Δευτερομαγιάτικα μεζεδάκια
Posted by sarant στο 2 Μαΐου, 2015
Πρωτομαγιάτικα θα ήταν αν δημοσιεύονταν χτες, οπότε δευτερομαγιάτικα σήμερα.
* Και ξεκινάμε με μιαν ακόμα εκδήλωση του νόμου του Μέφρι (προσοχή: όχι Μέρφι), που είναι ο νόμος εκείνος που ορίζει ότι όταν επιχειρει κάποιος να διορθώσει ή να ψέξει έναν άλλον, πολύ συχνά σε εκείνη ακριβώς τη διορθωτικήν επισήμανση κάνει κι ο ίδιος ένα λάθος -το οποίο, ιδανικά, είναι της ίδιας κατηγορίας.
Τελευταίο θύμα του αμείλικτου νόμου, το Ποτάμι, που σε επίσημη ανακοίνωσή του με τον κομψό τίτλο «Κιμ Γιονγκ Μπαλτάς» κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι «κλείνουμε την πόρτα σε ξένους που θέλουν να σπουδάσουν εδώ κι αποκυρήσσουμε την αριστεία». Δεν ξέρω για την αριστεία, αλλά το Ποτάμι ασφαλώς αποκηρύσσει την ορθογραφία!
Όσο για το «νέο ήθος» που υποτίθεται ότι κομίζει στην πολιτική το νέο κόμμα, ο τίτλος του σχολίου τους τα λέει όλα, θαρρώ.
* Μερικά άρθρα του κυπριακού τύπου για γεγονότα στην κατεχόμενη Κύπρο είναι η χαρά του εισαγωγικομανούς, αφού και πολλά εισαγωγικά μπαίνουν, και είναι δικαιολογημένα από «πολιτική» άποψη (να που έβαλα κι εγώ!). Παράδειγμα, σε πρόσφατο ρεπορτάζ για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ή μάλλον «προεδρικές εκλογές», όπου και μια πρωτότυπη μέθοδος εκλογικής (ή «εκλογικής») νοθείας:
Αν όμως είναι σε εισαγωγικά ο δήμαρχος, γιατί να μην είναι και η θητεία; Κι αν είναι σε εισαγωγικά οι εκλογές, γιατί όχι και το ψηφοδέλτιο;
* Κλέβουμε εκκλησία, λέει ο φίλος που το στέλνει -αλλά, από την άλλη μεριά, η Νομασλάνδη έχει διαρκώς ανάγκη από νέο αίμα. Ο λόγος για μιαν ακόμα λίστα («10 θησαυροί που χάθηκαν μυστηριωδώς«) και σας αφήνω να βρείτε εσείς τυχόν άλλα λάθη (ιδού και το πρωτότυπο) -εγώ απλώς ενημερώνω τον ληξίαρχο της Νομανσλάνδης να καταγράψει στις δέλτους της ένδοξης Στρατιάς των Ανύπαρχτων τον Schultz Stash (βλ. τον θησαυρό αριθ. 3). Όμως, stash είναι η κρυψώνα, και κατά συνεκδοχή οτιδήποτε βρίσκεται σε κρυψώνα! Ο κακοποιός λεγόταν Dutch Schultz -δηλαδή αλλιώς λεγόταν αλλά αυτό ήταν το όνομα με το οποίο σταδιοδρόμησε.
* Το είδα στο Φέισμπουκ και μου φάνηκε ακυρολεξία: Για να παραμείνει πρωθυπουργός, πρέπει να κάνει επίπονες ρήξεις από δω και πέρα. Δεν θα μπω στην ουσία, αν είναι βάσιμο το σχόλιο. Αλλά δεν νομίζω ότι εννοεί επίπονες ρήξεις -επίπονος δεν είναι αυτός που πονάει, είναι αυτός που γίνεται με πολύ κόπο, που σε κουράζει πολύ. Υποθέτω ότι ο σχολιαστής εννοούσε τις ρήξεις που πονάνε, δηλαδή τις επώδυνες.
* Στο δελτίο του Μέγκα, θαρρώ την περασμένη Τρίτη, η Όλγα Τρέμη είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη στο πνεύμα της παροιμίας «Να σε κάψω αγά μου να σε αλείψω λάδι».
Ως γνωστόν, η συνήθης μορφή της παροιμίας είναι «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι (ή μέλι)». Αλλά όταν έχεις κάνει κεντρικό σύνθημα το «σφάξε με αγά μ’ ν’ αγιάσω», λογικό είναι να επεκτείνεται ο αγάς και σε άλλες παροιμίες.
* Σε άρθρο για την κατάταξη πανεπιστημίων, μαθαίνουμε ότι το ΕΜΠ βρίσκεται στην 29η θέση της κατάταξης στον τομέα της Αστικής και Δομικής Μηχανικής (Civil and Structural Engineering). Εγώ κάτι για πολιτικούς μηχανικούς είχα ακούσει. Όσο για τα «Πανεπιστήμια College» θα είναι φαντάζομαι τα πανεπιστημιακά κολέγια.
* Το επόμενο μαργαριτάρι πρέπει να μου το έστειλαν ίσαμε δέκα φίλοι. Την περασμένη Κυριακή, μάλλον, η Καθημερινή δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Μη αναστρέψιμος ο σεισμός στο Νεπάλ». Η πρόταση αυτή είναι εντελώς ακατανόητη, αφού κανείς σεισμός δεν είναι… αναστρέψιμος -που μακάρι να ήταν, βέβαια!
Αργότερα βέβαια, αρκετά αργότερα θα έλεγα, το διόρθωσαν, κι έτσι σήμερα ο διορθωμένος τίτλος μιλάει για τις ρίζες της τραγωδίας -αλλά, όπως συνήθως συμβαίνει, το μαργαριτάρι επιβιώνει, όχι μόνο στην cache του Γκουγκλ αλλά και σε δεκάδες ιστότοπους που έχουν αναδημοσιεύσει το αρχικό άρθρο (παράδειγμα).
Άλλωστε η διόρθωση ήταν του τύπου «όσα βλέπει η πεθερά» -εννοώ ότι άλλαξε μεν ο τίτλος αλλά μέσα στο άρθρο υπάρχει πάλι ο μη αναστρέψιμος: ο απολογισμός της χθεσινής καταστροφής ήταν μη αναστρέψιμος... Αλλά ούτε ο απολογισμός ταιριάζει να είναι αναστρέψιμος.
Όπως σωστά υπέθεσε ένας φίλος, πρόκειται για μεταφραστική γκάφα. Επειδή οι εφημερίδες δεν έχουν πια μεταφραστές, κι επειδή οι συντάκτες των άρθρων το έχουν για γρουσουζιά να ανοίξουν λεξικό να δουν τι ακριβώς λέει το άρθρο που κλέβ… από το οποίο αντλούν υλικό, το inevitable του αγγλικού άρθρου αντί για αναπόφευκτος αποδόθηκε μη αναστρέψιμος.
* Σύμφωνα με εμβριθές ρεπορτάζ, η Μπιλντ υπολόγισε ότι το στυλό που κρατούσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του «κοστίζει από 290 έως 7.000 ευρώ». Σαν να λέμε, η Ελλάδα χρωστάει από 15 έως 350 δισεκατομμύρια. (Εδώ το πρωτότυπο άρθρο, όπου ο Τσίπρας κατηγορείται εξαιτίας του ακριβού στυλογράφου για ασυνέπεια λόγων και έργων -και επειδή λεξιλογούμε κιόλας, με χρήση της γουστόζικης έκφρασης Wasser predigen, Wein trinken? (Δηλαδή: Κάνεις κήρυγμα για νερό και πίνεις κρασί;)
* Σε οικονομικόν ιστότοπο δημοσιεύτηκε άρθρο συμφωνα με τον τίτλο Πρόταση-σοκ. Αφαίρεση εθνικής κυριαρχίας σε όσους δεν πληρώνουν. Υποψιάζομαι ότι ο τίτλος απορρέει από την εξής πρόταση του άρθρου, που ελπίζω να είναι κατανοητή παρά τη μπουρδουκλωμένη σύνταξη: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των ευκαιριών οι πιστώτριες χώρες να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να επιλυθούν οι κρίσεις...
Στα αγγλικά είναι ίσως πιο κατανοητό: The IMF should develop an efficient strategy for reducing the opportunities for creditor countries to intervene in decisions on how crises should be resolved.
Αλλά πιστώτρια χώρα (creditor country) είναι η χώρα που δανείζει, όχι εκείνη που δανείζεται, επομένως τα περί αφαίρεσης εθνικής κυριαρχίας δεν στοιχειοθετούνται -δεν λέω ότι δεν συμβαίνει, λέω ότι δεν προκύπτει από το άρθρο.
* Και κλείνω με ένα που παράπεσε από την προηγούμενη φορά, και πάλι για τη… ρουβιάδα με το Άξιον Εστί. Ανάμεσα στις αντιδράσεις, διαβάζω, ήταν και του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Συγκεκριμένα, «ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο οποίος στο παρελθόν είχε τραγουδήσει το «Άξιον Εστί», επεσήμανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook»…..
Όχι όμως. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης που είχε τραγουδήσει το Άξιον Εστί έχει αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο εδώ και δέκα χρόνια. Οι δηλώσεις είναι του γιου του, του επίσης τραγουδιστή και επίσης Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος, απ’ όσο έψαξε φίλος που είναι βαθύς γνώστης της μουσικής σκηνής, δεν έχει ποτέ τραγουδήσει, τουλάχιστον ολοκληρωμένα, το Άξιον Εστί.
Πολύ φοβάμαι ότι η δημοσιογράφος που έγραψε το άρθρο δεν έχει ιδέα ούτε για τον πατέρα Μπιθικώτση ούτε για το Άξιον Εστί.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Παναγίαμ βαγγελίστρα και προυσσιώτ’σα!
Άκου αστική και δομική μηχανική… 😆
(μού θυμίζει την απόδοση «επιμετρητής γης» (!!) που είχα δει κάποτε για το Land Surveyor (που είναι βέβαια ο Τοπογράφος) σε κάποια αγγελία…
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Τα κυπριακά εισαγωγικά είναι η γραφτή εκδοχή της κωμωδίας…
Η προφορική (σε ράδια και τηλεοράσεις, επειδή δεν είναι και ωραίο να λες «σε εισαγωγικά») είναι το «ούτως καλούμενος(-η,-ο)» . Ο ούτως καλούμενος πρόεδρος της ούτως καλούμενης δημοκρατίας της Β. Κύπρου, μπορεί να μας δώσει λίγο ούτως καλούμενο ρεύμα (ή ψευδορεύμα) μετά το Μαρί … κ.λ.π.,κ.λ.π.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ Κιντ για τα πρώτα σχόλια!
Θα λείψω για μερικές ώρες σε μια ούτως καλούμενη εκδρομούλα, εστέ φρόνιμοι!
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
3. 😆 Nα περάσεις ούτως καλούμενα τζάμι!
Πάνος με πεζά said
Αστική και δομική πολιτικομηχανική ! Καλημέρες !
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Η απόδοση του engineering στα ελληνικά ως «Μηχανική» είναι τυπική και λανθασμένη βεβαίως αγγλικουριά.
Στην Κύπρο ας πούμε, το ΤΕΠΑΚ και το επιμελητήριό μας το Ε.Τ.Ε.Κ (Επιστημονικό Τεχνικό Επιμ. Κύπρου, αντίστοιχο του ΤΕΕ) αναφέρει τις ειδικότητες σαν «Κλάδος Πολιτικής Μηχανικής», κλάδος μηχανολογικής μηχανικής κ.λ.π.
Στα ελληνικά «Μηχανική» ΔΕΝ σημαίνει engineering, κύριοι αγγλοτσολιάδες. Η Μηχανική (Mechanics και Μechanik στις γοτθοβαρβαρικές) είναι τομέας της Φυσικής (και περιλαμβάνει τη Στατική ,την Κινηματική και τη Δυναμική ,στον κλασικό της ορισμό τουλάχιστον).
Το πιο σωστό θαρρώ θα ήταν να ακολουθήσουμε πιστά τη γερμανική ορολογία Ingenieurwissenschaft(-en)
Eπιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ,κ.λ.π.
Παναγιώτης said
@1 Μια φορά ένας Κύπριος μου είχε δώσει την κάρτα του που δήλωνε Quantity Surveyor με Royal Charter παρακαλώ. Επιμετρητής δηλαδή, χωρίς να έχει καποια ειδικότητα μηχανικού στον τίτλο. Δεν ξέρω πόσο διαδεδομένο είναι εκεί.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Παναγιώτη, οι «επιμετρητές ποσοτήτων» κιου-ες QS, Quantity Surveyors είναι αυτοτελής κλάδος στους αγγλοσάξωνες.
Οι chartered MRICS χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και έχουν -πώς να το πούμε;- αυτοτελή εργασιακά δικαιώματα (σύνταξη B.O.Q’s Bill of Quantities=Προυπολογισμοί Μελέτης/Δελτία Ποσοτήτων, κ.α) και δικές τους «βίβλους»
Ειναι λίγο θολό και πονεμένο το ζήτημα ,καθώς επεκτείνεται η σύγχιση σε όλον τον -υπό βρετανική επήρεια- κόσμο. Π.χ Κύπρο, Μέση Ανατολή και Κολπο ,Ινδίες κ.λ.π . Ένας Civil Engineer (αν δηλώσει μόνο αυτό, τον επίσημο τίτλο του ΕΜΠ δηλαδή) δεν θεωρείται εκ των ουκ άνευ, ούτε ότι είναι Structural (Δομοστατικός μηχανικός/ μελετητης) ούτε ότι είναι «επιμετρητής»-quantity surveyor (μπορεί δηλαδή να ασχοληθεί με προϋπολογισμούς, μετρήσεις ποσοτήτων, πίνακες οπλισμών, κ.λ.π. )
spiral architect said
Καλημέρα στους πρωινούς μπετατζήδες του ιστολογίου. 🙂
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
9. Tα σέβη μου στον συνάδερφο της Ηλεκτρολογικής Μηχανικής! 😆
skom said
Γενικά υπάρχουν ακαδημαϊκοί τίτλοι και επαγγελματικοί τίτλοι. Το ΕΜΠ δίνει το τίτλο διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός. Επαγγελματικά με την εγγραφή στο ΤΕΕ αποκτάς τα ΕΔ και μπορείς πλήρως να ενεργοποιηθείς, έτσι δεν είναι;
Στην ΕΕ υπάρχει η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης επαγγελματιών . Έχουν λοιπόν θεσπίσει και για τα ρυθμισμένα επαγγέλματα ένα σύστημα για να πετύχουν την υλοποίηση αυτής της αρχής. Μια βάση δεδομένων δείχνει τα ρυθμισμένα επαγγέλματα σχετικές κατηγοριοποίησεις κλπ
http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof/index.cfm?action=profession&id_profession=6160&tab=countries&quid=2&mode=asc&pagenum=1&maxrows=15#top
Βλέπω ότι συμπεριλαμβάνεται ο ΠΜ Politikós michanikós (aei) από την Ελλάδα και ο Πολιτικός Μηχανικός από την Κύπρο. (Γιατί εμείς φραγκολεβαντίνικα και οι Κύπριοι ελληνικά δεν ξέρω). Οι Βρετανοί έχουν δύο επαγγέλματα σε αυτήν την κατηγορία. Τους chartered structural engineer και τους MICE chartered civil engineer. Ποια η διαφορά δεν ξέρω. Σε περίπτωση μετακίνησης ο ενδιαφερόμενος ίσως θα έπρεπε να επικαλεσθεί ότι είναι structural αν αυτό τον ενδιαφέρει. (structural είναι δομοστατικός;)
georgeilio said
Πολύ ενδιαφέρον κι αυτό που παρέπεσε. Καλημέρα.
stratosbg said
Reblogged this on a hairless ape.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Μεταπρωτομαγιάτικες καλημέρες,μια στον καθένα,γιατί κάποιος μ΄ έψεξε ότι κακώς το λέω στον πληθυντικό 🙂
Από τσι χλωρασιές του κήπου(οι μαργαρίτες φέτος με ξεπερνούν στο μπόι), όπου ΄μορφοκλάδευα θεριεμένους αποκλαμούς του κισσού να μην πνίξουν το σύμπαν,ανέβηκα να πάρω κανα τσεμπέρι και να γράψω αυτό το προφορικό μεζεδάκι π΄άκουσα στο ραδιάκι,στ αυτί μου, για τα αναμενόμενα γεννητούρια ενού διαδόχου του αγγλικού θρόνου Ο ανταποκριτής του Ρίαλ από το Λονδίνο έλεγε στους «Τεντιμπόηδες του Σ/Κ» ότι ξεκίνησαν οι …ωδινές του τοκετού και ότι όλοι στοιχηματίζουν ήδη(κάτι τεράστια νούμερα είπε) για το όνομα που θα πάρει ο/η διάδοχος.Το φύλο δεν το ανακοινώνουν αν δε γεννηθεί.Να πω και το κακό αστείο ενός ακροατή στο καπάκι:μα στην Αγγλία γεννιούνται χωρίς φύλο.
Οι ωδινές όμως με κούφαναν.Φαίνεται κάπου το διάβαζε χωρίς τόνο ή με κεφαλαία.
Πέπε said
Καλημέρα.
Τα εισαγωγικά στο άρθρο της κυπριακής εφημερίδας δεν είναι ακριβώς εισαγωγικομανία, είναι λίγο διαφορετική περίπτωση. Μιλάμε για το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Η ύπαρξη οποιασδήποτε αρχής και θεσμού σ’ ένα κράτος που αμφισβητείται, αμφισβητείται κι αυτή. Τα εισαγωγικά είναι το αντίστοιχο του ψευδο-. Προεδρικές εκλογές εντός εισαγωγικών σημαίνει λ.χ. εκλογές για αυτό που θα ήταν πρόεδρος δημοκρατίας αν ήσασταν κράτος, κ.ο.κ. Αμφισβητούνται και οι δημοτικές αρχές, η αστυνομία, οι αρχές γενικώς κλπ.
Αισθητικά είναι κάπως ενοχλητικό. Δε νομίζω ότι όποιος έλεγε το δήμαρχο δήμαρχο θα ήταν ύποπτος προδοτικών σκέψεων, ότι αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση των κατεχόμενων… Ιδίως σ’ ένα κείμενο που το βασικό του θέμα δεν είναι αν αναγνωρίζουμε ή όχι το ψ/κράτος αλλά μια ενημέρωση για άλλα ζητήματα. Θα μπορούσε σε κάποιο σημείο να βάλει ένα γενικό ντισκλέιμερ και να αποσείσει κάθε τυχόν (απίθανη έτσι κι αλλιώς) υποψία.
____________________
Όσο για το άλλο με τον Μπιθικώτση, τραγική η συντάκτρια. Μπορεί να μην παρακολουθείς τα μουσικά πράγματα (αν και δεν καταλαβαίνω γιατί να γράφεις μουσικά άρθρα τότε), αλλά μια γενική υποψία δε θα σου περάσει από το μυαλό, ώστε να ρωτήσεις κάνα διπλανό σου «ρε συ, ζει ο Μπιθικώτσης;»;
Mindkaiser said
Απίστευτο το τελευταίο με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
ΣοφίαΟικ said
Νεοκίντ, εμένα στο Γκαίτε Λονδίνου δεν μου έμαθαν το έπαγγελμά μου Ingenieurwissenschaft αλλά Elektrotechnik. Ich habe elektrotechnik studiert, η φραση για να απαντάς με τί ασχολέισαι (μετά βέβαια ο διάλογος συνεχίζεται με νοήματα). Ηλεκτροτεχνία είναι η επιστήμη των εφαρμογών του ηλεκκτρισμού (κι αυτό περιλαμβάνει και τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρονική), αλλά νομίζω ότι για τους πολλούς σημαίνει ό,τι κάνει ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος.
Stazybο Hοrn said
Συγγνώμη [σικ], εκείνα τα διπλά λάμδα των αδελφών Κυπρίων στον αόριστο του συλλαμβάνομαι , πόθεν;
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
17. H Ελέκτροτέχνικ είναι κλάδος των Ινζενιέρβισενσσάφτεν ,όπως είναι η Μπάουινζενιέρβέσεν, η Μασίνενμπάου, κ.α
physicist said
#17. — Ingenieurwissenschaft είναι ο όρος-ομπρέλλα για όλες τις ειδικότητες Μηχανικών, Elektrotechnik για τους Ηλεκτρολόγους, Maschinenbau για τους Μηχανολόγους κλπ. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για τη Γερμανία είναι ότι δεν έχει Σπουδές Χημικών Μηχανικών, κάτι που φαίνεται παράξενο για χώρα με τεράστια παράδοση και ισχύ στη χημική βιομηχανία. Οι φοιτητές σπουδάζουν «απλώς» Χημεία, είτε σε Πανεπιστήμια είτε σε Πολυτεχνελια. Δες π.χ. τον Κατάλογο Τμημάτων του Πολυτεχνείου του Μονάχου.
(Σόρρυ που παρεμβαίνω).
physicist said
#19 και #20. — Τρίτωσε το κακό. 🙂
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
21. Tσβάι Ζενίεν ,άιν γκεντάνκε ! το είπαμε αυτό το φυσικό φαινόμενο; 😆
physicist said
#22. — 😀 😀 😀
Αλλιώς τόξερα εγώ αλλά έτσι που το λες εσύ μ’ αρέσει πιο καλά!
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
20. E,μανία και σύ μ’αυτό το κολοχώρι το Μόναχο… :mrgeen: 🙂
Στις σοβαρές πολεις υπάρχει Chemieingenieurwesen
http://www.chemie.tu-berlin.de/?id=104116
http://de.wikipedia.org/wiki/VDI-Gesellschaft_Verfahrenstechnik_und_Chemieingenieurwesen
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Xωρίς πλάκα πάντως, πώς βγάνουνε αυτές τις λίστες των «καλυτερότερώνε πανεπιστήμιώνε» Φυσικέ, δεν μπορώ να καταλάβω! Βλέπω ας πούμε ότι η Σιγκαπούρη και το Χονγκ-Κόνγκ είναι πολύ πάνω από το Μόναχο, Το Χούμπολτ, τη Βιέννη και τη Χαϊδελβέργη! … Τι διάολο παπά πουλάνε…δεν κατέω πράμα! 🙂
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
25. Α! και η Εκόλ Πολυτεκνίκ ντε Παρί στον πάτο!
(μάλλον είναι κάποια φάμπρικα για να προσλαμβάνουν οι πολυεθνικές με άνεση QS’s Σιγκαπουριανούς και Χονγκγκογκέζους με τρεις κι εξήντα….)
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
http://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2014/mathematics#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search=
Σαρώνει η Σιγκαπούρη και το Χονγκ-Κονγκ ΚΑΙ στα Μαθηματικά!…
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
27.Η Σιγκαπούρη πάνω από το Καλτέκ, το Κολούμπια,το Κορνέλ και το Πρίνστον!! (θα τριζνε τα κοκκαλάκια τ’Αλβέρτου 🙂 )
(τόσο επιστημόνια οι Σιγκαπουριανοί! δεν τους τόχα! Μπράβο)
physicist said
Είναι μυστήρια υπόθεση οι κατατάξεις, Κίντο. Από τις θέση π.χ. 30-40 μέχρι μη σου πω και τη θέση 200 γίνονται κάτι παράξενες διακυμάνσεις κάθε χρόνο, που είτε προέρχονται από τρικ είτε από διαφορετική στάθμιση ορισμένων κριτηρίων. Εκεί είναι που γίνεται η σφαγή, άλλωστε. Τα τοπ 20-30 είναι μια κατηγορία για λογαριασμό τους ενώ γι’ αυτά που είναι κάτω απ’ το 200 ποιος νοιάζεται.
Πάντως έχει υπάρξει πραγματική εκτόξευση του επιπέδου σε διαλεγμένα Πανεπιστήμια της Ασίας τα τελευταία χρόνια. Στην Κίνα, το Χονγκ-Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ινδία υπάρχουν πλέον πολύ καλά μέρη, μέχρι που μαθαίνω ότι Αμερικανοί πάνε να δουλέψουν εκεί αφήνοντας μόνιμες θέσεις σε πολύ καλά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Νομίζω ότι αν οι Ασιάτες χαλαρώσουν με τον εθνικό τους προστατευτισμό, θα χτυπήσουν σύντομα δυνατά τη Δύση.
physicist said
#24. — Α, ξέχασα ν΄ απαντήσω σ’ αυτό εδώ. Ναι, το Πολυτεχνείο του Βερολίνου έχει αυτό το Μπάτσελορ αλλά είναι καινούργιο (Μπολόνια) και δεν το βλέπω να φτουράει, αφού στο Εντζινήρινγκ ο κόσμος θέλει το παλιό Ντιπλόμ. Το άλλο λίκνο είναι στον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών, όχι σε Πολυτεχνείο ή μήπως κατάλαβα λάθος;
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
29. Βρε ιγώ είμι πουνηρούς βλάχους και δεν μου βγάζεις απ’το μυαλό ότι κάτι περίεργο τρέχει με τους Σιγκαπουριανοκινέζους! Ορίστε ,βάζω ένα πιο εξειδικευμένο Subject: Engineering – Mechanical, Aeronautical & Manufacturing
http://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2014/engineering-mechanical#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search=
H Σιγκαπούρη 12 ! και το Τσίνγκουα (ή κάπως έτσι…) Γιουνιβέρσιτυ 15ο !!
Πάνω από το Ααχεν, το Ντελφτ στην Ολλανδία, το Πρίνστον! , το Ε Τε Χα Τσύριχ και το Κορνέλ! Στην αεροναυπηγική!!
Πλάκα με κάνεις ρε φιλλλαράκι! 😆
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
31. A παρντόν! Υπάρχει κι άλλη Σιγκαπούρη στην 6η θέση! 😆
physicist said
#31, #32. — Ναι … έτσι λέει η λίστα της Σαγκάης. Υπάρχει και η λίστα της Times που επίσης θεωρείται αξιόπιστη αλλά ξαναλέω: γίνονται διάφορα παλαβά. Πέρσι ή πρόπερσι, για παράδειγμα, η Τυβίγγη εκτοξεύτηκε περίπου 100 θέσεις επάνω, επειδή έστειλε ως επιστημονικό προσωπικό μόνον τους μόνιμους. Ξαφνικά, ο αριθμός δημοσιεύσεων ανά ερευνητή από την Τυβίγγη χτύπησε ταβάνι. 🙂
(Μην πω και ψέματα, δεν είμαι τώρα βέβαιος αν ήταν Τυβίγγη ή Φριβούργο αλλά κάτι βαδοβυρτεμβέργειο ήτανε, σίγουρα).
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Tώρα αυτές τις Τυβίγγες και τα Φριβούργα τάγραψες για να κανς φιγούρα,έτσι; Μολόγα το ρε! 🙂
(καλό το Φριβούργο πάντως! Δεν τοχα ξαναματακούσει. Δεν πιστεύω νά ναι παπάς,ε; Υπάρχει στ’αλήθεια ε;… 🙂 )
Μαρία said
34
Φρειβούργον. Φριβούργο δεν υπάρχει.
physicist said
#34. — 😀 😀 😀
Μ΄αρέσουν τα εξελληνισμένα γερμανικά τοπωνύμια. Πριν καμια εικοσαριά χρόνια, είχα συναντήσει Γερμανό συνάδελφο ελληνομαθή και φιλέλληνα, από κείνους που το έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά. Μου συστήθηκε ως «Σεβαστιανός ΧΖΥ» και, μιλώντας μου σε ένα μίγμα Καθαρεύουσας και Γερμανικής [*], με πληροφόρησε ότι εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Ροδιγσβώνης. Έτσι, λέει, λέγεται στα ελληνικά το Ρέγκενσμπουργκ. Από τότε μου ‘μεινε ένα ψώνιο.
[*] Πλησιάζουν και οι ψηφίες ευρωπαϊκές πλην δεν έλαβον ακόμη τυν ταχυδρομικήν ψήφον. Μήπως ήτο η ταχυδρομία πολύ αργή; Φράση του Σεβαστιανού, αξέχαστη!
physicist said
#34. — Μήπως Φριβούργο είναι το ελβετικό Fribourg, τότε;
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
36. Ρε το Σεμπάστιαν!! 😆 Eίχα γνωρίσει κι εγώ κάποτε έναν τέτοιον Φιλέλληνα. Δεν είχε πάει ποτέ Ελλάδα και απ’αυτά που έλεγε καταλάβαινα πως είχε την εντύπωση ότι φοράμε χλαμύδες και ατενίζουμε τον Παρθενώνα φιλοσοφώντας ολημερίς… Προσπάθησα διακριτικά και μαστόρικα να τον αποτρέψω από το να κάνει το πολυπόθητο γι’αυτόν ταξίδι…
physicist said
#38. — Χαχά, ναι, μπράβο, αυτοί είναι της ρομαντικής σχολής, Βαυαροί Βίττελσμπαχ, «Αθήνα επί του Ίζαρ» κι έτσι. Κι ο Σεβαστιανός τέτοιος ήτανε, πλάκα έχουνε.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
>>ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο οποίος στο παρελθόν είχε τραγουδήσει το «Άξιον Εστί», επεσήμανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook
Επιβαιβεώνονται οι της «Ελληνοφρένειας» που το είπαν(κάπως έτσι) νωρις νωρίς. Σάκης και «Αξιον εστι» κανένα πρόβλημα. Το κοινό του Σάκη δεν ακούει Θεοδωράκη ,οπότε δεν θα παραξενευτεί με την όποια «εκτέλεση» και το κοινό του Μίκη δεν ακούει Σάκη,οπότε πάλι δεν θα ενδιαφερθεί ό,τι κι αν γίνει με την απόπειρα Ρουβά.Αυτή η συντάκτρια θα απευθύνεται σε κοινό-«Ρουβίτσες» φαίνεται που ούτε τί σήμαινε, έστω Σερ Μπιθί,γνωρίζουν.
Gpoint said
ωραία τα μεζεδάκια, ωραία μα το Χριστό
(στο ρυθμό του καγκασέϊρο απ’ όπου και το άσμα)
αξεπέραστο άσμα !
physicist said
Regensburg ist eine der ältesten Städte Deutschlands. Im Laufe der Jahrhunderte ist Regensburg mit einer Vielzahl von Namen bedacht worden. Das weist auf die reichhaltige Geschichte hin. Der Name Radaspona ist erstmals um 770 bei Arbeo von Freising in der Literatur zu finden, geht aber vermutlich auf ältere keltische Bezeichnungen zurück.[5] Daraus entstand die französische Benennung Regensburgs „Ratisbonne“ und die italienische „Ratisbona“. Der Namensursprung beruht auf zwei keltischen Wörtern: rate oder ratis „Wall“, „Stadtmauer“ und bona „Gründung“ oder „Stadt“.[6]
Daneben wurde die Stadt auch mit humanistisch geprägten Neubildungen wie Quadrata, Germanisheim, Hydatospolis, Ymbripolis, Reginopolis und Tyberina bedacht.
Άμα υπήρχε από τότε η Βίκη, θα τον είχα αφήσει χαζό τον Σεβαστιανό. «Α, είστε εκ του Πανεπιστημίου της Υμβριπόλεως, συνάδελφε;»
Gpoint said
Ενδιαφέρουσα διευκρίνηση…ίσως η ομοιότητα να οφείλεται σε εξ αποστάσεως επηρεασμόν λόγω οικογενειακής αλληλοεκτίμησης
http://www.newsfish.gr/kosmika/42017/teris-xrysos-den-einai-gios-mou-o-k-mitsotakis
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Φυσικέ, μήπως ο Σεβαστιανός σού είπε «Ρατισβόνη» και δε θυμάσαι με ακρίβεια;
http://el.wikipedia.org/wiki/927_%CE%A1%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B2%CF%8C%CE%BD%CE%B7
(κοίτα να δεις τι «μάθαμε» και σήμερα! (τα εισαγωγικά ,επειδή η βικιπαίδειος γνώση είναι εφήμερη … 🙂 )
spiral architect said
– Τι τραγουδάει λαϊκά και πηδάει από δέντρο σε δέντρο;
– Ο Πιθηκώτσης
physicist said
#42. — Ναι, μπορεί να είχε πει και Ρατισβόνη και να μη θυμάμαι καλά. Δες και το #42, που τι να το δεις δηλαδή, αφού και πάλι όπως λένε και στο χωρίο μου, άινς, τσβάι, ντράι, το ίδιο παλούκι ματιάζουμε.
Μιχάλης Νικολάου said
…εκδήλωση του νόμου του Μέφρι (προσοχή: όχι Μέρφι)…
E, ως χημικοί μηχανικοί, να βάλουμε και τον νόμο του Μέρφρι, που προσδιορίζει την αποδοτικότητα κάθε βαθμίδας σε μια στήλη διαχωρισμού, ανάλογα με το αν είναι σε θερμοδυναμική ισορροπία ή ανισόρροπη. 🙂
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Ε, μα κι εγώ από το 42. το δικό σου οδηγήθηκα στη Ρατισβόνη! (είναι αυτό που λέει ο Σουν Τσου στην Τέχνη του Πολέμου «χρησιμοποίησε τα όπλα του αντιπάλου. Είναι φτηνότερα!» 😆 )
physicist said
Μωρέ δε λες που διάβασα εκείνο το Hydatospolis και νόμισα ότι λέει Hydatopsolis …
Κώστας said
Και ένα σαν τον Φλάβιο Ζοζέφ, τον θυμάστε;
Ο Rabuffi με την σύζυγο του επισκέφτηκαν τον Πάπα Francis την Τετάρτη στο Βατικανό και του ζήτησαν συγγνώμη για το λάθος τους.
Από εδώ.
sarant said
Επανήλθα από το εξωτερικό και ευχαριστώ για τα νεότερα!
47: Άσε βρε Μιχάλη, εδώ μας λένε ότι δεν υπάρχουμε!
18: Για ανορθογραφία το κόβω, αλλά το άφησα. Μπορεί και να το προφέρουν, όμως.
17: και μετά με νοήματα, καλό! 🙂
15: Δεν μέμφομαι τη χρήση των εισαγωγικών, παρατηρώ απλώς ότι είναι, όπως λες, άβολη.
Μιχάλης Νικολάου said
51α, 🙂
Στην Γερμανία υπάρχει η σπουδαία παράδοση μηχανικών για την χημική βιομηχανία (όπως αναφέρει το σχ. 20) με σπουδές σε Verfahrenstechnik (μηχανική διεργασιών; process engineering) που στον αγγλοσαξωνικό κόσμο έγινε chemical engineering. Oι δύο παραδόσεις ξεκίνησαν διαφορετικά, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συγκλίνει.
leonicos said
@18 συνελλήφθησαν συνελλαμβανόμενοι
Περί ρουβιάδας
Ο άνθρωπος ήταν πολύ καλός Διόνυσος! Τέρμα! Θυμάμαι κάποτε κάποιον Οθέλο στο Εθνικό, 1,45 και 45 κιλά. Κι όμως ήταν Οθέλος.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε αρνητικοί στις άλλες προσεγγίσεις, Υπάρχουν πετυχημένες και ανεπιτυχείς. Ας τον ακούσουμε πρώτα. Δεν είμαι φαν του για διάφορους λόγους. Φωνή πάντως έχει, και ταλέντο έχει. Βέβαια, το Άξιον Εστί απαιτεί άλλο ήθος από το Διόνυσο. Αλλ’ ούτε ο Μπιοθικώτσης το είχε πριν το υταγουδήσει.
Δικαιούμαστε να τον επαινέσουμε ή να τον αποκηρ΄θξουμε μόνο αφού τον ακούσουμε
attikanet said
53:
Όντως μάγεψε ο Σάκης ως Διόνυσος. Ειδικά στη σκηνή με το λευκό σλιπ, σκέτος …Θεός! Αφού μετά του δώσαν κιόλας, βραβείο ερμηνείας και έτσι έκλεισαν τα στόματα των κακεντρεχών που τόλμησαν να τον αμφισβητήσουν!
Δε πα να ‘ναι οι Βάκχες το πιο σκοτεινό έργο του Ευριπίδη; Τί σημασία έχει! Αντελήφθη πλήρως το νόημά τους και το ρόλο του Διονύσου τον ερμήνευσε φουλ. Τύφλα να έχουν οι σαιξπηρικοί ηθοποιοί που πάσχισαν να μπουν στο ρόλο αυτό.
Και αφού έκανε το Διόνυσο, έκλεισε φαίνεται (μεμιάς!) ως ηθοποιός και τώρα αναμετράται με τη μουσική του Μίκη και την ποίηση του Ελύτη και φυσικά, αναμένεται νέο βραβείο.
Αλήθεια, στους μάνατζέρ του πότε θα δώσουν βραβείο που καταφέρνουν να τον κρατάνε στην επικαιρότητα στη μεταγιουροβίζιον εποχή;
Δύτης των νιπτήρων said
Πλάκα έχει όταν οποιοσδήποτε βλογά τα γένια του–και εδώ δεν πρόκειται για οποιονδήποτε: http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231403922
sarant said
«Ξεχάστε όσα ξέρατε»!!!
Γιωργής said
Αγαπητέ Νικοκύρη, χαίρε.
Για κάποιο λόγο, άγνωστο, έπαψα να λαμβάνω τα άρθρα με ηλεμήνυμα. Έστειλα εκ νέου την διεύθυνση χθες (pegiorgi@otenet.gr) αμά πάλι σήμερα δεν έλαβα μήνυμα.
Παρακαλώ δες τι έχει γίνει.
Ευχαριστώ
Γιωργής
Μαρία said
55, 56
Απο δομολειτουργική – επικοινωνιακή της αρχικής έκδοσης έγινε τώρα συνοπτική; Κελ ντεκαντάνς!
sarant said
57 Αγαπητέ, εγώ δεν τα ελέγχω αυτά και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνεις. Πάτησες επάνω στο κουμπί «Ενημέρωνέ με» πάνω δεξιά και δεν ήρθε η ειδοποίηση; Δεν ξέρω ειλικρινά.
Μαρία said
Αθέμιτος ανταγωνισμός η αλληλεγγύη! http://www.stokokkino.gr/article/1000000000008525/Athemitos-antagonismos-i-allileggui
Ιατρικός σύλλογος Άρτας, «δεν είναι γνωστό με ποια σχέση παρέχουν οι γιατροί τις υπηρεσίες τους, αν είναι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ή αν παρέχεται εθελοντική εργασία. Θα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθούν τα έννομα συμφέροντα των γιατρών μελών του Ιατρικού Συλλόγου από αθέμιτο ανταγωνισμό τέτοιων πολυιατρείων».
http://www.ixotisartas.gr/index.php/local-news/item/1840-iatrikos-syllogos-artas
ακρ. said
#sarant
Σε δύο σημεία του άρθρου σας έχετε προσθέσει τελικό -ν στο επίθετο πριν από ουσιαστικό που αρχίζει από φωνήεν.
Το ‘χω πολλές φορές σκεφτεί, για να αποφεύγεται η χασμωδία (κατά τη μηλέ-γ-α του Βιζυηνού…), αλλά ουδέποτε τόλμησα να το γράψω.
Το θεωρείτε δόκιμο; Το συστήνετε;
Η αλήθεια είναι πως η μόνη αντίρρηση που μπορώ να σκεφτώ είναι πως η συγκεκριμένη λέξη θα μοιάζει καθαρευουσιάνικη. Όμως, φαντάζομαι, αν το υπόλοιπο κείμενο είναι γραμμένο σε «προφορική» δημοτική, δεν θα υπάρχει κίνδυνος παρεξήγησης.
Πάνος με πεζά said
Περί Σάκη, όπως είπαν και στο Ράδιο Αρβύλα, αλλού θα ήταν η είδηση…
Γς said
Real Fm τώρα.
Αθλητική ενημέρωση:
«Αφήνουμε τις ομάδες κατά μέρους»
Πάνος με πεζά said
@ 63 ¨Πέταξε κι ένα «διαρρέονται διάφορα» ο Περπερίδης…Και βαστάνε και μικρόφωνα…
sarant said
60: Απαράδεκτοι -άκου «πολυιατρείο»!
61: Είναι δική μου ιδιορρυθμία, όχι βέβαια δική μου εφεύρεση -παλιά συνηθιζόταν πολύ. Ο ένας λόγος είναι η αποφυγή της χασμωδίας (και το βάζω και στο θηλυκό «μια», ακόμα και «μιαν» με ονομαστική καμιά φορά) και ο άλλος λόγος είναι για να δείχνει το γένος. «Σε οικονομικό ιστότοπο» είναι και χασμωδικό και δεν δείχνει αμέσως το γένος του ουσιαστικού, που μπορεί να μην το ξέρουν όλοι.
Γς said
64:
Ακους κι εσύ Real FM;
Πως σου φαίνεται αυτό που βάλανε τώρα;
Της εποχής του πστρός σου [και της μητρός σου]
[Και της θειάς σου]
Απο Δισκάκι 45 στροφών του1969. Πασχάλης, Olympians.
Tο Κορίτσι του Μάη
Γς said
66:
Πασχάλης.
Και τον θυμήθηκα σήμερα το απόγευμα.
200 χλμ μακριά όταν ο δικός μας, μου έδειχνε το άγαλμα του δεν ξέρω πόσους αιώνες πίσω προ προ πάππου του.
-Σωπα ρε.
-Ναι σου λέω.
Και ρωτάω το αφεντικό της καφετέριας δίπλα που μας κοίταζε:
-Μήπως σου βρίσκεται κκανλενα σφυράκι;
-Τι το θέλεις;
-Να πάρω λίγο μάρμαρο από το άγαλμα..
-…
-Λίγο, για ένα τεστ DNA.
Αν καταλάβατε ποιος είναι μην το πείτε. Πριν του βγάλω κι άλλα προσωπικά και ευαίσθητα στο φόρουμ, στο ιστολόγιο.
Gpoint said
Είναι γνωστή η απέχθεια του Νικοκύρη στις χασμωδίες…οέο !!
Γς said
67:
Ιδού και η επιγραφή εις μίαν των εισόδων του κήπου του επιβλητικού οικοδομήματός του [17ου αιώνος].
Και η γλώσσα και η αλφάβητος μου είναι άγνωστες.
Πόπσο μάλλον τι λέει.
Καμιά βοήθεια;
[Για να σας τον δώσω στεγνά]
Βάταλος said
Αγαπητοί κύριοι: Επιτρέψτε και στον γερο-Βάταλο μίαν παρέμβασιν επί της παρούσης αναρτήσεως…
Γιατί αποκρύπτετε (είμαι παραπάνω από βέβαιος ότι οι κ.κ. Σαραντάκος και Γς το γνωρίζουν άριστα, ως παλαιοί Αθηναίοι…) από τις νεώτερες γενεές των αναγνωστών σας ότι ο πράγματι μέγας Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήτο ο πρώτος εκτελεστής του Ύμνου της 21ης Απριλίου («Μέσα στ’ Απρίλη την Γιορτή»), μαζί με την αξέχαστη θεούσα Βίκυ Μοσχολιού, τότε σύζυγο του Μίμη Δομάζου και ερωμένη του Κώστα Πρέκα;
Το κοσμοϊστορικό γεγονός συνέβη την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1967 σε μια καλλιτεχνική βραδιά υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων, στο θρυλικό κέντρο «Δειλινά» της Γλυφάδας. Η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγούδησαν, σε πρώτη εκτέλεση, τον Υμνο της «Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως», σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη και μουσική Γιώργου Κατσαρού:
«Μέσα στ’ Απρίλη την γιορτή,
το μέλλον χτίζει η νιότη
αγκαλιασμένη, δυνατή,
μ’ εργάτη, αγρότη, φοιτητή
και πρώτο τον στρατιώτη…».
Υπάρχει μάλιστα και επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον αφελή Μπιθικώτση, όπου τον κατσαδιάζει για την γκάφα του. Την έφερε στην δημοσιότητα στις 16 Νοέμβρη 1967 ο χουντικός «Ελεύθερος Κόσμος» του Σάββα Κωνσταντόπουλου και έχει ως εξής:
«Γρηγόρη.
Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα “Δειλινά” τον “Υμνο της Επαναστάσεως”. Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνεις τι πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις. Κάθισε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μην γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια. Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στο βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπονται για σένα. Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν’ αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει. Γιατί αν εσύ ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλίκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα θα πρέπει να ξέρεις ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης που γέννησε ο Λαός μας. Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ’ ακούσεις για τελευταία φορά. Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά.
(Υπογραφή: Μίκης Θεοδωράκης)
Αθήναι, Ιούλιος 1967».
Τρανή απόδειξις ότι ο σέρ Μπιθί τραγούδησε τον Ύμνο της 21ης Απριλίου είναι το γεγονός ότι το γράφει από χρόνια και η έγκυρος Wikipedia (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CF%84%CF%83%CE%B7%CF%82) χωρίς ποτέ να διανοηθεί να καταφύγει στα δικαστήρια η οικογένειά του..
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: http://www.mixanitouxronou.gr/grigoris-bithikotsis-apo-ti-romiosini-ke-to-axion-esti-ston-imno-tis-chountas-to-2003-timithike-apo-ton-proedro-tis-dimokratias/
http://teddygr.blogspot.gr/2013/11/blog-post_12.html
https://afmarx.wordpress.com/2007/04/21/pontiki/
http://www.musicpaper.gr/editorial/item/4017-o-ymnos-tis-xoyntas-apo-bithikotsi-mosxolioy-kai-i-epistoli-theodoraki
ΥΓ: Θα περίμενα από τα λαγωνικά του Ιστολογίου που έχουν ψωμοτύρι τις παλιές εφημερίδες, να μάς αναρτήσουν μίαν φωτοτυπίαν της Δηλώσεως Μετανοίας (και Αποκηρύξεως του Ξενοδούλου Κομμουνισμού) του Μίκη Θεοδωράκη που εδημοσιεύθη εις τον «Εθνκόν Κήρυκα» της 19ης Απρίλη 1949 με ημερομηνία 18-4-1949, που είχε ως αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί από την Μακρόνησο ο Μίκης.
Επειδή είμαι νέος αναγνώστης του παρόντος ιστολογίου, μόλις τώρα είδα το εξαίρετο δημοσίευμα του κ. Σαραντάκου για τον Μενέλαο Λουντέμη http://www.sarantakos.com/liter/lountemis7.htm , όπου αναφέρεται σαφώς πως «Ο Μενέλαος Λουντέμης δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση μετανοίας κουβαλώντας τον σταυρό του μαρτυρίου του μέχρι τέλους».
Θα μπορούσε, άραγε, να πεί το ίδιο ο ρέκτης κ. Σαραντάκος και για τον φίλο μας τον Μίκη; Εδώ σε θέλω κάβουρα, που περπατάς στα κάρβουνα…
Gpoint said
# 69
Κάτι μου θυμίζει…
Μπορώ να πάρω την βοήθεια του κοινού ; Τι ομάδα είναι ;
Γς said
71:
Α ρέζους θετικό
Νικος Κ. said
25, 26, 27, 28, 29, 30 κλπ.:
Η κατάταξη QS World University Rankings σηκώνει συζήτηση. Ο πολύς κόσμος πιστεύει (γιατί έτσι παρουσιάζεται) πως πρόκειται για μια κατάταξη που αντανακλά την ποιότητα των Πανεπιστημίων. Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Η κατάταξη (http://en.wikipedia.org/wiki/QS_World_University_Rankings#Methodology) σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα και με ποσοτικά και οικονομικά κριτήρια (ίσως γι αυτό οι γαλλικές Ecoles είναι σχετικά χαμηλά). Π.χ. όταν έχει 20% Citations per faculty (και όχι ανά ερευνητή) αν το faculty είναι μεγάλο προφανώς ευνοείται στις citations. Επίσης έχει 40 % Academic peer review- based on an internal global academic survey. (Συμπλήρωσα πρόσφατα κι εγώ σχετικό ερωτηματολόγιο του QS που ζητούσε να του γράψεις ποιά πανεπιστήμια είναι πιο γνωστά για την έρευνα στον τομέα σου). Όσο μεγαλύτερο είναι ένα Πανεπιστήμιο τόσο περισσότερους τομείς έρευνας αναπτύσσει άρα τόσο πιο γνωστό γίνονται.
Να μην αναφερθώ στα κριτήρια 5% International student ratio (που προφανώς ευνοεί τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια, αλλά και γαλόφωνα και γερμανόφωνα) ή στο 5% International staff ratio (με τί μισθούς θα έρθει πχ κάποιος αλλοδαπός να διδάξει σε ελληνικό πανεπιστήμιο και με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική)
Δυστυχώς τα ΜΜΕ (αλλά και οι έως τώρα υπουργοί Παιδείας) αδυνατούν ή δεν θέλουν να μάθουν τα αυτονόητα,
Πάνος με πεζά said
@ 70 : Αυτό με τη δήλωση του Μίκη δεν το γνωρίζω, αλλά δεν το έχω διαβάσει και σε καμία (αυτο)βιογραφία του. Χωρίς να ισχυριστώ ότι δεν ισχύει, αν ήταν κάτι τόσο αυταπόδεικτο, θα το απέκρυπτε;
Γς said
Είναι ντροπή για όλες τα μέρη εκείνης της εποχής να μιλάμε για δηλώσεις και τέτοια.
Ας αφήσουμε τέτοιους σκελετούς στα ντουλάπια της ιστορίας. .
Stazybο Hοrn said
Πήρε άφεση αμαρτιών πάλι ο παππούς;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Τελικά επιβεβαιώθηκε δυστυχώς, ότι οι θεοί είναι θνητοί, απο σήμερα η ΘΕΑ Μάγια Πλισέτσκαγια δεν θα είναι μαζί μας, σ΄αυτόν τον παράξενο κόσμο.
Ριβαλντίνιο said
Γι’αυτόν είπαμε , ε ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Ben_E._King
http://en.wikipedia.org/wiki/Stand_by_Me_(song)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
76 – Έκανα το λάθος και διάβασα και δεύτερο σχόλιό του, κι απ΄ό,τι είδα, άρχισε πάλι τους εβραιοπαραλογισμούς, θέλει η πουτάνα να κρυφτεί, κι η χαρά δεν την αφήνει.
Στοιχηματίζω την μισήν μου περιουσίαν, ότι θα φάει κόκκινη πρίν τις παχιές τις μύγες.
Pedis said
ΦυσικοΜαθηματικοΜηχανικοΑνθρωπιστικάροι, για το θέμα της αξιολόγησης των πανεπιστημίων, της έρευνας, των προγραμμάτων σπουδών, ιδού μια σπουδαια μελέτη
The Academic Manifesto: From an Occupied to a Public University
Halffman και Radder
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11024-015-9270-9
Αναφέρεται στο φαινόμενο των καταλήψεων των πανεπιστημίων από τους … μάνατζερ. (Χα! αυτοί οι αχαίρευτοι οι πολιτικοποιημένοι φοιτητές, δεν είναι ετούτοι που διαλύουν τα πανεπιστήμια ) Όσα καταμαρτυρούν οι δύο ακαδημαικοί αποτελούν, πλέον, καθημερινές αλήθειες, σχεδόν τετριμμένες, σε όσους ζουν τα τοπ πανεπιστήμια από τα μέσα και δεν κλείνουν τα μάτια … να το «απολαύσουν» με την ελπίδα οι ίδιοι να τη γλυτώσουν.
sarant said
76 Όποιος γράφει με άγνωστο ψευδώνυμο έχει το ευεργέτημα της αμφιβολίας
70-74: Πάντως στο φύλλο του ΕθνΚήρυκα της 19-4-49 δεν υπάρχει τέτοια δήλωση -ή τουλάχιστον δεν τη βρήκα,
Pedis said
Όσο για το (ανα)δημοσίευμα για το στυλό του Τσίπρα … η Αυριανή του ’80 είναι NYT μπροστά στη Μπίλντ της σημερινής μαζικής ρεζιλοδημοσιογραφίας σε όλη την ΕΕ. Πώς τα καταφέρνουν οι κερατάδες να το γυρίζουν πάντα στα πιο ανώδυνα για το σύστημά τους κλισέ !
(Και πάω στοίχημα ότι τα στυλό τους τα δίνουν οι γραφειοκράτες για να υπογράψουν, όπως δίνουν τα μπικ σε οποιοδήποτε γκισέ. Από την άλλη, έχετε δοκιμάσει να γράψετε μία σελίδα με αυτά τα οβιδοστυλό των 100 γρ ; Τζάμπα τα λεφτα!)
Γς said
77:
Κι αυτό Λάμπρε
georgeilio said
Νίκο, έχεις απόλυτα δίκιο να χρησιμοποιείς το ν ως θεραπευτικό μέσο κατά της χασμωδίας. Κι άσε τους άλλους (τους όποιους) να σου προσάπτουν καθαρευουσιανισμό. Βλέπεις, οι διαχωριστικές γραμμές δεν μπορούν να είναι ούτε υπερχρονικές, ούτε αμετακίνητες, ούτε να αποπνέουν εμπάθεια, πράγματα που τα προσέχεις ακόμη κι αν κατ’ αρχήν είσαι από τη «σωστή» μεριά.
Πάνος με πεζά said
Αυτό το «πλάτη-πλάνο» της Πλιτσέσκαγια με τα «χέρια χωρίς αρθρώσεις», θα έλεγα ότι έχει εντυπωθεί στη μνήμη μου από τα μικράτα…
Πάνος με πεζά said
Όσο για το «-ν»», μια χαρά είναι για τις χασμωδίες…Στην Εκκλησία να δεις τί κάνουν, με κάτι «τεριρεμ» χιλιομέτρων, μέχρι τα διόδια Αφιδνών ! :0
Pedis said
«Η κ. Παπαρήγα επρόκειτο να νοσηλευτεί σε ένα από τα λίγα μονόκλινα δωμάτια της κλινικής, όπως συμβαίνει με πολιτικά πρόσωπα, παρόλα αυτά εκείνη επ.έμεν να νοσηυλευτεί σε κοινό θάλαμο με άλλους ασθενείς, όπως και τελικά έγινε.»
http://www.difernews.gr/articles/2/politiki/98486/paramenei-sto-nosokomeio-i-aleka-papariga/
Πάντως, αν η είδηση ανταποκρόινεται στην πραγματικότητα, το μήνυμα που δίνεται έχει σαφώς μεγαλύτερη αξία από τα αντίστοιχα με το κάσουαλ ντύσιμο του Β/φάκη και τον αγραββατωτο λαιμό του Τσ. Δεν βρίσκετε;
ΕΦΗ ΕΦΗ said
69. Γς,»φάγαμε πόρτα» λέμε. Πού τη βρήκες αυτή τη μυστήρια πύλη,200χλμ από δω, που ΄χει μέσα άγαλμα …Αρβανιτίδη, αν κατάλαβα καλά 🙂 . Σαν από μοναστήρι μου θυμίζει.
Theban said
http://webtv.nerit.gr/category/ntokimanter/es-afrion-ta-spoudea/
Τίτλος εκπομπής : ες αύριον τα σπουδαία.
Θέμα : Πορτραίτα του αύριο. Πορτραίτα νέων σημαντικών ανθρώπων.
Άραγε ο τίτλος μπορεί να θεωρηθεί μεζεδάκι;
Γιωργής said
59 Ναι το έκανα. Μάλιστα δυό φορές, χωρίς αποτέλεσμα.
Ας να δούμε και αύριο.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
87. Δεν περιμένει κανείς τίποτε διαφορετικό από την Παπαρήγα. «΄Οσα έλεγα ,τα ζούσα» μου ήρθε αβίαστα ο στίχος κι από πού είναι,κόλλησα τώρα.
Από το ίδιο λινκ που παρέθεσες :
Παναγούλης σε Βενιζέλο:Δώσαμε 24.000 ευρώ για service στο αυτοκίνητό σου
Γς said
Το άγαλμα του προ-προπάππου του ήταν, είναι σε περίοπτη θέση της παραδοσιακής περιοχής.
Τον Αρβανιτίδη τον θυμήθηκα, όχι μόνο από το Ρεαλ ΦΜ που ακούγαμε με τον Πάνο, αλλά με το τεστ DNA που είχε κάνει.
Κρίμα όμως. Πήγα σε διήμερη δημοσιογραφική αποστολή στα λημέρια του κυρίου [ενεργό μέλος του ιστολογίου] και κανείς δεν λέει να βοηθήσει να διαλευκάνουμε το ρόλο του:
69:
>Και η γλώσσα και η αλφάβητος μου είναι άγνωστες.
Πόπσο μάλλον τι λέει.
Καμιά βοήθεια;
Γς said
92 -> 88
Γς said
92, 88:
>Ιδού και η επιγραφή εις μίαν των εισόδων του κήπου του επιβλητικού οικοδομήματός του [17ου αιώνος].
Το οικοδόμημα και ο κήπος του περίεργου αυτού τύπου, όστις λάθρα βιών ανάμεσά μας σχολιάζει επί παντός επιστητού σφυρίζοντας αδιάφορα .
Τουλάχιστον να ξέραμε τι γράφει στην πύλη
Γς said
87:
Ας μην ήταν πολιτικός και διάσημη και θα σας έλεγα για πότε θα μετάνιωνε για την επιλογή της αυτήν.
Οπως εγώ π.χ. που με ήξερε μόνο η μάνα μου:
http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_631.html
ΕΦΗ ΕΦΗ said
94.Στου Πσαρά πήγες ή στου …χασάπη;
spiral architect said
@91β: Τέσσερα εκατόμπαλα έδωσα για να αλλάξω ακρόμπαρα στο Σέατ και ακόμα τα σκέφτομαι … 😥
Γς said
Τέσσερα εκατόμπαλα για δύο ακρόμπαρα;
Τσαμπα πράγμα!
IN said
33 – 37 και επόμενα: Αφού σας αρέσει το άθλημα, για δείτε και πώς λέγεται Ελληνιστί το γειτονικό μας Trier (γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου άμα τε και του Καρόλου Μαρξ, βεβαίως βεβαίως!) που τσακώνεται με το Augsburg (θαρρώ) για το ποια είναι η πιο παλιά πόλη της Γερμανίας. Η Λατινική ονομασία είναι Augusta Treverorum και στα Γαλλικά λέγεται Trèves. Όσοι Έλληνες ξέρω εδώ Τρίερ το λένε, αλλά όταν πρωτοήρθα μία φίλη μου είπε ότι έπρεπε, τάχα, να το λέω Τρέβη. Τη συμβουλή δεν την ακολούθησα, ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος που να γνωρίζω. Καμιά ιδέα;
81: Και πού τα βρήκες τα φύλλα του Εθν. Κήρυκα ψηφιοποιημένα εσύ ρε μάστορα; Πες μας κι εμάς ή είναι πάλι επαγγελματικό μυστικό;
LandS said
Όχι και γενέτειρα του Κωνσταντίνου. Η πρώτη του έδρα ως (αυτοανακηρυχθείς) Αύγουστος ναι.
Δικός μας είναι, βλαχοβαλκάνιος.
Δύτης των νιπτήρων said
Αιθιοπικά δεν είναι αυτά στην πόρτα;
Γς said
Δεν είναι ρε γμτ. Το έψαξα.
sarant said
99: Κι άλλον έναν ξέρω που έλεγε Τρέβη αλλά δεν πρέπει να είναι ο ίδιος. Και Τρέβηρα τάχουνε πει καναδυό, αλλά οι περισσότεροι, όπως λες, απεμπολώντας το ελληνορωμαΙκό παρελθόν, Τριρ και Τρίερ.
102 Δεν είναι; Κι εγώ κάτι τέτοιο σκέφτηκα.
Γς said
Δεν είναι.
Και τό’ λεγα εγώ, ότι πρέπει να τον προσέχουμε αυτόν τον τύπο.
Ποιος τον μάζεψε εδώ μέσα;
physicist said
#99. — Πρώτη φορά την ακούω την Τρέβη, αγαπητέ, μαθαίνω διαρκώς! Εγώ, να σου πω την αμαρτία μου, κάθε φορά που βλέπω τη λέξη Trier, ο νους μου πάει στις τριήρεις.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Aυτά τα σύμβολα είναι του Σατανά! Κακώς τα επιτρέπει ο Νικοκύρης εδώ μέσα!
Το 3ο από αριστερά είναι ο Sun Cross (γκουγλίστε. Δεν τολμώ να λινκάρω!)
Το 1ο (το Α με το έξτρα πόδι) είναι αλχημιστικό σύμβολο του Υδράργυρου
Η κατακόρυφη γραμμή με τις τρεις τελείες ένθεν κι ένθεν είναι από το δαιμονικό χειρόγραφο Βόϊνιτς.
Τα άλλα δεν τα αναγνωρίζω, αλλά όλα είναι του οξαποδώ! Aίσχος!
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
105. Εμένα πάει στην τρίαινα! (κάποιος shrink, κάτι ενδιαφέρον θα έβγαζε ως συμπέρασμα απ’αυτό…υποθέτω.)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
82 – «Πώς τα καταφέρνουν οι κερατάδες να το γυρίζουν πάντα στα πιο ανώδυνα για το σύστημά τους κλισέ !»
Το μεγάλο ερώτημα, είναι πώς τα καταπίνει αμάσητα ο κόσμος, τι διάολο, μορφωμένοι άνθρωποι είναι όλοι τους, δεν μπορούν να δούν πέρα απο την μύτη τους; Πάνω απο 3δις πρόστιμα είναι να πληρώσει η Ντόϋτσε Μπάνκ (και όχι μόνο αυτή, RBS, UBS, HSBC, BofA, CITYGRUP, CREDIT SUISSE, JPMORGAN, BofT,κλπ) και δεν ασχολείται κανείς, μα ΚΑΝΕΙΣ στην Ευρώπη, ενώ γνωρίζουν τα πάντα για τον Βαρουφάκη και τώρα για το στυλό του Τσίπρα.
Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω και βγάλε συμπέρασμα, «The overall $2.5 billion penalty Deutsche Bank will pay includes $600 million to the New York State Department of Financial Services (NYDFS), $800 million to the Commodities Futures Trading Commission (CFTC), $775 million to the U.S. Department of Justice (DOJ), and 227 million GBP (approximately $340 million) to the United Kingdom’s Financial Conduct Authority (FCA). Όπως βλέπεις, απο την Ε.Ε. μόνο στην Βρετανία θα πληρώσει 340 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα θα πάνε στις ΗΠΑ, οι υπόλοιπες χώρες ΜΟΥΓΚΑ. Το «περίεργο» (όχι για μένα πάντως) είναι ότι και κανένα φιλεργατικό ευρωπαϊκό κόμμα, δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Τελικά παρ΄ ό,τι δεν του φαίνεται, το κουνούπι είναι μεγαλύτερο απο την καμήλα.
95 – Α ρε Γς μ΄έκανες και γέλασα πρωί πρωί, δυστυχώς έτσι είναι όπως τα λές, άξια πάντως η συντρόφισσα γι΄αυτή την απόφαση.
spiral architect said
@57: Αγαπητέ Γιωργή ελέγξτε τις ρυθμίσεις (φίλτρα) του ηλελογαριασμού σας και ψάξτε στα spam. Ίσως οι αναμενόμενες ειδοποιήσεις προς τα εδώ να βρίσκονται εκεί μέσα. 😉
physicist said
#107. — Σε μένα αυτό συμβαίνει με την Τριέστη 🙂 πιθανώς λόγω του εμβλήματος. Μου έκανε επίσης εντύπωση ότι έμβλημα της Τρέβης είναι ο Καρλ Μαρξ σε νεαρή ηλικία, κρατώντας το Κεφάλαιο.
sarant said
110: Χαχαχά!
Στην Τρέβη υπάρχει κι ένα πολυκατάστημα Μαρξ, είναι όνομα που επιχωριάζει εδώ στη Λοθαριγγία. Θα τόχω ξαναπεί, στο Λουξεμβούργο υπάρχει και οδός Ένγκελς και λεωφόρος Μαρξ, αλλά κι οι δυο είναι ντόπιοι. Ο Μαρξ μάλιστα ήταν και αυτός Κάρολος (αλλά Σαρλ) και κομμουνιστής, ο μοναδικός μάλλον υπουργός του ΚΚΛ, το 1945.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
111. E, ότι υπήρχε Κου Κου Λού…είναι απ’τ’Άγραφα! (Ευρυτανίας… 🙂 )
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Aκόμα να διαγράψεις το 69. Νικοκύρη; (καλάαα… άμα έχουμε κανένα Invocare, και γιομίσουμε καλικαντζούρια εδώ μέσα…μην πεις ότι δεν σε προειδοποίησα!)
sarant said
ΚΚΛ υπήρχε και είχε και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, και ακόμα υπάρχει (KPL) αλλά δεν έχει, τους ξεπέρασε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ (Dei Lenk)
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
«..τους ξεπέρασε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ (Dei Lenk)»
NATA!! Ο Οξαποδώ σιμώνει!! 😆
physicist said
Το ΚΚ Λουξεμβούργου, οι Αριστεριστές του Μονακό και η Αθεϊστική Συσπείρωση του Βατικανού έχουν δική τους ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
116. Tι ομάδα; μπάσκετ; 😆
physicist said
#117. — Δίκωπος με πηδαλιούχο. Οι συνελεύσεις της ΚΟ γίνονται σε τηλεφωνικό θάλαμο.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Nομίζω ότι η Αθεϊστική Συσπείρωση Βατικανού (ΑΣΒ(θα έκανε φοβερή κολεγιά με την Επαναστατική Σιιτική Τεκνατζούδικη Οργάνωση Αυτοκινητιστριών Χοιροφάγων (ΕΣΤΟΑΧ) του Ριάντ.
Θα γινόταν ο Συνασπισμός: AΣΒΕΣΤΟ-Αχ!
physicist said
#119. — 😀 😀 😀
Τεκνατζούδες ταξιδήδισσες σαούδισσες σε Αούντι πούλεγε κι ο Σκύλος!
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Λοιπόν Φυσικέ, κουίζ ανάποδης ελληνοποίησης (reverse grecalization):
Nα αποδοθεί στην ορίτζιναλ εκδοχή το:
«Eξαιρετικοί νυμφομανείς ο Χριστιανός Σφάχτης και η Καρλότα Γενισβούργου του Λάρσιου της Τρέβης!» 🙂
physicist said
Christian Slater und Charlotte Gainsbourg: ausgezeichnet im «Nymphomaniac» von Lars von Trier 🙂
IN said
100: Δίκιο έχετε αγαπητέ, βλέπως ότι δεν γεννήθηκε εκεί αλλά στο Νις της Σερβίας. Ευχαριστώ για τη διόρθωση.
107 τέλος: και το κλειδί που κρατάει στο χέρι ο νεαρός Μαρξ τι είναι; Από κανένα σπίτι που του χάρισε ο Έγκελς (που γενικώς τον χαρτζιλίκωνε και, τελικώς, του έκοψε και μισθό τον κακομοίρη, γιατί μια ζωή μπατίρης ήτανε);
111 Εγώ έχω δει και κρασί που παράγεται από αμπέλια που ανήκαν στην οικογένεια του Μαρξ (ο πατέρας του ήταν συνάδελφος δικηγόρος στην.. Τρέβη, θα το καθιερώσουμε τώρα). Φυσικά στην ετικέττα έχει την φάτσα του Καρόλου, προς δόξαν του καπιταλισμού. Αξιοσημείωτο επίσης, από βιογραφία του Μαρξ που πρόσφατα διάβασα, ότι από την πλευρά της μητέρας του ήταν συγγενής της Ολλανδικής οικογένειας Philips που ίδυρσε τη γνωστή εταιρεία.
111 (πάλι), 112, 114, 116 – 118: Ο Charles Marx που λες, Νίκο, ήταν (όπως και ο πιο γνωστός συνονόματός του) και Δρ., τόσο γιατί είχε κάνει διδακτορικό, όσο και γιατί ήταν και γιατρός. Πάντως, παρότι κομμουνιστής, η Λουξεμβουργόφωνη Βίκυ μας ενημερώνει ότι το 1936 άνοιξε κλινική στο Λουξεμβούργο σε συνεργασία με καλόγριες (!) του Υπεραγίου Σωτήρος που έφερε, λέει, από την Αλσατία. Τον Απρίλιο του 1940 περιέθαλψε Γάλλους αεροπόρους που το αεροπλάνο τους είχε καταπέσει στο Λουξεμβούργο χτυπημένο από Γερμανικά αντιαεροπορικά πυρά, και μετά τους βοήθησε να διαφύγουν στη Γαλλία (ενώ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το, ακόμη ανεξάρτητο και ουδέτερο, Λουξεμβούργο, θα έπρεπε να τους είχε συλλάβει και κρατήσει μέχρι τη λήξη των εχθροπραξιών). Φρονίμως ποιών, όταν λίγο αργότερα μας κατέλαβαν οι Γερμανοί (οι Πρώσσοι, που λένε και οι ντόπιοι βρίζοντας) την κοπάνησε για τη Γαλλία όπου είχε σημαντική δράση στην αντίσταση. Επανήλθε το 1945, βγήκε βουλευτής στις εκλογές του φθινοπώρου εκείνου του χρόνου με το ΚΚΛ και έγινε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές και μέχρι το 1947, στην οποία συμμετείχε και το ΚΚΛ. Δεν ήταν όμως ο μόνος κομμουνιστής υπουργός στην ιστορία του Λουξεμβούργου, γιατί δυστυχώς ο καημένος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό ατύχημα στη Γαλλία το 1946 και αντικαταστάθηκε από τον δάσκαλο Dominique Urbany. Η οικογένεια Urbany είναι γενικώς ιστορική για το ΚΚΛ και, τα τελευταία χρόνια, το κόμμα ουσιαστικά έχει γίνει ιδιοκτησία τους. Υπάρχει όμως και βουλευτής των Déi Lenk (του ΣΥΡΙΖΑ του Λουξ. που λέει και ο Νϊκος) με το επώνυμο Urbany, δεν γνωρίζω την ακριβή συγγένεια αλλά, ούτως ή άλλως, εδώ όλοι οι ντόπιοι είναι λίγο συγγενείς μεταξύ τους.
Το ΚΚΛ δεν είναι για γέλια, ήταν υπολογίσιμη πολιτική δύναμη τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 80. Είχε κοινοβουλευτική παρουσία μέχρι το 1994, ενώ το 1968 είχε πάρει 6 έδρες (σε κοινοβούλιο 50-τόσων βουλευτών, τότε, δεν είναι και λίγο). Είχε, επίσης, δήμαρχο στο Ες, τη δεύτερη πόλη του Λουξεμβούργου (στους Έλληνες γνωστή κυρίως για την Ζενές Ες, την πρώτη ομάδα που απέκλεισε ο Παναθηναϊκός στο δρόμο προς το Γουέμπλεϋ). Αν και σήμερα το Λουξεμβούργο είναι τραπεζικός και χρηματοικονομικός παράδεισος, στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η κύρια οικονομική του δύναμη προερχόταν από τη χαλυβουργία που έδρευε κυρίως στο νότο (όπου και το Ες), και η αριστερά (Σοσιαλιστές και Κομμουνιστές) είχε εκεί (και, ως ένα βαθμό, ακόμη έχει) μεγάλη δύναμη.
Το ΚΚΛ ακόμη έχει ημερήσια εφημερίδα (σε μετάφραση ο τίτλος της είναι «Εφημερίδα του Λουξεμβουργιανού Λαού»). Το σάιτ τους εδώ: http://www.zlv.lu/ όπου οι Γερμανομαθείς διαβάζετε και άρθρο με τον παιδαγωγικό τίτλο «Τι είναι η Πρωτομαγιά;». Κάποτε έμενα πάνω από τα γραφεία της σύνταξης της εφημερίδας. Μετά μετακόμισαν αυτοί (δεν με άντεξαν, άραγε;) κι ύστερα μετακόμισα κι εγώ.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
122. Άξιος ο μισθός και η φήμη σου,παλικάρι! 🙂
physicist said
#123. — Σχετικά πρόσφατα ανακάλυψα ότι η Ζενές Ες γράφεται Jeunesse Esch, η Γιουβέντους του Λουξεμβούργου σαν να λέμε. Ωραίες εποχές όταν στο Πρωταθλητριών συμμετείχαν η Ζενές Ες, η Θύελλα Βαλέττας και ο Ακράτητος Ανδόρρας.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το ΚΚΛ και ο σύνδεσμος στην εφημερίδα του. Ερώτηση γλωσσική: ο τίτλος της εφημερίδας είναι σε διάλεκτο αλλά το κείμενο σε κοινή γερμανική; Ισχύει γενικώς αυτό; Κάπου θυμάμαι να έχει γράψει ο Νίκος ότι, σε αντίθεση με τις άλλες διαλέκτους της γερμανικής, τα λουξεμβούργεια γράφονται.
sarant said
125 Γράφονται,. αλλά αν τα χρησιμοποιήσεις αυτομάτως περιορίζεις το κοινό σου -αλλά ο ΙΝ τα μελετάει περισσότερο αυτά, και ξέρει και τη γλώσσα ενώ εγώ ειμαι άμοιρος λουξεμβουργιανής παιδείας.
Σκύλος said
Γειά σας από τη μεγάλη Αθήνα.
Επέστρεψα χτες στο αγαπημένου μου Εξάρχειο, πάω να μπώ στο σπίτι, βλέπω φως από την κλειδαρότρυπα. Κοιτάω καλύτερα, δεδομένου ότι είχα κατεβάσει τον γενικό, φεύγοντας, βλέπω πως δεν υπάρχει κλειδαρότρυπα, ούτε καν κλειδαριά. Καλώ ένα φίλο, ζμπρώχνω την πόρτα δια της βαρυνούσης προσωπικότητός μου και ανοίγω να δώ το χάος. Τάχαν κάλει όλα φύλλο και φτερό και δεν είχαν πάρει τίποτε!
Θα πρέπει να τους πλήγωσε το γεγονός πως συνηθίζω να κρατώ διάφορα άδεια κουτιά από λάπτοπ, παπούτσια κλπ για να φυλάω ΣιΝτιά, αρνητικά και τέτοια.
Κι επιπλέον, προτού φύγω είχα επιστρέψει το ψυγείο στον παλιό μου συγκάτοικο και νυν περήφανο πατέρα ενός δίμηνου μπόμπου.
Μπήκαν, λοιπόν, οι φουκαράδες οι πρέζονες, είδαν να λείπει το ψυγείο κι άδεια τα κουτιά και θάπαν «Φτού, γμτ! Μας πρόλαβε άλλος!» Κι έφυγαν.
Αφού δεν μας έχεσαν πάλι καλά! 😉
Φήμες, βέβαια, λένε πως δεν πρόκειται για πρεζόνια αλλά για γνωστό υφυπουργό της κυβέρνησης που μπουκάρει στα άδεια σπίτια, ψάχνοντας για μετρητά.
sarant said
123 Ο Σερζ ήταν cousin του Ρενέ, λέει εδώ, αλλά με 25 χρόνια διαφορά μήπως ήταν ανιψιός του;
http://www.woxx.lu/id_article/3200
sarant said
127 Ωχ! Πάλι καλά που δνε πήραν τίποτα….
physicist said
#126. — Α, δηλαδή όλο και λιγότεροι Λουξεμβούργιοι ξέρουν τη διάλεκτό τους.
#127. — Ώρε μπελάς, να κάτσεις τώρα να τα ξαναφέρεις σε λογαριασμό. Το καλό είναι ότι όλο και κάτι θα βρεις να το ξεφορτωθείς, που μέχρι τώρα βαριόσουνα να ξεσκαρτάρεις.
sarant said
130 Όχι, οι Λουξεμβούργιοι την ξέρουν -αλλά μια εφημερίδα πολιτική, που απευθύνεται και στους ξένους εργαζομενους (που είναι πλειοψηφία) φαντάζομαι θα θέλει να τη διαβάζουν κι εκείνοι.
Νικος Κ. said
Μια και έγινε πολλή συζήτηση: Η ερμηνεία του Σ. Ρουβά στο Άξιον Εστί:
http://tvxs.gr/news/moysiki/o-sakis-roybas-ermineyse-aksion-esti-deite-binteo
spiral architect said
ΚΚΛ! Ω ρε τι μαθαίνουμε! 🙂
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
132. Kαλός ο Σάκης ,αλλά όχι θεϊκός. Η φωνή του είναι για Καζαντζίδη.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
133. Eξού και το θρυλικό σύνθημα: » Koυ κου λού δυνατό! Και στα σπρεντς και στο λιμπό!(ρ)» [Libor]
spiral architect said
… και άμα πάρεις σβάρνα τους λίκνους! 😮
Xαρά στο κουράγιο τους.
spiral architect said
Αρχίζω να συμπαθώ το Μεγάλο Δουκάτο … 🙂
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Φυσικέ, και τα χρώματα θυμίζουν Γιούβε (με λίγο ΑΕΚ-Πάκμαν μέσα…)
Επί Αδόλφου λέει, μετονομάσθη προσκαίρως σε SV Schwarz-Weiß 07 Esch (σαν να λέμε «Ζμπάογκ 007 -Ιβάν» 😆 )
physicist said
#131. — Α, οκ, κατάλαβα. Dankeschön 🙂
Pedis said
Κάνας φούρνος θα γκρεμίστηκε …
«Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε ομόφωνα σε τρία χρόνια με αναστολή δύο αστυνομικούς»
http://left.gr/news/ayti-ti-fora-i-astynomiki-aythairesia-ehase
(μπράβο της της κυρίας που το κυνήγησε το θέμα … προσεξτε τη στάση του εισαγγελέα — αυτοί είναι κατά παράδοση και λόγω καθηκόντων πιο κοντά στην αστυνομία ή σφάλλω ?)
αλλά με πανούση και χωρίς σαφή γενικότερη πολιτική βούληση να αποναζιστικοποιηθεί ΑΜΕΣΑ η αστυνομία (και ο στρατός) … τρίχες κατσαρές.
Να κι άλλο φρέσκο :
Τρανσοφοβική/ομοφοβική επίθεση στην Εύβοια με την κάλυψη της αστυνομίας
http://left.gr/news/transofovikiomofoviki-epithesi-stin-eyvoia-me-tin-kalypsi-tis-astynomias
physicist said
#138. — Αυτοί, φαίνεται, αντί να παίξουν τα χρώματα σ’ ένα παιχνίδι με τον συμπολίτη «Α. Σ. Παπαναστασιακός Ες», προτίμησαν τη συγχώνευση. Μικρός τόπος γαρ το Ες. 😛
(Καλά ρε, τι σούργελο σήμα βγήκε μ’ αυτόν τον κιτρινιάρικο Πικάσσο που βάλανε πάνω στ’ ασπρόμαυρα;)
Παρεμπ, ήξερες ότι οι ναζήδες είχαν κυνηγήσει τη Μπάγερν Μονάχου επειδή τη θεωρούσαν «εβραϊκό συματείο» ενώ αβαντάριζαν τη «Μόναχο 1860»;
physicist said
Προσπάθησε δε να πεις Ζενές Ες με την αρμόζουσα προφορά του jeunesse και του Esch, κι άμα δεν στραμπουλήξεις γλώσσα σφύρα μου.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
141. Iιιιι!!! Είστε ΚΑΙ Εβραίοι;; εκτός τα άλλα κακά που έχετε;
(στα σοβαρά, όχι. Δεν το ήξερα. 🙂 )
Pedis said
Εντάξει, έχουν περάσει έξι χρόνια …
«Στο εδώλιο για τον βασανισμό του Χιλιανού»
http://www.efsyn.gr/arthro/sto-edolio-gia-ton-vasanismo-toy-hilianoy
πάμε για 2 μήνες με αναστολή και του χρόνου προαγωγή ;
physicist said
#143. — Βεβαίως. Μέχρι το 1933, ο εβραίος Kurt Landauer ήταν τέσσερις φορές Πρόεδρος του Σωματείου. Η μεταπολεμική Μπάγερν άργησε αλλά το θυμήθηκε.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
141. Mάλλον έτσι προέκυψε η μετονομασία. Φαντάσου Πρώσσους ή Βαυβαρούς να προσπαθούν να προφέρουν αυτό το Ζενεσσέσεσες… Ρε πάρτε ένα Σβαρτζ-βάις εκεί να τελειώνουμε! 🙂 (το γκελμπ όμως γιατί το σνομπάρανε; Θα ήταν Παοκάρα ο λοχίας του ρεγκιμέντ ο αρμόδιος για τον Φούσμπαλ! )
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
145. Δηλαδή είστε η Τότεναμ ή ακόμα χειρότερα ο…Άρης της Γερμανίας!
😆
physicist said
Το γκελμπ είναι εβραϊκή φάρμπε. Κίτρινα αστέρια βάζανε στους Εβραίους τα καλόπαιδα.
Y. G. said
80 «The Academic Manifesto: From an Occupied to a Public University Halffman και Radder»
Ακριβεστατες οι επισημανσεις των Halffman και Radder για τα ολλανδικα πανεπιστημια.
physicist said
Α. Σ. Μακαμπί Μονάχου, άινγκετράγκενερ Φεράιν!
sarant said
141 Στα νιάτα της η Ζενές Ες ήταν γερή ομάδα, είχε περάσει και γύρους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Θρυλείται μάλιστα ότι έχει φέρει 3-3 σε φιλικό με τη Ρεάλ όπου τερματζής της Ρεάλ έπαιζε ο Χούλιο Ιγκλέσιας, Αυτό μπορεί να είναι και μούφα, αλλά σε κανονικό ματς είχε χάσει 5-2 μέσα και 7-0 έξω.
physicist said
#151. — Ναι, τερματζής έπαιζε ο Χούλιο Ιγκλέσιας και σέντερ μπακ ο Αντόνιο Μπαντέρας. Ε ρε τι άλλο θ’ ακούσουμε … 🙂
physicist said
… Φαντάσου Πρώσσους ή Βαυβαρούς …
Βλέπω ότι κάποιος θέλει να είναι και με την Polizei και με την Gendarmerie … 😉
Y. G. said
87 – «Η κ. Παπαρήγα επρόκειτο να νοσηλευτεί σε ένα από τα λίγα μονόκλινα δωμάτια της κλινικής, όπως συμβαίνει με πολιτικά πρόσωπα, παρόλα αυτά εκείνη επ.έμεν να νοσηυλευτεί σε κοινό θάλαμο με άλλους ασθενείς, όπως και τελικά έγινε.»
http://www.difernews.gr/articles/2/politiki/98486/paramenei-sto-nosokomeio-i-aleka-papariga/
Η κ. Παπαρήγα ειναι η μονη Ελληνιδα πολιτικος απο την οποια θα αγοραζα μεταχειρισμενο αυτοκινητο, η’ μαλλον μεταχειρισμενο ποδηλατο, γιατι αυτοκινητο δεν εχω.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
O Xούλιο έχει παίξει πορτάρης στη Ρεάλ Μαδρί Καστίγια (σαν να λέμε στα δευτερότριτα της Ρεάλ) 🙂
http://en.wikipedia.org/wiki/Real_Madrid_Castilla

(αλλά στο βιογραφικό έχει κόψει το «Καστίγια»… είναι κάπως σαν τον Γεωργιάδη τον Αδόνιδα που έχει μιλήσει στο Ξάβαρντ…)
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
153. 😆 😆 Oρθογραφικό ατύχημα ήταν,…αλλά θα μπορούσε να είναι και «άποψη». Έχεις δίκιο! 🙂
physicist said
#156. — Α, ωραία, πες μας τότε και τη γνώμη σου για την ορθοπ*δική. 😉
(Ο γιατρός έφυγε ή παρακολουθεί ακόμη;)
spiral architect said
@155: Πού το βρήκες αυτό βρε θερίο, πανάθεμα τη βίκη; 😀
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
158. Ο ψάχνων βρίσκει, κι ο πίνων μεθά!
Pedis said
# 149 – Y. G. – «80 «The Academic Manifesto: From an Occupied to a Public University Halffman και Radder»
Ακριβεστατες οι επισημανσεις των Halffman και Radder για τα ολλανδικα πανεπιστημια.»
Και όχι μόνο για τα ολλανδικά παν/μια. Δυστυχώς, δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο το παν/μιο σουπερμαρκετ-επιχείρηση.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
127. (Διαρρηγμένο τσαρδί )
Αμάν αμάν! Συμπάσχω.Και που δεν πήραν, είναι ζόρι να ξανασυνέρθει το σπιτικό.
Ό,τι δε βρίσκεις (εμείς ακόμη χάνουμε πράματα) θα λες το πήραν οι εισβολείς και θα ησυχάζεις από περαιτέρω ψάξιμο κι όταν σου προκύψει να τόβρεις θα έχεις χαρά.Το ένιωσα όταν βρήκαμε προ ημερών την πλακουτσή ντιβιντιέρα ανάμεσα στους φακέλους ενός ξεκοιλιασμένου συρταριού που τους απωθέσαμε όπως όπως πάλι,τσουβαλιαστά, στην πρώτη τακτοποίηση μετά τη διάρρηξη.
Σκύλος said
Ακριβώς!
Μόλις βρήκα ένα κατσαβίδι για τα γυαλιά μου, πούχε παραπέσει μέσα σε μιαν άδεια τσάντα για φωτογραφικά.
Μαρία said
101
Γραμμική Β.
Μιχάλης Νικολάου said
111, …Στην Τρέβη υπάρχει κι ένα πολυκατάστημα Μαρξ…
Υπάρχει και εστιατόριο Μαρξ, στο Χιούστον. 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
111, … στο Λουξεμβούργο υπάρχει και οδός Ένγκελς και λεωφόρος Μαρξ…
Για όλους τους επαναστάτες – με αιτία ή χωρίς – στο Μαπούτο, Μοζαμβίκη:
Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Μάο, Κιμ Ιλ Σονγκ, και πάει λέγοντας.
IN said
130 κ.α.: Ο λόγος που η Zeitung vum Lëtzebuerger Vollek, όπως και οι περισσότερες Λουξεμβουργέζικες εφημερίδες γράφεται (ως επί το πλείστον) στα Γερμανικά και όχι στα Λουξεμβουργέζικα δεν είναι αυτός που λέει ο Νίκος αλλά άλλος. Το Λουξεμβούργο χαρακτηρίζεται από αυτό που οι ντόπιοι που ασχολούνται με το θέμα ονομάζουν «δομημένη τριγλωσσία». Είναι μία τρίγλωσση χώρα, όχι όμως όπως το Βέλγιο είναι δίγλωσσο. Στο Βέλγιο ο μισός, χοντρικά να πούμε τώρα, πληθυσμός μιλάει Ολλανδικά κι ο άλλος μισός Γαλλικά (εντάξει, υπάρχουν και κάτι λίγοι Γερμανόφωνοι, αλλά ας τους αφήσουμε) και η συντριπτική πλειοψηφία της μίας γλωσσικής κοινότητας δε μιλά τη γλώσσα της άλλης και δεν μπορούν καν να συνεννοηθούν. Αντίθετα, στο Λουξεμβούργο, ο ίδιος πληθυσμός (το 55% περίπου των κατοίκων που έχουν την υπηκοότητα, χοντρικά πάντα λέμε), δηλαδή καμιά 250.000 άνθρωποι, χρησιμοποιούν καθημερινά τουλάχιστον τρεις γλώσσες (Γαλλικά, Γερμανικά, Λουξεμβουργέζικα), την κάθε μία για διαφορετικό σκοπό: Τα Γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα της νομοθεσίας και της διοίκησης. Οι νόμοι του Λουξεμβούργου γράφονται στα Γαλλικά και τα δικαστήρια βγάζουν τις αποφάσεις τους στα Γαλλικά. Τα Γερμανικά είναι η γραπτή γλώσσα για κείμενα που απευθύνονται σε ευρύτερο ακροατήριο, όπως οι εφημερίδες. Τέλος, τα Λουξεμβουργέζικα είναι η γλώσσα προφορικής επικοινωνίας των ντόπιων μεταξύ τους, αν και τώρα πια τ’ ακούνε και στους τοπικούς σταθμούς του ραδιοφώνου (αποκλειστικά Λουξεμβουργόφωνοι), καθώς και στο τοπικό πρόγραμμα της τηλεόρασης (διάρκειας 2 ωρών το απόγευμα, με ειδήσεις και μαγκαζίνο). Ο λόγος που εφημερίδες κλπ έγγραφα «ευρείας κατανάλωσης» γράφονται στα Γερμανικά και όχι στα Λουξεμβουργέζικα είναι κι αυτός ιστορικός: μέχρι μετά τον Β’ Π.Π. και τη Γερμανική κατοχή δεν υπήρχε ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη «γλώσσα» Λουξεμβουργέζικα και τα Γερμανικά. Τα Λουξεμβουργέζικα θεωρούνταν, περίπου, ως η τοπική διάλεκτος και τα (επίσημα) Γερμανικά, αυτά που θα λέγαμε, ίσως, Hochdeutsch, η γραπτή γλώσσα. Οπότε ότι προοριζόταν στην ευρύτερη μάζα του πληθυσμού (άρα οι εφημερίδες) γραφόταν στα Γερμανικά, που θεωρούνταν η γραπτή μορφή, να το πούμε έτσι, της τοπικής διαλέκτου. Χοντρικά, κάτι σαν την Κύπρο όπου η εφημερίδες είναι σε (κατά το μάλλον ή ήττον) κανονικά Ελληνικά, αλλά οι Κύπριοι μεταξύ τους μιλάνε τα δικά τους και καλά κάνουνε. Επίσημα τα Λουξεμβουργέζικα αναγνωρίστηκαν ως γλώσσα μόλις το 1984, όταν μια Γερμανική ακροδεξιά εφημερίδα (εκδιδόταν και στο Μόναχο, νομίζω, φυσικέ) έγραψε κάτι σαν «Λουξεμβούργιοι παριστάνετε ότι είστε διαφορετικό έθνος αλλά η γλώσσα σας είναι Γερμανικά» οπότε οι Λουξεμβούργιοι θίχτηκαν βαθύτατα και ψήφισαν το νόμο για τη γλώσσα που προβλέπει ότι τα Λουξεμβουργέζικα είναι η «εθνική γλώσσα» του Λουξεμβούργου και ότι η διοίκηση πρέπει να αλληλογραφεί με τους πολίτες «κατά το μέτρο του δυνατού» σε μία από τις τρεις γλώσσες Γαλλικά, Γερμανικά, Λουξεμβουργέζικα, κατ’ επιλογήν του πολίτη, δηλαδή αν τους γράψεις Γερμανικά πρέπει, υποτίθεται, να σου απαντήσουν στα Γερμανικά κ.ο.κ. Πληροφορίες ότι, μέχρι τότε, οι Λουξεμβούργιοι απέφευγαν ν’ ανακηρύξουν γλώσσα τα Λουξεμβουργέζικα γιατί είχαν ακούσει ότι a language is dialect with an army and a navy κι αυτοί, για ευνοήτους λόγους, δεν έχουν ναυτικό, ελέγχονται ως αποκυήματα νοσηρής φαντασίας.
Στη διατήρηση της Γερμανικής ως γραπτής γλώσσας στον τύπο παίζει, σίγουρα, ρόλο και το γεγονός ότι στα σχολεία η διδασκαλία είναι στα Γερμανικά (γλώσσα πρώτης Alphabetisierung) και στα Γαλλικά, ενώ το μάθημα των Λουξεμβουργέζικων είναι της πλάκας, μια ώρα την εβδομάδα ή κάτι τέτοιο. Τώρα τι μάθημα στα Γερμανικά θα σου κάνει δάσκαλος Λούξος είναι άλλο θέμα (καλώς ή κακώς θα γλιστρήσει προς τα Λουξεμβουργέζικα, όταν μιλάει) αλλά τουλάχιστον τα βιβλία και τα γραπτά είναι στα Γερμανικά. Οπότε οι ντόπιοι μεγαλώνουν μαθαίνοντας να γράφουν τα πιο σοβαρά κείμενά τους είτε στα Γαλλικά είτε στα Γερμανικά (αναλόγως και πού σπουδάσανε, αν πήγαν Πανεπιστήμιο) και έτσι γράφουν και οι δημοσιογράφοι τα κύρια άρθρα τους στις εφημερίδες, είτε στη μία είτε στην άλλη γλώσσα.
Τα Λουξεμβουργέζικα όχι απλώς δεν χάνονται (αν και δεν λείπουν και εδώ οι διάφοροι που γκρινιάζουν· αν γελάτε με το ΚΚ Λουξεμβούργου, τι θα πείτε για τους Λούξους εθνικιστές, που όντως υπάρχουν, ευτυχώς σε μικρές ποσότητες;) αλλά γνωρίζουν πρωτοφανή άνθιση. Με τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα SMS κλπ οι ντόπιοι αρχίζουν και γράφουν όλο και περισσότερο Λουξεμβουργέζικα (σκοτώνουν, βέβαια, την επίσημη ορθογραφία, αλλά αυτή ούτως ή άλλως κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά) ενώ, σε αντίθεση με τις εφημερίδες, ο βασικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, το RTL (ναι, και αυτό δικό μας είναι) έχει όλες τις ειδήσεις και, γενικά, όλο το σάιτ του στα Λουξεμβουργέζικα (απαραίτητο, άλλωστε, αφού οι εκπομπές στο ραδιόφωνο είναι στα Λουξεμβουργέζικα http://www.rtl.lu/) κάτι που βοηθάει και στην εξέλιξη της γλώσσας αφού δεν χρησιμοποίεται μόνον για το «Γεια, τι κάνεις; πιάσε μια μπύρα» αλλά και για σοβαρότερα θέματα όπως ο σεισμός στο Νεπάλ ή, ξέρω ‘γω, η εξέλιξη των επιτοκίων της ΕΚΤ. Φυσικά κι εδώ δεν λείπουν οι γκρινιάρηδες γλωσσαμύντορες που διαμαρτύρονται γιατί πολλές φορές μεταφράζονται κατά λέξη εκφράσεις από τα Γερμανικά που πάνε -τάχα- κόντρα στο Λουξεμβουργιανό γλωσσικό ένστικτο. Γενικώς, παραδόξως, η δική μου διαπίστωση είναι ότι η «best practice» είναι, όπου μπορείς, να χρησιμοποιείς Γαλλική λέξη (αν δεν έχεις ντόπια Λουξεμβουργέζικη) και όχι, όπως θα περίμενε κανείς γιατί τα Λουξεμβουργέζικα είναι γλώσσα της γερμανικής οικογένειας, τη Γερμανική! Προφανώς για να τη σπάμε στους Πρώσσους και να μη μας καταλαβαίνουνε. Πάντως στην πράξη γίνεται χαμός, θυμάμαι χρόνια πριν, όταν πρωτοάρχισα να παρακολουθώ την επικαιρότητα στα Λουξεμβουργέζικα (τι έχω κάνει κι εγώ στη ζωή μου!), μού είχε κάνει εντύπωση ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση για μια επίθεση σε μία πρεσβεία στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου ο εκφωνητής που μίλησε αρχικά έλεγε την πρεσβεία d’Ambassade, χρησιμοποιούσε δηλαδή τη Γαλλική λέξη (το d’ είναι το θηλυκό άρθρο) και μετά μας έβαλε ένα βιντεάκι όπου αυτός που έκανε το σπικάζ, την πρεσβεία την έλεγε d’Botschaft, με τη Γερμανική λέξη.
Πάντως, υπάρχει κι ένας άλλος, απλούστερος, λόγος που οι Λουξεμβουργέζικες εφημερίδες έχουν κείμενα στα Γερμανικά (όπως επίσης και ένα περίπου 20% των κειμένων τους στα Γαλλικά): τυπώνουν, αυτούσια, τηλεγραφήματα Γερμανικών (και Γαλλικών) ειδησεογραφικών πρακτορείων.Πού να γεμίσουν τόσες σελίδες με όσα (δεν) γίνονται στο Μ. Δουκάτο, πολύ περισσότερο που επιδοτούνται, παρακαλώ, από το κράτος (και οι κομμουνιστές) και η επιδότηση πάει με τη σελίδα!
138 κλπ. νομίζω έχετε καταλάβει, έτσι δεν είναι, ότι η Jeunesse δεν είναι τυχαίο που έχει τα ίδια χρήματα και παρόμοιο όνομα με τη Γιουβέντους, αλλά είναι γιατί φτιάχτηκε με έμπνευση τη Γιουβέντους; Άλλωστε, το Ες και γενικά το νότιο Λουξεμβούργο είχε πολλούς Ιταλούς μετανάστες λόγω χαλυβουργίας, που ρίζωσαν και εκλουξεμβουργοποιήθηκαν (τι λέξη!). Σε μια άλλη πόλη του νότου, το Ντιντελάνζ (για τους φίλους Ντίντελιγκ) υπάρχει και Ιταλική συνοικία με αυτό το όνομα (quartier italien). Ο Πρόεδρος της Βουλής μας, σοσιαλιστής, ονομάζεται Ντι Μπαρτολομέο στο επώνυμο, είναι φυσικά ιταλικής καταγωγής, και πριν από μερικά χρόνια είχε συμμετάσχει σε εκπομπή μαγειρικής και μαγείρεψε κάτι μακαρονοειδές με συνταγή της γιαγιάς του.
Φυσικέ, η Ζενές δεν είναι και τόσο γλωσσοδέτης, οι ντόπιοι ή τη λένε σκέτη (d’Jeunesse) όπου το eu προφέρεται όπως το Γερμανικό ö ή, αν πρέπει να δηλώσουν και τον τόπο, θα πούν d’Escher Jeunesse ή, σπανιότερα, d’Jeunesse vun Esch, μαζί Jeunesse Esch δεν το λένε ποτέ. Συγχώνευση στο Esch δεν έγινε και δεν θα γίνει ποτέ, υπάρχει ο θανάσιμος αντίπαλος της Jeunesse που ακούει στο όνομα (χωρίς πλάκα)… Φόλα (αρχικά είναι, κάπου έχει μέσα Football και Lawn όπως λέμε lawn tennis αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς πώς βγαίνει). Προφανώς κανείς δεν τους εξήγησε τι θα πει το όνομα στα Ελληνικά. Για χρόνια η Φόλα ήταν στις χαμηλότερες κατηγορίες αλλά προσφάτως τους τα έχωσε ένας εργολάβος (μόνο στην Ελλάδα, νομίζετε, γίνονται αυτά;) και τα πάνε καλά, πήραν και πρωτάθλημα και το μεσημέρι που άκουσα ειδήσεις έμαθα ότι είναι πρώτοι στη βαθμολογία και πάνε πάλι για πρωτάθλημα.
128: Ενδιαφέρον αυτό, Νίκο, πρέπει να κάτσω να το διαβάσω. Γενικώς την Woxx (που είναι η εφημερίδα των Πρασίνων) την περιφρονώ επηρεασμένος από την τοπική σατιρική εφημερίδα (de Feierkrop) που στάζει χολή για όλους και για όλα, κι αυτή την λέει Schülerzeitung (δηλαδή μαθητική εφημερίδα) ή, ακόμη πιο πικρόχολα, Wichs (ο φυσικός θα καταλάβει). Δεν την έχω πάρει ποτέ. Φαίνεται όμως ότι έχει ενδιαφέροντα πράγματα.
IN said
166: Ξέχασα να το γράψω πριν, αλλά ας το προσθέσω γιατί έχει πλάκα: ένα από τα λίγα πράγματα στις Λουξεμβουργέζικες εφημερίδες που είναι γραμμένα, ως επί το πλείστον, στα Λουξεμβουργέζικα, είναι τα αγγελτήρια θανάτου (πολύ συνηθισμένα εδώ και, υποπτεύομαι, ένας από τους κυριότερους λόγους που οι ντόπιοι, ιδίως όσοι είναι κάποιας ηλικίας, παίρνουν την εφημερίδα: να δούνε ποιος πέθανε!). Έτσι κι εγώ, ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθα στα Λουξεμβουργέζικα είναι πώς λέμε «τον προσφιλήν μας κλπ» 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
138,
Κιντ, μα είναι η χιλιοτραγουδισμένη Ζενές Ες (με θυμάσαι ακόμα…) 🙂
physicist said
… νομίζω έχετε καταλάβει, έτσι δεν είναι, ότι η Jeunesse δεν είναι τυχαίο που έχει τα ίδια χρήματα και παρόμοιο όνομα με τη Γιουβέντους …
🙂
(Έγραψες σχόλιο-διαμάντι και είμαι εντελώς λεχρίτης που σου κάνω καζούρα για ένα λάπσους αλλά γέλασα πολύ. Θα επανέλθω στα ουσιωδέστερα!)
Μιχάλης Νικολάου said
166, Κατατοπιστικότατος – άρθρο ολόκληρο! ❗
IN said
169: Δεν πειράζει για την καζούρα, αλλά αν το καλοσκεφτείς έτσι πώς είμαστε εδώ δεν θα με εξέπληττε να έχει τα ίδια χρήματα με τη Γιουβέντους καμιά τοπική ομάδα, να μην πω και περισσότερα!
Δύτης των νιπτήρων said
163 Γραμμική Β΄ λοιπόν! Αν σου πω ότι μου φάνηκε τόσο προφανές που δεν το έψαξα καν; Αντίθετα έριξα μια ματιά στην κυπριακή συλλαβική…
Και τι μας λέει; Διαβάζω κάτι σαν wa-u-ka-te-ro te-se-re-e.
sarant said
165 Δρόμους με ονόματα επαναστατών βρίσκεις (ακόμα) σε πολλά σημεία, μέχρι και σε προάστια του Παρισιού. Αλλά δρόμους με ονόματα επαναστατών που να οφείλονται σε συνωνυμία -αυτό είναι πιο σύσκολο!
166: Α! Ναυτικό έχουν -ή τουλάχιστον έχουν παβιγιόν, σημαία, πώς το λένε. Αλλά είμαι κι εγώ άχαρος που σου κάνω παρατήρηση σε τόσο ωραίο σχόλιο!
spiral architect said
Αλήθεια, ποιος βάζελος (μιας κάποιας ηλικίας) δεν θυμάται την Ζενές Ες! 🙂
(γειά σου ΙΝ!)
Μαρία said
172
Fανάκτερο ; (το όνομα του ιδιοκτήτη μάλλον)
Stazybο Hοrn said
114: Αυτός; 🙂
https://syrizalux.wordpress.com/
Stazybο Hοrn said
Κάνας μπατζανάκης του Μηνά Ντα Βίντσι θα είναι…
Σκύλος said
Brain Drain, ρε γαμώτο!
Τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας εγκαταλείπουν!
(αν δεν είναι μούφα, όπως το συνηθίζει η iefimerida)
spiral architect said
@178: It’s true!
Σκύλος said
Y. G. said
178-179
Το ονομα δεν μου λεει τιποτα. Αλλα τετοια αυτοπροβολη ειναι τραγικη,
Σκύλος said
Η μούρη σου λέει τίποτε; Πρώην υπουργός εσωτερικών, που είχε «ξεχάσει» να πληρώσει το ασφαλιστικό του ταμείο και ζητούσε να ασφαλίζεται, ως άνεργος δημοσιογράφος, αυτός και η οικογένειά του. Την ώρα που ήταν βουλευτής!
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Σκύλε, μεζεδάκι;
[video src="http://www.gifbin.com/bin/032010/1268682414_dog-has-dinner.webm" /]
Σκύλος said
sarant said
178-179: Ωχ, αληθινό ειναι; Και λέει ότι είναι και bilingual (English-French)!!! (εννοώντας ότι ξέρει αγγλικά και γαλλικά, ο αμαθής).
176: 🙂
Σκύλος said
Αν ο εικονιζόμενος στο 178-179 ήταν μηχανή, θα ήταν αυτή.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Πάντως, στα σοβαρά, και χωρίς να έχω μεγάλη ιδέα περί του βίου και πολιτείας του Ντινόπουλου, τον τιμάει ότι ψάχνει για δουλειά, κοτζαμάν τέως υπουργός. Όχι; Τουλάχιστον δεν έφαγε χοντρά…
(εφόσον βέβαια δεν είναι τρολιά ή χόακας το βιογραφικό στο ντεβνετ τζομπς)
Σκύλος said
Βιογραφικό, δια χοιρός του ιδίου
http://www.dinopoulos.gr/default.asp?pid=27&la=1
υπήρξε και δημαρχάρα Βριλησσίων
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
189. Εντάξει, να γράφεις το βιογραφικό σου και να περιλαμβάνεις το βιογραφικό του μπαμπά,της μαμάς και του παπού …είναι ψιλοξεφτίλα μεν, αλλά προσωπικά σταματάω το δούλεμα. Το 188. ισχύει γαρ και σέβομαι οποιονδήποτε ζητάει δουλειά. Έχω κάνει (και μπορεί να ξανακάνω) διανομέας βιογραφικών και ξέρω τη γλύκα…
Μαρία said
189
Χα, χα, φοίτησε παράλληλα στα κατηχητικά.
Να κι ο μπαμπάς.
Ο Βασίλης Ντινόπουλος γεννήθηκε το 1923 στα Τρίκαλα. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και πτυχιούχος μηχανολόγος του Πανεπιστημίου του Άστον, στο Μπέρμιγκχαμ, αποστρατεύτηκε το 1974 ως ταξίαρχος. Αργότερα μελέτησε τη ρωσική γλώσσα (πτυχίο διδασκαλίας της ρωσικής του Ινστιτούτο Πούσκιν της Μόσχας) και μετέφρασε Ρώσους κλασικούς συγγραφείς. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν επίσης οι μεταφράσεις του των έργων του Άντον Τσέχωφ «Ο γλάρος», 1995 και «Η αγάπη και άλλα 32 διηγήματα», 1999.
http://www.biblionet.gr/author/2365/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%9D%CF%84%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82
190
Τι τη θέλει τη δουλειά εξήντα χρονώ άνθρωπος; Δυο τρεις συντάξεις θα πάρει σαν τον Δρακουμέλ.
Γς said
113 @ Κιντ τσι Αραβίας
>Aκόμα να διαγράψεις το 69. Νικοκύρη.
Γιατί να διαγράψει το 69 μου;
απάνω που φαινεται κάποιο φως στην αποκρυπτογράφηση της επιγραφής
Γς said
172:
Εγω το διαβάζω:
wa-na-ke-te-ro te-se-ru-ri
wa-na-ka-to, άνακτος
wa-na-ka-te-ro ἄναξ + -τερος,
ανάκτορο
http://minoan.deaditerranean.com/resources/linear-b-sign-groups/wa/wa-na-ka/
te-se-ru-ri ?
Δύτης των νιπτήρων said
Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι ότι (απ’ όσο θυμάμαι) το -r- στο μυκηναϊκό συλλαβάριο μπορεί να διαβαστεί και -l- (λ). Θα μπορούσε να είναι το ανάκτορο του Τσιρούλη π.χ.
Y. G. said
182 – «Η μούρη σου λέει τίποτε;»
Τιποτα, σκυλε μου. Μουρες μου λενε λιγα γιατι δεν βλεπω τηλεοραση. Μονο μερικα ονοματα συγκρατω, αυτα που εμφανιζονται συχνα στον ηλε-τυπο.
» Πρώην υπουργός εσωτερικών, που είχε «ξεχάσει» να πληρώσει […] Την ώρα που ήταν βουλευτής!
Τα βιογραφικα «πεπραγμενα» του δεν τα ξεχνα.
Y. G. said
187 – Αν ο εικονιζόμενος στο 178-179 ήταν μηχανή, θα ήταν αυτή.
:-):-):-):-)
Γς said
194:
>Θα μπορούσε να είναι το ανάκτορο του Τσιρισιού π.χ.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Γς, Πες μας τίνος είναι το κτίριο με την εξώπορτα να δούμε από πού κρατάει η σκούφια των γραμμάτων, αν είναι γράμματα τελικά
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Α, η Μαρία είπε, και είναι, γραμμική Β. Ωραίο ξόμπλι κάνει! 🙂
sarant said
Όλα βρίσκονται εδώ, είπαμε!
Pedis said
# 178 – Με τέτοιο βιογραφικό και με αυτά που λέει ότι έκανε και μπορεί να κάνει για το καλό των από πάνω, μην τον λυπάσαι αγαπητέ Κιντ, θα βρει αφεντικό να μας δουλεύει.
Εγώ θα ευχόμουν να μην έβρισκε δουλειά ώστε να κάνει αυτά που περηφανεύεται ότι είναι ικανός να κάνει, αλλά για το τελευταίο. Να πάει, δηλ. να μαζεύει τα σκουπίδια στη θέση εκείνων που θα … έχει πετάξει στο δρόμο με την ιδιωτικοποίηση που προώθησε.
Και με τα λεφτά που δίνουν σε όσους έμειναν να εργάζονται χωρίς συνδικάτο!
Σκύλος said
195
YG φίλε μου, αν το επιτρέπεις…
δεν χάνεις και τίποτις, πίστεψέμε!
Y. G. said
190 – » […] σέβομαι οποιονδήποτε ζητάει δουλειά. Έχω κάνει (και μπορεί να ξανακάνω) διανομέας βιογραφικών και ξέρω τη γλύκα…»
Ο κυριος αυτος ειναι δημοσιο προσωπο, εσυ νομιζω δεν εισαι. Θα υπηρχε ισως συγκριση αν ζητουσε δουλεια με βαση τα προσοντα του ως μηχανικου, η’ δικηγορου η’ δασκαλου, οτι ειναι τελος παντων … Αυτος αναφερεται στο ΣιΒι του *και* στα πεπραγμενα του ως δημοσιο προσωπο, αρα οτι γραφει ειναι απ φορ γκραμπς για οσους τον γνωρισαν με την ιδιοτητα του δημοσιου προσωπου.
202
Σκύλος said
203
Μαρία said
Πέπε said
205: Ποιος είναι ο ευφράδης κύριος που κάνει την παρουσίαση; «Η τέχνη δεν έχει όρια (ΟΚ), δεν έχει σύνορα (ΟΚ), δεν έχει στεγανά (ΟΚ), δεν έχει φραγμούς ΟΚ είπαμε!), δεν έχει κανόνες»;
Πάντως μέχρι τα μισά του Ενός του χελιδινιού, δε βρίσκω να τραγουδάει άσχημα. (Έπιασα καναδυό φευγαλέα φάλτσα που τα δικαιολογώ λόγω τρακ – πρώτο πρώτο τραγούδι σε μια συναυλία-εξετάσεις.)
Πέπε said
Παίξτε το βίντεο του 205 (όχι την παρουσίαση στην αρχή, τα τραγούδια – οποιοδήποτε σημείο) και σκρολάρετε λίγο μέχρι να φαίνεται μόνο το 204.
Μαρία said
206
Ο ευφραδής κύριος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ : ΧΑΤΖΑΝΤΟΥΡΙΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ http://www.neasmyrni.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=102&lang=el
http://www.biblionet.gr/author/53129/%CE%92%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD
Απόγονος αυτουνού 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=TeKZAbFj83I
Γς said
spiral architect said
Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Σάκης δεν τραγούδησε άσχημα. Στο κάτω-κάτω της γραφής έχουν τραγουδήσει Θεοδωράκη εκτός απ’ τον Μπιθικώτση και τον Νταλάρα στην μεταπολίτευση, ο Πάριος, ο Ρέμος ή η Αλέξια χωρίς να ανοίξει μύτη. Άσε δε οι λαϊκοδημοτικοί τραγουδιστές των καλοκαιρινών πανηγυριών της ελληνικής υπαίθρου, που για τους ξεμέθυστους συνδαιτυμόνες βασανίζουν τ’ αυτιά του κοσμάκη με τις εκτελέσεις (κυριολεκτικά) του Καημού.
Αλλού -για μένα- είναι το θέμα: Ο Σάκης, η φούστα και το “Άξιον Εστί” 😉
Ρίξτε μια ματιά και θυμηθείτε ….
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Καλημέρα!
Άκουσα χτες βράδυ στις ειδήσεις ότι ο μπαμπάς του Γιάνη Βαρουφάκη δήλωσε, σε συνέντευξή του, ότι ο Γιάνης έκανε την πρώτη επαναστατική πράξη στα 10 του, όταν έκοψε το δεύτερο -ν- απ’ το όνομά του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα που να το επιβάλλει.
Αληθεύει; (ότι, δηλαδή, τα δύο -νν- δεν στηρίζονται ορθογραφικώς πουθενά;)
spiral architect said
E, το’ χουμε ξαναπεί, Γιάνης ήταν και ο Κορδάτος.
Δύτης των νιπτήρων said
Την καλημέρα μου σε όλους και, Φυσικέ, αφιερωμένο: http://xkcd.com/1520/
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
211 Το εβραϊκό όνομα από το οποίο παράγεται ο Ιωάννης δεν έχει διπλό νι (Γιεχοχανάν). Ίσως εννοεί αυτό.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Eτοιμαζόμουν να γράψω στον Αρχιτέκτονα (212) ότι δεν έχω αντίρρηση, ούτε καν αισθητικά (τώρα, μάλιστα, μου αρέσει κιόλας!) και με πρόλαβες, Νίκο: πρέπει να έχουμε κάποιο επιχείρημα υποστηρικτικό απέναντι σε κάθε λογής κακόβουλους και …αφάνταστους!
giorgos said
Τό θέμα περί «τέχνης» κλπ τό είχαν πιάσει καί τό είχαν αναλύσει πολύ σωστά οί αρχαίοι .
«…Αὐτὴ εἶναι ἡ βαθύτατη συνείδηση τῆς ἐποχῆς τοῦ Πλάτωνα πού τὸν ἔκανε νὰ μπορέσῃ νὰ διακρίνη τὴν «μέσῳ τῆς τέχνης ἀντίπαλη ἀξίωση τῆς παράδοσης πρὸς τὴν ἐπιστημονικὴ λογικὴ γιὰ τὴν διδασκαλία τῆς ἀλήθειας» [14]. Ὄχι μιᾶς κάποιας ἀλήθειας, ἀλλά τῆς ἀλήθειας ἐκείνης πού πρέπει νὰ εἶναι πάντα ἐνεργὸς γιὰ νὰ εἶναι ἀλήθεια, δηλαδή τῆς λογικῆς ἀλήθειας. Γιατί εἶναι ἄλλο πρᾶγμα ἡ συναισθηματικὴ κατανόηση καὶ ἄλλο ἡ ἀλήθεια τῆς Λογικῆς, ἡ φύσει δυναμική.
Εἶναι ὀξύτατη ἡ παρατήρηση τοῦ Πλάτωνα ὅτι ἡ τέχνη ἀποβαίνει σὺν τῷ χρόνω φορέας συντήρησης, ἕνα μέσον γιὰ τὴν παγίωση κεκτημένων θεσμῶν.
Ἀπὸ τὴν πολιτικὴ ἐξουσία ἐδιώχθησαν κατ’ ἐξοχὴν οἱ φιλόσοφοι καὶ οἱ ἐπιστήμονες. Τὰ παραδείγματα τοῦ Σωκράτη, τοῦ Ἀριστοτέλη, τοῦ Τζιορντάνο Μπροῦνο, τοῦ Γαλιλαίου, τοῦ Κὰντ ἔρχονται ἀκούσια σὰν περιπτώσεις πού διεφύλαξε ἡ ἱστορικὴ μνήμη.
Και τοῦτο βέβαια δὲν εἶναι τυχαῖο.
Ὁ Λάϊος παρακούει τὴν ἐντολὴ τοῦ Θεοῦ, ὅπως καὶ ὁ Ἀδάμ [15]. Ἡ ἀνέκλητη προγονικὴ παρακοὴ τοῦ Ἀδὰμ κάνει τὴν ἀνθρώπινη ὕπαρξη συμφυρμένη μὲ πόνο. Τὸ δράμα τοῦ Οἰδίποδα ξεκινάει ἀπὸ τὴν παρακοὴ τοῦ Λαΐου καὶ εἶναι ἀδιέξοδο, ὅπως ἀδιέξοδος εἶναι καὶ ὁ ἀνθρώπινος πόνος στὴν Γένεση. Ἀπὸ τὸν Ἀδὰμ ὡς τὸν Οἰδίποδα δὲν ὑπάρχει ἀνθρώπινη ἱστορία ἡ ἀνθρώπινη μοῖρα παραμένει ἀναλλοίωτη. Ἡ κοινωνικὴ ὕπαρξη τοῦ Οἰδίποδα δέν ἔχει ἄλλο σκοπὸ παρὰ νὰ ὁλοκληρώνη τὶς βουλὲς τῆς ἀδιέξοδης μοίρας του [16]. Ἔστω καὶ σὰν βασιληᾶ. Ἡ σημασία τοῦ Λαοῦ τῶν Θηβῶν περιορίζεται στὸ ρόλο τοῦ φορέα κακῶν, γιὰ τὰ ἀνομήματα τοῦ ἄρχοντος. Ἡ πράξη ὅμως τῆς «Πολιτείας» εἶναι ἐπιστημονικὴ γιατί εἶναι δεδομένο φυσικὸ γεγονὸς ἡ ὕπαρξη τῆς κοινωνίας καὶ σκοπὸς τῆς «Πολιτείας» εἶναι νὰ ἀποκλείσῃ ἀκριβῶς τὴν παραδοχὴ μιᾶς ὁποιασδήποτε μοίρας. Ἀσχολεῖται κανεὶς μὲ «Πολιτεῖες» ἀπὸ τὴν στιγμὴ πού πείθεται ὅτι πράγματι ὁ ἀνθρώπινος προσωπικὸς πόνος εἶναι δεδομένος. Καὶ τότε δύο λύσεις ἔχει ὁ ἐπίγειος ἄνθρωπος : ἤ νὰ ἐγκλεισθῇ σ’ αὐτὸν καὶ νὰ καταντήση Οἰδίποδας — πρᾶγμα πού τίποτε δὲν σημαίνει [17] — ἤ νὰ καταπιαστῆ μὲ τὴν γιατρειὰ τοῦ πόνου του, δηλαδή νὰ γίνη ἐνσυνείδητον «πολιτικὸν ζῶον».
Ἡ «Πολιτεία» τοῦ Πλάτωνα εἶναι τὸ «Κεφάλαιο» τοῦ Μὰρξ τῆς ἀρχαιότητας.
Γς said
Στο ΣΚΑΊ ΤιΒι τώρα.
Δημήτρης Βίτσας:
«Είναι απαραίτητη μια ροή ρευστότητας»
Γς said
και πιο κάτω είπε:
» Για να κουρέψουμε ένα αυγό χρειάζονται δύο»
Σαν το ταγκό και το λαγό να πούμε που χρειάζονται δύο. Ο ένας να πιάνει τον λαγό κι ο άλλος να τον αρμέγει.
physicist said
#211. — Έτσι είναι με τους γνήσιους επαναστάτες. Σε κάποια στιγμή επιτρατεύεται για αρρωγή η σύζυγός τους (είτε για να γελάσει στο φακό του περιοδικού μόδας είτε για να τους προστατέψει απ’ τους παραπλανημένους αντιεξουσιαστές) κι αργότερα εμφανίζεται κι ο μπαμπάς, όλοι για να μας πουν τι αντισυμβατική ιδιοφυία είναι το πιντί κι εμείς οι μοχθηροί τον εχθρευόμαστε από ζήλια.
Μιλάμε για τόσο κακόγουστη κωμωδία πλέον.
physicist said
#213. — Αντιχαιρετίζω και γελάω, Δύτα μου!
Γς said
Για τους τραυματίες της συμπλοκής στον Κορυδαλλό.
«Η κατάστασή τους εχει διαφύγει τον κίνδυνο»
ΣΤο ΣΚΑΪ τώρα
sarant said
218 Αυτό δεν το καταλαβαίνω, δεν έχει δυο χέρια;
Γιάνης Βαρουφάκης - Game Theory Expert. said
219. Δεν σού κρατώ κακία αγαπητέ Φυσικέ! Εγώ τους αγαπώ και τους νοιάζομαι όλους! Να είσαι καλά!
physicist said
Ούτε γω εσένα, Κιντάκο μου, ο καθένας με τις προτιμήσεις του!
Γς said
222:
Μπερδεύτηκε. ‘Η μάλλον μπέρδεψε τις παροιμίες.
Ευτυχώς που δεν αναφέρθηκε με το πως δεν βάφονται τ αυγά.
physicist said
Δηλαδή αν δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό πόσο έχουν πλέον χάσει τη σημασία τους οι λέξεις, δείτε τις δηλώσεις εκείνου του παράγοντα (άνευ χαρτοφυλακίου), ο οποίος αφού πρώτα βρίζει τον αθλητή με λόγια που θα έκαναν λιμενεργάτη να κοκκινίζει από ντροπή, μετά βγαίνει και λέει ότι «δεν τον εκφράζει αυτό που συνέβη». Εσύ τα είπες, άνθρωπέ μου, τι θα πει «δεν σε εκφράζει»; Τι παλαβομάρα έχει πέσει ωρέ παιδιά;
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
@226,
όταν έκανε τη δήλωση, δεν ήξερε ότι όλα είχα καταγραφεί, χάρη στον άρτιο σημερινό τεχνολογικό εξοπλισμό. Αν το ήξερε, δεν θα τά ‘λεγε, το ανθρώπινο κουρέλι, ο υπόλογος της κοινωνίας.
Σκύλος said
226
Δεν φταίει αυτός, ρε γμτ! Κάτι ξυπνάει μέσα του όταν τον πίνει…
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Ο παράγων.
physicist said
Παίδες, ελπίζω συμφωνούμε ότι, σε σοβαρή χώρα, σ’ αυτόν τον τύπο θα είχε απαγορευτεί να πλησιάσει αθλητικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα 50 χμ.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
@230, υποθετικός του απραγματοποίητου.
Σκύλος said
230
Δεν έχω το λεξικό Μπαμπινιώτη αλλά εάν έχει το λήμμα «κωλόπαιδο», φαντάζεσαι ποιανού θάπρεπε να παραθέτει τη φωτογραφία.
physicist said
#232. — 😀
sarant said
Ναι, αυτό το «δεν τον εκφράζει» είναι απίστευτη δικαιολογία. Πάλι καλά που δεν είπε «δεν ανταποκρίνεται στον προσωπικό μου πολιτισμό»
Pedis said
# 144 <- μάλλον έξι χρόνια δεν φτάνουν για να εκδικαστεί υπόθεση βασανιστηρίων από αστυνομικούς. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Πολλα'γίνονται στο μεταξύ και τσουουουπ στο αρχείο
"Αναβλήθηκε για τις 7 Οκτωβρίου η δίκη για τα βασανιστήρια εναντίον Χιλιανού κρατούμενου στο Α.Τ. Ακροπόλεως"
http://left.gr/news/anavlithike-gia-tis-7-oktovrioy-i-diki-gia-ta-vasanistiria-enantion-hilianoy-kratoymenoy-sto
Σκύλος said
Α, και χρόνια πολλά για όσους μεγάλωσαν με το Star Wars. Του Λούκας ή του Ρέιγκαν, δεν έχει σημασία πιά…
spiral architect said
Αλήτες! 😆 😆
Γιάνης Βαρουφάκης - Game Theory Expert. said
237. Αλήθεια είναι κύριε Σπάιραλ!
Πηγή έμπνευσής μας, η παλιά παιγνιοθεωρητικός Ρένα…
Σκύλος said
Ωρέ Σπάιραλ
Ο Θάνος έχει τελειώσει Δημοτικό;
Γιάνης Βαρουφάκης - Game Theory Expert. said
This is SYRIZA!!

spiral architect said
@239: Στην αρχή νόμιζα ότι είναι φωτοσοπιά, αλλά τελικά είναι αλήθεια.
(δικηγόρος, σου λέει μετά …)
sarant said
237-39-41 Να δούμε, θα εφαρμοστεί;
Μαρία said
Παρέμβαση εισαγγελέα για τις απειλές Γιαννακόπουλου προς Σπανούλη http://tvxs.gr/news/athlitika/parembasi-eisaggelea-gia-tis-apeiles-giannakopoyloy-pros-spanoyli
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
243. Σιγά τις απειλές! Άλλο απειλές, άλλο κατάρες. Κατάρες του έριξε… (σοβαρότερα θέματα δεν έχουν για να ασχοληθούν οι εισαγγελείς σε αυτό το ρδελομπού; 😦 )
Μαρία said
241, 240
Τώρα ξύπνησε ο Θανασάκης!
Πριν απο περίπου ένα μήνα εκδόθηκε η ΚΥΑ (αρθρ. 9, β τουλάχοστον 5 μέτρα) http://www.kosnews24.gr/oikonomia/item/223242-ksana-ompreles-stis-paralies-para-tin-apofasi-tou-ste
Και η απόφαση του ΣτΕ είναι απο τα τέλη Μαρτίου http://www.topontiki.gr/article/123385/mploko-toy-ste-se-xaplostres-kai-ompreles-stis-paralies
Πέπε said
@239: Το σωστό είναι «απαγόρευση τραπεζάκια […] και απόσταση αυτά»
@211: Τα δύο ν στο Ιωάννης δεν είναι αστήριχτα. Το όνομα υπάρχει στην ελληνική του μορφή από τον καινό που τα διπλά προφέρονταν, οπότε, αφού οι άνθρωποι έλεγαν Ιωάν-νης, το έγραφαν κιόλας. Το αν ορθώς εξελλήνισαν το εβραϊκό όνομα έτσι, λίγη σημασία έχει. (Και στα μέρη όπου τα διπλά προφέρονται ακόμη, ο Γιάννης με δύο νι προφέρεται. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πώς προφέρουν τον Γιάνη. Οι Κύπριοι της παρέας, τι λέτε – τι ακούτε; Στις ειδήσεις πώς τον ονομάζουν προφορικά;)
Άλλο όμως εννοούν, μάλλον, οι Βαρουφάκηδες πατήρ-υιός: Πράγματι, δεν υπάρχει τίποτε που να επιβάλλει μια ορθογραφία, όσο βάσιμη και καθιερωμένη κι αν είναι. Άμα κόψεις το ένα νι από τον Γιάννη, ή κάνεις τα γιώτα ήτα στον Χατζηδάκη, τι θα σου κάνουνε; Φυλακή δεν παίζει. Πρόστιμο δεν παίζει. Εξορία δεν παίζει. Κρεμάλα δεν παίζει. Ακόμα και κάποιοι νόμοι που σε υποχρεώνουν να κάνεις κάτι αλλά χωρίς ποινή αν δεν το κάνεις, δεν ισχύουν εδώ. Τα ορθογραφικά λάθη, ή έστω οι γλωσσολογικά αβάσιμες ορθογραφικές επιλογές, δεν επιβάλλονται.
Spiridione said
245. Ε το είχε έτοιμο το τουίτ για όταν θα πλάκωναν οι ζέστες.
Σκύλος said
246
Κρεμάλα δεν παίζει
Σίγουρα όχι! Σκέφτεσαι να σου βάλει ο άλλος «Γιανης» στην κρεμάλα; Σε κρέμασε γιατί εσύ θα ψάχνεις για «Γιώτης»
http://a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2Freplygif.net%2Fi%2F603.gif&key=YIsDYClzWCsrZZ6VgQWFEg&w=800&h=282
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
246. Tα 2 ν δεν προφέρονται ιδιαίτερα . Και Γιάννης και Γιάνης το ίδιο πράμα θα ακούσεις στην Κύπρο. Και γενικά η εντύπωση ότι προφέρουν διπλά ό,τι γράφεται διπλό, είναι λάθος! Π.χ οι Βρετανοί γράφονται με 1 τ ,αλλά προφέρουν 2 (μη πω και 3 δηλαδή…). Δεν νομίζω ότι τα έντονα (διπλά) κ ,π, και τ των Κυπρίων έχουν να κάνουν με ορθογραφία. Εξάλλου το ίδιο πανω κατω προφέρουν γραματιζούμενοι κι αγράμματοι, ορθογράφοι και ανορθόγραφοι.
Υπήρχε κάποιος σχολιαστής παλιότερα εδώ , ο Ρος Ντέηλυ, που τα ανέλυε αυτά τα φαινόμενα με γλωσσολογικούς όρους…
sarant said
245 Για το ΣτΕ δεν το ήξερα.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Παρακαλούνται οι αγαπητοί Φυσικοί να διευκρινίσουν περί Κίνας και αεροπλάνου, γιατί ο Ιμάμης μας με μπερδεύει λίγο…
Ριβαλντίνιο said
Καλά τα λέει. Πώς θα φτάσουμε στην Κίνα ? Τα’χε πει και ο Ζήνων με τον Αχιλλέα και την χελώνα.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
252. Nαι ρε παιδί μου, εντάξει δε λέω ,καλά τα λέει. Απλώς εκεί στο 0.55 ρωτάει (ρητορικώς) το κοινό «Είμαι σωστός ή όχι;» και οι αποκάτω δεν απαντάνε.
Σκύλος said
253
Μαλάκες είναι ν΄απαντήσουνε;
Στη Σαουδική Αραβία δεν είναι;
ΕΦΗ-ΕΦΗ said
218.>>Ο ένας να πιάνει τον λαγό κι ο άλλος να τον αρμέγει.
Τη χελώνα;τα αυγά;Κάτσε να ξεμπερδέψουμε τις παροιμίες: Κούρευε αυγά κι άρμεγε χελώνες ή κούρευε λαγούς κι άρμεγε χελώνες; Α! Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες; ή μήπως άρμεγε αυγά και κούρευε χελώνες; 🙂 🙂
gpointofview said
# 69, 199 και άλλα
Απ’ ότι έχω ακούσει δυο Πολωνοί αρχαιολόγοι και μελετητές της γραμμικής Β, ο Βάλτεκ Κίστναβ και ο Λεχ Ακλερακ πριν από αρκετά χρόνια -με την άδεια των ιδιοκτητών- έβαλαν μερικά συλλαβογράμματα στις πόρτες σπιτιών του ευρύτερου δελφικού χώρου τα οποία κατά μερικούς είναι τα ονόματα των ιδιοκτητών και κατ’ άλλους κρυπτογραφημένες υποδείξεις για πανάρχαιους ιερούς χώρους
physicist said
#251. — Λάθος είναι είναι ο Ιμάμης, η Γη γυρίζει στ’ αλήθεια. Να, εγώ τώρα τελευταία, όποτε είναι να πάω δυτικά, απλώς χοροπηδάω για αρκετή ώρα μέχρι να γυρίσει η Γη κάτω απ’ τα πόδια μου και να φτάσω στον προορισμό μου, και δεν μου στοιχίζει δεκάρα. Μέχρι Καλαί έχω πάει με χοροπηδητά, κι άμα δεν ήτανε η ρημάδα η θάλασσα, στο Λοσάτζελε θάφτανα.
Γς said
«Δεν είναι αντρίκιο να μην τον παίρνεις πίσω»
‘Η μήπως είναι;
http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=221608
Y. G. said
251 – H πλακα ειναι οτι το αντικειμενο που κρατα στα χερια του ο ιμαμης και που «υποδυεται» τη Γη φαινεται σαν να ειναι ποτηρι νερο με αεροστεγες καλυμα απο αυτα που δινουν οι ΑΕΡΟσυνοδοι στους επιβατες. Αρα, ο ιμαμης μαλλον πεταξε για… αλλα δεν εφτασε στην Κινα 🙂
Πέπε said
@249: Α ναι; Γιατί στα 12νησα ο Γιάν-νης προφέρεται σαφώς με δύο νι.
Τα διπλά της προφοράς δεν προέρχονται βέβαια από την ορθογραφία, αλλά ούτε και άσχετα είναι από αυτήν. Κατ’ αρχήν ό,τι γράφεται διπλό προφέρεται διπλό και τανάπαλιν, και μετά αρχίζουν οι εξαιρέσεις: γράφουμε Βρετανοί γιατί έτσι έχει καθιερωθεί πανελληνίως, αλλά προφέρουμε Βρεττανοί γιατί έτσι το έχει η διάλεκτος. Οι 12νήσιοι προφέρουν διπλό νι σε όλα τα ρήματα εις -ώνω (ή μήπως σε όλα γενικώς τα ρήματα εις -νω; – δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό), πράγμα που ιστορικά θα ήταν αδικαιολόγητο σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά απηχεί κάποια τοπικού επιπέδου εξέλιξη.
Θυμάμαι μαθήτρια στην Κάρπαθο, από ένα από τα λίγα χωριά που αυτές οι λεπτομέρειες της προφοράς διατηρούνται και στα μικρά παιδιά, να προφέρει «θάλασσα» με διπλό σίγμα και «Οδυσσέας» με μονό: το πρώτο είναι κληρονομημένη λέξη του μητρικού της ιδιώματος, το δεύτερο είναι μια σχολική ουσιαστικά λέξη.
Επίσης προφέρουν το «πολύς» με δύο λάμδα σε όλους τους τύπους των τριών γενών και του επιρρήματος, πράγμα που με οδηγεί στη σκέψη ότι η επίσημη ορθογραφία είναι ιστορικά λανθασμένη (έχει δηλαδή μείνει στην αρχαία, ανώμαλη ως προς τα λάμδα κλίση, χωρίς να λάβει υπόψη της εξελίξεις που σημειώθηκαν έκτοτε και που μόνο σ’ αυτά τα ιδιώματα μαρτυρούνται, αφού στα υπόλοιπα ιδιώματα και στην κοινή ν/ελλ η διαφορά έχει χαθεί έτσι κι αλλιώς).
Όλα αυτά τα ιδιώματα, και της Κύπρου ίσως περισσότερο, εκτός από το να προφέρουν τα διπλά έχουν επιπλέον και την τάση να αναπτύσσουν διπλά εκεί όπου δεν υπήρχαν αρχαιόθεν.
Μαρία said
260
Μη αιτιολογημένος διπλασιασμός στην κυπριακή διάλεκτο http://glossologia.phil.uoa.gr/sites/default/files/7.Christodoulou.pdf
Πέπε said
261: Από μια διαγώνια ανάγνωση, μένω με την εντύπωση ότι «μη αιτιολογημένο» εννοεί το διπλασιασμό που μέχρι ΄τωρα δεν έτυχε ικανοποιητικής αιτιολόγησης -αλλά που προσπαθεί ο συγγραφέας να τον αιτιολογήσει- κι όχι, βέβαια, τον αναίτιο (ότι δηλαδή έρχεται ο Κύπριος στα καλά του καθουμένου και μου λέει «ππέσε, ππήδα, βούττα»).
Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα που είδα είναι το χαρουππόμελον < χαρούπιν !! Άντε να μάθεις μετά κυπριακά ως ξένη γλώσσα…
Δεν παύω ποτέ να εντυπωσιάζομαι που μικρές, κρυφές διαλεκτικές ιδιαιτερότητες (π.χ. το νησσί) είναι κοινές μεταξύ Κύπρου και 12νήσων (+ Ικαρία, Αμοργό κλπ.), τη στιγμή που ποτέ δεν υπήρξε «Κυπροδωδεκάνησος» ως ενιαία κοινότητα διακριτή από τον υπόλοιπο ελληνισμό…
Pedis said
Διαβάζει ακόμη την πρώτη μετάφραση των μετερωλογικών στα αραβικά, γι αυτό τα λέει λίγο μπερδεμένα.
Πάλι καλά που δεν έχει πέσει στα χέρια του κάνα εκλαικευτικό βιβλίο του Πουανκαρέ διότι τότε ούτε ψύλλος στον κόρφο μας. (Και με τα σιδερικά που έχουν κόβουν μέχρι ψύλλο στα τέσσερα με τη μία πάνω στον κόρφο.)
Pedis said
# 263 -> # 251
κουτρούφι said
Στη Σίφνο το Γιάννης προφέρεται ΄με διπλό -ν. Διπλό -ν έχουμε και στο «πιάνεις», «φτάνεις», «χάνεις». Μονό, όμως, στο «γιάνεις», «κάνεις».
Δεν φαίνεται συσχέτιση με την ορθογραφία αν και φαίνεται ότι όσα γράφονται με διπλο σύμφωνο, στην πλειοψηφία τους, αυτό ακούγεται διπλό. Όμως, στο «Ιωάννης», «Ιωάννα» ακούγεται μονό -ν.
Μαρία said
Γς said
Nellie Bly. Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 150 [+1] χρόνια κι η γκουγκλ την παρουσιάζει στην σελίδα της.
Και να παρουσίαζε λέει και την δικιά μας τη Nellie.
Θα βλέπαμε κάποια από τις γυμνές φωτογραφίες της στον Παρθενώνα.
Γς said
Και κάπου εδώ τελειώνει η αποστολή μου. Η έρευνα που έκανα ινκόγκνιτο στα λημέρια του δικού μας.
Η Εφη-Εφη αντελήφθη αμέσως ποιον αφορούσε η έρευνα.
Κι ο Δύτης κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει την επιγραφή [γραμμικής γραφής Β].
Δεν γνωστοποιώ άλλα στοιχεία [τεστ DNA αγάλματος κλπ] διότι προέκυψαν ίχνη ψεκασμού.
Κι εγώ με τον χοντρούλη [της ευρύτερης Γαλαξιδιώτικης δυναστείας δεν μπλέκω [σαν τον Μπουτάρη]
sarant said
266 Όλα είναι θέμα παιδείας, είπαμε.
268 Ναι, αλλά αυτά ήταν προσωπικά δεδομένα 🙂
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
263. O συγκεκριμένος Ιμάμης είναι μορφή του πενταγράμμου στον Κόλπο. Τον καλάνε από δω κι απο κεί και δίνει διαλέξεις… Είναι ένα είδος χμμ…Τζάνη, ή Αργυρόπουλου ξέρω γώ. Μη νομίζεις! Και οι Αράπηες ανθρώποι είναι και κάνουν προφανώς χάζι κι αυτοί (έστω κάποιοι…). Η συγκεκριμένη φάση δεν έγινε στη Σαούντια αλλά στα Σάρζα ,εμιράτο δίπλα στο Αμπουντάμπι. Πολύ πιο «αυστηρό» σε σχέση με Αμπουντάμπι (άσε το Ντουμπάι!) αλλά η ερώτηση (παίρνει κι αυτός χαρτάκια με ερωτήσεις του κοινού ,σαν τον Ντώκιν…
)ήταν μάλλον τρολιά! («για να γελάσουμε λίγο με τον Ιμάμη!») Δηλαδή, πήγε ο άλλος σε μήτινγκ Κοράνι-στάντιγκ, και ρώτησε έτσι στα καλά καθούμενα αν η Γη κινείται; 😆
LandS said
Πλάκα έχουν αυτά τα προβλήματα.
Σα και αυτό που ζητάει να πεις πόσο περισσότερο διαρκεί η πτήση απο LA,CA σε NY, NY (άτσα!) από οτι η πτήση Νέα Υόρκη – Λος Άντζελες.
Πάντα υπάρχει ο σπαστικός που παρατηρεί ότι μπορείς να αλλαξεις τη ταχύτητα του αεροπλάνου ως προς τον αέρα και όχι ως προς το εδαφος, και ο εξυπνάκιας που κανει ερωτήσεις για τη κατανάλωση καυσίμου.
physicist said
#270. — Η πλάκα είναι ότι οι περισσότεροι μένουν στην εξήγηση με το αεροπλάνο και γελάνε μ’ αυτήν, ενώ ακολουθεί άλλη μία, που είναι θεολογικά πολύ ισχυρότερη: εφόσον ο Προφήτης έχει πει ότι αν πέσεις απ’ τον Έβδομο Ουρανό θα προσγειωθείς στη Μέκκα, αυτό αποδεικνύει ότι η Γη δεν περιστρέφεται, γιατί εαν περιστρεφόταν θα έπεφτες κάπου αλλού. Δηλαδή το να είναι ο Μεγαλοδύναμος τόσο έξυπνος και να σε αμολάει από τον Έβδομο σε κατάλληλη χρονική στιγμή, έτσι ώστε να πέσεις στη Μέκκα την ώρα που περνάει δεν παίζει. Πού να κάθεται να λύνει τώρα διαφορικές εξισώσεις σε περιστρεφόμενα συστήματα αναφοράς, με μη τετριμμένη εξάρτηση της τριβής από την ταχύτητα και πράσινος άλογος, άσε μωρέ τη Γη ακίνητη καλύτερα και βάλε τον Ήλιο να στριφογυρνάει σαν τον χαμάλη γύρα-γύρα.
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
272. Είναι μεγάλη αμαρτία να βάλεις το Θεό (αλλά και άνθρωπο…) να λύσει διαφορικές εξισώσεις! Υπάρχει το Wolframalpha άθεε Φυσικέ! 😆
https://www.wolframalpha.com/input/?i=differential+equation+solver&lk=4
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
«Στα 400 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε 11 θεματικά-επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη της QS για το 2015.»
http://www.nooz.gr/article/to-ap8-sta-kalitera-panepistimia-tou-kosmou-rin
ερ. 1. τώρα αυτό είναι κατόρθωμα; 🙂
ερ 2. (προς τους εκλεκτούς επιστήμονες του ιστολογιού): «Στις επιστήμες Γης & Θάλασσας το ΑΠΘ κατατάσσεται στις θέσεις 151-200 …» Tι είναι οι «επιστήμες Γης και Θάλασσας» πατριώτες; Και γιατί δεν υπάρχουν και επιστήμες «αέρος»; Ο αέρας δηλαδή στο πηγάδι φύσηξε;
Δεν θα είχαμε υψηλή θέση στην Αερεπιστήμη,Αερολογία, ρε γμτ!? Ερωτώ!
spiral architect said
@274: Επιστήμες γυναίκας δεν υπάρχουν, για να διαπρέψουμε; 😀
(κατα το «πυρ, γυνή και θάλασσα» …)
Θρασύμαχος said
«η ελλειπής φρούριση και τα κυκλώματα … προϊονίζονται δυσάρεστα γεγονότα» http://www.tovima.gr/society/article/?aid=700660
spiral architect said
@276: Πριν απ’ τον ιονισμό κάτω από μεγάλη διαφορά δυναμικού, απόσταση πόλων-ακίδων και παρουσία υγρασίας συμβαίνει το φαινόμενο του προϊονισμού. 😛
Άμα δε, κρατάς το κατάλληλο πριόνι, προλαμβάνεις τον ιονισμό με πριονισμό! 😀
(και είναι καλή δημοσιογράφος ρε γμτ …)
sarant said
Κι άμα προϊονίζεις το κλαδί που κάθεσαι πάνω του…
physicist said
Παίδες, εδώ τα λέγαμε για τα πριόνια (prions), τις πρωτεΐνες δηλαδή, που πρέπει να προφέρονται ασυνίζητες σε αντίθεση με το εργαλείο της ξυλουργικής ή αλλού ήτανε η κουβέντα; Πάει καιρός τώρα.
physicist said
Θα μπορούσε να ήταν μια κουβέντα σχετική με την καλλωπιστική τάση μερικών να βάζουν ένα αχρείαστο και άχρηστο -ο στο τέλος μερικών λέξεων σε -ι: χαρακτηριστικό παράδειγμα το βαρίδιο, «ο Ταδόπουλος είναι βαρίδιο για την ομάδα του Παναθηναϊκού» και τέτοια. Οπότε σωστά μεν αλλά εκτός από το πριόνι υπάρχει και το πριόνιο, κι αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
spiral architect said
Στην Ηλεκτροτεχνία ιονισμός καλείται η διάσπαση ενός ρευστού (αερίου ή υγρού) μονωτικού μέσου ενός διακόπτη ισχύος. Αυτό το μονωτικό μέσο μπορεί να είναι ο ατμοσφαιρικός αέρας, ένα αέριο, λάδι, CO2 ή ακόμα και το κενό.
Συνέπεια αυτής της διάσπασης είναι το βραχυκύκλωμα. Mπαμ (να είσαι μακρυά όμως!) και σβήσανε τα πάντα.
Δευτερ&om... said
[…] Πρωτομαγιάτικα θα ήταν αν δημοσιεύονταν χτες, οπότε δευτερομαγιάτικα σήμερα. * Και ξεκινάμε με μιαν ακόμα εκδήλωση του νόμου του Μέφρι (προσοχή: όχι Μέρφι), που είναι ο νόμος εκείνος που ορίζει ότι… […]
Θρασύμαχος said
#276: στο μεταξύ http://www.tovima.gr/society/article/?aid=700660 κάποιος θα τους τό ‘πε και διορθώσανε τη φρούριση, άρα τα ελλειπής και προϊονίζονται τους φαίνονται άψογα.
sarant said
280 Με το βαρίδιο βγάζω σπυράκια 😉
Πέπε said
Σπυράκϊα
sarant said
Το σπυράκιο; 😉
Μιχάλης Νικολάου said
275, …Επιστήμες γυναίκας δεν υπάρχουν;…
Άφθονες! 🙂
spiral architect said
@287: ❤
spiral architect said
Στα επόμενα μεζεδάκια ίσως θα πρέπει να ενταχθούν και οι προχθεσινές φραστικές (και όχι μόνον) ασυνταξίες του Σταύρου του Μπομπολάκη, αλλά μάλλον οι συνδαιτυμόνες θα βαρυστομαχιάσουν.
sarant said
289 Ναι, ναι.
Y. G. said
274 – » «Στις επιστήμες Γης & Θάλασσας το ΑΠΘ κατατάσσεται στις θέσεις 151-200 …» Tι είναι οι «επιστήμες Γης και Θάλασσας» πατριώτες;»
Κιντ (ακα ελ τσικο φαμοσο), με τις «επιστήμες Γης» μαλλον εννοουν τη γεωφυσικη, γεωλογια, γεωδυναμικη, γεωδαισια κλπ (δηλ. geosciences) και με τις «επιστήμες Θάλασσας» ocean sciences. Ολα αυτα τα υποπεδια ειναι εφαρμοσμενη φυσικη και εφαρμοσμενa μαθηματικα. Θα προτιμουσα να ελεγαν γεωεπιστημες αντι επιστήμες Γης. «Επιστήμες Θάλασσας» ειναι απαιχτο 🙂
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
291. Γεια σου τσίκα ίντσα αρχεντίνα! 🙂
H γεωδαισία (άλλως «Τοπογραφία») πάντως δεν είναι geoscience. Eίναι καθαρό engineering. Καθαρά εφαρμοσμένα μαθηματικά δηλαδή, άντε και λίγη Φυσική μέσα… 🙂
Παύλος said
Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ ιόντων.
Γς said
113 @ Κιντ τσι Αραβίας
[και192:]
>Aκόμα να διαγράψεις το 69. Νικοκύρη.
Γιατί να διαγράψει το 69 μου;
Αν θέλεις μου απαντάς.
[για να ξέρω]
sarant said
Νομίζω ότι εννοεί το 70
Μπασκετούλης said
Η βόμβα με την κωδική ονομασία «Trinity»- εμπνευσμένο από ένα ποίημα του John Donne- εξερράγη στην έρημο κοντά στο Alamogordo του Νέο Μεξικό .
http://www.huffingtonpost.gr/2015/05/06/story-alamogordorobert-oppenheimer_n_7220640.html?1430909520&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget
Επίσης, είναι πολύ εκνευριστικό όλες οι αθλητικές σελίδες να γράφουν συνεχώς «..της Ευρωλίγκα». Παιδιά είναι η Ευρωλίγκα, της Ευρωλίγκας!! Αλλίως γράψτε της Γιουρολίγκ…
sarant said
296 Καλώς ήρθες, έχεις απόλυτο δίκιο!
Νέο Kid L'errance d'Arabie said
Aπό το λινκ του 296.
«Υπεύθυνος για την έκρηξη ήταν οι Ταξίαρχοι Leslie Groves και Los Alamos »
Νικοκύρη, ταξίαρχο είχε η Νομασλάνδη; 🙂
«Αμέσως μετά την έκρηξη, ο Oppenheimer φέρεται να αναφώνησε, «Αυτό λειτούργησε!»
To «It worked!» πιντιά ΔΕΝ αποδίδεται στα ελλήνικος «Αυτό λειτούργησε!» ,αλλά «Τα καταφέραμε!», «Επιτυχία» ή έστω «Δούλεψε!» … 🙂
Σκύλος said
Κίντ,
κοίταξα να δώ αυτό το «Αυτό λειτούργησε», δεδομένου πως ο Όπυ μετά την έκρηξη είχε μουρμουρίσει κάτι άλλο, το
και είδα πως
Η έκρηξη αυτή ήταν μέρος του Προγράμματος Μανχάταν (Manhattan District)
οπότε η Νομανσλάνδη αποκτά και την πρώτη της διοικητική περιφέρεια
sarant said
Και:
μια γραμμή από την ινδουιστική γραφή Μπαγκαβάτ-Γκιτά !!
Σκύλος said
Περιβόλι είναι!
Αλλά ας μην ζητάμε ακρίβεια από …
Μαρία said
Σκύλε, επιτέλους ο Αργύρης βρήκε δουλειά. Τον προσέλαβε ο Χατζηνίκος.
Translation favorites (May 1-7) said
[…] Greek translation & language Δευτερομαγιάτικα μεζεδάκια […]