Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια δυσάρεστη «δικαίωση» (άρθρο του Βαγγέλη Καραμανωλάκη)

Posted by sarant στο 31 Μαρτίου, 2015


Την εποχή που συζητιόταν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, είχα εκφράσει την αντίθεσή μου με αρκετές διατάξεις του, εκτιμώντας ότι θα αποβούν σε βάρος της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της έρευνας. Για παράδειγμα, είχα γράψει: «Ποινικοποιείται ολοφάνερα η ιστορική γνώμη, και το κακό δεν διορθώνεται επειδή η δίωξη περιορίζεται στις περιπτώσεις «κακόβουλης» άρνησης. Με λίγη κακή θέληση είναι εύκολο να χαρακτηριστεί κακόβουλη ακόμα και μια επιστημονική αντιπαράθεση, και η προοπτική να ξεκινήσει βιομηχανία μηνύσεων από «εργολάβους της μνήμης» δεν μπορεί να αποκλειστεί. Άλλωστε, η νεόκοπη βουλευτίνα της ΝΔ κ. Ιακωβίδου (αυτοαποκαλείται πολιτισμΙολόγος) δήλωσε ότι θα ψηφίσει το αντιρατσιστικό για να στείλει στη φυλακή την κ. Ρεπούση, η οποία υποτίθεται ότι αρνείται τη γενοκτονία των Ελλήνων. Και πράγματι, δεν δυσκολεύομαι να φανταστώ Έλληνα δικαστή να θεωρεί ότι η αναφορά σε «συνωστισμό στη Σμύρνη» συνιστά κακόβουλη άρνηση γενοκτονίας -εδώ βρέθηκαν άλλοι που αποφάνθηκαν ότι η φράση «οι Εβραίοι θέλουν εκτελεστικό απόσπασμα» (παραθέτω από μνήμης, δεν εγγυώμαι για την ακρίβεια) αφορά μόνο τους σιωνιστές και όχι όλους τους Εβραίους.»

Ομολογώ ότι δεν περίμενα να αληθέψει τόσο γρήγορα αυτή η απαισιόδοξη πρόβλεψη, αν και ο πρώτος ιστορικός που διώκεται με το νέο νομοσχέδιο δεν είναι η κυρία Ρεπούση (ούτε ο κ. Νακρατζάς, όπως είχα γράψει με άλλη ευκαιρία) αλλά κάποιος αλλοδαπός, ο γνωστός Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ.

Ο κ. Ρίχτερ, ειδικός σε θέματα Ελλάδας και Κύπρου, εξέδωσε το 2011 το βιβλίο του Operation Merkur: Die Eroberung der Insel Kreta im Mai 1941, [Επιχείρηση Ερμής: Η κατάκτηση της νήσου Κρήτης τον Μάιο του 1941] το οποίο μέσα στον ίδιο χρόνο μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ελληνικά από τον Γκοβόστη με τον συντομότερο και πιο ευπρεπισμένο τίτλο Η μάχη της Κρήτης. Δεν είναι το πρώτο έργο του κ. Ρίχτερ για την Ελλάδα, ούτε το πρώτο του που μεταφράζεται στα ελληνικά (δείτε εδώ εργογραφία του).

Το βιβλίο του κ. Ρίχτερ δεν έγινε δεκτό με ανεπιφύλακτη επιδοκιμασία -αρκετοί ιστορικοί τού άσκησαν κριτική σε επιμέρους σημεία, κάποτε αυστηρή (όποιος μπορεί να δώσει λινκ εδώ, ευπρόσδεκτος). Περισσότερα δεν μπορώ να πω για το βιβλίο, διότι δεν το έχω διαβάσει. Ωστόσο, δεν προκάλεσε θόρυβο έξω από τον στενό κύκλο των ιστορικών, ούτε καν ψιθύρους. Και έτσι είναι το αναμενόμενο, τα ιστορικά βιβλία δεν προκαλούν ούτε πάταγο ούτε πανικό στην κοινή γνώμη.

Και τα πράγματα θα έμεναν έτσι, αν το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν είχε πέρυσι την κακή, όπως αποδείχτηκε, ιδέα να αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα τον Γερμανό ιστορικό. Ξέσπασε τότε στα τοπικά μέσα μεγάλος θόρυβος για την τιμή που θα γινόταν στον συκοφάντη του κρητικού λαού (εδώ βέβαια πρέπει να μπουν εισαγωγικά, διότι δεν συμμερίζομαι την άποψη). Κατηγορήθηκε το πανεπιστήμιο για την επιλογή του και, αν δεν κάνω λάθος, τελικά η αναγόρευση ματαιώθηκε.

Αλλά τα παράλογα αρχίζουν μετά. Όπως διαβάζω σε κρητική εφημερίδα, «ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Πατεράκης, μετά την παραγγελία προκαταρκτικής έρευνας και την προανάκριση για αυτήν που ολοκλήρωσε η ανακρίτρια κ. Πατεράκη» [προφανώς στο Ρέθυμνο το επώνυμο αυτό είναι πολύ συχνό] «παραπέμπει σε δίκη στις 2 Σεπτεμβρίου το Γερμανό καθηγητή και μάλιστα με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014″. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι κάποιες αναφορές του βιβλίο συνιστούσαν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο». Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μάλιστα, διαβάζω ότι δεν αποκλείεται, τώρα που βρήκαμε τον παπά, να ασκηθεί δίωξη και εναντίον των πανεπιστημιακών που πρότειναν την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ σε διδάκτορα.

Αυτά δεν είναι, βέβαια, σοβαρά πράγματα, και ήδη δείχνουν ότι ελευθερία της επιστημονικής έρευνας δεν υπάρχει. Διότι ο μεν κ. Ρίχτερ κατά πάσα πιθανότητα θα αθωωθεί, αλλά ποιος ντόπιος ερευνητής θα έχει το θάρρος να ερευνήσει τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας, όταν θα κρέμεται πάνω από το κεφάλι του η δαμόκλεια σπάθη του οποιουδήποτε εισαγγελέα που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον παραπέμψει σε δίκη για άρνηση των εγκλημάτων εναντίον του κρητικού, του ποντιακού ή του ελληνικού γενικότερα λαού; Ο ντόπιος ερευνητής, που ούτε το όνομα του κ. Ρίχτερ έχει ούτε το ειδικό βάρος του έργου του, θα το σκεφτεί δυο και τρεις φορές -και, κάποιες φορές, ασφαλώς θα αυτολογοκριθεί.

Όμως, ενώ είχα σκοπό να κάνω έναν σύντομο πρόλογο, παρασύρθηκα και είπα πολλά. Θα προσπαθήσω να μην πω πολύ περισσότερα, αλλά θέλω να τονίσω την αντίθεσή μου στον αγοραίο αντιγερμανισμό, που δεν μπορεί να βρει καλύτερη (χειρότερη, πιο σωστά) έκφραση από την απαράδεκτη κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου (που δυστυχώς στηρίζει την κυβέρνηση) για κατάργηση της διδασκαλίας των γερμανικών ως δεύτερης ξένης γλώσσας. (Και, για να προλάβω ερώτηση, αυτονόητα καταδικάζω την αγωγή του υπουργού κ. Π. Καμμένου κατά του αρθρογράφου Α. Πετρουλάκη -και ελπίζω η κυβέρνηση να καταργήσει επιτέλους τον τυποκτόνο νόμο Βενιζέλου).

Ο ιστορικός Βαγγέλης Καραμανωλάκης έγραψε την Κυριακή στην Αυγή ένα άρθρο που τα λέει πολύ πιο καλά για την υπόθεση Ρίχτερ. Το παραθέτω ολόκληρο:

Στις αρχές του φθινοπώρου, πάνω από 150 ιστορικοί υπογράψαμε ένα κείμενο εναντίον των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου που ποινικοποιούσαν την άρνηση του Ολοκαυτώματος, των γενοκτονιών, των εγκλημάτων πολέμου. Μεταξύ άλλων, λέγαμε ότι τα ιστορικά ζητήματα πρέπει «να είναι αντικείμενο επιστημονικού και νηφάλιου δημόσιου διαλόγου και όχι νομοθετικής ρύθμισης και ποινικής τιμωρίας, με κίνδυνο να φιμώνεται κάθε αντίθετη στην κυρίαρχη άποψη, ακόμα και αυτή η ιστορική έρευνα και διδασκαλία», ενώ επισημαίναμε ότι «οι προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, καθώς ενέχουν μεγάλη απροσδιοριστία και ρευστότητα δυστυχώς δεν αποτελούν εγγύηση».

Το κείμενο συνάντησε σημαντική αποδοχή, αλλά και σκληρή κριτική, με βασική αιχμή ότι υπερβάλλουμε και παρανοούμε τις σχετικές διατάξεις. Γράφτηκε, τότε, ότι ισχυριζόμαστε εσφαλμένα πως μπορεί να διωχθεί η άποψη, ενώ στην πραγματικότητα οι διατάξεις αφορούσαν την υποκίνηση σε βιαιότητες, την παρακίνηση σε απειλές και ύβρεις. Λίγους μήνες αργότερα, οι φόβοι μας δικαιώνονται πανηγυρικά – και αυτό, βέβαια, το λέω με μεγάλη λύπη και χωρίς καμιά «ικανοποίηση» για τη δικαίωση. Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε ότι ο γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, διώκεται από τον εισαγγελέα Ρεθύμνου, με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, για τα όσα έγραψε στο βιβλίο του Η Μάχη της Κρήτης (το οποίο μεταφράστηκε το 2011 στα ελληνικά), καθώς συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Παρότι ένα σύντομο σχόλιο, όπως το παρόν, δεν προσφέρεται για μια αναλυτική κριτική του βιβλίο του Ρίχτερ, αισθάνομαι την ανάγκη ξεκαθαρίσω κάτι εξαρχής. Πολλές από τις απόψεις της μελέτης με βρίσκουν, επιστημονικά και αξιακά, εντελώς αντίθετο. Για παράδειγμα, αποφάνσεις, λ.χ., για τον «ιπποτικό» πόλεμο των αλεξιπτωτιστών και τον «βρώμικο» πόλεμο των ανταρτών ή επιχειρήματα όπως ότι τα γερμανικά αντίποινα καταρχάς αποσκοπούσαν στο να εμποδίσουν τους Γερμανούς στρατιώτες να προχωρήσουν σε βιαιότητες εναντίον του ντόπιου πληθυσμού είναι, για μένα τουλάχιστον, και έωλες και απεχθείς.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί –και μάλλον οι περισσότεροι αναγνώστες– συμμερίζονται την αντίθεσή μου, και ίσως σε ακόμα υψηλότερους τόνους. Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο είναι: Αρκούν αυτά για να οδηγηθεί στο δικαστήριο ο συγγραφέας του βιβλίου; Ενός βιβλίου που κυκλοφορεί ήδη τέσσερα χρόνια στα ελληνικά και βρέθηκε στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών εξαιτίας της αναγόρευσής του Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κρήτης; Αρκούν αυτά για να θεωρηθεί ο Ρίχτερ, ένας ιστορικός με μακρά διαδρομή επιστημονικής παραγωγής και αξιοσημείωτες μελέτες για την ελληνική ιστορία, ως υποκινητής βίαιων πράξεων; Δεν μοίρασε προκηρύξεις στην Ομόνοια καλώντας τους ανθρώπους να χτυπήσουν κάποιους άλλους, δεν τους προέτρεψε να εγκληματήσουν, δεν κήρυξε το μίσος από την τηλεόραση ή από το μπαλκόνι. Ο Ρίχτερ εξέφρασε την άποψή του δημόσια, με επιχειρήματα και πηγές, μια άποψη η οποία δέχτηκε κριτική, μπορεί –και πρέπει, κατά τη γνώμη μου– να δεχτεί και άλλη κριτική (σκληρή, καταιγιστική, σκεφτείτε ό,τι άλλο χαρακτηρισμό θέλετε) αλλά όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αν θέλουμε να απαντήσουμε στον Ρίχτερ, διαθέτουμε μια σειρά από μαρτυρίες και ιστορικά τεκμήρια, τις πραγματικότητες του θανάτου, της καταστροφής, της ορφάνιας, της φρίκης που γέννησε η ναζιστική εισβολή. Δεν χρειαζόμαστε την ποινικοποίηση της άποψης.

Και ας σκεφτούμε κάτι ακόμα: Θέλουμε άραγε οι απόψεις αυτές να αναπαράγονται ως «απαγορευμένες αλήθειες» ή να γίνουν αντικείμενο σκληρής τεκμηριωμένης κριτικής; Πότε θα είναι άραγε λιγότερο επικίνδυνες, πότε θα έχουν λιγότερη ισχύ για τη φαντασία των νέων ανθρώπων;

Η δίωξη του Χάιντς Ρίχτερ για τα όσα έγραψε για τη Μάχη της Κρήτης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην –ούτως ή άλλως πολύπαθη– ιστορία της ελευθερίας του λόγου στη χώρα μας. Καλό είναι να κλείσει το γρηγορότερο. Να κλείσει γιατί ανοίγει ξανά, έστω και στην προσπάθεια να υπηρετηθεί ένας ευγενής σκοπός, έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο δρόμο. Να κλείσει γιατί μια μελέτη όσο προβληματικές, ανυπόστατες, ακόμα και απεχθείς απόψεις περιέχει πρέπει να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής κριτικής και διαλόγου, αντιπαράθεσης, και όχι ποινικής δίωξης. Με αυτή την έννοια, η δίωξη Ρίχτερ, που δείχνει ξεκάθαρα πόσο επικίνδυνη είναι η διάταξη αυτή του αντιρατσιστικού νόμου, μπορεί, εν τέλει, να είναι μια ευκαιρία: για να θέσουμε ξανά το ζήτημα της άμεσης κατάργησής της.

O Bαγγέλης Καραμανωλάκης είναι ιστορικός (Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΣΚΙ)

 

174 Σχόλια προς “Μια δυσάρεστη «δικαίωση» (άρθρο του Βαγγέλη Καραμανωλάκη)”

 1. Η τελετή της αναγόρευσης ματαιώθηκε από μια, εμ, δυναμική διαμαρτυρία θιγέντων στην φιλοτιμία τους Κρητικών, αλλά ο διδακτορικός τίτλος έχει απονεμηθή κανονικά.

  Ασκούνται πιέσεις βέβαια να ανακληθή η επιτιμία, επειδή λέει διαταράχθηκαν οι στενές σχέσεις του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, παίζουν και τα γνωστά συνδικαλιστικά ενδοπανεπιστημιακά, υπάρχουν και οι καθηγητές που υπερψήφισαν και τώρα λένε δεν ξέρω, δεν είδα, με παρέσυραν, τα γνωστά.

  Πρόκειται για την πρώτη, εξ όσων γνωρίζω, δίωξη για το καινοφανές αδίκημα της κακόβουλης άρνησης εγκλημάτων πολέμου. Και θα την κερδίσουμε, για να κόψουμε αυτό το κεφαλάκι προτού μεγαλώση.

  [είμαι εκ των συνηγόρων του Ρίχτερ]

 2. Για την πληρότητα της ενημέρωσης, παραθέτω και μια άποψη κατά της αναγόρευσης (δεν ασχολείται με την ποινική δίωξη, που ήταν άγνωστη τότε) από ένα σοβαρό άνθρωπο, τον Καθηγητή Φιλολογίας Μ. Πασχάλη.

  http://tvxs.gr/news/apopseis/heinz-richter-epixeirisi-ermis-i-kataktisi-tis-kritis

 3. Η ιστορία της αναγόρευσης έχει τη σχετική πλάκα: τον πρότεινε ένας νεαρός λέκτορας ή επίκουρος, μαθητής του, και όλοι στο τμήμα (για τη γούνα του οποίου έχω άλλα ράμματα αλλά τέλος πάντων) φαίνεται να είπαν ναι. Το αστείο είναι τα δυο ξερωγώ μεγάλα ονόματα του τμήματος (ένας εκ των οποίων σκόπευε να πολιτευτεί κιόλας, νομίζω), που μετά το σούσουρο τα γύρισαν και καταγγέλλουν λάβροι την επιτιμοποίηση με το καταπληκτικό επιχείρημα ότι η εισήγηση ήταν προφορική και ουχί γραπτή.
  Μερικά λινκ: http://rogerioscommentaires.wordpress.com/2014/11/25/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b9-%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%af%ce%b5%cf%82/
  και για το ιστορικό της υπόθεσης: http://www.goodnet.gr/rethumno-trechonta/page/6/articles/richter-antidraseon-gia-ton-germano-kathigiti.html
  http://www.goodnet.gr/rethumno-trechonta/page/4/articles/prokalei-richter-i-en-krupto-timi-ston-germano-suggrafea.html
  http://www.goodnet.gr/rethumno-trechonta/articles/diereunisi-tis-diadikasias-gia-tin-timi-ston-richter-apo-to-tmima-politikis-epistimis.html
  http://www.goodnet.gr/rethumno-trechonta/page/6/articles/richter-antidraseon-gia-ton-germano-kathigiti.html

  Κατά τα άλλα, φυσικά, ούτε παραγγελία να ήταν αυτός ο παραλογισμός για να δείξει το άτοπο του νόμου. Η αθώωση Πλεύρη (για την οποία χρειάστηκαν παράξενα επιχειρήματα και όχι κάποια προσήλωση στο γράμμα του νόμου) δείχνει ακριβώς ότι δεν είναι θέμα νομοθεσίας…

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Ε, για μια φορά να είμαστε και απόλυτα σύμφωνοι 🙂

  2: Διάβασα τα επιχειρήματα του κ, Πασχάλη (που βέβαια δεν αφορούν τη δίωξη) και δεν τα βρήκα πολύ ισχυρά. Ίσως υπάρχουν κι αλλες αντιρρήσεις.

  3: Ακριβώς, ούτε κατά παραγγελία.

 5. Γς said

  >Άλλωστε, η νεόκοπη βουλευτίνα της ΝΔ κ. Ιακωβίδου

  την θυμάστε την άλλη Ιακωβίδου;
  Την Χριστίνα Ιακωβίδου, μία από τις πιο σέξι οδοντιάτρους που είχε η Ελλάδα.
  Χάθηκε [;]

  Καλημέρα

 6. 4β Αν διαβάσεις και το άρθρο του Ρογήρου που λινκάρω, μαζί με τη σχετική συζήτηση, ίσως πειστείς ότι ήταν μάλλον ατυχής η απόφαση αναγόρευσης. Αλλά αυτό δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με την ποινική δίωξη.

 7. sarant said

  6: Δεν διαφωνώ. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Η αναγόρευση μπορεί να έγινε κακώς

 8. cyrusmonk said

  Καλημέρα.
  Εἶναι νομίζω αὐτονόητο ὅτι αὐτὸς ὁ νόμος ποὺ ποινικοποιεῖ τὴν ἄποψη (καὶ ποὺ ἔχει ἀντίστοιχους καὶ σὲ ἄλλα νομικὰ συστήματα, ἄλλων εὐρωπαϊκῶν χωρῶν, ὅπως ἡ Γαλλία) στρέφεται ἐναντίον μιᾶς θεμελιώδους δημοκρατικῆς ἀρχῆς καὶ δυναμιτίζει κάθε ἔννοια ἐλευθερίας λόγου, ἔκφρασης καὶ ἐπιστημονικῆς ἔρευνας.
  Τὸ πρόβλημα εἶναι ὅτι ἡ παγκόσμια τάση σήμερα εἶναι ὑπὲρ τέτοιων ἀντιλήψεων, σὲ δύση καὶ ἀνατολή. Ἀκόμη καὶ οἱ χῶρες ποὺ πίνουν νερὸ στὸ ὄνομα τοῦ (νεο)φιλελευθερισμοῦ καὶ τοῦ λιγότερου κράτους, στὸ συγκεκριμένο θέμα υἱοθετοῦν τὸν πιὸ ἀκραῖο καὶ σκληρὸ κρατισμό.

 9. Γνώμη μου είναι ότι, είτε καλώς είτε κακώς έγινε η αναγόρευση, θα είναι απαράδεκτη και ατιμωτική τυχόν ανάκλησή της υπό αυτές τις συνθήκες και για αυτούς τους λόγους.

 10. Παναγιώτης Κ. said

  Κείμενα του ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ διάβασα στο Αντί στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και έχω θετική άποψη.

  Όταν γίνεται λόγος για τον Ρίχτερ συνειρμικά μου έρχεται στο νου ο Χάγκεν Φλάισερ και αντιστρόφως.
  Θεωρώ σημαντική την συμβολή των δύο αυτών επιστημόνων στην ιστοριογραφία.

  Χωρίς αμφιβολία, ανατριχιάζω ακόμα και με την σκέψη ότι τα δικαστήρια μπορούν να εμπλακούν σε επιστημονικά ζητήματα.

 11. cronopiusa said

  Η Ελλάδα έγινε επίσημα ανεξάρτητο κράτος το 1830, κοτζαμπάσηδες πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες θρέφουν με εθνικούς μύθους το πόπολο, αγκιστρώνονται στην τρισχιλιετή ιστορία και κρύβουν κάτω απ το χαλί ό,τι δεν τους αρέσει. Μύθοι και Πραγματικότητα παλεύουν, σφάζονται

  Τρίτη 31 Μαρτίου η δίκη των βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ

 12. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Συμφωνῶ μὲ τὸ ἄρθρο ἀλλὰ θὰ ἔλεγα καὶ τὸ ἄλλο: ὅταν ὑπάρχουν Ἕλληνες πρόθυμοι νὰ μεταφράσουν καὶ νὰ ἐκδώσουν τέτοιες ἀπόψεις καὶ Ἕλληνες πρόθυμοι νὰ ξοδέψουν χρήματα γιὰ νὰ τὶς διαβάσουν καὶ νὰ τὶς ἐνστερνιστοῦν, γιατί νὰ μᾶς φταίει ὁ συγγραφέας; Εἶναι ὑποκρισία.

 13. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

 14. smerdaleos said

  Δυστυχώς ο επαναβαρβαρισμός της Ελλάδος συνεχίζει ακάθεκτος.

 15. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 16. atheofobos said

  Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο και έτσι δεν έχω προσωπική άποψη σχετικά με το αν οι αντιδράσεις είναι σωστές ή όχι .
  Ως εκ τούτου δεν μπορώ να έχω άποψη για το αν είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες για την τιμητική του αναγόρευση σε διδάκτορα.
  Σε αυτό όμως που έχω σαφή και εδραιωμένη αντίθεση είναι η δίωξη ΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ για τις απόψεις που εκφέρει για ιστορικά θέματα σε ένα βιβλίο.
  Την άποψη μου αυτή την έχω εκφράσει πρόσφατα στα ποστ μου:
  Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ που αναφέρεται στην παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Ξηρού
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3.html
  αλλά και παλιότερα όταν δικαζόταν ο πατήρ Πλεύρης για το εμετικό κατασκεύασμα που είχε γράψει για τους Εβραίους
  ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2007/12/blog-post_05.html

 17. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Η ποινικοποίηση της άποψης οδηγεί σε περίεργες ατραπούς με πιο πρόσφατη την παρακάτω:
  Αρνητές του Ολοκαυτώματος, από θύτες θύματα;

  Μου ήλθε και στο νου ο Jacques Vergès … 🙄

 18. Καθένας (αριστερός ή δεξιός ή …ότι του κόψει) μπορεί να υιοθετεί και να αρνείται οτιδήποτε. Η ελευθερία της γνώμης δεν μπορεί να έχει κανέναν περιορισμό, για κανέναν. Κάπως έτσι εκφράστηκα και σε προηγούμενη ανάρτηση του Sarant.
  Σχετικά με το «συνωστισμό στη Σμύρνη», φυσικά και δεν μπορεί να συνιστά «κακόβουλη άρνηση γενοκτονίας». Σίγουρα όμως συνιστά ιστορική λαθροχειρία: Αν δηλώνεις «Ιστορικός» και πρεσβεύεις ότι στη Σμύρνη έλαβε χώρα ένας απλός «συνωστισμός», τότε οφείλεις να τεκμηριώσεις και να επιβάλεις την άποψή σου με επιστημονικά επιχειρήματα ενώπιον της επιστημονικής κοινότητας και όχι να κάνεις …επιστημονική ανακοίνωση-λαθροχειρία ενώπιον των παιδιών της ΣΤ’ Δημοτικού. Θα μου πείτε ότι έτσι γίνεσαι στέλεχος κόμματος, βουλευτής και ίσως υπουργός. Ε! Εδώ κάνω πάσο!
  Κατά τη γνώμη μου, ο εισαγγελέας πρέπει επεμβαίνει σε περιπτώσεις που οποιοσδήποτε «διανοούμενος» εξαπατά τον κόσμο «τεκμηριώνοντας» στα γραπτά του, τις όποιες απόψεις ή φαντασιώσεις του, με ΨΕΥΔΕΙΣ παραπομπές (όπως έκανε ένας «φίλος» μας, που θα θυμάστε πόσο «γυμνός» αποδείχτηκε, σε μια προηγούμενη συζήτηση).

 19. cronopiusa said

  Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Κοντομαρί – Η πρώτη εκτέλεση αμάχων

  Η Μάχη της Κρήτης

  ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ-Σουμπερίτες.Τα ελληνικά SS(Δοσίλογοι)

  L’avocat de la terreur, Jacques vergés

 20. sarant said

  16 Με τη δίωξη του Πλεύρη διαφωνούσα κι εγώ, αλλά η αθώωση του Πλεύρη κάτι έδειξε.

 21. Με το συμπάθιο, αλλά οι Σουμπεραίοι τι σχέση έχουν; Το βιβλίο αφορά την Μάχη της Κρήτης και μόνο.

 22. Lavrentij said

  Όπως με κάθε νόμο έτσι και εδώ το πρόβλημα είναι το ποιοί θα κληθούν να τον εφαρμόσουν. Το ότι τέτοιους εισαγγελείς (και δικαστές) έχουμε το ξέραμε, προφανώς όμως είναι κάτι που θα έπρεπε και ο νομοθέτης να το λάβει υπόψη και να πάρει τα μέτρα του ήδη κατά τη διαμόρφωση του κειμένου του νόμου, αντί να τους δώσει στα χέρια μια τέτοια ευρύτατη και επικίνδυνη εξουσιοδότηση προς δράση.

 23. Γς said

  18:

  >αθένας (αριστερός ή δεξιός ή …ότι του κόψει)

  ή …ότι του κάτσει

 24. cronopiusa said

  21
  έχετε δίκιο, παρασύρθηκα
  διάβασα στο ιστολόγιο του Ρογήρου για την εκτίμηση του Χάιντς Ρίχτερ προς το πρόσωπο του Κουρτ Στούντεντ και πήρα φόρα

  Η σφαγή στο Κοντομαρί και η καταστροφή της Καντάνου.

 25. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Christophe Schminck-Gustavus, ένας άλλος Γερμανός καθηγητής
  Ο Γερμανός Καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe Schminck-Gustavus παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία κατά την έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις που γίνεται στη Βιάννο, ενώ έδωσε και φωτογραφίες της περιοχής που τραβήχτηκαν έξι εβδομάδες πριν τη σφαγή!
  http://www.candianews.gr/2013/09/12/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85/

  https://el-gr.facebook.com/candianews.gr/posts/261836137360144

 26. Idomeneo said

  Ενας κατα την αποψη μου σοβαρος γερμανος ιστορικος ειναι ο Christoph Schminck-Gustavus ο οποιος εχει γραψει το βιβλιο
  Feuerrauch: Die Vernichtung des griechischen Dorfes Lyngiádes am 3. Oktober 1943 για την καταστροφη του χωριου Λυγκιαδες στην Ηπειρο. Τα εργα του απο οτι ξερω κυκλοφορουν στα ελληνικα και αφορουν τα εγκληματα της Wehrmacht στην Ελλαδα !

 27. Idomeneo said

  @ΕΦΗ 25. Ειχαμε ταυτοχρονα την ιδια σκεψη 🙂

 28. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Ο κ. Ρίχτερ, ειδικός σε θέματα Ελλάδας και Κύπρου»
  ..και Κύπρου;; Δηλαδή είναι και κουρέας ,εκτός από σεισμολόγος;

 29. Μπετατζής said

  Θα διακινδυνεύσω να εκφέρω την άποψή μου (σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για διαίσθηση), και ας καταλάβει όποιος θέλει ό,τι θέλει : Στην σημερινή συγκυρία, θέλω και πιστεύω ότι πρέπει να καταδικαστεί και ποινικά ο ιστορικός. Βέβαια, ξέρω ότι έτσι τηλεγραφικά αυτή η άποψη/διαίσθηση στέκει εντελώς μα εντελώς αδικαίωτη, αλλά λυπάμαι, δεν προλαβαίνω να γράψω περισσότερα, τα οποία θα ήταν πάρα μα πάρα πολλά. Ας μείνει έτσι.

  Συμφωνώ βέβαια από την άλλη, ότι ο νόμος αυτός δεν έπρεπε καθόλου να είχε ψηφιστεί με τον τρόπο και τις λέξεις που ψηφίστηκε. Το πολιτικό κόμμα που υποστηρίζω καταψήφισε το νόμο αυτό και καλά έκανε. Για να το πω καλύτερα, σε μια ιδανική κοινωνία, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοιοι νόμοι που να ανοίγουν τέτοιες δυνατότητες. Δεν ζούμε όμως στην ιδανική κοινωνία και αφού ψηφίστηκε έτσι ο νόμος, ξαναλέω ότι πρέπει να καταδικαστεί και ποινικά ο συγκεκριμένος ιστορικός για το συγκεκριμένο βιβλίο (φυλακή δεν πρόκειται να πάει). Ακούγεται λίγο αντιφατικό, και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη τεκμηρίωση, αλλά αυτή είναι η θέση μου προς το παρόν. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει.

  Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να δηλώσω και εγώ ότι απεχθάνομαι τον τυφλό, ρατσιστικό, πολιτικάντικο, αποπροσανατολιστικό, αγοραίο αντιγερμανισμό που εκφράζουν διάφοροι νικολόπουλοι. Μου άρεσε το άρθρο του Ρογήρου που παρέθεσε ο Δύτης, ειδικά όταν αναφέρθηκε σε κάποιους πραγματικούς ήρωες.

  ΥΓ: Ίσως αυτό που διαισθάνομαι γίνει λίγο πιο κατανοητό, αν οι ιστορικοί σταματήσουν να σκέφτονται αποκλειστικά σαν ιστορικοί και οι νομικοί αποκλειστικά σαν νομικοί. Δικαίως φρίττουν οι ιστορικοί (γενικά όλοι οι επιστήμονες) με την παραπομπή σε δίκη ενός επιστήμονα και δικαίως ανατριχιάζουν και οι νομικοί με την προοπτική καταδίκης (αν και προβλέπω ότι το έργο των συνηγόρων θα είναι εύκολο και θα αθωωθεί μετά βαίων και κλάδων. Και είναι ένα ακόμα θέμα τί πρόκειται να ακούσουμε και να διαβάσουμε μετά την αθώωσή του). Ας κοιτάξουμε όμως για μια φορά και το γενικότερο κάδρο, όποια και αν είναι η ειδικότητα του καθενός. Και επιτέλους, δεν υπάρχει αθώα και αντικειμενική «καθαρή» επιστήμη που να ίπταται σε υψηλές σφαίρες αντικειμενικότητας και αφ΄ υψηλού θέασης των πραγμάτων, ανέγγιχτη δήθεν από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει ανθρώπινο «θεϊκό» βλέμμα στα ανθρώπινα πράγματα. Αυτό ισχύει 2 φορές για την ιστορία αλλά και τη νομική επιστήμη.

  Για τους λόγους αυτούς, ξαναλέω ότι ο συγκεκριμένος ιστορικός για το συγκεκριμένο βιβλίο θέλω και πρέπει να καταδικαστεί και ποινικά.

 30. Μπετατζής said

  Πού να έγραφα και πολλά …. Βάζω ένα ακόμη λίκνο με την επιστολή του Μαργαρίτη, νομίζω ότι δεν μπήκε μέχρι τώρα, συγγνώμη αν έχει ήδη μπει.

  http://agonaskritis.gr/%CE%B1%CE%BA%CF%85%CF%81%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%AC%CE%B9%CE%BD%CF%84%CF%82-%CF%81%CE%AF%CF%87/

 31. sarant said

  29-30: Σε καταλαβαίνω, αλλά δεν συμφωνώ. Πάντως η επιστολή του Μαργαρίτη είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.

 32. spiral architect said

  @31: Με την έννοια ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται η δικαστική εξουσία σε θέματα που (ίσως) δεν καταλαβαίνει, ή -καλύτερα- δεν είναι της αρμοδιότητάς της.
  (και δεν είναι μόνο τα ιστορικά)
  @30: Δεν είχα διαβάσει τη επιστολή Μαργαρίτη, ευχαριστώ Μπετατζή! 🙂

 33. Αρχικά ήμουν υπέρ της ποινικοποίησης του Ολοκαυτώματος και υπέρ της παραπομπής του Πλεύρη, με τη λογική, ότι σε περιόδους έντασης η πραγματικότητα στο μυαλό των ανθρώπων παρουσιάζεται ασπρόμαυρη και με μεγάλο κοντράστ. Άρα όποιο όπλο λειτουργεί, οφείλουμε να το χρησιμοποιούμε κατά του φασισμού.

  Εκ των υστέρων, φαίνεται όντως ότι αν αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη φίμωση της επιστημονικής έρευνας, υπάρχει πρόβλημα.

  Νομίζω ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος ναζισμός κυρίως πρέπει γίνεται με θετικά μέτρα και λιγότερο με απαγορεύσεις. Πχ. Ντοκυμαντέρ στα σχολεία με τη φρίκη του αουσβιτς και για τον αμτισημιτισμό, τηλεοπτικές συζητήσεις και οργανωμένη καταδίκη των Πλεύρηδων (αλλά και του ανεκδιήγητου Γεωργιάδη),οπωσδήποτε ποσόστωση «πολιτικής αγωγής» στα κανάλια κλπ.

  Αν μιλάμε πάντως για απαγορεύσεις, ένα βασικό μέτρο θα ήταν απλά η εκδίωξη από τον κρατικό μηχανισμό ατόμων που εκφράζουν ναζιστικές ιδέες, είτε είναι δάσκαλοι, είτε αστυνομικοί, είτε στρατιωτικοί. Επίσης η εισαγωγή της § 86a του γερμανικού ποινικού κώδικα περί ναζιστικών συμβόλων και η επέκτασή της έτσι που να περιλαμβάνει και το σήμα της χρυσής αυγής,κλπ. Κλείσιμο των καναλιών που οι παρουσιαστές τους είναι ναζιστές. Δηλαδή καθαρά αντιναζιστικά και αντιρατσιστικά μέτρα και όχι ασάφειες που μπορεί να μπλέξουν τη Ρεπούση με τον Πλεύρη.

  Αυτά σε ένα παράλληλο σύμπαν βέβαια, όπου η Ελλάδα δεν θα είναι από τις πιο αντι-Εβραικές αντι-ομοφοβικές και ταλιμπανικές χώρες της ΕΕ και όπου δε θα υπάρχουν ιδιωτικά κανάλια τόσο διαβρωμένα, που τα ίδια αυτά να προωθούν κατά καιρούς ναζιστές, κρυφοναζιστές, Καρατζαφύρερ και τον «γλυκούλη» Καιάδα, που έλεγαν κι οι γλάστρες .

  Αν ο Σύριζα έφερνε μια μεγάλη αλλαγή σ’ αυτό τον τομέα, θα είχαμε κι άλλους λόγους να λέμε οτι η ψήφος μας δεν πήγε χαμένη.

 34. ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος κλπ

 35. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kανονικά, θα έπρεπε να απαγορευτεί σε Γερμανούς πολίτες (ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής ,κ.λ.π) να ασκούν το επάγγελμα του Ιστορικού. Ας γίνουν μαθηματικοί, φυσικοί, κουρείς, μηχανικοί …αλλά ιστορικοί;; Mάινε Γκύτε!

 36. Γιώργος Πρίμπας said

  Στην ελλάδα (ας μείνουμε σε αυτήν) δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία του λόγου η οποία να μας έχει γίνει συνείδηση σε όλους και ο συγκεκριμένος νόμος κατά κάποιο τρόπο καταγράφει αυτό που συμβαίνει.
  Πραγματική ελευθερία του λόγου θα σήμαινε, ένα ακραίο παράδειγμα αλλά στις άκρες δοκιμάζονται οι θέσεις, ότι κάποιος υμνητής της εφταετίας θα μπορούσε να μπει ανήμερα του πολυτεχνείου στο πολυτεχνείο, να αναρτήσει σε χώρο που αναρτώνται ανακοινώσεις μια δική του στην οποία θα επιχειρηματολογεί υπέρ της εισβολής του τανκ και η ανακοίνωση αυτή θα παρέμενε εκεί δεχόμενη αντίλογο επιχειρημάτων, και μόνο, από τους διαφωνούντες.
  Για το θέμα που θίγεται στη σημερινή ανάρτηση, ο ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ κάνει ό,τι και η πλειονότητα των ιστορικών μετά το Θουκυδίδη (που αυτός δεν έκανε).
  Ένας Έλληνας εθνικιστής ιστορικός κάθεται στο γραφείο του με πίσω αναρτημένο χάρτη με την ολιγόχρονη αυτοκρατορία του μεγάλου Αλεξάνδρου, βαφτίζει την εικόνα καλώς έχειν και ιστορική δικαίωση όσων προηγήθηκαν και κακώς έχειν όσα ακολούθησαν και το ανέτρεψαν.
  Ένας αμερικάνος ιστορικός (και ιδίως του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου) βαφτίζει άξιους προς αφανισμό τους ινδιάνους και καλώς έχειν την ένωση των 52 πολιτειών στο κράτος των ΗΠΑ που ίδρυσαν οι έποικοι.
  Ο Χάιντς Ρίχτερ για τον αιγιακό χώρο βαφτίζει καλώς έχειν και ιστορική δικαίωση τη γερμανική κατάκτηση της κρήτης το Μάη του 1941 (από τους ανώτερους ιδεαλιστές νέους γερμανούς αλεξιπτωτιστές), με την οποία είχε ολοκληρωθεί η κατάκτηση του χώρου του αιγαίου, και κακώς έχειν όσα ακολούθησαν.
  Άσχετα του πόσο μας ξενίζει η θέση του Ρίχτερ, το πρόβλημα, για μένα, είναι η εκάστοτε επινόηση ενός καλώς έχειν ως ιστορική δικαίωση και όχι που έβαλε το καλώς έχειν του ο κάθε ιστορικός Ρίχτερ.
  Το καλώς έχειν για μένα θα ήταν ένας πλανήτης χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο αλλά αυτό δεν είναι ιστορία, είναι χίμαιρα…

 37. ππαν said

  Να καταδικαστεί και μάλιστα με αυστηρότητα και χωρίς κανένα ελαφρυντικό για το φουλάρι

 38. Μπετατζής said

  Τώρα μόλις είδα ότι το λινκ που έβαλα στο 30, έχει από κάτω ένα σχόλιο κάποιου υποστηρικτή του ιστορικού (αν κατάλαβα καλά είναι και πανεπιστημιακός στο Ρέθυμνο, χωρίς να είμαι σίγουρος), ο οποίος λέει μεταξύ άλλων και τα εξής : «Ολοι αυτοί (σημ. Μπετατζή : οι πολέμιοι της αναγόρευσης), εξάντλησαν την άδικη πολεμική τους στον γερμανό καθηγητή, ενώ καταπίνουν αμάσητη την κάμηλο, και βγάζουν τον σκασμό μπροστά στην αποδομητική δράση των Λιάκων ,Φραγκουδάκηδων, Δραγώνων, Ρεπούσηδων, Χριστόπουλων και άλλων ολετήρων της ιστορίας ,της εθνικής παιδείας και συνείδησης!!!»

  Μιλάμε για τέτοια μεγάλη αγάπη για την ιστορία, την επιστήμη και την αντικειμενικότητα. Στο σημερινό τουρλουμπούκι, με τον οτινανισμό να βασιλεύει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντιπαρατεθεί κανείς για τους σωστούς λόγους, ενάντια στους σωστούς εχθρούς, για τα σωστά θέματα.

 39. @32, ‘Ο Χάιντς Ρίχτερ για τον αιγιακό χώρο βαφτίζει καλώς έχειν και ιστορική δικαίωση τη γερμανική κατάκτηση της κρήτης το Μάη του 1941 (από τους ανώτερους ιδεαλιστές νέους γερμανούς αλεξιπτωτιστές), με την οποία είχε ολοκληρωθεί η κατάκτηση του χώρου του αιγαίου, και κακώς έχειν όσα ακολούθησαν.»

  Με την ελάχιστη και ασήμαντη διαφορά ότι αυτή δεν είναι η άποψη του Ρίχτερ, αλλά η άποψη όσων φλυαρούν για τον Ρίχτερ.

 40. Avonidas said

  #33. Επίσης η εισαγωγή της § 86a του γερμανικού ποινικού κώδικα περί ναζιστικών συμβόλων και η επέκτασή της έτσι που να περιλαμβάνει και το σήμα της χρυσής αυγής,κλπ.

  Καλά, Ιάκωβε, αν έχουμε μείνει ακόμα στο ότι τον ναζισμό τον κάνει «το κάγκελο στο μανίκι», που έλεγε κι ο Βέγγος, ζήτω που καήκαμε.

  Δεν ξέρω γιατί, αλλά όλα αυτά τα βρίσκω παιδαριώδη, αφελή. Μια σπασμωδική προσπάθεια να τελειώνουμε μ’ ένα πολυκέφαλο τέρας, κόβοντας κεφάλια δεξιά κι αριστερά. Σε μένα τουλάχιστον είναι προφανές ότι καμιά ποινικοποίηση της άποψης δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Έγραψες επίσης, κι ο Μπετατζής παραπάνω, για «έκτακτες καταστάσεις», για τη «σημερινή συγκυρία», κλπ… Πάντοτε οι καιροί κι οι καταστάσεις θα είναι ιδιαίτερες. Δεν πρόκειται να ζήσουμε ούτε να νομοθετήσουμε στην ιδανική κοινωνία, χωρίς εντάσεις και πάθη. Κι αν δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε βασικές αρχές όπως η ελευθερία της έκφρασης, και πρέπει να την καταστέλλουμε, βράστα κι άστα.

 41. sarant said

  37: 🙂

  38τέλος: Αχ…..

 42. 38 Μπετατζή, λες τον κύριο Στέργιο Στεργίου; Μάλλον τον μπέρδεψες με τον Ανδρέα Στεργίου, που ήταν ο (μαθητής του Ρίχτερ και) εισηγητής της αναγόρευσης. Ο Στέργιος Στεργίου (βλέπω εδώ) είναι «ερευνητής-καθηγητής», αλλά μάλλον όχι πανεπιστημιακός και σχεδόν σίγουρα όχι στο Ρέθυμνο.

 43. Avonidas said

  Α, επίσης: κάθε φορά που ζητάμε νομική καταδίκη για μια ομιλία, ένα βιβλίο, μια εκπομπή, ουσιαστικά παραδεχόμαστε ότι το κοινό είναι ηλίθιο και δεν μπορεί να κρίνει από μόνο του, ή έστω να ζυγίσει τις γνώμες των ειδικών. Ε, λοιπόν, ένα τέτοιο άβουλο κι ηλίθιο κοινό, υπό την κηδεμονία και την προστασία μιας κυβέρνησης κι ενός κράτους-λογοκριτή, δεν μπορεί να έχει την αξίωση να εκπροσωπείται δημοκρατικά.

  Αν, από την άλλη, θέλουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να χειριστούμε τη δημοκρατία, ας έχουμε όσους Πλεύρηδες θέλουμε, κι ας μιλάνε στον τοίχο.

 44. Avonidas said

  «Είναι ανεπίτρεπτο για μας [το Κόμμα] να υπάρχει οπουδήποτε στον κόσμο μια παραπλανημένη σκέψη, όσο κρυφή και ανίσχυρη κι αν είναι.»

  — George Orwell, «1984»

  (Η λογική κατάληξη μιας τέτοιας νομοθεσίας)

 45. Μπετατζής said

  42. Eυχαριστώ Δύτη, είναι περίεργο γιατί στο κείμενό του ο Στέργιος μιλάει για «συναδελφικότητα κλπ». Τέλοσπάντων, σωστά κράτησα επιφύλαξη, ας επανορθώσω με μεγάλα γράμματα : Ο κ. ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ (μάλλον σίγουρα) Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ. Πάντως σίγουρα ο κ. Στέργιος Στεργίου δεν υποστηρίζει τον καθηγητή Ρίχτερ από αγάπη στην επιστήμη, όπως δείχνουν τα γραφόμενά του.

  38 συμπλήρωση ……. και με τους σωστούς συμμάχους.

 46. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 39) Όχι βέβαια!
  Σε αυτό: http://tvxs.gr/news/apopseis/heinz-richter-epixeirisi-ermis-i-kataktisi-tis-kritis ,
  που αναφέρθηκε σε προηγούμενο σχόλιο, διάβασα αυτά:

  Οι Γερμανοί που είχαν πολεμήσει στην Κρήτη βρήκαν εκεί [=στους Νεοζηλανδούς] την αναγνώριση που τους στερούν μέχρι σήμερα στην πατρίδα τους, παρότι στο μεταξύ Γερμανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό. Κατά την διατύπωση κρίσεων δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως οι νεαροί αυτοί αλεξιπτωτιστές υπήρξαν θύματα μιας παιδείας που στόχευε στην υπακοή και εμπόδιζε την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Επρόκειτο για νέους γεμάτους ενθουσιασμό, οι οποίοι γνώριζαν (*) πως ανήκαν σε μια ελίτ. Ο ιδεαλισμός των ανδρών αυτών έτυχε της χειρότερης δυνατής μεταχείρισης. Έδωσαν το καλύτερο που μπορούσαν και ρίσκαραν τη ζωή τους χωρίς να έχουν συνείδηση των κινήτρων. Έχει έρθει η ώρα να τους το αναγνωρίσουμε.

  Οι Έλληνες και οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές θαυμάζουν τις στρατιωτικές επιδόσεις των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι αποτελούν πρότυπο. Η μάχη περιγράφεται ως ιπποτική και δίκαιη. Η γερμανική πλευρά δυσκολεύεται να καταλήξει σε αντικειμενική αξιολόγηση, γιατί η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός επιθετικού πολέμου. Η Μάχη της Κρήτης ήταν η τελευταία επιχείρηση της γερμανικής πλευράς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η οποία δεν είχε ιδεολογικά κίνητρα. Μετά την Κρήτη ο χαρακτήρας του πολέμου άλλαξε, τουλάχιστον όσον αφορά το Ανατολικό μέτωπο, εξαιρουμένης της Βόρειας Αφρικής, και μεταβλήθηκε σε πόλεμο κοσμοθεωριών.

  Στη διαστρέβλωση της εικόνας [για τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές] συντέλεσαν οι εξελίξεις της μετέπειτα κατοχικής περιόδου, όταν αναπτύχθηκε ο ανταρτοπόλεμος και οι δυνάμεις κατοχής […] απάντησαν με αντίποινα και κλιμάκωση της βίας. Ο αγώνας αυτός δεν ήταν πια «καθαρός» και έντιμος αλλά βρόμικος και κτηνώδης. Η SOE [Special Operations Executive] ενθάρρυνε τη συνέχισή του.

  (*) εάν η απόδοση από τα γερμανικά έγινε σωστά, η χρήση του ρήματος γνωρίζω ξεκαθαρίζει κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις του Ρίχτερ και το «θύματα μιας παιδείας …» που προηγήθηκε πάει περίπατο και μάλλον χρησιμοποιείται ως στάχτη στα μάτια
  Επίσης στην τρίτη από τις παραπάνω παραγράφους απαξιώνονται οι αντάρτες και η δράση τους χαλάει την εικόνα των κατακτητών = των ανώτερων που ανήκανε σε μια ελίτ. Από αυτά που διάβασα προφανώς και νομιμοποιείται η κατάκτηση.

 47. Avonidas said

  «…αν έχουμε μείνει ακόμα στο ότι τον ναζισμό τον κάνει «το κάγκελο στο μανίκι»…»

  Όχι, υπάρχουν και ναζιστές και ρατσιστές χωρίς «το κάγκελο στο μανίκι». Αυτός όμως που το έβαλε είναι εγγυημένα και ρατσιστής και ναζιστής. Όπως είναι κι αυτός που έχει στο FB του το πουλί του Παπαδόπουλου ή γράφει αντι-εβραικά συνθήματα σε στυλ Πλεύρη (Ο Εβραίος θέλει συνοπτικές διαδικασίες και στα έξι μέτρα). Δεν πρέπει να τον πληρώνει ο φορολογούμενος και να τον ανέχεται σαν δάσκαλο ή σαν στρατιωτικό. Η δημοκρατική κοινωνία οφείλει να τον πετάξει έξω από τις δομές της με τις κλωτσιές.

  Ή γιατί να ανεχτούμε στα σχολεία έναν «Ελληνο-ψεκασμένο» που στραβώνει τα παιδάκια λέγοντας πχ ότι η ύπαρξη της Πρωτο-Ινδοευρωπαικής είναι μια εβραίικη συνομοσία εναντίον της φυλής μας;

  Τώρα αν θέλει να βγάλει ότι βιβλίο θέλει, να το κάνει. Και πάλι όμως, όπως οι προτροπές του για ρατσιστική βία πρέπει να αντιμετωπιστούν νομικά, έτσι και οι ιδέες του πρέπει να ανασκευαστούν, φυσικά με το διάλογο από κάποιους ικανούς να το κάνουν ‘ (‘οχι από στημένους ή άσχετους, όπως γίνεται) και δημόσια. Αλλά επειδή δεν ζούμε στην αρχαία Αθήνα, «δημόσια» σημαίνει «στην Τηλεόραση». Εκεί να καταδικαστεί εκεί πρώτα , στη συνείδηση του κόσμου.

  «Α, επίσης: κάθε φορά που ζητάμε νομική καταδίκη για μια ομιλία, ένα βιβλίο, μια εκπομπή, ουσιαστικά παραδεχόμαστε ότι το κοινό είναι ηλίθιο »

  Όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ ένα μυαλό το έχουν. Για να κρίνουν όμως χρειάζεται να ακούνε όλες τις πλευρές. Αυτό είναι και θεωρητικά ένα από τα καθήκοντα της δημοκρατίας, η εκπαίδευση του πολίτη. Αλλιώς οι άνθρωποι διαμορφώνουν ένα νου, όχι ηλίθιο, αλλά πανηλίθιο.

  Παράδειγμα, η άνοδος της ΧΑ. Τα κανάλια την ανυψώσανε στο κοντά 20% που ίσως έπαιρνε, τα κανάλια τη ρίξανε, μετά από εντολή της ΝΔ, στο 5%.

  Και βέβαια, σ αυτές τις συζητήσεις καταλήγουμε πάντα σε ένα αδιέξοδο που γράφει επάνω του:
  «Δημοκρατία δε γίνεται με Τρέμη και με Μπάμπη».

 48. LandS said

  «…δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως οι νεαροί αυτοί αλεξιπτωτιστές υπήρξαν θύματα μιας παιδείας που στόχευε στην υπακοή και εμπόδιζε την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης…»

  Δυστυχώς, αυτού του είδους η εκπαίδευση και η παιδεία, αποτελεί τη νόρμα για όλες τις ειδικές δυνάμεις όλου του κόσμου.
  Και για τους δικούς μας ΟΥΚ κλπ. το ίδιο.

  Όμως δεν πρέπει να δικαιολογούμε, και μάλλον, ναι πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν και είναι θύματα εκπαίδευσης και κουλτούρας. Και ο λόγος είναι ότι επιλέγονται. Περνάνε ψυχολογικά τεστ κλπ. Και η ιδεολογία είναι ήδη κατάλληλα διαμορφωμένη πριν καταταγούν σε αυτές τις μονάδες.
  Δεν είναι γιούνκερ ούτε τζέντλεμεν ούτε ιππότες. Ποτέ δεν ήταν.

  Καλύτερα τους χαρακτήριζε ένας φιλος μου draft dodger του Βιετνάμ.

  Big strong and stupid.

 49. physicist said

  #47. — Ή γιατί να ανεχτούμε στα σχολεία έναν «Ελληνο-ψεκασμένο» …

  Στα σχολεία ποτέ. Στην Κυβέρνηση, όμως, μετά βαΐων και κλάδων.

 50. Τώρα πάντως, και χωρίς να έχω τις πληροφορίες, και κυρίως ούτε τα φόντα να κρίνω καθαρά, έχω την εντύπωση ότι κάτω από όλους αυτούς τους αναθεωρητισμούς και τους ρεβανσισμούς της Γερμανίας, αλλά και τους σύγχρονους αντι-Γερμανισμούς των Ελλήνων, που σίγουρα αφορούν τα μνημόνια αλλά όχι μόνο αυτά, πρέπει να κρύβεται κάποιο μεγαλύτερο γεωπολιτικό πάτερν, που σ’ αυτό έχουν θέση και οι Ρώσοι με τους Χρυσαγίτες που λατρεύουν τον Πούτιν, αλλά επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η αντίθεση των Αμερικάνων στο Ευρώ και τη Γερμανία. Κάπου εκεί πρέπει να ελίσσεται και ο Σύριζα. Θα φανεί που πάει το πράμα, αλλά το βάθος της υπόθεσης μάλλον θα το μάθουμε πολλά χρόνια μετά.

 51. Φυσικέ δε μιλάω σαν εκπρόσωπος του σύριζα 🙂
  Μιλάω υπό κανονικές συνθήκες, ή μάλλον ιδανικές.

  Το αντιμνημονιακό μέτωπο αφορά λίγα χρόνια , η παιδεία όμως αφορά το μέλλον της Ελλάδας.

 52. physicist said

  #51. — Δεν υπάρχουν ποτέ ιδανικές, και ούτε καν κανονικές συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, όλοι έλεγαν στην Ελλάδα ότι «περνάει αποφασιστικά κρίσιμες στιγμές». Σαράντα χρόνια και βάλε, όλο κρίση έχει η έρμη η χώρα. Πότε, δηλαδή, θα έρθει η ρημάδα η κανικότητα σ’ αυτόν τον τόπο και ποιος θ’ αποφασίσει ότι ωρίμασαν οι συνθήκες να γίνει και κάτι νορμάλ στη χώρα μας;

  Την ευθύνη για την επιλογή του Κυβερνητικού εταίρου την έχουν ακέραιη εκείνοι που τον διάλεξαν: ούτε οι στιγμές την έχουν την ευθύνη, ούτε οι περιστάσεις. Όσο για τον πρωτόγονο αντιγερμανισμό, χαρακτηρίζει το ίδιο και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ο μικρότερος είναι απλώς κάπως (πολύ) πιο μπουνταλάς. Το «αντιμηνμονιακό μέτωπο» είναι μια τεράστια και επικίνδυνη αρλούμπα, ένα ακόμα ψέμα που ειπώθηκε και τράφηκε για να κερδηθούν οι εκλογές. Πολύ φοβάμαι ότι ήδη έχει καταγράψει μεγάλο κόστος στην πολιτική κουλτούρα και ότι θα έχει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

 53. Οσο κακό είναι να εμπλέκονται οι δικαστικοί σε επιστημονικά ζητήματα άλλο τόσο είναι να εμπλέκονται επιστήμονες στα δικαστικά !!!

  Ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα, εννοείται

 54. Ριβαλντίνιο said

  Θέλει σκότωμα ο Ρίχτερ !

  @53

  Ο ΠΑΟ θες να πεις.

 55. Δημητρης said

  35 Πιλότοι; (χαμόγελο)

 56. Ριβαλντίνιο said

  @ 17 «Jacques Vergès»

  Τι μου θύμισες ! Είχα δει ένα ντοκυμανταίρ με αυτόν που λεγόταν «Ο δικηγόρος του Διαβόλου». Και ποιους δεν είχε υποστηρίξει. Αλγερινούς, τον χασάπη της Λυών, τους Ερυθρούς Χμερ και δεν συμμαζεύεται. Μιλάμε για πανέξυπνο τύπο.

 57. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O «πρωτογονος αντιγερμανισμός» έχει κάποια -πρωτόγονα όντως- κίνητρα και ένστικτα ως γεννεσιουργές αιτίες. Αιτίες απολύτως μετρήσιμες και υπαρκτές. Το ένστικτο ας πούμε της αυτοσυντήρησης. Το ένστικτο του να βρίσεις (είμαστε και ευγενείς. Δεν χειροδικούμε…) όταν σού βάζει χέρι η ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ και άλλα σχετικά. Ε, μα ρε Φυσικέ πιά! Ωραία φαίνονται όλα όταν είσαι μακριά …

 58. Avonidas said

  #54. Ε, αφού το Τζέλλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα!

  😛

 59. Νίκος Α. said

  Νέα Ρεπούση μας βρήκε. Παίρνουμε 2-3 προτάσεις απο ένα βιβλίο (τεράστια μελέτη πανω στο θέμα – αμφιβάλλω αν υπάρχει αντίστοιχο έργο Έλληνα ιστορικού) 600 σελίδων το οποίο οι περισσότεροι δεν θα κάνουν ποτέ τον κόπο να το διαβάσουν, και αρχίζουμε και βαράμε. Είναι η εθνική μας ψυχανάλυση φαίνεται που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε λίγα χρόνια. Μακεδονικό – Πόντιοι – 1922 – ΟΧΙ – γουναράδικα – η γλώσσα μας και ξανά μανά απ’ τήν αρχή. Και μάλιστα όταν η σπουδαιότερη ηρωική πράξη που κάναμε οι ίδιοι εμείς μπορεί να ήταν να φάμε 5 πίτα γύρους σε μία καθισιά.

  Επίσης καταλαβαίνω και γιατί η απονομή δικαιοσύνης πάει με ρυθμό χελώνας. Όταν πρέπει να ασχοληθούμε με τόσο σοβαρά ζητήματα που να προλάβουν οι «ταλαίπωροι» δικαστικοί μας; Μήπως ο εισαγγελέας μπούχτισε να διαβάζει δικογραφίες του στυλ «μου έβρεξε τα ρούχα» ή «μου έθιξε την αντρική μου τιμή» και είπε να ξεκουραστεί διαβάζοντας και κανένα βιβλίο; (άσε και τα ταπ-ταπ στην πλάτη που θα εισπράξει).

 60. Ριβαλντίνιο said

  Κανονικά πρέπει να πάμε όλους τους Γερμανούς μέσα !

  (32.20- 33.40 και 38.45- 39.12 )

  Εισβολή στην Γερμανία τώρα να βρούμε τον παππού. 🙂

 61. sarant said

  56 Ήταν τρομερός ο Βερζές.

 62. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δεν ξέρω για τον Ρίχτερ…αλλά αυτός ο Ασλάν πρέπει να πίνει κάτι πολύ μπάνικο… 😆

  http://www.nooz.gr/entertainment/ami8itoi-8isauroi-sta-8emelia-tis-agias-sofias

 63. Δημητρης said

  Ισως δίνω και θέμα στον νοικοκύρη, αλλά μονάχα για δυο λαούς δημιουργήθηκαν στα ελληνικά λέξεις, που πέρα από την εθνικότητα επισημαίνουν και κάτι άλλο. Τουρκαλάς και Γερμαναράς. Και να πεις ότι στην τρισχιλιετή δεν συνυπήρξαμε με άλλους;

  Το Αμερικανάκι δεν νομίζω ότι είναι στο ίδιο επίπεδο.

 64. 62 Ο Ασλάν ίσως όχι, το nooz.gr μπορεί… Καταρχάς η είδηση είναι τουλάχιστον εξαμήνου, κατά δεύτερον το βιβλίο του αφορά ακριβώς θρύλους για την Αγιασοφιά 🙂

 65. Να πώ κι εγώ το μακρύ μου και το κοντό μου;

  Λοιπόν

  Η δίωξη είναι μλκία.
  Η δίωξη δίνει αξία στον Ρίχτερ όπως έδωσε και σε κείνον το βρεταννό αρνητή του Ολοκαυτώματος.
  Ο Ρίχτερ χρειάζεται απάντηση επιστημονική και όχι ποινική.
  Και για να θυμίσω πόσο μλκία είναι η «πολιτικά ορθή» επιστήμη

  http://en.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Physik

  http://en.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Mathematik

  και

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lysenkoism

  http://en.wikipedia.org/wiki/Japhetic_theory

  χωρίς αυτό να σημαίνει πως εξομοιώνω το πρώτο ζευγάρι λυνξ με το δεύτερο

 66. 60, Ριβαλντίνιο
  Κανονικά όλοι οι Γερμανοί θέλουν σκότωμα

  Στη μάνα του Σκύλου, η μισοπάλαβη πρωταγωνίστρια έλεγε ότι μετά τον πόλεμο θα ήθελε να κάνουν οι σύμμαχοι τη Γερμανία μια τεράστια λίμνη.

  Η πλάκα είναι ότι , όπως έμαθα μετά, ο Χίτλερ είχε όντως σχέδιο να κάνει τη Μόσχα μια πελώρια λίμνη, ίσως πράμα όχι πολύ δύσκολο, με το Μόσχοβα που την περιβάλει. Με ένα γερό φράγμα…Αλλά ευτυχώς δεν του βγήκε.

  Αμάν, Φυσικέ. Όλο με κοντράρεις για πράματα που για εμάς εδώ είναι βου α βά. Ναι, η Ελλάδα κι ο κόσμος πάντα είχε κρίση, αλλά αλλιώς η πολιτική κρίση επειδη το Πασοκ έκλεβε ή οτι η ΝΔ διόριζε και αλλιώς η σημερινή που εμάς τουλάχιστον, την χαμηλή μεσαία τάξη μας έχει στριμώξει άγρια, την εργατική την έχει αφανίσει,στο 65% η ανεργία, οι νέοι no future, 250.000 πτυχιούχοι δουλεύουν έξω και γενικά ως οικονομία σαπίζομεν.

  Είναι δυνατόν να έχει χάσει μια οικογένεια το μισό της εισόδημα και να τη φορολογείς αποπάνω μέχρι εξοντώσεως; Και μετά να λες οτι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν να ανακαταλάβουμε τις πόλεις και τις πλατείες από τα παιδάκια των «αλλοδαπών» που παίζουν στις κούνιες; Οι μνημονιακοί είχαν και ψυχοπαθείς μέσα στις γραμμές τους. Κοινή λογική ήταν να τους πετάξουμε έξω και στον αγύριστο.

  Το περίεργο είναι που η ΝΔ είναι ακόμα στο 16%. Υπερβολικά μεγάλο ποσοστό.

 67. # 63

  Γιατί το Ρουμάνος εθνικότητα δείχνει ή ειδικότητα ;

 68. Tsopanakos said

  Είχα πετύχει τον Ρίχτερ στις αρχές της δεκαετίας του 90 να ξεναγεί γερμανούς φοιτητές κλασικής φιλολογίας στην Ήπειρο. Κάνανε στάση σε κάθε μαρτυρικό χωριό, για να τιμήσουν τα θύματα των ναζί, και η συμπεριφορά τους μόνο παρεξηγήσιμη δεν ήταν: οι ομιλίες του «αρχηγού» της αποστολής ήταν εκπληκτικές και οι φοιτητές πλησιάζανε κλαίγοντας τα μνημεία της φρίκης.

  Περίεργη και θλιβερή ιστορία, από όπου και να την πιάσει κανείς…

 69. aerosol said

  Είμαι εναντίον της δίωξης. Δεν λύνονται έτσι τέτοια θέματα.
  Για τα ίδια τα θέματα και τον Ρίχτερ:
  Συμπάσχω ως άνθρωπος στην προσπάθεια να δώσει κάποια ανθρώπινη δικαίωση στην γενιά του μπαμπά του -γιατί κανείς δεν θέλει τον μπαμπά του να τον θεωρούν δολοφόνο- αλλά δεν χρειάζεται καν επιστημονική απάντηση. Οι ιδεολογικές/συναισθηματικές αφηγήσεις περί «καθαρών» και «βρώμικων» τρόπων μάχης και «έντιμων» πολέμων είναι άξιες ψυχανάλυσης και δεν ανιχνεύω και πολλή επιστημονικότητα μέσα τους. Όλα αυτά μου θυμίζουν το παράπονο του βετεράνου του Βιετνάμ που, χεσμένος από την Ιστορία και την κοινωνία του, θέλει να δηλώσει «μα, για την ελευθερία πολεμήσαμε και κάναμε ό,τι μας διέταξε η πατρίδα!». Κι αυτόν «ελίτ» του πουλήσανε πως ήταν, ενώ οι παλιο-τσάρλιδες ήταν κάτι ανθρωπάρια 1,60 που… πολεμούσαν βρώμικα.

  Συγνώμη, δεν είναι βάση για σοβαρό ιστορικό έργο όλο αυτό. Άσχετα αν το έχουμε κάνει λάστιχο πως η αποτυχία της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσσα στηρίχτηκε στην καθυστέρηση στην Κρήτη (γιατί ως Έλληνες κάνουμε κι εμείς λάστιχο διάφορα πράγματα) είναι πλέον μεταξύ τραγικού και αστείου να διαβάζεις τον πόνο του φεουδάρχη που ο υποτακτικός του αμύνθηκε με δικράνι και όχι με άλογο, κοντάρι και δέκα ιπποκόμους -και χάλασε την εντιμότητα του να κάτσει να ψοφήσει σαν το σκυλί ως όφειλε, καταστρέφοντας (αυτή η άτιμη πλέμπα) τον ιδεαλισμό των Τευτόνων Ιπποτών. 😉

  Τώρα, αν πω πως είναι αρκετά γερμανικός αυτός ο τρόπος σκέψης θα ακουστεί κάπως… Αλλά ο Μπροχ έχει σούρει πολύ περισσότερα στους συμπατριώτες του και απλά παραπέμπω στους «Υπνοβάτες» του για τα περαιτέρω.

 70. παλιοσειρά said

  #63
  … μονάχα για δυο λαούς δημιουργήθηκαν στα ελληνικά λέξεις, που πέρα από την εθνικότητα επισημαίνουν και κάτι άλλο. Τουρκαλάς και Γερμαναράς. …

  ——

  και Ελληναράς, βέβαια, αλλά αυτό είναι πιο πρόσφατο…

 71. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ said

  Η ιδέα ότι κάποιος έχει επιχειρήματα στη διαλεκτική μίσους του, μου θυμίζει τις ραδιοφονικές εκπομπές στη Ρουάντα. που εξηγούσαν στον κόσμο γιατί έπρεπε να συμμετάσχει στη σφαγή. Η ιδέα ότι η επιστημονική έρευνα και έκφραση θα ελέγχεται από αρμόδια δικαστήρια, μου θυμίζει τον σταθερά απαισιόδοξο μελλοντολογικό κινηματογράφο. Ίσως η μία πρόταση να αδικεί την άλλη, όμως αισθάνομαι πως οποιαδήποτε άποψη δεν προτρέπει σαφώς υπέρ της βίας, πχ «όσοι βάζουν κιμά στα γεμιστά θέλουν κρεμάλα», πρέπει να την αφήνουμε στην ησυχία της. Αλλιώς, μια μέρα θα στείλουμε στη γιουροβίζιον τραγούδι με τίτλο «Πύρρωνα εσύ σούπερσταρ».

 72. Πέπε said

  @68:
  Σε όλα σχεδόν τα προηγούμενα σχόλια υποστηρίχτηκε ότι η αντίδραση σε ό,τι γράφει δεν πρέπει να είναι παρά μόνο σε επιστημονικό επίπεδο.
  Τώρα, σ’ αυτό με τις φοιτητικές επισκέψεις δεν υπάρχει χώρος για επιστημονικό αντίλογο. Προβάλλει τις απόψεις του, όπως θα τις προβαλλε ακόμη και αν η διεθνής επιστημονική κοινότητα τον είχε κατατροπώσει: ποιος ξέρει και ποιος ελέγχει τι ειπώθηκε σε μια εκδρομή σε κάποια ελληνικά χωριά;
  Παρά ταύτα, φοβάμαι ότι η δημοκρατία επιβάλλει να το ανεχτούμε.
  Στο κάτω κάτω είναι μεν επικίνδυνο αυτό που κάνει, αλλά η προπαγάνδα του απευθύνεται σε φοιτητές, όχι σε ειδικοδυναμίτες φαντάρους του Ράιχ ή σε απελπισμένους και αμόρφωτους Νεοναζήδες. Το κοινό του θα έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπο και με την άλλη άποψη.

  _____________

  Το σκεπτικό της ανάρρησής του σε επίτιμο δρα ποιο ήταν;

 73. Αεροζόλ, Αυστριακός δεν ήταν ο Μπροχ;

 74. Πέπε, διάβασες καλά τι λέει ο Τσοπανάκος ότι έκανε ο Ρίχτερ στις φοιτητικές επισκέψεις στην Ήπειρο;

 75. Και ο Χίτλερ, Δύτη, τι ήταν;

 76. Μαρία said

  73
  Βι-εννέζος 🙂

 77. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  74 Αυτό θα έλεγα κι εγώ.

 78. aerosol said

  #73: Πράγματι, χερ Δύτη, αλλά στην γενιά του ήταν αυτό που λένε οι αμερικάνοι same difference, έτσι δεν είναι; 😉

 79. physicist said

  #57. — Δεν συμφωνώ στα περί ληστρικής συμμορίας αλλά ας πάω πάσο χάριν συζητήσεως. Ε, τότε όμως ας μην τα φορτώνει ο Σύριζα στον ψεκασμένο εταίρο (που ο ίδιος διάλεξε, στο κάτω-κάτω). Είναι ο ίδιος φορέας και υποστηρικτής του αντιγερμανικού ρατσισμού την ίδια ώρα που χαρίζει 70% (φαντασιακούς) υδατάνθρακες και 30% φρέσκα λαχανικά στους μέχρι πρότινος υπ’ αριθμόν 1 εχθρούς του λαού, με την ευκαιρία της πανηγυρικής παρελάσεως των ελληνοκυπριακών οργανώσεων Βορείου και Νοτίου Ντακότας και πάσης Οκλαχόμας.

  Δηλαδή σόρρυ ρε παιδιά, καλά, μην το κριτικάρετε άμα δεν σας αφήνει το κομματικό φιλότιμο αλλά ειλικρινώς, δεν σας πιάνουν τα γέλια μ’ αυτά τα πράματα;

 80. Καλά ρε παιδιά, δεν το είπα και σαν επιχείρημα, μη βαράτε. Μια απλή μικροδιόρθωση.

 81. gryphon said

  Δεν την καταλαβαινω αυτη την αποψη του Μαργαριτη οτι οι αποψεις του Ριχτερ ειναι στα παλαισια της πολιτικης ορθουητας που επιβαλλει το μοιρασμα ευθυνων κλπ.Που το ειδε αυτο .
  Εγω νομιζα οτι πολιτικη ορθοτητα στις μερες μας ειναι να λεμε για ολα φταινε οι γερμανοι (και στο βαθος ο Χιτλερ) οχι μονο για τον Β Παγκοσμιο αλλα περιπου για οτιδηποτε.

  Δηλαδη οι εκπομπες της Μηχανης του χρονου τις παραθετουν καποιοι σχολιαστες ως παραδειγμα πτος τι;
  Εγω τις θεωρω παραδειδμα προς αποφυγη αλλα και εξηγηση για την αγνοια που εχουν οι σημερινοι νεοελληνες για την προσφατη ιστορια της χωρας.Αμα περιμενεις να μαθεις για ιστορικα γεγονοτα απο τον Βασιλοπουλο η τον Καμπουρακη σωθηκες.
  Ενας βαμμενος κοκκινος δημοσιογραφος (που ομως κανει και εκπομπες εξυμνησης του αδιστακτου αρχιγκανκστερ Ωναση) νωθρος αοσμος αχρωμος αγευστος και αγελαστος ο ιδιος με μπολικο συναισθηματισμο δυο τρεις αληθειες που ομως ειναι κοινο μυστικο μαζι με δεκαδες ανακριβειες ψεμματα και μελοδραμα.
  Και σκοπιμη επιλογη θεματων Οι κακοι βασιλιαδες οι κακοι χωροφυλακες οι καλοι ανταρτες οι λησταρχοι Ρομπεν των Δσων οι κακοι γερμανοι .
  Τι να σου κανει και αυτος ο κοσμος .Απο τετοιους διαμορφωνει αποψη.

 82. Βασίλης Ορφανός said

  Ασφαλώς και δεν ποινικοποιείται η άποψη και μάλιστα η επιστημονική. Κατά τα άλλα, δε μπα να γράφει ό,τι θέλει ο κάθε Ρίχτερ, δε μπα να τον τον κάνουνε και Πάπα. Εγώ αυτό που ξέρω ως Κρητικός (και να το μάθει και ο κάθε Ρίχτερ και οι παρατρεχάμενοι) είναι ότι αν χρειαστεί (που μακάρι ποτέ μα ποτέ να μη χρειαστεί) θα το βρω το σιδερικό μου να αντιμετωπίσω όποιον κερατά έρθει να κάψει (κυριολεκτικά / μεταφορικά) τον τόπο μου – κι ας είμαι ήδη στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας. Τι να κάνω, που μεγάλωσα με ένα «η Πατρίς ευγνωμονούσα» στη σάλα του σπιτιού μας…

 83. gryphon said

  79
  Ο εορτασμος στις ΗΠΑ περιλαμβανει και καλλιστεια ομορφιας Miss Greek independence pageant. που ειχαν γινει ομως πριν παει οΚαμμενος.

 84. physicist said

  #83. — Μωρέ ας γιορτάσει ο καθένας όπως θέλει, κι εγώ είδα εκεί σε κάποια φωτογραφία τη Μις Γκρήκ Ιντιπέντενς και τη Μις Μεσόγειος κλπ. Φολκλόρ ελληνοαμερικάνικο, πάσο. Τι διάολο φάμπρικα είναι να ανακοινώνονται άφτιαχτες διακρατικές μοιρασιές για πράγματα που δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν, και μάλιστα με ποσοστά και φραμπαλάδες, αυτό δεν καταλαβαίνω και το κρίνω να ξεπερνάει, ακόμα μια φορά, τα όρια του γελοίου.

 85. Ριβαλντίνιο said

  @ 58 Avonidas
  🙂 🙂

  @ 61 sarant
  Στην υπεράσπιση του Μπάρμπι Κλάους τον ρώτησαν πως και τον υπερασπίστηκε ? Και είπε πως υπήρχαν 50 κατήγοροι και κάθε μέρα θα σηκώνονταν και θα έλεγαν όλοι τα ίδια και το κοινό θα βαριόταν. Ενώ για αυτόν θα έλεγαν «Για να δούμε τι καινούριο θα μας πει αυτός ο μπάσταρδος σήμερα ?» και θα τραβούσε την προσοχή.
  Και όταν κάποτε είχε γυρίσει κρυφά στην Γαλλία και δεν ήθελε να κάνει φανερή την παρουσία του, συνάντησε τυχαία την ηλικιωμένη σύζυγο ενός παλιού συναγωνιστή του. Αυτή τον αναγνώρισε. Πριν όμως προλάβει να ανοίξει το στόμα της, παίρνει το δικό του κεφάλι γρήγορες στροφές και τις πετάει » Τι χαμπάρια γκομενάκι ( ή χοντρούλα ή τούμπανο ή κάτι παρόμοιο )?» Έτσι, τόσο η ίδια όσο και η αστυνομία που το ανέφερε δεν πίστεψαν ότι ήταν στ’αλήθεια ο Ζακ, καθώς από το δικό του στόμα δεν θα έβγαιναν ποτέ αυτές οι λέξεις !

  @ 66 Ιάκωβος
  Σωστός. Και τους Σλάβους ήθελε να τους μορφώσει τόσο μόνο , όσο να μπορούν να αναγνωρίζουν τα σήμανση οδικής κυκλοφορίας !

  @ 81 gryphon
  «Δηλαδη οι εκπομπες της Μηχανης του χρονου τις παραθετουν καποιοι σχολιαστες ως παραδειγμα πτος τι;»
  Ναι οι παλιοκρετίνοι ! Τίποτα νεοελληνικά κουμμούνια θα είναι. 🙂

  Τώρα καλύτερα ?

 86. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φυσικέ, εσύ μού μιλάς για «κομματικό φιλότιμο» (το παραβλέπω) και γώ μιλάω για πραγματικά ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Η ΛΗΣΤΕΙΑ δεν είναι κάτι θεωρητικό, υπερβολικό, μακρινό, πώς το λένε ρε παιδί μου. Εγώ ΕΖΗΣΑ την καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας κυριολεκτικά εν μία εκδικητική γερμανική νυκτί. Το πιάνεις; (εντάξει σίγουρα το πιάνεις. Να το νοιώσεις στο πετσί σου καταλαβαίνω οτι είναι δύσκολο…και απευκταίο ασφαλώς! 🙂 )

 87. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 88. Spiridione said

  Αυτή η άποψη για τους ιππότες Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, τους άτακτους Κρητικούς και τα αντίποινα, έχει ιστορία πίσω της, απ’ τον γαλλοπρωσσικό πόλεμο του 1871 τουλάχιστον. Francs-tireurs.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Francs-tireurs
  Στη διάσκεψη της Χάγης του 1899 υπήρξε διαμάχη ανάμεσα στις μικρές χώρες που είχαν μικρούς στρατούς και ήθελαν να αναγνωριστούν οι francs-tireurs και τις μεγάλες δυνάμεις. Το 1907 πέρασε και ένα άρθρο που προσιδιάζει με την περίπτωση της Κρήτης.
  https://www.icrc.org/applic/ihl/ihl.nsf/Article.xsp?action=openDocument&documentId=B209AC889832BE5EC12563CD00516610
  Βέλγοι Φραν-τιρέρ ; στον Α’ Π.Π.

 89. Στο ημιάσχετο, πάντως:

  αυτό που λέγεται (δεν έχω διαβάσει το βιβλίο) πως οι Κρητικοί σκύλευσαν τα πτώματα των Γερμανών, εξηγείται εν μέρει απ’ το ότι οι Κρητικοί δεν είχαν ξαναδεί αλεξίπτωτο και βέβαια δεν ήξεραν ότι απαγορεύεται να βαράς τους αλεξιπτωτιστές όσο κατεβαίνουν* και εν μέρει επίσης πως αυτά που κατηγορούνται πως έκαναν οι Κρητικοί στα πτώματα, που είχαν μείνει άταφα κάνα πενταήμερο, μάλλον τα έκαναν τα όρνια και τα ζουλάπια που πάντα πάνε για τον πιο μαλακό μεζέ, τα μάτια.

  * στην πραγματικότητα, οι Κρητικοί δεν άρχισαν να πυροβολούν παρά μόνο όταν άνοιξαν τις αποθήκες και διαγούμισαν τα παλιοντούφεκα που το μεταξικό καθεστώς είχε αφήσει στο νησί. Δηλαδή, την δεύτερη-τρίτη μέρα της μάχης, όταν πια όσοι αλεξιπτωτιστές ήταν να πέσουν εξ ουρανού είχαν ήδη πέσει. Οπότε, ό,τι έκαναν στους αλεξιπτωτιστές το έκαναν με αγροτικά εργαλεία και μαγκούρες.

 90. Pedis said

  Η ΕΕ, καμιά δεκαριά και βάλε χρόνια τώρα, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον («αντί»)ρατσιστικό αγώνα γι αυτό και παροτρύνει τα κράτη-μέλη να νομοθετήσουν σχετικά. Παράλληλα, λοιπόν,

  – έχει ανοίξει στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου τσουβαλιάζονται κακότυχοι μετανάστες, των οποίων οι χώρες έχουν διαλυθεί από την ιμπεριαλιστική πολεμική λαίλαπα, την οικονομική λεηλασία (και) με πρωταγωνιστή την ΕΕ, τις ατμομηχανές της (ίσως για να μην εντείνεται ο ρατσισμός στους πολίτες ΕΕ)

  – έχει χρηματοδοτήσει τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στην Αφρική (για την αποφυγή του ρατσισμού)

  – έχει σκοπό να αναλάβει τη λειτουργία νέων με δική της ευθύνη (πολύ αντιρατσιστικό αυτό, παρόμοια επιχειρηματολογούσε ο Χίτλερ, ήταν για να προστατεύσει αμφότερους, εβραίους και αρίους που απέκλειε τους πρώτους στα γκέτο )

  – συνεργάζεται για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία» με τα ναζιστοειδή καθεστώτα και ναζιστικά κατακάθια στην Ουκρανία, τη Λεττονία, τη Λιθουανία

  στα δικά μας: η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές καλύπτουν ή κάνουν τα στραβά μάτια σε παρακρατικούς και τα τελευταία χρόνια σε ναζιστές. να δω πότε θα αποφασίσουν να μπει ένα (ΕΝΑ! δείτε προχτές το επεισόδιο με τη δολοφονική ενέργεια στο γιατρό στα Χανιά) από αυτά τα καθαρματα στη φυλακή. Οι μανωλάδες είναι καθημερινές. Μέρος της οικονομίας βασίζεται στις μανωλάδες στις πλάτες των ταλαίπωρων.

  Αλλά, έλειπε ο αντιρατσιστικός νόμος. Τώρα όλα θα σιαξουν. Η (ακροδεξιά αριστερή) κυβέρνηση, θα κάνει τίποτα; Θα το αφήσει έτσι;

 91. Pedis said

  Και κάτι σχετικό με την πέραν του Ατλαντικού εδέμ της ελευθερίας και των δικαιωμάτων :

  «Γίνεται σαφές: Το σύστημα των ΗΠΑ συνεχίζεται να στρέφεται με μίσος και εκδικητικότητα ενάντια στον πρώην Μαύρο Πάνθηρα (επειδή ποτέ δεν αποκήρυξε τις ιδέες του), 33 χρόνια μετά τη δίκη-παρωδία και την καταδίκη του σε θάνατο. Τον βασανίζουν για ακόμη μια φορά και τον οδηγούν σε σοβαρές περιπέτειες υγείας, όπου κινδυνεύει μέχρι και η ζωή του.»

  https://left.gr/news/krisimes-ores-gia-ti-zoi-toy-mumia-abu-jamal

  Μάλλον, είναι επειδή δεν έχουν αντιρατσιστικό νόμο που είναι ρατσιστικό κράτος. Θα πεταχτεί, τώρα κάποιος και θα φτύσει την εξυπνάδα: μα τι λες, αυτοί έχουν μαύρο πρόεδρο! Αυτή είναι μάγκα μου ερώτημα για σένα. Για τα έξυπνα πουλιά ακόμη και για παπαγάλους. Χιντ: πολλοί μπάτσοι είναι μαύροι, οι καπό ήταν και οι ίδιοι κρατούμενοι, η Βικτωρία ήταν γυναίκα (λένε) … και ο Μιχαλολιάκος δεν φαίνεται να είναι ούτε ογδοηκοστός ξαδερφος ενός wasp, ούτε ο χιτλερ ήταν ξανθός, βόρειος και γερμανός.

 92. gryphon said

  85
  Να σου δωσω ενα παραδειγμα για το πως γινεται η χοντροκομμρνη προπαγανδα καποιου σαν τον Βασιλοπουλο που απλως χρησιμοποιει καποια ιστορικα γεγονοτα για να περασει τις δικες του ιδεοληψιες στον πολυ κοσμο
  Παιρνει σε αυτην την εκπομπη που δειχνεις αυτες τις περιπτωσεις σφαγων αμαχων πραγματι που εγιναν σε Κανδανο Κοντομαρι Βιανο κλπ.
  Δεν θα βρεις καποιον να διαφωνησει σε αυτα και το ξερει κι αυτος.
  Και απο διπλα αρχιζει αυτα περι παλλαικου ξεσηκωμου του κρητικου λαου για λαικη εξεγερση κλπ .
  Αυτο θελει να περασει γι’αυτο και δεν υπαρχει η παραμικρη αναφορα στον ελληνικο στρατο.
  Γιατι βεβαια εκτος απο τους αγγλους και νεοζηλανδους υπηρχαν στο νησι σχεδον 10 χιλιαδες τακτικος ελληνικος στρατος (δυστυχως πολυ φτψχα εξοπλισμενος) οπως και 300 ευελπιδες αλλα και 1000 χωροφυλακες (δοσιλογοι) που αυτοι εδωσαν κατα κυριο λογο την μαχη της Κρητης απο ελληνικης πλευρας αμυνομενοι ηρωικα.Αλλα δεν ταιριαζουν με το προς τα που θελει να παει την δουλεια ο Βασιλοπουλος (στην λαικη εξεγερση) και ετσι τους εξαφανιζει ως δια μαγειας απο την αφηγηση.Σαν να μην υπηρξαν.

  Και γενικα μιλωντας για την μαχη της Κρητης καποιοι που δεν θελουν να ψαζνουμε τι και πως αλλα απλως να κολακευουμε του κρητικους ειναι και οι αγγλοι.
  Ας κανει καμμια εκπομπη αυτος στην μηχανη του χρονου και να ψαξει να ρωτησει να αναρωτηθει μα καλα γιατι οι συμμαχοι δεν ανατιναζαν το αεροδρομιο του Μαλεμε και το βρηκαν ετοιμο οι γερμανοι; Ουτε επιτηδες να το εκαναν.
  Και ο περιεργος θανατος του ελληνα λοχαγου που διαφωνουσε.Ποιος τον σκοτωσε; Παντως οχι γερμανοι.

 93. Spiridione said

  89. Αυτό με τους αλεξιπτωτιστές δεν ισχύει Σκύλε, μόνο για τους πιλότους.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Attacks_on_parachutists

 94. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (91) Η ικανότητα των ψαγμένων και ξύπνιων Ελλήνων να ανοίγουν τα μάτια στις αποβλακωμένες μάζες γηγενών και αλλοδαπών πάντα με εντυπωσίαζε τα μάλα.

 95. Spiridione (93)

  Δεν τόξευρα αλλά με βολεύει.
  Κι εγώ λέω πως είναι πολύ δύσκολο να τους περίμεναν έστω και με γκράδες. Οι Νεοζηλανδοί αμύνθηκαν αλλά…

  Γρυφων στο 92

  … ο στρατηγός τους περίμενε ακόμη επίθεση από θάλασσα επειδή από το Κάιρο δεν του είχαν αποκαλύψει τις πηγές των πληροφοριών τους (ULTRA από την αποκρυπτογράφηση της αλληλογραφίας με Enigma). Επιπλέον, ειδικά στο Μάλεμε, εγκαταλείφθηκε ένας σχετικά σημαντικός λόφος από έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας. Αλλά εάν οι στρατιώτες που κάθονταν και χάζευαν τη θάλασσα είχαν διατεθεί στο Μάλεμε…

 96. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΌΧΙ στη σπίλωση του ονόματος του αγράμματου Σήφη με το δικράνι! Έχει κι ο αγράμματος (που δεν μπορούσε να διαβάσει τη Geneva II ,ακόμα κι αν την είχε εύκαιρη στην κολότσεπα της βράκας στο χωράφι…) δικαίωμα στην αυτοάμυνα και στην προάσπιση του πατρίου εδάφους!
  Α ρε Αεροζόλ… 🙂

 97. sarant said

  88 Αυτό με τους ελεύθερους σκοπευτές δεν έπαιξε και στον πρώτο πόλεμο και στις καταστροφές βελγικών πόλεων;

 98. Κιντ στο 96

  Ο «Σήφης» αντιμετωπίζει μηχανοκίνητο και πολιτιζμικά ανώτερο ειζβολέα 😈

 99. Ριβαλντίνιο said

  Να βάλω και εγώ μια φορά ένα κουιζάκι, αλλά μάλλον με τα τόσα λαμπρά μυαλά εδώ μέσα θα το βρείτε αμέσως.

  Η Επιχείρηση Μαρίτα, με την οποία οι Γερμανοί εισέβαλαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, από που πήρε το όνομά της ?

 100. Pedis said

  Είναι βλακώδες να αποζητά κανείς και να παρακαλά να του δώσουν προστασία από το ρατσισμό και το φασισμό τάξεις, κυβερνήσεις και καθεστώτα λειτουργικώς και ενδογενώς ρατσιστικά, μιλιταριστικά, εγκληματικά;

  Μερικοί από τους λόγους να σταματήσει κάποιος να χαζοελπίζει, στο άρθρο του John Pilger

  «Τα αλόγιστα ψεύδη των «Εμπόρων του Πολέμου» Γιατί η άνοδος του φασισμού είναι και πάλι το ζήτημα»

  http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/03/john-pilger.html

 101. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  98. Mα ΤΙ ΜΑΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ! έβαλε και κάμερα στο ζώο, το ζώον… 😦

 102. 99

  Από κάναν καψούρη επιτελάρχη του Αδόρφου;

  100

  Φυσικά και είναι βλακώδες. Καλό είναι, όμως, να τα πιέζει με κάθε τρόπο να το κάνουν. Γιατί αν τα αφήσει να ξεχειλώσουν, θα καταλήξουν αμιγώς φασιστικά.

 103. 101 Κίντ

  την έβγαλε, μετά, βρε συ, την RamCam!
  Αυτές οι κάμερες έχουν μπαταρία το πολύ δύο ωρών.
  Το κριάρι RamBro ήταν πολύ άγριο κι ο ιδιοκτήτης του ήθελε να το σφάξει. Και το πήρε ο Νεοζηλανδός στο δικό του χωράφι (1000+ στρέμματα) να βόσκει. Του έστειλε και προβατίνα, την Ewenice, και κάναν κι ένα αρνάκι σερνικό, τον Dodge.

 104. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  103. A ok τότε. 🙂 Είμαι κατά γενικά της καραγκιοζοποίησης των ζωντανών για λόγους «διασκέδασης». Tα σκλιά και τα κτάβια εξαιρούνται. 😉

 105. Τα σκυλιά τα καταφέρνουν κι από μόνα τους να καραγκιοζοποιηθούν

  http://lolsnaps.com/funny/87488/

 106. Ριβαλντίνιο said

  @ 102α Σκύλος της Β.Κ.
  Πλησίασες κάπως !

 107. Spiridione said

  97. Ναι, αφού έβαλα και εικόνα 🙂

 108. sarant said

  107 Εννοώ κυρίως τα αντίποινα στους άμαχους, που έγιναν με δικαιολογία τους ελεύθερους σκοπευτές,

 109. Χρειάζομαι λιγούλι διάβασμα, καθώς τους Franc Tireurs τους ήξερα από τον Β’ Π.Π.

  Αλλά βλέπω πως δεν ήταν καινούριοι

  http://en.wikipedia.org/wiki/Francs-tireurs#World_War_II

 110. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Με αφορμή το βίντεο με το κριάρι ας πω δυο χρήσιμα πράματα, ποτέ δεν ξέρεις. Αν σε κυνηγάει ζώο κερατάτο,καλή ώρα, πέφτεις πλάκα στο χώμα.Δε μπορεί να κουτουλήσει σ αυτή τη θέση.Επίσης,τραγί και κριάρι δεν επιχειρείς να τα τσακώσεις από τα κέρατα αλλά από τα γένια! Κοκαλώνει και το σέρνεις όπου θες.

 111. Spiridione said

  108
  http://www.grenzgeschichte.eu/CommemorationActivities/Gedenken14-18englisch.html

 112. nirevess said

  Με ξεπερνά το ότι ένα ελληνικό πανεπιστήμιο αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα κάποιον που μιλάει για ευγενή πόλεμο των Γερμανών και για βρόμικο αντάρτικο των Κρητικών.

 113. Πέπε said

  @74: > > Πέπε, διάβασες καλά τι λέει ο Τσοπανάκος ότι έκανε ο Ρίχτερ στις φοιτητικές επισκέψεις στην Ήπειρο;

  Χμ… Όχι!
  Κταόπιν της υποδείξεώς σου, Άγγελε, χριάστηκε να το κοιτάω κάμποσην ώρα μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι λέει «τα θύματα των ναζί». Για κάποιο λόγο είχαφάει ένα σκάλωμα ότι αναφέρεται στα θύματα πού ήταν ναζί.

  Συγγνώμη για το εντελώς άκυρο #72.

 114. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε σκεφτεί ότι ο πόλεμος είναι ενέργεια που δεν αποδοκιμάζεται όσο θα έπρεπε; Από τη μικρή ηλικία ακόμα διαμορφώνουμε μια στάση…φιλοπόλεμη.
  Αρκετές από τις κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τον πόλεμο, εμμέσως τον «νομιμοποιούν» στην συνείδηση των ανθρώπων.Ίσως είναι αναπόφευκτη αυτή η «νομιμοποίηση» αφού ο συνήθης στόχος των ταινιών αυτών είναι η ανάδειξη της ηρωικής πλευράς των νικητών οπότε δεν μπορεί παρά οι αντίπαλοι είναι σημαντικοί.(Ο ισχυρός αντίπαλος σε δοξάζει κ.λπ.)
  Μέσα από αυτές λοιπόν τις ταινίες έχει δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη αντίληψη του τύπου «τι πειθαρχημένος που ήταν ο γερμανικός στρατός, και πόσο αποτελεσματικός» και να θαυμασμός για τα στούκας και τα πάντσερ κ.ο.κ
  Αναφέρομαι στις ταινίες διότι αυτές διαμορφώνουν σημαντικά τις βαθύτερες αντιλήψεις των περισσοτέρων ανθρώπων μετά το ΄50.
  Αλλά και οι εθνικές ιστορίες των κρατών δεν έχουν διαφορετική θέση στο ζήτημα του πολέμου. Αυτές όμως, έχουν μικρότερη επίδραση γιατί απλά, δεν τις…μαθαίνουμε.

  Τους Γερμανούς αλλά και τον κάθε εισβολέα ελάχιστα τους είδαμε ως άρπαγες και ληστές όπως θα έπρεπε.

  Έγραψα τα παραπάνω ,παίρνοντας αφορμή από την φράση » ο ιπποτικός πόλεμος των αλεξιπτωτιστών και ο βρώμικος πόλεμος των ανταρτών «. Μα επρόκειτο για εισβολείς που ήλθαν να βλάψουν ένα λαό.Δεν έχει λοιπόν ο λαός αυτός το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον του εισβολέα με όποιο τρόπο μπορούσε;

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Σπάω το αυτοεμπάργκο στα σχόλια μόνο γι΄αυτό, μιά και οι Γερμανοί, άφησαν πίσω τους αρκετούς νεκρούς απο το σόϊ μου που τους πολέμησαν. Η Γερμανία δεν θα έπρεπε να υφίσταται σαν αμιγής κρατική οντότητα, πολύ δε περισσότερο να έχει στρατό και να μπορεί να κατασκευάζει όπλα, και να πλουτίζει πουλώντας τα καί σε μάς, ΕΛΑΤΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ, οι λόγοι είναι προφανέστατοι. Τώρα για ποιό λόγο υφίσταται στην σημερινή μορφή της, δεν ξέρω, μάλλον οι Αμερικανοί που την κατέχουν θα ξέρουν καλύτερα.

  96-98- Ο Σήφης πέθανε τον χειμώνα, δεν το άντεξε το κρύο το (πρώην) ζωντανό. Όσοι πανηγύριζαν που δεν μπορούσαν να τον πιάσουν, ας αναλογιστούν γιατί το έκαναν.
  Τα ξαναλέμε την Παρασκευή.

 116. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  111: Στο άρθρο που δίνεις διαβάζω ότι η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε από το Τετραεθνές (που το μελετούσαμε τις προάλλες). Τότε το Eupen ήταν γερμανικό, σήμερα είναι βελγικό, αλλά πρωτεύουσα της γερμανόφωνης περιοχής.

 117. sarant said

  115: Γιατί την Παρασκευή;

 118. Ριβαλντίνιο said

  Λοιπόν φαίνεται ότι το κουιζάκι στο 99 δεν τράβηξε την προσοχή.
  Οπότε αγαπητέ Σκύλος της Β.Κ. από την κόρη του Γιοντλ.

 119. leonicos said

  Κάποτε προσπαθούσα ν’ αποσυνδέσω την έννοια Γερμανός από την έννοια Ναζί, διότι κρίνοντας και από άλλους φασίστες, γάλλους, ιταλούς, ισπανούς, έλληνες, εβραίους (και ισραηλινούς εννοώ) θεωρούσα ότι ναζί σημαίνει απλώς ‘γερμανός φασίστας’. Κι έζησα στη Γερμανία, ως εβραίος, αρκετό καιρό, και ωφελήθηκα ποικιλότροπα από το γεγονός.

  Επίσης θεωρώ ότι αν δεν υπήρχε η Γερμανία στη γη, τεχνολογικά τουλάχιστο, αν όχι και από πολλές άλλες απόψεις, θα ήμασταν κάπου στον 18ο αιώνα. Μην βλέπουμε την Αμερική του σήμερα. Ο Β’ ΠΠ έκανε την Αμερική μεγάλη.

  Εντούτοις, αν κρίνουμε ότι από εκεί ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι σε χρονική απόσταση 30 ετών, δηλαδή σε μια γενιά (. Π.χ. εβραίοι που υπηρέτησαν στον Α΄ΠΠ ως γερμανοί, διώχθηκαν αυτοί και τα παιδιά τους από τον Χίτλερ.) και με δεδομένο το ενδεχόμενο η σημερινή οικονομική κατάσταση να θεωρηθεί κάποτε ως ο Γ’ ΠΠ, έχω την εντύπωση ότι πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε κάποια δυσμενή παθολογία σ’ αυτόν τον λαό, ή στην κυρίαρχη ιδεολογία του (δεν βάζουμε το θέμα γονιδιακά προς Θεού). Ίσως δεν τιμωρήθηκασν όσο έπρεπε ή δεν ελέγθηκαν όσο έπρεπε.

  Και ο Ρίχτερ (που είναι απαράδεκτος και ας αφ΄ησουμε τις ευγένειες) δεν είναιο μόνος. Πολλοί ‘ομότιμοι’ είναι relapsos Nazi

 120. Pedis said

  # 102 – «Φυσικά και είναι βλακώδες. Καλό είναι, όμως, να τα πιέζει με κάθε τρόπο να το κάνουν. Γιατί αν τα αφήσει να ξεχειλώσουν, θα καταλήξουν αμιγώς φασιστικά.»

  Σκύλε αγαπητέ, δεν είπα ότι δεν πρέπει να πιέζει αλλά ότι κάνει λάθος όταν πιστεύει ότι κάνει κάτι αποφασιστικό, μόνιμο, ουσιαστικό. Η ιστορία προβάλλεται στο μέλλον. Σκατά στα μούτρα μας.

 121. aristeros naftis Dibenko said

  Σιγουρα το σωμα των Γερμανων αλεξιπτοτιστων ηταν επιλεκτο αλλα λογω της φυσης του πολεμου που διεξηγαγε ειχε πολλες απωλειες γι αυτο μου εκενε εντυπωση πως εστειλαν σ αυτο στη μαχη της Κρητης το ινδαλμα τους τον παγκοσμιο πρωταθλητη πυγμαχιας Μαξ Σμελινγκ (vs Τζοε Λιουις 1-1) που τραυματιστηκε η κατ αλλους αρρωστησε , καποιοι λενε οτι ηταν φιλοαμερικανος η οτι εκρυβε Εβραιους
  https://retrosport.wordpress.com/2009/09/28/%CE%BC%CE%B1%CE%BE-%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%BA-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%80/

 122. sarant said

  121 Ναι, ήταν κι ο Σμέλινγκ -δεν θυμάμαι αν το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ.

 123. Γς said

  Χιλιάδες Αθηναίων συγκεντρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και περίμεναν καρτερικά την άφιξη του κυβερνητικού κλιμακίου για να το αποθεώσουν για τη σπουδαία συμφωνία που επετεύχθη στο Γιούρογκρουπ.

  Εντός της ημέρας αναμένονται να προσγειωθούν και τα πρώτα αεροπλάνα με τα ευρωπουλάκια

  Πάντα τέτοια!

  Και του χρόνου!

 124. Λ said

  Παιδιά ψυχραιμία! Δεν μπορούμε να τον βρίζουμε ναζί χωρίς τουλάχιστον να διαβάσουμε ολόκληρο το συγκεκριμένο βιβλίο αν όχι όλα τα βιβλία του. Μην την πάθουμε όπως τότε με τον Άγγλο καθηγητή που ενόσω μιλούσε για τις βιαιότητες των Τούρκων το 22 ήμασταν οκ αλλά όταν πήγε επί τόπου και διαπίστωσε ότι και οι Έλληνες έκαναν βιαιότητες (έστω και σε πολύ μικρότερη κλίμακα ) τον αποπέμψαμε. πως τον λέγανε δεν θυμάμαι Άρνολντ κάτι νομίζω. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι κακώς έφτασε στο δικαστήριο η υπόθεση

 125. Λ said

  Τον Arnold Toymbee εννοούσα

 126. Πέπε said

  124: > > πως τον λέγανε δεν θυμάμαι Άρνολντ κάτι νομίζω (4Q40)
  125: > > Τον Arnold Toymbee εννοούσα (4Q47)

  Τι καταπληκτικό αυτό με την εποχή μας! Σε εφτά λεπτά προλαβαίνει κανείς να σκεφτεί «αφού δεν τον θυμάμαι, δεν ψάχνω να βρω πώς τον λένε;», να το γκουγκλάρει, και να γράψει και το σχόλιο. Πριν λίγα χρόνια μπορεί να μας έπαιρνε και μια βδομάδα αυτό.

 127. Πέπε said

  Ξέχασα ν’ αλλάξω γλώσσα… το Q είναι διπλή τελεία προφανώς, ήθελα δηλ. να γράψω την ώρα, 4:40 και 4:47

 128. spiral architect said

  «Ανορθόδοξος» πόλεμος και στη μεγάλη οθόνη από το μάστορα:
  Inglourious Basterds – Άδωξοι μπάσταρδη

 129. gbaloglou said

  Ας μην ξεχάσουμε και έναν άλλο Ελληνικού ενδιαφέροντος Γερμανό ιστορικό, τον Χέρμαν Φρανκ Μάγιερ!

 130. sarant said

  126 Ναι, τώρα πια ούτε έναν καλό καβγά δεν μπορείς να κάνεις, Τις προάλλες μάλωνα με έναν πορτογάλο ταξιτζή, που επέμενε ότι στο Γιούρο του 2004 είχαν κερδίσει τους Ισπανούς στον ημιτελικό. Όχι του λέω, στους ομίλους τους κερδίσατε. Βγάζει την ταμπλέτα, γκουγκλίζει (φυσικά ενώ οδηγούσε) και σε ένα λεπτό είχαμε την απάντηση. Παλιότερα, θα μαλώναμε σε όλη τη διαδρομή.

 131. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  130. Μα θα μπορούσες απλά να του θυμίσεις του λουζιτανομαζέτα ότι από τον όμιλο περάσαμε εμείς κι αυτοί ,άρα αποκλείεται να πέρασαν και οι ισπανοί που ήταν στον ίδιο όμιλο.
  Υγ. έτσι θα απεύφευγες και τη διακινδύνευση του drive & google. 🙂
  Yγ.2. Πορτογάλοι! πφφ… τι κορόιδα θέ μου!! κατάφεραν να χάσουν 2 φορές μέσα στο σπίτι τους από τον μπαρμπα-Ότο!!!

 132. Νίκος Α. said

  90 Pedis (μανωλάδες)
  Ξέρει κανείς τι έγινε χτες στη δίκη για την κακοποίηση του Αιγύπτιου (ξεχνάω το όνομα)

 133. spiral architect said

  @132: Διακόπηκε για τις 30 Απρίλη η δίκη για το βασανισμό του Αιγύπτιου εργάτηr 😐

 134. Νίκος Α. said

  Είμαι περίεργος να δω αν θα τιμωρηθεί κανένας

 135. Λ said

  126. Πρώτον το έγραψα λάθος το όνομα. Toynbee είναι το σωστό.

  Μπα με το πρώτο γούγλισμα το βρήκα, δηλαδή ούτε ένα λεπτό δεν μου πήρε. Για να πάρω τα πράματα από την αρχή, καθώς έγραφα θυμήθηκα την περίπτωση της Έδρας Κοραή. Θυμόμουν το πρώτο όνομα και το έγραψα . Το δεύτερο δεν μου ερχόταν με τίποτα. Στο κινητό ήμουν και δεν είχα παράθυρο. Έπρεπε είτε να κατέβω κάτω να βρω το βιβλίο του Τόιμπι ή να ανάψω το λάπτοπ και να γουγλίσω. Η τρίτη επιλογή ήταν να βγω, να γουγλίσω και να αρχίσω να γράφω ξανά από τη αρχή. Η τέταρτη να περιμένω να ξημερώσει και να στείλω το μήνυμα μερικές ώρες αργότερα.

  Έτσι έστειλα το μήνυμα, βγήκα, γούγλισα και προσπάθησα να ξαναμπώ. Δυστυχώς το κινητό αρνούνταν να μου βρει την ιστοσελίδα του Νικοκύρη, και αργούσε πεισματικά. Μετά την πέμπτη προσπάθεια, βγήκα από τη «δωρεάν» γραμμή του σπιτιού και μπήκα στην άλλη που χρεώνει και έκανα τη δουλειά μου. Ένα λεπτό για το γούγλισμα και έξι για να μπω, να γράψω το όνομα(λανθασμένα) και να το στείλω.

 136. Νίκος Α. said

  126 Προσοχή όμως!
  Το ψάξιμο στο Google μας κάνει να νιώθουμε πιο έξυπνοι απ’ ό,τι είμαστε πραγματικά

 137. sarant said

  131 Εννοείται ότι του το είπα, αλλά «θυμόταν πολύ καθαρά τον ημιτελικό που τον είχε δει στο σπίτι του ξαδερφου του και κορόιδευαν έναν Ισπανό φίλο τους»

 138. cronopiusa said

  132
  Δεύτερη ημέρα δίκης της υπόθεσης Σαλαμίνας: ο Ουάλιντ Ταλέμπ δεν ήταν μονός του

 139. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  137. Τον έφαγε ο ενθουσιασμός που νίκησαν τους γείτονες! (μεγάλο γεγονός για τους συνήθως πελάτες των Ισπανών φαντοδόρους 🙂 ) Στον ημιτελικό -αν θυμάμαι καλά- απέκλεισαν τους Εγγλέζους στα πενάλτια (θυμάμαι σίγουρα ότι ο πορτάρης τους κάθησε χωρίς γάντια!)

 140. @129, του οποίου του συχωρεμένου του Μάγιερ τα βιβλία για το Κομμένο και τα Καλάβρυτα εκδόθηκαν με επιμέλεια Ρίχτερ.

 141. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  139. Θυμόμουν λάθος . Στα προημιτελικά απέκλεισαν τους Εγγλέζους στα πέναλτυ. (σιγά το κατόρθωμα βέβαια ,να κερδίσεις τους Μπίλληδες στα μπενάλτ…και μόνοι τους να βαρέσουν,πάλι θα χάσουν! 🙂 )
  http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2004_knockout_stage

 142. mazestix said

  Νομίζω πως είναι αυτονόητο πως κάθε δημοκρατικός πολίτης είναι 100% αντίθετος με την ποινιοποίηση της άποψης, όπως επίσης και της επιστημονικής έρευνας.

  Συμφωνώ όμως με όσους απαιτούν να ανακληθεί η αναγόρευση του Ρίχτερ σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  Τα περί «βρώμικου πολέμου των Κρητικών ενάντια στους…. ιππότες αλεξιπτωτιστές των Γερμανών» αποτελούν κρίσεις βαθύτατα προσβλητικές για τον τόπο μας και φανερώνουν μια λανθάνουσα νοσταλγία για τα… περασμένα γερμανικά μεγαλεία.
  Επομένως δε δικαιούται ηθικά να πάρει και τιμητική διάκριση.

  Βέβαια, άλλο αυτό και άλλο η αντιδημοκρατική, αντιεπιστημονική και πολιτικά απαράδεκτη ποινική δίωξη.

 143. a said

  η κατασταση του ηρωου των αλεξιπτωτιστων ,πουλι, στα χανια αθωωνει αυτοδικαια τον ριχτερ

 144. sarant said

  143 Tο κακό πουλί; Ποια είναι η κατάστασή του;

 145. sarant said

  Α, έμαθα
  http://mydaimoncom.blogspot.com/2011/01/blog-post_30.html

 146. spiral architect said

  @144:
  Το πουλί είχε τη δική του ιστορία
  Κουζουλάδες : Το κακό πουλί δεν υπάρχει πιά
  (προσωπικά, έχω πολλά χρόνια να περάσω από εκεί)

 147. a said

  η ραπεντωσσα εχει σειρα τωρα βεβαια οι αγγλοι και οι στρατιωτες της κοινοπολιτειας διατηρουν με δικα τους εξοδα πολλα νεκροταφεια με υποδειγματικο τροπο σε ολη την ελλαδα και τον κοσμο
  οι αγγλοι ειναι φιλοι μας βεβαια

 148. Γς said

  147:

  Εννοεί το Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Διονύσου

 149. Pedis said

  # 128 – Καλά ρε σπάιραλ, διαφημίζεις (χολλυγουντιανή) παραιστορία και ψυχοπτική βία του ο θεός να το κάνει σίνεμα;
  Με απογοητεύεις, σήμερα …

 150. Pedis said

  Αντιγράφω από «Η κραυγη των τοιχων – το κόκκινο και το μαύρο» (Τ. Κωστόπουλος)
  http://www.efsyn.gr/arthro/kokkino-kai-mayro

  » Το πρόβλημα δεν είναι ωστόσο ο Καμμένος – εγνωσμένης άλλωστε σοβαρότητας πολιτικός, από την εποχή που «αποκάλυπτε» σε βιβλίο του πως ο διαβόητος Κάρλος έχει… δολοφονηθεί από την KGB και παραποιούσε μια συνέντευξη του Αμπού Νιντάλ για να συνδέσει την παλαιστινιακή «τρομοκρατία» με το ΠΑΣΟΚ (βλ. «Ιός» 20.3.1999 & 1.4.2001). Είναι η γενικότερη άμβλυνση των αντιμιλιταριστικών ανακλαστικών που παρατηρούνται στην ευρύτερη Αριστερά, ως παράπλευρο αποτέλεσμα του σχηματισμού της «κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας». »

  Καραγκιόζης (κι επικίνδυνος) είναι χωρίς αμφιβολία, αλλά είναι και απατεώνας;

 151. aristeros naftis Dibenko said

  Για το κακο πουλι στα Χανια
  το 1976 που υπηρετουσα θητεια στη Σουδα και επισκεφτηκα την περιοχη ειδα με τα ματια μου στο πλαινο μερος του μνημειου (οχι στο μπροστινο) διγλωση επιγραφη που εγραφε «εξ ουρανων ηρθαμε και φυλες ημιαγριων καθυποταξαμε » . Αυτα για την ερμηνεια των «οι γερμανοι ειναι φιλοι μας» οτι επειδη δεν φαινεται στη φωτο του Τσολακογλου δεν υπηρχε .

 152. 151

  «εξ ουρανων ηρθαμε και φυλες ημιαγριων καθυποταξαμε»

  Άιντε μετά να μην τους συγκλονίζουν τόσα Ρίχτες λεβεντομλκίας και τόσα Μπωφόρ ιπποτισμού.

 153. Αποχώρηση Ποταμιού από την επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές λόγω Ζ. Κωνσταντοπούλου

  Θέλει ο Γερμανοτσολιάς να κρυφτεί αλλά τον παρασέρνει το Ποτάμι.

 154. gbaloglou said

  151 Κάτι τέτοια με κάνουν … ακόμη και το ημιάγριο κάπνισμα της φυλής μας σε κλειστούς χώρους να ανέχομαι (κάπως) 🙂 🙂

  [Σχετικά πρόσφατα πέτυχα στο μεγαλοπρεπές παταράκι γνωστού καφωδείου έναν ηλικιωμένο Γερμανό — συνεργαζόμενο με νεαρό Έλληνα σε πεδίο που δεν κατάφερα να διαπιστώσω, απλωμένες μελέτες κλπ — που … κάπνιζε αρειμανίως 🙂 ]

 155. @ 154

  Τώρα διάβαζα ότι πρόσφατα πέθανε ο τελευταίος Μαόρι που είχε λάβει μέρος στη μάχη της Κρήτης. Βλέπεις, οι Σφακιανοί δεν ήταν οι μόνοι ημιάγριοι που πολέμησαν τους Γερμανούς ιππότες. Οι Μαόρι, μάλιστα, παραπονιόνταν στους Βρετανούς αξιωματικούς τους ότι είχαν αδικηθεί στη διανομή πολεμικού υλικού: είχαν πάρει τις κανονικές ξιφολόγχες όπως όλοι οι φαντάροι, ενώ εκείνοι ήθελαν τις μπαγιονέτες του Α’ Π.Π. με 1,5Χ μήκος! 👿

  Και σε μια αψιμαχία κάπου στην Κρήτη, μια διμοιρία Γερμανών ιπποτών προσποιήθηκε πως παραδίδεται. Οι Μαόρι πλησίασαν να τους συλλάβουν αλλά ένας Γερμανός πέταξε χειροβομβίδα και τραυμάτισε δύο Μαόρι. Οι ευγενείς αν και πολεμοχαρείς ημιάγριοι τσαντίστηκαν, έβαλαν τις μπαγιονέτες και όρμησαν. Αποτέλεσμα: 28 Γερμανοί νεκροί. 😡

  Στην παρακάτω φωτογραφία, Μαορί που επέστρεψαν/διασώθηκαν από την Μάχη της Κρήτης εκτελούν το διάσημο Χάκα τους ενώπιον του βασιλέως των Ελλήνων Τζώρτζη

  Με αρέσει η μπόντυ λέινγκουιτζ του μπροστινού, κυρίου Te Kooti Reihana! 😈

 156. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τον οποιοδήποτε, το «εξ ουρανων ηρθαμε και φυλες ημιαγριων καθυποταξαμε » μου μοιάζει πολύ,πώς να το πούμε , μη-γερμανικό. Un-deutsch. Θεωρώ σχεδόν απίθανο να μπήκε από επίσημο γερμανικό φορέα ,ακόμα και ναζιστικό, ακόμα και τίποτε γεροπαραλυμένα ραμολιμέντα ναζιστάκια ΑλτΚαμαγάντεν.

 157. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  156. Oι Γερμανοί ,μπορεί μεν να σε θεωρούν ημιάγριο βαθιά μέσα τους, αλλά δεν θα σού το πουν εύκολα πόσο μάλλον να το γράψουν κιόλας σε ντένκμαλ!, ειδικά άμα σε έχουν νικήσει σε μάχη σκληρή! (σε αντίθεση ας πούμε με τους μή έχοντες τέτοιες ιπποτικές ευαισθησίες Εγγλεζάδες…)

 158. 156

  μπας και προσθέτηκε με πρωτοβουλία κανενός νενέκου;

 159. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  158. Καθόλου απίθανο!

 160. sarant said

  155 Πολύ ωραία φωτογραφία!

 161. Ιδού το λινκ απ τα ΒικιΚόμονς σε περίπτωση που θες να την τυπώσεις για να τρώνε το φαΐ τους τα παιδιά σ’!

  Maori Battalion survivors of action in Greece, performing a haka in Helwan, Egypt for the King of Greece. From left to right, the four men in the foreground are John Manuel, Maaka White, Te Kooti Reihana, and Rangi Henderson.

 162. Γς said

  155:

  Και μετά λέει ο άναξ πάγε και τους χερέτησε έναν έναν

 163. Γς said

  πάγε= πήγε

 164. Γς said

  χερέτησε = χαιρέτησε [με τη μύτη, μαορικώς ]

 165. Μαρία said

 166. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  165. Mπράβο στο ΤσεΝτεέφ!
  «Όποιος διαβάζει Bild για να ενημερώνεται, μοιάζει μ’αυτόν που πίνει Schnapps (ρούμι) για να ξεδιψάσει» 😆
  (κι όποιος διαβάζει FAZ …και Καθρέφτη-Καθρεφτάκι…) 😉

 167. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  166. Η FAZ είναι το ανεπίσημο όργανο των μεγαλοτραπεζιτών-μεγαλοκαρχαριών της Φρανκφούρτης, και ο Καθρέφτης της Στάζι…(δεν ξέρω πώς τη λένε τώρα.)

 168. @165: Πάλι καλά που υπάρχουν κι αυτά τα παλικάρια της ZDF και μπορεί και κανένας Γερμανός να καταλάβει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα γιατί τον έχουν φλομώσει στο ψέμα εκεί πέρα. Και το δεύτερο καλό, εξίσου σημαντικό, να βλέπουν οι από ‘δω ότι Γερμανία δεν είναι μόνο η Μέρκελ. Μπράβο τους!

 169. sarant said

  168τέλος: Πράγματι, εξίσου σημαντικό κι αυτό, να μη μας κατακλύσει ο εύκολος αντιγερμανισμός.

 170. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  168. 169. To «πρόβλημα» παλικάρια μου ότι ο μέσος (έως και αψηλός) Γερμανός είναι μαθημένος να ΠΙΣΤΕΥΕΙ την όποια κυβέρνησή του, ανεξαρτήτως μάρκας (ΝSU, VW, SPD,CDU, κ.λ.π.) Τη θεωρεί αξιόπιστη, δικαιολογημένα βεβαίως, μιας και συνήθως είναι τίμια απέναντί του στα εσωτερικά θέματα, και δεν την αισθαίνεται εχθρό του και ψεύτη.
  Έτσι ας πούμε ,είναι δύσκολο , όταν ακούει τη ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ του Βερολίνου που παριστάνει τα τελευταία χρόνια τη γερμ. κυβέρνηση, να λέει φερειπείν ότι «στην Κύπρο κυκλοφορούνε Ρώσοι, Σέρβοι, Κύπριοι,και άλλοι Ουντερμένσεν με βαλιτσάκια με αλυσίδες…και είναι ηθικό το ζήτημα…και… » να κάνει αυτό που θα έκανε κάθε φυσιολογικός άνθρωπος-και Γερμανός!- μπροστά σε μια ΛΗΣΤΕΙΑ. Και κάνει το αντίθετο. Λέει «Καλά την κάνατε την παλιοκοτσάκαρη και τη ληστέψατε και τη μαμήσατε!»

 171. sarant said

  Ο Ιός έγραψε για το θέμα της δίωξης Ρίχτερ:
  http://www.efsyn.gr/arthro/antiratsistiki-ethniki-logokrisia

 172. […] αντιδράσεις στην άδικη δίωξη. Ο Β. Καραμανωλάκης, Ν. Σαραντάκος, ο Ιός της ΕφΣυν. Και έπονται και άλλοι. Αν διαφωνήτε […]

 173. t said

  «Oι νεαροί αυτοί αλεξιπτωτιστές… ήταν νέοι γεμάτοι ενθουσιασμό,
  έδωσαν το καλύτερο που μπορούσαν και ρίσκαραν τη ζωή τους. Εχει έρθει η
  ώρα να τους το αναγνωρίσουμε» (σελ. 450). βιβλίο Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΧΑΙΝΖ ΡΙΧΤΕΡ

 174. sarant said

  Οπότε, λέτε, πρέπει να δικαστεί ο συγγραφέας;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: