Βαρουφιάνοι;
Posted by sarant στο 9 Μαρτίου, 2015
Νέος όρος γεννήθηκε το τελευταίο διήμερο στο ελληνικό Διαδίκτυο και ήδη ξεπέρασε τα σύνορα της μπλογκόσφαιρας και έφτασε στον ημερήσιο τύπο (βέβαια τα όρια έχουν γίνει δυσδιάκριτα καθώς οι μεν ανακυκλώνουν την ύλη των δε και τούμπαλιν). Η λέξη του τίτλου, βαρουφιάνοι, είναι ευφυές λογοπαίγνιο από το όνομα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τη λέξη «ρουφιάνος», και χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους κρυφούς ελεγκτές που, καλωδιωμένοι ή όχι, θα επισκέπτονται καταστήματα και θα καταγράφουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. (Για περισσότερα, δείτε και το σχετικό λήμμα του slang.gr, το οποίο, επιδεικνύοντας τα συνήθη οξυμένα του ανακλαστικά, ήδη καταχώρησε -ή καταχώρισε αν είστε με την άλλη φράξια- τη λέξη).
Το ερωτηματικό μπορείτε να το ερμηνεύσετε ποικιλότροπα. Μπορεί να σημαίνει αμφιβολία αν θα καθιερωθεί ο νέος όρος, μπορεί όμως και να σημαίνει ότι αμφισβητώ την ορθότητά του επί της ουσίας, δηλαδή αν δικαιολογείται ο εντονότατα απαξιωτικός χαρακτηρισμός «ρουφιάνοι».
Η πρώτη μου αντίδραση όταν πληροφορήθηκα την είδηση ήταν να σκεφτώ πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της πρότασης είναι ότι εξαγγέλθηκε δημόσια και έγινε εύκολη λεία των ευθυμογράφων και επιθεωρησιογράφων πολύ πριν υλοποιηθεί (που μάλλον δεν θα υλοποιηθει, οπότε δίχως κέρδος κέρατα). Μου είπαν ωστόσο ότι δεν εξαγγέλθηκε ακριβώς, αλλά περιλαμβανόταν απλώς στο υπόμνημα προς τον Ντάισελμπλουμ μαζί με πολλά άλλα μέτρα -και εκτός αυτού την είχε αναφέρει, στη ρύμη του λόγου του και χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο ίδιος ο Βαρουφάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου.
Ωστόσο, σαν ιστολόγιο που καταρχάς λεξιλογεί και στη συνέχεια κάνει οτιδήποτε άλλο, το καθήκον μας σήμερα είναι διπλό, αφενός να καταγράψουμε την εμφάνιση του νέου όρου και αφετέρου να τον ετυμολογήσουμε, δηλαδή να πούμε δυο λόγια για τη λέξη «ρουφιάνος».
Ρουφιάνος, σύμφωνα με το λεξικό, είναι ο σπιούνος, ο καταδότης, ο συκοφάντης, ο χαφιές. Η λέξη έχει και μια δεύτερη σημασία, που ήταν ίσως η αρχική, αλλά έχει πια ατονήσει: ρουφιάνος είναι επίσης ο προαγωγός. (Επιβιώνει ωστόσο στην αστική παροιμία «Ο ρουφιάνος του τσιγάρου είναι ο καφές»).
Τα λεξικά Μπαμπινιώτη και ΛΚΝ βάζουν (κακώς μάλλον) πρώτη αυτή τη σπάνια σημασία, επειδή ήταν παλιότερη. Σωστά πιστεύω το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας τη βάζει δεύτερη. Αμφιβάλλω αν υπάρχει κόσμος σήμερα που, όταν ακούει «ρουφιάνος» σκέφτεται πρώτη τη σημασία «προαγωγός, μαστροπός». (Θα με ενδιέφερε να μου πείτε στα σχόλια αν ξέρετε καν αυτή τη σημασία). Από τον ρουφιάνο το ρήμα, ρουφιανεύω, και το ουσιαστικό που δηλώνει την πράξη: ρουφιανιά.
Ο ρουφιάνος είναι δάνειο από το ιταλ. ruffiano (με πρώτη σημασία τον μαστροπό), και αυτό είναι το εύκολο κομμάτι της ετυμολογίας της λέξης. Το δύσκολο είναι η ετυμολογία της ιταλικής λέξης. Στο ιταλικό ετυμολογικό λεξικό βρίσκω τέσσερις-πέντε προτάσεις, καμία από τις οποίες δεν έχει γίνει γενικά αποδεκτή. Πάντως, πάνω από μία θεωρίες ξεκινούν από το λατινικό rufus = κόκκινος (ήταν και κύριο όνομα). Κάτι μπορεί να ξεκίνησε από τα κόκκινα μαλλιά ή τα κόκκινα ρούχα και να πήρε μετά κακές σημασίες. Υπάρχουν και άλλες θεωρίες (δείτε κι εδώ). Βέβαια, η παλιότερη ιδέα ότι ο ρουφιάνος ανάγεται στον Ρουφίνο των πρωτοβυζαντινών χρόνων είναι νατσουλισμός κατά τη γνώμη μου. Ας πούμε αβέβαιη την ετυμολογία.
Στις ρωμανικές γλώσσες, ο ρουφιάνος διατήρησε τη σημασία του μαστροπού, ενώ στα αγγλικά (ruffian) την έχει χάσει. Λέγεται ότι στα ελληνικά των ελληνοαμερικάνων, ρουφιάνος είναι ο τεχνίτης που φτιάχνει τη στέγη (roof στα αγγλικά) αλλά δεν είμαι βέβαιος αν είναι αλήθεια ή μπεντροβάτο.
Για τους ρουφιάνους με την έννοια του καταδότη υπήρχε παλιότερα και η συνθηματική σύντμηση «ρουφ» -καμιά σχέση με την αθηναϊκή γειτονιά που πήρε τ’ όνομά της από τον Βαβαρό Λουδοβίκο Ρουφ, ο οποίος είχε χτίσει βουστάσιο και έπαυλη στην περιοχή, το μόνο κτίσμα της τότε, και εκεί έκαναν στάση οι βασιλιάδες όταν πήγαιναν ιππασία από τα Ανάκτορα στον Πειραιά.
Ο χαρακτηρισμός «καταδότης» είναι βαρύτατος και έντονα απαξιωτικός στη λαϊκή συνείδηση. Είναι τάχα δικαιολογημένος στην περίπτωση των φορολογικών ελεγκτών -μυστικών είτε φανερών, με μερική ή πλήρη απασχόληση; Τους εξετάζω μαζί, διότι αν ο χαρακτηρισμός ισχύει για τους μεν θα πρέπει να ισχύει και για τους δε.
Ασφαλώς όχι. Ούτε προσωπική έχθρα υπάρχει, ούτε ταπεινά ελατήρια. Δεν είναι καταδότης ο πολίτης που καταγγέλλει μια παρανομία, ούτε βέβαια ο εντεταλμένος δημόσιος λειτουργός. Οπότε, ο όρος, αν και ομολογουμένως έξυπνα σχηματισμένος, είναι στην ουσία του άστοχος -και να τον χρησιμοποιούν αριστεροί δείχνει κατά τη γνώμη μου σύγχυση.
Πιο προβληματικό ήταν το μέτρο που νομίζω πως είχε παλιότερα θεσπιστεί, με τον τετραψήφιο αριθμό που έδινε στους πολίτες τη δυνατότητα να καταγγέλλουν ανώνυμα φορολογικές ατασθαλίες -εκεί, ναι, υπάρχει έδαφος για καταγγελίες που υποκινούνται από προσωπική έχθρα ή αντιπαλότητα, για αντεκδίκηση ή άλλο λόγο. Νομίζω μάλιστα ότι το μέτρο εκείνο δεν απέδωσε σχεδόν τίποτα (αν ξέρετε περισσότερα, ενημερώστε).
Τελικά, το σημαντικό δεν είναι αν θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ιδέα, που άλλωστε δεν προτάθηκε ως πανάκεια ούτε ως εμβληματική πρόταση, αλλά μόνο επικουρικά και (αν κατάλαβα καλά) για ειδικούς χώρους όπως τουριστικά μέρη. Ευχαρίστως να παραδεχτώ ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι άστοχο, αλλά θα ήθελα να συμφωνήσουμε αν χρειάζονται φοροελεγκτικοί μηχανισμοί.
Όπως το έθεσε ένας φίλος στο Φέισμπουκ: «Ωραία. Ο χαφιεδισμός είναι κακό πράγμα, το ίδιο και τα τεκμήρια. Υπάρχει ένας τρόπος οι γιατροί και οι υδραυλικοί να κόβουν αποδείξεις και οι μαγαζάτορες να αποδίδουν τον ΦΠΑ που μας χρεώνουν; Παρακαλώ απαντήστε σ’ αυτό το ερώτημα. Στο θέμα της σύλληψης της μεγάλης φοροδιαφυγής, φυσικά συμφωνούμε».
Αυτό είναι νομίζω το καίριο ερώτημα.
Κουνελόγατος said
Ρουφιάνος=Κάτοικος του Ρουφ
Καλημέρα…
spiral architect said
«Θάνατος στους υδραυλικούς»
(σύνθημα που το σκέπασε το γκράφιτι στο κάτω Πολυτεχνείο)
Καλημέρα και καλή βδομάδα. 😐
Πάνος με πεζά said
Καλημέρες !
Από εδώ και 20 χρόνια, με μια εντύπωση έχω μείνει, ανεξαρτήτως κρίσης ή μη : το φοροδιαφυγή μπορούν να την πιάσουν, αλλά δε θέλουν… Κι αυτό αποδεικνύεται ολοένα…
cognord said
Έχω ακούσει και εγώ μια θεωρία για την ετυμολογία του «ρουφιάνου» ως καταδότη/πληροφοριοδότη κτλ, αλλά δυστυχώς δεν έχω τρόπο να την εξακριβώσω. Παρόλα αυτά, πάει ως εξής:
Κάποιος ιταλός Rufus ανήκε στον κλειστό κύκλο (αυλικός) κάποιας βασίλισσας της Ιταλίας, μια θέση που του έδινε την δυνατότητα να γνωρίζει πολλά μυστικά (κουτσομπολιά, στην πιο σεξιστική εκδοχή) της αυλής. Κάπως μεταξύ κόλακα και γνώστη των εσωτερικών μυστικών της αυλής, προκύπτει και η σημασία του «ρουφιάνου» ως πληροφοριοδότης.
Μπορεί και να είναι τελείως άκυρο ιστορικά, αλλά μπορεί και να έχει κάποιο ψήγμα αλήθειας.
Πάνος με πεζά said
@ 2 : Θες να πεις «το αίσχος του γρκάφιτι στο κάτω Πολυτεχνείο»…Όταν έμπαινα το 1987, γινόταν ανακαίνιση, και μικρές ταμπελίτσες έγραφαν, «Η ανακαίνιση είναι προσφορά για τα 150 χρόνια από τους πρώτους αποφοίτους του ΕΜΠ».

Καμαρώστε μια ακόμα ανακαίνιση…
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
2-5: Να μην παρεκτραπεί (τουλάχιστον όχι ακόμα) η συζήτηση στο θέμα αυτό, θα πρότεινα.
3: Η αλήθεια είναι ότι κάποιας έκτασης φοροδιαφυγή υπάρχει σε όλες τις χώρες, ιδίως σε αυτοαπασχολούμενους, ιδιαίτερα στα σχετικά με την οικοδομή και το σπίτι. Αλλά βέβαια έξω υπάρχουν πολύ περισσότερες εταιρείες με μισθωτούς τεχνίτες. Όχι ότι αυτό το θεωρώ ευκταίο, το αναφέρω σαν διαφορά με την Ελλάδα.
4: Έτσι στα πρόχειρα μου φαίνεται νατσουλισμός, αλλά μπορεί και να πέφτω έξω . [νατσουλισμός: η αστήρικτη αναγωγή λέξεων και φράσεων σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, από τον συγγραφέα Τάκη Νατσούλη που επιδιδόταν σε κάτι τέτοιο κατά κόρον]
Λευτέρης Μιαούλης said
Δεν ανέβηκαν οι ρουφιάνοι για δουλειά γιατί είχε μπηλοζήρια στα Παρκαβανέϊκα. I am sure that you have it.
Πάνος με πεζά said
«Νομίζω μάλιστα ότι το μέτρο εκείνο δεν απέδωσε σχεδόν τίποτα (αν ξέρετε περισσότερα, ενημερώστε).»
Απλώς, κάποιες κερατωμένες σύζυγοι κάρφωσαν τους άντρες τους για εκδίκηση…
qq said
Υπάρχει μια περίφημη θεωρία στα οικονομικά που λέει, αν ανεβάσεις την φορολογία (ή κυνηγήσεις την φοροδιαφυγή) πάνω από ένα ορισμένο όριο, μειώνονται τα έσοδα του κράτους, οπότε τζίφος. Νομίζω κάποιος Λάφφερ ασχολήθηκε περισσότερο με αυτό. Το ζητούμενο είναι να τα αυξήσεις τα έσοδα. Άλλωστε, και οι παραοικονομία άμεσα προσθέτει στο κορβανά, και όχι λίγα. Οπότε, ότι και να κάνει το ελλνικό κράτος σε αυτή την κατάσταση που βρίσκετε, αποτέλεσμα μηδέν. Μόνο μια λύση υπάρχει για να ανεβάσεις το πήχη, το καλύτερο κράτος. Όσο καλύτερη δημόσια διοίκηση, τόσο λιγότερους φόρους, τόσο λιγότερη φορολογία, τόσο περισσότερη ανάπτυξη. Αλλά, αυτό απαιτεί δεκαετίες (μη πω εκατονταετίες) ενασχόληση και εκπαίδευση του πληθυσμού (και των πολιτικών), δεν κτίζεις την Ρώμη σε μια μέρα. Τι στιγμή που μια κυβέρνηση εκ των πραγμάτων αναγκάζετε να μαζεύει φόρους για να βγάλει τον μήνα, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οπότε, ας ακούμε τους τροϊκανούς και ας σταματήσουμε τον γελοίο τσαμπουκά. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ποιο ξύπνια που τα ρίχνανε όλα στην τρόικα, τάχαμου ότι αυτή τους ανάγκαζε. Και η σημερινή εκεί θα καταλήξει, απλά θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο.
Βασίλης Ορφανός said
Το πρόβλημα της φοροείσπραξης είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι το πρόβλημα της φοροαξιοποίησης (υπέρ των φορολογουμένων, βεβαίως).
Τυχαίνει να έχω νοσηλευτεί πολλές φορές μέσα σε 4-5 χρόνια στον ίδιο θάλαμο νοσοκομείου της πόλης μου, και κάθε φορά όλο και κάτι ήταν χαλασμένο, όλο και κάποια νέα φθορά υπήρχε, χωρίς να έχουν αποκατασταθεί όσα είχα παρατηρήσει τις προηγούμενες φορές. (Ευτυχώς παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο η φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό! Α, να μην ξεχάσω και την επιμελημένη καθαριότητα!)
Μετά από αυτά, όταν καλώ ένα τεχνίτη να μου φτιάξει μια βλάβη στο σπίτι μου και μου λέει «τόσα με απόδειξη, τόσα χωρίς απόδειξη», τι να σας πω, με πολύ βαριά καρδιά πληρώνω για την απόδειξη. Και είμαι και… καρδιοπαθής!
Και κάτι άλλο: Μια μέρα είχα πάει στη λαϊκή και είχα αγοράσει όλο κι όλο ένα μικρό κουνουπίδι. Με σταματά μια δημοσιογράφος από ένα κανάλι και με ρωτάει: «Πήρατε απόδειξη;». «Όχι», της απαντώ. «Γιατί, μου λέει εκείνη, δεν ξέρετε ότι πρέπει να ζητούμε απόδειξη για ό,τι αγοράσουμε;» «Το ξέρω, της απάντησα, αλλά νόμιζα ότι είχε καταργηθεί, διότι προχθές που αγόρασα ένα πολυτελές κότερο, κανείς δεν ήρθε να ελέγξει αν είχα πάρει απόδειξη».
atheofobos said
spiral architect said
Ρουφιάνοι – ξε-βα-ρουφιάνοι με ή χωρίς προθέματα, με τηλέφωνο ή με κάμερα, στη Μύκονο ή στα Σεπόλια, όλα τούτα είναι (με το συμπάθιο κιόλας) μαλακίες για να περνά η ώρα και να γεμίζουν με σκωπτικά σχόλια τα σόσιαλ μήδια.
Ας πάει ο Γιάνης στους Ευρωπαίους «εταίρους» με μια δέσμευση κεφαλαίων των φοροφυγάδων σαν πρόταση και θα δεις πως θα σφίξουν οι κώλοι εκατέρωθεν.
Δύτης των νιπτήρων said
–Ειπέ μου, Κώνε Μήκωνε, ηρώτησεν ο Μίμης Αμίμητος τον Κώνον Μήκωνον, πώς λέγεται εκείνος που φιάνει τον ρουν;
–…….! [ρουφιάνος, υποθέτω –Σ.τ.Δ.]
Απήντησεν ο Κώνος Μήκωνος.
Και αφηρέθη το φίμωτρον του Κερβέρου.
Πωλ Νορ – Για να γελάτε και ν’ αγανακτείτε (ή ο εξευτελισμός του καλαμπουριού)
LandS said
Το ρουφιάνος το πρωτάκουσα αντί του προαγωγού. Υπήρχε και σχετικό ιταλοελληνικό ανέκδοτο για το ζευγάρι πατρινών που επισκέφτηκε τη Νάπολι και ο άντρας δήλωσε ατζέντης (σκρίβερε ρουφιάανο, είπε ο διερμηνέας στον τελωνειακό) και η γυναίκα αρτίστα (σκρίβερε πουτάανα).
Για την άλλη έννοια έχουμε χαφιέδες.
Ως προς τη …φοροτεχνική πλευρά. Είναι ένα μέτρο που δεν λύνει μεν το πρόβλημα της έλλειψης φορολογικής συνείδησης, δημιουργεί δε ένα κλίμα που αμβλύνει κάποιες επιπτώσεις της, έστω κατασταλτικά.
Για να γίνω πιο σαφής, ας το συγκρίνουμε με το μέτρο της περαίωσης το οποίο ενώ είχε αρχικά εισπρακτικά οφέλη, οδήγησε σε επιταχυνόμενη απόκρυψη φορολογητέας ύλης τα επόμενα χρόνια. Ας το συγκρίνουμε με τη νοοτροπία να στέλνονται δύο διμοιριες ΜΑΤ στην Ύδρα να ελεγξουν μια ταβερνιάρισα. Ας το συγκρίνουμε με τις αποβάσεις του ΣΔΟΕ με πλοία του Λιμενικού. Ας το συγκρίνουμε με τη πρακτική το συνεργείο να βλέπει πέντε τραπέζια, στη πρώτη ταβέρνα, να «γραφει» τρία, και να μη βρίσκει κανένα στην επόμενη.
Υπάρχει πάντα και η λύση Γούντι Άλεν. Στο νόμο που επιβάλει την ευτυχία να υπάρχει άρθρο που να επιβάλει την φορολογική συνείδηση.
Όσο για τις παραδόσεις και την ηθική της Αριστεράς, για την εξασφάλιση συλλογικών αγαθών θέλει εξασφάλιση συλλογικής συνεισφοράς.
atheofobos said
Και για να θυμηθούμε τι είχε αποδώσει ο τηλεφωνικός αριθμός για καταγγελίες.
Μαρία said
>Αμφιβάλλω αν υπάρχει κόσμος σήμερα που, όταν ακούει «ρουφιάνος» σκέφτεται πρώτη τη σημασία «προαγωγός, μαστροπός».
Σήμερα δεν τη σκέφτομαι πια αλλά είναι η πρώτη σημασία που έμαθα με τη βρισιά «πούστη, κερατά, ρουφιάνε» 🙂
Την τωρινή σημασία την εμπέδωσα αργότερα.
Και μια βιλανέλα όπου και το θηλυκό ruffiana.
LandS said
πέντε τραπέζια χωρίς αποδείξεις.
Πάνος με πεζά said
Μια που μαζεύονται προτάσεις, κάτι που έχω σκεφτεί από παλιά για τα νυχτερινά κέντρα : ένα ακριβό μηνιαίο «Ειδικό σήμα» στην αρχή της σεζόν, ανάλογα με τα τραπέζια και το χώρο του μαγαζιού, Ο ιδιοκτήτης αποφασίζει για πόσους μήνες θα λειτουργήσει, προπληρώνει και παίρνει τα αντίστοιχα σήματα, και το κράτος δε ζητάει τίποτα περαιτέρω. Όπως με το κουπόνι για τις συγκοινωνίες. Ας κόψει μετά εκείνος το λαιμό του, να μη μπει μέσα.
spatholouro said
Ομολογώ με την έννοια του προαγωγού δεν το έχω ποτέ ακούσει.
Βλέπω ότι στο Λεξικό της Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, στο υπόψη λήμμα παρατίθεται και σχετική έκφραση («χωρίς ρουφιάνα, πουτάνα δεν γίνεται») ενώ δίνεται και μια άλλη πιθανή ετυμολόγηση: <ruffiano, πιθ.<ρουφ-ιανός "οπαδός του Εφέσιου αφροδισιολόγου Ρούφου"
physicist said
#7. — Κάπου είχα διαβάσει ότι στα ελληνοαμερικάνικα, εκτός που ρουφιάνος είναι ο ξυλουργός για τις σκεπές (roofs), «δίνω κώλο» θα πει τηλεφωνώ (give a call). Και καπάκι η υποθετική στιχομυθία του συζύγου με τη σύζυγό του:
— Έδωσες κώλο στον ρουφιάνο;
— Τού έδωσα αλλά σήμερα ήταν βιαστικός και πρέπει να του δώσω και αύριο.
Μάλλον φτιαχτό είναι, ε;
Μαρία said
14
Γράφαμε μαζί. Το ανέκδοτο το διηγούνταν ο θείος μου που είχε ζήσει στην Ιταλία αλλά με Ιταλούς. Ο γραφιάς που ο τελώνης του έδινε την εντολή scrivi λεγόταν Τζοβάνι κι έτσι στην οικογενειακή μας γλώσσα χρησιμοποιούμε την έκφραση σκρίβι Τζοβάνι με τη σημασία «έτσι το λέμε τώρα!»
LandS said
@18
Δηλαδή θες να διατηρηθεί και να επεκταθεί ο φόρος επιτηδεύματος, και να απόσυνδεθεί ο ΦΠΑ από την αξία της συναλλαγής (δηλαδή να μην είναι ΦΠΑ).
Δηλαδή θες να βάλεις φόρο στη παραγωγική δυνατότητα και όχι στις συναλλαγές η στο εισόδημα.
LandS said
@21 Προπολεμικά η Πάτρα είχε πολλούς Ιταλούς.
Μαρία said
23
Σωστά.
Είμαστε ίδια κλάση και τη δεκαετία του ’50 η σημασία του ρουφιάνου-νταβά ήταν ακόμα ζωντανή.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
Πολύ χρήσιμα και τερπνά τα λεξικογραφικά.
14: Αν δεν βαριέσαι, πες δυο λόγια παραπάνω για το μπούμερανγκ της περαίωσης γιατί δεν τα ξέρουμε,
Πάνος με πεζά said
@ 22 : Στα μπουζούκια, γιατί όχι; Δεν είναι ό,τι κι ό,τι επιτήδευμα ! Όταν έχεις τομείς όπου αποδεδειγμένα γίνεται όργιο που δε μπορείς εκ των πραγμάτων να ελέγξεις (γιατί είναι και η «νύχτα» στη μέση), κάπως έτσι δεν πρέπει να δράσεις; Όσο για το ΦΠΑ, φυσικά στις αγορές ποτών θα αποδίδεται (μάλιστα, αν προσέξεις, αρκετά μπουζουξήδικα είχαν έδρα στη…Χίο, για ν’ αγοράζουν με μικρότερο ΦΠΑ…)
Τώρα,αν νομίζουμε ότι ο τουρίστας, μετά το συρτάκι, θα πάει να καταδώσει την επιχείρηση, με κίνδυνο να γίνει ζωντανό παιχτάκι του Subbuteo στο βυθό της θάλασσας, τι να πω…
Кроткая said
Φυσικά και υπάρχουν άλλοι τρόποι! Το ΣΔΟΕ για ποιο λόγο υπάρχει; Αν χρειάζεται ενίσχυση, να ενισχυθεί. Αν χρειάζεται και θεσμική ενίσχυση, να γίνει και αυτό! Αλλά το να πάω πχ εγώ να καταδώσω το μαγαζάτορα που δε μου έκοψε απόδειξη, είναι όπως το «κυρια, κυρία, ο Γιωργάκης με πειράζει» στο σχολείο [κάτι που δεν έκανα ποτέ: έλυνα το θέμα μου με τον κάθε Γιωργάκη => αρα και στο παράδειγμά μας: να επιπλήξω το μαγαζάτορα που δεν έκοψε απόδειξη, ναι. Να ζητήσω, να απαιτήσω την απόδειξη, ομοίως. Αλλά να πάω να καρφώσω;].
Οσο για τα λεξιλογικά, όχι δεν γνώριζα την αρχική έννοια της λέξης!
Βασιλική Μετατρούλου said
Με αφορμή την φράση «Ο ρουφιάνος του τσιγάρου είναι ο καφές» και την ερώτηση του Νίκου σχετικά με τη σημασία του «προαγωγού», στους πιο underground κύκλους των χρηστών ντραγκς υπάρχει και το ρητό:
– Το χασίς είναι ο ρουφιάνος της πρέζας
spiral architect said
@1: Για το Ρουφ και την προέλευση της ονομασίας είχαμε ξανασυζητήσει εδώ;
physicist said
Το μόνο στοιχείο που ελαφραίνει την κατάσταση με τις ιδέες (χα!) του Βαρουφάκη είναι ότι τις έχει τρεις στο δεκάρικο. Πετάει έτσι πεντέξι το λεπτό να μας θαμπώσει αλλά αφού ούτως ή άλλως πράξη δεν θα γίνουν, τι να χολοσκάμε;
Όχι, δηλαδή σκεφτείτε τους εαυτούς σας να κάνουν τουρισμό σε μια χώρα με κάπως … μυστήρια κουλτούρα φοροδιαφυγής αλλά με ωραίες ακτές, π.χ. σε κάποιο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας ή στις ακτές της Ταϋλάνδης ή, για κάποιο παράξενο λόγο, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία. Από τοπική γλώσσα γιοκ, από τις τοπικές σχέσεις των καταστηματαρχών με την … εχμ, Αστυνομία, άσχετοι, ‘εχετε απλώς πρόθεση για διαμονή ενός δεκαπενθημέρου και παίζουν δύο σενάρια: ή είστε σε μια ηλικία ώριμη, ας πούμε, που δεν έχει ανάγκη τις πενταροδεκάρες του τοπικού Υπουργού Αλ Βαρουφάκ ή είστε στο στιλ πάμε φοιτητοπαρέα στα χαλαρά. Με ποια λογική, με ποιο κίνητρο και με ποιαν αποτελεσματικότητα θα χαραμίσετε τις διακοπές σας για να κάνατε παράπλευρα και τη δουλειά του φοροκλουαζώ εκεί;
Γς said
7:
Λευτέρης Μιαούλης.
Και θυμήθηκα ον φίλο μου Θανάση Κανάρη.
Μιαούλη τον έλεγαν κι αυτόν. αλλά συστηματικά [δήθεν κατά λάθος στην αρχή, εκ προθέσεως μετά] τον έλεγα έτσι.
Κι ήταν [και είναι] προϊστάμενος Μηχανογράφησης, μαθημάρτων, βαθμολογίας φοιτητών και τ΄τοια.
Κι όλο του έστελνα πελατεία.
-Τον κύριο Κανάρη παρακαλώ.
Πάνος με πεζά said
Το πλαστικό χρήμα, αν και είμαι πολέμιός του, θα ήτο μια κάποια λύσις, πολύ καλή λύσις μάλιστα. Μόνο που, ακόμα και με σκέτη χρεωστική κάρτα, χάνεις τον έλεγχο.
physicist said
Κανέναν έλεγχο δεν χάνεις, Πάνο. Ξέρεις τα έσοδα του νοικοκυριού σου και ξέρεις και τα έξοδά του. Οι λογαριασμοί σου πληρώνονται με τραβηχτικές κατευθείαν ούτως ή άλλως, από κει και πέρα τα καθημερινά, τα τρόφιμα, ο καφές που θα πιείς, πέντε πραματάκια που θα κάνεις, θα τα πληρώσεις είτε πας στο ΑΤΜ και πάρεις μετρητά είτε δώσεις κάρτα.
Δεν έπεσε έξω κανένα νοικοκυριό λόγω κάρτας, λόγω έλλειψης εγκεφάλου βαρέσανε το κανόνι.
Παναγιώτης Κ. said
Να απαντήσουμε επίσης γιατί δείχνουν ανοχή στη φοροδιαφυγή αρκετοί από εκείνους που αποδεδειγμένα δεν φοροδιαφεύγουν.π.χ δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος πέρα από το μισθό τους.
Νομίζω ότι στη χώρα μας είναι πολύ διαδεδομένη η πεποίθηση: Πρώτα να ασχοληθούμε με τους ληστές και μετά με τους…κλέφτες.
Αλλά και οι ληστές για τον πολύ κόσμο είναι 4 ή 5 άτομα πράγμα που βολεύει τελικά τους υπόλοιπους…ληστές και τους βεβαίως τους κλέφτες…
Marthikios said
Και με τέτοια μπιλοζίρια φρόζιασαν και τα λέκια. 🙂
Πριν 20 χρόνια ο «θείος από την Αμερική» μας είπε μία ιστορία πώς τον έκανε ρεζίλι η γυναίκα του, δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικάνα, που είπε μπροστά σε όλους «ήρθαν οι ρουφιάνοι». Για εκείνη ήταν σλανγκ, για εκείνον ήταν «πού να κρυφτώ».
Δύτης των νιπτήρων said
Νόμιμο και ηθικό, μέρος δεύτερο:
(από εδώ)
Eleonora Schillinger said
H πρόταση αυτή του Υπουργού Κ. Βαρουφάκη την οποία κάποιοι έσπευσαν να την γελοιωποιήσουν ή μάλλλον να γελοιωποιήσουν τον ίδιο τον Υπουργό περιέχει την κακία εκείνων που δεν έχουν λύσεις να προτείνουν στο συγκεκριμένο προβλημα της,- μη έκδοσης αποδείξεων,- παρότι ο πελάτης πληρώνει τον ΦΠΑ και οι Ελληνάρες τον βάζουν στην τσέπη ή εκείνων που δεν ζητούν απόδειξη έτσι γιατί είναι.. άνετοι. Ολοι οι Ερωπαίοι τουρίστες που ειναι ενημερωμένοι για αυτήν του είδους την κλοπή των νομίμων εσόδων του κράτους ζητούν με επιμονή απόδειξη.
Η πρόταση λοιπόν του κ. Υπουργού δείχνει την απελπισία να συμορφωφούν οι Ε λ λ η ν ά ρ ε ς με αυτό που είναι, εκ των ουκ άνευ, σε άλλες χώρες.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Ρουφιάνο με την έννοια του νταβατζή δεν το είχα ξανακούσει.
Υπήρχε (υπάρχει;) και η οικογένεια Ρούφου στην Πάτρα.
Δυστυχώς, αν οι πολίτες θέλουν να αποφύγουν τους φόρους, και στην Ελλάδα αυτό είναι ο κανόνας, λίγα μπορούν να γίνουν. Υπάρχει και η ατιμωρησία…
μήτσκος said
Πιστεύω ότι κανένα φοροελεγκτικό μέτρο δεν πρόκειται να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα, όσο ο κόσμος βλέπει ότι:
– υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή ΚΑΙ σε ανώτατο επίπεδο (κρατικά κονδύλια καταλήγουν σε λίγες τσέπες, αδιαφάνεια,…)
– ο πολίτης υποχρεούται να ξαναπληρώνει για υπηρεσίες που θεωρεί ότι πρέπει να του προσφέρει το κράτος (πχ φροντιστήρια, φακελάκια, διόδια,…)
– ξοδεύονται τερατώδη ποσά για οπλικά συστήματα (ανεξάρτητα από το αν είναι απαραίτητα ή όχι – τα ποσά είναι παλαβά για τα δεδομένα της χώρας).
Παραπέμποντας και στο σχόλιο 9, προσθέτω ότι η φοροδιαφυγή στις δυτικές χώρες θεωρείται ανήθικη πράξη, κάτι σαν κλοπή. Στις χώρες του νότου φοροδιαφεύγει όποιος μπορεί και όποτε μπορεί, στις πλούσιες χώρες φοροδιαφεύγει όποιος δεν έχει ηθικές αναστολές να το κάνει. Όταν κάποτε φτάσουμε στο σημείο ο μαγαζάτορας να ντρέπεται να ρωτήσει αν θέλεις απόδειξη, και ο γιατρός να ντρέπεται να ζητήσει φακελάκι, τότε θα είμαστε σε καλό δρόμο.
Κουνελόγατος said
29. Όχι, όμως έχω μεγαλώσει στην ευρύτερη περιοχή, κι ήταν τοπικό «αστείο».
Όσον αφορά την ουσία, η πρόταση έχει μια λογική, όμως κι εγώ θα προτιμούσα να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που κι αυτό συνεπάγεται άλλου είδους κίνδυνο.
Κατά τη γνώμη μου (χωρίς να είμαι και ειδικός), ΕΝΑΣ είναι ο τρόπος. Πιάνεις ένα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ψάρι που φοροδιαφεύγει, κλέβει κ.ο.κ., και οι μικροί παίρνουν το μήνυμα…
Γς said
38:
>Ρουφιάνο με την έννοια του νταβατζή δεν το είχα ξανακούσει.
ε την έννοια ου Δημοσιογράφου;
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
39: Θα έλεγε κανείς ότι η διαφθορά και η διαπλοκή δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
Οπότε, στο σημείο αυτό που λες θα φτάσουμε ως διά μαγείας;
36; Νόμιμο ίσως ήταν -αλλά και πολιτικά αδικαιολόγητο. Να το λέμε και να το ξαναλέμε.
34τέλος: Είναι και αυτό.
29: Δεν θυμάμαι να έχουμε ξαναπεί για το Ρουφ.
spiral architect said
Φυγόγκικες και βαρουφιάνοι 😦
Γς said
Εδώ μπαίνει [πάλι] κι ο πρώτος μου ρουφιάνος που με ρουφιάνεψε στη πρώτη του ρουφιανιά.
qq said
Εγώ εκπλήσσομαι με τους μεγαλοοφειλέτες. Λέει η Βαλαβάνη, αν κάποιος χρωστάει ένα εκατομμύριο και το πληρώσει, γλιτώνει τις προσαυξήσεις. Πόσοι είναι αυτοί. Γιατί δεν στέλνει την εφορία να κάνει έλεγχο, και να μαζέψει όσο μπορεί. Δεν λέω να του κλείσουν την εταιρία, ενδεχομένως αν δεν γίνετε αλλιώς ακόμα και να του χαρίσουν όλο το ποσό. Αλλά να γίνει έλεγχος. Ενώ τώρα μια χαρά γλιτώνει όλες τις ποινές (αν παρανομούσε ενώ είχε την δυνατότητα να πληρώσει) και του δίνεις κίνητρο (και ένα λαμπρό παράδειγμα στους άλλους) να συνεχίζει τα ίδια.
akindynos said
Ξέρει κανείς αν υπάρχει κάπου τεκμηριωμένη η διάκριση πως χαφιές είναι αυτός που σε ενημερώνει για τους αντιπάλους σου ενώ ρουφιάνος είναι αυτός που σε ενημερώνει για τους δικούς σου;
Γς said
42 δ:
Πολλές φορές.
Και το θυμήθηκα εδώ τοτε που λέγαμε για
τα στενά του Ρουφ, τα πηγμένα από συνεργεία αυτοκινήτων, που σταματούσε η Μπέμπα να ισιώσει την κάλτσα της
του Κουμανταρέα.
[αλλά και του Γς]
Μαρία said
39β
Μύθος ηθικοπλαστικός. Σ’ όλες τις χώρες φοροδιαφεύγει κάποιος, εφόσον μπορεί.
sarant said
47 Kαλά λες!
46 Ωραία διάκριση αλλά δεν ξέρω αν έχει τεκμηριωθεί
Pedis said
Ρουφιάνος/α είναι και ο/η προξενητής/τρα. Επίσης, ο κόλακας, ο γλειφτράκος, συνήθως αναφέρεται σε λάιτ καταστάσεις του είδους.
Pedis said
-> 50 εννοώ στα ιταλικά. Γιατί στα ελληνικά είναι εκείνος που είναι, είτε δια μπαρουφόνομου, είτε χωρίς, δηλ. ο χαφιές.
Spiridione said
La ruffiana ένας απ’ τους χαρακτήρες της commedia dell’arte, η τσατσά, η παλιά πόρνη. Από εδώ μπορεί να επεκτάθηκε σιγά – σιγά η σημασία στην κουτσομπόλα κλπ., αν και βέβαια αυτό μπορεί να είναι βγαλμένο απ’ τη ζωή 🙂
However, as la Ruffiana’s procuress days are in her past, she can be used for a wide variety of roles in the scenario, sometimes ignoring any hint at having once been a prostitute. She can be the neighborhood gossip, a homeless peasant, a kind old lady who tries to play matchmaker, a long-lost mother, a witch, and a flirt chasing after the men of any age. A younger Ruffiana can still be quite attractive as an experienced older woman that even Colombina and Vittoria can take a lesson from. The young innamorati might seek her out for advice on love.
http://filer.case.edu/org/commedia/masks/ruffiana.html
Και στο Κρητικό Θέατρο έχουμε βέβαια ρουφιάνες: Στον Κατσούρμπο την Αννέα και την Αρκολιά, ρουφιάνες του στενού, και στον Φορτουνάτο την Πετρού, προξενήτρα και ρουφιάνα.
sarant said
52 Ναι μπράβο!
Μαρία said
52
Εμ γι’ αυτό έβαλα τη βιλανέλα 🙂
Pedis said
«Υπάρχει ένας τρόπος οι γιατροί και οι υδραυλικοί να κόβουν αποδείξεις και οι μαγαζάτορες να αποδίδουν τον ΦΠΑ που μας χρεώνουν; Παρακαλώ απαντήστε σ’ αυτό το ερώτημα.»
‘Οχι!
α) είναι μέρος της οικονομίας σε συνθήκες μη ανεπτυγμένου καπιταλισμού.
β) Πολλοί μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες τα βγάζουν πέρα με το να φοροδιαφεύγουν (καλύπτουν τους μ’ηνες που δεν εργάζονται, ή δεν μπορούν αν εργαστούν ή πάνε διακοπές κλπ κλπ).
γ) για επαγγέλματα των οποίων οι υπηρεσίες είναι εντελώς απαραίτητες η απαίτηση απόδειξης θα ανεβάσει την τιμή τόσο ώστε να καλυφτεί η «χασούρα» από το φόρο.
Για τον πελάτη υπάρχει μόνον κοστος.
1) Ανεβασμένη τιμή υπηρεσιών.
2) πληρωμή του ΦΠΑ (αδικότατος φόρος)
3) πληρωμή στην ουσία των φόρων του ελεύθερου επαγγελματία.
4) οι φόροι δεν φτάνουν ποτέ στην κοινωνία (τους τρώνε τα εξοπλιστικά, οι Μπόμπολες, οι θεσμοίκαι οι τρόικες.)
spatholouro said
Άλλη ευφάνταστη άποψη (!):
«Στη νεοελληνική υπάρχει η λέξη ρουφιάνος, η οποία αποδίδει τις έννοιες του καταδότη, του ραδιούργου, του δολοπλόκου, του συκοφάντη. H σημερινή χρήση της λέξης, με τις πιο πάνω έννοιες, αποτελεί εννοιολογική φθορά σε σχέση με την αρχική της σημασία. Στην ιταλική γλώσσα, από την οποία προέρχεται η λέξη, ruffiano σημαίνει το αδύνατο και ψωριάρικο άλογο (stallone ruffiano), το οποίο βάζουν με τη φοράδα κατά την περίοδο του οίστρου της. Επειδή η φοράδα είναι ζόρικο ζώο και τις πρώτες ημέρες του οίστρου της γίνεται πολύ επιθετική, δαγκώνοντας και κλωτσώντας, με κίνδυνο να τραυματίσει άσχημα το αρσενικό, οι εκτροφείς για να προστατεύσουν τον καθαρόαιμο επιβήτορα βάζουν για λίγες μέρες το ρουφιάνο με τη φοράδα, ο οποίος δεινοπαθεί. Αφού αρχίσει η φοράδα να «μαλακώνει» τότε αποσύρουν τον κακομοίρη το ρουφιάνο και βάζουν τον επιβήτορα για την αναπαραγωγή. Έτσι, η λέξη μεταφορικώς χρησιμοποιείτο για να δηλώσει τον αχυράνθρωπο, τον αναλώσιμο τύπο, ο οποίος ανελάβανε ποταπές αποστολές, με σκοπό να μην εκτεθεί ο πλειστάκις υψηλά ιστάμενος και δειλώς κρυβόμενος εντολέας».
(Χρ. Ιακώβου, «Περί ρουφιάνων στο δημόσιο βίο») http://www.koutipandoras.gr/article/39468/peri-royfianon-sto-dimosio-vio
spiral architect said
@44: Α, ρε ΓουΣού με τις ταμπλέτες σου! 😆
Ιάκωβος said
Ρουφιάνο ήξερα το χαφιέ. Την έννοια προαγωγός την έμαθα πολύ μετά.
Ρουφιάνα, γράφει ο Πετρόπουλος, λεγόταν και η κάφτρα του ναργιλέ, γιατί όταν συνέβαινε το βράδυ στα πέριξ φωτιές να καίνε, οι μπάτσοι καταλαβαίνανε οτι οι μάγκες πίνανε χασίσι.
Spiridione said
54. Ήθελα να βάλω σχ. 16 αλλά το ξέχασα 🙂
Διορθ.: Αρκολιά, γριά ρουφιάνα και δασκάλα (magistra στην ιταλ. κωμωδία, δηλ. έμπειρη) και Αννέζα του στενού, γριά ρουφιάνα.
https://books.google.gr/books?id=BYuIBAAAQBAJ&pg=PT28&lpg=PT28&dq=%CE%91%CE%BD%CE%BD%CE%AD%CE%B6%CE%B1+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%8D&source=bl&ots=h7iMlS7cv0&sig=kcYJmlwrtyWbSn8-jlgImydFkYU&hl=el&sa=X&ei=snf9VM__BMj1aqe_gqgJ&ved=0CCQQ6AEwAQ#v=onepage&q=%CE%91%CE%BD%CE%BD%CE%AD%CE%B6%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%8D&f=false
sarant said
55 Συγκροτημένη θέση αυτή. Όχι συμβατή ίσως με την αριστερή κυβέρνηση ή με την όποια συμμετοχή σε κυβέρνηση.
56 Ε, αυτό δεν το ήξερα!
59 Ρουφιάνο ή χαφιέ λέγανε νομίζω τότε που είχα μικρά παιδιά και εκείνο το σύστημα που έχεις στο παιδικό δωμάτιο για να ακούς αν κλαίει το παιδί.
Αγγελος said
Εγώ (αλλά έχω και κάποια χρονάκια…) την πρωτόμαθα με τη σημασία του προαγωγού. Τη χρησιμοποιούσε συχνά ως βρισιά η γιαγιά μου, και μικρός είχα την απορία τι να σημαίνει… ώσπου την έλυσα, δεν θυμάμαι πώς. Εκπλήσσομαι που υπάρχουν Έλληνες που δεν έχουν ακούσει αυτή τη σημασία. Αλλά βέβαια η γλώσσα αλλάζει — εδώ με κοροϊδεύει η 18χρονη κόρη μου που λέω «μέρος» το αποχωρητήριο.
Δεν ξέρω αν συχνάζουν εδώ μέσα άλλοι απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών, και δη ηλικίας τέτοιας (Σαμαρά-Παπανδρέου-Κύρτσου-Δούκα…) που να θυμούνται τον εξαιρετικό καθηγητή αγγλικών Erwin. Κάποτε στο μάθημα, μιλώντας για τον Ξένο του Καμύ, χρησιμοποίησε τη λέξη pimp, και κάποιος τον ρώτησε τι σημαίνει. Σα να τον ακούω και τώρα να απαντά «I think the Greek for it is roufianos», τετρασύλλαβα και με μακρό το a!
Αγγελος said
Ενδιαφέρον το 56, αλλά πώς θα ηρεμήσει η φοράδα αν δεν την κανονίσει ο Αχαμνόων; Εκτός βεβαίως αν όντως την κανονίσει, αλλά τότε κινδυνεύει να γκαστρωθεί από αυτόν και όχι από τον επιθυμητό και πιθανότατα ακριβοπληρωμένο επιβήτορα…
Πάνος με πεζά said
«Ρουφιάνα» λεγόταν κι ένα σύστημα που λεγόταν ότι είχε ο Τριανταφυλλόπουλος στις ραδιοφωνικές του εκπομπές («άγνωστος Μ»). Δημιουργούσε, στην ουσία, μια καθυστέρηση στην εκπομπή των ζωντανών τηλεφωνημάτων στον αέρα, ώστε αν ο καλών παρεκτρέπονταν σε βρισιές, να προλάβει να κόψει τον ήχο πριν να ακουστεί κάτι στον αέρα. Δεν ξέρω πώς το έκανε, ίσως καθυστερούσε και τις δικές του απαντήσεις.
@ 58 : Αυτό μνημονεύει και ο Τσιτσάνης, στο «όταν συμβεί στα πέριξ».
Επίσης ο ρουφιάνος > καρφί.
μήτσκος said
39: Δυστυχώς δεν έχω έτοιμη απάντηση στο πώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Έχω όμως την αίσθηση ότι είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμο και πολύπλοκο σχέδιο από το «κάνουμε ελεγχους – αυξάνουμε τα έσοδα – κλείνουμε τρύπες».
48: Δεν είναι μύθος, η γνώμη μου είναι. Ο Έλληνας όταν πληρώνει φόρους νιώθει ότι το κράτος τον κλέβει. Ο Σουηδός όταν φοροδιαφεύγει νιώθει ότι κλέβει το κράτος (ή ακόμα χειρότερα ότι κλέβει το κοινωνικό σύνολο). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν Σουηδοί που φοροδιαφεύγουν όταν βρουν ευκαιρία. Απλά είναι διαφορετική η σχέση του πολίτη με το κράτος, και αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της φορολόγησης.
Αλλιώς πώς να εξηγήσουμε αυτό που είπε και ο Παναγιώτης στο 34, ότι ακόμα και οι χαμένοι της υπόθεσης (πχ μισθωτοί χωρίς άλλα εισοδήματα) δείχνουν σχετικά μεγάλη ανοχή στη φοροδιαφυγή;
sarant said
63 Ναι μπράβο, και για άλλες εκπομπές λέγεται ότι υπήρχε αυτό το σύστημα.
Μαρία said
61
Η βρισιά στο θηλυκό χρησιμοποιείται ακόμη με την παλιά σημασία.
spiral architect said
Tο άσμα της ημέρας:
Μαρία said
64
Μ’ αυτό συμφωνώ οτι όπου υπάρχει/υπήρχε ανεπτυγμένο κράτος πρόνοιας υπάρχει και διαφορετική φορολογική συνείδηση. Εσύ όμως σύνδεσες τη φοροδιαφυγή με το νότο, πράγμα που δεν ισχύει. Πλήρωνα το νοίκι μου σε ρευστό δηλαδή μαύρα κι όχι σε πόλη του ευρωπ. νότου. Με τους τεχνίτες επίσης παίζει το ίδιο κόλπο, με ή χωρίς ΦΠΑ.
sarant said
68 Είπαμε, οι υδραυλικοί παντού έτσι είναι -εκτός αν έχουν εταιρεία.
Γς said
Ερλι σίξτιζ:
-Είσαι ωραίος. Σαν τον Μπελμοντό!
Να μου έλεγε σαν τον Αλέν Ντελόν….
Ο Χαφιές (Le doulos) με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό
Georgios Bartzoudis said
1) Ίσως δεν πρέπει να αποκλειστεί η προέλευση του ρουφιάνου-προαγωγού από τον προβυζαντινό ποιητή Ρουφίνο που εκτός από ερωρύλος ήταν και ολίγον τι αθυρόστομος: «Ηρισαν ἀλλήλαις Ροδόπη͵ Μελίτη͵ Ροδόκλεια τῶν τρισσῶν τίς ἔχει κρείσσονα μηριόνην».
2) Εκτιμώ οτι η ρουφιανοποίηση τουριστών, φοιτητών (και λοιπών …νηστικών ή μη) μόνο καταχρήσεις και «εθνική» γελοιοποίηση θα αποφέρει.
3) Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, οι οικονομικές εφορείες «μπαζώθηκαν» κυριολεκτικά από μεταταχθέντες πελατειακούς …αγράμματους (ξέρω τί λέω). Από αυτές τις …στρατιές δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα.
4) Είναι καιρός να μπουν στο χορό εξειδικευμένοι ΙΔΙΩΤΕΣ επιστήμονες (οργανωμένοι σε Γραφεία κλπ), ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ από το Κράτος και υποκείμενοι αρμοδίως σε έλεγχο.
5) Πρόσληψη από το Δημόσιο, καθώς και κατάλληλη εκπαίδευση, μικρού αριθμού επιστημόνων φαίνεται απαραίτητη.
Ηλεφούφουτος said
Απ τον Κεφαλονίτη θείο μου ήξερα το ανέκδοτο ως «σκρίβα Τζουζέπε».
Μου το είπε μια φορά που μου υπαγόρευε κάτι, εγώ τον κοίταξα σα χάνος, αυτός άρχισε να μου λέει «μπλα μπλα μπλα πόκο τουρίστα πόκο αρτίστα, σκρίβα Τζουζέπε «πουτάνα», ντούε μπαμπίνι, σκρίβα Τζουζέπε «ντούε μπαστάρντι», εγώ εξακολουθούσα να κοιτάω σα χάνος και τον ρωτάω τελικά «τι είναι αυτό; από ταινία με το Χατζηχρήστο;». -«Ναι ρε, από ταινία με το Χατζηχρήστο! (παύση) Ανέκδοτο είναι, ρε! Μ’ αυτά γελάγαμε τότε» Οπότε έβαλα κι εγώ τα γέλια με την αντίδραση του θείου μου.
Όντως πρέπει να αναφερθεί και η ρουφιάνα των κρητικών κωμωδιών.
Και το μπασκετικό σύνθημα «ρουφιάνο, ρουφιάνο, Ιταλιάνο» , όταν ο διαιτητής είναι Ιταλός.
Εκτός από το συντονευμένο «ρουφ» παίζει κι ο ανεπτυγμένος «ρούφουλας»
http://www.youtube.com/watch?v=AOm7bB9wRVg
sarant said
72 Nαι, είναι και το σύνθημα!
Και μου στέλνει κι ένας φίλος το γαλλικό;
http://www.cnrtl.fr/lexicographie/Ruffian
physicist said
Συμφωνώ με πολλούς και με τη Μαρία ότι τα μαστόρια φτιάχνουν δική τους universality class παγκοσμίως. Τι Δύση και τι Βορράς και τι Νότος, άμα σου κάνει τη χάρη να έρθει υδραυλικός στο σπίτι στέκεσαι σούζα, όχι να του κάνεις και σκηνή για αποδείξεις και κουραφέξαλα. Παρεκτός κι αν είναι ζημιά για την οποία είσαι ασφαλισμένος (σπασμένοι σωλήνες, άφησε το παιδί τη βρύση ανοιχτή κι έγινε το διαμέρισμα κολυμβητήριο κλπ.), τότε το θέλεις το μπουγιουρντί για να πληρώσει η Εταιρεία — αλλά εκεί μιλάμε και για ποσά που πονάνε.
Γς said
Οι ρουφιάνοι-μυστικοί πράκτορες του Βαρουφάκη θα πιάσουν τους υδραυλικούς.
Καλά. Πουτανιά στην πουτάνα!
Οι υδραυλικοί πράκτορες του Γουότεργκέιτ
Πάνος με πεζά said
Με τους υδραυλικούς ισχύει το παρακάτω σκηνικό :
– Και πόσο θα στοιχίσει;
-Τι να σου πάρω, τι να σου πάρω…(για να γίνει η «εκτίμηση», αντίχειρας και δείκτης δεξιάς κατεβαίνουν και συσφίγγουν 3-4 φορές την άκρη του γενετήσιου μορίου, έτσι όπως εξέχει ανάγλυφο πάνω στη φόρμα εργασίας)…Θες απόδειξη; Nαι κοίτα, δε μπορεί, κάτι πρέπει να κόψουμε. Λοιπόν, εμένα μου δίνεις ένα πενηντάρι στο χέρι, κι ό,τι απόδειξη θες, πληρώνεις το ΦΠΑ εσύ.
Αυτό το «κάτι πρέπει να κόψουμε»…
Μαρία said
73
Το γαλλικό σε αχρησία. Έχουν τον σκουμπρή τους και οι πιο σεμνοί τον προξενητή.
gpointofview said
# 72
Σκηνή από την ταινία » Τι έκανες στον πόλεμο, μπαμπά ;» αμερικάνοί στην Σικελία ρωτάνε τουςκατοίκους τι δουλειά κάνουν » πόκο αρτίστα, ποκο ποέτα, πόκο…» λέει η ζωηρή, «Σκρίβι πουτάνα» λέει ο ιταλομαθής αμερικάνος
# 41
Υπάρχει και…αρτικόλεξο «αρδ Πρετεντέρη» π.χ. αν και το α πολλάκις αποδίδεται σαν @ρχιδι@
gbaloglou said
Για να είναι πλήρες το άρθρο, δεν θα έπρεπε να ετυμολογηθεί και το επώνυμο «Βαρουφάκης»;
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Και κάτι για ρουφιάνες και μπορντέλα https://www.academia.edu/7417064/Topography_of_Prostitution_in_Renaissance_Ferrara
Γς said
Κι η Βαρουφάκα.
Μόλις το διάβασα.
Η τουρίστρια που πιάνει φορολογικους παραβάτες
gpointofview said
Ο Δ.Υ. καταλήγει πολύ νωρίς να μισεί την εφορία διότι κατανοεί πως παρά τις π@π@ριές του εκάστοτε Υπ.Οικονομικών μόνο αυτός πληρώνει φόρο οπότε λογικά (μια που αιδθάνεται πως το κράτοςτον κλέβει, κλέβει κι αυτός το κράτος με το να μη ζητάει απόδειξη και να γλυτώνει το φι-πι-α
Δεν παρακολουθώ συχνά την ενημερότητα αλλά την Συνέντευξη Βαρουφάκη στον Χατζηνικολάου θάθελα να την έβλεπα. Νομίζω πως θα έβγαζαν περισσότερο γέλιο μαζί απ’ ότι ο Τζέρυ Λιούις με τον Ντην Μάρτιν ή ο λουί Ντε Φινές με τον Φερναντέλ
Δύτης των νιπτήρων said
79 Είχα αναρωτηθεί κι εγώ. Στο Ρέθυμνο υπάρχει το επώνυμο Βαρούχας (προφανώς απώτερης εβραϊκής καταγωγής, από Μπαρούχ). Το Βαρουχάκης εύκολα γίνεται Βαρουφάκης χάριν ευφωνίας, μου φαίνεται.
Pedis said
$ 60 – «55 Συγκροτημένη θέση αυτή. Όχι συμβατή ίσως με την αριστερή κυβέρνηση ή με την όποια συμμετοχή σε κυβέρνηση. »
Οι «μικροί» πληρώνουν το 60-70% του φόρου που, λένε ότι, τους αναλογεί με το να συμμετέχουν αναγκαστικά στην καταβολή των έμμεσων φόρων. Η αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε, άμα δεν έχει σκοπό να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, να
α) απαιτήσει από τους μεγάλους επιχειρηματίες (που δεν θα είναι κολληταρια της, αν πρόκειται για αριστερή κυβέρνηση) την επιστροφή του ΦΠΑ που τον κρατάνε και γεννοβολάει + τα πρόστιμα.
β) να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές για τους κατέχοντες, τουλάχιστον στο επίπεδο των ΗΠΑ μέχρι και τη δεκαετία του 60.
γ) να καταργήσει το ΦΠΑ στην παροχή των καθημερινών και απλών υπηρεσιών από πολίτες επεγγελματίες προς πολίτες πελάτες.
Ήθεμα να ξέρω ποιο είναι το σχετικό ποσοστό της φοροδιαφυγής των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών και τεχνιτών με εισόδημα άνω των 20000 Ε.
Για τι πράγμα μιλάμε δηλ. για πεντακόσιους μεγαλογιατρούς και πεντακόσιους μεγαλοδικηγόρους κλπ που οποιαδήποτε αριστερή κυβέρνηση μπορεί να τους τσακώσει από το πόθεν έσχες. Τι χρειάζονται οι ρουφιάνοι όταν υπάρχει παρκαρισμένη η καγιέν και η μερσεντές στη βιλάρα.
gpointofview said
# 83
Και στην Ανω Κυψέλη υπήρχε το επώνυμο από τον νυν «καθηγητή» διαιτησίας
Δύτης των νιπτήρων said
Για να πω κι εγώ το μακρύ και το κοντό μου, αναρωτιέμαι γιατί να μην επαναφερθεί η μέθοδος των τεκμηρίων για τη φορολόγηση. Αν λέω βαρούφες πείτε μου, μπορεί να ισχύει ήδη και να μην το ξέρω μια και απλά κοιτάζω το πληρωτέο ποσό στη δήλωσή μου χωρίς να με απασχολεί το πώς και γιατί (ποιο το όφελος;).
Μαρία said
83
Ο μπαμπάς πάντως είναι Αιγυπτιώτης.
gpointofview said
# 84
Πάντως όσους μεγαλογιατρούς γνώρισα όλοι με το (τότε) ΚΚΕ-εσωτ ήσαντε, μην περιμένεις και πολλά, ας πιάσει τους μεγαλοεργολάβους που παραδοσιακά ήταν με το ΚΚΕ-εξ.
Στο τέλος τι θα πιάσει, δεν λέγεται, εννοείται, εδώ έκανε καταγγελία-ρουφιανιά ο ΟΦΗ για την φοροκλοπή του ΠΑΟ και σφυρίζουν αδιάφορα.
Στην Ελλάδα οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για όσα πράγματα τους αποφέρουν κέρδος, η φοροδιαφυγή -αν τους πιάσουν- θα πάει στα ταμεία του κράτους ενω το μπαξίσι πάει Ελβετία.
Μονότονος με το ποδόσφαιρο αλλά οι περιπτώσεις Ψωμιάδη (Αγαπούλα) και Μπέου είναι χαρακτηριστικές
Πάνος με πεζά said
@ 86 : Δε λέει τίποτα το τεκμήριο. Μένεις σ’ ένα σπίτι που στο νοικιάζει η εταιρία σου 100 ευρώ το μήνα, και κυκλοφορείς με το επαγγελματικό τζιπ της. Τα έχουμε δει…
Αν θες να φοροδιαφύγεις, μέχρι ταμιακές με «ακύρες» αποδείξεις υπάρχουν…
LandS said
@25
Περαίωση. (Αν τόχει εξηγήσει κάποιος πριν, αγνοήστε το)
Με βάση την αξία αγορών και κάποιων συντελεστών, γινόταν εξωλογιστικός προσδιορισμός τζίρου και κερδών. Αν τα εξωλογιστικά κέρδη ήταν μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα πλήρωνες ένα ποσοστό της διαφοράς που δεν μπορούσε να είναι μικρότερο από ένα μικρό ποσοστό του εξωλογιστικού τζίρου. Αν ήταν μικρότερα πληρωνες αυτό το μικρό ποσοστό αρκεί να ήταν περισσότερο από λίγες εκατοντάδες ευρώ. Αν ο ΦΠΑ στον εξωλογιστικό τζίρο ήταν μεγαλύτερος από το ΦΠΑ εκροών, έπρεπε να αποδώσεις τη διαφορά, αν όχι, εντάξει.
Σε αντάλλαγμα γλίτωνες (φτηνά) τον τακτικό έλεγχο.
Εκτός του ότι αυτή η διαδικασία επιβάρυνε όλους τους ειλικρινείς φορολογούμενους, ευνοούσε τους πολύ μεγάλους φορομπαταχτσήδες, γιατί οι συντελεστές που λέγαμε πιο πάνω ήταν μέσοι όροι. Επίσης θα προσέξατε ότι επειδή η βάση υπολογισμού ήταν οι αγορές, είχες κίνητρο να τις κρύβεις ενώ ο προμηθευτής σου, ούτως ή άλλως είχε κίνητρο να δείξει μειωμένες πωλήσεις.
Πάνος με πεζά said
@ 90 : Στην ουσία ήταν μια «ταρίφα» ανά χρόνο,π.χ.η τελευταία ήταν 300 ευρώ για μια πενταετία = 1500. Στην ουσία εξυπηρετούσε αυτούς που δεν είχαν ή δεν έγραφαν βιβλία ποτέ τους (και, πίστεψέ με, υπήρχαν πολλοί από δαύτους – δεν ξέρω τώρα με το ηλεκτρονικό Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων τί γίνεται…)
Spiridione said
86. Και εγώ τα φορολογικά τα απεχθάνομαι, αλλά νομίζω ότι τα τεκμήρια ισχύουν, δεν έχω ακούσει να έχουν καταργηθεί. Αν τα εισοδήματά σου είναι περισσότερα από τα τεκμήρια φορολογείσαι με τα πραγματικά σου εισοδήματα, αν είναι λιγότερα, φορολογείσαι με τα τεκμήρια.
Σχετικά με την περαίωση που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι απλό το θέμα: Αν ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα πληρώσεις ένα χ ποσό για την περαίωση της πενταετίας, όπως ήταν συνήθως, και ουσιαστικά δεν θα ξαναλεγχθείς, ε δε είχες και τόσο άγχος να ξεχάσεις να βάλεις και μερικές αποδείξεις στη δήλωσή σου. Αυτούς που είχαν μεγάλους τζίρους τους συνέφερε πολύ η περαίωση, που ήταν ένα ποσό της τάξης των 5.000-6.000 ευρώ αν θυμάμαι καλά για την πενταετία.
cognord said
@38 υπάρχει η οικογένεια Ρούφου, αλλά είναι στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια. Μεταξύ αυτών και ο λογοτέχνης Ρόδης Ρούφος, που έχει αναφερθεί και εδώ (πρόσφατα η Εστία άρχισε επανέκδοση των βιβλίων του).
Spiridione said
90, 91 και εγώ αυτό θυμάμαι, ότι ήταν μια ταρίφα (300 ευρώ το χρόνο μάλλον έχει δίκιο). Αλλά αυτά ήταν για τους επαγγελματίες, για τα καταστήματα ήταν άλλη διαδικασία; Επίσης, νομίζω ότι δεν ήταν υποχρεωτική, αλλά όλοι πληρώναμε με τη λογική ότι άν έλθει η Εφορία κάτι θα σου βρει σίγουρα.
Κι εγώ έχω γνωρίσει παλιούς δικηγόρους που δεν είχαν γράψει ποτέ βιβλίο στη ζωή τους.
Πέπε said
@0:
> > Τα λεξικά Μπαμπινιώτη και ΛΚΝ βάζουν (κακώς μάλλον) πρώτη αυτή τη σπάνια σημασία, επειδή ήταν παλιότερη…
Λοιπόν, είναι ένα θέμα αυτό με τα λεξικά. Έχουμε πολλές λέξεις στη γλώσσα μας (φαντάζομαι όχι μόνο εμείς) που η συνηθέστερη έως και μοναδική έννοια με την οποία χρησιμοποιούνται είναι μεταφορική ή συνεκδοχική. Με μια πρόχειρη βόλτα στην παρούσα σελίδα βρίσκω:
-πανάκεια: κανονικά υποτίθεται, το φάρμακο που τα θεραπεύει όλα. Αλλά δεν το λέμε ποτέ έτσι.
-οξυμένα: κανονικά υποτίθεται, ξυσμένα ώστε να γίνουν μυτερά σαν το μολύβι. Αλλά δεν το λέμε ποτέ έτσι.
Λέξεις λοιπόν, που δεν τις λέμε ποτέ κυριολεκτικά. Είτε έχουμε ξεχάσει την κυριολεξία τους (αυτό πες είναι φυσιολογικό: εξέλιξη της γλώσσας, συμβαίνει), είτε τη θυμόμαστε μεν αλλά μόνο ως σημείο αναφοράς για τη μεταφορά ή συνεκδοχή ή κάθε άλλου τύπου απομάκρυνση από αυτή την κυριολεξία.
Τι καλείται να κάνει το λεξικό σε μια τέτοια περίπτωση; Θα βάλει πρώτη την έννοια που λέμε ή εκείνην που αποσοωπούμε έχοντάς την ωστόσο στο νου μας;
[Τα παραδείγματά μου δεν είναι ίσως τα ενδεικτικότερα, αλλά πιστεύω να καταλαβαίνετε σε ποια περίπτωση αναφέρομαι. Και κάτι αιματηρό που ποτέ δεν έχει αίμα, κ.ο.κ. …]
LandS said
@94 Ήταν για όλους. Τα πολλά λεφτά είχαν αποδοθεί από το χονδρεμπόριο
@26. Δηλαδή κάνει τις αγορές στη Χίο και τα στέλνει φορτωτική στο υποκατάστημα; Γιατί αν ο προμηθευτής τα παρεδιδε απευθείας στο υποκατάστημα θα έβαζε ΦΠΑ Αθήνας όχι Χίου ή Αντίγκουα.
@27. Και αυτός είναι ένας τρόπος ενίσχυσης του ΣΔΟΕ. Υπάρχουν και άλλοι.
@32 Είναι ο καλύτερος τρόπος απολύτως. Γκλόμπαλ όπτιμουμ που θάλεγε και ο Κιντ. Μια παράπλευρη επίπτωση είναι ότι με τη πιστωτική επιβαρύνομαι (στην Ελλάδα υπέρογκους) τόκους, και δεν αφήνω λεφτά στον λογαριασμό μου, μη και τους σηκώσει η Εφορία, ο ΟΑΕΕ κλπ. για να χρησιμοποιήσω την χρεωστική. Φτου! Ξέχασα, γουστάρει μετρητά η ταβερνιάρισα γιατί αν δεχτεί τη κάρτα μου θα πρέπει να εκδόσει απόδειξη!
Το ζήτημα δεν είναι να έχω κίνητρο να ζητάω αποδείξεις, αλλά να εκδιδω. Ο ρουφιανος 🙂 (με την καλή έννοια)
Πάνος με πεζά said
@ 96(26) : Eίχε η εταιρία έδρα τη Χίο, και υποκατάστημα το club στη Βουλιαγμένης (μόνο το νούμερο δεν είπα !). Προφανώς, και στην Αθήνα να αγόραζε, πήγαινε με ΦΠΑ Χίου, όχι;
Παναγιώτης Κ. said
Σε παλαιότερες εποχές η συμβουλευτική του λαϊκού πατέρα προς τον γιο που πλησίαζε στην ενηλικίωση περιλάμβανε την εξής πρόταση: » Κάνε ο,τι θέλεις στη ζωή σου. Π@στης, κλέφτης και ρουφιάνος να μη γίνεις»
Με ποια έννοια χρησιμοποιούσαν το ρουφιάνος δηλαδή προαγωγός ή καταδότης, δεν το είχα ξεκαθαρίσει.
Πέπε said
@98: Εγώ αλλιώς το ήξερα: κλέφτης γίνε, πούστης μη γίνεις.
Παναγιώτης said
@30 Πριν μερικά χρόνια μου έλεγε μια Τσέχα ππου σερβρε σε μια καφετέρια στην Κρήτη ότιθα καθόταν στην Ελλάδα ένα μήνα με το φίλο της κάνοντας «working holydays» δηλαδή να δουλεύουν για ένα διαστημα ώσστε να βγάινουν τα έξοδα των διακοπών. Με αυτό τον τρόπο είχαν κανει διακοπές σε διαφορετική χώρα της Ευρώπης.
Πολλοί Άγγλοι κάνουν το ίδιο εκτός από τις Αγγλιδούλες που βλέπουμε να εισπράτουν για τις ξαπλώστρες (και πιανουν μία για να δειξουν ότι κανουν ηλιοθεραπία όταν πεφτει σήμα ότι έρχετγαι το ΙΚΑ) έχω δει Άγγλο να δουλευει σε οικοδομή σε νησί.
Λες αυτοί να μην ενδιαφέρονται να κανουν μια δουλεια που είναι λιγότερο κουραστική;
Δύτης των νιπτήρων said
98-99
physicist said
#100. — Α, την Αγγλιδούλα που πιάνει μια ξαπλώστρα όταν πέφτει σύρμα ότι έρχεται το ΙΚΑ να τη βάλουμε όταν πέφτει ο ήλιος και δεν έχει ξαπλώστρες να κυνηγάει φοροφυγάδες. Λογικό είναι.
Γς said
Η Αγγλιδούλα, η Βαρουφάκα
Μαρία said
96
>Μια παράπλευρη επίπτωση είναι ότι με την πιστωτική επιβαρύνομαι (στην Ελλάδα υπέρογκους) τόκους…
Αν ξοφλήσεις εμπρόθεσμα ολόκληρο το ποσό, δεν επιβαρύνεσαι με τόκους. Αλλιώς, με δόσεις, χέσε μέσα.
Πάνος με πεζά said
Έτσι κι αλλιώς για χρεωστική μιλάμε, πιστωτική ποιός θέλει;
physicist said
#105. — Αν θες να νοικιάσεις αυτοκίνητο ή να κλείσεις εισιτήρια με το ιντερνέτι, χωρίς πιστωτική ή δεν γίνεται καθόλου ή είναι το ζόρι της αρκούδας.
Πάνος με πεζά said
Ο εισαγγελέας επεμβαίνει αυτεπάγγελτα για το ΕΜΠ (που λέγαμε παραπάνω), και ο Μαρινάκης κάνει δωρεά 3Μ για το «Μουσείο του Θρύλου»…Ο tempora, o mores…
(3Μ είναι η νέα μόδα γραφής, π.χ. «αμείβομαι με 2Κ (2000e)», 3Μ τα τρία μύρια…)
physicist said
Να βάλουμε τουρίστες ή νοικοκυρές να φυλάνε τσίλιες απ’ τα μπαλκόνια γύρω από το ΕΜΠ μην έρθει ο γκραφιτάς, αφού σύμφωνα με τον κ. Πρύτανη οι 3 φύλακες δεν φτάνουν για να πάρουν είδηση τι έγινε. Βλέπεις, τότε που το ΕΜΠ είχε καμια πενηνταριά φύλακες, το κτίριο άστραφτε. Αόρατο ήταν απ’ την καθαριότητα.
Πάνος με πεζά said
@ 106 : ‘Αλλη μούρλα αυτή. Κάποτε το 6μηνο ασφάλιστρο αυτοκινήτου σε μια (συγκεκριμένη) εταιρία, είχε 5% έκπτωση αν ήταν μετρητά (και 10% στο ετήσιο). Μετά, αυτή η έκπτωση πέρασε στην πιστωτική, τα μετρητά θεωρούνται υποδεέστερα (υποδηέστερα, που λένε μερικοί). Κι ενώ ξέρει η επιχείρηση ότι από τις πληρωμές με πιστωτική της κρατάνε κάτι, και της δίνουν τα λεφτά στο τέλος του μήνα ! Υποτίθεται ότι αναμοίβει τον κόπο να μην τρέχει ένας υπάλληλος να τα καταθέτει στην Τράπεζα…
physicist said
Πάνο, να σου πω: εμένα προσωπικά, αν μου πει π.χ. ένα ταξιδιωτικό γραφείο ότι ξέρεις, το αεροπορικό σου στοιχίζει 400 € μετρητά αλλά θα έρθεις να το πάρεις προσωπικά ή 205 € αν το πληρώσεις με κάρτα και στο στέλνουμε ηλεκτρονικά, τα δίνω τα 5 ευρά επιπλέον γιατί ο χρόνος και η ταλαιπωρία κοστίζουν.
Υποθετικό το παράδειγμα, έτσι; Ούτως ή άλλως όλα ιντερνετικά τα κάνουμε σήμερα.
physicist said
405 €, όχι 205 €, προφανώς …
ππαν said
Νομίζω ε΄να θέμα είναι να πειστούν, με την ουδέτερη έννοια του όρου, οι άνθρωποι πως είναι υποχρέωση δικιά τους και των άλλων να πληρώνουν φόρους. Αλλά είναι πολύ δύσκολο με όλα αυτά τα «δεν πληρώνω» που έχουμε ακούσει και διαβάσει. Από ανθρώπους, προσοχή, που είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους, έστω βαρείς, φόρους που τους επιβάλλονται, αλλά απόφασισαν να πατήσουν εκέι για λόγους πολιτικάντικους.
Πάνος με πεζά said
@ 110 : Το καταλαβαίνω. Κι αν προσέξεις αυτή την εποχή, όλες οι προσφορές αναφέρονται στη χρήση πιστωτικής κάρτας. Επίσης με αντίστοιχες προσφορές «σπρώχνεται» και το e-banking.
Καλά όλα αυτά, δε λέω, αλλά αφού Εφορίες έγιναν οι τράπεζες, και δεν πατάει πλέον άνθρωπος σε ΔΟΥ, πώς δεν υπάρχει ακόμα προσωπικό να κάνει ελέγχους; Εγώ δε σου λέω έξω στο δρόμο, μέσα, στα γραφεία με τους φακέλους…Αυτές οι υποθέσεις που χρονίζουν…
sarant said
Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
79: Αν το ήξερα, δεν θα το έλεγα; Δεν ξέρω πώς ετυμολογείται.
83 Να μια ιδέα.
90 Ευχαριστώ!
93: Για την ακρίβεια Ρούφος-Κανακάρης. Και για να φέρουν τα δύο επώνυμα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα ονόματα (Ρόδης, Θάνος και μερικά ακόμα). Και το έχουμε ξανασυζητήσει, αν περάσει η Μαρία θα βρει πού. Και η Χάλκινη Εποχή επανεκδόθηκε πράγματι, και δη σε μονοτονικό, αλλά, παρόλο που είναι πολύ καλή έκδοση είχα δει κάτι που θα με έκανε να γκρινιάξω αν δεν το ξεχνούσα ενδιάμεσα.
95 Τις πολύ παλιές πρώτες σημασίες δεν νομίζω να τις βάζει πρώτες κανείς (π.χ. τη συμμορία) εκτός από τον Δημητράκο. Από κει και πέρα είναι θέμα λεξικογραφικής ιδεολογίας.
107 Τη μόδα στα Κ την είχα δει, στα Μ όχι.
Λ said
Στον προφορικό λόγο λέμε two grand και στο γραπτό 2Κ για τις δύο χιλιάδες (ευρώ ή δολ κοκ)
Πάνος με πεζά said
Ή κάποτε, «δυο χαρτιά» (εκατομμύρια, επί δραχμών).
Εντάξει, το 3Μ ήταν δική μου επέκταση !
Λοιπόν μαθαίνω ότι κατεβάσαμε ένα ακόμα συγκλονιστικό διαρθρωτικό μέτρο στο Eurogroup, τη λοταρία αποδείξεων…
ΕΦΗ-ΕΦΗ said
-«Κούκλα ζωγραφιστή, η ρουφχιάνα» λένε για τς όμορφες οι χωργιανοί μου.
-Ρουφχιάνος και το τηλέφωνο με αναγνώριση κλήσεων (πριν τα ξεπατοκάλαθα-παναπεί αυτός που δε βαστά μυστικό,τα κινητά)
-Βαρουφάκιν ,είδα κάπου. Και την τουρίστρια Αν Λόμπεργκ να την κυνηγά με κάπα ο Γιάνης «στάσου,απόδειξη»
-Νωρίτερα στην Ακριβοπούλου στο Ρίαλ, έλεγε κάποιος (γνωστός και πολιτικός πρέπει να ήταν μα τ΄άκουσα στο τέλος) πως ο έλεγχος μπορεί να γίνει με κατάλληλη ενεργοποίηση της νομοθεσίας,όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ανέφερε ως παράδειγμα, πραγματικό-όπως είπε,στο Βέλγιο ,σε Έλληνα τυροπιτά πήγε ο υπάλληλος της Εφορείας και του δήλωσε ότι απλώς θα κάθεται σε μια άκρη και θα παρακολουθεί την κίνηση του μαγαζιού.Κατέγραψε επί μια εβδομάδα τις εισπράξεις από τις αποδείξεις που κόβονταν κανονικά και τις σύγκρινε με αυτά που δήλωνε ως τότε. Αποδείχτηκε έτσι η φοροδιαφυγή και η ποινή ήταν να του κλείσει επί έξι μήνες το μαγαζί.
Μαρία said
114
Εδώ το … πατρινό δίκαννο https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/28/arisantanis/#comment-28723
ΕΦΗ-ΕΦΗ said
Ο δεκάλογος του/της ρουφιάνου/ας
Ο καλός ρουφιάνος (λάσπη ο σκοπός του, που έλεγε και ο Παύλος), έχει πάντα ένα καλό πλάνο δράσης, ένα μπούσουλα, βρε αδερφέ, υπό μορφή δεκαλόγου (του Βοκκακιου ή του Τσιμπούκιου, διαλέγεται και παίρνετε)
Ηλεφούφουτος said
114 «Από κει και πέρα είναι θέμα λεξικογραφικής ιδεολογίας»
και ρόλου του λεξικού, θα έλεγα. Αν θέλεις, ας πούμε, να κάνεις 100% χρηστικό λεξικό, τότε η παλιότερη σημασία ενδέχεται να μη δηλώνεται και καθόλου. Κάτι αγγλικά χρηστικά λεξικά για ξένους π.χ., αυτό κάνουν.
Στην ελληνική γλώσσα δεν έχουμε την πολυτέλεια για λεξικά που θα είναι 100% κάτι, γιατί αυτό προϋποθέτει την έκδοση ενός άλλου λεξικού που θα καλύπτει τα κενά που θα αφήνει το 100% χρηστικό λεξικό αλλά αγορά τόσο διαφοροποιημένη δεν υπάρχει.
Όσο για την ιδεολογία, ακόμα κι αυτοί που ξεκινούν ως ταλιμπάν του καινούργιου, στην πορεία βάζουν νερό στο κρασί τους.
Σε σχετικό λεξικογραφικό σεμινάριο στο Χούμπολτ (και τα Γερμανικά ως γνωστόν έχουν ποικιλία διαφοροποιημένων λεξικών, αφού και η αγορά τραβάει) θυμάμαι τον κυριούλη που είχε δουλέψει στη σύνταξη ονομαστού λεξικού να λέει πώς, με βάση το καινούργιο τότε δόγμα του στατιστικού-χρηστικού κριτηρίου, δηλωνόταν σε κάπια λήμματα πρώτα η μεταφορική χρήση που είχε υπερκεράσει στατιστικά την κυριολεξία και ύστερα η κυριολεκτική, που δεν είχε πεθάνει όμως αλλά παρέμενε γνωστή, με αποτέλεσμα δομή λήμματος που στον κανονικό (μη γλωσσολόγο) άνθρωπο να φαντάζει τερατώδης.
Πώς θα μας φαινόταν σε μας το λήμμα π.χ. ασπίδα να βάζει πρώτη τη μεταφορική σημασία της προστασίας και ως δεύτερη τη σημασία του αρχαίου όπλου; (Προεξοφλώ ότι σε ένα σώμα κειμένων από αυτά που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα μεγαλα λεξικά (και δεν χρησιμοποίησε το ΛΝΕΓ) η μεταφορική χρήση της ασπίδας θα είναι συχνότερη απο την κυριολεκτική – αλλά κι αν δεν είναι καταλαβαίνετε τι θέλω να πω).
Σε περιπτώσεις όπου η κυριολεκτική σημασία είναι γνωστή σε λίγους (π.χ. εξακοντίζω, δορυφόρος, θλίβω) νομίζω ότι πέρα από τη σειρά υπάρχουν και οι λεξικογραφικοί χαρακτηρισμοί , π.χ. (σπαν.) (αρχαιοπρ.), (παλαιότ.), (ΑΡΧΑΙΟΛ), (μόνο επιστημ.) και από την άλλη (συχνότ. μτφ), οι οποίοι μια χαρά μπορούν να διαφωτίσουν το χρήστη.
Spiridione said
Κατά σύμπτωση και ο σμπίρος μπορεί να προέρχεται ετυμολογικά από το κόκκινο χρώμα. Εδώ από τον Νικοκύρη
https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/09/smpyros/
Να πούμε και τον σπιούνο βέβαια για να συμπληρώσουμε την ωραία αυτή οικογένεια των λέξεων
Νίκος Α. said
Ποιά είναι η χρησιμότητα του ΦΠΑ σε επαγγέλματα όπως ο γιατρός ή ο υδραυλικός; Ποιά είναι η προστιθέμενη αξία; Υπάρχει μιά υπηρεσία που σου προσφέρεται και εσύ πληρώνεις γι΄ αυτή. Ο πελάτης θα έπρεπε να έχει κίνητρο να ζητήσει απόδειξη π.χ. με μείωση του φορολογητέου, και ο επαγγελματίας να φορολογηθεί εφόσον κόπηκε η απόδειξη. Ο πελάτης, με τα ηλεκτρονικά συστήματα πλέον, θα έχει κίνητρο να υποβάλει την απόδειξη για να πιστωθεί την φοροαπαλλαγή, και η εφορία αυτομάτως φορολογεί τον επαγγελματία. Βέβαια δεν καλύπτουμε την περίπτωση ο γιατρός π.χ. να προτείνει την μή έκδοση της απόδειξης εντελώς. Τα κόλπα τα ξέρουν και οι επαγγελματίες και οι εφοριακοί. Αν υπήρχε βούληση υπάρχουν ιδέες πολύ απλές να εφαρμοστούν αλλά οι συντεχνίες και οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι έχουν μπλέξει τα πλοκάμια τους σαν γάγγραινα βαθιά σε κάθε μηχανισμό ώστε να μην αφήνουν τίποτα να αλλάξει. Απόδειξη γι’ αυτό που λέω είναι ότι ενώ η φοροδιαφυγή είναι ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι στην ελληνική οικονομία, ένα μήνα τώρα ο Σύριζα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Αποδεικνύοντας δυστυχώς ότι το πρόγραμμά του όχι μόνο δεν είναι καλογραμμένο, όπως είχε πει και ο νυν ΥΠΟΙΚ πριν τις εκλογές του 2012, δεν είναι καν έτοιμο.
Σκύλος της Β.Κ. said
Υπάρχουν και τα rοοfies, υπνωτικά φάρμακα, μερικά εκ των οποίων χρησιμοποιούνται για το λεγόμενο date rape. Αυτά που μας έλεγαν «εκεί που πας, πρόσεξε μην σου ρίξουν τίποτε στο ποτό!». Το Rohypnol είναι μάλλον το πιο διαβόητο από δαύτα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Flunitrazepam
Για να ξαναγυρίσουμε στην αρχική έννοια του ρουφιάνου-νταβατζή. 😳
Δύτης των νιπτήρων said
Spiridione said
122. Οι γιατροί δεν έχουν καθόλου ΦΠΑ, έχουν εξαιρεθεί.
ΕΦΗ-ΕΦΗ said
72.τέλος: Από τα Ημισκούμπρια στο «Ρουφιάνο» τους (που με πρόλαβες) ακούγονται:Ρουφιάνος προδότης, καταδότης,καρφί, σπιούνος, χαφιές,Ιούδας, Γερολαδάς,δωσίλογος, ξεπουλημένος.
«Ιούδας Ισκαριώτης» όλο μαζί ενίοτε
Μαρία said
124
Ωραίος.
Spiridione said
Μαζί με τους ρουφιάνους τώρα και λοταρία για τις αποδείξεις – αλλά αυτό υπήρχε και στο μέιλ Χαρδούβ.
http://www.naftemporiki.gr/story/924462/lotaries-gia-tis-apodeikseis-proanaggellei-to-megaro-maksimou
ΛΑΜΠΡΟΣ said
10 τέλος – ΘΕΟΣ, νάσαι καλά μ έκανες και γέλασα.
33 – «Δεν έπεσε έξω κανένα νοικοκυριό λόγω κάρτας, λόγω έλλειψης εγκεφάλου βαρέσανε το κανόνι.» Η μισή αλήθεια είναι αυτή, η άλλη μισή βρίσκεται στο τραπεζικό μάνατζμεντ, και στην εσκεμένη απουσία του μαθήματος ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ στην εκπαίδευση.
64 – Οι Σουηδοί ώς επι το πλείστον δεν φοροδιαφεύγουν, οι πλούσιοι Σουηδοί όμως όπως π.χ ο Έρικσον (ιδιοκτήτης της γνωστής ομόνυμης εταιρείας) φοροαποφεύγουν νόμιμα, που είναι πολύ χειρότερο.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
«Ευχαρίστως να παραδεχτώ ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι άστοχο, αλλά θα ήθελα να συμφωνήσουμε αν χρειάζονται φοροελεγκτικοί μηχανισμοί.»
Φυσικά και χρειάζονται, το θέμα είναι για ποιό λόγο και ποιούς εξυπηρετούν, πάντως σε καμία περίπτωση και σε καμία χώρα, τον απλό λαό. Είναι το παραπλανητικό κόλπο των υπερπλουσίων, για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού, και να φοροαποφεύγουν ΝΟΜΙΜΑ. Είναι τυχαίο λες, που σε καμία χώρα δεν γίνεται σοβαρή κουβέντα για την νόμιμη φοροαποφυγή; Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο, ή αλλιώς, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, αλλά πληρώνουμε μόνο εμείς.
Μαρία said
128
Η κλήρωση+δώρα είχε πέσει σαν ιδέα το ’13 αλλά δεν εφαρμόστηκε.
Σκύλος της Β.Κ. said
qq said
Μήπως έχει άδικο ο Τζήμερος? Όταν επί τόσα χρόνια λέγατε μη πληρώνετε φόρους στους τοκογλύφους, τώρα επικαλείστε το πατριωτικό αίσθημα. Ποτέ δεν θα δουλέψει αυτό. Λαμόγια όσοι δεν πλήρωναν πριν, λαμόγια και τώρα.
sarant said
Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
129 Πράγματι, άμα είσαι από τους μεγάλους honesty is the best policy
132 Τώρα και αυτό με τους άντρες γονείς είναι αλήθεια;
Πέπε said
120: Μπράβο, «εξακοντίζω» είναι καλό παράδειγμα. Όλοι λίγο-πολύ καταλαβαίνουμε τι σημαίνει «κανονικά», κι αυτός είναι λόγος που καταλαβαίνουμε και την άλλη σημασία, αυτήν που χρησιμοποιούμε κατ’ αποκλειστικότητα ή σχεδόν.
Δε νομίζω ότι ένα λεξικό που να δίνει πρώτα την τρέχουσα και μετά τη σπάνια αλλά ιστορικά κύρια σημασία θα παρουσίαζε δομή τερατώδη. Απλώς πρέπει να χαράξει κανείς με ακρίβεια και ευελιξία τα όρια: όταν λέμε ότι η αρχική σημασία δεν έχει πεθάνει αλλά δε χρησιμοποιείται και συχνά, πόσο ακριβώς συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να μπει πρώτη και πόσο δεύτερη;
(Ασπίδες έχουν τα ΜΑΤ. Επίσης όλοι οι πολεμιστές παλιότερων εποχών που μπορεί να μην τους συναντάμε λάιβ αλλά υπάρχουν σε αγάλματα, πίνακες, ταινίες κλπ.. Οπότε, στην ερώτηση για την ασπίδα «πώς θα μας φαινόταν…», η απάντησή μου είναι ότι σαφώς θα ήθελα πρώτη την κυριολεκτική σημασία. Σε άλλες περιπτώσεις όμως όχι. Έχω πετύχει λήμματα στον Μπαμπινιώτη όπου η πρώτη σημασία που δίνεται με κάνει να σκέφτομαι «μα πού ζει; έτσι το λέει αυτός; ή μήπως θα ήθελε να το λέμε εμείς έτσι επειδή έτσι το έλεγαν παλιά;»)
Και μιας κι ο λόγος περί Μπαμπινιώτη, υπάρχει μια άλλη παραξενιά του που μπορεί να δώδσει σωτήριες λύσεις: τα σχόλια. Μπορεί κανείς στο μεν ερμήνευμα να γράψει ότι εξακοντίζω σημαίνει (…αμ’ αν ήξερα και να το πω, θα ‘γραφα λεξικό μόνος μου!) αυτό που σημαίνει τέλος πάντων, αλλά σε σχόλιο ότι πρόκειται για προέκταση της αρχικής σημασίας «ρίχνω κάτι με το χέρι μου με μια συγκεκριμένη κίνηση», η οποία χρησιμοποιείται πλέον σπάνια (παράδειγμα, αν υπάρχει) ή δε χρησιμοποιείται αλλά λεγόταν σε παλιότερες μορφές της γλώσσας (παράδειγμα από καθαρεύουσα). Ή ακόμη, μιας σημασίας που δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ, που υπάρχει μόνο θεωρητικά, αλλά που την έχουμε υπόψη μας όταν χρησιμοποιούμε την τρέχουσα σημασία. Διότι υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, όχι; Αν μου ‘ρθει καμία θα επανέλθω.
Σκύλος της Β.Κ. said
Νικοκύρη, στο 134β
Έτσι κι αλλιώς δεν προλαβαίνεις! Μεγαλώσαν τα κορίτσια σου. 😉
qq said
Και μια προσωπική εμπειρία των τελευταίων ημερών. Πας στο δήμο για μια υπόθεση κατάληψης πεζοδρομίου λόγ οικοδομής, γεμάτη η αίθουσα από υπαλλήλους, αλλά κανείς δεν ξέρει να σε εξυπηρετήσει. Επί μια ώρα ψάχνουν στα κομπιούτερ και δεν ξέρουν πως και τι να με χρεώσουν. Ένιωσα σαν βλάκας. Ο μόνος δημότης σε όλη την επικράτεια που πήγε αυτοβούλως να πληρώσει ένα δημοτικό τέλος. Αν μετά τους εύχομαι «ξαφνικό θάνατο», μόνο άδικο δεν θα έχω.
qq said
Και επί πλέον, ποτέ δεν πλήρωσα το χαράτσι της ΔΕΗ. Ο λόγος απλώς. Ο δημοτικός υπάλληλος προφανώς το βρήκε πολύ κουραστικό ή δεν ήξερε να με καταχωρήσει στο κομπιούτερ. Και τότε ένιωσα βλάκας, όταν το έψαξα μη τυχόν βρω το μπελά μου στο μέλλον. Έμεινε έτσι, χωρίς να το πληρώνω.
Πέπε said
Να πω και μια γνώμη για το θέμα με τους ελεγκτές:
Ρουφιάνους δε θα τους θεωρούσα, ούτε λεξιλογικά ούτε ηθικά, από την εξής άποψη: Είναι απόλυτη υποχρέωσή μου να πληρώνω τους φόρους. Αν δεν το κάνω, οι επιπτώσεις της φοροδιαφυγής μου βαρύνουν όλους. Το γεγονός ότι άλλος φοροδιαφεύγει πολύ περισσότερο, ή φοροαποφεύγει νόμιμα, πάλι πολύ περισσότερο, δε με απαλλάσσει από τις δικές μου υποχρεώσεις.
Αν έχω βάλει μπροστά να χτίζω ένα σπίτι κι έρθει κάποιος και μου πει «σε κλέβουν στα υλικά και το σπίτι θα πέσει να σε πλακώσει», δεν είναι ρουφιανιά. Ίσα ίσα, κάποιος που το ήξερε και δεν ήρθε να μου το πει είναι χειρότερος από τον ίδιο τον εργολάβο που μ’ έκλεψε, με σκότωσε, αλλά τουλάχιστον έβαλε και κάτι στην τσέπη. Ο άλλος χωρίς κανένα απολύτως συμφέρον καθόταν και χάζευε τους ορόφους που κάθονταν ένας ένας στην κεφαλή μου.
Επιμένω σ’ αυτό το σημείο, γιατί έχουμε στην Ελλάδα μια πολύ παρεξηγημένη έννοια για το ποιος είναι καρφί/ρουφιάνος/καταδότης. Το βλέπω πολύ και στα σχολεία αυτό, όπου πολλά παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φορτώνουν τις ευθύνες τους στον άλλο ή στον «κανένα», να προκαλούν ζημιές που επιβαρύνουν το σύνολο, αλλά ξαφνικά στο θέμα τής (κατά τη δική τους οπτική) ρουφιανιάς θυμούνται ότι είναι λεβέντες και δεν καρφώνουν. Δεν είναι ακριβώς έτσι…
ΟΜΩΣ:
Σ’ ένα άλλο σημείο διαφωνώ εντονότατα με την ιδέα των μυστικών ελεγκτών.
Δεν είναι δυνατόν ο πολίτης να παρακολουθείται και να καταγράφεται καθώς κυκλοφορεί. Είναι άσχημο, επίφοβο, ανελεύθερο. Θα μου πεις, συμβαίνει ήδη: κάμερες διαχείρισης (μα τι λέξη!) κυκλοφορίας, κάμερες στα μαγαζιά, έλεγχος της ίριδας του ματιού στην τράπεζα, κλπ.. Ναι, συμβαίνει ήδη, και το θεωρώ και το θεωρούσα από την αρχή βαθύτατα απάνθρωπο. Εν ονόματι διαφόρων ωφελειών (συνήθως προτάσσεται η ασφάλεια) τσαλαπατιέται η ατομική αξιοπρέπεια του πολίτη. Αυτό στις τράπεζες, που για πέντε-δέκα άτομα ουρά πρέπει να περιμένεις στο δρόμο μέχρι ένας ένας να μπει, να ανοίξει τη μία πόρτα, να κλείσει την άλλη κλπ κλπ μέχρι να περάσει ο επόμενος, είναι καθαρή δυστοπία. Το επόμενο θα ήταν να παίρνουμε και κάμψεις πριν μπούμε να κάνουμε τη δουλειά μας! Αν η τράπεζα έχει ζητήματα με την ασφάλειά της, είναι δικά της και οφείλει να τα λύσει ολομόναχη, όχι στην πλάτη του πελάτη.
Το ίδιο ισχύει και για τα υγρά στο αεροπλάνο, και για χίλες δυο άλλες περιπτώσεις όπου κάποια εξουσία χώνει τη μύτη της στα ιδιωτικά σου για λόγους ασφάλειας ή οτιδήποτε.
Όλα αυτά όμως δεν τα θεσμοθέτησαν αριστερές κυβερνήσεις, έτσι δεν είναι; Εδώ περιμένουμε κάτι καλύτερο. Η μεγαλύτερη χαρά μου όταν βγήκε η αριστερή κυβέρνηση δεν ήταν ότι ήμουν φτωχός και πλούτισα, εγώ ατομικά ή η χώρα, αλλά ότι φάνηκε να επανέρχεται ο σεβασμός στην αξιοπρέπειά μας. Ε, μη μας τα παίρνετε τώρα πίσω τόσο σύντομα! Έστω κι αν ο σκοπός δεν είναι η «ασφάλεια» (αυτή η απάτη της 11ης Σεπτεμβρίου) αλλά μια πραγματικά κοινή ωφέλεια που τη συμμερίζομαι κι εγώ και κάθε πολίτης.
Πέπε said
Και ένα λεξιλογικό ακόμα:
Βαρουφιάνος είναι ακαλαισθητότατη λέξη. Είναι λογοπαίγνιο πολύ κακού χιούμορ. Το ίδιο και όλα τα παρόμοια υβρίδια, Γκρέξιτ, Ολλαντρέου και δε συμμαζεύεται.
Αυτά ξεκινάνε από τα αγγλικά. Στα αγγλικά, πολύ σημαντικό ποσοστό του λεξιλογίου προέρχεται είτε από τα λατινικά (μέσω γαλλικών) είτε από τα ελληνικά (μέσω πάλι λατινικών κλπ.), συνεπώς δεν έχει ετυμολογική διαφάνεια. Μοιάζουν σαν τυχαίες συλλαβές αραδιασμένες, που απλώς οφείλει κανείς να απομνημονεύσει τι σημαίνουν. Επιπλέον, πρόκειται συνήθως για πολυσύλλαβες λέξεις, τη στιγμή που η αγγλική στηρίζεται στη μονοσυλλαβία. Για τον αγγλόφωνο λοιπόν όλες αυτές οι συλλαβές δεν είναι παρά μπελάς. Η σχέση τους με τη σημασία είναι έτσι κι αλλιώς αυθαίρετη, οπότε κι αν πετάξουμε μερικές συλλαβές κρατώντας το ίδιο νόημα, μόνο κέρδος θα έχουμε.
Κατόπιν τούτου, στα αγγλικά τέτοιες απλοποιήσεις (κρατάω λίγο από την αρχή μιας λέξης και λίγο από το τέλος μιας άλλης) είχαν ξεκινήσει να γίνονται και χωρίς διάθεση χιούμορ. Θυμάμαι πόσο είχα φρικάρει στη σχολή όταν είδα τον όρο morphonology (αντί morphophonology: η από κοινού εξέταση μορφολογίας και φωνολογίας), όρο της γλωσσολογίας, πλασμένο από γλωσσολόγους – δηλαδή αν αυτοί δεν αγαπάνε και δεν προστατεύουν τη γλώσσα, τότε ποιος;
Αλλά εν πάση περιπτώσει, οι αγγλόφωνοι ας κάνουν όπως νομίζουν, κεχαγιά στο κεφάλι τους δε μ’ έβαλαν.
Στα ελληνικά όμως, αν εξαιρέσουμε μια-δυο αυθαίρετες απλοποιήσεις όπως η «αποστρατι(ωτι)κοποίηση», καθιερωμένες μεν αλλά που ποτέ δεν κέρδισαν κα απόλυτη αποδοχή, οι μόνες περιπτώσεις σχηματισμού λέξεων μ’ αυτό το μηχανισμό ήταν εκείνα τα ανέκδοτα που είχαν βγει κάποτε, «πώς το λένε εκείνο το ζωάκι…», αν θυμάστε (το περιπτέρι, η μασχαλίτσα, η μπεκάλτσα, ο αετόστ κλπ.).
Πρέπει να ‘χει κανείς πολύ προχωρημένη απώλεια της αίσθησης της μητρικής του γλώσσας για να μεταφέρει τη λογική αυτών των ανεκδότων σε σοβαρών προθέσεων λόγο, μόνο και μόνο επειδή κάποια ξένα ΜΜΕ μιλάνε για Γκρέξιτ κλπ..
Μαρία said
134
Τώρα είδα το δημοσίευμα. Ο τύπος που προσέφυγε είχε αποσυρθεί 🙂 μετά απο 25 χρόνια δουλειάς μέχρι το ’10, οπότε και είχε θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότητης, και περίμενε με το παλιό καθεστώς να γίνει 60; χρονώ, για ν’ αρχίσει να πέφτει το χρήμα. Απ’ τη στιγμή που με τον νέο νόμο εξισώθηκαν οι άντρες με τις γυναίκες κι οι γυναίκες με τους άντρες μπορεί να αρχίσει να πληρώνεται απο τώρα. Ένα σημείο μπορεί να είναι παραπλανητικό: όταν λέει πλήρη σύνταξη, εννοεί αυτή που αναλογεί στην 25ετία, δηλαδή ψίχουλα.
Λ said
141. Και πάλι το σύστημα που έχετε για τις συντάξεις είναι για γέλια (και για κλάματα). Ένας στρατιωτικός που είναι καταδρομέας μπορεί να βγει μεπλήρη από τα σαράντα, ίσως και πιο νωρίς.
Basil Tatsis said
#69
Και εταιρία να έχουν σου ζητούν να γράψεις το τσεκ στο όνομά τους αντί στο όνομα της εταιρίας .
Όσο για τον ρουφιανοτουρισμό και τα άλλα προτεινόμενα αστεία μέσα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα .Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι λερναία ύδρα και θα χρειαστεί ηράκλεια προσπάθεια απ’τό κράτος και αλλαγή πολιτικής συνείδησης του λαού για να παταχθεί.
sarant said
136: Προλαβαίνω, η μικρή θέλει κάτι μήνες ακόμα 🙂
137-8: Ποιος δήμος;
139τέλος: ΄’Εχεις απόλυτο δίκιο για την ιδιωτικότητα -αλλά το εστιατόριο, ας πούμε, δεν είναι ιδιωτικός χώρος. Πάντως, έχει μια βάση αυτό που λες.
141 Τι σχέση έχει αυτό που λες με 50.000 άτομα που λέει ο άλλος;
Μαρία said
144
Υπολόγισαν, δεν ξέρω πώς, οτι σαν την περίπτωσή του υπάρχουν περίπου 50 χιλιάδες. Αυτό δεν σημαίνει οτι τους συμφέρει να παραιτηθούν, απ’ τη στιγμή που μπορούν να αποχωρήσουν όποτε θέλουν απο δω και πέρα και να πάρουν κάτι παραπάνω.
Μαρία said
140
Ακρωνυμικούς συμφυρμούς τύπου καρχαρίνι μπορεί να έχουμε για πλάκα στα ελληνικά αλλά συνθετικούς σαν το morphonology έχουμε.
Παλιά συζήτηση https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/31/euelfaleia/#comment-98590 Για βιβλιογραφία στο σχ. 50.
nestanaios said
Άλλο είναι η ετυμολογία και άλλο είναι η σημασιολογία. Το τι σημαίνει μια λέξη είναι υπόθεση σημασιολογίας.
Η ετυμολογία διαιρεί σε συλλαβές και τις συλλαβές σε στοιχεία και καθορίζει την έννοια. Εξ αυτής της έννοιας
προσδίδονται πολλές σημασίες σε μία λέξη κατά χρόνο και τόπο.
Περί φορολογίας και φοροφυλάκων, θα έλεγα ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τις προδιδόμενες αξίες του χρήματος
και να πούμε σαν αληθινοί Έλληνες «ου ποιήσωμεν περί πλείονος το χρήμα άλλων αξιών». Το προαιρετικό δικαίωμα
του πολίτη να εκπληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις απέναντι στην πατρίδα με εργασία και με μέτρο τον χρόνο και
όχι το χρήμα για να αναβαθμίσουμε την αξία της πατρίδας.
Δυστυχώς, όμως, οι δεξιοί και οι αριστεροί χρηματολόγοι (αυτή είναι η σωστή έννοια),
δορυφόροι πεπαλαιωμένων αξιών είναι.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Αν δεν γίνει κατανοητό απο όλους μας, οτι ο κόσμος δεν είναι χωρισμένος σε κράτη έθνη, αλλά σε 4 πλέον οικονομικά στρώματα (και όχι τάξεις, που είναι εφεύρημα των πλουσίων, για τους γνωστούς λόγους, που τους εξυπηρετούν μιά χαρά πάνω απο 100 χρόνια) και το ανώτερο στρώμα ελέγχει όλα τα υπόλοιπα, θα βλέπουμε το δέντρο και θα μας διαφεύγει το δάσος. Οι υπερπλούσιοι, μέσω των χειραγωγημένων-πουλημένων «πολιτικών» ανδρεικέλων, νομοθετούν φυσιολογικότατα πάντα υπέρ τους. Μέσω των χειραγωγημένων κομμάτων, διασπούν την όποια συνοχή του λαού, στρέφοντας τους μη «προνομιούχους» εργαζομένους εναντίον των «προνομιούχων» και αντίστροφα.
Μετά, μέσω των ιδιόκτητων ΜΜΕ, μας δημιουργούν ψευδαισθήσεις για δουλευταράδες και τεμπέληδες, μας λένε πως πρέπει να είμαστε νομοταγείς, και να πληρώνουμε τους αβάσταχτους φόρους που μας βάζουν, (μιά κι αυτοί δεν πληρώνουν ΤΙΠΟΤΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ) για να λειτουργεί το κράτος, ρίχνουν την ευθύνη ολοκληρωτικά επάνω μας, μέσω της συνευθύνης, λέγοντάς μας «μαζί τα φάγαμε» αλλά αυτοί δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη, και για να μη μακρηγορώ, μέσω της ελεγχόμενης απο τους ίδιους, υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μας διδάσκουν να τα αποδεχόμαστε όλα αυτά τα παρανοϊκά ώς λογικά. Θέτω τρία ερωτήματα μόνο, κι όποιος θέλει απαντάει, κυρίως για σκέψη είναι. 1)Υπολογίστε την φοροδιαφυγή όλων των εργατών και ε.ε, έστω με τις κρατικές μετρήσεις, και την φοροαποφυγή (ΝΟΜΙΜΗ) των ιδρυμάτων των πλουσίων και της εκκλησίας, ποιά έιναι μεγαλύτερη;
2) Σε ποιά χώρα καταψηφίζεται ο αυξημένος αμυντικός προϋπολογισμός;
3)Σε ποιά χώρα διδάσκονται οι μαθητές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τί είναι οι offshore εταιρείες, ποιός ο λόγος δημιουργίας τους, και πώς μπορούν να εκμεταλευτούν τα πλεονεκτήματά τους; το διδάχτηκε κάποιος απο σάς; Μην ξεχνούμε, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ. Φυσικά θα μπορούσα να βάλω πολλά περισσότερα ερωτήματα, αλλά πάνω σ΄αυτόν τον δρόμο (λεωφόρος καλύτερα) σκεφτείτε και βάλτε και μόνοι σας, ό,τι και να σκεφτείτε έξω θα πέσετε, η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία.
Με δυό λόγια, οι υπερπλούσιοι φοροαποφεύγουν και επιβάλλουν την θέλησή τους με την δύναμη, οι υπόλοιποι, όσοι μπορούν φοροδιαφεύγουν, κι όσοι δεν μπορούν, τους κατηγορούν, σε κάθε περίπτωση, οι υπερπλούσιοι μένουν στο απυρόβλητο.
Η ίδια οικονομική διαστρωμάτωση λειτουργεί και στα τραπεζικά κατασκευάσματα κράτη έθνη, τα υπερπλούσια, απομυζούν τον πλούτο των ασθενέστερων, και τους στέλνουν τον λογαριασμό, οι δε πολίτες τους, θεωρούν τους ασθενέστερους, τεμπέληδες, ανίκανους και λαμόγια.
Τελικά αρχίζει και μ΄αρέσει πολύ αυτός ο κόσμος, ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ.
134 – Εννοείται οτι η τιμιότητα είναι η καλύτερη πολιτική, αυτήν δεν επικαλούνται όλοι όσοι «έχουν» εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη; Η πλειονότητα του κόσμου όμως δεν αντιλαμβάνεται αυτό το παράδοξο, γιατί άραγε;
Πέπε said
Ευχαριστώ Μαρία.
Αλλά πολλή δημοκρατία ρε παιδί μου… Εντάξει, εξελίσσεται η γλώσσα, αλλά να βλέπεις τόσα σχόλια «η λέξη ευελφάλεια δεν είναι επιτυχημένη γιατί…» Τι γιατί; Γιατί είναι βλακωδέστατη, και γιατί δεν τηρεί τους κανόνες της γλώσσας, ένας εκ των οποίων είναι ότι η γλώσσα έχει κανόνες. Υποτιμητικό ακόμη και το να κάτσεις να εξηγήσεις γιατί δεν είναι επιτυχημένη.
Η γλώσσα δεν μπορεί να προχωράει σύμφωνα με τις εξελίξεις που επιφέρουν οι αδαείς. Και αδαείς δεν εννοώ τον τυχαίο μου γείτονα, που αν πει κάτι λάθος είτε θα παραμείνει για πάντα λάθος είτε θα καθιερωθεί επειδή δεν το είπε μόνο αυτός αλλά και άλλοι. Εννοώ διαχειριστές του δημόσιου λόγου, όπως οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί, που πολύ συχνά δεν έχουν κανένα συναίσθημα ευθύνης ως προς αυτό τους το ρόλο.
Ξέρετε, έχει μερικούς ανθρώπους που τη γλώσσα την καλλιεργούν με μεράκι και φροντίδα σαν ένα όμορφο περιβολάκι με λουλούδια μπροστά από το σπίτι τους. Έχει και άλλους που κλωτσάνε τα λουλούδια, πετάνε σκουπίδια και χέζουν στο περιβολάκι, με το αιτιολογικό «μα δεν είναι δικό σου». Ε, δεν μπορούμε να δίνουμε πάντα δίκιο στους δεύτερους!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
139 – » Το γεγονός ότι άλλος φοροδιαφεύγει πολύ περισσότερο, ή φοροαποφεύγει νόμιμα, πάλι πολύ περισσότερο, δε με απαλλάσσει από τις δικές μου υποχρεώσεις.»
Πάνω σ΄αυτήν την παγκόσμια ψευδαίσθηση, έχει στηθεί απο τους υπερπλούσιους, ένας απίθανος φορολογικός μηχανισμός απάτης υπέρ τους. Τα πράγματα είναι απλά, αφού καταργηθούν τα χρηματιστήρια, οι φορολογικοί παράδεισοι, οι νόμιμες φοροαποφυγές, και οι τράπεζες δεν θα δανείζουν με πάνω απο 1% επιτόκιο, ή θα πληρώνουν όλοι τους δίκαιους φόρους που τους αναλογούν, κι όσοι λίγοι πονηροί δεν το κάνουν, θε εκτίουν άμεσα και χωρίς αναστολή δεκαετή ποινή φυλάκισης, εφαρμόζοντας η πολιτεία την ισονομία, ή θα πληρώνουν τα ευσυνείδητα κορόϊδα κι όσοι (οι περισσότεροι) δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, και οι υπερπλούσιοι θα τρώνε και θα πίνουν στην υγειά τους.
Γιά σκέψου λίγο, αυτοί που μας διδάσκουν τις δέκα εντολές, πόσες τηρούν; γιατί δεν φοβούνται την τιμωρία του θεού; μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε;
Παναγιώτης Κ. said
Νικοκύρη, οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει ανάρτηση -εσύ θα κρίνεις πότε- για την αθλιότητα των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων όπου, στο όνομα δήθεν της ελεύθερης έκφρασης και δεν ξέρω τι άλλο, έχουν μια αποκρουστική όψη.Αποφεύγω να επισκεφθώ χώρους που έχουν συνδεθεί με τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου για να μην έρθω αντιμέτωπος με την κουρελαρία η οποία με χαλάει. Να μη νομιστεί ότι η κριτική μου είναι προς τους φοιτητές ή στις φοιτητικές παρατάξεις. Το ίδιο το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν έχει πολύ διαφορετική αισθητική.
Δεν έχω σπουδάσει στο εξωτερικό αλλά όταν βρεθώ σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα οπωσδήποτε επισκέπτομαι πανεπιστημιακούς χώρους. Μοιραία κάνω τη σύγκριση και μου έρχεται στη σκέψη ο στίχος του Σεφέρη: «όπου και αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει «.
Σκύλος της Β.Κ. said
Πάμε καλά!
http://left.gr/news/yp-ygeias-nees-dioikiseis-se-eof-epy-eom-keelpno
Στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) πρόεδρος αναλαμβάνει η Πετρούλα Σαρτζετάκη, δικηγόρος και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Aix-Marseille.
Βάρδα μην χρειαστεί τίποτε αιρκοντίσια η ΕΠΥ και δεν έχουμε πια προεδρικά αεροσκάφη να τα στέλνομε στα αφορολόγητα του Χονγκ Κονγκ.
qq said
144β Προσωπικά δεδομένα. Αλλά εγώ δεν θα το αφήσω να περάσει. Ανέθεσα σε δικηγόρο να στείλει εξώδικο στον δήμαρχο. Δεν θα ζω με την ψυχή στο στόμα, μη γίνει κάνα ατύχημα στο δρόμο και το χρεώσουν σε μένα. Για 60 Ευρώ (διότι τόσα θα ήταν αν με χρέωναν) δεν αξίζει να το ρισκάρεις. Αλλά και πάλι Ελλάδα είναι αυτή. Για το χαράτσι δεν υπάρχει λύση. Κλειδώθηκε το κομπιούτερ, δεν υπάρχει τρόπος επέμβασης (έτσι μου λέει ο δήμος). Έχω όμως τους αριθμούς πρωτοκόλλων.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
147 – Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που κατάλαβα τι λές, και για το δεύτερο μέρος συμφωνώ μαζί σου, για το πρώτο δεν το γνωρίζω το άθλημα και δεν παίρνω θέση.
Μαρία said
152
Πριν απο μέρες σχολιάστηκε απ’ τον κομιστή.
IN said
134 και επόμενα: Το θέμα ξεκινάει από μία οδηγία της ΕΕ η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις ανδρών/γυναικών. Επομένως, αφού με το παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στην 15ετία, έπρεπε με βάση την οδηγία να μπορούν και οι άνδρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε χέρι στην Ελλάδα και της είπε «σταματήστε τις διακρίσεις. Ή για όλους, άντρες γυναίκες, ή για κανέναν». Η πατρίς αδιαφόρησε όπως συνηθιίζει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου η Ελλάδα για να δικαιολογηθεί είπε κάτι εθνικοπατριωτικά του στυλ «δεν ξέρετε εσείς τι είναι η μάνα, μάνα είναι μόνο μία κλπ». Αυτά απερρίφθησαν μετ’ επαίνων και η Ελλάς καταδικάστηκε κανονικά, ενώ προκύπτει ξεκάθαρα από την απόφαση ότι μέχρι να καταργήσει η Ελλάδα την πρόωρη συνταξιοδότηση μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν και άντρες και γυναίκες. Δεν είπε και τίποτε διαφορετικό, αν καταλαβαίνω καλά, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτε μπορούσε να πει και τίποτε διαφορετικό, το δεσμεύει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σημειωτέον ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα έκανε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει το Δικαστήριο να πει ότι η απόφασή του ισχύει μόνον για το μέλλον, κάτι που κάνει το δικαστήριο σπανιότατα, όταν διαπιστώνει ότι την απόφαση του δεν την περίμενε κανείς και ανατρέπει καταστάσεις δεκαετιών. Εδώ όμως μας είπαν «Νιξ», αν καλά θυμάμαι με το, όχι παράλογο, επιχείρημα «τόσο καιρό σας κυνηγάει η Επιτροπή, δεν το πήρατε χαμπάρι να κάνετε αυτό που πρέπει». Οπότε, η πλάκα είναι ότι αυτή η «βόμβα» στα ταμεία που -περίπου- καταγγέλλει ο Τζήμερος, είναι δια χειρός ΕΕ! Όχι βέβαια ότι δεν φταίνε κι οι δικοί μας με την πατροπαράδοτη τσαπατσουλιά, που αδιαφορούσαν πλήρως μέχρι να τους έλθει η πανταχούσα του Λουξεμβούργου (ένθα η έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου). Όσο για σένα, Νίκο, όσο μικρή κι αν είναι η μικρή σου, μην το ψάχνεις, άλλο συνταξιοδοτικό καθεστώς έχεις.
153: Μια και δίδουμε δωρεάν νομικές συμβουλές σήμερα, έχετε υπόψιν σας ότι το να πληρώσετε το τέλος για κατάλειψη πεζοδρομίου καθόλου δεν σας απαλλάσσει για την ευθύνη για τυχόν ατύχημα. Έτερον εκάτερον.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
151 – Πήγαινε νότια, μετά θα νομίζεις οτι ζείς τουλάχιστον στην Αυστρία. Αλήθεια η κριτική σου γιατί δεν είναι προς τους φοιτητές και τις παρατάξεις τους, κυρίως αυτοί ευθύνονται γι΄αυτό το χάλι, είτε γιατί το δημιουργούν είτε γιατί το ανέχονται.
ππαν said
Για τη Γαλλία να πω πως η πληρωμή με τσεκ, απλά -δεν υπάρχουν, νομίζω, στην Ελλάδα, είναι ωραια ασφάλεια κατά της φοροδιαφυγής στην πλρωμή μαστόρων. Ποτέ δεν έχω πληρώσει με ρευστό υδραυλικό ή άλλον τεχνίτη
gryphon said
153
Ετσι ειναι και η μανα μου.Ολο με παιρνει τηλεφωνο οτι εχει γινει καποιο λαθος και πληρωνει λιγοτερα χαρατσι και να παω να δω γιατι δεν θελει να χρωσταει κλπ.
Παρακολουθω τωρα τον Βαρουφακη στην συνεντευξη τυπου.Ειχα παρακολουθγσει και τις προηγουμενες.Τον λυπαμαι λιγο
Η μαλλον οχι υον λυπαμαι γιατι ειχε βαλει πολυ ψηλα τον πηχη και τωρα μοιραια περναει απο κατω αλλα παντως τον καταλαβαινω.
Τον παρακολουθω και λεω ποσο θα αντεξει.Δηλαδη οσο γερα νευρα και αυτοελεγχο και να εχει καποια στιγμη θα σπασει.
Τον ειχα παρατηρησει και μετα το πρωτο γιουρογκρουπ και ητανε πολυ περιεργη κατασταση.
Εμοιαζε καποιες στιγμες ετοιμος να βαλει τα γελια η σε καποιες αλλες οτι θα πεταχτει πανω θα κλωτσησει τα τραπεζια τα μικροφωνα κλπ και θα αρχισει τα μπινελικια στους ξενους δημοσιογραφους.
Και σημερα απο την μια προσπαθει να ειναι χαμογελαστος και ηρεμος και φαινεται σε στιγμες οτι μεσα του βραζει.Θηριο στο κλουβι.
Λεει διαφορα πραγματα και ειναι φανερο στον οποιονδηποτε οτι απο μεσατου σκεφτεται » τι μαλακιες λεω τωρα»
Ενω ξερει οτι τον εχουν υποχρεωσει να γινει «δηλωσιας» πρεπει να βγαινει και να λεει οτι λεει (να βαφτιζει το κρεας ψαρι δηλαδη που ειπαν και οι αλλοι) με χαμογελο.
Καποια στιγμη θα σπασει μαλλον.Και μαλλον και καποια στιγμη θα γινει και αποδιοπομπαιος τραγος .Εκτος και αν εχει ισχυροτς φιλους απο Αμερικη μερια.
Μαρία said
158
Υπάρχουν κι εδώ οι δίγραμμες σαν αυτές που χρησιμοποιείς αλλά χρησιμοποιούνται απο ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες αντί της κοινής επιταγής. Ασφάλεια δεν είναι, άμα σε συμφέρει να γλιτώσεις το ΦΠΑ.
ππαν said
160: Μα γιατί;
Μαρία said
160
Απ’ όσο ξέρω είναι γαλλική συνήθεια να σου δίνει η τράπεζα και μια τσεκιέρα με δίγραμμες επιταγές. Εδώ η Εθνική απ’ όπου πληρώνονταν οι πανεπιστημιακοί τους έδινε, φαντάζομαι θα δίνει ακόμα, και τσεκιέρα αλλά με απλές επιταγές.
Αλλά και στη Γαλλία έπεσα σε μαγαζιά που δεν δέχονταν τσεκ, γιατί τους είχαν φεσώσει με τα ακάλυπτα.
kalantzianastasia said
Reblogged this on anastasiakalantzi50.
ππαν said
162: Ρωτάω γιατί θεωρείς ότι δεν βοηθάνε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εδώ ο τρόμος είναι ο έλεγχος, αναδρομικά, των εσόδων. Το τσεκ είναι έσοδο που έλέγχεται. οι τεχνίτες, που έρχονται σπίτι σου, δεν μπορούν να το αρνηθούν, ξέρουν πού θα σε βρουν. Για ακάλυπτα τσεκ η διαδικασία ξεκινάει στις τρεις μέρες και στον μήνα είσαι φακελωμένος στην Τράπεζα της Γαλλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δεσμευση τραπεζικών λογαριασμών κλπ)
Γς said
158:
Κι ήταν ευγενέστατος ο υδραυλικός που είχε έρθει να αλλάξει το καζανάκι στο μπάνιο του γιού μου στην οδό Oudry στο Παρίσι.
Εμένα όμως δεν μου άρεσε η φάτσα του και οι μαλαγανιές του.
Τους έλεγαν να τον προσέξουν αν θα κάνει σωστά τη δουλειά του, μα αυτοί με έβρισκαν υπερβολικό.
Τελικά ο άνθρωπος τελείωσε τη δουλειά του, πήρε το παλιό καζανάκι και έφυγε.
Και πολύ στεναχωριόμουν που δεν του έπιασα κάποια κακοτεχνία, κάποια μπαμπεσιά.
-Μα τον έκοψα σας λέω! Ηταν κουφάλα. Είχε καταλάβει ότι τον είχα μυριστεί γι αυτό ήταν άψογος.
Τέλος πάντων. Και μας πήγε η νύφη μου σ ένα Λιβανέζικο εστιατόριο εκεί δίπλα στην οδό Reine Blanche.
Δεν μου είχε περάσει κι ακόμα θα το σκεφτόμουν αν δεν πέφταμε πάνω σε ένα καζανάκι.
Ηταν το δικό μας παλιό καζανάκι! Το είχε ξεφορτωθεί ο άθλιος, πάνω στο πεζοδρόμιο δίπλα στο μαγαζί.
-Τι σας έλεγα; Εχω μύτη εγώ!
Μαρία said
164
Δεν είπα οτι δεν βοηθάνε αλλά με τους τεχνίτες εξαρτάται απ’ τη φορολογική συνείδηση του πελάτη, αφού με τα μαύρα γλιτώνεις το φπα.
Γς said
124:
Α, μην τα χλευάζεις [τα τουριστικά, ιερά και όσια της Ολγας].
http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_7769.html
sarant said
Σας ευχαριστώ για τα νεότερα!
156 Προσέφυγαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι; Ή ενέργησε αυτόβουλα η Κομισιόν;
qq said
Πάντως στην Ελλάδα ζούμε, όλοι οι νόμοι παρακάμπτονται. Για αγορές ή υπηρεσίες πάνω από 500 Ευρώ πρέπει να υπάρχει είτε τραπεζική επιταγή, είτε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Νομίζεις. Δίνεις τα λεφτά στον έμπορα ή τεχνίτη, και αυτός κάνει την κατάθεση με το δικό σου όνομα στο δικό του τραπεζικό λογαριασμό. Δεν ξέρω αν κιόλας μπορεί να εκδώσει επιταγή εν ονόματι σου και την ίδια στιγμή να την εισπράξει ως κατάθεση.
Theo said
@83:
Ένας κρητικός ιερομόναχος Αθανάσιος Βαρούχας έζησε τον 17ο αιώνα και υπήρξε ένας από τους συνεπέστερους δημοτικιστές της εποχής του. Ζούσε μόνιμα στη Ζάκυνθο, όπου ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση εκκλησιαστικών κειμένων στη δημοτική. Τα βιβλία του είχαν αλεπάλληλες εκδόσεις μέχρι και τον 19ο αιώνα (βλ. εδώ.
Να ‘ταν κάνας πρόγονος του Βαρουφάκη;
Theo said
@142:
Γνωστός μου αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, πριν από καμιά δεκαπενταετία, βγήκε με πλήρη σύνταξη στα 38 του (και στη συνέχεια δουλεύει ως υπεύθυνος ασφάλειας στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν).
Άλλος γνωστός μου συνταξιοδοτήθηκε ως ταξίαρχος της Αστυνομίας στα 44 του και στη συνέχεια «προστάτευε» μαφιόζους και εκμεταλλευόταν καμιά τρακοσαριά «κουλοχέρηδες» (μάλλον είναι υπόδικος ή στη φυλακή τώρα).
spiridione said
158. Αυτό που λες βοηθά για τα εικονικά τιμολόγια. Για τη φοροδιαφυγή, αν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις ΦΠΑ, είτε μετρητά πληρώσεις είτε επιταγή, αβ ζητήσεις απόδειξη ο μαστορας δεν μπορεί να αρνηθεί.
Πάνος με πεζά said
Νοικοκύρη, δανείστηκα τον πετυχμένο τίτλο σου, ο οποίος «πέρασε» πριν από λίγο στην έναρξη του δεύτερου μέρους του Ράδιο Αρβύλα (στα μηνύματα τηλεθεατών).
Μαρία said
168
Οδηγία ήταν. Αναφέρεται ρητά και στο σχέδιο νόμου:
Λαμβάνοντας υπόψη τη με αριθμ. C-559/2007 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την οδηγία 54/2006 ΕΚ καθώς και τις επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αριθμ. 198237/2010 και D(2010)551-Α (2010)978, είμαστε υποχρεωμένοι να τροποποιήσουμε τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία πρέπει να τύχει άμεσης εφαρμογής.
sarant said
173: Πώς πέρασε δηλαδή;
Pedis said
# 152 – Σκύλος – επειδή ο Κύριος πατήρ (το Κ με κεφαλαίο όπως το απαιτούσε) ήταν μί-άλφα η θυγατέρα θα πρέπει να απολογείται, αλλά, βρε παιδί μου, να μη βγει κανένα παιδί των αξιο-κρατούντων υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, καφετζής να μην δινει απόδειξη !
Όλοι οι γόνοι να είναι άξιοι να προστατεύουν τα συμφέροντα του κράτους; Δεν μπορεί, θα έχουν το μυστικό της επιτυχίας.
Τα πιάνει γρήγορα, η κυβέρνηση, τα γράμματα.
Pedis said
-> 176 … η θυγατέρα θα πρέπει να απολογείται ; (με ερωτηματικό! 🙂 )
Παναγιώτης Κ. said
151.Διορθώνω:
Να μη νομιστεί ότι η κριτική μου είναι ΜΟΝΟ στους φοιτητές και τις φοιτητικές παρατάξεις…
Παναγιώτης Κ. said
Βαρουχάκης Ν. Ένας από τους συγγραφείς των βιβλίων των Μαθηματικών της Γ΄Λυκείου της περιόδου πριν από τις Δέσμες.
Pedis said
αντί να στείλει καλωδιωμένες γιαγιάδες στα περίπτερα ας ζητήσει να πληρώσουν κάνα λογαριασμό οι επενδυτές της οικονομίας της νύχτας
http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=86476
» … ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης και η Δημοτική Αρχή, αποκάλυψε την μεγάλη απάτη με την μη καταβολή ενοικίων αλλά και τη μη πληρωμή ρεύματος που καταναλώνουν επί χρόνια μέσω του Δημοτικού φωτισμού «επαγγελματίες» στην παραλιακή ζώνη της Ηρώων Πολυτεχνείου και συγχρόνως έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την είσπραξη των ποσών που οφείλονται , αλλιώς θα γίνουν ακόμα και εξώσεις.»
(αλιευμένο στον επαναφορτωμένο λένιν http://leninreloaded.blogspot.it/2015/03/blog-post_85.html)
spiral architect said
Θέσπιση αυτόματης διαδικασίας προκειμένου οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία».
Τι κερδίζουμε;
gbaloglou said
83 Δεν νομίζω ότι μπορεί η Ελλάδα να αντέξει έναν υπουργό Οικονομικών Εβραϊκής καταγωγής — έστω και απωτάτης τοιαύτης — οπότε … προτιμώ να καταφύγω στο Ιταλικό baruffa = «καυγάς», που οδηγεί στο Βαρουφάκης = «καυγατζής» 🙂
IN said
168, 174: Η Μαρία βρήκε την απόφαση που εγώ τεμπέλιασα να ψάξω. Είναι εδώ:
Εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναγνώριση παράλειψης συμμόρφωσης με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τους κανόνες που θεσπίστηκαν σύμφωνα με αυτές (το λεγόμενο, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, manquement). Τέτοια προσφυγή μπορεί ν’ ασκήσει μόνον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή άλλο Κράτος Μέλος (το τελευταίο είναι εξαιρετικά σπάνιο). Γιατί έκανε τέτοια προσφυγή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Τίποτε δεν την εμποδίζει να δράσει αυτεπαγγέλτως, ωστόσο είναι γνωστό ότι λαμβάνει σωρεία καταγγελιών για διάφορα ζητήματα, και αποφασίζει ποια αξίζει (κατά τη γνώμη της) να κυνηγήσει και ποια όχι.
Κατά τη γνώμη μου, οι αιτιολογίες που έχουν ενδιαφέρουν είναι οι εξής:
68 Οι επίδικες διατάξεις του κώδικα [συντάξεων] δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα στα οποία εκτίθεται η σταδιοδρομία των γυναικών πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων, καθώς και αυτή του λοιπού γυναικείου προσωπικού επί του οποίου έχει εφαρμογή ο κώδικας, βοηθώντας τις γυναίκες αυτές στην επαγγελματική τους ζωή. Αντιθέτως, οι επίδικες διατάξεις απλώς προβλέπουν για τις γυναίκες υπαλλήλους, ιδίως αυτές που είναι μητέρες, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε σχέση με τις ισχύουσες για τους άνδρες υπαλλήλους, όσον αφορά το όριο ηλικίας συνταξιοδοτήσεως και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία, χωρίς να αποκαθιστούν τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουν κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία (βλ., υπό την έννοια αυτή, απόφαση Griesmar, προπαρατεθείσα, σκέψη 65).
69 Εξάλλου, στο μέτρο που οι επίδικες διατάξεις του κώδικα σκοπούν, τουλάχιστον εν μέρει, στην προστασία των εργαζομένων υπό την ιδιότητά τους ως γονέων, πρέπει να υπομνησθεί, αφενός, ότι πρόκειται για μια ιδιότητα την οποία μπορούν να έχουν συγχρόνως και οι άνδρες και οι γυναίκες εργαζόμενοι και, αφετέρου, ότι οι καταστάσεις ανδρών και γυναικών εργαζομένων μπορούν να είναι παρεμφερείς όσον αφορά την ανατροφή των τέκνων (βλ. αποφάσεις της 25ης Οκτωβρίου 1988, 312/86, Επιτροπή κατά Γαλλίας, Συλλογή 1988, σ. 6315, σκέψη 14, και Griesmar, προπαρατεθείσα, σκέψη 56).
Και η απόρριψη του αιτήματος για περιορισμό στα αποτελέσματα της απόφασης μόνον στο μέλλον:
81 …η Ελληνική Δημοκρατία δεν επικαλέστηκε, προς στήριξη του αιτήματός της, κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι εθνικές αρχές οδηγήθηκαν σε συμπεριφορά μη σύμφωνη προς τις διατάξεις του άρθρου 141 ΕΚ, λόγω αντικειμενικής και σοβαρής αβεβαιότητας ως προς το περιεχόμενο των διατάξεων αυτών και της νομολογίας του Δικαστηρίου σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω άρθρου στον τομέα των συντάξεων.
82 Επιπροσθέτως, το κράτος μέλος αυτό, απαντώντας σε ερωτήσεις που του απευθύνθηκαν κατά την επ’ ακροατηρίου συζήτηση με σκοπό να προσδιοριστούν οι δυσχέρειες που θα συνεπαγόταν ενδεχόμενη διαπίστωση παραβάσεως, δεν κατόρθωσε να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες συνέπειες τις οποίες θα μπορούσε να έχει η απόφαση του Δικαστηρίου και περιορίστηκε να αναφέρει ότι πολλές γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι θα έσπευδαν, ενδεχομένως, να εγκαταλείψουν την υπηρεσία ή ότι οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι θα ζητούσαν, ενδεχομένως, την εξομοίωση των όρων από τους οποίους εξαρτάται η χορήγηση συντάξεως σε αυτούς με τους ισχύοντες ως προς τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους όρους.
83 Υπό τις περιστάσεις αυτές, δεν συντρέχει λόγος διαχρονικού περιορισμού των αποτελεσμάτων της παρούσας αποφάσεως.
Τόσο αυτονόητα θέωρησε (προφανώς) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αυτά που είπε, που η απόφασή του δεν είναι δημοσιευμένη στη συλλογή αποφάσεων (κάτι που γίνεται για τις θεωρούμενες ήσσονος σημασίας αποφάσεις) και υπάρχει μόνον στα Γαλλικά (γλώσσα εργασίας του Δικαστηρίου) και τα Ελληνικά (γλώσσα διαδικασίας). Επίσης δεν υπήρξαν προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, κάτι που, πάλι, γίνεται για τις υποθέσεις που θεωρούνται ήσσονος σημασίας.
Γς said
183:
Και θυμήθηκα τις πολύ παλιές διατάξεις συνταξιοδότησης μητέρων με ανήλικα παιδιά.
Οπως η μακαρίτισσα κυρά μου με τρία παιδιά, κάτω των 5 ετών.
Αλλά και μία συνάδελφός μου που συνταξιοδοτήθηκε για να μεγαλώσει το ανήλικο παιδί της.
Δυο μήνες πριν αυτό ενηλικιωθεί!
spiral architect said
@132: Ο Τζήμερος εδώ και καιρό έχει λυσσάξει γιατί μπήκαν στη Βουλή τα παρτάλια της Δράσης και οι χίπστερ αυτοφωτογράφοι με όχημα το Ποτάμι και αυτός έμεινε στην απέξω.
Άμα ανοίξετε το τουίτ του στο #132, θα δείτε το κράξιμο που τρώει: Λαμόγιο τον ανεβάζουν, γερμανοτσολιά τον κατεβάζουν! 👿
leonicos said
Αυτός ο Γς πάντα με προλαβαίνει!
leonicos said
Rufiano ήξερα τον μαστροπό στα ιταλικά, αλλά η λέξη ήταν πολύ βαθιά στα έγκατα του μυαλού μου (έχω και τέτοιο, εννοώ μυαλό) που δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ για τη σημασιολογική διολίσθηση στα ελληνικά. Την πρώτη σημασία στα ελληνικά την αγνοούσα (γνωστός λεξιπενικός) όπως και την παροιμία, αν και κάτι μου θύμισε. Ίσως να την είχα ακούσει κάποτε από τη μάνα μου, σε κάποιον που προσπαθούσε να κόψει το τσιγάρο αλλά έπινε καφέ. Άλλωστε σ’ εμένα δεν έχει εφαρμογή. Πίνω καφέ αλλά δεν καπνίζω.
Ρουφιάνος, κατά τη δική μου σημασιολογική ιδιαιτερότητα, είναι εκείνος ο οποίος όχι απλώς καταδίδει αλλά το κάνει με δόλιο και προσωπικά ωφελημιστικό σκοπό, δηλαδή ωφελείται ο ίδιος και όχι το σύνολο, γεγονός που μπορεί να τον οδηγήσει να καταδώσει και ψευδώς.
Και μη ρωτήσει ο Γς πού είναι τα έγκατα του μυαλού μου… γιατί έτοιμος είναι! Τον βλέπω να χαμογελάει χαιρέκακα.
Γς said
Καλημέρα Λεώ
😉
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!
187 Καλημέρα λεξιπενικέ Λεώνικε!
183 Οκ, κατανοητό. Πάντως η απόφαση ξενίζει.
LandS said
@97
Πάνο, αυτό είναι παράλογο. Τον ΦΠΑ αγορών τον αφαιρώ από το ΦΠΑ πωλήσεων και πληρώνω τη διαφορά. Δεν με συμφέρει να αγοράζω με μειωμένο ΦΠΑ. Αν αγοράζω στην Αθήνα και πουλάω στη Χίο ναι.
Βέβαια, μπορώ να αγοράζω σε παραμεθόρια περιοχή και να πουλάω στην επιχείρηση μου (με άλλο ΑΦΜ) στην Αθήνα από όπου θα πουλάω με τέτοιο τρόπο ώστε ο ΦΠΑ που θα αποδίδω στην Αθήνα να είναι μικρότερος από το ΦΠΑ που θα μου επιστραφεί στη παραμεθόριο, μετά από χρόνια και ζαμάνια.
cronopiusa said
Καλή μας μέρα
Πάνος με πεζά said
@ 175 : http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=_ud_hw_ts1zm20%3d στο 46:00
Spiridione said
181. Στο εξωτερικό λέει κληρώνονται ακόμα και αυτοκίνητα. Εδώ για κανέναν αποχυμωτή ή καφετιέρα μάς βλέπω.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/924646/pos-tha-ginontai-oi-lotaries-me-tis-apodeikseis
physicist said
#193. — Όλο το σύστημα είναι σχεδιασμένο να δουλεύσει με γραπτά μηνύματα …
Το σύστημα δεν ξέρω αν θα δουλεύσει, πάντως το δούλευμα πάει σύννεφο.
Ειδικά για τα μεγάλα δώρα (στο εξωτερικό κληρώνονται ακόμη και αυτοκίνητα) θα είναι απαραίτητη και η προσκόμιση της απόδειξης.
Παίδες, μπορεί να είμαι στόκος αλλά 25 χρόνια στο εξωτερικό, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου τίποτε παρόμοιο ή κατά οποιονδήποτε τρόπο σχετικό. Μού λέει η γυναίκα μου «κράτα καμιαν απόδειξη από το επαγγελματικά σου δείπνα για την Εφορία» (στου κουφού την πόρτα, σιγά μη μαζεύω ραβασάκια από Kneipen) αλλά για λόγους πιθανής φοροαπαλλαγής, όχι για να κερδίσω εκείνη τη Μαζεράτι που ξερογλείφομαι.
Γς said
181:
Αποδείξεις και κληρώσεις.
Μόλις γύρισα απ το φαρμακείο.
Πήρε την απόδειξη και είπε τη βλακεία του:
-Α, η κλήρωση, Τί κερδίζω;
κι εγώ την δικιά μου:
-Κάτι ληγμένα υπόθετα!
physicist said
Τα αυτοκίνητα που κληρώνονται στο εξωτερικό είναι ευγενική προσφορά της αντιπροσωπείας της Νταϊχάτσου ή κλεμμένες Μπόρσε που τις μαζεύει η Κριμινάλπολιτσάι στις γιούργες που κάνει σε μαφιόζους και νταβατζήδες;
το κομούνι της αυγής said
Κάποιοι τρόποι υπάρχουν ,όπως το πλαστικό χρήμα ή η καταβολή συγκεκριμένου ποσού ανάλογα την επιχείρηση ,το μέρος που βρίσκεται κτλ.Κόψε ταρίφα στην τελική.Πού το χεις το μαγαζί; Εκεί. Θέλω τόσα το μήνα .Νταβατζιλικι.Καθαρές δουλειές χωρίς ρουφιάνους.
Και ρουφιάνους να βάλεις ,γιατί πρέπει να είναι πολίτες αφμίβολης αξιοπιστίας;Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ να κάνουν τον καλύτερο ρουφιάνο.Να προσποιούνται τον πελάτη.
Βέβαια και οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ τα παίρνουν οπότε περιπλέκεται πάλι το πράμα με τους ρουφιάνους…
sarant said
197 Τελικά, τα κουστούμια είναι καλή λύση -αλλά σε κανονικές συνθήκες οικονομίας.
192 Σε ευχαριστώ, αλλά το βιντεάκι παίζει μόνο εντός Ελλάδος -δεν χάθηκε κι ο κόσμος βέβαια.
Γς said
197:
>Να προσποιούνται τον πελάτη.
Να προσποιεισαι τον ρουφιάνο;
Καλωδιάκια να εξέχουν απ την τσέπη, κανα περίεργο κάμερα-μπρελόκ στα χέρια.
Και ν αρχίζει ο παραβάτης:
-Συγγνώμη. Να την βρούμε την δουλειά και τέτοια.
Να πήξεις στο φράγκο!
Spiridione said
194. Για ψάξου ρε Φυσικέ, μπορεί να έχεις κερδίσει τη μαζεράτι και να μην το ξέρεις 🙂
Και ένα ωραίο άρθρο πριν δυο μήνες:
Ανησυχία Χαρδούβελη για τη μαζική φυγή καταθέσεων
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=367891&catid=13
physicist said
Ανησυχία Χαρδούβελη για τη μαζική φυγή καταθέσεων
Προβληματισμός Μαρινάκη για μεροληπτικές διαιτησίες στο ποδόσφαιρο.
IN said
189: Δεν καταλαβαίνω γιατί ξενίζει η απόφαση. Δεν λέει και τίποτε παράλογο, εκτός αν δεχθούμε ότι άλλο πράγμα η μάνα, άλλο ο πατέρας. Κάτι το οποίο, όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν δέχεται, όπως προκύπτει από τη σκέψη αρ. 69 που παραπέμπει και σε σχετικές αποφάσεις ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ή έχουμε ισότητα, ή δεν έχουμε.
198α: Τα «κουστούμια» δεν είναι καλή λύση, γιατί αντιστρατεύονται τον αναλογικό χαρακτήρα της φορολογίας. Δεν μπορεί να λες στον άλλο «Έχεις ταβέρνα; εγώ θέλω 1.000 ευρώ το μήνα φόρο. Αν βγάλεις λιγότερο, τόσο το χειρότερο για σένα, αν βγάλεις περισσότερο, μαγκιά σου». Ωστόσο, τέτοιου είδους ρυθμίσεις υπήρχαν και, εν μέρει, υπάρχουν ακόμη. Παραδείγματα: πάγιο ποσό για ΦΠΑ στους ταξιτζήδες ανεξαρτήτως εισπράξεων (με παράλληλη απαλλαγή από την υποχρέωση να κόβουν αποδείξεις – καταργήθηκε), φορολόγηση των εργολάβων οικοδομών με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τις τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια (δεν ξέρω αν καταργήθηκε, αλλά καταργήθηκαν οι εργολάβοι οικοδομών γιατί η οικοδομή πέθανε), «ταρίφα» ανά «γραμμάτιο προείσπραξης» στους δικηγόρους, ανεξαρτήτως τι πλήρωσε ο πελάτης (ή αν πλήρωσε) κ.ο.κ. Εξάλλου, με τέτοιες «ταρίφες» υπάρχει το μόνιμο πρόβλημα ότι, λόγω γραφειοκρατίας, καθυστερεί η αναπροσαρμογή, με αποτέλεσμα μην έχει καμία σχέση με τις τιμές της αγοράς. Τις περισσότερες φορές οι τελευταίες είναι μικρότερες, τώρα με την οικονομική καταστροφή λόγω μνημονίου, μεγαλύτερες. Βλ. λ. «αντικειμενικές αξίες» ως παράδειγμα και των δύο.
Τα παραπάνω, όμως, δεν σημαίνουν ότι αποκλείεται, η Εφορία, για εσωτερική χρήση να έχει κάποιες ενδεικτικές ταρίφες. Αυτό θα της επέτρεπε αφενός να εντοπίζει υποθέσεις για έλεγχο («είναι όντως τόσο χάλια η ταβέρνα του Σαραντάκου, που μου δηλώνει μόνον 20% αυτού που θα έπρεπε να βγάζει μια τέτοια ταβέρνα σ’ αυτή την περιοχή; Για να πάω να του κάνω μια επίσκεψη») ή να κάνει ιεράρχηση σε ποιες υποθέσεις θα επικεντρωθεί για να ελέγξει, αποδεχόμενη ότι σ’ αυτούς που φαίνεται να έχουν κλέψει λιγότερα δεν έχει δυνατότητα να κάνει έλεγχο. Αν έκλεψαν και κάτι τις, χαλάλι τους, τι να γίνει.
LandS said
Ευχόμενος περαστικά στην αρμόδια Υπουργό και γνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της μέχρι τώρα ζωής της το αφιέρωσε στη μελέτη του Μπ. Μπρεχτ:
Ρώτησε κύριος «Κ» . Όταν ζητάς απόδειξη χωρίς να είσαι καλωδιομένος είναι σωστό και όταν είσαι είναι ρουφιανιά;
Παιδιά, καμια πρόταση που θα δίνει κίνητρο για ΝΑ ΚΟΠΕΙ απόδειξη; Για να την ζητήσουμε έχουμε τόσα που τη κάναμε λαχείο.
LandS said
Μη πατήσετε το σύνδεσμο που λέει λ@χείo. Μπήκε μόνος του
sarant said
202 Ξενίζει με την έννοια ότι επεκτείνει μια αμφιλεγόμενη φιλεργατική όμως πρόνοια, σε εποχές που περικόπτονται παντού.
Πάνος με πεζά said
@ 202 (τέλος) : Θυμίζει το αιώνιο επιχείρημα παππούδων στο παγκάκι : «Κρίση-κρίση, κι αν πας στις ταβέρνες, όλες γεμάτες !» 🙂
Pedis said
# 191 – cronopiusa – αυτός ο χατζόπουλος είναι βρωμιάρης και λακέδουλος, αλλά έχει αποδείξει ότι άμα θέλει το δουλεύει σωστά το χιούμορ (και το σκίτσο του είναι πρωτοποριακό)
Γς said
198, 202:
>τα κουστούμια είναι καλή λύση
ο ένας.
>Τα «κουστούμια» δεν είναι καλή λύση
ο άλλος
Με την εφορία όμως πάει καλύτερα το σκέτο παντελόνι.
qq said
Αφού όλοι έχουν προτάσεις, ιδού μια ανάμνηση από την τρισκατάρατη δεξιά. Εκτός από τους επαγγελματίες, μπορείς να κυνηγάς και τους πελάτες. Κάποτε ήταν φόβος και τρόμος οι μυστικοί που έκαναν βόλτες στους δρόμους και ζητούσαν από τους πελάτες που έβγαιναν από τα μαγαζιά να τους δείξουν την απόδειξη. Υπάρχει ακόμα νόμος που υποχρεώνει τον πελάτης να ζητά απόδειξη και να τιμωρείτε αν δεν την έχει. Αν δεν είχαν, τσουχτερό πρόστιμο σε αυτούς και επίσης τσουχτερό πρόστιμο στο κατάστημα. Δειγματοληπτικά αμολάς σε μια πόλη τους 10 ράμπο και απαιτείς ο καθένας να φέρει 10 καταγγελίες την ημέρα. Οι ίδιοι ίσως να περιπέσουν στο αμάρτημα να κάνουν υπόγειες συναλλαγές, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Κανείς πελάτης δεν θα τολμά πλέον να φύγει χωρίς απόδειξη από την ταβέρνα, και ο καταστηματάρχης θα ξέρει ότι το πρόστιμο θα είναι 50πλάσιο (αν πληρώσει τα μαύρα) ή 100πλάσιο αν ατύχησε και δεν έχει συμπληρώσει το πλαφόν ο μυστικός. Αλλά όπως πάντα, η δε αντιπολίτευση έκανε το καθήκον της, η δε κυβέρνηση φοβήθηκε το πολιτικό κόστος. Αν όμως συνέχιζε, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλάσια. Όπως τώρα μόνο λίγοι «θαρραλέοι» τολμούν να μπούνε στο μετρό χωρίς εισιτήριο, το ίδιοι λίγοι θα τολμούσαν να φύγουν από οπουδήποτε χωρίς απόδειξη. Πάντα θα έχουν το φόβο, αυτό που κέρδισαν από το ΦΠΑ ενδεχομένως να τους βγει ξινό δέκα μέτρα πιο πέρα που θα πέσουν πάνω στον έλεγχο.
IN said
205: Τα δικαστήρια δεν (πρέπει να) κάνουν πολιτική: η απόφαση δεν σου λέει ότι πρέπει να κρατήσεις ή ότι πρέπει να καταργήσεις την «αμφιλεγόμενη φιλεργατική πρόνοια». Σου λέει ότι, αν την κρατήσεις, δεν μπορείς να κάνεις διακρίσεις λόγω φύλλου στην εφαρμογή της. Ή και τα δύο φύλλα, ή κανένα. Εν προκειμένω, η Ελλάδα επέλεξε (με τεράστια καθυστέρηση, γιατί το πρόβλημα ήταν ορατό προ πολλού) την δεύτερη επιλογή, και κατήργησε τη σχετική ρύθμιση. Αφορά, πλέον, μόνον όσους είχαν «κεκτημένα δικαιώματα».
Μαρία said
205
Πρακτικά επωφελούνται λίγοι. Όποιος συμπληρώνει 25ετία μετά την 1/1 του ’11 πρέπει να είναι 52, τον επόμενο χρόνο, το ΄12, 55 και μετά τελειώνουν τα μπερεκέτια, πας στα 65.
Μαρία said
210
ΙΝ, με όλο το θάρρος, να σου επισημάνω ένα ορθογραφικό που έχω παρατηρήσει οτι το κάνεις επανειλημμένα και που καταρρίπτει το μύθο που συνδέει μόρφωση με ορθογραφία. Άλλο το φύλο σεξ κι άλλο το φύλλο του δένδρου 🙂
qq said
Όλο για νέους νόμους ακούς, αλλά η μέση ηλικία συνταξιοδότησης δεν λέει να ξεκολλήσει από τα 59 να πάει στα 62 (που έλεγε το ημέιλ του Χαρδούβελη) με στόχο το άπιαστο 65 (που θέλει η τρόικα). Απορώ ποιοι βγαίνουν στα 65, σχεδόν κανείς και οι λίγοι σίγουρα νιώθουν αδικημένοι. Για αυτό, ο Τζήμερος έχει απόλυτο δίκιο.
sarant said
210 Ναι, έτσι είναι.
spiral architect said
Oι 35ετίες ισχύουν παντού. Έτσι ο άλλος αν έχει συντάξιμο χρόνο απ’ τα 18 του παίρνει σύνταξη, (άμα γουστάρει και άμα δεν τον βγάλουν εξαναγκαστικά) ακόμα και στα 53, ή και πιο νωρίς αν δουλέυει απ’ τα 15 του, που είναι το νόμιμο.
Ας ρίξει λοιπόν ο Τζήμερος μια ματιά στην Γερμανία (που τόσο αγαπά) στην Ολλανδία και αλλού και ας μην κάνει σπέκουλα για κοινωνικό αυτοματισμό. 🙄
qq said
Εκτός από τις 35ετίες, υπάρχει το ελάχιστο όριο ηλικίας. Έτσι έχουμε 35ετία με όριο τα 65 έτη, εκτός αν έχεις βαρέα ή ανθυγιεινά (συνήθως και τα δυο, πάνε παρέα αυτά) πάμε στα 60, και άμα έχεις 40ετία+ στα 56. Αυτός που δουλεύει από 15 χρονών βγαίνει στη σύνταξη στα 56 με 41*300=12300 ένσημα. Στην Ελλάδα βεβαίως-βεβαίως υπάρχουν και οι υποκατηγορίες με τις μητέρες ανηλίκων και τους τυφλούς συζύγους, οπότε και τα 59 είναι ένα θαύμα. Αν δεν απατούμε, στην Γερμανία είναι 64.
IN said
212: Τι λε ρε παιδί μου, υπάρχει τέτοια διαφορά; Δεν το είχα συνειδητοποιήσει, κι εσύ με νομίζεις και μορφωμένο. Θα το προσέχω στο μέλλον. Δεν έχει και σπελ τσέκερ ο μπράουζερ, να τα βρίσκει μόνος του (όχι ότι αυτό θα το έβρισκε).
sarant said
217 Ε ναι, αυτό δεν το βρίσκει 🙂
Pedis said
# 215 – Έτσι! (Αλλά όχι για πολύ ακόμη … Τους σκλάβους στην αρχαία Ρώμη τους απελεύθερωναν λίγο πριν πεθάνουν, δεν τους έδιναν, βέβαια, και σύνταξη. Ηταν ενάντια στην οικονομία των Λούκουλλων.)
Μαρία said
217
Μπορεί εκεί στην Κοζάνη να σας παρασύρει το φύλλο συκής 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
215 – «Ας ρίξει λοιπόν ο Τζήμερος μια ματιά στην Γερμανία (που τόσο αγαπά) στην Ολλανδία και αλλού και ας μην κάνει σπέκουλα για κοινωνικό αυτοματισμό.»
Ειδικά αν ρίξει και μιά πιο προσεχτική ματιά στις υποχρεώσεις των κρατιδίων της Γερμανίας, που δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του Βερολίνου, θα διαπιστώσει, οτι το δημόσιο χρέος της χώρας σε επίπεδο κρατιδίων και ομοσπονδίας, ξεπερνάει το 200% του ΑΕΠ της. Στην δε Αυστρία, στα τέλη του 2013, υπήρχαν απαιτήσεις, εγγυημένες απο διάφορες περιφέρειές της ύψους 60 δις, ενώ στις έξι απο τις εννέα, οι εγγυήσεις υπερέβαιναν τα ετήσια έσοδά τους. Πρίν μία εβδομάδα, χρεοκόπησε η hypo alpe adria, που το κρατίδιο της Καρινθίας, της παρείχε εγγυήσεις συνολικού ύψους 10,2 δις, παρ΄όλο που τα ετήσια έσοδά του για το 2015 υπολογίζονται σε 2,36 δις, σχεδόν πέντε φόρες επάνω δηλαδή, και φυσικά δενμπορεί να τις εξυπηρετήσει. Έγινε τίποτα; ακούσατε κάτι φοβερό στις ειδήσεις; απολύτως τίποτα, πέρα απο κάποια άρθρα σε οικονομικές εφημερίδες όπως οι FT π.χ ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ στην Ε.Ε, που έχει να λύσει το ΤΡΟΜΕΡΟ πρόβλημα της Ελλάδας, με τους απείθαρχους και τεμπέληδες κατοίκους, που τρώνε τα λεφτά των νοικοκυραίων και δουλευταράδων βορείων, που ενώ δεν μας έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ απο τα δικά τους λεφτά, μόνο εγγυήσεις για να δανειζόμαστε, έχουν εισπράξει πάνω απο 10 δις τόκους, και μας βρίζουν κι απο πάνω.
Θα μου πείς, δεν τα ξέρει ο Μπαρουφάκης αυτά; φυσικά και τα ξέρει, όπως τα ξέρουν και οι απέναντι που τον πατρωνάρουν, τώρα τί, πώς, και γιατί, δεν ξέρω, ίσως δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι θέλουν και τι πρέπει να κάνουν. Μη νομίζεις οτι είναι τρελό αυτό που λέω, η συνήθεις πρακτική, αυτή είναι, ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ, έ άμα στο μεταξύ διαλυθούν κάποια κράτη, και εξαθλιωθούν κάποιοι λαοί, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΤΑ ΛΑΘΗ. Όσο κι αν κάνουν πως δεν βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο, κάποια στιγμή θα τον αντιληφθούν, ειδικά αν κινηθεί.
Τελικά μ΄αρέσει αυτός ο κόσμος, είναι ΟΜΟΡΦΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ.
LandS said
Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι· έξι το λαδόξυδο.
Pedis said
Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της δίκης για τον βασανισμό του Ουαλίντ
http://left.gr/news/ekdikazetai-i-ypothesi-toy-vasanismoy-toy-aigyptioy-ergati-oyalint-talemp
Θα πάνε σε Νέα Μανωλάδα; Τίποτα «δύο χρόνια με αναστολή» και στο εφετείο «καθαροί»;
Θα δει κάνας Ουαλίντ δικαίωση; (Γιατί σύνταξη δεν βλέπει με τίποτα!)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
223 – «Θα δει κάνας Ουαλίντ δικαίωση; (Γιατί σύνταξη δεν βλέπει με τίποτα!)»
Στον άλλο κόσμο σίγουρα, το λένε όλες οι θρησκείες, (τι, ψέματα λένε;) μέχρι τότε ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Τελικά βρέθηκαν τρείς (3) συριζαίοι βουλευτές, που αρνήθηκαν το βουλευτικό αυτοκίνητο, ΕΥΓΕ απο μένα, όχι τόσο γιατί πήγαν με το λαϊκό αίσθημα, όσο γιατί στήριξαν την θέση του προέδρου τους και πρωθυπουργού της χώρας, ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. Να μη γίνετε Αλέξη μου, αλλά άμα είστε οι άλλοι, πώς μπορεί να γίνει αυτό που λές; Είναι κι αυτή η ρημάδα, Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑΣ, δύσκολα της αντιστέκεται κανείς. Βουλευτής έγινα σου λέει ο άλλος, πότε θα ξαναγίνω; να μη ανοίξουν κι εμένα την πόρτα οι παρατρεχάμενοι; Άσε που με τον ρυθμό που γίνονται οπι εκλογές, δεν ξέρει κανείς για πόσους μήνες θα είναι βουλευτής. ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.
qq said
Ένας λαός που έχει μάθει να μη πληρώνει φόρους και ΦΠΑ, σαν πολλές απαιτήσεις έχει. Όπως είπε ένας σοφός εκεί στα Ευρώπας, βγες στη σύνταξη οπότε θέλεις, ακόμα και στα 35 (όπως η γειτόνισσα μου πριν πολλά χρόνια, ένα από τα μυστήρια καθώς και άτεγκτη και ανύπαντρη), αλλά δικαίωμα της Γερμανίας να μη θέλει να τους πληρώνει. Όπως διαβάζω και συμπληρώνω, ο Κατρούγκαλος όχι μόνο να επαναπροσλάβει τους σχολικούς φύλακες, αλλά και άλλους τόσους να φυλάνε τις σχολικές τουαλέτες, αλλά ποιος θα τους πληρώνει.
qq said
Πάντως υπάρχει και το ανάποδα. Στην δουλειά μου πριν μερικά χρόνια προσέφυγε μια γυναίκα σε δικαστήρια διότι δεν ήθελε να βγει πρόωρα στη σύνταξη αλλά όπως όλοι οι άνδρες να κλείσει 35ετία.
ΕΦΗ-ΕΦΗ said
203>>καμια πρόταση που θα δίνει κίνητρο για ΝΑ ΚΟΠΕΙ απόδειξη;
Να πηγαίνεις το είδος στο φοροφύλακα -κάτι σαν την ουρά των αλεπούδων παλιά-(νάχουμε και πολλούς φοροφυλάκους για ευκολία) και να σου δίνουν πίσω το αντίτιμό του(τζάμπα δηλαδή το είδος) αλλά ο φοραποφεύγων θα το πλήρωνε διπλό! 🙂
Γς said
226:
>άτεγκτη και ανύπαντρη
κι ατεκνατζού
qq said
Έτσι ακριβώς, άτεκνη χωρίς παιδιά. Το θέμα με τους συνταξιούχος γίνετε πιο σύνθετο, διότι μόνο συνταξιούχοι δεν είναι. Ο συνταξιούχος υδραυλικός θα συνεχίζει να εργάζεται μαύρα μέχρι τα 80, χωρίς αποδείξεις και χωρίς ΦΠΑ, με αποτέλεσμα και το ταμείο του να χάνει τις εισφορές, και το κράτος ΦΠΑ. Και επί πλέον, αφαιρούν εισόδημα από τους νέους υδραυλικούς και δεν μπορούν να στεριώσουν. Παλαιότερα το κράτος πωλούσε ομόλογα και χρέωνε τις επόμενες γενιές, κανείς δεν νοιαζόταν για τίποτα και όλοι μια παιδική χαρά, τώρα απορούμε γιατί είναι ανάλγητοι οι ευρωπαίοι και που είναι η αλληλεγγύη τους.
qq said
Ένα λαμπρό παράδειγμα ο τελευταίος υδραυλικός μου. 50 χρονών, συνταξιούχος λόγω κάποιας βλάβης στην καρδιά του. Βηματοδότη ή κάτι παρόμοιο, όσο μου τα έλεγε, τόσο άναβε η οργή μου. Ευτυχώς συγκρατήθηκα.
Pedis said
sarant said
232 Ετσι!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
231 – Ευτυχώς αν λές που συγκρατήθηκες, αλλιώς θα έπρεπε να πάρεις κάνα νέο υδραυλικό και να σου κόψει απόδειξη, και να πληρώσεις και τον απαραίτητο Φ.Π.Α, άσε που θα ζητούσε παραπάνω αμοιβή, μιά και πληρώνει είτε δουλεύει είτε όχι ΤΕΒΕ.
qq said
Κάθε άλλο. Την απόδειξη δεν γλιτώνω και θα την δώσει ο γαμπρός του που έχει την καφετέρια και το μανάβικο πιο πέρα που είναι στο όνομα της κόρης του. Άλλη γάγγραινα και αυτή. Όπως ο πεθερός και τόσοι άλλοι, επέλεξε την κατώτατη ασφαλιστική κλάση και βάσει της δήλωσης του στην εφορία ίσα που δεν λιμοκτονεί (υποθέτω, δεν μου την έδειξε). Αν επέλεγε την κλάση ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα, ο νέος επαγγελματίας θα γλίτωνε τις εισφορές ή θα ήταν μισές. Δεν λέω ότι δεν θα χρειαζόταν να δουλεύει όταν θα είναι συνταξιούχος, αυτό είναι στο αίμα του. Ενδιαφέρον έχει ένας μαντράς (κάποτε πριν πολλά χρόνια) που φώναζε και ούρλιαζε για την εφορία και μου δείχνει το ποσό της δήλωσης του. Έμεινα άφωνος, στα όρια της φτώχειας. Με 3 τριαξονικά, 2 γερανοφόρα, 5 πακιστανούς, κτλ Ο ίδιος τώρα είναι συνταξιούχος και συνεχίζει να κρατά το μαγαζί στο όνομα της γυναίκας του. Ξανά καταλήγουμε στο κυνήγι των αποδείξεων και στα τρισκατάρατα τεκμήρια.
qq said
Κάθε άλλο. Την απόδειξη δεν γλιτώνω και θα την δώσει ο γαμπρός του που έχει την καφετέρια και το μανάβικο πιο πέρα που είναι στο όνομα της κόρης του. Άλλη γάγγραινα και αυτή. Όπως ο πεθερός και τόσοι άλλοι, επέλεξε την κατώτατη ασφαλιστική κλάση και βάσει της δήλωσης του στην εφορία ίσα που δεν λιμοκτονεί (υποθέτω, δεν μου την έδειξε). Αν επέλεγε την κλάση ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα, ο νέος επαγγελματίας θα γλίτωνε τις εισφορές ή θα ήταν μισές. Δεν λέω ότι δεν θα χρειαζόταν να δουλεύει καθότι συνταξιούχος, αυτό είναι στο αίμα του. Ενδιαφέρον έχει ένας μαντράς (κάποτε πριν πολλά χρόνια) που φώναζε και ούρλιαζε για την εφορία και μου δείχνει το ποσό της δήλωσης του. Έμεινα άφωνος, στα όρια της φτώχειας. Με 3 τριαξονικά, 2 γερανοφόρα, 5 πακιστανούς, κτλ Ο ίδιος τώρα είναι συνταξιούχος και συνεχίζει να κρατά το μαγαζί στο όνομα της γυναίκας του. Ξανά καταλήγουμε στο κυνήγι των αποδείξεων και στα τρισκατάρατα τεκμήρια.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
235 – Ξανά καταλήγουμε, οτι προτίμησες τον συνταξιούχο απο τον νέο ή ενεργό επαγγελματία, και η απόδειξη που θα πάρεις εν γνώση σου, θα είναι μικρότερη απο την κανονική, που σημαίνει οτι φοροδιαφεύγεις παρανομώντας νομότυπα, πέρα του οτι καταδικάζεις τους ενεργούς επαγγελματίες στην ανεργία, και τους προτρέπεις κι αυτούς να παρανομήσουν, μπαίνοντας σε ένα αθέμιτο ανταγωνισμό.
ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ ΝΑΣΑΙ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑΣΑΙ ΚΡΙΤΗΣ, που τραγουδούσαν και οι POLL.
Βέβαια, όλα αυτά είναι της πλάκας μπροστά στην νόμιμη φοροαποφυγή, που είναι υπεύθυνη για όλα τα οικονομικά δεινά του πλανήτη, και για την καταπολέμηση της οποίας δεν μιλάει κανείς και κανένα κόμμα, ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, με αποτέλεσμα, μονίμως να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλο. Τσακωνόμαστε μεταξύ μας εμείς για το κόκαλο, και οι Βαρδινολατσαίοι με τους ιεράρχες, σκάνε στα γέλια μαζί μας τρώγοντας τα ΣΤΕΚΙΑ όπως τα λέει και μιά φίλη μου ελληνοαμερικάνα, και μας λένε κι απο πάνω, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΚΟΡΟΪΔΑ,
Αγάπη said
Αυτό πού να το βάλω; Ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρης στην συζήτηση για τις γερμανικής αποζημιώσεις έκανε απόδοση της λαϊκής ρήσης «μας έχουν πρήξει τα αρχ$δ@%α» ως εξής: «Πρόκειται περί ληστρικού κράτους. Και βεβαίως, υπενθυμίζω ότι μας έχουν πρήξει τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος οι Γερμανοί ότι «τα κράτη έχουν συνέχεια». Επομένως, εφόσον το ναζιστικό καθεστώς αναγνώρισε τις δυο πρώτες δόσεις, το μεταναζιστικό καθεστώς πρέπει να συνεχίσει, διότι τα μέζεά μας μας τα έχουν πρήξει. Η εχθροπραξία σημαίνει ότι με βάση τα χαρακτηριστικά των Γερμαναράδων θα είναι πολύχρονη και πολύνεκρη»
Άρα ο μεζές έχει σχέση με τους όρχεις; 🙂
Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CF%80%CF%81%CE%B7%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CE%B6%CE%B5%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82#ixzz3U6IuTc7J
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook
Πέπε said
238: Οικτρός.
Στο δημοτικό γελάγαμε με το «μια που τ’ αναφέραμε κι αρχή διαλόγου κάναμε…». Ετούτος ξέρει περισσότερες λέξεις, κουβαλάει περισσότερα χρόνια στην πλάτη του, αλλά το επίπεδο του εξυπνακισμού του είναι στα ίδια χάλια που μόνο σ’ ένα παιδί δημοτικού δικαιολογούνται.
Δύτης των νιπτήρων said
Μα αφού δε με διαβάζετε…
Μαρία said
238
Και διάλεξε και εξεζητημένο τύπο αντί για τα μήδεα.
240
Την ώρα που το ‘βαλες κι εκεί που το ‘βαλες πού να το δούμε!
Πέπε said
Επιπλέον, βλέποντας το βίντεο κάνω μια ξεβρακωτική παρατήρηση:
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο Ζουράρις, παρά τον εντυπωσιασμό που πουλάει, δε μιλάει ιδιαίτερα καλά ελληνικά. Απλώς γνωρίζει πολλές αρχαίες λέξεις που έχουν περιπέσει σε πλήρη αχρησία, και πολλά αρχαία τσιτάτα. Αυτό δεν είναι βέβαια κακό, αλλά σίγουρα δε συνιστά «καλά ελληνικά».
Ότι όμως είναι σε θέση να μιλήσει πραγματικά κακά ελληνικά, αυτό δεν το περίμενα: στο 1:55 λέει καθαρά «εχθροπραξjών», σαν να ήταν καμιά γαλλική λέξη (οψιόν, σισπανσιόν). Ασήμαντο, αλλά πραγματικά χονδροειδές λάθος. Κάποιος που να έχει καλλιεργήσει με πραγματικό μεράκι την καλλιέπειά του δε θα έκανε τέτοιο λάθος ούτε στον ύπνο του.
Χώρια που δεν τίθεται θέμα γλωσσικής καλαισθησίας όταν κάποιος λέει τέτοιες χυδαιότητες, όπως «Γερμαναράδες», «οι Ούννοι ή οι βάρβαροι αυτοί οι οποίοι έχουν συνεχώς διαπράξει αυτά τα εγκλήματα» κλπ.
Αγάπη said
240 το ίδιο θα σού έλεγα, αλλά με πρόλαβε η Μαρία 🙂
Η ερώτηση παραμένει: τί σχέση έχει η λέξη με τα μεζεδάκια;
239 εγώ το έμαθα αυτό στο γυμνάσιοι Καθυστερημένη κι’ εδώ
241 Πολύ ενημερωμένη σε βρίσκω ανατομικώς 🙂
Να είμαστε καλά 🙂
Μαρία said
243
Για το μεζέ νόμισα οτι έκανες πλάκα. Καμία σχέση, τούρκικη για μας περσικής προέλευσης.
Για το επίθετο της Αφροδίτης φιλομειδής έχει προταθεί η διόρθωση σε φιλομηδής.
sarant said
238 κε: Κι όμως, κάποιοι έχουν προτείνει ετυμολογηση του μεζέ από τα μέζεα, επειδή τα αμελέτητα είναι καλός μεζές.
Αγάπη said
245 αυτό ακριβώς ειχα υποθέσει. Πήγαινε όμως να παραγγείλεις στη Βάρη μέζεα 🙂
Αγάπη said
244 δέν ήξερα γι’ αυτό ρώτησα από πού προέρχεται
Και να θα τής πήγαινε τής Αφροδίτης αυτό το επίθετο 🙂
Πέπε said
Στο βίντεο στο ΥΤ, κάποιος αντί άλλου σχολίου έχει επαναλάβει την επίμαχη φράση του Ζουράρι. Ακριβώς από κάτω, το ΥΤ έχει βάλει -όπως πάντα σε όλα τα σχόλια- την επιλογή «μετάφραση» (ενν. στα αγγλικά). Αμ τι να σου κάνει κι ο δόλιος ο αυτόματος μεταφραστής…
kseeath said
Ο χρόνος τελειώνει http://wp.me/pryYN-1Sq
Πέπε said
Ιδού, πέτυχα ένα καλό παράδειγμα λέξης χωρίς κυριολεξία. Γράφει κάπου ένα κείμενο:
Κατά τα τελευταία έτη, ωστόσο, ο δημόσιος υπάλληλος και ειδικότερα ο εκπαιδευτικός, στο πλαίσιο της διογκούμενης ανεργίας, των οξυμμένων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων,της δυσανεξίας της μέσης ελληνικής οικογένειας, ενίοτε αποτέλεσε αντικείμενο «στοχοποίησης».
Στοχοποιώ σημαίνει καθιστώ κάποιον στόχο. Δηλαδή παίρνω έναν Δ.Υ. (και ειδικότερα εκπαιδευτικό), και με το μαγικό μου ραβδάκι τον μεταμορφώνω σ’ ένα δίσκο με ομόκεντρους κύκλους. Σωστά; 😉 Ή έστω όχι αυτό, απλώς τον βάζω στο σημάδι και του ρίχνω (πέτρες, σφαίρες κλπ.).
Εφόσον εδώ δε συμβαίνει αυτό, ο συντάκτης του κειμένου αισθάνεται την ανάγκη να βάλει τη λέξη σε εισαγωγικά.
Κι όμως, παρόλο που μια στεγνά σχολαστική ερμηνεία αυτό θα έδινε, ωστόσο ο καθένας βλέπει ότι τα εισαγωγικά είναι περιττά, γιατί άλλη πιο κυριολεκτική σημασία από αυτήν που εννοείται στο απόσπασμα δεν υπάρχει: όχι μόνο κανείς δε θα μετέτρεπε τον άλλο σε στόχο (με ομόκεντρους κύκλους), αλλά ακόμη κι αν έκανε το άλλο, να τον βάλει στο σημάδι και να τον πυρο/πετροβολεί, αυτό ποτέ δε θα το λέγαμε στοχοποίηση.
Η κυριολεκτικότερη λοιπόν (και μόνη άλλωστε) έννοια που έχει η λέξη είναι ήδη μεταφορική. Απ’ όσο δε είμαι σε θέση να ξέρω, πάντα έτσι ήταν: δε νομίζω ότι η σημασία της λέξης κύλησε από κάτι άλλο σ’ αυτό που είναι σήμερα – μάλλον ότι εξ αρχής έτσι χρησιμοποιήθηκε.
Σιδηρούντιος Γιώργος said
Reblogged this on ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ.