Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ανεμοδαρμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 18 Απριλίου, 2015


Μπορεί να σας παραξενέψει ο τίτλος του σημερινού σαββατιάτικου άρθρου μας -θα καταλάβετε την αιτία όταν φτάσουμε στο τέλος του άρθρου (εκτός αν βιάζεστε και πάτε κατευθείαν εκεί). Αρχικά έλεγα να τα πω «σωφρονιστικά μεζεδάκια» επειδή την ώρα που τα γράφω γίνεται η ονομαστική ψηφοφορία για το σωφρονιστικό νομοσχέδιο, αλλά επί του πιεστηρίου, που λέμε, μου έστειλαν κάτι ανεμοδαρμένο, οπότε άλλαξα γνώμη.

* Από τη συζήτηση του σωφρονιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, συγκράτησα το εξής στιγμιότυπο που μου φάνηκε γουστόζικο:

Χαράλαμπος Αθανασίου: Αφήστε τις ε… σε παρένθεση το λέω, τις εξυπνάδες αυτές.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σε εισαγωγικά εννοείτε.

* Ένα λεξιλογικό που πρόσεξα από τη συζήτηση στη Βουλή. Στην ονομαστική ψηφοφορία, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε «Τώρα θα σας διανεμηθεί το λεγόμενο σπλάχνο του νομοσχεδίου, για να ξέρετε τι ψηφίζετε». Ομολογώ ότι αρχικά νόμισα πως άκουσα «πλάνο του νομοσχεδίου» και υπέθεσα ότι είναι ενας πίνακας με τις διατάξεις που έμπαιναν σε ψηφοφορία (διότι η ονομαστική δεν αφορούσε όλο το νομοσχέδιο, αλλά ορισμένα άρθρα). Ωστόσο, το πρόσεξα περισσότερο (γιατί ξαναειπώθηκε) και το διασταύρωσα με άλλους αυτήκοους και τελικά είπε, βεβαιωμένα, «το σπλάχνο του νομοσχεδίου». Να καταγραφεί λοιπόν κι αυτός ο όρος της κοινοβουλευτικής αργκό!

adaftou* Ποζάρει για μέγας γνώστης της ελληνικής, αλλά κάνει στοιχειώδη λάθη, ποιος είναι; Ο Άδωνης βέβαια, ο οποίος στο Τουήτερ έγραψε, σε σχέση με το επεισόδιο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το βενζινάδικο: Αναρωτιέμαι αν θα υπάρξει αντίδραση από την Αυτού Εξοχότητα την κα ΠτΒ Ζωή Κωνσταντοπούλου...

Όχι όμως, όταν το υψηλό πρόσωπο είναι γένους θηλυκού, δεν λέμε «η Αυτού Μεγαλειότητα» αλλά «η Αυτής Μεγαλειότητα» (ή Εξοχότητα).

* Και μια άλλη επιχείρηση αλλαγής φύλου, σε ρεπορτάζ για ένα ντιμπέιτ της αγγλικής τηλεόρασης (στις 7 Μαΐου Ιουνίου έχουν κι εκεί εκλογές, που προς το παρόν είναι πολύ αμφίρροπες): Αναλυτικότερα σε χθεσινή στιγμιαία δημοσκόπηση της εταιρείας Survation και της εφημερίδας Daily Mirror, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.013 πολιτών οι οποίοι παρακολούθησαν την τηλεμαχία αμέσως μόλις τελείωσε, το 35% εξ όσων ερωτήθηκαν υπέδειξε ως νικητή τον Μίλιμπαντ σε αντίθεση με το 31% το οποίο θεώρησε πως θριάμβευσε ο Σκοτσέζος εθνικιστής ηγέτης Νίκολα Στέρτζον.

Nicola-Sturgeon-AberdeenΟ Νίκολα Στέρτζον που θριάμβευσε στο ντιμπέιτ είναι η κυρία της φωτογραφίας αριστερά, η Σκοτσέζα εθνικίστρια ηγέτρια (να το λέμε, να τριφτεί) Νίκολα Στέρτζον.

Βέβαια, όπως λέει ο φίλος που μου έστειλε το μεζεδάκι, «έτσι κι αλλιώς, εκειπέρα όλοι φούστες φοράνε….»

* Σε άρθρο του, ο κ. Π. Μανδραβέλης μνημονεύει και τον αυτόχειρα Δημ. Χριστούλα, όχι με πολύ κολακευτικά λόγια («Το διαταραγμένο μήνυμα ενός 77χρονου αυτόχειρα που ήθελε να πάρει τα καλάσνικοφ…»). Προσέχω ένα από τα σχόλια αναγνώστη, το εξής: «Ο 77χρονος τοτε και 80χρονος συν, αν ζουσε του ελειπε ενα βασικο στοιχειο, η παιδεια που κατα τον Πλατων ειναι η καλλιεργια της ψυχης»

Έτσι είναι αυτά, από μερικούς λείπουν και σε μερικούς τρέχουν κι από τα μπατζάκια!

* Συγγραφέας επιδίδεται στη μπακαλική αλλά αποτυγχάνει. Σε άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, γίνεται ο εξής φοβερός υπολογισμός: Περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές ασχολούνται κάθε χρόνο με περίπου ενάμισι εκατομμύριο βλαστούς της ελληνικής οικογένειας. Αν υπολογίσουμε ότι το ενάμισι εκατομμύριο διαθέτει και από δύο γονείς, φτάνουμε στα περίπου τρία εκατομμύρια ενδιαφερομένους.

Θυμίζει το ανέκδοτο με εκείνον που πήγαινε στο παζάρι για πούλημα δέκα μουλάρια και στο δρόμο τα μετρούσε και τα έβγαζε εννιά, επειδή δεν υπολόγιζε το μουλάρι που καβαλούσε ο ίδιος. Έτσι κι εδώ, το ενάμισι εκατομμύριο των μαθητών ξεχνιέται κι έτσι μετριούνται μόνο τα 3 εκατομμύρια των γονιών.

Αλλά βέβαια δεν είναι σωστό ότι το ενάμισι εκατομμύριο διαθέτει και από δύο γονείς -ακόμα κι αν δεχτούμε ότι όλα τα παιδιά έχουν δυο γονείς το καθένα, όσα είναι αδέρφια θα έχουν τους ίδιους δυο γονείς, άρα το σύνολο των γονέων του 1,5 εκατ. μαθητών δεν είναι 3 εκατ. αλλά κάτι λιγότερο, ίσως 2.5 εκατ.

* Μέγκα, βραδινό δελτίο Τετάρτης: μεταφορά των νεοεισελθέντων μεταναστών. (Το «νεοεισελθέντων μεταναστριών» θα πετύχαινε τζάκποτ).

* Τίτλος άρθρου: Οι εμφανίσεις της Μπέτυ Μπαζιάνα στη Μόσχα.

Ο φίλος που το στέλνει, εντοπίζει την ακλισιά στο όνομα της συζύγου του πρωθυπουργού. Αφού μιλάμε για την Μπέτυ Μπαζιάνα και όχι τη Μπέτυ Ντέιβις, θα την κλίνουμε. Ίσως ο ξενοπρεπής τρόπος γραφής του ονόματος να ευνοεί την ακλισιά. Και, εδώ που τα λέμε, το «Μπέτυ» (όπως και το Βίκυ) δεν στέκουν στα ελληνικά, η σωστή γραφή είναι με -η, όπως και το Τζένη δηλαδή. (Βέβαια, αν πιάσουμε όλα τα παρόμοια γυναικεία ονόματα, θα δυσκολευτούμε να γράψουμε αλλιώς την Κίττυ… Τελικά, και το Περιστέρα έχει τα πλεονεκτήματά του!)

* Δελτίο Μέγκα, Πέμπτη βράδυ, για την κατάληψη της Πρυτανείας. Το έγραψε το σουπεράκι, το είπε και το ανθρωπάκι: Όποιος βγαίνει, προσαγάγεται. Όχι, το ρήμα είναι προσάγω, όποιος βγαίνει προσάγεται. Βέβαια, στην περίπτωση της απαγωγής, κάποιοι θα έλεγαν ότι από τον στιγμιαίο μέλλοντα (θα απαγάγω) έχει μεταπλαστεί ενεστώτας (εγώ απαγάγω) -αλλά, κι αν ακόμα το δεχτούμε αυτό, δεν ισχύει για τα άλλα σύνθετα.

* Αντιγράφω σχόλιο του συγγραφέα Χρήστου Αγγελάκου από το Φέισμπουκ, μια και αφορά ένα θέμα που με ενοχλεί πολύ -ευτυχώς όχι μόνο εμένα, όπως βλέπω:

Συμπάσχω ειλικρινά με τους δημοσιογράφους των εφημερίδων, των εντύπων και των ενημερωτικών σάιτ, από τη στιγμή που μου μπήκαν βάσιμες υποψίες πως δεν πληρώνονται πια με ευρώ, αλλά με εισαγωγικά. Στη φαντασία μου τους βλέπω σαν σύγχρονους Κοντορεβυθούληδες, με τα σακουλάκια τους γεμάτα εισαγωγικά, αντί για ψίχουλα, να τα σπέρνουν στο δάσος των κειμένων τους για να βρούνε εκείνοι το δρόμο της επιστροφής και για να χαθούμε εμείς ανάμεσα σε αφανέρωτα κρυφά νοήματα, ανύπαρκτα δεύτερα επίπεδα και αυτοκαταργημένες αναιρέσεις. Πώς αλλιώς να εξηγήσω πως «Γείωσε» τον Σόιμπλε ο Στίγκλιτς, πώς να εκλάβω την «προσφορά» της Εκκλησίας που απεδέχθη ο Τσίπρας ή την «έκρηξη» του Γκλέτσου; Σαν να μην τον γείωσε τον Σόιμπλε ο Στίγκλιτς, αλλά να προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον γειώσει, σαν η προσφορά να είναι κομμάτι μούφα, και η έκρηξη να μην είναι πραγματική, αλλά προσποιητή. Αναφέρω μόνο τρία παραδείγματα από τα 20 και βάλε που μάζεψα στην πρωινή μου βόλτα περνώντας, με το σακούλι μου κι εγώ, από τα σάιτ της «εγγράμματης» ενημέρωσής μας.

* Δεν συνηθίζω να κάνω αμιγώς πολιτικά σχόλια στα άρθρα μου που έχουν μεζεδάκια, αλλά θα κάνω μια εξαίρεση, επειδή μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Ποταμιού, κυρίας Αντιγόνης Λυμπεράκη, στη συζήτηση για το σωφρονιστικό νομοσχέδιο. Επιχειρηματολογώντας κατά της διάταξης περί επιεικέστερης αντιμετώπισης των συγγενών, η κ. Λυμπεράκη φέρεται να είπε: η επίκληση στις ηθικές υποχρεώσεις μεταξύ συγγενών, που μας στέλνει κατ ευθείαν σε μεσαιωνικές αντιλήψεις, απηχεί τις πλέον παρωχημένες και συντηρητικές απόψεις περί «συγγενικής ηθικής».

Ώστε η επίκληση των ηθικών υποχρεώσεων που έχουν οι συγγενείς (ας πούμε η μάνα του δράστη προς τον δράστη) απηχεί τις πιο συντηρητικές απόψεις και παραπέμπει σε μεσαιωνικές αντιλήψεις; Τέτοιος προοδευτισμός να μου λείπει.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η κυρία Λυμπεράκη ονομάζεται… Αντιγόνη -ε, δεν κινδυνεύει να θεωρηθεί άξια του ονόματός της!

* Να προσθέσω επίσης οτι οι «ακροδεξιοί» ΑΝΕΛ ψήφισαν την τροπολογία για κατάργηση του «κουκουλονόμου» ενώ το προχώ και φιλοευρωπαϊκό Ποτάμι την καταψήφισε.

* Δημοσιεύτηκε βαρυσήμαντο άρθρο του Αλέκου Παπαδόπουλου, με κάμποσα μαργαριτάρια μέσα, που τα σχολίασε απολαυστικά ο φίλος Π2 στη Λεξιλογία. Αντιγράφω, πολύ χαρούμενος που τα λέει καλύτερα από μένα:

Με ρωμαϊκή gravitas o censor Alecus διακήρυξε:

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι αν δεν κλείσει, με πραγματικούς όρους, το τρέχον πρόγραμμα οι καταστάσεις τότε θα είναι ανεξέλεγκτες και το χειρότερο οι εταίροι και δανειστές δεν θα συντρέξουν, το τέλος Ιουνίου, σε ένα νέο και απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση μας, πακέτο στήριξης. Αν αυτό δεν επισυμβει η χώρα θα συντριβεί το καλοκαίρι. Κανένας τότε υπαίτιος δεν θα μπορεί να επικάθεται επί του θρόνου των ερειπίων του. Είναι φανερό ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα σαπίσει «εν ευρώ». Επικαλούμαι για άλλη μια φορά το συγκλητικό δογμα. Ισχύει παντα.

– Το άγχος για την επιβίωση οδηγεί σε άμετρη χρήση του επί. Αρχικά δεν του αρκούσε το απλό συμβεί και προτίμησε το δραματικότερο (αλλά, επιεικώς, στα όρια της ακυριολεξίας) επισυμβεί. Και συνέχισε με το επικάθεται, και μάλιστα επί του θρόνου, το οποίο είναι ξεκάθαρα λάθος: ή θα επικαθήσει κάποιος σε κάτι ή, αν θέλουμε σώνει και καλά μια λόγια χρήση, θα καθήσει (σκέτο) επί τινος.

– Ε, κι αφού μετά από όλα αυτά τα επί επικαλείται (γι’ άλλη μια φορά, πράγματι, το έχει ξαναπεί) το συγκλητικό δόγμα, ας θυμηθεί ότι εννοεί το ύστατο συγκλητικό δόγμα (senatus consultum ultimum) κι όχι ένα οποιοδήποτε συγκλητικό δόγμα.

Όταν θέλουμε να κουνήσουμε αυστηρά το δάχτυλο, δεν βλάφτει να έχουμε τα γλωσσικά και πραγματολογικά μας νώτα καλυμμένα.

Το ύστατο συγκλητικό δόγμα ήταν ένα έκτακτο διάταγμα, κάτι σαν στρατιωτικός νόμος, που έδινε ημιδικτατορικές εξουσίες στους συγκλητικούς.

ief* Και κλείνω με το μεζεδάκι που χάρισε τον τίτλο στο σημερινό μας άρθρο. Προέρχεται ένα χοντρό μεταφραστικό μαργαριτάρι που μας χάρισε η πάντα απλόχερη iefimerida, ιστότοπος που συνδυάζει τον κιτρινισμό με την τσαπατσουλιά σε σοφές αναλογίες ώστε να αποτελεί υπόδειγμα πυγαίας δημοσιογραφίας.

Λοιπόν, στο ρεπορτάζ για τα δηκτικά (έως ανοιχτά εχθρικά) σχόλια που έστελνε στο Τουίτερ γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος που παρακολουθούσε την ομιλία Βαρουφάκη στο Μπρούκινγκς, παρατίθεται το τιτίβισμα που βλέπετε πιο πάνω αριστερά και επιχειρείται η μετάφρασή του: Ανεμοδαρμένο ρεσιτάλ των μεγαλύτερων επιτυχιών του, στα αγγλικά: windy recital of his greatest hits.

Αλλά γιατί ανεμοδαρμένο; Διότι ο καημένος ο συντάκτης είδε το windy, και επειδή οι πραγματικοί άντρες δεν ανοίγουν λεξικό, σκέφτηκε τα… Ανεμοδαρμένα Ύψη και το απέδωσε έτσι! Όμως, το windy έχει πολλές σημασίες, όπως βλέπετε εδώ, δεν σημαίνει μόνο «ανεμοδαρμένος» (‘windswept’) αλλά και «φλύαρος» (‘verbose’), και μ’ αυτή τη σημασία χρησιμοποιείται εδώ!

Παρεμπιπτόντως, το γνωστό μυθιστόρημα Ανεμοδαρμένα ύψη, δεν έχει στο πρωτότυπο τη λέξη windy στον τίτλο  του, αφού είναι Wuthering Heights.

* Καλό Σαββατοκύριακο με ούριο άνεμο, εύχομαι!

 

333 Σχόλια προς “Ανεμοδαρμένα μεζεδάκια”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Χτες γιόρταζε και η Ζωή:

  😀

 2. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kαλημέρα από την ανεμοδαρμένη Τύλο. Αλ Ούθρ αλ Τιλάλ.

 3. Πέπε said

  Πυγαία δημοσιογραφία! 🙂 🙂 🙂

 4. Γς said

  Φτου!
  Πάλι στην λίγκουα φράνκα του ιστολογίου

 5. Γς said

  4->2

 6. spiral architect said

  Kαι φυσικά μετά την κατακραυγή στα σόσιαλ μήδια το σβησμένο βίντεο με τη Ζ.Κ. στο βενζινάδικο της Αιδηψού ανακτήθηκε.
  Ας είναι καλά τα σύγχρονα εργαλεία undeleting. 🙂

 7. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O Θεοδωροπούλειος υπολογισμός (άλλος ένας υποψήφιος για το βραβείο Πούλιτζερ-Φίλντς!…) μου θυμίζει το κουίζ:
  Ένας μαθητής κοιμάται κατά το 1/3 του χρόνου του.
  Έχει 3 μήνες διακοπές το καλοκαίρι.
  Έχει 2 εβδομάδες διακοπές τα Χριστούγεννα.
  Έχει 2 εβδομάδες διακοπές το Πάσχα.
  Έχει επίσης 52 Σαββατοκύριακα χωρίς σχολείο.
  ..Και κάποιες αργίες του έτους:
  Άρα πάει σχολείο λιγότερο από ένα μήνα!
  Σωστά; 🙂

 8. spiral architect said

  Τώρα στην τιβί, κάποιος δημοσιογράφος στον Αυτιά: «Σήμερα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια απ΄την γενοκτονία των Αρμενίων».

 9. Γς said

  Σχετικά με τους ενδιαφερομένους για τους μαθητές, φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται οι μαθητές. Αυτους που δεν συμπεριλαμβάνει είναι οι 150 χιλιάδες δάσκαλοι-καθηγητές.
  [και τους παιδόφιλους]

 10. Πέπε said

  Πειραιώς Σεραφείμ:

  Ἔγινε πλέον ἔθος τοῦ τηλεοπτικοῦ διαύλου ΣΚΑΙ ἡ κατά τήν Ἁγία καί Μεγάλη Ἑβδομάδα κάθε ἔτους, ἀνασταύρωσις τοῦ Ἐνσαρκωθέντος Θεοῦ Λόγου μέ τήν τηλεοπτική ἀναπαραγωγή δῆθεν ἐπιστημονικῶν ντοκυμαντέρς ποῦ ὅλως περιέργως ἄρχονται καί τελειοῦνται μέ Ἑβραίους συνεντευξιαζομένους, πού σκοπόν ἔχουν τήν ἀπομείωσιν καί τήν κατασπίλωσι τοῦ Παναγίου Προσώπου τοῦ Σωτῆρος καί Λυτρωτοῦ Κυρίου καί εἶναι ἐνδεικτικόν τό γεγονός ὅτι ἐπιλέγονται οἱ ἱερότερες μέρες τῆς Χριστιανωσύνης γιά τήν δαιμονική ἐπίθεση κατά τοῦ «Έσφαγμένου Ἀμνοῦ τοῦ Θεοῦ», κατά τῆς «Ὁδυνωμένης Ἀγάπης» πού ἔτεμε τήν ἱστορία καί πού με τό Αἷμα Της ὑπέγραψε τό «Σύνταγμα τῆς Χάριτος», τήν Καινή Διαθήκη. […]

  (http://www.impantokratoros.gr/A5E10F58.el.aspx)

  Σχόλια:

  1. Αυτή είναι μόνο η πρώτη παράγραφος. Εστάθη αδύνατο να το πάω μέχρι τέλους ώστε να διαπιστώσω αν όντως καταράστηκε τον Σκάι με αιώνια κόλαση, όπως λένε κάποια ειδησεογραφικά σάιτ. Πάντως με μια ούτε καν διαγώνια ματιά στο υπόλοιπο, τα γλωσσικά συνεχίζονται με τον ίδιο πυκνό ρυθμό.
  2. Ντοκυμαντέρς: Σε ποια γλώσσα υπάρχει αυτός ο πληθυντικός; (Τη λέξη την επαναλαμβάνει αρκετές φορές στο κείμενο)
  3. Το «που» ακριβώς μετά το «ντοκυμαντέρς» θέλει οξεία, όχι περισπωμένη. Με περισπωμένη είναι το ερωτηματικό πού, αυτό που στο μονοτονκό τονίζεται.
  4. Απομείωσιν και κατασπίλωσι: αποφασίστε επιτέλους Άγιος!
  5. Οδυνωμένης: από το οδυνάομαι – οδυνώμαι; Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη μήπως υπάρχει τέτοιο ρήμα και δεν το ξέρω (γιατί άλλος γραμματικός τύπος δεν μπορεί να είναι), αλλά και πάλι δασεία δε θα παίρνει.

  Πέρα απ’ ό,τι λέει επί της ουσίας, ο άνθρωπος είναι αναλφάβητος. Καθόλου καλύτερος ή χειρότερος από τους αναλφαβήτους που συναντάμε καθημερινά σε σχολιάκια στο ίνετερνετ, απλώς αυτός είναι καθαρευουσιάνος.

 11. LandS said

  Επειδή τις ομιλίες στην εκδήλωση του Μπρούκινγκς δεν τις παρακολούθησαν μόνο δημοσιογράφοι αλλά και κάποιοι που ξέρουν τι τους γίνεται.
  http://ftalphaville.ft.com/2015/04/17/2126904/guest-post-the-euro-and-the-imf-now/

 12. spiral architect said

  @2: Πού είσαι ρε Κίντο; Υεμένη; 😮

 13. Γς said

  >η επίκληση στις ηθικές υποχρεώσεις μεταξύ συγγενών, που μας στέλνει κατ ευθείαν σε μεσαιωνικές αντιλήψεις

  Σωστή. Αλλά γιατί μόνο στο μεσαίωνα; Και στην εποχή του Σοφοκλή, της Αντιγόνης

 14. spiral architect said

  @10: Καλά, αυτό δεν είναι μεζεδάκι, αλλά ένα βόδι ψημένο αλά αργεντινέζικη πάμπα! :p

 15. LandS said

  Πάλι δε διάβασε το άρθρο ο Γς

 16. Γς said

  15:
  Φτού!
  Ναι. Μέχρι εκεί.

 17. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7: Ε, ναι, διότι το καλοκαίρι και τα σαββατοκύριακα δεν κοιμάται 🙂

  10-14: Τη Σεραφειμιάδα μού την είχαν στείλει, αλλά η ανάλυσή της ήθελε ώρα και στομάχι.

  Η μετοχή είναι οδυνώμενος, θηλυκό οδυνωμένη. Θα πρέπει να υπάρχει και στην εκκλησιαστική γραμματεία. Ε, τη δασεία την έβαλε για να ξορκίσει τον διεθνή σιωνισμό 🙂

  13-15: Ή δεν έπιασε το υπονοούμενο

 18. LandS said

  Η επίκληση στις ηθικές υοοχρεώσεις συγγενών μας στέλνει κατευθείαν σε μεσαιωνικές αντιλήψεις…

  Σώπα!

  http://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7

 19. Γς said

  >Windy recital

  και το γουίντι Σικάγο.

  Και λοιπόν; Θα μου πείτε.
  Το Σικάγο με τους ανέμους απ την λίμνη Μίσιγκαν.

  Σόου γουάτ;

  Ε, τι να σας πω;

  Να σας πω στον χρόνο που μου περισσεύει για τον εγγονό ενός φίλου μου απ το Σικάγο [ο εγγονός], που μόλις μπήκε στη θάλασσα στη Βουλιαγμένη, βγήκε φωνάζοντας:

  -Ποιος έριξε αλάτι στο λέκι;

 20. sarant said

  11 Mάλλον θέλει συνδρομή για να διαβάσεις αυτο το άρθρο

 21. Γς said

  18:
  Από το λίκνο σου:

  >Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1845 – 1898)

  Τα υπόλοιπα [χρόνια του] τα άφησε στον εγγονό του.

 22. Είδα κι εγώ ένα ωραίο χθες, και μάλιστα σε γιγάντιες διαστάσεις αλλά δεν πρόλαβα να το στείλω στον Νικοκύρη, οπότε το βάζω εδώ:

  Δεν μπορούσαν να γράψουν «μεταφέρθηκε» φυσικά, κοτζάμ ιστορικό μαγαζί, έπρεπε να γραφτεί καθαρευουσιάνικα, έστω και λάθος! 🙂

  Και εγώ αναρωτιέμαι, από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει κάποιο κείμενο για αφίσα, μέχρι αυτή να τυπωθεί σε τέτοιες διαστάσεις, θα πρέπει το κείμενο να το είδαν τουλάχιστον 4-5 άτομα. Κανένας δεν έτυχε να ξέρει ελληνικά;

 23. sarant said

  22: Ωχ!
  Απάντηση δικηγόρου: Ήθελαν να γράψουν «θα μεταφερθεί» 🙂

  Θα λείψω για λίγες ώρες, να είστε φρόνιμοι!

 24. lpanoss said

  Μέγκα ευαισθησία..

  http://itag.megatv.com/default.asp?catid=37082&subid=2&pubid=34642081

 25. physicist said

  Σαν σήμερα πριν 60 χρόνια, στις 18 Απριλίου του 1955, πέθανε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ένας άνθρωπος που συγκαταλέγεται στους λιγοστούς που άνοιξαν πραγματικά νέους ορίζοντες στον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα αντικρίζει τον Κόσμο.

  Η είδηση είναι ανάξια δημοσίευσης, αφού έχουμε άλλα, πιο σοβαρά. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς καταδικάζει τηλεοπτικό κανάλι στην αιώνια Κόλαση. Ο Πρωθυπουργός στέλνει ευχαριστήρια επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο, υπογραμμίζοντας το νόημα της Ανάστασης του Κυρίου για την Ανρθωπότητα. Η τραγική φάρσα της κατάληψης της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου και η αντιπαράθεση Πανούση-Σύριζα κυριαρχούν στις ειδήσεις. Οι εγνωσμένα ακροδεξιοί ΑΝΕΛ περνάνε κολυμβήθρα του Σιλωάμ επειδή ψηφίζουν τον κουκουλονόμο [*]. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

  [*] Νίκο, με απογοήτευσες και στο λέω ευθέως και χωρίς περιστορφές. Τους ανέλ υπερασπίζεσαι, βρε Νικοκύρη;

 26. physicist said

  #10. — Πέρα απ’ ό,τι λέει επί της ουσίας, ο άνθρωπος είναι αναλφάβητος.

  Αλίμονο, μη θίξουμε τα επί της ουσίας κι έρθουμε στη δύσκολη θέση να μιλήσουμε για την ολοφάνερη ηθική, λογική και πνευματική χρεοκοπία της θρησκείας, για το απόλυτο κενό που κρύβουν πίσω τους οι βαρύγδουπες λέξεις. Ας μείνουμε καλύτερα στο τερατώδες λάθος που έκανε να πει ντοκυμανταίρς αντί του ορθού ντοκυμανταίρ. Σαν δεν ντρέπεται, ο αμόρφωτος.

 27. voulagx said

  #25: «Οι εγνωσμένα ακροδεξιοί ΑΝΕΛ περνάνε κολυμβήθρα του Σιλωάμ επειδή ψηφίζουν τον κουκουλονόμο.» (;;)
  Φυσικε, με απογοητεύεις.

 28. Παύλος said

  @25 «Ο Μητροπολίτης Πειραιώς καταδικάζει τηλεοπτικό κανάλι στην αιώνια Κόλαση.»
  Ο Μητροπολίτης να μην είναι τόσο σίγουρος για τις συνθήκες στην κόλαση.
  http://themetapicture.com/hell-explained-by-an-engineer-cant-say-i-didnt-expect-that/

 29. Νικος Κ. said

  Προσπαθώ να καταλάβω τι εννοούσε ο Α. Παπαδόπουλος λέγοντας «Επικαλούμαι για άλλη μια φορά το συγκλητικό δόγμα. Ισχύει πάντα.»

  Εφόσον το ύστατο συγκλητικό δόγμα ήταν ένα έκτακτο διάταγμα που έδινε ημιδικτατορικές εξουσίες στους συγκλητικούς (προσωπικά το αγνοούσα), άραγε ζητά να αναλάβει η Βουλή έκτακτες εξουσίες; Ενάντια σε ποιόν και γιατί; Ή μήπως πιστεύει ότι βάζοντας και λίγο από αρχαίους Ρωμαίους, Σύγκλητο κλπ. το κείμενο αποκτά περισσότερο βάρος;

 30. giorgos said

  25Μα γι’ αυτό είμαστε καθυστερημένοι καί απολίτιστοι , επειδή γιά εμάς άλλα είναι τά σοβαρά πράγματα…
  «Ἡ διαφορὰ σήμερα τῶν λαῶν δὲν κρίνεται ἀπὸ τὴν τέχνη τους οὔτε ἀπὸ ὁ,τιδήποτε ἄλλο, παρὰ μόνο ἀπὸ τὴν συμμετοχή τους στὴν ἐπιστήμη. Γιατί ἡ ἐπιστήμη εἶναι μιὰ εἰδικὴ λογικὴ κατάκτηση πού ἐπιφέρει εἰδικοὺς καθορισμοὺς στὸ ἐν γένει εἶδος τοῦ πολιτισμοῦ μιᾶς κοινωνίας. Ἂν ἀναφερθοῦμε σὲ ἡγέτες συγχρόνων λαῶν, πού εὑρέθηκαν σὲ καμπὲς νέων ἱστορικῶν περιόδων [19], θὰ καταλάβουμε εὔκολα γιατί ἐλάχιστα ἐνδιαφέρθηκαν γιὰ τὰ ζητήματα τῆς τέχνης καὶ θέλησαν νὰ θεμελιώσουν τὶς κοινωνίες τους πάνω στὴν ἐπιστημονικὴ παραγωγή. Ἀντίθετα, ὅ,τι λείπει ἤ ὅπου ὑστεροῦν οἱ σύγχρονοι ὑπανάπτυκτοι λαοί, εἶναι ἀποκλειστικὰ στὴν ἐπιστήμη. Ἀπὸ τὴ μοῖρα ἐτούτη δὲν ἑξαιρούμαστε κι ἐμεῖς.»

 31. physicist said

  #27. — Βουλάγξ, πρόκειται για μιαν ελάχιστα συγκεκαλυμμένη κριτική που κάνω στον Νικοκύρη για την ακόλουθη πρότασή του που έγραψε στο σημερινό άρθρο και η οποία είναι κατά τη γνώμη μου επιεικώς άκυρη:

  * Να προσθέσω επίσης οτι οι «ακροδεξιοί» ΑΝΕΛ ψήφισαν την τροπολογία για κατάργηση του «κουκουλονόμου» ενώ το προχώ και φιλοευρωπαϊκό Ποτάμι την καταψήφισε.

 32. sarant said

  31 και πριν: Ήρθα για λίγο, ξαναφεύγω, αλλά πριν ξαναφύγω απαντώ στην κριτική του Φυσικού

  Η διάταξη του κουκουλονόμου είναι ανελεύθερη. Κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη όλων των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης όταν ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα ετοιμαζόταν να την καταργήσει αλλά δεν πρόκαμε. Χτες, στην τροπολογία που κατατέθηκε, οι θεωρούμενοι ακροδεξιοί ΑΝΕΛ ψήφισαν αυτό το προοδευτικό μέτρο (την κατάργηση) ενώ το θεωρούμενο προοδευτικό Ποτάμι καταψήφισε. (Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε Παρών). Ο προοδευτισμός κάποιου δεν εκφράζεται μόνο με θέσεις αλλά και με πράξεις.

 33. physicist said

  #32. — Όλοι ξέρουμε, όμως, ότι οι οππορτουνιστές ακροδεξιοί ανέλ ψήφισαν την τροπολογία από καθαρό υπολογισμό, επομένως η υπόνοια (που δηλώνεται μέσω της χρήσης των εισαγωγικών στη λέξη ακροδεξιοί) ότι τους αδικούμε και στην πραγματικότητα είναι προοδευτικό κόμμα, είναι άκυρη. Αν ήθελες να κάνεις κριτική στο Ποτάμι, θα μπορούσες να την είχες κάνει χωρίς την παράλληλη υπεράσπιση του κυβερνητικού εταίρου.

  Καλό δρόμο, εύχομαι!

 34. voulagx said

  #31: @Φυσικος
  «Να προσθέσω επίσης οτι οι «ακροδεξιοί» ΑΝΕΛ ψήφισαν την τροπολογία για κατάργηση του «κουκουλονόμου» » κι όχι τον κουκουλονόμο.
  Επι της ουσιας θα σου απαντησει, φανταζομαι, ο Σαραντ – δεν θελω να το παιξω «αντ’ αυτου»

 35. voulagx said

  ….και το ‘κανε ηδη, χωρις να το παρω χαμπαρι. 🙂

 36. physicist said

  #34. — Βουλάγξ, έχεις δίκιο ότι παρέλειψα τη λέξη «κατάργηση» αλλά ήταν εκ παραδρομής και όχι επειδή ήθελα να παραπλανήσω κανέναν. Όπως είδες, ο Νίκος δεν είχε πρόβλημα να καταλάβει και η ανταλλαγή μας στα 32 και 33 αποσαφήνισε νομίζω τη διαφωνία μας και το ακριβές σημείο της δικής μου κριτικής.

 37. π2 said

  29. Και τα δύο. Εν μέρει πρόκειται για υφολογική εκτροπή, εν μέρει για πολιτική. Πολλοί από αυτούς τους αυτόκλητους σωτήρες ονειρεύονται έκτακτες καταστάσεις με αυτούς σε ρόλο δικτάτορα (με τη ρωμαϊκή έννοια, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων…). Θυμίζω ότι όταν ο ίδιος είχε προαναγγείλει νέα πολιτική κίνηση τον Γενάρη, μιλούσε με όρους πολιτικά μάλλον ασύμβατους με εκλογές και κοινοβουλευτισμό:

  Μετά τις εκλογές, και πάντως πριν την τελική αποερείπωση και την συντριβή της χώρας, πρέπει να λάβει σάρκα και οστά το νέο μεγάλο εθνικό όραμα με την συγκρότηση μιας νέας ισχυρής πολιτικής δύναμης που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του μέλλοντος και θα διεκδικήσει να αναλάβει, χωρίς χρονοτριβές και υπεκφυγές, την πολιτική ευθύνη.

  Παραδόξως, κανείς από τους δημοσιογράφους που συνεχίζουν να τον καλούν στα πάνελ ως σοβαρό πολιτικό δεν σκέφτηκε να τον ρωτήσει τι εννοεί ακριβώς, σε διαδικαστικό θεσμικό επίπεδο, «μετά τις εκλογές (…) θα διεκδικήσει να αναλάβει (…) την πολιτική ευθύνη».

 38. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Μετρώντας ενδιαφερόμενους, μουλάρια και συναφή :

 39. Λ said

  Και break wind

  και windyty (μια φίλη μου έστειλε ένα πρόσφατο άρθρο για το πως ο καιρός σε όλο τον πλανήτη είναι ένα σύστημα μα δεν το διάβασα ακόμα)

  https://embed.windyty.com/?surface,wind,now,39.000,-100.000,3

 40. Λ said

  αυτό
  http://spaceweather.com

 41. physicist said

  #40. — Μα αυτό είναι ένα σύντομο άρθρο σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, όχι σχετικά με τον καιρό στον πλανήτη. Πέρα απ’ αυτό, ειλικρινώς δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η έκφραση «ο καιρός σε όλον τον πλανήτη είναι ένα σύστημα».

 42. παλιοσειρά said

  Μανία με τα ψάρια, εδώ που τα λέμε, αυτοί οι Καληδόνιοι nationalists …

  Alex Salmond ο ένας, Nicola Sturgeon η άλλη…

  🙂

 43. Γς said

  42:
  Τι λέει κι ο Πσαράς του ιστολογίου;

 44. Γς said

  41:

  >ειλικρινώς δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η έκφραση «ο καιρός σε όλον τον πλανήτη είναι ένα σύστημα».

  Οι καιροσκόποι όμως καταλαβαίνουν.
  Οσφρίζονται εγκαίρως και προσαρμόζονται αυθωρεί και παραχρήμα

 45. ακρ. said

  #32, 33. Ένας προβληματισμός: Η κατάταξη στην κλίμακα αριστερά-δεξιά είναι, νομίζω, συμβατική, δηλαδή σχετική και όχι απόλυτη. Εξαρτάται από ποιούς έχεις εκ δεξιών και εξ ευωνύμων.
  Νομίζω επίσης ότι η ΝΔ υπό τον Σαμαρά πέταξε ό,τι στοιχεία φιλελευθερισμού είχε κάποτε και μάλλον φαίνεται σαν έγινε αυτή πια ακροδεξιά. Με άλλα λόγια, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι ΑΝΕΛ είναι δεξιότερα της ΝΔ (αν δεν κάνω λάθος, ο -πράγματι ακραίος- Νικολόπουλος είναι απλώς συνεργαζόμενος).
  Υπ’ αυτή την έννοια, ενώ θα μπορούσα κάλλιστα να χαρακτηρίσω τους ΑΝΕΛ «καραδεξιούς», δεν μού έρχεται εύκολο το «ακροδεξιοί».
  Συν, του ότι -και μακάρι να μη διαψευστώ σύντομα- από τότε που συμμετέχουν στην κυβέρνηση μοιάζουν να κρατούν μια σοβαρότητα (η ψήφιση του ν/σχ άλλη μια ένδειξη περί αυτού).

  Καλημέρες σε όλους/όλες

 46. physicist said

  Βλέπω ότι η συγκυβέρνηση με την πρώτη φορά αριστερά έχει γενικώς θαυματουργές ιδιότητες. Ξεπλένει και λευκαίνει, μετατρέπει διαμάντια της πολιτικής και κοινοβουλευτικής μας ζωής σε «απλώς συνεργαζόμενους», δικαιολογεί θρησκοληψίες και ξεσκονίσματα σε Αρχιεπισκόπους, καθώς και υποδοχές του Αγίου Φωτός από Υπουργούς Αμύνης σε στάση προσοχής και συγκινιτικής ευλάβειας. Επίσης συγχωρεί αγωγές σε δημοσιογράφους — αρκεί να κρατούν (οι αγωγές) κάποια σοβαρότητα.

  Αλλά δεν πειράζει, αυτά είναι απλώς «καραδεξιά» κι επομένως αμελητέα. Έχουμε άλλωστε κι έναν αντιμνημονιακό εθνικό αγώνα να φέρουμε εις πέρας με τη βοήθεια της Παναγιάς.

 47. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 48. Λ said

  έτσι το καταλαβαίνουμε εμείς οι αδαείς αυτό που λένε για την πεταλούδα που κουνάει τα φτερά της στη νότια αμερική και γίνεται σεισμός ξερω γω που. Πειτε μας τα εσείς ΕΠΙ (ένας σπάρος δυο τρυγόνια) το επιστημονικότερον

  Αυτό ήταν το μήνυμα που πήρα μα δεν διαβασα μέχρι στιγμής.

  NOCTILUCENT CLOUDS: The strange behavior of noctilucent clouds over Antarctica in recent months has researchers on the trail of new teleconnections in Earth’s atmosphere, which can alter weather and climate on a global scale. Visit http://spaceweather.com for the full story.

 49. Νικος Κ. said

  Είναι αλήθεια ότι η κατάταξη σε κλίμακα αριστερά-δεξιά είναι αρκετές φορές σχετική. Κάποιοι, μερικές φορές, διεκδικούν μια πιο απόλυτη τοποθέτηση. Είναι γνωστή η ρήση του Φραντς Γιόζεφ Στράους, ιδρυτή του CSU, συγκυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας (και της Ευρώπης;) : «πιο δεξιά από εμάς πρέπει να υπάρχει μόνο ο τοίχος».

 50. Y. G. said

  @44

  «>ειλικρινώς δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η έκφραση «ο καιρός σε όλον τον πλανήτη είναι ένα σύστημα».

  Οι καιροσκόποι όμως καταλαβαίνουν.
  Οσφρίζονται εγκαίρως και προσαρμόζονται αυθωρεί και παραχρήμα»

  Σωστο. Μπραβο, Γς!

 51. stratosbg said

  Έχω την εντύπωση ότι οι εκλογές στην Αγγλία είναι 7 Μαϊου και όχι 7 Ιουνίου.

 52. physicist said

  #48. — Έτσι το καταλαβαίνουμε εμείς οι αδαείς αυτό που λένε για την πεταλούδα που κουνάει τα φτερά της στη νότια αμερική και γίνεται σεισμός ξερω γω που.

  Καταρχάς δεν ήθελα να ειρωνευτώ κανέναν ούτε να κατηγορήσω κάποιον για αδαή, πραγματικά δεν κατάλαβα τι θέλατε να πείτε.

  Τώρα, σε ό,τι αφορά αυτό που γράφετε παραπάνω και που είναι το περίφημο butterfly effect. Δεν πρόκειται, βέβαια, για τίποτε νεότερο, αφού οποιοσδήποτε έχει παίξει Φιδάκι ή Γκρινιάρη σαν παιδί γνωρίζει πολύ καλά το φαινόμενο ότι αν ρίχει τα ζάρια ελάχιστα διαφορετικά, θα πάρει άλλη ζαριά. Υπάρχουν συστήματα για τα οποία απειροστά διαταραγμένες αρχικές συνθήκες οδηγούν σε πολύ διαφορετικά μακροσκοπικά αποτελέσματα, that’s all, και το ξέρουμε από την καθημερινότητά μας ως χαρακτηριστικό οποιουδήποτε στοιχειωδώς πεπλεγμένου συστήματος. Η μαθηματική θεωρία πίσω απ’ αυτά τα μη γραμμικά φαινόμενα είναι πολύ βαθιά και πλούσια, ωστόσο οι εντυπώσεις που προκαλούν, σαν να μην τα ξέραμε και περιμέναμε το Lorenz map να μας το πει, είναι προϊόν του αμπαλάζ με το πιασάρικο «πέταγμα της πεταλούδας».

  Σε ό,τι αφορά τον καιρό, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θεωρώ ότι αυτή την ιστορία με την πεταλούδα και η ερμηνεία που έχει πάρει στον Τύπο είναι υπερβολική. Ασφαλώς και υπάρχουν ορισμένα επιμέρους στοιχεία του καιρού που υπόκεινται σε χαοτική δυναμική: η ακριβής θέση και ώρα στην οποία θ’ αναπτυχθεί ένας κυκλώνας, η λεπτομερής χρονική του εξέλιξη και πορεία, η συμπύκνωση ή όχι των υδρατμών στα σύννεφα σε μια συγκεκριμένη περιοχή κλπ. Ωστόσο, σε πιο αδρή κλίμακα, ο καιρός είναι μια σύνθεση από εντυπωσιακά σταθερά, επαναλαμβανόμενα και προβλέψιμα φαινόμενα. Οι «αστάθειες» που παρουσιάζει το σύστημα είναι αναστρέψιμες — και, σε κάθε περίπτωση, δεν περιλαμβάνουν σεισμούς. Τέλος, σημειώστε ότι τα πραγματικά καιρικά φαινόμενα περιλαμβάνουν π.χ. στις εξισώσεις που κυβερνούν την κίνηση του αέρα και των θαλάσσιων μαζών επιπλέον όρους από το ιξώδες των ρευστών, οι οποίοι περιορίζουν την ευαισθησία στις αρχικές συνθήκες.

 53. Γς said

  52:

  Butterfly Nebula

 54. Γς said

  42 b:

  Χάος και η Αγία Μέρλιν απλώθηκε σ όλη τη λίμνη

 55. Λ said

  Physike, it was not a sarky comment and you needed be so touchy. Any way I am excited with the word windyty, which seems to be so new that it hasn’t even got an entry in wiki.

 56. Y. G. said

  @46
  «Βλέπω ότι η συγκυβέρνηση με την πρώτη φορά αριστερά έχει γενικώς θαυματουργές ιδιότητες. Ξεπλένει και λευκαίνει, μετατρέπει διαμάντια της πολιτικής και κοινοβουλευτικής μας ζωής σε «απλώς συνεργαζόμενους», δικαιολογεί θρησκοληψίες και ξεσκονίσματα σε Αρχιεπισκόπους, καθώς και υποδοχές του Αγίου Φωτός από Υπουργούς Αμύνης σε στάση προσοχής και συγκινιτικής ευλάβειας. Επίσης συγχωρεί αγωγές σε δημοσιογράφους — αρκεί να κρατούν (οι αγωγές) κάποια σοβαρότητα.»

  Συμφωνω γενικα αλλα επειδη ρεπω στην λεπτολογια στεκομαι μονο στις » αγωγές σε δημοσιογράφους», στην αγωγη στον κ. Α. Πετρουλακη, που φανταζομαι οτι εννοειτε. Για πρωτη φορα δεν μπορεσα να προσθεσω την υπογραφη μου σε εκκληση συμπαραστασης στο διαδικτυο…για λογους που δεν καταλαβαινω ηταν αδυνατο το πετισιον σαϊτ να δεχτει τα στοιχεια μου, ισως επειδη εγραφα απο περιεργη χωρα… Ντρεπομαι για την αναγωγη αγωγη και την ελαχιστη συμπαρασταση (~3000 υπογραφες) που τελικα πηρε ο ΑΠ.

 57. physicist said

  #56. — Συμφωνώ μαζί σας ότι η συμπαράσταση ήταν όντως ελάχιστη. Απαράδεκτη όμως και η απόφαση του σάιτ να διαλέξει 300 επιφανείς πολίτες που υπέγραψαν και να δημοσιεύσει μόνο τα δικά τους ονόματα σε περίοπτη θέση σε άρθρο. Ένας σύνδεσμος στο ηλεκτρονικό πετίσιον θα έφτανε, αλλά, βλέπετε, ακόμα και στα αυτονόητα υπάρχει σουσουδισμός, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το ενδιαφέρον για να βασικά δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης γίνεται αντιληπτό από τον λαό σαν να ήταν κάτι ελιτίστικο που αφορά καμια διακοσαριά ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην κοσμάρα τους.

 58. Γς said

  >επειδη εγραφα απο περιεργη χωρα…

  Ποια είναι αυτή η περίεργη χώρα; Ετσι από περιέργεια 😉

  Οσο για τον ενάγοντα, έχει να πέσει πολύ γέλιο στο μέλλον [του, το αβέβαιο και θνησιγενές 😉 ]

 59. Γς said

  58 -> 56

 60. Y. G. said

  @57
  «Απαράδεκτη όμως και η απόφαση του σάιτ να διαλέξει 300 επιφανείς πολίτες που υπέγραψαν και να δημοσιεύσει μόνο τα δικά τους ονόματα σε περίοπτη θέση σε άρθρο.»

  Ετσι ειναι! Αν το προσπερασουμε ομως αυτο το επι-φαινομενο, αυτο που μενει ειναι η παραλυση της αλληλλεγγυης μπροστα στην αναγωγη αγωγη ενος υπερπανηλιθιου.

  «Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το ενδιαφέρον για να βασικά δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης γίνεται αντιληπτό από τον λαό σαν να ήταν κάτι ελιτίστικο που αφορά καμια διακοσαριά ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην κοσμάρα τους.»

  Η κοσμαρα των διακοσιων ειναι μια αρχη …

 61. 10 Πέπε
  Ντοκυμαντέρς: Σε ποια γλώσσα υπάρχει αυτός ο πληθυντικός;

  Στα παλιά γαλλικά. 🙂 Αν υπήρχε η λέξη έτσι θα την πρόφεραν.

  Δια του λόγου το αληθές, εδώ παραγωγή του Γαλλικού ARTE με όλο τον Αρχοντοχωριάτη και με την σωστή προφορά του θεάτρου της εποχής Λουδοβικου 14ου (Λεπτομέρειες άλλες δεν γνωρίζω) και ολόκληρη
  τη μουσική του Λουλί. https://www.youtube.com/watch?v=TKuUqsR4WOY

  Καλά νέα
  http://tvxs.gr/news/ellada/spiegel-amesi-prokataboli-apo-tin-mosxa-stin-athina-gia-ton-agogo
  Άμεση προκαταβολή 3 με 5 δις από Πούτιν, για τον αγωγό.
  Το ξανφόν γκένος μας ξελασπώνει.
  Ταβάριτσι, παμπιέντααα.

  Αρκεί να μη βρεθούμε πάλι ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες των δυο συνασπισμών, όπως την προηγούμενη φορά.

  Περι κουκουλονόμου και φυλακών. Αν ο σύριζα δεν οργανώσει μια σωστή επικοινωνιακή ομοβροντία πολιτικής εξόντωσης των Μπουμπούκων-Βορίδηδων,(πράμα εύκολο αυτή τη στιγμή) θα έχουμε την ατυχία να τους ιφιστάμεθα για κάμποσο καιρό ακόμα.

 62. Y. G. said

  @58 Ποια είναι αυτή η περίεργη χώρα; Ετσι από περιέργεια

  Τανζανια

 63. Αγάπη said

  Άσχετο αλλά πολύ αστείο
  http://www.mixanitouxronou.gr/kati-trechi-sta-giftika-i-elliniki-frasi-pou-ekane-tous-vretanous-na-xekardistoun/

 64. physicist said

  #62. — Απίστευτο! Οικογενειακή μας γνωστή και γειτόνισσα περνάει το μισό του χρόνου της στην Τανζανία, όπου, μαζί με τη μητέρα της, έχουν ένα πρότζεκτ στο οποίο χτίζουν και φροντίζουν αίθουσες διδασκαλίας κι ένα Κέντρο Υγείας εκεί.

 65. Y. G. said

  @64 – Φυσικε, τοτε ζητηστε της να σας ορισει πως αντιλαμβανεται τον ορο » ανθρωπιστικη κριση».

 66. physicist said

  #65. — Επιστρέφει το Μάη, σύντομα δηλαδή, και θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε …

 67. μήτσκος said

  Αυτό με τα εισαγωγικά στο «γείωσε» μήπως είναι μπούμερανγκ; Ομολογώ δεν είμαι πολύ καλά ενημερωμένος, αλλά μου φαίνεται μάλλον απίθανο να γείωσε στην κυριολεξία ο Στίγκλιτς τον Σόιμπλε. Πώς δηλαδή; Την ώρα της χειραψίας έπιασε καμιά βρύση με το αριστερό;

 68. Γς said

  64:

  >Απίστευτο! Οικογενειακή μας γνωστή και γειτόνισσα περνάει το μισό του χρόνου της στην Τανζανία

  Γιατί απίστευτο;
  >Χτες, ανήμερα του Πάσχα, επέστρεψε επιτέλους και η φίλη μας η Ρεγγίνα στην Αθήνα.
  Φεύγει, κάθε χρόνο, για μερικούς μήνες στην πατρίδα της την Κένυα και επιστρέφει όταν η άνοιξη έχει θρονιαστεί για καλά εδώ

  Κι άμα σφίξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα θα κατέβω με την κυρά στην Ουγκάντα.
  Ουγκάντα, Κένυα, Τανζανία.
  Ολοι γύρω από την λίμνη Βικτώρια

 69. Y. G. said

  @68 » Κι άμα σφίξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα θα κατέβω με την κυρά στην Ουγκάντα. Ολοι γύρω από την λίμνη Βικτώρια»

  Γυρω γυρω ολοι. 🙂

 70. Ωραίος ο Ηπειρωτάκης!

  http://www.ipirotakis.gr/

 71. physicist said

  #68. — Χμ, σωστά, δεν είναι απίστευτο αλλά είναι μάλλον απίθανο να βρεις συγχρόνως δύο γνωστούς που να είναι μεγαλωμένοι στη Δύση και να διαλέγουν να μείνουν στην Τανζανία, αυτό εννοούσα.

 72. Κένυα-Ουγκάντα-Τανγκανίκα, διαβάζαμε στα παλιά γραμματόσημα. Ταν(γκανίκα)+Ζαν(ζιβάρη)=Τανζανία.

 73. physicist said

  #73. — Δύτα, βλέπω η Ταγκανίκα εκλίπει, η Ζανζιβάρη ενσωματώνεται, οι Κυβερνήσεις πέφτουνε μα η Ελισάβετ μένει.

 74. Ε ναι, είναι σαν το Μητσοτάκη ένα πράγμα. Αν γκουγκλάρεις όμως την (τότε) αποικία θα δεις και τους προκατόχους της Λίζας.

 75. physicist said

  Τι, υπήρχαν και προκάτοχοι; Δεν είναι η Λίζα γεννηθείσα, ου ποιηθήσα, δι ης τα πάντα εγένοντο;

 76. Γς said

  72:

  Στα χρόνια μου λέγαμε για κάποια ομάδα ότι πρωτάθλημα θα πάρει όταν θα φέρει παίκτες από την Ζανζιβάρη.
  Ζανζιβάρη ήταν το ένα από τα δυό κράτη (νησί) που μαζί με την Τανγκανίκα ενώθηκαν και έκαναν την σημερινή Τανζανία.

 77. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  33: Συμφωνώ ότι ψήφισαν οπορτουνιστικά. Αν στα εισαγωγικά βάλουμε τη σημασία «όπως τους αποκαλούν» δεν θα διαφωνήσεις νομίζω.

  37: Το κακό με τις εκλογές είναι ότι μπορεί να βγάλουν άλλο από αυτό που πρέπει.

  42: Καλά λες! Λες, να είναι όρος στο καταστατικό, να περιμένουμε κανέναν Perch μετά;

  45: Υπάρχει ο όρος λαϊκή/λαϊκιστική δεξιά που δεν αποκλείει κάποιες ακραίες τοποθετήσεις.

  46: Όχι, η αγωγή Καμμένου κατά Πετρουλάκη (αν εννοείς αυτήν) είναι απαράδεκτη. Πάντως, και χωρίς να λέω τίποτα για την ουσία της υπόθεσης, εδώ και τρεις εβδομάδες κυκλοφορεί και διαφημίζεται δεόντως στο Πρόταγκον και στα ομότροπα σάιτ ένα κείμενο συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας και έχει μαζέψει μόνο 3000 υπογραφές, ενώ θα περίμενα δεκαπλάσιο νούμερο. Επαναλαμβάνω, όχι ότι αυτό λέει κάτι για την ουσία.

  51 ;Ωχ, έχεις δίκιο, παραπληροφορώ το εκλογικό σώμα! Το διόρθωσα.

  56: Ωχ, αυτό εξηγεί το 46 🙂

  57: Κι αυτο σωστό.

  61: Ξανφόν γκένος, πολύ γέλασα.

  67: Κοίτα, όταν είναι τόσο απίθανη η κυριολεξία, τα εισαγωγικά περισσεύουν -δηλαδή, για να φύγουμε από το προκείμενο, εγώ δεν θα έβαζα εισαγωγικά στο «πεθαίνω της πείνας» ή στο «αύριο πετάω για Αθήνα».

  76: Ξεχνάς τον Μητσοτάκη, ε;

 78. Λ said

  Physike, sorry to have winded you up about windyty which seems to mean wind system but actually doesn’t mean anything because it is just a trademark – and not a real word – and wish you a wonderful windfall (number 2 of course) 🙂 (there’s always a wind-ow of hope at the windy paths of life!)

  1. an apple or other fruit blown down from a tree or bush by the wind.

  2. a large amount of money that is won or received unexpectedly.

  synonyms: bonanza, jackpot, pennies from heaven, unexpected gain;

 79. Λ said

  I blew it because I should have said wound up!

 80. physicist said

  Νίκο, ευχαριστώ για τις απαντήσεις του πολυσχολίου σου αριθμός 79 που αφορούν εμένα. 😉

  @Λ: Α, ευχαριστώ πολύ! Μήλο δεν προβλέπεται να φάω στο κεφάλι, όσο για λεφτά, εκεί κι αν δεν υπάρχει ελπίς. Πάντως να ξέρεις ότι δεν ήμουνα τάτσι, ούτε μίτσι ούτε κότσι 🙂 . Ήθελα όμως να κάνω ένα σημείο σχετικά με το πολυφορεμένο με την πεταλούδα και τον καιρό, και τώρα έχω ακουμπήσει τη βαλίτσα μου.

 81. sarant said

  82 Καλό το πολυσχόλιο 🙂

 82. μήτσκος said

  79 (για τη «γείωση» του 67)
  Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεκτό, ούτε εγώ θα έβαζα εισαγωγικά στο πεθαίνω της πείνας. Το «γειώνω» πάντως είναι σχετικά καινούρια έκφραση και σίγουρα λιγότερο παγιωμένη. Τέλος πάντων, αν ήθελα να διαλέξω παραδείγματα κακής χρήσης εισαγωγικών, δεν θα διάλεγα αυτό, τόσα και τόσα έχουμε στην πιατέλα κάθε Σάββατο.

 83. # 43

  Δεν σχολίάζω εισαγόμενα και ιχθυοκαλλιεργούμενα ψάρια

 84. Μεγάλη απορία έχω αν σ’ ένα νομοσχέδιο μετράει τι λέει ή ποιοί το ψηφίζουν… δύσκολα αποφεύγουν οι κομματικοποιημένοι τις κολοτούμπες και οι βουλευτές τον λύκο έξω από το μαντρί

 85. Είχα δεί ντοκυμαντέρ για τις υπέροχες πόρτες της Ζανζιβάρης

  https://www.google.gr/search?q=zanzibar&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=znwyVengNoTjaNeKgJAD&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=853&bih=571#tbm=isch&q=zanzibar+doors

  Και είχα διαβάσει δε θυμάμαι που, οτι όταν περνούσαν τα παλιά αεροπλάνα πάνω από την πόλη της Ζανζιβάρης, οι επιβάτες το καταλάβαιναν από τον αέρα,που μύριζε μοσχοκάρφι και μπαχάρια.

 86. Ιιιι, τι ψιλοκέντημα! Κι από τροπικά θεόσκληρα ξύλα, υποθέτω…

 87. Πέπε said

  @24, 25, 46 κ.ά. του Φυσικού:

  Αλίμονο, μη θίξουμε τα επί της ουσίας κι έρθουμε στη δύσκολη θέση να μιλήσουμε για την ολοφάνερη ηθική, λογική και πνευματική χρεοκοπία της θρησκείας, για το απόλυτο κενό που κρύβουν πίσω τους οι βαρύγδουπες λέξεις. Ας μείνουμε καλύτερα στο τερατώδες λάθος που έκανε να πει ντοκυμανταίρς αντί του ορθού ντοκυμανταίρ. Σαν δεν ντρέπεται, ο αμόρφωτος.

  Βλέπω ότι η συγκυβέρνηση με την πρώτη φορά αριστερά έχει γενικώς θαυματουργές ιδιότητες. Ξεπλένει και λευκαίνει, […] δικαιολογεί θρησκοληψίες και ξεσκονίσματα σε Αρχιεπισκόπους,

  Βρε, σκάλωμα που έφαγες με τον Σεραφείμ! (Μιας και δεν είναι Αρχιεπίσκοπος, δεν ξέρω μήπως στο δεύτερο παράθεμα αναφέρεσαι σε κάτι άλλο, οπότε γράψε λάθος, και συνεχίζω για το πρώτο παράθεμα).

  Αυτά που θεωρείς ολοφάνερα, είναι όντως ολοφάνερα. Ίσως δε θα έλεγα ακριβώς «χρεοκοπία της θρησκείας», παρά «της Εκκλησίας», αλλά τέλος πάντων χοντρά-χοντρά συμφωνούμε. Είναι όμως ανάγκη να επαναλαμβάνουμε το προφανές όπου βρεθούμε; Ναι, φυσικά έχει παπάδες που παραληρούν επικινδύνως, κηρύσσοντας τη μισαλλοδοξία και την άγνοια κλπ κλπ, και έχει και κόσμο που πείθονται. Αλλά έκανα ένα σχόλιο σ’ ένα άρθρο με «μεζεδάκια».

  Και σ’ αυτό το σχόλιο δεν είπα ότι «είναι αμόρφωτος επειδή είπε ντοκυμαντέρς». Αμόρφωτο τον είπα λόγω της συρροής λαθών, που μάλιστα σχεδόν όλα οφείλονται στην απόκλιση από τη φυσική, χωρίς εκζητήσεις γλώσσα που σίγουρα κι ο ίδιος θα ξέρει να τη χειρίζεται καλύτερα, και στις ατυχείς γλωσσικές ακροβασίες.

  Είπα επίσης ότι δε διάβασα το κείμενό του μέχρι τέλους (και προσθέτω τώρα ότι ούτε και σκοπεύω να το κάνω). Το κενό πίσω από τις βαρύγδουπες λέξεις είναι, νομίζω, αρκετά φανερό ώστε να το αντιληφθεί όποιος ενδιαφέρεται να το αντιληφθεί, χωρίς να χρειαστεί να του αφιερώσουμε ειδική συζήτηση μέσα σε μια ανάρτηση με άλλο θέμα. Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι ότι τις βαρύγδoυπες λέξεις δεν ξέρει καν να τις χειριστεί.

  Εντωμεταξύ, τώρα που ξανακοιτάω το λινκ προσέχω τη φάτσα του ανθρώπου: Ρε, αυτός είναι νέος άντρας! Αν είναι δυνατόν…

  (Επιφυλάσσομαι του δικαιώματός μου να μη λάβω αφορμή από τη φτγρ, που είναι ντυμένος σαν Άρχοντας του Κακού από διαστημική ταινία, για να κάνω κι άλλα προφανή σχόλια.)

 88. Πέπε, λίγα τα λόγια για τους γκάνγκστα ιεράρχες μας!

 89. Λ said

  Αν έπρεπε να επινοήσουμε εμείς λέξη για το ντοκυμαντέρ πως θα το ονοματίζαμε άραγε;
  ταινιοτεκμήριον; τεκμηριωτόν; τεκμηριώνουσα (ταινία); ταινιοτεκμηρίωση μήπως; Το έγγραφο δεν προσφέρεται πάντως.

 90. Πέπε said

  Νομίζω ταινία τεκμηρίωσης το λένε.

 91. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  (δεν έχω ακόμη διαβασει το νήμα)
  91>>λέξη για το ντοκυμαντέρ
  Το ντοκιμαντέρ στο νόμο της Μελίνας, του 1986 κ.ε, λέγεται ταινία τεκμηρίωσης

 92. Y. G. said

  @87
  Και είχα διαβάσει δε θυμάμαι που, οτι όταν περνούσαν τα παλιά αεροπλάνα πάνω από την πόλη της Ζανζιβάρης, οι επιβάτες το καταλάβαιναν από τον αέρα,που μύριζε μοσχοκάρφι και μπαχάρια.»»

  Τον Ryszard Kapuscinski θα τον ειχα ικανο να γραφει τετιοες ομορφιες.

 93. Λ said

  Ο Νίκολα Στέρτζον που θριάμβευσε στο ντιμπέιτ είναι η κυρία της φωτογραφίας αριστερά, η Σκοτσέζα εθνικίστρια ηγέτρια (να το λέμε, να τριφτεί) Νίκολα Στέρτζον

  Η εφημερίδα Γκάρντιαν από την άλλη δεν θέλει να το τρίβει και λέει τις γυναίκες ηθοποιούς actors.

  http://www.theguardian.com/us-news/2015/apr/10/sandra-bullock-emergency-call-closet-burglary

  Είναι ενδιαφέρον όμως που οι εθνικιστές της Σκωτίας είναι πιο αριστεροί από τους εργατικούς (αν υποθέταμε έστω και για μια στιγμούλα ότι οι εργατικοί είναι αριστεροί) και καμμία σχέση δεν έχουν με τα άλλα εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης. Εγώ τους γουστάρω.

 94. Κι ας μην ξεχνάμε ποιός υποστηρίζει ενεργά τους σκοτζέζους εθνικιστές

 95. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  96 Αυτό δεν το είχα ακούσει 🙂

 96. eliency said

  Συμφωνώ για τα παραπλανητικά και περιττά επίσης εισαγωγικά. Επιπλέον όμως θεωρώ
  ότι είναι λάθος να πούμε «γείωσε τον Σόϊμπλε» γιατί το γειώνω το χρησιμοποιούμε ως όρο στην φυσική στο κεφάλαιο «Ηλεκτρισμός». Το σωστό είναι να λεχθεί «προσγείωσε τον Σόϊμπλε» που σημαίνει τον επανέφερε στην πραγματικότητα- από τα σύννεφα που πετούσε στην γη που πατάμε. Οι ηλεκτρολόγοι κάνουν το αντίθετο λάθος, τουλάχιστο στην Κύπρο. Μας λένε ότι έβαλαν…προσγείωση στην κουζίνα (εννοώντας γείωση, αυτό το διπλό καλώδιο με το πράσινο και κίτρινο χρώμα που πρέπει να είναι και χοντρό για να είναι πιο ασφαλές…)

 97. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

  Οι μεταφορες ( καλολογικο στοιχειο ενος κειμενου) ΔΕΝ θελουν εισαγωγκικα. Πηριοντ.

 98. Λ said

  Για το Σιώνυ
  http://abcnews.go.com/International/story?id=83263

 99. 98 «Γείωσε» δεν σημαίνει ακριβώς «προσγείωσε».
  http://www.slang.gr/lemma/172-geiono

 100. Για το 100

  ε, καλά το Στέμμα έχει λορδοποιήσει και «χειρότερους».
  Και μετά τους ξελορδοποίησε και τους έστειλε στην αγχόνη

  http://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Casement

 101. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 102. Μα γιατί αυτή η απέχθεια προς τον Σων; Δεν φτάνει η κόρη μου που βλέπει τους πρώτους Τζέιμς Μποντ και απορεί γιατί τον έλεγαν σύμβολο του σεξ! :-0

 103. Λ said

  Επειδή το έχει η ημέρ, εμ ο τίτλος εννοώ,
  να μην ξεχάσουμε τον ανεμογάμη που γνωρίσαμε προχθές http://www.natureofcyprus.org/detailInfoGreek.aspx?cid=1&recid=597&recordid=597&pageindex=29&rowid=145&pagesize=5

  και το ανεμογκάστρι που είναι τίτλος διηγήματος που διαβασα πολύ παλιά και δεν θυμάμαι ποιος το έγραψε.

  Εμένα ο Σιώνυ μου αρέσει παραπάνω για τη φωνή του αλλά αναμφισβήτητα ήταν κούκλος στον καιρό του. Ο Τομ Κρους πάλι όχι.

  Εδώ διαβάζει την Ιθάκη με σκοτσέζικη προφορά

 104. Dimitris said

  Αυτοι οι μετανάστες ειναι ικανοί για ολα βρε παιδι μου!!!!!!!

  Φρεσκο μεζαδακι απο το nooz.gr
  «Μετανάστης γέννησε δίδυμα μέσα σε βάρκα» http://www.nooz.gr/greece/didumi-xara-gia-prosfuga-mesa-se-varka

 105. Καθυστερημένο (μεταφορικά πάντα) μεζεδάκι: Έκτακτη σύνοδος αποφάσισαν οι πρυτάνεις για το νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία

  104, Δύτη η κόρη σου να παίζει με τις κούκλες της και κράτα την μακριά από το Τζάστιν Μπήμπερ!

  105, Λ και στη Φολέγανδρο τον λένε ανεμογάμη· επειδή αιωρείται ακίνητος, εκμεταλλευόμενος τα ανοδικά ρεύματα του ανέμου που έρχεται από τα βορεινά του νησιού, περιμένοντας να εντοπίσει κάναν πόντικα, κάνα κοτοπουλάκι, κάναν κούνελο…

 106. Λ said

  Άσχετο αλλά μια και το βρήκα

 107. Λίγο αργά Σκύλε μου, πάτησε τα δεκατέσσερα!

 108. Να την χαίρεστε!

  Το μπλουζάκι σε Medium να στο στείλω;

 109. Ε, γι αυτό είναι λίγο νωρίς ελπίζω 🙂

 110. Σαφως υπάρχει αρχαίο ρήμα οδυνάομαι (με ψιλή φυσικά), γνωστό από την παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου (Λκ. ιστ 25): νῦν δὲ ὧδε παρακαλεῖται, συ δὲ ὀδυνᾶσαι. Πταίσματα είναι τα οποία γλωσσικά ολισθήματα του Αγίου Πειραιώς — άλλο είναι το πρόβλημα…
  Νομίζω εξάλλου ότι άλλο «γείωσε» και άλλο «προσγείωσε». Το πρώτο το νιώθω μάλλον να σημαίνει «έβγαλε εκτός συζήτησης», «κατέδειξε την ανοησία των θέσεών του», και είναι σχεδόν αργκό, ενώ το δεύτερο, με τη σημασία «επανέφερε στην πραγματικότητα», είναι τελείως καθιερωμένο.

 111. Μαρία said

  104
  Να τη βάλεις να δει τον Αλέν Ντελόν στο σαμουράι του Μελβίλ 🙂

 112. Άκυρο το μεζεδάκι του 107: διορθώθηκε πριν μπαγιατέψει. 😦

 113. Λ said

  Πάντως ήμουν με την εντύπωση ότι είχε αρνηθεί τον τίτλο γι αυτό έψαξα. Έκανα βέβαια λάθός αλλά έβαλα το λίκνο επειδή λέει ότι η εργατική κυβέρνηση του μισητού Μπλαιρ ήταν εμπόδιο στην λορδοποίηση του, όπως τη λέτε.

 114. Τον δοκίμασα και τον Ντελόν. Όχι στον Σαμουράι (είναι το μόνο του Μελβίλ που δεν έχουμε) αλλά σε όλα τ’ άλλα, εκείνη εκεί: Τζόνι Ντεπ…

 115. (94) Κι εμένα στον Ryszard Kapuściński και στον Έβενο του πήγε ο νους μου.

 116. 113

  παλιά μοντέλα αθάνατα, σημερα δεν τα φτιάχνουν, τα ψευτίζουν

 117. Luminita said

  Φαίνεται ότι ο κύριος Σαραντάκος στην βιασύνη του να διορθώσει τα γλωσσικά παραστρατήματα των άλλων γλύστρησε άγαρμπα κι ο ίδιος αλλά κανένας από τους πολλούς και πολυμαθείς φίλους του εδώ δεν το πρόσεξε μέχρι τώρα!

  Γράφει στο μέσον του άρθρου του, ο ελλόγιμος κύριος Σαραντάκος:
  《 Θυμίζει το ανέκδοτο … … 》και στην συνέχεια μας εξηγεί το (άγνωστο, πάντως, σε μένα «ανέκδοτο») ότι 《 … επειδή δεν υπολόγιζε το μουλάρι που κουβαλούσε «Ο ΙΔΙΟΣ» 》.
  Εγώ δεν καταλαβαίνω πώς ο τύπος αυτός στο χωρατό του κυρίου Σαραντάκου …»κουβαλούσε» (επάνω του; το είχε …φορτωθεί στους ώμους;;;) ένα κοτζάμ μουλάρι!

  Μήπως ο βιαστικός αρθρογράφος ήθελε να εκφράσει το απολύτως λογικό 《… το μουλάρι που κουβαλούσε ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ》 και έπεσε ο ίδιος στη λούμπα με τους μεζέδες του;

  Τι δίδαγμα βγαίνει από εδώ;

 118. 116,

  σωστή η κόρη 😉

  αν και ψιλοκωλόγερας ο Τζόνι!
  Το 63 γεννηθείς.
  Καλοβαστιέται, βέβαια, δε λέω…

 119. 119

  απάντηση στο ρητορικό ερώτημα

 120. 119 Μήπως ότι έχουμε τυπογραφικό λάθος και το καβαλούσε το μουλάρι; Λέω, μήπως…
  ΥΓ. Κοιτάζω το άρθρο, καβαλούσε διαβάζω, όχι κουβαλούσε. Κάποιοι είναι λίγο βιαστικοί :mrgreen:

  Πάμε πάλι στην κουβέντα μας: λίγη επιτυχία είχα με τον Ρέντφορντ πάντως, να τα λέμε αυτά.

 121. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  119: Είστε πολύ βιαστικός, αγαπητέ, Δεν γράφω «που κΟΥβαλούσε» αλλά «που κΑβαλούσε ο ίδιος», οπότε είναι πολύ λογικό και έτσι εξηγείται που κανείς άλλος δεν το πρόσεξε.

  Το δίδαγμα που βγαίνει από εδώ είναι ότι πρέπει να προσέχετε λίγο περισσότερο.

 122. Διορθώνω στο 122: είχα λίγη επιτυχία με τον Ρ., εννοώ.

 123. sarant said

  121-122: Τέτοια ταχύτητα, εντυπωσιάζομαι!

  Τον Ντεπ τον θέλανε και οι δικές μου όταν είχαν την ίδια ηλικία.

 124. physicist said

  Παρακολουθώ τη συζήτηση περί κορών με μεγάλη προσοχή, επειδή προετοιμάζομαι για την εποχή που θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι. Το δίκαννο το έχω ήδη, το ίδιο και τις σφάιρες για αγριογούρουνα. Μην τον πετύχω μπροστά μου, του την άναψα. 😉

 125. Φυσικέ, ένα σου λέω: να εύχεσαι να μην ξεσπάει σε σένα η κόρη σου.
  Απ’ την άλλη, βέβαια, κάπου πρέπει να ξεσπάει 😦

 126. physicist said

  #127. — 😀 😀 😀

  Κάτι θα ξέρεις εσύ για να λες, όλο και κάπου θάχεις τσουρουφλιστεί μου φαίνεται …

 127. 126

  σε τι μέγεθος θα προτιμούσατε το ανωτέρω εικονιζόμενο τι-σέρτ;

  Πλάκα-πλάκα, όλοι οι πατεράδες τα ίδια άγχη έχουνε: θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που η μεγάλη κόρη του Ομπάμα έπρεπε να πάει στο χορό του γυμνασίου της, συνοδευόμενη από κάποιον πιτσιρικά. Βρέθηκε κάποιος γενναίος 14χρονος (μαύρος, φυσικά!) ο οποίος πήγε στο Πενσυλβάνια Άβενιου 1600 και τον υποδέχτηκε ο μπαμπάς της λεγάμενης στο γραφείο του, το επονομαζόμενο και Οβάλ.
  Το τι έγινε μετά στο ίντερνετ! Στις φωτογραφίες που διανεμήθηκαν από το Λευκό Οίκο, δείχνοντας τον Ομπάμα να μιλά φιλικά με τον πιτσιρή, οι κάφροι του ίντερνετ έβαζαν λεζάντες με τον Ομπάμα να λέει «Θέλεις να σου διηγηθώ πως έστειλα τους καταδρομείς να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν στο κρησφύγετό του;» και ο πιτσιρής να έχει ζαρώσει ο φουκαράς…

 128. Άσε, ολόκληρο το Μάρτη τσουρουφλιζόμουνα…

 129. Άιντε, ρε Δύτη!
  Κι από τα γραφόμενά σου σε φανταζόμουνα τουλάχιστον έτσι (στη μέση)

 130. Μαρία said

  124
  Μ’ αυτόνα δοκίμασες;

 131. physicist said

  #131. — Έτσι πράγματι είναι ο Δύτης. Το θύμα πίσω αριστερά με την κόκκινη προβιά, τη μουστακαριά και την κουκούλα είναι ο μακαντάσης που τόλμησε να ζητήσει να πάει σινεμά με την κόρη του.

 132. physicist said

  Ρε Μαρία, καρφώνεσαι. Σε μικρότερες διαστάσεις από διαφημιστικό πλακάτ αεροδρομίου, δεν είχε φωτογραφία; 🙂

 133. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ανεμογδαρμένα
  126.>>σφαίρες για αγριογούρουνα
  το τελευταίο αγριογούρουνο το αγάπησε μια παλιά μου συγκάτοικος.’Ετσι της τον έλεγε η μάνα της (γουρούνι σκέτο δεν έφτανε) μέχρι που τον χώρισε (αναίμακτα) 🙂
  125.>>Τον Ντεπ τον θέλανε
  Κι εγώ τον ήθελα …»Νεκρό» 🙂
  118. αγαπω Μάντισσον ακόμη
  121.Σκύλε, α π α ι χ τ ο ς
  123.>>το δίδαγμα …
  Μιλάμε έχω ξεραθεί.

 134. sarant said

  129-134: 🙂

 135. Μαρία, να προτείνεις όμως και καμιά ταινία, έχω μόνο το Κεντρί και εκεί είναι ολίγον σιτεμένος για δεκατετράχρονες. Θυμάμαι μια ψυχροπολεμική του Χίτσκοκ με έναν μαθηματικό, θα αρέσει και του Φυσικού. Σχισμένο παραπέτασμα, νομίζω.

 136. Μαρία στο 132

  δεν με προσέχεις!

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/04/18/meze-163/#comment-283467

  εμ σαμπού, εμ κοντισιονέρ που λέει κι ο Δύτης

 137. Δύτη

  Μπουτς Κάσσιντυ εντ δη Σάντανς Κιντ

  όχι ο δικός μας, ο Άραψ, ο άλλος, ο όμορφος

 138. gmich said

  Αν η Αντιγόνη του Σοφοκλή ήταν σαν την Αντιγόνη(ανάξια του ονόματος όπως γράφεις) Λυμπεράκη την ανηψιά του Μητσοτάκη ο Πολυνείκης θα ήταν ακόμη άταφος.

 139. Μαρία said

  139
  Στραβώθηκα, ρε συ, και κοίταξα κατευθείαν την άλλη με το γαϊδούρι.

  Δύτη, σε πιο τεκνό απ’ τον Μπουτς σε ρόλο μποξαδόρου https://www.youtube.com/watch?v=SSkHlwvmm-I

 140. Λ said

  Γαϊδουρομέτρημα

 141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  108.>>Άσχετο
  Άσχετος ο χορός της,αλλά εκείνη,θεά. Τα πόδια που φαίνονται για κλάσμα να χορεύουν-πράγματι- πεντοζάλη,μάλλον ντουμπλαρισμένα.
  Προς πατεράδες 14χρονων κορών: άν τους δείξετε αυτά τα (νυν) πουρό για να ξεγλυστρίσετε άπ τα δύσκολα, δε θα σας βγει σε καλό. 🙂 . «Ο πατέρας μου, μούχλα ρε παιδάκι μου,ζει αλλού » ακουγα στο μετρό τα κορτσούδια μεταξύ τους.

 142. sarant said

  140-142: 🙂

 143. Γς said

  105:

  >να μην ξεχάσουμε τον ανεμογάμη

  Ακου όνομα το γεράκι!

  Ε, το πετάς [ποστάρεις] μετά ή δεν το πετάς κύριε Πρόεδρε εκείνο με τα αμερικάνικα όρνεα των γουέστερν;

 144. # 105, 145

  Παλιά ιστορία το πουλάκι

 145. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Σαφώς και είναι άλλο το γειώνω και άλλο το προσγειώνω στη μεταφορική τους (αλλά και στην κυριολεκτική) χρήση.
  Γειώνω το συνομίλητή μου σημαίνει απαξιώνω την σπουδαιότητα ή την κρισιμότητα ή το «επείγον» των θέσεών του.

 146. spiral architect said

  Με αφορμή το σχόλιο #101 του Δύτη, πώς σας φαίνεται το καινούργιο template του slang.gr; Εμένα, αν και έχει μεγαλύτερους και χαρακτήρες σε λευκό φόντο, (παρεμπιπτόντως έχει προσθέσει και φόρουμ) δεν μ’ αρέσει. :/

 147. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  147.Και είναι πολύ καλό το «γειώνω» ως μεταφορά,γιατί όντως ανταποκρίνεται στον ορισμό της γείωσης που είναι η διοχέτευση «ενέργειας/δυναμικού» (έντασης/σπουδαιότητας/κρισιμότητας εν προκειμένω για συνομιλίες) στη γη. Δηλαδή στον κουβά με τα αζήτητα.

 148. # 147, 149

  Αρχικά επικρατούσαν οι ηλεκτρονικοί με την έκφραση «σ’ έχω συνδέσει με τα…βραχέα μου» μετά ήρθε η σειρά των ηλεκτρολόγων με τη «γείωση»…

 149. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δύτη, φυσικός ήταν ο Πωλ.

  «Michael Armstrong (Paul Newman), an esteemed American physicist and rocket scientist, is to attend a scientific conference in Copenhagen. He takes a cruise ship to Copenhagen along with his assistant and fiancée, Sarah Sherman (Julie Andrews). »
  επιστήμονας ρακετών …

 150. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  151. H πλάκα είναι ότι υπάρχει και κανονικός Φυσικός Πωλ Νιούμαν (θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως φέρνει λίγο και στον ορίτζιναλ…) Καθηγητής Μερικής Φυσικής (Professor of Particle Physics)
  http://www.birmingham.ac.uk/staff/profiles/physics/newman-paul.aspx

 151. physicist said

  #152. — … Καθηγητής Μερικής Φυσικής …

  Εμ, όλης της Φυσκής δεν γίνεται, γίνεται;

  Καλημέρα!

 152. sarant said

  152 Μερική Φυσική το λένε αυτό; Μερικοί άλλοι το λένε Φυσική Σωματιδίων, όχι;

  148 Ούτε εμένα μου αρέσει Σπάιραλ….

 153. physicist said

  … και προς επίρρωση αυτών που γράφει ο Κίντος ότι δεν είναι σύμπτωση ο Πωλ Νιούμαν, δώστε προσοχή.

  Με τι ασχολείται ο συνάδελφος του σχολίου 152; Με σωματίδια, κουαρκς και Κβαντική Χρωμοδυναμική. Μάλιστα.

  Τι διαβάζουμε στο πλακάτ του σχολίου 151; Technicolor.

  Χμ.

 154. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  155. Αυτό το «Λάρτζ Χάρντ-ον κολάιντερ» πάντως ακούγεται πολύ σέξυ… 🙂

 155. physicist said

  #156. — Μμμμμμ, ναι … σχεδόν τόσο σέξυ όσο και το soft matter. 😉

 156. spiral architect said

  @154β: Σε κινητό 4,7″ και ταμπλέτα 10″ φαίνεται μια χαρά. Σε 19άρα οθόνη desktop (4:3) ρυθμισμένη στα 1280×1024 χωρίς μεγέθυνση ή σμίκρυνση στον φυλλομετρητή κόβει στη μέση λήμματα στις 5-6 σειρές και το σκρολάρισμα καλά κρατεί. Σε οθόνες 16:9 των laptop ας μην το συζητάμε καλύτερα … 😦
  Τα παιδιά εκεί στο slang ας μικρύνουν τουλάχιστον το ύψος των χαρακτήρων καθώς και την απόσταση μεταξύ των σειρών και -ίσως- ας ρυθμίσουν το template τους ούτως ώστε να διαβάζεται καλά από όλες τις συσκευές-οθόνες. 😉
  (στιλ ΑV, Lifo, Skai 😛 όπου απ’ όποια συσκευή μπαίνεις, το template της ιστοσελίδας προσαρμόζεται αναλόγως)

 157. Λ said

  Καλημέρα, δεν θα βοηθήσει κανείς να βρούμε ποιος ήταν ο συγγραφέας του διηγήματος το ανεμογκάστρι;

 158. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  154.–>152. E ναι. Σωματιδιακή Φυσική. Αλλά μήπως κι αυτή,μερική φυσική δεν είναι; Σάματις ξέρουν τι και πόσα σωματίδια υπάρχουν; Μερικά πράγματα ξέρουν,οπότε Μερική Φυσική. 😆

 159. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Γειώνω κάποιον,εκτός από το κυριολεκτικό της Φυσικής επιστήμης, τον κάνω να πατεί στο έδαφος,στην πραγματικότητα,επειδή αεροβατούσε,έλεγε ή έκανε ανεδαφικά πράματα.Καλημερούδια βιαστικά,ταμπλετικά.

 160. Αυτός ο μερικός φυσικός μοιάζει πιτσιρικάς, και όμως ήταν λέει πιτσιντί στιούντεντ το ’92…

 161. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  162. Tόχουν αυτό οι Φυσικοί. Κρύβουν χρόνια! 🙂
  (κι ο δικός μας εδώ, άν δεις επίσημες φωτό μοιάζει παιδαρέλι…ποιος ξέρει τι παλιόγερος είναι in real time… 😆 Εντάξει,πλάκα κάνω Φυσικέ. Ξέρουμε ότι έχεις βρει το ελιξήριο της νιότης!)

 162. physicist said

  Κακίες και ζήλειες. Η Φυσική σε κρατάει νέο και φρέσκο, σου δίνει ορμή και σπιν, και διατηρεί την ενέργεια. Μη σου πω ότι μειώνει και την εντροπία γιατί θα με πάρεις στο κυνήγι. 😉

 163. physicist said

  Ακάκιε, να πίνεις κι εσύ εξαγωνικό νερό, να φαίνεσαι τζόβενο.

 164. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  165!! Δεν είχα ιδέα για το εξαγωνικό νερό! Εμείς τι πίνουμε δηλαδή; Τριγωνικό;
  «The Fourth Phase of Water.

  Dr. Gerald Pollack, UW professor of bioengineering at University of Washington, has developed a theory of water that has been called revolutionary. The researcher has spent the past decade convincing worldwide audiences that water is not actually a liquid.»

  Θα μας τρελάνετε ρε επιστημόνια; Δηλαδή τσάμπα φάγαμε τόσα τέρμηνα να μαθαίνουμε ρευστομηχανική και υδραυλική;;;
  Όλα στράφι; 🙂

 165. physicist said

  #166. — Είστε άσχετοι, ρε. Να ξεστραβωθείτε να μάθετε την αλήθεια που σας κρύβουν και, κυρίως, ν’ αγοράσετε τα φίλτρα εξαγωνοποιήσεως νερού στη φιλική τιμή των 250 Δολλαρίων το κομάτι. Δώρο μια γομολάστιχα.

 166. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ρε Φυσικέ, μήπως είναι τιποτα παπατζήδες αυτοί,και το πόσταρες για πλάκα/τρολιά; Διευκρίνισε πληζ γιατι αυτό το: Molecular coherence amplifies water’s natural abilities to archive and transfer information, similar to quartz crystal used in computers and watches.
  TI ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ αποθηκεύει (;;) και μεταφέρει το νεράκι του Θεού να ούμε; Den katalavainei prama koympare!

 167. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  167. Ααα…τώρα κατάλαβα…

 168. physicist said

  Ωχ, Κιντάκο μου, νόμισα ότι ήταν ολοφάνερο πως ειρωνεύομαι. Κλασική παπάτζα είναι, από τις πολλές που κυκλοφορούν ειδικά σε σχέση με το νερό, και όλες κινούνται στην περιοχή βιοανάδραση-βιοενέργεια-εναλλακτική ιατρική-ομοιοπαθητική-πράσινη ανάπτυξη-αειφόρος ενέργεια-γιόγκα κλπ. Με το αζημίωτο, φυσικά.

 169. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  170. Εντάξει,εγώ φταίω που δεν εντρύφησα επαρκώς στο σάιτ…(αλλά συμήθως βάζεις φατσούλες σ’αυτά,κι έτσι μπερδέυτηκα κομμάτι. 🙂 )
  Viktor Schauberger was an Austrian forester/forest warden, naturalist, philosopher, inventor and Biomimicry experimenter. With his work he made an extraordinary contribution to knowledge of the natural world.

  He intuited what we now recognise as the quantum or subtle energy effects of water. His understanding was built up from shamanic and experiential observation of Nature in the untamed Alpine wilderness. His motto: «Observe and Copy Nature».

  Η Alpine wilderness βαράει κατακέφαλα προφανώς! 😆 (λες από κει να εμπνεύστηκε ο ιδρυτής του περίφημου Αλπάιν Ούνι ιν Τζύριχ, Γκεόργκ Φον Μπλετ ουντ Ντούμκοπφ;)
  (αυτό το Biomimicry πάντως,ακούγεται προχώ και ενδιαφέρον…)

 170. physicist said

  😀 😀 😀

  Άμα την ψάξεις λίγο την γειτονιά των νεροβαρεμένων, θα διασκεδάσεις πολύ — αν και βασικά δεν θα τους έλεγα βαρεμένους αλλά γατόνια αεριτζήδες. Οι Άλπεις, όσο νάναι, με τις βουνοκορφές και τα λιβάδια-cum-βόσκουσες αγελάδες, βοηθάνε στο μάρκετινγκ της αγνότητος και της φυσικής ζωής.

 171. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «In the world of physics, this type of report is referred to as quantum coherence. At the very small (quantum), there is unity and cooperation (coherence). This allows individual components to meet together as a larger organism. And interesting to note that the highest expression of consistency is achieved when they used the mathematical relationship Phi = 1.618 also called the Golden Ratio.»

  Να και το φι,να και το φι πάλι! 😦 Tι μαμωσταυρίδια θα ρίχνει ο ταλαίπωροςο Ευκλείδης…

 172. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kαλά ρε Φυσικέ, δεν ντρέπονται Δόκτωρες πράμα να γράφουν τέτοιες @$ιδιές;;;

 173. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Και φαντάζομαι ότι θα πουλάνε και products αβέρτα… Τι να σού κάνει κι ο άλλος/η; Τόσοι ντόκτορ-προφεσσόροι σού λέει υπογράφουν, καλό πράμα θάναι το εξαγουότερ!
  (και μετά οι μπάτσοι και ο «νόμος» κυνηγάνε το χασίσι… 😦 )

 174. physicist said

  Τι ψάχνεις βρε μάστορα … τι θα πει δόκτορας και ξεδόκτορας άμα ο άλλος δεν έχει τσίπα και φιλότιμο, άμα είναι αδίστακτος ψεύτης κι απατεώνας; Δεν έχουμε (και καλώς δεν έχουμε) καμία Αρχή που να ελέγχει και ν’ απαγορεύει στους τσαρλατάνους να λένε και να γράφουνε. Αρκεί να μην πέφτουνε άνθρωποι άρρωστοι στα χέρια τους με την ελπίδα να γίνουν καλά …

 175. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  176. Δεν ξέρω ρε φίλε… άν ήμουνα νομοθέτης ή δικαστής ΘΑ έβρισκα έναν τρόπο να τούς κυνηγήσω! H απατεωνιά δεν είναι ποινικό αδίκημα; (πώς την αποδεικνύεις θα μου πεις; Kάτι θα έβρισκα.)

 176. physicist said

  #177. — Το αίσθημα και η οργή που σε κυριεύει όταν διαβάζεις κάτι τέτοια το καταλαβαίνω, και σκέφτεσαι να μπορούσες να στείλεις την Αστυνομία να το κλείσει το μαγαζί. Τι νομίζεις πως νοιώθω άμα πάω στο Φαρμακείο και μου λέει ο φαρμακοτρίφτης «να σας προτείνω κι ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα για την καράφλα, μόνο 25 Ευρώ τα 5 γραμμάρια, χωρίς παρενέργειες»; Μούρχεται να μπορούσα να του το κλείσω το ρημάδι και να τον στείλω να πουλάει χάμπουργκερ στα Μακντόλαλντ αλλά το ξέρω ότι έτσι θα γίνει χειρότερα.

 177. cronopiusa said

  Messages From Water Water Crystals In Motion Dr Masaru Emoto

 178. 178 Όπου μαθαίνουμε ότι η Φυσική ναι μεν σε κρατάει νέο και φρέσκο, σου δίνει ορμή και σπιν, και διατηρεί την ενέργεια, αλλά από τη φαλάκρα δεν σε σώζει.

 179. physicist said

  😀

  Προληπτικά μου το είπε, και ήτανε φαρμακοτρίφτισσα κουκλάρα. «Τέτοιος ομορφάντρας, κρίμα να καραφλιάσεις σε καμια εικοσαριά χρόνια», μου είπε επιλέξει.

 180. Δεν μας είπες και πότε έγινε αυτό όμως, για να εκτιμήσουμε τη σημερινή κατάσταση…

 181. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Εγώ πάντως Δύτη, καταλαβαίνω το στυλιστικό δίλημμα του Φυσικού.
  Πάνω που λες οτι το μυστικό της σοφίας και της γνώσης είναι η φαλάκρα και το τσιμπουκάκι…  https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTK-oUxZRPa8ZRKl0U4tHgVmY0_ZzmpIcU693tkuynXChmAZQHNcw
  εμφανίζονται κάτι σπασίκλες…

 182. Τον Αϊνστάιν δηλαδή εσύ για φαλακρό τον κόβεις;

 183. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Κουίζ: Tι μάρκα είναι το μαύρο τηλέφωνο κάτω από τον πίνακα πίσω από τον Φαϋνμάνιο;
  (θα έβαζα τί έχει γράψει ο τρελός στον πίνακα, αλλά αυτό πρέπει να έχει πιει κάποιος εξαγωνικό νερό της φωτιάς για να το βρει… 🙂 )

 184. physicist said

  #182. — Χτες-προχτές ήτανε, να, εδώ πέρα-παραπέρα. 😉

  #183. — Ρε Κίντο, όχι δηλαδή με το χέρι στην καρδιά, απ’ όλη την συλλογή, ο τελευταίος δεν αστραποβολάει το πιο κοφτερό μυαλό και φοβερή γοητεία, που να με πάρει; Α, βάλε μωρέ να θες και την άλλη μεγαλοφυία που δεν την ξέρει ο κόσμος, τον Lev Davidovich Landau, γιατί δεν ξέρω πώς να κολλάω φωτογραφίες εδώ πέρα. Εκτός από μυαλουδάρα ήταν και φοβερή φυσιογνωμία κι εκείνος.

 185. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  184. http://fistfuloftalent.com/wp-content/uploads/2012/10/1111372116-albert-einstein.9-475×320.jpg

 186. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  186. Κοίτα…να σε πω…ψυλλιάζομαι πως αν ρωτήσουμε γυνή (χωρίς πυρ και θάλασσα..) θα βρει πιο σεξουαλικό και τραβηχτικό τον Κάρολο! (απέπνεε μια πρωτόγωνη ζωώδη (για να μην πω πιθηκώδη) γοητεία… 🙂 )

 187. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φυσικού παραγγελιά ! (και σπάνιο κομμάτι,ε; Μαλλί και μούσι αλά γκουλάγκ! 😆 )

 188. Πάρε έναν Λαντάου από μένα:

  Αυτός δεν ήταν που κάποια στιγμή έπαθε ένα αυτοκινητιστικό και ήταν σε κώμα; Φοβερό μαλλί, είχαν κάτι τέτοια παράξενα λουκ οι Σοβιετικοί συνάδελφοι. Σαν το τετράγωνο μούσι του Κουρτσάτοφ ένα πράμα.

 189. Λ said

  Σας έδωσα το λίκνο για την αποφυγή φαλάκρα. τσιμπιδάκι και να τες βγάλετε μια μια τες τρίχες. Αυτό θα προκαλέσει διέγερση στη γειτονιά και θα αρχίσουν να δουλεύουν όλοι θήλακες καλύτερα. Το λίκνο είναι στο άρθρο για το φλιντζάνι

 190. Γιατί δεν βγήκε η φωτογραφία; http://www.kipt.kharkov.ua/itp/akhiezer/img/memories/landau.jpg

 191. Κοίτα τι μαθαίνει κανείς: Landau believed in free love rather than monogamy, and encouraged his wife and his students to practice free love; his wife was not enthusiastic. http://en.wikipedia.org/wiki/Lev_Landau
  Να και το μούσι του Κουρτσάτοφ:

  Και σε πρώτο πλάνο σε άγαλμα:

 192. physicist said

  Μπράβο παίδες! Φοβερό μαλλί, Δύτη, φοβερός τύπος γενικώς, τον είχανε κλείσει πεντέξι φορές στο ψυχιατρείο, και όχι για πολιτικούς λόγους (αν και τον είχε στείλει στη Σιβηρία ο Στάλιν). Το δεκάτομο της Θεωρητικής Φυσικής που έγραψε με τον Λίφσιτς, όποιος το διάβασε και το κατάλαβε είναι ήρωας. 🙂

 193. physicist said

  ‘Απαιχτος ο Κουρτσάτοφ! Ποτέ δεν είχα δει φωτογραφία του.

 194. Το είχα διαβάσει αυτό το δεκάτομο που λες, αλλά στα ρώσικα και είχα μερικές άγνωστες λέξεις στην ορολογία 🙂

 195. physicist said

  Α, γεια σου. Θυμάσαι στη σελίδα 243 του τρίτου τόμου την εξίσωση 4.21; Ε, στο δεξί μέλος λείπει ένας παράγοντας 2π.

 196. Α έτσι πες! Αμ γιαυτό δεν μου έβγαιναν οι εξισώσεις της Ενοποιητικής Θεωρίας των Πάντων! Πάμε πάλι απ’ την αρχή…

 197. physicist said

  Έτσι. Άντε, πιάσε να τις ξανακάνεις μέχρι Τρίτη απόγεμα γιατί μετά το γραπτό στην Οθωμανική έχει απροειδοποίητο Κοσμολογία.

 198. Α για τα τεστάκια έχω άλλο κόλπο, αποθηκεύω την πληροφορία σε εξαγωνικό νερό και γεμίζω το ποτήρι μπροστά μου.

 199. physicist said

  😀 😀 😀

  Memory of water, όχι παίξε-γέλασε.

 200. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Eντάξει Δύτη. Έχεις άλλες δύο προσπάθειες. Κι ο Αϊνστάιν με την τρίτη το πέτυχε!

 201. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Άσε δηλαδή που άμα δεν ήταν εβραίος (που μισούνε κάθε τι ελληνικό,Πυθαγόρειο,κλπ,κ.λ.π….) θα το έγραφε:
  E=m*(a^2 +b^2)

 202. physicist said

  Α, Κίντο, τι μου θύμισες τώρα …

  «Is E=Mc² a sexed equation? Perhaps it is. Let us make the hypothesis that it is insofar as it privileges the speed of light over other speeds that are vitally necessary to us. What seems to me to indicate the possible sexed nature of the equation is not directly its uses by nuclear weapons, rather it is having privileged that which goes faster.»
  Irigaray, Luce. Parler n’est jamais neutre. Éditions de Minuit. 1987. p.110. (Quoted in and translated by Alan Sokal and Jean Bricmont, Intellectual Impostures, London: Profile Books, 1998, p.100.)

 203. Δεν αναφέρει και ότι το Μ βγαίνει από το masculin;

 204. physicist said

  Τι να σου πω, Δύτη, δεν έκατσα να διαβάσω περισσότερα, δύο προτάσεις αρκούν για να βγάλω συμπέρασμα. 😉

 205. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  205.Γουάου!! Μόλις έβγαλες ξέρεις την πατροπαράδοτη F=m*γ (τώρα την επιτάχυνση τη λένε a .Aπό το a(μερικανιά)) την πιο σεξουαλικοϋπονοουμενοκρυφομυνηματίζουσα εξίσωση! 🙂
  (πω,πω. αμέρικαν μπαρμπάρ το κάναμε πάλι, αλλά ας προσέχει κι αυτός ο Νικοκύρης με τη Λαπαθιωτιάδα του… 🙂 )

 206. Alan Sokal and Jean Bricmont, in their book critiquing postmodern thought (Fashionable Nonsense, 1997), criticize Luce Irigaray on several grounds. In their view, she wrongly regards E=mc2 as a «sexed equation» because she argues that «it privileges the speed of light over other speeds that are vitally necessary to us».[9] They also take issue with the assertion that fluid mechanics is unfairly neglected because it deals with «feminine» fluids in contrast to «masculine» rigid mechanics. In a review of Sokal and Bricmont’s book, Richard Dawkins[10] wrote that, «You don’t have to be a physicist to smell out the daffy absurdity of this kind of argument (…), but it helps to have Sokal and Bricmont on hand to tell us the real reason why turbulent flow is a hard problem (the Navier–Stokes equations are difficult to solve).»
  http://en.wikipedia.org/wiki/Luce_Irigaray#Criticism

 207. physicist said

  Ψέματα, έχω διαβάσει μερικές προτάσεις ακόμα.

  The privileging of solid over fluid mechanics, and indeed the inability of science to deal with turbulent flow at all, she attributes to the association of fluidity with femininity. Whereas men have sex organs that protrude and become rigid, women have openings that leak menstrual blood and vaginal fluids. Although men, too, flow on occasion — when semen is emitted, for example — this aspect of their sexuality is not emphasized. It is the rigidity of the male organ that counts, not its complicity in fluid flow. These idealizations are reinscribed in mathematics, which conceives of fluids as laminated planes and other modified solid forms. In the same way that women are erased within masculinist theories and language, existing only as not-men, so fluids have been erased from science, existing only as not-solids. From this perspective it is no wonder that science has not been able to arrive at a successful model for turbulence. The problem of turbulent flow cannot be solved because the conceptions of fluids (and of women) have been formulated so as necessarily to leave unarticulated remainders.

 208. Πέπε said

  @185: Δεν ξέρω τον κύριο και την εποχή του, αλλά εγώ λέω Ζίμενς.

 209. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  208. Δηλαδή, αυτά παραπάνω τα έγραψε ΣΟΒΑΡΑ;;

 210. physicist said

  Κάτι τέτοια διάβαζε και το Χόρνσάιτ κι αποφάσισε να γίνει Λανν.

 211. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  210. Ιιιιι!! Mαχαιριά κατάστηθη για φίλο συσχολιαστή ήταν αυτό το σχόλιο!
  Ζερό πουάν μεσιέ! Tζένεραλ Ελέκτρικ οφ κορς.

 212. physicist said

  Έχω γίνει λιώμα …

  … στα γέλια!

 213. Τι επικό νήμα! Εδώ λέγαμε για το νέο λουκ του σλανγ.γρ; Αυτή η σελίδα πάντως έχει πλάκα: http://www.slang.gr/search/category/xaraktirismoi_prosopon/669 (Λ, για να μη λες ότι σε αγνοούμε: έψαχνα απάντηση στην απορία σου για το διήγημα «Ανεμογκάστρι» –και όχι, δεν βρήκα κάτι..)

 214. sarant said

  Καλά, είχατε πολλά κέφια στα σχόλια για τα μαλλιά και τη φυσική.

  Κάποια στιγμή θα βάλουμε ένα άρθρο για την ομοιοπαθητική να πιάσουμε χίλια σαρανταδυό σχόλια.

 215. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  216. Κι άμα βάλεις για την ομοιοπαθητική ορθοπΑΙδική …θα πιάσεις φανταστικό αριθμό σχολίων!
  (φανταστικό όπως imaginary, not fantastic … 🙂 )

 216. sarant said

  215 Κι εγώ έψαξα λίγο και δεν βρήκα τίποτα.

 217. sarant said

  217: Ωχ ναι!

 218. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Ομοιοπαθητική κβάντωση σε κρυσταλικές δομές Βιομιμητικού εξαγωνικού ύδατος και θεραπευτικές εφαρμογές εις την Ορθοπαίδηση. Από την Χρυσή Τομή έως την Μνημονικότητα της Ανάδρασης! »
  (θα @εστούμε στο τάλαρο Φυσικέ, άμα το υπογράψεις! …θα σπρώξουμε και λίγο με το Νικοκύρη που έχει άκρες με εκδότες,κ.λ.π…. φύγαμε;)

 219. Λ said

  Πρέπει να ξαναπάω στη Σεβέρειο βιβλιοθήκη να το ψάξω. Εκεί το βρήκα και το διάβασα όταν ήμουν μαθήτρια.

 220. Αυτή ήταν η βιβλιοθήκη με τον ιέρακα και το στρουθίον;

 221. Ριβαλντίνιο said

  Και αυτός

  λένε αυτοκτόνησε 😦 γιατί δεν ήξερε να μετατρέψει το «παύε να ρωτάς» σε «παύε να κοιτάς». 🙂

  PV=nRT => PV=NkT

 222. Α όχι, άλλη βιβλιοθήκη πρέπει να είναι, ε; https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/29/lazos/#comment-280181

 223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  129 – Όχι όλοι, υπάρχουν και κάποιοι λίγοι, που κρίνοντας απο το πώς πέρασε η μαμά τους στην ηλικία τους, ξέρουν οτι θα περάσουν κι αυτές ωραία, και μόνο χαρά αισθάνονται.
  Δωρεάν συμβουλή σε μπαμπάδες μικρών κοριτσιών, να είστε πρότυπα για τις κόρες σας, αλλά ποτέ ό θεός τους. Το σέξ είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να τους συμβεί στην ζωή τους, φροντίστε στην εφηβεία τους, να είναι έτοιμες να το απολαύσουν, θα σας ευγνωμονούν σε όλη τους την ζωή.

  168 – 170 – Επειδή είστε άσχετοι και μας κάνετε τους έξυπνους, να σας πώ, οτι το νερό ΕΧΕΙ ΜΝΗΜΗ, και κουβαλάει τις πληροφορίες απο την αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος.
  Δεν κάνω πλάκα, το είχα ακούσει κάποτε σε μια εκπομπή τύπου Χαρδαβέλα, σε κάποιο μικρό κανάλι (του Κουρή;) την εποχή της ισχυρής Ελλάδας.
  Επίσης, υπάρχει και το νερό με όζον, που θεραπεύει πάσα νόσον και πάσα μαλακίαν, και κάνει τον έμπορο να αισθάνεται σαν τον Βερόπουλο (απο το γνωστό αστείο).

  178 – Απο τη στιγμή που επιτρέπεται στα Μακ Ντόναλντ να λειτουργούν, όλα επιτρέπονται.

 224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  180 κε – Τρομερές (παρ) ενέργειες έχει το ΕΞΑΓΩΝΙΚΟ νερό.

  188 – «θα βρει πιο σεξουαλικό και τραβηχτικό τον Κάρολο!» Τον διάδοχο εννοείς;

 225. Λ said

  Η Σεβέρειος είναι η βιβλιοθήκη του σχολείου μου του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Είναι αρκετά πλούσια,σε βιβλία εννοώ, γιατί το 13 την κουρέψανε και αυτή. Το ΠΓ διαθέτει και Μουσείο.
  Τη Φανερωμένης την κλείσανε και το μεν κτήριο ενοικιάστηκε στο κατάστημα Τσαούσης ένα εκατομμύριο είδη. Τα βιβλία αποτέλεσαν το βασικό κορμό της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπυ

 226. Λ said

  Μακαρίου

 227. physicist said

  #220. — Κίντο, πες το κι έγινε! Θα τη φάω μεν την απόλυση από τον τωρινό εργοδότη λόγω ξεφτίλας, αλλά με τα λεφτά που θα πιάσουμε, ας πάει να κουρεύεται.

  #223. — Ριβ, τεράστιος ήρωας ο Μπόλτσμαν και τραγική προσωπικότητα. Νεύτων-Μάξγουελλ-Μπόλτσμαν είναι κατά τη γνώμη μου οι τρεις κορυφαίοι προκβαντικοί.

 228. Τι απίστευτοι!

  Δεν σας προλαβαίνει κανείς! 😀

  [video src="http://i.imgur.com/wplJBbT.webm" /]

 229. sarant said

  220 Ναι, κι η χρυσή τομή κλείνει το ματάκι στην τρισχιλιετή δόξα

 230. Α, ρε Κιντ, τι χάνεις που ξενιτεύτηκες…

  http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/56933

 231. Πέπε said

  @213: Μα ναι. Ζίμενς ήταν το ασπρομπέζ σύγχρονο στο πατρικό μου, Τζένεραλ Ελέκτρικ (με το καλλιγραφικό GE) στη γιαγιά μου… Σόρρυ κύριος!

  ___________

  Για το σλανγκ.γκρ: Χτες-προχτές που το πρωτοείδα ξενέρωσα. Φαντάζομαι ότι θα το συνηθίσουμε. Μπορεί τελικά να ‘ναι καλύτερο – η σελίδα από το λινκ του #215 αφήνει σημαντικές ελπίδες.

 232. LandS said

  207 Δεν προκειται για ακερικανια.
  Κατα τα τελη των σεβεντιζ ειχε γινει ερευνα στους μαθητες για τις γνωσεις τους στη Φυσικη.
  Στην ερωτηση «τι ειναι επιταχυνσις » υπαρξαν πολλες απαντησεις «το ‘γ’ «.
  Φανερο οτι η ασκησιολογια στην οποια καταφευγαν τα φροντιστηρια για να περναει η πελατεια τους στις εξετασεις ειχε αρχισει να εχει δυσμενεις επιπτωσεις στη Μαθηση και τις Γνωσεις.
  Το προβλημα λυθηκε μεγαλοφυως με το να αλλαξουν το συμβολον της επιταχυνσεως σε «a».

 233. LandS said

  Σε αυτους τους Ελβετους με το «εξαγωνικο νερο» υπαρχει κανεις ονοματι Καματερος;

 234. sarant said

  233 Είναι βέβαια κι αυτή η ελπίδα, ότι θα συνηθίσουμε το καινούργιο.

 235. 163, …162. Tόχουν αυτό οι Φυσικοί. Κρύβουν χρόνια! 🙂 …

  Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ο χρόνος δεν είναι μονολιθική οντότητα αλλά εξαρτάται από πού κοιτάς! 🙂

 236. 203, Κιντ, αριστούργημα!

 237. Μαρία said

  215, 218
  Τι ψάξατε, ρε σεις! Δεν είπαμε οτι κοιτάμε και στα γουγλοβιβλία;
  Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό της η Λ αλλά υπάρχει μυθιστόρημα Ανεμογκάστρι του ….Γεωργίου Παπαδοπούλου. http://www.bibliopolio.gr/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9-p-89047.html

 238. physicist said

  Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από φιλότιμο ελληνικό σάιτ. Πρόκειται για περιγραφή της περίφημης φωτογραφίας των 29 συμμετεχόντων στο 5ο Συνέδριο Φυσικής του Σολβαί, το 1927. Κουίζ: πόσα και ποια ονόματα κατακρεούργησε ο συντάκτης;

  Η φωτογραφία από αριστερά προς δεξιά: Πίσω: Αύγουστος Πικάρντ, Εμιλ Ενριοτ, Πάουλ Έρενφεστ, Έντουαρντ Χέρζεν, Θεοφίλ ντε Ντοντέ, Έργουιν Σκρόλινγκερ, Ζε Βερσχάφελτ, Βόλφανγκ Πάουλι, Βέρνερ Χάισενμπεργκ, Ραλφ Φάουλερ και Λεόν Μπριλουάν. Μέση: Πιτερ Ντεμπουε, Μάρτιν Νάντσεν, Γουίλιαμ Λοέρενς Μπράγκ, Χέντρικ Άντονι Κράμερς, Πολ Ντιράκ, Άρθουρ Κόμπτον, Λουί ντε Μπρογκλί, Μαξ Μπορν και Νιλς Μπορ. Μπροστά: Ίρβιν Λανγκμουαρ, Μαξ Πλανκ, Μαρία Κιουρί, Χέντρικ Λόρεντζ, Άλμπερτ Αινστάιν, Πολ Λάνγκεβεν, Κάρολος – Ευγένιος Γκουέ, Γουίλσον και Όουεν Ρίτσαρντσον….

 239. 223, Να βάλουμε και το θεϊκό S = k lnW, του ίδιου

 240. Ριβαλντίνιο said

  @ 242 Μιχάλης Νικολάου
  Γιατί όμως αυτός έχει δεκαδικό λογάριθμο και εσείς βάλατε νεπέριο ?
  ( Είμαι άσχετος με τα maths και λέω ότι θυμάμαι από το Λύκειο γι’αυτό μην μου ρίξετε κράξιμο, ε ?)

 241. Μαρία said

  241
  Απ’ τους γαλλόφωνους
  Πικάρ, Ανριό, Τεοφίλ, ντε Μπρολί, Γκι(υ).

 242. Χωρίς να ξέρω προσθέτω: Έργουιν Σκρόλινγκερ, Χάισενμπεργκ, Γουίλιαμ Λοέρενς Μπράγκ, Πολ Λάνγκεβεν.
  Τον Αύγουστο Πικάρ τον κουβεντιάζαμε παλιά εδώ με τον JAGO, διότι είναι το πρότυπο του καθηγητή Τουρνεσόλ: http://fr.wikipedia.org/wiki/Professeur_Tournesol

  O Πικάρ πάνω, και κάτω ο Τουρνεσόλ του Τεν-Τεν:

 243. Αυτές οι επικές γενειάδες πρέπει να είναι τυπικά ρούσσικες.

  Виктор Николаевич Леонов

 244. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ριβαλντίνιε, είναι ελληνική «ιδιοτροπία» το ln. Oι περισσότεροι βαρβάροι log συμβολίζουν τους νεπέριους . Και log_{10} τους δεκαδικούς.

 245. Ριβαλντίνιο said

  @ Δύτης των νιπτήρων
  A, τι μου θύμισες.

  κ.λπ. εδώ

  http://www.stripsuithedenenverleden.nl/Lucky%20Luke%20historisch.html

 246. Ριβαλντίνιο said

  @ 247 Νέο Kid L’errance d’Arabie
  Thanks, thanks, thanks !
  Και εγώ που νόμιζα πως τα μαθηματικά ήταν παγκόσμια γλώσσα.

 247. Μα τι άρνηση αυτή με τον Πικάρ!

 248. Νέο Kid L'errance d'Arabie said


  Απ’όλους αυτούς, μόνο αυτή η ασπρομαλλούσα κυρία φαίνεται στα καλά της… Οι άλλοι…ένα ψιλοάρπαγμα το έχουν! 🙂

 249. Επιτέλους…

 250. physicist said

  #244. — Καλά το ξεκίνησες.

  #243. — Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε λογάριθμο, δεν αλλάζει απολύτως τίποτε. Η αλλαγή λογαρίθμου απορροφάται στην αριθμητική τιμή της σταθεράς του Μπόλτσμαν k. Τούτου λεχθέντος, ενδέχεται εκείνη την εποχή να έγραφαν log για τον Νεπέρειο λογάριθμο και log_10 για τον δεκαδικό.

 251. physicist said

  Σωστός ο Κίντος, σχεδόν όλοι έχουν ένα κουσούρι στο όνομα, ορισμένα είναι πράγματι ξεκαρδιστικά. Σωστός και ο Δύτης, η λίστα των Νομανσλάνδιων δεν έχει εξαντήθεί ακόμα.

 252. Ριβαλντίνιο said

  @ 249 Δύτης των νιπτήρων
  Από την wiki μάλλον δεν μπορείς να βάλεις απευθείας εικόνα.

  Πρέπει μάλλον έτσι

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Bundesarchiv_Bild_102-13738%2C_Auguste_Piccard. jpg

 253. Ριβαλντίνιο said

  @ Δύτης των νιπτήρων
  Α, εντάξει το κάνεις και μόνος σου.

 254. Κιντ στο 252

  Η ασπρομαλλούσα κυρία φαίνεται στα καλά της επειδή είχε δύο Νόμπελς, ένα Φυσικής κι ένα Χημείας. Και μετά, πήρε Νόμπελ και η κόρη της κι ο γαμπρός της. Νεποτιζμός…. τσκ, τσκ, τσκ

  Ο οποίος γαμπρός επί κατοχής δούλευε σε ένα χημικός ινστιτούτο στο Παρίσι. Και η συμβολή του στην αντίσταση ήταν να τους φκιάνει τα κοκτέιλζ Μολότοφ! Σκέψου νάχεις νομπελίστα να σου φκιάνει τα μπουκάλια, ε, ρε, μπάχαλα…

 255. Μεγάλες δόξες ο Πικάρ! Έτσι φτάνω κι εγώ στη στρατόσφαιρα.
  Εγώ πρώτα είχα μάθει για το γιο του, με το βαθυσκάφος.

 256. 260
  εμ τι Δύτης είσαι.
  Γενικώς αυτή η οικογένεια ήταν ή του ύψους ή του βάθους.
  Ο υιός κι ο εγγονός Πικάρ είχαν φκιάσει και με μια σπέσιαλ γόνδολα για αερόστατο πούφτασε μέχρι τα όρια του διαστήματος.

 257. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 258. Ριβαλντίνιο said

  @ 254β physicist
  Τhanks, thanks και εσένα physicist.

 259. Αυτό Κιντ μου θύμισε τούτο δω: http://jboor.net/?page_id=919
  Hegel, I Goethe, Goethe have ya,
  ‘Cuase I Nietzsche, Nietzsche, Nietzsche so bad.

  Well I’d like to Leibniz the stars with you,
  But I know you’d Schopenhauer late, like you always do.

  Heidegger lovely ways, she’s got all I want.
  And I’d like to Hesse some of her goodness — but I Kant.

  Spinoza long since I have seen your face.
  And so be-Feuerbach I shall not leave this place.

  Well I Gadamer-ciful reply from her.
  But as to Husserl-ove, I cannot say for sure.

  Well I don’t Kierkegaard my heart with all my strength.
  But now I’ve been in such a Fichte for such a length.
  And I don’t know if my Wittgenstein to sing this lonely song.
  That’s why Einstein away from you from now on.

 260. Αριστερά είναι ο Τέσλα. Ο άλλος είναι ο Έντισον;
  (Τι άλλο έχουμε να δούμε μέχρι να νυχτώσει!)

 261. physicist said

  Ο Ζε Βερσχάφελτ ήταν μακρινός συγγενής του Ζε Μαρία. Μετανάστευσε μια δεύτερη ξαδέρφη του στη Βραζιλία κι επειδή οι Μπρασιλέιρος δεν μπορούσαν να προφέρουν το επίθετο Βερσχάφελτ, της είπανε «καλά, θα σε λέμε Μαρία».

  Ο μέγας Peter Debye είχε φάει τα λυσσακά του να λέει και να ξαναλέει στους Αμερικανούς I am not German, I am Dutch. Ε, τον έκανε ο συντάκτης Αγγλογάλλο, Πιτερ Ντεμπουε, και του έλυσε τα προβλήματα μια κι όξω.

 262. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O Πικάρ σε απόκρυφα πειράματα Χημείας…

 263. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Εγώ νίπτω τας χείρας μου (και θέτω την εμαυτήν ουράν απόξω)! Ο Φυσικός τα ξεκίνησε όλα με κείνο τα πολυγωνικά απόνερα… (παιδιά είμαστε και μείς…παρασυρθήκαμε κύριε πρόεδρε!)

 264. Ναι, καλά

 265. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 266. Μαρία said

  267
  Μα πού να το φανταστώ! Δοκίμασα διάφορες ορθογραφήσεις αλλά τον πέτυχα τον J.E. http://fr.wikipedia.org/wiki/Jules-%C3%89mile_Verschaffelt

 267. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mαρία,προσοχή!

 268. physicist said

  #272. — Έτσι μπράβο, Μαρία!

  #273. — 😀 😀 😀

 269. Μαρία said

  274
  Κι αφού η ρουφιάνα μαρτύρησε ποιο είναι το συμπαθές σάιτ, ωραίο κι αυτό: Η Διάσκεψη του Σολβέ που θεμελιώθηκε το 1912 από τον βιομήχανο Έρνεστ Σολβέι …
  Το κοντραρίστηκαν στον τίτλο δεν το συζητώ.

 270. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  240 Το βρήκα αυτό, αλλά δεν το θεώρησα ούτε διήγημα ούτε άξιο λόγου 🙂

  Βλέπω ότι έγινε κατάληψη στα σχόλια από ομάδα αξύριστων και μακρυμάλληδων φυσικών. Πλάκα έχει.

 271. physicist said

  #275. — Α, τα βρήκες όλα, βλέπω. Τότε θα έπεσε το μάτι σου και στον Νιλς Μποχρ. Ό,τι νάναι γράφει κειμέσα, γενικώς … αλλά να εκτιμήσουμε την προσπάθεια. 🙂

 272. Μαρία said

  278
  Ναι, μόνο που δεν είναι χ αλλά έχει παρεισφρήσει το επί του πολλαπλασιασμού πριν απ’ το ρ.

 273. physicist said

  #279. — Όχι, είναι το χι της γραμματοσειράς, δες π.χ. και σε άλλες λέξεις. Κι αφού το «Μποχρ» εμφανίζεται πάνω από μία φορά, ήταν ηθελημένος μεταγραμματισμός του Bohr. Ο οποίος, βέβαια, αλλού στο κείμενο γράφεται Μπορ.

  Ας βάλουμε τον λίκνο να μη μείνουν οι υπόλοιποι με την αγωνία.

  http://www.mixanitouxronou.gr/i-17-apo-tous-29-ikonizomenous-kerdisan-to-vravio-nompel-anamesa-tous-o-ainstain-ke-o-bor-pou-kontraristikan-me-dilitiriodis-atakes/

 274. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φυσικέ, σε βρίσκω ασυνήθιστα (έως ύποπτα.. 🙂 )επιεική!
  Ρε τι γράφει ο μάστορας να ούμε;;
  «και συγκεκριμένα για την ανακάλυψη του νόμου του φωτοηλεκτρικού φαινομένου…. » την ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ;; Όχι την εξήγηση;
  Καλά ,άσε τα κβαντικά …πώς δεν σηκώθηκε ο Πλάνκ από κεί αριστερά να τον βαρέσει! 🙂

 275. 281

  Αν ήμουν ο Μιχάλης Νικολάου θα έλεγα:

  πώς δεν πήρε μια σανίδα ο Πλανκ από κεί αριστερά να τον βαρέσει… 😉

  Η μηχανή του χρόνου έχει διεκδικήσει πολλάκις το βραβείο Chapatsoulidger…

 276. http://www.videoman.gr/75816/embed

 277. physicist said

  #281. — Κίντο, ίσως γερνάω και ημερεύω 🙂 αλλά, από την άλλη, τα άδολα λάθη της ειλικρινούς άγνοιας είναι συγχωρητέα. Οι ιδιοτελείς δηθενιές από τάχαμου τύπους, αυτές είναι που με κάνουν έξω φρενών.

 278. sarant said

  280 Έχει δύο Μποχρ (συγγενής του Μποχώρη ίσως) και πολλά Μπορ, περίεργο.

 279. giorgos said

  τούς δικούς μας , τούς εξαφάνησαν οί ψυχάρηδες καί οί μελάδες …
  http://www.katotokerdos.blogspot.gr/2013/11/4.html

 280. physicist said

  Α, Σκύλε, στη Μηχανή του Χρόνου έφτασα βάζοντας στο ψαχτήρι «νερό του Καματερού» με αφορμή το σχόλιο του Λαντς παραπάνω. Τι φάσεις κι αυτές τότε … και οι φωτογραφίες απ’ τον κόσμο να παίρνει θαυματουργό νερό απ’ τα βυτιοφόρα με κουβάδες από Ντιξάν, όλα τα λεφτά.

 281. Pedis said

  Νικοκύριε, διαβάζω τα μεζεδάκια με καθυστέρηση. Καλά, η αρλουμπολογία τους γεωργιάδηδων, των πάσχων και θεοδωρόπουλων
  είναι φρικτή. Δεν είναι καν για γέλια.

  Αλλά και οι «σοβαροί» υπουργοί πόσο λίγοι αποδεικνύονται. Καλοί στο ρόλο του λακέ και ικανοί μάνατζερ με τα πληρεξούσια των Βρυξελλών αλλά σε οτιδήποτε άλλο τιποτένοι παραρολόγοι. Άκου το συγκλητικό δόγμα (δόγμα?) ισχύει πάντα!

  Ο εχθρός είναι -όπως πάντα- εντός των τειχών και, πλέον, με σημαία την αρλούμπα. Άστα διάλα κολοκύθες.

 282. Pedis said

  Ρε φυσικέ, τι σου λέει Σκρόλινγκερ; Αγνοώ τον τύπο που έγραψε το (ας το πούμε) κείμενο και θα συνεχίσω να το κάνω … αλλά, από περιέργεια αναρωτιέμαι από πού να τα έχει αντλήσει όλα αυτά τα περισπούδαστα … Και γιες σερ, ο Αινστάιν περίμενε από τον Πόπερ να του πει πώς να κάνει επιστήμη! Από ποιον παπαρόπουλο να το ‘χει πάρει;

 283. Μαρία said

  287
  Λόγω νερού έκοψε η μάνα μου Τα Νέα που το διαφήμιζαν.

  289
  O Σκρόλινγκερ είναι σαν τον Ζε. Μέχρι κι εγώ άκουσα τις διαμαρτυρίες του γάτου 🙂

 284. Pedis said

  #290 β – Του σηκώθηκε η τρίχα, να, από το θυμό του … Ντεμπουε, Νάντσεν, Λάνγκεβεν … όχι δηλητηριώδεις ατάκες αλλά πιπέρι στο στόμα σε μεγάλους κόκκους να μασουλάει για να μάθει να προφέρει τα ονόματα, τουλάχιστον, ο έρμος. Είπε και κάτι άλλο ο γάτος, να τον κλείσουν στο κουτί μαζί με τον αρθρογράφο, και να δούμε ποιος θα επιβιώσει μετά το πείραμα. Προβλέψεις;

 285. 241,
  Ο Μπριλουάν πρέπει να ήταν ο εμπνευστής του ομώνυμου επαναστατικού προϊόντος («δύο προϊόντα σε ένα») που συνδύαζε μπριγιαντίνη και σαμπουάν για την περιποίηση των μαλλιών (ιδίως των κυματιστών).
  Το προϊόν άλλοτε συμπεριφερόταν σαν μπριγιαντίνη, και άλλοτε σαν σαμπουάν, ανάλογα με την περίσταση.

 286. Pedis said

  # 292 – στρώσεις ή ζώνες μπριγιαντίνης.

 287. Γς said

  292:
  Μπριγιαντίνες και τέτοια.

  Τη δεκαετια του ’50, υπήρχε μια διαφήμιση για μια κρέμα μαλλιών. Την Μπριλ Κριμ.

  Εδειχνε εναν αθλητη που στο αλμα επι κοντω. Επαιρνε φορα, και εκεί που έφτυανε πάνω απ τον πήχη σταματούσε και γυρνούσε ανάποδα το σποτάκι. Τον έδειχνε να κατεβαίνει κι να πατάει πάλι κάτω και να πηγαίνει με την όπισθεν. Μέχρι που σταματούσε κι ελεγε: «Ξεχασα να βαλω Μπριλ Κριμ»

  Και παραμονή που είναι της εθνοσωτηρίου να και το σχετικό ανέκδοτο που κυκλοφόρησε καμιά 20ριά χρόνια αργότερα:

  Πέθανε λέει ο Παπαδόπουλος και στο δημόσιο προσκύνημα πήγε μόνο ένας, που πλησίασε το φέρετρο κι άρχισε να του χαϊδεύει τα μαλλιά.
  -Μα τι κάνετε; Του φωνάζει ο φρουρός.
  -Του βάζω Μπριλ-Κριμ για να μην ξαναγυρίσει!…

 288. physicist said

  #289. — Συνάδελφε, το κείμενο είναι τόσο παπαροπαπάρα που δεν θυμώνω καν με τον συντάκτη του. Ο άνθρωπος δεν προσπάθησε καν, έγραψε ένα στην αρπαχτή κι ό,τι βγει. Ε, ο Σκρόλινγκερ είναι το έξτρα δώρο, μαζί κι ένα μπουκαλάκι μπριγιαντίνη του Μπριλουάν.

 289. spiral architect said

  Ότι και να λέτε άπιστοι θετικάριοι Θωμάδες το νερό έχει μνήμη!
  (και ας φωνάζει ο χόακας) 😆 😆

 290. Γς said

  Βλέπω ότι έχει καταπιαστεί το ιστολόγιο με τον Benveniste πριν μπω εδώ. Δεν με περιμένατε 😦

  Με το Nature που την πάτησε;

  Δεν βαριέσαι…

 291. physicist said

  Έτσι πατάνε τις βουνοκορφές τα παλικάρια ρε γατάκια, με σκαρπίνια και παλτό δεξιώσεων, όχι με στολές ορειβασίας.

 292. 298 Μπράβο βουνά η Κορέα! Δεν της τό ‘χα.

 293. sarant said

  298 Aνεμοδαρμένος κι αυτός αν και with a distinct lack of any specialized hiking gear. Και πώς ανεβήκανε όλοι αυτοί εκειπάνω; Φωτοσουπιά είναι;

  294 Η διαφήμιση του ΜπριλΚρημ δεν είναι δεκ. 1950 γιατί τη θυμάμαι κι εγώ. Μάλλον αρχές δεκ 1970

 294. physicist said

  #300(α). — Ή τον ανεβάσανε με ελικόπτερο ή, αν είναι φωτοσουπιά, είναι καμωμένη πολύ καλά. Μ’ άρεσε πολύ το ανεμίζον τσουλούφι. 😉

  Καλημέρες!

 295. sarant said

  301 Με ελικόπτερο αυτόν, αλλά εδώ είναι κοτζάμ λόχος μαζί του.

 296. sarant said

  Πάντως ενώ οι μαλθακοί οι αεροπόροι φοράνε γάντια και καλπάκια, ο σκληραγωγημένος ηγέτης τα περιφρονεί αυτά.

 297. physicist said

  #302. — Ο λόχος είναι σκληραγωγημένος, θα σκαρφάλωσε στο ποδαράτο …

 298. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  304. Ναι, αλλά ανταμοίφτηκαν με τα ξεκαρδιστικά ανέκδοτα που τους είπε ο Αρχηγός!

  Climbing Mt. Paektu provides precious mental pabulum more powerful than any kind of nuclear weapon, and it is the way for carrying forward the revolutionary traditions of Paektu and giving steady continuity to the glorious Korean revolution

 299. Θα τους διάβαζε τα σχόλια στο παρόν νήμα 🙂

 300. 282,
  …πώς δεν πήρε μια σανίδα ο Πλανκ από κεί αριστερά να τον βαρέσει… 😉

  Σκεφτόταν για βρεγμένη σανίδα, αλλά τού έλειπε το εξαγωνικό νερό…

 301. LandS said

  Το βαζω αν και δε ξερω αν πετυχει

 302. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  308. To πέτυχες! Πέρασες στον πολιτιζμό… 😆

 303. Γς said

  ΣΚΑΪ ΤιΒι Τώρα:

  Η επιχείρηση Triton για την διάσωση των μεταναστών στην θάλασσα αντικατέστησε την επιχείρηση Mare Nosrum. Η Tritonεχει προυπολογισμό το ένα τρίτο(ν) της Mare Nosrum.

  [Συμπτώσεις]

 304. Γς said

  300:

  > Η διαφήμιση του ΜπριλΚρημ δεν είναι δεκ. 1950 γιατί τη θυμάμαι κι εγώ. Μάλλον αρχές δεκ 1970

  Ηταν επανάληψη.

  Όπως στην διαφήμιση της ΜΙΣΚΟ με τον Ακάκιο.
  Την έχω δει να επανέρχεται κάμποσες φορές στη ζωή μου.

  Δεν είμαι όμως τόσο αρχαίος ώστε να έχω δει και την παλαιότερη εκδοχή της, του 1915, παρακαλώ!

  Που ο μοναχός με το γαϊδουράκι ονομαζόταν Ονούφριος και είχε σχεδιαστεί για να διαφημίσει τα τσιγάρα Γιαννουκάκη.

  «και μην ξεχάσεις Ονούφριε, τα σιγάρα να είναι Γιαννουκάκη»!…

  Σκίτσο του Ηλία Κουμενάκη.
  100 χρόνια πριν!

 305. Θρασύμαχος said

  Για «το λεγόμενο σπλάχνο του νομοσχεδίου» δείτε http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/18a4e643-1429-4e6b-a317-d7c6a29adabf/9209093.pdf σελ. 2-18, κάτω-κάτω στο τέλος κάθε σελίδας.

 306. sarant said

  312 Μπράβο Θρασύμαχε!

 307. Γς said

  Στου Μπογδάνου (ΣΚΑΪ) τώρα.

  Γ. Πιτταράς: Το μέτρο με τον επείγον χαρακτήρα
  [Ντάξει προς το σαρδάμ είναι]

 308. Σ’ αυτό το επικό νήμα ας προσθέσω την ευτυχή κατάληξη των αναζητήσεων αντρικού προτύπου της Δυτοπούλας: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Είμαι πολύ χαρούμενος!

 309. […] Μπορεί να σας παραξενέψει ο τίτλος του σημερινού σαββατιάτικου άρθρου μας -θα καταλάβετε την αιτία όταν φτάσουμε στο τέλος του άρθρου (εκτός αν βιάζεστε και πάτε κατευθείαν εκεί). Αρχικά έλεγα να τ…  […]

 310. Μαρία said

  315
  Τον ωραίο Αντώνιο της έδειξες; 🙂

 311. Ποιόν Αντώνιο; Σαμαρά;

 312. Ο Κλέψας του κλέψαντος 🙂

 313. Αχά, βρήκα και την πηγή του Σκύλου 😉
  http://replygif.net/

 314. Ο Σκύλος έχει πολλές πηγές!

 315. sarant said

  Α μπράβο! 😉

 316. Αλλά όσοι περάσαμε από Λέσβο έχομε και μια κάποια προτίμηση στον υπερήρωα Βιτόριο Γκάσμαν.

 317. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  315.>>αντρικού προτύπου της Δυτοπούλας: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.
  Α! Ε ί σ α ι* τόοσο ωραίος (εκτός από τόσο ενδιαφέρων; 🙂

  * οι κόρες επιλέγουν «κατά κύρη»

 318. Είμαι; 🙂

 319. Μαρία said

  326
  Κάτι ήξερα και σου πρότεινα τον Αλέν.

 320. Αυτό το κοριτσάκι δεν θα γνωρίσει ποτέ το ΜαστροΓιάννη αλλά…

  ο μπαμπάς της είναι ετούτος

  https://instagram.com/thorbjornsson/

  (δεν ξέρω αν έχετε δει το Game of Thrones κι αν θυμάστε τον Mountain)

  πάντως δύσκολα θα έρθουν αγοράκια σπίτι της…

 321. Γς said

  Η Λιάνα Κανέλη στην Τσαπανίδου (STAR TV) τωρα:

  «Το Μακρέμπ που είναι από την Λιβύη και δώθε»

  [από την Λιβύη και πέρα]

 322. Γς said

  Κανέλλη

 323. sarant said

  Σωστά, μάλλον το λάθος είναι στο πέρα-δώθε,

 324. Γς said

  331:
  Ναι. Αν το στούντιο του STAR ήταν στην Καζαμπλάνκα και όχι στην Kάτω Κηφισιά

 325. […] Greek translation & language Λεξικό φαρμακευτικών όρων Ανεμοδαρμένα μεζεδάκια […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: