Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Συχαρίκια στον σκατόψυχο

Posted by sarant στο 24 Απριλίου, 2015


Ζητάω προκαταβολικά συγνώμη για τον άπρεπο ή και δύσοσμο τίτλο που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους -αλλά αφού σ’ αυτές τις δυο λέξεις θα είναι αφιερωμένο το σημερινό μας σημείωμα νομίζω πως ο τίτλος είναι ταιριαστός, και δεν μου αρέσει να βάζω (για φερετζέ) τα διάφορα *&% που χρησιμοποιούνται ευρέως για να κρύβουν τάχα την αθυροστομία.

Θ’ αναρωτηθείτε, τι σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους οι δυο λέξεις του τίτλου ώστε ν’ αφιερωθεί ένα άρθρο σε αυτές. Η σχέση υπάρχει, και δεν εννοώ ότι αρχίζουν από το ίδιο αρχικό γράμμα. Υπάρχει κάποια άλλη σχέση, που όμως δεν βρίσκεται ούτε στην ετυμολογία, ούτε στη σημασία τους -εντοπίζεται μάλλον στην εξέλιξη της σημασίας. Με άλλα λόγια, και οι δυο αυτές λέξεις είχαν μέχρι πρόσφατα, αν και όχι στον ίδιο βαθμό, μια πρωτεύουσα σημασία που είναι διαφορετική από την επικρατέστερη σήμερα σημασία τους.

Φυσικά, δεν είναι οι μοναδικές λέξεις που έχουν αλλάξει σημασία μέσα στα χρόνια -αυτές είναι χιλιάδες- αλλά για κάποιο λόγο τις δύο λέξεις του τίτλου τις είχα καταγράψει εδώ και κάμποσο καιρό στο τεφτεράκι μου και προχτές μου δόθηκε η αφορμή για το σημερινό άρθρο. Άλλωστε, οι σημασίες είναι η ψυχή των λέξεων και οι αλλαγές σημασίας (που βέβαια δεν γίνονται μονομιάς με ουκάζιο, αλλά με διολίσθηση, σταδιακά και αργά) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που έχει να εξετάσει ο μελετητής της γλώσσας.

Και ξεκινάω από την πρώτη λέξη, όπου η αλλαγή της σημασίας είναι σαφέστερη, τα συχαρίκια.

Τι είναι τα συχαρίκια; Τι σημαίνει «συχαρίκια»;

Θα μου πείτε και στα σχόλια, αλλά από την πείρα μου οι περισσότεροι, ή μάλλον σχεδόν όλοι σήμερα, χρησιμοποιούν τη λέξη με τη σημασία «συγχαρητήρια» -σαν ένα λίγο πιο οικείο, λίγο πιο λαϊκό συνώνυμο, που είναι και δυο συλλαβές συντομότερο.

Ωστόσο, δεν ήταν αυτή η πρώτη σημασία της λέξης -κι αυτό το βλέπουμε στα λεξικά. Το λεξικό Μπαμπινιώτη, ας πούμε, δίνει τις εξής σημασίες: συχαρίκια = 1. χρήματα ή δώρο σε αυτόν που αναγγέλλει πρώτος ευχάριστη είδηση, 2. (συνεκδ.) η ευχάριστη είδηση, 3. τα συγχαρητήρια.

Οι δυο πρώτες σημασίες είναι οι παλιότερες -μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν οι μοναδικές.

Στις παλιές κοινωνίες της αγροτικής προπολεμικής Ελλάδας, όταν τα σπίτια δεν είχαν τηλέφωνο, τα νέα διαδίδονταν από στόμα σε στόμα μέχρι να φτάσουν τελικά στους άμεσα ενδιαφερόμενους -και εκείνος που μετέφερε τα καλά νέα, όπως το γράμμα ενός ξενιτεμένου ή ο γυρισμός του ναυτικού, μπορούσε εύλογα να περιμένει ένα κέρασμα ή ένα φιλοδώρημα για την υπηρεσία του. Αυτό λεγόταν «παίρνω τα συχαρίκια».

Τα συχαρίκια αποτελούσαν, σε κάποιους τόπους, οργανικό τμήμα τελετών όπως η βάφτιση ή οι αρραβώνες. Για παράδειγμα, ο πατέρας του παιδιού που βαφτιζόταν δεν παρευρισκόταν στο μυστήριο, παρά περίμενε έξω από την εκκλησία και τα παιδιά του χωριού έτρεχαν να του αναγγείλουν το όνομα του παιδιού (που βέβαια το ήξερε) για να πάρουν τα συχαρίκια -το φιλοδώρημα. Όπως λέει ο Παπαδιαμάντης στη Νοσταλγό: Ἐν τῷ μεταξὺ ὁ Βασίλης τῆς Μάρκινας, ὅστις εἶχε προπορευθῆ κατὰ τριακόσια βήματα, ἔτρεχε μὲ τὴν προθυμίαν ἐκείνην, τὴν ὁποίαν δεικνύουσι τὰ παιδία ὅπως δώσωσι καλὴν ἢ κακὴν εἴδησιν, διὰ νὰ πάρουν «τὰ συχαρίκια» ἐν τῇ πρώτῃ περιπτώσει, διὰ νὰ διασκεδάσουν μὲ τὴν ἀμηχανίαν τοῦ ἐνδιαφερομένου ἐν τῇ δευτέρᾳ.

Ο Παπαδιαμάντης έχει γράψει και διήγημα με τίτλο «Τα συχαρίκια«, όπου και πάλι τα συχαρίκια έχουν τελετουργικό χαρακτήρα, δηλαδή η είδηση που αναγγέλλεται είναι γνωστή στον ενδιαφερόμενο -εδώ, μια γριά γειτόνισσα παίρνει τα σχαρίκια από μια κοπέλα που έγιναν οι αρραβώνες της στο σπίτι του γαμπρού -χωρίς την παρουσία της ίδιας, έτσι τόθελε το έθιμο: Ἐφίλησαν τὴν θεια-Χρυσῆ, ἥτις τοὺς συνεχάρη πρώτη, καὶ ἐπανελθοῦσα μόνη μετ᾽ ὀλίγα λεπτά, ἐπῆρε τὰ συχαρίκια τῆς Μυρσούδας, ἥτις τὴν «ἀσήμωσεν», ἤτοι τῆς ἔδωκεν ἀργυροῦν νόμισμα.

Τα συχαρίκια τα έπαιρναν, βλέπουμε, παιδιά ή αναγκεμένοι άνθρωποι. Ένας νοικοκύρης δεν έτρεχε να πάρει συχαρίκια, ασήμωνε μόνο εκείνους που του έφερναν τα καλά νέα, είτε τα ήξερε είτε όχι. Και σε άλλους λογοτέχνες βρίσκουμε τα συχαρίκια -πιο όψιμη ανεύρεση στον (μεταπολεμικό) Βασίλη Λούλη, όπου ένας ναυτικός φαντάζεται τον γυρισμό του: Την ίδια μέρα που θα νετάρω τις εξετάσεις, δρόμο για το χωριό. Στην πλατεία, στον Άγιο Θανάση, που θα σταθεί το αυτοκίνητο, θα περιμένει όπως πάντα ο αδερφός μου το ταχυδρομείο, και σαν θα με δει θα παρατήσει το σάκο στη μέση της πλατείας και θα τρέξει να πάει ο ίδιος της γριάς τα συχαρίκια.

Η κοινωνία αλλάζει, ζούμε οι περισσότεροι σε μεγάλες πόλεις όπου δεν ξέρουμε ποιος είναι ο γείτονάς μας, και τα νέα τα φέρνει πια ο ταχυδρόμος και το τηλέφωνο, ή μάλλον το μέιλ και η τηλεόραση. Συχαρίκια ο ταχυδρόμος υποθέτω ότι εξακολουθούσε να παίρνει όταν πήγαινε τις συντάξεις, αλλά κι αυτό τώρα καταργήθηκε αν δεν κάνω λάθος. Κι έτσι, δεν είναι περίεργο που αυτή η σημασία της λέξης «συχαρίκια» έχει σχεδόν χαθεί: αφού δεν υπάρχει το πράγμα, δηλαδή η συνήθεια, το έθιμο αυτό, λογικό είναι να μη λέγεται κιόλας.

Η νεότερη σημασία της λέξης, δηλαδή συχαρίκια = συγχαρητήρια, δεν ξέρω πότε εμφανίστηκε -θάναι καμιά τριανταριά χρόνια, υποθέτω. Τα λεξικά μας, επειδή είναι συντηρητικά, ακόμα διατηρούν την παλιά σημασία -μάλιστα, το ΛΚΝ έχει μόνο τις δύο παλιές σημασίες. Ο Μπαμπινιώτης, είπαμε, έχει πρώτες τις παλιές και μετά τη νεότερη σημασία, ενώ το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας, που διέπεται από τη χρήση, έχει, και σωστά πιστεύω, πρώτη τη σημασία «συγχαρητήρια», και λέω σωστά επειδή ο σημερινός χρήστης σχεδόν μόνο αυτήν χρησιμοποιεί.

Θα μου πείτε στα σχόλια αν χρησιμοποιείτε τη λέξη και με ποια σημασία. Εγώ, να πω την αμαρτία μου δεν τη χρησιμοποιώ, όταν έχω να συγχαρώ κάποιον του λέω συγχαρητήρια. Μία φορά έχω ακούσει να χρησιμοποιείται η λέξη με την παλιά σημασία, όταν κάποια, που της είπε κάποιος κακό νέο, του είπε ειρωνικά: Και τώρα τι περιμένεις; Συχαρίκια;

Και πάμε στη δεύτερη λέξη, τη δύσοσμη, τον σκατόψυχο. Τις προάλλες, που συζητούσαμε για τους μετανάστες που πνίγηκαν, ένας σχολιαστής έκανε την εξής (ρητορική, ας πούμε) ερώτηση: Πώς είναι ο σωστός τρόπος να ονομαστεί εκείνος που απέναντι σε μια τραγωδία κατά την οποία έχασαν την ζωή τους πάνω από 900 άνθρωποι, η οποία δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία, με φωτογραφίες από πνιγμένα παιδάκια να γεμίζουν τις εφημερίδες … κτλ, κτλ … το ΜΟΝΟ που έχει να πει είναι πως οι άνθρωποι αυτοί ήταν «λαθραίοι», το μόνο που αναρωτιέται είναι το «γιατί δεν πάνε κάπου αλλού», το μόνο που τον απασχολεί είναι να ξεράσει το μισάνθρωπο μίσος του μπάς και υπερασπιστεί με αυτόν τον τρόπο την μικροαστική μιζέρια του: είναι, λεξικολογικά πάντα, σωστό να το ονομάσεις «σκατόψυχο»;

Η λέξη εμφανίζεται αρκετά συχνά στις διαδικτυακές συζητήσεις, είτε σαν βρισιά είτε σαν χαρακτηρισμός τρίτου. Σκατόψυχος είναι ο σε ανώτατο βαθμό κακόψυχος, ο «κακός και σκληρός άνθρωπος» κατά τον ορισμό του λεξικού Μπαμπινιώτη -παρόμοια και στο Χρηστικό της Ακαδημίας, ενώ το ΛΚΝ δεν λημματογραφεί τη λέξη. Ο χαρακτηρισμός είναι πολύ σκληρός αλλά παραστατικός. Η κατάσταση ή ιδιότητα του σκατόψυχου είναι η σκατοψυχιά (σκατοψυχία για όσους θέλουν να φοράνε γάντια), π.χ. σε πρόσφατο και σχετικό άρθρο: Όταν οι ντόπιοι έβγαζαν τη σκατοψυχιά τους...

Ωστόσο, αυτή η σημασία, που κυριαρχεί απόλυτα σήμερα, δεν είναι η πρώτη. Αν ψάξουμε τα σώματα κειμένων, θα δούμε ότι παλιότερα, προπολεμικά ας πούμε, η λέξη αναφερόταν κυρίως σε πρόσωπο που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, σε άνθρωπο πεθαμένο -που έκανε βέβαια πολλά κακά στη ζωή του και που τον καταριόμαστε γι’ αυτό, αλλά που δεν ζει πια.

Παραδείγματα:

* Στη Μητέρα του σκύλου του Μάτεση: Μονάχα εμάς ξεγέλασε εκείνος ο σκατόψυχος ο Τσόρτσιλ, κατάρα στον τάφο του.

* Στα Πριμαρόλια της Αθ. Κακούρη: ο σκατόψυχος ο παππούς της, αυτός τη χάλασε

* Σε ένα θεατρικό του Κοτζιούλα: Δε μας άφησε ούτε τα γίδια, να πιάνουμε μια στάλα γάλα, εκείνος ο σκατόψυχος πούχε μια πιθαμή μπόι.

Θα καταλάβατε ότι εννοεί τον Ιωάννη Μεταξά.

* Και στις αναμνήσεις του Γ. Μπέικου, ένας Ευρυτάνας χωριάτης, πάλι για τον Μεταξά: Ο σκατόψυχος μας έφαγε τα γίδια, κάπα δε ματαβλέπεις!

Αλλά στην απόφαση του Μεταξά να περιορίσει τον αριθμό των κατσικιών θα αναφερθούμε ίσως άλλη φορά, τώρα ας μείνουμε στη λέξη. Με την παλιά σημασία λοιπόν, σκατόψυχος είναι ο κακός άνθρωπος που έχει πεθάνει, που μας έκανε μεγάλο κακό όσο ζούσε, τόσο ώστε να τον θυμόμαστε ακόμα με αγανάκτηση και να τον καταριόμαστε λέγοντας: Σκατά στον τάφο του, σκατά στην ψυχή του. Αυτές οι βρισιές είναι το λεγόμενο «σκατοψύχι». Στο βίαιο ποίημα που έχει αφιερώσει στον Μεταξά ο Κοτζιούλας, ο τελευταίος στίχος είναι: του γέμισε ο λαός τον τάφο σκατοψύχι.

Πάντως, βρίσκω ότι σκατοψύχι λεγόταν επίσης σε κάποια μέρη η αμοίραστη περιουσία. Σε ένα τεύχος του περιοδικού Λαογραφία: Οι άκληροι γονείς δεν αφήνουν σκατοψύχι, όπως λένε την αμοίραστη περιουσία τους. Τη μοιράζουν όλη, να μη την βρούνε οι κληρονόμοι και σκοτωθούν μεταξύ τους. Ώστε να μην τους σκατοψυχίζουν μετά, δηλαδή.

Την παλιά σημασία (ο μακαρίτης που έκανε πολλά κακά στη ζωή του) την καταγράφει, απ’ όσο έχω δει, μόνο ο Ζάχος στο Λεξικό της πιάτσας, ως πρώτη σημασία, δίνοντας επίσης ως δεύτερη τη νεότερη.

Δεν είναι περίεργο που αναπτύχθηκε η νεότερη σημασία. Ίσως μάλιστα αρχικά η παλιά σημασία (μακαρίτης κακός) να επεκτάθηκε σε ηλικιωμένους κακούς ανθρώπους, που ετοιμάζονται να «παραδώσουν ψυχή», και σταδιακά να γενικεύτηκε σε κάθε κακόψυχο άνθρωπο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ τη λέξη να χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα. Αυτό ίσως να οφείλεται απλώς στο ότι έχουν πληθύνει οι δημόσιες «ιδιωτικές» συζητήσεις που γίνονται στα κοινωνικά μέσα: παλιότερα οι άνθρωποι κουτσομπόλευαν ή βριζόντουσαν επιστολικώς ή από το τηλέφωνο και το μάθαιναν μόνον οι ίδιοι, σήμερα ξεκατινιαζόμαστε και θάβουμε εις επήκοον όλης της υφηλίου και οι κακίες μας μένουν κτήμα εσαεί -μέχρι και τα δισέγγονά μας θα μπορούν να δουν τις βρισιές που ανταλλάξαμε. Από την άλλη, δεν αποκλείεται τα χρόνια της κρίσης να έβγαλαν στην επιφάνεια όλη τη σκατοψυχιά που κρύβαμε την εποχή της αφθονίας, ποιος ξέρει.

 

424 Σχόλια προς “Συχαρίκια στον σκατόψυχο”

 1. Δημητρης said

  Καλημέρα Ουκάζιο;

 2. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Καλημέρα. Στους μεγαλύτερους ηλικιακά επιβιώνουν μια χαρά οι παλιές σημασίες και των δύο λέξεων. Βασικά τα συχαρίκια τα ακούω μόνο με τη σημασία του καλού μαντάτου αν και οι νεότεροι δεν νομίζω ότι χρησιμοποιούν καθόλου τη λέξη. Για το σκατόψυχος επίσης, αν δεν υπήρχε το ίντερνετ θα νόμιζα ότι αφορά μονο τους μακαρίτες. Μόλις στις εκλογές του Ιανουαρίου είχα ακούσει εξηντάρη να ρίχνει με οργή την ευθύνη της κρίσης στους σκατόψυχους ηγέτες Ανδρέα τον Μιμής και Κωνσταντίνο τον γκόλφερ.

 3. Γς said

  Καλημέρα

 4. ΙΣΙΔΩΡΟΣ 8 said

  Καλημέρα, συνώνυμη λέξη του σκατόψυχου είναι και ο σκατοθυμιασμένος, νομίζω είναι πολύ γουστόζικη αυτή η λέξη!

 5. Γς said

  Σκατόψυχος αλλά και σκατόγερος.
  Ενίοτε και κολόγερος

 6. Jimakos said

  Και για τις δύο λέξεις ξέρω (και χρησιμοποιώ) μόνο τις σημερινές σημασίες. Για τον σκατόψυχο δεν μου φαίνεται οτι έχει αλλάξει και δραματικά η σημασία, απλά έχει γενικευτεί θα έλεγα.
  Τα συχαρίκια σαν λέξη ναι μεν δεν μου είναι άγνωστη, αλλά θα πρόσθετα οτι πολλές φορές την ακούω σαν ειρωνία. Δηλ. έρχεται κάποιος και λέει/κάνει κάτι και του απαντά ένας τρίτος «ωραία και τώρα τι θες, τα συχαρίκια μου?». Καλημέρες!

 7. physicist said

  Η δεύτερη λέξη δεν μ’ αρέσει καθόλου, τη βρίσκω φοβερά κακόγουστη, άσχημη και προσβλητική. Δεν ξέρω γιατί έχει γίνει τόσο του συρμού ενώ υπάρχει και ο μαυρόψυχος, που σημαίνει το ίδιο κι ακούγεται μια χαρά. Θα έλεγα ότι οποιαδήποτε σκατο- βρισιά στα Ελληνικά ακούγεται άσχημα, σε αντίθεση με τις γαμω- βρισιές, που είναι συχνά εφευρετικότατες και καλόηχες.

  Η παλιότερη σημασία της λέξης είναι επίσης εντελώς απωστική, όπως άλλωστε όλες οι κατάρες, και όχι μόνο γλωσσικά. Δείχνει φοβερή μαυροψυχιά να καταριέσαι την ψυχή ενός ανθρώπου που έχει πεθάνει, ειδικά όταν πιστεύεις ότι η ψυχή εξακολουθεί να ζει, και οι κατάρες σου έχουν επίδραση στο αν θα βρει ειρήνη ή όχι.

 8. sarant said

  Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις πολύ χρήσιμες αναφορές στις σημασίες της λέξης που ξέρετε / χρησιμοποιείτε.

  1: Ουκάζιο είναι το τσαρικό διάταγμα και κατ’ επέκταση κάθε απόφαση που λαμβάνεται κάπως αυθαίρετα. Πρβλ. φιρμάνι, φετφάς κτλ.

  7: Πράγματι έχει γίνει της μόδας λοιπόν, δεν είναι εντύπωσή μου.

 9. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Μιας και μπλέξαμε στη σκατοκουβέντα ας καταγραφεί και ο σκατόλακκος, με την ίδια σημασία με τον -ψυχο, αυτό το έχω ακούσει μόνο Αιτωλία.

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Φυσικά ! καμία σχέση τα συχαρίκια με τα συγχαρητήρια, ούτε κι εγώ το χρησιμοποιώ έτσι.
  Όσο για το σκατόψυχο, το μυαλό πήγε αμέσως στην περιγραφή δια στίχων Κώστα Βίρβου, σε ένα τραγούδι μόλις 40 δευτερολέπτων !

 11. LandS said

  @7 Εξαιρούνται βέβαια περιοτώσεις όπως του Τσόρτσιλ και του Μεταξά.

  Μη ξεχνάμε ότι ένας από τους ικανότερους στρατιωτικά και διοικητικά Βυζαντινούς Αυτοκράτορες, αναφέρεται στην Ιστορία ως Κοπρώνυμος.

 12. physicist said

  #11. — Ο Τσώρτσιλ ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της νίκης κατά του Ναζισμού.

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Χειρότερο χαρακτηρισμό δεν μπορώ να φανταστώ. Αποφεύγω τον χαρακτηρισμό ακόμα και για ανθρώπους που κατά γενική ομολογία τον…αξίζουν. Ποιος λοιπόν είμαι εγώ που θα πω τον άλλο σκ…..!
  Παρόλα αυτά όμως, ας υπάρχει ως ιδιότητα για να λειτουργεί ως φρένο στον κακό εαυτό μας.

 14. Παναγιώτης Κ. said

  @6 (Jimakos) Συμφωνώ και με αυτή την εκδοχή (ειρωνική χρήση) πέρα από αυτή που καταγράφουν τα λεξικά.
  Χρησιμοποιούμε επίσης την έκφραση : «Μου τα πρόφτασε» για να δηλώσουμε την κρυφή χαρά του κουτσομπόλη.

 15. epistrophy said

  Νομίζω ότι το «σκατόψυχος» θέλει να αποδώσει τις δύσοσμες, αηδιαστικές και αποκρουστικές ιδιότητες των κοπράνων στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, και όχι μόνο να δηλώσει την κακότητα ή την σκληρότητα. Τουλάχιστο εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Με αυτή λοιπόν την έννοια, την θεωρώ αναντικατάστατη λέξη.

 16. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Καλημέρα! – Κακή σου η μέρα και μαύρη σου! Αφού πιάσαμε τις κατάρες… 🙂
  Έχω βρει εκκλησιαστικό επιτίμιο-αφορισμό «κατά κοπριζόντων» σε νεκροταφείο, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Κάποιοι έπαιρναν το σκατοψύχισμα και το σκατά στο λάκκο κυριολεκτικά! 🙂

 17. Earion said

  Ενδιαφέρον το σκατοψύχι για την αμοίραστη γονική περιουσία. Εγώ ήξερα τη λέξη γεροντομοίρι για το κομμάτι εκείνο που κρατούν οι γονιοί και δεν το μοιράζουν στα παιδιά, για να έχουν την επικαρπία του μέχρι το θάνατό τους.

 18. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #11

  Ο Κοπρώνυμος τους έχεσε την ώρα της βάφτισης, ή θυμάμαι λάθος;

 19. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  17: Εκεί που το είδα, ήταν για άκληρα ζευγάρια.

 20. Παναγιώτης Κ. said

  @Sarant. Διαβάζοντας «του Μπέικου …ο σκ…μας έφαγε τα γίδια» ετοιμάστηκα να γράψω σχόλιο. Επειδή όμως αμέσως πιο κάτω προαναγγέλλεις σχετική ανάρτηση δεν καίω το θέμα. Πάντως αξίζει να το γράψεις.Γενικότερα αξίζει να γνωρίσουμε πτυχές της νεότερης ιστορίας μας.

 21. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @18, 11, Καλά το θυμάσαι, του φύγανε του μωρού στην κολυμπήθρα. Και έτσι κέρδισε ένα από τα πιο ταιριαστά παρατσούκλια της ιστορίας.

 22. Νέος Τιπούκειτος said

  Το «σκατοψυχίζω» το έχει ήδη ο Κοραής στα Άτακτα, τ. Β’ («Γλωσσογραφικής ύλης δοκίμιον»), σ. 327-8:

  «Λέγουν έτι και σήμερον οι χυδαίοι, καταρώμενοι τινά, Σ κ α τ ά ε ι ς τ η ν ψ υ χ ή ν τ ο υ! ως έλεγε, κατά την δεκάτην πέμπτην εκατονταετηρίδα, ο ΘΡ,*

  Σκατά στην ψυχήν σου, Διάβολε, και τι δουλιές ην τούτες·
  Εσύ ταις εκατάστησες ταις ατυχίες ετούτες.

  Και εκ τούτου και ρήμα το Σκατοψυχίζω, ήγουν προφέρω τοιαύτην κατάρα.»

  * ΘΡ = Εμμ. Γεωργιλά, Το Θανατικόν της Ρόδου

 23. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Μια κι έβαλες το απόσπασμα του Παπαδιαμάντη σε πολυτονικό, θα γράψω κι εγώ μονοτονικό για να σ’ευχαριστήσω. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο διότι δεν ήξερα τις αρχικές σημασίες των δύο λέξεων. Δε συνηθίζω να χρησιμοποιώ, όμως, καμία από τις δύο, αν με ρώταγες όμως τις σημασίες τους, θα έλεγα τις πρόσφατες. Αλλα το πρώτο συνθετικό της δεύτερης λέξης μου θύμισε μια θεωρία μου, που ίσως, ή μάλλον σίγουρα την έχουν σκεφτεί κι άλλοι και δεν την έχω πατεντάρει για να διεκδικήσω κάποια στιγμή την πατρότητα 🙂 , ότι πιθανώς η λέξη «σκατόγερος» να προέρχεται από το «εσχατόγερος» μετά από παρερμηνεία του πρώτου συνθετικού. Υπάρχουν στοιχεία που να τη στηρίζουν;

 24. Είμαι τελικά αρκετά νεότερος, αφού α) αν και δεν πολυχρησιμοποιώ τα συχαρίκια τα είχα για περίπου-συνώνυμο των συγχαρητηρίων (αυτό όμως δεν σημαίνει και πολλά, μικρός νόμιζα ότι το «τελεσίδικα» είναι μάγκικος τύπος του «τελικά»), β) δεν είχα κάνει ποτέ τη σύνδεση του σκατόψυχου με την προϋπόθεση θανάτου. Έτσι για να πω κάτι, να προσθέσω ότι η οθωμανική (περσική δηλ.) λέξη για τα συχαρίκια είναι müjde: σημαίνει και τα καλά νέα και το σχετικό δώρο, και είναι και το μοτίβο σε ένα αρκετά γνωστό (στην εποχή του) ποίημα του Νεντίμ (πέθ. 1730) — εδώ (τρίτο στη σειρά) μεταφράζεται good tidings.

 25. Παναγιώτης Κ. said

  «Να ξεράσει το μισάνθρωπο μίσος του μπας και υπερασπιστεί με αυτόν τον τρόπο την μικροαστική μιζέρια του »
  Ο Giorgos προχτές(;) έγραψε: » Μικροαστισμός: Η κατάρα της σύγχρονης ανθρωπότητας».
  Για μένα ο μικροαστισμός είναι κοινωνική κατηγορία.Όχι οικονομική.
  Ο μικροαστός πιθηκίζει τον αστό. Του λείπουν όμως τα αντικειμενικά δεδομένα οπότε η υπόστασή του έχει ως κύριο γνώρισμα το ψέμα.

 26. sarant said

  22: Καλώστον, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

  23: Το έχουμε συζητήσει παρεμπιπτόντως σε σχόλιο, νομίζω. Το εσχατόγερος χρησιμοποιείται πλέον σαν ευφημισμός του σκατόγερου αν θες να βρίσεις χωρίς να σου κάνουν μήνυση -αλλά όχι, δεν προήλθε το ένα από το άλλο.

  20: Ωχ, κι άλλη υπόσχεση 🙂

 27. LandS said

  @12 Να μου το πεις και όταν πω σκατόψυχο τον Στάλιν.

 28. Πάνος με πεζά said

  «…Σκατά στον τάφο του, σκατά στην ψυχή του…» και κάποιοι λεξικολογούν προωθώντας νέες εκφράσεις.

 29. physicist said

  #27. — Δεν δολοφόνηε ο Τσώρτσιλ 50 εκατομμύρια ανθρώπους στα καλά καθούμενα.

  #28. — Τι γελοίος φανφάρας, τι τενεκές, τι φαιδρό πρόσωπο που δεν έχει ακόμα καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στην κουβεντούλα και τον δημόσιο λόγο! Αλλά δεν βαριέσαι, κάτι τέτοια πρόσωπα είναι ψηλά στην εκτίμηση των εκσυγχρονιστών και των μεταρρυθμιστών. Φοράει και σκουλαρίκι, γαμώ τη μιζέρια μας.

  (Είδατε που η γαμω- βρισιά πάει μια χαρά; 🙂 )

 30. sarant said

  24 Ωραίο αυτό με το τελεσίδικα-τελικά. Κι ένας άλλος που έλεγε «χρησιμοποιούμε τον ξένο τύπο τελεσίγραφο, αγνοώντας ότι προέρχεται από το ελληνικό τηλε-«

 31. physicist said

  Αν δεν βρεις τελέφωνο, στείλε μου τουλάχιστον ένα τελεγράφημα ή έστω τελεσίγραφο.

 32. physicist said

  Στην Υπερεσία να μου το στείλεις, όχι στο σπίτι.

 33. Alexis said

  Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του Αρ. Καρατζόγλου στο #2. Στην επαρχία και ειδικά από άτομα κάποιας ηλικίας (ας πούμε άνω των σαράντα) τα «συχαρίκια» χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με τις δύο πρώτες σημασίες. Οι δε νεότεροι δεν χρησιμοποιούν καθόλου τη λέξη γιατί δεν τη γνωρίζουν.
  Πάντως όταν εννοούν συγχαρητήρια λένε «συγχαρητήρια» και όχι «συχαρίκια».
  Εν τέλει, θεωρώ βεβιασμένη την «ετυμηγορία» του ΧΛΑ ότι επικρατούσα σημασία σήμερα είναι τα «συγχαρητήρια». Από που προκύπτει αυτό;
  Και μία παρατήρηση ακόμη: Το γεγονός ότι έχει εκλείψει η ανάγκη για την κυριολεκτική χρήση της λέξης (κι εδώ έχω επιφυλάξεις: σκεφτείτε το φιλοδώρημα που δίνει ο υποψήφιος πατέρας στη νοσοκόμα ή στη μαία που του αναγγέλει τη γέννηση του παιδιού του) δεν σημαίνει ότι εκλείπει και η ίδια η λέξη με τη σημασία αυτή, αφού μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιείται με μεταφορική ή ειρωνική έννοια (όπως και γίνεται δηλαδή).

 34. physicist said

  Υπάρχει και συσκευή που λέγεται τελεσίγραφος;

 35. Γς said

  29 β:
  Και κοίτα να δείς που συμπίπτουμε στην εκτίμηση περί Καμμένου [κι ας μην φοράω σκουλαρίκι]

 36. physicist said

  #35. — Μωρέ δεν λέω για τον Καμμένο, αυτός είναι εκτός συναγωνισμού, για τον άλλονε λέω.

 37. Ηλεφούφουτος said

  Την αρχική σημασία για τα συχαρίκια την ξέρω μόνο από τη λογοτεχνία. Αλλά και με τη σημασία των συγχαρητηρίων μόνο σκωπτικά την έχω ακούσει να χρησιμοποιείται, δηλαδή από ανθρώπους που κανονικά θα έλεγαν «συγχαρητήρια» αλλά το λένε έτσι για να αποφύγουν την τετριμμένη λέξη.

  Το «σκατόψυχος» αντίθετα μού φαίνεται διάφανο και ως προς την αρχική του σημασία, προφανώς γιατί και το «σκατά στην ψυχή του» ξέρω αλλά και άλλες παρόμοιες λέξεις-χαρακτηρισμούς που προέρχονται από κατάρες (αχρόνιστος, αξημέρωτος, κακοθάνατος, κολασμένος, κακορίζικος κλπ) ή ευχές (μακαρισμένος, πολύχρονος, πολυχρονεμένος κλπ).
  Συμφωνω με την εκτίμηση ότι έχει πάρει πολύ τα πάνω του τελευταία.
  Θα έλεγα ότι έχει γίνει λέξη κλειδί μετά το Μνημόνιο, ο κατ εξοχήν χαρακτηρισμος του εσμού αρθρογράφων, σχολιαστών αλλά παρ ημίν τρολίων που απροσχημάτιστα βγάζουν τη χαιρεκακία και την εκδικητικότητά τους απέναντι στο σύνολο ή στα σύνολα που χειμάζονται από την κρίση ή από πολέμους, φτώχεια κλπ. αλλά και την ταύτισή τους με τον ισχυρό που επιβάλλει κυνικά τα συμφέροντά του και τη λύσσα ενάντια σε όποιον (άκουσον άκουσον) αντιστέκεται.

  Επειδή πρόκειται για κοινωνικό-ανθρωπολογικό φαινόμενο, δικιολογημένα οδηγηθήκαμε σε αυτή τη λεξικολογική εξέλιξη. Κάθε καινούργιο πράγμα θέλει και τη λέξη του.
  Δε λέω, θα προτιμούσα κάτι πιο ευρηματικό αλλά από πότε η γλώσσα ακούει εμένα;
  Άλλστε ένα από τα χαρακτηριστικά της εποχής των μνημονίων είναι και ότι ήρθε αφού φρόντισαν πρώτα οι ίδιες δυνάμεις που τα έφεραν να στερέψουν πνευματικά την κοινωνία μας, όπως άλλωστε και της υπόλοιπης Ευρώπης.
  Προσωπικά ο χαρακτηρισμός που μου έρχεται στο μυαλό όταν διαβάζω ή ακούω «σκατόψυχους» είναι «η γυναίκα της Ζάκυθος». Ή πολύ απλά «δωσίλογοι».
  Δεν πιστεύω άλλωστε ότι αυτός ο τύπος ανθρώπου δεν εμφανίστηκε και στο παρελθόν.
  Ξέρω από διηγήσεις ότι άκμασαν και επί Κατοχής. Δεν πρόδιδαν ενδεχομένως ενεργά ούτε έκαναν οι ίδιοι μαύρη αγορά αλλά αισθάνονταν να ταυτίζονται με τον τιμωρό ισχυρό που καθαρίζει επιτέλους την κοινωνία από τους άξεστους βρόμικους αδύνατους.
  Αυτό το κακό μάς έκαναν οι ταινίες με τον Αρτέμη Μάτσα και το Δήμο Σταρένιο. Ταύτισαν τους δωσίλογους με γελοίες καρικατούρες και δεν μας άφησαν να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δωσίλογος της Κατοχής ήταν ο σκατόψυχος της διπλανής πόρτας. Και πώς να μας αφήσουν αφού η Δεξιά κυβερνούσε όλα εκείνα τα χρόνια και η περί ής ο λόγος σκατοψυχιά συγγενεύει άμεσα με τη δεξιά ιδεολογία. Απλώς τώρα, χάρις στο νεοφιλελευθερισμό, φαίνεται καλύτερα, γιατί ο νεοφιλελευθερισμός απελευθέρωσε τη Δεξιά από τα χριστιανικά ως επί το πλείστον ταμπού της.

 38. smerdaleos said

  @ Νίκο: Ζητάω προκαταβολικά συγνώμη για τον άπρεπο ή και δύσοσμο τίτλο που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους
  —-

  Μη φοβάσαι Νίκο. Στην διεθνή βιοχημική ορολογία, η ουσία που προσδίδει στα σκατά την δυσοσμία τους ονομάζεται … σκατόλη.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Skatole

  Skatole or 3-methylindole is a mildly toxic white crystalline organic compound belonging to the indole family. It occurs naturally in feces (it is produced from tryptophan in the mammalian digestive tract) and coal tar and has a strong fecal odor. In low concentrations, it has a flowery smell and is found in several flowers and essential oils, including those of orange blossoms, jasmine, and Ziziphus mauritiana. It is used as a fragrance and fixative in many perfumes and as an aroma compound. Its name is derived from the Greek root skato- meaning «dung». Skatole was discovered in 1877 by the German physician Ludwig Brieger (1849-1919)

  Ὀταν ο Brieger έξαχνε όνομα για την ουσία που είχε απομονώσει διερωτήθηκε … «πως έλεγαν οι Έλληνες Scheiße;». Τό σκῶρ/τοῦ σκάτος (όπως το ὕδωρ/τοῦ ὕδατος).

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dskw%3Dr

 39. sarant said

  37 Πολύ ωραίο σχόλιο, ειδικά εύστοχο αυτό με τη ΓτΖ!

  33 Για τη νοσοκόμα δεν έχεις καθόλου άδικο.

 40. Alexis said

  #23: Το έχω σκεφτεί κι εγώ αυτό με τον «εσχατόγερο» αλλά προφανώς και δε μπορεί να ισχύει η θεωρία, αφού το πρόθεμα «σκατο-» είναι αυτοτελές νοηματικά, και απαντάται ως πρώτο συνθετικό (καλώς ή κακώς) σε δεκάδες ελληνικές λέξεις…
  Ουφ… σκατοσυζήτηση πιάσαμε πάλι! 🙂

 41. LandS said

  @18,21 Και τι ακριβώς ήταν τα συχαρίκια που έλαβε αυτός που πήγε αυτό το νέο στον (σχετικά πρόσφατα ανακηρυχθέντα) Αυτοκράτορα Λέοντα τον Ίσαυρο;
  Μπα! Πιο πολύ τόχω να την κατασκευάσανε μεά την ιστορία οι (φανατικοί, πρέπει να παραδεχτούμε) θρησκευτικοί του αντίπαλοι.

  @26 Κύρος Κύρου έγραφε στην ΕΣΤΙΑ «ο εσχατόγηρος Νένι» για τον Ιταλό σοσιαλιστή ηγέτη, και τον «εκ Κιόπκιοϊ βλάχο» για τον Καραμανλή.

 42. Ηλεφούφουτος said

  Για να σπάσω λίγο το σεντόνι του 37 θα πω εδώ ότι μία καπως ρεαλιστικότερη εικόνα με σάρκα και οστά του «σκατόψυχου» δωσιλόγου βρίσκω στον Κατράκη του

  από ταινία που γυρίστηκε εν μέσω χούντας!

  Αυτός όμως, νομίζω, που έχει δώσει ρέστα στην απεικόνιση του διαχρονικού δωσίλογου είναι ο Σαμπρόλ.

 43. sarant said

  38 Θέλει άρθρο το θέμα. Καλά λες για τη σκατόλη.

  Πάντως, γενική «του σκατός»

 44. LandS said

  @29 Τόσους πολλούς έφαγε ο Στάλιν ή μούγινες και συ Τροσκιστής; 🙂

  Όσο για τον Τσόρτσιλ το προσωνύμιο αυτό το απέκτησε μόνο στην Ελλάδα. Επαξίως.

 45. physicist said

  #44. — Στα πόσα εκατομμύρια θέλεις να τα βρούμε; Μία πάνω μία κάτω, θα κάνουμε έναν έντιμο συμβιβασμό.

 46. smerdaleos said

  @43 Πάντως, γενική «του σκατός»

  Ναι σόρρυ, ο δαίμων του πληκτρολογίου.

  Αυτά είναι τα λεγόμενα ινδοευρωπαϊκά ετερόκλιτα ουδέτερα r/n.

  Για όποιον ενδιαφέρεται:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/03/22/%CF%84%CE%B1-%CE%B9%CE%B5-%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-rn/

 47. LandS said

  @45 Μπα! Σε τέτοια θέματα δε χωράνε συμβιβασμοί. Πόσο μάλλον έντιμοι. Σκατοσυμβιβασμοί ναι.
  Είδες εδώ το σκατο- είναι καλύτερο από το γαμω-

 48. giorgos said

  Τό 1932 ὁ βρετανός Λόϋντ Τζώρτζ καμάρωνε γιά τήν ἐξασφάλιση πρίν ἀπό τήν συνθήκη ἀφοπλισμοῦ τοῦ 1932, ἑνός ὄρου σύμφωνα μέ τόν ὁποῖο ἡ συμφωνία δέν θά ἔβαζε περιορισμούς στούς ἀπό ἀέρος βομβαρδισμούς πολιτῶν, λέγοντας « ἐπιμείναμε νά διατηρήσουμε τό δικαίωμα νά βομβαρδίζουμε σκυλάραπες (niggers)». Πιστός στό πνεῦμα τοῦ Τσώρτσιλ ὁ ὁποῖος τό 1919 σάν ὑπουργός Ἐξωτερικῶν καί διευθυντής τῆς Ὑπηρεσίας Πολέμου ξεκαθάρισε τά πράγματα διαλύοντας τίς ὅποιες σκιές γιά τίς πολιτισμένες εὐρωπαϊκές μεθόδους. Ὅταν ρωτήθηκε ἀπό τόν διοικητή τῆς RAF, ὑπεύθυνου γιά τήν Μέση Ἀνατολή, ὁ ὁποῖος τοῦ ζήτησε τήν ἄδεια νά χρησιμοποιήσει «πειραματικά» χημικά ὄπλα «ἐναντίον ἀπείθαρχων Ἀράβων», ὁ Τσόρτσιλ ἐνέκρινε τό πείραμα παραμερίζοντας τούς ἐνδοιασμούς ὡς «παράλογους», λέγοντας « δέν καταλαβαίνω αὐτή τήν ὑπερευαισθησία σέ σχέση μέ τήν χρήση τῶν ἀερίων…. Εἶμαι διατεθειμένος καί σκοπεύω νά χρησιμοποιήσω δηλητηριώδη ἀέρια ἐναντίον ἀπολίτιστων φυλῶν ( ἐννοεῖ τούς Ἀφγανούς καί τούς Κούρδους)…Δέν εἶναι ἀνάγκη νά χρησιμοποιοῦμε μόνο τά θανατηφόρα ἀέρια πού ἔχουμε στό ὁπλοστάσιό μας. Μποροῦμε νά χρησιμοποιήσουμε καί ἄλλα πού προκαλοῦν ἁπλή δυσφορία καί τρομοκρατοῦν τόν πληθυσμό, χωρίς νά ἐπιφέρουν μόνιμες βλάβες σέ ὅσους ἀναπνεύσουν». Οἱ βρετανικές δυνάμεις εἶχαν ἤδη δοκιμάσει τά δηλητηριώδη ἀέρια στήν Βόρεια Ρωσία ἐναντίον τῶν μπολσεβίκων.

  Ὅλα τά παραπάνω στοιχεῖα καί οἱ ἀκριβεῖς φράσεις τῶν πρωταγωνιστῶν πού περιέχονται σέ εἰσαγωγικά προέρχονται ἀπό τό βιβλίο τοῦ Νόαμ Τσόμσκυ «Ἔτος 501, ἡ κατάκτηση συνεχίζεται»,

  Αυτός ήταν ό «μεγάλος» πολιτικός Τσώρτσιλ , τού όποίου ό απώτερος στόχος δέν ήταν ό φασισμός …αλλά ό μπολσεβικισμός .

 49. Τη… δύσοσμη αλκοόλη την ήξερα, αλλά ότι σε μικρές ποσότητες ενυπάρχει στις εσάνς πορτοκαλιού και γιασεμιού και χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία, αυτό δεν το φανταζόμουν! Άκου πράματα!
  Θα μου πείτε, το 19ο αιώνα παίρνανε στρυχνίνη για τονωτικό…

 50. 44

  Όσο για τον Τσόρτσιλ το προσωνύμιο αυτό το απέκτησε μόνο στην Ελλάδα. Επαξίως.

  Σκέφτομαι πως οι Ινδοί θάχουν να του σούρουν χειρότερα. (http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Army_during_World_War_II#Aftermath)

  Η ρομαντική συνεισφορά μου στο μυρωδάτο θέμα μας είναι η παλιά κατάρα

  «σκατά στον λάκο του και πίσσα στο κόκκαλά του»

 51. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 52. B. said

  Θυμάμαι αμυδρά μάλλον ειρωνική χρήση του όρου «συχαρίκια» γύρω στο 1975 που αποχωρούσαν οι Αμερικανοί από το Βιετνάμ, έναν (αριστερό, εικάζω) συγχωριανό να μιλάει για «τα συχαρίκια απ’ τη Σαϊγκόν» (προφανώς τα καλά νέα).

 53. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  υπ’αρχουν και …ουρόψυχοι.

  Posterity will ne’er survey
  A nobler grave than this:
  Here lie the bones of Castlereagh:
  Stop, traveller, and piss

 54. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Έχω την αίσθηση ότι κανείς δε χρησιμοποιεί τον όρο «συχαρίκια» με την έννοια των συγχαρητηρίων. Ερωτόμενοι όμως «τι σημαίνει συχαρίκια» απαντούμε «συγχαρητήρια» λογικά σκεφτόμενοι.

 55. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ρώτησα την παρασκευαστριά μας που είναι από χωριό (Λακωνία) και μου είπε «καλή είδηση». Θα ρωτήσω και τη γραμματέα το απόγευμα που είναι κοντοχωριανή της.

 56. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Αν αυτό που λέω στο 54 ισχύει, μάλλον έχουν άδικο και ο Μπαμπινιώτης και το χρηστικό λεξικό

 57. Τα συχαρίκια, νομίζω, παίζουν ακόμα στα μαιευτήρια, όταν η νοσηλεύτρια σπεύδει να ανακοινώσει τη γέννηση στο νέο μπαμπά.

  Κάνας πατέρας να επαληθεύσει;

 58. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Επαληθεύω αλλά δε δίνονται στη νοσηλεύτρια αλλά στη μαία

 59. physicist said

  Μιας και τα συχαρίκια συνήθως συνοδεύονται από συγχαρητήρια, δεν βλέπω πού είναι το μεγάλο ζήτημα. Ασφαλώς δεν ταυτίζονται οι δύο λέξεις αλλά συγγενεύουν. Δηλαδή τι λέει η νοσοκόμα στον φρέσκο πατέρα που περιμένει, δεν του λέει «συγχαρητήρια, η γυναίκα σας γέννησε κόρη»; Οι εποχές που λέγανε «λυπάμαι αλλά η γυναίκα σας γέννησε κόρη» έχουν περάσει για πάντα. 😉

 60. Pedis said

  Καλό.

  Οι σκατόψυχοι κάνουν τη δουλειά τους. Το πρόβλημα είναι οι σκατοκέφαλοι που τους ακούν και τους υπακούν.

 61. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  59. Τη λέξη τη βρίσκουμε συνήθως στη λογοτεχνία. Λέει, λοιπόν το κείμενο, «ο μπαρμπα-Μήτσος έμαθε το καλό νέο και πήγε στο μπαρμπα-Γιώργο να του δώσει τα συχαρίκια». Ο συγγραφέας εννοεί την είδηση που εσύ ο αναγνώστης γνωρίζεις ήδη. Αλλά επειδή δεν ξέρεις τι σημαίνει η λέξη νομίζεις πολύ λογικά πως σημαίνει «πήγε να του δώσει συγχαρητήρια» και δε σκέφτεσαι να ανοίξεις λεξικό να δεις μήπως η λέξη σημαίνει κάτι άλλο. Ομως ποιος θα έλεγε σε κάποιον «τα συχαρίκια μου» ή «συχαρίκια» εννοώντας «συγχαρητήρια»; Υπάρχει μαρτυρία χρήσεως της λέξης με αυτή την έννοια ή απλώς υπάρχει ευρέως η αίσθηση ότι η λέξη σημαίνει κάτι που δε σημαίνει

 62. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 63. Ριβαλντίνιο said

  Έχω ακούσει «σκατοψύχης», «σκατοψύχηδες» και «παλιοσκατοψύχης».

 64. Πάνος με πεζά said

  Αν υψώσουμε στο τετράγωνο, με δυο βρισιές ταυτόχρονα, είναι ο «σκατόπ@@στας»…

 65. Κι εγώ και τις δύο λέξεις, που δεν τις χρησιμοποιώ, μόνο με την παλιά τους σημασία τις ήξερα.

 66. Γς said

  61:
  >και δε σκέφτεσαι να ανοίξεις λεξικό να δεις μήπως η λέξη σημαίνει κάτι άλλο

  Να ανοίξεις λεξικό.
  Λεξικό από χαρτί.

  Πότε ανοίξατε τέτοιο λεξικό, τελευταία φορά;

 67. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  66. Εξαρτάται. Αν διαβάζω στον υπολογιστή ανοίγω διαδικτυακά λεξικά. Αν διαβάζω στο κρεβάτι, είναι λίγο άβολο να σηκώνομαι να ψάχνω στον υπολογιστή οπότε και το χάρτινο λεξικό ακόμα τουλάχιστον το χρησιμοποιώ

 68. Avonidas said

  #29,45,48: Μιας και περί Τσώρτσιλ και Στάλιν η κουβέντα: δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτοί οι δύο συνδέονταν με αμοιβαία εκτίμηση. Άλλωστε, σε τελική ανάλυση ήταν κι οι δυο τους πολεμοχαρή καθήκια* περιωπής, που η Ιστορία το φερε να παίξουν στο ταμπλό με αληθινά στρατιωτάκια και να επιτύχουν μεγάλες νίκες. Κατόπιν, όπως και πριν, όλα ήταν business as usual, μοιρασιά της πίτας, σφαίρες επιρροής, μερικά ζώα είναι πιο ίσα, η συνηθισμένη ιστορία.

  * Είδες Φυσικέ που κι οι σκατο-μεταφορές καμιά φορά την κάνουν τη δουλειά τους;

 69. Avonidas said

  #68 συνέχεια: σκεφτείτε ρε παιδιά, κούφια να ‘ναι η ώρα που τ’ ακούει, να έσκαγε στον Καμένο κάνας πόλεμος και να ‘σπαγε ο διάλος το ποδάρι του και να τον κέρδιζε. Ε, μετά, «ήρωα» δεν θα τον ανέβαζαν και θα τον κατέβαζαν; Τα μυαλά του δεν θα είχαν αλλάξει, οι ιδέες του δε θα είχαν αλλάξει, αλλά για κάποιο λόγο όταν νικήσεις φαίνεσαι αλλιώς, ειδικά άμα βρεθεί ο χειρότερος να τον νικήσεις.

 70. και η γνωστή χαρτοπετσέτα διανομής της πίτας

  The 1944 «Per­cent­ages Agree­ment,» with Stalin’s big blue tick at upper left cor­ner. (Churchill Archives Cen­tre Cambridge)

  https://richardlangworth.com/the-language-some-issues-over-issues

 71. 69

  αγαπητέ, ξεχάστε το!

  Δεν γεμίζουμε ταξί, όσα Λέοπαρντ κι αν έχομε.
  Θα τον πίναμε ανυπερθέτως.

 72. Avonidas said

  #71. Εξ ου και το ποδάρι του διαόλου.

  Άλλωστε, ούτε ο Τσώρτσιλ ούτε ο Στάλιν κέρδισαν τον πόλεμο αυτοπροσώπως. Τα στρατιωτάκια που λέγαμε; …

 73. Γς said

  67:
  Πόσο διαβάζαμε τότε στο κρεβάτι πιτσιρικάδες.
  Τώρα ξενυχτάνε [και ξενυχτάμε] στον υπολογιστή.
  Κι επεδή έκανε και πολύ κρύο το χειμώνα σκεπαζόμουν με τις κουβέρτες και διάβαζα κουκουλωμένος, παρέα με το πορτατίφ που φώτιζε και ζέσταινε κι όλας.

  Μέχρι που με πήρε ο ύπνος μια μέρα, ουπς, μια νύχτα και άρχισε να καίγεται το στρώμα.
  Την σκαπούλαρα στο τσαχ

 74. Πέπε said

  Συχαρίκια:

  Τείνω κι εγώ να συμφωνήσω με #54 κ.ά., ότι δε λέμε τη λέξη με την έννοια «συγχαρητήρια» αλλα΄ενδεχομένως να την προσλαμβάνουμε έτσι όταν την ακούμε.

  Εδώ κολλάει και μία ένστασή μου προς την αρχική ανάρτηση:

  > > το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας, που διέπεται από τη χρήση, έχει, και σωστά πιστεύω, πρώτη τη σημασία «συγχαρητήρια», και λέω σωστά επειδή ο σημερινός χρήστης σχεδόν μόνο αυτήν χρησιμοποιεί.

  Χρήστης δεν είναι μόνο ο ομιλητής ή συγγραφέας. Είναι και ο ακροατής / αναγνώστης. Άρα και ο αναγνώστης π.χ. του Παπαδιαμάντη, ή τόσων άλλων κειμένων με κάπως παλιά γλώσσα, όπου συχαρίκια σημαίνει συχαρίκια.
  ____________

  Σκατόψυχος:

  Από τα σχόλια μού δίνεται η εντύπωση ότι η διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σημασία δεν έγινε πολύ σαφής.

  Παιδιά, το ζήτημα δεν είναι ότι ο ένας (ο κατά την παλιά σημασία) έχει πεθάνει ενώ ο άλλος ζει. Η διαφορά είναι ότι σήμερα αποτελεί χαρακτηρισμό (αυτός που έχει σκατένια ψυχή / σκατά ψυχή / σκατά στην ψυχή), που μπορεί άλλωστε κάλλιστα να ισχύσει και επί ποθαμένου, ενώ παλιά αποτελούσε κατάρα (αυτός που σκατά να έχει η ψυχή του). Στις δύο παρενθέσεις, η μία πρόταση είναι κρίσεως και η άλλη επιθυμίας. Η διαφορά κρίσεως και είναι σημαντική. Άλλο είμαι πλούσιος, ωραίος και υγιής και άλλο θα ήθελα να ήμουν.

  Νομίζω μάλιστα ότι αυτή η έννοια, της κατάρας, γίνεται σαφέστερη στις δικές μας γενιές που δεν την πολυχρησιμοποιούν αλλά την ακούνε από τις παλαιότερες, αν την παραβάλουμε με μιαν άλλη έκφραση εκείνων των γενεών, που είναι ξεκάθαρα κατάρα: σκατά στο λάκκο του.

  Αντίστοιχη, που δε νομίζω όμως να την έχω ακούσει λάιβ: πίσσα στα κόκκαλά του. Κι αυτή κατάρα είναι, παρόλο που ο Βίρβος έγραψε «είχε κατράμι στην ψυχή» (#10). Κατάρες είναι και τα μονολεκτικά «πισσοκόκκαλος», «αφορεσμένος», «αχρόνιστος» κ.ά., που όλα σημαίνουν «που να…».

 75. Πέπε said

  @74 > > Η διαφορά κρίσεως και είναι σημαντική > Η διαφορά κρίσεως και *επιθυμίας* είναι σημαντική.

 76. Δεν νομίζω πως αυξήθηκε τόσο η χρήση της λέξης σκατόψυχος, μάλλον οι ταιριάζοντες με τον χαρακτηρισμό αυξήθηκαν στην κοινωνία μας. πρωτάκουσα τον χαρακτηρισμό επί χούντας,αν θυμάμαι καλά για τον Αγγελή, ίσως να έφταιγε η φάτσα του.
  Μετά η περιγραφή ήρθε κι έδεσε με τα έργα και τις ημέρες αρκετών πολιτικών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων κ.λ.π.

  Τα συχαρίκια τα ήξερα με την παλιά σημασία τους, ποτέ δεν θα τα χρησιμοποιούσα σαν συγχαρητήρια

 77. Γς said

  36:
  Για τον άλλο έλεγα κι εγώ. Οτι συμφωνώ μαζί του [για τον Καμμένο]

 78. Πάνος με πεζά said

  @ 73 : Στο τέλος θα μας πεις ότι ξεκινούσες από το χωριό για το σχολείο με ένα παπούτσι. 🙂

 79. Πάνος με πεζά said

  (Το άλλο το είχες ξεχάσει πάνω στη «δουλειά»… Στην ξαδέρφη και στη θεια κλπ.κλπ.)

 80. physicist said

  Λαντς, Αβονίδα, είμαι βέβαιος ότι έχετε δει επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, απλώς βάζω έναν σύνδεσμο για πληροφόρηση.

  http://www.bbc.com/news/magazine-29701767

  Δεν έχω αμφιβολία ότι κανείς δεν είναι άγγελος και ότι ο Τσώρτσιλ ήταν αιχμηρή προσωπικότητα με ψηλές κυρυφές και βαθιές κοιλάδες. Από κει μέχρι την εξίσωση του με τον Στάλιν ή μέχρι την έκφραση «ο Χίτλερ ήταν χειρότερος» είναι μερικά έτη φωτός και καμιά δεκαριά τάξεις μεγέθους δρόμος.

 81. Γς said

  72:
  Και πόσο άδικο έχουν αυτοί που βρίζουν τον Τσόρτσιλ.
  Κανονικά έπρεπε να τον ευγνωμονούν, διότι με τον Στάλιν μας έκανε τράμπα με την Πολωνία.
  Αλλά και μετά με τα Δεκεμβριανα εμπόδισε την ένταξη μας στο Σιδηρούν Παραπέτασμα.

  Αν δεν μας είχε μαντρώσει στη Δύση, θα τους το είχαμε κλείσει το μαγαζί μια ώρα αρχύτερα.

  Θα τους είχαμε διαλύσει την Κομεκόν και το σύμφωνο της Βαρσοβίας μαζί. Θα το κάναμε Πράγα, Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή και τα τανκς καταστολής θα τα πουλάγαμε για σκραπ. Ασε που θα το σκάγαμε από τα νησιά στα παράλια της Τουρκίας.
  Μέχρι και τον Πρέδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ελλάδας Ζαχαριάδη τον φαντάζομαι να ζητάει βοήθεια από τους Αγγλογάλλους στο «Γκαβαρίτ Αφήνα», που θα κάνανε λέει εισβολή στη Διώρυγα του Σουέζ. κλπ κλπ

 82. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ήξερα μόνο τη λέξη κακόψυχος που λέγαμε στο χωριό και ήταν βαρύς χαρακτηριμός.
  Το σκατόψυχος όμως από χρόνια, έχει πια για μένα, ονοματεπώνυμο και αξίζει να πω σε ποια περίπτωση το άκουγα.
  Στην κριτική επιτροπή του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου 1966(ενός φεστιβάλ-σταθμού)συμμετείχαν ονόματα όπως Χατζιδάκις,Τσαρούχης, Λαμπέτη και ταινίες όπως ,η Εκδρομή,Μέχρι το πλοίο,Τζίμης ο Τίγρης. Έγιναν παρατράγουδα και το πρώτο βραβείο δόθηκε με διαφορά μιας ψήφου στην (ξεχασμένη) ταινία «Ξεχασμένοι ήρωες».
  Στα νεότερα χρόνια, άκουγα μέλος της επιτροπής εκείνης, κάθε φορά που γινόταν κουβέντα για το φεστιβάλ του 1966 ή για τις σημαντικές ταινίες που παρουσιάστηκαν εκείνη την τελευταία προδικτατορική χρονιά,μέχρι που ζούσε, να αφέρεται ότι οδηγήθηκαν στο απαράδεκτο αποτέλεσμα γιατί επέμενε στην ψήφο του» ο σκατόψυχος ο… »
  Δεν είναι πρεπό να γράψω το όνομα αν και είμαι σίγουρη ότι το αγανακτισμένο αυτό μέλος πολύ θα χαιρόταν, γιατί το έλεγε τόσες φορές σα να ήθελε πράγματι να διαιωνίσει το χαρακτηρισμό, κολλημένο το όνομα τού διαπράξαντα την»ύβρη».(μπορεί κ να μη θέλει εισαγωγικά)
  Να δω τί λινκ θα βρω,για όσους δε γνωρίζουν τί διαμείφθηκε:
  Ο Γιάννης Καλιόρης σχολίαζε σε κείμενό του με τίτλο «Η δολοφονική απόφαση» («Επιθεώρηση Τέχνης», τεύχος 141, Σεπτέμβριος 1966, σελ. 199): «Πολλά κυκλοφορούν επί πτερύγων ανέμων κι ακόμα περισσότερα έρπουν στις τριόδους. Αποδείξεις απτές δεν υπάρχουν, αλλά η λογική διερεύνηση της υπόθεσης μαζί με τα δεδομένα της «παράτας» και των εξαιρετικών τιμών που αποδόθηκαν, από επίσημες αρχές και παράγοντες, σ’ αυτή την ταινία κατά τη μέρα της προβολής της, δείχνουν πως το σκάνδαλο έχει οπωσδήποτε την καταγωγή του έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων της επιτροπής»

 83. Reblogged this on mariapapageorgiou30.

 84. Νίκος Α. said

  Τα συχαρίκια στο μαιευτήριο:
  Ο γιατρός βγαίνει απο την αίθουσα τοκετού, ανακοινώνει τα ευχάριστα νεα στον πατέρα και αυτός του αφήνει ένα «μικρό» φιλοδώρημα.

 85. Κι εγώ με τις σύγχρονες έννοιες χρησιμοποιώ τις δυο λέξεις αλλά παλιότερα που διάβασα τον Παπαδιαμάντη τότε έψαξα και έμαθα την πρότερη έννοια του συχαρικιού.

 86. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  61-74: Ασφαλώς και λέγεται «τα συχαρίκια μου» και το έχω προσέξει πολλές φορές στη μπλογκόσφαιρα, μάλιστα αν γκουγκλίσεις η φράση «τα συχαρίκια μου» βγάζει 3000 γκουγκλιές-

 87. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>για να πάρουν τα συχαρίκια -το φιλοδώρημα.
  τα καλοψίκια,ή λουχουνίκια μετά τη γέννα, παλιά όταν γεννούσαν στο σπίτι. Τώρα σα να λένε και τα καλορίζικα κεράσματα του γάμου(ή του λογοδοσίματος,αρραβώνα τελοσπάντω).
  Βεβαίως και πικροειρωνικά όταν αναγγέλεται ένα δυσάρεστο γεγονός «εγλάκα να του πάρει του έρμου τα συχαρίκια» ,να του πει το κακό χαμπέρι.

 88. Νίκος Α. said

  Τη λέξη συχαρίκια την έχω ακούσει μόνο με την έννοια του ειρωνικού μπράβο όπως:
  – Τώρα που θυμήθηκε να πάει για ψωμί ο φούρνος έχει κλείσει πες του τα συχαρίκια.

  Το σκατόψυχος το έχω ακούσει πριν πολλά χρόνια μόνο για νεκρό και συγκεκριμένα τον Βενιζέλο. Εχω την εντύπωση οτι είχε εξαφανιστεί και εμφανίστηκε ξανά με την κρίση.

 89. Αναζήτησα εικόνες στο Google για τη λέξη «σκατόψυχος» και δεν μπορώ να πω πως απογοητεύτηκα

 90. 31, …στείλε μου τουλάχιστον ένα τελεγράφημα ή έστω τελεσίγραφο… 🙂

  …στείλε, τέλος πάντων, τελεμήνυμα, ή – τουλάχιστον – τελεμέ:

  Κύριε τηλεφωνητή μ’
  σου `φερα ψωμί στη γάστρα
  να το στείλεις στο παιδί μ’
  τηλεφωνικώς στην Πάτρα.

 91. Γς said

  Σε [απόσπασμα] βραδυνής αθλητικής εκπομπής στο STAR TV τώρα:

  -Χρόνια Πολλά
  -Γιατί;
  -Του Αγίου Πρίντεζη!

 92. sarant said

  89: Χαχαχά!

 93. Γς said

  89:

  Αναζήτησα κι εγώ εικόνες για κ@λόγερος και μου έβγαλε και τον πσαρά

  Ο Τζι

 94. Πάνος με πεζά said

  @ 87 : Και το «ρεγάλο», που μπορεί όμως να μην είναι μόνο χρηματικό («και δώσε τη φιγούρα μου στον πειρατή ρεγάλο»).

 95. Spiridione said

  Και λίγα βυζαντινά: Στη βυζαντινή εποχή υπήρχε ένα ειδικό αξίωμα, ο συγχαριάριος, ένα είδος αγγελιοφόρου για χαρμόσυνα γεγονότα. Διαβάζω ας πούμε ότι όταν ήταν να γίνει ο γάμος του Αυτοκράτορα και αν η νύφη έμενε εκτός Κωνσταντινούπολης, μόλις αναχωρούσε η νύφη από την πατρίδα της ο συγχαριάριος μετέφερε την είδηση στη Βασιλεύουσα. Πρέπει να είχε και άλλες αρμοδιότητες αφού υπάρχει τίτλος άρθρου στα Βασιλικά, στο βιβλίο 56 (που δυστυχώς δεν μπορώ να το βρω ονλάιν), «περί φροντιστών δημοσίων των εν ταις πόλεσι δημοσίων πραγμάτων φροντιζόντων και περί συγχαριαρίων».
  Στη Μικρά Σύνοψη (Synopsis Minor), ένα κείμενο περιληπτικό και επεξηγηματικό των Βασιλικών του 13ου αιώνα, υπάρχει η διάταξη:
  «Οι τας δημοσίας ιλαρίας τουτέστι τα κοινώς λεγόμενα συγχαρίκια είτε ουν χαρμόσυνα επιφερόμενοι μηδέν παντελώς παρά των επαρχεωτών λαμβανέτωσαν».
  https://books.google.gr/books?id=TnhGAAAAcAAJ&pg=PA230&dq=%CE%BF%CE%B9+%CF%84%CE%B1%CF%82+%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82+%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82&hl=el&sa=X&ei=UBI6VdHzIsXmaJmEgeAF&ved=0CCAQ6AEwAA#v=onepage&q=%CE%BF%CE%B9%20%CF%84%CE%B1%CF%82%20%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82%20%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82&f=false
  Η πρώτη αναφορά της λέξης συχαρίκια (συγχαρίκια ή συγχαρίκεια), πρέπει να είναι στη Χρονογραφία του Θεοφάνη (9ος αιν.), που λέει ότι «ο βασιλεύς των Ινδών πέμπει συγχαρίκια τω Ηρακλείω εν τη των Περσών νίκη μαργαρίτας και λίθους τιμίους ικανούς».
  https://books.google.gr/books?id=B0JNAAAAcAAJ&pg=PA150&dq=%22%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=-k86Vc2xPMvnaoedgdgE&ved=0CCAQ6AEwAA#v=onepage&q=%22%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1%22&f=false

 96. physicist said

  #90. — Θρυλικό τραγούδι, Μιχάλη!

 97. Πάνος με πεζά said

  Ε, βάλαμε Θεσσαλικό Κύκλο, απ’ το πρωί…

 98. sarant said

  95 Ιλαρίες λοιπόν, ωραίο.

  97 Ναι, φοβερός δίσκος.

 99. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>ώστε να τον θυμόμαστε ακόμα με αγανάκτηση και να τον καταριόμαστε λέγοντας
  «πίσσα στα κόκκαλά ντου»- το σύνηθες (τα λευκά κόκκαλα μετά, σήμαινε λέει καλό άνθρωπο που πήγε στον παράδεισο

 100. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ταινία » Ο Μετανάστης»
  …και τα συχαρίκια μου ποιος θα μου τα δώκει;

 101. Το σκατόψυχος το άκουγα κι εγώ μόνο για νεκρούς, καμιά φορά σαν » σκατόψυχος, θέ μου συχώρα με». Αργότερα ξεχάστηκε η σημασία αυτή, προφανώς με το που ατόνησε η μεταφυσική αγωνία περί τη μετά θάνατον ζωή και περί κολάσεων. Η οποία κόλαση, παραδοσιακά έχει ένα τόπο με σκατά, και στα ανέκδοτα, αλλά και στο Δάντη, που τον τοποθετεί στο Καθαρτήριο.
  Δεδομένου ότι η τιμωρία των αμαρτωλών στη Θεία Κωμωδία είναι κατά κάποιο τρόπο προϊόν των ενεργειών τους εν ζωή, δηλαδή ένα είδος μεταθανάτιο χριστιανικό κάρμα, η λάσπη και η σκατοβροχή είναι η τιμωρία του Λαίμαργου. Κουραδομηχανή είναι, θα λουστεί αυτά που παράγει. Ο Ντορέ τους λαίμαργους τους παρουσίασε έτσι.

  Στα ανέκδοτα ο λάκκος με τα σκατά (και την Ελληνική κόλαση που είναι η καλύτερη για τους γνωστούς λόγους,) περιγράφεται πιο εκφραστικά από τον Ντορέ.

 102. sarant said

  Φοβερός ο Ντορέ!

 103. περιγράφεται πιο εκφραστικά από τον Ντορέ.
  Τς, τσ
  ..από όσο την παρουσιάζει ο ντορέ.

 104. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  10.>>δια στίχων Κώστα Βίρβου
  και τούτο
  Μου ’θελες μουσαφιρλίκια
  λες κι εγώ κολλάω μπρίκια.
  Άντε τώρα στη μαμά σου
  να της πεις τα συχαρίκια.

 105. Spiridione said

  Έτι των Ιλαρίων ημερών: Ήσαν τινές ημέραι τοις ειδωλολάτραις, ας Ιλαρίας εκάλουν· και αι μεν ήσαν ίδιαι και ιλάριοι, ως όταν τίς έγημεν ή υιόν εκτάτο, αι δε κοιναί και δημόσιαι ιλαρίαι εκαλούντο, ως όταν βασιλεύς αναγορευόμενος, τας δημοσίας Ιλαρίας παρείχε. Και ούτε πένθιμα εν ταύταις φορείν εξήν, αλλά και θέαι και θυσίαι καθ’ εκάστην ημέραν διετελούντο δημόσιαι, και οι πεθνούντες επαύοντο και εθεώρουν, και εν ευωχίαις απαύστοις διήγον τας ωρισμένας ημέρας ταις τοιαύταις Ιλαρίαις. Ην δε και Ιλαρία, εορτή ιδική Ρωμαίων εις τιμήν της μητρός των θεών αυτών, μάλλον δε δαιμόνων, ως φησί Δημόφιλος εν τω «Περί των παρ’ αρχαίοις θυσιών και εορτών».

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  12 – » Ο Τσώρτσιλ ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της νίκης κατά του Ναζισμού.»
  Οι ναζιστές νικήθηκαν όχι ο ναζισμός, αυτός ζεί και βασιλεύει.

  60 – Αν και μάλλον το βλέπουμε απο διαφορετική οπτική γωνία, συμφωνώ μαζί σου.

  76 – Συμφωνώ, κι εγώ την θυμάμαι την λέξη για ζωντανούς, μάλλον έχουν πληθύνει οι «ταιριάζοντες».

  Τον νικητή και ανθρωπιστή Τρούμαν, που έριξε δύο ατομικές βόμβες σε άμαχο πληθυσμό, και εξαφάνισε σε δευτερόλεπτα δύο πόλεις πάνω απο 200 χιλιάδες ανθρώπους, και εκατομμύρια αργότερα με τις παρενέργεις της ραδιενέργειας πώς θα τον ονομάζατε;

 107. physicist said

  106. — Οι ναζιστές νικήθηκαν όχι ο ναζισμός, αυτός ζεί και βασιλεύει.

  Κοίτα, μην το ξεφτιλίσουμε εντελώς, καταντάει προσβολή σε όσους υπέφεραν στα χέρια αυτών των εγκληματιών όσο ήταν στην εξουσία.

  —-

  Να μην περάσει απαρατήρητη η χειρονομία που έκανε η Eva Kor, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, ν’ αγκαλιάσει με συγχώρεση τον «λογιστή του Άουσβιτς» Oskar Gröning στο περιθώριο της δίκης του τελευταίου στη Lüneburg. Πράξη απίστευτα μεγαλειώδης, που ανανεώνει την πίστη μου στους ανθρώπους.

  «Συγχώρεσα τους Ναζήδες όχι επειδή το αξίζουν εκείνοι αλλά επειδή το αξίζω εγώ η ίδια». Πόση πραγματική, αφτιασίδωτη, ουσιαστική ανθρωπιά και πόση αληθινή καλοσύνη έχει μέσα της αυτή η γυναίκα!

 108. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πώς το ξέχασα από το πρωί: Θείτσα τάξε συχαρίκια http://www.youtube.com/watch?v=0HOtoeCFLRg 🙂 Ένα από τα επίμονα ραμόνια των παιδικών μου χρόνων, «Θείτσα τάξ’ εσύ χαρίκια»! Και δώστου να ψάχνω να βρω τι είναι τα χαρίκια, που σίγουρα ήταν κάποιο ιδιαίτερο κέρασμα της χαράς! 😀
  Αν και το τραγουδάκι ξεγελά με τα συχαρίκια και τις σκομαΐδες στην αρχή, εκείνο το «ανυπομονώ» προδίδει ότι δεν είναι πολύ παλιό.

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – Πού είναι η προσβολή; μήπως δεν σκοτώνονται κάθε χρόνο, άνθρωποι διαφορετικού χρώματος στην Ευρώπη, απο φιλοναζιστές; Μήπως δεν υφίστανται διώξεις οι μαυριδεροί και οι τσιγκάνοι στην Ε.Ε; Μήπως δεν έχουν μπεί τα ναζιστικά κόμματα στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια; Μήπως δεν είναι πάνω απο 15% οι φασίστες στην βουλή; Μήπως δεν καλπάζει για την προεδρία στην Γαλλία η Λεπέν, και ξεθάψανε τον καραδεξιό Σαρκοζί για να την ανακόψει; Μήπως δεν λειτουργεί με ναζιστική νοοτροπία η Γερμανία στην Ε.Ε; Μήπως δεν ανατράπηκε η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία απο τους ναζιστές που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε; Μήπως δεν συμπεριφέρεται ναζιστικά η Ε.Ε που ενώ έχει διαλύσει τις χώρες της Αφρικής απομυζώντας τους φυσικούς πόρους τους, αφήνει τους απελπισμένους πρόσφυγες να πνίγονται, ενώ γνωρίζει πολύ καλά απο πού και πότε φεύγουν; (όλα για τα κονδύλια γίνονται). Μήπως το Ισραήλ δεν φέρεται ναζιστικά στους κατεχόμενους Παλαιστίνιους;
  Προσβολή απέναντι σε όσους υπόφεραν απο τους ναζί, είναι που τα ανεχόμαστε όλα αυτά, εμείς οι κατ΄ευφημισμόν δημοκράτες.

 110. Λάμπρο, στο 109

  μας τόχει διευκρινίσει και παλιότερα ο Φυσικός

  Με την τάση μας να βλέπουμε παντού σύγχρονους ναζήδες, εξοικειωνόμαστε με το ναζισμό και τον κάνουμε να δείχνει μπανάλ. Οι αυθεντικοί ναζήδες έδρασαν τόσο καταστροφικά επειδή τους διευκόλυναν οι τότε ιστορικές συνθήκες. Οι τωρινές επιτρέπουν ακροδεξιές πολιτικές αλλά όχι τη συγκέντρωση τόσων υπερεξουσιών.

 111. Επειδή ο Φυζικός στο 107 ήταν λίγο συνοπτικός, ιδού σε τι αναφέρεται

  Επιζήσασα από το Άουσβιτς συγχωρεί και αγκαλιάζει πρώην φύλακα των Ες Ες

  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/epizhsasa-apo-to-aoysvits-sygxwrei-kai-agkaliazei-prwhn-fulaka-twn-es-es.3431861.html

 112. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  108 Α, πολύ ωραίο ραμόνι, ευχαριστώ!

 113. Pedis said

  # 110 – «Οι τωρινές επιτρέπουν ακροδεξιές πολιτικές αλλά όχι τη συγκέντρωση τόσων υπερεξουσιών.» Λες να είναι λάιτ αυτή τη φορά;

 114. leonicos said

  Ήξερα και τις δυο λέξεις με την παλιά σημασία.

  Προφανώς είμαι όντως συντηρητικός.

  Έχω πει ‘τα συχαρίκια μου’ αντι συγχαρητηρίων, ειρωνικά καναδυό φορές.

  Το σκατόψυχο τον νξέρω μόνο νεκρό. Αν ακούγεται για ζωντανό, το εκλαμβάνω ότι ‘το φαντάζονται νεκρό’ ή ότι θα είναι σκατόψυχος αφού πεθάνει

  Τξη σκατοψυχιά δεν την έχω χρησιμοποιήσει, αλλά τη βλέπω σωστή

 115. 113

  ποτέ δεν είναι λάιτ, ιδιαίτερα άμαν είσαι από τη λάθος πλευρά της κάνης.

  Απλά (ελπίζω ότι) δεν θα είναι τόσο «χέβυ».
  Κι άλλωστε γιατί να σου επιβάλλουν Κατοχή και να λερώνουνται με αίμα, άμα μπορούν να σε ληστέψουν με πωλήσεις Λέοπαρντ, υποβρυχίων, αεροσκαφών και μέσω ΔΝΤ, ΕΚΤ κοκ.;

 116. giorgos said

  Κάπως έτσι θά εξελιχθούν τά πράγματα.

  «Ποτέ άλλοτε η δυτική Εύρώπη δέν ευρέθηκε τόσο ιστορικά άμήχανη όσο κατά τά τελευταία χρόνια. Ουτε κάν γιά τήν ανατολική Ευρώπη δέν βρέθηκε νά διαθέτη ή δυτική μίαν άντίληψη συνύπαρξης.
  Απόδειξη της ολικής αγνόησης (όχι άγνοιας) της πνευματικής ιστορίας της ανατολικής Ευρώπης (μια ιδιαιτερότητα που υποβάλλεται ακριβώς από την συνύπαρξη με τις πολιτιστικές αξίες του ανατολικου ημισφαιρίου καί πού στήν λογοτεχνία θά όδηγήση στην δημιουργία όλοκλήρων σχολών καί ρευμάτων, όπως ο Σαρματισμος π.χ. στην Πολωνία) είναι ακριβώς οι απόψεις που επεκράτησαν μετά τη πτώση των συνόρων. Η πρώτη θεωρία ήταν η «θεωρία του απορροφητήρος» (!) -«Staubsauger theorie»-, δια της οποίας το όλον θέμα της ανατολικής Ευρώπης ελύετο δι’ οικονομικής… απορροφήσεως. Αλλα πως ομως – αποικιοκρατικά ή πολιτικά καί ιστορικά; Έπ’ αυτού βεβαίως δεν ηταν δυνατόν νά ύπάρχη άπάντηση, και δεν υπαρχει ακόμη φυσικά, και δια τούτο εφευρέθηκε ό νέος όρος του «βλέποντας και κανοντας»… ή απλούστερα ότι η έννοια «Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι ολικώς εκ των πραγμάτων ξεπερασμένη… Μια εκδοχή που κάθε άλλο παρά μη ευτυχής μπορει να είναι. Κρατώντας ή ανατολική Ευρώπη τήν πολιτιστική της ιδιομορφία καί μή εξανεμίζοντάς την σέ στατιστικά νούμερα και σε πίνακες των κομπιούτερ, θα προσδωση ισως ακομη μια φορά τις πνευματικές ώθήσεις πρός την δυτική, όπως καί στόν μεσαίωνα, γιά μιά ενιαία καί φυσιολογική περί Ευρώπης άντίληψη. Μιά άντίληψη που δέν μπορεί νά ολοκληρωθή παρά μόνο διά τής νέας ιστορικής λειτουργίας του μεσογειακου οργανισμού. Ένα αναγκαστικό προστάδιο πού θά περάση ή δυτική Ευρώπη πρό αυτής της ολοκλήρωσης, θά ειναι ακριβώς ο… εθνικοσοσιαλισμός. Είναι ή αναγκαστική πολιτική τάξη πραγμάτων που απορρέει άπό τήν ιδεολογία τής «ευμάρειας» καί τών «οικονομικών θαυμάτων»!
  Ο Δυτικοευρωπαίος που θά θέλη τήν καλοπέρασή του, θά θελήση «κοινοτικά σύνορα» καί «εθνική προστασία» έναντι τών ξένων. Θα πέση έτσι στις άκροδεξιές κυβερνήσεις, που θά του προσφέρουν «προστασία» καί απομονωτισμό. Και επειδή οί νέοι πόλεμοι θά αποδειχθούν μάλλον αδύνατοι, θά βρεθή έτσι μιά σύμμετρη αντίληψη περί Ευρώπης. Ο έθνικοσοσιαλισμός αυτός, που θά έχη επίσης τό έμβλημα τής δημοκρατίας, δέν θά είναι ό παλαιού τύπου εθνικός ανταγωνιστικός εθνικοσοσιαλισμός. Θα είναι απλώς μιά ιδεολογία τής κεκτημένης καλοπέρασης, τής «αναπτύξεως», που δέν θά προσφέρεται γιά διάλογο μέ κανέναν.»

  Read more at http://cosmoidioglossia.blogspot.com/2014/05/blog-post_8963.html#e26GtXux8JBFvTvJ.99

 117. Pedis said

  #115 – Μάλλον στην Ουκρανία δεν τους έφταναν ΕΕ, και ΗΠΑ και ΔΝΤ βάλαν και τους ναζί.

  άσχετο (λέμε, τώρα)- Ουκρανία: η περίπτωσή της δεν φαίνεται να προκαλεί βορειοκορεάτικα γαργαλητά αποτροπιασμού και καταδίκης στις δημοκρατικές συνειδήσεις …

  Και τι κρίμα που δεν εφαρμόστηκε η πρόταση του Σερ Γουίνστον να εξαφανίσει τη ΣΕ αμέσως μετά το ’45 και μαζί με αυτή την Ουκρανία. Δεν θα υπήρχε καν πρόβλημα να το κρύβουμε.
  http://www.digitaljournal.com/news/world/fbi-memo-churchill-wanted-harry-truman-to-nuke-russia/article/413976

  Πάλι καλά, λέω, διότι αν ο χοντρός με την πουράκλα δεν είχε πάρει το νόμπελ λογοτεχνίας, θα του είχαν δώσει εκείνο της ειρήνης και άντε μετά να παρηγορήσεις τον Λίντεμαν που του περάσαν όλη την ευθύνη για τους στοχευμένους μαζικούς βομβαρδισμούς αμάχων.

  Για παράδειγμα
  C.P. Snow «Science and Government» http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674072374
  (ο ίδιος του The two cultures) — θα τον εκτιμήσουν και οι φυσικοί

 118. 117

  οι ναζί, παλιοί και νέοι, είναι πάντα η ρεζέρβα της εξουσίας, σε περίπτωση που δεν περνάνε τ’ άλλα όπλα.

 119. Pedis said

  Σε αυτό συμφωνούμε.

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  110 – Koίτα σκύλε, τον Φυσικό τον εκτιμώ πολύ και το έχω δηλώσει εδώ μέσα, αλλά για τον φασιμό-ναζισμό έχω την δική μου άποψη, που διαφέρει κατά πολύ απο του φυσικού, προφανώς και την δική σου, αλλά και των περισσοτέρων στο ιστολόγιο, όπως και εκτός ιστολογίου, και δυστυχώς, απο το 1979 όλα τα δεδομένα δικαιώνουν την άποψή μου. Αν αυτά που έγραψα δεν είναι ναζισμός και ναζιστικές συμπεριφορές, τότε και οι «θεσμοί» δεν είναι τρόϊκα, κι αυτοί που σκότωσαν τον Φύσα και μαχαίρωσαν μετανάστες, είναι κάτι παλιόπαιδα με παραβατική συμπεριφορά, αλλά κατά βάθος είναι καλά παιδιά. Όσο για την εκατόμβη των θυμάτων (που συνεχίζεται) στην Μεσόγειο, είναι θέλημα θεού, και φυσικά, δεν είναι ναζισμός το να κατηγορείς έναν καθ΄όλα δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη όπως ο Πούτιν, δικτάτορα, και τους αποδεδειγμένα ναζιστές Ουκρανούς πραξικοπηματίες ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, και η Λεπέν βέβαια, δεν εκπροσωπεί τους ξενοφοβικούς και τους ομοφοβικούς, ούτε είναι κατά των εβραίων, άλλωστε το ποσοστό της είναι αμελητέο. Για την λειτουργία της Ε.Ε δεν το συζητώ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΗ, αφού να σκεφτείς, ο διευθυντής της ΕΚΤ, ψηφίστηκε απο την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών, η δε πολιτική του πιο διεφθαρμένου κράτους στην Γή, να διαπομπεύει και να καταδικάζει στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό, μόνο και μόνο για να διασώσει τις διεφθαρμένες τράπεζές του, είναι ο ορισμός της δημοκρατίας, απόψεις είναι αυτές.
  «Οι τωρινές επιτρέπουν ακροδεξιές πολιτικές αλλά όχι τη συγκέντρωση τόσων υπερεξουσιών.»
  Μορφωμένοι και επιστήμονες άνθρωποι είστε, δεν θα σας κάνω εγώ τον έξυπνο, απλώς να πώ ότι, η συγκέντρωση υπερεξουσιών σήμερα, είναι πέρα απο κάθε φαντασία (αν ποτέ αποφασίσεις να ασχοληθείς με τα χρηματιστηριακά-αγορές, έλα να τα πούμε, θα συνεννοηθούμε σίγουρα). Όσο για τον φασισμό, αυτός εξακολουθεί να ζεί και να αναπαράγεται στις οικογένειες.

 121. giorgos said

  Μήπως γνωρίζει κάποιος περί «σαρματισμού» ? Προσπαθώ στό ίντερνετ , αλλά δέν βρίσκω τίποτε .
  (μάλλον γιά λογοτεχνική σχολή τής Πολωνίας πρόκειται…)

 122. Επιστήμων εγώ; Απαπα… Όταν λέω πως οι τωρινές συνθήκες επιτρέπουν ακροδεξιές πολιτικές αλλά όχι τη συγκέντρωση τόσων υπερεξουσιών, δεν αναφέρομαι τόσο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο στη δυνατότητα της κοινωνίας να αντιδρά, στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών -και ιδαίτερα στην πληροφορία, όπως το ίντερνετ, καλήωρα- και βέβαια στην ικανότητα του κεφαλαίου να μας κλέβει το σώβρακο χωρίς να μας βγάλει το παντελόνι. 😉

 123. Γιώργο 121

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sarmatism

  Πολωνολιθουανική αριστοκρατία

 124. Πχιο σωστά εδώ

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sarmatism#Sarmatian_art_and_writings

 125. Ριβαλντίνιο said

  @ 121 giorgos

  Μήπως είναι αυτό ?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sarmatism

 126. Ριβαλντίνιο, καλός είσαι. 😉

 127. Ριβαλντίνιο said

  Α, με πρόλαβε ο Σκύλος της Β.Κ.

  Οπότε εγώ ας πω κάτι άλλο.
  Κατά μια θεωρία οι Σέρβοι και οι Κροάτες ήταν αρχικά Σαρμάτες που εκσλαβίστηκαν.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_hypotheses_of_the_Serbs#Iranian_theory
  http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_hypotheses_of_the_Croats#Iranian_theory

 128. Γς said

  121¨
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sarmatism

 129. Λ said

  Το «τάξε μου» νομίζω έχει σχέση με τα συχαρήκια.

  Αν θέλετε κοιτάξτε την «αρκοκιάν» του Δημήτρη Λιπέρτη . Έχει την φράση: Τον πίσσην τον λιμάντερον τζείντο κακόν κακκάτιν.

 130. Γς said

  128:
  Με πρόλαβαν.
  Αυτά παθαίνεις όταν δεν ανανεώνεις τη σελίδα…

 131. Κύρος Μοναχός said

  Ἴσως καὶ αὐτὸ νὰ βοηθάει, μιᾶς καὶ ἀναφέρεται στὸ δίλημμα σαρματισμός ἢ διαφωτισμός γιὰ τὴν πολωνικὴ κουλτούρα:

  http://www.ruf.rice.edu/~sarmatia/497/wasko.html

 132. giorgos said

  Σας ευχαριστώ πολύ , στά ελληνικά δεν υπάρχει τίποτα ε?

 133. Ουχ, σόρρυ, όχι.

  Αλλά αν βάλεις στο Google translate να στο μεταφράσει από english σε greek βγάζει κάποιο νόημα

 134. Στρατος Βασδεκης said

  Ο «σκατοψυχος» με την παλια του σημασια (ο μακαριτης που χαρακτηριζοταν για τον κακο του χαρακτηρα και τις κακες του πραξεις) καταγραφεται και στο «Academic Dictionaries and Encyclopedias»: http://greek_greek.enacademic.com/155197/%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CF%82

 135. Δημητρης said

  Λεκτικά επίκαιρο

  http://luben.tv/wp-content/uploads/2015/04/2012032701199_120243584-1024×650.jpg?cbd6c0

 136. Δημητρης said

  υγνώμη τώρα και ο τίτλος του 135

  1922: Όταν οι ντόπιοι έβγαζαν την σκατοψυχιά τους σε φουκαράδες που έφταναν στα νησιά του Αιγαίου

 137. Αν διαβάσεις με προσοχή θα βρεις κάτι λίγα εδώ: https://rogerios.wordpress.com/2012/04/06/%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%80%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%81%CE%BF%CF%85/

 138. Δημητρης said

  Τελος πάντων ίσως καλύτερα

  http://luben.tv/blogosphere/blogs/55395

 139. 138 Δημήτρη

  137
  Δύτη, είσαι μεγάλος Δύτης!

  Αναφέρονται στο λινκ σου και οι προσφιλέστατοι Κοζάκοι του Ζαπορότσε

  εκ των παλαιοτέρων τρόλζ!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Reply_of_the_Zaporozhian_Cossacks

  (πίνακας του Ίλυα Ρέπιν)

 140. Ήθελα να πώ:

  138

  Δημήτρη είναι πολύ ωραίο φωτογραφικό άρθρο, και μου αρέσει και το στυλ γραφής.

 141. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  134: Μπράβο, δεν το ήξερα.

  135-6: Ε, το λέει και το άρθρο 🙂

 142. Ωραίο το αφιέρωμα του λούμπεν, αν και λίγο απρόσεχτο (π.χ. στο πρώτο παράθεμα προφανώς ο συντάκτης δεν προτείνει να παραδώσουν τους πρόσφυγες στον Κεμάλ, το χρησιμοποιεί ως ρητορικό κόλπο για να διεκτραγωδήσει την κατάστασή τους). Στο μεταξύ συμπαθάτε με, γελάω μόνος μου μ’ αυτό: http://luben.tv/blogosphere/dailyviral/55799

 143. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  http://pitsirikos.net/2013/09/%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%AC/

 144. physicist said

  Ρε σεις, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Ρίτσαρντ Ντώκινς και δεν βρέθηκε ένας χριστιανός(!) να το αναφέρει; Μ’ αφήσατε να το μάθω απ’ τις εφημερίδες, να σας πάρει η ευχή;

 145. sarant said

  142β: Ε μα κι αυτος τι περίμενε;

 146. Μαρία said

  144
  Μεταξύ των ομιλητών η Τζάνη κι άλλα γνωστά νούμερα http://odysseyofknowledge.org/

 147. giorgos said

  123.125.128.131.137. Αυτή ΄η άμεση ανταπόκριση μέ έκανε νά σκεφτώ, ότι τελικά τό μεγαλύτερο πρόβλημα τού συστηματος, ειδικά στό μέλλον , θά είναι ή διάδοση τών ιδεών .Είναι μεγάλη υπόθεση ή εξέλιξη τής ηλεκτρονικής τεχνολογίας πού δίνει τήν δυνατότητα νά πληροφορείται κάποιος άμεσα καί να διαβάζη κάτι χωρίς νά περιμένει κάποιους( εφημερίδες,μ.μ.ε. κλπ) νά τού τό «προσφέρουν»
  Σας ευχαριστώ καί πάλι όλους .

 148. sarant said

  144-146 Το είδα κι εγώ στη Λεξιλογία και μου έκανε εντύπωση που δέχτηκε ο Ντ. να συναγελαστεί με τέτοια νούμερα (έστω, δωδεκαθεϊστικά νούμερα).

 149. Γς said

  144, 148:

  >Μ’ αφήσατε να το μάθω απ’ τις εφημερίδες, να σας πάρει η ευχή;

  Κι εγώ τώρα από σας το μαθαίνω στις 4 το πρωί.
  Κι έχω ένα σωρό πράγματα [+ μία κηδεία στο Πικέρμι] σήμερα.
  Τα παρατάς όλα ή δεν τα παρατάς κύριε Πρόεδρε;

  -I would like to ask professor Stephen Hawking …
  Για όλες τις γκάφες είναι ικανός ο Γς,

  Είσοδος ελεύθερη με επίδειξη ταυτότητας.

  -Για την Υπατία, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

  [ Το έχω ξανακάνει ].

  Ντάξει, Εκτός από τον Ντόκινς, τον Νανόπουλο και την Τζάνου, μεταξύ των Χριστεπωνύμων συμμετεχόντων θα είναι κι ο Ξενοφών Μουσσάς, ο Μιχάλης Καλόπουλος, ο Στράτος Θεοδοσίου, ο Διονύσιος Σιμόπουλος κι ο Σπύρος Μερκούρης,

  Γκεστ Σταρ Άντζελα Γκερέκου

 150. physicist said

  Ωχ, ή δεν τον ενημέρωσαν σωστά ή του την κάνανε να φορτώσουν στο πρόγραμμα νούμερα εκ των υστέρων. Ή μπορεί τελικώς και να μη δίνει φράγκο ποιος άλλος μοιράζεται το πάνελ μαζί του.

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για να μη γίνει κόλαση το νήμα, δεν θα πώ ότι δεν θα είναι ο Δανέζης και ο πανεπιστήμων Μεσογαίας.

 152. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O Nτώκιν είναι που λέει για τρύπες κι ο Χώκινς που βρίζει τους παπάδες ή ανάποδα είναι και τούς μπερδεύω; 😆

 153. physicist said

  #151, #152. — 😀 😀 😀

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – Φυσικέ, ο πρόεδρός σας θα μιλήσει για την Υπατία την ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ φιλόσοφο,
  αυτά είναι τα όμορφα της επιστήμης. Τώρα που το σκέφτομαι, λέω να περάσω να δώ τον Ντώκινς, έτσι κι αλλιώς θα πάω με την Δανάη στο Γεωπονικό στις 12,30 (συμετέχει στην θεατρική ομάδα). Λοιπόν αν πάω, θα σας πώ το βραδάκι τις εμπειρίες μου.

 155. Γς said

  152:

  Πολλοί τους μπερδεύουν.
  Τον Φυσικό Στήβεν Χώκινς με τον Εξελικτικό Ρίτσαρντ Ντώκιν και αντιστρόφως

  Αλλά καμιά φορά τους μπερδεύουν ακόμη περισσότερο:
  Μιλούν για τον Στήβεν Ντώκιν αντί του Ρίτσαρντ Ντώκιν ή του Στήβεν Χώκινς και για τον Ριτσαρντ Χώκινς αμτί του Στήβεν Χώκινς ή του Ρίτσαρντ Ντώκιν.

  Πάντως τους Σόιμπλε και Βαρουφάκη τους ξεχωρίζουν.
  Για μαύρες τρύπες στα οικονομικά μας ο πρώτος, γενικώς οικονοκλάστης ο δεύτερος
  😉

 156. Φυσικέ, δεν ξέρω αν θα με πιστέψεις αλλά θα στο πω: με το που είδα την είδηση σκέφτηκα να σε πειράξω και περίμενα να εμφανιστείς. Είχες όμως εξαφανιστεί για ένα μικρό διάστημα και… ε, μετά το ξέχασα.

 157. physicist said

  #154. — Να πας, Λάμπρο, και να μας πεις. Από μια ματιά που έχω ρίξει, μου φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επαναλαμβάνεται τελευταία αλλά συμβαίνουν κι αυτά, άλλωστε η επανάληψη μπορεί να είναι και διδακτική.

  (Προεδρός μου δεν είναι με την καμία.)

  #156. — Οποιαδήποτε δήλωση από σένα και τον Σκύλο ότι σκεφτήκατε να κάνετε κάποιο πείραγμα, την πιστεύω αμέσως. 😉

 158. Επίσης θα άξιζε πάντα να πάει κανείς να δει την Γκερέκου από κοντά (δεν ξεχνώ το Ακροπόλ, την πιο παραγνωρισμένη ταινία του Βούλγαρη).

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – «(Προεδρός μου δεν είναι με την καμία.)» Καλά βρε μη βαράς, ξέχασα να βάλω χαμόγελο, και μετά σκέφτηκα, «ώχ, θα μου την πεί ο Φυσικός»(χαμόγελο).

 160. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  158. Tην είχα δει από κοντά κάποτε (ήταν μεναγκό του Καπετάνιου τότε…) στα επίσημα του ΟΑΚΑ (μη ρωτάς πώς βρέθηκα εκεί; Κενονικαί υποχρεώσεις…(ευτυχώς σπάνια χρειαζούμενες!) . Η Ξυνίλα και η Γκαγκουριά και η Δηθενιά προσωποποιημένες 🙂
  και σιγά τη σούπερ όμορφη να ούμε! Κελβινέητορ!
  (ενώ η Κουντουρά, γκομενάρα!)

 161. sarant said

  Aν πάει κανείς, ας στείλει ανταπόκριση.

 162. physicist said

  #159. — Δεν βαράω ποτέ, εγώ καταδικάζω τη βία απ’ όπου κι αν αντιπαρέρχεται. Μόνο σε αυτοάμυνα. 🙂

  #160. — Το Κελβινέητορ έχει να κάνει με τον γνωστό Λόρδο Κέλβιν και τη θερμοκρασία του απολύτου μηδενός, να υποθέσω;

  (Από κοντά δεν ξέρω πάντως από κάτι φωτογραφίες τότενες, έχει ένα κάτι τραβηχτικό αυτή η γυναίκα).

 163. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  162. 160. E,ναί! 🙂
  (και τον άλλο το ζυθοποιό που κουβάλαγε μεγάλα θερμόμετρα στο ταξίδι του μέλιτος…you know… 😉 )

 164. skol said

  Άκουσα χτες τον Τσίπρα να λέει κάτι για «τον πυλώνα εισόδου προσφύγων της ανατολικής Μεσογείου» (ή κάπως έτσι -μεταφέρω από μνήμης) και κοντοστάθηκα. Ανοίγοντας τα λεξικά είδα ότι η πρώτη σημασία του πυλώνα είναι ακόμα η μεγάλη, κύρια πύλη και όχι το βασικό υποστήριγμα/υποστύλωμα όπως θα περίμενα. Είναι μόνο δικιά μου εντύπωση ή και εδώ τα λεξικά είναι λίγο πίσω;

 165. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  164. Συμφωνώ Skol. Πολύ πίσω ,μιας και η πρώτη σημασία έχει σίγουρα γίνει δεύτερη και καταϊδρωμένη.
  Και οι εγγλέζοι όταν λένε Pillar εννοούν πλέον ΜΟΝΟ κολώνα ή βάθρο έστω.

 166. sarant said

  164 Με παραξενεύει αυτό, έχω την ίδια αίσθηση με σένα.

 167. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Imaginary Διάλογος Γκερέκου-Ριχάρδου :
  -Oh. Dear Richard . I admire your work so much!
  -Thank you milady. Which part of it especially?
  – This part about God not casting dice… so profound indeed!
  -…@#%&&…&@@@

 168. Πέπε said

  @164: Εύκολα μπερδεύει κανείς τον πυλώνα με την πύλη (μόλις χτες δεν έγραψε κάποιος εδώ ότι μικρός νόμιζε ότι «τελεσίδικα» είναι μάγκικο για το «τελικά»;). Το ότι αυτή η έννοια υπάρχει όντως στα λεξικά είναι μάλλον συμπτωματικό: η συνήθης σημερινή έννοια, αυτή που ξέρει και όποιος δεν το ψάχνει πάρα πολύ με τις λέξεις, είναι κολώνα, στύλος.

 169. Γς said

  161:
  Ζωντανή μετάδοση εδώ:

  Πρόγραμμα εδω:

  Click to access Programma.pdf

 170. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Κύριε Ντώκινς, μια ερώτηση!
  -Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον εγωϊσμό των γονίδιών μας;
  -Κάντε όπως ο ασπρομάλλης κύριος με τα ψυχούδια που με απεκάλεσε Χώκιν!

 171. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O Σκύλος πού είναι; Την έκανε για κανα βνό αψλό;
  Πρέπει να πάει οπωσδήποτε στην εκδήλωση και να ζητήσει το λόγο απ’αυτόν τον υπερόπτη εγγλεζά , για το απαράδεκτο σύγγραμμά του: The Dog delusion

 172. sarant said

  169 Μπράβο!

  170-1: Χαχά!

 173. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O my Dog! Μια κυρία (που δεν ξέρω ποια είναι) μόλις πριν 10 δευτερόλεπτα στο live είπε πως η Υπατία ερεύνησε «τους κώνους του Απόλλωνα» !!!! (εννοούσε προφανώς τις κωνικές τομές του Απολλώνιου)
  (ε ρε να μην προκάνω…τι μπουφές θα βγει! 😦 )

 174. Γς said

  169:
  Στο συνέδριο τώρα η Μάρω Κουρή παρουσιάζει φωτογραφίες της.

  Και μια από την «χαράδρα του Βίκου στον Ταύγετο» [!]

 175. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πάντως ,είναι χαρακτηριστικό και ωραίο πράμα να γίνεται συνέδριο για την (κατα 99,999%) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ Υπατία, και να μη συμμετέχει ούτε ΈΝΑΣ μαθηματικός… 😆
  (είναι από την ανάποδη, αυτό που λένε οι Εγγλέζοι: to put my money where my mouth is… 😆 )

 176. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Eντάξει, ο Ντώκινς ασφαλώς κολλάει στο συνέδριο . Θα πει (how original ! 🙂 το γνωστό τροπάρι «Άτιμη θρησκεία που έφαγες την κοπέλα πάνω στο άνθος της ηλικίας της! » κ.λ.π. Αλλά τοσοι φυσικοί-αστρολάβοι τι δλεια έχνε κει πέρα;; Νά ταν για κανα Ίππαρχο ή Ήρωνα ,μάλιστα!

 177. Από τη ζωντανή αναμετάδοση του συνεδρίου:
  «Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται διάλειμμα»
  😁😁😁

 178. Κίντ είσαι μεγάλος γάτος!

 179. gbaloglou said

  Στο βιβλίο μας «An Entertaining Tale of Quadrupeds» («Παιδιόφραστος διήγησις των ζώων των τετραπόδων») ο Νιν Νικ (Nick Nicholas) και εγώ αφιερώσαμε τρεις σελίδες στον σχολιασμό της λέξης «συχαρίκιν»: ξαναδιαβάζοντας λοιπόν τι γράψαμε πριν 12+ χρόνια … βλέπω και μία αρχαιότερη έννοια («συγχαρητήριο δώρο» — όχι στον ταχυδρόμο αλλά στον ‘εορτάζοντα’), που είναι μάλιστα κοντά στην νεώτερη («συγχαρητήρια»):

  εν αυτώ δε τω καιρώ ο βασιλεύς των Ινδών πέμπει συγχαρίκια τω Ηρακλείω επί τη των Περσών νίκη, μαργαρίτας και λίθους τιμίους ικανούς (Θεοφάνης Εξομολογητής 335)

  Είχαμε επίσης ψάξει την αλήστου μνήμης λίστα hellas, όπου βρήκαμε 28 χρήσεις, 21 από τις οποίες σήμαιναν «συγχαρητήρια», αλλά και μία τουλάχιστον ζώσα χρήση — έστω και λίγο αμφιλεγόμενη, τώρα που την ξαναβλέπω! — με την έννοια του δώρου στον ταχυδρόμο:

  έμαθα προχθές ένα νέο και φαντάστηκα ότι αν δεν το έχετε μάθει απ’ αλλού (δεν) θα σας κακοκάρδιζε να μου δώσετε τα συχαρίκια

  Στην ίδια την Παιδιόφραστο (στίχος 729) η έννοια είναι μάλλον αυτή της χαρμόσυνης είδησης (περί κατάργησης του απανωγομίου (επιπλέον φορτίου) που μεταφέρει ο πρέσβης όνος στους άλλους γαϊδάρους):

  κατέδραμα δαμίτζικον να δώσω συχαρίκιν

 180. #173 Και τώρα μόλις ο κ. Στράτος Θεοδοσίου μας είπε πόσοοο ωραία μας τα είπε η κ. Ποτίτσα Γρηγοράκου (καθηγήτρια, ιστορικός Ελληνιστικού Πολιτισμού Ανατολής) για την Υπάτια…

 181. Μόνο δική μου εντύπωση είναι οτι αυτογελοιοποιείται με τον τρόπο που μιλάει;

 182. α, να διορθώσω· τώρα ανέφερε το όνομα αυτής που τα έλεγε καλά: Ελισάβετ Σπαθάρη (αρχαιολόγος, επίτιμη διευθ. ΥΠΠΟΤ), μια ομιλία πιο πριν

 183. sarant said

  179 Γιώργο, το είχα ξεχάσει αυτό, συγνώμη!

  Τελικά η ημερίδα με τον Ντόκινς είναι ελαφρώς γτπ, ε;
  (για τα πανηγύρια, βεβαίως)

 184. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «…έχουμε και κείνον το Ρίμαν που έχει μια μη ευκλείδεια γεωμετρία. Έδεσε το κερασάκι!» 😆

  (ας το σώσει κάποιος ρε παιδιά!! )

 185. Πάντως τα χώνει αγρίως του Κυρίλλου Αλεξανδρείας, και λέει σχεδόν επί λέξει ότι νομοτελειακά η Εκκλησία έπρεπε να φάει την Υπατία.

 186. υπομονή, έχει και τζάνη

 187. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Τι ώρα τραγουδάνε τα πρώτα ονόματα ρε παιδιά; (Νανό και Ρίτσαρντ)
  Οι μπακάπ δεν αντέχονται να ούμε…

 188. Click to access Programma.pdf

 189. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «όλους τους ερευνητάς ξεκολομένους απ’τα γήινα…» (lapsus)
  ΈΧΩ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠ’ΤΟ ΓΕΛΙΟ!! (νάσαι καλά ρε Φυσικέ! Τι θα χάναμε!!)

 190. sarant said

  Αρα μόλις τελειώσει αυτός ο Αράπης έχει Νανόπουλο και Ντώκινς. Μάλλον θα τους χάσω

 191. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Τώρα ,χωρίς πλάκα καμία!, στην Ελλάδα μπορεί πραγματικά να απομυθοποιηθούν τα πάντα! Μια αίθουσα άδεια! (έτσι δείχνει τουλάχιστον. Εκτός αν μπουκάρουν όλοι με τον Ρίτσαρντ) για να μιλήσει ο Ντώκινς (που είναι μαθημένος να κάθονται και πάνω στο κεφάλι του για να τον ακούσουν) μετά από πλήθος ομιλητές-ΝΟΥΜΕΡΑ που αφόδευσαν ομαδικά πάνω στην Υπατία, τον Αϊνστάιν, τον Καραθόδωρα και άλλους… 😦

 192. Θα τρελαθώ! Τώρα κάποιος Ξεοφών Μούσας ισχυρίζεται οτι οι κομήτες όντως, όπως λέει ο Αριστοτέλης, προκαλούν ανέμους, και ότι ο κομήτης του Χάλεϋ έπεσε στους Αιγός Ποταμούς;

 193. Γς said

  back
  Γύρισα. Μιλάει ο φίλος μου ο Ξενοφών Μουσάς

 194. Γς said

  192:
  Δεν είπε αυτό ακριβώς.
  [και δεν είναι
  >κάποιος Ξεοφών Μούσας
  😉 ]

 195. Γς said

  Γουάρ α πρέζιντεντ..
  Νά κι η Ζάνη!

 196. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Καλά, βλέπω τον Ντώκινς να τούς πλακώνει στα fucking…και ΌΠΑ δείρανε τη Τζάνη! 😆 😆

 197. Γς said

  Τζάνη

 198. sarant said

  191 Πόσο δίκιο έχεις!

 199. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πάντως ο τιτλος του συνεδρίου «Η Οδύσσεια της γνώσεως» είναι πολύ πετυχημένος!
  (Τι Οδύσσεια δηλαδή; Το έπος του Γκιλγκαμές και τα ταξίδια του Γκιούλιβερ και του Σύ Μαλάκα μαζί!)

 200. Γς said

  «Νόστιμον ήμαρ, η γλυκιά επιστροφή»
  η Τζάνη. Εκ παραδρομής βεβαίως

 201. sarant said

  Τζάνη: Στη Χαϊδελβέργη υπελογίσθη ότι έχει διασωθεί το εν δεκάκις χιλιοστό της αρχαιοελληνικής γραμματολογίας. Και με αυτό το 1/10000 είμαστε μπροστά από την τεχνολογία της εποχής μας.

  (της γραμματείας, εννοεί)

 202. sarant said

  Πώς είναι τα σούργελα στα αγγλικά;

 203. Γς said

  Γουάρ ε πρέζιντεντ..

 204. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πω, πωω! ας το βγάλει κάποιος απ’το γιουτούμπ ρε παιδιά!! Θα έχουμε Grexit και Grimbo μαζί! 😳 😦

 205. sarant said

  Aλλά και οι ερωτήσεις από το νοήμον κοινό είναι ό,τι νάναι.

 206. Μαρία said

  165
  Pylône οι Γάλλοι, pylon οι Εγγλέζοι.

 207. Γς said

  Ο άλλος ταξίδεψε από Βορρά σε Δύση και από Ανατολή σε Νότο.
  Περίεργος Περιπλανώμενος Πλασιέ

  Και ένα
  ¨»Αντιθετικώς αντίθετα»

 208. Μαρία said

  205
  Έπεσα στην «άκυρη» παγκοσμιοποίηση.

 209. έπεσε σύρμα, όμως, (ή έφτασε η ώρα του φαγητού) και γέμισε…

 210. ο κονφερασιέ ποιος είναι;

 211. Γς said

  «Να σταματήσουμε για να οργανωθούμε»
  Ο πρόεδρος

 212. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Tι λέει ρε παιδιά ο Γαϊτανάρος;; ΤΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ ΡΕ!!! Δεν κοιμήθηκε στο καπανδρίτι ο άνθρωπος!! 😆 😆

 213. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mετά από ΟΛΑ αυτά…ΤΙ να μας πει κι ο Ντώκινς κι ο Χώκινς ρεεε!!

 214. physicist said

  Παίδες, έχει ωραίες λιακάδες και είχα βγει στας εξοχάς, όπου και θα ξαναπάω. Φαίνεστε να το διασκεδάζετε αγρίως, πάντως.

  (Δεν ξέρω για τον Νανόπουλο πρώτο όνομα κλπ. Συνήθως οι εκλαϊκευτικές του παρεμβάσεις είναι πάρα πολύ πρόχειρες. Τόσο πρόχειρες που αν δεν ξέραμε ότι ξέρει θα λέγαμε ότι λέει και πολλές μπαρούφες).

 215. Γς said

  Αν με ζητήσει κανείς πάω στην κηδεία στο Πικέρμι (#149)

 216. Μαρία said

  210
  Ο κομφερασιέ https://www.youtube.com/watch?v=lGlOtgvrjlc συνομιλεί με γνώριμο του μπλογκ και θιασώτη του Σημαιοφόρου, του καθηγητή του Αλπίν https://sarantakos.wordpress.com/2013/09/04/mathematics-lang/#comment-196614

 217. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mαρία (216). Τα πρώτα 2 σχόλια είναι όλα τα λεφτά! 😆
  «πολυ συμπαθης αιθεροδιαδρομος απογειωσης προς ανακτηση του υπερβατικου νοηματος του να ειναι κανενας ελληνας μιας & ουδεις ανελληνιστος καθως & ελλην ειναι αυτος που βιωνει το μελλον να το αγεννητο βασιλειο να & το αχτιστο φως . hellin ειναι ναζη στη κολαση του εσυ & να δοξαζη ε αυτον ..»

  «If You Can Reach Alexandros Please Tell Him To Call His Old Friend Video Steve From New York City, Thanks…» 😆 😆

  Yγ. Έχεις δίκιο (τι πρωτότυπο! μμμ! 🙂 ) για το Pylon. Ήξερα μόνο το μπετατζίδικο Pillar.

 218. Διάλειμμα για φαγητό έγινε; Βουρ στον πατσά!

 219. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mα πού είναι ο Δύτης;; Ειναι δυνατόν να χάνει αυτό το επικό συνέδριο και το συνεπακόλουθο επικό νήμα;

 220. Ο Δύτης ΕΙΝΑΙ στο συνέδριο.
  Δεν το βλέπει από την e-κλειδαρότρυπα.

 221. physicist said

  Ο Πάνος Καμμένος είναι στο τραπεζάκι με τη φραπεδιά;

 222. physicist said

  Όχι, ο ομιλητής είναι. Πτολεμαϊκή εποχή λέει, κλεμμένα έργα για τη Μακεδονία, που έχει και εθνικό χαρακτήρα.

 223. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φυσικέ μη φύγεις τώρα! Εντάξει φίλε; Την αουσφλουγκ την ξαναβρίσκεις όποτε θές!
  Αυτό το πράμα όμως όχι! Κάτσε να δούμε παρέα το Ντώκινς και τον αγαπημένο σου Νανό. 🙂

 224. physicist said

  Κάποιος να σφυρίξει στον Ντώκινς να μη λέει ναι σε κάθε μαλακία που τον καλούν μόνο και μόνο επειδή μοιάζει άθεη.

 225. 152,
  Κιντ, για να μην μπερδεύεσαι: 🙂

  – Ο Ντώκινς τους τα χώνει (ιδέ σχ. 171).

  – Ο Χώκιν τους αγχώνει.

  Επ’ ευκαιρία, η νέα επαναστατική θεωρία του Χώκιν είναι διαμετρικά αντίθετη από την προηγούμενη επαναστατική θεωρία του Χώκιν, για το αν η πληροφορία καταστρέφεται ή όχι στις μαύρες τρύπες.
  (Πειραματικά δεδομένα δεκαετιών από την ελληνική οικονομική πραγματικότητα θα μπορούσαν να διαλευκάνουν το μυστήριο.)

 226. physicist said

  Δεν αντέχεται τόση εγκεφαλική διαταραχή ρε Κίντο μου … καλά, θα σφίξω τα δόντια όσο πάει.

 227. sarant said

  Α ρε τυχερέ Φυσικέ, που έχετε λιακάδες…

 228. physicist said

  Βρέχει εκεί πέρα, Νίκο; Μη νομίζεις, κι εμάς μας έπρηξε μέχρι να σκάσει λίγος ήλιος να χαρεί το μάτι μας.

 229. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  226. Bάστα ρε παλικάρι! Για το μπλογκ μας ρε γαμώτο! 😆

 230. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Oυάου!! Και Μάικολ δη ντυνάμο Νικολάου! Θα γεν χαμός συ λέου!! 😆

 231. 200, …«Νόστιμον ήμαρ, η γλυκιά επιστροφή» η Τζάνη…

  Ήμαρτον!

 232. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «O παπούς ελεφαντάκος έζησε πριν 3 εκατομμύρια χρόνια και σκοτώθηκε από ανθρώπους! (στον Περδίκα Κοζάνης)»:lol:

  (ελπίζω ο Ντώκινς να τρώει ακόμα κανένα μουζάκα, και να μην του μεταφράζει κάποιος…γιατί ΔΕΝ πρόκειται να τον δούμε γμτ… )

 233. Υπάρχει δικιολογία για τον Ντώκινς
  Χτες μίλησε σε εκδήλωση http://www.tanea.gr/news/culture/article/5232419/sthn-athhna-o-ritsarnt-ntokins-pateras-toy-neoy-atheismoy/

 234. physicist said

  Πρν τρία εκατομμύρια χρόνια, λέει, δολοφονήθηκε ο ελεφαντάκος (το μαμμούθ) από οργανωμένους ανθρώπους στην περιοχή της Κοζάνης. Υπήρχαν δηλαδή άνθρωποι πριν τρία εκατομμύρια χρόνια, λέει, στην Κοζάνη. Ο Ντώκινς το ξέρει;

 235. physicist said

  Α, ντάξει, Κίντο, αφού τα βρίσκουμε και οι δύο, να οργανωθούμε. Άμα θες να βγεις για κανα πιτόγυρο, φαλάφελ τι άλλο ξερωγώ έχετε κειπέρα, βάλε με στο πόδι σου να φυλάω τσίλιες εγώ, και τούμπαλιν.

 236. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  235. Πιάσε αλ λάουν αλ άχμαρ! 😆 😆

 237. physicist said

  #233. — Καμία δικαιολογία απολύτως. Δίνει με την παρουσία του αξιοπιστία σ’ αυτό το τουρλουμπούκι των πυροβολημένων.

 238. sarant said

  228 Βρέχει και θα βρέχει όλη τη βδομάδα, αλλά ας μην παραπονιόμαστε.

  Εκείνος ο Ντώκινς που είναι; Και να μην του μεταφράζουν τι λένε τα sourgela, οι φάτσες τους νομίζω μιλάνε μόνες τους.

  Ο δε διοργανωτής λέγεται Αλέξανδρος Χάχαλης,

 239. Ριβαλντίνιο said

  @ physicist
  «Υπήρχαν δηλαδή άνθρωποι πριν τρία εκατομμύρια χρόνια,»
  😆 😆 😆 😆
  Οι ουρανοπίθηκοι είχαν φοβερές ικανότητες ! 😆

  Από ότι καταλαβαίνω, μετά από αυτά που ακούει, θα το ρίξει στην θρησκεία, και θα γράψει και βιβλίο για την μεταστροφή του.

 240. physicist said

  ΩΠΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΝΤΩΚΙΝΣ

 241. sarant said

  Διακόπτει ένας: Δεν ήρθαμε να ακούσουμε τις ανοησίες σας, ήρθαμε για τον Ντώκινς

 242. Μαρία said

  238
  Τον έβαλα στο 216. Και μόλις δήλωσε μονοθεϊστής, πιστός του Απόλλωνα.
  237
  Μπορεί να την πάτησε επειδή «το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων» 🙂

  Μα πού είναι ο Ντ.; Οι πρώτες διαμαρτυρίες.

 243. sarant said

  Ωχ, δηλητηριάστηκε από χτες το βράδυ! Του διάβασαν τα κείμενα της εκδήλωσης φαίνεται

 244. Μαρία said

  Τον φαρμάκωσαν!

 245. physicist said

  Ντάξει παιδιά, μούφα, μας δούλεψαν άγρια, κι ευτυχώς διασώθηκε η υπόληψη του Ντώκινς. Πάω πάλι στην εξοχή.

 246. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Έχει και shrink το συνέδριο;;;; Ρε θα πεθάνουμε σήμερα, σε καλό μας τόσο γέλιο!

 247. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  240. Πλάκα κάνετε ε; Το είπανε αλήθεια ότι δεν θαρθει; 😦

 248. Νόμιζα πως ΄σα πάν’ στην Αθήνα είχατε πολιτιζμό

  αλλά τελικά μόνο ‘δώ χάμου στην Αχαΐα δημιουργούμε ακόμη!

 249. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Άτιμε Σαραντάκο! Ακόμα και ο Ντώκινς σε διαβάζει…του χάσαμε του κουρμί πατριώτ!?

 250. physicist said

  #247. — Κάτι σύρμα πρέπει να έπεσε, ότι Ρίτσαρντ κοίτα, έχεις μπλέξει με γκράντε ρεντίκολα και μην πας θα σε πάρει η διεθνής κοινότητα στο μεζέ.

 251. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ρε παιδιά! Ας μου απαντήσει κάποιος έγκυρα! Θάρθει ή όχι; Δεν με πληρώνει υπερωρίες η εταιρία. Αν είναι να πάω για κανά πιτόγυρο…

 252. sarant said

  Eίναι βαριά άρρωστος,είπαν.

  Ο άλλος έχει γράψει βιβλίο για την Υπατία (αυτός που μιλάει τώρα) και μόλις είπε ότι την ξέσχισαν με κοφτερές αχιβάδες.
  Βεβαίως, όστρακα είναι τα κομμάτια από σπασμένα αγγεία, πυο ήταν όντως κοφτερά.

 253. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΔΙΑΒΑΖΕΙ μυνημα στο κινητό του Ντώκινς!!!!!!!

 254. sarant said

  Τώρα διαβάστηκε sms που τους έστειλε ο Ντώκινς, ότι δεν μπορεί να παραστεί.

 255. physicist said

  Κιντάκο, τον άκουσες τον πρόεδρα και οργανωτή να λέει «είμαι διαρκώς με τον Ντώκινς στο κινητό». Αν πράγματι νομίζεις ότι ο Ντώκινς άλλο δεν έχει παρά να στέλνει ραβασάκια στον Απολλωνιστή, τι να σε πω.

  Τράβα να φας κανα πιτόγυρο, αδερφέ μου, και μη χολοσκάς. Τώρα, το γιατί έχει αυτό το πράμα την αιγίδα του Πανεπιστημίου, πώς και γιατί έστειλε χαιρετισμό ο Καμίνης, για ποιο λόγο δέχτηκε ο Νανόπουλος και πώς γελάσανε αρχικά τον Ντώκινς, ίσως το μάθουμε ίσως και όχι.

 256. Μήπως τούκανε κάνα βουντού ο Πειραιώς Σεραφείμ, που τον έχει και άχτι;

 257. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  TO ΦΑΤΟΥΡΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΣΕΙ;;

 258. sarant said

  255 Έτσι….

  Πάντως ο Ντώκινς μίλησε χτες σε εκδήλωση.

 259. 255: Σαν να τάχουμε ξαναπεί όλα αυτά, αλλά…

 260. Επίσης, άμα γράφονταν στη Διαύγεια, όλες οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των απίθανων…

 261. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ξενέρωσα άγρια γμτ… 😦 😦
  TI με νοιάζει ρε Φυσικέ τι έσωσε ο Ντώκινς; Εγώ ήθελα να τον ακούσω!
  (ρε μπας και του κάρφωσε τίποτα εκείνος ο σπιούνος ο Γουσού, και την έκανε γυριστή ο εγγλέζος;)

 262. physicist said

  Τι γίνεται Στάζυμπε, υπάρχουνε πεντέξι άνθρωποι που κάνουν ό,τι τους καπνίσει, μία στο Ηράκλειο, μία στους Δελφοί, μία στην Αθήνα, την άλλη στο Δημοκρίτειο; Τι πράμα είναι τούτο και γιατί είναι τόσο δύσκολο να τους πιάσουνε με τις κλωτσιές;

 263. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ο Νανό τουλάχιστον θα παίξει μπάλα ή μπα κι αυτός;

 264. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ο Νανό αναμένεται, είπε η οξυζεν,να μιλήσει στις πέντε (η ώρα που βραδιάζει).

 265. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Καλά ε; Αν είχαν λιγο νιονιό οι παρευρισκόμενοι, θα τα είχαν κάνει ήδη λίμπα. Η ετοιμότητα και η …ύπαρξη εναλλακτικών ομιλητών ,δείχνει πόσο μούφα ήταν εξαρχής ο «Ντώκινς»… αν ήταν σε σοβαρή εκδήλωση. π.χ συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς ή των Αιρον Μέιντεν, θα είχε γίνει χαμός!

 266. Νάτανε πεντέξι… Κιντ, και τον Νανό σε παρόμοια κατηγορία με τους προηγούμενους τον βάζω, όταν δεν περιορίζεται αυστηρά πάνω στα επιστημονικά του -όταν, π.χ., ανακατεύει κοσμογονίες και γλωσσολογίες με τον μπαμπι. Απλώς, έχει ένα στρώμα δηθενιάς και «σοβαρότητας» παραπάνω απ’ τα σούργελα.

 267. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Aει στο καλό του! Σας αφήνω με μια θρυλική ροκιά και εισαγωγή. Δεν θα μεπιάσει και η νύχτα ,καθότι έχω:

 268. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  267. Mεταλιά ρε ΓΙΔΙ!!

 269. Κιντ

 270. Ριβαλντίνιο said

  @ 265
  Περίμεναν «συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς ή των Αιρον Μέιντεν»

  και τους βγήκε αυτό

 271. physicist said

  Τιτίβισμα του Ντ. για την εκδήλωση

 272. physicist said

  Αν θέλει απλώς να είναι διπλωματικός κι ευγενικός και προσποιείται ασθένεια, πάσο. Ελπίζω όμως να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε λίγο καιρό, όχι δηλαδή εν θερμώ. Αν όμως δεν πει τίποτε, αυτό θα σημαίνει ότι υιοθετεί το υπόλοιπο του περιεχομένου της εκδήλωσης, έστω σιπωπηρά, και αυτό θα είναι μεγάλη ξεφτίλα.

  Σόρρυ, Ντώκινς, αλλά όταν είσαι πύρινος απέναντι στους άλλους πυροβολημένους δεν μπορείς να σφυράς αδιάφορα σε τούτους εδώ επειδή έχουν μιαν επίστρωση «ορθολογισμού» και «αθεΐας» από πάνω.

 273. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  χοχο την είπε στο Νανό ο Χάρχαλης(ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το Νανόπουλο ενώ ο εγγλέζος; τζέντλεμεν! είπε

 274. Όταν έχουν ονομάσει ένα ψάρι προς τιμήν σου, μερικές φορές προτιμάς να μην μιλάς.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Dawkinsia

 275. voulagx said

  Λεει ο παρουσιαστης Χάχαλης(;): «Αυτη ειναι η διαφορα μεταξυ Βρετανού και Ελληνα, ο Βρετανος τζεντλεμαν ενω ο Ελληνας…»
  Ο Ντωκινς του εστειλε sms ενω ο Νανο φαινεται να πηρε τους λογγους χωρις να του στειλει ουτε ενα sms, ο καραβλαχος!

 276. sarant said

  272: ‘Ετσι!

  274: 🙂

 277. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  ΗΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!! Φυσικέ που ανέφερες ότι ήρθε ο Ντώκινς και Μαρία που έβαλες τον σύνδεσμο, αν δεν σας εκτιμούσα τόσο πολύ, θα σας έβριζα με τις χειρότερες βρισιές (π.χ παλιοχαρακτήρες) με πήρατε στον λαιμό σας. ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΡΕ Ο ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ; ΤΙ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΑ ΔΟΛΙΑ ΤΑ ΑΥΤΑΚΙΑ ΜΟΥ;

 278. physicist said

  Λάμπρο, σου χρωστάω ένα τσιμπούσι γερό την επόμενη που θα έρθω. Δεν ξέρω τι να κάνω να σου ξεπληρώσω το χουνέρι, ρε παλικάρι. Γέλασες τουλάχιστον καθόλου;

 279. sarant said

  Εντάξει, μπορεί να μην πήγε ο Ντώκινς αλλά τώρα θα μιλήσει η Γκερέκου.

 280. Α, ρε μαύρε Λάμπρο!

  Ακόμη και οι καταδρομείς παθαίνουν νίλες. 😀

 281. Νικοκύρη, στο 279

 282. physicist said

  Συγγνώμη ρε παιδιά, αυτή την παπαρολογία σαν της Γκερέκου τωραδά, αυτή την ανυπόφορη κενότητα κι αυτήν την εξοργιστική της φρασεολογία, δεν μας τη δώσανε να την πιούμε με το μητρικό μας γάλα; Ακούγονται τρομερά οικεία αυτά που λέει, ακούγονται σαν το κυρίαρχο προϊόν της (οθντκ) πολιτιστικής ζωής στην πατρίδα μας.

 283. Γς said

  Back!
  Γύρισα.

  Μπα η Γκερέκου.
  «Η τέως υπουργός Πολιτισμού», Πρώην ήθελε να πεί ο πρόεδρος…

  Τι έγινε δεν ήρθε ο Ντώκινς, ε;
  Κάποιος του μίλησε για την Ρεξόνα ;(

  Κι ο μεγάλος; Ο αθάνατος;

 284. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Tώρα ξαναμπήκα ονλάιν (μαμώ τη Μπατέλκο-μπαχατέλκο μου μαμώ!).
  275. !! Γειά σου Βουλάγξ ,Γίγα του κάμπου (και της ζατρικικής ευρετικής… 😉 ) Δηλαδή ρε παιδιά, στα σοβαρά, ένας κάποιος Χάχαλης ,Απολλώνιος-Αλέξανδρος κράζει τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών !!!
  Άρα,ήταν κανονισμένο όντως! Άρα, κάποιος τους ειδοποίησε τους Νανοντώκηδες (ή τους Ντωκονάνους…για να μην τσαντιστεί ο Φύζικερ! 🙂 )
  Ρε πού πάμε ρε;;!!

 285. Μαρία said

  277
  Η Μαρία έβαλε το σύνδεσμο λέγοντας κάτι για νούμερα. Άρα τα ‘θελε ο κώλος σου.

 286. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Λάμπρε, ήσουνα μέσα;;; Και δεν έκανες ντου;;;; ΟΥ ρε κότα ,να μου χαθείς!!

 287. Γς said

  Εμ, κι αυτοί κάλεσαν τον Ντώκινς.
  Ας καλούσαν τον Χωκιν!

  Και θυμήθηκα τους Montagnier και Gallo του Aids.

 288. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ρε ,μπας και μάς την έκανε ο Φυσικός, και τώρα παριστάνει το πονεσιάρικο παγώνι;
  (τον έχω ικανό δηλαδή, να ειδοποίησε κανα Ντώκινς ή κανά γνωστό τού Ντώκινς. Αυτός ο Φυσικός τα εννοεί αυτά περί προστασίας της αξιοπιστίας κ.λ.π. που λέει 🙂 ).
  Μολόγα ρε! αν είσαι σύ που κάρφωσες! (να μην κατηγοράω άδικα και το Γουσού…)

 289. gbaloglou said

  183 γτπ = «(και) γαμώ τα παιδιά» … νόμιζα! 🙂 🙂

 290. Αφελής ερώτηση: στο πάμπλικ πήγε τελικά ο Ντ., ή ήρθε στην Αθήνα όσο κι ο Ερντογάν κατά Βήμα;

 291. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ALARM! Ο Ντώκινς στο βήμα του συνεδρίου! Χωρίς πλάκα!

 292. physicist said

  #288. — Χα χα, όχι ρε μάστορα, δεν έχω επαφή. Πριν καμια δεκαριά χρόνια είχα μια μικρή συμμετοχή στον μπλογκ του Ντώκινς, όπου όμως δεν έμεινα πολύ επειδή είχα φρικάρει αφενός από κάτι νούμερα που είχανε μαζευτεί κι αφετέρου από ένα κλίμα πρωσοπολατρείας που υπήρχε, διάχυτο. Είχε και κάτι πολύ σοβαρά άτομα αλλά δεν μ’ άρεσε στην τελική, πολύ περισσότερο που είχα την αίσθηση ότι την προσωπολατρεία τη γούσταρε ο Ντ. και την προωθούσε. Αποφάσισα, λοιπόν, από μακριά κι αγαπημένοι. Κάποιον κόσμο καλύτερα ίσως να μην τον γνωρίζεις από κοντά.

  Το τωρινό του σάιτ φαίνεται πολύ επαγγελματικό, ίσως να καλυτέρεψε, αλλά όπως και νάχει, οργανώσεις κλπ δεν είναι του γούστου μου. Μου αρκούν αυτά που λέει και γράφει, άλλο δεν χρειάζεται.

 293. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δηλαδή, η αθηναϊκή περιπέτεια του Ντώκινς εν Αθήναις θα μπορούσε και να τιτλοφορηθεί:
  From Hypatia to Hypatitis …

 294. Μαρία said

  290
  http://www.tanea.gr/news/culture/article/5232419/sthn-athhna-o-ritsarnt-ntokins-pateras-toy-neoy-atheismoy/

 295. 294: Ναι, βρε, το ξέρω αυτό. Αλλά υπαγορευμένο είναι δεν περιέχει τίποτε που να αποδεικνύει ότι συνέβη.

 296. sarant said

  Πήγαν και παιδιά από τη Λεξιλογία:

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?15888-%CE%9F-%CE%A1%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BD%CF%84-%CE%9D%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-24-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-25-%CE%91%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-2015&p=241852&viewfull=1#post241852

 297. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ρε μπας κι έχει δίκιο ο Στάζυ; Μήπως τρόλαρε όλη την Αθήνα ο Ριχάρδος; (μα δεν θά βγαινε ένας εδω μέσα να πει «τον άκουσα ψες!» ;
  υγ. όσοι τσίμπησαν στο 291. και κλίκαραν στο ον λάιν του Χαχόλη -πώς τον λένε, κερδίζουν ένα διαρκείας της ΑΕΚ προσφορά του σχολιαστή Λάμπρου! 😆

 298. Μαρία said

  Δείτε και τις ερωτήσεις που του υπέβαλε το κοινό μετά απο πρόσκληση της σέχτας των άθεων Ελλάδας.
  https://twitter.com/hashtag/PublicAsksDawkins?src=hash

 299. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ! Ήθελε τις ερωτήσεις «μπροστά» ,σαν τους πολιτικάντηδες;;
  Και παριστάνει και το σπουδαίο διανοητή….πφφφ! 😦
  Ρε Χώκινγκ και ξερό ψωμί! (τουλάχιστον είχε τη μαγκιά να προβλέψει Μπραζίου ,και ρούφηξε την 7άρα του σαν κύριος!)

 300. Είδα το λινκ στο 298 που παρέθεσε η Μαρία κι έμεινα άφωνος από το επίπεδο της τρολλιάς.
  Μου άρεζαν όμως μερικές φωτογραφίες… ^^’

 301. Μιας και ήρθε ο λόγος στα βάσανα της Υπατίας, θυμάστε την βίλλα Υπατία, στην Πατησίων, όπου είχαν συνωστιστεί οι 300 μαγκρεμπίνοι μετανάστες-απεργοί πείνας απ’ την Κρήτη;

  Η βίλλα Υπατία έχει επανέλθει στην κανονική της κατάσταση και το εξωτερικό της παίζει στη διαφήμιση του Joker.

  Η εικονιζόμενη πράσινη Τζάγκουαρ ανήκε στον εκδότη Αντώνη Λυμπέρη, που αγόρασε μεν βίλλα στη λίμνη Κόμο, άφησε δε απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους… ΅-(

 302. physicist said

  Έλα θεία, ασ’ το παραθείο θα σου βρω και εσένα θείο

 303. στο μεταξύ, ντούρασελ ο Σινό…

 304. 251, …Θάρθει ή όχι;…

  Περιμένοντας τον Γκοντώκινς,,,

 305. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Παιδιά, όποιος ΔΕΝ ακούει τώρα στο live ,χάνει!!!!

 306. sarant said

  304: 🙂

  305: Το άζμα λες;

 307. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  304 😆 😆 όχι ρε διάολε πάλι! πονάει το σκώτι μου …

 308. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  306. Ε ναι! AMAN! Aνάγγειλε μόλις ο Χαχόλος τα 2000 χρόνια του Ηράκλειτου για του χρόνου… τω ουν τόξω όνομα βίος, έργον δὲ Χαχόλων θάνατος!

 309. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  278 – Τώρα που έφαγα και ηρέμησα κάπως σε συγχωρώ. Τι να γελάσω ρε Φυσικέ, βρισκόμουν σε δίλημμα, να γελάσω ή να βάλω τα κλάματα, ευτυχώς ακυρώθηκε η πρόβα της κόρης μου και την είχα παρέα. Το πρόγραμμα έλεγε ότι στις 1,30 θα μίλαγαν ο Ντώκινς με τον Νανόπουλο, 1,15 μπήκαμε μέσα, και μιά περίεργη παρουσίαζε κάποιες φωτογραφίες με γυναίκες απ΄όλο τον κόσμο, και έκανε κρύα σχόλια που ατ πέρναγε για αστεία. Κάποιοα στιγμή την «εστειλε» ευγενικά ο συντονιστής, και έρχεται το πρώτο σόκ, αντί για Ντώκινς, κατεβαίνει κάποιος Ρόϋ (ο Ρόϋ Ρέϊς ήτανε;) κι άρχισε να μιλάει για την γνώση και τον κατατρεγμό της απο την εξουσία απο τα παλιά χρόνια ακόμα. Κάποια στιγμή τελείωσε ο παιχταράς, και λέω στην Δανάη (που την είχα προϊδεάσει για τους ελληνοβαρεμένους) τώρα θα βγεί ο Ντώκινς, αμ δέ, κατέβηκε μιά Σπαθάρη και άρχισε να λέει για την Υπατία (το τι είπε η αθεόφοβη δεν λέγεται) τελείωσε και η καραγκιόζενα, νά τώρα θα βγεί, σύνδεση μέσω skype με τον μεγάλο επιστήμονα Μουσά που μας μίλησε για πόσο επηρέασαν το πολιτισμό οι κομήτες, δεν θα πώ τι είπε, θα αρκεστώ σ΄αυτό, «ΈΧΩ ΕΙΣΗΓΗΘΕΊ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ Ο ΚΟΜΗΤΗΣ ΧΑΛΕΫ ΣΕ ΧΑΛΕΫ-ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟ» σ΄αυτό το σημείο δάκρυσα απο ΕΛΛΗΝΙΚΗ συγκίνηση. Κάποιος καμιά δεκαριά θέσεις παραδίπλα, πήρε το λόγο και έκανε ερώτηση, γιατί δεν ανέφερε ο Μουσάς τον Λεύκιπο και τον Ηράκλειτοο, μια και μίλαγε για αστρονομία, ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ, φώναξε δυνατά ένας αγανακτισμένος. Άρχισε να ξαναμιλάει ο καθηγητής για τον Ηράκλειτο, να διαμαρτύρονται οι Επικουρικοί (μάλλον θα τους έκοψαν την επικουρική σύνταξη) κάποια παλαβή να λέει για την Αθηνά, οι συντονιστές να φωνάζουν ησυχία, ο δε καθηγητής ατάραχος έλεγε τα δικά του χωρίς να τον ακούει κανείς, σκηνές απείρου κάλους. Τελείωσε κι αυτό το μαρτύριο, ΔΙΑΛΕΙΜΑ, είπα εδώ είμαστε, μετά το διάλειμα θα μιλήσουν ο Ντώκινς με τον Νανόπουλο, πού τέτοια τύχη, εν μέσω αυθαίρετου μισάωρου διαλείματος, πήρε τον λόγο ο Θεοδοσίου, που είπε ότι παλεύουν μαζί με τους συντελεστές της διργάνωσης και τον Δανέζη που μίλαγε στην Λιβαδειά (μάλλον για σουβλάκια θα πήγε) να ανασηκώσουν την Ελλάδα, έμπρός όλοι μαζί μπορούμε (κάπως έτσι) και μας χαιρέτησε. Μήπως τώρα ήρθε η ώρα; ΟΧΙ, ήρθε ο ΑΡΑΠΗΣ, μας έδειξε κάποια έργα που είχε ζωγραφίσει προφανώς υπο την επήρεια ληγμένων, και έλεγε ότι δεν είναι απο δώ, (εγώ το κατάλαβα αμέσως ότι ήταν ούφο) τελειώνει, χειροκρότημα, αφιέρωση μουσικού «πρελούδιου» απο τον διάσημο (στο εξωτερικό) μουσικό Χάχαλη (χαχάλιας) στον Αράπη, ξαναπαίρνει τον λόγο ο Αράπης, σταματάει ο Χάχαλης τους πιανισμούς, εκνευρίζεται μια κυρία και τα χώνει στον Αράπη που σταμάτησε την μουσική πανδαισία, φεύγει κακήν κακώς ο Αράπης απο την σκηνή, και λέω στην Δανάη μετά το γέλιο μέχρι δακρύων, ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΒΓΕΙ, φεύ, αντ΄αυτού βγήκε η Τζάνη, κι αφού αφέθηκε στο παραλήρημά της, ενδεικτικά, «η ελληνική γλώσσα καταρρέει – είμαστε φυλή – έχει υπολογιστεί (στην Χαϊδελβέργη;) ότι έχει απομείνει το 1/10,000 απο την ελληνική γραμματολογία, αλλά και μ΄αυτό το ελάχιστο, είμαστε πολύ μπροστά τεχνολογικά, αντιχριστιανικό μένος, κάποια φώναζε να πεί και για το κοράνι, χάος – γιατί μας κυνηγάνε όλοι; γιατί είμαστε ουράνιο γένος, το άφταρ σημαίνει καί; όχι είναι άλλο πράγμα – τις τεκτονικές στοές τις έκαναν οι Έλληνες, με πρώτη την Αττική εταιρεία – τους Ιλουμινάτι το ίδιο, οι Έλληνες τους ίδρυσαν » όταν τελείωσε, άρχισαν τις ερωτήσεις, μία να της λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος παγκοσμιοποίηση, να απαντάει αυτή με ασυναρτησίες, οπότε μου λέει η κόρη μου, μπαμπά πώς τους αφήνουν ελεύθερους αυτούς; και ισορρόπησα κάπως απο τα γέλια. Βγήκε μετά κάποιος Λεκάκης και μίλησε για τα ελγίνεια της Θεσσαλονίκης, ευτυχώς ΔΙΑΛΕΙΜΑ. Μία αναταραχή απο κάποιον που διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση τριών ωρών, ο Χάλαλης και ο συντονιστής να λένε ότι είναι μόνο 10 λεπτά η καθυστέρηση, κι ότι λόγο ανωτέρας βίας ήρθε ανάποδα το πρόγραμμα, κι ότι στις 5 θα μιλήσει ο πρόεδρος. Βγήκαμε με την κόρη μου έξω, και κατά τις 4,45 αφού έφυγε η Δανάη να πάει σε μιά φίλη της στους Αμπελοκήπους, σαν βετεράνος κομάντο (ο τολμών νικά) μπήκα πάλι μέσα. Είχε γεμίσει σχεδόν η αίθουσα, και βρήκα να καθίσω στην απέναντι πλευρά απο κεί που καθόμουν. Μίλαγε κάποιος σοβαρός για την Μακεδονία μας, και έλεγε πόσοι αρχαίοι συγγραφείς έχουν γράψει για την Μακεδονία και τον Μ. Αλέξανδρο, αλλά παραδόξως έχουν «χαθεί» τα έργα τους, ΤΥΧΑΙΟ; Μετά έδειξε κάτι φωτογραφίες με οστά ανθρωπίδων 9,000,000 ετών που βρίσκονται στο μουσείο της Θεσσαλονίκης (προφανώς λέει για τα οστά των Πετραλώνων) και υποστήριξε ότι έδω στην Μακεδονία μας, είναι οι κοιτίδα του ανθρωπίνου γένους, (το συσχέτισε με κάτι που είχε γράψει ένας αρχαίος συγγραφέας αλλά δεν θυμάμαι περισσότερα) και πάνω που έδειχνε έναν ελέφαντα (μαμούθ προφανώς) που βρέθηκε στην Κοζάνη στο χωριό Πέρδικα, και υποστήριζε ότι δημιουργήθηκε επιστημονικό πρόβλημα, γιατί αποδείχτηκε ότι το σκότωσαν άνθρωποι οργανωμένοι (δεν σκοτώνεις ελέφαντα με σφεντόνα, άρα;) μπήκε φουριόζος ένας κύριος φωνάζοντας, ΑΙΣΧΟΣ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΝΤΩΚΙΝΣ; πάγωσα, κάτι άρχισε να λέει ο Χάχαλης ότι επικοινωνεί μαζί του με μηνύματα, γιατί έχει πάθει δηλητηρίαση, και μήπως μπορέσει να επικοινωνήσει μέσω skype, στην ερώτηση κάποιου αν ο Νανόπουλος θα έρθει, «ΜΈΧΡΙ ΤΏΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ» εκεί σηκώθηκα αργά και ταπεινά, και την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια, σαν ταπεινωμένο κομάντο, χωρίς να περιμένω να μιλήσει ο Νανόπουλος. ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑ ΠΛΗΡΩΣ, αν και νομίζω ότι με τον Νανόπουλο υπολόγισα σωστά ότι δεν θα πάει ούτε αυτός.
  ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ.
  Υ.Γ – Δεν έχεις ιδέα πόσο θα φάω όταν με το καλό βρεθούμε στο Μαρούσι, θα το πληρώσεις πολύ ακριβά το τσιμπούσι (χαμόγελο).

 310. Λάμπρο, είσαι επικός!

  😀

 311. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Tώρα μιλάει ένας -που δεν πρόλαβα να ακούσω ποιος είναι- αλλά φαίνεται απ’αυτά που λέει σοβαρός αστροφυσικός κάτι τέτοιο.

 312. Ρε, Κίντο

  τι διάλο χτίζουτε ΄σα κατ΄;
  Βάζουτε προπέλες στα κτίρια να τα πάρει το χαμσίνι;

 313. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  304 – Τί γράφεις ρε θεέ, δεν έρχεσαι εσύ να κάνεις καμιά διάλεξη τέτοιου είδους, να γίνει η δευτέρα παρουσία στην Αθήνα; μιλάμε δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, θα πέσουν τα μπετά ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ.

 314. physicist said

  #309. — 😀 😀 😀

  Α ρε Λάμπρο, έπρεπε να είχες κάνει ένα ντηλ με τον Σαραντάκο να προσφέρεις σχολιασμό πραγματικού χρόνου στο λάιφστρημ!

 315. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ποιος είναι αυτός που μιλάει τώρα ρε Φυσικέ; Λογικό βέβαια να την πάτησε ο άνθρωπος . Aπό Skype μιλάει ,σού λέει εκδήλωση Πανεπιστημίου, ακαδημίες, δήμοι…

 316. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  308 – Πούλαγε και μπλουζάκι κοντομάνικο ο Αχαιός καλλιτέχνης 12 ευρώ, και το cd του Απολλώνιο φώς (η Απολλωνος ναός) 10 ευρώ, γιατί ό,τι κάνει, το κάνει αφιλοκερδώς.
  Τέτοιο κάζο δεν έχω πάθει ποτέ μου, το κέρδος, είναι ότι κατάλαβε αρκετά πράγματα η κόρη μου απο πρώτο χέρι, ουδέν κακόν αμιγές καλού.

  Υ.Γ – Πάντως η Τζάνη ήταν όλα τα λεφτά, η γυναίκα δεν πρέπει να ξέρει τι είναι ο οργασμός.

 317. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ο Απολλώνιος δίνει ΡΕΣΤΑ!!! 😆

 318. physicist said

  Από το πρόγραμμα, μοιάζει να είναι αυτός εδώ, ο οποίος ναι, σοβαρός φαίνεται και προφανώς την πάτησε. Πού να ξέρει ο άνθρωπος, νόμιζε ότι κάνει science popularization κι επομένως κάτι καλό. Αμ δεν είναι έτσι …

 319. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  314 – Το σκέφτηκα να σου πώ, τράβηξα βιντεάκι τον Θεοδοσίου, (και σε σκεφτόμουν) επιστημονικός ΘΕΟΣ, λάβρος κατά του χριστιανισμού, παλιά βέβαια τα τσέπωνε χριστιανικότατα. Το ξαναλέω, έμαθε πολλά η κόρη μου, γιατί άλλο είναι να τα λές στο παιδί σου, κι άλλο να τα βλέπει ζωντανά ΜΕ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ (χαμόγελο).

 320. physicist said

  Ξέρει κανείς αν εμφανίστηκε ο προαναγγελθείς Mark Boslough;

  #319. — Τι λες τώρα! Αυτό είναι πράγματι ενδιαφέρουσα εξέλιξη επειδή τουλάχιστον ο έτερος Καππαδόκης ήταν αγαπημένο παιδί των Μητροπόλεων, των Επισκόπων και των Κατηχητικών.

 321. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  310 – Τι. επικός βλάκας; έστω και αργά το κατάλαβα!!!

 322. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  320 – Τα παλληκάρια μάλλον είναι όπου φυσάει το χρήμα, αν κι ο έτερος καπαδόκης δεν έχει δώσει δικαιώματα στην θρησκευτική εξουσία.

 323. sarant said

  309: Γεια σου βρε Λάμπρο: «οπότε μου λέει η κόρη μου, μπαμπά πώς τους αφήνουν ελεύθερους αυτούς;»

 324. Νικοκύρη, ξαναδιαβάζοντας την επική (το επαναλαμβάνω) αφήγηση του Λάμπρου, απορώ γιατί δεν τόχαμε ανακαλύψει νωρίτερα, να πάμε μαζικά οι συνδαιτημόνες, να προμηθευτούμε ποπκόρν και κοκακόλες και να παρακολουθούμε το χάος!

 325. και ρυθμική;

 326. Μαρία said

  Ρε παιδιά, έπεσα αυτή τη στιγμή σε χορεύτρια που μου θύμισε κάτι δικές μας γυμναστικές επιδείξεις επι χούντας.

 327. Λάμπρο, μήπως η χορωδία της κόρης σου ήταν προγραμματισμένη κι αυτή να συμμετάσχει στο θέαμα και το κατάλαβε τελευταία στιγμή ο/η μαέστρος και τά ‘σωσε τα παιδάκια;

 328. Μαρία said

  Το έχει ξαναχορέψει το 2010 με λιγότερα κιλά. Μετά το 9:48 https://www.youtube.com/watch?v=Nw1Hlr_xI6E

 329. nestanaios said

  Αυτά παθαίνουμε όταν ξεχνάμε την σημασία της ετυμολογίας και την ταυτίζουμε με το αληθινό, το δικό μας αληθινό.
  Από όλα αυτά μου άρεσε μία λέξη. Μου άρεσε η λέξη «σχαρίκια» . Εδώ δεν υπάρχει η πρόθεση συν. Εδώ υπάρχει
  το στερητικό και επιτατικό μόριο Σ. Σχαρίκια και όχι συ(ν)χαρίκια και σίγουρα δεν έχει σχέση με τα «συγχαρητήρια»

 330. physicist said

  … και, φυσικά, τον Κωνσταντίνο τον Κολιούση, για την κόμμωση.

  Κοιτάχτε, παιδιά, αν τον λέμε Κωνσταντίνο, έτσι μακρύ και μεγαλοπρεπή, δεν βάζουμε δεύτερο άρθρο πριν το επίθετο. Για όνομα, δηλαδή, αφού θέλετε να κάνετε τους αριστοκράτες κάντε τους σωστά.

  (Ώρε Παναγία μου, τι ήτανε και τούτο σήμερα;)

 331. sarant said

  Και να σκεφτείς και πόσο το πληρώσαμε αυτό, έμμεσα τουλάχιστον.

 332. Τι λέτε, ρε γατάκια;
  Τώρα είδα στο Φέιζμπουκ την προφιλάρα του καραχατζητιτανοτεραστιοπελώριου διοργανωτού…

 333. https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/10731030_578792585559213_5777424527021086974_n.jpg?oh=db9bfbcc77f9259c539330e91a2a0442&oe=55973CD0

 334. physicist said

  #331. — Δεν παλεύεται τόση ξεφτίλα, Νίκο. Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν δηλαδή. Και καπάκι η κρατική αιγίδα, λόγω αρχαίου κλέους και κολοκύθια με τη ρίγανη.

  Ρε γμτ, γιατί να μη γεννηθούμε ξερωγώ Σλοβάκοι, που δεν είχανε ΑΗΠ και γλιτώνουν όλην αυτήν την παπάρα;

 335. Avonidas said

  #309. Μα τα μπαλάκια του Απόλλωνα, διαβάζω κι έχω κατουρηθεί στο γέλιο 😀 Λάμπρο, εγώ σήμερα πήγα στο COMICDOM Con, είδα και διαγωνισμό cosplay, αλλά παρότι παρέλασαν από μπροστά μου, μπέρτες, κάπες, περικεφαλαίες, σπαθιά, κράνη, ποντικοαυτιά κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, παίζει να είδες και πιο πολλούς μασκαράδες από μένα σήμερα 😆

 336. 334, μπα κάτι θάχουν και οι Σλοβάκοι να ψήνονται. Καλύτερα Νεοζηλανδοί: κίβι, Μαορί, προβατίνες και πρασινάδες

  Χάσαμε και τη Δαρεία (εκ του Νίτσα υποθέτω) Κορνέα

  http://www.dariacornea.com/Daria_Cornea/About_us.html

  Η ομάδα ιδρύθηκε από την αρχιτέκτονα μηχανικό Εθνικοὐ Μετσοβίου Πολυτεχνείου Δαρεία Κορνέα, πρώην υπότροφος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας (1995-2004), η οποία εμπνευσμένη από τον συμβολικό αριθμό 12, τον αριθμό των γραμμάτων της λέξης “ARCHITECTURE”, και ταυτόχρονα της διεύθυνσης της μαγευτικής τοποθεσίας του πρώτου γραφείου, σε πολυσύχναστο πεζόδρομο,προέκταση γειτονικού δημόσιου χώρου του δυνατά φορτισμένου Καλλιμάρμαρου, το υιοθέτησε , ταυτίζοντας το με το σύμβολο της Τριάδας, του τριγώνου όπου 3= 1+2 … ιεροί αριθμοί που συμβολίζουν τον δυναμισμό, την γέννηση και την δημιουργία …

  Η Τριάδα την συναρπάζει από τα φοιτητικά της χρόνια, με την μελέτη του “Αρτεμιείου” , αρχιτεκτονικό αρχέτυπο ιδιαίτερης συνθετικής έκφρασης που πηγάζει σε άμεση συνάρτηση από την φύση και το τοπίο, από θάλασσα και στεριά.

  Η επιθυμία της είναι η ομάδα των …12 σταθερών στελεχών να εκφράζει δυναμικά στον χώρο του D(esign) και της Αρχιτεκτονικής το πάθος της για την δημιουργία, αποκαθιστώντας αληθινά και απτά τα οράματα και τις επιθυμίες κάθε πελάτη που θα μας κάνει την μεγάλη τιμή να μας εμπιστευτεί

  Σας ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη, τον χρόνο και την εμπιστοσύνη σας

  👿

 337. Μαρία said

  334
  Δε με λες, φυσικέ, εσύ που έχεις εντρυφήσει στον Ντ. στα σοβαρά υποστηρίζει οτι «Η ορθολογική σκέψη αναπόφευκτα οδηγεί στον αθεϊσμό.»; (Απ’ τις ατάκες που παραθέτει το ρεπορτάζ των Νέων)

 338. sarant said

  336 Παναγίαμ!

 339. physicist said

  #337. — Δεν είμαι σίγουρος αν το έχει πει επί λέξει, Μαρία, δεν ξέρω όλους του τους ισχυρισμούς. Θα έλεγα ότι μου ακούγεται οικεία ντωκινσιανό, θα μπορούσε δηλαδή και να το έχει πει, δεν θα με εξέπληττε. Ωστόσο, ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να δούμε σε ποιο συγκείμενο το είπε, έτσι σαν ξεκάρφωτη ατάκα δεν λέει τίποτα.

 340. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Η Τριάδα την συναρπάζει από τα φοιτητικά της χρόνια…» εε…χμμ… εεχμ..ουφ!
  (μιλάμε για ΕΠΟΣ σήμερα φίλοι μου καλοί κι αγαπημέgnοι! 😆 )

 341. physicist said

  Σκύλε, το εύρημα της αρχιτεκτόνισσας είναι ασυναγώνιστο! Ωστόσο, χωρίς να ξέρω κανένα πρόσωπο, μου φαίνεται ότι εδώ έχουμε μάλλον να κάνουμε με μάρκετινγκ και όχι με γνήσιο πυροβολισμό.

 342. Πλάκα, πλάκα

  εκεί που πάω και παραθερίζω τα καλοκαίργια, σ΄ένα φιλόξενο ξενώνα, πέρσι το καλοκαίρι είχανε μαζευτεί διάφοροι (σχετικά) νέοι και «προοδευτικοί» γονείς, που αφήνουν τα πιτσιρίκια τους να χορομπουλάνε ένα γύρο, με ποδήλατα, σκλιά και όλα τα σχετικά. Κάποια στιγμή βάλαμε τα παιδάκια να ζουγραφίσουν, μοίρασα χαρτιά και κραγιόνια κι αρχίσανε τα μπεμπέκια να φέρνουν τα χαρτιά τους με τ’ όνομά τους, όπως θα συνηθίζεται στα σχολειά. Φέρνει το πρώτο, υπογραφή «Νεκτάριος» ας πούμε, το δεύτερο «Βαγγελίτσα», ήταν κι ένα ψιλοαλλούτερο σε μιαν άκρη και ζωγράφιζε, ζωγράφιζε. Στο τέλος, φέρνει και το αλλούτερο το χαρτί του με την υπογραφή «Απολλώνιος»! Την άλλη μέρα πάω στο αμάξι να πάρω κάτι, βλέπω τον πιτσιρικά να βγαίνει από το δικό τους, το οικογενειακό, και στο πισω μέρος του αυτοκινήτου ένα αυτοκόλλητο ψάρι με τα αρχικά Ε.Ε.Ε.,! Δεν ήταν Τριψιλίτες οι γονείς του, από την Ένωση Ελλήνων Εθνικών ήτανε, 12θεϊστές κι έτσι.

 343. 340

  Ξέρω που πάει το μυαλό σου, άθλιε μπετατζή!

 344. physicist said

  Ωχ, άκυρον, είναι η σύντροφος του Χάχαλη. Άστο. Πυροβολισμός είναι και μάλιστα μπουμπουνιστός.

 345. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  327 – Δεν είναι σε χορωδία η κόρη μου, συμετέχει στην θεατρική ομάδα του Γεωπονικού που είναι λίγο πιο κάτω απο το γκάζι, και την πήγα με το αυτοκίνητο για να την δώ κι όλας, και αναβλήθηκε η πρόβα τους γιατί δύο παιδιά δεν μπόρεσαν να έρθουν, και μια κι είχα αποφασίσει να πάω στο Γκάζι, ήρθε (ευτυχώς) να μου κάνει παρέα, τι μέρα και η σημερινή.
  Σας καληνυχτώ μ΄αυτό το υπέροχο τραγούδι.

 346. nestanaios said

  Yπάρχει η συλλαβή «ΣΚΑΤ».
  Ετυμολογία. Σ + Κατ.
  Σ είναι στερητικό και επιτατικό μόριο. Επιτάσσει και στερεί συνάμα.
  Κ είναι ψιλό στοιχείο χώρου. Και επειδή η ελληνική γλώσσα είναι ανθρωποκεντρική,
  ο ψιλός χώρος εδώ είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
  Α είναι τα υλικά σώματα. Ἄν ψιλούται , τα καλά και ἄν δασύνεται τα κακά. Εδώ είναι ψιλό λόγω
  των ψιλών άλλων στοιχείων στη συλλαβή. Εδώ θα πω κάτι που ίσως δεν έχετε ακούσει ακόμα.
  Το στοιχείο δεν έχει όνομα ξένο και ούτε είναι άκλιτο. Οι προγονοί μας, την γλώσσα την παρέλαβαν,
  την κληρονόμησαν και την κακοποίησαν. Το όνομα κλίνεται άλφα, αλφατος, αλφατι, και η αιτιατική
  είναι άλφατα. Εδώ δεν υπάρχουν γένη. Η γλώσσα δεν είναι ρατσιστική.
  Τ είναι μεταφορικό, ψιλό. Εδώ έχουμε μεταφορά ανθρωπίνων υλικών σωμάτων. Το Σ στερεί και
  επιτάσσει. Βλέπετε, η μεταφορά δεν είναι για όλα τα σώματα ούτε προδίδεται κάποια δυσοσμία για να
  συνθέσουμε παντελώς ανοήτως λέξεις όπως είναι η λέξη «skatole».

 347. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  335 – Τι μασκαράδες, τσίρκο Medrano ήταν, έμαθα βέβαια κι ότι ο Μ.Αλέξανδρος ήταν Λέων στο ζώδιο. Και μη χειρότερα φίλε μου, καληνύχτα.

 348. 344

  345

 349. physicist said

  Ο Χώκινγκ, ο Ντώκινς (ναι, και οι δύο!), ο Ρόμπερτ Γουίλσον που ανακάλυψε την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου (Νόμπελ Φυσικής 1978) και ο νομπελίστας Χημείας (1996) για τα φουλλερένια Χάρολντ Κρότο σε κοινή μουσικοεπιστημονική εκδήλωση με τον Χάχαλη;

  http://musicpress.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%84-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8E/

  Παίδες, ή υπάρχει κάποια σύνδεση και παίζει κάτι μυστήριο ή ο τύπος μας δουλεύει άγρια εδώ και καιρό, έκανε το κόλπο να παραμυθιάσει ότι θα παραστούν οι σπουδαίοι μία φορά κι έπιασε, και σήμερα το ξανάκανε. Ο Ντώκινς, πάντως, δεν έγραψε «σας φουμαριάσανε», έγραψε «αρρώστησα», άρα είχε δεχτεί. Τι διάολο συμβαίνει δεν ξέρω.

 350. Μαρία said

  343
  Και το δικό μου εκεί πήγε αλλά κρατήθηκα.

 351. 349

  σε δέκα χρόνια, κάποιος θα δει τα πρακτα του σημερινου συμποσίου και θα πιστέψει πως όντως έγινε.

  ίσως το ίδιο να συνέβη και με την εκδήλωση που δείχνεις

  αλλά θα μου πεις «δεν θα δουν το σάιτ του Νικοκυρη;». Και θα σου απαντήσω «Τον Ισοκράτη και τα Λερναία τα ξέρεις;» 😉

  350

  διότι είσαι μια κυρία
  εγώ, πάλι, είμαι σκύλος

 352. physicist said

  Παρεκτός κι αν σου λέει ο άλλος, νομπελίστας είμαι, το ακαταλόγιστο έχω, με καλούν στην Τενερίφη όλα πληρωμένα μία βδομάδα, δεν πάει στο διάολο, θα πάω κι ας έχει και πεντακόσια σούργελα, μια ομιλία θα δώσω και θα τους τα πάρω και χοντρά.

 353. Avonidas said

  #349. Τι διάολο συμβαίνει δεν ξέρω.

  Ε, 74 πατημένα πια ο Ριχάρδος. Ου γαρ έρχεται μόνον…

  (τον Μουσά τον είχα πάντως για πιο σοβαρό, κρίμα…)

 354. sarant said

  349 Μπορεί βέβαια κι αυτές οι εκδηλώσεις να μην έγιναν 🙂

 355. Μαρία said

  352
  Μάλλον οι μουσικοί έχουν κάποιες άκρες. http://starmusfestival2014.starmus.com/

 356. physicist said

  Αβονίδα, έχω την υποψία ότι αυτοί οι επιτήδειοι έχουν καταφέρει να μασκαρευτούν στους απέξω για Έλληνες Σκέπτικς και τέτοια. Αλλά θα μου πεις αν οι ξένοι Σκέπτικς τρώνε τέτοιο φούμαρο, τι Σκέπτικς είναι;

  ΄Οτι δεν έρχεται μόνον κλπ παραείναι εύκολη εξήγηση, δεν με πείθει. Κάτι φουμάριασμα έχει πέσει.

 357. physicist said

  Τακάλι η Μαρία στο 355. Όπωε βλέπουμε, οι εκδηλώσεις έγιναν και βλέπετε τρία ονόματα που είδαμε και σήμερα: Χάχαλης, Άικερ, Μπόσλοου. Έχει ιστορία αυτή η κοννέξιον.

 358. Avonidas said

  #356. Τώρα, να σου πω ότι λόγω ηλικίας παίζει ακόμα και να αδιαθέτησε στ’ αλήθεια;

  Ότι υπάρχει ένα τουρλουμπούκι στην Ελλάδα μεταξύ σκεπτικισμού, αρχαιομουρλισμού και αντι-θεϊσμού, που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό παραέξω, ισχύει. Είναι ένας από τους λόγους που κρατάω μικρό καλάθι, και αποφεύγω να προσχωρώ σε ομάδες. Δυστυχώς, σ’ αυτή την ταλαίπωρη χώρα, είναι δύσκολο έως αδύνατον να κάνεις μια ψύχραιμη και σοβαρή συζήτηση.

  Τι ειρωνία της Ιστορίας…

 359. Άμα ξανακάνουν κάτι, να τους πούμε να καλέσουνε κι αυτόν!

  http://www.clickhole.com/post/incredible-we-asked-these-astronauts-what-its-be-s-2186

 360. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Μπορεί να παίζει καμιά μουσική γνωριμία. Ο Μέη ο φυσικός που είναι και μουσικός (διαβάζω στο cv του de Tenerife και για άκρες του Απολλώνιου με Ολύμπια Ντουκάκις … ε, καμιά φορά δένει και από τύχη η μαγιονέζα ρε παιδιά. Soft maters που λένε και κάποιοι) Tώρα βέβαια, σοβαροί να είμαστε, ούτε ο Νανόπουλος ,όυτε ο Ντώκινς είναι τίποτε παιδαρέλια, ή τίποτε λιγούρια για λίγο τζάμπα φαί και θεάματα…ΑΔΙΚΙΟΛΟΓΗΤΟΙ!

 361. physicist said

  #360. — Κίντο, πάσο σ’ αυτά που λες και δεν θα επιρρίψω σε κανέναν από τους δύο λιγούριασμα αλλά μιλώντας γενικότερα: έχω δεύτερο χέρι εμπειρία ότι άνθρωπος Νομπελίστας είπε χωρίς να μου πληρώσετε first class αεροπορικό και μία βδομάδα σε πεντάστερο για μένα και τη σύζυγο, δεν έρχομαι. Που όσο και να το πεις, ξεφτίλα είναι.

 362. Μαρία said

  357
  Στο σάιτ που λίνκαρες υπήρχε η διεύθυνση αφού.
  Μάλλον, όπως λέει κι ο Κιντ, τους γνώρισε εκεί ο δικός μας το Σεπτέμβριο και τους διπλάρωσε για την Υπατία.

 363. κουτρούφι said

  Από πυροβολημένους φυσικούς υπάρχει και ο Josephson http://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Josephson (Nobel, 1973). Αυτόν, πώς και δεν τον ανακατέψανε; Ή ανήκει σε άλλο club;

 364. physicist said

  #362. — Αυτή είναι η πιο λογική εξήγηση.

  #363. — Όχι, αυτός είναι του νερού και της ομιοπαθητικής, άλλος πυροβολισμός αυτός. Αλλά μη γελιόμαστε, ο άνθρωπος είναι ιδιοφυία, απλώς σε κάποια φάση τόχασε.

 365. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πάντως ,ούτε ο Νανόπουλος ούτε ο Ντώκινς είναι «πυροβολημένοι φυσικοί» . Άλλο υπερκινητικότητα ή και εμμονή -αν θέλει κάποιος, άλλο και «κακός ή άτεχνος εκλαϊκευτής» κι άλλο …ηλιακό φως και Απολλώνιοι κόλουροι κώλοι, ελ και ελ αλαμέιν και δρακουμέλ δρακονιανοί και ιερές τριάδες 1+2= 3 πουλάκια κάθουνταν. Γι’αυτό είναι ακόμα πιο περίεργο το σημερινό!

 366. Το αριστούργημα απαθανατίστηκε, κι όποιος αντέξει…

 367. Pedis said

  Διαβάζοντας τα σχόλια κατάλαβα ότι ο Ρίτσαρντ δεν πήγε, αλλά για τον Ντιμίτρι δεν το έπιασα:πήγε ή όχι.

  # 361 – «έχω δεύτερο χέρι εμπειρία ότι άνθρωπος Νομπελίστας είπε χωρίς να μου πληρώσετε first class αεροπορικό και μία βδομάδα σε πεντάστερο για μένα και τη σύζυγο, δεν έρχομαι. Που όσο και να το πεις, ξεφτίλα είναι.»

  Μόνο ένας; Εγώ δεν έχω ακούσει για κανέναν από το συνάφι των νόμπελ φυσικών που να μην έχει ταρίφα (και δεν μιλάμε για per diem).

 368. Pedis said

  Για όποιον έχει όρεξη να δει (και δεν θα χάσει το χρόνο του) την ενδιαφέρουσα συζήτηση του Ντώκινς και του Ρόουζ, βιολογικός ντετερμινιστής ο ένας, διαλεκτικός υλιστής ο άλλος, και οι δυό πασίγνωστοι. Ο πρώτος παίρνει συνέντευξη από τον δεύτερο, διαφωνούν και συνεχίζουν να συζητούν όμορφα.

 369. Avonidas said

  #368. Ο Dawkins έχει διαμαρτυρηθεί πολλάκις για τον χαρακτηρισμό «βιολογικός ντετερμινιστής», τον θεωρεί υπεραπλουστευτικό και ότι δεν ανταποκρίνεται στις απόψεις του.

  Κι έχοντας διαβάσει τα καλά βιβλία του, κι όχι μόνο τα εξώφυλλα, τείνω να συμφωνήσω…

 370. Pedis said

  # 369 – «τον θεωρεί υπεραπλουστευτικό και ότι δεν ανταποκρίνεται στις απόψεις του. »

  Μην κρίνεται ο καθένας από την άποψη που έχει για τον εαυτό του!

  Κοίτα από περιέργεια τη διαμάχη μεταξύ Ντώκινς και Ε.Ο. Γουίλσον μόλις ο δεύτερος επιχείρησε στα γεράματα να κάνει ένα τακ πιο κει από τον βιολογικό ντετερμινισμό και τον απόλυτο αναγωγισμό και κρίνε. (εύκολα θα βρεις στο διαδίκτυο εκατοντάδες αναφορές) και τι του σούρει ο πρώτος και πώς τον λούζει ο δεύτερος (ξεκατινιάσματα χωρίς καμία σημασία, αλλά δες τα επιχειρήματα ως προς το κακό που κάνει ο ένας σύνφωνα με τον άλλον στη βιολογία.)

  Δες επίσης (αν δεν το έχεις ήδη υπόψη σου) θέσεις και αντιθέσεις στον βιολογικό ντετερμινισμό και τους φορείς του στον άλλον Ρίτσαρντ

  R. Lewontin «Η βιολογία ως ιδεολογία»

  http://www.biblionet.gr/book/68282/Lewontin,_Richard_C./%CE%97_%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CF%89%CF%82_%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1

 371. Avonidas said

  #370. Εξαρτάται τι εννοείς «την άποψη που έχει για τον εαυτό του». Δεν μιλάω για 2-3 φράσεις στο ξεκάρφωτο, όπου πράγματι μπορεί ο καθένας να δηλώσει ό,τι θέλει και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τον πιστέψουμε, αλλά για εκτενείς επεξηγήσεις των θέσεων που υποστηρίζει.

  Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αρκετές φορές του έχουν αποδώσει την άποψη ότι τα γονίδια καθορίζουν τη συμπεριφορά μας, κι έχει απαντήσει, ξανά και ξανά, ότι αυτό που υποστηρίζει είναι ότι τα γονίδια επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, κατά μια στατιστική έννοια, που μπορεί κάλλιστα να ακυρωθεί ή να παρακαμφθεί από άλλους παράγοντες.

  Δεν έχω το χρόνο τώρα να παρακολουθήσω όλο το βίντεο, έχω όμως διαβάσει αρκετά και από τον Dawkins και από τον Lewontin. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι έχουν παρεξηγήσει ο ένας τις θέσεις του άλλου· μοιάζει σαν να πιάνονται από τσιτάτα, και γράφουν μετά πολεμικές πάνω σε αυτές τις 2-3 φράσεις, ενώ εγώ διαβάζοντας καθενός τις επεξηγήσεις βλέπω ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμφωνία παρά διαφωνία. Δυστυχώς, ο ένας επιτίθεται στην καρικατούρα του άλλου, κι είναι απορίας άξιο πώς ο Dawkins, που έχει ξοδέψει τόσο χρόνο καταρρίπτοντας καρικατούρες επιχειρημάτων, δεν μπορεί να δει τη δική του καμπούρα σε αυτό το θέμα.

  Θα σου δώσω ένα παράδειγμα, μια κτηνωδώς τηλεγραφική σύνοψη της κόντρας Dawkins-Lewontin, για να δεις τι εννοώ. Λέει, λοιπόν ο Lewontin ότι στην εξέλιξη υπάρχουν πολύ περισσότερα από τις προσαρμογές, κι ότι η τύχη, η φυσική αναγκαιότητα και οι αναγκαίοι «συμβιβασμοί» (λύσεις της στιγμής) έπαιξαν τεράστιο ρόλο στο πώς και το γιατί είμαστε εδώ και είμαστε έτσι όπως είμαστε. Ε, κι ο Dawkins λέει, βεβαίως και δεν είναι όλα προσαρμογή, αλλά εμένα με ενδιαφέρει μόνο το κομμάτι που είναι! Ε, κι αρχίζει το μαλλιοτράβηγμα… είναι μια κόντρα πέρα ως πέρα ηλίθια, για μένα τουλάχιστον που τη βλέπω απέξω.

 372. Γς said

  370:

  >R. Lewontin «Η βιολογία ως ιδεολογία»

  Και είναι ένα από τα βιβλία της κυράς μου που χρησιμοποιεί στο πόνημά της για τους χριστιανούς και μη εξελικτικούς.[που το πάει για βιβλίο και που τις σημειώσεις της τις χτενίζει μια σχεδόν αιωνόβια κολλητή της γερόντισσα (ηγουμένη), τέρας μορφώσεως. Η διαστροφή σε όλο το μεγαλείο της θα έλεγε κάποιος].

  Το προλογίζει στην Ελληνική μετάφραση [το βιβλίο του Λιουόντιν] ο καθηγητής της [και δικός μου] ο Ακαδημαϊκός Κριμπάς.
  Τον θυμήθηκα με τον Ντώκινς που απαντούσε χτες σε ερώτηση σχετική με το Αγιο Ορος:

  Ηταν το 1972 που ένας άλλος μεγάλος εξελικτικός και δάσκαλος του Λιουόντιν [και του Κριμπά] είχε έρθει στην Αθήνα. Ακροατές του ήταν υποστηρικτές της Εξέλιξης, στην πλειοψηφία τους άθεοι [καλή ώρα σαν τους ακροαές του Ντώκινς] οι οποίοι απογοητεύτηκαν ακούγοντάς τον να λέει ότι «ο θεός δημιούργησε τον κόσμο με την εξέλιξη».
  Την άλλη μέρα, μας έλεγε ο Κριμπάς ότι τον πήγε στο Αγιο Ορος, που ήθελε να κοινωνήσει!

 373. 309,
  Το διάβασα μονοκοπανιά, με κομμένη την ανάσα! 🙂
  (Ο Λάκης ωραίος, σ’ αυτό και στο #316.)

 374. 324, …να προμηθευτούμε ποπκόρν και κοκακόλες

  Κοχαχόλες, το επίσημο αναψυκτικό του συνεδρίου!
  (Ευγενική προσφορά των διοργανωτών.)

 375. 336, Αριστούργημα!

 376. sarant said

  Καλημέρα, καλές κι οι κοχαχόλες!

 377. Γς said

  Καλά πήγαμε.

  Και κοχαχόλες του Μιχάλη του Ιγναντίου
  και άρτον και θεάματα
  «Χώκινγκ και ξερό ψωμί! » του Αλ Τζατζίρα D’Arabie.
  Κι ανταποκρίσεις από την Ντόιτσε Βέλλε [Φυζικός]

  Κι εκπληκτικός ο τοπικός ρεοπόρτερ ο Λαμπρος μας
  [κι ο Σκύλος μας]

  Κι ας μην ήμουν κι εγώ να σας επιστήσω την προσοχή στο κανάλι (#169)

 378. gbaloglou said

  352 Κάτι θυμήθηκα ξαφνικά … για τον Ροναλντίνιο … που παραβρέθηκε κάποτε στην κλήρωση πρωταθλήματος της ΕΠΟ … έναντι 300 χιλιάδων ευρώ … προ κρίσης, εννοείται!

 379. Γκρινιάζομε κι εμείς, τι να πει ο Χιλιάνος που πήγε στον Εθνικό Δρυμο και περιέγραφε το τοπίο, μέχρι που έσκασε το ηφαίστειο…;

 380. gbaloglou said

  95 Αν δεν παρερμηνεύω … η Μικρά Σύνοψη απαγορεύει την καταβολή δώρου (εκ μέρους των επαρχιωτών) στον ταχυδρόμο που τους φέρνει τα καλά νέα, έχει δηλαδή ήδη επέλθει αλλαγή νοήματος σε σχέση με το απόσπασμα του Θεοφάνη (που ανέφερα και εγώ στο 179): στα χρόνια του Θεοφάνη αυτός που λάμβανε καλά νέα λάμβανε και δώρο, λίγους αιώνες αργότερα έδινε δώρο — αν και βέβαια τίποτα δεν αποκλείει συνύπαρξη των δύο συνηθειών, ανάλογα με την περίσταση, κλπ κλπ

 381. 379: Να πει τι γκαντεμιά κι αυτή…

 382. 381

  Ωραίος ο Σέρπα! Τους πούλησε σερπαντίνες για μεταξωτές κορδέλλες!

 383. physicist said

  #318. — 8 ορειβάτες επί 11.500 € που πήρε απ’ τον καθέναν ο σέρπας που έγινε Λούης, μας κάνουν 92.000 €. Πέντε φορές να το κάνει το κόλπο ο μουστερής, έβγαλε σχεδόν μισό εκατομμύριο Ευρώ στην καθησιά του. Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να τους έστησε και από τύχη να γλύτωσαν το σεισμό και τις χιονοστιβάδες αλλά πώς δίνεις μισό κιλό λεφτά στον άλλον για την υπόσχεση ότι θα εμφανιστεί την επομένη στο ξενοδοχείο να σε πάει βόλτα στο Καρακορούμ; Λίγο μούφα δεν ακούγεται;

 384. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Νεπάλ: GDP 690 δολλάρια . Mέσος μισθός: 150 ρουπίες τη μέρα. 11,500 ευρά είναι περίπου 1μισο μύριο ρουπίες.
  Που σημαίνει ότι ο Σέρπας πήρε μισθούς για κανα δυο-τρεις- τέσσερεις ζωές …ρε μπας και τη φούσκωσαν λίγο την κλοπή τα πατριωτάκια;; 🙂

 385. sarant said

  Από το Θιβέτ λέει πως ήταν ο σέρπας.

 386. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  385. A, ήταν από πλούσια χώρα… 🙂

 387. physicist said

  Ε, αφού ήταν απ’ το Θιβέτ, εξηγείται. Εκεί, 12 χιλιάρικα Ευρώ τα έχουν για στραγάλια. 🙂

 388. physicist said

  Α ρε Κίντο, zwei Dummen ein Gedanke. 😛

 389. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  388.Πρέπει να το δούμε αυτό, όντως…
  (και καλά, εσύ ανεβαίνεις σε μέσο όρο! εγώ όμως να πέφτω πλησίον σε επίπεδο σκέψης…φυσικού;; :mrgreen: 🙂 )
  υγ. κανα απντέητ από το τουίτα του Ρίτσαρντ (εσύ που τα παρακολουθείς αυτά) έχουμε; 🙂

 390. Άμαν ήτανε από το Θιβέτ, τότε δεν ήταν Σέρπας.
  Οπότε τα πατριωτάκια, ψάχνοντας για κορόιδο, δεν πήγαν σε κανονικό γραφείο και τους έπιασαν κώτσους.

 391. physicist said

  #389. — 😀 😀 😀

  Δεν πήγα να δω τι τιτίβισε ο άλλος. Αν είναι να βγει τίποτα θα βγει εν ψυχρώ αργότερα, αν και αμφιβάλλω ότι θα το κάνει ο ίδιος. Μετά την αποκάλυψη ότι μάλλον είχε δουλέψει το κονέ από την Τενερίφη, έχω την υποψία ότι θα το θάψει, από ντροπή να βγει στη φόρα η ξεφτίλα ότι πιάστηκε τόσο κορόιδο.

 392. (Μακάβρια) πλακα έχουν οι αντιδράσεις των κρατών στο σεισμό του Νεπάλ

  http://en.wikipedia.org/wiki/2015_Nepal_earthquake#Response

  Όλοι στείλαν λεφτά, συνεργεία ή και τα δύο και το Βατικανό προσευχήθηκε για τους χαμένους! :mrgreen:

 393. physicist said

  Όλοι στείλαν λεφτά, συνεργεία ή και τα δύο και το Βατικανό προσευχήθηκε για τους χαμένους!

  Ε, ο καθένας το κατά δύναμιν, βρε Σκύλε! Τι περίμενες, να στείλουν τους Καρδινάλιους με τα ράσα και τα καπέλα να ψάχνουν ανάμεσα στα συντρίμμια, μπαααα …

 394. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  392. European Union — Commissioner Christos Stylianides ‏said the EU was closely following the situation and expressed solidarity. :mrgreen: (Σωστός ο επίτροπος ο Κύπριος! δαμαί δεν έχουμε βρατσίν για τον κόλον μας τον τίτσιρο…στσι Νεπαλέζους εν να βουράμε; )

 395. Ο τζαμπας ζει!

 396. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  395. 😆 😆 (εντάξει. Αρκετά γελάσαμε με ένα τόσο θλιβερό θέμα. Κοτζαμάν 8άρι φάγανε στη μάπα οι ταλαίπωροι οι Νεπαλέζοι. Ευτυχώς δεν είχαν πολλά ψηλά κτίρια, γιατί…. )

 397. Pedis said

  # 371 – Αβονίδα «… είναι μια κόντρα πέρα ως πέρα ηλίθια».

  Δεν είναι ηλίθια κόντρα, είναι ιδεολογική. Από την ιδεολογία και τις «λεπτομέρειες» εμπνέονται οι νομοθέτες, δρουν πεπεισμένοι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης -πληρώνονται γαι τον μη-κόπο τους- και εν τέλει πείθονται οι πολίτες είτε να γίνουν κανίβαλοι είτε να αποδεχτούν το μοιραίο και … τσουπ «αφού δεν κάνεις ούτε εσύ ούτε ο πατέρας σου όπως αποδείχτηκε, τι τα θες τα γράμματα και να πληρώνει ο καλός, τίμιος, καπάτσος κι έξυπνος φορολογούμενος;» και πετσοκόβονται οι κοινωνικές χρηματοδοτήσεις.

  Όσο για τον Ντώκινς «πέταξε την πέτρα και προσπαθεί να κρύψει το χέρι» … όλες οι ιστορίες βιολογικού αναγωγισμού μετατρέπονται σε βιολογικό ντετερμινισμό σε πιτς και φυτίλι. Φαντάσου τα παραμυθάκια της βιοκοινωνιολογίας και της εξελικτικής ψυχολογίας. Δεν υπάρχει μέρα που να μην περνάει και να μη δημοσιεύεται μία περισπούδαστη μελέτη από κολέγιο της Γιούτα ότι ένα γονίδο είναι υπεύθυνο για αυτό και τα τ’ άλλο. Δεν είναι ηλίθια λοιπόν η κόντρα. Η άρχουσα τάξη πιστεύει τόσο στις εφευρέσεις «στο μέλλον θα αποσπάσετε φόρους» του Φαραντέι, όσο στη δύναμη της ιδεολογικής αγυρτείας να πείθει του φτωχούς ότι κανείς εκτός πό τους ίδιους και τα γονίδια τους είναι υπεύθυνοι για τη μιζέρια τους.

 398. 396

  Ευτυχώς δεν είχαν πολλά ψηλά κτίρια, γιατί….

  Δυστυχώς είχαν… 😦

  http://en.wikipedia.org/wiki/2015_Nepal_earthquake

 399. Avonidas said

  Τελικά, ρε παιδιά, εγώ ακόμα δεν κατάλαβα. Μίλησε σε κάποια φάση ο Dawkins? Εχτές δεν πήγε στο «συνέδριο», αυτό το κατάλαβα, αλλά την Παρασκευή δεν έδωσε μια ομιλία;

 400. physicist said

  Η προγραμματισμένη ομιλία της Παρασκευής έγινε κανονικά, Αβονίδα. Η χτεσινή ήταν που ακυρώθηκε.

 401. 399

  σύμφωνα με τα Νεα, ναι

  κάπου παραπάνω είναι το λινκ με το υποτιθέμενο ρεπορτάζ

  όπου αναφέρονται λεπτομερως οι διοργανωτές, σπόνσορες κλπ αλλά όχι και το τι είπε ο άνθρωπας!

 402. Avonidas said

  #400. Α, οκ. Φυσικέ, η ομιλία της Παρασκευής ήταν σε πλαίσιο άλλης εκδήλωσης; Τι θέμα είχε;

 403. physicist said

  Βρήκα κάτι εδώ, συνάδελφε, παραπάνω δεν ξέρω.

  (Ο Κιτσινέλης γενικώς γράφει καλά, μη σου πω και πολύ καλά).

 404. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  401. Mα δεν τον άκουσαν και κάποιοι από τη Λεξιλογία; (έτσι γράφει ο Νικοκύρης πιο πάνω)
  (μα κι αυτοί τόσο σνομπάρισμα εδώ! Δεν μπορεί να βγει κάποιος να ενημερώσει;)

 405. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Κοίταξα μήπως παίζει κανα γιουτουμπ,αλλά τζίφος.

 406. Avonidas said

  #397. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς τα έβγαλες όλα αυτά από τη συζήτησή του με τον Rose, ή από τις κόντρες του με τον Lewontin, διότι η κύρια εντύπωση που έχω αποκομίσει από τον Dawkins τόσα χρόνια που τον διαβάζω είναι, ακριβώς, ότι απεχθάνεται όλη την ιδεολογικοποιημένη βαβούρα γύρω από το έργο του, κι ότι προσπαθεί, εν μέσω δημοσιογραφικού «θορύβου», να κάνει τις θέσεις του όσο γίνεται πιο ξεκάθαρες.

  Επιμένω· υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να χρησιμοποιείς τις θεωρίες σου ως ελατήριο για να προωθήσεις μια ιδεολογία, και στο να προσηλώνεσαι στη θεωρία σου παρά το γεγονός ότι μπορεί να μετατραπεί σε ιδεολογικό όπλο. Είμαι βέβαιος, από το σύνολο του έργου του, ότι ο Dawkins δεν επιθυμεί να χρησιμοποιείται η γονιδιοκεντρική θεωρία ως ιδεολόγημα για την επιβολή κοινωνικού δαρβινισμού. Αυτό που λέει ο άνθρωπος είναι ότι δεν πρόκειται να την πετάξει από το παράθυρο, για να κοιμούνται ήσυχες μερικές ευαίσθητες ψυχές.

  Σε τελική ανάλυση, ο Dawkins έχει σε μεγάλο βαθμό κάνει το καθήκον του, ενημερώνοντας το κοινό μέχρι αηδίας για το πώς και σε τι πλαίσιο πρέπει να ερμηνευτούν οι ιδέες του. Ε, ας κάνουν κι οι «ολιστές» το ίδιο.

 407. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  405. κι όμως… (δεν προκάνω να το δω, αλλά βλέπω πολλά ντιζλάικ. Να μελετηθεί παρακαλώ 🙂 )

 408. 377, …Κι ας μην ήμουν κι εγώ να σας επιστήσω την προσοχή στο κανάλι (#169)…

  Γς, όπως καλώς γνωρίζεις, αυτό στην βιβλιογραφία λέγεται seminal contribution! 😉

 409. 388, …zwei Dummen ein Gedanke….

  Τώρα καταλαβαίνω γιατί το άλλο ρητό έπρεπε να κάνει την υπέρβαση με
  Drei Professoren… 🙂

 410. 374,Μιχάλης Νικολάου
  Κοχαχόλες, το επίσημο αναψυκτικό του συνεδρίου!
  Αν το συνέδριο γινόταν στη Φλωρεντία το όνομα του επίσημου αναψυκτικού δε θα άλλαζε:

  Ηohahola (hon hannuccia horta )

 411. sarant said

  408-409 🙂

 412. Γς said

  410:
  >Κοχαχόλες, το επίσημο αναψυκτικό του συνεδρίου!

  Επικίνδυνοι ακροβατισμοί

  Κοχαχόλες, κοχαχόνες, κοχόνες

 413. Πως τα μυρίζεσαι τα ΄πονοούμενα, αθεόφοβε!

 414. Γς said

  392:

  Κατμαντού του Νεπάλ;
  Εκεί που με περίμενε το Air Force One;

  Εμ, καλά το είχα δει εγώ το όνειρο…

 415. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  373 – Και πού να ήσουν μέσα, να άκουγες τι έλεγαν οι ελληνοβαρεμένοι «ακροατές», θα σου κοβόταν η κυκλοφορία του αίματος. Αν άκουγες τον «συνάδελφό σου» (ως επιστήμονας) Μουσά να λέει ότι έπεσαν κομμάτια του Χάλεϋ στους Αιγός ποταμούς, και πρέπει να ονομαστεί Χάλεϋ-Αναξίμανδρος δεν ξέρω τι θα σου κοβόταν (χαμόγελο).
  Πάντως αυτό που αντιλήφθηκα, είναι πως είναι χωρισμένοι σε αντίπαλα στρατόπεδα, κάποιοι ωρύονταν υπέρ του Λεύκιππου του Δημόκριτου και του Επίκουρου, «γιατί μιλάτε μόνο για τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα που η προσφορά τους ήταν μηδαμινή, και δεν αναφέρεστε καθόλου στον Λεύκιππο, στον Δημόκριτο ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ;» (φωναχτά απο τους επικουρικούς). Το θλιβερό συμπέρασμα, είναι πως τα θρησκευτικά και εθνικά παραμύθια έχουν μεγάλη πέραση, οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πιστέψουν οποινοδήποτε θρησκευτικό και εθνικό παραλογισμό, παρά την λογική, παρ΄όλο που δεν υπάρχει αναλφαβητισμός.

 416. giorgos said

  415. Τώρα τούς διακωμωδείς , πρίν λίγο καιρό όμως έγραφες ότι ή Ελλάδα παράγει έπιστήμη καί ότι οί έλληνες επιστήμονες είναι από τούς καλύτερους !

 417. Γς said

  413:

  Τα τρία γουρουνάκια σου

 418. sarant said

  415 Υποθέτω ότι τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη τούς θεωρούν κρυπτομονοθεϊστές, γι’ αυτό.

 419. Sarant said: «Πώς είναι ο σωστός τρόπος να ονομαστεί εκείνος που απέναντι σε μια τραγωδία κατά την οποία έχασαν την ζωή τους πάνω από 900 άνθρωποι, η οποία δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία, με φωτογραφίες από πνιγμένα παιδάκια να γεμίζουν τις εφημερίδες … κτλ, κτλ … το ΜΟΝΟ που έχει να πει είναι πως οι άνθρωποι αυτοί ήταν «λαθραίοι», το μόνο που αναρωτιέται είναι το «γιατί δεν πάνε κάπου αλλού», το μόνο που τον απασχολεί είναι να ξεράσει το μισάνθρωπο μίσος του μπάς και υπερασπιστεί με αυτόν τον τρόπο την μικροαστική μιζέρια του: είναι, λεξικολογικά πάντα, σωστό να το ονομάσεις «σκατόψυχο»;
  Ναι αυτός που περιγράφεις Sarant είναι πράγματι σκατόψυχος. Ανήκει στην ίδια συνομοταξία με εκείνους που ονομάζουν τους λαθρομετανάστες «μετανάστες» αλλά τους ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ σαν λαθρομετανάστες: Δεν τους επιτρέπουν να μπαίνουν «σαν κύριοι» από τις επίσημες πύλες της χώρας (αυτό το δικαιούται ένας μετανάστης) αλλά τους αφήνουν στα χέρια των «δουλεμπόρων», να τους πνίγουν στα νερά του Αιγαίου. Είναι οι ίδιοι που ονομάζουν τους Τροϊκανούς …Θεσμικανούς (χωρίς …αναθυμιάσεις ευτυχώς, στην περίπτωση αυτή). Βέβαια, πάει πολύ να τους ονομάσω «σκατόψυχους» για τις εμμονές αυτές (μόνο …συνομοταξιακά συγγενεύουν!). Επίσης, διστάζω να τους πω και …σκατόγλωσσους. Θα έλεγα ότι διακατέχονται από έναν …άοσμο «δηθενανθρωπισμό». Ας τους πω καλλίτερα …γλωσσοστραγγαλιστές!

 420. sarant said

  419 Πάντως το απόσπασμα που παραθέτετε το έγραψε άλλος σχολιαστής κι εγώ απλώς το αντέγραψα.

 421. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  416 – Δεν διακωμωδώ κανέναν, περιγράφω αυτά που έκαναν και είπαν, αν όλα αυτά είναι κωμωδία ή όχι, μπορείς να κρίνεις και μόνος σου, στο 366 ο Stazybo Horn (με την ευγενική χορηγία των 12 θεών του Ολύμπου) παρέχει την δυνατότητα σε όποιον διαθέτει δυνατό στομάχι και ενδιαφέρεται, να παρακολουθήσει όλο το συνέδριο. Παρακολούθησέ το, αλλά για τυχόν παρενέργειες, μην πείς μετά ότι δεν είχα προειδοποιήσει. Όταν βγαίνει ο Θεοδοσίου απο το πουθενά κι αρχίζει να μιλάει χωρίς μικρόφωνο, και μετά απο λίγο έρχεται ο συντονιστής και του λέει, «είστε καλεσμένος; είμαι ο Στράτος Θεοδοσίου, ….;;;;;;διαπραγματεύεσεις, ξανά πιο δυνατά αυτή τη φορά, ΕΙΜΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, παρεμβαίνει κάποιος και λύνει την παρεξήγηση, και συνεχίζει να μιλάει, και αμέσως μετά τον διακόπτει ο Χάχαλης για να μας πεί ότι μας μιλάει ο Στράτος Θεοδοσίου, ο γνωστός μεγαλοφυής, ενώ το είχε πεί τρείς φορές ο ίδιος, ενώ παράλληλα ο κόσμος περνοδιάβαινε μπρός και πίσω απο τον ομιλητή. Το τι είναι αυτά που είπε ο ομιλητής το αφήνω στην κρίση του καθενός, ακόμα «καλύτερα» δές το THE ARAPIS SOW, και όρισε μόνος σου τι είναι αυτό που είδες, (ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, μεγάλα λόγια μεγάλου αντρός- «πώς είναι δυνατόν να μιλάς 4 γλώσσες; κι όμως είναι, μιλάω γαλλικά, γερμανικά και ελληνικά»… ;;;;) εγώ το θεώρησα τσίρκο, κι αυτό είπα, ούτε έθιξα ούτε μείωσα κάποιον, για το ούφο στον Αράπη (θεός, είμαι πλέον φανατικός οπαδός του) αυτός είπε ότι την κάνει κάθε απόγευμα απο την Γή, εγώ απλώς είπα ότι το κατάλαβα αμέσως (χαμόγελο). Πιο κάτω με την Τζάνη, γίνεται της αλεπούς ο θάνατος στο ακροατήριο, που δεν ξέρω αν ακούγεται, ειδικά η παλαβή, μια κολλημένη με την Αθηνά και τα όπλα της, και οι επικουρικοί στον Μουσά και στην Τζάνη. ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΚΩΜΩΔΗΣΩ ΕΓΩ;
  Όσο για το ότι παράγεται επιστήμη στην Ελλάδα, και οι Έλληνες επιστήμονες είναι απο τους καλύτερους, (μερικοί τιμούν το ιστολόγιο) εξακολουθώ να το υποστηρίζω, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος είναι επιστήμονας, είναι και ισορροπημένος άνθρωπος, όχι;

 422. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για να κάνω τον αγγλομαθή το SHOW το έγραψα SOW, αλλά είναι γνωστό πως δεν είμαι επιστήμονας (χαμόγελο) κι όπως θα έλεγε και ο ΑΡΑΠΗΣ (θεός) δεν τα «θυμήθηκα» καλά τα αγγλικά.

 423. Τι τράβηξες κι εσύ, ρε μαύρε μου!

 424. 420: Ναι, το πρόσεξα. Έτσι είναι. Προφανώς όμως το υιοθετείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: