Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το παλικάρι και το μπούλινγκ

Posted by sarant στο 3 Μαρτίου, 2015


GiakoumakisΚοντεύει να κλείσει μήνας από τη μέρα που εξαφανίστηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, εικοσάχρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Η υπόθεση πήρε νέα τροπή χτες, καθώς η Έλενα Ακρίτα, από τη στήλη της στα Νέα, δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Πανούση, στην οποία διατυπώνει σοβαρότατες καταγγελίες, όπως ας πούμε σχετικά με τη σπουδή του αστυνομικού διευθυντή Ηπείρου να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έπεσε θύμα μπούλινγκ ο νεαρός σπουδαστής αλλά και κυρίως ότι πρωτοκλασάτος Κρητικός βουλευτής κάλυπτε μια συμμορία τραμπούκων που δρούσαν στη σχολή και μεσολάβησε για να μην αποβληθούν «τα παιδιά».

Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν οι καταγγελίες, αν και έχω εμπιστοσύνη στη σοβαρότητα της Έλενας Ακρίτα. Από όσα έχω ακούσει για την υπόθεση φαίνεται πολύ πιθανό να συνέβαιναν πράγματι πράξεις μπούλινγκ για μεγάλο διάστημα, από κάποιους συμμαθητές και του Βαγγέλη που (όπως ακούστηκε) δεν τον έβρισκαν τόσο λεβέντη όσο θα ήθελε ο κάλος που έχουν στο μυαλό τους και έβρισκαν ότι τους ντροπιάζει, καθότι και εκείνοι Κρητικοί -ή που τον τραμπούκιζαν επειδή απλώς ήταν διαφορετικός.

Τα καψόνια, ο εξαναγκασμός σε τελετές μύησης, ο σχολικός εκφοβισμός και τραμπουκισμός δεν είναι βέβαια φαινόμενο μόνο της χώρας μας -αντίθετα, ευδοκιμεί σε όλες τις δυτικές χώρες (τουλάχιστον) και μάλιστα πολλές φορές είναι εντονότερο σε σχολές της ελίτ παρά σε πιο ταπεινά ιδρύματα. Η λέξη που χρησιμοποιείται διεθνώς για να το περιγράψει είναι η αγγλική bullying, που σε ένα βαθμό έχει περάσει και σε άλλες γλώσσες.

Εύχομαι ειλικρινά να είναι ο Βαγγέλης καλά στην υγεία του, η εξαφάνισή του να οφείλεται σε δικούς του λόγους και γρήγορα να εμφανιστεί και να γυρίσει στην οικογένειά του και στη σχολή του και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι αποδειχτεί ότι τον τραμπούκισαν. Σε ένα άλλο ιστολόγιο το σημείωμα θα τελείωνε εδώ ή θα συνέχιζε με ανάλυση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού ή τραμπουκισμού. Όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε κι έτσι, παρόλο που πολύ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας (ειδικά αν σκεφτώ ότι πολλοί είστε εκπαιδευτικοί) τόσο για την ειδική περίπτωση όσο και για το γενικότερο φαινόμενο, στο υπόλοιπο άρθρο ελπίζω να με συγχωρήσετε που θα λεξιλογήσω.

Καταρχάς, έχουμε ένα θέμα μεταφραστικό. Πώς θα αποδώσουμε στα ελληνικά το bullying και τον δράστη, τον bully; Υπάρχει βέβαια η απλή λύση, να εισάξουμε (σικ, ρε) τη λέξη ως έχει, ασυμμόρφωτη με το ελληνικό τυπικό, ίσως και λατινογραμμένη. Το μπούλινγκ, bullying. Αυτό ασφαλώς θα γίνει και γίνεται, αν και ο όρος για τον δράστη συναντάει μεγαλύτερες δυσκολίες, αφού στα ελληνικά μπούλης είναι κάτι άλλο.

Σε μια συζήτηση που έγινε στη Λεξιλογία, από την οποία έχω πάρει υλικό, υποστηρίχτηκε ότι σε σχολικό περιβάλλον έχει αρχίσει να λέγεται «ο μπούλης» και από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι δεν πρόκειται για την παλιά σημασία: ο τραμπούκος, ο νταής, όχι ο μπέμπης. Αλλά το ρήμα μπουλίζω, παρόλο που φαίνεται λογικό, δεν έχει ακουστεί.

Η επίσημη απόδοση του bullying στην ορολογία της ΕΕ είναι «(σχολικός) εκφοβισμός». Ο όρος κοντεύει να καθιερωθεί, αλλά δεν τον βρίσκω ικανοποιητικόν. Ο όρος εκφοβισμός κατά τη γνώμη μου παραπέμπει σχεδόν αποκλειστικά σε λεκτικές απειλές, όχι σε λοιδορίες, οργανωμένη πρόγκα ή χειροδικία, που όλα αυτά μπορεί να τα έχει το μπούλινγκ. Θα προτιμούσα τον εκφοβισμό να τον κρατήσω για απόδοση του intimidation, και ένα άλλο μειονέκτημα του όρου ίσως είναι ότι ο δράστης, ο bully, θα έπρεπε να αποκληθεί «εκφοβιστής», που κάπως με ξενίζει.

Στη συζήτηση που έγινε στη Λεξιλογία, αναφέρθηκε η απόδοση «τραμπουκισμός» για το bullying, τραμπουκίζω το ρήμα, τραμπούκος ο δράστης. Νομίζω ότι είναι εύστοχη απόδοση και προτιμότερη από τον εκφοβισμό, γι’ αυτό και τη χρησιμοποίησα πιο πάνω, να μου πείτε πώς σας φαίνεται.

Όσο για τη λέξη bully, έχει ενδιαφέρουσα σημασιολογική εξέλιξη. Αν και η ετυμολογία της δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένη, κατά την επικρατέστερη θεωρία προέρχεται από το ολλανδικό boel (που σήμαινε «εραστής» (ανεξαρτήτως φύλου), «αγαπημένος»). Στον Σέξπιρ, ας πούμε, χρησιμοποιείται σε προσφωνήσεις, σαν εκδήλωση φιλίας ή τρυφερότητας, π.χ. What saist thou, bully Bottome?

Ωστόσο, έναν αιώνα αργότερα η λέξη έχει πάρει σαφώς αρνητικές σημασίες, μια και σημαίνει: τον προστάτη πόρνης, τον μπράβο, τον νταή, σημασία που διατηρείται ίσαμε τα σήμερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια λέξη από θετική σημασία μεταπίπτει σε αρνητική, κάτι ανάλογο είχαμε δει και στον μπράβο, ενώ και από τον εραστή στον προστάτη δεν είναι μεγάλη η απόσταση. Όσο για τον δικό μας μπούλη, αυτός εύκολα ετυμολογείται (μπέμπης-μπεμπούλης-μπούλης).

Αλλά όλα αυτά μικρή σημασία έχουν, προέχει να είναι καλά το παλικάρι και να βρεθεί. Και να τιμωρηθούν οι τραμπούκοι της Γαλακτοκομικής, μήπως αυτό χρησιμέψει και ως παράδειγμα!

Advertisement

322 Σχόλια προς “Το παλικάρι και το μπούλινγκ”

 1. pantoniou said

  Reblogged this on THE ATHENS POST.

 2. Neo Kid L'errance d'Arabie said

  Akou «Mpoulis»…! H lejh shmainei ejapanekathen allo pragma. Proteinv to paradosiako «pseftomagas» h «kouradomagas» (gia krhtikous kanei syneirmo me provata kai tairiazei tamam…)

 3. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Τι κατάντια κι αυτή. 😦

 4. cronopiusa said

  Βόμβα Ακρίτα: Στην εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη εμπλέκεται πρωτοκλασάτος Κρητικός βουλευτής

 5. Αγάπη said

  Καλημέρα
  όχι δέν είναι ελληνική λέξη 🙂
  Ωστόσο είναι ντροπή, νομίζω, που οι δάσκαλοι κι’ οι καθηγητές νίπτουν τας χείρας και ΔΕΝ ασχολούνται καθόλου
  http://www.tovima.gr/science/article/?aid=633399
  Αναρωτιέμαι για το μέλλον και θυμάτων και θυτών.
  Έλα που το παρελθόν χρησιμοποείται ως άφεση σχεδόν: http://www.zougla.gr/kosmos/article/8ima-bullying-o-tzixantistis-tzon

  Στα ελληνικά δέν υπάρχουν ικανοποιητικές σελίδες γι’ αυτό ρίχνω κι’ αυτό στη συζήτηση
  http://www.erasebullying.ca/bullying/bullying-types.php

  Φημολογείται πως αν βάλεις τους δράστες να συμμετέχουν σε θεατρικές δράσεις απαλλάσσονται από τους λόγους που τους κάνουν αυτό που είναι. Δέν συμφωνώ, όμως βλέπω να έχει και θετικές προοπτικές αυτή η πρόταση

 6. Μαρία said

  Και σε δεύτερο χρόνο σκεφτείτε πόσο συνδέεται όλο αυτό με τη δική μου αδυναμία, τόσες γραμμές τώρα, να βρω μια ελληνική λέξη αντί να γράφω συνέχεια bullying και bullying· όχι γιατί δεν θέλω, αλλά γιατί η κουλτούρα που εκφράζεται με τη γλώσσα μου είναι μερικά πράγματα που δεν θέλει να τα συζητήσει σε βάθος, και προτιμά, κάθε φορά που ξεπηδάνε, να τα σπρώχνει ξανά κάτω από το χαλί.
  https://enthemata.wordpress.com/2015/03/01/petres/

 7. spiral architect said

  Οσοι είναι από Κρήτη, ξέρουν καλά ποιος είναι ο πρωτοκλασάτος που βάρεσε τα τέλια στα Γιάννενα … 😉

 8. cronopiusa said

  ισπανικό βιντεάκι για το πώς νοιώθει φοιτητής θύμα νταήδων

 9. Εγώ said

  Ελπίζω η όλη ιστορία να μην εξελιχθεί σε κρητική βεντέτα. Μακάρι να είναι καλά το παλικάρι.

 10. Ο υπαίτιος για την καθιέρωση του μπούλινγκ – εκφοβισμού και του «δραματικού» κλίματος της κατάστασης είναι γνωστός κρητικός χωροφύλαξ, ταξίαρχος πλέον, που του τέλειωσαν οι πατάτες του Καποδίστρια και χρειαζόταν νέες για το επόμενο αστέρι του. Αυτός που εκφοβίζει τους πάντες για το διαδίκτυο.

 11. Κύρος Μοναχός said

  Καλημέρα.
  «Στη συζήτηση που έγινε στη Λεξιλογία, αναφέρθηκε η απόδοση «τραμπουκισμός» για το bullying, τραμπουκίζω το ρήμα, τραμπούκος ο δράστης. Νομίζω ότι είναι εύστοχη απόδοση και προτιμότερη από τον εκφοβισμό, γι’ αυτό και τη χρησιμοποίησα πιο πάνω…»
  Τὸ νταηλίκι (σὰν λέξη) ἀπορρίφθηκε δηλαδή; Γιατὶ ὁ νταὴς ἦταν, τουλάχιστον στὰ χρόνια τοῦ Μπαϊρακτάρη, ὁ μάγκας ποὺ «πουλοῦσε» ζοριλίκια καὶ ἐκφοβισμούς ἔμπρακτα. Ὁ τραμποῦκος, συνήθως, παραπέμπει σὲ κάποιον ποὺ κάνει ὅ,τι κάνει ἐπὶ πληρωμῇ (μπορεῖ βέβαια καὶ νὰ πέφτω ἔξω καὶ οἱ ἑρμηνεῖες ποὺ δίνω νὰ εἶναι ἄστοχες ἢ ἀνακριβεῖς).
  Σὲ κάθε περίπτωση, τὸ μποῦλινγκ εἶναι ξενόφερτο καὶ δὲν πρόλαβε ἀκόμα νὰ ἐνσωματωθεῖ ἢ νὰ «μεταφραστεῖ». Ὑπομονή.

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πού για τα πρώτα σχόλια!

  6: Μαρία, δεν το είχα δει το άρθρο, κι ας είναι γειτονικό μου, σ’ευχαριστώ!

  10: Ναι, αλλά υπονοείς ότι δεν συμβαίνει μπούλινγκ στα σχολεία;

 13. sarant said

  11: Σωστά λες, ο τραμπούκος αρχικά τουλάχιστον πληρωνόταν από κομματάρχη, αλλά νομίζω ότι έχει πια πλατύνει ο όρος. Από την άλλη, το νταηλίκι θαρρώ ότι δηλώνει όχι μόνο πράξη αλλά και ιδιότητα. Και δεν έχει και ρήμα.

 14. Left said

  «Μία οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχτηκε το απόγευμα της Κυριακής (01.03.2015) στον Βύρωνα με πρωταγωνιστή έναν 13χρονο και τους δύο γονείς του.
  Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ένας 13χρονος, πήδηξε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας ( Κολοκοτρώνης και Φλέμινγκ) και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο “Παίδων” στο Γουδί.
  Σύμφωνα με τους γείτονες ολα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας του 13χρονου επισκέφτηκε το σπίτι της πρώην συζύγου του.
  Ήταν λιγο πριν τις έξι το απόγευμα, όταν ακούστηκαν διαπληκτισμοί και έντονες φωνές από το διαμέρισμα του τρίτου ορόφου. Μέτα απο λίγο οι γείτονες είδαν τον 13χρονο να βγαίνει στο μπαλκόνι και να πηδάει στο κενό.
  Σύμφωνα με γείτονες είχε προηγηθεί καβγάς μεταξύ των γονιών τον οποίο ο 13χρονος δεν άντεξε με αποτέλεσμα να αντιδράσει και να χτυπήσει τον πατέρα του με αιχμηρό αντικείμενο στο κεφάλι. Αντιλαμβανόμενος την πράξη του στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο μπαλκόνι που βλέπει στην οδό Κολοκοτρώνη και πήδηξε απο τον τρίτο όροφο φωνάζοντας «θέλω να πεθάνω».»
  Κοινωνία…σπηλαίων.

 15. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Στην Κύπρο (μιλάω για δημοτικά ,που ξέρω) έχουν παραξεφύγει στο θέμα του μπουλινγκ. Με την έννοια ότι κάθε σχεδόν μάλωμα ή παιδική κοροϊδία τη βαφτίζουν «μπουλινγκ» και το κάνουν μεσανατολικό… Πρόσφατα πήραν τηλέφωνο τη γυναίκα μου επειδή ένα άλλο παιδάκι της 1ης τάξης χτύπησε λέει την κόρη μου (6 1/2 χρονών) και τη ρώτησαν αν θελει να κάνει «μπουλινγκ ρηπορτ»… Ε ,οχι κι έτσι!

 16. 12: Συμβαίνει, πώς δεν συμβαίνει. Όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Δεν ξέρω πόσο έχει πράγματι αυξηθεί τώρα, κι αν ο παραπάνω θόρυβος τώρα γίνεται για να δικαιολογήσει από μεταπτυχιακά μέχρι νέες θέσεις εργασίας, και για να εκφοβίζει πόσο κακό είναι το ίντερνετ, μέσω του κυβερνοεκφοβισμού, οπότε, ορίστε είναι θεμιτό να μας παρακολουθεί για το καλό μας η αστυνομία.

 17. 15: +1 για την κατάχρηση του όρου, προς επίρρωση και όσων είπα

 18. Κουνελόγατος said

  Ελπίζω να είναι ψέμμα…
  http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/562584/patra-mathites-toy-dimotikoy-dexontai-sexoyalikes-epitheseis-apo-symmathites-toys

 19. IN said

  Βιαστικά σχόλια, με την καλημέρα μου:

  1) Ασφαλώς και δεν αποδίδει πλήρως την έννοια του bullying αλλά γι’ αυτά που (υποτίθεται ότι) έκαναν στον Βαγγέλη κάποιοι άλλοι σπουδαστές έχουμε Ελληνική λέξη: καψώνια.

  2) Δεν βρίσκω ιδιαίτερα καλή την επιστολή της Έλενας Ακρίτα, ιδίως τα εξής αποσπάσματα:

  α) «Ενώ η ΕΔΕ είναι ακόμα σε εξέλιξη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης δήλωσε: «Δεν με πείθει το σενάριο bullying. Κανένας δεν έχει καταθέσει επίσημα ότι ο Βαγγέλης είχε πέσει θύμα bullying. Ολοι μιλάνε με γενικότητες». Θα ερευνηθούν σε βάθος τα στοιχεία που οδηγούν τον κ. Τρομπούκη σε αυτό το συμπέρασμα;»
  Μα αν «κανένας δεν έχει καταθέσει επίσημα ότι ο Βαγγέλης είχε πέσει θύμα bullying» ποια «στοιχεία που οδηγούν τον κ. Τρομπούκη σε αυτό το συμπέρασμα» θέλει να ερευνηθούν η Έλενα Ακρίτα; Ο άνθρωπος (Τρομπούκης) λέει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ συγκεκριμένα στοιχεία. Αν έχει συγκεκριμένα στοιχεία η Έλενα Ακρίτα (ή οποιοσδήποτε άλλος), δικαίως ψέγει τον Τρομπούκη, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πει ποια είναι αυτά τα στοιχεία. Ή, έστω, να υποδείξει κατευθύνσεις προς τις οποίες πρέπει να στραφεί η έρευνα. Προς το παρόν, το μόνο που θα είχα εγώ να προσάψω στον Τρομπούκη είναι ότι βιάζεται να κάνει δηλώσεις πριν ολοκληρωθεί η ΕΔΕ (=Ένορκη Διοικητική Εξέταση) την οποία, πάντως, εξ ορισμού, δεν την κάνει αυτός (δηλ. ο Τρομπούκης ή η αστυνομία).

  β) «Ολοι όσοι «μιλάνε με γενικότητες» και δεν καταθέτουν ευθέως εναντίον των βασανιστών, βάσει νόμου είναι συνεργοί; Οι «μάρτυρες» που δεν «μαρτυρούν» γιατί φοβούνται έχουν κάποιο ποσοστό ευθύνης; Η ερώτησή μου δεν είναι ρητορική.» Εδώ η Έλενα Ακρίτα παίρνει ως δεδομένο ότι υπήρξε bullying, ότι κάποιοι κάτι ξέρουν γι’ αυτό αλλά αρνούνται/παραλείπουν να καταθέσουν και θέλει να τους αποδώσει και ευθύνες για την άρνησή τους αυτή! Πώς όμως είναι τόσο σίγουρη; Με βάση ποια στοιχεία; Εν τέλει, τι ακριβώς συγκεκριμένο έχουμε που ν’ αποδεικνύει ότι ο Βαγγέλης έπεσε θύμα bullying εκτός από κάτι αόριστα δημοσιεύματα του «έγκυρου» (οΘντκ, κατά Ν. Σαραντάκο) «Πρώτου Θέματος» που είδα εγώ; Ούτε αυτή η ερώτηση είναι ρητορική. Καλό το ενδιαφέρον της Έλενας Ακρίτα και όλων για το Βαγγέλη, ασφαλώς και είναι υπαρκτό πρόβλημα το bullying (ή όπως αλλιώς θα το πούμε) αλλά καλό είναι να δούμε τι πραγματικά συγκεκριμένα στοιχεία, ή έστω ενδείξεις, έχουμε ότι έπεσε θύμα bullying ο Βαγγέλης.

 20. cronopiusa said

  τον υποχρέωναν να τραγουδάει «εμβατήρια» και του έριχναν κέρματα

  Εν ενεργεία αστυνομικός υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη Χρυσή Αυγή

  Η «πρωτοφανής επιτυχία» της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη

  5 Αγάπη

  Students Teach Students to Stand Up to Bullying: Embracing the Dream edition (MLK)

 21. physicist said

  Με αφορμή την επιστολή της κ. Ακρίτα (της οποίας τα κείμενα από την εποχή της στον Ταχυδρόμο τα έβρισκα απαράδεκτα, ψεύτικα απ’ την κορφή ως τα νύχια, προσποιητά, εξυπνακίστικα και προσβλητικά για τη νοημοσύνη του αναγνώστη), έχω ένα σχόλιο για μιαν έκφραση πολύ διαδεδομενη, που χρησιμοποιεί και η ίδια, και μου φέρνει ναυτία. Πρόκειται για το πασπαρτού «θέλω να πιστεύω». Έτσι, η κ. Ακρίτα γράφει «θέλω να πιστεύω πως οι έρευνες δεν έχουν αφεθεί μόνο στην αγαπητή και άξια συνάδελφό μου Αγγελική Νικολούλη», ο κ. Σακελλαρίδης προχτές είπε ότι θέλει να πιστεύει ότι ο κ. Μηλιός δεν θα φύγει από τον Σύριζα, και μια θεια μου θέλει να πιστεύει ότι σύντομα θα βρεθεί η θεραπεία για τις αιμορροΐδες. Η έκφραση μου φέρνει ναυτία επειδή:

  (α) Υποδηλώνει δειλία να παραδεχτεί ο άλλος ότι στην πραγματκότηατ φοβάται ότι δεν ισχύει αυτό που θέλει να πιστεύει.

  (β) Προσπαθεί να υποδηλώσει ότι ο λέγων βασανίστηκε ανάμεσα στη σκέψη και το θυμικό μέχρι να καταλήξει να πει τη μπαρούφα του. (Δηθενιές).

  (γ) Βερμπαλίζει άσκοπα. «Θέλω να πιστεύω» σημαίνει «ελπίζω». Όταν θέλεις να πιστεύεις και δεν μπορείς, τότε απλώς δεν πιστεύεις.

  (δ) Γενικώς μου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι (ΟΚ, αυτό δεν είναι επιχείρημα, το ξέρω).

  Τι γνώμη έχετε εσείς, αφού εδώ λεξιλογούμε;

 22. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Δεν είναι ότι δεν το ζήσαμε κι εμείς στα παιδικά μας χρόνια, φυσικά σε λίγο πιο ελαφρά μορφή : το παιδί που δε σε έπαιζε με τη μπάλα, που σου έκλεβε τα χαρτάκια PANINI, που σου έριχνε σφαλιάρες από το πουθενά, που διοργάνωνε ομαδική καζούρα εναντίον σου, που διέδιδε διάφορα κλπ.
  Σήμερα τα πράγματα διογκώνεται, όπως κάθε «αισθητική» και «ηθική» παράμετρος διογκώνεται εν μέσω κρίσης. Τα παιδιά συζητούν πλέον στο σχολείο ποιανού οι γονείς χρωστάνε τα περισσότερα, ποιός δεν έχει δουλειά και τέτοια. Αλλά και να μην τα συζητάνε, σίγουρα τα κουβαλάνε μέσα τους.
  Αυτό δε μπορεί να μην αναζητήσει κάποια βαλβίδα εκτόνωσης, όπως κάθε πιεσμένη κατάσταση…

  Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι και αυτό οφείλεται στο «κατάλοιπο» της κρίσης, να προτιμάμε περισσότερο το να είμαστε ξένοι προς τους άλλον, παρά να είμαστε φίλοι. Κι αυτό φυσικά, ισχύει και για τις μεγαλύτερες ηλικίες…

  Όσον αφορά στον ορισμό, σαφώς και μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ελληνικό «σχολικός εκφοβισμός». Ο αγγλικός όρος επικράτησε ίσως από μόδα, μαζί με το traffiquing.

 23. Πάνος με πεζά said

  «Σήμερα το πράγμα διογκώνεται, αφού κάθε «αισθητική» και «ηθική» παράμετρος διολισθαίνει εν μέσω κρίσης.» (ορθή επανάληψη)

 24. physicist said

  Συγγνώμη, για το bullying μπορούμε λέμε τσαμπουκάδες, τραμπουκισμοί, εκφοβισμοί, έσι δεν είναι; Τα καψόνια είναι πιο αθώα (σχετικά) και λιγότερο απειλητικά για το θύμα τους, νομίζω.

 25. Κύρος Μοναχός said

  @21: Θέλω νὰ πιστεύω ὅτι ἔχεις δίκιο! : )
  @22: Μπά, ἡ ἔφοδος τῆς ἀμερικανιᾶς (τοῦ politically correct) στὴ ζωή μας εἶναι, τίποτε λιγότερο καὶ τίποτε παραπάνω. Ἡ σεξουαλικὴ παρενόχληση (ποὺ πάντα ὑπῆρχε, ἀλλὰ «ἀνακαλύφθηκε» ἀπὸ τὴν πολιτικὴ ὀρθότητα τῶν φεμινιστικῶν κύκλων), τὸ μποῦλινγκ (ποὺ ἐπίσης ὑπῆρχε ἀπὸ τὸν καιρὸ τοῦ Κρὸ-Μανιόν, ἀλλὰ τώρα ἔγινε τῆς μόδας), οἱ ἀντικαπνιστικὲς ὑστερίες… Ὅλα ἀφοροῦν φαινόμενα ποὺ ἀπασχολοῦν τὶς κοινωνίες ἀπὸ παλιά, ἀλλὰ ἡ μονοδιάστατη ἀντιμετώπισή τους μὲ ἀφορισμοὺς καὶ ἀπαγορευτικὲς ἀμερικανιὲς εἶναι φροῦτα τῆς τηλεοπτικῆς καὶ ἰντερνετικῆς ἀποκοινωνικοποίησής μας.

 26. physicist said

  Εξηγούμαι: η λέξη «καψόνι», όπως την ξέρω εγώ, δεν έχει αρνητική σημασία ή τουλάχιστον όχι αποκλειστικά. Αμέτρητες φορές έχω ακούσει παλιότερους να μιλάνε γελώντας πια για τα καψόνια στο Στρατό, που ασφαλώς δεν ήταν ευχάριστα όταν συνέβαιναν αλλά τώρα τα σκέφτονται και γελάνε, είναι μέρος της αυτονότητης συλλογικής εμπειρίας στο Στρατό. Το bullying από την άλλη μεριά (όπως και το ξαδερφάκι του σε πιο κυριλέ έκδοση, δηλ. το mobbing) δεν είναι καθόλου για γέλια. Αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις παλαβωμένων γονιών που κάνουν κατάχρηση της λέξης όπω λέει ο Κίντος, είναι σοβαρό πράμα και κανείς δεν το σκέφτεται γελώντας δέκα χρόνια αργότερα.

 27. Πάνος με πεζά said

  @ 21 : Το «δε θα μπορούσα να πιστέψω» ακούγεται πιο όμορφο. Το άλλο σημαίνει πράγματι ότι βαυκαλίζομαι.
  @ 25 : Το ίδιο λέμε, μόδα με αμερικάνικες εκφράσεις, και οι καταστάσεις φυσικά προϋπήρχαν.
  @ 26 : Το «καψόνι» είχε πάντα αρνητική σημασία,από την εποχή της Μακρονήσου τουλάχιστον.

 28. Αλμπιρέο said

  Μοιάζει λίγο άνισο να μιλάνε οι άνθρωποι για κακοποίηση και συγχρόνως να αναρωτιούνται για το πώς θα την λένε.
  Εννοώ ότι η διερεύνηση της ονομασίας και της καταγωγής της θα ήταν πιο ωραίο να γίνεται σε περιόδους «ειρήνης», και όχι όταν η ουσία της προσπαθεί να αναδυθεί.
  Κακοποίηση, ναι, υπάρχει στα σχολεία, όπως υπάρχει και παντού γύρω μας. Δεν θα μπορούσαν τα παιδιά να αποφύγουν να μιμηθούν τους κόσμους των μεγάλων.
  Δύσκολο θέμα, και βαθύ – γιατί κακοποιούμε και γιατί κακοποιούμαστε.
  Λένε – και έτσι πρέπει να είναι – πως κάθε θύτης υπήρξε θύμα. Και πως όσο τιμωρείς τον θύτη, τόσο πιο σκληρός γίνεται. Και πως ο κύκλος μπορεί να κλείσει μόνο αν το θύμα δυναμώσει και πάρει τη ζωή στα χέρια του.
  Δύσκολα πράγματα, δεν λύνονται αν δεν στοχεύσεις καλά.

 29. Tsopanakos said

  To πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για λέξη καθημερινή που απέκτησε επιστημονικό κύρος κατά τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στη χρήση της από κοινωνιολόγους και μάλιστα από σκανδιναβούς επισήμονες σε πρώτη φάση. (Αν οι πρωτοπόροι του τομέα ήταν αυθεντικοί αγγλόφωνοι, ίσως να είχαν επιβάλει κάτι πιο λόγιο, άσχετο αν μετά αποδέχτηκαν επιστημονικά τον όρο.) Έτσι οι μεταφραστές είναι σε δίλημμα: να παίξουμε με τη δική μας καθημερινή γλώσσα ή να βρούμε κάτι επίσημο που να κολλάει σε μελλοντικές εγκυκλίους;

  Το νταηλίκι, αν και οι γείτονες το χρησιμοποιούν σα συνώνυμο του μπούλιγκ, στα ελληνικά είναι μάλλον γενικότερο από τον τραμπουκισμό. Τουλάχιστον εγώ το καταλαβαίνω σαν κάτι μεταξύ μαγκιάς και τσαμπουκά. Από την άλλη, οι λέξεις νταής και μάγκας χρησιμοποιούνταν αρκετά στα σχολικά μου χρόνια για να περιγράψουν τους «μπούληδες» (το οποίο είναι απαίσια λέξη, θυμίζει ελληνικά Μπρούκλη, αλλά με πολύ πιθηκισμό και ελάχιστο αυθορμητισμό).
  Το νταβατζηλίκι πάλι θα ταίριαζε ιστορικοετυμολογικά, αλλά μάλλον θα κάλυπτε μόνο ένα είδος εκφοβισμού («δώσε μου το κουλούρι σου, το χαρτζηλίκι σου κτλ»).

  Όσο για την άποψη του Δ. Παπανικολάου, ότι οι ελλείψεις μιας γλώσσας δείχνουν τις ελλείψεις τις κοινωνίας, την έχω πετύχει κι αλλού.
  Άραγε ισχύει το ίδιο και σε αυτούς του λαούς;
  http://de.wikipedia.org/wiki/Schikane (γαλλικό δάνειο που πέρασε μέσω της γερμανικής σε γλώσσες με γερμανικές επιρροές, π. χ. τσέχικα, κροατικά, σλοβενικά)
  http://es.wikipedia.org/wiki/Acoso_psicológico (περιφραστικά)
  http://it.wikipedia.org/wiki/Bullismo (αγγλισμός)
  http://pt.wikipedia.org/wiki/Bullying (αγγλισμός)

 30. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  * Το «θέλω να πιστεύω» αξίζει ίσως χωριστή συζήτηση. Λέγεται πολύ και δεν είναι εντελώς πρόσφατο.

  * Το μπούλινγκ δεν είναι συνδεδεμένο με την κρίση. Υπάρχει και σε ευημερούσες χώρες. Και παρά την εκμετάλλευση και τις αμερικανιές, όταν παιδιά αυτοκτονούν δεν είναι για γέλια. Ίσως το ιντερνέτι να έχει δώσει περισσότερες δυνατότητες για μπούλινγκ, δεν ξέρω.

 31. Αγάπη said

  26 Λέτε: «ασφαλώς δεν ήταν ευχάριστα όταν συνέβαιναν αλλά τώρα τα σκέφτονται και γελάνε, είναι μέρος της αυτονότητης συλλογικής εμπειρίας στο Στρατό. » Είναι αυτονόητη, πιστεύω, επειδή είναι τόσο παλιά και επειδή είναι δεδομένη (ή ήταν;) η βαρβαρότητα στον Στρατό. Αυτό δέν κάνει τα καψόνια επιθυμητά ή συγχωρητέα, ενώ τα γέλια μάλλον προδίδουν προσπάθεια να θαφτεί η πιθανή πληγή που προκάλεσαν.
  Λέτε επίσης: «Το bullying από την άλλη μεριά (όπως και το ξαδερφάκι του σε πιο κυριλέ έκδοση, δηλ. το mobbing) δεν είναι καθόλου για γέλια. » Μήπως γίνει – από αυτοάμυνα κι’ αυτό – αν το συνηθίσουμε, όπως το στρατιωτικό καψόνι; Ή μήπως εδώ υπάρχει ΚΑΙ ενα ψήγμα λύσης: η γελοιποίηση τών δραστών θα τούς ελέγξει , σε ένα ποσοστό τουλάχιστον ;

 32. vikar said

  Το πρόβλημα με το τραμπούκος είναι, λέω, οτι οι κύριες συνδηλώσεις του είναι άσχετες με το σχολείο (αθλητικές, πολιτικές, νύχτας…). Το δέ νταηλίκι είναι ίσως (ίσως!) ντεμοντέ λέξη πιά, και όντως έχει και το πρόβλημα του ρήματος (μόνο κάνω νταηλίκια / πουλάω νταηλίκι μου στέκει). Πρέπει ν’ ακούσουμε τί λένε οι άθρωποι στα σχολεία, εννοώ βέβαια τα παιδιά, και θα περίμενα οτι το κοντινότερο (πολιτογραφημένο) στο bullying θα είναι ο τσαμπουκάς: «έγινε τσαμπουκάς χθες στην αυλή, δυό τσαμπουκάδες τσαμπουκάλεψαν τον Παπαδόπουλο».

  (Όσο για το παιδί που αγνοείται, απο δώ τό ‘μαθα. Άν όντως πρόκειται για χαμηλών τόνων άθρωπο, σκέφτομαι οτι τόση δημοσιότητα μπορεί να του αποβεί και καταστροφική.)

 33. physicist said

  #31. — Κάνετε πολύ καλές ερωτήσεις. Νομίζω υπάρχει μία πραγματική διαφορά: τα καψόνια στο Στρατό για τα οποία μιλάω ήταν συλλογικά: αποφάσιζε ο τάδε μονιμάς να βάλει μιαν ολόκληρη ομάδα στην άλφα γελοία ταλαιπωρία, πιθανώς και υπό τα βλέμματα των υπόλοιπων που γελάγανε, κι αυτό ήταν ας πούμε μια μέθοδος να γίνει ο στρατιώτης πιο ανθεκτικός στα ζόρια. Από την άλλη, το bullying και το mobbing έχουν για στόχο τους ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια κι ο σκοπός τους είναι να οδηγήσουν αυτό το πρόσωπο στην ταπείνωση ή στην εκδίωξη από τη θέση του. Εκεί κάνω εγώ τη διάκριση.

  Προσωπικά καψόνια ή καψόνια σαν κι αυτά που γράφει ο Πάνος στο 27, δηλ. από Μακρονήσια, άγριες εξουσίες και σε πλαίσια καταπίεσης και βασανισμού είναι βέβαια άλλη κατηγορία αλλά εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα αυτή τη λέξη.

 34. Πάνος με πεζά said

  Αν προσπαθήσουμε να βρούμε την ειδοποιό διαφορά, το καψόνι είναι κάτι από το οποίο επιζείς – μια κλίμακα επάνω είναι το βασανιστήριο, με αμφίβολη κατάληξη.

 35. hellegennes said

  Όταν συζητήθηκε στην Λεξιλογία είχα γράψει:

  «Κατά το ΛΚΝ, τραμπούκος είναι «αυτός που συμπεριφέρεται με θρασύτητα και βιαιότητα, για να επιβάλλει τις απόψεις και την θέλησή του». Ο σχολικός εκφοβισμός φοβάμαι ότι είναι πολύ περιορισμένη έννοια, που αφήνει έξω πολλές συμπεριφορές που εμπίπτουν στον όρο. Σίγουρα αφήνει έξω την σωματική βία, και τον απλό τσαμπουκά (όταν κάποιος πειράζει τους συμμαθητές του, χωρίς όμως να γίνεται απειλητικός). Προσωπικά θα επέλεγα «σχολική βία» αν ήθελα έναν γενικό όρο (που περιέχει την λεκτική και την σεξουαλική πτυχή που ο εκφοβισμός δεν περιέχει). Υπόψη ότι το παραπάνω καλύπτει και το bullying από μαθητές σε καθηγητές και τούμπαλιν».

  Πάντως, αν και ο σχολικός εκφοβισμός είναι ο επίσημος όρος, το μπούλινγκ είναι ο όρος που ακούω συχνότερα από εκπαιδευτικούς.

 36. Τόσο γλωσσικό πλούτο προσφέρει η ανατολική γειτόνισσα. Άκου «μπούλινγκ». Ας το πούμε τσαμπουκογλανισμό.

 37. Γς said

  15:
  >ένα άλλο παιδάκι της 1ης τάξης χτύπησε λέει την κόρη μου (6 1/2 χρονών)

  Βρέ το παλιόπαιδο… Και θυμήθηκα τον Θεόφιλο. Ενα γλυκούλι αγοράκι της ίδιας ηλικίας συμμαθητή της κόρης μου στην 1η Δημοτικού που μου είπε δακρυσμένο:
  -Αν φύγει η Αννούλα στην Αμερική, εγώ θα πεθάνω!

 38. Γς said

  16:
  Και πόσο κοντά είναι το μπούλινγκ και η «αστυνόμευση»…

 39. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  37: Zει και βασιλεύει όμως, ε;

 40. Γς said

  18:
  Αχ, και προσπαθούσαν οι συμμαθητές του να τον σοδομήσουν στο ποτάμι και επειδή αντιστεκόταν τον βύθιζαν στο νερό απειλώντας τον ότι θα τον πνίξουν. Μέχρι που το παρακάνανε και φώναξε: -@αμήστε με!

 41. cronopiusa said

  La muerte de Amanda Todd a causa del Bullying (Subtitulada al español)

  Βαγγέλης Γιακουμάκης παρεα στο Βρύσινα, δεν τραγουδάει, δεν πίνει,

  και πόση τεστοστερόνη στα πρόσωπα

  πως μ’ αδικοσκοτώσατε για ένα ματσάκι ρόδα

 42. Παναγιώτης Κ. said

  Περιστατικό 1.
  » Τι έκανες ρε κ@λ@παιδο άπλωσες χέρι στην τσάντα του συμμαθητή σου και πήρες τα λεφτά;»
  Φωνές, σφαλιάρες , απειλές. Αυτό που λέμε: «Ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε».
  Δεν επαναλήφθηκε το φαινόμενο.
  Περιστατικό 2.
  «Αγόρι μου δεν είναι σωστό να ενοχλείς τους συμμαθητές σου, να τους στενοχωρείς με τη συμπεριφορά σου και τις αντιδράσεις σου»
  Μετά από καιρό ο γονέας στο σχολείο.Όψη ατάραχη συμβατή με «εντάξει δεν έγινε και τίποτα το φοβερό»
  «Το ξέρω κ.διευθυντά ότι παρεκτρέπεται.Του έχω μιλήσει αλλά δεν με ακούει…».
  Σε άλλη εκδοχή: » Ναι το ξέρω αλλά και άλλος-το θύμα- τον έβρισε».

  Κάποιοι λοιπόν γονείς πιστεύουν πως με μια τέτοια συμπεριφορά ο βλαστός τους δυναμώνει κοινωνικά και αποκτά τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες που θα συναντήσει όταν μεγαλώσει γιαυτό και οι αντιδράσεις τους στο φαινόμενο είναι χλιαρές.
  Και οι εκπαιδευτικοί τι κάνουν; Κατά κανόνα, είναι αδιάφοροι σε τέτοιες συμπεριφορές. Φορείς και οι ίδιοι παρόμοιας αντίληψης.

 43. physicist said

  Διαβάζοντας τώρα τις ανυπόφορες αρλούμπες που έγραψε στην απάντησή του στην κ. Ακρίτα ο κ. Υπουργός, αισθάνομαι θεατής σε κακοπαιγμένη φάρσα. Όχι ρε παιδιά, δεν είμαστε τόσο βλάκες όσο νομίζετε!

  (Παρακαλώ να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι, κατά τον κ. Υπουργό, στο σχολείο δεν υπάρχουν εντάσεις και συγκρούσεις αλλά εν-τάσεις και συγ-κρούσεις. Διανόηση, όχι παίξε-γέλασε).

 44. physicist said

  Δηλαδή συγγνώμη που επαναλαμβάνομαι αλλά έλεος! Από τα εθνικοαπελευθερωτικά του ΥΕΘΑ στη λογοδιάρροια του ΥΠΟΙΚ κι από τις ρετσινιές του ενός Υπουργού στις απαράδεκτες και μακροσκελείς εκθέσεις ιδεών του άλλου, κι από τα πύρινα ανακοινωθέντα που αποσύρονται την επόμενη επειδή έγινε λάθος στη μετάφραση, επικρατεί μέσα μου η εντύπωση ότι αυτή η Κυβέρνηση νομίζει πως όλα θα τα φέρει σε λογαριασμό με τα λόγια. Αυτό το πασπάλισμα του απολύτως τίποτε με ψευτοδιανόηση και μπαρουφομπραρούφες είναι άκρως εξοργιστικό.

 45. Γς said

  39 β:
  Δεν τα έβαλε κάτω όμως.
  Αρχισε να της στέλνει γράμματα. Κι αυτή να απαντάει.

  Βέβαια κάπου τον βοήθησε και η επίδοξη συμπεθέρα μου.

  Και η δική μου βοήθεια στο ειδύλλιο δεδομένη.

 46. Ηλεφούφουτος said

  Κοίτα να δεις που για κάποιο λόγο χτες το βράδυ ήταν η είδηση που ξεχώρισα για πολλούς λόγους. Είναι ένα θέμα που συμπυκνώνει ένα σωρό αποστήματα.
  Εύγε Νικοκύρη, εύγε και στην Έλενα Ακρίτα για την παρέμβασή της! Από τον καιρό του Ταχυδρόμου την διάβαζα φανατικά· το χιούμορ και η βιτριολική κριτική της ήταν τότε πολύ μπροστά σε σχέση με τη συνήθη δημοσιογραφία εκείνων των εντύπων. Μετά βέβαια ήρθαν τα διάφορα «Κλικ» και το ξεφτίλισαν.
  Ένας λόγος που εξοργίστηκα χτες ήταν ότι σε ένα καταγγελτικό κείμενο σαφές, στοχοπροσηλωμένο και με πολύ ζουμί έρχεται μία απάντηση του υπουργού που ούτε για σχολική έκθεση ιδεών δεν κάνει με τις γενικολογίες, τις ασάφειες, τις αγγλικούρες και τις κουλτουριάρικες σχιζολεξίες της.

  Συμφωνώ με την πρόταση να χρησιμοποιείται ο τραμπουκισμός και τα παράγωγά του για το bullying. Μπούλης και νταής είναι έννοιες που δεν εναρμονίζονται.
  Το νταηλίκι έχει και το σοβαρό ελάττωμα της δύσχρηστης γενικής.
  Δεν θεωρώ πρόβλημα το γεγονός ότι ο τραμπούκος έχει χρησιμοποιηθεί με νόημα κάπως διαφορετικό. Το θέμα είναι ότι μία καινούργια ή έστω ψευδο-καινούργια έννοια απαιτεί όνομα και η πλησιέστερη υπάρχουσα είναι αυτή του τραμπούκου.

 47. Ηλεφούφουτος said

  0 «έναν αιώνα αργότερα η λέξη έχει πάρει σαφώς αρνητικές σημασίες, μια και σημαίνει: τον προστάτη πόρνης»
  Όπως κι ο δικός μας αγαπητικός άλλωστε.

 48. Dimitrios Raptakis said

  Το πράγμα υπάρχει από παλιά, στο όνομα δυσκολευόμαστε. Νταηλίκια, τσαμπουκάδες, λέγονταν στα δικά μου τα χρόνια. Και, πιο αγελαία, πεσίματα. Ο Χ την έπεσε στον Ψ, του την πέσανε κλπ.

  Άλλη η συζήτηση εάν με τις τυποποιήσεις του μπούλινγκ και της ενδοοικογενειακής βίας έχομε καλύτερη ποινική αντιμετώπιση των πράξεων αυτών.

 49. gbaloglou said

  48 «I was jumped» άκουσα από φοιτητή μου — αναφερόμενο στα γυμνασιακά του χρόνια — στις ΗΠΑ. (Όχι, δεν σημαίνει «με πήδηξαν», ούτε μεταφορικά ούτε κυριολεκτικά, σημαίνει «μου την πέσανε», σωματικά μάλλον παρά λεκτικά.)

 50. sarant said

  47: Σωστά, κι ο αγαπητικός.

 51. Μιλώντας σχετικά, ας δούμε μιαν άλλη εκδοχή: O Casey Heynes μου έφτιαξε την ημέρα.

 52. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἕνα ἐνδιαφέρον σχετικὸ ἄρθρο ποὺ κατὰ τύχη διάβασα σήμερα.

  http://maga.gr/2015/03/02/bullying-pai-sto-scholio-kolatsio-apo-spiti/

 53. spiral architect said

  @48: Το πιο αθώο που γινόταν στα χρόνια μου στο σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο κατά βάση) ήταν το φατούρο, που στρεφόταν εναντίον όλων, ακόμα και μεταξύ των κοριτσιών.
  Απ’ τα παιδιά μου δεν είχα ακούσει ποτέ περί μπούλινγκ, όσες φορές και να τα’ χα ρωτήσει.
  Μάλλον ζω σε γυάλα. 🙄

 54. Κι εμένα με ενόχλησε η έκθεση ιδεών του υπουργού, που ώρες-ώρες θυμίζει παρωδία αμπελοφιλοσοφικού κειμένου αλά Σοκαλ. Κατάπληξη όμως που έκανε ιδίως η εξής φράση:
  «Η εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού και για οποιονδήποτε λόγο απόκρυψης είναι τόσο αποδοκιμαστέα ώστε θα έπρεπε για λόγους ηθικής τάξης και παραδειγματισμού ο αρχηγός του κόμματός του να τον αποβάλει από τη Βουλή».
  Βρε υπουργέ, τι είναι η Βουλή, σχολείο, για να τον αποβάλει ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ; Πώς είναι δυνατόν να λέγονται από υπουργικά/καθηγητικά χείλη τέτοια πράματα;

 55. spiral architect said

  @53: αθώο –> ακραίο. 😳

 56. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #13
  Ο νταής και το νταηλίκι έχουν ρήμα, τουλάχιστον στα ηπειρώτικα, το «νταεύομαι» (=συμπεριφέρομαι με νταηλίκι). Βέβαια δεν έχει ενεργητική σημασία, δείγμα ίσως ότι ο νταής μένει περισσότερο στα λόγια;

 57. μυλοπέτρος said

  Εχτές δεν είδα να γράφεται τίποτα για τη γέφυρα της Τατάρνας.
  Το σημερινό θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν σηκώνει πολλά πολλά και μάλιστα την αναδρομική παρατήρησή μου. Είμαι γονιός και καρταλαβαίνω. Όσο γίνεται. Για το λόγο αυτό ελπίζω να μου συγχωρεθεί ή ιεροσυλία.
  Όσον αφορά το θέμα της ενδοσχολικής βίας ελπίζω να συμφωνήσετε ότι είναι κοινωνικό φαινόμενο και όχι μόνο τωρινό. στα μαθητικά μου χρόνια ένιωσα κάτι αντίστοιχο όταν τα παιδιά με είχαν σχεδόν απομονώσει, επειδή παιδί προσφυγικής οικογένειας είχα το θράσσος να είμαι και καλός μαθητής. Κάποτε που με «παίξανε» δεν μπορεσα να συμματάσχω επειδή έβαλα τα κλάματα.Με τα παιδιά τώρα έχουμε πολύ καλή σχέση. άκουγαν τους μεγάλους και έκαμναν και αυτά. Αν στα πρώτα στάδια της κάθε είδους συμπεριφοράς κάποιος τα ενθαρύνει ή τα μαλώσει, θα έχουν διανορφώσει διαφορετική την κάθε περίπτωση. Ελπίζω να είναι καλά το παιδί, και το κυριώτερο να μην του δημιουργηθεί πλέγμα ενοχής για τη φασαρία που δημιούργησε. πριν απ’ ολα δεν φταίει αυτός!

 58. Spiridione said

  Καπανταηλίκι στα τούρκικα.
  http://tr.wikipedia.org/wiki/Kabaday%C4%B1l%C4%B1k

 59. hellegennes said

  #53:

  Φατούρο: γνωστό στην Θεσσαλονίκη ως «μπούγιο». Το δεύτερο είναι ευνόητο από πού βγαίνει. Φατούρο, όμως, τι σημαίνει;

 60. spiral architect said

  @59: Ιδέα δεν έχω, ούτε το σλανγκ το λεξιλογεί.

 61. spiral architect said

  Το καλύτερο σχολειό ειν’ το σπίτι.

  Σαν είναι ο τράος δυνατός, δεν τόνε σταίνει η μάντρα
  ο άντρας κάμει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα.

 62. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Το φατούρο, το ομαδικό καρπάζωμα δηλαδή, όταν ήμουν μικρός το είχα ετυμολογήσει από το τρώω-έφαγα.

 63. physicist said

  #54. — Ε, ναι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έβγαλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρακαλώ, ήδη καταδικαστική απόφαση ότι υπάιτιος για ό,τι δεν έχουμε ιδέα αν έχει συμβεί είναι ο άγνωστος Βουλευτής, για τον οποίο σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση και κάτω από άλλες συνθήκες θα λέγαμε ότι απλώς φροντίζει ν’ αφουγκράζεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, στέκεται κοντά στα παιδιά του λαού που σπουδάζουν μακριά απ’ το σπίτι τους ή, πιο απλά, έχει βοηθήσει κόσμο.

  Φρενοκομείο.

 64. spiral architect said

  Βαγγέλης Γιακουμάκης | Facebook

 65. Earion said

  Για τη μετάφραση του bullying χρειαζόμαστε κάτι που να παίρνει υπόψη του και το cyberbullying. Κυβερνοτραμπουκισμός; Δε με ενθουσιάζει.

 66. spiral architect said

  @63: Φυσικέ, για να μπαίνει στον κόπο και να απαντάει ο Πανούσης στις (μέχρι στιγμής) αναπόδεικτες καταγγελίες της Ακρίτα, πάει να πει ότι κάτι ξέρει. Άλλωστε η πιάτσα είναι μικρή, η κοινοβουλευτική τοιαύτη ακόμα μικρότερη, ειδικά όταν υπάρχει και παρελθόν για συγκεκριμένο Κρητικό κοινοβουλευτικό. 👿

 67. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  58, Γουάου! Κοίτα που χάρη στο σχόλιό σου Σπύρο έμαθα την ετυμολογία του αθλητικογράφου-σπήκερ (;) Καπάνταη… 🙂

 68. Fatura στα τούρκικα είναι ο λογαριασμός, το τιμολόγιο (της ΔΕΗ π.χ.). Θα μπορούσε ίσως να έχει σχέση (στον Καραγκιόζη για παράδειγμα συναντάμε εκφράσεις του τύπου «πάρε τώρα και το λογαριασμό -παφ!»)

 69. εδώ http://www.lifo.gr/team/gnomes/55757 το μπούλινγκ ένας ειδικός το αποδίδει «σχολικό τραμπουκισμό»
  και λέει και κάνα-δυό ενδιαφέροντα πραματάκια

 70. physicist said

  #66. — Αν το κάνει επειδή κάτι ξέρει και η πιάτσα είναι μικρή, ακόμα χειρότερα. Κουτσομπολιά, Κατιναριά, καρφωτές, υποννοούμενα και τα ρέστα δεν έχουν θέση σε σοβαρό Κράτος.

  #68. — Fattura είναι το τιμολόγιο στα Ιταλικά.

 71. cronopiusa said

  Παρενόχληση

  Καταδίωξη

 72. physicist said

  #68, υστερόγραφο — Η ετυμολογία από τα λατινικά, λέει αυτό το σάιτ: http://www.garzantilinguistica.it/ricerca/?q=fattura

 73. spatholouro said

  13 και 32: το ρήμα μάς το έχει διδάξει ο Βαμβακάρης από το 1935 στο «Κορόιδο»: νταηλίζω

  26 και 31: τα συλλογικά στρατέικα καψόνια άντε να ήταν ίσως (ίσως λέω) ακόμη και για εκ των υστέρων γέλωτες. Υπήρχαν όμως και εκείνα τα άτιμα καψόνια που σου έκαναν οι παλιοί… Έχει νομίζω περάσει κάμποσος καιρός από το 1985, αλλά αυτά που υπέστημεν επί προσωπικού οι ποντικαράδες τότε από τους παλιούς στο 264 (Πολιχνίτος, Νίκο…) δεν έχω καταφέρει ακόμη να τα κάνω delete…

 74. Πάνος με πεζά said

  Μικρότερου μεγέθους σχολικό «έθιμο»,το «πάτημα» των καινούριων παπουτσιών, από όλη την υπόλοιπη τάξη !

 75. Spiridione said

  Φατούρα λένε οι μηχανικοί και οι εργολάβοι

 76. sarant said

  74 Όπως και η φάπα στους φρεσκοκουρεμένους ή το τράβηγμα αυτιού στα γενέθλια -αλλά είναι άλλης τάξης πράγματα.

  73 Α, εγώ συμφωνώ, δεν αναπόλησα ποτέ τα καψόνια του στρατού.

  68 Θα μπορούσε, είναι σε πολλές γλώσσες, αλλά έχουμε τη λέξη φατούρα και στα ελληνικά, λέμε φατούρα την εργασία όπου τα υλικά τα χορηγεί ο εργολάβος. όχι;

 77. Τραμπουκισμός, μέχρι να βγει από μόνη της καμιά λέξη, όπως μπούλης , μπουλίζω, μπουλάρω, κλπ

  Όχι τσαμπουκάς. Η λέξη από παλιά ανάμεσα στην πιτσιρικαρία είναι θετική. Ο εχθρός είναι κακό να έχει τσαμπουκά, οπότε πρέπει να του τον σπάσεις. Είναι όμως καλό να είσαι εσύ ο τσαμπουκάς. Υπάρχουν και συνθήματα
  -Πήραμε το κύπελο με τον τσαμπουκά.
  Σημαίνει «Με το σπαθί μου».

  Και άλλες παρόμοιες λέξεις αλλάζουν σιγά σιγά νόημα. Έχω πει, ακόμα και η λέξη φασισμός, έχει αλλάξει, σημαίνει τη βία, καλή ή κακή. Οι δόκιμοι που έλεγαν «Είμαστε όλοι φασίστες» απλώς ήταν υπερήφανοι που χρησιμοποιούσαν βία.

  Καψόνι είναι κάπως καλύτερο, αν και υποψιάζομαι ότι αυτοί που λένε ότι «Τα καψόνια είναι πιο αθώα» πρέπει να υπηρέτησαν στο Αυτοκρατορικό στρατό της Ιαπωνίας και τα έχουν συνηθίσει.
  Όταν πήγα στρατό είχαν καταργηθεί εντελώς τα καψόνια, κάποιοι αξιωματικοί απείλησαν με «σωβέ» αλλά τι ήταν αυτό δε μάθαμε. Όμως έχω ακούσει, ότι αυτό που γράφει η Ακρίτα πως έκαναν στον φοιτητή, ήταν συνηθισμένο καψώνι στο στρατό παλιά: «του πέταγαν κέρματα για να τραγουδάει και να το ξεκλειδώσουν από την ντουλάπα όπου το φυλακίζανε »

  Γιατί όχι λοιπόν Βασανισμός, βασανιστήρια.

  Το ιντρενετ βοηθάει. Η ηλε-δια-πόμπευση. Θα έχετε δεί το «μπούλινγκ» των Ρώσων

 78. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  75.» Φατούρα λένε οι μηχανικοί και οι εργολάβοι»..την «τιμή μονάδας» εργατικού (labour/installation cost βαρβαριστί) 🙂

 79. Dimitrios Raptakis said

  58,67: Υπάρχει και το βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου: Καπανταήδες και Μαχαιροβγάλτες, εκδ. Νεφέλη.

 80. Πάνος με πεζά said

  Ναι, φατούρα είναι η αμοιβή της εργασίας ανά μονάδα μέτρησης (π.χ. το σοβάτισμα ανά τετραγωνικό μέτρο, με τα υλικά να βαρύνουν τον ιδιοκτήτη ή όποιον άλλον). Λατινογενής προέλευση;

 81. physicist said

  #80, σε καλεί το #72, όβερ! 🙂

 82. Spiridione said

  78. Το άφησα στους μηχανικούς να το συμπληρώσουν 🙂

 83. Hellegennes said

  #65:

  Άποψή μου είναι ότι το προβληματικό στον «κυβερνοτραμπουκισμό» δεν είναι το δεύτερο συνθετικό. Διαφωνώ στις περισσότερες αποδόσεις του cyber- ως κυβερνο-. Ας πούμε το cybersex σε καμμιά περίπτωση δεν θα το έλεγα κυβερνοσέξ. Προτιμώ αποδόσεις με επιθετικό προσδιορισμό, όπως «ιντερνετικό σεξ». Αντιστοίχως, βρίσκω λιγότερο προβληματικό το «ιντερνετικός τραμπουκισμός» ή «ιντερνετικό νταηλίκι» ή «ιντερνετική βία» για το cyberbullying.

 84. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  76. To «φατούρο» Νικοκύρη, στην τεχνική αργκό σημαίνει το κόστος/δαπάνη του υπεργολάβου/εγκαταστάτη. Το αν περιέχει τα υλικά ή όχι εξαρτάται από την εργασία και συνήθως «εξυπακούεται». Π.χ φατούρο για ξυλότυπο κολωνών 20 ευρώ το μέτρο σημαίνει με 20 ευρώ το τετραγωνικ,ο σουακαλουπωνει την κολώνα με δικά του καλούπια φυσικά, ενώ φατούρο μπετατζή π.χ 20 ευρώ το κυβικό σημαίνει μόνο το κόστος της εργασίας του (casting, δόνηση, διάστρωση) κι όχι το κόστος αγοράς του υλικού από το εργοστάσιο παρασκευής σκυροδέματος και το κόστος άντλησης.

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ενδοσχολικά ψυχοσωματικά μαρτύρια.

 86. sarant said

  77 Σωβέ η σωματική βελτίωση, ευφημισμός για κάμψεις και άλλα καψόνια.

 87. Gerassimos Zorbas said

  Ας μου επιτρέψει ο αγαπητός Νίκος Σαραντάκος να αναφερθώ για πρώτη φορά στην εμπειρία μου . Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι συγγραφικά με τη παρενόχληση στην εργασία στο ευρωπαικό, βελγικό, γαλλικό και λουξεμβουργιανό δίκαιο ( Harcèlement….Bruxelles, Larcier, 2010, 526 σελ. Και το υπό έκδοση 2015 « Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι… , ») και κάνω επιμόρφωση σε Βέλγους δικηγόρους και δικαστές.
  1. Από το 2010 μέχρι σήμερα τo φαινόμενο του bullying στα σχολεία του Βελγίου και της Γαλλίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις ώστε τα αρμόδια υπουργεία αλλά και ευαισθητοποιημένοι δάσκαλοι και καθηγητές να προσπαθούν να το καταπολεμήσουν. Υπάρχουν αρκετές αυτοκτονίες μαθητών ώστε να το θεωρούμε με την αναγκαία σοβαρότητα Βέβαια δεν λείπει και η εμπορική του διάσταση. Η δυστυχία είναι και αυτή εμπορεύσιμη.
  2.Το bullying ανήκει σε μια γενικώτερη κατηγορία , που καλύπτει διάφορες μορφές φυσικής η ψυχολογικής βίας.Ο γενικός όρος που έχει καθιερωθεί στις διάφορες θεωρητικές επιστήμες είναι Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και καλύπτει για παράδειγμα τα bullying, mobbing, harassement /harcèlement, stalking -ανήκει στη κυνηγητική ορολογία-, intimidation, stress, burn-out…. Ο ορος bullying καθιερώθηκε στις αρχές του 70 από τον ψυχολόγο Dan Olweus και αφορούσε κυρίως τη βία στις αυλές σκανδιναυικών σχολείων, και η λέξη mobbing από τον γερμανικής καταγωγής Σουηδό ψυχολόγο Heinz Leymann, περίπου την ίδια εποχή.
  3.H επίσημη κοινοτική απόδοση του bullying στην ορολογία της ΕΕ είναι «σχολικός εκφοβισμός» και του harassement/harcèlement ως παρενόχληση ( ηθική η ψυχολογική και σεξουαλική ). Το πέρασμα στην ελληνική γλώσσα δεν είναι ικανοποιητικό. Στο bullying έχουμε λεκτική και σωματική βία ενώ στον εκφοβισμό που αντιστοιχεί στην intimidation συνήθως λείπει η σωματική βία. Στο cyber- bullying έχουμε καθαρά ψυχολογική βία που ασκείται δια μέσου ενός ηλεκτρονικού μέσου. Θεωρώ άστοχη την απόδοση του harcèlement ως παρενόχληση διότι δεν αποδίδει τη ψυχολογική βαρύτητα που φέρει μέσα της αυτή η φράγκικη πολεμική λέξη. Ο όρος πέρασε στην αγγλική απο τα γαλλικά σαν harassement αν και η επικρατέστερη ορολογία στην Αμερική ειναι emotional abuse. Στη Γαλλία δυσκολεύονται να βρουν αντίστοιχη λέξη για το bullying η το mobbing η το stalking. Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε το πρόβλημα της απόδοσης, γιατί αφορά τη πηγή της λέξης και τη μεταπήδηση της σε διάφορες επιστήμες και όχι πάντα με την ίδια σημασία, ούτε με τη πηγή ούτε αναμεσα στις επιστήμες.
  4.Από νομική πλευρά , στα 28 κρατη της ΕΕ το Βέλγιο έχει τον πληρέστερο νόμο και η Γαλλία τη καλύτερη νομολογία. Η Ελλάδα υστερεί αλλά σίγουρα η ρύθμιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων δεν είναι η άμεση προτεραιότητα αφού η προηγούμενη κυβέρνηση ξήλωσε κομμάτια της εργατικής νομοθεσίας ( απορρύθμιση) με την απαράδεκτη συνεργασία αν οχι προτροπή της Ευρωπαικής Επιτροπής και πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πάντως κατά τη γνώμη μου η χώρα μας δεν έχει πλήρη νομοθεσια για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και βέβαια του bullying είτε στο σχολείο είτε στο χώρο εργασίας.
  5. Ολες αυτές οι λέξεις χρησιμοποιήθηκαν από τους ψυχολόγους και μεταφέρθηκαν στη νομική ορολογία χωρίς να έχουν ξεκάθαρα όρια. Ετσι οι Σκανδιναυοί χρησιμοποιούν το bullying για να καταγράψουν τον ψυχοκοινωνικό κίνδυνο στο χώρο εργασίας που αλλού τον ονομάζουν mobbing και αλλού harassement. Η μεταπήδηση από τη πηγή της λέξης στη ψυχολογία και από εκεί στο δίκαιο δημιούργησε μία νομική ασάφεια. Είναι , για τους γλωσσολόγους , ένα ωραίο παράδειγμα για το πως ταξιδεύει μία λέξη.

 88. 58,67,79

  Στο βιβλίο αυτό ο Πετρόπουλος λέει για τους καπανταήδες, οτι ήταν μαζί με τις επίσημες αρχές το δεύτερο σκέλος μιας ιδιότυπης δυαδικής εξουσίας στις γειτονιές και στις αγορές της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι καπανταήδες ήταν πρόσωπα ζόρικα αλλά και σεβαστά από τον κόσμο,σαν Κορλεόνε της Ανατολής, που λειτουργούσαν με τους άγραφους νόμους του υποκόσμου. Κατά κάποιο τρόπο η επίσημη εξουσία τους χρησιμοποιούσε για να κρατάνε την τάξη στις πόλεις.
  Ο Πετρόπουλος ισχυρίζεται ότι από εκεί έλκει την καταγωγή της η παράδοση του νεοελληνικού υπόκοσμου και των ρεμπέτηδων.

  Νομίζω όμοια και δω η λέξη νταηλίκι δεν είναι κατάλληλη για μετάφραση του μπούλιγκ. Ο νταής τα βάζει και με πολλούς και τον φοβούνται γιατί είναι αντρειωμένος. Οι «μπούληδες» συνήθως είναι πολλοί δειλοί που βρίσκουν έναν πιο δειλό ή πιο αδύνατο απ’ αυτούς και τον βασανίζουν.

 89. Παναγιώτης Κ. said

  @77. σωβέ=σωματική βελτίωση…

 90. sarant said

  87 Ευχαριστούμε πολύ!

 91. Παναγιώτης Κ. said

  @86.(sarant) Δεν έκανα refresh και δεν είδα ότι προηγήθηκες στην απάντηση…

 92. Ηλεφούφουτος said

  58, 67, 79, 88

  Το θέμα αυτό έχει και το μυθιστόρημα του Ναγκίμπ Μαχφούζ «Το Έπος των Χαραφίς».
  Όταν το είχα διαβάσει στα ελληνικά με είχε ξενίσει η χρήση του «νταής» με θετικό περιεχόμενο αλλά πραγματικά πώς αλλιώς να ονομάσεις αυτό το θεσμό, ο οποίος, όπως φαινότανε στο μυθιστόρημα, μπορούσε να λειτουργεί και υπέρ του απλού λαού, καθώς ο νταής μετρίαζε με την εξουσία του την αυθαιρεσία των πλουσίων (κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι και την καλή τυραννία των αρχαίων ελληνικών πόλεων).
  Μέσα στο μυθιστόρημα μπορεί κανείς να δει και πώς κακοφόρμιζε ο θεσμός, όταν ο νταής τα έκανε πλακάκια με τους πλουσίους και γινότανε κοινός νταής/τραμπούκος, όπως τον εννοούμε σήμερα.
  Και το μυθιστόρημα φαίνεται να ακολουθεί την αριστοτελική ιδέα περί εξελίξεως πολιτευμάτων, αφού από τον καλό νταή γίνεται τελικά το πέρασμα σε κάτι αντίστοιχο με τη δημοκρατία (ή τον κομμουνισμό) αλα αραβικά.

  Κακοφορμισμένη εκδοχή αυτού του θεσμού χρησιμοποίησε και το κατοχικό/μετεμφυλιακό κράτος με τις γνωστές οικογένειες τραμπούκων (και στο μυθιστόρημα σόι πήγαινε το βασίλειο), όπως οι Μιχαλολιάκοι, οι Σούρλες κλπ. ως μακρύ χέρι του κράτους στις γειτονιές.
  Από διηγήσεις του πατέρα μου και άλλων συν αυτώ, που μεγάλωσαν στο Νέο Κόσμο, όπου «κυβερνούσαν» οι Μιχαλολιάκοι και άλλα κατακάθια της συνοικίας Μανιάτικα, έχω καταλάβει ότι πέρα από τα πολιτικά ήσαν νταήδες με την πλήρη (κακή) σημασία της λέξης, δηλαδή μπαίνανε π.χ. στο σινεμά και πλακώνανε στο ξύλο όποιον δεν τους άρεσε η φάτσα του, όλα αυτά βέβαια με την πλήρη κάλυψη του κράτους. Ο μακαρίτης π.χ. ο θείος Κώστας, από απολίτικο παιδί έγινε κομμουνιστής απο τους τραμπουκισμούς που έζησε σε εκείνη τη γειτονιά.

 93. sarant said

  91 Δεν πειράζει 😉

  92τέλος: Έτσι!

 94. 92
  Άλλωστε στις γελοιογραφίες της εποχής, που παραθέτει ο Πετρόπουλος στο βιβλίο του, στο κεφάλαιο για τους Καπανταήδες, οι Χίτες παρουσιάζονται σαν μαχαλόμαγκες και μιλάνε την αργκό του υποκόσμου.
  Παρ’ όλα αυτά ο Πετρόπουλος μνημονεύει και κάποιον περιβόητο νταή στη Θεσσαλονίκη, που είχε προσχωρήσει στην Αντίσταση, ψυχωμένος τύπος, είχε δείρει κάποιον διοικητή χωροφυλακής με χαστούκια, πράγμα πολύ υποτιμητικό.

 95. Έτυχε να βρίσκομαι στην Κρήτη την περίοδο που οι Ηλιακές εκρήξεις δημιουργούσαν προβλήματα στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Εισήγαγα τον προορισμό που επιθυμούσα στην Συσκευή .Δ.Π. και ακολουθούσα πιστά τις οδηγίες που εξέπεμπε. Σε μία περίπτωση παρέκλινα απο την σωστή πορεία και κατέληξα σε αδιέξοδο, στην στάνη όπου το κοράκι αναπαυόταν στην ράχη του προβάτου. Τα ζώα δεν αλλάζουν τις συνήθειές τους, τις καθιερωμένες ενέργειες που στοχεύουν στην επιβίωση. Οι άνθρωποι όμως πρέπει να αναθεωρούν, πρέπει πρώτα να σκέφτονται και κατόπιν να πράττουν.

 96. Tsopanakos said

  @75, 76, 78 κτλ.

  Η φατούρα των μηχανικών πρέπει να έχει σχέση με το ιταλικό fattura (απόδειξη, λογαριασμός, λυπητερή κτλ).
  Εμείς το σχολικό φατούρο το λέγαμε και «σύννεφο» (οι ομαδικές σφαλιάρες συνοδεύονταν από την ιαχή συ-συ-σύν-εφο).

 97. Νίκος Α. said

  59 62
  Το φατούρο πιθανόν να έχει σχέση με τη φάπα ή «φάτη ρε!»
  Επίσης το λέγαμε και σύννεφο ίσως απο το «η σφαλιάρα πάει σύννεφο».

 98. Νίκος Α. said

  Η δυσκολία στην απόδοση της λέξης bullying είναι κατά τη γνώμη μου αποτέλεσμα του εύρους των ενεργειών που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως τέτοιες. Από το παρατσούκλι και το συνεχές πείραγμα μέχρι τη δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών στο ίντερνετ που έχει οδηγήσει ακόμα και στην αυτοκτονία.

 99. Γιωργής said

  Για τον ‘bully’ δεν ταιριάζει πολύ ωραία Η λέξη «Ο Σκιάς»; Θαρρώ πως ξεκινά από το σκιάζω.

 100. «Ίσως το ιντερνέτι να έχει δώσει περισσότερες δυνατότητες για μπούλινγκ, δεν ξέρω.»

  Σίγουρα ναι. Ένας φίλος διευθυντής γυμνασίου εδώ στις ΗΠΑ μου είπε για μια περίπτωση παλιότερα στο Myspace όπου κάποιος μαθητής έφτιαξε ένα γκρουπ με τίτλο «We hate John Smith» (όνομα ενός μαθητή) και όπου από τα 300 παιδιά του σχολείου, 290 είχαν γίνει μέλη της ομάδας. Και μου το ανέφερε ως παραδειγμα του bullying στην εποχή του ιντερνετ. Και το youtube έχει χρησιμοποιηθεί για bullying, με το ανέβασμα βίντεο που λοιδωρούν κάποιον μαθητή ή μαθήτρια.

 101. Πάνος με πεζά said

  (Άσχετο, αλλά μπήκε και σε παλιότερο post) Επικαιρότητα : αυτόν εσείς θα τον ξέρετε, εγώ σήμερα τον έμαθα.

 102. gryphon said

  Kαι η ολη η βαση της Μαφιας αρχικα στην Ιταλια και μετα στις ΗΠΑ και αλλου ειναι ο εκφοβισμος ο τραμπουκισμος.
  Αν κανεις εχει τυχει να διαβασει δυο τρια πραγματα γι’αυτην και για την ζωη διαφορων μαφιοζων περα απο την εξιδανικευμενη εικονα απο τις ταινιες του Χολυγουντ (Νονος Ντε Νιρο Αλ Πατσινο και δεν συμμαζευεται) θα δει οτι ολα αυτα τα ρεμαλια τυπου Αλ Καπονε Λακυ Λουτσιανο Λανσκι κλπ ξεκινησαν την καριερα τους απο την παιδικη ηλικια απο αυτο που λεμε σημερα μπουλινγκ.
  Εκφοβιζαν η εδερναν αλλα παιδια και κατοπιν τα προστατευαν και καλα εναντι αντιτιμου απο αλλους τραμπουκους.

  92
  Δεν αμφιβαλλω οτι συνεβαιναν αυτα που λες τοτε.
  Κοιτα ομως κατι περιεργο που συμβαινει σημερα.Σχεδον ολες οι φιρμες αρχιμαφιοζοι αρχινονοι αρχιτραμπουκοι παρασιτα της κοινωνιας ειναι παραλληλα και αντιφα.
  Ο Παλαιοκωστας ο Ριτζαι και πανω απο ολους ο Στεφανακος που δεν υπαρχει αριστερη εφημεριδα που να μην του εχει παρει συνεντευξη και που αποκαλει τα μελη των Πυρηνων «αετοπουλα» .

 103. Νικος Κ. said

  Ελπίζω ο φοιτητής να είναι καλά και να επιστρέψει γρήγορα στους δικούς του.

  Η υπόθεση μου θύμισε μια παλιότερη δολοφονία φοιτητή στο Ρέθυμνο, από κάποιον ντόπιο «νταή» που μόλις είχε αποφυλακισθεί …
  http://www.koutipandoras.gr/article/110128/isovia-sto-dolofono-toy-foititi-manoli-horeytaki

 104. aerosol said

  Συγχαρητήρια για το θέμα, το σκεφτόμουν καιρό. Κρίμα που έγινε ιδιαίτερα επίκαιρο.
  Είμαι σαφώς υπέρ του νταή ή του τραμπούκου ως απόδοση του bully. Προτιμώ το πρώτο αλλά με προβληματίζει που δεν έχει ρήμα (καλό το νταηλίζω αλλά δεν βλέπω να πιάνει) οπότε μια χαρά μας κάνει και το τραμπούκος. Βρίσκω πολύ δύσχρηστο τον «σχολικό εκφοβισμό» -εξάλλου δεν είναι μόνο σχολικός- και όλα αυτά τα πολυσύλλαβα, πολυλεκτικά μορφώματα που μετατρέπουν έναν σύντομο όρο σε σιδηρόδρομο. Επίσης αφήνουν να χαθεί το άμεσα μειωτικό πρόσημο της αγγλικής λέξης πηγαίνοντας σε κάτι πιο κλινικό και ουδέτερο- και μετατρέπουν την γλώσσα μας σε σύνολο πομπωδών και αμήχανων όρων.

  Το ίδιο το φαινόμενο δεν είναι αμερικανιά ούτε μόνο συνέχεια παλιών, γνώριμων τακτικών. Οι τρόποι τραμπουκισμού έχουν πληθύνει πολύ μέσα σε λίγα χρόνια. Το ίντερνετ άλλαξε τα πράγματα ριζικά αλλά το τελικό χτύπημα το δίνουν τα κινητά. Όσο εντείνεται η κοινωνική απομόνωση και μειώνεται η κατά πρόσωπο επαφή γίνεται όλο και πιο εύκολο για τις νεότερες γενιές να σκεφτούν τον άλλο απρόσωπα, σαν αντικείμενο. Ο βασανισμός του έχει κάτι από τις σύγχρονες μορφές πολέμου: αποστασιοποιημένος και μουδιασμένος. Είναι ευκολότερο να πατήσεις μερικά κουμπιά από το να χτυπήσεις. Κι αν πατήσει τα κουμπιά, μετά είναι ευκολότερο για τον θύτη να ολισθήσει στα επόμενα βήματα κάποια στιγμή στη ζωή του.

  #21:
  Αν τα κείμενα της Ακρίτα είναι προσβλητικά για την νοημοσύνη, τότε (με αυτά τα κριτήρια) θα έστελνα στον Καιάδα το 40% των δημοσιογράφων και σε χώρους περιορισμού άλλο ένα 50%. Νομίζω πως ανάμεσα στο δεν μας αρέσει κάτι και στην ολοκληρωτική ισοπέδωσή του καλό θα ήταν να έμπαιναν κανα-δυο στάδια ακόμα!

  Επίσης:
  Ελπίζω να κερδίσω το Τζόκερ. Δυστυχώς αυτό δεν είναι συνώνυμο του «θέλω να πιστεύω πως θα κερδίσω το Τζόκερ». Το «θέλω να πιστεύω» δείχνει επιθυμία αλλά και μια πίστη που όμως συρικνώνεται ή κινδυνεύει από γεγονότα και πληροφορίες που αφαιρούν σιγουριά. Μπορεί να δείξει συγκρατημένη αισιοδοξία ή να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για κάτι μέχρι πρόσφατα σίγουρο ή αυτονόητο που πλέον απειλείται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πομπωδώς βέβαια, όπως πολλές εκφράσεις. Αλλά δεν έχει κάτι περίεργο η ίδια η φράση και αποδίδει αποχρώσεις που δεν μεταφέρονται μονολεκτικά. Σίγουρα δεν είναι καινούρια πάντως. Οι σχετικά μορφωμένοι σημερινοί ογδοντάρηδες την χρησιμοποιούσαν από το ’70 και βάζω στοίχημα πως θα είναι πολύ παλιότερη.

 105. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  98: Σωστά!

  99: Ωραία λέξη, πράγματι, αλλά ίσως ξενίζει.

 106. sarant said

  101: Πάρα πολλές φορές είχα διαβάσει για το Αλμανάκ του αλλά δεν θυμάμαι αν το έχω φυλλομετρήσει.

 107. Για τους καπανταήδες, αν θέλετε, δείτε κι εδώ: https://dytistonniptiron.wordpress.com/2010/11/17/kulhanbey/

 108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ενδοσχολικοί κουτσαβακισμοί (έτσι για να μπει μαζί με τα νταηλίκια και τους ντραμπουκισμούς)

 109. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δραμπούκος και δραμπουκίζω, το χρησιμοποιούσαμε για το θρασύ λόγο των νέων,ακόμη και μες το σπίτι. «Μη μου δραμπουκίζεις» ,ας πούμε, λένε ακόμη στ΄ ανήψια μου κάτω οι μεγαλύτεροι αν υψώσουν τον τόνο κι αυτά.

 110. Ο κ. Πανούσης πρότεινε το μέτρο της αναβολής για την ποδοαφαιρικη βία με το οποίο γελάσανε όλα τα σκεπτόμενα ερίφια και για το οποίο δήλωσε » καλώς τα πράξαμε» κρίνοντας εξ ιδίων, κατ’ έθιμον…
  Κατόπιν αυτού ένα γεγονός συνέβη, το κράξιμο των μέτρων από τον Μισέλ Πλατινί και ένα θα συμβεί να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα χωρίς να ληφθεί κανένα προληπτικό μέτρο με μόνη την απειλή της άμεσης διακοπής αν πέσει έστω και μία φωτοβολίδα, πολύ λογικό μέτρο αφού μέχρι το τέλος της σεζόν ο ΟΣΦΠ δεν δίνει κανένα σοβαρό ματς στο γήπεδό του ώστε να κινδυνεύσει.!!!!
  Εννοείται πως γελάνε ακόματα μουστάκια του Μαρινάκη αφού αναφέρθηκε στο τεκμήριο της αθωότητας ενώ συγχρόνως επανήλθε από το πουθενά το πλαφόν στα χρέη ώστε να μη μπορεί να ξεχρεώσει ο ΠΑΟΚ.
  Καλή η πολιτική αλλά όταν η (οπαδική του ΟΣΦΠ) δημοσιογραφία έγραφε προ 20ημέρου για καλά νέα να ακούγονται από κυβέρνηση μεριά κάτι ήξερε.
  Οπως ξανάπαμε, ο Μαρινάκης πάντα με το γκουβέρνο ήτνε, αυτό αλλάζει

 111. Και μπούλινγκ να μείνει μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς πρόβλημα, όπως το πάρκινγκ, το μπόουλινγκ, ή και το ζάπινγκ.

 112. Spiridione said

  107. Ωραίο Δύτη, από κει ξεκίνησε η ρεμπετολογία.
  Και ο Νταήδες – Dahije – οι αρχηγοί των αποστατών γενίτσαρων την εποχή της Σερβικής Επανάστασης.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dahije
  Νταής λέει είναι ο θείος.

 113. 107,
  Το άρθρο στο λίνγκι του Δύτη άψογο.Συν τοις άλλοις μου φαίνεται ότι από εκείνο ξεκίνησε η τελική ετυμολόγηση του ρεμπέτη και της ρεμπέτας που τελικά έγινε από αυτό εδώ το ιστολόγιο.Ή όχι;

  Υπήρχε και σε μας η λέξη κιουλάμπεης, βρισιά με την ίδια σημασία με τον νταή.
  Η ετυμολογία του kabadayi ποια είναι;

 114. sarant said

  111: Μόνο που θέλουμε ουσιαστικό για τον δράστη. Ότι θα μείνει το μπούλινγκ σε πιο ανεπίσημο ύφος, αυτό είναι βέβαιο.

  112: Α, δεν τα ήξερα αυτά!

 115. physicist said

  #104. — Τα κείμενα της Ε.Α. που θυμάμαι με εκνεύριζαν τόσο πολύ με τη μανία της να δείξει πόσο πνευματώδης είναι και πόση περιφρόνηση νοιώθει για τους άθλιους μικροαστούς, τους βλάχους και τους άξεστους, ώστε δεν μπορώ να βρώ καλές λέξεις γι’ αυτά.

  Σε ό,τι αφορά την έκφραση «θέλω να πιστεύω», όντως είναι παλιά. Αν λες ότι υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του εβδομήντα, σε πιστεύω, όμως του συρμού έχει γίνει πιο πρόσφατα και χρησιμοποιείται όπως να ναι.

 116. Μιλώντας, για νταήδες, να θυμηθούμε τον Νταή Αντρίς Καρακατσόνα, έναν νταή της Ισταμπούλ, για τον οποίο έγραψε ο ανηψιός του αρχιτέκτονας Πάνος Νικολή Τζελέπης

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9D._%CE%A4%CE%B6%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%B7%CF%82

  Στα δύο σχετικά βιβλία του Π.Ν. Τζ. («Στον καιρό των σουλτάνων» και «Ένας Νταής») οι νταήδες σκιαγραφούνται ως άντρες της τιμής, οι οποίοι ζούν με δουλειές είτε χειρωνακτικές (συνήθως ως προκάλυμμα) είτε παράνομες αλλά εις βάρος του κράτους και των πλουσίων και ποτέ εις βάρος των φτωχών, τους οποίους βοηθούν διακριτικά.

 117. Νταή Σταβρής βέβαια και όχι Αντρίς (μα, νομίζω πως την έχω ξανακάνει αυτή την πατάτα, εδώ)

 118. Σκύλε, η πατάτα ήταν στο #107 🙂

 119. Αχουουουου… 😎

 120. # 43

  Αυτό που τώρα (;) ανακάλυψες εγώ το ξέρω περισσότερα από 45 χρόνια.
  Μόνο γκόμενες βγάζει με τέτοια ακατα-νόητη λόγο-δια-ρροια, αυτές που τους αρέσει να ακούνε χωρίς να καταλαβαίνουνε τίποτε. Τουλάχιστον με τον Ζουράρη χαμογελάμε…

 121. # 68

  την λέξη φατούρα τηνθυμάμαι στην δεκαετία του 50 να λέγεται για την αμοιβή σε κάποιον που αναλάμβανε κάποια επισκευή ή κατασκευή δλδ η αμοιβή θα καθοριζότανε μετά ανάλογα με τα έξοδα

 122. Οσον αφορά την απόδοση του bully νομίζω πως καταλληλότερος όρος είναι ο
  τσιρίμπασης

 123. Angelos said

  Κι ο «αγαπητικός», νομίζω, πέρα από το συνηθισμένο (…της βοσκοπούλας), χρησιμοποιούταν παλιότερα με την ένιαια του προστάση/νταβατζή, έτσι δεν είναι;

 124. Συγνώμη που επανέρχομαι. Στο σχόλιο 95. ήμουν συνοπτικός με τον κίνδυνο να αλλοιωθεί το νόημα. Διευκρινίζω οτι ήταν Σύμπτωση οι Ηλιακές καταιγίδες την περίοδο που επισκέφτηκα την Κρήτη και όχι η επίσκεψή μου στο νησί. Πιθανόν δεν το διατύπωσα σωστά. Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ένα μέρος απο τις σκέψεις μου, που ίσως να είναι σχετικές με το άρθρο: » Με το να προσπαθείς να αποθαρρύνεις το πνεύμα του με διαδοχικές ενέργειες, να προσπαθείς να το εξοντώσεις, το μόνο που επιτυγχάνεις είναι η αύξηση της απόστασης και η αδυναμία της επικοινωνίας. Η εξόντωση του πνεύματος είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί, μόνο αν αφανίσεις την υλική υπόσταση του ανθρώπου, τότε μόνο θα καταφέρεις να σκοτώσεις το πνεύμα του. Κάθε συχνή προσπάθεια της εξόντωσης του πνεύματος είναι, συνήθως, ενθάρρυνση του πνεύματος.»

 125. 114,
  Σωστά, δύσκολος ο όρος για τον δράστη.
  (Ο Μπουλάς – πάει κι αυτός – δεν έκανε μπούλινγκ, ούτε κι ο Ζάππας ζάπινγκ. Ο παρκαδόρος παρκάρει στο πάρκινγκ, αλλά να μπουλάρει ο μπουλαδόρος μού φαίνεται μάλλον φαιδρό. Δύσκολο, όντως.)

 126. bullying : ταπείνωση του πνεύματος (στην καλύτερη περίπτωση).

 127. 26, … Το bullying…και το ξαδερφάκι του…το mobbing…

  Και το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, το lynching, που έχει δώσει τα λιντζ(σ)άρω/λιντζ(σ)άρισμα, αλλά και γι’ αυτό ο όρος για τον δράστη είναι δύσκολος (ο λυγξ έχει καπαρωθεί από το σαρκοφάγο αιλουροειδές – η Βίκη με πληροφορεί πως πιθανολογείται εξαφάνιση του Ευρω-λύγκα απ’ την Ελλάδα).

 128. Παναγιώτης Κ. said

  Διαβάζω ότι δικάζεται ο αρχινονός Βλαστός και θυμήθηκα το… παράπονό του που τον θεωρούν κακοποιό ενώ εκείνος είναι μόνο παράνομος!Ο κακοποιός έχει μαύρη ψυχή ενώ εκείνος δεν χαρακτηρίζεται από κάτι τέτοιο!

  Λέγοντας το bullying κακοποίηση -είναι κακοποίηση- τότε από μόνος του ο δράστης θα πάρει το αντίστοιχο όνομα -κακοποιός- και προσδοκούμε να αποδοκιμασθεί από την μαθητική κοινότητα πράγμα που δεν συμβαίνει προς το παρόν.
  Γενικώς οι απείθαρχοι του σχολείου δεν αποδοκιμάζονται .Το χαρακτηριστικό της απειθαρχίας τους πολλές φορές είναι κριτήριο για να τους εκλέξουν στα διάφορα σχολικά όργανα οι συμμαθητές τους.

  Κάποια ζητήματα είναι πολύ δύσκολα στον χειρισμό τους και απαιτούνται τα φώτα των ειδικών.
  Για παράδειγμα, μας έλεγαν, ότι δεν είναι σκόπιμο να ανοίγετε κουβέντες για τα ναρκωτικά διότι από κακό χειρισμό είναι δυνατόν να προκαλέσετε την περιέργεια.

 129. Βιαιοκρατία/βιαιοκράτης/βιαιοκρατική ενέργεια κατά το τρομοκρατία/τρομοκράτης/τρομοκρατική ενέργεια;
  (Τα τρία φωνήεντα -ι-αι-ο- δεν ακούγονται ιδιαίτερα καλά, αλλά «βιοκρατία» θα μού θύμιζε επιμονή για προώθηση βιολογικών προϊόντων ή παρόμοιο.)

 130. Reblogged this on mariapapageorgiou30.

 131. Πάνος με πεζά said

  @ 114, 125 : Το πιο κοντινό στην ενέργεια είναι ο μπράβος. Αυτός πράγματι απειλεί, εκφοβίζει, ενίοτε χειροδικεί κιόλας. Έχει όμως δύο θέματα, πρώτον ότι δε συνδέεται με τόσο μικρές ηλικίες, και δεύτερον ότι ο μπράβος ενεργεί για λογαριασμό άλλου («θα βάλω μπράβους»).

 132. Hellegennes Alexandrine said

  #128:

  Ο όρος «κακοποιός» είναι τραβηγμένος απ’ τα μαλλιά, μιας και το bullying αναφέρεται σε ένα μεγάλο φάσμα συμπεριφορών, από κοροϊδία για φυσικά χαρακτηριστικά ή για το όνομά κάποιου ως κοινωνικό αποκλεισμό (δεν σε κάνουμε παρέα), ψυχολογική βία, απειλές, μαγκιές, κτλ. Το απλό πείραγμα βέβαια δεν χαρακτηρίζεται bullying, αλλά συνιστά τέτοια συμπεριφορά όταν γίνεται στοχευμένα και κατ’ επανάληψη, άσχετα με το πόσο «κακό» σκοπό έχει ο θύτης. Επίσης το θύμα μπορεί να αισθάνεται ότι τραμπουκίζεται ενώ ο θύτης να θεωρεί ότι αυτό που κάνει είναι αθώο ή έστω κακό αλλά όχι τραγικό.

  Εξάλλου, το να χαρακτηρίζεις «κακοποιό» ένα παιδί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να το κάνεις μελλοντικό εγλλήματία.

 133. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  21, 104, 115

  Αν και μου την σπαει η δηθενεια της (Αρσακειας και φιλη μιας παλιας μου φιλης), με τοον καιρο εχει βελτιωθει.
  Η ανεκτικοτητα μου οφειλεται στο γεγονος οτι επι υφυπουργιας του πατρος της Λουκη Ακριτα?* υλοπιοιηθηκε η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση Ε. Παπανούτσου, η πιο καλη μεχρι σημερα, την οποια πολλοι αγνοησαν σε προηγουμενη αναρτηση (Αριστεια και Αριστερα) 🙂

  *»από το 1961 συνεργάστηκε και πάλι με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, εκλέχτηκε βουλευτής στις εκλογές του 1963 και 1964 οπότε ως υφυπουργός Παιδείας υλοποίησε την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Παπανούτσος.»

 134. Πάνος με πεζά said

  Το «παιδί-μπράβος αυτεπάγγελτος» πάλι, πέφτει λίγο μεγάλο… 🙂

 135. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Οσο για την ενδοσχολικη βια, στην 6η Δημοτικου ηλθε ενα χαζο ψηλο παιδι που ηθελε να επικρταησει με ξυλοδαρμους (box) . Πολλα παιδια υποχωρησαν , αλλα επειδη -εκεινη την εποχη- δεν μασουσα επαιξα ξυλο. Τις εφαγα και εγω και αυτος (λιγοτερες) αλλα απο τοτε δεν με ξαναενοχλησε. Δεν ξερω αν ειναι η λυση, διοτι τετοια προβληματικα παιδια σχηματιζουν αγέλες, οποτε καλο ειναι να επεμβαινει δραστικα η διευθυνση του σχολειου και αν απαιτηθει τα μελη της αγελης «αγριων ζωων» να πηγαινουν σε ψυχολογο και να αλλαζουν σχολειο.

  Ειναι αληθεια οτι μερικοι Κρητικοι, σχηματιζαν (δεν ξερω αν συνεχιζουν) τετοιες συμμοριες τσαμπουκαδων και επιτιθεντο σε Αμερικανους, Αθηναιους,…

  Ενας Αθηναϊκος αστικος μυθος των αρχων των 70’s για τον Κρητικο και τον Αθηναιο. Σε μια παραλια ειναι μια ευειδης τουριστρια και ο Αθηναιος (ολογον φρικ) γνωριζοντας Αγγλικα κανει την επαφη με την κοπελα. Του λεει ο Κρητικος :συντεκνε η κοπελα ειναι δικη μου την ειδα πρωτος. Αντιδρα ο Κρητικος μαζευοντας την παρεα του για τσαμπουκα με τον ξενομεριτη. Βγαζει απο την τσεπη του εναν αξιοπρεπη σουγια κια αρχιζει να καθαριζει τα νυχια των χεριων του. Οποτε υποχωρουν οι Κρητικοι (μαλλον ηταν αοπλοι) 🙂

 136. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Απο την μεταπολιτευση και εντευθεν , αντι να αναπτυσσεται η – καλως εννοουμενη- ατομικη πνευματικη και συναισθηματικη βελτιωσις ακολουθειται η αγελαια-μιμητικη κατηφορικη οδος της συλλογικοτητας στην εμφανιση, την συμπεριφορα και λιγοτερο στην σκεψη, η οποια βεβαιως εχει αποδειχθει-παγκοσμιως- οτι ευνοει και μονον την “συλλογικοτητα” των καθε λογης ηγετισκων, ηγετων και εξουσιαστων. Ακομη και σε ελευθεριακα ή αλλου τυπου κοινοβια σε σεχτες/αιρεσεις, παντοτε ο αρχηγος ειχε διαφορα προνομια, πλεον το χαρεμι του (Charles Manson, James Warren «Jim» Jones, ιδρυτής και ο ηγέτης του Ναού του Λαού, …)

  …………………
  Το κοινο στοιχειο της «συλλογικοτητας» ειναι οτι ενω το ατομο εχει αταβιστικα τον φοβο της επαφης (μην με πλησιαζεις, προσωπικη αποσταση κ.λπ.)
  οταν αποτελει ομαδα, ακομη καλυτερο μαζα παυει να φοβαται και αισθανεται τεραστια δυναμη («Μάζα και εξουσία» , Elias Kanetti) , αλλα φευ αυτη ειναι προσωρινη και… fake

  Στην περιπτωση της γηπεδικης,, συμμοριακης,….., ενδοσχολικης βιας σε ορισμενα Τεχνικα Λυκεια και Επαγγελματικες σχολες η δημιουργια αγελης 🙂 με αρχηγο και υπαρχηγο ειναι κατι παραπανω απο απαραιτητο.

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καμιά ιδέα για την αιτία που σπρώχνει τα παιδιά να κάνουν bullying έχουμε;

  124 – Τί ακριβώς είναι το πνεύμα για να μπορούμε να το σκοτώσουμε;

 138. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λάμπρο,έχουν αναφέρει παραπάνω άρθρα με αναλύσεις.Διάφορες προσεγγίσεις. Βρήκα και μια διπλωματική εργασία πάνω στο θέμα.:

  Click to access Georgakopoulos.pdf

 139. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  132τελος: Είναι κι αυτό βέβαια.

  137: Και μια αίσθηση ομάδας κόντρα στον διαφορετικό, ίσως.

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  138 – Eυχαριστώ ΕΦΗ, δεν είδα απο την αρχή τα σχόλια, μ΄έχει ενοχλήσει πολύ αυτή η ιστορία, και θα ήθελα να δώ κάποια εμπεριστατωμένη ανάλυση, για να τη συγκρίνω με την δική μου άποψη, μιά και για 10 χρόνια λόγο των παιδιών μου, ασχολήθηκα πολύ ενεργά με τα των σχολείων, (δεν άντεξα μέχρι τέλους, την βλακεία των γονέων κατά κύριο λόγο, αλλά και των εκπαιδευτικών).

 141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  135>>ηλθε ενα χαζο ψηλο παιδι που ηθελε να επικρατησει με ξυλοδαρμους
  Στην πρώτη δημοτικού,ίσως να ήταν και νηπιαγωγείο ακόμη ,είχαμε εντοπίσει ότι ένας πιτσιρικάς,μαντραχαλάκος,σφαλιάριζε τα υπόλοιπα στα διαλείμματα. Μια μέρα μας λέει ο δικός μας : βρήκα κόλπο να μη με χτυπά ο Κωστής.Μόλις έρχεται και βλέπω ότι είναι νευριασμένος (εδώ ζορίστηκα να μην γελάσω),του πιάνω την κουβέντα για κάτι άλλο και το ξεχνάει μετά,και παίζουμε!(¨Όχι,δεν έγινε διπλωμάτης στη ζωή του 🙂 αλλά έχει πολλούς και παλιούς φίλους)
  Για το θέμα του παιδιού στα Γιάννενα, δε θέλω καν να σκεφτώ ότι δεν θα βρεθεί άκρη. Χρεώνω στον αγαπητότατο Γιάννη Πανούση και περιμένω. Του έλαχε μάνι μάνι η Ρόδος και το άλμα, τα άλματα μάλλον ,γιατί έχουν αρχίσει να «τα ρίχνουν» οι φαρμακερές πένες και γλώσσες όπως ακούω και για την Αμυγδαλέζα.

 142. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Στρίβε κουτσαβάκη
  πάψε να κάνεις σ΄εμένανε τον κάργα, πάψε να κάνεις σ΄ εμένα το νταή

 143. Γς said

  Νταϊλίκι τα χρόνια της Κορέας.

 144. Γς said

  141:
  Για το θέμα του παιδιού στα Γιάννενα, δε θέλω καν να σκεφτώ ότι δεν θα βρεθεί άκρη

  Οπως και του μικρού Άλεξ στη Βέροια.
  Το άλλο θύμα νταϊλιQ.

 145. Πέπε said

  Για το λεξιλογικό σκέλος της υπόθεσης:

  Το μπούλινγκ είναι ψυχολογική βία. Ούτε σωματική, ούτε καν ψυχοσωματική. Ακόμη κι αν περιλαμβάνει και ξύλο ή άλλα σωματικά βασανιστήρια, αυτά είναι το μέσον για να προκληθεί η ψυχολογική βία. Σκέτη σωματική βία χωρίς ψυχολογική, όπως π.χ. όταν δύο αγόρια ίδιο μπόι και εξίσου θαρραλέα πλακωθούν στο ξύλο, δε συνιστά μπούλινγκ. Ενώ αντίθετα ψυχολογικά βασανιστήρια που προκαλούνται με άλλα μέσα όπως η ομαδική καζούρα, ένα σχόλιο, μια ματιά κλπ. είναι (μπορούν να είναι) εξίσου μπούλινγκ όπως και αν προκληθούν με το ξύλο.

  Κατόπιν τούτου, θεωρώ ότι ο «σχολικός εκφοβισμός» είναι ο πιο κατάλληλος όρος. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζει είναι ότι δεν ξέρουμε πώς να ονομάσουμε το δράστη. Εκφοβιστής, πράγματι, δεν πάει. Όμως και οι λέξεις νταής, τραμπούκος, τσαμπουκάς / τσαμπουκαλής δε μου φαίνονται κατάλληλες:

  α) Ο τραμπούκος γενικά δουλεύει για άλλους. Ακόμη κι αν δεν είναι έμμισθος όπως στην αρχική, εντελώς ντεμοντέ σήμερα, έννοια, θα είναι τραμπούκος μιας ομάδας (η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και μέλη που δεν τραμπουκίζουν ή δεν εγκρίνουν καν τον τραμπουκισμό). Δε λέμε αυτή τη λέξη για κάποιον που το κάνει για τον εαυτό του.

  β) Ο τσαμπουκάς τα βάζει και με τους πιο αδύνατους αλλά και με τους ίσους του, και με τους δυνατότερούς του ακόμη. Μπορεί να είναι θρασύδειλος, αλλά δεν είναι εξ ορισμού. Η λέξη δεν έχει εγγενώς κανένα πρόσημο, κατά περίπτωση μπορεί να είναι από θετική έως αρνητική.

  γ) Ο νταής έρχεται σχετικώς πιο κοντά στην έννοια που ψάχνουμε να ονομάσουμε (του «μπούλη»), αλλά και πάλι δεν ταυτίζεται. Έχει κάπως πιο έντονο αρνητικό πρόσημο, είναι περισσότερο θρασύδειλος, είναι σχεδόν συνώνυμος του ψευτονταή (όσο κι αν η ύπαρξη της λέξης ψευτονταής υπονοεί ότι υπάρχει κι αληθινός νταής ως κάτι διαφορετικό). Κι όμως έχω την αίσθηση ότι ο νταής έχει πολύ πιο διευρυμένο target group, ότι κυκλοφορεί με το ζωνάρι μόνιμα λυμένο, ενώ αυτός που κάνει μπούλινγκ το κάνει κυρίως σε κάποιους συγκεκριμένους που έχει διαλέξει ως μόνιμα θύματα.

  Τέλος, η λέξη «μπούλης» εμένα μεν προσωπικά μού φαίνεται τελείως ακατάλληλη, αφού ανέκαθεν την ήξερα με την αντίθετη έννοια, του βουτυρόπαιδου. Παρά ταύτα νομίζω ότι αυτή είναι που θα επικρατήσει. Το μπούλινγκ ως λέξη είναι ήδη εντελώς καθιερωμένο (χαρακτηριστικότατες οι εκφράσεις του τύπου: «Σήμερα θα μιλήσουμε για τον σχολικό εκφοβισμό, το γνωστό μας μπούλινγκ»! ), ο μπούλης έχει αρχίσει να λέγεται, ακόμη και από τις γενιές των εδώ παρόντων (έστω κι αν δεν το δέχονται, πάντως το έχουν ακούσει), και την έχω ακούσει και από παιδιά Γυμνασίου τα οποία, έχω παρατηρήσει γενικότερα, τη «δική μας» αργκό δεν την πολυξέρουν.

 146. Παναγιώτης Κ. said

  @132. ( Hellege…) Δεν είναι η τελική μου θέση.
  Εξάλλου, στην τελευταία παράγραφο του σχολίου μου, μιλώ για την δυσκολία που παρουσιάζουν θέματα σαν και αυτό και ότι χρειαζόμαστε τα φώτα των ειδικών.

  @145. Πέπε, πολύ σωστά επισημαίνεις ότι οι σημερινοί νέοι αγνοούν τη δική μας αργκό.
  Δοκίμασα μια φορά να μιλήσω σε τέτοια γλώσσα και η ανταπόκριση ήταν μηδενική!

 147. Παναγιώτης Κ. said

  Το έχω ακούσει. Είναι λίγο αστείο αλλά είναι ταυτόχρονα και εκφραστικό χωρίς να καταργεί το στοιχείο της επιείκειας που πρέπει να δείχνουμε προς τους νέους.
  Τσόγλαν-μπόι !
  Δεν αφορά βεβαίως μόνο τους δράστες του μπούλινγκ.

 148. Μαρία said

  147
  Το τσογλάν μπόι είναι καπαρωμένο απ’ την Κανέλλη για τον Τσίπρα.

 149. sarant said

  Καλημέρα!

  147-148: Αυτό θάλεγα κι εγώ 🙂

  145τέλος: Και το άρθρο λέει ότι ο μπούλης έχει αρχίσει να λέγεται -αλλά το ρήμα μπουλίζω, όχι.

  142: Και μάλιστα στρί, όχι στρίβε 🙂

 150. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  137,

  `139. «Και μια αίσθηση ομάδας κόντρα στον διαφορετικό, ίσως.»

  Μερικες επισημανσεις μου

  1. «ενω το ατομο εχει αταβιστικα τον φοβο της επαφης (μην με πλησιαζεις, προσωπικη αποσταση κ.λπ.)
  οταν αποτελει ομαδα, ακομη καλυτερο μαζα παυει να φοβαται και αισθανεται τεραστια δυναμη («Μάζα και εξουσία» , Elias Kanetti) »

  2.»τετοια προβληματικα παιδια * σχηματιζουν αγέλες, οποτε καλο ειναι να επεμβαινει δραστικα η διευθυνση του σχολειου** και αν απαιτηθει τα μελη της αγελης «αγριων ζωων» να πηγαινουν σε ψυχολογο και να αλλαζουν σχολειο.»

  *ενδεχομενως με αρχομενα ψυχολογικα προβληματα, απο φτωχες ‘ή /και προβληματικες οικογενειες, οικογενειες χωρις συνοχη /επικοινωνια, διαλυμενες οικογενειες,…

  ** του αναμορφωτηριου, της φυλακης, του στρατου

 151. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Δυο σχετικες ταινιες απο την αναρτηση (η 1η πιο σχετικη και αφορα στην συμπεριφορα μιας ταξης «μαθητων-οπαδων» ( που αρχικα παιζουν παιχνδι ρολων αλλα συντομα η η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου ) απεναντι στις αλλες ταξεις, την οικογενεια τους και την κοινωνια)

  Ιστολογιο : Μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου ενάντια στο ρατσισμό

  » Δέκα ταινίες για το φασισμό, το ρατσισμό και το ναζισμό
  [….]

  Το κύμα

  «Το κύμα» (πρωτότυπος τίτλος: «Die Welle») είναι μια γερμανική ταινία του 2008. Το σενάριο βασίζεται σε ένα σχολικό πείραμα που έγινε το 1967 σε ένα λύκειο στο Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια. Ο σκηνοθέτης της ταινίας μεταφέρει τη δράση στη σημερινή Γερμανία: Ένας «προοδευτικός» καθηγητής, στα πλαίσια του μαθήματος της πολιτικής θεωρίας, ξεκινά με τους μαθητές και τις μαθήτριές του ένα παιχνίδι ρόλων με στόχο να τους διδάξει τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού. Εκείνος αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη και οι μαθητές και μαθήτριές του το ρόλο των οπαδών/ακόλουθών του. Επιβάλλονται αυστηροί κανόνες συμπεριφοράς, ομοιομορφία στο ντύσιμο, κοινός χαιρετισμός. Η διαδικασία αρχίζει να επιδρά στη συμπεριφορά των μαθητών και των μαθητριών και να τους παρασύρει διαμορφώνοντας τις στάσεις και τις αντιδράσεις τους. Σύντομα η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου με δυσάρεστα αποτελέσματα …

  [….]
  Τα παιδιά του σουίνγκ

  «Τα παιδιά του σουίνγκ» (πρωτότυπος τίτλος: «Swing Kids») είναι μια αμερικάνικη ταινία του Τόμας Κάρτερ παραγωγής του 2009. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας εφήβων στη ναζιστική Γερμανία τα μέλη της οποίας αγαπούν την απαγορευμένη μουσική της τζαζ και το σουίνγκ από τις ΗΠΑ. Η μουσική, ο χορός και η διασκέδαση θα υποχωρήσουν καθώς εδραιώνεται ο ασφυκτικός κλοιός των ναζί. Τα μέλη της ομάδας θα υποχρεωθούν να γίνουν μέλη της χιτλερικής νεολαίας και ο καθένας ξεχωριστά να κάνει τις δικές του επιλογές προκειμένου να επιβιώσει.»
  [….]

  http://antirapf.blogspot.gr/2014/03/blog-post_16.html

 152. Γιάννης said

  Να προσθέσω στην εικόνα που επικρατεί στα σχολεία: Σε σχολείο για ΑμεΑ υπολογίζεται ότι συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό οι πιο «μάγκες» να αρπάζουν τα χαρτζιλίκια των πιο αδύναμων ή το κολατσιό τους ή ό,τι βρίσκουν ενδιαφέρον. Να τους κοροϊδεύουν, κυρίως με σεξουαλικά σχόλια και, βέβαια, να τους χτυπούν κιόλας.
  Το τραγικό είναι ότι δεν μπορείς να διαπιστώσεις τι συνέβη διότι κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τι συμβαίνει. Και συνήθως το αποδίδουν στην αδυναμία του παιδιού να κρατήσει τα πράγματά του, ή στην απροσεξία του κτλ…

 153. cronopiusa said

  ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
  Καθώς περνούν οι μέρες καταλαβαίνουμε ίσως γιατί ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν στράφηκε στην οικογένειά του για βοήθεια.

  Γιατί το θέμα του Βαγγέλη μας αφορά κι εμάς

  /team/bitsandpieces/55820 > Γιατί το θέμα του Βαγγέλη μας αφορά κι εμάς

 154. Ας προσθέσω, αν δεν αναφέρθηκε ήδη, και το κλασικό Lord of the Flies του William Golding, στο οποίο (υποθέτω) χρωστάει και το Νόμπελ.

 155. Πέπε said

  @149:

  > > Και το άρθρο λέει ότι ο μπούλης έχει αρχίσει να λέγεται -αλλά το ρήμα μπουλίζω, όχι.

  Πράγματι, δεν υπάρχει (όσο ξέρω) τέτοιο ρήμα. Η πλησιέστερη υπαρκτή (διορθώστε με) περίφραση είναι «κάνω μπούλινγκ». Νομίζω ότι στο μέτρο που αποδεχόμαστε, έστω και με δυσφορία, εκφράσεις από ένα τέτοιο λεξιλογικό στρώμα, το «κάνω μπούλινγκ» είναι εξίσου σωστό με το «κάνω ένα σερτς», «κάνω κόπι-πέιστ», «κάνω ζάπινγκ». Από ορισμένες τέτοιες ξένες λέξεις βγαίνουν και μονολεκτικά ρήματα, από άλλες όμως όχι (δε λέμε π.χ. σερτσάρω, ζαπάρω, το δε κοπιπαστώνω το λέμε μάλλον για χιούμορ – και λέμε «σερφάρω στο ίντερνετ» αλλά «κάνω σέρφινγκ στη θάλασσα»). Όπως και να ‘χει, όλο αυτό είναι πιο εύχρηστο από το «κάνω/ασκώ σχολικό εκφοβισμό».

  Μου άρεσε ένα σχόλιο που έλεγε ότι «σχολικός εκφοβισμός» ακούγεται κλινικό και άρα αλαφρώνει την έννοια. Θα είχα να προσθέσω ακόμη ότι η ελληνική έκφραση «σχολικός εκφοβισμός» δείχνει να σημαίνει πιο πολύ ένα γενικό φαινόμενο παρά το εκάστοτε συγκεκριμένο περιστατικό.

  Ο Α την έπεσε προχτές στον Β.
  Ο Α πήγε ξανά χτες να πουλήσει τσαμπουκά στον Β.
  Σήμερα ο Α έκανε πάλι τον νταή στον Β.
  Ακόμη και αυτή τη στιγμή ο Α τραμπουκίζει τον Β:

  Όλα αυτά συνιστούν σχολικό εκφοβισμό, όχι τέσσερις σχολικούς εκφοβισμούς. (Τέσσερα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, αυτό ναι.) Του έκανε όμως μπούλινγκ τέσσερις φορές.

  …Τελικά δεν είμαι έτοιμος να καταλήξω σε κάποια οριστική λεξιλογική επιλογή…

 156. spiral architect said

  Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια κελαηδήστε … ♪ ♫ ♪ ♫ 😉

 157. Ε, βέβαια! Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή. Ω, ρε, γλέντια που θα κάνει η Ζωή Κ.!

 158. Γς said

  157:

  Και ήταν χτες της Ζωής, της Αγριας

 159. Ηλεφούφουτος said

  156 Ε, ποιος άλλος;!

 160. Δημήτρης Μ. said

  13. Νταϊλίζω. Άραγε υπήρχε το ρήμα ή είναι κατασκεύασμα του Μάρκου;

 161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  153 – Οι τζιχαντιστές τους πετάνε απο τις ταράτσες, εδώ οι οικογένειες τους πετάνε στον δρόμο, όσο να πείς είναι μιά πρόοδος. Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ.

 162. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 163. Dimitrios Raptakis said

  Και το σχολιαρόμαγκας δεν θα ήταν άσχημο…

 164. Spiridione said

  Σχετικό με το θέμα και ωραίο το χτεσινό επεισόδιο της 10ης εντολής.

 165. Αγάπη said

  Αυτό πώς θα το χαρακτηρίζατε;
  http://www.alfavita.gr/arthron/m%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CF%85%CF%81%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82

 166. aerosol said

  Δεδομένης της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Υεμένη, το βρίσκω φρικτό αλλά δεν μου κάνει εντύπωση.

 167. Αγάπη said

  166: Καταλαβαίνω – αλλά σκέψου τί ακριβώς αντιγράφουν και τί λέει αυτό για μιαν από τις αιτίες τής βαρβαρότητας, «μικρής» και «μεγάλης»

 168. physicist said

  #153, #161. — Πω-πω, το έλυσε το μυστήριο ο Δημοκίδης που γράφει στη λάιφο-ντοτ-τζη-αρ! Όχι μόνος του, βέβαια, χρωστάμε ευγνωμοσύνη στην Έλενα Ακρίτα, που με την επιδραστικότητά της (τι πράμα;) ανάγκασε (ουάου) τον Υπουργό να δράσει, να επιδράσει και να διαδράσει.

  Πόση παραζάλη έχει βαρέσει στο κεφάλι τον Δημοκίδη και όσους τον παίρνουν στα σοβαρά;

 169. physicist said

  Η πρώην σύζυγος του Εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν που βρέθηκε νεκρός λίγο πριν καταθέσει εναντίον της Προέδρου Κίρχνερ της Αργεντινής για συγκάλυψη μαζικής δολοφονίας από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες σε εβραϊκό κέντρο του Μπουένος Άιρες, θα καταθέσει πόρισμα ιατροδικαστών που, κατά τους ισχυρισμούς της, αποδεικνύει ότι ο Νίσμαν δολοφονήθηκε. Η κ. Sandra Arroyo Salgado είναι επίσης δικάστρια και μητέρα δύο παιδιών που είχαν για πατέρα τους τον Νίσμαν.

 170. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «…«Δέχτηκε άγρια επίθεση λίγο πριν χαθεί»

  Μια εβδομάδα περίπου μετά της εκλογές τον έδεσαν με το ζόρι σε μια καρέκλα. Εκείνος προσπαθούσε να ξεφύγει και όταν τα κατάφερε, ένας από τους αυτούς τον ακολούθησε στο διάδρομο της εστίας, του πέρασε έναν ιμάντα στο λαιμό και τον τραβούσε με δύναμη.

  Ο Βαγγέλης σύμφωνα με τον μάρτυρα, αναστατωμένος πήγε στο δωμάτιο του και κλειδώθηκε. Τότε οι Κρητικοί χτυπούσαν δυνατά την πόρτα απειλώντας τον πως αν δεν ανοίξει θα το μετανιώσει. Ο 20χρονος εκείνη την ημέρα δεν ξεμύτισε από το δωμάτιο του.

  Ο Βαγγέλης το τελευταίο διάστημα φαινόταν καταβεβλημένος. Χαρακτηριστικό του φόβου που ένιωθε ήταν πως επέλεγε να κάνει ντους στις 3 τα ξημερώματα για να μην τον δουν οι συμπατριώτες του και του κλείσουν το νερό.

  Στην ενδοσχολική βία καταλήγει και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής

  Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο αγνοούμενος φοιτητής απ’ την Κρήτη, υπήρξε θύμα συστηματικής ενδοσχολικής βίας. Αυτό προκύπτει από την ΕΔΕ της Ειδικής Επιτροπής που όρισε ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός. Τα μέλη της Επιτροπής με επικεφαλής τον δικηγόρο Ανδρέα Αθανασόπουλο, πραγματοποίησαν έρευνα στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων που κράτησε δεκαεννιά ημέρες. Μίλησαν με φοιτητές, με το προσωπικό της Σχολής, με τους εκπαιδευτικούς και έλεγξαν όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ.

  Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που η Επιτροπή έχει στα χέρια της, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για bullying εναντίον του 20χρονου φοιτητή, πριν και μετά τον Μάρτιο του 2014 που ο Βαγγέλης άλλαξε δωμάτιο στην εστία…..»

  http://www.newsonly.gr/article.asp?catid=36383&subid=2&pubid=130002784

 171. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ακούω στο ράδιο ότι πάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα αλλά επειδή είναι η χειρότερη,μακάρι να μην πρόκειται για το παλικαρόπουλο ετούτο

 172. physicist said

  #171. — Φαίνεται πως οι φόβοι σου βγαίνουν αληθινοί αλλά αναρωτιέμαι για ποιον λόγο θα ήταν προτιμότερο το θύμα να ήταν άλλο πρόσωπο.

 173. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  172 δε σας πρόλαβα.γράφω από τάμπλετ με δυσκολία κ ήταν παράληψη,ετοιμαζόμουν να το προσθεσω.μακάρι να μην πρόκειται για τουλάχιστον για τούτο το παδί.δεν ξέρω καν παρά ότι μπορεί και να Eίναι.αυτονόητο ότι ο οικείος νεκρός κ μάλιστα τόσο νέος , επικεντρώνει την ανθρωπιά. Δε θα αναφερόμασταν αλλιώς. Ας σταθούμε στην ουσία του θέματο

 174. physicist said

  #173. — Αν είχες προσωπική οικειότητα με το θύμα, Έφη μου, τότε λυπάμαι αλλά δεν το ήξερα. Όμως αν πρόκειται μόνο για την «οικειότητα» που μας έδωσε η δημοσιότητα, δεν συμφωνώ μαζί σου. Ίσως όμως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να να πούμε αυτά.

  Αν μη τι άλλο, η οικογένειά του πλέον ξέρει. Είναι κι αυτό μια λύτρωση.

 175. sarant said

  174 Ακόμα δεν ξέρουμε, βέβαια, τι ακριβώς έγινε. Αν το μάθουμε ποτέ.

 176. physicist said

  #175. — Θέλω να πω ξέρει πως το παιδί δεν ζει πλέον. Είναι βασανιστικό να μην ξέρεις ούτε καν αυτό και να παλεύεις με την ελπίδα.

  Στα υπόλοιπα συμφωνώ αν και πολύ φοβάμαι ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει ήδη αποφασίσει ποιοι ήταν οι ένοχοι και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ποτέ γνώμη.

 177. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η παράλειψή μου αφορούσε στο να πω να μην είναι τουλάχιστον το παιδί που υπέστη το μπούλικγ. Αυτό είναι ήδη καταγραμμένο στο πόρισμα από την επίσημη έρευνα.Παύθηκε ο δντής τηςσχολής . Δεν τίθεται θέμα ότι κάτι συνέβαινε στη Δανμαρκία

 178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  176 – Το μεγάλο θέμα κατά την γνώμη μου, είναι οτι η οικογένειά του ήξερε αυτό που δεν ήθελε να ξέρει, το ίδιο και η ηλίθια θρησκόληπτη και πουριτανή κοινωνία μας. Τα όποια γενικά κοινωνικά δάκρυα για τον χαμό του παλλληκαριού, μόνο ώς κροκοδείλια μπορώ να τα εκλάβω.

 179. physicist said

  Το ότι «κάτι συνέβαινε στη Δανιμαρκία» και το ότι παύθηκε ο Διευθυντής της Σχολής (για να ικανοποιηθεί το αιμοδιψές κοινό που ανακάλυψε τις κοινωνικές ευαισθησίες του, βοηθούμενο κι από την κ. Ακρίτα και τις Εκθέσεις ιδεών του Υπουργού) δεν σημαίνει κατανάγκη ότι ο θάνατος του θύματος και το μπούλινγκ έχουν σχέση μεταξύ τους. Άλλο πράγμα η διάθεση του όχλου για πίσσα και πούπουλα κι άλλο τα πραγματικά αίτια — που όπως λέει κι ο Νίκος ίσως και να μην τα μάθουμε ποτέ.

 180. cronopiusa said

  BULLYING DIARIES «Ημερολόγια Εκφοβισμού», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Χαντζή

  Anti-Bullying Film Gets Shorter Every Time You Share It

  και σεβασμός στην οικογένεια από τους επαγγελματίες πατέρες, γ@μ@τ@

 181. physicist said

  Αν πράγματι αληθεύει η παρακάτω είδηση σχετικά με ανάρτησή της στο ΦΒ, αναρωτιέμαι πότε θα σταματήσει η ανόητη κ. Ακρίτα να παίζει με τη φωτιά, διακινδυνεύοντας το άνοιγμα ενός κύκλου εκδικήσεων και αίματος, στον οποίο μπορεί και να χυθεί αίμα ανθρώπων αθώων. Αναρωτιέμαι μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η βλακεία που μασκαρεύεται για ευαισθησία, κι αναρωτιέμαι αν είμαι ο μόνος που έχει πάθει ναυτία με τις γελοιότητες που γράφει η συγκεκριμένη δημοσιογράφος.

  Έγκλημα ή αυτοκτονία; Αν ισχύει το δεύτερο, όσοι οδήγησαν τον Βαγγέλη στον θάνατο, δεν είναι δολοφόνοι; «Μα από την κόλαση μου, σου φωνάζω: Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω». (Γαλάτεια Καζαντζάκη). Βαγγέλη μου, την γαλήνη που έψαχνες, έπρεπε να την βρεις στην ζωή. Όχι στον θάνατο, αγόρι μου… Όχι έτσι, ψυχή μου…

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/lifestyle/article/277385/elena-akrita-osoi-odigisan-ton-vaggeli-ston-thanato-den-einai-dolofonoi/#ixzz3US9LwgH0
  Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

 182. cronopiusa said

  ευνοϊκώς απαράδεκτη

 183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  181 – Θα σταματήσει όταν σταματήσει η κοινωνία να είναι υποκριτική, κι αντί να εκφράζει την εφήμερη θλίψη της και να εκτονώνει την οργή της στα σόσιαλ μίντια, αποφασίσει να αλλάξει και να γίνει ανθρώπινη και ευαίσθητη για όλους, όσοι ζούν πεθαίνοντας καθημερινά. Μέχρι τότε τα ζόμπι σαν την Ακρίτα, έτσι θα τρέφονται και μ΄αυτά θα τρέφουν τα συγκινησιακά ζόμπι.

 184. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Είχε έρθει λοιπόν η κόρη μου (γ΄ δημοτικού) πριν κανά δυο μέρες και μου λέει έλα να σου δείξω μια φωτογραφία. Και με πάει στην ιστοσελίδα του σχολείου της, μπαίνει στις δραστηριότητες, μου δείχνει τις φωτογραφίες από την επίσκεψη στη γαλακτοκομική σχολή και μου λέει «νάτος!».
  Το πρωί μου είπε «τελικά δεν είχε πάει στη Γερμανία ε;» (δικό της σενάριο…). 😦

 185. Έχει βρεθεί κάποιος στην ορεινή Κρήτη; (Έφη² αν θες πες μου η γνώμη σου) Έχει δει πιτσιρκα΄δες να οδηγούν Nissan Navara με φιμε τζαμια χωρίς δίπλωμα; Είναι δύσκολο ο πιτσιρικάς αυτός να νομίζει στην εφηβεία του ότι μπορέι αν κανει τα πάντα;
  Από ό,τι είδα σε αυτή τη σχολή για να γραφτεί καποιος έπρπε απλά να ΄χει τελειώσει την πρώτη λυκείου δηλαδή είχαμε εφήβους με τις εικονες παραπάνω στο μυαλό τους. Οσο και να μην με αφηνει το τεκμήριο της αθωότητας να καταδικάσω απόλυτα ειμαι σίγουρος οτι ο εκφοβισμός. Κια μάλιστα σε μια αυλή λυκέιου από την οποία δεν φευγεις όταν τελιεώσει το μάθημα.

 186. cronopiusa said

  Dear Dad – (Anti-Bullying Short Film)

  πολύ φοβάμαι πως θα είναι τα επόμενα θύματα

 187. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  185α.Προσοχή,ξεφεύγουμε αν προσεγγίσουμε έτσι κατά τη γνώμη μου. Άλλων δουλειά είναι αυτά.
  β.Βάσει του επίσημου πορίσματος για την υπόθεση,παύθηκε ο υπεύθυνος.Ας μην πούμε εμείς εδώ,τώρα, τίποτε άλλο.
  Στην οικογένειά μου έχουμε «εμπλοκή» σε πραγματικό λαϊκό δικαστήριο,την Κατοχή.
  Από βάρβαρη ενέργεια εις βάρος της ανήλικης, ορφανής (από γερμανικό βόλι) μητέρας μου,δικάζανε τον ένοχο στο βουνό οι αντάρτες.Η μητέρα της,η χήρα γιαγιά μου,απροστάτευτη και η ίδια, με όλους τους άνδρες της οικογένειάς της μακελεμένους, που υπέγραφε με σταυρό ως το τέλος της ζωής της, όρθωσε ανάστημα στην καταδικαστική απόφαση κι απάντησε,ως η καθοριστική κατήγορος, στο λαϊκό δικαστήριο,πως έχει μάνα κι αυτός και φτάνει το αίμα.Να μην τον σκοτώσουν κι από το Θεό να το βρει.
  Αυτά, γιατί περισσεύουν οι ανακρίσεις και οι ετυμηγορίες από τις οθόνες και τα πληκτρολόγια.
  Τέλος,για τα σχολεία, είμαστε πίσω σε όλα, πόσο μάλλον στη διαχείριση εκφοβισμού,στην αντιμετώπιση του μπούλιγκ. Για την υποχρεωτική εκπαίδευση 6+3, θυμίζω πως ένας εισαγγελέας που ανέδειξε το θέμα (ότι είναι παράνομο να μην ολοκληρώνεται) έγινε πρωτοσέλιδο πριν μερικά χρόνια.

 188. Αγάπη said

  187 Συγκλονιστική η γιαγια σου. Ωστόσο κάθε μέρα τρομάζω όχι μόνο με την εκδικηκητικότητα, τη νωθρότητα και τα παρόμοια, αλλά και με τις μαλακές ποινές τών βαρέως ενόχων… Εκ βάθρων αναδιοργάνωση τών φυλακών και τού δικαστικού συστήματος; Ναι. Μα διαβάζω και μαθαίνω κάτι απαλλαγές βιαστών και στον φόβο προστίθεται η αγανακτηση …

 189. physicist said

  Καθήκοντα εγκληματολόγου ανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος αντί να περιοριστεί σε μιαν απλή δήλωση συλληπητηρίων, φρόντισε κι εκείνος να φέρει σε σύνδεση τον θάνατο του φοιτητή με το μπούλινγκ. Φαντάζομαι ότι η δουλειά του ιατροδικαστή είναι πλέον περιττή.

 190. Ε, βρε φίλε, ούτε πυρηνική φυσική είναι ούτε και rocket science. Η Ελλάδα βοά…

 191. physicist said

  #190. — Γιατί βοά; Επειδή υπάρχουν ανεξάρτητα, διασταυρωμένα στοιχεία που να συνδέουν το α με το β, που να δείχνουν ότι το ένα προκάλεσε το άλλο; Ή μήπως επειδή έχει ξεκινήσει μια υστερία στην οποία ο ένας συναγωνίζεται τον άλλο σε επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας; Σε ποιο σοβαρό Κράτος τοποθετείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ένα ζήτημα που αφορά είτε το κοινό ποινικό δίκαιο (αν είναι δολοφονία) είτε την ψυχολογία (αν είναι αυτοκτονία); Επιπλέον:

  Πώς ξέρουμε την αιτία του θανάτου αφού δεν έχουμε καν το ιατροδικαστικό πόρισμα;

  Πώς ξέρουμε ότι αν επρόκειτο για αυτοκτονία οι ένοχοι είναι οι άλφα, βήτα, γάμμα;

  Με βάση ποιους Νόμους έχει γίνει αυτή η ανακήρυξη;

  Με ποιο δικαίωμα, αφού η χώρα ούτως ή άλλως είναι μικρή, όλοι γνωριζόμαστε και βοά, θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που αποκαλέσαμε ενόχους;

  Γιατί δεν έχει υπάρξει ούτε ένας δημόσιος παράγων, Υπουργός, Δικαστικός, Αστυνομικός, Συνήγορος του Πολίτη, κάποιος τέλος πάντων, να βγει και να πει το αυτονόητο, ότι δηλαδή ένοχος δεν ανακηρύσσεται κανείς δια βοής και αυθαίρετα, και ότι κανείς δεν έδωσε το δικαίωμα στην κ. Ακρίτα να παριστάνει τον δήμιο;

  Αν πρόκεται για σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, γιατί κάνει δηλώσεις γι’ αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και όχι π.χ. για τα τροχαία ατυχήματα λόγω κατάχρησης του αλκοόλ, απ’ τα οποία έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι;

  Θες να συνεχίσω να ρωτάω ή φτάνει;

 192. Αν πρόκεται για σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, γιατί κάνει δηλώσεις γι’ αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και όχι π.χ. για τα τροχαία ατυχήματα λόγω κατάχρησης του αλκοόλ, απ’ τα οποία έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι;

  Αυτό ξαναπέστο αδελφέ!
  Όχι πως στα άλλα έχεις άδικο, για τεκμήριο της αθωότητας και Ακρίτα, αλλά η αλήθεια είναι πως το παληκαράκι ούτε οι λεβεντομαλάκες συμφοιτητές του το θέλανε, ούτε και η οικογένειά του.

  ΕΦΗ² στο 187

  Είδες πέρυσι την Ιρανή μάνα που, σύμφωνα με το ισλαμικό δίκαιο, έδωσε χάρη στο δολοφόνο του παιδιού της, την ώρα που τον είχαν ανεβάσει στην αγχόνη; Και μετά του άστραψε κι ένα μεγαλοπρεπή φούσκο. Θεά, λέμε!

 193. Βασίλης Ορφανός said

  Με αφορμή το 185α (έχω δει και χειρότερα, και όχι μόνο στην ορεινή Κρήτη)

  ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ
  (Οδηγίες χρήσεως για γονείς και δασκάλους)

  Μόνο με τα μαύρα ποκάμισα και τις μπαλοθιές στον αέρα
  συμμισάρης δε γίνεσαι στην προγονική περηφάνια·
  άλλες περγαμηνές απαιτούνται για την εγγραφή
  στα Μητρώα της Μνήμης. Κάτι
  από τον κόπο σου όμως
  που να θυμίζει Ταυροκαθάψια
  ή την Ταφή του Κόμητος Οργκάθ
  Αναφορά στον Γκρέκο ή Ερωφίλη
  ένα «Ελευθερία ή Θάνατος» την ώρα που πρέπει
  και οπωσδήποτε από ένα «ἂμμες δὲ γ’ ἐσόμεθα»
  πρωί μεσημέρι βράδυ,
  τσεκαρισμένο από τόν Μέγαν Ελεγκτή
  μετά το «πολλῷ κάρρονες»
  με την ένδειξη «εξωφλήθη».
  Και να το ξέρεις μόνο εσύ!

 194. Σχετικό:

  http://www.theguardian.com/world/2014/apr/25/interview-samereh-alinejad-iranian-mother-spared-sons-killer

 195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  191 – Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο η δια λαϊκής βοής καταδίκη, όπως σχεδόν όλα μετά τους Πτολεμαίους ξενόφερτο είναι απο τα σοβαρά κράτη. Απο τότε που άρχισε η υπερπληροφόρηση απο τα ΜΜΕ, η λογική κρίση έγινε προστατευόμενο είδος.

 196. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κανείς δεν συνέδεσε συγκεκριμένα άτομα (ακόμη τουλάχιστον) με ηθική αυτουργία ή καθαυτού τέλεση εκλήματος. Όμως όντως φάνηκε ότι υπήρχε ζήτημα παραβατικής κατάστασης ,εκφοβισμών και δεν ξέρουμε τί άλλο,αφού έγινε η πρώτη έρευνα και απομάκρυναν τον δντή.Επομένως ο κυβ εκπρόσωπος πολύ καλά έκανε και δε μάσησε τα λόγια του.
  Ο ίδιος ο Μαρκογιαννάκης παραδέχτηκε ότι παρενέβη για να ελαφρύνουν τις ποινές αποβολής πέρσι-πρόπερσι. Η εξαπλούστευση δεν οφελεί κι όσοι φοβούνται,ας μιλήσουν τουλάχιστον τώρα.
  Ο Βαγέλης Γιακουμάκης,είκοσι χρονών,σπούδαζε και διέμενε σε δ η μ ό σ ι α σχολή. Αυτό διαφοροποιεί εντελώς την περίπτωση. Δημόσιοι λειτουργοί ήσαν υπεύθυνοι για τις σπουδές και το περιβάλλον όπου φοιτούσε όπως και στο οικοτροφείο που έμενε.
  http://www.ogeeka-dimitra.org.gr/eisagogi/tee_ioanninon.htm

 197. physicist said

  Έφη, ενώ τρέχει η έρευνα της Αστυνομίας, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν πέφτει λόγος να αφήσει τον οποιονδήποτε υπαινιγμό για οτιδήποτε σχετιζόμενο με ό,τι δεν ξέρουμε αν συνέβη. Γενικώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι να σχολιάζει το αστυνομικό δελτίο. Απλά πράματα, αυτονόητα.

  Το γεγονός ότι η Σχολή είναι δημόσια δεν αλλάζει τίποτε. Στην Ελλάδα τα πάντα είναι δημόσια, ακόμα και η ιδιωτική οικονομία δημόσια είναι, κρατικοδίαιτη. Να κάνει για καθετί συμβαίνει στην καθημερινότητα δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

 198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  197 – «Στην Ελλάδα τα πάντα είναι δημόσια, ακόμα και η ιδιωτική οικονομία δημόσια είναι, κρατικοδίαιτη.» Σε ποιά χώρα είναι διαφορετικά;

 199. sarant said

  197 και πριν: Είναι θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, για κάτι που έγινε σε δημόσια σχολή, δεν είναι παράταιρο να το σχολιάσει ο κυβ.εκπρ. -έκανε άλλωστε και άλλα πολλά σχόλια σήμερα.

  184: Μακάρι νάχε πάει στη Γερμανία.
  Τελικά ήταν σε απόσταση 800 μέτρα από τη σχολή ή δύο χιλιόμετρα;

 200. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  197
  >>Να κάνει για καθετί συμβαίνει στην καθημερινότητα δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;
  Παρ΄ ότι Φυσικός,λίγο αλ(χημικά) το πας εδώ 😉 .Αφού έχουμε ήδη ένα ολοκληρωμένο κύκλο (ΕΔΕ) :
  http://tvxs.gr/news/ellada/sklira-kapsonia-politikes-parambaseis-kai-adiaforia-sto-porisma-gia-ton-giakoymmaki
  Μετά ήρθε η παύση και τώρα ανοίγει ο κύκλος ο μετά την εύρεση του νεκρού Γιακουμάκη. Δεν είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα χάλια μας

 201. physicist said

  #199, #120. — Νομίζω ότι ήμουν σαφής: ο εκφοβισμός είναι ένα θέμα, ο θάνατος του Β. Γιακουμάκη και η αστυνομική-ιατροδικαστική έρευνα είναι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ένα άλλο θέμα. Απολύτως κανείς επίσημος παράγων δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει αυτά τα δύο σε σχέση μεταξύ τους προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες.

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  192 – «αλλά η αλήθεια είναι πως το παληκαράκι ούτε οι λεβεντομαλάκες συμφοιτητές του το θέλανε, ούτε και η οικογένειά του.» Και ποιός το ήθελε ρε σκύλε το παληκαράκι, την κοινωνία μου μέσα, πόσο πιο μόνος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος μέσα σε τόσους ανθρώπους;

 203. cronopiusa said

  Με τη ζυγαριά στο χέρι Μαρία Δημητριάδη

 204. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  203. Γράφω τα λόγια της αφιέρωσης,της πάντα ευθύβολης Κρόνης,σαν ηλεπιτύμβιο:
  Με τη ζυγαριά στο χέρι
  Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
  Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
  Μαρία Δημητριάδη

  Την καρδιά μου να μπορούσα
  να σου την ταχυδρομούσα.
  Να στη στείλω συστημένη
  να διαβάσεις τι συμβαίνει.

  Με τη ζυγαριά στο χέρι
  μού ’στησες κρυφό καρτέρι.
  Λες και της καρδιάς τα φύλλα
  είναι βύσσινα και μήλα.

  Τί καρδιά κακούργου νά ’χα
  είκοσι χρονών μονάχα.
  Και το λες όπου γυρίζεις
  και μου το καταλογίζεις.

 205. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  192.>>έδωσε χάρη στο δολοφόνο του παιδιού της,
  Σκύλε,τώρα σε διάβασα και όχι δεν το είχα δει αυτό το περιστατικό.Πολύ κοντινό αλλά για φόνο, κομπιάζει η σκέψη μου.

 206. cronopiusa said

  Madre iraní perdona al asesino de su hijo antes que sea ahorcado.

 207. cronopiusa said

  Peine de mort: la grâce d’une mère en Iran

 208. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  206,207. Ευχαριστώ. Αυτές είναι περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος ξεπερνά τον εαυτό του και γίνεται αυτός ο θεός που λέμε.
  Εδώ τώρα είδα πως η κτηνωδία έχει πολλά φιδοκέφαλα
  http://www.lifo.gr/now/greece/62655#comment

 209. cronopiusa said

  Έχε το νου σου στο παιδί

 210. aerosol said

  Έμαθα σήμερα τα άσχημα μαντάτα. Βλέπω πως ήδη παρουσιάζεται ως άμεσα σχετιζόμενο με τραμπουκισμό. Με αυτή την οπτική η Ακρίτα φαίνεται να μην είχε πέσει έξω (και δεν είναι Τριανταφυλλόπουλος να απασχολεί την δημοσιότητα συχνά με τέτοια). Φυσικά κάνω εικασίες.
  Αν πρέπει να πω για την στάση της -όπως προσκλήθηκα- θα πω πως με κάνει να νιώθω πως έχει κάποια προσωπική σημασία γι αυτή.
  Θυμώνω πολύ με την περίπτωση να έχει δίκιο παρά με την έντονη αντίδρασή της. Δεν πιστεύω πως το παληκάρι πέθανε κατά τύχη και νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι που φταίνε. Ζώντας σε αυτή τη χώρα μου φαίνεται θλιβερά αναμενόμενο να καλύπτονται.

 211. nucflash said

  Γειά σας, είμαι καινούργιος εδώ. Έφτασα επειδή έψαχνα να βρω την ελληνική απόδοση του bullying. Διάβασα το άρθρο του κου. Σαραντάκρου και αρκετά από τα σχόλια.

  Κατανοώ πως το bullying είναι δύσκολο να αποδοθεί στα Ελληνικά, αν και το βρίσκω περίεργο γιατί τέτοιες δράσεις, «τραμπουκισμοί», «καψόνια», είναι γνωστές στα σχολεία αλλά και στο στρατό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κατά την γνώμη μου, στην καθομιλουμένη το bullying είναι σχεδόν το επαναλαμβανόμενο καψόνι. Και αν κοιτάξει κανείς στην στρατιωτική ιστορία, δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς καψόνια που οδήγησαν και στον θάνατο. Υπό αυτή την γωνία, θα ξεκινήσω να αποδίδω το bullying ως κακοποίηση. Αυτή μπορεί να είναι είτε ψυχολογική, είτε σωματική. Κατά τον Μπαμπινιώτη:

  κακοποίηση είναι 1. η μεταχείρηση κάποιου με βλαπτικό γι’ αυτόν τρόπο, η πρόκληση σωματικών βλαβών: η ~ των απαχθέντων από τους απαγωγείς || το παιδί είχε εμφανή σημάδια κακοποίησης 2. (ειδικότ.) ο βιασμός, η ασέλγεια εις βάρος κάποιου: ~ ανηλίκων 3. (μτφ.) η διαστρέβλωση, η αλλοίωση της πραγματικής εικόνας, ή του περιεχομένου: η ~ της αλήθειας από ορισμένα σκανδαλοθηρικά έντυπα.

  Πιστεύω πως οι ερμηνείες 1. και 2. καλύπτουν σε μεγάλο μέρος την έννοια του bullying. Σχετικά με την ψυχολογική πλευρά της (επαναλαμβανόμενης) κακοποίησης, νομίζω πως μπορούν να βρεθούν πηγές που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο στην βιβλιογραφία της Ψυχολογίας.

  Συμφωνώ επίσης και με τον κο. Σαραντάκο και άλλους στα σχόλια για τον όρο τραμπουκισμός.

 212. spiral architect said

  Σώπα μη μιλάς! – Αζίζ Νεσίν
  Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή
  κόψ” τη φωνή σου
  σώπασε επιτέλους
  κι αν ο λόγος είναι αργυρός
  η σιωπή είναι χρυσός.

 213. cronopiusa said

  Ακριβοπούλου – Μπογιόπουλος για την δολοφονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη

 214. spiral architect said

 215. Γς said

  Thn gamisame kai psofise

 216. physicist said

  #214. — Απαράδεκος ο Ιωάννου σ’ αυτή τη γελοιογραφία, στα όρια της χυδαιότητας από πολλές πλευρές. Όπως απαράδεκτοι και οι δύο επαγγελματίες αντιφασίστες στη ραδιοφωνική εκπομπή παραπάνω, αυτά τα φαιδρά πρόσωπα που δεν έχουν συναισθηση του νοήματος της λέξης «δολοφονία».

  Όποιος πραγματικά συγκινείται από την πράξη της αυτοχειρίας και σέβεται τον αυτόχειρα ούτε πολιτική εκμετάλλευση πάει να κάνει, ούτε επίδειξη ευαισθησίας, ούτε (όπως το σύνολο των δημοισιογράφων και των «σόσιαλ μήντια») ζητά διαρκώς «να τιμωρηθούν οι ένοχοι», τους οποίους ανακήρηξε ήδη στον άρρωστο εγκέφαλό του, τους καταδίκασε και δεν θα ικανοποιηθεί αν δεν τους δει να υποφέρουν. Ζούμε έναν εκβαρβαρισμό μασκαρεμένο σε ευαισθησία και συγκίνηση.

 217. physicist said

  Να ξέρετε (ακούγομαι δασκαλίστικος, ΟΚ), ότι ο ίδιος όχλος που ζητάει να τιμωρηθούν οι ένοχοι χωρίς να δίνει φράγκο τσακιστό αν υπάρχουν Νόμοι που να προβλέπουν την τιμωρία τους κι αν έχει αποδειχτεί η ενοχή του, είναι ο όχλος που χτες ζητούσε να λυντσάρει τον Αλβανό κι αύριο θα ζητήσει να φυλακιστεί ο Πακιστανός επειδή έχει «βάσιμες υποψίες» ότι έκαναν ετούτο και το άλλο, ότι λήστεψαν τα μαγαζιά μας και βίασαν τις κόρες μας.

  Κοντεύω να το σπάσω το ρημάδι το μηχάνημα από την ψευτιά και την ξεφτίλα που μας έχει κατακλύσει. Ένας δημοσιογράφος δεν βρέθηκε, ρε πστ μου, να υπερασπιστεί το Κράτος Δικαίου; Ακρίτες και Μπογιόπουλοι και Ιωάννου λένε ό,τι μαλακία τους κατέβει και δεν αντιδρά ούτε ένας;

 218. spiral architect said

  @216: Εκβαρβαρισμός; Μάλλον κάποιοι άλλοι ήρξαντο χειρών αδίκων. Κάτσε λοιπόν να ανέχεσαι τις παντός είδους απανθρωπιές, είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, περιμένοντας κάποιοι είτε να καταλογίσουν ευθύνες για ηθική αυτουργία, είτε να σηκώσουν τα ενοχικά σύνδρομα που μας φόρτωσαν.
  Οι αντιστοιχίες είναι προφανείς.

 219. Γς said

  Το Κράτος Δικαίου.

  Σαν του
  Θεού το κράτος

  να ‘ούμε…

 220. physicist said

  #218. — Μάλλον κάποιοι άλλοι ήρξαντο χειρών αδίκων.

  1. Όρισε, καταρχάς, το αδίκημα που διαπράχθηκε με βάση τους υπάρχοντες Νόμους

  2. Βρες το πρόσωπα που υποψιάζεσαι ότι το διέπραξαν

  3. Θεμελίωσε την βάσιμη υποψία ότι το διέπραξαν

  4. Δίκασέ τους με τις διαδικασίες που αρμόζει

  Αλλιώς θα γίνει κι άλλο κακό, και μετά θα ξαναρχίσουν τα άρθρα και οι εκπομές κοινωνικού προβληματισμού.

 221. spiral architect said

  @220: Δεν είναι νομικός, (άλλοι νομικοί συνιστολόγοι ίσως μπορούν να βοηθήσουν) αλλά θαρρώ ότι, μια ηθική αυτουργία θα μπορούσε να καταλογιστεί σε αυτούς που τον παρενοχλούσαν άγρια και διαρκώς στο παρελθόν.
  Αλλά τι λέω; Από τη μιά υπάρχει ομερτά (κατά πως δείχνουν τα πράματα και απ’ τους γονείς) και απ’ την άλλη ένα δεδικασμένο.

 222. spiral architect said

  Ξες, τι σημαίνει ελληνική επαρχία; Αποκόρωνας και Μυλοπόταμος; Άστα … 😦

 223. spiral architect said

  Από την άλλη, ξες τι σημαίνει εμμονικό σύνδρομο και υστεροβουλία;

 224. physicist said

  #220. — … θαρρώ ότι, μια ηθική αυτουργία θα μπορούσε να καταλογιστεί σε αυτούς που τον παρενοχλούσαν άγρια και διαρκώς στο παρελθόν.

  Το 99% του πληθυσμού επίσης «θαρρεί». Μόνο που οι αποδέκτες των συνεπειών του πολλού θάρρους (σικ) είναι συγκεκριμένα πρόσωπα, γνωστά σε συγκεκριμένους κύκλους και (μικρο-)κοινωνίες. Αυτά θα πληρώσουν το τίμημα του «θαρρώ», στην καλύτερη περίπτωση με τον ισόβιο στιγματισμό τους, είτε έχουν συνενοχή (ποιάν;) είτε όχι. Εδώ φτάσαμε στον σημείο να κηρύσσονται συνένοχοι όλοι οι συμφοιτητές του δύστυχου Βαγγέλη επειδή η κοινωνία αποφάσισε ότι ήξεραν και δεν μιλούσαν. Παλαβομάρες, δηλαδή, αλλά με κόστος σε αθώους.

  Το πώς θεμελιώνεται το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία, το αν υπάρχει καν τέτοιο αδίκημα κλπ., θα μ’ ενδιέφερε πολύ να μάθω από ανθρώπους που να κατέχουν απ’ αυτά. Αν η ηθική αυτουργία σε δολοφονία είναι πράγμα με άλφα βαθμό δυσκολίας να αποδειχτεί, η ηθική αυτουργία σε αυτοκτονία μου φαίνεται να έχει βαθμό δυσκολίας τουλάχιστον μία τάξη μεγέθους παραπάνω.

 225. το κομούνι της αυγής said

  Η θλιβερή κατάληξη του φοιτητή είναι αποτέλεσμα του κλασσικού τρόπου που δουλεύει το ελληνικό σύστημα και κατ’επέκταση το πανεπιστήμιο με τα άβατα,τα άσυλα ,τους τραμπουκισμούς, τα κονέ,τις κλίκες και τα μην μπλέξουμε τώρα.Ο διευθυντής της σχολής δεν έκανε τίποτα ,ενώ ήξερε τί γινόταν (μην μπλέξουμε), Ειδικά μετά το τηλέφωνο του Μαρκογιαννάκη (κονέ).Τί μπορούσε να κάνει ,να καλέσει την αστυνομία (άσυλο η σχολή).Αν τους έδινε την άδεια να μπουν κινδύνευε να τον πλακώσουν στο ξύλο ‘φοιτητές’ αξούριστοι σχεδόν 40ρηδες(σας θυμίζει τίποτα αυτό;) Η κλίκα με τους πορδόμαγκες κρητικούς ‘λεβέντες’ είχε στριμώξει το παλικάρι σαν το ποντίκι.

 226. physicist said

  #223. — Ν’ αφήσουμε, τουλάχιστον σ’ ένα πρόδηλα άσχετο θέμα, τον Σώυμπλε και τον Ντάισελμπλουμ έξω απ’ τη συζήτηση;

 227. Alexis said

  #216: «Ζούμε έναν εκβαρβαρισμό» επειδή αντιδράσαμε σαν κοινωνία σ’ αυτό που έκανε μια ομάδα χυδαίων τραμπούκων, και που τελικά ώθησε έναν 20χρονο στην αυτοκτονία;
  Δεν το πιστεύω αυτό που ακούω!
  Κάτσε εσύ να το ψειρίσεις νομικίστικα, αν υπάρχει αδίκημα ή όχι…
  Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι αλλού γι αλλού αυτά που γράφεις.
  Και ειλικρινά δεν ξέρω τι σε ενόχλησε στη γελοιογραφία του Ιωάννου που εγώ τη βρίσκω εξαιρετική.

 228. physicist said

  #227. — «Ζούμε έναν εκβαρβαρισμό» επειδή αντιδράσαμε σαν κοινωνία σ’ αυτό που έκανε μια ομάδα χυδαίων τραμπούκων …

  Όχι, η αντίδραση στους τραμπούκους είναι καλό πράγμα.

  … και που τελικά ώθησε έναν 20χρονο στην αυτοκτονία;

  Ώπα, ήρεμα και με το μαλακό. Πώς το ξέρεις αυτό;

  Κάτσε εσύ να το ψειρίσεις νομικίστικα, αν υπάρχει αδίκημα ή όχι…

  Δεν μπορώ να το κάνω. Δεν έχω ιδέα από Νομικά, γι’ αυτόν τον λόγο και είμαι πολύ επιφυλακτικός.

  Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι αλλού γι αλλού αυτά που γράφεις.

  Δεν πειράζει. Διάβασέ τα έστω μία φορά και σκέψου τα αργότερα.

 229. το κομούνι της αυγής said

  228 ε,καλά δεν είναι νομικίστικα.είναι παπαριές πολίτικαλι κορέκτ με το συμπάθειο.Στις μέρες μας ζούμε τον κολοφώνα (χαχα που το θυμήθηκα αυτό τώρα) αυτής της φιλοσοφίας με την δικαιολόγηση βιαστών (τον είχε προκαλέσει το θύμα) ,παιδεραστών (είχε ψυχολογικά ο παιδέρας και χρήζη θεραπείας όχι λιντσαρίσματος) και τζιχαντιστών που κόβουν τα κεφάλια σαν ‘να πάνε βόλτα στο πάρκο’ (like a walk in the park) .Έχουν κι αυτοί δικαίωμα στα πιστεύω τους.

 230. physicist said

 231. Alexis said

  #228: Τα διάβασα. Γιαυτό γράφω αυτά που γράφω.
  Ώπα, ήρεμα και με το μαλακό. Πώς το ξέρεις αυτό;
  Άν ακούσω κάτι να νιαουρίζει στα κεραμίδια μου δεν θα ανέβω για να δώ αν είναι σκύλος ή γάτα.
  Και δεν θα περιμένω τον Άρειο Πάγο μετά από 10 χρόνια για να πω τον τσόγλανο τσόγλανο και τον αληταρά αληταρά.
  Μακριά από μένα η μαλακία του πολιτίκαλυ κορρέκτ και ο ψευτοπολιτισμός των «φερόμενων ως δραστών»

 232. spiral architect said

  Είμαστε τόσο ωραία ατμόσφαιρα, που κάποιος πρέπει να πατήσει το κόκκινο μανιτάρι. 🙄

 233. sarant said

  225 Η συγκεκριμένη σχολή ΔΕΝ είναι πανεπιστήμιο και αν ήταν πανεπιστήμιο τέτοια φαινόμενα δεν θα υπήρχαν. Είναι οικοτροφείο, και αυτό ευνοεί πάρα πολύ τον ενδοσχολικό τραμπουκισμό. Και πηγαίνουν εκεί έφηβοι, από τα 16 τους.
  ΥΓ Και βέβαια δεν έχει άσυλο, το άσυλο σας μάρανε.

  228 και πριν: Εγώ είμαι στη μέση. Από τη μια είναι αναπόφευκτο το συναίσθημα οργής για αυτούς που (σύμφωνα με τις ενδείξεις) τραμπούκιζαν τον Βαγγέλη, σε συνδθασμό και με την αίσθηση ότι ο νόμος είναι ανίσχυρος να κάνει κάτι, αφού μάλιστα «καλλιά είν’ η μάνα του φονιά παρά του σκοτωμένου», από την άλλη με ενοχλεί η συντεταγμένη αγανάκτηση. Δηλαδή όταν ακούω χτες βράδυ τον Πρετεντέρη να εξοργίζεται και να καλεί σε δημόσιο στιγματισμό των συμμαθητών του Βαγγέλη που φταίνε, δεν θέλω να ταυτιστώ με αυτόν τον επαγγελματία ψεύτη.

 234. το κομούνι της αυγής said

  ‘το άσυλο σας μάρανε’

  Ποιούς;

 235. physicist said

  #231. — Μακριά από μένα η μαλακία του πολιτίκαλυ κορρέκτ και ο ψευτοπολιτισμός των «φερόμενων ως δραστών»

  Αλέξη, μπορεί μεν να σου σπάω τα νεύρα αλλά πρόσεξε: για αυτοκτονία μιλάμε, δεν υπάρχουν δράστες. Επίσης, πρόσεξε ότι δεν έχεις ακούσει τη γνώμη εκείνων που κατηγορούνται. Πολύ βιαστικό σε βλέπω, κι απ’ την αγωνία να μη γίνεις πολιτικά ορθός μπορεί να γίνεις ωρολογιακή βόμβα.

 236. spiral architect said

  @233: Το θέμα είναι ότι, οι συνήθεις ύποπτοι του «πολιτικού μπούλινγκ» με αφορμή το θάνατο του Βαγγέλη, βρήκαν την ευκαιρία να εξιλεωθούν. Είπες εσύ για τον Π. (είδες, ούτε το όνομά του δεν γράφω!) εμφανίστηκε άξαφνα και ο διαπομπέας των οροθετικών και πρώην Υπ. Υγείας, ή η συνοδός του απατεώνα κ.ά. για να μας πουν στο τουίτερ το #stop_bulling. 😛 😛

 237. Alexis said

  #235: Το «φερόμενων ως δραστών» δεν αναφερόταν στους συγκεκριμένους, ήταν γενικότερο.
  #236: Καρφί δε μου καίγεται για το τι κάνει ο Πρετεντέρης ή οι διάφορες Τατιάνες και οι λοιποί επαγγελματίες του πόνου.
  Μέγα λάθος το να προσπαθεί κάποιος να στρογγυλέψει ή να διαμορφώσει την άποψή του αναλόγως, για να μην «συνταχθεί» δήθεν με κάποιους…

 238. physicist said

  #237. — ΟΚ, αυτό ήταν γενικότερο αλλά επειδή μιλάμε ειδικά για ένα θέμα, μια παρατήρηση ακόμα: άλλο να πεις τον τσόγλανο τσόγλανο (μαζί σου) άλλο να τον πεις δολοφόνο. Αυτό λέω, τίποτε περισσότερο.

 239. spiral architect said

 240. cronopiusa said

  Σιγά μη φοβηθώ,
  σιγά μην κλάψω,

 241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  216 – Συμφωνώ με όσα γράφεις, εκτός για το σκίτσο του Ιωάννου. Αυτό ακριβώς γίνεται με την Ελλάδα, κι εν αντιθέσει με την υπόθεση του Γιακουμάκη, γνωρίζουμε τους ενόχους του «αυτοκτονικού» εγκλήματος, είναι αυτοί στο σκίτσο.

 242. physicist said

  #241. — Είναι ασέβεια και καπηλεία. Και διάφορα άλλα είναι χάλια εντελώς μ’ αυτήν τη γελοιογραφία, που δεν έχω χρόνο να γράψω.

 243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τι είναι δικαιοσύνη; ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο; Η γραπτή ιστορία της ανθρωπότητας, μας διδάσκει οτι δίκιο έχουν αυτοί που μπορούν να το επιβάλλουν, κι αυτοί που μπορούν να το βρούν, οι υπόλοιποι έχουν άδικο. Έχει δίκιο ή άδικο η ιστορία;

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  242 – Ασέβεια και καπηλεία ως προς τι, αν εννοείς την συσχέτιση με τον Γιακουμάκη, μάλλον θα συμφωνήσω, υπο τον όρο οτι δεν έχουμε απτούς ενόχους, όπως στην περίπτωση της Ελάδος. Απο την άλλη βέβαια, ο κάθε σκιτσογράφος που σατιρίζει καθημερινά τα πολιτικά δρώμενα, παίρνει απ΄όπου βρεί έμπνευση, κι υπο αυτή την έννοια μόνο, δεν θα έλεγα οτι είναι ασέβεια και καπηλεία, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες ευαίσθητους, δημοσιογράφους και μη, που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

 245. physicist said

  #244. — Υπό τον όρο ότι σεβαστείτε επιτέλους την πράξη του αυτόχειρα, που ό,τι (σύνθετο, πολύπλευρο και πάρα πολύ προσωπικό) κι αν τον έκανε να φτάσει ως εκεί είναι τρομερό προσωπικό μαρτύριο, και σεβαστείτε κι εκείνους που πραγματικά πονάνε τον χαμό του (όχι τον όχλο του ΦΒ με τα δακρύβρεχτα και τις χυδαιότητες) κι αν έχετε να πείτε κάτι για την πολιτική, την ΕΕ, τη Μέρκελ και τον Σώυμπλε, πείτε το με άλλα λόγια και με άλλα μέσα.

  Διάολε, αυτονήτο είναι.

 246. cronopiusa said

  Σεβασμό!

 247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  245 – Σου είπα δεν διαφωνώ σ΄αυτό, απλώς δίνω ενα ελαφρυντικό μόνο, στον σκιτσογράφο. Κατα τ΄άλλα, νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου, οτι ο σύγχρονος – αναπτυγμένος κόσμος, είναι κατά πολύ πιο άγριος απο την ρωμαϊκή εποχή με τις αρένες, όσο για την υποκρισία, νομίζω έχει πιάσει κορυφή.

  Υ.Γ – Η αυτοχειρία πάντως, δεν είναι όλες τις φορές μαρτύριο, αλλά δεν είναι του παρόντος για συζήτηση, απλώς το αναφέρω για άλλη φορά.

 248. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η υποκρισία πάει σύννεφο αλλά κανείς δε θα ξυπνήσει κάποιον που κάνει ότι κοιμάται.
  Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της αλλά να θυμίσουμε ότι η κοινή γνώμη, «αυτή η @αμημένη κοινή γνώμη » που χουνε πει πολλοί, αξιότεροι εμού, περιλαμβάνεται και εκπροσωπείται σε όλα τα δικαιικά συστήματα του πολιτισμένου κόσμου. Σε κάποια απ αυτά μάλιστα η κρίση των ενόρκων βαρύνει περισσότερο κι από των δικαστών. Γι αυτό μην υποβαθμίζουμε την (εν πολλοίς απαίδευτη και αγελαία,συμφωνώ ) γνώμη της κοινωνίας. Κι όσοι θεωρούν ότι υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ υψηλότερο νομικό πολιτισμό της ταπεινής μας χώρας,ας βαστούν μικρό καλάθι.
  «Χορεύοντας στο σκοτάδι» ε Σπάιραλ;

 249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  246 – Ο σεβασμός πρέπει να δείχνεται στη ζωή, μετά θάνατον ελάχιστη αξία έχει, άλλωστε όσοι σέβονται την ζωή, σέβονται και τον θάνατο, οι υπόλοιποι υποκρίνονται.

 250. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Εγώ νομίζω ότι είναι κατακριτέος ο Ιωάννου γιατί παρουσιάζει εξευγενισμένη τη ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ του Βερολίνου.
  Οι πραγματικές τους μουτσούνες είναι πολύ αγριότερες και αιμοβορότερες.

 251. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 – Υπάρχει όμως ανεπηρέαστη, μη κατευθυνόμενη κοινή γνώμη, σήμερα με τα ΜΜΕ; Ακόμα και παλιά στον μύθο με τον Βαραβά, η κοινή γνώμη αποφάσισε, είχε δίκιο ή άδικο;

 252. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δεν καταλαβαίνω επίσης, τι δουλειά έχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να θέλει να επισκεφθεί το άντρο των ληστοσυμμοριτών στο Βερολίνο και να συναντηθεί με την αρχιλησταρχίνα. Τι να τού πει; Ουγκ;
  . Δεν πατάει καλά ο Σύριζας!

 253. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  251>>Υπάρχει όμως ανεπηρέαστη, μη κατευθυνόμενη κοινή γνώμη…;
  Ασφαλώς και επηρεάζεται ,αλλά στο ίδιο κλίμα ,σ΄αυτόν τον επηρεασμένο τηλεκατευθυνόμενο κόσμο εδρεώνονται οι «αξίες «, οι πεποιθήσεις,οι αποκλεισμοί, το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τα συναλλακτικά ήθη μα εκεί γίνονται και τα εγκλήματα και το ίδιο αυτό σύστημα υποχρεώνεται να τα κρίνει και να αποδώσει δικαιοσύνη (πάλι στα περιθώριά του).Τώρα δηλαδή πρέπει να δει στον καθρέφτη το σύστημα τη μούρη του και να τη δικάσει.

 254. Pedis said

  ως προς τους «ένοχους» … ψύλλους στ’ άχυρα. Η υποκρισία της σαπουνόπερας είναι το πρώτο ζητούμενο. Το δεύτερο είναι η γενικευμένη καφρίλα του καψονιού και της καζούρας.

  Ο Μπογιόπουλος έχει απόλυτο δίκιο όταν παραβάλλει την περίπτωση του Γιακουμάκη με τις «οροθετικές» που διαπομπεύτηκαν από υπουργούς και δημοσιογράφους. Και ένα από τα θύματα έχει ήδη «φύγει».

 255. Avonidas said

  Μια ερώτηση μόνο, παιδιά: Αυτοί οι «χυδαίοι τραμπούκοι«, που όπως όλοι γενικώς ξέρετε «ώθησαν τον 20χρονο στην αυτοκτονία», τι ηλικίας είναι;

  Μήπως αντίστοιχης ηλικίας με τον νεκρό; Κι εφόσον έχετε αποφασίσει να απαλλάξετε τον ίδιο από κάθε ευθύνη για το ότι αφαίρεσε τη ζωή του, λόγω ηλικίας ή λόγω ευαίσθητης ψυχολογίας ή λόγω συνθηκών ή δεν ξέρω τι άλλο, πώς ρίχνετε τόσο εύκολα την ίδια ευθύνη πάνω στους (κατά την άποψή σας) ηθικούς αυτουργούς, ώστε να αξίζουν δημόσιο στιγματισμό; Γιατί όχι στους γονείς, ή τους δασκάλους, ή την «κακούργα κοινωνία» γενικότερα;

  Πολλοί από μας τραμπουκιστήκαμε στο σχολείο, κάποιοι ακόμα και στο πανεπιστήμιο, και για να πούμε την αλήθεια και πολύ αργότερα στη ζωή, όπως στους χώρους εργασίας, μπορεί να υπάρξει τραμπουκισμός. Δεν αυτοκτονήσαμε όλοι. Η σύνδεση που θέλετε τόσο αυτονόητα να κάνετε δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Πολύ καλύτερο θα ήταν να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τον τραμπουκισμό.

  Όσο για τον δημόσιο στιγματισμό, βεβαίως, εμπρός να αναθρέψουμε τους τραμπούκους του μέλλοντος, που δεν θα έχουν τίποτα να χάσουν.

 256. giorgos said

  Ανιστόρητος καί πολύ λίγος …ό κ.Ιωάννου
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/01/5.html

 257. Γς said

  246:

  Ναι, σεβασμό.

  Ολοι φταίμε, που λένε σε παρόμοιες περιπτώσεις [χωρίς τύψεις].

  Και είναι κι εκεινα τα σιχαμερά καθίκια [δάσκαλοι και καθηγητές και όχι μόνο] που συντάσσονται παθητικά [αλλά και ενεργά πολλές φορές] από φόβο οι κότες, με τους κουραδόμαγκες αφήνοντας αβοήθητους ή και λοιδορώντας τα στοχευμένα θύματα.

  Θυμάμαι έναν συνάδελφο σε μια τεχνική σχολή του Δημοσίου που τόλμησε να τα βάλει μαζί ους και να καταχεριάσει τον λεβεντομαλάκα αρχηγό τους.
  Τον έδιωξαν αμέσως. Τον καθηγητή

 258. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Γουάου!! Τώρα που τον κράζει κι ο Γεράσιμος Καλιμμάνης …ο Ιωάννου ανέβηκε δύο δεκατόμετρα στην εκτίμησή μου!

 259. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  «Με μπαλωθιές οδηγείται στην τελευταία του κατοικία ο Βαγγέλης Γιακουμάκης»

  Η εμβληματικότερη, κατ’ εμέ, κρητική πράξη τραμπουκισμού, νταηλικιού, ή όπως αλλιώς τελοσπάντων, έμελε να τον ακολουθήσει μέχρι το τέλος. Κρίμα, γιατί, ακόμη και μετά από κάτι τέτοιο, μοιάζει να μη καταλαβαίνουμε τίποτα.

 260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  251 – «και το ίδιο αυτό σύστημα υποχρεώνεται να τα κρίνει και να αποδώσει δικαιοσύνη»
  Αυτό λέει κι ο Φυσικός και συμφωνώ μαζί του, να δικαστούν πρώτα δίκαια αυτοί που θεωρείται οτι ευθύνονται, η κατευθυνόμενη κοινή γνώμη όμως, έχει βγάλει ήδη ετυμηγορία εναντίον των ενόχων γενικώς και αορίστως, ποιοί είναι οι ένοχοι όμως; Άλλο σε κατηγορώ για κάτι, κι άλλο σε καταδικάζω γι΄αυτό, μέχρι να συμβεί το δεύτερο, υπάρχει το τεκμήριο της αθωώτητας, το δέχονται αυτό οι ακριτοπρετεντέρηδες και η κοινή γνώμη; Και εν τέλει, την κοινή γνώμη, που δεν ανέχεται τους χιλιάδες Γιακουμάκηδες που ζούν(;) ανάμεσά μας, και τους κάνει τον βίο αβίωτο περιθωριοποιώντας τους, ποιός θα την δικάσει και θα την καταδικάσει;

 261. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  254 – Ε ΝΑΙ.

 262. Μαρία said

  255
  >Δεν αυτοκτονήσαμε όλοι.
  Προφανώς. Άρα κατα τη γνώμη σου φταίει ο αδύνατος. Και στην πρώην Φρανς τελεκόμ είχαν αυτοκτονήσει μόνο 35 μέσα σ’ ένα χρόνο, οι υπόλοιποι άντεξαν.

 263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  256 – Δηλαδή είχε κι άλλη επιλογή ο ελληνικός λαός και μπορούσε να διαλέξει; Κι ο Όθωνας και οι άλλοι βασιλιάδες πώς προέκυψαν, επιλογή του λαού ήταν; Τότε και οι άνθρωποι που πεθαίνουν απο την πείνα, επιλογή τους είναι. Αντί να πάνε να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί στις δυτικές εταιρείες που ληστεύον τον πλούτο τους, κάθονται και τεμπελιάζουν.

 264. Pedis said

  «Το καψόνι του στρατού λέγεται bullying στα σχολεία! »

  http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/03/bullying_16.html

 265. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  262 – Δεν λέει οτι φταίει ο αδύναμος, μάλλον οτι τα αίτια είναι βαθύτερα θέλει να πεί ο Avonidas και δεν είναι σωστό να ρίχνουμε την ευθύνη μόνο σε μερικά κωλόπαιδα, εγώ αυτό κατάλαβα, αλλά αυτό πιστεύω απο την αρχή κι όλας.

 266. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  262. Σωστήηη…!

 267. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  259. ..και σωστόοος…!

 268. Pedis said

  Γιατί η επιστολή στο left.gr είναι άσχετη με το θέμα; Νέος που στα μάτια κάφρων (φασιστόκαφρων) φαίνεται «διαφορετικός». Τον πλακώνουν στο ξύλο στο κέντρο του Πειραιά. Κάνει καταγγελία στην αστυνομία και του απαντάνε … να κουρευτείς, για το καλό σου … (Και μετά «κλάμα» για την «αυτοκτονία» και την ταπείνωση του κάθε Βαγγέλη ! )

  «Μια καθημερινή ιστορία: Οι χούλιγκαν της… καθ’ όλα νόμιμης »πολιτικής οργάνωσης» Χρυσή Αυγή»

  https://left.gr/news/mia-kathimerini-istoria-oi-hoyligkan-tis-kath-ola-nomimis-politikis-organosis-hrysi-aygi

 269. giorgos said

  #258# σοβαρή εκτιμηση καί σοβαρά επιχειρήματα εχεις, μπράβο!

 270. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  269.

 271. Pedis said

  Η υπόθεση θα ξεχαστεί τόσο γρήγορα όσο συμφέρει τα μμε να τα βγάλουν από τις διαφημίσεις και εκείνους τους δημοσιογράφους που έχουν κάνει πλεκτό τις δακρύβρεκτες αρχιδιές.

  Στο μεταξύ, οι φασίστες κάνουν περιπολίες και πλακώνουν όποιον γουστάρουν ατιμώρητοι, οι χούλιγκαν και οι μπράβοι του καθε μαφιόζου κάνουν ό,τι τους καπνίσει και ό,τι τους διατάξουν τα αφεντικά τους, ΚΑΙ οι χειρότεροι αλήτες συνεχίζουν να υπηρετούν στις δυνάμεις της δημόσιας, νομιμης και ασύδοτης βίας.

  Βία στη «διασκέδαση» (τηλεόραση, γήπεδο, β-γκέιμς), στη δουλειά (όσο υπάρχει), στην οικογένεια (πόσες να είναι οι κακοποιημένες γυναίκες;) !

 272. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  254.>>Και ένα από τα θύματα έχει ήδη «φύγει».
  Δύο

 273. Είναι κατάλληλη στιγμή να ξαναδιαβάσουμε και να το διαβάσουν όσοι δεν το έχουν διαβάσει, τον Νεαρό Τέρλες του Μούζιλ. Η ίδια ιστορία του νταηλικιού μέσα σε οικοτροφείο και η περιγραφή ορισμένων πρακτικών μιας κοινωνίας που ουσιαστικά προαναγγέλλουν τον Ναζισμό δεκαετίες πριν την ύπαρξή του.

  Εκπληκτικός ο Μούζιλ, δίνει την προσωπικότητα των βασανιστών, σα να περιγράφει την εφηβική ηλικία των διαφόρων Χίμλερ και Μέγγελε. Όπως κι εκείνοι, οι ήρωες του Μούζιλ τις πράξεις τους τις είχαν ντύσει με διάφορες δήθεν επιστημονικές νιου έιτζ ψευτοθεωρίες, ενώ στην πραγματικότητα απλά ήθελαν να ξεδιψάσουν τον ανώμαλο σαδισμό τους και την καταπιεσμένη τους σεξουαλικότητα.

  Ο Μέγγελε, ομοίως, υποτίθεται ότι έκανε τα φριχτά πειράματά του πάνω στα σώματα των Εβραίων και των άλλων οικότροφων του Άουσβιτς για να βρει κάτι, όμως στην πραγματικότητα δεν βρήκε τίποτα, όλα αυτά ήταν για να παίρνει χαρά από τον πόνο των άλλων. Μ’ άλλα λόγια για να το παίζει Θεός.

 274. Avonidas said

  #262. «Άρα κατα τη γνώμη σου φταίει ο αδύνατος. Και στην πρώην Φρανς τελεκόμ είχαν αυτοκτονήσει μόνο 35 μέσα σ’ ένα χρόνο, οι υπόλοιποι άντεξαν.»

  Ποιος ήταν που είχε πει, «μη θρηνείτε, συνδικαλιστείτε»;
  Κάποτε, μια φίλη της μητέρας μου, παλιά καραβάνα αναρχική, έλεγε «δεν υπάρχουν αθώα θύματα!» Ο Μπρεχτ είχε πει πάνω κάτω το ίδιο στις Ιστορίες του Κυρίου Κόινερ Θύμωνε τότε η μητέρα μου, αλλά πολλά χρόνια αργότερα είδε την αλήθεια του λόγου.

  Όταν στο σχολείο με τυραννούσαν — όπως και πολλούς άλλους «σπασίκλες», είμαι σίγουρος — στεναχωριόμουν και κλεινόμουν στη μαυρίλα μου. Όταν τελικά το συζητούσα με τον πατέρα μου, μου έλεγε «γιατί τους αφήνεις να στο κάνουν αυτό;» Θύμωνα τότε πολύ, γιατί το θεωρούσα κοροϊδία. Τους άφηνα; Πώς θα μπορούσα να τους εμποδίσω; Εγώ έλεγα στον πατέρα μου τον πόνο μου (έτσι σκεφτόμουν), κι εκείνος το έκανε να μοιάζει δικό μου σφάλμα!

  Τελικά, ήταν δικό μου σφάλμα. Γιατί στην πραγματικότητα, θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα. Πέρα από το προφανές, να ανταποδώσω τα ίσα, που ας πούμε ότι δεν ήταν στην ευχέρειά μου, μπορούσα να αποφύγω την αντιπαράθεση (που συνήθως το έκανα), να ζητήσω βοήθεια (που επίσης το έκανα, κι ας με έλεγε όποιος ήθελε «καρφί») και κυρίως να μάθω να μην με αγγίζουν όσα μου έλεγαν κι όσα μου έκαναν. Αυτό που δεν θα μπορούσα να κάνω είναι να μιζεριάζω και να εύχομαι να ήταν ο κόσμος αλλιώς. Ο κόσμος είναι αυτό που είναι, εμείς είμαστε που πρέπει να προσαρμοστούμε. Ή, αν έχουμε τα κότσια, ας τον αλλάξουμε.

  Φυσικά, αν μου την έστηναν κάπου και με μαχαίρωναν (ή αν μια γυναίκα τη βιάσουν), το πράγμα αλλάζει. Τότε, όμως, δεν μιλάμε για εκφοβισμό, μιλάμε για ξεκάθαρη βία, και γι’ αυτό έχουμε τους νόμους και το κράτος (δηλαδή, κάποιον ισχυρότερο από κάθε επίδοξο βιαστή, με σκοπό να μας προστατεύει).

  Κατηγόρησε, λοιπόν, το κράτος και την κοινωνία, γιατί δεν φρόντισαν να στηρίξουν και να θωρακίσουν έναν άνθρωπο που ήταν τόσο ευαίσθητος στη γνώμη των άλλων, ώστε αφαίρεσε τη ζωή του. Κατηγόρησε τους δασκάλους και τους καθηγητές του ότι τον άφησαν να τα βγάλει πέρα μόνος. Εδώ υπάρχει πράγματι ένα έγκλημα, αλλά όχι αυτό για το οποίο μιλάνε όλοι.

 275. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  http://www.yupiii.gr/apopsi/c79022/Aytos_O_Baggelhs_Kati_H8ele_Na_Pei-Kai_t.html
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  Μια ολόκληρη κοινωνία, που όφειλε σήμερα να βυθιστεί στη σιωπή για να συνδιαλαγεί με τα στοιχειώδη ανθρώπινα αντανακλαστικά που της απέμειναν, παραδίδει εισαγγελικά παραγγέλματα στον εαυτό της, φροντίζοντας, ανεπιτυχώς, να αποφύγει να αναμετρηθεί με τον ιερέα, τον χωροφύλακα, τον επαρχιώτη, τον ομοφοβικό, τον δήμιο, τον νόθο επαναστάτη που εκτρέφει μέσα της.

  Στοχοποιεί κι απαιτεί τη σύλληψη, εδώ και τώρα, των 2, 3, 40, 50,100 (όσοι κι αν είναι αυτοί, αρκεί να είναι μετρήσιμοι και με ονοματεπώνυμο) ενόχων για να αποφύγει την ηθική αυτουργία. Για να προλάβει να εκλείψει ο χρόνος και να μην αναγνωρίσει τη δική του οικογένεια, την «αγία ελληνική οικογένεια», εκτροφείο ψυχοπαθολογιών, που απορρίπτει με ενοχές -για να είμαστε και ακριβοδίκαιοι- τα δικά της παιδιά.

  Τα παιδιά, που είναι διαφορετικά, είναι περισσότερο μελαψά, λιγότερο ψηλά, περισσότερο παχουλά, λιγότερο άνδρες, λιγότερο γυναίκες, φτωχά, αποτυχημένα, τα «…λιγότερο ή περισσότερο» παιδιά της. Όχι λιγότερο, όχι περισσότερο, «κανονικά». Υποταγή στην «κανονικότητα», που δεν ανατρέπει, δεν προκαλεί ρήξεις, δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο, το κοινώς αποδεκτό αενάως διαπλεκόμενο σύστημα.
  ………………………………………………………….Μαρίνα Δελλάκη

 276. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  266-267 – ΣΩΣΤΟΟΟΟΣ, το επάγγελμα του μέλοντος, ή μήπως το διαχρονικότερο;(χαμόγελο).

  269 – Είναι απάντηση στα ανάλογα δικά σου επιχειρήματα, στα ερωτήματα πάντως δεν απάντησες, ίσως απαξιείς.

 277. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  274. >>Ποιος ήταν που είχε πει, «μη θρηνείτε, συνδικαλιστείτε»;
  http://www.protothema.gr/greece/article/459770/epikefalis-ereunon-gia-ton-vaggeli-me-apeilisan-oti-tha-huthei-aima-an-sunehiso/

 278. Και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Σε ποια κατηγορία αδύνατων ανήκε το παιδί, δηλαδή γιατί τον σαδίζανε αυτοί οι περήφανοι για το αντριλίκι τους κρητικοί; Δεν ακούστηκε και δεν το μάθαμε. Φήμες μόνο.

  Και αναρωτιέμαι μήπως και δω έχουμε να κάνουμε με μια πελώρια υποκρισία μέσα στη γενικότερη υποκρισία όλων, της λεβεντογέννας Κρήτης και του pretentious Πρετεντέρη και απάσης της Ελλάδος, αλλά και της οικογένειας του. Και μήπως οι διάφορες ευχές «καλό Παράδεισο, Βαγγέλη» του παπαδαριού ισοδυναμούν με την επί γης κόλαση για ορισμένους, όπου ακριβώς αυτοί οι ίδιοι παπάδες τους εξαποστέλνουν;

  Δεν ξέρω, αναρωτιέμαι. Γιατί σ’ αυτή την περίπτωση, όλος ο θρήνος πάει στράφι.

 279. Avonidas said

  #274. Ας το αναλύσω λίγο περισσότερο το θέμα, με την περίπτωσή μου, που τουλάχιστον έχει το θετικό ότι τη γνωρίζω καλά:
  Ας πούμε, λοιπόν, ότι κάθομαι και κλαίγομαι, και λέω «δε με δέχονται, επειδή είμαι διαφορετικός». Ε, και τι θα βγει απ’ αυτό; Στο κάτω κάτω, οι αρχές κι οι νόμοι μπορούν ίσως να τραβήξουν τ’ αυτί σε όποιον με παρενοχλεί ή με χτυπάει, αλλά βεβαίως κανένας δεν πρόκειται να με αγαπήσει δια νόμου. Τελικά, αυτή είναι η αιχμή του ζητήματος. Πρέπει να ψάξω να βρω εκείνους που θα με εκτιμήσουν, κι όταν τους βρω, θα διαπιστώσω ότι ανάμεσά μας επικρατούν οι ίδιες αρχές που επικρατούν κι ανάμεσα στους άλλους. Γιατί βέβαια η παρέα που ευφραίνεται να βλέπει μπάλα από το πρωί ως το βράδυ νιώθει την ίδια απέχθεια για τα μαθηματικά, ας πούμε, όσο βαριούνται τη μπάλα τα «σπασικλάκια».

  Όλοι είμαστε διαφορετικοί, απλώς μερικοί από μας έχουν την τύχη τα γούστα τους να είναι του συρμού. Αν, αντί να προσπαθούμε να στήσουμε έναν αντίστροφο ρατσισμό, όπου ο μπαλαδόρος θα υποχρεώνεται δια ροπάλου να λέει στον χοντρό και τον σπασίκλα πόσο πολύ τον αγαπάει και πόσο πολύτιμο μέλος της κοινωνίας είναι, απλώς αφήναμε τους ανθρώπους να γυρέψουν την παρέα που τους αρμόζει, θα είχαμε πολύ λιγότερους τραμπουκισμούς και πολύ λιγότερες προστριβές.

 280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Θα το πώ κι ας με κράξει πάλι η Cronopiusa σαν επαγγελματία πατέρα που δεν σέβεται την οικογένεια του νεκρού. Όλος ο κόσμος να είναι εναντίον σου, αν σε στηρίζουν οι άνθρωποι που αγαπάς, δεν φοβάσαι τίποτα ή στην χειρότερη αντέχεις, αν δεν σε στηρίζουν αυτοί, τότε μόνο ο εαυτός σου μπορεί να σε στηρίξει, που όμως έχει διαμορφωθεί κυρίως απο αυτούς που σε μεγάλωσαν.

 281. Avonidas said

  #277. ΕΦΗ-ΕΦΗ

  Πολλές μπάλες έχουν μαζευτεί στην εξέδρα…

 282. Pedis said

  Το πρότυπο του «ανδροκρατισμού» (στρατιώτης κατακτητής μισθοφόρος μπράβος μπιστικός τσιράκι) στολή, άσκηση εξουσίας χωρίς φόβο τιμωρίας, οπλοφορία. Μότο: «αντε γαμήσου μωρή» και «μη σε πάρω με τις κλωτσές». Σε γένος θηλυκό (μωρή, τσούλα, κότα, αδερφή κλπ) απευθύνεται σε οποιονδήποτε δεν είναι «άντρας». Σε ουδέτερο σε όποιον δεν τον ενδιαφέρει αν είναι «άντρας» αρκεί να τον υπηρετεί, είναι «το παιδί».

 283. Pedis said

 284. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  271 – «Βία στη «διασκέδαση» (τηλεόραση, γήπεδο, β-γκέιμς), στη δουλειά (όσο υπάρχει), στην οικογένεια (πόσες να είναι οι κακοποιημένες γυναίκες;) !»

  Πολύ λιγότερες απο τα παιδιά, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, η κοινή γνώμη δεν βγάζει άχνα.

 285. physicist said

  Εχμ, εγώ έχω χαθεί πλέον στις αναλύσεις, το μόνο που έχω να πω είναι ότι στη συγκεκριμένη περπίτωση δεν ξέρουμε αλλά προσποιούμαστε ότι ξέρουμε. Ούτε την προσωπικότητα του παιδιού, ούτε τι γινότανε μέσα στην οικογένειά του, ούτε τι και πόσο μπούλινγκ του ασκήθηκε, ούτε τι άλλες έγνοιες και στεναχώριες είχε στη ζωή του, ούτε τι έκανε ο Διευθυντής της Σχολής, ούτε τίποτε. Τίποτε απ’ όσα ξέρουμε δεν είναι επαρκώς αξιόπιστο ή πλήρες. Όλα είναι πληροφορίες μιας φρενίτιδας πληροφοριών των τελευταίων ημερών, που όλες κινούνται μέσα σ’ ένα εντυπωσιακά ομοιόμορφο ερμηνευτικό πλαίσιο.

  Επομένως, αν είναι να μιλάμε για το μπούλινγκ στο επίπεδο που λέει π.χ. ο Αβονίδας, κι να προβληματιζόμαστε για τον πώς να έρθουμε σε λογαριασμό με τους νταήδες της καθημερινότητας, έχει καλώς. Αν είναι όμως να κάνουμε τον αυτοματισμό να εφαρμόζουμε τα συμπεράσματά μας σ’ αυτήν την πολύ συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για χοντρό φάουλ.

 286. 274 Avonidas

  Η ιδέα οτι «ο αδύνατος φταίει» μοιάζει λογική, αλλά αν το σκεφτείς καλά, είναι παραπλανητική.

  «Ουαί τοις ηττημένοις» . Ισχύει .Έτσι δημιουργήθηκε και η δουλεία. Σε νικάω στον πόλεμο, μπορώ να σε λιώσω, αλλά σου χαρίζω τη ζωή, την οποία πια μου χρωστάς και για να με ξεπληρώσεις γίνεσαι το ανδράποδό μου.
  Είναι λογικό. Τηρουμένων των αναλογιών ακόμα ισχύει και χωρίς να έχει κάποιος χάσει τη μάχη, απλά επειδή γεννήθηκε κάπου και κάπως.

  Ζούμε όμως στην εποχή του κοινωνικού συμβόλαιου. Και ζούμε σε μια εποχή που φαίνεται πια, όχι σε όλους, οτι τα άτομα και οι κοινότητες και τα έθνη μαζί μόνο θα μπορέσουν να επιβιώσουν και αν δεν μπορέσουν, μαζί θα καταρρεύσουν.

  Αν σήμερα το παραβλέπεις αυτό και ανάγεις το άτομο σε απόλυτη αξία και δικαιολογείς ηθικά την απόλυτη εξουσία του «δυνατού» απέναντι στον «αδύνατο», πέφτεις ακριβώς μέσα στον κοινό πυρήνα της ιδεολογίας τόσο του ναζισμού όσο και του νεοφιλελευθερισμού. Και επειδή τίποτα δεν είναι οτι φαίνεται, και τα δύο αυτά συστήματα στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι τα πιο αδύνατα.

  Πως να το πω αλλιώς. Οι κοινωνίες με ευτυχισμένους Βαγγέληδες Γιακουμάκηδες είναι δυνατές. Οι κοινωνίες με αυτοκτονημένους Βαγγέληδες Γιακουμάκηδες είναι αδύνατες.

  Και σε πιο καθημερινό επίπεδο, το να προσπαθεί να είναι δυνατός ο Βαγγέλης, ο μάκης, ο Σάκης είναι δικό του κομμάτι. Το να προστατεύουμε όμως τον Βαγγέλη, είναι δικό μας κομμάτι. Όπως επίσης δικό μας κομμάτι είναι να ξεριζώσουμε οτιδήποτε τρέφει τον δολοφόνο του. Κι αυτό όχι μόνο επειδή ο καλός άνθρωπος είναι πιο ευτυχισμένος από τον κακό άρα εμάς μας συμφέρει να είμαστε καλοί, αλλά και επειδή κάποτε ο κακός θα χτυπήσει κι εμάς, όπως οι δυο μουρλαμένοι βασανιστές του Τέρλες σε ένα οικοτροφείο το 1910, μετατράπηκαν στο τέρας της ναζιστικής Γερμανίας και κατάστρεψαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, την ίδια τους τη χώρα.

  (Αυτά και σόρυ για το μακρύκοντο πανωσέντονο.)

 287. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Aυτό που «γκαρίζει» ο Φυσικός, έγινε πραγματικότητα, τί λέει η κοινή γνώμη γι΄αυτό;

  http://www.lifo.gr/now/greece/62778

 288. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  («Παντέρμη Κρήτη, κόσμημα της γης, μην πας πλέον χαράμι για τα θλιβερά σου κυνικά χωριατόπουλα που τους έμαθες καλά να μην ξεχωρίζουν το τσουτσουνάκι τους απ’ την μπιστόλα, άλλαξε πια τροπάριο, Λεβεντογέννα μου!»)

 289. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Λάμπρο, ας μην υποκρινόμαστε! ο άλλος δε μπορούσε να πάει με το μπαμπά του να καταθέσει μήνυση. Δε θα πάθει τίποτα κανένας αθώος,μη φοβάσαι.

 290. Νίκος Α. said

  Το υποψιαζόμουν αλλά μόλις τώρα το επιβεβαίωσα. Η προυπόθεση για να φοιτήσει κάποιος στη Γαλακτοκομική σχολή είναι να έχει ενδεικτικό Α’ Λυκείου. Στο σημερινό Λύκειο αυτό μπορεί να αντιστοιχεί ακόμα και σε μερικό αναλφαβητισμό. Επίσης για την εισαγωγή μετράνε 3 μόρια για κατοίκους ορεινών δασικών κλπ περιοχών και 5 μόρια για τέκνα γεωργών κατά κύριο επάγγελμα.

  Πάμε τώρα στην περίπτωσή μας. Παιδιά κατά 90% αγόρια από χωριά, χαμηλής μόρφωσης, μεγαλωμένα σε κλειστές συντηρητικές κοινωνίες και με μεγάλη πιθανότητα σεξουαλικής στέρησης, μένουν μόνα τους για πρώτη φορά μακριά από την οικογένεια τους και το κουτσομπολιό της γειτονιάς, στον ίδιο χώρο ο οποίος επιπλέον δεν έχει δα και στρατιωτική πειθαρχία. Ελεύθερα να κάνουν σχεδόν ότι θέλουν στον ελεύθερο χρόνο τους, περιορισμένα όμως να ζουν σε κοιτώνες με κοινά μπάνια και τουαλέτες. Σε όλα αυτά βάλτε και το δέσιμο των Κρητικών και την κουλτούρα του νταή και της μπαλωθιάς όπως είδαμε πιό πάνω που δεν κατάλαβε τίποτα και δε μπορεί να σεβαστεί ούτε την κηδεία (αλήθεια γιατί πυροβολούν στις κηδείες; τι πιστεύουν μέσα στον πυροβολημένο εγκέφαλό τους;).

  Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Το βάρος πάνω στον στοχοποιημένο τεράστιο. Δεν υπάρχει καμία σχέση με τον σπασίκλα που υφίσταται κοροιδία και που μπορεί να μιλήσει σε γονείς ή καθηγητές. Εδώ δεν υπάρχει κανένας στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί. Είναι μόνος του εναντίον όλων.

  Και έχουν όλοι ευθύνες τεράστιες. Πρώτα η «παρέα», μετά ο υπεύθυνος της σχολής και βέβαια οι γονείς του. Δε χρειάζομαι κανένα δικαστήριο για να κρίνω. Ξέρω πολύ καλά πως λειτουργεί αυτός ο φασιστικός μηχανισμός της κλίκας. Τον έχω συναντήσει παντού. Στο σχολείο, στον στρατό, στη δουλειά. Και καταλαβαίνω πολύ καλά το πόσο εύκολο είναι σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα να φτάσει κάποιον στην απόγνωση και το πλήρες αδιέξοδο.

  Υ.Γ. Νομικά ο μόνος που θα μπορούσε να διωχθεί νομίζω είναι ο διευθυντής αλλά για αμέλεια. Αν υπήρχε κάτι εναντίον της παρέας θα μπορούσε να το είχε κάνει μόνο ο ίδιος ο παθών αλλά καταλαβαίνω πως και να ήθελε δε μπορούσε. Το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να τον απομονώσουν ακόμα περισσότερο.

 291. οι δυο βασανιστές του Τέρλες

  Βέβαια εννοώ στο «Τέρλες», το μυθιστόρημα, ο βασανιζόμενος λεγόταν Μπαζίνι.
  ______________________

  288, ΕΦΗ ΕΦΗ
  Έχω πολλά χρόνια να πάω στην Κρήτη, αλλά ο παλιός κολλητός μου από τα Χανιά, που παντρεύτηκε και ζει στο Παρίσι αλλά πήγαινε στην Κρήτη τα καλοκαίρια, μου περιέγραφε με σιχασιά τον τύπο του μαυροπουκαμισά και καλά ντεληκανή και διαπλεκόμενο κουμπουροφόρο Κρητικό με τις μπαλωθιές και την αυτοδικία. Αναρωτιέμαι πόσο διαδεδομένο είναι αυτό σήμερα…

 292. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  289 – Δεν φοβάμαι ΕΦΗ μου, αυτό τον κόσμο τον έχω ζήσει απο πολύ χαμηλά και τον ξέρω αρκετά καλά, απλώς απο τα 12μου είχα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στους ψευτόμαγκες. Για το αν θα πάθει κάτι κάποιος αθώος, το έχει δείξει η ιστορία, ώς επι το πλείστον οι αθώοι παθαίνουν. Δεν παίρνω θέση υπέρ ή κατά αυτού του παιδιού (κι αυτό παιδί είναι όπως ήταν κι ο Βαγγέλης) γιατί δεν ξέρω, η κοινή όμως γνώμη το κάνει, και πολύ φοβάμαι οτι το κάνεις κι εσύ, κι αυτό πραγματικά με φοβίζει.

 293. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αντιγράφω (γνωστό το θέμα αυτό) από αναρτήσεις του 2012:
  >>…Το 2008 η εισαγγελέας Ρεθύμνου είχε ασκήσει δίωξη κατά των γονέων των μαθητών του νομού που είχαν εγκαταλείψει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Η πρωτοβουλία της δεν έφερε θεαματικά αποτελέσματα. Η προβλεπόμενη ποινή για τους γονείς είναι πρόστιμο περίπου 500 ευρώ. Το θέμα επανέφερε η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης η οποία επιδόθηκε σε συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των μαθητών που φεύγουν από το σχολείο για να απασχοληθούν σε οικογενειακές επιχειρήσεις. … >>
  Δε βρήκα νεώτερο σχετικό για τα στοιχεία που βγήκαν από την έρευνα.
  291. Υπάρχει και αυτό το είδος, τυφλοκούταβων που ασφαλώς προξενεί αποστροφή. Οι νταήδες της σχολής του Βαγγέλη φαίνεται να ήταν εγκλωβισμένοι σε κάποιο τέτοιο ηλίθιο «στερεότυπο».Πιτσιρικάδες μετέφηβα αγρίμια περίπου. Αλλά μόνο πώς να πήζουν τυρί είχαν καθήκον να τους μαθαίνουν οι υπεύθυνοι ,ο Δντης και οι δάσκαλοι εκεί;

 294. sarant said

  290: Όπως τα λες είναι, συνονόματε.

  293: Όπου η εγκατάλειψη δεν γινόταν για λόγους οικονομικούς, υποθέτω -α, το λεει κιόλας.

 295. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  293 – Φταίνε οι δάσκαλοι, οι διευθυντές, η κοινωνία, ο ανάδρομος Ερμής, οι γονείς πόσο φταίνε άραγε; Η παιδεία διδάσκεται στο σπίτι ΕΦΗ, τα παιδιά με τα οικογενειακά στερεότυπα μεγαλώνουν κυρίως, η επιρροή της κοινωνίας στα παιδιά, εξαρτάται άμεσα απο την σχέση τους με τους με τους γονείς τους. Ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, η κακοποίηση των μικρών παιδιών, (και το χαστούκι κακοποίηση είναι) είναι ο κανόνας στην πλειονότητα των οικογενειών. Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται κακός και δολοφόνος, καλό είναι να μη το ξεχνάμε αυτό, όσο δύσκολο κι αν είναι, όταν αποδίδουμε ευθύνες, αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να βελτιωθεί η κοινωνία.

 296. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  290 – «Πάμε τώρα στην περίπτωσή μας. Παιδιά κατά 90% αγόρια από χωριά, χαμηλής μόρφωσης, μεγαλωμένα σε κλειστές συντηρητικές κοινωνίες»

  Ο Κασιδιάρης μεγάλωσε με μορφωμένους γονείς και στην Αθήνα.

  «Εδώ δεν υπάρχει κανένας στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί. Είναι μόνος του εναντίον όλων.» Οι άνθρωποι που αγαπάς, οι δικοί σου άνθρωποι που λέμε, είναι αυτοί που πρώτα απευθύνεσαι στις δύσκολες στιγμές, το θέμα είνα να έχεις τέτοιους δικούς σου ανθρώπους, αν δέν έχεις;

 297. το κομούνι της αυγής said

  πανεπιστήμιο ή σχολή ή οικοτροφείο ή γυμνάσιο ή δημοτικό,μικρή σημασία έχει. Τα πράματα είναι παντού τα ίδια.Τώρα έχουμε και μαχαιροβγάλτες της πέμπτης δημοτικού μέσα στα ‘άσυλά’ και ‘άβατα’ σας.

 298. Μαρία said

  Ποινικοποιείται το μπούλινγκ.
  άρθρο 312 του ΠΚ: Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών:
  α) όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας σε πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας του ή που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του
  β) όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας τους.

  Αντικατάστασή του στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης Ασφαλείας Τύπου Γ’
  Άρθρο 312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά.

  Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας.

 299. Γς said

  296:

  >Ο Κασιδιάρης μεγάλωσε με μορφωμένους γονείς και στην Αθήνα.

  Κι είχε και σοβαρούς καθηγητές.
  Οχι για να πενευτούμε, αλλά γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε.

 300. gryphon said

  Ποινικοποιειται το μπουλινγκ το διαβασα κι εγω.
  Ωραια αλλα η κατασταση εχει αρχισει να γινεται σχιζοφρενικη οταν μια ας πουμε κυβερνηση προσπαθει να συμβιβασει τις απιστευτες αντιφασεις της εξαιτιας των ιδεοληψιων της.
  Το μπουλινγκ για το οποιο μιλανε ολοι τελευταια αφορα κυριως (αλλα οχι αποκλειστικα) ανηλικους αν και στην περιπτωση του Βαγγελη τα παιδια ηταν λιγο μεγαλυτερα.
  Ενεργοποιηθηκαν λοιπον αμεσως τα ανθρωπιστικα αντανακλαστικα του Υπουτγου.
  Ο ιδιος ανθρωπος ομως που εσπευσε να ποινικοποιησει το μπουλινγκ επιβαλλοντας ποινες φυλακισης στον δραστη εχει ηδη εκφρασει την προθεση του (η και το εχει κανει πραξη ηδη δεν παρακολουθω) να καταργησει την φυλακιση αποποινικοποιωντας στην πραξη μια σειρα ποινικων αδικηματων που διαπραττονται απο ανηλικους.
  Ουσιαστικα ολα τα ποινικα αδικηματα πλην (ισως) του φονου.
  Εμποριο ναρκωτικων λαθρεμποριο κλοπη ληστεια κλπ.
  Δηλαδη το μηνυμα της αριστερης κυβερνησης ειναι το εξης.
  Πιανουμε ενα 17χρονο μετα απο μια αρπαγη τσαντας η μετα απο μια διαρρηξη τον χτυπαμε φιλικα στην πλατη λεγοντας του.
  Αντε και καλη καρδια πηγαινε αυριο στην αλλη γωνια να παραμονεψεις την γιαγια που ερχεται πουλα και ναρκωτικα για χαρτζηλικι αλλα αλλοιμονο σου εαν κανεις μπουλινγκ θα σε κλεισω μεσα.

 301. Γς said

  Μόλις γύρισα απ το κομμωτήριο της φίλης μου της Αρίστης. Με κούρεψε.
  Και ξαφνικά μπήκε χαρούμενη μια μαθήτρια για να μας πει ότι αυτό που έκαναν για τον Βαγγέλη άρχισαν να το δημοσιεύουν διάφορα σάιτ.

 302. Γς said

  Μπράβο, της είπα.
  Και να δείτε μήπως υπάρχει και κανένα τέτοιο περιστατικό στο Λύκειό σας.
  Αν δεν υπάρχει, δημιουργήστε. Με κανέναν καθηγητή του χεριού σας
  😉

 303. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Από κάμερες στην πόλη, φαίνεται παρέα ατόμων που ακολουθεί το Βαγγέλη τη μέρα που εξαφανίστηκε, ακούω τώρα στο ράδιο

 304. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  299 – Η παροιμία «μ΄όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις» σου λέει κάτι; (χαμόγελο).

 305. cronopiusa said

 306. cronopiusa said

 307. Νίκος Α. said

  296 Αν και το Νο 2 της συμμορίας είναι κατηγορία από μόνος του σίγουρα η φασιστική νοοτροπία δεν έχει τάξη. Μπορεί να φυτρώσει παντού. Για τους ανθρώπους που αγαπάς συμφωνώ. Μοιάζει αδιανόητο να μην υπήρχε κανένας…

 308. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ήλιε μου, καλοήλιε μου, στο καλό χρυσό πουλί μου,

 309. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  307 – O Kασιδιάρης δεν είναι μόνος του, στην ίδια κατηγορία ανήκει τουλάχιστον το 10% των Ελλήνων, για την πιο soft μορφή της με τα δικά μου μέτρα ας μη πώ καλύτερα.
  » Για τους ανθρώπους που αγαπάς συμφωνώ. Μοιάζει αδιανόητο να μην υπήρχε κανένας.» Μα το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάς, αλλά αν σε αγαπούν κι αυτοί, και το μεγαλύτερο ταμπού στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, είναι η έλειψη γονεϊκής αγάπης προς τα παιδιά τους, για να μη πώ το θεωρητικά ακραίο η ύπαρξη μίσους προς αυτά, άλλωστε ποιός γονιός δεν αγαπάει το παιδί του, μ΄αυτή την ανοησία δεν μεγαλώσαμε; Αν θέλεις να κάνεις σίγουρους εχθρούς, πές στους γονείς που σηκώνουν χέρι πάνω στα παιδιά τους, και που τα βάζουν τιμωρία, οτι δεν είναι σωστοί γονείς (όχι οτι κάνουν λάθος, κάποιοι θα το παραδεχτούν, αλλά βεβαίως δεν θα αλλάξουν τακτική), η κλασική απάντηση που θα πάρεις είναι, «κι εμείς που μας έδερναν οι γονείς μας τί πάθαμε; ή το κάνω για το καλό του» Το οικογενειακό περιβάλλον καθορίζει κυρίως την συμπεριφορά μας, η κοινωνία έχει μικρό ρόλο, αλλά παραδόξως τις γονεϊκές ευθύνες τις φορτώνεται η κοινωνία, όμως η κοινωνία απο τί αποτελείται;

 310. Γς said

  Και μπούκαραν σήμερα οι Γιαννιώτες στην Γαλακτοκομική Σχολή και πολύ το γούσταρα.
  [Στο μέτρο που ήταν ειρηνική εισβολή συμβάλει στο σφίξιμο των μπιπ]
  http://www.zappit.gr/stories/Baggelhs-Giakoymakhs-Eisbolh-diadhloton-sth-Galaktokomikh-Sxolh/37006

  Κι ένας σχετικός τηλεοπτικός καυγάς το απόγευμα
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=384028&catid=12

 311. spiral architect said

  @310: Εγώ ΓουΣού όταν το άκουσα στο ραδιόφωνο τ’ απόγευμα, δεν το χάρηκα καθόλου. Τουναντίον ένιωσα πολύ άσκημα.
  Εντελώς σοβαρά, καλό θα ήταν η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη να κάνουν σωστά την δουλειά τους στην υπόθεση του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, και οι πολίτες να πάψουν να παίζουν το παιχνίδι της τηλεδημοκρατίας που στήνει λαϊκά δικαστήρια, για να πουλήσει τηλεθέαση, να βγάλει χρήματα και να αποπροσανατολίσει.

 312. Γς said

  Μα γι αυτό ακριβώς το χάρηκα κι εγώ.
  Το λέω:

  >Στο μέτρο που ήταν ειρηνική εισβολή συμβάλει στο σφίξιμο των μπιπ
  [αυτών που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους]

 313. Ξαναδιαβάστε τώρα το προφητικό (σιγά το δύσκολο) σχόλιο # 110
  Οσο η κοινή γνώμη και ΚΥΡΙΩΣ οι δημοσιογράφοι που (υποτίθεται) πως την εκφράζουν ακούνε υπουργούς κ.λ.π. να λένε ό,τι μ@λ@κί@ τους έρθει στο μυαλό και κάνουν πως το βαθυστοχάζονται αντί να τους πούνε » Τι λες ρε κόπανε» γιατί φοβούνται μήπως χάσουν την διαπίστευσή τους και άλλα προνόμια, δεν πρόκειται ποτέ να ξυπνήσει η «σιωπηλή πλειοψηφία» όπως την έλεγε και χρόνια έντεχνα χειριζότανε ο πάλαι ποτέ «εθνάρχης».
  Μέχρι τότε τίποτε δεν θα αλλάξει και στα οικοτροφεία, στρατιωτικές σχολές, φυλακές κ.λ.π. ο επικεφαλής θα αντιμετωπίζει τα φαινόμενα » συγχρωτισμού» με την φράση «αφού δεν γκαστρώνονται, αστους να πηδιούνται», όπως τόγραψε ο Πετρόπουλος και θα παίρνουνε μέτρα σαν του Κοντονή με προτροπή Πανούση…

 314. το προφητικόν αναφέρεται στην χθεσινή διεξαγωγή των αγώνων με θεατές χωρίς φυσικά να άεχει ληφθεί κανένα μέτρο που να δικαιολογεί την διεξαγωγή των δύο αγωνιστικών χωρίς θεατές, ούτε τα πράγματα ηράμησαν αφού έγιναν επεισόδια και διακοπή στο ΑΕΚ-ΟΣΦΠ

 315. cronopiusa said

  @311:

  «Σύντροφε, θα κατεδαφίσουμε ποτέ την κοινωνική δυστυχία; Χρωστούμε στην πάλη, βεβαίως.
  Αύριο περιμένω να συναχτούμε χαρούμενοι, για να γλιτώσουμε τη διαλεκτική της επαναστατικής αιθρίας απ’ τις ανούσιες θεωρητικές συζητήσεις. Κάθε καλό στην οργή του λαού και ας αναπνέουμε οράματα^ είμαστε γι’ αυτό ακριβώς οι καλύτεροι της Ιστορίας.
  Εργάσου τώρα στου εαυτού την εκμηδένιση κραυγάζοντας «κάτω οι μιαροί παρασημάδες» εμείς μπορούμε ν δώσουμε τη ζωή μας μέσα σ’ ένα
  Συλλαλητήριο
  Εσείς τι μπορείτε;

  Ν. Καρούζος, Αντισεισμικός Τάφος.

 316. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κι όμως! Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε στείλει επιστολή στη Βουλή για τις άθλιες συνθήκες στη Σχολή του
  «Μας κοροϊδεύετε»… έγραφαν οι φοιτητές
  http://www.e-radio.gr/blog/post.asp?uid=35737

  Click to access epistoli%20giakoumaki.pdf

 317. sarant said

  Ενδιαφέρον!

 318. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη
  http://www.insocial.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%AF-%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83/

 319. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  http://www.koutipandoras.gr/article/se-dikh-gia-thn-ypooesh-giakoymakh-o-xrhstos-markogiannakhs#.V2vXcDeTWmp.twitter

 320. Μαρία said

 321. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας και γιος πολιτευτή στην Κρήτη σε άλλες ημερομηνίες είχε ξεριζώσει δέντρα της σχολής, είχε προκαλέσει φθορές σε κέντρο διασκέδασης των Ιωαννίνων με συνέπεια ο ιδιοκτήτης του να ζητήσει την αποκατάσταση των ζημιών από τη σχολή, ενώ όποτε είχαν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, προτού τους καλέσουν σε εξηγήσεις, πήγαινε ο ίδιος στη διεύθυνση και «καθάριζε» για λογαριασμό όλων.
  http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ta_bouleumata_rixnoun_fos_sto_tragiko_telos_tou_baggeli-64401107/

 322. sarant said

  321 Λεβέντες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: