Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Μαΐου ξανά

Posted by sarant στο 1 Μαΐου, 2015


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Πα 1

Τα Ανθεστήρια – Ημέρα των ανθέων και των εργατών. Γενέσιον Ιωάννη Ρίτσου του βάρδου της ρωμιοσύνης και Τελευτή Αλεξάνδρου Παναγούλη του τυραννοκτόνου. Και των 200 της Καισαριανής.

Σα 2

† Λεονάρδου ντα Βίντσι

Κυ 3

Τελευτή Αθανασίου Βέγγου, του καλού ανθρώπου. Και Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας

Δε 4

Αρίονος του κιθαρωδού

Τρ 5

Γενέσιον Καρόλου Μαρξ

Τε 6

Ας είμαστε ρεαλιστές, ας επιδιώξουμε το αδύνατο: γαλλικός Μάης του 1968

Πε 7

Των εν Αιγίνη εκτελεσθέντων

Πα 8

† Γουσταύου Φλωμπέρ

Σα 9

Αναστασίου Τούση και λοιπών εν Θεσσαλονίκη πεσόντων διαδηλωτών

Κυ 10

Καραολή και Δημητρίου απαγχονισμός

Δε 11

Γέννησις Λασκαρίνας Πινότση ή Μπουμπουλίνας

Τρ 12

Της νίκης των επαναστατών εις Βαλτέτσιον Αρκαδίας

Τε 13

Κωνσταντίνου Θεοτόκη του ρεαλιστού πεζογράφου

Πε 14

Αισχύλου, τραγικού και σαλαμινομάχου

Πα 15

Γενέσιον Πέτρου Κιουρί

Σα 16

† Καρόλου Περό και των δημιουργημάτων του: Σταχτοπούτας, Κοκκινοσκουφίτσας, Ωραίας Κοιμωμένης

Κυ 17

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Δε 18

† Γουσταύου Μάλερ

Τρ 19

† Χο Τσι Μινχ του απελευθερωτού

Τε 20

† Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα τελευτή -και έναρξη της Μάχης της Κρήτης

Πε 21

Τα Αναστενάρια

Πα 22

† Βίκτωρος Ουγκώ, του δημιουργού των «Αθλίων»

Σα 23

† Ερρίκου Ίψεν και Γεωργίου του Μετοίκου

Κυ 24

† Νικολάου Κοπερνίκου

Δε 25

Αιμιλιανού Ζαπάτα και Άρεως Βελουχιώτου εκκίνησις

Τρ 26

Γενέσιον Αλεξάνδρου Πούσκιν και τελευτή Μιχαήλ Παπαγιαννάκη

Τε 27

Γρηγορίου Λαμπράκη τελευτή’ και Ροβέρτου Κωχ

Πε 28

Πρώτη πρόβλεψις ηλιακής εκλείψεως υπό Θαλού του Μιλησίου

Πα 29

Εάλω η Πόλις – Η Ρωμανία πάρθεν (αποφράς ημέρα)

Σα 30

† Θανή Βολταίρου του διαφωτιστού

Κυ 31

Αποκαθήλωσις της ναζιστικής σημαίας υπό Εμμανουήλ Γλέζου και Αποστόλου Σάντα

Ο Μάιος ή Μάης ετυμολογείται, όπως και όλοι οι μήνες του ημερολογίου μας, από τα λατινικά, και συγκεκριμένα από το λατινικό Maius (mensis), δηλ. μήνας της Μαίας, μιας ρωμαϊκής θεότητας. Λαϊκή ονομασία ευρέως γνωστή δεν έχει, αν και βρίσκω το “Κερασάρης” σε κάποιες πηγές, επειδή τότε ωριμάζουν τα κεράσια (με το παλιό ημερολόγιο σκεφτείτε ότι πιάνει και αρχές Ιουνίου).

Η πιο γνωστή παροιμία για τον Μάιο είναι μάλλον η «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» (που είχε αρχική μορφή “Ζήσε μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλλι», όπως είχαμε γράψει παλιότερα). Επίσης γνωστή είναι η “Στον καταραμένο τόπο τον Μάη μήνα βρέχει”, που δεν την έβγαλαν βέβαια φίλοι των εκδρομών και των περιηγήσεων, αλλά αγρότες, επειδή οι βροχές του Μάη όχι μόνο δεν ωφελούν, όπως στους προηγούμενους μήνες, αλλά αντίθετα βλάφτουν τη σοδειά, εξού και “Μάης άβροχος, τρύγος άμετρος”. Ο Μάης είναι μήνας για αγροτικές εργασίες (“Τον Μάη βάζε εργάτες κι ας είν’ και ακαμάτες”), όχι όμως και για παντρειές, που θεωρείται γρουσουζιά (“Απού παντρευτεί το Μάη, κακοποδωμένα πάει” λέει μια κρητική παροιμία από ένα βιβλίο που είχα παρουσιάσει εδώ πριν από μερικά χρόνια).

Γιατί θεωρούνται γρουσουζιά οι μαγιάτικες παντρειές; Κατά πάσα πιθανότητα, επειδή  στις αγροτικές κοινωνίες είναι τόσο πολλές οι δουλειές τον Μάη, που η αναστάτωση και η χαλάρωση που μοιραία φέρνει ο γάμος σε όλο το σόι και το χωριό είναι αντιπαραγωγική. Μια άλλη εξήγηση είναι πως τον Μάη έχουν οίστρο οι γαϊδάροι (“Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο πετεινός και γάτος το Γενάρη” λέει η παροιμία) οπότε θεωρείται ανοίκειο να παντρεύονται κι οι ανθρώποι, αλλά νομίζω πως η εξήγηση αυτή επινοήθηκε εξηγητικά, εκ των υστέρων. Εκτός κι αν ισχύει η απάντηση που έδωσε κάποιος ευφυολόγος (ο Μπέρναρ Σόου; ) όταν τον ρώτησαν γιατί είναι γρουσουζιά να παντρεύεται κανείς την Παρασκευή: και γιατί να αποτελεί εξαίρεση η Παρασκευή;

Από τον Μάιο έχουμε το μαγιάπριλο (αλλά αυτό το αναφέραμε στο μηνολόγιο του περασμένου μήνα), το μαγιοβότανο, ένα βότανο με το οποίο μαστουρώνουν οι γάτες, το μαγιάτικο, που είναι ψάρι, και το μαγιόξυλο που είναι ένα ξύλο ή κλαδί στολισμένο με λουλούδια που το περιφέρουν τα παιδιά την Πρωτομαγιά, είναι όμως και ευτράπελη λαϊκή ονομασία για το αντρικό μόριο.

Ο Μάης είναι από τους λίγους μήνες (μαζί με τον Απρίλη και, έμμεσα, τον Ιανουάριο) που η πρώτη μέρα του έχει δικό της όνομα. Η 1η του Μάη είναι η παγκόσμια μέρα των εργατών ή αλλιώς η εργατική πρωτομαγιά σε ανάμνηση της σφαγής του Χεϊμάρκετ, το 1886 στο Σικάγο, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ σε (αναρχικούς ως επί το πολύ) εργάτες που διαδήλωναν για το οχτάωρο χωρίς να σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου στην ανταγωνιστικότητα.

1mΠρωτομαγιά επίσης έγινε στην Καισαριανή η εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού από αντάρτες στους Μολάους. Αριστερά βλέπετε την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη μέρα (30.4.1944) στις εφημερίδες.

Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά της τελευταίας παραγράφου, ότι “υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος” Έλληνες εθελοντές (διάβαζε: ταγματασφαλίτες) “εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς”, που κι αυτοί κρατούμενοι θα ήταν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ο Σουκατζίδης, ως γερμανομαθής, εκτελούσε χρέη διερμηνέα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, και διάβασε το όνομά του στον κατάλογο των διακοσίων που επρόκειτο να πάνε για εκτέλεση, Όταν ο Γερμανός διοικητής τον διάταξε να βγει από τις γραμμές των μελλοθάνατων εκείνος αρνήθηκε αν επρόκειτο να μπει κάποιος άλλος στη θέση του. Και εκτελέστηκε.

(Να μην ξεχνάμε ότι οι κρατούμενοι που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή είχαν πιαστεί όχι από τους Γερμανούς αλλά από το προδοτικό καθεστώς της Τετάρτης Αυγούστου, το οποίο τούς παρέδωσε στους Γερμανούς).

Γράφτηκε οχτώ χρόνια νωρίτερα, για τον απεργό Τάσο Τούση, αλλά θα μπορούσε να αναφέρεται και στους διακόσιους της Πρωτομαγιάς, το «Μέρα μαγιού μου μίσεψες», του Γιάννη Ρίτσου, από τον Επιτάφιο που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και που τραγούδησε υποδειγματικά ο Μπιθικώτσης:

Κι ένα τραγούδι για μια παράξενη πρωτομαγιά:

Να τελειώσουμε μ’ αυτό -καλό μήνα σε όλους!

141 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Μαΐου ξανά”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Καλή Πρωτομαγιά
  Καλό μήνα

 2. LandS said

  Καλημέρα, καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά (εις ανάμνησιν της πρώτης μαγιάς, όπως συμπλήρωνε ο πατέρας μου) .

 3. a said

  ο παναγουλης ηταν επιδοξος ανθρωποκτόνος και η συνεργασια του με τον σκοτεινο γεωρκατζη εχει πολλα ερωτηματικα

 4. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά, ευχαριστώ πολύ΄για τα πρώτα σχόλια!

  2: Αυτό με τη μαγιά δεν το είχα ξανακούσει. 🙂

  3: Επίδοξος τυραννοκτόνος θέλετε να πείτε, σε μια πόλη που τους παλιούς τυραννοκτόνους τους είχε σχεδόν θεοποιήσει.

 5. 3 Τι να πεις και για τον σαδιστή Σεφέρη με τους ασπαλάθους του…

  Καλό μήνα!

 6. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Από τη Βικιπαίδεια:
  «Αἰσχύλον Εὐφορίωνος Ἀθηναῖον τόδε κεῦθει

  μνῆμα καταφθίμενον πυροφόροιο Γέλας·
  ἀλκὴν δ’ εὐδόκιμον Mαραθώνιον ἄλσος ἄν εἴποι

  καὶ βαθυχαιτήεις Μῆδος ἐπιστάμενος.

  Στα νεότερα ελληνικά:

  Τον γιο του Ευφορίωνα τον Αθηναίο Αισχύλο

  κρύβει νεκρόν το μνήμα αυτό της Γέλας με τα στάρια·
  την άξια νιότη του θα ειπεί του Μαραθώνα το άλσος

  κι ο Μήδος ο ακούρευτος οπού καλά την ξέρει.»

  ο Μήδος ο…ακούρευτος;; Mακρυμάλλης ή έστω καρηκομόων ίσως; 🙂

  Kαλή λέημπορ ντέη σε όλα τα εργαζόμενα (και άνεργα) αδέρφια ανα τη Γη!

 7. sarant said

  Μονο στο μέτρο ταιριάζει ο ακούρευτος.

 8. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  7. Nαι σωστά. Θα ταίριαζε και το «μακρυχαιτάς» στο μέτρο 🙂

 9. Κύρος Μοναχός said

  Καλημέρα καὶ καλὸ μήνα.
  Νομίζω ὅτι πρέπει νὰ ἀκουστεῖ καὶ αὐτό:

  http://www.youtube.com/watch?v=S87sgbFVtWw&html5=1

  μιᾶς καὶ τὸν Νιόνιο τὸν εἴχαμε χτὲς τὴ νύχτα στὴ Ρόδο.

 10. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 11. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  Καλή Πρωτομαγιά

  Καλό μήνα

 12. physicist said

  Στη Φρανκφούρτη, ματαιώθηκε επίσημα φέτος η παραδοσιακή πρωτομαγιάτικη ποδηλατοδρομία μετά τη σύλληψη ζεύγους ισλαμιστών, στο διαμέρισμα των οποίων βρέθηκε βόμβα που ήθελαν να τοποθετήσουν σε κάποιο σημείο αυτής της μαζικής αθλητικής εκδήλωσης. Η Αστυνομία έκρινε ότι ο κίνδυνος συνεργών υπάρχει ακόμα. Πολλοί από τους 5.000 ποδηλάτες που είχαν δηλώσει συμμετοχή, θα κάνουν την ποδηλατοδρομία έστω και χωρίς επίσημη έγκριση και οργάνωση. Ο Rudi Altig, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και παλιά δόξα της ποδηλασίας, σχολίασε την ακύρωση με τις λέξεις «γονυκλισία στους ηλίθιους».

  Καλή Πρωτομαγιά.

 13. voulagx said

  Για τον Σουκατζίδη: «Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων» του Σπύρου Τζόκα, ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο την ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

 14. Σωτήρς said

  Καλημέρα και καλό μήνα,

  χθες είχαμε και την Βαλπουργία Νύχτα εδώ στα βόρεια μέρη. Σε περίπτωση που ανησυχούσατε τις κάψαμε όλες τις μάγισσες. Είμαστε ασφαλείς και η άνοιξη μπορεί να έρθει.

 15. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  «Το Μάη στρέν τα μάγια» δασκάλευε η βάβω μου! 🙂
  Τώρα που είπατε και για τη μαγιά, έβαλε στο φέσιμπουκ ένας καθηγητής μου ότι η μάνα του μαζεύει σήμερα το πρωί δροσοσταλίδες από τα φύλλα και τις χρησιμοποιεί όλο το χρόνο στη «μαγιά», το προζύμι δηλαδή, που χρησιμοποιεί στο ζύμωμα.
  Καλό μήνα, καλή πρωτομαγιά.

 16. Gpoint said

  Καλημέρα, καλό μήνα

  Νομίζω πως μια αναφορά στον Αιρτον Σένα θα άπρεπε στο μηνολόγιο (τόψχουμε ξανασυζητήσει ή μου φαίνεται 😉

  Επίσης μια παροιμία που αναφέρεται κυρίως σε όσους καλλιεργούν σιτηρά, ζητάει βροχή τον Μάϊο

  «αν ρίξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, τότε χαρά στο γεωργό πούχει στη γη σπαρμένα»

 17. Αλήθεια, πώς και δεν αναφέρεται η λήξη του ΒΠΠ; Εκεί στις 8 (ή 9) πέφτει κι είναι θαρρώ σημαντική. Εκτός αν το πάμε με το αμερικάνικο που την τοποθετούν μετά την δοκιμή της ατομικής τους βόμβας 🙂

 18. 16 Ο καιρός για την κάθε αγροτική (κυρίως) εργασία έχει άλλη χρήση. Σωστά αναφέρεις την παροιμία αυτή (εγώ την ήξερα με ζευγά, αλλά δεν αλλάζει). Τα σταφύλια δεν θέλουν τώρα νερό γιατί δένουν κι η βροχή χαλάει το λουλούδι. Αλλά μετά, δεν έχουν αντίρρηση. Παρόμοια κι οι ελιές ή τα εσπεριδοειδή. Να δέσει το λουλούδι, να σταθεί και μετά η βροχή είναι χρησιμότατη.

  Παρεμπιπτόντως: στη Γερμανία δεν ποτίζουν ποτέ. Αναλαμβάνει ο καιρός. Κι αν κάνει κάποιες βδομάδες να βρέξει, θρήνος κι οδυρμός για την καταστροφή.

 19. Σωτήρς said

  15:
  Σχετικά με το προζύμι, το ίδιο κάνουν το Σεπτέμβρη με βασιλικό. Βουτάνε το βασιλικό σε νερό και έπειτα με αυτό το νερό φτιάχνουν το προζύμι. Σεπτέμβρη για να έχει βγάλει λουλούδια ο βασιλικός και η γύρη μέσα στο νερό να προκαλέσει τις ζυμώσεις στο αλεύρι. Πρώτη φορά ακούω όμως να μαζεύουν νερό από τα φύλλα!

 20. κουτρούφι said

  Πολύ ωραία η εξήγηση γιατί αποφεύγανε τους γάμους το Μάη μήνα παλαιά. Δίνονται δύο εξηγήσεις. Η μια πρακτική (για να μην διακόπτονται οι αγροτικές εργασίες) και η άλλη σημειολογική (για να μην γίνεται σύγκριση με τα γαϊδούρια). Μπορεί όμως η δεύτερη να εφευρέθηκε ως πρόσχημα ώστε να ικανοποιηθεί η πρώτη ανάγκη. Υπάρχει και μια τρίτη εξήγηση. Παλιά, λέει, το Μάη παντρεύονταν οι βασιλιάδες. Ο λαός απέφευγε τους γάμους το μήνα αυτό γιατί θα ήταν «ιεροσυλία».

 21. Gpoint said

  Περιμένω σπουδαίες αφίξεις σήμερα στα ιερά χώματα. Μέχρι…αμφικτυονία μπορεί να ακολουθήσει !

 22. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  20: Είναι συνηθισμένο να εφευρίσκονται εξηγήσεις τέτοιου είδους.

  17: Παράλειψη, 9 Μαϊου

  13: Καλά λες, έπρεπε να το αναφέρω.

 23. a said

  ο παναγουλης δεν υπολογισε σωστα την ταχυτητα του αυτοκινητου και τον ελαχιστο λανθανοντα χρονο απο την πυροδοτηση ως την εκρηξη της υπονομου

 24. IN said

  Καλημέρα και καλό μήνα κι από μένα.

  Όπως εξηγεί στο βιβλίο του «Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα. Τα αιματηρά ίχνη της 117ης μεραρχίας καταδρομών στη Σερβία και την Ελλάδα» ο Χερμαν Φρανκ Μάγερ (μετάφραση στα Ελληνικά: Γιάννης Μυλωνόπουλος, βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2003, σελ. 512), οι «Έλληνες Εθελοντές» που «εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς» ήταν τα «Πρότυπα Τάγματα Χωροφυλακής Πελοποννήσου» και η εκτέλεση των 100 έγινε με διαταγή του αρχηγού του Β’ Αρχηγείου Χωροφυλακής Πελοποννήσου, του διαβόητου Συνταγματάρχη (τότε) Διονυσίου Παπαδόγγονα, γνωστού, μεταξύ των άλλων, και επειδή έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Χίτλερ για την διάσωσή του μετά την απόπειρα της 20ης Ιουλίου 1944, όπου έγραφε «Κύριε, διαφύλασσε τον Φύρερ». Όπως γράφει ο Μάγερ, ο Παπαδόγγονας και ο Γερμανός Στρατηγός Κρεχ που σκοτώθηκε στην ενέδρα είχαν συνεργαστεί και εκτιμούσαν ο ένας τον άλλον, οπότε ο Παπαδόγγονας πήρε προσωπικά τον φόνο του στρατηγού και, χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους προϊσταμένους του, Έλληνες και Γερμανούς, διέταξε την εκτέλεση «100 κομμουνιστών και υπόπτων ανταρτών που είχε συλλάβει». Όχι φυσικά ότι του είπε και κανένας τίποτε μετά.

  Ο Δ. Παπαδόγγονας σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά, από αδέσποτη σφαίρα κατά την επίθεση του ΕΛΑΣ στις φυλακές Αβέρωφ (όπου σήμερα ο Άρειος Πάγος), στις οποίες κρατούνταν ως υπόδικος (Τ. Κωστόπουλος, η Αυτολογοκριμένη Μνήμη, Φιλίστωρ, Αθήνα 2005, σελ. 90). Η Βικιπαίδεια γράφει ότι σκοτώθηκε ενώ επιθεωρούσε φυλάκια των αμυνομένων (στον ΕΛΑΣ) δυνάμεων, αλλά μάλλον δεν είναι σωστό. Μετά θάνατον προήχθη σε υποστράτηγο, από την μετακατοχική κυβέρνηση Βούλγαρη, ωστόσο δημιουργήθηκε, ακόμη και στις συνθήκες της εποχής, σάλος και, τελικώς, η προαγωγή ανακλήθηκε.

  Ο γιος του, Αλέξανδρος Παπαδόγκωνας, ήταν αξιωματικός του ναυτικού, συμμετείχε στο «Κίνημα του Ναυτικού» του 1973 και συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με τη Βικιπαίδεια. Μετά τη μεταπολίτευση ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 25. Pedis said

  όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται το μάη γι αυτό …

  … άλλο τόσο θα επιβιώνει η ελπίδα ότι υπάρχει ελπίδα.

 26. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Στις 9 του Μάη, θα γιορτάσουμε ιδιαίτερα τη μέρα της νίκης καθότι αυτό:

  θα το απολαύσει λάιβ και ο Gran Chiprador el Libertador!

 27. sarant said

  24 Α μπράβο, και αναρωτιόμουν αν ο ταγματασφαλίτης κι ο βουλευτής είναι συγγενείς.

 28. Καλημέρα, καλό μήνα.

  Έψαχνα παλιότερα να βρω κάποιον διάσημο που να έχει γενέθλια την ίδια μέρα με μένα στις 11, και ο καλύτερος που είχα βρει, ήταν ο βαρώνος Μυγχάουζεν. Τώρα βλέπω και τη Μπουμπουλίνα 🙂

 29. Pedis said

  # 26 – Ναι, με τον Πούτιν εκπρόσωπο του Σοβιετικού λαού στη νίκη επί του φασισμού και τον Τσίπρα μαζί με τον χοντρούλη τον τουρκοφάγο εκπρόσωπο της αριστεράς του Ρέντσι-Ντ’αλέμα-Ολαντ. Μπρρρρ…

 30. Μήπως, να το βάλω κι εδώ;

  Απόψε, Πρωτομαγιά στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΤ και την ΕΡΤ3 «ΠΑΛΙΚΑΡΙ – Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου»‏

 31. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  29. Oι Συριζαίοι της εποχής τσάκισαν το ναζισμό! Όχι οι κουτσούμπες…

 32. Pedis said

  # 31 – Ναι, και γιορτάζουν και πίνουν στη υγεία απελευθερωμένων (συνήθως πάει «κορόιδων» αλλά δεν το βάζω, διότι για να είσαι κορόιδο σημαίνει ότι πιστεύεις ότι δεν είσαι)

 33. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  32. A, παρντόν. Να ανοίξουμε ξανά τα κρεματόρια και τις σαπωνοποιϊες να είστε ευχαριστημένοι τότε…

 34. sarant said

  29 Ποιος είναι ο χοντρούλης τουρκοφάγος;

 35. sarant said

  30 Μπράβο. Παίζει και διαδικτυακά αυτό, ε;

 36. Pedis said

  «Μόλις 13% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο Σοβιετικός Στρατός έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον Ναζισμό κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη δημοσκόπηση με δείγμα 3.000 ατόμων στην Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.»

  https://poexania.wordpress.com/2015/04/29/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1/

  Απελευθερώθηκαν από τους στρατηγούς Βαροφάκωφ και Λαφαζάνοβιτς. Άιντε καλά!

 37. Pedis said

  Ο υπουργός του Τσίπρα (δηλ ο πρωθυπουργός του στρατηλάτη) που νομίζει ότι το τριώδιο είναι πάντα ανοιχτό και τις μισές φωτογραφίες της βγάζει με στολή.

 38. Pedis said

  # 37 -> 34

 39. Pedis said

  # 33 – άσχημη κίνηση. Παρε πίσω το κομμάτι και ξαναπαίξε. χα χα

 40. Αγάπη said

  Πε 7
  Των εν Αιγίνη εκτελεσθέντων????

 41. Pedis said

  # 33 <- 39 : να σε βοηθήσω

  “Το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι” γέμισε… σβάστικες

  http://www.imerodromos.gr/svastikes/

 42. Έχουμε και το Μάιμπαουμ που ψιλοσυζητήσαμε παλιότερα.

 43. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  https://www.google.gr/search?q=%CE%BC%CE%B1%CE%B7%CF%82+68&biw=922&bih=591&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=HW1DVcuHNYLxaMXDgNgL&sqi=2&ved=0CCkQsAQ

 44. #35 Από IP εκτός Ελλάδας, δεν ξέρω. Βλέπεις ζωντανά ERT Open;

 45. Για τις 9 του Μάη, κι όχι μόνο, Βούτσης έφα:

  ΘΕΜΑ: Εορτασμός των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού
  Σας υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 4 παράγρ. 1 του ν. 2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/8.4.1999) καθιερώθηκε η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.
  Κατά το φετινό εορτασμό, το Σάββατο 9 Μαΐου 2015, το σχετικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει:
  α) Γενικό σημαιοστολισμό σε ολόκληρη τη Χώρα από την όγδοη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου, την ημέρα της εορτής.
  β) Τέλεση δοξολογίας στις έδρες των Περιφερειών & Περιφερειακών Ενοτήτων και εκφώνηση ομιλίας, στο χώρο κατάθεσης στεφάνων.
  γ) Κατάθεση στεφάνων στις έδρες των Περιφερειών & Περιφερειακών Ενοτήτων.
  Εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, στεφάνι θα καταθέσουν εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων οι οποίες έλαβαν ενεργά μέρος, στον αγώνα και την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής.
  δ) Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
  ε) Στις τελετές των παραγράφων (β) και (γ), εφόσον αυτό είναι δυνατόν, θα παραστούν και οι φιλαρμονικές των οικείων Δήμων. Ύστερα από τα παραπάνω, παρακαλούμε να επιμεληθείτε για την έγκαιρη έκδοση του σχετικού προγράμματος εορτασμού της ημέρας λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου ο εορτασμός της ημέρας αυτής να ανταποκρίνεται στην ιδιαίτερη σημασία της και στις γενικότερες συνθήκες της Χώρας.

  ΘΕΜΑ: Σημαιοστολισμός για τον εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού
  ΑΠΟΦΑΣΗ
  Έχοντας υπόψη:
  Τις διατάξεις:
  α. Του άρθρου 3 του ν. 851/1978 «Περί της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του διακριτικού σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας (Α΄233).
  β. Του άρθρου 4 «Εθνική Αντίσταση» του ν. 2703/1999 (Α΄72).
  Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
  Ορίζουμε, κατά το φετινό εορτασμό της επετείου της 9ης Μαΐου, ημέρας λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία καθιερώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του ν.2703/1999, ως ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του
  ναζισμού και του φασισμού, ως εξής:
  – Γενικό σημαιοστολισμό σε όλη την επικράτεια, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου
  – Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

  ΘΕΜΑ: Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
  Mε το ν.2193/1994 (ΦΕΚ 32/Α/1994) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το π.δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) έχει καθοριστεί, με λεπτομέρεια, το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή, ο τρόπος οργάνωσης κ.λ.π.
  Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την 24η Μαΐου 2015, ημέρα Κυριακή.
  Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, για την οργάνωση των εκδηλώσεων και την κατάρτιση του σχετικού προγράμματος στις έδρες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του ανωτέρω π.δ /τος.

  ΘΕΜΑ: Σημαιοστολισμός για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
  Ορίζουμε κατά τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαΐου 2015, τα ακόλουθα:
  – Γενικό σημαιοστολισμό σε όλη την επικράτεια, από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 24ης Μαΐου 2015 και
  – Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης Μαΐου 2015 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

 46. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πεδις, Όσο για τον Πούτιν, το Ρέντζι και τον τουρκοφάγο χοντρό, αυτούς ψήφισε ο λαός ,τι να κάνουμε;
  Ας μας πει η κα Μέρκελ ποιον θέλει πρόεδρο στη Ρωσία, ας μας πει και το κόμμα ποιος είναι ο καλυτερότερος για τα σεταμάς. Ξέρω πως δεν πιστεύετε και πολύ στη Δημοκρατία στο κόμμα ,αλλά αυτό το πολίτευμα έχει καθιερωθεί σαν το καλύτερο, τι να κανουμε τωρα; Και γω είμαι με τον αιθέρα, αλλά έχω συμβιβαστεί με την καθιερωμένη και λανθασμένη άποψη περί της ανυπαρξίας του…

 47. Νικος Κ. said

  Όταν ακούμε Μάης συνήθως σκεφτόμαστε κάτι το ωραίο.

  Δεν γνωρίζω από πού προήλθε η ονομασία «Μάηδες» (ή μήπως μάηδες; ή μήπως αρκτικόλεξο;) των ναζιστών, συνεργατών των Γερμανών κατακτητών, που πήγαν να μαγαρίσουν και τη λέξη. Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν.

 48. …και η γνωστή Νέζα του Μαγιού, η πλέον διάσημη απ’ όλες τις Νέζες.
  Εορτάζεται και στις ΗΠΑ την 5η του μηνός με την φιέστα του Σύνκο, γνωστήν και ως Cinco de Mayo.

  Άλλες Νέζες που έχουν αποσπάσει εύφημο μνεία είναι του Πι, της Μέσης, και του Πόλου.

 49. 44, εδώ, που το δοκίμασα, παίζει. Δείχνει ΕΤ3 αυτή τη στιγμή.

 50. Μιχάλη, αυτό είναι.

 51. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ο Μάης του αίματος, ο Μάης των αγώνων
  Το 1890 ιδρύθηκε ο κεντρικός σοσιαλιστικός όμιλος με 10 μέλη, ενώ το 1891 ο Σταύρος Καλλέργης και 12 ακόμα σοσιαλιστές τόλμησαν να …φωτογραφηθούν δημόσια την ημέρα της πρωτομαγιάς. Το 1892 30 σοσιαλιστές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου και διαμαρτυρήθηκαν κατά της πλουτοκρατίας.
  Το 1893 είναι η πρώτη σημαντική εκδήλωση της πρωτομαγιάς και οργανώθηκε από τον «Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο». Στη συγκέντρωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός πήραν μέρος 500 άτομα, αριθμός μεγάλος για τα δεδομένα της εποχής και το μέγεθος της τότε Αθήνας.

  47>>Δεν γνωρίζω από πού προήλθε η ονομασία «Μάηδες»
  ΜΑΥ = Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου
  Μ.Α.Υ δες

 52. Pedis said

  Ο Ρέντσι είναι φυτευτός, ο βουτυρομπεμπές τοπγκαν της προσκολλήσεως. άρα εκλογές και λαική βουληση, γιοκ. Αυτά είναι φακτς. Οι αξιολογήσεις τι είναι δημκρατία και τι δεν είναι μεταβάλλονται με τον καιρό και με τα μυαλά που τις πιστεύουν, τις χαύουν ή τις περιγελούν.

  Ο αιθέρας θα έλυνε πολλά προβλήματα. (Μαζί σου) ενώ η η αστική δημοκρατία προκαλεί πολλά και … χειρότερα.

 53. Pedis said

  52 –> 46

 54. 25,26

  Παρακολουθώ το RT και είναι μήνες τώρα που γιορτάζει την επέτειο. Όλοι οι επιζώντες βετεράνοι με τα προσωπικά τους κατορθώματα παρελαύνουν στο κανάλι, με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Αμες δε γ εσόμεθα. Ο κόκκινος στρατός και η αντιφασιστική νίκη στην υπηρεσία της Αγίας Ρωσίας και του τρίτου παγκόσμιου πόλεμου.

  Βέβαια, αυτό που δε λένε είναι για τους χιλιάδες βιασμούς. Αυτό πάλι έχουν αρχίσει και το θυμούνται οι Γερμανοί, που μέχρι τώρα έκαναν τουμπεκί ψιλοκομένο.Έχει γράψει γι αυτά μια παλιά δημοσιογράφος , η Γιολάντα Τερέντσιο,που την είχαν πάρει στο Ράιχ αιχμάλωτη και τα είχε ζήσει από κοντά.

  Το RT έδειξε πολλά και για την επέτειο του Αρμένικου Ολοκαυτώματος, πάλι από κάτω είναι διάφοροι λόγοι γεωπολιτικης στρατηγικής.

 55. Κατά τ’ άλλα, παιδιά, ψυχραιμία.

  Όλοι χρησιμοποιούν την Ιστορία σαν δούλα όπως τους καπνίσει. Πάντα το παρελθόν το μακιγιάρουν και πάντα το παρόν το ντύνουν με τα κουρέλια του παρελθόντος, για να μας εντυπωσιάσει.Τίποτα δεν έγινε όπως νομίζει η πλειοψηφία των ανθρώπων.

  Πχ, στην πραγματικότητα, μετά τον πόλεμο οι βετεράνοι του Κόκκινου στρατού και όσοι επέζησαν από τα στρατόπεδα του Χίτλερ ήτανε ύποπτοι για το Σταλινικό καθεστώς, κυρίως γιατί είδαν την κατάσταση στη Δύση, αρχίσανε να κάνουν συγκρίσεις και την βρήκαν πολύ καλύτερη από την σοβιετική πραγματικότητα. Τα παιδιά των ρώσων αγροτων βλέπανε τα αγροκτήματα της ευρώπης και τα σπίτια, όχι μόνο της Γερμανίας, ακόμα και της Ρουμανίας, και τους φαινόντουσαν σαν η Γη της Επαγγελίας. Κι έτσι πολλούς έφαγε η μαρμάγκα όταν γύρισαν στη Ρωσία.

  Και μετά, η ίδια η κοινωνία τους περιθωριοποίησε. Βέβαια τους γεμίσανε παράσημα και τους τιμούσαν οι μαθητές στην επέτειο, αλλά το 1960 πχ, ούτε οι παλιοί που τα ζήσανε ούτε οι νέοι που δεν τα ξέρανε είχαν όρεξη για τις φριχτές ιστορίες του πολέμου.

  Και αυτή η εμμονή του ΚΚΕ να ταυτίζει το κόμμα και μάλιστα κατ αποκλειστικότητα με τον Κόκκινο στρατό και την αντιφασιστική νίκη μου φαίνεται πολύ φτηνή και παράλογη.

 56. Ριβαλντίνιο said

  @ 14
  Πάντα πρέπει να έχουμε το νου μας όμως για περίεργες συγκεντρώσεις ! 🙂

  @ 47

  Μήπως λες αυτό

  ΜΑΥ(δες)= Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου.
  (Υπήρχαν και ΜΕΑ και ΜΑΔ.
  Δεν ήταν συνεργάτες των Γερμαναράδων νομίζω. Μετά το ’46 πρέπει να έδρασαν. )

  ???

 57. Ριβαλντίνιο said

  Α, εντάξει με πρόλαβε και η ΕΦΗ ΕΦΗ στο 51.

 58. Υπάρχουν κι άλλες δύο επέτειοι «de Mayo» που τις έχει ζωγραφίσει και τις δύο ο Γκόγια. Η μία είναι η 2η Μαίου του 1808, η εξέγερση των Ισπανών εναντίον του ναπολέοντα και των Μαμελούκων του.

  Κι η άλλη η El tres de mayo, η επόμενη της εξέγερσης, που εκτέλεσαν οι Γάλλοι τους εξεγερμένους.

  Ο Γκόγια δημοκράτης μεν, αλλά όταν βλέπει στο όνομα της Δημοκρατίας να υπάρχει αιματηρή κατοχή…

  Μετά απ αυτά οι Ισπανοί ούτε να ακούσουν θέλανε για μπλα μπλα δημοκρατία και μπλα μλπά με εκλέξανε. Φωνάζανε Viva las cadenas, μέχρι προψέ.

  Κάτι μου θυμίζει αυτό, η επιβολή της «Δημοκρατίας» με ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς…

 59. Ριβαλντίνιο said

  Αυτοί ήταν οι βασιλικοί εθνικιστές πατριώτες που αντιστάθηκαν στα Γαλλάκια. 🙂
  Οι αντιβασιλικοί απάτριδες διεθνιστές προδότες φιλογάλλοι έκαναν κάτι τέτοια 🙂 🙂 🙂

  «Η επανάσταση στην Ισπανία (1820) ξεκίνησε από στρατιωτικές μονάδες που στασίασαν κατά του αυταρχικού βασιλιά Φερδινάνδου Ζ‘ απαιτώντας την επαναφορά του συντάγματος του 1812 που είχε επιβληθεί από τον Ναπολέοντα. Ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος μέχρι το 1823, οπότε, μετά από σχετική απόφαση και εντολή της Ιερής Συμμαχίας, γαλλικός στρατός κατέπνιξε την επανάσταση. Η επαναστατική αναταραχή στην Ισπανία πυροδότησε σειρά απελευθερωτικών επαναστάσεων στη Λατινική Αμερική.»

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C105/65/517,1891/

  (Πλάκα κάνω, ε ? Μην παρεξηγηθώ).

 60. 47

  ΜΑΥδες= Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου (–>χρήσιμοι ηλίθιοι)

 61. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ήταν του Μάη το πρόσωπο.
  Για τον Αρκεσινέα,με ευχές.
  Ήταν του Μάη το πρόσωπο
  του φεγγαριού η ασπράδα
  ένα φιλί της θάλασσας
  της αφροστολισμένης.
  Κι αν θα διψάσεις για νερό
  θα στίψουμε ένα σύννεφο
  κι αν θα πεινάσεις για ψωμί
  θα σφάξουμε ένα αηδόνι

 62. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  …Ετσι μας τους πήρανε τους 200 μας την Πρωτομαγιά.
  Υστερα στις 2 του Μάη, 3 του Μάη. 4 του Μάη, 7 του Μάη, 10 του Μάη. 12 του Μάη, είχαμε όλο εχτελέσεις. Ολο απ’ το Χαϊδάρι. Από 50 ως 60 μας ξάφριζαν κάθε φορά.
  Στις 3 του Μάη πήραν τις 5 πρώτες γυναίκες για εχτέλεση – Φρόσω Χατζηδάκη 73 χρονών, μαζί με την κόρη της Μαρία, 35 χρονών. – Ντέρη 22 χρονών, είχαν εχτελεστεί κι άλλα δυο αδέρφια της. – Ανισίου 35 χρονών, είχε εχτελεστεί κι ο αρρεβωνιαστικός της, ανάπηρος αλβανικού πολέμου. – Χωραφά 45 χρονών, είχε εχτελεστεί κι ο άντρας της. Από τότε εχτέλεσαν κι άλλες πολλές γυναίκες. Αλλά για τους 200 της Πρωτομαγιάς που ‘θελες να σου πω, δεν ξέρω τίποτ’ άλλο. Απ’ το κατώφλι του Χαϊδαριού κι ύστερα, εγώ δεν ξέρω πια. Ρώτηξε κάναν άλλον». …
  «Πρωτομαγιές 1886 – 1945», της Μέλπως Αξιώτη,

 63. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  37: Αυτός δεν είναι χοντρούλης, είναι χοντρός -με παραπλάνησες

  40: Ναι, στον εμφύλιο.

  44 Ναι, το βλέπω.

 64. sarant said

  45: Είναι και τα 70 χρόνια φέτος

  55 Όσοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι πράγματι είχαν μπελάδες μετά. Για τους βετεράνους που μπήκαν στο Βερολίνο κτλ. δεν είμαι τόσο βέβαιος, αλλά μπορεί νάναι κιέτσι,

 65. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μάης του θανάτου και του έρωτα .
  Ο Μάης, ο Λούλουδος, ο Τριανταφυλλιάς, ο Καλόμηνας που λένε οι Πόντιοι
  -Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.
  >>Κερασάρης:
  Μες του Μαγιού τις μυρωδιές,τα κόκκινα κεράσια

  Μαγιολίκια,τα μαγικά,τα μάγια.
  Μαγιασίλι όμως, το έκζεμα.

 66. spiral architect said

  @3: Ενας «κεντρώος»:

 67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μαγιάτικο
  Πλέξε ζωή ένα μαγιάτικο
  στεφάνι και δος μου
  να το βάλω στο λαιμό του μπαγιάτικου
  αυτού κόσμου,
  να σκεπάσω τη ντροπή και το αίμα με βάγια·
  ξύπνα την άνοιξη με μάγια.

 68. Η Μάχη του Βερολίνου, τότε και τώρα

  http://www.onalert.gr/stories/maxh-tou-berolinou-tote-kai-twra-fwtografies/42198

 69. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κορίτσι Κυριακάτικο
  με τη δροσιά στην όψη
  τριαντάφυλλο Μαγιάτικο
  ποιος θα σε πρωτοκόψει.

 70. Ριβαλντίνιο said

  Αυτό το έχετε δει ? 🙂 🙂 🙂

  The original photo (top) was altered (bottom) by editing the watch on the soldier’s right wrist

  http://en.wikipedia.org/wiki/Raising_a_flag_over_the_Reichstag

  Khaldei altered the photograph before publication, to hide evidence of looting (one soldier was wearing two watches, one on each wrist), later also adding smoke in the sky and a more visually impressive version of the flag

  http://en.wikipedia.org/wiki/Yevgeny_Khaldei#Red_Army_Reichstag_photo

 71. Ριβαλντίνιο στο 70

  ναι, παλιά ιστορία

  Από τη μια οι σοβιετικοί φαντάροι έκαναν πλιάτσικο (και καλά έκαναν), μπορεί ο λοχίας να φόραγε όντως δύο ρολόγια, αν και μάλλον θα το είχε παντελονιάσει το δεύτερο, για να μην τον πάρουν πρέφα οι ανώτεροί του.
  Μετά την ήττα, τα ρολόγια χειρός είχαν εξαφανιστεί σε τέτοιο βαθμο, που σε μερικές πόλεις ο δήμαρχος κυκλοφορούσε το πρωί και ξύπναγε τον κόσμο με φωνές.
  Ωστόσο, κάποιοι ιστορικοί ισχυρίζονται πως ίσως το δεύτερο ρολόι να είναι απλά πυξίδα με λουράκι. Κυκλοφορούσαν τότε τέτοια φτηνά μοντέλα

  Παρεμπιπτόντως, πάρτε κι ένα ωραίο τραγουδάκι

 72. #30 Θα μπορούσε κανείς να το γράψει κι από εδώ rtmp://live2.ertopen.com/live2/e600 στο VLC*, ή κάποια αντίστοιχη εφαρμογή.

  * Media, Open network Stream. Για να εμφανιστεί το κλασικό κόκκινο κουμπί της εγγραφής View, Advanced Controls.

 73. Έτσι γιορτάζεται σωστά η Πρωτομαγιά!

  [video src="http://i.imgur.com/xATRpG9.webm" /]

 74. spiral architect said

  1η Μάη 1994, Ίμολα Ιταλίας: Θάνατος του μελαγχολικού πιλότου Άιρτον Σένα

 75. Pedis said

  # 71 – αμάν με αυτή την πολυκυκλοφορημένη μλκια με το ρολόι. Για να μην βλέπει ο κόσμος τη σημαία!

  Γιατί δεν παέι στο μυαλό ότι το ένα είχε χαλάσει και το φορούσε ακόμη για γούρι ή για ενθύμιο;

  Γιατί να μην έχει δύο για ασφάλεια; Θα είναι ο πρώτος (υπ)αξιωματικός που φοράει δύο ρολόγια στη μάχη; Μην να χανε κουόρτζ τότε και ήταν αλφάδια;
  (Στρατό δεν κάνετε, ω μάχιμοι, ή την περάσατε στα γραφεία; έχει τρέξιμο, δουλειές με το χέρι -όχι τη γνωστή- και ατυχήματα … φανταου ο πόλεμος!)

  Αλλά, πάλι για τί να μην ήταν ενός νεκρού συναδέλφου του και το φορουσε επειδή του το χάρισε;

  Αλλά κι αν είναι πλιάτσικο; Πόλεμος είναι, το θηρίο βγαόινει από μέσα, εδώ στο 95% βγαίνει το θηρίο σε καιρό ειρήνης, κοιτάξτε γύρω σας!

  Και ποιος ξέρει ποιά είναι η γνήσια, ποια η πειραγμένη και αν η πρώτη άλλη είναι η ξαναπειραγμένη;

  Αλλά οτε αυτό ενδιαφέρει, επειδή …

  Τα μάτια και το μυαλό πρέπει να είναι στη σημαία με το σφυροφρέπανο!

 76. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  73.>>Έτσι γιορτάζεται σωστά η Πρωτομαγιά!
  Ναι, ναι! ..με αντικριστό 🙂
  Άχι και να ξανάρχουντου
  πίσω τα χρόνια πάλι
  να κάμομεαντικριστό,
  «μαντίλι» και «κουτάλι»

 77. sarant said

  66 Στα τελευταία είχε ανεξαρτητοποιηθεί και έλεγαν ότι πλησιάζει το ΚΚΕ.

  75 Ε ναι.

 78. Pedis στο 75

  Μην εξάπτεσαι, καλά κάνανε και τους πλιατσικολόγησαν. Οι βιασμοί, πάλι, δεν ήταν καθόλου σωστοί κι ας τους δικιολόγησε ο Στάλιν. Τους οποίους βιασμούς δεν έκαναν μόνο οι σοβιετικοί αλλά και βρετανοί, αμερικάνοι, δηλαδή όλοι.

  Γράφει ο Μπήβορ στη Μαχη του Βερολίνου πως περνώντας από την Πρωσία, οι νεαροί σοβιετικοί φαντάροι είχαν μείνει έκθαμβοι από τα πλούσια κελάρια και τα γόνιμα κτήματα. Αυτό φούντωνε την οργή τους, όπως κάθε φτωχού που τον λεηλατούν οι πλούσιοι.
  Αλλά υπήρχε νόρμα στο πλιάτσικο: οι στρατιώτες μπορούσαν να στείλουν πίσω στη μητέρα πατρίδα Α κιλά το μήνα, οι δόκιμοι αξιωματικοί 2χΑ, οι μόνιμοι αντιστοίχως και -βέβαια- οι στρατηγοί 100χΑ κιλά το μηνα.

  άιντε και να το ξαναπαιξομε, να το αφομοιώσομε!

 79. Για τη φωτογραφια της νίκης με τα δύο ρολόγια είναι τεκμηριωμένο και το διηγείται κι ο ίδιος ο Χαλντέι πως ο επικεφαλής αξιωματικός πρόσεξε «τα δύο ρολόγια» (είτε πυξίδα ήτανε, είτε ρολόι) και τον διέταξε να το σβήσει, όπως και έκανε, γρατζουνώντας το αρνητικό με μια καρφίτσα.

  στη φωτό ο Χαλντέι, με επίσημη στολή, στη δίκη της Νυρεμβέργης, αγχώνει τους Ναζήδες λίγο πριν την αγχόνη. 😉

 80. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Tον ναζισμό τον τσάκισε ο κόκκινος στρατός,αλλά τού δωσαν και οι ηρωϊκοί αμερικάνοι ένα μπερντάκι!

 81. Πλάκα με κάνεις, ε;

  Η βιομηχανική τους παραγωγή ναι, ο στρατός τους ο ίδιος σε πολύ μικρότερο βαθιμό.

 82. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  81. Δηλαδή τα αερόπλανα που μαύριζαν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ τον ουρανό πάνω από το Μπερλίν, δεν θεωρούνται «στρατός»;
  Και στο φινάλε αυτοί δεν πολεμάγανε υπερ βωμών και εστιών όπως οι ευρωπαίοι. Μπορούσαν να κάτσουνε στα αυγά τους και στους γιαπωνεζούληδές τους…

 83. Pedis said

  # 78-79 – Ναι βρε σκύλε, μπορεί, αλλά δεν με ενδιαφέρει καθότι πολύ μικρής σημασίας γεγονός. Το άλλο με τους βιασμούς, κι αν το λέει ή δεν το λέει ο Μπήβορ, πάλι δνε με ενδιαφέρει διότι θα είναι ορθό. Τέτοια σκατά φέρνει ο σκατοπόλεμος. Και τα χειρότερα σκατά τα λούζονται οι γυναίκες!

  Αυτές κι άλλες είναι οι ομοιότητες του πόλεμου αυτού με όλους τους άλλους, όταν εμπλέκονται τακτικοί στρατοί (και όχι επανατσταικοί). Η διαφορά του όμως είναι άλλη κι αυτή τονίζω: η αξία της θυσίας των λαών της ΣΕ.

 84. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Σκύλε, 1,5 μύριο Τζι-άις (αν δεν κάνω λάθος) πολέμησαν στο Β’ΠΠ στην Ευρώπη

 85. 84

  Άλλο αποβιβάστηκαν στην Ευρώπη κι άλλο πολέμησαν, φίλε. Συνήθως η αναλογία είναι επτά προς έναν, το μαλάκα της πρώτης γραμμής. Οι επτά κάνουν αποθήκη, γραφείο, νοσηλευτήριο κοκ

  Οι Σοβιέτσκι ρίξανε καμιάν εικοσαριά εκατομμύρια στη μάχη.

 86. Αφού συμφωνούμε, γιατί τσακωνόμαστε;

 87. Pedis said

  δεν πιάστηκα μαζί σου. Τα συγκεκριμένα «επιχειρήματα» μου τη δίνουν στα νεύρα.

  (Για τη φωτο: Μα τι κι όλοι οι σκύλοι είμαστε μία γενιά; Δεν αρκεί. Άλλοι μόνο γαβγίζουν, μερικοί δαγκώνουν, πολλοί γλείφουν, κι ακόμη περοισσότεροι πάνε και κατουράν οπου βρουν.

 88. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  85. Aν δε στήσει γέφυρες το ηρωικό Μηχανικό και αν δεν φέρει γκράδες και κουραμάνες το ηρωικό ΣΥΠ, ο μαλάκας της πρώτης γραμμής γίνεται ένας μαλάκας και μισός! 🙂

 89. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Nαι… τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα και ψυχραιμότερα, τελικά οι Αμερικάνοι κέρδισαν τον πόλεμο!

 90. 85
  Όντως, άλλωστε οι μηχανικοί μετρήσανε τα περ΄σότερα θύματα, ο μαλάκας δεν μένει ένας και μισός, μένει μισός σκέτος, ο φουκαράς 😦

  Για τα αερόπλανα όβερ Μπερλίν, δεν είναι τόσο βέβαιο πως επηρέασαν ιδιαίτερα τη βιομηχανική παραγωγή της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Σπέερ μέχρι τελευταία στιγμή έβγαζε πράμα. Εκείνο που κυριολεκτικά γμσε τη βιομηχανική παραγωγή ήταν ο ίδιος ο Χιτλερ που έδινε οδηγίες ό,τι του κατέβαινε. Και το γεγονός πως δεν μπορείς να φτιάξεις καταδιωκτικά αεροπλάνα με ανειδίκευτους σκλάβους· θα στα γμσουνε έτσι κι αλλιώς.

 91. 89, τρολλάρεις αλλά σε συμπαθώ.http://lolsnaps.com/upload_pic/53052964-i-need-this-as-a-comment-image-saves-file.jpg

 92. Pedis said

  # 84 – Κιντ, δεν θα υποβαθμίισω την πολεμική προσπάθεια των ΗΠΑ σε καμιά περίπτωση. Πολλά από τα άρβυλλα των σοβιετικών στρατιωτών και η συντριπτική πλειοψηφία των καμιονιών ήταν αμερικάνικα. Τετρακόσιες χιλ ήταν οι απώλειες του αμερικανικού λαού (από μνήμης, διόρθωσέ με) που δεν είναι και λίγο.

  Το δεύτερο μέωπο έκανε κάνα δίχρονο να ανοίξει πραγματικά, δεν μετράει εκέινο της Ιταλίας και γενικά το πήγαιναν με το λαόυ-λάου και τον επιπλέον λόγο ότι οι πολεμικές τους επιχειρήσεις συμβάδιζαν με το ξαναζεσταμα της οικονομάις τους κι αυτό μετρούσε. Ενώ η οικονομία της ΣΕ, δηλ ό,τι είχαν καταφει να φτιάξουν τα χρόνια της βίαιης συσσώρευσης του ’30 ()καμιά συσσώρεσυση δεν είναι ειρηνική) πήγε είτε στράφι είτε κατέληξε στο Ράιχ. Και 20-27 εκ νεκροί και δνε ξέρω πόσοι ανάπηροι … και λάσε τα άλλα, σοδειές, δρόμους, σπίτια, ανοικοδόμηση, επανασυγκρότηση της οικονομίας σε καιρό ειρήνης. Το τελευταίο οι αμερικάνοι το έιχαν από την ανάποδη. έιχαν συσσώρευση και την έδωσαν «βοήθεια» σε κονσέβες και τσιγάρα στο πόπολο και λίμπερτις στις παρηκμασμένες άρχουσε τάξεις … όπως στη «δικιά μας».

  (Ας αφήσουμε την ατομική πολιτική για άλλη συζήτηση … )

 93. Pedis said

  # 90 – «Για τα αερόπλανα όβερ Μπερλίν, δεν είναι τόσο βέβαιο πως επηρέασαν ιδιαίτερα τη βιομηχανική παραγωγή της ναζιστικής Γερμανίας.»

  Σχεδόν καθόλου.

  THE UNITED STATES STRATEGIC BOMBING SURVEY
  Summary Report (European War)
  September 30, 1945

  http://www.anesi.com/ussbs02.htm

  με υπογραφή Γκαλμπρέιθ μεταξύ άλλων (και Μπαράν και λοιπών)

 94. Pedis said

  –> 93 – Το έχω γράψει και με άλλη ευκαιρία, τσιτάροντας C.P, Snow, ότι η εγκληματική πολιτική Τσώρτσιλ (Λίντεμαν) για μαζικούς βομβαρδισμούς, στοχευμένους στον άμαχο πληθυσμό ήταν και αποτυχημένη από στρατιωτικής άποψης, όχι μόνο στους σκοπούς της, αλλά και στις απλώλειες που είχε στις «ημέτερες δυνάμεις»

 95. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Παιδιά, ειδικός στην στρατιωτική ιστορία δεν είμαι. Έχω ακούσει όμως από αυτόπτες μάρτυρες Βερολινέζους (κι όχι τίποτε γεροπαραλυμένα ραμολιμέντα, σοβαρούς ανθρώπους) πως για βδομάδες ολόκληρες δεν βλέπαν ουρανό απ’τ’αμερικάνικα αεροπλάνα που βομβαρδίζαν. Κι εκτός από τη «βιομηχανική παραγωγή», υπάρχει και ένας βασικός παράγοντας που λέγεται «ηθικό».

 96. 94

  55.000 μόνο από τη διοίκηση στρατηγικού βομβαρδισμού της ΡΑΦ, χώρια η απώλεια σε αεροσκάφη κλπ.

  Κι επειδή σε πίκρανε ο καλός μας ο Κιντ, άντε, να σου δείξω μια φωτό με κακά κορίτσα! 😉

  This photo of Belorussian Soviet Snipers was taken in Germany on May 4, 1945. These woman had 775 confirmed kills between themselves, out of the 12,000 confirmed kills credited to female snipers in the Soviet Army.

  Female snipers of the 3rd Shock Army, 1st Belorussian Front.

  1st row – Guard Staff Sergeant, VN Stepanov: 20 kills. Guard Sgt JP Belousov: 80 kills. Guard Sgt AE Vinogradov: 83 kills.
  2nd row – Guard Lieutenant EK Zhibovskaya: 24 kills. Guard Sgt KF Marinkin: 79 kills. Guard Sgt OS Marenkina: 70 kills.
  3rd row – Guard Lieutenant NP Belobrova: 70 kills. Lieutenant N. Lobkovsky: 89 kills. Guard Lieutenant VI Artamonov: 89 kills. Guard Staff Sergeant MG Zubchenko: 83 kills.
  4th row – Guard Sergeant, NP Obukhov: 64 kills. Guard Sergeant, AR Belyakov 24 kills

  http://www.thefirearmblog.com/blog/2015/04/28/history-potd-775-confirmed-kills

 97. Νικοκύρη, συγγνώμη που το παραγαϊδουρέψαμε αλλά Μάης μπήκε, καταλαβαίνεις…

  Κιντ, στο 95

  Ναι, Βρετανοί τη νύχτα, Αμερικάνοι την ημέρα.
  Αλλά το ηθικό είχε ήδη αρχίσει να χάνεται μετά το Στάλινγκραντ.
  Οι άμαχοι υποφέρανε, κυρίως. Οι στρατιώτες είχαν ήδη αποκτηνωθεί.
  Και διαλύσανε τις υποδομές, τα πάντα, γι’ αυτό δώσανε μετά τόση βοήθεια, ώστε να μετατρέψουν τη Δυτική Γερμανία σε ΝΑΤΟϊκό προμαχώνα.

 98. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πολλές μιλιτέρ αναθυμιάσεις βγάλαμε πρωτομαγιάτικα… (αλλά και η εργατική πρωτομαγιά Αμερικάνικη είναι, διάολε! 😆 )
  Ώρα για λίγη μουσική χαλάρωση:

 99. Νέο Kid L'errance d'Arabie said


  (η τελευταία μου (για σήμερα, ε!) τρολιά, Σκύλε. Το υπόσχομαι! 🙂 )

 100. Ας δούμε κι ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό, όχι για πριν 70 χρόνια αλλά για τώρα, δίπλα μας.

  http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/11573994/Ready-for-action-The-female-PKK-fighters-in-northwest-Iraq.html

  http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/11573994/Ready-for-action-The-female-PKK-fighters-in-northwest-Iraq.html?frame=3286769

 101. sarant said

  99 Καλό αυτό!

  Με τους βομβαρδισμους πάντως, οι Εγγλέζοι μας έκαναν κι εμάς κάμποση ζημιά (Πειραιάς, Κέρκυρα κτλ)

 102. 102

  Εκείνοι οι βομβαρδισμοί ήταν ερασιτεχνικοί σε σχέση με τις επιδρομές των 1.000 βομβαρδιστικών που οργανώθηκαν αργότερα.
  Βέβαια, στον Πειραιά, είχαν χτυπήσει ένα βαπόρι με πυρομαχικά κι έφυγε η μισή Δραπετσώνα… 😦

 103. leonicos said

  Ο Γς πρώτος και όμορφος!

  Πώς το έπαθε;

 104. Πάνος με πεζά said

  Καλησπέρες και καλό μήνα σε όλους !
  Νομίζω ότι παρά τα τόσα πολλά σχόλια, δεν έχει αναφερθεί ότι ο Μάιος υπάρχει σε μια «χαριτωμενιά» σχετικά με τα γενέθλια των γυναικών, και ιδίως των δεσποινίδων. Λέμε δηλαδή «Δροσερή ύπάρξη 23 Μαϊων», ανεξαρτήτου (μεζεδάκι) μήνα γέννησης.
  Το λέτε; Το έχετε ακούσει;

 105. sarant said

  105 Βεβαίως και το έχουμε ακούσει -αλλά δεν το λέμε.

 106. Ας θυμηθούμε τι αλλο είναι η 9η Μαΐου. Αυτή τη στιγμή μπορεί να μη μας πολυεμπνέει ως Ελληνες, ευελπιστώ όμως ότι θα ´ρθει η στιγμή που θα τη γιορτάζουμε κι εμείς με την καρδιά μας. (Θα μου πείτε βέβαια, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…)
  Όσο για τη συνεισφορά των Αγγλοσαξώνων στη νίκη κατά του ναζισμού, ίσως ακόμη σημαντικότερο από τους κάμποσους μ… της πρώτης γραμμής που χρειάστηκε να δώσουν τη ζωή τους για το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου, ή και από την τεράστια αμερικανική πολεμική βιομηχανία, είναι ότι επέμειναν στην άνευ όρων παράδοση και ΔΕΝ ΕΝΕΔΩΣΑΝ στον πειρασμό να τα βρούν με τη χιτλερική Γερμανία για να τη στρέψουν κατά του Στάλιν.

 107. 74, Πραγματικά άτυχος.
  Στο Σάο Πάολο παραμένει δημοφιλής, με εθνική οδό στο όνομά του.
  H ειρωνία είναι πως η εθνική οδός που μετονομάστηκε στην μνήμη του ατυχήματος της Πρωτομαγιάς, προηγουμένως λεγόταν Rodovia dos Trabalhadores (εθνική οδός των εργατών).

 108. Pedis said

  # 107 – «είναι ότι επέμειναν στην άνευ όρων παράδοση και ΔΕΝ ΕΝΕΔΩΣΑΝ»
  για να μην ήταν οι ΗΠΑ που θέλαν να βγάλουν από το μεταπολεμικό παιχνίδι μαζί με τη Γερμανία και τη σύμμαχό τους … και θα βλέπες στην πραξη τι ετοίμαζε ο Τσώρτσιλ.

 109. Pedis said

  .., ό.τι ξαναπακετάρισε και πλάσαρε μετά στους αμερικάνους (σιγά μην τον είχαν ανάγκη!) και Operation Unthinkable.

 110. Ριβαλντίνιο said

  @ 75
  «Στρατό δεν κάνετε, ω μάχιμοι, ή την περάσατε στα γραφεία; έχει τρέξιμο, δουλειές με το χέρι -όχι τη γνωστή- και ατυχήματα … φανταου ο πόλεμος!»

  Βέβαια! Στο «πυρ και κίνηση» είχε 5 φυ έτσι και δεν έφερες δεύτερο ρολόι. Στις δε πορείες δέκα.
  Πού κάναμε ΣΠΕΝ είπαμε ? Στην Κατεχάκη ? 🙂

  «Τα μάτια και το μυαλό πρέπει να είναι στη σημαία με το σφυροφρέπανο!»
  Όταν θα βλέπουμε αυτή την φωτογραφία θα βλέπουμε πάντα την προπαγάνδα των Σοβιετικών και την απανθρωπιά που έδειξε ο σιχαμερός Ιβάν στους αμάχους Φρίτσηδες.
  Όταν θα βλέπουμε την εικόνα με το στήσιμο της σημαίας στην Ίβο Τζίμα θα βλέπουμε πάντα την αμερικανική προπαγάνδα, όταν θα βλέπουμε το Ηνόλα Γκέυ δεν θα θυμόμαστε τους άνδρες του Ιντιανάπολις, αλλά τους αμάχους που χάθηκαν από το μανιτάρι και τέλος όταν θα βλέπουμε τις εικόνες του Χίτλερ δεν θα βλέπουμε έναν απλό ηγέτη αλλά έναν κακούργο του οποίου η αρχομανία και ο ρατσισμός οδήγησε στο αιματοκύλισμα του κόσμου.

  Τις νίκες και στους δύο παγκοσμίους πολέμους τις οφείλουμε κυρίως στους Αμερικανούς. Χωρίς την συμμετοχή τους νίκη δεν βλέπαμε. Στον δε Β.Π.Π. πολέμησαν σε δύο μέτωπα ( Γερμανία, Ιαπωνία) με άνεση.

  Εδώ

  In the original version of this photo (top), Yezhov is clearly visible on the right of the photograph. The later version (bottom) was altered by censors, removing all trace of his presence.

  Nikolai Yezhov, walking with Stalin in the top photo from the 1930s, was killed in 1940. Following his execution, Yezhov was edited out of the photo by Soviet censors. Such retouching was a common occurrence during Stalin’s rule.

  που πρέπει να πηγαίνουν τα μάτια και το μυαλό ? Στον πατερούλη ? Μπρρρρρ ανατριχιάσαμε.

 111. Μαρία said

  Μιλάνο, σήμερα

 112. Pedis said

  # 112 – H EXPO2015 είναι αφιερωμένη στη τροφή, διατροφή, bio και τα ρέστα και απευθυνεται σε χαζοβιόληδες και ράντικαλ σικ μικροαστούς και σε οικολογους για ένα αλτέρνατιβ καπιταλισμό .

  Το ότι προκρίνεται το bio και οικολογικό αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τους σπόνσορες, μακντόναλτνς και κοκακόλα. Η μπίσνα έχει κοστίσει περί τα 17 δις Ε, με έργα της τελευταίας στιγμής (και πολλά ακόμη ανολοκλήρωτα αλλά παραδοσμένα) , με επισημη μαύρη εργασία, με «εθελοντική εργασία», με απαγόρευση των απεργιών, με φωτογραφικές αναθέσεις σε ημέτερες επιχειρήσεις. Το όλο σεταπ μετά το πέρας της παράτας θα κατεδαφιστεί.

  17 δις σκουπίδια.

  Μαλλον κι εκεί τον κακέκτυπο ελληνικό καπιταλισμό θα ‘χουν. Δεν μπορεί, κάπου θα υπάρχει ο καπιταλιστικός παράδεισος. Συνεχίστε να τον ψάχνετε οι αφισιονάδος.

 113. sarant said

  113 Είσαι εχθρός της προόδου.

 114. Μαρία said

  79
  HISTOIRE DES PHOTOS HISTORIQUES CELEBRES http://imagesetfilms.blogspot.gr/2010/11/histoire-des-photos-celebres.html
  Με αριθμ. 11 Η σημαία στο Ράιχσταγκ με σχετικό βίντεο http://www.dailymotion.com/video/xdk090_berlin-2-mai-1945-une-photo-symbole_creation

  Στο 27 ο Λένιν το 1920 με Τρότσκι και Κάμενεφ, χωρίς Τρ. και Κάμεν.

 115. Pedis said

  Άιντε γιατί καταχραστήκαμε τη φιλοξενία του Νικοκύρη να λέμε τετριμμένα πράγματα, σήμερα.

  Μέχρι και σε άρθρο δημοσιευμένο στο Eisenhower Institute βρίσκει κανείς μελετητές να γράφουν και να κρίνουν στη βαση αναντίρρητων δεδομένων. Αλλά είπαμε, άλλο τι μεταβολίζουν τα θινκ τανκς στον κύκλο τους (μην κοροιδευόμαστε και μεταξύ μας) και άλλο η τσίχλα που δίνουν να μασάει ο εξυπνάκιας στο καφενείο.

  «Studied without bias born of the Cold War, one can understand the Soviet description of the facts. Some historians of World War II suggest that by mid 1944 the USSR was strong enough to defeat Germany eventually, without any Anglo-American second front. With respect to the «practically no opposition» propaganda phrase it is also true that the Soviets, who routinely faced battles involving several hundred thousand soldiers on both sides, did not regard the 67,000 Germans defending Normandy on June 6th as serious opposition.iii To the Soviets, fighting 390,000 Germans in the area of a single city (Stalingrad) was meeting serious opposition»

  (και άλλα σχετικά και τετριμμένα για όποιον έχει απορίες και δεν είναι σαν το λαγό να πετάει καμιά άσχετη μλκια να περνάει η ώρα όταν δεν έχει αγώνα στη τιβι)

  The Soviet Experience in World War Two
  By JT Dykman

  http://www.eisenhowerinstitute.org/about/living_history/wwii_soviet_experience.dot#

 116. Pedis said

  # 107 – Αγγελε (τώρα μου ήρθε στη μνήμη)

  «A View from Livadia Palace»
  http://www.counterpunch.org/2012/11/30/a-view-from-livadia-palace/

 117. Pedis said

  # 114 – όχι με αυτή, με τη μαμά της, αλλά υποστηρίζω τη μαμμή.

 118. Μαρία said

  Κι αυτό σημερινό.
  http://www.lemonde.fr/politique/video/2015/05/01/les-femen-perturbent-le-1er-mai-de-marine-le-pen_4626070_823448.html

 119. Ριβαλντίνιο said

  Τι να πούμε ? Για όσους αναμασάνε τις ίδιες φιλοσοβιετικές μπούρδες κα τους πειράζει το ξενύχτι στην γκαούκα τους.
  Χωρίς αμερικανική υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια δεν πήγαινε κανείς πουθενά στον Β.Π.Π. Οι Σοβιετικοί είχαν κάνει τους στρατιώτες τους κυριολεκτικά κρέας για τα κανόνια, γι’αυτό και είχαν τεράστιες απώλειες. Ειδικά στις αρχές του πολέμου τους έστελναν κατά των Γερμανών σαν ορδές. Όταν είχε επιτεθεί το ρωσικό ιππικό ( στην επιχείρηση Τυφούν νομίζω ) κατά των Γερμανών, οι τελευταίοι αρχικά σάστισαν απ’το θέαμα, έπειτα κοίταξαν με κάποιον θαυμασμό, έπειτα γέλασαν και τελικά τους καθάρισαν χαλαρά όλους. Ένας λόγος που οι Γερμανοί είχαν τεράστιες απώλειες στο ανατολικό μέτωπο σε σχέση με το δυτικό, είναι και ότι τους αιχμαλώτους τους, τους έτρωγε το σοβιετικό φεγγάρι. Ακόμη Ρώσοι και Γερμανοί είχαν χερσαία σύνορα και ήταν φυσικό στο ανατολικό μέτωπο να υπάρχουν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και τα περισσότερα θύματα.

  Για σύγκριση

  Operation Overlord
  6 June – 30 August 1944
  225,606 to 226,386 casualties Western Allies:
  400,000 to 450,000 casualties Germany

  https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Overlord

  Battle of Stalingrad
  23 August 1942 – 2 February 1943
  (5 months, 1 week and 3 days)
  The USSR, according to archival figures, suffered 1,129,619 total casualties
  The Axis suffered 850,000 total casualties (wounded, killed, captured) among all branches of the German armed forces and its allies; 400,000 Germans, 200,000 Romanians, 130,000 Italians, and 120,000 Hungarians were killed, wounded or captured.
  Οι Γερμανοί ήταν 400.000. Οι υπόλοιποι ήταν πολύ κατώτερης ποιότητας και ήταν σαν να μην πολεμάνε. Σαν τους Ιταλούς που αντιμετώπιζαν οι Σύμμαχοι στην Αφρική. Ο Ρόμελ έκανε παιχνίδι μόνος του.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Stalingrad#Casualties

  Τώρα μερικοί αστείοι τύποι θέλουν να μας πείσουν ότι ήταν ουσιαστικά Γερμανορωσικός πόλεμος και όχι Παγκόσμιος. Απλώς μας διασκεδάζουν. Κατά την λογική τους ο Α.Π.Π. ήταν Γαλλογερμανικός. Οι Αγγλοαμερικάνοι πολεμούσαν σε Αφρική, ΒΔ Ευρώπη, Ιταλία, Ειρηνικό. Τους Ιάπωνες οι Αμερικάνοι τους καθάρισαν μόνοι τους.

  Τέλος όπως είδαμε οι Σοβιετικοί το είχαν σύστημα να πειράζουν τα ντοκουμέντα, πότε αφαιρώντας ρολόγια και πότε ανθρώπους.

  Αυτή την στιγμή στο ACTION24 έχει σε μαγνητοσκόπηση ολλανδικό ποδόσφαιρο να δει όποιος θέλει. Καλύτερο είναι από το να διαβάζει για φιλοσοβιετικές ονειρώξεις.

 120. Pedis said

  # 120 – Ε, οταν τελειώσει η μπάλλα, γράψτους στο ιστιτούτο Eisenhower και πες τους να ετοιμάσουν erratum corrige. Μην ξεχάσεις τις αναφορές από τη βίκι.

 121. Ριβαλντίνιο said

  @ 121
  Αφού δεν καταλαβαίνεις απ’τη νύστα ούτε τι διαβάζεις μωρέ τι το συνεχίζεις ? To ένα μιλάει για ένα στιγμιότυπο ( 6/6 http://en.wikipedia.org/wiki/Normandy_landings ) και εγώ σου έδωσα όλη την διάρκεια. Κάνε νανάκια και όνειρα γλυκά. Σου θίξαμε τους πλιατσικολόγους και θα μας πεις και λακαμάδες. Ότι θες να πιστεύεις. Πολύ που με νοιάζει. Οι Σοβιετικοί και μόνο αυτοί έσωσαν την Ευρώπη από τον ναζισμό. Ευχαριστημένος ?

 122. Pedis said

  # 122 – καλά ντε μην φωνάζεις, δεν θα το κάνουμε καναπεκερκίδα δω μέσα!

 123. Ριβαλντίνιο said

  Δεν φωνάζω. Στεναχωρήθηκα όμως. Εγώ έβαλα τις φωτογραφίες νομίζοντας ότι θα γελάσουμε. Δεν ήθελα να προκαλέσω και να σε θυμώσω. Άλλη φορά θα κοιτάξω να είμαι πιο προσεκτικός. Όπως και να έχει σου ζητώ συγνώμη και ανακαλώ ότι σε έθιξε. Στην τελική πολύ που με νοιάζει τι έγινε εκείνη την εποχή. Εγώ τα διαβάζω κυρίως για να περνάει ευχάριστα η ώρα μου και από περιέργεια.

  Υ.Γ. Πανάθα για πάντα.

 124. Ριβαλντίνιο said

  Γκοοοοολ μόλις τώρα ! Πολύ καλό.

 125. Μαρία said

 126. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  117. Pedis, είναι συγκλονιστικά αυτά που γράφει εκεί (εάν είναι αληθινά, έστω και κατά 50%). Ήξερα ότι ο Τσόρτσιλ ήταν ένας αποικιοκράτης πολεμοκάπηλος ,αλλά για τόσο βλαμμένο δεν τον είχα!

 127. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «και την απανθρωπιά που έδειξε ο σιχαμερός Ιβάν στους αμάχους Φρίτσηδες»
  κόψε κάτι ρε μπαλαδόρε! ΤΙΠΟΤΑ δεν έκαναν στους αμάχους Φρίτσηδες . Διάβασε λίγο για τον αποκλεισμό του Λένινγκραντ, διάβασε και για το πόσα Δίστομα και Καλάβρυτα υπήρξαν στη Ρωσία.
  Μη λέμε τώρα ό,τι μάς κατέβει.

 128. sarant said

  128 Ε, ναι. Καλημέρα!

 129. Pedis said

  # 127 – ναι, αλλά είχε ταλέντο στο γράψιμο (ακόμη κι αν είχε αγκαζάρει γκοστ ράιτερς διότι τέτοιος όγκος έργου δεν βγαίνει εύκολα όντας ενεργός πολιτικός) ενέργεια και μπόλικους αγιογράφους, κι έτσι μπόρεσε και κάλυψε πολλά, μεταξύ των οποίων εκείνα που δεν κατάφερε ο Χίτλερ λόγω ήττας και ο Στάλιν λόγω Χρούτσεφ, ότι δηλ. ο πολιτικός άμα ανακατεύεται στα στρατιωτικά … φυλαχτείτε όχι μία, όπως από στρατιωτικούς καριέρας αλλά δέκα φορές, όσοι μελλοθανατοι δέκτες των διαταγών.

  # 128 – έτσι μπράβο!

  # 124 – καλώς.

 130. 22 Κι εγώ για χρόνια και ζαμάνια στις 9 το ήξερα, αλλά τελευταία όλο και βρίσκω αναφορές για 8 και δεν ξέρω γιατί.

 131. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  131. Victory in Europe: News of the imminent surrender broke in the West on 8 May, and celebrations erupted throughout Europe. In the US, Americans awoke to the news and declared 8 May V-E Day. As the Soviet Union was to the east of Germany it was 9 May Moscow Time when the German military surrender became effective, which is why Russia and many other European countries east of Germany commemorate Victory Day on 9 May.
  η επίσημη παράδοση έγινε στις 7 Μάη όμως 🙂

 132. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  11 Νοέμβρη και 8 του Μάη ,είναι κάθε χρόνο έξτρα αργίες για τα παιδιά που πηγαίνουν σο Ελληνογαλλικό Σχολείο 🙂

 133. cronopiusa said

  Πέθανε η Μάγια Πλισέτσκαγια

 134. Ριβαλντίνιο said

  @ 128 Νέο Kid L’errance d’Arabie
  Γιατί εγώ διαφωνώ ? Και τον για τον Χίτλερ έχω διαβάσει που ήθελε να αφήσει τους Σλάβους αμόρφωτους και να τους εκπαιδεύει τόσο μόνο ώστε να αναγνωρίζουν τα σήματα στους δρόμους. Και για τον Χίμλερ που ήθελε να εξοντώσει τα εβραιάκια για να μην πάρουν εκδίκηση για τους γονείς τους ( σε στυλ Αχαιοί – Αστυάνακτα) . Και τέτοιους μακελάρηδες

  και άλλους απάνθρωπους εγκληματίες. Αν με το «ΤΙΠΟΤΑ δεν έκαναν στους αμάχους Φρίτσηδες» εννοείς σε σχέση με αυτά που έκαναν οι ναζί συμφωνώ. Αλλά αν εννοείς κυριολεκτικά τίποτα διαφωνώ. Κάτι έκαναν και αυτοί.

 135. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 136. Περί της φωτογραφίας της Νίκης πάνω από το Βερολίνο κι εδώ

  news247.gr/eidiseis/weekend-edition/mia-eikona-xilies-lekseis-to-sfyrodrepano-panw-apo-to-verolino.3444443.html

  στο τέλος η πλήρης φωτό με το Χαλντέι στη δίκη της Νυρεμβέργης να παρενοχλεί τον Γκαίρινγκ.

 137. 1) Sarant said: «οι βροχές του Μάη όχι μόνο δεν ωφελούν, όπως στους προηγούμενους μήνες, αλλά αντίθετα βλάφτουν τη σοδειά».
  Στα παλιά-παλιά αναγνωστικά του Δημοτικού υπήρχε μια παροιμία που έλεγε: Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαράστονε τον γεωργό πούχει πολλά σπαρμένα!

  2) 47 said: «Δεν γνωρίζω από πού προήλθε η ονομασία «Μάηδες» (ή μήπως μάηδες; ή μήπως αρκτικόλεξο;) των ναζιστών, συνεργατών των Γερμανών κατακτητών, που πήγαν να μαγαρίσουν και τη λέξη. Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν».¨
  ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ (τουλάχιστον) πιάνεσαι φίλε μου: Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου (Μ.Α,.Υ.) ονομάστηκαν οι εθελοντικές ομάδες που οργανώθηκαν στα χωριά, το 1946-47 για αντίσταση κατά των επιδρομών των ανταρτών του τρίτου γύρου. Είναι οι προκάτοχοι των Τ.Ε.Α.

 138. Εδώ τα λέγαμε για τη νίκη επί των Ναζήδων;
  Τσακώστε ένα φιλμάκι έγχρωμο και χάι ντεφινίσιο από το Βερολίνο, Ιούλη του ’45

 139. 138, …Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαράστονε τον γεωργό πούχει πολλά σπαρμένα!…

  Ίσως να υπάρχει κι έτσι, αλλά η κλασική παροιμία είναι, νομίζω, με Μάρτη-Απρίλη αντί Απρίλη-Μάη
  (Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα…)

 140. Ριβαλντίνιο said

  Σκληρές εικόνες από τη ήττα των Γερμανών

  http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh-toy-xronoy-o-viasmos-mias-aixmalwths-polemoy-to-ntokoymento-poy-sygklonise.3499647.html?utm_source=Contra&utm_medium=epiloges_home&utm_campaign=24MediaWidget

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: