Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τους πήρε στο λαιμό του

Posted by sarant στο 27 Μαρτίου, 2015


Η είδηση για την αεροπορική τραγωδία στις Άλπεις ήδη απασχολούσε αρκετά τις συζητήσεις μας, αλλά τις μονοπώλησε σχεδόν από χτες το μεσημέρι, όταν ο εισαγγελέας της Μασσαλίας ανακοίνωσε ότι, όπως δείχνουν οι καταγραφές στο μαύρο κουτί, ο νεαρός συγκυβερνήτης του αεροσκάφους κατά πάσα πιθανότητα κλείδωσε τον κυβερνήτη έξω από το πιλοτήριο και στη συνέχεια εσκεμμένα ξεκίνησε διαδικασία καθόδου ρίχνοντας τελικά το αεροπλάνο στη βουνοπλαγιά και παίρνοντας μαζί του στον θάνατο άλλους 149 ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα.

Όσο κι αν μοιάζει αδιανόητο, παρόμοιο περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές στα αεροπορικά χρονικά: έχει ξανασυμβεί, και πάνω από μία φορά, αλλά και πάλι είναι κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο. Αναπόφευκτα, το συζητήσαμε ήδη εδώ χτες, έστω και στα σχόλια άλλου άρθρου, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ένα συνταρακτικό γεγονός επιβάλλει το δικό του δίκαιο πάνω από τους κανόνες της ιστολογικής συζήτησης (που έτσι κι αλλιώς είναι αρκούντως χαλαροί) -αλλά νομίζω ότι αξίζει να αφιερωθεί κι ένα ειδικό άρθρο, ιδίως αν σκεφτούμε ότι κάποιοι από εμάς ταξιδεύουμε αρκετά συχνά με αεροπλάνα, οπότε μιαν ανατριχίλα θα την αισθανθήκαμε. (Βέβαια, όσοι έχουν σχολιάσει το ατύχημα ήδη από χτες, μπορεί να στραβομουτσουνιάσουν τώρα).

Φυσικά, τα περιστατικά της τραγωδίας θα τα ξέρετε όλοι, αλλά θα τα επαναλάβω τηλεγραφικά. Το ατύχημα συνέβη στην πτήση 9525 της Germanwings, από Βαρκελώνη προς Ντίσελντορφ. Η Germanwings είναι εταιρεία «χαμηλού κόστους» (low-cost που τη λέμε), θυγατρική της γερμανικής Λουφτχάνσα, η οποία σιγά-σιγά αναλαμβάνει όλες τις ευρωπαϊκές πτήσεις της μητρικής εταιρείας που δεν περνούν από τους δύο βασικούς της κόμβους, το Μόναχο και τη Φρανκφούρτη.  Πέρυσι οι πιλότοι της Λουφτχάνσα είχαν κάνει απεργίες με αίτημα να περιοριστεί η εξάπλωση της Germanwings, που έχει φτηνότερο μισθολόγιο, καθώς φοβούνταν ότι θα εξαναγκαστούν να μεταπηδήσουν στη θυγατρική. (Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Air France, και η πρόσφατη πολυήμερη απεργία των πιλότων είχε ακριβώς τον ίδιο λόγο).

Το μοιραίο αεροπλάνο ήταν 24 ετών, ένα χρόνο πριν από την απόσυρση δηλαδή, αν και η ηλικία του δεν φαίνεται να έπαιξε κάποιο ρόλο στην τραγωδία. Αυτό που ασφαλώς έπαιξε ρόλο είναι ότι δεν εφαρμοζόταν από την εταιρεία ο κανόνας των «τεσσάρων ματιών», που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή πρέπει στο πιλοτήριο να βρίσκονται δύο άτομα, ποτέ να μη μένει ένας μόνος του έστω και για πέντε λεπτά.

Παρόλο που η εταιρεία είναι γερμανική, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επιβατών ήταν Γερμανοί και Ισπανοί, τις έρευνες τις διενέργησαν οι γαλλικές αρχές, διότι η διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους στο οποίο σημειώνεται το ατύχημα. (Κράτη που έχουν ειδικό ενδιαφέρον, όπως π.χ. το κράτος της αεροπορικής εταιρείας ή όσα έχουν υπηκόους μεταξύ των θυμάτων, μπορούν επίσης να συστήσουν επιτροπές ή να εμπλακούν στην διερεύνηση, αλλά μόνον το κράτος όπου σημειώθηκε το ατύχημα εκδίδει επίσημο πόρισμα).

Όσο για τον συγκυβερνήτη, τον 28χρονο Αντρέας Λούμπιτς, που, όπως όλα δείχνουν, έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο, ειπώθηκε ότι πριν από μερικά χρόνια, όταν εκπαιδευόταν, είχε διακόψει για μερικούς μήνες την εκπαίδευση -και μια φίλη του είπε πως της είχε εκμυστηρευτεί πως υπέφερε από κατάθλιψη. Πάντως ούτε η μαρτυρία είναι ατράνταχτη ούτε η ένδειξη ισχυρή, κι ας προκάλεσε η αναφορά αυτή την αναμενόμενη ιερή οργή των εισαγγελάτων των καναλιών.

Κάποτε οι πιλότοι ήταν καλοπληρωμένοι, στην αφρόκρεμα των μισθωτών· σήμερα, με τη λυσσασμένη επίθεση που δέχεται η μισθωτή εργασία τα τελευταία εικοσπέντε χρόνια, έχουν καταντήσει, στις πρωτοπόρες Ηνωμένες Πολιτείες και στις μικρότερες αεροπορικές εταιρείες, να πληρώνονται τόσο λίγο που να μπορούν να υπαχθούν σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας (και δεν το λέει αυτό μόνο ο ανατρεπτικός Μάικλ Μουρ, αλλά και κοτζάμ Γουόλ Στριτ Τζέρναλ), χώρια που η εκπαίδευση των νεαρών πιλότων είναι πανάκριβη. Μάλιστα, όσο κι αν αυτό φαίνεται εξωφρενικό, πολλοί αρχάριοι πιλότοι, φρέσκοι απόφοιτοι της σχολής (στην οποία έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια) για να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ελάχιστες ώρες πτήσης, που θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να δουλεύουν έστω και με τον κατώτατο μισθό σε μικρές εταιρείες, αναγκάζονται να πετάνε όχι απλώς δωρεάν αλλά πληρώνοντας την χαμηλόκοστη εταιρεία -μια ταρίφα που είδα είναι 60 δολάρια την ώρα.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε εδώ μια παρέκβαση για τις εταιρείες χαμηλού κόστους (να τις πούμε «χαμηλόκοστες εταιρείες»;) που έχουν ανατρέψει τα ισχύοντα στην αγορά των αεροπορικών συγκοινωνιών, αλλά ομολογώ ότι δεν ξέρω καλά την κατάσταση και δεν θέλω να γράφω για πράγματα που δεν τα ξέρω. Εντύπωσή μου είναι πάντως ότι και στις αεροπορικές συγκοινωνίες, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, η ανατροπή της κατάστασης οδηγεί στην απόσπαση εσόδων από μια πλατιά βάση εργαζομένων υπέρ μιας μικρής ομάδας κεφαλαιοκρατών.

Θα σχολιάσετε κι εσείς την προχτεσινή τραγωδία, όσοι τουλάχιστον δεν την έχετε ήδη σχολιάσει. Επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε, θέλω να αναφερθώ σε δυο γλωσσικά ζητήματα.

Το ένα, σχετικά με το πώς χαρακτηρίζουμε το συμβάν: ατύχημα ή δυστύχημα; Σε αντίθεση με άλλες γλώσσες, τα ελληνικά έχουν δύο λέξεις, που όμως τα σημασιακά τους πεδία επικαλύπτονται. Σε γενικές γραμμές, το δυστύχημα είναι σοβαρότερο από το ατύχημα, και τα λεξικά του Μπαμπινιώτη έχουν προσπαθήσει να σταθεροποιήσουν αυτή τη διάκριση, ιδίως για τα τροχαία α-/δυσ-τυχήματα, θεωρώντας ότι δυστύχημα είναι το συμβάν που έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό ή απώλεια ζωής, ενώ ατύχημα όταν οι συνέπειες είναι ελαφρότερες. Ωστόσο, για άλλου είδους συμβάντα η διάκριση δεν υπάρχει: για παράδειγμα, τα εργατικά ατυχήματα μπορούν να είναι από ασήμαντα έως θανατηφόρα. Αλλά και στα αεροπορικά συμβάντα δεν τηρείται πάντοτε η διάκριση, αν σκεφτούμε ότι η επίσημη ελληνική αρχή που διερευνά παρόμοια περιστατικά ονομάζεται ΕΔΑΑΠ (Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων), ενώ και η ιδιότητα του θαλερού κ. Ακριβού Τσολάκη, που τον είδαμε στα κανάλια να σχολιάζει το ατύχημα είναι, ακριβώς, Διερευνητής Αεροπορικών Ατυχημάτων (έναν όρο που προχτές τον έμαθα). Άρα, δεν είναι λάθος να χαρακτηρίσουμε ατύχημα το προχτεσινό, παρόλο που ήταν πολύνεκρο.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο θα σταθώ είναι η φράση που ακούστηκε και στα δελτία ειδήσεων και σε συζητήσεις για τον 28χρονο συγκυβερνήτη: τους πήρε στον λαιμό του.

Η πασίγνωστη αυτή παγιωμένη φράση σημαίνει «έγινε αιτία να πάθουν κάποιοι άλλοι κακό», και ταιριάζει απόλυτα στο προχτεσινό δυστύχημα (αν τα πράγματα έγιναν έτσι όπως πιστεύουμε) αφού οι επιβάτες βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας της απόφασης του συγκυβερνήτη. Η φράση λέγεται και σε περιπτώσεις που η ευθύνη για τη συμφορά δεν είναι τόσο πρόδηλη όπως εδώ, όπως επίσης και όταν η συμφορά δεν είναι τόσο βαριά. Για παράδειγμα, αν κάποιος μας συμβουλέψει να πάμε να δούμε ένα φιλμ και δεν μείνουμε ευχαριστημένοι, μπορούμε να του πούμε «μας πήρες στο λαιμό σου».  Επίσης, η φράση λέγεται και όταν κάποιος παρασύρει κάποιον άλλον και τον οδηγήσει στον κακό δρόμο («εμένα τα βιβλία που διάβασα με πήραν στο λαιμό τους», λέει στα Βαμμένα κόκκινα μαλλιά ο Λούης).

Συμφωνα με τον Φαίδωνα Κουκουλέ, η φράση προήλθε από την παλιότερη «σε παίρνω πάνω μου» ή «σε παίρνω στο λαιμό μου», με την οποία κάποιος ενθάρρυνε κάποιον άλλον που δίσταζε να μετάσχει σε κάποιο επικινδυνο εγχείρημα: αν πάθεις κάτι, εγώ σε παίρνω πάνω μου -καταρχάς κυριολεκτικά, αφού τον πληγωμένο μαχητή οι σύντροφοί του τον έπαιρναν στους ώμους του και τον μετέφεραν σε ασφαλή τόπο, και στη συνέχεια μεταφορικά.

Για παράδειγμα, ο Κολοκοτρώνης στην αυτοβιογραφία του γράφει: Ο Καραϊσκάκης και ο Τζαβέλας μ’ έγραψαν διά να μείνομεν και να ομιλήσομεν και με παίρνουν επάνω τους, αν πάθω τίποτα (το παράθεμα το δίνει ο Κουκουλές, δεν το έχω ελέγξει).

Και επειδή όταν παίρνουμε πάνω μας κάποιον, αυτός μας αγκαλιάζει περνώντας τα χέρια του γύρω από το λαιμό μας, λέμε ότι κρεμάστηκε από το λαιμό μου ή τον παίρνω στο λαιμό μου. Και η φράση αυτή υπάρχει στον Κολοκοτρώνη («πήγαινε κι εγώ σας παίρνω στο λαιμό μου»).

Όταν όμως παίρνουμε κάποιον στο λαιμό μας αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ό,τι του τύχει -κι επειδή αρκετές τέτοιες αναδοχές δεν θα είχαν αίσιο τέλος η φράση γρήγορα πήρε τη σημερινή σημασία, με αλλαγή του υποκειμένου («με πήρες στο λαιμό σου» αντί «σε παίρνω πάνω μου/στο λαιμό μου»). Τη σημερινή σημασία τη βρίσκουμε ήδη στον Μακρυγιάννη: Σύναξα τους αξιωματικούς του Δυσσέα, τους μίλησα ότι εδώ οπου ‘ρθαμε θα ντροπιαστούμε και θα πάρομε και τούτους τους δυστυχείς Αθηναίους εις το λαιμό μας, οπού ξοδιάζουν αυτοί και τρώμε εμείς -και πλερώνουν αυτοί.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην τραγωδία στις Άλπεις. Η μέχρι στιγμής εξήγηση φαίνεται λογική, αν και αφήνει ένα σημείο αναπάντητο: ήταν προσχεδιασμένη η ενέργεια; Αν ναι, πώς μπορούσε να ξέρει ο νεαρός ότι ο συνάδελφός του θα έβγαινε από το πιλοτήριο; Ή ήξερε τις συνήθειές του;

Πάντως, το δυστύχημα μάλλον θα σταθεί αιτία να εφαρμοστεί και στην Ευρώπη ο κανόνας της μόνιμης παρουσίας δύο ατόμων στο πιλοτήριο -θετικό θα είναι, αλλά να πληρώνονται και κάτι περισσότερο, όχι με τον κατώτατο.

364 Σχόλια to “Τους πήρε στο λαιμό του”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Θα το ξαναπώ:
  Στην εποχή μου για να αυτοκτονήσεις έπαιρνες καμια 20ριά Λουμινάλ.
  Τώρα παίρνεις αεροπλάνο 😦

 2. Γς said

  >να εφαρμοστεί και στην Ευρώπη ο κανόνας της μόνιμης παρουσίας δύο ατόμων στο πιλοτήριο

  Εννοεί να πηγαίνει κάποια αεροσυνοδός όταν ο ένας πιλότος πάει για πιπί του.

  Κι άμα του ανοίξουν όταν γυρίσει εμένα να με ..μπιπ

 3. Μπετατζής said

  Εγώ δεν πιστεύω τίποτα. Πάντα οι εταιρείες προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στον ανθρώπινο παράγοντα, για να αποφύγουν (ή έστω να μειώσουν) τις ευθύνες τους. Και οι δυνατότητες «μαγειρέματος» κάποιου πορίσματος είναι άπειρες. Μόνο την εντατικοποίηση της εργασίας που φτάνει μέχρι την εξόντωση των εργαζομένων πιστεύω, γιατί την βλέπω καθημερινά μπροστά μου. Έτσι σήμερα, με 150 νεκρούς επιβάτες, συζητάμε όλοι για το αν είχε ερωτική απογοήτευση ο πιλότος, αντί να συζητάμε για το πώς θα ενισχυθεί η ασφάλεια των πτήσεων και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Ο Νικοκύρης πολύ καλά κάνει και επαναφέρει το ζήτημα στο εργασιακό. Αλλά ακόμα και κατάθλιψη να είχε ο πιλότος, είναι βέβαιο ότι η εντατικοποίηση της εργασίας προκαλεί ή επιδεινώνει τα ψυχολογικά προβλήματα. (πρόσφατος είναι ο καταιγισμός αυτοκτονιών σε μια άλλη, γαλλική νομίζω, εταιρεία, λόγω της εντατικοποίησης).

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Πρέπει να εννοείς την France Telecom, είχαμε γράψει παλιά
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/09/20/francetelecom/

 5. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Μπετατζή, καλά τα λες περί εντατικοποίησης, αλλά πώς αμφισβητείς τον «ανθρώπινο παράγοντα» για το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός ; Δηλαδή -μέσα σε 1-2 μέρες- ο εισαγγελέας της Μασσαλιας τα άρπαξε απ’τη Λουφτχάνσα για να τους βγάλει λαδι; Χοντρό πολύ παλικάρι ,δεν είναι;

 6. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  5.(συνέχεια). Να μου πεις ότι οι ευθύνες των εταιριών (πρέπει να) είναι ακέραιες όταν δίνουν τιμόνι και 200 ζωές στα χέρια του οποιουδηποτε ,ναι! ασφαλώς συμφωνούμε όλοι νομίζω.

 7. Μπετατζής said

  Διάβασε προσεκτικά τι λέω Κιντ και θα καταλάβεις. Δεν είναι ανάγκη να τα άρπαξε ο εισαγγελέας. Σε εργοτάξια, πλοία, αεροπλάνα, εργοστάσια, όπου εργάζεται ο άνθρωπος, κάθε φορά που συμβαίνει «ατύχημα», η εργοδοσία, η δικαιοσύνη, και πολλές φορές και η κοινή γνώμη, το πρώτο που κάνει είναι να αναζητήσει και να προτάξει τον περίφημο «ανθρώπινο παράγοντα». Οι ναυτικοί λένε κοροϊδευτικά : «φταίει ο θεός, ο καιρός και ο κακός ο ναυτικός». Αμφισβητώ τα πάντα λοιπόν, και κυρίως αμφισβητώ την συγκεκριμένη οπτική γωνία.

 8. spiral architect said

  (οθντκ) Καλημέρα κι από δω. 😦
  @2: Μετά τη προχθεσινή τραγωδία το παλιό ανέκδοτο με τον κυβερνήτη που θέλει ένα καυτό ___άκι κ ένα παγωμένο φραπεδάκι στο πιλοτήριο θα θεσπιστεί με τη νομοθεσία των τεσσάρων ματιών.
  Για να το σοβαρέψουμε πάντως -έστω και μετα την δήλωση του Μαρσεγιέζου εισαγγελέα- συνεχίζω να κρατώ επιφυλάξεις.
  (και όχι δεν είμαι συνωμοσιολόγος)

 9. Μπετατζής said

  Και είναι και το θέμα της δυσκολίας/ευκολίας απόδειξης. Μηχανικοί είστε, ξέρετε με πόση δυσκολία αποδεικνύεται ευθύνη της εταιρείας. Πραγματογνωμοσύνες και κόντρα πραγματογνωμοσύνες και απίθανες αλληλοαντικρουόμενες τεχνικές λεπτομέρειες, πόσο μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έμεινε και τίποτα από το αεροπλάνο για να εξεταστεί. Ενώ μια κατάθλιψη, είναι πολύ βολική και εύκολη.

 10. Γς said

  Κι όταν παροτρύνει ο εργοδότης του τον πιλότο να αυτοκτονήσει παρέχοντάς του μάλιστα τα αναγκαία προς τούτο μέσα;

  Ποιος, πότε, που;

  Κουιζάκι.

  Συντάραξε κάποτε την οικουμένη η ιστορία αυτή.

 11. Κουνελόγατος said

  :κι ας προκάλεσε η αναφορά αυτή την αναμενόμενη ιερή οργή των εισαγγελάτων των καναλιών». χιχιχιχιχιχιχιχιχιχιχιχι :mrgreen:

 12. spiral architect said

  Χτες βράδυ ακούστηκαν από τους εμπειρογνώμονες (με και χωρίς εισαγωγικά) διάφορα, από το interlock της πόρτας του πιλοτηρίου ως και την ψυχομετρία των πιλότων. Κάποτε υπήρχε μια έννοια στον καπιταλισμό που οι Αμερικανοί την φώναζαν «loyalty» πίνοντας το νερό τους στο όνομα της εταιρείας. Πού στο διάολο πήγε αυτή η «αφοσίωση» τη στιγμή που κάποιος χθες μίλησε ακόμα και για εξάμηνες συμβάσεις πιλότων, που καλά καλά ούτε το ΚΤΕΛ Αχαΐας δεν κάνει τέτοιες προσλήψεις;

 13. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  9. Ρε συ Μπετατζή. Δεν είναι έτσι νομίζω. Τεχνική βλάβη στα σύγχρονα αεροπλάνα είναι σχεδόν αδύνατον να ΜΗΝ αποδειχθεί άπαξ και υπάρχουν τα flight recorders. Aλλά ακόμη και από συντρίμμια και από βίδες, γατόνια και τίμιοι εμπειρογνώμενες έχουν αποδείξει στο παρελθόν και σε περιπτώσεις δύσκολες χωρίς μαύρα κουτιά, μηχανικές βλάβες ή αστοχία υλικών κ.λ.π.

 14. Θρασύμαχος said

  Ε όχι, δεν μου αρέσει το «χαμηλόκοστη εταιρεία», ούτε το «κοστοχάμηλη». Ας αφήσουμε την περίφραση ως έχει, «εταιρεία χαμηλού κόστους». Είναι μεν συνθετική η ελληνική αλλά δεν οφείλει ντε και καλά να συγκολλά τα πάντα.

 15. spiral architect said

  @9, 13: Μωρέ αποδεικνύονται μια χαρά, αλλά (μπορεί να) γράφονται δυο πορίσματα. Ένα official για το ΔΣ και ένα unofficial για δημόσια ανακοίνωση και χρήση.
  Εξαρτάται πόσο βαρύ όνομα έχει η εταιρεία. 😉

 16. cronopiusa said

  Germanwings 4U 9525 R.I.P

  Δυστύχημα #3

 17. physicist said

  Πρώτος ετήσιος μισθός ενός Κυβερνήτη αεροσκάφους στη Λουφτχάνσα: 110.000 €
  Μισθός του ίδιου όταν βγαίνει στη σύνταξη: 230.000 €

  Πεινάνε οι άνθρωποι, στενάζουν από την εκμετάλλευση του εργοδότη. Και ναι, είναι τρομερά υπεύθυνη δουλειά αλλά ενημερωθείτε πόσο πληρώνεται νοσοκομειακός ιατρός με το που ξεκινάει, πόσες ώρες την εβδομάδα δουλεύει (πάνω από εξήντα) και τι ευθύνη φέρει, και τα ξαναλέμε.

  Δείτε επίσης για σύγκριση τους μισθούς άλλων αεροπορικών εταιρειών εδώ. Από τους πιο χαμηλούς μισθούς πληρώνει η σεβαστή και ανθρώρπινα σοσιαλιστική σκανδιναβική SAS.

 18. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Αλλά βέβαια, η βεβαιότητα των επίσημων ανακοινώσεων ότι ο άλλος πιλότος προσπαθούσε να μπεί (ακόμα και με τσεκούρι) στο πιλοτήριο με την κλειδωμένη πόρτα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης ότι όντως τους πήρε στο λαιμό του . Η κοινωνική υποχρέωση για βαθιά διερεύνηση του ΓΙΑΤΙ ένας πιλότος μπορεί να το κάνει αυτό, είναι ασφαλώς άλλο ζήτημα.

 19. Low cost και λοποί ευπρεπισμοί… Τσίπικη, φτηνιάρικη, φτηνή.

 20. spiral architect said

  Βέβαια ακριβώς το ίδιο έγινε το 1999 με πτήση της ΕgyptΑir JFK-CAI. Το πόρισμα (βίκη) εδώ: EgyptAir Flight 990

 21. Γς said

  10:
  Με γράψατε κανονικά ή [το χειρότερο] είστε ανιστόρητοι!

  Αμάν πια!
  Θα φύγω και θα με ζητάτε.
  Θα ανοίξω ιστολόγιο απέναντι

 22. cronopiusa said

  Δυστύχημα #2

  Germanwings 4U 9525 R.I.P

 23. physicist said

  Στην πτήση LH 1829 της Λουφτχάνσα από το Μπιλμπάο στο Μόναχο, στις 5 Νοεμβρίου του 2014, ο αυτόματος πιλότος έριξε το αεροσκάφος σε κάθοδο με ρυθμό 1200 μ/λεπτό, πιο γρήγορα δηλαδή απ’ ό,τι στην προχτεσινή τραγική πτήση. Αιτία ήταν ελαττωματικοί σένσορες που έδωσαν λάθος στοιχεία σχετικά με την ταχύτητα του αεροπλάνου. Ο έμπειρος πιλότος έσωσε την κατάσταση εκεί. Μια υπόθεση εργασίας είναι ότι παρόμοια βλάβη οδήγησε στην τραγωδία της Air Asia QZ8501 στις 28 Δεκεμβρίου 2014.

  Βέβαια πάντα θα βρεθεί κάποια θεωρία για να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι εκεί που φταίνε οι τεχνικές βλάβες και βρίσκονται και ανακοινώνονται, ότι για κάποιον παράξενο λόγο ούτε τα τεράστια συμφέροντα της Αίρμπας ούτε αυτά της Λουφτχάνσα είναι σε θέση να κρατήσουν κρυφά τα πραγματικά αίτια, όταν αυτά υπάρχουν.

 24. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φυσικέ. Κάπως ωραιοποιημένα τα έχει η Statistik σου νομίζω. Καταρχάς βλέπω ότι οι μισθοί είναι brutto . Παίζει δηλαδή οι ουσιαστικά καλύτερα πληρωμένοι να είναι και οι της Emirates ή της Gulf air που δεν υπάρχουν φορολογία και κρατήσεις.
  Τέλος πάντων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μισθωτή εργασία υποβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια και όσον αφορά τις αμοιβές και όσον αφορά αυτό το loyalty που είπε ο Σπειροειδής, άρα και την ποιότητα των υπηρεσιών. Κακά τα ψέμματα, όσο και να προχωράει η τεχνολογία ,τα πάντα τελικά είναι οι άνθρωποι! Κάποτε υπήρχαν πολλές εταιρίες στον τομέα μου που είχαν κόσμον πολύ (διαφορων βαθμίδων και εθνικοτήτων) 30- 35 χρόνια στη δούλεψή τους. Αυτό σήμαινε κάτι! Πλέον, αυτές οι εταιρίες είναι ελάχιστες. Easy come ,easy go!

 25. spiral architect said

  Ερώτημα προς τους πολυταξιδεμένους: Ποιες αεροπορικές εταιρείες προτιμάτε; Ρίξτε και μια ματιά στο Airline safety and security information αφού απαντήσετε.

 26. cyrusmonk said

  R.I.P ἐδῶ, R.I.P. ἐκεῖ, ἔχει βαρεθεῖ τὸ μάτι μου νὰ βλέπω νὰ ἐξαπλώνεται αὐτὸ τὸ ἀρκτικόλεξο στὴν ἑλληνικὴ γλώσσα. Ἄ, ρὲ Βάσα Σολωμοῦ-Ξανθάκη, ποῦ νά τό `ξερες, νὰ ἔγραφες τὸ «Ἀναπαύσου ἐν εἰρήνῃ μπάρμπα-Ποτούλα» μὲ πιὸ συντομογραφικὸ τίτλο: «R.I.P. μπάρμπα-Ποτούλα»!

 27. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  17: Νομίζω ότι η Germanwings έχει χαμηλότερο μισθολόγιο και ο συγκυβερνήτης το ίδιο. Δεν αμφιβάλλω ότι οι μισθοί της Λουφτχάνσα είναι ψηλοί, γιαυτό όμως και η εταιρεία έφτιαξε τις χαμηλόκοστες θυγατρικές της.

  14: Η χαμηλόμισθη ερευνήτρια όμως;

 28. physicist said

  #24. — Κίντο, πάντοτε τους μισθούς πριν από τους φόρους δίνουμε. Το πόσα μένουν καθαρά εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες αλλά χοντρικά λέω, σ’ αυτά τα επίπεδα μισθών έχεις φορολογία 40%. Το να σου μένουν κοντά 6.000 το μήνα καθαρά με το που αρχίζεις τη δουλειά του Κυβερνήτη δεν μου φαίνεται άσχημο.

 29. mattaias said

  Λένε ότι το χαμένο Μαλαισιανό είναι αποτέλεσμα αυτοκτονίας-δολιοφθοράς του πιλότου. Την τελευταία φορά πάντως που έγινε κάτι αντίστοιχο σε μία πτήση στην Ινδονησία με 110 νεκρούς το 1997 αν θυμάμαι καλά, ο πιλότος ήταν από τους πιο έμπειρους της εταιρείας, με μεγάλη προϊστορία σε μαχητικά αεροπλάνα αλλά και μακράν ο πιο ακριβοπληρωμένος με εκατοντάδες χιλιάδες ‘δολάρια’ μισθό ανά έτος αλλά με φοβερό πάθος για τον τζόγο και το χρηματιστήριο. Εικάζουν ότι έσβησε τους καταγραφείς χωρίς να το αντιληφθεί ο συγκυβερνήτης, πήγε στην τουαλέτα και επιστρέφοντας ζήτησε από τον συγκυβερνήτη να του φέρει κάτι απέξω, τον κλείδωσε εκτός και με μανούβρα μαχητικού, έριξε το αεροπλάνο στη θάλασσα. Βέβαια στη χθεσινή τραγωδία θα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο γιατί ο άπειρος νεαρός 2ος πιλότος θα έπρεπε να περιμένει να σηκωθεί ο 1ος από την θέση του για να αναλάβει αυτός.

 30. atheofobos said

  Επειδή οι αεροπορικές τραγωδίες προκαλούν λόγω του αριθμού των θυμάτων φοβίες σε πολύ κόσμο αντιγράφω από τα χθεσινά ΝΕΑ :
  Όλα αυτά συνηγορούν σε ένα γεγονός:
  Ο κίνδυνος να χάσει κανείς την ζωή του είναι 3000 φορές μεγαλύτερος με μηχανή, 100 με αυτοκίνητο και 2 με τραίνο.
  Συζητώντας πριν από χρόνια με αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας που είχε συμμετοχή στις επιτροπές έρευνας αεροπορικών ατυχημάτων μου είχε πεί ότι το 80% από αυτά οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.
  Και για όσους δεν ξέρουν το ανέκδοτο που αναφέρει στο 8 ο Spiral Architect υπάρχει εδώ:
  Η ΜΙΚΑ ΟΙ ΠΙΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΦΕΔΕΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2006/12/blog-post_02.html

 31. physicist said

  #25. — Lufthansa + κόρες-ξαδέλφες (Austrian, Swiss), British Airways, KLM. Για πτήσεις στην Ελλάδα, πρώτης τάξεως η Aegean.

 32. Γς said

  10, 21:

  Κι αν όντως δεν το ξέρετε γου χεβ δε ράιτ του ριμέιν σάιλεντ. Αλλά παρακαλέστε με [γονατιστοί ]να σας το πώ.

  Μην με διαολίζετε όμως παρασκεβιάτικα!

 33. sarant said

  32 Έλα βρε Γς, μη γκρινιάζεις, σε διαβάζουμε!

  Αλήθεια, αν ο συγκυβερνήτης ήταν, λέμε τώρα, Γερμανός τουρκικής καταγωγής και μουσουλμανικού θρησκεύματος, θα λέγαμε για την κατάθλιψη;

 34. Πάνος με πεζά said

  καλημέρες !
  «Θα μπορούσαμε να κάνουμε εδώ μια παρέκβαση για τις εταιρείες χαμηλού κόστους (να τις πούμε «χαμηλόκοστες εταιρείες»;)» Οικονομικές εταιρίες, γιατί όχι; Όπως «οικονομική θέση». Γενικά το οτιδήποτε σου γλυτώνει χρώματα λέγεται οικονομικό, εφόσον διατηρεί κάποια ποιότητα, και «φτηνιάρικο» στην αντίθετη περίπτωση.

  Η διάκριση «ατυχήματος’δυστυχήματος» πολλές φορές έχει να κάνει με τη μαζικότητα :
  – ο θάνατός της ήταν ατύχημα.
  – τροχαίο δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς.

  Η Επίτροπή Διερεύνησης καλά κάνει κι έχει αυτό τον τίτλο. Μπορεί να διερευνηθεί ακόμα και μια -αναίμακτη- αναγκαστική προσγείωση.

  «Αλλά ας επιστρέψουμε στην τραγωδία στις Άλπεις. Η μέχρι στιγμής εξήγηση φαίνεται λογική, αν και αφήνει ένα σημείο αναπάντητο: ήταν προσχεδιασμένη η ενέργεια; Αν ναι, πώς μπορούσε να ξέρει ο νεαρός ότι ο συνάδελφός του θα έβγαινε από το πιλοτήριο; Ή ήξερε τις συνήθειές του;» Μπορεί -αν ήταν τόσο διαταραγμένη προσωπικότητα- να περίμενε και δεκάδες πτήσεις μέχρι να βρει την «ευκαιρία»…

  «Πάντως, το δυστύχημα μάλλον θα σταθεί αιτία να εφαρμοστεί και στην Ευρώπη ο κανόνας της μόνιμης παρουσίας δύο ατόμων στο πιλοτήριο -θετικό θα είναι, αλλά να πληρώνονται και κάτι περισσότερο, όχι με τον κατώτατο.» Στο απώτατο της εφαρμογής της τεχνολογίας, δεν ξέρω σε πόσα χρόνια, σίγουρα θα βρεθεί τροπος να «παίρνουν» το χειρισμό ενός αεροσκάφους από τον Πύργο ή κάποια άλλη Υπηρεσία Ελέγχου. Κάτι σαν τα τηλεκατευθυνόμενα βλήματα ή τα τρένα χωρίς οδηγό. Αυτό θα εκμηδενίσει την πιθανότητα τέτοιου είδους δυστυχημάτων, με αιτία τον ανθρώπινο παράγοντα.

 35. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  33. Mα βγήκαν ήδη κάτι πανηλίθιοι και τρολάρανε στο Facebook: «Αντρέας πώς τον λέγαν. Ήρωας του Ισλάμικ στέητ!» και τέτοιες αηδίες…

 36. physicist said

  #33. — Αλήθεια, αν ο συγκυβερνήτης ήταν, λέμε τώρα, Γερμανός τουρκικής καταγωγής και μουσουλμανικού θρησκεύματος, θα λέγαμε για την κατάθλιψη;

  Πιθανότατα η κυρίαρχη υποψία θα ήταν άλλη, και όλοι ξέρουμε ποια. Όμως, αν είχε κι εκείνος διακόψει την εκπαίδευσή του ένα εξάμηνο λόγω κατάθλιψης, θα είχαμε και αυτό το σενάριο σαν σοβαρή υποψία. Επιπλέον, η Εισαγγελία θα ερευνούσε και πάλι. Διαβάζω ότι η έρευνα του διαμερίσματος του Α.Λ. στο Ντύσσελντορφ δεν ήταν εντελώς άκαρπη. Θα δούμε.

 37. Πάνος με πεζά said

  Γύρω στα 1970. Ένα αεροπλάνο συντρίβεται λίγο δίπλα από το παλιό Ελληνικό, στη Βούλα. Δυστύχημα με αρκετούς νεκρούς.

  Έχεται η είδηση στο γραφείο που δούλευε ο πατέρας μου.
  -Τά μαθες; Ένα αεροπλάνο έπεσε δίπλα στο αεροδρόμιο, στη θάλασσα.
  – (πατέρας μου) Ε, αφού έγινε και ο γιος του …. πιλότος, τι περιμένεις !

  Λεπτομέρεια : κυβερνήτης ήταν ο γιος του … Δεν έχει σημασία να σεβαστώ το όνομα μετά από τόσα χρόνια, αλλά μπορεί να με απατάει η μνήμη : νομίζω «Βασταρδής», αλλά όποιος ξέρει, διορθώνει.

 38. spiral architect said

  Όχι ρε πεζοΠάνε δεν είμαστε έτοιμοι για pilotless επιβατηγά αεροπλάνα. Αντίθετα είμαστε (είμαστε;) έτοιμοι για driveless συρμούς μετρό. 😮
  (επιβατηγά, επιβατικά, ή και τα δυο;)

 39. Πάνος με πεζά said

  Και μια που το βρήκα, ήτα συγκυβερνήτης ο Δημήτριος Βασταρδής, και σκοτώθηκε…

 40. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Eρώτηση σε μπετατζήδες και όχι μόνο. ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΑΤΥΧΉΜΑΤΑ; ΕΚΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΑΙΓΕ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ; ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΘΥΡΕΟΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΑΘΩ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΑΙΓΕ; Μικροπολιτική με 150 νεκρούς ρε παιδιά; ΕΛΕΟΣ!

  Στην πλειονότητα των ατυχημάτων, κυρίως ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας, είτε λόγο καπιταλιστικής εξάντλησης, είτε λόγο κομουνιστικής ξεκούραστης αμέλειας. Θυμάμαι πριν δέκα χρόνια τουλάχιστον, που είχα διαβάσει στο περιοδικό «το περισκόπιο της επιστήμης» ένα άρθρο για την εξέλιξη των αυτόματων πιλότων, που έγραφε χαρακτηρηστικά, «στο μέλλον. στο πιλοτήριο θα είναι ένας πιλότος και ένας σκύλος, ο πιλότος για να κοιτάει τα όργανα, κι ο σκύλος για να μη αφήσει τον πιλότο να τα πειράξει». Πλέον δεν είμαστε πολύ μακριά απο αυτό, σε λιγότερο απο 20 χρόνια, οι πιλότοι θα καταργηθούν, όπως κι οι καπετάνιοι, οι οδηγοί λεωφορείων κλπ, το πόσο καλό ή κακό είναι αυτό δεν είναι του παρόντος. Πάντως δεν έχω δεί να συγκινεί και κανένα «φιλεργατικό» κόμμα.

 41. Πάνος με πεζά said

  @ 38 : Δεν το είπα για αύριο. Αλλά όταν υπάρχουν διαστημικές αποστολές που πάνε κι έρχονται χωρίς πλήρωμα, κάποια μέρα θα γίνει.

 42. Γς said

  10, 21, 32:
  Εμένα θα μου επιτρέψετε…

  Γ Ε Ι Α Χ Α Ρ Α Ν Τ Α Ν !

 43. Πάνος με πεζά said

  Έλα πες μας !

 44. Παναγιώτης Κ. said

  @10.Γς, προτείνω μετά από μια ώρα και αφού δεν απαντήθηκε το κουίζ, να δίνεται η απάντηση.

 45. spiral architect said

  Ε, πες το ντε, μας έσκασες!

 46. sarant said

  44 Ε, ναι.

 47. Παναγιώτης Κ. said

  @40. Λάμπρο, αυτό είναι και το δικό μου επιχείρημα στους κατά καιρούς συνωμοσιολόγους. Γι αυτούς είναι γνωστή η αιτία για το ο,τιδήποτε: Φταίει το καπιταλιστικό σύστημα!
  Είναι όμως αναμενόμενο: «Αν έχεις στα χέρια σου ένα σφυρί, όλα τα ζητήματα τα βλέπεις σαν καρφιά». 🙂

 48. LandS said

  @30 Αμάν με αυτές τις στατιστικές. Δεν είναι «ο κίνδυνος να». Είναι ότι τόσες φορές περισσότερο έχει συμβεί στο ένα μέσον αντί στο άλλο. Αν ήταν έτσι, οι ασφαλιστικές θα χρέωναν 30 ( =3000/100) φορές μεγαλύτερο ασφάλιστρο στις μηχανές από ότι στα αυτοκίνητα.

  @37,39 Μετά από αυτό το ατύχημα, ο «κάθετος» διάδρομος πέρασε σε αχρηστία, και όλες οι πτήσεις ανεβοκατέβαιναν πια από Καλαμάκι ή Γλυφάδα και όχι από θάλασσα. Έβαλαν και τα φώτα του δρόμου σε κολόνες αντί αυτή τη χαμηλή σειρά σα μάντρα που μας στράβωνε. Αυτό μπορεί και να λέει ή να μη λέει κάτι για το συγκεκριμμένο ατύχημα.

 49. spiral architect said

  @25, 31: Παλιά μόνο με ΟΑ, ειδικά μετά την δίμηνη εμπειρία μου εδώ και μετέπειτα μόνο με επώνυμες μη low cost εταιρείες. Μια φορά πήγα στο Λονδίνο με την «εύκολη» και κατ΄επιλογήν μου, αλλά καθώς είμαι και κοντά δυο μέτρα ντελικανής, πιάστηκα από την μικρή απόσταση των καθισμάτων και άλλη μια φορά με μια παντελώς άγνωστη blue-κάτι 🙄 για Παρίσι με ένα MD-90 αλλά τα εισιτήρια δεν τα είχα κλείσει εγώ. Γυρίζοντας στην Αθήνα έκανα το σταυρό μου!

  Αξέχαστη και δωρεάν εμπειρία (για τα αυτιά μου) η πτήση με C-130 της ΕΣair από Μίκρα για Ελευσίνα, φαντάρος ων. 😎

 50. Πάνος με πεζά said

  @48 : Πάντως με τα φώτα το Ελληνικό είχε και μετά πρόβλημα.Τη δεκαετία του 90 νομίζω, κάποιος Ρώσος πιλότος είδε για διάδρομο τη Λ.Συγγρού, ως πιο πλούσια φωτισμένη, και πήγε (ευτυχώς μόνο «πήγε») να προσγειωθεί εκεί…

  Λες πάντως να πήγαινε στον κάθετο διάδρομο; Αυτός είχε, όπως συνήθως συμβαίνει, πολύ μικρότερο μήκος.

 51. spatholouro said

  14/27 («χαμηλόκοστος»): ξενίζει βέβαια κομμάτι, αλλά ήδη γράφεται και λέγεται. Ας το βάλουμε κι αυτό στη σειρά με λήμματα, όπως «χαμηλοβλέφαρος», «χαμηλόγνωμος», «χαμηλοθώρης», «χαμηλομάτης», «χαμηλοτάβανος», «χαμηλοφρύδης», «χαμηλόφωνος».

 52. Pedis said

  # 12 – να το βάλω κι εδώ, μπας και πιάσει τόπο

  http://www.euractiv.com/sections/transport/zero-hour-pilot-contracts-threaten-air-safety-says-study-312181

  για το καθεστώς πρόσληψης και συμβάσεων για τους πιλότους (ιδιαίτερα εκείνων των λόου κόοστ) … πληρώνουν τις εταιρίες για να πετάνε και να αποκτήσουν ώρες πτήσης … συμβόλαια «με την πτήση» κι άλλα ωραία της ορθολογικοποιημένης (λόου κόοστ – χάι πρόφιτς) καπιταλιστικής μας πραγματικότητας. Εβίβα!!

 53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  47 – Mα ρε φίλε, δεν είπε κανείς οτι δεν έχει εθύνη ο καπιταλισμός για πολλά δυστυχήματα, αλλά απο κεί μέχρι το δογματικό «Εγώ δεν πιστεύω τίποτα. Πάντα οι εταιρείες προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στον ανθρώπινο παράγοντα, για να αποφύγουν (ή έστω να μειώσουν) τις ευθύνες τους.» χάνεται η λογική. Για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο Τσέρνομπιλ του εργατικού παραδείσου, που κατέστρεψε την ζωή εκατομυρίων ανθρώπων, όλοι ποιούν την νήσσαν, όπως ομοίως κάνει ο καπιταλισμός με την Φουκουσίμα, ψάχνω να βρώ την διαφορά, αλλά δεν την βρίσκω.

 54. Γς said

  STAR TV τώρα:
  Κάποια συνεργάτης λέει στην Τσαπανίδου για το μπλακ άουτ στην Ολλανδία.

  -Πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ. Τώρα όμως το αεροδρόμιο επανήλθε στο Αμστερνταμ.
  Το ρεύμα ήθελε να πει. Και το διόρθωσε.

  50:

  Οχι την Συγγρού.
  Την Υμηττού πέρασε για αεροδιάδρομο. Στο τμήμα της από τον Προφήτη Ηλία προς Βουλιαγμένης. Εκείνη την νύχτα που έριχνε παπάδες.
  Το έχουμε συζητήσει κι εδώ.

 55. LandS said

  @50 Δεν είναι μόνο η λαμπρότητα 🙂 των φώτων. Είναι και τα σχέδια, ο συνδυασμός χρωμάτων τα αναβοσβησίματα τους και η φωνή του ελεγκτή «που πα ρε μαλάαααακα….» ή κάτι παρόμοιο που προβλέπουν οι διαδικασίες.

  β) Ε δεν ήταν και κάνα Μπόιγκ. Ενα γιαπωνέζικο Υ-κάτι αν θυμάμαι καλά, ή τέτοιας κλάσης. Δεν θα τον έστελναν εκεί αν δεν «χώραγε».

 56. Η τάση, πάντως, στις χαμηλού κόστους εταιρίες είναι η συμπίεση του μισθολογικού κόστους με την αντικαστάσταση των συμβάσεων εργασίας από συμβάσεις έργου για πιλότους και συνοδούς. Γλυτώνουν έτσι το κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης (περίθαλψη/σύνταξη) και ό,τι μπορούν από τα λοιπά έξοδα του προσωπικού (στολές, εκπαίδευση, διαμονές κ.λπ.).
  Τουλάχιστον έτσι λένε τα συνδικάτα.
  http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/you-thought-ryanairs-attendants-had-it-bad-wait-til-you-hear-about-their-pilots-8621681.html
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2326003/Ryanair-air-hostess-blows-whistle-contract-staff-forced-months-unpaid-leave-buy-uniforms.html

  Μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε (ελπίζοντας να διαψευστούμε) ότι αυτή η τάση θα γενικευτεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν, π.χ., οι πιλότοι (ιδίως οι εφεδρικοί) τσιγκουνεύονται τη μετεκπαίδεσή τους ή στρεσάρονται λόγω εργασιακής ανασφάλειας.

 57. Γς said

  51:

  >στη σειρά με λήμματα, όπως «χαμηλοβλέφαρος», «χαμηλόγνωμος», «χαμηλοθώρης», «χαμηλομάτης», «χαμηλοτάβανος», «χαμηλοφρύδης», «χαμηλόφωνος».

  Και «χαμηλοκώλης«

 58. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #33
  Σε κάποιες άλλες χώρες οι συνωμοσιολογία έχει την τιμητική της. Στη Σερβία, λοιπόν, επειδή ο πιλότος το έριξε στις 24 Μαρτίου, που είναι η επέτειος έναρξης των νατοϊκών βομβαρδισμών, υπήρχε η κρυφή στην αρχή ανησυχία «μακάρι να μην είναι Σέρβος». Όταν αποκαλύφθηκε το όνομα Λούμπιτς η παράκρουση έγινε φανερή ότι και καλά ήταν Lubić ή Ljubić που το έκανε Lubitz, επί το γερμανικότερον (είναι συνηθισμένο να το αλλάζουν, για να μην ξεχωρίζουν). «Ευτυχώς» για τη φίλη και ομόδοξη 🙂 Σερβία η σχέση του Λούμπιτς, ή μάλλον των προγόνων του, με τη σλαβική ταυτότητα σταμάτησε κάποια στιγμή το Μεσαίωνα! 😀

 59. Πάνος με πεζά said

  @ 54 : Α, την Υμηττού (σιγά τα φώτα που έχει ! ) Πάντως περίεργο να ψάχνεις διάδρομο μόνο από γραμμικά φώτα, χωρίς να δεις PAPI lights. Τα φώτα αυτά δίπλα στο διάδρομο, στην τροχιά της προσγείωσης, και είναι τέσσερα. Ανάλογα με τη γωνία που τα κοιτάς, φαίνονται κόκκινα ή κίτρινα.
  Αν βλέπεις τέσσερα κίτρινα, πας να προσγειωθείς μακρύτερα από το προβλεπόμενο ίχνος.
  Αν βλέπεις τέσσερα κόκκινα, πας κοντύτερα, να σκάσεις πριν από την αρχή του διαδρόμου.
  Αν βλέπεις δύο κόκκινα και δύο κίτρινα, έχεις τη σωστή τροχιά καθόδου.

  Επίσης. VASI lights πρέπει να λέγονται αυτά που οριοθετούν το διάδρομο. Στο Αεροδρόμιο της Ελευσίνας ήταν,θυμάμαι, μωβ.
  Βέβαια, τα πολιτικά αεροδρόμια, έχουν και φώτα που επισημαίνουν σημαίνουν και τον άξονα του διαδρόμου, όχι μόνο τις άκρες.

 60. spatholouro said

  57: λέγαμε στην παρέα κάποτε και το «χαμηλοστήθης» («δεν είμαι χοντρός, ρε, λίγο χαμηλοστήθης είμαι»)

 61. spiral architect said

  @54α: Το Σίπχολ ίσως να έχει ακόμα τα ακριβότερα λιμανιάτικα απ’ όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης. Όταν παλιά πηγαινοερχόμουν από και προς Ολλανδία, προτιμούσα το Ντίσελντορφ και μετά το τραίνο μέχρι το Άμστερνταμ.
  (και πάντα με ΟΑ ή Λουφτχάνσα)

 62. LandS said

  Οι χαμηλού κόστους μας προέκυψαν μετά την http://en.wikipedia.org/wiki/Airline_Deregulation_Act
  Καθαρά νεοφιλελεύθερο μέτρο που μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα παρά μόνο φτήνια.
  Εντάξει, δεν μπορούμε να πούμε ότι έβλαψε την ασφάλεια των πτήσεων, σε ότι αφορά υλικό και διαδικασίες τουλάχιστον. Όμως το παραφτήνηνε το πράμα.
  Το λέω νεοφιλελεύθερο γιατί αντί να απορυθμίσει το Κράτος (οι ΗΠΑ) τα καρτελ και τη μονοπωλιακή διαμόρφωση τιμών, απέσυρε τους όποιους ελέγχους (εκτός από την ασφάλεια) πάνω σε αυτά.

  In 1974 the cheapest round-trip New York-Los Angeles flight (in inflation-adjusted dollars) that regulators would allow: $1,442. Today one can fly that same route for $268. That is why the number of travelers has gone way up. So we sit in crowded planes, munch potato chips, flare up when the loudspeaker announces yet another flight delay. But how many now will vote to go back to the «good old days» of paying high, regulated prices for better service? Even among business travelers, who wants to pay «full fare for the briefcase?

  Και αυτό γράφτηκε το 11.

 63. sarant said

  56 ΄H να φοβάται να δηλώσει ασθένεια.

  58 Oι Σέρβοι πρέπει να έχουν πάρα πολλά κοινά με μας, σε συνωμοσιολογία, ανυπότακτους καπνιστές κτλ.

 64. Πάνος με πεζά said

  Οι οικονομικές εταιρίες ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ, γύρω στη δεκαετία 80, για το σημαντικό όγκο των πτήσεων εσωτερικού. Υπήρχε μάλιστα και μεγάλος δείκτης ατυχημάτων σε αυτές τις πτήσεις.

 65. cronopiusa said

 66. Τι εννοείς δεν ήταν μουσουλμάνος ο πιλότος;

  http://info-war.gr/2015/03/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BB/

 67. Γς said

  Πιλότοι και Καθηγητές Πανεπιστημίου.

  Περιοδικές ψυχιατρικές εξετάσεις στους πιλότους. Αλλά και στους καθηγητές Πανεπιστημίου;

  Θυμάμαι τον υπουργό μας Γιάννη Πανούση, όταν ήταν πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που είχε κάνει μια τέτοια πρόταση. Και εξηγούσε και τους λόγους.

  Και έκτοτε στα συναδελφικά μαχαιρόματα υπήρχε και μια φωτοτυπία της.

  Μόνο για ΚΤΕΟ δεν έλεγε.
  Για τον τρόπο που έχουν καβαλήσει το καλάμι

 68. sarant said

  66 A, το ίδιο σκεφτήκαμε.

 69. # 5

  Δεν είναι καθόλου χοντρό Κιντ. Μου έτυχε να είμαι παρών σε τέτοια «συναλλαγή» όπου ο Αμερικανός «διαπραγματευτής» με μια ματιά-κυριολεκτικά- προσδιόριοζε το ποσόν για να κάνει την δουλειά του.
  Υπ’ όψιν πως όταν κάποιος άσχετος πρότεινε παραπάνω από το πλαφόν του διαπραγματευόμενου, του κίνησε υποψίες πως για κάτι άλλο πρόκειται και η δουλειά δεν έγινε !!!

 70. spiral architect said

  Ε ναι λοιπόν, παίζει ρόλο ο ανθρώπινος παράγοντας για τα δυστυχήματα! Φυσικά και παίζει. Όταν αυτός ο παράγοντας κακοπληρώνεται, κακοκοιμάται και κακοτρώει ή δεν ελέγχεται έστω βάζοντας ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια στο πιλοτήριο γιατί όλα τα παραπάνω κοστίζουν στον κάθε γιδοβοσκό Ο’ Λίρι και στο στο κεφάλαιο γενικότερα, ε, φταίει ο πια καπιταλισμός.
  Η σύγκριση με το Τσέρνομπιλ που έγινε παραπάνω, είναι εντελώς άστοχη, γιατί όταν έγινε το γεγονός, η ΣΕ ήταν μια διαλυμένη πια οικονομία επειδή ακολούθησε τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, παίζοντας το καπιταλιστικό παιχνίδι που την έσυραν. Ελλιπής συντήρηση (και παλαιότητα) του πυρηνικού λοιπόν; Ναι, αφού αλλού έριχναν πια τα λεφτά τους!
  (και κακό τση κεφαλής τους)

  Αν ετίθετο το ερώτημα: Θέλετε να ξαναγυρίσουμε στις «good old days» του λίκνου του #62 πληρώνοντας κάτι παραπάνω, για να πάτε σίγουρα και με εγγυημένη «good old days safety», ίσως να βγάζαμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον του καπιταλισμού. 😉

 71. spiral architect said

 72. Πάνος με πεζά said

  Που’ σαι ρε μεγάλε Πρέκα, που πιλοτάριζες με μια Deborah Reed και μια Κορίνα Τσοπέη στο μυαλό, και δεν τα’ ριχνες…

 73. Pedis said

  # 70 – έτσι είναι σπάιραλ. Και δεν καταλαβαίνω το λόγο που δεν γίνεται κατανοητό από αυτούς (τουλάχιστον) που δεν έχουν μετοχές …

 74. Γς said

  10:

  Και επειδή είμαι λυπησιάρης:

  >Κι όταν παροτρύνει ο εργοδότης του τον πιλότο να αυτοκτονήσει παρέχοντάς του μάλιστα τα αναγκαία προς τούτο μέσα;

  >Ποιος, πότε, που;

  Πρόκειται για την κατάρριψη από τους Σοβιετικούς του κατασκοπευτικού αερoπλάνου U2, την πρωτομαγιά του 1960, που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας.
  Τίναξε στον αέρα μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και τον σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσώφ.
  Η σύνοδος εκείνη υποτίθεται θα εγκαινίαζε μια νέα περίοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές την εποχή του ψυχρού πολέμου..

  Ο εργοδότης του πιλότου Φράνσις Γκάρι Πάουερς [η CIA] τον είχε εφοδιάσει με τα απαραίτητα για να αυτοκτονήσει πριν πέσει στα χέρια των ρώσων.

  Powers carried with him a modified silver dollar which contained a lethal, shellfish-derived saxitoxin-tipped needle, but he did not use it

 75. spiral architect said

  @74: Μπα, εδώ πήγε ο νους μου.

 76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  70 – «Η σύγκριση με το Τσέρνομπιλ που έγινε παραπάνω, είναι εντελώς άστοχη, γιατί όταν έγινε το γεγονός, η ΣΕ ήταν μια διαλυμένη πια οικονομία επειδή ακολούθησε τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, παίζοντας το καπιταλιστικό παιχνίδι που την έσυραν.»
  ΤΗΝ ΕΣΥΡΑΝ; φοβερό επιχείρημα, σηκώνω ψηλά τα χέρια, παραδίνομαι άνευ όρων.
  Τον 19ο αιώνα υπήρχε μόνο καπιταλισμός, τον 20ο υπήρχαν καπιταλισμός και κομουνισμός, τον 21ο μόνο καπιταλισμός, και με τέτοια επιχειρήματα, και τον 31ο μόνος του θα παίζει μπάλα.

  Υ.Γ- Να υποθέσω οτι επι Στάλιν, Χρουστσόφ ή την «χρυσή» εποχή Μπρέζνιεφ, δεν είχαν γίνει δυστυχήματα στην ΕΣΣΔ ή σε άλλη χώρα του ανατολικού μπλόκ, κι αν είχαν γίνει, θα ήταν καπιταλιστικός δάκτυλος. Αφού οι εργάτες ήταν ξεκούραστοι, άριστα εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι, και φυσικά ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ, αποκλείεται να οφείλονταν σε ανθρώπινο παράγοντα.

 77. Λ said

  Υπάρχει και η χαμηλοβλεπούσα, το λέμε (τοο λέγαμε παλιά) για τα κορίτσια.
  Ανακάλυψα ότι υπάρχει και Παναγία χαμηλοβλεπούσα

  κατηγορία 9. Από τη δράση της: …η Καψοχειροβολούσα (θύμωσε και έκαψε όλη τη σοδιά του χωριού μας), …η Χαμηλοβλεπούσα, …η Κρασοπουλιώτισα, η Αϊτοαγναντέβουσα, κλπ… … Ωραία πράματα…!

 78. Λ said

  Ουπς, μπέρδεψα τα λίκνα
  Για την παναγία είναι αυτό εδώ. Δεν είμαστε για τραγούδια σήμερα και δεν είναι και σπουδαίο η αληθεια να λέγεται

  http://www.protothema.gr/greece/article/216158/ta-triakosia-onomata-ths-panagias/

 79. Λ said

  Υπάρχει και εδώ μια χαμηλοβλεπούσα αλλά δυσκολεύομαι να τη βρω

  http://www.iatrikionline.gr/8emata_4_2009/7.pdf

 80. Λ said

  Εμείς τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους τις λέμε απλά μπάτζετ.

 81. 77,
  Υπάρχει κι η Παναγιά η Κλεφτρού ,Κλεφτρίνα στην Κρήτη κλπ. Προστάτευε τους πειρατές.

 82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  70-73 – Χτές έγραψα ένα σχόλιο στον Κίντ, για κάποιους ευφυέστατους εδώ μέσα, όπως είναι αυτός κι εσείς, που μου δίνουν την εντύπωση μερικές φορές, οτι ζούν στον δικό τους κόσμο, χωρίς να έχουν επαφή με τον πραγματικό. Πραγματικά σας συμπαθώ και σας εκτιμώ και τους δυό σας, όπως και τον Κίντ και μερικούς άλλους εδώ, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω οτι γράφετε αυτά τα σχόλια, με ξεπερνούν, μπλόκαρε το φτωχό μου το μυαλό. Μάλλον θα φταίει η υπερβολική έκθεσή μου στους σχολιασμούς, γι΄αυτό θα μου επιβάλλω εβδομαδιαία αποχή, τα ξαναλέμε στις 3 του Απρίλη. Συγχωρείστε με, αν σας έθιξα με το σχόλιό μου, δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση.

 83. Λ said

  Του κουνιάδου μου που είναι ανταποκριτής του έτυχε να πετάει με αεροπλάνο των ιρανικών αερογραμμών, εσωτερική πτήση, και να καίγεται η ουρά. Είδε τον χάρο τίτσιρο, με άλλα λόγια. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και έγινε ασφαλής ποσγείωση.

 84. Λ said

  Είναι ατέλειωτα τα ονόματα της. Στο πιο πάνω λίκνο δεν περιλαμβάνεται η Παναγία η Λαγκαδιώτισσα ούτε η Ζαγούνα, κοντά στη Σπάρτη π.χ. Ωραίοι προορισμοί που μοσχομυρίζουν αυτή την εποχή.

  Παρόρι – Παναγιά Λαγκαδιώτισσα –Παναγιά Ζαγούνα – Μονή Φανερωμένης

  Πάνω από το χωριό Παρόρι βρίσκεται ένα μικρό εντυπωσιακό φαράγγι που διασχίζεις μέσα από το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι. Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη και προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη Λακωνία.

  Μετά από 15 λεπτά, το μονοπάτι συναντιέται με το σπηλαιομονάστηρο της Παναγιάς Λαγκαδιώτισσας και συνεχίζει την πορεία του προς τις εντυπωσιακές πλαγιές και τις άγριες χαράδρες του φαραγγιού (25 λεπτά).

  Από εδώ το μονοπάτι ελίσσεται πάνω στις πλαγιές του Αγίου Ελισσαίου, συναντά την Παναγία την Ζαγούνα, που φωλιάζει μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά, και μετά από 50 λεπτά διαδρομή καταλήγει στη φημισμένη Μονή Φανερωμένης. http://www.newsbeast.gr/travel/destinations/arthro/728997/anakalupste-ta-monopatia-tou-taugetou/

 85. Πέπε said

  Χαμηλόκοστος:

  Δε μου πάει η λέξη. Αν τη δούμε απλώς ως σύνθετο επίθετο από το χαμηλός + ένα ουσιαστικό, στέκει: χαμηλόμισθος, χαμηλόκωλος, χαμηλοκάβαλος, χαμηλοτάβανος, χαμηλοπάρδαλη (ουπς!), ένα σωρό υπάρχουν, και αν ψάξω στα προηγούμενα σχόλια θα βρω και καλύτερα παραδείγματα.
  Έχουμε όμως άλλο σύνθετο, είτε με το χαμηλός είτε με οποιοδήποτε παρόμοιο επίθετο, όπου το δεύτερο συνθετικό να είναι ουδέτερο σε -ος; Εκεί είναι το ζήτημα.
  Με το χαμηλός, δε νομίζω. Όταν κάτι είναι χαμηλού ύψους, χαμηλού βάρους κλπ., βρίσκουμε άλλο τρόπο να το πούμε. Έχουμε όμως ισοβαρής, ισοϋψής, ισομεγέθης, ισομήκης, που θα μας οδηγούσαν στις επιλογές χαμηλοκοστής ή χαμηλοκόστης (αμφότερες απαράδεκτες ασυζητητί), όσο για σύνθετα ουδέτερων ουσιαστικών σε -ος που να μη σημαίνουν κάποιο μέγεθος, π.χ. έδαφος, πέλος, πέος, δάσος, δε μου ‘ρχεται κανένα. (Με το άνθος έχουμε σύνθετα σε -ανθής; )

  Οπότε, νομίζω ότι τελικά η περίφραση είναι μονόδρομος.

  ****Επ! Μια στιγμή! Ισόπαχος! Αυτό πώς ξέφυγε;

 86. Πέπε said

  @85:
  πολυτελής (τέλος)
  καλλιεπής (έπος) – δεν ξέρω αν λέγεται, αλλά έστω θεωρητικά προϋποτίθεται της «καλλιέπειας»
  πολυετής

 87. Πέπε said

  αλλά και πολύπαθος (που είναι και δημοτικότερο από όλα τα υπόλοιπα, ακόμη και από το ισόπαχος)

 88. Μαρία said

  70
  1957 όταν δεν ήταν διαλυμένη http://en.wikipedia.org/wiki/Kyshtym_disaster

 89. Γς said

  85:
  >Ισόπαχος! Αυτό πώς ξέφυγε;

  ισοφάγος, παίζει;

 90. # 82

  Λέει ο Λάμπρος » μου δίνουν την εντύπωση μερικές φορές, οτι ζούν στον δικό τους κόσμο, χωρίς να έχουν επαφή με τον πραγματικό «, προφανώς εννοώντας πως ο δικός του κόσμος είναι ο πραγματικός, λες κι έχει καμιά σημασία στο σάιτ που σχολιάζουμε.

  Μεγάλε Ντύλαν, όλα τα έχεις πει…

  the princess and the prince
  Discuss what’s real and what is not
  It doesn’t matter inside the Gates of Eden

 91. Λ said

  Υπάρχει και η έκρφαση πατώ κάποιο μες το λαιμό. Συνήθως τη συναντούμε σαν προτροπή σε αγώνα ταβλιού. «Πάτα τον μες στο λαιμό!»

 92. Λ said

  Εγώ εισηγούμαι το αφράμπαλες ή απέριτtες (with no frills) αντί χαμηλόκοστες ή καλύτερα άβολες (χωρίς βολάν)!

 93. Πάνος με πεζά said

  Κουϊζάκι του Ακάθιστου : Παναγία, που βρίσκεται σε ελληνικό νησί, και έχει τοιχογραφηθεί κατά ιδιαίτερο τρόπο, όχι από αγιογράφους αλλά από απλούς πολίτες (μιλάμε φυσικά για τα πρόσφατα χρόνια). Ποιο το νησί, ποιο το όνομα της Παναγίας, και ποια είναι αυτή η ιδιαιτερότητα των τοιχογραφιών της;

 94. Πάνος με πεζά said

  Για να βοηθήσω/μη βγω εκτός θέματος, το νησί διαθέτι αεροδρόμιο.

 95. Λ said

  Μεγάλος σάλος για τιτίβισμα του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ακούω

 96. Πέπε said

  93: Και πρωταγωνιστεί και σε μυθιστόρημα;

 97. Pedis said

  Για την ώρα, πάντως, ο δολοφονικός αυτόχειρ έχει βγει καθαρός. Κανένα «τελευταίο σημείωμα», καμιά σχετική νύξη στο ημερολόγιό του, κανείς άλλος που να ‘χε ακούσει ή δει κάτι ύποπτο.

  Τώρα, επειδή πολύς λόγος γίνεται για τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται (κι αν, και πώς) οι πιλότοι …

  Με τέτοια εργασιακή ανασφάλεια, τι πιθανότητες δίνετε να παραπονεθεί ένας πιλότος στο γιατρό για «ψυχική κατάπτωση λόγω οικογενειακών προβλημάτων», «καψούρα», ότι «επίκειται δομική αναδιάρθρωση στην εταιρία και είμαι απαισιόδοξος» ή ακόμη περισσότερο «τα καθίκια, θα μας απολύσουν … και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!» (τίποτα? )

  Όχι, δεν είναι ο καπιταλισμός, τα πρόσωπα φταίνε …

 98. Πάνος με πεζά said

  Χμμμ….λαθάκι έκανα. Δεν είναι Παναγία, είναι Αγία. Αλλά σαν κουίζ ισχύει.

 99. Πάνος με πεζά said

  @ 96 : Αυτό δεν το ξέρω, αλλά η περιοχή ενέπνευσε «λιανοτράγουδα»… (τώρα είναι εύκολο)

 100. Πέπε said

  Άρα δεν είναι η Παναγιά η Γοργόνα (Σκάλα Συκαμνιάς, Μυτιλήνη), που ωστόσο πληροί όλες τις προϋποθέσεις της αρχικής …εκφώνησης!

  Σύμφωνα με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μυριβήλη, και φαντάζομαι ότι θα ισχύει, την όντως ιδιόρρυθμη τοιχογραφία της Παναγιάς ως γοργόνας την είχε κάνει κάποιος ψαράς. Δεν είναι βυζαντινή ή τίποτε παρόμοιο, κάπου μες στα 100-τόσα τελευταία χρόνια, αν αυτό πιάνεται για πρόσφατο. Και βέβαια το νησί έχει αεροδρόμιο.

 101. 93 Πάνο με πεζά

  εις των αγιογράφων υποψιάζομαι πως όχι μόνο ζει αλλά και κυβερνά, έστω και εμμέσως.

 102. Πάνος με πεζά said

  @ 93 : Τα 3-4 ονόματα που αναφέρονται ως αγιογράφοι, δε μου λένε κάτι σε σχέση με το σήμερα.

 103. Avonidas said

  @ Pedis, Spiral:

  Ερώτηση: Υπάρχει κατά τη γνώμη σας, επί καπιταλισμού, κάτι, ο,τιδήποτε, που να μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ξεκάθαρα κι αναμφισβήτητα «ανθρώπινο λάθος» ή «ανθρώπινη ευθύνη»; Κάποια γραμμή που, άπαξ και ξεπεραστεί, θεωρούμε την πράξη αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη, και δεν πα να ‘ναι ό,τι θέλουν η «κακούργα κοινωνία», το «αδίστακτο σύστημα» και οι «στρεσογόνες συνθήκες»;

  Ή, για να το θέσω αλλιώς: πώς κρίνετε τον πιλότο που του έχουν πετσοκόψει το μισθό, του έχουν διαλύσει το συνδικάτο, κινδυνεύει να τον απολύσουν οποιαδήποτε στιγμή και εξακολουθεί να καταλαβαίνει πως αυτό εδώ είναι ένα ρημάδι αεροπλάνο που το πετάμε προς τον προορισμό του, κι εκείνοι εκεί μέσα είναι οι αναθεματισμένοι επιβάτες που δεν μας χρωστάνε τίποτα;

  Ξέρετε, ακόμα και σε εποχές πολύ πιο άγριες, που το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων ήταν βασικά ένα μαστίγιο και κανένα καρότο, οι άνθρωποι κάπως έβρισκαν τη διάθεση να αισθάνονται προσωπικά υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Έχουμε μήπως ξεπεράσει αυτό το στάδιο; Και σε ποια φάση της Ιστορίας εισήλθαμε, σ’ εκείνη που η ανθρωπότητα αποτελείται από βρέφη, που μόλις τους πάρεις την κουδουνίστρα κατεβάζουν μούτρα;

  (Πείτε μου τουλάχιστον ότι καταλαβαίνετε για ποιο πράγμα μιλάω…)

 104. Y. G. said

  25 Σπιραλ – » Ποιες αεροπορικές εταιρείες προτιμάτε;»

  Εμιρατα και Σινκγαπουρ. Το λινκ δεν ανοιγεται αλλα …κανενα προβλημα ,,,

 105. Πάνο, στο 102

  ναι, λάθος έκαμα

  το βρήκα όμως, οπότε πάω πάσο

 106. Y. G. said

  92 – «Εγώ εισηγούμαι το αφράμπαλες ή απέριτtες (with no frills)»

  Aφράμπαλες. Πολυ καλο. Μπραβο.

 107. Λ said

  106. Εγώ γέλασα με το άβολες (αερογραμμές) γιατί έχουμε μ’ ένα σπάρο τρία τριγόνια

 108. Λ said

  τρυγόνια εννοώ

 109. Pedis said

  # 103 – Αβονιδα – Θα σου απαντήσω με επιχείρημα που το καταλαβαίνεις πολύ καλά:

  Ο «νόμος» που διέπει το σύστημα τίθεται από τις καπιταλιστική απαίτηση περί μεγιστοποίησης του κέρδους κι ας πούμε για απλότητα και για πλάκα ότι δίνεται από μία διαφορική εξίσωση με μερικές παραγώγους.

  Οι συνοριακές συνθήκες επιβάλλονται κατά κόρον από το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο λιειτουργίας του αστικού κράτους και των απαιτήσεων της καπιταλιστικής αγοράς. Υπόκεινται σε μεταβολές αλλά είναι μικρής έκτασης.

  Οι αρχικές συνθήκες του συστηματος επιλέγονται από μία κατανομή με σχετικά περιορισμένο εύρος.
  (Εδώ υπεισέρχεται η προσωπική ευθύνη και θα βρεις όλη την ποικιλομορφία των ανθρώπινων στάσεων σε κάθε χρονική στιγμή). Ενώ η κατανομή είναι λίγο πολύ δοσμένη, η επιλογή των αρχικών συνθηκών για κάθε υποσύστημα εναπόκειται (και) στη «συγκυρία».

  Το ερώτημά σου αφορά το τρίτο, ως επί το πλείστον.

  Το πρόβλημα δεν είναι ντετερμινιστικό αλλά έχει αρκετές σταθερές λύσεις. Είναι ο «νόμος» και οι συνορικές συνθήκες που δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για «εκπλήξεις».

  Θεωρώ ότι οι διακυμάνσεις δεν μεταβάλλουν κατά πολύ τις προβλέψεις μιας θεωρίας μέσου πεδίου ενόσω το σύστημα βρίσκεται σε ισορροπία.

  Σου έδωσα την απάντηση όσον αφορά την προσωπική ευθύνη (που είναι δευτερεύον ως προς τις γενικότερες συνέπειες της δυναμικής του συστήματος – και δεν μπορεί «να φταίει κάθε μέρα η πεταλούδα»! – καταλαβαινόμαστε, έτσι?)
  όσο και στο το τι καθορίζει τη βασική συμπεριφορά του συστήματος.

  Αλλιώς: κάθε δεντράκι είναι διαφορετικό, αλλά σε ένα πευκόδασος, πεύκα θα συνεχίζουν να φυτρώνουν εκτός κι αν αρπάξει φωτιά ολόκληρο και τότε υπάρχει μη μηδενική πιθανότητα να φυτρώσει κάτι άλλο.

 110. physicist said

  Η Κλινική του Πανεπιστημίου του Ντύσσελντορφ επιβεβαίωσε ότι ο Α.Λ. ήταν εκεί για εξετάσεις πριν δύο εβδομάδες. Λόγω του ιατρικού απορρήτου, ούτε αυτή ούτε η Λουφτχάνσα επιτρέπεται να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο η Κλινική δήλωσε σαφώς ότι τα αίτια της επίσκεψης του συγκυβερνήτη δεν είχαν να κάνουν με κατάθλιψη.

  Αυτά άκουσα πριν λίγο στο ραδιόφωνο, στις ειδήσεις του τοπικού σταθμού της WDR.

 111. Και κατά τις λοιπές ειδήσεις, εδώ προσκυνάμει σαγιονάρες πλαστικές Buffalo!

 112. Μαρία said

  110
  http://www.bbc.com/news/world-europe-32087203

 113. Δημητρης said

  59 Πάνο, VASI Lights -> Visual Approach System Indicator Lights

  Επίσης, κύρια αιτία ατυχήματος «θεωρείται η τελευταία ‘χρονικά’ αιτία η οποία κατέστησε το ατύχημα αναπόφευκτο. Με τον ορισμό αυτό, αν πιάσει φωτιά το αεροπλάνο και στην προσπάθειά του να τα βγάλει πέρα ο πιλότος «καρφώσει» στο έδαφος, κύρια αιτία του ατυχήματος είναι το ανθρώπινο σφάλμα. Η φωτιά συντελέσασα αιτία. Γι’ αυτό το ανθρώπινο σφάλμα εμφανίζεται συχνά, σχεδόν πάντα.

 114. Avonidas said

  #109. Καταπληκτική ανάλυση. Δυστυχώς, το πρόβλημα που λύνεις είναι άλλο από αυτό που έλεγε η εκφώνηση.

  Δεν σε ρώτησα πώς πρέπει να είναι οργανωμένες οι αεροπορικές εταιρείες για να ελαχιστοποιηθούν τέτοια συμβάντα. Είναι σαφές ότι όσο περισσότεροι έλεγχοι γίνονται πριν καθίσει ο πιλότος στο κόκπιτ, κι όσο περισσότερα έμπειρα μάτια είναι μέσα στο κόκπιτ, τόσο λιγότερα τέτοια περιστατικά θα έχουμε.

  Σε ρώτησα, αφού έχει γίνει το κακό, γιατί είσαι τόσο πρόθυμος να ρίξεις την ευθύνη σε όλους τους άλλους εκτός από εκείνον που έριξε το αεροπλάνο. Και σε ρώτησα διότι με ανησυχεί αυτή η αυτόματη αντίδραση, που τη βλέπω όλο και περισσότερο γύρω μου, να αποδίδονται όλα τα κακά του κόσμου σε ένα νεφελώδες «σύστημα».

  Σαφώς και διαφωνώ μαζί σου ότι ο προσωπικός παράγοντας είναι αμελητέος. Ως επί το πλείστον, οι πιλότοι είναι υπεύθυνα, ισορροπημένα άτομα, όσο κι αν τους έχουν αλαλιάσει, όπως και κάθε άλλη κατηγορία εργαζομένων, και αξίζουν αναγνώριση γι’ αυτό. Το γεγονός ακριβώς ότι αισθάνονται την ευθύνη που φέρουν είναι που κάνει τέτοια περιστατικά σπανιότατα. Είναι ο προσωπικός παράγοντας, πρώτα και κύρια, που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα αεροπλάνο που μένει στον αέρα κι ένα που τσακίζεται στο έδαφος.

  Επίσης, θεωρώ το ζήτημα πολιτικά ουδέτερο. Η κουλτούρα της ανευθυνότητας και η απαξίωση του προσωπικού παράγοντα (αυτό που κάποτε λέγαμε χαρακτήρα και ήθος) ενδημούν τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά. Σαν επιστήμονες, μπορούμε να συζητάμε με τις ώρες αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, ή τις λεπτές επιρροές του περιβάλλοντος και της φύσης στον χαρακτήρα. Σαν μέλη της κοινωνίας, νομίζω είναι καιρός να επιστρέψουμε στην απλή και λειτουργική ιδέα ότι οι ενήλικες είναι λίγο ως πολύ υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, κι όχι μόνο όταν τους βολεύει.

 115. Dimitris said

 116. Λ said

  111 χα χα αυτά μόνο στους παλαβοκυπραίους μπορούν να τα κάνουν. έχουμε πήξει στις τίμιες κάρες τώρα έχουμε και τις τίμιες σαγιονάρες. Η εκκλησία κουρεύτηκε το 13 και τώρα μας ξυρίζει. Έλεος

 117. Pedis said

  # 114 – Βρε Αβονιδα σου απάντησα. Δεν είναι το κοινωνικο-οικονομικο πρόβλημα ότι ο συγκεκριμενος τα βρόντηξε και πήγε και το στουκαρε παίρνοντας μαζί του άλλους 150. Μα ότι το σύστημα, όπως αποδεικνύεται και σε αυτήν την περιπτωση των πιλότων (δες άλλα σχόλια δικά μου, του Σπάιραλ και του Νικοκύρη), της εκπαίδευσής τους, των εργασιακών σχέσεων, των απολύσεων, της μεγιστοποίησης του κέρδους και ελαχιστοποίησης του κόστους,

  μεγιστοποιεί παράλληλα και την πιθανότητα αυτό ή κάτι παρόμοιο (με άλλες αφορμές και προσωπικές αιτίες και κίνητρα) να ΞΑΝΑ-ΞΑΝΑ-ΞΑΝΑ συμβεί και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να αποφευχθεί.

  Απαντώ και τώρα και πριν στην ίδια ερώτηση και δεν υπεκφεύγω. Πάρε, όμως, την απάντηση που, ίσως την γνωρίζεις, δεν σου αρέσει.

 118. Μαρία said

  116
  Πρωτοβουλία του παπά ήταν.

  «Πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο του πατέρα μου» υποστήριξε ο ιερέας που είχε την ιδέα να πραγματοποιήσει αυτό το προκλητικό προσκύνημα μιλώντας στο orthodoxia.info. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως υπήρξαν αντιδράσεις και στην Κύπρο ενώ η Μητρόπολης Λεμεσού στην οποία ανήκει ο ναός που πραγματοποιήθηκε το προσκύνημα κάλεσε τον κληρικό για εξηγήσεις. Απολογούμενος στον εκκλησιαστικό ιστότοπο, είπε: «Ήταν λάθος μου που δεν ενημέρωσα πριν την Μητρόπολη». Στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την πράξη του, τόνισε πως κατά την διάρκεια εγκαινίων ιερού ναού αφιερωμένου στους Όσιους Αρσένιο και Παΐσιο, είχε τεθεί σε προσκύνηση ράσο του δεύτερου. Το «κειμήλιο», μετά τις έντονες αντιδράσεις αποσύρθηκε. http://www.koutipandoras.gr/article/136523/proskynima-se-ekklisia-eginan-plastikes-pantofles-toy-geronta-paisioy

 119. Pedis said

  # 114 (117) προφανώς αναφέρομαι σε περιπτώσεις από όλο το φάσμα όπου υπεισέρχεται το κέρδος, ο εκβιασμός, η απειλή του καπιταλιστικού τρόπου λειτουργίας. Γιατί, δηλ. ο φορτηγατζής που πήρε στο λαιμό του τα παιδιά που πήγαιναν εκδρομή πριν από κάτι χρόνια, πόση ευθύνη είχε που του παραφόρτωναν τα αφεντικά το φορτηγό; Και πόση αν τον πάρει ο υπνος για να βγει το δρομολόγιο, αλλιώς σουτάρεται;

  Καλό είναι να ζητάμε «@ρχίδια» από τον κόσμο να τα πηγαίνει κόντρα, αλλά πριν ας καταγγείλουμε εκείνο στο οποίο πρέπει να πάει κόντρα.

  Και πάλι απαντώ στην ερώτησή σου, Αβόνιδα.

 120. Μπετατζής said

  Και φυσικά, όλη αυτή η συγκεκριμένη μιντιακή διαχείριση του θέματος είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη δαιμονοποίηση των ψυχικά πασχόντων από τον όχλο των υγιών. Δένει το μιντιακό γλυκό και όλα καλά. (Είδα τις ανταποκρίσεις από τη Γερμανία ότι δεν νοσηλεύτηκε ο πιλότος για κατάθλιψη αλλά δεν τις σχολιάζω ακόμα, είναι πολύ νωρίς). Σχολιάζω μόνο την επικοινωνιακή μέχρι τώρα αντιμετώπιση του θέματος. ΓΡΑΦΩ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ : ΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ.

 121. Αλλόφιλος said

  Ποια πορίσματα και ποιες πραγματογνωμοσύνες, ο Έλληνας ξέρει, τεχνική βλάβη ήταν και τα κουκουλώνουν οι Γερμαναράδες με τους Γάλλους. Μαθημένος από το πώς λειτουργεί ο ίδιος και οι γύρω του, θεωρεί ότι έτσι λειτουργούν κι οι άλλοι, ειδικά σε τέτοιους κρίσιμους τομείς.

  Και όσο για τις πανάθλιες αυτές «χαμηλού κόστους» εταιρείες που καταπιέζουν τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να πηγαίνουν μετά αυτοί και να ρίχνουν τα αεροπλάνα στα βουνά, κανείς βρε παιδί μου να μην αναφέρει ότι το κόστος είναι χαμηλό ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ; Να τους αυξήσουν τους μισθούς, βεβαίως, αλλά να μην ακούσω παράπονα όταν θα αυξηθεί και το εισιτήριο.

  Τις καλησπέρες μου.

 122. Πάνος με πεζά said

  To θέμα είναι ότι ακόμα κι αν υπάρξει αυτό το πόρισμα, οι συγγενείς των θυμάτων είναι ικανοί να «κλείσουν» τη Lufthansa για τις όποιες μικρές ή μεγάλες παραλείψεις της. Άλλωστε, δεν είναι και λίγες οι φορές που ένα δυστύχημα γκρέμισε μια κραταιά εταιρία…

 123. spiral architect said

  @114: Ειδικά στην εποχή που ζούμε δεν πρέπει πια να είμαστε πολιτικά ουδέτεροι, Αβονίδα.

  Συνθέτις Τζόνι Μίτσελ, εκτέλεση Νάζαρεθ παρέα με τον εξομοιωτή που πολλοί από μας κολλήσαμε, με ένα αεροπλάνο των good old days με προσοχή στους στίχους: 😉

  (α ρε Λάμπρο) 🙂

 124. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  74: Πού να το ξέρουν αυτό βρε Γς; Μόνο εσύ, εγώ κι ο Ακριβός Τσολάκης είχαμε γεννηθεί τότε (κι εγώ ήμουν βρέφος).

  Στα σοβαρά τώρα, δεν το ήξερα. Θα βάλω κάποια μέρα μια γελοιογραφία του Μποστ για το θέμα.

 125. Avonidas said

  #119. Βρε Pedis, εσύ θα ξέσπαγες τα επαγγελματικά ή προσωπικά σου προβλήματα πάνω στους φουκαράδες που μεταφέρεις; Μάλλον όχι. Γιατί λοιπόν σου φαίνεται τόσο ευεξήγητο κι αναμενόμενο ότι το έκανε ο πιλότος; Εδώ υπάρχουν σερβιτόροι που η ζωή τους είναι σκατά και παρ’ όλα αυτά ζορίζονται και χαμογελάνε την ώρα που σε σερβίρουν, και συζητάμε ποιος φταίει όταν ο άλλος πετάει αεροπλάνο και διανοείται καν να το ρίξει;

  Έχουμε όλες τις ευκαιρίες να καταγγείλουμε τις εργασιακές συνθήκες, ρωτάω γιατί μας έρχεται να το κάνουμε με αφορμή αυτό το πολύ συγκεκριμένο περιστατικό.

  Πες μου ότι φταίνε που τον άφησαν να πιλοτάρει χωρίς να αντιληφθούν τι συνέβαινε μέσα στο κεφάλι του, να το δεχτώ. Πες μου ότι δεν έπρεπε ποτέ να είναι μόνος του εκεί μέσα, να το δεχτώ. Πες μου ότι, για λόγους κόστους, το προσωπικό τους δεν έχει την εκπαίδευση που θα έπρεπε να έχει, δεν έχει το ψυχικό σθένος που θα έπρεπε να έχει, τα δέχομαι όλα.

  Αυτές όλες είναι ευθύνες μιας άλλης κλάσης, όμως. Αν το σενάριο που μας παρουσιάζουν ισχύει, την ευθύνη για το δυστύχημα την έχει ο πιλότος. Γιατί κανένας σώφρων κι υπεύθυνος άνθρωπος στη θέση του δεν θα ενεργούσε έτσι.

  Να το ξαναπώ αλλιώς, μπας και γίνει αντιληπτό: ένας κουρασμένος πιλότος, ένας κακοεκπαιδευμένος πιλότος, ένας πιλότος που πετάει ένα κακοσυντηρημένο σαράβαλο, έχει πολλές δικαιολογίες αν δεν καταφέρει να αποφύγει το ατύχημα. Ένας πιλότος που εσκεμμένα ρίχνει το αεροπλάνο δεν έχει καμία.

 126. Avonidas said

  #121. Ποια πορίσματα και ποιες πραγματογνωμοσύνες, ο Έλληνας ξέρει, τεχνική βλάβη ήταν και τα κουκουλώνουν οι Γερμαναράδες με τους Γάλλους.

  Α, γεια σου.

  Επίσης, ποτέ τίποτα στον κόσμο δεν υπήρξε προϊόν συμπτώσεως ή αστάθμητων παραγόντων. Όλα είναι αναμενόμενες συνέπειες του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι.

  Και ζήτω η τρέλα.

 127. Pedis said

  # 125 – «Μάλλον όχι. Γιατί λοιπόν σου φαίνεται τόσο ευεξήγητο κι αναμενόμενο ότι το έκανε ο πιλότος;»

  Αν, ειλικρινά, κατάλαβες αυτό, έπειτα από δύο σεντόνια και δύο πετσετάκια, σόρρυ. Τι να σου πω!

 128. Avonidas said

  #123. Ειδικά στην εποχή που ζούμε δεν πρέπει πια να είμαστε πολιτικά ουδέτεροι, Αβονίδα.

  Δεν είπα ότι ΕΓΩ είμαι πολιτικά ουδέτερος, είπα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι. Με την έννοια ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα σε έναν αριστερό και έναν δεξιό.

  Με την ίδια έννοια, το πόσο κάνουν 2 και 2 είναι πολιτικά ουδέτερο ζήτημα (αν και, με λίγο ηλεκτροσόκ…)

 129. sarant said

  83: Τίτσιρο;

  85-87 Ισόπαχος και ισοπαχής. Αλλά προτιμώ την αναλογία με το χαμηλόμισθος. Κανονικά είναι σε -ής πάντως τα λόγια ουδέτερα αλλά αφού βρήκες και τον πολύπαθο κατοχυρώθηκε και ο χαμηλόκοστος.

  103 Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχει η ευσυνειδησία και το καμάρι αν θες του εργαζόμενου.

  110 Δηλαδή, ποτέ δεν αίρεται το απόρρητο;

  111: Εδώ σηκώνει τρελό τρολάρισμα

 130. Πάντως, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν πλάκα, όπως η νοτιοαφρικάνικη Kulula

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kulula.com#Livery

  Και αεροπορικό χιούμορ που θάπρεπε νάχει πάρει σοβαρά υπόψη του ο μακαρίτης κυβερνήτης της Germanwings

  http://mrjam.typepad.com/.a/6a00d8341c00c753ef0133f4d328a6970b-pi

 131. giorgos said

  63 – xasaposerviko

 132. spiral architect said

  @130: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 133. sarant said

  130 Ε. μεγάλη πλάκα έχουν, μπράβο.

 134. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Με την ίδια έννοια, το πόσο κάνουν 2 και 2 είναι πολιτικά ουδέτερο ζήτημα (αν και, με λίγο ηλεκτροσόκ…)»
  Hλεκτροσόκ για κολοσσούς όπως ο Ντοστογιέφσκυ και ο Ουγκώ; 🙂
  http://en.wikipedia.org/wiki/2_%2B_2_%3D_5

 135. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Nικοκύρη, τίτσιρος=ξεβράκωτος (γυμνός βασικά)
  Και η θρυλική κυπρ. παροιμία: Ο κώλος ο τσίτσιρος είδε το βρακί και ζ(σ)ιέστηκε! 🙂

 136. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  135. Shit! (speaking of… 😆 ) Χιέστηκε ή Σιέστηκε ή σιέστει ,διάολε!

 137. Ουχ…

  φαίνεται πως παίζουνται πολλά ευρά στο αν ήταν αυτοκτονία μετά φόνου ή κάτι άλλο

  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/airbus-a320-posa-xrhmata-kaleitai-na-plhrwsei-h-germanwings-stis-oikogeneies-twn-thymatwn.3381508.html

  Αν προκύψει τελικά η ετυμηγορία ότι ο συγκυβερνήτης «αυτοκτόνησε», οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αθωώσουν την εταιρεία-πελάτη τους και θα μειώσουν κατά πολύ τις αποζημιώσεις στα όσα προβλέπονται ως ελάχιστα ποσά.

  Για να υπολογιστεί η αποζημίωση σε μια τέτοια περίπτωση, λαμβάνονται υπόψιν δύο παράγοντες. Ο ηθικός καταρχήν, ο οποίος θα εκτιμηθεί από τους ειδικούς. Αυτός εκτιμάται ανάλογα με το βαθμό συγγένειας με το θύμα. Στη Γαλλία, υπάρχουν ποσοστά γι’αυτό. Για παράδειγμα, ο παράγοντας ηθικής αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας συζύγου εκτιμάται στα 20.000-30.000 ευρώ.

  Το ποσό μπορεί να αυξηθεί αν ο θάνατος επήλθε με βίαιο τρόπο και σε εξαιρετικές συνθήκες, όπως στην περίπτωση του Α320. Οι οικονομικές αποζημιώσεις υπολογίζονται από τα ποσά που θα μπορούσε να αποκομίσει για τον ίδιο και την οικογένεια του αν ήταν εν ζωή.

  Αν αποδειχθεί «αυτοκτονία», τότε ενδεχομένως οι Germanwings και Lufthansa δεν θα αναγκαστούν να καταβάλουν τα περαιτέρω ποσά περί ηθικής αποζημίωσης.

 138. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πάντως , με τη γνωστή διερευνητική σε βάθος (εγώ και τα X-rays, ρε ζαγάρια!) και πολυεπίπεδη ματιά μου, οι καημένες οι λαστιχένειες παντόφλες του παππούλη δείχνουν το μεγάλο ρατσισμό της εποχής μας ως προς τα υλικά! Αν οι παντούφλες ήτο μεταξωτές και κεντημένες π.χ θα έδιναν μεγάλο και αξιοσέβαστο προσκύνημα (και πολύ λιγότερες αντιδράσεις!) No doubt about it! ;Eνα κομμάτι κάρβουνο κι ένα διαμάντι είναι βασικά το ίδιο… 🙂

 139. Avonidas said

  #138. Άμα δε λιώνουν κι αυτές, θα γίνουν ανάρπαστες 😉

 140. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  137. !! ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να καταλάβω τη «νομική λογική». Η (δική μου, εντάξει μη βαράτε!…) κοινή λογική λέει ότι αυξάνει η «ηθική ευθύνη» για την εταιρεία που είχε στο κόκπιτ της έναν δολοφόνο-αυτόχειρα. (ευτυχώς δεν σπούδασα δικηγόρος… θάμανε ακόμη πιο αποτυχημένος απότι είμαι ως ιντζενιέρος…)

 141. sarant said

  135 Μερσί. Η παροιμία υπάρχει και στα καλαμαράδικα, θαρρώ, αλλά δεν θυμάμαι τη μορφή της.

 142. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  141. Βρακί δεν έχει ο κώλος μας, λουλούδια θέλει ο …χμ,χμμ… 🙂

 143. Avonidas said

  #140. Kid, υπάρχει όμως στο νομικό πλαίσιο κάτι που λέγεται «πρόθεση», που στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφράζεται «και πού ξέραμε μεις ότι θα του τη βιδώσει να το ρίξει;»

  Με άλλα λόγια, αν η εταιρεία μπορεί να αποδείξει ότι είχε λάβει όλες τις λογικές προφυλάξεις, αλλά ένας «παλαβός» ξεγλίστρησε μέσα από το κόσκινό τους, δεν είναι παράλογο να τους αποδοθούν μειωμένες ευθύνες. Αν όμως δεν είχε μεριμνήσει, όπως μοιάζει να ξέρουν εξ επιφοιτήσεως όλοι εδώ μέσα 😉 τότε…

 144. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  143. Ε, αυτό λέω κι εγώ όμως. Φταίει το κόσκινο. Το κόσκινο όμως είναι ευθύνη της εταιρίας (και των ισχυόντων διεθνών σχετικών προδιαγραφών και procedures). Δεν βλέπω δηλαδή γιατί-all else being equal που λέτε κι εσείς- να ελαφρώνει (δεν βλέπω δηλαδή ούτε και γιατί θα πρέπει να επιβαρύνεται,εδώ που τα λέμε) ο παράγων «ηθική ευθύνη» όπως τον βάζει το λινκ του Σκύλου. Η ηθική ευθύνη δηλαδή λέω, γιατί να είναι άλλη όταν ένας παλαβός ρίχνει το αεροπλάνο και άλλη όταν ένας γνωστικός αλλά ανίκανος ίσως ή μειωμένης ικανότητας πιλότος επίσης το ρίχνει (στη μορφή του «δεν το σώζει, ενώ θα μπορούσε αν ήταν ο Τομ Κρουζ» ).

 145. Ω, Χριστούλι μου!

  Στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 εμφανίστηκε και Νευρολόγος/Διερευνητής Αεροπορικών Ατυχημάτων. o_O

  Κάνας άλλος; Πυρηνικός Υδραυλικός; Μηχανολόγος Γυναικολόγος; Νευροχειρουργός Μεταφραστής;

 146. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  145. Ωχ μπαναϊαμ! Αμα αρχίσουνε οι τρελογιατροί να ανακατεύονται και στα αεροπλάνα, με βλέπω με βάρκα για τη Λάρνακα, όπως οι προγονοί μας οι Φοίνικες…

 147. Μαρία said

  135, 141
  Δηλαδή τσίτσιδος.

 148. 146

 149. Πάνος με πεζά said

  @ 145 : Kλειδαράς αεροπλάνων;

  Χρωστάω και την απάντηση για την Αγια Ματρώνα-Κιουρά της Λέρου.

 150. Πέπε said

  145: Καρεκλολόγος – παιδοψυχίατρος

 151. spiral architect said

  @130: Απ’ ότι διάβασα στο λίκνο του Σκύλου η kulula.com έκανε στο Μουντιάλ του 2010 φοβερή διαφήμιση σαν «Unofficial National Carrier of the You-Know-What» 😆 αλλά της την έπεσε η ΦΙΦΑ και ο Μπλάτερ.
  (ο καπιταλισμός που λέγαμε …)
  1 και 2.

  Ελπίζω τα αλάρμ στις καμπίνες των αεροπλάνων της να μην βαράνε έτσι, γιατί το αστείο παρατραβάει. 😮

 152. Μη, βρε αρχιτέκτονα! Κωψοχόλιασε η γάτα που κοιμόταν δίπλα στο τζάκι… 😀

 153. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Γμ την αραπιά μου μέσα! Πατάω στο σπειραρχιτεκτονικό λινκ και μού βγάζει:
  الموقع محظور
  هذا الموقع مغلق لمخالفته الأنظمة والقوانين في مملكة البحرين.

  Site Blocked

  This web site has been blocked for violating regulations and laws of Kingdom of Bahrain.
  😦 😦
  (δεν είναι τσόντα η βουβουζέλα ρε καμηλιέρηδες! (μπας και είναι τσόντα, ρε συ Σπάιραλ;…)

 154. spiral architect said

  @152: Ωχ, σόρι Σκύλε. 😦 Λογικά σε λίγο θα έχει ανάλυση από τον Ακριβό Τσολάκη. Δυνάμωσε τότε την τιβί και η γάτα θα ξανακοιμηθεί. 🙂

 155. Pirros said

  Ο Ευαγγελάτος ενθυμούμενος τον παλιό κακό εαυτό του ωρυόταν χθες στο Mega ότι ο συγκυβερνήτης δεν ήταν απλώς δολοφόνος, αλλά κατά συρροήν δολοφόνος. Το επανέλαβε και στα αγγλικά (serial killer) για να το εμπεδώσουμε. Φυσικά πρόκειται για λάθος. Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις και ίσως κάπως αυθαίρετα να χαρακτηριστεί ως μαζικός δολοφόνος, αλλά σε καμία περίπτωση κατά συρροήν δολοφόνος. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικό πράγμα.

 156. Μα ο Εισαγγελάτος είναι γνωστός serial killer της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. 😉

 157. nikiplos said

  Καλησπέρα…
  Από τα παραπάνω εν πολλοίς τεκμαίρεται και η πολυσύνθετη αιτία του ατυχήματος:
  1. Παροξυσμός μετά την 11/9/2001 στη θωράκιση του πιλοτηρίου με άκαυστες θωρακισμένες θύρες κλπ… Τι γίνεται αν ο «κακός» είναι ήδη μέσα?
  2. Χαμηλό κόστος = χαμηλές αμοιβές με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα…
  3. χαμηλό κόστος = ψωνίζω από το σωρό…
  Επειδή δεν διατυπώθηκε αναλυτικά από άλλους ας το προσθέσω εγώ… Κάτω από 1000 ώρες πτήσης που είχα ο Andreas, δεν σε κάνουν όχι πιλότο, αλλά ούτε … αεροσυνοδό…
  Στην παλιά ΟΑ που κατέστρεψε ο επονείδιστος Χ»δάκης, αν δεν είχες 7.000 ώρες πτήσης δεν έμπαινες στο πιλοτήριο ούτε ως … επιβάτης. Και εννοείται μόνο ως συγκυβερνήτης.
  Η εταιρία German Wings είχε «έμπειρο κυβερνήτη» με 6.000 ώρες πτήσης…
  αστεία πράγματα δηλαδή…
  Τελείως σκανδαλώδες με 670 ώρες πτήσης κάποιος να μπαίνει σε πιλοτήριο επιβατηγού αεροσκάφους…

 158. MAKIABELI said

  Αγαπητέ συντάκτη, ρίξε μια ματιά και στις εκδόσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, (ICAO) που έχει και περιοχικό γραφείο στο Παρίσι (υπεύθυνο για τις ευρωπαϊκές χώρες). Στις διάφορες εκδόσεις του ΠΑΝΤΟΤΕ προτάσσει τους ορισμούς (definitions) τους εγκεκριμένους από την διεθνή κοινότητα πολιτικής αεροπορίας, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης. Eκεί θα δεις την διαφορά μεταξύ των incidents (συμβάντων) και δυστυχημάτων (accidents) στο νομικό περιβάλλον του ICAO. Τα νομικά κείμενα του ICAO υπερέχουν (βάσει του άρθρου 38 του ισχύοντος Συντάγματος μας. Ελπίζω να θυμάμαι καλά το προαναφερόμενο άρθρο 38. Ορισμένα δε από τα νομικά κείμενα του ICAO έχουν δημοσιευθεί και σε ΦΕΚ.

 159. Λ said

  Ύπάρχει και η ιστορία της λατρείας απολιθωμένων οστών ζώων της Πλειστοκαινικής Περιοδου σαν τιμίων οστών. μιλο΄θμε γιι νάνους ελέφαντες και ιπποπόταμους.

  Σε πολλά μέρη της Κύπρου τα απολιθωμένα οστά των ζώων αυτών θεωρήθηκαν από τους κατοίκους ως οστά αγίων ή μαρτύρων. Γι’ αυτό, προς τιμήν τους, τα σπήλαια (μέσα στα οποία ανευρέθηκαν) μετατράπηκαν σε εξωκλήσια ή, ακόμα, κτίστηκαν μικρές εκκλησίες στην περιοχή. Οι άγιοι, στους οποίους αποδόθηκαν τα οστά, είναι συνήθως οι Άγιοι Σαράντα, ο Άγιος Φανούριος, οι Άγιοι Φανέντες ή οι Φανώντες.

  http://www.pio.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/E548DF6D5D4852D2C225739C00370F37?OpenDocument

  Και ένα αγαπημένο ποίημα

  http://www.poemhunter.com/poem/i-had-a-hippopotamus/

 160. Pedis said

  # 158 – Ενδιαφέροντα στοιχεία. Έχεις τις σχετικές πηγές για τις ώρες πτήσης;

  Για το 1. ακόμη και οι πιο νομοταγόκουτοι αρχίζουν … να το σκέφτονται. Σιγά-σιγά. Ήδη το έχω ακούσει γύρω-γύρω.

  Δηλ. κι αν ακόμη είναι δύο μέσα στο πιλοτήριο αλλά ο ένας, ο τρελλός, ο σαλταρισμένος είναι μπρατσωμένος και καπακώσει τον άλλον; Ε, τότε να βάλουμε έναν οπλισμένο αστυνομικό μαζί τους. Κι αν σαλτάρει αυτός; Να βαλουμε δύο. Ή να έχουμε όλοι όπλα μαζί μας να αμυνθούμε. Να πάρουμε κι άλλα μέτρα ασφαλείας. Να περνάνε όλοι και οι επιβάτες πριν την πτήση από ψυχολογικά τεστ. Και οι συντηρητές! Βεβαίως, ειδικά αυτοί.

  Να ανοίξει μεγάλη συζήτηση, ναι, αλλά προς θεού μην γίνει καμία άλλη.

 161. 160 Λ.

  Στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας νομίζεις πως έχουν δράκο που τον σκότωσε η Παναγία; Καμιά παλιοφάλαινα που ξεβράστηκε θα προσκυνάνε οι γριές.

  Κατά τ΄ άλλα, η Λούφτχάνσα σπεύδει να πληρώσει μέχρι και 50.000 ευρώ το (χαμένο) κεφάλι.
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231396076

  Μπας και βιάζεται να καθαρίσει εξωδικαστικά για να μην την πνίξουν στις μυνήσεις;

 162. Λ said

  162. Δίκαιο έχεις. Έχει βέβαια ενδιαφέρον πως ο άνθρωπος προσπαθεί να εξηγήσει το περιβάλλον γύρω του. Θυμήθηκα την σπηλιά της Ανεμότρυπας κοντά στα Πράμαντα των Τζουμερκών, όπου υπάρχει υπόγειος καταρράκτης που βουίζει πολύ. Παλιά οι βοσκοί φοβόντουσαν να περάσουν από εκεί επειδή νόμιζαν ότι υπήρχαν ανεράδες που θα τους πάρουν τη λαλιά. Τελικά το 1960 ανακαλύφθηκε η είσοδος του σπηλαίου και λύθηκε η παρεξήγηση.

  Είναι πολύ χαριτωμένος ο τρόπος που διηγούνται την ιστορία στην ιστοσελίδα των Πράμαντων: «Η ιστορία του σπηλαίου ξεκινάει κάπου στο έτος 1960 …» (και όχι μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν….) http://www.pramanta.gr/anemotrypa/

 163. sarant said

  158 Μου έκανε κι εμένα εντύπωση αυτό με τον πολύπειρο που είχε 6500 ώρες.

  159 Παρ΄όλα αυτά, η ελληνική αρχή λέγεται Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, όχι;

 164. Μαρία said

  161, 164α
  http://www.haf.gr/el/career/merimna/pdf/ypa_pd33-2002.pdf σ.10
  Απο δω: http://www.ypa.gr/licensing-training/degrees-licences/pilots-qualifications-administrative-operations/

 165. Μαρία said

  164
  Ναι, γιατί δεν διάβασε το Μπαμπί.

  Έχουν ως μοναδικό στόχο τον εντοπισμό των παραγόντων που συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός ατυχήματος ή συμβάντος http://www.aaiasb.gr/

 166. Λ said

  Α και για το Κολόσσι των τιμίων σαγιονάρων βάζω αυτό το λίκνο και όχι εκείνο της βικι. Μια ηλεπίσκεψη αξίζει τον κόπο.

  http://lyk-kolossi-lem.schools.ac.cy/%CE%9A%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%A3%CE%A3%CE%99.pdf

 167. Pedis said

  # 165 – Ευχαριστώ Μαρία. Αν διαβάζω σωστά, ο χειριστής για να πάρει πτυχίο πρέπει να έχει, μεταξύ άλλων, 1500 ώρες πτήσης. Δηλ. ο αυτόχειρ ήταν κάλφας, ενώ ο άλλος ο πολύπειρος φόρτιζε τα ρεζερβουάρ του με εμπειρία.

  Ναι, ήταν αλλιώς όταν προσλάμβαναν τους χειριστές της πολεμικής αεροπορίας, πώς να το κάνουμε. Και δεν θα τους κάθονταν σούζα, διότι και λόγο και γνώση είχαν και άμα θέλαν την κοπάναγαν.

 168. physicist said

  #137. — Ράδιο αρβύλα, Σκύλε. Κολοκύθια τούμπανα του νουζεικοστέσσερα — δενξέρουνπούπαντατέσσερα.

  Ήδη, ο Εισαγγελέας της Μασσαλίας είπε ότι γι’ αυτήν την πράξη δεν μπορεί να μιλήσει κανείς απλώς για αυτοκτονία, οι δε Γερμανοί έχουν τον ήδη νομικώς έγκυρο όρο erweiterter Suizid για τέτοιες πράξεις. Επιπλέον, η Εισαγγελία του Ντύσσελντορφ ήδη μίλησε για πρόθεση (der Pilot handelte vorsärtzlich). Μου φαίνεται αδιανόητο να περάσει στο ντούκου αυτό, μετά μάλιστα από τη δημοσιότητα που πήρε ο θέμα — αλλά και νομικώς μου φαίενται αδύνατο να στέκει. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι οι ασφαλιστικές δεν πληρώνουν σε περ΄πτωση αυτοκτονίας του ασφαλισμένου, όχι σε περίπτωση που η αυτοκτονία του ενός οδηγεί στον θάνατο ενός άλλου. Δεδικασμένα υπάρχουν, π.χ. από ανθρώπους που έχουν πέσει από ψηλά κτίρια (στον εμπορικό δρόμο στο Ντύσσελντορφ!) τραυματίζοντας σοβαρά με την πτώση τους περαστικούς στον πολυσύχναστο δρόμο.

 169. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας (η πρώτη κατά την θητεία του) δίνει μία και καλή λύση στο μεγάλο θέμα των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
  Αφού ψηφιστεί και αποτελέσει νόμο του κράτους (μαζί με τη συνολική ρύθμιση) τότε θα πρέπει ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής σε αυτή, απαιτούνται λίγες μέρες.
  Τότε πραγματικά κάτι θα έχει αλλάξει (επιτέλους) σ’ αυτή την χώρα.

 170. Φαντάζομαι θάχετε δει κι αυτό:
  http://www.securvol.fr/barometre.php

 171. physicist said

  Pedis — στο 109 το τερμάτισες. Αυτό με τη mean field theory και τα fluctuations είναι καμια πενηνταριά φάουλ σε ισάριθμα επίπεδα, όλα μαζεμένα. Πόσο ακόμα θα διαστεβλώσεις ό,τι στοιχείο υπάρχει και δεν υπάρχει για να δικαιολογήσεις τη θρησκεία σου που μασκαρεύεται για πολιτική πεποίθηση;

 172. Stazy στο 171, πού να το είχαμε δει;

  Φυσικέ, στο 169, ναι, λέει πως είναι άσχετο των αποζημιώσεων

  http://www.naftemporiki.gr/story/932617/germanwings-xrimatiki-boitheia-stous-suggeneis-ton-thumaton

  και μπόνους ένας επικός επικήδειος από το Homer (τυχαίο;) της Αλάσκας

  http://homertribune.com/2015/03/obituary-march-25/

  (φτουφτουφτου… μακριά από μας!)

 173. vk said

  Πετάω τακτικά στην Ευρώπη και κατα περιόδους πολύ τακτικά (τον Ιανουάριο πχ έκανα συνολικά 22 πτήσεις). Προτιμώ τις μεγάλες αεροπορικές πχ BA, KLM, Lufthansa και φυσικά Aegean η οποία είναι εξαιρετική. Βέβαια συχνα ταξιδεύω και με εταιρίες χαμηλού κόστους είτε γιατί για κάποιες διαδρομές είναι η μονη επιλογή για απευθείας πτήση (πχ με KLM δε γλυτώνεις το Άμστερνταμ) ειτε γιατί η διαφορά στην τιμή είναι σημαντική.

  Το βασικό μου θέμα με τις εταιρείες χαμηλού κόστους είναι το σέρβις. Δεν μπορώ τα πολύπλοκα site για να κλείσω εισιτήριο, δεν θέλω να με στιβαζουν ώρες πριν το boarding, δε μπορω να βγάζω άγχος για το ποσά κιλά είναι η βαλίτσα. Τελευταία, τουλάχιστον η easy αλλά και η Ryan έχουν βελτιωθεί πολύ σε αυτους τους τομείς. Οι άβολες θέσεις είναι ένα θέμα αλλά συμβαίνει και σε καλες και ακριβές εταιρείες κάποιες φορές. Μου αρέσει να έχει φαγητό στην πτήση αλλά αυτό πλεον είναι σπάνιο (βλ aegean, Turkish, ή και BA με hot breakfast στις πρωινές πτήσεις). Θεωρώ κοροϊδία τα μπισκότα και τα πατατακια που σερβίρουν οι μεγάλες-ακριβες εταιρείες. Χίλιες φορες φθηνότερο εισιτήριο και να πληρωσω τον καφέ μέσα στην πτήση.

  Το θέμα της ασφάλειας σίγουρα με απασχολεί. Εκεί περιμένω κράτος, ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς να διασφαλίζουν οτι κανένας δεν παίζει με την ασφάλεια. Αντίστοιχα πρέπει να διασφαλιζονται τα δικαιώματα των εργαζομενων όπως άλλωστε σε όλους τους χώρους ειτε είναι πιλότοι ειτε καθαρίστριες. Τέλος πρεπει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιβατών.

  Με αυτά σα δεδομένα θεωρώ καλοδεχούμενο των ανταγωνισμό των εταιρειών αφού ωφελεί τον επιβάτη καταναλωτή. Βελτιώνονται οι υπηρεσίες και μειώνονται οι τιμές. Καποτε τα αεροπορικά ταξίδια ηταν για λίγους και πλέον είναι πολύ προσιτά.

 174. #159 Παραταύτα, άλλο «συμβάν», κι άλλο «ατύχημα». Αντιστοιχίζεται το incident στο ατύχημα; Ατύχημα είναι το ατυχές incident…

 175. Μαρία said

  168
  Ναι, το τσέκαρα κι αλλιώς http://en.wikipedia.org/wiki/Airline_Transport_Pilot_Licence
  Για τον συγκυβερνήτη όμως, που ήταν ο μικρός, μπορεί να κάνουν σκόντο.

 176. Σκύλε, επειδή κυκλοφορεί στη κουτσομπολόσφαιρα των ημερών…

  5 χρόνια, από 200 μέρες δουλειά, από 6,5 ώρες πτήση τη μέρα, νάτες οι 6,5Κ

 177. physicist said

  #173. — Ξέρεις, Σκύλε, είναι απαράδεκτο (όχι από σένα, για κάτι μύδια λέω) να διαστρεβλώνεται η παραμικρότατη πληροφορία, από κάθε μυγάκι να πάει να βγει ξύγκι, ώστε να αποδειχτεί σώνει και καλά ότι η άπληστη Λουφτχάνσα φταίει, και μάλιστα ειδικά λόγω απληστίας. Ό,τι φανταστεί ο άλλος πάει και το γράφει, και νομίζει ότι δήλωσε κάτι βαθύ, ότι διέβλεψε στο «σύστημα» κάτι που οι υπόλοιποι δεν το έχουν καταλάβει και ότι, προπάντων, είπε κάτι αριστερό.

  Τι να κάνουμε ρε παιδιά, η ζωή είναι φριχτή μερικές φορές και δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, δεν μπορούμε να λάβουμε για ό,τι κακό στον κόσμο προληπτικά μέτρα. Αν ο εργοδότης είχε πλήρη έλεγχο στα ιατρικά δεδομένα των απασχολούμενων, κι αν η Λουφτχάνσα είχε πάρει είδηση ότι ο Α.Λ. τον τελευταίο καιρό είχε συχνές επισκέψεις σε κλινικές, ίσως τον είχε βάλει σε διαθεσιμότητα: το θέλουμε κάτι τέτοιο, ναι ή όχι;

  Αν η Λουφτχάνσα το 2008 είχε πει ότι έξι μήνες διακοπή της εκπαίδευσης λόγω κόπωσης ή κατάθλιψης είναι λόγος οριστικής απόρριψης, οι 149 σήμερα θα ζούσαν. Το θέλουμε αυτό; Θέλουμε νέοι άνθρωποι με όνειρο να γίνουν πιλότοι κα κρύβουν τις ψυχολογικές τους δυσκολίες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης έτσι ώστε να μη χάσουν τη μία και μοναδική ευκαιρία που τους δίνεται; Και να κουβαλάνε τα προβλήματα αυτά μια ζωή μέσα τους ενώ ασκούν το επάγγελμα;

  Αν υπήρχε πάντοτε η δυνατότητα να ανοίξει η πόρτα του πιλοτηρίου απέξω, ο τύπος θα μπορούσε να είχε προγραμματίσει τον αυτόματο για ακόμα ταχύτερη πτώση και να είχε μπλοκάρει την πόρτα με κανένα λοστάρι. Ή θα μπορούσαν να είχαν σκοτωθεί κάποιοι άλλοι 150 σε τρομοκρατική ενέργεια επειδή ακριβώς η πόρτα θα μπορούσε πάντοτε ν’ ανοίγει απέξω. Το θέλουμε αυτό; Μπορούμε να το προβλέψουμε αυτό;

  Είναι τα πάντα όλα αφορμή να κάνουμε αντικαπιταλιστική πολεμική και γαία πυρί μιχθήτω; Δηλαδή να υπάρχει και στοιχειώδης εντιμότητα, καταντάει γελοίο πλέον.

  Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι αν η Λουφτχάνσα είχε την πολιτική των τεσσάρων ματιών, τότε ίσως, μάλλον θα το είχαμε αποφύγει. Αλλά να που η απόφαση να μην εφαρμοστεί αυτή η πολιτική δεν είχε τίποτα να κάνει με κέρδος και απληστία. Ήταν, όσο φροχτό κι αν ακούγεται για όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, μια κακή εκτίμηση.

 178. 178: Ρε συ, το ξανάπες. Ειλικρινά πιστεύεις ότι σε κάποιον που του γύρισε το μάτι να πάει να στουκάρει μαζί με άλλους 150, θα αποτελούσε εμπόδιο μια αεροσυνοδός; Τα τέσσερα μάτια χρησιμεύουν μόνο σε περιπτώσεις ιατρικού περιστατικού (μη ψυχικού).

 179. Pedis said

  # 176 – Μαρία – «Για τον συγκυβερνήτη όμως, που ήταν ο μικρός, μπορεί να κάνουν σκόντο.»

  Ναι, το έκαναν (αν αυτά που διαβάζουμε είναι ορθά). Γιατί άλλωστε, δεν παρανομούν, και όταν το κάνουν ποιος τους ελέγχει;

  Να μας δείξει και ο Νίκιπλος (158) που βρήκε τα στοιχεία για τους πιλότους όταν λειτουργούσε (με κάποιο στοιχειώδη τρόπο) ο -κρατικός- καπιταλισμός θα βάλουμε μία τάξη στις πληροφορίες.

 180. physicist said

  #179. — Στάζυμπε, εξηγησα αλλού για ποιον λόγο νομίζω ότι έχει σημασία — αλλά ας πούμε ότι δεν έχει. Από τη διατύπωσή σου φαίνεται να υπονοείς ότι η υπεροχή της σωματικής δύναμης ενός αποφασισμένου απέναντι στην αεροσυνοδό από μόνη της είναι αποφασιστική. Καλώς, ας το δεχτούμε κι αυτό: μην ξεχνάς όμως ότι πλέον σχεδόν πάντοτε υπάρχει τουλάχιστον ένας αεροσυνοδός σε κάθε πτήση. Και μάλιστα στην αποψινή τη δικιά μου ήταν μπρατσωμένος και σωματαράς. 😉

 181. 181: Ναι, όντως, το μυαλό μου πήγε στο στερεότυπο της γυναίκας.

 182. Γς said

  162:

  >Κατά τ΄ άλλα, η Λούφτχάνσα σπεύδει να πληρώσει μέχρι και 50.000 ευρώ το (χαμένο) κεφάλι.

  Ητανε να επιστρέψω στο Χιούστον από το LA το μεσημέρι, αλλά ήταν αργά το βράδυ όταν το αεροπλάνο της Σάουθ Γουέστ έπιασε στο Ιντερκοντινένταλ.

  Τα παιδιά ανησυχούσαν.
  -Ρε σεις λέτε να έπεσε το αεροπλάνο;
  -Θα το έλεγαν οι ειδήσεις.
  -Θα το πούνε.
  -Να φάτε τη γλώσσα σας. Η μικρή.
  -Αντε. Θα τσεπώσεις το 1/3 της αποζημίωσης.
  -1/4. Είναι και η μαμά.
  -Και να έχει γλυτώσει λέει. Και ν ανοίξει η πόρτα και να μπει με σκισμένα ρούχα αίματα και επιδέσμους.

  Ηταν η στιγμή που άνοιγα την πόρτα. Δεν τους είδα και πολύ χαρούμενους.
  Το αντίθετο μάλιστα.

 183. sarant said

  178 Σε αυτό με τον ιατρικό φάκελο του εργαζομένου, έχεις δίκιο.

 184. Μαρία said

  180
  Οι πιλότοι της ολυμπιακής ήταν της σχολής Ικάρων, απόστρατοι, γι’ αυτό ίσως και οι πολλές ώρες πτήσης.
  Ξέρω περίπτωση γιου γνωστού τραγουδοποιού που σπούδασε πιλότος στην Ελβετία, όταν εδώ δεν υπήρχαν ιδιωτικές σχολές, και προσλήφτηκε στην ολυμπιακή, αλλά για τότε αυτός ήταν εξαίρεση.
  Τώρα υπάρχουν κι εδώ ένα σωρό ιδ. σχολές, που σε ξεπετάνε και σύντομα π.χ. http://globalaviationsa.com/greek/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/atpl-integrated/
  Τι απαιτήσεις έχει η κάθε εταιρεία, για να σε προσλάβει είναι άλλο θέμα.

 185. Don’t blame depression for the Germanwings tragedy

 186. sarant said

  185 Γιου γνωστού τραγουδοποιού που έχει όνομα ίδιο με το χρηστώνυμο γνωστού σχολιαστή 🙂

 187. physicist said

  Αναρωτιέμαι τι μαρτύριο περνάει ο γιατρός που είχε δώσει στον συγκυβερνήτη χαρτί απαλλαγής από την εργασία του για λόγους υγείας από τις 16 έως τις 29 Μαρτίου, και που αποφάσισε να τηρήσει το ιατρικό απόρρητο και να μην πληροφορήσει κανέναν, όπως έχει δικαίωμα να κάνει όταν κρίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για άλλους ανθρώπους. Πόσες σκέψεις θα του τριγυρνάνε στο μυαλό, πόσες νύχτες θα μείνει άγρυπνος, τι βασανιστήριο θα περνάει, κι αν θα ξαναμπορέσει ποτέ ν’ ασκήσει το επάγγελμά του. Να σκέφτεται ότι αν είχε σπάσει το απόρρητο, θα μπορούσε να είχε φάει τρελή μήνυση που να του κόστιζε τελικά την άδειά να ασκεί την Ιατρική. Κι από την άλλη, τώρα που δεν το έκανε, να σκέφτεται ότι ήταν «στο χέρι του» να γλιτώσει τους 149 κι έμεινε άπραγος. Κόλαση …

 188. sarant said

  Είχε ο γιατρός λόγο να φοβάται ότι ο Λούμπιτς θα παραβίαζε την αναρρωτική άδεια;

 189. Μαρία said

  187
  Ακριβώς. Και με Βαρβιτσιώτη στην Άμυνα και με τραγούδια για τα στρατά.
  Η στρατιωτική εκπαίδευση πάντως στη σχ. Ικάρων ήταν πολύ ζόρικη και μπορεί να είναι ακόμα. Το ξέρω απο γνωστό μου, φτωχό παιδί, που πέρασε στη σχολή, για να έχει σίγουρη δουλειά, αλλά δεν άντεξε και τα παράτησε.

 190. physicist said

  #189. — Τι να σου πω βρε Νίκο, δεν ξέρουμε για ποιαν ασθένεια του δόθηκε η αναρρωτική αλλά έλα εσύ στη θέση του γιατρού, για τον οποίον κάνω την υπόθεση ότι σκέφτεται και συμπάσχει σαν φυσιολογικός άνθρωπος και είναι σε θέση να κάνει αυτοκριτική. Ξέρω γιατρούς που, σε πολύ απλούστερες περιπτώσεις, κάθονται και ιδρώνουν εκ των υστέρων και σκέφτονται τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει να είχαν σώσει τον ασθενή, απλώς τον ασθενή τους. Ε, είναι δυνατόν να μη βασανίζεται από σκέψεις ο γιατρός σε τούτην εδώ την περιπτωση;

 191. sarant said

  191 Θα βασανίζεται. Αλλά αν δεν είχε βάσιμο λόγο να υποψιαστεί ότι ο πιλότος θα έσκιζε το αδειόχαρτο, θα ήταν αδιανόητο να παραβιάσει το απόρρητο.

 192. physicist said

  #192. — Έτσι όπως τα λες. Όπου βέβαια το τι θα πει «βάσιμος λόγος» στην τελική έχεις να το ξεκαθαρίσεις μόνο με τη συνείδησή σου.

 193. Μαρία said

  Δείτε κι αυτό: http://www.efsyn.gr/arthro/mayro-koyti-ekryve-ena-megalo-giati
  …οι πιλότοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ελαττωματική εκπαίδευση των νεότερων συναδέλφων τους, που αντιμετωπίζονται πλέον περίπου σαν οδηγοί λεωφορείων ή άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς…

  Οπως αναφέρει το συνδικάτο, οι κανονισμοί για την εκπαίδευση των πιλότων έχουν γραφτεί στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Αν και η τεχνολογία fly-by-wire (αυτοματοποιημένη πτήση με χρήση αισθητήρων και υπολογιστών) που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα αεροσκάφη είναι πολύ προχωρημένη, οι (καλά εκπαιδευμένοι) πιλότοι είναι απολύτως απαραίτητοι για να σώσουν το αεροπλάνο σε περίπτωση βλάβης των ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

  Τον περασμένο Νοέμβρη, μάλιστα, ένα Airbus Α321 της Lufthansa λίγο έλειψε να συντριβεί, λόγω συσσώρευσης πάγου στους αισθητήρες ταχύτητας, που «τάιζαν» με λάθος στοιχεία τον υπολογιστή πτήσης: το αεροσκάφος έκανε βουτιά χάνοντας 3.000 πόδια ανά λεπτό και οι κυβερνήτες του χρειάστηκαν μεγάλη προσπάθεια για να αναλάβουν χειροκίνητα τον έλεγχο και να σώσουν τους εαυτούς τους και άλλους 107 επιβαίνοντες. Ο κεντρικός υπολογιστής ζητούσε συνεχώς επιβεβαίωση για να «απεμπλακεί» και οι πιλότοι –όπως φυσικά και οι επιβάτες- δεινοπάθησαν…

 194. Γς said

  Φβερό δεξί ντιρέκτ του Νικολόπουλου στους Γερμανούς.
  Και πως θα το αντέξουν…

 195. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «…οι πιλότοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ελαττωματική εκπαίδευση των νεότερων συναδέλφων τους, που αντιμετωπίζονται πλέον περίπου σαν οδηγοί λεωφορείων ή άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς…»

  Mαρία, αυτό το λέει η ανακοίνωση των πιλότων ή η εφημερίδα; Όποιος τελοσπάντων και να το λέει ,ε! είναι ψιλοκατάπτυστο εδώ που τα λέμε. Δηλαδή οι οδηγοί λεωφορείων και άλλων μ.μ.μ δεν τρέχει και τίποτα να ειναι άυπνοι, κουρασμένοι, κακοπληρωμένοι, ή και αχάππαροι;; Παρεμπιπ. το πιο δύσκολο και απαιτητικό ( σε θέλει σε συνεχή εγρήγορση και απαιτεί άμεση αντίδραση) μέσο για πιλοτάρισμα, μακράν πιο απαιτητικό από σκάφη και αερόπλαναμ ακόμα και από σκαπτικά μηχανήματα, είναι το …αυτοκίνητο! Tώρα, γιατί μια πρεσβυωπική γιαγιά μπορεί να οδηγάει ένα βανάκι αλλά δεν μπορεί να πιλοτάρει ένα -σχεδόν αυτόνομα κινούμενο- Μπόινγκ…είναι άλλη ιστορία. Risk-Consequences cost assessment.

  YΓ. Φυσικέ, αυτό που λες για το γιατρό που έγραψε την αναρωτική στον Α, δεν το καλοκαταλαβαίνω. Δηλαδή πρέπει ο γιατρός που γράφει αναρωτικές να γίνεται Σερλοκ Χολμς και να κάνει follow-up αν οι αναρωτικές εφαρμόζονται; Mα δεν θα έκανε άλλη δουλειά τότε.

 196. physicist said

  #194. — Το περιστατικό με την πτήση Μπιλμπάο-Μόναχο (δες σχόλιο 23) δεν αποδεικνύει ελλιπή εκπαίδευση των πιλότων αλλά ακριβώς το αντίθετο. Το άρθρο της ΕφΣυν δεν βγάζει νόημα: οι πιλότοι ούτε εκπαιδεύονται ούτε παίρνουν άδεια «να πετάνε» αλλά να κυβερνούν συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Το να έχει κάποιος άδεια για ένα Α320 δεν θα πει ότι μπορεί να πετάξει με B737. Επομένως, δεν είναι δυνατόν εκ των πραγμάτων να έχει μείνει η εκπαίδευση στις δεκαετίες του 50 και του 60. Ορισμένοι κανονισμοί από τότε είναι ασφαλώς σε ισχύ και σήμερα.

  #196, στο ΥΓ. — Όχι να κάνει follow up αλλά να ειδοποιήσει τον εργοδότη ότι ο Ταδόπουλος δεν επιτρέπεται να εργασετεί τις τάδε μέρες.

 197. Γς said

  196:
  Στην Αμερική οι νταλικέριδες έχουν πετύχει να έχουν μισθούς καλλίτερους από αυτούς των πιλότων.

 198. Γς said

  Στο ΙΚΕΑ του αεροδρομίου και περίμενα να μου αλλάξουν ένα γυάλινο βάζο που είχα αγοράσει πριν λίγες μέρες και ήταν σπασμένο μέσα στην συσκευασία του.

  Και να με ρωτάνε οι διπλανοί πως μου έσπασε και τέτοια. Και μετά πλακούλες. Σε ποιον; Σε μένα.

  Τελικά όταν μου το αλλάξανε, τους πιάνω:
  -Πως μου έσπασε ε;
  -Σου έπεσε κάτω.
  -Όχι. Το πήγα στο αυτοκίνητο.
  -Και το χτύπησες στο καπό.
  -Όχι το έβαλα στο πορτμπαγκάζ.
  -Και το χτύπησες με την πόρτα.
  -Όχι, πήγα στ πάρκιν μακράς διαρκείας.
  -Και το βρήκες σπασμένο όταν γύρισες.
  -Όχι, το πήρα μαζί μου. Στο Λίαρ Τζετ μου.
  -Και κουνήθηκε στην απογείωση
  -Όχι.
  -Στις αναταράξεις, σε κενό αέρος;
  -Όχι. Ακουσα ένα κρακ την ώρα που έσπαγα το φράγμα του ήχου πάνω από το κάβο ντόρο.

 199. Alexis said

  #197, τέλος: Πολύ σωστή η επισήμανση.
  Είναι αδιανόητο κάποιος να παίρνει αναρρωτική άδεια και να μην ενημερώνεται επισήμως ο εργοδότης του.
  Και προφανώς δεν υπάρχει κανένα ιατρικό απόρρητο εδώ.
  Τι πα να πεί «έσκισε το αδειόχαρτο»;
  Αναρρωτική κατά βούληση δεν υπάρχει…

 200. qq said

  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτές τις δουλείες είναι η ανία. Άριστη εκπαίδευση για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά (σχεδόν) ποτέ δεν συμβαίνει τίποτα. Κάποτε δούλευα μια παρόμοια δουλειά (όχι πιλότος βέβαια) και κάπως νιώθω την ψυχολογία των πιλότων.
  Οι απέξω μπορεί να νομίζουμε ότι ο πιλότος κάνει την πιο συναρπαστική δουλεία, ο ίδιος όμως ξέρει ότι δεν υπάρχει πιο βαρετή και πως η ανία τον σκοτώνει κάθε μέρα και περισσότερο. Ακόμα πιο βαρετό γίνεται με όλους τους αυτοματισμούς στα σύγχρονα αεροπλάνα. Χιλιάδες ώρες πτήσεις και δεν συνέβη απολύτως τίποτα, παίρνεις ένα υπνάκο να περάσει η ώρα, αλλά όταν συμβεί πρέπει να επέμβει αμέσως. Συνήθως τα χάνει τελείως. Από αυτό δεν σε σώζει τίποτα. Ισα-ίσα, αν υπάρχουν περισσότερα μάτια, η σύγχυση είναι χειρότερη. Ο καθένας θα περιμένει από τον διπλανό του να κάνει τις σωστές ενέργειες, πολύ πιθανόν κανένας.
  Πιο πολύ το κόβω ότι ο πιλότος ήθελε ν παίξει. Θα κατεβάσει το αεροπλάνο και μετά με την μαεστρία του να το ανεβάσει. Όταν δούλευα μια παρόμοια δουλειά, πάντα πάλευα με το πειρασμό να προκαλέσω ένα συμβάν, να νοιώσω την αδρεναλίνη στα όρια της.
  Βέβαια, από ανία πάσχουμε και όταν οδηγούμε και δεν υπάρχει οδηγός που να μη κοιμήθηκε στο τιμόνι. Απλά είναι θέμα κλίμακας, Όταν θα συμβεί το ατύχημα, στην μια περίπτωση το πολύ να σκοτωθεί ο ίδιος ή 50 άτομα αν οδηγεί λεωφορείο και κανείς δεν ασχολείται, στη δε περίπτωση θα γράφουν για μήνες οι εφημερίδες.

 201. Γς said

  199:

  Και το πίστεψαν ότι το Λίαρτζετ πιάνει τέτοιες ταχύτητες

 202. ΓιάννηςΤ. said

  Δεν ξέρω αν τη φράση «Με πήρε στο λαιμό του» μπόρούμε να τη συνδέσουμε με την «το κρίμα στο λαιμό σου». Στη δεύτερη φράση η λέξη «κρίμα» είναι από την λέξη κρίση, η απόφαση, δηλαδή, για ένα ζήτημα βαραίνει εσένα. Έχει υπάρξει άρθρο, παλιότερα, που να ασχολείται με τη λέξη «κρίμα»;

 203. sarant said

  203 Καλημέρα Τη φράση «το κρίμα στο λαιμό σου» μπορούμε ασφαλώς να τη συνδέσουμε με τη φράση «τους πήρε στο λαιμό του», αφού σημαίνει «το κρίμα πάνω σου». Όχι, δεν την καταλαβαίνω όπως εσείς, ότι δηλ. σημαίνει «απόφαση», η λέξη «κρίμα» είχε πια πάρει τη σημερινή σημασία.

  Έχω παλιότερο άρθρο γενικά για την κρίση και τις λέξεις της οικογένειάς της.
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/07/01/krisis/

 204. nikiplos said

  Cher Pedis, πέρα από τα τυπικά στοιχεία είναι και η πρακτική των μεγάλων εταιριών… Τα δικά μου στοιχεία είναι από επιστήθιο φίλο μου που πετάει με την Aegean συγκυβερνήτης και έχει 7.000 ώρες πτήσης!!! Ο ίδιος δεν θεωρεί τον ευατό του «πολύπειρο» αλλά απλώς adequate… Στην παλιά ΟΑ δεν θα διαννοούταν να λέει ότι είναι «έμπειρος». Για την εκπαίδευση των «μικρών» υπάρχουν οι πτήσεις Cargo που είναι τα μεγαλύτερα σχολεία γιατί εκεί καταλήγουν και οι μεγάλης ηλικίας και εμπειρίας πιλότοι… Ο Andreas δεν θα έπρεπε καν να διανοηθεί ότι μπορεί να πετάξει συγκυβερνήτης… Ο πατέρας του γνωστού μου έκλεισε τα 40 για να μπει σε πιλοτήριο της παλιάς Ολυμπιακής…

  Να σημειώσω ότι οι «ώρες πτήσης» είναι κάπως αφαιρετικές, αφού μπορείς να γράψεις εκατοντάδες τέτοιες με αυτόματο πιλότο… Πρέπει κανείς να πετάξει σε συνθήκες, να εκπαιδευτεί σε πτήσεις με πλάγιους ανέμους κλπ. Να σημειώσω ότι η σχολή της Lufthansa είναι από τις καλύτερες στον κόσμο… Και η δική μας εδώ της Ολυμπιακής ήταν άριστη…

 205. Pedis said

  # 205 – Ναι!

  Διακρίνεται μία «γενική χαλάρωσις» στο σύστημα. Απογειώνεται η «οικονομία», ναι, αλλά τα μυξοκλάματα, τα μελό και τ’ «ανάθεμα η στιγμή» είναι από βλακώδη ως εκ του πονηρού και τελικά βλακώδη.

 206. Πέπε said

  203, 204:
  Νομίζω ότι η έκφραση «το κρίμα στο λαιμό μου» όχι απλώς συνδέεται με την άλλη αλλά κρατάει, ακόμη, και μιαν απόχρωση που η άλλη έκφραση δεν ήξερα ότι την είχε παλιά: αυτήν που έχουν τα κείμενα που παραθέτει ο Sarant, «σε παίρνω στο λαιμό μου» = παίρνω την ευθύνη σου. Ακόμα και σήμερα μπορεί να συμβουλέψουμε κάποιον να κάνει κάτι που του φαίνεται παράτολμο και να του πούμε «κάν’ το και το κρίμα στο λαιμό μου».

 207. Πάνος με πεζά said

  [Μιχάλης Νικολάου mode on]
  Aκόμα και στα αεροπορικά δυστυχήματα υπάρχει η περίφημη ελληνική «αποψάρα». Ο καθένας πιστεύει ότι είναι, ακριβώς, Τσολάκης !
  [Μιχάλης Νικολάου mode off]

  (Δεν θίγω κάποιον, για το λογοπαίγνιο το έβαλα!)

 208. Ωραίο!

  Πάντως και ο Γκάρντιαν θέτει θέμα αποζημιώσεων

  http://www.theguardian.com/world/2015/mar/27/germanwings-may-face-multi-million-dollar-compensation-claims-over-crash

  Germanwings may face multi-million dollar compensation claims over crash

  International agreement limits airline liability to around $157,400 per passenger killed but legal experts say this could be exceeded in latest case

 209. Πάνος με πεζά said

  Λέγεται ότι ενδεχόμενη απόδειξη αυτοχειρίας θα μειώσει τρομακτικά το ύψος των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία…

 210. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δεν μπορώ να το καταλάβω με τίποτα γμτ! Case 1. Έπαθε έμφραγμα ο Ταδόπουλος κι έπεσε πάνω στο πηδάλιο σε θέση «φούντο» =μεγάλη αποζημίωση. Case 2. Φούνταρε εσκεμμένα ο θεόμουρλος= μικρή αποζημίωση. …:-(

 211. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mα πού είναι οι δικηγόροι μας ρε παιδιά;;;

 212. sarant said

  210-211 Το είδα να λέγεται (στο ελληνικό Διαδίκτυο) αλλά δεν το καταλαβαινω. Η αυτοχειρία μειώνει την αποζημίωση όταν αυτοκτονησει ο ίδιος ο ασφαλισμένος -αλλά το έχει πει ο Φυσικός σε προηγούμενο σχολιο.

 213. physicist said

  #209. — Πάντως και ο Γκάρντιαν θέτει …

  Κάτι έχει πάρει το μάτι μου να έχει συζητηθεί εδώ για τα γένη των ξένων εφημερίδων ή κάνω λάθος; Ειδικά αυτόν τον Φρουρό, πάντως, εγώ θηλυκό τονε θυμόμουνα τότε, παλιά. Δεν ξέρω τι άλλαξε στο μεταξύ και γιατί. Αρσενικός ήταν ο Εκόνομιστ, τα περισσότερα άλλα περιοδικά ήταν ουδέτερα νομίζω. Πρόσφατα είδα εδώ κι εκεί να γράφεται «ο Σπίγκελ», ελπίζω όμως να μην επικρατήσει αυτή η παλαβομάρα.

 214. physicist said

  Αντίθετα, θα μ’ άρεσε να μεταφράζονται οι τίτλοι στα Ελληνικά: «η Χώρα» της Μαδρίτης, «ο Ταχυδρόμος της Εσπέρας» του Μιλάνου, «ο Μικρός» της Τεργέστης και «το Κάτοπτρο της Ημέρας» του Βερολίνου. Ψώνιο! 😛

 215. Φυζικέ, στο 214

  υπάρχει το σχετικό ανέκδοτο με τη Τζόαν Κόλλινς ή άλλη σχετική κουνελοπνίχτρα που όταν την ρώτησαν στο εξωτικό σούπερ-ντούπερ ξενοδοχείο τι εφημερίδες θα ήθελε με το πρωινό της απάντησε

  «A male*, a mirror, a guardian, no observer, as many times as possible»

  *mail

 216. physicist said

  #216. — Αχαχά, πολύ καλό! Express δεν ζήτησε, ε;

 217. Γς said

  216:

  Πάντως η γριά του ανεκδότου ήθελε Φαινάνσιαλ Τάιμς, πρωί πρωί

 218. Spiridione said

  Δεν είμαι legal expert στο αεροπορικό δίκαιο, αλλά αυτό με την αυτοκτονία δεν το καταλαβαίνω. Τι σημαίνει αν αποδειχθεί αυτοκτονία; Εδώ δεν έχουμε μία σκόπιμη ρίψη του αεροσκάφους στο βουνό; Αυτό δεν είναι ταυτόχρονα και αυτοκτονία του συγκυβερνήτη; Τέλος πάντων, καταρχήν η αεροπορική εταιρεία, ο προστήσας, ευθύνεται και για το πταίσμα του προστηθέντος της, του συγκυβερνήτη. Ξέρω τι ισχύει στο ελληνικό δίκαιο και ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει τα εξής:
  «Από την διάταξη του άρθρου 922 Α.Κ. συνάγεται, ότι ο προστήσας ευθύνεται για τις ζημίες που προξένησε ο προστηθείς σε τρίτον, όχι μόνο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας που ανατέθηκε σ’ αυτόν, αλλά και κατά κατάχρηση της υπηρεσίας του, η οποία υπάρχει όταν η ζημιογόνος πράξη τελέστηκε μέσα στα όρια των καθηκόντων που ανατέθηκαν στον προστηθέντα ή με την ευκαιρία ή με αφορμή την υπηρεσία, αλλά κατά παράβαση των εντολών και οδηγιών που δόθησαν σ’αυτόν ή καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων του, εφόσον, όμως, μεταξύ της ζημιογόνου ενέργειας του προστηθέντος και της υπηρεσίας που του ανατέθηκε υπάρχει εσωτερική συνάφεια, υπό την έννοια ότι η αδικοπραξία δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει χωρίς την πρόστηση ή ότι η τελευταία υπήρξε το αναγκαίο μέσο για την τέλεση της αδικοπραξίας. Αντιθέτως, δεν ευθύνεται ο προστήσας όταν η παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του προστηθέντος οφείλεται σε προσωπικούς λόγους του δράστη, άσχετους με την υπηρεσία που του έχει ανατεθεί, αφού η ύπαρξη των λόγων αυτών διακόπτει την αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στη βλαπτική πράξη του προστηθέντος και την άσκηση ή την κατάχρηση της υπηρεσίας του. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση που υπάρχει μεν τυπικός ή χρονικός σύνδεσμος της επιβλαβούς συμπεριφοράς του προστηθέντος με την υπηρεσία του, δηλαδή η συμπεριφορά αυτή εκδηλώθηκε με την ευκαιρία της υπηρεσίας, οφείλεται όμως σε αίτια ανεξάρτητα απ’αυτή και συγκεκριμένα σε προσωπικό πταίσμα του προστηθέντος τον κίνδυνο του οποίου δεν μπορεί να φέρει ο προστήσας».
  Κάτι τέτοιο πιθανόν μπορεί να ισχυριστεί η εταιρεία, ότι το ατύχημα οφειλόταν σε προσωπικό πταίσμα του συγκυβερνήτη, η συμπεριφορά του εκδηλώθηκε με την ευκαιρία της υπηρεσίας, αλλά οφειλόταν σε αίτια ανεξάρτητα απ’ αυτή. Είδα όμως αποφάσεις του Αρείου Πάγου στις οποίες έχει κρίνει ότι ευθύνεται ο προστήσας, ο Δήμος Αθηναίων, για τις ενέργειες υπαλλήλου του σε παιδική κατασκήνωση, ο οποίος ασελγούσε σε παιδιά, ή ότι ευθύνεται η πλοιοκτήτρια εταιρεία για την βιαιοπραγία ναυτικού της σε βάρος άλλου μέλους του πληρώματος. Κάτι σαν αντικειμενική ευθύνη. Η άλλη περίπτωση, δηλ. να μην ευθύνεται ο προστήσας, θα ήταν για παράδειγμα αν ένας ντελιβεράς την ώρα που έχει βάρδια και παραδίδει πίτσες, περνά απ’ το σπίτι του, τσακώνεται με τη γυναίκα του και τη σκοτώνει.

 219. Λ said

  Έχω μια φιλενάδα από τη σαξωνία Εκεί έχουν κάτι γλυκά που τα λένε μπερλίνερ ‘Οταν πρωτοπήγε στο Βερολίνο στα 18 της να σπουδάσει, μπήκε σε ένα ζαχαροπλαστείο και παράγγειλε πέντε από τα αγαπημένα της γλυκά «Fünf Berliner bitte!»

 220. Λ στο 220

  Τόχε πάθει και ο Κέννεντι αυτό… 🙂

 221. sarant said

  214 Αμα θες να δείξεις ότι ξέρεις την ξένη γλώσσα, λες ο Σπίγκελ και ο Μοντ. Εγώ λέω το Σπίγκελ (καθότι ΤΟ περιοδικό) και η Μοντ (καθότι Η εφημερίδα). Προσπαθώ ακόμα να λέω Η Νιου Γιορκ Τάιμς (και όχι Οι, που συνηθίζεται) και ΤΟ Εκόνομιστ (και όχι Ο που συνηθίζεται)

 222. physicist said

  #222. — Α ναι, ο Μοντ, μεγάλη δηθενιά κι αυτή. Κι ο Παΐς ο Ισπανός (ξάδερφος με τον Παΐσιο και κουμπάρος με την Αναΐς). Μαζί σου είμαι.

  #220. — Τα Μπερλίνερ είναι ντόνατ με γέμιση μαρμελάδα και άχνη ζάχαρη από πάνω. Γιαμ-γιαμ, δώσμου κι άλλο. Σε νοτιότερες περιοχές τα λένε Κράπφεν.

 223. Τώρα βγάζουν πως ο μοιραίος συγκυβερνήτης είχε ΚΑΙ προβλήματα όρασης.
  Σε λίγο θα βρούν πως είχε και τερηδόνα… 😕

 224. Γς said

  221:

 225. Pedis said

  «Μια μέρα θα κάνω κάτι που θα αλλάξει όλο το σύστημα και όλος ο κόσμος θα μάθει και θα θυμάται το όνομά μου»

  Τη νύχτα ξυπνούσε και φώναζε «Πέφτουμε! γιατί έβλεπε εφιάλτες».
  http://www.efsyn.gr/arthro/olos-o-kosmos-tha-mathei-onoma-moy

  Είδες; Ήταν τρελός και παλαβός. Είχε και υψοβοβία.

  Με μια μπιλντ ξεχνιέμαι. Ασφαλής αυνανισμός και ρελάξ αυτοικανοποίησης. Όλα πάνε καλά.

 226. 226

  Με μια μπιλντ ξεχνιέμαι. Ασφαλής αυνανισμός και ρελάξ αυτοικανοποίησης. Όλα πάνε καλά.

  απαπαπαπααααααα….. Ξεβάφουν τα μελάνια! Άσε μην πάθομε καμιά ζημιά.

 227. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ως σαν (ή Σαν ως 😉 τέως Βερολινέζος ,σας λέω ότι τα Μπερλίνερ μπορεί να είναι και σκέτα μπρέτχεν (ψωμάκια) και …άσπρη! (μη πάει ο νους στο πονηρό! Μπύρα είναι η Μπερλίνερ Βάισσε 🙂 )

 228. Γς said

  Οποιος έπαιξε με κοριτσάκια μικρός ξέρει και την Μπερλίνα:

  Ταχυδρόμος: Καλημέρα σας, κυρία Μπερλίνα. Πέρασα από την αγορά κι άκουσα πολλά καλά και πολλά κακά για σένα.

  Μπερλίνα: Τι άκουσες; Πες μου!

  Ταχυδρόμος: Να! Ο πρώτος μού είπε πως αν ο δάσκαλος δε σου έκανε χατιράκια, θα ‘σουν η τελευταία. Ένας άλλος μου είπε πως αν δεν ήσουνα κλαψιάρα, θα ‘σουν καλύτερη… (κ.λπ.) Διάλεξε και πάρε!

 229. Μαρία said

  223
  Εδώ ευκαιριακά https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/29/mujahid/#comment-47890

 230. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  219. Σωστόος (και αρκετά διαφωτιστικός) ο Σπύρος!

 231. Γς said

  Αεροπλάνα.

  Δείτε εδώ, τι κινείται αυτή την ώρα, από πάνω μας, στον ουρανό:

 232. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Σπύρο, από μια γύρα που έκανα σε διεθνή μέσα(κυρίως ισπανικά και γερμανικά) καταλαβαίνω ότι το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από το αν η δολοφονία των επιβατών από τον Λ.. θα θεωρηθεί ηθελημένη ή αθέλητη (δεν ξέρω τους δόκιμους νομικούς όρους). Ο εισ. της Μασαλίας υποστηρίζει το involuntario (όπως το γράφουν οι Ισπανοί) της ενέργειας/δολοφονίας. Δηλαδή, εκτός από τρελός, ήταν και κατι χειρότερο ο Λουμπιτς. Μαλάκας! Αφού μόνο ένας παντελώς ηλίθιος θα σκεφτόταν «εντάξει. θα στουκάρω στο βουνό εγώ, αλλά οι άλλοι θα γλυτώσουν…»

 233. Μαρία said

  233
  Κάζο πενσάτο ή κάζο ατσιντέντε θα έλεγε ο κυρ αστρονόμος.

 234. Πάνος με πεζά said

  Όταν όμως ο πιλότος των Ποντιακών Αερογραμμών κατέστρεψε ένα αεροπλάνο στη δοκιμαστική του πτήση, μετά διαμαρτυρόταν :
  – Μα ρε παιδιά, πώς να προσγειωθώ σε ένα διάδρομο με μόνο 40 μέτρα μήκος και πλάτος….πωωω πωωωω πλάτος !

 235. Πάνος με πεζά said

  @ 232 : Ωραίο, σαν το «Χάρτη πλοίων πραγματικού χρόνου».

 236. Πέπε said

  @234:
  Για ποίο λόγο; για ποίο κάζο; για ποίο ατσιντέν’τε; Θα ρώταγε ο σιορ Διονύσιος.

 237. cronopiusa said

  AIR CRASH INVESTIGATION – Ghost Plane Helios 522 (Greek subs)

  Ryanair La cara oculta del low cost

 238. Γς said

  236:

  >Ωραίο, σαν το «Χάρτη πλοίων πραγματικού χρόνου».

  Μα είναι «Χάρτης αεροπλάνων πραγματικού χρόνου».

 239. Ο ΣΚΑΙ λέει πως η Bild δημοσίευσε ότι η πρώην του μακαρίτη συγκυβερνήτη δήλωσε ότι «παραπονιόταν για τις εργασιακές συνθήκες και το ύψος των αποδοχών του». Άρα ο τύπος δεν ήταν καθόλου τρελός! –> Catch22!

 240. 239

  Γς τον εχάζεψα λιγάκι το χάρτη. Πάνω από Ουκρέινα και Σύρια ούτε πουλί πετούμενο δεν περνάει!

 241. Πάνος με πεζά said

  Eίναι «στημένος» ακριβώς όπως ο χάρτης πλοίων. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον (ιδίως για όσους έχουν παίξει και Flight Simulator με χάρτες Jeppessen), να βλέπετε και τις τροχιές των αεροσκαφών, από σημείο σε σημείο προσέγγισης, καθώς και την προβλεπόμενη τροχιά καθόδου που εκτελούν προς το εκάστοτε αεροδρόμιο (όλα αυτά κάνοντας κλικ πάνω στα αεροπλάνα του χάρτη).

 242. panayacht said

  Καλησπέρα,
  Θα ήθελα να συμβάλω κι εγώ στην ωραία συζήτησή σας με κάποιες παρατηρήσεις που ίσως είναι χρήσιμες μιας και υπήρξα πιλότος (ή, πιό επίσημα: ιπτάμενος χειριστής αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας) στην ΟΑ για 19 χρόνια.

  Η 11η Σεπτεμβρίου -πέραν της πόρτας- έφερε μόνο δυσκολίες στη δουλειά μας.

  Τσεκούρι δεν υπάρχει στον θάλαμο των επιβατών για ευνόητους λόγους.

  Όπως πολύ σωστά μας πληροφόρησε η Μαρία, η νομοθεσία θέτει τις προδιαγραφές για την απόκτηση ενός πτυχίου. Οι απαιτήσεις για να προσληφθεί ένας πιλότος ορίζονται από την εκάστοτε εταιρεία και είναι τουλάχιστον σύμφωνες με τη νομοθεσία. Φυσικά, οι εταιρείες μπορούν να αυξήσουν τις απαιτήσεις όσο θέλουν.
  Στην δική μου πρόσληψη, για παράδειγμα, οι ελάχιστες απαιτούμενες ώρες πτήσης ήταν 230 ή 250 και η ελάχιστη ηλικία ήταν 20 ή 21. Όταν βγήκα σε υπεύθυνα καθήκοντα συγκυβερνήτη, όπως λέγεται, ήμουν 23 χρονών, κάποιοι ακόμα πιο μικροί. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πιλότοι της πολεμικής πετάνε από τα 18 τους. Κάποιες εταιρείες προτιμούν να εκπαιδεύουν οι ίδιες τους πιλότους που θα χρησιμοποιήσουν από το μηδέν (0 ώρες πτήσης), επιλέγοντάς τους κατόπιν εξετάσεων και ο λόγος είναι η καλύτερη τυποποίηση των πληρωμάτων, η οποία αυξάνει την ασφάλεια. Αυτό είχε εφαρμόσει και η ΟΑ επί Ωνάση. Στο απώτερο παρελθόν λόγω έλλειψης σχολών και πιλότων προσλαμβάνονταν πιλότοι από την πολεμική αεροπορία. Τώρα, απ’ όσο ξέρω, αυτή η πρακτική αποφεύγεται επειδή οι πιλότοι της πολεμικής μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα της εμπειρίας και την ικανότητα στους ακριβείς χειρισμούς αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο να τυποποιηθούν και να συνεργαστούν στο τελείως διαφορετικό περιβάλλον των μεταφορών.

  Ο γιός γνωστού τραγουδοποιού πήρε το πτυχίο του στις ΗΠΑ. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πήγα να ζητήσω πληροφορίες όταν πρωτομπήκα στη σχολή επειδή τον άκουσα να μιλάει ελληνικά στο τηλέφωνο (με τον μπαμπά του! 🙂 ) Δεν αποκλείω ότι πέρασε και από την Ελβετία. Είχε και μια ραδιοφωνική εκπομπή (στο Ρόδον;) που την έλεγε “Το χαμόγελο του συγκυβερνήτη”.

  Αυτό το ατύχημα πιστεύω ότι θα φέρει κάποιες αλλαγές στην διαδικασία εξόδου από το κόκπιτ και ελπίζω να βελτιωθούν οι υπάρχουσες πρακτικές που σχετίζονται με αυτό που λένε human resource management.

  Να επισημάνω ότι δεν χρειάζεται να περνούν ψυχολογικά ή ψυχομετρικά ή όπως τα λένε τεστ ούτε οι οδηγοί, ούτε οι εργολάβοι, οι πολιτικοί, οι φαρμακοποιοί, οι αρτοποιοί, οι καφετζήδες, οι ταβερνιάρηδες, ούτε καν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ κλπ εν δυνάμει μαζικοί δολοφόνοι. 🙂

  Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι υπεύθυνος για το 80% των ατυχημάτων, εντάξει. Ο ίδιος αυτός ανθρώπινος παράγοντας όμως είναι υπεύθυνος για την αποφυγή αυτών σε εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις με ευτυχή κατάληξη. Επίσης, αν προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τον ανθρώπινο παράγοντα στην πρόκληση ατυχημάτων θα τον αντικαταστήσουμε με τον μηχανικό παράγοντα; Που μπορεί να προκαλεί περισσότερα ατυχήματα; Και θα κατασκευάζεται από ανθρώπους; Το αεροπλάνο για να πετάξει χρειάζεται ορθή κρίση, έγκαιρες και σωστές αποφάσεις και όταν χρειάζεται, να μπορείς να βγαίνεις από τα στενά πλαίσια διαδικασιών. Εξακολουθεί να είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς και ένας σημαντικότατος παράγοντας γι’ αυτό είναι η διερεύνηση των ατυχημάτων.

  Σχετικά με τα accidents/incidents είχα σχολιάσει στο άρθρο για το πρώτο αυτοκινητι(στι)κό ατύχημα στην Ελλάδα.

  Συγνώμη για το μάκρος και τα λάθη. Σταματώ εδώ, έχοντας μερικώς απαντήσει και στον φίλο του πιλότου.

 243. sarant said

  241 Kι εγώ το ίδιο σκέφτηκα, Κι είδα και κάτι ρώσικα που πήγαιναν σε απίθανα μέρη της Σιβηρίας

  243 Ευχαριστούμε πολύ!

 244. Spiridione said

  233. Ε ναι, αν είναι involuntario ή κάζο ατσιντέντε τότε δεν μπορεί να είναι αυτοκτονία.
  Ο Εισαγγελέας το διερευνά προς το παρόν ως ανθρωποκτονία εξ αμελείας (θα λέγαμε στα ελληνικά), προφανώς επειδή θέλει να συγκεντρώσει και άλλα στοιχεία, να είναι πιο σίγουρος και μπορεί να αλλάξει την κατηγορία. Αυτό είναι το ποινικό μέρος.
  http://www.loc.gov/lawweb/servlet/lloc_news?disp3_l205404361_text

 245. Λ said

  240. Είναι αυτό το άρθρο της Μπιλντ;
  http://www.bild.de/bild-plus/news/ausland/flug-4u9525/er-droht-eines-tages-wird-jeder-meinen-namen-kennen-40333936,var=a,view=conversionToLogin.bild.html

 246. Μαρία said

  246
  Ναι http://www.skai.gr/news/world/article/278375/loubits-kapoia-mera-tha-kano-kati-toso-simadiko-pou-oloi-tha-mathoun-to-onoma-mou/

 247. Λ said

  Αυτό θυμίζει τον Αλκιβιάδη και την ουρά του σκύλου.

 248. Μαρία said

  Ποιος ξέρει τι μπούρδες ακούστηκαν πάλι στα κανάλι, για να φτάσει η ΕΨΕ να βγάλει ανακοίνωση http://www.kathimerini.gr/809358/article/epikairothta/ellada/anakoinwsh-gia-thn-pthsh-ths-germanwings-apo-thn-ellhnikh-yyxiatrikh-etaireia

 249. Γς said

  Τι θα γίνει με την περίπτωσή του;

  Τον παρακολουθεί κανένας γιατρός;

  “Βόμβα” Καμμένου: Προτείνει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ!

  http://www.newsit.gr/politikh/vomva-kammenoy-synekmetalefsi-agaio-hpa-2803/386416

 250. qq said

  Καιρός είναι, κάποιος να πει κάτι για τους ψυχολόγους και ψυχίατρους.
  Καταρχήν, δεν υπάρχει ο ψυχικά υγιής, διότι δεν υπάρχει και ο ψυχικά ασθενής. Είναι αδύνατον να ορισθούν αυτές οι έννοιες. Η ίδια η ψυχολογία και ψυχιατρική ούτε κατά δάνεια δεν είναι επιστήμη. Ένας αχταρμάς από σαχλαμαρίστικα δόγματα και βαρετές φλυαρίες. Ψευδοεπιστήμη πέρα από τα όρια του τσαρλατανισμού.

 251. qq said

  Το οποίον σημαίνει, και να ήταν πραγματικά «ψυχικά άρρωστος» (ότι και να είναι αυτό) ο πιλότος, είναι αδύνατον να το διαγνώσεις. Περαιτέρω, ο «ψυχικά άρρωστος» δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι δολοφόνος, αυτόχειρας κτλ και κατά επέκταση, τα περισσότερα και τα πιο φοβερά εγκλήματα έγιναν από «ψυχικά υγιείς».

  The Evils Of Psychiatry: Truth About Bipolar,Depression, Abuse, DSM, & My Testimony

 252. physicist said

  Το φεμινιστικό περιοδικό Έμμα της κρατικοδίαιτης φοροφυγάδισσας Άλις Σβάρτσερ ανακάλυψε τους πραγματικούς ενόχους της τραγωδίας: φταίνε οι άνδρες, που αυτοκτονούν συχνότερα απ’ ό,τι οι γυναίκες. Η λύση είναι, βέβαια, ποσοστώσεις στις προσλήψεις γυναικών στις θέσεις των Κυβερνητριών για πολιτικά αεροσκάφη. Το άρθρο είναι γραμμένο από την ίδια συντάκτρια που παλιότερα είχε προτείνει να αλλάξουν για 2000 χρόνια όλα τα γενικής χρήσεως αρσενικά ουσιαστικά σε θηλυκά, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αδικία.

  Δεν κάνω πλάκα. Μιλάμε για εντελώς παλαβές τύπισσες.

 253. spiral architect said

  @253: Εχουν και στη Γερμανία τα θεματάκια τους … 😛

 254. physicist said

  #254. — Σούργελα θα βρεις παντού, το θέμα είναι να μην ξεγελαστείς και τα πάρεις στα σοβαρά … 😛

 255. sarant said

  253 Α, μ’ άρεσε η φοροφυγάδισσα 🙂

 256. spiral architect said

  Συντριβή (μάλλον βαριά προσγείωση) Α-320 στο Χάλιφαξ του Καναδά: http://www.freepen.gr/2015/03/airbus-320-22.html

 257. sarant said

  Ε, άμα ακούς συντριβή αλλού πάει το μυαλό σου.

  Σα να πληθαίνουν πάντως τα περιστατικά, και πετάμε μεθαύριο…

 258. Γς said

  Να ζούμε να σε θυμόμαστε 😉

 259. physicist said

  Γλίστρησε έξω από τον διάδρομο κατά την προσγείωση, μάλλον λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης. Συνετρίβη γράφει ο άλλος ο αστέρας της δημοσιογραφίας …

  Κοιτάζοντας αγγλόφωνα σάιτ είδα και τον νεολογιμσό all passengers have deplaned. Αυτό το deplaned, μα την αλήθεια, δεν τόχω ξανακούσει. Με το καλό και στα δικά μας: όλοι οι επιβάτες αποπλανήθηκαν.

 260. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  260. Ούτε γω το ήξερα το deplane. Μόνο το (dis)embark (αλλά αυτό είναι μάλλον για «ομαλές» συνθήκες επιβίβασης-αποβίβασης… 🙂
  Yπάρχει όμως λέει από το 1923
  http://www.etymonline.com/index.php?term=deplane&allowed_in_frame=0

 261. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  260. E ναι ρε γμτ! Αμα αυτό είναι «συντριβή» το άλλο της Τζέρμανγουίνγκς τι είναι; Mεταστοιχείωση;…

 262. physicist said

  #261. — Μαθαίνουμε, Κίντο μου, μαθαίνουμε.

  Έχει γράψει ποτέ ο Νικοκύρης άρθρο για την πλάνη, το πλάνεμα, τα πλάνα και τ’ αεροπλάνα; Φαντάζομαι θα έχει πολύ ζουμί.

  Πάω να μπω τώρα πάλι στο δικό μου, ελπίζοντας να μην μας αποπλανήσουν. Τα λέμε!

 263. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  263. Για καλό και για κακό…πάρε καμιά εικονίτσα μαζί σου…just in case ρε κουμπάρε! Kαι κανα τσεκούρι για πόρτες ίσως 😆
  (ή κάνε σαν τον Χάρντυ! Στείλε ένα μέηλ στο Ούνι ότι βρήκες την Ενοποιημένη Θεωρία ξέρω γω. Αν υπάρχει Θεός, δεν θα σε αφήσει να «χαιρετίσεις» με τέτοια άδικη δόξα! 🙂 )

 264. physicist said

  #264. — 😀 😀 😀

  Έχω μαζί ένα βιβλίο του Φάυνμαν, that’s as close as it gets to religion on my side. 😉

 265. sarant said

  263 Δεν ξέρω αν είναι ίδια ρίζα -πάντως έχει ψωμί

 266. Και detrain έχω ακούσει, μάλλον στη Amtrak.

 267. Pedis said

  Σήμερα αμφανίζεται και ο κυβερνήτης με τσεκούρι

  «Στις 10.35, νέοι «μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου», την οποία ο κυβερνήτης προσπάθησε προφανώς να σπάσει με το τσεκούρι.»

  http://www.efsyn.gr/arthro/kyvernitis-airbus-anoixe-tin-katarameni-porta

  Μα δεν είπαμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο αντικείμενο;

  Έχουν να πουλήσουν φύλλα η μπιλντ και τα μιλντόπουλα!

  Κάθε μέρα θα βγαίνει και μία φράση από το μαύρο κουτί.

  Θα γίνουν πλούσιοι οι ειδικοί και οι αστυνομικοί που έχουν ακουσει τις συνομιλίες ή το ισχυρίζονται. Θα πουλάνε την κάθε λέξη χρυσή.

 268. Πέπε said

  @243:

  Νομίζω αξίζει να προσέξουμε λίγο την παρακάτω θέση. Είναι τόσο αυτονόητη ώστε τείνουμε να την παραβλέπουμε:

  Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι υπεύθυνος για το 80% των ατυχημάτων, εντάξει. Ο ίδιος αυτός ανθρώπινος παράγοντας όμως είναι υπεύθυνος για την αποφυγή αυτών σε εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις με ευτυχή κατάληξη.

  Πράγματι, όχι μόνο σε «περιπτώσεις» ευτυχούς κατάληξης αλλά και κάθε στιγμή στην οποία δεν υπήρξε καν «περίπτωση», κάθε στιγμή δηλαδή που ένα αεροπλάνο δεν πέφτει / ένα πλοίο δεν κάθεται στα ρηχά της Κάσου κλπ., πρόκειται για μια ανθρώπιη επιτυχία.

 269. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  85.Πέπε >>άλλο σύνθετο, είτε με το χαμηλός είτε με οποιοδήποτε παρόμοιο επίθετο, όπου το δεύτερο συνθετικό να είναι ουδέτερο σε -ος;
  νομίζω(αν κατάλαβα καλά πώς το θέτεις) συναντάται: χαμηλότοκο,πολύσπορο,υψηλόβαθμος, πολύτεκνος μεγαλόκαρδος, μακρόπνοος, κοντόφθαλμος, και μιλώντας για αεροσκάφη, υπάρχουν τα χαρακτηριστικά:
  Υψηλοπτέρυγο Μεσοπτέρυγο Χαμηλοπτέρυγο

 270. nikiplos said

  Αγαπητέ κύριε Qq…

  Ενίοτε λέμε λόγια που δεν τα εννούμε καθώς τελούμε εν οργή. Υποψιάζομαι πως αυτός ο μηδενισμός σας για μια από τις μεγαλύτερες και δυσκολότερες πλην πολλά υποσχόμενες επιστήμες προκύπτει μάλλον από μια τέτοια οργή…

  Λίγα λόγια αν μου επιτρέπετε…

  Η ψυχολογία είναι μια Εκπαίδευτική Παιδαγωγική Κατεύθυνση (και όχι επιστήμη συμφωνούμε εδώ) που βασίζεται στην ψυχανάλυση. Η ψυχανάλυση σκοπό έχει να αναλύσει τα ιδιαίτερα προβλήματα ενός ατόμου και φυσικά να τα αντιπαραβάλλει με άλλων ατόμων σε ένα δεύτερο επίπεδο. Είναι εξατομικευμένη διαδικασία, επίπονη. Οι κατευθύνσεις είναι δύο: Η πρώτη που αφορά την ατομική ψυχανάλυση, είναι να γίνει στη συνέχεια η ψυχοθεραπεία. Η δεύτερη η ομαδική αποσκοπεί πρακτικά στα ίδια μέσω φθηνότερων συνταγολογίων. Με την έννοια ψυχή υποννοείται η διαμόρφωση της προσωπικότητας, του χαρακτήρα, κατά την ενηλικίωση και ένθεν… Επίσης η ψυχανάλυση διακρινεται στην ταχεία και την μακρού χρόνου… Σκοπός είναι να απεγκλωβιστεί το άτομο από προβλήματα που αν και καίρια τον εμποδίζουν να ξεδιπλώσει άλλες ικανότητες.

  Η ψυχιατρική, είναι μια κλινική επιστήμη. Ως τέτοια εφαρμόζει πρωτόκολα που έχουν κατά καιρούς ενταχθεί μετά από μακρά έρευνα στην κλινική πράξη. Πολλοί λανθασμένα συνυφαίνουν την ψυχιατρική πράξη με την ύπαρξη μιας ψυχικής ασθένειας που καταχρηστικά η τριτοκοσμική ελληνική παιδεία περιγράφει ως τρέλα. Επίσης συνεπικουρούν στο έργο των ψυχιάτρων η νευρολογία, η νευροεπιστήμη και η βιοχημεία του εγκεφάλου. Δυστυχώς είμαστε ακόμη στην απαρχή των ανακαλύψεων όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου του Homo Sapiens και πιστέψτε με, δεν είναι ότι πιο απλό ή εύκολο…

  Από ψυχιατρικής απόψεως ο κάθε άνθρωπος είναι a priori κατασκευασμένος και έτοιμος για οτιδήποτε. Για να ρίξει ένα αεροσκάφος με παιδιά στα βράχια, για να θάψει ζωντανές γυναίκες, για να κάψει και να τρυπήσει με πυρωμένο σίδερο τους απίστους κοκ. Δηλαδή ο φυσιολογικός άνθρωπος. Τα κίνητρά του (απόρριψη από γυναίκες, τζόγος, χρήμα, χλιδή, τυφλή εκδίκηση, μίσος, χαιρεκακία, θρησκευτικός φανατισμός κοκ) ποικίλλουν. Και μιλάμε για τον καθαρά φυσιολογικό άνθρωπο που δεν έχει καμία ψυχική νόσο (ας κάνουμε αυτήν την κατάχρηση).

  Έχουμε λοιπόν έναν καθόλα υγιή άνθρωπο. Που είναι έτοιμος και ικανός για το οτιδήποτε. Που μπορεί να οδηγηθεί από καταστάσεις σε οτιδήποτε. Η σύγχρονη νευροεπιστήμη διακονεί ότι πλέον ολοένα έρχονται αποδείξεις ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση. Επομένως πάνε περίπατο όλα εκείνα τα μανιχαϊστικά «καλός, κακός» κλπ. Πάει και περίπατο και η ίδια η ενοχή, αφού αποκλείοντας και εξευτελίζοντας έναν καθόλα υγιή άνθρωπο μπορείς να τον κάνεις χαιρέκακο, εκδικητικό, μισάνθρωπο. Έγινε έτσι από τη βούλησή του ή από τον «ρουν των γεγονότων»?

 271. nikiplos said

  Προς τον συμπαθέστατο πιλότο άνωθεν: Ο σχεδιασμός των συστημάτων γίνεται ως εξής:

  1. Κατάσταση φυσιολογική: Περιορίζουμε τον παράγοντα άνθρωπο. Αποτρέπουμε τις όποιες παρεμβάσεις του
  2. Κατάσταση κρίσιμη: Εξακολουθούμε να περιορίζουμε τον παράγοντα άνθρωπο. Η κατάσταση αυτή έχει αυτόματες διαδικασίες για να επιστρέψει στην (1)
  3. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: Εδώ περιορίζουμε τις μηχανές και ενισχύουμε τον παράγοντα άνθρωπο.
  Αυτό που διακρίνει την κατάσταση (2) από την (3) είναι ότι ΔΕΝ υπάρχουν οι αυτόματες διαδικασίες για επιστροφή από την (3) στην (2) ή την (1)…

  Τα δύο άτομα στο πιλοτήριο είναι χαζό μέτρο, γιατί απλά αν ο ένας είναι ψωμωμένος επιβάλλεται εύκολα στον άλλον. Επίσης ας σκεφτούμε μια πτήση που και οι δύο πιλότοι είναι «κακοί»…
  Φυσικά υπάρχουν για όλα λύσεις όπως η two men roule
  Θεωρώ ότι η λύση είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά δεν θέλουμε να την δούμε…

  Η λύση είναι περισσότερος ανθρωπισμός στην παγκόσμια κοινωνία μας και λιγότερος κτηνώδης ανταγωνισμός.

  α. καλύτερη παιδεία που να προάγει υψηλά ιδανικά κι όχι χλιδή φράγκα γκόμενες, ούτε θρησκευτικό σκοταδισμό.
  α. καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους, χωρίς χρέη, ώστε να μην οδηγούνται στο αμήν…
  β. καλύτερες κοινωνικές συνθήκες για να μην οδηγούνται άτομα «με το καλάμι» στον θρησκευτικό φανατισμό
  γ. Ουμανισμός ενάντια σε ρατσισμό, ξενοφοβία, φασισμό.
  δ. Κοινοτική πολιτική, συμπόνοιας (Compassion διδάσκει ο Δαλάϊ Λάμα). Κανένας αποκλεισμός για κανέναν.

  Αεροπλάνα θα πετούν πάντοτε, αλλά πάντοτε θα πέφτουν κάποια. Τα ατυχήματα ή δυστυχήματα να θέλουμε είναι αναπόφευκτα. Εκείνο που παίζει σημαντικό ρόλο είναι να διδασκόμαστε από τα λάθη μας…

 272. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>Τους πήρε στο λαιμό του.
  Τους πήρε μαζί του.
  «Κρέμουνται από το λαιμό μου», τα άτομα που εξαρτώνται από εμένα ,έχω τη φροντίδα τους, τα οικονομικά τους βάρη

 273. Πάνος με πεζά said

  @ 273 : To τελευταίο συνήθως το λέμε «Από μένα κρέμονται», «Σε σένα κρέμομαι», χωρίς αναφορά σε μέρος του σώματος. Ή πάλι, «Τους φορτώθηκα στην πλάτη μου», «Σε μένα φορτωθήκανε».

 274. Πάνος με πεζά said

  Θέλω να πω δηλ. ότι με λαιμό, ίσως να μην το έχω ακούσει.

 275. Πάνος με πεζά said

  @ 269 : Δεν είναι πάντα το ίδιο.Το πλοίο που κάθεται στην Κάσο (τυχαίο παράδειγμα) μπορεί να μεν αποτέλεσμα της απειρίας ενός καπετάνιου στον καιρό, αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων του κόντρα στον καιρό. Είναι ωραίο να βλέπουμε, με κομμένο αίμα, «ηρωικούς καπετάνιους» να δένουν το «Κοραής» στην Κίμωλο (και πάλι τυχαίο το παράδειγμα), αλλά ας μην ξεχνάμε ότι, αν συμβεί κάτι, πολύ εύκολα όλοι μας θα πούμε «και γιατί να δέσει με τέτοιο καιρό, και γιατί να το αφήσουν να φύγει, και γιατί…»

  Έχουν συμβεί πάμπολλα δυστυχήματα από υπερεκτίμηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Το θέμα είναι αυτά να σταματήσουν, τα άλλα πάντα θα υπάρχουν.

 276. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Χθεσινοβραδυνός διάλογος μπροστά στη ρεσεψιόν του καραβιού από Κρήτη, για την αεροπορική τραγωδία.
  Λέει ένας καμαρώτος: Φτηνή πτήση, τί περιμένεις. Ό,τι δίνεις, παίρνεις.
  ψιθυρίζω:Φτηνό εισιτήριο για τον ουρανό;
  Άλλος: Τί σχέση έχει η φτηνή πτήση,αφού ο πιλότος εκουζουλάθηκε και το στούκαρε.
  Πετάγεται κάποιος τρίτος:Και με τα βαπόρια θα ισχύει φαίνεται το φτηνό γιατί ο άλλος το κόλλησε,μια βδομάδα κοντεύει, στην Κω
  Ο καμαρώτος: Όχι! Είχε πλάγιο αέρα. Δε φταίει.
  Αλλος :Α τα καράβια δεν πετάνε με πλάγιους ανέμους!
  Είχε εκεί ένα τσούρμο μαθητές από δυο λύκεια του Ηρακλείου που ξεκίναγαν εκδρομή και περίμεναν γύρω γύρω κι όσοι άκουσαν το διάλογο άρχισαν να χειροκροτούν και να χαβαλιάζουν. Αλλόκοτη σκηνή. Σκεφτόμουν πως βέβαια είναι η εποχή για τις ετήσιες εκδρομές των σχολείων, λίγο πριν το Πάσχα.Έτσι βρέθηκε στη φρικτή πτήση ολόκληρη η τάξη των άτυχων παιδιών από το Ντίσελντορφ.

 277. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  275.Και «κρέμουνται από τον καφά μου» λέμε. Καφάς είναι το σβέρκο.
  276.Κοίτα σύμπτωση! έγραφα κι εγώ ταυτόχρονα για το κολλημένο καράβι για το οποίο δεν ήξερα καθόλου ότι ήταν τόσες μέρες κλπ. Χθες βράδυ το άκουσα με τη μπηχτή στον άνθρωπο του πλοίου.

 278. 223, …Τα Μπερλίνερ είναι ντόνατ με γέμιση μαρμελάδα και άχνη ζάχαρη από πάνω…

  Αχ, μού θυμίζεις τώρα τις μέρες μου στον παγωμένο Αμερικανικό βορρά, όπου πρόσφεραν ανακούφιση τα Dunkin’ Donuts με Bavarian cream (και καφτό καφέ). Έτρωγα μισή ντουζίνα στην καθισιά μου…

  (Με ενημερώνουν επίσης πως διατυπώνονται έντονες διαμαρτυρίες για το μπαστάρδεμα των ως άνω.)

 279. Πέπε said

  @270:
  Έφη, ουδέτερο ουσιαστικό σε -ος. Με τα αρσενικά, τα τέως δευτερόκλιτα, δεν υπάρχει δυσκολία.

 280. Για τους καπετανέους (και εν γένει τους κυβερνήτες)

  Πριν κάποια χρόνια ανεβοκατέβαινα Κυκλάδες με ένα συγκεκριμένο πλοίο, που είχε τον ίδιο καπετάνο και το ίδιο πλήρωμα για καμιά δεκαπενταετία. Ο τύπος το έδενε στα πιο δύσκολα λιμάνια με τον πιο κακό καιρό σαν να βόλευε τα αχαμνά του στο βρακί του. Μετά τη συνταξιοδότησή του, αντικαταστάθηκε το μισό πλήρωμα με φτηνότερους και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν καν τα λιμάνια. Στο μεταξύ, οι επιδοτήσεις για την άγονη έπεφταν κανονικά.

  Δατ’ς κάπιταλιζμ… 😎

 281. Γς said

  Κρέμεται από το λαιμό του.

  Κι ηταν κι εκείνο το ραδιόφωνο μας.
  Ημουν κι εγώ που νόμιζα ότι παίζει μόνο για μας.

  Και δεν είχε τότε λαϊκά, ούτε μπουζούκια. Είχε όμως μαντολίνα και μαντολινάτες.

  Και το πρώτο τραγούδι που με προβλημάτισε ήταν αυτό με το κορίτσι που είχε κρεμάσει εις το λαιμό του χρυσό σταυρό.
  Και πήγε λέει, αυτός που τραγούδαγε, να τον φιλήσει και κατά λάθος την φίλησε

  Και λοιπόν; Δεν στόχευσε καλά και την έκανε μάκια κάπου εκεί δίπλα. Στο φόρεμά της, το γιακαδάκι της.
  Το μπούστο δεν το είχα παρατηρήσει ακόμη στις γυναίκες.
  Ούτε ότι φυλάνε οι άνθρωποι άλλες γυναίκες. Εκτός από τις μάνες τους. Και μάλιστα στο μάγουλο.

  Και όχι στα χείλη, που τα έβαφε η μάνα μου, όταν πηγαίναμε επίσκεψη στη θεία μου.
  Και της βούταγα το κραγιόν και έκανα γράφιτι στο σαλόνι.

 282. Το πρόβλημα της σχέσης προσωπικής ευθύνης και ευθύνης των εταιρειών είναι πολύ απλό, λύνεται σε δυο διαφορετικές δίκες και μην τα μπλέκουμε και μην το χρησιμοποιούμε για να στηρίξει την ιδεολογία του ο καθένας.

  Ο εργαζόμενος μπορεί, μέσα σε οποιοδήποτε περιβάλλον να σφάλλει. Αυτό είναι δικό του κομμάτι. Κομμάτι της εταιρείας είναι η επένδυση με στόχο την ασφάλεια και πάνω σ’ αυτό θα κριθεί. Φυσικά στο σύστημά μας η εταιρεία θα κάνει το παν, αφενός να μην επενδύσει σε κάτι που δεν της φέρνει κέρδος και αν γίνει δυστύχημα θα απεκδυθεί της ευθύνης για να μην χάσει το χρήμα και το καλό όνομα.

  Το κράτος πάλι θα κριθεί για την ικανότητά του να αναγκάζει τις εταιρείες να επενδύσουν για την ασφάλεια, πράγμα που μόνες τους δε θα το κάνουν.

  Μια πολύ ωραία ταινία σχετική, είναι οι Navigators του Κεν Λόουτς, με θέμα την μεγάλη ιδιωτικοποίηση της British Railways. Οι ιδιώτες είναι πολλοί, τα τμήματα που ελέγχει κάθε εταιρεία αδυνατούν να συντονιστούν, όλοι σκέφτονται μόνο το κέρδος και έτσι αρχίζουν τα δυστυχήματα. Τα τραγικά πρόσωπα είναι οι συνδικαλιστές που τους έπεισαν ότι έτσι θα είναι καλύτερα γι αυτούς και δέχτηκαν την ιδιωτικοποίηση.

 283. physicist said

  #279. — Ώπα, Μιχάλη, με βάζεις σε πειρασμό με τις φωτογραφίες και δεν αρμόζει. 😉

 284. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  1.»Φυσικά στο σύστημά μας η εταιρεία θα κάνει το παν, αφενός να μην επενδύσει σε κάτι που δεν της φέρνει κέρδος και αν γίνει δυστύχημα θα απεκδυθεί της ευθύνης για να μην χάσει το χρήμα και το καλό όνομα.

  Το κράτος πάλι θα κριθεί για την ικανότητά του να αναγκάζει τις εταιρείες να επενδύσουν για την ασφάλεια, πράγμα που μόνες τους δε θα το κάνουν.»

  E βέβαια! Η ασφάλεια δεν φέρνει κέρδος σε μια αερ.εταιρεία. Το πρώτο που θέλει μια αερ.εταιρεία είναι να έχει πτώσεις…
  Ιάκωβε, σόρυ για την ειρωνία, αλλά δεν στέκουν αυτά.

  2. 284. Ορίστε κύριοι. Και άθεους κάνει deplane ο Mεγαλοδύναμος! Yπάρχει! Ναι,Υπάρχει! 🙂

 285. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  280 Πέπε, Α, με τα ουδέτερα εις -ος, όπως μονόφαρδος,διπλόφαρδος και … κωλόφαρδος 🙂 μάλλον είναι τα πιο «λαϊκότροπα»

 286. Μιλούσα πιο γενικά, για τις μεγάλες εταιρείες. Τις λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζω. Το ότι κάθε εταιρεία θα κάνει το παν να μη χάσει, στέκει και παραστέκει, αυτή είναι η αρχή λειτουργίας της. Το ξέρω ότι οι αεροπορικές εταιρείες ήταν αυτές που γενικά παρείχαν ασφάλεια. Δεν είπα ότι τις συμφέρει να πέφτουν τα αεροπλάνα. Όμως τώρα έχουμε κρίση και πολλά αλλάζουν. Όταν κάνουν περικοπές στην ασφάλεια, δεν ελέγχουν το ποιος πιλοτάρει, χρησιμοποιεί σαπάκια, κλπ, κλπ, δεν θα αποφύγουν την καταστροφή. Στα καράβια γίνονται τα αντίστοιχα και πολύ χειρότερα. Άλλωστε, έχω διαβάσει ότι στατιστικά έχουν πολλαπλασιαστεί τα αεροπορικά δυστυχήματα.

 287. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  287.Fatalities have been in constant decline since the mid-1990s, while the number of passenger flight-hours has kept increasing since the 1950s.

 288. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ιάκωβε, όχι μόνο δεν έχουν πολλαπλασιαστεί ,αλλά αντιθέτως έχουν υποπολλαπλασιαστεί τα αεροπορικά ατυχήματα.
  Ο δε δείκτης ετησίων απογειώσεων/ατυχημάτων βαίνει εντυπωσιακά μειούμενος. Aσφάλεια πτήσης επίσης , δεν σημαίνει μόνο «αεροσκάφος». Σημαίνει καλύτερα αεροδρόμια, καλύτεροι πύργοι ελέγχου και αυτοματισμοί και διαδικασίες σ’αυτούς, κι άλλα πολλά. Μη λέμε ό,τι νάναι ρε παιδιά.

 289. physicist said

  Σςςςς, προσεκτικά με τους αριθμούς, θα καταστρέψουν ιδεοληψίες και θα εκθέσουν ανοησίες έτσι που το πάμε …

 290. Παρότι πιστεύω πως είναι καλύτερο να πληρώνεις και δέκα «κηφήνες» (αλα παλιά Ολυμπιακή), προκειμένου να έχεις εξασφαλισμένη ασφάλεια (sic) παρά να πέφτεις (ξαναsic) θύμα της α’ ή της β’ περικοπής στη συντήρηση ή την διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού, θέλω να αναρωτηθώ δημόσια το ακόλουθο:

  Θυμάστε όταν συγκρούστηκαν δύο 747 στα Κανάρια; Χαϊμός, εξακόσιοιτόσοι νεκροί. Η δημόσια φασαρία ήταν πολύ λιγότερη. Και όχι επειδή εκεί ευθυνόταν η ομίχλη (κι όχι ο ψυχισμός καποιανού) αλλά επειδή εκείνη την εποχή υπήρχαν λιγότερα ΜΜΕ, λιγότερες κάμερες και καθόλου ίντερνετς.

 291. Καλά βρε παιδιά, τριακόσια σχόλια σχεδόν και κανείς δεν ανέφερε εκείνη τη φετινή σπονδυλωτή ταινία από την Αργεντινή; Το πρώτο επεισόδιο ήταν εντελώς παρόμοιο (εντάξει, με μια χιουμοριστική αντί για τραγική νότα). https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3BxE9osMt5U

 292. Τώρα ο ΣΚΑΙς δείχνει το «θαύμα στο Χάντσον» (δες παραπάνω). Ρε μπας κι ο Αλαφού έχει τίποτις μετοχαί σε αερολίνεας;

 293. Spiridione said

  Δύτη, αυτό το διάβασα κάπου και εγώ στα βιαστικά, είδα και το όνομα του Αλμοδοβάρ και νόμιζα ότι εννοούσαν την τελευταία του ταινία (αλλά ο Αλμοδοβάρ έκανε μόνο την παραγωγή στην αργεντίνικη). Και απορούσα ποια είναι ακριβώς η ομοιότητα 🙂 – εκτός του ότι μπαινοβγαίνουν συνεχώς το πιλοτήριο.

 294. panayacht said

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να σχεδιάσεις ένα σύστημα ανθρώπου και μηχανής.
  Στο κέντρο κάθε συστήματος τοποθετείται ο άνθρωπος, το πολυτιμότερο και το πιο ευέλικτο μέρος του συστήματος (αυτό δεν είναι δικό μου 🙂 ).
  Το αεροπλάνο χρησιμοποιεί όποιον τρόπο λειτουργεί καλύτερα, αλλά με αυτά θέματα ασχολούνται περισσότερο οι τεχνικοί και οι ειδικοί των Human Factors.
  Τα διάφορα συστήματα λειτουργίας του ίδιου του αεροπλάνου είναι πολλά, μερικά είναι απλά, άλλα πολύπλοκα, κάποια λειτουργούν αυτόματα ενώ άλλα απαιτούν ανθρώπινη ενέργεια, υπάρχουν αυτά που είναι αυτόνομα ή σχετίζονται με κάποια άλλα, κάποια είναι ζωτικής σημασίας ενώ άλλα όχι, οπότε οι τρόποι διαδραστικότητας ποικίλλουν.
  Παράδειγμα: Στο σύστημα προσγείωσης (τις ρόδες) δεν εμπλέκεται κάποιος αυτοματισμός, πιάνεις τον μοχλό με το χέρι και το ανεβάζεις/κατεβάζεις, που σημαίνει ότι κανένα σύστημα δεν εμπιστεύεται το μηχάνημα να το κάνει αυτόματα. Από την άλλη, το σύστημα δεν σου επιτρέπει να ανεβάσεις τις ρόδες ενώ είσαι στο έδαφος ή να τις κατεβάσεις ενώ πας με 1000. Επιπρόσθετα, υπάρχουν όργανα, φωτεινές και ηχητικές ενδείξεις, ειδοποιήσεις (alarms) διαφόρων βαθμίδων καθώς και εφεδρικά συστήματα που μπορεί να είναι υδραυλικά, ηλεκτρικά, μηχανικά, με τη βαρύτητα, με την πίεση, με τη μυική δύναμη, κλπ. Μπορεί να χρειαστεί (μου έχει τύχει) ακόμα και να βγεις από το κόκπιτ και να περπατήσεις χαμογελαστός το μισό αεροπλάνο για να πέσεις στα τέσσερα στο πάτωμα, ανάμεσα στα πόδια των έκπληκτων επιβατών, με ένα φακό στο χέρι για να εντοπίσεις και να σηκώσεις ένα συγκεκριμένο κομμάτι μοκέτας που καλύπτει ένα παραθυράκι που σου επιτρέπει να δεις αν έχει κλειδώσει το σύστημα προσγείωσης στη θέση του.

  Αντίθετο παράδειγμα είναι το flight recorder που δουλεύει αυτόματα χωρίς δυνατότητα επέμβασης από τους πιλότους.

  Κάποτε, μέσα στα πιλοτήρια υπήρχε πολύς κόσμος εκτός των πιλότων: ναυτίλοι, μηχανικοί, relief pilots, κλπ εναέριες δυνάμεις.
  Ακόμη και 10 πιλότους να βάλουμε όμως, κανείς δεν θα προλάβαινε να εμποδίσει κάποιον παλαβό που θα έδινε πχ μια απότομη κλωτσιά στο ποδωστήριο στην πιο κρίσιμη φάση της πτήσης κοντά στο έδαφος. Και ούτε μπορείς να βάλεις χειριστήρια για 10 νοματέους.
  Δύο μένουν στο τέλος. Εσύ κι ο άλλος. Μονομαχία στην άγρια Πτήση. 🙂

  Θα περιμένω υπομονετικά το τελικό πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης του ατυχήματος. Ακόμα δεν έχουν συλλεχθεί όλα τα στοιχεία. Οι ανακοινώσεις του εισαγγελέα δεν αποτελούν πόρισμα.
  Για τις αστικές/ποινικές ευθύνες θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι που πληρώνουν τις αποζημιώσεις;

  Μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα = τσεκούρι; Γιατί όχι σκληρή βαλίτσα ή τρόλεϋ φαγητών ή μια πατερίτσα;

 295. Pedis said

  Κανείς δεν ήθελε να πέσει το «ήλιος». Αλλά και που έπεσε, τι έγινε;

  Κανείς (ή σχεδόν κανείς) εφοπλιστής δεν θέλει να του βουλιάζουν τα καράβια. Αλλά, κι αν συμβεί, μικρό το κακό (άσε που έχει και καλά).

  Τα μέτρα ασφαλείας στοιχίζουν, όπως και οι συντηρήσεις και το καλοεκπαιδευμένο προσωπικό (και μη-στρεσαρισμένο).

  Οι μέτοχοι απαιτούν φριι λαντς … και τον σκύλο χορτάτο. Αμ δεν γίνονται και τα δύο μαζί.

  Επειδή οι μέτοχοι από το λαντς δεν παραιτούνται (γι αυτό είναι μέτοχοι, για να τρώνε, για να κάνουν καλό στην κοινωνία;), τότε ή δεν είναι τόσο φριι ή, όσο είναι και στον ανάλογο βαθμό, αυτοί που τους δουλέυουν κάνουν σκυλίσια ζωή κι ενίοτε κι αυτοί και όσοι εμπιστεύονται τις υπηρεσίες τους πάνε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι.

  Ακόμη και οι επαγγελματίες διαμορφωτές της μαζικής ιδεολογίας του κεφαλαιοκρατικού συστήματος κάνουν για ξεκάρφωμα και καμιά κριτική σε ενδογενείς αστοχίες της λειτουργίας του. Οι χρήστες φαίνεται πώς όχι; Γι αυτό παραμένουν χρήστες!

  Πάντως, λιγότερο λιβάνισμα στην υποτιθέμενη ορθολογικότητα (σμιθοσιάνα) του συστήματος δεν βλάπτει.

 296. Μαρία said

  Ασφαλές αλλά όχι άτρωτο http://www.avgi.gr/article/5424043/asfales-alla-oxi-atroto

 297. Pedis said

  Να κάποιες από τις σχετικές δημοσιευσεις στον κομμουνιστικό … γκάρντιαν σχετικά με το εργασιακό καθεστώς των πιλότων και το ρίσκο στην ασφάλεια. Χέσε μέσα. Όλοι κομμουνιστές έγιναν και θέλουν το κακό της ιερής «ελεύθερης οικονομίας». Είπαμε, αλλο οι χρήστες κι άλλο οι μύστες.

  » A pilot’s life: exhausting hours for meagre wages
  $20,000 pay and lengthy commutes to work renew fears for passengers’ safety»

  «With our schedules now it’s very common to leave one of the pilot domiciles and not see it for three or four days while you’re flying around the nation in multiple time zones. Without doubt the effect is that you are physically and mentally tired.

  http://www.theguardian.com/world/2010/jan/11/pilot-exhausting-hours-wages

  «UK pilots’ union says fatigue is biggest threat to air safety »
  http://www.theguardian.com/world/2013/sep/26/uk-airline-pilots-union-balpa-fatigue-survey

  «Pilots will tell a parliamentary hearing on Wednesday of their concerns at regulations that would allow them to land a plane after up to 22 hours without sleep. Changes to shift patterns and reduced crew requirements on certain long-haul flights will likewise raise the chances of pilots falling asleep in the cockpit, they say.»
  http://www.theguardian.com/uk/2012/feb/21/pilots-warn-eu-airline-danger

  «European pilots take action over new EU rules on maximum working hours »
  http://www.theguardian.com/business/2009/oct/04/air-pilots-protest-hours

 298. spiral architect said

  Μια γενίκευση από το φίλο μας τον Γ. Μακριδάκη:
  Η πτώση του αεροπλάνου ήταν ακόμη ένα ηχηρό σήμα κινδύνου για την «προοδευμένη και πολιτισμένη» ανθρωπότητα. Ένα σοκ προειδοποιητικό της τραγικής πτώσης που επέρχεται λόγω της ανόητης απληστίας όσον αφορά στα κουπόνια που ονόμασε πλούτο ο μεταλλαγμένος σε καταναλωτή σύγχρονος άνθρωπος.

 299. physicist said

  #299. — Γράφει και φροντιστηριακά βιβλία για Εκθέσεις στις Πανελλήνιες;

 300. cyrusmonk said

  @85 καὶ ἑπόμενα στὸ ἐν λόγῳ θέμα:

  ΤΟ πάθος: αὐτοπαθὴς ἀλλὰ καὶ πολύπαθος
  ΤΟ μέρος: πολυμερής ἀλλὰ καὶ ἀπόμερος
  ΤΟ ἄνθος: φιλανθὴς ἀλλὰ καὶ πολύανθος
  ΤΟ πάχος: ἰσοπαχής ἀλλὰ καὶ ἄπαχος (καὶ τετράπαχος)
  ΤΟ πλάτος: διάπλατος
  Μιὰ πρόχειρη διαλογή, ποὺ νομίζω ὅτι ἐπιβεβαιώνει τὴν τάση στὴ δημοτικὴ νὰ σχηματίζουμε τέτοια σύνθετα μὲ κατάληξη -ος καὶ ἀνέβασμα τοῦ τόνου, ἐνῶ τὰ πιὸ λόγια σύνθετα τοῦ εἴδους ἀκολουθοῦν τὸν τύπο -ής (εἶναι, δηλαδή, καὶ ὀξύτονα).

 301. sarant said

  301 Άρα, χαμηλόκοστος.

 302. Γς said

  Και μου ήρθε μια φλασιά σχετικά με το αν πρέπει να μένει, έστω και για λίγα λεπτά, το κοκπιτ με ένα πιλότο:
  Εχετε δει στα αεροδρόμια το τσούρμο, το πλήρωμα να κατευθύνεται προς το αεροπλάνο.
  Μπροστά οι πιλότοι, δίπλα οι [μαμά μου] αεροσυνοδοί, πιο πίσω οι φροντιστές.
  Ε, τι θα χάλαγε την εικόνα αν οι πιλότοι μαζί με τα μπαγκάζια τους με τα ροδάκια κρατούσαν και το γιογιό τους;

 303. Παράλληλο Σύμπαν said

  299 – Όλα αυτά τα περισπούδαστα και μακάβρια, είναι συμπεράσματα απο μιά εσκεμένη κατά τα φαινόμενα πτώση ενός αεροπλάνου; ΟΥΑΟΥ! Με τι μέσο ταξιδεύει άραγε ο ευαίσθητος οικολόγος κύριος Μακριδάκης απο την Χίο, με βάρκα με πανί;

  Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην Ικαρία, αποδεικνύουν οτι ο Ίκαρος «στολάρισε» γιατί ο καπιταλιστής Δαίδαλος, για να κάνει οικονομία, δεν έλαβε όλα τα μέτρα ασφαλείας στον πτητικό μηχανισμό του Ικάρου, ούτε τον εκπαίδευσε σωστά, (οι κακές γλώσσες, λένε οτι δεν είχε πάνω απο 30 λεπτά εκπαιδευτικής πτήσης) με αποτέλεσμα να γίνει το δυστύχημα, και να μείνει στάσιμη για πάνω απο 3,000 χρόνια η εξέλιξη της αεροπλοϊας.

 304. qq said

  Δεν θα κάνω ιδεολογική συζήτηση κατά πόσο είναι επιστήμη η ψυχολογία (για ψυχανάλυση δεν λέω, αυτή και αν είναι για φτύσημο (κοινώς κλαιγόμενο, από το πολύ μπλα-μπλά κανείς δεν γιατρεύτηκε, πάρε ένα προζάκ να στανιάρεις)) και τα συναφή. Το βίντεο που παρέθεσα τα λέει όλα. Λέω μόνο, για να γίνει κάποιος πιλότος πρέπει να είναι αρκετά έξυπνος, και μέρος της εξυπνάδας του είναι να κρύβετε και να ξεγελάει τους συνανθρώπους του, και στην προκειμένη περίπτωση, τους ψυχολόγους, (αν υποθέσουμε ότι είναι τρελός). Οπότε, και εκατό ψυχίατροι να τον εξετάσουν, δεν πρόκειται να βρουν τίποτα. Πρέπει να είναι κάποιος κυριολεκτικά για δέσιμο ώστε να τον διαγνώσουν σωστά. Τότε όμως δεν θα περνούσε όλα άλλα τεστ και δεν θα φτάναμε ποτέ στην ανάγκη να τον εξετάσουν ψυχολόγοι. Τώρα λοιπόν στο ζουμί της υπόθεσης. Βγαίνουν διάφοροι επιστήμονες (Τσαρλατάνοι, το σωστό) ψυχίατροι και μιλούν για αναγκαίες εξετάσεις και ότι θα μπορούσαν να προλάβουν το κακό. Γιατί τα λένε αυτά. Αν ήσαν σωστοί επιστήμονες και θέλανε να τιμήσουν το κύρος τους, θα έλεγαν απλά και σταράτα, βρήκαν άλλη μια χρυσή ευκαιρία να ψαρέψουν πελατεία. Να ξεσηκώσουν το κοινό να περάσει καμιά νομοθετική τροπολογία και να αναγκάσουν τις εταιρίες να προσλάβουν η κάθε μια κάνα εκατό ψυχολόγους και ψυχαναλυτές να κάνουν μέρα-νύχτα τα γελοία τεστ με τις κουκίδες και τους λεκέδες ώστε να κονομάνε. Αλλά δεν θα το πουν, διότι δεν είναι επιστήμονες.

 305. Πέπε said

  @286 + 301 (μονόφαρδος,διπλόφαρδος, κωλόφαρδος κλπ.):

  Συγγνώμη για τη σχολαστικότητα, αλλά επιβάλλεται. Χαμηλόκοστος, η λέξη που κοιτάμε αν στέκει ή όχι, είναι σύνθετη από (α) ένα επίθετο και (β) ένα ουδέτερο ουσιαστικό σε -ος.

  Αυτό αφήνει εκτός συζητήσεως τα: κωλόφαρδος (α’ συνθ. = ουσιαστικό), απόμερος (α’ συνθ. = πρόθεση), διάπλατος (ομοίως), άπαχος (α’ συνθ. = αχώριστο μόριο), τετράπαχος (α’ συνθ. = αριθμητικό). Το πολύπαθος, που το είχαμε ήδη αναφέρει, πράγματι στέκει. Το πολύανθος μπορεί να στέκει, δεν είμαι όμως σίγουρος αν υπάρχει τέτοια λέξη: την ώρα που προσπαθούσα να βρω παραδείγματα το σκέφτηκα και μετά λέω «υπάρχει ή το ‘βγαλα μόνος μου τώρα μόλις;» Το απέρριψα λόγω αμφιβολιών. Τώρα αν είστε σίγουροι ότι υπάρχει, οκ, το δέχομαι (και χωρίς παραθέματα, ο λόγος είναι συμβόλαιο). Τέλος, μονόφαρδος και διπλόφαρδος: αν είμαστε βέβαιοι ότι έχουν β’ συνθ. το φάρδος και όχι το φαρδύς, τότε στέκουν κι αυτά.

  Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι στη λαϊκή γλώσσα πράγματι υπάρχει η τάση να σχηματίζονται σύνθετα κατά το «χαμηλόκοστος», με περιορισμένες όμως μέχρι στιγμής εκδηλώσεις. Ξέρω ότι ο Νίκος συνηθίζει να υποστηρίζει τέτοιες νέες τάσεις που είναι ακόμη εν τω γεννάσθαι, ενώ εγώ περιμένω μάλλον να ανδρωθούν για να τις αποδεχτώ.

  Πάντως υπάρχει μια γνήσια λαϊκή λέξη γι’ αυτό που θέλουμε να πούμε: «φτηνές» πτήσεις. Αφού αυτό είναι, γιατί να το πολιτικορθώνουμε; Αν θέλουμε οπωσδήποτε να μιλήσουμε για χαμηλό κόστος αντί για φτήνεια, τότε προφανώς το πάμε στην πολιτική ορθότητα. Και η πολιτική ορθότητα, που έχει κι αυτή τους γλωσσικούς κανόνες της, αρέσκεται στις περιφράσεις, είναι λιγότερο δηλωτικές: ανάπηρος > άτομο με αναπηρία. Ανακοίνωση σε καράβι λέει «αν είστε ηλικιωμένο άτομο…» ή κάπως έτσι. Άρα, «χαμηλού κόστους» ως έχει.

 306. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  306. 😆 (κλέβεις όμως Σκλί! Η κάτω φωτό είναι προφανέστατα από Bus ή Τrain .Λουκ ατ δη γουίντοουζ ,μπέημπη! 🙂 )

 307. Γς said

  Στο ΣΚΑΪ ΤιΒι τώρα,
  ο Μανέλης στην εκπομπή του Μπογδάνου λέει ότι «λόγω της κατάθλιψης [του πιλότου] έχουν στοχοποιηθεί τα άτομα που έπασχαν, πάσχουν και δυναμικά θα πάσχουν από κατάθλιψη»
  .
  Στατική, κινηματική, δυναμική και δυνητική

 308. 308

  😳

  Ναι αλλά ξέρεις γιατί τα παράθυρα των τρένων είναι τετράγωνα ενώ των αερόπλανων οβαλοστρόγγυλα;

 309. Γς said

  310:
  Ξέρει.
  Μου είχε κάνει σχετικό μάθημα.
  Με έκοψε όμως και με παρέπεμψε στην εξεταστική του Φεβρουαρίου.

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/03/meze-38/#comment-141829

 310. Άλλο τα καπάκια των υπονόμοι, άλλο τα φινιστρίνια των αερόπλανων.
  Βιάστηκες να απαντήσεις και δεν έπιασες την εκφώνηση.

 311. sarant said

  306 Τι ωραίο αυτό, ακόμα και στην εποχή μας έχουμε δει διαφορές και διαφορές…

 312. Γς said

  312:

  >Άλλο τα καπάκια των υπονόμοι, άλλο τα φινιστρίνια των αερόπλανων.

  Κι άλλα τα καπάκια του Παπαγιώργη

 313. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Σκύλε, γκουγκλίζεται και ζε σουί Φατίγκ(έ) να αναλύσω τις stresses…:-) 😉

 314. Εεεχ, Λωράνς και Φυσικέ, δεν καταλάβατε τι είπα. Εννοώ, οτι ούτε ένα αεροπλάνο ή δέκα που πέφτουν με ευθύνη της εταιρείας αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός είναι κακός, ούτε όμως το γεγονός ότι υπήρξε ένας διαταραγμένος πιλότος (αν ήταν ), αποδεικνύει οτι πρέπει να στήσουμε χρυσελεφάντινο άγαλμα του νεοφιλελευθερισμού και να τον προσκυνάμε.

  Αυτό το τελευταίο, ότι δηλαδή ο Καλός στην ιστορία είναι η Μεγάλη Εταιρεία, δεν συνάγεται ούτε καν από τα στοιχεία που φέρνετε για τα ατυχήματα, που δεν τα αμφισβητώ.

  Απλά λέω ότι όταν μιλάμε για ασφάλεια, οι παράγοντες είναι βασικά τρεις, ο εργαζόμενος, η εταιρεία και το κράτος ή οι διεθνείς συμβάσεις(συν φυσικά την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον ανταγωνισμό).
  Ουσιαστικά δηλαδή το ζήτημα είναι πολιτικό και έχει να κάνει και με τη νομοθεσία, τους ελέγχους τους κανονισμούς και άλλα σχετικά. Γιατί άλλωστε η ίδια η ΕΕ έχει βάλει στη μαύρη λίστα δεκάδες εταιρείες του τρίτου κόσμου; Και εκείνες εταιρείες δεν είναι ; Δεν νοιάζονται να μην πέφτουν τα αεροπλάνα τους;

  Αν τα αφήσεις όλα στην εταιρεία, στην όποια εταιρεία, του κάθε Βγενόπουλου και του κάθε Κόκαλη και άλλων που είναι για τον Μπέο, Βιομέ, Μονσάντο και λοιποί, ότι και καλά θέλουν το καλύτερο και θα μας προστατεύσουν από μόνοι τους, ζήτω που καήκαμε.

  Απορώ δηλαδή πως καλλιεργημένοι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν ότι σήμερα, εντάξει, ο εχθρός στον κόσμο είναι και ο Κιμ,(τον οποίο όμως πτχ), αλλά είναι και ο γουρουνοκαπιτάλας . Ο δολοφόνος είναι η Μεγάλη Εταιρεία, την οποία συν ντοις άλλοις βοηθάμε όλοι μας να πριονίσει το κλαδί που πάνω του έχουμε κουρνιάσει ως μια ευτυχισμένη ανθρωπότητα και κελαηδάμε αμέριμνα.

 315. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Για τον ίδιο λόγο (ομοιομορφία στην κατανομή διατμητικών τάσεων και λιγότερη κόπωση του μετάλλου) είναι οβαλοστρόγγυλα και τα φινιστρίνια πλοίωνε άμα τε και σουμπμαρινάτων. 🙂

 316. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Iάκωβε, προσωπικά, ούτε Καλούς ούτε Κακούς έψαξα. Πραγματολογικά στοιχεία κατέθεσα. Το αεροπλάνο αυτό το έριξε ο ΛΟΥΜΠΙΤΣ. Αν τα ψυχολογικά του προβλήματα ήταν προϊόν εταιρικής πίεσης ή προδότρας γεναίκας ή… ΔΕΝ το ξέρω (κι ούτε κανείς εδώ το ξέρει νομίζω). Πουάν φινάλ (από μένα).

 317. Σωστός ο επιστήμων! Γιαχαμπίμπι, γιαλελέλι λέμε!

 318. spiral architect said

  Τώρα αυτό είναι αλήθεια, ή πρωταπριλιάτικο;

 319. sarant said

  Πολύ χαμηλότονο για πρωταπριλιάτικο

 320. spiral architect said

  Μάλλον αλήθεια είναι:
  Dublin Airport travel chaos after two Ryanair planes clip wings near runway – Irish Mirror Online

 321. Νικόλας said

  Συγγνώμη που το γράφω εδώ, αλλά μιας και είναι μεζεδάκι θα ήθελα να το δεις Νικοκύρη μήπως περιληφθεί σε άλλα προσεχή μεζεδάκια. Στο Πρώτο Θέμα (είναι το προσωπικό μου βασανιστήριο, να βλέπω τακτικώς τι λένε τα φασιστόμουτρα), όπου γίνεται λόγος για το βίντεο που τράβηξε κάποιος στις τελευταίες στιγμές της πτήσης (και του οποίου η γνησιότητα έχει αμφισβητηθεί από τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης), διαβάζουμε:

  Δηλώνει βέβαιος για τη γνησιότητα του βίντεο, ενώ αναφέρει πως οι εικόνες λίγο πριν «κοπεί» η εικόνα, ήταν «πολύ ενοχλητικές».

  Όταν η μετάφραση είναι πολύ… ενοχλητική. Φαντάζομαι είναι προφανές από ποια γλώσσα έχει γίνει η μετάφραση της είδησης και ποια λέξη της γλώσσας αφετηρίας βρίσκεται πίσω από την απόδοσή της (οΘντκ) στα ελληνικά.

 322. spiral architect said

  Ρε, βαστάτε μικρό καλάθι:
  Ο Αρνού αφήνει αιχμές για τη σκοπιμότητα συγκάλυψης του δυστυχήματος και απόπειρας να αποδοθεί σε αιτίες που είναι διαφορετικές από την πραγματικότητα.

 323. sarant said

  324 Μερσί, θα το δω.

  325 Να δούμε… θα δούμε;

 324. panayacht said

  325 Εύλογες οι απορίες του Αρνού.

 325. physicist said

  Ο Αρνού, όμως, δεν θέτει σε αμφιβολία την εξήγηση του ατυχήματος, σύμφωνα με το L’ Express, και παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται γύρω από την κριτική του:

  http://www.lexpress.fr/actualite/societe/les-theories-du-complot-sur-le-crash-de-l-a320-demontees_1666728.html

 326. Στο θάνατο ίσοι, στην αποζημίωση διαφορετικοί. Περισσότερα θα πάρουν οι συγγενείς των αμερικανών θυμάτων, λιγότερα οι ευρωπαίοι, ακόμα λιγότερο οι ασιάτες!

  http://www.naftemporiki.gr/story/934953/suntribi-aeroskafous-diaforetiki-apozimiosi-gia-kathe-ena-apo-ta-thumata

 327. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  329. Tι λε ρε στηφού μου! Όπως ακριβώς τα salaries στην έρημο δα κάτω. (χάνεις σήμερα Σκύλε! Aμμόλουτρο χωρίς να πλησιάσεις σε άμμο μιλάμε. Κάπως έτσι πρέπει να είναι ο πλανήτης Άρης… 😦 )

 328. Πετάξου για καμιά δουλειά και στο παραδιπλανό Ομμάν. Θα πεις αμάν, λέμε!

 329. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  331. A πα πα,πααα! Εκεί σφυράνε Κατιούσες και πώς τα λένε αυτά τα πτητικά… (δίπλα δηλαδή, στην Υεμένη). Συμμετέχουν λέει «υποστηρικτικά» και οι Αλ Καλιφάδες μας… 😦 (βλέπω να ξεσηκώνονται πάλε οι Σσία και πού στο διάλο θα πάμε για μεροκάματο μετά;;)

 330. The Kuwait Meteorological Department issued a sandstorm warning saying that the wind speed could reach over 70 kilometres per hourPicture: YASSER AL-ZAYYAT/AFP/Getty Images

  Αυτό που λέμε (γ)αμμοθύελα! Στο Σκαραμαγκά και στο Πέραμα λέγεται και αμμοβολή.

 331. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  333. Μάμησέ τα ντόγκυ μπόη! Ξύπνησα 3 η ώρα από το βήχα και τη γεύση της άμμου στο στόμα!
  Τεσπά…

 332. Πάρε μαστοργιά να δροσερέψεις https://www.youtube.com/watch?v=_3J5wkJFJzE

 333. Γς said

  333:

  >και στο Πέραμα λέγεται και αμμοβολή.

  Και χαζεύαμε τα σκάφη στη Μαρίνα του Αλίμου κι ήταν και κάτι γκομενάκια δίπλα μας κι έτσι μου ήρθε να του πω:

  -Πως το βλέπεις Βασίλη;
  -Τι σου είπανε οι δύτες;
  -Να το στείλω για αμμοβολή.

  Την άλλη [φοιτητές ήμασταν] στο Πασαλιμάνι φάγαμε καλα [και την ώρα μας] πάνω σε ένα πλεούμενο που ήταν για πούλημα,[σαν υπάλληλοι τάχα μου ενός ματσό ενδιαφερόμενου]

 334. Γς said

  334:

  >Μάμησέ τα ντόγκυ μπόη! Ξύπνησα 3 η ώρα από το βήχα και τη γεύση της άμμου στο στόμα!

  Ποίηση Υπουργού Κουράκη: «Η ασύρματη επικοινωνία δεν έχει γεύση κόλπου ή φαλλού»

  Στο 1:00

 335. Γς said

 336. Spiridione said

  329. Για την αποζημίωση πάνω από 100.000 ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα
  Πρπτ., έχει πλάκα που έχουμε μεταφράσει τα drown rights με την καθαρά λαϊκή λέξη τραβηχτικά (δικαιώματα), και μετά κάποιοι σε επίσημα κείμενα της φοράνε φράκο και τη λένε τραβηκτικά.

 337. physicist said

  #340. — Σπύρο, αυτά τα τραβηχτικά δικαιώματα είναι όμως παλιός όρος, εγώ τον θυμάμαι από τότε ακόμα που ζούσα στην Ελλάδα (πάνε κοντά τριάντα χρόνια). Μάλιστα, με είχε παραξενέψει ακριβώς επειδή είναι λέξη λαϊκή. Το τραβηκτικό δεν το ήξερα. Τι άλλο θα τραβήκσουμε να λες.

  #338, #339. — Παίδες, ο Νηλ Ντεγκράσσι Τάισον από πού και πώς δηλαδή; Τι μου ξεφεύγει;

 338. Spiridione said

  Drawing Rights 🙂

 339. physicist said

  Τάισον: μπλα μπλα μπλα you are an educator μπλα μπλα sensitivity μπλα μπλα μπλα persuasion …
  Ντώκινς:

 340. Spiridione said

  341. Εγώ βλέπω τώρα και στα μαστοροσάιτ να μιλάνε για τραβηκτικά εργαλεία.
  http://www.e-shoptools.com/index.php?act=viewCat&catId=438

 341. physicist said

  #344. — Ιησούς Χριστός νικάει κι όλα τα κακά σκορπάει …

 342. Φυσικέ, στο 341

  μα δεν είναι μπάνταςς ο Γς μας; Αυτή η εικόνα του NDGT είναι ιντερνετικό meme

  Εγώ αυτό με τα τραβηχτικά δικαιώματα δεν τόπιασα. Μπας και είναι πνιχτικά από τότε που μόνο καράβια υπήρχαν για να σκοτώσουν τον κοσμάκη;

 343. physicist said

  Ο Γουσού μπορεί να είναι μπάνατςς αλλά ελόγου σου είσαι μεγάλος μπαγάσαςςςςς 😉

 344. Γς said

  344:
  Ρε, τι τραβάτε κι εσείς οι χορεύτριες…

 345. Μαρία said

  340
  Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (special drawing rights) http://www.euretirio.com/2015/01/eidika-traviktika-dikaiomata.html
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Droits_de_tirage_sp%C3%A9ciaux
  Και το tirage των βιβλίων τράβηγμα το λέμε άλλωστε στα ελληνικά.

 346. sarant said

  340-341-344 Ναι, είναι εντελώς καθιερωμένος όρος, και συνήθως γράφεται ευπρεπισμένα, Τραβηκτικά.

 347. Spiridione said

  349. 350 Στο μνημόνιο πάντως βλέπω τραβηχτικά τα λένε.
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:jJYNQWPpEUIJ:demo.minfin.gr/sites/default/files/2013%252B06%252B04%252BTMU%252BGreek%252Btranslation.doc+&cd=50&hl=el&ct=clnk&gl=gr

 348. Spiridione said

  Και στο ΛΚΝ βλέπω μόνο τραβηχτικά δικαιώματα έχει
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%87%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82&dq=

 349. sarant said

  Στην ΙΑΤΕ δυστυχώς τραβηΚτικά

 350. Μαρία said

  Αυτό το τράβηγμα είναι πιο τραβηχτικό.
  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000007086/Ebgalan-tin-lupiteri-gia-ta-kanalia

 351. physicist said

  Φτάνει βρε παιδιά που θα έχει τύψεις η καημένη η γιαγιά, όχι να της κάνουνε και μήνυση!

 352. Spiridione said

  Και στο μεταξύ ο Αλέξης είναι πολύ τραβηχτικός
  http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%B8%CF%89-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CF%89-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%B7%CF%83%CF%89

 353. Μαρία said

 354. Σοβαρά, Μαρία, το τιράζ λέγεται και τράβηγμα; Ποτέ μου δεν το άκουσα, κι ας είχα κάποια οικογενειακή σχέση με το χώρο!
  Αντιθέτως, τραβηκτική (traite) ήξερα τη συναλλαγματική που έχει γίνει δεκτή από τον οφειλέτη.

 355. Εγώ το τράβηγμα για το τιράζ το ήξερα (μόνο) από τη βιβλιογραφία για τις ελληνικές εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνα (Φίλιππος Ηλιού κλπ). Την τραβηχτική πάλι (συναλλαγματική) την είχα ακουστά, άλλο αν ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνει (και τι είναι συναλλαγματική τέλος πάντων).

 356. Μαρία said

  358
  Ούτε εγώ το άκουγα αλλά το έβλεπα γραμμένο και μάντευα οτι εννοούν το τιράζ 🙂

  359
  Πριν απ’ τα μεγάλα τραβήγματα του Ηλιού το ήξερα απ’ το Δημαρά.

 357. Γς said

  359:

  Συναλλαγματική, γραμματια και τέτοια, Και δεν ήξερα τι και πως.

  Και φοιτητές με την δικιά μου είπαμε να πάμε στην έκθεση Θεσσαλονίκης το 1968.
  Και το έμαθε ο φίλος μας ο κ. Θωμόπουλος που έκανε φροντιστήριο η δικιά μου στο γιό του και μας δίνει τα κλειδιά του σπιτιού του στις 40 Εκκλησιές για να μείνουμε εκεί..
  Να του φέρουμε λέει και τους λογαριασμούς που θα έχουν μαζευτεί κάτω απ την πόρτα.
  Α, και κάτι ακόμα. Να πάω και ένα γραμμάτιο σε έναν κ. Σιμόπουλο.

  Και πήγα για το γραμμάτιο
  -Ο κύριος Σιμόπουλος;
  -Δεν είναι εδώ [ο ίδιος ήταν]. Τι τον θέλεις;
  -Για ένα γραμμάτιο.
  -Θα του το δώσω εγώ, μόλις έρθει. Και πάει να μου το πάρει από τα χέρια.
  Γάτα όμως η δικιά μου. Τον πρόλαβε

 358. physicist said

  Τα πρώτα στοιχεία από το δεύτερο «μαύρο κουτί» που βράθηκε χτες, επιβεβαιώνουν τη θεωρία της εμπρόθετης πτώσης του αεροπλάνου. Ο συγκυβερνήτης επανειλημμένα επιτάχυνε την καθοδική πορεία του αεροσκάφους.

  http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/absturz-in-den-alpen/flugdatenschreiber-bestaetigt-vorsatz-des-kopiloten-13520550.html

 359. physicist said

  Ο Λούμπιτς είχε επισκεφτεί τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς γιατρούς με ειδικότητα την Νευρολογία ή την Ψυχιατρική. Μερικοί από αυτούς προσήλθαν εθελοντικά στην Εισαγγελία μετά το τραγικό συμβάν. Φαίνεται ότι ο Λ. αναζητούσε απεγνωσμένα μια λύση για τα προβλήματά του ενώ συγχρόνως προσπαθούσε να αποκρύψει από τους γιατρούς τη διάρκεια και την ένταση των προβήμάτων του — πιθανώς από άγχος ότι θα έχανε (για πάντα) τη δουλειά του.

  Τραγικό πρόσωπο, το δίχως άλλο, αλλά όταν παίρνει μαζί του κι άλλους 149 αθώους δεν μου περισσεύει η συμπάθεια για τα βάσανά του.

 360. Γς said

  263:

  Πράγματι. Τραγικό πρόσωπο.

  Μήπως όμως θα ‘πρεπε να πατεντάρω εκείνη την ιδέα μου;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: