Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το 18,18% του ουρανού

Posted by sarant στο 6 Μαρτίου, 2015


Το σημερινό άρθρο είναι επικαιροποιημένη επανάληψη ενός παλιότερου -και μάλιστα όχι και τόσο παλιού, προπέρσινου, που μάλιστα το είχατε σχολιάσει δεόντως αφού είχε συγκεντρώσει 283 σχόλια. Αλλά αυτή η ανακύκλωση δεν γίνεται επειδή το παλιότερο άρθρο είχε περάσει απαρατήρητο, ούτε επειδή δεν προλαβαίνω να γράψω φρέσκο, αλλά επειδή πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που εξακολουθεί να μην έχει διευθετηθεί και που πρέπει να διευθετηθεί, οπότε δεν βλάφτει να το επαναλάβω. Βέβαια, πρέπει να το πω, πολύ λίγοι συμφωνούν μαζί μου -αλλά τι να κάνουμε, θα το αντέξω.

Μεθαύριο έχουμε 8 Μαρτίου, την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, οπότε σήμερα αναδημοσιεύω επικαιροποιημένο ένα άρθρο που είχα δημοσιεύσει πρόπερσι στις 8 Μαρτίου, ένα μάλλον σύντομο άρθρο, στο οποίο ζητούσα κυρίως τη γνώμη σας. (Βέβαια, οι ταχτικοί θαμώνες του ιστολογίου θα έχετε μάλλον τοποθετηθεί στο προπέρσινο άρθρο -αλλά τίποτα δεν σας εμποδίζει να επαναλάβετε την άποψή σας, αν δεν βαριέστε, χώρια που δεν αποκλείεται να έχετε κάπως μεταβάλει άποψη.

Σύμφωνα με το γνωστό ρητό, «Οι γυναίκες είναι το μισό του ουρανού». Εδώ θα ταίριαζε το χαριτολόγημα που λέγαμε στα φοιτητικά μου χρόνια («το άλλο μισό στην Κίνα βρίσκεται»), και θα ταίριαζε επειδή το ρητό έχει κινέζικη προέλευση, αφού αν δεν κάνω λάθος το είπε ο Πρόεδρος Μάο. Μάλιστα, η αρχική μορφή είναι: «Οι γυναίκες κρατάνε το μισό του ουρανού». Είτε έτσι είτε αλλιώς, η φράση «μισό του ουρανού» έχει καθιερωθεί διεθνώς, μάλιστα μια διεθνής ΜΚΟ που προωθεί την ισότητα των φύλων λέγεται Half the sky movement. Το μισό του ουρανού στη θεωρία, στην πράξη αρκετά λιγότερο, καθώς σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου οι γυναίκες έχουν λειψή εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στους κρατικούς θεσμούς, ιδίως στα υψηλά κλιμάκια. Οπότε, δεν μπορούμε να μιλάμε για το μισό του ουρανού -ένα 20% μπορεί να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Στη χώρα μας, η υποεκπροσώπηση των γυναικών είναι σοβαρή. Στη Βουλή που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές έχουμε μόνο 70 γυναίκες επί συνόλου 300 βουλευτών (ποσοστό 23,3%) -και πάλι καλά να λέμε, αφού πρόκειται για ρεκόρ από καταβολής ελληνικού κράτους. Ρεκόρ, αλλά με μικρή πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, του 2012, που είχε 63 γυναίκες (ποσοστό 21%). Η άνοδος οφείλεται κυρίως στη νέα εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Βουλή του 2009 είχαμε 52 μόνο γυναίκες, και στα παλιότερα χρόνια ακόμα λιγότερες.

Η αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή ήταν σχετικά μικρή από το 2012 στο 2015 επειδή, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε αρκετά περισσότερες γυναίκες (45 έναντι 26 το 2012, ποσοστό 30,2%), στη ΝΔ το ποσοστό των γυναικών είναι ντροπιαστικά χαμηλό, μόνο 10 σε 76 (13,2%). Τα άλλα κόμματα έχουν ολιγομελείς κοινοβουλευτικές ομάδες, οπότε είναι λιγότερο ασφαλής η εξαγωγή συμπερασμάτων, πάντως το καλύτερο ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης το έχει το ΚΚΕ (με 4/15) και το χειρότερο η ναζιστική συμμορία με 2/17. Πάντως, για να λέμε και τα στραβά της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξέλεξε πολλές γυναίκες σε απόλυτο αριθμό, αλλά σε ποσοστό σημείωσε πτώση σε σχέση με το 2012 (τότε είχε 26/71, ποσοστό 36,6%, τώρα έχει 45/149, ποσοστό 30,2%).

Παρ’ όλ’ αυτά, το ποσοστό μας στη Βουλή, το σημερινό, το 23,3%, δεν μας ντροπιάζει στην παγκόσμια κατάταξη. Ο πίνακας στο λινκ που έδωσα δίνει τα στοιχεία για την 1η Ιανουαρίου, δεν παίρνει δηλαδή υπόψη του τις πρόσφατες εκλογές. Αν τις υπολογίσουμε, ανεβαίνουμε στην 55η παγκόσμια θέση ξεπερνώντας με βραχεία κεφαλή το Ηνωμένο Βασίλειο και βρισκόμαστε στην 18η θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ αλλά δεν απέχουμε πολύ από αρκετές άλλες χώρες όπου το ποσοστό των γυναικών στη βουλή βρίσκεται κάτω από το 30% (από τις σκανδιναβικές χώρες απέχουμε έτη φωτός). Από την άλλη, αν η Ελλάδα υστερεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα, βρίσκεται περίπου στον παγκόσμιο μέσο όρο και αφήνει πίσω της πολλές συντηρητικές χώρες, όπως τις ισλαμικές, τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία, όπου το ποσοστό γυναικών στη Βουλή είναι ακόμα χαμηλότερο.

Αυτό που μας ντροπιάζει πραγματικά είναι το ποσοστό γυναικών στην κυβέρνηση, όπου και η νέα κυβέρνηση, αν και με κορμό την Αριστερά, έχει χαμηλότατο ποσοστό γυναικών, μόλις 6 σε 45 υπουργικούς θώκους συν την Πρόεδρο της Βουλής. Κάτι τέτοιο κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν είχε ποτέ γυναίκα σε ανώτατο αξίωμα (πρωθυπουργό, πρόεδρο δημοκρατίας, μονάρχη -ούτε καν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Βέβαια, η ανάρρηση γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα δεν σημαίνει αυτόματα ότι η θέση της γυναίκας στην εν λόγω χώρα είναι αξιοζήλευτη. Πολλές μουσουλμανικές χώρες, όπου η θέση των απλών γυναικών είναι δεινή, έχουν αναδείξει πρωθυπουργούς ή προέδρους γυναίκες από ισχυρές οικογένειες της ελίτ (Πακιστάν, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, ίσως και άλλες). Ή, η παντοδυναμία της Ίντιρα Γκάντι στην Ινδία δεν άλλαξε την κακή θέση των γυναικών στην τεράστια χώρα, όπως δείχνουν τα συνεχή ειδεχθή εγκλήματα που γίνονται με θύματα γυναίκες. Ωστόσο, και ο συμβολισμός έχει την αξία του και προς το παρόν η Ελλάδα έχει αυτό το στίγμα (που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αργήσει να φύγει).

Θα πει κανείς ότι οι γυναίκες δεν εφαρμόζουν κάποια διαφορετική πολιτική από τους άντρες -όπως περίτρανα έδειξε, ας πούμε, η πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Βρετανία ή τώρα της Αγκέλας Μέρκελ στη Γερμανία. Θα συμφωνήσω διαφωνώντας. Όταν η γυναίκα είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα, εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, αισθάνεται ότι για να ανταποκριθεί στο αξίωμά της πρέπει να απαρνηθεί το φύλο της. Αν όμως οι γυναίκες ήταν περισσότερες, ας πούμε οι μισές ή σχεδόν, τότε θα λειτουργούσαν φυσιολογικά.

Για το λόγο αυτό δεν βρίσκω άστοχη την πρόταση που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, να επιβάλλεται ποσόστωση, έτσι ώστε υποχρεωτικά ο αριθμός των γυναικών στα ψηφοδέλτια να είναι τουλάχιστον το 40% -ή, για να το διατυπώσουμε πιο ουδέτερα, έτσι που κανένα από τα δύο φύλα να μην έχει εκπροσώπηση κάτω από 40%. Αν μάλιστα εφαρμοστεί ξανά το σύστημα της λίστας για την ανάδειξη βουλευτών, θα μπορούσε να επιβληθεί ποσόστωση και στις εκλόγιμες θέσεις ή, ακόμα καλύτερα, εναλλαγή των υποψηφίων (ένας άντρας, μία γυναίκα, ένας άντρας, μία γυναίκα) όπως είναι το γαλλικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Κάποιου είδους ποσόστωση ήδη εφαρμόζεται στις εσωκομματικές εκλογές πολλών κομμάτων -τουλάχιστον αυτό γινόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω και στο ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, αν και στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κάπως ισομερής αντιπροσώπευση των γυναικών, η νέα Πολιτική Γραμματεία, που εκλέχτηκε πολύ πρόσφατα, αποτελεί οδυνηρή οπισθοδρόμηση. Από τα 11 μέλη της, που τα βλέπετε εδώ, μόνο δύο (!!) είναι γυναίκες, δηλαδή νεοδημοκρατικό ποσοστό, μόλις 18,18%. Και παρόλο που η νέα Γραμματεία είναι ανανεωμένη και έχει πολλά νέα και νεαρά πρόσωπα, δεν παύει να είναι ντροπή για ένα αριστερό κόμμα μια τόσο κραυγαλέα υποαντιπροσώπευση. Κανένα από τα δύο φύλα δεν θα έπρεπε να έχει αντιπροσώπευση μικρότερη από 40%, έστω 33% στην αρχή. Δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ δυο ακόμη άξιες γυναίκες, να μην παρουσιάζει αυτό το αναχρονιστικό θέαμα; Ασφαλώς είχε, οπότε είναι διπλή η ντροπή.

Κάποιοι θεωρούν αντιδημοκρατικές και νόθευση της δημοκρατίας τις ποσοστώσεις, όμως πολύ χειρότερη νόθευση είναι κατά τη γνώμη μου η σημερινή υποεκπροσώπηση των γυναικών. Η πείρα έχει δείξει ότι οι θετικές διακρίσεις είναι απαραίτητες για να αντισταθμιστούν μακροχρόνιες αντίρροπες διακρίσεις. Φυσικά, διακρίσεις κατά των γυναικών δεν υπάρχουν μόνο στη δημόσια σφαίρα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύ μικρός ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια (γύρω στο 15% σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που διάβασα). Πρόπερσι, η Γαλλία ψήφισε νόμο με βάση τον οποίο, από το 2017, το ποσοστό των γυναικών στα ΔΣ των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%. Καθώς η προθεσμία πλησιάζει, το ποσοστό των γυναικών ήδη αυξήθηκε από 16% σε 25%. Παρόμοια πρόταση, πάλι για ποσοστό 40%, παρουσιάστηκε και σε επίπεδο ΕΕ αλλά σκόνταψε στις αντιρρήσεις πολλών κρατών μελών και πλέον δεν είναι υποχρέωση αλλά ευχή ενόψει του 2020.

Εσείς αλήθεια τι γνώμη έχετε; Πιστεύετε ότι θα ήταν θετική η καθιέρωση ποσοστώσεων για τη γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή; Θα φτάσουμε ποτέ στο 50% του ουρανού;

 

194 Σχόλια to “Το 18,18% του ουρανού”

 1. antpap56 said

  Καλημέρα, και δεν ξέρω αν έχω την πρωτιά στο νήμα. Δεν νομίζω ότι όλα τα προβλήματα του κόσμου λύνονται με ποσοστά ή με την απλή μέθοδο των τριών ή με όποια άλλη μαθηματική φόρμουλα. Αυτό που μετράει είναι η ποιότητα της εργασίας, σε κάθε χώρο, είτε λέγεται σπίτι, είτε κουζίνα, είτε γραφείο είτε υπουργείο. Ευκαιρίες να δίνονται σε όλους και όλες, και από εκεί και πέρα ας αποδείξουν την αξία τους. Πουθενά δεν θα πάει χαμένη. Οι ποσοστώσεις είναι κι αυτές μια μορφή αδικίας ή και αναξιοκρατίας.

 2. Andreas Tsapis said

  Καλημέρα. Όσον αφορά τη Γαλλία, στις επόμενες νομαρχιακές εκλογές, τέλος Μαρτίου 2015, σε κάθε «καντόνι» θα εκλέγονται δύο άτομα, υποχρεωτικά ένας άνδρας και μία γυναίκα. Το ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα που υπάρχει διευκολύνει αυτή την εκλογή.

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  «Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν είχε ποτέ γυναίκα σε ανώτατο αξίωμα (πρωθυπουργό, πρόεδρο δημοκρατίας, μονάρχη -ούτε καν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης).»

  Καλομελέτα…Είδες τι έγινε χτες στη ΝΔ; «Όποιος χάνει παραιτείται…» είπε η ψηλή…

 4. ndmushroom said

  Νομίζω πως και την τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα είχα παραθέσει το ακόλουθο λίκνο (δεν βρήκα αντίστοιχη έκθεση για τις τελευταίες εκλογές, υποθέτω πως θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό), το οποίο αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των ποσοστώσεων όταν μιλάμε για εκλογές. Και υπενθυμίζω και πάλι πως οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία του ελληνικού εκλογικού σώματος, που σημαίνει πως για να πέσει η εκπροσώπησή τους από το 34,73% των υποψηφίων στο 21% των εκλεγμένων βουλευτών σημαίνει, προφανώς, πως οι γυναίκες ψηφοφόροι δεν τίμησαν με την ψήφο τους τις γυναίκες υποψηφίους. Θεωρώ λοιπόν άκρως σεξιστικό να λέμε στις γυναίκες «δε μας νοιάζει τι ψηφίζετε, εμείς πάλι γυναίκες θα βάλουμε στη Βουλή, για το καλό σας».
  (Παρεμπιπτόντως, και στην Ελλάδα υπάρχει ποσόστωση, του 1/3 των υποψηφίων. Δεν νομίζω ότι η αλλαγή από 33,3% σε 40% θα φέρει τόσο θεαματικά αποτελέσματα).

  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ελάχιστες επιφυλάξεις έχω για την εισαγωγή ποσοστώσεων σε άλλους τομείς (στα διοικητικά συμβούλια π.χ.). Απλά δε θεωρώ πως η ισότητα (πολλώ δε μάλλον η ψευδαίσθηση της ισότητας, όπως σε αυτήν την περίπτωση) είναι σημαντικότερη από τη δημοκρατία και το δικαίωμα κάθε πολίτη, άνδρα ή γυναίκας, να εκπροσωπείται από τον άνθρωπο που επέλεξε και όχι τον άνθρωπο που κάποιος άλλος του επέβαλε.

 5. Κύρος Μοναχός said

  Καλημέρα. Γιὰ ἕναν ὑποστηρικτὴ τῆς ἄμεσης δημοκρατίας ὡς μόνου ἀληθινὰ δημοκρατικοῦ καὶ ἐλεύθερου συστήματος, ντροπὴ δὲν εἶναι ἡ ὑποεκπροσώπηση, ἀλλὰ ἡ ἴδια ἡ ἀντιπροσώπευση. Ἀνδρῶν καὶ γυναικῶν. Ὅλα τὰ ἄλλα χρυσώνουν τὸ χάπι.

 6. cronopiusa said

 7. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Από τα πρόπερσι τα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών βαίνουν μειούμενα. Το μέγα πρόβλημα είναι ότι διαφαίνεται εγκατάλειψη θέσεων … :/

 8. Γς said

  Ναι.
  8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας και οι συνειρμοί με την Βουλή μας.

  Και η 3 Μαρτίου όμω;!

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Στην αγροτοκτηνοτροφική πλευρά της παραγωγής στη χώρα μας η γυναίκα είχε πάντοτε συμμετοχή και μάλιστα σημαντική.
  Με τη συσσώρευση του πληθυσμού στις πόλεις- χοντρικά στο διάστημα ΄50-΄70 -οι γυναίκες βρέθηκαν στις πόλεις ως νοικοκυρές αφενός και επιφορτισμένες με το μεγάλωμα των παιδιών αφετέρου μένοντας πάντα στο σπίτι.
  Μετά το ΄70 η γυναίκα μπαίνει για τα καλά στην αγορά εργασίας και ειδικά στον τριτογενή τομέα. Επωμίζεται λοιπόν έναν νέο ρόλο χωρίς να έχει απαλλαγεί από τον προηγούμενο. «Η Μαίρη Παναγιωταρά» του Λουκιανού νομίζω ότι περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα κατάσταση!
  Ανέλαβε λοιπόν η γυναίκα το νέο της ρόλο προσλαμβάνοντας με στρεβλό τρόπο τα περί χειραφέτησης. Την απελευθέρωσή της την είδε ως μίμηση του ανδρικού προτύπου. Εν τω μεταξύ με αυτή την κατάσταση «βολεύτηκε» ο άνδρας.Κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει περιορισμένο σχετικά χρόνο για να αφιερωθεί στα κοινά χωρίς να παραγνωρίζουμε και την βασική παιδαγωγική αρχή ότι » για να μάθεις κάτι καινούργιο ίσως χρειαστεί να ξεμάθεις από κάτι προηγούμενο που σε καθηλώνει».

  Για την ώρα και ως προς το πού πάνε τα πράγματα, παίρνοντας αφορμή από την γκραμσιανή ρήση, νομίζω ότι το το παλαιό έχει πεθάνει το καινούργιο δεν έχει ακόμα γεννηθεί και στο μεσοδιάστημα βιώνουμε τις οδύνες ενός τοκετού.
  Δεν είμαι κοινωνιολόγος. Προσπάθησα αυτό που έχω δει στη ζωή μου, εν συντομία να το κάνω λέξεις.

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Δεν συμφωνώ με αρκετές τοποθετήσεις, αλλά αυτό το ήξερα 🙂

 11. Αν δεν κάνω κάποιο φοβερό λάθος, 1/10 η εκπροσώπηση στα πρώτα σχόλια 😦

 12. Γς said

  9:
  Σιγά ρε Παναγιώτη!

 13. sarant said

  11; Θα βάλω ποσόστωση!

 14. cronopiusa said


  Άρθρο του Αλ. Τσίπρα: Οι γυναίκες, η βία, η κρίση και η Αριστερά

  Μία στις τρείς γυναίκες χωρίς δουλειά

  οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από την δυσμενή οικονομική συγκυρία πληρώνονται λιγότερο καλά, μένουν πιο συχνά άνεργες , βρίσκουν δυσκολότερα εργασία από τους άνδρες και επιπλέον έχουν την επιφόρτιση της φροντίδας του σπιτιού και των παιδιών. και οργανώνονται όπως τότε που οι γυναίκες ήταν ψυχή της «Εθνικής Αλληλεγγύης». Ανώνυμες γυναίκες κρατάνε το πηδάλιο σ’ όλες τις δομές αλληλεγγύης

  Τουρκία, βία κατά των γυναικών

  Τεράστιες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας με αφορμή τη δολοφονία της 20χρονης φοιτήτριας Οζγκετζάν Ασλάν και τους άντρες να φορούν φούστες σε ένδειξη διαμαρτυρίας

 15. Tάκης Μαντούκος said

  Εχω αναμειχθεί , με πολλούς τρόπους , σε εκλογές . Με την εμπειρία αυτή μπορώ να πω πως η ποσόστωση δεν λύνει το πρόβλημα . Αντίθετα το επιτείνει (συνήθως στο τέλος συμμετέχουν γυναίκες που έρχονται από το πουθενά μπαίνουν σε ψηφοδέλτια με το ζόρι και δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο) . Επίσης οι γυναίκες όσο και αν σας φαίνεται παράξενο πριμοδοτούνται από τους ψηφοφόρους! Ακόμα και άγνωστες στον κόσμο θα «σταυρωθούν» γιατί απλά είναι γυναίκες (ειδικά αν βρίσκονται πάνω πάνω στο ψηφοδέλτιο) . Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε κοινωνικές , επαγγελματικές και άλλες δράσεις έχουν προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους . Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες σε συνδυασμό με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις έχουν και επαγγελματικές καριέρες και δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την ενασχόληση τους με τα κοινά .

 16. sarant said

  15 Πού έχει εφαρμοστεί η ποσόστωση και ‘επιτείνει το πρόβλημα’;

 17. hellegennes said

  Ενδιαφέρον ότι πρώτη στην κατάταξη είναι η Ρουάντα.

 18. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, κι από μένα!
  Είναι ψευδοπρόβλημα, νομίζω, η ιδέα της γυναικείας εκπροσώπησης, οι ποσοστώσεις και τα (δήθεν) καλά τους. Το έχω ξαναγράψει, μου φαίνεται, κι εδώ. Συμφωνώ απολύτως με το πρώτο σχόλιο της ανάρτησης -και δεν με νοιάζει αν το έγραψε άντρας ή γυναίκα. Την στιγμή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά, επιτέλους, τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών (κι όχο μεσοβέζικες λύσεις του τύπου «σύμφωνα συμβίωσης» κλπ.) είναι περιττό να μιλάμε γι΄αυτού του είδους τις ποσοστώσεις, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όταν ήταν στη μόδα το άσπρο-μαύρο. Τώρα, δεν είναι. Σε όλες τις λεγόμενες πολιτισμένες χώρες, τουλάχιστον, δεν είναι.

  Τώρα, όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις, που υποψιάζομαι βρίσκονταν στο μυαλό του Νίκου κατά την ανάρτηση, δύο, προσωπικές, γνώμες:

  -Ελπίζω να μη δω την κυρία Μπακογιάννη αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρ΄ότι είναι ικανότατη, από κάθε άποψη, γυναίκα.
  -Ελπίζω να συνεχίσω να βλέπω (και ν΄ακούω) για πολύ καιρό ακόμη την κυρία Κωνσταντοπούλου στη θέση της Προέδρου της Βουλής. Η τελευταία παρέμβασή της, σχετικά με την εγκυρότητα νόμων που ψηφίστηκαν χωρίς τις ψήφους εκλεγμένων χρυσαυγιτών βουλευτών, μόνο σοβαρότητα δείχνει και καταδεικνύει, ακόμη, το συνταγματικώς αυτονόητο.

  Δεν ανησυχήσαμε,όσο έπρεπε, από τους 400.000, σχεδόν, ηλιθίους συμπατριώτες μας που ψήφισαν την Χ.Α.- τώρα στη Ζωή προσπαθούμε να δείξουμε τα δημοκρατικά μας αισθήματα. Η υποκρισία, ακόμα, καλά κρατεί…

 19. atheofobos said

  Μπορεί να υστερούν σε αριθμητική αντιπροσώπευση οι Έλληνιδες πολιτικοί, όμως σε ομορφιά σκίζουν όταν 2 στις 10 ομορφότερες στον ΚΟΣΜΟ είναι από την χώρα μας!
  Επίσης φωτογραφίες όλων των γυναικών της παρούσας Βουλής μπορείτε να δείτε στο ποστ μου
  ΟΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΥΛΗ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/02/blog-post_25.html

 20. hellegennes said

  Πάντως η αλήθεια είναι ότι οι άντρες κατά μέσο όρο ενδιαφέρονται περισσότερο για την πολιτική και κυρίως από εκεί προκύπτει η διαφορά, όχι τόσο από διακρίσεις των κομμάτων ή/και του γενικού πληθυσμού απέναντι στις γυναίκες.

 21. cronopiusa said

  H βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να συμψηφίζεται ΤΗΣ ΣΙΣΣΥΣ ΒΩΒΟΥ

  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντά για την υπόθεση του «βιαστή».

 22. Γς said

  19:
  >Έλληνιδες πολιτικοί.[…] 2 στις 10 ομορφότερες στον ΚΟΣΜΟ είναι από την χώρα μας!

  Η Στάσα. Η άλλη ποια είναι;

  Δεν είμαι κακός. Απλώς έχω τα δικά μου τα γούστα.

 23. Alexis said

  #19: Δηλαδή Αθεόφοβε, τώρα που δεν βγήκε η Γκερέκου χάνουμε την πρωτιά;
  Όχι ρε γαμώτο!

 24. Λ said

  Καλημέρα. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Νίκοκύρη για τη σταθερή του θέση στο θέμα της εκπροσώπησης των γυναικών.
  Θέλω επίσης να ρωτήσω αν έχετε υπόψη σας τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε η ποσόστωση Τ/Κ και Ε/Κ το 60 στις κυβερνητικές θέσεις.

  θα ήταν καλό να εξετάζαμε τα στατιστικά στοιχεία εκπροσώπησης παράλληλα με τα στοιχεία που αφορούν στην ημερομηνία απόκτησης δικαιώματος ψήφου σε μια χώρα.

 25. Γς said

  > ποσόστωση Τ/Κ και Ε/Κ το 60 στις κυβερνητικές θέσεις.

  Για πες μας

 26. sarant said

  24 Όχι, δεν έχουμε υπόψη -εγώ τουλάχιστον.

 27. cronopiusa said

  Συμμετοχή των Γυναικών στα Κέντρα Λήψης των Αποφάσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ
  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
  ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

  Paroles paroles

 28. Γς said

  Μην τις εμπιστεύεστε!

  Εδώ στην ποσόστωση (1 προς 1) της γνωστής πράξης, ενίοτε υποκρίνονται 😉

 29. Stella said

  Ευχαριστω για την γιορταστικη ατμοσφαιρα της Παγκοσμιας Ημερας για τις Γυναικες.
  Απλα να σημειωσω οτι σπουδαιες γυναικειες μορφες , παντα υπηρξαν στα ελληνικα δρωμενα είτε ηταν η Ελενη της Σπαρτης ειτε η Αντιγονη στο Σοφοκλη καθως και σε πολλα αλλα παραδείγματα της κλασικης και των μετεπειτα εποχων. Το ζήτημα δεν ειναι η οποια ποσόστωση, που όμως οφελει γιατι δημιουργεί ενα θετικο κλιμα αποδοχής της γυναικειας παρουσίας , εστω και αν αυτο φαινεται καπως αναγκαστικο .Το ζητημα ειναι η παροχη και η παραδοχη για ισες ευκαιριες και αυτο θεωρω οτι ειναι το ζητουμενο σε μια ελευθερη, δημοκρατικη κοινωνια.

 30. Walter Ego said

  @29,
  όχι «Μαρία από τη Σπάρτη, Ορέστη από το Βόλο»;

 31. Γς said

  Βλέπω τώρα στην Τσαπανίδου στον STAR εναν άγνωστο μου κύριο [νέο και ωραίο με γενάκι και σκουλαρικάκι – ο ζηλιάρης].

  Δεν τον ξέρω και ψάχνω στο γκούγκλ.
  Δρ Φιλοσοφίας λέει ο ίδιος ότι είναι.
  Το βλέπω και σε άλλους.
  Είναι το Πι έιτς ντιγκρί; Το λέμε έτσι και στα Ελληνικά;
  Παλιά δεν το λέγαμε θαρρώ

 32. ndmushroom said

  31
  Πι έιτς ντι, ναι. Πι έιτς ντιγκρί, όχι. Ούτε καν στο πρωτότυπο δε σημαίνει αυτό.

 33. ndmushroom said

  Αλλά νομίζω ότι παρεξήγησα το ερώτημα. Αν ρωτάς αν το PhD αποδίδεται στα ελληνικά ως Δρ. Φιλοσοφίας, νομίζω ότι αποδίδεται απλά ως Δρ. -δηλαδή απόφοιτος διδακτορικού προγράμματος) (τώρα αν ο συγκεκριμένος είχε κάνει τη διατριβή του στη Φιλοσοφία, είναι όντως Δρ. Φιλοσοφίας. Αλλά αυτό δεν το ξέρω εγώ).

 34. Γς said

  31:
  Κι έχω κάτι φιλαράκια που βάζουν πριν το όνομά τους το Δρ.

  Α, δεν παίζω!

  Δεν έχω γμτ και καρτ ντε βιζίτ να γράψω:
  Γς Δόκτωρ Φιλοσοφίας.
  Γουστάρω!

 35. Γς said

  33Q
  Ντάξει
  Πι έιτς ντι ντιγkρί.

  Γα τον Ανδρέα Καρίτζη έλεγα.
  Εχει κάνει διατριβή του στη Φιλοσοφία

 36. ndmushroom said

  34
  Θυμάμαι μια διαφήμιση του Πητ Παπαδάκου (ναι, του αστρολόγου) σε στάση λεωφορείων, όπου τα είχε βάλει όλα. Δεν τη βρίσκω στο google, αλλά από ό,τι θυμάμαι, είχε και Δόκτωρα, και Καθηγητή, και PhD και 3-4 τίτλους ακόμη (όλα από καταξιωμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού τα οποία, άγνωστο πώς και πότε, είχαν όπως φαίνεται αποκτήσει και έδρα Αστρολογίας).

 37. Γς said

  ;

 38. Γς said

  34:

  Και θυμήθηκα το γιαλαντζί ντοκτορά του Κοσκωτά που το έδειχνε στον Βασίλη Κόκκινο στο δικαστήριο με τα γουνάκια,

 39. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  14,
  στη γελοιογραφία του Δελλόγλου, δεν καταλαβαίνω γιατί ο Τσίπρας λέει «ωραία σφυρίδα». Σε πειράζει να μου πεις τι κατάλαβες εσύ (ή οποιοσδήποτε άλλος);

 40. LandS said

  @20
  Κάτι σε ταυτολογία μου κάνει αυτό που λες. Αν οι άντρες ενδιαφέρονται περισσότερο για τη πολιτική τότε οι πολιτικοί οργανισμοί που στήνουν λειτουργούν σύμφωνα με τα δικά τους ενδιαφέροντα. Όχι;

 41. Alexis said

  Επί της ουσίας του άρθρου δεν θα επιχειρηματολογήσω ιδαίτερα, νομίζω πως κάτι είχα γράψει και στο παλιό άρθρο.
  Όμως θα πω τούτο: Η ποσόστωση μας φταίει ή το ποιούς και ποιές ψηφίζουμε;

  Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πολύ βαριές εκφράσεις του τύπου «Αυτό που μας ντροπιάζει πραγματικά», «ντροπιαστικά χαμηλό ποσοστό» «στίγμα για την Ελλάδα» κλπ. που αναφέρονται στο άρθρο.
  Μακάρι να ήταν αυτό το μοναδικό πράγμα για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε ως χώρα…

  #15-16: Έφαρμόζεται στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε κάποιες περιπτώσεις όντως δημιουργεί τραγελαφικές καταστάσεις. Βλέπεις π.χ. σε χωριά να παρακαλάνε, κυριολεκτικά, γυναίκες να μπουν στα τοπικά ψηφοδέλτια, προκειμένου να πιάσουν την ποσόστωση. Ε, αυτό δεν λέγεται ισότητα των φύλων και ίσες ευκαιρίες, και με το συμπάθειο κιόλας…

  #18: Η τελευταία παρέμβασή της, σχετικά με την εγκυρότητα νόμων που ψηφίστηκαν χωρίς τις ψήφους εκλεγμένων χρυσαυγιτών βουλευτών, μόνο σοβαρότητα δείχνει και καταδεικνύει, ακόμη, το συνταγματικώς αυτονόητο.
  Και ποιό είναι τα «συνταγματικώς αυτονόητο»; Πού ακριβώς παραβιάστηκε το Σύνταγμα σε όλη αυτή τη διαδικασία;

 42. LandS said

  @29
  Για την εποχή που αναφέρονται οι Τραγωδίες υπάρχει η θεωρία, εγώ την διάβασα από τον Παναγή Λεκατσά πριν πάρα πολλά χρόνια, ότι στον ελλαδικό χώρο η γυναικοκρατία ήταν το καθεστώς που αντιστέκοταν στην άνοδο της ανδροκρατίας.

 43. Γς said

  -Μα κι η Ελλάδα δεν ανήκει στην Ευρώπη!

  Σχόλιο στην Γερμανική Τιβι χτες κατα την επιλογή του τραγουδιού για την Γιουροβίζον.

  Απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να διαγωνιστεί η Αυστραλία [που δεν είναι στην Ευρώπη].

  Βαρουφάκη, πάρ’ τους και τα ούντερβέσε.

 44. cronopiusa said

  Iraqi officials claim IS bulldozed ancient city of Nimrud

  ελπίζω να μην μας δείξουν ποτέ έτσι οι αμερικάνοι

  ελπίζω να μην ζήσουμε λεηλασία του Εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας

  ούτε βομβαρδισμό της Ακρόπολης, γιατί μην μου πείτε πως δεν είναι υπέροχος στόχος

 45. cronopiusa said

  39

  μάλον δεν διαβάσατε το
  Άρθρο του Αλ. Τσίπρα: Οι γυναίκες, η βία, η κρίση και η Αριστερά
  που προηγείται της γελοιογραφίας στο 14ο σχόλιο

 46. Γς said

  43:

  Πάντα μας θεωρούσαν έτσι οι Γερμανοί.

  http://caktos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_6.html

 47. # 34

  Είχα ένα διευθυντή που τον λέγανε Χρήστο μικρό του, την εποχή που τις μισθολογικές καταστάσεις τις γράφαμε στο χέρι, με μεταεπιτυχιακό
  Και να με ρωτάνε συνέχεια στο Γ.Λ.Κ. πόσα ονόματα έχει ο διευθυντής γιατί στην υπογραφή του έβλεπαν Δρ. Χρ. Πρ.και μετά το επίθετο και τι σημαίνει το καθένα

  – Δόκτωρ Χρήστος τάδε
  – Και το πρ ;
  – Ηχομιμητικόν !!

 48. Νομίζω πως και παλιά είχα την ίδια άποψη (αλλοίμονο αν θυμόμουνα ό,τι κατεβάζει η γκλάβα μου ) :

  Ποσόστωση στο ψηφοδέλτιο δεκτή, Από εκεί και πέρα αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός

 49. dimi said

  Καλημερα.Η ποσοστωση ειναι ενα μετρο για να μην αποκλειεται κανενα φυλο απο τα κεντρα των αποφασεων .Υπαρχει ομως μια γενικη αρχη ψηφισμενη απο το ευρωπαικο κοινοβουλιο ( πρεπει να ψαξω τα χαρτια μου για να βρω την χρονολογια)η οποια αναφερεται σε θετικες δρασεις υπερ ομαδων πληθυσμου που βρισκονται σε μειονεκτικη θεση .Σε εφαρμογη αυτης της ευρωπαικης οδηγιας υπορχει π.χ η ποσοστωση για την εισαγωγη των μουσουλμανοπαιδων στα πανεπιστημια .Ειναι μια θετικη διακριση για την εφαρμογη της αρχης της ισοτητας.Διοτι ολοι αναγνωριζουν ,εκτος κι αν ειναι υποκριτες οτι δεν αρκει το γνωστο αρθρο του Συνταγματος για να εχεις ισοτητα στην πραξη .Για το θεμα αν φηφιζονται οι γυναικες απο τις γυναικες ,αν καποια δεν ψηφιζεται επειδη οι ομοφυλες της θεωρουν οτι οι αντρες γενικως ειναι πιο αξιοι ,αν συμβαινει αυτο,δειχνει την επιρροη που εχουν τα στερεοτυπα του φυλου και στις καταπιεζομενες .Φαινομενο οχι παραξενο αφου η επιρροη της κυριαρχης αποψης ΚΑΙ στους βλαπτομενους ειναι ο τροπος να γινεται αποδεκτη.Στην Ελλαδα εφαρμοζεται και υπερ των ανδρων πχ στην Αθηνα σε δημοτικη παραταξη για την εκλογη των οργανων εφαρμοστηκε η ποσοστωση διοτι υπηρχε υπερπροσφορα γυναικων υποψηφιων .Γενικως οι θετικες δρασεις θεσμοθετηθηκαν επειδη αναγνωριζουμε οτι μια κοινωνικη ομαδα ειναι τοσο πισω σε καποια πραγματα ωστε χρειαζεται ειδικη στηριξη μεχρι να ερθουν τα πραγματα σε ισορροπια.Ειναι μια προσωρινη δραση η οποια στην περιπτωση των φυλων θα εκλειψει οταν εξαλειφθουν οι αρνητικοι κοινωνικοι παραγοντες που κανουν το ενα φυλο αδυναμο και απροθυμο να συμμετεχει και οταν ξεριζωθουν τα στερεοτυπα ο αντρας στη δουλια και στην εξουσια -η γυναικα στη δουλια και στο σπιτι ,και αλλα παρομοιας υφης.

 50. Μανώλης said

  To the other half of the sky
  https://m.youtube.com/watch?v=PaLfDnShEn0

 51. Πάνος με πεζά said

  @ 39 : Bαφτίζει το κρέας ψάρι > νύξη για κωλοτούμπες.

 52. dimi said

  Προς Ndmushroom:Λετε : δεν θεωρω οτι η ισοτητα ειναι πιο σημαντικη απο τη δημοκρατια .Ελπιζω να σας διεφυγε οτι η ισοτητα ειναι συστατικο της Δημοκρατιας ,χωρις αυτην ειναι αναπηρη .Η παγκοσμια δια σκεψη τουΟΗΕ στο Πεκινο (συμετειχε ελληνικη αντιπροσωπεια με προεξαρχουσα την Σουλα Παναρετου ) κατεληξε σε ενα βασικο πορισμα οτι ταδικαιωματα των γυναικων ειναι ανθρωπινα δικαιωματα Μεσα στην πυκνη αυτη φραση βρισκεται μεγαλο μερος της ουσιας της Δημοκρατιας.

 53. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια. Δυστυχώς έπεσε απρόσμενα πολλή δουλειά και δεν προλαβαίνω να σχολιάσω, παρόλο που θα το ήθελα.

 54. «Κάποιοι θεωρούν αντιδημοκρατικές και νόθευση της δημοκρατίας τις ποσοστώσεις»
  Μέσα στους κάποιους και εγώ με …αστερίσκο. Η ποσόστωση είναι μια ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΑ διαδικασία και γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να εφαρμόζεται με ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ. Ίσως ένα κόμμα μπορεί να βάλει μια ποσόστωση φύλου για τα εγγεγραμμένα μέλη του, αλλά και πάλι πολύ δύσκολο. Πιο συμμαζεμένοι πρέπει να είμαστε όταν «ποσοστώνουμε» για υποψήφιους βουλευτές ή δημοτικούς συμβούλους κλπ. Να ενθαρρύνεται το «αδύνατο» φύλο ναι (να ένα πεδίο δόξης λαμπρόν για την εθνική πειδεία). Να τρέχουμε όμως απεγνωσμένα προς άγραν υποψηφίων γυναικών, μεγάλο λάθος: Μειώνουμε τις δυνατότητες επιλογής που πρέπει να έχουν οι ψηφοφόροι.
  Θα σας διηγηθώ ένα ευτράπελο σε επανειλημμένες εκλογές που είχαμε επί σειρά ετών στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (και δεν αφορά τις γυναίκες): Προβλεπόταν (και προβλέπεται ακάμα) ότι ένα από τα μέλη του εκλεγησομένου Διοικητικού Συμβουλίου έπρεπε να είναι Ιχθυολόγος. Ελάχιστοι όμως ιχθυολόγοι υπήρχαν σε μερικές περιοχές. Κάθε συνδικαλιστική παράταξη, μόλις και μετά βίας κατάφερνε να εξασφαλίσει έναν (ή και κανέναν) ιχθυολόγο, που κατά κανόνα τον σπρώχναμε με το ζόρι για …σίγουρη εκλογή.
  Επίσης, όταν οι αυτοδιοικητικές μονάδες ήταν μικρές (πριν από τον «Καποδίστρια»), θυμάμαι που λόγω «ποσόστωσης» τρέχαν απελπισμένοι οι αρχηγοί των συνδυασμών να βρουν μια ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ γυναίκα ως υποψήφια (και με σίγουρη εκλογή). Κοντολογίς: Η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών είναι επιθυμητή. Δεν πρέπει όμως να επιβάλλεται βίαια διότι έτσι αλλοιώνεται μια δημοκρατική διαδικασία, μερικές φορές μέχρι σημείου εξευτελισμού της!

 55. Γς said

  49:

  >υπορχει π.χ η ποσοστωση για την εισαγωγη των μουσουλμανοπαιδων στα πανεπιστημια

  Και του έλεγα:
  -Καλά ρε, πως πέρασες στη Σχολή.
  -Εγώ δεν ήθελα, αλλά η ποσόστωση.

  κι εγώ τον άφηνα να αντιγράφει.
  Για την ποσόστωση 😉

  http://caktos.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

 56. Tάκης Μαντούκος said

  @15

  Παράδειγμα . Στους 10 υποψήφιους πρέπει να υπάρχουν 4 γυναίκες . Υπάρχουν 2 γυναίκες που ασχολούνται με τα κοινά και θέλεις άλλες 2 . Δεν τις βρίσκεις γιατί δεν ενδιαφέρονται , δεν θέλουν να ασχοληθούν , όσο και να ψάχνεις . Στο τέλος θα βρεις 2 που συνήθως μπαίνουν κατόπιν πιέσεων για συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο και οι οποίες μετά εξαφανίζονται προκαλώντας και ανάλογα σχόλια . Και μένουν εκτός ψηφοδελτίου 2 άντρες ικανότατοι κατά τα άλλα. Ετσι όμως δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε τον στόχο που είναι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα κοινά .
  Η άποψη των γυναικών , αυτών που έχω γνωρίσει στην τοπική αυτοδιοίκηση , είναι πως η ποσόστωση δεν τιμά τις γυναίκες . Οι οποίες έκαναν και εξαιρετική δουλειά στις θέσεις ευθύνης που είχαν .

 57. Pedis said

  Ερώτηση: έχει κανείς υπόψην του πόσες επερωτήσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις (σύσταση επιτροπών; κλπ) έχουν γίνει με πρωτοβουλία γυναικών βουλευτών τα τελευταία δέκα χρόνια (ας πούμε) και είχαν στόχο την εξασφάλιση και τη διεύρυνση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών;

 58. sarant said

  56 Εννοώ συγκεκριμένα παραδείγματα, όχι γενικά ή υποθετικά. Εξάλλου τα μέτρα αυτά χρειάζονται και 2-3 πενταετίες για να φανεί αν αποδίδουν.

  Η ποσόστωση των μουσουλμανόπαιδων, ας πούμε, που εφαρμόζεται επί σειρά ετών, έχει δώσει προοπτική στα κορίτσια της μειονότητας και έχει δημιουργήσει θέληση για μάθηση με αποτέλεσμα οι επιδόσιες να έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο. Και δεν το λέω εγώ αυτό, το λένε εκπαιδευτικοί από την περιοχή.

  Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργήσει και η ποσόστωση στη Βουλή (όχι ποσόστωση απλώς στο ψηφοδέλτιο).

 59. Alexis said

  #54: Σωστό αυτό που λέτε για το ΓΕΩΤΕΕ, (το έχω αντιμετωπίσει κι εγώ) όχι όμως και για τον «Καποδίστρια» (περί σίγουρης εκλογής). Η νομοθεσία της αυτοδιοίκησης προβλέπει υποχρεωτική συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο, όχι όμως και …υποχρεωτική εκλογή.

 60. Hellegennes said

  #40:

  Όχι. Απ’ την στιγμή που ενδιαφέρονται περισσότερο οι άντρες είναι λογικό να υπάρχουν περισσότεροι άντρες υποψήφιοι στους σχηματισμούς. Πρόβλημα θα είχαμε αν υπήρχε εξίσου ενδιαφέρον από τα δυο φύλα για την ενασχόληση με την πολιτική και είχαμε μικρότερη εκπροσώπηση από ένα απ’ τα δύο φύλα. Στην πράξη είναι λιγότερες οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να γίνουν πολιτικοί, γι’ αυτό έχουμε λιγότερες. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι πολύ πιο εύκολο για μια νέα γυναίκα να γίνει πολιτικός, αν θέλει, παρά για έναν άντρα, γιατί οι νέες γυναίκες τραβάνε ψηφοφόρους.

 61. ndmushroom said

  52
  Μα για αυτό ακριβώς δε θεωρώ την ισότητα σημαντικότερη της δημοκρατίας. Η ισότητα αποτελεί μέρος αυτού που ορίζουμε ως δημοκρατία. Η δημοκρατία, λοιπόν, που απαραίτητα εμπεριέχει την ισότητα, αλλά και κάποια άλλα πραγματάκια, είναι εκ των πραγμάτων σημαντικότερη από την ισότητα.

 62. cronopiusa said

  Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες έφθασε στο 31,4%, έναντι 25% στους άνδρες».

  Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «ειδικότερα στις νέες γυναίκες ξεπέρασε το 60%. Η ανασφάλιστη εργασία και οι γενικότερες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αυξήθηκαν σε άνδρες και γυναίκες, με τις γυναίκες να υφίστανται επιπλέον διακρίσεις –εκβιασμούς, απολύσεις, άρνηση πρόσληψης– λόγω μητρότητας. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους ξανάριξε στους ώμους τους τις ευθύνες για τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών, ενώ η περικοπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων πλήττει μεγάλο αριθμό γυναικών λόγω του βραχύχρονου ασφαλιστικού ιστορικού τους.


  ΣΥΡΙΖΑ για Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Στις 8 Μάρτη θα δείξουν ξανά το δρόμο για τη νίκη

 63. Γς said

  Πιτσιρικάς ήμουν όταν επίτρεψαν στις γυναίκες να ψηφίζουν και να ψηφίζονται.

  Κι όμως λίγες γυναίκες ήταν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

  Ρώτησα τον πατερα μου γιατί δεν προσπαθούν να προσεταιριστούν τις ψήφους των γυναικών.

  -Δεν ψηφίζουν γυναίκες οι γυναίκες.
  -Γιατί;
  -Ζηλεύουν. Ψηφίζουν Καραμανλή για τα φρύδια του.

 64. spiral architect said

 65. Την εποχή του κινήματος για γυναικεία ψήφο στη Βρετανία, κάποιοι βουλευτές πρόβαλλαν αυτό το επιχείρημα κατά του δικαιώματος των γυναικών να ψηφίζουν: Μια γυναίκα δεν είναι σωστό να ψηφίζει, γιατί αν οι εκλογές πέσουν τις μέρες που έχει περίοδο, θα ψηφίζει τρελά.

  Κατά τα άλλα εγώ χωρίς να είμαι κατά των ποσοστώσεων γενικά, το θεωρώ μια επιφανειακή λύση. Θα προτιμούσα να μπουν ποσοστώσεις αντίθετες, πχ, υποχρεωτικός αριθμός ανδρών συγγραφέων μυθιστορημάτων στους εκδότες και κυρίως ποσοστώσεις στους θεατές θεατρικών παραστάσεων , ποιητικών βραδιών, κλπ, που συνήθως είναι τίγκα από γυναίκες. 🙂

  Είναι όμως πολύ μεγάλη κουβέντα.

 66. Σε ανύποπτο χρόνο (την Πρωτοχρονιά του 2014) είχα γράψει την άποψή μου για τα ποσοστά εδώ : Πόλεμος εναντίον των ποσοστών. Αν θέλετε, ρίχνετε μια ματιά.

 67. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Όταν κυβερνούν οι μειοψηφίες, είναι τουλάχιστον αστείο να ασχολούμαστε με την ποσόστωση των γυναικών σ΄αυτές τις κυβερνήσεις.

 68. Οταν τελειώνει η λογική, αρχίζει το μαγείρεμα

  Το Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι αγώνες ποδοσφαίρου χωρίς θεατές.
  Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο θα είχαμε νεκρούς υποστήριξε ο Κοντονής γι αυτό και ανέβαλε τα παιχνίδια.
  Οποιος βρει γιατί δεν παίξανε χωρίς θεατές και το προηγούμενο σαββατοκύριακο οπότε δεν θα είχαμε νεκρούς εκ του ασφαλούς, κερδίζει ένα βραβείο Νόμπελ, ένα Πούλιτσερ, μια φανέλλλα του ΟΣΦΠ που ήθελε την αναβολή και μια του ΠΑΟ που έτσι εκτίει την μία από τις δυο μέρες της τιμωρίας του αβρόχοις ποσίν

  ικανοποιημένοι οι πρασινοκόκκινοι, οι άλλοι να πάνε να…

 69. mazestix said

  Το μέτρο των ποσοστώσεων είναι κατά τη γνώμη μου ένα εξευτελιστικό μέτρο για τις γυναίκες.
  Χειρότερη κάνει την κατάσταση και όχι καλύτερη.

  Η υποεκπροσώπηση στην πολιτική οφείλεται στην υποεκπροσώπηση στα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνικής ζωής, απ’ όπου προκύπτουν και οι πολιτικοί.
  Όταν αλλάξουν εκεί τα πράγματα, θα αλλάξουν και στην πολιτική.

 70. Η ιδέα ότι η γυναίκα είναι το μισό του ουρανού είναι λάθος. Το ότι κρατάει το μισό του ουρανού είναι κάπως καλύτερα διατυπωμένο, αλλά και πάλι…
  Η γυναίκα και ο άντρας (δηλαδή η πλειοψηφία τους, έτσι όπως έχουν εξελιχτεί μέσα στις εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια) δεν έχουν ακριβώς την ίδια ψυχοσύνθεση, ούτε τον ίδιο εγκέφαλο.

  Στην πραγματικότητα και πολύ χαλαρά συμβολικά, η γυναίκα είναι η γη και ο άντρας είναι ο ουρανός. Δεν είμαι της εξελικτικής ψυχολογίας, αλλά μερικά πράματα κάνουν μπαμ. Η γυναίκα, όντας για δεκάδες χιλιάδες χρόνια καρποσυλλέκτρια, έχει αναπτύξει κάποια χαρακτηριστικά , ας το πούμε, γήινα, ενώ ο άντρας σαν κυνηγός και μάλιστα ενός θηράματος που πριν το εντοπίσει δεν το βλέπει, έχει αναπτύξει άλλα. Φαντασία, σφαιρική αντίληψη αλλά και παράνοιες. Μερικές από αυτές τις ιδιότητες εξακολουθούν κρυφά και λειτουργούν.

  Ο Μάο , είχε να αντιπαλέψει μια παράδοση πολλών χιλιάδων χρόνων και ήταν επόμενο να το τραβήξει στα άκρα. Το κομ. κίνημα στην Κίνα, (αλλά και πολλοί από μας, τους μοντέρνους εδώ) είχε θεωρήσει ΟΛΕΣ τις διαφορές στη συμπεριφορά των δύο φύλων σαν κοινωνικές κι επίκτητες, ενώ κάποιες είναι στηριγμένες σε κληρονομημένες ιδιότητες.

  Βέβαια το «μικρούλίκο χρυσό κρινάκι» το μικρό πόδι των γυναικών στην Κίνα, που για κοινωνικούς λόγους και μόνο θεωρείτο ωραίο, ήταν ένας βασανισμός των γυναικών. Τους έσπαζαν με πέτρα τον κουντεπιέ όταν ήταν παιδιά και έστριβαν τα δάχτυλα από κάτω μέχρι να διαστρεβλωθούν γι απάντα. Πολύς πόνος.Ιδού:

  Δεν ισχύει όμως ότι όλες οι γυναικείες ιδιότητες είναι κοινωνικές κατασκευές.

  Ο ίδιος ο Μάο πάντως, είχε πολύ παραδοσιακή αντίληψη για τις γυναίκες ( και, φου και φού, αν πιστέψουμε τον γιατρό του επίσης για τα νεαρά αγόρια, εκείνα που ο Καζαντζάκης στο Κίνα -Ιαπωνία, αναφέρει σαν «λιμοκοντοράκια» και προφανώς εννοεί τους νεαρούς μαθητευόμενους της Όπερας του Πεκίνου, που παίζανε γυναικείους ρόλους).
  Στη Μεγάλη πορεία, την οποία έκανε πάνω σε παλανκίνο που κουβαλούσαν δυο ταλαίπωροι στρατιώτες, είχε, όπως και άλλα στελέχη, γκόμενες και γυναίκες, και αράδιαζαν παιδιά που τα αφήνανε στους ντόπιους. Και σαν εξουσία, εκτός από την παρανοϊκή Τσιαγκ Τσίνγκ, είχε και την Γυναικεία χορωδία του Στρατού ή τη θεατρική Ομάδα του Ναυτικού ή κάτι τέτοιο, για χαρέμι.

 71. Επί της ουσίας, πάντως, πιστεύω οτι δεν είναι όλα κοινωνικές συμβάσεις. Για παράδειγμα, της πλειοψηφίας των γυναικών τους αρέσουν τα λούσα και κυρίως τα κοσμήματα και τα ψιλικοκό. Δεν είναι μόνο κοινωνικό αυτό, είναι κατάλοιπο εξελικτικό, της καρποσυλλέκτριας. Και όχι μόνο.

  Είναι η φυσιολογική κατάσταση. Η άρνησή της είναι αυτό που θέλει την παρεμβολή των συνειδητών αποφάσεων. Στις αρχαίες αγέλες των ανθρώπων, οι γυναίκες διαλέγανε σύντροφο. Έπρεπε λοιπόν ο άντρας , για να διαιωνίσει τα γονίδιά του, να τις εντυπωσιάσει. Έφτιαχνε λοιπόν αντικείμενα, χάντρες, κοχύλια, ζωγραφικές και η γυναίκα τον διάλεγε (όχι συνειδητά) διότι ο συγκεκριμένος έχει ένα εξελικτικό αβαντάζ, μια που ήταν πιο έξυπνος από τους άλλους. Υπάρχει και ο Τζέφρι Μίλερ, που λέει ότι αυτός ο τρόπος επιλογής συντρόφου συνέβαλλε στο να αποκτήσει ο άνθρωπος τόσο μεγάλο εγκέφαλο.

  Είναι κάτι σαν την υπερκατανάλωση ζάχαρης και λίπους. Είμαστε, όλοι οι άνθρωποι προγραμματισμένοι έτσι, γιατί όπου βρίσκαμε τροφή , δηλαδή σπάνια, έπρεπε να την καταναλώνουμε. Και τώρα που υπάρχει παντού εξακολουθούμε με αποτέλεσμα την παχυσαρκία.

  Από την άλλη οι άντρες, είναι πιο συνθετικοί αλλά και πιο παρανοϊκοί, απροσγείωτοι, μεγαλομανείς και γεμάτοι ιδεοληψίες κι ιδεολογίες.Θεωρώ οτι πχ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο Τζιχαντιστικό Ισλάμ η γυναίκα είναι μια απουσία, με το ότι εκεί οι άντρες είναι φανατικοί και θρησκόληπτοι.

  Βέβαια, η αλήθεια είναι πιο πολύπλοκη, διότι οι μεν ενστερνίζονται κατά καιρούς την ψυχοσύνθεση των δε, όπως επί Μάο ή στα Πανεπιστήμια της μεταπολίτευσης,που οι γκόμενες ντυνόντουσαν σα φαντάροι, ή αντίθετα όπως σήμερα που η αγορά θέλει οι άντρες να ασχολούνται τόσο πολύ με την εμφάνισή τους και λιγότερο με άλλα πνευματικά ζητήματα.

  Γι αυτό, αμφιβάλλω, για το αν θα υπάρξει κάποια διαφορά για μας με περισσότερες γυναίκες στη βουλή. Αν μάλιστα στα διάφορα πόστα μπουν με ποσόστωση κι όχι με το σπαθί τους, αυτές που θα μπαίνουν μπορεί να είναι απλά σκιές των αντρών και άτομα της προσκολλήσεως. Ο αντίλογος βέβαια είναι ότι και οι περισσότεροι βουλευτές, της προσκολλήσεως είναι.

  Τι να πω, ίσως η πολιτική είναι γυναικείο πράμα. Ή ίσως γυναικείο πράμα είναι μόνο αυτή η σύγχρονη μικροπολιτική, το μικρομάνατζμεντ ανούσιων λεπτομερειών, των οικιών ημών επιμπραμένων και της καταστροφής πλησιαζούσης.
  _________________
  Συγγνώμη αν φάνηκαν όλα αυτά αντι-φεμινισμός. Δεν θεωρώ κανέναν και τίποτα ανώτερο ή κατώτερο. Απλά διαφορετικό.

 72. Πάντως, για να αποφασίσει κανείς για το θέμα των ποσοστώσεων, πρέπει να έχει πολύ ξεκάθαρα μερικά ερωτήματα,

  -Οι γυναίκες και οι άντρες έχουν διαφορετική ψυχοσύνθεση;
  -Οι γυναίκες και οι άντρες πολιτικοί έχουν διαφορετική ψυχοσύνθεση;
  -Δηλαδή θα αλλάξει κάτι για εμάς αν είναι περισσότερες οι γυναίκες;
  -Θα αλλάξει για τις γυναίκες τίποτα αν είναι περισσότερες οι γυναίκες;

  Νομίζω οτι οι άντρες κι οι γυναίκες έχουν διαφορετική ψυχοσύνθεση, οι γυναίκες πολιτικοί δεν φαίνεται να διαφέρουν πολύ από τους άνδρες πολιτικούς και, και αν και φαίνεται κάπως κνίτικο αυτό, με περισσότερες γυναίκες ανεξάρτητα ιδεολογικού προσήμου, στη βουλή δε θα αλλάξει τίποτα για κανέναν.

  Αν και θα ήθελα να δω περισσότερες αριστερές βουλευτίνες, από την άλλη, πόσο ωφελήθηκαν οι γυναίκες από την παρουσία στη βουλή της Βούλτεψη;

 73. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  72 Ήταν πιο ωφέλιμη η παρουσία του Σίμου Κεδίκογλου απ’ ό,τι της Βούλτεψη; Αναρωτιέμαι.

 74. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ρε συ Νικοκύρη. Παρντόν για το εμβόλιμο ,αλλ΄για πόσταρε λίγο το μέηλ σου ,για να σου στειλω κάτι (το παλιό μου μεηλ μπλόκαρε γαρ)

 76. gryphon said

  72
  Aυτο ειναι ενα πολυ βασικο ερωτημα.
  Νομιζω οτι ειναι και πεποιθηση των περισσοτερων ανθρωπων οτι οι γυναικες και οι ανδρες εχουν διαφορετικη ψυχοσυνθεση σε γενικες γραμμες αν και ο ορος ειναι ισως λιγο αοριστος.
  Ισως καποιος ειδικος να μπορει να το προσδιορισει καλυτερα.
  Προσωπικα θα ηθελα περισσοτερες γυναικες να εκπροσωπουνται στα κομματα στην πολιτικη αλλα να ειναι σαν την Ripley στο Αλιεν η να εχει τα χαρακτηριστικα που απεδιδαν οι αρχαιοι στην Αθηνα αλλα που να τις βρεις…
  Εν τω μεταξυ αυτο που με προβληματιζει και με ανησυχει περισσοτερο ειναι η ραγδαια εκθηλυκοποιηση των ανδρων και εδω και παντου.
  Και δεν περιεχει αυτο που λεω καποιο υπνοουμενο περι σεξουαλικου προσανατολισμου.

 77. sarant said

  75
  sarantπαπάκιpt.lu, νεοκίντ!

 78. Βασίλης Ορφανός said

  Παλιό ανέκδοτο: «-Εμείς στο σπίτι έχουμε μοιράσει τις δουλειές. Εγώ ασχολούμαι με τα σημαντικά και η γυναίκα μου με τα καθημερινά. -Δηλαδή; -Ε, να, η γυναίκα μου βρίσκει καλό φροντιστήριο για τα παιδιά, κανονίζει καλές και φτηνές διακοπές, φροντίζει πώς θα επενδύσουμε τις οικονομίες μας, τέτοια πράγματα… -Κι εσύ τι κάνεις; -Ε, εγώ έχω να ασχοληθώ με το Κυπριακό, με το Μεσανατολικό…»
  Κι άλλο ένα (θα μας χρειαστούν και τα δύο): «Κάνανε πανευρωπαϊκό συνέδριο οι φεμινίστριες και αποφάσισαν ότι πρέπει να εξηγήσουν στους άνδρες τους πως χρειάζεται κι αυτοί να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, αφού και οι δυο είναι εργαζόμενοι. Στο συνέδριο της επόμενης χρονιάς, βγαίνει στο βήμα η Γαλλίδα εκπρόσωπος και λέει: -Εξήγησα στον Ζακ αυτά που είπαμε πέρυσι, δυσκολεύτηκε στην αρχή να το καταπιεί, αλλά μετά από ένα μήνα κάτι άρχισα να βλέπω, έβαζε τουλάχιστον τα βρώμικα ρούχα του στον κάδο με τα άπλυτα. -Κι εγώ, είπε η Γερμανίδα, τα εξήγησα και τα ξαναεγήσησα στον Χανς, και μετά από δυο μήνες, άρχισα να βλέπω κάποια διαφορά, έστω να φέρνει το φλιτζάνι του στον νεροχύτη. Ανάλογη πρόοδο ανέφεραν και οι άλλες εκπρόσωποι. Όταν ήρθε η σειρά της Ελληνίδας, είπε: -Τα εξήγησα κι εγώ στον Γιάννη μου, και μετά από δύο εβδομάδες κάτι άρχισα να βλέπω… από το αριστερό μάτι».
  Νομίζω πως πρέπει πρώτα να αλλάξουν τέτοιες νοοτροπίες (όσο κι αν παρουσιάζονται ως καρικατούρες στα ανέκδοτα), ώστε να επηρεαστεί η νεότερη γενιά, που πιστεύω πως θα βρει μια υγιή λύση και στο θέμα της «ποσόστωσης», λύση που θα τη θεωρούν αυτονόητη. Εργαλεία μας θεωρώ πρώτ’ απ’ όλα το παράδειγμα των γονέων και στη συνέχεια το λέγε λέγε στο σχολείο.
  Φυσικά, εμείς καλά κάνουμε και συζητάμε το θέμα, αφού υπάρχει. Τουλάχιστον προετοιμάζουμε το έδαφος.

 79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  76 – » Προσωπικα θα ηθελα περισσοτερες γυναικες να εκπροσωπουνται στα κομματα στην πολιτικη αλλα να ειναι σαν την Ripley στο Αλιεν η να εχει τα χαρακτηριστικα που απεδιδαν οι αρχαιοι στην Αθηνα αλλα που να τις βρεις.»
  Eκεί που θα βρείς και άντρες με αντίστοιχες δεξιότητες και αρετές.

 80. Spiridione said

  Μιας και έχουμε ξαναμιλήσει για το θέμα του άρθρου, να σχολιάσω για την Κωνσταντοπούλου: Όλως επιεικώς απαράδεκτη. Εντάξει, την ξέραμε, αλλά αυτά που κάνει τώρα είναι απίστευτα. Δεν ξέρω αν μπορούν να τη μαζέψουν πλέον.

 81. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  80. Tι έκανε ρε συ Σπύρο η Ζωίτσα; (ή Ζωάρα. 🙂 ) Για ενημερώστε και μένα το ταλαίπωρο εξπατάκι… 🙂

 82. aerosol said

  Είμαι θετικός στην ποσόστωση υποψηφίων, όχι όμως και βουλευτών -εκτός κι αν μιλάμε για λίστα, αλλιώς μπαίνει χέρι στις επιλογές του ψηφοφόρου. Είμαι πολύ θετικότερος στο να γίνει δουλειά στους βασικούς τομείς της καθημερινότητας που κάνουν τη ζωή πατίνι για τις γυναίκες: υποεκπροσώπηση στον εργασιακό χώρο, ανεργία, σεξουαλική παρενόχληση, καλύτερες παροχές μητρότητας (και πατρότητας για τους άντρες!), μέριμνα για τα παιδιά των εργαζόμενων.
  Δεν καταλαβαίνω καθόλου την λογική «σιγά μην ασχοληθούμε με το Α την στιγμή που ανεχόμαστε το Β που είναι σπουδαιότερο». Δεν ασχολείται κανείς μόνο με ένα πρόβλημα την φορά, ούτε συμφωνούμε όλοι για την ιεράρχησή τους. Και δηλαδή γιατί το Β και όχι το Γ πρόβλημα; Την κολοκυθιά παίζουμε;

  Θα μείνω στο εξής του Νίκου:
  » Όταν η γυναίκα είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα, εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, αισθάνεται ότι για να ανταποκριθεί στο αξίωμά της πρέπει να απαρνηθεί το φύλο της. Αν όμως οι γυναίκες ήταν περισσότερες, ας πούμε οι μισές ή σχεδόν, τότε θα λειτουργούσαν φυσιολογικά.»
  Διαφωνώ απόλυτα. Πώς προκύπτει αυτό το «φυσιολογικά»;
  Αυτή η οπτική είναι η άλλη («ιπποτική») πλευρά της πατριαρχικής άποψης. Οι γυναίκες μπορούν να είναι έξυπνες, ταλαντούχες, χαρισματικές, τίμιες όσο και ηλίθιες, άχρηστες, καθίκια, επικίνδυνες -όπως και οι άνδρες. Οι θετικές τους ποιότητες δεν εκπηγάζουν από κάποια ιδανική θηλυκή Ουσία που καταπιέζεται σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Ούτε οι αρνητικές τους είναι αποκλειστικά και μόνο το αποτέλεσμα κάποιας εξ ορισμού σκοτεινής ανδρικής επιρροής.
  Οι γυναίκες είναι άνθρωποι, όχι κάποιο εξωτικό είδος ζωής, ως εκ τούτου δεν διέπονται από τόσο καταιγιστικά διαφορετική ψυχολογία από των ανδρών (οι υπαρκτές διαφορές σε ψυχολογία και εγκεφαλικές λειτουργίες είναι σαφώς μικρότερης τάξης). Δεν βλέπω βάσει ποιας εμπειρίας η «φυσιολογικότητα» των γυναικών στην πολιτική θα έφερνε λιγότερο ανταγωνισμό, διαφθορά, ασυδοσία, εκμετάλλευση ή ανικανότητα. Είναι θέμα προσώπων, όχι φύλου -νομίζω πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το αντίθετο.

  [Βρήκα κάτι να διαφωνώ με τον Νικοκύρη; Για δες!]

 83. Η ταπεινή μου άποψη είναι πως θα έπρεπε να υπάρχει ποσόστωση των υποψηφίων βουλευτών σε ποσοστό αντίστοιχο εκείνου των μελών. Φυσικά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε κόμμα μελών και όχι σε κόμμα υποστηρικτών, οπαδών ή ψηφοφόρων, όπως είναι τα σημερινά.

 84. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Σχετικό με το υπο συζήτηση θέμα, και με το πόσα αληθινά ή πλασματικά είναι κάποια φαινόμενα biases, είναι και το «Παράδοξο» του Σίμσον στη Στατιστική.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Simpson%27s_paradox

 85. Νόμιζα ότι κάποιος θα είχε αναφέρει ως τώρα αυτό: Γερμανία: 30% συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ. εταιριών δια νόμου | euronews, Διεθνή νέα

 86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  78 -» Νομίζω πως πρέπει πρώτα να αλλάξουν τέτοιες νοοτροπίες (όσο κι αν παρουσιάζονται ως καρικατούρες στα ανέκδοτα), ώστε να επηρεαστεί η νεότερη γενιά, που πιστεύω πως θα βρει μια υγιή λύση και στο θέμα της «ποσόστωσης», λύση που θα τη θεωρούν αυτονόητη. Εργαλεία μας θεωρώ πρώτ’ απ’ όλα το παράδειγμα των γονέων και στη συνέχεια το λέγε λέγε στο σχολείο.»

  Η νοοτροπίες, στις αναπτυγμένες χώρες τουλάχιστον, θα αλλάξουν εκ των πραγμάτων, λόγο της ταχύτατης εξέλιξης της τεχνολογίας. Οι δουλειές του σπιτιού ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται απο τα οικιακά ρομπότ. Το μεγάλο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είναι οτι μέσα σε μία δεκαετία δημιουργείται χαώδης διαφορά απο την προηγούμενη γενιά, και οι παραδοσιακές μέθοδοι (γονείς, σχολείο) δεν προλαβαίνουν να «χωνέψουν» και να αξιολογήσουν αναλόγως αυτές τις αλλαγές, για να μπορέσουν να μεταδώσουν κάποιες θετικές αξίες, ή να αποτρέπουν τους νέους απο τα αρνητικά. Βέβαια, ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, θα δημιουργηθεί (το πολύ σε 50 χρόνια) όταν τα ρομπότ, θα κάνουν και τις δουλειές εκτός σπιτιού. Ήδη σε κάποιες δουλειές οι άνθρωποι αντικαταστάθηκαν απο ρομπότ και αυτόματες μηχανές, χωρίς να δημιουργηθούν παράλληλα άλλες θέσεις δουλειάς, δισεκατομύρια άνθρωποι θα «περισεύουν» τί θα γίνει σ΄αυτή την περίπτωση; Λογικά μέχρι τότε, θα έχουμε λύσει το πρόβλημα της ποσόστωσης της συμετοχής των γυναικών στις κυβερνήσεις και στα κόμματα.

 87. Γς said

  Στις ειδήσεις του ΣΚΑΪ Τιβί τώρα,

  Δίνει κάποια ειδικός συμβουλές για τους παιδόφιλους του διαδικτύου:

  -Καλό είναι να υπάρχει στο σπίτι πάρεντ κοντρόλ.

  Και κάποια μαμά, μπορεί να λέει στον Μήτσο, τώρα.

  -Αχ, Μήτσο μ’, να αγοράσουμε και μεις ένα τέτοιο

 88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85 – Τα φαινόμενα απατούν, η Γερμανία και γενικά ο κόσμος, είναι αρκετά πίσω απο την Ελλάδα.

  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1310715/grant-thornton-gynaikes-sto-27-ton-anotaton-dioi.html

 89. Παναγιώτης Κ. said

  Πριν μερικά χρόνια είδα την θεατρική παράσταση caveman. Αναδεικνύονται στο έργο οι σημαντικές ψυχολογικές διαφορές μεταξύ άνδρα και γυναίκας.
  Όταν με ρώτησαν κάποιοι φίλοι να πω τις εντυπώσεις μου από ο έργο περιορίστηκα στο εξής σχόλιο: Αν έβλεπα την παράσταση στην αρχή του έγγαμου βίου μου θα απόφευγα αρκετές εντάσεις!

 90. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  87 Μήπως όμως λέει για κανένα προγραμματάκι, εφαρμογή, που εμποδίζει τα παιδιά να πάνε σε ακατάλληλα σάιτ;

  85 Κοίτα σύμπτωση -διότι βλέπω ότι αυτό είναι σημερινό. Στο άρθρο γράφω για τη Γαλλία.

  82 Ε, ας διαφωνούμε σε κάτι;

  80 Σπύρο, τι εννοείς ή ίσως ποιο εννοείς; -γιατί είναι καναδυό θέματα, όχι ένα.

 91. Γς said

  90 α:
  Μου χρουσούζεψες το μεζεδάκι.
  Μάλλον κάτι τέτοιο εννοούσε.
  Το σκέφτηκα κι εγω.
  Με μπέρδεψε το «πάρεντ» αντί του «περέντολ».

 92. Κουνελόγατος said

  Στενοχωριέμαι που το γράφω, αλλά, διαφωνώ. Ίσως πιο σωστό θα ήταν να κάνουμε με διάφορους τρόπους πιο εύκολη τη ζωή των γυναικών, ώστε να έχουν χρόνο ν’ ασχοληθούν με τα κοινά. Ίσως. Και γι αυτό που γράφω, σίγουρος ότι είναι αποτελεσματικό, δεν είμαι. Τι να πω;

 93. Μαρία said

  90
  Για τη Γαλλία δες αυτό αλλά για ταπεινά πράγματα. http://www.insee.fr/fr/ffc/docs_ffc/ref/FHPARIT12g_D3tachesd.pdf

 94. Πέπε said

  Γενικά συμφωνώ με το #56 («η ποσόστωση δεν τιμά τις γυναίκες» + επιχειρηματολογία). Είμαι τουλάχιστον επιφυλακτικός ως προς οτιδήποτε φεμινιστικό, γιατί θεωρώ ότι η αντιμετώπιση των γυναικών ως ομάδας που χρειάζεται ειδική υποστήριξη μόνο φεμινιστική δεν είναι, επι της ουσίας.

  Βλέποντας όμως τον Νικοκύρη και άλλους να επιμένουν τόσο, είπα να το ξανασκεφτώ.

  Μπορώ να δεχτώ ότι για κάποια μοναδικά οφίκια, π.χ. πρόεδρος της Βουλής ή της Δημοκρατίας ή κάποιου κόμματος ή του Αρείου Πάγου (αλλά και εταιρείας κλπ.), εφόσον έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και δεν είναι ισόβια, η σκόπιμη επιλογή μιας γυναίκας, για το λόγο (μεταξυ άλλων φυσικά) ότι είναι γυναίκα, θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα: θα έσπαγε το ταμπού. Αν το ζήσεις μια φορά, να έχεις πρόεδρο γυναίκα, μαθαίνεις ότι γίνεται κι έτσι, και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει, την επόμενη φορά, να διαλέξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών υποψηφίων χωρίς ή με λιγότερα σεξιστικά στερεότυπα.

  Τώρα, για τα ψηφοδέλτια το αντίστοιχο θα ήταν να θεσμοθετηθεί ότι για κάποιο διάστημα, π.χ. για 10 χρόνια, θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ποσόστωση και μετά, που οι εκλογείς θα έχουν ωριμάσει, να καταργηθεί. Ε, νομίζω ότι είναι κάπως αστείο. Και σίγουρα θα είναι και νομικά δύσκολο.

  Το να υπάρχει μόνιμα υποχρεωτική ποσόστωση, έστω στα ψηφοδέλτια και όχι στο ποιοι τελικά θα εκλεγούν, δεν το θέλω, όπως εξήγησα τηλεγραφικά στην αρχή. Προτιμώ να ελπίζω ότι τα κόμματα, έστω αυτά που πρέπει, θα το σκεφτούν από μόνα τους.

  Με τα δεδομένα της τωρινής βουλής και κυβέρνησης, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι όντως απογοητευτική. Στη ΝΔ επίσης, αλλά όχι και τελείως απροσδόκητη – δε μιλάμε για ένα φυσιολογικό δεξιό κόμμα, για τη ΝΔ, αλλά για τη ΝΔ του Σαμαρά. Για τα υπόλοιπα κόμματα ισχύει ότι το δείγμα παραείναι μικρό για συμπεράσματα. Αλλά οπωσδήποτε δεν μπορούμε να τους κρίνουμε όλους με τα ίδια μέτρα: αν η ΧΑ π.χ. είχε περισσότερες γυναίκες, ή και όλο γυναίκες λέω εγώ, τι, θα χαιρόμασταν;

  ________________________________

  Τέλος, μιας κι η ανάρτηση γίνεται επ’ αφορμή της παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, να θυμίσω ότι επίκειται και η 14η Μαρτίου, παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πίπας. (Θεωρείται -από ορισμένους- αντιφεμινιστική…)

  Και φυσικά και η 10η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Τσαμπούνας και Γκάιντας.

 95. Πέπε, μου αρέσουν τα υστερόγραφά σου!

 96. cronopiusa said

  Αναλογικά με τις έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες βουλευτίνες 30%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 25%, το ΠΟΤΆΜΙ 17%, το ΠΑΣΟΚ 15%, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 13%, η Χαβγή 11%.

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Kαι μιά και μιλάμε για ισότητα και ποσόστωση, αθωώθηκε το μισό του ουρανού, που χαστούκισε το άλο μισό, με την αυστηρή προειδοποίηση όμως, ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ, ήταν σκληρή η επίπληξη. Έχουν πολύ γέλιο οι μειοψηφικές «δημοκρατίες».

 98. sarant said

  97 Δεν αθωώθηκε. Το δικαστήριο μετέτρεψε το αδίκημα σε απλή σωματική βλάβη, για την οποία έπρεπε να έχει γίνει μήνυση (έγκληση το λένε) εντός τριμήνου.

 99. Νικοκύρη μ’, αθώωση ήτανε. Δεν τον είδαμε τον τσόγλανο με τι αυταρέσκεια ήρθε στα δικαστήρια; Αφού με έκανε να συμπαθήσω τη σ. Λιάνα, σε λέω!

 100. Γς said

  99:

  >με έκανε να συμπαθήσω τη σ. Λιάνα, σε λέω!

 101. Πέπε said

  97 κ.εξ.:
  Έλα ρε παιδιά! Το να γίνεσαι ξεφτίλα δεν είναι πρόβλημα της Δικαιοσύνης! Ο τύπος, τόσο εκείνη τη στιγμή όσο και τις μέρες που πέρασε κρυμμένος, έγινε η απόλυτη ρόμπα με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Όπως κι αν καταλαβαίνει κανείς τις έννοιες της υπόληψης, του κύρους, της αξιοπρέπειας, είτε σαν κανονικός άνθρωπος είτε σαν μάτσο του ξύλου και της βρισιάς και του νταηλικιού, αυτός βγήκε περίτρανα ανυπόληπτος, άκυρος και αναξιοπρεπής. Στην απονομή ποινής θα κολλήσουμε;

  Δηλαδή αν ένας φυσιολογικός άνθρωπος είχε ρίξει σε κάποιον ένα τίμιο αντρίκειο χαστούκι, χωρίς να έχει θίξει αξιοπρέπειες αλλωνών ή τη δικιά του, και δικαζόταν και καταδικαζόταν, τι θα άλλαζε με την ποινή; Άμα βαράω ξέρω ότι μπορεί να αντιμετωπίσω συνέπειες. Είτε νομικές, είτε το να φάω τελικά περισσότερες μάπες εγώ. Αποφασίζω να τις αντιμετωπίσω, ρίχνω τη μάπα μου, δικάζομαι, τρώω (…τι ποινή να έφαγε – τίποτε ψιλά φαντάζομαι), και πάλι μάγκας είμαι.

  Έτσι κι εδώ, από την ανάποδη. Δικάζομαι, τη γλιτώνω, και πάλι μάγκας δεν είμαι.

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Eντάξη Νίκο δεν είναι αθώωση, η τρισχιλιετής έχει 6,000,000 λέξεις που έλεγε κι η Λιάνα, κι εσύ ξέρεις απείρως περισσότερες απο μένα, μπορείς να μου πείς με απλά λόγια ΤΙ ΕΙΝΑΙ για να το καταλάβω κι εγώ; Μήπως ο θρίαμβος της δημοκρατίας;
  Όπου το γράμμα του νόμου, είναι ισχυρότερο απο την αλήθεια των γεγονότων, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ, αυτή είναι η άποψή μου.

 103. Pedis said

  # 98 -99 Μία από τις αιτίες της «αθώωσης» (ΑΘΩΩΣΗΣ), μην ήταν ότι δεν έχει καθιερωθεί ποσόστωση στο δικαστικό σώμα;

  Ή ότι είναι σε ισχύ η (υψηλή) ποσόστωση σε φασίστες και εκφασισμένους ΚΑΙ στο δικαστικό σώμα;

  (Προς τυχόν αμετανόητους υποστηρικτές των δημοκρατικών θεσμών του κώλου, ας αναρωτηθούν ποιά θα ήταν η τιμωρία για ένα κωλοπαιδαρά (έστω) αναρχοχαρούμενο –
  αλλά όχι από κείνους με … πολιτικά – αν ασκούσε βία δημόσια, απρόκλητα ως τσογλάνι, ας πούμε κατά … της Ντόρας …

  σκεφτείτε το … ετσι για πλάκα …αν και το σημερινό δεν είναι για πλάκα, καθόλου μάλιστα!)

 104. Γς said

  «Όπως μεταδίδουν και τα περισσότερα γερμανικά μέσα, ο κ. Νίκος Κοτζιάς μεταξύ άλλων έστειλε σαφές μήνυμα στους εταίρους λέγοντας πως εάν αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει οικονομικά τότε στην Ευρώπη θα υπάρξουν δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές.»

  «Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του κ. Κοτζιά αποτελεί πρώτο θέμα στα περισσότερα γερμανικά μέσα και έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Βερολίνο.»

  http://www.newsit.gr/politikh/ellinas-ipeks-proeidopoiei-daneistes-afisete-0603/381167

  Για όνομα του θεού!

  Που στο διάολο τους βρήκαμε;

  Αστεία αστεία την κάτσανε τη βάρκα!

  Και κάνανε ότι μπορούσανε γι αυτό.

  Και σε χρόνο dt. Ενα μήνα!

 105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  101 – Πέπε πληροφοριακά στο λέω, Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΡΟΜΠΑ καί τότε καί τώρα, βγήκε βουλευτής για πλάκα. Ή στραβός είν΄ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε, άκου ισότητες και ποσοστώσεις σε κοινοβουλευτικό δικτατορικό πολίτευμα.

  Καλή σας νύχτα.

 106. cronopiusa said

  τίμιο αντρίκειο χαστούκι!!!!

 107. Γς said

  104:
  Συγνώμη Νικοκύρη, αλλά μου ανακατεύονται τα άντερα με τις αηδίες που ακούω, από όλους.
  Μα όλους.
  Θα βάλει λέει ο άλλος [στον κατάλογο των μέτρων στους εταίρους μας] εθελοντές που θα πιάνουν αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις. Η Τασία, η Ζωή ο, η …

  Εχω πιει και λίγο.

  Θα ανέβω στο πατάρι να βρω την φυσαρμόνικα. Να κάνω πρόβες.
  Θα πάρουμε σύνταξη αυτό το μήνα; Τον άλλο;
  Και καλά εμείς, τα φάγαμε τα ψωμιά μας. Τα νιάτα μας;

  Μαζί τους ψηφίζαμε. Από τον Αντρέα μέχρι σήμερα.

  Πόσα Σούπερ Πούμα έχουμε;
  Θα τους χωρέσουν όλους;

  Μακάρι να γίνει ένα θαύμα.
  Αλλά αυτή τη φορά φοβάμαι.

  Δεν φανταζόμουν τέτοια ανευθυνότητα, τέτοια ανικανότητα

 108. Γς said

  Από τους FTQ

  «Την «επιστράτευση» φοιτητών, οικιακών βοηθών, ακόμη και τουριστών για να αναλάβουν καθήκοντα μυστικού φορο-ελεγκτή εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.»

  Ο πασαρέλας
  [που μάλλον θα την κάνει πρώτος, όταν εμείς ψαχνόμαστε, ξαφνικά, από που μας ήρθε]

 109. Πέπε said

  @105:
  Χμ, ναι.
  Δεν ξέρω τι ν’ απαντήσω σ’ αυτό…
  Είναι γεγονός ότι εξελέγη, και ότι το κόμμα του είναι τρίτο, αλλά δεν παύει να είναι γεγονός και η απόλυτη ρόμπα του, όπως και το ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιόν του κόμματος. Πρόκειται για ένα παράδοξο που με ξεπερνά.

  Αλλά πέρα από τη δική μου αμήχανη απορία, τι σχέση έχει όλο αυτό με τη δίκη; Το χαστούκι δεν είναι βαριά σωματική βλάβη, και από κει και πέρα εφαρμόστηκαν οι νόμοι. Τι άλλο θα μπορούσε να έχει γίνει που να ‘ναι καλύτερο;
  Για να το πω πιο απλά, εσύ στενοχωρήθηκες που δεν καταδικάστηκε; Εγώ όχι ιδιαίτερα. Το αξιόποινο ή όχι της συγκεκριμένης του ενέργειας δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημά μου.
  Θα μου πεις, ακόμη κι αν εγώ (ή κι εσύ) δε στενοχωρήθηκα, χάρηκαν οι οπαδοί του. Θριαμβολογούν. Ε, και τι να κάνουμε δηλαδή – μιλάμε για άτομα που θριαμβολογούσαν ακόμη κι όταν εκείνος κρυβόταν σα χεσμένος, σάμπως θα πρέπει να ψάχνουμε τι θα πρέπει να γίνει για να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα; Χαμένος κόπος. Αυτοί χαίρονται κάθε φορά που επιδεικνύουν την κτηνώδη βλακεία και κακία τους (όπως χαίρονται οι άλλοι όταν καίνε κάποιον ζωντανό και κυκλοφορούν βιντεάκια), γιατί μας δείχνουν τι δυνατοί που είναι, και χαίρονται και όποτε την τρώνε γιατί μας δείχνουν πόσο το σύστημα τους φοβάται και προσπαθεί να τους τσακίσει…

 110. physicist said

  #104. — Γς, δεν έχω συμπάθεια στον Κοτζιά αλλά οι φερόμενες ως δηλώσεις του αφενός δεν ξέρω αν έγιναν ποτέ και αφετέρου, αν έγιναν, δεν ειπώθηκαν έτσι.

  Συγκεκριμένα, αφενός κανένα από τα τέσσερα σοβαρά γερμανικά ΜΜΕ (FAZ, Zeit, Süddeutsche, Spiegel) δεν αναφέρει τέτοιες δηλώσεις, ενώ η Süddeutsche έχει ολόκληρη συνέντευξη μαζί του. Οι δηλώσεις αυτές αναφέρονται μόνο στο όχι και τόσο αξιόπιστο Stern αλλά ακόμα κι εκεί διαβάζονται στα γερμανικά αλλιώς απ’ ό,τι μεταφέρθηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ.

 111. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  51,
  σ’ ευχαριστώ Πάνο!

 112. Γς said

  110:

  Ευχαριστώ, Φυσικέ.

  Ομως τώρα, έχεις κανένα μέσο, έστω καλύτερη εμού πρόσβαση [που έχεις] στο αφεντικό εδώ, για να τον παρακαλέσεις και εσύ να σβήσει τα σχόλια 104, 107, 108 ως προϊόντα οινοπνεύματος, ανησυχίας, απελπισίας, ακατάσχετου τηλοψίας κλπ κλπ;

  SOS Νικοκύρη!

 113. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Να κατασχεθεί η σύνταξη του Γουσού ΤΩΡΑ! (ή έστω να μειωθεί τόσο ώστε να μην του φτάνει για να αγοράζει παλιόκρασο…άντε!)

 114. Γς said

  113:
  Ξύπνησαν και τα Εμιράτα, που είναι μπροστά 2 ώρες. Κοντεύει να μεσημεριάσει

 115. leonicos said

  Και το Ισραήλ είχε την Γκόλντα Μεγίρ. Την μετράς για γυναίκα;

  Μόνο ο Γς θα το έλεγε αυτό, που νομίζει ότι οι γυναίκες φαίνονται από το όνομα.

  Αλλά νομίζω ότι φταίνε και οι γυναίκες. Δεν είναι τόσο ηλίθιες όσο οιάντρες και ν’ ασχολούνται με αηδίες, όπως μια κυβέρνηση τσαρλατάνων

 116. Γς said

  115 @ Λεώ

  >Μόνο ο Γς θα το έλεγε αυτό, που νομίζει ότι οι γυναίκες φαίνονται από το όνομα.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_28.html

 117. nestanaios said

  Η γυναικεία εκπροσώπηση στην βουλή υπερείχε και πάντοτε θα υπερέχει στην βουλή διότι η γυναίκα
  έχει γεννήσει κάθε βουλευτή, άνδρα ἤ γυναίκα, εκεί μέσα.

  Με γνώμονα το ρητό «τα παιδιά ορφανεύουν από μητέρα», εγώ ποτέ δεν θα ψήφιζα μία “γυναίκα” που
  έχει παιδιά και τα έχει αφήσει κάπου για να ασχοληθεί με τα της βουλής.

  Η γυναίκα πρέπει να είναι, εκτός ανάγκης, ελεύθερη για χόμπη μετά την ενηλικίωση των παιδιών για
  να έχουμε έναν καλλίτερο κόσμο.

 118. Γς said

  117:

  Παναγιωτικός (Σχ. 9) κι ο Nestanaios

 119. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Εξπλήσσομαι από τα ταλέντα που πάνε χαμένα στο Ελλαδιστάν,ενώ θα έκαναν φοβερή καριέρα στη Σαουδική Αραβία…
  (τουλάχιστον όμως εκεί, όλοι οι ανδρώποι θα σηκωθούν για να καθήσει μια γυναίκα ή θα την εξυπηρετήσουν πάραυτα ,όχι σαν τα φαλοκρατικά γουρούνια στα σε τα μας…)

 120. sarant said

  103 Αθώωση δεν είναι. Κατά τα άλλα, το δικαστικό σώμα είναι και ήταν συντηρητικότατο. Ως προς τη σύνθεσή του, αν και στα κάτω κλιμάκια οι γυναίκες υπερτερούν συντριπτικά (διοτι περνάνε τις εξετάσεις στη Σχολή Δικαστών) στα πάνω κλιμάκια οι άντρες μπορεί και να είναι περισσότεροι.

  Με την ποσόστωση δεν θα φτιάξει ο κόσμος, είναι απλώς θέμα δημοκρατίας.

  104-110 Εχει και σήμερα συνεντεύξεις σε γερμανικά κανάλια. Θα διευκρινίσει, γερμανικά ξέρει.

  112 Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει 🙂 (Βαριέμαι να σβήνω, θα τα σκεπάσει ο χρόνος)

 121. Μαρία said

  «Η λέξη αθώος δεν ακούστηκε μέσα στο δικαστήριο» ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της δίκης Κασιδιάρη. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231390784

 122. physicist said

  (Βαριέμαι να σβήνω, θα τα σκεπάσει ο χρόνος)

  … και θα τα ξεσκεσπάσει η Μπουρμπακή.

 123. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φύζι μπόη! Στείλε ένα ping στο μέηλ που θα σού στείλει (ή έστειλε ήδη) ου Νικουκύρς. Διότι το παλαιό μπλοκαρίστηκε και έχω χάσει τις επαφές μου.

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  109 – «Το χαστούκι δεν είναι βαριά σωματική βλάβη, και από κει και πέρα εφαρμόστηκαν οι νόμοι. Τι άλλο θα μπορούσε να έχει γίνει που να ‘ναι καλύτερο;»

  H απάντησή μου σ΄αυτό το ερώτημα, είναι το ερώτημα του Pedis στο 103, με καλύπτει πλήρως.
  » (Προς τυχόν αμετανόητους υποστηρικτές των δημοκρατικών θεσμών του κώλου, ας αναρωτηθούν ποιά θα ήταν η τιμωρία για ένα κωλοπαιδαρά (έστω) αναρχοχαρούμενο,
  αλλά όχι από κείνους με … πολιτικά – αν ασκούσε βία δημόσια, απρόκλητα ως τσογλάνι, ας πούμε κατά … της Ντόρας.»

  Επίσης, καλό είναι να μη ξεχνούμε οτι στο τέλος του μηνός, η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης που σκότωσε τον Παύλο Φύσα, αποφυλακίζεται, γιατί τελειώνει το δεκαοχτάμηνο. Κατάλαβες φίλε μου Πέπε; δολοφονήθηκε ένας άνθρωπος, και η πολιτεία, αντί να δικάσει τους φερόμενους ώς ενόχους (με αποδεικτικά στοιχεία που έχει καταγράψει ο υπερ ρουφιάνος της πολιτείας) τους τάϊζε για 18 μήνες, και τώρα τους αφήνει ελεύθερους, ά ξέχασα, με περιοριστικούς όρους. Τρία χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεση του φασίστα, δεκαοχτώ μήνες και αφήνουν ελεύθερους τους φασίστες δολοφόνους, χωρίς να έχουν περάσει απο δίκη.

  ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΘΟΡΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΟ ΙΣΟΝΟΜΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ.

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  119 – Κυκλοφορούν μόνες τους με τα ΜΜΜ οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία; εκπλήσομαι ευχάριστα, μπορεί να έχει επιβληθεί ποσόστωση γυναικείας κυκλοφορίας (χαμόγελο).

 126. physicist said

  #123. — Καλώς τον ιντζενιέρο από την Αραπιά!
  Θα σε γράψω γραφή πάραυτα.

 127. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  125. Mόνοι τους με τα ΜΜΜ (που είναι έτσι κι αλλιώς από ανύπαρκτα έως υποτυπώδη) κυκλοφορούν μόνο οι Ινδοί σκλάβοι.Οι γυναίκες κυκλοφορούν με τζιπάρες 8 χιλιάδες κυβικών και σωφεράντζες τα κορόιδα τους αραπάδες…

 128. Μαρία said

  122
  Αν αποφασίσει ν’ ανοίξει τον κουβά.

 129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Γιατί δεν τις οδηγούν μόνες τους τις τζιπάρες των 8 χιλιάδων κυβικών, κουλές είναι, ή μήπως δεν θέλουν; Στον δρόμο μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνες τους, έτσι για βόλτα ή για να φλερτάρουν με κάποιον;

  Υ.Γ – Επειδή με ψιλομπέρδεψες, θεωρείς οτι στην Ελλάδα είμαστε φαλοκράτες, αλλά οι Σαουδάραβες δεν είναι; Μήπως είναι και λίκνο της δημοκρατίας η χώρα; Αν υποψιαστώ οτι τα πετροδολάρια σε άλλαξαν ΘΑ ΠΕΘΑΝΩΩΩ!

 130. physicist said

  #128. — Βρε, κατά φωνή! 😀

 131. Μαρία said

  130
  Πήρε το μάτι μου παραπάνω κάτι κασιμάτειο σε ηπιότερη μορφή. Κι άλλος για τον κουβά.
  Δεν ξέρω αν έπαιξε εδώ η διαμαρτυρία της προηγούμενης βδομάδας http://www.fylosykis.gr/2015/02/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9/

 132. Πέπε said

  @124: > > Επίσης, καλό είναι…

  Μα φυσικά. Εδώ, μαζί σου! Δε συμφωνούμε λοιπόν ότι έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε από το χαστούκι;

  (Ως προς τα προηγούμενα, και το 103 του Πέντις: Ναι, ασφαλώς και μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν ΑΑΑΝ ένας τέτοιος που περιγράφεται είχε ρίξει ένα τέτοιο χαστούκι, αλλά και τι έγινε που μπορώ να το φανταστώ; Στη σφαίρα των υποθέσεων, μπορώ επίσης να φανταστώ με σχεδόν πλήρη βεβαιότητα ότι τέτοιο χαστούκι δε θα έπεφτε ποτέ -δεν είναι κάτι που θα συνέβαινε με τον οποιονδήποτε- και ότι, άρα, τι συζητάμε; )

  @125:
  Μια φορά γνώρισα εδώ στην Ελλάδα έναν Σαουδάραβα -όχι πλούσιο, κανονικό- και συζητούσαμε για τη ζωή εκεί, σχετικά και με τις σχέσεις των δύο φύλων αλλά και με άλλες πτυχές της ζωής.
  Με είχε αφήσει εντελώς άναυδο: αυτά που περιέγραφε ήταν τόσο έξω από οτιδήποτε έχω γνωρίσει ή υποψιαστεί, ώστε δεν μπορούσα να τα συλλάβω. Φαίνεται ότι κανένας άνδρας δεν μπορεί να συναντήσει καμία γυναίκα μόνος του εκτός από τησύζυγό του, τη μάνα του, τις ανήλικες κόρες ή αδελφές του και τις πουτάνες. Αυτό μεταξύ άλλων συνεπάγεται ότι ένας άντρας και μία γυναίκα δεν μπορούν ποτέ να γνωριστούν (όταν λέω να γνωριστούν, εννοώ ας πούμε να ειδωθούν χωρίς εκείνη να έχει καλυμμένο το πρόσωπο), άρα ούτε να γίνον σύζυγοι ώστε τουλάχιστον να συναντιούνται οι δυο τους! Οι γάμοι λοιπόν, τουλάχιστον στην πόλη και τους κύκλους του συγκεκριμένου τύπου, γίνονται αποκλειστικά με προξενιό, όπου από πλευράς του άντρα τον κύριο λόγο έχει η μάνα του.
  Το πιο εξωφρενικό απ’ όλα είναι ότι για όλη αυτή τη δυστοπία ο άνθρωπος εξέφραζε μια πλήρη αποδοχή: ε, έτσι είναι σ’ εμάς, εδώ σ’ εσάς είναι αλλιώς… Τι, δε θα εμπιστευτώ τη μάνα μου; Αφού εκείνη ξέρει αν μ’ αρέσουν οι ψηλές ή οι κοντές! Η συζήτηση γινόταν σ’ ένα καφενείο, σε πεζοδρόμιο της Αθήνας, όπου γυναίκες μόνες τους ή σε γυναικοπαρέες ή σε μικτές παρέες, ντυμένες ωραία ή πρόχειρα ή προκλητικά ή επίσημα, βαμμένες, με κινητό, με αυτοκίνητο, με μηχανάκι, με τσιγάρο, ακόμη και με ακάλυπτο πρόσωπο, κυκλοφορούσαν αβέρτα -και δεν ήταν το πρώτο του ταξίδι έξω-, αλλά αυτό δεν τον υποψίαζε ότι κάτι δεν πάει καλά με το δικό τους σύστημα. Όλες αυτές τις γυναίκες δεν τις κοίταζε ούτε λιγούρικα ούτε επιτιμητικά – δεν τον αφορούσαν. Εκείνος ήταν άγαμος, άρα δεν τον ενδιέφεραν οι γυναίκες – όταν θα παντρευτεί θα τον αφορά μία γυναίκα, αυτή που θα του διαλέξει η μάνα του, και τέρμα.

  Έμεινα με την εντύπωση ότι το να είσαι γυναίκα σε μια τέτοια χώρα είναι η απόλυτη καταδίκη. Ότι ένας κανονικός άνθρωπος δε θα το άντεχε ούτε για ένα λεπτό.
  Αλλά επίσης ότι, στην προσπάθειά τους να καταπιέσουν τις γυναίκες, τους διαφεύγει ότι άλλο τόσο καταπιέζουν και τους άντρες. Ούτε εγώ θα άντεχα να ζήσω έτσι. Εκείνος όμως άντεχε ωραιότατα. Είμαι βέβαιος ότι και οι γυναίκες τους θα θεωρούν ότι είναι πολύ καλά έτσι. (Και στο 1984, ο πολίτης δεν καλούνταν να υπακούει τον Μεγάλο Αδελφό αλλά να τον αγαπάει, και τον αγαπούσε.)

  Τώρα βέβαια, τι να λέει ότι μια φορά συζήτησα μ’ έναν Σαουδάραβα όταν έχουμε στην παρέα του μπλογκ άνθρωπο που ζει εκεί ο ίδιος… Αλλά τέλος πάντων αυτή τη μαρτυρία έχω να καταθέσω, και την καταθέτω, ανοιχτή σε κάθε ένσταση.

  Για να το ολοκληρώσω, εκτός από τις επαφές μεταξύ ανδρών και γυναικών άκουσα και για άλλα πράγματα που δε γίνονται παρά μόνο σε παράνομα στέκια, όπως η κατανάλωση κρασιού και αλκοόλ και η ζωντανή μουσική.

 133. ΟΗΕ: Καμία χώρα δεν έχει επιτύχει ισότητα των φύλων

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231390881

 134. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  133.ισότητα των φύλων
  των σκύλων; 😉

 135. Α, οι σκύλοι είναι ανταγωνιστικοί

  http://lolsnaps.com/funny/124601/winning-at-all-costs

 136. Pedis said

  # 120 – Ν/κύρης (αρχή) – Ο μακαρίτης, χιλιοτιμημένος και ξεχασμένος από πολλούς θαυμαστές και υποτιθέμενους ακολουθητές, είχε γράψει μεταξύ άλλων σωστών:

  «Ο φασισμός φτάνει στην εξουσία βοηθούμενος από τον κρατικό μηχανισμό. Παρόλο που ο φασισμός είναι φαινόμενο εξωγενές ως προς τον κρατικό μηχανισμό, από τις αρχές της διαδικασίας εκφασισμού καταφέρνει να διεισδύσει και να κερδίσει τον μηχανισμό από τα έξω, και στο σημείο μη-επιστροφής έχει εξουδετερώσει τους κλάδους του κρατικού μηχανισμού ή εχθρικούς του τομείς. Ο φασισμός δεν θα έφτανε ποτέ στην εξουσία δίχως την καίρια συνδρομή του κρατικού μηχανισμού καταστολής στην πάλη εναντίον των λαϊκών μαζών. Στη διαδικασία εκφασισμού, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί σοσιαλδημοκράτες, δεν υπάρχουν τρεις αντιμαχόμενες δυνάμεις δηλαδή «το φασιστικό στρατόπεδο- το κράτος- το αντιφασιστικό στρατόπεδο» (ο Πουλαντζάς, ντε!)

  # 132 – Πέπε (αρχή) – ναι, αλλά συμφωνούμε ότι αν ισχύει η υπόθεση το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφοετικό από το χτεσινό. Εδώ είναι η αξία της υπόθεσης και όχι στο αν επιτρέπεται να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη μας κατέβει.

 137. Πέπε said

  @136: Μα, πρώτον, δεν κάνω οποιαδήποτε υπόθεση μου κατέβει, κάνω μια πολύ λογική υπόθεση: ότι κανένας πολιτικός που να μην είναι χρυσαυγίτης δε θα το έκανε αυτό.
  Έχουμε δει υπεξαιρέσεις και ρεμούλες, έχουμε δει ψέματα, έχουμε δει χυδαιολογίες, έχουμε δει συζητήσεις που δε διεξάγονται σύμφωνα με τους κανόνες των συζητήσεων, έχουμε δει γενικά ότι οι πολιτικοί δεν είναι αναμάρτητοι. Αλλά αυτό δεν το ‘χουμε ξαναδεί, έτσι δεν είναι; Το είδαμε με τους Χρυσαυγίτες επειδή αυτοί -και μόνο- ανήκουν σ’ ένα νέο είδος.

  Δεύτερον, τι συμφωνήσαμε; Εγώ πράγματι συμφωνώ ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, αλλά τι αξία έχει η δική μου υπόθεση; Και συμφωνείς κι εσύ και άντε συμφωνούν κι άλλοι 10 ή 100000 – ε και;

 138. Σχετικά με τις γυναίκες που οδηγούν, στη Σαουδική Αραβία έχει εκφραστεί και ο αντίλογος που έχει στηριχτεί σε απολύτως λογοκρατικά επιχειρήματα.
  Λένε κάποιοι θρησκευτικοί σείχηδες που είναι υπέρ της Μουσουλμάνας σωφερίνας, ότι η πλούσια χήρα Χατιτζά, πρώτη γυναίκα του Προφήτη και μάνα των πιστών, είχε το μεγαλύτερο καραβάνι στην Αραβία που σημαίνει οτιοδηγούσε γκαμήλες. Άρα οι σημερινές πιτσιρίκες κόρες και γυναίκες πετρελαιάδων, μπορούν κι αυτές να οδηγούν αμάξια.

 139. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Συμβολη σε μια αντιθετη αποψη.

  Αγαπω τις γυναικες, αλλα οχι τις συγχρονες σκληροπυρηνικες φεμινιστριες

  Νομιζα οτι οι συγχρονες φεμινιστριες ειχαν απαλλαχθει απο τον «πολεμο μεσα στο νου τους» εναντιον αυτου του συμπαθους και καταδιωκομενου μισου του ανθρωπινου ειδους, δηλ. των αρρενων 🙂 και τις σεξιστικες τους αποψεις ενατιον μας.

  Αλλα οπως τον προηγουμενο αιωνα και μεχρι σημερα ο αυταρχικος μαρξισμος υπο την μορφη του σταλινισμου, αντι για διαρκως ανανεουμενη μεθοδο αναλυσης της κοινωνιας και της βιοσφαιρας εχει καταστει «στηλη αλατος», κατ’ αναλογια
  ο φεμινισμος εχει κολλησει σε «κλισσε» και -φυσικα- εχει χασει την ικανοτητα σατιρας, σαρκασμου κια αυτοσαρκασμου.

  Αφηστε το γεγονος οτι,εαν το σεξιστικο κινημα (των φεμονιστυριων) λαβει μεγαλες διαστασεις, θα κινδυνευσει πλεον …το ανθρωπινο ειδος. Θα συνιστουσα, λοιπον το κινημα αυτο να εξαπλωθει στην Αφρικη, στην Ινδια και σε αλλες χωρες με υπερπληθυσμο και οχι στην χωρα μας.

  ΥΓ Ξεχασα να σας ομολογησω οτι ο χειροτερος φαλλοκρατης ειναι ο πρωην φεμινιστης!

 140. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  135.Οι σκύλοι είναι ανταγωνιστικοί
  ποιος πήρε το φαϊ μου
  139.>>Αγαπω τις γυναικες, αλλα οχι τις συγχρονες σκληροπυρηνικες φεμινιστριες
  🙂 Στην Ελλάδα, τίποτα ποιο συχνό από τόσους πολλούς, σε τόσες πολλές δεν έχει ακουστεί όσο αυτό. 🙂

 141. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  140. Οχι δα στην πραξη . Γνωριζετε πολλα παιδια 26 ετων να εχουν και τα δυο επωνυμα, οπως η κορη μας;

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  140-141 – Όπως όλα σ΄αυτή τη ζωή, τα πράγματα είναι απλά, (και μια και είχαμε σχετικό άρθρο) ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΟ ΟΡΓΑΣΜΟ, ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΡΔΟ, απο κεί αρχίζουν όλα και τελειώνουν εκεί. Σκληροπυρηνικές φεμινίστριες και φαλοκράτες, έχουν το ίδιο πρόβλημα, απο οργασμό, ΜΙΑ ΣΚΕΤΟ ΑΠΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ.

 143. ap8938 said

  αναρωτιέμαι φωναχτά: 1) γιατί η ποσόστωση να αφορά μόνον τις γυναίκες και όχι όλες τις κοινωνικές ομάδες που υποεκπροσωπούνται? 2) πού θα οδηγούσε η επικράτηση αυτής της λογικής? π.χ. θα ήταν δημοκρατικότερο το σύστημα εάν η βουλή απαρτιζόταν από 50% γυναίκες, 25% ολυμπιακούς, 12,5% ομοφυλόφυλους, 6,25% καπνιστές, 3,12% κυνηγούς κλπ? 3) ποιός θα αποφάσιζε οτι η Α ή η Β κοινωνική ομάδα πρέπει να αντιπροσωπευτεί?

 144. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  141.Δεν είμαι του πατρός μου,είμαι και της μητρός μου, δηλαδή 🙂 αλλά τί εννοείτε όμως ότι σας έλαχε σκληροπυρηνική; ή ότι δεν κωλώσατε; Αστειεύμαι απολύτως και καθώς ξημερώνει Η γιορτή ,πα να μαζέψω τη μπουγάδα 🙂

 145. sarant said

  128 Ο κουβάς είχε μόνο το σχόλιο 143

  143 Θα μπορούσε να μπει ποσόστωση κατά κοινωνικές τάξεις, όπως στα κοινοβούλια των χωρών του υπάρξαντος σοσιαλισμού. Στον καπιταλισμό, στις γυναίκες, Και σε εθνοτικές μειονότητες.

 146. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  138. Μια χαρά είναι που δεν οδηγούν. Αν οδηγούσαν , με τη στολή νίντζα γουόριορ ,ειδικά την αμπάγια φουλ-φέης ,θα είχαν ορατότητα 50% μειωμένη και θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερες εκατόμβες στους δρόμους…

 147. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  146. Οι Μπαχρεϊνέζες βέβαια οδηγούν, και οδηγούν και καλά και προσεχτικά σε σύγκριση με τους καμηλιέρηδες ,αλλά οι αμπάγιες τους είναι light και οι φατσούλες ελεύθερες κι ωραίες. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εντελώς ασκεπείς (αυτές θα είναι οι πολύ λίμπεραλ-άθεες, υποθέτω…)

 148. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  144.
  1.»είμαι του πατρός μου,είμαι και της μητρός μου» σαφεστατα. Αυτο ακριβως συνεβη, συμφωνηθηκε και υλοποιηθηκε.
  Το διπλο επωνυμο, ο πολιτικος γαμος,… φανηκε πολυ δυσκολο κατα την δεκαετια του 80 για τους περισσοτερους προοδευτικους/»αριστερους» που γνωριζω. Και καθως ειμαι κοινωνικος και Αθηναιος γνωριζω πολλους/πολλες.

  2. Το εγραψα πριν «Νομιζα οτι οι συγχρονες φεμινιστριες ειχαν απαλλαχθει απο τον «πολεμο μεσα στο νου τους» εναντιον αυτου του συμπαθους και καταδιωκομενου μισου του ανθρωπινου ειδους, δηλ. των αρρενων 🙂 και απο τις σεξιστικες τους αποψεις εναντιον μας.»

 149. Αγγελική said

  🙂

 150. Αγγελική said

  Συγγνώμη, παιδιά,για την άσχετη με οτιδήποτε προαναφερθέν εμφάνιση του smiley αλλά… μαθαίνω να τα χρησιμοποιώ! Συγχωρήστε την ατζαμού. 🙂
  Όσο για τα σχόλια ..έπηξα. Διαβάζω μία μέρα σχεδόν. Καλή η συζήτηση αλλά καταλήγω μπερδεμένη. Δεν έχω επεξεργασμένη άποψη, συμφωνώ σε διάφορα σημεία και με τις δύο πλευρές των αντιπαρατιθεμένων… Νικοκύρη, καλό το κείμενο αλλά, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, πρέπει να μελετάμε, να προσερχόμαστε με τη βιβλιογραφία μας και βεβαίως για να παρακολουθήσουμε μια συζήτηση- καλή ώρα σαν κι’αυτή- έστω και αν δεν συμμετέχουμε, να αφιερώνουμε όλη μας τη μέρα! 🙂

 151. sarant said

  146κε Πολύ ενδιαφέροντα Νεοκίντ! Θα μας γράψεις κάποτε κι ένα ποστ για το Μπαχρέιν 🙂

  150 Αγγελική, τι να κάνω για να τα περιορίσω τα σχόλια; Δεν γίνεται. Αν επισκέπτεσαι πιο συχνά, τα βλέπεις λίγα-λίγα. Πάντως όχι, διδακτορικό δεν χρειάζεται για να μπεις στη συζήτηση 🙂

 152. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Διαβάζω ότι οι ποσοστώσεις ψηφίστηκαν και ήδη υλοποιούνται στη Γερμανία της Μέρκελ. Είναι μοντέλο αυτό που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε;

 153. physicist said

  Εναντίον της βίας για λόγους τιμής

  Τι σας τρομάζει τόσο πολύ πια, πατεράδες, αδερφοί και σύζυγοι;

  Τι κάνει μιαν ελεύθερη γυναίκα τόσο απειλητική; Γιατί κατεπιέζουν τόσο τις γυναίκες τους οι μουσουλμανικές κοινωνίες και οι οικογένειές τους; Ένα προσκεκλημένο άρθρο που μιλά από προσωπική εμπειρία.

  Της Σιμπέλ Κεκιλλί, από την FAZ.

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  153 – Αμάν ρε Φυσικέ, πάνω που είπα, καλό μου φαίνεται ας είναι και στα αγγλικά, θα κάτσω και κούτσα κούτσα θα το διαβάσω, με το που είδα ιχ λιμπε μαιν κουλτουρ, έφυγα τρέχοντας. Μετά κατάλαβα οτι FAZ θα είναι κάποια γερμανική εφημερίδα, κι όχι καμιά αραβική φεμινιστική οργάνωση. ICH ARMOSTOKOS!!!

 155. Για το 147

  παρόλο που δεν έχω ούτε την εμπειρία, ούτε την οξυδέρκεια του Νεοκίντ Λ’έρας της Αραβίας, νομίζω πως πολλές από τις ασκεπείς οδηγούς του κρατιδίου είναι Σαουδίτσες. Και εξηγούμαι: η Σαουδία, γνωστό αυταρχικό, θεοκρατικό, φεουδαρχικό παρακράτος έχει φκιάξει μια γέφυρα μεγάαααλη, που το ενώνει με το Μπαχρέιν, Έτσι, πολλοί Σαουδίτες έρχονται για μπίζινεςς -δήθεν μ΄, τάχα μ’- και πλακώνονται στα 12χρονα. Τα ουίσκια, εννοώ. Και πολλές Σαουδίτσες έρχονται και πλακώνονται στα 20χρονα Και δεν εννοώ ουίσκια. Εκτονώνονται, το λοιπό, κι επιστρέφουν χαλαροί στη χύτρα ταχύτητος που τους έλαχε για πατρίδα.

 156. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  155. Ναι βεβαίως οξυδερκέστατε Κύνα! Κάθε Πέμπτη το King’s Fahad Causeway με κατεύθυνση προς τις Δυοθάλασσες (η μεγάααλη γέφυρα ντε!) θυμίζει Αθηνών-Κορίνθου την Μ.Πέμπτη με το αρνί στο σχάρα… 😆 Όλοι οι θεουσεβούμενοι Σαουδαράπηες έρχονται για ντρινκς και γκερλς… υποκρίταροι του κερατά! 😉

 157. Γι’ αυτό σhε λέω, πασhά μ’, πρόσhεχε, σhα ΄πέρα!

 158. physicist said

  #154. — 😀 😀 😀

  Το Faz αραβοφέρνει, έχεις δίκιο. Άσε δηλαδή που θα μπορούσε και να σημαίνει feminist Arab zionists — ωραίο θα ήταν.

 159. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kι ένα γλωσσικό που μου έκανε εντύπωση (μια και είμαστε γλωσσικό ιστολογιο… 😆 ) στους Ινδιάνους.
  Είναι ίσως γνωστό πως ο Κόλπος είναι γενικά η «μικρή Ινδία». Στις περισσότερες δε μεγάλες εταιρίες οι Ινδοί είναι από την ίδια περιοχή (ως προϊόν μαζικού ρηκρούτινγκ) και συνενεγιόνται αναμεταξύ τους στην ίδια γλώσσα. Αλλά έχω καταλάβει πως όλοι συνενογιένται μεταξύ τους ακόμα και αν είναι από διαφορετικές περιοχές. ΑΛΛΑ τους αριθμούς τους λένε στα εγγλέζικα! Ακούς δηλαδή π.χ:
  -Tέντερε τεντερε γκαλιγκουλέ twenty-five μασαλαλα …
  -Μπολι τέντερε τολαλου thirty-five! … 🙂
  To είχα μεγάλη απορία και σήμερα ρώτησα τον second μου τον μίστερ Παλάνι (επιτέλους ,μετά από 2-3 βδομάδες μπορώ να καταλάβω στοιχειωδώς τα αγγλικά του γιατί μέχρι πρότινος άκουγα μόνο μια μουρμούρα-βουητό με ένα sir! στο τέλος)
  Του λέω «Για πες μου ρε Παλάνι! Γιατί ενώ μιλάτε μια χαρά ινδιάνικα (σιου,απάτσι, κομάντσι κ.λ.π) μεταξύ σας ,ξαφνικά πετάτε τσι αριθμοι στα εγγλέζικα;
  Μου είπε πως οι αριθμοί είναι διαφορετικοί ακόμη και σε γειτονικές περιοχές, και έτσι τους λένε στα εγγλέζικα για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο! Σωστοί οι Ινδοί!

 160. physicist said

  Α, Κίντο, μου θυμίζεις την εντύπωση που είχα καθώς πέρναγα δίπλα από παρέες (νεαρών) Τούρκων κι άκουγα:

  — Μπουλγιουρούν τσεντλερλέ, μπου αραντά τσοκ γιαβούζ, Arbeitsamt.
  — Σεβτζέ μπογιούκ, τζεβρεντί-ντεν, γιαβάς-γιαβάς, Sozialamt.

  Προκύπτει το συμπέρασμα ότι ορισμένοι κρατικοί θεσμοί δεν μεταφράζονται. Πάω στοίχημα ότι και τα ελληνάκια στη Γερμανία το Arbeitsamt Αρμπάιτσαμτ το λένε.

 161. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  160. E ναι ρε σύ. Εντάξει το αρμπάιτς και το ζοτσιάλ αμτ. Αλλά το 25 και το 35 είναι κρατικοί θεσμοί;; 😆
  Kάτι παίζει σε λέω αξιοπερίεργο με τσι αριθμοί στας μακρινάς Ινδίας! Πιθανολογώ (μέχρι αποδείξεως της μπαρούφας μου από κανα σοβαρό γλωσσολόγο..) ότι μάλλον θα έχουν πολλά και ποικίλλα αριθμητικά συστήματα κι αυτό δυσκολέυει την εύκολη κατανόηση αριθμών.

 162. Το ίδιο είχα πάθει, πιτσιρικάς, στου Ζωγράφου, όταν οι μόνοι υποσαχάριοι Αφρικανοί (–>μαύροι) στη χώρα ήταν φοιτητές. Προχώραγα, χαζεύοντας και ακούω τον ένα να λέει «αμπαγουάντου σατουκέλε μαλάκα» κι ο άλλος απαντάει «μαλάκα ε;». Είχαν καταλάβει την εθνική μας ιδιοσυγκρασία. 🐱

 163. physicist said

  #161. — Βεβαίως και είναι θεσμοί οι αριθμοί ρε συ; Τι ήθελες να είναι, Τρόικα; 😛

  #162. — 😀 😀 😀

 164. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  162. ΤΙ ΜΑΛΆΚΑ ΕΙΝΑΙ !! 🙂
  Διαχρονική πανανθρώπινη σε Εσπεράντο κραυγή απόγνωσης του μεγάλου Σέρχιο!

 165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  163 – Σωστόοος ο σύντροφος ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ.

 166. 164 και εικονογραφημένο:

 167. sarant said

  160 Δεν είναι ακριβώς ότι δεν μεταφράζονται. Κι εμείς εδώ λέμε «Καις ντε μαλαντί» αλλά εννοούμε το δικό μας Καις ντε μαλαντί, όχι το οποιοδήποτε Ταμείο υγείας.

  (Επίτηδες το γράφω Καις 🙂

 168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  164 – Για άλλη μια φορά διδάσκουμε πολιτισμό στον αγράμματο κοσμάκη του παλνήτη.
  ΓΗ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
  Αυτό το υπέροχο τραγούδι για σένα, αλ ιμπν αλ χαλιφη κίντ. (ελπίζω να πέτυχα κάνα σωστό εκτός απο το κίντ).

 169. Μαρία said

  160
  Οι παλιοί δικοί μας μετανάστες το είχαν αφομοιώσει: η αρμπαϊτσά, της αρμπαϊτσάς, η πολιτσά … μαζί με τα φοινίκια.

 170. Πέπε said

  160, 162 κ.ά.:
  Στο καράβι μια πολυμελής οικογένεια Γύφτων έχει στρώσει μπατανίες και κοιμάται (θα έχετε προσέξει ότι στα καράβια έχει ανθρώπους που κοιμούνται οποιαδήποτε ώρα και οσεσδήποτε ώρες). Σκάει η ανακοίνωση ότι ανοίγει η τραπεζαρία, οπότε ξυπνούν και δημιουργείται μια αναταραχή. Ακούω κουβέντες σε κάποια άγνωστη γλώσσα (ρομανί; τούρκικα;), και η μόνη λέξη που αναγνωρίζω είναι «μακαρόνια με κιμά»!

  (Και δεν είναι θεσμός.)

  Άλλωστε θυμάμαι και παλιότερα, τους πρώτους μετανάστες που είχαν έρθει, να μιλάνε μεταξύ τους στη γλώσσα τους αλλά να λένε στα ελληνικά όχι μόνο π.χ. την εφορία, αλλά και το κινητό. Εκείνο τον καιρό το κινητό δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, οπότε μπορεί να το πρωτοέμαθαν εδώ. Την εφορία βέβαια την ήξεραν κι από τον τόπο τους, αλλά εδώ όντως ισχύει αυτό με τους θεσμούς.

 171. physicist said

  #167. — Οάααααα, έγραψε ο Σαραντάκος Καις με άλφα γιώτα, σημειώστε το λέμε, να εκδόσουν τα ΕΛΤΑ ειδικό γραμματόσημο!

 172. physicist said

  #169. — Ναι ρε συ, καλά λες. Και πηγαίνανε στο γιατρό να τους κάνει κρανκεσράιμπε!

 173. Πέπε said

  @169: Τα φοινίκια είναι πολύ ωραία λέξη. Είναι κάποια λαζοντόιτς ιδιαιτερότητα σαν τα μπιλοζίρια και τα άλλα μπρούκλικα που γελάμε, ή έχουν κάποια ιστορική βάση;

 174. physicist said

  #173. — Πέπε, η Μαρία θ’ απαντήσει ανεξάρτητα φαντάζομαι και τα ξέρει ούτως ή άλλως πιο καλά αλλά είχα κι εγώ παλιότερα την απορία αν το όνομα της υποδιαίρεσης του παλιού Μάρκου είχε καμια σχέση με φοίνικες, π.χ. απεικόνιζε παλιά κανέναν καιόμενο φοίνικα ή κάτι παρόμοιο. Η απάντηση που πήρα ψάχνοντας, ρωτώντας και διαβάζοντας είναι όχι, δεν έχει. Η προέλευσή του είναι άγνωστη αλλά η υπόθεση είναι ότι βγαίνει από το λατινικό pannus που είναι το ίδιο με το ελληνικό πανί.

 175. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ευχαριστώ για τις αφιερώσεις Δύτη (μορφή ο Σέργιος λέμε! 🙂 ) και Λάμπρε!
  Τώρα πάω για γλυκό τούφεν Ίνσσαλά …διότι το πρωί έχω πάλι ράλυ για μια θέση στην ουρά του τράφικ τζαμ! 🙂
  (μόνη παρηγοριά ο γλυκός ήχος του κατρακυλόντος ευρού… βάστα Γιάνη και Αγγέλα να ξεπουλήσουμε δηνάριο! 😆 )

 176. نوم

 177. Πέπε said

  174: Όταν το πρωτοάκουσα, είχα σκεφτεί ότι ίσως κάποτε αυτή να ήταν η (επίσημη; ) ελληνική λέξη. Και για άλλα ξένα νομίσματα έχουμε δικές μας λέξεις, π.χ. λίρα-pound. Καθώς μάλιστα νομίζω ότι Φοίνικας ήταν κάποτε και ένα ελληνικό νόμισμα, το είχα έτσι κάπως αφηρημένα συνδέσει… Σε επίπεδο πραγματικής ετυμολογίας σίγουρα δεν έχει σχέση.

 178. Μαρία said

  173
  Α εσύ σκέφτεσαι πολύ περίπλοκα. Μια προσαρμογή έκαναν οι άνθρωποι.

 179. Πέπε said

  Μόνο; 😦

 180. sarant said

  174 Από εκεί και η πένα θαρρώ.

 181. physicist said

  Γιά δες, Νίκο, εδώ με το πτερό και την πτήση τη φέρνει σε σχέση, όχι με το πανί: http://www.etimo.it/?term=penna

 182. sarant said

  Εννοούσα ότι η penny είναι ομόρριζη με το pfennig.

 183. physicist said

  Αααα, η πένα η υποδιαίρεση της λίρας — συγγνώμη σε κατάλαβα λάθος. Νόμιζα ότι τη γράφαμε με διπλό ν.

 184. Γς said

  182:

  >Εννοούσα ότι η penny είναι ομόρριζη με το pfennig.

  Penny, pfennig από το … τηγάνι, pfanne.
  Και το Groschen, 10 Pfennig το παρατσούκλι του..
  Grosso, γρόσι.

  Και πήξαμε στην κατοχή από δραχμές.
  Μέχρι 100 δισεκατομύρια δραχμές που δεν αγόραζες ούτε μια πιπίλα όταν γεννήθηκα.

  Die Dreigroschenoper.
  The Threepenny Opera.
  Αλλά και η Oπερα της πεντάρας.

  Πρόλαβα τη δεύτερη μετακατοχική μεταρρύθμιση του 1954, που κόψανε τα τρία μηδενικά, και τα χιλιάρικα γίνανε δραχμές!
  Και τι δραχμές; Μεταλλικές!

  Και πεντάρες και δεκάρες. Ελαμπαν καινούργιες.
  Κι ήταν το αγαπημένο μας βιβλιοπωλείο του Μίσκου στο Βύρωνα που τις έφερε πρώτο.
  Χαρές. Ούτε ευρό να ήτανε!

  Και μετά και μετά, τα συνηθίσαμε,
  Και θυμάμαι τον Οικονομίδη στο Γκριν Παρκ να λέει ότι όποιος έχει επάνω τοy μια πεντάρα, δεν ξέρω τι κέρδιζε. Είχαν απαξιωθεί.
  Όπως τώρα τα 1 λεπτού κέρματα.

 185. Στην Ιταλία είχα βρει ένα νόμισμα μικρότερο από κουμπί που ήτανε μισή λιρέττα !

 186. Neo Kid L'errance d'Arabie said

  Xartonomisam 1/2 omws ,exete matadei? e? 🙂

  Kai gia osous palaiolithikous den katexoun Arabikous arithmous… :

 187. physicist said

  Όντως, χαρτονόμισμα 1/2 δεν έχω ξαναδεί, όπως και γενικώς η υποδιαίρεση 1/2 συνήθως δεν γράφεται έτσι αλλά 50 εκατοστά. Εξαίρεση που ήξερα μέχρι τώρα, στα ευρωπαϊκά, είναι το μισό ελβετικό Φράγκο.

  Φοβερή παραξενιά: οι Άραβες δεν χρησιμοποιούν αραβικούς αριθμούς.

  Μια άλλη παραξενιά είναι τα χαρτονομίσματα των τριών, σε ασιατικές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

 188. spiral architect said

  @186: Μισό δηνάριο Μπαχρέιν σε χαρτονόμισμα. Φαίνεται ακριβό, αλλά δεν είναι.

 189. Γς said

  186:

  Δηνάριο.
  Από το Δηνάριο της Ρώμης. Δηνάριο Μπαχρέιν. Και σε Αλγερία, Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Λιβύη, Μπαχρέιν, πΓΔΜ, Σερβία, Σουδάν, Τυνησία, Νότια Υεμένη.

 190. sarant said

  186: Πολύ ωραίο και, όπως λέει και ο Σπειροειδής, θα το περίμενε κανεις ακριβότερο.

  189 Δηνάρια και η παλιά Γιουγκοσλαβία.

  187: Θα μας πουν οι ειδικοί, αλλά νομίζω ότι τρίρουβλα είχε παλιά η ΕΣΣΔ

 191. 190 γ

  Λόγω που δεν ξέρω να ανεβάζω φωτογραφίες σου στέλνω δυο από τριρουβλια

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  175 – Mην αγχώνεσαι, και μην ξεπουλάς ακόμα τα δηνάριά σου, έχει αρκετή κατρακύλα ακόμα το ευρώ, όσο είναι κάτω απο 60 το πετρέλαιο. Κάπου στο 1-1 με το δολάριο ξεπούλα το ένα τρίτο, και περίμενε να δείς την τάση.

 193. sarant said

  191

  Μια φωτογραφία, εδώ:

 194. Βάγια said

  Νομίζω ότι οι ποσωστώσεις στην πολιτική για συμμετοχή περισσότερων γυναικών δεν έχουν νόημα αυτές καθαυτές. Τι αλλάζει πραγματικά αν βρεθεί μια γυναίκα στην εξουσία, αλλά χωρίς καμμιά βελτίωση ή αλλαγή στην πολιτική ή/και στη θέση των γυναικών. Πολλά κράτη έχουν γυναίκες στην ανώτατη θέση του κράτους, αλλά η θέση των συνηθισμένων γυναικών είναι πολύ υποβαθμισμένη. Συχνά επίσης, στα ασιατικά κράτη, οι γυναίκες, που είναι χήρες των ανώτατων λειτουργών και παίρνουν τη θέση των εκλέίποντων, είναι απλώς διακοσμητικές και τη δουλειά την κάνουν οι σύμβουλοι, οπότε δεν σημαίνει τίποτε ουσιαστικό η θέση τους.
  Νομίζω λοιπόν ότι δεν έχει σημασία τόσο πολύ η αύξηση των γυναικών στις βουλευτικές θέσεις, αλλά το σημαντικό είναι οι νομοθέτες, άντρες ή γυναίκες, να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και δουλειάς και τις ευκαιρίες των συνηθισμένων γυναικών, θεσπίζοντας σωστούς εργασιακούς νόμους, κάνοντας πιο εύκολη την προαγωγή ικανών γυναικών στις εταιρίες, προστατεύοντας τη μητρότητα κτλ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: