Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ισημεριακά μεζεδάκια πάλι

Posted by sarant στο 21 Μαρτίου, 2015


Ισημεριακά, απλώς και μόνο διότι βρισκόμαστε πάνω στην εαρινή ισημερία. Θα μπορούσαμε να τα πούμε και ποιητικά, αφού σήμερα είναι η μέρα της ποίησης -αλλά μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι το άρθρο αποτελείται από ανθολογημένα δίστιχα και τετράστιχα. Οπότε, ισημεριακά, παρόλο που έχω χρησιμοποιήσει ξανά αυτόν τον τίτλο (πριν από τρία χρόνια, τότε για τη φθινοπωρινήν ισημερία).

* Την περασμένη Κυριακή βρέθηκε, όχι μακριά από τη σχολή του, το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που είχε χαθεί τόσες μέρες. Τον πενθήσαμε κι εδώ.

Ωστόσο, επειδή η αστυνομία του γλωσσικού ευπρεπισμού έχει απαγορέψει εδώ και μερικά χρόνια τη λέξη «πτώμα», κανένα μέσο ενημέρωσης δεν ανάγγειλε έτσι την είδηση, δηλαδή ότι βρέθηκε το πτώμα του: όλα  είπαν ότι βρέθηκε η σορός του. (Στο θέμα έχουμε αφιερώσει ειδικό άρθρο, ενώ, κατά σύμπτωση, στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί παρεμπιπτόντως, μια μέρα νωρίτερα, και ο Γιάννης Χάρης).

* Μια φίλη με την οποία συζητούσα μου είπε ότι η λέξη «πτώμα» είναι «κρύα» και γι’ αυτό αποφεύγει να τη χρησιμοποιεί. Μπορεί, μπορεί να είναι και δυσοίωνη. Ευτυχώς πάντως, αυτό δεν μας εμποδίζει να λέμε «είμαι πτώμα» όταν έχουμε κουραστεί πολύ -και όχι… «είμαι σορός».

* Και βέβαια, το κακό με τον τύπο «η σορός» είναι ότι έχει σχεδόν αξεδιάλυτα μπερδευτεί πια με τον σωρό, αφού, όλο και περισσότερο εμφανίζονται τύποι «η σωρός» (αντί για «το πτώμα»), καμιά φορά μάλιστα και σε αρσενικό γένος (και πάντοτε με τη σημασία «πτώμα»).

* Αλλά ο κύκλος των μαργαριταριών έκλεισε με το αντίστροφο λάθος, που το συνάντησα, κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια μέρα, την περασμένη Κυριακή. Σε ανακοίνωσή της, που τιτλοφορείται «Σοροί τα σκουπίδια στον Πύργο» (πάει, τα σκότωσαν και τα πάνε για κηδεία), η Τοπική Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει την «τραγική κατάσταση που επικρατεί με τις σορούς των σκουπιδιών στον Πύργο» (είπαμε, άμωμοι εν οδώ).

Δηλαδή, όχι μόνο η σορός μπερδεύεται πια ορθογραφικά και σε γραμματικό γένος με τον σωρό, αλλά και ο σωρός με τη σορό. Ασφαλώς θα πρόκειται για καταχθόνιο σχέδιο του Τζορτζ Σόρος!

* Μου γράφει ένας φίλος ενοχλημένος από την εξεζητημένη, όπως τη θεωρεί, μεταγραφή κάποιων βραζιλιάνικων ονομάτων σε ένα άρθρο γνωστού ιστότοπου.  Ο φίλος ενοχλείται από το «Σάου Πάουλου» (αντί για Σάο Πάολο) και το «Ζουάου» (που του θυμίζει το βαρουφάκειο Γουάου!) αντί Ζοάο. Θα συμφωνήσω μαζί του: όταν μεταγράφουμε ξένα ονόματα, συνήθως κάνουμε έναν συγκερασμό ανάμεσα στην προφορά και στη γραφή του ονόματος, το μεταγράφουμε στρογγυλεύοντας μερικές γωνιές.

Άλλωστε, και το ίδιο το άρθρο είναι ασυνεπές, αφού η Ντίλμα Ρούσεφ, όπως γράφει την Πρόεδρο της Βραζιλίας, προφέρεται κάπως σαν Ντιούμα Χουσέφ (ακούω στο forvo).

* Εδώ που βρίσκομαι έχω σε μικρή απόσταση από το σπίτι μου δύο τριεθνή σημεία, μάλιστα στο ένα από αυτά είχα πάει βόλτα το περασμένο Σάββατο και πέρασα και με τα πόδια τις δύο από τις τρεις μεθορίους (αν και στο τριεθνές δεν πήγα, είναι μέσα στο ποτάμι) κι έτσι με ενδιαφέρουν τα τριεθνή, όπως λέγονται τα σημεία όπου συναντιώνται τα γεωγραφικά σύνορα τριών χωρών -στην Ελλάδα είναι η… πινέζα στον Έβρο, ένα λίγο πιο πάνω από τα Άνω Πορόια στο Κιλκίς, και ένα μέσα στην Πρέσπα. Κάποτε θα αφιερώσω άρθρο στα τριεθνή.

Κι έτσι, με ενδιαφέρον διάβασα ένα άρθρο για το μοναδικό τετραεθνές σημείο στον κόσμο, διότι ήξερα, όπως και το άρθρο το παραδέχεται, ότι δεν είναι γνήσιο τετραεθνές αλλά δύο τριεθνή σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Τετραεθνές γνήσιο δεν υπάρχει, εκτός αν κατέβουμε σε υποεθνικές οντότητες (άλα τις) οπότε, ναι, ένα τετρασημείο βρίσκουμε στις ΗΠΑ, στο σημείο όπου συναντιούνται τα σύνορα ανάμεσα σε Αριζόνα, Κολοράντο, Νέο Μεξικό και Γιούτα, όπου, άμα δείτε στον χάρτη τα σύνορα είναι σαν να τα έχεις χαράξει με τον χάρακα (διότι, μάλλον, τα χάραξαν με τον χάρακα). Υπάρχει κι ένα άλλο πρώην τετραεθνές, που κι αυτό έχει κόλπο στη μέση, και είναι στην Ευρώπη, αλλά το κρατάω για το άρθρο που θα γράψω κάποτε -αν και θα το βρείτε στα σχόλια, πάω στοίχημα.

Αλλά ας γυρίσουμε στο άρθρο του ιστότοπου, όπου διαπιστώνω με φρίκη ότι ο συντάκτης δεν ξέρει τη λέξη «τριεθνές» (tripoint αγγλικά), αλλά αυτό είναι πταίσμα μπροστά στη μνημειώδη λαπαλισάδα ότι Υπάρχουν περιπτώσεις που τα σύνορα δύο ή τριών κρατών συναντώνται, όπου το πρώτο σκέλος μου φαίνεται εξίσου προφανές όσο το «υπάρχουν περιπτώσεις που δυο σημεία βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία» (αν και μπορεί να πέφτω έξω).

* Από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, πρόσεξα ένα γενικομανές «να επιμεληθεί της εφαρμογής του νόμου» από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Ζερδελή, αν και μπορεί να είναι απλώς σαρδάμ, να ήθελε να πει «να επιληφθεί».

* Στο προχτεσινό μεσημεριανό δελτίο του Μέγκα, στο ρεπορτάζ για τα κατορθώματα των αναρχικών (βάλτε μερικά εισαγωγικά) που κατέλαβαν τη Νομική, ακούω ότι «αποκεφάλισαν το άγαλμα της Κυβέλη» -κι ο δημοσιογράφος της έκοψε τα πόδια ή το τελικό σίγμα. Νέο θύμα της ακλισιάς των θηλυκών!

* Ένας φίλος μού στέλνει ένα μαργαριτάρι σε επίσημο κείμενο νομοσχεδίου, και συγκεκριμένα του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις. Το κείμενο υπάρχει εδώ σε πιντιέφ, ενώ περιέργως δεν γκουγκλίζεται. Λοιπόν, το άρθρο 21 λέει:

Για τις περιπτώσεις α’, β’, γ’ και δ’, προκειμένου ο φορολογούμενος να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης, θα πρέπει να καταβάλλει παρακρατούμενο φόρο που προκύπτει από τον ισχύον στην Ελλάδα φορολογικό συντελεστή… παρακάτω δεν βάζω, μόνο εκφράζω την απορία ποιος μπορεί να βγάλει άκρη από το κείμενο -αλλά κλέφτες θα γίνουν οι φοροτεχνικοί; Πάμε στα δικά μας. Το «να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης» διά γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι σημαίνει «να εμπίπτει στην έκπτωση της δαπάνης», αλλά μάλλον θα υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτή τη δύσκαμπτη διατύπωση. Όμως το «τον ισχύον συντελεστή» είναι μαργαριτάρι, διορθώστε το λοιπόν: τον ισχύοντα!

* Σε ένα πολύ τσαπατσούλικο άρθρο για τον εκκεντρικό και μάλλον δολοφόνο Αμερικάνο εκατομμυριούχο που ομολόγησε άθελά του τους φόνους που είχε κάνει, επειδή είχε ξεχάσει να κλείσει το μικρόφωνό του, υπάρχει αυτή η παράγραφος που τη διαβάζω και με πιάνουν τα γέλια:

Για την υπόθεση αυτή ο κ. 712άχρονος  δικάστηκε και απαλλάχτηκε, αφού έπεισε τους ενόρκους ότι όσο ζούσε στο Τέξας μεταμφιεσμένος σε γυναίκα και υποδυόμενος το μουγγό (!) πυροβόλησε τον Μπλακ διαμέλισε το πτώμα του και το πέταξε στη θάλασσα, όντας σε νόμιμη άμυνα.

Είναι που είναι εξωφρενική η υπόθεση (διότι πράγματι ο εκατομμυριούχος ζούσε στο Τέξας όπου φορούσε γυναικεία ρούχα και προσποιόταν ότι είναι, εμ, μουγγή), μπαίνει στη μέση και η τσαπατσουλιά που τον κάνει Μαθουσάλα, έρχονται και οι μεταφραστικές αστοχίες και το κοκτέιλ γίνεται πολύ δυνατό! Πάλι καλά που δεν έγραψε «διαμέλισε τη σορό του» (ή… τον σωρό του).

* Γράφει φίλος από τον μακρινό Βορρά:

Μπορεί να μην μας πείραξε τα ηλεκτρονικά συστήματα εδώ στο βορρά και απλώς να το απολαύσαμε αλλά στην Ελλάδα η γενική του σκόρπισε πανικό και ταραχή.

του Βόρειου Σέλας (στο MEGA TV)

του Βόρειου Σέλατος (στο in.gr)

του Βόρειου Σέλαος (στο lifo.gr)

Χαιρετίσματα από τη βόρεια Σουηδία του Σέλα… Ας το πω aurora borealis.

Να πω ότι δίκιο το έχει το lifo.gr, του Σέλαος είναι, αν χρειαστεί να το πει κανείς.

* Αν παρακολουθήσατε τη συζήτηση στη Βουλή για το πρόσφατο νομοσχέδιο, ίσως προσέξατε την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, μεταξύ άλλων για τη γνωστή υπόθεση του γραφείου που κατέχει ο πρώην πρωθυπουργός στη Βουλή (αν και δεν το χρησιμοποιεί ο ίδιος, όπως λένε). Δεν θα μπω στην ουσία, αλλά αναφερθώ σε κάτι που μου έκανε εντύπωση. Άκουσα καθαρά, νομίζω μάλιστα δύο φορές, την κυρία Μπακογιάννη να κάνει λόγο για τα «75 χρόνια κοινοβουλευτικής δράσης» του πατέρα της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πώς όμως βγαίνει αυτός ο αριθμός; Γεννημένος το 1918, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1946. Χωρίς να είμαι 100% βέβαιος, ας δεχτούμε ότι εκλεγόταν αδιαλείπτως σε όλες τις επόμενες αναμετρήσεις, άρα έμεινε στη Βουλή έως το 1967: Μας κάνουν 21 χρόνια.

Μετά τη χούντα, ο Μητσοτάκης απέτυχε να εκλεγεί το 1974 ως ανεξάρτητος (διότι κανένα κόμμα δεν τον δέχτηκε με το στίγμα του αποστάτη) κι έτσι επανήλθε στη Βουλή το 1977. Έμεινε βουλευτής έως το 2004, παναπεί 27 χρόνια. 21+27 μας κάνουν 48.

48 χρόνια στη Βουλή είναι εντυπωσιακό κατόρθωμα και ίσως πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά απέχει αρκετά από τα 75. Πώς βγαίνει λοιπόν αυτός ο αριθμός; Μετράει πλασματικά χρόνια η Ντόρα (όπως κάνουν κάποιοι για να βγουν στη σύνταξη; ) Υπολογίζονται τα χρόνια του στρατού; Μετράνε διπλά τα χρόνια της πρωθυπουργίας; Παίρνει μπόνους για την αποστασία; Μήπως η Ντόρα προσθέτει στον λογαριασμό και τα δικά της χρόνια στο Κοινοβούλιο, καθώς και του Κυριάκου (αφού όλοι μαζί χρησιμοποιούν το επίμαχο γραφείο);

Η απορία μου είναι ειλικρινής, γιατί με τίποτα δεν προκύπτει ο αριθμός των 75 χρόνων. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο Κ.Μ. εξακολουθεί να έχει κοινοβουλευτική δράση σήμερα, το 2015 μείον 75 μας στέλνει στο 1940, όπου Βουλή δεν υπήρχε (δικτατορία του Μεταξά και μετά πόλεμος και κατοχή) και όπου ο Κ.Μ. ήταν 22χρονος φοιτητής. Αλλά βέβαια, οι παλιότεροι θα έχουν μιαν απάντηση. Θα θυμούνται από την εποχή της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, το 1990-93, το περίφημο «0+0 = 14». Ε, αν μηδέν και μηδέν κάνει 14, τότε σίγουρα 21+27 θα κάνει 75!

Katwtates* Και κλείνω με μιαν ανακοίνωση. Πολύ θα ήθελα, αλλά δεν θα είμαι στην Αθήνα, να παρακολουθήσω μιαν εκδήλωση των συναδέλφων μου του ΣΜΕΔ (Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών και Διορθωτών), που γίνεται την Τρίτη 24 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιόλου 42-44 & Κολοκοτρώνη, Αίθουσα 4, 2ος όροφος (είσοδος από Αιόλου, Μετρό Μοναστηράκι).

Ομιλίες:

Νίκος Κούρκουλος
Το (μεταφραστικό) χαμΑλίκι στη χώρα των εκδόσεων

Αρετή Μπουκάλα
Το λάθος, και ποιος το πληρώνει: Το τοπίο της επιμέλειας εκδόσεων

Γιούλα Σταθοπούλου
Μεταφραστικά γραφεία: Μεταφράσεις σε τιμή ευκαιρίας

Δανάη Μαραγκουδάκη
Υποτιτλισμός: Ο ορισμός της υποτιμημένης εργασίας

Το θέμα έχει ενδιαφέρον γιατί ο ΣΜΕΔ έχει επεξεργαστεί έναν κατάλογο κατώτατων αμοιβών, ένα αίτημα που μοιάζει ουτοπικό αλλά έχει εφαρμοστεί με διάφορες μορφές σε άλλες χώρες και είναι η μόνη λύση που μπορεί κάπως να μετριάσει την εργοδοτική ασυδοσία στον κλάδο -χώρια, βέβαια, από το άλλο πρόβλημα, ότι κι αυτές οι τσουρούτικες αμοιβές πολύ σπάνια καταβάλλονται στην ώρα τους ενώ κάποτε δεν καταβάλλονται ποτέ, άλλοτε με δικαιολογία και άλλοτε με πρόσχημα την κρίση (ή και με άλλα προσχήματα -όταν οι εργοδότες θέλουν να μη σε πληρώσουν, μπορούνε με χίλιους τρόπους).

Πιθανόν να έχουμε και μελλοντικό άρθρο με ανταπόκριση από την εκδήλωση -αλλά, ιδίως αν ασχολείστε με μετάφραση, επιμέλεια ή διόρθωση, σας συνιστώ θερμά να πάτε.

Advertisement

201 Σχόλια προς “Ισημεριακά μεζεδάκια πάλι”

 1. cronopiusa said


  και δόξα τω Θεώ και δόξα τω λαώ
  Δόξα αίνων Δ’ Κυριακὴ Νηστειών 2015-03-22.

  ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ Ο Γκρεμιστής

  Καλή σας μέρα

 2. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για το πρώτο σχόλιο!

  Θα λείψω όλη τη μέρα, και αύριο, αλλά ίσως έχω γουήφι εκεί που θα πάω. Πάντως δεν θα είμαι συνεχώς από πάνω, αν κάποιο σχόλιο πιαστεί στη σπαμοπαγίδα θα περιμένει.

 3. Γς said

  Καλημέρα

  >ο κύκλος των [χαμένων] μαργαριταριών

  perles society

  κατά το
  Dead Poets Society

  που είναι σήμερα και Παγκόσμιος Ημέρα Ποίησης

  [Και που είναι ο άμουσος Σωτήρης ο Κούβελας με τους λαπάδες του]

 4. cronopiusa said

  ουί, τι ντροπή!
  είμαι το Νο 1!
  και η μεγαλύτερη ιεροσυλία των προβοκατόρων
  εγκαθετων αναρΧΑτζιχαντιστων

 5. Γς said

  4:
  Το πόσταρα πριν πολλέ;ς ώρες

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/11/empgraffiti/#comment-278571

 6. cronopiusa said

  ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

 7. Λ said

  Καλημέρα και εύχομαι να είναι η ζωή σας φοδραρισμένη με ποίηση

  Υπάρχει και η Τραϊμπέκα του Μανχάταν

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tribeca

  Tribeca /traɪˈbɛkə/, originally written as TriBeCa, is a neighborhood in Lower Manhattan, New York City. Its name is an acronym from «Triangle Below Canal Street». The «triangle», which is actually more of a trapezoidal shape, is bounded by Canal Street, West Street, Broadway, and either Chambers or Vesey Streets.[1] The neighborhood is home to the Tribeca Film Festival.

  Tribeca is one of several neighborhoods in New York City whose name is an acronym, in addition to Dumbo, SoHo, NoHo, NoMad, Nolita, and BoCoCa

 8. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα

  1: Αν πράγματι είπε «δόξα τω Θεώ» τότε να μαστιγωθεί δημόσια, και αν το ξανακάνει να τον περιφέρουμε με ταμπέλα κρεμασμένη που να γράφει «είμαι τεντυμπόϋς».

  Γενικά, από την εποχή του φυγόμαχου καραγκιοζοπαίκτη του Ανωνύμου της Ελληνικής Νομαρχίας, που όταν ο λαός πολεμούσε, εκείνος τα έξυνε κάπου στην Ιταλία, εμφανίστηκαν λογής-λογής διορθωτές του λαού, οι οποίοι «τάσσονται» με τον λαό, αρκεί βεβαίως… ο λαός να κάνει (ή να μην κάνει) όσα εκείνοι του προτείνουν. Βλέπε π.χ. τις αλητείες που έγραψε ο γλύφτης των Άγγλων Ανδρέας Λασκαράτος, αλλά και τις ανοησίες που έγραψε ο -κατά τα άλλα ιδιαίτερα αγαπητός μου- Εμμανουήλ Ροΐδης. Κατά τους λογίους, ο λαός γίνεται δεκτός μόνο αφού περάσει από εξετάσεις και λογοκρισία των πιστεύω του και μόνο τότε ο λαός είναι άξιος να λάβει σφραγίδα αποδοχής από τους λογιοτάτους…
  Τον Τσίπρα, τον ψήφισα ακριβώς επειδή δεν είναι μισαλλόδοξος ταλιμπάν.

 9. cronopiusa said

  5
  αρρώστησα όταν το είδα
  σπασμενο, μουτζουρωμένο, ατιμασμένο,

  ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ «ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ» https://www.youtube.com/watch?v=Ljr8Thd3ViA

 10. cronopiusa said

  η κηδεία του Κωστή Παλαμά ήταν ανάταση ελευθερίας στην κατεχόμενη Αθήνα, ο χρυσαυγουλισμός των αναρχοκάγκουρων με φοβίζει, με πανικοβάλει, μπαρουταποθήκη η Ελλαδίτσα, κι αυτή η κυβέρνηση βάλεται από τον Περισό μέχρι τα Εξάρχεια κι απ’ τα νησια Turks and Caicos ως το Πεκίνο

 11. BLOG_OTI_NANAI said

  Ένα ενδιαφέρον αντιρατσιστικό απόσπασμα από την εφημερίδα Αθηναϊκή του 1956: αναδημοσιεύει ένα συμβάν που έλαβε χώρα στο Norfolk της Αγγλίας, όπου Άγγλοι «Τέντυ-Μπόυς» υπερασπίζονται 4 «νέγρους» από ρατσιστικές επιθέσεις Αμερικανών στρατιωτών. Ταυτόχρονα βεβαίως, βλέπουμε το θετικό, ότι και η ελληνική αυτή εφημερίδα, στα 1956 θεωρεί λάθος τον ρατσισμό και επικροτεί την ενέργεια των κατά τα άλλα αντιπαθητικών «Τέντυ-Μπόυς».

 12. marulaki said

  Καλημέρα σας! Λόγω αντικειμένου το είδα κι εγώ το ‘ισχύον’ και η ομαλή διόρθωση είναι για μένα η εξής:
  Για να εκπεστεί η δαπάνη από τα έσοδα του φορολογουμένου, θα πρέπει ο τελευταίος να προκαταβάλλει φόρο που υπολογίζεται με τον από τον ισχύοντα στην Ελλάδα φορολογικό συντελεστή. Απλά και όμορφα. Αλλά πλέον έχουν μπει στα υπουργεία κάτι τζιμάνια αγράμματα και συγνώμη για την έκφραση και γράφουν από αυτόματο μεταφραστήρι χωρίς να καταλαβαίνουν καλά-καλά τι γράφουν. Δεν ξέρω και αν δίνουν τους νόμους να γράφονται σε τίποτα γραφεία νομικά και βγαίνουν αυτά τα εκτρώματα. Κάθε φορά που βγαίνει νέος φορολογικός νόμος, τρομάζουμε τι θα δουν τα ματάκια μας.
  Για τον Παλαμά δεν έχω λόγια. Κάποτε επαναστατούσε ο κόσμος απέναντι στο κατεστημένο, όχι στην ομορφιά και την καλλιέργεια…

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλ(ιση)μέρες, με ωραία μεζεδάκια !

  – Τα 75 χρόνια της, γενικότερης όμως επαγγελματικής δράσης του Μητσοτάκη, μήπως προκύπτουν από τις τρεις συντάξες που λαμβάνει; Από 25 χρόνια ελάχιστης εργασίας, νά’τα !

  – Διαβάζω καλά «712άχρονος»; Ε μετά, θες να μιλάει κι από πάνω; Κάνε τη μουγγή ! 🙂

  – Στο Νομοσχέδιο, θα πρέπει να καταβάλλει ή θα πρέπει να καταβάλει; Το «καταβάλλει» ταιριάζει με το «εμπίπτει», όπως και το «καταβάλει» με το «εμπέσει» (?), αλλά γενικώς, σε σχέση και μ’ αυτό, εσείς βγάζετε νόημα; Πρέπει για 100 μήνες να αποδίδει αυτό το φόρο ή να τον αποδώσει άπαξ; Τρέχα-γύρευε…Αμ αλλιώς δε θα τα λέγαν Νομοσχέδια, θα ήταν ποιηματάκια του ημεροδείκτη…

  – Να δώσουμε την ειδοποιό διαφορά όμως : όταν ένα πτώμα ξεβράζεται από τη θάλασσα, στις ειδήσεις είναι πάντα…πτώμα, όχι σορός !

  – Κυριολεκτικά, υπάρχουν περιπτώσεις που τα σύνορα δύο κρατών συναντώντα. Όταν τα κράτη είναι γειτονικά ! Eνώ, της Ελλάδας με το Λουξεμβούργο, ας πούμε; 🙂

  – Έτσι είναι τα σίγμα : φεύγει ένα απ’ την Κυβέλη, πάει στη Μάρνης, φεύγει ένα από την ονομαστική της Αττικής Οδού και πάει στη Χάρις Αλεξίου, και πάει λέγοντας…

  – Τώρα, πώς η τοπική του ΚΚΕ σκέφτηκε τα σκουπίδια σε «σορούς» και όχι «στοίβες» (από τις χιονοστιβάδες των αντιλαϊκών μέτρων), άγνωστο…

  Καλή μέρα της ποίησης και ισημέριο Σαββατοκύριακο !

 14. marulaki said

  Δίκιο στον Πμπ για το καταβάλει.
  Νόμος του μπούμερανγκ με βρήκε με το «με τον από τον». Χαχα!

 15. # 5

  και μένα μου το ποστάρανε στο φέησμπουκ πολύ πιο πριν…σαν το ζες σουί Σαρλί πάει να γίνει

 16. vk said

  Πραγματικά ριζοσπαστική κυβέρνηση θα ήταν αυτή που θα έφτιαχνε νόμους σε στρωτά ελληνικά. Αν μάλιστα ξεκαθάριζε και το χαμό των προηγούμενων σχετικών νόμων, διατάξεων κλπ με το να σταματήσει την τραγική πρακτική για μια ρύθμιση δυο σειρών να προηγούνται δυο σελίδες με εκείνα τα πανέμορφα «με βαση την υπ.αρ. 818/666_1957, 333_764/1940, κλπ…» πολλα θα ηταν πιο εύκολα και ωραία στη ζωή μας. Αλλά απο την αλλη θα άφηνε κοσμο χωρίς δουλειά και θα χάναμε και τα παραθυράκια…

 17. Γς said

  >σαν το ζες σουί Σαρλί
  σαν το ζε σουί Σαρλί

 18. Γς said

  17->15

 19. 21+27=75…

  Αν προσθέσουμε στο άθροισμα των ψηφίων του πρώτου αριθμού τον δεύτερον με μετάθεση των ψηφίων του προκύπτει το ποθούμενον διακα’ως.
  Αλλά που ξέρετε εσείς από Μητσοτακομπακογιάννειον αριθμητική

 20. # 17

  Εστι Γούσιος οθφαλμός ός τα πανθ’ ορά !

 21. Αφιερωμένο τον Γς

 22. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Το σημερινό εξώφυλλο του Σπίγκελ:

 23. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 24. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  12.Μαρουλάκι το εκπεστεί ήταν μεγαλείο.Αφαιρεθεί, κάνει; αλλιώς θα εκπέσει.
  Πε τε μου εναν άθρωπο που τα χει μάθει όλα
  γιατί εγώ δεν ταμαθα μα δε θα σκάσω κιόλα 😉

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Καλημέρα από υψόμετρο 930 στην Ήπειρο (Μαστοροχώρια)
  Ο καιρός, ένα θαύμα!
  Το ασύρματο πηγαίνει…σφαίρα. Αυτή είναι για μένα η μαγεία του διαδικτύου.Να είσαι εντελώς απόκεντρα και να μη νιώθεις ξεκομμένος!
  Το βράδυ, τα τσίπουρα!
  Γράφω και όταν τα μάτια μου φεύγουν από τον υπολογιστή βλέπουν καρσί τον Σμόλικα (η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς της Πίνδου, η αμέσως ψηλότερη μετά τον Όλυμπο), δίπλα άλλες τέσσερις κορυφές τα ονόματα τον οποίων ποτέ δεν έμαθα έστω και αν απευθύνθηκα στους…επαΐοντες, και παραδίπλα το ύψωμα Κλέφτης όπου μετά από 70 χρόνια η κορυφή του παραμένει γυμνή επειδή είχε κατακαεί από τους βομβαρδισμούς με ναμπάλμ στον εμφύλιο. Ωστόσο έχει μείνει μόνο ένα μικρό κομμάτι χωρίς δέντρα και σε τέσσερα πέντε χρόνια προβλέπω να καλυφθεί. Κοιτάζω πάντα προς Νότο και δίπλα από τον Κλέφτη ακολουθούν κάποιες κορυφές χιονοσκεπασμένες όμοια με αυτές που βλέπουμε σε φωτογραφίες και λέμε «αλπικό τοπίο» και παραδίπλα το όρος Τύμφη ή (Γ)Καμήλα.
  Το παλιό όνομα του χωριού είναι Στράτσιανη (= σκοπιά) και το νυν Πύργος. Πήρε το όνομα από το ομώνυμο ύψωμα, πεδίο μαχών κατά τον εμφύλιο. Πριν από πενήντα χρόνια θυμάμαι ένα τόπο γυμνό με λίγες φτέρες και τα υπόγεια ορύγματα.Τώρα είναι καλυμμένο με πεύκα και φιλοξενεί τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

 26. Πέπε said

  @0:
  > > Μπορεί, μπορεί [η λέξη «πτώμα»] να είναι και δυσοίωνη.

  Αν το είπες επίτηδες Νίκο και όχι τυχαία, είναι ίσως το πιο επιτυχημένο σου που έχω διαβάσει!!! (Όταν ο άλλος είναι ήδη σε κατάσταση πτώματος, τι να τους κάνεις τους οιωνούς…)

  > > …στη μνημειώδη λαπαλισάδα ότι Υπάρχουν περιπτώσεις που τα σύνορα δύο ή τριών κρατών συναντώνται, όπου το πρώτο σκέλος μου φαίνεται εξίσου προφανές όσο το «υπάρχουν περιπτώσεις που δυο σημεία βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία» (αν και μπορεί να πέφτω έξω).

  Ακόμη χειρότερα, θα έλεγα. Η ίδια η λέξη «σύνορο» εμπεριέχει την έννοια της συνάντησης με τη γραμμή γύρω από τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Αν η άκρη μιας χώρας τελειώνει εκεί που δεν αρχίζει μια άλλη χώρα, πράγμα που συμβαίνει στις ακτές, δε λέμε «συνορεύει» αλλά «βρέχεται».

  > > «να επιμεληθεί της εφαρμογής του νόμου»:
  Καθαρευουσιανισμός ίσως. Γενικομανία όμως, νομίζω, όχι. Με παλιότερα δεδομένα ήταν σωστό. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με. Δε νομίζω ότι είναι σαν κάτι άλλες αδικαιολόγητες και εντελώς Μπόστειες συντάξεις με γενική που βλέπουμε κάθε τόσο.

 27. Ε, νικοκύρη, άμα μετρήσουμε τους Πομάκους χωριστά, άνετα την κάνουμε τετραεθνές και τη δική μας την πινέζα.

  Νοσοκομείο του Ανόβερο αναφέρει η ανακοίνωση του Χαμόγελο του Παιδιού (σικ, ρε) για τη χρήση του πρωθυπουργικού αεροπλάνου.

 28. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mαθηματικό Κουίζ: Γιατί δεν γίνεται περισσότερες από 4 χώρες («συνεχούς μη διασπασμένης επιφανείας») να έχουν όλες μεταξύ τους κοινά γραμμικά (όχι σημείο!) σύνορα; 🙂

 29. marulaki said

  #24 Έφη έφη, καλημέρα καλημέρα!! Χαχαχα!
  Δεν εκπίπτει η δαπάνη από τα έσοδα, ή δεν την εκπίπτω εγώ οπότε δεν εκπίπτεται; Μήπως δεν εκπίπτεται από μόνη της; Χαμόοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοος!
  Σαφώς το πρώτο είναι το σωστό, αλλά τι ψάχνεις…Έχεις δίκιο, αλλά και τα δύο λέγονται, εμείς οι λογιστές τα έχουμε κάνει όλα σόπατο!!! 🙂

 30. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  28. Ψιλομάπα διατύπωσα, παρντόν! Εννοούσα γιατί δεν γίνεται να συνορεύουν όλες μεταξύ τους;

 31. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  30. 28. Δηλαδή το καλυτερότερο πολυσύνορο που μπορεί να υπάρξει είναι κάτι σαν αυτό: 🙂

 32. Γς said

  27:

  της Χανούφα;

 33. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Τώρα συνειδητοποιώ ότι όπως το έβαλα το κουίζ ,είναι εύκολο… έπρεπε να βάλω: «Πόσα ΤΟ ΠΟΛΥ τριεθνή σημεία μπορεί να έχουν χώρες που συνορεύουν όλες μεταξύ τους;» 🙂

 34. γκάφ(κ)α said

  καλημέρα..μόλις διάβασα κάτι τραγικό και ήθελα να το μοιραστώ …άντρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε…αεροδρόμιο

  http://www.topontiki.gr/article/122360/ipa-astynomikos-pyrovolise-antra-poy-epitethike-me-mahairi-se-aerodromio

 35. Πέπε said

  @29 κ.ά. (εκπίπτω):

  Πολύ φοβάμαι ότι τη δαπάνη την εκπίπτουμε, οπότε και εκπίπτεται και εκπέστηκε. Είναι κάπως φρικηλό, αλλά εφόσον πρόκειται για ορολογία των λογιστών κλπ., ό,τι μας πουν θα πρέπει να κάνουμε/πούμε κι εμείς…
  Μέσα σε κάποια λογικά όρια, για τις ορολογίες δεν τίθεται θέμα φυσικής εξέλιξης της γλώσσας. Ένας επαγγελματικός ή επιστημονικός κλάδος ανακαλύπτει/δημιουργεί μια νέα έννοια, και λέει «θα τη λέμε έτσι».

 36. physicist said

  Από δω το πάει ο Κίντος, από κει το φέρνει, τελικώς δεν θα τη γλυτώσουμε. 😉

 37. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μη μιλάτε για «τριεθνή», με πληγώνουν {«εγώ σου λέω μόνο αυτά π’ απ’ την κουζίνα είδα»} :
  Στο τριεθνές Ηλεία,Αρκαδία,Μεσσηνία, μνημειώθηκε ο ναός του Επικούρειου ο οποίος χροόνια «ανήκε» στην εφορεία Αραχαιοτήτων της Ηλείας(Ολυμπία κλπ), μετά ο Σαμαράς ,υπ.Πολιτισμού, τον πήγε στης Μεσσηνίας, αλλά κτίστηκε από Αρκάδες και η Αρκαδία δεν τον είχε θαρρώ ποτές 😦

 38. physicist said

  Ο Μέμπιους, ας πούμε, θέλει έξι χρώματα κι ο τόρος εφτά. Κι αν αρχίσουμε να φτιάχνουμε χάρτες πάνως πρέτσελ, προσθέτοντας τρύπες, ή αν ζωγραφίσουμε χάρτες στην επιφάνεια ενός σφουγγαριού, θα μας τελειώσουν τα κραγιόνια στην κασετίνα μας!

 39. physicist said

  #38. — πάνως πάνω σε

 40. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φύζι μπόη, Kαλά το γυροφέρνεις μάστορα, αλλά -επειδή είμαι αυστηρός βαθμολογητής 😆 – δεν απάντησες στο κουίζ! Γιατί (ποια η μαθηματική αιτιολόγηση δηλαδή) δεν γίνεατι να συνορεύουν όλες μεταξύ τους 5 χώρες; Leave the colors alone! 😉

 41. physicist said

  #40. — Το ίδιο δεν λέμε; Αν αυτό μπορούσε να συμβεί, τότε δεν θα έφταναν τέσσερα χρώματα, ενώ το Θεώρημα των Τεσσάρων Χρωμάτων και των Πέντε Ηπείρων μας λέει ότι φτάνουν και παραφτάνουν.

 42. Γς said

  >ένα τετρασημείο βρίσκουμε στις ΗΠΑ, στο σημείο όπου συναντιούνται τα σύνορα ανάμεσα σε Αριζόνα, Κολοράντο, Νέο Μεξικό και Γιούτα

  Ο Γς έχει πετάξει με μικρό τετραθέσιο εκεί που συναντιώνται Αριζόνα και Νεβάδα και έχει και Κολοράντο (ποταμός, όμως!).
  Ξώφαλτσα, καμιά πενηνταριά μίλια κι η Καλιφορνία. Παίζει; 😉

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/24/1821-3/#comment-164990

  στο τριπλοσημείο που συναντούνται

 43. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  εκπέστηκε ή εξέπεσε;
  Αυτό το εκπίπτεται από την αρχή που μπήκε στις φορολογικές φόρμες και οδηγίες δεν καθότανε καλά. Επέτεινε τη σύγχυσή μας(ψυχολογική και λογική).

 44. LandS said

  @41 Νομίζω ότι αυτό που ζητάει ο Κιντ ήταν γνωστό πριν το 1976.

  Κίντο το αντίστοιχο νούμερο στις τρεις διαστάσεις ποιο είναι; Πόσα επίπεδα μπορούμε να έχουμε ώστε το καθένα να έχει κοινή ακμή με τα άλλα;

 45. Γς said

  34:

  Και λοιπόν τι έγινε;

  Από το λίκνο σου!

  > του διεθνούς αεροδρομίου της Νέας Ορλεάνης (στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ),

  Για να μας δείξει ότι ξερει που είναι.
  Και θυμήθηκα κάποιον σεισμό στο άλλο άκρο ΒΔ κοντά στο Σιάτλ. Ακουσα ένα κανάλι εδώ να λέει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στη Λουϊζιάνα, την Νέα Ορλεάνη(!) [3 χιλιάδες μίλια], ακόμα και στο Βανκούβερ [καμιά κατοστή μίλια!]

 46. Γς said

  43:
  >εκπέστηκε ή εξέπεσε;

  Και θα πάει η σκορδαλιά σύννεφο αντιμεθαύριο με τον μπακαλιάρο.

 47. LandS said

  Για το 44 επιφάνειες και όχι επίπεδα.

 48. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  44.: 9 LandS.

 49. Παναγιώτης Κ. said

  Από τις ανθρωπιστικές επιστήμες νομίζω ότι η Νομική είναι η πιο καλοδουλεμένη.Παρόλα αυτά.
  Οι νόμοι ως προς τη διατύπωσή τους είναι μεν στη δημοτική αλλά πρόκειται για μεταγραφή από την καθαρεύουσα στο μυαλό των νομικών.
  Κρίνοντας από την ασάφεια των νόμων ,φαινόμενο συχνό , μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι συντάκτες είναι αδιάφοροι ως προς το στοιχείο της σαφήνειας ή είναι αδαείς ή τέλος, κάτι θέλουν να κρύψουν.
  Εξίσου ασαφείς είναι οι εγκύκλιοι που έπονται αφού ψηφιστεί ένας νόμος.
  Το πρόβλημα της ασάφειας των εγκυκλίων- για τους νόμους δεν μπορεί να γίνει κάτι μετά την ψήφισή τους- θα μπορούσε να λυθεί ως εξής: Ας υποθέσουμε ότι βγαίνει μια εγκύκλιος που αναφέρεται στο φορολογικό νόμο.
  Πριν τη στείλουν στις ΔΟΥ για εφαρμογή, να ζητήσουν από τρεις- τέσσερις πολίτες έστω με πανεπιστημιακή εκπαίδευση να την διαβάσουν. Αν είναι…κορακίστικα γι΄ αυτούς προφανώς φταίει η διατύπωση (αν αποκλείσουμε ενδεχόμενες σκοπιμότητες…διάβαζε …δημιουργική ασάφεια) και πρέπει να την ξαναγράψουν.
  Έχω αγανακτήσει πολλές φορές καθώς θέλω να συντάξω την φορολογική μου δήλωση και συναντώ ανυπέρβλητες δυσκολίες.Φυσικά καταφεύγω στον φοροτεχνικό και μου παίρνει το εικοσάρι τουλάχιστον.
  ( Η κόρη μου εργάζεται στο Λονδίνο και δεν ξέρει τι θα πει φορολογική δήλωση.Τα ρυθμίζει όλα η φορολογική αρχή με βάση τα στοιχεία παρέχει ο εργοδότης).

 50. Παναγιώτης Κ. said

  Να προσθέσω και ένα ακόμη παράδειγμα ασάφειας. Είναι η σηματοδότηση στους ελληνικούς δρόμους.
  Από ότι φαίνεται, τα σήματα τα εγκαθιστούν υπάλληλοι εξοικειωμένοι με την περιοχή τοποθέτησης και η μόνη αναγκαιότητα που αναγνωρίζουν σε αυτά είναι για να έχουν…αντικείμενο εργασίας!
  Αν δεν τα πήγαινα καλά με τα σήματα τις φορές που βρέθηκα στην Δ.Ευρώπη θα νόμιζα ότι εγώ έχω το πρόβλημα που μπερδεύομαι με την σηματοδότηση στους ελληνικούς δρόμους.

 51. Λ said

  25. Παναγιώτη, να περάσεις καλά. Άξιο το προσκύνημα σου

 52. LandS said

  @48 Ευχαριστώ.

  @49 παρένθεση στο τέλος. Στην Ελλάδα την τεχνική δυνατότητα την έχουμε από τα μέσα της δεκαετίας του 90.
  Από το 2014 τα σπουδαία νταμάκια της δήλωσης είναι προσυμπληρωμένα.

 53. Παναγιώτη Κ.,

  είσαι εκεί, καλέ μου, και ασχολείσαι με το ίντερνετς;
  Ααααααα… http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/to-internetiko-kollhma-den-einai-toso-athwo.3368400.html

  Νικοκύρη: η Ντίλμα είναι μπροεδρίνα της Μπραζίου, όχι πρωθυ…

 54. Πέπε said

  @49:
  Πάντα στο πονηρό πάει ο νους του νομοθέτη.

  @50: Τώρα αν σου πω ότι εγώ, μαθημένος να καταλαβαίνω την ελληνική οδική σήμανση, τρομάζω βλέποντας τι γίνεται έξω; Δεν έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής να οδηγήσω στο εξωτερικό, αλλά ως επιβάτης κάθε φορά σκέφτομαι «μα πώς διάλο καταλαβαίνουν όλοι αυτοί και κάνουν όλοι το ίδιο; για σκέψου να ‘πρεπε να είμαι ένας από δαύτους – φτου φτου φτου, ευτυχώς που με πάνε!». Όχι γιατί είναι ασαφής η σήμανση έξω, αλλά γιατί προβλέπει λεπτομερώς υπερβολικά πολλά πράγματα που εδώ συνήθως τα αυτοσχδιάζουμε.

 55. Γς said

  53:
  Οπως κι η Λούλα. Ουπς, ο Λούλα ντα Σίλβα

 56. physicist said

  #44. — Κίντο, το αντίστοιχο νούμερο στις τρεις διαστάσεις ποιο είναι; Πόσα επίπεδα μπορούμε να έχουμε ώστε το καθένα να έχει κοινή ακμή με τα άλλα;

  #47. — Για το 44 επιφάνειες και όχι επίπεδα.

  ? ? ?

  #48. — 9 LandS.

  #52. — @48 Ευχαριστώ.

  ? ? ?

  Παίδες, για να το πω και Ελληνικά, I don’t get it. I don’t get it at all. Ούτε η ερώτηση του Λαντς βγάζει νόημα ούτε η απάντηση του Κίντου. Σόρρυ, μπορεί να είναι που μπήκε η άνοιξη και ο Φυσικός αποβλακούται αλλά βοηθάτε έστω κι έτσι.

 57. LandS said

  Το εκπίπτει, εκπεστέο, εκπιπτόμενο κλπ είναι ορολογία.

  Το εξαιρείται εκτός των περιπτώσεων … και … του … εδαφίου της … παραγράφου … του άρθρου … κλπ με την επιφύλαξη των διατάξεων μπούρου μπούρου κλπ.

  Είναι βίτσιο

  Όλα τα άρθρα του Κώδικα για τον ΦΠΑ έτσι είναι γραμμένα. Μη πω τίποτα για αυτούς που μεταφράζουν του Κανονισμούς της πρώην ΕΟΚ νυν ΕΕ.

 58. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια (τι νεότερα δηλαδή, για όλα) και για τη διόρθωση. Βλέπω άναψε φωτιές το «εκπίπτει».

  57: Όχι ότι με αφορά εντελώς άμεσα, αλλά τι εννοείς;

  Θα τα πούμε το βραδάκι, είμαι στη γενέτειρα του διασημότερου εμπόρου όπλων και πάω να δω την πόλη.

 59. Κι εγώ στην αρχή είπα «Καλά, το θεώρημα των τεσσάρων χρωμάτων μας ζητάει ο Νεοkid;», αλλά μετά αντιλήφθηκα ότι μας ζητάει μια πολύ συγκεκριμένη υποπερίπτωση: την περίπτωση όπου υπάρχουν ΜΟΝΟ πέντε χώρες. Ισοδυνάμως, να αποδειχθεί ότι αν πέντε τυχόντα σημεία του επιπέδου συνδεθούν ανά δύο με 15 γραμμές (όχι αναγκαστικά ευθείες), κάποιες απ’ αυτές μοιραία θα διασταυρώνονται.
  Αλλο κουιζάκι: να βρεθεί πραγματική περίπτωση τεσσάρων χωρών που καθεμιά τους να συνορεύει με τις άλλες τρεις.

 60. LandS said

  @56 Διαισθητικά μούρχεται ότι η απάντηση στο κουίζ το Κιντ εξαρτάται από τις διαστάσεις του χώρου που μπαίνει το πρόβλημα. Τώρα αν τη πάτησα, μετά την απάντηση, προσπαθώντας να καταλήξω στο νι τετράγωνο και αντί να πάω από τη Καπερναούμ γυρίζω άιρο και Κάιρο τζάμπα και βερεσέ…

 61. physicist said

  #60. — Λαντς, δεν καταλαβαίνω καν τι ρωτάς, θέλω να πω διάβασε ξανά το 44 και το 47. Δεν στη λέω προσωπικά, απλώς λέω ότι δεν βγαίνει νόημα.

 62. LandS said

  @58 Ούτε έμμεσα σε αφορά. Κλασική περίπτωση πυροβολισμού του πιανίστα. Ο νόμος του ΦΠΑ είναι στην ουσία ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο του σχετικού Κανονισμού.

 63. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  59. Σωστός ο Άγγελος! 🙂 Και μια και έδωσες την ωραία περιγραφή ,ας δώσω και γώ την «ψυχρή» φορμαλιστική εκδοχή της απάντησης:O λόγος λοιπόν για τον οποίον όχι περισσότερες από 4 «συνεχείς» χώρες δεν μπορούν να έχουν όλες μεταξύ τους σύνορα είναι ότι ο πλήρης Γράφος (complete graph) Κ5 δεν ειναι επίπεδος. (planar)
  Yγ. ίσως και γω να μην κατάλαβα καλά τι εννοούσε ο Λαντσυ ,αλλά έπεσε λίγο …Μασονία τώρα (masonry , block-works και τέτοια…) και το καθήκον με καλεί. Αργότερα μέημπυ, μπέημπυ! 🙂

 64. marulaki said

  Με αμείωτο ενδιαφέρον διαβάζω εδώ:

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?3814-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%AF%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%AF%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9

 65. Νικοκύρης έφα

  είμαι στη γενέτειρα του διασημότερου εμπόρου όπλων και πάω να δω την πόλη.

  Sir Basil Zaharoff is that you?

 66. LandS said

  @ 61
  Ναι δεν βγαίνει νόημα. Αντί να γίνω ακριβής τόκανα μούτι.
  Τα σχήματα στο σχέδιο του 31 δεν αποτελούνται μόνο από ευθείες. Το ίδιο φαντάζομαι ότι θα συμβαίνει στις τρεις διαστάσεις με τα αντιστοιχα σχήματα να μη αποτελούνται μόνο από επίπεδες επιφάνειες.
  Ήθελα μια ένδειξη της μεταβολής της απάντησης όταν αλλάζουν οι διαστάσεις και δεν έδωσα σημασία.

  Τι θα γίνει ρε Κιντ. Αδυνατώ.

 67. Υπάρχει διασημότερος και δεν είναι ο Ρικ της Καζαμπλάνκα 🙂 Αλλά επειδή έχω, πώς το λένε, inside information, δεν θα πω εγώ ποιος είναι.

 68. LandS said

  @59
  Δεκαπέντε;
  Πέντε γραμμές για το γύρω γύρω και πέντε του πεντάλφα δέκα.

 69. Δύτα, προφανώς ο Νικοκύρης δεν πήγε στα Μουγλά, όπου είδε το φώς της ημέρας ο Σερ Μπάζιλ Ζ. αλλά τι διάλο; Ο Χριστοφοράκος πού γεννήθηκε; 😎

 70. Παναγιώτης Κ. said

  @53.(Λ). Σε ευχαριστώ! Και συ να είσαι καλά!

 71. Παναγιώτης Κ. said

  Διορθώνω: @51(Λ)

 72. physicist said

  #59. — Δεν βλέπω πουθενά στα 28, 30, 31 να γίνεται λόγος για μόνο πέντε χώρες.

  #66. — ΟΚ, Λαντς. Ένας λόγος που παραξενεύτηκα από την απάντηση ότι χρειάζονται εννιά χρώματα είναι ο εξής (το απόσπασμα είναι από το άρθρο της Βίκης για το Θεώρημα των Τριών Χρωμάτων):

  There is no obvious extension of the coloring result to three-dimensional solid regions. By using a set of n flexible rods, one can arrange that every rod touches every other rod. The set would then require n colors, or n+1 if you consider the empty space that also touches every rod. The number n can be taken to be any integer, as large as desired. Such examples were known to Fredrick Guthrie in 1880 (Wilson 2002). Even for axis-parallel cuboids (considered to be adjacent when two cuboids share a two-dimensional boundary area) an unbounded number of colors may be necessary (Reed & Allwright 2008; Magnant & Martin (2011)).

 73. Παναγιώτης Κ. said

  @53. Σκύλε μου, όλα τα προλαβαίνω γιατί εδώ ο χρόνος…διαστέλλεται. 🙂
  Σκέφτομαι να πάρω το εργαλείο,να πάω στο καφενείο, να πάρω προτιμήσεις και να αρχίζω να τους βάζω μουσικές.
  Με την ευκαιρία, ξέρει κάποιος αν μπορώ να συνδέσω και με ποιο τρόπο, το λαπτοπ ώστε να ακούγονται από την τηλεόραση;

 74. Παναγιωτη Κ. στο 73

  σε πιστεύω :-

  για το ερώτημα, νομίζω πως θέλει σύνδεση HDMI, όλες οι καινούργιες τηλεοράσεις έχουν.
  αλλιώς, μπορείς να γράψεις τα τραγούδια σε στικάκι ή εξωτερικό σκληρό, να το βάλεις στην τηλεόραση (αν έχει USB) και να διαλέξεις πηγή το USB και όχι την κεραία.

 75. physicist said

  #72. — … Θεώρημα των Τριών Τεσσάρων Χρωμάτων.

  Μπα σε καλό μας, σήμερα …

 76. Φυσικά, LansS, 10 = 5*(5-1)/2 γραμμές είναι, όχι 15 = 5*(5+1)/2. Κοιμόμουν ακόμα, φαίνεται!
  Και αυτό που ρωτάς είναι, υποθέτω, πόσα πολύεδρα μπορούν να υπάρξουν στον τρισδιάστατο χώρο που να έχουν ανά δύο τουλάχιστον μία έδρα κοινή. Υποπτεύομαι κι εγώ ότι η απάντηση είναι «άπειρα», αλλά δεν ξέρω τίποτε ουσιαστικότερο.

 77. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  64. Ω γιες 🙂 🙂
  >>Ο Δρανδάκης (ναι, ναι) γράφει «παθ. μετχ. δημοτ. εκπεσμένος». (Έχει και την ωραία παλιά μεταβατική χρήση «Πόσο θα μου το εκπέσεις;»)Δεν έχει το εξεπέσθην και τα εκπεσθέντα, που έχει ο Ελευθερουδάκης και που με θα με σώσουν από τα νύχια του Σαραντάκου.

 78. physicist said

  Επανερχόμενος στο ερώτημα του Λαντς: μια νύξη σχετικά με τον τρισδιάστατο χώρο (αλλά σε καμία περίπτωση απόδειξη!) παίρνουμε από το ακριβές αποτέλεσμα στη σελίδα της Βίκης, που μας λέει πως όσο η χαρακτηριστική Ώυλερ χ της επιφάνειας στην οποία ζωγραφίζουμε τον χάρτη γίνεται όλο και πιο αρνητική, τόσο περισσότερα χρώματα χρειάζονται (η εξάρτηση είναι ανάλογη της τετραγωνικής ρίζας της απόλυτης τιμής του χ όταν το χ μεγαλώσει πολύ σε απόλυτη τιμή). Για να γίνει όμως η χαρακτηριστική Ώυλερ της επιφάνειας αρνητική, πρέπει να ανοίξουμε όλο και περισσότερα τούνελ πάνω σ’ αυτήν την επιφάνεια, να την κάνουμε όλο και περισσότερο σπογγώδη. Όσο πιο σπογγώδης γίνεται, όμως, τόσο περισσότερο «μοιάζει» στον τρισδιάστατο χώρο.

  Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια χαλαρή, διαισθητική αναλογία, όχι για αυστηρή απόδειξη!

 79. Φυσικέ, αν είναι έτσι, και αφού επιφάνειες οποιουδήποτε γένους (σκόμα και πολυεδρικές — κύβοι με πολλά πολυεδρικά χερούλια) υπάρχουν στον τρισδιάστατο χώρο, αρκειί να τις «παχύνουμε» λίγο μαζί με τον αντίστοιχο χάρτη, για να πάρουμε όσα στερεά θέλουμε που να ακουμπάνε δυο-δυο. Εύκολα, νομίζω, μπορεί αυτό να μετατραπεί σε αυστηρή απόδειξη.

 80. Μπήκε πλέον η Άνοιξη, πάμε για ηλιοθεραπεία! 😎

 81. physicist said

  #79. — Άγγελε, η εξίσωση που γενικεύει το θεώρημα σε επιφάνειες με αυθαίρετο γένος βρίσκεται εδώ και είναι παρμένη από εδώ. Κι εγώ αυτό το «πάχεμα» φανταζόμουν που θα «γεμίσει» τον χώρο αλλά ξέρουμε και οι δυο μας ότι ορισμένα όρια πρέπει να τα παίρνουμε με πάρα πολλή προσοχή.

  Ένα όχι και τόσο άσχετο ερώτημα θα ήταν ποιά είναι η γενίκευση του Θεωρήματος σε χώρους με αυθαίρετη, μορφοκλασματική διάσταση. Αν μπορεί κανείς να δει π.χ. τη μετάβαση από τα τέσσερα στα άπειρα χρώματα αλλάζοντας το 2 σε 3 με τρόπο συνεχή. Κατά μια έννοια, τα χερούλια των πολυέδρων «λιανίζουν» τον χώρο σαν μορφοκλάσματα αλλά και πάλι μιλάω πολύ χαλαρά. Είναι φανερό ότι δεν είμαι Μαθηματικός, έτσι δεν είναι; 😉

 82. spatholouro said

  «από τον ισχύον στην Ελλάδα φορολογικό συντελεστή»: τους φάγατε τους ανθρώπους. Ούτε τυπογραφικό/πληκτρολογικό λάθος σε «πρόχειρο» κείμενο δεν μπορούν να κάνουν: ο.κ. διορθώθηκε!

 83. sxoliko said

  «137 νεκρούς και 345 τραυματίες είχε τριπλή βομβιστική επίθεση σε δυο τζαμί…»
  σε διάφορα σάιτ. Μάλλον η αρχή έγινε από το iefimerida.

 84. Γιάννης Ιατρού said

  22: Der .. Lebensraum 🙂
  Κατά τ’ άλλα ….αργυρίου μηδέ ψακάς…. και μάλλον μας τρολλάρουν για μα μη ξεχνιέται στο ενδιάμεσο το θέμα «Ελλάδα», μιας και πρός το παρόν προχθές μάλλον συμφωνήσαν κάποια ανακωχή …

 85. …καταχθόνιο σχέδιο του Τζορτζ Σόρος!

  Την θέλει Σοροκώσταινα!

 86. Λες και είμαστε του σορού, εμείς!

 87. Ούπς! Του σωρού!

 88. …Ντίλμα Ρούσεφ,…προφέρεται κάπως σαν Ντιούμα Χουσέφ…

  …κατά το Χοναλτζίνιο, ο Χέι Πελέ, και άλλα.
  (Ήμαστε και σε βραζιλιάνικη τσουρασκαρία, και ρωτάω τι κρέας είναι αυτό που προσφέρει το γκαρσόνι, οπότε ακούω hump και ξανά hump, και αναρωτιέμαι μήπως είναι κάτι σαν τον παστουρμά απ’ την καμπούρα της γκαμήλας – τελικάν ήταν rump, ανάμεσα σε φιλέτο και κιλότο, αν το μεταφράζω καλά)…

 89. …τον ισχύον στην Ελλάδα φορολογικό συντελεστή… …μάλλον θα υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτή τη δύσκαμπτη διατύπωση.

  Η διατύπωση είναι άκρως επικίνδυνη, διότι, εκτός του ότι βγάζει μάτι, προξενεί και ισχυαλγία, εξού και «δύσκαμπτη»!

 90. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  69 Πολύ πιο διάσημος (αν και για τις εφηβικές του ενασχολήσεις)

  82 Χτες δεν είχε διορθωθει. Να μας διαβάζουν τάχα;

 91. 90α

  Τον είχε ενσαρκώσει στο σινεμά ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο;

 92. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  90.>>Πολύ πιο διάσημος
  Έμπορος είπαμε.Απο πού βγαίνουν οι καλύτεροι έμποροι; Τώρα το διάσημος, μπερδεύει.Γνωστός από εφηβικές επιδόσεις; καταμπερδεύει
  Τί γλώσσα μιλάνε αφεντικό στην πόλη του ντουφεκά;
  Μπας κ είσαι στη Νάπολη του Αλ Καπόνε που πάντως πούλαγε κυρίως άλλα πράματα.

 93. sarant said

  To ‘εμπορος όπλων’ είναι ακριβές αλλά παραπλανητικό.

  Εχει γίνει και τραγούδι ελληνικό.

 94. sarant said

  91 A, το βρήκες!

 95. Εδώ πήγε, μωρέ

  https://www.google.com/maps?ll=49.7719,4.7161&q=49.7719,4.7161&hl=en&t=h&z=12

  διπλα στο σπίτι του, ο τεμπέλης!

 96. Υπάρχει τέτοια ταινία με τον ΝτιΚάπριο;

 97. Μπα! υπάρχει! Ιδέα δεν είχα…

 98. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ιταλός ο σκηνοθέτης;

 99. 98 0/2 🙂

 100. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μπα ο Ταραντίνο είναι αμερικανός 😦
  http://www.cinedogs.gr/reviews/django-unchained/#sthash.onUXV3oy.dpbs

 101. 64,
  Ωραία παραπομπή.
  Δεν είδα αν ανέφερε κανείς την χρήση του πέφτω ως μεταβατικού στην φράση «τού/τής την πέφτει». Αν έχω καταλάβει σωστά, παλιότερα ήταν «τού/τής τα ρίχνει».

 102. 58, τέλος

  Μέκκα;

 103. sarant said

  95 Eίναι σχετικά κοντά και δεν είχα πάει ποτέ κι έχει πολλές μπούκλες του ποταμιού

 104. Μιχάλη, στο 102

  Όχι, Charleville στες Αρδέννες. Πούλησε κι αυτός δέκα λιανοντούφεκα και τον εκάμαμε οπλέμπορα. Τότε κάτι άλλοι τι είναι;

 105. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  103.Eίναι σχετικά κοντά και δεν είχα πάει ποτέ
  Στο σωστό τόπο τη σωστή μέρα!

 106. ΕΦΗ ΕΦΗ said

 107. 59, τέλος:
  Ωραίο κουΐζ, δεν ήξερα ότι είναι τόσο πολλές!

 108. 104, Αφοπλιστική απάντηση!

 109. 108 Μα τι λέτε; Εσείς είστε βαρύ πυροβολικό! Εμείς είμαστε σκέτα βλήματα…

 110. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  108. 🙂
  Εγώ το πήγα τελείως τελείως ποιητικά. Nόμιζα πως ήταν σε πόλη γενέτειρα των δημιουργών του Αστερίξ-«εμπόρων όπλων» λόγω του …μαγικού ζωμού :). Μετά το πήγα και παραδίπλα, στον μπαμπά του Λούκι Λουκ. Ο Ταραντίνο σ΄εκείνη την ταινία υποτίθεται ότι δανείζεται στοιχεία από το κυνήγι των κακών στυλ Λούκι Λουκ- το πιο γρήγορο όπλο. Δημιουργική φαντασία.

 111. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  109. είσαστε σκέτα λαγωνικά

 112. Ναι, ναι, ακριβώς αυτό!

 113. Alexis said

  Αλέξης Τσίπρας χθες, στη συνέντευξη τύπου:

  «Έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που κινείται σε μια συντηρητική, νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και έχουμε ξαφνικά μια κυβέρνηση εντός της Ευρωζώνης που έχει μια εντελώς διαφορετική, αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Αυτό αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ μια σύγκρουση, πολιτική σύγκρουση.»

  Μήπως εκ των πραγμάτων κ. πρωθυπουργέ;

  Εδώ, στο 1:10-1:28

 114. Πάνος με πεζά said

  Τώρα τελευταία άκουσα σε ραδιοφωνικό σποτ κι άλλο «μεταβατικό με το ζόρι» : ‘Εχετε ιδέες; Τις επιχειρούμε !» Δεν το λες και τελείως λάθος, αλλά όπως το ακούς…

  Επίσης να ρωτήσω το εξής : υποτεθείσθω ότι η γη είναι σφαιρική (!) και ότι αποτελείται μόνο χώρες που διαχωρίζονται από τον ισημερινό κι από τους μεσημβρινούς. Τότε λοιπόν, κάθε χώρα το βόρειου ημισφαιρίου συνορεύει με όλες του ίδιου ημισφαιρίου (κατά σημείο στον Πόλο ή κατά μεσημβρινό με τις δεξιά-αριστερά της, κι επιπλέον συνορεύει και με μια του Νότιου ημισφαιρίου, μέσω του Ισημερινού. Τραβηγμένο;

 115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  113. Αυτή είναι η έννοια. Μια εκ των ων ουκ ανευ σύγκρουση, είναι η οπωσδήποτε σύγκρουση.Αυτή που δε γίνεται να την αποφύγεις. Εκ των πραγμάτων,άλλως ειπείν 🙂

 116. physicist said

  #114. — Καθόλου τραβηγμένο — αλλά το θέμα είναι αυτό που γράφεις παρενθετικά: κατά σημείο — και μόνο κατά σημείο, όχι με σύνορο που να έχει τοπολογική διάσταση ίση με τη μονάδα.

 117. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  112. 🙂 άγριο μπούλιγκ στον κούλουκα.

 118. Marulaki said

  Επειδή δε μπορώ να γράψω στη λεξιλογία γιατί μπορεί να πω καμία μπαρούφα, ενώ εδώ είμαστε πιο οικογενειακά, θα το σημειώσω εδώ:
  Ο ΦΠΑ που συζητάνε εκεί, ή οι δαπάνες που λέμε εδώ, ειναι πιο απλά συμψηφιζόμενες ή μη με τα εσοδά μας. Αφού μας μπερδεύει το εκπιπτόμενες και η γενικότερη έκπτωση των δαπανών, (άρα εκπιπτονται sic ρε), υπάρχει και η εναλλακτική. Ωραίο ρηματάκι με τα ολα του. 🙂 Συμπαθάτε με για τον ετεροχρονισμό, αλλά εργαζόμουν και δε μπόρεσα να σας παρακολουθήσω στη διάρκεια της μέρας.

 119. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Έπρεπε τελικά να το χω στείλει το πρωί στον Κιντ, στο πρώτο πρώτο ερώτημα (το έγραψα αλλά το έσβησα-λέω αντε πάλι η νοικοκυρίστικη άποψη στους φυσικομαθηματένιους τζίνιους) : Αν κάνουμε χώρες σαν αχινούς,μεταλλαγμένους όμως με ανισομήκεις ακίδες, τότε οι δυνατότητες ν΄ αγγίζουν η μια την άλλη,όλες ,θα είναι άπειρες.Σαν το χάρτη με τις αεροπορικές διαδρομές 🙂

 120. physicist said

  #119. — Ναι, Έφη, αλλά και πάλι: τέσσερα το πολύ χρώματα θα είναι αρκετά για να χρωματιστεί ο χάρτης κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχει κανένα ζεύγος χωρών με κοινό σύνορο που να έχει και τα δύο μέλη του βαμμένα με το ίδιο χρώμα.

 121. Μαρία said

  Και ο Θανάσης Χειμώνας υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ http://tvxs.gr/news/ellada/kai-o-kostas-xeimonas-ypopsifios-gia-tin-proedria-toy-pasok

 122. Πάνος με πεζά said

  Δεν τους φτάνει τόσος χειμώνας;

 123. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  120. Ναι.με τα χρώματα και γραμμική (επαφή) ως σύνορο, το κατάλαβα, .
  121.Βρε το Χειμώνα.Σα να μπαίνει η άνοιξη θάναι το φθινόπωρο,μετά το καλοκαίρι! 🙂

 124. Earion said

  Marulaki (118), η Λεξιλογία θα δεχόταν με χαρά τα σχόλιά σας. Γιατί διστάσατε; Οι μπαρούφες είναι πανανθρώπινο προνόμιο κι απ’ αυτές έχουμε και στη Λεξιλογία μπόλικες. 🙂

 125. Είμαι άραγε ο μόνος που πρόσεξε ότι η σελίδα που αναγγέλλει την υποψηφιότητα του Θανάση Χειμώνα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει URL http://tvxs.gr/news/ellada/kai-o-kostas-xeimonas-ypopsifios-gia-tin-proedria-toy-pasok ;

 126. leonicos said

  Εγώ κάνω πολλά λάθη για να σχολιασω μεζεδάκια.

  Αλλά το άρθρο για την εαρινή ισημερία είναι ελλειπές. Λείπει το νομικός φάσχα, Πέσαχ, Πάσχα κ.ο.κ. Αλλά δεν μπορώ τέτοια ώρα

 127. Βρε παιδιά, γιατί τον λέμε Χειμώνα; Χειμωνάς δεν είναι το σωστό; Πρόκειται για τέκνο γνωστών λογοτεχνών.

  Από ρόδο βγαίν’ αγκάθι κλπ

 128. Alexis said

  #0: Υπάρχει κι ένα άλλο πρώην τετραεθνές, που κι αυτό έχει κόλπο στη μέση, και είναι στην Ευρώπη, αλλά το κρατάω για το άρθρο που θα γράψω κάποτε -αν και θα το βρείτε στα σχόλια, πάω στοίχημα.

  Δεν το βρήκε κανείς ακόμα, ή δεν έχω διαβάσει καλά όλα τα σχόλια;

 129. Μαρία said

  125
  Όχι, δεν είσαι. Αν έγραφαν τουλάχιστον giorgos (Χειμωνάς), θα λέγαμε οτι τον μπέρδεψαν με τον πατέρα του.

 130. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  127.Βρε παιδιά…
  «…μη με ρωτάς δε θυμάμαι…
  κι εσύ το δάχτυλο βάζεις να δεις την πληγή»

 131. sarant said

  128 Δεν είδα να το βρήκε κανείς -και δεν είναι εύκολο.

  124 Κακώς προκαλεί δέος, δεν δαγκώνουν.

  121 Ετσι μούρχεται να γραφτώ και να ψηφίσω, θάναι αυθεντική σουρεάλ πράξη

 132. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  121.Ετσι μούρχεται να γραφτώ και να ψηφίσω, θάναι αυθεντική σουρεάλ πράξη
  Θα πάρουμε και τη Λούλα αγκαζέ να πάμε, να χαρεί

 133. Λεώνικε (126), το υπαινίχθηκα διακριτικά χτες, αλλά ας μείνει κάτι και για το Νομικόν Φάσκα, το Λατίνων Πάσχα και το Άγιον Πάσχα. Για όποιον βιάζεται, ας παραπέμψω στο δικό μου ιστολόγιο (όπου είναι ζήτημα αν γράφω τρεις-τέσσερις φορές το χρόνο, αλλά για το Πάσχα έχω γράψει επανειλημμένως, από αυστηρά ημερολογιακή άποψη πάντοτε,).

 134. Νικοκύρη, με τα πολυεθνή σύνορα, δεν πιστεύω να εννοείς διάφορα χωριά ιταλικά σε ελβετικό έδαφος ή ολλανδικά σε βελγικό τοιούτο κ.ο.κ., που αποτελούν θύλακ(ου/ε)ς;

 135. sarant said

  134 Εννοώ ένα νυν τριεθνές, που διαφημίζεται (από τους ντόπιους) για πρώην τετραεθνές και με κάπως τραβηγμένη ερμηνεία μπορεί να θεωρηθεί τέτοιο. Και έχω πάει, είναι σε ακτίνα < 250 χλμ από τη βάση μου -άντε, το μαρτύρησα.
  \
  133 Και εδώ είχαμε γράψει κάτι, παλια
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/27/faska/

 136. voulagx said

  #80: Σκύλε, ωραίο το χοιροστάσιό σου με τις χοίρες σου! 🙂

  Για τον Νεοκήδη τον Τυλοβάτη:
  Ποια χώρα συνορεύει με μία, και μόνον μία, άλλη χώρα;

 137. physicist said

  Α, Σκύλε, ευκαιρία να μάθουμε για τους διάφορους θύλακες χωρών στα εδάφη άλλων χωρών. Με έκπληξη διαβάζουμε σ’ αυτή τη λίστα ότι η Κύπρος έχει τέσσερις θύλακες (exclaves) στη Βρεταννική βάση της Δεκέλειας — αλλά η ίδια η βάση δεν θεωρείται βρεταννικός θύλακας στην Κύπρο!

  Μια μεταφραστική ερώτηση είναι πώς διακρίνουμε στα Ελληνικά το exclave από το enclave: ο γούγλης δίνει «θύλακας» και για τα δύο. Μην είναι θύλακας το εξκλέηβ και εγκόλπωση τον ινκλέηβ; Θα μας πει κάποιος που τα κατέχει αυτά.

 138. physicist said

  #136. — Lesotho.

 139. physicist said

  Το Lesotho είναι θύλακας του εαυτού του στη Νότια Αφρική. Κάνει autoinclusion ρε παιδί μου!

 140. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  133. Για το Πάσχα » την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας»,που ήξερα από το σχολείο αλλά δε μου έβγαινε ποτέ κι έλεγα λάθος το θυμάμαι, έμαθα από εδώ ότι γίνονται διάφορες …αλχημείες .Θέλω να πω υπάρχει γραμμένο ξανά στο ιστολόγιο αλλά δεν ξέρω να τα βρίσκω αναδρομικά.

 141. Voulagx στο 136

 142. Γμτταπληκτολόγια του λάπτοπ!
  πάμε πάλι:

  Voulagx στο 136, γουρουνιές να κάνουμε, μωρέ!

 143. voulagx said

  #138: Φυσικέ, είσαι το άλτερ έγκο του Νεοκήδη του Τυλοβάτη;

 144. physicist said

  Μια πιθανή απάντηση στο κουίζ του Νικοκύρη — τη βρήκα τυχαία στη Βίκη:

  Croatia/Hungary/Serbia

  At a delimitation point determined partly following World War I and partly following World War II, and indirectly monumented by international pillars 415 and 420 on respective riverbanks, there is on the thalweg (center of downstream navigation channel) of the Danube a trinational quadripoint, where the Hungarian counties of Baranya and Bacs-Kiskun meet the Croatian county of Osječko-Baranjska and the Serbian (Vojvodina) District of West Bačka in practical fact (though Croatia continues to claim its former Yugoslav cadastral territory east of the Danube, leaving the quadripoint technically unsettled).[35][36]

  Τετραεθνές δηλαδή αλλά με τρεις χώρες.

 145. physicist said

  #138. — Α, δεν έχει αποκλειστικότητες, ό,τι ερώτηση τεθεί στο ιστολόι είναι up for grabs 🙂

  Σόρρυ ρε Κίντο και Βουλάγξ, έχω ένα ψώνιο με τη Γεωγραφία από μικρός και δεν κρατιέμαι …

 146. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  136.Ποια χώρα συνορεύει με μία, και μόνον μία, άλλη χώρα;
  Μία μόνο; Δανία, Πορτογαλία;
  Με την καμία χώρα ποια χώρα συνορεύει; -όλες οι νησιωτικές!

 147. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 148. Μαρία said

  137
  Θύλακο(α)ς λέμε για το enclave, που είναι και παλιότερο. Για το ex μπορείς να βρεις π.χ. για το Καλίνινγκραντ οτι είναι σκέτο ρωσικός θ. ή εξωτερικός θ.

  Την ίδια καθαρευουσιάνικη λέξη βέβαια χρησιμοποιούμε κι εκεί που οι Γάλλοι λένε απλώς poche=θυλάκιο=τσέπη.

 149. venios said

  Ποια ευρωπαϊκή χώρα συνορεύει με δύο χώρες που συνορεύουν μόνο με αυτήν;

 150. Γς said

  124:

  >Οι μπαρούφες είναι πανανθρώπινο προνόμιο κι απ’ αυτές έχουμε και στη Λεξιλογία μπόλικες.

  Περίεργο, Αφού δεν γράφω εκεί. 😉

  Αντιθέτως. Βρήκα στην Λεξιλογία κάποια αναφορά σας σε μένα. [Στο οθντκ ιστολόγιό μου]:

  Earion

  Αφορμή για γέλια (αλλά όχι για ξεμπρόστιασμα) η κατά Άρη Πουλιανό «διάτρητη» θεωρία της εξέλιξης (http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_13.html)

  Μερσί

 151. Γς said

  114:
  Και να φυλάς λέει γερμανικό νούμερο στην ατέλειωτη πολική νύχτα,
  Εκεί πάνω στα σύνορα. Στο πολυεθνές του Βορείου Πόλου

  Και να μην έχεις και βύσμα στον Καμμένο

 152. Γς said

  151:
  Φτου!
  Η σκοπιά

 153. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O μεγαλύτερος extended θύλακας του κόσμου πάντως είναι οι @@$%εγγλέζοι! Aς πούμε μόνο στας Ευρώπας (άσε τις αραπιές και τους Αντίποδας…) καταφέρνουν να έχουν σύνορα με τη Γαλλία (στο τσάνελ τάνελ) την Ισπανία (Γιβραλτάρ) και την Κύπρο! Aυτό δεν είναι exclave…αυτό είναι περιτονίτιδα…

 154. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  153…χμμ… υπό μία έννοια λοιπόν, Κύπρος και Εσπάνια συνορεύουν! 🙂 (mare engum eglezorum!)

 155. # 149

  Η Αγγλία ;

 156. Κουιζάκι πρωινό :

  ποιές (δυο) χώρες «συνορεύου» με άλλες χωρίς οι άλλες να «συνορεύουν» υποχρεωτικά με αυτές !!

 157. filnikon said

  Ακόμα προσπαθώ να βρω πως θα καταβάλω το φόρο που ήδη μου έχουν παρακρατήσει. Θα μου πεις αν μπορούσα τότε θα ήμουν κι εγώ ανάμεσα σ’ αυτούς τους γίγαντες της διανόησης.

 158. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  157: 🙂

  144: Άλλο είχα εγώ στο νου μου, ένα τετραεθνές όπου το τέταρτο μέρος ήταν ένα μικροσκοπικό έδαφος (πολύ πιο μικρό από το Λουξεμβούργο) με ιδιαίτερο καθεστώς.
  Στην ευρύτερη περιοχή μου,

 159. Γς said

  158 β¨

  Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σαάρ

 160. Y. G. said

  @31 — Δηλαδή το καλυτερότερο πολυσύνορο που μπορεί να υπάρξει είναι κάτι σαν αυτό

  Αν η λιμνη Βικτωρια ηταν χωρα (που ειναι δηλαδη…) τοτε εχουμε :
  Κοκκινο = λιμνη Βικτωρια
  Μωβ = Ουγκαντα
  Μπλε = Κενυα
  Πρασινο = Τανζανια

 161. Γς said

  160:

  Αν η λιμνη Βικτωρια ηταν χωρα (που ειναι δηλαδη…)

  Μπα!

 162. Γς said

  160:
  Αν η λίμνη Βικτώρια ήταν χώρα, τότε χανεται και το τριεθνές που υπάρχει σήμερα. Είναι τρία μέρη της λίμνης.

 163. Λ said

  Όχι μόνο έχει πολλά σύνορα αλλά φτυχά και τα ονόματα: Αγγλία, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπλάιτι
  Με το ίδιο σκεπτικό συνορεύει και με την Αργεντινή.

 164. Λ said

  Πάντως δεν είναι ακριβώς σύνορα και οι βάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για στρατωτικούς σκοπούς και όχι πχ για εγκατάσταση ή οικονομική δραστηριότητα. από την άλλη οι εγγλέζοι έχουν και την ψηλότερη κορυφή της Κύπρου (του Ολύμπου), για το ραντάρ τους και δικαιώματα σε εκατοντάδες άλλες περιοχές για ασκήσεις, εκπαιδεύσεις, βολές κοκ. Θυμάμαι και στο χωριό μου ερχόντουσαν κάθε χρόνο. Περνούσε ένα κομβόι διαφόρων οχημάτων έξω απο το σπίτι μας.Τα αγόρια του χωριού έτρεχαν απο πίσω τους φωνάζοντας «Μπίσκουιτς, Μπίσκουιτς» και οι εγγλέζει τους πετούσαν κουτιά με εκείνα τα χοντρά και άνοστα μπισκότα. Τα βράδια τα αγόρια πήγαιναν στον καταυλισμό και έκαναν ανταλλαγή προιόντων. Τους επαιρναν ρόδια (πρέπει να ήταν Οκτώβρης) και αυτοί δεν ήξερν πως να τα φάνε. τα δάγκωναν ολόκληρα.

 165. Α, μάλιστα, κατάλαβα. Το ουδέτερο Moresnet με τα ψευδαργυρωρυχεία. Mόνον οι περίοικοι το ξέρουν… και οι εσπεραντιστές, διότι στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ριχτεί η ιδέα να γίνει κάποιου είδους εσπεραντικό κράτος!

 166. πάντως τέσσερις χώρες που καθεμιά τους να συνορεύει πραγματικά με τις αλλες υπήρχαν στην Ευρώπη από το 1938 ως το 1945, και υπάρχουν και σήμερα στον Καύκασο, ακόμα κι αν αγνοήσουμε τους θυλάκους, καθώς και στη Νότια Αμερική.

 167. physicist said

  #158. — … ένα τετραεθνές όπου το τέταρτο μέρος ήταν ένα μικροσκοπικό έδαφος (πολύ πιο μικρό από το Λουξεμβούργο) με ιδιαίτερο καθεστώς.

  Το βρήκα! Τούμπα, Ιράν, Καμπότζη, Βιετνάμ.

 168. physicist said

  #166. — Μάλιστα, στον Καύκασο βρίσκω με μια γρήγορη ματιά δύο τέτοιες τετράδες:

  {Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Τουρκία} και {Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιράν, Τουρκία}.

 169. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  167. Like! 😆 (ένα σαντουίτς με διπλή πίττα και μπόλικη σαλάτα (=τζατζίκι) στον κύριο Φύζισιστ!)

 170. physicist said

  #169. — Με σαλάτα ή με αλοιφή; 😉

 171. cronopiusa said

 172. Alexis said

  #168: Το Αζερμπαϊτζάν δεν συνορεύει με την Τουρκία, άρα δεν ισχύουν οι τετράδες που λές.

  Μέσα στην Κασπία όμως υπάρχουν τρία (!) τριεθνή:
  1. Ρωσία-Καζαχστάν-Αζερμπαϊτζάν
  2. Τουρκμενιστάν-Καζαχστάν-Αζερμπαϊτζάν
  3. Τουρκμενιστάν-Αζερμπαϊτζάν-Ιράν

 173. Alexis said

  Παραγουάη-Βολιβία-Βραζιλία-Αργεντινή.

  Κάθε μία συνορεύει με τις άλλες τρεις, η περίπτωση δηλαδή που έδειξε ο Κιντ στο #31.

 174. Πάνος με πεζά said

  Και ποια χώρα -εκτός του Βατικανού- συνορεύει κατά μήκος όλων των συνόρων της με την ίδια χώρα και με τίποτα άλλο;

 175. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Σαν Μαρίνο;

 176. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τα σύνορα του Ισραήλ ποια είναι;

 177. Πάνος με πεζά said

  <@ 175 : Ωχ, το ξέχασα κι αυτό. Όχι, εκτός Ευρώπης.

 178. physicist said

  #172. — Ασφαλώς και συνορεύει το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία. Το φυσικό σύνορο είναι ο ποταμός Araz, λίγα χιλιόμετρα από την τουρκική πόλη Αραλίκ.

 179. physicist said

  #174. — Lesotho. 🙂

 180. Αθηνητσι said

  174 Σουαζιλάνδη;

 181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  174 – Η Πορτογαλία.

 182. Πάνος με πεζά said

  @ 179 : Ναι, το Λεσότο. «Τρύπα», όχι στη Γεωγραφία, στη Ν.Αφρική.

 183. sarant said

  159: Όχι, το βρήκε ο Άγγελος, στο 165.

  166: Για τον Καύκασο τα κιτάπια λένε near-quadripoint.

  To 1938-45 ποιο είναι;

 184. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ελαφρώς ζαβολιά, διότι συνορεύει μεν με την Τουρκία, αλλά μόνο χάρη στον εξωθύλακο του Ναχιτσεβάν. Είπαμε να έχουν εδαφική συνοχή τα περί ων ο λόγος κράτη. Φταίω όμως κι εγώ που παρέπεμψα στον Καύκασο — είχα λάθος ιδέα για την ακριβή θέση των εκεί συνόρων.
  Περίεργο πάντως πώς δουλεύει το μυαλό… όταν μπερδεύεται. Σας έστειλα στον Καύκασο και στην αμέσως προπολεμική Ευρώπη, τη στιγμή που έχουμε όλοι λόγω Νικοκύρη πρόχειρο παράδειγμα το Λουξεμβούργο, όπου έχω μάλιστα πάει και επανειλημμένως!

 185. Λέγοντας «στην Ευρώπη του 1938-45», εννοούσα την Ελβετία, που μετά το Anschluss βρέθηκε στην κατάσταση του σχήματος του σχολίου #31. Δεν μιλούσα για τετραεθνή σημεία, που όντως δεν μπορούν να υπάρξουν παρά μόνο όπου τα σύνορα χαράζονται με το χάρακα στο χάρτη.

 186. Εφη² (176), τι ακριβώς εννοείς; Το Ισραήλ συνορεύει με το Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο (και φυσικά και με την Παλαιστινιακή Οντότητα).

 187. Alexis said

  #178: Ακόμα κι αν λάβει κανείς υπόψη τη «ζαβολιά» που λέει ο Άγγελος στο 184, για να ισχύουν οι τετράδες που γράφεις πρέπει να έχουμε ένα «κεντρικό» κράτος που να περικλείεται από άλλα τρία και μόνον από αυτά, στα πρότυπα του σχήματος στο #31.
  Στις τετράδες που αναφέρεις έχουμε και πέμπτο κράτος που περικλείει το «κεντρικό», δηλ. την Αρμενία.
  Στην πρώτη τετράδα είναι το Ιράν και στη δεύτερη η Γεωργία.

 188. Alexis said

  Στην Ευρώπη τέτοιες τετράδες είναι:
  Λουξεμβούργο-Βέλγιο-Γερμανία-Γαλλία
  Βοσνία-Κροατία-Σερβία-Μαυροβούνιο

 189. physicist said

  #187. — Δεν υπάρχει καμία ζαβολιά. Ο Άγγελος μίλησε για τετράδες, και οι τετράδες που παρέθεσα ισχύουν. Δεν καταλαβαίνω πώς και γιατί εφευρίσκεις επιπλέον κανόνες που μόνον ασύ φαντάζεσαι ότι υπάρχουν ή ότι τέθηκαν.

 190. physicist said

  Προς υπανθύμιση: ζητάμε τέσσερις χώρες που καθεμιά τους να συνορεύει πραγματικά με τις αλλες. Αν εσύ ζητάς να χορεύουν και τσάμικο, είναι άλλη υπόθεση.

 191. Πάνος με πεζά said

  Και το σημερινό μεζεδάκι : http://www.newsit.gr/politikh/to-tweet-tou-kwstarakou-pou-enoxlise-to-pasok-2203/384930
  Γλύπτης είναι;

 192. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  186.Αγγελε, στα ρευστα σύνορα ήθελα να αναφερθώ, μιας κ πιάσαμε τις διασυνοριακές παραδοξότητες ή ιδιαιτερότητες τελοσπάντων. Λακωνικά γιατί Βασανίζομαι,το τάμπλετ θέλει κρινοδάχτυλα χαχα

 193. physicist said

  #191. — Επί της ουσίας, όμως, το πασόκ έχει δίκιο.

 194. sarant said

  191: Πάνο, αυτή η διάκριση δύσκολα αντέχει -για τον απλό λογο ότι το ρήμα γλΥφω είναι ανύπαρκτο στην πράξη. Ίσως χρειάζεται άρθρο.

 195. Μαρία said

  194
  Aπο το σχ.75 https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/04/arxospoud/#comment-87170 στο 78 🙂

 196. Πάνος με πεζά said

  @ 194 : Kαι εσχάτως, πάει να καταργηθεί και ο γλύπτης, με τη χρήση και άλλων υλικών : συχνότατα λέγεται «εικαστικός» !

 197. Μαρία said

  Τον μετέτρεψαν σε συζυγοκτόνο: Η άτυχη 60χρονη βρέθηκε δολοφονημένη με μαχαίρι από τον σύζυγό της http://www.efsyn.gr/arthro/anaziteitai-o-gios-tis-dolofonimenis-ekpaideytikoy

 198. Γς said

  196:
  Και με την 60χρονη Πάνο, που γράφει η αποκάτω σου (#187) θυμήθηκα τον γιαγιακτόνο της Ραφήνας, που έκοψε κομματάκια τη γιαγια του.

  Που δεν ήταν από τη Ραφήνα. Αλλά εδώ έφερε τα κομμάτια της γιαγιάκας του και τα πέταξε κοντά στο σπίτι σου, νομίζω..
  Πόσο κοντά;

 199. Alexis said

  #189, 190: Τώρα που ηρέμησες, να σου υπενθυμίσω κι εγώ ότι η δική μου προϋπόθεση στηρίζεται σ’ αυτό που λέει το σχ. 28:

  Γιατί δεν γίνεται περισσότερες από 4 χώρες («συνεχούς μη διασπασμένης επιφανείας») να έχουν όλες μεταξύ τους κοινά γραμμικά (όχι σημείο!) σύνορα;

  και που επεξηγείται και γραφικά στο σχ. 31.

  Δηλαδή πιο απλά, οι τετράδες που αναζητώ εγώ περιλαμβάνουν αποκλειστικά χώρες «συνεχούς μη διασπασμένης επιφάνειας» και σ’ αυτό πίστευα ότι είχαμε συμφωνήσει.
  Γιατί είναι προφανές ότι αν έστω και μία από τις χώρες είναι διασπασμένη, (το Αζερμπαϊτζάν στην προκειμένη περίπτωση) τότε αλλάζουν οι κανόνες του «παιχνιδιού».
  Anyway, επειδή τελικά ένα παιχνίδι είναι, δε θα κάτσω να χολοσκάσω κι όλας…
  Τα περί τσάμικου, για να μην χαλάσω τη διάθεσή μου πρωί-πρωί, θα προτιμήσω να τα αφήσω ασχολίαστα, ή μάλλον να τα σχολιάσω μουσικά:

 200. physicist said

  #199. — Κι εσύ τώρα που ηρέμησες προσπάθησε να καταλάβεις ότι δεν απαντούσα ούτε στο 31 ούτε στο 28 αλλά στο 166. Και βιάστηκες να γράψεις ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν συνορεύει με την Τουρκία, χωρίς ποτέ να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος.

  Ωραίος ο τσάμικος, εγώ για καλό το έγραψα. 🙂

  Καλημέρα!

 201. […] Greek translation & language Μετάφραση ιατρικής ορολογίας από Αγγλικά προς Ελληνικά Αναζήτηση ορολογίας για μεταφραστές Ισημεριακά μεζεδάκια πάλι […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: