Ο Αστερίξ στη χώρα των Ελβετών – Λεξιλογική παρουσίαση
Posted by sarant στο 23 Απριλίου, 2015
Το ιστολόγιο εύχεται χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και τις Γεωργίες. Πέρσι την ίδια μέρα είχαμε ανεβάσει ένα άρθρο-δώρο σε όσους γιορτάζουν σήμερα, οπότε φέτος δεν μπορώ να το δημοσιεύσω ξανά. Κι έτσι, αντί για άλλο δώρο, προσφέρω Αστερίξ, διότι, όπως θα θυμάστε ίσως, εδώ και λίγο καιρό έχουμε αρχίσει να παρουσιάζουμε στο ιστολόγιο τις περιπέτειες του Αστερίξ.
Όπως έχω πει, με μια δόση υπερβολής βέβαια, οι 24 τόμοι του Αστερίξ (εννοώ την κοινή δημιουργία του Ρενέ Γκοσινί και του Αλμπέρ Ουντερζό) είναι μια από τις σημαντικότερες προσφορές της Γαλλίας στον παγκόσμιο πολιτισμό μεταπολεμικά. Τουλάχιστον η γενιά μου, που γνώρισε τον Αστερίξ στα φοιτητικά της χρόνια, τον αγάπησε σχεδόν ομόθυμα -και η ανταπόκρισή σας σε αυτές τις δημοσιεύσεις ήταν πολύ θετική, οπότε είχα πει ότι θα αρχίσω να παρουσιάζω στο ιστολόγιο, έναν προς έναν, τους 24 τόμους του Αστερίξ, κάτι που, με μια συχνότητα έναν τόμο κάθε δίμηνο, θα μας πάρει τέσσερα χρόνια.
Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο με μια παρουσίαση της περιπέτειας Αστερίξ στους Βρετανούς και μετά με μια γενική παρουσίαση των πρωταγωνιστών του κόμικς. Τον Δεκέμβριο είχαμε τη δεύτερη περιπέτεια, την Κατοικία των θεών, τον Φλεβάρη είδαμε τον Μάγο (ή Μάντη) και σήμερα έχουμε την τέταρτη περιπέτεια, τον «Αστερίξ στη χώρα των Ελβετών», όπως ήταν ο τίτλος όταν πρωτοεκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψαρόπουλου, γύρω στο 1978, σε μετάφραση του Αργύρη Χιόνη. Στη σειρά των εκδόσεων Μαμούθ, που είναι αυτή που κυκλοφορεί, ο τίτλος είναι ελαφρώς διαφορετικός («Ο Αστερίξ στους Ελβετούς») και τη μετάφραση την έκανε η Ιρένε Μαραντέι.
Γενικά, θεωρώ καλύτερες τις μεταφράσεις του Ψαρόπουλου, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τις έχω συνηθίσει. Από την άλλη, ο δεύτερος μεταφραστής βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι ίσως αισθάνεται αναγκασμένος να αποφύγει τα λογοπαικτικά ευρήματα του πρώτου.
Στα κατεβασάδικα του Διαδικτύου βρίσκει κανείς σε ηλεμορφή τον Αστερίξ της έκδοσης Μαμούθ, αλλά, απ’ όσο ξέρω και έψαξα, όχι την έκδοση Ψαρόπουλου. Τις περισσότερες τις βρήκα σε παλαιοπωλείο, αλλά θέλω βοήθεια επειδή το σκανάρισμα δεν είναι το φόρτε μου (κάποιος σκανάριζε τόμους κι άγιασε). Το σημερινό τεύχος μου το έστειλε φίλος και απευθύνω έκκληση σε όσους έχουν τεύχη της σειράς του Ψαρόπουλου, να βοηθήσουν. Αλλά ο εθελοντής να το δηλώσει στα σχόλια, να μην κάνουν πολλοί την αγγαρεία άδικα -ή να μοιραστεί κάπως.
Λοιπόν, την περιπέτεια «Ο Αστερίξ στη χώρα των Ελβετών» σε έκδοση του Ψαρόπουλου την έχω ανεβάσει σε έναν ιστότοπο, απ’ όπου μπορείτε να τη διαβάσετε ονλάιν -ή να την κατεβάσετε από εδώ.
Θα λεξιλογήσω λοιπόν για τον Αστερίξ στη χώρα των Ελβετων, παρόλο που τα περισσότερα από αυτά που θα πω μπορεί κανείς να τα βρει σε πολλούς αστεριξολογικούς ιστότοπους.
Καταρχάς, να διηγηθώ σύντομα την ιστορία. Ενώ στο γαλατικό χωριό το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο αρχηγός Μοναρχίξ είναι δυσαρεστημένος με τους βαστάζους του, όχι πολύ μακριά, στη μεγάλη πόλη Κονδάτη (σημερινή Ρεν), ο διεφθαρμένος Ρωμαίος κυβερνήτης αναγκάζεται να διακόψει τα εξεζητημένα όργιά του επειδή δέχεται μια κάθε άλλο παρά ευχάριστη επίσκεψη, από τον φορολογικό επιθεωρητή που έστειλε ο Καίσαρας. Καθώς ο κυβερνήτης έχει κάνει τεράστιες καταχρήσεις, όταν διαπιστώνει ότι ο επιθεωρητής είναι αυστηρός και αδέκαστος, τον δηλητηριάζει. Χάρη στη γερή κράση του, ο επιθεωρητής απλώς αρρωσταίνει βαριά, βλέπει όμως ότι δεν θα επιβιώσει αν αφεθεί στις φροντίδες των ανίκανων γιατρών της φρουράς και στέλνει να ειδοποιήσουν τον δρυίδη Πανοραμίξ, ο οποίος καταφθάνει μαζί με τον Οβελίξ και τον Αστερίξ. Για να γιατρέψει τον άρρωστο, ο Πανοραμίξ χρειάζεται ένα σπάνιο λουλούδι, το Ασημένιο άστρο (εντελβάις), που φυτρώνει μόνο στα βουνά της Ελβετίας κι έτσι στέλνει εκεί τους δυο Γαλάτες να το βρουν, ενώ παίρνει μαζί του στο γαλατικό χωριό τον άρρωστο Ρωμαίο. Ο διεφθαρμένος κυβερνήτης στέλνει αγγελιοφόρο στον επίσης διεφθαρμένο ομόλογό του της Γενεύης, ζητώντας του να σταματήσει πάση θυσία τους Γαλάτες, κι έτσι από τη στιγμή που φτάνουν στη χώρα οι δυο ήρωές μας βρίσκονται κυνηγημένοι. Με τη βοήθεια του ξενοδόχου τους, ξεφεύγουν από τον κλοιό, κρύβονται σε μια τράπεζα, και τελικά έρχονται σε επαφή με έναν όμιλο βετεράνων που τους βοηθάει να ανέβουν στις χιονισμένες βουνοκορφές και να κόψουν το σπάνιο άνθος -αν και ο Οβελίξ σε όλη την τελευταία φάση κοιμάται βαθιά επειδή έχει πιει κάτι παραπάνω. Τελικά, επιστρέφουν στο γαλατικό χωριό κι έτσι ο Ρωμαίος επιθεωρητής γίνεται καλά, ξυλοφορτώνει με τη βοήθεια λίγων σταγόνων μαγικού φίλτρου τον διεφθαρμένο κυβερνήτη και η περιπέτεια τελειώνει με το καθιερωμένο τσιμπούσι στο οποίο, για πρώτη και τελευταία φορά, παίρνει μέρος ένας Ρωμαίος.
Η περιπέτεια κυκλοφόρησε στα γαλλικά το 1970, πρώτα σε συνέχειες και αργότερα σε τόμο. Πρόκειται για την 16η περιπέτεια της 24άδας. Σύμφωνα με ένα ανέκδοτο, ο πολιτικός Ζορζ Πομπιντού, ευχαριστώντας τους Γκοσινί και Ουντερζό για έναν τόμο που του είχαν στείλει, τους είχε προτείνει να κάνουν μια περιπέτεια στην Ελβετία. Όπως λέει ο Ουντερζό: επίτηδες δεν βγάλαμε αμέσως το άλμπουμ αλλά παρουσιάσαμε πρώτα καναδυό άλλα για να μη φανεί ότι πήραμε από αυτόν την ιδέα -έχουμε και μια αξιοπρέπεια εμείς οι κομιξάδες.
Τα ονόματα των ηρώων
* Ο διεφθαρμένος κυβερνήτης της Κονδάτης λέγεται Gracchus Garovirus στο πρωτότυπο, που είναι λογοπαίγνιο με τη φράση Gare aux virus (προσοχή στους ιούς!). Ο Χιόνης τον είπε Γράκχους Χοντρομίασμους, η Μαραντέι Γράκχους Χοντροβάκιλλους.
Τα όργια του Χοντρομίασμους ο Γκοσινί θέλησε να τα κάνει να μοιάζουν με τις σκηνές από το (τότε πρόσφατο) Σατυρικόν του Φελλίνι και έδωσε στον Ουντερζό την οδηγία να κάνει ολοφάνερη την ομοιότητα, όπως μπορείτε να δείτε εδώ:
Όχι μόνο ο τελετάρχης λέγεται Φελλίνιους (Fellinus στο πρωτότυπο) αλλά και ο νεαρός δεξιά μοιάζει με τον ηθοποιό Μάρτιν Πότερ, που έπαιζε τον Εγκόλπιο στην ταινία.
* Ο αυστηρός επιθεωρητής, που για την ακρίβεια έχει το βαθμό του κυαίστορα (quaestor), λέγεται Claudius Malosinus, λογοπαίγνιο με το mal aux sinus, που θα πει ιγμορίτιδα, θαρρώ. Κλαύδιους Κακεντρέχιους στη μετάφραση του Χιόνη, Κλαούντιους Κοιλόπονους στης Μαραντέι.
* Ο κυβερνήτης της Κονδάτης έχει ένα πρωτοπαλίκαρο, τον Caius Eucaliptus. Η Μαραντέι διατήρησε το όνομα, Κάιους Ευκάλυπτους, ο Χιόνης προτίμησε το Κάκτους Βεντούζιους, μια και ένα από τα καθήκοντα του λεγάμενου είναι να μαζεύει τους φόρους.
* Ο κυβερνήτης της Γενεύης λέγεται Caius Diplodocus, που ο Χιόνης τον μεταφράζει Διπλόκοπρους, ενώ η Μαραντέι τον λέει Τυροφόντιους από το λιωμένο τυρί (φοντύ) που κυριαρχεί στα συμπόσιά του.
* Ένας αδέξιος Ρωμαίος που συμμετέχει στα όργια με τη φοντύ και υφίσταται με χαρά τις τιμωρίες κάθε φορά που χάνει τη μπουκίτσα του μέσα στο λιωμένο τυρί λέγεται Caius Infarctus (έμφραγμα), όνομα που ο Χιόνης το απέδωσε Κάιους Μωρόβιους ενώ η Μαραντέι το είπε Κάιους Κρεπάριους.
* Ο Ελβετός ξενοδόχος λέγεται Petisuix, λογοπαίγνιο με το Petit Suisse (μικρός Ελβετός). Έτσι λέγεται ένα διάσημο τυροσκεύασμα, ανάμεσα σε φρέσκο τυρί και παχύ γιαούρτι. Μικρελβετίξ στον Χιόνη, Μικροελβετίξ στη Μαραντέι.
* Ο Ελβετός τραπεζίτης λέγεται Zurix, από τη Ζυρίχη. Και φυσικά και οι δυο ελληνικές αποδόσεις τον είπαν Ζυριχίξ.
Όπως θα παρατηρήσατε, οι Ελβετοί έχουν γαλατικές καταλήξεις στα ονόματά τους. Και φυσικά, οι Ελβετοί τρέφουν εχθρικά αισθήματα προς τους Ρωμαίους και συμπαραστέκονται στους Γαλάτες.
Όπως όλες σχεδόν οι περιπέτειες του Αστερίξ που περιλαμβάνουν ταξίδι, πολλά αστεία βασίζονται στις ιδιομορφίες της χώρας όπου διαδραματίζεται η ιστορία και του λαού της, στην προκείμενη περίπτωση των Ελβετών και της Ελβετίας.
* Οι Ελβετοί παρουσιάζονται μανιακοί με την καθαριότητα και η διαφορά φαίνεται με το πρώτο, ακόμα και στην πινακίδα των συνόρων, όπου από την ελβετική μεριά αστράφτει από πάστρα.
Και στο μέγαρο του κυβερνήτη, ενώ οι καλεσμένοι επιδίδονται σε όργια με λιωμένο τυρί, οι ντόπιοι καμαριέρηδες σκουπίζουν μανιωδώς, προκαλώντας την αγανάκτηση του κυβερνήτη («Ένα όργιο πρέπει να είναι βρωμερό»).
Η δε έσχατη ηθική δοκιμασία για τον Ελβετό ξενοδόχο είναι όταν, για να καλύψει τους Γαλάτες, αναγκάζεται να φορέσει τα λασπωμένα τους παπούτσια, τάχα ότι είναι δικά του, και να λερώσει ο ίδιος τα απαστράπτοντα δάπεδα του ξενοδοχείου του.
.
.
.
* Πολύ πιο σοβαρό ηθικό δίλημμα όμως έχει ο Ελβετός τραπεζίτης, που για να καλύψει και πάλι τους δυο Γαλάτες, τούς κρύβει σε μια θυρίδα του -κι όταν ο Οβελίξ τη σπάει για να ζητήσει φαγητό, και πλακώνουν και ταυτόχρονα οι Ρωμαίοι για έλεγχο, ο φουκαράς ο Ελβετός αναγκάζεται να πει, στα ψέματα, ότι μπήκαν ληστές και άνοιξαν τη θυρίδα -κι έτσι κακολογεί ο ίδιος την ασφάλεια της τράπεζάς του, πράγμα που του προκαλεί τεράστιο σοκ:
— Πάρτους από δω αμέσως, με ατίμασαν! Με υποχρέωσαν να πω ψέματα σχετικά με το απαραβίαστο της επιχείρησής μου -μεταφράζει ο Χιόνης.
Στο δεύτερο καρέ υπάρχει και λογοπαίγνιο. J’en ai ras la marmite à fondue des Gaulois είναι «εξεβελτισμένη» μορφή της έκφρασης «με έχουν φέρει μέχρι εδώ» ή, αν προτιμάτε, «ξεχείλισε το ποτήρι». Η Μαραντέι Ο Χιόνης μεταφράζει περίπου κατά λέξη: «Ξεχείλισε πια η χύτρα με το φοντύ μ’ αυτούς τους Γαλάτες», μια λύση που δεν μ’ αρέσει. Προτιμώ το απλούστερο «Αυτοί οι Γαλάτες δεν τρώγονται πια» του Χιόνη της Μαραντέι, κι ας χάνεται το ελβετικό κουλέρ λοκάλ.
* Στο αμέσως επόμενο καρέ, ο τραπεζίτης αποκαρδιωμένος λέει «κάτι τέτοια σε σπρώχνουν στην ουδετερότητα» -φυσικά είναι σχόλιο για την ελβετική πολιτική ουδετερότητας.
* Στην παραπάνω εικόνα, αριστερά-αριστερά, βλέπετε ότι λέει Un demi coucou plus tard, Μισό κούκου αργότερα. Φυσικά δεν θα έμενε ασχολίαστη η ελβετική ωρολογοποιία. Ο ξενοδόχος Μικρελβετίξ έχει σε κάθε δωμάτιο από μια υπερσύγχρονη κλεψύδρα και κάθε μια ώρα ειδοποιεί τους ενοίκους να αναποδογυρίσουν την κλεψύδρα, αν χρειαστεί ξυπνώντας τους!
* Στην πόλη διεξάγεται Διεθνές Συνέδριο Φυλάρχων -μην ξεχνάμε ότι στη Γενεύη βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ.
* Στο βουνό, οι βετεράνοι τραγουδάνε τα γιόντελ, που θυμίζει στον Αστερίξ τη φωνή του Κακοφωνίξ, ενώ ένας λεγεωνάριος ακούγοντάς τους νομίζει οτι ακούει κραυγή ελεφάντων.
* Αναφορές υπάρχουν επίσης στον Γουλιέλμο Τέλο, στην ορειβασία, στον ελβετικό θεσμό των εφέδρων και στον Ερυθρό Σταυρό: στη σύγκρουση που γίνεται στο βουνό, ένας Ελβετός ξυλοφορτώνει έναν Ρωμαίο και μετά αρχίζει να του βάζει επιδέσμους: Βοηθάμε όλους τους εμπόλεμους, όποια κι αν είναι η εθνικότητά τους.
* Στο δρόμο προς την Ελβετία, ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ διανυκτερεύουν σε ένα Charotel, που είναι το μοτέλ μεταφερμένο στην εποχή των αμαξών. Σταυλοτέλ το λέει ο Χιόνης, Καροτέλ η Μαραντέι.
* Στα ρωμαϊκά όργια στην Κονδάτη παίζουν μεγάλο ρόλο τα εξεζητημένα εδέσματα που σερβίρονται. Ανάμεσά τους:
– boudin d’ours. Το boudin είναι λουκάνικο αίματος, οπότε ο Χιόνης μεταφράζει «λουκάνικο αρκουδοαίματος». Η Μαραντέι προτιμάει το απλούστερο «λουκάνικο αρκούδας», αλλά εδώ βρίσκω καλύτερο το πιο εξεζητημένο όνομα
– γεμιστοί λαιμοί καμηλοπάρδαλης (cous de girafes farcis), και κυρίως
– tripes de sanglier frites dans de la graisse d’urus, δηλαδή άντερα αγριογούρουνου τηγανισμένα με ξύγκι ούρου, κατά Χιόνην, όπου ούρος είναι είδος αρχαίου άγριου ταύρου, που σήμερα έχει εξαφανιστεί. Η Μαραντέι προτιμά να το απλοποιήσει «…σε λίπος ταύρου». Μόλις ακούνε να γίνεται λόγος για το φαγητό αυτό, οι διάφοροι παρατρεχάμενοι αναρωτιούνται, με τα σάλια να τρέχουν από προσμονή: «Με μέλι;».
* Μέσα στην περιπέτεια υπάρχουν δυο πολύ αστείες σκηνές. Η πρώτη, στην αρχή-αρχή, είναι όταν ο Μοναρχίξ απολύει τους βαστάζους του επειδή τον έριξαν κάτω. Κι αυτοί παραπονιούνται: Il a tort de mecontenter la base et de se priver de son soutien, ή, όπως μεταφράζει ο Χιόνης: Έχει άδικο να δυσαρεστεί τη βάση. Θα μείνει χωρίς υποστήριξη, που ακούγεται σαν τοποθέτηση συνδικαλιστή. Ο Μοναρχίξ διορίζει βαστάζους τον Αστερίξ και τον Οβελίξ παρά την ολοφάνερη… υψομετρική διαφορά, εξαιτίας της οποίας για ένα διάστημα αναλαμβάνει μόνος του ο Οβελίξ.
– Μα, τι κάνει ο Οβελίξ;
– Σερβίρει ένα μισό (Χιόνης) ή Σερβίρει τη μισή μερίδα (Μαραντέι).
Υπάρχει και λογοπαίγνιο εδώ, που χάνεται στα ελληνικά, αφού στα γαλλικά servir σημαίνει «υπηρετώ» αλλά βέβαια και «σερβίρω», ενώ στο προηγούμενο καρέ ο Μοναρχίξ είχε ρωτήσει οργισμένος τον Οβελίξ αν αρνείται να τον υπηρετήσει (tu refuses de me servir?)
.
.
.
.
.
.
.
* H δεύτερη αστεία σκηνή είναι το ιατρικό συμβούλιο για τον δηλητηριασμένο επιθεωρητή, όπου συμμετέχουν τρεις-τέσσερις γιατροί, όλοι αλμπάνηδες, ένας μάλιστα έχει το κεφάλι του μέσα σε αμφορέα, απομεινάρι από το όργιο στο οποίο είχε πάρει μέρος.
Μετά το τέλος του συμβουλίου, όταν ο κυβερνήτης θα αναγγείλει ότι έχουν περισσέψει κάμποσα έντερα αγριογούρουνου τηγανισμένα σε ξύγκι ούρου, ο γιατρός θα βγάλει τον αμφορέα ανακράζοντας όλο προσμονή: Με μέλι;
* Από λάθος ή από ανάγκη, οι δυο Γαλάτες, αλλά και άλλοι, αρκετές φορές πέφτουν στη λίμνη Λεμάν (Λεμάνους βέβαια λόγω της εποχής) ή τη διασχίζουν κολυμπώντας -οι Ελβετοί που τους βλέπουν τους ενημερώνουν φλεγματικά ότι «η γέφυρα που γκρέμισε ο Καίσαρας ξαναχτίστηκε». Πράγματι, ο Καίσαρας είχε όντως καταστρέψει μια ξύλινη γέφυρα που υπήρχε στο νησάκι και αργότερα οι Ρωμαίοι την κατασκεύασαν ξανά.
* Τέλος, ενώ ο Οβελίξ αδημονούσε να δει τα περίφημα ελβετικά βουνά, στην αρχή όλο στη λίμνη τον έφερναν οι περιστάσεις. Και μετά, θέλοντας να επιταχύνει το γλέντι των Ελβετών, ήπιε μονορούφι όλο το βαρέλι και έπεσε ξερός κι έτσι κοιμόταν σε όλη την ορειβασία -οπότε, όταν στο καθιερωμένο γαλατικό τσιμπούσι τον ρωτούν οι συγχωριανοί του «πώς είναι η Ελβετία», εκείνος απαντάει: «Επίπεδη!».
Μ’ άλλα λόγια, όπως συμπεραίνει και ο αφηγητής, «κάθε ταξίδι πλουτίζει τις γνώσεις και την πείρα τους» 🙂
Κι εδώ τελειώνει η επισκόπηση του ταξιδιού στη χώρα των Ελβετών. Ραντεβού σε δυο μήνες με μιαν άλλη περιπέτεια -αυτήν που, ελπίζω, θα σκανάρετε!
Δύτης των νιπτήρων said
Χαχαχαχά! Νομίζω ότι στην απόδοση «σερβίρει τη μισή μερίδα» (κι εμένα είναι απ’ τις αγαπημένες μου σκηνές) χάνεται μεν το λογοπαίγνιο με το servir, αλλά κάπως αντικαθίσταται από ένα άλλο (κάτι έχει ειπωθεί πριν για μισή μερίδα).
Καιρός να ξαναδώ το Σατυρικόν που τόσο μου άρεσε όταν το πρωτόδα (τέσσερις το πρωί στην κατειλημμένη Φιλοσοφική ΑΠΘ).
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Και για τις ευχές, και για τον Αστερίξ και για το ιστολόγιο, ευχαριστούμε!
Πάνος με πεζά said
Πριν απ΄όλα : «θέλω βοήθεια επειδή το σκανάρισμα δεν είναι το φόρτε μου (κάποιος σκανάριζε τόμους κι άγιασε)». Στο φωτοτυπείο της γειτονιάς εδώ στο Παγκράτι, έχει μια αφίσα με τον Τσάρλι Τσάπλιν πίσω από τα σίδερα, κι από πάνω «Έβγαζε φωτοτυπίες». Είναι του συλλόγου των συναφών καταστημάτων, με την προτροπή να μη γίνεται αναπαραγωγή που θίγει την πνευματική ιδιοκτησία, και την επισήμανση φυσικά ότι το μαγαζί δε συμμετέχει (γι αυτό και δε βγάζει ολόκληρα βιβλία).
Καλημέρες, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες κατά δεύτερον, και θα επανέλθω.
spiral architect said
@1: Τι ταινία! 🙂
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Μια και δεν ξέρω γαλλικά, δεν έχω άποψη για τις μεταφράσεις, γι΄αυτό θα μείνω στο ότι το Αστερίξ, είναι ένα απο τα καλύτερα κόμιξ στην ιστορία.
Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες στις Γιωργίες και σε όσους γιορτάζουν σήμερα, και ιδιαίτερα, χρόνια πολλά στον Gee, με την ευχή να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα στο βόλεϋ, γιατί στο ποδόσφαιρο ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ, μια και ξαναγύρισε ο αληθινός δικέφαλος.
Κουϊζάκι για παοκτσήδες και όχι μόνο. Γιατί ο ΠΑΟΚ έχει ασπρόμαυρη εμφάνιση;
Καλημέρα.
cyrusmonk said
Καλημέρα καὶ χρόνια πολλὰ στοὺς ἑορτάζοντες! Ἤ, κατὰ τὴν μπόστειον ἐκδοχήν, «ἐπὶ τῆ ονομαστικῆ σου ἑορτῃ νὰ χέρεσε τὴ γιορτή σου».
Δὲν ξέρω ποιὰ καὶ πόσα ἀπὸ τὰ ἄλμπουμ ποὺ ἔχω στὸ σπίτι μου εἶναι τοῦ Ψαρόπουλου – τώρα εἶμαι στὸ μαγγανοπήγαδο, ὁπότε δὲν μπορῶ νὰ δῶ – ἀλλὰ δηλώνω ἐθελοντὴς γιὰ σκανάρισμα. Τὸ ἀπογευματάκι θὰ εἶμαι σὲ θέση νὰ ἀπαντήσω πιὸ συγκεκριμένα.
Τὸ ἄλμπουμ «στὴ χώρα τῶν Ἑλβετῶν» εἶναι ἀπὸ τὰ ἀγαπημένα μου καὶ νομίζω ἀπὸ τὰ πιὸ πετυχημένα τοῦ ἀχτύπητου διδύμου. Πάντως, σὲ ὅσα ἄλμπουμ ὑπάρχει ἀναφορὰ σὲ σύνορα καὶ συνοριακὴ φρουρά (π.χ. στοὺς Βέλγους ἢ στοὺς Γότθους) πάντα ὑπάρχουν σπαρταριστοὶ διάλογοι καὶ εἰκόνες.
cyrusmonk said
«…ἑορτῆ, νὰ χέρεσε τὴν ἑορτὴν σου» φυσικά… Οὔτε μιὰ σωστὴ ἀνορθογραφία πιά!!!
LandS said
Τι ωραία εποχή αυτή των φίλων μας των Γαλατών!
Τότε οι ελβετικές τράπεζες έδιναν άσυλο στους διώκτες των διεφθαρμένων φοροφυγάδων.
Ενώ σήμερα.
physicist said
#5. — Ο θρύλος λέει επειδή χάσαμε ένα ματς με το ασπόνδυλο σχετικά με το ποιος θα φορέσει τα τιμημένα κιτρινόμαυρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Εγώ λέω δόξα τω Θεώ που χάσαμε και υπάρχει μια ομάδα με τη φοβερή ασπρόμαυρη εμφάνιση. Το κίτρινο είναι αηδία στις φανέλες, και γενικώς το κίτρινο είναι αηδία. Οι μόνοι συνδυασμοί που παίζουν σοβαρά είναι τ’ ασπρόμαυρα του ΠΑΟΚ και της Γιούβε, τα κοκκινόμαυρα της Παναχαϊκής και της Μίλαν και το μαυρομλπέ της Ίντερ και του Αμβούργου.
Δύτης των νιπτήρων said
Αυτή η μανία με το άσπρο-μαύρο μας έχει φέρει εδώ που φτάσαμε 🙂
(άκου το ασπόνδυλο…!)
Πάνος με πεζά said
Λίγα για το άσπρο-μαύρο !
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT5jM_dBKJOEZcYkSVSmAUrMxx9uTr0-zSMftO1zYKMT11oEw2_tHy7Rg
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Koυίζ (εύκολο σκέλος): Ποιο χρώμα είναι ταμπού (δεν υπάρχει δηλαδή σχεδόν καθόλου) στις ομάδες της Αγγλίας, και γιατί; (δύσκολο σκέλος)
υγ. ωραίος ο Αστερίξ και οι Ελβετοί! (υστερεί βέβαια το κόμιξ στο ότι παρουσιάζει τους Ελβετούς γαλλοτραφείς/γαλλοφιλόγαλλους, ενώ ως γνωστόν είναι συντριπτικά Eidgenossen… Ίκα μπιν Σβέιτσερ .Κέινε σάουερκράουτ! 🙂
υγ2. ωραίο πράμα το φοντύ!!
cronopiusa said
Καλή σας μέρα

Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες, εκτός από έναν, και στις Γεωργίες, Τζορτζίνες…
Τι ωραίος ο Αστερίξ σήμερα, ευχαριστούμε
Jimakos said
Στην σελ.20, πρώτο καρέ, οι ήρωες μας σταματάνε να αλλάξουν ρόδα στο κάρο τους. Το ανθρωπάκι που εξυπηρετεί έχει την μορφή του σήματος της γαλλικής εταιρίας Antar (λάδια, πετρέλαια κλπ). Σε κάποιες εκδόσεις όμως το άλλαξαν κι έβαλαν στην θέση του το ανθρωπάκι της Μισλέν, επειδή ήταν πιο οικείο στους αναγνώστες. Στην έκδοση Ψαρόπουλου έχει το ανθρωπάκι της Antar πάντως…οι νεότερες δεν γνωρίζω!
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια και επαναλαμβάνω τις ευχές στους Γιώργηδες και τις Γεωργίες!
2: Να χαίρεσαι τη γιορτή σου!
6: Θα με υποχρεώσεις αν βρεις και σκανάρεις κάποιο τεύχος -αλλά γράψε εδώ ποιο.
14: Καλά λες. Νομίζω ότι το ανθρωπάκι της Μισελέν μπήκε στις αγγλικές εκδόσεις.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
God for Harry, England, and Saint George!

ΛΑΜΠΡΟΣ said
13 – «Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες, εκτός από έναν, και στις Γεωργίες, Τζορτζίνες.»
Αν εννοείς αυτόν που εννόησα, έχει και «γενέθλια-επέτειο το έκτρωμά του».
ΛΑΜΠΡΟΣ said
9 – Επειδή θα φύγω, η λύση είναι, γιατί ήταν ήδη τα χρώματα του θεού του πολέμου ΑΡΗ της Θεσσαλονίκης.
Υ.Γ – Κατανοώντας τον πόνο σας, προσπερνώ τις χρωματικές προκλήσεις σου.
ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ, μπορείτε όλοι πλέον να κοιμάστε με εφιάλτες.
12 – Χωρίς να ξέρω, λέω στο εύκολο το πράσινο, για το δύσκολο ίσως να έχει να κάνει κάτι με την Σκωτία.
sarant said
18 Kι εγώ κάτι τέτοιο σκέφτηκα.
Кроткая said
@Δυτης προηγουμενως ο Μοναρχίξ έχει πει ότι χωρίς βαστάζους (ή με ένα βασταζο; δεν το θυμαμαι καλα), θα ειμαι μιση μεριδα αρχηγος. Εξου και πεφτει καλα το «σερβιρει τη μιση μεριδα» 🙂
Αλλα δε θυμαμαι καθολου πως ειναι στα γαλλικά η πρωτη ατακα του Μοναρχιξ…
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Σωστά. Το πράσινο είναι ταμπού.

Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Για τον Μπάοκ ,δεν είναι αυτή η απάντηση. Φοράνει μαύρα γιατί έχουν ντεμέκ πλερέζες για την Πόλη…
(για τον ίδιο λόγο και η δικέφαλη κότα έχει κλειστά τα φτερά στην αμπαλαέο -ού!-α! εκδοχή της, σε αντίθεση με το ΑΕΚ)
stratosbg said
Reblogged this on a hairless ape.
physicist said
#10, #18, #22. — ΠΑΟΚ, σε λέω.
Κύρος Μοναχός said
Μιὰ πρόχειρη ἀναζήτηση στὸ χάος ποὺ λέγεται βιβλιοθήκη μου ἀπέδωσε τοὺς πρώτους τρεῖς καρπούς:
– Ὁ άγώνας τῶν ἀρχηγῶν
– Ὁ Ἀστερὶξ στὴν Κορσική
– Ὀβελὶξ καὶ σία
Νὰ ξεκινήσω μὲ τὸ πρῶτο;
Κύρος Μοναχός said
Νὰ ἐπισημάνω ὅτι τὸ ἐξώφυλλό του ἔπεσε θύμα διαδοχικῶν μετακομίσεων καὶ ἀπείρων ἀναγνώσεων… Ἄρα, μπορῶ νὰ διαθέσω μόνο τὸ «ψαχνό».
physicist said
#21. — Σαν ομάδα του Κατηχητικού φαίνεται. 😉
Γς said
«Σύντομα θα διαπιστώσετε, αγαπητοί αναγνώστες, ότι η “Εστία” θα βελτιωθεί αισθητά. Θα γίνει καλύτερη. Θα εμπλουτισθεί με ύλη και θα διευρύνει την αρθρογραφία της. Ομως θα παραμείνει πιστή στις παραδόσεις και τις δημοσιογραφικές της αρχές που την εχαρακτήρισαν επί 120 χρόνια. Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα διάρθρωσις θα επιτρέψει στην αρχαιότερη ελληνική εφημερίδα να συνεχίσει την πορεία της με νέες προοπτικές»
σημείωνε στο κύριο άρθρο του περασμένου Σαββάτου η ΕΣΤΙΑ.
Η ΕΣΤΙΑ, που αν δεν το μάθατε πουλήθηκε.
Η συνύπαρξη της «Εστίας» στον ίδιο εκδοτικό όμιλο με τη φαντεζί κουτσομπολίστικη Espresso πριν από μερικά μόλις χρόνια θα έμοιαζε με ανέκδοτο
Σωσώ Μελετίου said
Χρονια πολλά σε όσους γιορτάζουν! Θυμίζω ότι σα σήμερα γεννήθηκε το 1909 ο λογοτέχνης Γιώργος Κοτζιούλας -που η σελίδα αγαπά- γι’ αυτό και ονομάστηκε Γιώργος αντί για Γιάννης όπως πιθανό να βαφτιζόταν,
Evangelos Stephanou said
Εδώ έχει πάρα πολλά κόμιξ συγκεντρωμένα, δεν ξερω ποιες μεταφράσεις είναι όμως https://t.co/O8jVylkjmi
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
29: Καλά λέτε, ήταν διαδεδομένη κάποτε αυτή η συνήθεια.
28: Από σένα το μαθαίνω για την Εστία.
26: Δεν πειράζει για το εξώφυλλο, ξεκινήστε λοιπόν με τον Αγώνα των αρχηγών -το ιστολόγιο σάς χρωστάει χάρη!
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Κορσική! ΚΟρσική! Κορσική!
Ο λαός απαιτεί πρώτο σκαν η Κορσική!
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
@28,
τίποτα δεν μπορεί να μας εκπλήξει πλέον…
Στο @29,
ευχαριστώ που τον θυμηθήκατε (και μας τον θυμήσατε)! («Μας έφυγε ο Κολιός, και είχε μια τέτοια λύπη…»)
Avonidas said
«Οι Ελβετοί παρουσιάζονται μανιακοί με την καθαριότητα»
Δεν παρουσιάζονται, ΕΙΝΑΙ μανιακοί με την καθαριότητα! Είχα πάθει την πλάκα μου την πρώτη φορά που πήγα στη Γενεύη. Οι καθαρίστριες/στες του CERN πρέπει να έχουν εκπαίδευση νίντζα, αφού μπορούσαν να κάνουν λαμπίκο μια τουαλέτα που είχα χρησιμοποιήσει 2 λεπτά νωρίτερα, χωρίς να τους πάρω χαμπάρι… 😮
JustAnotherGoneOff said
Παρότι στα σημεία μπορεί να θεωρήσω πιο αποδεκτή την απόδοση της Μαραντέι, ουσιαστικά εδώ είναι ισάξια με του Χιόνη, τα χαλάει όλα στην ακροτελεύτια ατάκα του Οβελίξ με την επιλογή «τζάμι» αντί για «επίπεδη».
Από διασωθέντες Ψαρόπουλους έχω τη αριστουργηματική Διχόνοια, τον Αστερίξ στούς Γότθους και τον Αστερίξ στις Ινδίες.
sarant said
Καλά λες για το τζάμι. Αν μπορείς να σκανάρεις, κάνε τη Διχόνοια.
Avonidas said
Ο Χιόνης μεταφράζει περίπου κατά λέξη: «Ξεχείλισε πια η χύτρα με το φοντύ μ’ αυτούς τους Γαλάτες», μια λύση που δεν μ’ αρέσει. Προτιμώ το απλούστερο «Αυτοί οι Γαλάτες δεν τρώγονται πια» της Μαραντέι, κι ας χάνεται το ελβετικό κουλέρ λοκάλ.
Είμαι βέβαιος ότι έχω την μετάφραση της Μαραντέι, αφού η έκδοση που έχω είναι της δεκαετίας του ’90. Κι όμως, η Μαραντέι γράφει επίσης «Ξεχείλισε η χύτρα με το φοντύ».
Μήπως υπάρχει και τρίτη μετάφραση;
physicist said
#34. — Εμένα θα μου μείνει αξέχαστη μία τουαλέτα σε κάποιο δημόσιο κτίριο στη Ζυρίχη, στην οποία υπήρχε μέσα στον εντελώς προσωπικό χώρο κι ένα ράφι με εφημερίδες. Σοβαρές εφημερίδες, μέχρι και την ΝΖΖ είχανε. Physical Review Letters δεν είχανε, όμως. 🙂
Avonidas said
[…]ενώ ένας λεγεωνάριος ακούγοντάς τους νομίζει οτι ακούει κραυγή ελεφάντων.
Αυτό με τους ελέφαντες, μήπως είναι αναφορά στον Αννίβα, που πέρασε τους ελέφαντές του από τις Άλπεις;
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Kαι μένα η εκδοσή μου (που σίγουρα ΔΕΝ είναι Χιόνης) ξεχείλισε η χύτρα με το φοντύ γράφει. Και είμαι σίγουρος γι’αυτό, αν και είμαι κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά της… 🙂
Avonidas said
#38. Εσύ δηλ. θέλεις από PRL και πάνω για να σκουπιστείς, ε; 😛
physicist said
#41. — Εγώ, μ’ ένα PNAS ανακουφίζομαι 🙂
JustAnotherGoneOff said
36. Έγινε.
37. Η Μαραντέι όντως αποδίδει «Ξεχείλισε πια η χύτρα με το φοντύ μ’ αυτούς τους Γαλάτες».
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
38. Κι εγώ έχω παιδική μνήμη (πολύ παιδική όμως! θάμανε δε θάμανε 6-7 χρονώ kidaki) από τουαλέτα στο αεροδρόμιο στο Τσύριχ που κλείδωνε η πόρτα και άναβε το φως αυτόματα μόλις έμπαινες. Μπαμπάαα!… 🙂
υγ. για physical review και qvantum Mechanik σε τούρκικο μπαρμπέρικο στην Αραπιά! (χωρίς πλάκα! 😆 )
Πέπε said
> > Ο κυβερνήτης της Γενεύης λέγεται Caius Diplodocus, που ο Χιόνης τον μεταφράζει Διπλόκοπρους, ενώ η Μαραντέι τον λέει Τυροφόντιους από το λιωμένο τυρί (φοντύ) που κυριαρχεί στα συμπόσιά του.
Γιατί, τι τους πείραζε το Διπλόδοκους; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το θεωρούν άγνωστη λέξη, τα περισσότερα παιδιά από οικογένειες που διαβάζουν έχουν δει κάποιο βιβλίο με δεινοσαύρους. (Δεν ξέρω πόσοι το είχατε παρατηρήσει και το θυμάστε, αλλά στο αεροδρόμιο του Ελληνικού -πιθανόν και σ’ άλλα- ο κυλιόμενος διάδρομος για τις βαλίτσες ονομαζόταν «Διπλόδοκος» και είχε και εικονίτσα με ένα διπλόδοκο, τον πάρα πολύ μακρύ δεινόσαυρο με το μικροσκοπικό κεφάλι.)
________________
Δεν το πολυκαταλαβαίνω αυτό με τον δεύτερο μεταφραστή που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ντάξει, εννοείται ότι, ακόμη και χωρίς λογοπαίγνια, το νόημα της δεύτερης μετάφρασης δεν είναι να ξαναγράψει την πρώτη. Αλλά αν το πρωτότυπο λέει «Oui» και η πρώτη μετάφραση λέει «Ναι», δε νομίζω ότι ο δεύτερος μεταφραστής θα βρεθεί και σε τόσο δύσκολη θέση. Αν το πρωτότυπο λέει κάτι πιο εξεζητημένο, δεν μπορεί μέχρι ένα εύλογο όριο να ισχύσει η ίδια λογική;
________________
Όλο αυτό το επεισοδιάκι που καταλήγει με τον Οβελίξ να σερβίρει τον Μοναρχίξ είναι ιδιοφυές. Καταλήγει σε μια εικόνα που ενώ παραπέμπει σαφέστατα (πιο σαφής πεθαίνεις) σε σερβιτόρο, ωστόσο όλες οι επιμέρους λεπτομέρειές της είναι, μία προς μία, φυσικές και εύλογες συνέχειες όσων έχουν προηγηθεί. Η δε ελληνική μετάφραση (σερβίρει…) είναι από τις ελάχιστες όπου χωρίς να έχω διαβάσει το πρωτότυπο και χωρίς να ξέρω γαλλικά σαν Γάλλος, διέγνωσα το αρχικό λογοπαίγνιο (servir = σερβίρω/υπηρετώ).
________________
Ποιος το πρωτόβγαλε αυτό το αστείο με τα εξεζητημένα φαγιά των Ρωμαίων; Το έχουν και οι Μόντυ Πάιθον στον Ιησού (τη ζωή του Μπράιαν): ένας που σήμερα θα ήταν πασατεμπάς, στην αρένα, πουλάει μύτες βίδρας κλπ.. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κάποιος πυρήνας ιστορικής αληθείας, αλλά αυτό δεν αρκεί για να το χρησιμοποιήσεις σαν αστείο – θες και κάποια εξασφάλιση ότι ο αναγνώστης/θεατής θα πιάσει το αστείο.
physicist said
#44. — Από τότενες τα είχανε αυτά τα συστήματα οι Ελβετοί; Κοίτα να δεις …
Τι λέει, έχουνε στα μπαρμπέρικα στην Αραπιά Λαντάου-Λίφσιτς να ξεφυλλίζουν οι πελάτες όσο περιμένουν;
Avonidas said
H δεύτερη αστεία σκηνή είναι το ιατρικό συμβούλιο για τον δηλητηριασμένο επιθεωρητή, όπου συμμετέχουν τρεις-τέσσερις γιατροί, όλοι αλμπάνηδες, ένας μάλιστα έχει το κεφάλι του μέσα σε αμφορέα, απομεινάρι από το όργιο στο οποίο είχε πάρει μέρος.
Αυτό με τους θανατηφόρους γιατρούς, πάντως, είναι κοινή επωδός σε ένα σωρό σατιρικά έργα του — όχι και πολύ μακρινού — παρελθόντος. Για παράδειγμα, ο Τζόναθαν Σουίφτ κάνει τον ιατρικό κλάδο φύλλο και φτερό, μαζί βεβαίως με κάθε άλλο σχεδόν επάγγελμα περιωπής, στο τέταρτο μέρος των «Ταξιδιών του Γκιούλιβερ».
Και πραγματικά, σχεδόν ίσαμε τα τέλη του 19ου αιώνα, η ιατρική ήταν στη χειρότερη περίπτωση κομπογιαννιτισμός, και στην καλύτερη τζόγος, όπου η τύχη του ασθενούς αφηνόταν… στην τύχη. Ήταν τέτοιο το χάλι της ως επιστήμης, που η ομοιοπαθητική ήταν μια σχετική βελτίωσή της…
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
46. ε,τί εννοείς «από τότενες», Για καμιά εικοσαριά χρόνια πριν μιλάμε… 😆 😉
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
47. Oι θανατηφόροι γιατροί …δυστυχώς ΖΟΥΝ ανάμεσά μας ακόμη… 😉
physicist said
#48. — Εικοστός αιώνας, καρντάση μου, αρχαία πράματα. 😛
Avonidas said
#45. Ποιος το πρωτόβγαλε αυτό το αστείο με τα εξεζητημένα φαγιά των Ρωμαίων;
Δεν έχει να κάνει με τη ρωμαϊκή κουζίνα τόσο, όσο με το ζήτημα της «παρακμής» της Ρώμης. Η ενασχόληση με εξεζητημένα και δευτερεύοντα, όπως τα περίπλοκα (και πανάκριβα) φαγητά και τα παλαβά όργια είναι σημάδι εκφυλισμού και παρακμής. Οι ίδιοι οι Ρωμαίοι (μερικοί τουλάχιστον) το έβλεπαν κάπως έτσι — ο Οκταβιανός πάσχιζε να βάλει τους Ρωμαίους ευγενείς να ξαναγυρίσουν στα «εύρωστα ήθη» της παλιάς Ρώμης, να ντύνονται απλά και να τρέφονται με ωμά κρεμμύδια, όπως οι πρόγονοί τους αγρότες. (Φυσικά, τι να τα κάνεις όλα αυτά όταν το ‘χεις γκρεμίσει το μαγαζί κι έχει κάνει το λαό άστεγο ζήτουλα;)
Άλλωστε, άνοιξε και τώρα μια τηλεόραση, και μέτρα εκπομπές μαγειρικής 😉
Γς said
44:
>από τουαλέτα στο αεροδρόμιο στο Τσύριχ που κλείδωνε η πόρτα και άναβε το φως αυτόματα μόλις έμπαινες. Μπαμπάαα!…
-Αγάπη μου, ανάβει αυτόματα το φως στην τουαλέτας σου, όταν ανοίγεις την πόρτα;
-Οχι, ρε γμτ. Εκανες το πιπί σου στο ψυγείο μου;
Εγώ όμως πρόσεχα. Στο ψυγείο της 😉
Δύτης των νιπτήρων said
Παιδιά, λάθος του Νικοκύρη: ο Χιόνης μεταφράζει ότι οι Γαλάτες δεν τρώγονται, κι η Μαραντέι όπως παρατηρήσατε έχει την χύτρα με το φοντύ. Δείτε το πιντιέφ στο λίκνο: http://k003.kiwi6.com/hotlink/x5r20k3sm6/Asterix_Helvetia.pdf
JustAnotherGoneOff said
53. Τώρα συνειδητοποίησα κι εγώ πως έγινε το μπέρδεμα, ας το διορθώσει.
Avonidas said
Επίσης, ένα λογοπαίγνιο που σας ξέφυγε, και μάλλον και των μεταφραστών: σελίδα 33, τελευταίο καρέ· ο Ζυριχίξ έχει μείνει μόνος του, και βάζει να πιεί, οπότε λέει
«Αχ, τι ευχαρίστηση να πίνεις μ’ έναν Ελβετό, έστω κι αν αυτός είναι ο εαυτός σου»
(«Να πίνεις σαν Ελβετός» στη μετάφραση της Μαραντέι)
Η μητέρα μου με ενημέρωσε ότι το comme les Suisse σημαίνει ακριβώς «να πίνεις μόνος». Δεν ξέρω αν κάποιος γαλλομαθής μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Δύτης των νιπτήρων said
Αβονίδα, έτσι που το λες το λογοπαίγνιο ξέφυγε απ’ τη Μαραντέι, όχι όμως κι απ’ τον Χιόνη που κάτι προσπάθησε.
Avonidas said
44. από τουαλέτα στο αεροδρόμιο στο Τσύριχ που κλείδωνε η πόρτα και άναβε το φως αυτόματα μόλις έμπαινες.
Αυτό, Kid, δεν είναι πρόβλημα. Αυτές τις αναθεματισμένες τις τουαλέτες, που ΣΒΗΝΕΙ το φως αν καθίσεις πολλή ώρα, ποιος π**ης τις σχεδίασε;; 😦
Avonidas said
#56. Ναι, πολύ δύσκολα μεταφράζεται. Κι έτσι όμως κι αλλιώς, δεν το πήρα καν χαμπάρι ότι ΥΠΗΡΧΕ εκεί ένα λογοπαίγνιο!
gpointofview said
Ευχαριστώ όσους ευχήθηκαν και χρόνια πολλά στους/ις συνονόματους/ες
Γς said
57:
>Αυτές τις αναθεματισμένες τις τουαλέτες, που ΣΒΗΝΕΙ το φως αν καθίσεις πολλή ώρα
Αμ, οι άλλες; Που μπορεί να κολλήσεις έιτζ αν καθίσεις
[πριν σηκωθεί ο άλλος 😉 }
sarant said
53-54 και πριν: δικό μου λάθος, και ζητώ συγνώμη -το διόρθωσα. Και με είχε παραξενέψει διότι συνήθως πιστή στο πρωτότυπο είναι η Μαραντέι (όπως ήταν τελικά κι εδώ).
JustAnotherGoneOff said
55. Εξαιρετικό, να που μετά από χρόνια εξηγείται γιατί μου είχε φανεί εντελώς ακατανόητο το «ξεστράτισμα» της Μαραντέι από τον Χιόνη.
Ηλεφούφουτος said
39 «Αυτό με τους ελέφαντες, μήπως είναι αναφορά στον Αννίβα, που πέρασε τους ελέφαντές του από τις Άλπεις;»
Απ το στόμα μού το πήρες, αν και η πληροφορία ότι οι Γερμανοί (και όχι οι Ελβετοί) χρησιμοποιούσαν τις ασπίδες τους κατά τη μάχη για να μιμούνται το ουρλιαχτό του ελέφαντα (έτσι τουλάχιστον ερμήνευαν οι επαΐοντες το σχετικό χωρίο με τη λέξη barritus/barditus) υπάρχει στο Germania του Τάκιτου και όχι στο de Bello Gallico του Καίσαρα, που έχει πολλές πληροφορίες για τους Ελβετούς.
51″ Άλλωστε, άνοιξε και τώρα μια τηλεόραση, και μέτρα εκπομπές μαγειρικής»
Και δη, με εξεζητημένες συνταγές.
Παροιμιώδης έμεινε σε μια παρέα μου η ατάκα της Βέφας, που αφού έχει περιγράψει πώς καραμελώνουμε τις τηγανητές ροδέλες απ τα κολοκυθάκια και τις ανακατεύουμε με τη ρεβιθάδα (μα το Θεό!), αναγγέλλει θριαμβευτικά: «Και τώρα ρίχνουμε το γιαούρτι»
physicist said
#57. — Αν, όμως, ανασηκωθείς λίγο από την καθιστική σου νιρβάνα, ξανανάβει. Ξεπιάνονται και οι μηροί.
(Τι καθόμαστε και συζητάμε ρε πστ μου …)
JustAnotherGoneOff said
Μια απορία να εκφράσω, αυτό ο λόγος που βγάζει ο φύλαρχος στον τότε ΟΗΕ έχει τα συστατικά για να είναι πραγματικός και τον ξεσήκωσε ο Γκοσινί για τις ανάγκες του κόμικ. Κάνας Κένεντι, Αϊζενχάουερ, Τρούμαν ίσως;
Avonidas said
#64. Τι καθόμαστε και συζητάμε ρε πστ μου …
Αναγκαίους συλλογισμούς, που θα λεγε κι ο Αριστοτέλης 😉
sarant said
65 Δεν έχω βρει καμιά νύξη στα αστεριξολογικά συγγράμματα.
gpointofview said
Πάμε στα οπαδικά
Λάμπρο, το κίτρινο είναι το χρώμα της καραντίνας στους σηματωρούς…
Ευχές για πρωτάθλημα στο βόλευ δίνεις στην ομάδα-πρότυπο αλλά ότι η ΑΕΚ στο βόλεϋ θα αγωνίζεται του χρόνου στην Β’ θα σου..ξέφυγε
Μετά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ θα έχετε και εμπειρία από βόλεϋ !!! Θα μου πεις άμα ενπέσεις πως θα «ερχόμαστε ! »
Επίσης έχε υπ’ όψιν πως καλό είναι το «ερχόμαστε» αλλά η ιστορία διδάσκει πως όποια ομάδα έπεσε και επανήλθε μετά ξαναέπεσε, να ξέρεις τι σε περιμένει σε βάθος χρόνου και αφού τα πάρει πρώτα ο τίγρης από τους λάτρες της αγιασοφιάς και του εμπνευστή της, Τροχανά (ναι αυτός της SOE είναι !! )
Ο Αρης ήταν θεός της βλακείας και του καυγά γι αυτό και είναι παντού γυμνός, αντίθετα από την πάνοπλη Αθηνά, γιατί ο πόλεμος θέλει και νιονιό , που να το βρει αυτός που τον καταριότανε ο Δίας όταν ξεφτιλιζότανε από τον Διομήδη ή την Αθηνά και πήγαινε κλαμένος στον μπαμπά του (Ιλιάδα, πέμπτη ραψωδία και αλλού)
Απ ‘οτι βλέπω αρκετοί σχολιαστές έχουν αξεπέραστα απωθημένα, ποιός ξέρει σε τι περιπέτειες έμπλεξαν με τα παιδιά της Θ4 και δεν μπορούν να το ξεπεράσουν. Ας πρόσεχαν…
Avonidas said
Με αφορμή την Κονδάτη – Ρεν, να κάνω και μια κάπως μπόλικη παραγγελιά:
Από τότε που διαβάζω Αστερίξ, μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον η εξέλιξη των ονομάτων των γαλλικών, κι όχι μόνο, πόλεων από την αρχαιότητα ως σήμερα. Μερικές περιπτώσεις φαίνονται ξεκάθαρες, όπως το Λοντίνιουμ – Λονδίνο, ή ακόμα και το Καμαρακούμ – Καμπρέ. Άλλες όμως, όπως η Κονδάτη – Ρεν, μου φαντάζουν εντελώς μυστήριες. Θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσουμε σε ένα άρθρο για την ετυμολογία τους.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Τα παιδιά της Θ4 είναι ξηγμημένα καρντάσια και μαγκίτες. Όχι κομπλεξικοί ντεμέκ «αντί κατεστημένο -επαναστάτες Ιβανογλείφτες κλάιν-μάιν…» τέως πικραμένοι βάζελοι, που άλλαξαν ομάδα (για όνομα δηλαδή!) επειδή τους λέγαν «βλάχους» στη Λεωφόρο …
gpointofview said
Α ναι Λάμπρο, να μη το ξεχάσω, αυτό το «ερχόμαστε» το είπατε και στον τελικό του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο χαντμπολ…
Το πως φύγατε…το θυμάσαι ;;
sarant said
69 Θα το κοιτάξω, δεν είναι κακή ιδέα (αν και κάπου θα πρέπει να υπάρχει τέτοιος κατάλογος).
Ριβαλντίνιο said
H Λίβερπουλ ( καλά θυμόμουν απ’το FIFA που έπαιζα ) έχει χρησιμοποιήσει πράσινα ως δεύτερη εμφάνιση ( αν το είπαμε παραπάνω και δεν το πρόσεξα ζητώ συγνώμη ). Δείτε εδώ
http://www.historicalkits.co.uk/Liverpool/Liverpool-change-kits.html
τις χρονιές
1991-1196
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
73. Σωστόος! (αν και το 1196 η Λιβερπουλάρα μάλλον φόραγε…γκρί αλυσιδωτό τι-σερτ … 😆 )
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Aβονίδα, αυτό που με τρώει από μικρό και κανείς δε μου λέει είναι ΠΟΎ στο διάλο είναι αυτή η Αλέσια;;;
Avonidas said
#75. http://en.wikipedia.org/wiki/Alesia_%28city%29
physicist said
#73. — … έχει χρησιμοποιήσει πράσινα ως δεύτερη εμφάνιση … τις χρονιές
1991-1196
Δεν φόραγαν πράσινα, μπλέ ήταν αλλά φαινόταν πράσινα λόγω μετατόπισης Ντόπλερ προς το ερυθρό καθώς έφευγαν με μεγάλη ταχύτητα προς το παρελθόν.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
76. It is today considered to have been located … πφφφ…shit high and agnanteve! 🙂
ρε κανείς δεν ξέρει ,λέμεε…
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
77. Aμάν αυτή η μανία να τα ανάγεις όλα στη δουλειά… 😆
Ριβαλντίνιο said
@ 74 Νέο Kid L’errance d’Arabie
😆 😆 😆
Tι έγραψα ο μπούφος ? 😆
@ 77 physicist
😆 😆
Το μόνο που θυμάμαι από το φαινόμενο Ντόπλερ από το Λύκειο είναι αυτό το σκίτσο με τον Λούκυ Λουκ !
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C108/542/3558,14774/
Ιάκωβος said
45 Pedis
Ποιος το πρωτόβγαλε αυτό το αστείο με τα εξεζητημένα φαγιά των Ρωμαίων;
Νομίζω ότι η πηγή του Φελίνι, του Γκοσινί και των φημών περί μυστήριων ρωμαϊκών φαγητών και οργίων είναι η ίδια, συγκεκριμένα το Cena Trimalchionis (Δείπνο του Τριμαλχίωνα), που περιγράφει ο Πετρώνιος στο Σατυρικόν.
Εκεί λέει πως ο ζάπλουτος και αρχικιτσάρας απελεύθερος πρόσφερε στους συνδαιτυμόνες εξεζητημένες τροφές, ζωντανά πουλιά κλεισμένα σε ψητά γουρούνια, πιατέλες για κάθε ζώδιο και τέτοια. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές το σκάνε αηδιασμένοι.
Θα υπάρχουν υποθέτω κι άλλες πηγές, αλλά αυτό ήταν η πιο γνωστή περιγραφή.
Φυσικά η ιστορία παραφουσκώθηκε αργότερα, νομίζω πρέπει να έπαιξε ρόλο και η παλιά παράδοση της λιτής διατροφής και της απλής κουζίνας (ή μάλλον την παντελούς έλλειψης κουζίνας) των δυτικών λαών και κυρίως βόρειων λαών.
Σατυρικόν έχει μεταφράσει κι ο Άρης Αλεξάνδρου. Είχα μια άλλη, παλιά έκδοση δευτεράτζα, από καροτσάκι. Σατυρικόν είχε γυρίσει κι Τονιάτσι. Χάλια. Εδώ, από τα γυρίσματα του Φελίνι:
Ιάκωβος said
Χρόνια πολλά σε Γιώργηδες και Γιωργίες.
physicist said
#79, #80. — Το φαινόμενο Ντόπλερ ήταν η «δύσκολη άσκηση Φυσικής» το 1983 που έδωσα Πανελλαδικές[*]. Τέσσερα θέμαρα ήταν συνολικά, εκ των οποίων τα δύο μπούρου-μπούρου ιστοριούλες παπαγαλέ, μία άσκηση εύκολη και μία πιο ζόρικη. Ε, δεν ξεχνιέται που να πάρει.
[*] Ήταν η χρονιά που είχε γίνει το μολόημα μ’ ένα θέμα των Μαθηματικών, το οποίο έμοιαζε σαν να ζητούσε από τους μαθητές ν’ αποδείξουν το Θεώημα του Rolle. Είχε γίνει μεγάλος σαματάς κι αν θυμάμαι καλά είχε τελικώς αφαιρεθεί από τη βαθμολόγηση.
sarant said
83 «είχε γίνει το μολόημα» αυτό το έλεγε ο Κοτζιούλας
physicist said
#84. — Ηπειρώτικο θάναι, Νίκο.
sarant said
Nαι, είναι 🙂
ππαν said
Χρόνια πολλά στο Παιδί!
physicist said
🙂
Άντε, νάρθει το καλοκαίρι να πάμε πάλι κατακεί … είναι όμορφος τόπος, σε τραβάει κοντά του.
Σκύλος της Β.Κ. said
Physicists Make Great Parents
physicist said
#89. — Έτσι! Και πού να δεις το πείραμα που κάνουμε με τις κόρες μας και τις γεννήτριες φαν ντερ Γκραφ
http://resource.rockyview.ab.ca/rvlc/physics30_BU/Unit_B/m3/p30_m3_l01_p2.html
Σκύλος της Β.Κ. said
Με γατια μην το κάνεις, όμως!
physicist said
Αστειεύεσαι; Να το κάνει η γάτα με μένα, γίνεται, το αντίστροφο όμως ποτέ!
Avonidas said
#89. Για να πιασει όμως αυτό, πρέπει τα παιδιά να έχουν περίπου την ίδια μάζα.
Πέπε said
@75: Η Αλέσια; Ποια Αλέσια; ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ πού είναι η Αλέσια κύριος!
Σκύλος της Β.Κ. said
Πούναι ο Κίντος να του διδάξουν οι συχωριανοί του λιγούλα Φυσική;
gpointofview said
# 70
Για όνομα δηλαδή γιατί δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει ομάδα ; Με την ενηλικίωσή μου και αφού είχα αρκετές και ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ εμπειρίες από τις μεθόδους του Μαντζαβαλιτσάκη και λίγο νιονιό να καταλάβω πως «πέταγε» η ομάδα του Πούσκας που έτρωγε πασσατέμπο κι έπαιζε στοιχήματα στις προπονήσεις (!) και πως κέρδιζε τον Πιερικό του Καμπά που έπιανε τη μπάλλα με τα χέρια μέσα στη περιοχή γιατί νόμιζε πως είχε σφυρίξει ο διαιτητής αλλά έπαιρνε μετά μεταγραφή στον ΠΑΟ κ.λ.π. ό,τι δλδ γίνεται τώρα με τον ΟΣΦΠ, μάλλον ανώμαλοι ήσαν όσοι λίγοι πήγαιναν επαρχία τότε τα έβλεπαν και τα κατάπιναν γιατί δεν έδειχνε τα ματς η τηλεόραση κι οι εφημερίδες γράφανε ό,τι θέλανε
Θα σου φαινόταν παράξενο σήμερα ένας 20άρης ΦΙΛΑΘΛΟΣ του ΟΣΦΠ να αλλάξει ομάδα αηδιασμένος από όσα κάνει η διοίκησή του ;
Μια δικαιολογία που υπήρχε τότε για τον ΠΑΟ πως τα έκανε η χούντα, κατέπεσε όταν διατήρησε τον Κίτσιου στην διοίκηση και μετά την μεταπολίτευση.
Στο ξανάγραψα ψάξε τους Τάιμς του Λονδίνου, αρχές Απριλίου του 85, δεν νομίζω πως τους κυνήγησε δικαστικά ο ΠΑΟ για όσα έγραψαν
ΛΑΜΠΡΟΣ said
68 – «Επίσης έχε υπ’ όψιν πως καλό είναι το «ερχόμαστε» αλλά η ιστορία διδάσκει πως όποια ομάδα έπεσε και επανήλθε μετά ξαναέπεσε, να ξέρεις τι σε περιμένει σε βάθος χρόνου»
Με την διαφορά οτι η ΑΕΚ δεν έπεσε, την «έπεσαν» επίτηδες για να μη πληρώσει τα χρωστούμενα (άλλη μιά ομορφιά του ποδοσφαίρου). Για τα υπόλοιπα που λές, με αφήνουν παγερά αδιάφορο, γιατί μόνο για καλαμπούρι ασχολούμαι με τα αθλητικά, και με το ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν βλέπεται, ούτε γι΄αστείο. Άλλωστε δεν είμαι οπαδός κανενός και σε τίποτα, εκτός απο το σέξ που είμαι φανατικός οπαδός του, τζιχαντιστής.
gpointofview said
# 97
Λάμπρο μη παραμυθιάζεσαι, θα έπεφτε έτσι κι αλλιώς ναι, αλλά έπεσε ΚΑΙ βαθμολογικά αλλιώς θα μπορούσαν να την «πέσουν» και κάναδυο χρόνια πιο μπροστά όταν τερμάτιζε πιο ψηλά και να είχε την αξιοπρέπειά της. Αντί γι αυτό ξεπούλαγαν σαν ελεύθερους τους παίκτες με λεφτά κάτω από το τραπέζι (Τζεμπούρ, Μανωλάς και σία) κι έπεσε βαθμολογικά. Κι ο Αρης δεν έπεφτε όσο ήταν υπουργός ο Ιωαννίδης και τούκανε χατηράκια ο Βαγγέλης με τις σφυρίχτρες, μετά έπεσε βαθμολογιά και επέλεξε την Γ αντί της Β, το ίδιο έγινε και με την ΑΕΚ
Ομάδες με κίτρινα-μαύρα τόχουν στο ντιενέϊ τους να πέφτουν από την εποχή του Φωστήρα…
gryphon said
Συμφωνω γενικα για το κιτρινο χρωμα σε εμφανισεις ποδοσφαιρικων ομαδων .Δεν εντυπωσιαζει με κανενα σχεδον συνδυασμο.Της ΑΕΚ ειδικα με τιποτα.
Μοναδικη εξαιρεση που θυμαμαι να κλονισε λιγο αυτην μου την πεποιθηση ηταν οι εμφανισεις της μεγαλης Παρμα (που δυστυχως βαραει διαλυση) της εποχης Κρεσπο Βερον κλπ.
Κιτρινες μπλε φανελλες με μεγαλες οριζοντιες ριγες (και στις καλτσες) και κιτρινα η μπλε παντελονακια champion η lotto .
Απο τις πιο ωραιες εμφανισεις ομαδος αν και αλλοι γνωστοι φιλοι κλπ τις εβρισκαν απαισιες.
Γς said
Μπογδάνος στην [μετεωρολόγο] Σούζη, στο ΣΚΑΪ τώρα:
-Θα κάνει λιακάδα αύριο, να λιαστούν οι μετανάστες;
Δύτης των νιπτήρων said
Χαιρετώ τους φαν του Πήτερ Χάμιλ! 🙂
JustAnotherGoneOff said
Το ό,τι τα παοδοσφαρικά σχόλια είναι περισσότερα από τα αστεριξικά, με ξεπερνά.
voulagx said
@Νιουκιντ: جورج عيد ميلاد سعيد
sarant said
100: Και το λέει αυτό ενώ έχουν μεσολαβήσει οι 1000 πνιγμένοι…
Σκύλος της Β.Κ. said
100
είμαστε ζωόφιλοι αλλά μερικές φορές κάποια ζώα…
Σκύλος της Β.Κ. said
Τ’ Άι-Γιωργιού σήμερα, ε;
Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και της Γιωργίες, πλην Georgia, USA και Georgia (საქართველო )
ΛΑΜΠΡΟΣ said
98 – Δεν παραμυθιάζομαι Gee, στο είπα, ασχολούμαι μόνο για πλάκα. Αξιοπρέπεια έχουν (όσοι λίγοι έχουν) μόνο οι άνθρωποι, η ΑΕΚ και λοιπά σωματεία, είναι εταιρείες, και αν λειτουργούσαν στοιχειωδώς οι νόμοι, θα έπρεπε να έχει διαλυθεί, όπως και οι υπόλοιπες ΠΑΕ κλπ, πλήν της Ξάνθης και κάνα δυό μικρές ίσως. Αυτή η πρακτική να «σώνωνται οι χρεοκοπημένοι σύλλογοι, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, μας έχει έρθει απο τας Ευρώπας. Βλέπεις το ποδόσφαιρο, είναι σαν την κομματικοποιημένη πολιτική και την θρησκεία, είναι μέσο ελέγχου, φανατισμού, και αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών, απο τα οικονομικά εγκλήματα των πλουσίων, οι οπαδοί τα βλέπουν όλα χρωματιστά και θεϊκά, και δεν βλέπουν την τύφλα τους. Τα σκάνδαλα οργιάζουν και στους τρείς αυτούς «θεσμούς» όμως οι οπαδοί βλέπουν μόνο τις βρωμιές των άλλων, των δικών τους, ελάχιστοι τις παραδέχονται, κάποιοι λίγοι τις καταπίνουν δύσκολα, αλλά στην πλειονότητά τους δεν βλέπουν τίποτα το μεμπτό. Kανείς στον κόσμο, δεν ασχολείται με το τεραστίων διαστάσεων οικονομικό σκάνδαλο των μεγάλων δυτικών κυρίως τραπεζών, τόσο μεγάλη είναι η δύναμη αυτών των «θεσμών».
Όλος ο «αθλητισμός» (πλήν του ατομικού ερασιτεχνικού) είναι ένα τεράστιο πλυντήριο μαύρου χρήματος, μέσω του στοιχήματος, των μεταγραφών, της αγοράς συλλόγων, και της ντόπας. Όποιος ασχολείται σοβαρά μαζί του, (όπως και με την κομματικοποιημένη πολιτική και την θρησκεία) χωρίς να έχει ίδιο οικονομικό όφελος, χρειάζεται ψυχίατρο.
Γιάννης Ιατρού said
Μια και προηγουμένως έγινε συζήτηση για τα ποδοσφαιρικά, να ένα σχετικό φρέσκο μεζεδάκι από την ΝΕΡΙΤ !! 🙂 🙂
https://plus.google.com/photos/104992285172943140030/albums/6140980579284364641/6140980581526122642
Γιάννης Ιατρού said
Σκύλος της Β.Κ. said
Τι αστυνομική σειρά; Άλλο δολοφονία κι άλλο ευθανασία.
Γς said
Αντε και στα δικά σας.
Εφτασαν στο λιμάνι της Ραφήνας καμιά κατοσταριά μετανάστες.
Τους έβαλαν να κοιμηθούν στο Δημοτικό Γυμναστήριο και ο Μεσογαίας Νικόλαος τους φέρνει γιαουρτάκια και λαμαρίνες με παστίτσιο.
Α, ενδιαφέρθηκε κι ο Μπογδάνος (#100)
sarant said
108-110: 🙂
sarant said
Ένα σχόλιο της φίλης Μαριάννας Κατσογιάννου που δεν μπόρεσε να το βάλει εδώ για τεχνικούς λόγους:
Το demi στο γαλλικό μπιστρό μόνο μπύρα μπορεί να είναι, είναι το μικρό ποτήρι (1/4 λίτρου). Οπότε γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να μεταφραστεί το λογοπαίγνιο.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
100 – Καλά βρε Γς είσαι σοβαρός; είσαι δίπλα στην θάλασσα, και χάνεις τον χρόνο σου βλέποντας αυτό το γελοίο πληρωμένο ανθρωπάκι; Έχει κάποια σημασία για σένα τι θα πεί; περίμενες μήπως να πεί κάτι ουσιώδες; ΗΜΑΡΤΟΝ που λέει κι ο Γεωργίου.
104 – Ναι αλλά ήταν μαύροι, λογίζονται για άνθρωποι; δεν νομίζω, αν ήταν, όλος ο κόσμος θα ήταν JE SUIS IMMIGRANTS, αλλά δεν είναι, όλοι είναι (εξακολουθούν;) JE SUIS CHARLIE, ούτε μία συγκέντρωση 1000 ατόμων σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν έχει γίνει. Πού είναι τα μεγαλεία του Παρισιού, οι ηγέτες των μεγάλων χωρών σε πρώτο πλάνο στην πορεία, η ευαισθησία, του κόσμου και η φρίκη απο το αποτρόπαιο έγκλημα, μάλλον καταναλώθηκαν εκεί και δεν έμεινε για τους μαύρους. Δυστυχώς αποδεικνύεται για άλλη μιά φορά, η τεράστια υποκρισία μας. Την ισλαμική τρομοκρατία την βλέπουμε και αντιδρούμε άμεσα, την ευρωπαϊκή που στοιχίζει δεκάδες χιλιάδες ζωής, την ονομάζουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Σκύλος της Β.Κ. said
114β
Μην το λες, Λάμπρο.
Μόνο στην Αθήνα, χτες έκανε η Αριστερά και σήμερα το ΠΑΜΕ (το ΚΚΕ λέει πως δεν είναι σκέτα αριστερό).
Και στην Ιταλία έγιναν.
Απλά, δεν το δείχνουν τα κανάλια μας…
Γς said
Forget «Grexit» [and Graccident]. «Grimbo» Has Arrived [Greece in limbo]
Σκύλος της Β.Κ. said
Limbo Rock!
Γς said
Των οικιών εμπιπραμένων υμείς άδετε
Stazybο Hοrn said
Χρόνια πολλά σε όσες κι όσους γιορτάζουν σήμερα
ΛΑΜΠΡΟΣ said
115 – Έλα βρε σκύλε πλάκα μου κάνεις; τόσες εβδομάδες πνίγονται οι άνθρωποι σαν τα ποντίκια, πού είδες να γίνονται πορείες και διαδηλώσεις απο δεκάδες χιλιάδες σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης όπως τον Δεκέμβρη; Έπρεπε να πνιγούν 1000 μαζεμένοι για να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι, και μπράβο τους, οι υπόλοιποι; Στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Ισπανία, στις άλλες χώρες; Ποιά πρέπει να είναι η αναλογία με τους σκοτωμένους γελοιογράφους, για να γίνουν το ίδιο μαζικές διαδηλώσεις; Σε πόσες χιλιάδες μαύρους πρόσφυγες, αντιστοιχεί κάθε γελοιογράφος;
Σκύλος της Β.Κ. said
Δεν σου κάνω πλάκα, φίλε. Μπορεί να είμαι πλακατζής αλλά μ’ αυτά δεν αστειεύομαι. Προφανώς και οι αντιδράσεις είναι υποδεέστερες του μεγέθους αλλά γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι λίγοι που αντέδρασαν
ΥΓ γουστάρω τα φρικιά τους Γαυδιώτες, που μόλις ξεβράστηκαν άνθρωποι στο νησί τους, προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά. Μιλάμε για ρίφια-ανθρώπους, που δεν τους άντεχαν ούτε οι Σφακιανοί!
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
Γς said
Με συγκίνησε ο Κάμερον που βλέπω τώρα στην ΤιΒι.
Διαθέτει λέει πολεμικά πλοία και ελικόπτερα που θα περιπολούν στη Μεσόγειο για μετανάστες που θα τους μεταφέρουν στην πλησιέστερη ασφαλή τοποθεσία Ιταλία π,χ.
Πολύ με συγκίνησε,
Με μια προϋπόθεση συνέχισε.
Να μην έχουν το δικαίωμα να μεταβούν στο ΗΒ και ούτε να ζητήσουν άσυλο από αυτό.
Μεγάλε!
Σκύλος της Β.Κ. said
Εδώ, καλέ μου Γς, ταιριάζει η παροιμία «μακριά ψ**ή απ’ τον κ**ο μου και έμπα και στου γείτονα»
Κι επειδή εδώ Αστεριξολογούμε, να θυμηθούμε το γερο-Μαθουσαλίξ που έλεγε «Δεν έχω πρόβλημα με τους ξένους, αρκεί να μένουν στον τόπο τους!»
Έχει κι εκλογές το μουσκάρι μεθαύριο…
cronopiusa said
Germany: Frontex chief heckled by protesters in Berlin
Spyros Talaganis said
114 (α)
Καλά που εσύ Λάμπρο δεν έχεις κοντά σου θάλασσα για να μπορείς σαν χαραμοφάης αλογομούρης του χρηματιστηρίου να ξημεροβραδιάζεσαι ανάμεσα στη LiFO και στον Σαραντάκο πετώντας δεξιά και αριστερά τις σαχλαμάρες σου. Άφεριμ λεβέντη μου.
cronopiusa said
The New World Disorder
by TARIQ ALI
Σκύλος της Β.Κ. said
126
kalantzianastasia said
Reblogged this on anastasiakalantzi50.
Pedis said
# 120 –
http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/65991/maziko-dynamiko-syllalitirio-toy-pame-stin-athina-gia-toys-metanastes-kai#/5
Γς said
126:
Και μια που τον θυμήθηκες [Γιατί άραγε;]:
John Cleese – How to Irritate People – Airplane Sketch
The Car Salesman
gpointofview said
# 126
και σε ταβερνάκια πάει ο Λάμπρος ,φίλε και μια χαρά άνθρωπος είναι κι ας μην έχω την ίδια εκτίμηση μ’ αυτόν για τα δικέφαλα πτηνά…
Μάθε ακόμα πως ο τζογαδόρος έχει πιάσει το νόημα της ζωής και προσπαθεί για το μέγιστο κέρδος με τον μικρότερο κόπο όπως κάνουν όλα τα θηλαστικά και μην ξεχνάς πως κι ο θεός τον κόσμο παίζοντας τον έφιαξε.
Οσο για το αλογομούρης…μακάρι τα πρόσωπα πολλών ανθρώπων να είχαν την ομορφιά που έχουν τα αλογίσια
sarant said
Καλημέρα και ευχαριστώ για τα νεότερα!
Γς said
131:
Κι Ενα Ψάρι Που το Έλεγαν Γουάντα
[Το ξέρει ο πσαράς μας;]
Κύρος Μοναχός said
Καλημέρα. Σήμερα τὸ ἀπόγευμα θὰ μπορέσω νὰ σκανάρω, ὁπότε λογικὰ μέχρι αὔριο τὸ πρωὶ νὰ στείλω τὸν Ἀγώνα τῶν ἀρχηγῶν. Ἐρώτησις πρώτη: Σὲ μορφὴ jpeg ἢ κάτι ἄλλο; Ἐρώτησις δεύτερη: Σελίδα καὶ ἀρχεῖο; Ἐρώτησις τρίτη (καὶ τελευταία;): Ποῦ καὶ πῶς στέλνω;
ΥΓ. Γιὰ τὴν Κορσική, λίγη ὑπομονή. Σαββατοκύριακο ἔρχεται…
sarant said
Καλημέρα και ευχαριστώ!
Το σκανάρετε σε μορφή jpeg, και ιδανικά το μετατρέπετε σε ένα ενιαίο αρχείο pdf, αλλιώς μου στέλνετε τα αρχεία εικόνας (σελίδα και αρχείο) και τα φτιάχνω εγώ. Επειδή το αρχείο θα είναι βαρύ, και δεν μπορεί να πάει συνημμένο σε μέιλ, καλύτερα να το στείλετε μέσω Wetransfer, δείτε http://www.wetransfer.com, αρκεί να ξέρετε το μέιλ μου, που είναι sarantπαπάκιpt.lu
Η παρουσίαση είναι ένα τεύχος ανά δίμηνο, οπότε κανονίζετε και τη δική σας ρέγουλα, Και πάλι ευχαριστίες.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
121 – Το ξέρω ότι δεν αστειεύεσαι με τέτοια θέματα σκύλε, νόμιζα ότι κατάλαβες τι ήθελα να πώ με το «πλάκα μου κάνεις». Δεν είπα ότι ευθύνονται οι λίγοι που αντέδρασαν, μπράβο τους είπα, για την υποκρισία της πλειονότητας των ευρωπαίων το είπα. Θα μου πείς, άλλο είναι να σκοτώνουν οι τρομοκράτες 5-6 ευρωπαίους μέσα στην Ευρώπη, κι άλλο η ευρωπαίκή τρομοκρατία να σκοτώνει χιλιάδες απελπισμένους μαύρους, καταληστεύοντας τις χώρες τους, και κάνοντάς τους τον βίο αβίωτο, σαφώς και οι 5-6 ευρωπαίοι βαραίνουν περισσότερο στο ανθρωπιστικό ζύγι.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
132 – Ευχαριστώ Gee για την «υπεράσπιση» και για τα καλά σου λόγια, αλλά όπως λέει και η σοφή παροιμία, ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΙΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΤΡΩΝ ΟΙ ΚΟΤΕΣ, (έχει επιδράσει αρκετά πάνω μου, η μνημειώδεις στάση-αντιμετώπιση του Νικοκύρη σε αντίστοιχα τρόλ). Μετά υπάρχει και η θετική πλευρά, φαντάσου πόσο απελπισμένος είναι κάποιος, για να κάθεται να διαβάζει τις σαχλαμάρες που γράφει, ένας αλογομούρης χαραμοφάης, ένα βήμα πρίν την αυτοκτονία είναι. Έκανα πάλι την καλή μου πράξη, να την σημειώσω μόνο, για να την δείξω στον άγιο πέτρο, όταν μετά απο πολλά χρόνια (77, και απο ατύχημα) θα την κάνω για την δημοκρατία (είμαι αντιβασιλικός τι να κάνουμε) των ουρανών.
Για τον τζόγο φίλε μου, διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως, οι τζογαδόροι είναι τα κορόϊδα της ζωής, οι έξυπνοι, ή ελέγχουν τον τζόγο π.χ Μελισσανίδης -ΟΠΑΠ, που τζογάρουν τα κορόϊδα, ή επενδύουν στο χρηματιστήριο, π.χ Μπάφετ, και κερδίζουν αμύθητα ποσά, κι όταν χάνουν, στέλνουν τον λογαριασμό στα κορόϊδα, που έχουν εκπαιδευτεί να πιστεύουν ότι μαζί τα φάγανε αλλά πρέπει να πληρώνουν μόνο αυτά.
Κατάλαβα βέβαια τι εννοείς με τον τζογαδόρο, αλλά μακριά απο τον τζόγο, γιατί όπως λέει και η άλλη σοφή παροιμία, Ο ΠΙΝΩΝ ΜΕΘΑ ΚΙ Ο ΠΑΙΖΩΝ ΧΑΝΕΙ, κι η μπάνκα πάντα κερδίζει σημπληρώνουν οι ιδιοκτήτες της.
Ξέρεις, στην προσπάθειά μου απο το 11, να εκπαιδεύσω την κόρη μου ώστε να αποκτήσει επενδυτική παιδεία, και να ξεφύγει απο την τζογαδόρικη νοοτροπία που έχει η πλειονότητα του κόσμου (αυτήν διδασκόμαστε απο νηπιακή ηλικία) αναθεώρησα αρκετές απόψεις που είχα για τον κόσμο. Ανακάλυψα ότι έχει αλλάξει απίστευτα το οικονομικό «τοπίο» απο το 2010 και μετά, και αλλάζει με ταχύτητα του φωτός. Το τι άγριο παραμύθι μας σερβίρουν είναι πέρα απο την λογική, παρ΄όλα αυτά, ελάχιστοι το βλέπουν (απ΄ όσους γνωρίζω κανείς) και συνεχίζουν να ελπίζουν σε θρησκείες και κυρίως κόμματα, πηγαίνοντας στην σφαγή σαν πρόβατα.
Υ.Γ – Ο ορισμός του τζόγου είναι η εκπαίδευση, θα σου στείλω κάτι, και θέλω να το δείς με προσοχή.
gpointofview said
# 138
Λάμπρο προτιμώ τον βασιλιά που παίζει το βασίλειό του στα ζάρια από έναν που εμπιστεύεται τους στρατηγούς του και το παίζει στον πόλεμο.
Θα μου πεις εσύ είσαι δημοκρατικός, πιστεύεις στην (Νεα 😉 Δημοκρατία των Ουρανών αλλά πάλι όταν εμπιστεύεσαι την κρίση του πόπουλου στις κάλπες χειρότερος τζόγος από το κόκκινο-μαύρο δεν είναι ;
Οσον αφορά τον αληθινό τζόγο, αν πάρουμε την κορωνίδα του τον ιππόδρομο, στις μοσές τουλάχιστον «στημένες» κούρσες δεν ήρθε ποτέ το ποθούμενον αποτέλεσμα ας πούμε το νούμερο 4 αλλά η σκοπιά του γνήσιου τζογαδόρου ρωτάει » σου απαγόρευσε κανείς να ποντάρεις στο 4 ; ΟΧΙ, άρα τι σε κόφτει αν ήταν στημένη ή όχι ; »
Ακόμα και στο ποδόσφαιρο όπου υπάρχει μόνο ανθρώπινος παράγων έχουμε το περιβόητο στημένο Ηρακλής- ΠΑΟ που ήταν 0-1 μέχρι το 87 όταν ισοφάρισε ο μόνος που δεν ήταν στο κόλπο (πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ που έπαιζε στον Ηρακλή) και το γατόνι ο φίλος μου ο διαιτητής (φανατικός γαύρος αλλά τίμιος) σφύριξε την λήξη στο 88 γιατί αν έπαιζαν 10 δευτερόλεπτα ακόμα θα είχε βάλει δεύτερο γκολ το αγνό σωματείο με το τριφύλι στο στήθος.
Ο Μελι-στο-σανίδης έχει το 10 % στην εταιρία του Τσέχου που ελέγχει το 33% του ΟΠΑΠ δλδ το 3,3 % της επιχείρησης, ακριβώς το ίδιο ποσοστό έχουν στις καφετέριες της Φ.Ν. αυτοί που τις προστατεύουν, δεν περνάει εισπράκτορας πια, εκσυγχρονιστήκαμε.
Ισως αυτό σου λύσει κάποιες απορίες για όσα θα τραβήξει η «εγκληματική οργάνωση» στα δικαστήρια το καλοκαίρι, χωρίς προστασία δεν γινοτανε. Σκέψου μόνο πως οι διαιτητές που δεν έκαναν τίποτε για τα καμένα αυτοκίνητά τους, τις καμένες επιχειρήσεις τους και το ξύλο που έφαγαν κατά καιρούς, αποφάσισαν να κάνουν απεργία για το…αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ !!!!! για να δεις πόσο βαθιά ριζωμένο είναι το κακό
ΛΑΜΠΡΟΣ said
139 – «Θα μου πεις εσύ είσαι δημοκρατικός, πιστεύεις στην (Νεα 😉 Δημοκρατία των Ουρανών αλλά πάλι όταν εμπιστεύεσαι την κρίση του πόπουλου στις κάλπες χειρότερος τζόγος από το κόκκινο-μαύρο δεν είναι ;»
Μα δεν εμπιστεύεσαι κανένα πόπουλο, και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχεις δική σου την μπάνκα με όλα τα χρώματα και τους γκρουπιέρηδες, κι άσε το πόπουλο να ψηφί…εεεε τζογάρει σε όποιο χρώμα θέλει. Είπαμε, Η ΜΠΑΝΚΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΠΟΤΕ!!!
» ο διαιτητής (φανατικός γαύρος αλλά τίμιος)» Τέτοιο είδος δεν υπάρχει στο σύμπαν που ζούμε (χαμόγελο).
Για τα υπόλοιπα δεν έχω καμία απορία, και επειδή γνωρίζω πόσο βαθιά ριζωμένο είναι το κακό, απέχω.
Μιχάλης Νικολάου said
127, …και το ωραίο μεξικάνικο μπολέρο
Usted es la culpable,
από τα πολλά κλασικά και δημοφιλή που ακούγονται και σήμερα
(πχ, ο «εθνικός ύμνος» του Πουέρτο Ρίκο
En mi viejo San Juan.)
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Tζη και λοιποί Γιώργηγες και κρυμμένες Γεωργίες, χρόνια πολλά για χτες, τ΄ Αη Γιώργη του γείτονά μου.
Παλιό αγιωργήτικο ραμόνι μου:
Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα
κακιά σκουριά δεν πιάνει
μηδέ αλυσίδα στου Ρωμιού
και στ’ Αγιωργιού το πόδι.
Ποιος τολμά να βάλει αλυσίδα στου Τροπαιοφόρου (στου αλόγου του,υπέθετα) το πόδι; 🙂
sarant said
Λογικό -έχει πόδι το αγέρι;
gpointofview said
# 140
Η ΜΠΑΝΚΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΠΟΤΕ!
Λάμπρο, μη τσιμπάς με λάθος τσιτάτα, και οι θεοί πεθαίνουν…
Πριν από 40+ βάλε χρόνια (επί χούντας) γνώρισα έναν από τους 5 στον κόσμο αριθμομνήμονες που είχαν απστηθίσει το Beat the Dealer του Edward O. Thorp, το βιβλιαράκι που ανάγκασε τα καζίνα ν’ αλλάξουν τον κανονισμό στο μπλακτζάκ και να προσλάβουν φυσιογνωμιστές για να μην επιτρέπουν σ’ αυτούς τους πέντε να πλησιάσουν τραπέζι στα πέντε μέτρα. Είχε έρθει στην Πάνηθα με όλα τα σύνεργα μεταμφίεσης αλλά φοβήθηκε τον στρατιωτικό νόμο και μπήκε αμακιγιάριστος. Δεν κάθισε σε τραπέζι αλλά έκανε σήματα στον έλληνα συνεργάτη του και τον κατάλαβαν στην τρίτη ή τέταρτη χαρτωσιά οπότε έληξε ειρηνικά το πανηγύρι μ’ ένα μικρό κέρδος γύρω στα (τότε) 50 χιλιάρικα- περίπου ισοδύναμα με τα σημερινά ευρώ. Τα άλλα καζίνα στο εξωτερικό είχαν βογγήξει από αυτόν, του έμεναν ελάχιστες χώρες στον κόσμο να επισκεφθεί τα καζίνα τους και μετά σκόπευε να ασχοληθεί με κοινωνικά έργα (!)
Αν έχεις απορίες για το πως, σου λέω πως απλά ο γνώστης του βιβλίου γνώριζε πότε οι πιθανότητες ήταν συντριπτικά υπέρ του και πότε όχι και ποντάριζε ανάλογα 25 ή 1 μάρκα
Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες τρύπες, λιγότερο γνωστές, το βιβλιαράκι τσέπης που σου έγραψα είχε γίνει μπεστσέλλερ στο Αμέρικα
ΛΑΜΠΡΟΣ said
144 – Οι θεοί είναι βέβαιο ότι πεθαίνουν, η μπάνκα (η εξουσία) όμως δεν χάνει. Ακόμα όμως και η μπάνκα του καζίνου, ουσιαστικά δεν χάνει. Μπορεί να βρεθεί κάποιος Τζόν Τάραμας μια στο τόσο να τα πάρει χοντρά, αλλά υπάρχουν τα χιλιάδες κορόϊδα με το μπέστσέλερ στην τσέπη, που προσφέρουν τον οβολό τους καθημερινά.
George Tsifoutidis said
Diplodocus βγαίνει από το όνομα τεράστιου αλλά άκακου και φυτοφάγου δεινοσαύρου του Ιουρασικού που ανήκει στην οικογένεια των σαυροπόδων παλιότερα γνωστή και ως βροντόσαυροι. Τρεφόταν με φύλλ κωνοφόρων, είχε μήκος 30μ και ύψος 8. Το λοοπαίγνιο όμως έχει να κάνει με την αργή και ραχάτικη κίνησή του μάλλον παρά με το μέγεθος.
Small Cousin Walter said
να συμπληρώσω μερικά σημεία που βρήκα εδώ
– ο Πανοραμίξ, μετά τη διάγνωση που κάνει στον ρωμαίο επιθεωρητή, προτείνει την Ελβετία στον Αστερίξ για να βρει το κατάλληλο φάρμακο. Φαίνεται ότι η Ελβετία είχε από παλιά παράδοση στα φαρμακευτικά και τις θεραπείες.
– εποχικά μάλλον δεν ταιριάζει και το φοντύ (έλιωναν τα τυριά τον χειμώνα -που είχαν ξεραθεί μέχρι τότε, για να μπορέσουν να τα φάνε) και το ανθισμένο εντελβάις (καλοκαίρι).
– ο κούκος δεν είναι ελβετική αλλά γερμανική εφεύρεση.
– στη σελίδα 19 καρέ 4 του pdf, γίνεται αναφορά στην αυστηρή νομοθεσία αλλά και στην ιδιαϊτερη φροντίδα που έχουν τα ζώα στην Ελβετία –τα θηρία ήταν τόσο καλοταϊσμένα που δεν ήθελαν καν να δοκιμάσουν τους καταδικασμένους, αναφέρει ο κυβερνήτης Διπλόκοπρους.
και τέλος ένα λογοπαίγνιο άσχετο με τον Αστερίξ, σχετικό με το φοντύ
θα κάνω μια απόπειρα να το αποδώσω:
Έ’ιξα τον γείτονά μου, τη γυναίκα του, τα τ’ία τους παιδιά και το σκυλί τους σε υγ’ό μέταλλο και τους έκανα φοντύ. Σίγου’α θα χα’εί η μητέ’α μου, γιατί πάντα της έλεγα ότι θα φ’οντίσω μια οικογένεια!
Small Cousin Walter said
sarant said
Το δευτερο σου σχόλιο ήρθε άδειο.
Small Cousin Walter said
είναι το γαλλικό απτο φουμπού, αλλά δεν θέλει να μπει 🙂
J’ai plongé mon voisin, sa femme, leurs trois enfants et leur clébard dans du métal en fusion. C’est ma mère qui vaêtre contente, elle qui voulait que je fonde une famille…
sarant said
Αψογη η απόδοση!
Σκύλος said
Όντως, πολύ καλή! Εύγε!
sarant said
150 Kαι το σκίτσο:
Iερσαίος said
Καταπληκτικό! Μόνο που η σύνδεση του τεύχους δεν λειτουργεί. Μπορείτε να το ξαναανεβάσετε, παρακαλώ;
sarant said
154 Ευχαριστώ. Δυστυχώς ο ιστότοπος φιλοξενίας έχει κλείσει, οπότε το λινκ είναι ανενεργό.