Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στα βράχια λοιπόν;

Posted by sarant στο 4 Μαΐου, 2015


Το άρθρο που διαβάζετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στην τακτική μου στήλη «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ το αναδημοσιεύω βάζοντας μερικά λινκ (που δεν μπαίνουν στο έντυπο!) και προσθέτοντας μερικά ακόμα πράγματα. Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο είναι ο πίνακας «Βράχια, κύμα και θάλασσα» του Τζον Σλόαν (1917) και τη διάλεξε το επιτελείο των Ενθεμάτων.

5-sarantakosΜια από τις εκφράσεις που ακούγονται πολύ τον τελευταίο καιρό, κυρίως από την αντιπολίτευση, είναι  και η φράση «στα βράχια», συνήθως σε σχέση με την πορεία της χώρας, π.χ. «οδηγείτε τη χώρα στα βράχια», όπως κατηγόρησε την κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες ο πρώην (μ’ αρέσει να το ακούω) πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Είναι παραστατική η εικόνα και η παρομοίωση της χώρας με σκάφος που ακυβέρνητο ή κακοκυβερνημένο κινδυνεύει να συντριβεί στα βράχια της αφιλόξενης ακτής. Την εικόνα την έχουν χρησιμοποιήσει σε ανύποπτο χρόνο, από το 2009 ακόμα, διάφοροι δημοσιογράφοι, αλλά η χρήση της έχει πυκνώσει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, καταρχάς προεκλογικά όταν π.χ. ο Β. Βενιζέλος με τη γνωστή του μετριοφροσύνη είχε δηλώσει σε συνέντευξή του «δεν θα αφήσω τη χώρα να πάει στα βράχια»· μετά τις εκλογές τη σκυτάλη την πήρε επάξια ο κ. Σαμαράς, ξεκινώντας από τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, και ακολούθησαν τα φιλικά του μέσα (δηλαδή σχεδόν το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων) κι έτσι συνέχεια ακούμε πως η χώρα, όμοια κατευθύνεται ολοταχώς προς τα βράχια, ή ότι κινδυνεύει να πέσει στα βράχια.

Τα βράχια ανήκουν σε μια ολιγομελή αλλά ενδιαφέρουσα κατηγορία λέξεων με διγενή πληθυντικό, τις λεγόμενες ετερόκλιτες, δηλαδή που σχηματίζουν δύο τύπους στον πληθυντικό, σε αρσενικό και σε ουδέτερο, ενώ ο ενικός είναι μόνο σε αρσενικό: ο βράχος – οι βράχοι και τα βράχια, ενώ στην ίδια κατηγορία έχουμε τα χρόνια, τα λόγια, τα καπνά και μερικές ακόμα λέξεις. (Δηλαδή, δεν υπάρχει ενικός «το βράχι» ή «το χρόνι»).

Ο βράχος είναι λέξη της ελληνιστικής εποχής, που έχει απροσδόκητη ετυμολογία. Στα αρχαία ελληνικά, «τα βράχεα» (εννοείται η λέξη ‘ύδατα’) ήταν τα ρηχά της θάλασσας. Κι επειδή τις περισσότερες φορές η ρηχή θάλασσα είναι γεμάτη βράχια, τελικά «τα βράχεα» ονομάστηκαν οι βραχώδεις ακτές, και στη συνέχεια τα βράχια, ήδη από τον Ηρόδοτο («απικέσθαι ες θάλασσαν ουκέτι πλωτήν υπό βραχέων», 2.102), ενώ αργότερα εμφανίζεται και σε ενικό, το βράχος με πληθυντικό τα βράχη, ενώ η μετατροπή σε αρσενικό γένος, ο βράχος, πήρε μεγεθυντική σημασία — κι έτσι από ένα ρευστό φτάσαμε η ίδια λέξη να δηλώνει ένα στερεό, και μάλιστα ογκώδες και συμπαγές στερεό.

Να προσθέσω πως ο ουδέτερος τύπος «το βράχος», που τον βρίσκουμε και σε μεσαιωνικά κείμενα, π.χ. στον Λύβιστρο και Ροδάμνη «και κάθεται εις το βράχος», αλλά επιβιώνει, σύμφωνα με το Ιστορικό Λεξικό, και σε νεοελληνικά ιδιώματα, π.χ. στην Απείρανθο και στην Κάρπαθο («τα βράχη τα γυρίζαμε κάτω στα περιάλια».

Συνήθως, χρησιμοποιούμε τον τύπο «τα βράχια» για πέτρες που βρίσκονται στην ακτή ή μέσα στη θάλασσα (οπότε μπορεί να είναι ύφαλοι ή σκόπελοι), ενώ τον τύπο «οι βράχοι» για πέτρινους όγκους της ξηράς. Ο βράχος μπορεί να δηλώνει και ολόκληρο λόφο –κι έτσι λέμε για τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Έναν τόπο με απόκρημνους βράχους ή απλώς δυσπρόσιτο ή και μακριά από τον πολιτισμό, τον λέμε «κατσάβραχα», λέξη που πρέπει να προήλθε από το «κακά βράχια» > «κακιά βράχια» με τσιτακισμό. Έχουμε βέβαια και τα Βραχώδη Όρη, όπως αποδόθηκε στην καθαρεύουσα η μεγάλη οροσειρά της δυτικής Βόρειας Αμερικής, αλλά και τα «βραχώδη οικόπεδα» της Φιλοθέης, που είχε αποκτήσει, με χαμηλό τίμημα, ο εθνάρχης Κων. Καραμανλής στη δεκαετία του 1960.

Ο βράχος εύλογα απέκτησε τη μεταφορική σημασία του προσώπου που μένει σταθερό στις απαιτήσεις του, που χαρακτηρίζεται από ψυχικό σθένος και δύναμη, που δεν υποχωρεί από τις θέσεις του ή τις πεποιθήσεις του, παρά τις αντιξοότητες ή τις απειλές. Καμιά φορά βέβαια, ο βράχος καταρρέει –όπως στο γνωστό ποίημα του Βαλαωρίτη (αν και υπάρχει η παροιμία «Μαθημένος ο βράχος να τον δέρνουν τα κύματα»). Ακόμα, ένα από τα πολλά σχήματα του αδύνατου και της ματαιοπονίας είναι να οργώνει κανείς στα βράχια: «λες και οργώνω μες στα βράχια, λες και σπέρνω μες στην άμμο», λέει το λαϊκό τραγούδι — κι ας έγραψε ο Καζαντζάκης λίγο πριν πεθάνει, στα γαλλικά, τον Βραχόκηπο.

Βραχονησίδες λέγονται τα μικρά και ακατοίκητα βραχώδη νησιά, που τέτοια έχουμε χιλιάδες στις θάλασσές μας, ενώ τα μεγαλύτερα παρόμοια νησιά λέγονται βραχονήσια ή ξερονήσια –λέξη που παραπέμπει βέβαια στους τόπους εξορίας των κομμουνιστών, των αριστερών και των δημοκρατών επί μισόν αιώνα ως το 1974. Όταν ο Καζαντζίδης τραγουδούσε μοναδικά το «Βράχο βράχο τον καημό μου», δεν περιέγραφε βέβαια τον καημό κάποιου αναχωρητή, τα βάσανα του εξόριστου τραγουδούσε.

Θέλω να πω, η Αριστερά ξέρει από βράχια. Κι έτσι, ελπίζω βάσιμα ότι θα μπορέσει να τα αποφύγει, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και σε έντιμο συμβιβασμό –να σκάσουν από το κακό τους κι εκείνοι που περιμένουν στην ακρογιαλιά έτοιμοι να πλιατσικολογήσουν τα συντρίμμια του καραβιού.

 

 

Advertisement

203 Σχόλια προς “Στα βράχια λοιπόν;”

  1. Τα βραχώδη οικόπεδα φιγουράρουν και σε διάφορα σκίτσα του Μποστ, θυμάμαι — πώς και δεν έβαλες κανένα;

  2. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Καλημέρα.
    Ανάλογος με τα κατσάβραχα είναι και ο σχηματισμός επωνύμων όπως Κατσιγιάννης, Κατσιμήτρος και βέβαια Κατσαντώνης.

  3. Εξαιρετικό και το σημερινό. Οι βράχοι-βράχια είναι από τα αγαπημένα μου θέματα. Ειδικά οι ταπεινοί που δεν τους έχει δώσει κανένας σημασία. Σπουδαία τα Μετέωρα και ο βράχος της Ακρόπολης ή ο Βώλαξ της Τήνου, αλλά και τα μικρά βραχάκια παντού στην Ελλάδα έχουν την αξία τους (και για τους γεωλόγους μεγαλύτερη)!

  4. LandS said

    Η τελευταία παράγραφος μου θύμισε τη Ταβέρνα της Τζαμάικα. Τη νουβέλα της Ντι Μοριέ και ταινία του Χίτσκοκ.
    Άντε να δούμε.

  5. Ένα μικρό ταπεινό παράδειγμα http://www.kythnosinfo.gr/kythnosfotografies/kythnosbraxiafotografies/index.html

  6. Αμήν!

  7. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Και μια μηχανιστική ορολογία. «Ημίβραχος» (ή ημιβραχώδες έδαφος). Ο όχι ντιπ βράχος δηλαδή ,αλλά ο έτσι κι έτσι… 🙂

  8. spiral architect said

    @7: Η κιμηλιά;

  9. antonislaw said

    Υπάρχει και το ρήμα «βραχώνομαι» στον παρακείμενο παθητικής φωνής «βραχώθηκα» που απαντάται και στον Παπαδιαμάντη (όπου χρησιμοποιείται για ερίφια όταν απομονώνονται σε βραχώδεις πλαγιές και δεν μπορούν να κατέβουν)

  10. antonislaw said

    Συγγνώμη για τον παραπάνω χρόνο, το «βραχώθηκα» είναι παθητικός αόριστος και όχι βέβαια παρακείμενος…

  11. sarant said

    Καλημέρα, καλή βδομάδα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Δίκιο έχεις, αλλά το άρθρο στην εφημερίδα δεν σήκωνε τέτοιες παρεκβάσεις
    Ένα παράδειγμα που μπορεί να έχει υπαινιγμό στα βραχώδη οικόπεδα:
    https://sarantakos.wordpress.com/2013/12/18/mpost50-3/

    2: Δεν παίζει και το τουρκικό kacak; Κάτι έχει γράψει και ο Κοτζιούλας για τον Κατσαντώνη (την ετυμολογία, εννοώ) αλλά δεν το βρίσκω τώρα.

    5: Ωραίες, ευχαριστούμε!

  12. sarant said

    9: Σωστά! Στη Γλυκοφιλούσα, ας πούμε:

    Αἱ αἶγες τοῦ Στάθη Μπόζα αἵτινες εἶχον καταυλισθῆ, ἐνόσῳ διήρκει ἡ καταιγίς, ὑποκάτω εἰς τὸ μέγα Κιόσκι, τὸ σωζόμενον ἀκόμη, τοῦ παλαιοῦ ἐρήμου χωρίου, ὅπου τὸ πάλαι συνήρχοντο ὅλοι οἱ προεστοὶ καὶ ἐβουλεύοντο περὶ τῶν κοινῶν, ἐξῆλθον καὶ αὐταὶ διὰ νὰ βοσκήσωσιν, ἅμα ἡ καταιγὶς ἔπαυσε. Καὶ δύο ἐξ αὐτῶν εἶχαν ξεκαμπίσει, καὶ εἶχαν ἀπομακρυνθῆ, καὶ κατέβησαν ἀπὸ ἕνα ὑψηλὸν κυρτὸν βράχον, καὶ ἔφθασαν εἰς τὴν μικρὰν κόγχην, κάτωθεν τοῦ ἱεροῦ Βήματος τῆς Παναγίας τῆς Γλυκοφιλούσης, ὁπόθεν ἀρχίζει ὁ φοβερὸς κάθετος κρημνὸς εἰς τὴν θάλασσαν, διακοσίων ὀργυιῶν ὕψος, κ᾽ ἐκεῖ, ἀφοῦ ἐβόσκησαν ὅλα τὰ κρίταμα ὅσα ηὗραν, ἐβραχώθησαν* κ᾽ ἔμειναν, μὴ δυνάμεναι πλέον ν᾽ ἀναβῶσιν. Ἐβραχώθησαν καθὼς βραχώνεται ἡ μεγάλη χονδρὴ ἀπετουνιὰ μὲ τὸ μέγα ἄγκιστρον καὶ μὲ τὸ γενναῖον δόλωμα εἰς τὸ θαλάμι, κάτω εἰς τὸν πυθμένα εἰς τὰ ἀνεξερεύνητα βάθη, ἀνάμεσα εἰς βράχους ριζωμένους καὶ εἰς φύκη καὶ ὄστρακα. Καὶ τὸ μὲν δόλωμα τὸ ἔφαγεν ὁ πελώριος ὀρφὸς ἢ ἡ σμέρνα ἡ παρδαλὴ καὶ μαυρειδερή, ἡ ἀντιπαθὴς καὶ ἄπιαστη, τὸ ἄγκιστρον ἐβραχώθη κάτω εἰς τὸ θαλάμι, καὶ δὲν ἐβγαίνει πλέον, ἡ δὲ ἀπετουνιὰ τραβᾶται καὶ τεντώνεται καὶ κόπτεται, καὶ ὁ ψαρὰς μένει μὲ δύο πήχεις σπάγκον εἰς τὴν χεῖρα.

    Ὁμοίως καὶ ὁ Στάθης ὁ Μπόζας ὁ βοσκὸς ἔμεινε μὲ τὸ μικρὸν κοπάδι του κολοβὸν καὶ ἀκρωτηριασμένον, ἅμα ἔχασε τὰς δύο αἶγας, τὰς ὁποίας ἔβλεπεν ἱστάμενος ἐπάνω εἰς τὴν κορυφὴν τοῦ βράχου, κρατῶν τὴν ὑψηλὴν μαγκούραν του, καὶ ὁ ἴσκιος του ἔπιπτε μακρὸς ἐμπρός του, καὶ ἡ κεφαλή του ἐφαίνετο πέραν εἰς μεγάλην ἐξοχὴν τοῦ βράχου, μόλις διακρινομένη καὶ χανομένη, καθόσον ὁ ἥλιος ἐχαμήλωνεν ὁλονὲν εἰς τὴν δύσιν. Τὰς ἔβλεπε φυλακωμένας, εἰς τὴν φοβερὰν πτυχὴν τοῦ κρημνοῦ, παρὰ τρίχα εἰς αὐτὸ τὸ χεῖλος τῆς ἀβύσσου, καὶ τὰς ἐκάλει εἰς μάτην, διὰ τῶν καταληπτῶν εἰς ἐκείνας συνθηματικῶν μονοσυλλάβων:

    ― Ἄι, ἄι! ὄι! Ψαρή! ὤ, χώ, Στέρφα!

    Εἰς μάτην. Ἡ Ψαρὴ καὶ ἡ Στέρφα εἶχαν καθίσει ἀδρανεῖς, ἀνάλγητοι, ἀναίσθητοι, καὶ οὐδ᾽ ἀπήντων διὰ βελασμοῦ εἰς τὰς προσκλήσεις τοῦ βοσκοῦ.

  13. atheofobos said

    Αυτή που πήγαινε με την θέληση της «στα βράχια» ήταν η σημερινή νεολαία του χθές της Αθήνας !
    Στο On the Rocks της Βάρκιζας!

  14. Jimakos said

    …σαν τον βράχο που τον δέρνουν της θάλασσας τα κύματα.

  15. IN said

    Καλημέρα κι από μένα.

    Νίκο, δεκαετία του 1950 είναι τα «βραχώδη οικόπεδα» της Φιλοθέης, όχι δεκαετία του 1960. Για την ακρίβεια, ένα οικόπεδο ήταν, εκεί που είναι σήμερα το ίδρυμα Καραμανλή και είναι θαμμένος ο Καραμανλής. Ωστόσο, στην ιστορία πέρασαν ως τα «βραχώδη οικόπεδα».

    Από μνήμης, η ιστορία έχει περίπου ως εξής: Η Φιλοθέη ανήκε σε έναν οικοπεδικό συνεταιρισμό υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, νομίζω και οικόπεδα δικαιούνταν ν’ αγοράσουν μόνον τα μέλη. Ωστόσο, κάπου το 1957, νομίζω, αποκαλύφθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού είχε αποφασίσει να πουλήσει οικόπεδο στον Καραμανλή (που ούτε τραπεζικός υπάλληλος ήταν, βέβαια, ούτε μέλος του συνεταιρισμού) και μάλιστα χωρίς πλειστηριασμό όπως, νομίζω, προέβλεπε το καταστατικό για τα οικόπεδα που ξέμεναν και δεν μπορούσαν να πουληθούν στα μέλη. Νομίζω όπως γίνεται στην Ελλάδα (και ίσως και αλλού) το Δ.Σ. ήταν χωρισμένο σε δύο μερίδες, όπου οι «Καραμανλικοί» δικαιολογούνταν ότι ήταν τιμή τους που ο πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε την Φιλοθέη για να χτίσει την ιδιωτική του κατοικία και οι Κεντρώοι της αντιπολίτευσης φώναζαν, όχι εντελώς άδικα θα έλεγα, για σκάνδαλο. Τα «βραχώδη» προέκυψαν από την αστεία δικαιολογία που δόθηκε από την φιλο-καραμανλική πλειοψηφία για το γεγονός ότι, δε φτάνει που αγόρασε οικόπεδο ο Καραμανλής, ήταν και πολύ μεγαλύτερο από το κανονικό μέγεθος των τεμαχίων που προέβλεπε το καταστατικό ή, τέλος πάντων, τα σχέδια του συνεταιρισμού και η τιμή φαινόταν μάλλον χαμηλή. Είπαν, λοιπόν, δικαιολογούμενοι, ότι το έδαφος του οικοπέδου ήταν, τάχα, «βραχώδες» και δεν ήταν εύκολα οικοδομήσιμο, γι’ αυτό και χρειαζόταν, τάχα, μεγαλύτερο οικόπεδο ο Καραμανλής.

    Όποιος έχει κέφι (π.χ. η Μαρία) ψάχνει, βρίσκει και βάζει τα φύλλα της Ελευθερίας της εποχής που γράφουν για την ιστορία. Από εκεί τα είχα διαβάσει κι εγώ αλλά δεν θυμάμαι ακριβείς ημερομηνίες και δεν έχω και πολύ χρόνο να ψάχνω σήμερα.

  16. sarant said

    13: Χαχά, σωστά!

    15: Έχεις δίκιο, δεκαετία του 50 ήταν -ο απόηχος βέβαια συνεχιζόταν και στη δεκ. του 60.

  17. Reblogged this on Michael Christoforou Trimithiotis Gerolakkos Cyprus.

  18. Αγάπη said

    Καλημέρα
    «οδηγείτε τη χώρα στα βράχια», όπως αναφέρεται στο άρθο ότι είπε ο Σαμαράς. Καταστροφή;
    Τα ξύλινα σπαθια έχουν άλλη γνώμη ειδικά για τις νύχτες με πανσέληνο 🙂 :

    Στέκομαι στην άκρη του γκρεμού
    και κοιτάω όλους αυτούς που τους έσπρωξε ένα χέρι
    κι αναγκάστηκαν να βγάλουνε φτερά
    τώρα τους φωτίζει αυτό το υπέροχο αστέρι


    (Εντάξει, άσχετα γράφω πάλι αλλά δέν πειράζει φαντάζομαι. Για όσους, – ες διαφωνούν υπάρχει κι αυτό που αγαπώ επίσης πολύ: https://www.youtube.com/watch?v=gnJz_eqEUh4)

  19. Τσούρης Βασίλειος said

    9,12
    Σε μας οι γίδες και τα κατσίκια «στεφανιάζονται» δηλαδή κατεβαίνουν εύκολα για να φάνε χλωρασιές σε μικρά στεφάνια και μετά δεν μπορούν να ανεβούν πάλι πάνω.Τα στεφάνια είναι μικρές βραχώδεις προεξοχές σε γκρεμούς που έχουν χόρτα κλπ. Η λύση του προβλήματος ήταν επικίνδυνη γιατί κατέβαινε δεμένος με τριχιά ο βοσκός, έδενε τη γίδα στην αρχή και οι άλλοι την τραβούσαν πάνω και μετά τραβούσαν και τον ίδιο.Σε κάποιο Χριστουγεννιάτικο διήγημα σε Παπαδιαμάντεια γραφή αναφέρει τη διαδικασία αυτή και ο χωριανός Τάσος Κανάτσης.

    Βραχάκια -γλυκά- πουλάνε και τα ζαχαροπλαστεία.

  20. spiral architect said

    Ποτάμι: «Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην πρόσκρουση στο παγόβουνο»

  21. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    To βράχωμα ,»βραχώθ(η)κα» το λένε ακόμα (όλο και λιγότεροι βέβαια) κυνηγοί και ορειβάτες/περιπατητές.
    Είναι σχεδόν πάντα ευκολότερο να ανέβεις σε ένα ψηλό σημείο,παρά να κατέβεις τον ίδιο δρόμο, κυρίως λόγω φόβου και λιγότερο λόγω Μηχανικής. Το «βράχωμα» (ως έννοια) περιέχει αυτό το ψυχολογικό στοιχείο αναγκαστικά.

  22. Σωτήρς said

    Και άλλη μια τεχνικίστικη ορολογία. «Βραχομάζα» (εκ του rock mass). Βράχος είναι το άρρηκτο κομμάτι, βραχομάζα έχει μέσα τις ασυνέχειες, ρήγματα και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά που βλέπουμε σε μια μεγάλη μάζα βράχου.

    Επίσης θυμάμαι λέγαμε και Κράβαρα τους βραχότοπους (και πάμφτωχους).

  23. Στο βιβλίο του Κοροβίνη για τους ασίκηδες υπάρχει ένα τραγούδι για το νέο που κυνηγώντας βραχώθηκε. Θυμάμαι το ρεφρέν «μάνα μου έμεινα στο βράχο». Έψαξα λίγο μπας και βρω το πρωτότυπο αλλά χωρίς επιτυχία (ίσως το βρω αργότερα όμως).

  24. Γς said

    Να και κάτι βράχια που γλιστράνε

  25. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ορίστε και ένα ωραίο προβληματάκι για ανάβαση και κατάβαση. 🙂

    Ένας κυνηγός ακολουθεί ένα ορεινό μονοπάτι από τα χαμηλά προς τα ψηλά. Ξεκινάει την ανοδική πορεία του ακριβώς στις 2 το απόγευμα του Σαββάτου. Ο ρυθμός κίνησής του δεν είναι σταθερός. Ανά διαστήματα σταματάει για ξεκούραση ,για να τουφεκίσει , κ.λ.π.
    Μετά από τρεισήμισι (3,5) ώρες φθάνει στον προορισμό του στην κορυφή. Εκεί διανυκτερεύει και την επόμενη μέρα(Κυριακή) ξεκινάει ακριβώς στις 2 το απόγευμα για την επιστροφή ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι. Ο ρυθμός κίνησής του αυτή τη φορά είναι σταθερός και κάνει επιπροσθέτως συνολικά 4 ισόχρονες μεταξύ τους στάσεις ,πριν φτάσει στην αρχή του μονοπατιού . Ο συνολικός χρόνος κατάβασης είναι 2,5 ώρες. Ποια είναι η πιθανότητα να υπάρχει ένα σημείο της διαδρομής στο οποίο βρέθηκε ακριβώς την ίδια ώρα και το Σάββατο και την Κυριακή;

  26. Alexis said

    Καλημέρα.
    Με το ρυθμό που λέγεται καθημερινά η λέξη, νομίζω διεκδικεί επάξια τον τίτλο της λέξης της χρονιάς, προς το παρόν τουλάχιστον.

    0: …ενώ στην ίδια κατηγορία έχουμε τα χρόνια, τα λόγια, τα καπνά και μερικές ακόμα λέξεις.
    Και τα λαιμά βέβαια, εμβληματική λέξη των μανάδων κάποιας άλλης εποχής: «Θα σε πονέσουν τα λαιμά σου!» 🙂
    Κι εδώ τα λόγια και τα χρόνια …παρέα:

  27. spiral architect said

    Πέσαν στα βράχια κι αυτοί: Άδειασαν τα ΑΤΜ στη Γερμανία 😮

  28. Παναγιώτης Κ. said

    Για βράχωμα του ροφού άκουσα φίλο μου ψαροντουφεκά να λέει.
    Κατάλαβα ότι το κυνηγημένο αυτό ψάρι ( η καταξίωση του ψαροντουφεκά όταν τα καταφέρει και βγάλει το «μαύρο» στην επιφάνεια) μπαίνει σε κάποια εσοχή του βράχου διογκώνει το σώμα του, φρακάρει και μου φαίνεται ότι …ανταλλάσσουν ματιές με τον δύτη.:)
    Οι ειδικοί του ιστολογίου ας μας διαφωτίσουν.Το βρίσκω ενδιαφέρον.

  29. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  30. Alexis said

    Το «Βράχο-βράχο» ήταν ένα από τα πιο επίμονα ραμόνια της παιδικής μου ηλικίας.
    Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντα άκουγα «γράφω, γράφω τον καημό μου»!

  31. Για το ροφό ήθελα να πώ κι εγώ

    Που μπαίνει με την όπισθεν σε μια σχισμή του βράχου κι ανοίγει τα πτερύγιά του, σαν τα πλαστικά ούπατ με τις βίδες. Τότε λέμε ότι βραχώνει κι ακόμη και καμακωμένον δεν μπορεί ο ψαροντουφεκάς να τον ανασύρει…

  32. Παναγιώτης Κ. said

    @25 (Kid) p=1 σου κάνει;

  33. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    32. Aπαντήσεις του στυλ p= τόσο ,χωρίς αιτιολόγηση δεν γίνονται αποδεκτές! (δεν είμαστε και Πανελλήνιες εδώ μέσα! Δηλαδή Προ-πό. 🙂 )

  34. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Θέλω να πω, η Αριστερά ξέρει από βράχια. Κι έτσι, ελπίζω βάσιμα ότι θα μπορέσει να τα αποφύγει, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και σε έντιμο συμβιβασμό –να σκάσουν από το κακό τους κι εκείνοι που περιμένουν στην ακρογιαλιά έτοιμοι να πλιατσικολογήσουν τα συντρίμμια του καραβιού.»
    Eπειδή ξέρει απο βράχια, ξέρει πολύ καλά ότι με τους πλιατσικολόγους δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός, μόνο το μη χείρον βέλτιστον, δηλαδή, διαγραφή του 60% του χρέους (τουλάχιστον) και επιμήκυνση της αποπληρωμής του υπολοίπου, με ευνοϊκές ρήτρες ανάπτυξης (αυτά τα γνωρίζουν οι «επιστήμονες» οικονομολόγοι, να μη τα αραδιάζω εδώ) οτιδήποτε άλλο, είναι παραμύθι και ξεπούλημα της χώρας, μια και δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ, ενώ παράλληλα ο λαός θα εξαθλιωθεί.Το ερώτημα, είναι γιατί η κυβέρνηση δεν προωθεί αυτή την «έντιμη» και πάγια προεκλογική της (αν θυμάμαι καλά) θέση;

    9 – Επίσης οι ψαροντουφεκάδες, χρησιμοποιούν την έκφραση «βραχωσε» για τα ψάρια (κυρίως) που κυνηγούν, όπως π.χ ο ροφός, (το φετίχ του κάθε ψαροντουφεκά).

  35. Παναγιώτης Κ. said

    Ωραίο το βρίσκω! Ο Νικοκύρης ανεβάζει ένα θέμα και εμείς αρχίζουμε το παιχνίδι των συνειρμών και όχι μόνο !
    The rock ήταν ο τίτλος της ταινίας για την φυλακή του Αλκατράζ. Έτσι δεν είναι;

  36. Παναγιώτης Κ. said

    @33 ( Kid) …Βρήκα μια… ωραία λύση αλλά δεν χωράει στο… περιθώριο για να την γράψω. 🙂 🙂

  37. sarant said

    31 Ε, δεν έχει και τόσο χαζό βλέμμα ο ροφός, όπως λένε.

  38. Κουνελόγατος said

    Επίσης ο βράχος και το κύμα του Βαλαωρίτη θαρρώ.
    Καλημέρα, ωραίο και το σημερινό.

  39. LandS said

    @34 «δηλαδή, διαγραφή του 60% του χρέους (τουλάχιστον) και επιμήκυνση της αποπληρωμής του υπολοίπου, με ευνοϊκές ρήτρες ανάπτυξης (αυτά τα γνωρίζουν οι «επιστήμονες» οικονομολόγοι, να μη τα αραδιάζω εδώ) οτιδήποτε άλλο, είναι παραμύθι και ξεπούλημα της χώρας, μια και δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ»

    Αν επιμηκηνθεί η αποπληρωμή του «το πολύ 40%», και μάλιστα με «ευνοϊκές ρήτρες» ανάπτυξης, πότε ακριβώς θα το ξεχρεώσουμε;

  40. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    28-31 – Καλά βρε σείς, την ώρα που έγραφα αποφασίσατε να γράψετε για τον ροφό;
    Πάνο δεν ανταλλάσουν καθόλου ματιές, έτσι όπως είναι ο ροφός στο 31, είναι κλινικά νεκρός, το πρόβλημα δημιουργείται αν δεν βλέπεις κεφάλι αλλά την μέση. Πολλοί νέοι και άπειροι, στην πρεμούρα τους να τον πετύχουν, δεν περιμένουν να τον δούν καταπρόσωπο, και τότε στην καλύτερη θα φτύσουν τα πνευμόνια τους στο ανέβα κατέβα, χωρίς να πάρουν τίποτα, στην χειρότερη θα πάθουν υποξία, γιατί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι δεν θα βγάλουν το χτυπημένο ψάρι. Όπως και σε όλα τα πράγματα στην ζωή, έτσι και στο ψαροντούφεκο, το πιο σημαντικό μάθημα, είναι να μάθεις να χάνεις.

  41. ΚΑΒ said

    >>…ενώ στην ίδια κατηγορία έχουμε τα χρόνια, τα λόγια, τα καπνά και μερικές ακόμα λέξεις.

    20.γκρεμός,γκρεμοί και γκρεμά
    δεσμός, δεσμοί και δεσμά
    ναύλος, ναύλοι και τα ναύλα
    ουρανός, ουρανοί και ουράνια

    Θ’ αποφύγουμε τα βράχια ή θα πάμε χωρίς ναύλα κατά κρημνών με δεσμά και θα δούμε όχι τον ουρανό σφοντύλι αλλά τα ουράνια ανεωγότα και τον άγιο Πέτρο να μας εξαποστέλλει στο πυρ το εξώτερον; ‘Απαγε της βλασφημίας αυθαδόατομον, αχάλινον,ακρατές, απύλωτον στόμα! Αλλά ἐν τριόδω εἰμί λογισμῶν!

  42. physicist said

    #25. — Φτιάξε ένα διάγραμμα x(t) vs. t, ο χρόνος στον οριζόντιο άξονα. Η καμπύλη της ανάβασης είναι συνεχής (με ορισμένα οριζόντια τμήματα για τις στάσεις), και ξεκινά από το σημείο με συντεταγμένες (2:00 μμ, πρόποδες), έστω (0,0) καταλήγοντας στο σημείο με συντεταγμένες (5:30 μμ, κορυφή). ‘Εστω L η απόσταση από τους πρόποδες στην κορυφή.

    Η καμπύλη της κατάβασης ξεκινά από το σημείο (0,L) και πέφτει με σταθερό ρυθμό, καταλήγοντας στο σημείο με συντεταγμένες (4:30 μμ, 0) πάνω στον οριζόντιο άξονα. Είναι φανερό ότι οι δύο καμπύλες έχουν ένα σημείο τομής, αφου έχουν κλίσεις με αντίθετο πρόσημο και ξεκινάνε από δύο σημεία που το ένα βρίσκεται κατακόρυφα πάνω από το άλλο.

  43. Γς said

    38:
    Αναφέρεται στο άρθρο.

    http://caktos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_1501.html

  44. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Δεν υπάρχει, βέβαια, ενικός ουδετέρου «το βράχι» αλλά υπάρχει, γαστρονομικώς, «βραχάκι» (αμύγδαλα δεμένα με σοκολάτα, πολύ συχνά πικρή), που προσομοιάζουν, τρόπον τινα, με βράχια.
    Γλυκύτερα, οπωσδήποτε.

  45. sarant said

    44 Εντάξει, αλλά το βραχάκι είναι υποκοριστικό του βράχου, όπως και το λαγουδάκι του λαγού.

    41: 🙂

    Κάποιοι βάζουν και τα αδέρφια-ξαδέρφια στην ίδια κατηγορία, αλλά είναι κάπως διαφορετική περίπτωση, άσε που «αδέρφι» λέγεται.

  46. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    39 – Εξαρτάται απο τις αναπτυξιακές συνθήκες, αν π.χ αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες (ΗΠΑ) – αφέντες (Γερμανία) της χώρας να μας αφήσουν να αναπτυχθούμε με ορθολογικό τρόπο, εκμεταλλευόμενοι τους φυσικούς πόρους, αλλά και όλα τα άλλα πλεονεκτήματα που έχουμε σαν χώρα και λαός, θα μας πάρει λιγότερο απ΄ό,τι πήρε στην μεταπολεμική Γερμανία, να περάσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, και εμπορικά πλεονάσματα. Αλλά και μόνο να έχουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας επι του ΑΕΠ, (για να μη πώ, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Βελγίου, ή Δανίας) πάλι σε καμιά 30ριά χρόνια, ξεχρεώνουμε. Τότε βέβαια, θα έχει πρόβλημα η Γερμανία, που δεν θα έχει σε ποιόν να πουλήσει 1000 Λέοπαρντ, (4 φορές περισσότερα απ΄όσα έχει αυτή) και προπληρωμένα υποβρύχια που γέρνουν, και εκεί είναι ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ρώτα και τον σύντροφο – αγωνιστή – πολιτικό κρατούμενο ΑΚΗ, κάτι παραπάνω ξέρει.

  47. cronopiusa said

    καλή σας μέρα
    καλή βδομάδα

  48. LandS said

    @46 Είπες «επιμήκηνση-ευνοϊκές ρήτρες ανάπτυξης». Τώρα βάζεις και «αναπτυξιακές συνθήκες με ορθολογικό τρόπο» συναρτώμενες με τη βούληση των δανειστών. Και έτσι καταλήγεις στα τριάντα χρόνια.
    Για κάποιους αυτά είναι το ίδιο εξωπραγματικά με το να βάζεις στόχους 4,5%-6% πρωτογενή πλεονάσματα και να προϋποθέτεις γελοίους ρυθμούς αύξησης ΑΕΠ για τα επόμενα 30 χρόνια.

  49. Νατάσσα said

    Θυμάμαι να το έχω ακούσει σε κλείσιμο εκπομπής του θείου Νώντα (κατά κόσμον Δημήτρη Πουλικάκου) στο ραδιόφωνο:

    Μαμά μου, μαμά μου στο βράχο μη μ’ αφήνεις
    πάνω στο βράχο, στο βράχο μοναχή.
    Γιατί θα με φάνε οι πετροκολλίδες,
    τα καβουράκια κι οι μαύροι αχινοί…

    Αλλά κι αυτό

    Μαύρισαν οι κρίνοι
    ράγισαν οι βράχοι
    κούντου λούνα βίνι
    τραγουδάν οι βλάχοι

  50. cronopiusa said

  51. spiral architect said

    @46: Επειδή είσαι ωραίο παιδί και μαγκιόρος, ναι, θα φροντίσει να σου κάνει αυτή τη χάρη. 😛
    (ο καπιταλισμός)

  52. vioannis said

    25 Αν ένας φίλος (ένα άβαταρ) του περιπατητή κάνει την Κυριακή τη ανάβαση που έκανε εκείνος το Σάββατο, προφανώς θα συναντηθούν. (σε κοινό τόπο και χρόνο)

  53. Σωτήρς said

    Φανταρικό έκανα στον Άγιο Στράτη (όπως το λένε οι ντόπιοι) και στη Λήμνο. Όλοι οι μονιμάδες τη Λήμνο ‘Βράχο’ την ανεβάζανε ‘Βράχο’ την κατεβάζανε. ‘Που ξεπέσαμε στο Βράχο και μας έχει φάει το βραχονήσι. Α και να φύγω από το Βράχο …» Και είναι τόσο όμορφο νησί, παρά τα δεκατρία στρατόπεδα της. Για τον Άγιο Στράτη δεν έλεγαν τίποτα απλώς βαριαναστενάζαν όποτε έρχονταν, ενώ εμείς περνούσαμε ζωή και κότα αγναντεύοντας το Αιγαίο και διαβάζοντας.

  54. Spiridione said

    30. Κι εγώ το ίδιο. Φανταζόμουν ότι γράφει τον καημό του σε κάποιο τεφτέρι ξερωγώ και μετά τον μετράει και πονά!
    Επίσης το «έγινε καταλίσθηση κι έπεσε κάνας βράχος;»
    Επίσης και στα βράχια της Πειραικής κοιμάται ο Στέλιος ο μπεκρής

  55. sarant said

    53 Γιατί έχει στρατό ο ΑγιοΣτράτης; Ποιο το νόημα;

    30-54 Καλό παράδειγμα ραμονιού, διότι το παιδί δεν καταλαβαίνει την επανάληψη «βράχο-βράχο»

  56. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @55α,

    αφού είναι γνωστή τοις πάσι η αποστρατικοποίηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.

  57. Spiridione said

    Για τον Κίντο, ο Στέφανος Βυζάντιος στα Εθνικά:
    Βραχία. Ούτως η Αραβική θάλασσα καλείται. εκλήθη δε δια το εν αυτή βράχη είναι πλείστα. έστιν ουν παρά το βράχος. το τοπικόν Βραχιάτης. Ουράνιος δε Βραχιηνούς αυτούς έφη.
    https://books.google.gr/books?id=QKs-AAAAcAAJ&pg=RA1-PA82&dq=%22%CE%B2%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B7%22&hl=el&sa=X&ei=PCtHVdaTOMftUuXigPgN&ved=0CE8Q6AEwBzgo#v=onepage&q=%22%CE%B2%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B7%22&f=false
    Και εδώ για την Πρασώδη και την Βραχεία Θάλασσα
    https://books.google.gr/books?id=OiX6abSvHUIC&pg=PA502&dq=%22%CE%B4%CE%B9%CE%AC+%CF%84%CE%B1+%CE%B2%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B7%22&hl=el&sa=X&ei=oDFHVeC5MYa8UfW7gbAH&ved=0CFMQ6AEwCDgU#v=onepage&q=%22%CE%B4%CE%B9%CE%AC%20%CF%84%CE%B1%20%CE%B2%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B7%22&f=false

  58. Y. G. said

    Εξαιρετικο αρθρο!

  59. Ενδιαφέρον!

    Ψηφιακός χάρτης με 238 τοπωνύμια της Σκιάθου, με ‘οδηγό’ τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

    http://news247.gr/eidiseis/texnologia/pshfiakos-xarths-me-238-topwnumia-ths-skiathoy-me-odhgo-ton-aleksandro-papadiamanth.3448015.html

  60. Πέπε said

    #2: Νομίζω όχι. Αυτό το κατσ(ι)- σημαίνει μικρός σε κάποια από τις μειονοτικές γλώσσες της Ελλάδας, αρβανίτικα ή βλάχικα ή σλάβικα – δεν είμαι σίγουρος, έτσι έχω ακούσει.

    #19 > > Σε μας οι γίδες και τα κατσίκια «στεφανιάζονται» δηλαδή κατεβαίνουν εύκολα για να φάνε χλωρασιές σε μικρά στεφάνια…

    Πού είστε εσείς; Στην Κάρπαθο πάντως η «στεφανά» (λέξη που στην κοινή νεοελληνική θα ήταν «στεφανιά») είναι ο γκρεμός. Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω πώς προέκυψε.

    #0: Όλες αυτές οι μεταφορές με βράχια και παγόβουνα προέρχονται, υποθέτω, από το ρήμα «κυβερνάω» που, πέρα από τις χώρες, αναφέρεται κυρίως σε πλοία.

    Όσο για τα ετερόκλιτα:

    Ο καπνός – οι καπνοί είναι μάλλον πρόσφατο γλωσσικό φαινόμενο. Προκειμένου για τον καπνό – tobacco, «oι καπνοί» σημαίνει «οι μάρκες (ή τα πακέτα κ.ο.κ.) καπνού για στριφτό / πίπα». Λέγεται επίσης για τον καπνό-smoke: το σπίτι ήταν μες στους καπνούς. Τα καπνά σημαίνει, όπως πάντα, τα καπνά. Οι χρόνοι δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά λέγεται. Σπάνια στην ονομαστική (εκτός από τους χρόνους της γραμματικής όπου λέγεται κατ’ αποκλειστικότητα), συχνότερα στην αιτιατική, αποκλειστικά στη γενική – δεν υπάρχει «των χρονιών». Το ίδιο και με τους βράχους. Όσο για τους λόγους, στη μεν ονομαστική και αιτιατική λέγονται με ορισμένες μόνο σημασίες (ο λόγος-αιτία, ο λόγος-ομιλία πανηγυρική/προεκλογική κλπ.), κι εκεί για κάθε σημασία χρησιμοποιείται αποκλειστικά ένα γένος, στη δε γενική, κι αυτοί, λέγονται κατ’ αποκλειστικότητα (δεν υπάρχει «των λογιών» – βέβαια υπάρχει το «πολλών λογιών», που όμως στον ενικό είναι «*η λογή», π.χ. «τέτοιας λογής»).
    Οι δεσμοί και τα δεσμά επίσης έχουν διαφορετική σημασία. Ο ενικός, δεσμός, έχει (σήμερα) αποκλειστικά τη σημασία που στον πληθυντικό εκφέρεται σε αρσενικό γένος (οι δεσμοί συγγένειας π.χ.), οπότε ίσως εδώ θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι ο δεσμός κλίνεται ομαλά και ότι υπάρχει κι άλλο ουσιαστικό, το ελλειπτικό (pluralia tantum) «τα δεσμά».

  61. Πέπε said

    Διορθώνω λίγο το 60:

    Ο καπνός – οι καπνοί είναι μάλλον πρόσφατο γλωσσικό φαινόμενο προκειμένου για τον καπνό – tobacco: «oι καπνοί» σημαίνει «οι μάρκες (ή τα πακέτα κ.ο.κ.) καπνού για στριφτό / πίπα». Λέγεται επίσης για τον καπνό-smoke

    [Στη δεύτερη περίπτωση όχι πρόσφατα, από παλιά]

  62. Μαρία said

    61
    !!
    Ξέχνα το φυτό και σκέψου τα ντουμάνια.

  63. Σωτήρς said

    55 ΔΑΝ Αγίου Ευστρατίου (Διοίκηση Άμυνας Νήσου). Εννιά φαντάροι και ένας δόκιμος αξιωματικός σε δυο καλύβες σε μια από τις ψηλότερες κορφές του νησιού. Και κάναμε αγνάντι με τα κυάλια. Κοιτάγαμε και λέγαμε «βλέπω ένα φορτηγό πλοίο με ανατολική κατεύθυνση» – όβερ. Κόβαμε ξύλα για την σόμπα, κάναμε καμιά εκπαιδευτική εκδρομή σε παραλίες, στη σπηλιά του Αγίου και είδα την περισσότερη τηλεόραση που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Πόσα βιβλία διάβασα αγναντεύοντας το μισό Αιγαίο. Είχε τη φήμη του καλύτερου φυλακίου της Ελλάδας.

    Τουλάχιστον γύρισα όλο το νησί και το έζησα όλες τις εποχές. Άμα δεν είχε καταστραφεί λόγω σεισμού το χωριό και δεν έκαιγαν τις πλαγιές οι τσοπαναραίοι για να φάνε τα κατσίκια κάνοντας το βραχοτόπι θα ήταν ακόμη πιο όμορφο.

  64. Πέπε said

    62: Μα ναι. Σκέφτομαι τα ντουμάνια και λέω:
    -Λέω ποτέ «οι καπνοί»; (Δεν είμαι σίγουρος, ίσως)
    -Λέω ποτέ «τους καπνούς»; (Σίγουρα ναι)
    -Λέω ποτέ «τα καπνά»; (Σίγουρα όχι)

  65. sarant said

    63 Ναυτικό, σωστά. Γούστο θα είχε.

  66. Αναφέραμε καθόλου τον νυν ηθοποιό και πρώην κατσέρ (όχι στη σίκαλη, στο ρινγκ) Dwayne «The Rock» Johnson;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dwayne_Johnson

    Έχει παίξει σε σοβαρές ταινίες, όπως η επταλογία Φαστ εντ Φιούριους!

    Παρόλα αυτά, είναι καλό παιδί και αγαπούσε τη γιαγιά του.

    http://lolsnaps.com/funny/128491/the-rock

    εδώ, στη μέση, φαίνεται πως δεν είναι και τόσο θηριώδης για το 1.96 μπόι του!

  67. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    42. 52. Σωστά. http://en.wikipedia.org/wiki/Brouwer_fixed-point_theorem

  68. Παναγιώτης Κ. said

    @53 ( Σωτήρς) Αγναντεύοντας και διαβάζοντας…
    Εγώ σε καταλαβαίνω γιατί έχω παρόμοια εμπειρία από τη Νάξο και σε ύψωμα που είναι κοντά στην Απείρανθο στο χωριό του Γλέζου. Ρώτα όμως και αυτούς που τους πιάνει πονοκέφαλος, καθώς λένε, όταν πιάνουν να διαβάσουν ένα βιβλίο; Διάβαζα λοιπόν και αγνάντευα τα Κουφονήσια με ανοιχτή την πόρτα από τον κλωβό επικοινωνιών.
    Τρεις δέκτες ήταν μονίμως συντονισμένοι στα Α΄,Β΄,Γ΄προγράμματα της ραδιοφωνίας ( ΕΙΡΤ λεγόταν το ΄79;) και επέλεγα ένα από αυτά.Δεν προτιμούσα τρανζιστοράκι γιατί ήταν ποιοτικός ο ήχος από αυτά τα μηχανήματα (με λυχνίες). Ήταν η εποχή όπου διευθυντής στο Τρίτο ήταν ο Χατζηδάκις.

  69. Σωτήρς said

    65 Όχι Ναυτικό, Στρατός Ξηράς ήμασταν! Ναυτικό έχει η Λήμνος.
    Καλα ήταν για στρατός. Έχω όμως εξοβελίσει τις στιγμές που ήσουν στο φυλάκιο 15 μέρες και νόμιζες ότι είσαι 15 μήνες.

  70. @8 ημίβραχος είναι «όλα τα είδη πετρωμάτων τα οποία είναι έντονα διερρηγμένα ή κατακερματισμένα, εύθρυπτα, εύθραυστα, αποφλοιούμενα ή αποσαθρωμένα, οι σταθεροποιημένες λόγω χημικών αντιδράσεων στρώσεις άμμου ή χαλικιών, οι στρώσεις μάργας ή άλλων εδαφών συγκολλημένων ή συνδεδεμένων, που δεν περιέχουν λίθους διαμέτρου μεγαλύτερης των 2,00 mm.
    Επίσης περιλαμβάνονται οι συμπαγείς και σκληρές άργιλοι, οι χαλαροί και όχι καλώς συγκολλημένοι ψαμμίτες, τα χαλαρά και όχι καλώς συγκολλημένα κροκαλοπαγή και λατυποπαγή, τα κορήματα και προϊόντα έκπλυσης κλιτύων, ο μαλακός ή αποσαθρωμένος βράχος, καθώς και τμήματα συμπαγούς βράχου με όγκο όχι μεγαλύτερο από 0,50 m³.» (Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές αλλά έτσι τα έλεγε αλλά στην καθαρέυουσα η ΠΤΠ Χ1)

    Πρακτικά ημιβραχώδη είναι τγα σκληρά εδάφη π[ου μπορουν να σκαφτούν χωρίς σφυρί ή εκκρηκτικά.

    Κιμιλιά είναι ο σχιστόλιθος, που είναι και αυτός ημίβραχώδες έδαφος.

  71. 45, …βραχάκι είναι υποκοριστικό του βράχου, όπως και το λαγουδάκι του λαγού.

    Το λαγουδάκι θα μπορούσε θεωρητικά να είναι και λαγάκι (το είχαμε θίξει ξανά με το βουνό/βουνα(λά)κι, που υπάρχουν και τα δύο, αλλά δεν το βρίσκω πρόχειρα).
    Είναι λίγο-πολύ στην τύχη (ανάλογα με το πώς ακούγεται) ή υπάρχει κάποιο πάτερν από πίσω;

  72. Στο μεταξύ, στο Βερολίνο στέρεψαν τα ΑΤΜ από χαρτονομίζματα και απεργούν εδώ και εννιά μέρες οι μηχανοδηγοί των τρένων! Στα βράχια έριξε τη χώρα η Άνγκελα!

  73. sarant said

    69 Και διεύθυνση ναυτικού και στρατό ξηράς, αμφίβιο σε βλέπω 😉

    71 Να σου πω, δεν νομίζω να υπάρχει πάτερν.

  74. Spiridione said

    71.
    λαγούδι(ο)ν
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%28%CE%BF%29%CE%BD&dq=
    -ουδάκι
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%22-%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%22&dq=
    -αλάκι
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%22-%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9%22&dq=

  75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    72. Mια μπύρα στην κυρία! 🙂
    [video src="http://gif-finder.com/wp-content/uploads/2014/10/GermanMerkel.webm" /]

  76. sarant said

    Το -ούδι υπάρχει ακόμα σε διαλέκτους, άλλωστε και επώνυμα έχουμε σε -ούδης.

  77. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Το Βραχάσι αδέλφια,το Βραχάσι ! Το γράφει και στην ούγια ε στη μπλούζα :Δείμος Βραχασίου Ελέπολις.
    http://www.cretalive.gr/greece/view/o-zouraris-kai-to-…-brachasi-to-t-shirt-pou-ekane-aisthhsh-sth-boulh/2236

  78. nto said

    #42 physicist

    Γιατί να μην πείς αρχικά πως ισοδύναμο πρόβλημα είναι αυτό εδώ: «στις 2:00μμ ο κυνηγός ξεκινάει την ανάβαση απο το καταφύγιο προς την κορφή και ο δίδυμος αδελφός του ξεκινάει ταυτόχρονα την κατάβαση απο την κορφή προς το καταφύγιο» ;
    Εκτός κι αν στην διαδρομή υπάρχουν τίποτα «σκουλικότρυπες», αναγκαστικά κάπου θα συναντηθούνε.

    Μετά κάνεις και τα διαγράμματα που λές για να δούν τα πιτσιρίκια πως θα εκφράσεις το παραπάνω μαθηματικά :ρ

  79. cronopiusa said

    72

  80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    71.>>Το λαγουδάκι θα μπορούσε θεωρητικά να είναι και λαγάκι
    ακριβώς!και λαγάκι το λέγαμε! κυρίως οι γερόντοι μας και η λάγα, ο μεγάλος λαγός.
    -Για το ετερόκλητο ο πλούτος,τα πλούτη, σ εμάς ακούγεται και ΤΟ πλούτος.
    -Παρά το …Βραχάσι, τα βράχια και τους βράχους τα λέμε χαράκια ή θαλασσοχάρακα τα παραθαλάσσια.Οι χαράκες ,θυληκό, οι μεγάλοι βράχοι.Υποκοριστικά :χαρακάκι,χαρακούλι. «Στο ρίζωμα του χαρακιού» παλιό του Ν.Ξυλούρη. Τοπωνύμια Χάρακας, Ρουσσοχάρακο,Χαρακότρα καθώς και πολλά σύμπλοκα: Του Τσιτσίρου τα Χαράκια, Τα Κόκκινα Χαράκια, στο Μαύρο Χαράκι κ.ο.κ ακριβώς δηλαδή όπως στην άλλη Ελλάδα ο βράχος και τα βράχια,και να θυμήθηκα:
    -Στέλλα Βιολάντη-το μυστικό του Κόκκινου Βράχου

  81. sarant said

    2-11: Ναι, ο Κοτζιούλας συνδέει το Κατσαντώνης με το κατσής από τα τούρκικα.

  82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    48 – Τι εννοείς, «τώρα βάζεις και αναπτυξιακές συνθήκες με ορθολογικό τρόπο, συναρτώμενες με την βούληση των δανειστών» εσύ με ρώτησες «Αν επιμηκηνθεί η αποπληρωμή του «το πολύ 40%», και μάλιστα με «ευνοϊκές ρήτρες» ανάπτυξης, πότε ακριβώς θα το ξεχρεώσουμε;» κι εγώ απάντησα ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, αλλιώς δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ (όπως και γίνεται απο το 1823 και μετά). Δεν αντιλέγω ότι για κάποιους είναι εξωπραγματικά, και για μένα είναι, είδες κάπου να λέω ότι δεν είναι; Και επιπλέον μην αυταπατάσαι, ότι με πλεονάσματα -ανάπτυξη 5-6% (που μπορούν πολύ εύκολα να υπάρξουν) θα ξεχρεώσουμε ποτέ, αν δεν εκλείψουν οι άνωθεν επιβεβλημένες τεχνητές υπάρχουσες συνθήκες, το πιο χρεωμένο κράτος στον κόσμο (για την ακρίβεια, χρεοκοπημένο εδώ και 7 χρόνια) είναι οι ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε ανάκαμψη.
    Συγνώμη που στο λέω, αλλά ξαναδιάβασε τα σχόλιά μου, τουλάχιστον το πρώτο, μάλλον κάτι δεν κατάλαβες καλά, ή τα έχω διατυπώσει μπερδεμένα.

    Υ.Γ – Έχω την οδυνηρή εντύπωση, ότι με περνάς για συριζαίο, ΗΜΑΡΤΟΝ που λέει κι ο Γεωργίου (χαμόγελο).

    51 – » Επειδή είσαι ωραίο παιδί και μαγκιόρος, ναι, θα φροντίσει να σου κάνει αυτή τη χάρη. (ο καπιταλισμός).»
    Μα κι εγώ εκεί ποντάρω, στην ομορφιά μου και στην μαγκιά μου για να σώσω την πατρίδα (χαμόγελο).
    Δεν κάνει χάρες ο καπιταλισμός φίλε μου, κι ούτε είπα ότι θα τις κάνει για μάς, όποιος θέλει (και δυστυχώς είναι οι περισσότεροι) ας χάφτει το παραμύθι της ανάπτυξης, των μεταρυθμίσεων, και άλλων παπαριών, κι ας κλείνει τα μάτια, στην καταλήστευση των λαών απο τις τίμιες και εργατικές χώρες, μέσω των τραπεζών τους που ελέγχουν τον πλανήτη. Στα πόσα δις πρόστιμο καίγεται μια τράπεζα; γιατί δεν ζητούν να επιστρέψει όσα κέρδισε παράνομα;

    55 – » Γιατί έχει στρατό ο ΑγιοΣτράτης; Ποιο το νόημα;»
    Για το ίδιο νόημα που έχουμε ίσα με 1000 τάνκς, ένα σωρό αεροπλάνα, άλλα τόσα πολεμικά πλοία, και πάνω απο 100,000 στρατό ξηράς, ενώ δεν έχουμε κανένα εχθρό, εκτός απο την ΠΓΔΜ, όλοι οι καλοί μας γείτονες, είναι στο ΝΑΤΟ, απο ποιόν κινδυνεύουμε, αν δεν δώσει το ok η μαμά;

  83. 82α–> ΥΓ

  84. Λ said

    «The rock» για τους Εγγλέζους είναι το Γιλβραλτάρ.

  85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ζω μ΄ενα όνειρο κρυφό κ ίσως να ξεδειλιάνει,
    καμιά φορά ξερό κλαδί στο βράχο απάνω πιάνει
    Ροδάμανθος Ανδρουλάκης

    Μοτίβο σε κρητικές μαντινάδες αλλά και επτανησιακά κλπ παραδοσιακά τραγούδια:
    όπως φιλιέται αδιάκοπα
    το κύμα και ο βράχος
    ή ο βράχος με το κύμα

    Κυκλάμινο κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα

  86. LandS said

    @82 🙂

  87. Μαρία said

    Για πότες

    και σε παραλλαγή για σοβιετολόγους http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_submarine_S-363

  88. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>Στα βράχια λοιπόν;
    Ναι αμέ; μ αρέσουν και οι πεταλίδες και τα κρήταμα.
    Η Παναγία των Βράχων μαζί μας
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%92%CF%81%CE%AC%CF%87%CF%89%CE%BD_%28%CE%9D%CF%84%CE%B1_%CE%92%CE%AF%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B9%29

  89. LandS said

    @78 Γιατί ανακατέβετε δίδυμους αδερφούς (και άβαταρ κάποιος άλλος πιο πριν); Δεν έχετε προσέξει ότι κάθε φορά το ρολόι σας δείχνει 6:17 – καλή ώρα – δύο φορές την ημέρα;
    Δηλαδή αυτό, όπως και πάρα πολλά καθημερινά πράματα, κανει απλή μετατόπιση των αξόνων;
    Ο Φυσικός έδωσε τη πιο απλή δυνατή απάντηση. Άρα και την πιο καλή.

  90. Ριβαλντίνιο said

    Για τον «Βράχο Τζάκσον» είπαμε ?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Stonewall_Jackson

    ——————————————————————————————-

    @ 66 Σκύλος

    Από τους λίγους με υποκριτικές ικανότητες και αμεσότητα με το κοινό.

    Αν τον δεις στις πρώτες του εμφανίσεις στο wwe ήταν πιο μπουλούκος.
    ——————————————————————————————————–

    Το «Στα βράχια της Πειραικής κοιμάται ο Στέλιος ο μπεκρής το είπαμε» ?

  91. Alexis said

    #60, 61: Πέπε σωστές οι παρατηρήσεις σου για τα ετερόκλιτα και τη διαφορά σημασίας και χρήσης.
    Το «στεφανιάζονται τα γίδια» εκτός από την Ήπειρο στην οποία αναφέρεται ο Βασίλης στο #19, λέγεται κι αλλού. Στην Αιτωλοακαρνανία π.χ., πιθανόν δε και σε ολόκληρη τη Ρούμελη.
    Στο Ξηρόμερο επίσης «στεφάνια» λένε και τις κορφές των βουνών.

    Και κάποιοι θαλάσσιοι «βράχοι» (και όχι «βράχια») στον εξαίσιο στίχο του Γιάννη Καλαμίτση:
    «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι
    όπως του πελάγου οι βράχοι…»
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=4DuYkqDA9ZY

  92. Alexis said

    #90: Κι ο Ρόκυ Μπαλμπόα βέβαια, κι οι ομώνυμες ταινίες.
    Συνειρμικά έρχεται στο μυαλό από το δεύτερο βιντεάκι σου. 🙂

  93. 90

    Περί The Rock

    δεν ήταν μπουλούκος, κοντός ήτανε!

  94. Η έκφραση μου βράχωσε ο ροφός δεν είναι των ψαροντουφεκάδων (εξ άλλου δεν μιλάνε εκείνη την ώρα οι υποβρύχιοι ψαροκτόνοι) αλλά των μαγγιόρων του χοντρού παραγαδιού ή συνηθέστερα της μονάγκιστρης χοντρής πετονιάς, δολωμένης με το μαλάκιο που την δένουν κρυμένη στα βράχια.
    Ο ροφός τρώει το δόλωμα και γυρίζει στη φωλιά του. Για να τον βγάλουν υπάρχουν διάφορα τεχνάσματα, όπως να περάσουν στην νάϋλον ένα δακτυλίδι με ένα κομμάτι γαλαζόπετρα τυλιγμένο σε τούλι ή έναν ειδικό σωλήνα με αγκάθια στις άκρες που τρίβεται στη μούρη του ροφού και τον ξεβραχώνει. Η διαδικασία του ξεβραχώματος συνήθως κρατάει πάνω από δίωρο

  95. Ριβαλντίνιο said

    @ 93
    🙂

    Kαι μπουλούκος

    το ’96.

    @ 92
    Σωστός.

  96. Γιωργής said

    Νικοκύρη
    Βρήκα ωραίο μεζέ

    “Πράσσειν άλογα».
    Ξεκίνησε η έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας f+
    Η αρχαία έκφραση «πράσσειν άλογα» σημαίνει να κάνεις πράγματα παράλογα.
    Ωστόσο η δημιουργία και η παράβαση των κανόνων της λογικής είναι συνήθως
    άρρηκτα συνδεδεμένες. Η έκθεση της φωτογραφικής ομάδας f+ ασχολείται με
    το πέρα από την πραγματικότητα του υπερρεαλισμού ή σουρεαλισμού. Από
    το παράλογο και το ονειρικό έως το συνειρμικό και το black humor, η έκθεση
    παρουσιάζεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Φωτογραφικές Συναντήσεις» που
    διοργανώνονται από τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας.
    Διάρκεια έκθεσης: έως 3 Μαΐου 2015
    Μέρες και ώρες λειτουρ
    γίας: Δευτέρα – Κυριακή 18.00 – 23.00
    Διεύθυνση: kaveh kanes, Ασκληπιού 38, Λάρισα
    Πληροφορίες: Φωτογραφική Ομάδα f+, info@fplus.gr, http://photogroupfplus.
    blogspot.gr
    Ανδρέας Κατσάκος, Τηλ. 6944241177

    Δεν ξέρω πώς αλλιώς να σε επικοινωνήσω.
    Ολόκληρο άρθρο, τόσο σχόλια, στο βρόντο Νικοκύρη
    Ανίκητη η βλακεία, ακόμα πιο ανίκητη η ημιμάθεια και πιο πιο ανίκητο
    το «εγώ ξέρω και τώρα θα σου δείξω».

  97. Λ said

    Ο βράχος στα κυπριακά είναι ρότας και αυτό μου θυμίζει το «εμ μιτσής μα ε(ν) ροτσής»

  98. ΚΑΒ said

    49. πετροκολλίδες
    Δεν την έξερα αυτήν την ονομασία για τις πεταλίδες.

    . κι αυτός που δεν έχει βραχεί είναι άβραχος.

    .Για τις βραχογραφίες γράψατε;

  99. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    96 Για να το έχεις υπόψη σου, το μέιλ είναι sarantπαπάκιpt.lu
    Αλλά με τα πράσινα άλογα, έχεις δίκιο -κάποιοι δεν θέλουν να πειστούν.

    91 Και στην Ήπειρο λένε τα στεφάνια με τη σημασία της απόκρημνης άκρης.
    Βουνά που γαλανίζετε στο βάθος είτε αχνά
    μόλις — αέρινη γραμμή — χωρίζετε απ’ τα ουράνια,
    πλαγιές που γέρνετε απαλά κι όλο γκρεμούς στεφάνια,
    μεμιάς ως πέρα γλήγορο το μάτι σάς περνά.
    (Κοτζιούλας βέβαια)

  100. Γς said

    96:

    >Νικοκύρη
    >Βρήκα ωραίο μεζέ
    […]
    >Δεν ξέρω πώς αλλιώς να σε επικοινωνήσω.

  101. ΚΑΒ said

    http://fthiotikos-tymfristos.blogspot.gr/2012/01/blog-post_12.html

    Το είχα βρει τυχαία πριν από καιρό και το θυμήθηκα τώρα.

  102. ΚΑΒ said

    101.. Με εντυπωσίασε από το γλωσσάρι η λ. συρίμι

  103. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ο ιερός βράχος μας βρε παιδιά!

  104. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ο Άρειος Βράχος πιάνεται ; (είναι στουρνάρια δηλ.πέτρες που ήρθαν απ’τον πλανήτη Άρη)

  105. Ἄς μιλήσουμε λίγο καὶ γιὰ τὴν ὑποκείμενη εἰκόνα τῆς πολιτείας-πλοίου:

    «ἀεὶ οἱ ποιηταὶ τὰς πόλεις πλοίοις παραβάλλουσι» παρατηρεῖ ὁ ἀρχαῖος σχολιαστὴς τοῦ Ἀριστοφάνους γιὰ τὸν στίχο 29 τῶν Σφηκῶν.

    Ἡ 5η ᾠδὴ τοῦ 1ου βιβλίου τῶν ᾠδῶν τοῦ Ὁρατίου εἶναι ἴσως ἡ πιὸ γνωστὴ ἀλληγορία κατὰ τὴν ὁποία ἡ Πολιτεία παραβάλλεται πρὸς πλοῖο (τοὐλάχιστον αὐτὴ εἶναι ἡ γνώμη τοῦ Κοϊντιλιανοῦ),πανθομολογεῖται δὲ ὅτι πρότυπο τοῦ ὁρατιανοῦ αὐτοῦ ποιήματος ὑπῆρξε ἕνα ἑλληνικὸ τοῦ Ἀλκαίου, τοῦ ὁποίου καὶ σῴζεται ἀπόσπασμα: 326 Lobel- Page.

  106. physicist said

    #78. — Σωστός/σωστή είσαι! Να, εγώ είμαι απλώς από κείνους που πρέπει να το ζωγραφίσουν για να το καταλάβουν, δεν κάνω πλάκα. Πολύ πιο εύκολα παρακολουθώ έναν συλλογισμό άμα τον δω γραμμένο, παρά στ’ αφηρημένα, αφού κι όταν σκέφτομαι, φαντάζομαι μιαν επιφάνεια όπου γράφω και κάνω σκίτσα. Έτσι μου βγήκε και το διάγραμμα, και δεν ισχυρίζομαι βεβαίως ότι είναι η απλούστερη λύση ή η καταλληλότερη παιδγωγικά!

  107. Γς said

    Πάλι ο Καρύδης [που ήταν στο Νεπάλ].
    Στο MEGA τώρα λέει τα … θεωρητικά του.
    Μαμά!

  108. ΚΑΒ said

    12. >> Ἐβραχώθησαν καθὼς [b]βραχώνεται[/b] ἡ μεγάλη χονδρὴ ἀπετουνιὰ μὲ τὸ μέγα ἄγκιστρον καὶ μὲ τὸ γενναῖον δόλωμα εἰς τὸ θαλάμι

    αγκρίφωσε η πετονιά και εν εβγαίνει

  109. Μαρία said

    105
    Εδώ πάντως ο Αλκαίος http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/education/lyric/handbook/poets/alkaios/page_002.html
    δεν αναφέρεται στο σκάφος της πόλεως/πολιτείας γενικά αλλά στους πολιτικούς του φίλους μετά την τυρρανική συνωμοσία του Μυρσίλου.

  110. Πέπε said

    Υπάρχουν και τα ράχτα. Μυτιληνιά λέξη από τον Μυριβήλη στην Παναγιά τη Γοργόνα.

    Τα ράχτα της Παναγιάς είναι κάτι βράχια που υψώνονται ξαφνικά στη μέση της παραλίας, χωρίς να την κόβουν στη μέση, στην άκρη του κύματος και λίγο παραμέσα στη θάλασσα. Δεν ξέρω αν η λέξη σημαίνει πάντα όλη αυτή την εξειδικευμένη περίπτωση, ή απλως βράχια.

    Panagia i Gorgona - Skala Sikamias

  111. Γς said

    Ειναι και κάτι κατολισθήσεις βράχων

  112. Πέπε said

    @91
    > > …παρατηρήσεις για τα ετερόκλιτα και τη διαφορά σημασίας και χρήσης

    Παράδειγμα: Οι καπνοί «Τάδε» και «Τάδε» έχουν ανατολικά καπνά.

  113. κουτρούφι said

    «Σ’ ένα βράχο φαγωμένο»: Τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα του 1948 με το Στράτο. Λέγεται ότι οι στίχοι λογοκρίθηκαν και εκεί που οι στίχοι έλεγαν κανονικά «των ανθρώπων η οργή» στο δίσκο πέρασε «μιας γυναίκας η οργή».

  114. Γς said

    111:
    Και πιο κάτω βρήκα κι αυτόν τον εντοιχισμένο τροχό άμαξας

  115. Γς said

    Και πιο πέρα ένα εκκλησάκι για κάποιο πνιγμό ίσως.
    Αλλά πολύ αέρας στον Νότιο Ευβοϊκό που έσβηνε το καντιλάκι

  116. sarant said

    101-102: Συρίμι, μήπως έχει να κάνει με τον συρμό;

    103: Το λέει και το άρθρο 🙂

    105 Ωραίο θέμα είναι αυτό!

    111 Ραφήνα;

  117. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #2, 11, 81
    Tο Κατσαντώνης θα μπορούσε να προέρχεται από την μετοχή kaçan (φυγάς) του kaçmak (φεύγω) και το Αντώνης, και το kaçanandonis με απλολογία να έγινε Κατσαντώνης. Όμως, η πληθώρα επωνύμων με πρώτο σύνθετο το Κατσ- και όνομα που δεν αρχίζει από Αν- δείχνει ότι δεν μπορεί να είναι αυτή η περίπτωση, αλλιώς πώς εξηγείται η υποθετική αλλά μόνιμη αποβολή του -an (στην ουσία του -ν);

  118. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Το ξεχάσαμε ή στραβώθηκα;

    Ο βράχος
    Σαν βράχο μέσ’ στα κύματα,
    μ’ άφησες να χτυπιέμαι.
    Στου χωρισμού την κόλαση
    να κλαίω να τυραννιέμαι.

    Ως πότε πια αγάπη μου
    μεσ’ την ζωή μονάχος.
    Στα οργισμένα κύματα
    λησμονημένος βράχος.

  119. Πέπε said

    @117: Πάντως αν δεν απατώμαι ο Κατσαντώνης ήτανε κοντοστούπης (άλλο τι δείχνουν οι φιγούρες του θεάτρου σκιών και οι σχολικές αφίσες του ’21).

    Με αυτή τη ρίζα που αναφέρεις, Γρηγόρη, θα σχετίζονται μάλλον τα «κατσάκια» = λιποτάκτες (φυγόστρατοι).

  120. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #119
    Πού το ξέρουμε ότι ήταν κοντός; 🙂

  121. marulaki said

    Πάντως το κατσοπρίνι σε εμάς είναι ο μικρός ο πρίνος. Στην Κρήτη, κατσιάζω σημαίνει ότι αφήνω κάτι να μείνει μικρό, συνήθως αφού το κακομάθω. π.χ. «Μην το παραχαϊδεύεις το κοπέλι, θα το κατσιάσεις!» Και κατσά-κατσά σημαίνει πάω σιγά-σιγά το δρόμο, λίγο-λίγο.

    Αυτά και την καλησπέρα μου. 🙂

  122. Πέπε said

    @120: Πού το ξέρουμε; Θα σε γελάσω. Δε μεταφέρω πληροφορία από πηγές που να έχω ψάξει, απλώς από κουβέντες που θυμάμαι παιδιόθεν. Μπορεί να προέρχονται από δεύτερο-τρίτο χέρι σε σχέση με κάποια συγκεκριμένη πηγή (π.χ. απομνημονεύματα αγωνιστών) ή και να είναι άκυρες.

    Πάντως μόλις κοίταξα την ετυμολογία του κατσιάζω και δεν έχει σχέση.

  123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    83 – Mου θύμισες τον γατούλη μου τον Αλέκο πρίν 10 χρόνια, τέτοιος χαδιάρης ήταν.

    94 – Δεν ξέρω τι λένε οι επιφανειακοί ψαροκτόνοι, αλλά η έκφραση, τουλάχιστον για τον ροφό, είναι των βουτηχτάδων. Επίσης δεν είναι μόνο οι ροφοί που βραχώνουν, αλλά και πολλά ακόμα ψάρια, όπως στείρες, σφυρίδες, σκορπίνες, ακόμα και σαργοί, και φυσικά τα χταπόδια. Για το ξεβράχωμα του ροφού με πετονιά, έχω ακούσει (δεν ξέρω) απο φίλο στεριανό, ότι είναι καλύτερα να χτυπάς την πετονιά σαν χορδή, οι δονήσεις δημιουργούν αναστάτωση στο ψάρι, και θέλει να αλλάξει μέρος. Σε κάθε περίπτωση, γαλαζόπετρα και άλλα τέτοια δηλητήρια, τα χρησιμοποιούν οι κανίβαλοι επιδειξίες, ο σωστός ερασιτέχνης ψαράς ξέρει να χάνει, και βγάζει μόνο ό,τι και όσα θα φάει.

  124. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    116β. Επειδή είμαι γκαφατζού και στραβέξ, το ξανακοίταξα λέμε! 😦
    Το βράχο του Κρουνάκη τονε βάλαμε;
    Βρήκα ένα βράχο γεμάτο πεταλίδες
    βράχο χαμηλό

    και μια μαντινάδα-καλησπέρα στο Μαρουλάκι
    Σα γκύμα που κατρακυλά και σπα στο βράχο απάνω
    ετσά για σένα δέρνομαι όμως μυαλό δε βάνω

  125. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    116β. Είμαι βραχαδερό 🙂

  126. Γιωργής said

    Πέπε 110
    Τα «ράχτα» χρησιμοποιούνται για κάθε είδους μεγάλο βραχοσχηματισμό. Ενάλιο, παράλιο και στεριανό.
    «πήγαμε βόλτα γύρω στης Παναγιάς τα ράχτα» «Τ’ν έρ’ξει τ’ βάρκα πα στα ράχτα»

  127. #109 ἔτσι εἶναι, ἔπρεπε νὰ τὸ διευκρινίσω.

  128. http://www.kathimerini.gr/60616/opinion/epikairothta/politikh/to-karavi-poy-to-lene-agwnia-013

  129. Γιωργής said

    99
    Ευχαριστώ για την διεύθυνση

  130. # 123

    Περί γαλαζόπετρας ασχετοσύνη λιμενικών και περιστασιακών !
    Γενιές επαγγελματιών χταποδολόγων την χρησιμοποιούν στα ίδια θολάμια και τα χταπόδια εξακολουθούν και πηγαίνουν, παιδιά σπούδασαν και κόρες προίκισαν.
    Αρα ;;;;
    Οταν ο λιμενικός δεν μπορεί να ξεχωρίσει την γαλαζόπετρα από τα άλλα που χρησιμοποιούν οι άσχετοι και επικίνδυνοι που βγαίνουν με στολές βατραχανθρώπων, ψαροντούφεκα και φακούς για να πιάσουν ένα χταπόδι να το δείξουν στην γκόμενα, τα βάζει όλα σ’ενα καλάθι με την μαγική λέξη «χημικά» και καθαρίζει!
    Ακολουθούν οι αφελείς «οικολογικής συνείδησης» που υιοθετούν ότι κοτσάνα ακούνε π.χ. πως δεν πρέπει να πιάνεις μικρά χταπόδια λες και θα μεγαλώσουνε όλα !!!! Από τις χιλιάδες αυγά δύο μόνο να μεγαλώσουν διατηρούν την αριθμητική ισορροπία, η ίδια η φύση φροντίζει με τον κανιβαλίσμό των χταποδιών, τίποτε αυτοί. Ερχεται κι ο λιμενικός κι αν ζυγίζει το χταπόδι 490 γραμμάρια σου βάζει πρόστιμο λες κι έπρεπε πρώτα να το ζυγίσεις και μετά να το πιάσεις.

    Σαφώς κι άλλα ψάρια βραχώνουν αλλά δεν έχουν την δύναμη των «μαύρων» να τραβήξουν την πετονιά ή το παραγάδι μέχρι εκεί. Απλά ζουν ή συχνάζουν σε σπηλιές
    Τα χταπόδια δεν βραχώνουν, κολλάνε σε κάθε επιφάνεια. κι επειδή είσαι «εξ απαλών ονύχων» παρ’ όλο το ύφος, μάθε πως όσο το τραβάς δεν ξεκολλά με τίποτε. Αν το σπρώξεις θα γυρίσει τα πλοκάμια πάνω στο χέρι σου και θα ξεκολλήσει πιο εύκολα από γραμματόσημο

  131. # 123

    Επίτηδες δεν αναφέρω τα «άλλα» που τα βρίσκει κάποιος στα σούπερμάρκετ και είναι βλαβερά ενώ γαλαζόπετρα έχουν ελάχιστα μαγαζιά και διαλύεται εντελώς σε λίγε ώρες

  132. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    129 Εντάξει με την ειδοποίηση;

    124 Πολύ ωραίος ο Βράχος του Κράου!

    117: Από το Κατσής + Αντώνης, είπαμε. Αλλά πρέπει να βρω το άρθρο του Κοτζιούλα.

  133. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>Ο βράχος μπορεί να δηλώνει και ολόκληρο λόφο
    Φεστιβάλ των Βράχων, Θέατρο των Βράχων, στη Σκιά των Βράχων

  134. ΚΑΒ said

    116. Σίγουρα σχετίζεται με το συρμός=σύρσιμο<σύρω. Το [b]στενό[/b] δρομάκι που δημιουργείται από το συχνό περπάτημα των κατσικιών, η γιδόστρατα. Με αυτό το σκεπτικό και των μυρμηγκιών το δρομολόγιο που αποτυπώνεται πάνω στο χώμα μπορεί να ονομαστεί συρίμι.

  135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    130 – Για την γαλαζόπετρα και τα χταπόδια άστο καλύτερα, κάνει πάνω απο χρόνο να ξαναπάει στο θαλάμι, χειρότερη βέβαια είναι η χλωρίνη, και μακράν καλύτερο το ξυδάκι (βγαίνει έτοιμο ξυδάτο , – χαμόγελο) επιμένω ότι δεν χρειάζονται τέτοια μέσα, εκτός αν λιμοκτονεί κάποιος. Δεν αμφισβητώ ότι είμαι μικρούλης, αλλά στα 40 χρόνια που βουτάω, κάτι έχω μάθει κι εγώ, και φυσικά δεν είμαι οικολόγος, (μακριά απο μένα τέτοιες ηλιθιότητες) είναι στάση ζωής ο σεβασμός στην ζωή, για κάθε γήινο πολίτη.
    Το γνωστό χταπόδι ζεί μέχρι τρία χρόνια, αν βγάλεις ένα μικρό απλώς το αφήνεις να φύγει, του χρόνου θα είναι πάνω απο κιλό. Όταν οργώνουν τις παραλίες και και αφανίζουν όποιο πλοκάμι κινείται, τότε απλώς δεν υπάρχει μεγάλο χταπόδι για να ψαρευτεί. Για τους «υποβρύχιους» ψαράδες που λένε ότι δεν μπορούν να δούν το μέγεθος, είναι απλό, αν τα μάτια του δεν έχουν απόσταση τρία δάχτυλα, δεν το χτυπάς, το αφήνεις για του χρόνου, άλλωστε, είναι άλλη η χάρη του μεγάλου χταποδιού, αλλά και μπορείς να χορτάσεις.
    Υ.Γ – Έχω ένα φίλο που το μαγειρεύει υπέροχα, με ουζάκι ή καλό τσιπουράκι, είναι κόλαση (χαμόγελο).

  136. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    «Η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή μου βράχος»
    Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

  137. sarant said

    135 Ναι, ναι!

  138. Πέπε said

    Συρίμι δεν είναι παιδιά το λεπτό γερό πέτσινο λουρί;

  139. ΚΑΒ said

    135. Συμφωνεί απολύτως ένας παλιός χταποδάς που τώρα πια δε βρίσκει ούτε μωρό στους παλιούς γνωστούς του χτα ποδότοπους.

  140. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Η θέλησή μου βράχος ,
    επειδή το βρίσκω υπέροχο,κι από δω:
    .Έστρωσ’ ,εδέχθ’ η θάλασσα άντρες ριψοκινδύνους
    κι εδέχθηκε στα βάθη της τον ουρανό κι εκείνους.
    Κι όπου η βουλή τους συφορά κι όπου το πόδι χάρος.
    Η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή μου βράχος.

    .

  141. – Ο βράχος του Πλύμουθ (Plymouth Rock), στην Μασαχουσέτη, όπου, υποτίθεται, αποβιβάστηκαν οι πρώτοι άποικοι της περιοχής από την Βρετανία το 1620.

    – O γρανιτένιος βράχος Κορκοβάδο στο Ρίο ντε Ζανέιρο με το πασίγνωστο άγαλμα στην κορυφή.

    – Ο Μικρός Βράχος, στο Άρκανσο, έδρα του Δημοκρατικού Προέδρου Βασιλείου Κλίντωνος.

    – Ο Στρογγυλός Βράχος, κωμόπολη δίπλα στην πρωτεύουσα του Τέξας, έδρα της εταιρείας υπολογιστών του Μιχαήλ Δέλλιου.

    – Ο Βράχος Ούδσων, παλαιός ηθοποιός του Χόλυγουντ.

  142. voulagx said

    Βράχωσέ με μωρό μου https://www.youtube.com/watch?v=H_uBspOwFaI&list=RDH_uBspOwFaI για τον Λάμπρο!

  143. sarant said

    141: 🙂 Ούδσων!

  144. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Χοχο! Μόλις είπε ο Σταύρος ο Θεοδωράκης στο Ρίαλ ότι το πάει τα βράχια (η κυβέρνηση)

    Ένας βράχος στα βουνά/Ανεμώνη
    Γεώργιος Βιζυηνός
    Ἕνας βράχος στὰ βουνὰ
    συλλογιέται μοναχός του.
    Ἕνα ρυάκι, ποὺ περνᾷ,
    κάτι τραγουδάει εμπρός του
    …………………………………..
    Μία ἀνεμώνη, ποὺ ἀνθεῖ
    εἰς τὸν βράχο στηριγμένη,
    νὰ νοήσῃ προσπαθεῖ
    τὸ τραγούδι τί σημαίνει.

  145. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

  146. ΚΑΒ said

    Κυκλάμινο κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα
    πού βρήκες χρώματα κι ανθείς πού μίσχο και σαλεύεις.

    Μέσα στο βράχο σύναξα το γαίμα στάλα στάλα
    μαντήλι ρόδινο έπλεξα κι ήλιο μαζεύω τώρα

  147. Pedis said

    # 25 (42,52,67) Κιντ, σου τέλειωσαν τα δύσκολα κι άρχισες να βάζεις εύκολα; 🙂

  148. πάντως ὁ Νταλάρας τραγουδάει «ΚυκλαΔινὸ Κυκλάμινο». τἄχουμε ξαναπεῖ.

  149. 143, 🙂
    Είναι συνονόματος με τον εξερευνητή που έψαχνε μια ζωή (στην κυριολεξία) να βρει το θαλάσσιο πέρασμα ανατολή-δύση απ’ την βόρεια μεριά της Αμερικής, πάνω απ’ τον αρκτικό κύκλο.
    Προς τιμήν του ονομάστηκε ο ποταμός (Χ)ούδσον στην Νέα Υόρκη, και ο κόλπος στον Καναδά, όπου ο καημένος (ο εξερευνητής) νόμιζε πως είχε βρει το πέρασμα, αλλά, τελικά, όταν το πλοίο του βρέθηκε ξανά μπροστά σε στεριανό εμπόδιο στο τέρμα του κόλπου, το πλήρωμα – καταταλαιπωρημένο απ’ το ψοφόκρυο – τον άφησε εκεί πέρα να βρει την μοίρα του…

  150. #135, 139

    Λάμπρο με την γαλαζόπετρα χταπόδι ξαναπάει την άλλη μέρα καραδιαπιστωμένο και παραμένει ο τόπος απείραχτος όπως αυτοί που βγάζω πάνω από 50 χρόνια χταπόδια, Ε Λ Ε Ο Σ.
    Στο ξανάπα ρώτα έναν οποιονδήποτε επαγγελματία που να σε εμπιστεύεται.
    Από την άλλη αναφέροντας τα άλλα υλικά -που τα βρίσκεις στο σούπερμάρκετ- μαθαίνεις κάθε άσχετο πως μπορεί να βγάλει κάποτε ένα χταπόδι καταστρέφοντας τον τόπο, μου θυμίζεις αυτούς που κάνουν κήρυγμα κατά των ναρκωτικών και σουυ δείχνουν πως να τρυπηθείς για να είσαι «ενημερωμένος» !!!!
    Απλά επειδή εκεί που τα πιάνω κάνει πολύς κόσμος μπάνιο δεν περνάνε οι δυο ηλίθιοι με τις στολές και τα τουφέκια όπου ο πρώτος πετάει χλωρίνη σε κάθε τρύπα κι ο δεύτερος ένα λεπτό αργότερα ψαροτουφεκάει ό,τι έχει βγει από το θαλάμι, πάνε πάρα πέρα να μην τους βλέπουνε. Τους έχω τρακάρει σε απόμερ μέρη και νησάκια που τα έχουν καταντήσει σαχάρες.

    Αυτό γίνεται ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕΣΑ Ή ΟΧΙ ενώ ο έμπειρος το καταλαβαίνει όχι μόνο με τη μάσκα αλλά κι από την βάρκα όταν τα καμακώνει.
    Οι ηλίθιοι που λέγαμε καταστρέφουν τους τόπους γιατί δεν έχουν τα τρία-πέντε λεπτά υπομονής που απαιτεί η γαλαζόπετρα αλλά προτιμούν την αμεσότητα ( και ευκολία της εξεύρεσης) της χλωρίνης. Οπου πέσει ΜΙΑ ΦΟΡΑ χλωρίνη,τέλος !!. Δεν ξαναπλησιάζει τίποτε ποτέ κι όπως ξέρουν όσοι κολυμπάνε στα ίδια νερά το θολάμι θα γεμίσει άμμο και θα εξαφανισθεί.

    Τέλος Λάμπρο επειδή είσαι καλό παιδί (στον χαρακτήρα και την χταποδική αναζήτηση) θα σου πω ένα κόλπο. Την άλλη φορά που θα βρεις σκουρλιάμπι (μικρό χαπόδι για τα τρυφερά πόδια) πιάστο ζωντανό και πήγαινέ το σε πιάσμα που βαστάει μεγάλα χταπόδια. Σε δυο μέρες συνήθως το πιάσμα θα φιλοξενεί το μεγάλο χταπόδι που θα έχει φάει το μικρό που τόλμησε να εγκατασταθεί στη ζώνη κυριαρχίας του.

    ΚΑΒ, εκεί που δεν βρίσκεις χταπόδια ή πέρασαν χλωρινάδες ή έχουν μολυνθεί τα νερά από κάτι -τα πρώτα που φεύγουν είναι τα χταπόδια, μην ακούς τις μπούρδες που λένε για τους αχινούς. Με υπεραλίευση δεν εξαφανίζονται, θα βρίσκεις μόνο μικρά, σ’ ένα κολπίσκο που μπορεί να θρέψει το πολύ πέντε μεγάλα χταπόδια κυκλοφορούν καμιά πεντακοσαριά μικρά, είναι η φυσική επιλογή.

    Τα χταπόδια ζουν ένα χρόνο, σπανίως το αρσενικό αν γλυτώσει τον θάνατο στο ζευγάρωμα γίνεται δυο χρονών.

  151. spiral architect said

    @150: Πάντως στην Αίγινα -που παρεμπιπτόντως αράζουν ο Νικοκύρης και ο Βαρουφάκης- σερβίρουν στα μαγαζιά της αγοράς στην πόλη κάτι εξαιρετικά μικρά χταποδάκια (γόνο) που σε κάνουν να μην θέλεις να φύγεις.
    – Μα γιατί ψαρεύετε το γόνο και δεν τον αφήνετε να μεγαλώσει;
    – Μην ανησυχείς, πάνε και πέσε στο στενό (των Μεθάνων) και θα τα βρεις με τον τόνο!

  152. # 151

    Αν θες «χταπόδι στα κάρβουνα» με όλη του τη γεύση θα βάλεις μικρό-μικρό και καλοδουλεμένο. Από κει και πέρα υπάρχει το κόλπο να το βράσεις πρώτα αλλά χάνει γευστικώς ή να το βουτήξεις στο ελαφρώς (;) καρκινογόνο τεντεράϊζερ και να περηφανευεσαι για την «τέχνη στο ψήσιμο», γνωστή τακτική σε αρκετά μεζεδοπωλεία και ταβέρνες

  153. spiral architect said

    @152: Τι είναι το τεντεράϊζερ; Γκουγκλίζω και μου βγάζει Σαραντάκο. 🙄

  154. sarant said

    153 Όλα εδώ βρίσκονται, είπαμε!

    151 Επιβεβαιώνω, αλλά δεν τα λέμε γόνο 🙂
    Μούχουνε λείψει, φέτος θα πάω αργά, δεκαπενταύγουστο.

  155. Νέο Kid L'errance d'Arabie said


    Aυτή ήταν η Piedra Movediza (η κουνάμενη πέτρα) ,ένας παράξενο κομμάτι βράχου 300 τόνων που στεκότανε στην άκρη ενός γκρεμού στο Τandil στην Αργεντινή. Έκανε μια πολύ αργή,σχεδόν ανεπαίσθητη ταλάντωση . Είχε γίνει τουριστική ατραξιόν και οι τουρίστες έβαζαν από κάτω γυάλινα μπουκάλια που έσπαγαν ,πιστοποιώντας την αργή κίνησή της. Πώς και γιατί βρέθηκε να ισορροπεί ασταθώς σε αυτή τη θέση για εκατομμύρια χρόνια ,κανείς δεν ξέρει. Πάντως στις 29 Φλεβάρη του 1912 ή Piedra έπεσε και έσπασε και τέρμα! Μια θεωρία είναι ότι τα γυαλιά υπέσκαψαν με τον καιρό την περιοχή κοντά στη στήριξή της και έκαναν τη ζημιά. Μια -πιο πιθανή μάλλον- είναι ότι η πέτρα έπεσε λόγω φουρνέλων/κραδασμών στη γειτονική περιοχή. Ποιος ξέρει…

  156. sarant said

    155 Υπήρχαν τουριστικές ατραξιόν το 1912; Θα υπήρχαν.

  157. Γς said

    116:

    >111 Ραφήνα;

    Στα όρια με Αρτέμιδα [Αγ. Νικόλαος]

  158. Γς said

    154:

    >153 Όλα εδώ βρίσκονται, είπαμε!

    Ενίοτε και το δίκιο σου.
    [και το άδικό σου, αν δικαίως το έχεις]

  159. Γς said

    155, 156:
    Φευ, όλα πίπτουν κάποια στιγμή.

  160. spiral architect said

    @152: Αν το τεντεράιζερ είναι κάποιου είδους κόπανος για το μαλάκωμα της σάρκας και όχι κάτι χημικό, πάει καλά. Ξέρω ότι τα χταπόδια τα παραγουλιάζουν μέσα σε πλυντήριο, αντί να τα χτυπούν στο βράχο.

  161. spiral architect said

    @159: Βαρύτητα; 🙄

  162. Γς said

    Ηταν κι ο Κόκκινος Βράχος. Ημουν 5 χρονών. πριν 66 χρόνια!

  163. tenderizer

    χημική σκόνη σαν αλάτι, παλιά την βάζανε και στις «μοσχαρίσιες» μπριζόλες (από βούβαλο) για να μαλακώσει. Κάπου ΄γύρω 80 στο Αμέρικα ανακαλύψανε πως είναι καρκινογόνα και την απαγορεύσανε αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο κυκλοφορούσε ελεύθερα όπως π.χ το Tide ΧK που ήταν υπεύθυνο για αλλεργίες αλλά κυκλοφορούσε μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων στις σύμμαχες χώρες…
    Αν θυμάμαι καλά κυκλοφορούσε σαν MDCή κάτι που έμοιαζα με τις κλωστές Ντε-μι-σέ του Μουζάκη

  164. # 160

    Ο λόγος είναι πως για να τα χτυπήσεις πρέπει να βγάλεις τον ολό (αυτά που έχει μέσα στο κεφάλι) οπότε το χταπόδι χάνει περίπου το 20% του βάρους του. Επίσης στο πλυντήριο δεν χάνει την επιδερμίδα του όπως στα βράχια και είναι βαρύ στο στομάχι ενώ το καλοδουλεμένο χωνεύεται εύκολα όπως μπορούν να βεβαιώσουν οι μουστερήδες μου !

  165. Alexis said

    #119: Με αυτή τη ρίζα που αναφέρεις, Γρηγόρη, θα σχετίζονται μάλλον τα «κατσάκια» = λιποτάκτες (φυγόστρατοι).
    Από κεί θα βγαίνει και το «κατσάκικο» που λέει ο Λουντέμης στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»:

    «Ας κάνουμε τώρα κι ένα κατσάκικο» λέει ο Μπίθρος, και βγάζει ν’ ανάψει τσιγάρο.

    Και από κάτω υπάρχει υποσημείωση:
    κατσάκικο=λαθραίο

  166. Γς said

    161:

    Η αβάσταχτη ελαφρότητα του … Κούντερα

  167. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    156. E, για Αργεντίνα μιλάμε! Όχι για κανένα νεόπλουτο κατσικοχώρι σήμερα… 🙂

  168. Γς said

    Και κλάμα η Αρτζεντίνα

  169. Γς said

    Το ταγκό χορεύεται με δύο [βράχους]

  170. sarant said

    165 Ναι, από εκεί είναι.

  171. spiral architect said

    @163: Τι λε ρε παιδί μου! 😮
    Ευχαριστώ. 🙂

  172. atheofobos said

    130, 160, 164
    Έχω φάει πρόστιμο για δύο χταπόδια που με το μάτι ο Λιμενικός έκρινε ότι είναι κάτω του 1/2 κιλού.
    Έκτοτε παίρνω μαζί μου μια πρόχειρη ζυγαριά για να μην την ξαναπάθω!
    Ποτέ μου δεν χρησιμοποίησα οτιδήποτε για να βγάλω ένα χταπόδι έξω.
    Συνήθως αν προλάβεις μόλις το χτυπήσεις να το τραβήξεις πριν να βραχώσει μπορεί να το πάρεις άνετα Αλλιώς αν δεν κάνεις τίποτα σε λίγα λεπτά θα βγει μόνο του καθώς θα προσπαθεί να ελευθερωθεί από το καμάκι.
    Τέλος αν το βάλεις στην κατάψυξη τότε δεν χρειάζεται ούτε να το παραγουλιάσεις.
    Τέλος με λίγο λαδάκι και ρίγανη σε ένα ταψάκι στο γκριλ της κουζίνας γίνεται πεντανόστιμο και με μια σάλτσα ιδανική για παπάρα!

  173. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Pedis, άντε να βάλω άλλο ένα (όχι πολύ δύσκολο, αλλά έξυπνο!) μιας και βλέπω και Φύζικερ στην παρέα…

    Σε μια ομάδα ανθρώπων καθένας φοράει ένα άσπρο ή μαύρο καπέλο. Καθένας βλέπει τα χρώματα των άλλων αλλά όχι το δικό του. Με το σήμα του Άλκη Στέα θα μπούνε σε ένα δωμάτιο ,ένας-ένας, και πρέπει να παραταχτούν σε μια σειρά (ευθεία) με χωρισμένα τα χρώματα. Δηλαδή όλοι οι ¨μαύροι» θα βρίσκονται στη μια ημιευθεία και όλοι οι άσπροι στην άλλη.
    Πώς μπορούν να το κάνουν, χωρίς εννοείται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με οποιονδήποτε τρόπο; 🙂

  174. Ριβαλντίνιο said

    @ 155 Νέο Kid L’errance d’Arabie

    Η δική μας αντίστοιχη ήταν η Κουνόπετρα στην Κεφαλλονιά ?

  175. Pedis said

    # 173 – Σου απαντώ στα γρήγορα και και μπορεί να πω και καμιά παμπαριά: όπως και να μπούν στο δωμάτιο σε καποια στιγμή θα υπάρξουν πλάι-πλαι με διφαορετικά καπέλλα. Ε τότε ένας-ένας από τους άλλους πάει και παίρνει θέση μεταξύ δύο εκ των συναδέλφων του οι οποίοι έχουν καπέλλο διαφορετικού χρώματος. (Έφυγα …)

  176. Ριβαλντίνιο said

    Εγώ θα σας πω την αλήθεια για τον Κατσαντώνη. 🙂

    Οι Τουρκομαμάδες λέγανε στα τουρκάκια να φάνε το φαγητό τους γιατί θα έρθει ο κακός κλέφτης Αντώνης. Αφού φοβισμένα το έτρωγαν, έπειτα φώναζαν όπως φωνάζουμε στις γάτες ( κατς=ξουτ παλιόγατα ), «Κατς Αντώνη» και έμεινε Κατσαντώνης.

    Φήμες λένε ότι ήταν εφευρέτης του τύπου πάλης «κατς»-> Κατσαντώνης.

    Ακόμη επειδή ήταν τρελός (κατσικ) να τα βάλει με τον Αλή πασά, τον είπαν «Κατσικαντώνη», αφαίρεσαν το -ικ- και έμεινε το «Κατσαντώνη».

  177. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    175. Σωστόος!
    174. Δεν την ξέρω την κουνόπετρα.

  178. # 172

    Αν είναι στη φωλιά του πρώτα θα ψοφήσει και μετά θα βγει, αν είναι σε πιάσμα κάποια στιγμή θα ξεκινήσει για την φωλιά του. Εγώ ψάχνω στις φωλιές που ξέρω μ’ ένα σκουπόξυλο που έχει μια τρίαινα μπροστά, δεν ψαροτουφεκάω. Φροντίζω για την καλή κατάσταση των φωλιών ώστε να έρχονται χταπόδια αλλά καμιά φορά τις βρίσκει τυχαία κανένας ψαροτουφεκάς και τις καταστρέφει στην προσπάθειά του να βγάλει το χταπόδι ή τις μαγαρίζει με χημικά.

    Αν το χτυπήσεις, το παραγουλιάσεις και το βάλεις στην κατάψυξη γίνεται τόσο μαλακό κόβεται με το πηρούνι και το κυριότερο δεν σου βαραίνει το στομάχι αν φας αρκετό όπως ξέρουν τα φαγανά παιδιά του ιστολογίου. Γενικά είναι νόστιμο με πολλές συνταγές αλλά η τελευταία με σκόρδο που έμαθα δεν παίζεται κατά την γνώμη μου.

  179. Γς said

    Και παντρεύεται σε μιά ώρα.
    Και την παντρεύει η κόρη μου.
    Η καλύτερη της φίλη.
    Γιατρός και παγκόσμια πρωταθλήτρια στην άρση βαρών.

    Και είναι πάρα πολύ κλειστός ο γάμος και μόλις το έμαθα και δεν προφταίνω να πάω.

    Οσο για την δικιά μου κάτι ψήνεται.
    Θα σας καλέσω όλους στο τρικούβερτο γλέντι.

  180. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    To παραγούλιασμα του χταποδιού, τι είναι ρε παιδιά;

  181. Γς said

    Μην απαντήσεις πσαρά αν δεν σε ερωτήσει προσωπικά [και με πλιζ]

  182. http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1

    Ξέρεις: …όσο το χτυπάς, απλώνει! :mrgreen:

  183. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Μερσί ντόγκυ μπόη!
    (τσού ρε Γουσουλάκι!)

  184. Γς said

    Πολύ αδέσποτος αυτός ο σκύλος…

  185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    150 – Άκου Gee, είπαμε είμαι μικρός, αλλά βγάζω χταπόδια απο τα 13 μου, εδώ και 40+ χρόνια, να ρωτήσω «επαγγελματία»(;) να μου πεί τί, πράγματα που τα έχω τσεκάρει; Τώρα για το ότι ανέφερα τα υλικά του σούπερ μάρκετ, και ο κάθε άσχετος μπορεί να πάει να βγάλει χταπόδια με χλωρίνη κλπ, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος εδώ μέσα που θα το κάνει, και όποιος ψάχνει τον εύκολο τρόπο θα τον βρεί αλλού κι όχι εδώ. Πάντως τις κόρες μου αν και δεν τους έκανα ποτέ κήρυγμα, τις είχα ενημερώσει απο μικρή ηλικία, πώς πάιρνουν ναρκωτικά, και μέχρι τώρα δεν έκαναν χρήση.
    Ευχαριστώ για το (γνωστό) κόλπο, αλλά έχω την δική μου μέθοδο, που επειδή ψάχνω πάντα για κιλό και πάνω, σημαίνει 15-30 μέτρα, και μόνο με το ντουφέκι. Όταν ψαρεύω βγάζω μόνο όσα πρόκειται να φάω, αν π.χ βρώ 3-4 καλά, μετά δεν βγάζω άλλα μέχρι να φαγωθούν αυτά, αλλά συνήθως σταματάω στα 2, και ΠΟΤΕ, δεν μοιράζω σε φίλους και γνωστούς, να τα φάμε παρέα ναί, να τα χαρίσω ΟΧΙ, το ίδιο και με τα ψάρια, κάθε φορά μόνο όσα χρειάζομαι. Με τα μικρά χταπόδια, επειδή είναι πολύ έξυπνα ζώα, κάθομαι και παίζω με την περιέργειά τους, και πάντα τα αφήνω να ζήσουν. Δεν είναι οικολογική συνείδηση (ηλίθιο εφεύρημα) είναι στάση ζωής που κάνει καλό σε μένα, δεν έχω καμία απαίτηση απο κανένα να την ενστερνιστεί.
    Υ.Γ- Τα χταπόδια ανάλογα με το είδος, ζούν απο έξι μήνες μέχρι πέντε χρόνια, στην Μεσόγειο ζούν κατά μέσο όρο 2-3 χρόνια. Μη μπερδεύεις τη φυσική επιλογή με την υπεραλίευση, ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.

    151 – Η κλασική αντίληψη του καταναλωτή καπιταλ(η)στή, που νομίζει ότι όλα μπορεί να τα αγοράσει και να τα πουλήσει με χρήματα. Η υπεραλίευση είναι δεδομένο πως είναι καταστροφική, είναι θέμα χρόνου για να φανούν τα οδυνηρά αποτελέσματά της σε κάποια είδη όπως τα χταπόδια, σε άλλα έχουν φανεί απο καιρό.
    Η απλή λογική, λέει ότι το μικρό πρέπει να μεγαλώσει για να δώσει απογόνους, δηλαδή να αφήσουμε τον γόνο να γίνει γονιός, τόσο απλά, απο κεί και πέρα ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει πιο σωστό.

  186. 155, Ωραίο!
    Να βάλουμε και την πέτρα του Χέραγκ, σφηνωμένη στα ύψη ανάμεσα σε δυο βράχους, κοντά στο Σταβάνγκερ (το Χιούστον της Νορβηγίας). Για όσους επιζητούν τον ίλιγγο.

  187. Βρε Λάμπρο γκαστρώνεις γάίδαρο σε ανηφόρα με την επιμονή σου. Τι έχεις τσεκάρει στα 15 με 30 μέτρα ; Εβαλες ποτέ σου γαλαζόπετρα και δεν ξαναπήγε χταπόδι μήπως ; Αφού λες πως δεν βάζεις, τι έχεις τσεκάρει ; Η ασπάστηκες όποια σαχλαμάρα είπε κάποιος για την γαλαζόπετρα κι την έκανες σημαία ; Γιατί από κει ξεκινήσαμε!
    50 χρόνια σε νερά από 10 πόντους μέχρι 5 μέτρα στα ίδια μέρη κι έχει ακόμα και σου ξανάπα όσοι είναι οκταποδολόγοι επαγγελματίες όλοι γαλαζόπετρα χρησιμοποιούν.
    Εχεις δει χταπόδια να ζευγαρώνουν ; πως να γλυτώσει το αρσενικό, μόνο κόβοντας το πόδι-σπερματικό πόρο και να της τον στείλει από μακριά αλλιώς τον έφαγε η χταπόδω στο πι και φι. Εχεις δει τη μάνα αφού γενήσει ; Μελιδόνα την λέγανε οι παλιοί ψαράδες, ετοιμόψοφη είναι κι αν την πιάσεις δεν τρώγεται. Πως να πιάσουν δεύτερο χρόνο, μόνο τα σεξουαλικώς ανεπαρκή…έ, αυτά δεν τα τρώμε οι λάτρεις του Κορινθιακού κόλπου, θέλουμε τα οιστρογόνα μας !
    Και πως να τα δεις ανεβοκατεβαίνοντας στα 15-30 μέτρα ενώ γίνονται σ’ ένα μπόι νερά και λιγότερο…
    Τα μεγαλύτερά μου χταπόδια τα έχω πιάσει σε ρηχά νερά, τα βαθιά νερά είναι για κολπάδα εποχές που δεν βουτάω και δεν έχω απόθεμα.
    Το έλλειμμα σε χταπόδια οφείλεται στα χημικά που τους περιορίζουν τον ζωτικό χώρο κι όχι στην υπεραλίευση που στην πράξη σημαίνει πως χταποδολογάνε περισσότεροι, δεν εξελίχθηκαν τα μέσα για το κυνήγι τους.Υπεραλίευση μπορεί να γίνει στα καλαμάρια που τα πιάνουν με δίχτυα, όμως η θάλασσα εξακολουθεί να είναι γεμάτη από δαύτα.

    Αλλο κάνω κατάδυση, έχω και το τουφέκι και διαλέγω από ό,τι μου πέσει στο δρόμο μου κι άλλο φοράω μια μασκούλα, πέρνω κι ένα καμάκι από σκουπόξυλο και ψάχνω για χταπόδια.

  188. Y. G. said

    31 – «Που μπαίνει με την όπισθεν σε μια σχισμή του βράχου κι ανοίγει τα πτερύγιά του, σαν τα πλαστικά ούπατ με τις βίδες. Τότε λέμε ότι βραχώνει κι ακόμη και καμακωμένον δεν μπορεί ο ψαροντουφεκάς να τον ανασύρει…»

    Φοβερη τακτικη αντιστασης στην εξουσια! Σκυλε, με το «ούπατ» εννοειτε κατι σαν τα dübel της Φισερ; Τι ειναι τα ούπατ;

  189. upat

  190. Y. G. said

    α… ουπατ ειναι η εταιρεια. Ευχαριστω!

  191. spiral architect said

    @191: … άλλως εκτονωτικά βύσματα.

  192. 189, 191, Η ετυμολογία του «ούπα» είχε αναλυθεί εκτενώς σε περασμένο νήμα. 🙂

  193. Γς said

    Ούπα, ούπα λέω…

  194. Και η χρήσιμη γνώση της ημέρας

    Οι αποφορτιζμένες αλκαλικές μπαταρίες αναπηδούν. Οι φορτιζμένες όχι!

  195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    187 – Για να σου λέω ότι το έχω τσεκάρει εσυ τι λές ρε Gee δεν έχω βάλει; απλώς τότε το 1976 ήμουν ακόμα πιο μικρός απο τώρα (χαμόγελο) και δεν ήξερα. Για έξι μήνες στην Βραυρώνα αριστερά στα βράχια δεν πάτησε χταπόδι ούτε για δείγμα, αλλά και αργότερα στο Δασκαλειό τα ίδια, μέχρι που το 1979 όταν έκανα μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης με τον Καρτελιά, έμαθα τα σχετικά με όλα αυτά τα μαντζούνια, αλλά κυρίως να σέβομαι την θαλάσσια ζωή, και να μη την βλέπω σαν χρήμα. Σαν τροφή ναί, σαν «κέρδος» ποτέ, κι αυτό δίδαξα και στα κορίτσια μου, αλλά δεν προσπάθησα να το επιβάλλω σε κανέναν άλλο, γιατί μπορεί να είναι και λάθος.

    Οι «οι οχταποδολόγοι επαγγελματίες» που μου λές, που βγάζουν χταπόδια στα ρηχά δεν ξέρουν τι τους γίνεται, τα χταπόδια απονερίζουν τον Οκτώβρη για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν, απο τις αρχές του Μάρτη την κάνουν για τα βαθειά, αυτά που μένουν στα 5 μέτρα και κάτω είναι τα μικρά, και κάποια βολεμένα μεγάλα, εξ ου και τα 15-30 μέτρα, δεν το έγραψα για μαγκιά και επίδειξη, άλλωστε όσοι ψαροντουφεκάδες γυμνάζονται και κάνουν προσεγμένη ζωή, τα έχουν αυτά τα μέτρα αρκετά εύκολα.

    Μελιδόνα δεν είναι το θηλυκό χταπόδι, είναι άλλο είδος απο το γνωστό με τις δύο σειρές βεντούζες, αυτό έχει μία σειρά μικρό σώμα και πολύ μακριά πόδια, έχει στίγματα και είναι πολύ σκληρό. Είχα βγάλει ένα πρίν 25 χρόνια στην Τζιά, και έμαθα τι είναι και πώς το λένε, κι όταν το ψήσαμε, έμαθα και πόσο σκληρό είναι, καουτσούκ σκέτο, το φάγαμε βέβαια, αλλά μετά μας έφαγε, απο τότε, άμα τύχει να το δώ, ανταλλάσσουμε χαιρετούρες απο μακριά.
    Το έλλειμμα στα χταπόδια (στα παράλια κυρίως) οφείλεται και σε αυτού τους λόγους που λές, αλλά και στην υπεραλίευση των μικρών χταποδιών στα ρηχά, χώρια οι μηχανότρατες, αλλά όπως είπα και πιο πάνω, ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει πιο σωστό, δεν υπάρχει συλλογικό καλό ή κακό.

    «Αλλο κάνω κατάδυση, έχω και το τουφέκι και διαλέγω από ό,τι μου πέσει στο δρόμο μου κι άλλο φοράω μια μασκούλα, πέρνω κι ένα καμάκι από σκουπόξυλο και ψάχνω για χταπόδια.»
    Τίποτα πιο αληθές απο αυτό.

  196. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>Στα βράχια λοιπόν;
    Στα βράχια! Μετά τα διαμειφθέντα,βλέπω το μεγάλο πανηγύρι με τα χταπόδια που θα γενεί!
    Το βράχο του Καυκάσου να βάλω μόνο, να έχουμε και φωτιά 🙂

  197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    197- Έλεγα οτι το τηγανητό χταπόδι που φτιάχνω (τόχω μάθει παλιά απο φίλο ναυτικό, που δεν ξέρω πού το έμαθε) ότι είναι θεϊκό, μέχρι που δοκίμασα το χταπόδι αλα Gee, μιλάμε για ΚΟΛΑΣΗ, και το χειρότερο; είναι καλύτερη απο τον παράδεισο (χαμόγελο).

  198. Γς said

    197:

    >Το βράχο του Καυκάσου να βάλω μόνο, να έχουμε και φωτιά

    Χταπόδι και συκωτάκι;

  199. Γς said

    199:

    Και το προσκοπικό τραγούδι της πυράς «Φλόγα-φλόγα» που τραγουδούσαμε όπως το προσκοπικό γαλλικό «Chante et danse la bohême»

    ΦΛΟΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

    Φλόγα, φλόγα Προμηθέως, φλόγα Ελληνική.
    Φλόγα, φλόγα νέας Δόξης, φλόγα Ιστορική.
    Φέγγε δρόμους αρετής και καθήκοντος τιμής,
    δείχνε δρόμους ηθικής π΄ακολουθούμ΄εμείς.

    Επωδός
    Φλόγα, φλόγα, φλόγα, φλόγα, φλόγα Ελληνική.
    Φλόγα, φλόγα που φλογίζεις λευτεριάς πυρσούς.
    Φλόγα, φλόγα ας φωτίσεις σκλάβους αδελφούς.
    Με πυρπολητών δαυλούς κατενίκησες εχθρούς
    και σαν φως πολιτισμού εδίδαξες λαούς.

  200. Θέκλα said

    Στο χωριό μου στην ορεινή Κορινθία βράχια λένε αυτά στη θάλασσα αλλά τους βραχώδεις γκρεμούς τους λένε βράχα, όχι βράχια ή βράχους. Λένε ο βράχος αλλά το βράχοι δεν το έχω ακούσει νομίζω, μόνο βράχα και γκρεμά. Νόμιζα ότι ήταν λάθος που έμεινε (πάνω στο βράχο-το βράχο-τα βράχα) και δεν ξέρω αν αξίζει να αναστήσω το ποστ, αλλά διάβασα τα σχόλια και δεν είδα να αναφέρεται να το λένε κι αλλού, και μου έκανε εντύπωση.

  201. sarant said

    Λένε «τα βράχα» ή «η βράχα»;

  202. Θέκλα said

    Τα βράχα είναι απ’όσο ξέρω, αλλά τώρα που το λέτε δε μου φαίνεται ξένο και το «η βράχα». Πάντως δε θυμάμαι να έχω ακούσει «η βράχα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: