Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Με τιμές αρχηγού κράτους και τώρα;

Posted by sarant στο 9 Απριλίου, 2015


Μεγάλη βδομάδα έχουμε αλλά ακόμα δεν έχουμε ανεβάσει κάποιο άρθρο στο κλίμα των ημερών, ας πούμε για τις εκφράσεις που έχουν γεννηθεί μέσα από τις μεγαλοβδομαδιάτικες λειτουργίες, ίσως επειδή το θέμα αυτό το έχουμε ήδη καλύψει τα προηγούμενα χρόνια -για παράδειγμα, σήμερα που είναι Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούσα να ανεβάσω κάτι για την έκφραση «επί ξύλου κρεμάμενος», αλλά το άρθρο αυτό το έχω ήδη παρουσιάσει πριν από τρία χρόνια. Τέλος πάντων, ίσως αύριο βάλω κάποιο λεξιλογικό του Πάσχα, αν βρω κάτι.

Για σήμερα λέω να επαναλάβω (επικαιροποιημένο) ένα παλιότερο άρθρο, κατά σύμπτωση κι αυτό γραμμένο πριν από τρία χρόνια, σχετικά με τη μεταφορά του λεγόμενου Αγίου Φωτός από τα Γεροσόλυμα στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος και την υποδοχή του με τιμές αρχηγού (χρεοκοπημένου) κράτους. Το άρθρο είναι θαρρώ επίκαιρο αφού για πρώτη φορά έχουμε κυβέρνηση με κορμό ένα αριστερό κόμμα που δεν είχε την παραδοσιακή πελατειακή σχέση με την εκκλησία όπως τα παλαιά κόμματα.

Εδώ και μερικά χρόνια, κάθε Μέγα Σάββατο γίνεται στη χώρα μας μια πολυδάπανη θρησκευτική τελετή που τείνει να εξελιχθεί σε σύγχρονη παράδοση: πρόκειται για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, με κρατικό αεροσκάφος και με συνοδεία επισήμων, και στη συνέχεια τη μεταφορά του ίδιου αυτού φωτός, με άλλα αεροπλάνα, σε όλους τους ναούς της χώρας προκειμένου να ανάψουν οι πιστοί τις λαμπάδες τους το βράδυ με την Ανάσταση. Όλα τα προηγούμενα κρισιακά χρόνια, παρόλο που η χώρα μας μαστιζόταν από πρωτοφανή οικονομική κρίση, παρόλο που μισθοί και συντάξεις είχαν υποστεί γερό τσεκούρωμα, παρόλο που το ίδιο το κράτος είχε περικόψει αγρίως τις δαπάνες του (αν και όχι προς όλους), το Άγιο Φως το υποδεχόμασταν με τιμές αρχηγού κράτους. Χρεοκοπημένου κράτους, βέβαια, αλλά εμείς οι Έλληνες είμαστε κιμπάρηδες, δεν λυπόμαστε έξοδα για τέτοια θέματα, δεν θα δεχτούμε να μην έρθει με κρατικό αεροπλάνο το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, και μάλιστα με τη συνοδεία τόσων και τόσων επισήμων, διότι φαίνεται πως δεν θα φωτιστούμε καλά αν δεν ταξιδέψουν βουλευτές και άλλοι επίσημοι στα Ιεροσόλυμα να συνοδέψουν το Φως, όπως πέρυσι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γεροντόπουλος, ενώ παλιότερα διάφοροι βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων (η αριστερά, προς τιμή της, δεν συμμετείχε).

Η αριστερά, ξαναλέω, δεν συμμετείχε στο κλιμάκιο μεταφοράς του Αγίου Φωτός, αλλά φέτος, που είναι στην κυβέρνηση, θα διακόψει άραγε την νεοπαγή παράδοση; Ή, έστω, θα διαφοροποιήσει σε κάτι τη φετινή τελετή; Δεν ξέρω την απάντηση -αν και μεθαύριο θα ξέρουμε- πάντως όλα δείχνουν ότι το Άγιο Φως θα μεταφερθεί και φέτος, πρώτη φορά Αριστερά, με δαπάνες μας. Και κακώς.

Όταν μιλάμε για το λεγόμενο Άγιο Φως, υπάρχουν δυο ζητήματα που πρέπει να τα ξεχωρίσουμε. Το ένα αφορά το Άγιο Φως καθαυτό, αν δηλαδή ανάβει με θαυματουργό τρόπο ή αν υπάρχει στη μέση κάποιο τέχνασμα· και το άλλο, αν είναι θεμιτό να έρχεται με δαπάνες του κράτους το Άγιο Φως (ανεξάρτητα αν ανάβει με θαύμα ή με τέχνασμα) στην Ελλάδα, ειδικά όταν η χώρα βρίσκεται χρεωμένη ως το λαιμό.

Για το πρώτο θέμα, δεν θέλω να πω πολλά, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, υπάρχει ένας συγγραφέας ονόματι Καλόπουλος που έχει ασχοληθεί με το θέμα (είναι εναντίον του θαύματος), υπάρχουν πολλοί που επιχειρηματολογούν υπέρ του θαύματος· όμως είναι θέμα πίστης και σε τέτοια πράγματα η λογική δεν χωράει. Να σημειώσω πάντως ότι τα θαύματα, αν υπάρχουν, γίνονται με μεγάλη φειδώ, όχι κάθε χρόνο λες και είναι εμποροπανήγυρη· ούτε εξηγείται πώς άρχισε το θαύμα τον ένατο αιώνα και όχι νωρίτερα. Αντίθετα, όπως λέει και ο Κοραής (βλ. παρακάτω), υπάρχουν πάμπολλες μαρτυρίες με παρόμοια μαγικά φώτα σε ειδωλολατρικούς ναούς. Και τέλος πάντων, είτε γίνεται το θαύμα είτε όχι, είναι θέμα που δεν μας αφορά και πολύ, κυρίως τους αγιοταφίτες αφορά και τους επισκέπτες του ναού, καθώς και όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού.

Πάντως, υπάρχουν πολλοί πιστοί Χριστιανοί που βλέπουν με κάποια αμηχανία ή και θυμηδία αυτό το νεοπαγές έθιμο της μεταφοράς του Άγιου Φωτός, ενώ κάποιοι διακρίνουν σ’ αυτό ειδωλολατρικές αποχρώσεις. Οφείλω πάντως να σημειώσω ότι (απ’ όσο ξέρω) το πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, παρόλο που περιφρουρεί με ζήλο τα πρωτεία του Πατριάρχη (μέχρι και ξύλο παίζουν οι ελληνορθόδοξοι καλόγεροι με τους αρμενίους), αποφεύγει να μιλήσει για θαύμα.

Πάμε τώρα στο δεύτερο θέμα, εκεί που μας πέφτει λόγος σε όλους: είναι θεμιτό να έρχεται το Φως από τα Ιεροσόλυμα με τιμές αρχηγού κράτους και να το πληρώνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Καταρχάς, όλους τους προηγούμενους αιώνες που οι αεροπορικές συγκοινωνίες ήταν άγνωστες, ανασταίναν οι Χριστιανοί μια χαρά χωρίς άγιο Φως -θα ήταν ύβρις να πούμε ότι ο γιορτασμός των παππούδων μας ήταν λειψός και ο δικός μας ανώτερος επειδή το φως μας είναι αγιασμένο.

Έπειτα, ακόμα και μετά την εμφάνιση και την καθιέρωση συχνών αεροπορικών συγκοινωνιών, πέρασαν πολλά χρόνια ίσαμε να αρχίσει η αεροπορική μεταφορά του Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, αλλά και με όσα θυμάμαι, το έθιμο ξεκίνησε το 1988, και αρχικώς ήταν προσφορά του κ. Ιάκωβου Οικονομίδη που είχε το ταξιδιωτικό γραφείο Z Tours, ο οποίος, είτε από αγνή πίστη είτε για διαφήμιση, κάλυπτε τα έξοδα της μεταφοράς του Φωτός από τα Ιεροσόλυμα. Αυτό συνεχίστηκε για κάμποσα χρόνια, αλλά από το 2002 (επί πρωθυπουργίας του εκσυγχρονιστή Σημίτη, που κάποιοι τον θεωρούσαν εχθρό της θρησκείας!) η ιδιωτική πρωτοβουλία έπαψε να ενδιαφέρεται και έσπευσε πρόθυμο το κράτος να καλύψει το κενό.

Αν όμως στα χρόνια της ολυμπιακής πασοκικής απλοχεριάς ήταν ίσως αναμενόμενο να πληρώνει ο φορολογούμενος το έθιμο του Φωτός, άλλωστε οι εργολάβοι και οι αεριτζήδες ενθυλάκωσαν εκατονταπλάσια ποσά και μόνο κάτι συριζαίοι διαφωνούσαν με το εθνικό όραμα, σήμερα το βρίσκω εξωφρενική σπατάλη, σε ένα κράτος που δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις ανάγκες του. Στο κάτω κάτω, η Εκκλησία της Ελλάδος, που δεν έχει υποστεί ούτε έκτακτη φορολόγηση των περισσότερων ακινήτων της, ούτε καλλικρατικού τύπου συγχωνεύσεις των μητροπόλεών της, θα μπορούσε πιστεύω να καλύψει τα έξοδα ενός εθίμου που τις δικές της τελετές εξυπηρετεί και που είναι άδικο να τα επωμιστούν όχι μόνο οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά και όλοι οι χριστιανοί (και δεν αποκλείεται να είναι πλειοψηφία) που δεν θεωρούν ότι η τελετή αυτή προσθέτει κάτι στην κατάνυξη των ημερών και ότι θα μπορούσε να λείπει -άλλωστε, ο Παπαδιαμάντης, όπως και όλοι οι πιστοί χριστιανοί όλων των προηγούμενων αιώνων στην Ελλάδα, γιόρταζαν το Πάσχα χωρίς το Άγιο φως, πολύ πιο κοντά στο νόημα του χριστιανισμού απ’ ό,τι οι χρυσοκάνθαροι της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας.

Επίσης, αν υποτεθεί ότι η συνέχιση της τελετής είναι μια παραχώρηση προς τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, έχω να παρατηρήσω ότι ως τώρα ο ελάσσων εταίρος αφήνει πολύ εμφανή τη σφραγίδα του, έστω και κυρίως σε θεάματα και ότι επιβάλλεται, και όχι μόνο για λόγους στοιχειώδους ισορροπίας, να υπάρξουν και «συμβολικές» χειρονομίες που να φέρουν τη σφραγίδα του μείζονος εταίρου.

Είπα πάρα πολλά και ώρα είναι να σταματήσω για να ακούσω και τις δικές σας απόψεις. Όμως, σαν μια προσφορά του ιστολογίου στον προβληματισμό, θα σας παρουσιάσω ένα απόσπασμα από μια μελέτη που έγραψε το 1826 ο Αδαμάντιος Κοραής για το θέμα αυτό· η μελέτη έχει τη μορφή διαλόγου ανάμεσα σε δύο πιστούς Χριστιανούς, τον Φώτιο, που πιστεύει στο θαυματουργικό Άγιο Φως, και στον Καλλίμαχο, που δεν πιστεύει και ο οποίος, με τα επιχειρήματά του, πείθει, όχι με μεγάλη δυσκολία, τον Φώτιο. Ο τίτλος είναι «Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός» και βρίσκεται στον τρίτο τόμο των Ατάκτων του Κοραή. Μπορείτε να τον διαβάσετε ολόκληρον εδώ (με κάποια λαθάκια πάντως) ή, στο πρωτότυπο, στα google books· εγώ βάζω μόνο ένα μικρό απόσπασμα από την αρχή (είναι και πολύ εκτεταμένος).

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το άρθρο περί Αγίου Φωτός που είχε δημοσιευτεί στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια περί το 1930 -θα τολμούσε άραγε σήμερα να μιλήσει κανείς για «μία από τας ασχημοτέρας επιδείξεις της θρησκοληψίας όχλου βαρβάρου» ή για τον «θεοκαπηλικό χαρακτήρα» της τελετής;

Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός

Τα πρόσωπα του διαλόγου

Φώτιος, Καλλίμαχος

 

Φ. Σ’ ερώτησα και άλλοτε, και δεν ηθέλησες ποτέ να μου φανερώσεις καθαρά την γνώμην σου.

Κ. Περί τίνος;

Φ. Περί του εις την Ιερουσαλήμ θαυματουργουμένου αγίου φωτός.

Κ. Άγιον φως άλλον δεν γνωρίζω παρά το «Φως εκ φωτός, θεόν αληθινόν εκ θεού αληθινού» ως το μαρτυρεί το Σύμβολον της πίστεως.

Φ. Ουδ’ εγώ αμφιβάλλω περί τούτου. Αλλ’ εις τούτου του Φωτός τον τάφον, αν πιστεύσομεν τους αγιοταφίτας, και τους επιστρέφοντας από την Ιερουσαλήμ προσκυνητάς, φαίνεται κατέτος άλλο φως υλικόν, εκ του οποίου ανάπτουν οι προσκυνηταί τας λαμπάδας των.

Κ. Τρόπους και μέσα να φωτίζωσι το σκότος ευρήκασιν οι άνθρωποι πολλά, και η πρόοδος της φυσικής επιστήμης τούς εδίδαξε πλειότερα. Εις τα φωτισμένα της Ευρώπης έθνη σήμερον, το πλέον ασθενές παιδάριον, η πλέον χυδαία γυνή, ανάπτουν φως, εις ροπήν οφθαλμού, με τα γνωστά φωσφορικά πυρεία (briquets phosphoriques).

Φ. Τα γνωρίζω.

Κ. Με κανένα τρόπον παρόμοιον πιθανόν ότι ανάπτει τις πρώτον επάνω του αγίου τάφου την λαμπάδα του, κι έπειτ’ απ’ αυτήν οι λοιποί τας ιδικάς των.

Φ. Όχι με τούτους τους γνωστούς τρόπους, αλλ’ εξ ουρανού, λέγουν, καταβαίνει το Φως.

Κ. Εξ ουρανού ψευδοκαταίβατα φώτα, μας εφύλαξεν η ιστορία πολλά. Ενθυμάσαι βέβαια, τι λέγει ο Παυσανίας περί των ναών της Λυδίας, όπου οι ιερείς άναπταν τα ξύλα διά τας θυσίας με πυρ αόρατον.[1] Τοιούτον τι εγίνετο εις την Εγνατίαν, πόλιν ιταλικήν[2]. Τοιούτον εις την Μακεδονίαν εις το ιερόν του Διονύσου[3]. Τοιούτον ακόμη εις την νήσον Τήνον[4] και εις όχι ολίγας άλλας πόλεις της Ασίας και της Ευρώπης. Ταύτα ήσαν τα προ Χριστού. Αν θέλεις νεότερα, ανάγνωσε τον Ζώσιμον, συγγραφέα της πέμπτης μετά Χριστόν εκατονταετηρίδος.

Φ. Τον ανέγνωσα· αλλά δεν ενθυμούμαι τι λέγει.

Κ. Ιστορεί με μεγάλην ευλάβειαν (ως εθνικός) το φαινόμενον κατά την εορτήν της Αφροδίτης εις τον αέρα φως, ποτέ μεν σφαιροειδές, ποτέ δε εις σχήμα λαμπάδος, και τον άπειρον χρυσόν και άργυρον, όσον εθησαύριζαν οι Ιερείς δι’ αυτό[5].

Φ. Πού και πότε;

Κ. Σε είπα, κατά την πέμπτην εκατονταετηρίδα. Ο δε τόπος ήτον εις την Συρίαν, εις αυτό της Αφροδίτης το ιερόν, πλησίον της Ηλιουπόλεως[6]. Εις την εορτήν ταύτης της θεάς εθαυματουργείτο το θαύμα.

Φ. Αλλ’ εκείνα ήσαν μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων εθνικών. Εγώ λαλώ περί χριστιανών.

Κ. Με λέγεις λοιπόν θαύμα εθνικόν ενεργούμενον από χριστιανούς, ήγουν πράγμα αδύνατον.

Φ. Δεν πιστεύεις λοιπόν τα θαύματα!

Κ. Δεν ηπίστησα ποτέ εις τα αληθινά θαύματα· αλλά βλέπεις ότι έγιναν πολλάκις, και ενδεχόμενον να γίνονται ακόμη, από μη Χριστιανούς, και ψευδοθαύματα. Τι παράδοξον, αν ευρέθησαν και μεταξύ Χριστιανών τοιούτοι θαυματουργοί.

Φ. Με βάλλεις εις δεινήν απορίαν.

(…)

Φ. Να μη πιστεύσω λοιπόν όσα λέγουν περί του αγίου φωτός;

Κ. Όχι, επειδή ουδ’ ο Χρυσόστομος το επίστευεν, ή μάλλον ουδέ το εγνώριζε· διότι, αν εις τον καιρόν του εθαυματουργείτο το άγιον φως, πώς ήτο δυνατόν να λέγει ότι δεν εγίνοντο πλέον θαύματα;

Φ. Λέγεις λοιπόν λαοπλάνους τους αγιοταφίτας.

Κ. Άπαγε! φίλε· ουδ’ εσέ συμβουλεύω να δώσεις εις αυτούς τόσον αισχρόν επίθετον. (…)

 

Φ. Διατί λοιπόν το υποφέρουν; διατί δεν καταλύουν τοιούτον θαυματούργημα;

Κ. Επιθυμούν, μην αμφιβάλλεις, την κατάλυσίν του, αλλ’ είναι τάχα εις την εξουσίαν των;

Φ. Δεν είναι εις την εξουσίαν των! Από τίνος λοιπόν εξουσίαν κρέμεται;

Κ. Του καιρού, της εξαπλώσεως των φώτων εις τον κοινόν λαόν. Δεν έπλασαν αυτοί το θαύμα· το ευρήκασι απ’ άλλους προ πολλού πλασμένον, και δεν τολμούν να το σαλεύσωσι.

Φ. Τίνα φοβούνται;

Κ. Αυτούς τους Άραβας ληστάς, οι οποίοι συμμερίζονται με τους αγιοταφίτας τα κέρδη του θαύματος· αυτούς (το πλέον αξιοθρήνητον) τους κατέτος τρέχοντας μωρούς προσκυνητάς του θαύματος. Ή νομίζεις εύκολον μετά μακράν και πολυχρόνιον πλάνην, να φανερώσεις εις τους πλανημένους, ότι εθαυματούργεις διά να τους πλανάς;

Η συνέχεια επί του πεντεφίου.

Επαναλαμβάνω όμως, ότι το βασικό δεν είναι αν το φως ανάβει με θαύμα ή με τον τρόπο που χρησιμοποίησε ο Βάρναλης ένα Πάσχα που ήταν σχολάρχης στην Αργαλαστή και το βάλανε στον φάκελό του (δηλ. με αναπτήρα). Το βασικό είναι να σταματήσουμε να το φέρνουμε με τιμές αρχηγού κράτους και με πολυέξοδες τελετές. Ή, επιτέλους, να καλύψει τα έξοδα η ελληνική εκκλησία -αν και κάποιοι αυτό θα το έβρισκαν ακόμα μεγαλύτερο θαύμα από την αφή του φωτός!


[1] Παυσαν. V, 27

[2] Plin.II, 107. Horat. Satyr. I, 5, &99.

[3] Αριστοτέλ. Περί θαυμαστ. ακουσμ. κεφ. 133.

[4] Αυτόθι, κεφ. 193.

[5] Ο Ζώσιμος (Ιστορ. Ι, 58) λέγει ότι το θαύμα εγένετο έως εις τον καιρόν του· «Μέχρι των καθ’ ημάς χρόνων». Το Ιερόν της Αφροδίτης ταύτης, επονομαζομένης Αφακίτιδος, κατεσκάφη από τον Μέγαν Κωνσταντίνον, κατά την τετάρτην εκατονταετηρίδα.

[6] Η Ηλιούπολις είναι η σήμερον ονομαζομένη Βαλβέκα (Balbek).

Advertisement

177 Σχόλια προς “Με τιμές αρχηγού κράτους και τώρα;”

 1. Andreas S said

  Καλημέρα, δεν το πιστεύω, δεύτερη ημέρα στη σειρά πρώτος, τι έγινε τόσο χιονιάς έπεσε στη χώρα και κάποιους τους πλάκωσε η κουβέρτα;

 2. Παναγιώτης Κ. said

  Καλημέρα,

  Μα τόσος ανορθολογισμός σε αυτή τη χώρα!!!
  Ο ανορθολογισμός εκτός των άλλων αιτίων είναι το αποτέλεσμα του άκρατου λαϊκισμού.( διάβαζε: χαϊδεύουμε αυτιά, στρογγυλεύουμε τα προβλήματα, αποκρύβουμε την αλήθεια).

 3. LandS said

  «το πλέον ασθενές παιδάριον, η πλέον χυδαία γυνή» παρακάτω δεν υπάρχει.

  Το λέει ο Κοραής η ο παπάς;

 4. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Άλλη μια πονεμένη φλόγα:
  ΜΟΝΤΡΕΑΛ 1976

  Ημερομηνία αφής: 13 Ιουλίου 1976
  Χρώμα δάδας: κόκκινο, μαύρο
  Βάρος δάδας: 836 γρ.
  Ύψος δάδας: 66 εκ.
  Αριθμός δαδών: 1250
  Αριθμός λαμπαδηδρόμων: 1.214
  Πρώτος λαμπαδηδρόμος: Τάσος Ψυλλίδης
  Τελευταίος λαμπαδηδρόμος: Στεφάν Πρεφοντέν, Σάντρα Χέντερσον
  Χώρες που διήνυσε: Ελλάδα, Καναδάς
  Χιλιόμετρα που διήνυσε: 775 (πεζή)

  Για πρώτη αλλά και τελευταία φορά μέχρι σήμερα, η Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε στην Ολυμπιακή Πόλη με ακτίνα λέιζερ, δορυφορικά.
  Όλα ξεκίνησαν στην αρχαία Ολυμπία με Πρωθιέρεια την Μαρία Μοσχολιού και πρώτο λαμπαδηδρόμο τον πρωταθλητή στίβου Τάσο Ψυλλίδη.
  Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την Ολυμπιακή Φλόγα έφερε ο νεαρός πρωταθλητής δεκάθλου, του Πανελληνίου ΓΣ, ο Κώστας Κωστής και ο Απόστολος Νικολαϊδης παρέδωσε το ιερό φως στους Καναδούς αντιπροσώπους.
  Τα κριτήρια επιλογής των λαμπαδηδρόμων στον Καναδά ήταν η καλή φυσική τους κατάσταση, το ενδιαφέρον τους για τα σπορ, η καναδική υπηκοότητα και η ηλικία πάνω των 15 χρονών.
  Συνολικά για περίπου 775 θέσεις υπήρξαν περίπου 4.000 αιτήσεις.
  Κατά την εξέλιξη των αγώνων, μία απρόβλεπτης έντασης, καταιγίδα έσβησε τον βωμό στο Ολυμπιακό στάδιο, κάτι που «τρόμαξε» τον εργάτη Πιέρ Μπρουσάρ, που την άναψε και πάλι με… αναπτήρα.
  Στη συνέχεια, η Ολυμπιακή Φλόγα έσβησε και πάλι και άναψε κανονικά από τα φως που φυλάσσεται σε εφεδρική λυχνία.

  (από εδώ)

 5. physicist said

  #0. — Ή, έστω, θα διαφοροποιήσει σε κάτι τη φετινή τελετή;

  Ναι, η μπάντα του Ναυτικού θα παραμείνει και μετά την Ανάσταση να παίξει τσάμικα για να χορέψει ο λαός.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Αυτό το λέει ο ένας από τους συνομιλητές του (φανταστικού) διαλόγου. Αν το συμμερίζεται ο Κοραής, δεν ξέρω.

 7. voulagx said

  Καλημέρα!
  Όλα τά ‘χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε.

 8. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, κι από εμένα!

  Επειδή βλέπω στο κείμενο το άναμμα του (Αγίου;) φωτός να περιορίζεται σε «θαύμα» ή σε «τέχνασμα», δεν γνωρίζω, ειλικρινώς, εάν ο αναπτήρ αποτελεί «τέχνασμα». (Ακόμη κι εγώ μπορώ να το κάνω).

  Άλλο παράδειγμα ετησίου επαναλαμβανομένου «θαύματος» έχουμε στη Νάπολι, με το ψέμα που γίνεται αίμα, κλπ. Αυτουργός ο Σαν Τζενάρο, μου φαίνεται.

 9. Γς said

  1:

  >δεύτερη ημέρα στη σειρά πρώτος

  Γς επιτρέποντος.

  Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…

  Πέτρος Γαϊτάνος

  Πηγαίνετε και μη καίτοι αμαρτάνετε

  Ιωάννα Μάνδρου

 10. spiral architect said

  @9: Βλέπε εσύ Σκάι και θα απογίνεις! 😛

 11. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Tο πρόβλημα είναι ότι οι Πατριάρχες, που ξέρουν την αλήθεια, δεν μιλάνε.
  Άλλο ένα παράδειγμα της άγνοιας ως δείγμα πατρικής προστασίας.

 12. Γς said

  10¨
  Γιατί ΣΚΑΪ;
  Ο Οικονομέας το είπε πριν λίγο στο MEGA.

  4:
  Και η Προσκοπική Φλόγα:

  Φλόγα, φλόγα Προμηθέως, φλόγα Ελληνική
  φλόγα, φλόγα νέας δόξης, φλόγα ιστορική
  φέγγε δρόμους αρετής και καθήκοντος τιμής
  δείχνε δρόμους ηθικής, π’ ακολουθούμε ‘μείς.

  και δεν το βρίσκω

  Βρήκα όμως το γαλλικό

  Chante et danse la bohème, Faria faria ho !
  Vole et campe où Dieu la mène, Faria faria ho !
  Sans souci au grand soleil
  Coule des jours sans pareils

 13. Νέο Kid L'errance d'Arabie said


  http://www.nfpa.org/~/media/images/research-and-reports/report-graphics/spontaneouscombustion.jpg?la=en
  (η τρίτη μπάρα από πάνω εμπεριέχει και την περίπτωση του Αγίου Φωτός)

 14. Αγάπη said

  Aδυνατώ να καταλάβω το «τιμές αρχηγού κράτους»…

 15. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  To θαύμα του Αγίου Φωτός είναι όντως θαύμα της Φύσης. Οφείλεται σε φαινόμενα που εξετάζει η Μεταμορφική Ερμηνευτική της Κβαντικής Βαρύτητας
  http://www.physics.nyu.edu/sokal/transgress_v2/transgress_v2_singlefile.html

 16. qq said

  Θα γίνει μεταφορά όπως πάντα συν φέτος για πρώτη φορά αριστερά με βαθιές ανάσες αξιοπρέπειας. Του δε Βαρυοφάκη ήρθε ως λύση εξ ουρανού. Θα οργανώσει λαμπαδοδρομίες από το αεροδρόμιο προς τις μητροπόλεις, όπου οι συμμετέχοντες για κάθε μέτρο τρεχάλας θα πλειοδοτήσουν με 10 χιλιάδες Ευρώ. Ετσι γίνετε μεγαλύτερη η θρησκευτική κατάνυξης συν ότι θα ξεχρεώσει το χρέος. (Μετά του ήρθε ιδέα να μεταφέρει και το χριστουγεννιάτικο αστέρι να λύση την ανθρωπιστική κρίση, τα Χριστούγεννα αυτά)

 17. atheofobos said

  Εαν η κυβέρνηση φέρει και φέτος το φως με τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει ρεζίλι στους ψηφοφόρους της.
  Αν δεν το φέρει θα γίνουν θηρία οι οπαδοί του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού των ΑΝΕΛ .
  Η λύση πιστεύω πως θα έρθει από εκεί που κανένας δεν το φαντάζεται!
  Υποψιάζομαι πως θα την φέρει η Βουλή των Ελλήνων και θα την υποδεχθεί η Πρόεδρος της Ζωή Κωνσταντοπόυλου !
  Σάμπως ρώτησε και κανένα για να βγάλει τα σποτάκια ως Βουλή των Ελλήνων;

 18. Γς said

  12:

  Κι η πόλη του φωτός.

  Η [κόκκινη] εφημερίς

  Και το πράσινο φως

 19. μήτσκος said

  Το θέμα είναι απλό. Το κράτος οφείλει να διαχειρίζεται τους πόρους του με σύνεση.
  Μπορεί να είναι η χρηματοδότηση δραστηριοτήτων στο χώρο του υπερφυσικού (πχ θρησκεία) «συνετή διαχείριση»;
  Προφανώς και μπορεί, αλλιώς δε θα πληρώναμε τους μισθούς των παπάδων.
  Αφού λοιπόν η Ελλάς έχει αποφασίσει να εντάξει στα καθήκοντα του κράτους θρησκευτικά-υπερφυσικά θέματα, για μένα έχει λίγη σημασία αν θα είναι το αεροπλάνο του Φωτός, οι μισθοί των παπάδων ή η υποδοχή της κάρας του Αγίου Μελετίου. Στο κάτω κάτω της γραφής είμαι τελείως αναρμόδιος να εκφέρω γνώμη επί χριστιανικών θεμάτων.
  Ίσως κάποτε, μετά από μαζικές μεταμοσχεύσεις εγκεφάλου, η Ελλάς να αποφασίσει να διαθέτει πόρους αποκλειστικά με λογικά/επιστημονικά κριτήρια. Τότε θα επανέλθω να σχολιάσω την νέα κατάσταση.

 20. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Σχολιάζεις, Νίκο, ακροτελεύτια ότι θα έπρεπε «…επιτέλους, να καλύψει τα έξοδα η ελληνική εκκλησία…» κι αυτό, από μόνο του, επαναθέτει στο τραπέζι την παλιά συζήτηση (και ανάγκη) διαχωρισμού της πολιτικής από την εκκλησιαστική εξουσία. Το γράφει, με άλλα λόγια, κι ο Μήτσκος, πιο πάνω. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ονομαζόμαστε «σύγχρονο κράτος» υπ’ αυτήν την συνθήκη. Ορίστε, εκλέχθηκε η πρώτη αριστερή -κατά πλειοψηφία- κυβέρνηση. Δεν πρέπει σιγά-σιγά να προχωρήσει και προς αυτή την κατεύθυνση; Δεν λέω σήμερα, είναι πολλά αυτά που προέχουν, τι να πρωτοπρολάβει κανείς. Ας το κάνει, όμως, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΥΡΙΟ!

 21. leonicos said

  Εγώ προτείνω ν’ αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς του το παρόν ιστολόγιο με ρεφενέ. Θα στέλνουμε τον Γς, με την ελπίδα να τον ξεφορτωθούμε, να το φέρνει. Δηλαδή θα πηγαίνει μέχρι την Αφή, θα παίρνει το κερί, θα το σβηνει στο αεροπλάνο και θα το ξαναν’άβει κατά την προσγείωση. Αυτό θα μας κ’άνει ακόμαι πιο διάσημους και θα δεις την αναγνωσιμότητα θα γίνειται 10 στην 10η

 22. spiral architect said

  @21: ❤

 23. spiral architect said

  Δεν ξέρω για τη φλόγα, πάντως ο Αλέξης μάλλον θα κρατάει αυγό Φαμπερζέ από χέρι όταν θα τσουγκρίζει με το Λαφαζάνη:

  (υπ’ όψιν του Τζι)

 24. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ έχει ο έλλην πρωθυπουργός να συναγελάζεται και μάλιστα χαμογελεστός με νονίσκους της ρωσικής μαφίας που ξεπλένουν βρώμικα ρουβλοδόλλαρα σε βαλκανικές ομαδούλες;;

 25. spiral architect said

  @23: Πού είσαι ρε Τζι, σε φωνάζουν!

 26. Γς said

  Φτιάχτηκα!

 27. physicist said

  Δεν είναι θέμα εξόδων, κατά τη γνώμη μου. Και πλούσιο Κράτος να ήταν η Ελλάδα, χωρίς χρέη και λιτότητες, πάλι απαράδεκτη θα ήταν η δημόσια αερομεταφορά και η υποδοχή με τιμές. Οι λόγοι είναι προφανείς και τους έχουμε ξανασυζητήσει πρόπερσι και πέρυσι.

 28. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Το άρθρο είναι θαρρώ επίκαιρο αφού για πρώτη φορά έχουμε κυβέρνηση με κορμό ένα αριστερό κόμμα που δεν είχε την παραδοσιακή πελατειακή σχέση με την εκκλησία όπως τα παλαιά κόμματα.»
  Λίγο πρίν περάσει το κατώφλι της εξουσίας όμως, φρόντισε να δηλώσει υποταγή στην θεϊκή εξουσία, πέρασε απο όλα τα μεγάλα μαγαζιά του θεού για να πάρει την ευλογία Του, μέχρι και περιστέρι αφέθηκε ελεύθερο στα θεοφάνεια.

 29. Μετανοείτε, αμαρτωλοί! Τα θαύματα άρχισαν!
  Όχι μόνο δώκαμε τη δόση μας στο ΔΝΤ (500μύρια παρά)
  αλλά και
  Συνελήφθη ο ασεβής που έβαλε χέρι στο χέρι του Άγιου Πολύκαρπου

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113497946

  Τώρα, αυτό το χέρι έχει μια πόζα που μου δικαιολογεί το θαύμα του ΔΝΤ.

 30. Gpoint said

  # 23

  Είμαι πιο πίσω και δεν φαίνομαι στην φωτό

  # 24

  Ευτυχώς που ο Τσίπρας έχει λίγο περισσότερο μυαλό από σέναμκαι κατανόησε πως χωρίς ιβάν δεν θάβλεπε ούτε τους ιπποκόμους του Πόύτιν. Μεγάλη μαγκιά και των δυο να φωτογραφηθούν χωρίς γραβάτα αλλά εσύ…ντιπ !

 31. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Στον αγώνα του Απόλλωνα Σμύρνης με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, το σήμα στη φανέλα των γηπεδούχων δεν απεικόνιζε τον Ολύμπιο Θεό, αλλά τον Άγιο Απόλλωνα!

  Η μορφή του… Αγίου εμφανίζεται με φωτοστέφανο, ενώ υπάρχει γραμμένο το «Άγιος Απόλλων» με τη χαρακτηριστική γραμματοσειρά των θρησκευτικών κειμένων.

  Πληροφόρηση δεν υπάρχει σχετικά με τα αίτια της αλλαγή. Μια ερμηνεία που δίνεται ωστόσο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι διανύουμε Μεγάλη Εβδομάδα και ο πρόεδρος της ομάδας, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα θρήσκος, πήρε αυτή την πρωτοβουλία.»

  Mα υπάρχει Άγιος Απόλλων;; Άντε και αη-βάζελος!

 32. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  30. Σαδώ κρενς;

 33. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ό μεταφραστής του νονίσκου γιατί γελάει; (αλλά φαντάζομαι και τι ρώσικα θα μιλάει ο γιδοβοσκός…όσο για τα ελληνικά του…)

 34. Gpoint said

  # 18 γ

  Γι αυτό που καμαρώνει η κόκκινη εφημερίς επάνω δεξιά, αν ήξερε θα την ζώναν τα φίδια γιατί ο πιο σύντομος δρόμος για τα κάγκελα του Βαγγέλη περνά μέσα από την απαλλαγή του για τις ατασθαλίες του 2011 – το είχε εξηγήσει ο Κούγιας προ μηνών.. Προσωπικά εύχομαι να ισχύσει ην απαλλαγή γιατί χθες ο εισαγγελέας πήρε πίσω το έγγραφο για διρθώσεις

 35. Κίντο

  όχι μόνο υπάρχει και γιορτάζει στις 5 Ιουνίου

  αλλά υπάρχει και άγιος Αχμετ!

  Γιορτάζει παραμονές Χριστουγέννου

  http://eortologio.gr/data/eortes/eortes_Alpha.php

 36. Πάνος με πεζά said

  @14 : Εγώ, τιμές αρχηγού κράτους, με τα χρόνια κατάλαβα ότι σημαίνει, κατά την άφιξη, να ανακρούεται αυτό, που παιζόταν στο Βασιλιά (και τώρα στον ΠτΔ) και στην άφιξη σημαίας (επίσης και στην Ελληνοφρένεια !)

 37. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  20: Συμφωνούμε!\

  21: Κι αν μάλιστα κάνουμε και διαδικτυακό τον ρεφενέ, θα βγάλουμε και κάτι τις να χρηματοδοτήσουμε τις αλιευτικές δραστηριότητες του Τζι ώστε μετά να κάνουμε γευσιγνωσία στα χταπόδια.

 38. […] Aπό:https://sarantakos.wordpress.com/ […]

 39. Esrellita Fugaz said

  Μα, είπαμε, Αγάπη μου (@14), οι ζουλού μπορούν να αποδώσουν αυτούς τους τίτλους σε οτιδήποτε του φυσικού μας κόσμου.

 40. Gpoint said

  # 37 β

  Γαλαξιδεύω και τώρα μεταφυτεύω τομάτες εξαιρετικής γευστικότητας-φυτοσποράς μου- ενώ απολαμβάνω (μετά από πολλά χρόνια) τα γνήσια μέρλιν πορτοκάλια ωριμασμένα πάνω στο δέντρο. τα ευνόησε ο κρύος καιρός να μείνουν πάνω στα δέντρα. Στίβω τέσσερα και δεν βγαίνει ούτε ένα κουταλάκι του γλυκού πούλπα, όλο ζουμί είναι και γευστικότατα αν τα φας με μαχαίρι και πηρούνι, αλλιώς δεν μπορείς, διαλύονται !
  Αν ήμουνα Γς θα σας έλεγα ιστορίες με γνωστές του φακού που δοκίμασαν πορτοκ΄λλι κι ερχότουσαν βραδιάτικα να ζητήσουν να αγοράσουν ένα κιλό, αλλά εγώ…τάφος !
  Το γεγονός πω μια σαλάτα από το μανάβικο μου στοίχισε 1.20 αντί των 0.45 του σ/μ στην Αθήνα αποδεικνύει το οφόν του ιδιωτικού λαχανόκηπου.

 41. cronopiusa said

  Esrellita Fugaz
  ¡ qué mote más lindo ! !

  ¡ bienvenida !
  Yo no te pido que me bajes… Una estrella azul…

  Σήμερον Κρεμάται Επί Ξύλου

  και … Κεφαλονί- Κεφαλονίτικος παπάς
  διαβάζει με διαβάζει με σοφία
  τα δώδεκα Ευαγγέλια
  τα βγάζει δεκατρία

  Καλή σας μέρα

 42. Λ said

  Το 2015 έχει κηρυχθεί έτος φωτός από την ουν σκοπό νομίζω.

 43. Λ said

  ουνέσκο

 44. Αγάπη said

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153202919702908&set=a.496095167907.275909.650937907&type=1&theater αυτή τη φωτογραφία πώς την αναρτώ σωστότερα;

 45. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  44 Έτσι:
  https://scontent-mad.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/11102984_10153202919702908_4726705090983033768_n.jpg?oh=56eab3597db74ab90a2c4af77712a3d1&oe=559EDF93

  Πάντως δεν έχουν δίκιο οι άθεοι (τι αστείος αυτοακυρωτικός αυτοπροσδιορισμός στ’αλήθεια! Να δηλώσω και γώ Ααγιοβασιλίτης ή αφαντάσματος…) Το άγιο φως δεν ανάβει με αναπτήρα. Πρόκειται για κβαντική μεταστοιχείωση φωτονίων (δηλαδή σωματιδίων μηδενικής μάζας) λόγω συγκεκριμένης περιβαντολογικής γεωμετρίας του παναγίου τάφου.

 46. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  45. Τζίφος… 😦 (εμ, μεγαλοπεμπτιάτικα βρήκαμε να κάνουμε διαολιές!)

 47. http://luben.tv/stream/54247

  44

  Δεξί κλικ –> αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας –> επικόλληση στα σχόλια –> και απ’ ότι επικολληθεί σβήνουμε από το τέλος (εάν τυχόν βρίσκεται κάτι περισσότερο) μέχρι την κατάληξη .jpg

 48. Τζίφος, μεγαλοπεμπτιάτικα 🙂

  https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/11102984_10153202919702908_4726705090983033768_n.jpg?oh=56eab3597db74ab90a2c4af77712a3d1&oe=559EDF93

 49. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 50. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Aυτά παθαίνουν τα αραβόσκυλα… 🙂

 51. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 52. Λ said

  Όχι του Αγίου βέβαια.

 53. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 54. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 55. cronopiusa said

 56. Λ said

  Εμείς δεν είμαστε άσφαλτοι αλλά ενβάλουμεντε φώσφορον αερόπλανον έτσι θα σηκωστούμεν από το χάραμα του φου μπας τζαι δούμε άσπρη μέρα γιατί λευκή νύκτα πάππαλλα.

  Κάποιος πρέπει να τους φέξει θκυο πατσαρκές να φέρουν τον νουν τους.

 57. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ίσως το φως νάναι μια νέα τυραννία.
  Ποιος ξέρει τί καινούργια πράγματα θα δείξει.

  Κ.Π. Καβάφης «Τα Παράθυρα»

 58. a said

  fenian fire

 59. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια -μερικά πολύ αστεία!

 60. PapaChango said

  Οι πιστοί που θέλουν το φως, ας δωρίσουν στις κατά τόπους εκκλησίες ένα συμβολικό ποσό (π.χ. 1 ευρώ πιστεύω αρκεί για να καλύψει τα έξοδα).
  Όταν οι μειώσεις στις συντάξεις, οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας για να εξοικονομήσει το κράτος μόνο μερικά εκ. ευρώ το χρόνο, κάθε περικοπή πραγματικά αχρείαστης δαπάνης είναι σημαντική.
  Επισημαίνω ότι δεν απαξιώ λέγοντας «μερικά εκ. ευρώ». Κάθε άλλο!
  Το ποσό αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους χιλιάδες εξαρτώμενους από αυτό, αλλά τόσο ευτελές για την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για παράδειγμα.

 61. Δημητρης said

  Επίκαιρη η συζήτηση στο σημερινό Μυστικό Δείπνο

  Ιούδας: Μα πόσο σκόρδο βάλανε στο φαγητό σήμερα !
  Χριστός: Κι εσένα τι σε νοιάζει, μήπως θα φιλήσεις κανέναν;

 62. Spiridione said

  47. Για να το εμπεδώσουμε:
  «Στους ισχυρισμούς της Ένωσης Άθεων, ότι πρέπει να καταργηθεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα, έχω να δηλώσω ότι η θέση τους αυτή έρχεται να επισφραγίσει το γεγονός, ότι μόνο οι άνθρωποι του σκότους φοβούνται το Φως και τους διαβεβαιώνω ότι, παρά την αντίθεσή τους, το Άγιο Φως θα έρθει και φέτος στην πατρίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Γιώργος Βασιλείου.

  Ποιος Γιώργος Βασιλείου; Και η Αννούλα που είναι; Τουλάχιστον να οριστεί εκπρόσωπος Παναγίου Τάφου, μην πάει χαμένη η εργασιακή εμπειρία.

 63. Από τον άΧρηστο Antistachef

 64. Το κατά Σπέκουλαν Ευαγγέλιο

  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Μεγάλο Σάββατο το πλήρωμα καμπίνας όλων των πτήσεων της Aegean και της Olympic Air θα προσφέρει σε όλους τους επιβάτες πασχαλινές λαμπάδες, καθώς και πασχαλινό τσουρέκι την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ σε όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι και 12 ετών προσφέρονται σοκολατένια λαγουδάκια.

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ektaktes-pthseis-gia-to-agio-fws-pws-tha-ftasei-sthn-ellada-se-16-proorismous.3405954.html

  Μα δεν απαγορεύονται τα εύφλεκτα αντικείμενα στα αεροσκάφη;

 65. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ο Δείπνος ο Μυστικός

 66. Ιάκωβος said

  Πάντα αυτό το «με τιμές αρχηγού κράτους» μου φαινότανε γελοίο. Κοτζάμ θαυματουργό φως να τιμηθεί σαν ο πρώτος τυχόν ανθυποΠαπούλιας… Aπό δήμαρχος κλητήρας δηλαδή. 🙂

  Πάντως κάτι μου λέει ότι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους θα πάρει αναστολή κάμποσα χρονάκια. Και όχι λόγω Καμμένου.First we take Manhattan, then we take Berlin, then we take Jerusalem.

  Το θέμα της τελετής του Aγίου φωτός με απασχολεί μόνο από καθαρή περιέργεια. Θα ήθελα να δω κάποτε τον τρόπο που ο παπάς ανάβει το φως. H Βίκη κι αυτός ο Καλόπουλος κάτι λένε για λευκό φώσφορο, οπότε ο Κοραής έπεσε μέσα. Το θαύμα ήταν τα σπίρτα.

 67. Λ said

  Να υπενθυμίσω ότι η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που φτιάχνουν φλαούνες και μόλις μου έφερε η φιλενάδα μου μια ζεστή ακόμα από το φούρνο που την έφτιαξε η ίδια. Να τη φάω ή να βαστάξω μέχρι το Πάσκα, αυτό είναι το ερώτημα.

 68. spiral architect said

  O Δείπνος ο Μυστικός της Έφης² και το συγκρότημα της ημέρας:

 69. 70

  Φάτηνα και ζήτα κι άλλη για το Πάσχα!
  Το λέει κι ο λαός: Τη μια Πάσκα και την άλλη χάσκα.

 70. sarant said

  72: Εγώ το ξέρω «άλλος Πάσχα κι άλλος χάσκα»

  67: Αναρωτιέμαι αν οι έξτρα πτήσεις είναι προσφορά των εταιρειών. Για να μην το λέει ρητά, φοβάμαι μήπως δεν είναι

 71. Sarant: «Άγιο Φως …αν …ανάβει με θαυματουργό τρόπο»:
  1) Εγώ πιστεύω ότι ο Θεός κάνει θαύματα, όχι «κατά παραγγελίαν» βέβαια. Πιστεύω όμως ότι ο Θεός, ως δημιουργός των φυσικών νόμων (ή ίσως ταυτιζόμενος με τον φυσικό νόμο), όταν κάνει θαύματα τα κάνει διά των φυσικών νόμων, και μόνο.
  Κάθε τι που γίνεται και δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε με τη δική μας λογική και γνώση, το θεωρούμε θαύμα. Ένα-δυο παραδείγματα: Ι. Όταν, πριν δεκάδες χρόνια, έλυνα κάποιες περίπλοκες διαφορικές εξισώσεις, έβλεπα το αποτέλεσμα και πήγαινα να αναλογιστώ …μήπως είναι θαύμα. ΙΙ. Για κάποιον που δεν έχει ιδέα από κοίλα κάτοπτρα κλπ, η «αφή» της φλόγας στην Ολυμπία είναι ένα θαύμα. ΙΙΙ. Μπορεί στο «σπήλαιο της Αναστάσεως» να υπάρχει κάποιος πυρίτης λίθος (τσιακμακόπετρα) και να γίνεται η αφή του αναστάσιμου φωτός με …θαύμα! Μπορεί να είναι και κάποια άλλη φυσική διεργασία που δεν την ξέρω, και γι’ αυτό ΕΙΝΑΙ θαύμα!
  2) Καλώς ή κακώς η υποδοχή του αναστάσιμου φωτός «με τιμές Αρχηγού Κράτους» έγινε (ή τείνει να γίνει) παράδοση. Είμαι υπέρ του σεβασμού των παραδόσεων. Βέβαια, δεν θα …αγανακτούσα αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταργούσε την τελετή. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να καταργήσει την τελετή, ώστε να διαφοροποιηθεί από τα «αστικά» κόμματα (καθότι οι άλλες, οι ουσιώδεις διαφοροποιήσεις, είναι πολύ δύσκολες). Προβλέπω όμως ότι θα διατηρήσει την δαπανηρή τελετή για να μην έρθει σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού (αλλοιώς …ψηφοφόρους), που παραμένει πιστός στις παραδόσεις, όπως εγώ (και ακόμα …χειρότερα!).

 72. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η προσευχή στο Ορος των Ελαιών
  http://www.iefimerida.gr/node/150624

 73. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 74. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Είναι και του Νιπτήρος σήμερα. Δύτη, η βιβλική σου μέρα

 75. Κασσάνδρα said

  Ευχομαι στον Νικοκύρη και σε όλους τους σχολιαστές καλό Πάσχα!
  Η απόδοση τιμών αρχηγού κράτους σε ένα»αναμένο φαναράκι » ,πρέπει να παραδεχθείτε ότι είναι σουρεάλ!

 76. Μιας και μιλάμε για φαναράκια, ας τιμήσομε και τον Διογένη, τον Κυνικό, που δεν τιμήθηκε βέβαια ως αρχηγός κράτους αλλά όταν είχε την ευκαιρία, την είπε στο ΜεγΑλέκο

 77. Αγάπη said

  Τελικά χρεωκοπήσαμε ή ακόμα;

 78. Λ said

  ὁ Βαγγέλης,
  τῶν κοριτσιῶν τὸ λάμπασμα,

  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/aggelos_sikelianos/st_osioy_loyka_to_monasthri.htm

 79. sarant said

  80: Όχι, αναβλήθηκε και αυτή τη φορά η χρεοκοπία… 🙂

 80. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ορος ελαιών
  http://blogs.allabouthalkidiki.com/2015/04/%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD/

 81. ΕΦΗ ΕΦΗ said

 82. Λ said

  Τώρα που αναφέρατε το Όρος των Ελαιών, ακούσατε ότι υπάρχει ένας οργανισμός που καταστρέφει τα ελαιόδεντρα (νεκρώνει το ξύλο του κορμού και των κλαδιών) και έχει φτάσει μέχρι την Ιταλία;

 83. Δημητρης said

  Θαύματα; Κάθε μέρα γίνονται. Η δια του σεξ δημιουργία της ζωής είναι καθημερινό θαύμα. Ειδικά όταν παρατηρώ τον τελευταίο χρόνο πως μεγαλώνει η εγγονή μου.

 84. Λ said

  Το ποίημα του 81 κλείνει φέτος 80 χρονών.

 85. Στο Σταρ (μετά συγχωρήσεως, άγιες μέρες) είπαν πως δεν θα πετάξουν τα στρατιωτικά αεροσκάφη που από το «Ελ. Βενιζέλος» θα πήγαιναν το φερόμενο ως «άγιο φως» στην περιφέρεια. Πάλι καλά…

  Αντ’ αυτών η μεταφορά του (οΘντκ) θαύματος θα ιδιωτικοποιηθεί, όπως είπαμε παραπάνω.

  Μένει να δούμε πώς θα ‘ρθει το ευλογημένο από το Γιερουσαλάιμ μέχρι τα Σπάτα.

 86. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Εβαψα κάτι πολύχρωμα αυγά σκέτη ψυχεδέλεια.Οικολογικά μεν,απέραντης χρωματικής αναρχίας δε. Κι από χρόνου. Λένε να πάμε προς Πελοπόννησο αλλά με τέτοιο κακόκαιρο παίζεται ακόμη. Σκύλε στο χωργιό είσαι; βροχάει βρε;

 87. Δεν βροχάει αλλά στο πάνω χωριό έριξε 10 εκατοστά χιόνι, με το συμπάθειο.
  Και η αντΕθνική Κορίνθου-Πατρών (με το συμπάθειο, πάντα) είναι πηγμένη από κίνηση, όπως παρατηρώ από το παράθυρο της κουζίνας.

 88. Μια που αναφέρθηκε ο Άγιος Ιανουάριος της Νάπολης, είδατε τι όμορφα χειρίστηκε το θέμα ο Πάπας τις προάλλες; Ούτε «θαύμα, θαύμα!» αναφώνησε, ούτε «μην εκμεταλλεύεστε την πίστη των απλών ανθρώπων» είπε στον επίσκοπο τον εμφανώς χ… από τη χαρά του που το φαινόμενο συνέβαινε για πρώτη φορά, έστω και μισό, σε παπικά χέρια (ενώ συνέβη π.χ. κατά διαταγή στρατηγού του Ναπολέοντα το 1799). Ο αγιος πατέρας είπε το εξης αμιμητο: «Il vescovo ha detto che il sangue è metà sciolto: si vede che il santo ci vuole bene a metà, dobbiamo convertirci un pò tutti perché ci voglia più bene.»

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Με τιμές αρχηγού κράτους τελικά θα τιμηθεί το άγιο φώς ή η φωτιά που το παράγει ρε παιδιά;

  88 – Μέχρι τα Σπάτα;;;

 90. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λ. Μετά τη μύγα της Μεσογείου που τσιμπάει όλα τα φρούτα κ πιο πολύ τα πορτοκαλοειδή, το σκουλήκι που κατέστρεψε τους φοίνικες, τώρα κακα μαντάτα και για τα λιόδεντρα. Μα τί δολο γίνεται.Δεν το είχα ακούσει.Τις παμπάλαιες ελιές μας, τα ύστερα του κόσμου …

 91. Λάμπρο, στο 92 α

  Ε, πού είναι ο ElVen; Σπάτα δεν είναι; Μαρκόπουλο; Μαρκόπουλο, ρε αδερφέ! 😎

 92. ΕΦΗ²

  είναι της μοδός αυτό το γαμοσκούληκο που έχει ρημάξει τις πορτοκαλιές μου;

 93. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Το βαλς του Απρίλη
  https://m.youtube.com/watch?v=P1S0rR9eAGc

 94. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, ο καιρός θα φτιάξει -λένε!

 95. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  95. Δεν αφήνει πράμα η κωλομύγια αυτή.Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.Μόνο το γύρισμα του καιρού προς κρύο την εμποδίζει.

 96. Λ said

  Ας ελπίσουμε ότι η πηγή είναι αναξιόπιστη.

  http://clicknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19192:%CE%A3%CE%97%CE%9C%CE%91-%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%94%CE%A5%CE%9D%CE%9F%CE%A5-%CE%91%CE%A0%CE%9F-%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%95-%CE%95-%CE%93%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%9F-%CE%92%CE%91%CE%9A%CE%A4%CE%97%CE%A1%CE%99%CE%9F-%CE%A0%CE%9F%CE%A5-%CE%9E%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%99%CE%9D%CE%95%CE%99-%CE%A4%CE%91-%CE%95%CE%9B%CE%91%CE%99%CE%9F%CE%94%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%91&catid=43:world&Itemid=115

  Και οι μέλισσες πετάνε τα λοίσθια δυστυχώς. Είναι όλες με αντιβίωση.

 97. Γς said

  80:
  Ψυχραιμία!

  Κι ήταν η εποχή, πριν καμιά 30ριά χρόνια που το δολάριο από 120 δραχμές υπερδιπλασίασε την ισοτιμία του έναντι της δραχμής μέσα σε τρία τέσσερα χρόνια. Πανικός.

  Κι ο πλακατζής της παρέας:
  -Μωρέ μή μασάτε.
  Οτι και να κάνει το δολάριο, το πεντακοσάρικο δεν το πιάνει μέχρι τα Χριστούγεννα.

 98. Λ said

  πνέουν τα λοίσθια

 99. gbaloglou said

  101 Ετυμολόγησε το «λοίσθιος» … για τιμωρία 🙂

 100. sarant said

  Δεν θυμάμαι αν το έχουμε ετυμολογήσει στο ιστολόγιο.
  Εδώ είχαμε αναφερθεί στην έκφραση
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/01/25/meze-101/

 101. http://www.philologus.gr/2/50—-2000–31-/182-2011-06-18-20-54-24

 102. sarant said

  104 Αυτή τη στιγμή (εμένα) δεν (μου) ανοίγει

 103. #104 οὔτε κι ἐμένα! εἶναι ἐνδιαφέρον ἄρθρο ἂν καὶ τὸ κομμάτι ποὺ ἔχει σχέσι μὲ τὸ σημερινὸ θέμα εἶναι μικρό (ἀλλὰ εὔγλωττο)

 104. Alexis said

  #99: Έτσι όπως τα λέει το λίκνο σου είναι. Δυστυχώς.
  Δες κι αυτό.

 105. Πάνος με πεζά said

  @ 88 : Πάντως, μια φορά που έκανα Πάσχα στη Σύρο, κατά τις 11 ακούστηκε το στρατιωτικό ελικόπτερο που το «κατέβασε». Από τις 6 το απόγευμα που αφικνείται το Αγιο Φως, μέχρι τις 11:45 του «Δεύτε λάβετε φως», ένα μεγάλο δίκτυο μέσων και απλών ανιδιοτελών ανθρώπων καταφέρνουν να μεταφέρουν το Άγιο Φως -τουλάχιστον- σε όλες τις Μητροπόλεις, κι από εκεί όσο πιο «παντού» (!!!) μπορούν…

 106. Πάνος με πεζά said

  Kαι στο θέμα, τώρα :

  «Στο κάτω κάτω, η Εκκλησία της Ελλάδος, που δεν έχει υποστεί ούτε έκτακτη φορολόγηση των περισσότερων ακινήτων της, ούτε καλλικρατικού τύπου συγχωνεύσεις των μητροπόλεών της, θα μπορούσε πιστεύω να καλύψει τα έξοδα ενός εθίμου που τις δικές της τελετές εξυπηρετεί »

  Με σειρά εμφανίσεως :

  – η Εκκλησία έχει φάει κάτι ΕΝΦΙΑ που την έκαναν να παραμιλάει.Έπρεπε να δείτε το κλάμα του Δωρόθεου τον Αύγουστο στη Μύκονο…600 χιλιάρικα ΕΝΦΙΑ, για εκτάσεις που η Μητρόπολη παραχωρεί συμβολικά ή για ακίνητα αστείου ενοικίου, σε μπαταχτσήδες, ή κενά…Τώρα, αλήθεια-ψέμματα, θα σας γελάσω, αλλά μάλλον γέρνω προς το «αλήθεια». Ο ΕΝΦΙΑ κατάφερε ότι δε γινόταν κατορθωτό επί χρόνια, να βάλει στο χέρι την εκκλησιαστική περιουσία. Όχι δια μιας, αλλά όπως ολονών μας, σταγόνα-σταγόνα…Πάντως, στην Άνω Μερά Μυκόνου, αν δεν υπήρχε η Μονή της Τουρλιανής να χαρίσει τις εκτάσεις της πλατείας, του πάρκινγ, του σχολείου και 5-6 άλλων χαρακτηριστικών κτιρίων, δεν έχω αίσθηση πώς θα το ξέραμε αυτό το μέρος…

  – Καλλικρατικού τύπου συγχωνεύσεις Μητροπόλεων, έχουν γίνει κι αυτές, παράλληλα με τον αυτοδιοικητικό Καλλικράτη, ή πάνω-κάτω στην ίδια περίοδο. Θυμάμαι πριν από 4-5 χρόνια, στην πανήγυρι της εκκλησίας μας εδώ στη Ν.Μάκρη, την προσφώνηση στο Δεσπότη «της νεοπαγούς Μητροπόλεως Κηφισιάς, Ωρωπού, οδών και οδοστρωμάτων» (ή κάπως έτσι, είχε άλλα 2-3 άσχετα μεταξύ τους μέρη).

  – Ε, τόσα συσσίτια χιλιάδων ανθρώπων καλύπτει πια η Εκκλησία, σαφώς και της περίσσευε κι ένα ρεζερβουάρ κηροζίνη, αλλά εκεί είναι το θέμα ρε συ Νίκο;

  Εδώ έχει φτάσει ο κόσμος, «λαλώντας» τόσο πολύ από τους φόρους, να θέλει να ξαναχαρίζει την περιουσία του στην Εκκλησία, όπως επί Τουρκοκρατίας, για να μην τη «φάει» το Κράτος…

 107. physicist said

  #36. — Παίζεται κατά την άφιξη του ΠτΔ, της Σημαίας και της Ζωής. Ακολουθεί ο Ναύτης του Αιγαίου, που κρεβάτι του έχει τα πλατιά νερά:

 108. Πάνος με πεζά said

  Γενικώς πια, έχει ξεχειλώσει και παίζεται κατά την άφιξη του οποιουδήποτε επίσημου εκπρόσωπου της Κυβέρνησης, στην οποιαδήποτε «επίσημη» εκδήλωση όπου μπορεί να παραβρίσκεται μπάντα…

 109. physicist said

  Γενικώς πια, έχει ξεχειλώσει το Σύμπαν, αγαπητέ Πεζοπάνε. Διαστέλλεται χωρίς σταματημό, ξεφτίλα κατάντησε. 😉

 110. Πάνος με πεζά said

  Να και ο κατάλογος του Αγιωφωτο-delivery :
  http://www.newsit.gr/ellada/pote-tha-ftasei-agio-fos-poies-poleis/389310

 111. Πάνος με πεζά said

  Α, το είχατε ξαναβάλει και παραπάνω.

 112. cronopiusa said

 113. Λ said

  Άσχετο μεν αλλά φρέσκο και ίσως να ενδιαφέρει πολλούς http://www.theguardian.com/science/2015/apr/09/bald-truth-plucking-hair-out-can-stimulate-growth-study-finds

  Και ένα παλιό που ενδιαφέρει όσους αγαπούν τα μαθηματικά. http://www.theguardian.com/world/2010/oct/24/bees-route-finding-problems

 114. Γς said

  Αγαπητέ/η Λ,

  Το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή (ΠΠΠ) και η μέλισσες.

  Ο λίκνος σου λέει ότι ο εγκέφαλος μιας μέλισσας, που είναι όσο ένα σποράκι χλόης μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα καλύτερα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

  Κι εκεί που έτρεχα στην εθνική δίπλα σε κάτι ανθισμένα λιβάδια βλέπω μπροστά μου μια μέλισσα που προσπαθούσε να βρει την συντομότερη διαδρομή για να συλλέξει το νέκταρ της ημέρας της.

  Και τι νομίζεις ότι της πέρασε από το μικροσκοπικό της μυαλουδάκι σαν με είδε;
  Ο ποπός της!
  Όταν έπεσε πάνω στο παρμπρίζ μου με φόρα.

  Και θυμάμαι νήπιο το θαυμαστό εντομολόγιο του λεωφορείου που οδηγούσε ο πατέρας μου. Αθήνα-Γιάννενα.
  Τρεις μέρες πήγαινε έλα τότε. Με τους παλιόδρομους και τα σταματήματα λόγω των εμφυλιακών επιχειρήσεων.
  Ένα σωρό πεταλούδες, μέλισσες, μπάμπουρες, σφήκες. Όλα σαν συλλογή φυσιοδίφη κολλημένα στο ψυγείο του αυτοκινήτου. Πάνω απ την τρύπα της μανιβέλας.
  Και ποιος θυμάται πια της μανιβέλες των αυτοκινήτων;

  Α, ήταν και μια άλλη μέλισσα που έλυνε το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή σε ρίαλ τάιμ, όταν βρέθηκε στο δρόμο της το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου μου.

  Κι όπως όλα τα πετούμενα έντομα δεν μπορούσε να βγει πάλι και έψαχνε τρύπα στο πίσω τζάμι.
  Και μετά μου λες ότι είναι σαΐνια στη λύση πολύπλοκων προβλημάτων.

  Τελικά στα διόδια μετά καμια 50ρια χιλιόμετρα κατέβηκα και την έβγαλα με το ζόρι.
  Κι άντε τώρα να συνεχίσει την πλοήγησή της στο γκραφ που είχε στο μυαλουδάκι της, που είχε υποστεί τεράστια οριζόντια μετατόπιση. Και σιγά μην το είχε καταλάβει.

  Και πίστεψέ με τέτοια γραφήματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.
  Προσπαθούσα να λύσω κάποτε ένα πρόβλημα ΠΠΠ (TSP) της διαδρομής ενός ασθενούς που μόλυνε με το ιό του πρόσωπα σε διάφορα γεωγραφικά σημεία. Εννοώ ότι δεν ήταν η συντομότερη διαδρομή, τουλάχιστον όσον αφορά τον ιό, αλλά και τον φορέα του, που ήταν στα αεροπλάνα σαν την μέλισσα στο αυτοκίνητο.

  Μόνο η διαδρομή του ελεύθερου πουλιού του Χρηστάκη, δεν καθορίζεται από ον εκέφαλο [τον επάνω 😉 ]:

  Από κανάρα σε κανάρα.
  Που πρέπει ν αλλάζει την τροφή και όχι σκέτο κανναβούρι, κανναβούρι

 115. Gpoint said

  Εγκο σαν πσαρά γκξέρει σφήκα έφκζυπνο, γκζεχωρίζει χέρι πσαρά από ταλασσινά και ντεν τσιμπάει όπως ηλίτιο μέλισσα

 116. Γς said

  Ο Πσαρας και η Θάλασσα [και η σφήκα]

 117. BLOG_OTI_NANAI said

  Ως προς τον τρόπο, συμφωνώ με το σχόλιο 74, αλλά πιστεύω ότι αν γίνει και φέτος η μεταφορά έτσι, αυτό θα οφείλεται απλώς στο να μην δοθεί αφορμή κυρίως στην αντιπολίτευση και τα υποταγμένα ΜΜΕ να ξεκινήσουν μακρύ πόλεμο περί «αντιθρησκευτικού μένους του ΣΥΡΙΖΑ».

  Ο λαός πιστεύω δεν θα είχε πρόβλημα και ίσα-ίσα θα επικροτούσε να ερχόταν το Άγιο Φως με πολύ πιο ταπεινό τρόπο. Όχι μόνο για εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και γιατί αξίζει σε κάθε τι Άγιο να εμφανίζεται χωρίς στολίδια. Ο λαός τους αγίους του έτσι τους θέλει. Αν τολμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την διαδικασία, αλλά με έναν έξυπνο τρόπο να φέρει το Άγιο Φως δείχνοντας ότι σέβεται την θρησκευτική παράδοση ακόμα κι αν δεν την πιστεύει, νομίζω δεν θα είχε πρόβλημα με τον λαό. Με τα ΜΜΕ θα είχε πρόβλημα λόγω πολιτικής αντίθεσης.

  Να προσθέσω ότι είναι ήδη γνωστό πως ο Κοραής πιθανόν δεν το γνώριζε, ότι η αρχαιότερη μαρτυρία για το Άγιο Φως έρχεται από τις αρχές του 9ου αιώνα και είναι από την ΑΝΑΤΟΛΗ και όχι από τη Δύση. Μάλιστα, ο σύντομος τρόπος με τον οποία αναφέρει την τελετή αφής η μαρτυρία, φανερώνει ότι υπήρχε ήδη η σχετική παράδοση από εποχή παλαιότερη του 9ου αιώνα. Βεβαίως, για να μην κάνω τον έξυπνο, τα διάβασα ΕΔΩ και το παραθέτω μόνο και μόνο επειδή το κείμενο αναφέρει τις πηγές του.

  Για τον Καλόπουλο, δεν έχω να σχολιάσω κάτι, όπως άλλωστε δεν θα δούμε ποτέ βιβλιοκριτική για τον Καζαμία. Ο Καλόπουλος απευθύνεται σε πνευματικά ψεκασμένους ασθενείς που βρίσκονται πλέον στο τελευταίο στάδιο και οι γιατροί έχουν πάψει από καιρό να τους δίνουν ελπίδες. Αν ακούσετε κάποιον να σας λέει ότι έχει αγοράσει περισσότερα από ένα βιβλία του Καλόπουλο και μάλιστα τα κρατάει στη βιβλιοθήκη του, ευγενικά πείτε του ότι μετακομίζετε στο Μεξικό και φύγετε όσο γρηγορότερα μπορείτε από το σπίτι του.

 118. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  109: Για τον ΕΝΦΙΑ δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι συγχωνεύσεις συστηματικές δεν έχουν γίνει σε μητροπόλεις. Βλέπω π.χ. στη Μυτιλήνη, όπου από το δυτικό μέρος του νησιού έχουν φύγει όλες οι υπηρεσίες εκτός από τον δεσπότη.

 119. gbaloglou said

  4 (προτελευταία πρόταση): εργάτης τιμημένος

 120. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  116. Aυτό με τις μέλισσες και το Πρόβλημα του Κινέζου ταχυδρόμου ,είναι παλιό (τουλάχιστον από το 2010 κυκλοφορεί στους Εγγλέζους) . Μια προσέγγιση (αρκετά σοβαρή θεωρώ και χωρίς γενικεύσεις «εντυπωσιασμού» και μπουρδολογίας) και εδώ: http://aperiodical.com/2015/03/apiological-part-3/
  (trial and error εντυπωσιακό έτσι κι αλλιώς και το βασικό: Tα έντομα -κι όλα τα πετούμενα- ΔΕΝ πετούν κατανάγκη σε ευθείες γραμμές! άρα όλα είναι λίγο φλου…)

 121. Alexis said

  #120: Για τον Καλόπουλο δεν έχω να σχολιάσω κάτι… ….Ο Καλόπουλος απευθύνεται σε πνευματικά ψεκασμένους ασθενείς… κλπ. κλπ. …
  Φαντάσου και να σχολίαζες δηλαδή τι θα ‘γραφες… 🙂

 122. Γς said

  93:

  Αυτή τη μύγα της Μεσογείου την Ceratitis capitata ο Γς την έχει μελετήσει με τα εργαλεία του και έχει βρει αρκετά από τα χούγια της.

  Dispersion pattern of the medfly from its geographic centre of origin and genetic relationships of the medfly with two close relatives.

  Γς et al.

  Keywords:
  Ceratitis capitata;medfly;C. rosa;C. nigra;dispersion;phylogeny;allozyme frequencies

  Abstract
  We used three different approaches, a phylogenetic analysis, the principal component analysis, and Gabriel Graphs, to study the dispersion of the medfly from its geographic centre of origin. Our analysis was based on 13 enzyme polymorphisms detected electrophoretically in 15 natural populations coming from distinct geographic areas. The results indicate that (i) there is a clear-cut separation of the native African from the introduced populations, (ii) the population from Spain seems to connect the African and the Mediterranean or American populations, and (iii) the Mediterranean populations as well as the American ones comprise two distinct groups of closely related populations.

  We have also estimated a phylogenetic tree for 3 species of the genus Ceratitis: C. capitata, C. rosa and C. nigra, based on electrophoretic data under the assumption of a molecular clock. The results suggest that C. capitata and C. rosa are more closely related to each other than either is to C. nigra.

 123. cronopiusa said

  Άλλοι σε λένε μέλισσα, άλλοι σε λένε μέλισσα,
  άλλοι σε λένε μέλισσα μα εγώ σε λέω σφήκα,
  τούρνα, τούρνα, τούρνα, μα εγώ σε λέω σφήκα.

  Καλή σας μέρα

 124. LandS said

  Εχτές έμεινα μέχρι αργά και είδα στη ΝΕΡΙΤ ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Νύχτα της Σινδόνης» σχετικό με το τεστ C14 στο …χμ έκθεμα του Τουρίνου. Ένας κυκεώνας άχρηστων εικονογραφημένων πληροφοριών πάνω στο ποιος ήταν τεχνικός σύμβουλος ποιανού επιστημονικού συμβούλου σε ποιον καρδινάλιο ή σε ποιον αρνητή, σκεπτικιστή ή πέρα για πέρα βλάσφημο.
  Το πρωτόκολλο που κατάλαβα, μέσα από τον θόρυβο, ότι ακλουθήθηκε μου φάνηκε τυπικό. Έκοψαν ένα μικρό κομμάτι του σε μικρότερα κομματάκια μαζί με ένα μικρότερο αριθμό από κοντρόλ κομματάκια αλλων υφάσματων διαφορετικών εποχών μεταξύ τους, τα έβαλαν σε πανομοιότυπα αριθμημένα κυλινδράκια και τα έδωσαν ομαδοποιημένα (ας πούμε τρία πραγματικά και τρία ελέγχου) σε διαφορετικά εργαστήρια.
  Συμπέρασμα; Οι οπαδοί των αποτελεσμάτων που κατά κανόνα βγήκαν από εργαστήρια της Αμερικής ή της Αγγλίας κατηγορούν τα άλλα εργαστήρια ότι έδωσαν τις μετρησεις των δειγμάτων ελέγχου από την Αρχαιότητα και όχι από τα κομμάτια του παλιού που βγήκαν μεσαιωνικά. Οι οπαδοί των αποτελεσμάτων που κατά κανόνα βγήκαν από εργαστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης κατηγορούν τα άλλα εργαστήρια ότι εδωσαν τις μετρήσεις των δειγμάτων ελέγχου από τον Μεσαίωνα και όχι από τα τεμάχια της Σινδόνης που βγήκαν αρχαία.
  Φυσικά, όλα τα δείγματα καταστράφηκαν για να γίνουν τα πειράματα. Νομίζω ότι κάηκαν, αλλά ποιος νοιάζεται;

 125. ΚΑΒ said

  Υπάρχει και η διανομή

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/5227901/se-16-proorismoys-se-olh-thn-ellada-tha-taksidepsei-to-agio-fws/

 126. Είδα ότι στο 35 μνημονεύσατε τον Άγιο Αχμέτ. Μια και η Έφη Έφη θυμήθηκε και τη βιβλική μου μέρα (#77) 🙂 ορίστε ένα σχετικό δωράκι σε τρεις συνέχειες: https://dytistonniptiron.wordpress.com/2009/10/30/agios-ahmet-1/

 127. Ωραίος ο Άη-Αχμετ.
  Και γνήσιος Έλλην!
  Τον έφαγαν οι Ρωσσίδες…

 128. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  12. Γς, ιδού το Ελληνικό:

 129. Προς το παρόν πάντως, η αντιπροσωπεία ξεκίνησε 🙂

 130. spiral architect said

  http://www.discovery.com/embed?page=4402

 131. ΚΑΒ said

  Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας, βουλευτή Γιάννη Αμανατίδη, γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας της Βουλής, για να ταξιδέψει με ειδική πτήση στην Ελλάδα, όπου θα το υποδεχθούν με τιμές αρχηγού κράτους.

  Τι είναι αυτή Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της ορθοδοξίας της Βουλής;

 132. physicist said

  #134. — Κάτι λέει εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/Diethneis-Drastiriotites/Diethnes-Perivallon/Diethneis-Organismoi/?orgId=293104fc-7f62-429f-8242-dc82fee3081c

 133. sarant said

  134 Συριζαίος είναι ο Αμανατίδης, είχε πάει και στο Αγιονόρος αν θυμάμαι καλά.

 134. ΚΑΒ said

  135. Ευχαριστώ σου. Χρόνια πολλά.

  136.
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63844023

  «Φαίνεστε έντιμοι άνθρωποι» !

 135. Φωτοτυπάκιας said

  Τρία αεροπλάνα έχουν ανάψει ήδη τις μηχανές τους για να μεταφέρουν το «Άγιο φως» σε όλη την Ελλάδα, άκουσα τώρα στις ειδήσεις. Όχι, παίζουμε! Και η εκκλησία, είπε ο αρχιεπίσκοπος, ότι θα δώσει στην κυβέρνηση όλη την περιουσία της για να την εκμεταλλευτεί, όχι όμως να την πουλήσει, για να μειωθεί το χρέος.

 136. Φωτοτυπάκιας said

  Έφτασε, έφτασε το «Άγιο φως»! Τι νομίζετε, ότι μόνο οι δεξιοί κι οι Πασόκοι θα το φέρνουν αεροπορικώς;

 137. Αυτή τη στιγμή δείχνει η τηλεόραση το άγιο φως να βγαίνει από το αεροσκάφος της Πολεμικής Αερπορίας και να το υποδέχεται ο Καμμένος με διάφορους ιερωμένους.

 138. τώρα που το «άγιο φως» έχει σπόνσορα την Aegean θα μετονομαστεί σε Aegeo Phos;

 139. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  141. Divine!! 😆

 140. Φωτοτυπάκιας said

  Τι, έβγαλε και ποδάρια το Aegιo Phos και βγαίνει μόνο του από το αροπλάνο, Άγγελε (140);
  Αυτός ο Καμμένος φταίει για όλα!

 141. Φωτοτυπάκιας said

  Θαύμα, θαύμα! Από αριστερός, έγινε θεούσα!

 142. Τώρα πούδα τη μεταφορά του i-Phos, ρε σεις τόχουν μέσα σε φαναράκι με κάτοπτρο Fresnel γύρω-γύρω.
  Τι διάλο, από ναυτιλιακά ψωνίζουν;

 143. Φωτοτυπάκιας said

  Εσύ τι νόμιζες, ότι θα ψώνιζαν από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς;

 144. Κι αναπτήρας DuPont για τον δέσποτα, όχι bic και μλκίες!

 145. May The Fos Be With You

 146. sarant said

  Τι να κάνουμε, είδαμε το Φως μας…

 147. Κι ο λογαριαζμός θα μας αλλάξει τα Φώτα.

 148. ΚΑΒ said

  149. Τώρα θά ‘ρθει και το €.

 149. a said

  η αριστερα σου είναι σκοταδιστικη και ιδεοληπτικη αν κ σαραντακο προσωπικα σε συμπαθω πρεπει να κανεις αυτοκριτική
  αγιο φως λαθρομεναστολαγνια τυφλος κουρουμπλης βουλγαρα κουνεβα πανουσης
  περαστικα

 150. spiral architect said

 151. spiral architect said

  Από τούδε και στο εξής το αεροπλάνο που θα φέρνει το άγιο φως, θα λέγεται Air Φως One.

 152. sarant said

  Αν είχαμε ένα ευρώ για κάθε καλό λογοπαίγνιο, θα είχαμε ξοφλήσει το χρέος 🙂

 153. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  155,
  (Και) του χρόνου!…

 154. Λ said

  Να ξεχάσουμε λίγο το άγιο φως και να πούμε για φωτεινά ονόματα όπως Κλάρα, Λουκία (Lucia di Lammermoor), Λούση, Luciana, Λούλου, Σβίετα, Σβιετλάνα Lucie, Clair, Λουκιανός κλπ;

  και μια μάμμα Λουτσία

 155. sarant said

  Και η Σάντα Λουτσία, που είναι κάπου τον Δεκέμβρη. Να το έχουμε στο νου μας.

 156. Γς said

  Ναι. Η Σάντα Λουτσία

 157. Λ said

  Η όπερα όλη, μιας και έχει σχέση με το πάσχα και την άνοιξη, με την Κάλλας

 158. Μπετατζής said

  Καλά είναι εδώ να σχολιάσει όποιος θέλει την «ιστορική συμφωνία» ;;;; Εγώ νομίζω ότι πρόκειται για μεγάλο δούλεμα, εξάλλου ο αρχιπάπαρος πανηγυρίζει.

  Κατάλαβε κανείς πώς θα παίρνουνε σύνταξη οι παπάδες ;;;;

 159. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  161 Αυτά τα λέτε εσείς οι κουμουνισταί που σκάτε από τη ζούλια σας επειδής είμαστε πιότεροι εμείς οι πιστοί :Ρ

 160. Μπετατζής said

  όπως ξέρεις, το θέμα των συντάξεων με απασχολεί πολύ τελευταία 🙂 Λες να τους ρίξουνε κι αυτούς στο ΈΦΚΑ και να πάρω λιγότερα ψίχουλα ;;;

 161. spiral architect 🇰🇵 said

  @161, 162 το ζουμί:
  Τι σόι όμως είναι οι “αμφισβητούμενες” περιουσίες; Δεν πρόκειται για ακίνητα των οποίων την (εκκλησιαστική) ιδιοκτησία αμφισβητεί το ελληνικό κράτος. Πρόκειται για το ανάποδο. Δημόσια γη ή ακίνητα που θέλει να φάει το παπαδαριό ανεμίζοντας κάτι “χρυσόβουλα” και ποιος ξέρει τι άλλες καλλιγραφίες φτιάχνει στις γιάφκες της η εκκλησιαστική γραφειοκρατία / εξουσία. Την υπόθεση με την Βισθωνίδα και το Βατοπέδι την θυμάστε; Την υπόθεση με μια εκκλησία της Λαμίας που δήλωνε ότι είναι δικό της το μισό Περιστέρι και η μισή Πετρούπολη την θυμάστε;

  Bonus, το παλιό -των νιάτων μας- Υπουργείο Παιδείας (και Θρησκευμάτων) στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα. Μετά από χρόνια εγκατάλειψης από πρόπερσι λειτουργεί στη θέση του το Electra Hotel Athens. Η διαχειρίστρια εταιρεία λέγεται Αγία Δύναμις ΑΕ.

  Εσείς, ποιος λέτε ότι είναι ο νικητής;

  who's the winner gif – Αναζήτηση Google

 162. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  163 Δλδ τι θες, να συνταξιοδοτούνται από το αποθεματικό της εκκλησίας? Να πα να κάνεις καμιά δουλειά της προκοπής και να μαζέψεις κάνα φράγκο για τα γεράματά σου και ν’ αφήσεις την πίστη του Γένους ήσυχη, ερυθρέ ολετήρα 🙂

  164 Καλά, εκτός από το πολύ χοντροκομμένο δούλεμα με την επιδότηση για τη μισθοδοσία, έχει πλάκα που οι υπέρμαχοι της ορθοδοξίας ανεμίζουνε κάθε τόσο κάτι τούρκικα χοτζέτια για να αποδείξουν την κυριότητα των φιλέτων.

 163. Μπετατζής said

  164. Eσύ διαβάζεις περίεργα σάιτ και θα σε καταγγείλω στην ΚΟΒΑ σου 🙂

 164. spiral architect 🇰🇵 said

  @166: Φιλαράκια είναι, αλλά έχω και άλλα:

  «Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Ακαδημία Αθηνών, η Ριζάρειος Σχολή, το Παλαιό Πτωχοκομείο, η Μαράσλειος Ακαδημία, το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, το Αρεταίειο Νοσοκομείο, το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, η Γερμάνειος Εκκλησιαστική Σχολή (το κτίριο και η έκταση της σημερινής Σχολής Χωροφυλακής), το Νοσοκομείο Παίδων, το Σκοπευτήριο, η Ρωσική Αρχαιολογική Σχολή, τα Ιατρικά Εργαστήρια Πανεπιστημίου, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Νοσοκομείο Συγγρού, το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, η Πυριτιδαποθήκη, τα Παραπήγματα και οι Λουτρώνες Στρατού (η σημερινή έκταση του αγάλματος Βενιζέλου, το οικόπεδο του σημερινού Μεγάρου Μουσικής, η σημερινή αμερικανική πρεσβεία), ολόκληρο το μεγάλο κτήμα της Μονής Πετράκη στο Γουδί για την ίδρυση στρατιωτικής πόλεως, το Νοσοκομείο Αγίας Ελένης, οι Παιδικές Εξοχές στη Βούλα, το Γυμναστήριο Αμαρουσίου, το Νοσοκομείο Σωτηρία, το Σανατόριο Πάρνηθας, το Ασκληπιείο Βούλας και τόσα άλλα κτίστηκαν σε οικόπεδα της Εκκλησίας που δωρήθηκαν από αυτήν ή αρπάχτηκαν βιαίως ή ληστρικώ τω τρόπω».
  (παλιό, αλλά εν ισχεί)

 165. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  167 Έτσι. Εξ ου και τα οθωμανικά χαρτιά.

 166. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ποιός ψήνεται να φτιάξουμε ένα σενάριο που οι μισθοί των παπάδων θα μειωθούν αφού η ιεραρχία που θα εισπράττει την επιδότηση θα τους κρατάει ένα ποσοστό για τα έξοδά της και θα προκύψει μαδομούσι (κατά το μαδομούνι)? Κούγκι λέμε, και λείπει και η Λου να σκαρώσει κάνα στιχάκι 🙂

 167. Μπετατζής said

  Θα τους βάλει να υπογράψουν μειώσεις ή μερική απασχόληση. Όσοι δεν δέχονται, θα τους απολύει. Μετά οι παπάδες θα κάνουν αγωγή στον εργοδότη για αποζημίωση και άκυρη απόλυση. Θα τους πάνε και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Θα πέσει πολύ γέλιο. Να χουνε δουλίτσα και οι δικηγόροι 🙂

 168. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πλάκα-πλάκα όμως, φαντάσου τον απόλυτο -οικονομικό- έλεγχο που αποκτά η ιεραρχία πάνω στους παπάδες. Έτσι και κουνηθεί κανείς για το οτιδήποτε, τσααακ! μια στέρηση μισθού και τον έκανε νοικοκυραίο.

 169. Πέπε said

  169-170

  Και συγχωνεύσεις. Ναός με ναό, ενορία με ενορία, μητρόπολη με μητρόπολη.

  (Στην εικόνα: συγχωνευμένες εκκλησίες)

 170. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Με την ευκαιρία κατοχυρώνω και την πατέντα για τη λέξη μαδομούσι = ενδοεκκλησιαστικός καβγάς.
  Τα έσοδα θα πάνε ως ευγενική προσφορά για την ενίσχυση των αναξιοπαθούντων μπετατζήδων 🙂

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  «συζήτησαν για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα».Όταν νιώθεις αδικημένος, τότε θυμάσαι τις δημοκρατικές αρχές, τα εργασιακά δικαιώματα, για τα οποία κάποιοι «αντίχριστοι» δώσανε το αίμα τους. Εξαγγέλλουν ειρηνικές κινητοποιήσεις.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/4171807/oi-iereis-aisthanontai-prodomenoi&ved=2ahUKEwjQya2bs8LeAhUmtIsKHXRLAWYQqOcBMAB6BAgGEAQ&usg=AOvVaw1YmApkMRRhRvDV6mD7m2cP&cshid=1541597867468

 172. Mπετατζής said

  Στη μεγάλη εβδομάδα πρέπει να πληρώνονται με νυχτερινό μεροκάματο. Όσο για τους μαρξιστές, πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα : Πώς παράγει ο παπάς υπεραξία ;;; (σταματώ, γιατί το παραχέσαμε).

 173. sarant said

  Χμ… Λογικό είναι να συζητάμε το θέμα και καλά κάνατε που το βάλατε σε σχετικό άρθρο, αλλά λέω να γράψω κάτι για αύριο να το συζητήσουμε ξεπιτούτου. Υπομονή λοιπόν.

 174. Σωτήρς said

  Δεν προλαβαίνουμε να το διαβάσουμε μέχρι αύριο το παρακάτω βιβλίο αλλά ας το βάλω για την ιστορία.

  Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου – Ιερώνυμος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας – 2012 (biblionet)

  Το ψάχνω και θα το βρω αλλά στο βιβλιοπωλείο που πηγαίνω στα Εξάρχεια με κοίταξαν με μισό μισό μάτι όταν τους το είχα ζητήσει. Είναι από τα πλέον μυθικά ζητήματα η εκκλησιαστική περιουσία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: