Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στα πλοκάμια της διαπλοκής

Posted by sarant στο 16 Μαρτίου, 2015


Πολλή συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια, και ακόμα περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, για το χρέος, την απομείωσή του και τις δυνατότητες εξόφλησής του. Ωστόσο, δεν χρωστάνε μόνο οι χώρες και τα νοικοκυριά, χρωστάνε και τα ιστολόγια. Όχι χρήματα, αλλά άρθρα, και το δικό μας το χρέος, επειδή έχω το κουσούρι να τάζω εύκολα ότι «χρωστάω άρθρο» για το ένα ή το άλλο θέμα, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη -δεν είναι εδώ κι ο φίλος μας ο Αρκεσινέας να μου το θυμίζει.

Οπότε, καθώς διάβαζα τις προάλλες κάτι για τη διαπλοκή, θυμήθηκα ότι κάτι χρωστάω, και είπα να το ξεπληρώσω σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναγνωρίζω το σύνολο του χρέους μου ή ότι δεσμεύομαι για την πλήρη αποπληρωμή του.

Όπως ίσως θα καταλάβατε, ο τίτλος του άρθρου είναι κάπως παραπλανητικός, αφού δεν θα μιλήσουμε για τη διαπλοκή καθαυτή, αλλά μόνο για τη λέξη αυτή και την οικογένειά της. Χρωστάω ένα τέτοιο άρθρο, γιατί το είχα υποσχεθεί ρητά πριν από μερικούς μήνες, όταν έκανα την παρουσίαση του βιβλίου Καλή και ανάποδη, της Κατερίνας Σχινά. Είχα πει τότε ότι θα ήθελα να προσθέσω και τα λεξιλογικά του πλεκτού, αλλά δεν ταίριαζε να τα συνδυάσω με την παρουσίαση του βιβλίου κι είχα υποσχεθεί να αφιερώσω επόμενο άρθρο -πράγμα που γίνεται σήμερα.

Η Κατερίνα Σχινά είχε δώσει στο βιβλίο της τον υπότιτλο «Ο πολιτισμός του πλεκτού», που είναι ρηματικό επίθετο του «πλέκω», που στέκει και ουσιαστικοποιημένο δηλώνοντας, ακριβώς, το εργόχειρο. Το πλεχτό είναι επίσης αθλητικογραφικό συνώνυμο για τα δίχτυα των γηπέδων (έστειλε τη μπάλα στο πλεχτό), ενώ ως επίθετο εκτός από το πλεκτό πουλόβερ έχουμε και την πλεκτή ομοιοκαταληξία, δηλαδή όταν ο πρώτος στίχος ριμάρει με τον τρίτο, ο δεύτερος με τον τέταρτο κτλ.

Όσο για το ρήμα «πλέκω», αυτό είναι ήδη ομηρικό -στην Ιλιάδα (Ξ176) βρίσκουμε «πλοκάμους έπλεξε φαεινούς» (έπλεξε λαμπερές πλεξίδες)- με την ίδια όπως και σήμερα βασική σημασία. Προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *pel- (διπλώνω, πτυχώνω), και έχει ανάλογά του στο λατινικό *pleco που έχει δώσει τα σύνθετα implico, explico κτλ. ή το γερμανικό flechten.

Στα ελληνικά, το «πλέκω» είναι ο γενάρχης, θα λέγαμε, μιας μεγάλης οικογένειας λέξεων που αρχικά αναφέρονταν σε πράγματα που μπορούν να τυλιχτούν ή να διπλωθούν, αλλά και που έχουν πάρει ενδιαφέρουσες μεταφορικές σημασίες. Έτσι έχουμε

* την πλοκή, η οποία στην αρχή είχε τη σημασία της πράξης του πλεξίματος, αλλά πολύ γρήγορα, ήδη από τον Αριστοτέλη, πήρε μεταφορικές σημασίες πολύ παρόμοιες με τη σημερινή, ενώ έδωσε σύνθετα που θα τα δούμε πιο κάτω,

* την πλεκτάνη, που αρχικά σήμαινε οτιδήποτε πλεγμένο και συνεστραμμένο, τη σπείρα, το κουβάρι, αλλά και τον ιστό της αράχνης, όπως και τα πλοκάμια του χταποδιού, και τελικά, ήδη από την ύστερη αρχαιότητα πήρε τη σημασία της μηχανορραφίας, της δολοπλοκίας,

* το πλοκάμι, από το πλοκάμιον, υποκοριστικό της αρχαίας λ. πλόκαμος, που σήμαινε, όπως είδαμε στο παράθεμα της Ιλιάδας, την πλεξούδα, αλλά και την κόμη (πλόκαμος Βερενίκης λεγόταν επίσης εκείνος ο αστερισμός), και που διατηρείται και σήμερα σε λόγιο ύφος,

* το πλέγμα, με τις πολλές μεταφορικές και τις τεχνικές του σημασίες (Συνηθισμένο αστείο στα εργαστήρια Χημείας την εποχή του πατέρα μου: — Έχεις κανένα πλέγμα; ζητούσε κάποιος από τον διπλανό του για να βάλει το πυρίμαχο δικτυωτό στον λύχνο που ήδη έκαιγε. — Κατωτερότητας; απαντούσε ο άλλος).

Μια αρχαία λέξη της ίδιας οικογένειας είναι η «πλοκάς», που σήμαινε επίσης την πλεξούδα. Τη λέξη αυτή θέλησε να την αναστήσει η ΕΛΕΤΟ για να αποδώσει τον αγγλικό όρο block στην πληροφορική, αλλά δεν νομίζω να έχει κερδίσει ευρύτερη (ή ούτε και στενότερη) απήχηση η πρόταση αυτή, που πάντως εκμεταλλεύεται τη συμπτωματική ηχητική ομοιότητα του μπλοκ με την πλοκάδα. Ετυμολογικά δεν έχουν καμιά σχέση, το μπλοκ είναι άλλωστε δάνεια λέξη. Βέβαια, στην αργκό των κοινωνικών μέσων, το μπλοκάρισμα του ενοχλητικού χρήστη λέγεται, συχνά, «πλοκ», ίσως επειδή ακούγεται πιο πρόστυχο, όπως είχε πει κάποιος στο slang.gr.

Πάντως, ενώ με το μπλοκ δεν υπάρχει σχέση, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι από το «πλέκω» προέκυψε στα νεότερα χρόνια και το πολυσήμαντο ρήμα «μπλέκω» (εμπλέκω) και το μπλέξιμο. Θα το ξέρετε βέβαια ότι η ενδεκάτη εντολή είναι «ου μπλέξεις».

Ένα παρακλάδι της οικογένειας είναι και οι σύνθετες λέξεις, που σχεδόν όλες τους έχουν το κοινό στοιχείο ότι δηλώνουν κάτι μπερδεμένο, απειλητικό ή επικίνδυνο: η πολύπλοκη υπόθεση, οι επιπλοκές της ασθένειας, η απροσδόκητη περιπλοκή της κατάστασης, η εμπλοκή και η συμπλοκή, και βέβαια, βασίλισσα όλων στη νεότερη Ελλάδα, η σκοτεινή διαπλοκή,  αυτό το αξεδιάλυτο κουβάρι συμφερόντων από διάφορους κλάδους, που αποκρυσταλλώνεται ιδίως στα (διαπλεκόμενα, όπως τα λέμε) μέσα ενημέρωσης.

Στο λεξικό Μπαμπινιώτη βρίσκω την πληροφορία ότι ο όρος «διαπλεκόμενα συμφέροντα» (και μονολεκτικά «διαπλεκόμενα») πλάστηκε «τη δεκαετία του ’80 από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη», που μου φαίνεται κάπως οξύμωρο, διότι ο Κ. Μητσοτάκης πρωθυπούργευσε μόνο στο τέλος-τέλος της δεκαετίας του ’80, από τον Απρίλιο του 1990 και μετά (άλλωστε στην κοινή χρήση η δεκαετία του ’80 δεν περιλαμβάνει το 199ο), και το «πρωθυπουργός» δεν είναι ισόβιος τίτλος, επομένως νομίζω ότι η διατύπωση πάσχει. Αν όντως τον όρο τον έπλασε ο Μητσοτάκης όταν ήταν πρωθυπουργός, θα τον έπλασε στην αρχή της δεκαετίας του ’90 -αν είναι παλιότερος, μπορεί να πλάστηκε από άλλον. Δεν έχω τον καιρό να ψάξω περισσότερο όμως.

Το βέβαιο είναι ότι η χρήση της λέξης έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΛΚΝ, που εκδόθηκε το 1998, δεν περιλαμβάνει καν λήμμα «διαπλοκή», πράγμα που είναι βέβαια λεξικογραφική αμέλεια, αλλά δείχνει και ότι η λέξη χρησιμοποιόταν πολύ λιγότερο τότε απ’ ό,τι σήμερα.

Μιαι απρόσμενη παραφυάδα της οικογένειας λέξεων του «πλέκω», που δεν φαίνεται με πρώτη ματιά, είναι η περικοκλάδα, το αναρριχώμενο φυτό (ή, η φραστική υπεκφυγή), που προέκυψε από την περιπλοκάδα με αντιμετάθεση (και ίσως με την επίδρ. της λέξης «κλαδί»).

Μια στερεότυπη φράση με το «πλέκω» είναι το πλέκω εγκώμια, ενώ στα παροιμιακά-φρασεολογικά πρέπει να αναφέρουμε τα τρία πουλάκια, που κάθονταν και έπλεκαν πουλόβερ.

Μπορεί το πλέξιμο να θεωρείται γυναικεία ενασχόληση και μάλιστα εντελώς ειρηνική και ανώδυνη, και κάπως παλιομοδίτικη (αυτά βέβαια, όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, έχουν πάμπολλες εξαιρέσεις), αλλά, ήδη από την αρχαιότητα, το ρήμα «πλέκω» (όπως και το υφαίνω) πήρε τη σημασία της κατάστρωσης ενός περίπλοκου σχεδίου, μιας σκευωρίας -μιας μηχανορραφίας για να χρησιμοποιήσουμε μια παρεμφερή ενασχόληση: για παράδειγμα, «δόλον τινά, ω ξένε, αμφί μοι πλέκεις» στις Χοηφόρες του Αισχύλου ή έπλεκεν πλοκάς στον Ευριπίδη, μια χρήση που οδήγησε στο να πάρει τη σημερινή σημασία της η λέξη «πλεκτάνη» όπως είδαμε πιο πάνω.

Επιβίωση αυτής της αντίληψης αποτελεί η μισοξεχασμένη σήμερα παροιμιακή φράση «πλέκει γαϊτάνι» που την καταγράφει ο Ν. Πολίτης για όποιον μηχανορραφεί εναντίον κάποιου άλλου. Ο Πολίτης σημειώνει ότι η φράση ήταν κοινή στην εποχή του, αλλά σήμερα αμφιβάλλω αν λέγεται. Για την έκφραση αυτή αλλά και για την κυριολεξία του γαϊτανιού και του πλεξίματός του είχαμε συζητήσει παλιότερα (δείτε τα σχόλια του άρθρου, π.χ. τα 48, 50, 68, 69).

Μια επίσης ξεχασμένη παραλλαγή της («πλέκω σκοινί») βρίσκω στα Λόγια της πλώρης του Καρκαβίτσα, στο διήγημα «Σφουγγαράδες» και με το σχετικό παράθεμα θα κλείσω το σημερινό άρθρο:

… Το είπε κρυφά του μηχανικού και κείνος διάταξε να τραβήξουν ανοιχτά, για να πλανέψουν τις άλλες μηχανές. Ανοίχτηκαν κάπου είκοσι μίλια. Οι άλλοι άρχισαν να υποψιάζονται. «Κάτι σχοινί θα μας πλέξει το αιγινήτικο κουρούπι», έλεγαν.

Κουρούπι είναι πήλινο αγγείο, αλλά και υποτιμητικό συλλογικό παρατσούκλι («ακλήρημα») για τους Αιγινήτες (που μάλιστα λείπει από τον σχετικό κατάλογο) επειδή στην Αίγινα άκμαζε η αγγειοπλαστική.

Advertisement

128 Σχόλια προς “Στα πλοκάμια της διαπλοκής”

 1. Θρασύμαχος said

  Συναφές και το Il castello dei destini incrociati του Italo Calvino

 2. Θρασύμαχος said

  … ίσως κατά κάποιο τρόπο και το Los intereses creados του Jacinto Benavente

 3. leonicos said

  Γκραφίτι Πολυτεχνείου
  Μπορεί να είμαι προκατειλημμένος, αφού τα γκράφιτι δεν τα συμπάθησα
  Το ίδιο συνέβαινε και σ’ εμένα. Αλλά…
  Τα εικαστικά έργα τα χωρίζω σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: α) εκείνα που μου αρέσουν αλλά δεν θα μ’ ενδιέφερε να φτιάξω (αν ‘ήμουν εικαστικός) β) εκείνα που ζηλεύω το ότι δεν είμαι εικαστικός και δεν μπορώ να τα φτιάξω (μπορεί βέβαια να είναι κέντημα ή χαλί· όταν λέμε ‘εικαστικά’ εννοούμε ό,τι έχει οπτική πρόσληψη) και γ) αυτά που με αφήνουν αδιάφορο και δεν με νοιάζει αν υπάρχουν ή όχι (μπορεί να βρίσκονται και σε μουσεία)

  Και πάρα πολλά γραφίτι είναι στο α ή το β. Μερικά βρίσκω ότι έχουν ενσωματωμένη πολλή γνώση, τέχνη κι ευφυΐα. Και τα θαυμάζω. Εύχομαι μόνο να βρίσκονται πάντα σε σημεία που δεν ρυπαίνουν και δεν καταστρέφουν αισθητικά κάτι άλλο.

  Από την άλλη, δεν θα συμφωνούσα με τον χαρακτηρισμό «βανδαλισμός»
  Άσχετα με την ‘ευκολία αποκατάστασης’ νομίζω ότι συχνά πρόκειται για βανδαλισμό με την έννοια της αισθητικής αλλοίωσης, της καταναγκαστικής αισθητικής εκτροπής και κυρίως της πρόθεσης και της αδιαφορίας για τη δική μου γνώμη. Αλλά από την άποψη αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ‘βανδαλισμός’ και η εγκατάσταση ενός αγάλματος, μιας κρήνης ή ενός σιντριβανιού σε μια πλατεία, που πριν δεν είχε. Βανδαλισμός δεν είναι όταν βλέπεις μια κατάφυτη πλαγιά ή μια αρμονική λοφογραμμή που τη διακόπτει βάναυσα ένα ηλίθιο παράνομο γρέκι ή μια ακόμα πιο χυδαία έπαυλις (προσοχή στο –ις).

  Αποκατάσταση τίνος όμως;
  Πολύ σωστές παρατηρήσεις. Πολλά γραφίτι ομορφαίνουν πράγματα. Είμαστε (δυστυχώς) υποχρεωμένοι να το αναγνωρίσουμε.

  Δυστυχώς ο θάνατος της αστικής δημοκρατίας δεν σημαίνει πάντα ελευθερία. Πολλοί θέλουν το θάνατο της αστικής δημοκρατίας για να επιβάλλουν τον φιλάνθρωπο φασισμό τους, και το συγκεκριμένο γραφίτι δεν αποκλείεται να προέρχεται από εκεί.

  Χαζομάρα μου. Σχολιάζω διαβάζοντας. Το είπε κι άλλος αυτό:
  Σωστά λέει ο ζωγράφος Δημήτρης Σεβαστάκης, καθηγητής στο ΕΜΠ και βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «Η τέχνη της εξέγερσης, όταν γίνεται αλαζονική χειρονομία, απλώς ενισχύει τη συντήρηση και τον σκοταδισμό, δεν ανθίσταται και δεν απελευθερώνει», αλλά ποιος τον ακούει…

  Περί Ζουράρ(ι)η
  Στην προσφώνηση, το «Κυρία Πρόεδρε, την ευωχίαν μου προς εσάς» δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι στέκει, πιο πολύ σολοικισμός μου φαίνεται. Ακούω τη γνώμη σας.
  Δεν είναι σολοικισμός· είναι μπούρδα α΄ τάξεως
  Όσον αφορά το περιεχόμενο του λόγου:
  Προχθές σκεφτόμουν ότι πρέπει να ιδρυθεί ένα ειδικό δικαστήριο το οποίο να κρίνει αν ένας λαός που προκαλεί τρεις παγκοσμίους πολέμους μέσα σ’ έναν αιώνα (1914 – 2000 είναι λιγότερο από 100 χρόνια) αν θα πρέπει να συμμετέχει σε διεθνή όργανα, να έχει πρεσβείες κ.ο.κ. Μολονότι προσπαθώ να αποσυνδέσω την έννοια ‘γερμανός’ από την έννοια ‘ναζί’ και σίγουρα δεν ταυτίζονται, επίσης δε κάνοντας μια αναγωγή στο ‘πώς θα ήταν σήμερα ο κόσμος αν έλειπαν οι γερμανοί’ πρέπει να παραδεχτώ πως θα ήταν στον 19ο αι. η σημερινή τους πορεία, σ’ επίπεδο εξουσίας πάντα, πολύ με προβληματίζει. Γερμανός ήταν κι ο Γιάσπερς· όχι μόνο ο Χέντερλιν.

  ο ποιητής εννοούσε ότι οι Γερμανοί μας έχουν πρήξει τ’ αρχίδια.
  Λεξιλογώντας λίγο κι εγώ, όπως είναι γνωστό, ο κατ’ εξοχήν μεζές θεωρείται πως είναι τα κοσμίως φερόμενα ως αμελέτητα, και τα ‘γλυκάδια’ (λίπος με λεμφαδενικό ιστό) που μοιάζουν στο σχήμα.

  τα αμελέτητα είναι καλός μεζές. Πορτοκαλισμοί βέβαια
  Θέλω αποδείξεις. Ο ισχυρισμός σου είναι αυθαίρετος και δεν είμαι ελληνοβαρεμένος.

  Και δεν ξέρω αν το είπε αστεία ή σοβαρά, αλλά η συνέχεια «του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος» (και ας με διορθώσουν οι γιατροί) μου φαίνεται μια μεγαλοπρεπής μπαρούφα.
  Νομίζω ότι ήθελε να πει ‘κακά λόγια’ από το βήμα της Βουλής για να τον θυμούνται. Πρέπει να ξέρει τι λέει. Είπε μπαρούφα για ν’ ακουστεί έτσι.

  Κοντολογίς: Κρίμα τον άνδρα / το παιδί (Σχόλιο στο τελικό σχόλιό σου)

  Περί καθημαγμένων και αιμοβαφών
  Εσείς το ξέρετε; Αν όχι, προσπαθήστε να το μαντέψετε
  Καθαιμάσσομαι! (δι ο το ῃ με υπογεγραμμένη) Εντούτοις δεν μπορώ να πω πως χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως ρήμα. Δεν ξέρω αν ‘καθαιμάσσω’ σημαίνει ‘προκαλώ αιμορραγία’ και ‘καθαιμάσσομαι’ ‘αιμορραγώ μέχρι θανάτου’ (ας πούμε) και αν ποτέ είχε (ενεργό όχι θεωρητικό) παρακείμενο καθῄμαγμαι.
  Επομένως η χώρα καθῃμάξατο ή καθῃμάγη (αόριστος) και καθῄμακται (παρακείμενος).

  «έχω απαυδήσει» στον νεοελληνικό παρακείμενο
  και ο αρχαίος δεν πάει μακριά: ἀπαυδήσας ἔχω. [Δεν υπάρχει ἀπηύδηκα]

  Καθημαγμένος είναι βέβαια ο κατεστραμμένος, ο ρημαγμένος.
  Κυριολεκτικά ‘αυτός που του έχουν πιει το αίμα’

  Παρακαλώ ειδοποίησε τον Κοσομούλη ότι ο αυτάδελφός του Μήτρος δεν ήταν καθημαγμένος αλλά αιμοβαφής. Καθημαγμένοι (αλλά και αιμοβαφείς) ήσαν αυτοίθ που έσφαξε.

  «η τελευταία κρίση βρίσκει την οικονομία μας καθημαγμένη από τα χρέη»).
  Βρίσκω άστοχη αυτή την επιλογή.
  Γιατί θα έλεγες πιο εύκολα ‘μας ρούφηξαν το αίμα;’

  Από το Ανάκτορο

  αλλά οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο, διότι εκτίθενται.

  Κάτι μας είπες! Και… ποιες αρχές; Υπάρχουν αρχές;

  Φρούτσου
  Πολλά φουστάνια κάνανε φρούτσου φρούτσου περί τα Σούρμενα και το Ελληνικόν προ 50-ετίας. Είμαι γνώστης και παθών (μην το πείτε του Γς αυτό το τελευταίο!)

 4. Παναγιώτης Κ. said

  Αυτό είναι! Καθαρά λεξιλογικό το σημερινό άρθρο χωρίς ταυτόχρονα να εμποδίζει το παιχνίδι των…ελεύθερων συνειρμών. Το συνηθίζουμε στο ιστολόγιο και φυσικά, μας αρέσει.:)

 5. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kι ο Μητσάρας στέλνει το τόπι στο πλεχτό! (ένας είναι ο Μητσάρας ρεεε! Ο Σαραβάκος.)

 6. Alexis said

  Βρε Λεώνικε έλεος!
  Ανασκόπηση των προηγουμένων μας κάνεις; 🙂
  Νομίζεις ότι έτσι θα γλυτώσεις τις …απουσίες; 😀

  Ο Μητσοτάκης σίγουρα είχε χρησιμοποιήσει τον όρο το ’93, όταν τον έριξε ο Σαμαράς, με την υπόθεση Συμπιλίδη.
  Νομίζω ότι τον χρησιμοποιούσε και ο Τράγκας την περίοδο 90-93, στις τότε «πύρινες» ραδιοφωνικές εκπομπές του κατά του Μητσοτακέικου. Πιθανόν αυτός να χρησιμοποίησε πρώτος και το «αρχιερέας της διαπλοκής».
  Όμως για τέλος δεκαετίας του ’80, όχι δεν θυμάμαι κάτι…

  Και η επιπλοκή βέβαια της ίδιας οικογένειας, σε ιατρικά (συνήθως) συμφραζόμενα.

 7. Alexis said

  #5: Μητσάρας, ναι, εξ’ ού και τα …ευγενή συνθήματα της εποχής:
  -Μητσάρα, Μητσάρα σκίστους …το πλεχτό! 🙂
  -Τακόνι, Τακόνι ο Μήτσος σου τα χώνει! (Τακόνι ο τότε τερματοφύλακς της Γιούβε, για τους μη επαΐοντες)

 8. spiral architect said

  @5: Και αν δεν έβλεπε το πλεκτό, φώναζε η εξέδρα: «Βάλτε πίσω απ’ το τέρμα τη Σοφία (Αλιμπέρτη) να το σκίσει».
  (το πλεκτό) 😉

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες!

  Θυμίζω επίσης τo συμπλέκτη στο αυτοκίνητο, και την ανάποδη χρήση που κάνουμε, αφού πατώντας το συμπλέκτη στην πραγματικότητα απο-συμπλέκουμε τα δυο μέρη της μετάδοσης, στρόφαλο και κιβώτιο-διαφορικό. Μάλιστα από το γαλλικό «pedal d’ embrayage», επίσης ανάποδο, είχε καθιερωθεί ένα φεγγάρι o όρος «ντεμπραγιάζ» αντί «αμπραγιάζ».

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Ναι, ο Λεώνικος τις συνηθίζει τις ανασκοπήσεις, αλλά σήμερα θαρρώ πως έκανε ρεκόρ!

  6: Κι εγώ για 1993 και λίγο νωρίτερα το σκέφτομαι.

 11. sarant said

  9: Εγώ ακόμα σε εκείνο το φεγγάρι βρίσκομαι.

 12. πάντως ὁ Καρατζαφέρης ἔλεγε δημοσίως ὅτι αὐτὸς ἔπλασε τὸν ὅρο καὶ τὸν πλάσαρε στὸν Μητσοτάκη

 13. Γς said

  Αντε ξανά μια πλέξη που έμπλεξε

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε τις πεπλεγμένες συναρτήσεις.π.χ χ^2+ψ^2=1…

  Το πλέγμα ή τα πλέγματα (τρίοδος με ένα πλέγμα, τετράοδος, πεντάοδος) στην ηλεκτρονική λυχνία (ή ηλεκτρονική βαλβίδα) μεταξύ καθόδου και ανόδου. Μεταξύ καθόδου και πλέγματος εισάγεται το σήμα που θέλουμε να ενισχύσουμε.

  Πλοκός: Φράχτης με ξύλινους πασσάλους και κλαδιά ανάμεσά τους ώστε να σχηματίζεται ένα ξύλινο πλέγμα.

 15. Πάνος με πεζά said

  @ 9 : Στην ουσία ο συμπλέκτης δεν είναι το πεντάλ, αλλά ένας δίσκος με υλικά τριβής στην επιγάνειά του, ο γνωστός … δίσκος. Μέσω μηχανικού συστήματος είναι πάντα «κομπλαρισμένος» (συμπλεγμένος) πάνω στη μετάδοση, εκτός αν εμείς πατήσουμε το πεντάλ και τον απομονώσουμε, φυσικά για ν’ αλλάξουμε ταχύτητα.

  Εντάξει, τα καταγράφω γιατί σε 10-20 χρόνια κανείς δε θα ξέρει ίσως τί υπήρξαν οι ταχύτητες στο αυτοκίνητο, όπως (λέγεται) ότι τα σημερινά παιδιά δεν ξέρουν, λέει, τη φορά των δεικτών του ρολογιού, γιατί κοιτάνε την ώρα από το κινητό…

 16. Πάνος με πεζά said

  Και η μουσική παρέμβαση.

 17. Παναγιώτης Κ. said

  @9. Πάνο, ναι μεν κατά το πάτημα απεμπλέκουμε αλλά όταν το αφήνουμε ελεύθερο τότε συμπλέκει. Έτσι δεν είναι;

 18. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=130359

 19. sarant said

  18 Μερσί Κορνήλιε, 1993 είναι πολύ λογικό.

 20. Παναγιώτης Κ. said

  @9. Πόσο δίκιο έχεις με την παρατήρησή σου για τα παιδιά!
  Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο μιλώντας για ωρολογιακή φορά (αρνητική φορά ) και για αντιωρολογιακή (θετική) ή ανθωρολογιακή όπως την λέγαμε παλαιότερα.

 21. Πάνος με πεζά said

  @ 17 : Συμπλέκει μονίμως. Μόνο όταν το πατήσουμε αποσυμπλέκει, άρα κανονικά το πεντάλ θα έπρεπε να λεγόταν «αποσυμπλέκτης».Λέω εγώ τώρα…

 22. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Εγώ διασκεδάζω αφάνταστα με τα πλοκάμια της Μαφίας. Ακόμη και τώρα, όταν βλέπω στην τηλεόραση τον Λευτέρη Ελευθερίου να διαφημίζει τα pizzetti (ανεπανάληπτος!), γελάω με την καρδιά μου -και ξεχνάω τις διαπλοκές που προηγήθηκαν ή θα ακολουθήσουν…

 23. ΚΑΒ said

  .Και στα πολλαπλασιαστικά αριθμητικά σε -πλός, απλός,διπλός κ.λπ. έχουμε τη ρίζα του πλέκω (I.P. *pel- ).

  . πλεμάτι

 24. Πάνος με πεζά said

  @ 20 : Η έννοια του προσήμου της φοράς έχει να κάνει με το τρισορθογώνιο δεξιόστροφο σύστημα, που όμως είναι (μορφωτικά) ένα επίπεδο παραπάνω. Όταν όμως ένα εγχειρίδιο οδηγιών σου λέει π.χ. «στρίψτε τη βίδα κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού», δε χρειάζεται να ξέρεις θετικό και αρνητικό (ούτε κι αυτός να σου το μπλέξει),αρκεί απλώς να…έχεις δει ένα ρολόι !

  Παλιά υπήρχε και το αιφνιδιαστικό τεστ, προς όλους που θέλαν ν’ ασχοληθούν με τα τεχνικά επαγγέλματα : «Προς τα πού σφίγγει η βίδα, ρε;» Και ο υποψήφιος έπρεπε ν’ απαντήσει τάχιστα, κάνοντας την κίνηση με το χέρι, για να δείξει ότι έχει αντίληψη…

 25. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Και τα δομικά πλέγματα (ή κοινώς: σχάρες. (για την εσχάρα αλήθεια έχεις γράψει τίποτις Νικοκύρη;)

  Tip διά συναδέλφους: Aν ποτέ κανένας ψείρας επιβλέπων (βλ. λακαμάς!) παρατηρήσει/ζητήσει αποστάτες (spacers) κάτω από πλεγματάκι ψιλούτσικο (π,χ Τ92 (δεν έχει καταργηθεί ,ε;) πείτε του : «Καλά ρε φιλαράκι. Την Αρχή του Αρχιμήδους δεν την ξερεις;» 😉 Το αφήνω ως κουίζ (αν και το ψιλοείπα..) το γιατί δεν χρειάζονται spacers

 26. Γς said

  21:
  Το embrayage και τα αυτόματα αμάξια.

  Και τι είναι η συνήθεια. Εχοντας χρόνια να πάει στην Αμερική ο Γς νοίκιασε αυτοκίνητο στο JFK και βγήκε στην ταχείας κυκλοφορίας Van Wyck.

  Και πήγε ν αλλάξει ταχυτητα.
  Πατώντας το … φρένο [μιας και δεν υπάρχει αμπραγιάζ στα αυτόματα αυτοκίνητα].
  Εντάξει. Σωφεράντζες!

 27. physicist said

  Ο Νομπελίστας Φυσικός Murray Gell-Mann, συνιδρυτής του Santa-Fe Institute, στο οποίο μελετώνται Πολύπλοκα Συστήματα (Complex Systems) από τη Φύση, την Οικονομία και την Κοινωνία με την τάση μιας ενοποίησης στην θεώρησή τους, είχε προτείνει τον όρο Plectics για μια νέα Επιστήμη της Πολυπλοκότητας.

  Με την ευκαιρία: η λέξη complex έχει σχέση με την πλοκή;

 28. sarant said

  27: Ναι, με το λατινικό δηλαδή αντίστοιχο.

  23 Πολύ σωστά και ξέχασα να το αναφέρω. Ξαδέρφια είναι.

  20 Δεν είχα πάρει είδηση ότι λέγανε «ανθωρ…» παλιά.

 29. physicist said

  #28(α). — Α, θαυμάσια. Τότε να βάλουμε και το πλεξιγκλάς στα πολλά παράγωγα της πλέξης!

 30. ΚΑΒ said

  Και complexus η αγκαλιά

 31. Spiridione said

  Διαπλεκόμενα και στο Μίκυ Σίτυ.

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 25 : Στα δομικά πλέγματα είχαμε ακόμα μια «καθιέρωση εμπορικού σήματος», κατά το «φελιζόλ» : τα λέγανε «Δάρινγκ», από το όνομα του ελληνικού εργοστασίου, όταν υπήρχε βέβαια…
  Το πλέγμα (7850kG/m3), ως υλικό δεν έχει λόγο ν’ ανέβει πάνω από το σκυρόδεμα (2500kG/m3) λόγω άνωσης. Ωστόσο το μικρό συνολικό βάρος του φύλλου, και το μεγαλούτσικο «μάτι» της πλέξης, της τάξης 15x15cm, που κάνει τα χαλίκια να διεισδύουν από κάτω με τη δύναμη με την οποία προσπίπτει το σκυρόδεμα, το φέρνει ψηλότερα, εκεί που θέμε, χωρίς κάποια ιδιαίτερη μέριμνα.

  PS : Τους λέω «αποστατήρες», προς αποφυγή πολιτικών εμπλοκών… Ως αποστατήρες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς τούβλα, μάρμαρα, κομμάτια ράβδων (που τότε λέγονται (γ)καβίλλιες), και τα νεώτερα πλαστικά επί τούτου κατασκευαζόμενα.

 33. cronopiusa said

  Frame,Trame, Trama…
  Body Of Lies – CIA Technology – Featurette

 34. Πάνος με πεζά said

  Συμπληρώνω για τη «Δάρινγκ» ότι, όπως καταλαβαίνετε, ήταν ακόμα μια βαριά βιομηχανία που πτώχευσε, τα δε ακίνητά της στη Χαλκίδα υπήρξαν μπαλάκι μεταξύ πιστώτριων τραπεζών και Δήμου, χωρίς τελικά να ξέρω πού κατέληξαν…

 35. cronopiusa said

  Simona Levi Explica la trama mafiosa de Bankia

  Otra Vuelta de Tuerka – Pablo Iglesias con Thomas Piketty (Programa completo)

 36. cronopiusa said

  Entrevista a Paul Krugman sobre el libro «El Capital en el Siglo XXI», de Thomas Piketty, subtitulada en español.

 37. antpap56 said

  Περιπεπλεγμένη και ενδιαφέρουσα η σημερινή ανάρτηση. Οι ποιητές κάποτε λέγονταν και στιχοπλόκοι, Βέβαια τα περισσότερα εγκώμια που πλέκονται είναι πεζά, αλλά οι γραφείς/λογοτέχνες δεν ονομάσθηκαν ποτέ λογοπλόκοι.
  Η «εμπλοκή», αν δεν κάνω λάθος, χρησιμοποιείται συχνά στις αναφορές περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, προφανώς ως απόδοση του αγγλικού engagement (στα στρατιωτικά engage the enemy σημαίνει «έρχομαι σε επαφή με τον αντίπαλο, φθάνω σε ακτίνα βολής», χωρίς όμως χρήση πυρών ή πρόκληση άλλης βλάβης, μισό βήμα μετά την παρενόχληση και ένα πριν από την συμπλοκή).

 38. Alexis said

  …και οι περίφημοι «κανόνες εμπλοκής» ενδιαφέρουσα ορολογία του στρατού…

 39. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχει και το επίθετο «σύμπλοκος», συνήθως στην Ιατρική, για ερεθίσματα προκαλούμενα από άλλα.

 40. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  37 Παράλειψή μου ότι δεν αναφέρθηκα στη λέξη «στιχοπλόκος». Θα έλεγα πάντως ότι έχει μια ελαφρώς υποτιμητική έννοια, Δεν θα το λέγαμε για έναν μεγάλο ποιητή. Θα το λέγανε και το έχουν πει π.χ. για τον Σουρή που ήταν ,μεν διάσημος και αγαπητός αλλά του αναγνώριζαν μόνο στιχουργική επιδεξιότητα ή ακόμα και ευκολία.

  Για τους λογοτέχνες/γραφιάδες, παλιότερα λέγανε και «λογογράφος» για να πιάσουν και τους δοκιμιογράφους. Σήμερα, ο όρος εννοεί αυτόν που γράφει τους λόγους του πρωθυπουργού 🙂

  34 Πότε έκλεισε η Δάρινγκ;

  31 Πού το βρήκες!

 41. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Στρατιωτικός διάλογος:
  Έχεις καμιά έξοδο;
  Άσε, δεν έχουν έρθει ακόμα οι νέοι και μας πάει πίπα-κώλο-εμπλοκή… 🙂

 42. Πάνος με πεζά said

  @40(34) : /a>, και η κατάσχεση του ακινήτου της, μέσω της οποίας αποζημιώθηκαν εν μέρει και οι πρώην εργαζόμενοι, ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2014. Ο Δήμος διεκδίκησε το ακίνητο, αλλά φυσικά δε μπορούσε…

 43. Πάνος με πεζά said

  Μπάχαλο το έκανα :
  Κλείσιμο (2005) : http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4949165
  Κατάσχεση ακινήτου με εν μέρει αποπληρωμή πρώην εργαζομένων (ΔΕΚ 2014) : http://taneatischalkidasevia.blogspot.com/2014/12/blog-post_79.html
  Δήμος : http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=34141

 44. Spiridione said

  41. Ε ναι, κλασικός διάλογος 🙂
  40. Εδώ, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1998. Πρωτότυπος νορβηγικός μάλλον τίτλος skitten maktkamp
  http://phantom-duck.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6.html

 45. sarant said

  41-44: Εμένα με διαβάζει και η μαμά μου, γι· αυτό δεν γράφω πολλές αθυροστομίες 😉

  43 Μερσί!

 46. Σοβαρά, Παναγιώτη Κ., «πεπλεγμένες» λέγονται ελληνικά οι implicit συναρτήσεις; Πρώτη φορά τ’ ακούω, και είχα την απορία από τα μαθητικά μου χρόνια, που πρωτοσυνάντησα τον ξένο όρο! Τώρα ας μου πει κάποιος πώς λέγεται και οι singular matrices, να συμπληρωθεί η γλωσσική μου επιμόρφωση…
  Απεναντίας, είδα κάποτε τη διδακτορική διατριβή του Χρήστου Παπακυριακόπουλου (στο Δελτίο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας της Κατοχής!), και τα simplexes τα έλεγε «μονόπλοκα». Λογικό, αν και αφήνει την απορία πώς να λέγονται τα simplicial complexes (μήπως «μονοπλοκικά ΄συμπλοκα»; γιατί όχι, άλλωστε;)
  Ας θυμηθούμε και τα σύμπλοκα (άλατα και όχι μόνο) της χημείας, καθώς και την τόσο χαριτωμένη έκφραση «περιπεπλεγμένη περιπλοκή».

 47. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  46. «Mη αντιστρέψιμος» ;

 48. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  46. Τα simplicial complexes πρέπει να είναι «Αλυσωτά σύμπλοκα»

 49. Earion said

  Και ειδύλλια πλέκονται.

  Θυμάμαι μια Κυρία από την Ικαρία που έκατσε να πλέξει ένα ειδύλλιο, να φορά για να μην κρυώνει.

  Παλιά. Το 1891.

  Μια μικρή παράξενη κυρία
  από την Ικαρία
  κάθισε να πλέξει ένα ειδύλλιο να φορά
  από κοκεταρία

 50. cyrusmonk said

  Καλημέρες κι ἀπὸ ἐδῶ.
  Μέσα στὴν πληθώρα τῶν παραγώγων νὰ θυμίσω ὅτι ὑπάρχουν καὶ: ἡ ἐπιπλοκή (συνηθέστερα στὸν πληθυντικό, ἀναφορικὰ μὲ ἰατρικὲς ἀνακατωσοῦρες) καὶ ἡ συμπλοκή, μὲ τὴν ἔννοια τῆς σύγκρουσης σῶμα μὲ σῶμα. Τὰ plexus, triplex κ.λπ. φαντάζομαι ὅτι εἶναι ὁμόρριζα, ἀλλὰ δὲν ἔχω τρόπο νὰ τὸ ἐπιβεβαιώσω αὐτὴ τὴ στιγμή.

 51. sarant said

  49 Μπράβο, και ειδύλλια πλέκονται! Το είχα ξεχάσει το τραγούδι.

  1981 βέβαια 😉

 52. Alexis said

  #41: …και το σχετικό λήμμα από το slang.gr …εμπλουτισμένο !!!

  Άντε Γρηγόρη, είχαμε δεν είχαμε το γυρίσαμε πάλι στα φανταρίστικα…

 53. Μαρία said

  14
  Φιλολογική ρελάνς 🙂
  Έχουμε και την πεπλεγμένη τραγωδία της αριστοτέλειας Ποιητικής (18.1455b), αυτή που στο σύνολό της αποτελείται απο περιπέτειες και αναγνωρίσεις.

 54. Πάνος με πεζά said

  @ 46 : Ναι, πεπλεγμένες συναρτήσεις, τις κάναμε στο ΕΜΠ.

  Στιχοπλόκος, δολοπλόκος,αλλά…τι ειν’ τούτο, το ξερετε;

 55. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ποίημα για την πολυπλοκότητα των πραγμάτων, του σπουδαίου Άραβα ποιητή Αλ Μπεσάαρζε Ίφα ( الشاعر زائفة )
  المجمع هو طبيعة الأشياء
  كل شيء تحت الله هي بسيطة
  ولكنها معقدة لها أن الرجال
  لتعقيد هو عزيز على عقل الإنسان
  مجمع هكذا هي الخاصة بك بني العينين جدا
  العزيزة على قلبي في حيرة

 56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  περιπλε(γ)μένος (σε μια παλιά μαντινάδα-επωδό)
  Μπέρδε και μπέρδε και μπερδέ
  και μπερδεμένο μ έχεις
  και στα σγουρά σου τα μαλλιά
  περιπλε(γ)μένο μ’ εχεις.

  Πλεξουσάκης επώνυμο στην Γεράπετρο.

  κατεχαρά πλέχτρουσα, έλεγε η γιαγιά για τη πλέκτρια στο βελονάκι γειτόνισσά της που της είχε δείξει το «σκέδιο του κρεβατόγυρου».

  Αποκλαμούς λέμε τις τούφες,τους βοστρύχους (χαχα),των ατίθασων μαλλιών της κεφαλής,μα και του «ξεσταχυασμένου» νήματος αλλά και τις «μπούκλες» της κληματόβεργας.

  Καλλιπλόκαμος,η Ομηρική εϋπλόκαμος(το είπαμε;)

 57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  49,51>>και ειδύλλια πλέκονται!
  και εγκώμια

 58. Το όνειρο της γυναίκας του ψαρά, υπό Χοκουσάι. Πολλά πλοκάμια, πολλές βεντούζες!

 59. ΝεοΚίντ (στο 55)

  Ωραίος ο ποίημας αλλά ωραιότερος ο Λουκιανός!


  Πού βαδίζουμε κύριοι;

 60. Κουνελόγατος said

  «41-44: Εμένα με διαβάζει και η μαμά μου, γι· αυτό δεν γράφω πολλές αθυροστομίες…»

  Κι εγώ, μπροστά στη μαμά μου ούτε α στο διά δε λέω 🙂

 61. sarant said

  54 Δεν τόξερα.

  57 Για τα εγκώμια το λέει και το άρθρο.

  Πιθανός διάλογος;
  — Η μαμά έπλεξε το εγκώμιο του Βαρουφάκη.
  — Για μας δεν πλέκει τίποτα η αφιλότιμη!

 62. Παναγιώτης Κ. said

  @55. Kid αυτό ξέρεις πως το λέω;Σουρεαλισμό στην πράξη!!! 🙂

 63. Δεν διάβασα εδώ (μπορεί και να μην πρόσεξα καλά) να λέτε ότι η λέξη πλοκή σημαίνει τις εναλλαγές και ανατροπές στην υπόθεση του μυθιστορήματος ή του σεναρίου. Μάλιστα υπάρχει και η έκφραση η πλοκή πυκνώνει, που είναι μάλλον απόδοση του Αγγλικού the plot thickens.

 64. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «..Όπως λέει στον πρόλογό της, σκοπός της ήταν να πείσει τις μητέρες να βαφτίζουν τις θυγατέρες τους αρχαία ονόματα…»
  http://www.nooz.gr/entertainment/i-istoria-ton-arxaion-ellinikon-gunaikeion-onomaton
  Ωχχ…Νικοκύρημ! Θα γιομίσουμε Μελίες και Ναυσικάδες…ΝΑΥΣΙΚΑΑΑ!! 🙂

 65. Γς said

  Παπαϊωάννου κι η Μοδιστρούλα του 1937 σε παράξενη σύνταξη του μπλέκω.

 66. Spiridione said

 67. Γς said

  Παρακολουθώ τα στιγμιότυπα από τη χτεσινή διαδρομή του Τσίπρα και της παρέας του από το Μαξίμου μέχρι εκεί που πήγανε για μάσα.
  Αναγνωρίζω τους δρόμους αλλά σε ποιο ακριβώς μαγαζί κατέληξαν;

 68. Γς, μην γίνεσαι παιδί!

  Στο ΜιούζικΚαφέ στην μπλατεία Μπροσκόπων

  http://www.protothema.gr/politics/article/459618/tsipras-kai-varoufakis-geumatisan-sto-pagrati/

 69. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  61.β 😦
  γ 🙂 καθένας ό,τι μπορεί.Ειδύλλια, κασκόλ, εγκώμια,σενάρια,σκόρδα,κοτσίδες,στιχάκια, τα..μπούτια του…:)
  Θα πλέξω μενεξέδες και μυρτιές
  και νάρκισους
  και κρίνα γελαστά θα πλέξω

 70. Christos said

  25: Λέει κάτι για μια εσχάρα εδώ:
  http://news247.gr/eidiseis/afieromata/oi-vrisies-twn-arxaiwn-ellhnwn-h-alliws-pws-na-vrizete-san-ton-zoyrari.3355254.html
  αλλά δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι. Νικοκύρη;

 71. Λάμπρος said

  Από το κουρούπι προκύπτει προφανώς και η «κουρούπα», δηλαδή η καράφλα/φαλάκρα.

 72. Spiridione said

  Ο Κοραής στα Άτακτα έχει τη φρ. μου την έπλεξε ή καλή μου την έπλεξε.
  Επίσης να πούμε και το πλεμάτι = το δίχτυ.

 73. sarant said

  71 Ναι, ναι.

  72 Καλή μού την έπλεξε, που σήμερα θα λέγαμε «Καλά μού την έπλεξε» (όχι «καλή μου»)

  70 Το βιβλίο αυτό είναι γενικά αξιόπιστο.

 74. Γς said

  68:
  >Γς, μην γίνεσαι παιδί!

  Δεν γίνεται!
  Να μεγαλώσω…

  Κατάλαβα που ήταν. Το μαγαζί δεν είχα εντοπίσει.

  Στο Βατραχονήσι λοιπόν.Από τα βατράχια που ήταν εκεί στον Ιλισό. Που ρέει τώρα θαμμένος κάτω απ την άσφαλτο της Βασιλέως Κωνσταντίνου.

  Βατραχονήσι απο το Αγαλμα του Τρούμαν μέχρι την Σπύρου Μερκούρη και το Αλσος Παγκρατίου.
  Τα έχουμε ξαναπει εδώ.

  Ωραία, μια διαδρομή ούτε μισό χιλιόμετρο απ του Μαξίμου.

  Ακούει ο άλλος Παγκράτι και σου λέει μπράβο με τα πόδια μέχρι την πλαυεία Δεληολάνη!
  [Κι αυτή ούτε 2 χλμ]

  Κι ο Μαγεμένος Αυλός στην Πλατεία Προσκόπων. Του Αμαντέους και του Χατζηδάκι

 75. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μιά σχετική λέξη που την πρωτοάκουσα στην κερκίδα, όταν έβαζε γολ κανένας δικός μας στην Τούμπα, ήταν «το πλεμάτι», που την θεωρούσα πως είχε καφενειακή προέλευση.. (Άρπα την -ώ αντίπαλε τερματοφύλακα- στο πλεμάτι!/ στα δίχτυα!). Αργότερα διαπίστωσα ότι ήταν λεξικογραφημένο υποκοριστικό (πλεγμάτιον) και ησύχασα!..

 76. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  72 ..και μόλις πάτησα «Δημοσίευση σχολίου» είδα να αναδύεται το ομοειδές σχόλιό σου!..

 77. Γς said

  75:

  >όταν έβαζε γολ κανένας δικός μας στην Τούμπα

  Οταν έβαζε γκολ στον Παοκ, κανένας δικός σας του Αρη, έ;

 78. Μαρία said

  72, 73
  Αν ο Κοραής δεν την καταγράφει σαν λαϊκή έκφραση, τότε μεταφράζει απ’ τα γαλλικά το belle σε σχετική έκφραση (Tu me la bailles belle = με ξεγέλασες).

 79. Spiridione said

  73. Ναι σωστά, όχι καλή μου 🙂
  78. Κακή λέει και ειρωνικά καλή. Μάλλον ως λαϊκή έκφραση την αναφέρει.
  https://books.google.gr/books?id=GdVFAQAAMAAJ&pg=PA437&lpg=PA437&dq=%CE%BC%CE%BF%CF%85+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%AD%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B5&source=bl&ots=E8DPdN1zu9&sig=SZFv3Jtp7yggn6jPsm877RJycmk&hl=el&sa=X&ei=3ucGVaCWN9jwaLOsgYgM&ved=0CCUQ6AEwAQ#v=onepage&q=%CE%BC%CE%BF%CF%85%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%AD%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B5&f=false

 80. Πάνος με πεζά said

  Εγώ Βατραχονήσι νόμιζα ότι είναι το κενό μεταξύ των δύο κλάδων της Καλλιρόης, πάνω από την Αγ.Φωτεινή. Δηλ. από Βουλιαγμένης μέχρι Αρδητό, εκεί που οι δρόμοι έχουν υψομετρική διαφορά, στο πλάι του Κολυμβητηρίου και του Εθνικού. Αλλά δεν επιμένω.

 81. Πάνος με πεζά said

  Και η Πλατεία προσκόπων (ατύπως;) έχει γίνει «Μάνου Χατζηδάκι»; Ή το γράφει μόνο έξω από το Μαγεμένο Αυλό για φιγούρα;

 82. Γς said

  80:
  Βατραχονήσια
  Αυτό, που λέω αλλά και αυτό του Μετς, που λές

 83. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  α έτσι; μπλεμένο στη Μυτιλήνη το πλεγμένο
  Ερασιτεχνικά πολλοί ασχολούνταν και με χειροποίητα αυτοσχέδια καπίστρια, για το οδήγημα και κουμαντάρημα του ζώου από σχοινί κατάλληλα και όμορφα μπλεμένο καθώς και παλιβάνια.

  Ερώτημα από πολύν καιρό: Πού είναι ο Αρκεσινέας να στίψουμε ένα σύννεφο;

 84. Πάνος με πεζά said

  @ 82 : Nαι την είδα κι εγώ αυτή την περιοχή. Καραβίτης, Ηλίας και ΣΙΑ. Περίεργο για «Βατραχονήσι» γιατί είναι εντελώς λακούβα (θυμηθείτε πώς βγαίνετε από Καραβίτη στον Τρούμαν), αλλά αφού το είπαν, τι να κάνουμε…

 85. Πάνος με πεζά said

  Να κανονίσουμε καμιά συνεδρία στον «Καραβίτη», a propos;

 86. leonicos said

  Όντως, Αλέξη, έχω πρόβλημα απουσιών τελευταία. Δουλεύω περισσότερο από εν ενεργεία. Αλλά μ,ου κάνει καλό.

  Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε ο πλοχμός, που είναι επίσης η κοτσίδα ή κάποια κομμωτική παραλλαγή της.

  Το πλέκω γαϊτάνι δεν το ξέρω για μηχανορραφώ αλλά κουτσομπολεύω υπερβολικά ή φλυαρώ επιχειρηματολογώντας, γκρινιάζοντας.

  θα ήθελα να με διορθώσετε ή να μ’ επιβεβαιώσετε.

 87. Γς said

  86:
  >θα ήθελα να με διορθώσετε ή να μ’ επιβεβαιώσετε.

  Αλλη οψιόν δεν παίζει;

 88. sarant said

  87: Να τον κουτσομπολέψουμε;

  85: Καθόλου κακή ιδέα!

 89. Γς said

  88:

  Θα έλεγα, αλλά δεν είναι του παρόντος νήματος. Εμπίπτει στα του περί Ζουράρεως νήματος
  😉

 90. #75 λέξι ποὺ νομίζω χρησιμοποιήθηκε πολὺ ἀπὸ ποιητὲς καὶ πεζογράφους τοῦ μαχομένου δημοτικισμοῦ

  ἔχουμε καὶ τὸ πλόκιον ποὺ ἀναφέρεται καὶ στὸ ᾎσμα (ᾀσμάτων).

 91. Avonidas said

  «Μια αρχαία λέξη της ίδιας οικογένειας είναι η «πλοκάς», που σήμαινε επίσης την πλεξούδα. Τη λέξη αυτή θέλησε να την αναστήσει η ΕΛΕΤΟ για να αποδώσει τον αγγλικό όρο block στην πληροφορική»

  Στον προγραμματισμό, πάντως, υπάρχουν ήδη νήματα (threads), που μπορούν να τρέχουν και παράλληλα (multithreaded parallelism) και που μπορεί άμα λάχει να γίνουν και πλεξούδες, αν ο προγραμματιστής είναι απρόσεκτος (ή ανυπόμονος) 😉

  Και φυσικά, υπάρχουν και οι βρόχοι

  (Βροχίδα δε λέγανε την πλεξούδα, εκεί προς Μακεδονία μεριά;)

 92. ΚΑΒ said

  Τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε πουλόβερ, μπορεί και ζιλέ γράφτηκε;

 93. homeAlone said

  Για τον συμπλέκτη που αναφέρθηκε από ορισμένους (9, 15, 17, 21) παραπάνω έχω το παρακάτω :

  Πηγαίνω για κάποια δουλειά σε βιοτεχνία πλεκτών.
  Είναι αργά και το προσωπικό γραφείου λείπει.
  Μετά το χτύπημα του κουδουνιού ανοίγει την πόρτα ένας τεχνικός της πλεκτικής, που κάνει βραδινή βάρδια, στο απομονωμένο πλεκτήριο.

  Τον ρωτώ : «Είσαι μόνος ή έχεις κάποιον συν-πλέκτη για παρέα;».
  Η απάντηση με έκδηλη απορία : «Συbλέκτη; Μόνο στο αυτοκίνητο έχω!!!».

 94. Ρουμλ. said

  – Την πλεξούδα τη λέγαμε (…σε Μακεδονία μεριά) κουσά (η)
  – Την κρούπα τη λέγαμε χρούπα, πήλινο δοχείο με πλατύ στόμιο επάνω, κατάλληλο για φύλαξη καβρουμά.

  – Όσο για τον πλοκό (ο πλοκός) δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο χρήσιμος ήταν.
  Να μερικές χρήσεις του:
  Για φωλιές, καλάθια, πανέρια, ψάθες, γαλίκια, κοφίνες, λισές, φράχτες (τις λέγαμε κόρδες), κοτσιρούς, αχυρώνες, αχούρια, μαντριά, κουμάσια (για τα γουρούνια), καλύβες, και βέβαια σπίτια.
  Πρώτη (και μοναδική) ύλη, τα βεργιά.

 95. Μύγα said

  Από πού είναι;

  Γαϊτάνι πλέκω και δεν αδειάζω
  δεν μου βολεί να κουβεντιάζω
  ανάθεμά το και το γαϊτάνι
  κι απού το πλέκει κι απού το βάνει

 96. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  95: Δεν θυμάμαι.

  94: Ευχαριστούμε πολύ!

  93: Καλό!

  92: Το λέει το άρθρο, αν και όχι για το ζιλέ.

 97. Γς said

  39:
  σύνδρομο

 98. ΚΑΒ said

  96. Σωστά. Δεν το θυμόμουνα από το πρωινό διάβασμα, όπως και άλλοι που δεν πρόσεξαν το πλεμάτι (σχ. 23), χωρίς βέβαια σχολιασμό του.

 99. Μαρία said

  95

 100. spiral architect said

  To μάτι μου! 😮
  Syriza: "Marx hat doch auch hier gelebt" | ZEIT ONLINE

 101. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Για πες μου ποιος σου τα ΄πλεξε
  τα φρύδια σου γαϊτάνι
  να δώσω ΄γω τα πλεχτικά
  να τάχομε ομάδι

 102. 24, …«Προς τα πού σφίγγει η βίδα, ρε;»…

  …και προς τα πού λασκάρει (δύο στην τιμή του ενός):
  Lefty loosey, righty tighty!

 103. Γς said

  Οχι ρε πούστη μου!
  Ολα τα περιμένω να συμβούν.
  Αλλά όχι και δελτίο τροφίμων.

  Κάτι τέτοιες εκδοχές κι αναφορές ακούγονται. [Λαπαβίτσας].
  Ανατρίχιασα.
  Ακου, δελτίο!
  Το είχα προλάβει. 1949;

  Αυτό αν είναι κόκκινη γραμμή!
  Πίσω απ αυτήν όλα τα χειρότερα;
  Μαυρη αγορά. Κατάρρευση της έννομης τάξης.
  Μαυρίλα! Εξαθλίωση.

  Ακου δελτίο!
  Πάρε το πίσω ρε!

 104. Μην ανησυχείς, Γσούλη μου! Θα τρώμε λαπά αλλά όχι βίτσα!

 105. 104, 😀
  Το εγχείρημα θα είναι λαπαροσκοπικό;

 106. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  103.>>Ακου δελτίο! Πάρε το πίσω ρε!
  Αποδελτίωση χασάπη

  104. Θα τρώμε λαπά
  Μίλα καθαρά.Ποιο ποιητή; 🙂

 107. Η νεκροψία θα δείξει αν λέμε βαρούφες 😎

 108. Νικος Κ. said

  Από ότι θυμάμαι η λέξη «διαπλοκή» πρωτοεμφανίστηκε το 1989 από τον Μητσοτάκη στα πλαίσια του σκανδάλου Κοσκωτά. Δεν ξέρω αν την ιδέα την πήρε από καμιά εφημερίδα της εποχής.

  Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τάσο Παππά:
  «Η λέξη διαπλοκή -σύγχρονη εκδοχή του όρου «κατεστημένο»- μπήκε στη ζωή μας δειλά το 1989, ορμητικά το 1993. Έκτοτε κατέχει περίοπτη θέση στη δημόσια συζήτηση»

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-diaploki

 109. ΕΦΗ²
  λαπά + βίτσα, διότι ο Λαπαβίτσας είπε πως άμα περάσομε στη δραχμή, ε, μπορεί να χρειαστεί να μπει και κάνα δελτίο στα τρόφιμα. Γι αυτό σκιάχτηκε ο λιχούδης μας, ο Γς

 110. Λ said

  94. Την πλεξούδα τη λέγαμε (…σε Μακεδονία μεριά) κουσά (η)

  η κουσά είναι σίγουρα σλαβικής προέλευσης, από το «коса»

 111. Μαρία said

  108
  Κι εγώ το Μητσοτάκη θυμάμαι για μπαμπά της διαπλοκής, ενώ του κατεστημένου (establishment) τον Ανδρέα τη δεκαετία του ’60.

 112. Γς said

  104, 105, 106:

  Ωχ, ο σκύλος διαχώρισε την ήρα απ το στάρι [τον λαπά απ την βίτσα]
  Ο Μιχάλης το είδα λαπαροσκοπικώς.
  Η δε Εφη^2 ΅ΣωτηροΚουβελικώς τον κύκλο των χαμένων λαπάδων.

  Κι εγώ εκεί στα παιδικάτα μου</a..
  Τον καιρό του Δελτίου.

 113. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B
  (Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου )
  Στη μνήμη Αποστόλου Σάντα, 5-5-2011

  Μικρο απόσπασμα απο αδημοσιευτο στο συνολο του κειμενο μου

  Alfred Döblin (συγγραφεύς και ψυχίατρος), Berlin Alexanderplatz, (1929), Πρόλογος “Το επάγγελμα του γιατρού μου έδωσε μια ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς κακοποιούς, από δω άντλησα ορισμένα ενδιαφέροντα -και άξια να ειπωθούν- πράγματα. Κι όταν συναντούσα αυτούς τους ανθρώπους και πολλούς όμοιούς τους έξω, έβλεπα …, την κοινωνία μας, από ένα πολύ ιδιόμορφο πρίσμα : ….πως δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα όρια ανάμεσα σ’ αυτούς που είναι εγκληματίες και σ’ αυτούς που δεν είναι, πως σε όλα τα δυνατά επίπεδα η κοινωνία ή καλύτερα αυτό που εγώ έβλεπα, ήταν ζυμωμένη με το έγκλημα…”
  […..]

  ….Φαινόμενα αναξιοκρατίας, μετριοκρατιας, μικρής- μεσαίας και μεγάλης διαφθοράς, νεποτισμού, κομματοκρατιας, παρεοκρατιας και ερωμενο-κρατιας(είναι ανθρώπινα)αλλά οι κλίμακες στην Ελλάδα έως σήμερα ήταν σε επίπεδο καθυστερημένων χωρών. Φαινόμενα μικρο-μεγαλομανίας συμβαίνουν από τον πετυχημένο βιοτεχνη έως τον καθηγητή πανεπιστημίου, τον συνδικαλιστή, τον πολιτικό,….Με την οικονομική κρίση προστέθηκε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και ο όρος κλεπτοκρατια , που –ως τώρα- είχα αρνηθεί να χρησιμοποιήσω ως πολύ βαρύ χαρακτηρισμό, ίσως από κακή εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, λόγω έλλειψης πληροφόρησης για τα δημοσιονομικά μας….Στο ελληνικό κράτος ανέκαθεν υπήρχε διαφθορά, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, κατάλαβα όμως, ότι από το 1989, με την δημιουργία επιχειρηματικών ομίλων πολυποίκιλων δραστηριοτήτων με ταυτόχρονη ιδιοκτησία ΜΜΕ, αυτή μεταμορφωνόταν σε κλεπτοκρατία. Όταν ο πληθωρισμός έπεσε το 1996, άρχισε η περίοδος του “εκσυγχρονισμού” και της δημιουργίας οργανωμένου δικτύου καλπαζουσας κρατικο-κεντρικής κλεπτοκρατίας με αποκλειστικό σκοπό την αφαίμαξη τόσο των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πακέτων όσο και των χρημάτων από ιδίους πόρους καθώς και αυτά που δανειζόμαστε για την ίδια συμμετοχή, με σκοπό την εκτέλεση δημοσίων έργων, την διενέργεια κρατικών προμηθειών, συμπεριλαμβανόμενης της “ιερής αγελάδας“ δηλ. του πολεμικού εξοπλισμού.
  Αυτό αποδεικνύεται από την συσσώρευση του κεφαλαίου με την γιγάντωση των γνωστών επιχειρηματικών ομίλων σε 15 έτη.

  Πρόκειται περί διαγώνιας συγκέντρωσης, δηλ. διακλάδωσης των επιχειρηματικών συμφερόντων των ιδιοκτητών συγκροτημάτων ΜΜΕ σε τομείς που δεν συνδέονται με τον ευρύτερο χώρο της μαζικής επικοινωνίας όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Η τάση αυτή αναπτύσσεται ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Παραπληρωματικά των προαναφερθέντων οικονομικών πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την οριζόντια συγκέντρωση στον χώρο της επικοινωνίας (οικονομίες κλίμακας) εμφανίζονται επίσης και συνέργειες μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων κοινής όμως ιδιοκτησίας του ιδίου κύκλου επιχειρηματιών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται άμεσα οφέλη και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

  Η έννοια της δεσπόζουσας θέσης είναι προϊόν του δικαίου περί ανταγωνισμού και αφορά το σύνολο της οικονομίας. Νοείται ως η δυνατότητα μιας επιχείρησης να ασκεί έλεγχο σε μία συγκεκριμένη αγορά περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό.
  Παρατηρείται το φαινόμενο της εγκατάστασης ολιγοπωλίων σε πολλούς τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, γεγονός που δυσχεραίνει την διατήρηση η ανάπτυξη (και αποθαρρύνει την δημιουργία νέων) μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εφόσον δεν υπάρχουν ουσιαστικά κανόνες του παιχνιδιού και “η τράπουλα είναι σημαδεμένη”.

  ”Κλεπτοκρατία (εξουσία των κλεπτών) : η μορφή της κυβερνητικής διαφθοράς, όπου οι ασκούντες την εξουσία βρίσκονται σε διαρκή οικονομική συναλλαγή με θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες, διανέμοντας παράνομα τον πλούτο μιας χώρας. Σκοπός αυτής της …διαρκούς αρπαγής είναι ο παράνομος ατομικός ή εταιρικός πλουτισμός ή η εδραίωση συμμαχιών για την απόκτηση της πολιτικής εξουσίας. Κλεπτοκρατικό είναι το καθεστώς παράνομου πλουτισμού των κατεχόντων την κρατική εξουσία και των συνεργών τους, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου”

  “Πολλές χώρες έχουν χρεοκοπήσει, γιατί ήταν φτωχές, απλά διεφθαρμένες η από λάθος οικονομικές αποφάσεις. Αλλά καμία από αυτές δεν είχε χρηματοδοτηθεί για 30 ολόκληρα έτη. H Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση χρεοκοπημένης χώρας υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ-ΕΕ.-ΕΚΤ, που τελεί συγχρόνως και υπό ευρωπαϊκή χρηματοδότηση καταναλώνοντας το 4ο αναπτυξιακό της πακέτο! Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει ακόμα στην παγκόσμια Ιστορία. Από το 1986 μέχρι σήμερα, μέσα από 4 αναπτυξιακά πακέτα, η ελληνική πολιτεία έχει απορροφήσει τουλάχιστον 60 δις ευρώ…. Καμία χώρα στην παγκόσμια Ιστορία δεν έχει χρεοκοπήσει αφού πρώτα κατανάλωσε τέτοιον τεράστιο αναπτυξιακό πλούτο.
  Η «έλλειψη αξιοπιστίας» της χώρας μας, αφορά την σύσταση ενός στρατηγικά οργανωμένου δικτύου κρατικο-κεντρικής κλεπτοκρατίας με αποκλειστικό σκοπό την αφαίμαξη του πλούτου των Ευρωπαίων πολιτών που χρηματοδότησαν το ευρωπαϊκό όραμα. Τα κεφάλαια … που για πρώτη φορά στην ιστορία μας ήρθαν στην Ελλάδα, αρκούσαν για την ανάπτυξη όλης της χώρας. Το εγχώριο σύστημα της ελληνικής κλεπτοκρατίας κατέστρεψε την Ελλάδα. Το σύστημα βούλιαξε από μια νοητή μάζα παρατρεχάμενων που άλλοι εμπορευόμενοι από τα κομματικά γραφεία, άλλοι κατοικοεδρεύοντες σε δήμους, πόλεις και υπουργεία (απ’ όπου εκπορεύονται και οι προϋπολογισμοί), επέπεσαν … πάνω στα κοινοτικά πακέτα. Και η διαφθορά αυτή, (που καλλιεργήθηκε και ιδεολογικά μέσα από την οντότητα «ο λαός που δεν έχει ανάγκη θεσμούς»), μας οδήγησε στην εικονική πραγματικότητα του σήμερα. Διαφθορά είχαμε πάντα, αλλά από το 2000 και μετά, περάσαμε στην ωμή κλεπτοκρατία.

  Κατά τα πρότυπα της Κόζα Νόστρα, η κορυφή κρατούσε τα πολλά, αλλά τροφοδοτούσε τους υπηκόους της με μια ιδεολογία «κοινωνικού σοσιαλισμού», προικοδοτώντας τις λαϊκές μάζες με φανταστικά «κεκτημένα», και απίθανες παροχές, οι προσδοκίες των οποίων με τον καιρό γιγαντώθηκαν σε επίπεδο συνδικαλιστικού ληστρικού εκβιασμού. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διατήρησαν την ίδια λαϊκιστική πολιτική των παροχών, την ίδια ρητορική και συμπεριφορά, σαν να υπήρχε κάπου μια στρόφιγγα ατέλειωτου πλούτου.”

  Στα πολιτικά κόμματα, στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και σ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις, ακόμα και στην αριστερά (ανθρώπινο είναι) παρουσιάζονται σημαντικά φαινόμενα παρεοκρατιας και νεποτισμού (γόνοι συνδικαλιστών η πολιτικών που συνεχίζουν την συνδικαλιστική- πολιτική πορεία των γονιών τους) όχι δε σπάνιο και το φαινόμενο της ερωμενο-κρατιας (δηλ. η αιφνίδια εκτόξευση της με όρους οικονομικούς και lifestyle (δηλ. η τοποθέτηση της νυν η πρωην ερωμένης του εκάστοτε καθηγητή, βουλευτή, υπουργού, πρωθυπουργού,…σε θέση πολύ καλύτερη των προσόντων της, η προώθηση της από τα MME, κ.λ.π.).

  Μάλιστα δε το αυτό συμβαίνει και με την «νύχτα». Η καλλίπυγος τραγουδίστρια , αν τα φτιάξει με τον επιχειρηματία του νυχτερινού κέντρου διασκέδασης (έστω και για 20 έως 30 φεγγάρια), θα εκτοξευθεί στο αθηναϊκό στερέωμα των «φωνάρα-κορμαρα» αοιδών (διαφήμιση με αφίσσες, στα MME κ.λ.π.). Διαφορετικά, θα προχωρά “δια της αρχαιότητας” και είναι αμφίβολο αν σε 15 έτη θα τραγουδά ακόμα.

  “Αγνώστου :Πνευματικός ναρκισσισμός (ανθρώπινο είναι αλλά όχι αποδεκτό από πνευματικούς ανθρώπους όπως ποιητές, συγγραφείς, ..) : Τελικά και οι σύντροφοι ποιητών de facto έχουν ανέλθει στο πάνθεον της ποίησης και είναι υπεράνω κριτικής;
  Μηχανισμός : το παίζω υπεράνω, απόμακρος, είμαι δύσκολος, εσείς δεν καταλαβαίνετε, δεν ανέχομαι κριτική, σχόλια.
  Αποτελέσματα : Γίνομαι κάποιος, οι ενδιαφερόμενοι με παιδική περιέργεια θα με αγοράσουν να με διαβάσουν, θα δημιουργηθεί τελικά ο μύθος, θα γίνω ημίθεος και .. ενδέχεται θεός.”

  Πόσο πολύ ταιριάζει ο ψυχολογικός μηχανισμός προσέλκυσης ψηφοφόρων από τα πολιτικά κόμματα με τον παραπάνω μηχανισμό, για την δημιουργία λαμπερών υπερ-πολιτικών, που σκέπτονται “πριν από μας για μας” και –τελικά- δεν διαφέρουν και πολύ με την προώθηση ενός εμπορικού προϊόντος η μιας καλλίπυγου τραγουδίστριας!! Παράλληλα έχουν ενσωματώσει στην επικοινωνία τους και τους μηχανισμούς «αγκιτάτσιας» και «προπαγάνδας» με σκοπό να διεγείρουν –αφενός- το συναίσθημα και την ψυχή των ψηφοφόρων και –αφετέρου- τον νου τους με πολιτική επιχειρηματολογία.

  Δεν γνωρίζω άλλη χώρα, με τόσα αριστερά “αφεντικά” (επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες) και τόσους δεξιούς εργαζόμενους. Η αιτία ίσως πρέπει να αναζητηθεί στους απογόνους των Βενιζελικών αστών, στην ευρύτατη συμμετοχή όλων των τάξεων στο ΕΑΜ, στην αποχή από τις εκλογές του 1946 και την ταύτιση -από τις σκληρές δεξιές κυβερνήσεις μετά το 1944- εαμιτών και κομμουνιστών, στην ‘’δήλωση’’ που έπρεπε να υπογραφεί από τους μετανοήσαντες για να ενταχθούν στους κόλπους του μετεμφυλιακού κράτους ….και στην εσωτερική μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις που άμβλυνε το καθημερινό άγχος των διωκώμενων από την τοπική εκδικητικότητα των νικητών. Επομένως, αφού στο ΕΑΜ συμμετείχε -σε μεγάλο ποσοστό- το πιο ανήσυχο τμήμα του λαού, το οποίο, στη συνέχεια, δεν μπορούσε λόγω ‘’κοινωνικών φρονημάτων’’ να διορισθεί στο Δημόσιο, είναι ευνόητο γιατί, ήδη από την δεκαετία του ’60, η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κ.λ.π. επιχειρηματιών έχει προοδευτική-αριστερή προέλευση και αποτελεί –πλέον- σημαντικό ποσοστό της μεσαίας τάξης.
  […..] «

 114. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  109.Ναι. το πήγα παραπέρα να πάρει αέρα ο Γς.

 115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Φε φαντάζομαι πίσω από τη φλοκάτη με τα φλόκια της να είναι η πλοκαμάτη με τα πλοκάμια; φλ, πλ, κοντά είναι.
  Μαχιαλά γλωσσολόγα 🙂

 116. (100) «Der Wald aus Vollbärten lichtet sich, um eintreffende Genossen mit herzlichem «malaka!» zu begrüßen.»
  Tι καταλαβαίνει άραγε από αυτό ο μέσος Γερμανός αναγνώστης;

 117. Μαρία said

  116
  Ο μαλάκας είναι διεθνής φιλική προσφώνηση.

 118. Παναγιώτης Κ. said

  Διαπλοκή-διαπλεκόμενοι!
  Τι ωραία τι καλά. Μέσα από γενικές έννοιες κανείς δεν ενοχλείται Όσοι τις χρησιμοποιούμε νομίζουμε ότι έχουμε εκπληρώσει το…αγωνιστικό μας καθήκον καταγγέλλοντας αορίστως και ο χορός καλά κρατεί.
  Με το χέρι στην καρδιά, αν μας πούνε να ονοματίσουμε κάποιους διαπλεκόμενους θα μπορούσαμε να πούμε περισσότερα από 4-5 ονόματα; Το πρόβλημα λοιπόν της χώρας είναι αυτά τα 4-5 ονόματα μόνον;

 119. sarant said

  103 Ο Λαπαβίτσας εκφράζει προσωπικές απόψεις και (κατ’ εμέ) ασκεί προσωπική πολιτική. Τώρα, γιατί δεν το έχει επισημάνει δημόσια αυτό η ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ, μη με ρωτάς.

  104-105: Για να ασκηθείτε ακόμα περισσότερο στα λογοπαίγνια, να θυμίσω ότι ο Σύριζα διαθέτει όχι μόνον Λαπαβίτσα αλλά και σκέτον Βίτσα (μέχρι πρότινος γραμματέα του κόμματος), όπως επίσης και Λαπατσιώρα, επίσης οικονομολόγον. Σκέτον Τσιώρα δεν ξέρω αν έχουμε.

  108: Μερσί!

  118: Επειδή όμως είναι διαπλεκόμενοι, αυτοί οι 4-5 ελέγχουν χιλιάδες άλλους μπιστικούς τους.

 120. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 121. 119β, ούτε βαλτός να ήσουνα! 🙂

 122. Αγάπη said

  εξαιρετικό και το άρθρο και τα διαπλεκόμενα σχόλια 🙂
  Υπάρχει περιπλεγμένο κάταγμα;

 123. Γς said

  Είναι κι εκείνο το δελτίο με το μαγκάλι

 124. το κομούνι της αυγής said

  94 ‘κουσά’ σλαβικό μάλλον ,στα ρώσικα коса (κασά) η κοτσίδα.

  Πώς τη λέγαν εκείνη που είπε τις προάλλες στην Τρέμη ότι δεν κυβερνάει το ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι μηχανισμοί που υπήρχαν και πριν βγει στην κυβέρνηση;

 125. το κομούνι της αυγής said

  коса (κασά) αλλά και η κοσιά

 126. antpap56 said

  122: Επιπεπλεγμένο συνήθως το λέμε το κάταγμα.
  Στα περι «εμπλοκής» νομίζω δεν αναφέρθηκε η ετέρα στρατιωτική σημασία που αναφέρεται στα πυροβόλα όπλα και σημαίνει «κάθε παύση του πυρός ανεξάρτητη της βουλήσεως του χειριστή». Η διδασκαλία περί «εμπλοκής» περιλάμβανε και την «άμεση ενέργεια», δηλ. συνήθως την λύση και αρμολόγηση του όπλου που παρουσίαζε το πρόβλημα (ελπίζω να τα μαθαίνουν ακόμη οι «νέοι»).

 127. Βρίσκω στην εφημερίδα Μακεδονία της 23ης Απριλίου 1980, σε άρθρο του Β. Σακκάτου με τίτλο «Το θέμα των Κούρδων και η Μέση Ανατολή», να χρησιμοποιείται η λέξη «διαπλοκή» με τη σύγχρονή της σημασία (δηλ. σε σχέση με συμφέροντα κττ): «Αυτή η άμεση απειλή μιας […] λαίλαπας στην περιοχή, σαν συνέπεια της διαπλοκής και της σύγκρουσης των ισχυρότερων παγκόσμιων συμφερόντων κι ο τρόμος που αυτή προκαλεί, βάζει σε δεύτερη μοίρα τα ευγενή της προβλήματα […]»

  Οι λέξεις διαπλοκή & διαπλεκόμενος απαντούν νωρίτερα (1968 και 1979) σε συγκείμενο σχετικό με την ψυχολογία και την ψυχιατρική. Ακόμη παλαιότερες ανευρέσεις αφορούν την κυριολεκτική σημασία· έτσι, στις 25/10/1392 δημοσίευμα της Μακεδονίας περιγράφει ως «διαπλεκόμενα» τα γιαταγάνια δύο Περσών χορευτών, ενώ στις 26/11/1911 στη μετάφραση του Βιολιστή (υπό Αιμυλίου Ρισβούργ) διαβάζουμε για «χαριέντως διαπλεκόμενα» άνθη.

 128. sarant said

  Σάκη, ωραιο εύρημα -αλλά με την κυριολεκτική, ας πούμε, σημασία της λέξης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: