Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νεανικές γελοιογραφίες του Κώστα Μητρόπουλου

Posted by sarant στο 27 Φεβρουαρίου, 2015


Γελοιογραφίες δημοσιεύω συχνά στο ιστολόγιο, άλλωστε μου αρέσουν και βρίσκω ότι είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος σχολιασμού της επικαιρότητας. Η μερίδα του λέοντος των γελοιογραφικών άρθρων του ιστολογίου ανήκει στον Μποστ, που είναι ο αγαπημένος μου και που παρουσιάζει και γλωσσικό ενδιαφέρον πέρα από το καθαρά γελοιογραφικό, και ίσως αυτή η έμφαση στον Μποστ να έχει αδικήσει άλλους γελοιογράφους που το έργο τους δεν έχει παρουσιαστεί στο ιστολόγιο (αν και στον παλιό μου ιστότοπο, που με χαρά ανακοινώνω ότι εμφανίστηκε και πάλι στον κυβερνοχώρο αφού είχε πέσει για καμιά εικοσαριά μέρες, έχω δημοσιεύσει μικρά αφιερώματα σε αρκετούς άλλους γελοιογράφους).

Ένας γελοιογράφος επίσης αγαπημένος, που γελοιογραφίες του έχω παρουσιάσει και εδώ (ορίστε τα σχετικά άρθρα), είναι ο Κώστας Μητρόπουλος. Ήταν ίσως ο πρώτος γελοιογράφος που έμαθα να ξεχωρίζω σκίτσα του, όταν επί δικτατορίας τον διάβαζα, αυτόν και τον ΚΥΡ στις εφημερίδες -και τόσα χρόνια μετά συνεχίζουν και οι δύο ακάθεκτοι. Και τον Μητρόπουλο συνεχίζω να τον διαβάζω και να μου αρέσει, αν και ομολογώ ότι τα τελευταία χρόνια προτιμώ τις μη πολιτικές γελοιογραφίες του.

Ο Κώστας Μητρόπουλος φέτος συμπληρώνει αισίως τα 90 του χρόνια. Τις γιορτές κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ που κάνει έναν απολογισμό του γελοιογραφικού έργου του -λέγεται «1960-2015 Τα καλύτερά μας χρόνια» και περιέχει, για κάθε χρόνο σε αυτό το διάστημα, μια τηλεγραφική αναφορά στα γεγονότα της χρονιάς και 3-4 γελοιογραφίες του Μητρόπουλου από εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, η γελοιογραφική καριέρα του Μητρόπουλου δεν άρχισε το 1960, αλλά αρκετά χρόνια πρωτύτερα.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Μητρόπουλος αναφέρεται στους διευθυντές εφημερίδων που σημάδεψαν την καριέρα του, και πρώτον αναφέρει τον Κώστα Καραγιώργη, που ήταν διευθυντής στον Ριζοσπάστη και τον Ρίζο της Δευτέρας το 1945-47 και ο οποίος τον ενθάρρυνε στα πρώτα του βήματα (τον έστειλε μάλιστα να αγοράσει το γαλλικό περιοδικό Ici Paris και να μιμηθεί όποιον γελοιογράφο του άρεσε περισσότερο) και δημοσίευσε τις πρώτες του γελοιογραφίες στη σατιρική σελίδα του Ρίζου της Δευτέρας, που ήταν η τελευταία σελίδα, όλη αφιερωμένη σε γελοιογραφίες. Ομολογώ όμως ότι, παρόλο που έχω τα σχετικά φύλλα του Ρίζου, δεν κατάφερα να ξεχωρίσω ποιες γελοιογραφίες θα μπορούσαν να είναι του Κώστα Μητρόπουλου, μια και μόνο ο Ν. Καστανάκης υπέγραφε με το όνομά του. Για να πάρετε μια γεύση, ανέβασα εδώ τη σατιρική σελίδα από το φύλλο της 2-3-1947. Ο φίλος Γιώργος Πετρόπουλος μου είπε ότι ο ΤΟΤ (που δυο γελοιογραφίες του υπάρχουν στη σελίδα που ανέβασα) είναι ο Αρχέλαος (Αντώναρος), αλλά για τον Μητρόπουλο δεν ήξερε.

Ωστόσο, σκαλίζοντας παλιές εφημερίδες, βρήκα τις προάλλες κάποιες άλλες νεανικές γελοιογραφίες του Κώστα Μητρόπουλου, από μια συνεργασία του που δεν την αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, ίσως επειδή δεν ήταν μακρόχρονη. Το 1951-52 ο Μητρόπουλος δημοσίευσε γελοιογραφίες στην εφημερίδα «Προοδευτικός Φιλελεύθερος», σποραδικά και όχι σε καθημερινή βάση -η εφημερίδα είχε κι άλλους γελοιογράφους με πιο πυκνή παρουσία. Ο Προοδευτικός Φιλελεύθερος ήταν απογευματινή εφημερίδα που έβγαινε από το 1950 ως το 1953 και υποστήριζε το κόμμα του Πλαστήρα, την ΕΠΕΚ, και είχε κεντροαριστερό προσανατολισμό, ενώ διαβαζόταν και από αριστερούς.

Στον Π.Φ. έγραφε καθημερινά χρονογράφημα ο Βάρναλης. Τις προάλλες λοιπόν, καθώς κοίταζα τα χρονογραφήματα αυτά (που λογαριάζω να εκδώσω μιαν ανθολογία τους) πέτυχα και τις γελοιογραφίες του Μητρόπουλου, που θα παρουσιάσω μερικές εδώ. Όπως θα δείτε, δεν θυμίζουν και πολύ τη γνώριμη γραμμή του γελοιογράφου.

km511011Αυτή είναι η πρώτη γελοιογραφία του Μητρόπουλου στον Προοδευτικό Φιλελεύθερο και δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 1951.

Ένα μήνα νωρίτερα είχαν γίνει βουλευτικές εκλογές, στις οποίες είχε έρθει πρώτο κόμμα με 36% ο (δεξιός) Ελληνικός Συναγερμός, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Παπάγο, αλλά τελικά, ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις, κυβέρνηση είχαν σχηματίσει τα δυο κεντρώα κόμματα, η ΕΠΕΚ του Πλαστήρα (23%) και οι Φιλελεύθεροι του Σοφοκλή Βενιζέλου (19%), με πρωθυπουργό τον πρώτο. Ποσοστό 10% και 10 έδρες είχε συγκεντρώσει η ΕΔΑ, στην πρώτη της εκλογική κάθοδο.

Η κυβέρνηση είχε ισχνή πλειοψηφία, 131 έδρες επί συνόλου 258 (μη με ρωτάτε γιατί ήταν 258 οι συνολικές έδρες) και δεν μακροημέρευσε, καθώς υπήρχαν πολλές αντιθέσεις ανάμεσα στους δυο συμμάχους και επίσης δεχόταν έντονες πιέσεις από τους Αμερικανούς στις οποίες ουδέποτε κατάφερε να προβάλει ισχυρές αντιστάσεις, με βασικό στίγμα της την εκτέλεση του Μπελογιάννη στα τέλη Μαρτίου του 1952. Τελικά, και αφού είχε και προβλήματα με την υγεία του, τον επόμενο Νοέμβριο ο Πλαστήρας αναγκάστηκε να κάνει εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο Παπάγος να κερδίσει συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, 247 έδρες στις 300 (με ποσοστό 49%).

Ωστόσο, ο Προοδευτικός Φιλελεύθερος παρουσίαζε αρραγή την ενότητα των δυο κομμάτων και αυτό βλέπουμε στη γελοιογραφία του Μητρόπουλου, που παρουσιάζει το σκάφος του Ελληνικού Συναγερμού να προσκρούει στον βράχο της συνεργασίας των δυο κομμάτων και να βυθίζεται.  Η Φαλκονέρα είναι βραχονησίδα στο Μυρτώο πέλαγος, πάνω στη ρότα του δρομολογίου Πειραιάς-Χανιά. Εμείς την ξέρουμε από το πολύνεκρο ναυάγιο του Ηρακλείου, τον Δεκέμβριο του 1966, αλλά και τον Οκτώβριο του 1951 είχε ναυαγήσει στα νερά της το ατμόπλοιο Αδρίας, ευτυχώς χωρίς θύματα (ή ίσως μόνο με ένα, δείτε εδώ λεπτομέρειες). Στο σκίτσο πίσω από τον Παπάγο είναι ο Σπύρος Μαρκεζίνης, δεξί χέρι τότε του στρατάρχη, ενώ ο τρίτος αγνοώ ποιος είναι.

Δύο γελοιογραφίες του Μητρόπουλου που δημοσιεύτηκαν στις 24 Νοεμβρίου 1951 δείχνουν τα στελέχη του Συναγερμού να προσπαθούν να δυναμιτίσουν τις προσπάθειες ειρήνευσης της κυβέρνησης (δηλαδή τα μέτρα επούλωσης των τραυμάτων του Εμφυλίου πολέμου) και, δεξιά, να παρακολουθούν κατηφείς την είδηση για βελτίωση της υγείας του Πλαστήρα.

ΚΜ 511124

Μια από τις κατηγορίες εναντίον του Συναγερμού ήταν ότι χρηματοδοτείται από μεγιστάνες της βιομηχανίας, με προεξάρχοντα τον Μποδοσάκη -όπως δείχνει και η παρακάτω γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1951:

km511211

Για να κάνετε μια σύγκριση, δείτε πώς σχεδιάζει ο ώριμος Μητρόπουλος τον Μαρκεζίνη το 1965.

Ίδιο θέμα έχει και η πιο κάτω γελοιογραφία στα αριστερά (από τις 24.1.1952), κι αν μου πείτε ποιος είναι ο πολιτικός δίπλα στον Μαρκεζίνη (που τον βλέπουμε και σε προηγούμενες γελοιογραφίες)) θα σας χρωστάω χάρη. Θα μπορούσε πάντως να είναι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

km520124km511220

 

Στη φωτογραφία δεξιά, βλέπουμε να χρησιμοποιούνται στη λεζάντα αυτούσιοι οι πρώτοι στίχοι από τον Πασατέμπο του Μανώλη Χιώτη (ηχογρ. 1946).

Και η τελευταία γελοιογραφία του Μητρόπουλου στον Προοδευτικό Φιλελεύθερο, στις 8 Μαρτίου 1952.

km520308

Και πάλι ο Μαρκεζίνης, η μόνη εναπομείνασα επιδημία.

Θα κλείσουμε όμως με ένα πολύ πρόσφατο σκίτσο του Μητρόπουλου, που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα στα Νέα, εξηντατρία χρόνια μετά τις παραπάνω γελοιογραφίες. Το διάλεξα επειδή φιγουράρουν οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί (και ο Μανώλης Γλέζος μαζί). Καλή συνέχεια, κύριε Κώστα Μητρόπουλε!

km200215

Advertisement

65 Σχόλια προς “Νεανικές γελοιογραφίες του Κώστα Μητρόπουλου”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >τα τελευταία χρόνια προτιμώ τις μη πολιτικές γελοιογραφίες του.

  Διάβασα τις μητροπουλικές.

  Πρέπει να πάω να δω τον οφθαλμίατρό μου

 2. Γς said

  Φαλκονέρα.
  >Αυτή είναι η πρώτη γελοιογραφία του Μητρόπουλου στον Προοδευτικό Φιλελεύθερο και δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 1951.

  Εικονίζει ένα ναυάγιο.
  Μα το ναυάγιο του «Ηρακλειου» έγινε το 1966.
  Υπηρξε κάτι άλλο εκεί το 1951;

 3. physicist said

  Με μπέρδεψε στην τελευταία: όλοι φοράνε μπλουζάκι με το χρώμα του κόμματος, εκτός από τον Κουτσούμπα. Τι στην ευχή τον εμπόδισε να το χρωματίσει κόκκινο;

 4. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  @2: Βιαστικέ ΓουΣού διάβασε καλά την ανάρτηση : Αδρίας!

 5. Γς said

  4:
  Το διάβασα, αλλά δεν βγήκα να φωνάζω, όπως κάνεις εσύ τώρα. Που το έκανες θέμα…
  😉

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  2-4-5: Εντάξει, δεν θα πάρουμε και κεφάλια!

 7. Γς said

  Στρατούλης, Τώρα:

  «Τα Μνημόνια [δεν υπάρχουν πιά] Τα πάτησε το τρένο»

 8. spiral architect said

  ΓουΣού τα βίδεα είναι για το βράδυ, για να αλαφρύνει η ατμόσφαιρα.
  (και να βαρύνει η ανάρτηση)
  Κόψε την τιβί, κάνει κακό στην υγεία.

 9. Μαρία said

  3
  Γιατί απλούστατα δεν εικονίζεται ο Κουτσούμπας.

 10. Γς said

  8:
  Δικό σου ρε μπαγάσα;

 11. physicist said

  #9. — Ποιος είναι βρε Μαρία; Μη μου πεις ότι …

 12. physicist said

  Δηλαδή έβαλε στην ομοψυχία αυτόνε και δεν έβαλε στο σκίτσο καν τον Κουτσούμπα;

  Παλαβώσαμε, ωρέ;

 13. spiral architect said

  @11: Ναι, αυτός! 😦

 14. physicist said

  Όχι ρε πστ μου …

 15. Μαρία said

  11
  Ο πρώτος ροζέ με το τσουλούφι είναι ο Τσίπρας. Φιγουράρουν οι περισσότεροι, γράφει ο Νικοκύρης, όχι όλοι. Τον Κουτσ. τον έβγαλε εκτός ενότητας.

 16. derwanderer said

  Νικοκύρη, είναι ΣΙΓΟΥΡΑ ο Παν. Κανελλόπουλος (η μύτη, το πλατύ μέτωπο, το «ονειροπόλο» ύφος…) Αλλά και πέρα από την ομοιότητα, είναι λογικό να τον θωπεύει ο γελοιογράφος, μια που η άμεση προσχώρηση των κεντρώων (αλλά αντιπλαστηρικών) Κανελλόπουλου και Στεφανόπουλου στον νεόδμητο «Συναγερμό» του Παπάγου, είχε προκαλέσει αίσθηση. Εξάλλου, μαζί με τον κινητήριο μοχλό του ΕΣ, τον Μαρκεζίνη, αποτέλεσαν την τριάδα των δελφίνων του Στρατάρχη.

 17. Μαρία said

  14
  Μα ο τελευταίος δεν μπερδεύεται με τον Κουτσούμπα.

 18. physicist said

  #17. — Κοίτα, η πρώτη μου εντύπωση ήταν αυτό που φοβόμουν αλλά δεν μπορούσα να υποθέσω ότι είναι ο εν λόγω κι έτσι έπεισα τον εαυτό μου ότι του ξέφυγε το πενάκι και δεν σκιτσάρησε πιστά τον Κουτσούμπα.

 19. Μαρία said

  18
  Τι ψάχνεις! Ου γαρ έρχεται μόνον.

 20. physicist said

  Μόνον μπορεί να μην έρχεται αλλά η ένταξη των αχαρακτήριστων στο πολιτικό μέηνστρημ είναι χοντρή χοντράδα.

 21. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  20 και πριν: Συγνώμη, εγώ τον Κουτσούμπα βλέπω στο δεξιό άκρο. Όταν έγραψα ότι σκιτσάρει τους περισσότερους αρχηγούς, εννοούσα ότι λείπει ο Καμμένος και βέβαια ο Μιχαλολιάκος.

 22. physicist said

  #21. — Ε, τώρα έγινε τελείως σαλάτα και δεν ξέρω ούτε κι εγώ ποιον βλέπω.

  Πάντως, Νίκο, το μπλουζάκι του φερόμενου ως Κουτσούμπα έχει λάθος χρώμα.

 23. Το λινκάκι προς τη σελίδα του Ρίζου του ’47 δεν ανοίγει 😦

 24. sarant said

  22: Λάθος θα ήταν κι αν έδειχνε τον Μιχαλολιάκο. όχι;

  23: Τώρα ανοίγει 😉

 25. physicist said

  #24(α). — Τι χρώμα έχουνε αυτοί; Έτσι προς το γκρι/μπλεγκρί και τα τρία κακά της μοίρας μας, ξερωγώ;

 26. spiral architect said

  @23: Το λίνκ (διορθωμένο) είναι αυτό.

  Εγώ πάντως τον ακατονόμαστο βλέπω. Άλλωστε είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, στις δε παλιότερες γελοιογραφίες, έφτιαχνε την Αλέκα με κόκκινο μπλουζάκι.

 27. physicist said

  Θέλω να πω στις σφυγμομετρήσεις, εκεί που βάζουνε τις μπάρες πόσο ψηλά πάει κάθε κόμμα, ε, κάτι γκριζοειδές χρώμα θυμάμαι για δαύτους αλλά βαριέμαι να ξανακοιτάξω.

 28. Spiridione said

  Και εμένα ο Κουτσούμπας μου φαίνεται.

 29. sarant said

  25 Ξέρω γω; Μαύρο; Φαιό;

 30. "Ετεροδημότισσα" said

  στο επίμαχο σκίτσο έχει κόκκινο μπλουζάκι ο Γλέζος .
  στο σκίτσο που παραθέτω ποιος είναι με το κοκκινο μπλουζάκι;

  http://nstatic.tanea.gr/20399010_MHTROPOULOS_SKITSO_020115.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTUlMmYwMSUyZjAyJTJmMjAzOTkwMTBfbWh0cm9wb3Vsb3Nfc2tpdHNvXzAyMDExNS5qcGcmdz0wJmg9NTAwJnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9ZmFsc2UmYXQ9NA%3d%3d

  επίσης έχετε δει σκίτσο του Μηρτόπουλου με τον μιχαλο; δεν θυμάμαι εγώ κανένα

 31. Spiridione said

  30. Και ο Κουβέλης μοιάζει με τον Φλωράκη.
  Μιχαλό εδώ
  http://www.afirimeno.com/2013/10/blog-post_14.html

 32. ΚΑΒ said

  .Εγώ βλέπω Κουτσούκο κι ας φορεί γαλανό μπλουζάκι.

  Στις εκλογές της 5-3- 1950 οι έδρες ήταν 250
  στις εκλογές της 9-9- 1951 258
  στις εκλογές της 16-11-1952 300, αριθμός που σταθεροποιείται από τότε.

  Ποιος είναι ο λόγος διαφοροποίησης από 250 σε 258 δεν ξέρω.

 33. sarant said

  30: Ο Κουτσούμπας ασφαλώς είναι στο σκίτσο που παραθέτεις, και μοιάζει θαρρώ με αυτόν του χαρταετού.

 34. ΚΑΒ said

  32. Κουτσούμπας βέβαια. Πού τον σκέφτηκα τον Κουτσούκο!

 35. Μαρία said

  31
  Πράγματι. Και τον παραγέρασε.

  33
  Ναι, άρα είχες δίκιο.

 36. "Ετεροδημότισσα" said

  έτσι λέω κι εγώ, επίσης αν βρει κάποιος σκίτσο του Μ. με Χ.Α. ας το παραθέσει να δούμε πως το κάνει και με ποιο χρώμα. στηχοιματίζω μαύρο με το γνωστό κοκκινο με μαίανδρον σε κύκλο περιβραχιόνιο παραμορφωμενο. νομίζω οι περισσότεροι σκιτσογράφοι κάπως έτσι το έχουν

 37. "Ετεροδημότισσα" said

  το έχετε κάνει ήδη συγγνώμη

 38. Μαρία said

  Κι άλλος διοπτροφόρος μπαρμπούλης με μαύρο πικάμισο.
  http://www.tanea.gr/photos/cartoons/photos/?alid=22338

 39. sarant said

  38 Εντελώς σανΦλωράκη τον κάνει τον Κουβέλη! (το είπαμε και παραπάνω βέβαια)

 40. Alexis said

  Σίγουρα είναι ο Κουτσούμπας.
  Ο Μητρόπουλος δεν θα έβαζε ποτέ τον ακατονόμαστο σε σκιτσάκι με θέμα την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων.
  Και το σκίτσο του σχ. 31 δεν αφήνει καμία αμφιβολία…

 41. Ηλεφούφουτος said

  Ως προς τη φιγούρα τέρμα δεξιά, εγώ τον Καμμένο «είδα» αρχικά, σκεπτόμενος λογικά, και τον Κουτσούμπα σε δεύτερη φάση, με βάση την ομοιότητα.

  Το σκίτσο με τον «Πασατέμπο» του Χιώτη μού έφερε ένα ντεζαβού, όχι όμως από Μητρόπουλο αλλά απο εκείνον που έκανε γελοιογραφίες με τον Καραγκιόζη στο Έθνος (ο Γκιόκας;): δεκαετία ’80, Έθνος της Κυριακής, γελοιογραφική λωρίδα που καταλάμβάνει ολόκληρο το πάνω τέταρτο της τελευταίας σελίδας, ο λαϊκός τύπος (Σταύρακας;) τραγουδάει στη Δεξιά, την ώρα που λέει τα δικά της (νομίζω τραγουδούσε κι εκείνη, το μικροαστικό ρετρό «Γύρισε, σε περιμένω γύρισε» – παρωδία ίσως του φρέσκου τότε οννεδίτικου της «Γαλάζιας Γενιάς» «Σε περιμένω για να ‘ρθεις και πάλι») όπως στο σκίτσο του Μητρόπουλου εδώ, τον ίδιο στίχο του Χιώτη. Σύμπτωση προφανώς, αλλά το ντεζαβού ντεζαβού.
  Ναι, όπως είναι παγκόσμια διαπιστωμένο, η πολιτική επικαιρότητα των προηγούμενων δεκαετιών είναι στη μνήμη μου πολύ στενά συνδεδεμένη με τις γελοιογραφίες.

  Το Μητρόπουλο τον σιχαίνομαι. Μου αρέσει μόνο η σκιτσογραφική του γραμμή. Το χιούμορ σχεδόν ανύπαρκτο (ίσως παρωχημένο), αλλά η στάση του να σχολιάζει γελοιογραφικά ανάλογα με την εκάστοτε γραμμή του Λαμπράκη μού φαίνεται επιεικώς γλοιώδης. Χαρακτηριστικότερο όταν ο Λαμπράκης μεταστρέφεται απότομα. Άλλη μια φορά είχε γίνει π.χ. την εποχή γύρω από το ’89, σε μια διαδοχή παπανδρεϊκός-φουλ αντιπαπανδρεϊκός (λόγω στροφής του Παπ. στον Κοσκωτά)-κάργα παπανδρεϊκός, όταν πια ο Μητσοτάκης τα ‘σπασε με τον Τύπο.
  Ειδικά όταν το χιούμορ ταυτίζεται με την εξουσία και τη διαπλοκή για να επιτεθεί στον αδύναμο ή σε αυτόν που καταγγέλλει, εκεί είμαστε πια στο Ζε-σουι-Τσίρλα.

 42. Αυτός μαζί με τον Μαρκεζίνη ( Πίπη, τα ρολόγια ) μήπως είναι ο Πιπινέλης ;

 43. physicist said

  Χάρη στη σύγκριση της Ετεροδημότισσας ξεκαθαρίστηκε, φαίνεται. Αν και στην αρχή καράφλιασα επειδή δεν καταλάβαινα πού κολλάει ο Φλωράκης, όπως γράφτηκε και παραπάνω.

  (Τουλάχιστον όσο ήτανε η Παπαρήγα δεν είχαμε τέτοια μπρεδέματα …)

 44. sarant said

  42: Δεν είχε ακόμα αναμιχθεί με την πολιτική ο Πιπινέλης, ήταν ακόμα στο διπλωματικό σώμα το 1951-2.

 45. spatholouro said

  Στην Ανθολογία Βάρναλη από τον Π.Φ. που σκέφτεσαι, Νίκο, θα σου πρότεινα να μη λείπει το «Μάγκικος εκδρομισμός» (12/7/1951), όπου διαγράφεται η όχι και πολύ καλή γνώμη του, νομίζω, για το ρεμπέτικο, η οποία καλό θα ήταν να μην παραμείνει αθησαύριστη.

 46. Spiridione said

  Κάποιες γελοιογραφίες αθλητικού περιεχομένου του Μητρόπουλου από την Αθλητική Ηχώ του 1950 και 1951.
  http://4.bp.blogspot.com/-XW1eE23wLDs/Up90hyb9SHI/AAAAAAAAA4g/CUOG49pIFpM/s1600/1950-06-25.bmp

  http://panionioshistory.blogspot.gr/2013/12/1941-1950.html
  http://panionios24.blogspot.gr/2011/05/1950-51.html

 47. Ίσως να το’χω ξαναπεί, αλλά ως αριστούργημα του Μητρόπουλου θεωρώ μια γελοιογραφία του τού 1969, όταν είχαν αρχίσει οι ταραχές στη χώρα των Βάσκων. Έδειχνε έναν βασκικό ταύρο να κυνηγάει τον Φράνκο στην αρένα υπό τις επευφημίες του πλήθους, και τη Φάλαγγα, μωρό στα χέρια του, να ρωτάει «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα;»

 48. Μου κανει εντύπωση η διαφορά στο στυλ των σκίτσων του νεαρού Μητρόπουλου, που εμφανώς μιμείται τον Φωκίωνα Δημητριάδη, από την ligne claire (όπως λένε για τον Hergé) της ωριμότητάς του.

 49. Καλά, είδα τον διάλογο Κοντονή-Τσίπρα μπροστά στην τηλεόραση και βεβαιώθηκα πως (η)λίαν συντόμως όλα θα στρώσουν στο ποδόσφιρό μας και οι κότε θα γενάνε δίκορκα και τρίκορκα αβγά…
  Ωστε δεν λειτουργούν τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και οι κάμερες ασφαλείας και εμείς οι ιθαγενείς νομίζαμε πως λειτουργούσανε μέχρι που πέταξε νερό ο Μαρινάκης στον Αλαφούζο αλλά αστόχησε και πέτυχε τον Κωστούλα οπότε ανεστάλη το πρωτάθλημα!!!!
  Τώρα βέβαια που ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός στοιχηματίζω την ισή μου περιουσία πβς δεν θα ξαναγίνει ματς πριν εφαρμοσθούν ακριβώς τα μέτρα στην Α Εθνική.
  Οποιος θέλει να ρίχνει ρουκέττες, νερά, τσιμέντα, αναπτήρες να πάει στην Β Εθνική που ούτε κάμερες ασφαλείας έχουν ούτε ηλεκτρονικά εισιτήρια, ούτε ανέστειλε το πρωτάθλημα ο Πανούσης. Ο τελευταίος αμφισβητώ αν ξέρει πως υπάρχει και Β Εθνική, εκτός και είναι ΑΕΚτζής και δεν το θυμάμαι
  Αλήθεια αν αυτό το γεγονός φτάσει στα δικατήρια τι ποινή προβλέπεται για την ρίψη νερού που αστοχεί γιατί ο Κωστούλας που μπουγελώθηκε δεν ΄κανε μήνυση (σοβαρός είναι ο άνθρωπος), ο Αλαφούζος έκανε !!!!
  Επειδή πάντως την οροδιαφυγή του ΠΑΟ την κάνουν καραμέλλα, το ξεκίνησε ο ΟΦΗ το κολπάκι και η πρώτη αντίδραση του Αλαφούζου σήμερα ήταν να απειλήσει ο ΠΑΟ με αποχώρηση για λόγους αντιπερισπασμού

 50. gmich said

  ¨Άσχετο με το άρθρο . Σήμερα ξαναείδα στο διαδύκτιο για τον μύθο της Ελληνικής επιγραφής της Μιννεσότα των ΗΠΑ Νομίζω πως είχες ασχοληθεί με το θέμα . Αν ναι ναι πότε και πως μπορώ να το βρω.

 51. Και για να μην κοροϊδευόμαστε με συσκέψεις την Δευτέρα κ.λ.π. θυμίζω πως ο ΠΑΟΚ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και στην Πολιτεία και στην Σούπερλίγδα τις οποίες δεν έκαναν τον κόπο ούτε να διαβάσουν, οι μεν κόκκινοι γιατί βολεύονται με το καθεστώς οι δε πρασινοκίτρινοι γιατί δεν θέλουν την ισονομία ελπίζοντας να γίνουν αυτοί χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη όπως κάποιες άλλες εποχές. Συνεπώς η γραμμή τους θα είναι η «εκτόνωση» και πρακτικά να μη γίνει τόποτε γι αυτό και βολεύτηκαν με την μπαρούφα Πανούση μέχρι να κρυώσει το θέμα ή να υπερκαλυφθεί από κάποιο άλλο.
  Φυσικά κάτι σκέψεις όπως ότι αυτοί που θέλουν να κάνουν επεισόδια όταν δεν έχει ποδόσφαιρο μπορούν να πάνε στο μπάσκετ, βόλλεϋ, πόλο μέχρι να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα δεν περνάνε από μυαλά εγκληματολόγων

 52. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  50: Άρθρο δεν θυμάμαι να έχω γράψει -εκτός αν το αλτσχάημερ έχει προχωρήσει πολύ. Ίσως έχω σε μεζεδάκια. Δεν θυμάμαι πάντως.

  46 Κάποτε υπήρχε ονλάιν το σώμα της Ηχώς αλλά τώρα όχι πια.

  45: Δεκτή η παραγγελιά 🙂

 53. Alexis said

  52: Κάποτε υπήρχε ονλάιν το σώμα της Ηχώς
  Θα σε μαλώσω…
  Να γράψεις εκατό φορές στο τετράδιό σου την επικεφαλίδα από αυτό εδώ προς αποφυγήν βαρβαρισμών εις το μέλλον! 😀

 54. Παύλος said

  52β
  Είχε γίνει συζήτηση για κάποιο αρχαίο ρητό που υπάρχει και σε μια επιγραφή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ αλλά δεν θυμάμαι τίποτα άλλο…

 55. sarant said

  53: 🙂

  54: Ρητό του Διωτογένη.
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/10/27/diotogenes/

 56. Παύλος said

  Ακριβώς!

 57. Γς said

  Και βγήκα προ ολίγου με το καροτσάκι απ τον Μαρινόπουλο της γειτονιάς μου αλλά ένα Μερσεντέ είχε κλείσει το δρομάκι που κατεβάζουμε τα καροτσάκια.
  Με χίλια ζόρια το καέβασα από το πεζοδρόμιο, ξεφόρτωσα και το πήγα πίσω για να πάρω το ευρώ μου.
  Και γυρίζοντας βλέπω τον τύπο να ανοίγει την μαύρη Μερσεντέ.

  -Α, σας ζητούσε μια κυρία.
  -Εμένα; Πως τη λέγανε;
  -Δεν ξέρω το όνομα της, αλλά φώναζε το δικό σας. Ανδρέα δεν σας λένε;
  -Ανδρέα; Τι ελεγε;
  -Α, ρε μ@λ@κ@ντρέα, εδώ βρήκες να παρκάρεις;

 58. Άγγελε στο 48

  Δεν είναι ο μόνος. Σύγκρινε το περίτεχνο και αρκετά ρεαλιστικό στυλ του πρώιμου Γιάννη Ιωάννου με το σημερινό του.

  Προς όλους:

  Πριν καμιά 15ετία είχα γνωρίσει προσωπικά τον Κ. Μ. Με εντυπωσίασε το φωτεινό γαλάζιο βλέμμα του και το σκανδαλιάρικο χαμογελάκι του. Ένας Τοτός 70+ χρόνων!

 59. 50 Πάντως, έχουν γράψει άλλοι.

 60. Για το σύγχρονο σκίτσο του Μητρόπουλου, αν προσέξετε, έχει τους αρχηγούς απέναντι στο Γλέζο, στη σειρά σύμφωνα με τα εκλογικά ποσοστά τους (ο Μπένυς καθιζμένος). Ο Κουτρούμπας, στο τέλος, δεν φοράει κόκκινο μπλουζάκι γιατί ο Μητρόπουλος προσπαθεί να διαφοροποιήσει έναν-έναν τους ηγέτες. Κι αν υπήρχε δυνατότητα μόνο για ένα κόκκινο μπλουζάκι, εσείς σε ποιόν θα το φορούσατε; Στον Γλέζο ή στον Κουτρούμπα; 😎

  Σημειωτέον, πως ο Μητρόπουλος κάνει μόνο το σκίτσο. Το χρώμα πρέπει να το προσθέτει ψηφιακά κάποιος κακοπληρωμένος γραφίστας του ΔΟΨ… οπότε μην περιμένουμε απόλυτους συμβολιζμούς.

 61. sarant said

  60: Σωστό κι αυτό με το χρώμα.

  58: Έχω μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο, πολύ φιλικός άνθρωπος.

 62. Αθηνητσι said

  Μου κάνει εντύπωση που θεωρείται οτι και στα δύο σκίτσα είναι ο Κουτσιούμπας. Υπάρχουν διαφορές στο σχήμα του προσώπου, τα μαλιά και στις ρυτίδες έκφρασης γύρω απο το στόμα. Εμένα μου φαίνεται οτι είναι ξεκάθαρα ο ακατονομαστος και μάλιστα το μαλί του σκίτσου παραπέμπει στο σταιλινγ (σικ ξέρω) που είχε στα 90ζ. Λεπτομέρειες; Ίσως, αλλά απο εκεί δεν πιάνεται ενα καλό σκίτσο προσώπου;

 63. Μητρόπουλος καὶ ΚΥΡ. Εἶναι καὶ γιὰ μένα οἱ δύο πρῶτοι γελοιογράφοι ποὺ ἔμαθα.

 64. Παναγιώτης Κ. said

  @8. Spiral, μήπως θα πρέπει να το καθιερώσουμε και στο κάθε μας σχόλιο να κλείνουμε με την προτροπή: Μη βλέπετε τηλεόραση βλάπτει σοβαρά την υγεία.
  Κλείνω τρία χρόνια τώρα όπου έπαψα να βλέπω.
  Και όταν λέω αυτή την κουβέντα με ρωτούν: Και ειδήσεις;
  Ραδιόφωνο και διαδίκτυο τους απαντώ.
  Χωρίς αμφιβολία σε σέρνει στη συλλογιστική της η τηλεόραση που δεν είναι άλλο τίποτα από μια ιδιότυπη τρομοκρατία και την εξ αντικειμένου χειραγώγηση.
  Γνωστός μου άνθρωπος της τηλεόρασης-άνεργος τώρα- μου είπε. Αν υποθέσουμε ότι είχαμε αδυναμία να αγοράσουμε την συσκευή θα μας την πρόσφεραν δωρεάν!

 65. Παναγιώτης Κ. said

  @57. Γς, όταν πριν από χρόνια χρειάστηκε να αγοράσω αυτοκίνητο βαλθήκανε να με πείσουν οι γύρω μου να αγοράσω Μερσεντέ ή Μπεμβέ. Τους αντέτεινα ότι δεν θέλω να μπω στην κατηγορία αυτή όπου οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων αυτοκινήτων νομίζουν ότι μαζί με το αυτοκίνητο αγοράζουν και το…δρόμο!
  Πήρα λοιπόν ένα Τογιότα Καρίνα- δεν είχα δώσει και λίγα, άρα μπορούσα να αγοράσω και τα επίμαχα- το κράτησα επαξίως 20 χρόνια χωρίς ποτέ να πάει στο συνεργείο πέρα από τα σέρβις του.
  Ότι δεν συμφέρει να έχεις αυτοκίνητο είναι θέμα που μας δεν απασχόλησε. Καλά να πάθουμε! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: