Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα Κούλουμα δεν γκουμουλώνουμε

Posted by sarant στο 23 Φεβρουαρίου, 2015


Καθαροδευτέρα σήμερα, ή αλλιώς Κούλουμα, που το ιστολόγιο εύχεται να τα περάσετε ζεστά και όμορφα, με αγαπημένη παρέα και με άφθονο κρασί και μεζέδες.

Ένα σύντομο άρθρο για σήμερα, λεξιλογικό και ετυμολογικό μεν αλλά σύντομο και ακαταστάλαχτο, με την έννοια ότι δεν πρόκειται να μάθουμε κάτι οριστικό, αλλά πιο πολύ να ανακεφαλαιώσουμε όσα έχουν συζητηθεί κατά καιρούς στο ιστολόγιο για την ετυμολογία και την ιστορία της λέξης Κούλουμα, και κυρίως σε ένα άρθρο που είχα δημοσιεύσει πριν από πέντε χρόνια, που ήταν όλο κι όλο τρεις παράγραφες, η τελευταία από τις οποίες ήταν η εξής:

Όσο για τα Κούλουμα, παρά το ότι λεξιλογούμε δεν θα μπορέσω να σας δώσω ετυμολογία της λέξης διότι βεβαιότητα δεν υπάρχει -στα λεξικά βρίσκει κανείς δύο βασικά απόψεις, μία από το κούμουλο (σωρός) < λατ. cumulus, με αντιμετάθεση, και μία από το αρβανίτικο κόλουμ = καθαρός. (Και για τις κολόνες λένε, τάχα από τους στύλους ή τις στήλες του Ολυμπίου Διός, που προϋποθέτει να είναι αθηναϊκή η λέξη). Δεν το έχω ψάξει, δεν παίρνω θέση. Αν όμως σκεφτώ ότι στα κούλουμα γκουμουλώνουμε (λέξη που δεν τη βρίσκω στα λεξικά, περιέργως) ασύστολα, ετυμολογικώς ταιριάζει να βγαίνει η λέξη από το κούμουλο.

Από αυτή την παραγραφούλα δρομολογήθηκε ολόκληρη συζήτηση (βλ. στα σχόλια), μερικά συμπεράσματα της οποίας θα εκθέσω στα επόμενα:

α. Για την ιστορία της λέξης.

* Πολλοί σχολιαστές επισήμαναν ότι στην παιδική τους ηλικία και στον τόπο καταγωγής τους η λέξη «Κούλουμα» ήταν άγνωστη και ότι την έμαθαν αργότερα, στην Αθήνα ή/και από την τηλεόραση. Φαίνεται ότι η λέξη δεν ήταν γνωστή στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ δεν θυμάμαι να την έλεγε κι η μυτιληνιά γιαγιά μου. Αλλού όμως ήταν γνωστή από παλιά, π.χ. στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά, άρα δεν πρόκειται για αθηναϊκή λέξη.

β. Για την ετυμολογία της λέξης.

Οι δυο θεωρίες που ανέφερα πιο πάνω δεν είναι οι μοναδικές που έχουν διατυπωθεί.

Η πιο διαδεδομένη, όπως είπαμε, είναι η προέλευση από το cumulus, ή, για να αντιγράψω το ΛΚΝ: κούλουμο < κούμουλο `σωρός΄ με αντιμετάθ. [m-l > l-m] < λατ. cumul(us) -ο (πρβ. διαλεκτ. κούμουλο, κουμούλι, κουλούμι `σωρός, ιδ. χώματος΄)

Τη θεωρία ότι τα Κούλουμα προέρχονται από τις κολόνες δηλ. τις στήλες ή τους στύλους του Ολυμπίου Διός πρέπει να την απορρίψουμε, παρά το γεγονός ότι οι Αθηναίοι τον 19ο αιώνα όντως γιόρταζαν την Καθαρά Δευτέρα στις Κολόνες. Η λέξη δεν φαίνεται να είναι αθηναϊκή αποκλειστικά.

Ο Μπαμπινιώτης αναφέρει και μια δεύτερη πιθανή προέλευση, από το κούλουμος = γεμάτος που προέρχεται από δημώδες λατινικό *culmus, από το λατ. culmen = κορυφή.

Όσο για την αλβανική προέλευση, που την είχε προτείνει ο Ανδριώτης, και που φαίνεται να ταιριάζει με τη γεωγραφική κατανομή του όρου «Κούλουμα» (διότι ο όρος φαίνεται να ήταν άγνωστος σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν αρβανίτες), υπάρχει πράγματι λέξη kulluem, με σημασία «καθαρός», όπως μάς λέει το αλβανικό ιστορικό λεξικό που μας σύστησε ο φίλος μας ο Γρηγόρης.

Τελειώσαμε με τις εκδοχές; Όχι ακόμα. Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η φίλη Μισιρλού (που δεν συχνάζει πια στο Διαδίκτυο αλλά τη βλέπω εξωδιαδικτυακά και σας στέλνει χαιρετισμούς) είχε προτείνει την τουρκική λέξη kulleme (κιουλεμέ), που σημαίνει μουτζούρωμα με στάχτη, και που θυμίζει την Ash Wednesday και τα εορταστικά μουτζουρώματα.

Οπότε; Διαισθητικά κλίνω προς την αρβανίτικη προέλευση, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον θα θεωρήσω αβέβαιη την ετυμολογία της λέξης.

Είχα βέβαια γράψει πριν από πέντε χρόνια, χαριτολογώντας, ότι Αν όμως σκεφτώ ότι στα κούλουμα γκουμουλώνουμε ασύστολα, ετυμολογικώς ταιριάζει να βγαίνει η λέξη από το κούμουλο.

Αλλά διαπιστώνω ότι το ρήμα «γκουμουλώνω» (ή κουμουλώνω) όχι μόνο δεν το έχουν τα λεξικά αλλά σχεδόν δεν γκουγκλίζεται. Σε μένα είναι οικείο, το χρησιμοποιούμε στην οικογένεια σαν σχετλιαστικό συνώνυμο του «τρώω», όπως άλλοι έχουν το «φαρμακώνω» ή το «ντερλικώνω» ή το «σαβουρώνω». Μήπως όμως είναι οικογενειακή λέξη; Εσείς, αλήθεια, γκουμουλώνετε -είτε στα Κούλουμα είτε άλλοτε;

Advertisement

167 Σχόλια προς “Τα Κούλουμα δεν γκουμουλώνουμε”

  1. Καλημέρα!
    Γκουμουλώνουμε, αλλά δεν το ξέρουμε (ήτοι, όχι, δεν ξέρω τη λέξη). 🙂

  2. Clep said

    Οχι μονο το 19ο αιώνα. Η θεία μου με αλλα νέα κορίτσια κατέβαινε συχνά απο την κεντρική Ελλαδα στην Αθηνα για να γιορτάσει » τις κολωνες» στη δεκαετία του ’50.

  3. LandS said

    Αλλού όμως ήταν γνωστή από παλιά, π.χ. στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά, άρα δεν πρόκειται για αθηναϊκή λέξη.

    Έχω την εντύπωση ότι η πιο σπουδαία επιρροή στη διαμόρφωση της «αθηναϊκής» ήταν τα επτανησιακά. Άρα, αν ήρθε στην Αθήνα από τους Επτανήσιους, φυσιολογικό να τη πούμε Αθηναϊκή.

  4. Αρετή Μάχη ΚΠ said

    Καλά κούλουμα και καλή σαρακοστή κύριε Σαραντάκο!

  5. Κύρος Μοναχός said

    Καλὴ Σαρακοστή καὶ καλὰ ξεμπερδέματα μὲ τοὺς «ἑταίρους» μας…

  6. LandS said

    Και η αρβανίτικη εκδοχή ταιριάζει με την Αθήνα.
    Θέλω να πω ότι μέσω Αθήνας διαδόθηκε στο Πανελλήνιο.
    Σε λίγη ώρα θα ρωτήσω Πολίτες, αν και ξέρω θα μου αρχίσουν τις αναμνήσεις των γονιών τους για τη, μάλλον ανάρμοστη πομπή από το Πέρα μέχρι τα Ταταύλα, πάνω στα άλογα, που γινόταν κάθε τέτοια μέρα στα παλιά τα χρόνια.

  7. Κύρος Μοναχός said

    Πῶς δίνω μόνο τὸ λίνκ, χωρὶς νὰ ἐπισυναφθεῖ τὸ ἀρχεῖο καὶ νὰ βαραίνει ἔτσι τὸ ἱστολόγιο;

  8. Γς said

    Καλημέρα

    Και την κάνουμε για κούλουμα στους κουμπάρους μας απέναντι απ την Ελένη των αρχαίων. Την μακρόστενη Μακρόνησο.

    Καθαρή Δευτέρα σήμερα.
    Διάβασα το άρθρο και κοιτάζω στο χέρι μου [που κρατάει το ποντίκι του υπολογιστή] μια άλλη καθαρή δευτέρα του 1954.

  9. sarant said

    Καλημέρα, καλά Κούλουμα και ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    7: Νομίζω ότι αν παραλείψεις το http:// μπαίνει μόνο ο λίκνος.

  10. sarant said

    Στο Φέισμπουκ η φίλη Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή γράφει:

    Πάντα με ξένιζε η χρήση της λέξης ´κούλουμα’. Δεν τη θυμάμαι να τη χρησιμοποιούμε ούτε στα Σέρρας του 60 ως παιδί, ούτε στη Θεσσαλονίκη μετέπειτα ως μαθήτρια και φοιτήτρια, ούτε αργότερα στη Θράκη. Ακόμη δεν την άκουγα ούτε στην Κοζάνη, τόπο συνεχούς αναφοράς εθίμων και παραδόσεων λόγω καταγωγής.

  11. Το γκουμουλώνω μου είνι άγνωστο αντίθετα με τα κούλουμα, μοναδική λέξη για την γιορτή της Καθαρής Δευτέρας.
    Στο Γαλαξίδι όπου έμαθα τη λέξη δεν υπήρχαν Αρβανίτες αντίθετα από τα γ΄υρω χωριά αλλά η συγκοινωνία ήταν περίπου ανύπαρκτη μέχρι το 1970. Αντίθετα λόγω της ναυτικής παράδοσης πολλές είναι οι ιταλικές λέξει και οι τούρκικες μια που τα ταξίδια πρακτικά μοιράζονταν σε Μαύρη Θάλασσα και Δυτική Μεσόγειο.
    Τα αλευρομουτζουρώματα γινότουσαν από πολύ παλιά και χρησιμοποιούσαν επίσης στάχτη και φούμο κάτι που για μένα με κάνει να κλίνω προς την τούρκικη προέλευση.
    Εξ άλλου πριν γίνει της μόδας σε τρία μέρη της Νότιας Ελλάδος ήταν ξακουστές αυτές οι γιορτές, στην Πάτρα με τα μπουρμπούλια και τον Καρνάβαλο, στην Θήβα με τον βλάχικο γάμο και στο Γαλαξίδι με τα Κούλουμα όπως λέγαν τα αλευρομουτζουρώματα

  12. LandS said

    Είσαι μερικές φορές ρε Γς! Συγκινητικός
    Μου θύμισες, λίγο πιο μετά από εκείνη τη χρονιά θάτανε για να το θυμάμαι, ο χώρος μπροστά στην Αεροπορία στο Δέλτα γεμάτος από «μεγάλους» να πετάνε αετούς, να φωνάζουν «μάζεψε κάνει κοιλιά», «καπάτσο γαμώτο», «έχει ξυραφάκια ο πού…» και να τρώει φάπα από τον πατέρα μου «μίλα καλά έχει γυναίκες με παιδιά εδώ».

  13. Σωτήρς said

    Καλημέρα,

    περί του φαγητού, εμείς περισσότερο λέμε το ‘ντερλικώνω’. Για το τουρκ. kulleme σήμερα έχουμε στο Γαλαξίδι τα αλευρομουτζουρώματα ή ‘φούμο’ όπως το λένε όλοι. Νομίζω είναι έθιμο ενός άιντε βαριά δυο αιώνων, χωρίς να είμαι σίγουρος.
    Εάν και νέος ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιον/α από την οικογένεια να λέει να γιορτάσουμε τα κούλουμα. Καθαροδευτέρα, σαρακοστή αλλά κούλουμα τα λέει μόνο ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος της πόλης που μεγάλωσα.

  14. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    11-13: Δύο Γαλαξιδιώτες!

  15. spiral architect said

    Καλά Κούλουμα παίδες. Μην ντερλικώσετε τον άμπακο γιατί ττα σαρακοστιανά είναι βαριά και ο «δόκτορ» παραμονεύει.

  16. 1) Μου κάθεται εντελώς ανοίκεια η έκφραση «τρεις παράγραφες»
    2) Η λέξη «κούλουμα» ήταν πράγματι άγνωστη στην περιοχή Σερρών. Έγινε γνωστή κυρίως με την «εισαγωγή» της τηλεόρασης και πολύ λιγότερο προηγουμένως από τις εφημερίδες.
    3) Τη «μεταμφίεση» με στάχτωμα του προσώπου θυμάμαι από τη δεκαετία του 1950: Τα παλικάρια του χωριού έφτιαχναν «καμήλα» με τα σώματά τους σκεπασμένα με κιλίμια. Προηγούνταν ο καμηλάρης με σταχτωμένο πρόσωπο και ακολουθούσαν οι «συνταξιδιωτες» του, επίσης σταχτωμένοι.
    4) Οι λέξεις γκουμούλωμα, γκουμούλουσε κλπ, χρησιμοποιούνται όχι για την είσοδο του φαγητού αλλά για την …έξοδο των υπολειμμάτων: «Πήγε πίσω από το τσικούτ(ι) και τα γκουμούλωσε»!

  17. ΚΑΒ said

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=9&db=3&da=1954

    Κούλουμα(1η σελ.) χαρταετοί (2η σελ.) 1954.

  18. ΚΑΒ said

    Ο γαμώ το σόι του το μπλε θα είναι ευχαριστημένος αν τρώμε μόνον «ακρίδας και μέλι άγριον» σαν τον Ιωάννη τον πρόδρομο.

  19. ΚΑΒ said

    Άγνωστο το ρ. γκουμουλώνω.

  20. p.a. said

    Καλημέρα,καλή Σαρακοστή.Στο χωριό της μητέρας μου στον Πάρνωνα ,ορεινή Κυνουρία,το φαρμακώνω συνοδεύεται με την έννοια της στενοχώριας της δυσκολίας πχ μη μη γκρινιάζεις άσε με να φαρμακώσω μια μπουκιά ,κτλ φαρμάκωσε και χάμω και μη μιλάς ..κτλ
    Εμείς όταν τρώμε πολύ λέμε περιδρομιάζω στην οικογένεια.

  21. Titivillus said

    Μου έλεγε η Υδραία γιαγιά μου ότι κούλουμ λέγανε το αλάτι που μάζευαν από τις αλατόγουρνες. Μήπως έχει κάποια σχέση με τα παστά της Σαρακοστής;

  22. "Ετεροδημότισσα" said

    καλημέρα και καλή Σαρακαστή.
    Κρέας με πατατούλες θα χλαπακιάσουμε εμείς σήμερα γιατί η άμοιρη η μάνα μετά από ένα σερί ατυχιών την προηγούμενη εβδομάδα το έκανε αλοιφή το μυαλό και ξεχάστηκε. Τι να σου κάνει ένα το χω χειμώνα’καλοκαίρι 😦 και να σκεφτείς ότι η Καθαρά δευτέρα ήταν η αγπαημένη μου γιορτή. πεθαίνω για λαγάνα, ταραμοσαλάτα σπιτική και ζεστή φασολάδα από το κοινό καζάνι.
    Τα πιο ωραία κούλουμα τα χω κάνει στα Γιάννενα όπου το προηούμενο βράδυ ανάβουνε φωτιές μεγάλες και σιγοψήνουν τη φασολάδα, χορεύουν παραδοσιακά και η διανομή λαγάνας αρχίζει τις μικ΄ρες ώρες. όλο το βράδυ ρέει τσίπουρο και το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί

    εκτός από το χλαπακιάζω που γκουκλίζεται, εμείς χρησιμοποιούμε και το μπλετσκώνω που δεν γκουγκλίζεται, σε μένα τουλάχιστον. Βεβαια μόνο το έχω ακούσει δεν το χω δει ποτέ γραμμένο

  23. Παναγιώτης Κ. said

    Πρωτοάκουσα τη λέξη «κούλουμα» όταν βρέθηκα στην Αθήνα στη δεκαετία του ΄70. Στα Γιάννενα δεν την είχα ακούσει.
    Κούλουμα και Φιλοπάππου ήταν οι λέξεις που δεν έλειπαν από την ειδησεογραφία της ημέρας. Επειδή η λέξη ήταν εντελώς ανεξήγητη δεν την έπιανα στο στόμα μου. Αυτός ήταν ο ένας λόγος.
    Διάφοροι πολιτικοί εκείνης της εποχής για να δείξουν το υποτίθεται φιλολαϊκό τους πρόσωπο ανέβαιναν στου Φιλοπάππου για να συνεορτάσουν με το…λαό την Καθαρά Δευτέρα.Υποκριτικά όλα αυτά για μένα.

  24. spiridione said

    Απο τον Χυτηρη
    Κουλουμι χωματοσωροι στο αμπελι,τροπος σκαψιματος
    Κουλουμιαζω γκρεμιζω τα κουλουμια ισοπεδωνω το εδαφος μετ. αποσυνθετω διαλυω
    Κουλουμος εδαφικη εξαρση
    Κουλουμωνω συσσωρευω, περιβαλλω μαζι με αλλους ατομο η αντικειμενο τον εκουλουμωσανε τον ανθρωπο και παει να σκασει
    Καλα κουλουμα

  25. Παναγιώτης Κ. said

    @12. (Lands) «Μίλα καλά -γιατί, προσθέτω εγώ- έχει γυναίκες με παιδιά εδώ» Αυτό είναι! Κοινωνικοποίηση σε απολύτως Ελληνικά σχήματα. 🙂

    @20. (Ρ.Α). Ο Ιπποκράτης-πατέρας της Ιατρικής- έλεγε: Φάρμακό σου να είναι η τροφή σου.

    @22. ( Ετερό…).Μπλέτσι και πληθυντικός μπλέτσια, είναι το στήθος μαζί με την περιοχή του στομάχου μέσα από τα ρούχα.Χρησιμοποιείται για να κρύψεις κάτι συνήθως κλεμμένο -το έβαλε στα μπλέτσια του-. Ως ρήμα σημαίνει ότι έχω γεμίσει για τα καλά το στομάχι μου. Γράφω με βάση τις προσλήψεις που έχω για τις λέξεις που ανάφερες. Δεν το έχω ψάξει .
    Όσο για το χλαπακιάζω νομίζω ότι είναι ηχοπλαστική λέξη.

  26. LandS said

    23 Φιλοπάππου ανέβαινε ο εκ Σερρών Εθνάρχης. Άντε και ο εκάστοτε δήμαρχος Αθηναίων.

  27. "Ετεροδημότισσα" said

    25
    τι λες βρε παιδί μου! ευχαριστώ Παναγιώτη, ομολογ΄β ότι δεν είχα ιδέα. να πω βεβαια ότι μέχρι σήμερα δεν είχα αναρρωτηθεί κιόλας…απλά το λέγαμε αναμεταξύ μας για να κοροϊδέψουμε αυτόν που μπλέτσκωνε 🙂

  28. Σωτήρς said

    14:
    Μεγάλωσα απέναντι από το Γαλαξίδι, ήταν πάντα μεγάλο θέμα να μας αφήσουνε οι γονείς να πάμε να μπούμε στο φούμο. Μόλις φτάναμε γυμνάσιο τότε συνήθως πηγαίναμε. Με την προϋπόθεση ότι θα πλενόμασταν μοναχοί μας μετά. Ακόμη θυμάμαι την πρώτη φορά πιτσιρίκι ήμουν που απελπίστηκα και άρχισα να τρίβομαι στο μπάνιο με το Tide για τα ρούχα.

  29. Emphyrio said

    14: Θα ηθελα να συμπεριληφθω και εγω στους αριστηνδην ανθυποεπιτιμους γαλαξειδιωτες, εχοντας περασει καμποσες βδομαδες της νιοτης μου εκει στα εϊτιζ, αλλα και παρα πολλες αλλες ημερες τα επομενα χρονια. Και σχεδον παντοτε σταματαω εκει οταν περναω κατα τις μετακινησεις μου απο/προς την Κεφαλονια ή την επισης αγαπημενη μου Ναυπακτο. Εναν καφε ή και ενα γευμα στο αγαπημενο μου Λιοτριβι παντα το εχω στο προγραμμα, και μια βολτα στο λιμανι και την Περα Παντα. Αν με διαβαζει καποιος που να εχει τα μεσα, μια επισημοποιηση της αγαπης μου θα την δεχομουν ασμενως.

  30. Βασίλης Ορφανός said

    Στο Google books βρίσκω, σε κείμενο του Κώστα Κρυστάλλη για τις Απόκριες στα Ιωάννινα, το εξής για την Καθαρά Δευτέρα:
    «Μετά δε την μεσημβρίαν εξέρχονται πάντες οι κάτοικοι, προπορευομένων των πλουσίων μετά μουσικών οργάνων, εις ωραίαν εξοχήν του Αγίου Νικολάου των Κοπάνων και χ α λ ο ύ ν τ α μ α χ μ ο υ ρ λ ο ύ κ ι α, όπως λέγουν εκεί τ’ Αθηναϊκά Κ ο ύ λ ο υ μ α, οπόθεν επιστρέφουν περί την δύσιν του ηλίου και διαλύονται».
    Τι λένε οι Γιαννιώτες;

  31. giorgos said

    Εδώ στή Λευκάδα υπάρχει περιοχή πού λέγεται «κούλμος» πρόκειται γιά έναν μικρό λόφο πού συνήθως πάνε γιά νά πετάξουν αετό καί νά γιορτάσουν τήν καθαρά δευτέρα .

  32. Βασίλης Ορφανός said

    χαλνούν τα μαχμουρλούκια

  33. Zbeebz said

    Πιο λογικό δεν είναι να βγαίνει από το αρβανίτικο κόλουμ = καθαρός; Αφού και στα ελληνικά Καθαρή Δευτέρα λέγεται.
    Γκουμούλωμα (τι λέξη κι αυτή, χεχε) την πρώτη μέρα της Σαρακοστής; Παραδοσιακά οι νηστείες δεν αφορούσαν μόνο τι τρως, αλλά και πόσο τρως.
    Λέω εγώ τώρα, η σκεπτικίστρια. 🙂

  34. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    20: Ακριβώς έτσι το ξέρω κι εγώ. Στενοχώρια, δυσκολία, γενικά σχετλιαστικό.

    21: Όπως λέει και το αλβανοαγγλικό λεξικό όπου παραπέμπω στο άρθρο, kullum είναι ο σωρός το αλάτι.

    30-32 χαλνούν τα μαχμουρλούκια, ωραίο!

  35. andreaspapadatos said

    Reblogged this on Φαντασια και Ονειρα … and commented:
    Καλο σαρανταμερο !!!!

  36. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    Χρονια πολλα και καλη σαρακοστη (δουλευουμε εδω καθαροδευτεριατικα…την αραπια μου μεσα…)απο το Μπαχρειν! Αλα ιλαιλ αλα! 🙂

  37. physicist said

    Ρε Κίντο! Έλα ρε παληκάρι, τι λέει; Μοίρασε ο Σαουδάραβας 32 δις δολλάρια επειδή ανέβηκε στο θρόνο, διάβασα; Εσύ τι κονόμησες απ’ αυτά; 😉

  38. NM said

    Ωραία άρθρο και συζήτηση σήμερα, η χαρά του ερασιτέχνη σαν κι εμένα!
    Λοιπόν εχουμε και λέμε:
    1. Γκουμουλιάζω: Αγνωστη λέξη στην ΑττικοΒοιωτία και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί αν ειπώνοταν θα σήμαινε βέβαια «παράγω γκουμούλες» και «γκουμούλες» ονομάζονται οι σωροί περιτωμάτων των μεγάλων ζώων. Συνηθισμένη λέξη, τόσο πολύ που χρησιμοποιείται μεταφορικά – περιπαικτικά. Π.χ: «Πως τι τρώς αυτές τις γκουμούλες;» (για κάποιον που βάζει στο στόμα του μεγάλες μπουκιές). Η διαίσθησή μου ισχυρίζεται ότι η λέξη προέρχεται από τους αρβανιτόφωνους της περιοχής, αλλά δεν αποκλείεται να κάνω και λάθος, να αποτελεί δηλ. κάποιο ενετο – φράγκικο απομεινάρι (ντόπιο, ή και μεταφερμένο από τη Ζακυνθο ή το Ναύπλιο, από τους παλινοστούντες Αθηναίους της μετα-Μοροζινικής εποχής) καθώς η συγγενεια με το λατινο-ιταλικό «cumul…» είναι εμφανής.
    Αλλά μου γεννήθηκε τώρα ένα άλλο ερώτημα σχετικά με την καινούρια λέξη που έμαθα: Το «γκουμουλώνω». α) Από πού προερχεται ετυμολογικά; Και β) όταν λέτε για οικογενειακή παράδοση τι εννοείτε; Από τη Λέσβο ή τη Μάνη;
    2. Κούλουμα: Δεν ξερω γι αλλού, πάντως στην Αθήνα η λέξη αυτή είχε μέχρι πρόσφατα ένα πολύ σαφές νόημα, Σήμαινε το υπαίθριο ΚαθαροΔευτεριάτικο γλέντι στις στήλες του Ολυμπ.Διός, με όλα του τα σέα. Δηλ. Τα θαλασσινά, τις λαγάνες, τους εξάγωνους αετούς, την ταραμοσαλάτα και τον χαλβά από ταχίνι, τον χορό και τα τραγούδια (όχι πλέον σκωπτικά – αθυρόστομα, όμως). Κάτι δηλαδή σαν Απόκρηες αλλά σε αποδρομή.
    Αργότερα –και δεν μου είναι σαφείς οι λόγοι και η εποχή- το παραδοσιακό γλέντι μεταφέρθηκε αυτούσιο από τις Κολώνες στον λόφο του Φιλοπάππου. Νομίζω ότι πρέπει να συνέβη κατά τον μεσοπόλεμο ή και αργότερα όταν ο χώρος των λόφων εκκαθαρίστηκε από διάφορες εγκαταστάσεις και κτίσματα. Οι επισκέψεις του Καραμανλή (πρεσβύτερου) μετά τη Χούντα τους έδωσαν αυτό που θα λέγαμε «το κύρος των θεσμών», καθώς ο μακαρίτης –για λόγους που δεν ξέρω- τους προσέδωσε και ένα αυστηρό καραμανλικό πρωτόκολο με όλα τα σχετικά (επίσκεψη, γεύμα στον Διόνυσο, πολιτικές δηλώσεις στον Τύπο, κλπ).
    Αστειάκια τώρα (και καλά!):
    1. Είπα πριν «το κύρος των θεσμών» αλλά, στην περίπτωση που διαβάζει κάποιος περίεργος όπως π.χ. εκ των 42 διανοουμένων που μας έψεξαν σήμερα ότι λοιδορούμε κλπ… ενημερώνω ότι επ ουδενί με τη λέξη «θεσμοί» δεν εννοώ τους γνωστούς, αλλά χρησιμοποιώ τη λέξη με την παραδοσιακή της έννοια. Για αυτό μην σας μπαίνουν ιδέες επίσκεψης. Υπάρχει κίνδυνος καρπαζάς.
    2. Αλήθεια ο Τσίπρας επισκεφτηκε σήμερα τους πανηγυριστές στου Φιλοπάππου; Εννοώ ως πρωθυπουργός, γιατί ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε τακτικά, συμπαραστεκόμενος στην επιτροπή κατοίκων που προσπαθεί να αποτρέψει την περίφραξη και το ξεπούλημα.

  39. Βρε, βρε! αλ-Κιντ αλ-τζαντίντ! Καλώστονα!
    Δεν φυσάει στο Μπαχρέιν να πετάξετε κανέναν αετό τουλάχιστο;

  40. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    Φυζικερ, Μπιστ ντου ζιχερ οτι θες να σου απαντησω τι κονομησα; 🙂
    Δυτα, ευτυχως δε φυσαει σημερα, γιατι οταν φυσαει κανεις αμμοβολη και χαλαουα… 😉

  41. ΝεοΚιντ, στις Δύο Θάλασσες είσαι, ωρέ; Ελπίζω να μένεις στη γειτονιά των διπλωματών και όχι στα περίχωρα της πλέμπας με τις γκαμήλες. Να πάς να πιείς καφεδάκι να καρδαμώσεις στο Μπλε.
    Α, και μακριά από τα μπατσοτμήματα.

  42. spiral architect said

    @36: Μπετατζή μου Κιντ στο Μπαχρέιν είσαι; Καλή σου Σαρακοστή και κουράγιο. 🙂

  43. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα

    Ὃταν ξυπνήσεις
    Καθαρά Δευτέρα
    καί δεῖς
    σκοτεινιασμένο οὐρανό
    μέ σύντομες βροχές
    καί μέ ἀέρα
    τήν εὐκαιρία
    μή φοβηθεῖς
    καί χάσεις
    νά ἀμολήσεις πάλι
    τόν χαρταετό
    κρατώντας
    απ’ τα μέσα
    την καλούμπα.

    Pedro Iturralde Quintet with Paco de Lucia – El Vito

  44. cronopiusa said

    36

    En Construcción (2001) José Luis Guerín

  45. Τσούρης Βασίλειος said

    Χρόνια πολλά και καλή Σαραντακο-στή
    Στη Μετεωρολογία Cumulus είναι ο σωρείτης, μεγάλο λευκό νέφος, καθαρό που κάποιες φορές γίνεται σωρειτομελανίας και άστα να πάνε…
    Το μπλετσκώνω ακούγεται πολύ στα Γιάννινα

  46. Καλά κούλουμα κι από μένα σε όλους! 🙂

    Φέτος ευτυχώς προνοήσαμε και βγήκαμε από νωρίς στα Μικρολίμανα, και ούτε πολλή κίνηση είχε, και τραπέζι εύκολα βρήκαμε, και δεν μας άρχισαν τα «καλαμαράκι τέλος, χταποδάκι τέλος». Και την ώρα που άρχισε να γίνεται ο πανικός, εμείς χορτάτοι και χαρούμενοι γυρνούσαμε πίσω! 🙂

    Εύχομαι όσοι βρήκατε να μην ταλαιπωρηθήκατε υπερβολικά! 🙂

    Ούτε το «γκουμουλώνω» ήξερα, ούτε την «γκουμούλα». Την «γκουμούτσα» ξέρω μόνο, ως κάτι μεγάλο και άχαρο.

    Άντε και του χρόνου! 🙂

  47. Ξενιτεμένε Νεοκίδιε ευχές κι από μένα για κουράγιο και υπομονή! Του χρόνου σπιτάκι σου, με την φαμίλια!

  48. Ηλεφούφουτος said

    E μπρε, Νεοκίδη, κάποια θετικά θα ‘χει και το Μπαχρέιν δεν μπορεί!
    Εγώ, τ ακούω και μου ‘ρχονται μπαχαρικά κι αρώματα χιλίων και μίας νυκτών (νύχτωσε εκεί, αλήθεια;).

    Είχα γράψει και πριν πέντε χρόνια για το τι μου ξυπνούσε, παιδί, η λέξη κούλουμα, κάθε φορά που την άκουγα απ την τηλεόραση, να μην τα ξαναγράφω.

    Πάντως για μένα άλλο το «φαρμακώνω» κι άλλο το «ντερλικώνω».
    Το πρώτο σημαίνει απλώς «τρώω» αλλά χαρακτηρισμένο μειωτικά για το υποκείμενο, ενώ το δεύτερο είναι ένας εκφραστικός τρόπος για να πεις ότι έφαγες ποσότητα, χορταστικά.
    «κουλουμώνω» δεν ξέρω

    Άιντε και καλή σαρακοστή!

  49. Όπως είχα πει και στο παλιό νήμα, η απουσία του όρου από τα αναγνωστικά του δημοτικού, και γενικότερα την «εορταστική» – παιδική λοοτεχνία, δηλώνει ότι δεν υπήρξε καθιερωμένος.

    παρεμπ., από το έθιμο κρατήσαμε τη διασκέδαση, ενώ η καθαριότητα «χάθηκε στα βάθη της τουρκοκρατίας…», που λένε και τα κανάλια 🙂

  50. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    Ηλεφου μου και Στελιο και Σκυλε ,αλαακμπαρ δοξα στον προφητη ,καλα ειναι. Εχει πολλα καλα εδω. Φαγια μυθικα και ποικιλλα και φτηνα (σε αραπικο «σουβλατζιδικο» τρως εκπληκτικα ψητα και σαλατες και πιτες και χουμους και τα ρεστα με 1(ενα) δηναριο =2.35 ευρω. Βενζινη ,με 15 ευρα φουλαρεις τανκς…:-) μπαι δε γουεη,η κρατικη -δημοσια λειτουργια ειναι 50 χρονια μπροστα απο μας! Σε 1-2 μερες εβγαλα ολα τα γραφειοκρατικα,ιατρικα,επαγγελμ.αδειεςκαι αιντεντιτυ καρντ (ολα σε μια καρτα με τσιπακι!)σε μιση ωρα εβγαλα διπλωμα οδηγησης!
    Σκυλε,μια χαρα ανθρωποι ειναι οι Μπαρεινι. Για παν ενδεχομενο βεβαια μενω οντως στο ΑλΤζουφαιρ 🙂 (πρεσβειες,γιανκηδες κ.λ.π)

  51. δεσπαλαχέρ, ελ κιντ

  52. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    50: Νεοκίντ, πολύ χαίρομαι που τα βρήκες καλά στην Αραπιά!

    49: Ναι, αυτή η παρατήρηση ειναι εύστοχη. Ωστόσο, η Μισιρλού είχε πει (στο παλιό νήμα) ότι έχει βρει τον όρο σε κείμενα του 19ου αιώνα.

    38: Το γκουμουλώνω το πήραμε από τη σχωρεμένη την πεθερά μου -περιοχή Θεσσαλονίκης, όχι πρόσφυγες όμως.

    33: Πιθανότερη θεωρώ την αλβανική προέλευση όντως.

  53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    36 – Xρόνια πολλά Κίντ, Αλεπού της ερήμου. Μετά την σαρακοστή αν δεν κάνω λάθος, θα πρέπει να αρχίζει το ραμαζάνι τους, αν τα κάνεις και τα δύο, όταν με το καλό πας στην κυρά σου, θα είσαι ΚΙΝΤΕΡ ΕΚΠΛΗΞΗ. Δεν σου λέω τα τετριμμένα «κουράγιο, καλή δύναμη» κλπ, γιατί είσαι δυνατό αλάνι και δεν τα έχεις ανάγκη. Αυτό το τραγουδάκι για σένα και τους χαλίφηδες φίλους σου.

  54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Πέρασε η αποκριά η όμορφη κοπέλα
    κι ήρθενεν η σαρακοστή η ΄ποριχοσκουτέλα
    Τη νήσθεια περιμένουνε να ρθούνε οι ψαράδες
    να κάνουν κατανάλωση κι αυτοί στις αχιβάδες
    Λε λαλέ κι αμάν αμάν

  55. Μαρία said

    49
    Η καθαριότητα συμβολικά διατηρήθηκε μέχρι πότε δεν ξέρω. Γυρνούσαμε τα σπίτια με τις τις μανάδες και τις θείες μας με μια σκούπα στο χέρι, για να τα ξεκαπνίσουμε τάχα.

    >όχι μόνο ΔΕΝ το έχουν τα λεξικά αλλά σχεδόν δεν γκουγκλίζεται
    Νικοκύρη, πρόσθεσε το ΔΕΝ.

  56. δὲν θυμ[μαι ἂν τὄχω ξαναπῇ ἀλλ’ἡ μετάρα μου πρωτάκουσε τὴν λέξι στὴν Ἀθήνα κάπου στὰ τέλη τῆς δεκαετίας τοῦ ’70

  57. LandS said

    Δεν ξέρω για άλλες περιοχές όπου επικρατούν τα Τουρκικά, αλλά οι Ρωμιοί της Πόλης δεν ξέρανε από στάχτες και λοιπά. Τη γιορτή τη λέγανε μπακαλχοσανι ή κάπως έτσι.
    Και ναι, ξανάκουσα την ιστορία με τις «κυρίες» από τα «σπίτια» ανεβασμένες στα άσπρα άλογα φορώντας μάσκες, πομπή από το Πέρα μέχρι το Κουρτουλούς, με το κόσμο να τις χειροκροτεί, όπως τους έλεγαν οι γονείς τους.

  58. sarant said

    56 Ναι, το είχες ξαναπεί 🙂

    55 Ευχαριστώ, το πρόσθεσα.

  59. B. said

    Στην Ικαρία αγνοούνται και τα Κούλουμα και το γκουμούλιασμα. Η μάνα μου τα πρωτοάκουσε (τα Κούλουμα) στη τηλεόραση επί Καραμανλή του Α’.

    Καλή Σαρακοστή σε όλους

  60. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Στην Αθήνα τα έμαθα κι εγώ τα Κούλουμα, σετ με Φιλοπάππου και γέρο Καραμαλή.
    Εμείς σκέτη Καθαρά Δευτέρα λέγαμε και οι βραστές πατάτες ,ο χαλουβάς,οι ελιές, η ταραμοσελάτα,χταπόδι λιαστό ήταν τα βασικά μαζί με τα (μπλιαχ) λουμπούνια.
    » Να κάμομε μασκάρες», σήμαινε να μεταμφιεστούμε,μια παρέα, και να τριγυρίσουμε τα σπίτια,όπου χοροπηδούσαμε με χαχανητά και αλλαγμένες τις φωνές για να μην μας αναγνωρίσουν.Μας κερνούσαν, κάνανε υποθέσεις ποιοι είναι οι μασκαράδες, μας κέρναγαν, «κι από χρόνου», φεύγαμε για του γείτονα.Η κατάληξη ήταν το καθορισμένο καφενείο της χοροσπερίδας,πάντα με το θείο μου βιολάτορα.Από πασαδόροι του με λαούτο ή μαντολίνο,πέρασαν οι πιο πολλοί του χωριού από νεαρούς μέχρι γεροντότερους.
    «Τσι μεγάλες αποκρές κουζουλαίνουνται κι οι γρες» παλαιοτάτη επωδός.

    Σαν τη Μεγάλη Αποκρά η εποχή μας μοιάζει
    γιατί με μάσκα ο γ εις τ αλλού στέκει και κουβεντιάζει
    του Γιώργη Κουμιώτη

    σ.σ.Γκουμούλιασμα πάντως, για στοίβαγμα τροφής,χλαπάκιασμα,του πάει , κι ας μη το ήξερα 🙂

  61. Καλή Σαρακοστή κι από μένα

    57, LandS,
    Μπακλαχοράνι (από τη Λωξάντρα)

    Το γκουμουλώνω δεν το έχω ακούσει.

    Στη Μεσσηνία, μου ΄λεγε η μάνα μου, παλιά, γκουμούλια έλεγαν τα σκατά. Για ευνοήτους λόγους, και υποθέτω περισσότερο εκείνα των ζώων.
    -Να φας γκουμούλια , ήταν συνηθισμένη βρισιά των παιδιών.
    Κουμούλια, όμως στην Ήπειρο, νομίζω, λέγανε κάποια πίτα ή παξιμάδι.

    Τείνω κι εγώ προς την Αρβανίτικη και Αθηναϊκή εκδοχή.

  62. Cumuli (Σωρείτες)

    https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRREg7aU5EULfOkPM_CVc37aDYl451BXszB5mB6pO-or4LkgFYo

  63. Γς said

    45:

    >Στη Μετεωρολογία Cumulus είναι ο σωρείτης, μεγάλο λευκό νέφος

    Μας τα έλεγε ο Καραπιπέρης

  64. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  65. LandS said

    @61 Νομίζω ότι άκουσα μπακαλ… και όχι μπακλα…, αλλά η γραπτή μαρτυρία υπερισχύει . Ρώτησα τι πα να πει, δεν ήξεραν, είπαν ότι μάλλον είναι αρμένικο.
    Μπακλαχοράνι, ωραία λέξη.

  66. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    51. Meaning? 🙂 Σταζυ, απο αραπικα ειμαι ακομη στο σαλαμ αλεικουμ-αλεικουμ-σαλαμ! και στο σιουκρα!=ευχαριστω! Αλλα βεβαια η μαγικη λεξη που προκαλει αμεσως χαμογελο και ευμενη αντιμετωπιση ειναι η «Γιουναν(ι)» Τι διαλο καλο βρισκουν σ αυτη τη γιουνανορατσα…δεν μπορω να καταλαβω!…αλλα αφου με συμφερει ,κανω την παπια 🙂
    Υγ. Γεια σου Λαμπρο. Το ραμαζανι ειναι καλοκαιρι (νομιζω αρχιζει Ιουνη)

  67. spiral architect said

    @66: Αν δεν έχεις συνάδελφο που να μιλεί και να γράφει αραβικά,ακόμα και στη δουλειά σου νιώθεις λίγο άβολα.
    (έχω κάνει δύο χρόνια στα Εμιράτα και ξέρω …)

  68. spatholouro said

    Το «κουμουλώνω», ασφαλώς και το έχει ο παλιός καλός τρίτομος Σταματάκος μου (είναι το πρώτο λεξικό που κοιτάω όταν πρόκειται για λέξη της «νέας ελληνικής γλώσσης»): «κουμουλώνω», δημ., βλ. «κουλουμώνω», βλ. «κουλουμιάζω» (και «κουμουλιάζω» και «κουλουμώνω» και «κουμουλώνω»)= συσσωρεύω, συγκεντρώνω.

    Άρα, Νίκο, είσαστε μέσα, υπό την έννοια του «σαβουρώνω», όταν το λέτε…

  69. Για το μπακλαχοράνι, διαβάζω ότι είναι μια ονομασία της οποίας η ετυμολογία επιδέχεται πληθώρα ερμηνειών, καθώς η λέξη «μπακλά» είναι στα τουρκικά τα κουκιά, ενώ «χορόν» είναι ο κυκλικός χορός. Στο πρώτο έχει δίκιο, αλλά το χορόν νομίζω ότι είναι άσχετο: νομίζω είναι περσική κατάληξη, με περσικό πληθυντικό — bakla-horan σημαίνει λοιπόν στα οθωμανικά «αυτοί που τρώνε κουκιά». Εννοείται ότι χρειάζεται παραπάνω ψάξιμο, μια και το θέμα μοιάζει πολύ ενδιαφέρον!

  70. sarant said

    66: Πράγματι, αρχίζει 18 Ιουνίυο φέτος, επειδή όμως έχουν σεληνιακό ημερολόγιο καθε χρόνο που περνάει η ημερομηνία έρχεται 11 μέρες νωρίτερα, οπότε το 2020 θα αρχίσει 24 Απριλίου και ούτω καθεξής.

  71. sarant said

    68: Νασαι καλά, ευχαριστούμε!

    69: Και θυμήθηκα την έκφραση «Γεια χαραντάν και τα κουκιά μπαγλάν»!

  72. Μαρία said

    Για περσικό το έχει κι η ελλην. βίκι.
    Δες κι αυτό για τα κουκιά, 3η παραγρ.
    Among the members of this community however, many pleasant moments were spent in entertainment but usually among themselves on birthdays and name days, weddings and other occasions. But there apparently was a particular festival that was called the Bakla Horani meaning, «I ate bakla.» Bakla are a large flat bean that is considered one of the miracles of spring and is valued in the Turkish kitchen. Its green color and freshness were particularly valued all the way back to ancient Greece, Egypt, Rome and the Hebrews. But it can only be found for one or two months. http://www.hurriyet.com.tr/english/lifestyle/11360026_p.asp

  73. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    67. Ελα ρε! Ντουμπαι η Αμπουνταμπι; Πολυ αγγλοαμερικανακια ομως ρε συ αδερφακι μου στα μηχανηλικια τους δα κατω.( τουλαχιστον σε design ,specifications κλπ) Στο πρωτο μου ας το πουμε τεχνικο μητινγκ με κοιταξαν σαν εξωγηινο κατι ινδιανοι κουοντιτυ σερβεηορς ( κλαιν μαιν…:-) ) οταν τους ρωτησα σε τι C αντιστοιχει το 4000 psi …γιουροκωδικες δεν παιζουν στο γκαλφ! 🙂
    Ωπα! Ο Βαρουφ στην Αμανπουρ στο CNN. Ela re gianis!

  74. # 63

    sos θέμα στον καραπιπέρη ήταν το καραπιπερόμετρο, ένα υγρασιόμετρο αν θυμάμαι καλά που του είχε κάνει μια βλτίωση.
    Το μυστικό όμως για να πέρναγες ήταν να γράφεις πολλά γιατί βαριότανε να τα διαβάσει κι έβαζε έναν βαθμό να ξεμπλέκει με την ποσότητα κι όχι με την ποιότητα.
    Εγραψα και γω στο στύλ
    «Κούμουλι αποκαλούνται οι σωρείται διότι οι σωρείται είναι οι κούμουλι και όπως καταλαβαίνουμε υπάρχει μια ταύτιση μεταξύ σωρειτών και κουμουλόρουμ διότι αναφέρονται εις το ίδιον είδος το οποίον αποκαλούν οι μεν σωρείτην οι δε κούμουλουμ ενώ πρόκειται για το ίδιον νέφος το οποίον κ.λ.π.»
    και πήρα ενιαράκι

  75. attikanet said

    Μιας και αναφέρετε, ότι πιθανόν η λέξη «Κούλουμα» είναι αρβανίτικης προέλευσης, σας λέω ότι στα Σπάτα η λέξη ήταν άγνωστη παλαιότερα και επίσης ποτέ δεν υπήρχε ο υπαίθριος εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, εκτός από κανένα αετό στην αυλή ή στη γειτονιά. Αυτή την ημέρα, απλώς ξεκινούσαμε τη Σαρακοστή με λιτά παραδοσιακά εδέσματα.
    Αρχίσαμε να πρωτακούμε την λέξη εκεί γύρω στο ’70 από εφημερίδες, ραδιόφωνα, κάτι για Φιλοπάππου κλπ. Πιθανόν να έχει αρβανίτικη προέλευση, αλλά μάλλον αφορά τους Αρβανίτες της Αθήνας που έμεναν στην Πλάκα και πιθανόν να είναι αυτοί που γιόρταζαν υπαίθρια την Καθαρά Δευτέρα. Συνηγορεί και το γεγονός ότι η γιορτή γινόταν κοντά στην Πλάκα, δηλαδή Στήλες Ολυμπίου Διός και Φιλοπάππου…

  76. Στρατος Βασδεκης said

    Στο διαδικτυακο λεξικο «Academic Dictionaries and Encyclopedias», Νικο, βρισκω το λημμα «κουμουλώνω» οπου παραπεμπει στο λημμα «κουμουλιάζω» (και στο «κουλουμώνω») – http://greek_greek.enacademic.com/82774/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CF%89. Το «κουμουλιάζω» λοιπον, συμφωνα με το λεξικο, σημαινει ‘συσσωρεύω, στοιβάζω, συγκεντρώνω’. (http://greek_greek.enacademic.com/82773/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CF%89). Αρα «κουμουλώνω» θα πει ‘συσσωρεύω, στοιβάζω, συγκεντρώνω’.

  77. nestanaios said

    Η ετυμολογία δεν έχει σχέση ούτε με την ιστορία ούτε με την προέλευση. Η ετυμολογία είναι διαίρεση.
    Η ετυμολογία διαιρεί την λέξη (την κάνει λιανά). Ευ-τμο-λογία (μετάθεση το πάθος).
    Η ετυμολογία της λέξεος «κούλουμα» ευρίσκεται στα τρία στοιχεία Κ,Λ και Μ.
    Κ είναι ο χώρος του ανθρώπου. Λ είναι το στοιχείο της διαστολής και Μ είναι το στοιχείο της συστολής.
    Συστέλλω και διαστέλλω επί χώρου τινός σημαίνει εκτονώνω.
    Ανεβάζω τους μεν, κατεβάζω τους δε και ενδεχομένως πολλά άλλα.

  78. Πέπε said

    Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να έχει γίνει η σημασιολογική μετάβαση από την κουμούλα-σωρό στα Κούλουμα. Ούτε η φωνολογική/μορφολογική μετάβαση από τις κολώνες στα Κούλουμα. Καλά, για να μην πω ότι από τις γκουμούλες-σκατά στην Καθαρά Δευτέρα η απόσταση είναι απαγορευτική!

    Αντίθετα, αν στα αλβανικά υπάρχει λέξη kulluem=καθαρός, και μάλιστα η ελληνική λέξη Κούλουμα λέγεται εκεί όπου υπήρχαν Αρβανίτες (έστω και χωρίς απόλυτη αντιστοιχία 1:1 των τόπων), πραγματικά δε βλέπω γιατί να το ψάξουμε περαιτέρω. Πλην, στο μάλλον μικρό αλβανοελληνικό των εκδ. Σιδέρη που έχω, δε βρίσκω τέτοια λέξη. Ούτε στο πολύ μεγαλύτερο ελληνοαλβανικό του Γκίνη, αν και αυτό βέβαια δε σημαίνει τίποτε. Άλλωστε δεν έχω ιδέα από τη γλώσσα – κάποιος που να ξέρει αλβανικά θα μπορούσε να βγάλει περισσότερο ζουμί από τα ίδια λεξικά.

    Το γκουμουλώνω δεν το γνώριζα. Αλλά αποκλείω τη σχέση, με το εξής σκεπτικό:
    Δεν υπάρχει γιορτή που να ξεκοιλιαζόμαστε στο φαί. Κι αν υπάρχει, είναι το Πάσχα, γι’ αυτό και οι εκφράσεις «έκανε Πάσχα», «χαρές και πασκαλιές», και όχι η Καθαρά Δευτέρα. Της Κ. Δευτέρας το μενού ορίζεται αρνητικά, από το τι ΔΕΝ περιλαμβάνει. Ακόμη και τραγουδάκια του τύπου «εψόφησ’ ο λουκάνικος, ψυχομαχάει ο τύρος / κι η βρούβα η παλιόβρουβα πέφτει μες στο καζάνι / σηκώνει ο πράσος την ουρά κι ο κρέμμυδας τα γένια / κλπ.» μάλλον παραπονεμένα φαίνονται: παν οι γιορτές, παν οι αποκριές, παν τα γλέντια και η καλοφαγία, τώρα νηστεία και τα κεφάλια μέσα.

    Πάντως η Κ. Δευτέρα, παρότι αρχή της Σαρακοστής, σε πολλά μέρη είναι ταυτόχρονα τέλος και κορύφωση της Αποκριάς: καθαρή μεν ως προς το τι τρώμε, αλλά φουλ από μασκαράτες, αποκριάτικα δρώμενα (πεθαμένοι, γκαμήλες, δικαστήρια – άλλωστε εδώ ανήκουν και τα αλευρομουντζουρώματα, όσο για τα σταχτομουντζουρώματα μου φαίνονται ξεκάθαρο βακχικό επιβίωμα), τραγόμορφους, κουδουνάτους και γαμοτράγουδα. Και το φαλλικότατο Πιπέρι σε πολλά μέρη σήμερα το τρίψανε, αν και σε πολλά άλλα το τρίβαν χτες.

  79. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    75 Αυτό με τα Σπάτα είναι σοβαρό επιχείρημα, αν ισχύει γενικά στα Μεσόγεια.

    76 Σε ευχαριστώ Στράτο!

  80. cronopiusa said

    Γιαννάκη μου κουρεύτηκες,
    σε πήρανε φαντάρο,
    μ’ αυτό το νέο σου το λουκ,
    είσαι μεγάλη τρέλα,
    πολύ σου πάει το γουλί,
    Γιαννάκη σε γουστάρω,
    αυτό μου έλεγε προχτές
    κι η Μέρκελ η Αγκέλα!

  81. Λ said

    Κούμουλλα λέμε τα κουλούρια που στη συνέχεια μπορούν να γίνουν παξιμάδια .Κούμουλλα λέμε τα κουλούρια που στη συνέχεια μπορούν να γίνουν παξιμάδια. Αυτό που λέει το λίκνο για τις λεχώνες δεν το ήξερα http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/36/civitem/1285

    Ήταν ένα παράξενο 3ήμερο. Πρώτο γιατί από το χιονιά κάηκαν τα αγρέλια (άγρια σπαράγγια), δεύτερο γιατί όλοι θυμηθήκαμε την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα του2013 όταν ανακοινώθηκε το κούρεμα και τρίτο γιατί δεν είδαμε ούτε ένα χαρταετό ούτε κόσμο. Ήταν συννεφιά και ψιχάλιζε. Εμείς περάσαμε καλά βέβαια. Το πρωί περπατήσαμε στην Πισσουρομούττη κοντά στις Σμιγές (ο τόπος πουν έσμιγε η Αφροδίτη με τον Άδωνη). Οι ντόπιοι τη λένε Πίσσουρο. Μετά πήγαμε στην Παραλία για το γλέντι. Τη βγάλαμε με κρασί και πατάτες, παντζάρια και πούλλες που ψήσαμε στο τζάκι το προηγούμενο βράδυ, ελιές μαύρες, σέλινο, ρόκα και πιπεριές φρέσκες καθώς και ελιόπιτες που έφτιαξε η μητέρα μιας φίλης, η κυρία Βαλλού. Για αγγουράκια ούτε λόγος, με πέντε ευρώ το κιλό ας μείνουν στο ράφι.

  82. sarant said

    Πούλλες;

  83. Λ said

    Κουλουμάς = ευτραφής σκύλος (δεν το ήξερα)
    Κουλουμώ = κινούμαι, λαχτώ

    Click to access cypriot_words.pdf

  84. Λ said

    Οι πούλλες είναι το μικρό κολοκάσι τις ψήνουμε στο τζάκι μέσα σε αλυμινόχατο ή τις τηγανίζουμε/βράζουμε ή τις κάνουμε αντιναχτές.

    http://www.sotiranews.com/2012/04/blog-post_4364.html

  85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    66 -70 – Δεν το ήξερα, νόμιζα οτι είναι λίγο μετά την δική μας σαρακοστή (η οποία παρμπιπτόντως είναι πάνω απο 40 μέρες, ή κανω κι εδώ λάθος;) έμαθα και κάτι σήμερα, νάστε καλά κι οι δύο. Το τραγούδι και για του δυό σας, δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει είναι σχετικά παλιό, και είχα πολύ καιρό να το ακούσω, πηγαίνει και με κάνα ναργιλέ Κίντ.

  86. Στο επιγραμμικό ευρετηριασμένο τμήμα του Τύπου στην Εθνική Βιβλιοθήκη, η πιο παλιά αναφορά στα Κούλουμα είναι σε φύλλο της 13/2/1901:
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=28728&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASXASlASTASXASdASUASJ&CropPDF=0

    Δεδομένου ότι στο Σκριπ υπάρχουν αναφορές από το 1895 σε πρόσωπα με επώνυμο Κουλουμόπουλος, σίγουρα στην παλιά Ελλάδα ο όρος ήταν από το 19 αιώνα. Τον συνήθιζε ο λαός ή μόνο οι εφημερίδες, ποιος ξέρει;

  87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    73 – «Πολυ αγγλοαμερικανακια ομως ρε συ αδερφακι μου στα μηχανηλικια τους δα κατω.» Θα έπρεπε να το έχεις πάρει είδηση απο πολλά χρόνια, οτι πίσω απο όλα τα μεγάλα κατασκευαστικά projects στον κόσμο, βρίσκονται τα ΑΓΓΛΟαμερικανάκια, όπως κι απο τα real estates.

  88. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Γεια σου Κιντ! Μακάρι να σου πάνε όλα καλύτερα απ ότι περιμένεις εκεί.Από καρδιάς.
    Εκει ραμαζάνι το καλοκαίρι, εδώ λαφαζάνι από τώρα 🙂 (κάπου το διάβασα, δεν είν δικό μου)

  89. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    86/ Μπράβο! πώς να σου πω πόσο μ ενθουσίασε το παράθεμά σου. Έχει παρουσίαση από τους εορτασμούς των Κούλουμων στις περιοχές.Στα μέσα Πατήσια, νέκρα η κατάσταση είδα 🙂 Μέσα Πατήσια, πόσα μαθαίνει κανείς στη μαγική σας συντροφιά.

  90. Θα περιμένω μέχρι αύριο να δω την αντίδραση του λαλίστατου μέχρι τώρα Κοντονή για όσα αίσχη έγιναν στην Λεωφόρο χθες. Μέχρι χθες βέβαια είχαμε και τους λεονταρισμούς του Κοντονή, τώρα που σφίξαν τα πράματα να δούμε αν θα θυμηθεί τι έλεγε

  91. Πάνος με πεζά said

    Αργές καλησπέρες !

    Η κ@#*φαρδία της χρονιάς : όλη η Αττική είχε βροχές, και μόνο ένα σημείο (σαν το γαλατικό χωριό) είχε άνοιγμα καιρού για πέταγμα χαρταετού.
    Παραλία Αγίου Ανδρέα, δίπλα στις κατασκηνώσεις, στη θάλασσα και στο εκκλησάκι.
    Φυσικά, όπως κάθε χρονιά, «επαγγελματικό» πέταγμα, μάζεμα και αποθήκευση για του χρόνου (εκεί άλλωστε είναι και η ολοκλήρωση της επιτυχίας του πετάγματος), και μετά, φαγητό δίπλα, στα «Μπατιράκια».

    Ήταν ένα πολύ γεμάτο τριήμερο (θα το καταλάβατε από τα λιγοστά σχόλια άλλωστε), οπότε καλή Σαρακοστή σε όλους !

  92. 74, 😀
    Η απάντηση με τον σωρείτη πολύ καλύτερη κι από τ’ ανέκδοτο με το σκουλήκι!
    («Ο ελέφαντας έχει μια προβοσκίδα σαν τεράστιο σκουλήκι, το οποίον σκουλήκι, μπλα μπλα…»)

  93. Στον Τόμο 5, 122ο τεύχος της Εστίας (30 Απριλίου 1878), βρίσκω το ενδιαφέρον άρθρο ΑΙ ΚΑΛΑΝΔΑΙ, ΑΙ ΑΠΟΚΡΕΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ. Στις σημειώσεις διαβάζουμε:

  94. # 90 συνέχεια

    εκτός, βέβαια , και διακόψει το πρωτάθλημα ο γίγας Πανούσης (όχι ο Τζιμάκος, ο Γιαν(ν)άκης) που πρόσφατα δήλωσε :

    «Εγώ είχα πει, πάλι, ότι εν κινήσει κάθαρση δεν γίνεται. Με το που θα γίνει κάτι τέτοιο, σταμάτα το πρωτάθλημα. Διότι έτσι θα δείξεις ότι υπάρχει πολιτεία».

  95. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    93.!! αυτό το «δηλαδή Κούλουμα» το λέει η Εστια του 1878, ή η Νεαρά 103;

  96. Τι μου θύμισε ο gpointofview!! μόνο που το καραπιπερόμετρο ήταν το περίφημο δεκαπλασιαστικό βροχόμετρο.
    Και κάτι ακόμη, η Σμυρνιά η γιαγιά μου μου διηγιόταν ότι τέτοια μέρα πέρναγαν από τις γειτονιές της Σμύρνης οι μουσουλμάνοι Ρομά (τουρκόγυφτους τους έλεγε-συγνώμη) να μαζέψουν ότι αρτίσιμο φαγώσιμο διαλαλώντας «Μικρό μεγάλο παστρεύει»

  97. sarant said

    86-89 Στο Παλαιό Φάληρο πάντως καλά γλεντήσανε το 1901 🙂

    93-95: Πολύ ενδιαφέρον εύρημα. Οι Νεαρές πάντως γράφτηκαν στα λατινικά.

  98. Earion said

    Η Νεαρά 103 είναι εντελώς άσχετη, δεν λέει τίποτα ούτε στα λατινικά ούτε στα ελληνικά.

  99. Αν θυμάμαι καλά, οι Νεαρές είναι ακριβώς εκείνο το μέρος της Ιουστινιάνειας νομοθεσίας που γράφτηκε (και) στα ελληνικά. Ή λάθος κάνω; (θολή σχολική ανάμνηση…)

  100. Πέπε said

    @96: Ναι, ήθελα να το αναφέρω κι εγώ, μόνο που εγώ απλώς το είχα διαβάσει (στα Ματωμένα Χώματα άραγε; ).Μια προφορική ενδοοικογενειακή μαρτυρία σίγουρα μετράει περισσότερο.

  101. Μαρία said

    98
    105, κεφ. Ι κι όχι 103.
    Αναφέρεται στις γιορτές/αγώνες των Καλενδών του Ιανουαρίου, όταν αναλαμβάνει ο καινούριος ύπατος.
    http://droitromain.upmf-grenoble.fr/Corpus/Nov105.htm

  102. Γς said

    91:

    Μπα, μην το λες. Δεν έβρεχε σ όλη την Αττική.
    Μια χαρά ήταν εκεί που πήγαμε χτες (Σχ. 8)

    Και κούλουμα κάναμε και αετό πετάξαμε.
    Λουκάνικα δεν ρίξαμε στην θράκα, αλλά χταποδάκια.
    Εκανα και τη βάρδια μου. Επιτήρηση των στενών της Μακρονήσου για Τούρκικα παπόρια.

  103. Γς said

    50:

    >μπαι δε γουεη,η κρατικη -δημοσια λειτουργια ειναι 50 χρονια μπροστα απο μας! Σε 1-2 μερες εβγαλα ολα τα γραφειοκρατικα,ιατρικα,επαγγελμ.αδειεςκαι αιντεντιτυ καρντ (ολα σε μια καρτα με τσιπακι!) σε μιση ωρα εβγαλα διπλωμα οδηγησης!

    Για το άλλο χρειάζονται χαρτιά;
    Λέμε τώρα.

  104. Καλή σαρακοστή Γς !

    Θα νηστέψεις αυτοβούλως ; (ή υποχρεωτικά λόγω κυράς 😉

  105. BLOG_OTI_NANAI said

    Υπάρχει και η ερμηνεία κατά την οποία το cumulus = «σωρός» συνδέεται με το «σωρηδόν», και αναφέρεται στην εικόνα που παρουσιάζει το πλήθος λόγω της μαζικότητας με την οποία ο λαός συμμετέχει στην γιορτή.

    Στην εικόνα βλέπουμε α) τη σημείωση από το περ. «Παναθήναια«, τχ. 106 (1905), β) την ερμηνεία του σωρηδόν από τον Βυζάντιο Σκαρλάτο (1852), και γ) την ερμηνεία του σωρηδόν από τον Δημητράκο.

  106. Γς said

    104:

    >Θα νηστέψεις αυτοβούλως ; (ή υποχρεωτικά λόγω κυράς;)

    Γς, ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει

  107. physicist said

    Συγγνώμη για το εμβόλιμο, ομήγυρις, αλλά επειδή το σάιτ είναι και βαζελοκρατούμενο συν τοις άλλοις, νομίζω θα σας ενδιαφέρει το κύριο θέμα της Zeit αυτή τη στιγμή, το οποίο είναι ο Αλαφούζος. Κάτω από το γενικό θέμα «Ολιγάρχες» και με τίτλο «Σ’ αυτόν ανήκει ένα σπουδαίο κομμάτι της Ελλάδας», η εφημερίδα αναλύει τη διαπλοκή ΜΜΕ, εφοπλιστικών και ποδοσφαίρου κι αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει να τον στρμώξει ο Τσίπρας.

  108. physicist said

    ΥΓ — και γέλασα με το πρώτο σχόλιο ενός αναγνώστη:

    Enteignen, des Landes verweisen, ordentlich besteuern, Konzern zerschlagen, die politische Macht brechen, usw. Die Möglichkeiten sind vielfältig – man muß nur wollen.

    Δημεύστε του την περιουσία, εξορίστε τον, ταράξτε τον στους φόρους, διαλύστε το επιχειρημαιτκό του τραστ, σπάστε του την πολιτική ισχύ κλπ. Έχετε πολλές δυνατότητες αρκεί να το θέλετε.

    Θα πρόσθετα: πάρτε του το Κύπελλο του 2014 και δώστε τον στον ΠΑΟΚ, ρεεεεεεεε!

  109. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

    98 Ευχαριστώ, το ελληνικό λινκ δεν βγαίνει…

    99…. αλλά βέβαια έχετε δίκιο για τις Νεαρές.

    101 Δεν βλέπω κάτι σχετικό με Κούλουμα στο κείμενο.

    105 Η ερμηνεία της λέξης «σωρηδόν» από τα λεξικά δεν προσδίδει βέβαια κύρος στην άποψη των Παναθηναίων.

  110. BLOG_OTI_NANAI said

    Αν ο «Παναθήναιος» εννοεί το συνωστισμένο πλήθος των συμμετεχόντων (τουλάχιστον, αυτό κατάλαβα), αυτό δεν ταιριάζει με κάποιες ερμηνείες στα λεξικά; Βέβαια, καλύτερα θα ήταν να δω σε κείμενα της ίδιας εποχής τι ακριβώς εννοούσε κάποιος λέγοντας για «σωρηδόν» ή «καθήμενοι σωρηδόν».

  111. Πάνος με πεζά said

    @ 102 : Nαι, το meteo έδινε μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχής για όλα τα παράλια της Ανατ. Αττικής, όπερ και εγένετο.΄Εμείς μέχρι και ήλιο είδαμε !

  112. sarant said

    110 Εννοώ ότι ξερουμε τι σημαίνει το σωρηδόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα Κούλουμα αναγκαστικά βγήκαν από τη λατινική λέξη που σημαίνει σωρός.

  113. odinmac said

    Cumulus, ονομάζονται στην Μετεωρολογία τα σύννεφα. Ανάλογα δε και του σχήματος που έχουν χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: τα trade cumulus ( ή και trade wind cumulus ), και τα doldrum cumulus ή και isolated doldrum cumulus όταν ο όγκος τους είναι μκρός.
    Υπάρχουν ακόμα τα cumulonimbus τα οποία θεωρούνται ως: cloud factories of the tropics από τα οποία μπορούν να δημουργηθούν τα cirrus cumulus και δεν θυμάμαι ποιά άλλα είδη… (από πολύ παλιές συζητήσεις με τον πατέρα μου που ήταν η δουλειά του).

  114. cronopiusa said

    Οταν έρχονται τα σύννεφα

  115. Τσοπάνος said

    @22
    «…και σιγοψήνουν τη φασολάδα..»
    και τη γυρίζουν πότε-πότε για να μην καεί μονόπαντα…

  116. Η ετυμολογία παραμένει ασαφής. Να προσθέσω κι εγώ τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό μου (πάνω στο ίδιο θέμα).

    Προς επίρρωσιν της εκδοχής Μισιρλούς, η στάχτη στα Τούρκικα λέγεται kül. Ίσως, όπως γράφει ο Νίκος στο άρθρο, κάποια σχέση με Lundi des Cendres. Η έννοια της στάχτης είναι αυτό που μένει από τη φωτιά της αποκριάς, να μην ξεχνάμε ότι είμαστε θνητοί και ότι όλα θα καταλήξουν σε τέφρα.Το μ όμως;

    Όμως kulm αλβανικά σημαίνει και τη στέγη,το επιστέγασμα, την κορυφή, την κορύφωση(της χαράς ) αλλά και την επίσημον ημέρα της κορύφωσης. Από τα λατινικά πάλι, όπως culmination.

    Και ο λόφος παίζει.

    Τελικά όμως μάλλον την εικόνα την ανατρέπει ο Stazybo, sto 93. Απόθεση, όπως απόθεση νεκρού. Άρα κούλουμα από το cumulus.
    Σε μερικά μέρη τα λένε Kούμουλα.

    Δεν μας πάει αυτή η εκδοχή, γιατί υποθέτουμε πως η συσσώρευση γίνεται στο γιορταστικό τραπέζι.
    Τραβηγμένο αλλά αν όμως γίνεται στην αποθήκη, από τα αρτύσιμα, αυγά και λοιπά;

    Πιο πιθανό πάντως τώρα μου φαίνεται η Απόθεση νεκρού. Άλλωστε, σε μερικά μέρη τη Καθαρά Δευτέρα γιορτάζουν ακριβώς αυτό, τη Κηδεία της Αποκριάς.

  117. Spiridione said

    Ωραία, να συμβάλλω και εγώ στην κουλουμολογία και να προσθέσω μερικά λινκ και κάποια πρόσθετα στοιχεία:
    Αναφέρεται σε παλιότερα λαογραφικά άρθρα ότι την Καθαρά Δευτέρα λεγόταν η φράση «να χαλάσουμε τα κούλουμα». Σε αυτό το άρθρο του 1920 αναφέρονται οι φράσεις «χαλάμε τα κούλουμα» ή «σπούμε τα κούλουμα» (Κρήτη) ή «βγάνουμε τα κούλουμα» (Λαύριο). Δίνονται διάφορες ερμηνείες, δηλ. ότι σημαίνει τη διάλυση της συνάθροισης και του γλεντιού ή το πιθανότερο ότι καταλύουμε τους σωρούς των φαγητών που συγκεντρώθηκαν από συγγενείς και φίλους.
    https://books.google.gr/books?id=6OQbAQAAMAAJ&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%22&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=kz7sVPzzL4vrUp2ehOgO&ved=0CD8Q6AEwBg
    Επίσης, φαίνεται ότι υπήρχαν παλιότερα και άλλες παραλλαγές της λέξης, όπως Μπούκλουβα στη Μεσσηνία που λέει ότι συνδέεται και αυτό με τα κούμουλα
    https://books.google.gr/books?id=xxojAQAAMAAJ&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%22&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=bU7sVM-JH4brUtavhIgG&ved=0CCUQ6AEwAjgK
    – εδώ και ένα παλιό δημοσίευμα εφημερίδας όπου υπάρχει η φράση «Ο κόσμος θα πάη να «χαλάση τα μπούκλουβα» κατά την λαϊκήν έκφρασιν),
    http://www.tharrosnews.gr/articles/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-17-%CF%86%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85
    κούλουμπα (Κλειτορία Πελοποννήσου), ανακούλουμα (Ιθάκη), κούλουμες (Λεύκτρα Πελοποννήσου), κούμουλα (Μύκονος, Πάρος) και κουμουλάδες (Κύθηρα).
    Για τα κούμουλα στη Μύκονο
    https://books.google.gr/books?id=i4VXAAAAMAAJ&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%22&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=bU7sVM-JH4brUtavhIgG&ved=0CDoQ6AEwBzgK
    Και σε κάποιο σχόλιο παραπάνω λέει ο Κρυστάλλης να χαλάσουμε τα κούλουμα κατά το αθηναικό έθιμο ή να χαλάσουμε τα μαχμουρλούκια.
    Υπάρχει λοιπόν κάποιο άρθρο στη Νέα Εστία, που δυστυχώς δεν υπάρχει ολόκληρο στο ΕΚΕΒΙ, μόνο σε προεπισκόπηση στα γουγλοβιβλία, που ο (άγνωστος) συγγραφέας του θεωρεί ως λύση για το αίνιγμα τη φράση «να χαλάσουμε τα κούλουμα». Τη συνδέει με μία αγροτική εργασία, το χάλασμα, την ισοπέδωση, (ίσως να το λένε αυτό και σκάλο, δηλαδή σκάλισμα), των σωρών από χώμα στα αμπέλια και στις σταφίδες που λέγονται αλλιώς και κουτρούλια. Οι αγρότες λέει δεν πάνε να γιορτάσουν, αλλά να χαλάσουν τα κούλουμα, τα άλλως κουτρούλια λεγόμενα, δηλαδή να ισοπεδώσουν τους κωνοειδείς χωμάτινους σωρούς που έχουν δημιουργηθεί στα αμπέλια και στις σταφίδες από το σκάψιμο που προηγήθηκε. Δυστυχώς δεν φαίνεται στην προεσκόπηση πότε λέει ότι γίνεται αυτή η αγροτική εργασία.
    https://books.google.gr/books?id=4IhiAAAAMAAJ&q=%C2%A8%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1%22&dq=%C2%A8%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=0m_sVJqQM83latDhgqAN&ved=0CDQQ6AEwBTgK
    Στον Ελευθερουδάκη λέει ότι την Άνοιξη, περί τον Απρίλιο. Δεν ξέρω αν με το παλιό ημερολόγιο συνέπιπτε να γίνεται ας πούμε τον Μάρτιο, μετά την Αποκριά.
    https://books.google.gr/books?id=ILsPAQAAIAAJ&q=%C2%A8%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1%22&dq=%C2%A8%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=rnDsVPzkLozoaJezgsAO&ved=0CCoQ6AEwAzgK
    Οπωσδήποτε έχει ενδιαφέρον αυτή η θεωρία, δηλαδή ότι υπήρχε παλιά αυτή η σύνδεση με αυτήν την αγροτική εργασία, που αργότερα ξεχάστηκε και έμεινε η φράση να χαλάσουμε τα κούλουμα και μετά σκέτα κούλουμα.

  118. sarant said

    117: Ωραίο εύρημα, καντεμιά να μην υπάρχει στο ΕΚΕΒΙ το τεύχος -θα το έχω στα υπόψη!

  119. 117,που λέγονται αλλιώς και κουτρούλια.

    Ενδιαφέρον. Μπορεί να έχει κάποια σχέση και ο αποκριάτικος Του κουτρουλη ο γάμος, που γιορτάζεται ίδια εποχή.

  120. BLOG_OTI_NANAI said

    112: Ναι, σωστά.

  121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    118 – Καντεμιά ή γκαντεμιά; δηλαδή ο @@@@ φτού φτού φτού + είναι Καντέμης κι όχι ΓΚΑΝΤΕΜΗΣ; Νομίζω οτι είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουμε αυτό, δεν είναι να παίζει κανείς μαζί του.

  122. Μετά τα τελευταία που διάβασα για τα κούλουμα κατέληξα πως μάλλον προήλθαν από τα αρχικά της ολλανδικής αεροπορικής εταιρίας K.L.M., καελέμ επί το ευρωπαϊκότερον αλλά κούλουμου επί το ελληνικότερον και από το κούλουμου>>κούλουμο>>κούλουμα, κηδεία της σταφίδας, διάλυση της αποκριάς κ.λ.π.
    Λιγότερο πειστική είναι η εκδοχή » μη χάσω τον κώλο μου» που με βλάχικη προφορά γίνεται «μη χασ’ του κούλου μου», λογικό μετά το ξεφάντωμα της Αποκριάς

  123. Πάνος με πεζά said

    Ή επειδή την Καθαρή Δευτέρα τρώμε Κάτι ΛιΜά ! 🙂

  124. Μαρία said

    109
    Η λέξη κούλουμα φυσικά όχι. Ο Σάθας τα συνδέει με την απόθεση (depositio) μετά την πομπή (processus) κι αυτή υπάρχει 🙂
    Η παραπομπή του ανεξάρτητα απ’ την ερμηνεία που της δίνει είναι σωστή.

  125. Spiridione said

    116. Και Ο Βλαχογιάννης τα συνδέει με τους τάφους.
    http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=79263&code=2474&zoom=800
    Έχει και ωραίες ιστορίες για τα κούλουμα στην Αθήνα μετά την επανάσταση. Είναι παλιό έθιμο να πηγαίνουν οι πολιτικοί στα κούλουμα. Έχει επίσης και τα «μιζούρια κούλουμα» που υπήρχαν σε παλιά κορφιάτικα συμβόλαια.
    Υπάρχει και παροιμία από την Κέρκυρα που έχει ο Πολίτης «όπου το δώκει κούλουμα τα παίρνη ράσα».
    https://books.google.gr/books?id=RXgZAwAAQBAJ&pg=PA478&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=tkXsVPKIHceyUe_rgqgC&ved=0CCYQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%22&f=false

    Και ο Λασκαράτος για τα κούλουμα στα Μυστήρια της Κεφαλλονιάς (μπροστά απ’ την εποχή του 🙂 ):
    «…Τέλος πάντων η Σαρακοστή μπαίνει. Η πρώτη της ημέρα είναι Δευτέρα, και λέγεται Καθαρή – Δευτέρα. Σήμερα σ’ όλα τα σπήτια παστρέβουνε τ’ αγγεία όλα με στάχτη, γιατί τα θεωρούνε ως μαγαρισμένα από τα πασκαλινά φαγητά της ψεσινής ημέρας! Σήμερα ούτε κριάτα, ούτε γάλατα. Από τα σημεία της χριστιανικής κοιλιάς της ανοίγεται νέο στάδιο• η σουπιές, τα χταπόδια, τ’ αυγοτάραχα, το χαυγιάρι, τα κρεμίδια, η πράσες, η αλιάδες, τα τσιγαρίδια… τέτοια είναι η ύλη και η έχταση του ορίζοντος της!… τέτοιο το πέλαγο που θα περάση και θα φθάση στο πάσκα!… σε τέτοιον αγώνα θε νάμπη και νάβγη νικήτρια!… Ας την πάρουμε ακόλουθα, κι ας πάμε κ’ εμείς μ’ εδαύτη στα Κούλουμα.
    Σήμερα ο χριστιανός πανηγυρίζει τη σαρακοστή την ίδια, με ένα πανηγύρι που το λέει Κούλουμα. Χωριάτες και χωραίτες βγαίνουν όξου στον κάμπο με το φαΐ τους, και λημεριάζουνε τρώγοντες και πίνοντες και χορέβοντες. Εκεί βιολιά και κιθάρες, εκεί ασκοτσάμπουνα και φλογέρες, εκεί μασκαράδες, εκεί τραγούδια, μ’ απάνου σ’ όλα, τα φαγητά δεν πάβουν ποτέ σ’ όλο το διάμερο, και η κανάτα πάντα γυρίζει και πάντα χύ-νει στην κούπα. Το βράδι οι χριστιανοί ξανάρχουνται σπήτι τους, (άλλοι ταν, και άλλοι επί ταν) και τότε πλέον κανείς δεν αμφιβάλλει πως ετούτη ήτανε η πρώτη ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα! Έτσι την τρίτη οι χριστιανοί μπαίνουνε στην ειρηνική κατοχή της σαρακοστής τους, και τήνε μασουλίζουνε με όλην την ευλάβεια, ευρίσκοντες εις εδαύτη νέες νοστιμάδες έπειτα από Καρναβαλιού τα ξίγγια».

  126. sarant said

    125: Φυσικά μπροστά απ’ την εποχή του. Και οριστικά καταρρίπτεται η αθηναϊκή εκδοχή (Κολόνες κτλ.)

  127. Γς said

    -Κι εχουμε δύο συστήματα. Το Σεζεές και το Καελέμ.

    Εικόνες απ το παρελθόν.

    Πήρα κι εγώ ένα στικάκι με μια λίστα βιβλιογραφικών δημοσιεύσεων που ούτε θυμάμαι γιατί τις είχα.
    Εσβησα 4 από αυτές και το ξανάβαλα στο συρτάρι.

    Γουνάκια πάλι αύριο.

  128. Γς said

    127->Πσαρά 122

  129. # 127

    Δεν ήταν σεγεές και εμκαές ;;;

  130. Ασχετο με το θέμα αλλά επειδή το σάιτ βαζελοκρατείται :
    στην συνεδρίαση της σούπερλιγκ με θέμα την ανιμετώπιση της βίαςο Μαρινάκης απόκάλεσε τον Αλαφούζο «πουτ@ν@, γ@μημ#νη @δερφή, θα μου κλ@σεις τ’ @ρχίδια» κι ένας μπράβος γρονθοκόπησε το Κωνσταντίνου
    Στοιχηματίζω πως θα βρουν ευκαιρία να τιμωρήσουν τον ΠΑΟΚ, θυμηθείτε το

  131. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    130. Τζη, Καλη σαρακοστή με 40 χταποδάρες 🙂
    Ο υφυπ κινείται:
    http://www.cretalive.gr/sports/view/sunanthsh-kontonh-me-tsipra-me-fonto-thn-bia-ston-athlhtismo/227673

  132. Γς said

    129:
    Βέβαια c.g.s και M.K.S ήταν, αλλα ο πιτσιρικάς μπέρδεψε το δεύτερο με το KLM [Royal Dutch Airlines]!

    130:
    Αίσχος! Ενώ με τον άλλο προεδρο, τον Κοσκωτά, μέχρι γουνάκια είχαμε.

  133. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Για τα Κούλουμα σκέφτηκα το Σουρή και το Ροϊδη επίσης πως υπάρχει πιθανότητα κάπου να έχουν αναφερθεί, αλλά δεν έχω δυνατότητα να δω(ηλεκτρονικά).Κάτι άπαντα του Σουρή που έχω δεν είναι καθόλου ματζόβολα.

  134. Εφη, η πρόταση Πανούση είναι για τα κεραμίδια, δεν περίμενα και τίποτε καλύτερο από αυτόν, δεν είναι κακός αλλά ποτε δεν πάταγε στο έδαφος Να σου θυμίσω πως φέτος είχαμε ήδη δυο διακοπές του πρωταθλήματος και δεν έγινε απολύτως τίποτε εκτός από το να ωφεληθούν αγωνιστικά κάποιες ομάδες, κατά σύμπτωση όλο οι ίδιες. (εντελώς τυχαία σου θυμίζω την πρόσφατη αναβολή της ρεβάνς ΑΕΚ-ΟΣΦΠ μέχρι να βρει ο ΟΣΦΠ την φόρμα του )
    Οσον αφορά τον Κοντονή όταν για τα επεισόδια της Κυριακής θα συγκαλέσει συμβούλιο την… Τετάρτη, το παιχνίδι το έχει χάσει.
    Οπως ξέρεις άλλο είναι σε ένα έγκλημα η άμεση δίκη κι άλλο η δίκη μετά από ένα χρονικό διάστημα κι εδώ δεν μιλάμε για δίκη αλλά για δηλώσεις που προφανώς δεν έκανε γιατί ψάχνεται πως να τοποθετηθεί. Γι αυτό έγραψα πιο πάνω πως στο τέλος θα την πληρώσει ο…ΠΑΟΚ και θα μείνει ικανοποιημένη η πρασινοκόκκινη πλειοψηφία της κομματικής πελατείας. Ασχετο πως στην Τούμπα ούτε φίλαθλοι μπήκαν μέσα, ούτε τραυματίσθηκε κανείς όπως την Κυριακή, του πήραν όμως το εισιτήριο για το τσουλου γιατί μύριζαν οι σαρδέλλες στα καθίσματα κι έτσι (και τότε) ικανοποιήθηκε η πρασινοκόκκινη πελατεία

  135. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ο ΡΩΜΗΟΣ τεύχος 542
    Εικοσιτέσσαρες Φεβρουαρίου
    καιρός ανοίξεως χαρά Κυρίου
    Χίλια οκτακόσια κι ενενήντα έξι
    στέφανον λαχάνων η πατρίς ας πλέξει
    πουντος πεντακόσα,δύο και σαράντα
    και για τους Αγώνας συζητήσεις πάντα

  136. Καθώς η ετυμολογία παραμένει ασαφής, μια ερώτηση επί της ουσίας. Γιατί νηστεύουμε;

    Νομίζω ότι κάτω από το «το είπε ο Θεός «είναι διάφοροι λόγοι. Οι μεν είναι ,ας πούμε τυχαίοι, ή κοινωνικοί. Πχ οι Εβραίοι δεν τρώμε χοιρινό για να διαφέρουμε από εκείνο το λαό που τρώει. Ή εμείς οι Εβραίοι δεν τρώμε θαλασσινά,μύδια και χταπόδια, και η Παλαιά Διαθήκη τα απαγορεύει, επειδή πχ εκεί που ζούσαμε δεν τα ξέραμε και μας φαίνονται αηδία και αρνηθήκαμε να αλλάξουμε συνήθειες. Και για να διαφέρουμε από τους ντόπιους θαλασσινούς. Δηλαδή από τη βλακεία τους οι διάφορες θρησκείες απαγορεύουν διάφορες τροφές.

    Υπάρχουν και οι λόγοι υγείας. Το κρέας του τάδε ζώου το απαγορεύουν, γιατί παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα μόλυνσης και μετάδοσης κάποιας ασθένειας, ή έτσι θεώρησαν, επειδή κάποτε είχε συμβεί να…μπλα μπλα.

    Νομίζω, όμως, ότι κάποιες τροφές έχει επικρατήσει να θεωρούνται ακάθαρτες ή Ιερές, ή αρτύσιμες, πάντως δεν πρέπει να τρώγονται, για καθαρά λόγους επιβίωσης της κοινότητας.

    Ειδικά οι Ινδουιστές, με τους πολύπλοκους νόμους περί του τι πρέπει να τρώει το μέλος κάθε κάστας, είμαι σίγουρος ότι απλά περιέβαλλαν με το κύρος της Θρησκείας μια αναγκαιότητα της κοινότητας. Οι υψηλές βραχμανικές κάστες έχει καταλήξει να τρέφονται μόνο με χόρτα ενώ οι χαμηλές τρώνε μεν κρέας, αλλά όποτε βρούνε, δηλαδή σχεδόν ποτέ. Η αγελάδα είναι ιερή, δεν την σφάζουν και είναι ένα εργοστάσιο με πόδια.Γάλα, βούτυρα, καύσιμα,φυσικό λίπασμα κλπ. Έτσι η Ινδία δεν κατέρρευσε (μέχρι στιγμής δηλαδή) και οι Ινδοί είναι ένα δις .

    Εμείς, οι σύγχρονοι Δυτικοί, που ροκανίζουμε τη γη, να δούμε τι θα κάνουμε. Αυτά τα χάμπουργκερ στο τέλος,αντί να τα φάμε, θα μας φάνε.

  137. Και οι Χριστιανοί παλιά, ομοίως. Σχεδόν τις μισές μέρες του χρόνου νηστεύανε. Αυτό κάτι θα σημαίνει σχετικό με την οικονομία της ενέργειας, αλλά δεν το έχω ψάξει. Πάντως είναι γνωστό οτι ενεργειακά η παραγωγή ενός κιλού κρέατος ισοδυναμεί με δέκα κιλά σιτηρών. Χώρια τα άλλα προβλήματα που η εντατική κτηνοτροφία δημιουργεί στα οικοσυστήματα.

  138. Τα αθλητικά σάιτ γράφουν περί ειλημένης απόφασς του Κοντονή για αναστολή όλων των πρωυαθληματων
    Ωραία :
    Κάνει όργια ο ΠΑΟ, τραμπουκίζει ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ κι αντί να την πληρώσουν οι παραβάτες, τιμωρούνται όλοι !!!!!
    Δηλαδή τι φταιει ο πρόεδρος του Παναιτωλικού π.χ. να μην έχει έσοδα και να διαλύσει την ομάδα του επειδή ο Κοντονής δεν έχει το θάρρος να τιμωρήσει τον ΠΑΟ και τον Μαρινάκη και πιάνεται από μια μπαρούφα του Πανούση για να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια ;
    Δεν τολμάει να τα βάλει με τους πρασινοκόκκινους, πρόσφατα είναι και τα αίσχη των κόκκινων στο βόλλεϋ όπου διερωτήθει ο Κοντονής γιατί δεν διεκόπη το ματς αλλά στο φινάλε η ποινή ήταν χάδι στον ΟΣΦΠ και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
    Και τι θα γίνει με την αναστολή ; απλά θα μπλέξουν με τις ημερομηνιες και κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων θα ξαναρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν τα πρωταθλήματα. Λέτε να έχει αλλάξει τίποτε ;. Μόνο με χοντρές πραγματικές τιμωρίες μπορεί κάτι να γίνει αλλά μέχρι το καλοκαίρι δεν υπάρχει ντέρμπυ στην Τούμπα οπότε αφήστε για του χρόνου τις τιμωρίες

    Ας ελπίσουμε πως ο Τσίπρας έχει περισσότερο μυαλό και δεν θα συγκατανεύσει

  139. Τζη, στο 138

    Πάει για λουκέτο το πρωτάθλημα (http://sports.in.gr/football/article/?aid=1231388062) Χτες έλεγες να κάνει κάτι ο Κοντονής, σήμερα λες μα θα στερήσει τους συλλόγους από έσοδα. Πιστεύεις πως ο Ιβάν πήρε τον ΠΑΟΚ για να βγάλει φράγκα; Πως ο Μαρινάκης δεν ξεπλένει χρήμα από το Γαύρο ή ο Αλαφού από το Βάζελο; ❤ 🐻 ❤

  140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    130 – Κανείς δεν πρόκειται να τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ, τον τιμώρησε σκληρά η παναγιά που του έστειλε τον Αναστασιάδη προπονητή.

  141. Τσοπάνος said

    @136
    Στο «Ο βδελυρός χοίρος και η ιερή αγελάδα» θα βρεις τις απαντήσεις.
    Η θρησκεία ήταν απλώς το (αρκετά πειστικό) πρόσχημα, για την οικονομία της κάθε κοινότητας

  142. Μαρία said

    Για το λόγο αυτό αύριο στις 13:00 έχουν κληθεί στον Υφυπουργό οι πρόεδροι της ΕΠΟ, της Super league και τη Football League, όπου και θα τους ανακοινωθούν τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο, αφού ακούσει τις απόψεις τους. http://www.efsyn.gr/arthro/metra-gia-ti-sta-gipeda-tha-anakoinosei-o-st-kontonis
    αλλά πριν απ’ τα γαλλικά μεταξύ Μαρινάκη-Αλαφούζου.

  143. Τσοπάνος said

    141> ανάποδα το έγραψα
    ο σωστός τίτλος είναι «Η ιερή αγελάδα και ο βδελυρός χοίρος»

  144. # 139

    Προχθές είπα πως θα έπρεπε το αργότερο μέχρι σήμερα ο Κοντονής να πάρει θέση. Οπως είδες, γιόρτασε την Καθαρή Δευτέρα, ξύθηκε σήμερα και ΘΑ μαςπει (αν μας πει) αύριο. Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, κάποιες μέρες κοσκινίζει, τι σκέπτεται δηλαδή ;
    Το να υλοποιήσει την μπαρούφα του Πανούση δεν λύνει κανένα πρόβλημα, όλοι ξέρουμε τι κάνει ο Αλαφούζος με τα εισιτήρια-προσκλήσεις και τους τραμπουκισμούς του Μαρινάκη, στοιχεία για να τους κυνηγήσει προσωπικά έχει, την βούληση δεν βλέπω. Για τις ομάδες δυστυχώς άλλα είναι τα αρμόδια όργανα και εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολο να επιβάλλει την θέλησή του αλλά δεν βλέπω και εδώ καμιά τέτοια θέληση
    Μεγάλα λόγια είπε και για τον αγώνα βόλλεϋ ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ αλλά μετά το ξέχασε και δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό. Ετσι και τώρα σκέφτεται την μπαρούφα της αναστολής για κανένα 15ημερο και μετά φτου κι απ’ την αρχή, αναβαπτισμένοι στην κολυμβήθρα του Σιλοάμ

  145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    139 – Ο Gee στα ποδοσφαιρικά, είναι σαν το ΚΚΕ, φωνάζει, διαμαρτύρεται για την αδικία απο τους δυνατούς, κατηγορεί τους κεφαλαιούχους, και όλα συνεχίζουν να λειτουργούν το ίδιο δεκαετίες τώρα, χωρίς να αλλάζει επι της ουσίας τίποτα, όπως και στην κοινωνία. Η μόνη διαφορά, είναι οτι ο Gee δεν πληρώνεται απο τους κεφαλαιούχους για να πουλάει ποδοσφαιρική επανάσταση, το κάνει ανιδιοτελώς.
    Είναι ένα τρελό ρομαντικό μεγάλο αγόρι (χαμόγελο).

  146. sarant said

    Υπάρχει πάντως και το αυτοδιοίκητο των αθλημάτων, έτσι;

  147. Ναι Νίκο γι αυτό μίλησα για προσωπική δίωξη, εξ άλλου και σήμερα Ο Μαρινάκης λαθρέμπορο και φοροφυγά τον είπε τον Αλαφούζο, θα μπορούσε να ευαισθητοποιηθεί κάποιος εισαγγελέας, το ίδιο έχει αποκαλέσει δηόσια και επανειλημένα ον Μελισσανίδη

  148. # 146
    Οσον αφορά το αυτοδιοίκητο θα θυμίσω δύο πράγματα

    1. Την ρήση του Πλατινί πως η κάθαρση στο ποδίσφαιρο απαιτεί πολιτική βούληση που μεταξύ μας δεν μπορεί να την έχει ένα κόμμα που δεν κυβερνά αυτοδύναμο
    και
    2. Την ώρα που ο Κοντονής έκανε ραντεβουδάκια με τους προέδρους των μεγάλων ομάδων, που όπως αποδείχθηκε δεν έπιασαν τόπο, ο πρόεδρος της ΕΠΟ ταξίδευε σε Ουέφα και Φίφα να τους ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το αυτοδιοίκητο κ.λ.π.

  149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    147 – «εξ άλλου και σήμερα Ο Μαρινάκης λαθρέμπορο και φοροφυγά τον είπε τον Αλαφούζο»
    Είπε ο γάϊδαρος τον γάϊδαρο γαϊδούρι.

  150. Πάλι καλά που δεν τον είπε ξεβράκωτο πατσοκοιλιά…

  151. Η φωτογραφία, Σκύλε, είναι επειδή ζήλεψε τον Βαρουφάκη 🙂

  152. Ναι, ολόιδιοι είναι!

  153. Και για να μην παρεξηγούνται ορισμένοι, προσωπικώς είμαι πιο χοντρός από το Μαρινάκη (λίγο πιο κάτω από Πάγκαλο).
    Αλλά είμαι γλυκούglης… :mrgreen:

  154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    153 – ΟΛΕΣ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΣΟΥ!!!

    https://www.google.gr/search?q=%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%83+%CE%BC%CE%B5+%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%BF+%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%AF+%CE%BC%CE%BF%CF%85&tbm=isch&imgil=FIkEAQXDN7cj_M%253A%253BV0TX8ZqR38TE4M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.klainmain.gr%25252F%25253Fp%2525253D3580&source=iu&pf=m&fir=FIkEAQXDN7cj_M%253A%252CV0TX8ZqR38TE4M%252C_&usg=__lQ_5uTjVQ5Cfumy5w7Sm-FtBuX0%3D&biw=1024&bih=607&ved=0CCwQyjc&ei=FuDsVLPPCMLuapbhgegM#imgdii=_&imgrc=FIkEAQXDN7cj_M%253A%3BV0TX8ZqR38TE4M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.klainmain.gr%252Fwp-content%252Fuploads%252F2014%252F01%252Fsexy-pig-arkas-oles-me-theloun-gia-to-kormi-mou-gourouni.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.klainmain.gr%252F%253Fp%253D3580%3B555%3B529

  155. Φυσικά, υπάρχει αρκετό!

  156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Γιά να δούμε θα αρθεί η ασυλία του ΓεΟργιάδη απο την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση; αν και δεν ξέρω πόσοι ψήφοι χρειάζονται, όχι οτι με νοιάζει βέβαια, απλώς έτυχε να δεί για λίγο την βουλή η γυναίκα μου, και με ρώτησε τι ψηφίζουν.
    Γιά να πιάσουμε ρυθμούς Βουλής, που έγινε και το σχετικό τζέρτζελο.

  157. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Αυτή την ώρα η Βουλή ψηφίζει,σε κάλπη, περί της άρσης ασυλίας προκειμένου να δικαστεί για φορολογικές παρανομίες, του Αδωνη Γεωργιάδη.Σε λίγες μέρες θα παραγραφόταν λόγω παρέλευσης της προθεσμίας.Κάποιοι βουλευτές φύγανε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας .Δεν είδα ποιοί

  158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    155 – Γι΄αυτό σε πάω ρε σκύλε, ΕΙΣΑΙ ΗΜΙΘΕΟΣ.
    Αυτό για σένα, είναι λίγο απότομη η αλλαγή, αλλά έτσι είμαι όταν ακούω τραγούδια.

  159. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    τα λεφτά από τις φορολογικές αποκλισεις,θα πληρωθούν.Την ποινική δίκη απέφυγε ο Α.Γ. Μη γελάτε,σας βλέπω 😉

  160. ΚΑΒ said

    Όλα τώρα δικαιολογούνται! Όλα καλά κι όλα ωραία.

  161. Γς said

    Από το ΦΒ της Αννας Siliaς μας:

    Yesterday at 11:05am ·

    Ό,τι αμαρτήσαμε… αμαρτήσαμε. Τώρα, νηστεία προσευχή και περισυλλογή.

    Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή.

  162. Pedis said

    «Επαίνους προς Τσίπρα και Βαρουφάκη και τη διαφωνία του με τον Γλέζο εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.»

    http://ekdohi.gr/%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%86%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B7-%CE%B4/

    Προβοκάτσια!

    Πάντως, ένα πράγμα πρέπει να της το αναγνωρίσω της κυβέρνησης της ανελιστεράς. Ότι, πλην κανενός χαζού, όλοι έχουν γίνει λιοντάρια, πατριώτες και ΕΕυρωπαίοι μαζί, αντιτροικανοί μα υπέρ των τριαδικών θεσμών (γίγαντα Βαρούφ που στέλνεις ραπόρτα στους θεσμούς!). Βοήθειά μας, καλή τριάδα αγία και θέσμια.

  163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    162 – Κάποτε πρίν την αλλαγή (τη σοσιαλιστική ντέ) οι περισσότεροι απ΄αυτούς, όπως κι οι περισσότεροι απο εδω μέσα, φώναζαν ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, είναι να απορείς, τι έχει αλλάξει απο τότε και τώρα όχι μόνο δεν φωνάζουν, αλλά τρέμουν στην ιδέα οτι μπορεί να ζούν έξω απο αυτά. Ίσως με το πέρασμα των χρόνων να έγιναν πιο σοφοί, ίσως ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ, να έπαψαν να είναι συνδικάτο, ίσως πάλι ο γέρο κομφορμιστής, να σκότωσε τον νεαρό επανστάτη και τις ιδέες του για ένα πιο δίκαιο κόσμο. Όπως μου λένε συνεχώς όλοι τον τελευταίο χρόνο, ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, ΜΗ ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΙΣ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ, το λέω κι εγώ στους άνεργους και στους άστεγους, αλλά αυτοί είναι αγύριστα κεφάλια, δεν καταλαβαίνουν απο ΡΕΑΛΙΣΜΟ. Είναι να μελαγχολεί κανείς, αλλά είναι τόσο γαλανός ο ουρανός, και τόσο λαμπερός ο ήλιος.

  164. Τσοπάνος said

    Υπάρχει και η άλλη εκδοχή
    Κατάλαβαν, ότι κάποιοι πονηροί τους τάϊζαν (ταϊζουν?) κουτόχορτο, και ότι τα ακραία συνθήματα λειτουργούσαν (λειτουργούν?) ως φερετζές συντηρητικών επιλογών(*).
    Επίσης, πως η αλήθεια δεν είναι άσπρο-μαύρο.
    Κι επίσης, πως δεν ευθύνονται (μόνο) τα εοκονάτα για το χάλι μας.
    Αλλά αυτό για το οποίο απορεί κανείς, είναι πώς ένας ονειροπόλος, επαναστάτης κλπ, ασχολείται με χρηματιστηριακά παιχνίδια….
    άβυσσος η ψυχή…

    (*) ακόμη περιμένω να χορέψουν οι αγορές στο σκοπό του ζουρνά μας (όπως είχε εξαγγείλει ο σύντροφος πρωθυ )

  165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    164 – «Αλλά αυτό για το οποίο απορεί κανείς, είναι πώς ένας ονειροπόλος, επαναστάτης κλπ, ασχολείται με χρηματιστηριακά παιχνίδια.
    άβυσσος η ψυχή.»
    Δεν είμαι ονειροπόλος, ούτε δήλωσα ποτέ επαναστάτης, προσδιορίζω τον εαυτό μου ώς δημοκρατικό σπόρο, και δεν προσδοκώ τίποτα περισσότερο απο αυτά που προσπαθώ.
    Με χρηματιστηριακά παιχνίδια ασχολούνται μόνο τα κορόϊδα που παίζουν, και τα απείρως περισσότερα που δεν ασχολούνται, αλλά παίζουν χωρίς να το ξέρουν, εξ ού και κορόϊδα, εγώ δεν παίζω. Και μια και τα εοκονατα όπως τα λές, διαλύσανε τον τομέα που έβγαζα τα προς το ζείν, αντί να κλαίω την μοίρα μου βλέποντας τους τεμπέληδες του κόσμου να με χαρακτηρίζουν τεμπέλη, είπα να εκμεταλευτώ τις δυνατότητες που παρέχει το εοκονατο στους τεμπέληδες του κόσμου, που κατηγορούν τους σκληρά εργαζόμενους ώς τεμπέληδες, να βγάζουν χρήματα για το παντεσπάνι τους.

    «Κι επίσης, πως δεν ευθύνονται (μόνο) τα εοκονάτα για το χάλι μας.»
    Μόνο τα εοκονάτα ευθύνονται για το χάλι μας, ιδέα δεν έχεις γιατί.

  166. Βάγια said

    Δηλώνω πλήρη άγνοια για τη λέξη: γκουμουλώνω! Στη Θεσσαλονίκη, ή τουλάχιστο στην οικογένειά μου, για το τρώω με όρεξη ή και πολύ, χρησιμοποιείται το ντερλικώνω και το σαβουρώνω.
    Ενδιαφέρον το μυστήριο πίσω απ’ τη λέξη Κούλουμα για το γλέντι της Καθαράς Δευτέρας! Μου φάνηκε προσωπικά πολύ ελκυστική μια ετυμολογία που αναφέρεται παραπάνω, που συνδέει τη λέξη με τη στάχτη και με αποθέσεις νεκρών. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι η αντίστοιχη μέρα στους Καθολικούς ονομάζεται Τετάρτη των Τεφρών!

  167. […] επαναλάβω σήμερα ένα άρθρο που το είχα βάλει το 2015, το οποίο, μια και εδώ λεξιλογούμε, περιστρέφεται γύρω […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: