Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο χακεμένος Ισοκράτης διδάσκεται στο λύκειο;

Posted by sarant στο 19 Μαρτίου, 2015


Και σήμερα θα έχουμε επανάληψη άρθρου, αλλά και πάλι έχω δικαιολογία -αφενός ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από το παλιό άρθρο (που αφορά μια αρκετά γνωστή υπόθεση) και αφετέρου ότι πρόκειται για ένα μάλλον σοβαρό θέμα, την υιοθέτηση ενός μύθου από ένα σχολικό βιβλίο. Και μάλιστα όχι ενός οποιουδήποτε μύθου -θα έλεγα ότι πρόκειται για τον μύθο που έδρασε καταλυτικά για τη δημιουργία του ιστολογίου (να το λέγαμε αυτό ‘ιδρυτικό μύθο’; )

isocratΣυγκεκριμένα, στο βιβλίο «Πολιτική παιδεία» που διδάσκεται στην Α’ τάξη των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (πρέπει να είναι το μάθημα που λέγαμε ‘Αγωγή του Πολίτου’ τα παλιά χρόνια), και συγκεκριμένα στο Κεφάλαιο 7 και ειδικότερα στην Ενότητα 7.1 (σελ. 82) που έχει τίτλο «Το αξίωμα του πολίτη: ελεύθερος, υπεύθυνος και ενεργός πολίτης», υπάρχει ως συνοδευτικό κείμενο το εξής απόφθεγμα, που το βλέπετε και στην εικόνα αριστερά:

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.
(Ισοκράτης, Περί ειρήνης)

Ίσως το ρητό να το έχετε συναντήσει ξανά, είτε εδώ στο ιστολόγιο είτε στη μπλογκόσφαιρα. Μπορεί να το έχετε συναντήσει σε κάποιο από τα «γνωμικολόγια» που κυκλοφορούν είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά, σε συλλογές αποφθεγμάτων, συνήθως χωρίς τεκμηρίωση. Μπορεί να το έχετε δει σε αυτοσχέδιες αφίσες σε αίθουσες σχολείων ή σε στρατόπεδα -το βέβαιο πάντως είναι ότι αποκλείεται να το έχετε συναντήσει σε έργο του Ισοκράτη, είτε μεταφρασμένο είτε στο πρωτότυπο. Και αποκλείεται να το έχετε συναντήσει σε έργο του Ισοκράτη, διότι απλούστατα δεν το έγραψε ποτέ ο Ισοκράτης, το απόφθεγμα αυτό είναι χαλκευμένο ή, για να χρησιμοποιήσω μοντέρνα ορολογία, χακεμένο. Και «απόφευγμα» θα μπορούσαμε να το πούμε, όπως λέμε τα αποφθέγματα που αποδίδονται σε κάποιον που δεν τα είπε/έγραψε ποτέ.

Πρόκειται για ένα απόφευγμα διάσημο, επειδή αξιώθηκε να γίνει πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας και έχει συζητηθεί πολύ στη μπλογκόσφαιρα αλλά και έξω από αυτήν. Το μόνο νέο στοιχείο της αναδημοσίευσης στο σχολικό βιβλίο είναι η παραπομπή σε συγκεκριμένο έργο του Ισοκράτη, το «Περί ειρήνης» -πράγμα που κάνει πιο εύκολο να ελέγξουμε ότι πρόκειται για ανύπαρκτο απόφθεγμα, αφού πρέπει να ψάξουμε σε ένα μόνο έργο και όχι σε όλα του Ισοκράτη.

Το «Περί ειρήνης» υπάρχει εδώ, στο πρωτότυπο και σε δύο μεταφράσεις, νομίζω ολόκληρο. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση, κι αν βρείτε το επίμαχο απόσπασμα, ή κάποιο που να μπορεί να αποδοθεί έτσι, θα ζητήσω ταπεινά (και κοκκινίζοντας) συγνώμη. Εγώ πάντως από μια αναζήτηση που έκανα στο πρωτότυπο κείμενο δεν βρήκα τίποτε.

Αλλά και σε όλο το έργο του Ισοκράτη αν ψάξει κανείς, το πιο κοντινό ισοκρατικό απόσπασμα που μπορεί να βρει σ’ αυτή την κατασκευή, είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής:

Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

Φυσικά, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να περάσει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας».

aaaimage002Όμως, το ρητό αυτό που αποδίδεται στον Ισοκράτη, έχει μια ιστορία που ίσως οι νεοφερμένοι δεν την ξέρουν. Τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ η Αθήνα ήταν ανάστατη μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος κυκλοφόρησε με το πρωτοσέλιδο που βλέπετε αριστερά, με το χακεμένο ρητό του «Ισοκράτη» να φαντάζει στο μαύρο φόντο.

Πρέπει να πούμε ότι το ρητό-μαϊμού δεν ήταν επινόηση της εφημερίδας· κυκλοφορούσε από παλιότερα στο Διαδίκτυο και δεν αποκλείεται να το κατασκεύασε κάποιος στρατιωτικός «διανοητής». Όμως, ο Ελεύθερος Τύπος έσπευσε πολύ πρόθυμα να υιοθετήσει και να προβάλει τη λαθροχειρία, επειδή, όπως πολύ σωστά έγραψε και ο Ιός «αυτή η φράση-μαϊμού του Ισοκράτη εξυπηρετούσε την πολιτική σκοπιμότητα της στιγμής».

Ενδεικτικό για το κλίμα των ημερών είναι πως το σημείωμά μου εκείνο για τον Ισοκράτη, που το ανέβασα στον ιστότοπό μου (δεν είχα τότε το ιστολόγιο) αναδημοσιεύτηκε αστραπιαία σε πολλές δεκάδες ιστολόγια, φόρουμ, σε σελίδες του Facebook και του MySpace, με αποτέλεσμα να δεχτεί πολλές χιλιάδες επισκέψεις.

Το περιστατικό με τον χακεμένο Ισοκράτη δίνει αφορμή για κάποιες σκέψεις. Καταρχάς, για τη λαθροχειρία της εφημερίδας, που βγάζει μάτι. Ενώ πολύ εύκολα μπορούσε να βρει ότι ο Ισοκράτης είναι μαϊμού, δεν το έκανε και έσπευσε να υιοθετήσει το μαγειρεμένο απόσπασμα· αντίθετα, μια μέρα νωρίτερα, όταν ένας φωτορεπόρτερ της εφημερίδας, ο Κ. Τσιρώνης, έφερε ένα λαβράκι, φωτογραφία αστυνομικού να σημαδεύει διαδηλωτές με προτεταμένο όπλο, ο αρχισυντάκτης Σερ. Κοτρώτσος επέδειξε περισσή περίσκεψη, διπλοτριπλοκοσκίνισε την αυθεντικότητα του στιγμιότυπου, έχασε μια μέρα για να «διασταυρώσει» τα στοιχεία, και τελικά έθαψε τη φωτογραφία στις μέσα σελίδες. Λίγο αργότερα, απέλυσε τον ρεπόρτερ αντί να τον επιβραβεύσει, με το πρόσχημα ότι άφησε τη φωτογραφία να διαρρεύσει στο Διαδίκτυο. (Μπορείτε να τη δείτε εδώ). Η διαφορά στάσης είναι εύγλωττη, θαρρώ.

Δεύτερο, για τη δύναμη του Διαδικτύου. Αν δεν ήταν το Διαδίκτυο, η φωτογραφία θα μπορούσε εύκολα να θαφτεί εντελώς και να μη δημοσιευτεί ποτέ. Αλλά και η διάψευση του αποσπάσματος του Ισοκράτη θα περιοριζόταν σε στενό κύκλο, ενώ τώρα διαδόθηκε ευρύτατα.

Τρίτον, με κατηγόρησαν μερικοί, κυρίως από ελληνοκεντρικά ιστολόγια, ότι στάθηκα στον τύπο και όχι στην ουσία, ότι η φράση περί αυτοκαταστροφής τεκμαίρεται από άλλα χωρία του Αρεοπαγιτικού λόγου του Ισοκράτη. Μα, αυτό έγραψα κι εγώ, ότι η αναφορά ήταν προϊόν ερμηνείας ή φαντασίας. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι δεν έχει σημασία αν είπε ακριβώς αυτό ο Ισοκράτης ή ποιος το είπε, σημασία έχει ότι η φράση περιγράφει σωστά την κατάσταση. Ίσως –αλλά τότε, όπως ευφυώς παρατηρεί ο Ιός, γιατί άραγε δεν δημοσίευε ανυπόγραφο το ρητό η εφημερίδα ή έστω με την υπογραφή «Σεραφείμ Κοτρώτσος» (ο τότε διευθυντής της εφημερίδας); Θα ήταν άραγε ίδια η εντύπωση;

Όχι βέβαια. Γιατί το περιστατικό με τον Ισοκράτη-μαϊμού είναι ένα ακόμα από τα πάμπολλα περιστατικά καπηλείας και «εργαλειοποίησης» (για να δανειστώ έναν όρο της μόδας) των αρχαίων. Για παράδειγμα, στις αρχές του 2008, όταν ο βουλευτής Κουκοδήμος βρέθηκε σε δύσκολη θέση, στην αρχαιολαγνεία αναζήτησε σανίδα σωτηρίας ή απορρυπαντικό για να καθαρίσει την ελεεινά λερωμένη φωλιά του. Βγαίνοντας από το γραφείο του ανακριτή, δήλωσε: Θα μιλήσω λακωνικά, όπως οι Σπαρτιάτες: “Τύχη αγαθή ικανότητος ένεκα και ήθους αμέμπτου καλής παιδείας άμα”. Το ρητό αυτό, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αφού δεν σημαίνει τίποτε στα αρχαία ελληνικά. Κι όμως, οι δημοσιογράφοι που το άκουσαν εκστασιάστηκαν.

Βλέπετε, η επίκληση των αρχαίων έχει μαγικό αποτέλεσμα. Υπάρχει μια μερίδα του κοινού που πείθεται πολύ εύκολα μόλις ακούσει κάτι αρχαίο, ή κάτι που να μοιάζει με αρχαίο ή που να πλασάρεται για αρχαίο. Κι έτσι ο σύγχρονος κάπηλος δανείζεται αίγλη κι ο ελληναράς βρίσκει στους αρχαίους δεκανίκι για να στηρίξει τα σαθρά επιχειρήματά του.

Κατά σύμπτωση, λίγες μέρες μετά το πρωτοσέλιδο με τον ψεύτικο Ισοκράτη, μια ομάδα φοιτητές ανέβηκαν στην Ακρόπολη και κρέμασαν πανώ σχετικό με τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Φυσικά, πολλοί καλοθελητές έσπευσαν να ανατριχιάσουν αυθόρμητα για την ιεροσυλία, όπως είχαν κάνει και παλιότερα όταν το ΚΚΕ είχε κρεμάσει ένα πανώ την εποχή του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και εντελώς πρόσφατα με το Peoples of Europe, που πολλοί το βρήκαν όχι μόνο ιερόσυλο αλλά και λαθεμένο (δεν πρόλαβα να γράψω για το θέμα, δείτε όμως εδώ μια σωστή αντιμετώπιση).

Δεν θα συμφωνήσω. Όταν θέλουμε ενιαία αδιατάρακτη συνέχεια του ελληνισμού, όταν δίνουμε το γκλομπ στον Ισοκράτη για να βαράει διαδηλωτές, λογικό είναι να τα αισθάνονται και οι διαδηλωτές οικεία τα σύμβολα της αρχαιότητας και να τα χρησιμοποιούν στον αγώνα τους. Καθόλου τυχαία, ο Μανώλης Γλέζος, που κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη, επικρότησε την ενέργεια των νεαρών. Όσο για τον χακεμένο Ισοκράτη, δεν περίμενα ότι με την παρέμβασή μου θα σταματούσαν να τον διαδίδουν, αλλά το παρήγορο είναι ότι τις περισσότερες φορές που κάποιος αναφέρει στα μπλογκ το ρητό-μαϊμού, κάποιος άλλος θα βρεθεί να του επισημάνει τη λαθροχειρία.

Αυτά, στη μπλογκόσφαιρα. Όταν όμως το ψεύτικο ρητό περιλαμβάνεται σε σχολικό βιβλίο, αποκτά άλλο κύρος -και μάλιστα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντίκρουσης. Οπότε, το ιστολόγιο παίρνει το θάρρος να ζητήσει ένα μικρό ρουσφέτι από την κυβέρνηση -θα παρακαλέσει τον υπουργό Παιδείας (βάζω τον σύντομο τίτλο, συνεννοούμαστε) κ. Αριστείδη Μπαλτά, αφού βέβαια πρώτα καταπιαστεί με τα άλλα, τα πολύ σημαντικά κακώς κείμενα της παιδείας, να μεριμνήσει, κάποτε, ώστε να πάψει να διδάσκεται το χαλκευμένο ρητό στα λύκεια!

Advertisement

157 Σχόλια προς “Ο χακεμένος Ισοκράτης διδάσκεται στο λύκειο;”

 1. Καλημέρα!
  Ε, και ο Ισοκράτης τώρα, ο Πάσχος της εποχής του… 😉

 2. spiral architect said

  @1: Κάποτε μας έβαζαν Ισοκράτη και Λυσιίου λόγους. Μετά ήρθε ο Πάσχος … 😛

 3. qq said

  Ζούμε στη πιο ωραία σουρεαλιστική χώρα του κόσμου

  για κλάματα

  https://fbcdn-video-h-a.akamaihd.net/hvideo-ak-xfp1/v/t42.1790-2/11065903_10152902507793411_208568942_n.mp4?oh=a04552be4243c3af25deb233bec63175&oe=550AA040&__gda__=1426760667_054993e511198615235bf28d0a9e5a9f

 4. lpanoss said

  Η σελίδα με την φωτό του αστυνομικού που λες δεν ανοίγει, μάλλον κάτι λάθος κάνω ή όχι…;;;

 5. atheofobos said

  Ο λίκνος για την φωτογραφία είναι λάθος.

 6. 4-5 Δεν είναι λάθος, για κάποιο λόγο έχει εξαφανιστεί. Να όμως εδώ: http://www.e-radio.gr/blog/post.asp?uid=400

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4-5-6: Διόρθωσα τον λίκνο, κακώς δεν τον είχα ελέγξει. Ευχαριστώ, Δύτη!

 8. spiral architect said

  Ναι, ο λίκνος δεν ανοίγει, αλλά πρόκειται για τη φωτό που βρίσκεται εδώ.

 9. spiral architect said

  Είμαστε ενημερωμένα παιδιά, πανάθεμά μας! 🙂

 10. voulagx said

  Γιατί μόνο ο Ισοκράτης; Να διδάσκεται κι ο χακεμένος Βαρουφάκης στα σχολεία! 🙂

 11. spiral architect said

  @10 Στα ελληνικά, στα αγγλοσαξωνικά, ή στα ιταλικά; 😀

 12. sarant said

  10-11: Χαχαχά!

 13. Πάντως δεν μπορείς να πεις, ο πραγματικός λόγος του Ισοκράτη ταιριάζει γάντι για νουθεσία προς στην απέραντη ανοησία μας!

 14. Αγαπητέ Sarant, εμπεριστατωμένη και χρήσιμη η παρουσίαση του θέματος. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι οι (δήθεν) αναφορές κειμένων αρχαίων συγγραφέων «στα κουτουρού» είναι απαράδεκτες σε σχολικά βιβλία. Πολύ καλά θα κάνεις να «ενοχλήσεις» τον υπουργό Παιδείας να μεριμνήσει, όχι μόνο να διορθωθεί η «κουτουράδα» αλλά και να γίνει ΔΗΜΟΣΙΑ σύσταση στους «συγγραφείς»!
  Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, το «χακεμένο» κείμενο δεν διαφέρει σημαντικά στο νόημα από εκείνο του Αρεοπαγιτικού που παραθέτεις.
  Τώρα, γιατί αναφέρεσαι στον «ΙΟ», δεν καταλαβαίνω. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί, και όταν ακόμα λένε κάτι σωστό, το λένε …τυχαία. Θα θυμάσαι, από εκτενές σχόλιό μου σε άλλη ανάρτηση, ότι ο εκ των αρχιερέων του «ΙΟΥ» συνελήφθη ψευδόμενος …κατά συρροήν!.

 15. qq said

  Για όσους δεν κατάλαβαν, ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, το επίμαχο βίντεο είναι γνήσιο. Η σατιρική εκπομπή σατιρίζει την άποψη του Βαρουφάκη ότι το επίμαχο βίντεο είναι χαλκευμένο. Ο δε υπουργός είναι τόσο πανέξυπνος που δεν κατάλαβε σε τι γκάφα έπεσε.

 16. nirevess said

  Προφανώς η λαθροχειρία-πλαστογραφία με τον Ισοκράτη εξακολουθεί να σαγηνεύει επειδή για πάρα πολλούς ανθρώπους (μεταξύ των οποίων και εγώ) αποδίδει την αλήθεια της σημερινής Ελλάδας. Όσοι δε εθελοτυφλούν μπροστά σ’ αυτή την αλήθεια και νομίζουν ότι καταφάσκουν την προσωπική τους δημοκρατική συνείδηση με το να την αρνούνται ή με το να χλευάζουν όσους την αναφέρουν και/ή όσους τη χειραγωγούν για τα δικά τους αντιδημοκρατικά/αυταρχικά σχέδια, απλώς εξυπηρετούν αυτούς τους τελευταίους. Τα εκλογικά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αυτό δείχνουν. Η δημοκρατία απειλείται όχι μόνο από έναν αλλά από δύο κινδύνους: ο ένας κίνδυνος είναι η ολιγαρχία, η διαφθορά, η ασυδοσία των ελίτ, η ανεργία, η ανισότητα και η φτώχεια. Ο άλλος κίνδυνος είναι αυτά που λέει το ψευδο-Ισοκράτειο απόφευγμα. Το ότι το απόφευγμα αποπνέει αντιδημοκρατισμό δεν αναιρεί την αλήθεια του υπό συγκεκριμένες συνθήκες όπως οι ελληνικές. Η αντιδημοκρατική πολεμική είχε ανέκαθεν πολλά πραγματικά βέλη στη φαρέτρα της. Χρέος των δημοκρατών είναι να θεραπεύουν τις παθολογίες της δημοκρατίας ώστε να τη βελτιώνουν και να τη θωρακίζουν, όχι να αρνούνται την εγκυρότητα της κριτικής δείχνοντας με το δάχτυλο τα κίνητρά της και το από ποιους εκπορεύεται. Ad argomentum, όχι ah hominem. (Σπεύδω να διευκρινίσω ότι το ad argumentum είναι δικής μου επινόησης, όχι κάποιου Λατίνου συγγραφέα! 🙂 )

  Εννοείται ότι το ψευτοτσιτάτο πρέπει να εξαφανιστεί από τα βιβλία. Χτες. Και μόνο το ότι υπάρχει εκεί, δείχνει το επίπεδο της κουλτούρας μας. Τόσους φιλολόγους έχουμε, ένας δε βρέθηκε να χτυπήσει το καμπανάκι στους «αρμοδίους» για τα σχολικά βιβλία;

 17. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! (Έπεσε δουλειά, δεν προλαβαίνω σχόλια)

 18. cronopiusa said

 19. cronopiusa said

 20. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μου θύμισες μια περίπτωση πέρυσι στην εφορία της Αμαλιάδας που είχα πάει για μια αγοραπωλησία, (νομίζω το είχα γράψει και τότε). Πάνω στο τζάμι του γκισέ βλέπω κολλημένη αυτή την «σοφία», και γνωρίζοντας απο το ιστολόγιο οτι είναι απόφευγμα, ρωτάω την υπάλληλο, ποιός το έχει βάλει αυτό εδώ; ο τάδε, (δεν θυμάμαι ποιός) πολύ σωστά τα λέει έτσι δεν είναι; Δεν ξέρω αν τα λέει σωστά, σίγουρα πάντως δεν τα είπε ο Ισοκράτης. Όταν μετά απο κάνα δυό ώρες ξαναπήγα, το χαρτί έλειπε, με έκπληξη και χαρά της λέω, βλέπω το βγάλατε, α όχι, το πήρε ο (άλλος) τάδε για να το φωτοτυπήσει.
  Αβίαστο και λογικό συμπέρασμα, για σωστή ενημέρωση, ελάτε στου ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ, για κάθε τι, στην χειρότερη θα υπάρχει αντίλογος, στην καλύτερη, δημιουργικός διάλογος, σε κάθε περίπτωση όμως, τίποτα δεν μένει στο απυρόβλητο, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

 21. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  14 – «Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, το «χακεμένο» κείμενο δεν διαφέρει σημαντικά στο νόημα από εκείνο του Αρεοπαγιτικού που παραθέτεις.»

  Η Δημοκρατία εκτός του οτι δεν αυτοκαταστρέφεται, δεν καταχράζεται ποτέ, και μόνο αυτές οι αναφορές, είναι σημαντική διαφορά απο το νόημα το Αρεοπαγιτικού κειμένου, πέρα που ανοίγουν τον δρόμο για κάθε είδους συμψηφισμούς και συνειρμούς με άλλα πολιτεύματα π,χ φασιστικά. Αν έχει κάποιο μειονέκτημα η Δημοκρατία, είναι οτι για να λειτουργήσει, χρειάζεται συνειδητούς δημοκρατικούς πολίτες, που μετά απο 2,500 χρόνια, είναι είδος προς εξαφάνιση, αλλά ουσιαστικά κι αυτό μειονέκτημα των ανθρώπων είναι κι όχι του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 22. physicist said

  Νίκο, αυτό εδώ πάει στα μεζεδάκια του Σαββάτου ή υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω;

  «Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς, ίσως και για να συζητήσουμε»

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/277694/freno-merkel-stin-7ameri-oi-sunadiseis-apopse-kai-ti-deutera-den-upokathistoun-to-eurogroup/#ixzz3UpK2VJg3

 23. Avonidas said

  θα έλεγα ότι πρόκειται για τον μύθο που έδρασε καταλυτικά για τη δημιουργία του ιστολογίου (να το λέγαμε αυτό ‘ιδρυτικό μύθο’;

  Μπα, ιδρυτικός μύθος είναι άλλο πράγμα. Ας πούμε, ο αναθετικός διαγωνισμός ανάμεσα στον Ποσειδώνα και την Αθηνά, για το ποιος θα γίνει πολιούχος της Αθήνας. Ή, ο Ρωμύλος και ο Ρέμος με τη λύκαινα.

 24. physicist said

  Α, βλέπω ότι το χιουμοροστικό πνεύμα υπάρχει ήδη στο πρωτότυπο. Η απόδοση στα Ελληνικά θα ήταν «… χρόνο να κουβεντιάσουμε, ίσως και να συζητήσουμε». Μιας και λέγαμε τις προάλλες για την ειρωνία του Σώυμπλε που πέρασε απαρατήρητη από τα τσακάλια του ΥΠΕΞ, διακρίνω κι εδώ μια λεπτή ειρωνία από την Καγκελάριο;

  (Συγγνώμη για το ένθετο του ζητήματος, πάντως γλωσσικό εξακολυθεί να είναι).

  Dann werde man „Zeit zu reden, vielleicht auch zu diskutieren haben“, sagte Merkel – eine Formulierung, die für Heiterkeit unter den Abgeordneten sorgte.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/merkel-griechenland-weiter-auf-schwerem-weg-13492726.html

 25. Avonidas said

  Βλέπετε, η επίκληση των αρχαίων έχει μαγικό αποτέλεσμα.

  Αυτό πάντα με παραξένευε. Δείχνει ότι έχουμε μια παιδαριώδη αντίληψη του παρελθόντος. Ουσιαστικά, δεν βλέπουμε τους αρχαίους σαν ανθρώπους, αλλά σαν προτομές· γιατί, αν καταλαβαίναμε ότι ήταν άνθρωποι με σάρκα και οστά, που ζούσαν μέσα σε μια πραγματική κοινωνία, θα αναγνωρίζαμε ότι είχαν απόψεις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όσο και οι σύγχρονοι.

  Υπήρχαν ολιγαρχικοί και δημοκρατικοί, νεωτεριστές και συντηρητικοί, δεισιδαίμονες και σκεπτικιστές, οικουμενικοί και τοπικιστές. Υπήρχαν λιγότερο ή περισσότερο διορατικοί στις σκέψεις και τα συμπεράσματά τους. Μπορούμε, στο σώμα της αρχαίας γραμματείας, να βρούμε υλικό για να στηρίξουμε οποιαδήποτε άποψη.

  Ακόμα και μόνο τους μύθους του Αισώπου να κοιτάξουμε, για κάθε ηθικό δίδαγμα υπάρχει το αντίθετό του. Δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους (μάλιστα, υπάρχει ένας μύθος του Αισώπου που λέει ακριβώς αυτό! 😉 )

 26. 25: δες #1 🙂

 27. Avonidas said

  #26, το είδα 🙂

 28. Κουνελόγατος said

  Υπενθυμίζω και αυτό που είχα γράψει σχετικά πρόσφατα (Οκτώβριος 2014) σε παλαιότερο κείμενό σας με τίτλο «…. και η καμμένη τράπεζα».
  Κατά τα λοιπά, keep writing…

  Καλησπέρα σας.
  Βρήκα ένα βιβλίο (δώρο από το μακρινό 2003) στη βιβλιοθήκη μου, και ξεκίνησα να το διαβάζω, επειδή ταυτόχρονα προσπαθώ να διαβάσω την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου και το θέμα είναι «συναφές».
  Ο συγγραφέας είναι κάποιος STEVEN PRESSFIELD και το βιβλίο του TIDES OF WAR (Άνεμοι πολέμου). Απ’ ότι είδα υπάρχει στο διαδίκτυο η «αυθεντική» του μορφή.
  Αυτό που μ’ εντυπωσίασε, είναι μια φράση που αποδίδεται στον Σωκράτη (προσοχή SOCRATES, όχι στον Ισοκράτη), που μιλάει για τη δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται γιατί είναι αδύναμη (σελ. 24). Στην αυθεντική (Αμερικανική) έκδοση, γράφει τη λέξη wickedness (σελ. 17-18), που αν δεν κάνω λάθος σημαίνει κακή (κι όχι αδύναμη, οπότε θα έγραφε weak ή κάτι τέτοιο).
  Μήπως έχουμε κι άλλο λερναίο (μιλώ για τη ρήση) ή αγνοώ κάτι (πράγμα όχι απίθανο);
  Υ.Γ. Ο συγγραφέας βέβαια, στη σελίδα με τις ευχαριστίες, γράφει ότι πρόκειται για μυθιστόρημα (κι όχι ιστορία), όμως δεν πείθει.

 29. Avonidas said

  Υπάρχει, βέβαια, μια περίπου λογική εξήγηση γιατί οι αρχαίοι προκαλούν τέτοιο δέος. Ο κόσμος συμπεραίνει ότι, για να φτάσει ως τις μέρες μας μια φράση, επιβιώνοντας από 2500 χρόνια κοσκίνισμα, πρέπει να περικλείει κάποια σοφία. Για το οποίο έχω μόνο να πω: ο ιός της ανεμοβλογιάς έχει επιβιώσει με θαυμαστή ικανότητα ως τις μέρες μας 😛

 30. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  23 Ξέρω τι είναι ιδρυτικός μύθος 🙂 γι· αυτό και αναρωτιέμαι αν θα ταίριαζε εδώ, αν το τεντώναμε βέβαια

  24 Δεν ξέρω αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε reden και diskutieren -τι παραπάνω υπονοεί το δεύτερο.

  28 Και στον Σωκράτη έχει αποδοθεί το συγκεκριμένο απόφευγμα, αλλά αυτό με τον Πρέσφιλντ έχει ενδιαφέρον.

 31. physicist said

  #30(β). — Ενώ το reden καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από συνομιλίες (από χαλαρότερες, ιδιωτικές μέχρι σοβαρές συζητήσεις), το diskutieren χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις δεύτερες και αποκλειστικά για ζητήματα με ευρύτερο χαρακτήρα κι ενδιαφέρον. Σ’ ένα ζευγάρι, π.χ., θα πει ο ένας στον άλλον wir müssen reden (πρέπει να μιλήσουμε, θέλω να σου μιλήσω κλπ) αλλά ποτέ wir müssen diskutieren. Δύο πολιτικοί, από την άλλη μεριά, μπορούν εξίσου καλά να πουν wir haben miteinander geredet ή wir haben diskutiert.

  Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση στα Ελληνικά ήταν αστεία, γέλασα.

 32. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  To ρέντεν είναι ντεμέκ χαλαρό, ξερω γω βιρ ρεντεν υμπερ φράουεν, ενώ το ντισκουντίρεν σοβαρό…
  Και καλά ο Βαρουφ μόνο ρέντετ (θέλει να πει η ΑΡΧΙΛΗΣΤΑΡΧΙΝΑ της ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑΣ) αλλά δεν ντισκουτίρτ…ντεμέκ κλάιν μάιν, φράου ΧΑΟΥΠΤΣΙΟΥΜΛΕΡ!!

 33. physicist said

  #32. — Εσύ από τότε που πήγες σε χώρα με τζέντερ σεγκρεγκέησιον όλο στις φράουεν ο νους σου. 😛

  Τι λέει, σοβαρά τώρα, έχει εκεί μεικτές ζώνες ή είναι αγοράκια-κοριτσάκια χωριστά;

 34. sarant said

  31 να συζητήσουμε, ακόμα και σοβαρά – να κουβεντιάσουμε, ή και να συζητήσουμε σοβαρά.

 35. physicist said

  #34. — Ναι, αυτό είναι πιο ακριβές. Μόνο που αν το πεις έτσι, ακούγεται κάπως … παράξενο. Ότι τον έχεις ας πούμε τον συνομιλητή βασικά μόνο για κανα ταβλάκι αλλά μπορεί κατεξαίρεση να κάνεις και μια σοβαρή συζήτηση μαζί του.

 36. echthrosofer said

  Καλα κανετε και το ζητατε το ρουσφετι.Νομιζω ομως οτι καλο θα ηταν ο κ. Μπαλτας(ο οποιος με εξεπληξε θετικα με τις ρηξικευλευθες εξαγγελιες του) να μην πιαστει πρωτα με τα δυσκολα και σημαντικα.Για αλλαγη ας του ζητησουμε αυτο το μικρο και ασημαντο, μα ευκολο, να αλλαξει πρωτο.

 37. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 38. Μπορούν να μιλήσουν δύο άνθρωποι χωρίς να συζητήσουν: μπορεί καθένας να εκθέσει τις απόψεις του (διότι βέβαια Μέρκελ και Βαρουφάκης δεν θα μιλήσουν για τον καιρό), χωρίς αναγκαστικά να αντικρούσει τις απόψεις του άλλου. Στη χειρότερη περίπτωση, θα πρόκειται για διάλογο κουφών, αλλά ως προετοιμασία ουσιαστικών συζητήσεων μπορεί να είναι χρήσιμο.

 39. physicist said

  #38. — Πάντως, Άγγελε, οι Γερμανοί κοινοβουλευτικοί γέλασαν όταν άκουσαν τη φράση ( … eine Formulierung, die für Heiterkeit unter den Abgeordneten sorgte.)

  ΥΓ, Τσίπρας, όχι Βαρουφάκης. Πολλά είναι ο δεύτερος αλλά πανταχού παρών όχι ακόμη. 😉

 40. sarant said

  38 Ε, όταν λέμε «κουβεντιάζω» εννοούμε κάτι πιο ανεπίσημο από το «συζητώ»

 41. το κομούνι της αυγής said

  40 big ανεπανάληπτε boss λεξι(κο)λόγε , έχω ακούσει και το ‘μασλατάω-τί μασλατάν;’ που μάλλον θα πει χαζοκουβεντιάζω,κουτσομπολεύω,χάνω την ώρα μου με μικρονοϊκά ,ανούσια ,κουτσομπολιά,αν κρίνω απ τα συμφραζόμενα.

 42. sarant said

  Μασλάτι είναι (στη Θεσσαλία, ίσως και Ήπειρο) η κουβεντούλα. Δεν το λένε υποτιμητικά.

  Μασάλι είναι (στα βόρεια) το παραμύθι, το ψέμα, το μούσι.

 43. το κομούνι της αυγής said

  42 και στην Αθήνα το ίδιο είναι.Εκεί το άκουσα.χα

 44. Ηλεφούφουτος said

  «Βλέπετε, η επίκληση των αρχαίων έχει μαγικό αποτέλεσμα. Υπάρχει μια μερίδα του κοινού που πείθεται πολύ εύκολα μόλις ακούσει κάτι αρχαίο»

  «θα πει κι ο δάσκαλος κανένα αρχαίο’ θα τη φτιάξει τη δουλειά!

  Πολύ χοντρό αυτό με το σχολικό βιβλίο!
  Και νομίζω πως τα μεγάλα με τα οποία έχει σίγουρα να καταπιαστεί ο υπουργός δεν εμποδίζουν τη διόρθωση αυτης της χοντραδας.

  1 Δύτη, νομίζω πως ξερω γιατί το λες αυτό αλλα υπρβάλλεις.
  Ο Ισοκράτης ήταν μεγάλος τεχνίτης του λόγου, που χαίρομαι να τον διαβάζω, ανεξαρτήτως περιεχομένου. Ο Πάσχουλας εκτός των άλλων είναι πηγη μαργαριταριών.
  Θέση υπερ ακραίων ολιγαρχικών δεν πηρε επισης ο Ισ., όπως ειχε κανει π.χ. αλλος μέγας ρήτορας ο Αντισθενης. Το μόνο πολιτικό που ξέρω να τον εκαιγε ηταν το πανελήνιο ιδεώδες. Προφανώς δεν του συγχωρεις αυτα που λέει για τους Ασιάτες, αν και αυτα πιο πολύ ατόφυους αμερικάνους μού θυμίζουνε παρα τους κατα τόπους ιθαγενείς υπαλλήλους γραφιάδες τους.

 45. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο : για δες καιρό που διάλεξε !

 46. Πάνος με πεζά said

  @ 42 : Υπάρχει και σε επίσημο blog.

 47. Εντάξει βρε Ηλεφού, υπερβάλλω και λίγο. Τι βάλαμε το χαμογελάκι αφού!

 48. Πέπε said

  Δεν ξέρω καμία ξένη γλώσσα σε τόσο βάθος ώστε να αντιλαμβάνομαι τέτοιες λεπτές διακρίσεις. Στα ελληνικά πάντως η διαφορά κουβέντας και συζήτησης, εφόσον εξαρθεί (πράγμα όχι απαραίτητο), είναι αυτή που επισημαίνουν τα 10-τόσα τελευταία σχόλια:
  κουβεντιάζω χαλαρά, να περνάει η ώρα / συζητώ μεθοδικά, διεξοδικά, με σκοπό να κατανοήσω πλήρως τις απόψεις της άλλης πλευράς σ’ ένα ζήτημα, να εκθέσω σε άπλετο φως τις δικές μου, να εντοπιστούν τα κοινά σημεία και να δούμε τι θα κάνουμε με τις διαφορές.

  Αυτό όμως, μόνο εφόσον θέλω να τονίσω την αντιδιαστολή. Ειδεμή, συχνά λέμε «πρέπει να το κουβεντιάσουμε εννοώντας να το συζητήσουμε.

  Όταν έχεις τις δύο λέξεις δίπλα-δίπλα, είναι προφανές ότι θες να τονίσεις την αντιδιαστολή. Έτσι, από μια τέτοια μετάφραση (ό,τι κι αν λέει το πρωτότυπο) συνάγεται ότι ο άλλος καλεί τον Τσίπρα να πούνε πέντε μαλακίες για να μην πίνουνε τον καφέ στη μούγγα, και επιπλέον, ενδεχομένως, να κάνουν και σοβαρή συζήτηση.

  _____________________________

  Νίκο, αυτά τα περί ιδρυτικού μύθου δε θα ήθελες να μας τα εξηγήσεις λίγο περισσότερο;

  _____________________________

  Να σχολιάσω για τη λέξη «πανώ», ή μάλλον για την ορθογραφία της, ότι μάλλον η συνήθεια επικράτησε των απόψεών σου. Κατά Μπαμπινιώτη, Τριανταφυλλίδη και όλον γενικώς τον σύγχρονο κόσμο, τις ξένες λέξεις τις απλογραφούμε, και δε θυμάμαι Νίκο να υποστήριξες κι εσύ ποτέ το αντίθετο.

 49. Ηλεφούφουτος said

  47 όχι, για να μην εδραιωθεί κι η φήμη ότι είμαστε το ίδιο πρόσωπο 😉

 50. sarant said

  48 Τον όρο «ιδρυτικός μύθος» τον χρησιμοποιώ καταχρηστικά. Εννοώ ότι με αυτή την αφορμή είδα πόσο σημαντική είναι η διαδραστικότητα κι έτσι δυο μήνες αργότερα άνοιξα το ιστολόγιο ενώ ως τότε είχα ιστότοπο.

  Το «πανό» έχει ένα πρόβλημα, ότι μοιάζει έτοιμο να κλιθεί, κι όμως είναι άκλιτο. Βέβαια, το σωστό είναι πανό, και όχι πανώ (συνήθεια) ούτε παννώ (τάχαμ αντιστρεψιμότητα)

 51. spiral architect said

  @47: Το «αφού» γιατί το βάζεις στο τέλος; Για ρίμα;

 52. Πάνος με πεζά said

  @ 47,51 : Ναι, κανονικά «Βάλαμε χαμογελάκι,αφού !»

 53. LandS said

  Zeit zu reden, vielleicht auch zu diskutieren haben

  Γερμανικά ντεν ξέρει καρντιά μου.

  Θα έχουμε χρόνο να reden, ίσως και να diskutieren.

  a) Καλό σενάριο: Θα έχουμε χρόνο για ανταλλαγή απόψεων και ίσως να είναι αρκετός να συζητήσουμε σε βάθος.
  b) Κακό σενάριο. Θα έχω τον χρόνο να του τη πω, ίσως και να ακούσω τις δικαιολογίες του.

  Για να ρωτήσουμε κανένα διπλωπάτη γερμανό ή γερμανομαθή.

 54. Γς said

  40:
  > όταν λέμε «κουβεντιάζω» εννοούμε κάτι πιο ανεπίσημο από το «συζητώ»

  Πιο ανεπίσημο. Και μετά σου λέει ότι κουβέντα και convention έχουν την ίδια ρίζα

 55. Θυμίζω πως ο χακεμένος Ισοκράτης είχε εμφανιστεί και στο προσκύνημα έξω από την καμένη Marfin.

 56. Γς said

  Κάτω από τα ΄Αποβράσματα΄

 57. sxoliko said

  Το «ρητό» φωτοτυπημένο σε περίοπτη θέση καταστήματος. Του επισημαίνω τα σχετικά. Απάντηση: Α, ναι, μου το έχει ξαναπεί κι άλλος ότι δεν είναι του Ισοκράτη. Δείχνει προβληματισμένος, σαν να αμφιβάλλει. Του στέλνω μία σειρά από κείμενα και λινκ για μελέτη. Αποτέλεσμα: Μετά από 2-3 μήνες, το κείμενο παραμένει μεγαλοπρεπώς στη θέση του.
  Δηλαδή: μπορεί να μην είναι αλήθεια, αλλά μου αρέσει να το πιστεύω.
  Βγάλε το Ισοκράτης και γράψε ότι θες αλλά όχι με ξένες υπογραφές.

 58. @42, Υπαρχει το «Κολινδρινο μασλατι», μπλογκ του Κολινδρου Πιεριας, οποτε εκτος απο θεσσαλιωτικο και ηπειρωτικο, φαινεται οτι ειναι και μακεδονιτικο λημμα. Οσον αφορα το «μασαλι», σαν Σαλονικιος, προσυπογραφω με τα δυο μου χερια!
  Επι της ουσιας του «Ισοκρατικου» αποφθεγματος, θα ηθελα το σχολιο σου.

 59. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>αναδημοσίευσης στο σχολικό βιβλίο
  Έχω δαιμονιστεί. Τόοσος σταρχιδισμός ; !
  Επειδή με τα «εγκύκλια» βιβλία έχει γίνει το μεγάλο φαγοπότι, εκτός από την άμεση διόρθωση, ας προβλεφθεί και χρηματικό πρόστιμο,επιστροφή καταβληθέντων δεν ξέρω τι, σ΄ αυτούς που έχουν την ευθύνη. Είναι χοντρό,χοντρότατο.

 60. Γς said

  57:

  Ορίστε μας!
  Ωρες είναι να έχει αντιρρήσεις κι ο Ισκράτης.

  Δεν φτάνει που τον προβάλουμε…

 61. Πάνος με πεζά said

  Ισοκράτης λέγεται και ο ψάλτης που κρατάει το ίσο, ή και η ίδια αυτή η ενέργεια. (Θυμάστε στα σταυρόλεξα; «Ψάλτης το κρατάει» > Ίσο).
  Συνήθως το ρόλο αυτόν αναλαμβάνει, ελλείψει πολλών ψαλτών, κάποιος συνταξιούχος παππούς «της προσκολλήσεως», η δε νότα αλλάζει με σκουντιές από το βασικό ψάλτη…

 62. Δημητρης said

  Άλλη βαρύτητα έχει να ξεκινήσεις λέγοντας (ή γράφοντας) «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» κι άλλη «μα πόσες φορές πρέπει να στο πω ρε μαλ….».

 63. Γς said

  Τα πόσα δις;

 64. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  61 Είναι κι αυτός

  58 Επί της ουσίας, το ψευδορητό θα μπορούσε κανείς να το εφαρμόσει σε διάφορες περιόδους και σε διάφορες χώρες

  57 Δυστυχώς έτσι είναι

  55 Από αυτή τη (δικιά σου) φωτο. είχε πάρει αφορμή το προηγούμενο άρθρο.

 65. 53 Για να ρωτήσουμε κανένα διπλωπάτη γερμανό ή γερμανομαθή.
  —————————————–
  Λοιπόν το διάβασα πριν από μιάμιση ώρα (αν υπολογίζω σωστά) και αναρωτιόμουν τι είδους λογοπαίγνιο είναι αυτός ο… διπλοπάτης. Τώρα κατάλαβα τι ήθελες να γράψεις! 🙂

 66. Ναι, Δύτη, αλλά δεν έπεσε και πολύ έξω! 😎

 67. Emphyrio said

  Για το reden και το diskutieren, υποθετω ο,τι και το talk/chat και το discuss, που τους γανωνω τα αυτια μεσα στην ταξη πως δεν ειναι ιδια/ισοδυναμα με το speak (και δεν θα μιλησω για το βατερλω των προθεσεων/επιρρηματων που τα ακολουθουν).

  Συμφωνω με το 59 της Εφης-Εφης περι επιστροφης των ή καποιων χρηματων της αμοιβης ως αχρεωστητως καταβληθεντων. Ου μην και με δημοσια διαπομπευση («Αγαπητοι μας μαθητες και μαθητριες και γονεις. Αυτοι οι μπιπ επιλεχτηκαν απο τους αλλους μπιπ για να γραψουν αυτες τις μπιπ που διαβαζετε, και φυσικα περασαν και απο τα ορθανοιχτα-λεμε-τωρα ματια των εξης μπιπ επιμελητων.»)

 68. Μεζεδάκι για την απογευματινή λιγούρα: τιτλοφορείται «Στην εποχή του google translate»

  Απ’ εδώ: https://twitter.com/giopso/status/578298807013793794/photo/1

  free θα ονειρευόταν να γράψει ο φουκαράς ο κινέζος :-((

 69. πρέπει να είναι το μάθημα που λέγαμε ‘Αγωγή του Πολίτου’ τα παλιά χρόνια

  Καλά θα ήταν, μόνο που δεν… Το μάθημα αυτό μπήκε στο «Νέο Λύκειο» (για την Α΄ και Β΄ Τάξη) από το σχολ. έτος 12-13, ως μέτρο εναντίον της ανόδου της XA στην κοινωνία. Περιλαμβάνει ένα κομμάτι Κοινωνιολογίας, ένα κομμάτι Οικονομίας και ένα Πολιτικής και (ολίγον Νομικής) Επιστήμης (αυτό που λες ισοδύναμο της Αγωγής του Πολίτη), σε περίπου ισόποσες δόσεις. Αντίστοιχες και απόλυτα ισοδύναμες είναι οι τρεις ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να το διδάξουν ως πρώτη ανάθεση, μαζί την ανεφάρμοστη προτροπή να διδάσκονται τα αντίστοιχα κεφάλαια από τον εκπαιδευτικό της κάθε ειδικότητας. Πρακτικά, αν ένα σχολείο έχει νομικό που χρειάζεται ώρες, θα το κάνει όλο αυτός, κι ας μην ξέρει απλή μέθοδο των τριών για τα κεφάλαια της οικονομίας· αν έχει κοινωνιολόγο θα το κάνει όλο αυτός, κ.ο.κ. ή θα μοιραστούν τα τμήματα. Ως δεύτερη ανάθεση, το μάθημα μπορεί να διδαχτεί και από φιλόλογο -που για ευνόητους λόγους το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Την πρώτη χρονιά, 12-13 διδάχτηκε με κοπτοραπτική από υπάρχοντα βιβλία επιμέρους μαθημάτων. Το ίδιο και το 13-14, με ένα αντίστοιχο μοντάζ που παρίστανε το βιβλίο. Φέτος, υπήρξε το βιβλίο του αποσπάσματος, υπεύθυνοι του οποίου είναι οι:
  ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
  Παύλος Φ. Μάραντος, Υπεύθυνος Έρευνας και Σχεδιασμού Β΄ του ΙΕΠ κ. Παύλος Μάραντος (Γιάννης γράφει, Γιάννης κρίνει…)
  Κώστας Ν. Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Κοινωνιολόγος, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ
  Δρ. Χρήστος Πατσός, Σχολικός Σύμβουλος Κοινωνιολόγων, Συντονιστής Επιτροπής Κρίσης
  Αθανάσιος Ανδρέου, Οικονομολόγος, Med Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Διευθυντής 10ου ΓΕΛ Λάρισας
  Δρ. Γιώργος Μπίκος, Πολιτικός Επιστήμονας, Κοινωνιολόγος, Εκπαιδευτικός
  ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
  Γιώτα Κωνσταντάτου, Φιλόλογος

  Στην Α΄ Τάξη διδάσκεται 3 ώρες την εβδομάδα, περισσότερο, δηλαδή από όλα τα μαθήματα, πλην των Αρχαίων (5 ώρες) και της Άλγεβρας (3 ώρες)
  Για να κρίνετε το βομβαρδισμό στα μυαλά των 15χρονων και τον αχταρμά, παραθέτω την επίσημη διδακτέα και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου και εξεταστέα ύλη του μαθήματος:

  ΚΕΦ. 1: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  1.1	Άνθρωπος: κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ον
  1.2	Η πόλις και ο πολίτης 
  1.3	Η πολιτική τέχνη
  1.4	Ο πολιτικός- Οι ιδιότητες του πολιτικού
  1.5	Η οικονομία
  1.5.1	Κοινωνία, πολιτεία και οικονομία: αμφίδρομες σχέσεις 
  1.5.2	Από την οικονομία του οίκου στην οικονομία της πόλης
  
  ΚΕΦ. 2: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  2.1	Από την αγροτική κοινωνία στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης
  2.1.1	Αγροτική κοινωνία
  2.1.2	Βιομηχανική κοινωνία
  2.1.3	Μεταβιομηχανική κοινωνία
  2.1.4	Η κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης
  2.2	Βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας
  
  ΚΕΦ. 4: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
  4.1	Το κύριο οικονομικό πρόβλημα
  4.1.1	Οι ανάγκες
  4.1.2	Τα αγαθά- το καταναλωτικό πρότυπο
  4.2	Οι επιχειρήσεις
  4.2.1	Οι συντελεστές παραγωγής
  4.2.2	Το κόστος παραγωγής
  4.2.3  	Η τιμή των αγαθών
  4.3.   	Τα νοικοκυριά
  4.3.1  	Το εισόδημα των νοικοκυριών
  4.3.2  	Ο οικογενειακός προϋπολογισμός
  4.4    	Το κράτος ως παραγωγός και ως καταναλωτής
  4.5   	Βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας
  
  ΚΕΦ. 5: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ-Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 
  5.1  	Ο δήμος- Η τοπική κοινωνία
  5.2  	Η περιφέρεια- Η ευρύτερη κοινωνία
  5.3  	Η πολιτεία-Το κράτος
  5.4  	Η συμπολιτεία- Η Ευρωπαϊκή Ένωση
  5.5  	Η συμμετοχή του πολίτη: από τον δήμο μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση
  5.6  	Βασικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Πολιτείας
  
  ΚΕΦ.6: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 
  6.1   	Κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση 
  6.2   	Φορείς κοινωνικοποίησης/ πολιτικοποίησης 
  6.2.1 	 Η οικογένεια: το κύτταρο της ατομικής και συλλογικής ζωής
  6.2.2 	Το σχολείο- η εκπαίδευση
  6.2.3 	Οι παρέες συνομηλίκων
  6.2.4 	Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
  6.2.5 	Τα πολιτικά κόμματα
  6.2.6 	Ο θεσµός των Μαθητικών Κοινοτήτων
  6.3   	Ο κοινωνικός έλεγχος
  
  ΚΕΦ. 7 Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 
  7.1	Το αξίωμα του πολίτη: ελεύθερος, υπεύθυνος και ενεργός πολίτης 
  7.6 	Φορολογική συνείδηση
  7.7	Κοινωνική ευαισθησία: 
    	Α)Τα δικαιώματα του παιδιού
    	Β) Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
  7.8 	Ο εθελοντισμός
  7.9	Η ασφάλεια του πολίτη - Πολιτική άμυνα και Πολιτική προστασία
  7.10	Ο ψηφιακός πολίτης
  
  ΚΕΦ.10: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  10.1 	Το επιχειρείν: ο επιχειρηματίας και η επιχείρηση
  10.2	 Η παραγωγή προϊόντων
  10.2.1 	Ανταγωνιστικότητα προϊόντων
  10.2.2 	Εξωστρέφεια των επιχειρήσεων 
  10.3 	Η καινοτομία
  10.4 	Κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων
  10.5 	Διάκριση των επιχειρήσεων
  10.5.1 	Η νομική μορφή των επιχειρήσεων
  10.5.2 	Οι επιχειρήσεις κατά τομέα και κλάδο παραγωγής
  10.6 	Κοινωνικές και μεικτές επιχειρήσεις
  Α) Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
  Β) Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα-ΣΔΙΤ
  
  
  ΚΕΦ. 11 ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  11.1 	Από τον αντιπραγματισμό στην οικονομία του χρήματος
  11.2	Το χρήμα
  11.2.1 	Ιδιότητες και λειτουργίες του χρήματος
  11.2.2 	Σύγχρονες μορφές χρήματος
  11.3 	Οι Τράπεζες
  11.3.1 	Εμπορικές Τράπεζες, Κεντρική Τράπεζα. 
  11.3.2 	Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 
  11.4 	Αποταμίευση-Καταθέσεις- Δάνεια
  11.5 	Το Χρηματιστήριο-Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
  
  ΚΕΦ.12 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 
  12.1	Η μετανάστευση
  12.1.1	Κατηγορίες και αίτια και μετανάστευσης 
  12.1.2 	Κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες 
  12.2 	Οι πρόσφυγες και η συμφωνία Schengen
  12.3 	Έλληνες και αλλοδαποί
  12.3.1 	Η Ελληνική Ιθαγένεια
  12.3.2 	Απόκτηση και απώλεια Ελληνικής Ιθαγένειας
  12.4 	Δημοκρατικές αρχές για την κοινωνική συμβίωση 
  12.4.1 	Αλληλεγγύη και δικαιοσύνη 
  12.4.2 	Σεβασμός του Άλλου και ανεκτικότητα
  12.4.3 	Πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας
  12.4.4 	Ειρηνική επίλυση διαφορών (προσώπων, ομάδων, κρατών)
  12.5 	Ο ελληνισμός της διασποράς
  12.6 	Έλληνες Ευεργέτες και μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού
  
  ΚΕΦ. 13: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 
  13.1 	Κοινωνικά προβλήματα
  13.1.1 	Προσδιορισµός και αίτια
  13.1.2 	Συνέπειες και αντιµετώπιση 
  13.2 	Φτώχεια, ανεργία, 
  13.3 	Το πρόβλημα της βίας
  13.3.1 	Είδη βίας: ενδοσχολική, ενδοοικογενειακή, αθλητική, κτλ. 
  13.3.2 	Αιτίες, επιπτώσεις και αντιμετώπιση της βίας 
  13.4 	Υπερδανεισμός ιδιωτών και δημοσίου
  13.5 	Υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού
  13.6 	Αστικοποίηση: Από το χωριό στην πόλη και στην μεγαλούπολη
  
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
  Β’ ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
  ΚΕΦ. 1: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  1.1 	Άνθρωπος: κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ον
  1.2 	Η πόλις και ο πολίτης 
  1.3 	Η πολιτική τέχνη
  1.4 	Ο πολιτικός- Οι ιδιότητες του πολιτικού
  1.5 	Η οικονομία
  1.5.1 	Κοινωνία, πολιτεία και οικονομία: αμφίδρομες σχέσεις 
  1.5.2 	Από την οικονομία του οίκου στην οικονομία της πόλης
  
  ΚΕΦ. 2: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  2.1 	Από την αγροτική κοινωνία στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης
  2.1.1 	Αγροτική κοινωνία
  2.1.2 	Βιομηχανική κοινωνία
  2.1.3 	Μεταβιομηχανική κοινωνία
  2.1.4 	Η κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης
  2.2 	Βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας
  
  ΚΕΦ. 4: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
  4.1 	Το κύριο οικονομικό πρόβλημα
  4.1.1 	Οι ανάγκες
  4.1.2 	Τα αγαθά - το καταναλωτικό πρότυπο
  4.2 	Οι επιχειρήσεις
  4.2.1 	Οι συντελεστές παραγωγής
  4.2.2 	Το κόστος παραγωγής
  4.2.3 	Η τιμή των αγαθών
  4.3. 	Τα νοικοκυριά
  4.3.1 	Το εισόδημα των νοικοκυριών
  4.3.2 	Ο οικογενειακός προϋπολογισμός
  4.4 	Το κράτος ως παραγωγός και ως καταναλωτής
  4.5 	Βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας
  
  ΚΕΦ.6: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 
  6.1 	Κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση 
  6.2 	Φορείς κοινωνικοποίησης/ πολιτικοποίησης 
  6.2.1 	Η οικογένεια: το κύτταρο της ατομικής και συλλογικής ζωής
  6.2.2 	Το σχολείο - η εκπαίδευση
  6.2.3 	Οι παρέες συνομηλίκων
  6.2.4 	Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
  6.2.5 	Τα πολιτικά κόμματα
  6.2.6 	Ο θεσµός των Μαθητικών Κοινοτήτων
  6.3 	Ο κοινωνικός έλεγχος
  
  ΚΕΦ. 7 Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 
  7.1 	Το αξίωμα του πολίτη: ελεύθερος, υπεύθυνος και ενεργός πολίτης 
  7.6 	Φορολογική συνείδηση
  7.7 	Κοινωνική ευαισθησία: 
  Α)Τα δικαιώματα του παιδιού
  Β) Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
  7.8 	Ο εθελοντισμός
  7.9 	Η ασφάλεια του πολίτη - Πολιτική άμυνα και Πολιτική προστασία
  7.10 	Ο ψηφιακός πολίτης
  
  ΚΕΦ. 13: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 
  13.1 	Κοινωνικά προβλήματα
  13.1.1 	Προσδιορισµός και αίτια
  13.1.2 	Συνέπειες και αντιµετώπιση 
  13.2 	Φτώχεια, ανεργία, 
  13.3 	Το πρόβλημα της βίας
  13.3.1 	Είδη βίας: ενδοσχολική, ενδοοικογενειακή, αθλητική, κτλ. 
  13.3.2 	Αιτίες, επιπτώσεις και αντιμετώπιση της βίας 
  13.4 	Υπερδανεισμός ιδιωτών και δημοσίου
  13.5 	Υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού
  13.6 	Αστικοποίηση: Από το χωριό στην πόλη και στην μεγαλούπολη
 70. sarant said

  69: Τρεις ώρες την εβδομάδα ο χακεμένος Ισοκράτης και 1 ή 2 ώρες η Χημεία; Ωχ…

 71. δηλαδή, Στάζυμπε (στο 69)

  η πολιτεία θέλησε να αντιδράσει στην άνοδο της Χ.Α. στην κοινωνία, με ένα βιβλίο που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και το γιαλαντζή Ισοκράτη.

  Λογικό το βρίσκω!

 72. Και σπέσιαλ κεφάλαιο για ΣΔΙΤ…!

 73. Αντιγράφω τον αχταρμά της εισαγωγικής σελίδας του εν λόγω κεφαλαίου 7:

  Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ - ώρες: 11
  7.1 Το αξίωμα του πολίτη: ελεύθερος, υπεύθυνος και ενεργός πολίτης
  7.2 Περιβαλλοντική αγωγή
  7.3 Αγωγή καταναλωτή
  7.4 Αγωγή υγείας – Ασφάλεια και υγεία στον χώρο εργασίας
  7.5 Κυκλοφοριακή αγωγή – Τροχαία ατυχήµατα
  7.6 Φορολογική συνείδηση
  7.7 Κοινωνική ευαισθησία
  7.8 Ο εθελοντισμός
  7.9 Η ασφάλεια του πολίτη – Πολιτική Άμυνα και Πολιτική προστασία
  7.10 Ο ψηφιακός πολίτης
  7.11 Το μέτρο στη ζωή μας
  
  Στόχοι, οι μαθητές/τριες να μάθουν:
  - Να αποκτήσουν ήθος ελευθερίας και ευθύνης και να συμμετέχουν ελεύθερα και υπεύθυνα στα κοινά.
  - Να διαμορφώνουν περιβαλλοντική συνείδηση και να προστατεύουν το περιβάλλον.
  - Να διαμορφώνουν καταναλωτική συνείδηση.
  - Να υιοθετούν συμπεριφορές που προάγουν την ατομική και συλλογική υγεία και την ασφάλεια και υγεία 
  στον χώρο εργασίας.
  - Να εφαρμόζουν τον Κ.Ο.Κ.
  - Να καλλιεργούν φορολογική συνείδηση.
  - Να αναλαμβάνουν εθελοντική δράση.
  - Να σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία.
  - Να εφαρμόζουν βασικά στοιχεία Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας.
  - Να μετέχουν στις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής.
  - Να υιοθετούν το μέτρο ως βασικό κανόνα ατομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς.
  
  Βασική ορολογία
  - ιδιότητα του πολίτη
  - άρχειν και άρχεσθαι
  - παγκόσμιος πολίτης/ κοσμοπολίτης
  - διαχειριστής της φύσης
  - ο ρυπαίνων πληρώνει
  - αλλοτρίωση του ανθρώπου
  - πολυφαρμακία
  - υγιεινή διατροφή
  - εργατικό ατύχημα
  - εργατική νομοθεσία
  - Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
  - κυκλοφοριακή αγωγή
  - οδική ασφάλεια
  - φορολογική συνείδηση
  - πάταξη της φοροδιαφυγής
  - εθελοντισμός
  - Πολιτική Άμυνα και Πολιτική Προστασία
  - φυσικές καταστροφές
  - τεχνολογικές καταστροφές
  - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
  - ψηφιακός πολίτης
  - ηλεκτρονική δημοκρατία
  - μέτρον άριστον
  - βιοφιλία
  - γεωμετρία του περιβάλλοντος
  
 74. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  73. (στο τέλος) . H «Γεωμετρία του περιβάλλοντος» τι στο διάολο ένει ρε παιδί; 🙂

 75. sarant said

  Βιοφιλία!

 76. 71: Άμα κάνεις διδακτορικό με το Νεοκλή…

 77. Καλά, η διδακτέα ύλη είναι όλα τα λεφτά. Και οι κάλτσες μέσα, λέμε! Τι Κ.Ο.Κ., τι εθελοντισμός, τι πολιτική προστασία, τι φορολογική συνείδηση, άιντε, άιντε! o_O

 78. 75 Αυτό να δεις θα είναι κανα καινούριο βίτσιο.

 79. 74:

 80. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  78. 75. 😆 😆

 81. Spiridione said

  Και μια αναφορά σε ένα ξενόγλωσσο βιβλίο που κάνει λόγο και τον Νικοκύρη
  https://books.google.gr/books?id=bgjPBQAAQBAJ&pg=PA4&lpg=PA4&dq=democracy+will+self+destruct+isocrates&source=bl&ots=7znGPBaT7r&sig=bujYzE8oQNtn820CenICRWaq0dw&hl=el&sa=X&ei=qPUKVf6BH4P1UNaKg9AC&ved=0CDYQ6AEwAw#v=onepage&q=democracy%20will%20self%20destruct%20isocrates&f=false
  Αναφέρει και ένα άρθρο των Sunday Times που μπερδεύει τον Στρατή Στρατήγη και τον Σωκράτη!
  http://at.kkoolook.com/post/65976735/greek-riots-spark-fear-of-europe-in-flames

 82. 79 «Ποιος είναι ο Έλληνας»… Δεν υπάρχει κράτος, λέμε!

 83. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  79. ΌΧΙ ρε φούστη μου!! Τι διαμάντι είναι αυτό ρε συ Στάζυ;;!! (και κτίριο με η αμαλάχει…φτουυ!) A ρε Στάζυ, νάσαι καλά το γέλιο που ρίχνω!
  (στα σοβαρά παίδες. ΔΕΝ πάμε καθόλου καλά λέμεεε…)

 84. αρκεί να μην έχεις παιδί για/στο λύκειο…

 85. Διαλέξτε στην τύχη οποιοδήποτε θέμα και προσπαθήστε να το απαντήσετε -κι ας μην είστε δεκαεξάρηδες:
  http://exams-repo.cti.gr/category/27-politiki-paideia?Itemid

 86. 70: Δυο ώρες η Χημεία, στην Α και 2 στη Β, νικοκύρη, και 6 στη Γ, για όσους προσανατολιστούν προς εκεί.

 87. Ουχ, μόλις έχασα! 😦

  Πάλι καλά που οι μόνες εξετάσεις που κάνω πλέον είναι αίματος και ούρων! 😎

 88. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Τι τη θέλουμε τη Χημεία και τις αλκαλικές βάσεις ρε; Εδώ βγάλαμε κοτζαμάν καινούργια γεωμετρία ρε!
  -Tι σπουδάζει το παιδί είπατε;
  -Environmental geometrist !
  -Aαα! Μπράβο! Και σ’ανώτερα! 😆

 89. 88: Διάβασε ρε! 🙂 http://www.panoreon.gr/files/items/1/163/life_and_the_geometry_of_the_environment.pdf

 90. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  89!! «The machine aesthetic is part and parcel of the machine society. A mechanistic worldview
  negates the complex mathematical properties of nature, and in so doing it reduces nature and
  detaches human beings from the biosphere»
  Aπό δώ λοιπόν και η βιοφιλία! (Biophilia includes the therapeutic effect of contact with domestic animals. Explanations of the
  biophilic effect are still being developed…)
  Στέκω ταπεινωμένος και διορθωμένος (πώς το λέει ο Φύζικερ τεσπά;)! Μιλάμε για established wisdom που δεν κατείχα ο βλάχος!

 91. Και για να συνεχιστεί η ευθυμία μας, σημερινό μπουγιουρντί Κουράκη:

  Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.
  Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30-13.00).

 92. Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας

  Καλά μου τόλεγε η μαμά μου πως οι μλκίες τυφλώνουν!

 93. Αμπα! Δεν είναι του Κουράκη το μπουγιουρντί, του Μπασκόζου είναι:

  http://www.naftemporiki.gr/story/929602/odigies-profulaksis-apo-to-fainomeno-tis-merikis-ekleipsis-iliou

 94. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  92. Εξού και η φιλική προσφώνηση οδηγού προς έτερο οδηγό: «Στραβός είσαι ρε μαλάκα;!»
  (ή όπως λέμε στις δυοθάλασσες: كنت أعمى الأحمق إيه؟ )

 95. δυσκολεύομαι νὰ κατανοήσω τὸ σκεπτικὸ σύμφωνα μὲ τὸ ὁποῖο τὸ ψευδισοκράτειο λερναῖο παρέχει ἄλλοθι σὲ αὐτοὺς ποὺ θέλουν νὰ ἐκβιάσουν τὴν προσοχή μας ἀναρτῶντας πανὼ στὴν Ἀκρόπολι.

  ἐν πάσῃ περιπτώσει μπορεῖ κάποτε νὰ τὸ δοῦμε καὶ σὲ καμιὰ τζαμαρία ἀμερικανικῆς βιβλιοθήκης μὲ τὴν ὑπογραφή: Σωκράτης

 96. sarant said

  91 κε Γιατί είναι κακή η εγκύκλιος; Δεν είναι αυτονόητο;

 97. 93: Άμα σε λέω υπέρυθρος Κουράκης, ν’ ακούς
  https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fwww.dipevath.gr%2Fv3%2Fmar15%2F19%2Fekleipsh.doc

 98. Πάσο!

  Καλά, τίποτε σοβαρότερο δεν είχαν να κάνουν από το να γράφουν αυτές τις σαχλαμάρες;

 99. Αυτονόητο, το είπες. Ή άντε, για την πρωτοβάθμια ο εγκλεισμός… Δε βγάζει και μια γενική απαγόρευση κυκλοφορίας; 🙂

 100. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Oι υπέρυθρες πάντως είναι βλαπτικές…πώς να το κάνουμε! Μην έχετε mechanistic worldview γιατί πέφτει η βιοφιλία σας…άιντε σαλάμ αλέϊκουμ! 🙂

 101. Μαρία said

  97
  Και μη χειρότερα. Εμάς οι δάσκαλοι το 60τόσο μας είπαν απ’ την προηγούμενη να πάμε σχολείο μ’ ένα καπνισμένο γυαλί για να τη χαζέψουμε.

 102. Τις υπερέρυθρες, να δεις, που μας έλεγαν τα δοκίμια στο στρατό! Θάνατος σκέτος!

 103. Μαρία, στο 101

  και μεις το εξηντατόσο, εβδομήνταπαρά, έτσι είχαμε κάνει. Τώρα, με τα γυαλιά (άσε που δεν θάχεις πού να τα «καπνίσεις») θα σφαζόντουσαν μεταξύ τους τα Bullyάκια μου!

 104. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε ανάλογο περιστατικό με κρίσεις για τους Έλληνες.Πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια συντάκτης θεωρούνταν ένας Ρωμαίος αξιωματικός στην περιοχή της Πάτρας. Είναι οι οξυρρύγχειοι πάπυροι – έτσι τους είχαν βαφτίσει- και τους δημοσίευσε στην Εστία το 1954 ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.
  Το 1983 όμως αποκάλυψε ότι επρόκειτο για δικό του πόνημα!

 105. 104: https://sarantakos.wordpress.com/2010/09/05/marinolathos/

 106. sarant said

  Πλάκα πλάκα κι εγώ που δεν έχω καπνισμένο γυαλί;

 107. Μπες στο διαδίκτυο και δέσ’το από κεί, γμτ ΕΜΠ και τα Καποδιστριακά μου μέσα!
  Εγώ πούμαι στην επαρχία αυτό θα κάνω. Σιγά μην τρίβω στο τζάκι τα γυαλιά μου!

 108. Κι όποιος τολμήσει να κοιτάξει ψηλά, τιμωρία 2 ώρες παρακολούθηση της Προέδρου της Βουλής, και μετά εξέταση.

 109. Δλδ, αν δεν τυφλωθεί με την πρώτη, θα κουφαθει με τη δεύτερη,

  ΥΓ νομίζω πως παίζει μια εφαρμογή σε εξυπνοτηλέφωνα, που βλέπεις την έκλειψη μέσω της κάμερας και το εξυπνοτηλέφωνο την φιλτράρει.
  Αλλά πιο βολικό είναι στο σπίτι από καλή οθόνη. 😉

 110. Νικος Κ. said

  Επειδή ορισμένα μέλη του φόρουμ έχουν «ξεφύγει», αντιγράφω μερικές ερωτήσεις από την «Τράπεζα θεμάτων» στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας για να τους επαναφέρω στην τάξη. Όποιος δεν μπορεί να τις απαντήσει είναι πολίτης μειωμένης ευθύνης, που θα λεγε κι ο Ισοκράτης 🙂

  Ποιοι είναι οι κανόνες που περιλαμβάνει η συμφωνία Σένγκεν οι οποίοι ελέγχουν και ρυθμίζουν τη μετακίνηση των προσφύγων στη Δυτική Ευρώπη (μονάδες 13)

  Τι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι δημοτικές και οι περιφερειακές αρχές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (μονάδες 13)

  Τι γνωρίζετε για τον αυτοέλεγχο (μονάδες 12)

  Τι ήταν ο θεσμός της «δοκιμασίας» στην Αρχαία Ελλάδα(μονάδες 6) και με ποια διαδικασία πραγματοποιούνταν;(μονάδες 6)

  Να αναφέρετε τις αξίες πάνω στις οποίες προσπαθεί να οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναπτύξετε τρεις από αυτές

  Ποιους τομείς αφορούν οι δραστηριότητες των Δήμων και ποιές αρμοδιότητες κρατικού χαρακτήρα τους έχουν αποδοθεί

  Ποιοι είναι οι λεγόμενοι εξωτερικοί παράγοντες που εμποδίζουν την καινοτομία;

  Σχολιάστε την άποψη σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες ευθύνονται αποκλειστικά για την ανεργία στη χώρα μας.

  Περιγράψτε ένα από τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (μονάδες 13)

  Με ποια τεχνάσματα μπορεί να γίνει η φοροδιαφυγή (μονάδες 12); (ίσως η πιο σημαντική ερώτηση, γιατί μόνο 12 μονάδες;)

  Δεν συνεχίζω, οι ερωτήσεις είναι εκατοντάδες. Όποιος ενδιαφέρεται, εδώ:
  http://exams-repo.cti.gr/category/27-politiki-paideia?Itemid

 111. Όποιος δεν έχει καπνιστό γυαλί, να πάει να κλειστεί στις τουαλέτες — δεν τις λέμε τυχαία τζούρα-κλαμπ.

 112. cronopiusa said

  “Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι
  μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι” Μπέρτολτ Μπρεχτ

  για τις άθλιες συνθήκες στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

  Η ΦΡΙΚΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ

 113. LandS said

  @101 & 103

  Ηταν Μάιος του 66.Το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες και το σχολείο ενημέρωναν ότι δεν πρέπει να κοιτάξουμε τον ήλιο χωρίς φουμαρισμένο τζάμι και μόνο για λίγο. Επίσης έλεγαν ότι καλύτερα να μέναμε μέσα. Αυτά θυμάμαι. Δεν μπορώ να ξέρω αν υπήρχε αντίστοιχη εγκύκλιος του Υπουργείου.
  Πάντως το πράμα θέλει προσοχή.

 114. Προσοχή θέλει. Εγκλεισμό δεν θέλει…
  Οδηγίες προφύλαξης από το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου 19-3-2015 – Υπουργείο Υγείας

 115. physicist said

  #107. — Μπες στο διαδίκτυο και δέσ’το από κεί, γμτ ΕΜΠ και τα Καποδιστριακά μου μέσα!

  Κοίτα φωτογραφίες από εκλείψεις ηλίου στο Διαδίκτυο, γμτ Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν και τα Κορνέλλ μου μέσα!

 116. Μαρία said

  113
  Για δασκάλους είπα. Το ’66 πηγαίναμε γυμνάσιο.
  Είδα όμως εφημερίδες. 5/2/1961 http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=31878&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASFASSASTASNASRASgASP&CropPDF=0 με ανακοίνωση του υπουργείου προνοίας.

 117. Επίσης, μπορείς πάντα να μην τη δεις την έκλειψη.

 118. Μερική έκλειψη Ηλίου – Αθήνα – 20 Μαρτίου 2015

 119. Μαρία said

  117
  Δύτη, η ολική του 1999 με βρήκε στη Σάμο 🙂 Την είδα πάλι με δανεικό καπνισμένο γυαλί.

 120. Δεν έχουμε τάιμινγκ…

 121. sarant said

  110 Δεν είμαστε καλά!

  118 Α, ωραία, να το δω από εκεί

 122. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 123. Γς said

  Και ξαφνικά έγινε έκλειψη Ηλίου και κοιτούσαμε το φαινόμενο χωρίς καμιά προφύλαξη στην πρώτη δημοτικού.

  Και δεν έκαναν τίποτα οι δάσκαλοι για να μας εμποδίσουν.
  Να μας βάλουν μέσα στις αιθουσες λ.χ.

  Εκτοτε το δεξί μου μάτι [το τσακίρικο] ρώταγε το αριστερό για να συμπληρώσει τον καμβά.

  Μέχρι που σιγά σιγά λόγω της αναξιοπιστίαςτου περιέπεσε σε ανυποληψία και το μισοέκλεινα στο διάβασμα μια ζωή.

  Κα λίγο απ αυτό λίγο απ το άλλο [σάκχαρο και τέτοια] την έκανε το αριστερό και άρχισα να υπολήπτομαι το παροπλισμένο δεξιό.

 124. 121α: Εμ, εγώ σας είπα, πατήστε, αλλά εσείς τα θέτε και στο πιάτο…

 125. # 121 β, 123

  παλιά όποιος έβλεπε τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας πάθαινε χειρότερα !

 126. Angelos said

  (Είναι λίγο αργά, πλέον), αλλά τα «καπνισμένα» γυαλιά ΔΕΝ προσφέρουν επαρκή προστασία….Το νου σας (για την επόμενη φορά).

 127. Pedis said

  # 73 – ψηφιακός πολίτης !

 128. Ψηφιακοί πολίτες!
  Ορίστε και η έκλειψη που συζητούσατε πώς θα την δείτε:

  http://news247.gr/eidiseis/epistimi/oi-kaluteres-stigmes-ths-shmerinhs-hliakhs-ekleipshs.3368274.html

 129. physicist said

  #128. — Ακριβώς κάτω από μια φωτογραφία με φόντο την Ακρόπολη, διαβάζουμε: Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης παρακολουθούν με ενδιαφέρον την μερική έκλειψη ηλίου.

  Καλώς, δεν ήταν λεζάντα, ήταν επικεφαλίδα για τις φωτογραφίες που ακολουθούν. Αδιάσειστο τεκμήριο ότι πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη αποτελεί το γεγονός ότι στη φωτογραφία του ήλιου έχει προστεθεί μια στάμπα με τον τίτλο Se LEO.

  Στο τέλος, υπάρχει και μια φωτογραφία από ένα ΧΥ κτίριο με κάτι νοματαίους να κοιτάνει σαν κόπανοι προς τα πάνω, και με την επιγραφή: Ακόμη και στις Βρυξέλλες παρακολούθησαν την έκλειψη ηλίου.

  Σουρρεαλσιμός τελείως.

 130. Μαρία said

 131. Avonidas said

  «(Είναι λίγο αργά, πλέον), αλλά τα «καπνισμένα» γυαλιά ΔΕΝ προσφέρουν επαρκή προστασία….Το νου σας (για την επόμενη φορά).»

  Ρε παιδιά, μήπως το παρακάνουμε; Στο κάτω-κάτω, δεν τρώμε περισσότερη ακτινοβολία όταν έχει έκλειψη — λιγότερη τρώμε! Εντάξει, καταλαβαίνω ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα καθόμασταν να κοιτάμε τον ήλιο με τις ώρες, αλλά εδώ καταλήξαμε να φοβόμαστε ότι αν σηκώσουμε λίγο το βλέμμα και τον δούμε ένα δεύτερο, θα μαρμαρώσουμε 😛

 132. ΦΥΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Λανθασμένη η οδηγία του υπουργείου – Κανένα πρόβλημα από την έκλειψη στον πληθυσμό Δεν έχω βρει, ωστόσο, το πρωτότυπο της ανακοίνωσης…

 133. Avonidas said

  #132. Από μια άποψη, θα κινδυνεύαμε περισσότερο σε μια ολική έκλειψη, μιας και τότε δεν θα υπήρχε καθόλου φωτεινός δίσκος, και θα μπορούσαμε να κρατήσουμε το βλέμμα πάνω στον ήλιο για αρκετή ώρα, παθαίνοντας φυσικά σοβαρή ζημιά. Αλλά στη μερική έκλειψη, όχι μόνο δεν μπορούμε να κοιτάξουμε για πολλή ώρα δια γυμνού οφθαλμού, αλλά και τα μάτια μας αυτόματα προσαρμόζουν την ίριδα στο έντονο φως (φυσικά, μιλάω για λίγες στιγμές, όχι για παρατηρηση με τις ώρες!)

  (Άκου κει να μη βγουν εκδρομές τα σχολεία… τρελός παπάς τους βάφτισε…)

 134. Να ενημερώσω την ομήγυρη ότι έριξα μια ματιά στην έκλειψη, και όπως είχα προειδοποιηθεί τα μάτια μου έκαναν αστράκια για κανά πεντάλεπτο. Δεν θα το ξανακάνω (μέχρι την επόμενη).

 135. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Eμείς οι Τυλιακοί* δεν φοβόμαστε τον Ήλιο!
  Cast some light… 🙂
  http://physics.stackexchange.com/questions/11087/are-dangerous-rays-emitted-during-solar-eclipse

  *http://en.wikipedia.org/wiki/Tylos

 136. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Αβονίδα. Αν δεν υπήρχε καθόλου φωτεινός δίσκος δεν θα υπήρχε και πρόβλημα. Αλλά ακόμη και σε ολική (totality) υπάρχει ένα 1% δίσκου ακάπλυπτο (λόγω κοσμικής γεωμετρίας και αποστάσεων των ουράνιων σωμάτων μεταξύ τους) που είναι αρκετό να κάνει ζημιά άμα το παρακοιτάξεις.

 137. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πάντως η άγνοια του «μέσου» ανθρώπου (φριχτός στατιστικός μέσος, αλλά τι να κάνουμε…) για τα κοσμικά φαινόμενα,εν έτει 2015, είναι αξιοθαύμαστη! Η Γη μακριά από τον Ήλιο=Χειμώνας, Η Γη κοντά στον Ήλιο=Καλοκαίρι 😆
  (την Άνοιξη και το Χεινόπωρο, κάπου σμα στη μέση…)
  Πολύ πρόσφατα ένας σαουδάραβας «λόγιος» δίδασκε ότι η Γη δεν κινείται γιατί λέει άμα κινούνταν θα σηκωνόταν το αερόπλανο και θα έμενε ακίνητο και η Κίνα θα έφτανε από μόνη της από κάτω του… (ΣΟΒΑΡΑ μιλάω! Τον έκραξαν βέβαια ακόμη και οι Μουταουήν… 😆 )

 138. Γς said

  Ρε δεν πάτε να πνιγείτε.

  #123

 139. Avonidas said

  #136. Kid, εννοώ ότι δεν βλέπουμε σχεδόν καθόλου φως στο ορατό. Το τμήμα που μένει ακάλυπτο εξακολουθεί να στέλνει υπεριώδη ακτινοβολία, που δεν τη βλέπουμε αλλά μας βλάπτει. Αυτό είναι το πρόβλημα: το έντονο φως θα μας απέτρεπε από το να κοιτάζουμε πολλή ώρα, ενώ το υπεριώδες, έστω και το λίγο από την περιφέρεια του δίσκου, κάνει αργά και σταθερά τη ζημιά του.

 140. sarant said

  135 Πάρα πολύ ωραίο το Τυλιακοί! Δεν τόξερα! Να μας γράψεις ένα ρεπορτάζ από το Μπαχρέιν.

  Τύλος όμως δεν είναι στην καθαρεύουσα ο κάλος;

 141. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  140. Tώρα τάπιασες τα ριάλια σου! Ρώτησες τον ειδικό της καθαρευούσης… 😆 (εκτός αν ήτο ρητορική η ερώτηξις)
  Είναι γνωστή ,από τ’αρχαία ώς τα νέα χρόνια, η στενή σχέση ελληνισμού και σωλήνων (εξού και το ρητό : Οι Γιουνάνηδες είναι μεγάλα μαστόρια στις pipes!) και η σχέση διασώζεται γλωσσικώς … :
  http://www.tpi-bahrain.com/

 142. Kid μόνο pipes; Κάτι αμέλησες…

 143. voulagx said

  #135: Νιουκίντ ο Τυλοβάτης! 🙂

 144. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  142,143. 😆 , 😆

 145. Δεν με λες, ρε Κίντ, τώρα που σε βρήκα να ξενυχτάς (αργία αύριο, ε;): τέτοια σωλήνα ήθελες να περάσεις και δεν χώρηγε;

  Πωπω, pipe!

 146. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  145. Aργία σήμερα. Αύριο δλειά! (χαλλαρή) { ͡• ͜ʖ ͡•}

 147. Μαρία said

  140, 141
  Ναι, για τον κάλο. Γι’ αυτό την τυλώνει καλά ο Κιντ.

 148. sarant said

  143-147: 🙂

 149. Ilias said

  @129 Μόνο ο Χατζημαρκάκης θα αντιγράφει; https://www.youtube.com/watch?v=PDw22V-mmh4

  Υ.Γ Πολύ μπροστά ο Βέγγος.

 150. leonicos said

  Άλλοι λογοκλοπούν και άλλοι χαλκεύουν. Πού να βρεθεί το πρωτότυπο πια;

 151. 88, …Environmental geometrist !…

  …που με βια μετράει τη γη!

 152. ConspiRaki Theologist said

  Με αρκετή καθυστέρηση να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στο ΝικοΣίσυφο για την ..κοτρώνα που του λαχε, αλλά έτσι είναι, οι μεγάλοι κακοί ποτέ δεν πεθαίνουν, ανασταίνονται στο σήκουελ…

  Αλλά κυρίως με ενδιαφέρει μια απορία: βλέπω ότι η παρρησία μεταφράζεται ως ανάιδεια, άλλωστε και στο πρωτότυπο είναι σαφές ότι εννοείται ως αρνητικό αφού αντιπαρατίθεται με την -θετική- ισονομία (« τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν«). Εγώ την παρρησία, την ήξερα ως εξόχως θετικό γνώρισμα, και βλέπω ότι ήδη από ..αρχαιοτάτων χρόνων έχει αρνητική σημασία, η δε αρνητική έννοια δίνεται και από το λεξικό. Ξέρουμε πότε άρχισε (κα πώς; τρέχα γύρευε…) να έχει αρνητική σημασία ή εξαρχής(;) είχε και τις δύο ;

  Και κάτι ακόμη, την παρρησία(με την καλή έννοια) την είχα στο μυαλό μου σαν προαπαιτούμενο της ισηγορίας (δεν ξέρω αν είναι δική μου ισοδυναμία ή την έχω ξεσηκώσει από κάπου) και εδώ βλέπω τον Ισοκράτη να την χρησιμοποιεί(με την αρνητική έννοια) σε αντιδιαστολή με την ισονομία. Οπότε κάνω την εξής (τολμηρή; αναιδή; πάντως σίγουρα με παρρησία) υπόθεση: μήπως ο Ισοκράτης,και όχι μόνο, μεγαλωμένος την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, εποχή σταδιακού εκφυλισμού της δημοκρατίας, θεωρεί την παρρησία αρνητικό χαρακτηριστικό ακριβώς εξαιτίας αυτού του εκφυλισμού? Ή απλά αποδέχεται τη δική του παρρησία όχι όμως και των άλλων (άλλωστε από τα βασικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας που αναφέρονται στο απόσπασμα λείπει επιδεικτικά η ισηγορία) ? Υπάρχουν προγενέστερες, του αποσπάσματος του Ισοκράτη, αναφορές της λέξης παρρησία με την αρνητική έννοια?

 153. sarant said

  152 Πολύ σωστή η επισήμανση. Δεν προλαβαίνω τώρα, αλλά θα το ψάξω για τις σημασίες της παρρησίας.

 154. ConspiRaki Theologist said

  ..και αυξάνονται τα χρωστούμενα 🙂

  Φχρστω και πιστευω ότι είναι ενδιαφέρον και ίσως να χει και ζουμί.
  [ίσως βέβαια και να στράβωσα που μου θίξαν την παρρησία που πολυ με αρέσει, ρε λες τελικά
  να χει δικιο κάποιος πιο πανω που χαρακτηρίζει τον Ισοκράτη Πασχο της εποχής του? Βασικά μάλλον το αντίθετο με τρομάζει, να θεωρείται κάποτε ο Πάσχος Ισοκράτης της εποχής μας… ]

 155. Κουνελόγατος said

  Κι αυτοί το βιολί τους…
  http://www.inewsgr.com/89/Kata-ta-alla-kala-bravo-bravo-panta-kala.htm

 156. Επιτέλους, το αλλάξανε φέτος. Διαβάσανε τον Αεροπαγιτικό…

 157. sarant said

  Τους το επισήμανα…. φαίνεται ότι υπάρχει ποσόστωση κοτσάνας….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: