Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σκοινιά;

Posted by sarant στο 21 Απριλίου, 2015


Όπως κάθε δεύτερη Τρίτη, κανονικά σήμερα ήταν να βάλω την επόμενη συνέχεια από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του πατέρα μου, αλλά η επικαιρότητα με κάνει να το αναβάλω (μάλλον) για αύριο.

Χτες το πρωί, ένα καρυδότσουφλο που μετέφερε δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία προσάραξε σε βραχώδη παραλία πολύ κοντά στην πόλη της Ρόδου και βυθίστηκε μπροστά στα μάτια των περαστικών -παρά την άμεση παροχή βοήθειας, ένας άντρας, μια γυναίκα κι ένα παιδί βρήκαν τον θάνατο. Προχτές είχαμε το χειρότερο ναυάγιο του αιώνα στη Μεσόγειο, όταν στα ανοιχτά της Λιβύης βυθίστηκε σκάφος που μετέφερε ίσως και 900 πρόσφυγες -διασώθηκαν ελάχιστοι, κάτω από τριάντα. Και καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, άλλα δυο σκάφη έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου, πάλι στα ανοιχτά της Λιβύης -κάπου 400 άνθρωποι κινδυνεύουν.

Καθώς μπήκε η άνοιξη και τα νερά καλοσύνεψαν, ξανάρχισαν πυκνά τα δρομολόγια των δουλεμπορικών από την Τουρκία και τη Λιβύη. Εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες των πολέμων που στοιβάζονται έξω από το κατώφλι της Ευρώπης, μηδαμινές οι δυνατότητες νόμιμης διέλευσης της Μεσογείου, αμείλικτη η προσφορά και ζήτηση ανεβάζει τις τιμές, βουλώνει στόματα, κλείνει μάτια.

Όταν τις προηγούμενες εβδομάδες τα δουλεμπορικά είχαν μπορέσει να ξεφορτώσουν κακήν κακώς αλλά σώους τους επιβάτες τους στην Κω, στη Γαύδο, στη Χίο, τη Λέσβο και άλλα ελληνικά νησιά, κάποιοι αχαρακτήριστοι πολιτικάντηδες σαν τον Άδωνη Γεωργιάδη είχαν βγει στα κεραμίδια και κατηγορούσαν την αρμόδια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου, ότι με την ανοχή που επιδεικνύει έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πόλο έλξης των προσφύγων (που τους αποκαλούν λαθρομετανάστες).

xatzoskitsoΌλοι όσοι έχουν κάποια στοιχειώδη ενημέρωση γνώριζαν βέβαια ότι τον ίδιο καιρό στην Ιταλία αποβιβάζονταν χιλιάδες και χιλιάδες πρόσφυγες -λέτε να κατευθύνθηκαν προς τα εκεί επειδή πληροφορήθηκαν ότι κι εκεί υπήρχε κάποιος ανεκτικός υπουργός; Όχι βέβαια -και η τραγωδία των 900 κοντά στη Μάλτα εξέθεσε ανεπανόρθωτα τους εμπόρους του μίσους ή τους γελωτοποιούς τους, σαν τον θλιβερό γελοιογράφο της Καθημερινής που θέλησε να γαργαλήσει το υπογάστριο των αφεντικών με τη γελοιογραφία που βλέπετε αριστερά.

Η χώρα μας και η Ιταλία δεν δέχονται κύματα προσφύγων επειδή έχουν χαλαρή φύλαξη των συνόρων ή ανεκτική πολιτική, αλλά, ολοφάνερα, επειδή αποτελούν τις δυο χερσαίες πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται πιο κοντά σε δυο ανοιχτές πληγές του πλανήτη, τη Συρία και τη Λιβύη. Άλλωστε, δεν θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή στην Ιταλία -στις χώρες της βόρειας Ευρώπης θέλουν να φτάσουν οι περισσότεροι, κάποιοι ακόμα πιο πέρα, αλλά τους εγκλωβίζει στη χώρα της πρώτης εισόδου ο λεγόμενος «κανονισμός του Δουβλίνου«.

zaatanΚι αν φαίνονται πολλοί οι πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και την Ιταλία, πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι πολύ μικρό κλάσμα του συνολικού αριθμού εκτοπισμένων και προσφύγων της Συρίας και της Λιβύης. O γιγαντιαίος καταυλισμός της φωτογραφίας αριστερά είναι το στρατόπεδο προσφύγων Ζααταρί στην Ιορδανία, που στεγάζει 150.000 Σύριους πρόσφυγες -και έχει μετατραπεί στην πέμπτη σε μέγεθος πόλη της Ιορδανίας. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου είναι πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ στη νότια Τουρκία ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνάει το ενάμισι εκατομμύριο. Πάνω από μισό εκατομμύριο είναι οι πρόσφυγες από τη Λιβύη που έχουν καταφύγει στην Τυνησία.

Παραφράζοντας τον Μισέλ Ροκάρ, κάποιοι είπαν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί στο έδαφός της τους δυστυχισμένους ολόκληρου του πλανήτη. Το κακό είναι ότι για τους συγκεκριμένους πρόσφυγες η Ευρώπη, ή τέλος πάντων η Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρει ακέραια ευθύνη, καθώς πήρε μέρος στις συγκρούσεις και ανέτρεψε ή επιχείρησε να ανατρέψει καθεστώτα. Ακόμα πιο ειρωνικό είναι ότι τα χρόνια πριν από την ευρωπαϊκή επέμβαση στον εμφύλιο της Λιβύης, ο Καντάφι είχε επιφορτιστεί από τους Ευρωπαίους (με το αζημίωτο) να μετατρέψει τη Λιβύη σε ανάχωμα της μετανάστευσης από την υποσαχάρια Αφρική προς την Ευρώπη -και διεκπεραίωνε με επιτυχία (αλλά δεν θέλουμε να ξέρουμε πώς ακριβώς) αυτό του τον ρόλο.

Περισσότερα δεν θα γράψω, παρόλο που δεν έχω καλύψει το θέμα. Με ενδιαφέρον θα ακούσω τις δικές σας γνώμες και προτάσεις για το θέμα -εγώ ομολογώ ότι δεν βλέπω κάποια λύση εφόσον οι γενεσιουργές αιτίες παραμένουν.

Επειδή όμως είμαστε και ιστολόγιο που λεξιλογεί, θέλω να κλείσω με μερικές παρατηρήσεις σε επίπεδο λέξεων. Καταρχάς, οι δυστυχισμένοι που θαλασσοπνίγηκαν χτες έξω από τη Ρόδο είναι πρόσφυγες -κι όμως, τα περισσότερα κανάλια και οι ιστότοποι έκαναν λόγο για μετανάστες (παράδειγμα), όχι τυχαία φαντάζομαι (Μετανάστες με γυναικόπαιδα; )

Δεύτερον, για τους μετανάστες, είναι λυπηρό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί πεισματικά να χρησιμοποιεί τους αποδοκιμαστέους όρους «λαθρομετανάστης» / «παράνομος μετανάστης», παρα τις ρητές παροτρύνσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμικών οργάνων να εγκαταλειφθεί η αρνητικά φορτισμένη ορολογία. Παρόλο που ο αρμόδιος επίτροπος είχε επιπλήξει την προηγούμενη κυβέρνηση για την επιμονή της να χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους (εδώ η επιστολή Μούιζνιεκς προς τον τότε υπουργό Βαρβιτσιώτη), είδαμε τις προάλλες στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν νέο πολιτικό που μάλιστα θεωρείται από τους φιλελεύθερους της παράταξης του, να υπερασπίζεται το δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τον όρο λαθρομετανάστης, δηλαδή να υπερασπίζεται το δικαίωμα του δυνατού να προσβάλλει τον αδύνατο. Κρίμα, ντροπή και κρίμα.

 

 

305 Σχόλια προς “Πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σκοινιά;”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. σε μια βάρκα: Η φωτογραφία για το μεταναστευτικό που «σαρώνει» στα social media

 2. Θα ήταν ίσως μιά λύση

 3. Γς said

  >κατηγορούσαν την αρμόδια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου, ότι με την ανοχή που επιδεικνύει έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πόλο έλξης των προσφύγων

  Ε, πως να το κάνουμε; Εχει κάτι το τραβηχτικόν

 4. Κουνελόγατος said

  Όσο υπάρχει πόλεμος, θα υπάρχουν πρόσφυγες. Έτσι -ανάμεσα σε άλλα- λειτουργεί ο καπιταλισμός, ο πόλεμος φέρνει χρήμα. Στο μεταξύ, και μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα -λέμε τώρα- ας βοηθήσει η χώρα μας όσο γίνεται, ώστε να επιβιώσουν οι φουκαράδες…

 5. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  1.ΦΟΥΝΤΟΟΟ!

 6. spiral architect said

  Καλημέρα. 😐

 7. atheofobos said

  1
  Βέβαια η φωτοσόπια της φωτογραφίας είναι από τη »’διαδήλωση» των ηγετών στο Παρίσι μετά το χτύπημα στην Charlie Hebdo τον περασμένο Ιανουάριο και όχι μόνο των ηγετών της ΕΕ.

 8. LandS said

  Δεν είναι μόνο η λέξη «λαθρομετανάστες» στα κρίματα του κ. Μητσοτάκη. Είναι και αυτό που είπε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που ΔΕΝ δικαιολογούν, κατά τη γνώμη του, την αυξημένη ροή των τελευταίων μηνών.
  Την ίδια θέση πήρε και σε συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος που είδε επιδείνωση μόνο στην μακρυνή Υεμένη.
  Ο Λοβέρδος πάει ένα βήμα παραπέρα όταν υπαινίσεται ότι οι συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα δρούσαν αποτρεπτικά.

 9. Πάνος με πεζά said

  Πολλά μπορείς να κάνεις…
  Ακόμα και ότι ψάχνεις να σώσειςεπιζώντες, αλλά δεν τους βλέπεις !
  Το έχουμε κάνει και σε κάτι δικά μας δυστυχήματα, για διάφορους λόγους.
  Δε λέω ότι είναι λύση, κακές ιδέες βάζω…Αλλά δεν είμαστε η Γη της Επαγγελίας, κι ούτε και ήμασταν ποτέ…

  Καλημέρες !

 10. Γς said

  7:
  Ναι, όλοι την θυμόμαστε.

  http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/777777.jpg?

 11. Ε, όταν σε κάνα δυο αιώνες οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μιλούν για τη δεύτερη (;) μεγάλη μετανάστευση των λαών, θα υπάρχουν και μερικές θλιβερές υποσημειώσεις.

 12. 11 (εννοώ τους Μητσοτάκηδες και τους Λοβέρδους–και όχι μόνο)

 13. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Ακριβώς αυτό, «μετανάστες» και όχι πρόσφυγες.

  8: Αυτό το επιχείρημα είναι σοφιστεία. Περιμένουν οι άνθρωποι στοιβαγμένοι σε στρατόπεδα σαν κι αυτό της φωτογραφίας μήπως και γίνει τίποτα στη Συρία και ταυτόχρονα μαζεύουν λεφτά. Κι έτσι, χωρίς να επιδεινωθεί η κατάσταση στο μέτωπο, όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότεροι φεύγουν.

 14. @ said

  Και μέσα σ’όλα είδαμε να κρέμεται από τα περίπτερα αυτό το εξώφυλλο

 15. Γς said

  14:
  Κι ένας από τους αναγνώστες αυτού του εντύπου:

  -Κρίμα. Τους έπνιξε η θάλασσα.
  -Λυπήθηκες ε;
  -Οχι ρε γμτ. Ηθελα να τους πνίξω εγώ…

 16. Δεν πιστεύω ότι διαβάζω σοβαρά το σχόλιο 9…

 17. Yorgos K said

  Δύο παρατηρήσεις:
  1. μου φαινεται λάθος η λέξη δουλέμποροι όταν μιλάμε για αυτούς (τους μάλλον απατεώνες) που οργανώνουν το διάπλου της Μεσογείου για πρόσφυγες και μετανάστες. Κι αυτό γιατί δεν πουλάνε ανθρώπους, αλλά μια «υπηρεσία». Ο δουλέμπορος δεν πληρώνεται από τους δούλους αλλά από τους «πελάτες» του, που είναι οι αγοραστές δούλων. Στην περίπτωσή μας, οι ίδιοι οι άνθρωποι που αναζητούν άσυλο πληρώνουν τα ναύλα σε κάποιον μεσάζοντα που τους υπόσχεται να τους περάσει στην Ευρώπη. Ανεξάρτητα από το πόσο απάνθρωποι μπορεί να είναι αυτοί οι κοντραμπατζήδες (;),η χρήση της λέξης δουλέμπορος μου φαίνεται ότι εξυπηρετεί ένα ιδεολόγημα, ότι αυτοί φέρουν την ευθύνη που κάποιοι άνθρωποι θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, λες κι αυτοί προκαλόυν το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως είναι πιο βαθύ, η ανάγκη φυγής υπάρχει για χιλιάδες πρόσφυγες, κι ακόμα κι αν οι καπεταναίοι των σκυλοπνιχτών ήταν ουμανιστές και όχι εκμεταλλευτές, τα ταξίδια θα κατέληγαν συχνά σε τραγωδία, γιατί η Ευρώπη τα θεωρεί παράνομα. Αντιστοιχία βρίσκω με τις ιστορικές μορφές των λαθρεμπόρων στα Πυρηναία που με αδρές αμοιβές βοηθούσαν τους εβραίους να αποδράσουν από τη Γαλλία μετά την εισβολή των ναζί. Δεν θα τους λέγαμε δουλέμπορους, έτσι δεν είναι; Σε διάφορες περιπτώσεις, και με την απόσταση στο χρόνο, πολλοί θα τους θεωρούσαν και ήρωες, γιατί ανεξάρτητα από το όποιο οικονομικό τους ώφελος, χιλιάδες πρόσφυγες τους χρωστάν ευγνωμοσύνη….
  2. Κάποιος ξέρει να μας πει για την ετυμολογία της λέξης σκυλοπνίχτης;

 18. Γς said

  12:
  >εννοώ τους Μητσοτάκηδες

  Το καταλάβαμε αφού έλεγες

  >σε κάνα δυο αιώνες οι ιστορικοί του μέλλοντος

  {κι ο Μ. ιστορικός είναι…]

 19. sarant said

  14 Αυτή η φυλλάδα έχει σχέση με την ομώνυμη εκπομπή;

  17 Χαίρομαι που το έθιξες για να το συζητήσουμε. Πράγματι, δεν είναι δουλέμποροι, είναι διακινητές, Ωστόσο (και σε αντίθεση π.χ. με αυτούς των Πυρηναίων) δρουν σχεδόν με απόλυτη περιφρόνηση προς τα πρόσωπα που μεταφέρουν και προς τη ζωή τους. Όσο για το σκάφος, είναι βολικό να πεις ‘δουλεμπορικό’, ενώ ‘διακινητικό’ δεν λέγεται.

 20. Panos said

  Ο όρος λαθρομετανάστης είναι έγκυρος, απλώς επειδή θέλουμε και εδώ να είμαστε politically correct τους ονομάζουμε παράτυπους, λες και υπάρχει διαφορά στην πράξη. Τώρα για τους λαθρο/παράτυπους/πρόσφυγες πάντα το είχα απορία, γιατί δεν πάνε προς την Ανατολή (π.χ. Αραβική χερσόνησο) και έρχονται προς την Ευρώπη; Λογικώς εκεί πρέπει να έχουν καλύτερη μεταχείριση (ομόθρησκοι γαρ) από ό,τι στις Μεσογειακές χώρες. Συν του ότι και εκείνες οι χώρες έχουνε επίσης μια ευμάρεια και οικονομική ευπραγία οπότε δε θα είναι δύσκολο να τους αφομοιώσουν.

 21. Y. G. said

  Εξαιρετικο θεμα το σημερινο…

  Αξιζει τον χρονο σας να δειτε αυτη τη συζητηση στην κουζινα του Μπεργκερ αναμεσα σε δυο υπεροχους ανθρωπους Sebastiao Salgado & John Berger – The Spectre of Hope (2000)- https://www.youtube.com/watch?t=3028&v=6bvjR-Y8mFI

 22. atheofobos said

  Έχοντας επισκεφτεί το 2011 τις σημαντικότερες πόλεις της Λιβύης μερικούς μήνες πριν την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι , η εικόνα που αποκόμισα ήταν μιας χώρας που βρίσκεται σε ανάπτυξη και με ΑΕΠ γύρω στα 14000 δολ, δηλαδή καλύτερο από της Τουρκίας, της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας.
  Λογικά λοιπόν, όσο και αν αυτό έχει μειωθεί λόγω του εμφύλιου, οι περισσότεροι Λίβιοι δεν πρέπει να έχουν λόγο να γίνουν οικονομικοί μετανάστες.
  Λόγω μάλιστα της ανάπτυξης που παρουσίαζε η Λιβύη έκανε εισαγωγή εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο.
  Οι Κόπτες που εκτέλεσαν πρόσφατα οι δολοφόνοι του Χαλιφάτου προφανώς ήσαν από αυτούς τους Αιγύπτιους εργάτες.
  Θα ήταν λοιπόν ενδιαφέρον να μαθαίναμε από που προέρχονται όλοι αυτοί οι δυστυχείς που πνίγονται προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία.
  Πόσοι είναι οι οικονομικοί μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, πόσοι πρόσφυγες είναι Λίβυοι και πόσοι είναι Αιγύπτιοι που έχουν αποκλειστεί στην χώρα λόγω των εμφυλίων συρράξεων.
  Σχετικά με την Λιβύη έχω γράψει το ποστ:
  Η ΛΙΒΥΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2011/01/blog-post_09.html

 23. Πάνος με πεζά said

  @ 16 : Σοβαρά-ξεσοβαρά, είναι η ιταλική προσέγγιση…(αλλά και η ελληνική, αρκετές φορές, π.χ. στα Ίμια, στο C130 του όρους Όθρυς κλπ.)…

 24. Πάνος με πεζά said

  Δε σας έχει κάνει εντύπωση που, ενώ υποτίθεται γίνεται εν κρυπτώ η διακίνηση, μόλις ανακοινωθεί ναυάγιο γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι επιβαίνουν; Λες κι έχουν κάρτα επιβίβασης; Ή μήπως ο δυστυχής που παίρνει τηλέφωνο το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης , έχει μετρήσει τους επιβάτες;

  Εν κατακλείδι, είστε τόσο σίγουροι ότι οι λαθρέμποροι είναι «απ’ τους κακούς αλλουνούς», κι εμείς οι αθώες περιστερές που περιμένουν στην ακτή;

 25. sarant said

  20 Mα, μουσουλμανικές χώρες φιλοξενούν αυτή τη στιγμή το 95% των προσφύγων της Συρίας.

 26. LandS said

  @20 Όπως ίσως επιβεβαιώσει ο Κιντ που είναι κει, στα έργα στο Κόλπο και Σαουδική Αραβία, εργάζεται μεγάλος αριθμός από μετανάστες από Αίγυπτο, ίσως και δυτικότερα, έως Μπανγκλαντές, ίσως και Ανατολικότερα.
  Στους καταυλισμούς στην Ιορδανία και Τουρκία είναι πρόσφυγες. Το ίδιο και αυτοί που έρχονται από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Βόρεια Αφρική και αλλού.

  Ο όρος «λάθρομετανάστης” δεν είναι έγκυρος (ή δόκιμος} ακόμα και για ανθρώπους που ψάχνοντας για δουλειά μπαίνουν σε μια χώρα χωρίς άδεια ή βίζα.
  Για παράδεγμα, την δεκαετία του 90, δεν χρησιμοποιήθηκε αυτός ο όρος για τους «τουρίστες», τους Βορειοηπειρώτες ή «Βορειοηπειρώτες» . Η κοινή ονομασία ήταν Αλβανοί.

 27. Ριβαλντίνιο said

  Πέρυσι τέτοια εποχή από την Συρία δεν μας έρχονταν τόσοι. Αντίθετα στην Ιταλία πήγαιναν τόσοι όσοι και τώρα. Η κυβέρνηση έδωσε λάθος σήμα με το να αφήσει μερικούς από τα κέντρα και να χορηγεί 6μηνη παραμονή. Αυτά είναι τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και αυτά η κυβέρνηση δεν τα έχει ανασκευάσει. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι με τέτοιες κινήσεις (και με κάτι αστοχίες σαν της ΠτΒ), η ΧΑ από εκεί που είχε μείνει στάσιμη, θα αρχίσει να ανεβαίνει πάλι. Και σε αυτό έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη. Ποιος θα το έλεγε ότι επί ΝΔ η ΧΑ θα «κυνηγιόταν» περισσότερο από ότι επί ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και οι ΧΑτες συμφωνούν σε αυτό.
  Κάτι ακούγεται μάλιστα ότι οι τελευταίοι στα Δωδεκάνησα δεν ήταν Σύριοι, αλλά Αφγανοί. Αν ισχύει τότε δεν είναι πρόσφυγες αλλά λαθρομετανάστες.
  Τέλος στην Συρία έχουν εμφύλιο και για την δράση των τζιχαντιστών καμιά Ευρώπη δεν φταίει. Σαν να λέμε ότι για την επέκταση του Ισλάμ τους 7ο-8ο αι. φταίνε οι Σταυροφορίες.
  ———————————————————————————————
  Μιας και αναφέρθηκε ο Άδωνις ρίξτε ένα γέλιο με κάτι μαθηματικά.

  17.40-19.00

  «Και είσαι και μαθηματικός τρομάρα σου.»
  Έπρεπε να του πει και ο Λεώ «Δεν κοιτάς τα χάλια σου καημένε !»

 28. Περί του σωστού χαρακτηρισμού των ναυαγομεταφερομένων και το ποιοί βρίσκονται πίσω από την δουλειά, τον συναγωνισμό που ρίχνει τις τιμές (εξ ου και η έξαρση του φαινομένου), σχετικές προηγούμενες εμπειρίες κυκλαδίτη ναυτικού :

  …είχενε τότες ναύλους γερούς, γιατί κουβάλαγαν γύρω στα τριάντα Οβρηγιούς, Μαρσίλια-Παλαιστίνη. Τους εμπαρκέρνανε τουρίστες από την Ευρώπη και το καράβι γύριζε αδειανό για καινούργιο ανθρώπινο φορτίο. Μα τ’ αλισβερίσι δεν εκράτησε πολύ, γιατί επέσανε οι ναύλοι και άλλοι ξυπνότεροι μπήκαν στη δουλειά με τους λαθρομετανάστες…

 29. giorgos said

  «Χαρακτηριστικὸ ἐν προκειμὲνῳ ὡς πρὸς τὰ ἰδεολογικὰ περιεχόμενα του εἶναι τὸ πρόβλημα τῶν ξένων στὶς δυτικὲς κοινωνίες, πού εἶναι κατ’ ἐξοχὴν πρόβλημα ἐξωτερικῆς πολιτικῆς. Χρησιμοποιεῖται ὅμως γιὰ καθαρὰ ἰδεολογικοὺς σκοποὺς τῆς ἐσωτερικῆς: εἶναι ἡ ἕλξη τῆς εὐμάρειας -καὶ συνεπῶς ἡ εὐκολία ζωῆς- πού φέρνει τοὺς ξένους στὴν Εὐρώπη, ἄρα οὐδεὶς λόγος κοινωνικῆς διαμαρτυρίας ὑπάρχει γιὰ τοὺς γηγενεῖς… Ὁ «ζῆλος» ἄλλων γιὰ τὴν εὐμάρεια εἶναι ἀπόδειξη ὅτι τὰ πράγματα εἶναι τὰ καλύτερα δυνατά!
  Ἔτσι, ὅτι οἱ ξένοι πού καταφεύγουν στὶς δυτικὲς μητροπόλεις δὲν ἔρχονται καθόλου ἀπὸ λόγους φτώχειας, ἀλλά ὡς συνέπεια τοῦ τρόπου τῆς καπιταλιστικῆς παραγωγῆς, ὁ ἁπλὸς ἐργαζόμενος καὶ ἰδίᾳ ὁ μικροαστὸς (αὐτὴ ἡ κατάρα τῆς σύγχρονης ἀνθρωπότητας…) δὲν θὰ τὸ μάθη ποτέ. Ἐν προκειμένῳ εἶναι προτιμότερο ἕνα κίνημα ἀκραίων ἐθνικιστικῶν ἐπιδιώξεων (ἡ ἀπόλυτη ἰδεολογία τοῦ συγχρόνου βαρβάρου πού εἶναι ὁ μικροαστός βλάξ), ἀπὸ τὴν πραγματικὴ ἀντιμετώπιση τῆς σημασίας τῶν πραγμάτων, πού συνίσταται στὸ ἑξῆς: ὅτι οἱ ἐρχόμενοι ξένοι εἶναι αὐτοὶ πού πεινᾶνε λιγώτερο στὶς χῶρες καταγωγῆς των. Ὅτι εἶναι εἴτε οἱ «προδυτικὲς» ὁμάδες πού χρησιμοποιεῖ ὁ καπιταλιστικὸς τρόπος παραγωγῆς στὶς κατὰ τόπους χῶρες -καὶ πού, ὅταν ἡ ἀντίστοιχη πολιτικὴ ἀποτυγχάνη, αὐτοὶ πρέπει ἀναγκαστικὰ νὰ «ἀπορροφηθοῦν» ἀλλοιῶς-, εἴτε σύνολα τῆς «ἐσωτερικῆς μετανάστευσης» πού φέρνει ἡ «ἀνάπτυξη» στὶς κατὰ τόπους χῶρες. Οἱ πρῶτοι ἂν δὲν «ἀπορροφηθοῦν», δὲν καθίσταται δυνατὸς ὁ ἔλεγχος καὶ ἡ ἰσχὺς τῶν «ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων» γιὰ τὰ καθεστῶτα πού ἐπικρατοῦν στὶς χῶρες των. Ἡ ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ «ἀντιπολίτευση» καὶ συνεπῶς ἡ ἰσχὺς τῶν «ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων» παύουν, ἡ «ἐθνικὴ κυριαρχία» τοῦ νέου καθεστῶτος καθίσταται ἀπόλυτη καὶ δὲν ὑπάρχει τελικῶς πολιτική… Οἱ δεύτεροι εἶναι ἐξ ἴσου πρόσφυγες μὲ τοὺς ἄλλους, ἀλλά ἐπειδὴ συνεχίζουν νὰ διαθέτουν «ἐθνικὸ διαβατήριο» δὲν θεωροῦνται τυπικὰ ὡς τέτοιοι. Εἶναι τὰ προϊόντα τῶν «σχεδίων ἀναπτύξεως» τῶν χωρῶν τους, καὶ τέτοιος εἶναι ὅλος σχεδὸν ὁ πληθυσμὸς τῶν μεγαλουπόλεων τῆς Ἑλλάδος. Οἱ ἐκπατριζόμενοι δὲν καλύπτουν μόνο ἀνάγκες τῆς παραγωγῆς στὰ βιομηχανικὰ κέντρα, ἀλλά καὶ «ἐθνικῆς» φύσεως προβλήματα στὶς χῶρες τους, δεδομένου ὅτι πρόκειται γιὰ μειονότητες «πού πρέπει» νὰ ἐκπατρισθοῦν… Αὐτὲς οἱ μεταναστεύσεις δὲν ἔχουν βέβαια τίποτε κοινὸ μὲ τὶς μεταναστεύσεις τῶν περασμένων αἰώνων, ἡ τρέχουσα ὅμως πολιτικὴ σημασία τους δὲν πρέπει νὰ φθάσῃ στὴν σημερινὴ μέση συνείδηση. Ἡ ὁποία ἔτσι δὲν πρόκειται νὰ μάθῃ ποτὲ πώς δὲν εἶναι λόγοι «ἐλεημοσύνης», πού ἀναγκάζουν τὶς κυβερνήσεις νὰ δέχωνται τοὺς ξένους, ἀλλά ὅτι ἡ τονιζομένη ἰδεολογία τῆς «καλοπέρασης» ἔχει ὡς προϋπόθεση τὴν ὕπαρξη ὡρισμένων ἀντιφάσεων στὸν τομέα τῆς ἐξωτερικῆς πολιτικῆς…
  Ἡ νέα μυθολογία εἶναι βέβαια περὶ τῆς «πολυπολιτισμικῆς κουλτούρας». Κάτι τέτοιο εἶναι προφανῶς εὐκολώτερο νὰ τὸ λέῃ κανεὶς ἀπ’ ὅ,τι νὰ τὸ πετύχῃ στὴν πράξη. Διότι ὁ ἴδιος ὁ ὅρος κατ’ ἀρχὴν «πολυπολιτισμικὴ κουλτούρα» εἶναι ἀντιφατικὸς καὶ κενὸς περιεχομένου. Εἶναι ἁπλῶς ἕνα λεκτικὸν μύθευμα προκειμένου νὰ δικαιολογηθῆ ἡ εἰκόνα τῆς κατακερματισμένης ἀμορφίας πού βλέπει κανεὶς στοὺς δρόμους τῶν συγχρόνων μεγαλουπόλεων ὡς συνέπεια τῆς φιλοσοφίας τῆς «ἐλεύθερης ἀγορᾶς». Αὐτὸ πού ὑπάρχει ὡς ἐφικτόν ἰδεῶδες εἶναι μόνο ὁ διεθνισμός. Ὅπως καὶ ἡ ἴδια ἡ λέξη φανερώνει, πρόκειται περὶ ἑνὸς πολιτισμοῦ πού ἐνώνει πολλὰ ἔθνη, πού εἶναι «διεθνικός», καὶ ὄχι «πολλῶν πολιτισμῶν» μαζὶ δίκην σωροῦ ἀμόρφου μάζης. Εἶναι ἀκριβῶς ἡ μοναδικὴ φιλοσοφία περὶ πολιτισμοῦ πού ἐγνώρισε ἀνέκαθεν ὁ κόσμος τῆς Ἀνατολῆς, μὲ αὐτὴ ἔκαμε ὄ,τι ἔκαμε, αὐτὴν προσπάθησε νὰ πραγματοποιήσῃ ὡς ἰδεῶδες καὶ μὲ αὐτὴν ἀποκλειστικὰ ἐδιοικήθη. Καὶ εἶναι καὶ ἡ σημερινὴ φιλοσοφία τοῦ μέλλοντος. Διεθνισμὸς σημαίνει -καὶ τὰ κατ’ ἐξοχὴν διεθνιστικὰ φαινόμενα στὴν ἱστορία εἶναι οἱ θρησκεῖες- κοινὴ ἀποδοχὴ ὡρισμένων στοιχειωδῶν ἀρχῶν ἑνὸς πολιτισμοῦ, ὁ ὁποῖος διαπερνᾶ πολλὰ ἔθνη, καὶ ὄχι τὴν ἐπὶ τοῦ δρόμου «συνύπαρξη» πολλῶν «ἐθνῶν», πού τὸ καθένα ἔχει τὸν δικό του πολιτισμό. Ἀπὸ τὴν κοινὴ «συνεργασία» τῶν ἐθνῶν αὐτῶν γιὰ τὴν προαγωγὴ τοῦ κοινοῦ «πολιτισμοῦ» προκύπτει γι’ αὐτὸν ἡ φυσιογνωμία καὶ ἡ ἱστορική του διάρκεια. Καὶ οἱ «στοιχειώδεις» αὐτὲς ἀρχὲς κοινῆς ἀποδοχῆς ὀφείλουν νὰ ἔχουν κατ’ ἀνάγκην τὸ χαρακτηριστικό τῆς «ἰσότητος» -προκειμένου νὰ τύχουν τῆς κοινῆς ἀποδοχῆς-, πρᾶγμα πού σημαίνει γιὰ τὸν πολιτισμὸ ὅτι πρέπει νὰ ἔχη τὸν χαρακτήρα τῆς ὀργανικότητος. Τοὺς ὅρους αὐτοὺς δὲν πληροῖ ἡ φιλοσοφία τῆς «ἐλεύθερης ἀγορᾶς», διότι αὐτὴ διέπεται ἀπὸ ἱεραρχημένες «προτεραιότητες». Οἱ ἀρχὲς τῆς «ἐθνικῆς κυριαρχίας» καὶ τῶν «ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων», δηλαδὴ οἱ ἀρχὲς τοῦ σημερινοῦ Διεθνοῦς Δικαίου, δὲν εἶναι οἱ κατάλληλες γιὰ διεθνιστικὲς ἐπιδιώξεις, διότι ἀποτελοῦν τεχνικὰ «ἐφευρήματα» πρὸς ἱεράρχηση τῆς ἀνισότητος μεταξὺ τῶν ἐθνῶν καὶ δὲν προάγουν τὴν ἔνταξή τους σὲ κάποιαν ἱστορικὴ ὀργανικότητα. Ὅπως δηλαδὴ ἡ ἀφαίρεση τῆς «δημοκρατικῆς ἰσότητας» ἐφαρμόζεται κοινωνικὰ ἐπὶ ἀνίσων πραγμάτων, γιὰ νὰ προκύψῃ ἡ κοινωνικὴ διαίρεση τῆς παραγωγῆς, ἔτσι καὶ οἱ ἔννοιες «ἰσότητος» τοῦ ὑπάρχοντος Διεθνοῦς Δικαίου ἐφαρμόζονται ἐπὶ ἀνίσων «ἐθνῶν», προκειμένου νὰ προκύψῃ ἡ ἱεράρχησή τους. Ἀλλὰ διεθνισμὸς σημαίνει ἀκριβῶς τὸ ἀντίθετον τῆς ἱεραρχήσεως, ἐπειδὴ προϋποθέτει τὴν ἔννοια τῆς ὀργανικότητος. Διεθνικὲς καταστάσεις προκύπτουν, ὅταν ὁ «ξένος» μεταβαίνη σὲ μίαν ἄλλη χώρα γιὰ νὰ προσφέρη καὶ ὄχι γιὰ νὰ πάρη ἤ νὰ τοῦ… δοθῆ, ὅταν δηλαδὴ ἀκριβῶς δὲν αἰσθάνεται σ’ αὐτὴν ξένος. Ὁ κοσμοπολιτισμὸς τῶν μεγάλων κέντρων τῆς Μεσογείου καὶ τῆς Ἀνατολῆς ὀφείλει τὸν χαρακτήρα του στὰ διεθνιστικὰ ἰδεώδη πού καλλιεργοῦσαν σ’ αὐτὰ οἱ θρησκεῖες (Περί αδελφοσύνης και ιμπεριαλισμού). Ἡ ἐποχὴ μας ὁδεύει ἀναγκαστικὰ πρὸς ἕνα νέον διεθνισμό, ἀλλά θὰ χρειασθῆ ἐξαιρετικὴ προσπάθεια ἐν τῷ μεταξύ, ὥσπου νὰ καθαρίση τὸ μυαλὸ τῶν ἀνθρώπων ἀπὸ τὴν ἰδεολογικὴ σκουριὰ πού ἐσώρευσαν οἱ θεωρίες περὶ «προόδου» τοῦ λιμπεραλισμοῦ, τοῦ «δυτικοευρωπαϊσμοῦ» καὶ τῆς βιομηχανικῆς «ἐλευθερίας».

 30. Πάνος με πεζά said

  Ακριβώς. Είναι σύνθετο θέμα, κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, κάποιοι τα πιάνουν, κάποιοι νίπτουν τας χείρας τους, τρέχα-γύρευε…
  Και φυσικά, ισχύει το ρητό «Μακριά απ’ τον κ… μας, κι ας είναι κι ένα πόντο…»

 31. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Λαθρομετανάστες»
  Δεν πρόκειται για ουδέτερη, αλλά αντιθέτως για αρνητικά φορτισμένη λέξη, καθώς συνδέει εξ ορισμού μια ιδιότητα με την τέλεση παράνομων πράξεων και ΔΕΝ είναι παράνομη εξ ορισμού ούτε η μετανάστευση ούτε η προσφυγιά.
  http://elawyer.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html

 32. sarant said

  27 Αφγανοί από Σύριους διαφέρουν. Αλλά λαθρομετανάστης δεν είναι κανείς. Παράτυπος μετανάστης παρακαλώ.

  28 Στις ελληνικές εφημερίδες η λ. λαθρομετανάστης χρησιμοποιήθηκε αρκετά στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια για τους εβραίους. Πιο πριν, στη δεκ. του 20, για τους Έλληνες που δοκίμαζαν να φύγουν στην Αμερική.

 33. LandS said

  @28 Ε τότε να μιλάμε και για Αγαρηνούς, ή όποια άλλη ονομασία έχει χρησιμοποιηθεί στη λογοτεχνία μας.

  Εντάξει υπερβάλω. Αλλά και απο το απόσπασμα που παραθέτεις βγαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν λαθρομετανάστες επειδή οι Εγγλέζοι δεν τους άφηναν να πάνε στη Παλαιστίνη ως πρόσφυγες που ήταν.

  Συμφωνώ με την ΕΦΗ. Θα έλεγα ότι το πως τους χαρακτυρίζεις καθορίζει το πως θελεις να τους φερθείς.

 34. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

 35. Panos said

  @25 τους φιλοξενεί σε άθλια στρατόπεδα μεταναστών (όπως και τα δικά μας κέντρα κράτησης εδώ στην Ελλάδα) όπου οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή φεύγουν από την εξαθλίωση για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η ερώτησή μου όμως παραμένει αναπάντηση, γιατί δεν αναζητάνε ένα καλύτερο μέλλον σε εύπορες χώρες της Ανατολής (όπου θα έχουν τις δουλειές τους, το σπίτι τους, την περίθαλψή τους, τα σχολεία τους κλπ) και το αναζητάνε σε εύπορες χώρες της Ευρώπης.

 36. Yorgos K said

  Panos, θα χρησιμοποιούσες τη λέξη λαθρομετανάστης για έλληνες που πήγαν χωρίς άδεια παραμονής στη Γερμανία του 60; Ένας πρόσφυγας που φεύγει από μια χώρα που την σπαράσσει πόλεμος είναι λαθρομετανάστης; Αναρωτιέμαι αν αυτή η έλλειψη ευαισθησίας που κρύβεται πίσω από αυτή τη λέξη, αποκαλώντας λαθραίους και παράνομους συνανθρώπους μας που ζουν δραματικές στιγμές, οφείλεται στο ότι μας ενοχλεί, όχι η political correctness, αλλά η ανθρωπιά. Φαίνεται να υπάρχει έλλειμα και να μην περισσεύει για αλλόθρησκους, αλλοδαπούς και αλλόχρωμους… Η ανθρωπιά και τα δικαιώματα είναι προνόμιο μόνο όσων έχουν κατά τύχη γεννηθεί σε χώρες με «καλό» διαβατήριο; Μήπως μόνο των ελλήνων; Μήπως μόνο της οικογένειας και των φίλων σου;
  Όσο για την ερώτησή σου: Εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες καταφύγαν σε αραβικές χώρες. Το θέμα είναι αν η Ευρώπη που πουλάει μούρη και δίνει μαθήματα ηθικής ενώ στηρίζει δικτατορες, πουλάει όπλα, συμβάλλει σε στρατιωτικές εισβολές, και στηρίζει την ελεύθερη παγκόσμια διακίνηση εμπορευμάτων και κεφαλαίων έχει το δικαίωμα να διαπράττει καθημερινά εγκλήματα αφήνοντας να πνίγονται αβοήθητοι χιλιάδες άνθρωποι στα μεσογειακά της σύνορα.

 37. Γς said

  32:
  >Αλλά λαθρομετανάστης δεν είναι κανείς. Παράτυπος μετανάστης παρακαλώ.

  [Ιν Τρόικα-θεσμοί μόουντ]

 38. Panos said

  @26 γιατί δεν είναι δόκιμος; Ο,τιδήποτε δεν γίνεται νομίμως γίνεται λαθραίως. Αν είναι έτσι να μην μιλάμε για λαθρεμπόριο να μιλάμε για παράτυπο εμπόριο, να μη μιλάμε για λαθρεπιβάτες να λέμε πένητες (φού δεν έχουν να πληρώσουν το ναύλο), κοκ.

 39. 35 Δεν έχεις ακούσει τίποτα για τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι μετανάστες στη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου; Σαν μια απέραντη Αμυγδαλέζα;

 40. Panos said

  @36 ναι θα τη χρησιμοποιούσα και για τους Έλληνες λαθρομετανάστες. Δεν έχει να κάνει με το αν είναι Έλληνας ή αλλοδαπός κάποιος, έχει να κάνει με τους νόμους κάθε κράτους. Από τη στιγμή που δεν τηρούνται οι νόμοι (έιτε από ημε- είτε από αλλο-δαπούς) κάτι είναι παράνομο/λαθραίο.

 41. Ριβαλντίνιο said

  @ 32 sarant
  «Αλλά λαθρομετανάστης δεν είναι κανείς. Παράτυπος μετανάστης παρακαλώ.»

  λαθρομετανάστης Έλληνας, Αφγανός, Βέλγος, Πακιστανός κ.λπ. λαοί του κόσμου και εξωγήινοι =παράτυπος/παράνομος μετανάστης Έλληνας, Αφγανός, Βέλγος, Πακιστανός κ.λπ. λαοί του κόσμου και εξωγήινοι.

  Έτσι το καταλαβαίνω και φαντάζομαι όχι μόνο εγώ. Και ο φτωχός λαθρεπιβάτης μπορεί να πηγαίνει να δει τον πατέρα του λίγο πριν ο τελευταίος πεθάνει ή να πήρε το λεωφορείο για να σπεύσει σε βοήθεια κάποιου και μέσα στην φούρια του ξέχασε να χτυπήσει εισιτήριο. Απ’τα υπόλοιπα που λέει κάποιος καταλαβαίνουμε αν το «λαθρομετανάστης» το λέει με ρατσιστικό ή άλλον κακό σκοπό.

 42. LandS said

  @38 Επαναλαμβάνω, το πώς τους λες καθορίζει το τι τους κάνεις.

 43. Panos said

  @39 Άρα ίσως το πρόβλημα να μην είναι μόνο η Ευρώπη, έτσι δεν είναι; Ίσως αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά προς τους (λαθρο)μετανάστες να είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

 44. Panos said

  @42 όχι βέβαια. Αν είναι δυνατόν. Άπό πού προκύπτει αυτό;

 45. gryphon said

  Δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολο και σε αυτην περιπτωση με τους προσφυγες τους πολεμους που κανει η Δυση η Ε.Ε κλπ να κατδειξει κανεις την απεραντη υποκρισια και τον ψευτοανθρωπισμο του Συριζα αλλα και των αριστερων γενικα των «αντιρατσιστικων» οργανωσεων κλπ που αρεσκονται να παρουσιαζονται σαν ανθρωπιστες σε αντιθεση με τους ασπλαχνους δεξιους εθνικιστες κλπ.
  Ειδικα στην πιο προσφατη περιπτωση της Συριας
  Αρκει να εχει καλη μνημη.
  Και να θυμηθει ας πουμε τον κ.Παπαδημουλη να χαιρετιζει την αραβικη «ανοιξη» στην Συρια και να καλει τους ηγετες της Ε.Ε να επεμβουν στρατιωτικα για να ανατρεψουν τον Ασαντ που σκοτωνε (και ισως ετρωγε για πρωινο) τα παιδακια στην Συρια οπως βεβαιωνε το cnn αλλα και ολα τα ντοπια μμε.Τοτε δεν ειχαν εμφανιστει ακομη τα βιντεο τους κανιβαλους «μαχητες» του λεγομενου FSA να ξεριζωνουν τις καρδιες των αντιπαλων τους τις στευρωσεις τους αποκεφαλισμους την συστηματικη γενοκτονια των χριστιανικων πληθυσμων αλλα και μετριπαθων μουσουλμανων .
  Απο τοτε ομως υπηρχαν οι αποδειξεις οτι εμφυλιος στην Συρια δεν υπηρχε αλλα ενας στρατος μισθοφορων φανατικων ισλαμιστων απο καπου 40 διαφορετικες χωρες με εκαπαιδευση και εξοπλισμο απο μυστικες υπηρεσιες αμερικανων αγγλων Σ,Αραβιας κλπ.
  Το σημερινο ικιλ isis πως λεγεται δεν ειναι παρα η μετεξελιξη του παλιου fsa με την συνεχη προσθηκη νεων μισθοφορων και σουπερ σταρ ισλαμιστων τυπου τζιχαντι Τζον με νεες επικοινωνιακες μεθοδους προβολης των κατορθωματων τους.
  Τα ιδια ακριβως εκαναν και πριν σαν FSA αλλα ο κ.Παπαδημουλης και οχι μονο τους θεωρουσε τοτε μαχητες της ελευθεριας.
  Και πριν 2 χρονια τον Μαρτιο του 13 παρ’ολο που ολοι πια ηξεραν τι ειναι οι κανιβαλοι του FSA ο απολυτος κυριος Τιποτα Αβραμοπουλος ηταν Υπ.Εξωτερικων (που ειχε το θρασος να ζητησει μεσα στην Βουλη στις προγραματικες δηλωσεις της ψοφοδεξιας κυβερνησης Σαμαρα να φυγει ο Ασαντ) τους παραχωρησε τα Προπυλαια για μια βδομαδα να στησουν περιπτερα και να προβαλλουν τον εθνικοαπελευθερωτικο τους αγωνα.
  Ολος ο καλος ο κοσμος περασε απο κει για να τους στηριξει.Συσσωμη η κοινοβουλευτικη ομαδα του Συριζα αλλα και της Δημαρ και του πασοκ και καποιοι της ΝΔ.
  Και το Κεερφα του Κωσταντινου και ολοι οι «αντιρατσιστες» Εκει ολοι να υποστηριξουν τους δολοφονους του συριακου λαου για τον οποιο κοπτονται σημερα .

 46. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Να επισημάνω ότι δεν άκουσα να χρησιμοποιούν καθόλου οι επιτήδιοι (εμετικοί) ΜΜέδες τη λέξη προσφυγιά. Έχει τόσο πόνο για τους έλληνες που δε ρισκάρουν να την πουν,ούτε παρεμπιπτόντως,φοβούμενοι τα ανακλαστικά συμπάθειας του πλήθους, προσέξτε το.

 47. spiral architect said

  Ένα σοβαρό ζήτημα τίθεται με το μπίρι-μπίρι των μίντια ότι, για το «πρόβλημα» των από θαλάσσης προσφύγων φταίνε αποκλειστικά και μόνον οι «δουλέμποροι» και όχι οι πολιτικές αυτών των κρατών (ΗΠΑ & Ευρώπης) που διέλυσαν τα κράτη προέλευσης των προσφύγων με πραξικοπήματα, ISIS κλπ.
  Τώρα, αυτό που με έχει εξοργίσει, είναι η διάχυτη απανθρωπιά του «δεν χωράμε». Πολύ! 😈

 48. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχουν 200 χώρες στον κόσμο, και γίνεται πόλεμος σε 20 (τυχαία νούμερα). Όσο δεν υπάρχει σαφής διεθνής νομοθεσία για το πού θα πηγαίνουν οι πληγέντες, και πώς θα μεταχειρίζονται (για να βάλω και το συνηθισμένο μεζεδάκι…), εμείς θα κάνουμε κουβέντες καφενείου και θα εκφράζουμε ευχές και ανησυχίες…

  Αλλά το «μετανάστης-που-τι-παίζω-ναυαγός», δεν παύει ν’ αποτελεί μια δόλια «πατέντα» που εκμεταλλεύεται τις «τρύπες» της διεθνούς νομοθεσίας.

 49. LandS said

  «Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στον κόσμο και διακινδυνεύει να μετατρέψει την Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο», δήλωσε περιγράφοντας την πολιτική της ΕΕ ως «κοντόφθαλμη, με βραχυπρόθεσμες πολιτικές κινήσεις που υποθάλπονται στις ξενοφοβικές λαϊκίστικες κινήσεις που έχει δηλητηριάσει την κοινή γνώμη πάνω σε μια αυτό το ζήτημα».
  Ειπε ο Υπατος Αρμοστης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εχτές. Κακή η μετάφραση αλλά βγαινει νόηκμα.

  Βάλτε το «λάθρο” μπροστά στο «μετανάστες». Βγαίνει νόημα;

  Τέλος πάντων, για τον λάθρομετανάστη χτίζεις φράχτες, περιπολείς με σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου, γενικά αποτρέπεις (μέχρι να γίνει κάποιο ναυάγιο )

 50. Pedis said

  καλημέρα.

  «Το κακό είναι ότι για τους συγκεκριμένους πρόσφυγες η Ευρώπη, ή τέλος πάντων η Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρει ακέραια ευθύνη, καθώς πήρε μέρος στις συγκρούσεις και ανέτρεψε ή επιχείρησε να ανατρέψει καθεστώτα. Ακόμα πιο ειρωνικό είναι ότι τα χρόνια πριν από την ευρωπαϊκή επέμβαση στον εμφύλιο της Λιβύης, ο Καντάφι είχε επιφορτιστεί από τους Ευρωπαίους (με το αζημίωτο) να μετατρέψει τη Λιβύη σε ανάχωμα της μετανάστευσης από την υποσαχάρια Αφρική προς την Ευρώπη -και διεκπεραίωνε με επιτυχία (αλλά δεν θέλουμε να ξέρουμε πώς ακριβώς) αυτό του τον ρόλο.»

  ναι και στο ένα, ναι και στο αλλο με τον καντάφι. Έτσι.

  Ιμπεριαλισμός με «πόλεμο και ΔΝΤ» είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της προσφυγιάς εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι γεωστρατηγικό, πολιτικό, οικονομικό. Έχει να κάνει με την κλοπή γης, την εκδίωξη των αγροτικών πληθυσμών από τη γη, το μάζεμα και πέταγμα σε παραγκουπόλεις σκουπιδαριά, την ιδιοποίηση υδάτινων πόρων, την καταλήστευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

  Να μου το θυμηθείτε, με λίγη προσπάθεια από τους μηχανισμούς της προπαγάνδας η μαζικός αφανισμός των «περσευούμενων» θα θεωρηθεί από τους μισούς εδώ μέσα …
  ως απαραίτητη «ενέργεια σωτηρίας» για τους από δώ και «πράξη ελέους» για τους απο κει

  Σε κάθε περίπτωση ο Μάλθους δεν ήταν ναζί άντε λίττεραμ, ήταν ένας πολύ βαθιά θρησκευόμενος, γενναιόψυχος (στην σκατοψυχία του) … το γενικό καλό επιζητούσε … με το σχεδιασμένο, ανυπόκριτο και υποχρεωτικό αφανισμό των περσευούμενων.

 51. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  47.Και συστρατεύουν,ανάλογα και πρόστυχα,γλωσσικά εργαλεία.Ε μπουμπούκια,αυριανά ωραία άνθη διάολε.

 52. LandS said

  Σιγά ρε παιδιά με τον Μάλθους, δεν είπε ποτέ να επιδιώκουμε ή να αφήνουμε να πεθαίνουν της πείνας οι περισσευούμενοι, ή να κάνουμε πολέμους για να ξεπαστρεύονται.
  Είπε οτι θα γίνονται πόλεμοι και θα πεθαίνει κόσμος από τη πείνα επειδή ο πληθυσμος αυξανεται με γεωμετρική πρόοδο και τα τρόφιμα με αριθμητική.

 53. Πάνος με πεζά said

  Και τελικά, ούτε ο πληθυσμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο (ένα ζευγάρι κάνει το πολύ 2 παιδιά), ούτε και τα τρόφιμα με αριθμητική…Αλλά παρόλα ταύτα, …

 54. Pedis said

  # 52 – Εχεις λάθος Λαντς. Είπε να αφήσουν τους φτωχούς να ψοφήσουν και να μην τους δίνουν καμιά βοήθεια διότι αφενός δεν αξίζουν να ζουν αφού δεν είναι ικανοί να επιβιώσουν από μόνοι τους, αφετέρου δυσχεραίνουν τους όρους επιβίωσης των υπολοίπων, των «ικανών». Είπε κι άλλα πολλά τα οποία αποτελούν τον ιδεολογικό κορμό της κλασικής και σημερινής και παντοτινής «οικονομικής» θεωρίας του φιλελευθερισμού, το ξομολογητάρι των εγκλημάτων αστικής τάξης.

 55. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σκοινιά.
  Τόσο εμνευσμένος κι αυτός ο τίτλος.
  Από τον πικρό «Μέτοικο»(άλλη μια λέξη του ξερριζωμού),Μεσόγειος.
  μεσόγειος του φόβου και των πικρών καιρών
  τα όνειρα που `παίζαν στα βαθιά νερά
  γινήκαν δέντρα μόνα στα ξερά νησιά
  μεσ’ τη Μεσόγειο

 56. Pedis said

  # 53 – Ναι, καλά, αυτό ηταν εντελώς λαθεμένο επιχείρημα από τη μερια του Μάλθους. Το κυριότερο που του προσάπτεται, όμως, είναι η σκατοψυχία του. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί που ακόμη εμπνέονται από τις «ηθικές αρετές» του Μάλθους και δεν θα φαναζόντουσαν ποτέ ότι έχουν κοινά με τους ναζί/ρατσιστές. Κι όμως …

 57. μυλοπέτρος said

  Τι να πούμε τι!
  Γεγονός παραμένει ότι η Δύση πληρώνει την απληστία της αφενός και την νεοπλουτίστικη ημιμάθειά της από την άλλη. όλη αυτή η ιστορία της με τους Ταλιμπάν τους τζιχαντιστές και όλους αυτούς τους φανατικούς και επίσης ημιμαθείς ξεκίνησε με την εκπαραθύρωση του Μοσαντέκ; έφεραν οι αψυχολόγητοι τον Σάχη και εκείνος τον Χομεϊνί. Τα πετρέλαια πίσω από όλα αυτά; Αλήθεια είναι. Όλο αυτό το κίνημα των Ισλαμιστών ξεκίνησε και εδραιώθηκε σε χώρες με έντονη κοινωνική ανισότητα. Πίσω από τη θρησκεία η οποία όπως σε κάθε άλλη σε κάθε περίπτωση το ίδιο και εδώ δρα ως αναλγητικό υπάρχει η μικρή εντροπία της εκάστοτε κοινωνίας. Ας θυμηθούμε την πάλη των τάξεων ξανά…
  Αν δεν σταθεί η Δύση εμείς όλοι δηλαδή μπροστά στον καθρέφτη και κυρίως αν δεν φτύσει την εικόνα της δεν θα ξεφύγουμε ποτέ! Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία. για όλους μας

 58. Συμφωνώ με όλη την πολιτική ανάλυση του Σαράντ. Διαφωνώ κάθετα με τα λεξιλογικά!
  Όλοι είναι λαθρομετανάστες (ή αν προτιμάτε παράνομοι μετανάστες) μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Μερικοί «λιγότερο συριζόπληκτοι» χρησιμοποιούν τον όρο «παράτυποι μετανάστες»: Αυτοί «λεξιλογικά» είναι εκείνοι που έχουν μεταναστευτικά έγγραφα τα οποία έχουν κάποια μη ουσιώδη παράλειψη (ο ευρών τοιούτους …αμειφθήσεται!).
  Δεν θα ξεχάσουμε και την ελληνική γλώσσα στο βωμό της οποιασδήποτε ιδεοπληξίας! Όταν μάλιστα λέμε ότι «κυρίως» λεξιλογούμε και δευτερευόντως πολιτικολογούμε (ή …λιαζόμαστε), τότε πράγματι είναι «κρίμα, ντροπή και κρίμα»!

 59. Πάνος με πεζά said

  Δε μπορεί, πάντως, να μου τραγουδάτε «έλα κρυφά, έλα λαθραία» του Τόκα, και να σας πειράζουν οι λαθρομετανάστες ! Είναι οι κρυφοί, οι μη αντιληπτοί μετανάστες, πώς να το κάνουμε.
  Σαν τη λαθροχειρία, τη λαθρανάγνωση, τη λαθρεπιβίβαση κλπ.

 60. a said

  η ιταλια αν και αργα απεκτησε υπερποντιες κτησεις στη κυρηναικη και ερυθραια απο οπου πλουτισε αλλα αφησε και υποδομες
  ειναι λοιπον ελκυστικος προορισμος για προσφυγες

 61. babis a. said

  Πολύ καλό άρθρο, συγχαρητήρια. Τι να πει κανείς για τη νέα αυτή τραγωδία, πραγματικά δεν έχουν τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου κι έπεται συνέχεια των τραγωδιών, μ’ αυτές τις σοφές κεφαλές που κυβερνούν την Ευρώπη-φρούριο. Ο Χατζόπουλος τι έπαθε και βγάζει αυτές τις άνοστες γελοιογραφίες; Προσωπικά ποτέ δε μου φαινόταν ιδιαίτερα πετυχημένο το «χιούμορ» του.
  Μια μικρή γλωσσική παρατήρηση θα ήθελα να κάνω, χωρίς πρόθεση μομφής ή δασκαλισμού εις βάρος σας. Η λέξη γυναικόπαιδα που χρησιμοποιείτε έχει κατακριθεί από τις φεμινίστριες και μάλλον δικαίως καθώς ταυτίζει γυναίκες και παιδιά και παρουσιάζει τις δύο κατηγορίες συμφυρόμενες εις σουρεαλιστικόν μπούγιο (δείτε εδώ http://epohi.gr/old/bobolou_social_1342003.htm ένα πολύ καλό σχετικό άρθρο). Έντελώς φιλικά εννοείται η παρατήρηση, όχι προς κολασμόν, διαβάζω το μπλογκ τακτικά και ξέρω ότι έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα γλωσσικού σεξισμού.

 62. physicist said

  Μια άλλη πλευρά του θέματος είναι ότι μια Κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση να περάσει μία μέρα χωρίς τα μέλη της να κάνουν πέντε αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις για τετριμμένα ζητήματα, που δεν ξέρει να χωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρο με το συμπάθειο, και που της παίρνει τρεις βδομάδες να διώξει μια δεκαριά αλήτες από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, ξαφνικά «αναλαμβάνει πρωτοβουλίες» κει «εκπονεί σχέδια» για την αντιμετώπιση προβλήματων παγκόσμιας εμβέλειας, η λύση των οποίων και πάλι περνάει μέσα από μεταβιβάσεις κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα. Δασκαλεύει δε συγχρόνως και όλη τη Δύση σε ζητήματα ηθικής.

  Μου θυμίζει έναν παλιό φοιτητή, που αφού έκανε τέσσερις χρονιές και με το ζμπρώξιμο να περάσει Φυσική Ι, όταν τον ρώτησα, μετά το πέρας της επίπονης εξεταστικής διαδικασίας, τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια, απάντησε με καμάρι «θα προσανατολίσω τις ερευνητικές μου δραστηριότητες σε ζητήματα Κβαντικής Κοσμολογίας».

 63. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Δυστυχώς έπεσαν κάτι δουλειές και δεν μπορώ να απαντήσω αναλυτικά.

  61 Δεκτή η παρατήρηση για τα γυναικόπαιδα -ωστόσο, οι οικονομικοί μετανάστες είναι νέοι άντρες. Όταν βλέπεις γυναίκες και (κυρίως) μικρά παιδιά πρέπει να σκεφτείς ότι είναι πρόσφυγες.

 64. physicist said

  Η λέξη «γυναικόπαιδα» μπορεί να έχει κατακριθεί από φεμινίστιρες αλλά καμία φεμινίστρια δεν καταδίκασε τις ανακοινώσεις περίλυπων αγκυρανθρώπων στα δελτία ειδήσεων με το ακόλουθο ύφος:

  «Τραγική δολοφονική επίθεση τζιχαντιστών εχτές, στην οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι, 30 από τους οποίους γυναίκες και παιδιά».

  Περιμένω πώς και τι ν’ ακούσω είδηση στο στυλ:

  «Δολοφονική επίθεση με 50 νεκρούς εχτές, ευτυχώς όλοι ήταν ενήλικοι άντρες».

 65. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  -Μπ. Μπρεχτ, «Μετανάστες»
  «Λαθεμένο μού φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν:
  «Μετανάστες».
  Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους.
  Εμείς, ωστόσο,δε φύγαμε γιατί το θέλαμε,
  λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη.
  Ούτε και σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμε
  να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.
  Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνηγήσαν, μας προγράψανε.
  Κι η χώρα που μας δέχτηκε, σπίτι δε θα ‘ναι, μα εξορία.
  Έτσι, απομένουμε δω πέρα, ασύχαστοι, όσο μπορούμε πιο κοντά
  στα σύνορα,προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα,
  καραδοκώντας το παραμικρό σημάδι αλλαγής στην άλλην όχθη,
  πνίγοντας μ’ ερωτήσεις κάθε νεοφερμένο,
  χωρίς τίποτα να ξεχνάμε, τίποτα ν’ απαρνιόμαστε,
  χωρίς να συχωράμε τίποτ’ απ’ όσα έγιναν, τίποτα δε συχωράμε.
  Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή!
  Ακούμε ίσαμ’ εδώ τα ουρλιαχτά που αντιλαλούν απ’ τα στρατόπεδά τους.
  Εμείςοι ίδιοι μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος,
  που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει.
  Ο καθένας μας,περπατώντας μες στο πλήθος με παπούτσια ξεσκισμένα,
  μαρτυράει την ντροπή που τη χώρα μας μολεύει.
  Όμως κανένας μας
  δε θα μείνει εδώ.
  Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα.»
  Μετάφραση Μάριος Πλωρίτης

 66. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Καλά τα λέει ο Φυσικός στο 63! Γιατί να πληρώσει η Γερμανία για την «ανάσχεση» των προσφύγων; Να τους στέλνουμε κατευθείαν με τρένα (θα κινηθεί και η σχετική βιομηχανία…) στο Ντόϋτσλαντ όπου θα τύχουν λαμπρής υποδοχής… έτσι κι αλλιώς ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Τι να κάνουν στην Ελλάδα; Τι να φάνε; πέτρες;

 67. spiral architect said

  Σα να τους ακούς: «Και τι φταίμε εμείς;… Κρίμα οι άνθρωποι, αλλά δεν φταίμε εμείς»… Ποιοι τα λένε αυτά; Εκείνοι που με τα δύο χέρια ψήφισαν και ψηφίζουν τη συμμετοχή της χώρας στα «μεγάλα σαλόνια» της αρχιτρομοκρατίας, της αρχιτρομοκρατίας των «δημοκρατών» που – πάλι και πάλι και ξανά- κατασκευάζουν πολέμους.

 68. Αγάπη said

  59 Λες: «Σαν τη λαθροχειρία, τη λαθρανάγνωση, τη λαθρεπιβίβαση κλπ.» Δέν κάνεις διάκριση ανάμεσα σε ανθρώπους και , ας τις πούμε, συνήθειες;

  Προσωπικά, πάντως, το μόνο που σκεφτομαι και ακουω συνεχώς χωρίς να το θέλω είναι αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=2i8IBzPB_9g
  Άλλοι πάλι σκέφτοναι τούτο https://www.youtube.com/watch?v=KyFniXdqsQQ
  Διαλέγουμε (;) και παίρνουμε – και την πληρώνουμε τη στάση μας, πάλι θέλοντας και μή θέλοντας

 69. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γιώργος Σεφέρης «Μυθιστόρημα»
  Δ’
  ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ
  Και ψυχή
  ει μέλλει γνώσεσθαι αυτήν
  εις ψυχήν
  αυτή βλεπτέον:
  τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη.

 70. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ένα χαριτωμένο λάπσους στο ράδιο» για την έκτακτη σύνοδο κορυφής για το …μετανασκευτικό»

 71. Γς said

  63:
  >Μου θυμίζει έναν παλιό φοιτητή, που αφού έκανε τέσσερις χρονιές [κλπ]

  Κι εμένα μια γνωστή μου, που μ έβαλε να μεσιτέψω στον [συμφοιτητή μου] μαθηματικό για να τον περάσει τον κανακάρη της.

  -Τίποτα δε σου έγραψε, ε;
  -Κάτι χειρότερο. Εγραψε ένα θέμα, δικό του, ακαταλαβίστηκο.
  -Πέρασέ τον, να πάει στο διάολο!

  Κι ούτε ένα τηλέφωνο η μάνα του. Και την βλέπω μετά καιρό.

  -Τον πέρασε ο δικός μου ε;
  -Τι τον πέρασε; Αφού έγραψε το παιδί!

 72. Πάνος με πεζά said

  @ 67 : Δυστυχώς, και 3 ευρώ μεροκάματο στην Ελλάδα με τζάμπα φαϊ, γι αυτούς καλά θα είναι, ενώπιον του θανάτου τους…

  Γι αυτό λέμε ότι πολλά παίζονται…

 73. Γς said

  71:
  Παρά τρίχα ριμόντελινγκ. Μετασκευαστικό

 74. Γς said

  Λαθρομετανάστες και με θυμήθηκα!

  Εγώ, ο Κλαύδιος, ουπς,
  εγώ ο λθρομετανάστης

 75. spiral architect said

  Δημοσιογράφοι λένε ότι η Ιταλία κάνει τα στραβά μάτια και ανά τακτά διαστήματα αφήνει τους προσωρινά εγκατεστημένους πρόσφυγες στην χώρα να φύγουν προς τις χώρες που θέλουν να πάνε. Χωρίς έγγραφα κατά την ενδεχόμενη σύλληψη δεν μπορούν να τους γυρίσουν στη χώρα υποδοχής. (Ιταλία) Γίνεται δηλαδή άτυπη παράβαση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

  Σε συνέχεια του #47 σχολίου μου: […] Όλα αυτά (τα μέτρα καταστολής δηλαδή) απλά και μόνο αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών και την τιμή των δουλεμπόρων. […]

 76. spiral architect said

  Οι άνθρωποι γίνονται αριθμοί και στατιστικές: Θάλασσα από νεκρούς μετανάστες – ThePressProject 😳 😦

 77. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  76. Σώπα ρε που κάνουν τέτοια πράματα οι Ιταλοί! (κι αυτοί πολιτισμένη ηθική «Δύση» είναι στο κάτω-κάτω.)

 78. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  69.>>διάκριση
  Αυτό είναι το ουσιώδες. Και οι λαθρεπιβάτες και οι λαθροκυνηγοί (και οι «μεγαλολαθρέμποροι καυσίμων» που ακούω τώρα) είναι φυσικά άνθρωποι αλλά δεν προβάλλεται και δεν αμφισβητείται ούτε εμπεριέχεται σε αυτές τις λέξεις πρωτίστως και κυρίως η ανθρώπινη ιδιότητα και αξία τους μα μόνο η παράβαση του νόμου,ως κανόνα που πλαισιώνει την οργανωμένη ζωή τους.Αλλά ο μετανάστης είναι μόνο ο άνθρωπος, ένας άνθρωπος, αυτός και το κορμί του.Αυτός και η μνήμη του.Κανένα άλλο σταθερό πλαίσιο αναφοράς που να τον συναπαρτίζει.
  Ο μετανάστης είναι φτερό στον άνεμο, που και τον άνεμο τον ορίζει άλλος. Το λαθραίος εδώ, αφορά την ίδια την ύπαρξη.Μπορεί να είναι λαθραίος ο άνθρωπος;

 79. Πάνος με πεζά said

  Ρε παιδιά, δεν τους είπαμε λαθράνθρωπους ! Είναι μετανάστες που θα ξυπνήσεις μια μέρα και θα τους δεις στο πάρκο, χωρίς να έχει πάρει χαμπάρι κανείς. Άρα λαθραία !

  Θέλετε «λαθροεισερχόμενοι»; «Λαθροδιερχόμενοι»; Πιο σωστό, γιατί για να τους αποδοθεί το «μετανάστης» θα πρέπει να εγκατασταθούν, και, με κάποιο τρόπο, να ζήσουν εδώ για κάποιο διάστημα.

  Αλλά στο «λαθρο-» δε βρίσκω να υπάρχει λάθος…

 80. Spiridione said

  Κάποια από τα σημερινά σχόλια μου θύμισαν ένα παλιό άρθρο που είχα διαβάσει και μου είχε κάνει εντύπωση. Ο συντάκτης θέλει να παρουσιάσει αυτά που γράφει σαν ένα μελλοντολογικό σενάριο, αλλά εμένα μου φαίνεται, δεν ξέρω, πιο πολύ σαν επιθυμία.
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=9354

 81. Γς said

  Καταπληκτικό!

  Ούτε μια αναφορά στην αποφράδα επέτειο της Χούντας.

  Μπήκε για καλά στο χρονοντούλαπο [με τους σκελετούς] της Ιστορίας.

  Τώρα η Ιστορία φτιάχνεται και καλλωπίζεται.

  Λέτε να έχουμε πάλι κανένα ραντεβού με την Ιστορία;
  Που έλεγε κι ο Αντρέας.

  Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται.
  -Εξω απ την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ. [και κλάμα η ΕΕ για Grexit].
  -Εξω οι Βάσεις. [που έφυγαν μόνες τους]

 82. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε σήμερα… ωραίες μυρωδιές…

 83. spiral architect said

  Πάμε άλλη μια, μπας και γίνει κατανοητό:

  Εσείς αν μένατε στη Χομς, δεν θα φεύγαμε με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, νόμιμα με διαβατήρια, ή χωρίς;

 84. Η ανθρωπιά δεν είναι αποκλειστικότητα των συριζόπληκτων, άλλωστε οι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που είναι αντίθετοι στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» δεν θα λέγαμε ότι είναι συριζόφιλοι. Το πρόβλημα δεν είναι το αν είναι αδόκιμη η χρήση της, αλλά το αν είναι τυχαία η επιλογή χρησιμοποίησής της. Ίσως με το παράδειγμα «τελική λύση», «εθνοκάθαρση», «γενοκτονία» ή «ολοκαύτωμα», όπου όλες οι εκφράσεις είναι δόκιμες με παρεμφερείς σημασίες, να διακρίνεται ευκολότερα η διαφορά…
  Έτσι κι εδώ: η επιμονή στη χρήση της λέξης λαθρομετανάστης υπήρξε πολιτική επιλογή συνδυασμένη με τον ξενοφοβικό λόγο της ακροδεξιάς, που δίνει έμφαση σε ένα και μόνο χαρακτηριστικό μιας ομάδας ανθρώπων ομαδοποιώντας ανόμοιες περιπτώσεις, και γενικεύοντας λόγω του αρνητικού βάρους της λέξης.
  Το να χρησιμοποιείς τη συγκεκριμένη λέξη σημαίνει ότι δε χρησιμοποιείς οποιαδήποτε άλλη που επίσης μπορεί να περιγράψει τα μέλη της ίδιας ομάδας ανθρώπων, εστιάζοντας όμως σε κάποιο χαρακτηριστικό τους.
  Ένας αποκαλούμενος λαθρομετανάστης είναι πιθανόν και
  Ταξιδιώτης
  Μετανάστης
  (με ή χωρίς άδεια εισόδου στη χώρα ή στην ήπειρο)
  ή παράτυπος μετανάστης
  (59. με μεταναστευτικά έγγραφα τα οποία έχουν κάποια μη ουσιώδη παράλειψη, ή ανασφάλιστος εργάτης ή με ληγμένη άδεια παραμονής ή χωρίς άδεια παραμονής)
  πρόσφυγας
  (και το παιδι του προσφυγόπουλο, προσφυγοπαίδι)
  Μέτοικος
  Εκτοπισμένος
  Εκπατρισμένος
  Εξόριστος
  κυνηγημένος
  διωγμένος
  κατατρεγμένος
  φυγάς
  Ξεριζωμένος

 85. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  85: Έτσι!

  84; Φοβερό…

 86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες στον πλανήτη, η Γή είναι πατρίδα όλων των ανθρώπων. Μόνο απελπισμένοι άνθρωποι υπάρχουν, και οι ισχυροί, που δημιουργούν κατά τόπους την απελπισία καταληστεύοντάς τους.
  Δυστυχώς, παρά την αντίθετη άποψη του Μάρξ, τα σύγχρονα μέσα παραγωγής των κεφαλαιούχων, καταργούν απείρως περισσότερες θέσεις εργασίας απ΄όσες δημιουργούν, με συνέπεια οι «προλετάριοι» να περισσεύουν, η ανεργία να αυξάνεται γεωμετρικά, και η σύγκρουση να μοιάζει αναπόφευκτη. Ποιοί θα συγκρουσθούν με ποιούς; κατά τα φαινόμενα οι συνήθεις ύποπτοι, οι οικονομικοί σκλάβοι-εργαζόμενοι εναντίον οικονομικών σκλάβων-εργαζομένων, για τα συμφέροντα των αφεντικών τους, που θα τους πουλήσουν και τα όπλα για να σκοτωθούν. Το τερπνόν μετά του οφελίμου, καί κερδίζουν, και «ξεβρωμίζει» κι ο πλανήτης. Βέβαια, αυτοί θα νομίζουν ότι πολέμησαν για το δίκιο του εργάτη και την ελευθερία, (γενικώς και αορίστως) είναι πολύ μεγάλη η δύναμη της ψευδαίσθησης, και το ξέρουν πολύ καλά οι κεφαλαιούχοι, γι΄αυτό δεν υπάρχει κανένας τέτοιος ήρωας, το αφήνουν για τους φτωχούς.

 87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  80 – Το γράφει ο Μπρέχτ στο ποίημα που έβαλε η ΕΦΗ στο 66.

  » Λαθεμένο μού φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν:
  «Μετανάστες».
  Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους.
  Εμείς, ωστόσο,δε φύγαμε γιατί το θέλαμε,
  λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη.
  Ούτε και σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμε
  να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.

  Διάβασέ το όλο άλλη μια φορά (αν το έχεις διαβάσει) και μιλάει για μετανάστες, όχι για ΛΑΘΡΟμετανάστες, τέτοιοι δεν υπάρχουν, αυτοί ονομάζονται πρόσφυγες, για ανθρώπους μιλούμε διάολε, όχι για εμπορεύματα.

 88. Pedis said

  Λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες; Ανάλογα με την αιτία που έχει κανείς στο μυαλό του για το φαινόμενο επιλέγει και τον όρο.
  «Εμείς» και οι «‘άλλοι». Οι «άλλοι» δεν θέλει πολύ να γίνουν «εμείς». Μια μικρή γεύση πήραν όλοι με τα μνημόνια των ΔΝΤ/ΕΕ, φαντάσου να σου σκαρώσουν οι εταίροι για τη δημοκρατία και την ελευθερία και κάνα ανθρωπιστικό πόλεμο … και τότε να δούμε ποιος είναι λαθρομετανάστης και ποιος πρόσφυγας και ποια είναι λεξιλογικές ερμηνείες στα αποτελέσματα της απανθρωπιάς του ιμπεριαλισμού.

  (Οι βορειοηπειρώτες ήταν πρόσφυγες, οι Αλβανοί λαθρομετανάστες, ναι; … πάντως, οι μικρασιάτες δεν θεωρούνταν από την πλειοψηφία του τότε ελλαδίτικου πληθυσμού πρόσφυγες, αλλά μάλλον λαθρομετανάστες.)

 89. https://chronontoulapo.wordpress.com/2014/09/21/%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%84/

 90. Στο 27

  φίλε Ριβαλντίνιο είπες «Τέλος στην Συρία έχουν εμφύλιο και για την δράση των τζιχαντιστών καμιά Ευρώπη δεν φταίει. Σαν να λέμε ότι για την επέκταση του Ισλάμ τους 7ο-8ο αι. φταίνε οι Σταυροφορίες.»

  Ξαναψάξ’το!
  Ποιός χάιδεψε και όπλισε την αντιπολίτευση στον Ασσαντ; (Συμφωνώ πως ο Άσσαντ είναι τσόγλανος αλλά και αρνάκι σε σχέση με τους ΙΣΙΣ)
  Ποιός εκπαίδευσε τους ΙΣΙΣ εντός τουρκικού εδάφους; Ποιός τους νοσήλευσε;
  κοκ

  Κι εν πάση περιπτώσει, όταν κατέβηκαν οι Δωριείς, δεν θυμάμαι οι Αχαιοί να τους υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες.
  Όταν κατέβηκαν οι Μακεδόνες του Φίλιππα2, επίσης. Κάτι είχε να πει σχετικά ο Δημοσθένης.
  Όταν κατέβηκαν οι Σλάβοι, ομοίως. Κι ας τους κυνήγαγε ο Nikon ο «Μετανοείτε!»
  Οι Οθωμανοί, το αυτόν.
  Οι Αρβανίτες, οι Βρετανοί στα Επτάνησα, οι Ιταλοί στα Δωδεκάνησα
  και πάει λέγοντας…

  Τη μετανάστευση δεν μπορείς να την σταματήσεις.

 91. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σαν το μετανάστη

 92. 11.Δύτης των νιπτήρων said.

  Ε, όταν σε κάνα δυο αιώνες οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μιλούν για τη δεύτερη (;) μεγάλη μετανάστευση των λαών…

  Δύτη, πολύ αισιόδοξο σε βλέπω. Δυο αιώνες; Λες να κρατήσει ο κόσμος τόσο πολύ;

 93. sarant said

  93 Ωχ… 🙂

 94. Ηλεφούφουτος said

  Πάντως η ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές εξ ονόματος της Ομάδας της Αριστεράς και της Ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή για το θέμα ξεκινά: «While at least 1,500 migrants have died so far in 2015 with more than 700 migrants feared to have drowned last Sunday, Italian Interior Minister Angelino Alfano made a proposal …»

  Από τη στιγμή που οι δυο πλέον ευαισθητοποιημένες για το δράμα αυτό πολιτικές ομάδες ονομάζουν τα θύματα του τελευταίου ναυαγίου migrants είναι ένδειξη έλλειψης μέτρου να βγάζει κανείς συμπεράσματα για όποιον χρησιμοποίησε το «μετανάστης» αντί του «πρόσφυγας» στα εδώ ΜΜΕ.

  Γενικά, το πολίτικαλι κορέκτ το θεωρώ κούφιο πράγμα στην καλύτερη περίπτωση, φερετζέ του … υποκριτή στη χειρότερη.
  Μόνο για το «λαθρομετανάστης» μπορώ να δεχτώ ότι οι δεξιοί πολιτικοί που το χρησιμοποιούν το κάνουν για την πρόκληση και μόνο, αφού έχουν πέσει τόσες συστάσεις από ευρωπαίους επισήμους να μη χρησιμοποιείται, στους οποίους κατά τ άλλα έχουν κάνει ΤΙΣ κωλοτούμπες, όταν έλεγαν «ναι» στα μνημονιακά μέτρα που ρήμαξαν την κοινωνία. Εκεί βρίσκουν να το παίξουν λεβέντες.

  Επί της ουσίας, τίποτε το απάνθρωπο ή ρατσιστικό δεν έχει το «λαθρομετανάστης» από μόνο του σε σχέση με το «παράτυπος» ή ό,τι άλλο, ίσα ίσα που ήταν και η μοναδική φορά που βρίσκαμε στην Ελληνική μονολεκτική απόδοση για έναν καινούργιο όρο που μπήκε στη ζωή μας, εκεί που για άλλους σκαρώνουμε μακροσκελείς περιφράσεις.
  Αλλά είπαμε… Από τη στιγμή που ο στιγματισμός του είναι τόσο γενικευμένος, το να το χρησιμοποιείς μόνος σου πεισματικά όντως κάτι δείχνει.

  Συμπτωματικά, μία μέρα πριν το ναυάγιο μιλούσα με φίλο Αφγανό που ζει χρόνια στην Ελλάδα (ένθερμος υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ) έλεγε ακριβώς τα ίδια που πιστεύω κι εγώ για την υποκρισία του πολίτικαλι κορέκτ γύρω από τη λέξη «λαθρομετανάστης».

  0 «…η τραγωδία των 900 κοντά στη Μάλτα εξέθεσε ανεπανόρθωτα τους εμπόρους του μίσους ή τους γελωτοποιούς τους, σαν τον θλιβερό γελοιογράφο της Καθημερινής που θέλησε να γαργαλήσει το υπογάστριο των αφεντικών με τη γελοιογραφία που βλέπετε αριστερά.»

  Αμ μπράβο! Είναι ο τύπος χιούμορ που αξίζει να στιγματίζεται πολιτικά. Γι αυτό και ήμουν απολύτως υπέρ του γιαουρτώματος του Θέμου Αναστασιάδη τότε που πολλοί προοδευτικοί το είχαν καταδικάσει με αριστερίζον σκεπτικό. Ζε νε σουί πα Τσίρλα.
  Μέχρι γιαούρτωμα βέβαια. Όχι παραπέρα!

 95. desiderio said

  Το πρόβλημα της μετακίνησης πληθυσμών προς σχετικά πιο εύπορες χώρες είναι παγκόσμιο. Στις αραβικές χώρες, στην Αυστραλία, στην Νότια Αφρική μεταναστεύουν εκατομμύρια. Υπάρχουν δεκάδες ρεπορτάζ στο διεθνή τύπο για ρατσιστικές επιθέσεις, διώξεις, εκμετάλλευση των μεταναστών, νομίμων και παράτυπων. Αυτά είναι γνωστά και δεν δρουν αποτρεπτικά για κανέναν επίδοξο μετανάστη. Ο μετανάστης φεύγει γιατί ελπίζει. Η ελπίδα τον κάνει να πιστεύει ότι θα είναι ένας από αυτούς τους λίγους που θα τα καταφέρουνε, ότι δεν θα καταλήξει πνιγμένος στον πάτο της θάλασσας, φυλακισμένος σε κάποιο κέντρο υποδοχής ή σκλάβος κάποιου αδίστακτου εργοδότη. Αν θέλει κανείς να αποτρέψει τις μετακινήσεις πληθυσμών πρέπει ή να εξαλείψει τις ανισότητες ή να σκοτώσει την ελπίδα. Για μένα τουλάχιστον είναι σαφές τι θα έπρεπε η Ευρώπη να θέλει.

 96. Η εξίσωση της μετανάστευσης,έχει λυθεί από καιρό, από κείνον που έγραψε το μύθο:

  Ο σκύλος κυνηγούσε την αλεπού για ώρες και αφου λαχάνιασαν κι οι δύο και στάθηκαν να πάρουν ανάσα, η αλεπού φωνάζει :
  -Ε, σκύλε, το ξέρεις οτι δε θα με πιάσεις ποτέ;
  – Μπα, και γιατί; λέει ο σκύλος.
  -Γιατί εσύ τρέχεις για τα αφεντικά σου, ενώ εγώ τρέχω για τη ζωή μου.

  Γι αυτό αυτά τα περί «λάθρο» και περί του πώς να τους πνίγουμε και πως να «τους κάνουμε τη ζωή κόλαση» όπως επιλέξει είπε ο Πλεύρης υιός, «για να μην έρχονται», απλά είναι σημάδια της σκατοψυχίας και της ανωμαλίας ενός κομματιού της κοινωνίας. Αυτοί οι τύποι, καμία σχέση δεν έχουν με το πρόβλημα και δεν τους αφορά η λύση του, αλλά απλά βρίσκουν ευκαιρία να εκδηλώσουν το αντικοινωνικό τους και αντι-ανθρώπινο μένος, που τρέχα γύρευε πως έχει φωλιάσει μέσα τους.

  Όπως ακριβώς, μα ακριβώς, ο Χίτλερ με τους Εβραίους.

 97. Ηλεφούφουτος said

  76 «Δημοσιογράφοι λένε ότι η Ιταλία κάνει τα στραβά μάτια και ανά τακτά διαστήματα αφήνει τους προσωρινά εγκατεστημένους πρόσφυγες στην χώρα να φύγουν προς τις χώρες που θέλουν να πάνε. Χωρίς έγγραφα κατά την ενδεχόμενη σύλληψη δεν μπορούν να τους γυρίσουν στη χώρα υποδοχής.»

  Α, εγώ το άκουσα από ημιεπίσημα χείλη σε παρουσίαση από Ιταλό καθηγητή ειδικευμένο στο μεταναστευτικό, κι αυτό στο πλαίσιο γενικότερης εκδήλωσης της ιταλικής Προεδρίας στην ΕΕ πριν ένα χρόνο. Δεν είναι τόσο κρυφό δηλαδή.
  Μας είπε ότι γίνονται δεκτά ακόμη και «διαβατήρια» φτιαγμένα στο χέρι με σελίδες συρραμμένες και γραμμένα με στυλό. Αυτοί που τα χρησιμοποιούν είναι βέβαια ορμηνεμένοι να τα καταστρέφουν με το που φτάνουν στη χώρα που επιθυμούν ώστε να θεωρούνται σαν-παπιέδες (sans papiers) και να μην είναι δυνατή η επαναπροώθησή τους.

 98. Ηλεφού

  κι εδώ γίνεται ανά περιόδους…

  Εδώ και δύο χρόνια, οι αρχές των αεροδρομίων αφήνουν να φύγουν κάποιοι με πλαστά διαβατήρια, αρκεί να μην είναι κραγμένες περιπτώσεις, όπως πρόπερσι στη Χρυσούπολη που ήρθε τσάρτερ από Ιταλία να πάρει … Δανούς τουρίστες κι έσκασε μύτη ένα τσούρμο Αφγανοί με δανικά (κι αγύριστα) διαβατήρια. Ε, πρέπει να βγάλουν το ψωμί τους και οι ντόπιες μαφίες πλαστογράφων και διακινητών. 😉

 99. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σκεφτομαι,τρελά σκέφτομαι και δακρυσμένα, να ερχόταν όλοι εκείνοι οι εννιακόσοι, ν άραζαν λέει στα νερά μας εκεί κάτω, να βγουν γυναίκες νέες και πιο μεγάλες και άντρες νιοι και μεσόκοποι,αν είχε και ηλικιωμένους καλύτερα θά ήταν, να απλώσουν στις πλαγιές με τα χέρσα χωράφια, να τους ανοίξουν τα κλειστά από καιρό σπίτια παλιών κατοίκων που έφυγαν κι αυτά μένουν χρόνια άδεια,θεόμουγγα, τί χαρά που θα έκανε ο πατέρας μου π΄αναστενάζει «ερήμαξε ο τόπος μας και κάνεις μέρες να δεις άλλον άθρωπο να περνά εκτός από τς εδικούς που ΄ρχουνται μόνο για μένα.»

 100. # 95

  Φαίνεται πως δεν έχεις διατελέσει τεντυμπόης !

  Το σωστό γιαούρτωμα γίνεται με…ριζόγαλο !!!

 101. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  100,συνέχεια
  Τα παιδιά; Σκέψου ν΄ άνοιγε το σκολειό έστω ένα διάστημα,λίγους μήνες έστω! Κρατιέται συντηρημένο μια χαρά.Πόσα παιδιά είπαμε είναι; Πενήντα! Χωράει πενήντα παιδιά, έχει δυο αίθουσες,γίνονται και τρεις. Εκεί είχαν κλείσει τους 100 χωριανούς ,γυναίκες,παιδιά ,ηλικιωμένους οι Γερμανοί μέχρι να κάνουν την τελικοί διαλογή του θανάτου, και χωρούσαν…

 102. sarant said

  100-102: Τι ωραίο σχόλιο!

 103. Γς said

  Εντάξει μωρέ τι έγινε;
  Είναι σαν τη διαφήμιση της United Colors of Benetton.

  Λαθρομετανάστες, παράνομοι μετανάστες, πρόσφυγες.
  Τελικά είναι ροή γονιδίων [λέγε με και μετανάστευση]

 104. spiral architect said

  @100, 12, 103: Ομοιως! 🙂

 105. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 106. Κι όμως, το χωριό της ΕΦΗΣ-ΕΦΗΣ υπάρχει!

  Βρίσκεται στην Καλαβρία και λέγεται Ριάτσε. Εκεί που το 1972 βγήκαν από τη θάλασσα οι υπέροχοι γυμνοί μπρούτζινοι πολεμιστές, σαράντα χρόνια αργότερα το χωριό φυλορροούσε. Κι όταν άρχισαν να βγαίνουν από τη θάλασσα γυμνοί άνθρωποι, ο δήμαρχος δεν τους απόδιωξε, δεν ζήτησε έξτρα κονδύλια ή έξτρα μπάτσους. Τους νοίκιασε από ένα σπίτι για κάθε οικογένεια για ένα ευρώ το χρόνο. Τους δάνεισε εργαλεία και τους έδωσε υλικά για να τα επισκευάσουν. Κι όταν ερχόταν κάνας καινούργιος, οι «παλιότεροι» τον βοηθούσαν να φτιάξει το σπιτικό του. Αποτέλεσμα: το δημοτικό σχολείο του χωριού γλίτωσε το κλείσιμο.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Riace

 107. Νικος Κ. said

  Περισσεύουμε …

  Οι μετανάστες περισσεύουν.
  Οι ανειδίκευτοι εργάτες το ίδιο.
  Και οι νέοι (ιδιαίτερα αυτοί), και οι πτυχιούχοι, και οι διδάκτορες.
  Σίγουρα και οι συνταξιούχοι.
  Γενικώς, περισσεύουμε.

  Μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

 108. 85 said: «η επιμονή στη χρήση της λέξης λαθρομετανάστης υπήρξε πολιτική επιλογή συνδυασμένη με τον ξενοφοβικό λόγο της ακροδεξιάς …»
  Η ελληνική γλώσσα είναι μία, για αριστερούς δεξιούς …και των τέκνων. Και όταν «λεξιλογούμε» μιλάμε ελληνικά. Οι λαθρομετανάστες είναι λαθρομετανάστες μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Και το «ενάντιο» δεν θα το κρίνω ούτε εγώ ούτε εσύ ούτε οποιοσδήποτε άσχετος. Το κρίνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές της συντεταγμένης Πολιτείας. Τόσο απλό!

 109. sarant said

  109 Μα, οι αρχές της συντεταγμένης πολιτείας δεν χαρακτηρίζουν (πλέον) έτσι τους μετανάστες

 110. Παναγιώτης Κ. said

  Οι νομικοί του ιστολογίου τι έχουν να μας πουν για το τεράστιο αυτό ζήτημα;
  Από τους θεσπισμένους κανόνες πρέπει να ξεκινάς την αντιμετώπιση ενός προβλήματος και μετά να βλέπεις την ηθική πλευρά του.

 111. 50, Pedis
  52, Lands

  Εμείς μικρά στο Κατηχητικό 🙂 αλλά και μετά, στο πανεπιστήμιο, είχαμε μάθει οτι ο Μάλθους ήταν η εικόνα του κατάπτυστου αστού που τον υποστήριζαν οι λόρδοι γαιοκτήμονες για να διατηρήσουν τον προστατευτισμό πάνω στα σιτηρά, κλπ, κλπ.

  Η αλήθεια είναι οτι πραγματικά τα μαθηματικά του για τον υπερπληθυσμό δεν του βγήκαν, και για ένα λόγο ακόμα, οτι εντωμεταξύ, εφευρέθηκε το προφυλακτικό από καουτσούκ και οι λαϊκές τάξεις έκαναν κι αυτές κάποιο οικογενειακό προγραμματισμό.

  Όμως τα προβλήματα του υπερπληθυσμού σε σχέση με τους διαθέσιμους πόρους και τη διατροφή εξακολουθούν να υπάρχουν και θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Αν μάλιστα σκεφτείς οτι η Κίνα, για να παράγει όλα αυτά τα άχρηστα πλαστικά, που στο τέλος καταλήγουν στις κοιλιές των γλάρων, έχει καταλήξει να μην της φτάνουν τα σιτηρά και το ρύζι που παράγει να θρέψει τον πληθυσμό της και να νοικιάζει απέραντες εκτάσεις στην Αφρική…

  Από την άλλη μεριά, η εποχή του Μάλθους ήταν τρομερή από όλες τις απόψεις. Μεγάλα πλήθη από την επαρχία είχαν στριμωχτεί στο Λονδίνο, που έγινε μια αφόρητη πόλη κι η ζωή εκεί ήταν για τους φτωχούς πολύ χειρότερη από ότι είχε υπάρξει και ότι υπάρχει σήμερα ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες. Τελείωνε και η Μικρή εποχή των Παγετώνων, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στις καλλιέργειες, στα σιτηρά κλπ, ίσως εκεί οφείλεται κι η καταστροφή της πατάτας κι ο λιμός στην Ιρλανδία, το δε 1815 εξεράγη εκείνο το ηφαίστειο στην Ινδονησία που προξένησε βίαιη κλιματική αλλαγή για κάποια χρόνια.

  Αυτό που είχε δει ο Μάλθους ο υπερπληθυσμός όταν οι σοδιές πάνε καλά, και ο κίνδυνος από αυτό ,καθώς και η συγκέντρωση στις πόλεις,δεν είναι φαινόμενα να τα παραβλέψεις. Ιστορικά μάλιστα, φαίνεται οτι ήταν η αρχή για την κατάρευση αρκετών κοινωνιών. Ο Τζάρεντ Ντάιαμοντ έχει περιγράψει τη σφαγή των Τούτσι από τους Τούτου μια εκδήλωση μαλθουσιανής κρίσης.

  Το κοντινό μέλλον μας δεν είναι καθόλου απίθανο να εξελιχτεί σα μια αντίστοιχη δυστοπία και χειρότερη, αφού συν τοις άλλοις, η ανθρωπότητα ξοδεύει τρισεκατομύρια για να βομβαρδίζει πόλεις και να ξεριζώνει πληθυσμούς, σε ένα πλάνήτη που το εν τρίτον των ανθρώπων ήδη μένουν σε παραγκουπόλεις.

  Γι αυτό και εξοργίζομαι οταν ακούω (και εδώ στο μπλογκ ακόμα), όσους λένε οτι, σε μια ανθρωπότητα που η ίδια πια βουλιάζει, για όλα φταίνε οι «λαθρο» .

 112. 110

  Τότε είναι σαφές πως πρόκειται περί λαθροαρχών!

 113. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  103,105, Ευχαριστώ!
  107. και να που καμιά φορά παίρνουν τα όνειρα τ απάνω ντος 🙂
  113 🙂

 114. Πέπε said

  @100:

  Έφη, συμβαίνει κι αυτό.

  Τις προάλλες, άκουσα, στη Γαύδο ντόπιοι έκαναν φασαρία γιατί ήθελαν (και δεν μπόρεσαν) να υιοθετήσουν κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά της τελευταίας καραβιάς.

  Όσο για τη στέγη (ή όπως λέγεται) στ’ Ανώγεια, και τα παιδιά της και τους δεσμούς ανάμεσα σ’ αυτά τα παιδιά και στους Ανωγειανούς, θα τα ξέρεις σίγουρα πολύ καλύτερα από μένα. (Αφορά βέβαια φουρνιές παλιότερων ετών αλλά και πάλι.)

  Ακούω διάφορες τέτοιες ιστορίες. Δυστυχώς δεν είναι όλοι σαν αυτούς τους Κρητικούς, ευτυχώς απ’ την άλλη αυτοί οι Κρητικοί δεν είναι κι οι μόνοι.

  ___________________________

  Δύο λεξιλογικά:

  α) Για το ζήτημα της λέξης λαθρομετανάστης.

  Έχει βάση η παρατήρηση του Γ. Κωνσταντίνου (#85) ότι «Το να χρησιμοποιείς τη συγκεκριμένη λέξη σημαίνει ότι δε χρησιμοποιείς οποιαδήποτε άλλη που επίσης μπορεί να περιγράψει τα μέλη της ίδιας ομάδας ανθρώπων».

  Όμως, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε μια λέξη σύμφωνα με αυτό που πραγματικά σημαίνει, όπως το σήμαινε πριν την καπελλώσουν συκγεκριμένες ιδεολογίες. Άλλωστε, οι μεν ωραίες εναλλακτικές που προτείνει ο Γ.Κωνστ. στο ίδιο μήνυμα μπορούν να περιγράψουν τους ίδιους ανθρώπους, όχι όμως εστιάζοντας στη συγκεκριμένη λεπτομέρεια ότι είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά, όσο για τα «παράτυποι μετανάστες» κ.τ.ό. έχουν το μόνιμο πρόβλημα όλων των πολιτικά ορθών εκφράσεων, ότι σημαίνουν «αυτός είναι λαθρομετανάστης μεν (ή αντίστοιχα αράπης, γύφτος, στραβός, σακάτης, γέρος πούστης κι άσχημος κλπ.) αλλά, επειδή είναι άθλιο να είσαι λαθρομετανάστης ή όλα αυτά, φροντίζω να μην το τονίζω, ανθρωπίστας καθώς είμαι» – άρα τελικά και το υπερτονίζεις και τα γένια σου βλογάς.

  Ναι, δεν είναι «Πακιστανός», δηλαδή κλέφτης και βρωμιάρης, είναι «από το Πακιστάν»… Όχι ρε φίλε, είναι Πακιστανός και αυτό δε σημαίνει ούτε κλέφτης ούτε βρωμιάρης.

  β) Για τη λέξη «δουλέμποροι»:

  Σίγουρα δεν είναι ακριβής. Δεν κάνουν εμπόριο ανθρώπων. Προσφέρουν μια υπηρεσία που ο πελάτης, επειδή βρίσκεται σε έσχατη ανάγκη και δεν μπορεί να παζαρέψει ή να απαιτήσει, θα την πληρώσει όσο-όσο και αν χάσει και τα λεφτά του και τη ζωή του τόσο το χειρότερο για τον ίδιο. Αυτό δεν είναι καλύτερο από το εμπόριο ανθρώπων, αλλά σίγουρα είναι διαφορετικό.

  Αν πρέπει οπωσδήποτε να τους ονομάσουμε με μια λέξη που να σημαίνει άλλου είδους εκμετάλλευση, και που να υπάρχει ήδη από το παρελθόν, θα σκεφτόμουν μάλλον «μαυραγορίτες». Όχι σκέτο βέβαια, γιατί δεν είναι αρκετά σαφές, αλλά «μαυραγορίτες + κάτι που να δηλώνει το είδος της υπηρεσίας». Βέβαια, από τη στιγμή που το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο (έχω ακούσει φριχτές ιστορίες, πρώτο χέρι, για Έλληνες που κάναν αυτή τη δουλειά βγάζοντας Έλληνες στην Αμερική), απορώ πώς δεν υπάρχει ήδη και η λέξη.

 115. Πόσο κόλαση πρέπει να είναι η φάση στην πόλη σου για να καβαλήσεις μια βάρκα χωρίς ελπίδα; Τόσο

  Αφιερωμένο…

 116. 107 Σκύλος της Β.Κ.

  Όπως θα ξέρεις, πολλά, πάρα πολλά σχολεία, κυρίως νηπιαγωγεία, στην Ελλάδα, λειτουργουν ακριβώς, διότι υπάρχουν τα μεταναστόπουλα, με τα οποία συγκεντρώνεται ο ικανός αριθμός για να μην τα κλείσει το Υπουργείο.

  Από μια πρώτη στατιστική παρατήρηση, παλιότερα αυτό ήταν ορατό και από τα ονόματα των μαθητών, τώρα όμως, προς μεγάλη απογοήτευση των «Ελλήνων» τύπου Πλεύρη, αυτό δε φαίνεται τόσο από τα επίθετα. Γιατί; Διότι έχουν εν τω μεταξύ γίνει γάμοι μεικτοί με τον πατέρα Έλληνα.

  Που σημαίνει, οτι αν αυτοί οι δυστυχισμένοι διαταραγμένοι Αδώνηδες νοιαζόντουσαν για το έθνος τους, θα έπρεπε να χαίρονται, αφού δεν συρικνωνόμαστε, αλλά αντίθετα, σαν έθνος πληθαίνουμε.

  Αλλά, είπαμε. Είναι η εποχή κρίσης και φόβου, που (ας το πουμε περιδιαγραμμάτου) οι παράλογες υποφλοιώδεις ώσεις ξεπηδάνε και τσαλαπατάνε κάθε λογική διεργασία του εγκεφάλου. Με αποτέλεσμα την καταστροφή όλων, και των υβριστών και των αθώων. Όπως την πάθανε επί Χίτλερ.

 117. spiral architect said

  Μια GoPro πάνω σε ένα τανκ εξηγεί γιατί οι Σύριοι θαλασσοπνίγονται για να φύγουν από τη χώρα τους
  (για τους μη σχετικούς, GoPro είναι η κάμερα κράνους-κεφαλής)

 118. Ριβαλντίνιο said

  @ 91 Σκύλος της Β.Κ.

  Δεν διαφωνώ.
  Νομίζω όμως πως συγκρούσεις Σουνιτών-Σιιτών είχαμε εκεί και πριν κάποιος Δυτικός ανακατευτεί.

  Πιο πολύ μου την έδωσαν οι Δωριείς γκαμώτι. 🙂 Έπρεπε να τους αντιμετωπίσουμε όπως οι Ραμσής και Μερνεφθά τους Σαρντάνα και τους Πελεσέτ. 🙂

  @ 112 Ιάκωβος
  Αγαπάμε Νειλώτες Τούτσι. Αντιπαθούμε Μπάντου Χούτου. Για τους ντόπιους πυγμαίους Τούα «who really gives a damn ?» Μόνο με τους λαθρομετανάστες Χούτου και Τούτσι ασχολούμαστε. 🙂 Τα ίδια ισχύουν και για τη Σρι Λάνκα.

 119. Όσο για τα ονόματα, λάθρο ή μεταναστες κλπ, μην τη ψάχνετε.

  Πάντα έτσι είναι με τις λέξεις, κουβαλάνε φορτίο και πέρα από το πράγμα που συμβολίζουν.

  -Αν πεις «χούντα» είσαι δημοκράτης και αριστερός, αν πεις «επανάστασις» είσαι χουντικός (μέρα που ‘ναι)
  -Αν πεις οι «Ναζί» είσαι αντιφασίστας, αν πεις οι «Εθνικισταί» είσαι φασίστας.
  -Αν πεις «Τουρκαλάδες» είσαι εθνικιστής, αν πεις «Τουρκοι» δεν είσαι.
  -Αν πεις «nigger» είσαι Κου Κλουξ Κλάν(ή μαύρος), αν πείς «afroamerican» είσαι pc.
  -Αν πεις οι «πούστηδες» είσαι ομοφοβικός, αν πεις οι «κίναιδοι» είσαι και ναζιστής ή παπάς, αν πεις Lgbt, είσαι επίσης pc.

  Το ίδιο, αν πεις σήμερα οι «λαθρομετανάστες» ή «λάθρο» ή «λαθρο-όρκ» είσαι ακροδεξιός ρατσιστής ή ναζί Χρυσαυγίτης, αν πεις «προσφυγες» είσαι καλός άνθρωπος. Και αυτό συνήθως αποδεικνύεται από τη συνέχεια του διαλόγου σου με τους άλλους.

  Τι πιο απλό; 🙂

 120. spiral architect said

  @116: Άτιμε Σκύλε με πρόλαβες! 🙂

 121. Ιάκωβε 117

  Δεν είδες πως κι ο λαθρΑντώνης (εννοώ που ήρθε από άλλο κόμμα) με τον λαθρΆδωνη (ομοίως) μόνο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες έχουν να πούν;

 122. Σπειράλ 121

  πας σπειροειδώς, γι’ αυτό

  Ριβαλντίνιο 119

  από τη μάχη της Καρμπάλα η επόμενη σύρραξη Σουνιτών-Σιιτών είναι ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν, πολλούς αιώνες μετά. Όπου πάλι είχε βάλει το χεράκι της η Δύση, βοηθώντας τον Σαντάμ. Η τύχη του οποίου είναι γνωστή.

 123. Πάνος με πεζά said

  @ 100 : Eίναι ακριβώς το σενάριο της ταινίας «Εφήμερη πόλη», με το Γιώργο Διαλεγμένο.

 124. Ριβαλντίνιο said

  @ 120 Ιάκωβος

  Αν πεις εθνικοσοσιαλιστές τι είσαι ? Αν πεις πραξικόπημα ? Αν πεις μαύρος ? Αν πεις Αγαρηνός ? Αν πεις «πισωμερακλής» ? 🙂

  Δεν υπάρχει άνθρωπος που να τον έχω ζήσει για καιρό, να δηλώνει αντιρατσιστής και να μην πέφτει σε ατοπήματα ρατσισμού. Τον μεγαλύτερο δε ρατσισμό τον έχουν οι μαύροι των ΗΠΑ για τους λευκούς και τον έδειξαν οι Αμερικανοί Μαυροι λαθρομετανάστες της Λιβερίας στους ντόπιους μαύρους. Μην δουλευόμαστε. Εδώ στην Μάνη οι Προσηλιακοί φέρονταν μερικές φορές «ρατσιστικά» ( τοπικισμός) στους Παλιαπσκαιρίτες και το αντίστροφο, αν τύχαινε ο ένας να πάει στα μέρη του άλλου. Τους δε υπόλοιπους Πελ/σιους τους έλεγαν «(Σκατο)Βλάχους» και τους Ρουμελιώτες «ψειροποδιές». Εννοείται πάλι πως κανείς δεν πήγαινε τα άτιμα τα Κακαβούλια.

 125. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  115 Οι λέξεις όμως χρωματίζονται. Στη δεκ. του 1960 στην Ελλάδα το Νέγρος ήταν ουδέτερο.

 126. sarant said

  125: Τα ακληρήματα και οι αλληλοφαυλισμοί δεν είναι ρατσισμός, είναι τοπικισμός -και γίνονται μεταξύ (καταρχήν) περίπου ισοδύναμων.

 127. Ριβαλντίνιο said

  @ 123 Σκύλος της Β.Κ.

  Αυτοί του ISIS δεν είναι Σουνίτες και πολεμούν με τους κυβερνητικούς Σιίτες του Ιράκ ? Στην Συρία πάλι δεν έχουμε κυβέρνηση ( Σιίτες, Αλεβίτες, Δρούζοι,χριστιανοί ) vs φανατικούς Σουνίτες ?

 128. giorgos said

  Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΔΕΝ ΔΕΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΚΟΙΝΙΑ.

  «Η Ελλάδα ανήκει στους ‘Ελληνες, σύμφωνοι. ‘ Ομως, οι ‘Ελληνες ανήκουν στην Ελλάδα; Ιδού η απορία διατυ¬πωμένη με τη μορφή παράδοξου ερωτήματος. Από όσο ξέρουμε, κανείς πριν δεν τόλμησε να διατυπώσει αυτό το επικίνδυ¬νο ερώτημα. Η επικινδυνότητα του οποίου συνίσταται στο γεγονός πως καταργεί την Ελλάδα ως γεωγραφική έννοια, δίνοντάς της ένα περιεχόμενο πολύ ευρύτερο από το γεωγραφικό. η Ελλάδα ούτε ήταν ποτέ ούτε είναι και τώρα έννοια με αυστηρό γεωγραφικό περιεχόμενο. Γιατί η Ελλάδα είναι μια πνευματική και μια πολιτιστική έν¬νοια, που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσό¬γειο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ολόκληρη η Ανατολι¬κή Μεσόγειος ανήκει στους Ελληνες. Ελλάδα λοιπόν, είναι ο ελληνικός πολιτισμός, και πέραν τούτου ουδέν.
  Στην αρχαιότητα, τούτο τον πολιτισμό δεν τον πρα¬γμάτωσε μια και μόνο εθνότητα, οι αυτόχθονες ‘Ελλη¬νες. Η Ελλάδα κατοικούνταν, τότε, όπως και τώρα από μία πανσπερμία λαών και εθνοτήτων. Και η γεωγραφική της θέση συντέλεσε ώστε όλοι οι πολιτισμοί που ανα¬πτύχθηκαν στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου να συγχωνευτούν τελικά σε ένα, που κατ’ οικονομία ονο¬μάστηκε ελληνικός. Με άλλα λόγια, ο ελληνικός πολιτι¬σμός δεν είναι το δημιούργημα ενός προνομιούχου και ιδιοφυούς λαού, προορισμένου από τη Μοίρα να μεγα¬λουργήσει.

  Δεν υπάρχουν μεγαλοφυείς λαοί. Υπάρχουν μόνο με¬γαλοφυείς άνθρωποι. Κι αν ένας λαός, όπως οι αρχαίοι Έλληνες, δημιουργεί ένα μεγαλειώδη πολιτισμό, αυτό δεν οφείλεται στο φανταστικό άθροισμα, που ονομά¬στηκε δολίως «εθνική ιδιοφυία», αλλά στην ιστορική συγκυρία, καθώς και στη γεωγραφική θέση εντός της οποίας τελείται η ιστορική συγκυρία, σε μια δεδομένη στιγμή του ιστορικού χρόνου.

  Η Ελλάδα, λοιπόν, από γεωγραφική άποψη είναι η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. ‘Ηταν φυσικό, συ¬νεπώς, να γίνει ο χώρος συνάντησης όλων των μεσογει¬ακών πολιτισμών, που κάποτε συναποτέλεσαν αυτό που ονομάστηκε «ελληνικός πολιτισμός». Που δεν είναι παρά η πιο ψηλή κορφή στην οποία έφτασε ο μεσογει¬ακός πολιτισμός, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη Βαβυλωνία, στην Ασσυρία και στην Αίγυπτο.

  Αυτό σημαίνει πως δε νομιμοποιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι για τους αρχαίους μας προγόνους. Πρώτο γιατί ουδεμία φυλετικά καθορισμένη σχέση έχουμε με τους αρχαίους μας προγόνους. Και δεύτερο γιατί πολι¬τιστικά απέχουμε έτη φωτός από κείνους.

  ‘Αλλωστε και οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν μια πανσπερμία λαών. Ουδείς θα μπορούσε να αποδείξει την άνευ νοήματος, άλλωστε, «φυλετική καθαρότητα» των αρχαίων Ελλήνων, πολύ περισσότερο όταν και σήμερα τούτη η καθαρότητα είναι ένας χονδροειδέστατος μύ¬θος προς κατανάλωση των «εθνικοφρόνων». Που όσο πιο «εθνικόφρονες» είναι τόσο μικρότερη σχέση έχουν με τον ελληνικό πολιτισμό.»
  Απόσπασμα βιβλίο τού Β.Ραφαηλίδη

 129. Ριβαλντίνιο 128

  Για τους ΙΣΙΣ, δεν ξέρω ακριβώς, υποθέτω πως είναι σουνίτες (με μισθοφόρους και ρεμάλια παρέα, εννοείται). Η συριακή κυβέρνηση ήταν αλεβίτες με ολίγη από σουνίτες. Δρούζους και χριστιανούς δεν ξέρω αλλά μπορεί να είμαι φάουλ. Το Ιράκ, πάλι, είναι διχασμένο.
  Αλλά μην κολλάμε στις θρησκευτικές αντιθέσεις: σα να λέμε πως το 1940 στα αλβανικά βουνά πολέμησαν ορθόδοξοι εναντίον καθολικών. 😉
  Πολύ περισσότερη σημασία έχει η αίσθηση της ισχύος: γι’ αυτό άλλωστε σφάζουν όποιον βρούν. Ακόμα και η Αλ Κάιντα τους άδειασε!

 130. Νίκος Μαστρακούλης said

  Περί «λαθρο-«, εντελώς ενδεικτικά:

  – Αν αυτό που σε καίει είναι ότι ήρθαν, θα τους πεις «λαθρο-«. Αν αυτό που σε καίει είναι ότι δεν μπορούσαν να μην έρθουν, θα τους πεις φυγάδες ή ξεριζωμένους.
  – Οι πρόσφυγες (με την αυστηρή νομική σημασία του όρου) πρέπει, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία ήδη από το 1951, να γίνονται δεκτοί στα επίσημα σημεία εισόδου ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ταξιδιωτικών εγγράφων. Στην πραγματικότητα όμως είναι πλέον αδύνατη, ακόμη και γι’ αυτούς, η νόμιμη είσοδος. Είναι τουλάχιστον εθελοτυφλία να τους πεις «λαθρο-«.
  – Το ίδιο ισχύει για όσους παρουσιάζονται στις αρχές αμέσως μετά την είσοδό τους (ακυρώνοντας τυπικά και ουσιαστικά τον λαθραίοι χαρακτήρα της εισόδου τους) αλλά τσουβαλιάζονται και πετιούνται παράνομα και κακήν-κακώς έξω από τα σύνορα. Αυτοί δεν είναι «λαθρο-«. Οι κρατικοί υπάλληλοι που παρανομούν διατεταγμένα τι είναι;

  Αν πρόκειται η συζήτηση να ξεφύγει από το πλαίσιο «ξενοφοβία – πολιτική ορθότητα», όπως και πρέπει, είναι αναγκαίο να έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικότητας. Και, φυσικά, να αποφασίσουμε τι προέχει – δηλαδή, πού στεκόμαστε.

 131. Παναγιώτης Κ. said

  @29 (Giorgos). Αρχίζεις με εισαγωγικά. Ο συντάκτης του κειμένου αυτού ποιος είναι;

 132. Γράφει κάτω-κάτω

  Απόσπασμα από βιβλίο του Β. Ραφαηλίδη

 133. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν αναφέρομαι στο 129.Για το 29 μιλώ.

 134. Μαρία said

  132
  Εκ του κατα Κακλαμάνην ευαγγελίου.

 135. giorgos said

  το 29 είναι του Γ.Κακλαμάνη

 136. 125, Ριβαλντίνιο

  Αν πεις «πραξικόπημα» για την 21 Απριλιου, σίγουρα δεν είσαι χουντικός.
  Αν πεις μαύρος, στην ελλάδα είναι ουδέτερο προς το θετικό, αν πεις οι Αραπάδες είναι πιο αρνητικες φορτισμένο, ενώ το αντίστοιχο του νίγγα δεν υπάρχει.

  Εγώ λέω απλά οτι οι λέξεις εκτός από την έννοια που σημαίνουν είναι φορτωμένες με ένα σωρό άλλες συμπαραδηλώσεις .

  Επίσης, οι λέξεις χρωματίζονται και αποχρωματίζονται μέσα στα χρόνια. Αν πεις ανάπηρος, παλιά δεν ήταν κακό, τωρα είναι γιατί υπάρχει το «ειδικός» . Παρόλα αυτά, παλιά τα παιδιά μεταξύ τους λέγανε -Είσαι ηλίθιο, παιδάκι μου; Τωρα έχω ακούσει και -Είσαι ειδικό;

  Ομοίως, το γκέι είναι πιο σωστό πολιτικά, αλλά ακούγεται πια και σα βρισιά.

  Οι ναζιστές έχουν καταλάβει τη δύναμη της συμπαραδήλωσης των λέξεων και γι αυτό επιμένουν οτι δεν είναι Ναζί. Η προπαγάνδα γενικά αφορά σε μεγάλο βαθμό μια αέναη ταχυδακτυλουργία σημαινόντος και σημαινομένου. Έτσι είναι και το σύγχρονο doublespeak της Δύσης.
  Εμένα ακόμα κι αυτή η έκφραση «ανθρωπιστική» καταστροφή μου φαίνεται σα χρύσωμα του χαπιού.

 137. Και μην ξεχνάμε πως δεν έχει τόση σημασία το πώς προσφωνείς έναν άνθρωπο, όση το πώς του φέρεσαι.

 138. Εννοώ σημαίνοντος

  Σκύλε, έτσι έλεγα και γώ, αλλά τώρα δεν είμαι σίγουρος. Δεν έγινα Κομφουκιανός ακόμα 🙂 , αλλά πιστεύω οτι το πως προσφωνείς κάποιον είναι τμήμα του τρόπου με τον οποίο του φέρεσαι. Και δε λέω για τους βάρβαρους τύπου Ισλανδίας που ακόμα και η λέξη Κύριος, Κυρία, τους ήταν άγνωστη και αμετάφραστη, αλλά για μας τους παλιούς.

  Μια υπάλληλος στο σούπερμάρκετ, είχα παρατηρήσει, οτι ενώ γενικά μιλούσε στον πληθυντικό, συστηματικά στους ξένους και σε κανέναν ψιλοεξαθλιωμένο συνταξιούχο μιλούσε στον ενικό. Δεν άντεξα, και, αν και δεν είναι στο χαρακτήρα μου, της την είπα.

 139. 139

  Δεν έχεις άδικο. Όσο δούλευα, στον προϊστάμενο και στο αφεντικό μιλούσα στον ενικό, και στους μεγαλύτερους υφισταμένους μου μιλούσα στον πληθυντικό.
  Αλλά εννοώ πως μια ευθεία και φιλική συμπεριφορά, επιτρέπει κι ένα «πού ‘σαι, ρε μαύρε μου;» ή «τι λέει, μωρή τρελλή;». Εννοείται αραπιλίκια και πουστιρλίκια απαγορεύονται αλλά και η πολλή pc με χαλάει στα νεφρά.
  Πλάκα έχει εδω στο χωριό που η λέξη «βλάχος» θεωρείται βρισιά για τους κτηνοτρόφους. Οι οποίοι σοκάρονται όταν τους λέω πως θα πάω στους φίλους μου, τους βλάχους, στο Ζαγόρι, όπου παραθερίζω.

 140. smerdaleos said

  @120: Αν πεις «nigger» είσαι Κου Κλουξ Κλάν(ή μαύρος), αν πείς «afroamerican» είσαι pc.

  —-

  Οι μαύροι προτιμούν το nigga.

  Οι Άγγλοι χρησιμοποιούσαν τον όρο «wog» (~ όχι ακριβώς λευκός, αλλά ούτε μαύρος) για τους νοτιοανατολικούς/μεσαογειακούς Ευρωπαίους. Ο όρος χρησιμοποιούνταν ΄τόσο συχνά στην Αγγλική της Αυστραλίας, ώστε οι Έλληνες της Αστραλίας τον έχουν υιοθετήσει όπως οι μαύροι το «nigga».

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wog
  http://www.imdb.com/title/tt0216417/?ref_=fn_al_tt_1

  [00:58] Πως αγοράζει ένας «wog» καρπούζι.

 141. Παναγιώτης Κ. said

  Έτσι πρέπει να κάνουμε με τους υφισταμένους.Να χρησιμοποιούμε τον πληθυντικό των αποστάσεων…

 142. Αγάπη said

  Ε ναι υπαρχουν λαθρομετανάστες: είναι όσοι πολιτικοί και οι εργοδότες τους – και κάμποσα χρυσάβγουλα – μετανάστευσαν από την κόλαση στη ζωή τών ανθρώπων και θέλουν να μεταφέρουν την κόλασή τους εδώ.
  Οι άλλοι – ντόπιοι, μεταναστες, πρόσφυγες – δέν ειναι λαθραίοι

 143. Pedis said

  # 112 – Ιάκωβος: άμα έχεις όρεξη διάβασε αυτό

  Malthus’ Essay on Population at Age 200
  http://monthlyreview.org/1998/12/01/malthus-essay-on-population-at-age-200/

  και ο Λαντς, βεβαίως. Η ιστορία της χρήσης του όρου «υπερυπληθυσμός» (και στον Μάλθους) έχει κάποιο ενδιαφέρον.

  Ο υπερπληθυσμός είναι πλέον το ισχυρότερο επιχείρημα στη μάχη της προπαγάνδας ώστε να παρουσιαστεί ο καπιταλισμός ταυτόχρονα αγνή παρθένα και επιδέξια τσατσά … τόσο στις οικολογικές όσο και στις οικονομικές «θεωρίες» που πουλάνε οι λακέδες της Αυλής (μπροστινής και πισινής).

 144. spiral architect said

  @141: Λίγα τα λόγια σου για την down under slang, έχω άκρες εκεί! 😀

 145. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η συνείδηση μας κάνει ανθρώπους.
  http://www.koutipandoras.gr/article/136425/giannis-karoynis-sto-koutipandorasgr-i-syneidisi-mas-kanei-anthropoys
  Για την παράσταση»Ο Κύκλος των Μάταιων Πράξεων» που ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη,ενός από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή,
  δυο από τις ερώτησεις στο Γιάννη Καρούνη(Ηot-Dok τεύχος 74, Απρίλιος 2015 σελ.66)
  -Ποια φράση από την παράσταση ξεχωρίζετε;
  Γ.Κ/Για την άφιξη των προσφύγων μετά την μικρασιατική καταστροφή:»…Και η απαίτηση φασιστικών ομάδων να φορούν διακριτικά οι πρόσφυγες για να μας ξεχωρίζουν οι Έλληνες και να μη μας πλησιάζουν».
  -Πόσο δύσκολο είναι ν’ ακολουθεί κανείς τη συνείδησή του
  Γ.Κ.Τη συνείδηση την ακολουθεί κανείς από τη στιγμή που θα δει καθαρά μέσα του πως πάνω από το νόμο είναι ο άνθρωπος και όχι ο θεός.Πως την κοινωνική οργάνωση τη δημιουργούν οι άνθρωποι μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες και δεν υπάρχουν «θεόσταλτοι νόμοι» απαράβατοι,Πόσο δύσκολο είναι να γρκεμίσεις τη «φωνή» του θεού για να έχεις συνείδηση;

 146. Λ said

  http://www.worlddialogue.org/issue.php?id=23

 147. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  141>>οι Έλληνες της Αστραλίας τον έχουν υιοθετήσει (τον όρο Wog)
  Το Μεταναστόπουλο (The Wog Boy):
  http://news.in.gr/culture/article/?aid=315254

 148. cronopiusa said


  Πόσο κόλαση πρέπει να είναι η φάση στην πόλη σου για να καβαλήσεις μια βάρκα χωρίς ελπίδα; Τόσο

  «Για τον Αχμάντ
  Νιώθω πίκρα, κάτι έσπασε μέσα μου όταν άκουσα ότι ο φίλος μου ο Αχμάντ ο Σύριος σκοτώθηκε επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει τις εντολές του στρατού στη Συρία (κατά τα επεισόδια που γίνονται εκεί), επειδή αρνήθηκε να σκοτώσει τους συμπατριώτες του άδικα.
  Ήταν πάντα καλός, είχε καλό μυαλό και καρδιά. Έκανα μαζί του μαθήματα στα σχολεία που γίνονται μαθήματα για μετανάστες. Ο Αχμάντ ήθελε να πάει στο πανεπιστήμιο και γι’ αυτό πήγαινε στο Νυχτερινό Σχολείο. Επειδή όμως η κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα είναι χάλια, σκέφτηκε να γυρίσει στην πατρίδα του για να τελειώσει το στρατό και μετά να ξαναγυρίσει. Όμως ο Αλλάχ ήθελε να πάρει τον καλό μας Αχμάντ, τον ήθελε στον Παράδεισο.
  Ελπίζω να σταματήσει το λουτρό αίματος που γίνεται στη Συρία και παντού και να μην υπάρχει πια χυμένο αίμα στον κόσμο.

  Ένας κόσμος ένας Θεός

  Άχμεντ Φουάντ»

  και οι δύο ήταν μαθητές μου και Ο πόνος λόγια δεν έχει,
  H άβυσσο τέλος δεν έχει κι η κόλαση μέτρο,
  το χάος είναι άπιαστο…

 149. Πέπε said

  @126: Ναι, φυσικά οι λέξεις χρωματίζονται. Όχι αναπόφευκτα όμως. Έχω ακούσει άνθρώπους να λένε ακόμη και «αράπης, αραπίνα», πόσο μάλλον βέβαια «ανάπηρος», και καταλαβαίνεις αμέσως από τα συμφραζόμενα, τον τόνο φωνής κλπ. ότι δεν υπάρχει καμία ρατσιστική χροιά (ανθρώπους βέβαια που ο μη ρατσισμός τους επιβεβαιώνεται και στην πράξη).
  Για να χρησιμοποιήσω την προσφιλή φράση κάποιου γνωστού μου, καλό είναι αυτές οι αρνητικά χρωματισμένες λέξεις να λέγονται και χωρίς αρνητικό χρώμα, για να τρίβονται. 😉

  @131: > > Αν πρόκειται η συζήτηση να ξεφύγει από το πλαίσιο «ξενοφοβία – πολιτική ορθότητα», όπως και πρέπει, είναι αναγκαίο να […] αποφασίσουμε τι προέχει – δηλαδή, πού στεκόμαστε.

  Μα δε στεκόμαστε πάντοτε σ’ αυτό που προέχει, ούτε προέχει ένα μόνο πράγμα κάθε στιγμή. Στεκόμαστε σ’ αυτό που συζητείται ανά πάσα στιγμή. Για τον ίδιο άνθρωπο άλλη στιγμή θα πεις «ο ξανθός», άλλη στιγμή «ο γιατρός», άλλη στιγμή «ο πατέρας σου», άλλη στιγμή ξέρω γω «ο αιτών», «ο κάτοχος του αυτοκινήτου με αριθμό τάδε» και ούτω καθεξής.

  @115: Σε όσα έγραψα για τις λέξεις με λαθρο-, συμπληρώνω κάτι που ξέχασα: Εννοείται ότι αδιαπραγμάτευτα ο πρόσφυγας είναι πρόσφυγας. Ούτε μετανάστης ούτε λαθρομετανάστης ούτε λαθροτίποτ’ άλλο.

 150. Νικος Κ. said

  Νομίζω πως θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στον ποιητή Άλκη Αλκαίο που έφυγε νωρίς (πριν 2 χρόνια) κι ο οποίος (ανάμεσα σε πολλά άλλα) μας έδωσε και τον σημερινό τίτλο.

  Το καραβάνι τρέχει μες στη σκόνη
  και την τρελή σου κυνηγάει σκιά
  πώς να ημερέψει ο νους μ’ ένα σεντόνι
  πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά
  αγάπη που σε λέγαμ’ Αντιγόνη

  Ποια νυχτωδία το φως σου έχει πάρει
  και σε ποιο γαλαξία να σε βρω
  εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι
  κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό
  που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι

 151. Νίκος Μαστρακούλης said

  @151 β: Δίκιο έχεις, απλά διευκρινίζω, όταν έγραφα «τι προέχει» δεν μιλούσα με τέτοιους όρους. Εννοούσα τι προέχει σε επίπεδο αξιών. Αν, για παράδειγμα, προέχει ο άνθρωπος, ναι μεν θα τον βρίσεις άμα σου πατήσει τον κάλο, αλλά θα προσπαθήσεις να τον βοηθήσεις άμα κινδυνεύει. Κατ’ αναλογία, ναι μεν θα προσπαθήσεις (ως κοινωνία) να βρεις τρόπους να ρυθμίσεις και να περιορίσεις τα όποια προβλήματα φέρνει μαζί της η συμβίωση με αγνώστους, αλλά όταν ξεριζώνονται για να γλυτώσουν τις οβίδες ούτε που θα σου περάσει από το μυαλό να πεις «ναι, αλλά μπαίνουν χωρίς χαρτιά».

 152. dimi said

  ΕΦΗ σ’ευχαριστω για οτι εγραψες.Για τους προσφυγες του ποντου εχω ακουσει ιστοριες για την εχθρικη ατιμετωπιση των ντοπιων απεναντι τους.Μια αφορουσετην γιαγια μου χηρα με τεσερα παιδια.Υπεστη περιφρονητικη συμπεριφορα απο το δημαρχο του χωριου στο οποιο βρεθηκε για να αλλαξει καποια τροφιμα.Νυχτωθηκε χτυπησε την πορτα του και την εστειλε να κοιμηθει στο καμπαναριο της κωμοπολης χειμωνα καιρο.Ειχε να το λει ο πατερας μου. Κωμοπολη της Πιεριας υπερσυντηρητικη με στρατοπεδο ανεπιθυμητων προδικτατορικα.Καθολου τυχαια ολα αυτα τα γνωρισματα μαζεμενα .Στο ιδιο μερος φοβεριζαν τα παιδια ,αν δεν φανε το φαι τους θα φωναξουν τον προσφυγα! Αυτα σαν μια μικρη συμβολη στη συζητηση.

 153. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  154.Μια νύξη μόνο ήταν,ακριβώς για να θυμηθούμε πως οι κατατρεγμοί δεν είναι κάτι μακρινό και ξένο.Έχουν γραφτεί εδώ ντοκουμενταρισμένα πάρα πολλά σπουδαία(και θλιβερά)πράματα για κείνες τις πικρές εποχές.

 154. sarant said

  Σας ευχαριστώ για ολα τα νεότερα σχόλια, είχα βγει για να δω το ντοκιμαντέρ Agora, και μετά έγινε συζήτηση με τον σκηνοθέτη και ύστερα πήγαμε και κάπου -κι έτσι έλειψα.

  139 Και πώς αντέδρασε η ταμία όταν της έκανες την παρατήρηση;

 155. Μαρία said

  156β

  Σχετική η παροιμιώδης φράση του χότζα «φάτε μανικάρες».

 156. Πέπε said

  @153: > > όταν ξεριζώνονται για να γλυτώσουν τις οβίδες ούτε που θα σου περάσει από το μυαλό να πεις «ναι, αλλά μπαίνουν χωρίς χαρτιά».

  Όταν ξεριζώνονται για να γλιτώσουν τις οβίδες είναι αδιαπραγμάτευτα πρόσφυγες. (Το ξανάπα, αλλά δε βλάφτει.) Λέξεις σχετικές όχι μόνο με το αν έχουν χαρτιά αλλά ακόμη και με την ίδια τη μετανάστευση -που είναι εντελώς άλλο πράγμα- είναι απολύτως άτοπες και, ειδικά εδώ, είναι εκ του πονηρού, γιατί καμία αφηρημάδα, αφέλεια κλπ. δεν μπορεί να τις δικαιολογήσει. (Έχω στο νου μου σχόλια που είδα σε διάφορα σάιτ, ότι «γιατί δεν πάνε σε κάποια πιο κοντινή και ομόθρησκη χώρα – άρα διαλέγουν κιόλας [τι θράσος ρε παιδί μου κι αυτό] – άρα δεν είναι πρόσφυγες, είναι μετανάστες».)

  Άλλωστε, όταν προέχει ο άνθρωπος, κι ο άλλος που ξεριζώνεται από κάποιαν άλλη χώρα για να γλιτώσει όχι τις οβίδες αλλά την ανεργία, που συγκριτικά είναι λάιτ, τι διαφορά κάνει αν έχει χαρτιά ή όχι; Οι ανάγκες του σε φαί, στέγη, αξιοπρέπεια κλπ. είναι οι ίδιες με εκείνου που έχει χαρτιά ή που δεν τα χρειάζεται καν.

  Όμως έχουμε φτάσει να μιλάμε για την επί της ουσίας αντιμετώπιση του συνανθρώπου. Δεν ήθελα να εμπλακώ σ’ αυτή την κουβέντα, ήθελα να σχολιάσω το καθαρά λεξιλογικό μέρος της ιστορίας. Το σχόλιό μου είναι ότι το πώς θα τους ονομάσεις δεν έχει υποχρεωτικά σχέση με το πώς θα τους αντιμετωπίσεις στην ουσία.

 157. Γς said

  147:

  Ρε μανία να θέλουμε να τα φορτώσουμε όλα στον θεό.

  >Πως την κοινωνική οργάνωση τη δημιουργούν οι άνθρωποι μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες και δεν υπάρχουν «θεόσταλτοι νόμοι» απαράβατοι,Πόσο δύσκολο είναι να γρκεμίσεις τη «φωνή» του θεού για να έχεις συνείδηση;

  Όπως κι οι μέλισσες κι όλα τα κοινωνικά έντομα, με την κοινωνική τους οργάνωση που δημιούργησαν μέσα από … δημοκρατικές διαδικασίες!

  Εντάξει δεν κάνουν συνελεύσεις, δεν έχουν κόμματα. Εκτός από το κόμμα των Προοδευτικών του Μαρκεζίνη που είχε έμβλημα μια μέλισσα.
  Ο θεός τα έφτιαξε κι αυτά όπως κι εμάς και προσπάθησε να μας βάλει στο σωστό δρόμο. Στην αρχή με το καλό μετά με το άγριο.
  Το τι Χριστοπαναγίες έριξε δεν λέγεται, μέχρι που του τα πρήξαμε και μας παράτησε στο έλεος του θεού, ουπς, ποιου θεού;

  Κι ευτυχώς που μας μούτζωσε κανονικά.
  Το κατάλαβα όταν κάποτε σε ένα σπίτι φίλου μου, μου φώναξαν για να δω ιδίοις όμμασι το δημιούργημά τους, τον Γιωργάκη, που τήρησε πιστά τις συμβουλές του πατρός του κλπ κλπ.
  Δύο πτυχία ο Γιωργάκης και «σας χαιρέτησα, δεν σας χαιρέτησα» και φεύγοντας του πέσανε τα γυαλιά πάνω στην πόρτα που στούκαρε.
  Και τότε κατάλαβα πόσο τυχερός ήμουν που δεν άκουσαν τις συμβουλές μου τα πιτσιρίκια μου και έγιναν γάτες.

  Ε, κάπως έτσι έγινε με τον θεό. Μας παράτησε γιατί δεν άντεξε ή τον παρατήσαμε γιατί δεν θέλαμε να τον έχουνε πάνω απ το κεφάλι μας ή και τα δύο.
  Αλλά τι λέω; Μπορεί σαν θεός που είναι να είχε καταλάβει τι θα τράβαγε με μας και απλώς τράβηξε την σκανδάλη πολύ πρωτύτερα. Μπάμ! Το Μπίνγκ Μπάνγκ.

  Και η ενέργεια έγινε ύλη και είπε να καταλαγιάσει να ξεκουραστεί. Κι όταν απέκτησε συνείδηση του εαυτού της άρχισε να πειραματίζεται σε νέα κόλπα.
  Κύτταρα απονήρευτα, μετανάστες που λιαζόντουσαν φωτοσυνθέτοντας για να βγάλουν το ψωμάκι τος, ουπς τα ζαχαράκια τους.

  Και ξαφνικά τα κακά κύτταρα, που ήρθαν να φάνε τα ήρεμα. Και τα ήρεμα κούρνιασαν αντάμα και σιγά σιγά έμαθαν [επικράτησαν] ομαδούλες συνεργαζόμενων κυττάρων.
  Η εξιδίκευση. Ο καταμερισμός. Η πρώτη κοινωνική δομή. Οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοί.

  Και σιγά σιγά τις συνταγές τις έγραφαν στο DNA. Κι ήταν καλές συνταγές συνεργασίας και κακές, βούτα για να’ χεις. Κι όποιος είχε τις κακές την περνούσε ζωή και κότα σε βάρος των οργανισμών με τις καλές συνταγές-συμπεριφορές.

  Πρόσκαιρα όμως γιατί τελικά εξολοθρεύουν τους καλούς και μένουν μόνοι τους να αλληλοφαγοθούν και να πάνε στράφτι οι κακές συνταγές-γονίδια τους.
  Και μόνο κοινωνίες συνεργαζόμενων ατόμων κρατάνε στοκς από καλά γονίδια. Κοινωνίες και πολιτισμοί που ανακαλύπτουν ξεχωριστά χρυσούς κανόνες ηθικής και τέτοια.

  «Αν είχα φτιάξει έναν κόσμο σαν τον Θεό, θα τον άφηνα κι εγώ στην τύχη του» Φεντερίκο Φελίνι.

  Και πέρασε ο θεός καλά κι εμείς καλύτερα

 158. Νίκος Μαστρακούλης said

  @158: Συμφωνώ, όταν ακούω π.χ. να μιλάει κάποιος για γύφτους και γυφτιές δεν θεωρώ ότι σώνει και καλά έχει άποψη (πόσο μάλλον αρνητική) για το γούστο ή όποιο άλλο χαρακτηριστικό των γύφτων/Ρομά/αθίγγανων. Ακόμα δε λιγότερο ότι θα πράξει σε βάρος τους.

  Από την άλλη πλευρά, βέβαια (και παίρνω απλώς αφορμή από όσα έγραψες, δεν τα αντιμάχομαι), δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι η φρασεολογία επηρεάζει τον τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων. Την οπτική γωνία πρώτα-πρώτα, και στη συνέχεια όχι σπάνια αντιλήψεις και συμπεριφορές. Θεωρώ επομένως σαφώς θεμιτό να θίγεται αυτή η όψη του ζητήματος, χωρίς να συντάσσομαι με την πολιτική ορθότητα ως στόχο.

  Αυτό που λείπει από την κοινωνία μας, θεωρώ, δεν είναι τόσο η σωστή ορολογία όσο η ζύμωση με το διαφορετικό και η συναντίληψη.

 159. Πέπε said

  161: Κι εγώ συμφωνώ! 🙂
  (συνήθως συμφωνώ με όσους συμφωνούν μαζί μου – είναι και δίκαιο)

  Μόνο να διευκρινίσω το εξής: μπορεί μεν να λέει κανείς «τι γύφτος που είσαι» χωρίς να είναι στη ζωή του ρατσιστής με τους πραγματικούς Γύφτους, όμως εγώ αναφερόμουν περισσότερο στην περίπτωση εκείνου που λέει τον πραγματικό Γύφτο «Γύφτο» και όχι π.χ. Ρομ, και που, κι αυτός, δεν έχει κανένα ρατσισμό εναντίον του (επομένως δεν εκφράζει κανένα ρατσισμό μέσα από αυτή τη λεξιλογική επιλογή).

  Παρεμπιπτόντως:

  Η λέξη Ρομ / Ρομά για το γενικό λεξιλόγιο είναι σχετικά νεόκοπη, πολιτικά ορθή, και ύποπτη κρυφορατσισμού. Παράλληλα όμως υπάρχει και η λέξη Ρόμηδες (συνήθως στον πληθυντικό), που είναι απολύτως καθαρή από οποιαδήποτε υπόνοια ρατσιστικής διάκρισης. Την έχω ακούσει κυρίως από όσους, χωρίς να είναι Γύφτοι, έχουν τακτικές επαφές με Γύφτους, και ιδιαίτερα από μουσικούς. Ειδικά μάλιστα μεταξύ των μουσικών, μάλλον θαυμασμό δείχνει (το θαυμασμό που έτσι κι αλλιώς νιώθουν οι μπαλαμοί μουσικοί για τους Γύφτους μουσικούς).

 160. spiral architect said

  Να του πείτε επίσης πως σε αυτή τη σκηνή μοιάζει πολύ με το δικό μου παιδί όταν παίζουμε αεροπλανάκι και ότι στ’ αλήθεια απορώ πώς γέμισε με τόσα σκατά το κεφάλι μας.

 161. Πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σκοινιά;

  μήπως αυτό βοηθάει ;;

  http://www.ofsx.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=87&Itemid=105

 162. # 159

  Το καλύτερο σχόλιο, έβερ

  μου έλυσε όλες τις απορίες !!

  Μόνο στις μέλισσες μου τα χαλάς. Δεν λέω καλό το μέλι αλλά σεοργάνωση, σκληράδα, εξυπνάδα η σφήκα είναι ασυναγώνιστη όπως το μοντέλο της ΠιάΤΖΙο

 163. cronopiusa said

  Solo andata – Canzoniere Grecanico Salentino

  η Διεθνής Αμνηστία σε διαμαρτυρία για τους πνιγμούς στη Μεσόγειο. Θα βγει σχετικό κάλεσμα και από διάφορες άλλες οργανώσεις, όπως η πρωτοβουλία. Το κάλεσμα είναι στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Β. Σοφίας 2). https://www.facebook.com/events/894134383977409/

  Σήμερα, 22 Απριλίου 20:15 στο θέατρο «Τόπος Αλλου!» [Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων], η θεατρική ομάδα «ΚΡΑΜΑ» του ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC – με Αφγανό -ιρανό- λιθουανό-ελληνική σύσταση – παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Οι ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον. Μέσα από την ξεκαρδιστική και -φαινομενικά- ανάλαφρη κωμωδία , ο Σάιμον σατιρίζει το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής (20ος αιώνας) και ασκεί κριτική στις εξουσίες που βασίζονται στον φόβο, στην χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης, στους ανθρώπους που απαρνούνται την σκέψη και τη λογική. Διασκευή, διδασκαλία, σκηνοθεσία: Ελένη Ζαχαροπούλου, συμμετέχει ο μαθητής μου (αφγανός πρόσφυγας) ο Χασάν.
  Είσοδος 10 ευρώ.

  «Αλληλεγγύη στον ξένο δίπλα μας – Ελευθερία στον ξένο μέσα μας»

  Καλή σας μέρα

 164. Αγάπη said

  καλό σκίτσο
  http://www.thetoc.gr/diethni/article/skitso-tis-el-mundo-gia-tin-eurwpi-pou-ethelotuflei-gia-tous-metanastes

 165. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

 166. giorgos said

  Νά ένα πολύ καλό αντιρατσιστικό σύνθημα : » Αν ό Χριστός σας είναι Εβραίος , τό αυτοκίνητό σας ιαπωνικό , ή πίτσα πού τρώτε ιταλική , οί αριθμοί σας αραβικοί , τά φαγητά σας τούρκικα , οί φουστανέλες αλβανικές , τότε γιατί ό γείτονάς σας είναι ξένος ?

 167. Αθηνητσι said

  Έχω παρατηρήσει ότι στα νοσοκομεία, αλλά και αλλού, τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας τους προσφωνούν «παππού». Κάποτε που έτυχα μπροστά σε μια τέτοια σκηνή ρωτησα τη νοσοκόμα, » είναι παππούς σας ο κύριος; «, » εε,όχι » μου απαντά αμήχανα. «Τότε είναι ο κύριος Τάδε..».

 168. sarant said

  169 Σωστή απάντηση, θα την έχω στο νου μου.

 169. Γς said

  Αλλά και μπάρμπας;

 170. Αθηνητσι said

  Καλά το μπάρμπας.. Μπαρμπαριά και τούνεσι που έλεγε κι ο Κωνσταντάρας..

 171. Αθηνητσι said

  …και που δεν ξέρω τι σημαίνει! 🙂

 172. Γς said

  164:

  Και σε vespa [σφήκα[ έχεις βάλει χέρι ρε πσαρά;

  Ετσι λένε τα κιτάπια σου:
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/04/09/agiofws-2/#comment-282058

 173. Γς said

  172, 173:
  Ναι. Ετσι απάντησα κι εγώ σ αυτόν που μου έκανε χαλάστρα [#171 λίκνο].

  Μπαρμπαριά και Τούνεσι:

  Οι ακτές των Βερβέρων [Αλγερία, Μαρόκο] και της Τύνιδας

 174. Αγάπη said

  http://www.prismanews.gr/index.php/ellada/item/111672-nekros-lewforeio
  ο κύριος που του λείπει η γνώση τών ελληνικών αλλά και – πιστεύω – η κοινή λογική

 175. sarant said

  173 Τούνεζι, η Τύνιδα.

 176. Γς said

  173, 175:

  Μου κλέβεις πελάτες αφεντικό

 177. Καλημέρα,

  > Καλά το μπάρμπας.. Μπαρμπαριά και τούνεσι που έλεγε κι ο Κωνσταντάρας.. (#172)

  Το μπαρμπαριά και τούνεζι δεν το έλεγε ο Παπαγιαννόπουλος;

 178. Γς said

  176:
  Αμ, ο νεαρός που ταξίδεψε για 5 ώρες κρυμμένος στη ρόδα αεροπλάνου;.

  Και ο άλλος πιτσιρικάς που επιχείρησε το ίδιο και σκοτώθηκε:

 179. Αθηνητσι said

  178:Χα χα χα!

 180. Αθηνητσι said

  179: Ναι δίκιο έχεις!

 181. 183: Και γκουγκλίζοντας, ανακάλυψα ότι το ίδιο ακριβώς σχόλιο το είχα κάνει και πριν από δύο ακριβώς χρόνια, στο οικείο άρθρο (του μπάρμπα) 🙂

 182. Ξέχασα το λινκ: https://sarantakos.wordpress.com/2013/04/04/barba/#comment-166607 🙂

 183. Γς said

  Καλά πας. Σε βλέπω σε μερικά χρόνια να λες «ποιος είναι αυτός ο Κώστας;»

 184. 186 🙂

 185. sarant said

  178 Όταν το έγραφα δεν είχα δει το δικό σου, μη βαράς.
  Όσο για το ότι ξεχνάμε…. άσε

 186. cognord said

  Να κάνω και εγώ μια ερώτηση λεξικολογίας; Πως είναι ο σωστός τρόπος να ονομαστεί εκείνος που απέναντι σε μια τραγωδία κατά την οποία έχασαν την ζωή τους πάνω από 900 άνθρωποι, η οποία δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία, με φωτογραφίες από πνιγμένα παιδάκια να γεμίζουν τις εφημερίδες … κτλ, κτλ … το ΜΟΝΟ που έχει να πει είναι πως οι άνθρωποι αυτοί ήταν «λαθραίοι», το μόνο που αναρωτιέται είναι το «γιατί δεν πάνε κάπου αλλού», το μόνο που τον απασχολεί είναι να ξεράσει το μισάνθρωπο μίσος του μπάς και υπερασπιστεί με αυτόν τον τρόπο την μικροαστική μιζέρια του: είναι, λεξικολογικά πάντα, σωστό να το ονομάσεις «σκατόψυχο»; (Εύχομαι να σας φάνε τα παιδιά σας.)

 187. 110 Sarant said: «Μα, οι αρχές της συντεταγμένης πολιτείας δεν χαρακτηρίζουν (πλέον) έτσι τους μετανάστες»
  Μιλάμε για τις «αρμόδιες» υπηρεσίες και αρχές. Όχι για όσους («θωκαρισμένους ή μή) πωλούν τρέλλα ή λιάζονται. Και αρμόδιες αρχές είναι αυτοί που συλλαμβάνουν τους κατ’ αρχήν λαθρομετανάστες, τους παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα, τους χωρίζουν σε λαθρομετανάστες, πρόσφυγες κλπ. Δεν ξέρω αν, μετά από αυτόν τον διαχωρισμό, οι πωλούντες τρέλλα εξαναγκάζουν τους αρμόδιους να ονομάζουν μετανάστες τους λαθρομετανάστες. Αν ναι, οι κανόνες της ελληνικής γλώσσας σφυροκοπούν τα κεφάλια τους (και μας). Ένας «λεξιλογών» θα τους ρωτήσει: Γιατί παίρνεις δακτυλικά αποτυπώματα από έναν μετανάστη; Γιατί δεν τον αφήνεις ελεύθερο να πάει όπου θέλει και για όσο θέλει, να εργαστεί έχοντας όλα τα δικαιώματα ενός εργαζομένου; Γιατί του θέτεις τακτή προθεσμία να φύγει;

 188. sarant said

  189 Λογαριάζω να ασχοληθώ με αυτή τη λέξη -αλλά, μονολεκτικά, τώρα ναι.

 189. Γς said

  169:

  Και θυμάμαι [και θα θυμάστε επίσης] κάτι ρεπορτάζ με Ελληνες σε παραλιακά αναψυκτήρια που πίνανε το ποτάκι τους κυριολεκτικά δίπλα στα ξεβρασμενα πτώματα του τσουνάμι στην Ινδονησία.

  Και κάτι μάγκικες δηλώσεις στο φακό, του τύπου:

  -Ντάξει! Και τι έλαχε;

 190. 110 (συνέχεια-συμπλήρωμα του 190): Ένας «λεξιλογών» θα έλεγε επίσης: Γιατί δεν ανοίγεις για τους «μετανάστες» τις επίσημες πύλες εισόδου της Χώρας και τους αφήνεις στα χέρια των δουλεμπόρων να τους «αρμέγουν» και να τους πνίγουν στη θλαλασσα;

 191. cronopiusa said

  Δεν είναι τραγωδίες – είναι η Ευρώπη φρούριο που δολοφονεί- συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στα γραφεία της ΕΕ

  Την ώρα που στο τελευταίο και χειρότερο ναυάγιο που έγινε ποτέ στο μεσόγειο χάθηκαν σχεδόν 1000 ζωές προσφύγων, η ΕΕ με την απίστευτη υποκρισία μιλάει για ακόμα περισσότερη φύλαξη συνόρων και την ενίσχυση της Frontex.

  Ενώ το Μεσόγειο και το Αιγαίο κυριολεκτικά γεμίζουν με τα κορμιά των πνιγμένων προσφύγων και μεταναστών, τα ΜΜΕ η δεξιά και η ακροδεξιά δηλητηριάζουν ακόμα περισσότερα την ήδη απελπισμένη κοινωνία με μίσος και μισαλλοδοξία εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

  Συγκέντρωση διαμαρτυρία Τέταρτη 22/4 στις 5μ.μ. στο Σύνταγμα πορεία στα γραφεία της ΕΕ

  Σταματήστε τη δολοφονική πολιτική της ΕΕ στα Σύνορα!

  Καλούν:

  Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης
  Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας και Πειραιά
  Anti-Nazi Zone YRE
  Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
  Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων – Kasapi
  Ένωση Αφρικανών Γυναικών
  Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό
  Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
  Πίσω Θρανία – Στέκι Μεταναστών
  Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
  Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  189 – «Εύχομαι να σας φάνε τα παιδιά σας.» Κι αν γίνει αυτό που εύχεσαι τι θα αλλάξει; αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν κάποτε.

 193. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  189. «σκατόψυχο»
  Όλα είναι θέμα συνείδησης,άλλοι το λένε ψυχή.Αλλά ας είμαστε ψύχραιμοι γιατί κανείς δεν μπορεί να ξυπνήσει κάποιον που κάνει ότι κοιμάται.

 194. Το ζήτημα είναι πως να δεθούν μερικοί νεοδημοκράτες με σκοινιά.

  Ο Πλεύρης προτείνει δυο λύσεις για το μεταναστευτικό. 1. Πυροβολάμε στα σύνορα τα γυναικόπαιδα για να υπάρξουν νεκροί. 2.Τους κάνουμε τη ζωή κόλαση όταν έρχονται εδώ.Το ανατριχιαστικό είναι ο ενθουσιασμός των ακροατών στο άκουσμα της λέξης «νεκροί»

  Και ένας μάλλον νεολογισμός. Εθνοπάθεια(!). Για να κρύψουν την ψυχοπάθεια.

 195. smerdaleos said

  @149, Έφη:

  141>>οι Έλληνες της Αυστραλίας τον έχουν υιοθετήσει (τον όρο Wog)
  Το Μεταναστόπουλο (The Wog Boy):
  http://news.in.gr/culture/article/?aid=315254
  ———-

  Η μετάφραση Wog Boy > Μεταναστόπουλο δεν ήταν και η καλύτερη, αλλά πάλι είναι δύσκολο να μεταφράσεις το αγγλικό «wog» στα Ελληνικά. Η μετάφραση «μεταναστόπουλο» κρύβει την ρατσιστική/υβριστική σημασία που είχε ο όρος κάποτε.

  Παραθέτω δύο παραδείγματα για να δείξω πως χρησιμοποιούσαν τον όρο οι αγγλόφωνοι.

  1) Στην αρχή της Ταινίας «Η Πτήση του Φοίνικα» ένας Έλληνας παίζει μπουζούκι και μοιράζει ούζο στους συνεπιβάτες του και ένας Άγγλος λέει «αυτή η «wog» μουσική μου προκάλεσε πονοκέφαλο». (Οι πορτογαλικοί υπότιτλοι απέδωσαν το wog ως «αράπικη»).

  [00:03:35] και στο [00:04:05] ο Άγγλος πετάει το «wog music» (musica arabe)

  2) Στην ταινία «wag the dog» η CIA ζητάει από τον Dustin Hoffmann να σκηνοθετήσει έναν ψεύτικο πόλεμο με την Αλβανία ώστε να καλυφθεί το ροζ σκάνδαλο του Προέδρου των ΗΠΑ. Ψάχνοντας για την αφορμή του ψευτο-πολέμου ο Χόφμαν λέει «θα πούμε ότι έχουν πυρηνικά» και μετά διορθώνει την πρότασή του λέγοντας «τι πυρηνικά να έχουν αυτοί είναι ένα μάτσο «wog»».

  [01:30] , [02:05] και το «wogs» πέφτει στο [02:20]

 196. sarant said

  198 Δηλαδή τριτοκοσμικοί κακομοίρηδες. Κάποιος από τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τους Βαλκάνιους γείτονές μας θα ταιριάζει.

 197. Pedis said

  # 197 – να χέσω τους αντιρατσιστικούς νόμους των ρατσιστών που τους έχουν υπερψηφίσει!

  ΝΟΜΟΣ 4285(ΦΕΚ Α 191/10.9.2014)

  «Αρθρο 1
  Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους

  1. Οποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ.

 198. Pedis said

  συνέχεια …

  2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, υποκινεί, προτρέπει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνταν από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.
  3. Αν η πρόκληση, προτροπή, διέγερση ή υποκίνηση των προηγούμενων παραγράφων είχε ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή δεκαπέντε έως τριάντα χιλιάδων (15.000-30.000) ευρώ. Σε περίπτωση επιβολής ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους, επιβάλλεται η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε έτη.
  4. Οποιος συγκροτεί ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων οποιασδήποτε μορφής που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των πράξεων των παραγράφων 1 και 2, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

 199. http://en.wikipedia.org/wiki/Wog

 200. Pedis said

  # 197 – Εγώ στον Πλεύρη και σε μερικές χιλιάδες σαν του λόγου θα ενέκρινα να υποστούν όλα όσα προτείνουν για τους πρόσφυγες. Χωρίς τύψεις και αναστολές. Αντίθετα, και πέραν του χαρακτήρα της αυτοάμυνας, έχοντας τη βεβαιότητα της ωφελιμότατης ανθρωπιστικής πράξης.

 201. smerdaleos said

  @Νίκο, 199: Δηλαδή τριτοκοσμικοί κακομοίρηδες

  Αυτή νομίζω είναι η καλύτερη σημασιακή απόδοση. Λέγεται ότι ο Winston Churchill κάποτε χαρακτήρισε ως «Wogs» όλους όσους βρίσκονται «κάτω από τη Μάγχη» 🙂

  The saying «The wogs begin at Calais» (implying that everyone who is not British is a wog) appears to date from the First World War, but was popularised by George Wigg, Labour MP for Dudley, in 1949 when in a parliamentary debate concerning the Burmese, Wigg shouted at the Conservative benches, «The Honourable Gentleman and his friends think they are all ‘wogs’. Indeed, the Right Honourable Member for Woodford [i.e. Winston Churchill] thinks that the ‘wogs’ begin at Calais.»

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%B3%CF%87%CE%B7

 202. Pedis στο 203

  Ας μην είμαστε σκληροί

  Εγώ θα πρότεινα κάτι πιο απλό: να περάσουν από το τεστ, στο οποίο υποβάλλονται όσοι ζητούν ελληνική ιθαγένεια.
  Κι αν κοπούν, απέλαση!

 203. Pedis said

  # 205 – Γιατί; Για να τους έχουν άλλοι στο σβέρκο τους;

 204. Α, δεν μ’ ενδιαφέρει! Να φύγουνε, να παν’ αλλού! 🙂

 205. cronopiusa said

 206. Avonidas said

  #203, Pedis: «Εγώ στον Πλεύρη και σε μερικές χιλιάδες σαν του λόγου θα ενέκρινα να υποστούν όλα όσα προτείνουν για τους πρόσφυγες. Χωρίς τύψεις και αναστολές. Αντίθετα, και πέραν του χαρακτήρα της αυτοάμυνας, έχοντας τη βεβαιότητα της ωφελιμότατης ανθρωπιστικής πράξης.»

  Ο βασικός τρόπος να ξεχωρίσει κανείς τους ανθρωπιστές από τους γιαλαντζί ανθρωπιστές είναι το αν αναγνωρίζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στους ανθρώπους που βρίσκουν αντιπαθητικούς.

  Πιθανόν να ισχυριστείς ότι έκανες πλάκα. Υποψιάζομαι πάντως ότι απλώς δεν έχεις την ευκαιρία να κάνεις στον Πλεύρη όλα όσα θα ήθελες πραγματικά.

 207. sarant said

  204 Κάτι σαν το πας μη Έλλην βάρβαρος 🙂

 208. Κάτι τέτοια έλεγε ο μακαρίτης ο Τσώρτσιλλ, στέλνοντας τα αποικιακά στρατεύματα στη φωτιά, κι όταν ρώτησαν τον Μαχάτμα Γκάντι ποιά είναι η γνώμη του για το Δυτικό πολιτισμό, εκείνος απάντησε «Θα ήταν μια καλή ιδέα!» >:D

  Δυστυχώς, ακόμα και τώρα ο Γκάντι δεν έχει δικαιωθεί. :/

 209. Pedis said

  # 209 – αντιπαθής? Δεν θα του έδινα τόση σημασία αν δεν υποκινούσε στο έγκλημα.

  Κανονικά, αν εφαρμόζονταν ακόμη και αυτοί οι αστικοί νόμοι του κερατά, καμιά χιλιάδα από δαύτους θα ήταν «μέσα». Επειδή δεν είναι έτσι ούτε θα γίνει ποτέ έτσι στο ισχύον σύστημα «των δυτικών αξιών» … τη λύση, αν υπάρξει θα τη δώσουν, όπως και στο παρελθόν, τα θύματα. Θέμε δε θέμε! (Κι άμα δεις να την πέφετι κανένα τετοιο κτήνος, ακόμη κι αν μπορείς να τον σταματήσεις, εσύ κάτσε να το συζητήσεις, αν θελεις, και πες μου τα συμπεράσματά σου, αν δηλ. τη βγάλεις καθαρή. )

 210. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  199.>>τριτοκοσμικοί κακομοίρηδες.
  «γύφτοι»,(αξημέρωτοι, λέμε κάτω και στ΄αλήθεια τώρα μπερδεύτηκα αν είναι ευρύτερης χρήσης-ο που δεν ακόμη είδε φως,όχι ο μη εξημερωμένος,ο ανήμερος, που μπορεί να μοιάζει.Αυτός είναι ο αμέρωτος)

 211. giorgos said

  «…Ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωση ἔχοντας υἱοθετήσει τόν ρόλον τῆς «Ἁγίας Ἐλεούσης», προσπαθεῖ νά πείση διά τῆς τεταμένης χειρός, τῆς πλήρους «λογιστικῶν μονάδων», ἐνῷ εἶναι γνωστό ὅτι σέ ὡρισμένες περιοχές ὅπως αὐτές τῶν Βαλκανίων μία πολιτική διά τῆς … «οἰκονομικῆς πειθοῦς» ( ὅρα «λαοί ἐπί πιστώσει») καμμιά προοπτική ἐπιτυχίας δέν ἔχει, διότι ὁδηγεῖ ἄμεσα στό χάος στήν ἴδια τήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση… Ἀπό τή μία μεριά τά ζωτικῆς σημασίας συμφέροντα, ἀπό τήν ἄλλη ἡ ἰδεολογία τῆς «βαλκανιότητος», πού θέλει τήν περί «Βαλκανίων» ἀντίληψη στά μέσα μαζικῆς ἐνημέρωσης ταυτιζομένην μέ κάποια …ἀλογομούλαρα!!. Μέσα στά πλέγματα αὐτῶν τῶν ἰδεολογικῶν ἀναγκαιοτήτων, ὁ ἐρχόμενος σέ ἐπαφή μέ τόν κόσμο τῆς «νοτιοανατολικῆς Εὐρώπης» δυτικός Εὐρωπαῖος ἀντιμετωπίζει μία νοοτροπία πού δέν μπορεῖ νά καταλάβει ἀλλοιῶς παρά μόνον ὡς… Arrogance ! Διότι ἔρχεται μέ… τόν ἀέρα τοῦ πολιτιστικοῦ τροπαιάρχη πρός κάποιο ὑποτυπῶδες φολκλόρ τοῦ …γαϊδάρου καί βρίσκει μίαν νοοτροπία ἐλάχιστα διατεθειμένη νά δεχθῆ πολιτιστικές ὑποδείξεις. Τό λάθος δέν ἔγκειται στά πράγματα ἀλλά στήν ἰδεολογία ἐπ’ αὐτῶν: ὁ δυτικός Εὐρωπαῖος, ὡς μέση κοινή συνείδηση, ἀγνοεῖ ὅτι ὁ ἀναβάτης τοῦ γαϊδάρου ἐκράτησεν τό μακροβιώτερον πολιτιστικό, πολιτικό καί ἱστορικό σύστημα πού ὑπῆρξε ὡς τώρα. Ἀρχῆς γενομένης διά τῆς ὕστερης Ρωμαϊκῆς Αὐτοκρατορίας, μέσω τοῦ Βυζαντίου καί τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας, δηλαδή ἀπό τά χρόνια του Χριστοῦ ὡς τόν πρῶτον παγκόσμιο πόλεμο, ὁ «ὑπανάπτυκτος Βαλκάνιος» ἐκράτησε ἕνα σύστημα ἀπηλλαγμένο ἀπό ἐσωτερικές κοινωνικές ἀντιθέσεις, ἕνα σύστημα ἰδεώδους σοσιαλισμοῦ χωρίς κατακτητικούς πολέμους καί διαρκῶς πραγματοποιοῦν τήν ἔννοια τῆς δημοκρατίας ὡς τρόπον ἐπικοινωνίας τῶν ἀνθρώπων. Ἡ φιλοσοφία τοῦ Δυτικοευρωπαίου ἐκτός δυτικῆς Εὐρώπης εἶναι ἐκείνη περί τῆς «ἀνόδου» καί «καθόδου» τῶν πολιτισμῶν, διότι αὐτό ἐδιδάχθηκε καί αὐτό περιμένει νά βρῆ. Αὐτή εἶναι μία ἔμμεση ἰδεολογία ρατσισμοῦ ὡς ὑποκατάστατον τοῦ «ἐθνικισμοῦ», πού οἱ μεταπολεμικές ἀνάγκες ἐπέβαλλαν ὡς ξεπερασμένον. Καί ἀποτελεῖ συνθήκη γιά τήν λειτουργία τῆς δυτικῆς δημοκρατίας, τῆς ὁποίας οἱ ἀρχές καί τό περιεχόμενο εἶναι ἀπόρροια τοῦ Ἐργατικοῦ Δικαίου καί ρυθμίζονται διά τῶν «δεικτῶν ἀναπτύξεως»…»

 212. Ακόμα κι ο Σπήγκελ προτρέπει: Προστατέψτε τους ανθρώπους, όχι μόνο τα σύνορα. Δεν ξέρω αν είναι γραμμή του περιοδικού ή άποψη του αρθρογράφου, αλλά είναι ενδιαφέρον.

 213. Λ said

  Το μυθιστόρημα «Μικρό Νησί» περιγράφει τις περιπέτειες των πρώτων Τζαμαικανών στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πολύ καλογραμμένο. Η αλήθεια να λέγεται είδα πρώτα τη μίνι σειρα του Μπι μπι σι και το διάβασα αργότερα. Ο ρατσισμός που αντιμετώπισαν οι πρώτοι μετανάστες ήταν πράγματι απίστευτος

  http://en.wikipedia.org/wiki/Small_Island_(novel)

 214. Όλοι είμαστε μετανάστες. Εκτός από μερικούς που υπήρξαν σκλάβοι.

 215. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 216. Να βράσω και την Ευρώπη τους…

  EE: Στο τραπέζι και στρατιωτική επιχείρηση για το μεταναστευτικό

  Πρέπει να αναλάβουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231402115

 217. Pedis said

  https://scontent-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/s526x395/1472967_634445246656929_5234273974850973381_n.jpg?oh=cf67eaf930ea020b4d51579d3399b8e1&oe=55A13C84

 218. Pedis said

  «Στις ΗΠΑ συνεχίζουν να σκοτώνουν άοπλους μαύρους — Ε, κι αν τους άφηναν απλά να πνίγονται όπως κάνουν στις πολιτισμένες χώρες «

 219. cronopiusa said

 220. Pedis said

  λαθρομετανάστες, ναζί, πλεύρηδες, (νεο)μαλθουσιανοί …

  – έχουμε μάθει τίποτα;
  – από τους ναζί θυμούμαστε τον υψηλό επαγγελματισμό τους.

 221. το κομούνι της αυγής said

  Ο Γκαντάφης είχε απειλήσει ότι θα μαυρίσει την Ευρώπη αν δεν του τα σκάσουν.

  Αφού υπάρχει το Δουβλίνο ,να σας δω θα τολμήσετε να δώσετε χαρτιά στους μετανάστες.Χαρτιά σημαίνει όχι 3μηνα για βόλτα αλλά να ουσιαστικά να τους αναγνωρίσετε πρόσφυγες με δικαίωμα κίνησης σε οποιαδήποτε χώρα και το σημαντικότερο με δικαίωμα εργασίας σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση.

  Βέβαια συγχρόνως δεν πρέπει να ξεχάσετε τους ανθρώπους που είναι νόμιμοι στην ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και έχουν συνδέσει τη ζωή τους με την ελλάδα.Πρέπει κάποια στιγμή να τους δοθεί ελληνική υπηκοότητα ,όχι να τους έχετε όμηρους αιώνιους με ανανεώσεις αδειών παραμονής που απαιραίτητη προυπόθεση έχουν και τα ένσημα.Και που να τα βρουν τα ένσημα .Δουλειά δεν υπάρχει.Και να βρεθεί δουλειά με το δουλεμπορικό σύστημα που ισχύει και ίσχυε,δεν άλλαξε τίποτα,στον χώρο εργασίας στην ελλάδα.Έτσι έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που είναι 5, 10 ακόμα και 20 χρόνια στην Ελλάδα και επειδή δεν έχουν ένσημα τους αρνούνται χαρτιά.Και τους βλέπεις μετά από τόσα χρόνια να τους τσουβαλιάζουν και ‘άντε από κει που ρθες’.Και που να πάει μετά από τόσα χρόνια.Ξένος εδώ ,ξένος κι εκεί.

  Για τους πρόσφυγες πάλι ,αν δεν πιάσει το κολπο με τα προσφυγικα χαρτια,τσίνισουν οι ευρωπέοι ή έχετε φόβο να το εφαρμόσετε,υπάρχει κι άλλος τρόπος .Τώρα που θα βγάλετε έξω τον Ξηρό,βγάλτε και κανέναν δουλέμπορο έξω.Θα κατευθύνει προς Σκόπια…

  Αυτά,τα ολίγα.

 222. sarant said

  Ποιος διαφωνεί με τη μεσαία παράγραφο;

 223. Γς said

  224:

  >Τώρα που θα βγάλετε έξω τον Ξηρό

  Τώρα που θα βγάλετε τα ματάκια σας
  [με τα χεράκια σας]

 224. Πέπε said

  Υποθέτω κανείς. Πόσο μάλλον που όσοι είναι νόμιμοι στην ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και έχουν συνδέσει τη ζωή τους με την ελλάδα έχουν και παιδιά που δεν έχουν συνδέσει τη ζωή τους παρά μόνο με την Ελλάδα.

 225. Πέπε said

  Το 227 > 225

  @226:

  Ξηρός (τυφλός) – θα βγάλετε τα ματάκια σας

  επικίνδυνο χιούμορ…

 226. το κομούνι της αυγής said

  225 Το θέμα δεν είναι μόνο να συμφωνείς.Αλλά να το εφαρμόσεις κιόλας.(Όχι εσύ ,η κυβέρνηση.)

  227 Γιατί οι γονείς στο πηγάδι κατούρησαν;Τόσα χρόνια είναι στην Ελλάδα,έχουν τριφτεί και μυηθεί πλέον στο ελληνορθόδοξο με δόσεις αναρχίας lifestyle .
  Τώρα θα τους τσουβαλιάσεις και θα τους στείλεις πίσω λόγω ενσήμων;

 227. spiral architect said

 228. Γς said

  228:

  Κι αυτός με τα χεράκια του τα΄βγαλε

 229. Γς said

  230:

  Ε, αυτούς να τους δεχτούμε με ανοιχτές αγκάλες.
  Και να φέρουν και τους υπόλοιπους κρητικούς από τη Συρία.
  Τι λένε τα κοπέλια της Κρήτης;

 230. spiral architect said

  @232: Οι αντίστοιχοι Κρητικοί απόγονοι της ανταλλαγής πληθυσμών από τη Νέα Αλικαρνασσό π.χ. θα σου πουν. 😉

 231. cronopiusa said

  Ευρώπη ή Θάνατος : http://bit.ly/1J9MNgb

  Εξάψαλμος

 232. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΞΗΡΟΥ!

 233. LandS said

  @233 Αν μιλήσουν οι Μικρασιάτες της Νέας Αλικαρνασού, να ακούσουμε και δυο κουβέντες από τους Κρητικούς του Αϊβαλιού.

 234. leonicos said

  Περί Κυριάκου Μητσοτάκη

  Σημασία δεν έχει ούτε η ηλικία ούτε η σχετική τοποθέτηση κάποιου απέναντι στους χειρότερούς του. Η τοποθέτησή του είναι αυτ’ή. Τέρμα! Όπως ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αποστάτης. Τέρμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανός ακόμα και τη μάνα του να προδώσει.

 235. spiral architect said

  @236: Απ’ αυτούς είναι.
  (απόγονοι)
  Κάποιοι όμως δεν έμειναν στην μόνο στην Τουρκία, αλλά πήγαν και στη Συρία.
  Ο πληθυσμός της Κρήτης άλλαξε επίσης σημαντικά. Ελληνόφωνοι και Τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Κρήτης (Τουρκοκρήτες), μετακινήθηκαν κυρίως στην ακτή της Ανατολίας, αλλά επίσης και στην Συρία, Λίβανο και Αίγυπτο. Κάποιοι από αυτούς αυτό-προσδιορίζονται έως και σήμερα ως ελληνικής εθνικής καταγωγής. Αντίστοιχα, Έλληνες από την Μικρά Ασία, κυρίως από την Σμύρνη, έφτασαν στην Κρήτη, φέρνοντας μαζί τους χαρακτηριστικές διαλέκτους, έθιμα και μαγειρική.

 236. spiral architect said

  Γνωστός (στους Κρητικούς) απόγονος αυτών με έδρα την Νέα Αλικαρνασσό: Παπάζογλου

 237. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για όσους επιμένουν ότι οι Γερμανοί είναι αδιάφθοροι, και ότι το πλεόνασμα το έφτιαξαν με τον ιδρώτα τους και την παραγωγικότητα τους, ΑΥΤΟ ΕΔΩ που είναι σταγόνα στον Ωκεανό βέβαια.

  Υ.Γ- Επειδή δεν μπορώ να βρώ αναλυτικές πληροφορίες για το όλο θέμα και με ενδιαφέρουν, όποιος μπορεί να βρεί, τι, πώς, και γιατί, σε όποια γλώσσα κι αν είναι, ας αναρτήσει τον σύνδεσμο, θα μου κάνει μεγάλη χάρη.

  Υ.Γ- Γιατί αυτό το τεράστιο σκάνδαλο περνάει στα ψιλά των ειδήσεων παγκοσμίως; Γιατί η κυβέρνηση δεν το αναδεικνύει σε πρώτο θέμα στην Ε.Ε; Αν πληρώνει πάνω απο 2 δις χωρίς να το συζητήσει κάν, πόσα κέρδισε; Γιατί δεν ζητάνε πίσω τα κερδισμένα-κλεμμένα; Μετά (και) απο αυτό, υπάρχει κάποιος νοήμων που πιστεύει ότι ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ; ότι τα πολλά λεφτά βγαίνουν ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ;
  Καλές σπουδές στους σπουδαστές.

  http://www.lifo.gr/now/economy/64936

 238. Γς said

  237:

  >Περί Κυριάκου Μητσοτάκη

  Κι όσο σκέφτομαι ρε Λεώ ότι [και] γι αυτόν δουλεύουν οι ανεπρόκοποι σκιτζήδες της κυβέρνησης. Κάνουν ότι μπορούν για να μας τον ξαναφέρουν στο σβέρκο μας

 239. sarant said

  230 Αυτό είναι φοβερή ιστορία!

 240. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Toυς Μητσοτάκηδες δεν τούς φέρνουν πίσω οι «ανεπρόκοποι σκιτζήδες». Τούς φέρνουν οι ανεπρόκοποι που τους ψηφίζουν! (άρχισαν από τώρα να βγαίνουν «προληπτικά» ουρές απόξω, ε;… )

 241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  243 – Το πρόβλημα, είναι ότι οι προκομένοι, έντιμοι, και καλύτεροι, δεν κατεβαίνουν υποψήφιοι, γιατί έχουν αξιοπρέπεια, κάτι όμως που δεν φαίνεται να ενοχλεί καθόλου αυτούς που ψηφίζουν.

 242. giorgos said

  » .Η πλειονότητα των Κρητών άλλαξε τρεις φορές θρή¬σκευμα. ‘Οσοι εξισλαμίστηκαν – δεν είναι σωστό να λέμε «τούρκεψαν» γιατί και οι εξισλαμισμένοι παρέμεναν Έλληνες, ως το βαθμό που είχαν μια, έτσι κι αλλιώς, εξασθενημένη εθνική συνείδηση που δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ισχυρή σε όλους τους Έλληνες και εξακο-λουθεί να μην είναι- όσοι λοιπόν Κρήτες εξισλαμίστη¬καν, άλλαξαν την τυπική στα κρητικά επίθετα κατάλη¬ξη σε «-ής» (π.χ. Αγγελής, Σμαραγδής) και την έκαναν «άκης».
  Αυτή η δεύτερη» υποκοριστική κατάληξη, που την έδωσαν οι μη εξισλαμισθέντες στους εξισλαμισθέντες, δηλώνει μια πρόθεση υποτίμησης από τη μεριά των πρώτων για τους δεύτερους. Ετσι, ο Αγγελής έγινε «ένας μικρός Αγγελής» (Αγγελάκης) και ο Σμαραγδής ένας «μικρός Σμαραγδής» (Σμαραγδάκης). Αν κρίνουμε από την πληθώρα των καταλήξεων σε «-άκης» των ση¬μερινών κρητικών επιθέτων, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι Κρήτες σε κάποια φάση της ιστορίας τους εξισλαμίστηκαν, για να εκχρι¬στιανιστούν και πάλι αργότερα, όταν το έκριναν σκόπι¬μο και συμφέρον, κι όχι όταν τους «φώτισε ο Θεός», που δεν είχε κανένα λόγο να τους ξεφωτίσει προηγου¬μένως.
  Το ίδιο προφανώς συνέβη και στην ηπειρωτική Ελλά¬δα, όπως μαρτυρούν οι πάμπολλες καταλήξεις επιθέ¬των σε «-γλου», που είναι το τουρκικό ανάλογο της τυ-πικά και καθαρά ελληνικής κατάληξης σε «-ίδης» και σημαίνει «γιος του». (Γιος του Ραφαήλ, στη δική μου περίπτωση. Ο παππούς μου, πάντως, που καταγόταν από την Καισάρεια λεγόταν Ραφαήλογλου). Άλλωστε και σήμερα πάμπολλοι ‘Ελληνες συνεχίζουν να φέρουν τουρκικούς τίτλους ευγενείας και αξιωμάτων που τους μετέτρεψαν σε επίθετα: Πασάς, Μπέης, Μπαϊρακτάρης . κτλ. Το πόσο εύκολα αλλάζουν θρήσκευμα οι άνθρω¬ποι, όταν οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες το επι¬βάλλουν, είναι κάτι που ποτέ δε θα καταλάβουν οι παπάδες. Που πιστεύουν πως αρκεί να βαφτιστείς για να μείνει για πάντα σκαλωμένη πάνω σου η «θεία χά¬ρις». (Και μένα με βάφτισαν, αλλά δεν έμεινε τίποτα από τη «θεία χάρι» πάνω μου, και δε νιώθω μειονε¬κτικά γι’ αυτό).»
  Β.Ραφαηλίδης

 243. Γς said

  240:

  Και σε θυμήθηκα χτες το βράδυ.
  Επειδή έγραφες ότι δεν οδηγώ καλά [οδηγώ σαν μιζεράμπλ].

  Μόλις είχε πιάσει βροχή στην Μαραθώνος και είπα να σταματήσω τις ταρζανιές και να κάνω τις σφήνες μου πιο απαλά.
  Κι έρχεται ένας τύπος στο φανάρι δίπλα μου, ανοίγει το παράθυρο και [με χαρακτηριστική προφορά γκέι]:

  -Καλέεεε, μεθυσμένος είσαι; Γιατί πας έτσι, δεξιάαα αριστεράααα;
  -Αλήθειαααα; Δεν το πρόοοοσεξα
  [με ακόμα πιο αδελφίστικη ακσάν].

  Κάτι πήγε να πει, αλλά ανέβασε το παράθυρο κι έφυγε.
  0-1 [γκέι-στρέιτ, λέμε τώρα]

 244. 245 Αυτό με τα κρητικά επώνυμα κυκλοφορεί σε διάφορες βερσιόν. Περισσότερο ακούγεται το ανάποδο, ότι τάχα οι μουσουλμάνοι κόλλησαν το -άκης στους χριστιανούς για να τους ταπεινώσουν. Απ’ ό,τι φαίνεται, καμία βερσιόν δεν είναι σωστή, έχουμε απλά μια τοπική εκδοχή του πατρωνυμικού.

 245. Γς said

  245:

  Μπά!
  -ακης και -ογλού από εξισλαμιθέντες;

 246. Γς said

  Κι ένα εξισλαμισμένο [εις ογλού] ουρί:
  Μία χόστες στη Λουφχάνσα, μα τι χόστες. Να σε ρωτάει «κόφι ορ τι» και να μην μπορείς να απαντήσεις αυτό που θέλεις [με πιάνετε ε;]
  Κι έγραφε πάνω της Kabouroglou.
  Και της λέω
  -Ελληνίδα;
  -Τουρκάλα;
  [σε ωραία ελληνικά]

 247. giorgos said

  247. Εντάξει , τώρα ποιά βερσιόν ισχύει δέν νομίζω ότι παίζει καί μεγάλο ρόλο . Τό θέμα είναι ότι όσοι βρέθηκαν στήν Τουρκία άλλαξαν θρήσκευμα καί όσοι βρέθηκαν στην Ελλαδα έκαναν τό ίδιο …

 248. sarant said

  245-247 Πες τα βρε Δύτη.

 249. Pedis said

  # 230 – Τυχεροί του λόγου τους. Δεν θα τους επι κανείς λαθρομετανάστες. Αυτοί είναι πρόσφυγες. Οι άλλοι ,όχι. Θέλει και συζήτηση!

 250. Μα ναι, για το ότι οι Τουρκοκρητικοί είναι εξισλαμισμένοι Κρητικοί (όπως και οι Καραμανλήδες πιθανότατα εκχριστιανισμένοι Τούρκοι) δεν έχω αντίρρηση. Αλλά αυτό με το -άκης έχω βαρεθεί να το ακούω, καθένας έχει τη βερσιόν του επειδή το θεωρεί κατά κάποιο τρόπο υποτιμητική κατάληξη. Ε δεν είναι.

 251. giorgos said

  Tό δικό μου συμπέρασμα (απ’ αυτά πού διαβάζω) είναι ότι ή ελληνικότητα ,ή νά τό πώ αλλιώς , ή έλληνική εθνότητα , δέν μπορεί νά προσδιοριστεί ούτε άπό τήν θρησκεία ούτε καί από τήν γεωγραφία .

 252. Γς said

  254:

  Αν και δεν μου αρέσει να μπλέκουμε Ντιενέγια και τέτοια με εθνότητες, θυμήθηκα μια εργασία κάτι Τούρκων σχετικά με το αν διαφέρουν από τους λοιπούς Ευρωπαίους. Είχαν συγκρίνει διάφορος πληθυσμούς από ευρωπαΪκές χώρες με τα κύρια διαμερίσματα της Τουρκίας.

  Αυτό της Έγκε Μπολγκεσί [απέναντι από τα νησιά μας στο Αιγαίο] εμοιαζε περισσότερο με μας.
  Ε, να μην είναι πρώην εκχριστιανισθέντες και κατόπιν εξισλαμισθέντες Ιωνες;

 253. Γς said

  243:
  ΟΚ, να το επαναδιατυπώσω:

  Οι ανεπρόκοποι ψηφοφόροι που τους αναγκάζουν οι ανεπρόκοποι σκιτζήδες.

  Δεν ξέρω ρε μάγκες αλλά παθαίνω αναφυλαξία [βγάζω σπυράκια] μ αυτόν τον πολιτικό.

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/11/08/mpost50-ekloges63/#comment-193298

 254. # 245 και άλλα

  Πιο γατόνια οι πρώτοι μετανάστες αλβανικής προέλευσης, άθεοι ως επι το πλείστον, είχαν από ένα χριστιανικό κι ένα μουσουλμανικό όνομα και αντίστοιχο θρήσκευμα για όλες τις περιστάσεις…

 255. cronopiusa said

  244

  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου λέει την αλήθεια για τη Siemens …

  …κι οι βαρκούλες αρμενίζανε!

 256. giorgos said

  255. Τήν ίδια «σχιζοφρένεια» πού υποστήκαμε εμείς προκειμένου νά γίνουμε «κράτος» , υποστήκανε καί οί τούρκοι …γιά νά εξευρωπαιστούν !

 257. cronopiusa said

  Δείτε εδώ τις δηλώσεις των κρητικής καταγωγής προσφύγων από τη Συρία

 258. giorgos said

  257 . Εμ τί χαζοί ήτανε ! Εχω βαφτίση εναν , μεγαλύτερο σέ ηλικία από μένα !

 259. cronopiusa said

  Χαμιντιε – Χωριό Κρητικών στη Συρία

 260. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  260. Φοβερή η ερώτηση της «δημοσιογράφου» : «Eίναι δύσκολο πράγμα το να ξεριζώνεστε;»
  (Όχι μωρή ηλίθια! Μια χαρά είναι!… 😦 )

 261. sarant said

  262 Κι αν κατάλαβα καλά το βιντεάκι αυτό είναι σχετικά πρόσφατο

 262. cronopiusa said

  Χαίρομαι απού ‘μαι Κρητικός κι όπου σταθώ το λέω με μαντινάδα τραγουδώ με μαντιναδα κλαίω

  κι επανέρχομαι στα σχόλια της Έφης και του Σκύλου, ας ευοδωθούν για τους πρόσφυγες κρητικής καταγωγής από τη Συρία, στη Κρήτη, οι ευχές τους

 263. cronopiusa said

  Οι πρόσφυγες μέσα από τους Πρεβελάκη και Νενεδάκη

 264. Ριβαλντίνιο said

  Και εγώ συμφωνώ με αυτά που λέει ο Δύτης των νιπτήρων . Υπάρχουν και σε άλλες περιοχές τα -ακης και δεν τους τα κόλλησαν οι Τούρκοι ( ή τουλάχιστον δεν παραδίδεται κάτι τέτοιο). Π.χ. στην Μάνη Βενετσανάκης, Γρηγοράκης, Καπετανάκης. Μάλιστα κατά μια άποψη τα -ακης είναι παλαιότερα από τα -ακος.

  Κανονικά οι Κρητικοί δεν πρέπει να έχουν καλή άποψη για τους Τουρκοκρητικούς μετά από όλα όσα τους έκαναν. (Διάβαζα την λαογραφία του Ρωμαίου και δεν μου άρεσαν καθόλου.) Τεσπα. Ο χρόνος μπορεί να έχει γιατρέψει τα τραύματα.

  @ 257 gpointofview
  >:D >:D

  Αλλά για τους τουρκόφωνους Καππαδόκες δεν πιστεύω ότι ήταν εκχριστιανισμένοι Τούρκοι, ούτε Τουρκόπουλοι, Όχι ότι δεν έχουμε και τέτοια παραδείγματα (π.χ. Αξούχος ). Πιστεύω ότι είναι εκτουρκισμένοι (γλωσσικά ) χριστιανοί.
  Οι Αζέροι είναι τουρκόφωνοι. Η γλώσσα τους ανήκει στον ίδιο κλάδο με την τουρκική και υπάρχει μερικώς αμοιβαία κατανόηση μεταξύ τους. Εντούτοις οι Αζέροι είναι κυρίως ιρανικής ( και καυκασιανής ) καταγωγής ( Αζερμπαϊτζάν= παλιά Ατροπατηνή Μηδία αν θυμάμαι καλά) . Γι’αυτό και η πλειοψηφία τους κατέληξε να είναι Σιίτες. ( Για να κάνω και μια αντιπολίτευση στον εαυτό μου αυτό ίσως να οφείλεται και ότι δέχτηκαν την επίδραση των Σαφαβιδών).

 265. Το ξανακουβεντιάζαμε αυτό για τους Καραμανλήδες. Δεν έχω κάποια ισχυρή προσωπική άποψη, αλλά πρέπει να πω ότι η θρησκεία αλλάζει πολύ πιο εύκολα απ’ τη γλώσσα, και είναι πολύ πιθανό να είχαν έρθει Τουρκομάνοι νομάδες στην περιοχή όσο ακόμα αυτή βρισκόταν υπό βυζαντινή κυριαρχία. Ο σιιτισμός, για τους Αζέρους, δεν έχει σχέση: ένα σωρό Τουρκομάνοι ήταν και είναι σιίτες, σήμερα τους λένε Αλεβήδες αν έχεις ακουστά. Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, έχεις ένα πόιντ με το παράδειγμα μια και μοιάζει πράγματι να πρόκειται για εκτουρκισμένα ιρανικά φύλα: http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_the_Azerbaijanis

 266. το κομούνι της αυγής said

 267. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  246 – Εγώ δεν είπα ποτέ οτι οδηγείς άσχημα, απλώς πρίν μπείς στο αυτοκίνητο, πρέπει να πίνεις 5-6 ποτηράκια τουλάχιστον, τότε είσαι τέλειος, έχω και αυτόπτες μάρτυρες γι΄αυτό. Αν δεν τα έχεις πιεί όμως, η θέση του συνοδηγού δίπλα σου, είναι εμπειρία ζωής, τύφλα νάχει η ελεύθερη πτώση, η αδρεναλίνη στις 5,000 (χαμόγελο).

  Υ.Γ – Φαντάζομαι τι φάτσα που θα είχε το τρελό αγόρι, όταν διαπίστωσε ότι έπεσε σε «συνάδελφο» ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΜΟΥ!!!

 268. Πάνος με πεζά said

  Γς, καλώς τους δεχτήκαμε !
  http://www.newsit.gr/ellada/pikermi-filoxenountai-metanastes-swthikan-2304/392308

 269. Πέπε said

  Για τους Τουρκοκρητικούς:

  Εκτός από Τουρκία και Συρία, Μουσουλμάνοι ανταλλάξιμοι από την Κρήτη εγκαταστάθηκαν και στα ιταλικά, τότε, Δωδεκάνησα (προφανώς για κάποιο λόγο προτίμησαν, αντί της ανταλλαγής, να πάνε σε εδάφη τρίτης χώρας), συγκεκριμένα στην Κω και τη Ρόδο. Και είναι ακόμα εκεί. Όταν τα 12νησα έγιναν Ελλάδα αυτοί, απ’ όλους τους ανταλλάξιμους και των δύο χωρών, βρέθηκαν στην τρύπα της συνθήκης! Η ελάχιστη επαφή που είχα με μια κυρία στη Ρόδο με άφησε με την εντύπωση ότι δεν πρέπει να ‘ταν ελληνόφωνοι, τα ελληνικά της ήταν σαν ξένου.

  Γύρω στο 93 ή 94, που είχα πάει στην Κω, ντόπιος φίλος μάς πήγε σ’ ένα τουρκοχώρι να φάμε σε μια εκλεκτή λαϊκή ταβέρνα που ήξερε. Ο δρόμος που ακολούθησε δεν είχε ούτε μία πινακίδα για το χωριό, λες και υπήρχε συνωμοσία σιωπής. Δεν ξέρω αν είναι ακόμα έτσι.

  Τώρα, του Αϊβαλιού οι Τουρκοκρητικοί είναι δεδομένο ότι μιλάνε ελληνικά, και φυσικά με κρητική προφορά, αλλά για το Χαμιντιέ της Συρίας, που δεν έτυχε να ακούσω κάποιον να έχει πάει και να μας πει πρώτο χέρι, το βίντεο δε λέει τίποτε. Εκτός από τον υπερήλικο με την καταπληκτικής κομψότητας βράκα, που λέει δυο-τρεις φράσεις, όλοι οι άλλοι λένε μόνο «καλημέρα», «καλά», και ένας μια μαντινάδα, δηλ. απομνημονευμένο κείμενο. Αν είχαν τραβήξει κάποιον που να δημιουργεί πραγματικό προφορικό κείμενο στα ελληνικά και να μην είναι 2ης γενιάς αλλά πιο πρόσφατης, αποκλείεται να το έκοβαν -δημιουργούν εντυπώσεις αυτά-, άρα μάλλον δε βρήκαν.

  ___________________________

  @245, -άκης = πρώην εξισλαμισμένος

  Άσε μας ρε Ραφαηλίδη! Αν δε δω κάποια συγκεκριμένη μαρτυρία, μια τέτοια άποψη τη θεωρώ γελοία. Πρώτα απ’ όλα, τον καιρό που γίνονταν αυτά τα πράγματα πόσο διαδεδομένο ήταν να έχεις επώνυμο; Η πελιοψηφία των Μαρουλάκηδων και Φασουλάκηδων λογικά είναι οικογένειες που πολύ αργότερα, επί Ελληνικού, αφού έπρεπε να διαλέξουν ένα επώνυμο ακολούθησαν το μοντέλο που ήδη υπήρχε γύρω τους, το -άκης. Ύστερα, τα επώνυμα που είναι από παλιά κρητικά και δεν τελειώνουν σε -άκης, πόσα είναι; Με το μάτι, ούτε 1 στα 100 του νησιού. Δηλαδή οι 99 οικογένειες εξισλαμίστηκαν και η μία έμεινε χριστιανική; Μάνι μάνι θα ‘χαν εκλείψει οι παπάδες και δε θα βαφτιζόταν κανείς, ακόμα κι από τη μία οικογένεια! Όσο για το -όγλου, με ποια λογική άμα αλλάξεις θρήσκευμα αυτοονοματίζεσαι σε διαφορετική γλώσσα; Ότι σχετικά πρόσφατα έγιναν -ίδηδες για λόγους πατριωτικούς, ναι (μερικοί Πόντιοι μάλιστα, που το επώνυμό τους αρχίζει με ακατάληπτες συλλαβές και λήγει σε -ίδης, π.χ. Ατμαζίδης, κάνουν μπαμ). Θρησκευτικούς, όχι.

 270. κουτρούφι said

  Τη δεκαετία του 80 στην ΕΡΤ είχα δει ένα ντοκυμαντέρ με Κρητικούς της Συρίας. Έψαξα λίγο και βρήκα αυτό το βίντεο:

  Πρέπει να είναι απόσπασμα από αυτό την εκπομπή.
  Έχει και τραγούδια.

 271. κουτρούφι said

  «…..από αυτή την εκπομπή»….

 272. Μαρία said

  Έχω το βιβλίο αλλά το βρήκα και ονλάιν:
  Τσοκαλίδου, Ρ. 1999.
  Οι ελληνόφωνοι Κρητικοί στον Λίβανο και τη Συρία: Η επιβίωση μιας ιδιαίτερης εθνοτικής ταυτότητας.
  Στο Διαλεκτικοί θύλακοι της ελληνικής γλώσσας (δίγλωσση έκδ., ελλ.-αγγλ.), επιμ. Α.-Φ. Χριστίδης et. al., 77-81. Θεσσαλονίκη: ΥΠΕΠΘ & Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

  Τo δείγμα πoυ ακoλoυθεί περιλαμβάνει απoσπάσματα συνέντευξης με μεσήλικα και με ένα νέo μέλoς της κoινότητας (ηλικίες αντίστoιχα 50 και 30). Τo νέo μέλoς έχει ταξιδέψει και εργαστεί στην Κρήτη για πέντε μήνες πριν από μερικά χρόνια, ενώ o αδερφός τoυ μένει μόνιμα στην Κρήτη και έχει γίνει χριστιανός για να παντρευτεί Eλληνίδα. Τo παράπoνo της oικoγένειας ήταν ότι δεν μπόρεσαν να παρευρεθoύν στoν γάμo τoυ, γιατί η ελληνική πρεσβεία της Συρίας, τα τελευταία κυρίως χρόνια, δεν τoυς χoρηγεί βίζα.

 273. physicist said

  #275. — Μαρία, πώς σου φαίνονται οι λέξεις «διαλεκτικοί θύλακοι» στον τίτλο του άρθρου που παρέθεσες; Εμένα μου πάνε στραβά δύο πράγματα:

  1. Το «θύλακοι» μου μοιάζει λάθος. Ο θύλακας (θύλαξ) – οι θύλακες, έτσι δεν είναι; ΄Η μήπως τάχω εγώ μπλεγμένα;

  2. Το επίθετο «διαλεκτικός» δεν σημαίνει «εκείνος που αναφέρεται σε διαλέκτους» αλλά «εκείνος που έχει σχέση με τη Διαλεκτική».

  Θα μου πεις, γιατί σε ρωτάω και δεν ψάχνω μόνος μου. Ε, είμαι τεμπέλης, είπαμε.

 274. Πέπε said

  @273:

  !!!! ο σκοπός που λένε στη νύφη γύρω στο 9ο λεπτό λέγεται και τώρα στην Κρήτη (δεν έχω βρεθεί σε στόλισμα νύφης, αλλά σαν τραγούδι είναι πολύ γνωστό).

 275. Μαρία said

  276
  Κακώς 🙂
  1. Ο παλιότερος τύπος ( ο αρχαίος) είναι θύλακος. Θύλακος λέμε στη γλωσσολογία, θύλακο έχω ακούσει κι απο γιατρούς. Πότε εμφανίστηκε τριτόκλιτος θύλαξ θα σε γελάσω.
  2. Και τα δύο. Άμα δω τη φράση «διαλεκτικά στοιχεία» δεν θα πάει το μυαλό μου στη διαλεκτική.

 276. Πέπε said

  Φυσικέ, το «διαλεκτικός» λέγεται και με την άλλη έννοια. Είναι από τις λέξεις που χρησιμοποιούν διάφοροι επιστημονικοί κλάδοι κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και ξενίζουν τους Άλλους (οι Άλλοι με κεφαλαίο είναι ορολογία της ανθρωπολογίας! ) Δε λέμε πάντως «διαλεκτικός τύπος»;

  Ως προς το άλλο:

  Θύλακος < αρχ. "θύλακος"=σάκκος. Ο τ. θύλακας μτπλ. του μτγν. θύλαξ «θύλακος, δηλαδή σάκκος», πβ. ενήλικος – ενήλικας. Αυτά λέει ο Μπάμπης (κάπως περίεργα διατυπωμένα αλλά σαφή).

  Αν δεν άνοιγα να το κοιτάξω, κι εγώ το ίδιο μ' εσένα πάντως θα νόμιζα.

 277. physicist said

  #278. — Έλα! Πρώτη φορά από σένα ακούω τον τύπο «θύλακος», επομένως να που μπορώ και μαθαίνω ακόμα 🙂 Το ίδιο με τα «διαλεκτικά».

  Ευχαριστώ!

  #279. — Νάσαι καλά κι εσύ, Πέπε. Με διαφωτίζεις και στο θέμα της ασάφειας ενήλικος-ενήλικας που με μπερδεύει, αν και λόγου μου χρησιμοποιώ το δεύτερο.

  Και για τους δυο σας: αν κάποιος στο δρόμο με ρωτούσε τι συνειρμούς μου φέρνουν οι λέξεις «διαλεκτικός τύπος», θα απαντούσα ότι σκέφτομαι κάποιον που έχει ξεσκονίσει Μαρξ, Γκράμσι, Μπουχάριν και Τρότσκι καμια δεκαριά φορές και σε βγάζει σε πολιτική συζήτηση νοκ-άουτ στο πιτς φιτίλι.

 278. Α, όχι, Φυσικέ μου!
  Αυτόν τον λέγαμε παλιά πηγαδάκια, μετά τσιτατολόγο και τώρα απλώς παπάρα.
  Αν τα γράφει, έχει καλώς. Μπορούμε να τον διαβάσομε ή να τον παρακάμψομε.
  Αν μας τα απαγγέλει ντέφινιτλυ παπάρας.

 279. sarant said

  281 Τότε όμως στα πηγαδάκια οι περισσότεροι τους θαύμαζαν εκείνους που είχαν απομνημονεύσει τσιτάτα.

 280. physicist said

  #281. — 😀 😀 😀

  Α ρε Σκύλε, είσαι one of a kind! Εδώ πάντως θα περίμενα από σένα και το αντίστοιχο κινούμενο: κάποιο ζώο που κάνει κάτι, κάποιον τύπο με το αντίστοιχο βλέμμα, ένα κατιτίς εποπτικό μέσο.

 281. Μαρία said

  280
  Δες κι ένα γιατρικό.
  Οι παθήσεις αυτές αφορούν τα λεγόμενα περιαρθρικά μαλακά μόρια. Τέτοια μόρια είναι π.χ. οι μύες, οι τένοντες και οι ενθέσεις τους, δηλ. οι θέσεις πρόσφυσής τους πάνω στα οστά, τα τενόντια έλυτρα, δηλ. οι σωληνωτές θήκες που περιβάλλουν τους τένοντες, οι σύνδεσμοι των αρθρώσεων και οι ορογόνοι θύλακοι, δηλ. οι μικρές κύστεις που περιέχουν ελάχιστη ποσότητα υγρού και έχουν ως κύρια αποστολή τη μείωση της μηχανικής τριβής κατά τη σύσπαση των μυών και την κίνηση των αρθρώσεων. http://www.elire.gr/info_det.php?di=25

 282. 282 σωστά, πριν 35 χρόνια…

  283

 283. physicist said

  #284. — Πολύ ενδιαφέρον και καινούργιο για μένα, Μαρία. Θα έλεγες επομένως ότι ο τύπος θύλακος/θύλακοι χρησιμοποιείται από κλειστές (επιστημονικές ή επαγγελματικές) ομάδες ενώ ο άλλος έχει επικρατήσει στη γενική χρήση;

 284. physicist said

  #285. — Διάνα!

 285. Μαρία said

  286
  Έτσι φαίνεται. Για τους γλωσσολόγους το ήξερα και για τους γιατρούς το έμαθα, όταν χάλασε το τρεχαντήρι μου 🙂 http://www.e-rheumatology.gr/scientific-articles/troxantiriki-thylakitida

  Καινούριο όμως δεν είναι αλλά τότε ήσουν απρόσεχτος https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/21/meze-159/#comment-278754

 286. physicist said

  #288. — Ναι ρε συ, είναι αλήθεια ότι μερικές φορές διαβάζω με τύφλωση για τις λεπτομέρειες: το σχόλιό σου το είχα στ’ αλήθεια προσέξει αλλά όχι την υπόδειξη στην ύπαρξη δύο τύπων.

  Νίκο, σαν ειδικός λόγω καταγωγής θα το ξέρεις: αυτός εδώ ο Πετρέας από ποια περιοχή της Μάνης κατάγεται;

 287. physicist said

  (Είδα τραγούδι απ’ τον Άγιο Φεβρουάριο εδώ γύρω, θυμήθηκα την Πετρή Σαλπέα, ε, μέχρι τον Δαυίδ Πετρέα ένα τσιγάρο δρόμος …)

 288. Μαρία said

  289
  Μεσσηνιακή πάντως, περιοχή Καρδαμύλης και περιχώρων. Οι -άκοι δεν τους αναγνωρίζουν για γνήσιους Μανιάτες.

 289. physicist said

  Όχι, ε; Ντεμέκ Μανιάτες οι -έοι; Και οι -όγγονες bzw. -ώγκνες σε ποια λίγκα παίζουνε; Εκλεκτοί των εκλεκτών ή άστα να πάνε;

 290. sarant said

  289 – 292 Είναι αλήθεια ότι το -έας είναι της Μεσσηνιακής Μάνης. Οι -όγκωνες είναι δικοί μας.
  Κι άλλη μια μανιάτικη κατάληξη είναι η -άρος (Καπερνάρος κτλ)

 291. Μαρία said

  292
  βουλευτικές εκλογές 2015
  Δήμος γνησίων Μανιατών, ΧΑ 15% (στο χωριό ας πούμε του Νικοκύρη και του Κουμουνδούρου 18,36%)
  Δήμος γιαλαντζί Μανιατών, ΧΑ 7,85% (Καρδαμύλη και περίχωρα 5,49%)

 292. Πέπε said

  -όγγονες, όχι -όγκωνες. Παπαδόγγονας = ο έγγονας του παπά. (Δεν ξέρω πώς το γράφουν, αλλά κανονιά έτσι πάει)

 293. kseeath said

  “Επαναπροωθήσεις προσφύγων” μετά τα κροκοδείλια δάκρυα αποφασίζει η ρατσιστική Ευρώπη http://fb.me/1MkrzWa02

 294. LandS said

  Το -αρος, είχα την εντύπωση ότι είναι ευρύτερα της Λακωνίας. Στους Μολάους μάλιστα γνωρίζω δεμένο σόι που ο ένας κλάδος είναι xyzαρος και ο άλλος xyzαράκης.
  Ήξερα και έναν Ωνασιάδη από τη Σμύρνη, ξάδερφο του γνωστού Ωνάση.

 295. sarant said

  297 Τι να πω, δεν έχω γνωρίσει -άρους από άλλα μέρη.
  Ωνασιάδης λοιπόν; Και πώς να ετυμολογείται άραγε;

 296. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Βρήκα στο ιντερνέτιον ότι βγαίνει από το τουρκικό oynaş που σημαίνει τον αγαπητικό, τον εραστή, το γκόμενο… http://www.seslisozluk.net/oyna%C5%9F-nedir-ne-demek/ Ίσως ξέρει καλύτερα ο Δύτης.
  Υπάρχει κι επώνυμο Ονάσογλου

 297. Όχι, ο Δύτης δεν ξέρει καλύτερα, για την ακρίβεια δεν είχε αναρωτηθεί μέχρι τώρα από πού βγαίνει το επίθετο Ωνάσης (και απορεί γι αυτό).

 298. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #300
  Επιβεβαιώνει όμως ο Δύτης την ετυμολογία; 😀
  Θα έπρεπε να ρωτήσουμε κάποιον Μικρασιάτη αν οι γιαγιάδες λένε το «σ» του Ονάσης φατνιακό.

 299. sarant said

  299 Ονάσογλου έχω δει στο FB αλλά νόμιζα ότι είναι αστειώνυμο.

 300. Γς said

  302:

  >νόμιζα ότι είναι αστειώνυμο.

  astiônimo. Στα πορτογαλέζικα το antônimo, το αντίθετο

 301. Μαρία said

  UN’s François Crépeau on the refugee crisis: ‘Instead of resisting migration, let’s organise it’ http://www.theguardian.com/world/2015/apr/22/uns-francois-crepeau-on-the-refugee-crisis-instead-of-resisting-migration-lets-organise-it?CMP=share_btn_tw%CE%BC%CE%BF%CF%85

 302. Σχετικά με την είδηση στο σχ. 219 για στρατιωτική δράση εναντίον των διακινητών
  ένα λογικό και ρεαλιστικό άρθρο

  Η Ε.Ε. θα κάνει νέο πόλεμο;

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-ee-tha-kanei-neo-polemo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: