράμματα , τα οποία δέν μπορούν να ορισθούν της εξωτερικής πολιτικής απούσης . Αλλά «αναδελφισμός» σημαίνει ακριβώς την τέτοιαν απουσία .
  Δεν λέμε βέβαια οτι τα πράγματα , οπως υπάρχουν , δεν εξυπηρετούν ακόμη μιά μερίδα κοσμου , εντός καί εκτός της Ελλάδας . Ειναι φυσικό να εξυπηρετούν ολους οσους καταλαβαίνουν τήν ιστορία σαν μιά στιγμιαία πρόσκτηση , χωρίς μελλον καί δίχως σχεδιασμό ιδεών . Καταλαβαίνουν βέβαια οτι τα ιστορικά περιθώρια της Ελλάδας ως στοιχείου μεσογειακού «αναδελφισμού» εχουν ηδη πρό πολλού εξαντληθεί , ωστόσο καταγίνονται απεγνωσμένα νά διατηρήσουν την «εθνική ιδεολογία » συντήρησης , επαναλαμβάνοντας μονότονα τα ιδεοληπτικά σχήματα του παρελθόντος .
  Στήν πρόσφατη (το αρθρο αυτο γραφτηκε το 1996 ) μεσολάβηση των αμερικανών γιά το περιστατικό της βραχονησίδας του Αιγαίου , αντετάθη ο Μακρυγιάννης , που το …1830 , χωρίς κάν νά υπάρχει μπαλέτο στην Ελλάδα , ειπε πως οι ξένοι μας κατάντησαν μπαλαρίνες … Ποιος ομως μπορεί να καταλάβει ? Και ποιος τάχα μπορεί να αναρωτηθεί γιατί η Ελλάδα ως «μέλος» της Ευρώπης πρέπει σώνει και καλά να υπάρχει πάντα με αναλλοίωτη την «εθνική» της ιδεολογία ?
  Σίγουρα τούτο κάτι εξυπηρετεί , το ερώτημα ομως ειναι τι…
  «Εθνική » ιδεολογία λοιπόν από την μια μεριά , «ανάπτυξη» από την αλλη. Μόνο οσοι τα επιδιώκουν και τα επικαλούνται ειναι δυνατόν να εννοούν τόν βαθμό της στάσιμης υπανάπτυξης πού συνεπάγεται ο συνδυασμός τους .
  Ακούσαμε βέβαια στίς πρόσφατες ανακοινώσεις των κυβερνητικών προγραμμάτων ανθρώπους στήν βουλή να λένε πως στην αριθμομαγεία των στατιστικών πρέπει ν’ αντιπαρατεθεί ο ανθρωπος , πώς τά νούμερα τότε μόνο μπορούν να αποδώσουν , οταν συμπροστεθεί σ΄αυτά ο ανθρωπος , το πνεύμα καί η ψυχή του ανθρώπου .
  Σωστή καί δίκαια η επισήμανση , αλλά δέν λέει κανένας πολλά μ΄αυτή αν λέει μόνο αυτή . Πρέπει να πεί καί τόν τρόπο .
  Ο μόνος που μίλησε συγκεκριμένα επ αυτού ηταν ο πρώην υφυπουργός επί των ευρωπαικών υποθέσεων κ. Μαγκακης . Ο κ. Μαγκάκης υπήρξε επαναστατικός , δηλαδή οντως εθνικά καί ευρωπαικά σκεπτόμενος , μόνο που βέβαια ελάχιστοι θά μπορούσαν νά τόν καταλάβουν .
  Γιά νά αποδώσουν τά μέτρα , ειπε , πρέπει στήν Ελλάδα νά υπάρξει ο θεσμός τού Ombudsmann καί νά απαλλαγεί η Διοίκηση από ενα κολοσσιαίο καρκίνωμα , πού βρίσκεται στό ΥΠΕΧΩΔΕ ως βάση καί διαχέεται σε ολον τόν κρατικό μηχανισμό .
  Το «Ombudsmann» ειναι ορος από τήν σουηδική διοίκηση καί φανερώνει εναν επόπτη επί της διοικήσεως , ενα είδος λαικου εισαγγέλεα καί συνηγόρου γιά τίς περιπτώσεις αδικημάτων των πολιτών από τήν διοίκηση .
  Σ΄ αυτόν μπορεί νά καταφεύγει κάθε πολίτης πού αδικείται .
  Δεν θά επιχειρήσομε νά μαντεύσομε εδώ τούς λόγους πού οδήγησαν τόν κ. Μαγκάκη στήν ιδέα Ombudsmann (λογοι πού πιθανόν εχουν σχέση μέ ωρισμένα περιστατικά κατά το διάστημα της υπουργείας του καί που συμπίπτει μ΄ εκείνην των συζητήσεων στό εξωτερικό γιά τήν τελωνειακή ενωση της Τουρκίας ) .
  Η ιδέα ως ιδέα ειναι βέβαια τέλεια , μπορεί ομως νά νοηθεί πρακτικά στίς ελληνικές συνθήκες ? Οταν η » αιτηση ακυρώσεως » μιάς κακοδιοικησίας μεταβάλλεται υπό τις αρμοδιότητες τού Συμβουλίου Επικρατίας σέ μείζον δικονομικό θέμα χιλιάδων σελίδων ? Χρειάζεται μήπως νά σημειώσουμε οτι τό Συμβούλιο αυτό , ενα χρόνο μετά την ιδρυσή του το 1864 καταργήθηκε μέ ομόφωνο δημοψήφισμα ολου τού ελληνικού λαού , γιά νά επανέλθει το 1911 πραξικοπηματικώς από τόν Βενιζέλο καί νά «νομιμοποηθεί » τελικά το 1928 από τόν Παγκαλο ?
  Μεσα σε μια «νομοθετική λειτουργία » χωρίς λαικό ελεγχο , δηλαδή χωρίς τήν υπαρξη Γερουσίας , καί μέ ενα ανεξέλεγκτο συμβούλιο των διοικητικών πράξεων , νά ελέγξει τί ο Ombudsmann ? Αλλά εν πάση περιπτώσει , οτι η ιδέα ειπώθηκε , οτι δηλ. επισημάνθηκε πως μέ μιά υπάρχουσα διοικηση σαν την ελληνική κάθε ιδέα «ανάπτυξης» μεταβάλλεται σε ουτοπία , αποτελεί ηδη μιά πράξη ηρωισμού καί συνέπειας.
  Οσο τώρα γιά τό «μεγάλο καρκίνωμα » πού δέν ονόμασε ο κ. Μαγκακης , ελπίζομε νά μπορέσουμε να το ονομάσομε εμείς προσεχώς από τούτην την στήλη . Ειδικά σήμερα ειναι πρόβλημα κατ΄εξοχήν ευρωπαικό και συγκεκριμένα , κατά πόσον αισθάνεται η Ευρώπη το μεσογειακό περιβάλλον ως περιοχή ευρωπαική .
  Τούτα τα μεγάλα καρκινώματα , πού εγκαθιδρύθηκαν νομοθετικά ως τέτοια μέσα στίς κρατικές διοικησεις ορισμένων μεσογειακών χωρών , εγκαθιδρυθηκαν σε μια εποχή που το περιβάλλον κανένα ρόλο δεν επαιζε στη νόηση των ανθρωπων . Και ο σκοπός των υπερκαρκινωματων αυτών ηταν να καταστρέφουν το περιβάλλον , προκειμένου να εξασφαλίζονται οι «δείκτες παραγωγής» .
  Σήμερα μένει νά δούμε το κοινωνικό και ιστορικό οραμα της Ευρώπης , γιά νά μπορέσομε νά αποτιμήσομε ακριβώς την θλιβερή δραστηριότητα τούτων των καρκινωμάτων .
  Τέτοιο πράγμα ομως δέν γνωρίζομε ως τώρα . Κανένας δεν γνωρίζει τό οραμα της μεσογειακής πολιτικής της Ευρώπης και μάλλον δεν θα το γνωρίσει ποτέ , μια και τέτοιο πράγμα δεν μοιάζει να υπάρχει .
  Το μόνο που ηθελε η Ευρώπη – αυτό παρατηρούμε – ηταν ορισμένα «εργα υποδομής» ανά τα Βαλκάνια και πρός τούς παλαιούς δρόμους της Ανατολής , δηλαδή καθαρώς εμπορικά πράγματα , μερικά των οποίων περνάνε από τήν Ελλάδα .
  Πως ομως να εμπιστευθεί τα κονδύλια της στήν «κεντρική διοικηση » με τά υπερκαρκινώματα του παρελθόντος ? Γιά το μόνο που ηταν διατεθειμένοι οι «αρμόδιοι του ευρωπαικου οράματος » εν Ελλάδι , ηταν να τα διασπαθίσουν .
  Ετσι λοιπόν επινοήθηκε εμμεσος τρόπος ελέγχου που ονομάσθηκε «τοπική αυτοδιοικηση» . «Αυτοδιοικηση » χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο , που δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ . Και δεν θα υπάρξει , γιατί δεν υπάρχει πολιτικό οραμα για τον μεσογειακό Νότο .
  Σιωπηρώς αυτός χώρος των παλαιών «πολιτικών ισοζυγίων » , στον οποίον επρεπε απλώς να γίνουν κάποια «εργα» , που απαιτούσαν τα μεγάλα κονδύλια των «πακέτων» .
  Μια «αυτοδιοικηση» συνεπώς πολιτικά αβουλη , απλώς διαχειριστής η μάλλον εκτελεστής των «οδηγιών χρήσεως » των «πακέτων» .
  «Αυτοδιοίκηση » χωρίς νομοθετημένες αρμοδιότητες ως πρός το κοινωνικό και πολιτικό της εργο , «αυτοδιοίκηση » της περαιτέρω υπανάπτυξης των κοινωνικών σχέσεων και εις βάρος αυτού που το υπουργείο παιδείας καθώρισε να «φταίει » μονίμως εν Ελλάδι , δηλαδή του πολίτη . «Ανάπτυξη» δια της παραπέρα υπαναπτύξεως λοιπόν παραμένει τό μέγα θεώρημα του ελληνικού κράτους .
  Αλλά μπορεί ενα τέτοιο κράτος να διευθετήσει «ζητήματα εξωτερικής πολιτικής»?
  Μπορεί να εχει καθόλου τέτοια ?
  Βραχονησις , οθεν , μία απο τις μεγαλύτερες του κοσμου…

  λευκαδίτικος λογος 1996

 206. sarant said

  182: Με την επιλογή ενός κεντροδεξιού προέδρου έχει ελπίδα να βγάλει πρόεδρο αμέσως ή έστω από τον δεύτερο γύρο. Ίσως αυτό μέτρησε στις επιδιώξεις του, Ίσως ήθελε επίσης να δώσει ενωτικό μήνυμα. Ε, μετά το λες κι εσύ, είναι ο συμπαθέστερος δεξιός. (Μαζί με τη Γιαννάκου).

  205: 🙂

 207. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  διαχειρίσιμο κι όχι βιώσιμο το λέει κι αυτός το χρέος

  ευχαριστεί τους μετανάστες που επέλεξαν τη χώρα μας και δηλώνει την ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής,ιδίως για τις χώρες του νότου

 208. Να εξηγήσω κάποια πράγματα γιατί έχουμε και νεώτερους και ασθενείς (στην μνήμη, όπως κι εγώ)
  Ο Μαρκαριάν έμεινε αποτυπωμένος στην μνήμη των Ελλήνων για τον χαρακτηρισμό διαιτητή του ντέρμπυ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ με την ελληνολαινοαμερικάνικη προφορά του @
  «Μ@λακ@μ@λ@καμαλ@κα»
  Ηταν η πρώτη σκέψη που μου πέρασε από το μυαλό μόλις άκουσα πως ήρθε λίγο μετά την επιλογή του Προκόπη, φαντάστηκα να τον ρωτούσαν την γνώμη του (για την Εθνική Ελλάδος)

 209. Φωτοτυπάκιας said

  205, πλάκα κάνω, ηρέμησε!
  Μια και η ΝΔ θα ψηφίσει για Πρόεδρο τον κ. Παυλόπουλο, μήπως θα ήταν καλή ιδέα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψήφιζαν τον κ. Αλιβιζάτο;

 210. Από την άλλη δεν νομίζω πως αμφιβάλλει κανείς πως η επιλογή Παυλόπουλου ήταν στις προκαταρκτικές συμφωνίες Τσίπρα-Καμμένου και το θεατράκι που παίχτηκε με τον Τίποτα, δηλαδή τι ήταν ; ώριμη σκέψη ;
  Θεωρώ κακό σημάδι στην πρώτη (ουσιαστικά) κίνηση της κυβέρνησης Τσίπρα το ότι ακολουθεί την πεπατημένη με τον Παπούλια από μεριάς ΝουΔου, μόνο αν ήταν στις δεσμεύσεις στον Καμμένο δικαιολογείται

 211. Απ’ ότι φαίνεται μάλλον δικαιώνομαι…

  http://www.newsfish.gr/politiki/36580/i-entoli-kammenou-pou-afise-afonous-tous-vouleutes-ton-an-el

 212. ΚΑΒ said

  Επειδή γράφηκε το κείμενο του Πλούταρχου, ας γραφτεί και το λατινικό κείμενο από τον Πλίνιο για την Καρχηδόνα. Μεταφράζω πρόχειρα αυτό που μας αφορά:
  Ο Κάτωνας αφού φώναξε σε όλη τη σύγκλητο ότι η Κ. πρέπει να καταστραφεί έφερε κάποια μέρα στο βουλευτήριο ένα πρώιμο σύκο απ’ αυτήν την επαρχία και δείχνοντάς το στους συγκλητικούς είπε: « σας ρωτώ πότε νομίζετε ότι κόπηκε αυτό το σύκο από το δέντρο; Όταν όλοι ομολόγησαν ότι ήταν φρέσκο, «και όμως, είπε,» να ξέρετε ότι κόπηκε στην Κ. πριν από τρεις μέρες. τόσο κοντά στα τείχη έχουμε τον εχθρό». Και αμέσως άρχισε ο τρίτος καρχ. πόλεμος στη διάρκεια του οποίου καταστράφηκε η Κ.

  https://books.google.gr/books?id=fMMjAQAAIAAJ&pg=PA2455&lpg=PA2455&dq=Plinius+ante+tertium+diem+scitote+decerptam+esse+Carthagine&source=bl&ots=50zIil2a-T&sig=BSMAkpIWAFVtFst5c93RcomXW9A&hl=el&sa=X&ei=7HrjVO69CcmAUbSahNgH&ved=0CB4Q6AEwADgK#v=onepage&q=Plinius%20ante%20tertium%20diem%20scitote%20decerptam%20esse%20Carthagine&f=false

 213. Γς said

  STAR τώρα:

  Είναι στο γραφείο του ο Προκόπης Παυλόπουλος και από την ώρα ανακοίνωσης της υποψηφίας του κλπ.
  [Νταξ σαρδάμ είναι]

 214. Στο καπάκι εμφανίζονται δημοσιεύματα πως αύριο η Ελλάδα θα ζητήσει εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Ούπς;;;

 215. ΚΑΒ said

  Ούτε οι μισοί δε χειροκρότησαν!

  http://www.trelokouneli.gr/oi-misoi-bouleutes-de-cheirokrothsan-thn-epilogi-paulopoulou/

 216. sarant said

  215: Ναι, το λένε τα δελτία

 217. spiral architect said

 218. ΚΑΒ said

  218.Πολύ καλό!

 219. physicist said

  «… τον Προκόπη τον Παυλόπουλο. Ο Προκόπης ο Παυλόπουλος, …»

  (Μόλις είδα το βίντεο και δεν μ’ άρεσε η διατύπωση με την καμία).

 220. 220 Τόξερα πως κάποιος θα το πρόσεχε αυτό 🙂

 221. Μαρία said

  215
  Η δανειακή σύμβαση αφορά το χρέος, τετράμηνη παράταση πρόβλεπε το λεγόμενο πρόχειρο Μοσχοβισί, κι όχι το πρόγραμμα=μνημόνιο.

  220
  Χα, χα, κασιματικός κι εσύ.

 222. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  http://www.thetoc.gr/politiki/article/to-twitter-pire-fwtia-kai-o-abramopoulos-emeine-paulopoulos

 223. physicist said

  #221, #222(β). — Και γω τόξερα ότι θα την άκουγα αλλά ότι θα μ’ έβγαζες και κασιματικό, αυτό ξεπερνά πλέον κάθε όριο. 😉

 224. ΚΑΒ said

  215. Mε τέτοιον δυναμικό πρόεδρο πώς να μην επέλθει αμέσως conventun; Άλλωστε pacta sunt servanda.

 225. "Ετεροδημότισσα" said

  ο αξιοπρεπέστατος και αξιοκρατικότερος

  ξεφτίλα ξεφτίλα
  και δεν ξέρω τι είναι πιο ξεφτίλα, η πρόταση ή οι κωλοτούμπες των ψηφοφόρων.

 226. ππαν said

  Πω πω, τόσον καιρό συμπαθούσατε τον Παυλόπουλο και δεν το λέγατε, βρε παιδιά; :).

 227. Ππαν, σήμερα μας πάει έτσι

 228. sarant said

  Πήραν φωτιά τα σχόλια, κι έχουμε και την παράταση αύριο.

 229. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ακούω σκοπούς της μικρής πατρίδας,πότε νυχτερινούς για να μερώνω και πότε των αρμάτω να βαστώ ψηλά το ηθικό.Ξεσπώ στο δεκαπεντασύλλαβο:
  Ενας αητός στη θύελλα παλεύει να΄βρει δρόμο
  γιατί βαστά ένους λαού τα βάρη όλα στον ώμο

 230. Δεν έχω καμιά κάψα να υποστηρίξω την επιλογή του Σύριζα για δεξιό πρόεδρο, πιστέψτε με. Αλλά θα ήθελα να μου εξηγήσουν όσοι κοτσάρουν τη θητεία του Πάκη στο υπουργείο Εσωτερικών το ’08 πώς θα προτιμούσαν να είχε αντιμετωπίσει την οιωνεί εξέγερση του Δεκέμβρη. Αν είναι, να προτιμήσω τον Χρυσοχοϊδη ή τον Παπουτσή ξερωγώ.

 231. ππαν said

  ΓΙα το συγκεκριμένο, στο οποίο δεν υπήρχε καμία πίεση, εννοώ απ΄έξω, και όπου, έστω για το γμτ, για τον συμβολισμό, θα ήταν εύκολο να μπει πρώτη φορά αριστερός ΠτΔ, είχαμε αυτόν, τον «συμπαθητικό». Φαντάζομαι τι θα καταπιούμε στη συνέχεια. Μάλλο θα φταίει το ΚΚΕ 🙂

 232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μετά την βόλτα με τον σκύλο μου τον ΠΕΠΕ, (που όταν του είπα οτι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής δικτατορίας θα είναι ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ όρμησε να με δαγκώσει, είδα κι έπαθα για να τον πείσω οτι δεν τον πρότεινα εγώ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ) ήρθα στα ίσα μου. Πρέπει να είναι 30 χρόνια απο την τελευταία φορά που συγχύστηκα για πολιτικό θέμα στην Ελλάδα, (το 85 δεν ήταν η δεύτερη εκλογή των αλλαγίστας;) συνήθως δεν μου παίρνει πάνω απο 30 δευτερόλεπτα για να ξεπερνάω τα κακώς θεατρικά δρώμενα των «πολιτικών». Συγνώμη Νικοκύρη για το σχόλιο 159, ήταν αντανακλαστική αριστερή αντίδραση, στην ριζοσπαστική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αν κι όπως έχω υποστηρίξει αρκετές φορές στο παρελθόν, το παιχνίδι είναι στημένο κι απο πρίν ξεπουλημένο, ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΑ. Καταννοώ βέβαια την αμηχανία σας για τις ακροδεξιοδεξιές επιλογές του κόμματος, αλλά δεν νομίζω οτι είναι ορθό να μη τις κριτικάρετε σαν αριστεροί, παρά να προσπαθείτε να τις κάνετε «βιώσιμες» (σαν το χρέος) σαν τους αλήστου μνήμης πρασινοφρουρούς σοσιαλΗστές.
  Μετά το «κάψιμο» του Τίποτα, δεν μπορώ να πώ οτι περίμενα την επιλογή του Καθόλου, περίμενα έστω και για τα μάτια που λένε, μια πιο έξυπνη επιλογή, γιατί μ΄αυτήν, παραείναι φανερό οτι δεν αποφασίζει το κόμμα, αλλά εκτελεί άνωθεν εντολές. Απο μια άποψη ίσως είναι καλύτερα, μπορεί να καταλάβει ο λαός οτι τον δουλεύουν ξεδιάντροπα, αλλά απ΄την άλλη, αν κρινουμε απο τις αντιδράσεις των αναπτυγμένων λαών, ΥΠΝΟΣ ΒΑΘΥΣ ΚΙ ΑΤΑΡΑΧΟΣ, ό,τι πούν τα ΜΜΕ.
  ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

 233. Συγκλονιστικές οι πρώτες δηλώσεις του Προκόπη…αυτός ήτανε ΣυΡιζΑ και δεν το ήξερε !!!!
  κόπυ πέιστ ότι είπε πιο πριν ο Αλέξης
  και εκπληκτικό κλείσιμο » αν είναι νάρθει θε ναρθεί, αλλιώς θα προσπεράσει, ε ηρθε ! «

 234. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αποκριάτικο

  Ασπρο πάτο
  -Αλιβιζάτο-
  ποταμίσο πασοκάτο,
  άλλη μια να πάει κατω
  και πολύ πιο παρακάτω
  το παράκανες
  π΄ αναθεμάτο

 235. ΕΦΗ ΕΦΗ said

 236. Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε όλη την ομιλία του πρώθυ αλλά όταν άρχιζαν τα χειροκροτήματα και άνοιγε το πλάνο για να δείξει τον κόσμο, οι δύο κάτω αριστερά (πρώην συνιστώσα ΚΟΕ) δεν το διασκέδαζαν καθόλου.

 237. sarant said

  237 Πάω να το δω, την είχα ακούσει μόνο την ομιλία.

  236 Πάντως, από γέλιο δεν θα μείνουμε παραπονεμένοι.

 238. ΕΦΗ² (–> 236)

  Μα με G3 ο Αβραμό, σα νάναι κάνα κωλοφάνταρο;

  Ιδού με τόμυγκαν αντάξιο του Αλ Καπόνε και άλλων μεγάλων πολιτικών ανδρώνε

 239. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Είναι και μακρυνάρι.Ψηφίζουν λέγοντας το όνομα. Παυλόπης Προκόπουλος

 240. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  197 – Δεν τόπιασα ΕΦΗ, ποιόν εννοείς τον Προκόπη; εκτιμάει κι αυτός το ΣΕΞ; ήμαρτον που λέει κι ο Γεωργίου, και δεν του φαίνεται.
  Kάτσε να βάλω κάνα τραγούδι γιατί ξενέρωσα τελείως με τον ΝΕΡΟΒΡΑΣΤΟΚΟΛΟΚΥΘΙ. Νομίζω οτι αυτός θα ήταν η καλύτερη επιλογή για πρόεδρος άμα ζούσε, κι ας ήταν Ιρλανδός.

 241. (Sarant 73: Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο. Η φράση έχει delenda, όχι deleta).
  Ναι, έχεις δίκιο. Σύμφωνα με το λεξικό μου, delenda είναι στον μέλλοντα και deleta στον παρακείμενο. Ο Κάτωνας προφανώς χρησιμοποιούσε τον μέλλοντα. Κάπου είδα ότι Scipio should have used the perfect passive participle and said, «Carthago deleta est.»

 242. sarant said

  242: Αν έλεγε deleta est δεν θα σήμαινε «ειναι κατεστραμμένη»;

 243. Ήρθε η ώρα για τα κακά μαντάτα. Θα συνθλίψω μια τρυφερή γυναικεία καρδγιά.

  ΕΦΗ² στο 240: δεν είναι μακρυνάρι το όπλο, καλή μου. Ο Αβραμόπουλος είναι κοντός! Στα χέρια των τσολιάδων το ίδιο όπλο μοιάζει με πιστολάκι.

 244. μόλις τώρα μπῆκα, δὲν διάβασα τὰ 242 σχόλια, ἀλλὰ σαφῶς τὸ ὀρθὸν εἶναι delendae sunt! http://ultima-ratio.hautetfort.com/archive/2007/05/26/delendae-sunt-cannae.html

 245. voulagx said

  Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, στην απογευματινή ομιλία του Τσίπρα ψάρεψα ένα «εξελέγημεν» και ένα «εκλεγήκαμε».
  Μια στο καρ…εεε… στον Κορνήλιο και μια στον Σαραντάκο.

 246. Θα είχε ένα ενδιαφέρον μία δημοσκόπηση εδώ για την επιλογή ΠΠ…

 247. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  24α.Ναι το σεχ! και παράνομο και νταμπλ.Το ΄09 του έσπασαν τα δόντια.
  244.Καλέ το όνομα του ΠΠ είναι μακρυνάρι που θα το επαναλαμβάνουν οι ψηφίζοντες !!(ενώ ΣταύροςΔήμας ήταν σύντομο)

 248. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κρονοποιούσα πού είσαι;
  στου κόσμου τα στενά ποιος σημαδεύει
  http://www.youtube.com/watch?v=4oAceTiLoX8

 249. LandS said

  Από ένα γρήγορο τσεκάρισμα των επιχειρημάτων κατά Παυλόπουλου, μακράν πρώτο έρχεται το στάθηκε ακίνητος όταν ο Κασιδιάρης χτυπούσε τη Κανέλλη.
  Εντάξει παιδιά έδειξε ότι δεν κάνει για Πρόεδρος.
  Ρε παιδί μου αν ένας εξηντάρης δικηγόρος δεν πλακώσει στο ξύλο έναν τριαντάρη φουσκωτό ιδεολόγο της βίας πρώην καταδρομέα δεν έχει το ηθικό ανάστημα να γίνει Πουτουδού.

  Φυσικά το ότι έβαλε βέτο τον Δεκέμβρη του 8 στο να κλιμακωθεί η καταστολή στα όρια της συνταγματικότητας δεν μετράει.
  Φυσικά η ήπια στάση του απέναντι στους μετανάστες, κατηγορήθηκε από Καρατζαφέρη και Γεωργιάδη ως ο χειρότερος υπουργός σε θέματα τάξης, δεν μετράει.
  Φυσικά η συμμετοχή του σε επιτροπές και οι εργασία του για τις Γερμανικές αποζημιώσεις δεν μετράει.
  Φυσικά η στάση του στο θέμα του Νίκου Ρωμανού, δεν μετράει.
  Φυσικά η νομική αποδόμηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων δεν μετράει (εντάξει βαρύνεται ότι τα ψήφισε – για να μη πέσει η κυβερνηση)

  Προσωπικά δεν με έπεισε ο Τσίπρας για τους λόγους που τον έκανε να αρνηθεί το εύλογα (σικ) αίτημα για αριστερό πρόεδρο. Από εκεί και πέρα όμως επειδή ο Πάκης είναι δεξιός δεν πρέπει ντε και καλά να είναι και γελοία επιλογή για ΠτΔ. Η τουλάχιστον ας τον βγάλει κάποιος γελοίο με σοβαρά επιχειρήματα.

  Και που είστε, ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστάει 10 έδρες στον Προκόπη και 40 στον Σκανδαλίδη.

 250. Έχει ένα δίκιο ο LandS…

 251. 139, …Άσπρο μαλλί της κεφαλής (του κράτους)
  Κακά μαντάτα της Βουλής!

  😀 😀

  Υπάρχει βέβαια και το αντίπαλο δέος:

  «Μαλλί βαμβάκι…»

  αλλά ας το τελειώσουμε κόσμια, ξερωγώ

  «Μαλλί βαμβάκι
  Και Βαρουφάκη!»

 252. Η αλήθεια είναι πως το μαλλί (άσπρο ή μαύρο) έχει πάρει εδώ και καιρό διαζύγιο από το Γιάννη. Οπότε, ας μην διαμαρτυρηθούμε όταν δούμε πως πήγε στην ΕΕ για «μαλλί» και ήρθε κουρεμένος.

 253. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  246: Τα άκουσα και τα δυο.

  247: Ενθουσιασμένος κανείς δεν θα είναι.

 254. Τον Τσίπρα τον χειροκρότησαν οι μισοί, οι πεδινοί, οι άλλοι που καθόντουσαν αριστερά όπως κυτάει ο ρήτορας, δεν χειροκρότησαν.

  Προτιμάω πάντως «πανεθνική» ρητορεία και αριστερά μέτρα , παρά, πράμα που φοβάμαι οτι δεν θα το αποφύγουν, αριστερή ρητορεία και δεξιά μέτρα. Μέχρι τώρα ο Τσίπρας φαίνεται ότι σέβεται το προεκλογικό μπλαμπλά.

  Αυτό που σίγουρα είναι πρωτοφανές, περιφανές και περίβλεπτο (μόνο οι τυφλοί δεν το βλέπουν, ή μάλλον αυτοί που δε θέλουν να δουν, γιατί και οι τυφλοί ακούνε) είναι η τεράστια αλλαγή του κλίματος και των διαθέσεων αυτού του περίεργου πολύποδου πλάσματος που λέγεται λαός. Είναι σαν να έπεσε κάποια δικτατορία. Ο κόσμος άρχισε να χαμογελάει και να ελπίζει.

  Αν κατεβήκατε στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης, θα το διαπιστώσατε. Είναι τρομερό (και κάπως άβολο). Ήταν όπως οι αγανακτισμένοι, αλλά φρόνιμοι, με κουστούμι, και χωρίς μαλόξ και δοκάρια στα χέρια. Σαν ένας μεγάλος έρωτας, που αφού πέρασε τα μύρια όσα, να καταλήγει σε γάμο. Χαρμόσυνο γεγονός αλλά και πέρασμα σε ένα άλλο, όχι απαραίτητα υψηλότερο επίπεδο. Με υποχωρήσεις, παιδιά, υποχρεώσεις και ψεματάκια. «Χάθηκε αυτή η απόσταση» που αν θυμάμαι έλεγε η υπηρέτρια του Καζατζάκη(;) παραπονούμενη, όταν παντρεύτηκε τελικά τον αγαπημένο της. Και αυτές οι συγκεντρώσεις χωρίς ΜΑΤ και ξύλο…δε λέει. Κρύο παραμύθι. 🙂

  Και επίσης φαίνεται και σε μας τους αριστερο-αυτονομο-περίεργους, πόσο τεράστια σημασία παίζει σε κάθε δράση ο αρχηγός. Και συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη που ο ηγέτης εμπνέει στο στράτευμα.

  Εγω είδα στην πράξη την πρώτη αρχή του Σουν Τζου, που τη λέει ο Ηθικός Νόμος. Δηλαδή η ταύτιση της ψυχής αρχηγού και στρατού, ηγέτη και κοινωνίας. Για τον ίδιο λόγο, ο Λέοντας ο Σοφός στα Τακτικά συνιστούσε να βγάζουν λόγο οι διοικητές πριν τη μάχη και να εμψυχώνουν τους στρατιώτες. Στη μούγκα α λα Σαμαράς και με παρελάσεις πίσω από τα κάγκελα, χέστο φίλε, είσαι χαμένος, ξόφλησες.

  Στην πραγματικότητα, όταν οι Αγανακτισμένοι μπήκαν στις Παρελάσεις και χάλασαν τις τελετές των επετείων, είχε λήξει το παιχνίδι για τους μνημονιακούς. Είχε αρχίσει η πτώση. (Κάτι λέει κι ο Κομφούκιος για το πόσο είναι καλύτερα να κρατάς το λαό, όχι με τους νόμους, αλλά με τις Τελετές, όπου συμμετέχουν με τη θέλησή τους).

  Αντίθετα, αν έλεγε τώρα ο Τσίπρας κοιτάξτε, λαέ, γυρνάμε στη δραχμή, θα πεινάσουμε για λίγο, μετά θα ορθοποδήσουμε, αλλά έτσι κι αλλιώς κρατάμε την αξιοπρέπειά μας, βάζω στοίχημα, το 70% θα ακολουθούσε.

  Στους άλλους, δε θα έδινε ουτε σέντς παραπάνω.

  Έτσι είναι . Όπως έλεγε κι ο Μποστ, «Ουκ επ’ Ερχάρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος».

  Συγγνώμη για το σεντόνι, για να με συγχωρέσετε να ένα σκυλάκι:

  https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQnTud2M0Z1l5frnahdkftd_o_cYEB_HGgaLdkH2zwIRnZGTE9L

 255. voulagx said

  #252: Μιχάλη, «Μαλλί βαμβάκι, Βουλή φαρμάκι», κοσμιότατο 🙂

 256. Ωραίος ο σύντροφος βλάχος! 🙂

  Γενικά, μπορούμε να πούμε πως η υΠΠοψηφιότητα δεν πέρασε αβίαστα κι ανεμπόδιστα.

 257. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  226 – ‘Eλα βρε αυτόνομη συντρόφισα, αφού «τροποποίησε τον εκλογικό νόμο δίνοντας μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα» να μη του δώσει και το πρώτο κόμμα ένα ριζοσπαστικό αριστερό μπόνους; Μπορεί να είναι ριζοσπάστες αριστεροί αλλά δεν είναι και αγροίκοι σαν τους λαϊκάντζες πασόκους του 81, τα παιδιά έχουν μεγαλώσει αλλιώς, με savoir vivre.
  Kάτι παλιό για σένα για να ηρεμήσεις, μη ξεχνάς οτι έχεις και την σούπερ μπέμπα σου, γι΄αυτό ΧΑΛΑΡΑ.

 258. ΚΑΒ said

  Το χρυσό Π.Π. από την σωφερίνα.

 259. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Δεν είναι η πατρίδα μας (2010, σατιρικό)

  Δεν είν’ οι βίλες στις κορυφογραμμές
  οι ιδιωτικές παραλίες στις μπαζωμένες ακτές
  τα αξεστα λαμόγια με τις βαμμένες ξανθιές
  τα ξέκωλα στην TV και στις φυλλάδες.

  Οι λαθρέμποροι που έχουνε ποδοσφαιρικές ομάδες
  οι πουλημένοι οι “ταγοί” και οι συνδικαλιστές
  ” διανοούμενοι” που υμνούν απολύσεις από μικροκαπιταλιστές
  ” μαικήνες” businessmen επί του ασφαλούς :
  αφανείς εταίροι με τους πολιτικούς.

  Δεν είναι τα ερειπωμένα αρχαία μέλη μνημείων
  τα αγάλματα τα κλασσικά,o εναπομένων κίων
  ότι απέμεινε απ’ το ασβεστοκάμινο και την λαθρανασκαφή
  καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
  ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή

  Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
  δεν δίνω δίκιο σε κανένα
  Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
  διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
  Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
  Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
  ………………………………………………………..

  Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας

  Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
  οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
  τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
  οδόφραγμα οι “έξυπνοι”, για πάντα κλειστός ο δρόμος

  Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
  θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
  κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους”
  μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.

  24.03.2010

  ΥΓ Συμβολη στην πατριδογνωσια (7η επαναληψη)

  https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/14/satirik/

 260. ΚΑΒ said

  Δηλ. panem et circenses?

 261. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  250 >>πρώτο έρχεται το στάθηκε ακίνητος όταν ο Κασιδιάρης χτυπούσε τη Κανέλλη.
  Εμένα μου φαίνεται τελείως σαχλαμάρα αυτό που επικρίθηκε ο Π.Π ότι έμεινε απαθής κλπ.Μα διάολε,τέτοια εξέλιξη ποιος την περιμένει; Καυγά,επίθεση μπρος στο φακό,στο κανάλι; αιφνιδιαζεσα,τα χάνεις.Δε μπορείς να συνειδητοποιήσεις καλά καλά αυτό που γίνεται.Να πεταχτείς δηλαδή να πιαστείς στα χέρια με το ζώον που κάνει τυφλή επίδειξη δύναμης;Δεν το περιμένεις και μένεις στήλη.Αυτό νομίζω συνέβη και στη Δούρου παρά την ποτηριά που της έρριξε, αν θυμάμαι το στιγμιότυπο.Τέλος πάντων προσωπική άποψη.
  Ο Π.Π. είναι πράγματι μετριοπαθής πολιτικός.Δεξιούλης,που λέγαμε για τέτοιες περιπτώσεις.¨Εχει ασφαλώς τις αμαρτίες του που μας κάνει να εναντιωνόμαστε αλλά μπορεί να σταθεί καλά ως ΠτΔ.Να ευχηθούμε μόνο να μην τον πιάσει κανα δεξιό ανακλαστικό και στυλώσει ποδάρια σε Π.Δ ή νομοσχέδια.
  Τώρα όμως το πρωτεύον είναι η γεφυροποιός παράταση.

 262. ΚΑΒ said

  260.

  >>Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
  Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
  ………………………………………………………..

 263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  250 – «από εκεί και πέρα όμως επειδή ο Πάκης είναι δεξιός δεν πρέπει ντε και καλά να είναι και γελοία επιλογή για ΠτΔ. Η τουλάχιστον ας τον βγάλει κάποιος γελοίο με σοβαρά επιχειρήματα.»

  «Φυσικά η νομική αποδόμηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων δεν μετράει»

  (εντάξει βαρύνεται ότι τα ψήφισε – για να μη πέσει η κυβερνηση) –

  Αν αυτό δεν είναι γελοίο τότε έχει χαθεί το μέτρο, εκτός κι αν μετράνε τα λόγια και οι ανώδυνες στάσεις, κι όχι τα έργα που σκοτώνουν τον λαό.

  ΣΥνασπισμός σπαστικής Αριστεράς.

 264. cronopiusa said

  Πάκης
  Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία

  Η μοσχαροκεφαλή

  Κράξιμο σε Παυλόπουλο

  Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα.

 265. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  252«Μαλλί βαμβάκι
  Και Βαρουφάκη!»

  μαλλί βαμβάκι
  για τον Πάκη

  για Βαρουφάκη,
  γουλί μαλλάκι 🙂

 266. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 α – Τέλης Σταλόνε ο πρόεδρος; θα με κάνεις να αλλάξω άποψη (χαμόγελο).
  Για τον πρόεδρο όλων των Ελλήνων.

  Υ.Γ – Μήπως σου βρίσκεται καμιά σόδα, ακόμα δεν μπορώ να το(ν) χωνέψω.

 267. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  251 – » Έχει ένα δίκιο ο LandS…» Ναί ένα δίκιο τόχει, πόσα άδικα έχει όμως; Κουράγιο ρόζ σύντροφοι, δεν είναι πολύ δύσκολο το μονοπάτι, αν το πάρετε όλο αριστερά θα σας βγάλει στον σωστό δρόμο του Προκόπη και της προκοπής, ΔΕΞΙΑ, το μυστικό βρίσκεται στην ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ απόφαση, άλλωστε μιά απόφαση είναι όλα στη ζωή. Σε καταλαβαίνω σκύλε, δεν είναι εύκολο μέσα σε 20 μέρες να ανατρέπονται ελπίδες και όνειρα δεκαετιών, όμως μη προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε τις ηλίθιες απο κάθε αριστερή άποψη επιλογές – εντολές. Καλύτερα να το ρίξετε στο καλαμπούρι, άλλωστε το θεατράκι είναι της πλάκας και χιλιοπαιγμένο, αλλιώς Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ που λέει κι ο σοφός και κυρίαρχος λαός με το αλάθητο κριτήριο.

 268. Λάμπρο μ’, το πρόβλημά μου δεν είναι ο Πάκης, αν και θα προτιμούσα κάναν σοβαρότερο και αριστερότερο. Το πρόβλημά μου είναι το αν μετά από έξι μήνες θα έχω σύνταξη· σε ευρώ, ρουπίες, μπαχτ ή δραχμές δεν με ενδιαφέρει, αρκεί να την έχω, διότι δεν μπορώ να δουλέψω. Και βέβαια, αυτό δεν είναι μόνο δικό μου πρόβλημα. Γι’ αυτό τόσοι πολλοί ψηφίσανε Σύριζα. Όχι για να έρθει η παγκόζμια σοσχιαλιστικιά επανάστα. Σε έξι μήνες να δούμε τι θα γίνεται. Love, peace and unity! 😉

 269. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  262 – Σοβαρολογείς ΕΦΗ, γι΄αυτό δεν κουνήθηκαν απο την θέση τους; κι η Κανέλη γιατί κουνήθηκε; κι όχι μόνο κουνήθηκε αλλά του όρμησε του φασίστα για να υπερασπιστεί την κότα την Δούρου. Σταματάω τα σχόλια, γιατί όσο κι αν το βλέπω απο την αστεία πλευρά του το θέμα, θα με αρρωστήσετε με τις κωλοτούμπες σας. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΥΤΗ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ; Κι εντάξει δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να κατηγορήσετε το κόμμα που ψηφίσατε, κατανοητό, αλλά μη ωραιοποιείτε τους δεξιούς ρε παιδιά, ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ.

  ΠΟΥΣΑΙ ΑΝΤΡΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

  Απίστευτο τελικά πάλι συγχύστηκα, Καληνύχτα.

 270. cronopiusa said

  ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ( ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ)

  Πάκης ο ρουσφετάκιας – Γιατί κατηγορούσαν τα κόμματα τον υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας

  Η προσευχή του μάγκα ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

 271. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο λαός ξαπλόπουλος*
  Ο ΠτΔ Παυλόπουλος
  Ως Προκόπης εξισοροπεί τους ανεπροκοπους 🙂

  *εκφραση για τον αραχτο,ανεπροκοπο, δεκαετια ’70

 272. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  269 – Εμ γι΄αυτό κάνει πάρτυ η οικονομική ελίτ σκύλε μου, γιατί με τέτοια κριτήρια ψηφίζει ο κυρίαρχος λαός με το αλάθητο κριτήριο.

  Υ.Γ- Επειδή είμαι εκνευρισμένος δεν το συνεχίζω γιατί θα αρχίσω να λέω δύσκολα πράγματα, ΑΚΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, τέλος πάντων δεν είναι η μέρα μου σήμερα. Αν θέλεις πάρε το mail μου απο τον Νικοκύρη, και επικοινώνησε μαζί μου, θα σου πώ κάτι που ίσως σε ενδιαφέρει.

  Καληνύχτα.

 273. Μας έλεγε μια ιστορία, ο συχωρεμένος ο μπάρμπας μου ο Λάμπης:

  Ήταν λέει τα παλιά τα χρόνια (μπορεί και πριν τον πόλεμο) στην Αμαλιάδα Ηλείας ένας τύπος, ο Χρηστάρας. Προαγωγός, προστάτης, λαθρέμπορος, χαρτοκλέφτης και δε συμμαζεύεται. Πλην όμως δημοφιλής. Το είχανε πάρει στο ψιλό τα τζιμάνια, ρε Χρηστάρα εσύ που σ’ αγαπάει ο κόσμος, τόσες γνωριμίες, άμα κάνεις και βάλεις στις εκλογές βγήκες. Πες, πες, βάζει υποψηφιότητα για πλάκα ο Χρηστάρας… και βγαίνει! Και χάνεται αναγκαστικά από το χωριό, εγκαθίσταται στην Αθήνα και εξαφανίζεται για μήνες. Μέχρι που μια μερά σκάει στο χωριό, πάει στο καφενείο, κάθεται σ’ ένα τραπέζι μοναχός, βαρύς, αμίλητος με το κεφάλι στο χέρι ακουμπισμένο. Βρε Χρηστάρα ψυχικό σου, βρε τί σου κάναν στην Αθήνα, βρε μίλα μας βρε… Και αποκρίνεται ο Χρηστάρας: Άστε τα παιδιά, βρώμα η πολιτική!

 274. "Ετεροδημότισσα" said

  Λαμπρο στασου! Μην το κλεινεις ακομα! Ελα να σου πω ενα καλό να γελασεις:
  Με μιαν ανάσα
  – Μαμά σε παρακαλω μετα το φαγητο να φάω σοκολατα; Πες ναι!

  Κι ενα για το ποσο φεμινιστικά μεγαλώνω το παιδί μου:
  -Μαμά βαριέμαι. Θέλεις σε παρακαλω να κάνεις δουλειές κι εγώ να σε κοιτάω;;;;

  (Να δεις που θα ξετρουπώσουνε στον Πάκη και αντιδικτατορικο αγώνα. Μαζί με το βουλγαράκη δεν φτιάχνανε μπουκάλια στο πολυτεχνειο 😉 )

 275. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  270. Εντάξει,ρε συ.Είναι και ζήτημα ιδιοσυγκρασίας ασφαλώς. Μπαμπακόκωλος είναι αλλά μου φαίνεται πολύ άσχετο να κρίνεται γι αυτό ενώ έχει άλλα σοβαρά πολιτικά και πολιτικάντικα να κριθεί.(ασύστολους διορισμούςκλπ) Συγκρινόμενος με άλλους δεξιούς είναι χαμηλότερων τόνων.Στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων π,χ τοποθετήθηκε πέρα από τα δεξιά εσκαμμένα και γι αυτό έβαλαν άλλον πρόεδρο στην επιτροπή.Μου φαίνεται τον Τζαβάρα.Στο παν/μιο είχα το Γιώργο Κασιμάτη στο συνταγματικό.Ο Κόπης μπροστά του, χλωμαίνει, τί να λέμε.Χαρτοσιά, αλλά τώρα άλλα είναι που καίνε.

 276. physicist said

  Άκουσα κι εγώ ένα καλό εχτές. Ένας τύπος λέει για τον εαυτό του:

  Δεν έχω ούτε twitter ούτε facebook, βγαίνω όμως στη γύρα μ’ ένα χωνί, διαλαλάω τη γνώμη μου και μοιράζομαι το στάτους μου. Έχω μάλιστα και τρεις followers. Οι δύο είναι αστυνομικοί κι ο τρίτος ψυχίατρος.

 277. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λάμπρο,ακόμη κάτι:
  Και πρώτη πρώτη δαιμονίστηκα.Δες το απόγεμα που ήρθα, το πρώτο μου σχόλιο. Μη μου λες εμένα ότι τα στρογγυλεύω. Να πάει καλύτερα η χώρα μου θέλω κι ας συμμαχήσει και με το διάβολο αν έχει ο ηγέτης κότσια. Θα φανεί από το παραπέρα.Ας περιμένουμε. Καληνύχτα.Χαδάκι στον Πέπε 🙂

 278. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>(Να δεις που θα ξετρουπώσουνε στον Πάκη και αντιδικτατορικο αγώνα
  275.:) Εγώ πάλι σκέφτηκα κάτι άλλο.Μην έχει κανένα συγγενή στη Πηγάδα καθώς ειν από κει 🙂

 279. Ριβαλντίνιο said

  Όσοι κατηγορείτε τώρα τον Παυλόπουλο θα καταπιείτε την γλώσσα σας. Και άλλοι είχαν άσχημη γνώμη γι’αυτόν και ύστερα ζήταγαν συγνώμη. 🙂

  Πάντως απαράδεκτο να έχουμε ΠτΔ που κοιτούσε άπρακτος τον Κασιδιάρη να μπατσίζει την Κανέλη, ενώ ο προηγούμενος πολεμούσε τους Γερμανούς από τα 12.

 280. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Πάντως, όταν λέτε, ας πούμε, «ο Παυλόπουλος έδωσε 50 έδρες μπόνους», είναι λίγο οφσάιντ. Αφενός γιατί το μπόνους ήταν ήδη 40 έδρες, και αυτός απλώς το αύξησε, και αφετέρου διότι ο εκλογικός νόμος δεν είναι ποτέ ατομική πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, αλλά καρπός της εργασίας ενός ολοκληρου κομματικού επιτελείου.

 281. Μαρία said

  280
  Το γέλιο για τον αχρειστότερο είναι του Ιανουαρίου του ’11.

 282. Ριβαλντίνιο said

  @ 282
  Ακριβώςhttps://www.youtube.com/watch?v=mOgh10wB7SUόπως τα λες.

 283. aristeros naftis Dibenko said

  Πιστευει κανενας οτι αν η ανακοινωση του Παυλοπουλου για προεδρο γινοταν την ωρα της συγκεντρωσης της Κυριακης(οπως ηταν προγραμματισμενη) ο κοσμος θα χειροκροτουσε ;
  Μηπως ηταν σκοπιμη η αναβολη ;

 284. physicist said

  Συγγνώμη αλλά πώς πέρασε εντελώς απαρατήρητη η ξαφνική κυβερνητική κρίση στη Γαλλία για την οποία διαβάζω στη FAZ; Εδώ λέει έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία επειδή σοσιαλιστές βουλευτές αρνήθηκαν να ψηφίσουν νόμο για τη χαλάρωση εργασιακών συνθηκών, και την Πέμπτη έχει ψήφο δυσπιστίας στον Πρωθυπουργό.

  Ας μας πουν όσοι τα ξέρουν από πιο κοντά αυτά τι συμβαίνει … δεν είναι και καθόλου άσχετο με τα δικά μας.

 285. Μαρία said

  285
  Έτσι νομίζεις αλλά δεν τα λέει καλά η Φατς. Πέρασε το «νόμο Μακρόν» με διάταγμα, επειδή φοβήθηκε οτι θα καταψηφιστεί στη βουλή, πράγμα που δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να υποβάλει πρόταση μομφής.
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/12/calembour/#comment-272713

  Για το 49/3 εδώ: http://fr.wikipedia.org/wiki/Article_49_de_la_Constitution_de_la_Cinqui%C3%A8me_R%C3%A9publique_fran%C3%A7aise

 286. physicist said

  Ευχαριστώ, Μαρία. Πιάσε και το λινκ της Φατς, μπορεί να τα λέει αυτή καλά κι εγώ τσαπατσούλικα αφού κλείνουν τα μάτια μου.

  Καληνύχτα!

  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/regierungskrise-in-frankreich-hat-francois-hollande-noch-eine-mehrheit-13434641.html

 287. Μαρία said

  287
  Δυσπιστίας όπως το έγραψες. Εμένα το μυαλό μου στη μομφή 🙂

  Μερικά μέτρα μοιάζουν με τα δικά μας, μαγαζιά ανοιχτά τις Κυριακές, κλειστό επάγγελμα συμβολαιογράφων κλπ. Πρέπει να εκσυγχρονιστούν κι αυτοί.

 288. Ο Παυλόπουλος είναι μια πραγματιστική επιλογή που προφανώς δεν προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού. Πάντως το πράγμα δεν είναι αμελέτητο. Ούτε και το πρόσωπο, τολμώ ειπείν.

  Λίγο παραπάνω ο Lands έπιασε πολύ καλά τα πλεονεκτήματα του κυρ-Πάκη. Θα πρόσθετα την ανάδειξη προσώπων από την κεντροδεξιά όχι με πρόθεση να προκληθεί διχασμός στη ΝΔ επί της διαδικασίας του Προέδρου, όπως εκτιμώ, αλλά για να ξαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο το παραγκωνισμένο κεντροδεξιό προσωπικό.

  Εμείς πάλι ως αριστεροί πρέπει να καταπολεμήσουμε δύο σύνδρομα. Το πρώτο είναι η μισαλλοδοξία, η ευκολία καταδίκης επί ιδεολογική βάσει. Το δεύτερο είναι το «θέλω τον κόσμο και τον θέλω τώρα».

  Το αίτημα για πιο αριστερή πολιτική, όπου εντάσσεται και αριστερός/ή ΠτΔ, θα προσκρούει για καιρό (κατά τη γνώμη μου) στη σύσταση της εκλογικής πελατείας του σύριζα, η οποία δεν είναι αριστερή αλλά κυρίως κεντρώα-κεντροαριστερή. Με 3% σκληρό αριστερό πυρήνα, δεν ασκείται αριστερή πολιτική. Ασκούνται αριστερές πολιτικές, όπου επιτρέπουν οι συνθήκες.

  Πραγματικά αριστερή πολιτική πιστεύω θα δούμε μόνο αν ο σύριζα κερδίσει συνειδησιακά τους Έλληνες, απενοχοποιήσει την έννοια της αριστεράς και μπορέσει να διαχύσει προς τα κάτω μια καλύτερη πολιτική κουλτούρα. Αυτό προϋποθέτει να παραμείνει στην εξουσία μέσω των ελάχιστων δυνατών συμβιβασμών χωρίς όμως να χάσει την αιχμή του. Δύσκολος στόχος.

  Ταυτόχρονα κατά την εκτίμησή μου αυτό που θα τον εδραιώσει είναι να αποδείξει ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι της αστικής δημοκρατίας πολύ καλύτερα από τους προκατόχους του και -μπαίνοντας ακόμη πιο βαθιά στην έδρα τους- να κερδίσει στοιχήματα όπως διαφθορά, μοντέλο παραγωγής κλπ.

  Πολλοί βρίσκουν ενδιαφέρουσα την αναλογία Βαϊμάρη-Μνημονιακή Ελλάδα, αλλά βρίσκω επίσης ενδιαφέρουσες ομοιότητες ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και την εκλογική επικράτηση της Αριστεράς στην Ισπανία το ’36 με αντίστοιχο ποσοστό και εκλογική πελατεία-μωσαϊκό. Η αντίδραση-αντεπανάσταση δουλεύει αθόρυβα αλλά πυρετωδώς, όπως και τότε. Σήμερα ο σύριζα έχει δημοτικότητα 80%, αλλά αυτά μπορούν να αλλάξουν εξίσου γρήγορα προς άλλη κατεύθυνση, σε περίπτωση δύσκολων εξελίξεων. Ο Πάκης είναι ένα ενωτικό αναχωματάκι, και οι Ανέλ το ίδιο. Το στοίχημα είναι μεγάλο, οι πιθανότητες ίσως μικρές, αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι. Και όταν διαφωνούμε, ας το κάνουμε με δημιουργική και θετική διάθεση.

 289. Παναγιώτης Κ. said

  @206.(Giorgos). Πολύ καλά κάνεις και μας παραθέτεις αποσπάσματα από τα πολιτικά βιβλία του μαθηματικού Γ.Κ.
  Τον είχα διαβάσει πριν μερικά χρόνια. Παίρνω το έναυσμα να τον ξαναδιαβάσω.

 290. Παναγιώτης Κ. said

  Παρουσίασε λοιπόν ο Μοσκοβισί ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο, καθώς είπε ο Βαρουφάκης, θα το υπέγραφε. αποσύρθηκε όμως λόγω γερμανικής παρέμβασης. Εγώ το βρήκα στη λογική, «ας τους δώσουμε μια ευκαιρία». Εξάλλου σε συνέντευξή στο Stern , που θα κυκλοφορήσει αύριο Πέμπτη ο Τσίπρας ζητάει ένα εξάμηνο διορία για να στρίψει το καράβι.
  Λέει το κείμενο μεταξύ άλλων: » Η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράςκαι της φοροδιαφυγής και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει έκτακτη δράση που θα διασφαλίζει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση».
  Αυτή είναι, κατά την δική μου κρίση, η ουσία των προβλημάτων στη χώρα. Στην βάση αυτών των αποτελεσμάτων θα κρίνω την παρούσα κυβέρνηση. Τα περί…κυβιστήσεων ποσώς με ενδιαφέρουν καθότι η αναφορά σε αυτές τις περισσότερες φορές, προδίδει μικροψυχία την οποία, αποδοκιμάζω.

  Ως προς το γιατί η Γερμανία το έπνιξε, μπορούμε να φανταστούμε διαφόρους λόγους και μέσα σε αυτούς σίγουρα και ο λόγος που αποβλέπει στην προστασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που συνεργάστηκαν μαζί της τα τελευταία χρόνια. Πολιτικές δυνάμεις που ασυστόλως έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν πρόκειται μόνο για εκβιασμό εναντίον μας. Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις είχαν και μια ψυχολογική σύμπλευση με ιδεολογικό υπόβαθρο, τον νεοφιλελευθερισμό.
  Είναι μια γερή αβάντα η στάση της Γερμανίας προς αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. Αντικειμενικά λοιπόν η κυβέρνηση αδυνατίζει.

  Η Ιστορία ως γνωστό διδάσκει.Αξίζει να μελετήσουμε την περίοδο της Γερμανικής κατοχής και πως αυτή έχει επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας, διαχρονικά.
  Ο Μ.Γλέζος στο δίτομο βιβλίο του για την Εθνική Αντίσταση νομίζω ότι φωτίζει μια πλευρά που δεν είναι γνωστή. Βλέπουμε μόνο την ευθύνη των Άγγλων στον Ελληνικό Εμφύλιο. Κατά κάποιο τρόπο όμως συμβολή στην…προετοιμασία του είχαν και οι Γερμανοί κατακτητές.Οι ισχυρές χώρες γνωρίζουν τις τεχνικές τους πως θα διχάσεις έναν λαό και η Γερμανία υπήρξε μια ισχυρή χώρα. Απόδειξη ότι ολόκληρη σχεδόν η Ευρώπη συνασπίστηκε για να τη δαμάσει.

 291. Pedis said

  Μωρέ να γίνει της καρχηδόνας, αλλά δεν θα είναι κρίμα και ντροπή να γίνει όλο αυτό χωρίς καν ο αννίβας να έχει κατα νού να πλησιάσει στις πόρτες;

  Αλλά πάλι, για Γάιο Γράκχο τον ψήφισαν, ευθύς αμέσως πείστηκαν ότι καλός είναι και για Μάριος, μη ζητάτε περισσότερα, άντε και πολύ καλά κάνει να τα βρίσκει με τον Μετέλλο (είναι σώφρον για έναν όμο νόβους να ψάχνει για προστάτες) αλλά να τα ‘χει κανει τάτσι μίτσι κότσι με τον Σίλλα, είναι πρωτοποριακό, δεν είναι;

 292. # 269

  Σίσσυ ‘νταξ’, ουχ, έ, μωρέ

  την σκαπουλάρουμε για ένα εξάμηνο ακόμα απ’ ότι φαίνεται. Το ότι θα κάνουμε καλοκαίρι (για μένα το χειμώνα δεν υπάρχει ζωή, μόνο χειμέρια νάρκη) ήταν σαν δώρο, το καλύτερο που άκουσα τελευταία, κάτι σαν τα μπάνια του λαού που έλεγε ο μακαρίτης ο Ανδρέας.
  (Pause)
  Ο Ανδρέας…ηθοποιός άλλης κλάσεως δεν σου άφηνε καιρό να σκεφθείς και να φρικάρεις όπως αυτά τα απολειφάδια που επιπλέουν σήμερα.
  (end of pause)
  Να μην είμαστε πλεονέκτες και να ζητάμε να επιβιώνουμε επ’ άπειρο με τις πολλαπλάσιες κρατήσεις που έχουμε (δια βίου-που είναι της μόδας ) πληρώσει, ας σκεφτούμε το εθνικό καλό και την λιμοκτονούσα νομενκλατούρα που μας κυβερνά.
  Οπως εμείς οι ΠΑΟΚg’δες θυσιαζόμαστε για την άνοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, καιρός είναι να κάνουν κάτι ανάλογο και οι οπαδοί των πολιτικών κομμάτων !

 293. Γς said

  269:
  >Love, peace and unity!

  Peace Love Unity Respect.
  Αν και στην περίπτωση του Λάμπρου θα ταίριαζε [θα εκτιμούσε] το
  Love, Work and Knowledge,
  του Βίλχεμ Ράι

 294. Γς said

  Ράιτ

 295. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Παυλόπουλος με απογοήτευσε ασφαλώς. Από την άλλη βεβαίως, σκέφτομαι ότι σίγουρα ήταν αποτέλεσμα σκέψης και ελέγχου όλων όσων έχει πράξει στην πολιτική του ζωή.
  Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε εξαιρετικά σοβαρή διότι είναι ρεαλιστική και γνωρίζει καλά ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι αριστερή, όμως το 37% που την έφερε στην εξουσία, είναι αποτέλεσμα ειδικών συγκυριών που έφεραν εδώ τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σωστό να εφαρμόζει 100% μια αριστερή ιδεολογία σαν να ήταν συριζαίοι το 37%, διότι δεν ψηφίστηκε ως αριστερά, αλλά ως αντιμνημονιακή δύναμη. Ρεαλισμός σημαίνει να έχεις καταλάβει ότι το 4% δεν έγινε 37% «γνήσιων» αριστερών, αλλά αποτελεί ένα μείγμα ανθρώπων διαφόρων ιδεολογικών θέσεων, και βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζεται από ένα δεξιό κόμμα τους ΑΝΕΛ. Επίσης, χρειάζεται να κάνεις και κάποια δώρα στους ιδεολογικούς αντιπάλους διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.
  Ακούγοντας χθες τον Τσίπρα σαν μια ήρεμη δύναμη σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, κατάλαβα ότι δεν είναι τυχαίος και έχει πάστα ηγετική για να είναι εκεί στα 40 του χρόνια. Βεβαίως, τα λόγια δεν χορταίνουν τα στομάχια και οι δυσκολίες είναι μπροστά μας.

 296. spiral architect said

  Λαφαζάνης: «Mακάρι να ακούγονταν όσα λέω εγώ»

 297. spiral architect said

  Από τη χθεσινή ομιλία του Τσίπρα θα σταθώ στο απόσπασμα «Ηταν μια ατυχέστατη στιγμή που δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό» αναφερόμενος στη γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε τις προάλλες στην Αυγή. Δια μιας, τα διάφορα Je suis Charlie ξεχάστηκαν, λες και οι γελοιογράφοι του Charlie Hebdo ήταν λιγότερο φαρμακεροί απ’ τον γελοιογράφο Αναστασίου, ή οι αναγνώστες της Αυγής και όσοι είδαν τη γελοιογραφία αναδημοσιευμένη θίχτηκαν.

 298. Walter Ego said

  Τοπ ουσιαστικότερο αποφεύγετε να το πήτε, απάτριδες:
  Μεσσήνιος Πθγός έφυγε, Μεσσήνιος ΠτΔ καταφθάνει!

  Α,ρε, Αθάνατη Ελλάδα!
  Ε, και τι πρόκειται να γίνει το Πάσχα!

 299. giorgos said

  Στόχος τής κυβέρνησης νομίζω ότι είναι τό παρακράτος νά τό κάνει κράτος , άν μπορέσει . Σ’ αυτά τά πλαίσια πιστεύω ότι ή επιλογή τού Παυλόπουλου ήταν καλή . Σίγουρα πάντως από τόν προηγούμενο , καλύτερος ό Παυλόπουλος .

 300. spiral architect said

  Πάντως για να ντρέπονται και αντιδρούν ο Βενιζέλος, ο Παπανδρέου, ο Ραγκούσης, ο Θεοδωράκης κ.α. σε συνδυασμό με την δήλωση ψήφισής του από τη ΝΔ, ο Παυλόπουλος ήταν η καλύτερη επιλογή. Άλλωστε, σκεφτείτε τι θα πει κι ο κόσμος … 😛

 301. Walter Ego said

  299+

  το -π- στην πρώτη λέξη μου ξέφυγε: κάθε σχέση με τον «Μίμη, να ένα τόπι» είναι πρωινώς συμπτωματική.

 302. spiral architect said

  Για την ιστορία και μόνο ας μπει στα tag της ανάρτησης και το «Προκόπης Παυλόπουλος». 😉

 303. spiral architect said

  Αυτό και τέλος:

 304. Επειδή εδώ μέσα μερικοί προσπαθούν να μας πείσουν πως η επιλογή Παυλόπουλου δεν είναι τραγική, τους θυμίζω πως το επίπεδο σ’ αυτό το ιστολόγιο είναι αρκετά ψηλό και τα επιχειρήματά τους δεν πείθουν ούτε μαθητές του γυμνασίου, μόνο δημοτικού και αυτούς ίσως.
  Στο νήπιο όμως… θρίαμβος !

 305. Η απλή λογική λέει πως έπαιξε το όνομα του Αβραμό με ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ την θέση του εκπροσώπου, για να συνηθίζει η κάθε συνιστώσα την ιδέα του (οθντκ) κεντροδεξιού προέδρου και τελικά ήρθε ο κεντροδεξιός πρόεδρος ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ

 306. ΚΑΒ said

  Πάντως ο τετραγωνισμός του κύκλου όλο και προχωρά. Καλή σας μέρα.

 307. Παναγιώτης Κ. said

  Η συναίνεση δεν είναι συμβιβασμός.Υπό αυτή την έννοια είναι ορθή η επιλογή του Παυλόπουλου.
  Σπουδή δεν έχω κάνει επάνω του. Όσες φορές τον έχω ακούσει να μιλάει μου άφησε την εντύπωση του επαρκούς πολιτικού που μπορεί να διατυπώνει έναν τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο.
  Όλοι οι άνθρωποι και όλοι οι πολιτικοί έχουν… ατυχήματα και… μπουνιές στη μούρη και δεν εξαιρείται από αυτό τον κανόνα ο συγκεκριμένος. Η πολιτική τα έχει αυτά.

  Εκδηλώνουμε μεγάλη αυστηρότητα για τα πρόσωπα και μας διαφεύγουν τα τερατώδη φαινόμενα που λαβαίνουν χώρα.
  Τερατώδες φαινόμενο, για παράδειγμα, είναι η απώλεια της αυτονομίας των κοινοβουλίων κρατών όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και μερικών ακόμα. Η Γερμανία μέσω της ισχυρής της οικονομίας έχει καθυποτάξει την Ευρώπη.Το κατορθώνει μέσα από τους μηχανισμούς των δανείων που είναι υποχρεωμένες οι αδύνατες χώρες να συνάπτουν. σε συνδυασμό με την ιδεολογική καχεξία που υπάρχει (λέω κομψά την απουσία πίστης σε αγώνες) .Έχουμε θυσιάσει αρχές και αξίες στο βωμό του υπερκαταναλωτισμού.(Μιλώ διαχρονικά και αυτοκριτικά).

 308. Μετά τις σημερινές δηλώσεις του δόκτορος Σόιμπλε πείθομαι όλο και περισσότερο ότι έχει δίκιο η κυρία Κρούγκμαν, Athenae delendae sunt.

 309. Γς said

  Κυρία;
  Ο Paul Krugman;

 310. Καλά, δεν ξέρεις την κυρία Κρούγκμαν (ή μάλλον Γκρούκμαν) βρε Γς; Πού ζεις;

 311. Γς said

  😉

 312. #305
  Επειδή ήμουν εξ αυτών που αποδέχομαι χλιαρά (και με επιφυλάξεις) την επιλογή Παυλόπουλου εντοπίζοντας κάποια στρατηγική πίσω από αυτήν, απαντώ όσον αφορά εμένα. Προσωπικά δεν έρχομαι εδώ για να πείσω αλλά για να επικοινωνήσω, να μοιραστώ τις σκέψεις μου και να πω τη γνώμη μου. Η προσπάθεια να απαξιώσεις αυτή τη διαδικασία, η υπόνοια ότι οι παρατεθειμένες σκέψεις (δικές μου και άλλων) είναι χαμηλού μορφωτικού ή διανοητικού επιπέδου, είναι για να το θέσω κομψά, άκομψες.

 313. Alexis said

  #305, 306 και προηγούμενοι (ΛΑΜΠΡΟΣ κλπ.)
  Η επιλογή Παυλόπουλου ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ και ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ όπως και πολλούς άλλους θαρρώ που σχολιάζουν εδώ.
  Είναι ένας πρώην υπουργός της ΝΔ και θα προτιμούσα σαφώς έναν ΠτΔ από το χώρο της Αριστεράς. Τελεία και παύλα.

  ΟΜΩΣ:
  Εάν θα ήθελα να επιχειρηματολογήσω εναντίον του δεν θα επέλεγα σε καμία περίπτωση να αναφερθώ ούτε στα παιδαριώδη περί αδράνειας στο επεισόδιο Κανέλλη-Κασιδιάρη, ούτε βέβαια στον εκλογικό νόμο με το μπόνους των 50 εδρών ( πάγια στρατηγική επιλογή ΟΛΩΝ των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων).
  Αυτό νομίζω προσπάθησαν να πουν κάποιοι σχολιαστές (π.χ. ΕΦΗ ΕΦΗ) και όχι βέβαια να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη σας ή να απευθυνθούν σε …νήπια.
  Τόσο απλό είναι.
  Η σοβαρή κριτική σ’ ένα πρόσωπο γίνεται με σοβαρά επιχειρήματα και όχι με γραφικότητες του στυλ «δε σηκώθηκε να σώσει τη δύσμοιρη Λιάνα από τα χέρια του τραμπούκου».
  Αυτά είναι για το καφενείο, και με το συμπάθειο κιόλας…

 314. sarant said

  Καλημέρα!

  289: Κάπως έτσι.

  292: Ωραίες αναλογίες 🙂

  296: Κάπως έτσι και δυστυχώς και η κατακλείδα σωστή.

  298 Με τη διαφορά ότι το Charlie δεν ήταν ποτέ κομματικό όργανο ή έστω (όπως η Αυγή) εφημερίδα που ανήκει στο κόμμα. Αν ο Αθανασίου έκανε το σκιτσο στη Γαλέρα (αν υπήρχε Γαλέρα) ή σε άλλο μέσο, δεν θα το σχολίαζε ο Τσίπρας, όπως δεν σχολίασε και τα σκίτσα π.χ. του Στάθη που έχουν τη Μέρκελ με αγκυλωτό σταυρό.

 315. LandS said

  Εδώ τα χαλάμε. Δήλωση αποκήρυξης γελοιογραφίας από Πρωθυπουργό απευθυνόμενο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι λογοκρισία. Τη κρίση σου ή την άποψή σου την λες, όταν χρειάζεται να τη πεις, με άλλες ευκαιρίες.
  Σωστά τα φαντάσματα της ιστορίας δεν πρέπει να επηρεάζουν πολιτικές αποφασεις. Όταν όμως καταδικάζεις ένα σκίτσο που τα αναβιώνει, παραδέχεσαι ότι μπορεί τα σκίτσα να τις επηρεάζουν, η ότι ο αναγνώστης της εφημερίδας προσέχει περισσότερο τα σκίτσα από τα άρθρα.
  Με δεδομένο ότι υπήρξε συνέντευξη Τσίπρα που καταδικαζεις ρητά, τι λόγο είχε η ειδική αναφορά στην ΚΟ; Το ανάλογο της διαπόμπευσης αστυνομικού στο Σύνταγμα πριν ενάμιση και αιώνα; Ελπίζω όχι.

 316. spiral architect said

  @315ε: Τύποις έχεις δίκιο. Γιατί όμως να τσιμπήσει και να κάνει μια αναφορά στην ΚΟ του ο Τσίπρας τη στιγμή που από τα χείλη του προσώπου που απεικονίζεται στη γελοιογραφία έχουν ακουστεί τα μύρια όσα απαξιωτικά από την ωριμότητα του ελληνικού λαού ως και το στιλ του Βαρουφάκη; Μπας και ο Τσίπρας νομίζει ότι, με την καταγγελία της γελοιογραφίας θα εξευμενίσει τον «δόκτορα» και το γερμανικό κεφάλαιο πίσω του; Ούτε καν το δικαιολογημένο μίσος που νιώθει η πλειονότητα των Ελλήνων εναντίον των Αλαμανών δεν κατάφερε να ελαχιστοποιήσει. Τουναντίον …
  Στην τελική, ως πότε οι κυβερνήτες μας θα τρέχουν να ξύσουν τα απαυτά όποιανου τον τρώνε; 😈

 317. cronopiusa said

  καλή σας μέρα
  δηλώνω βαθύτατα απογοητευμένη
  κάνω αναπνοούλες περιμένοντας αλλαγές στην υγεία, στην παιδεία…
  δεν δύναμαι, δεν αντέχω άλλο,
  προσπαθώ να τα δω με χιούμορ
  αφού δεν έχει καμία σημσία και είναι διακοσμητικός ο ρόλος του ΠτΔ, ας καταργηθεί

  όχι άλλοι DEDOCRATAS

  και στη γραμμή του

  298

  Η νέα κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ

 318. spiral architect said

  Τι επιτυγχάνει μια δεξιά επιλογή;
  (Προκόπης Παυλόπουλος)
  «Προωθεί μήπως κανένα κλίμα εθνικής ενότητας; Αυτή την ενότητα ψάχνει ο κόσμος σήμερα; Να συμφιλιωθεί με το πελατειακό παρελθόν του κόμματος Καραμανλή; Αν το ζήτημα είναι να διεμβολίσει τη Νέα Δημοκρατία, δεν ξέρω τι θα πει αυτό, δεν είμαι καθόλου καλός στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ χειρότερη επιλογή από το να συμμαχείς με ένα κομμάτι κάποιου σάπιου πρώην κυβερνητικού σχηματισμού, με την ελπίδα να στραφεί κι εκείνος εναντίον ενός άλλου». 😉

 319. sarant said

  316; Λογοκρισία είναι να κοπεί η γελοιογραφία. Αυτό είναι αποδοκιμασία, που βέβαια μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική (αυτο)λογοκρισία. Υποθέτω ότι η αναφορά στην ΚΟ είχε το νόημα να δείξει ότι δεν τα είπε μόνο στη συνέντευξη για τους ξένους.

  317 Τον δόκτορα δεν θα τον εξευμενίσει, ελπίζει όμως ότι θα αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις Γερμανών δημοσιογράφων «γιατί μας λέτε ναζήδες»

 320. sarant said

  316 Πάντως η Αυγή δημοσίευσε αυτό:
  http://www.avgi.gr/article/5324667/al-tsipras-den-mas-ekfrazei-i-geloiografia

 321. LandS said

  Μα δεν είπα ότι η ΑΥΓΗ έκανε λογοκρισία.

  Να αντικαταστήσω και γω τη λέξη λογοκρισία με την έκφραση «ωμή πολιτική παρέμβαση στην έκφραση» και για να μπορέσουμε να πάμε σε έκτακτο γιούρογκρουπ υποβάλω την πρόταση «ωμή, αν και δικαιολογημενη, πολιτική παρέμβαση στην έκφραση»

 322. cronopiusa said

  175
  Ετεροδημότισσα

  Μάνος Στεφανίδης Τρία αινίγματα

  233
  ΛΆΜΠΡΟΣ

  Κατηραμένη νόσος
  νόσος των Αγορών
  όταν μας επιτάσσεις
  είμαι ωσεί παρών

  249
  Έφη ΕΦΗ

  Πηξαμεν ακροτατῳ τυμβῳ ευηρες ερετμον

 323. οδυνηρό αλλά καλό https://pbs.twimg.com/media/B-EJ5unIIAANe3h.jpg:large

 324. spiral architect said

  @324: 😮 😮 😮

 325. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Je suis «Αυγή» : http://pantelonikampana.blogspot.gr/2015/02/je-suis.html

 326. # 314

  Αλέξη αναφέρθηκες στα σχόλια 305 και 306 αλλά εγώ δεν αναφέρθηκα σε λόγους για τους οποίους θεωρώ άστοχη την επιλογή Παυλόπουλου, νομίζω πως είναι ηλίου ορατότεροι, στην Ελλάδα ζούσα όταν αυτός και ο Αλογοσκούφης ήταν τα παραδείγματα προς αποφυγήν από τους τότε υπουργούς.
  Θα δικαιολογούσα τον Τσίπρα αν έβγαινε να πεί πως ήταν δέσμευσή του στον Καμμένο και να υποστεί την ανάλογη κριτική από τους οπαδούς του για τις κόκκινες γραμμές που έπρεπε να είχε βάλει στην συνεργασία του.
  Αλλά το δούλεμα μέσω υποψηφιότητας Αβραμό με την προοπτική να συνηθίσουν την ιδέα του κεντροδεξιού πρόεδρου σε συνδυασμό με την κάλυψη της γερής θέσης του από αριστερό, μόνο σε παιδάκια νηπιαγωγείου αρμόζει και όχι σε αριστερό ηγέτη. Τουλάχιστον ο Καμμένος είχε τα μπαλάκια να πει στους βουλευτές του πως θα στηρίξει όποιον υποψήφιο προτείνει ο Τσίπρας και τους πήρε και κινητά γι να μην έχει διαρροές, ο Τσίπρας ούτε αυτό δεν τόλμησε να κάνει
  Σόρρυ αλλά οι ΠΑΟΚg’ήδες είμαστε συνηθισμένοι να τα βάζουμε με τον εκάστοτε πρόεδρο του ΠΑΟΚ που κάνει βλακείες, δεν λέμε ό,τι μας κατέβει για να ευθυγραμμισθούμε με τον εκάστοτε πρόεδρο.

 327. spiral architect said

  Ετσι ακριβώς, τίποτ’ άλλο!

 328. physicist said

  Αν η εξουσία έχει τρόπο να ασκήσει (προληπτική) λογοκρισία στην Αυγή που θα οδηγήσει τον σκιτσογράφο σε πιθανή αυτολογοκρισία, τότε υπάρχει εκεί πρόβλημα. Αν όχι, τότε ο Α. Τσίπρας έχει κάθε δικαίωμα να πει τη γνώμη του για τη γελοιογραφία όπως ο καθένας από μας.

 329. Πάνος με πεζά said

  Με τη διαπραγμάτευση, και ο Πρόεδρος σε λύση Πακ-έτο…

 330. Νομίζω πως μετά την εποχή του Yesman μπήκαμε στην εποχή του ΠακΜαν.

 331. sarant said

  322-329 Αποδοκιμασία είναι, όχι πολιτική παρέμβαση. Πρέπει να έχει κάποιο τρόπο να διαχωρίσει τη θέση του από ένα σκίτσο (ή ένα άρθρο, τελικά) που το κρίνει ατυχές.

 332. cronopiusa said

  Ο Σόιμπλε το τραβάει στα άκρα

  Λες;

  Sun Tsu – The Art of War

 333. Λαερτης said

  ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Ο Προεδρος της Δημοκρατιας εχει περιορισμενες αρμοδιοτητες . Λειτουργει σε συμβολικο επιπεδο . Οπως κατα κορον τονιζεται αυτες τις μερες, συμβολιζει την ενοτητα και ομοψυχια λαου και εθνους . Αφηνοντας αυτην τη στιγμη στην ακρη τη συζητηση για το τι μπορει να σημαινει αυτη η ενοτητα ας δουμε τι συμβαινει . Ο ΣΥΡΙΖΑ εχει την νομιμοποιηση να διαχειριζεται την νομοθετικη και εκτελεστικη εξουσια . Δεν θεωρει ομως οτι ενας αριστερος επιτρεπεται και μπορει να εκφρασει την ενοτητα . Αυτην μπορει να την εκφραζει ενας δεξιος , ενας κεντροδεξιος , ενας κεντροαριστερος , με ο,τι ασαφες κι αν εκφραζουν οι δυο τελευταιοι οροι . Μπορει να την εκφρασει ο Παυλοπουλος , δεν μπορει π.χ. ο Μικης Θεοδωδακης η ο επισης καθηγητης του συνταγματικου Γ.Κασιματης , για να μην παω και σε προσωπικοτητες της κομουνιστικης αριστερας . Το συμβολικο αποδεικνυεται ανθεκτικοτερο και ισχυροτερο απο το πραγματικο . Οι μαχες ομως κερδιζονται η χανονται πρωτα στο συμβολικο επιπεδο , στο επιπεδο αξιων και αρχων , στο οποιο μαλιστα η αριστερα υπερεχει . Ετσι πιστευουμε τουλαχιστον .

 334. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Eντάξει χωνεύτηκε η ριζοσπαστική επιλογή, είμαι μια χαρά σήμερα, έβγαλε κι εναν θεϊκό ήλιο, ζωντάνεψαν όλα τα χρώματα, και η ζωή συνεχίζεται.

  275 – Με συγχωρείς αυτόνομη συντρόφισα, αλλά τώρα διάβασα το σχόλιό σου, χθές δεν άντεχα άλλο, και σαν βαθειά θρησκευάμενος που είμαι, θα κατέβαζα ό,τι καντήλι υπάρχει στα μαγαζιά του θεού. Πάντως χωρίς πλάκα, μη μεγαλώσεις έτσι την σούπερ μπέμπα γιατί έτσι ακριβώς θα σου συμπεριφέρεται μετά τα 12 και θα σ΄ενοχλεί, το παιδί σου και το σκυλί σου όπως τα μάθεις, ΙΣΧΥΕΙ. Να της διδάξετε μέσω των φυσικών και λογικών συνεπειών την δημοκρατία, και μια βασική προϋπόθεση γι΄αυτήν, είναι οτι χωρίς υποχρεώσεις δεν υπάρχουν δικαιώματα. Αν μάθει να λειτουργεί δημοκρατικά, θα γίνει απίστευτα όμορφη η οικογενειακή σας ζωή. Συγνώμη για το (σύντομο) κήρυγμα, αλλά με τα παιδιά έχω ένα θεματάκι, δεν αντέχω τον φασισμό που υφίστανται απο τους γονείς τους.
  Όσο για τον Πάκη, αν έγινε εδώ μέσα «αξιοπρεπέστατος, καλή, έξυπνη, πονηρή, τηρουμένων των αναλογιών σωστή, επιλογή, κάπως έτσι θα γίνει όπως τα λές.
  Αυτό για την σούπερ μπέμπα σου (ένα κόλλημα τόχω με τις κόρες).

 335. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  276 – Μα δεν τον έκρινα πουθενά γι΄ αυτό, στο σχόλιό σου απάντησα, κι αν θές την γνώμη μου κι απο αυτό το γεγονός μπορείς να κρίνεις για το ποιόν του αλλά και της Δούρου. Η δεύτερη έφαγε το μπουγέλο απο τον φασίστα, και μόνο που δεν τον ευχαρίστησε που την δρόσισε, ο δε Πάκης όταν χτύπαγε ο φασίστα την Κανέλη, κοίταζε σαν την αγελάδα στον αγρό που κοιτάζει το τραίνο που περνάει. Η αντίδρασή τους, δείχνει οτι είναι ικανοί να τα υποστούν όλα για την καρέκλα, όταν τους φτύνουν λένε ψιχαλίζει. Ερώτηση, απο τους τρείς (οι δύο συν Κανέλη) ποιον θα εμπιστευόσουν να σε προασπίσει;

  278 – «Να πάει καλύτερα η χώρα μου θέλω κι ας συμμαχήσει και με το διάβολο αν έχει ο ηγέτης κότσια. Θα φανεί από το παραπέρα.Ας περιμένουμε.»
  Ας περιμένετε, πάντως Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

  Θα σου πώ κάτι ΕΦΗ, στην εφηβεία μου έπαιρνα διάφορα μακό και έγραφα επάνω τους διάφορα συνθήματα. Το 80 -81 (τότε με την αλλαγή ντε, και την γενική λαϊκή παράκρουση) είχα γράψει σε ένα, ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΤΕΡΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ. Δεν θα σου πώ για τις αντιδράσεις του κόσμου στο δρόμο, αλλά οτι μετά απο 21 χρόνια, κατέληξα στο συμπέρασμα που είπα στις κόρες μου. Οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τους κοροϊδεύεις ασύστολα, κορόϊδεψέ τους όσο θέλεις, μέχρι που θα σε δοξάζουν, αλλά ποτέ μη κάνεις το λάθος να τους αποκαλέσεις ΚΟΡΟΪΔΑ, αυτό δεν το ανέχονται με τίποτα, όσο μεγάλα κορόϊδα κι αν είναι.

 336. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  308 – «Τερατώδες φαινόμενο, για παράδειγμα, είναι η απώλεια της αυτονομίας των κοινοβουλίων κρατών όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και μερικών ακόμα.»
  Δεν υπάρχουν αυτόνομα κοινοβούλια στον πλανήτη Παναγιώτη θάπρεπε να το ξέρεις. Όλα ελέγχονται απο τις ΚΤ ουσιαστικά, και κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να ελέγξει την κεντρική τράπεζα της χώρας του, ούτε το ελληνικό, ούτε το φερμανικό, ούτε το βρετανικό, ούτε το αμερικάνικο, ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑ. Ένα μικρό παράδειγμα, στην Τουρκία ο αδιαμφισβήτητος και πανίσχυρος ηγέτης της Ερντογάν, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα όταν η ΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια, παρ΄όλο που ήταν αντίθετος, τον έγραψαν κανονικά. Η Γερμανία μπορεί να έχει καθυποτάξει τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε (οι Γαλάτες αντιδρούν ακόμη, όπως και οι Βρετανοί) όμως κι αυτή είναι υποταγμένη στις ΗΠΑ, για την ακρίβεια, είναι ό,τι η Σκωτία για την Αγγλία. Οι τάσεις για ανεξαρτησία δεν μπορούν να μείνουν χωρίς έλεγχο απο τις ΗΠΑ, γι΄αυτό και στήθηκε (πιο σωστά καί γι΄αυτό) το σκηνικό στην Ουκρανία, όπου η Αμερική συμπεριφέρεται σαν αποικιοκρατική δύναμη, και η Ε.Ε υπακούει βγάζοντας τον σκασμό. Αυτό που κάνει η Γερμανία τώρα, είναι η οικονιμική της θωράκιση απέναντι στον κυκεώνα που έρχεται, αλλά μάλλον θα πληρώσει ακριβό τίμημα, όπως και όλη σχεδόν η Ε.Ε. Είδομεν.

 337. Emphyrio said

  Η Juliette παντως εχει μελετησει το Mutatis Mutandis: https://www.youtube.com/watch?v=EyBLL7_6PfQ – ειτε αυτη ειτε η Κιρκη.

  Χτες το απογευμα δεν αντεχα με τιποτε την ιδεα του Παυλοπουλου ως Προεδρου (αν και ειναι δεκα φορες καλυτερος ή μαλλον μη χειροτερος απο τον μπλεηζερ). Αργοτερα που περασα καποια απο τα πεντε σταδια της θλιψης, το δικαιολογησα παρομοιαζοντας τον Τσιπρα με τον Λακυ Λιουκ: και στις 26 Ιανουαριου και χτες πυροβολησε πιο γρηγορα κι’απο την σκια του, και δεν αφησε μια κατασταση να σερνεται. Αντιθετα, με συνοπτικες και ταχυτατες διαδικασιες, και βρηκε συμμαχους για να αποκτησουμε κυβερνηση, και προτεινε καποιον για Προεδρο και πιθανοτατα απο αυριο θα αρχισουμε να ψηφιζουμε τους νομους που χρειαζομαστε. Αντιπαθω και τις δυο επιλογες, αλλα θαυμαζω την θεληση να βρεθει λυση. Οπως ειπε και μια φιλη μου, ο Τσιπρας εξελισσεται σε (αν δεν ειναι ηδη) γκραν μαιτρ του σκακιου. Αν κανει και μια τριτη, παρομοια κινηση, θα το παραδεχτω κι’εγω.

 338. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  314 – Αlexis που είδες να αναφέρομαι στα παραδείγματα που λές;

  «Η σοβαρή κριτική σ’ ένα πρόσωπο γίνεται με σοβαρά επιχειρήματα»

  (απο σχόλιο του LandS)
  «Φυσικά η νομική αποδόμηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων δεν μετράει. (εντάξει βαρύνεται ότι τα ψήφισε – για να μη πέσει η κυβερνηση) –»

  Αυτό στην παρένθεση είναι σοβαρό επιχείρημα για σένα ή όχι; Το οτι προτίμησε να ψηφίσει τα μνημόνια που γνώριζε (μια και τα «αποδόμησε» νομικά) οτι θα καταστρέψουν την χώρα και θα σκοτώσουν τον λαό που τον εξέλεγξε για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του, μόνο και μόνο για να μη χάσει την καρέκλα του, δεν είναι σοβαρό επιχείρημα για σοβαρή κριτική;
  Κατά την άποψή σου δηλαδή, σοβαρή κριτική με επιχειρήματα, είναι αυτών που επικαλούνται το καλό της χώρα, τον καλό του χαρακτήρα, το οτι είναι ο λιγότερο δεξιός απο τους δεξιούς, ο πιο αξιοπρεπής και άλλες τέτοιες ομορφιές. Δυστυχώς αυτά είναι επιχειρήματα καφενείου, και συμφωνώ με τον Gee στο 305, κι ο προβληματισμός μου (και μεγάλη ενόχληση) δεν είναι οτι ειπώθηκαν αυτά εδώ μέσα, αλλά οτι κάποια απ΄αυτά, ειπώθηκαν απο μερικούς συριζαίους του 4%, δηλαδή ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ, οι πασόκοι δεν με ενόχλησαν, άλλωστε όπου φυσάει ο άνεμος πάνε.

 339. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  323 – Για την πατρίδα Crony, όλοι για την πατρίδα κόπτονται.

 340. Left said

  Αντί των κ.κ. Τίποτε και Ανευρου, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει επιλέξει τον (ισοδύναμο) Σχεδιαστή. Θα «έβγαζε» και την υποχρέωση.

 341. sarant said

  338 Kάτι τέτοιο

  341 Μιλάς με γρίφους, γέροντα.

 342. Μήπως εννοεί τον κυρ-Φώτη;

 343. 😎

 344. sarant said

  Στον κυρ Φώτη έχει υποχρέωση ο Τσίπρας, πραγματι. Αλλά είναι ποιητής, για σχεδιαστή δεν ξέρω

 345. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  338 – «Αν κανει και μια τριτη, παρομοια κινηση, θα το παραδεχτω κι’εγω.»
  Δηλαδή τι άλλο να κάνει, να υπογράψει το μνημόνιο με άλλο όνομα; μέχρι τέλους του μήνα θα γίνει κι αυτό, μπορείς να τον παραδεχτείς απο τώρα.

  Υ.Γ – Όταν δέχεσαι εντολές, είναι εύκολο να τις εκτελέσεις γρήγορα.

 346. Σχεδιαστή του ισοδύναμου (ισοδύναμα μέτρα, ρημέμπα;) 🐻

 347. # 346

  Εγώ είμαι πιο δύσπιστος. Θέλω και τέταρτη !

 348. Πάντως η άλλη πανέξυπνη κίνηση να προτείνει τον Αβραμό για να καρπωθεί η αριστερά την θέση του επίτροπου χάθηκε αν πασσαν στην σκακιέρα…

  Η πλάκα θα είναι, όπως πιστεύω, αυτή η Βουλή να διαλυθεί το συντομότερον δυνατόν – μάλλον μόλις εξασφαλίσουν οι στρατιωτικοί τα αναδρομικά τους- και να αποδειχθεί πως ουσιαστικά στο μόνο που χρησίμευσε ήταν η εκλογή «κεντροδεξιού» προέδρου, την πρώτη φορά που ο λαός ψήφισε αριστερά !
  Θα πρόκειται περί τεράστιας σκακιστικής σημασίας κίνηση !

 349. sarant said

  347 Λες;

 350. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μωρέ τους βάνει όλους στο γκεζί ο μικρός, αρχίζω να καταλαβαίνω 🙂

 351. leonicos said

  Τα λατινικά στοιχεία επιτρέπονται πότε πότε;

  merdes

 352. leonicos said

  353 Mpr;abo no;ymero! O;yte o Gw na ;hmouna

  Τι γρά;φω ο βλαξ!

 353. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  345.Νομίζω ότι εννοεί τον Μανιτάκη

 354. Theo said

  @265:
  Τώρα είδα το βίντεο για τη μοσχαροκεφαλή, Κρόνι.
  Ο Διονύσης Ρούσος είναι φίλος μου και χρυσό παιδί. Καμία σύγκριση με τον άνευρο Πάκη.

 355. Ο ανιψιός του Μπακιρτζή. Αναρωτιέμαι: υπάρχει κάποιος στη Θεσσαλονίκη που να μην είναι φίλος του Theo;

 356. Ο Παπαγεωργόπουλος. Γι’ αυτό έμπλεξε εκεί πούμπλεξε. 😎

 357. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  «Σύμβαση διευκόλυνσης+γέφυρα+ανθρωπιστική..» θα περιμλαμβάνεται στο νέο σχέδιο παράτασης της δαν.σύμβασης

 358. Μωρέ, και Αννα Μαρία ας την βαφτίσουν άμα θέλουν, τρικλοποδιές να μη βάζουν μόνο…

 359. Theo said

  @355:
  Δεν το ‘ξερα πως είναι ανιψιός του Μπακιρτζή.
  Ο Ρούσος μἐνει στην Αθήνα εδώ και καμιά δεκαετία 🙂

 360. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  εγκθίηκε η χρηματοδότηση των τραπών μας κατά τι αυξημένη, λέει το ρωυτερ.

 361. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Του τάμπλετ τα καμώματα στο πριν σχόλιο.Οι τράπεζες θα πάρουν τα λεφτά,άκουγα

 362. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  349 – Δεν νομίζω οτι ανέβηκε για να πέσει γρήγορα, απο τη στιγμή που έχει την στήριξη και το ok των ΗΠΑ, τα δύο χρονάκια θα τα βγάλει χαλαρά, εκτός αν προλάβει ο πόλεμος (το πιθανότερο) οπότε κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα. Τώρα γιατί ανέβασαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι αμερικάνοι, πάλι μόνο κάποιες λογικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε συγκρίνοντας κάποια δεδομένα κυρίως οικονομικής φύσεως.

 363. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  358 – Έτσι ονομάστηκε η διαγραφή ή το κούρεμα που έλεγαν πρίν τις εκλογές; Αν υπογραφεί αυτή η σύμβαση, θα είναι η ταφόπλακα για τα εγγόνια μας τα δισέγγονά μας και ……! Ο ίδιος ο μπαρουφάκης φώναζε ΣΩΣΤΑ απο το 12, οτι χωρίς διαγραφή του μισού χρέους τουλάχιστον, δεν υπάρχει πιθανότητα να ορθοποδήσει η χώρα, αλλά ξέχασα τότε δεν ήταν υπουργός.

  361 – Των τραπεζών μας; έχεις τράπεζα ΕΦΗ και μας τόκρυβες; Αυτά είναι τα όμορφα, καλάλ ένε οτι το χρήμα και ο βήχας δεν κρύβονται γκούχ γκούχ γκούχ.

 364. qq said

  Η υποκρισία σε αυτή την χώρα έχει ξεφύγει. Λέει ο Τσίπρας, δεν τον εκφράζει η γελοιογραφία, μια χαρά όμως τον εκφράζανε κάτι πλακάτ στις πορείες που συμμετείχε, παρόλο που δεν είχαν το ελαφρυντικό της σάτιρας. Επί 5 χρόνια έτρεφε τέτοιο αντιγερμανικό μένος που αν απαριθμήσεις όλα τα συνθήματα του θα σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Τώρα θυμήθηκε να μετριάσει τα πνεύματα, και απορεί γιατί μερικοί του το θυμίζουν.

  Μπορεί να μην εκφράζει το Τσίπρα η γελοιογραφία, ίσως διότι την βρίσκει πολύ ήπια. Μια χαρά εκφράζει όμως τον Κουρουμπλή, και αυτά που έλεγε ο Κουρουμπλής στο Μέγκα προ ημερών όταν ήταν πυρ και μανία κατά των γερμανών με αναφορές στο αμαρτωλό παρελθών τους ήταν ανήκουστα. Όταν ο Καμπουράκης προσπάθησε να τον κατευνάσει, ήταν σαν να έριχνε λάδι στη φωτιά και άναβε περισσότερο τον Κουρουμπλή. Κατά τα άλλα, αυτός ο βλαξ είναι υπουργός. Πως γίνεται κανείς υπουργός, το μόνο προσόν που χρειάζετε να είσαι αρκετά αθηρόστομος (και παλαβός). Αυτούς τους παλαβούς έχουμε για κυβέρνηση, αυτούς ψήφισε ο «σοφός λαός».

  Σαν να μην έφταναν αυτά, οι προσβολές προς τους άλλους λαούς της Ευρώπης συνεχίζουν. Τι νόημα είχε η ομιλία του όταν αναφερόταν στους άλλους λαούς με το σκυμμένο κεφάλι ενώ ο ελληνικός λαός το σήκωσε. Έχουν σκυμμένο το κεφάλι οι Ισπανοί (και Γάλλοι, Ιρλανδοί, Φιλανδοί κτλ), αν ναι, σε ποιους, στους γερμανούς βεβαίως. Δεν καταλαβαίνει ότι έτσι προσβάλει τους Ισπανούς και λοιπούς. Μετά απορούμε γιατί ο Ραχόι είναι πυρ και μανία, γιατί οι ποντέμος σιγά-σιγά παίρνουν αποστάσεις. Ναι, ο Σόιμπλε έχει απόλυτο δίκιο. Είναι να μας λυπάται με αυτούς τους παλαβούς που δεν έχουν το αίσθημα του ορίου και νομίζουν ότι είναι ακόμα μια ασήμαντη συνιστώσα που μπορούσε να λέει ότι θέλει και κανείς δεν τους έπαιρνε στα σοβαρά διότι κανείς δεν διάβαζε τις ασυναρτησίες τους.

  Προσβολή προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι και αναφορές σε «γερμανική ΕΕ», «Γερμανο-ΕΕ» που διαβάζεις συνεχώς στο ίσκρα, λεφτ.γρ και στην Αυγή. Άλλά δεν θα προσπαθήσω να το εξηγήσω. Αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός είναι μερικά εντατικά μαθήματα, φοβάμαι όμως ότι είναι πλέον αργά. Γενικά, ένας ψυχίατρος επειγόντως. Το ρίξαμε στα βαφτίσια και στην ονοματολογία και δεν καταλάβαμε ότι γενήκαμε ρεντίκολο.

 365. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  346 – Εσύ είσαι άπιστος Gee, τι θέλεις να κάνει δηλαδή, να πάρει αστραπιαία την Ντόρα στο κόμμα; ή να ανεβάσει τις συντάξεις των άχρηστων στρατιωτικών;

 366. Despoina Theodorou said

  Urbs Athenae delenda est: εδώ το est συμφωνεί με τον ενικό Urbs.

 367. sarant said

  367 Εκεί είναι έλξη, δείτε τα σχόλια 30 και 46

 368. 368 Δεν είναι το ίδιο. Στο παράδειγμα ο σωστός πληθυντικός Athenae υποχωρεί σε μια παράθεση (αν θυμάμαι σωστά την ορολογία), στυλ «η πόλη των Αθηνών», urbs Athenae (ξέρω, θα ήταν Athenarum αλλά δεν νομίζω ότι αυτό έχει ποτέ γραφτεί).

  Δεν πολυδιαβάζεις τη Λεξιλογία και με βάζεις να τα ξαναγράφω!

 369. # 363

  Λάμπρο το θέμα με ταλ εφτά των καραβανάδων το είχε θέσει σαν κόκκινη γραμμή ο Καμένος. Αν του κάνει το χατηράκι ο Τσίπρας -που θα τον κράξουν όλοι οι υπόλοιποι να θεωρήσει αντισυνταγματικές τις περικοπές δικαστικών-στρατιωτικών αλλλά…συνταγματικές των υπολοίπων- δεν θα έχειλόγους να στηρίζει πλέον αριστερή κυβέρνησει, θάχει βγάλει και πρόεδρο Προκόπη, καιρός να γυρίσει στη Δεξιά του
  Αν πάλι δεν του κάνει την χάρη τον ρίχνει ηρωικά, άλλο που δεν θέλει τώρα ο Τσίπρας που θα βγει αυτοδύναμος αυτή την φορά, την απλή αναλογική την βάλαμε στο ψυγείο.
  Σ’ ένα-δυο μήνες θα βγει στη φόρα το ζήτημα.
  Οπως βλέπεις…μπρος γκρεμός και πίσω γκόμενες !

 370. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  370 – «Οπως βλέπεις…μπρος γκρεμός και πίσω γκόμενες !»
  Εμπρός, πίσω ολοταχώς τότε. Όπως είπα Gee, εμείς μόνο λογικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε αξιολογόντας όσο το δυνατόν καλύτερα τα όποια δεδομένα. Το ένα δεδομένο, είναι οτι η αυταρχική συμπεριφορά της Γερμανίας, δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα, είναι φαινομενικά παράλογη. Ειδικά η καθαρά προβοκατόρικη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα, με κίνδυνο να τιναχτεί η παγκόσμια οικονομία στον αέρα, σηκώνει πολλές συνομωσιολογικές ερμηνείες, οπότε προτιμώ το δεν ξέρω γιατί το έκανε, περιμένω να δώ. Ένα άλλο δεδομένο, είναι οτι δεν υπαρχει καμία Ε.Ε στην πραγματικότητα, αυτό το μόρφωμα εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Γερμανίας, που απο το τέλος του β΄π.π ο στόχος της ήταν η επανένωσή της,, χωρίς όμως να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις, εξ ού και η συμετοχή της στο ευρώ απαρνούμενη το μάρκο, χωρίς όμως να απεμπολίσει κάτι ουσιαστικό, η Ε.Κ.Τ στην Φρανκφούρτη βρίσκεται, κι όποιος ελέγχει το τύπωμα του χρήματος, ελέγχει τα πάντα.
  Κανονικά θα έπρεπε να γίνει η πολιτική, τραπεζική, και δημοσιονομική ένωση, με την ίδρυση των ενωμένων ευρωπαϊκών πολιτειών, αλλιώς είναι δεδομένη η διάλυση του μορφώματος, αλλά η Γερμανία έχοντας πετύχει τους στόχους της, (ένωση και παγκόσμια οικονομική δύναμη μέσω της εκμετάλευσης των εταίρων της) δεν θέλει κάτι τέτοιο. Ένα τρίτο δεδομένο, είναι οτι είναι ουσιαστικά κατεχόμενη απο τις ΗΠΑ (όπως και η Ιαπωνία άλλωστε) οι οποίες είναι χρεοκοπημένες, κι απ΄ό,τι φαίνεται, προσπαθούν να λειτουργήσουν όπως η Γερμανία με την Ελλάδα στην κατοχή, με το γνωστό κατοχικό δάνειο, δηλαδή θέλουν να βάλουν στο χέρι το «χρήμα» της Γερμανίας για να βγούν απο το αδιέξοδο, αλλά αν το πάρουν δια της βίας θα χάσει την αξία του, οπότε η μόνη συνετή λύση είναι ο πόλεμος της Ε.Ε με την Ρωσία, με ένα σμπάρο τρία τρυγώνια, Ε.Ε και Ρωσία θα έχουν αυτοδιαλυθεί, και η Κίνα δεν θα έχει κανένα στήριγμα, και θα είναι εύκολη λεία. Αλλά είπαμε, αυτά είναι λογικές υποθέσεις, το παράλογο όμως είχε πάντα τον πρώτο ρόλλο στην παγκόσμαι ιστορία.

 371. cronopiusa said

 372. Left said

  @ 341 Ωχ! Μου βγήκε γρίφος. Σχεδιαστής – Ο του Σχεδίου Β΄. Αλ. Αλαβάνος
  Οσο για την «υποχρέωση»…
  07/02/2008
  ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ, Προέδρος του Συνασπισμού στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος
  Τελευταία φράση της ομιλίας του στο 5ο Συνέδριο, όπου με πρότασή του εκλέχτηκε Πρόεδρος του Συνασπισμού ο Αλέξης Τσίπρας.
  …«Για μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς».
  Υστερα από ένα χρόνο τον είχαν «φάει». Μεσολάβησε ο Δεκέμβρης. Ορμητικός, ναι. Οραματικός, ναι. Οργανωτικός ποτέ. Γι΄αυτό…«ισοδύναμος».
  Ολη η ομιλία, εδώ: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=8935

 373. sarant said

  373 Ε βέβαια, αυτός ταιριάζει σε όσα έγραψες!

  Η προσφορά του στα σημερινά είναι τεράστια (όπως και του Φλωράκη και του Κύρκου, λέω εγώ, που έφτιαξαν τον ενιαίο ΣΥΝ)

 374. gbaloglou said

  64 αστραποκαμένος 🙂

 375. […] https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/17/athenae-delenda-est-%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CF%80%CF%8C%CE%BD&#8230; […]

 376. Vaggelis said

  Θα ήθελα να ξέρω αν όσοι συμφωνούσαν τότε με τις απόψεις του Paul Krugman, (θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη κλπ) εξακολουθούν να συμφωνούν και τώρα?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: