Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης: Η σύντομη δυαδική εξουσία και η απόκρουση των Άγγλων

Posted by sarant στο 7 Απριλίου, 2015


Εδώ και κάμποσο καιρό δημοσιεύω, κάθε δεύτερη Τρίτη, αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, “Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης” (εκδ. Ερατώ, 1995, εξαντλημένο), που είναι μια βιογραφία του παππού μου, του Νίκου Σαραντάκου (1903-1977), ο οποίος είχε το ψευδώνυμο Άχθος Αρούρης (που είναι ομηρική έκφραση και σημαίνει ‘βάρος της γης’). Η σημερινή συνέχεια είναι η τριακοστή ένατη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Βρισκόμαστε στη Μυτιλήνη αμέσως μετά την απελευθέρωση. Το επεισόδιο της κινητοποίησης του λεσβιακού λαού για απόκρουση της απόβασης των Άγγλων στο νησί τα Χριστούγεννα του 1944, το περίφημο Go Back, το έχουμε αφηγηθεί ξανά στο ιστολόγιο.

mimis_jpeg_χχsmallΜετά την εγκατάσταση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Παπανδρέου, οι δεξιοί του νησιού αναθάρρησαν. Φάνηκε ότι η επικρά­τηση του ΕΑΜ δεν ήταν και πολύ σίγουρη. Ο Βαρκάρης έκοψε κάθε κουβέντα για την προσχώρησή του στο… ΚΚΕ. Η “Δημοκρατία”, όρ­γανο της ΕΔΕΛ, του κόμματος της Αντίδρασης, άρχισε να μιλά για το «λεσβιακό ΕΑΜ» που σε αντίθεση με το «ένδοξο ΕΑΜ της υπόλοιπης Ελλάδος» ήταν υπόλογο για πολλά λάθη και ατασθαλίες. Όλα αυτά φυσικά ήταν ανυπόστατα. Στη Λέσβο το ΕΑΜ είχε μαζί του τη συντρι­πτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Η σωστή και μετρημένη συμπερι­φορά της εαμικής ηγεσίας συνέβαλε πολύ σ’ αυτό. Στο νησί επικρα­τούσε υποδειγματική τάξη. Οι αντιδραστικοί όχι μόνο δεν ενοχλήθηκαν αλλά ήταν απολύτως ελεύθεροι να κυκλοφορούν τις εφημερίδες τους και να έχουν τα γραφεία των οργανώσεων τους.

Ως το Φλεβάρη του 1945 υπήρχε δυαδική εξουσία στη Λέσβο, του ΕΑΜ και της Κεντρικής Κυβέρνησης, μόνο που της τελευταίας ήταν σκιώδης. Λειτουργούσαν κάποιες υπηρεσίες, υπήρχε ο Στρατιωτικός Διοικητής Αιγαίου και ένα απόσπασμα του Ιερού Λόχου, υπήρχε ακόμα η Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου με διοικητή τον περιβόητο Μίλτωνα Ιατρίδη, με το αντιτορπιλικό Αετός που ναυλοχούσε μονίμως στο λιμάνι, αλλά ο στρατός, η αστυνόμευση, η δικαιοσύνη, η αυτοδιοίκη­ση ήταν στα χέρια του ΕΑΜ. Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου όμως η δυαδική εξουσία είτε δεν υπήρχε είτε το εαμικό σκέλος της ήταν πολύ αδύνατο. Αλλά και στην Αθήνα, παρά την απόλυτη επικράτηση του ΕΑΜ μέσα στο λαό, η Αντίδραση κρατούσε ισχυρά ερείσματα. Ο Νίκος πήρε ένα γράμμα από τον αδελφό του τον Μιχάλη, που τον έβαλε σε σκέψεις.

«… Με τον δοθέντα συσχετισμό των δυνάμεων δεν είναι βέβαιον ότι κατά τας προσεχείς εκλογάς θα επικρατήσει απολύτως το ΕΑΜ. Το πιθανότερον είναι ότι θα είναι το πρώτον κόμμα εις την Βουλήν, αλλά χωρίς απόλυτον πλειοψηφίαν. Δυστυχώς απεδείχθη ότι η συμ­φωνία του Λιβάνου υπήρξε ολεθρίως ετεροβαρής δι’ ημάς…»

Ήρθε ακόμα κι ένα γράμμα από τον πατέρα του από τη Γέρμα. Ο Νίκος μόλις το άνοιξε χλόμιασε:

«Ο γέρος είναι άρρωστος», είπε της Ελένης δείχνοντας της το γράμμα. Πραγματικά, στη θέση του σταθερού και καλλιγραφικού γραψίματος, που ανέκαθεν χαρακτήριζε τα γραφτά του, ο πατέρας του έγραφε με τρεμάμενο και αβέβαιο χέρι. Όπως έμαθε αργότερα, το τρέμουλο εμφανίστηκε στο γέρο μετά τη σύλληψη του γιου του Γιώργου από τα Τάγματα Ασφαλείας και τη λεηλασία του σπιτιού τους.

Από τον Οκτώβρη η Αγροτική Τράπεζα ανέλαβε τη διανομή των εφοδίων (κυρίως τροφίμων) που έστελνε σε όλες τις απελευθερωμένες χώρες η UNRRA. Πριν από την οργάνωση αυτή του ΟΗΕ, στη Λέσβο μοιράστηκαν τρόφιμα της ML. Οι μεγαλέμποροι του νησιού κινήθηκαν να βάλουν υπό τον έλεγχό τους τη διανομή, αλλά το ΕΑΜ αντέδρασε και τελικά τη διανομή ανέλαβε η Αγροτική. Το ίδιο έγινε όταν αργότερα ήρθαν στη Μυτιλήνη εκπρόσωποι του Υπουργείου Εφοδιασμού μαζί με δυο υπαλλήλους της Τράπεζας για να αγορά­σουν μεγάλες ποσότητες λαδιού για τις ανάγκες της Αθήνας. Και πάλι οι μεγαλέμποροι θέλησαν να πάρουν αυτοί την προμήθεια αλλά συ­νάντησαν την αντίδραση του ΕΑΜ και τελικά το λάδι αγοράστηκε από τους παραγωγούς μέσω της Ένωσης των Γεωργικών Συνεταιρισμών.

Ο Σαραντάκος πρωτοστάτησε σ’ αυτές τις ενέργειες. Οργάνωσε τις αποθήκες της Τράπεζας, βάζοντας ως αποθηκάριο το φίλο του Στρατή Αναστασέλλη. Στις αποθήκες είχαν κάποια παρατράγουδα με κάποιον αμερικανό λοχία της UNRRA, που ο Στρατής τον είχε βγάλει Βοϊδόγλωσσα. Στο λοχία αυτόν ο ποιητής αφιέρωσε το παρακάτω ποίημα.

Ίσως να ’τανε γκάγκστερ στην Αμέρικα
στην Ούνρρα πάντως ήτανε λοχίας.
Αμείλικτος εχθρός της ησυχίας
μεθούσε και τα σπούσε στα μαγέρικα.

Βοϊδόγλωσσα ο Στρατής τον είχε βγάλει
γιατί ’χε ένα προσόν μές σ’ άλλα τόσα
να χώνει στα ρουθούνια του τη γλώσσα
και να τα πασπατεύει σα δαμάλι.

Καθημερνό τον είχαμε επισκέπτη
στις αποθήκες που ’χαν υλικά
-ποικίλα χρέη υπηρεσιακά-
(πώς λεν αμερικάνικα τον κλέφτη;)

Λ! Το καθήκον πρώτο, πάνω απ’ ούλα!
Ορμήνιες κι εντολές για τους εργάτες
κι έφευγε με τις τσέπες του γεμάτες
(συνύπαρχαν καθήκον και ρεμούλα).

Του παίρναμε λοιπόν τα κλεψιμέικα
«Το νου σας, ο Βοϊδόγλωσσας εν όψει!
Και κείνος προσπαθούσε να μας κόψει
μιλώντας τσάτρα-πάτρα τα ρωμέϊκα.

«Εγώ κερνάει εσάς άμα πουλήσει
ετούτα μικροπράγματα που παίρνει».
Και του ’λεγε ο Στρατής: «Εσένα δέρνει
άμα κλεμμένα χάμου δεν αφήσει».

Οι Άγγλοι βλέποντας την ουσιαστική ανυπαρξία της δεξιάς στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα στη Λέσβο, αποφάσισαν να αναλάβουν αυτοί την ανατροπή της εαμικής εξουσίας. Ήδη είχαν προβεί σε πολυάριθμες προκλήσεις, που είχαν μάλλον χαρακτήρα αναγνωριστικών κρούσεων. Είχαν υποχρεώσει το απόσπασμα του ΕΛΑΣ που είχε εκστρατεύσει στη Λήμνο και αποβιβάστηκε στο νησί ενόσω βρίσκονταν ακόμα Γερμανοί εκεί, να επιστρέψει στη Λέσβο. Συνέλαβαν τον γραμματέα περιοχής Αιγαίου του ΚΚΕ, τον Παναγιώτη Γώγο και άλλους εκπρόσωπους του ΕΑΜ, που είχαν επισκεφτεί τη Λήμνο, επιχείρησαν να υποκαταστήσουν την Πολιτοφυλακή με τη Χωροφυλα­κή, αξίωσαν να τους παραδοθεί το ταχύπλοο σκάφος που κυρίευσαν οι ελασίτες μετά από συμπλοκή με τους Γερμανούς στον Άι Στράτη, ζήτησαν να διακοπεί η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού με την αιτιολογία ότι ο ελληνικός νόμος απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών ραδιοσταθμών. Όλες αυτές οι ενέργειες αποκρούστηκαν αποφασι­στικά από την εαμική ηγεσία με την καθοριστική παρουσία του λαϊ­κού παράγοντα. Τα συλλαλητήρια για την τοπική αυτοδιοίκηση και το μη ερχομό της Χωροφυλακής αλλά κυρίως για την απελευθέρωση του Γώγου ήταν τα μεγαλύτερα που είχαν γίνει ως τότε στη Μυτιλήνη.

Η κρίση που ξέσπασε στις 2 Δεκεμβρίου με την παραίτηση των εαμιτών υπουργών από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η αιματηρή αντιμετώπιση του αθηναϊκού λαού την επομένη και η ένοπλη αναμέ­τρηση ΕΛΑΣ και Άγγλων που ακολούθησε, προκάλεσαν μεγάλη ανα­ταραχή στη Λέσβο. Έγιναν τεράστιες διαδηλώσεις με κύριο αίτημα να φύγουν οι ιερολοχίτες και η ναυτική διοίκηση. Τελικά οι ιερολο­χίτες περιορίστηκαν στον καταυλισμό τους και οι ναύτες επιβιβάστη­καν στο Αετός. Παρ’ όλα αυτά ο Ιατρίδης και οι παράγοντες της δε­ξιάς βυσσοδομούσαν με τους Άγγλους για την ανατροπή της εαμικής εξουσίας στη Λέσβο.

Παραμονές Χριστουγέννων, κι ενώ στην Αθήνα μαίνονταν οι μά­χες μεταξύ ΕΛΑΣ και Άγγλων, φάνηκαν απροειδοποίητα έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης αγγλικά πολεμικά και οπλιταγωγά. Μαζί τους ενώθηκε και το αντιτορπιλικό Αετός, που βγήκε ξημερώματα από το λιμάνι, Η ηγεσία του ΕΑΜ αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας τον κόσμο, που ήδη είχε αυθόρμητα μαζευτεί στο λιμάνι. Η πρώτη από­πειρα να αποβιβαστούν αποικιακά στρατεύματα αποκρούστηκε αποφασιστικά από το πλήθος του κόσμου και το κατάφορτο πλοιά­ριο αναγκάστηκε να βγει από το λιμάνι. Σε ελάχιστο χρόνο τα «χω­νιά» και οι καμπάνες των εκκλησιών ξεσήκωσαν το λαό της Μυτιλή­νης. Μαύρισαν τα «Μπλόκια», ο χώρος στο εξωτερικό λιμάνι, όπου σήμερα είναι το Τελωνείο και το κλειστό κολυμβητήριο, από χιλιάδες κόσμου που μαζεύτηκαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να βγουν οι ξένοι στρατιώτες στο νησί.

Η ηγεσία του ΕΑΜ άρχισε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τον Άγγλο ταξίαρχο Τούρνμπουλ και το επιτελείο, κερδίζοντας τον ανα­γκαίο χρόνο για να κινητοποιήσει τον λεσβιακό λαό. Πράγματι, ως το πρωί της επομένης είχαν κατεβεί στη Μυτιλήνη από τα χωριά τους πενήντα χιλιάδες άνθρωποι, άοπλοι ή οπλισμένοι με κάθε είδους όπλα. Κηρύχτηκε γενική απεργία, κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα και κλείσαν όλα τα μαγαζιά. Η Μυτιλήνη γέμισε οδοφράγματα, ενώ ο ΕΛΑΣ αθέατος είχε καταλάβει καίριες θέσεις στο Κιόσκι, στο Κάστρο και σε άλλα στρατηγικά σημεία. Όλος ο κόσμος που κατέβηκε από τα χωριά στεγάστηκε και σιτίστηκε με τη φροντίδα της Οργάνωσης, χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο.

Τελικά οι Άγγλοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, χωρίς να βγάλουν ούτε ένα στρατιώτη τους στο νησί. Αυτή η «άδακρυς νίκη», η αναίμακτη απόκρουση των Άγγλων στα Μπλόκια, αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ηγεσίας του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, που με σει­ρά συνετών χειρισμών, σε συνδυασμό με την παλλαϊκή κινητοποίηση και με την άκαμπτη στάση της στο βασικό αίτημα των Άγγλων, ανά­γκασε τους αγέρωχους αξιωματικούς της Βρετανικής Αυτοκρατο­ρίας να πάρουν τα στρατεύματα και τα καράβια τους και να φύγουν ταπεινωμένοι.

Ο ποιητής πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις από την πρώτη στιγ­μή. Ήταν με τους πρώτους που αποκρούσαν το πλοιάριο που προ­σπάθησε να βγάλει τους πρώτους Ινδούς στρατιώτες στο λιμάνι. Επί έξι μέρες δεν τον είδε κυριολεκτικά το σπίτι του. Ξημεροβραδυαζόταν στα Μπλόκια, έβγαζε λόγους, απήγγελλε ποιήματα και εμψύχω­νε τον κόσμο.

 

59 Σχόλια προς “Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης: Η σύντομη δυαδική εξουσία και η απόκρουση των Άγγλων”

 1. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ωραίο Νικοκύρη! Παρντόν για το άσχετο, αλλά μόλις διάβασα στον τίτλο «η απόκρουση των Άγγλων» το μυαλό μου πήγε εδώ:

  (τώρα θα με πείτε…σιγά τα ωά! ρε Γκόρντον. Κεφαλιά του Πεπσάκια απέκρουσες, όχι και του Θεού!)

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Παίρνει άλλη διάσταση η αφήγηση
  Και μας άφησες όπως ο Ανεμοδουρά;.
  Και μετά, και μετά;

  Πρέπει τώρα να περιμένουμε το επόμενο τεύχος του Μικρού Ηρωα. ουπς, τη συνέχεια.

  😉

 3. Γς said

  2:
  Ανεμοδουράς. Δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας του ιστορικού αναγνώσματος Ο Μικρός Ήρως.

 4. # 1

  Καλημέρα

  και με το «σύντομη δυαδική εξουσία» το μυαλό του Κιντ πήγε στο δίπολο Κόκκαλης – Βαρδινογιάννης αλλά αυτό δεν το λέει…

 5. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: 🙂

  2: Μπα, εδώ τελειώνει το κεφάλαιο…

 6. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Αυτός ο ταξίαρχος Γυριστός Ταύρος -Τουρνμπουλ (Turnbull ,I suppose…) -σήμερα θα τον γράφαμε σοπωδήποτε»Τέρνμπουλ»- πήγε να πάρει τη Μυτιλήνη με…Ινδούς??!! (yes sir! yes sir! morning morning sir! Too savage this Ahtos Arouris Arouris sir! sorry sir! sorry sir! Time for curry curry sir! )

 7. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Μια χαρά (φαίνεται ότι) έγινε η αποχώρηση των Γερμανών την Μυτιλήνη, αλλιώς έγινε στην Κρήτη. 😦

 8. sarant said

  6: Και κανίβαλ’ να φέριτι έδγιου δεν ωφελά

 9. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  8. 🙂

 10. Γς said

  8:
  https://afmarx.wordpress.com/2007/11/28/sarantakos2/

 11. atheofobos said

  2-3
  Μόνο που εκείνη την εποχή προφανώς ντρεπόταν να υπογράφει με το όνομα του και υπέγραφε ως Θάνος Αστρίτης τον Μικρό Ήρωα, τον οποίο χρηματοδοτούσε ανελλιπώς κάθε βδομάδα η γιαγιά μου η οποία ήταν ο δεύτερος, μετά από μένα, φανατικός αναγνώστης!

 12. Παναγιώτης Κ. said

  «Συλλαλητήρια για τον μη ερχομό της χωροφυλακής…»

  Καμιά 25αριά χρόνια αργότερα. Η χωροφυλακή εκδηλώνει ενδιαφέρον να δημιουργήσει σταθμό σε μικρό χωριό της Ηπείρου.Το πρώτο πράγμα είναι η ανεύρεση κτιρίου. Το βρίσκει λοιπόν και ο ιδιοκτήτης καταρχήν συμφωνεί για να παίρνει ενοίκιο που το έχει μάλιστα ανάγκη. Το χωριό δεν είχε ποτέ σταθμό χωροφυλακής. Αυτό είναι το ένα.
  Την πέφτουν λοιπόν οι χωριανοί στον ιδιοκτήτη, «Τι πας να κάνεις, θα γίνουμε σιγά -σιγά ρουφιάνοι, οι άντρες του χωριού τον περισσότερο καιρό είναι στα ξένα, οι χωροφύλακες θα μας γ…… τις γυναίκες, δεν θα ξέρουμε αν τα παιδιά είναι δικά μας ή με άλλους…».
  Σταθμός τελικά δεν έγινε.
  Ηθικό δίδαγμα , κοινότοπο μεν αλλά πολύ σημαντικό: Η αντίσταση όταν είναι γενική φέρνει αποτελέσματα.

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Ωραία η καθαρεύουσα του Μιχάλη αδερφού του Νίκου!

 14. spiral architect said

  Κρήτη, Σεπτέμβρης 1944:
  Σε τηλεγράφημα του Κουρτ-Φριτς φον Γκρέβενιτς προς τον Χέρμαν Νοϊμπάχερ στις 3 4 αναφερόταν πως «η Ομάδα Στρατιών Ε, Θεσσαλονίκη, δίνει ακριβώς τώρα οδηγίες στον Τύπο ότι πρέπει να σταματήσει κάθε δημοσιογραφική πολεμική κατά του Ζέρβα. Πρωταρχικός στόχος είναι (σ.σ. κατά την άποψη της Ομάδας Ε) η σύμπραξη όλων των εθνικών δυνάμεων κατά του κομμουνισμού». «Οι Άγγλοι αφήνουν συνειδητά άθικτους τους ανθρώπους μας, παίρνοντας υπόψη μια επερχόμενη, που είναι και προς το αγγλικό συμφέρον, χρησιμοποίηση κατά των μπολσεβίκων»
  (η πηγή της παραπομπής στο λίκνο)

 15. Γς said

  Στην ΝΕΡΙΤ τώρα:

  Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκι,

  γίνεται Ντομπρόφσκης

 16. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεότερα!

  15: Οι Λιθουανοί υποχρεωτικά σε -ς, Ντομπρόφσκις.

 17. Γς said

  16 β¨

  Τότε σωστά απέδωσαν το όνομα του Valdis Dombrovskis. Και λάθος όλοι οι άλλοι, Δεν ήξερα το ακριβές όνομά του.

 18. Alexis said

  Πολύ ωραία η αφήγηση, μεταφέρει πιστά την ατμόσφαιρα της εποχής…

  #1: Κιντ, μεγάλος τερματοφύλακας ο Μπάνκς, αλλά πάντα θεωρούσα τη συγκεκριμένη απόκρουση υπερτιμημένη. Με τίποτα δεν θα την έλεγα «απόκρουση του αιώνα» πάντως!

  Δες π.χ. αυτές εδώ τις δύο αποκρούσεις του Σαργκάνη και σύγκρινε:

  Υ.Γ.: Ο «θεός» δεν είχε πρόβλημα έτσι κι αλλιώς γιατί τα ‘βαζε και με το χέρι. 😀

 19. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  18. Του Μπανκς ήταν δύσκολη γιατί σκάει το πιλάφι ακριβώς σχεδόν μπροστά στο χέρι του, οπότε ο χρόνος ρηφλέξ είναι ελάχιστος. Συμφωνώ πάντως ότι είναι υπερτιμημένη.
  Υ.Γ. Θεός ήταν ρε φιλαράκι, όπως ήθελε τάβαζε να ούμε! Αναφορά θα μας έδινε; 🙂

 20. Μια τόσο άγνωστη όσο και περήφανη ιστορία που η δεξιά προπαγάνδα φρόντισε να την εξαφανίσει. Να μην σκεφτώ προς σύγκριση αυτή την αλλόκοτη κατάσταση στα Χανιά που οι Άγγλοι παρέτειναν τη γερμανική κατοχή ως διπλή ουσιαστικά κατοχή, αγγλογερμανική! – και που ακόμα και οι εθνικόφρονες στρατιωτικοί και οι εοκίτες είχαν φρίξει.

 21. Λιθουανικά μάλλον θα έπρεπε να είναι Dambrauskas. Dombrowski είναι η πολωνική μορφή του ίδιου επωνύμου.

 22. sarant said

  20 Και των Χανιών η ιδιόμορφη ιστορία είναι άγνωστη.

 23. Γς said

  21:
  Λετονός είναι κατά την Βίκι.

  Αν δεν είχαμε κι αυτά τα ονόματα της Λιθουανίας τότε όλα σχεδόν τα εις -is και -as επίθετα θα ήταν ελληνικά.
  Κι ευτυχώς που είναι σχετικά λίγοι

 24. 22 Θα γράψω κάτι αλλά μόνο αν συμπληρώσω κάποια πράγματα από πηγές που μου λείπουν ενώ βρήκα και κατέχω άλλες. Επίσκεψη στη Λένορμαν θα κάνω σύντομα, αυτό το θέμα με απασχολεί ιδιαίτερα έντονα διότι και στο και στο «Δίκιο είναι ζόρικο πολύ» της Μάρως Δούκα παρατηρώ ότι λείπουν κάποια στοιχεία που μάλλον δεν ήταν εν γνώση της λόγω της δυσκολίας να ευρεθούν σε πηγές που έχουν ξεχαστεί ή ήταν περιορισμένης εκδοτικής κυκλοφορίας

 25. sarant said

  23 Ναι, Λετονός. Κι αυτοί ίδια σύμβαση έχουν -λόγω Σαμπόνις, Μαρτσουλιόνις σκέφτηκα Λιθουανό, Λιθουανός ήταν ο «γενναίος Τηλέμαχος» (Ζουκαϊτης) του Κοτζιά.

 26. 6,
  «…τώρα έχουν εγγλεζάκια
  με κοντά παντελονάκια
  κι από πίσω
  ένα σύνταγμα Ινδούς…»

 27. Ριβαλντίνιο said

  Σε φιλικό βέβαια

  Στο Μουντιάλ του’90 όμως με το Καμερούν την είχε κάψει την ομάδα του με την παρτσακλοσύνη του !

 28. Ο Στρατής Αναστασέλλης ήταν κι αυτός ποιητής. Κυκλοφόρησε το «Βλουτίνα Γιαπρακάδινα» (το πρώτο είναι – ή μάλλον ήταν – το γυναικείο όνομα, το δεύτερο, απ’ τα γιαπράκια, τα σημερινά ντολμαδάκια – αλλά βλέπω πως ο Νικοκύρης το έχει αναφέρει στα παλιά του, τέτοια εποχή 🙂) στο οποίο είχε και ένα ποίημα σχετικό με τα γεγονότα που περιγράφονται, το «έδγιου θα κάτσου». Δυστυχώς βρίσκομαι μακριά και δεν το θυμάμαι κι απέξω, αλλά υπόσχομαι μετά δεκαήμερο να το βρω και να το βάλω.

 29. Νικοκύρη

  γράφεις Πριν από την οργάνωση αυτή του ΟΗΕ, στη Λέσβο μοιράστηκαν τρόφιμα της ML. Τι ήταν αυτή η ML;

  Ο Άγγλος ταξίαρχος Τούρνμπουλ πρέπει να είναι ευτούνος εδώ:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Roland_Evelyn_Turnbull

  Ταιριάζει ηλικιακά και … αποικιοκρατικά. Πέρασε από Κύπρο και κατέληξε κυβερνήτης του Βόρνεο.

 30. Και για να σε καλοπχιάσω, ιδού ένα μυτιληνέικο μνημείο από την Κατοχή.

 31. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  30: Α, σ’ ευχαριστγώ!

  29: Να πω την αμαρτια μου, δεν είχα ιδέα τι ήταν η ML. Αλλά γκουγκλίζοντας συμπεραίνω ότι σήμαινε Military Liaison
  https://books.google.gr/books?id=JyDy_5x1VK4C&pg=PA88&lpg=PA88&dq=ml+greece+aid&source=bl&ots=Mtt4n4Nz7Z&sig=YFXjn4iLTqCsUTej20D1oN20wGs&hl=fr&sa=X&ei=TyQkVayYJYvaaoe7gZgC&ved=0CD0Q6AEwBA#v=onepage&q=ml%20greece%20aid&f=false

  28 Βλουτίνα Γιαπρακάδινα ήταν το ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραφε.
  Το ποίημα γκουγκλίζεται
  http://syrizaglyfadas.blogspot.gr/2007/12/blog-post_28.html

 32. Φχαρ΄στώ!

  Παναπεί ήταν βρετανικά, γιατί στρατιωτικό σύνδεσμο (ακόλουθο;) δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον σ’ εκείνο το χωροχρόνο.

 33. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Να διδάσκουν στα παιδειά την ιστορία, ξεκινώντας από αυτή του μικρού τους τόπου, την πλήρη. Αλλά τα παιδιά θ΄ αρχίσουν να ρωτάνε κι άλλα, προπαντός για τα πρόσφατα και ποιος μπορεί να τα διδάξει που απομείναμε οι μόνοι που δε δίκασαν τους προδότες κι όχι μόνο αλλά τους λουστήκαμε τόσα χρόνια κυβερνήτες, δημάρχους, εξουσιαστές κάθε λογής.
  http://www.patris.gr/articles/223763#.VSQfQtyUdIY

 34. sarant said

  Ναι, ναι, βρετανική υπηρεσία

 35. spatholouro said

  28/31γ: είχα τη χαρά να συναναστραφώ για ένα διάστημα με τον Αναστασέλλη αλλά αγνοούσα την ποιητική του πλευρά. Ως διηγηματογράφο και ως ζωγράφο τον ήξερα. Ιδίως για τη ζωγραφική του είχα εξαιρετική άποψη. Όσο για άνθρωπος, ήταν περιβόλι τρικούβερτο!

 36. sarant said

  Τον είχα γνωρίσει κι εγώ. Και το επάγγελμά του ήταν ταξιτζής, ξέρεις.

 37. 30 τέλος. Σωστά. Ψευδώνυμο ήτανε, αλλά κάποια στιγμή τα μάζεψε και τα έβγαλε σ’ ένα βιβλιαράκι που έχω. Το προσπάθησα με τον γκούγκλη, αλλά δεν τα κατάφερα να τα βρω. Ε, αφού υπάρχει ήδη, δεν χρειάζεται κι εδώ.

 38. Όσα έγραψε ο ποιητής και άλλοι σύγχρονοί του είναι σεβαστά. Αναρωτιέμαι όμως πόσοι άραγε είναι σήμερα εκείνοι που χάφτουν το «ποίημα» περί αγίας και αναμαρτήτου αριστεράς και περί συλήβδην απάνθρωπης δεξιάς (μηδέ του Ιερού Λόχου και του Ιατρίδη εξαιρουμένου!).

 39. NM said

  Ερώτημα: «Οι Ινδοί» που έφεραν στην Ελλάδα οι εγγλέζοι και πολέμησαν στα Δεκεμβριανά, ήταν οι περίφημοι Γκούρκας;
  Και πότε και γιατί έφεραν ινδικές δυνάμεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο ενώ ο πόλεμος στην Ασία κατά των Γιαπωνέζων συνεχιζόταν;

 40. Γς said

  Η «ρατσιστική» αφίσα του ΕΑΜ.

  😉

 41. sarant said

  39 Υποθέτω ότι θα τους έφεραν από την Ιταλία, όχι;

 42. Γς said

  Και δεν ήταν Γκούρκας σπαγγέτι της Τσινετσιτά

 43. IN said

  29: Όχι, δεν είναι αυτός ο Turnbull. Λέγεται D J T Turnbull αυτός που ψάχνουμε και η μονάδα την οποία διηκούσε ήταν η Aegean Raiding Force. Βρίσκω ότι είχε τιμηθεί με το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) και της Διακεκδριμένης Υπηρεσίας (DSO) και ότι ανήκε στο Σύνταγμα του Βασιλικού Έφιππου Πυροβολικού (Royal Horse Artillery). Άλλα στοιχεία δεν βρήκα χθες που τον έψαχνα.

  https://books.google.lu/books?id=9VLBAQAAQBAJ&pg=PA161&lpg=PA161&dq=%22Brigadier+D+J+T+Turnbull%22&source=bl&ots=UqstV4xPXD&sig=HCsV-Nq9xTUa6xFC5JlQJ8C7M6g&hl=fr&sa=X&ei=c_YkVZnIO9fuaL7JgMgF&redir_esc=y#v=onepage&q=%22Brigadier%20D%20J%20T%20Turnbull%22&f=false

  http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CCYQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.rgjmuseum.co.uk%2Fword_docs%2F2013_03_21_aegean.doc&ei=c_YkVZnIO9fuaL7JgMgF&usg=AFQjCNGr9bGP745822ooYXmhfXhrcZ-wYA&sig2=JI4B-_IlMmjFQkEFtRwMPA

 44. Συγγνώμη για το …κουτσό «συλήβδην»

 45. IN στο 43

  ‘φχαρ’στώ.

  Οι Ινδοί δεν πρέπει νάταν Γκούρκας. Πρέπει νάταν σκέτοι Ινδοί. Όσο σκέτα μπορεί νάναι 800 μύρια ψυχές (τότε).

  Οι Γκούρκας (Γκορκάλι πιο σωστά) ήταν η αιχμή του δόρατος. Και το δόρυ εκείνη την εποχή δεν ήταν απαραίτητο στην Ελλάδα. Αρκούσε το σφυρί…

 46. sarant said

  43 Α μπράβο!

 47. IN said

  45: Περικαλώ, ευχαρίστησίς μου. Γκούρκας, πάντως, είχαν έλθει στην Ελλάδα το 44-45 με τους Άγγλους, τους θυμάται ο πατέρας μου στην Κοζάνη.

 48. Χατζηδημητράκος Νίκος said

  Για την ακρίβεια, η υπηρεσία λεγόταν AML(Allied Military Liaison). Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα της Περιφερειακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ «Εμπρός» στις 12-11-1044 έχει το εξής δημοσίευμα:
  « Αύριο θα μοιραστούν, ύστερα από έγκριση της A.M.L. από 2 οκάδες και 50 δράμια αλεύρι, 65 δράμια σιτάρι και 65 δράμια άσπρο νταρί σε κάθε άτομο. Χτές και προχτές μοιράστηκαν σιμιγδάλι, κακάο και ρίζι για τα παιδιά από 12 χρονώ και κάτω.» (Κρατάω την ορθογραφία του κειμένου. Για το νταρί που αναφέρει δεν ξέρω αν εννοεί το καλαμπόκι η σπόρους σόργου)

  Χατζηδημητράκος Νίκος

 49. sarant said

  47 Και πώς τους έλεγαν οι ντόπιοι;

  48: Ευχαριστώ πολύ! Η γιαγιά μου πάντως η Μυτιληνιά έλεγε νταρί το καλαμπόκι. Αλλά άσπρο νταρί δεν έλεγε.

 50. IN said

  49α: Ε, Γκούρκας, πώς αλλιώς; Γενικά, η εντύπωση που μου έδωσαν οι σχετικές διηγήσεις του πατέρα μου και μιας αδελφής του (που έχει πεθάνει) είναι ότι ήταν αγαθοί άνθρωποι. Μπορεί, όμως, να ήταν μόνον η δική τους εντύπωση…

 51. 49α

  Γιούρκας, όπως τον Σεϊταρίδη. 😀

 52. Μαρία said

  45
  Η 4η Ινδική Μεραρχία που θα μεταφερθεί στην Ελλάδα, έχοντας προηγουμένως λάβει μέρος στην περίφημη μάχη του Μόντε Καζίνο, αποτελούνταν από τρεις ταξιαρχίες: την 7η και την 11η Ταξιαρχία, που θα εγκατασταθούν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αντίστοιχα, τον Νοέμβριο του 1944, και την 5η Ταξιαρχία, που θα σταλεί απευθείας από την Ιταλία στην Αθήνα για τη μάχη των Δεκεμβριανών. Κατά πάγια πρακτική, επικεφαλής τους ήταν Βρετανοί αξιωματικοί, ενώ καμία ταξιαρχία δεν περιλάμβανε αμιγώς ινδικά τάγματα. Η 5η Ινδική Ταξιαρχία αποτελούνταν από ένα βρετανικό τάγμα (1/4 Essex) και δύο ινδικά (1/9 Γκούρκας και 3/10 Βαλούχις), που θα αποβιβαστούν στον Πειραιά τη 10η Δεκεμβρίου. http://www.efsyn.gr/arthro/oi-indoi-stis-mahes-toy-peiraia

 53. 50

  Γενικά, οι Γκούρκας είναι cool τυπάκια, δεν το παίζουν Ράμπο, δεν μεθάνε και δεν είναι trigger-happy. Επειδή προέρχονται από αυστηρά πατριαρχικές κοινωνίες, αγροτικές ως επί το πλείστον, είναι συνηθισμένοι στην ιεραρχία και τη σκληρή δουλειά.

  Απλά, όταν πολεμάνε, του δίνουν και καταλαβαίνει…

 54. Λ said

  Όχι οι Γκούρκας είναι Νεπαλέζοι και τους έφτασα και εγώ στον προσφυγικό καταυλισμό στο δασάκι της Άχνας που ήταν στις Βρ. Βάσεις Δεκέλειας. Νομίζω ακόμα υπηρετούν με τις Βρ. Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Βρετανικός Ινδικός Στρατός ήταν διαφορετικός και με την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας έγινε απλά Ινδικός Στρατός ενώ οι μουσουλάνοι εντάχθηκαν στη συνέχεια στον Πακιστανικό Στρατό.

 55. Λ said

  Λογικά όμως τότε οι Γκούρκα θα ήταν αναπόσπαστο μέρος του Βρετανικού Ινδικού Στρατού.

 56. Λ said

  Η συμμετοχή των Γκούρκα στον 2ο ΠΠ είναι εδώ και δεν φαίνεται να πήγαν καθόλου στην Ελλάδα.

  Second World War[edit]

  The Second World War saw the 2nd Gurkhas serving in many different theatres; the 1st Battalion was initially in Cyprus before moving to North Africa as part of 7th Indian Infantry Brigade, 4th Indian Division, where it fought at El Alamein. Following this it took part in the invasion of Italy, taking part in the battle for Monte Cassino. The 2nd Battalion meanwhile spent much of the war as prisoners of the Japanese after being captured in Malaya. The 3rd Battalion (raised during the war) took part in the Chindit operations in Burma in 1943.[3]

  After Indian independence—and the partition of India—in 1947 and under the Tripartite Agreement, the original ten Gurkha regiments consisting of the twenty pre-war battalions were split between the British Army and the newly independent Indian Army.[31] Six Gurkha regiments (twelve battalions) were transferred to the post-independence Indian Army, while four regiments (eight battalions) were transferred to the British Army.[40]

  In 1974 Turkey invaded Cyprus and the 10th Gurkha Rifles was sent to defend the British sovereign base area of Dhekelia.[6]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gurkha#Regiments_of_the_Gurkha_Rifles_.28c.1815.E2.80.931947.29Post-independence (1947–present)[edit]

 57. IN said

  56: Υπήρχαν πολλές μονάδες Γκούρκας. Αυτή που ήλθε στην Ελλάδα ήταν η 4η Ινδική Μεραρχία, στην οποία αναφέρεται και η Μαρία παραπάνω (52). Οι πληροφορίες της είναι εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/4th_Infantry_Division_%28India%29 και αναφέρεται ότι ήλθε και στην Ελλάδα. Αποτελούνταν από τρεις ταξιαρχίες πεζικού, η κάθε μία από τις οποίες είχε ένα τάγμα Γκούρκας.

 58. Λ said

  Και ήταν και οι 3 μονάδες τάγματα τυφεκιοφόρων.

  Βρήκα και αυτό το απόσπασμα της Βίκι που δεν τα λέει όλα

  Main article: Greek Civil War

  On 24 October 1944, the 4th Indian Infantry Division were shipped to Greece, to help stabilise the country after the German withdrawal.[95] The plan called for 4th Division to be dispersed in three widely scattered areas. 7th Indian Brigade with Divisional troops were allocated Greek Macedonia, Thrace and Thessaly, with instructions to keep watch on the borders of Yugoslavia and Bulgaria. 11th Indian Brigade would garrison the towns of Western Greece and the Ionian islands. 5th Indian Brigade would take over the Agean area and the Cyclades, and would move into Crete when the enemy garrisons in that island capitulated.[94]

  On 3 December the ELAS members of the Greek Government resigned. A general strike was declared, and police opened fire on demonstrators. In Italy, 4th and 46th British Infantry Divisions were ordered to leave for Greece. On 15 January a truce had been concluded in Athens, by the terms of which ELAS undertook to withdraw from the capital and Salonika and to occupy rural concentration areas. Except for isolated incidents this truce ended operations in Greece.[94]http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Army_during_World_War_II

 59. leonicos said

  Πίκρα, πολύ πίκρα, για ένα συνταρακτικό κατά τα άλλα κείμενο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: