Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πρώτη φορά αριστερά στην παρέλαση;

Posted by sarant στο 23 Μαρτίου, 2015


Μεθαύριο έχουμε 25 Μαρτίου, εθνική εορτή, και κάθε χρόνο τέτοια μέρα έχουμε στην Αθήνα την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση. Τα τελευταία χρόνια οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου όπως και της άλλης εθνικής μας εορτής στις 28 Οκτωβρίου γίνονταν, θα μπορούσαμε να πούμε χαριτολογώντας, κεκλεισμένων των θυρών, αφού, από τον δικαιολογημένο φόβο αποδοκιμασιών, η προσέλευση του απλού κόσμου ήταν πολύ δύσκολη ή αδύνατη.

Φέτος, στην πρώτη εθνική επέτειο μετά την κυβερνητική αλλαγή, η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε, θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Όχι (μόνο) επειδή θα αφαιρεθούν τα κάγκελα, θα ενθαρρυνθεί η προσέλευση κόσμου και θα αλλάξει η τοποθέτηση των επισήμων, αλλά επιπλέον διότι, μετά το τέλος της παρέλασης, οι στρατιωτικές μπάντες θα παραμείνουν στον χώρο της πλατείας Συντάγματος και θα παίξουν εμβατήρια αλλά και δημοτικά τραγούδια για να χορέψει ο κόσμος, δηλαδή θα γίνει κάτι σαν λαϊκό γλέντι. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε ύστερα από σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με την περιφερειάρχισσα Αττικής Ρένα Δούρου.

Η απόφαση προκάλεσε αμηχανία σε μεγάλη μερίδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ, και ενδεικτικό είναι το άρθρο του φίλου Στρατή Μπουρνάζου (πηγή), που θα παραθέσω πιο κάτω. Τα επιχειρήματα του Μπουρνάζου είναι ισχυρά, αν και υπάρχει ο αντίλογος ότι η στρατιωτική παρέλαση, πέρα από τη λειτουργία που ενδεχομένως έχει ως επίδειξη της ετοιμότητας του αμυντικού μηχανισμού, μπορεί να δράσει εμψυχωτικά στον λαό -σε εντελώς άλλες συνθήκες, βέβαια, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ χρησιμοποιούσαν πολύ τις παρελάσεις (του λαϊκού, βεβαίως, στρατού) για εμψύχωση.

Προσωπικά, δεν αισθάνομαι ενθουσιασμό για την απόφαση αν και ελπίζω να διαψευστούν οι φόβοι που έχω μήπως το λαϊκό γλέντι εξελιχθεί σε φιάσκο. Κι επειδή, όπως φαίνεται, η πραγματοποίηση της παρέλασης υπό τη νέα, αναβαθμισμένη από μια άποψη, μορφή της αποτελεί παραχώρηση προς τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, να θυμηθούμε ότι τα μικρά δώρα, που συντηρούν τις σχέσεις καλής συνεργασίας, πρέπει να ανταποδίδονται -με χαρά μου θα έβλεπα στο άμεσο μέλλον να κατατίθεται το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Από την άλλη, προτιμώ να βλέπω τη σφραγίδα της αριστερής κυβέρνησης στην επιστολή του υπουργού Παιδείας προς τα σχολεία όλης της χώρας, μια πραγματικά ασυνήθιστη υπουργική επιστολή (και όχι εγκύκλιο) που ξεκινάει με τα εξής ασυνήθιστα λόγια, τα οποία περιέργως οι περισσότεροι ιστότοποι δεν τα έκριναν άξια παράθεσης: Όταν εκείνοι που εκπροσωπούν τον θεσμό του σχολείου, δάσκαλοι, καθηγητές, ακόμη και ο Υπουργός Παιδείας, απευθύνονται σε σας με την ευκαιρία της επετείου της μεγάλης ελληνικής επανάστασης, αισθάνονται ίσως μεγαλύτερη ανασφάλεια από εκείνη που αισθάνεστε εσείς όταν σηκώνεστε για μάθημα στον πίνακα. Γιατί τέτοιοι εορτασμοί είναι συχνά δίκοπο μαχαίρι: από τη μια πλευρά, αποδίδουν την οφειλόμενη μνήμη και τιμή στο γεγονός, από την άλλη, όμως, κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν σε «πανηγυρικό», που συχνά αποξηραίνει το καθοριστικό ιστορικό συμβάν. Και είναι κρίμα, η μνημόνευση της δικής μας επανάστασης που κλόνισε συθέμελα καθεστώτα, ιεραρχίες, αυτοκρατορίες και συνειδήσεις, να καταλήγει ρουτίνα, και να φέρνει πλήξη σε νέους ανθρώπους.

Παραθέτω λοιπόν το άρθρο του Στρατή Μπουρνάζου και περιμένω τα δικά σας σχόλια για το θέμα, είτε έχετε γαλουχηθεί με το «Τι τα θέλουμε τα όπλα», είτε όχι. (Και θυμίζω ότι στο 1821 ήταν αφιερωμένο και το χτεσινό μας άρθρο, με λινκ προς όλα τα παλιότερα σχετικά άρθρα του ιστολογίου).

Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανονια, τα σπαθιά…

Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια, τα σπαθιά,
να τα κάνουμε αλέτρια να δουλεύει η αγροτιά!
Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα βαριά
να τα κάνουμ’ εργαλεία, να δουλεύει η εργατιά!

Τι το θέλουν τον «Αβέρωφ», τι το θέλουν το «Κιλκίς»
να τα κάνουμε τραχτέρια, να οργώνουμε τη γης!

Σε όσους έχουμε μεγαλώσει με άσματα όπως τα παραπάνω, η απόφαση για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης μετά βαΐων και κλάδων μάλιστα, την 25η Μαρτίου, μάς έπεσε κάπως βαριά. Όπως και σε όσους, όλα τα προηγούμενα χρόνια διαμαρτυρόμασταν ενάντια στις παρελάσεις, ως ενσάρκωση του μιλιταρισμού, του εθνικκισμού κ.ο.κ. Όπως και να το κάνουμε το ότι η (αριστερή) περιφέρεια Αττικής και η (αριστερή) κυβέρνηση οργανώνουν κανονικότατα τη δοξολογία με όλο το τυπικό και μετά τη στρατιωτική παρέλαση, δημιουργεί, τουλάχιστον, αμηχανία. Όσο καλό κι αν είναι το χαμήλωμα της εξέδρας και η απομάκρυνση των κιγκλιδωμάτων, δεν αρκεί, ασφαλώς, για να σηματοδοτήσει ένα καινούργιο πνεύμα, ενώ το ότι μετά το πέρας της παρέλασης οι μπάντες του στρατού θα παιανίζουν δημοτικά και λαϊκά, σε μια παλλαϊκή γιορτή, δεν ξέρω πόσο βελτιώνει τα πράγματα – για μένα τα επιδεινώνει πολύ. Τέλος, λεπτομέρειες, όπως η συμπερίληψη στο πρόγραμμα εορτασμού της Περιφέρειας εκδήλωσης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών με ομιλητή τον Γρηγόριο Κωσταρά (διαβόητος χουντικός καθηγητής της Φιλοσοφικής του Αθήνησι, που βοούσαν και οι τοίχοι της Σχολής ότι υπήρξε χαφιές επί χούντας – και, επίσης, διαβόητος διαχρονικά τενεκές) προσδίδουν μια τραγελαφική, αν όχι τραγική, νότα στο όλο εγχείρημα.

***

Μπορώ να φανταστώ τον αντίλογο, όχι μόνο προσχηματικό, αλλά και ουσιαστικό: ότι ο υπουργός Άμυνας είναι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τους οποίους συγκυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι στιγμές είναι πραγματικά κρίσιμες και επιβάλλουν ενωτικές και όχι διχαστικές κινήσεις, ότι χρειαζόμαστε παλλαϊκές εκδηλώσεις.

Δέχομαι όλες τις ενστάσεις –και όχι μόνο για λόγους οικονομίας της συζήτησης– και προχωράω. Αναζητώντας λοιπόν μια κίνηση η οποία να ενώνει τον λαό, να εξασφαλίζει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειονότητας και ταυτόχρονα να εκφράζει το πνεύμα της νέας εποχής σκέφτομαι: Τι το απλούστερο, σαφέστερο, ωραιότερο από το να μη γίνει η παρέλαση, όχι όμως για λόγους ιδεολογικούς, αντιμιλιταριστικούς και πασιφιστικούς, αλλά λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης; Δηλαδή η Περιφέρεια και το υπουργείο και η κυβέρνηση να αποφασίσουν ότι τα λεφτά θα δοθούν σε τρία νοσοκομεία ή σχολεία, και αντί για την παρέλαση θα γίνει ένα γλέντι στο Σύνταγμα, χωρίς τανκς, αεροπλάνα και στρατά; Αν η παρέλαση κοστίζει στην καλύτερη περίπτωση γύρω στις 430.000 (ενώ μπορεί να υπερβεί και τα 3 εκατομμύρια ευρώ) 1, δεν είναι κρίμα και άδικο, δεν είναι αμαρτία, όταν υπάρχουν τόσες ανάγκες (στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις υποδομές, για τους άνεργους, τους άστεγους, παντού) να σπαταλιούνται για παρελάσεις;

Προσέξτε. Δεν προτείνω εμείς, οι «πούροι αντιεθνικιστές» (λέμε τώρα) να πάμε να τρίψουμε στη μούρη των «πατριωτών» και συντηρητικών ανθρώπων ότι καταργούμε τις παρελάσεις «τους» και «φτύνουμε στους τάφους τους», ούτε να τους ταράξουμε στην αντιεθνικιστική κατήχηση. Το αντίθετο. Να τους πούμε ότι σεβόμαστε τις απόψεις και τις ευαισθησίες τους (παρότι διαφωνούμε εντελώς) αλλά, επειδή θέλουμε όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία, την προκοπή, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια, τους ζητάμε ένα συμβιβασμό, ένα «μορατόριουμ» (όπως το έλεγε το ΚΚΕ τη δεκαετία του 1980 έναντι του ΠΑΣΟΚ;): να μη γίνει η παρέλαση φέτος, να δοθούν τα λεφτά σε νοσοκομεία και σχολεία (και σε δύο χρόνια, ας το ξανασυζητήσουμε). Τι πιο πατριωτικό άλλωστε;

Αν η κυβέρνηση κάνει κάτι τέτοιο, ποιος θα είναιαντίθετος; Μια τέτοια κίνηση δεν εξασφαλίζει τη μέγιστη συναίνεση και ενότητα των πολιτών; Θα έχουν πρόβλημα οι ΑΝΕΛ; Θα διχαστεί ο λαός; Ρητορικά τα ερωτήματα, βέβαια. Μόνο ακροδεξιοί και γραφικοί φασίστες θα διαμαρτύρονταν. Και όμως, με τέτοιους συγκερασμούς και συμβολισμούς (όπως με το στεφάνι στην Καισαριανή ή ο πολιτικός όρκος Τσίπρα, του οποίου όμως είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στον αρχιεπίσκοπο), γίνονται οι τομές. Σεβόμαστε τους φόβους και τις ριζωμένες πεποιθήσεις, δεν χλευάζουμε τους φορείς τους, αλλά δεν υποτασσόμαστε, ούτε παγιδευόμαστε σε αυτό το πεδίο: το υπερβαίνουμε. Και κάπως έτσι πετυχαίνουμε τις τομές και κάνουμε ριζοσπαστική πολιτική. Και προχωράμε μπροστά.

__________________

1 Το 2013 οι παρελάσεις κόστισαν 435.000, ενώ μέχρι το 2009, με συμμετοχή τανκς, αεροπλάνων το κόστος έφτανε τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ. Βλ. το ρεπορτάζ του Κώστα Αλατζά στην «Καθημερινή», 15.3.2015: goo.gl/Rh8gW7).

451 Σχόλια προς “Πρώτη φορά αριστερά στην παρέλαση;”

 1. Πώς συνηθίζεις στην αμηχανία; Να βλέπεις ξερωγώ διαφήμιση εκπομπής του Νικολόπουλου στην Αυγή…

 2. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή εθνικοεορτοβδομάδα. 🙂
  Καλές οι παρελάσεις και τα πανηγύρια μετα μπακαλιάρου, σκορδαλιάς και δημοτικών χορών, ας φροντίσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να κόψει άμεσα τον κώλο στους προβοκάτορες εργολαβομιντιάρχες γιατί οι μέρες του θα είναι λίγες.
  Άιντε γιατί προκόψαμε …

 3. spiral architect said

  @1: 🙄

 4. Στέφανος Κ. said

  Καλημέρα σε όλους.

  Νικοκύρη, χτες στην εκπομπή της Βίκυς Φλέσσα, ο κ. Μπαμπινιώτης έδωσε ετυμολογία του ιταλ. aria απ’ το λατ. aer,(καλά μέχρι εκεί), κ αυτό με τη σειρά του απ’ το αρχ.ελλ. ἀήρ. Ομολογώ ότι με ξένισε. Δεν αμφιβάλλω ότι το ἀήρ καταγράφεται πρώτο, αλλά αυτό εξηγείται απ’ το ότι οι Έλληνες απέκτησαν γραπτό σύστημα πριν τους Λατίνους. Εφόσον μιλάμε για γλώσσες που ανοίκουν στην ίδια ομογλωσσία, δεν θα μπορούσαν κάλλιστα οι δύο λέξεις να είναι απλά ομόρριζες και όχι δάνειο η μία της άλλης; Δεν έχω υπόψη μου προγενέστερο λατινικό τύπο που να αντικαταστάθηκε απ’ το ἀήρ (όπως συνέβη πχ με το αγγλ. air το οποίο ξέρουμε ότι είναι δάνειο διότι αντικατέστησε το παλαιοαγγλ. luft). Το ερώτημα δεν έχει βέβαια σχέση με το σημερινό άρθρο, αλλά παρακολουθώ το ιστολόγιο χρόνια και ήθελα πολύ να μάθω τη γνώμη σου.

 5. andam said

  Καλημέρα
  Προσωπικά είμαι υπέρ της παρέλασης στην γιορτή της 25ης Μαρτίου. Είναι μια μέρα μνήμης και τιμής της Επανάστασης του ΄21. Μια ευκαιρία να μιλήσουν στα σχολεία για τον Κολοκοτρώνη και τους άλλους ήρωες. Γιατί ντε και καλά να θεωρείται στρατοκρατική; Τα παιδιά την χαίρονται ιδιαίτερα και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να στερηθούν μια καθιερωμένη από τόσα χρόνια γιορτή. Σε πολλές χώρες άλλωστε γιορτάζουν τις επαναστάσεις-ορόσημα για την Ιστορία τους. Στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στη Σοβιετική Ένωση παλιότερα αλλά και τώρα επί Πούτιν που είναι καλεσμένος και ο Τσίπρας. Για την 28 Οκτωβρίου έχω κάποιες ενστάσεις που προκύπτουν περισσότερο στο ότι γιορτάζουμε την αρχή κι όχι το τέλος του πολέμου. Όχι, δεν θα μου άρεσε να δώσουμε χρήματα σε νοσοκομεία αντί της παρέλασης. Αυτό μπορεί να γίνει μια οποιαδήποτε μέρα χωρίς να είναι ντε και καλά η μέρα μιας εθνικής γιορτής.

 6. Πάνος με πεζά said

  Πολύς ντόρος για το τίποτα , Σε δεκάδες Δήμους (π.χ. Ραφήνα) υπάρχει πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία, μετά την παρέλαση. Γιατί όχι και στο Σύνταγμα;
  Στο κάτω-κάτω μιλάμε για τη μία και μοναδική εθνική μας επέτειο, τη μέρα (διεκδίκησης της) ανεξαρτησίας μας, τη μοναδική διεθνώς επίσημη αργία μας (το ξέρετε ότι στις πρεσβείες μας την 28η Οκτωβρίου εργάζονται, γιατί μόνο μια επίσημη εθνική επέτειος αναγνωρίζεται για κάθε χώρα;), και το φετινό γλέντι είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα καθιερωθεί στο διηνεκές.
  Οπότε ας μη μεμψιμοιρούμε, κι ας το απολαύσουμε ! Ας κατεβούμε να γιορτάσουμε, όσοι μπορούμε, παρά να καθόμαστε να βλέπουμε για 80ή φορά τους «Σουλιώτες»…

 7. sarant said

  1: Συνέβη αυτό; Πληρωμένη διαφήμιση εννοείς ή έμμεση;

  2: Εδώ δύσκολα θα βρεθει κάποιος να διαφωνεί.

  6: Ισχύει για τις πρεσβείες. Ίσως άλλη μια αιτία να είναι επειδή οι τότε εχθροί είναι τώρα εταίροι (βέβαια και οι Τούρκοι σύμμαχοι είναι)

 8. Μα νομίζω πως το κύριο θέμα που ενόχλησε όλους μας δεν είναι η μη-κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων (θα ήταν όντως πολύ δραστικό κάτι τέτοιο) αλλά των μαθητικών παρελάσεων, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
  Δεύτερο κάπως σχετικό θέμα είναι η πρωτοφανής επιλογή του Μπαλτά να επιτρέψει στο ΥπΕθΑ να μοιράσει ενημερωτικά φυλλάδια στα σχολεία!
  Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις δεσμεύσεις του Μπαλτά στον Ιερώνυμο πως δεν θα υπάρξει κανένας διαχωρισμός, καμία μείωση μισθών ή αλλαγή πηγής χρηματοδότησής τους και επιπλέον θα υπάρξουν προσλήψεις ιερέων, η απογοήτευση βαθαίνει…

 9. sarant said

  4: Στέφανε καλημέρα.
  Θα δώσω δίκιο στον Μπαμπινιώτη, ο οποίος, σε θέματα ετυμολογίας ειναι γενικά προσεχτικός. Το ετυμολογικό λεξικό της λατινικής των Ernout-Meillet λέει σαφώς ότι το aer είναι δάνειο από το ελληνικό αήρ, και μάλιστα ότι ο Έννιος θεωρούσε τη λατινική λέξη ελληνισμό της εποχής του. (Είχαν το vento, ας πούμε).

  Βέβαια, δεν ξέρω πώς το είπε ο Μπαμπινιώτης, αλλά τον δανεισμό των λατινικών δεν τον εφεύρε ο ίδιος.

 10. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  2.>>Καλημέρα και καλή εθνικοεορτοβδομάδα.
  -Καλή κι αριστερόστροφη 🙂
  Ποιο σημείο στίξεως «σπάει ταμεία»;(έχει στοιχειώσει τη μέρα και τη νύχτα των κενροδεξιοσοσιαλιστών,ιδίως των ΜουΜουΈδων)

 11. physicist said

  Καταρχάς να πω ότι η επιστολή του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος με είχε εξοργίσει με τη δήλωσή του περί αριστείας αλλά και με την αδράνειά του στις πρόσφατες καταλήψεις των ΑΕΙ, είναι πραγματικά ξεχωριστή, στ’ αλήθεια εξαιρετική. Δεν αναφέρομαι στο λεπτομερές της περιεχόμενο (π.χ. σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ελληνικής Επανάστασης με τον Διαφωτισμό, θέμα στο οποίο δεν είμαι γνώστης) αλλά στο ύφος, στον τόνο της. Μπράβο, Νίκο, που την ανέδειξες.

  Στο γλέντι, τώρα, με τα δημοτικά τραγούδια κλπ. Αν αφήσω στην άκρη το γεγονός ότι δεν μ’ αρέσουν αυτά γενικώς (που είναι απλώς θέμα γούστου), νομίζω ότι εκείνο που ενοχλεί είναι κυρίως η «ενότητα Λαού και Στρατού», ότι τη μουσική θα την παίξει η στρατιωτική μπάντα και όχι π.χ. η ορχήστρα του Δήμου αλλά και πιο γενικά η ένταξη της γιορτής στο τρέχον πολιτικό κλίμα με τρόπο φτηνό, προφανέστατο και άγαρμπο. Είχαμε στις 25 Ιανουαρίου μιαν απόλυτα φυσιολογική αλλαγή Κυβέρνησης. Ούτε την έναρξη ενός νέου εθνικού αγώνα είχαμε, ούτε την επάνοδο της Δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά την Κυβέρνηση του Βουνού, ούτε την αρχή μιας τσάβικης επανάστατασης α λα ελληνικά. Αυτές οι φαιδρότητες που συμπαραδηλώνονται με κάτι τέτοιες κινήσεις είναι που ενοχλούν, όχι βέβαια τα τσάμικα και τα καλαματιανά στις πλατείες.


 12. http://zbabis.blogspot.gr/2015/03/blog-post_84.html
  http://www.avgi.gr/article/5355664/den-xoroun-oi-diastrebloseis-tou-boltairou

 13. atheofobos said

  Που να φανταζόταν ο Τάσος Κουράκης όταν δήλωνε:
  ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τις παρελάσεις ως έχουν αυτή τη στιγμή ότι θα έρθει η ώρα που μετά την παρέλαση θα χορεύει τσάμικα στο Σύνταγμα παρέα με την Δούρου τον Καμμένο, τον Νικολόπουλο, την Ξουλίδου και τον Χαϊκάλη!
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/t-koyrakhs-o-syriza-tha-katarghsei-tis-parelaseis-otan-ginei-kyvernhsh.2474614.html

 14. Alexis said

  Καλημέρα.
  Η περικοπή των εξόδων της παρέλασης λόγω οικονομικής κρίσης (δηλαδή αυτό που έγινε από 2010 και μετά) είναι νομίζω απόλυτα λογική και αυτονόητη.
  Για την πλήρη κατάργηση έχω κι εγώ πολλές επιφυλάξεις. Έχουν κάποια βάση τα επιχειρήματα του Μπουρνάζου αλλά…
  Μιλάμε για την κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας. Ο εορτασμός της (και με την παρέλαση) είναι πράξη μέγιστου συμβολισμού και θα συμφωνήσω με τις αιτιάσεις του σχ. 5.

  Πάνο, κάτω τα χέρια από τους Σουλιώτες! (την ταινία εννοώ). Πρωταγωνιστεί ο μετέπειτα Γιάγκος Δράκος! 😀

 15. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΜΊΑ είναι η ΚΑΛΤ (και μάστ!) ταινία για το 21. Ο Παπαφλέσσας! Άλεν άντερεν καπούτ!
  («όχι έτσι διαόλου καλαμαρά! «Εαν και εφόσον» ,που πα να πει …ό,τι θέλεις πα να πει» 🙂 To αρχετυπικό σπεσιφικάτιον του νεοελληνικού κράτους …και της νομικής επιστήμης… 😆 )

 16. spiral architect said

  @13: Να δω τον ΓουΣού παρέα με το Λεώ να σέρνουν τον τσάμικο στο Σύνταγμα, να τους φωτογραφήσω και να ανεβάσω τη φωτό εδώ … 😉

 17. spiral architect said

  @15 Οι Σουλιώτες είναι ρε Κιντ! Εκεί που ανακαλύφθηκε το πλαστικό! 😀

 18. sarant said

  17: Ε, αυτή την ιστορική ανακάλυψη δεν την ήξερα!

 19. qq said

  Έχουν αρχίσει και τους μοιάζουν, ή μήπως, πάντα ίδιοι ήταν
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=40076

 20. Pedis said

  Ουμπέρτο Εκο «Ψεύδη από ατσάλι -1970» (δεν το βλέπω στο biblionet να είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά)

  https://books.google.it/books?id=zYE4O_KmOIoC&pg=PT47&lpg=PT47&dq=Umberto+Eco+parate+militari&source=bl&ots=TboXH1mz0n&sig=Du01o_sVoqnt8agdrC5R7AG9n2s&hl=it&sa=X&ei=QdUPVYDvF4SdygPb-ICoAQ&ved=0CDIQ6AEwAw#v=onepage&q=Umberto%20Eco%20parate%20militari&f=false

  Σε πρόχειρη μετάφραση ο επίλογος:

  «Το να σκοτώσεις απαγορεύεται αλλά για φόνο μπορείς να μιλήσεις. Το να συνουσιαστείς επιτρέπεται αλλά σχετικά δεν μπορείς να κάνεις λόγο δημόσια. Έτσι μπορείς να πεις «ο τάδε σκοτώνει» αλλά όχι «ο τάδε γαμάει»… ενώ χιαστί είναι δυνατή η σεξουαλική συνεύρεση με τον τάδε αλλά όχι η θανάτωσή του. Η αναλογία με τη στρατιωτική ρητορική είναι καθαρά τυπική: αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα διαπιστωνόταν μία μυστικιστική αντιστροφή μεταξύ εκείνου που γίνεται (ή που μπορεί να γίνει) αλλά δεν λέγεται, επί ποινή θανάτου, κι εκείνου που δεν γίνεται (και δεν μπορεί να γίνει) αλλά λέγεται, με βραβείο τη δόξα.»

  [Ήτοι: το να δοθούν από κάποιον στρατιωτικές πληροφορίες στον εχθρό απαγορεύεται διά ροπάλου επειδή αποτελεί προδοσία, όταν τις δίνει το ίδιο το κράτος με τις παρελάσεις τότε η πατρίδα δοξάζεται, εκτός κι αν αυτές είναι εντελώς ψεύτικες, οπότε πρόκειται για παραπλανητική προπαγάνδα και προς τους πολίτες τους ίδιους.]

  Από την εποχή που ο Έκο ήταν οξύνους καθότι ριζοσπάστης και με τα δικά του @ρχίδια …κι όχι με τα δανεικά της φήμης του.

 21. spiral architect said

  @18: Τα χιντ της ταινίας (Τζέιμς Πάρις με τη αμέριστη συμβολή του χουντικού ΓΕΣ) είναι το πλαστικό βαρελάκι στο ταμπούρι και η «playmobil» έκρηξη της «μακέτας Κούγκι». 😆

 22. Πάνος με πεζά said

  @ 21 : Το χιντ της ταινίας είναι το μοιρολόι όταν σκοτώνεται ο Κόγκα-Δράκος (από τον μετέπειτα Γιάγκο Δράκο).

 23. Πάνος με πεζά said

  Τα έμπλεξα, όταν ο Κόγκα-Δράκος, μετέπειτα Γιάγκος δράκος, σκοτώνει το Γκοουλέκα.

 24. «να μη γίνει η παρέλαση φέτος, να δοθούν τα λεφτά σε νοσοκομεία και σχολεία (και σε δύο χρόνια, ας το ξανασυζητήσουμε»

  αυτός που τόγραψε χαμπάρι δεν πήρε πως φέτος είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Καμμένος, σε δυο χρόνια ποιός ζει και ποιός πεθαίνει !

 25. Πάνος με πεζά said

  ΓΒΡΜ ! Το Γκιουλέκα !

 26. Πάνος με πεζά said

  Α, τελικά δεν την έχω την ταινία, χρειάζομαι επανάληψη. Ο χρήστος Πολίτης, μετέπειτα Γιάγκος Δράκος, δεν παίζει τον Κόγκα Δράκο, που τον παίζει ο Γιάννης Κατράνης. Αλλά δε χάνω την παρέλαση, θα κάνω επανάληψη από το Ίντερνετ ! 🙂

 27. Ilias said

  Ξεχάσατε το αθάνατο ΓΙΟΥΡΓΙΑ (στο 4:31 του κλιπ https://www.youtube.com/watch?v=QQKsD1ocHG8)

 28. Πάνος με πεζά said

  Φερνάντο Σάντος : Πρώην ομοσπονδιακός προπονητής.
  Φερνάντο Σάντσο : Πρώην ομοσπονδιακός επικός πρωταγωνιστής.

 29. Παναγιώτης Κ. said

  Μέρες που είναι, -Εθνική Επέτειος- από τη μια και το υπόρρητο σχόλιο-απάντηση σε μερικούς από τους πολλούς προβληματισμούς της σημερινής ανάρτησης, από την άλλη.
  Τα εντός παρενθέσεως ποσοστά τα έχω προσθέσει εγώ.

  » Είπε ο Κολοκοτρώνης μιαν φορά εις τον Κυβερνήτην.
  -Μου χάλασες την Ελλάδα.
  -Γιατί, του επεκρίθη εκείνος.
  -Γιατί έπρεπε να το κάμης 5 φράγκικο (25%) και 15 τούρκικο (75%), και μετά είκοσι χρόνους να το κάμης 10 φράγκικο (50%) και να το αφήσεις 10 τούρκικο (50%)ώστε μετά είκοσι άλλους τόσους χρόνους να γίνει όλο φράγκικο».

 30. ΤΟ ΕΥΤΥΧΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΕΚΓΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ! ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΝΤΑ !ΑΛΩΣΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ !!!!

 31. LandS said

  @20 Σιγά μη και περιμένει «ο εχθρός» να μάθει τα οπλικά συστήματα και τις στρατιωτικές δυνατότητες από τις παρελάσεις.
  Αυτό http://www.janes.com/ και τα βιβλία που βγάζει του αρκεί (του «εχθρού» ) και περισσέυει.

 32. sarant said

  21-22 Χιντ ή χιτ εννοείτε;

 33. physicist said

  #32. — Χιντ για πιθανούς μιμητές-αντιγραφείς πώς να κάνουν τη δουλειά και χιτ για τους θεατές της ταινίας. Μ’ ένα ζμπάρο …

 34. Avonidas said

  #5. «Για την 28 Οκτωβρίου έχω κάποιες ενστάσεις που προκύπτουν περισσότερο στο ότι γιορτάζουμε την αρχή κι όχι το τέλος του πολέμου.»

  Γαμώ το κέρατό μου, δε γιορτάζουμε την αρχή του πολέμου, γιορτάζουμε το γεγονός ότι αρνηθήκαμε να παραχωρήσουμε γην και ύδωρ!

  Συγγνώμη για τα ‘γαλλικά’, αλλά δεν αντέχω να την ακούω συνέχεια αυτή τη σαχλαμάρα. Πολλοί λαοί γιορτάζουν την ‘πρώτη τουφεκιά’ μιας επανάστασης ή ενός απελευθερωτικού πολέμου. Γιατί είμαστε τόσο κομπλεξικοί με την ιστορία μας;

 35. Παναγιώτης Κ. said

  @29.Διορθώνω: Του απεκρίθη εκείνος.

 36. spiral architect said

  @33: Σωστόοο! 🙂

 37. Παναγιώτης Κ. said

  @34. Έτσι!

 38. Πάνος με πεζά said

  Α, το χιντ είναι σαν το τιπ δηλαδή !

 39. Avonidas said

  Καὶ ἐπειδὴ σίμωνε ἡ μέρα ποὺ τὸ Γένος εἶχε συνήθειο νὰ γιορτάζει τὸν ἄλλο Σηκωμό, τὴ μέρα πάλι ἐκείνη ὁρίσανε γιὰ τὴν Ἔξοδο. Καὶ νωρὶς ἐβγήκανε καταμπροστὰ στὸν ἥλιο, μὲ πάνου ὡς κάτου ἀπλωμένη τὴν ἀφοβιὰ σὰν σημαία, οἱ νέοι μὲ τὰ πρησμένα πόδια ποὺ τους ἔλεγαν ἀλήτες.

  Εντάξει, δεν ήταν στρατιωτική παρέλαση, ήταν πορεία. Μέσα στην Κατοχή. Με το φόβο των όπλων. Με το φόβο των γερμανικών όπλων. Αλλά δεν κάνει να γίνει παρέλαση με τον λαό στο Σύνταγμα, θα μας πούνε εθνίκια…

 40. physicist said

  Πες τα ρε Αβονίδα στο 34, γιατί αυτή η μ… έχει πλέον γίνει καραμέλα.

 41. Avonidas said

  #40. Έλα ντε… Καλά, κι αυτοί οι Αμερικάνοι οι ανώμαλοι, γιορτάζουν τη μέρα που μαζεύτηκαν και βάλανε ένα ευχολόγιο σ’ ένα χαρτί, να πούμε. Ο Βρετανικός στρατός ακόμα έκανε κουμάντο στις αποικίες, πώς θα πήγαινε η Επανάστασή τους ιδέα δεν είχαν, γιατί δεν περίμεναν την τελική τους νίκη για να γιορτάσουν; Τι να πεις, ανωμαλίες…

 42. Παναγιώτης Κ. said

  Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει το…καλαμπουράκι όπου κάθε φορά κάτι δεν μας ταιριάζει ιδεολογικά (και σε μένα οι παρελάσεις δεν μου ταιριάζουν) να επικαλούμαστε τα σχολεία , τα νοσοκομεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις υποδομές κ.λπ.
  Ο στρατός είναι ένα πελώριο θέμα. Από την άλλη όμως δεν συνορεύουμε με την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
  Για να θυμηθώ και τα νιάτα μου:… «Έχεις τόση δύναμη όση βγαίνει από την κάννη του όπλου σου».

 43. physicist said

  #41. — Μαζί σου είμαι στο #34 και αυτά που λες στο #41 επίσης τα σκεφτόμουνα. Ούτε και στο #39 τα λες άσχημα αλλά έχω μια ένσταση, κοίτα αν θες το #11: όπως και να το κάνουμε, στις συντεταγμένες Δημοκρατίες ο Στρατός δεν έχει ρόλο να βαράει μουσικές στα (εθνικά) γλέντια, και οι συμβολισμοί μετράνε. Αυτό τουλάχιστον είναι στραβοτιμονιά.

 44. LandS said

  @34 και 37. Καλύτερα να το (ξανα)συζητήσουμε όταν είναι επίκαιρο, αλλά αυτό που δείχνει τα μεγάλα μας κομπλεξ είναι το ότι έχουμε την επέτειο στις 28/10 και δεν κάνουμε τίποτα για την 8/5.

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΑΜΩΤΟ !

  (Εκτός και αν χαιρόμαστε και εμείς για την ανακύρηξη της Δημοκρατίας στη γείτονα 29/10/1923 Cumhuriyet Bayramı) 🙂

 45. tamistas said

  make love not parade

 46. physicist said

  #44. — Λαντς, αν είναι να έχεις σαν Ελλάδα μία και μόνο μία εθνική γιορτή που να σχετίζεται με τον ΒΠΠ, με οποιαδήποτε πτυχή αυτού του Πολέμου, ποιαν άλλη ημερομηνία θα διάλεγες εκτός από την 28η Οκτωβρίου (1940);

  Το ότι η V-E day είναι σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα είναι σωστή παρατήρηση αλλά διαφορετικής τάξης, νομίζω.

 47. Avonidas said

  #44. Όχι, αλλά ήμασταν το κέντρο ενός μάλλον θλιβερού Εμφυλίου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είχαμε και πολλές αφορμές για να γιορτάσουμε τον Μάιο του ’45…

 48. sarant said

  34-47 Συμφωνώ μαζί σου και στα δύο. Αξίζει άλλωστε να δει κανείς τις εφημερίδες τον Μάη του 1945

 49. Παναγιώτης Κ. said

  Φίλη από τον Έβρο-μιλώ για το ΄74 αλλά και για επόμενες εντάσεις- και η παρέα να εκδηλώνει τον αντιμιλιταρισμό της και όλα τα διεθνιστικά μαζί και…τα προλεταριακά.
  -Καλά τα λέμε μακρυά από τα σύνορα. Ρωτήστε όμως και μας που έχουμε ζήσει ουκ ολίγες αγωνίες, στις κατά καιρούς εντάσεις με τον γείτονα και πόσο απαραίτητο θεωρούμε τον στρατό.

  Το οδυνηρό παράδειγμα της Κύπρου είναι εύγλωττο.
  Μετακόμιση κάνεις και αναστατώνεσαι. Να σκεφτούμε το ολοκληρωτικό ξεσπίτωμα εκείνων των ανθρώπων.

 50. Avonidas said

  Να πω και κάτι άλλο: το έχουμε πάρει απόφαση, λοιπόν, ότι ο στρατός ανήκει στη δεξιά και την ακροδεξιά; Καλώς ή κακώς, είμαστε μια χώρα που ο στρατός της δεν είναι ακόμα αμιγώς επαγγελματικός (αν και πολλοί ‘προοδευτικοί’ πιέζουν για να γίνει). Έτσι, σε αρμονία με όλα τα άλλα πονεμένα θέματα της διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού, αντί να πασχίζουμε να σπάσουμε το απόστημα μέσα στο στράτευμα, παλεύουμε να απομακρύνουμε από τον στρατό το κομμάτι εκείνο του λαού που θα μπορούσε να σταθεί αντίβαρο στις παθολογίες του, και ν’ αφήσουμε μόνο τα φασισταριά να αλωνίζουν μέσα του.

  Θα μου πείτε, επειδή θα κάνει τη θητεία του ο αριστερός φαντάρος, θα αλλάξει μυαλά ο χουντολάγνος αξιωματικός; Όχι, αλλά τουλάχιστον ο φαντάρος, που υποχρεώνεται να πειθαρχεί στους ανωτέρους του, έχει επίσης ορκιστεί να υπερασπίζεται το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, και μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα είναι λιγότερο δεκτικός σε μια εκτροπή από έναν θύλακα ακροδεξιών.

 51. Γς said

  Να ήταν λέει να δω τον Καμμένο στο Σύνταγμα με αποτριχωμένες γάμπες στην παρέλαση του Athens Pride 2015 …

 52. Οποιος προσπαθήσει να αιτιολογήσει γιατί γιορτάζουμε σε εθνικό επίπεδο τον ΒΠΠ όπου περιμέναμε να κερδίσουν οι σύμμαχοι για να θριαμβεύσουμε και σε τοπικό (και αν) τους βαλκανικούς όπου ους πήραμε φαλάγγι είτ στμπυλάει την 9αν) λογική του είτε καταλήγει σε θρησκευτικά κριτήρια (άπιστοι καθολικοί και διαμαρτυρόμενοι, πεπλανημένοι «αδερφοί» οι παλαιοημερολογίτες)

  Οσον αφορά την 28-10 ιστορικά αποδεδειγμένο ο Μεταξάς είπε » Alors, c’ est la guerre», δεν είπε » je ne vous donerais ni du sel, ni de l’eau»

 53. LandS, δεν σε καταλαβαίνω. Όχι, δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, αλλά τις δικές μας επετείους γιορτάζουμε, όπως κι εγώ γιορτάζω τα δικά μου γενέθλια και τη δική μου επέτειο γάμου, και δυστυχώς στις 8/5/1945 είχαμε άλλες έννοιες.
  Ας ελπίσουμε ότι θα έρθει μέρα που θα γιορτάζουμε την Μαΐου, όχι δι’ εγκυκλίου και διά νόμου, αλλά γιατί πραγματικά κάτι θα νιώθουμε…

 54. # 52
  » είτε στραμπουλάει την (αν) λογική του «

 55. giorgos said

  Aυτά τά περί «επαναστάσεως», «αποτιναξη τής τυραννίας» κλπ που λέει στήν ανακοίνωσή του ό υπουργός είναι παραμύθια καί ανακρίβειες . Κατ’ αρχήν καμία επανάσταση δέν έγινε ( επανάσταση σημαίνει εσωτερική αλλαγή τού καθεστώτος καί όχι δημιουργία νέου κράτους ) , καί δεύτερον η πραγματική τυραννία εγκαθυδρίθηκε μετά τήν …»επανάσταση» καί τήν δημιουργία τού νέου κράτους . Βασικό αίτημα τής εξέγερσης τού Κιλελέρ τό 1900 ,περίπου 70 χρόνια μετά τήν «επανάσταση» ήταν ή επαναφορά τών πραγμάτων στό προηγούμενο καθεστώς τού οθωμανικού δικαίου !

 56. sarant said

  45 Σταμάτησε και η Love parade άλλωστε

 57. Avonidas said

  #52. Οσον αφορά την 28-10 ιστορικά αποδεδειγμένο ο Μεταξάς είπε » Alors, c’ est la guerre», δεν είπε » je ne vous donerais ni du sel, ni de l’eau»

  Επί της ουσίας, ποια η διαφορά;

  Γιατί, αν θέλουμε να λεπτολογήσουμε, ο Μεταξάς ήταν ιδεολογικός συγγενής των Ιταλών φασιστών. Είναι σαφές ότι θα καλόβλεπε μια συμμαχία μαζί τους, αλλά είχε αρκετόν κοινό νου για να γνωρίζει ότι (α) δεν του πρότειναν συμμαχία, αλλά υποταγή (β) γεωπολιτικά δεν τον έπαιρνε με τίποτα και (γ) ό,τι και να ‘λεγε, ο λαός θα έπαιρνε τα όπλα, απλά θα τα ‘παιρνε ΚΑΙ εναντίον του. Ε, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία.

 58. LandS said

  @47
  Αυστηρά μιλώντας τον Μάιο του 1945 δεν είχαμε εμφύλιο. Μια αποκηρυγμένη ομάδα μόνο κρυβόταν από δω και από κει μέχρι που τον Ιούνιο… άσε γιατί με πιάνουν τα διαόλια μου.
  Ναι τον Μάιο του 45 είχαμε τρομοκρατία από τους Χίτες, τους Τσολιάδες κλπ που μάλλον δεν τους άρεσε η συντριβή του Φασισμού.

  Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να γιορτάζουμε στην Ελλάδα την Ημέρα της Νίκης. Πέρα από τα φιλοσυμμαχικά, φιλοευρωπαΪκά και άλλα ευγενή αισθήματα, θα δείξουμε ότι δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ πια από τα τότε φιλοναζιστικά αισθήματα μεγάλου μέρους των στηριγμάτων του Κράτους, ούτε πια με της άλλης πλευράς τις ολιγωρίες και τα λάθη. Τα έχουμε ξεπεράσει αυτά ή ζούμε σαν εκείνη τη ελληνική κοινότητα στο Κολοράντο που είχε Βασιλικό και Βενιζελικό καφενείο εν έτει 1972.

  Νομίζω ότι απαντώ και στο ερώτημα του Φυσικού στο 46.

 59. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Εγώ θα περιμένω την Ππαν και τη Μαρία να μάθω τίποτις καλό για το 21. Για τον Β’ΠΠ που συζητάτε …ρίξτε ένα ρημάιντερ τον Οκτώβρη… 🙂
  (…μόλις μου ήρθε ένα η-μέιλ για τις 27, για Greek brunch λέει στο τάδε λάξαρυ χοτέλ λέει…only 15 BD . Εθνική παλιγγενεσία χωρίς ξεκοίλιασμα γίνεται;… αν είχε μπακαλιάρο θα πήγαινα, αλλά χλωμό το βλέπω… )

 60. Πάνος με πεζά said

  Έχετε διαβάσει το απίστευτο παρασκήνιο που έγινε; (που, δεν ξέρω, μπορεί να είναι και ράδιο-αρβύλα).
  Στην αρχή, θέλαν να μην έχει κανείς τα νώτα στον Άγνωστο Στρατιώτη. Άρα είπαν, θα βάλουμε την εξέδρα αριστερά, στη μεριά της Πλατείας, και οι επίσημοι θα τον κοιτάζουν.
  Μετά προέκυψε το πρόβλημα ότι, με αυτή τη διάταξη, η στροφή του κεφαλιού προς τους επισήμους, θα πρέπει να γίνεται προς τα αριστερά ,και όχι προς τα δεξιά. Κάτι όμως που απαγορεύεται από το στρατιωτικό κώδικα (κλίνατε επί δέ !)
  Έτσι λοιπόν, είπαν να αλλάξουν τη φορά της παρέλασης, από Πανεπιστημίου προς Αμαλίας ! Έτσι,οι επίσημοι θα έβλεπαν τον Α.Σ., και οι παρελαύνοντες θα έκλιναν το κεφάλι δεξιά προς του επισήμους.
  Μετά όμως ανακαλύφθηκε ότι οι στρατιώτες πρέπει να κλίνουν το κεφάλι προς τον Α.Σ., σε ένδειξη μνήμης, κι έτσι η εξέδρα ξαναπήγε από τη μεριά της Βουλής.
  Μετά είπαν, για να μην κρύβουν οι επίσημοι τον Α.Σ., να στέκονται στο επίπεδο του δρόμου και όχι σε εξέδρα.
  Μετά…

 61. akindynos said

  @20, το συγκεκριμένο (με τίτλο «Τα χαλύβδινα ψεύδη») υπάρχει στην Σημειολογία της καθημερινής ζωής.

  Και μια χαλύβδινη υποψία μεταφραστικής γκάφας από το άρθρο αυτό

  Χρησιμοποιώντας όρους της ρητορικής μπορούμε να πούμε ότι μια παρέλαση ή αποτελεί σχήμα λιτότητας (όπως όταν λέμε για ένα ευφυές άτομο ότι «δεν είναι και τόσο χαζός») ή υπερβολή (όπως όταν μιλώντας για ένα γεροδεμένο παλικάρι λέει κανείς ότι «είναι γίγαντας»). Εάν η παρέλαση έλεγε την αλήθεια θα ήτανε παράδειγμα παρασιώπησης («Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά…». Και περιαυτολογούμε). Μια παρασιώπηση στον κόσμο των στρατιωτικών παρελάσεων, αποτελεί κατασκοπευτική ενέργεια.

  Τι γράφει το πρωτότυπο; (χωρίς παρασιωπήσεις παρακαλώ, αντέχω τα ψέμματα)

 62. # 57

  Οταν όμως ο (καλώς ή κακώς) ηγέτης λέει έχουμε πόλεμο δεν μπορεί να μη γιορτάζουμε την κήρυξη του πολέμου αλλά τις συνέπειες που θα είχε η άρνησή του, δεν είναι ;

 63. Pedis said

  Καλά τα λέει ο υπουργός για το «λαό» που ξεσηκώνεται αλλά τελειώνει πριν καν αρχίσει. Από τους πασόκους της «αλλαγής» για κάνα δύο χρόνια μετά το 1981 τα ίδια και «μέχρι εκεί» ακούγαμε, αν και ο νυν υπουργός τα λέει σαφώς πιο μορφωμένα.

  Ας πήγαινε και λίγο παρακάτω, λόγου χάρη να μας πει τη γνώμη του αν οι Μαυροκορδάτοι και οι Κωλέττηδες ήταν κι αυτοί επαναστατημένος «λαός» … αλλά τζιιζ! και τα ξέρει, να μην τάξερε …

  «…Μα εμείς εδώ, αφού ξεκάνουμε τους Τούρκους, τι θ’ απογίνουμε; Ποιον θα έχουμε ανώτερο; Ο ραγιάς, άμα πάρει άρματα, δεν θα μας ακούει πια. Και τότε θα πέσουμε στα χέρια εκείνων που δεν μπορούν να κρατήσουν πιρούνι να φάνε»
  Σωτήρης Χαραλάμπης (προεστός)

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=422235

 64. akindynos said

  Και κάτι άλλο, κυκλοφορούν δύο εκδοχές της επιστολής Μπαλτά, η ορθή και η δια άπαντος λανθασμένη

 65. Pedis said

  Δύο από τους ήρωες του 1821 που τιμά η κρατική αφήγηση της επανάστασης είναι ο Ρήγας Φεραίος και ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Και οι δύο θεωρούνται μάρτυρες της ίδιας «εθνικής ιδέας».

  http://dea.org.gr/%CF%84%CE%BF-1821-%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1

  Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 25η Μαρτίου (πρόπερσι)
  http://www.edupame.gr/node/2104

  Το δημοτικό τραγούδι για τον θάνατο του Παναγιώτη Καρατζά.

  «Τρεις περδικούλες κάθονταν στης Κούκουρης τη ράχι
  η μια τηράει τα πέλαγα κι άλλη κατά την Πάτρα
  κι η τρίτη η καλύτερη μοιρολογάει και λέει:
  Θεέ μου ο Καρατζάς τι γίνηκε, αυτός ο καπετάνιος;
  Μάιδε στην Πάτρα φαίνεται μάιδε στο Σαραβάλι.
  Μας είπαν πως τον σκότωσαν μεσ’ στου Ομπλού την πόρτα».

  Όλοι «λαός «που εξεγείρεται κατά του «δυνάστη». Λαός κι ο Καρατζάς, λαός και οι διώκτες του.

  Πα μαλ, μεσιέρ λε μινιστρ που τα λέει όμορφα και σπουδαγμένα και διαφωτιστικά.

 66. sarant said

  64 Πώς έγινε αυτό, απορώ.

  65 Ε, σε πολλά σχολεία (αναλόγως τον δάσκαλο) λέγονται αρκετά τέτοια. Στα σχολικά βιβλία, ούτε επί ΕΑΜ δεν είχαν μπει.

  61 Γιά να δούμε, έχει ο Pedis το πρωτότυπο;

 67. Avonidas said

  #.63,65: Καλώς· βρες μου εσύ μια «καθαρή», «αμόλυντη» και «παλλαϊκή» επανάσταση. Μία!

 68. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ said

  Είμαι υπέρ των παρελάσεων και βλέπω και με καχυποψία τις προτάσεις περί κατάργησής τους. Γενικά, δε βρίσκω όφελος από τη μόδα που έκανε τους Έλληνες να ντρέπονται να σταθούν προσοχή μπροστά στη σημαία. Το να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο αποδομήσεων, ενώ οι άλλοι λαοί κοιτάνε μόνο τον κώλο τους, χωρίς να έχουν καν για γείτονα μια χώρα, που ψάχνει στον ιμπεριαλισμό το νόημα της υπόστασής της, δεν το βρίσκω σοβαρότερο από τις φασιστικές κορώνες. Ο κοσμοπολιτισμός και ο διεθνισμός είναι τελικά μπαρούφες, που στην καλύτερη περίπτωση, εξυπηρετούν μόνο ένα σενάριο παγκόσμιας διακυβέρνησης από πολυεθνικές και τράπεζες. Όσο για το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, νομίζω ότι πλέον φάνηκε προς τα πού οδεύει. Το θέμα των προτεραιοτήτων στις χρηματοδοτήσεις, δε με βρίσκει σύμφωνο, όχι γιατί δεν είναι σπουδαιότερη η υγεία ή η παιδεία, αλλά γιατί, αν κρατάμε ένα χάρακα και μετράμε προτεραιότητες, θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις περισσότερες διαδικασίες λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους. Να αντιπροτείνω, να παίρνουμε λεφτά από τους αργόμισθους του δημασίου, κάθε φορά που πιάνονται να μην κάνουν τη δουλειά τους; Πιο πολλά θα μαζέψουμε!

 69. akindynos said

  @66 φαίνεται πως σαν παρασιώπηση έχει μεταφραστεί το preterizione

 70. ‘Ίσως πήρανε την ιδέα από τους Bals populaires, που από το 1890 οι Γάλλοι γιορτάζουν το πάρσιμο της Βαστίλης, ή κατά τους πιο δεξιούς και αναίμακτους, τη συμφιλίωση του Έθνους με το βασιλιά, που έγινε στην πρώτη επέτειο της Επανάστασης, το 1790.

  Bal populaire du 14 juillet 1912 (Paris):

  Οτιδήποτε έχει κλαρίνα και νταούλια και μαντινάδες και κόνιαλη είμαι υπέρ. Βέβαια το κακό είναι ότι έτσι η μουσική μας, αντί να είναι απλά η μουσική μας (που δεν είναι πια), ντύνεται τον εθνικιστικό μανδύα. Αλλά από ολότελα…Αν μάλιστα έχει και καλαματιανό με το Απάνω στα ψηλά βουνά αντάρτες Ελασίτες, ακόμα καλύτερα. Αλλά δε θα ‘χει μάλλον.Με στρατιωτικές μπάντες μού έρχεται κάπως στο χουντικό του.

  Είχαν μιλήσει για λαϊκή διαδήλωση μπροστά από τους επισήμους. Αυτό θα μου άρεσε πιο πολύ. Αλλά και το bal καλό είναι σήμερα, από πολιτικής σκοπιάς. Όχι οτι θα πήγαινα, αλλά έτσι, για να σκάνε οι οχτροί μας, κάτι φριχτά μούτρα εθνοκάπηλοι μνημονιακοί της προηγούμενης κυβέρνησης που κάνανε εθνικές γιορτές μέσα από κλουβί.

 71. Pedis said

  # 61 , 66 – Akindynos – N/κυρη – Το πρωτότυπο παρατιθεται στο #20 σε γκουγκλοβιβλίο.

  Η μετάφραση δεν μου φαίνεται να είναι άστοχη. Πάντως, υπόψην ότι ο επιδέξιος ρυθμός, η λεπτή χρήση της ορολογίας και οι ειρωνικές αποχρώσεις στη γραφή του Εκο, συχνά, δεν περνάνε στη μεταφραση (εξαιρουμένης της Καλλιφατίδη, θα έλεγα).

  ένα φάουλ, φοβάμαι, είναι η μετάφραση του preterizione. Δεν σημαίνει παρασιώπηση μόνον, αλλά «φαινομενική παρασιώπηση με σκοπό να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση αό την ευθεία δήλωση» (ειδήμονες, υπάρχει ο όρος στα ελληνικά;).

 72. physicist said

  Είχαν μιλήσει για λαϊκή διαδήλωση μπροστά από τους επισήμους.

  Καλή ιδέα!

 73. Pedis said

  # 67 – Αμόλυντη από το ιστορικό ψεύδος, την απάτη και το σφετερισμό ή από τη συκοφαντία, τη δυσφήμηση και τη διαστρέβλωση;

 74. physicist said

  Ας πούμε, το πλήθος μπροστά στους επισήμους θα κραυγάζει συνθήματα κατά του Μνημονίου, εκείνοι θα αντιχαιρετούν χαμογελώντας ενώ ο Χαϊκάλης θα έχει καβαλήσει τον τεράστιο αντιμερκελικό του φαλλό και θα ωρύεται «αμολάτε με, ρεεεεεε!» σαν καουμπόης σε ροντέο.

  Φύγαμε!

 75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  TI δουλειά έχει ο Έλλην Πρωθυπουργός στο άντρο της ΛΗΣΤΡΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του Βερολίνου;;

 76. sarant said

  71 Ακριβώς, πρόκειται για ρητορικό σχήμα, ας πούμε.

 77. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  72. Φτηνές απομιμήσεις αναξιοπαθούντων ασιατών… Δις ιζ δη ρήαλ θίνγκ!:

 78. nirevess said

  Ενός Καμμένου μύριοι έπονται…

  Θυμάμαι τη συζήτηση για τον Καμμένο, που ήταν, λέει, σαφώς καλύτερος από τους μνημονιακούς και τους πουλημένους στον Μπόμπολα. Μετά ήρθαν οι δηλώσεις Καμμένου στην Κύπρο ότι από κει θα ξεκινήσει η απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών, η διαφήμιση Νικολόπουλου στην Αυγή, η χρυσαυγίτικη συνηγορία από το «διαμάντι της κοινοβουλευτικής μας ζωής» ώστε να ακυρωθούν οι μνημονιακοί νόμοι, το άγημα προς τιμήν του ίδιου διαμαντιού στο ΥΠΕΘΑ, η στρατιωτική παρέλαση και η μπάντα του στρατού («ας κρατήσουν οι χοροί»), ο Σύλλογος Απόστρατων Αξιωματικών, ο χουντικός καθηγητής, και έπεται συνέχεια εθνικά περήφανη αντιμνημονιακή αντιγερμανική πρώτη φορά αριστεροακροδεξιά. Μέσα σε 2 μήνες πλήρης μετάλλαξη. Δεν πειράζει όμως, σημασία δεν έχουν οι δουλειές και τα χρήματα αλλά η αξιοπρέπεια (Βαρουφάκης έφη). Και καταπώς φαίνεται, αυτή τη στιγμή το μέγα πρόβλημα με την αξιοπρέπειά μας, ως προς το οποίο ο λαός χρειάζεται «εμψύχωση», δεν είναι το οικονομικό αλλά η στρατιωτική μας ετοιμότητα εναντίον….τίνος άραγε; της Γερμανίας;

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  70.>>Με στρατιωτικές μπάντες
  Δεν προλαβαίνουν και να μάθουν σκοπούς της καρδιάς μας να το γλεντήσουμε κανονικά .Έχει ωραία τραγούδια,παραδοσιακά και νεότερα, για την άνοιξη τον έρωτα, την αντίσταση σε ρυθμούς ελληνικών χορών.Να βάλουν το Μάλαμα ή το Μίλτο Πασχαλίδη να κάνει μια επιλογή, να δεις ξεφάντωμα

 80. Μαρία said

  Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων! Σας ομιλεί ο αυτόματος τηλεφωνητής! Στο μικρόφωνο ο Ευστράτιος Xαραλάμποβιτς Μπουρναζόφ, κομισάριος του λαού των «Ενθεμάτων». Σας ομιλεί από το κανόνι του! Σας ομιλεί εκ μέρους της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδος του πυροβολικού. https://enthemata.wordpress.com/2015/03/21/20marthiou/

 81. Μαρία said

  71, 74
  Παρασιώπηση λέμε το σχήμα λόγου, τη λατινική praeteritio.

 82. Avonidas said

  #73. Ωραία, λοιπόν, να στο κάνω λιανά, αφού κάνεις τον κουτό.
  Σε όλες τις εξεγέρσεις κι επαναστάσεις βγήκαν στην επιφάνεια οι προσωπικές φιλοδοξίες, τα μίση, ο καιροσκοπισμός, ο υπολογισμός, η καπηλεία κι η διχόνοια. Σε όλες, χωρίς καμία εξαίρεση. Μάλιστα, η εξαίρεση ήταν όταν καμιά φορά όλα αυτά έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα. Όμως η θέση όλων αυτών είναι στα ιστορικά βιβλία και στο μάθημα της Ιστορίας (που γίνεται πολύ πληρέστερα από όσο το θέλει η προπαγάνδα, ή τουλάχιστον γινόταν όταν πήγαινα εγώ σχολείο). Σαφέστατα ΔΕΝ είναι η θέση τους στις εθνικές επετείους και στις σχολικές γιορτές. Εκτός κι αν η άποψή σου είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε καθόλου επετείους, εξαιτίας των παρατράγουδων.

  Τώρα, για κάποιο λόγο που δεν τον έχω κατανοήσει πλήρως, όταν το αμερικανάκι λέει «Four score and seven years ago…», μνημονεύοντας την ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτυσμπεργκ, μέσα στην καρδιά δηλαδή του Αμερικανικού Εμφυλίου, είναι όλα μέλι-γάλα. Αλλά αν τύχει και πούνε στα σχολεία μας κάνα ποίημα την 25η Μαρτίου, θα γίνουμε όλοι χρυσαυγίτες…

 83. sarant said

  80 Να τον ρωτήσουμε ποιος είναι ο καθηγητής Κουρκούβιλος.

 84. Πιθανότατα, κάποιος μαθηματικός ή φυσικός από το σχολείο του.
  Δεν είχαν όλοι την τύχη να διδαχτούν από τους δικούς μας, εδώ.

  ( ͡° ͜ʖ ͡°)

 85. akindynos said

  @81, εγώ αυτό το σχήμα λόγου θα το ονόμαζα αυτοαποκαλυπτόμενη προσποίηση («Πολύ ωραίο το γλύκο, ποιος το έφτιαξε; Η μετριοφροσύνη δεν μου επιτρέπει να σου απαντήσω»). Κάπως στριφνό αλλά σαφές, ελπίζω. Η παρασιώπηση παραπέμπει σε εξαπάτηση, αυτή τη σημασία έχει στην καθημερινή χρήση. Και σίγουρα η πρόταση «Μια παρασιώπηση στον κόσμο των στρατιωτικών παρελάσεων, αποτελεί κατασκοπευτική ενέργεια».είναι αδιαφανής.

 86. Pedis said

  # 81 – Μαρια – Μπενίσσιμο! Οπότε η μετάφραση του χωρίου είναι ορθή. Το θέμα είναι ότι ο Εκο καμιά 40ριά και βάλε χρόνια πριν περιέπαιζε και τους πονηρούς και τους Κα(υ)μμένους, αλλά και τους καιροσκόπους πατριδολάγνους.

  # 82 – Αβόνιδα – Μα δεν πρόκειται για τις συνέπειες που έχουν τα προσωπικά βίτσια αλλά για τις (γενικές και ειδικότερες) συνθήκες της πάλης των τάξεων. Τα βίτσια έπονται, προσδιορίζονται ή καθορίζονται, αν όχι πλήρως αλλά, αναλόγως.

  # 66 – Ν/κύρη (μέση): Το ΕΑΜ ?

  Από το λόγο του Βελουχιώτη στη Λαμία (παραβλέπουμε διάφορα ατοπήματα ηθελημένα και αθέλητα χαζοεθνικισμού, άλλες εποχές και χάρη του κοινού … μην είμαστε μίσεροι …), έχουμε και λέμε (https://www.marxists.org/ellinika/archive/velouhiotis/1944/10/22.htm)

  «Στο άκουσμα της εξέγερσης όλοι οι ισχυροί της γης, ξένοι και ντόπιοι, τρόμαξαν. Οι κοτζαμπάσηδες, όμως, βλέποντας ότι δεν τους ήτανε δυνατό να συγκρατήσουν το λαό και φοβούμενοι την οργή του, αναγκάστηκαν να κόψουν τη συνεργασία τους με τους καταχτητές και για να ευνουχίσουν το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα, πήρανε όλοι μέρος στην επανάσταση κι έτσι αυτή πήρε χαραχτήρα πανεθνικό.

  Οι τρανοί της γης τρόμαξαν και, χρησιμοποιώντας όλα τα τερτίπια, προσπάθησαν να πνίξουν την επανάσταση. Μα γελάστηκαν. Επί 7 ολόκληρα χρόνια πάλεψαν οι προπάτορες μας, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αντίδραση, δυο φορές, το 1823 και 1825, οργάνωσε τον εμφύλιο πόλεμο για να σπάσει ακριβώς τους αγώνες αυτούς. Έτσι οι πρόγονοι μας ανάγκασαν όλους τους εχθρούς μας να γλύψουν εκεί που έφτυσαν και ν’ αναγνωρίσουν τους αγώνες μας και την ανεξαρτησία μας.

  [… ]

  Με την επικράτηση της επανάστασης αμέσως οι δικοί μας κοτζαμπάσηδες επιβλήθηκαν πάνω στη χώρα μας. Η αντίδραση, ντόπια και ξένη, για να ευνουχίσει το λαϊκό χαραχτήρα του κινήματος και να επιβάλει νέα σκλαβιά, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα. Και στο τέλος το πέτυχε. Η αρχή έγινε κολλώντας στο σβέρκο της πατρίδας μας αυτόν που σας είπα πρωτύτερα:

  Τον Καποδίστρια. Ο Γιάννης Καποδίστριας από την ανασύσταση του ελληνικού κράτους άρχισε την καταστροφή της χώρας μας, κι ένας άλλος Γιάννης, ο Μεταξάς, έβαλε σ’ αυτήν το καπάκι. «

 87. Πέπε said

  Εμένα ο καημός μου είναι πότε θα καταργηθούν οι σχολικές παρελάσεις.

  Όχι οι σχολικοί εορτασμοί. Αυτοί έχουν πολλαπλά οφέλη, ή τουλάχιστον μπορούν να έχουν: από το να μαθαίνει το παιδί περισσότερα απ’ ό,τι στο μάθημα, μέχρι τη χαρά της συνδημιουργίας για την ομάδα μαθητών και δασκάλου/δασκάλων που την ετοιμάζουν, και άλλα πολλά.

  Η σχολική παρέλαση όμως είναι μια παρωδία. Παιδιά παριστάνουν τα στρατιωτάκια, χωρίς φυσικά να είναι σε θέση να τα μιμηθούν ικανοποιητικά αφού οι μαθητές δεν είναι στρατιώτες και τον περισσότερο καιρό εκπαιδεύονται σε άλλα πράγματα κι όχι στο βήμα. Γελοιότητες με τακούνια, μίνια, πουκάμισα τα μισά μέσα και τα μισά έξω κλπ..

  Άσε που, κι αν υποθέσουμε ότι η παρέλαση γινόταν «σωστά», γιατί αυτό θα αποτελούσε εκδήλωση τιμής και μνήμης;

  Οι μαθητές κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να βγαίνουν σε ένα μη συντεταγμένο σώμα, όλοι και όχι μια ομάδα επίλεκτων, ντυμένοι ευπρεπώς αλλά όχι ομοιόμορφα, να περπατάνε χωρίς στρατιωτικό βηματισμό, να κρατάνε τη σημαία και ένα πανώ που να λέει π.χ. «τιμή στους αγωνιστές του 21 – γυμνάσιο τάδε» ή ό,τι καλύτερο μπορεί κανείς να σκεφτεί, να κατευθύνονται προς το ηρώο της γειτονιάς τους και να καταθέτουν ένα μπουκέτο λουλούδια. Και πάω στοίχημα ότι μπορούν να το κάνουν καλύτερα από την παρέλαση.

  Όσο για τη φιέστα του Καμμένου:

  Δεν ξέρω τι έθιμα υπάρχουν σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία του 1912. Σ’ εμάς η σύνδεση των δημοτικών τραγουδιών/χορών με την εθνική υπερηφάνεια έχει συνυποδηλώσεις εθνικιστικές και δη χουντικές, ριζωμένες τόσο έντονα στην κοινή συνείδηση ώστε κανένα εξορθολογιστικό επιχείρημα δεν μπορεί να τις αλλάξει. Συνεπώς την ιδέα την καταδικάζω απερίφραστα.

  Όμως, αντίθετα από τον Sarant που φοβάται μήπως γίνει φιάσκο, εγώ ελπίζω σ’ ένα φιάσκο, γιατί αυτό θα μας σώσει από τα χειρότερα: αν μεν μείνει η μπάντα (και οι βρακοφόροι) μόνη της στην πλατεία, μαζί με δέκα σκόρπιους που πήγαν εκεί γιατί δεν τους αγαπάει κανείς και θέλαν μια αφορμή να δούνε κίνηση και να τσιμπήσουν και λίγο μπακαλιάρο σκορδαλιά, λογικά η αντίδραση του Καμμένου θα είναι «καλά ρε παιδιά μη βαράτε, μια ιδέα είπα, δεν την ξαναλέω άμα δε θέτε». Να δω όμως όλη μας την αριστερή κοινωνία να χορεύει τα «Κλεφτόπουλα» 25η Μαρτίου στο Σύνταγμα θα με τρόμαζε κάπως.

  Ακόμη καλύτερο από το να μην πατήσει άνθρωπος θα ήταν να γίνει νεροποντή εκείνη την ημέρα. Και την πίττα γερή και το σκύλο χορτάτο.

  24 Μαρτίου εγώ θα χορεύω το χορό της βροχής:

  Περπερούνα περπατεί,
  το θεό παρακαλεί:
  Βρέξε Κύριε μια βροχή,
  μια βροχή μια δυνατή,
  να βραχούν οι τσόπανοι,
  τσόπανοι γελάδαροι,
  με τα πρόβατά τ’ς μαζί
  και με τα γιαλάδια τους.

  Θα χαρώ πάρα πολύ να αποδειχτεί ότι κάνω λάθος.

 88. sarant said

  87 Εχεις ταλέντο στον χορό της βροχής; Πάντως βροχή προβλέπεται.

  86 Στα σχολικά βιβλία που διδάσκονταν στην Ελεύθερη Ελλάδα εννοούσα.

 89. @6 Από ό,τι θυμάμαι επειδή οι αργίες του κράτους είχαν οριστεί με προπολεμικό νόμο η 28η Οκτωβρίου δεν περιλαμβάνεται σε αυτές και είναι αργία που δεν ειναι υποχρεωτική το ίδιο συμβάνιε με την Καθαρή Δευτέρα.

  Για το θέμα της ανάρτησης τώρα θεωρώ ότι ειναι καλό να γιορτάζονται οι Εθνικές Γιορτές. Ειναι στο χέρι μας τι χαρακτήρεα θα έχουν αν θα ειναι μιλιταριστικές ή όχι. Και βλέπω με καλό ματι την οργάνωση πολτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή την Εθνική Γιορτή. Οι στρατιωτικές μουσικές δεν πάιζουν μόνο εμβατήρια από τουλάχιστον για την μπάντα του Ναυτικού που έχω άποψη έχει πολύ καλούς μουσικούς και πλούσιο ρεπερτόριο μια γευση μπροέιτε να πάρετε στο βίντεο

  Δεν ειναι κακό να βρίσκουμε πράγματα που μεας ενώνουν.

  Θα μου άρεσε μια εκδήλωση για τις εθνικές επετείους σαν το Last Night of Proms στην Βρετανία,το απίστευτο ειναι να βλ΄πεπεις ανάμεσα στις βρετανικές σημαίες και ισπανικές (χωρις να τριζουν τα κοκκαλα του σερ Φρανσις Ντρέικ), δανέζικες, Ολλανδικές και γερμανικές.

 90. Ριβαλντίνιο said

  @ 87 Πέπε
  » εγώ θα χορεύω το χορό της βροχής»

  Θα τολμούσες τον χορό του Ήλιου?

  http://artslivres.com/images/Resized.php?File=AL30_LHMBD3.jpg&w=380&q=80

 91. Μανούσος said

  Νομίζω αγαπητοί μου ότι η συζήτηση και μόνο είναι άστοχη.

  ΟΛΟΙ οι πολιτισμοί έχουν δημόσιες τελετές της αυτής φύσεως και των ιδίων βασικών χαρκτηριστικών

  Η παρέλαση είναι μία από αυτές και δεν δηλώνει πρωταρχικώς ούτε την ισχύ προς τους εσωτερικούς εχθρούς ούτε προς τους εξωτερικούς.
  Είναι μία εκδήλωση ενότητας και συναντίληψης των ποικίλων μερών μίας κοινωνίας.
  Το να βαφτίζουμε τις παρελάσεις ως μεταξικές φασιστικές πρωσικές κλπ ανιστόρητους χαρακτηρισμούς δείχνει ότι δεν έχουμε εικόνα του ιστορικού βάθους των πομπών και των παρελάσεων από την πομπή των Παναθηναίων (με ένοπλη παρέλαση, αγώνες, χορούς πανηγύρια κλπ) μέχρι όπως ο ίδιος ο αρθρογράφος αναφέρθηκε τις παρελάσεις του ΕΛΑΣ.
  Ακόμη και στην καθαρά ιδιωτική σφαίρα έχουμε τις γαμήλιες πομπές ή σε μικρότερο συλλογικό επίπεδο, τις θρησκευτικές λιτανείες/πομπές κλπ.
  Η παρέλαση δεν είναι παρά μία εορταστική επίδειξη της ενότητας κράτους και κοινωνίας και δίνει ένα αίσθημα συλλογικής ασφάλειας.
  Η καρναβαλοπαρέλαση δηλαδή δεν είναι φασιστική επειδή και μόνο είναι αστεία;
  Οι Παρελάσεις στην Νορβηγία δείχνουν άραγε τί;
  Οι μπούλες κι οι γενίτσαροι δεν είναι λοιπόν τελετουργική παρέλαση ή οι αντίστοιχες με τους κουκούγερους;
  Εν πάση περιπτώσει αν καταργούμε οτιδήποτε προλάβει να καπηλευτεί το Α ή Β φασιστικό καθεστώς τότε δεν μένει παρά να αυτοκατργηθούμε.
  Δυστυχώς οι στρατιωτικού τύπου παρελάσεις των φασιστικών και των πάλαι ποτέ διαλαμψάντων κομμουνιστικών καθεστώτων έχουν μία ουσιώδη διαφορά από τις παραδοσιακά καθιερωμένες και μόνο εξωτερικά όμοιες δημόσιες τελετές, και δεν είναι άλλη από την λατρεία του απρόσωπου και παντοδύναμου κράτους όχι απλώς ως κράτους αλλά αλλά ως υλοποιημένη μεταφυσικής (και γι’ αυτό υπήρξαν αυτά τα καθεστώτα αφόρητα) και υποκαθιστούν τον ψυχολογικό-θρησκευτικό πυρήνα που εκ φύσεως ενυπάρχει σε όλων των ειδών τις τελετές με την δική τους ιδεολογία, καθώς δεν υπάρχουν «ανειλικρινείς» τελετές.
  Εν τέλει η παρέλαση έχει το περιεχόμενο που δίνουμε εμείς στο κράτος και την κυβέρνηση και επιβεβαιώνει ή αναιρεί ή τροποποιεί την συλλογική ταυτότητα.

  Αν λοιπόν πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας είναι ο νέος Μεταξάς και ζούμε μία νέα 4η Αυγούστου, η οποία εκφράζεται δια της παρελάσεως, ή ανάποδα, αν η παρέλαση μεταμορφώνει ξάφνου τον Τσίπρα (ή τον Καμμένο) σε Μεταξά και την συγκυβέρνηση σε Δικτατορία, τότε χαιρετίσματα στην επιστήμη και τον ορθολογισμό….

  Βιβλιογραφία άπειρη από τον Jung μέχρι Rothenbuhler, Schechner, Burns, McNamara και Kirshenblatt-Gimblett και ο πανταχού παρών Μίρτσεα Ελιάντε.

 92. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/06/1.html

 93. Πέπε said

  Μανούσο (#91),

  1ον. Επιμένω ότι τα εξορθολογιστικά επιχειρήματα δεν αλλάζουν το τι νιώθει ο καθένας, ανάλογα με τις εμπειρίες του (ακόμη και τις συλλογικές εμπειρίες των οποίων μετέχει), όταν βλέπει ή σκέφτεται μια παρέλαση ή οτιδήποτε άλλο.

  2ον. Αν υπάρχει πολύς κόσμος που δεν αισθάνεται ζεστά με τις παρελάσεις, τότε δεν αποτελούν εκδήλωση ενότητας, πώς να το κάνουμε;

 94. Βλέποντας τον Μανούσο στο 91 να αναφέρεται σε στρατιωτικές παρελάσεις στη Νορβηγία, απόρησα και έψαξα: όντως γίνονται!

  Αλλά το καλύτερο είναι που έχουν έναν πιγκουίνο ως επίτιμο μέλος των ενόπλων δυνάμεών τους.

  Δεν θα με χάλαγε και εδώ μια παρέλαση με τον πιγκουίνο μπροστά!
  Αλλά τσάμικα από την μπάντα της ΑΣΔΕΝ, όχι ευχαριστώ!
  Ας ελπίσουμε πως θα βρέχει, μπας και ξεπλυθούν οι ροχάλες.

 95. sarant said

  94 Πού τις βρίσκεις, ήθελα να ξέρω!

 96. Μαρία said

  Άσχετο με την παρέλαση, σχετικό με την επέτειο.
  Ηλία Μυκονιάτη, Οι ανδριάντες του Ρήγα και του Γρηγορίου Ε’ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το πρώτο κοινό τους, Ελληνικά, τ. 34, 1984 http://media.ems.gr/ekdoseis/ellinika/Ellinika_35_2/ekd_peel_35_2_Mukoniati.pdf

 97. Νικοκύρη, στο 95

  Τα καλά της σύνταξης: την έχω τσακίσει τη Βικιπαίδεια.

  Παρεμπιπτόντως, μιλώντας για στρατιωτικές μπάντες και αλληλεπίδραση με το πλήθος, οι Ιγγλέζοι έχουν εντάξει στο διάσημο Φεστιβάλ Εδιμβούργου και ένα μιλιτέρυ τατού, όπου έρχονται στρατιωτικές φιλαρμονικές απ’ όλο τον κόζμο και παίζουν (κάνοντας και βήμα με περίπλοκους σχηματιζμούς) ενώ ο κόσμος κάθεται και τρώει τον πασατέμπο του ή ό,τι έχουν σχετικό οι Σκωτσέζοι.

  Κι άμα ψάξετε στο γιουτούμπι θα βρείτε πολλά βίντεα με βρετανικές στρατιωτικές μπάντες να κάνουν φλας μομπ σε πλήρη στολή

  https://www.youtube.com/results?search_query=military+flash+mob+

  Αλλά αυτοί το έχουν παράδοση δεκαετιών…

 98. physicist said

  #94. — Σκύλε, ακροβώς την ίδια φωτογραφία την έχω χρησιμοποιήσει σε ομιλία περί Φυσικής … μη ρωτάς τι και πώς, απλώς στο λέω επειδή πάρα πολύ το χάρηκα που την είδα!

 99. 96 Πλάκα έχει: οι εφημερίδες λέει δεν έμειναν ικανοποιημένες από την τελετή, γιατί η μπάντα παιάνιζε Σολωμό αντί Ρήγα, δεν αντιπροσωπεύτηκαν όλα τα όπλα, έλειπαν σημαίες, ο τελετάρχης ήταν άσχετος. Το δε πλήθος, λέει, επευφημούσε με πιο πολύ ενθουσιασμό τους σχοινοβάτες που έδιναν παράσταση κάθε Κυριακή στην «πλατεία του Ολυμπίου Διός». Και κάτι που έχει χαθεί από τις σημερινές εφημερίδες: κριτική γλυπτικής. Τέλος, μ’ άρεσε ο Βερναρδάκης που έκρινε τόσο το θέμα όσο και το αποτέλεσμα των αγαλμάτων εντελώς ανάρμοστο για το χώρο (ήθελε μούσες και τέτοια).

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Διαβάζοντας σχεδόν όλα τα σχόλια, αν εξαιρεθούν 4-5 όλα τα υπόλοιπα είναι υπέρ της στρατιωτικής παρέλασης, με κοινό παρονομαστή την εθνική μνήμη και ομοψυχία.
  Όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να καταλάβω πώς συνάδουν στρατός και παρέλαση, με εθνική μνήμη και ομοψυχία, απο πού προκύπτει ιστορικά αυτό; Η αλήθεια, είναι οτι περίμενα να δώ κάποιο σχόλιο για την μεγαλύτερη απάτη στην σύγχρονη ιστορία, μετά την εκπαίδευση, που λέγεται στρατός, αλλά φευ, η εκπαίδευση έχει κάνει σωστά την δουλειά της, όλοι θεωρούν οτι ο στρατός είναι απαραίτητος για την ελευθερία της χώρας. Ε βέβαια, αν ακούς απο μικρό παιδί μέχρι τα 18 αυτό το τροπάριο, πώς να το αλλάξεις μετά, είναι πολύ δύσκολο. Αναρωτιέμαι όμως, η Αλβανία και τα Σκόπια, αλλά ακόμα και η Βουλγαρία τι στρατό διαθέτουν, και δεν φοβούνται τον πάνοπλο γείτονά τους, και στην περίπτωση της Βουλγαρίας, γείτονές της; Γιατί δεν εξοπλίζονται όπως εμείς; Αλλά ας αφήσουμε τους εξοπλισμούς των λοιπών γειτόνων μας, κι ας έρθουμε στο πόσο απαραίτητος είναι ο στρατός για την προάσπιση της των συνόρων μας. Μεταπολεμικά, μία φορά χρειάστηκε να επέμβει, το 1974, τί έγινε τότε; ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ, και κατοχή της μισής Κύπρου, γιατί; ήταν στημένος ο πόλεμος; απο ποιούς; κι αν ήταν, δεν μπορούν να στήσουν και τον επόμενο;
  Ένα άλλο σοβαρότατο θέμα, που ο κύριος Μπουρνάζος δεν το άγγιξε κάν, αλλά δυστυχώς ούτε η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, είναι οι τερατώδεις εξοπλισμοί. Αντί να οδύρεται σωστά εν πολλοίς για τα έξοδα της παρέλασης, 500χιλ-3 εκατ. και η κυβέρνηση να να κονταροχτυπιέται με τους Γερμανούς και λοιπούς «εταίρους μας» για 1δις για το ανθρωπιστικό πρόβλημα, να αναδείξουν το μέγιστο πρόβλημα των στρατιωτικών δαπανών, και να το μειώσουν στο επίπεδο της Γερμανίας επι του ΑΕΠ, χαλαρά θα περισέψουν 3δις, που φτάνουν και για τα νοσοκομεία, καί για τα σχολεία, καί για την ανθρωπιστική βοήθεια, καί για μειωμένο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν το κάνουν;
  Ένα άλλο θέμα, είναι η αγορά αρμάτων μάχης, τα γνωστά μας τανκς, έχουμε πάνω απο 600, τριπλάσια απο την Γερμανία που μας τα πουλάει ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ, (τα ρωσικά έχουν την μισή τιμή) ενώ ουσιαστικά λόγο εδαφικής μορφολογίας, δεν χρειαζόμαστε κανένα, άντε καμιά δεκαριά, μήπως χρειαστεί καμιά εισβολή στο πολυτεχνείο, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ; να σας πώ εγώ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ, βέβαια κάποιοι κακοήθεις ανθέλληνες, λένε οτι μας υποχρεώνουν οι «σύμαχοι και εταίροι μας» για να έχουν δουλειά τα εργοστάσιά τους, αλλά δεν τους πιστεύω, έχει αποδειχτεί, οτι πάνω απ΄όλα είναι ανθρωπιστές, άλλωστε ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ. Για όσους επιμένουν οτι ο στρατός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια της χώρας, αφιερωμένο εξαιρετικά.

  ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ.

 101. Πώς παιάνιζε Σολωμό, ρε Δύτη; o_O

  Άσε, και βλέπω ειδήσεις τη μπάντα της Μπούντεζβερ να παίζει τον ελληνικό εθνικό ύμνο.
  Σε πρώτο πλάνο, Μέρκελ και Αλέξης και καραβανάδες ευθυτενέστατοι και στο φόντο, αναρχοαριστεροί με πανό και ελληνικές σημαίες. Το είδαμε κι αυτό!

 102. Μαρία said

  Φουστανέλες και τσαρούχια: το 1821 στον ελληνικό κινηματογράφο http://www.stokokkino.gr/article/1000000000006577/Foustaneles-kai-tsarouxia-to-1821-ston-elliniko-kinimatografo

 103. Σκύλε μου, για το 1871 μιλάμε! Δες στο λινκ της Μαρίας, σελ. 356. Ο ύμνος στην ελευθερία είχε ήδη πέντε χρόνια ως εθνικός: http://www.mathima.gr/education/yliko/files_yliko/ymnos.html

 104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – ΕΙΣΑΙ ΗΜΙΘΕΟΣ ΛΕΜΕ!!!

 105. Πολύ μου άρεζε αυτό με τους Γιάννηδες (Καποδίστριας+Μεταξάς) υπεύθυνους για τα χάλια της Ελλάδας. Βρε να μην το έχω σκεφθεί και ερωτώ ο τρίτος και καλύτερος θα είναι ο Αλαφούζος ή ο Βαρουφάκης ; (άλλος Γιάννης δεν μου περνάει απο το μυαλό, ο Γς εξαιρείται φυσικά )

 106. Δύτη στο 103

  Ναι, μπρε, το κατάλαβα!

  Φυσικέ στο 98

  κι αφού δίδαξες τους πιγκουίνους, τσάκω και μιαν πολεμική αρκούδα:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wojtek_%28bear%29

  ΚΙ αυτός στο Εδιμβούργο αποστρατεύτηκε, εκεί που στρατολογήθηκε ο πιγκουίνος Nils Olav.

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Άμα κάνεις έτσι το μάθημα, σίγουρα θα είσαι η χαρά των φοιτητών.
  Αυτό του Χατζιδάκι για σένα.

 108. # 100

  Ρε συ Λάμπρο, τι σ’ έπιασε κι τα βάζεις με τα στρατά ; Εσύ μικρός δεν έπαιζες με στρατιωτάκια, τανκς κι αντιτορπιλικά ; Ε, άμα γινόσουνα πολιτικός θα ήθελες να παίζεις και μεγάλος με πραγματικά, τόσο απλό είναι.

 109. Σκύλε, λες έπρεπε να γράψω ότι παιάνιζε Μάντζαρο; Κάτι δεν πιάνω!

 110. physicist said

  #106, #107. — Φχαριστώ, παίδες, αλλά δεν ήταν μάθημα, ήταν ομιλία με εκλαϊκευτικό περιεχόμενο. Το μάθημα πάντοτε με κιμωλία και πίνακα. Πάντοτε, λέμε. Προτζέκτορες και διαφάνειες στο μάθημα, με την καμία.

  (Ελπίζω να μην ξεκινήσει καμια σφαγή περί Διδακτικής — απλώς διατυπώνω την πεποίθησή μου και δεν ξαναμιλάω επί του θέματος. ;-))

 111. Όχι, Δύτη μου, απλά μπεδρεύτηκα επειδή δεν διάβασα την παραπομπή του λύνξ

 112. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  10.>>Ποιο σημείο στίξεως «σπάει ταμεία»;
  Η (αριστερή) παρένθεση .
  Ονειρώξεις παθαίνουν μ΄ αυτήν και κάτι δημοσιοκοπρόσκυλα.

 113. sxoliko said

  5: «Προσωπικά είμαι υπέρ της παρέλασης στην γιορτή της 25ης Μαρτίου. Είναι μια μέρα μνήμης και τιμής της Επανάστασης του ΄21. Μια ευκαιρία να μιλήσουν στα σχολεία για τον Κολοκοτρώνη και τους άλλους ήρωες. Γιατί ντε και καλά να θεωρείται στρατοκρατική; Τα παιδιά την χαίρονται ιδιαίτερα και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να στερηθούν μια καθιερωμένη από τόσα χρόνια γιορτή»

  1. Ημέρα μνήμης και τιμής, ναι. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα παρέλαση. Μπορεί να θυμόμαστε και να τιμούμε κάνοντας εκατοντάδες άλλα πράγματα.
  2. «Ευκαιρία να μιλήσουν στα σχολεία για…» Μα ακριβώς αυτό λέμε: αντί για παρέλαση, να γίνονται ουσιαστικές γιορτές/αφιερώματα. Ευκαιρία είναι η επέτειος, όχι ο τρόπος τιμής της.
  3. «στρατοκρατική;» Ε, πώς να το κάνουμε; Στοίχοι, διμοιρίτες κ.λπ. στρατιωτική διαδικασία είναι αυτού του είδους η παρέλαση.
  4. «τα παιδια την χαίρονται» Μάλλον για το χαβαλέ του πράγματος την χαίρονται. Φαντάζομαι ότι οι μαθητές πολλά άλλα πράγματα χαίρονται να κάνουν στο σχολείο που μάλλον δεν θα συμφωνείτε.
  5. «καθιερωμένη από χρόνια»: Και η ποδιά ήταν καθιερωμένη από χρόνια, αλλά καταργήθηκε. Και ο χάρακας επίσης.
  Γενικά, υπάρχει μία σύγχυση. Καταρχάς σήμερα το θέμα ήταν για τη στρατιωτική παρέλαση. Δεν μίλησαν για τις μαθητικές. Αλλά και για το θέμα των μαθητικών παρελάσεων, γιατί συγχέετε την κατάργηση τους με την καττάργηση της γιορτής; Ίσα ίσα, αναβάθμιση προτείνεται με δραστηριότητες που θα ακουμπούν περισσότερα τα παιδιά.

 114. Α, έτσι πες — εμ βέβαια, σκύλος με λύγγα τι σχέσεις νάχει 🙂

 115. Φυσικέ sto 110, μιας και μπήκαμε για τα καλά στο Καραβάν Σεράι, την ίδια άποψη με σένα για τους προτζέκτορες είχε κι ένας από τους πιο διαβασμένους στρατηγούς των ΗΠΑ, που αποκαλούσε τις σχετικές παρουσιάσεις Death by Powerpoint.

 116. Pedis said

  # 88 – «86 Στα σχολικά βιβλία που διδάσκονταν στην Ελεύθερη Ελλάδα εννοούσα.»
  Ααα! Αυτό δεν το γνωρίζω. (Δίνω βάση σε αυτό που μου λές.)

 117. ΚΑΒ said

  . Τηρουμένων των αναλογιών

  «Αυτή ωστόσο είναι η μία όψη. η άλλη είναι ενός δύστυχου λαού που τον διασκεδάζουν με αποκαλυπτήρια αγαλμάτων και θεάματα,ενώ οι εθνικές υποθέσεις πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο».

  . >>ελπίζω να διαψευστούν οι φόβοι που έχω μήπως το λαϊκό γλέντι εξελιχθεί σε φιάσκο.

  Διαβάζοντας το άρθρο σκέφτηκα ότι μια νεροποντή θα ήταν ευχής έργο. Διαβάζοντας τα σχόλια είδα ότι την ίδια σκέψη έκανε και ο Πέπε.

  . Έκανα και μια άλλη σκέψη, αλλά θα την… αποσιωπήσω! Αν δεν πραγματωθεί, που το εύχομαι, θα τη γράψω την Τετάρτη. Έχει σχέση πάντως με σημερινή είδηση.

 118. Πάνος με πεζά said

  Μόνο μην παιανίσουν «στο άσχετο» κανέναν ύμνο του ΕΑΜ, και ξαναψαχνόμαστε…

 119. 5, 34, 40++
  Να επισημάνω το προφανές, επίσης, ότι και η 25η Μαρτίου – όπως και η 28η Οκτ. – την αρχή του πολέμου (της ανεξαρτησίας) πανηγυρίζει*, όχι το τέλος.
  Και στον πόλεμο του 21 (παλιγγενεσίας, για να θυμηθώ τα νιάτα μου) υπήρξαν παρατράγουδα, οι εμφύλιες συρράξεις αποτέλεσαν σημαντικότατο κομμάτι του, και η λήξη του περιέλαβε καθοριστικές ενέργειες των μεγάλων δυνάμεων της εποχής.

  * Έστω και κατά ημερολογιακή προσέγγιση.

 120. Παύλος said

  Αυτή την ώρα ο Τσίπρας μιλάει με την Άνγκελα και το Βήμα λέει
  «…ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει τελευταία πολλούς πόντους στα ίδια μέσα ενημέρωσης λόγω της σθεναρούς, αλλά όχι κραυγαλέας – α λα Βαρουφάκη – στάσης του έναντι των δανειστών»
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=688010
  Αυτό το σθεναρούς μου θυμίζει έναν καθηγητή μας που έλεγε της ομαλούς (συνέχειας).

 121. 95, Την ίδια απορία έχω κι εγώ! 🙂

 122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  108 – Πού είδες να τα βάζω με τα στρατά; απλώς είπα οτι είναι (ακόμα) μιά μεγάλη απάτη, που μας έχει επιβάλλει η οικονομική ελίτ, και την έχουμε αποδεχτεί ώς αναγκαία μέσω των ψευδαισθήσεων που διδασκόμαστε στο σχολείο.

  «Εσύ μικρός δεν έπαιζες με στρατιωτάκια, τανκς κι αντιτορπιλικά ;»
  Θυμήθηκα το 1968 που μέναμε στο Ν.Ψυχικό δίπλα απο το ΓΕΣ, και είχαμε πάει με τον αδερφό μου στο στρατόπεδο το Πάσχα, με κάποιο τοπικό σύλλογο, και μετά τα κλαρίνα και τα αυγά, μας μοιράσανε δώρα, ένα κουρδιστό τανκς στον αδερφό μου που έβγαζε σπίθες απο την κάνη του, και ένα πολεμικό καράβι σε μένα, μας έδωσαν και μια σακούλα με στρατιωτάκια. Πάντως δεν κατάφεραν και πολλά πράγματα, απο την εφηβεία μου ακόμα, θεωρούσα ηλίθιο να σκοτωθώ για την πατρίδα, μόνο για την ελευθερία αξίζει να σκοτωθεί κανείς.

  Υ.Γ – Πολύ περίεργο να συμπέσει το σχόλιό σου για τον στρατό με το 108, δεν μου τα λές καθόλου καλά.

 123. ΚΑΒ said

  Οπότε αφαιρούμε το -ς από τα θηλυκά των γ΄κλιτων επιθέτων και το προσθέτουμε στα β΄κλιτα :η διεθνή εικόνα της χώρας και η σθεναρής αντίδραση στις πιέσεις!

 124. Θυμάστε που προεκλογικά έλεγε ο Τσίπρας για νταούλια και χορούς; Ε, μάλλον και η Μέρκελ το θυμάται.

 125. 109, Υπάρχει και Σολωμάντζαρος, αν βοηθάει! 🙂

 126. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

  Η αρχιλησταρχινα λεει οτι πολλα λησταρχοπουλα κανουν διακοπες στο κριχενλαντ και οτι αυτο θελουμε να συνεχιστει… Βρε ουστ! Να πατε στη Μαγιορκα και στο Μποντρουμ να ληστεψετε!

 127. # 122

  Μόνο για μια γκόμενα Ελευθερία, πολύ γυναίκα (ίσως) θα άξιζε να σκοτωθεί κανείς, Λάμπρο. Η άλλη δεν υπάρχει, καθένας την οριοθετεί όπως θέλει.
  Are birds free from the chains of the skyway,αναρωτιέται ο ποιητής

 128. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  116 Επειδη το δείγμα μου δεν είναι μεγάλο, ευχαρίστως να με διορθώσεις και να με αντικρούσεις αν βρεις κάτι άλλο.

 129. sarant said

  Προς κύριο Δ.Γ.Π.
  Τρία σχόλιά σας περιμένουν έγκριση, αφού το σύστημα δεν σας αναγνωρίζει για παλαιό επισκέπτη. Επειδή όμως σε ένα από αυτά προσβάλλετε τη μνήμη του πατέρα μου, δεν θα δημοσιευτεί κανένα δικό σας σχόλιο στο ιστολόγιο. Να με συμπαθάτε, αλλά ο καθένας έχει τις παραξενιές του.

 130. Κάποιος έφαγε κόκκινη κάρτα από τ’ αποδυτήρια. 😮

 131. Ο Πεπε είπε:

  εθνική υπερηφάνεια έχει συνυποδηλώσεις εθνικιστικές και δη χουντικές, ριζωμένες τόσο έντονα στην κοινή συνείδηση ώστε κανένα εξορθολογιστικό επιχείρημα δεν μπορεί να τις αλλάξει. Συνεπώς την ιδέα την καταδικάζω απερίφραστα.

  Στη Γαλλία συνεχίζουν ακόμα οι bals populaires. Φυσικά η Γαλλική μουσική, τουλάχιστον σε όσες παρεβρέθηκα, απουσίαζε εντελώς.

  Όλα μπορούν να αλλάξουν, στην «κοινή συνείδηση», αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και φαντασία. Και αρκεί να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί.

  Επειδή η δεξιά στο παρελθόν ντύθηκε τη φουστανέλλα, και πούλαγε έθνος δε σημαίνει ότι εμείς σα βλάκες πρέπει να πετάξουμε στα σκουπίδια ένα από τα σημαντικότερα πράματα που δημιούργησε ο «λαός» γι τον οποίο όλοι κόπτονται, τη λαική και τη δημοτική μουσική…Ειδικά στα μέρη αυτά,της ανατολικής Μεσογείου, που η μουσική μας είναι ένα σπάνιο διαμάντι ηλικίας χιλιάδων χρόνων. Δηλαδή γιατί να οδυρόμαστε για την καταστροφή των μουσείων και για τη μουσική που είναι εξίσου αρχαία και σπάνια και που χάνεται.

  Αλλιώς, με την ίδια λογική θα πρέπει να κοτσάρουμε και στους χορτοφάγους τη ρετσέτα του Χιτλερικού.Το να υποστηρίξεις την λαϊκή παράδοση σήμερα που ακόμα μπορείς, πριν δηλαδή οι τσιγγάνοι οργανοπαίχτες αρχίσουν να ραπάρουν, είναι μέγιστη επαναστατική πράξη.

  Φαντάζομαι όλες τις γιορτές έτσι. Στις πλατείες, ορχήστρες, κλαρίνα και γκάιντες και ποτό και γλέντι μέχρι πρωίας. Αν αυτό κρατήσει για πέντε έξι χρόνια και γίνει μεγάλο, ποιος τον χέζει κάποιον δικτάτορα Παπαδόπουλο που δε τονε ξέρουν ούτε οι θυρωροί του….

 132. Πάνος με πεζά said

  @ 124 : Eγώ θα έβαζα τη λεζάντα «Πάλι με τις δεσμεύσεις θα μου τα κάνει τούμπανα…» 🙂

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Υπάρχει η άλλη ελευθερία Gee, και είναι πιο όμορφη απο κάθε γυναίκα, αλλά όπως και μια πολύ όμορφη γυναίκα, προκαλεί φόβο στους περισσότερους που την ποθούν, λίγοι θα τολμήσουν να την κοιτάξουν στα μάτια, οι υπόλοιποι θα της σφυρίζουν με φθόνο απο μακριά, και θα την κάνουν κρεμαστάρια.

 134. Ουουουφ…Ήθελα να πω:

  Δηλαδή γιατί να οδυρόμαστε για την καταστροφή των μουσείων, ενώ για τη μουσική που είναι εξίσου αρχαία και σπάνια και που επίσης χάνεται, να αδιαφορούμε.

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – Αυτά παθαίνει όποιος δείχνει εμπιστοσύνη στους «αγιους» και στον θεό, ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ.

 136. giorgos said

  κουιζάκι : Σέ ποιό άλλο κράτος έκτός τής Ελλάδας ό μπακαλιάρος είναι εθνικό φαγητό ?

 137. cronopiusa said

 138. cronopiusa said

  136
  Πορτογαλία

 139. Μαρία said

  128
  Για «τα αετόπουλα» και τη σύνδεση με το ’21 εδώ http://faculty.education.illinois.edu/westbury/paradigm/KYRIAKID.PDF
  Βρήκα την παραπομπή στο βιβλίο του Σκαλιδάκη,Η Ελεύθερη Ελλάδα.

  Η Ελεύθερη Ελλάδα του Παπαμαύρου για την Ε και ΣΤ δημοτικού επανεκδόθηκε απ’ τη σύγχρονη εποχή.

 140. giorgos said

  «138» Λάθος , ή Αγγλία ήταν(fish and chips) ή οποία στά μέσα περίπου τού 19ου αιώνα είχε μεγάλη παραγωγή …καί τόν επέβαλε καί στό «εθνικό» κράτος ελλάδα .

 141. Νικος Κ. said

  Το βασικό ερώτημα ήταν και είναι οι μαθητικές παρελάσεις. Υπήρχαν λύσεις αν:
  1) Οι εκλογές έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 51% (ή έστω «αυτοδυναμία» )
  2) Υπήρχαν κόμματα που να το θέλουν και να αθροίζουν 51%
  Τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

  Είμαι αντίθετος με τις μαθητικές παρελάσεις και καθόλου δεν με ενθουσιάζουν οι στρατιωτικές.
  Δεν μπορώ όμως να διαγράψω και το συμβολισμό που καμιά φορά περιέχουν. Π.χ. η παρέλαση στην κόκκινη πλατεία για τη νίκη ενάντια στον ναζισμό:

 142. Ιδού και η ορίτζιναλ!

 143. Γς said

  Συγγνώμη σκύλε

  Πριν λίγο:

  Να τσιμπολογάς και να βλέπεις ειδήσεις.
  Και διάλλειμα για διαφημίσεις:

  Αιμορροΐδες;
  Procto-Synalar
  ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΟ(ΔΕΝ)ΙΔΕΣ

  http://www.minervapharm.gr/procto-synalar
  Φτου!
  Μεγάλε, πρωκτοδιαφημιστή

 144. Είδες το βίντεο με τις ναζιστικές σημαίες στο 10:38 και το θυμήθηκες;

  Τέλος πάντων. Το περάσαμε κι αυτό. Σερνόμουν…

 145. cronopiusa said

  140

  bacalhau, que é a comida nacional de Portugal e da qual se diz que há mais de 365 maneiras diferentes de cozinhar, uma para cada dia do ano.

  Medien-Wirklichkeit – Η αλήθεια των media?

 146. Γς said

  Να και ο Γς, παρελαύνων

  και τα πιτσιρίκια του

 147. Εφ’ οσον γλυτωνουμε (προς το παρον), την Πολεμικη Αρετη των Ελληνων και την Κλειω Δεναρδου, δεν λεω κουβεντα. Αλλα με τον Καμμενο στα πραγματα και τον Αλεξη ντεφορμε, ποτε δεν ξερεις!

 148. Makis said

  Εμείς οι παλιοί, την ημέρα της παρέλασης, σηκωνόμαστε από τις 5 το πρωί και παιανίαζαμε το εωθινόν.
  Τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία…
  Έχω μια αδερφή κουκλίτσα μοναχή την λένε Βόρειο Ήπειρο την αγαπώ πολύ…
  Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά…
  Πάνω εκεί στις Πίνδου μας τις κορφές που θαρείς τ’ αστέρια φιλιούνται…
  Ο στρατός μας που πήγε στην Κορέα πολεμούσε για τα ιδανικά, έπνιξε όλους τους κίτρινους στο αίμα δειχνοντάς τους τι θα πει ελευθεριά…
  Μήπως πρέπει να επαναφέρουμε και το εωθινόν;
  Μήπως πρέπει να γίνει ένα αφιέρωμα σε αυτού του είδους τους παιάνες;

 149. Πέπε said

  @Ιάκωβο, 131:

  α) Ναι, αλλά αμέσως πριν είχα γράψει «δεν ξέρω τι έθιμα έχουν σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, πάντως σ’ εμάς…» κλπ. (#87)

  (Για την ακρίβεια είχα γράψει «όπως η Γαλλια του 1912», γιατί δεν ήξερα ότι αυτά τα γλέντια γίνονται και τώρα.)

  β) Κανείς βέβαια δεν μπορεί να θυμάτα τι έχει γράψει σε ανύποπτο χρόνο ο κάθε σχολιαστής, αλλά να είσαι βέβαιος πως σε ό,τι με αφορά προσωπικώς, καθόλου δεν αφήνω τα δημοτικά να ρημάζουν. Όχι απλώς τα ακούω κατά κόρον και τα μελετάω από βιβλία, δίσκους και ίντερνετ, όχι απλώς έχω κάνει περισσότερα ταξίδια για να ακούσω βέρα δημοτικά στην πηγή παρά για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, αλλά έχω κάνει αμέτρητες φορές και αυτό ακριβώς που περιγράφεις, γλέντια σε πλατείες (και αθηναϊκές) με γκάιντες κλπ. μέχρι πρωίας. Σε αποκριές, σε φωτιές Άη Γιαννιού, σε πανηγύρια χωριών και γάμους χωριών και μη, σε τυχαίες μέρες. Αλλά σε μέρα εθνικής εορτής δεν μπορώ να μην προσκρούσω στη σημειολογία του πράγματος.
  Όπως ξανάγραψα σε άλλη συναφή συζήτηση αυτές τις μέρες, δε μ’ ενοχλεί ο μαίανδρος στο χαλάκι της εισόδου ή στην πετσέτα του ξενοδοχείου, ακόμα και στο τουριστικό φορεματάκι του Μοναστηρακιού, και φυσικά δε μ’ ενοχλεί στα αρχαία μνημεία ή στα νεοκλασικά κτίρια. Στη Χρυσή Αυγή όμως μ’ ενοχλεί. Αυτό είναι η σημειολογία. Δεν έχει νόημα να μου εξηγήσει κανείς ότι δε φταίει ο ίδιος ο μαίανδρος.

 150. Πέπε said

  @Μάκη, 148:

  Α, ώστε δηλαδή αυτό με την Κορέα υπάρχει στ’ αλήθεια, δεν είναι αστείο του πατέρα μου!

 151. Πέπε said

  @Γς, 146:

  Ε, αφού δεν έπαιζες στην μπάντα, δεν πειράζει.

  (Θε μου, κάνε να πετύχει το χρεφ αυτή τη φορά!)

 152. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχολια και να με συμπαθάτε που έλειπα.

  139: Α, ευχαριστούμε!

  151 Ο Θεός έκανε το θαύμα του 🙂

 153. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  149 β Πέπε, μαζί σου. Και στο Σύνταγμα άμα δε βρέχει πολύ. Οι τσολιάδες έχουν μια μοναξιά μετά την παρέλαση.
  -Πέρα στην πέρα Αράχωβα και στην παλιά Μπαρμπίτσα πέντε πολέμοι γίνανε απ το πρωί ως το γιόμα.
  Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα,και να κρατάω τις νύχτες με τ άστρα μια Τουρκοπούλα αγκαλιά!
  Μαλλιά σγουρά, μαλλιά κοράκου χρώμα.
  144. 🙂 🙂

 154. Μαρία said

  152
  Με αφορμή την επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 25η Μαρτίου (σχ. 65) http://avgi-anagnoseis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_527.html

  Του ίδιου παλιότερο: Αριστερές αναγνώσεις του Εικοσιένα http://avgi-anagnoseis.blogspot.gr/2011/03/blog-post_6037.html

 155. 97: Ρε, όταν τάκαναν ο Κουράκης με τον Αρναουτάκη αυτά, ο άλλος ο Κουράκης κι ο ΣΥΡΙΖΑ όλος τρώγανε ακόμα βαλανίδια…

  IMG_6431

  Κι ήταν κι η μπάντα του (Γ)Κατάφι άμα λάχει.

 156. sarant said

  154 Τόσα ωραία κείμενα, τόσος λίγος χρόνος…

 157. 130: Ο άλλος άντεξε και 38 δευτερόλεπτα (προς αραπιά η πρόκα…)

  Σκύλε για τη Νορβηγία, αυτά δεν τα διάβασες;
  http://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_Constitution_Day

 158. Πέπε said

  @153:
  Στο Σύνταγμα παίζαμε μια μέρα ενώ έβρεχε. Χημικά.

 159. Αγγελική said

  Νίκο, δεν κατάλαβα αν η παράθεση του άρθρου του Στρατή Μπουρνάζου υποδηλώνει την πλήρη συμφωνία σου μ’ αυτό ή αποσκοπεί στην βολιδοσκόπηση των αντιδράσεων μας, πάντως, θα ήθελα να δηλώσω ότι οι απόψεις που εκφράζονται σ’ αυτό με καλύπτουν απόλυτα. Έξοχο βρίσκω,όμως, και το σατιρικό τρίλεπτο του ..κομισάριου Μπουρναζόφ(!) στο πολιτιστικό ημερολόγιο του 105.5, γιατί η μόνη απάντηση στη γελοιότητα των εθνικών παρελάσεων, όπως αυτές έχουν παγιωθεί από τις δεξιές και δικτατορικές εθνοκαπηλικές κυβερνήσεις, είναι η διακωμώδηση. Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι ήρθε η ώρα να πάρουν τώρα ένα διαφορετικό περιεχόμενο, λαϊκό και εορταστικό. Προσυπογράφω το σχόλιο 87 του Πέπε και το σχόλιο 100 του Λάμπρου σχετικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Να θυμίσω, επίσης, ότι η δραστική περικοπή των εξοπλιστικών κονδυλίων αποτελούσε πάγια θέση της Αριστεράς. Τέλος, δηλώνω ότι μου προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η αιφνίδια εμφάνιση τόσων πολλών σχολίων υπέρ των παρελάσεων – συμπεριλαμβανομένου και ενός σαφώς φασίζοντος σχολίου- και από πρωτοεμφανιζόμενους σχολιαστές που φαίνεται πως .. είδαν φως και μπήκαν.
  Για την Ιστορία, ο διαβόητος Κωσταράς, τον οποίο αναφέρει ο Σ.Μπουρνάζος, ήταν ο στενότερος συνεργάτης του υπεύθυνου του σπουδαστικού της Ασφάλειας, Καλύβα και κατά την αποχουντοποίηση δεν παύθηκε αλλά τιμωρήθηκε με απομάκρυνση μερικών ετών, μετά την παρέλευση των οποίων επανήλθε με την συνεργασία όλου του μηχανισμού της Σχολής ( και με τις άοκνες προσπάθειες της Γραμματείας) και σταδιακά εδραιώθηκε, παριστάνοντας αρχικά τον πούρο δημοκράτη!
  Όσο για την περιπόθητη μέρα του εορτασμού της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας που ελπίζω κι εγώ να εξελιχθεί σε φιάσκο, μάλλον θα παραμείνω στο.. μαλακό μου κρεβατάκι που λέει και το τραγούδι. 🙂

 160. όσον αφορά τις παρελάσεις στις επετείους γέννησης του κράτους, της επανάστασης, του ηγέτη κ.λπ…… στην αλήστου μνήμης Σοβιετική Ένωση (είτε της προσταλινικής, είτε της σταλινικής, είτε της μετασταλινικής εποχής) -αλλά και στη Ρουμανία, τη χώρα αναφοράς του ΚΚεσ.- τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα.

  Όταν τραγουδιόταν το παραπάνω τραγούδι (Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια, τα σπαθιά,
  να τα κάνουμε αλέτρια να δουλεύει η αγροτιά), παράλληλα τραγουδιόταν και το:

  «Ψηλά στης Ρωσίας τα χιόνια
  που πάντα φυσάει ο βοριάς
  τα σύννεφα διώχνει τα αιώνια
  και σπάει τα δεσμά της σκλαβιάς»..

  …και ο δόλιος Νεοέλλην αριστερός περίμενε από εκεί το φως της αλήθειας και της σωτηρίας!!!

  ————–

  Την παραπάνω πρωτότυπη εκδοχή φαίνεται ότι κάπως την παράλλαξε ο Μίκης Θεοδωράκης και την έκανε έτσι:

  Ψηλά στης Ρωσίας τα χιόνια
  εκεί που φυσάει ο βοριάς
  το ξανθό γένος να ‘ρθει αιώνια,
  προσμένει ο δόλιος ο ραγιάς….

 161. Μαρία said

  157
  Σε τέτοια «παρέλαση» βρέθηκε φίλη, όχι στο Όσλο, σε άλλη επαρχιακή πόλη. Στρατά δεν είχε, είχε όμως πυροσβέστες, κι ο καθένας περπατούσε με την παρέα του μπουλουκηδόν, όπως στα καρναβάλια.

 162. Earion said

  Λάμπρο (122) αποκλείεις το να ταυτίζονται (καμιά φορά) πατρίδα και ελευθερία;

 163. # 162

  εδώ αποκλείει την ταύτιση της ελευθερίας με μια σύντροφο, όχι μόνο με πατρίδα

  Δηλαδή ρε Λάμπρο, τόσα που μας είπες για την Παπέν πάνε στράφι ή φασκοαντιφάσκεις ;

 164. 161: Ακριβώς! Δεν μπορώ να φανταστώ το 91 με Νορβηγία…

 165. sarant said

  159 Και συμφωνώ αρκετά με το άρθρο, και ειναι νηφάλιο και εύστοχο, και θέλω να βολιδοσκοπήσω.

 166. Pedis said

  # 154 – Σχετικά με το πρώτο πόνημα: πρόλογος άστοχος. Στο μεταξύ πασχίζει να αποδείξει αυτό ή κάτι παρόμοιο (μέσα από τη σαλάτα που σερβίρει) με εκείνο που έχει αποκλείσει στον πρόλογο. Τέλος πάντων.

 167. Pedis said

  # 159 – Σχετικά με τους φιλοπαρελάσιτες, δεν μπορεί να είναι όλοι στρατόκαυλοι. Αλλιώς δεν θα υπήρχαν ιστορικά (δεκάδες;) χιλιάδες βύσματα ανά ΕΣΣΟ που να μη θέλουν να πάνε στα σύνορα και τις «μάχιμες» μονάδες και να παρακαλάν δεξιά και αριστερά. Κάτι άλλο είναι. Δεν μπορεί …

 168. Pedis said

  # 128 Νικοκύρη – Όχι, δεν είχα τη διάθεση (ούτε τα μέσα) να σε αντικρούσω σχετικώς. (Δεν επρόκειτο για σχήμα «παρασιώπησης». Χα!)

 169. Αγγελική said

  Ο.Κ, Νίκο, είναι σαφής η απάντησή σου. Επανέρχομαι στο πρόσωπο του Κωσταρά για περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους. Όπως παραδίδεται από τους συνδικαλιστές της εποχής, οι φοιτητές εισέβαλαν στο γραφείο του τις πρώτες μέρες της αποχουντοποίησης και βρήκαν την ατζέντα του με τα τηλέφωνα των ασφαλιτών, αλλά ο Κωσταράς τους ακολούθησε φωνάζοντας «κλέφτες, κλέφτες, το πορτοφόλι μου» και μέσα στη γενική αναμπουμπούλα κατάφερε να υφαρπάξει το πολύτιμο τεκμήριο και να πέσει στα μαλακά, ενώ ήταν, μακράν, ο χειρότερος χουντικός. Εγώ βρήκα τον Κωσταρά χρόνια μετά, εγκατεστημένο στη Σχολή αλλά έκανα προσωπική έρευνα και βρήκα τους συνδικαλιστές που πρωτοστάτησαν στη δίωξη του, οι οποίοι μου εξιστόρησαν με λεπτομέρειες τα σχετικά γεγονότα, καθώς και την μεθόδευση της επιστροφής του μετά την λήξη της ποινής του, το 1977. Δυστυχώς, το ζήτημα ξεχάστηκε με τα χρόνια αλλά είναι καλό με την αφορμή της συμμετοχής του στα Καμμένεια δρώμενα να το ξαναθυμίσουμε.

 170. Πέπε said

  Δεν τα ήξερα όλα αυτά για τον Κωσταρά. Πάντως ένα βιβλίο του από τη Σχολή (Φιλοσοφική Προπαιδεία) είναι μνημείο αναλφαβητισμού. Βέβαια διαβάζω εδώ ότι το εν λόγω βιβλίο «κατά παράκληση του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Σεούλ κ. Σουγκ-Τσο, μεταφράζεται στην Κορεατική γλώσσα προκειμένου να αποτελέσει διδακτικό εγχειρίδιο στα Κορεατικά Πανεπιστήμια όπου η ελληνική φιλοσοφία είναι υποχρεωτικό μάθημα.» Κι εμείς τότε παρακαλούσαμε να μεταφραστεί στα ελληνικά αλλά πού…

 171. Αγγελική said

  @167. Δεν θεωρώ τους φιλοπαρελασίτες, γενικώς, και τους φιλοπαρελασίτες του ιστολογίου, ειδικώς, στρατόκαυλους. Ωστόσο, οι στρατόκαυλοι στα λόγια αποδεικνύονται συχνά ..κότες τρίλιρες, μακροπουπουλάτες! Όλοι οι εθνοκάπηλοι πολιτικάντηδες, όλοι οι διαπρύσιοι κήρυκες του πατριωτισμού μάλλον υπηρέτησαν τη θητεία τους στα σύνορα.. του δακτυλίου. Αυτοί χτίζουν την καριέρα τους με τις ζωές των άλλων..

 172. Αγγελική said

  @170. Δυστυχώς, ο Κωσταράς εκτός από αναλφάβητος και αστοιχείωτος περί την φιλοσοφία είναι και ένας αμετανόητος και επικίνδυνος χουντικός. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι ιδιότητες συνυπάρχουν αγαστά. Όσο για τα κορεατικά, που δεν τα ήξερα 🙂 🙂

 173. Γς said

  122, 163:
  >απο την φηβεία μου ακόμα, θεωρούσα ηλίθιο να σκοτωθώ για την πατρίδα

  Στο γνωστό με το αεροπλάνο που έπρεπε να ελαφρύνει:

  -Βιβ λ αμουρ! Ο Γάλλος και πέφτει.
  -God save the Queen! Ο Αγγλος.
  -Δεν πέφτω! Ο Λάμπρος.
  -Πέσε ρε! Για την Παπέν 😉

 174. Γς said

  Α, τελικά ο Λάμπρος θα έπεφτε από αεροπλάνο.

  Ηταν αλεξιπτωτιστής. Το είχα ξεχάσει

 175. Γς said

  172:
  >Όσο για τα κορεατικά, που δεν τα ήξερα

  Το λέει εδώ καθαρά:

  그리스 철학은 필수 과목입니다 서울 시립 대학교의 총장의 요청에 책 «철학 준비»가, 씨 Sougk 쵸, 한국 대학에서 교과서가 될 수있는 한국어로 번역합니다

  150:

  >Α, ώστε δηλαδή αυτό με την Κορέα υπάρχει στ’ αλήθεια

  Ναι, σε λέω!

 176. Γς said

  175:

  Εριξα [από το λίκνο του Πέπε #170] στο Google translate το:

  Ας σημειωθεί ότι το βιβλίο του «Φιλοσοφική Προπαιδεία», κατά παράκληση του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Σεούλ κ. Σουγκ-Τσο, μεταφράζεται στην Κορεατική γλώσσα προκειμένου να αποτελέσει διδακτικό εγχειρίδιο στα Κορεατικά Πανεπιστήμια όπου η ελληνική φιλοσοφία είναι υποχρεωτικό μάθημα.

  και μου έβγαλε το κορεάτικο του #175, που άν το ξαναγυρίσεις στα ελληνικά δίνει:

  Ελληνική φιλοσοφία είναι ένα απαιτούμενο διδακτικά βιβλία μεταφράζονται κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Πανεπιστημίου της Σεούλ «φιλοσοφία Ready» είναι, ο κ Sougk πόλη, το πανεπιστήμιο της Νότιας Κορέας Κορέας να γίνει ένα εγχειρίδιο

  !

 177. nestanaios said

  Αυτό το μενού δεν έχει ετυμολογία.

 178. nestanaios said

  172. Η φιλοσοφία δεν είναι επιστήμη για να την ξέρεις.

 179. το κομούνι της αυγής said

  Άντε να το δούμε κι αυτό.Μόνο κοψίδια δεν πιστεύω να έχει στο Σύνταγμα.Το Πάσχα δεν ήρθε ακόμα.Ή θα έχει;

  Να δούμε και τί άλλο θα δούμε.Τέτοια αστυνομοκρατία έχω να δω πάρα πολλά χρόνια.Παντού μπάτσοι που τραβολογούν,’προσαγάγουν’ τον κοσμάκη στα αστυνομικά τμήματα άνευ λόγου και αιτίας.Πρόσφατο θύμα: ο υποφαινόμενος.Είχα την ατυχία να πέσω πάνω σε δίκυκλους μπάτσους,αυτούς της περιβόητης ΔΙΑΣ ,που δεν κλείνουν τα χέρια τους ,λόγω μεγάλων ‘φτερών’ ,αυτοί που πέντε ένστολοι τραμπουκίζουν έναν.Ο διάλογος που ακολούθησε σπάει κόκαλα.

  -Έλα δω.(ευγένεια και σαβουάρ βίβρ οι ‘ΔΙΕΣ’ αμέσως)
  Τί κάνεις εδώ;
  -Βόλτα.
  -Τί βόλτα;Πού πας;
  -Πουθενά συγκεκριμένα .Βόλτα κάνω.
  -Θα πάμε στο τμήμα για εξακρίβωση.

  ‘Πάει η βόλτα’ σκέφτομαι.

  Εκεί με οδήγησαν στον ‘αξιωματικό υπηρεσίας’ όπως έγραφε στην πόρτα.Ρωτάει εκείνος έναν μπρατσαρά της ΔΙΑΣ

  -Τί έκανε;
  -Δεν δικαιολογούσε την παρουσία του στο σημείο.

  Δηλαδή έπρεπε να δώσω τεκμηριωμένη απάντηση στους φουσκωτούς ΔΙΕΣ ,αποφοίτους ειδικών δυνάμεων βεβαίως ,βεβαίως,γιατί το τί ακριβώς έκανα εκεί.Και τί εξήγηση να δώσεις στο ‘μη δικαιολογημένη παρουσία στο σημείο’.Η βόλτα δεν έχει συγκεκριμένο σκοπό και προορισμό.Γι’αυτό λέγεται και βόλτα.Χαζεύεις.Σκοτώνεις την ώρα σου.

  Εκεί έχασα κανένα μισάωρο μέχρι να με ‘εξακριβώσουν’ μαζί με άλλους δύο που βρίσκονταν ήδη εκεί που κι αυτοί ‘δεν δικαιολογούσαν την παρουσία τους στο σημείο’.Να το πάω πιο πέρα στατιστικά βγάζουν,απ’ότι κατάλαβα τα παιδιά,’να πιάσαμε τόσους,προσαγάγαμε άλλους τόσους’,να δείχνουν έργο.Εις βάρος πάντα του κοσμάκη.Τα στατιστικά βγήκαν ενώ την ίδια ώρα η πραγματική εγκληματικότητα,ο πρεζέμπορας,συνεχίζει και πουλάει κανονικά.

  Δηλαδή το παλιό μπατσοσύστημα,η ταλαιπωρία του κοσμάκη επειδή δεν αρέσει η φάτσα του σε κάποιους φουσκωτούς ένστολους για να βγαίνουν στατιστικά στοιχεία ‘προσαγωγών’ όχι μόνο συνεχίζει αλλά φουντώνει κιόλας.

  Άντε και εις ανώτερα με την αριστερή μπατσοκρατία σας.

 180. Την ωραιότερη παρέλαση την κάνει η μαμά πάπια με τα παπάκια πίσω της.
  (παρακαλούνται οι επαΐοντες να ανεβάσουν σχετική φωτό )

 181. sarant said

  179 Δεν έχει κλείσει ένας μήνας ουσιαστικής κυβέρνησης, αλλά κάνε κι εσύ πιο τεκμηριωμένα την καταγγελία. Καταγγελίες χρειάζονται,

  169-170 Ούτε εγώ τα ήξερα αυτα.

 182. spiral architect said

  @180:

  🙂

 183. Γς said

  Κι ήταν κι ο Πάνος [με παζά] που ήθελε και παρέα στη σχολική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Ραφήνα [της κοράκλας του].

  Και μου μήνυσε να συναντηθούμε σε συγκεκριμένο σημείο. Ακριβώς απέναντι από την εξέδρα των επισήμων. Εκει δηλαδή που είχε κόσμο και κοσμάκι.

  Και πήγα και κοίταζα όλους αυτούς στα μάτια έναν έναν σαν να τους έλεγα:

  -Me Γς. You Πάνος?

  Και θα έλεγαν όλοι:

  -Τι έπαθε αυτός ο μουρλός και μας κοιτάζει έτσι;

  Αχ, ρε Πάνο τι μου έκανες;

  Ναι. Δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου.

  Ούτε αυτός εμένα. Στη δική του ζωή.

  Δεν βρήκα βίντεο της 28ης. Βρήκα της 25ης.

  Από το 7:10 έως το 8:06 όλα τα λεφτά

 184. ilias said

  #110 Το καλύτερο εποπτικό μέσο είναι ο ίδιος ο καθηγητής. .

 185. Γς said

  183:
  >Δεν βρήκα βίντεο της 28ης. Βρήκα της 25ης.

  Φτου!
  Της 25ης Μαρτίου είναι. Αλλά όχι εφέτος

 186. physicist said

  #184. — Χαίρομαι που συμφωνούμε, να προσθέσω τη διευκρίνιση ότι εξαρτάται εν μέρει κι απ’ το αντικείμενο. Αλλά τι δουλειά έχουν τα πάουερ-πόιντ άμα θέλεις να διδάξεις (Θεωρητική) Φυσική, πράγματι δεν το κατάλαβα ποτέ. Άσε δηλαδή το τι αρλούμπα πέφτει με τα πολύχρωμα και με τα παρδαλά. Τέλος πάντων … άντε, καλημέρες σε όλους!

 187. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  186. Φκιάξτο τούτο στον πίνακα με την κιμωλία, να σε παραδεχτώ ρε καρντάση Ουνυμπερζίχτλιχ! 😆

 188. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Προσπαθώ δε από τα ψε να λύσω το γρίφο – ξέρεις δα τη λόξα μου!- «τι στο διάτανο ήθελε να εκλαϊκεύσει ο Φυσικός με τον πιγκουίνο και τα μολυβένια φανταράκια Νόργκε;» και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτις!
  Κανα χιντ ρε πατριώτ, παίζει; Ή είναι τοπ-σήκρετ να ούμε; 😆

 189. physicist said

  #188. — Θα σε στείλω το πεντέφι της ομιλίας με προσωπικό, μάστορα.

  Το αποπάνω το φτιάχνεις μια χαρά με κιμωλίες χρωματιστές και οι πιο κιμπάριδες με άσπρη κιμωλία και τρία είδη γραμμών: συνεχής, διακεκομμένη, και γραμμή με παύλα-τελεία. 😉

 190. Εμείς οι κοινοί θνητοί δεν θα μάθουμε ποτέ δηλαδή πού κολλάει ο πιγκουΐνος. Κουΐζ είναι κι αυτό;
  Για να κάνω μια προσπάθεια: ημιαγωγοί (η τρύπα που κινείται).

 191. physicist said

  #190. — Είναι σε συγκείμενο ο πιγκουίνος, Δύτα μου, προηγούνται άλλα … να με πάρει και να με σηκώσει … καλά, θα το στείλω στον Νικοκύρη το πεντέφι, κι άμα θέλει στο προωθεί. Έτσι για να μη λες ότι κάνω διακρίσεις!

 192. Καλά, κατάλαβα… ο πιγκουΐνος είναι φυσικός και οι Νορβηγοί τριτοδεσμίτες 🙂

 193. physicist said

  #190. — Άκυρον. Το αρχείο παραείναι μεγάλο και το μέηλ που έστειλα στον Νικοκύρη γύρισε πίσω, exceeds size limit και τέτοια. Θα σκεφτούμε κάποιαν άλλη λύση.

 194. physicist said

  #192. — 😀 😀 😀

 195. physicist said

  Να στο στείλει ο Κίντος, στον οποίο πήγε χωρίς προβλήματα επειδή έχει μέιλ πιο χουβαρντάδικο από τον Νικοκύρη.

 196. Γς said

  Και χειριστής προβολέα διαφανειών ο Γς όταν σπούδαζε ραδιοηλεκτρολόγος.

  Βοήθαγα τον καθηγητή, που μου γύριζε την πλάτη και όλο έψαχνε σις σημειώσεις του και την τσάντα του για την επόμενη διαφάνεια.

  Ε, σε χαμηλό τραπεζάκι ηταν ο προτζέκτορ. Τραβούσα το φερμουάρ και ακουμπούσα όλη την οικογένεια πάνω στο γυαλί. Κι από εκεί στην οθόνη.

  Και γύρναγε ο καθηγητής να δεί γιατί γελούσαν όλοι.

  Προλάβαινα βεβαίως να αποκαταστήσω την τάξη με το φερμουάρ του τζιν

 197. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Γουάου! Ωραίο πράμα Φυσικέ!
  (Δύτη, να σε το στείλω αλλά σε προειδοποιώ! Παίζει πολύ μουστάκι (=ολοκλήρωμα) και κάτι Δέλτα ανάποδα (ανάδελτα τα λένε αυτά; 😆 ) και τέτοια καμπαλιστικά σύμβολα που χρησιμοποιούν αυτοί οι περίεργοι… είπαμε, διαβάζεις κρυφά μεν, αλλά μην πάθεις και κανα overflow στον σκληρό… 😆 )

 198. sarant said

  182 Πολλά παπάκια!

 199. physicist said

  Στείλτο, Κίντο, να δω τον Δύτη να βρίσκει το τυπογραφικό και τίποτα στον κόσμο. Τον έχω ικανό, σε λέω. 🙂

 200. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δύτη, στείλε ένα ping στο καινούργιο μου μέηλ (ελπίζω να στο έκανε κομουνικέητ 🙂 ο Νικοκύρης ) γιατί δεν θυμάμαι πράμα πώς σε κομουνικάρουμε ηλεκτρονικώς…

 201. Μάλιστα… ομιλία με εκλαϊκευτικό περιεχόμενο κατά τα άλλα, λέει. Θα μας τρελάνετε!
  (Από μουστάκια κάτι καταλαβαίνω, το άλλο έχει να κάνει με διανύσματα ή κάτι τέτοιο;)

 202. Ε, γράψε μου στο dytistonniptiron τζιμέιλ κομ. Κι εσύ άλλαξες μέιλ;

 203. Γς said

  193:

  >Το αρχείο παραείναι μεγάλο και το μέηλ που έστειλα στον Νικοκύρη γύρισε πίσω, exceeds size limit και τέτοια

  Ηταν κι ο φίλος μου ο Κώστας, ραδιοερασιτέχνης που έψαχνε για σήματα από μακρινούς πολιτισμούς στο διάστημα!

  Και μια μέρα έπιασε κάτι περίεργα σήματα [μπορεί να ήταν κι από το μετασχηματιστή 220/110 του χασάπικου της γειτονιάς του] και τα κατέγραψε.
  Καμιά εκατοστή μεγκαμπάιτς και τα έστειλε στο SETI.
  Τους γέμισε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (της εποχής εκείνης).
  -Τι έγινε ρε; Σου απάντησαν;

  -Μου είπαν ότι αν ξαναστείλω θα μου κόψουν τον κώλο

 204. το κομούνι της αυγής said

  με αριστερές πλάτες αυτή τη φορά.

 205. το κομούνι της αυγής said

  179 Τί πιο τεκμηριωμένα;Το πράμα μιλάει από μόνο του.Με μπουζούριασαν στα καλά καθούμενα στο τμήμα γιατί λέει ‘δεν δικαιολογούσα την παρουσία μου στο σημείο’.
  Αμέσως φαίνεται ότι αγνοείς παντελώς αυτό το παλιό και μάλιστα γενικευμένο φαινόμενο έμμεσης μπατσοτρομοκρατίας που η μεγαλοαστική σου μόρφωση,οι άκρες και η διαβίωση σε εύπορες λουξεμβουργικές περιοχές σε απέτρεψε να το ζήσεις.Και έχεις και τα μέσα, χρήματα και κονέ, να τρέξεις αυτόν που θα έκανε απόπειρα να σε τρέξει.
  Για να σου αποκαλύψω την Αμερική:Αυτή είναι μια παλιά μπατσοπρακτική και εφαρζομόζεται ευρύτατα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις ,κυρίως στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές.Από πιτσιρικάδες μάθαμε τί εστί προσαγωγή.’Το μέτρο’,ας το πω, αυτό εφαρμόζεται κυρίως σε πιτσιρικάδες,κακοντυμένα άτομα ,φτωχοντυμένα,δεν είναι κουστουμαρισμένοι,λιγότερο μορφωμένα,φάτσα που δεν αρέσει ,μετανάστες,άτομα που έχουν άκρες,βύσμα και γενικά άτομα που φαίνεται στους μπάτσους ότι μπορούν ευκολότερα να πέσουν θύμα προσαγωγής.Όλοι αυτόι πάντα κατά την κρίση του μικρονοηκού μπατσοΔΙΑ.
  Παλιότερα τα πράματα ήταν πιο άγρια, σε βρίζανε και άρπαζες και καμιά φάπα άμα λάχει (όντας νέωψ είχα στρίψει σε λάθος στενό και έπεσα πάνω σε μπάτσο και περνώντας δίπλα του έλαβα τα εξής ωραία λόγια στα καλά καθούμενα ΄έλα δω ρε μαλάκα ,να σου χώσω καμιά σφαλιάρα’ sic .Κι αν τύχαινε να σε πάνε στο τμήμα σε χώνανε και στο ‘ξενοδοχείο’ ,στο κρατητηρίο που βρώμαγε τρεις-τέσσερις ώρες μέχρι να ρθεί η απάντηση μέσω τηλέτυπου ή τηλέγραφου ή όπως το λέγανε ότι είσαι καθαρός.Επίσης αξέχαστο το περιστατικό που ένας γείτονας κατέβηκε να πετάξει τα σκουπίδια του και τον ‘προσήγαγαν’.Έφαγε τρεις ώρες στη μπουζού ο ταλαίπωρος.Χαχα.

  Βέβαια κάποιος κακόβουλος λογισμικός θα μπορούσε να πει ότι ‘μπαίνω στις μύτες’ αυτών που με τραβολογάνε.Αλλά είναι αυτός λόγος για να χάνει κάποιος την ώρα του ,να τον σέρνουν στα τμήματα ,να τον χώνουν στο κρατητήριο ,να τρώει και καμιά σφαλιάρα επειδή μπαίνει στις μύτες και ‘δεν δικαιολογούσε την παρουσία του στο σημείο’ των φουσκωτών ΔΙΑΣ, φίλτατοι αριστεροί και ‘αριστεροί’;
  Αυτά σίγουρα σου φαίνονται πρωτόγνωρα ή τα θεωρείς μεμονωμένη περίπτωση αλλά ρώτα όποιον θες Έλληνα ή αλλοδαπό που μεγάλωσε ή ζει π.χ. στο κέντρο της Αθήνας και ‘γυρνάει’ κάπως .Δηλαδή δεν κάθετε σπιτωμένος απ’το πρωί μέχρι το βράδυ.
  Επιπλέον και το χειρότερο αυτή η πρακτική έχει και άλλες προεκτάσεις.Όταν ακούς στην τηλεόραση η αστυνομία έκανε επιχείρηση ,τόσες προσαγωγές,τόσες συλλήψεις κτλ.Εσύ που έχεις ζήσει τί είναι προσαγωγή καταλαβαίνεις αμέσως αμέσως ότι ο ανεγκέφαλος ΔΙΑΣ εκτός απ’το κόμπλεξ του εξυπηρετεί και συμφέροντα αστυνομικά και πολιτικά για να δείχνουμε ότι βγαίνει έργο.
  Η μεγαλύτερη πλάκα όλων είναι ότι μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης Συριζα το πράμα φαίνεται ότι έχει ενταθεί.Φαίνεται κάποιος που θέλει ν’ανέβει δίνει εντολές για πολλές προσαγωγές για να δείχνει έργο πάλι.

  με αριστερές πλάτες αυτή τη φορά…

 206. ilias said

  #186 Σε κάποια μαθήματα τα εποπτικά παίζουν μεγάλο ρόλο. Τον μεγαλύτερο πάντως παίζει ο καθηγητής. Π.χ στην πρόσφατη έκλειψη ηλίου, μπορούσες να δείξεις απο κάποιο βιβλίο την έκλειψη, μπορούσες να δείξεις και ένα βίντεο. Το καλύτερο πάντως (που έκαναν κάποιοι καθηγητές) ήταν να τους την δείξεις live βοηθώντας τους να την δούν (με τις κατάλληλες προφυλάξεις). Ακόμα καλύτερα να τους πήγαινες σε ένα αστεροσκοπείο.

 207. sarant said

  205 Όχι, είπα ότι είναι απαράδεκτο και επιμένω ότι τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας πρέπει να καταγγέλλονται. Τάδε ώρα, τάδε μέρος. Όπως λες κι εσύ, τραβάνε τους νεότερους. Όταν ήμουν κι εγώ νέος, με είχαν πάει αρκετές φορές (είχα και μαλλιά).

 208. Φυσικέ, ελήφθη. Φαντάσου και να μην ήταν εκλαϊκευτική ομιλία όμως ε; Τους πιγκουΐνους πάντως τους κατάλαβα. Spontaneous vs. externally imposed ordering, ε δεν είναι και γράμματα! 🙂

 209. physicist said

  #208. — Χαίρομαι, αγαπητέ Δύτη! Η ομιλία ήταν για «μεικτό κοινό», σαν να λέμε, κι από δω κι από κει. Να μην αποκοιμηθούν απ’ την αρχή οι απέξω αλλά να μην μας πουν και μπακάληδες οι από μέσα. 🙂

 210. cronopiusa said

 211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  162 – Όπως είναι φτιαγμένες οι πατρίδες, ναί το αποκλείω, εκτός κι αν θεωρείς κι εσύ όπως κι εγώ την Γή για πατρίδα, σ΄αυτή την περίπτωση δεν το αποκλείω. Είναι βέβαιο πάντως οτι μιλούμε για διαφορετικές ελευθερίες, εσύ μάλλον λές γι΄αυτήν που οριοθετεί ο καθένας όπως θέλει που λέει κι ο Gee στο 127, εγώ λέω γι αυτήν που αναρωτιέται ο ποιητής, πάλι στo 127. Το θέμα είναι να είσαι ελεύθερος απο δεσμά και να «πετάς» όπου και όποτε θέλεις, και όχι πόσο ελεύθερο χώρο έχεις για να πηγαίνεις βόλτα με τις αλυσίδες σου και την σιδερένια μπάλα αγκαλιά.
  Υπάρχει κι αυτό του Έκο στο σχόλιο του Pedis στο 20, «Το να σκοτώσεις απαγορεύεται αλλά για φόνο μπορείς να μιλήσεις. Το να συνουσιαστείς επιτρέπεται αλλά σχετικά δεν μπορείς να κάνεις λόγο δημόσια. Έτσι μπορείς να πεις «ο τάδε σκοτώνει» αλλά όχι «ο τάδε γαμάει» τί έχεις να πείς γι΄αυτό;

  163 – Φυσικά και αποκλείω την ταύτιση της ελευθερίας με μία- έναν σύντροφο. Η ελευθερία πρέπει να είναι ατομικό προαπαιτούμενο σε μία συμβίωση, κι όχι αποτέλεσμα της συμβίωσης, άλλο αν προκύψει τυχαία σε κάποιον σε μιά σχέση.

  «Δηλαδή ρε Λάμπρο, τόσα που μας είπες για την Παπέν πάνε στράφι ή φασκοαντιφάσκεις;»
  Τί αντιφατικό έχω πεί για την Παπέν βρε Gee; Είμαστε ένα σεξουαλικό ζευγάρι, που συμβιώνουμε 32 χρόνια γιατί μας αρέσει, πάντα ήταν και είναι ελεύθερη να φύγει, το ίδιο κι εγώ, ποτέ δεν έχουμε κάνει έλγχο ο ένας στον άλλο, «που ήσουν πού πήγες και διάφορα ΓΙΑΤΙ;» απλά αφήνουμε να το πεί μόνος του ο καθένας, αλλά κι αν δεν το πεί δεν τρέχει τίποτα, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Αποφασίσαμε απο κοινού, να δημιουργήσουμε μιά σεξουαλική δημοκρατική οικογένεια, τύπου φωλιάς, και εκ του αποτελέσματος πλέον, το πετύχαμε, τόσο απλά, τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω, άλλο αν τελικά απδείχτηκε η εξαίρεση του κανόνα, πού είναι λοιπόν η αντιφατικότητα;

 212. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  210. 😆

 213. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  181.207. Θέμα δημιουργείται όταν δεν έχεις μαζί σου ταυτότητα (είναι υποχρεωτικό, όπως και σε όλη την Ευρώπη να φέρεις πάντα σχετικό επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπείας σου). Φυσικά δεν προκύπτει από πουθενά ότι πρέπει να δικαιολογείς την παρουσία σου σε κάποιο δημόσιο χώρο (οποιοδήποτε,οποτεδήποτε-εκτός αν είναι φυλασσόμενος π.χ. κλειδωμένος για το βράδυ όπως οι αρχαιολογικοί χώροι).
  Οι καιροί ευνοούν τις προβοκάτσιες και τέτοια φαινόμενα πρέπει να αναδεικνύονται και να καταγγέλλονται. Επωνύμως και συγκεκριμένα.

 214. Spiridione said

  Οπλαρχηγός Μπόγδανος

 215. physicist said

  #214. — Ευτυχώς αυτός σκέφτηκε να βγάλει το ρολόι απ’ το χέρι.

 216. Πέπε, δεν αμφιβάλλω για τη σχέση σου με τα δημοτικά, είδα και το μπλογκ σου με τα Καρπαθιώτικα.(Τον Πρεάρη τον είχα ακούσει ακριβώς εκεί στην Βρουκούντα τ’ αη Γιαννιού, που είχαμε κοιμηθεί στρωματσάδα, προ αμνημονεύτων.Έχει κι ένα γυιό,παίζει λαούτο, δε θυμάμαι το όνομα, το παρατσούκλι του όταν ήταν μικρός, ήταν ο Κάττης, ο γάτος δηλαδή.)

  Απλά λέω ότι στις γιορτές τα δημοτικά μπορεί να συνδέονται με τη χούντα, αλλά πρέπει να τα ξεσυνδέσουμε εμείς με το ζόρι. Γίνεται. Με οργάνωση και φαντασία.

  Η ξινίλα που έχουν διάφοροι φίλοι εδώ,κακά τα ψέματα, δεν αφορά τις τελετές τις ίδιες αλλά τη κυβέρνηση . Αν ήταν άλλη κυβέρνηση, της αρεσκείας τους, θα χόρευαν τον Καλαματιανό και θα έκαναν και φούρλες με το γραμματέα να σέρνει το χορό 🙂

  Όπως τότε που ο Ζούκωφ που χόρεψε ρώσικα στην εκδήλωση των αξιωματικών μέσα στο κατακτημένο Βερολίνο, «για την πατρίδα και τον Στάλιν». Άσχετο αν μετά να επέβαλλε τον «ρεβιζιονιστή Χρουστσωφ» με τη δύναμη των τάνκς.

  Eδώ δεν είναι ο Ζούκωφ, είναι από την ταινία του Τσιαουρέλλι, Η πτώση του Βερολίνου, με μουσική του Σοστακόβιτς. Η κινηματογραφική ταινία είναι η κατεξοχήν Τελετή της εποχής μας. Που λέει τα ψέμματα που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε και να ελπίσουμε σ αυτό τον πλανήτη.
  Η συγκεκριμένη, προωθεί τη σύνδεση της νίκης εναντίον του φασισμού με την ορθότητα του Σταλινικού μοντέλου, δυο πράγματα παντελώς άσχετα. «Σύντροφοι, Νίκη».

 217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – «Κάτι άλλο είναι. Δεν μπορεί .» Υποχρεωτική εκπαίδευση το λένε, ό,τι μάθεις απο μικρός δύσκολα το ξεμαθαίνεις.

  169 – «Κωσταράς τους ακολούθησε φωνάζοντας «κλέφτες, κλέφτες, το πορτοφόλι μου» Εδώ ταιριάζει το φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης (ο δικός μας Νικοκύρης, είναι γνωστό οτι δεν φοβάται τέτοιους κλέφτες).

  «Δυστυχώς, το ζήτημα ξεχάστηκε με τα χρόνια αλλά είναι καλό με την αφορμή της συμμετοχής του στα Καμμένεια δρώμενα να το ξαναθυμίσουμε.»
  Σε ποιούς όμως, πόσοι θέλουν να ξαναθυμηθούν, πόσοι ασχολήθηκαν ποτέ με τους χουντικούς; Όσοι ήταν κι αυτοί που αντιστάθηκαν στην χούντα, σε σύγκριση με τον πληθυσμό, δεν τους λές και πολλούς.

  174 – ΗΤΑΝ; Στον στρατό έκανα μόνο 82 άλματα, με εκμεταλεύτηκε και τον εκμεταλεύτηκα. Αλεξιπτωτιστής είναι όποιος πέφτει με αλεξίπτωτο φίλε μου, και υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες που το κάνουν, δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε επικίνδυνο, ούτε μαγκιά, ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ, αρκεί να σου αρέσει.

 218. Spiridione said

  Επειδή το έχουμε συζητήσει δεκάδες φορές το συγκεκριμένο θέμα, κυκλοφόρησε και αυτό:
  Πέτρου Πιζάνια Η ιστορία των Νέων Ελλήνων. Από το 1400 έως το 1820
  http://www.politeianet.gr/books/9789600516227-pizanias-petros-estia-i-istoria-ton-neon-ellinon-241526

  http://www.avgi.gr/article/5400641/i-istoria-ton-neon-ellinon
  (συγνώμη, οι ταρταρινισμοί τι είναι;)

 219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  189 – Ο Φυσικός εν ώρα μαθήματος (εκπληκτικός τύπος πάντως, δεν ξέρω κατά πόσο ήταν και εκπληκτικός δάσκαλος).

  http://physicsgg.me/2012/03/23/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-richard-feynman/

 220. 218 Δεν έχεις διαβάσει τον «Ταρταρίνο της Ταρασκόνης», του Ντωντέ; Είναι ένας φιλήσυχος τυπάκος στη γαλλική επαρχία που φαντασιώνεται ηρωικά κυνήγια στην άγρια Αφρική, μέχρι που δέσμιος της μικρής του φήμης σχεδόν εξαναγκάζεται να τα πραγματοποιήσει. Πολλή πλάκα. Νομίζω κυκλοφορεί και τώρα, από τη νεανική βιβλιοθήκη του Καστανιώτη.

 221. 141,142
  Το είπε ο Κομφούκιος, κάτι ήξερε: Το καλό συνδετικό υλικό της κοινωνίας είναι οι Τελετές, όχι οι νόμοι. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς τελετή.

  Κι εμείς οι αριστεροί, πάντα είχαμε τις τελετές μας. Η πορεία του Πολυτεχνείου δεν είναι μια τελετή; Παλιά δεν μου άρεσε επειδή «είχε καταντήσει» τελετή. Τώρα που μεγάλωσα , μου αρέσει ακριβώς γι αυτό. Που σε δύσκολες στιγμές ο κόσμος κάτι έλεγε με τη συμμετοχή του. Και ας αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλήθεια ανακατωμένη με πολλά ψέματα. Για παράδειγμα, το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι ο θεματοφύλακας της εξέγερσης. Στην πραγματικότητα τότε, σαν κόμμα, ούτε την επιδίωξε , όταν ξεκίνησε την συκοφάντησε (οι 300 προβοκάτορες) και την Παρασκευή είχε γραμμή κατά της συνέχισης. Δεν πειράζει όμως. Εξιδανικεύοντας δημιουργούνται κάποιες ηθικές στάσεις, χρήσιμες για το μέλλον.

  Το ίδιο συμβαίνει με το 21 και τους ήρωες. Η αληθινή ζωή, καμία σχέση με την αγιογραφία τους. Χρησίμεψαν μεν για τους εθνικιστικούς διδρυτρικούς μύθους του νέου κράτους, όμως εκατό χρόνια μετά, στον ΕΛΑΣ, ξεφύτρωναν οι Καραισκάκηδες και οι Κολοκοτρώνηδες σε κάθε χωριό (που μεταξύ μας σε σχέση με τον αληθινό, οι δικοί μας ήταν άγιοι και πατριώτες).

  Έτσι λειτουργεί. Οι τελετές όλες είναι ένα μεγάλο ψέμα. Αλλά ένα χρήσιμο ψέμα.

  Ιδίως αυτές οι Ρώσικες. Πχ. το 45, ο Στάλιν σκηνοθέτησε την Παρέλαση της Νίκης έτσι, που να δυναμώσει την εξουσία του. Όλα ήταν σε έλεγχο, ακόμα και το γκρίζο άλογο του Ζούκωφ, που ήταν ατίθασο. Η πληροφορία από το μέτωπο ήταν πλήρως ελεγχόμενη. Η επίσημη και εξιδανικευμένη εκδοχή του αντιφασιστικού πολέμου έπρεπε να σκεπάσει τις αληθινές μνήμες. Κυρίως της πανωλεθρίας του Στάλιν τους τρεις πρώτους μήνες του 41. Αλλά και να πνίξει την ελπίδα που είχε γεννηθεί ανάμεσα στους φροντοβικί, τους πολεμιστές του μετώπου, που πολλοί ήταν παιδιά ξεκουλακωμένων αγροτών, ότι μετά τον πόλεμο θα χαλάρωνε η μέγγενη της NKVD πάνω στην κοινωνία. Αμ δε…

  Η σύγχρονη μάλιστα επέτειος, του Πούτιν, είναι ακόμα μεγαλύτερο ψέμα. Τότε δεν είχαν πολεμήσει Ρώσοι Χριστιανοί. Σοβιετικοί άθεοι από όλες τις εθνότητες πολεμούσαν. Θα έτριξαν εκατομμύρια κόκαλα όταν έγιναν τα θυρανοίξια του μνημείου της φοβερής μάχης των τανκς στο Κουρσκ, με τα ονόματα των πεσόντων.

 222. Spiridione said

  220. Ευχαριστώ Δύτη. Δεν τόχα υπόψη μου.

 223. Λάμπρο, ξαναδες προσεκτικά την Κάρμεν του Μπιζέ, την Τραβιάτα και πολλές ακομα όπερες όπου κάποιος πεθαίνει για το ταίρι του. Ξέρεις καμία που να πεθαίνει (όχι να σκοτώνεται) για την …ελευθερία;
  Μήπως για να πάρεις απόφαση να πεθάνεις για την ελευθερία σου πρέπει να είσαι…ελεύθερος ώστε να κάνεις την επιλογή σου ;
  Αν δεν μπορείς ούτε εδώ να δεις την αντίφαση δεν πειράζει, η γιαγιά μου έλεγε πως ο κόσμος είναι μεγάλος και χωράει όλων των ειδών τους ανθρώπους.

 224. sarant said

  214 Από πού είναι αυτή η φωτογραφία;

  218-220-222: Ίσως το έχουμε συζητήσει και άλλοτε εδώ. Ήταν διαδεδομένη λέξη κάποτε, αλλά έχω καιρό να την ακούσω σε σύγχρονο κείμενο.

 225. Spiridione said

  224.
  http://www.thetoc.gr/people-style/article/etsi-giortazei-o-oplarxigos-mpogdanos-tin-25i-martiou

 226. 224β http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=19110&code=1536&zoom=800
  Ταρτούφοι, ραμπαγάδες, ταρταρίνοι! που λέει κι ο Παλαμάς. Οι ραμπαγάδες, αλήθεια, ποιοι είναι;

 227. Σημερινή εικόνα από τη μαθητική παρέλαση:

 228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  223 – Μα δεν πεθαίνουν για το ταίρι τους Gee, για την θρησκευτική, αρρωστημένη, και καταπιεστική εξιδανίκευση του έρωτα της εποχής (που ισχύει ακόμα) το κάνουν, ερωτικοί σκλάβοι είναι, που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την «αγαπημένη-ο τους». Τί σχέση έχουν αυτά τα αρρωστημένα νευρωτικά και κτητικά ανθρωπάκια, με την ελευθερία που λέω εγώ; Είναι άλλο να σκοτωθώ για να προασπίσω την Παπέν, κι άλλο γιατί έφυγε ή δεν με θέλει, η δεύτερη περίπτωση είναι εντελώς ηλίθια, και μπορεί πολλοί (κι εσύ;) να την βλέπουν σαν ιδανικό, αλλά εγώ δεν θα πάρω. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, ή άμα θές να φύγεις φύγε, κι άμα θές να κάτσεις φύγε, που λέει κι ο φίλος μου ο Νικόλας. Η φύση έχει ορίσει τι είναι ελευθερία, οτιδήποτε άλλο ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ, αν δεν με πιστεύεις, ρώτα όποιο ζώο θέλεις.

  Υ.Γ – Για τα λιμπρέτα των οπερών γνωρίζεις την άποψή μου, στην πλειονότητά τους, επιεικώς είναι για τα λιοντάρια, το άκρως αντίθετο είναι η μουσική τους και οι ερμηνείες τους.

  Υ.Γ – Τί γνώμη έχεις για την ελεύθερη γυναίκα;

  Υ.Γ – Δίκιο είχε η γιαγιά σου.

 229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  223 – «Ξέρεις καμία που να πεθαίνει (όχι να σκοτώνεται) για την …ελευθερία;»
  Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία, και είναι γνωστό οτι προκαλέι μεγάλο ΦΟΒΟ η ρημάδα, γι΄αυτό ασχολούνται με τα «αισθηματικά» είναι πιο πιασάρικα και κυρίως ακίνδυνα.

 230. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 231. Spiridione said

  226.
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/c/4/b/metadata-89a4ad5dfb574ab9bd79b5ac04b2525a_1239087596.tkl&do=75662.pdf&pageno=9&width=397&height=592&maxpage=135&lang=en

 232. 231 Κύριο όνομα κατά φαντασία δηλαδή; Και δεν σήμαινε ποτέ τίποτα; (Απογοήτευση)

 233. 232 Οπότε «Ταρτούφοι, ραμπαγάδες, ταρταρίνοι!»: τρία στα τρία.

 234. Πέπε said

  Άκουσα σχόλιο του Καμμένου προς τους επικριτές του. Η βασική του θέση ήταν «αλίμονο αν χαρίσουμε τα τσάμικα στη Χούντα».

  Εξακολουθώ να το θεωρώ παραπειστικό επιχείρημα. Δεν τίθεται θέμα να χαρίσουμε τα τσάμικα στη Χούντα, αλλά τα τσάμικα ως στοιχείο της εθνικής εορτής και ειδικότερα του ίδιου εορτασμού όπου περιλαμβάνεται η στρατιωτική παρέλαση.

  Είναι γεγονός ότι κάποιες γενιές άκουγαν κλαρίνο και τρομοκρατούνταν, νομίζοντας ότι ξανάγινε πραξικόπημα. Άλλο τόσο γεγονός όμως είναι ότι αυτό έχει παρέλθει. Τα δημοτικά ήταν χαρισμένα (και πάλι όχι από όλους φυσικά) στη Χούντα, αλλά έκτοτε έγιναν διάφορες εξελίξεις στη μουσική κουλτούρα και τις μουσικές μόδες και αυτή η συνειρμική σύνδεση έσπασε, δηλαδή το δώρο στη Χούντα ξεδωρίστηκε.* Τουτέστιν, όποιος θέλει σήμερα να απενοχοποιήσει τα δημοτικά παραβιάζει ορθάνοιχτες θύρες.

  Ειδικά στο συγκεκριμένο πακέτο όμως, «εθνική επέτειος – παρέλαση – δημοτικά», ο συνειρμός εξακολουθεί να γίνεται από πολλούς. Γιατί εφαώθη να αποδείξει ο Καμμένος ότι μπορεί, χωρίς να είναι χουντικός, να κάνει ακριβώς αυτό που έκαναν οι χούντες, και (διορθώστε με) μόνον οι χούντες; Εντάξει, δεν είσαι χουντικός, σε πιστεύαμε έτσι κι αλλιώς. Αν τα καταφέρει, σιγά το κατόρθωμα, απενοχοποίησε και την μοναδική τελευταία περίσταση ακρόασης δημοτικών που διατηρούσε ακόμη ένα στίγμα (δυνητικά, γιατί στην πράξη δεν υπήρχε τέτοια περίσταση τα τελευταία χρόνια). Αν δεν τα καταφέρει, έχει κάνει χοντροπατάτα και τότε θα τον πούνε και χουντικό και καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά τ’ όνομα.

  Μεγάλο ρίσκο για μικρό διακύβευμα.

  ____________________________
  * ( Η «εθνική μουσική» είναι κατεξοχήν πρόσφορη για κάθε είδους εθνικιστική καπηλεία -το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό- και κατά καιρούς έχει όντως τύχει καπηλείας. Το πώς ξεμπέρδεψε είναι μια ιστορία που τραβάει από τη δεκαετία ’80 και έχει καταγραφεί και μελετηθεί. Δεν έγινε τυχαία. )

 235. το κομούνι της αυγής said

  213 Άστο. Αυτό με την ταυτότητα είναι παλιά δικαιολογία να σε τρέχουν.Και ταυτότητα είχα και δεν με βρήκαν 3 η ώρα τη νύχτα μέσα στο υπουργείο οικονομικών.

  Ένας γνωστός μου Ρώσος έχει απηυδήσει απ’αυτό το πράμμα .Έχει χάσει πόσα μεροκάματα επειδή κάθε τρεις και λίγο τον σταματάνε νωρίς το πρωί την ώρα που πηγαίνει για δουλειά κι ας έχει τα χαρτιά του μαζί που τα κουβαλάει ακριβώς γι’αυτό το λόγο.Να μην τον τρέξουν και χάσει το μεροκάματο.

  Τέλος πάντων ,η επώνυμη και συγκεκριμένη καταγγελία,μου θύμισε την προσφιλή τακτική διαφόρων εργατοπατέρων οι οποίοι ενώ γνωρίζουν χαρτί και καλαμάρι τί συμβαίνει και τί κάνει ο καρχαρίας το αφεντικό,δεν κάνουν τίποτα γιατί δεν έκανε κανένας επώνυμη καταγγελία.Να βγεις ένας δηλαδή,η τελευταία τρύπα του ζουρνά ,να βγάλει το φίδι απ’την τρύπα.Μην εκτεθεί ο πατήρ στο αφεντικό.Να φαίνεται άλλος μπροστά.Και να βγει τί θα γίνει;Αυτό που γίνεται συνήθως.Κάποια πρόσκαιρα ημίμετρα για τα μάτια και μετά πάλι τα ίδια.Και δεν φαινόμαστε και πουθενά και συνεχίζουμε το σπουδαίο έργο μας της υπεράσπισης του δίκιου του εργάτη.Κλασική περίπτωση βλάβης.

  Ας δούμε αύριο και λίγη αριστερή παρέλαση.Να δούμε θα ψήσουν αρνιά στο Σύνταγμα θα κατέβουν τα τανκς και πόσες χιλιάδες μπάτσων θα μας ‘προστατέψουν’ αύριο στην παρέλαση;

 236. sarant said

  226-231 Με πρόλαβε ο Σπύρος, ακριβώς αυτό θα έλεγα.

  235 Δεν σε αμφισβήτησα. Πιστεύω απόλυτα ότι έγινε αυτό το περιστατικό. Απλώς είναι ανάγκη να καταγγέλλονται.

 237. # 228

  σου έγραψα «ξαναδες προσεκτικά» την Κάρμεν, νόμιζα πως την είχες δει και απλά δεν είχες προσέξει γιατί πεθαίνει η Κάρμεν, οπότε πάει στράφι η συζήτηση.
  Οσο για τα λιμπρέττα, κανεις ένα βασικό λάθος σε γελοία γλώσσα γράφονται για την ομοιοκαταληξία και το μέτρο (όπως συμβαίνει και στις μαντινάδες και το βαφτίζουμε «ιδιωματισμοί» ) αλλά τουλάχισον του Βέρντι οι περισσότερες στηρίζονται σε αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κατά μίαν έννοια βοήθησαν στην παγκόσμια αποδοχή του Σέξπηρ ) Μάκβεθ, Οθέλος και Φάλσταφ
  Η Τραβιάτα είναι η Κυρία με τις Καμέλιες του Αλέξανδρου Ντουμάς (υιού)

  Γράφεις πως η φύση έχει ορίσει τι είναι ελευθερία, το οποίο απλά σημαίνει πως την ερμηνεύεις όπως θέλεις γιατί η φύση μόνο ένστικτα έχει

 238. gryphon said

  235
  Ki εμενα με σταματησαν προχθες το πρωι στην Μαραθωνος απεναντι απο την Βιανεξ.
  Ημουν συνεπιβατης στην μηχανη του αδερφου μου και μας ειπαν στην ακρη για ελεγχο.Αυτος ενταξει ειχε τα χαρτια αδεια διπλωμα κλπ.
  Εγω ειχα βαλει αλλο μπουφαν και δεν ειχα πανω μου τιποτα.Ουτε ταυτοτητα ουτε διπλωμα.
  Αφου τα βρηκαν ολα καλα με τον αδελφο μου εγω τι να πω λεω παιδια ξεχασα ολα τα χαρτια σπιτι μου αλλα ειμαι αδελφος του οδηγου .Με ρωτησε καποιος εαν θυμαμαι εστω τον αριθμο.ταυτοτητας.Ουτε αυτον λεω.Ενταξε τους ρωταω μετα αφου τελειωσαν με τον ελεγχο της μηχανης να φυγουμε ;.
  Κανονικα μου λενε δεν ειμαστε ενταξει καθολου και θα επρεπε να σε παμε για εξακριβωση γιατι οπως ειπε και η Εφη ειναι υποχρεωτικο απο τον νομο να εχεις πανω σου καποιο εγγραφο ταυτοτητα κλπ.Τελικα απεφυγα την ταλαιπωρια ισως γιατι εχω καποια ομοιοτητα με τον αδερφο μου και πειστηκαν οτι λεω αληθεια.Δεν θα τους κατηγορουσα παντως εαν με πηγαιναν για εξακριβωση.
  Ουτε μου μιλησαν ασχημα ουτε ειχαν καποιο υφος κλπ οι συγκεριμενοι.
  Με εχουν ξανασταματησει σε αλλη περιπτωση με αυτοκινητο οπου ηταν ετοιμοι να ταβηξουν και οπλα γιατι μαζι με καποιον αλλο μας ειχαν περασει για τρομοκρατες που κουβαλουσαμε οπλα.
  Η παρεξηγηση λυθηκε και τοτε αλλα παρ’ολο που αρχικα εκνευριστηκα τελικα ειχαν καποιο δικιο γιατι αυτο που ειχαν δει απο μακρια να κουβαλαμε στο αυτοκινητο εμοιαζαν καταπληκτικα με καννες οπλων.
  Και για τον φιλο σου τον ρωσο που λες δεν σημαινει και πολλα πραγματα το οτι ειχε χαρτια.Το ξεφτιλισμενο ελληνικο κρατος εχει χορηγησει εκατονταδες χιλιαδες ταυτοτητες απολυτως γνησιες τυπικα αλλα με απολυτως ψευτικα στοιχεια ονοματα κλπ .
  Ο αλλος ο Ιασωνας των Πυρηνων προχθες ειχε κλεμμενη γυναικεια ταυτοτητα οπου ειχε βαλει δικη του φωτογραφια μακιγιαρισμενος σαν γυναικα.Και η συμπαθης τσιγγανα με το κοριτσακι με τα ξανθα μαλλια ειχε δυο ταυτοτητες με διαφορετικα στοιχεια και δυο οικογενειακες μεριδες ωστε να παιρνει κανα διχιλιαρο επιδοματα τον μηνα.
  Αμα ζεις σε τετοιο κρατος που ειναι το ιδιο ο εκδοτης αυθεντικων αλλα πλαστογραφημενων στην ουσια κρατικων εγγραφων επαφιεται στην υποκειμενικη ειναι αληθεια παρατηρητικοτητα της ομαδας διας να πιασει κανενα υποψηφιο κακοποιο απο τους χιλιαδες που βολταρουν ελευθερα.Αν και να τους πιασουν τι εγινε.Ειπαμε για τους ανηλικους δεν υπαρχει φυλακη αλλα και για τους ενηλικους κανεις φονο εκ προθεσεως να πουμε και τρως ισοβια.Και τι εγινε υπο προυποθεσεις σε πεντε χρονακια θα εισαι εξω με τα νεα σχεδια του νεου υπουργου
  Κανεις ενοπλες ληστειες και τρως 15 20 χρονια;.Σε 1-2 χρονια εισαι εξω.Απο 15 χρονιαποινη και κατω δεν το συζηταμε.Ελευθερος.
  Οποτε να να διαλυθει και η διας και η αστυνομια ολοκληρη.Δεν εχει λογο υπαρξης.

 239. Pedis said

  # 171 – Αγγελική – «Όλοι οι εθνοκάπηλοι πολιτικάντηδες, όλοι οι διαπρύσιοι κήρυκες του πατριωτισμού μάλλον υπηρέτησαν τη θητεία τους στα σύνορα.. του δακτυλίου. Αυτοί χτίζουν την καριέρα τους με τις ζωές των άλλων..»

  Ναι, μπράβο. (Κι) αυτο υπονόησα.

 240. Πάντως από τις μαθητικές παρελάσεις, που είμαι υπέρ του να καταργηθούν, καλύτερο είναι να μαζευόμαστε στις πλατείες,με κοψίδια και με δημοτική μουσική. Και, γιατί όχι, με τα τραγούδια της Αντίστασης. Και επιτέλους, να πάψει η αριστερά να είναι ετεροκαθοριζόμενη. Τι μας ενδιαφέρει τι έκανε ο Παπαδό και τι είπε ο Καμένος.

  Άλλωστε, κάθε λαός γιορτάζοντας δείχνει τον αληθινό του εαυτό. Οι Γάλλοι πχ, σήμερα, στις bals populaires, παίζουν κυρίως «ξένα» , αμερικάνικα αλλά και ωραίο γαλλο-αραβικό Ράι.

  Οι Ολλανδοί πάλι, το έχουν τερματίσει. Τη γιορτή της Βασίλισσας, εκτός των άλλων, βγάζουν όλοι από τις αποθήκες και πουλάνε τις παλιατζούρες τους. Έθνος εμπόρων και ματζίριδων , τι να κάνουνε, μπαζάρ κάνουνε.

  Εμείς εδώ, πιο φυσικό είναι να βγαίνουμε έξω στις πλατείες να χλαπακιάζουμε και να χορεύουμε όλοι μαζί. Αφού αυτό κάναμε πάντα Και μάλιστα τώρα τελευταία μας το στερούν.Αν έχει φαντασία η νέα κυβέρνηση της αριστεράς και οι Δήμοι, πρέπει να το οργανώσουν έτσι παντού, σε κάθε πλατεία και δρόμο.

 241. Τώρα, η κατάργηση της τελετής για την Επανάσταση του 21 δεν έχει νόημα. Και δεν είναι πολιτικά σωστό να καταργηθεί, για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι, ότι αν δεν υπάρξει αυτή η τελετή, κάποιος άλλος θα μαζώξει τον κόσμο στις δικές του, πχ για τίποτα Ίμια, την επόμενη μέρα της επετείου του παρσίματος της Καγκελαρίας από τον Αδόλφο και τέτοια. Κι αυτό διότι η κοινωνική τελετουργία είναι μέσα στο dna του ανθρώπου, δεν μπορεί χωρίς αυτήν, και είμαστε έτσι φτιαγμένοι από χιλιάδες χρόνια, και μεις και οι άλλοι πίθηκοι.
  Κάποτε είχε υποστηριχτεί, από τους θιασώτες του μοντέλου του τριαδικού εγκεφάλου, οτι η τάση για τελετουργίες έδραζε στο λεγόμενο ερπετικό σύμπλεγμα, αλλά σήμερα η θεώρηση αυτή έχει αμφισβητηθεί.
  Όμως δεν υπάρχει ανθρώπινη κοινότητα χωρίς τελετές. Ακόμα και οι πιο αντι-φλώροι αναρχικοί, έχουν τις δικές τους τελετές, τις δικές τους στολές και τις δικές τους μουσικές. Βέβαια, τελετές όπως η Διαδήλωση της 17 Νοέμβρη διαφέρουν από τις χουντικές παρελάσεις και τις Κορεάτικες στημένες παράτες, στο ότι είναι εθελοντικές κι όχι με το ζόρι. Και γιαυτό είναι πιο δυνατές.

  Παρατήρησε ενοχλημένος κι ο Κομφούκιος 🙂 στα Ανάλεκτα τη διαφορά της τυπικής τελετής και της τελετής στην οποία πιστεύεις. Είπε -Τι νομίζετε πως είναι οι Τελετές; Μόνο τα μετάξια και τα τούμπανα;

 242. Νικος Κ. said

  241: Ιάκωβε, ίσως νάχεις δίκιο. Αν δούμε τι έκαναν οι θρησκείες (απείρως πιο έμπειρες), μπορεί να μην άφηναν ρουθούνι «απίστου» επί της γης, όμως τις γιορτές και τις τελετές -όλα κι όλα- τις υιοθετούσαν δίνοντας το καινούργιο, δικό τους νόημα.

 243. το κομούνι της αυγής said

  238 φίλε μου μικρέ,απ τα γραφόμενά σου φαίνεται ότι δεν έχεις την παραμικρή επαφή μ’αυτό που λέγεται βιοπάλη.Δεν το πάω παραπέρα για ξενιτιά,ρατσισμό,φυλετικό και κοινωνικό,παιχνίδια της κρατικής μηχανής κατά κάθε κακομοίρη χρησιμοποιώντας τα μπράτσα ευπατρίδων ΔΙΩΝ κτλ.

  Βγάζεις εντελώς αβίαστα το ‘λογικό’ σου συμπέρασμα Αφού Ρώσος και το ελληνικό κράτος έχει δώσει χιλιάδες ταυτότητες σε Ρώσους με πλαστά χαρτιά άρα κι αυτός ίδιος είναι καθότι Ρώσος ,άρα καλά του κάναν.Δεν τρέχει και τίποτα αν έχασε το μεροκάματό του για πολλοστή φορά,απ’τα λίγα λόγω κρίσης,τί κι αν δεν είναι πιτσιρικάς πλέον,τί κι αν ταϊζει 2 μαντράχαλους άνεργους ,τί κι αν έχει δάνειο που το έχει παγώσει με χίλιους δικαστικούς αγώνες γιατί δεν βγαίνει να πληρώσει τις δόσεις,τί,τί,τί.Ρώσος είναι ,πολίτης δεύτερης κατηγορίας ,υπάνθρωπος,μη γνήσιος απόγονος αρχαίων.Δε βαριέσαι…

  Οι ευπατρίδες ΔΙΕΣ(δεν λέω χρυσαυγίτες) έκαναν καλά την υποκειμενική τους,όπως λες κι εσύ δουλειά.Μόνο που η λογική απ τους 9 εννιά που βουτάω φταίει ο ένας άρα καλά κάνω και τους βουτάω και τους 9 ,δεν στέκει.Και τί κι αν παίζουν το πολιτικό παιχνίδι της πλασματικής παρουσίασης στατιστικού έργου οι ευσυνείδητοι μπρατσαράδες μας …Πάλι δεν βαριέσαι.

  Παρ’ολα αυτά άλλα πιστεύω θα έλεγες αν έχανες το μεροκάματο γιατί σε πήγαν στο τμήμα και σε έχωσαν και 3 ώρες στη βρωμερή μπουζού μέχρι να ρθει το σήμα μαζί με ρώσους και αλβανούς που έχουν μεν πραγματικά χαρτιά αλλά στην ουσία ψεύτικα.

  Δεν το συνεχίζω γιατί θα με πούνε και κομούνι στο τέλος.χο

 244. Maria said

  Ο Υπουργός Παιδείας δε γράφει ότι ο αγώνας έγινε για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία. Επίσης, δεν έχει δίκιο ότι βαριόμαστε σε εθνικές εορτές. Αντιθέτως γίνονται εξαιρετικές γιορτές στα σχολεία. Όσο για την παρέλαση Καμμένου και λοιπών, ας πάρουν και τον Κουράκη να πει την άποψή του και να διαβάσει κανένα ποίημα. Και είθισται να γίνονται δοξολογίες. Αν θέλει η πρώτη φορά ακροδεξιοαριστερά να μην πάει. Δεν είναι υποχρεωμένη. Στη συνείδηση του Έλληνα, η δοξολογία συνάδει με την προσπάθεια απελεθυέρωσης.

 245. https://twitter.com/hashtag/movies1821?src=hash

 246. cronopiusa said

 247. BLOG_OTI_NANAI said

  Κι εγώ δεν καταλαβαίνω, με ποια ιδεολογική αφορμή αποσυνδέεται η αριστερά από τις παρελάσεις; Δεν υπήρξε αριστερά χωρίς παρελάσεις.

  Σε επίπεδο συμβολισμού, αυτό που έπρεπε να γίνει τώρα, ήταν να γίνει η παρέλαση ώστε να φανεί η διαφορά (κάγκελα κ.λπ.) γιατί ήταν η πρώτη παρέλαση της κυβέρνησης. Για λόγους οικονομίας θα μπορούσε να μην γίνει η δεύτερη, αλλά η πρώτη έπρεπε να γίνει.

  Αλλά οι παρελάσεις και η αριστερά είναι εξαρχής συνδεδεμένες όπως και η δεξιά άλλωστε όπως και το κέντρο όπως και κάθε κυβέρνησης.
  Θυμίζω ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να σκέφτεται όπως το 4-5% αλλά τουλάχιστον όπως το 36% που την ψήφισε.

  Οι αντιδράσεις από στεγνή, χωρίς κοινή λογική ιδεολογία δεν μου φαίνονται σωστές. Λένε κάποιοι για τους χορούς μετά την παρέλαση ότι είναι «χουντογλέντι» .Για να πεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει να είσαι βλάκας, διότι, για να υπάρξει «χουντογλέντι», θα πρέπει να υπάρχει και χούντα… Λεπτομέρειες βεβαίως για έναν αριθμό συμπολιτών μας, που ζουν από θαύμα, χωρίς εγκέφαλο…

 248. gryphon said

  243
  Δεν εβγαλα τετοιο συμπερασμα ουτε λεω αυτα που μου αποδιδεις και αν ειναι ετσι οπως τα λες για τον φιλο σου και την περιπτωση σου καλο ειναι να κανεις καταγγελια οπως ειπαν κι αλλοι και μαλλον θα βρεις ανταποκριση σε τετοια θεματα με την τωρινη κυβερνηση.
  Εγω με αφορμη αυτο που εγραψες ανεφερα καποιες δικες μου εμπειριες με διας οπου δεν ειδα καποια ασχημη αντιμετωπιση σαν αυτη που περιγραφεις αντιθετα στην μια μου φερθηκαν χαριστικα οπως ισως μην οφειλαν.
  Εαν ημουν αλλοδαπος η αυτοι με θεωρουσαν τετοιον ισως με αντιμετωπιζαν αλλιως οπως λες.
  Ξερω οτι εδω δεν ειναι το καταλληλο μερος να πω καλο λογο για μπατσους (λογω αριστερης ιδεολογιας των περισσοτερων σχολιαστων) αλλα εγω τους αντιμετωπιζω ουδετερα .
  Και μην νομιζεις οτι κυκλοφορω με κουστουμια και γι’αυτο δεν εχω προβλημα.
  Αντιθετα φαινεται οτι εχω καποιο μαγνητη γιατι εκτος απο τις περιπτωσεις που περιεγραψα με εχουν ελεγξει αλλες δυο φορες πεζο και αλλη μια σε οχημα.Ισως κατι υποτο εχει η φατσα μου γιατι και παλαιοτερα οταν εμπαινα σε τραπεζες δεη κλπ παρατηρουσα διαφορους γυρω μου ειδικα γυναικες να σφιγγουν ενστικτωδως τις τσαντες τους να μαζευονται κλπ περιμενοντας οτι απο στιγμη σε στιγμη θα βγαλω καποιο οπλο και θα φωναξω ληστεια .Οχι οτι ειμαι δυσμορφος η κατι τετοιο αλλα κατι γινεται και με περνανε για υποψηφιο ληστη.
  Αφου απο τοτε που το προσεξα οποτε μπαινω μεσα σε τετοιο χωρο κοιταβ παντα κατω.
  Δεν το συνεχιζω ομως γιατι θα κοιμηθω νωρις σημερα να ξυπνησω πολυ πρωι για να παω στην παρελαση οπου η ατμοσφαιρα ελπιζω να ειναι λαικη και εορταστικη οπως ηταν παντα μεχρι να τις καταργησει ο Βενιζελος επικαλουμενος και εκεινος το κοστος και πριν μπουν καγκελα.
  Θα παρω και τον γιο μου και την κορη μου οπως μας πηγαινε και μενα και τον αδερφο μου ο πατερας μας μικρου με τα ποδια κατω στην κατηφορα στο Αγ.Σπυριδωνα μετα απεναντι στον Εθνικο Κηπο και εκει στην Αμαλιας με σημαιακια.Γαμω τις βολτες φτανει να μην βρεχει.
  Θελω να δω και αν ο Καμμενος θα φερει τους S 300 φετος.Ειναι τεστ για να διαπιστωσει καποιος εαν τα περι Ρωσιας ειναι κουτοχορτο για τα γιδια που τον ψηφιζουν.
  Η παρουσια του συγκεριμενου οπλικου συστηματος εχει μεγαλη σημειολογικη σημασια αποτελει παραβιαση κοκκινης γραμμης για την Πρεσβεια και την Βικτωρια Νουλαντ και θα υπαρξουν συνεπειες.Ιδωμεν

 249. qq said

  «Κι εγώ δεν καταλαβαίνω, με ποια ιδεολογική αφορμή αποσυνδέεται η αριστερά από τις παρελάσεις; Δεν υπήρξε αριστερά χωρίς παρελάσεις.»

  Εξαρτάτε από τις παρελάσεις. Αν παρελαύνει η εργατιά, αλλά για μια στιγμή, πάντα αυτή είναι που παρελαύνει.

  Αν είχες εντρυφήσει αρκετά στην αριστερή ιδεοληψία, θα ήξερες για αστικούς μύθους (αστικός μύθος με την έννοια του 19ου αιώνα, όχι τον σύγχρονο του ιντερνέτ), π.χ. το έθνος που δεν υπάρχει αλλά είναι κατασκεύασμα των δόλιων αστών. Η εργατική τάξη που της πιπιλίζουν τα μυαλά με υπαρκτούς και ανύπαρκτους εχθρούς. Αλλά ούτε αυτή η προσέγγιση λύνει το πρόβλημα.

  Η αλήθεια είναι, παρελάσεις αναπτύσσονται τέλους του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, όταν τα φασιστικά κινήματα αποκτούν ευρεία απήχηση. Οι παρελάσεις είναι γέννημα θρέμμα του φασισμού, όλων των αποχρώσεων. Από τις παρελάσεις θα μπορούσε κάποιος να κρίνει και το βαθμό του φασισμού της εκάστοτε κοινωνίας της χώρας που γίνονται αυτές. Π.χ. η παρέλαση του Κόκκινου Στρατού, ενώ σχεδόν παντού αλλού στη Ευρώπη τέτοιου είδους παρελάσεις είχαν καταργηθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, πράγματι, «Δεν υπήρξε αριστερά χωρίς παρελάσεις.». δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

  Από την άλλη, η ελληνική αριστερά είναι μια ιδιάζουσα μορφή που δεν συναντάς παρόμοια πουθενά αλλού στην Ευρώπη, οπότε ούτε έτσι προσεγγίσθηκε το πρόβλημα. Ας την πούμε πατριωτική αριστερά, και όλα ταιριάζουν στο πλαίσιο. «Δεν υπήρξε *πατριωτική αριστερά* χωρίς παρελάσεις.». Σωστός.

 250. giorgos said

  » Γιάννης Σκαρίμπας « …Μεταξὺ δουλείας καὶ δουλείας δὲν ὑπάρχει καμιὰ διαφορά. Μὲ τὸ νὰ κάμεις μία ἐπανάσταση κι ἀποτινάξεις τὸ ζυγό, δὲν ἔκαμες τίποτα. Τὸ 21 αὐτὸ ἔκαμε. Τὸ νὰ μὴν ξαναεμπέσεις σὲ ζυγὸ –αὐτὸ εἶναι ἐπανάσταση…»
  Αντε μετά νά παρελάσεις καί νά γιορτάσεις τί?

 251. Με τις παρελάσεις θυμήθηκα τα δύο ρήματα, παρελαύνω και προσπελάζω. Πόσοι και πόσοι και πόσοι κομπιουτεράδες και «κομπιουτεράδες» δε λένε λάθος το δεύτερο παρασυρμένοι απ’ το πρώτο, κι ακούς για κώδικες που προσπελαύνουν τα δεδομένα στη μνήμη… επελαύνοντας πάνω στα άτια τους, συμπληρώνω εγώ. Τρία γράμματα δρόμος; η παρέλαση από την προσπέλαση.

 252. Μαρία said

  251
  Αν το έλεγαν λαϊκά παρελάζω, θα την είχαν γλιτώσει.

 253. sarant said

  251 Δεν το έχουμε συζητήσει παλιότερα;

 254. ξώφαλτσα

 255. και το παρελάζω

 256. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  ου έγραψα «ξαναδες προσεκτικά» την Κάρμεν, νόμιζα πως την είχες δει και απλά δεν είχες προσέξει γιατί πεθαίνει η Κάρμεν, οπότε πάει στράφι η συζήτηση.
  Οσο για τα λιμπρέττα, κανεις ένα βασικό λάθος σε γελοία γλώσσα γράφονται για την ομοιοκαταληξία και το μέτρο (όπως συμβαίνει και στις μαντινάδες και το βαφτίζουμε «ιδιωματισμοί» ) αλλά τουλάχισον του Βέρντι οι περισσότερες στηρίζονται σε αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κατά μίαν έννοια βοήθησαν στην παγκόσμια αποδοχή του Σέξπηρ ) Μάκβεθ, Οθέλος και Φάλσταφ
  Η Τραβιάτα είναι η Κυρία με τις Καμέλιες του Αλέξανδρου Ντουμάς (υιού)

  Γράφεις πως η φύση έχει ορίσει τι είναι ελευθερία, το οποίο απλά σημαίνει πως την ερμηνεύεις όπως θέλεις γιατί η φύση μόνο ένστικτα έχει

  Φίλε Gee έχω δεί αρκετές φορές την Κάρμεν, τελευταία φορά ζωντανά, στην λυρική πέρυσι με την μικρή μου κόρη την Δανάη. Ξέρω πολύ καλά γιατί πεθαίνει (όταν σε σκοτώνουν βέβαια δεν πεθαίνεις) πού κολλάει η ζήλια του σεξουαλικά στερημένου που φτάνει στον φόνο στην ελευθερία που λέω εγώ; Να στο ξαναπώ, όποιος σκοτώνει ή σκοτώνεται απο έρωτα, είναι ψυχασθενής, έχει μεγαλώσει καταπιεσμένος σεξουαλικά, είναι βαθιά άρρωστος, αν ρίξεις μιά πτοσεκτική ματιά γύρω σου, θα βρείς αρκετούς τέτοιους. Όλα όσα λές, θα ίσχυαν αν ο άνθρωπος ερωτευόταν μόνο μία φορά στην ζωή του, ισχύει αυτό; Το οτι κάποιοι δεν ευτυχούν να ερωτευθούν καμία, δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να ερωτευτείς δυό και τρείς φορές, άρα δεν υπάρχει κανένας φυσικός λόγο να πεθάνει κάποιος για τον έρωτα, μόνο αν είναι ψυχικά άρρωστος.
  Για τα λιμπρέτα τα έχουμε πεί και δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη, πλήν του Βέρντι και κάνα δυό άλλες, ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΟΝΤΕΣ.
  Την ελευθερία την έχει ορίσει η φύση, απο κεί και πέρα ας την ερμηνεύει όπως θέλει ο καθένας, η ζωή είναι υποκειμενική άλλωστε, και ο καθένας την αντιλαμβάνεται αναλόγως την ζωντάνια των αισθήσεών του ή της νέκρωσής τους, ή κάτι ενδιάμεσω.
  Στις αισθήσεις βρίσκεται η ελευθερία Gee, πουθενά αλλού όπως κι αν την ερμηνεύσει κάποιος.

  Ξέρω οτι δεν σου αρέσουν οι Κατσιμιχαίοι, αλλά μ΄αρέσει αυτό το τραγούδι τους.
  Καληνύχτα.

 257. Pedis said

  Λάδι και ο πρώην τοποτηρητής του δντ στη χώρα.

  http://www.efsyn.gr/arthro/enohos-gia-notheysi-eggrafoy-o-g-papakonstantinoy

  Με πλημμέλημα δεν θα έχει συνέπειες στο ποινικό του μητρώο (λέω γω) οπότε μπορεί να τον ξαναπροσλάβει ο ΟΟΣΑ και να τον ξαναστείλει μαζί με τους άλλους (θ)εσμούς να ελέγξει τις δομικές μεταρρυθμίσεις του βαρουφάκη. Ρε μήπως, για να γλυτώσουμε την εκδίκηση, να τον πάρει ο βαρουφ σύμβουλό του; Η παναρίτη είναι καλύτερη. Έχει και αριστερό παρελθόν, μπορεί να έχει και μέλλον …

 258. Pedis said

  Η παναρίτη είναι καλύτερη ; (με ερωτηματικό) (Σιγά μην είναι -> απάντηση)

 259. Γς said

  256:

  Δεν θέλουμε να ξέρουμε βρε αδελφέ.
  Ούτε τι καιρό θα κάνει αύριο.
  Ούτε να ψυχαναλυθούμε.
  Δεν θέλουμε να ξέρουμε το δολοφόνο πριν να φτάσουμε στο τέλος του βιβλίου.

  Που θα με πεις ψυχασθενή και καταπιεσμένο σεξουαλικά, όταν τις παράτησα όλες για δαύτη, επειδή πήγα στην άλλη άκρη του κόσμου για να την σκοτώσω.

  Ορίστε μας!

  Ακου
  >δεν υπάρχει κανένας φυσικός λόγο να πεθάνει κάποιος για τον έρωτα, μόνο αν είναι ψυχικά άρρωστος.

  Τοτόλοτζι. Ερωτας, Αρρώστια. Ρεμπέλ

  Περισσότερα δεν θέλω να ξέρω.
  Γίνομαι κομπάρσος του λιμπρέτου.
  Κι εγώ θέλω να είμαι πρωταγωνιστής στο δράμα

 260. BLOG_OTI_NANAI said

  249: Προσωπικά, να πω την αλήθεια, στη βιβλιογραφία, από την αρχαιότητα έως σήμερα οι στρατιωτικές παρελάσεις δεν βλέπω να σταμάτησαν ποτέ σε όλο τον κόσμο και όλους τους αλούς, χωρίς να εξαρτώνται από το πολίτευμα. Η Γαλλική Επανάσταση δεν μπορεί να μην ονομαστεί «αριστερά», αλλά γίνονταν κι εκεί παρελάσεις. Και στη Ρωσία εξαρχής γίνονταν παρελάσεις, όχι μόνο όταν εκφυλίστηκε η εξουσία των συντρόφων. Και οι δυνάμεις που στον 20ο αιώνα χτυπούσαν τον φασισμό, επίσης έκαναν παρελάσεις, όχι μόνο οι φασίστες. Πιστεύω ότι κάθε φορά που μια ομάδα, κράτος, κίνημα, αισθάνεται την ανάγκη να δείξει, να επιδείξει ή να αποδείξει τη δύναμη του αλλά και να τιμήσει τους υπερασπιστές του, οργανώνει παρέλαση οπλοφόρων κάθε φορά με εσωτερικούς ή εξωτερικούς αποδέκτες είτε ως προς την ετοιμότητα, είτε ως προς την τιμή.
  Είναι κάτι απολύτως φυσικό, με την έννοια και της κοινής λογικής αλλά και της αντίστοιχης παρουσίας στο ζωικό βασίλειο όπου πλήθος ζώων ενστικτωδώς παρουσιάζουν τα «όπλα» τους (κέρατα, νύχια) για να εντυπωσιάσουν τον εχθρό και να προστατεύσουν την ομάδα ή τον εαυτό τους.
  Θεωρώ ότι μόνο η εξάλειψη της ανάγκης εσωτερικής ή εξωτερικής θα σταματούσε τις παρελάσεις και όχι το πολίτευμα.
  Βεβαίως, στην εποχή της κρίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η δικαιολογία της οικονομίας. Αλλά πάντα με τρόπο και διάκριση για ένα ειρηνικό αποτέλεσμα. Όταν η κομματική σου βάση είναι μόλις 4-5%, και δέχεσαι εκλογές ζητώντας να λάβεις πλειοψηφία και λαμβάνεις 36%, και κατόπιν αναλαμβάνεις να κυβερνήσεις το 100%, θα πρέπει σε μερικά τέτοια ζητήματα να κάνεις υπομονή διότι προφανώς κυβερνάς ανθρώπους με μεγάλη ποικιλία απόψεων και σταδιακά να προσπαθείς να φέρεις τον λαό προς τις δικές σου απόψεις.

 261. BLOG_OTI_NANAI said

  221: Ιάκωβε, αν οι Ρώσοι είχαν γίνει άθεοι όπως έχεις την εντύπωση, τότε, όταν οι Ναζί εισέβαλαν στη Ρωσία ο Στάλιν δεν θα ζητούσε την στήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αναγκάστηκε να το κάνει και να παραχωρήσει για πρώτη φορά κάποιες ελευθερίες ακόμα και στις πιο περίεργες χριστιανικές σέκτες, διότι ήξερε καλά ότι η αθεΐα είχε επιβληθεί στην επιφάνεια, στο κόμμα, στα κομματόσκυλα και σε αρκετούς οπαδούς του, αλλά όχι στον λαό. Και σήμερα άλλωστε έχουμε την απόδειξη γι’ αυτό. αν οι Ρώσοι είχαν γίνει τότε άθεοι, δεν θα ήταν δυνατό σήμερα να επικρατεί η Ορθοδοξία στη Ρωσία.

  Επίσης, διαφωνώ με την οπτική σου για τις τελετές: οι περισσότερες βασίζονται στην αλήθεια αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν όλες τις λεπτομέρειες και ίσως δεν τις χρειάζονται. Αυτές παρουσιάζονται σε βιβλία. Και όταν ο κάθε Λιάκος μας αραδιάζει τις φιλοσοφίες του ότι οι τελετές αυτές ονομάζονται υποτιμητικά «Δημόσια Ιστορία» και τους σούρει τα απίστευτα, ξεχνά ότι ο ίδιος, με τον ίδιο «τελετουργικό» τρόπο μας εκθειάζει π.χ. το Πολυτεχνείο, παρά το γεγονός ότι εκεί μέσα πλήθος ανθρώπων μπορεί να βρέθηκαν κατά λάθος ή ως νεαροί πήγαν για το μπούγιο ή για να βρουν φιλενάδα… Και το Πολυτεχνείο μια τελετή είναι, βασισμένη στην αλήθεια που αποσιωπά τις λεπτομέρειες. Όμως, πολύ καλά κάνει και εορτάζεται ως λαϊκή αντίσταση κατά της Χούντας. Αν κάποιος εκδώσει ένα βιβλίο με μαρτυρίες τότε νεαρών που θα λένε ότι «πήγα για πλάκα», «πήγα για να βρω τον θείο μου αλλά εγκλωβίστικα», «πήγα για να είμαι με τη Λίτσα» κ.λπ., αυτό θα μειώσει το Πολυτεχνείο;

  Για το άλλο που γράφεις παρακάτω ότι οι παρελάσεις θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από κάτι άλλο, ένα γλέντι με ομιλίες ή κάτι άλλο που θα είναι ωραίο και έξυπνο, προσωπικά δεν διαφωνώ. Το θέμα είναι να επιζήσει η μνήμη των γεγονότων. Αρκεί κάθε καινούρια ιδέα να έχει πράγματι λαϊκή αποδοχή και να μην είναι… μονομερής ενέργεια!

  ———————————–
  Για μερικά σχόλια που γράφτηκαν:
  Μην υποτιμούμε την κυβέρνηση. Ήταν αδύνατο να τα καταφέρει όλα. Το ότι «τα θέλουμε και θα τα πάρουμε όλα», ήταν διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να μην μπορούν οι εταίροι να μας τα πάρουν όλα διότι καμία κυβέρνηση δεν θα άντεχε τέτοια κωλοτούμπα. Όταν τα ζητάς όλα, κάθε υποχώρηση εκλαμβάνεται επικοινωνιακά ως τεράστια παραχώρηση και οι εταίροι μπορούν και την παρουσιάζουν ως επιτυχία τους. Αλλιώς δεν γίνεται δουλειά. Η σχεδόν πανευρωπαϊκή αντίδραση των ΜΜΕ και των πολιτικών της, δείχνουν ότι αυτή είναι η μοναδική κυβέρνηση που αγωνίστηκε και πάει να αλλάξει κάτι. Να φοβόμασταν την ησυχία διότι θα σήμαινε συνεργασία και υποταγή σε όλα. Ο θόρυβος που ξέσπασε, οι απειλές, οι βρισιές, οι ειρωνίες, η απαξίωση, τα επιτόκια, η οικονομική ασφυξία, για μερικά ελάχιστα δις ευρώ, λεφτά αστεία για την Ευρώπη, μας αποδεικνύει ότι ορθά ψηφίσαμε ως προς το ζήτημα της κρίσης. Ο θόρυβος που ακούγεται είναι του ακραίου νεοφιλευλευθερισμού που αρρωσταίνει ακόμα κι αν ακούει ότι πρόκειται να θιχτούν τα συμφέροντα του. Βλέπουμε τα εδώ κανάλια των διαπλεκομένων να παίζουν συνέχεια τις ειρωνίες, τα δεικτικά σχόλια των εταίρων, την Bild και κάθε σαβούρα του συστήματος των ΜΜΕ για να πλήξουν την κυβέρνηση.
  Το έσχατο όπλο τους θα είναι σε μια χώρα ανέργων που όλοι ζουν με τα ψίχουλα των συντάξεων των γονιών τους, να κάνουν 1-2 μήνες στάση πληρωμών στις συντάξεις. Πρέπει να αντέξουμε και να στηρίζουμε την κυβέρνηση διότι αν αυτή πέσει, τότε τα σαρκοβόρα θα επανέλθουν και κανείς δεν θα τα σταματάει πλέον.

  Μάλιστα, να προσθέσω ότι ακόμα και η παρουσία της στα πράγματα της νέας κυβέρνησης έχει φέρει αλλαγές που κάποιοι δεν τις αντιλαμβάνονται. Έχω π.χ. δικό μου πρόσωπο εκπαιδευτικό, φιλόλογος, και μου είπε ότι το καθεστώς που είχε προηγηθεί άγγιζε τον «επιθεωρητισμό» του παρελθόντος και μια μόνιμη απειλή υπήρχε πάνω από τα κεφάλια τους. Η γυναίκα φοβόταν για τη δουλειά της διότι όλα θα εξαρτόνταν από το πως θα την βαθμολογούσαν οι διευθυντές και οι σύμβουλοι με μόνιμη απειλή την διαθεσιμότητα. Κανονικός εκφασισμός και τρομοκρατία. Και μάλιστα σε έναν κλάδο που είχε ξεκινήσει προ κρίσης με περίπου 100 χιλ. εκπαιδευτικούς, και τώρα με το 1 προς 10 έχουν φτάσει τις 65 χιλ. και παρά το γεγονός ότι αύξησαν το ωράριο, και πάλι δεν επαρκούν να στελεχώσουν τα σχολεία. Και μιλάμε για πίεση έναν κλάδο που ποτέ δεν είδε πολλά λεφτά, κι όμως, τα 1.250 ευρώ ανθρώπων με κάποια χρόνια υπηρεσία, έγιναν πλέον 850 και οι οικογένειες φορτωμένες δάνεια. Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, νομίζω μπαίνουν πλέον με κάτι παραπάνω από 600 ευρώ.

  Άρα, και η εκδημοκράτηση κάποιων χώρων που είχαν αρχίσει να φασιστοποιούνται, είναι ένα έργο σημαντικό. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά.

 262. Πέπε said

  @BLOG O,TI NA ‘NAI, 247:

  > > Λένε κάποιοι για τους χορούς μετά την παρέλαση ότι είναι «χουντογλέντι» .Για να πεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει να είσαι βλάκας, διότι, για να υπάρξει «χουντογλέντι», θα πρέπει να υπάρχει και χούντα… Λεπτομέρειες βεβαίως για έναν αριθμό συμπολιτών μας, που ζουν από θαύμα, χωρίς εγκέφαλο…

  Μην ισοπεδώνουμε. Βλάκας είναι αυτός που αν είχαμε συνθήκες πραγματικής χούντας (λογοκρισία, χαφιεδισμό, εξορίες/βασανιστήρια κλπ.) δε θα έβρισκε τίποτε χειρότερο να τον ενοχλήσει παρά μόνο τα τσάμικα.

  Στην περίπτωσή μας αυτό που ενοχλεί είναι ότι ο Καμμένος, έχοντας (υποθέτω) υπόψη του ότι ο συνδυασμός της όλης τελετής -για να υιοθετήσω την ορολογία του Ιάκωβου που μ’ άρεσε- του εθνικού εορτασμού με τα τσάμικα ανακαλεί χουντικές μνήμες, αποφεύγει συνειδητά κάθε προσπάθεια αποφυγής αυτής της σύνδεσης.

  Απ’ όλη τη συζήτηση, προκύπτει ότι αυτή η σύνδεση δεν ισχύει για όλους. Αυτό δε σημαίνει ότι γι’ αυτούς που ισχύει την είδαν στον ύπνο τους.

  @Ιάκωβο:

  Ενδιαφέροντα όσα λες για τις τελετές, και σε πρώτη φάση δεν μπορώ να διαφωνήσω με τον γενικό τρόπο που το θέτεις. Η αντίρρησή μου είναι στη συγκεκριμένη εφαρμογή της ιδέας: δεν αρκεί να πούμε «στήνουμε μια τελετή», τελετή να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι. Πρέπει και να πείθει.

 263. Πέπε said

  @262:
  > > αποφεύγει συνειδητά κάθε προσπάθεια αποφυγής αυτής της σύνδεσης.

  Κάτσε να φτιάξουμε λίγο αυτή την τερατώδη διατύπωση που μου ξέφυγε…

  δεν κάνει τίποτε για ν’ αποφύγει αυτή τη σύνδεση, το αντίθετο μάλιστα

 264. cronopiusa said

  Ο Μάνος Κατράκης «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ»

  «Ὁ Θοδωράκης κάθεται» (καταγραφὴ-ἑρμηνεία: π. Χρῖστος Κυριακόπουλος)

  Ψυχή Βαθιά!!

 265. Πέπε said

  @264 β:

  Ναι αλλά αυτό δεν είναι δημοτικό. Είναι συμφυρμός ενός πραγματικού δημοτικού (Ο Θοδωράκης κάθεται – σε όντως συγκλονιστική ερμηνεία αυτού του καλλίφωνου και λεβεντόφωνου παπά, ο οποίος έχει κάνει γενικά εξαιρετική δουλειά με τα μοραΐτικα τραγούδια) μ’ ένα εμφανώς νόθο και ιδεολογικά στρατευμένο κατασκεύασμα (Του Λεωνίδα το σπαθί Κολοκοτρώνης το φορεί, I mean …!!!) που κανείς φυσικά δε θα πίστευε ποτέ ότι έχει βγει από το στόμα του αγνού λαού. Το έγραψε ο ίδιος ή κάποιος παρόμοιος μ’ αυτόν που έγραψε και το Χορό του Ζαλόγγου. Βέβαια δεν μπορώ να κρίνω την εποχή που βγαίναν τέτοια πράγματα με τα δεδομένα της δικής μας εποχής, αλλά για όνομα του θεού βρε πάτερ μου, ο κόσμος εξελίσσεται!

 266. qq said

  Οι παρελάσεις τις αρχαιότητας μόνο κατά όνομα έχουν σχέση με τις σύγχρονες παρελάσεις.

  Ο Καίσαρας γυρνούσε από μια εκστρατεία και έκανε παρέλαση κατά την επιστροφή του στην Ρώμη. Μαζί του έφερνε και τα λάφυρα του, τους αιχμάλωτους εχθρούς βασιλιάδες και την λεία για τα σκλαβοπάζαρα. Στην πορεία του συναντούσε άλλες πόλεις και ζητούσε τα κλειδιά για να κάνει την παρέλαση, αλλιώς θα γκρέμιζε τα τοίχοι. Κατά τον μεσαίωνα ατονούν τα οργανωμένα στρατεύματα, τα κράτη γίνονται πολυεθνικά, (σχεδόν) δεν υπάρχουν παρελάσεις.

  Παρελάσεις όπως τις ξέρουμε σήμερα είναι κατάλοιπα των ηγεμόνων των νεότερων χρόνων. Ο βασιλιάς της Γαλλίας επιθεωρεί τα στρατεύματα του, αυτά των τιμούν στα γενέθλια του.

  Παρελάσεις έχουμε κυρίως όταν καταρρέουν τα πολυεθνικά κράτη του μεσαίωνα και αρχίζουν να σχηματίζονται τα κράτη-έθνη. Αμέσως αντιλαμβάνονται οι εκάστοτε σχηματισμοί την ανάγκη συγκρότησης στρατευμάτων και την ψυχολογική δύναμη των παρελάσεων ως επιβουλή επί του αντιπάλου, και επί πλέον στην δημιουργία της εθνικής ενότητας. (Π.χ. στον ελλαδικό χώρο πρέπει οι διάφορες φάρες και επί μέρους εθνότητες (αρβανίτες, βλάχοι, σλαβομακεδόνες κτλ) να (μετα)σχηματιστούν σε ενιαίους «έλληνες». Βλέπε δικτατορία Μεταξά που ανέπτυξε την σύγχρονη παρέλαση στην Ελλάδα και κατά ένα βαθμό το ιδεολογικό υπόβαθρο της παρέλασης συνεχίζει να ισχύει, οι λεγόμενες πατριωτικές εξάρσεις)

  Οι σύγχρονες (και της αρχαιότητας) παρελάσεις ήταν πάντα εκδήλωση ισχύος της εκάστοτε κυρίαρχης τάξης. Κυρίως του μιλιταριστή βασιλιά. Η αριστερά (σαν αριστερά) εκ των πραγμάτων βρίσκετε στην αντίπερα όχθη. Όπου ανέλαβε την εξουσία βεβαίως, αφού αραίωνε αρκετά το κρασί, έπαυε να είναι αντί και ωθούσε τα πράγματα στο γκροτέσκο μιας οπερέτας.

 267. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  261: Τα τελευταία χρόνια εξωθήθηκαν να βγουν στη σύνταξη χιλιάδες εκπαιδευτικοί, όσοι μπορούσαν σχεδόν, και αυτό το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.

 268. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Οι παρελάσεις χρειάζονται, κρατάνε τον κάθε λαό ενωμένο, και τον κόσμο διαιρεμένο.
  ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ, ΖΗΤΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

  257 – Δεν έχεις δίκιο πως βγήκε λάδι, και θάπρεπε να ντρέπεσε που υπονοείς οτι δεν τιμωρήθηκε. Το οτι τον κοίταξε άγρια στα μάτια ο δικαστής, και του του είπε με αυστηρότατο ύφος ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΟ, δεν είναι για σένα σκληρή τιμωρία; Ξέρεις τι ψυχολογικά προβλήματα του δημιούργησε; Δηλαδή τί ήθελες να του κάνουν, να του τραβήξουν και τ΄αυτί; είναι σύγχρονη σοφρωνιστική μέθοδος αυτή; ΕΛΕΟΣ!

  259 – Μόνο μία φορά ερωτεύτηκες Γς; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!
  Τελικά τί έγινε, την σκότωσες; δεν μας είπες.

  Υ.Γ – Ρίξε άλλη μιά ματιά στο σχόλιο, και πές μου πού είδες τον εαυτό σου, γιατί δεν βλέπω πού ακριβώς βρίσκεσαι εσύ.
  Καλημέρα.

 269. 261, κατακλείδα: Είναι εύκολο να πεις αναστέλλω ή καταργώ. Το δύσκολο είναι να χτίσεις. Στο χώρο που περιγράφεις, ανεστάλησαν η αξιολόγηση του προσωπικού κι η τράπεζα θεμάτων, καταργήθηκαν οι εξετάσεις στα ΠΠΣ, καταργήθηκε η βάση 10 κι έγινε 9,5 (αλλά παραμένει η Γυμναστική να μετράει όσο Φυσική Χημεία και Βιολογία μαζί), καταργήθηκε η εξίσωση διδακτέας κι εξεταστέας ύλης, όλα καλά. Μια ωραία ατμόσφαιρα οι εκπαιδευτικοί κι οι μαθητές που είδαν ένα σωρό βραχνάδες να φεύγουν από πάνω τους.

  Και μετά; Γιατί όσοι θα είναι τελειόφοιτοι του χρόνου κι οι καθηγητές τους, ακόμη δεν γνωρίζουν μαθήματα, ύλη, βιβλία, μάθημα αυξημένης βαρύτητας, σύστημα εξέτασης, μορίων κλπ. κλπ. Παράλληλα όσοι λούφαραν, συνεχίζουν να λουφάρουν, λοιδορούν κι από πάνω όσους έτρεχαν και πριν και τώρα…

  Εντωμεταξύ στη Φιλανδία κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν το παράδειγμα για το πώς να βγαίνεις αγράμματος ημιμαθής από το σχολείο και πρώτος στον PISA:
  Finland schools: Subjects scrapped and replaced with ‘topics’ as country reforms its education system

 270. sarant said

  269 Βγαίνουν όντως ημιμαθείς οι φιλανδοί έφηβοι;

 271. Πέπε said

  Λοιπόν, βλέπω αυτή τη στιγμή το γλέντι στην τηλεόραση. Είμαστε στον δεύτερο χορό, την Καραγκούνα που παίζει (σε εντελώς λάθος τέμπο) μια άλλως καλή στρατιωτική μπάντα.

  Είναι ωραίο που οι χορευτές δεν είναι σε κάποια εξέδρα αλλά κάτω στο έδαφος, μαζί με όλο τον κόσμο. Ακόμη πιο ωραίο είναι ότι η όλη φάση γίνεται όχι στην πλατεία αλλά στο δρόμο. Πράγματι, αντί για χουντικούς συνειρμούς ξυπνάει άλλους, από ωραία και γνήσια γλέντια που έχω ζήσει.

  Αλλά δεν είναι γλέντι, είναι χορευτική παράσταση. Παλιότερα υποστήριζα ότι δεν υπάρχει πιο ηλίθιο πράγμα από το να χορεύουν λαϊκούς χορούς κάποιοι για να διασκεδάσουν κάποιοι άλλοι. Αυτό είναι σωστό και φυσιολογικό για το μπαλέτο, που είναι θέαμα. Οι λαϊκοί χοροί είναι άλλο πράγμα.

  Αργότερα μελέτησα μερικά πράγματα για το φολκλόρ και αντιλήφθηκα ότι δεν είναι καθόλου ηλίθιο. Είναι πονηρό και δόλιο. Πιστεύω ειλικρινά ότι ο Καμμένος δεν τα έχει σκεφτεί αυτά και οργάνωσε τη φιέστα καλοπροαίρετα.

  Να δούμε τι θα γίνει αργότερα, αν και μάλλον η τηλεόραση δε θα το δείξει όλο.

 272. physicist said

  #269. — Α, μου τράβηξε την περιέργεια και το διάβασα: να και μια παράγραφος που μ’ εντυπωσίασε στ’ αλήθεια και με έπεισε για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος (με δική μου έμφαση):

  Subject-specific lessons – an hour of history in the morning, an hour of geography in the afternoon – are already being phased out for 16-year-olds in the city’s upper schools. They are being replaced by what the Finns call “phenomenon” teaching – or teaching by topic. For instance, a teenager studying a vocational course might take “cafeteria services” lessons, which would include elements of maths, languages (to help serve foreign customers), writing skills and communication skills.

  Να μην γράψω τώρα τίποτα γαλλικά, μέρα που είναι και στο σπίτι που βρισκόμαστε …

 273. physicist said

  Για να το κάνουμε και λιανά δηλαδή, τα Αγγλικά είναι πλεόνασμα στο καφετήρια σέρβισες που βγάζει μπαρίστας. Αρκεί να ξέρεις δυο-τρεις φράσεις: Would you like some fries with that? What size would you like your Latte? How can I provide you with full satisfaction today? και καθάρισες. Σπουδές βαλμένες σε μιαν ολιστική θεώρηση του καφετήρια σέρβισες, όχι μαλακίες.

 274. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  272. Έλα! Πάνω που ετοιμαζούμονα να σου ηλεγράψω. Σόν γκελάντετ? Άλες κλαρ? 🙂

 275. physicist said

  Αυτούς τους ηλίθιους, τους αστοιχείωτους χασομέρηδες busybodies, τους αμόρφωτους κρετίνους, αυτούς τους κατάπτυστους πανύβλακες που μας έχουν καπελώσει να προσφέρουμε γελοία μαθήματα σε κομμουνικέισοιν σκιλλς και σοφτ σκιλλς ακόμα και στα Μεταπτυχιακά της Φυσικής, αυτούς που εισήγαγαν ECTS points και τις άλλες εγκφαλικές ανωμαλίες για να πριμοδοτήσουν μαθήματα-ανέκδοτα την ίδια στιγμή που η Κλασσική Ηλεκτροδυναμική είναι μάθημα επιπογής: αυτούς τους καραγκιόζηδες, λέω, θα τους πλάκωνα στις σφαλιάρες με μεγάλη ευχαρίστηση αν έπεφταν στα χέρια μου.

 276. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «How can I provide you with full satisfaction today?» …επιμένεις να σε πω ρε φιλανδόπαιδο;… 😆

 277. physicist said

  Νάιν, ιχ φλίγκε Νάχμιτταγκς. 🙂

 278. physicist said

  #276. — Κι όμως, έτσι με είχε καλοσωρίσει τηλεφωνήτρια γνωστής αμερικανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών (με τρία γράμματα κι ένα σύμβολο στ’ όνομά της) όταν είχα πρωτοτηλεφωνήσει να ρωτήσω κάτι. Με ξάφνιασε τόσο ώστε αναρωτήθηκα αν είχα πάρει νούμερο 1-800 ή κατά λάθος 1-900 😀

 279. physicist said

  Γιά πείτε κανείς από σας που ξέρετε απ’ αυτά, το επαινετικό τιτίβισμα του Θ. Πλεύρη προς την Ρ. Δούρου για την παρέλαση είναι γνήσιο ή φέηκ; Κι αν είναι γνήσιο, είναι ειλικρινές ή ειρωνικό;

  (Δεν το βάζω, πρώτον επειδή δεν ξέρω πώς και δεύτερον επειδή δεν δίνω απευθείας παραπομπές σε πλευρικούς και παράπλευρους λογαριασμούς γενικώς).

 280. sarant said

  272-3-5: Εδώ συμφωνούμε απόλυτα!

 281. Αυτό λες, Φυζικέ;

  https://twitter.com/thanosplevris/status/58068256106155212944

  Φοβάμαι πως κυριολεκτεί. Δεν τον έχω ικανό για σαρκαζμούς και ειρωνείες. 😦

 282. 275

  Εδώ αποκλειστική φωτογραφία του Φυσικού

 283. physicist said

  #280. — Χαίρομαι, πραγματικά χαίρομαι, Νίκο, που δεν είμαι εξωγήινος. Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου τι ακούνε τ’ αυτιά μας περί «μοντέρνας εκπαίδευσης» από τους «ειδικούς».

  #281. — Δεν μου βγαίνει ο λίκνος, Σκύλε, αλλά μάλλον για το ίδιο θα λέμε. Ωχ και παραώχ, τότες …

  Παίδες φεύγω, τα λέμε.

 284. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  بارك الله فيك! .382

 285. Μαρία said

  279
  Παρά το ότι μ’ έκανες να δω το πλευρικό τιτίβισμα χρόνια πολλά και πάντα γερός και φυσικός.
  Γνήσιο και ειλικρινές, όπως φαίνεται κι απ’ τη συνομιλία που ακολουθεί.

 286. physicist said

  #285. — Νάσαι καλά, Μαρία μου, κι εσύ πάντα γερή και Μπουρμπακή να σε χαιρόμαστε. 😉

  Θα το χάσω λέμεεεεεεε, πετάει, έφυγα!

 287. sarant said

  279-285 Tο τιτίβισμα λέει
  Συγχαρητήρια στην @renadourou για την μεγαλοπρεπή παρέλαση. Την βλέπω με τους γονείς μου και συγκινηθήκαμε οικογενειακως.

 288. Γκλέτσος, ρε ! 😎

 289. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Θα διαμαρτυρηθώ εντόνως στο Σεϊχη! Πατάω για να δω το πλευροτσίου-τσίου και μου βγάζει:
  «Sorry, that page doesn’t exist! » 😦 (μα είναι Χαράμ δα κάτου ο Πλεύρης;…:-) )

 290. Μαρία said

  287
  Και κάποιος του λέει:
  πόντος!!! αλλα μην εισαι πολιτικάντης. Να μην κράζεις οταν οι άλλοι τηρούν παραδόσεις με τις οποίες διαφωνουν

 291. Κίντ, στο 289

  εγώ έκαμα λάθος στο λυνξ

  Αν δεν έχεις φάει τώρα κοντά, πάνε στο https://twitter.com/ thanosplevris

  (έβαλα πολλά κενα στη διεύθυνση, ζβήστα εσύ…)

 292. gryphon said

  Eνταξει μια χαρα ηταν η παρελαση.Ερχοταν συνεχεια κοσμος νεαρα ζευγαρια με παιδακια κλπ και εαν δεν ειχε την σιγανη αλλα εκνευριστικη βροχη απο το πρωι θα μαζευονταν χαλαρα 100-200 χιλιαδες.
  Και στο σκηνικο στο Συνταγμα υπηρχε καποια αμηχανια επειδη ειναι η πρωτη φορα ηταν και ο καιρος αλλα ευελπιστω στο μελλον του χρονου με αλλον καιρο κλπ να εξελιχθει σε λαικη γιορτη.

 293. Pedis said

  # 275 – Μετά από πολύ καιρό δεν θα διαφωνήσω με το Φυσικό. Ακόμη περισσόετρο, θα συμφωνήσω!!

 294. gryphon said

  S 300 ομως δεν υπηρχαν ουτε για δειγμα.Ουτε καν κατι παλια ρωσικα αντιαεροπορικα πυροβολα που υπηρχαν περυσι.
  Οποτε οτι και να λεει ο Καμμενος και ο Κοτζιας για προσεγγιση με Ρωσια για τις κυρωσεις κλπ ειναι ολα παραμυθια.
  Ανηκομεν εις την Δυση 100%.

 295. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Eγώ δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεστε οι φυσικοί για το σοφτ σκιλς,ενώ τα σοφτ μάτερ(ς) τα θεωρείτε established wisdom… δηλαδή η μαγιονέζα καλή και ο λάττε κακός;

 296. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Για τα Πλευρικά ζητήματα, να θυμόμαστε ότι δε βγήκε βουλευτής στις 25/1 .

 297. 270 Στα πλαίσια του φιλανδικού χάιπ, γράφονται αβέρτα κουβέρτα άρθρα με ένα σωρό ανακρίβειες, όπως αυτό, που δεν μας λέει σε τι κάλυψη αναλυτικού προγράμματος, ποιων μαθημάτων, ποιων τάξεων, ποιων τύπων σχολείων, ποιων περιοχών θα γίνουν αυτά -για να μην πω ότι στο βάθος βλέπω την εξίσωση εκπαίδευση=θετική εκπαίδευση, με ολίγη από κατανόηση κειμένου.

  Το ερώτημα, λοιπόν, νικοκύρη είναι σε ποιον Φινλανδό έφηβο αναφερόμαστε; σ’ αυτόν που συνεχίζει στο πανεπιστήμιο; ή σ’ αυτόν που αποφοιτά με κάποιες τεχνικοεπαγγελματικές δεξιότητες και πιστοποιήσεις. Στην Ελλάδα η αναλογία είναι κάπου στο 80-20 (βαριέμαι να ψάξω τώρα), στην Ευρώπη, στη Φιλανδία είναι κάπως αντίστροφα, στο 40-60 ή στο 30-70.

  Άλλο ορισμό ημιμάθειας θα δώσω στην πρώτη περίπτωση κι άλλη στη δεύτερη. Υστερούμε πολύ πίσω στη δεύτερη, μάλλον προηγούμαστε την πρώτη. Αρκετοί πανεπιστημιακοί του εξωτερικού συχνάζουν εδώ, μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αν ο Έλληνας πρωτοετής φοιτητής κουβαλάει μεγαλύτερο γνωστικό φορτίο, σχετικό με το αντικείμενο σπουδών του, από τους υπόλοιπους.

  Ναι, δεν διαφωνώ ότι γνώση που δεν μπορείς να την εφαρμόσεις είναι πολλές φορές στείρα γνώση, μέχρι και παπαγαλία. Αλλά δεν βλέπω ως λύση σε αυτό, αυτό που καταλαβαίνω διαβάζοντας το άρθρο. Την εφαρμογή της γνώσης, τη διαθεματική σύνδεση με άλλα αντικείμενα, την ευρύτερη γνώση και κουλτούρα του δάσκαλου, ναι την θες, αν στοχεύεις σε αληθινή κατάκτηση του υλικού από το μαθητή, κι αν θες να φτιάξεις μαθητές που δεν θα είναι μονοκόμματοι -όπως είναι, κατά κανόνα τώρα. Αλλά γι’ αυτό, σημασία έχει ο δάσκαλος, όχι οι φετφάδες, τα σεμινάρια, κι οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών με μεταμοντέρνες διδασκαλίες, και διδακτέα για το δάσκαλο «διαθεματικότητα».

  Άσε που δεν μας λένε, επίσης, οι Βόρειοι ειδήμονες αν θα διδάσκουν αρχαία ή λατινικά μέσω ρητών, ή ολοκληρώματα, μαζί με τον Συντάκτη Τύπων του επεξεργαστή κειμένου.

  Κι ας μου πει κάποιος σπουδαγμένος παιδαγωγός ή ψυχολόγος, γιατί φαίνεται τα έμαθα λάθος. Ήξερα ότι βγάζεις το σχολείο έχοντας κυρίως εξασκήσει και αποκτήσει την αναλυτική ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων. Στην παιδική και προεφηβική ηλικία, κυρίως αποκτάς γνώση, ακατέργαστη, και βασικές δεξιότητες, στην εφηβεία έχεις μπει στην επίλυση μη τετριμμένων προβλημάτων, που κατά κανόνα απαιτούν αναλυτική ικανότητα, το σπάσιμο σε μικρότερα προβλήματα, και την αντιμετώπιση του καθενός με την ανάκληση της κατάλληλης γνώσης και δεξιότητας. Μόνο μετά την εφηβεία γίνεσαι ικανός και για τη σύνθεση, να συνδυάζεις γνώση από διαφορετικές πηγές και να παραγάγεις νέα γνώση για την επίλυση πιο απαιτητικών προβλημάτων. Τώρα, πώς ο πήχης αυτός ολοένα και κατεβαίνει τα τελευταία χρόνια, μάλλον κανένας βιολόγος θα μας το πεί· θα έχει γίνει τίποτα μετάλλαξη του DNA μας.

  Το έχω ξαναπεί κι ίσως κατηγορηθώ για εμμονή: Δεν με ενδιαφέρουν μόνο οι σχολικές επιδόσεις κι η κατάταξη PISA για την αξιολόγηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος. Αντίθετα με όσα διακινούνται στον τύπο για χαρούμενους μαθητές κι εφήβους, εγώ βλέπω στη Φινλανδία το μεγαλύτερο ποσοστό αλκοολισμού σε εφήβους, μου έχουν ζητήσει εμένα τον ίδιο δωδεκάχρονα να τους αγοράσω φτηνό αλκοόλ από το μονοπώλιο σε φιλανδικό σουπερμάρκετ, είδα από κοντά παρέες εφήβων να γυρνάει στους δρόμους στουπί με ένα μπουκάλι στο χέρι. Δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά θα βάλω και τα παραπάνω, σε περίοπτη θέση στο προϊόν ενός εκπαιδευτικού συστήματος, για να μπορώ να το συγκρίνω και με την Κρήτη, βρε αδερφέ 🙂

  Κι αφού θα κατηγορηθώ που θα κατηγορηθώ, ας προστεθεί στο κατηγορητήριο κι η συνωμοσιολογία, για να πω ότι όλα αυτά είναι σκόπιμα και κατευθυνόμενα, σε μια εκπαίδευση που καθημερινά γίνεται ακόμη περισσότερο ταξική· τα παιδιά αυτών που έχουν στα χέρια τους το κεφάλαιο και την εξουσία, θα συνεχίσουν να παίρνουν την παλιομοδίτικη σε μεθόδους, αλλά αποτελεσματική σε εφόδια, εκπαίδευση, οι υπόλοιποι θα βαυκαλίζονται ανάμεσα σε μοντερνιές και μεταμοντερνιές, παραμένοντας ημιμαθές εργατικό δυναμικό στα χέρια του κεφαλαίου -φυσικά, θα υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις να αποτελούν το άλλοθι στην κατηγορία.

  Εφαρμογή: Θα είναι λιγότερο ημιμαθής ο έφηβος που του χρόνου θα έχει παρακολουθήσει και δώσει στις πανελλήνιες μάθημα, που μέχρι τώρα είναι μάθημα πρώτου εξαμήνου πολλών τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ: προγραμματισμό σε python; ή το ίδιο για μια χημεία 6 ωρών την εβδομάδα, ή Αρχαία 10 ώρες την εβδομάδα; Άσε που εμείς, που φτάναμε τα μαθηματικά ως το διαφορικό λογισμό, και δεν είχαμε ιδέα αποφοιτώντας για ολοκληρώματα, σήμερα θα ήμασταν ντιπ κούτσουρα έφηβοι (με κάτι απίθανα λυκειακά μαθήματα Ψυχολογίας, Ηθικής, Γεωλογίας, Κοσμογραφίας, Λογικής)…

 298. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «How can I provide you with full satisfaction today?»

 299. sarant said

  Στάζιμπε, μαζί σου 😉

 300. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Να πω και γω το άσχετό μου για το Δημοτικό που ξέρω. Καλά τα νέα αναλυτικά, καλά τα διαδραστικά, καλοί οι κύβοι Ντιένες -πώς στο διάτανο λέγονται…- καλά τα 7 (εφτά!) βιβλία Μαθηματικών που έχει η κόρη μου στην Δ δημοτικού και θα πάθει η μέση του απ’το κουβάλημα το πουλάκι μου 😦 , αλλά ΚΑΝΕΊ ρε κουμπάρε! ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΤΕ επιτέλους σε ΕΝΑΝ τρόπο να κάνουν τα χαϊβάνια μια μαμημένη πρόσθεση!! (και να κάθετα, και να κάθετα με κρατούμενα ,και να κάθετα αναλυτικά και νά με καπέλα, και νά οριζόντια με γραμμές και να οριζόντια με το μάγο χουντίνη και το φακίρη αλμπαράν ….εεεε!!! Μπάστα!!!!

 301. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Αυτά για το «Φιλανδικό μοντέλο» και την «πρότυπη εκπαίδευση» κ.λ.π.τα ακούω και τα διαβάζω εδώ κι εκεί κι εγώ. Όπως και τις Πίζες και τις Φλωρεντίες και τα σχετικά. Με το χωριάτικο φτωχικό μου μυαλό προσπαθώ να θυμηθώ τους μεγάλους Φιλανδούς (ή Χονγκ-Κονγκέζους) επιστήμονες και διανοητές …και ο Άλτσι δεν με βοηθάει. Φταίει όμως ο Άλτσι;

 302. spiral architect said

  @269, 273, 275: Πάει και το πρότυπο της Φιλανδίας: 😦
  «Συγκεκριμένα, το όλο σκεπτικό δομής του εκπαιδευτικού συστήματος της Φινλανδίας μετακινείται από τη «διδασκαλία αντικειμένων» στη «διδασκαλία θεμάτων», δηλαδή τα παραδοσιακά μαθήματα – γνωστικά αντικείμενα (όπως είναι για παράδειγμα τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Γεωγραφία, οι ξένες γλώσσες κλπ.) παραμερίζονται ως τέτοια, και στη θέση τους μπαίνει η διδασκαλία διαθεματικών (cross-subject).«

 303. Stazy στο 297

  Αντίθετα με όσα διακινούνται στον τύπο για χαρούμενους μαθητές κι εφήβους, εγώ βλέπω στη Φινλανδία το μεγαλύτερο ποσοστό αλκοολισμού σε εφήβους, μου έχουν ζητήσει εμένα τον ίδιο δωδεκάχρονα να τους αγοράσω φτηνό αλκοόλ από το μονοπώλιο σε φιλανδικό σουπερμάρκετ, είδα από κοντά παρέες εφήβων να γυρνάει στους δρόμους στουπί με ένα μπουκάλι στο χέρι.

  Έχει τα δίκια του, ο άνθρωπος.

  Ας συγκρίνομε κι αυτή τη λίστα

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate#List

  με τούτες τις λίστες

  http://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment#2012

  Τι θέλω να πώ; Ευτυχώς που δεν είμαι Νοτιοκορεάτης…

 304. Γς said

  108, 122:

  >Εσύ μικρός δεν έπαιζες με στρατιωτάκια
  >μας έδωσαν και μια σακούλα με στρατιωτάκια.

  Σας διάβαζα και θυμήθηκα τα δικά μου στρατιωτάκια. Των παιδιών μου βέβαια, αλλά εγώ έπαιζα.

  Και μετά πήγα για ύπνο!

 305. 261, Blog
  Περί της Χριστιανικότητας του Κόκκινου στρατού.

  Αυτοί που πολέμησαν (και χάθηκαν) ήταν κυρίως οι νέοι, δηλαδή, όλοι αυτοί που μεγάλωσαν ή ανδρώθηκαν μέσα στα είκοσι χρόνια της σοβιετικής εξουσίας και που πήγαν σε σχολεία όπου μάθαιναν οτι ο παπάς είναι πράκτορας του Τσάρου, και ότι η θρησκεία είναι μια αντιεπιστημονική δεισιδαιμονία. Η ρωσική κοινωνία προήρθε από μια αυθεντική λαική επανάσταση που όλα αυτά τα θρησκευτικά τα είχε αμφισβητήσει.

  Σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τον Κόκκινο στρατό (Catherine Meridale, Ο πόλεμος του Ιβαν), για την πέρα από τα κομματικά ηρωικά της επίσημης Ιστορίας αληθινή ζωή του μέσου σοβιετικού στρατιώτη στον Β’ΠΠ, λέει οτι όντως, δεν έπαιξε ρόλο η θρησκεία, ή η προσευχή στο μέτωπο .Οι πιο πολλοί ήταν άθεοι, δεν είχαν μπει ποτέ σε εκκλησία ,φυσικά υπήρχαν και μερικοί που φόραγαν σταυρό σαν ένα είδος φυλαχτού αλλά δεν είχε περισσότερη αξία από τις άλλες δεισιδαιμονίες, πχ, οτι αν ένας φαντάρος αυνανιστεί πριν από τη μάχη, ή ακόμα και αν ακουμπήσει εκεί το χέρι του τυχαία,θα πέθαινε. Δεν αμφιβάλλω οτι θα υπήρχαν και αρκετοί κρυφο-πιστοί αλλά δεν ήταν πολλοί. Ακόμα και στα γκουλαγκ, οι θρησκευόμενοι ήταν στο σύνολο κάποιες μικρές μειοψηφίες, που μαζευόντουσαν και προσευχόντουσαν μαζί.

  Άλλωστε στο ΒΠΠ πολέμησαν και πολλοί Εβραίοι και άλλοι από τη Μουσουλμανική Ανατολή, αλλά πίστευαν οτι αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της σοβιετικής πατρίδας, του σοσιαλισμού και μπλα μπλά.Δεν τα έλεγαν μόνο οι κομματικοί αυτά.

  Διέφερε εντελώς πάντως η αληθινή ατμόσφαιρα του Μετώπου από τη σύγχρονη εκδοχή του ορθόδοξου ψεκασμένου μεγαλορώσικου πατριωτισμού, που πλασάρει ο Πούτιν μαζί με τους Επισκόπους.

 306. sarant said

  Αυτή τη δεισιδαιμονία πριν από τη μάχη δεν την ήξερα!

 307. Πάντως, παρά την βροχή, σερβιρίστηκαν και μεζεδάκια στην μπαρέλαση: Με φουστανέλες, λίρες και δημοτικά τραγούδια ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου.

  Είπαμε να φύγουμε από το ευρώ αλλά όχι και να μοιράζουμε λίρες αριστερά-δεξιά.

 308. Ναι 🙂 . Όπως επίσης, κάποιοι είχαν σε κακό να στρίψουν τσιγάρο με κομμάτι εφημερίδα όπου είχε τυπωμένο άρθρο του Έρεμπουργκ. Αυτό όχι τόσο σα δεισιδαιμονία, αλλά επειδή το κράταγαν στην τσέπη για να το διαβάζουν.

  Τώρα, από που ξεφύτρωσαν όλοι αυτοί που προσκυνάνε την Αγία Ζώνη του Εφραίμ, είναι άλλο ζήτημα.

  Νομίζω ότι πολύ απλά, ο Μύθος «εμείς έχουμε τυφλή πίστη σε ένα κόμμα και σε έναν επί Γης Προφήτη του κομμουνισμού και σκοτώνουμε ή σκοτωνόμαστε για τον Σοσιαλισμό αλλά τα εγγόνια μας θα φάνε με χρυσά κουτάλια» , αποδείχτηκε λιγότερο ελκυστικός από έναν άλλο που λέει «Έχε τυφλή πίστη στον Θεό και Καλό Παράδεισο όπου εσύ ο ίδιος θα τα βρεις ένα ένα και τη Βαγγελιώ παρθένα».

  Το υπέρτατο καλό είναι πιο εύκολο να αντιπροσωπεύεται στο νου του κοσμάκη από ένα άυλο παντοδύναμο ον που δεν έχουμε γνωρίσει, παρά από έναν πονηρό κι αδίστακτο μυστακοφόρο Γεωργιανό, που τον μάθαμε από την καλή κι απ’ την ανάποδη. Φυσικά, μεταξύ μας, σε ψυχολογικό επίπεδο, οι θρησκείες είναι πιο ψαγμένες από τις κακοχωνεμένες και μεγαλόστομες μπροσούρες του κομμουνισμού και άλλα πολεμικά σαλπίσματα.

  Άλλωστε, αυτό που πουλάνε οι χριστιανοί είναι επίσης πολύ ελκυστικό, την αληθινή αθανασία. Τα κόκαλά μας θα ξανασαρκωθούν και θα αναστηθούμε. Εεεεμ, λίγο το ‘χεις αυτό; Οι άλλοι ποια αθανασία υπόσχονται; Την εγγραφή του ονόματός μας σε μια στήλη.Πφ, σιγά. Δεν είναι το ίδιο…

  Έτσι,για κάτι τέτοια, η κοινωνία στη Ρωσία, μεταστράφηκε. ‘Αλλωστε, εκεί, οι σημερινοί νέοι 25 και 35 χρονώ, μεγάλωσαν με θρησκευτικές τελετές. Και οι παλιοί πια λιγοστεύουν.

  Ένα αληθινό περιστατικό που αναφέρει η συγγραφέας και που θα συγκινεί τους Χριστιανούς, αλλά εμένα μου προκάλεσε θλίψη, είναι η αναγκαστική μεταστροφή ενός από τους πολεμιστές της πρώτης γραμμής. Όταν η γυναίκα του, ηλικιωμένη πια, έπαθε καρκίνο και στράφηκε στη θρησκεία, μπήκε για χάρη της πρώτη φορά σε εκκλησία και προσευχήθηκε αυτοσχεδιάζοντας προσπαθώντας μάλιστα να δικαιολογηθεί στο Θεό, γιατί ποτέ δεν τον έμαθε κανείς να προσεύχεται μια που ήταν και μέλος του κόμματος.

  Ο κουτός δεν νοιώθει που το Θεό λίγο τον μέλει αν γιάνει ή αν δεν γιάνει μια κομουνίστρια.

 309. Τη γιορτή της 25ης, αλλιώς θα την ήθελα. Έτσι ήταν λίγο ξεράσογλου. Δηλαδή χωρίς φαντασία. Πάντως καλύτερη από τις περσινές, τις ερήμην. Θα συμφωνήσω με Πέπε, ο κόσμος πρέπει να χορεύει, όχι μόνο οι χορευτικές ομάδες με τα μουσειακά σιγκούνια.

 310. physicist said

  #309. — Πάντως καλύτερη από τις περσινές, τις ερήμην.

  Καλά, τώρα, όταν τα προσφάτως προηγούμενα χρόνια ψηφοφόροι της σημερινής Κυβέρνησης αρχίζουν τους τραμπουκισμούς με την κάλυψη της τότε Αντιπολίτευσης, και τώρα που «ήρθαν στα πράγματα» το ρίχνουν στο γλέντι με τα δημοτικά, δεν είναι δύσκολο να μην είναι πλέον ερήμην. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ότι έγινε λαϊκή επανάσταση, αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τέτοια ανέκδοτα.

 311. Ο Λάφ στην Κοζάνη μπιτάρει και γουστάρει!

 312. Φυζικέ, στο 310

  Αυτό με τους τραμπουκισμούς της τότε αντιπολίτευσης στις περσινές και παλιότερες παρελάσεις είναι πιο χοντρό κι από τον Πάγκαλο, έγκυο στο Βενιζέλο, ρε γμτ!

  Να σου θυμίσω ποιός έφερνε τις κλούβες και τα ΜΑΤ; Ποιός έκανε συλλήψεις αβέρτα άπαξ και σηκωνόταν ένα πανώ διαμαρτυρίας;

  Δεν χρειάζεται νομίζω.

 313. Πέπε said

  @310:

  Έλα ρε παιδιά μ’ αυτή την καραμέλα!

  Σε συζητήσεις σε διάφορα φόρουμ ο χαρακτηρισμός «ψηφοφόρος του ___» (του οποιουδήποτε όμως) έχει γίνει η χειρότερη κατηγορία. Λες και μόνο οι απέχοντες έχουν δικαίωμα γνώμης.

  Πριν τις τελευταίες εκλογές υπήρχε ένα σωρό κόσμος που είχαν φτάσει στο άει σιχτίρ με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επί Σαμαρά αυτοί έγιναν τόσο πολλοί που στις εκλογές άλλαξαν την κυβέρνηση. Ε, προφανώς τώρα δεν είναι (τόσο) σιχτιρισμένοι. Τι το περίεργο; Μην το παρουσιάζουμε πια λες και οι Συριζαίοι, ενώ κανονικά χαλάνε τις παρελάσεις, αυτή τη φορά ήταν στημένο να μην τη χαλάσουν! Το επόμενο θα είναι δηλαδή να διαμαρτυρηθούμε πώς και τόλμησαν να μην τη χαλάσουν.

 314. physicist said

  #312, #313. — Ντάξει ρε παιδιά, μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας τώρα … το να λέμε ή να υπονοούμε ότι οι προηγούμενοι μες στην καλή χαρά και χωρίς λόγο βάλανε κάγκελα επειδή ήτανε Γερμανοτσολιάδες κι ετούτοι άνοιξαν τη γιορτή στο λαό είναι για τα μπάζα. Ντάξει, ήρεμα και με το μαλακό και όχι υπερβολές, πληζ. Λες και δεν θυμόμαστε τους διθυράμβους για τα γιαούρτια στον Παπούλια και τις παληκαριές των μαθητών με τις μούντζες ή δεν ξέρουμε ποιος έθρεψε ό,τι χειρότερο αντιπροσώπευαν οι λεγόμενοι Αγανακτισμένοι.

  Καλώς, η προηγούμενη Κυβέρνηση τάχα φάει τα ψωμιά της και θα τα είχε φαγωμένα και χωρίς τις ομορφιές αλλά ντάξει τώρα, κάνετε λες και ήρθε το Φως το Αληθινόν στην Εξουσία πια.

 315. Με τα φάσκελα, πάντως, δεν είχα πρόβλημα. Και δε νομίζω πως θα μπορούσε οποιοσδήποτε σημερινός πολιτικός να έχει ψήσει τους μαθητάδες να φασκελώνουν την εξέδρα. 😎

  Πως είναι ψιλοκατάντια η σημερ’νή παρέλαση, σ’ αυτό συμφωνώ.
  Άρα καλύτερα να είχαν διατεθεί για σχολεία και νοσοκομεία όπως έλεγε και ο κομμισάριος Μπουρνάζωφ.

 316. physicist said

  #315. — Σκύλε, δεν την είδα τη σημερινή, δεν λέω ότι είναι ψιλοκατάντια, δεν έχω άποψη. Κάτι φωτογραφίες πήρε το μάτι μου αλλά η γωνία ήταν πολύ περιορισμένη και δεν ξέρω. Εκείνο που λέω είναι ότι ΟΚ, βάζεις μιαν εξέδρα επισήμων σε άλλη μεριά, καλείς πέντε κλαριντζήδες και μοιράζεις σημαιάκια, πάσο, Κυβέρνηση είσαι αφού το θες, κάντο. Ε, αυτό είναι τόσο διαφορετικό από τα προηγούμενα όσο οι Θεσμοί από Την Τρόικα. Κάντο έτσι όπως θες, Καμμένε μου άνθρωπε, αλλά μη με μπαχλατάς κι από πάνω ότι έδωσες τη Γιορτή στο Λαό, ένωσες το Στράτευμα με το Λαϊκό Αίσθημα, έδιωξες τα Κάγκελα και τρίχες κατσαρές.

 317. Δεν θα απολογηθώ για τον Καμμένο, βέβαια…

  http://www.onalert.gr/stories/poios-rotise-ton-kammeno-ti-tha-kaneis-me-tous-psekasmous/41562

 318. physicist said

  #317. — Ωραίες στολές έχουνε οι δικοί μας, Σκύλε, σουλουπωμένες, και πηλίκια με ωραίες αναλογίες. Εκείνοι από την πρώην ΕΣΣΔ αλλά και κάτι Κορεάτες και τέτοια, έχουν κάτι πηλίκια που προσγειώνεις ελικόπτερο απάνω.

 319. Φυσικέ μου,

  φαίνεται ότι δεν έχεις φορέσει στολή ❤

  και για να σε συγκινήσω, ιδού η υποδοχή του Βαρούφα στα Χανιά

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/royvaroyfakhs-o-ypoyrgos-oikonomikwn-skhnes-latreias-sta-xania.3377633.html

 320. physicist said

  #319. — Φαίνεται, ε; Φτου γμτ … 😉

  Ρε συ Σκύλε, τις εποχές μας στις εκδηλώσεις λατρείας ο κόζμος κοίταγε το είδωλό του, έτεινε τα χέρια, είχε μιαν άλλη έκφραση ρε παδί μου. Τώρα κοιτάει ο καθένας το κινητό του και πώς θα βγάλει σέλφη. Δηλαδή ξέχνα ότι εγώ δεν χωνεύω τον Βαρουφ και δες το body language και την ατμόσφαιρα που σου δίνει η φωτογραφία. Κάπως είναι, δεν είναι;

 321. @320

  Είναι λιγούλι μλκία, δε λέω.
  Και το να λατρεύεις ένα υπουργό οικονομικών, ακόμη περ’σότερο.
  Αλλά στην εποχή μας απλώς λατρεύουν έναν αναγνωρίσιμο. Και η Κιμ Καρντάσιαν να αποβιβαζόταν (τέτοια φρεγάδα και νταρντάνα!) στα Χανιά, έτσι θα φέρονταν.
  Τα παιδιά χαίρουνται γιατί είδαν από κοντά κάποιον που έβλεπαν στην οθόνη τους. Και σπεύδουν να τον απομνημονεύσουν στο ψηφιακό τους μέσο για να τον οικειοποιηθούν στη δική τους οθόνη.
  Μεταμοντερνιές..

 322. physicist said

  Αν αποβιβαζότανε η Μόνικα Μπελούτσι, θα πήγαινα κι εγώ τρεχάτος. 😉

 323. cronopiusa said

 324. @ 322

  Σσσσσσσσςςςςςςςςς….

  Αυτήν την κρατάμε για την 28η Οκτωβρίου. Να σού κάνει «ντου» κι άντε εσύ να της πεις «Όχι» 😉

 325. sarant said

  321 Ακριβώς, έναν διάσημο.

 326. physicist said

  #322. — 😀 😀 😀

  Άμα δηλαδή δεν πω ΟΧΙ στην Ιταλίδα είμαι Ιταλοτσολιάς; Πειράζει;

 327. Εμένα, ναι. Και θα σε βρίζω. 😡
  Εσένα καθόλου!
  Θα σε ζηλεύει και ο Γς.

 328. Μαρία said

  321
  Απ’ τον Τσίπρα όμως στα Χανιά ζήτησαν αυτόγραφο αλα παλαιά https://left.gr/news/thermi-ypodohi-toy-al-tsipra-sta-hania-fotografies

  322
  Την μια εκείνη η Ιρανή, τώρα η Μπελούτσι. Το ξέρουν αυτό οι ξανθιές που σε περιστοιχίζουν;

 329. 314,316 physicist
  «οι λεγόμενοι Αγανακτισμένοι»

  Λίγα λόγια για τους Αγανακτισμένους. 🙂
  Εσείς οι συντηρητικοί (κάθε απόχρωσης), καμιά φορά, γινόσαστε τόσο παράλογοι στην προσπάθεια να εμμείνετε στα βαρετά σας κλισέ, που καταντάει αηδία, ενώ η ζωή τρέχει τον τελευταίο καιρό ταχύτατα και αλλάζει καλπάζοντας και θα αλλάξει κι άλλο, ραγδαία και δραματικά.

  Το χαοτικό φαινόμενο των Αγανακτισμένων ήταν ένα αυθεντικό λαϊκό κίνημα. Που αντιπροσώπευε τη συγκεκριμένη αγανάκτηση, του συγκεκριμένου χαζού λαού και του συγκεκριμένου αποβλακωμένου έθνους απέναντι σε έναν παραλογισμό, στα μνημόνια. Ο λαός πάντα είναι όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να τον είχαμε παραγγείλει σε κανένα ιδανικό δημοκρατικό ή Οχτωβριανό εργοστάσιο.

  Είναι σίγουρο, παρόλο που δεν θέλεις να το δεις, ότι στην Ελλάδα έκλεισε ένας μικρός ιστορικός κύκλος. Στην αρχή του μνημονίου, εμείς τουλάχιστον, οι αντιμνημονιακοί, καθισμένοι στα πλακάκια του Συντάγματος μάθαμε για κάποιον Βαρουφάκη και τον ακούσαμε εκεί πρώτη φορά να αναλύει τα οικονομικά της μπατιρημένης Ψωροκώσταινας. Τώρα τον βλέπουμε στην ΤV να διαπραγματεύεται σοβαρά με τους Γερμανούς.

  Με το δίκιο μας να θεωρούμε ότι, καλός κακός, εμείς τον στείλαμε εκεί και ότι η αστική δημοκρατία δούλεψε εις όφελός μας. Φυσικά δε δούλεψε μόνη της. Έπρεπε να καταναλωθεί πολύ δακρυγόνο και να πέσει το ξύλο της αρκούδας, θάνατοι και δολοφονίες, για να πάρει μπροστά το σαράβαλο. Όμως έγινε. Και ελπίζω να έχει και συνέχεια.

  Τώρα να κάθεσαι στον καναπέ σου και να καταδικάζεις το μόνο ζωντανό πράγμα που φάνηκε λίγο να κινείται στην Ελλάδα, και το κυριώτερο, εκείνο που έδωσε ελπίδα ότι ο κόσμος κάτι μπορεί να πετύχει, ότι δεν είναι όλα σικέ,ή να θεωρείς ότι οι παρελάσεις στο κλουβί ήταν κάτι φυσιολογικό, ε, αυτό δεν είναι τύφλωση;

  Όσο για τους προηγούμενους, ναι ,ήταν γερμανοτσολιάδες παιδιά Γερμανοτσολιάδων, κρυφό τόχουμε; Όχι μόνο. Ας συνέρθουμε. Άσχετο πια από ιδεολογία. Δεν είναι φρίκη ο κύριος ομιλητής της αντιπολίτευσης να είναι ο τρελός του χωριού; Υπάρχει λόγος και γι αυτό. Οι άλλοι νεοδημοκράτες, όσο και βαμμένοι να είναι, έχουν κάποια σπίθα αληθινού ανθρώπου μέσα τους, έχουν κάποια συστολή και ντρέπονται για την πανωλεθρία. Ο διαταραγμένος Μπουμπούκος, ντιπ. Με την έλλειψη συναισθήματος με την οποία οργάνωσε πογκρόμ κατά των φτωχών, με την ίδια αγορεύει σήμερα σα σκουριασμένο ρομπότ. Θα είχες εμπιστοσύνη να δόσεις σε τέτοιους ψυχασθενείς το τιμόνι;

 330. spiral architect said

  @311: Παναγιώτης Λαφαζάνης στην παρέλαση. Παραγγελιά 😀

 331. BLOG_OTI_NANAI said

  305: Αυτό το σενάριο είναι ακόμα πιο δύσκολο να επαληθευθεί διότι αν οι νεαροί ήταν τότε συνειδητοί άθεοι, τότε θα επικρατούσε απόλυτα η αθεΐα στην Ρωσία σήμερα που έχουν πεθάνει οι πολύ παλαιοί. Η σημερινή κατάσταση όμως αποδεικνύει ότι δεν τίθεται θέμα: η αθεΐα ουδέποτε πέρασε βαθιά μέσα στον λαό.
  Συνειδητοί άθεοι μπορεί να ήταν ένα κομμάτι νέων λόγω της πλύσης εγκεφάλου, αλλά όλοι αυτοί είχαν θρησκευόμενες οικογένειες και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν η πλειοψηφία. Δεν υπάρχει ουδεμία λογική, πριν από έναν αγώνα ζωής και θανάτου, να κάνεις κάνεις ανοίγματα προς κάτι «μισητό» στον στρατό σου, όπως η Εκκλησία και οι θρησκείες, αν θεωρείς ότι πράγματι ο στρατός σου αποτελείται από συντριπτική πλειοψηφία άθεων. Αυτό θα ήταν έγκλημα, και ο Στάλιν μόνο ηλίθιος δεν ήταν. Δεν μπορεί με καμία δύναμη να προκύψει στρατός άθεων στη Ρωσία στον Β΄ΠΠ.
  Ο Robert Service, ειδικός τέλος πάντων στην ιστορία της Ρωσίας σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πλειοψηφία άθεων και γι’ αυτό υποχρεώθηκε ο Στάλιν σε αναδίπλωση όταν είδε τα σκούρα. Τα ποσοστά που αναφέρει ειδικά σε περίοδο τρομοκρατίας, είναι πολύ υψηλά οπότε καταλαβαίνουμε ποια ήταν η πραγματικότητα.

 332. Σπειροειδή στο 330

  αυτά κάνουτε, παλιοτρόλλια, και θα το βρεί ο Μουρούτης που κατάφερε να διαγράψει τον εαυτό του από το τουήτα και θα τρέχομε!

  😀

 333. Πέπε said

  @314:

  α) Μα τι λέμε τώρα; Δηλαδή γιατί τους γιαούρτωσαν, επειδή ήταν (οι γιαουρτωταί) άνθρωποι με περίεργα γούστα; Χιλιάδες άνθρωποι που δε θα το έκαναν ποτέ αυτό, γιατί το θεωρούν βία και δεν είναι βίαιοι, ταυτίστηκαν παρά ταύτα μ’ αυτούς που το έκαναν. Και η εξήγηση σ’ αυτό το καθόλου περίεργο φαινόμενο δε βρίσκεται στο τι ήταν οι γιαουρτωταί αλλά τι ήταν οι γιαουρτωμένοι.
  Αντικυβερνητικά αισθήματα έχουν υπάρξει για όλες τις κυβερνήσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια η έχθρα που χώριζε το λαό από την κυβέρνηση έσπαγε ρεκόρ. Και από την άλλη πάλι, φιλοκυβερνητικοί πολίτες υπήρχαν με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά ο τρόπος και ο βαθμός που εκδηλώνονται τα φιλοκυβερνητικά αισθήματα τώρα μετά τις τελευταίες εκλογές είναι σπάνιος. Αυτά είναι αντικειμενικά γεγονότα, πέρα από το πώς αποτιμά ο ένας ή ο άλλος το έργο της κάθε κυβέρνησης.
  Έτσι λοιπόν και με τα κάγκελα. Το θέμα δεν είναι ότι ετούτοι εδώ είναι ευγενικοί με το λαό και του επιτρέπουν να πάει στην παρέλαση ενώ οι προηγούμενοι ήταν κακοί και το απαγόρευαν, αλλά ότι αυτοί εδώ δεν έχουν λόγο να φοβούνται το λαό.

  β) Φυσικέ, προφανώς δεν έχεις ιδέα τι ήταν το κίνημα των πλατειών, και πόσο πολλά γόνιμα πράγματα, που αυτή τη στιγμή είναι ολοζώντανα σε κάθε πόλη και γειτονιά, γεννήθηκαν από κει μέσα. Ενδεικτικά: στην πλατεία Συντάγματος κάθε μέρα τονιζόταν ότι δε δεχόμαστε τον τίτλο «αγανακτισμένοι». Ο λόγος που παρά ταύτα κάποιοι εξακολουθούν, όπως εσύ, να ξέρουν αυτό τον τίτλο είναι ότι αυτός προβλήθηκε από τα ΜΜΕ. Όμως στις πλατείες ΜΜΕ δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Έχεις δει έστω και μία φωτογραφία από συνέλευση σε εφημερίδα; Ένα βίντεο σε κανάλι; (Φυσικά κυκλοφορούν εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο, αλλά όλα τραβήχτηκαν από ιδιώτες και προέρχονται από προσωπικά μπλογκ, σάιτ, φ/β κλπ..) Οι δημοσιογράφοι που το βάφτισαν κατά το δοκούν, και που γενικότερα ενημέρωσαν κατά το δοκούν όλο τον υπόλοιπο κόσμο για το τι γινόταν στις πλατείες, δεν πέρασαν ποτέ από τις πλατείες.
  (Το όνομα «αγανακτισμένοι» είναι γνήσιο για την Ισπανία. Ίσως και για άλλες χώρες.)

 334. Dem boyz from da hood 😎 Thug life

 335. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  316 – Φυσικέ θεωρώ οτι το έχεις πιάσει λάθος το θέμα της συμετοχής του κόσμου. Γνωρίζεις τις απόψεις μου καί γι΄αυτή την κυβέρνηση, αλλά πέντε χρόνια συνεχούς φάπας και στοχευμένης Γερμανικής αηδιαστικής και άδικης υποτίμησης των ελλήνων, με τις προηγούμενες (ελληνικές;) κυβερνήσεις, να υπογράφουν χωρίς να διαβάζουν τι υπέγραψαν, χωρίς να πούν έστω για τα μάτια ένα όχι, η τρόϊκα να μη κάνει κάν τον κόπο να έρχεται και να κυβερνάει με mail, με τον κοινωνικό ιστό διαλυμένο, το ίδιο και η κοινωνική πρόνοια, και η οικονομία, με εκατομύρια απελπισμένους ανέργους απο την μιά μέρα στην άλλη, που τους κατηγορούν όλοι οι ευρωπαίοι τεμπέληδες και καλοπερασάκηδες, κάτι που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με παιδιά στα σχολεία να λυποθυμούν απο την πείνα, και η κυβέρνηση να περικόπτει τις σχολικές δαπάνες, με τις αυτοκτονίες να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, και να μην ασχολείται κανείς, και με άλλα πολλά για να το σταματήσω, όταν έρχεται μιά κυβέρνηση, και για πρώτη φορά μιλάει στα ίσα με τους Γερμανούς και την τρόϊκα, και τους λέει όχι όπως ξέρατε μέχρι τώρα, αλλά αλλιώς, αν μη τι άλλο, δημιουργεί ελπίδα, ασχέτως της προοπτικής. Αυτό που έχει αντιληφθεί ο περισσότερος κόσμος, είναι οτι μόνο με ya vol δεν σε υπολογίζει κανένας, χωρίς nein δεν πάς πουθενά, γι΄αυτό και έχει τέτοια αποδοχή η πρώτη φορά ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (λέμε και καμιά μλκ να περνάει η ώρα). Τι θα πετύχει η κυβέρνηση, είναι άλλο (αμερικάνικο) θέμα, ο κόσμος κάνει την σύγκριση με το τι πέτυχαν οι προηγούμενες, που ήταν η καταστροφή της χώρας χωρίς ντουφεκιά. Υπο αυτή την οπτική γωνία, δικαιολογείται η συμετοχή στην παρέλαση, χωρίς κάγκελα και χωρίς μούντζες. Ας μη ξεχνάμε οτι ο πνιγμένος απο τα μαλλιά του πιάνεται, είναι μεγάλη γκαντεμιά να ανακαλύπτει πως είναι φαλακρός, όπως ήταν μέχρι τώρα.

 336. Η χυδαία αθεϊστική πρποαγάνδα του σοβιετικού καθεστώτος δημιούργησε, νομίζω, μια μάζα ανθρώπων με πλήρη πνευματική σύγχυση, με αποτέλεσμα, εκτός από τις πατροπαράδοτες θρησκείες, να στρέφονται και προς κάθε είδους τρελοσέχτες. Τα πρώτα καινούργια περιοδικά που κυκλοφόρησαν όταν καταργήθηκε η λογοκρισία ήταν περιοδικά αστρολογίας!
  Και θα μου πείτε ίσως, καλά, και στη Γαλλία του Διαφωτισμού λίγες madame Soleil υπάρχουν και λίγα περιοδικά αστρολογίας κυκλοφορούν; Δε λέω, αλλά είχα την αφελή ελπίδα πως 70 χρόνια σοσιαλιστικής διαπαιδαγώγησης κάποιο θετικό κατάλοιπο θα άφηναν στα μυαλά των Ρώσων. Αλλη μια ελπίδα που διαψεύστηκε…

 337. Δικηγόρος του διαβόλου: δεδομένου ότι vocational course δεν σημαίνει αναγκαστικά (και μάλιστα στη Φινλανδία, που έχει άλλες βαριές βιομηχανίες) τουριστικά επαγγέλματα, μήπως «cafeteria services” lessons δεν εννοεί αυτό που νομίσαμε, παρά σημαίνει «μαθήματα αλακάρτ», λίγα μαθηματικά, λίγα αγγλικά και σουηδικά, λίγο πώς να γράφουμε μια αίτηση ή μια επιστολή και πώς να διαβάζουμε μια σοβαρή εφημερίδα ή ένα εγχειρίδιο οδηγιών;

 338. ΚΑΒ said

  .Στην «κομμουνιστική» ΕΣΣΔ εξακολουθούσε να υπάρχει πατριάρχης, δεσποτάδες, παπάδες κι εκκλησές ανοιχτές. Η σοσιαλιστική διαπαιδαγώγηση δεν μπόρεσε να υπερκεράσει την οικογενειακή θρησκευτική.

  . Αφού ο κομουνισμός, οι σοσιαλιστικοί θεοί, αλλά ούτε και η θρησκεία με τον επουράνιο θεό, δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις εσωτερικές ανάγκες του ανθρώπου, ο κόσμος κατέφυγε σε απόκρυφους θεούς, τουλάχιστον τον μεταβατικό καιρό, της σύγχυσης και της αβεβαιότητας
  .

 339. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  336 – «Η χυδαία αθεϊστική πρποαγάνδα του σοβιετικού καθεστώτος»
  Προπαγάνδα ναί, χυδαία γιατί; Αν αυτή ήταν χυδαία, η θρησκευτική προπαγάνδα που γίνεται παντού τι είναι; Υπάρχει πιο χυδαία πράξη, απο το να βαφτίζεις σε μιά θρησκεία ένα μωρό;
  Η πνευματική σύγχυση δεν προήλθε απο την αθεϊστική προπαγάνδα, η ίδια, η μάλλον πολύ μεγαλύτερη, επικρατεί στις θεϊστικές κοινωνίες, ειδικά τις ανεπτυγμένες και μορφωμένες.

 340. Pedis said

  # 330 – σεκλετίστηκε το παιδί. έχει και μουσικό αυτί. φαίνεται. παπαρατζουμ-τζουμ-τζουμ …

 341. Μαρία said

  Όργανα και στην Ξάνθη μετά την παρέλαση http://www.xanthipress.gr/sinelifthi-epidixias-stin-xanthi-amesos-meta-tin-parelasi-prosvale-gineka-sto-kentro-tis-polis/

 342. «χυδαία» με την έννοια που μιλούμε για «χυδαίο υλισμό» — χονδροειδή, αφιλοσόφητη, ρηχή, επιπέδου γενετικής Λυσένκο. Θυμάμαι ένα γλυκύτατο δεκάχρονο κοριτσάκι, κόρη οικογενειακών φίλων που είχαν μόλις επαναπατριστεί από τη Ρωσία, να πιάνει στα χέρια της την Αγία Γραφή και να λέει (αξιέπαινη βεβαίως περιέργεια) «να δω τι ψευτιές λένε».

 343. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  342 – Με αυτή την έννοια έχεις δίκιο, αλλά δεν νομίζω οτι υπάρχει λεπτή, φιλοσοφημένη, και με βάθος προπαγάνδα, όλες απευθύνονται στα ένστικτα (ενίοτε τα κατώτερα) των ανθρώπων, και όχι στην κριτική τους σκέψη. Το κοριτσάκι πάντως είχε δίκιο, απο μικρό κι απο τρελό μαθαίνεις την αλήθεια (χαμόγελο).

 344. physicist said

  #328(β). — Ποιές ξανθιές; Πώς και δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μου;

  Πέπε, Ιάκωβε, Λάμπρο:

  Περί Αγανακτισμένων τα λέγαμε τότε που συνέβαιναν, και μου φαίνεται πολύ εύκολη ξανά η δικαιολογία ότι τα μύδια διαστρέβλωσαν την ουσία του Κινήματος που ήταν βαθιά δημοκρατκό, γόνιμο κλπ. Δεν μου φαίνεται έτσι. Πες με καλύτερα κατευθείαν συντηρητικό που λέει κι ο Ιάκωβος. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

 345. physicist said

  Α, Ιάκωβε, ένα πράμα μόνο:

  Τώρα τον βλέπουμε στην ΤV [τον Βαρουφάκη] να διαπραγματεύεται σοβαρά με τους Γερμανούς.

  Όλα τ’ άλλα πάσο αλλά αυτό επίτηδες το λες να με τσαντίσεις, είμαι βέβαιος. 🙂

 346. Μαρία said

  344
  Απ’ τον Αύγουστο του ’11 φαίνεται οτι σκούρυνε το μαλλί 🙂
  Ή το πας αλα Φιλανδία, όπου αυτούς που θεωρούσα ξανθούς αυτοί τους είχαν για καστανούς. Οι ξανθοί τους ήταν για μένα περίπου ασπρομάλληδες.

 347. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  344 – Πού είδες να μιλάω για τους «αγανακτισμένους»; για την παρέλαση και τους λόγους της συμετοχής του κόσμου είπα. Αν εννοείς εμένα, δεν βλέπω για ποιό λόγο να σε πώ συντηρητικό, θα πρέπει να ορίσω πρώτα τι και ποιός είναι προοδευτικός, γιατί αν κρίνω απο τους μέχρι τώρα προοδευτικούς, πνιγήκαμε στην συντήρηση και στα προοδευτικά λόγια.

 348. Και σε μας είχε μια «παρέμβαση»

 349. Μαρία said

  344
  Σε αντιγράφει ο Λοβ.

 350. Γς said

  341:

 351. physicist said

  #346. — 😀 😀 😀

  Ε, μεγαλώνοντας σκουραίνει, βρε Μαρία! Άσε που παίζει και το δεύτερο που λες, δεν λέμε όλοι το ίδιο πράμα ξανθό.

  #349. — Ναι, αλλά και στη Δούρου έδωσε συγχαρητήρια ο Θανάσης. 😉

 352. physicist said

  #347. — Ωχ, Λάμπρο, νόμισα ότι το 335 αναφερόταν κι αυτό στους Αγανακτισμένους, συμπάθα, εσύ άλλο έλεγες. Κοίτα, ότι οι άλλοι είχαν ξοφλήσει είναι φανερό. Εδώ δεν είχαν πείσει τους Μνημονιακούς, πώς να πείσουν τους Αντιμνημονιακούς;

  Τα υπόλοιπα σηκώνουν πολλή κουβέντα. Και η ευρέως διαδεδομένη παρεξήγηση ότι «τα γερμανικά ΜΜΕ έλεγαν τους Έλληνες τεμπέληδες» και το στερεότυπο ότι «η Τρόικα κυβερνούσε με η-μέιλ» και άλλα. Τώρα, η σύγκριση της προηγούμενης με την παρούσα Κυβέρνηση θα γίνει, αλλά να γίνει δίκαια. Δεν θα συγκρίνουμε εμπειρία τετραετίας με εντυπώσεις διμηνίας αλλά αποτελέσματα με αποτελέσματα. Να δούμε τη λίστα μεταρρθυμίσεων της νέας Κυβέρνησης, να την αφήσουμε κι αυτήν να τρέξει, να μετρήσουμε αργότερα τι βγάζει η ζυγαριά.

 353. Παναγιώτης Κ. said

  Αυτό που διαφοροποιεί το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα σε σύγκριση με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, είναι η αυξημένη παιδαγωγική επάρκεια των εκπαιδευτικών του. Να το πω διαφορετικά : Ο Έλληνας εκπαιδευτικός π.χ στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν έχει παιδαγωγικές γνώσεις. Δύο είναι τα εφόδια: Οι μαθητικές του μνήμες και η γνώση του αντικειμένου που καλείται να διδάξει. Οι μαθητικές του μνήμες τον οδηγούν στη λεγόμενη μετωπική διδασκαλία η οποία θεωρείται παρωχημένη.

  Δεν είναι εύκολα συγκρίσιμο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα διότι είναι βαθιά επηρεασμένο από το εξεταστικό σύστημα. ( διάβαζε Πανελλαδικές).

  Από άποψη γνωστικών αντικειμένων δεν νομίζω ότι έχει να ζηλέψει από συστήματα άλλων χωρών.
  Βεβαιότατα, υπάρχει υστέρηση στη διδασκαλία π.χ της Φυσικής. Τα διάφορα όργανα στέκουν στις προθήκες κατά κανόνα αχρησιμοποίητα. Ο εξοπλισμός των εργαστηρίων φοβούμαι ότι γίνεται κυρίως για να υπάρξουν οι σχετικές μίζες σε αυτούς που κάθε φορά αποφασίζουν τη σχετική δαπάνη.Τα όργανα κατά καιρούς φθάνουν στα σχολεία χωρίς κανείς να τα έχει ζητήσει. Το φαινόμενο βεβαίως είναι διαχρονικό. Αν θυμηθώ τα μαθητικά μου χρόνια και τότε υπήρχαν όργανα αλλά ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιηθεί από τον διδάσκοντα.

  Όταν μιλάμε για ζητήματα εκπαίδευσης δεν είναι ό,τι καλύτερο να κρίνουμε εξ ιδίων.Δεν είναι αλαζονικό να υποστηρίξω ότι οι σχολιογράφοι δεν αποτελούμε αντιπροσωπευτικό δείγμα!

  Υπάρχουν έρευνες που αναδεικνύουν την πραγματικότητα. Πιστοί όμως εμείς στην αρχή «μη θίγετε τα κακώς κείμενα» ελάχιστα έως καθόλου επιδρούν στην υπάρχουσα κατάσταση.

 354. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  352 – Κοίτα, το Focus με την Αφροδίτη, και η Bild συνεχώς, σύν η διαρκής πίεση απο δημοσιεύματα εντύπων άλλων χωρών προσκειμένων στην Γερμανία, δεν είναι «ευρέως διαδεδομένη παρεξήγηση» (γιατί δεν τον συλλαμβάνουν αυτόν το εβραίο; που είχε πεί και η Άντζελα) είναι η πραγματικότητα, όπως και τα η-μέιλ επίσης. Όταν μας φτύνουν, καλό είναι να μη λέμε ψιχαλίζει.
  Η σύγκριση που λέω είναι συναισθηματική, δεν έχει κάποια λογική που να βασίζεται σε απτά αποτελέσματα της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω (και να γραφτεί στα πρακτικά του ιστολογίου παρακαλώ) χωρίς χρίσμα πέραν του Ατλαντικού, κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν ανεβαίνει, και το μεγάλο διακύβευμα, είναι το δολάριο και η χρεοκοπημένη Αμερική, μέχρι εκεί μπορώ να «δώ» για ποιό λόγο και ρόλο αβαντάρεται ο ΣΥΡΙΖΑ απο κεί δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω, είναι οτι το υπερπληθωριστικό δολάριο ανεβαίνει, και οι υπόλοιπες χώρες υποτιμούν τα νομίσματά τους, οι δε αναπτυσόμενες που είναι χρεομένες σε $ θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα χρέους (αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα) όταν αυξήσει το επιτόκιο η FED, ενώ παράλληλα, τα χρηματιστήρια έχουν γίνει σαν φάλαινες, σε πλήρη αντιδιαστολή με την πραγματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, με τον DΑΧ να κερδίζει πάνω απο 20% μέσα σε δύο μήνες, (ούτε το ΧΑΑ να ήταν) λόγο του οτι, τα χρήματα απο την ποσοτική χαλάρωση, κατευθύνονται απο τους κεφαλαιούχους και τις τράπεζες στις γερμανικές μετοχές, κι όχι στην ανάπτυξη, ό,τι έγινε και στις ΗΠΑ, το εύκολο χρήμα είναι μεγάλος πειρασμός. Τι μέλλει γενέσθαι; ΧΑΟΣ κατά τα φαινόμενα, είδομεν.
  Καληνύχτα.

 355. Όλο λέω να διαβάσω τα σχόλια για να γράψω, αλλά που να τα προλάβω. Δεν ξέρω λοιπόν τι έχει γραφτεί. Αλλά μιλάμε για την παρέλαση στην Αθήνα ή στην Ελλάδα. Αλλά παρέλαση για την 25η Μαρτίου γίνεται και στην Κύπρο. Αυτό κι αν δεν καταλαβαίνω γιατί 🙂 (Το λινκ απ’ το ιν μιας και το δικό μου σχετικό άρθρο που ήθελα να γράψω, δυο χρόνια μετά δεν έχω αξιωθεί).

 356. Πέπε said

  @344:
  Μαζί δε νομίζω να τα λέγαμε, γιατί όταν συνέβαιναν αυτά δε νομίζω ότι είχα ανακαλύψει το μπλογκ. Καλά, μπορεί και να κάνω λάθος, δεν είναι εκεί το θέμα.

  Κοίτα, τα ΜΜΕ είναι αδύνατον να μην το διαστρέβλωσαν από τη στιγμή που μετέδιδαν πληροφορίες στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση. Αυτό δε σημαίνει πως θεωρώ ότι ήταν «βαθιά» δημοκρατικό: βαθιά δεν ήταν τίποτε, γιατί ήταν ένα νεογνό κίνημα που ψαχνόταν. Ήταν τίμιο αλλά αφελές. Όταν όμως λέω «γόνιμο», εννοώ κάτι πολύ συγκεκριμένο: πόσοι είχαμε ακούσει πιο πριν για δομές αλληλεγγύης (κοινωνικά ιατρεία / φαρμακεία / φροντιστήρια / ωδεία / παντοπωλεία, συλλογικές κουζίνες, αλληλέγγυο εμπόριο, αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες παροχής νομικής βοήθειας κλπ. κλπ.), που τώρα υπάρχουν παντού και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή πολλών πολιτών; Όχι πως εφευρέθηκαν τότε, τότε όμως διαδόθηκαν (όπως και πολλές άλλες ιδέες και αξίες, όπως και η ίδια η πολιτικοποίηση) σ’ ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που μέχρι τότε ιδιώτευε.

  Ήμουν στο Σύνταγμα σχεδόν καθημερινά. Δε μου άρεσαν όλα όσα έβλεπα να γίνονται, ούτε και τώρα αναδρομικά μου αρέσουν όλα όσα βγήκαν από κει, αλλά το φαινόμενο αυτό καθεαυτό, στο σύνολό του, και τότε με είχε συναρπάσει και τώρα το αποτιμώ πολύ περισσότερο θετικά παρά αρνητικά.

 357. ΓΜάλλο (355), διότι οι (Ελληνο)κύπριοι είναι ´Ελληνες. Τόσο απλό. Και για εθνικόν ύμνο έχουν τον Ύμνο του Σολωμού.
  Έχουμε Κύπριους εδώ μέσα και μπορούν να με διαψεύσουν, αν υπερβάλλω ή υπεραπλουστεύω.

 358. physicist said

  #354. — Λάμπρο, άλλο τι έγραψαν τα ελληνικά ΜΜΕ ότι έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ, κι άλλο τι πράγματι έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ. Η απόσταση είναι τεράστια. Μην πας μακριά, πάρε κάτι πολύ πρόσφατο: ότι η Μπιλντ έβαλε ένα πρωτοσέλιδο με το περίφημο βαρουφοδάχτυλο, το μάθαμε όλοι. Ότι η Μπιλντ λίγες μέρες αργότερα είχε άρθρο για το Δίστομο, πόσοι το ξέρουν; Τα αμέτρητα άρθρα κριτικής στην πολιτική της Μέρκελ σε πολλά γερμανικά έντυπα, πόσο έχει διαδοθεί η ύπαρξή τους;

  #356. — Βρε Πέπε, λες να μην μαθευότανε η ύπαρξη των δικτύων αλληλεγγύης χωρίς τις συγκεντρώσεις; Καλά, σύμφωνοι, εγώ δεν ήμουν εκεί αλλά κι εσύ ο ίδιος, απ’ αυτά που έγραψες σ’ αυτό το σχόλιο δεν μου δίνεις συγκεκριμένα στοιχεία τι καλό βρήκες και τι καλό βγήκε. Και τι ήταν αυτό που έχασα, τέλος πάντων, όταν τα πάντα, από εικόνες και συνθήματα μέχρι ψηφίσματα και μηνύματα δεν κατέληγαν σε τίποτε άλλο παρά σε ένα παντελώς ηλίθιο «δεν πληρώνουμε» ή σε μούντζες ή να καεί το μπ…, κρεμάλες και άλλες ομορφιές. Ή κάτι συζητήσεις για άμεση Δημοκρατία, να γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Τι ωραίο έγινε εκεί και κρατιέται εφτασφράγιστο μυστικό;

  (Σημ.: το «τα συζητάγαμε» δεν αναφερόταν σε συζήτηση μαζί σου, άρα δεν υπάρχει αντινομία με το γεγονός ότι τότε δεν ήσουν ακόμα εδώ).

 359. physicist said

  ΥΓ, Λάμπρο, αμάν με το Φόκους και την Αφροδίτη με το κωλοδάχτυλο, σήριαλ έγινε, χειρότερο κι απ’ τον Μεθοριακό Σταθμό. Έκανε ο άλλος ένα πιασιάρικο εξώφυλλο, πες το κακόγουστο πες το έξυπνο, πες το όπως θες αλλά να ξεκολλάμε σιγά-σιγά. Και μην ξεχνάς ότι έδωσε και την έμπνευση στα τσακάλια του Εκόνομιστ να βγάλουν το άλλο με την Αφροδίτη και το περίστροφο, και στον Χαντζόπουλο να κάνει τη φοβερή γελοιογραφία με το δίδυμο Αφροδίτης-Βαρουφάκη. Ντάξει, πάμε παρακάτω τώρα.

 360. Πέπε said

  358:
  Όχι η ύπαρξη των δομών αλληλεγγύης. Η ιδέα να στηθούν δομές αλληλεγγύης. Αν υπήρχαν και πιο πριν, ήταν σπάνιες και περιθωριακές. Ως γενικευμένο φαινόμενο, από τις πλατείες γεννήθηκαν.

  Μούντζες δεν υπήρχαν. Να ένα βασικό στοιχείο παραπληροφόρησης. Είχαν υπάρξει τις 3-4 πρώτες μέρες, πριν αρχίσει να διαμορφώνεται το πράγμα. Σύντομα οι θαμώνες της «πάνω πλατείας» (Αγν. στρατιώτη – Αμαλίας) ξεχώρισαν σαφώς από εκείνους της «κάτω» (Συντάγματος). Κάτω γίνονταν οι συνελεύσεις και τα γλέντια. Πάνω δεν ξέρω τι γινόταν, μπορεί να έπεφταν μούντζες και για μερικές μέρες ακόμα, γενικά υπήρχε περισσότερο εθνικιστικό στοιχείο και λιγότερος οργανωμένος λόγος. Πάντως το κίνημα των πλατειών, σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα, ήταν στην κάτω πλατεία, δηλαδή μακριά από τις μούντζες.

  Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Οι συνελεύσεις ήταν ανοιχτές και αναμεταδίδονταν ζωντανά και από το ίντερνετ, και ό,τι υπάρχει τώρα που να ξεκίνησε από εκεί επίσης φόρα παρτίδα είναι.

  Ναι, γίνονταν συζητήσεις περί άμεσης δημοκρατίας. Σαν συζητήσεις πράγματι δεν ήταν πολύ σοβαρές. Είναι χαζορομαντικό να ζητάς άμεση δημοκρατία για μια ολόκληρη χώρα (εκτός ίσως αν το έχεις μελετήσει πολύ περισσότερο το πράγμα απ’ ό,τι οι περισσότεροι που μίλησαν εκεί τότε, που δεν ήταν πολιτειολόγοι, ήταν ο ένας κι ο άλλος). Εκτός όμως από τις συζητήσεις, υπήρχε και το ζωντανό παράδειγμα αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, στις διάφορες ομάδες που οργανώθηκαν εκεί στην πλατεία, που εφαρμόστηκε έκτοτε σε όσες από τις περίφημες αλληλέγγυες δομές ξέρω από κοντά και που δεν είναι καθόλου χαζορομαντικό, είναι απλώς λιγάκι δύσκολο. Αφενός απαιτεί πολύ καλλιεργημένους πολίτες, αφετέρου όμως τους καλλιεργεί το ίδιο. Μπορούμε κάλλιστα να ζούμε σε μια χώρα με το πολίτευμα που ήδη έχουμε (απαιτώντας βέβαια τη σωστή λειτουργία του), αλλά να εφαρμόζουμε την άμεση δημοκρατία σε μικρότερες επιμέρους δομές.

 361. physicist said

  Η πάνω και η κάτω πλατεία δεν είναι τώρα Κυβέρνηση συνασπισμού;

 362. Μαρία said

  Εθνικιστικά συνθήματα από τα ΟΥΚ στην παρέλαση http://left.gr/news/ethnikistika-synthimata-apo-ta-oyk-stin-parelasi-vinteo

 363. Πέπε said

  Φυσικέ, δεν μπορώ να γράψω εδωπέρα εκτενώς όλη μου την άποψη / εμπειρία από το Σύνταγμα, αλλά μιας και το ‘χω κάνει τότε που ήταν ζεστά τα πράγματα, αν έχεις χρόνο και όρεξη, ορίστε. (Εμφανίζονται κατ’ αντίστροφη χρονολογική σειρά. Καλό είναι να κοιτάς και τις ημερομηνίες.)

  Εκτός από εκτενώς, δεν μπορώ να τις γράψω ούτε συνοπτικά. Ήταν ένα ιδιαίτερα σύνθετο φαινόμενο, που δε χωράει σε μια-δυο φράσεις όπως «από εικόνες και συνθήματα μέχρι ψηφίσματα και μηνύματα δεν κατέληγαν σε τίποτε άλλο παρά σε ένα παντελώς ηλίθιο «δεν πληρώνουμε» ή σε μούντζες ή να καεί το μπ…, κρεμάλες και άλλες ομορφιές» ή «η πάνω και η κάτω πλατεία δεν είναι τώρα Κυβέρνηση συνασπισμού;» χωρίς να αλλοιωθεί. Επιμένω δε, και εκειμέσα το εξηγώ και αναλυτικότερα, ότι χωρίς άμεση εμπειρία δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί από αναμετάδοση. (Βέβαια θα μου πεις, και τότε γιατί σου προτείνω να τα διαβάσεις; …… Ξάσου.)

 364. Πέπε said

  @362:

  Ε άει σιχτίρ πια! ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ ΠΙΑ!

  (από το λινκ:) > > Επίσης, από τμήμα της Σχολής Ευελπίδων ακούστηκε και το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα,που έδιωξες τους βάρβαρους κι ελεύθερη είσαι τώρα»!

  Ποιο τμήμα; Η μπάντα το έπαιξε τουλάχιστον δύο φορές.

  Παρεμπιπτόντως, «τους βάρβαρους» είναι η λογοκριμένη βερσιόν. Η κ13 λέει «τους Βούλγαρους».

 365. Μαρία said

  364
  >Παρεμπιπτόντως, «τους βάρβαρους» είναι η λογοκριμένη βερσιόν.

  Εμένα μου λες! Το χορεύαμε στο δημοτικό στις γυμναστικές επιδείξεις με πρόσθετη στροφή «Ω Σέρραι μου, τα κάλλη σου δεν τα ‘χει άλλη χώρα. Ευχόμαστε παντοτινά να λάμπεις στον αιώνα.»

 366. 353 Αυτό που διαφοροποιεί το * σύστημα από το ελληνικό, είναι ότι τη μια χρονιά δε θα χρησιμοποιήσεις το εργαστήριο και τα όργανα, θα φας επίπληξη, τη δεύτερη απόλυση. Και δε θα βεβαιώσει κανείς διευθυντής ότι το έκανες για λόγους ανωτέρας βίας. Για την επάρκεια από τα Φιλανδικά Πανεπιστήμια -που αν εδώ έχουμε «αιώνιους» φοιτητές, εκεί έχουν μαθουσάλες- επίτρεψέ μου, και πάλι, να έχω ιδία άποψη. Εκτός αν το 2 χρόνια φυσικός και δύο παιδαγωγιικά, με κάνει επαρκή να διδάξω Φυσική, κι ας μην κατανοώ όλα τα φαινόμενα, αδερφέ, θα τα λέω και θα τα κάνω, όπως λένε οι αναλυτικοί οδηγοί. Και στις απαιτητικές ερωτήσεις, θα απαντάω «να μια καλή άσκηση έρευνας στη βιβλιοθήκη ή στο ίνdερνετ».

 367. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Στη λίστα με τους κορυφαίους στοχαστές για το 2015 περιλαμβάνεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και μάλιστα στη δεύτερη θέση. Η λίστα προέρχεται από το περιοδικό Prospect και καταρτίζεται κατόπιν ψηφοφορίας των αναγνωστών.

  Αναλυτικά η λίστα των 10 World Thinkers:
  Τομά Πικετί
  Γιάνης Βαρουφάκης
  Ναόμι Κλάιν (συγγραφέας, πολιτικός αναλυτής και ακτιβίστρια)
  Ράσελ Μπράντ (ηθοποιός και ακτιβιστής)
  Πολ Κρούγκμαν (οικονομολόγος)
  Αρουντιχάτι Ρόι (Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον)
  Γιούργκεν Χάμπερμας (κοινωνιολόγος και φιλόσοφος)
  Ντάνιελ Κάνεμαν (ψυχολόγος)
  Τζον Γκρέι (πολιτικός αναλυτής και φιλόσοφος)
  Ατούλ Γκαουάντε (χειρουργός και συγγραφέας)

  ..Φάτε τη σκόνη του Gianis φυσικούληδες!…:mrgreen: 😆
  (όταν καταλήξετε στο ποια και πόσα είναι τα στοιχειώδη μαζετόνια, πόσες διαστάσεις έχει το σύμπαν ή τα σύμπαντα και στο αν τα πάντα προέρχονται από το τίποτα ή το τίποτα απ’τα πάντα…μπορεί να ψηφιστείτε και σεις για Τhinkers. Έως τότε, τα κουβαδάκια σας με τα μποζόνια και σ’άλλη παραλία…και λίγα για τον Γιάνης περικαλώ! )

 368. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Το διαχρονικό φαινόμενο να μην χρησιμοποιούνται τα όργανα είναι ανθρώπινα κατανοητό και ευκόλως εξηγήσιμο.
  Πού να μπλέκεις τώρα με σωληνάκια ,μπαταρίες, εκρεμή και τα ρέστα. Curiosity killed the cat (and the curious teacher…)

 369. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  337. Έτσι πρέπει να είναι Άγγελε! Kαλό το μαθήματα «α λα καρτ»! 🙂
  (άλλωστε σε λίγο, ακόμα και τα «πολυτεχνεία» ας πούμε, θα βγάζουν «experts» π.χ στις αριστερόστροφες βίδες και μόνον και σπειρώματα ας πούμε. Για τις δεξιόστροφες στο δίπλα ντηπάρτμεντ όπου θα βρείτε full compliance n satisfaction! 🙂 Σαν κάτι «quantity surveyors» δα κάτω (που δηλώνουν και μηχανικοί μερικοί…) -Α. εγώ μετράω μόνο σκυρόδεμα , μου λέει ένας τις προάλλες .Για reinforcement είναι ο τάδε συνάδελφος… Αφού γλύτωσε τις μάπες…είχα τις καλές μου.)

 370. physicist said

  #367. — Το ίδιο περιοδικό είναι που είχε βγάλει στην ίδια λίστα και τον ΓΑΠ ή άλλο;

 371. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  370. Ναι. Και την Germanwings την ασφαλέστερη Φλουγκμασίνενφίρμα. (τη γλύτωσες και τώρα κελαηδάς, ε; και συνεχίζεις και τον αντιβαρουφισμό σου. :mrgreen:)
  (ελπίζω να μην παρεξηγιέσαι με λίγο μβλάκ χιούμορ,ε; 🙂

 372. physicist said

  #317. — Τι θα πει τη γλύτωσα, έχει και Ρουκφλουγκ, η χοντρή δεν τραγούδησε ακόμα. 😛 Μόλις διάβασα ότι ήταν λέει ένας μόνο πιλότος στο πιλοτήριο κι ο άλλος προσπαθούσε να μπει … τραγικά πράγματα.

  Όχι βρε, δεν παρεξηγιέμαι, τι λες τώρα;

 373. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  372. Aν ισχύει αυτό που μού είπε κάποιος συνάδερφος για το rate του ύψους που έχανε το Μασίνε (5000 feet per minute (!!)) και όλη η σχολή Ικάρων μαζί με το Τοπ Γκαν να ήταν στο πιλοτήριο…. 😦

 374. physicist said

  #373. — Απ’ ό,τι κατάλαβα, το αεροσκάφος έχανε κάτι λιγότερο από 1χμ/λεπτό, που δεν είναι πολύ, είναι ελεγχόμενη κατάβαση, έτσι διάβασα δηλαδή. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι τίποτε δεν ήταν ανεξέλεγκτο ενώ την ίδια στιγμή όλα ήταν στα χέρια ενός και μόνον ενός πιλότου. Ο άλλος προσπαθούσε απεγνωσμένα να ξαναμπεί στο πιλοτήριο και δεν μπορούσε.

  Αλλά ας περιμένουμε, ειδικοί δεν είμαστε (εγώ δηλαδή όχι).

 375. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  374. E εντάξει ρε φιλάρα. Ειδικός είναι μόνο ο Γουσού που έχει κάνει με το Βογιατζή και τη Βλαχοπούλου στα αερόπλανα. 5000 feet είναι 1.5 χιλιόμετρα . Πολύ απότομη πτώση ίσως όντως να μη δείχνει. Αλλά σημαίνει ότι από τα 30,000 πόδια (που αν δεν κάνω λάθος, είναι ένα μέσο/σύνηθες ύψος πορείας αεροπλάνου) σε 4 λεπτά έφτασε στα 10000 πόδια (βουνόοο!!)

 376. physicist said

  Σε 8 λεπτά διάβασα εγώ — παράγοντας 2, οκ, σύμφωνοι, δεν είναι τάξη μεγέθους αλλά δεν είναι και λίγο. Το θέμα είναι αν ήταν ηθελημένο ή όχι, καταλαβαίνεις.

 377. Γς said

  375:
  >με το Βογιατζή και τη Βλαχοπούλου στα αερόπλανα

  Με τους 2 Βογιατζήδες.
  Και δεν είχε Γς στο καστ

 378. Άσκηση Α΄Λυκείου, τύπου Φινλανδίας

  Εικόνα: Ο χάρτης με την πτήση στο flightradar24.Φαίνεται η κλίμακα του χάρτη, το σημείο έναρξης του μοιραίου οκτάλεπτου και αυτό της συντριβής. Επιτρέπεται αριθμομηχανή και χάρακας.

  Έστω ότι το αεροπάνο πηγαίνει συνεχώς με ευθύγραμμη ομαλή ταχύτητα 700χλμ/ω (απλούστευση, οκ).
  Έστω ότι στα τελευταία 8 λεπτά έχασε 6 χλμ. ύψος.

  Να βρεθεί η κλίση του αεροπλάνου ως προς τον ορίζοντα, κατά την πτήση θανάτου, θεωρώντας ότι στα 8 αυτά λεπτά παρέμεινε σταθερή.

 379. sarant said

  370-372 Φυσικέ έχεις ταξίδι με τη German Wings; Ε, τώρα είσαι ασφαλής 🙂

 380. giorgos said

  Μάλλον τό πιθανότερο σενάριο είναι αυτό τής αυτοκτονίας
  http://www.michanikos.gr/_/Ειδήσεις/επικαιρότητα/αεροσκάφος-airbus-a320-συνετρίβη-στις-γαλλικές-αλπε

 381. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  358-359 – Φυσικέ με λύπη μου διαπιστώνω, οτι στο σχόλιό μου είδες το δέντρο -Φόκους, Μπίλντ, κι όχι το δάσος, το υπόλοιπο σχόλιο. Το έχω πεί κι άλλες φορές, (δεν έχω απαίτηση να το θυμάσαι) οτι τα ελεγχόμενα απο την οικονομική ελίτ ΜΜΕ δεν τα λαμβάνω υπόψιν σε θέματα βαθιάς πολιτικής, και βαθιά πολιτική για μένα είναι η οικονομία, και οικονομία απο το 95 και μετά, είναι τα μεγάλα χρηματιστήρια, εκεί το ψέμα δεν ζεί για να γεράσει, οπότε η αλήθεια για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, βρίσκεται εκεί, αρκεί να ξέρεις ή να σου δείξει κάποιος πού να κοιτάξεις, σε καμία περίπτωση πάντως, δεν είναι κρυφή. Η στοχοποίηση της Ελλάδος είναι δεδομένη, πρέπει να θυσιαστεί για να σωθούν όσο και όπως μπορούν η Γερμανία και οι χώρες επιρροής της, (π.χ Αυστρία) και δεν έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα έντυπα, που όπως και όλα τα υπόλοιπα μεγάλης κυκλοφορίας, ό,τι γράφουν που έχει σχέση με την γενική οικονομία, είναι για εσωτερική κατανάλωση, κυρίως όμως για τις «αγορές», τις γνωρίζεις; Συνεπώς, δεν ασχολούμαι με τα κωλοδάχτυλα του Φόκους και του Βαρουφάκη, αλλά με το παλούκωμα που μας έχουν φορέσει οι αρχικλέφτες και διεφθαρμένοι «εταίροι μας». Ξέρω οτι σε ενοχλεί αυτή η άποψη, μια και ζείς την μισή σου ζωή εκεί, και απολαμβάνεις τα όντως αξιόλογα κοινωνικά τους προνόμια, αλλά για μένα είναι η αληθινή πραγματικότητα, και συμπεραίνεται απο τα χρηματιστήρια κι όχι εθνικά, πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού είμαι Γήινος.
  Το 1989 ο Τιμ Μπέρνερς -Λι άλλαξε τον κόσμο , δημιούργησε έναν καινούριο με άπειρες δυνατότητες, αλλά ο κόσμος δεν τις έχει αντιληφθεί ακόμα, κάποιοι όμως το έχουν κάνει, και ήδη έχουν δημιουργήσει το επόμενο στάδιο της εκπαιδευτικής απάτης, προς όφελος τηςοικονομικής ελίτ βεβαίως, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ που θα έλεγε κι ο Σαββόπουλος, κι όπως με την εκπαίδευση διδασκόμαστε να επιθυμούμε τα λίγα και σίγουρα, έτσι και με το διαδίκτυο, ο κοσμάκης εκτονώνεται βρίζοντας, διασκεδάζει, μορφώνεται, αλλά δεν μαθαίνει αυτό που πρέπει, κι ενώ παρέχεται δωρεάν, δεν ενδιαφέρεται κάν να μάθει. Η μεγαλύτερη ηθελημένη (;) χειραγώγηση του ανθρωπίνου νού στην ιστορία του είδους, η συνέχεια επι της οθόνης.
  Απο το 1980 αποστασιοποιήθηκα πλήρως απο κόμματα και δόγματα, και άρχισα να ασχολούμαι κουτσά στραβά με τα χρηματιστηριακά. Απο το 2008 κατέληξα σε δύο συμπεράσματα, 1) αυτοί που μας κυβερνούν, είναι ηλίθιοι οικονομικά, αλλά ακόμα πιο ηλίθιοι, είναι αυτοί που ελέγχουν αυτούς που μας κυβερνούν, κυριολεκτικά παίζουν κορώνα γράμματα με τις ζωές μας, αλλά έχουν αγοράσει (πληρώνουν) κάποια εξειδικευμένα έξυπνα μυαλά, που παράγει σωρηδόν το εκπαιδευτικό σύστημα, για να βρούν τρόπους για να κερδίζουν όπως κι αν κάτσει το νόμισμα. Και στην άνοδο κερδίζουν, και στην κάθοδο, πάντα θα πληρώνουν οι μαλάκες, βρές τους αν μπορείς.
  2) Στην συγκεκριμένη οικονομική κοινωνία που ζούμε, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΘΩΟ ΧΡΗΜΑ.
  Καλημέρα.

 382. 345 Φυσικός,
  Η σοβαρότητα της διαπραγμάτευσης δεν εξαρτάται από την κιτς ή μη κιτς ενδυματολογία. Κι εγώ πιστεύω ότι ο τζέντλμαν ενδυματολογικά πρέπει να περνάει απαρατήρητος. 🙂 Όμως έχουμε δει γραβατωμένους βλαχοδήμαρχους και κλεφταράδες σωρό. Τους βαρεθήκαμε.
  Στις πλατείες άκουγες κι απλό κόσμο να λέει «Η με τις κουκούλες ή με τις γραβάτες». Δεν είμαι υπέρ τις κουκούλας, αλλά πρέπει να είναι πολύ αφελής κι επιφανειακός κανείς να μη βλέπει ότι οι γραβάτες έβλαψαν περισσότερο από τις κουκούλες. Ο σύριζα πάλι επικοινωνιακά υποδηλώνει «ούτε με τις κουκούλες, ούτε με τις γραβάτες».

  Αν εννοείς την ουσία, τουλάχιστον ο Βαρουφάκ έκανε διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο φυσικά της Ευρώπης.Οι άλλοι, ντιπ. Σήκω σήκω κάτσε κάτσε. Κι ακόμα όλα είναι ανοιχτά στο μέλλον, ακόμα κι η ύπαρξη της Ευρώπης.
  Τι, θα περίμενες να κηρύξει την κοινωνική επανάσταση; Σα συντηρητικός που είσαι, μάλλον όχι.

  Τελικά οι δεξιοί αποδείχτηκαν οι πιο κολλημένοι στην ιδεολογία τους και τελευταία μάλιστα αναπτύσσουν μια περίεργη κριτική, μια βαράνε από δεξιά, μια τη βγαίνουν από αριστερά…

  Μερικοί δε, όπως ο Πλεύρης με τα τουίτερ του, κάνουν το άλλο. Επειδή κατά βάθος ξέρουν ότι η κοινωνία τους θεωρεί κατάπτυστους και βδελυρούς, παινεύουν τον αντίπαλο. Έτσι τον υποσκάπτουν υπογείως και μπαμπέσικα( η λέξη είναι άλλη αλλά δεν τη λέμε γιατί είναι σεξιστική) γιατί κάποιοι πχ θα βρεθούν να πουν: Nα, ο σύριζα συμφωνεί με το φασίστα, άρα είναι κατάπτυστος και ο σύριζα.
  Θυμίζει τη ρήση του Γκράουτσο Μαρξ «Δεν θα καταδεχόμουνα να ανήκω σε ένα κλάμπ, που είναι τόσο κακόφημο ώστε να έχει για μέλος του εμένα».

 383. 331 BLOG_OTI_NANAI

  Βλέπω στη Βίκη, οτι ο Service που αναφέρεις θεωρείται από πολλούς πανεπιστημιακούς προκατειλημμένος και αντιεπιστημονικός.

  Οι φαντάροι του Κόκκινου στρατού όταν πολεμούσαν τους Γερμανούς ήταν οι περισσότεροι άθεοι, είχαν μεγαλώσει σε άθεη κοινωνία, είχαν πάει σε σχολεία που διδασκόταν η αθεΐα. Αξιωματικός ανώτερος ή κατώτερος, πάλι, χριστιανός ή Εβραίος ή Μουσουλμάνος δεν μπορούσε να υπάρξει στην ΕΣΣΔ. Ξεχνάτε πάντα οτι η σοβιετική κοινωνία προήρθε από μαζική κοινωνική σοσιαλιστική επανάσταση εναντίον των Τσάρων και των παπάδων. Υπήρχαν Χριστιανοί και υπήρχαν και Χριστιανοί που καταδιώχτηκαν, αλλά η αφήγηση ότι και καλά υπήρξε μια μαζική καταπίεση των εκατομμυρίων Χριστιανών είναι χυδαία προπαγάνδα.
  Όλοι αυτοί οι παλαίμαχοι με τα παράσημα του κόκκινου στρατού σου φαίνονται για Χριστιανοί, ή είπαν ποτέ τίποτα για Χριστούς; Και γιατί όταν βρέθηκαν τόσα εκατομμύρια ένοπλοι Χριστιανοί δεν ανέτρεψαν το σταλινικό καθεστώς; Ο Στάλιν είχε άλλους λόγους να φοβάται τους πολεμιστές του μετώπου που γύρισαν, αλλά όχι επειδή ήταν …Χριστιανοί.

  Τι να πει κανείς…Εδώ συγκρούονται δυο ψέμματα, δυο διηγήσεις εξίσου πλαστές και κατασκευασμένες, της ρωσικής εκκλησίας και του Στάλιν. Από τη σκύλα στη Χάλυβδη 🙂

 384. physicist said

  #379. — Ναι, Νίκο, μ’ αυτήν την εταιρεία. Στο μεταξύ, αυτά που διαβάσαμε έδωσαν στο δυστήχημα μια εντελώς νέα, τραγική διάσταση (όχι ότι δεν ήταν ήδη τραγικό το συμβάν).

 385. skol said

  378:
  Ωραία άσκηση!
  arcsin(6km/(700km/h*8min)) to deg

  Μόλις διαπίστωσα ότι το γκούγκλ μπορεί να κάνει πράξεις με μονάδες (κάνει αυτόματα τις μετατροπές μόνο του)

 386. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  384 – Ξέρεις αν ήταν και οι δύο πιλότοι ορίτζιναλ Γερμανοί, μη μουσουλμάνοι δηλαδή, γιατί ήδη τα τρομοκρατικά σενάρια, έχουν γίνει περισσότερα κι απο τα διαδικτυακά blogs.

 387. physicist said

  #386. — Ο μοιραίος συγκυβερνήτης λεγόταν Andreas L. και καταγόταν από την όμορφη πόλη Montabaur στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Ουδεμία σχέση με ισλαμιστές, αυτές οι βλακείες δεν χρειάζονται από τους καλοθελητάδες και τους ανόητους εκεί έξω. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι είχε ψυχολογικά θέματα, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του είχε διακόψει για αρκετούς μήνες λόγω κατάθλιψης ή/και burnout.

 388. physicist said

  Συγγνώμη, ξέχασα τον σύνδεσμο (βάλτε στο μηχανάκι για μετάφραση, σόρρυ για τις γερμανικύρες)

  http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/absturz-in-den-alpen/germanwings-flugzeugabsturz-wer-war-co-pilot-andreas-l-13507325.html

 389. spiral architect said

  Πολύ βολικοί οι συγκυβερνήτες που «ρίχνουν» τ’ αεροπλάνα και απαλλάσσουν τις εταιρίες απ’ τις ευθύνες της ελλιπούς συντήρησης. 🙄

 390. Όλοι θυμόμαστε τον συγκυβερνήτη από την «Τρελή-Τρελή Πτήση»

 391. physicist said

  #389. — Καθόλου δεν απαλλάσσεται η Λουφτχάνσα, Σπάιραλ. Μια πολύ σοβαρή ερώτηση που πρέπει ν’ απαντήσει είναι για ποιο λόγο δεν εφαρμόζει την λεγόμενη «αρχή των τεσσάρων ματιών» που έχουν οι αμερικανικές εταιρείες και απαιτεί την διαρκή παρουσία δύο προσώπων στο πιλοτήριο.

  Πέραν αυτού, η Λουφτχάνσα πραγματικά δεν έχει ακουστεί ποτέ για περικοπές στους τεχνικούς ελέγχους. Αντιθετως, έχει 7-star rating σ΄αυτά. Είπαμε, για όλα φταίει ο καπιταλισμός αλλά μην το ξεφτιλίσουμε κιόλας, να έχουμε και κανένα στοιχείο στα χέρια μας.

 392. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  388 – Ευχαριστώ Φυσικέ.

  389 – Σπιράλ συγνώμη που στο λέω, αλλά ας μη κάνουμε μικροπολιτική με τόσους αδικοχαμένους, ας περιμένουμε το πόρισμα των υπευθύνων ελεγκτών. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να κρυφτεί κάτι, γιατί οι ryan air, και esy jet καραδοκούν στην γωνία.

 393. sarant said

  387-391 Αν κρίνω από το επώνυμο κάποιοι προπροπαππούδες του θα ήταν Σλάβοι.
  Στα σοβαρά τώρα, πώς εφαρμόζεται η αρχή των 4 ματιών αν ο ένας πιλότος θέλει να πάει στην τουαλέτα;

 394. Πάντως, απ’ ό,τι βλέπω, το ιπτάμενο προσωπικό της Λουφτχάνσα πολλές απεργίες κάνει τώρα τελευταία. Και όχι μόνο για τα μιστά.

  http://left.gr/article-search?search_api_views_fulltext=Lufthansa

 395. 393

  Υπάρχει και ο μηχανικός πτήσης, που ελέγχει τα κοντέρια.

 396. spiral architect said

  @391: Ωραία, τότε, πώς βγαίνουν οικονομικά και οι low και οι high cost εταιρείες. Τους πιλότους και το προσωπικό καμπίνας οι μεν πρώτες τους πληρώνουν ένα κομμάτι ψωμί, υποχρεώνοντας τους να κάνουν δυο ή και τρία δρομολόγια ημερησίως, η τακτική προληπτική και βαριά συντήρησης έχει πάει περίπατο προ πολλού σε αμφότερες, (νέες νόρμες ευνοούν το τελευταίο) ειδικά στα σύγχρονα και με πολύπλοκα συστήματα αεροπλάνα, εστιάζοντας μόνο στην κατασταλτική συντήρηση και πάει λέγοντας.
  Μηχανικός είμαι και έτσι σκέφτομαι, όταν δε ακούω για περικοπή λειτουργικών δαπανών σε πετούμενα, ο νους μου πάντα πάει στο κακό.

  Τώρα πια με 19,99 ευρώ στα Χανιά δεν πάω, έστω και να μου κάνουν δωρεά το εισιτήριο και το check in!

 397. Α, ναι! Ξεχασα να σας αναφέρω πως εδώ, στο καφενείο του χωριού, οι συχωριανοι μου είχαν λύσει το μυστήριο από το μεσημέρι: έφυγε το παμπρίζ του αερόπλανου και μείναν από οξυγόνο! :mrgreen:

 398. spiral architect said

  @396: … ανάθεμα στις ασυνταξίες μου! 😳

 399. Pedis said

  Φυσικέ, κοίτα αυτό

  Michael Moore: Pilots On Food Stamps

  http://www.wimp.com/pilotsstamps/

  Σπάιραλ: εσύ πετάς (καμιά φορά με 19 Ε + εξτρα , άλλες με 109) αλλά τις λόου κόουστ τις χρηματοδοτούν οι δήμοι, οι νομαρχίες … όλοι μας. Ψάξτο …

  Γενικό κριτήριο:
  Όποια υπηρεσία κρίσιμη για την υγεία και την ασφάλεια δεν ανήκει στο δημόσιο, έχει υπάλληλους χωρίς συνδικάτο που δουλεύουν με σκατοσυμβόλαια και σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, και η λειτουργία της υπόκειται στο κριτήριο του κόστους και του … κέρδους … ε τότε μην ψάνχεια για «ατυχήματα» (πλην εξαιρέσεων).

  Τις προάλλες μου ήρθε στο μυαλό: με εκείνο το ναυάγιο του Νορμαν Ατλαντικ τι απέγινε? Τζίφος, έτσι;

 400. spiral architect said

  @399: Α γεια σου, αυτό έψαχνα: Pilots on Food Stamps
  (ο λίκνος σου δεν μου ανοίγει)

 401. physicist said

  #393. — Το πρόσωπο που τον αντικαθιστά είναι ένας/μία αεροσυνοδός. Ο ρόλος αυτού του προσώπου δεν είναι να κυβερνήσει το αεροσκάφος αλλά να μειώσει με την παρουσία του τις πιθανότητες να κάνει ο άλλος πιλότος τίποτα βλακείες.

 402. sarant said

  401: Και προφανώς κάτι τέτοιο δεν εφαρμοστηκε στο χτεσινό αεροπλάνο -ή ήταν κι άλλο πρόσωπο στο κόλπο;

  399-400: Κι εμείς κάνουμε 20 ταξίδια το χρόνο….

 403. physicist said

  Στο άλλο ζήτημα: οι τεχνικοί έλεγχοι στα αεροσκάφη της Germanwings («εταιρεία χαμηλού κόστους») είναι ακριβώς οι ίδιοι μ’ εκείνους στη μητρική Lufthansa. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να λέει ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα άρα δεν βλέπω τον λόγο να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου. Αν προκύψουν τέτοια στοιχεία, ασφαλώς και θα συζητηθούν.

  Σοβαρό τεχνικό ζήτημα έχει υπάρξει π.χ. με τους μετρητές ταχύτητας Pitot που συνετέλεσαν στην τραγωδία της Αιρ Φρανς πάνω από τον Ατλαντικό. Ποτέ, βέβαια, δεν υπάρχει ένας μόνον λόγος για ατύχημα, πάντα έρχονται μαζί διάφοροι, κάτι που είναι πολύ παρήγορο επειδή μειώνει τις πιθανότητες πολλαπλασιαστικά. Όποιος ενδιαφέρεται για μια συναρπαστική ιστορία με ευτυχές (ευτυχώς) τέλος, μπορεί να διαβάσει εδώ.

 404. Φυσικέ,

  τα σύγχρονα επιβατικά αεροσκάφη δεν έχουν και ιπτάμενο μηχανικό, ως τρίτο στο κόκπιτ; Πρόκειται για περικοπές προσωπικού ή για εκσυγχρονισμό της διακυβέρνησης;

 405. physicist said

  #402. — Νίκο, δεν εφαρμόστηκε για τον απλό λόγο ότι η Λουφτχάνσα δεν έχει αυτούς τους κανονισμούς. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση να δικαιολογήσει για ποιον λόγο δεν τους εφαρμόζει, τη στιγμή που ισχύουν για όλες τις αμερικανικές εταιρείες, κι ακόμα (απ’ ό,τι άκουσα) για την Καελέμ και ίσως και άλλες.

 406. Απαντώ μόνος μου: Όχι

  http://en.wikipedia.org/wiki/Flight_engineer#Elimination

 407. physicist said

  #404. — Δεν έχω δει ποτέ ιπτάμενο μηχανικό, φίλε μου, σε ευρωπαϊκές πτήσεις, πάντα δύο νοματαίους βλέπω στο πιλοτήριο, δεν έχει καν θέση για τρίτο. Μιλάω για τα A319/320/321 και τα αντίστοιχα της Μπόινγκ.

 408. physicist said

  Κι αφού εδώ λεξιλογούμε, ένα κουιζάκι που το είχα διαβάσει τέλη των ογδόντα σε αμερικανική εφημερίδα. Φανταστείτε κάποιον να εξηγεί, σε πρώτο πρόσωπο, το περιστατικό που ακολουθεί. Το κουίζ είναι η ερώτηση στο τέλος.

  I met my friend the pilot the other day, whom I hadn’t seen for more than ten years.

  — How are you doing? I asked. What’s new in your life?
  — I am doing great, I got married and I have a daughter now.
  — That’s fantastic! What’s her name?
  — Same as her mother’s.
  — Helen, that’s a wonderful name!

  How could I possibly know the daughter’s name?

 409. Μπας και ήξερε το όνομα της αρραβωνιάρας του πριν από αρκετά χρόνια και υπέθεσε πως αυτήν είχε παντρευτεί;

  Εν τω μεταξύ, πολλές εταιρείες αποφασίζουν να υιοθετήσουν την πολιτική των «τεσσάρων ματιών στο κόκπιτ».

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231395717

  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/airbus-a320-orgh-sthn-polh-twn-16-mathhtwn-kai-h-easyjet-me-treis-pilotoys.3379489.html

 410. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  399. To κείμενο του Μουρ είναι συγκλονιστικό. Αδυνατώ να πιστέψω οτι υπάρχουν πιλότοι στην Αμερική που παίρνουν 400 (θα ζοριζόμουνα και με 1400 εδώ που τα λέμε…) δολλάρια τη βδομάδα!! Τι να πεις…

 411. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  410. Bέβαια το φοβερότερο είναι το Letter of Warning «μην αρωστήσεις 3η φορά γιατί…» 😦

 412. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Zoρίζομαι επίσης κάπως να καταλάβω τι μπορεί ακριβώς να κάνει αποτρεπτικά μια αεροσυνοδός αν ο πιλότος ΘΕΛΕΙ να ρίξει ένα αεροπλάνο…

 413. physicist said

  #412. — Κίντο, υπάρχει νομίζω μια σημαντική διαφορά. Αν υπάρχει άλλο πρόσωπο παρόν, τότε ο ψυχικά διαταραγμένος πιλότος πρέπει πρώτα να το εξουδετερώσει ενεργά: να ασκήσει αποτελεσματική, γρήγορη, άμεση σωματική βία απέναντί του, κάτι που θα μπορούσε να είχε προσπαθήσει να κάνει και με τον άλλον πιλότο σε οποιαδήποτε στιγμή της πτήσης. Όμως, προτίμησε την «ασφάλεια» της απουσίας του συναδέλφου. Το αποτέλεσμα, το ίδιο: όλοι στο τέλος είναι νεκροί αλλά φαίνεται ότι το πώς φτάνει κανείς εκεί έχει μεγάλη σημασία για πιθανούς δράστες τέτοιων ενεργειών.

 414. 408. Πολύ απλό. Πιλότος είναι η μητέρα.

 415. physicist said

  Όταν γράφω «το αποτέλεσμα, το ίδιο» εννοώ το εξής: θεωρητικά το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο αν ο αυτόχειρας σκεφτόταν πως ούτως ή άλλως θα πεθάνουν όλοι άρα δεν θα έπρεπε να έχει ενδοιασμούς να μαχαιρώσει επιτόπου την αεροσυνοδό (εφόσον έχει μαχαίρι, που όμως δεν το έχει). Φαίνεται όμως πως αφενός υπάρχει ανάχωμα απέναντι στην άμεση άσκηση βίας, που μπορεί να σώσει όλες τις ζωές των επιβατών, αφετέρου δεν βγάζεις απ’ τη μέση τόσο εύκολα άλλον άνθρωπο, ειδικά αν δεν οπλοφορείς.

 416. Pedis said

  Οι εταιρίες λόου κόστ είναι ο «λαγός» και για τις υπόλοιπες σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας, εργασιακών συνθηκών κλπ.
  Εκτός κι αν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, το λόου κοστ πρέπει να συνδυάζεται και με νόρμαλ ή χάι πρόφιτ (αλλιώς δεν έχουμε υγιή καπιταλισμό, γκέκε;). Άρα, χαμηλότεροι μισθοί, δικαιώματα για τα πανηγύρια, συνδικαλισμός γιοκ, ανταλλακτικά ιμιτασιόν και βάλε. Αλλά …

  … το λόου κοστ συνδυάζεται (όπως πάντα στην οικονομία του ελεύθερου «ανταγωνισμού») με κρατικές, δημοτικές επιχορηγήσεις. Γιατί, δηλ. οι πετάμενοι καπιταλιστές σε πηγάδι κατούρησαν!? Να μην πάρουν κι αυτοί; Μόνο εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλοι ευεργέται … αδικία.

  (για παράδειγμα …)

  http://www.dw.de/ryanair-loses-to-eu-in-subsidies-battle/a-1102861

  http://www.bloomberg.com/bw/articles/2013-07-05/eu-takes-aim-at-airport-subsidies-and-ryanair

  http://www.whichbudget.com/blog/en/opinion/405-low-cost-carriers-european-subsidies-alghero-airport-case-study

 417. spiral architect said

  @416: Καλά αυτός ο Ο’ Λίρι της Ράιαν είναι μέγας γιδοβοσκός: Michael O'Leary's 33 daftest quotes | Business | The Guardian

 418. sarant said

  416 Και επιχορηγήσεις από τους δήμους, και ειδικό εργασιακό καθεστώς και δε συμμαζεύεται.

 419. Νικοκύρη, 418

  Έτσι δεν γίνεται και με τα επιδοτούμενα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών στις άγονες γραμμές;
  Τον εθυμάσαι τον Αγούδημο (μετά συχωρήσεως) που έδινε διαταγές στα ΜΑΤ του Λιμενικού να δέρνουν τους ναυτεργάτες και τα αλληλέγγυα ΚΝιτάκια του ΠαΠει;
  Ε, πήρε επιδοτήσεις, πήρε, πήρε και μετά έκανε μια πτώχευση (με το συμπάθειο) κι άφησε το προσωπικό στα κρύα του λουτρού.

 420. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  410 – Ρε Κίντ τι λές; ειλικρινά τώρα το λές σοβαρά αυτό; Βρε αγόρι μου, απ΄όσο έχω καταλάβει, γνωρίζεις τουλάχιστον τρείς γλώσσες άπταιστα, αναμφισβήτητα είσαι ευφυέστατος και πολύπλευρα μορφωμένος, επιπλέον είσαι και αριστερός (αριστερίζων;) και αδυνατείς να το πιστέψεις; Δηλαδή τόσα χρόνια τι πίστευες για το USA, οτι μοιράζουν δολάρια σε όλους τους ικανούς; δεν έτυχε να μιλήσεις με κάποιον γνωστό σου μέσο αμερικανό πολίτη, κάποιο συγγενή ή φίλο μετανάστη; έστω να διαβάσεις κάτι για τις συνθήκες εργασίας του μέσου εργαζομένου εκεί; (και οι πιλότοι στις ΗΠΑ στους μέσους εργαζομένους ανήκουν).Τώρα αδυνατώ εγώ να το πιστέψω αυτό.
  Μη με παρεξηγήσεις φίλε, είναι κι άλλες φορές με αρκετούς ευφυέστατους εδώ μέσα, που με κάνουν να πιστεύω οτι ζούν στον δικό τους κόσμο, και δεν έχουν επαφή με τον πραγματικό.
  Υ.Γ – Αν είχα το 10% του μυαλού σου, στο κεφάλι που έχω όμως, θα είχα γίνει δισεκατομυριούχος απο καιρό ΑΚΟΠΑ. Πώς θα γίνει να μου στείλεις έστω και 5%, και ό,τι βγάζω μετά 50-50, σε λιγότερο απο δύο χρόνια, θα μπορείς να αγοράσεις το κτίριο που δουλεύεις (χαμόγελο).

 421. Pedis said

  # 417 – Βρίσκει και τα κάνει. Ταίζει και τον (παρα)ταίζουν.

 422. Pedis said

  Γουόρκιν (χ)αιπόθεσις: προέλευση των αεροπλάνων των λόου κόοστ, η ηλικία τους (πχ το προχθεσινό ήταν του 1991), για πόσο τα αγόρασαν ή τα νοίκιασαν , πόσο πληρώνουν στις βάσεις συντήρησης (να δοθεί ως κλάσμα του κόστους που πλήρωνε η -θεός σχωρέστην- Ολυμπιακή στα Σπάτα, η αλιτάλια στη μαλπένσα, όταν ηταν ακόμη κρατική κλπ) …

 423. Γς said

  420:

  >θα μπορείς να αγοράσεις το κτίριο που δουλεύεις (χαμόγελο).

  Ασ’το. Είναι χτισμένο στην άμμο

 424. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  419 – Ο οποίος Αγούδημος, άνοιγε το στόμα του και έφευγαν μυζήθρες και κεφαλοτύρια, η δε γυναίκα του Ροδάνθη τα ίδια και χειρότερα, μιλάμε για τά στουρνάρια, κι όμως!!! Πριν 18 χρόνια είχα αναλάβει κάποιες δουλειές στις οικοδομές που είχαν κοντά στο Φλοίσβο (που κινδύνεψα να σκοτωθώ) και στο Λαγονήσι στην βίλα τους. Το τι (μαύρο) χρήμα ξόδευαν για να τις «στολίσουν» δεν λέγεται, ένα σωρό γλύφτες παρατρεχάμενοι αρχιτέκτονες και διακοσμητές, τους τα έπαιρναν χοντρά, αλλά πού να ιδρώσει το πιθάρι με το χρήμα, μονίμως ξέχειλο ήταν απο τις επιδοτήσεις.

 425. Λάμπρε (στο 424)

  Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ξεκίνησε από το «Δημητρούλα», προς τιμήν της Μιμής Λιάνη.
  Στο τελευταίο, δε, το «Βρομίλντα» τσίμπησα μια τροφική δηλητηρίαση, ικανή να σκοτώσει δεινόσαυρο.
  Έκτοτε, ταπεράκι με σαντουιτσάκια και κουλεράκι με μπίρες στο ταξίδι.

 426. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  423 – Αφού το φτιάχνει ο Κίντ, και στο νερό επάνω να είναι, δεν έχει φόβο. Άντε θα μάθουν κοψοχρονιά τα αραπάκια να χτίζουν σωστά.

 427. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  425 – Όχι, δεν θυμάμαι με ποιό ξεκίνησε αλλά ήταν πρίν την Μιμή. Τα ονόματα ήταν απο τις κόρες του, Δήμητρα, Ρομίλντα, Μιλένα, και της γυναίκας του Ροδάνθη. Αφού την γλίτωσες, να ευχαριστείς τον άγιο Γεράσιμο που σε προστάτεψε.

  «ικανή να σκοτώσει δεινόσαυρο.» Να υποθέσω οτι είσαι πιο δυνατός απο δεινόσαυρο ή πιο μεγάλος; (στα κιλά όχι στα χρόνια).

 428. Εικόνα από το σχετικό σεμινάριο του αγαπητού μας Κιντ (δεξιά, ο ψηλός)

 429. Το όνομα Ρομίλντα είναι σύνθετο από Ροδάνθη, Μιλένα, Νταλιάνα (αυτήν ξέχασες)

  Είμαι Μεγαλόσαυρος, σου λέω!

 430. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  428. Bρε θηριόσκυλο ,πού τη βρήκες αυτή! Aχχ…that was 30 kilos ago…

 431. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πάνω στο νερό κυριολεκτικά χτίζουμε Λάμπρε! Οι πιο under development περιοχαί εδώ στην Τύλο είναι reclaimed land (πα να πει μπαζωμένη θάλαττα που έγινε ξηρά με τον τσαμπουκά. Ο Σκύλος ξέρει από Δυοθάλασσες). Παλουκώνουμε βαθιά (piling) πάντως …http://i42.tinypic.com/4lkgh3.jpg
  Yγ. έχω γαμπρό Αμερικάνο και ξέρω. Αλλά αυτός ήταν πελεκάνος ο ταλαίπωρος. Έλεγα πως οι πάιλοτς βγάζαν καλύτερα μπακς αλλά μπα…Χ

 432. Στο βιντεάκι που παραθέτει ο Pedis του Μούρ, ο συμπαθής ψηλόλιγνος κύριος με λευκά μαλλιά και μουστάκι από το 0:00 μέχρι και 0:40 είναι ο Chesley Sullenberger, που προσθαλάσσωσε Airbus στο ποτάμι, περίμενε μέχρι να εκκενωθούν σώοι όλοι οι επιβάτες του, τηλεφώνησε στη μαμά του πως όλα είναι υπό έλεγχο και μετά πήρε την κυρά του πως επιστρέφει για δείπνο…

  http://en.wikipedia.org/wiki/US_Airways_Flight_1549

  Μέγας γάτος (αν και Ρηπαμπλικάνος)

 433. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  432. Ναι,αλλά αυτός ήταν Τοπ Γκαν παλιά (όπως και οι περισσότεροι πιλότοι της Ολυμπιακής παλιά.Τέως Ίκαροι). Νομίζω πως η υποβάθμιση του human capital είναι βασικό δομικό πρόβλημα του capital-ism. (κρύο, ε; :mrgreen: )
  Οι Sullenberger, με λιγότερα από μια κατοστάρα το χρόνο, υποθέτω ότι δεν μπαίνουν στο κόκπιτ…καλύτερα να πουλάνε Λάτε στα Σταρμπακς…

 434. Και το σχωρεμένο το Helios που έπεσε στην Αττική, την έπαθε γιατί το πλήρωμα εδάφους ξέχασε να επαναφέρει ένα διακόπτη και ο πιλότος δεν ήξερε πού πέφτει ο σχετικός διακόπτης και κάτι τέτοια.
  Αν φέρεσαι στους πιλότους όπως στους …. εμμ… εμπάσεπερεπτώσε, τα παραπαίδια, μην πέφτεις από τα σύννεφα όταν πέφτουν αεροπλάνα. (ακόμα πιο κρύο… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

 435. Avonidas said

  Στον αντίποδα: η ιστορία του πιλότου που, στα 1978, κατάφερε να προσγειώσει σώο ένα Jumbo 747 αφού είχε χάσει έναν κινητήρα, και περνώντας ξυστά πάνω από την Αθήνα, ενώ θεωρούσε τον εαυτό του και τους επιβάτες ξεγραμμένους:

  Χρόνια αργότερα, ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το πιστέψει…

 436. physicist said

  #414. — Μπράβο, Ιάκωβε! Τότε, κοντά τριάντα χρόνια πριν, πάνω από 80% των αναγνωστών της εφημερίδας δεν το είχαν καταφέρει, κι απ’ τους υπόλοιπους οι πιο πολλοί είχαν ταλαιπωρηθεί να το βρουν. Ενώ με την αλλαγή [the pilot] –> [the nurse] η απάντηση γίνεται προφανής.

 437. sarant said

  435: Λοιπόν, αυτη την ιστορία την είχα ξεχάσει.

 438. Pedis said

  # 434 – Πώς λέμε «δουλειά με το κομμάτι» ε, νάτη και η «δουλειά με την πτήση»: Zero-hour pilot contracts

  http://www.euractiv.com/sections/transport/zero-hour-pilot-contracts-threaten-air-safety-says-study-312181

  (ριπόρτ με ενίσχυση της ευρωπαικής επιτροπής)

  Γι αυτό τι λέτε;

  «Less experienced pilots tend to enroll into pay-to-fly schemes. They pay the airline to fly its planes in order to gain experience, a practice the study wants banned globally.»

  Δηλ. πρωτόπειροι πληρώνουν τις εταιρίες (λόου κόοστ) για να πιλοτάρουν τα αεροπλάνα τους κι έτσι να κατοχυρώσουν «εμπειρία». Καλόοο!

  Ρε τι σου είναι το επιχειρηματικό δαιμόνιο! Εγκληματικό, απλά!

  Νάτο ρεπόρτ για όποιον έχει όρεξη:

  https://www.eurocockpit.be/sites/default/files/report_atypical_employment_in_aviation_15_0212_f.pdf?utm_source=Press+and+Media&utm_campaign=5391be63a5-AtypicalEMPLPR&utm_medium=email&utm_term=0_52284f8fb1-5391be63a5-92673389

  Στη σελ. 84 γίνεται λόγος για το εξής τετριμμένο, ότι δηλ, πιλότοι με συμβόλαια για κλάματα και σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας δεν θα πουν όχι σε μία πτήση που καταά τη γνώμη τους μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα ή όταν λ.χ. οι ίδιοι είναι άρρωστοι. Μην μου πείς, γίνονται αυτά στον καπιταλισμό που δουλεύει ρολόι και ορθολογιστικά, δηλ. στον καλύτερο των δυνατών κόσμο! Τσ τσ…

 439. Γς said

  Είχε περάσει κατάθλιψη λέει ο 28χρονος πιλότος.

  Και θυμήθηκα την κλινική κατάθλιψη του μεγάλου Τζων Φορμπς Νας, που τιμήθηκε προχτες με το Βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ “για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση”.

  Νομπελίστας οικονομίας, Νας ισορροπία, θεωρία παιγνίων, που πίστευε κάποτε ότι όσοι φόραγαν κόκκινη γραβάτα ήταν μέλη μιας κομμουνιστικής συμμορίας εναντίον του.
  Ο δικός μας των παιγνίων δεν φοράει κόκκινη γραβάτα. Καθόλου γραβάτα. Κόκκινη έχει μόνο μια γραμμή πίσω στο γιακά του.

  Στο 86 του ο Νας [στο κέντρο] συνεχίζει να εμπνέει και να συνεργάζεται με νεότερους ερευνητές όπως ο Μιχαήλ Ρασσιάς [αριστερά, γιος μάλλον του καθηγητή του πολυτεχνείου Θεμ. Ρασσιά] μεταδιδακτορικός συνεργάτης που εργάζεται μαζί του για το επόμενο βιβλίο του.

 440. Γς said

  435:

  >η ιστορία του πιλότου που, στα 1978, κατάφερε να προσγειώσει σώο ένα Jumbo 747

  Το λέγαμε τις προάλλες.

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/14/meze-158/#comment-277612

  Ηταν την ημέρα που ξαναπαρουσίαζε το γεγονός ο Αντένα.

  Mετά, όπως συνηθίζω, έβαλα την ανάρτηση στο [ο θντκ] μπλογκ μου

  Πτήση ΟΑ 411

  Και ξαφνικά βλέπω τον μετρητή να γράφει καμιά χιλιάδα επισκέψεις.

  Τρελάθηκα. Πόσοι είμαστε δω μέσα;

  Το έψαξα. Δεν ήταν από το Σαραντοιστολόγιο.

  Ηταν από την google, που έστελνε όσους είδαν την εκπομπή στον Αντένα και ήθελαν να μάθουν περισσότερα σε μένα

  Και την πατήσαν φυσικά 😉

 441. Μαρία said

  Αφού το γυρίσατε στα αεροπλανικά, ευκαιρία για το εξαιρετικό ντοκιμαντέρhttps://www.youtube.com/watch?v=llbv2EseN3Qο εφιάλτης του Δαρβίνου. Στην αρχή και μετά το 14 ρωσικά αεροπλάνα με πιλότους της πρώην πολεμικής σοβιετικής αεροπορίας.

 442. Γς said

  441:

  Στα χρόνια μου λέγαμε για κάποια ομάδα ότι πρωτάθλημα θα πάρει όταν θα φέρει παίκτες από την Ζανζιβάρη.
  Ζανζιβάρη ήταν το ένα από τα δυό κράτη (νησί) που μαζί με την Τανγκανίκα ενώθηκαν και έκαναν την σημερινή Τανζανία.

  Το αεροπλάνο στο φίλμ προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του λιμανιού Mwanza στην λίμνη Βικτώρια.
  Ακριβώς απέναντι, στην άλλη όχθη της λίμνης, στη χώρα της κυράς μου, είναι το Εντεμπε, όπου επίλεκτες δυνάμεις του Ισραήλ με τέσσερα C-130 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με 100 κομάντος σε μια επιχείρηση αστραπή πήγαν να ελευθερώσουν τους ομήρους της αεροπειρατείας σε αεροπλάνο της Air France, που είχαν καταλάβει Παλαιστίνιοι πάνω απ την Κόρινθο.

  Τέλος πάντων το Ρώσικο αεροπλάνο δεν πήγε εκεί για ομήρους, αλλά για πέρκα. Το ψάρι που έφεραν από τον Νείλο οι εγγλέζοι και εξαφάνισε τα πάντα στον παράδεισο που ήταν η λίμνη Βικτώρια.

  Η καταστροφή του οικοσυστήματος, των παραδόσεων, του πολιτισμού, της λίμνης, της Αφρικής

  Φονερό Φίλμ

 443. # 442

  Τανζανία…

  και θυμήθηκα τον καφέ από το Κιλιματζάρο που μου πρόσφερε η μάνα μαθητού μου από το Νταρ ελ Σαλάμ, όπου είχε φούρνο επί εποχής Νερέρε. Δελτίο στο ψωμί και άπειρα λεφτά η μαντάμ στο «σοσιαλιστικό» κράτος που απαγόρευε συν τοις άλλοις στον ντόπιο πληθυσμό την κατανάλωση αστακών, ήτανε μόνο για συνάλλαγμα.
  Θεϊκός ο καφές από τα ψηλά του βουνού κι αυτός με το σταγονόμετρο έβγαινε έξω από τα σύνορα χωρίς συνάλλαγμα.
  Στον αντίποδα ο Παπαδόπουλος είχε απαγορεύσει επί χούντας την εισαγωγή μπανανών για να καταναλώνονται τα ελληνικά μήλα…
  Τα διαφορετικώς όμοια καθεστώτα φιάχνανε αντιμάμαλο !

  Καλημέρα Γς, καλημέρα σ’ όλους

 444. spiral architect said

  @435, 437: Μερικά χρόνια μετά ένα φθινόπωρο, κάνοντας ένα πρόγραμμα πρακτικής βρέθηκα στην επισκευαστική βάση της ΟΑ στο Ελληνικό, όπου οι εκεί μάγκες είχαν κάνει βίδες ένα από τα δυο 747 της για την βαριά ετήσια συντήρηση. Εκεί έμαθα ότι, υπήρχαν τρεις βάσεις τέτοιου τύπου στην Ευρώπη, με τη βάση της ΟΑ να την προτιμούν οι εταιρείες της Μ. Ανατολής (Saudia, Emirates) μια αντίστοιχη ιταλική της Alitalia προτιμούσαν οι Tynis και Egypt, αλλά και η Air France και τη αντίστοιχη βάση της Lufthansa στη Φραγκφούρτη οι περισσότερες κεντροευρωπαϊκές.
  Μοιρασμένες δουλειές και πιάτσες, αυστηρά πρωτόκολλα, σκυμμένοι άνθρωποι σε πάγκους και πάνω σε τροχήλατες σκαλωσιές, ήχοι από αερόκλειδα με δυναμόμετρα και εγώ μάθαινα περί της αντικεραυνικής προστασίας των αεροπλάνων και των κυκλωμάτων ισχύος τους συχνότητας 400Hz.
  Θαρρώ ότι, η ΟΑ δεν είχε ακόμα Airbus …

 445. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  435. Φοβερή ιστορία και βίντεο Αβονίδα! Ψυχολογική αυτοντόπα για ψυχραιμία: «Σκοτώσου ρε σαν άντρας!» Τι έκανε ρε το άτομο!

 446. spiral architect said

  Μιας και πέσαμε (πάλι!) στις αναμνήσεις, θαυμάστε την τότε ναυαρχίδα της ΒΑΕ (και της Air France) το Concorde 102 της British Airways κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ελληνικού, τη μια και μοναδική φορά που πάτησε τους τροχούς του εδώ.

 447. sarant said

  Kαλημέρα! Αεροπορικό θέμα θα έχουμε και πάλι σήμερα.

 448. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  429 – Ναι δίκιο έχεις, ού γαρ έρχεται μόνο.

  431 – Έχω δεί ένα σχετικό ντοκυμαντέρ για το Ντουμπάϊ, κυριολεκτικά θαύματα της μηχανικής, όμως δεν είναι χτισμένα πάνω στο νερό κίντο μου, αλλά στον «αέρα». Άτιμη φάρα η αγγλοσάξονες.

  438 – «Ρε τι σου είναι το επιχειρηματικό δαιμόνιο! Εγκληματικό, απλά!»
  Η απληστία είναι εγκληματική, όχι το επιχειρηματικό δαιμόνιο, αυτό είναι δημιουργικό, άλλωστε και επι ΕΣΣΔ έπεφταν αεροπλάνα, εκεί ποιός έφταιγε οι εργάτες;

 449. Pedis said

  # 448 – έλα μωρέ Λάμπρο, παρόμοια αποτελέσματα δεν έχουν ίδιες αιτίες … άστο…

 450. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  449 – Εγώ το αφήνω, οι αιτίες όμως ποιές ήταν; Με το να δείχνουμε δογματικά τα στραβά του καπιταλισμού, όταν η φωλιά μας είναι λερωμένη, δεν πρόκειται να πάμε μπροστά σύντροφε, το δείχνει άλλωστε και η πραγματικότητα, σε όσους θέλουν να την δούν βέβαια.

 451. kseeath said

  The day after http://wp.me/pryYN-1SM

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: