Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Βαπέ και φουρφούρια

Posted by sarant στο 11 Μαΐου, 2015


Καμιά από τις δυο βασικές λέξεις του τίτλου (το «και» δεν πιάνεται) δεν περιλαμβάνεται στα δυο από τα τρία μεγάλα λεξικά μας, δηλαδή Μπαμπινιώτη και ΛΚΝ. Το Χρηστικό Λεξικό τούς βάζει τα γυαλιά, διότι έχει λήμμα «φουρφούρι» που το εξηγεί ως «ανεμιστηράκι ή γενικότερα μικρή συσκευή με πτερύγια» και το χαρακτηρίζει ως «(προφ.)ορικό», λέξη δηλαδή που περισσότερο λέγεται και λιγότερο γράφεται. Η λέξη δημιουργήθηκε, φανερά, με ονοματοποιία. Φουρφούρι είναι αυτό που κάνει φουρ-φουρ.

furfurΕίναι δηλαδή το φουρφούρι κάτι σαν το παιχνίδι της εικόνας, αλλά εδώ δεν χρησιμοποιώ τη λέξη με τη σημασία της αυτή, την, ας πούμε, κυριολεκτική ή μάλλον αρχική. Λέγοντας «φουρφούρια» εννοώ τις ανεμογεννήτριες, που μετατρέπουν την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική. Η λέξη χρησιμοποιείται αρκετά στα κοινωνικά μέσα (όπου, βέβαια, ο λόγος είναι προφορικός κι ας γράφεται), συνήθως από αντιπάλους των αιολικών πάρκων, αλλά και ουδέτερα. Εδώ στο ιστολόγιο, βρίσκω ότι την είχα χρησιμοποιήσει παρεμπιπτόντως σε ένα σχόλιο το καλοκαίρι του 2009 και ο φίλος Κορνήλιος αντισχολίασε ότι νόμιζε πως ήταν δική του πατέντα -δεν είχε δηλαδή συναντήσει άλλον να τη χρησιμοποιεί. Από τότε όμως, η χρήση της έχει εξαπλωθεί.

Πάντως, το slang.gr, παρόλο που ορά τα πάντα, έχει βεβαίως λήμμα «φουρφούρι«, αλλά δίνει τη σημασία του ανεμιστηρακιού ή της φτερωτής, δίνει και μερικές άλλες (π.χ. ότι φουρφούρι λέγεται ή λεγόταν η απαγορευμένη κίνηση της ανεξέλεγκτης περιστροφής των παιχτών στο ποδοσφαιράκι), αλλά όχι τη σημασία της ανεμογεννήτριας -ίσως επειδή το αρχικό λήμμα έχει γραφτεί πριν από έξι χρόνια, όταν, όπως είπαμε, η σημασία δεν ήταν τόσο διαδεδομένη. Ωστόσο, αν γκουγκλίσετε «φουρφούρια» θα βρείτε στην πρώτη σελίδα και ένα άρθρο με τίτλο «Φουρφούρια και στις ταράτσες«, όπου γίνεται αρνητική κριτική για την πρόβλεψη μικρών, οικιακών ανεμογεννητριών.

Προς το παρόν, οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών που γίνονται (ή που έχουν αδειοδοτηθεί αλλά συναντούν τις αντιδράσεις των κατοίκων) δεν αφορούν, βέβαια, μεμονωμένες μικρές γεννήτριες αλλά πολλές μαζί και μεγάλες -πρόκειται για τα λεγόμενα «αιολικά πάρκα». Οι αντίπαλοι των αιολικών πάρκων χρησιμοποιούν συχνά την άλλη λέξη του τίτλου, το «βαπέ», που δεν είναι κανονική λέξη αλλά ακρώνυμο και που καλώς δεν υπάρχει στα λεξικά διότι είναι ακόμα πιο καινούργιος όρος. Είπα ότι είναι ακρώνυμο -ακριβέστερα, είναι «πειραγμένο» ακρώνυμο. Το επίσημο ακρώνυμο είναι το ΑΠΕ, που (ανάμεσα στα άλλα) σημαίνει «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Οι αντίπαλοι των μεγάλων αιολικών πάρκων χαρακτηρίζουν «βιομηχανικές» αυτές τις εγκαταστάσεις, και από το «βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» έχουν πλάσει το ακρώνυμο «βΑΠΕ». Να προσεχτεί ότι σχεδόν πάντα το Β γράφεται με μικρό ή κάπως ξεχωρίζει (π.χ. εδώ το γράφουν β.Α.Π.Ε.). Ίσως αυτό το κάνουν για να δείξουν ότι αμφισβητούν ότι οι ΑΠΕ είναι πραγματικά ωφέλιμες για το περιβάλλον έτσι που υλοποιούνται -δεν είναι, γι’ αυτό βΑΠΕ, με β μικρό για να ξεχωρίζει, αφού δεν είναι τμήμα του επίσημου ακρώνυμου.

Οι αντίπαλοι των αιολικών πάρκων αποκαλούν «βιομηχανικές» τις εγκαταστάσεις αυτές, επειδή, κατά κανόνα, παράγουν ενέργεια πολύ περισσότερη από αυτήν που θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής όπου βρίσκεται το πάρκο -η περίσσεια ενέργειας θα «εξάγεται». Όχι στο εξωτερικό, αλλά θα διοχετεύεται στο σύστημα της ΔΕΗ. Έτσι κι αλλιώς, η ΕΕ επιδοτεί αγρίως τις ανανεώσιμες πηγές, μέσω του συστήματος εμπορίας εκπομπών, κάτι που έχει προκαλέσει όχι λίγες στρεβλώσεις στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό οι ΑΠΕ έχουν αναδειχτεί σε επικερδή επιχείρηση.

Σε πολλά άρθρα μου, αφού κάνω κάποιες πολιτικές αναφορές, στη συνέχεια σταματάω με τη γνωστή φράση «αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε» και στρέφομαι σε γλωσσική συζήτηση, αφήνοντας τα πολιτικά. Εδώ θα κάνω το αντίθετο -δηλαδή, ναι μεν ως τώρα λεξιλόγησα αλλά τώρα θέλω να πω δυο πράγματα για την ουσία του θέματος. Περισσότερο, θέλω να ακούσω, αφού έχουμε σχολιαστές με βαθιά γνώση για το θέμα ή για κάποιες πτυχές του -που είναι πολλές.

Οι ανανεώσιμες πηγές έχουν έρθει στο προσκήνιο τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι βασικές μορφές ΑΠΕ ήταν γνωστές από παλιά. Θυμάμαι τον πατέρα μου, χημικό μηχανικό, μάχιμο αριστερό μηχανικό, να υμνεί την ηλιακή και την αιολική ενέργεια -και όχι μόνο αυτός, αλλά και όλοι οι μάχιμοι αριστεροί μηχανικοί της γενιάς του θεωρούσαν τις ΑΠΕ σημαντικό μοχλό όχι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που δεν είχε τότε παρουσιαστεί, αλλά για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Οπότε, προσωπικά διάκειμαι ευνοϊκά προς την αιολική ενέργεια αλλά θέλω να ακούσω και τα αντεπιχειρήματα.

Όταν συζητάω με φίλους στα κοινωνικά μέσα που είναι αντίθετοι στις βΑΠΕ, διακρίνω τρία βασικά επιχειρήματα, που, θα το πω, μου θυμίζουν τις δικαιολογίες για την σπασμένη τσαγιέρα του Φρόιντ. Για να κάνω μια παρέκβαση, ο Α ζητάει από τον Β την τσαγιέρα που του δάνεισε. Ο Β απαντάει ως εξής:

– Πρώτον, δεν μου δάνεισες καμιά τσαγιέρα.

– Δεύτερον, σου την επέστρεψα ήδη, άθικτη.

– Τρίτον, όταν μου την έδωσες ήταν ήδη σπασμένη.

Προφανώς, οι τρεις δικαιολογίες είναι αλληλοαποκλειόμενες -και παρόλο που οποιαδήποτε μία από αυτές μπορεί θαυμάσια να αληθεύει, με το να επικαλείται ο Β και τις τρεις, ολοφάνερα δείχνει ότι δανείστηκε την τσαγιέρα και την έσπασε.

Τα επιχειρήματα των αντιπάλων των βΑΠΕ είναι:

– Πρώτον, δεν είμαστε αντίθετοι στην αιολική ενέργεια γενικώς, αλλά ειδικά στο συγκεκριμένο έργο (που καταστρέφει μια περιοχή υψίστου κάλλους κτλ.)

– Δεύτερον, η αιολική ενέργεια έχει πολλά μειονεκτήματα και δεν μπορεί να δώσει μια βιώσιμη εναλλακτική.

– Τρίτον, έτσι κι αλλιώς αλλαγή του κλίματος δεν υπάρχει και όλα είναι κόλπο για να κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες.

Μπορεί να αδικώ τους αντίπαλους των βΑΠΕ, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά τους κάπως γελοιογραφικά -πάντως, μου έχει τύχει να ακούσω και τα τρία στην ίδια συζήτηση.

Όπως είπα, δεν αποκλείω κάποιο από τα τρία επιχειρήματα να ισχύει και σε αντίθεση με την τσαγιέρα δεν έχουμε ακριβώς αμοιβαίο αποκλεισμό αλλά διαδοχική αύξηση ισχύος του επιχειρήματος (αν το δεύτερο ισχύει, τότε το πρώτο περισσεύει). Παραδόξως, περισσότερο δεκτικός είμαι στο τρίτο ενδεχόμενο -πολλοί λένε ότι τα μοντέλα για την κλιματική αλλαγή δεν έχουν επαληθευτεί, αλλά η ιδεολογική τρομοκρατία που επικρατεί στον τομέα εμποδίζει τη νηφάλια συζήτηση.

Αν όμως θεωρήσουμε δεδομένο ότι υπάρχει ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος και ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις μορφές ενέργειας που προκαλούν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το δεύτερο επιχείρημα στέκει αλλά δεν στέκει. Εννοώ ότι ασφαλώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν το μεγάλο μειονέκτημα της μη κανονικότητας (δεν μπορείς να βασιστείς ότι θα φυσάει ή θα έχει ηλιοφάνεια κάθε μέρα) αλλά σε συνδυασμό με ενέργεια από φυσικό αέριο επιτυγχάνεται εξισορρόπηση, αν και το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο το γράφω εδώ.

Schuelp_bilderbuchwindraederΌσο για το πρώτο επιχείρημα, ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αιολική ενέργεια γενικώς αλλά στο συγκεκριμένο έργο που καταστρέφει περιοχές υψίστου φυσικού κάλλους, έχω αρκετές ενστάσεις. Η υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιεί ανεμογεννήτριες κατά κόρον. Καθώς οδηγώ τις συναντάω στις εξοχές, συνήθως σε χωράφια. Έχω βγάλει μερικές φωτογραφίες, όχι όμως πολύ καλές, αλλά η φωτογραφία της Βικιπαίδειας είναι ακριβώς η εικόνα που βλέπω κι εγώ στις εκδρομές μου. Ποτέ δεν έχω δει πενήντα και εκατό ανεμογεννήτριες, αλλά πέντε-πέντε, δέκα-δέκα.

Βέβαια, όπως μου είπε κάποιος, η Δυτική Ευρώπη είναι φλαταδούρα, άλλο είναι να βάζεις το φουρφούρι σε πατατοχώραφο και άλλο σε κορυφογραμμή. Ομολογώ ότι δεν έχω πάει στις Άλπεις να δω, και εδώ στη Λοθαριγγία δεν έχει ψηλά βουνά, αλλά στη Γαλλία ξέρω ότι βάζουν ανεμογεννήτριες και σε βουνά (π.χ. στα Πυρηναία) και υπάρχουν και εκεί αντιδράσεις. Ο λόγος που τις εγκαθιστούν σε βουνά, είναι ότι στο βουνό οι άνεμοι είναι πιο δυνατοί και, κυρίως, πιο σταθεροί. Η Γαλλία, παρεμπιπτόντως, παρά το ότι είναι πρωτοπόρα στην πυρηνική ενέργεια (μια επιλογή που δυστυχώς για την Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμη εξαιτίας της σεισμικότητας) έχει πολλές εκατοντάδες αιολικά πάρκα (εδώ ένας όχι πλήρης κατάλογος).

Προσωπικά, δεν βρίσκω άσχημες τις ανεμογεννήτριες όταν είναι λίγες, ας πούμε πέντε η δέκα, -στην εποχή μας έχουμε κτίρια από γυαλί και μέταλλο αντί για νεοκλασικά, οπότε θα έχουμε ανεμογεννήτριες αντί ανεμόμυλους- ούτε πολύ ενοχλητικές στο μάτι. Πολύ πιο αντιαισθητικούς βρίσκω τους ηλιακούς θερμοσίφωνες που υπάρχουν σε όλες τις ταράτσες της Αθήνας (και στη δική μου) αλλά περί ορέξεως δεν γίνεται συζήτηση.

Δέχομαι ότι είναι άσχημες, αλλά δεν δέχομαι την ελληνική εξαίρεση, που καταντάει σοβινισμός ή τοπικισμός. Θέλω να πω, όσο τιμημένες είναι οι κορυφογραμμές του Ταΰγετου, άλλο τόσο είναι και τα Πυρηναία. Και ενώ είναι εύλογη η διαμαρτυρία για θηριώδεις εγκαταστάσεις των 50-100 φουρφουριών (αν υπάρχουν τέτοια σχέδια), δεν βρίσκω λογική την ολοκληρωτική απόρριψη κάθε πρότασης. «Ναι, αλλά δεν θέλω να χαλάσει η κορυφογραμμή του νομού μου για ενέργεια που θα χρησιμοποιείται εκτός νομού» -αυτός που το λέει, κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιεί ενέργεια που παράγεται στην Πτολεμαΐδα.

Φοβάμαι ότι μεγάλο ποσοστό της αντίθεσης στις ανεμογεννήτριες (όπως και σε πολλές άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις) είναι σκέτος νιμπισμός (για να αποδώσω έτσι το ακρώνυμο NIMBY, που σημαίνει «not in my backyard», δηλαδή «όχι στην αυλή μου»,  κατά το κοινώς λεγόμενο «μακριά από τον κώλο μου…»). Το ιδιαίτερο με τις ανεμογεννήτριες είναι ότι ο νιμπισμός δεν αντιτάσσεται σε μια ρυπογόνα βιομηχανία αλλά σε μια (έστω υποτιθέμενη) οικολογική λύση.

Μια φίλη που είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τις ανεμογεννήτριες και έχει διαβάσει και αρκετά για το θέμα, αντιπρότεινε τη λύση των μικρών, οικιακών ανεμογεννητριών με εξισορρόπηση σε επίπεδο οικισμού -γιατί δεν την εφαρμόσατε; τη ρώτησα. Δεν μου απάντησε. Και βέβαια τέτοιες λύσεις μόνο σε μικρά μέρη θα μπορούσαν να εξεταστούν -και μπορώ να φανταστώ πάρα πολλές αντιδράσεις που θα συναντούσαν. Πιο λογική και εφαρμόσιμη βρίσκω τη λύση που σκιαγράφησε ο σφακιανός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, μιλώντας σε κρουστά κρητικά, στην ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις: αν θυμάμαι καλά, μικρά αιολικά πάρκα, πιθανώς δημοτικά, που να καλύπτουν τις ανάγκες του δήμου (τώρα με τον Καλλικράτη οι δήμοι έχουν μεγάλην έκταση) και ενδεχομένως να αφήνουν περιθώριο για περιορισμένες «εξαγωγές» προς το ευρύτερο σύστημα. Ελκυστική είναι αυτή η λύση -αλλά πρέπει να τη δούμε στην πράξη, αλλιώς δεν αξίζει.

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εξαιτίας της κρίσης η Ελλάδα έχει πλεόνασμα ενέργειας, ή πιο σωστά η εγκατεστημένη ισχύς των διάφορων μονάδων μας ξεπερνάει αρκετά τις ανάγκες μας. Όμως, εξαιτίας της κρίσης. Και όταν χαράζεις πολιτική, θεωρείς δεδομένο ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή η αποπνικτική ύφεση, ότι θα υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση -δεν το βλέπω πολύ πιθανό, και δεν ξέρω καν αν είναι ευκταίο, να ακολουθήσουμε αποανάπτυξη.

Και τέλος, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, η ανάγκη για τις ΑΠΕ δεν παύει να υπάρχει, σε ένα τέτοιο σενάριο μαζί με τον λιγνίτη -για λόγους, πλέον, υποκατάστασης εισαγωγών. Εκτός πια αν βρούμε πετρέλαιο στα μυθικά θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου, και τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλια (όπως οι Νιγηριανοί). Όμως αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Πολλά είπα, περισσότερα απ’ όσα λογάριαζα, και ούτε κατά διάνοια κάλυψα το θέμα. Ευχαρίστως να ακούσω σχόλια -ιδίως αντίθετα σχόλια.

321 Σχόλια προς “Βαπέ και φουρφούρια”

 1. Θρασύμαχος said

 2. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δανέζικα φουρφούρια στα δικά μας μαγαζά («εμείς τάχουμε χτίσει αυτά τα μαγαζά» που λέει κι ο Μάικολ 🙂 ) Γουορλντ Τρέηντ Σέντερ εν Τύλω… (όνομα να σού πετύχει,ε;)

  Έχω και μια ωραία ιστορία για έναν που περπάταγε στην πάνω πεζογέφυρα και φούνταρε στον ανεμιστήρα…αλλά δεν τη λέω ,γιατί δεν θα την πιστέψετε…

 3. Γς said

  Καλημέρα.

  Δεν λέω καλό πράγμα τα φουρφούρια, οι ανεμογεννήτριες.
  Και μας βοηθάνε οι δεσμοί, ουπς οι θεσμοί να τις βάλουμε παντού σε κορυφές και ραχούλες.

  Εχουμε διαβάσει όμως και τα ψιλά γράμματα στις συμφωνίες;

  Ότι σε περιόδους άπνοιας οφείλουμε όλοι μαζί να κάνουμε ‘φου’.
  [εκτός αν προτείνουμε άλλα ισοδύναμα και άλλα τέτοια]

 4. LandS said

  «…πολλοί λένε ότι τα μοντέλα για την κλιματική αλλαγή δεν έχουν επαληθευτεί, αλλά η ιδεολογική τρομοκρατία που επικρατεί στον τομέα εμποδίζει τη νηφάλια συζήτηση.»
  Και την οποία ιδεολογική τρομοκρατία την εξασκούν μέσω πανεπιστημιακών και άλλων ερευνητικών κέντρων (που, έτσι κι αλλιώς, αποτελούν από μόνα τους συμφέροντα) διάφορα ιδιωτικά, κερδοσκοπικά, συμφέροντα απείρως ιδιωτικότερα και κερδοσκοπικότερα 🙂 από τις φτωχές πλην τίμιες πετρελαιοεταιρείες, τους τανκερούχους, τους κατασκευαστές και εκμεταλευτές αγωγών κλπ κλπ κλπ.

 5. spiral architect said

  Γιατί με κουρντίζεις ρε Νικοκύρη δευτεριάτικα; 😈

 6. spiral architect said

  Κλιματική αλλαγή, ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου κλπ παπαριές. Η αρχή λειτουργίας:

 7. Αν και το θέμα είναι της ειδικότητάς μου και έχω διαβάσει κατεβατά επιστημονικών άρθρων τα τελευταία 2 χρόνια, δε θέλω να πω πολλά για να μην κουράσω. Αναφέρω δύο μόνο σημεία.

  1) Τίποτα δεν είναι τέλειο. Προφανώς αν κερδίζεις ενέργεια χωρίς κατανάλωση καυσίμου, πρέπει να «πληρώσεις» με άλλο τρόπο (π.χ. επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον).

  2) Σε σχέση με τις μικρές τοπικές εφαρμογές, όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως πιο βιώσιμο πλάνο έχει δύο μεγάλα μειονεκτήματα. Πρώτον ότι όσο μικραίνεις τις επιμέρους μονάδες τόσο χάνεις σε βαθμό απόδοσης και δεύτερον ότι λόγω ακριβώς της αστάθειας του ανέμου, όταν υπάρχουν μεγάλες μονάδες με κεντρική διαχείρηση είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις τις αιχμές και τις κοιλιές της παραγωγής.

  Σίγουρα, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που μελετώνται οι ΑΠΕ υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως είναι επίσης σίγουρο ότι αν δε φτιάξουμε και μερικές ανεμογεννήτριες για να δούμε πως λειτουργούν στην πράξη, δε θα μπορέσουμε ποτέ να τις βελτιώσουμε.

 8. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Στη φωτό εδώ,μπορείτε (;) να διακρίνετε στην κορφή του δεξιού σπειρώματος τον Κιντ να εκτελεί quantity surveying με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση!

 9. Ποτέ δεν έχω δει πενήντα και εκατό ανεμογεννήτριες, αλλά πέντε-πέντε, δέκα-δέκα.

  Εκατοντάδες ανεμογεννήτριες θα δεις Νίκο όταν ταξιδέψεις πιο ανατολικά και πάρεις το τρένο Βιέννη-Βουδαπέστη.
  (Δεν έχω να πω κάτι άλλο για την ώρα, ούτε μένα με πειράζουν τα αιολικά πάρκα καταρχήν)

 10. atheofobos said

  Επειδή πηγαίνοντας συχνά στο Λαύριο βλέπω τις ανεμογεννήτριες που υπάρχουν εκεί μπορώ να πω πως δεν προσβάλουν καθόλου το τοπίο και την αισθητική μου και προσωπικά θα έλεγα πως μου αρέσουν να τις βλέπω να γυρίζουν.
  Η αισθητική κάθε νέου πράγματος πάντα στην αρχή συναντά αρκετούς που αντιδρούν.
  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πύργος του Αιφελ.
  Ο πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.
  Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασσάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο!

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Εγώ γιατί την εικονίτσα την ξέρω σαν «ανεμοδούρι»; Παραπλήσιο…

  Δεν είναι αντίθετος στην αιολική ενέργεια. Αλλά τώρα, όταν σου λέει θα στήσουμε πάρκο στο στενό μεταξύ Νέας Μάκρης και Εύβοιας, λίγο περίεργο δε θα είναι στο μάτι;
  ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι, και το πρόγραμμα μάλλον μετατέτθηκε στις ελληνικές καλένδες…

  Κι από την άλλη, η στροφή προς τις ανανεώσιμες, θα δημιουργήσει υπερκαταναλώσεις ενέργειας, ακριβώς όπως τα πρώτα χρόνια κατασκευής υδροηλεκτρικών έργων. Επειδή όμως ο βαθμός απόδοσης αυτών των εγκαταστάσεων θα πέφτει ολοένα, ή και μονάδες ολόκληρες θα παροπλίζονται, τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι δε θα (ξανα)υπάρξει ενεργειακή κρίση, αν δεν πετυχαίνουμε λελογισμένη κατανάλωση πρωτίστως, και όχι παραγωγή…

 12. Πάνος με πεζά said

  Για να συμπληρώσω, η όμορφη Μύκονος έχει μόλις δύο ανεμογεννήτριες, στα πιο απομακρυσμένα και «αόρατα» σημεία, παρόλο που θεωρείται «νησί των ανέμων». Και μου κάνει εντύπωση που μέσα στο κατακαλόκαιρο, τον Αύγουστο που πηγαίνω, σπανιότατα λειτουργούν και οι δύο…Θα μπορούσαν όμως κάλλιστα, στα διπλανά νησάκια Ρήνεια, Τραγονήσι κλπ. (όχι στη Δήλο) να δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερες τέτοιες εγκαταστάσεις.

 13. cronopiusa said

  WWViews για το Κλίμα και την Ενέργεια
  1 ΜΕΡΑ, 100 ΧΩΡΕΣ, 10.000+ ΠΟΛΙΤΕΣ
  Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης

  Από το πρωί της 6ης Ιουνίου 2015, Ημέρα Περιβάλλοντος, ξεκινώντας από
  την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και καταλήγοντας το απόγευμα στις
  δυτικές ακτές της Αμερικής, χιλιάδες πολίτες θα συμμετάσχουν στην
  παγκόσμια διαβούλευση για το κλίμα και την ενέργεια.

  Οι πολίτες θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους σε 30 κρίσιμα
  ερωτήματα, αφού έχουν λάβει σχετική αντικειμενική ενημέρωση και
  έχοντας συζητήσει δημόσια με τους συμπολίτες τους. Η δυνατότητα να
  εκφραστούν οι απόψεις των πολιτών στα κρίσιμα θέματα του κλίματος και
  της ενέργειας θα ισχυροποιήσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη
  Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι
  (COP21), οι οποίες με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τις ζωές των πολιτών
  όλου του κόσμου.

  Το Athens WWViews για το Κλίμα και την Ενέργεια θα πραγματοποιηθεί
  στις 6 Ιουνίου 2015, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., σε κεντρικό
  ξενοδοχείο της Αθήνας και μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες άνω
  των 18 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να εκδηλώσουν το
  ενδιαφέρον τους στη διεύθυνση athens.wwviews@gmail.com. Η τελική
  επιλογή θα γίνει ώστε οι συμμετέχοντες να αποτελούν αντιπροσωπευτικό
  δείγμα του πληθυσμού της Ελλάδας.

  https://www.facebook.com/pages/Athens-WWViews/100597773609088?ref=aymt_homepage_panel

  Τι είναι το TTIP; / What is TTIP?

 14. Μανιατολεσβιος said

  υπερ των ανεμογεννητριων σαφως. ακομα και στον τοπο καταγωγης μου (μας) στη Μανη που εχουν ξεσηκωσει διαμαρτυριες. οι πυργοι κατω απο τον Ταυγετο και οι ανεμογεννητριες επανω. δεν ειναι ασυμβατο.
  παντως για την Ελλαδα οι offshore ανεμογεννητριες σε βραχονησιδες θα ηταν μια λυση, λιγο πιο ακριβη, αλλα χωρις επιπτωσεις, και με το επιπλεον οφελος της διασφαλισης της ελληνικοτητας αυτων των βραχων, αρα και υφαλοκριπιδας, ως περιοχων οικονομικης δραστηριοτητας

 15. spiral architect said

  α. Τα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα) παράγουν ενέργεια χρησιμοποιώντας το δίκτυο σαν έναν τεράστιο συσσωρευτή μιας και η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται. (οικονομικά τουλάχιστον)
  β Επειδή η ενέργεια απο τα ΑΠΕ είναι στοχαστική, πράμα που σημαίνει ότι δεν την έχεις όποτε ακριβώς τη ζητήσεις, το μπακάπ τους όταν δεν έχει ήλιο, πέφτει απότομη νέφωση, ή δεν φυσάει δεν είναι τα θερμοηλεκτρκά του λιγνίτη, ούτε καν τα πυρηνικά (όλα αυτά θεωρούνται σταθμοί βάσης) αλλά οι μονάδες φυσικού αερίου που ατυχώς είναι εισαγόμενο.
  γ. Λόγω της τεχνολογίας τους (όλα τα ΑΠΕ έχουν inverters) εγχύουν αρμονικές στο δίκτυο εναλλασσομένου ρεύματος, παραμορφώνοντας τη βασική κυματομορφή των 50Hz με αποτελέσματα ψαλιδισμούς και στιγμιαίες βυθίσεις που καταστρέφουν σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές που τώρα πια δεν έχουν μετασχηματιστές στα τροφοδοτικά τους που δρουν σαν φίλτρα αρμονικών. Μύλος!
  δ. Επιδοτούνται από την τσέπη μας μέσω των τελών υπέρ ΑΠΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ, και στην πράξη επιδοτούν τις τσέπες των αεριάδων ειαγωγέων και παραγωγών ΗΕ από φυσικό αέριο.
  ε. Σημαντικό: Άλλο ηλεκτρική ισχύς και εγκατεστημένη ισχύς και άλλο ενέργεια.

  Υ.Γ.: Δείτε το βίντεο στο #6.

 16. Γς said

  Φαινόμενο θερμοκηπίου και
  Κέντρο Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας.
  ΚΑΠΕ, που δσυλεύει κι η κυρά μου.

  Και που μου έλεγε όταν πρωτοανοίξανε, πλακωσαν οι θείτσες της περιοχής με δώρα, προσφορές και τέτοια.
  Νόμιζαν ότι ήταν ΚΑΠΗ.

  Πάντως δεν υπήρχε τέτοια αγωνία για ανανεώσιμες ή μη πηγές ενέργειας, αερίων θερμοκηπίου [… και τέτοια!] πριν από 60 και βάλε χρόνια.
  Διάβαζα τότε στο περιοδικό που συνόδευε τα τεύχη της εγκυκλοπαίδειας ΗΛΙΟΣ ότι σε 20 χρόνια θα έχουμε όση ενέργεια θέλουμε.
  [Αρχιζε να παίζει το ‘Ατομική Ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς!]

  Και να μια Καπ οβ Τι και πό κάτω:

  Μια κούπα τσάι θα είναι αρκετή για τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης.

  Και περιμένοντας πέρασαν τα 20 χρόνια [+ άλλα σαράντα και βάλε]

 17. Alexis said

  #0: Τρίτον, έτσι κι αλλιώς αλλαγή του κλίματος δεν υπάρχει και όλα είναι κόλπο για να κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες

  Παραδόξως, περισσότερο δεκτικός είμαι στο τρίτο ενδεχόμενο -πολλοί λένε ότι τα μοντέλα για την κλιματική αλλαγή δεν έχουν επαληθευτεί…

  Θα μου επιτρέψεις να κάνω μια παρατήρηση εδώ. Πιστεύω ότι όταν λες «είμαι περισσότερο δεκτικός στο τρίτο επιχείρημα» να εννοείς ότι αμφιβάλλεις εάν υπάρχει ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Μέχρι εκεί όμως.
  Γιατί αυτό ως επιχείρημα κατά των ΑΠΕ, είναι επιεικώς για τα θηρία.

  Έστω λοιπόν ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, και ότι όλα είναι κόλπο του παγκόσμιου καπιταλισμού κλπ.
  Οι χιλιάδες τόνοι καπνού και μικροσωματιδίων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, και που τα καταπίνουμε και τα αναπνέουμε όλοι μας, με διάφορους τρόπους (πολύ περισσότερο βέβαια οι κάτοικοι των περιοχών παραγωγής) δεν ενοχλούν τους διάφορους οικολογούντες;
  Ή μήπως οι επιπτώσεις της ατμοσφαρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, είναι κι αυτές …κόλπο των πολυεθνικών;

  #8: Που ΄σαι ρε Κιντ; Δεν σε βλέπω! 🙂

 18. Εμένα δεν πειράζουν τα Αιολικά πάρκα. Άλλωστε όταν θα είναι σκουριασμένα και θα πέφτουνε κομμάτια και κανένας δεν θα δίνει τα εκατομύρια που χρειάζονται για να απομακρυνθούν και να αποκατασταθεί το περιβάλλον (γιατί αλλιώς θα είναι πηγή μόλυνσης εις τον αιώνα), εγώ δεν θα ζω, θα ζούνε τα εγγόνια μου οπότε ποιος νοιάζεται…
  Άντε να το πάρω λίγο σοβαρά. Για να δείτε εικόνες από το μέλλον μπορείτε να πάτε στην Κύθνο που είχαν εγκατασταθεί τα πρώτα πειραματικά στην Ελλάδα και Αιολικό και Ηλιακό, να δείτε σε τι κατάσταση είναι σήμερα. Όταν τα είχα πρωτοδεί πριν 30-35; χρόνια είχα εντυπωσιαστεί και ενθουσιαστεί άσε που άστραφταν ολοκαίνουργια στον ήλιο και είχαν και φωτογραφικό ενδιαφέρον ( όχι ότι σκουριασμένα δεν έχουν) και ήταν πως να το πω κατι σαν τον πύργο του Άιφελ στην παγκόσμια έκθεση του 1900. Αλλά δυστυχώς επειδή φέτος έχουμε 2015 Παρίσι Άιφελ – Κύθνος Ανεμογενήτρια σημειώσατε 1

 19. Γς said

  14:
  Ωραία πρόταση.
  Θα τους μείνουν και τα φουρφούρια στις [γκρι] βραχονησίδες.
  [στα μεμέτια]

 20. Πάνος με πεζά said

  @ 8 : Σπείρωμα ο πυλώνας;

 21. akindynos said

  Ένα πύρινο βέλος για τη φαρέτρα των επικριτών των ΑΠΕ

  It turns out there is considerable overlap between the places where there is a lot of wind and where there are a lot of lightning strikes. The other problem, of course, is that on a flat plain, the turbines are a tall piece of metal sticking up towards the sky.

 22. 14 15 19 συμφωνώ 15 συμφωνώ.. Πιστεύω επίσης ότι όλοι αυτοί που επενδύουν σε Αιολικά το κάνουν εκ του ασφαλούς με επιδοτήσεις και σίγουρη χρηματοδότηση. Εγγυημένη μεγάλη τιμή σταθερή για κάποιες δεκαετίες που τους εξσφαλίζουν τεράστια κέρδη χωρίς κανένα ρίσκο, ανταγωνισμό κλπ. Αν ήταν σε συνθήκες πραγματικά ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού και μάλιστα τους φορολόγούσε και το κάθε κράτοςμε ένα μεγάλο ποσοστό από τα ετήσια κέρδη τους για την δημιουργία ενός ταμείου που θα φρόντιζε για τη μελλοντική συντήρηση ή απομάκρυνση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, πιστεύει κανείς ότι θα είχε ασχοληθεί κανείς με τα αιολικά πάρκα;

 23. Πιστεύω οτι η λέξη φουρφούρι είναι Θεσαλονικιώτικη, γενικά βόρεια λέξη.Εμείς εδώ στην Αθήνα, τα παιχνίδια αυτά τα λέγαμε μύλους. Δεν πρόλαβα εκείνα που δείχνει η φωτογραφία,(αν και τώρα τελευταία επανήρθαν, στο πιο κουλτουριάρικό τους ) εμείς σαν παιδιά αγοράζαμε κάτι άλλα, με λεπτό σύρμα γύρω γύρω, και στριμένο χαρτί, στρογγυλά, που όντως έμοιαζαν με τη φτερωτή του ελληνικού μύλου.

  Τη λέξη φουρφούρι την είδα πρώτη φορά στο ποίημα του Χριστιανόπουλου και νόμισα οτι έλεγε κάτι σαν φαρφουρί, κάτι τέτοιο. Ρώτησα και μου είπανε. Εκ των υστέρων η σκηνή είναι μάλλον κωμική, ο Χριστιανόπουλος καρφωμένος «εκεί» και να γυρνάει γύρω γύρω…

  Τα φουρφούρια των ατζαμήδων στο ποδοσφαιράκι, που λέει το Σλανγκ, τα λέγαμε κοκορέτσι. -Ρε Μήτσο σταμάτα το κοκορέτσι!

 24. LandS said

  Σκόρπια:
  Η τοποθέτηση 120 μεγάλου μεγέθους ανεμογεννητριών στη Σίφνο θα έκανε πολύ κακό.
  Πέντε μίλια μακρυά από τις ακτές της Δανίας είναι η Βόρεια Θάλασσα, ενώ από τη πλαζ του Μαραθώνα είναι η Άνδρος (που λέει ο λόγος) . Σωστά
  Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες πάνω στη κορυφή του Παναχαϊκού (καμμιά εικοσαριά από δαύτες) στοίχισαν ένα σκασμό λεφτά και σπάνια τις βλέπεις να γυρνάνε.
  Άλλο το αιολικό προφίλ (καλά το λέω; ) της Νορβηγίας, άλλο της Βρετανίας, άλλο της Ελλάδας. Και παρόλο που εκεί είναι ευνοϊκότερο, πάλι δεν θα τους καλύψει η αιολική στο 100% .
  Αλλά ξέρετε κάτι; Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι «τερματικό» (μοιραίο; ) για τις ΑΠΕ. Αν σκύψεις θα το λύσεις (πιθανώς) .
  Τα πάνελ που βάλανε στα χωράφια σταμάτησαν τις καλλιέργειες γιατί τα χωράφια αυτά δεν ήταν χέρσα. Αν τα έβαζαν στα χέρσα, θα ήταν κρατικά ή του Δήμου και οι δικοί μας δεν θα εισπράτανε την επιδότηση που με έναν ωραίο συνδυασμό υπερτιμολογήσεων δεν ήταν ευκαταφρόνητη. Ήρθε το Δεύτερο (νομίζω) Μνημόνιο και βρέθηκαν να παράγουν ακριβό ρεύμα και να μη μπορούν να ξεπληρώσουν το δάνειο.
  Γεγονός είναι ότι το ρεύμα από ορυκτά καύσιμα είναι, αν δεν πάρουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, φτηνότερο από ότι από ΑΠΕ, και θα είναι έτσι για πολλά χρόνια. Επιπλέον η τεχνολογία προχωράει και η καύση στις ορυκτοκαύσιμογεννήτριες είναι πιο αποτελεσματική και «καθαρή».
  Είχα δει πριν κάτι χρόνια, από κάτι Δανούς, ένα σύστημα αλληλοσυμπληρούμενων ανεμογεννητριών με φωτοβολταϊκά που
  έφτιαχναν και υδρογόνο με το οποίο γυρνούσαν μια άλλη ηλεκτρογεννήτρια. Περιόρισαν έτσι και τη διάμετρο της φτερωτής και την έκταση των πάνελ. Ένας δικός μου μου είπε ότι έτσι φτιάχνεται και σύνεφο για νάχω να πορεύομαι.

  Για την Ηλιακή βρείτε το πεντέφι «The Future of Solar Energy – An MIT Interdisciplinary Study» που κυκλοφόρησε πριν κάνα μήνα.

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στα Other Reports in the MIT Future of Series:The Future of Nuclear Power (2003),The Future of Geothermal Energy (2006), The Future of Coal (2007),Update to the Future of Nuclear Power (2009), The Future of Natural Gas (2011),The Future of the Nuclear Fuel Cycle (2011) , The Future of the Electric Grid (2011)
  .
  Δεν περιλαμβάνεται το The Future of Wind Power. Ακόμα.

 25. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  20. Spire ή «Χέλμ-νταχ» αουφ ντόϋτς.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Spire
  Πώς το λέτε εσείς εκεί; γιατί δεν θυμάμαι και πώς το λέμε στα ελλήνικος εμείς εδώ…

 26. Πάνος με πεζά said

  Η ΔΕΗ πάντως, ετοιμάζει την «Πτολεμαϊδα V», μονάδα βασισμένη στο λιγνίτη…

 27. spiral architect said

  Όταν στην Ελλάδα η ΔΕΗ έδινε τις πρώτες προσφορές σύνδεσης για οικιακά φωτοβολταϊκά αλλά και για μεγάλα πάρκα, (2011) στην Ισπανία η φούσκα είχε ήδη σκάσει:
  Solar Dreams, Spanish Realities

  ]Από τότε που η ηλεκτρική ενέργεια -που όπως είπαμε δεν αποθηκεύεται, για να παίξει πραγματικό stock & spot market- έγινε από προϊόν πρώτης ανάγκης, χρηματιστηριακό, ήταν φυσικό κι επόμενο.

 28. 23, ξέχασα οτι η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη πόλη που γράφεται με δυο σίγμα αλλά προφέρεται με δύο λού.
  ______________

  Είμαι φανατικός της διατήρησης του τοπίου, κυρίως των βουνών, αλλά συγχρόνως πιστεύω οτι έτσι που πάμε με την κατασπατάληση των πόρων, ο πλανήτης θα καταστραφεί. Δηλαδή όχι ο πλανήτης,δεν έχει ανάγκη αυτός, αλλά εμείς οι sapiens. Οπότε είμαι σε σύγκρουση. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες λύσεις, ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, (με μεγαλύτερο κόστος βέβαια) ή σε νησιά να πιάνει τα μελτέμια και άλλα.Αν και μου φαίνεται οτι στο τέλος θα καταλήξουμε στην πυρηνική ενέργεια

  Από την άλλη, δεν έχει και μεγάλη σημασία το αν η αλλαγή του κλίματος οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες (που νομίζω οτι ναι, οφείλεται και εκεί -κάποιοι προτείνουν την ιδέα οτι πρέπει να χωρίσουμε την γεωλογική εποχή που διανύουμε , που έχει ονομαστεί ολόκαινος, και από τον πόλεμο και μετά να την ονομάζουμε ανθρωπόκαινο, λόγω της τεράστιας επίδρασης του ανθρώπου στο περιβάλλον).

  Εννοώ οτι ακόμα και να πρόκειται για έναν άλλο φυσιολογικό κύκλο κρύου-ζέστης στην ιστορία της γής, η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμάζεται. Άλλωστε αυτές οι αλλαγές του κλίματος μας μας εξέλιξαν πρώτα σε πιθήκους μετά σε ανθρώπους και τέλος σε sapiens. Από δε τις κλιματικές αλλαγές έχουν καταστραφεί πολιτισμοί και πολιτισμοί, γιατί όχι και τούτος δώ ο δικός μας; Που το γράφει οτι ο άνθρωπος θα ζήσει αιωνίως στη Γή;

 29. Πάνος με πεζά said

  @ 25 : Α ! Αλλά μου φάνηκε πιο πολύ για βάθρο γέφυρας υπό κατασκευή. Τώρα, στα ελληνικά πώς να το πεις αυτό, «πυραμιδοειδή τρούλο»; 🙂

 30. Γς said

  Κι ήταν μια εποχή γύρω στο 50 που όταν πήγαινα με το χιτλερικό τζιπάκι του φοιτητή μπάρμπα μου στη θάλασσα, τα τελευταία σπίτια της Αθήνας ήταν στο Κατσιπόδι [σημερινή Δάφνη],
  Από εκεί και πέρα μόνο κτήματα υπήρχαν και αγροικίες.

  Και παντού ανεμόμυλοι.
  Μην μου πείτε ότι δεν υπάρχουν ακόμη.
  Δεν έχω κάνει ριφρές. Ασε που δεν θέλω κιόλας.

 31. dharvatis said

  Πολύ σωστά τα όσα γράφεις, Νίκο, και δεν νομίζω να διαφωνήσει κανείς. Να συμπληρώσω μόνο ότι εκτός από την κλιματική αλλαγή, η υιοθέτηση των ΑΠΕ είναι υποχρεωτική και επειδή τα ορυκτά καύσιμα εξαντλούνται αλλά και για οικονομικοπολιτικούς λόγους – δεν είναι μικρό πράγμα η ενεργειακή αυτονομία!

 32. marulaki said

  Νικοκύρη και συσχολιαστές, καλημέρα!

  Το κόστος και το ενεργειακό αποτύπωμα για την κατασκευή τους όμως είναι μάλλον υπολογίσιμο.

  Επίσης, αν περάσει κανείς από τη Σητεία και καθήσει στο λιμάνι για ένα ρομαντικό ποτό, και δει τα κόκκινα φώτα των ανεμογεννητριών, θα νομίζει ότι ζει τουλάχιστον στο σκηνικό του Εξολοθρευτή.

  Δε συζητώ καν για το κόστος αποκατάστασης, που δεν το έχει υπολογίσει κανείς.

  Ενώ είμαι τρομερά υπέρ της μη επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καυσαέριο και της ενεργειακής αυτονομίας στο βαθμό που είναι εφικτό, από τη στιγμή που δεν έχουμε καλύψει νομικά και αισθητικά, και περιβαλλοντικά, αν θέλετε, όλες τις όψεις, θεωρώ ότι πιο πολλή είναι η ζημιά τους παρά το καλό τους.

  Δεκτή φυσικά κάθε αντίρρηση.

 33. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Χωρίς να θέλω να επέμβω ή να πάρω θέση σε μια ατέρμονη συζήτηση (η οποία-απ’τη στιγμή κιόλας που Αμερικάνοι (κυρίως!) και Κινέζοι ,ούτε που διαννοούνται καν να μειώσουν ρύπους- είναι και λίγο «από πίτα που δεν τρώω…» ) τα ορυκτά καύσιμα ΔΕΝ εξαντλούνται! Είναι μύθος. Τα proven resources ας πούμε Αμερικάνων και Σαουδαράβων, σε πετρέλαιο, βαίνουν αυξανόμενα. Το δε αμερικάνικο απόθεμα σε κάρβουνο…φτάνει για να γιομίσει μπουτζούρηδες όλη η πλάση.

 34. Όταν διάβασα για το φουρφούρι, μου ήρθε στο μυαλό ο Φουρφουράς, χωριό του Ρεθύμνου.
  Υπέθεσα ότι το όνομα του χωριού θα είναι σχετικό, όμως οι ίδιοι το ετυμολογούν διαφορετικά, θεωρώντας ότι “το όνομα του οικισμού είναι ανθρωπωνυμικό από τον πρώτο οικιστή Φουρφουρά, γνωστού βυζαντινού οίκου.”
  http://lyk-fourf.reth.sch.gr/index.php/genikio-lykeio-foyrfoyra/foyrfoyras

 35. Πάνος με πεζά said

  @ 30 : Yπάρχουν ακόμη κατάλοιπα από αυτές τις κατασκευές, συνήθως όμως χωρίς τη φτερωτή τους. Ίσως μόνο στο εστιατόριο «1920» στην Αγ.παρασκευής-Χαλανδρίου, να το δεις ολόκληρο.

  Αν έχω καταλάβει καλά, αυτή η κατασκευή ήταν αντλία υποβοηθούμενη με αιολική ενέργεια, που τραβούσε νερό από πηγάδι. Γι αυτό και τη βλέπαμε συχνά σε περιοχές όπως Χαλάνδρι, Βριλήσσια κλπ., με πολλά υπόγεια νερά ΚΑΠΟΤΕ….

 36. spiral architect said

  @32: Από προσωπική εμπειρία ολιγοήμερης καλοκαιρινής διαβίωσης πριν τρια χρόνια σε μιτάτο κοντά σε αιολικό πάρκο στα Όρη Σητείας ξέρω ότι, οι υπόηχοι που δημιουργεί η τυρβώδης ροή του αέρα στα πτερύγια έκανε κάθε ζωντανό (αιγοπρόβατα ή σκυλί) να μην πλησιάζει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου το πάρκο, η δε αίσθηση στον άνθρωπο μεταφραζόταν σε νιώσιμο των αυτών των επαναλαμβανόμενων υπόηχων στα σωθικά του.
  (καταπώς περνάει ο κάγκουρας με το ηχοσύστημα και το σαμπγούφερ κάτω απ’ το σπίτι σου) 😛

 37. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!
  Έτυχε μια δουλειά κι έτσι μπορώ μεν να σας διαβάζω ή να απελευθερώνω πιασμένα σχόλια, όχι όμως να συμμετέχω στη συζήτηση.

  33 Είπαμε, και για λόγους αυτονομίας πρέπει να αναπτύξεις τις ΑΠΕ.

  34 Όλοι από βυζαντινούς άρχοντες κατάγονται,περίεργο πράγμα 🙂

 38. sarant said

  17 Οι καινούργιοι σταθμοί παραγωγής είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνοι. Αλλά μιλάμε και για ενεργειακή αυτονομία.

 39. spiral architect said

  Οι ειδήμονες (και όσοι πιάνουν λίγο τις τεχνικές ορολογίες) ας ρίξουν και μια ματιά εδώ:
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ∆Ο 2013 – 2020 – Αθήνα Οκτώβριος 2013 – ΑΔΜΗΕ

 40. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  37. 33. Nίκο, γιατί; είπα εγώ να μην αναπτύξουμε ΑΠΕ; Απλώς σχολίασα επί προηγούμενου σχολίου που ανέφερε ότι τα ορυκτά καύσιμα εξαντλούνται.

 41. cronopiusa said

 42. ndmushroom said

  Παρότι υπέρ των ΑΠΕ εν γένει, καταθέτω μια-δυο ενστάσεις που, από την πρόχειρη ματιά στα σχόλια και στο άρθρο, δεν έχουν τεθεί ακόμα:
  α. το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες στα βουνά δεν είναι η λειτουργία τους, αλλά η εγκατάστασή τους: τα φουρφούρια δεν συναρμολογούνται επί τόπου αλλά μεταφέρονται ακέραια από τα πεδινά στην κορυφή. Όπως έχετε ήδη δει, δεν είναι φουρφουράκια, αλλά γιγάντιες κατασκευές, και για να φτάσουν στην κορυφή το υπάρχον οδικό δίκτυο (των κατσικοδρόμων, αφού οι κορυφές εκτός από δύσβατες είναι συνήθως και παρθένες) δεν επαρκεί και χρειάζεται διαπλάτυνση (με ό,τι αυτό σημαίνει για το γύρω οικοσύστημα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα)
  β. λέγονται πολλά για τα πουλιά που συνθλίβονται από τους έλικες. Το θέμα είναι αμφιλεγόμενο (σαφώς περισσότερο από ό,τι το α.), το ίδιο και ο αντικτυπός του, οπότε δε θα γράψω περισσότερα, και όποιος θέλει ας αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες.
  Και κάτι τελευταίο: ο τρόπος ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στο θλιβερό (κατ’ εμέ) φαινόμενο τεράστιες εύφορες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις να «καλλιεργούν» ηλιακούς συλλέκτες, επειδή η βραχυπρόθεσμη κερδοφορία τους είναι μεγαλύτερη. Ανεξάρτητα από τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής γεωργίας, δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι η χρήση αυτής της γης για παραγωγή ενέργειας αντί τροφίμων (είτε με ηλιακούς συλλέκτες είτε με τα εξίσου (;) προσοδοφόρα και σίγουρα εξίσου δημοφιλή βιοκαύσιμα) είναι θεμιτή μακροπρόθεσμα.

 43. cronopiusa said

  Ανεμογεννήτριες και πράσινη ανάπτυξη. Οι κρυφές επιπτώσεις στο περιβάλλον

  Ανεμογεννήτριες και πράσινη ανάπτυξη. Οι κρυφές επιπτώσεις στο περιβάλλον

  Φωτοβολταικά κέρδος ή ζημιά;

  Της Νέλλης Ψαρρού: ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ ΚΡΗΤΗΣ: Οταν η αυθαιρεσια γινεται νομος η αντισταση ειναι καθηκον

  Πως λειτουργεί η αιολική ενέργεια

 44. spiral architect said

  Ούτε κι εγώ είμαι κατά των ΑΠΕ, όχι όμως εις βάρος του κοινωνικού συνόλου καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, είτε με αποξήλωση των πορτοκαλεώνων και των λιόφυτων για να στηθούν διάφορες μεταλλικές κατασκευές με επιδότηση είτε υπεράκτια πάρκα με φαραωνικά επιδοτούμενα έργα διασύνδεσης με σκοπό την έγχυση της ΗΕ των υφιστάμενων και μελλοντικών νησιώτικων ΑΠΕ στο Ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα.
  Έχε ένα μικρό δεκαράκι Φ/Β με ένα δωμάτιο μπαταρίες ή την καινούργια Tesla battery για πάρτη σου (βλέπε αυθαίρετο, όπου δεν σε ηλεκτροδοτούν ελλείψει αδείας δόμησης) ή αντίστοιχα ένα συνδυασμό του τελευταίου και μιας εικοσάρας ανεμογεννήτριας σε αγροτική περιοχή και πορεύσου αναλόγως.

 45. spiral architect said

  @43: Βάλε και μια συνέχεια.
  Ποιοι ωφελήθηκαν από την μυστηριώδη εξαφάνιση του Δασολόγου Κωστή Πενταράκη.

 46. spiral architect said

  Σημειωτέον ότι, στην Κρήτη (Αποπηγάδι Σελίνου) παίζει η θυγατρική του μεγαλύτερου παγκόσμιου πυρηνικού (και κρατικού) ηλεκτροπαραγωγού η EDF Energies Nouvelles. 😉

 47. Νίκο, στην προτελευταία παράγραφο εννοείς φυσικά «υποκατάστασης ΕΙΣαγωγών». Διόρθωσέ το όταν ευκαιρήσεις.
  Τη λέξη «φαρφούρι» κι εγώ από τη Θεσσαλονικιά γυναίκα μου την έμαθα. «Μύλους» θυμόμουν τα συρματοχάρτινα παιχνιδάκια από τα νηπιακά μου χρόνια…
  Χωρίς να έχω μελετήσει από τεχνική και οικονομική άποψη το θέμα, αισθητικά μια κορυφογραμμή στολισμένη με σειρά ανεμογεννητριών μου φαίνεται ωραιότερη από μια φαλακρή κορυφογραμμή τύπου Αιγάλεω. (Εντάξει, δεν θα στήσουμε ανεμογεννήτριες στην Ακρόπολη!) Στην Κύθνο δεν έχω πάει, να δω πως είναι άμα σκουριάσουν, αλλά η ένσταση ισχύει για κάθε κτίσμα. Επιτέλους, αν είναι να τις αφήνουμε να σκουριάζουν, ας τις επενδύουμε με κάποιο υλικό όπου να μπορεί να φυτρώσει χορτάρι: σκουριασμένες και χορταριασμένες θα μοιάζουν με τεράστια δέντρα 🙂

 48. «φουρφούρι», βεβαίως. Αλλο πράμα το φαρφουρί…

 49. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Tα φουρφούρια του Οροπεδίου το 1966 στην ταινία του Χέρτζοκ.Δε χορταίνω να τα βλέπω.Στο 1:47 και 2:11 ως το τέλος

  Στα σύγχρονα,συντάσσομαι με τον spiral architect και το Μαρουλάκι(είχα αυτή την εμπειρία πρόσφατα στη Σητεία και σιχτίρισα). Μολέψανε με τα κωλοφωτοβολταϊκά,μετά και τις ασύστολες κεραίες της κινητής, το σύμπαν.Αυτά τα τέρατα ποιος θα τα μαζέψει όταν τελειώσει η βασιλεία τους;(ήδη άρχισαν να σκουριάζουν κάτι ξεχαρβαλωμένα που παρατήρησα από το δρόμο Ηράκλειο-Ιεράπετρα μέσω Βιάννου)

 50. Γς said

  35:
  Ναι αντλίες νερού ήτανε.
  Απλώς τις ανέφερα διότι τις είχαμε συνηθίσει, Μας άρεσαν κιόλας.
  Εγώ τις νοσταλγώ.

  Λέτε να συμβεί κάι ανάλογο με τις ανεμογεννήτριες. Αν και λίγα τα βλέπω τα ψωμιά τους.

 51. μήτσκος said

  Αρχίζω από το 3ο επιχείρημα.
  Έχουμε πλέον ένα συντριπτικό κονσένσους στην επιστημονική κοινότητα ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει και ότι είναι υπεύθυνος ο άνθρωπος. Κάποιοι δεν πείθονται, οπότε αναρωτιέμαι: Τι πρέπει να συμβεί για να πειστούν; Αν δεν αρκεί η γνώμη του 99% των ειδικών, τι θα αρκούσε τότε; Και μέχρι πότε θα περιμένουμε; Εδώ δεν έχουν πειστεί ακόμα όλοι ότι η Γη είναι στρογγυλή.

  Στο τεχνικό μέρος τώρα, πολλάκις γράφτηκε ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται. Αυτό φυσικά είναι λάθος, φυσικά και αποθηκεύεται. Αλλιώς για να μιλήσουμε στο κινητό θα σέρναμε και το καλώδιο.

  Σε επίπεδο οικιακής χρήσης υπάρχουν ήδη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες στο εμπόριο . Όσο έχεις λιακάδα ή άνεμο, η μπαταρία φορτίζει. Όταν έχεις συννεφιά και άπνοια, καταναλώνεις από τη μπαταρία. Το κόστος είναι ακόμα απαγορευτικό, αφού τέτοιες μπαταρίες κοστίζουν πενταψήφια ποσά, και φαντάζομαι οι σχετικές τεχνολογίες δεν έχουν ωριμάσει ακόμα. Εντούτοις, η ιδέα της ενεργειακής αυτονομίας σε επίπεδο σπιτιού/νοικοκυριού είναι δελεαστικότατη (ή εφιαλτικότατη αν είστε επιχειρηματίας στο χώρο της ενέργειας).

 52. Εγώ θεωρώ τις ανεμογενήτριες πολύ χρήσιμες γιατί ξυπνάς το πρωί, τις κόβεις και ξέρεις αν έχει μαΐστρο-οταν γυρνάνε ανάποδα από τα ρολόγια, μελτέμι- όταν γυρνάνε σαν τους λεπτοδείκτες ή άπνοια όταν δεν κουνιούνται.
  Αλλη χρησιμότητα με το συμπάθειο δεν αντελήφθην, το ίδιο ρεύμα που είχαμε πριν το ίδιο παράγουν κι αυτές

 53. Γς said

 54. Γς said

  53:

  😉

  [Σας πρόλαβα]

 55. spiral architect said

  @53, 54: Όχι ακριβώς!

 56. 52 Να και κάτι που δεν το είχα εκμεταλλευτεί τόσο καιρό που τις συναντάω από κορφή σε κορφή

 57. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Έχουμε πλέον ένα συντριπτικό κονσένσους στην επιστημονική κοινότητα ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει και ότι είναι υπεύθυνος ο άνθρωπος»
  Mήτσκο, δεν ξέρω ειλικρινά πόσο συντριπτικό είναι αυτό το κονσένσους που λες, ειδικά ως προς το δεύτερο σκέλος, την ανθρώπινη υπαιτιότητα. Είχε ξαναγίνει κουβέντα γι’αυτό παλιότερα στο ιστολόγιο μεταξύ του Φυσικού και κάποιου ή κάποιων άλλων, δυστυχώς δεν θυμάμαι ούτε πού (σε ποιο νήμα δηλαδή) ούτε ποιοι ήταν οι συνομιλητές/ής του Φυσικού.
  Θυμάμαι μόνο ότι ο Φυσικός (που είναι φυσικός όχι μόνο κατ’όνομα . Εγνωσμένης αξίας και φήμης επιστήμονας) είχε εκφράσει και τεκμηριώσει -κατ εμέ αρκετά στέρεα,απότι θυμάμαι- την άλλη άποψη.
  Δεν προλαβαίνω να ψάξω τώρα…

 58. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Επίσης, ο Σπάιραλ δεν είπε ότι η ηλ. ενέργεια δεν αποθηκεύεται, πήριοντ! είπε ότι δεν αποθηκεύεται «οικονομικά» και αποδοτικά. Αλλο το ένα ,άλλο το άλλο. Δεν νομίζω πως δεν ισχύει αυτό που είπε ο άνθρωπος. Ηλεκτρολόγος είναι ,κάτι θα ξέρει…

 59. # 56

  Μάλλον δεν βαρκοψαρεύεις…

 60. Το πρόβλημα με τις βΑΠΕ είναι πως για να είναι σχετικά οικονομικές πρέπει να βρίσκονται κοντά στο δίκτυο υψηλής τάσης. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να βάλουμε ανέξοδα 30 ή 100 ανεμογεννήτριες σ’ ένα ξερονήσι (συν τους απαραίτητους μετασχηματιστές) και να ρίξομε μπαλαντέζα μέχρι το πλησιέστερο καλώδιο υψηλής τάσης.

  Έτσι, σωστά λέει ο Πολλάκης, πρέπει να ξεκινήσουμε ανάποδα: να εξοπλίσουμε πρώτα τις μικρές, απομονωμένες κοινότητες, καθιστώντας τις ενεργειακά ανεξάρτητες και σιγά-σιγά να προχωρήσουμε προς το «κέντρο».

  Δυστυχώς, από την αρχή της εφαρμογής των ΑΠΕ, αποκλείστηκαν εμμέσως οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (μπορεί και να αδιαφόρησαν), οπότε οι ιδιώτες επενδυτές ρίχτηκαν με τα μούτρα. Και πού συμφέρει έναν ιδιώτη να στήσει το αιολικό του πάρκο; Στη Γκιώνα, όπου ανοίγεις εύκολα δρόμους και είναι δίπλα στο δίκτυο υψηλής τάσης, το οποίο συνδέει Φλώρινα με Αθήνα, ή στη Μακρόνησο, όπου πρέπει να κουβαλήσεις τα πάντα με μαούνες;

  Κατά τα λοιπά, οι ΑΠΕ είναι αρκετά σέξυ. Αν και όχι πάντα! 😎

 61. spiral architect said

  @57 :Πρόλαβα εγώ Κίντο για σένα.
  Η υπερβολή είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο με το οποίο προβάλλονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

 62. cyrusmonk said

  Ὅσο ὁ τρόπος διανομῆς καὶ διαχείρισης τῆς ἐνέργειας εἶναι αὐτὸς ποὺ ὑπάρχει σήμερα – γιγάντια δίκτυα ποὺ τροφοδοτοῦνται ἀπὸ κεντρικοὺς σταθμούς παραγωγῆς, ἄντε καὶ τὸ πολὺ μὲ τὴν ἐπικουρικὴ συμβολὴ μικρότερων δομῶν – τὰ ἀποτελέσματα εἶναι πάνω-κάτω τὰ ἴδια. Τὸ θέμα εἶναι νὰ ξεφύγουμε ἀπὸ τὴ συγκεντρωτικὴ νοοτροπία, ποὺ τρέφει τὸν ἀστικὸ τρόπο ζωῆς, καὶ νὰ πορευτοῦμε πρὸς τὴν ἐνεργειακὴ αὐτονομία σὲ ἐπίπεδο μεμονωμένων οἰκημάτων. Αὐτὸς εἶναι ὁ ἐφιάλτης τους, ἄρα καὶ τὸ δικό μας ὄνειρο.
  Καὶ κάπου ἐδῶ μπαίνει καὶ ἡ (βάσιμη ὡς πρὸς τὴν ἑρμηνεία τῶν προθέσεων τοῦ συστήματος – καὶ τοῦ ἐνταγμένου, ὡς ἐξαρτώμενου ἀπὸ τὶς χρηματοδοτήσεις, ἐπιστημονικοῦ κονσέσους) συνωμοσιολογία γιὰ τὸ θάψιμο τῆς ψυχρῆς σύντηξης. Μπορεῖ νὰ ἦταν μούφα, ἀλλὰ ἡ πιθανότητα νὰ ὑπάρξει κάποτε στὸ μέλλον κάτι παρόμοιο κάνει κάποιους νὰ χάνουν τὸν ὕπνο τους.

 63. spiral architect said

  @62: Η ψυχρή σύντηξη σηκώνει πολλή κουβέντα για τον συνολικό βαθμό απόδοσής της και ο πολλά υποσχόμενος Δευκαλίων έκλεισε.:roll:

 64. gryphon said

  53-54-55
  Πολυ ωραιο το σκιτσο αποδιδει τελεια την ασχημια των ανεμογεννητριων.
  Ειναι πραγματικα εφιαλτικες το σχημα τους εχει κατι το απειλητικο κατι που μου ειναι δυσκολο να περιγραψω αλλα δεν μπορω ετσι προχειρα να σκεφτω καποιο αλλο προιον η κατασκευασμα του συγχρονου τεχνολογικου πολιτισμου που να καταστρεφει τοσο πολυ οπτικα αισθητικα το οποιο φυσικο περιβαλλον.
  Απλα δεν ταιριαζουν και δεν ενσωματονονται αισθητικα πουθενα.
  Το τρενο π.χ οχι μονο δεν ενοχλει αλλα κανει και πιο ειδυλλιακο ενα φυσικο τοπιο.Ακομη και οι πυλωνες μεταφορας ρευματος ενσωματονονται ανετα. Οι ανεμογεννητριες με τιποτα.Κατα την γνωμη μου παντα.

  51-57
  Κατι που πηρε το ματι μου σχετικα προσφατα και που μπορει να εχει μπορει και ναμηνεχει σχεση με την υποτιθεμενη η οχι κλιματικη αλλαγη υπερθερμανση κλπ.
  Το παχος των παγων στην Ανταρκτικη πολυ πολυ μεγαλυτερο απο οσο νομιζαν οι επιστημονες μεχρι προσφατα ….

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2847625/Is-Antarctic-sea-ice-THICKER-thought-Underwater-robot-makes-detailed-measurements-polar-cap-ever.html

 65. Γς said

  52:
  >το ίδιο ρεύμα που είχαμε πριν το ίδιο παράγουν κι αυτές

  Πσαρά μου εκείνο ήταν ολτέρνατιβ ενώ αυτό είναι και strifogiristo

 66. # 65
  Και τα δυο ηλεκτρικά είναι, όχι σαν το άλλο που πρέπει να κλείσεις το παράθυρο για να μην πλευριτώσεις !

 67. Καλημέρα,

  Μια πολύ σωστή παρατήρηση που περνάει συνέχεια στα ψιλά, είναι αυτό που λέει μέσα στα άλλα ο Ιάκωβος στο 28: Με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του λόγου μας, μιλάμε για την «καταστροφή του πλανήτη» από τον άνθρωπο, ενώ στην πραγματικότητα, αυτό που θα (ή δεν θα) «καταστραφεί» είναι ο σημερινός ανθρώπινος πολιτισμός, ή ο άνθρωπος ως είδος, πιθανότατα μαζί με όλα τα άλλα είδη. Ο πλανήτης θα καταστραφεί μόνο όταν ο Ήλιος μας γίνει κόκκινος γίγαντας και τον καταπιεί (αν και νομίζω ότι οι υπολογισμοί λένε ότι δεν θα φτάσει μέχρι εδώ, θα σταματήσει μετά την Αφροδίτη), ή άμα τον χτυπήσει κανένα υπολογίσιμου μεγέθους ουράνιο σώμα. 😛

 68. Γς said

  56:

  Να βάλουμε και τον Σάντσο Πάντσα;

 69. ndmushroom said

  57
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/10/10/zeia/
  Εδώ είναι ο διάλογος. Άσχετος, βέβαια, με το θέμα του άρθρου, αλλά αυτά είναι συνηθισμένα στο ιστολόγιο… -)

 70. Γς said

  -Μια δεκάρα τα μυλαράκια!

 71. spiral architect said

  Kανένας καλός δεν χάνεται βρε κουτά! 😀
  (ο πρωτοπόρος)

 72. Νίκος Α. said

  «ανεξέλεγκτη περιστροφή των παιχτών στο ποδοσφαιράκι»
  Το λεγόμενο κοκορέτσι δηλαδή

 73. Γς said

  Το είπαμε ήδη.

 74. spiridione said

  Εγώ προσωπικά που είμαι άσχετος με το θέμα, από 2-3 ντοκιμαντέρ που είχα δει και κάποια άρθρα που είχα διαβάσει, είχα πειστεί ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Θυμάμαι, τώρα που το είπε κι ο Κιντ, μια συζήτηση με τον Φυσικό που ανέτρεπε αυτή την εικόνα. Εγώ ήθελα να ρωτήσω όποιον ξέρει, τον Φυσικό ή όποιο άλλον, αν όντως έχει αλλάξει η κρατούσα επστημονική άποψη για το θέμα, και αν ναι, η άλλη άποψη οφείλεται σε λάθος εκτίμηση ή κρύβεται κάποια σκοπιμότητα. Και αν υπάρχει σκοπιμότητα, ποια είναι τα (φαντάζομαι) μεγάλα συμφέροντα που επέβαλαν αυτήν την στρεβλή εικόνα κόντρα στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Κίνα κλπ., και κόντρα φαντάζομαι σε μεγάλες πετρελαικές εταιρείες κλπ.

 75. spiral architect said

  Και μια παλιότερη ανάρτηση του Τέκι Τσάν.
  Ήλιε ήλιε αρχηγέ | Techie Chan

 76. Όσο εμείς μιλάμε, ένας 16χρονος Ρουμάνος έφκιαξε μιαν ανεμογεννητριούλα για να φορτίζει το κινητό του! Θα μπορούσε, βέβαια, να έχει τροποποιήσει το δυναμό αλλά ας μην είμαστε υπερβολικοί.

 77. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Τὸ 2012 ἐργάστηκα γιὰ ἕνα χρόνο στὴν Αἱμοδοσία τοῦ Νοσοκομείου Τριπόλεως. Ἡ Αἱμοδοσία τῶν ἐπαρχιακῶν νοσοκομείων ἔχει ἕνα μεγάλο πλεονέκτημα. Γνωρίζεις ἀνθρώπους ὅλων τῶν κατηγοριῶν καὶ μπορεῖς νὰ ἱκανοποιήσης τὴν περιέργειά σου σὲ πολλὰ πράγματα ὅση ὥρα αἱμοδοτοῦν μιᾶς καὶ ἀπὸ φόβο μὴ σοῦ λιποθυμήσουν τοὺς πιάνεις τὴν κουβέντα. Δεδομένου ὅτι ἡ Μεγαλόπολη δὲν ἔχει αἱμοδοσἰα, οἱ ὑπάλληλοι τῆς ΔΕΗ αἱμοδοτοῦσαν στὴν Τρίπολη, ἂν καὶ εἶχαν τράπεζα αἵματος σὲ ἀθηναϊκὸ νοσοκομεῖο (τὸ γιατὶ δὲν εἶναι ἐπὶ τοῦ παρόντος). Ἤμουν ἔνθερμος ὑποστηρικτὴς τῶν ἀνεμογεννητριῶν καὶ δὲ θἄλεγα ὅτι ἔχω πάψει νὰ εἶμαι, ὅμως προβληματίστηκα ἀπὸ πολλὰ πράγματα ποὺ ἄκουσα. Ἡ διένεξη ὑπὲρ καὶ κατὰ δὲν εἶναι θέμα μεταξὺ αἰσθητικῆς καὶ περιβαλλοντισμοῦ, ἀλλὰ σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων. Ἀπὸ τὴ μιὰ πολεμήθηκαν ἀπὸ τὶς πολυεθνικές, ποὺ εἶχαν συμφέρον νὰ πουλᾶνε ρεῦμα ἀπὸ ἀκριβὲς πηγὲς καὶ φρόντισαν κατ’αὐτὸν τὸν τρόπο γιὰ μιὰ ἰδεολογικοῦ τύπου ἀντιπαράθεση γιὰ λόγους αἰσθητικῆς, παραδόσεως καὶ δὲ συμμαζεύεται, ἀπὸ τὴν ἄλλη, ὅμως, καθ’ὅ,τι ἡ ἐξέλιξη εἶναι ἀναπόφευκτη, οἱ ἴδιες οἱ πολυεθνικὲς ἔἐπιδιώκουν νὰ ἐξασφαλίσουν τὸ μονοπώλιο ἑνὸς ἐλεύθερου ἀγαθοῦ, τοῦ ἀέρα, ὁποῖος θὰ παράγει ρεῦμα ποὺ θὰ πληρώνει ὁ καταναλωτὴς στὶς ἴδιες τιμὲς καὶ ἴσως καὶ παραπάνω ἀπὸ αὐτὸ ποὺ παράγεται ἀπὸ πετρέλαιο, λιγνίτη ἢ φυσικὰ ἀέριο. Μέχρι νὰ ἐξασφαλίσουν αὐτὸ τὸ μονοπώλιο, παρατηροῦμε μεγάλη ἀντίσταση στὴν κατασκευὴ αἰολικῶν πάρκων γιὰ λογαριασμὸ δήμων καὶ τοπικῶν φορέων, ἀπὸ πληρωμένους περιβαλλοντιστὲς καὶ ὅσους ἀφελεῖς παρασύρονται, ἀπὸ τὴν ἄλλη, ὅμως, κινδυνεύουμε νὰ γίνη ὁ ἄνεμος ίδιοκτησία τῶν ὀλίγων. Πίσω ἀπὸ αὐτὴ τὴν κόντρα ὑπάρχει ἕνας μεγάλος πόλεμος γιὰ τὸ ποιὸς θὰ μπορῆ νὰ κάνη αἰολικὸ πάρκο καὶ ποιὸς ὄχι καὶ ἀνοιχτὰ δὲ λέει κανεὶς τὴν ἀλήθεια. Πρὶν πάρετε θέση ὑπὲρ ἢ κατὰ ἑνὸς αἰολικοῦ πάρκου, καλὸν εἶναι νὰ ρωτήσετε ποιός κρύβεται πίσω καὶ ποιανοῦ τὰ συμφέροντα θὰ ἐξυπηρετήση.

 78. cronopiusa said

  Somos Viento – Είμαστε ο άνεμος

 79. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  72 και πριν: Τώρα που το λέτε, θυμήθηκα ότι κι εμείς κοκορέτσι το λέγαμε, ή κοκορετσάδα.

 80. μήτσκος said

  57, 61
  Σόρι, το άρθρο στο λινκ προσωπικά δεν με πείθει, δεν θεωρώ καν ότι περιέχει ενδιαφέροντα επιχειρήματα. Το μόνο ουσιαστικό επιχείρημά του είναι ότι η μεταβολή του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι «μικρή». Δεν μπορώ να ελέγξω τώρα τα στοιχεία του, αφού δεν παραθέτει ούτε πηγές (έλεος!). Δυστυχώς δεν δίνει κανένα στοιχείο για το πόσο επηρεάζει αυτή η μικρή μεταβολή το κλίμα.
  Το υπόλοιπο άρθρο κινείται μεταξύ συνωμοσιολογίας και μπουρδολογίας (πχ επιτίθεται στο σύστημα εξαγοράς δικαιωμάτων εκπομπής, για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή ρύπων – ξανά έλεος).

  Δεν ξέρω πώς έχει δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση ότι η «πλουτοκρατία» επιβάλλει την κλιματική αλλαγή ως γνώση. Είναι λίγο παράδοξο κατά τη γνώμη μου. Επί δεκαετίες το λόμπι των πετρελαιάδων και των αυτοκινητοβιομηχανιών δουλεύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ναι, τώρα πια έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχα λόμπι που περιμένουν να κερδίσουν από την κλιματική αλλαγή. Λέει κάτι αυτό επί της ουσίας;

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  » Η Γαλλία, παρεμπιπτόντως, παρά το ότι είναι πρωτοπόρα στην πυρηνική ενέργεια (μια επιλογή που δυστυχώς για την Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμη εξαιτίας της σεισμικότητας) »
  Δεν είναι αυτός ο λόγος, η Ιαπωνία είναι πιο σεισμογενής απο την Ελλάδα, πολιτικοί ήταν οι λόγοι, δεν είμαστε ανεξάρτητη χώρα, άλλοι αποφάσιζαν και αποφασίζουν για μάς.

  Εγώ είμαι υπέρ των ΑΠΕ, αρκεί να μη επιδοτούνται, να φτηναίνουν το ρεύμα, και ο πάροχος διαχειριστής, να υποχρεούται στην συντήρηση του συστήματος, στην αντικατάσταση των γεννητριών, και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος όταν πάψει η λειτουργία τους.

  51-«Έχουμε πλέον ένα συντριπτικό κονσένσους στην επιστημονική κοινότητα ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει και ότι είναι υπεύθυνος ο άνθρωπος.»
  Αυτή η «επιστημονική» βεβαιότητα πάντα μου άρεσε πολύ, με κάνει να ευθυμώ.
  Aπο πού προκύπτει αυτή η διαπίστωση; απ΄όσο γνωρίζω, κλιματική αλλαγή υφίσταται απο την γέννηση της Γής, όταν ο άνθρωπος δεν ήταν ούτε όνειρο. Οι επιστημονικές μετρήσεις σε ποιά χρονική κλίμακα έγιναν, αιώνος, χιλιετίας, 10,100 χιλιετιών, 1,000,000 ετών, ή 1 δις ετών; Ποιό χρονικό διάστημα μας δίνει βέβαια αποτελέσματα; Την παράμετρο που λέγεται Ήλιος την έλαβαν υπόψιν; Την περιστροφή του Ήλιου γύρω απο το κέντρο του γαλαξία κάθε 250,000,000 χρόνια; Μήπως έλαβαν υπόψιν πιο γήινα πράγματα, όπως την συμβολή των ηφαιστείων, επιφανειακών και υποθαλάσσιων, στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας;
  Εδώ και 25 χρόνια ακούω για την υπερθέρμανση του πλανήτη (η κλιματική αλλαγή είναι νέο φρούτο, γιατί απο υπερθέρμανση γιόκ) δεν ξέρω για εσάς και τους άλλους, αλλά εγώ προσωπικά δεν την έχω αντιληφθεί. Ειδικά τώρα με την κρίση και το πανάκριβο πετρέλαιο, το χειμώνα θα ήταν θεού δώρο, αλλά για μιά ακόμα χρονιά, τον δαγκώσαμε απο το κρύο, λόγο οικονομίας στο πετρέλαιο.
  Είναι κι αυτοί οι παγετώνες στα Ιμαλάϊα που αντί να υπακούσουν στις επιστημονικές μετρήσεις και να έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια, αυξάνονται, κανένας σεβασμός.
  Με λίγα λόγια, η κλιματική αλλαγή είναι ένα αέναο φυσικό φαινόμενο, και θα συνεχίσει να λειτουργεί, είτε με ανθρώπους είτε χωρίς. Αν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη, που να οφείλεται στις ανθρώπινες ενέργειες, αποδείξεις παρακαλώ, όχι ενδείξεις που μπορούν να ερμηνευτούν με χίλιους τρόπους.

 82. physicist said

  #74. — Σπύρο και προλαλήσαντες.

  Το θέμα είναι τεράστιο και δυστυχώς δεν μπορούμε να το συνοψίσουμε εδώ, επιπλέον λυπάμαι αλλά είμαι σε τρεξίματα, επομένως θα είμαι σύντομος. Υπάρχει μια εντυπωσιακή συναίνεση σε θεσμικό επίπεδο (δηλ. στο επίπεδο των Επιστημονικών Εταιρειών και στην πολιτική τους αντιπροσώπευση) ότι η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και ότι είναι ανθρωπογενής. Στις κατιδίαν όμως συνομιλίες π.χ. με φυσικούς, διαπιστώνει κανείς πως όλοι συμφωνούν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία απέχουν πάρα πολύ από την επιστημονική αυστηρότητα και ότι τα μοντέλα είναι διάτρητα, ότι δεν ικανοποιούν δηλαδή τις συνθήκες συνέπειας και προβλεπτικής ικανότητας που έχουμε σε άλλους τομείς.

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους βλέπουμε αυτή τη διάσταση ανάμεσα στη δημόσια, επίσημη θέση και την προσωπική τοποθέτηση ή γνώμη. Ορισμένοι λόγοι είναι οικονομικοί, με την έννοια ότι υπάρχει μια μεγάλη μηχανή χρηματοδότησης της «κλιματικής έρευνας», την οποία πολλοί αισθάνονται υποχρεωμένοι να την κρατήσουν σε λειτουργία, είτε από προσωπικό όφελος είτε από επιστημονική αλληλεγγύη. Στο τελευταίο συνεισφέρει το γεγονός ότι, δυστυχώς, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που αρνούνται την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή είναι γραφικοί τύποι οι οποίοι αρνούνται επιπλεόν την Εξέλιξη και την Σχετικότητα και πιθανώς πιστεύουν ότι η Γη έχει ηλικία 6.000 χρόνων. Το αν υπάρχουν από πίσω και άλλα συμφέροντα, από εταιρείες π.χ., δεν το ξέρω αλλά δεν είναι απίθανο. Όμως, εξίσου μεγάλα οικονομικά συμφέροντα θα ωφελούνταν κι αν τα πράγματα ήταν αντίστροφα.

  Συνοψίζω με τη δική μου γνώμη, που την είχα εκφράσει και παλιότερα. Προσωπικά, δεν είμαι πεπεισμένος για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή αλλά δεν βρίσκω τίποτε αρνητικό στο να υπάρχει αυτή η διχογνωμία και να είναι το θέμα ανοιχτό. Εκείνο που με εξοργίζει είναι οι συχνές αντιεπιστημονικές τάσεις των (κυρίαρχων) υπερασπιστών της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι ηθικολογούν, διαστρεβλώνουν, και πετάνε λάσπη, εκφοβίζοντας άλλους που έχουν αντιρρήσεις.

 83. Επιτρέψτε μου να γίνω βαρετός άλλη μια φορά.

  Και λέγοντας τα ίδια ακριβώς. Αλλά για το ίδιο ζήτημα:

  Έχω κάνει μια περίληψη των κατα Τζάρεντ Ντάιαμοντ βασικών αιτιών, που προκάλεσαν την κατάρευση πολλών παλιών κοινωνιών στο παρεθόν,που μαζί με άλλες, σύγχρονες,είναι 12.

  1. Η καταστροφή των βιοτόπων
  2. Το τέλος των τζάμπα τροφίμων από τη φύση.
  3. Η απώλεια της βιοποικιλότητας
  4. Η διάβρωση και η απώλεια της καλλιεργήσιμης γης.
  5. Η ακρίβεια και σπάνις,( άρα το κόστος) των ορυκτών καυσίμων.
  6. Η εξάντληση και η ρύπανση γλυκών υδάτων και η εξαφάνιση των υδάτινων πόρων.
  7. Η σπατάλη της φωτοσυνθετικής ικανότητας της Γης.
  8. Η τοξική χημική ρύπανση του περιβάλλοντος
  9. Τα ξένα είδη από άλλα οικοσυστήματα που καταστρέφουν τα υπάρχοντα.
  10. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και καταστροφή του όζοντος
  11. Η αύξηση του πληθυσμού σε σχέση με τους πόρους
  12. Η αύξηση του πληθυσμού σε σχέση με τη ρύπανση.

  Αν βάλεις τα ιλιγγιώδη ποσά και τους πόρους που σπαταλιούνται σε πολέμους,τη ρύπανση από τους πολέμους, χημικά, πυρηνικά, εξασθενές, κλπ, χέσε μέσα…

  Και αν νομίζει κανείς ότι μια κοινωνία που έχει γίνει έτσι, έχει μέλλον, αυτα πατάται.

 84. Στο 81 ο Λάμπρος συνόψισε (και σωστά)

  Εγώ είμαι υπέρ των ΑΠΕ, αρκεί να μη επιδοτούνται, να φτηναίνουν το ρεύμα, και ο πάροχος διαχειριστής, να υποχρεούται στην συντήρηση του συστήματος, στην αντικατάσταση των γεννητριών, και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος όταν πάψει η λειτουργία τους.

  Θα έχετε πληροφορηθεί, υποθέτω, πως στην Κρήτη, λίγες μόνο μέρες μετά την εγκατάσταση των πρώτων φωτοβολταϊκών σε χωράφια, εμφανίστηκε και η σχετική μαφία: «Σύντεκνε, εκείνα τα γυαλιά πούβαλες στο χωράφι σου, κρίμα είναι να πάθουνε καμιά ζημιά, ε; Εγώ, περνάω που περνάω από εκεί, με 200 ευρώ το μήνα, θα τα φυλάω κιόλας, μην ρίξει κανείς καμιά κοτρώνα και σπάσουνε…

 85. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  84. ! Έλα ρε! Ε, προστασία σε φωτοβολταϊκά …δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ! Tragic…
  (κάτι τέτοια νέα, δίνουν τουλάχιστον λίγη παρηγοριά στον άρωστο εδώ στις αραβικές χώρες…και το πορτοφόλι να σου πέσει χαμαί -αν δεν περάσει από πάνω κανας καμηλιέρης με Χάμερ- την άλλη μέρα έν να το βρεις να σε περιμένει)

 86. Hellooooo…. This is Greece!

 87. Μαρία said

  9
  Έψαχνα φωτογραφία ενός πάρκου με δεκαριά φουρφούρια, καθόλου αντιαισθητικού, που είχα δει κοντά στη Διέπη και έπεσα στην περίπτωση που αναφέρει ο Αρχιμήδης. 62 φουρφούρια πρόκειται να εγκαταστήσει η γνωστή μας Σουέζ, που χτύπησε το έργο, στην ίδια περιοχή, κοντά στο γραφικό Τρεπόρ, κι απ’ ότι φαίνεται δεν λείπουν τα σκάνδαλα.
  http://www.courrier-picard.fr/region/le-treport-76-eolien-en-mer-gdf-suez-vise-par-une-ia0b0n565324
  http://www.lemonde.fr/economie/article/2014/05/07/eolien-en-mer-gdf-suez-remporte-les-appels-d-offres-au-treport-et-a-noirmoutier_4413044_3234.html

 88. Πέπε said

  Συντάσσομαι κυρίως με όσους ανησυχούν τι θ’ απογίνουν οι γιγάντιες ανεμογενήτριες άμα παλιώσουν. Επίσης, με συγκρατεί και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν στην οικολογική ισορροπία των περιοχών: στην Κρήτη, λ.χ., έχω ακούσει ότι σκοτώνονται συχνά όρνεα στις φτερούγες τους. Τα όρνεα των ψηλών βουνών είναι κατά κανόνα σπάνια και απειλούμενα είδη, π.χ. ο κρητικός γυπαετός.

  Θα μου πεις, για μερικά όρνεα;

  Αν πρόκειται για τα τελευταία του είδους… Ενός είδους που σίγουρα κάποιο λόγο έχει να συμμετέχει στο οικοσύστημα και που θα ήταν προτιμότερο να μην εκλίπει από συνειδητή, τουλάχιστον, απόφασή μας.

  _________________

  Πέραν αυτών, ας μου επιτραπεί και μια γλωσσική -γλωσσολογική μάλλον- παρατήρηση:

  #0 > > …στα κοινωνικά μέσα (όπου, βέβαια, ο λόγος είναι προφορικός κι ας γράφεται)…

  Εύγε Νίκο. Δεν ξέρω αν το έχω ξαναδιαβάσει πουθενά αλλού αυτό, αλλά ισχύει. Για την ακρίβεια, το είχα σκεφτεί λίγο διαφορετικά: ότι ο διαδικτυακός λόγος (φβ και σύντομα μηνύματα όπου αλλού, ακόμη και στο κινητό που δεν είναι διαδίκτυο) είναι ένα νέο, τρίτο, ενδιάμεσο είδος λόγου, που μετέχει στοιχείων και του γραπτού και του προφορικού. Για παράδειγμα, γιατί βάζουμε φατσούλες; 😉 Για να υποκαταστήσουμε τον τόνο της φωνής και τις γκριμάτσες / χειρονομίες κλπ. του προφορικού λόγου, κάτι που στον καθαυτού γραπτό λόγο δε μας απασχολεί. Και αρκετά άλλα επιχειρήματα.

 89. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  88 Κι έτσι μπορείς να το πεις, ενδιάμεσο είδος.

 90. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Θὰ ἤθελα ἐπίσης νὰ προσθέσω ὅτι ἡ πολιτεία πρέπει νὰ προστατέψη τὴν καλλιεργήσιμη γῆ. Οὐαὶ κι ἀλλίμονο ἂν ἡ ἀγροτική μας παραγωγὴ μετατραπεῖ σὲ αἰολικὰ πάρκα. Ἤδη μὲ τὸ ἀεροδρόμιο, τὰ ἔμπορικὰ κέντρα καὶ τὶς αἴθουσες δεξιώσεων ἔχει μειωθεῖ σὲ μεγάλο βαθμό. Ἂς μὴ γίνουν τὰ ὑπόλοιπα χωράφια αἰολικὰ πάρκα. Δόξα τῷ Θεῷ ἄγονες ἐκτάσεις ἔχουμε

 91. Γιώργος Πρίμπας said

  Στο Chemistry of Atmospheres του Richard P.Wayne αναλύονται οι χημικές συνθέσεις των ατμοσφαιρών των πλανητών του ηλιακού συστήματος, αλλά και το πώς αυτές καθορίζουν τις φυσικές ιδιότητες τους. Ο άνθρωπος μεταβάλει, εκτός από το όζον που μάλλον αντέδρασε έγκαιρα μπρος σε ένα ολοκαύτωμα της ζωής στην επιφάνεια των θαλασσών και στην ξηρά, αυξάνοντας ουσίες (κυρίως το CO2 και το πολύ δραστικότερο ως προς το φαινόμενο του θερμοκηπίου CH4) οι οποίες απορροφούν ηλιακές ακτινοβολίες που διαπερνούν την ατμόσφαιρα και ακτινοβολούν άλλες (μεγαλύτερου μήκους κύματος) που απορροφώνται από την ατμόσφαιρα και έτσι τη θερμαίνουν (φαινόμενο θερμοκηπίου)
  Το φαινόμενο ενισχύεται αφενός από το λιώσιμο των μόνιμων πάγων στη βόρεια Σιβηρία που καλύπτουν αχανείς εκτάσεις με έλη στα οποία, λόγω σήψης οργανισμών, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες CH4 που μέχρι τώρα δεν είχαν διέξοδο προς την ατμόσφαιρα αφετέρου από τα εκατοντάδες εκατομμύρια βοοειδών που ο άνθρωπος συντηρεί ως μέρος της διατροφής του και τα οποία κατά το μεταβολισμό τους εκλύουν μεγάλες ποσότητες CH4.

  Ένα επιπλέον θέμα που θίγεται και αμφιβάλω αν λαμβάνεται υπόψη είναι και το εξής:
  Στη γη υπάρχει μία διαδικασία μέσω της οποίας ο άνθρακας από το CO2 που εκλύεται από τα ηφαίστεια (δηλαδή από το εσωτερικό της γης) και προστίθεται στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς, τελικά, μέσω των ωκεανών, επιστρέφει στο εσωτερικό του πλανήτη. Ο σχηματισμός των γαιανθράκων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι μέρος της διαδικασίας αυτής. Διαδικασίας μέσω της οποίας, εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, η συνολική ποσότητα άνθρακα στους ωκεανούς + την ατμόσφαιρα + τη βιόσφαιρα παραμένει σταθερή. Ο άνθρωπος εξορύσσοντας άνθρακα μέσ’ από τη γη και καίγοντάς τον τελικά αυξάνει τον άνθρακα του συστήματος (ωκεανοί + ατμόσφαιρα + βιόσφαιρα) κάτι που πιθανόν, εάν η αύξηση γίνει σημαντική, να οδηγήσει σε κατάρρευση του κλίματος προς άλλο κλίμα στο οποίο ο άνθρωπος και η πλειοψηφία των υφιστάμενων μορφών ζωής δεν θα μπορεί να επιβιώσει πλην περιοχών κοντά στους πόλους και σε κλειστούς χώρους. Το χειρότερο είναι ότι αυτό το όριο δεν έχει εκτιμηθεί [και πάμε να το βρούμε;!;]

 92. Στην εικόνα η έκταση της Σαχάρας που θα χρειαζόταν να καλυφθεί με ηλιακά πάνελ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντίστοιχες ενεργειακές ανάγκες.
  Το σχέδιο απέτυχε… Ή όπως θάλεγε και κάποια ψυχή
  Υπήρξαν πολλοί deserters από το σχέδιο Desertec

  http://en.wikipedia.org/wiki/Desertec

 93. Νίκος Α. said

  81 και άλλα
  <a href="http://www.goodreads.com/quotes/251836-we-re-so-self-important-everybody-s-going-to-save-something-now-save&quot; George Carlin για το «Σώστε τον Πλανήτη».
  Και αν επιτρέπεται ένα απόσπασμα σε πρόχειρη μετάφραση:
  «Ο πλανήτης δεν πάει πουθενά. Εμείς φεύγουμε! Φτιάξτε τις βαλίτσες σας. Φεύγουμε για τα καλά. Και δε θα αφήσουμε και πολλά ίχνη. Δόξα τω θεώ. Τίποτα δε θα μείνει. Ισως λιγάκι φελιζόλ. Ο πλανήτης θα μείνει εδώ που είναι και εμείς θα έχουμε φύγει. Άλλη μιά αποτυχημένη μετάλλαξη, άλλο ένα βιολογικό λάθος που έκλεισε τον κύκλο του.»

  Οι ανεμογεννήτριες πάντως λόγω της θέσης τους κυρίως σε κορυφογραμμές, όπου τις έχω δει, ασχημαίνουν ιδιαίτερα το τοπίο. Κάτι αντίστοιχο με τους πυλώνες υψηλής τάσης μόνο που φαίνονται απο πολύ πιο μακριά και αν δε κάνω λάθος είναι πιο ψηλές. Ασε που η θέση τους είναι ίσως το μόνο μέρος στην ύπαιθρο που είχε πιθανότητα να μείνει αναλλοίωτο απο τα αυθαίρετα.

  Η λύση τελικά θα είναι η μείωση των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων. Μιά βόλτα σε ένα σούπερ μάρκετ ή στο Τζάμπο δείχνει πόση ενέργεια σπαταλιέται για την δημιουργία σκουπιδιών. Τα μεγέθη δείχνουν να αυξάνονται με απίστευτο ρυθμό. Οι συσκευές που αγοράζουμε έχουν χρόνο ζωής όλο και μικρότερο. Φαίνεται πως ότι και να γίνει, με αυτή την «ανάπτυξη» γρήγορα θα φτάσουμε σε σημείο που δεν πάει άλλο. Όσες ανεμογεννήτριες και να φτιάξουμε.

 94. Ριβαλντίνιο said

  Ρε παιδιά εγώ όταν πήγαινα σχολείο διάβαζα για κάποια ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη

  «Σε πολλά εργαστήρια στον κόσμο καταβάλλεται έντονη προσπάθεια κατασκευής θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα, όπου θα γίνεται ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη. Δυστυχώς τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν και να συντηρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να έχουμε πρακτικά αξιοποιήσιμη παραγωγή ενέργειας.
  Αν πάντως επιτευχθεί αξιοποιήσιμη ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη, το ενεργειακό κέρδος για τον άνθρωπο θα είναι σημαντικό, αφού το «πυρηνικό καύσιμο» που προτείνεται είναι το δευτέριο, που υπάρχει άφθονο και φθηνό στο νερό των θαλασσών.»

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C107/483/3168,12805/

  Τι γίνεται αυτό το προγραμματάκι, προχωράει ? Έχει σκεφτεί ο Πολάκης να το προτείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση ? 😀 😀

 95. Εντωμεταξύ, στα Τρίκαλα λεφτά υπάρχουν και μάλιστα τα παίρνει το ποτάμι!
  Όχι ο Σταυράκης, ο Ληθαίος ποταμός… 😎

 96. cronopiusa said

 97. Ριβαλντίνιο said

  Για κάντε το τεστ να δείτε τι ψάρια θα πιάσετε .

  «Πόσο καλά ξέρεις τους ύμνους των ελληνικών ομάδων;»

  http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/poso-kala-ksereis-toys-umnoys-twn-ellhnikwn-omadwn.3456773.html

 98. sarant said

  95 Γιατί όμως δημιούργησε «συνθήκες πανικού» ο εντοπισμός των χαρτονομισμάτων;

 99. Νικος Κ. said

  34: Για να συνεχίσω στην ετυμολογία του χωριού Φουρφουράς:
  http://www.amariotes.gr/index.php?id=5,51,0,0,1,0
  Ο Ρεθεμνιώτης δάσκαλος Εμ. Λαμπρινάκης αναφέρει στo βιβλίo του (Γεωγραφία της Κρήτης, 1890, σ. 107): Φουρφουράς (φούρο) κώμη μεγάλη και ληστρική το πάλαι, όθεν το όνομα. Εννοεί το λατιν. ρήμα furor – fyrtatus sum-ari πoυ σημαίνει κλέπτω. Η ανάβαση στoν Ψηλορείτη γίνεται συνήθως από το Φουρφουρά, απ’ όπoυ είναι ευκολότερη
  ———————————
  94: Για την ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη:
  Προχωράει αργά-αργά (μη σπάσουν και τ΄αυγά). Το επόμενο μεγάλο σχέδιο ITER ξεκίνησε το 1985 με συμφωνία Reagan–Gorbachev (!) και ο ερευνητικός αντιδραστήρας τώρα έχει ξεκινήσει να χτίζεται στο Cadarache της Γαλλίας με δυσκολίες (π.χ. http://www.telegraph.co.uk/sponsored/rbth/technology/11295973/nuclear-fusion-iter-project.html)
  και χωρίς ποτέ να ξέρουμε για την τελική επιτυχία από επιστημονικο-τεχνολογική άποψη.
  ———————————

  Το θέμα τεράστιο. Θα πω μια άποψη για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
  Αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας υπάρχει:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming#/media/File:Global_Temperature_Anomaly.svg
  Υπάρχουν ενστάσεις για το αν οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα.

  Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει και αύξηση της συγκέντρωσης του διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα:

  Άποψή μου:
  Ακόμη κι αν έχουν βάση οι ενστάσεις για τις αιτίες της αύξησης της θερμοκρασίας, δεν έχουμε δικαίωμα να αλλάζουμε με μη αναστρέψιμο τρόπο τη σύσταση της ατμόσφαιρας τόσο δραματικά (ως μαθητευόμενοι μάγοι)

 100. Διότι θα τσαλαβουτούσαν οι μισοί Τρικαλιτσώτες στο ποτάμι να μάσουν τα πενηντάρια!

 101. πχ

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/skhnes-apeiroy-kalloys-sta-trikala-o-lhthaios-gemise-eyrw-kai-opoios-prolave-prolave.3462342.html

 102. giorgos said

  O φιλελευθερισμός καί οί νόμοι τής αγοράς . Βασικοί υπεύθυνοι γιά τήν οικολογική καταστροφή .

  «…η διά τής βιομηχανίας ἀντιμετώπιση τῶν οἰκολογικῶν ἀποτελεσμάτων τῆς βιομηχανίας εἶναι τελικῶς ἕνας μῦθος, πρᾶγμα πού ἀπὸ λογικῆς ἀπόψεως εἶναι φανερό: ἡ ἵδρυση νέων βιομηχανιῶν πρὸς ἄρση ἤ ἐπιδιόρθωση τῶν ἀποτελεσμάτων τῶν παληῶν, δὲν παύει νὰ εἶναι μία βιομηχανία, δηλαδὴ μία οἰκολογικὴ ἐπιβάρυνση. Καὶ ἀπόδειξη εἶναι ὅτι παρὰ τὶς προσπάθειες πού καταβάλλουν οἱ βιομηχανικῶς προηγμένες χῶρες πρὸς ἀντιμετώπιση τῶν προβλημάτων, ὅλοι οἱ δεῖκτες τῆς οἰκολογικῆς μόλυνσης ἀνεβαίνουν ἀντὶ νὰ κατεβαίνουν. Τὰ πράγματα ἔχουν κυριολεκτικῶς πάρει τὸν ἀγώνα τῆς ὑπαρξιακῆς ἐπιβίωσης καὶ οἱ ἀνεπτυγμένοι μὲ τοὺς ὑπανάπτυκτους τσακώνονται, περὶ τοῦ ποιὸς θὰ ἐξασφάλιση τὰ μεγαλύτερα ποσοστὰ μόλυνσης τοῦ περιβάλλοντος! Ὄντως οἱ ὑπὸ ἀνάπτυξη χῶρες, πιεζόμενες κατ’ ἐξοχὴν ἀπὸ τὸ πρόβλημα τοῦ πληθυσμοῦ των, προσπαθοῦν νὰ ἀναπτυχθοῦν ὅσο πιὸ σύντομα μποροῦν βιομηχανικὰ – ἐφαρμόζοντας τὶς ἴδιες τακτικὲς μὲ τὴν πεπαλαιωμένη τους τεχνολογία πού ἐφήρμοζαν καὶ οἱ βιομηχανικὲς χῶρες παλαιότερα -, μὲ ἀποτέλεσμα τὴν ὑπέρμετρη μόλυνση τοῦ περιβάλλοντος. Αὐτὸ ὅμως δημιουργεῖ πρόβλημα στοὺς ἤδη ἀνεπτυγμένους, πού εἶναι ἀναγκασμένοι νὰ συνεχίζουν νὰ μολύνουν κι αὐτοί. Ἑπομένως ὁ ἀγώνας γίνεται ἐπὶ τῶν ποσοστῶν τῆς μόλυνσης: ἐσὺ θὰ μολύνης ὅσο τὸ δυνατὸν λιγώτερο, γιὰ νὰ μπορῶ νὰ μολύνω ἐγὼ ὅσο μπορῶ περισσότερο … Μία ἐξαιρετικὴ μόλυνση τοῦ περιβάλλοντος συνιστᾶ ὁ ὑπερπληθυσμὸς τοῦ τρίτου κόσμου. Ὄχι μόνο τῶν φυσικῶν καταστροφῶν πού ἐπιφέρει γιὰ νὰ ἐπιβιώσει ( ἀποψίλωση δασῶν, μόλυνση νερῶν κ.λπ.) ἀλλὰ λόγῳ καὶ τοῦ ὄγκου μεθανικῶν ἀερίων πού ἀποβάλει κάθε φυσικὸς ὀργανισμός, ὅπως ἐπίσης καὶ τοῦ ποσοῦ τοῦ ἀέρος πού καταναλώνει. Ἡ Φύση ἰσοσταθμίζει μόνο ὅσα ἡ ἴδια παράγει διὰ τῶν δικῶν της μηχανισμῶν καὶ τῆς ἰσορροπίας τῶν ὀργανικῶν εἰδῶν πού μέσῳ αὐτῶν ἐξασφαλίζει. Μία ἀπόδειξη ὅτι διὰ τῆς βιομηχανίας τὰ προβλήματα τῆς βιομηχανίας δὲν λύνονται, εἶναι καὶ τὸ γεγονὸς ὅτι, παρὰ τὰ ὁποιαδήποτε μέτρα καὶ βελτιώσεις τῆς τεχνολογίας, ὅλοι οἱ δεῖκτες μέχρι τὸ 2100 προβλέπεται νὰ ὑπετριπλασιασθοῦν. Καὶ πόσο ἐπίσης τὰ πράγματα ξεφεύγουν τῆς ἐπιστημονικῆς παρακολούθησης, ἐνδεικτικὸ εἶναι καὶ τοῦτο: ὅτι τελικῶς ἡ ἐπιστήμη δὲν γνωρίζει τί ἐπιπτώσεις ἔχει ἡ βιομηχανικὴ δραστηριότητα στὸ κλῖμα. Τὸ πιὸ πιθανὸ εἶναι ὅτι τὰ μόρια τῶν διαφόρων ἀερίων (π.χ. διοξείδιο τοῦ ἄνθρακος ἤ τοῦ θείου) ἐπὶ μὲν τῆς ἐπιφανείας τῆς Γῆς κατακρατοῦν ἕνα μέρος τῆς θερμοκρασίας της ἀπὸ τὴν φυσικὴ ἀνακύκληση, μὲ ἀποτέλεσμα ἡ θερμοκρασία νὰ ἀνεβαίνη, ἐνῷ στὰ ἀνωτέρα στρώματα τῆς ἀτμόσφαιρας κάνουν τὴν ἐντελῶς ἀντίθετη δουλειά: ἀπορροφοῦν μέρος τῆς ἡλιακῆς ἐνεργείας, μὲ ἀποτέλεσμα αὐτὴ νὰ ψύχεται. Αὐτὸ ἔχει σὰν συνέπεια τὶς διάφορες φυσικὲς καταστροφὲς πού παρατηροῦνται τὰ τελευταία χρόνια. Σημειωθήτω ἐπίσης, ὅτι οἱ ἐπελθοῦσες ἀλλοιώσεις τοῦ οἰκοσυστήματος Γῆ, εἶναι ἄγνωστο ἂν θὰ μποροῦσαν ποτὲ νὰ γιατρευθοῦν καὶ νὰ περάσουν. Εἶναι ἐπὶ τοῦ παρόντος ἄγνωστο σὲ τί εἴδους ἐνέργεια θὰ μποροῦσε νὰ μετασχηματίση ἡ Γῆ τὴν ἐπελθοῦσα συλλογικὴ μόλυνση, πῶς καὶ γιὰ ποιὸν σκοπό.»

 103. spiral architect said

  Γράφτηκε παραπάνω για συμφέροντα. Φυσικά. Όλοι έχουν συμφέροντα, μικρά, μεγάλα, λόγω ιδεολογίας, λόγω ανάγκης, λόγω τσέπης και απληστίας, άλλοι ορμώμενοι από ταπεινά ελατήρια, άλλοι είναι κοινωνοί της επιστήμης τους και καλοπροαίρετοι, άλλοι με το πρόσχημα της επιστήμης που σπούδασαν παραλείπουν ευσχήμως κάποια πραματάκια από ιδιοτέλεια. Δεν θα προσπαθήσω να εξηγήσω τη συμπεριφορά του καθενός, παρά θα σταθώ στο αποτέλεσμα.

  Όταν γραφόταν η ανάρτηση του #75, κάποιοι γνωστοί μου μηχανικοί έκαναν μελέτες για τις αιτήσεις Φ/Β που διοχετευόντουσαν σωρηδόν στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ. Όταν ολοκληρωνόντουσαν οι απανωτές μελέτες ροής φορτιών, τους έφτιαχναν και Προσφορές Σύνδεσης, ψιθυρίζοντάς τους διακριτικά στ’ αυτί ότι την ίδια περίοδο στην Πορτογαλία οι ταρίφες των ΑΠΕτζήδων κουρευόντουσαν από την εκεί τρόικα, μιας και το πανηγύρι των ΑΠΕ είχε ξεκινήσει νωρίτερα εκεί. Οι «επενδυτές» έλεγαν ότι «έχουν την εγγύηση του κράτους». Τώρα;
  «Κρανίου τόπος» μετά το νέο κούρεμα στις ταρίφες των ΑΠΕ και τα καβουράκια κλαίνε.

  Γιατί όλα αυτά; Είναι απλό: Φροντίζεις εξ αρχής να μην κάνεις νιτερέσα με απατεώνες (αυτούς που κατόπιν εντολών νομοθέτησαν τον Ν. 4001/2011 περί Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς …) γιατί είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι θα σε ρίξουν. Είσαι μαρίδα και από την άλλη μεριά υπάρχει το κεφάλαιο. Οι νόμοι έτσι κι αλλιώς μπορούν να τροποποιηθούν με μια υπουργική απόφαση, ανάλογα με την ερωτική διάθεση του x-Τόμσεν και γενικότερα ανάλογα με τα συμφέροντα των εντολοδόχων ΜΚΟ τύπου WWF, όπου η τελευταία θεωρεί απαραίτητο τον λιγνίτη και το κάρβουνο στην Γερμανία, αλλά στην Ελλάδα είναι καρκινογόνος και πρέπει να αντικατασταθεί με δανέζικα φουρφούρια και κινέζικα -αλλά γερμανικών οίκων- πανέλα.

  Το’ πα και παραπάνω: Η ηλεκτρική ενέργεια επειδή δεν αποθηκεύεται οικονομικά και σε μεγάλες ποσότητες δεν είναι προϊόν spot & stock market. Αφού το έκαναν, μας πλασάρουν τη χρέωση, πατώντας στις εύλογες οικολογικές μας ανησυχίες. Φχαριστώ, δεν θα πάρω.

 104. spiral architect said

  Ν. 4001/2011 περί … 😳

 105. μήτσκος said

  81, Λάμπρο,
  αναρωτιέμαι αν βάζεις τις ίδιες προδιαγραφές στο λιγνίτη, πχ ότι ο πάροχος πρέπει να «αποκαθιστά το περιβάλλον» μετά το πέρας της χρήσης. Να μαζεύει τα καυσαέρια δηλαδή, να τα στερεοποιεί, να τα ξαναχώνει στο βουνό και να φυτέυει από πάνω και ένα δασάκι.

  Όσο για την επιστημονική βεβαιότητα,να σου εξηγήσω. Μίλησα για κονσένσους και όχι για βεβαιότητα. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι γνώμες των επιστημόνων που έχουν λόγο στο συγκεκριμένο πρόβλημα συγκλίνουν. Ναι, φυσικά το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, φυσικά και υπάρχουν ένα σωρό παράμετροι, φυσικά και υπάρχει αβεβαιότητας. Γι αυτό και η σύγκλιση των απόψεων έρχεται τα τελευταία χρόνια, μετά από δεκαετίες ερευνών. Τι να κάνουμε τώρα; Επειδή «ο Ήλιος γυρίζει γύρω από κέντρο του γαλαξία» να κάνουμε ότι δε συμβαίνει τίποτα και να αλλάξουμε τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας;

 106. Στο μεταξύ, ξύπνησε και το Πα.Πει.

  http://www.naftemporiki.gr/story/951277/pan-peiraios-akadimaiko-endiaferon-gia-tis-energeiakes-anakatatakseis

  και κάνει πι-πι

 107. spiral architect said

  … και κάτσε συ μετά να το παίζεις επιστήμονας, 😛 τη στιγμή που σε μαθαίνουν να κάνεις λόμπινγκ και μοχλεύσεις κοπανιστου αέρα! 👿

 108. Κίνα: Κλείσιμο 1.254 ανθρακωρυχείων για περιβαλλοντικούς λόγους
  Το Πεκίνο προωθεί δυναμικά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

  http://www.naftemporiki.gr/story/950985/kina-kleisimo-1254-anthrakoruxeion-gia-periballontikous-logous

  Φυσικά, το ότι το Πεκίνο διέταξε να κλείσουν όλα αυτά τα ανθρακωρυχεία, δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν όντως. Μάλλον θα συνεχίζουν να δουλεύουν στη ζούλα, πουλώντας τον άνθρακα στη ζούλα και άααααμα γίνει κάνα συγκλονιστικό δυστύχημα, τότε θα τιμωρηθεί αυστηρά ο αρμόδιος κυβερνήτης.

 109. Ριβαλντίνιο said

  @ 99 Νικος Κ.
  Αργούμε δηλαδή 😦

 110. Φωτοτυπάκιας said

  Στη Λέσβο, που την είχα επισκεφτεί το 2007, μου έκαναν εντύπωση οι διάσπαρτες μεμονωμένες ανεμογεννήτριες στο ΒΔ τμήμα του νησιού. Ελάχιστες λειτουργούσαν. Κι αυτές που λειτουργούσαν έκαναν έναν απαίσιο θόρυβο, καθώς περιστρεφόταν ο βαρύς μηχανισμός τους. Ήταν ευτυχώς στην ερημιά και δεν ενοχλούσαν κανέναν. Δεν είμαι ειδικός, αλλά φαίνεται ότι δεν γίνεται εγκαίρως η συντήρηση και η αποκατάσταση των βλαβών τους.
  Στην Ελλάδα τίποτα δεν μπορεί να γίνει σωστά. Σίγουρα είναι αναγκαία η ανάπτυξη των ΑΠΕ, και απ’ ό,τι ξέρω η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα που τα ανθρωπογενή της αίτια δεν αμφισβητεί κανένας παρά μόνο οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου. Στη χώρα μας όμως όλα καταλήγουν να πηγαίνουν στραβά. Η «ιδιωτική πρωτοβουλία» μπήκε μέσα στο κόλπο και αλωνίζει, ενώ δεν πρέπει να έχει καμία θέση στον τομέα της ενέργειας. Μάλλον η μοίρα που έχουν στην Ελλάδα αυτές οι κατασκευές είναι στο τέλος να χάσκουν μόνες τους, ακίνητες σαν σκιάχτρα.

 111. Pedis said

  Νικοκύριε, καλά και άγια τα ερωτήματα που θέτεις και σε σύγκριεη με το τι κάνουν στην Ευρώπη κλπ κλπ.

  Να θέσω κι άλλα δύο:

  – ποιοι ρωτήθηκαν για το πώς, πού και με τι κόστος (οικονομικό + εχτερναλιζατιονς) και από ποιους θα παράγεται (και η αιολική) ενέργεια

  – ποιοι ρωτήθηκαν πώς, πού, από ποιούς και για ποιούς σκοπούς θα καταναλωθεί

  Φοβάμαι ότι από τις δυτικές κοινωνίες δεν λείπει το μερίδιο του 10% (χοντρικά – πέφτω έξω;) στη συνολική παραγόμενη ενέργεια για να μετατρέπεται τελικά μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 90% σε αυτό (για παράδειγμα)

  (Φαίνεται να είναι ανθρωπογενές φαινόμενο, όχι; )

 112. Pedis said

  Στο νέο της βιβλίο η Ναόμι Κλάιν αποφάσισε να το θέσει χοντρά-χοντρά το ζήτημα (και μπράβο της – διαβάστε το!)

  N. Klein «This Changes Everything: Capitalism vs the Climate»

  Της την πέσανε ήδη, παράδειγμα εδώ (τι άλλο περίμενε; να δούμε αν θα αντέξει στις πιέσεις … διότι θα κλείσει το 90% από τα αριστερά φόρα που την καλούσαν να μιλήσει …)
  http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/dec/04/can-climate-change-cure-capitalism/
  http://www.nybooks.com/articles/archives/2015/jan/08/can-climate-change-cure-capitalism-exchange/

 113. Δεν προλαβαίνω για ουσιαστικότερα σχόλια, αλλά βάζω ένα πολύ ενδιαφέρον και τεκμηριωμένο άρθρο για την σιωπηλή και αργή επανάσταση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που φαίνεται να αρχίζει κάπου τώρα, να επαναλάβω κάτι που ήδη επισημάνθηκε νομίζω, για έμφαση, πως το βασικό πρόβλημα δεν είναι «ενέργεια» αλλά «ενέργεια σε πακέτο» (όπου και όποτε χρειάζεται, πχ το βράδυ, για την ηλιακή, όταν δεν φυσάει, για την αιολική (ιδέ Τέξας), ή στα μέσα μεταφοράς, που, για την ώρα, σχεδόν μονοπωλούνται – με εξαίρεση τα ηλεκτρικά τρένα – από το πετρέλαιο).

  Και πάλι μαζί μετά από ένα σύντομο μουσικό διάλειμμα 🙂

 114. Έχουμε σχεδον 2000 αιολικά ΜW. Πόσα πληρώνουμε γι’ αυτά κάθε χρόνο;
  Περί τα 500 εκ.

  Πόσα ορυκτά καύσιμα μας εξοικονόμησαν;
  Οι θερμικές λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν σταθερά και δεν μπορουν να ακολουθούν τα σκαμπανεβάσματα του ανέμου, αρα καίνε ό,τι έκαιγαν.
  Οι μονάδες του εισαγώμενου ακριβού και με γεωπολιτικές εξαρτήσεις φυσικού αερίου που μπορούν να ακολουθούν τις αυξομειώσεις στην παραγωγή ρεύματος των Α/Γ δεν εξοικονομούν αέριο γιατί με τις συνεχείς αυξομειώσεις γίνεται ό,τι και με το φρένο-γκάζι στο αυτοκίνητο κατά την οδήγηση στην πόλη, άσε που το αέριο όταν χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή ΣΠΑΤΑΛΙΕΤΑΙ κατά 50%.
  Παράνοια να πληρώνουμε 500 εκ. κάθε χρόνο για να αποπληρώνουμε τα δάνεια των επιχειρηματιών και τα κέρδη που επιθυμούν (στρεβλώνοντας επιπλέον την αγορά ενέργειας) καταστρέφοντας τα πιο απάτητα μέρη της Ελλάδας και τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής…

  Κι όλα αυτά για να παράγουμε ρεύμα; πόσο ρεύμα;

  Μπορούν να κλείσουν 2 GW θερμικών μονάδων αφού έχουμε 2 GW αιολικών;
  Ο ΑΔΜΗΕ που είναι ο πλέον αρμόδιος τους δίνει αξιοπιστία 10% (2014). Η ΡΑΕ που έδινε άδειες αιολικών με το τσουβάλι λέει από το 2013 πως δεν είναι αποδοτικά.
  Εσείς θα μπαίνατε σε πλοίο (ή θα θεωρούσατε αξιόπλοο) ένα πλοίο με αξιοπιστία 10% για να προγραμματίσετε τα μακροπρόθεσμα ταξίδια σας;

  Η ενέργεια ΔΕΝ αποθηκεύεται με οικονομικά αποδοτικό τρόπο και αν μιλήσουμε για αντλησιοταμίευση να ξέρουμε πως τα υδροηλεκτρικά θα χάσουν τον ρόλο που έχουν ως τώρα. Αν πάλι μιλήσουμε για νέα υδροηλεκτρικά μόνο για αντλησιοταμίευση έχουμε υπολογίσει το κόστος, (οικονομικό και περιβαλλοντικό) και έχουμε καταλάβει πως η ανατολική Ελλάδα απειλείται με ερημοποίηση και θα ήταν μέγιστο σφάλμα να αρχίσουμε να καταστρέφουμε και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα;;

  Αν στο μέλλον βρεθεί τρόπος να αποθηκεύεται με αποδοτικό τρόπο η ενέργεια, τότε θα συζητήσουμε ξανά σε άλλη βάση. Προς το παρόν… απλώς δεν υπάρχει τρόπος που να συμφέρει.

  Όσον αφορά την ενεργειακή αυτονομία, όσο δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική αποθήκευση δενμπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο για λίγες ώρες αν μιλάμε για ηλιακή ενέργεια που είναι σαφώς πιο προβλέψιμη και τυχαιότατα αν μιλάμε για αιολική.

  Όσον αφορά την «απεξάρτηση» από τα ορυκτά κάυσιμα ας μην ξεχνάμε πως ΚΑΙ το αέριο είναι εισαγώμενο αλλά και το νεοδύμιο (μια από τις 17 σπάνιες γαίες) εξορύσσεται δυσκολότατα και παγκόσμιος προμηθευτής σε πολύ μεγάλο πασοστό ώστε να ελέγχει την τιμή του είναι η Κίνα. Μια Α/Γ του 1 MW. χρειάζεται 200 κιλά νεοδύμιο. Δίόλου ευκαταφρόνητο νούμερο για να κόψουμε την εξάρτηση από το ένα και να εξαρτηθούμε από κάτι άλλο.

  Πολλά μπορεί να γραφούν ακόμα και όλοι μπορούν να έχουν τη γνώμη τους αλλά όταν η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη στο αν αποδίδουν ή όχι τα αιολικά, και τα οικονομικά στοιχεία μαζί με την εμπειρία των τελευταίων 10 ετών σε Ελλάδα και εξωτερικό αποδεικνύουν πως πρόκειται για πανάκριβο και μη αποδοτικό τρόπο ηλεκτροδότησης που δημιουργεί προβλήματα στην ευστάθεια του δικτύου ηλεκτροδότησης και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει, μήπως να κοιτάξουμε καλύτερα στη φάβα;

  Ειπώθηκε από άλλους σχολιαστές για τις εκατοντάδες και χιλιάδες Α/Γ της Ευρώπης…
  Ξέρετε πόσο ρεύμα παράγουν;
  Ξέρετε πόσο το ακριβαίνουν για όλους τους καταναλωτές;
  Ενεργειακά είναι απολύτως ασήμαντες. Και όταν τα στοιχεία μιλάνε για ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ, αν δείτε το μεγαλύτερο μέρος το παράγουν τα υδροηλεκτρικά και η βιομάζα…
  Τα αιολικά; σχεδόν ανύπαρκτα.

  Ολα τα στοιχεία που ανέφερα με απλά και κατανοητά λόγια εννοείται πως βασίζονται σε μελέτες και σε στατιστικά στοιχεία και είναι απόψεις εξειδικευμένων επιστημόνων και όχι απλώς η άποψή μου. Και αν χρειάζεστε πηγές για περαιτέρω μελέτη ευχαρίστως και στη διάθεσή σας.

  Όσο για το ανθρωπογενές της κλιματικής αλλαγής, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είτε υπάρχει είτε όχι, είτε είναι ανθρωπογενής είτε όχι; όσα αιολικά και να μπουν δεν λύνουν το πρόβλημα, διότι απλώς ούτε εξοικονομούν καύσιμα, ούτε μειώνουν ρύπους μετρημένα…
  Όλα είναι ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ κατασκευάσματα και κατα τη γνώμη μου πρόκειται για ΑΔΙΚΗ επιβολή φόρων σε όλους (σαν ΕΤΜΕΑΡ στην Ελλάδα) που ακριβαίνει το ρεύμα αναίτια προκειμένου λίγοι να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι και εμείς να έχουμε την ψευδαίσθηση πως σώζουμε το περιβάλλον.

  Αυτά τα «λίγα» από εμένα. 🙂

 115. αφού ασχολείσαι με την γλώσσα:
  1. Οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε Α ούτε ΠΕ. Ο αέρας είναι Α και το αιολικό ρεύμα θα ήταν Α (αν δεν παραβιαζόταν κάπου κάποιο παρακλάδι του Β’ Νόμου. Δεν είναι ΠΕ επειδή το Ε εμείς το ξέρουμε σαν ρεύμα που υπάρχει όταν ανάψεις έναν διακόπτη, και το στοχαστικό ρεύμα είναι άκρως ακατάλληλο για αυτό, εκτός εάν μεσολαβήσουν άλλες, καθόλου «Α» διαδικασίες.
  2. Το βΑΠΕ είναι πατέντα για να μην αποξενωθούν κάτι βαλτά λαμόγια στο αντιαιολικό κίνημα, ειδικά σε περιβάλλον Σύριζα όπου και οι περισσότεροι αντιαιολικοί , αλλά με πρακτοράκια αππό επαγγελματίες οικολόγους (γνωστούς και σαν οικωλόγους). Που αργότερα εκδηλώνονται σαν Ποταμήσιοι. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ΑΠΕ και βΑΠΕ όσον αφορά στην παραγωγή ρεύματος για ηλεκτροδότηση δικτύου. Η ηλεκτροδότηση μητάτων και κοτέρων δεν είναι ηλεκτροδότηση δικτύου.
  3. ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ (αιολικά, φ/β, βιοαέρια, βιομάζες κλπ) της Γερμανίας δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 εάν αυτό σε απασχολεί. ΟΥΤΕ ΕΝΕ.
  4. Μακροσκοπικά και απολογιστικά, για πολλές χώρες και πολλά χρόνια καμία (ή καμμία) ΑΠΕ δεν έχει εξοικονμήσει πραγματικά καύσιμα ή υποκαταστήσει συμβατική μονάδα. ΠΟΤΕ, ΠΟΥΘΕΝΑ, από το 1975 που παρακολουθώ το θέμα. Αυτό το επιβεβαίωνει και η ΡΑΕ το 2012 και ο ΑΔΜΗΕ το 2013, και όλη η πρόσατη ειδησεογραφία.
  5. Ναι μπορείς να ηλεκτροδοτήσεις κάτι με ΑΠΕ και υδροηλεκτικά ή μπαταρίες, όπως μπορείς να πάς με ποδήλατο χωρίς λάστιχα στην Κίνα, αλλά είναι ακριβό, αναποτελεσματικό και κουτό. Είναι ακριβό γιατί μπορεί να πεθάνεις στο δρόμο, ενώ με αεροπλάο θα φτάσεις
  6. Τα αιολικά, οι μπαλαρίνες και οι βασιλικοί δεν ρυπαίνουν. Αλλά δεν ηλεκτροδοτούν.
  7. ΟΛΑ τα αιολικά, συν ΟΛΑ τα φ/β της Ελλάδας, επί 100, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε μία μονάδα λιγνίτη. Όσο λιγνίτη κόψαμε τον υποκαταστήσαμε με εισαγωγές. Με 8-9 δις πεταμένα σε ΑΠΕ (που θα αποπληρώνουμε για 20 χρόνια) ειδάγουμε το 25% του ρεύματος. αλληλούια, ή αινείτε τον Θεό των ΑΠΕτεώνων (άλλη μία καινούργια λέξη)
  8. Με τα 8-9 δις που πετάξαμε σε ΑΠΕ θα είχαμε, α) πληρωμένο τον αγωγό ΤΑΠ, β) πληρωμένη μία Πτολεμαϊδα 5 τζιτζί, γ) φίλτρα και σκεπασμένους ταινιόδρομους. δ) λυμένο το ασφαλιστικό, ε) θα περίσσευαν και λεφτά. Ή δύο πυρηνικά να φυσάνε.
  9. Οι Γερμανοί έχουν καταλήξει ότι οι ΑΠΕ είναι άχρηστες ενεργειακά, αλλά καλές για εξαγωγές.
  10. Οι ΑΠΕ δεν θεραπεύουν ούτε προλαμβάνουν καρκίνους. Τα φίλτρα προλαμβάνουν.
  11. Ούτε η ηλιακή ούτε η αστρική ούτε η βαρυτική, ούτε η γαλακκτική ενέργεια κάνουν για ηλεκτροδότηση. Κολλάνε σε θεμελίωδη προβλήματα φυσικής. ΟΛΗ η ηλεκτροδότηση του κόσμου είναι από λιγνίτη και κάρβουνο, πυρηνικά, αέριο (όπου υπάρχει) υδροηλεκτρικά (πχ στην Νορβηγία και την Κόστα Ρίκα). Οι υπόλοιπες ΑΠΕ είναι α-ση-μαν-τες. Στην συνολική κατανάλωση ενέργειας υπάρχουν ΑΠΕ, λέγονται καυσόξυλα και σχετικά για φτωχούς και Σουηδούς.

 116. τέτοια φουρφούρια τὸ πρῶτον εἶδα στὴν Σαμοθρᾴκη, ἔπειτα στὴν Ἱσπανία, κατόπιν πολλαχοῦ. ὅταν τὰ εἶπα «φουρφούρια» ἔτσι ὑποτιμητικὰ ἐπειδὴ χαλοῦν τὴν εἰκόνα τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος δὲν ἤξερα ὅτι τὰ ἔλεγαν κι ἄλλοι ἔτσι!

 117. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  115: Επομένως, οι ανεμογεννήτριες που έχουν εγκαταστήσει οι Γερμανοί είναι για διαφήμιση; (Αυτοί δεν είχαν πει ότι θα κλείσουν τα πυρηνικά τους; )

 118. spiral architect said

  @117: Kάποτε σε ένα συνέδριο της CENELEC στην Κοπεγχάγη το μενού είχε και περιήγηση στην πόλη. Σε κάποιο σημείο της βόλτας (με λεωφορείο και ποδαράτα) ο ξεναγός μην γνωρίζοντας το ποιόν των ξεναγόμενων (σωστό Νικοκύρη;) δείχνοντας 5-6 ανεμογεννήτριες κάπου στο βάθος του οριζοντα είπε «αυτές οι δανέζικες Α/Γ που βλέπετε κει κάτω κάνουν ενεργειακά αυτόνομη την Κοπεγχάγη».
  Όλο το λεωφορείο ανεξαρτήτως εθνικότητας ξέσπασε σε τρελά γέλια και ο ξεναγός αναρωτιόταν τι κοτσάνα είπε. 😀

 119. LandS said

  Λοιπόν. Αναφορικά με την ιδεολογική τρομοκρατία. Τα συμφέροντα της πλευράς της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μικρότερα από αυτά της άλλης πλευράς. Δείτε τη κεφαλαιοποίηση τους, τις ανά τον κόσμο εγκαταστάσεις τους και τον αριθμό απασχολουμένων και κρίνετε. Δεν χρειάζεται καν να πάτε σε παράπλευρες δραστηριότητες όπως μεταφορές καυσίμων σε παγκόσμια κλίμακα κλπ. Όσο για το bloody mindness, γραφικό μεν, χαρακτηριστικό δε το παράδειγμα της άλλης μιας μεταμόσχευσης καρδιάς στον ενενηντάχρονο και Ροκφέλερ. Γνωρίζετε ίσως το πόσα καλά πανεπιστήμια ζούνε από τις χορηγίες του επώνυμου ιδρύματος του ή του ιδρύματος Γκιουλμπεκιάν. Θα γνωρίζετε και τις ιστορίες του Ντέντερνινγκ της Σελ ή τις πρόσφατες επιπτώσεις της πολιτικής αυτής της εταιρείας στη σταθερότητα των κυβερνήσεων στη Νιγηρία, για να το θέσω ήπια. Α! απεσταλμένος της CIA στη Τεχεράνη αρχές της δεκαετίας του 50 ήταν ο ανιψιός Ροκφέλερ και Ιντελιτζενς Σέρβις ο δικός μας Κρις Γουντχάους ο οποίος έγραψε στα απομνημονεύματα του ότι χρειάστηκαν λίγες βδομάδες και κάτι χρυσές εγγλέζικες για να γυρίσουν ανάποδα τη λαϊκή στήριξη στον Μοσαντέκ. Επαγγελματίας αυτός, για το χόμπι του ο πλούσιος Αμερικάνος (λέω εγώ).

  Και μου λέτε ότι υπάρχει λόμπι των ΑΠΕ! Εκτός αν εννοείτε τον Κοπελούζο.

  Αυτό που έγραψε πριν ο Φυσικός για τους επιστήμονες οι οποίοι κατ’ ιδίαν εκφράζουν αμφιβολίες για την επιστημονική εγκυρότητα των μελετών που υποστηρίζουν την από τον άνθρωπο προκαλούμενη κλιματική αλλαγή, μου θύμισε τη πολύ γνωστή σκηνή από τον Γαλιλαίο του Μπρεχτ.
  Όταν ο Μαθητής είδε και απόειδε ότι ο Δάσκαλος θα υποτάσσοταν και θα παραδεχόταν στη Δίκη ότι ο Ήλιος γυρνάει γύρω από τη Γη, είπε με αγανακτηση «αλίμονο στη χώρα που δεν έχει ήρωες», για να πάρει την απάντηση του γέρου σοφού. «Αλίμονο στη χώρα που χρειάζεται ηρωες».
  Αν τώρα το λόμπι των ΑΠΕ ελέγχει την Ιερά Εξέταση της εποχής μας, μάλλον πρέπει να σηκώσει η επιστήμη τα χέρια ψηλά.

 120. spiral architect said

  @119: Το λόμπι των ΑΠΕ είναι σχετικά νεόφυτο και παίζει με το χρηματιστήριο. Ουδεμία σύγκριση με τα γνωστά πετρελαϊκά κλπ λόμπι

 121. Μαρία said

  117
  Κι έλεγα τι μου θυμίζει αυτή η αβατάρα 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/08/ananeosimes/#comment-58152

 122. gryphon said

  114-115
  Πολυ καλα μου φαινονται αυτα τα δυο σχολια.
  Καποια στιγμη πριν τις εκλογες ειχα διαβασει τις αποωεις καποιου απο τον Συριζα γι’αυτα τα θεματα (ισως αυτου που αναφερεται στο αρθρο) και ελεγε περιπου παρομοια πραγματα.
  Παντα σε τετοιες συζητησεις που ειχαν γινει και παλαιοτερα αναγκαστικα μπλεκει και ο Μπατσης και η αναγκη επιτελους καποια κυβερνηση μη ελεγχομενη να παρει καποιοες πολυ σημαντικες αποφασεις για το μελλον της χωρας.
  Αναπτυξη χωρις φτηνο ηλεκτρικο ρευμα για βιομηχανιες βοτεχνιες νοικοκυρια κλπ δεν μπορει να υπαρξει και αν ο Λαφαζανης η οποιος αλλος και γενικα η κυβερνηση θελει να κανει κατι επ’αυτου και να αποδειξει οτι δεν ειναι ελεγχομενη απο ξενα συμφεροντα (αλλα και ντοπια) ας βγει απο την Συνθηκη του Κυοτο ας καταργησει την ΡΑΕ ας σταματησει ολοαυτο υο παραμυθι με τις ΑΠΕ και να ασχοληθει με το δωρο του Θεου στην Ελλαδα τον λιγνιτη.Σε καμμια πενηνταρια χρονια εκατο κατι αποδοτικο μπορει να εχει βρεθει και τοτε το συζηταμε.
  Αλλα αμα αγονται και φερονται απο την ΓΚριν ΠΙς τους Οικολογους Πρασινους και τετοια δεν γινεται τιποτα.

 123. sarant said

  118 Ξεναγούμενος μάλλον, διότι είναι -αγώ, όχι -άγω.

 124. physicist said

  #119. — LandS, με αφορμή την τελευταία παράγραφο του σχολίου σου, ας κάνω και μια συμπλήρωση που ίσως έχει σημασία. Οι περισσότεροι Φυσικοί δεν νοιάζονται καν επιστημονικά για την κλιματική αλλαγή: το πρόβλημα είναι υπερβολικά πεπλεγμένο ώστε να αντιμετωπίζεται με τις μεθόδους της Φυσικής, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να το σνομπάρουν. Δεν προσφέρεται να κάνεις καλή Φυσική, δεν βγάζει αποτελέσματα που να έχουν κύρος στη Φυσική — και τελικώς δεν εντάσσεται σ’ αυτήν. Υπάρχουν, ασφαλώς, επιμέρους πλευρές του προβλήματος που έχουν αξιοπρεπή θέση στη σύγχρονη Φυσική: η πυρήνωση από συσσωματώματα σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, η ρευστοδυναμική υδάτινων ή αέριων μαζών, ετούτο, εκείνο, χωριστά — αλλά όλα μαζί όχι, είπαμε, δεν χωράνε στις μεθόδους της Φυσικής, δεν υπάρχει κάποια ενοποιημένη προσέγγιση.

  Απ’ αυτή τη σκοπιά, είναι ένα μίγμα αδιαφορίας και δειλίας αυτό που χαρακτηρίζει τη στάση των Φυσικών και άλλων στο συγκεκριμένο θέμα, όχι αποκλειστικά δειλία. Όσο για κείνους που ασχολούνται με κάποιον από τους σχετιζόμενους τομείς παραπάνω, δες το κι έτσι: έχουν ανοίξει ξαφνικά οι κρουνοί των ερευνητικών πόρων για το συγκεριμένο ζήτημα. Μπορείς να πάρεις πρόγραμμα για να κάνεις τη δουλειά που ήθελες να κάνεις ούτως ή άλλως πιο εύκολα αν πασπαλίσεις ότι η έρευνά σου μπορεί να έχει αντίκτυπο στις στρατηγικές κατά της κλιματικής αλλαγής. Δεν είσαι κορόιδο να βγεις ν’ αμφισβητήσεις δημόσια την κλιματική αλλαγή, ακόμα κι αν δεν πιστεύεις σ’ αυτήν!

 125. leonicos said

  τα μοντέλα για την κλιματική αλλαγή δεν έχουν επαληθευτεί,

  Έτσι πιστεύω κι εγώ. Ήταν μια επιστημονική ανατάραξη που ξεφούσκωσε ουσιαστικά. Εντούτοις δεν βρίσκω γιατί να μη χρησιμοποιηθεί η αιολική και ηλιακή ενέργεια.

  @43 Είμαι και γνωστός Αρβανιτακικός, όσο άλλοι εδώ μέσα είναι Παοκ…

  Λεξιλογώντας. Τη λέξη φουρφοπύρια για τους χάρτινους μύλους και τις ανεμοπγεννήτριες δεν την ήξερα. Γνωστός λεξιπενικός.

  Είχα ακούσει τη λέξη φοτυρφουράει από έναν σχιζοφρενή ο οποίος περιέγραφε τις παραισθήσεις του. ένιωθε κάτι να φουσφουράει, να σαλεύει γρήγορα, μέσα στο στήθος του.

 126. Corto Maltese said

  Να ξαναγυρίσω λίγο τη συζήτηση στο ”φιλολογικό»;

  Η κλιματική αλλαγή (αν υπάρχει) είναι κάτι κακό.
  Ο υπουργός υπηρετεί τον λαό. Το υπουργείο προσφέρει υπηρεσίες σε έναν τομέα για το δημόσιο καλό. Π.χ. το υπουργείο Παιδείας μας παρέχει παιδεία. Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως μας εξασφαλίζει την τάξη. Αντιστοίχως το Υγείας κλπ.
  Το ΥΠΠΕΚΑ μας προσφέρει κλιματική αλλαγή;

 127. sarant said

  126: ΥΠΠΕΚΑ ή ΥΠΕΚΑ; Αλλά έτσι κι αλλιώς, δεν είναι αβάσιμο αυτό που λες.
  Μόνο που η ονομασία άλλαξε πια σε ΠΑΠΕΝ -ή μάλλον ΥΠΑΠΕΝ.

 128. Corto Maltese said

  Έχω δει και τις δύο γραφές (με ένα Π και δύο Π).
  Τέλος πάντων εδώ έχουμε δει άλλα κι άλλα.
  Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση!

 129. Ώρα καλή σε όλους. Το θέμα σήμερα είναι πολύ ενδιαφέρον, ασχολούμαι με αυτό τα 15 τελευταία χρόνια, ερασιτεχνικά.
  Μην ανησυχείτε, οι ΑΠΕ δεν πρόκειται να πάρουν κεφάλι διότι εκείνοι που κατέχουν και διαχειρίζονται τα ορυκτά καύσιμα, κάπου 80 φορείς, έχουν στην κατοχή τους φυσικούς πόρους αξίας τριάντα τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και δεν λυπούνται τα χρήματα να επιδοτούν, να δωροδοκούν και να χορηγούν τα λόμπυ κατά των ΑΠΕ και των αρνητών της κλιματικής αλλαγής. Αν δεν μπει φόρος στο διοξείδιο του άνθρακα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Είναι μια κατάσταση που μοιάζει με την κατάργηση της δουλείας.
  Υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες για ασθένειες και θανάτους στις περιοχές, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη Μεγαλόπολη, που δεν έχουν να κάμουν με την αισθητική του τοπίου.
  Να ανησυχείτε διότι: Στη ειρηνική Ουκρανία σήμερα λειτουργούν ΟΘΝΤΚ 14 μονάδες πυρηνικής ενέργειας σαν και εκείνη του Τσερνομπίλ. Και επιπλέον όποιος τρώει ψάρι από τον Ειρηνικό ωκεανό παίρνει και μερικά Μπεκερέλ από τη Φουκουσίμα.
  Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει το http://www.earth-policy.org με πολύ μεγάλη βάση δεδομένων και πολλά βιβλία σε pdf δωρεάν. Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί το βιβλίο του Lester Brown Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ. Ιδού και η σχετική σελίδα https://www.facebook.com/pages/%CE%9F-%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85/333441153334697

 130. Και μια λεξιλογική απορία.
  Δυστυχώς στα ελληνικά η λέξη growth = μεγέθυνση και development = ανάπτυξη αποδίδονται ως ανάπτυξη. Έτσι και το degrowth αποδίδεται, κακώς, ως αποανάπτυξη. Αναζητείται καλύτερος όρος.

 131. sarant said

  (Τότε, απομεγέθυνση)

 132. Και η περίφημη γελοιογραφία από την USA Today:
  Και αν όλα αυτά είναι μπούρδες, θα αποκτήσουμε έναν καλύτερο κόσμο χωρίς λόγο;
  http://imgur.com/r/energy/up6yu

 133. Μαρία said

  Ακόμη ένας όρος έχει μεταφραστεί ατυχώς στα ελληνικά, ο όρος décroissance (degrowth) ως «αποανάπτυξη», ενώ το σωστό θα ήταν απομεγέθυνση. Ο όρος «ανάπτυξη» αποδίδει συνήθως τον όρο développement (development). Ομως η μεγάλη σύγχυση δεν είναι τόσο στον όρο όσο στη χρήση του περιεχομένου του και στη σχετική συζήτηση για το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να υπάρξει η οικονομική απομεγέθυνση. http://archive.efsyn.gr/?p=224489

  Απομεγέθυνση και κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία http://www.enallaktikos.gr/ar3131el_dialeksi-apomegethynsi-kai-koinwniki-allileggya-oikonomia.html

 134. κουτρούφι said

  Τα Εμιράτα θα εγκαταστήσουν 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2020.
  http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-T-Z/United-Arab-Emirates/

  «In 2012 the UAE produced 101 billion kWh gross, 98% of it from gas, for which it relies on some imports. It has about 19 GWe capacity. Electricity demand is growing by 9% per year and is expected to require 40 GWe of capacity by 2020. It was seeking to import some 1000 MWe from Iran. It relies entirely on electricity to provide its potable water, by desalination.
  In April 2008 the UAE independently published a comprehensive policy on nuclear energy. This projected escalating electricity demand from 15.5 GWe in 2008 to over 40 GWe in 2020, with natural gas supplies sufficient for only half of this. Imported coal was dismissed as an option due to environmental and energy security implications. Renewables would be able to supply only 6-7% of the needed power by 2020.
  Nuclear power «emerged as a proven, environmentally promising and commercially competitive option which could make a significant base-load contribution to the UAE’s economy and future energy security.»

 135. Pedis said

  «Θαύμα, Θαύμα….η Αγία Βαρβάρα έφερε εκκλησιαστικό παράσημο στον ΑΓΕΕΘΑ Κωσταράκο!!! »
  (και που να κέρδιζε και κάμια μάχη με τη βοήθεια της αγίας …)

  http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/05/blog-post_190.html

  http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/05/blog-post_532.html

  Κάνα θαύμα για τη δόση; Μπα … ούτε μεθαδόνη. Μόνο, σκληρά.
  https://left.gr/news/dothike-entoli-pliromis-tis-ayrianis-dosis-sto-dnt

 136. Λ said

  Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα είναι ότι η Γερμανία (που παράγει πλαίσια φωτοβολταϊκής ενέργειας πρωτοστάτησε στην επιβολή δασμών σε εισαγώμενα φωτοβολταϊκά από την Κίνα για να προστατέψει τα
  συμφέροντά της.
  Τη λέξη φουρφούρια ομολογώ δεν την ήξερα.

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – «αναρωτιέμαι αν βάζεις τις ίδιες προδιαγραφές στο λιγνίτη, πχ ότι ο πάροχος πρέπει να «αποκαθιστά το περιβάλλον» μετά το πέρας της χρήσης. Να μαζεύει τα καυσαέρια δηλαδή, να τα στερεοποιεί, να τα ξαναχώνει στο βουνό και να φυτέυει από πάνω και ένα δασάκι.»

  Ναι τις βάζω, το ότι δεν εισακούγομαι απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι τις πρακτικές τους με τον λιγνίτη. Η διαφορά με τον λιγνίτη, είναι ότι δεν επιδοτείται, παρέχει σταθερά και φτηνό ρεύμα, και μπορεί να ελεγχθεί πολύ εύκολα και σχετικά φτηνά με φίλτρα, η ρύπανση που προκαλεί, το ότι δεν συμβαίνει αυτό έχει κάμποσους λόγους, ο βασικότερος για μένα, είναι ότι δεν έχουμε σαν λαός δημοκρατική συνείδηση και παιδεία, δηλαδή ΔΕΝ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ, προτιμούμε να βλέπουμε τηλεόραση, ή να εκτονωνόμαστε στο διαδίκτυο, και να τα φορτώνουμε όλα στις άχρηστες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις, που όλως τυχαίως εμείς ψηφίσαμε.
  Το έγραψα πιο πάνω, δεν είμαι κατά των ΑΠΕ, αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο θα πρέπει να τις χρυσοπληρώνω, ενώ δεν μου προσφέρουν απολύτως τίποτα, και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Όταν και άμα μία μονάδα ΑΠΕ αντικαταστήσει μία μονάδα λιγνίτη, χαμηλώνοντας το κόστος του ρεύματος, ή έστω με το ίδιο, εννοείται πως θα την αποδεχτώ με χαρά, μέχρι τότε θα είμαι εναντίον της εγκατάστασής τους, και υπέρ της έρευνας τους.

  Υ.Γ – Γνωρίζεις γιατί και πότε αντικαταστάθηκε ο όρος «υπερθέρμανση του πλανήτη» με τον «κλιματική αλλαγή»;

 138. Πάνος με πεζά said

  Συρρίκνωση, ρε παιδιά ! Τι «απο-ανάπτυξη»; Αποανάπτυξη μοιάζει σαν να γυρνάς από το αυτοκίνητο στον αραμπά.
  Και γιατί να χρησιμοποιήσεις, με αλλαγή προσήμου κατ’ αλγεβρικό τρόπο, την απο-μεγέθυνση, εφόσον υπάρχει η συρρίκνωση;

 139. Πέπε said

  138: Μα νομίζω ότι όταν λέμε αποανάπτυξη αυτό ακριβώς εννοούμε: από το αυτοκίνητο στον αραμπά, συνειδητά όμως και για μία σειρά λόγων, όχι από μιζέρια. (Από την εντατική στη φυσική καλλιέργεια, λ.χ.).
  Η συρρίκνωση είναι κάτι το μάλλον αρνητικό. Η αποανάπτυξη όχι.

 140. Αν croissance είναι η αύξηση, décroissance θα έπρεπε να είναι η … φθίση 🙂

 141. 85, προστασία σε φωτοβολταϊκά… 🙂

  Μα ναι, Κιντ, είναι σαν την καθοδική προστασία κατά της διάβρωσης:
  Θυσιάζοντας ένα σχετικά φτηνό μέταλλο (πχ τσίγκο), γλυτώνεις το άλλο.
  Οπότε, θυσιάζοντας 200 ευρόπουλα τον μήνα, γλυτώνεις τα φωτοβολταϊκά.
  Business process για πατέντα!

 142. spiral architect said

  @85, 141: Μην ανησυχείτε, αντίστοιχες «μπίζνες» έγιναν στην Ισπανία, όπου ανακαλύφθηκαν περιπτώσεις φωτοβολταϊκών που παρήγαγαν και τη νύχτα!
  Πώς ξεπεράστηκαν οι ατέλειες του φωτοηλεκτρικού φαινόμενου; Με τοποθέτηση μιας καλά κρυμμένης ντηζελογεννήτριας που δούλευε τη νύχτα με αποτέλεσμα το ρολόι να γράφει 24/7. Τη στιγμή που η παραγόμενη από τα Φ/Β ενέργεια πληρωνόταν με 40€/kWh, η πωλούμενη απο την εκει ΔΕΗ με ~15€/kWh ο «επενδυτής» έκαιγε χαλαρά πετρέλαιο και πάλι κερδισμένος ήταν. 😉

 143. Λογικό! 🙂

 144. spiral architect said

  … τις kWh κάντε τις ΜWh. 😳

 145. pan said

  Για να βλέπουμε και πραγματικά στοιχεία (εκτός από συνθήματα), στην μελέτη ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ∆Ο 2013 – 2020 – Αθήνα Οκτώβριος 2013 – ΑΔΜΗΕ που μας έδωσε στο 39 ο Spiral Architect (4.4.1, σελίδα 20) «Η συνεισφορά των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στο ενεργειακό ισοζύγιο (εξαιρουμένων των µεγάλων υδροηλεκτρικών σταθµών- ΥΗΣ) από 3,87% το 2008 ανήλθε σε 11,25% το 2012» (όπως φαίνεται από τον πίνακα το 55% από αυτό το 11,25% είναι από Α/Π και το 26% Φ/Β). Δεν μου φαίνεται ότι είναι «τίποτα».

  Όσον αφορά το κόστος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το «κόστος» 1 kwh από ΑΠΕ σε μεγάλο βαθμό παραμένει εντός της χώρας, ενώ το «κόστος» 1 kwh από θερμική μονάδα πετρελαίου / φυσικού αερίου είναι κυρίως ζεστό συνάλλαγμα.

 146. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!
  145: Α/Π τα αιολικά πάρκα;

 147. Y. G. said

  Κυρια αναρτηση του ΝΣ – Εξαιρετικη η αναλογια της σπασμενης τσαγιερας με τα επιχειρηματα των αντιπαλων των ΑΠΕ! Θα την χρησιμοποιησω σε μαθημα με αναγνωριση κοπυραϊτ στον ΝΣ φυσικα 🙂

  «Οι περισσότεροι Φυσικοί δεν νοιάζονται καν επιστημονικά για την κλιματική αλλαγή: το πρόβλημα είναι υπερβολικά πεπλεγμένο ώστε να αντιμετωπίζεται με τις μεθόδους της Φυσικής, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να το σνομπάρουν.»

  Συναδελφος Ολλανδος, μελος του IPCC, μας εδειξε φωτογραφιες απο τη διαδικασια που χρησιμοποιει το IPCC για να παραξει (οπα!) κονσενσους και να γραψει συλλογικα το τακτικο ριπορτ του IPCC. Στην οθονη προβαλλεται το κειμενο με tracked changes και οι συζητησεις των μελων αφορουν το αν η καταλληλη λεξη ειναι may…, shall…, will…, might…, could…, should…, probably…, potentially, Αυτο ειναι σαϊενς μπαϊ κονσενσους. Καθολου δεν εκπλησσομαι λοιπον που οι φυσικοι σνομπαρουν επιστημονικά την κλιματική αλλαγή:

 148. spiral architect said

  @145: Πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή καίνε μόνο τα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα νησιά.
  (Κρήτη, Ρόδος, νησιά Βορ. Αιγαίου, Νοτ. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα)
  Το ΦΑ το χρησιμοποιούσαμε μόνο για κάλυψη αιχμών φορτίου, τώρα πια και λόγω των ΑΠΕ, που λειτουργεί σαν μπακάπ τους, έχει γίνει καύσιμο βάσης. Από 10-12% που συμμετείχε στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής πριν μια δεκαετία έχει εκτοξευτεί στο κοντά στο 25%.

  Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ΦΑ:
  ΔΕΗ:
  – Κομοτηνή
  – Λαύριο
  – Κερατσίνι

  Ιδιώτες
  – Ενεργειακή.Θεσσαλονίκης (Λάτσης)
  – Θίσβη (Περιστέρης, ΤΕΡΝΑ)
  – Ενεργειακή Κορίνθου (Βαρδινογιάννης-Μυτιληναίος)
  – Protergia (Mυτιληναίος)

  τον δε τελευταίο μουστερή τον ακολουθεί μια πονεμένη ιστορία. 😉

  It’s the money stupid!

 149. spiral architect said

  Καινοτομία:

 150. Γιώργος Πρίμπας said

  Επίσης να σημειώσω ότι πλέον, τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν κάθε μήνα ακούμε για νέο ρεκόρ (προς τα πάνω) μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.
  Τα τελευταία 500 εκ. χρόνια στον πλανήτη έχουν συμβεί πέντε μεγάλες μαζικές εξαφανίσεις όλες λόγω βίαιων μεταβολών των ιδιοτήτων της ατμόσφαιρας (είτε από ακραίες εκρήξεις supervolcano είτε από πτώσεις κομητών ή αστεροειδών), μετά τις οποίες η ζωή άλλαξε ριζικά. Την έκτη πιθανόν να έχουμε την τιμή να την προκαλέσουμε εμείς. Μες σε 200 χρόνια αυξήσαμε το CO2 από τα 275 ppm (0,0275%) στα 400 ppm (0,04%) [και μειώσαμε το ph των ωκεανών από το CO2 που απορροφούν, κάτι που έχει διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή] και δεδομένου ότι τα παγκόσμια αποθέματα γαιάνθρακα είναι τεράστια δεν ξέρω που μπορεί να το φτάσουμε.
  Το κλειδί της λύσης, για να μην το δώσει μόνη της η φύση και μας αποβάλει, είναι να αλλάξουμε τρόπο ζωής, αλλά δυστυχώς με την παγκοσμιοποίηση πάμε ακριβώς αντίθετα.
  Ίσως να μην μας ενδιαφέρει αφού πιστεύουμε ότι δεν αφορά εμάς (άρα γιατί να αλλάξουμε) αλλά τους επόμενους όταν εμείς θα έχουμε πεθάνει.

 151. sarant said

  147 Ευχαριστώ 🙂

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  139 -«Η συρρίκνωση είναι κάτι το μάλλον αρνητικό. Η αποανάπτυξη όχι.»
  Πάντως οτιδήποτε υποαναπτύσεται θετικό δεν το λές. Θα έλεγα (εμπειρικά εννοείται) ότι η ανάπτυξη είναι νόμος της φύσεως, και η υποανάπτυξη κάτι άρρωστο, άρα, αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσουμε κατά την γνώμη μου, είναι η υγιής ανάπτυξη. Γενικώς η άποψη για επιστροφή στις ρίζες, είναι εντελώς άρρωστημένη, μέχρι τώρα δεν έχω δεί αναπτυγμένο δέντρο να γυρνάει στις ρίζες του, κάτι παραπάνω ξέρει η φύση.

 153. Y. G. said

  153 – Α π α ι χ τ ο 🙂

 154. Νίκος Α. said

  Στο ραδιόφωνο άκουγα για μίζες για γερμανικά τανκς, leopard νομίζω. Έχουν προηγηθεί Siemens και υποβρύχια. Εδώ βλέπω πάλι για γερμανικά συμφέροντα και άκρη δε βγάζω. Και κάποιοι λοιδορούν τον Γλέζο γιατί συσχέτισε τον σεισμό στο Νεπάλ με τα βιοκαύσιμα. Απο που πληροφορείται αυτός ο άνθρωπος; Τι είναι ο IPCC; Επιστημονική έρευνα βάσει του που πέφτει χρήμα βλέπω πιο πάνω. Μα τι κόσμος είναι αυτός;

  153 Χαχαχα! (σε γλώσσα ενδιάμεση)

 155. physicist said

  #153 — 😀 😀 😀

  Μου θύμισε κι ένα μαργαριτάρι από γραπτό Αμερικανού μαθητή: Cervantes wrote the famous roman Donkey Cote.

 156. physicist said

  #155. — Νίκο Α., ακόμα μια διευκρίνηση εκ μέρους μου: η έκφραση «επιστημονική έρευνα ανάλογα με το πού πέφτει χρήμα» ακούγεται πολύ πιο αρνητική απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Εφόσον οι (ερευνητικοί) πόροι είναι περιορισμένοι, ασφαλώς οι περισσότεροι θα στρέψουν τα ενδιαφέροντά τους προς τα εκεί όπου υπάρχει χρηματοδότηση, κι ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο βάρος αυτής της χρηματοδότησης το σηκώνουν δημόσιοι φορείς. Μ’ αυτή την έννοια, ο προσανατολισμός της έρευνας προς τους τομείς για τους οποίους υπάρχουν πόροι είναι κάτι φυσιολογικό. Τα προβλήματα βρίσκονται είτε στις περιπτώσεις που η χρηματοδότηση διαφθείρει την έρευνα είτε όταν ο προσανατολισμός είναι τόσο μονόπλευρος ή κοντόφθαλμος ώστε στραγγαλίζει άλλους τομείς.

 157. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Εγώ, άμα ήμανε φορέας χρηματοδότησης,δε θάδωνα ριάλι τσακιστό σε Φυσικούς! Πιάνουνε ένα σκασμό λεφτά ,κι ούτε ένα κύκλοτρο της προκοπής δεν μπορούν να κουμαντάρουν εδώ και χρόνια…πφφ…

 158. physicist said

  #158. — Δεν τα θέλουμε τα λεφτά σας, ρε! Κάνουμε Θεωρία που είναι και τζάμπα και προβλέπουμε τα πάντα όλα. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα εις την πεντακοσιοστή (10^500) Σύμπαντα, λένε οι τελευταίες θεωρίες, σε απόλυτη συμφωνία με τα πειραματικά δεδομένα. Beat that, bitches. 😉

 159. Να δώσετε σε μας που είμαστε φτηνοί και παραγωγικοί 🙂

 160. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  160. Εσείς να πάρετε χρήμα,βεβαίως! Μπας και βρείτε επιτέλους και το Μεγαλέξαντρο με τον καταραμένο Όφι… 🙂

 161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 -«Το κλειδί της λύσης, για να μην το δώσει μόνη της η φύση και μας αποβάλει, είναι να αλλάξουμε τρόπο ζωής, αλλά δυστυχώς με την παγκοσμιοποίηση πάμε ακριβώς αντίθετα.»
  Η φύση δεν αποβάλει κανένα είδος, είναι ζήτημα φυσικής προσαρμογής, στο εκάστοτε περιβάλλον που μεταβάλλεται καθημερινά, είτε παρεμβαίνουμε εμείς είτε όχι. Είναι κοντόφθαλμη και εγωϊστική η δήθεν οικολογική θεώρηση των πραγμάτων, λές και είμαστε οι μόνοι κάτοικοι του πλανήτη, και εξαρτάται μόνο απο μάς η αλλαγή του κλίματος και του περιβάλλοντος. Πάνω απο το 95% των ειδών που έχουν υπάρξει στην Γή, έχουν εξαφανιστεί, τι λάθος έκαναν άραγε;

 162. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  159. Δε με λες; Είναι «ξένα μεταξύ των» αυτά τα σύμπαντα (disjoint που λένε και οι συνολολάγνοι…) ή παίζει να υπάρχουν 10^499 εναλλακτικοί Φυσικοί και Κίντηδες; (επειδή είμαστε Kολόσσεν ντες Γκεχίρνς μάς έβαλα να βγαίνουμε copies μόνο στo 1/10 των υπαρκτών συμπάντων …)

 163. sarant said

  153 Πού τις βρίσκει αυτές τις φωτογραφίες!

 164. physicist said

  #163. — Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα από Multiverses, λέει ο Τέγκμαρκ στο βιβλίο του, άλλα επικοινωνούν (με φορβερό ζόρι) κι άλλα όχι. Πάντως ο ίδιος ο Τέγκμαρκ φαίνεται πεπεισμένος ότι υπάρχουν κόπιες απ’ όλους μας να φαν κι οι κότες, κι ότι όλα τα εναλλακτικά σενάρια της ζωής μας πραγματοποιούνται σε κάποιο Σύμπαν. Σαν να λέμε, σε κάποια στιγμή, κάπου αλλού, η Μόνικα Μπελούτσι έπεσε στα γόνατα παρακαλώντας με να μην περιφρονήσω τον έρωτά της. Ουάου.

 165. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  165. Κι αυτός ο Ντένμαρκ…θέλεις να πεις ότι παίρνει μισθό από κάποιο κορόϊδο;; … 😆

 166. physicist said

  #163. — Α, κι ένα παράπλευρο: 10^500 – 1 δεν κάνει 10^499 αλλά 10^500. 🙂

  (Βρίσε με ελεύθερα)

 167. physicist said

  #166. — Είναι σπουδαίος, αφού δουλεύει στο MIT, κι έχει κάνει καλά πράγματα στην Κοσμολογία αλλά το βιβλίο του που ξαναδιαβάζω τώρα δεν είναι καλή εκλαΐκευση. Ίσως θάπρεπε να είχε περιμένει ή να ήταν πιο προσεκτικός … τσαπατσούλικο μοιάζει εδώ κι εκεί.

 168. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  10^ 500 /10 κάνει 10^499 βρε Φυσικέ! Υπάρχουμε /βγαίνουμε από ένας στα δέκα σύμπαντα λέμε αφού!
  (δε διαβάζεις προσεκτικά….θα σε μαλώσω!)

 169. physicist said

  #169. — Ωχ, δίκιο έχεις, ήμουν απρόσεχτος αλλά τελείως απρόσεχτος λέμε! 🙂

 170. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  168. Ρε μπας κι είναι αυτός που ξεκίνησε να σπουδάζει Λάμπρος (ή Δύτης;) και τελικά το γύρισε στην παλαβή; (δηλαδή Κβαντομηχανικάριος);

 171. spiral architect said

  @157: Τα προβλήματα βρίσκονται είτε στις περιπτώσεις που η χρηματοδότηση διαφθείρει την έρευνα είτε όταν ο προσανατολισμός είναι τόσο μονόπλευρος ή κοντόφθαλμος ώστε στραγγαλίζει άλλους τομείς.

  Σωστός ο Φυσικός και έρχομαι να αναρωτηθώ, τι σκατά κάνουν τότε οι φυσικοί της ατμόσφαιρας, εκτός από κινδυνολογία για το λιώσιμο των πάγων και την περιεκτικότητα σε CO2 στην ατμόσφαιρα, πώς καθορίζεται αν το τελευταίο είναι από την ηλεκτροπαραγωγή με κάρβουνο, ή από τις ΜΕΚ των αυτοκινήτων ή από τη διαπνοή των φυτών;
  Αλήθεια, πώς μετριέται το CO2 εκτός από τους ισοδύναμους τόνους και τα may…, shall…, will…, might…, could…, should…, probably…, potentially των παρουσιάσεων; 😛

 172. physicist said

  Αυτός ξεκίνησε σε Λάμπρος και διαπίστωσε ότι τα Οικονομικά είναι ό,τι φανεί στον Τρελοστεφανή κι άλλαξε. Σε Δύτης ξεκίνησε ο Εντ Γουΐττεν, ο Πάπας των Χορδών.

 173. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  170. Μου θύμισες ένα τεστ «γρήγορης αντίληψης δυνάμεων» που έκανε κάποτε ένας ψιλοβαρεμένος φρίτσης… Ρωτούσε -κι έπρεπε να απαντήσεις αμέσως,χωρίς σκέψη- «ποιο είναι το μισό του 2^100 ;» (ένας στους δέκα απαντούσε το σωστό 2^99 ,απότι έλεγε δηλαδή… 🙂 )

 174. physicist said

  #174. — Χα χα, σωστός. Δυνάμεις και μεγάλοι αριθμοί σε μπερδεύουν εύκολα, είναι αλήθεια!

 175. Νίκος Α. said

  162 Ηταν η λάθος μετάλλαξη όπως προείπα.
  157 Σαφώς, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και τα αποτελέσματα να είναι αντικειμενικά και όχι κατευθυνόμενα. Υπάρχουν και επιστήμες (π.χ. οικονομικά, ιατρική, ψυχολογία) όπου 1+1 δεν κάνει πάντα 2.

 176. Νίκος Α. said

  Για να μη πούμε για την γλωσσολογία 🙂

 177. giorgos said

  Ισως νά παραξενέψη τό παρακάτω απόσπασμα γιατί ο συγγραφέας πιστεύει ότι «αρμόδιες» γιά τήν παγκόσμια οργάνωση τής παραγωγής είναι οί πολυεθνικές!

  » Υποθέτομε λοιπόν ότι οι πολυεθνικές, στις οποίες εκτός απροόπτου πέφτει το βάρος για μια οικονομική οργάνωση του κόσμου και για τις οποίες οι αρχές του Α. Σμίθ που θα ιδούμε δεν μπορούν κατ’ άνάγκην να ισχύουν, αφού οι εγγύς πλανήτες δεν κατοικούνται, πρέπει να λάβουν για το έργο τους πραγματικά και όχι ιδεολογικά δεδομένα.
  Η ανάπτυξη της παραγωγής δεν προϋποθέτει κανένα είδος γραμμικής εξελίξεως στην ιστορία κατά το νόημα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και των θεωριών του Μάξ Βέμπερ. Και αυτό είναι ευτύχημα. Μιά παραγωγή που θα ώργανούτο παγκοσμίως κατά τις αρχές του λιμπεραλισμού, θα ήταν παράνοια και χάος. Η παραγωγή τότε θα έχη νόημα σαν άγαθό, αν οργανωθη επί των ήδη υφιστάμενων περί ζωής απόψεων που έφτιαξε η ιστορία. Γιατί μόνο έτσι δεν θα έχη ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Και περί ζωής απόψεις στον κόσμο υπάρχουν ευτυχώς κάμποσες. Η ζωή κατά την δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσον πρός σκοπούς. Κατά παράξενο για έναν υπαρξιστή φιλόσοφο τρόπο, την άποψη αυτή ετόνισε ιδιαίτερα στις μέρες μας και ο Κάρλ Γιάσπερς. Η αντίληψη αυτή δεν χωράει κριτική, διότι κατ’ ουσίαν δεν πρόκειται περί αντιλήψεως αλλά περί καταστάσεως, που έχει την δίκη της ιστορια, που εδημιούργησε η ιδια ως αρχη ιστορία με την όποίαν ζή ένα ολόκληρο σύνολο κόσμου και διά της οποίας εργαζεται. Για την ανθρωπότητα ότι υπήρξε αύτη η άντίληψη είναι ευτύχημα, διότι έτσι υπάρχουν όσα δεν υπήρχαν πρό αυτής. Και τα όποια, θεωρητικώς και δυνάμει επί του παρόντος, αποτελούν γενικό ανθρώπινο αγαθό. Φυσικά με όσα κακά ξέρομε – δουλεμπόρια, αποικιοκρατίες κλπ. – αλλά θα ήταν λάθος να υπέθετε κανείς ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες υπέστησαν λιγώτερες φθορές απ’ ό,τι επροξένησαν οι ίδιες σε άλλους. Για να ανυψωθή το αεροπλάνο δεν είναι εύκολο πράγμα. Το κόστος του σαν ανθρώπινο επίτευγμα ήταν φυσικό να επιβαρύνη όλους τους άνθρώπους. Καθ’ εαυτή η αποικιοκρατία δέν υπήρξε πράγμα κακό’ φιλοσοφικώς κρινομένη, υπήρξε μια ευγενής προσπάθεια αξιοποιήσεως των πρώτων υλών της Γής, που κατέστη δυνατή άκριβώς έπειδή έπεκράτησε σ’ ένα μέρος της Γής η παραπάνω περί ζωής αντίληψη. Μια αντίληψη που ενέχει αφ’ έαυτής το άνθρώπινο κόστος. Για τα περί φυσικής εκμεταλλεύσεως, δηλαδή περί της μετατροπής των πρώτων υλών σε άγαθά, δεν μπορεί να γίνη κυριολεκτικώς λόγος διότι αυτά δεν προσφέρονται φυσικώς στον άνθρωπο. Προσφέρονται μόνο εμμέσως, έφ’ όσον έχει κανείς τον τρόπο να τα μετατρέψη σε άγαθά. Το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο. Όχι η αποικιοκρατία καθ’ εαυτή αλλά ο μερκαντιλισμός του λιμπεραλισμού, υπήρξε και είναι το αντιανθρώπινο στοιχείο στην ιστορία. Είναι ακριβώς αυτό που κατέστησε την τεχνολογική ανάπτυξη παγκόσμιο κίνδυνο και την έφερε πιό κοντά στους όραματισμούς των αρχαίων. Και επειδή τελικώς δεν ξέρομε τον βαθμό βεβαιότητας αυτών των όραματισμών, είναι τουλάχιστον ανάγκη να βρούμε κάποιο στοιχειώδες μέτρο για τον… λιμπεραλισμό. Και αυτό υπάρχει. Θα ήταν παράλογο να λέγαμε ότι αυτό δεν υπάρχει – πειθόμενοι στα κελεύσματα διαφόρων «ειδικών» -, όταν βλέπωμε ότι μπορούν να καταργηθούν ολόκληρα συστήματα απο μια στιγμή στην αλλη… Και το μέτρο αυτό μπορεί να προκύψη, χωρίς βλάβη της τεχνολογικής προόδου της ανθρωπότητας, άν ακριβώς η παραγωγή αναπτυχθή κατά το φυσικό δεδομένο, ότι υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις περί ζωής επί του πλανήτη…

 178. physicist said

  #176(β). — Δεν διαφωνώ. Παίρνω την ευκαιρία να κάνω το πολεμικό μου σχόλιο της ημέρας: η Ιατρική δεν κινδυνεύει μόνον από τις στημένες έρευνες που χρηματοδοτούν οι φαρμακευτικές. Κινδυνεύει κι από σούργελα που «μιλώντας όχι πολιτικά αλλά ως γιατροί» διαβεβαιώνουν το κοινό ότι τα λείψανα θεραπεύουν ασθένειες και ότι η Θεία Χάρις προστατεύει από τη μετάδοση του AIDS στη Θεία Μετάληψη. Κι ότι η καύση των νεκρών είναι κακό πράγμα επειδή αν κάψεις το πτώμα δεν θα μείνει λείψανο, το οποίο θα μπορούσε να είναι θαυματουργό σε περίπτωση αγιοποίησης.

  Κάτι τέτοιοι γελοίοι τύποι είναι βουλευτές της Αριστεράς, λέμε, το έτος 2015. Ψηφισμένοι απ’ τον λαό.

 179. physicist said

  Γελοίος. Εντελώς γελοίος. Δεν έχω άλλα λόγια γι’ αυτά τα τερατώδη πράγματα που βλέπουμε και ακούμε στη χώρα μας το 2015. Είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για τέτοια θέματα; Είναι δυνατόν σε χώρα-μέλος της ΕΕ και του Δυτικού Πολιτισμού να μην τον έχουνε πάρει προ πολλού στο γιαούρτωμα, κι αυτόν και τους δημοσιογράφους που κάθονται και στήνουν τέτοιες συζητήσεις;

 180. Pedis said

  # 150 – Αυτά είναι τρίχες. Η οικονομία και η φύση έχουν σελφ ρεγκουλατιον και γι αυτό δουλεύουν σωστά κι έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο. Άσε που για τα δύσκολα και της οικονομίας και της φύσης υπάρχει και η γκριιν εκόνομι.

  Δεν είναι φανερό ότι η φύση θα ακολουθήσει στις θεωρίες των οικονομολόγων; Είναι αδύνατον να γίνει μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, δεν το επιτρέπει η οικονομία, το πρόφιτ αλλά δεν λυπάστε τόσους και τόσους που θα μείνουν χωρίς δουλεια οι καυμενοι; Άσε που *δεν* έχει αποδειχτεί ότι *δεν* κάνει καλό στα πνευμόνια και βοηθάει σε λιγότερη έκθεση στο σολάριουμ με τα ίδια αποτελέσματα!

  Τουλάχιστον, αυτά ισχύουν σε αυτόν που είναι και ο καλύτερος των κόσμων. Στους άλλους κόσμους, να πάνε να πνιγούν. Για όσους ζουν στον κόσμο τους, δε, καλή ψυχή.

 181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  165 – «Σαν να λέμε, σε κάποια στιγμή, κάπου αλλού, η Μόνικα Μπελούτσι έπεσε στα γόνατα παρακαλώντας με να μην περιφρονήσω τον έρωτά της. Ουάου.»
  Ένας ομορφάντρας σαν και σένα, δεν πιστεύω να αφήσει τον εαυτό του σε οποιοδήποτε σύμπαν, να ξεπέσει στην Μόνικα Μπελούτσι,-Βασιλειάδου;

  173 – «Αυτός ξεκίνησε σε Λάμπρος και διαπίστωσε ότι τα Οικονομικά είναι ό,τι φανεί στον Τρελοστεφανή κι άλλαξε.»
  Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό; Κι αυτός ο Λάμπρος ποιός είναι; κάνας νομπελίστας στα οικονομικά φαντάζομαι (χαμόγελο).

 182. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 162)
  όλα τα υπόλοιπα (κατά σχεδόν 100% υποθέτοντας ότι δεν είχαν αναπτύξει κάποιους είδους νοημοσύνη να ερμηνεύουν τον κόσμο) πλην ημών βασικά κανένα λάθος [*], απλά δεν προσαρμόστηκαν στις βίαιες ή πολύ ραγδαίες κλιματικές αλλαγές. Ο άνθρωπος φοβάμαι θα κατορθώσει μόνος του αυτό στα προηγούμενα έτυχε.

  [* ούτε και θα μπορούσαν να είχαν κάνει λάθος ούτε και σωστό γιατί η έννοια λάθος και σωστό αναφέρεται στη λογική κρίση που (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ…) είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Τα ζώα κινούνται μόνο με το ένστικτο και τα ανώτερα θηλαστικά, που όμως εξελίχθηκαν μετά την τελευταία μεγάλη εξαφάνιση, και με το συναίσθημα]

  Τον όρο αποβάλλει (επειδή το έγραψα με ένα νωρίτερα, υποθέτω με δύο λ είναι το σωστό) τον χρησιμοποίησα ως τη μη επιβίωση του είδους.

 183. Ο Μιχελογιαννάκης μιλάει, αν προσέξατε, ως γιατρός «με είκοσι χρόνια ενεργούΣ ιατρικής». Ασήμαντο πταίσμα, βέβαια, μπροστά σ’αυτά που λέει…

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  181 – Πάντως την Αράλη δεν την εξαφάνισε ο καπιταλισμός, για να μη πώ τα ακόμα χειρότερα που έχουν συμβεί στην Σιβηρία και στην Αρκτική. Δεν έχει σημασία ο τίτλος του οικονομικού μοντέλου, απο τι στιγμή που βασίζεται στο παραγικό κέρδος είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, και δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες.

 185. Ας το δούμε όμως θετικά; μόνο για μονολιθικό φανατισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφηνει εκατό άνθη ν’ ανθίζουν, μεταξύ των οποίων και το κουτόχορτο…

 186. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Eγώ δεν είδα να λέει κάτι φοβερό. Είπε ότι τα λείψανα βοηθάνε (προφανώς, όσους τα πιστεύουνε). Δεν είναι ψέμα! Και τα πλασίμπο βοηθάνε. Αποδεδειγμένα. Άλλωστε και στην επιστήμη υπάρχουν πλασίμπο. Όταν ας πούμε φτάνουμε σε αδιέξοδο ή μάς τελειώνουν τα «κουράγια» ,πετάμε ένα multiverse με factor 500 …και καθαρίζουμε!

  υγ. αυτά περί καύσης βέβαια, είναι κατακριτέα.

 187. sarant said

  186 Μόνο εκατό; (Βέβαια, έτσι τόχε πει ο Μάο)

 188. Geobartz said

  Τα περιβαλλοντικα θεματα ανηκουν στον τομεα των θετικων επιστημων (δεν ειναι επιδεκτικα …δημοψηφισματος). Απαιτουν μαλιστα τη συνεργασια πολλων-πολλων ειδικοτητων. Οχι, ας πουμε, ενα εργοστασιο μπιρας, για το οποιο θα επαρκουσε ενας χημικος μηχανικος και ενας …μπιρολογος. Δυστυχως, η ανεπαρκεια των επιστημονων τα μετετρεψε σε λαικιστικες …επαλξεις. Παραδειγμα: Στην πολη που ζω, ο μελετητης περιμενε να του πει ο …Νομαρχης, που θα γινει ο χωρος επεξεργασιας κλπ των σκουπιδιων. Αν του ελεγε στην πλατεια …Συνταγματος, θα εφτιαχνε τη μελετη για την πλατεια Συνταγματος!

 189. Alexis said

  #180: …κι αυτόν και τους δημοσιογράφους που κάθονται και στήνουν τέτοιες συζητήσεις;

  Μου είναι αντιπαθέστατοι και οι δύο, αλλά επί του προκειμένου, οι δημοσιογράφοι τι φταίνε όταν ο καλεσμένος πετάει τέτοιες παπαριές;

 190. physicist said

  #187. — Κίντο, αυτά που λέει ο Μ. είναι, από διανοητική άποψη, στο ίδιο επίπεδο αρλούμπας με τη μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και το Μεγαλέξανδρο στην Αμφίπολη. Εκείνο που τα κάνει πολύ χειρότερα από ηθική άποψη είναι ότι λέει ανερυθρίαστα ψέματα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των ανθρώπων.

 191. physicist said

  #190. — Ο καλός δημοσιογράφος έχει ευθύνη να κολλήσει τον αρλουμπολόγο στον τοίχο, όχι να προσποιείται ότι κάνει συζήτηση ούτε ν’ αναζητά ψεύτικες συναινέσεις. Βεβαίως και την κύρια ευθύνη την έχει ο Μιχελογιαννάκης, μέρος αυτής όμως κι εκείνοι που του δίνουν βήμα αντί να τον παραδώσουν στη δημόσια χλεύη, όπως του αξίζει.

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  183 – Το θέμα, είναι ότι χρησιμοποιώντας την λέξη άνθρωπος, συμπεριλαμβάνουμε όλους τους ανθρώπους, όμως για την όποια περιβαλλοντική καταστροφή και ατμοσφαιρική επιβάρυνση (το κλιματική αλλαγή το θεωρώ γελοίο να αναφέρεται) ευθύνεται λιγότερο απο το 1/5 του πληθυσμού, το οποίο 1/5 χύνει κροκοδείλια δάκρυα και τάχα μου ανησυχεί για το περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα, ανησυχεί μήπως χάσει την βολική ζωούλα του, χωρίς όμως να αλλάζει καθόλου συνήθειες, εξακολουθεί και ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ, και να χρησιμοποιεί ενεργοβόρες συσκευές και μηχανήματα-οχήματα. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε την εκτίμηση, για το ποιός ευθύνεται για την καταστροφή και ποιός πρέπει εν τέλει να πληρώσει γι΄αυτό;
  Είναι σωστό, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες κατέστρεψαν το περιβάλλον για ίδιο όφελος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις φτωχές χώρες που καταληστεύουν ακόμα, να απαγορεύσουν στις αναπτυσόμενες και τις υποανάπτυκτες να κάνουν το ίδιο;
  Απ την άλλη, θα δεχτείς εσύ να πεθάνουν τα παιδιά σου απο την πείνα, και να παχύνουν τα μαυράκια; Γιατί όπως βλέπουμε, τα τρόφιμα επαρκούν για όλους, αλλά το κέρδος όχι, γι΄αυτό αφήνουμε να πεθαίνουν άνθρωποι απο την πείνα, και πετάμε στα σκουπίδια ή θάβουμε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους τροφίμων, για να μη πέσουν οι τιμές, και επιπλέον, οι ανεπτυγμένες χώρες, επιδοτούν αυτή την πρακτική, χώρια που βάζουν δασμούς στα αγροτικά προϊόντα, ενώ το απαγορεύουν στις φτωχές.
  Στην Ινδία, απαγορεύτηκε να μοιράζει δωρεάν δύο σακιά σιτάρι στους 250,000,000 παρίες Ινδούς, γιατί αυτό επηρέαζε τα παράγωγα των χρηματιστηρίων, και οι traders-επενδυτές, δεν μπορούσαν να υπολογίσουν την παγκόσμια παραγωγή, και δεν ήξεραν που έπρεπε να ποντάρουν, στην άνοδο ή στην κάθοδο της τιμής, έτσι προτιμήθηκε οι καταδίκη σε θάνατο απο ασιτία κάποιων περισσευούμενων άχρηστων όντων (ανθρώπους δεν τους λές). Όσο λειτουργεί το χρηματιστήριο του Σικάγου, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αλλά μάλλον δεν έχεις ασχοληθεί με το τι ακριβώς πρεσβεύει αυτό το χρηματιστήριο, και πόσο επηρεάζει τις ζωές όλων μας.
  Αν θέλετε υγιή ανάπτυξη και οικολογικό περιβάλλον, καταργείστε όλων των ειδών τα χρηματιστήρια, όλα τα υπόλοιπα είναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ.

 193. Pedis said

  # 185 – άστο Λάμπρο, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Όλος ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει βασιστεί στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Αλλά ως εκεί. Αυτό που βιώνει η ανθρωπότητα εδώ και δύο αιώνες είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν επιμένω, αν το κατάλαβες, καλώς.

 194. physicist said

  Να μην πούμε δηλαδή για τον Υπουργό Υγείας που συνοδεύει λείψανα σε αντικαρκινικό νοσοκομείο, εξευτελίζοντας κάθε έννοια δημόσιας υγείας, απαξιώνοντας τη σκληρή εργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και εμπαίζοντας τους ασθενείς.

  Έχω φρικάρει τελείως μ’ αυτά που βλέπω. Δεν βγαίνει κανένα νόημα, εντελώς όμως.

 195. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  195. Kαλά τώρα. Oι εμπαιγμοί σε καρκινοπαθείς είναι πολλοί κι από πολλούς. (έχω πικρή ίδια πείρα…)
  Θα έλεγα (και πάλι εξ ιδίας εμπειρίας) ότι οι «θρησκευτικοί» κάνουν τον μικρότερο τζίρο…για να είμαστε τίμιοι -τουλάχιστον ως προς τα οικονομικά.

 196. physicist said

  Ντώκινς ρε παιδιά, Ντώκινς δια ροπάλου και δια της βίας, που να με πάρει και να με σηκώσει. Ντώκινς υποχρεωτικό ανάγνωσμα αντί για τη Βίβλο τα επόμενα 250 χρόνια, μπας και γλιτώσουμε απ’ αυτήν την εγκεφαλική ανωμαλία.

 197. Alexis said

  #192: Η σωστή αντίδραση, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν όχι να μπουν στην ουσία αυτών που λέει, και να αντιπαρατεθούν μαζί του, αλλά να του επισημάνουν ότι αυτό που λέει δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με την επίμαχη δήλωση του Φίλη.
  Ο Φίλης έκανε μία (πολιτική κατά βάση) δήλωση, στην οποία ασκεί κριτική στον τρόπο που το επίσημο ελληνικό κράτος χερίστηκε το θέμα.
  Επ’ αυτού ο Μιχελογιαννάκης απάντησε με δηλώσεις προσωπικής και βιωματικής πίστης…

 198. Pedis said

  # 197 – Πού την είδες την ανωμαλία, φυσικέ; Οι προλήψεις χρηματοδοτούνται από το κράτος, είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα μαζικής εκπαίδευσης, αποτελούν μαζί με την απάτη το κυριότερο μέρος της καθημερινής δόσης προπαγάνδας των μμε προς την πλέμπα. Σε όλα και στα πιο αναπτυγμένα. Και στα πιο καπιταλιστικά. Μην το ξεχνάς.

 199. physicist said

  #192. — Ναι, αυτή θα ήταν η μίνιμουμ επαγγελματικά σωστή αντίδραση. Δεν έχεις άδικο.

  #199. — Τι να σου πω, Υπουργό Υγείας της Γερμανίας να σουργελιάζεται μ’ αυτόν τον τρόπο δεν έχω δει, και σχεδόν όλες οι τεχνολογικές μέθοδοι που έχουν τουλάχιστον διπλασιάσει το προσδόκιμο ζωής έχουν αναπτυχθεί στον καπιταλισμό.

 200. Pedis said

  # 199 – Ο κάθε πρόεδρος των ηπα επικοινωνεί με το θεό πριν στείλει κοντά «Του» τόσους και τόσους κάθε μέρα.

 201. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O κάθε πρόεδρος των ηπα σκοτώνει ημερησίως λιγότερους («κατά μέσο όρο» in average βαρβαριστί) απ’όσους ο «μέσος» (average) Dr. Joe Alban και ο average Dr. Joe Piasman…

 202. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  202. Για να μή ξεχνούμε την σημαντική για μάς τους «θετικοί» παράμετρο της ποσοτικοποίησης δηλαδή…

 203. Πέπε said

  @Λάμπρο, 152: > > Πάντως οτιδήποτε υποαναπτύσεται θετικό δεν το λές. Θα έλεγα (εμπειρικά εννοείται) ότι η ανάπτυξη είναι νόμος της φύσεως, και η υποανάπτυξη κάτι άρρωστο, άρα, αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσουμε κατά την γνώμη μου, είναι η υγιής ανάπτυξη.

  Κατ’ αρχήν Λάμπρο, το παρατήρησες ή σου ξέφυγε ότι εσύ λες ΥΠΟανάπτυξη κι εγώ ΑΠΟανάπτυξη;

  Διότι η υποανάπτυξη είναι όντως άρρωστη κατάσταση. Άρρωστη όμως είναι και η υπερανάπτυξη. Η αποανάπτυξη λοιπόν, τουλάχιστον με την έννοια που έχω ακούσει, προτείνεται ως θεραπευτική αντίδραση στην υπερανάπτυξη. Αν εμμέναμε πολύ στον τύπο, θα έπρεπε να τη λέμε αποϋπερανάπτυξη.

  > > Γενικώς η άποψη για επιστροφή στις ρίζες, είναι εντελώς άρρωστημένη, μέχρι τώρα δεν έχω δεί αναπτυγμένο δέντρο να γυρνάει στις ρίζες του, κάτι παραπάνω ξέρει η φύση.

  Εύστοχο. Το ίδιο ακριβώς έχει πει κι ο Ρος Ντέιλι, σχετικά με τη μουσικοφολκλορική έννοια της επιστροφής στις ρίζες. Αν όμως ανάπτυξη είναι η φυσιολογική απομάκρυνση από τις ρίζες, η υπερανάπτυξη είναι η υπερβολική, αφύσικη απομάκρυνση από τις ρίζες, η απομόνωση από τις ρίζες.

  Αν δεν μπορώ να επιλέξω τη φυσιολογική καλλιέργεια ενός χωραφιού (με τρακτέρ και κομπίνα και όχι με τα βόδια και το δρεπάνι) αλλά έχω μόνο το δίλημμα ανάμεσα σε μονοκαλλιέργεια μιας αχανούς έκτασης μ’ ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό που θα έχει απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες στο οικοσύστημα (υπερανάπτυξη) και σ’ ένα περιβόλι όπου αφήνω τα φυτά να την παλέψουν μόνα τους χωρίς ούτε καν να βοτανίζω, σαν τον Μακριδάκη (αποανάπτυξη), νομίζω ότι η δεύτερη επιλογή είναι σωφρονέστερη.

 204. Alexis said

  Παρατηρώ ότι ακόμα και σ’ αυτό εδώ το ιστολόγιο, όπου οι σχολιαστές είναι στην πλειοψηφία τους υψηλού μορφωτικού επιπέδου και σκεπτόμενα άτομα, η «δαιμονοποίηση» των γενετικά τροποποιημένων στο μυαλό πολλών εξ’ αυτών, καλά κρατεί.
  Όμως είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα, σταματώ εδώ και ελπίζω κάποια στιγμή ο Νικοκύρης να δώσει το έναυσμα για να γίνει αυτή η συζήτηση…

 205. Pedis said

  # 202 – να τους μετρήσουμε; Υπόψην, για τους πρώτους γνωρίζουμε ακριβώς από «τι πάνε», έτσι;

  # 200 b – αναφέρεσαι στο ~10% του παγκόσμιου πληθυσμού; Καλά αλλά κόψε κάτι από τα εγκώμια. Είναι ύβρις.
  Α προπό, η ιδέα του μούλτιβερς δεν είναι κακή. Υπάρχει κάποια μη μηδενική πιθανότητα σε κάποιο από τα παράλληλα συμπαντα ο καπιταλισμός να ειναι κοινωνικά ωφέλιμος και σε κάποιον άλλον, πλην των ωφελημένων, τουλάχιστον κατά δήλωσή τους.

 206. giorgos said

  τό προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει ή υγεία όμως χειροτερεύει….
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/04/3.html

 207. Pedis said

  # 200 – ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του
  «The German people are so supportive of natural medicine that the German government mandated that all medical school curricula include information about natural medicines. Approximately 10 percent of German doctors specialize in homeopathy»
  http://www.huffingtonpost.com/dana-ullman/homeopathic-medicine-euro_b_402490.html

 208. sarant said

  205 Δεν το ξέρω καλά. Είμαι κάπου στη μέση μεταξύ καταδίκης και επιδοκιμασίας.

 209. physicist said

  #208. — Η Χάφφινγκτον είναι για τα πανηγύρια και ο συγγραφέας του άρθρου αυτοπροσδιορίζεται ως Evidence Based Homeopath, ήτοι κάτι σαν Καφετζού με Εμπειρία Ποστντόκ. Λίγη κρίση στην παράθεση πηγών δεν θα έβλαπτε.

  Δεν υπάρχει 10% των ιατρών στη Γερμανία που να ειδικεύονται στην ΟΠ, για τον απλούστατο λόγο ότι η τελευταία δεν είναι ειδικότητα της Ιατρικής. Υπάρχουν Χ% (όπου Χ μη αμελητέος αριθμός μικρότερος του 10) από γιατρούς που προσφέρουν «ομοιοπαθητική θεραπεία» επειδή το ζητάει η πελατεία και το παραδάκι είναι μεγάλο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να τους διαγράψουν από τον Ιατρικό Σύλλογο αλλά δεν βρίσκει μεγάλη απήχηση 🙂

  Είναι αλήθεια ότι η ΟΠ έχει περισσότερη αποδοχή στη Γερμανία απ’ όσο θάπρεπε, ίσως κι επειδή ο Χάνεμαν ήταν Γερμανός. Όμως είναι επίσης αλήθεια ότι (α) οι υποστηρικτές της ήταν παραδοσιακά αντικαπιταλιστές αριστεροί, για ένα πλήθος από λόγους και (β) ευτυχώς και επιτέλους, τα τελευταία χρόνια η δημοσιογραφία έχει πλέον αρχίσει να μιλάει ξεκάθαρα και διεξοδικά γι’ αυτήν την καλοστημένη απάτη.

  Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, δεν βλέπω τον λόγο κάθε φορά που μιλάω για μια προφανέστατη ξεφτίλα να γίνεται το παιχνίδι «φταίει ο καπιταλισμός που είναι κακός και σε κάθε περίπτωση πολύ κακός και τρισχεριότερος». Αντί να ψάχνεις άρθρα πυροβολημένων τύπων σε πυροβολημένα σάιτ, κοίτα να μάθεις κάτι για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στη Γερμανία που είναι δημόσιες, δωρεάν και χωρίς φακελάκια, λείψανα και άλλες αγριότητες.

 210. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Οι Γερμανοί χαλάνε την Υγεία των υπολοίπων Ευρωπέων για να φτιάξουν τη δική τους!
  ΜΗΝ αγοράζετε μερσεντ…(καλά ,αυτές και να θέλετε δεν μπορείτε να τις αγοράσετε), ΜΗΝ αγοράζετε γερμανικό έμενταλ. Υπάρχει ωραιότατο γαλλικό ,φτηνότερο!

 211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  194 – Δεν νομίζω ότι συγκρίνω ανόμοια πράγματα, η ασπιρίνη και το ντεπόν την ίδια βάση έχουν, και ουσιαστικά τις ίδιες ενέργειες και παρενέργειες, κι ας έχουν διαφορετική ονομασία. Αυτό που βιώνει η ανθρωπότητα υφίσταται απο την εποχή της πρώτης αστικοποίησης, απλώς τους τελευταίους δύο αιώνες, λόγο της τεχνολογίας, επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις, το μοντέλο όμως δεν έχει αλλάξει στην ουσία. Κι εγώ βέβαια δεν επιμένω, αν το κατάλαβες καλώς.

  197 – Άσε μας ρε Φυσικέ με τον Ντώκινς, πάνω που το είχα ξεχάσει (χαμόγελο).

  202 – Το θέμα είναι αν είναι σούργελο και σουργελιάζεται όπως λέει ο Φυσικός για τον Μιχαλογιαννάκη, που κι αυτός έχει σκοτώσει λιγότερους απο τους άλλους Δρ, γιατί έχει την βοήθεια του θεού (χαμόγελο) και μιλάμε για τον πλανητάρχη έτσι; Πάντως στις ΗΠΑ, οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες είναι σήμερα στο τοπ της ιστορίας της.

  204 – Δεινόν τό γήρας ού γάρ έρχεται μόνον. Δεν το είδα, όλο το δίκιο με το μέρος σου, και συμφωνώ με το σχόλιό σου.

 212. physicist said

  Σόρρυ για το άσχετο αλλά ωραίο, από την Αμάσεια της Τουρκίας. Θ’ αρέσει πολύ και στον Δύτη, λέω. 🙂

 213. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Α…και μπάη δε γουέη, η Βίβλος και το Ιερό Κοράνιον είναι πιο ενδιαφέροντα αναγνώσματα από τα (πρόσφατα) βιβλία του Ντώκινς Απολλώνιου-Αλέξανδρου…για να μην πούμε για τις πρόσφατες «ομιλίες» δηλαδή… (ου γαρ …κ.λ.π.,κ.λ.π.)

 214. Pedis said

  # 210 – » Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να τους διαγράψουν από τον Ιατρικό Σύλλογο αλλά δεν βρίσκει μεγάλη απήχηση» Μάλλον δεν θα σε ακούσουν.

  Έχουν και το παράδειγμα της Γαλλίας
  Homeopathy in France in 2011-2012 according to reimbursements in the French national health insurance database (SNIIRAM)
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25921648

 215. physicist said

  #215. — Ναι, δυστυχώς έχει περισσότερη πέραση απ’ όση θάπρεπε, σε όλη την Δύση. Αλλά και στο ΗΒ υπάρχει ένα (οΘντκ) Πανεπιστήμιο που προσφέρει Πτυχίο σε ΟΠ … πυροβολημένα πράγματα, τι να πεις και τι να σχολιάσεις. Από την άλλη, όπως μου λένε και κάτι γιατροί που ξέρω, όταν δεν βλάπτει, δεν μπορείς και να κατηγορήσεις τον γιατρό που την εφαρμόζει, δηλαδή μπορείς να τον πας Δικαστήριο μόνο αν εφαρμόσει ΟΠ σε περιπτώσεις που θα μπορούσε να σε βοηθήσει η πραγματική Ιατρική και δεν το έκανε. Και ίσως αν αρχίσεις να κυνηγάς την ΟΠ σε επίπεδο τιμωριών και ποινών, μπορεί και να ηρωοποιήσεις τους αγύρτες.

 216. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Xρειάζεται πάντως κάποια προσοχή. Αν ένας γιατρός έχει μια προτίμηση-λόγω εμπειρίας ίσως- στην αποτελεσματικότητα κάποιων φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων ή ακόμα και σε σκέτο χαμομήλι ας πούμε ,αντί για χημικό ηρεμιστικό…δεν τον κάνει αυτό αυτόματα «ομοιοπαθητικό».

 217. – Θυμήθηκα, υπάρχει και στα ποντιακά έκφραση: -Φουρφούρσ’ η ψυ’ή μ.

  186,188
  -Τσίμπησα. Το 1956 ο Μάο είχε δώσει αυτή τη ντιρεκτίβα (Ν’ ανθίσουν τα 100 λουλούδια) στο λαό και στα στελέχη όλης της ιεραρχίας, αλλά την ίδια στιγμή, όταν άρχισαν να τοιχοκολιούνται τα τατζεμπάο, οι εφημερίδες τοίχου και τα γράμματα των διανοουμένων να συρρέουν στο κόμμα κατά εκατομύρια, στα ανώτατα κομματικά κλιμάκια δόθηκε η γραμμή: -Να δελεάσουμε το φίδι να βγάλει το κεφάλι του από την τρύπα. Μετά άρχισε η πρώτη μεγάλη εκκαθάριση εναντίον της Δεξιάς το 57, όπου κόπηκαν πολλά κεφάλια φιδιών, κυρίως διανοούμενων.

  Ποτέ δεν υπήρξαν 100 λουλούδια στην Κίνα.
  Υπήρξε όμως μεγάλη οικολογική καταστροφή. Το άλμα προς τα μπρός και η μεγαλομανία του Μάο εξαφλάνισε τεράστιες εκτάσεις δασών και ξέρανε τις σοδειές, και έτσι μετά ακολούθησε ο μεγαλύτερος λιμός στην Ιστορία.
  Αλλά να πάψουμε να θεωρούμε «σοσιαλισμό» τα άθλια αυτά προσωποπαγή καθεστώτα.

  Πάντως, τώρα με τον καπιταλισμό τύπου Άγριας Δύσης η Οικολογική κρίση στην Κίνα βαθαίνει. Η υποβάθμιση των υδάτινων πόρων, η πλήρης εξαφάνιση του νερού σε πολλές περιοχές, η ερημοποίηση έχουν πάρει διαστάσεις χέσε μέσα. Απορώ πώς εμείς, η υπόλοιπη ανθρωπότητα βλέπουμε την Κίνα, να αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μεν, αλλά να ΜΗΝ μπορεί να θρέψει το ενάμιση δισεκατομυριο των πολιτών της , και να μη μας πιάνει σύγκρυο.

 218. Pedis said

  Μεταξύ

  -των φτωχών, παραπλανημένων, ημιαναλφάβητων, βομβαρδισμένων από την καθημερινή προπαγάνδα των μμε που τα έχουν και τα διαχερίζονται καπιταλιστές και πάνω απ’ όλα, ανθρώπων που βρίσκονται στην ανάγκη και πιστεύουν σε θρησκευτικές προλήψεις, δαίμονες, παπάδες για να ειναι πειθήνιοι στα αφεντικά, και

  – μορφωμένων, ωφελημένων από το σύστημα της εκμετάλλευσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού, που τα βρήκαν σχεδόν όλα έτοιμα, έχουν τον τρόπο και τα μέσα να σκεφτούν και πιστεύουν στην κυρίαρχη πρόληψη ότι ο καπιταλισμός είναι κοινωνικά ωφέλιμος, το καλύτερο δυνατό σύστημα για όλους τους ανθρώπους

  η λιγοστή συμπάθειά μου πάει σε εκείνους της πρώτης κατηγορίας προληπτικών που φαίνεται να είναι πιο «αθώοι», με την έννοια ότι υπάρχει ελπίδα, αν αλλάξουν οι όροι ζωής και παιδείας, να αλλάξουν μυαλά. Οι δεισιδαίμονες της δεύτερης κατηγορίας, ούτε με θαύμα.

 219. physicist said

  #217. — Άλλο πράγμα οι φυτικές φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν και να έχουν επίδραση σε τούτο ή σε κείνο και άλλο η ομοιποαθητική, που είναι αέρας κοπανιστός ή μάλλον νεράκι του Θεού. Το γεγονός ότι όλα ανακατεύονται σ’ έναν αχταρμά, μαζί με βιοενέργειες, αγιουρβέντες, ψυχοθεραπείες, ψυχοαναδράσεις, γιόγκηδες και κολοκύθια τούμπανα, απλώς επιβεβαιώνει το σαλτιμπαγκιλίκι όλων αυτών των απατεώνων.

 220. LandS said

  @ 124 Για τα περί κλιματικής αλλαγής δεν μπορώ βέβαια να διαφωνήσω μαζί σου, αλλά μένω και με την εντύπωση ότι εσείς οι Φυσικοί δεν έχετε και πολύ καλή ιδέα για την αυστηρότητα της επιστημονικότητας των Μετεορολόγων.

  Από τις μελέτες του ΜΙΤ πάντως, βγάζω συμπέρασμα ότι από τις ΑΠΕ τεχνολογικό-εμπορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μόνο αυτή με τα φωτοβολταϊκά.
  Βέβαια όλες είναι [καρα]εφαρμοσμένη έρευνα, κάτι που ίσως απαντάει και στα περί ύπαρξης λόμπι των ΑΠΕ ή όχι. Από την άλλη τι επιστημονικό ενδιαφέρον να παρουσιάζει το φουρφούρι;

 221. Pedis said

  # 210 – Οι μισοί σου φτάνουν, αν διώξεις τους άλλους μισούς;
  http://www.newscientist.com/article/mg20928033.200-half-of-germanys-doctors-prescribe-placebos.html#.VVIFR31ShSE

  έτσι κερδίζονται τα παγκόσμια κύπελλα
  http://www.the-cma.org.uk/Articles/The-German-Football-Team-Uses-Homeopathic-Remedies-4662/

  αμ τι!

 222. Φυσικέ,
  για τη σαχλαμάρα των λειψάνων, δεν έχεις καταλάβει ένα πράμα. Σήμερα, το μέτωπο είναι αντιμνημονιακό. Εκεί, χωράνε πολλοί. Προτιμάω, λοιπον, κάποιον που μιλάει υπέρ του Χ Αη-Πλασίμπιου αλλά είναι κατά των μνημονίων, από έναν «φωτισμένο» υλιστή και άθεο, που είναι έτοιμος να σπρώξει την Ελλάδα και τη Ευρώπη στον νεοφιλελέ γκρεμνό των βρυκολάκων τύπου Μπουμπούκου.

  211. Τι Γαλλικό Έμενταλ! Μπορείτε ν΄αγοράζετε και Αλτσχάιμερ, που είναι τζάμπα.

  204, Πεπε, για την αποανάπτυξη. Μου θυμίζει το σύνθημα: «Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να γυρίσει στα σπήλαια. Είμαστε πάρα πολλοί» . Πάντως επειδή τα προβλήματα είναι παγκόσμιας φύσης, ενώ τα άτομα και οι εταιρείες νοιάζονται μόνο για το δικό τους συμφέρον, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός σήμερα ταυτίζεται με την καταστροφή του πεςριβάλλοντος. Είναι τρισχειρότερος από τα παλιά καθεστώτα, γιατί, συν τοις άλλοις, είναι απρόσωπος, ψυχρός εκτελεστής.
  Ενω, στην η Ιαπωνία των Σογκούν, μπορούσαν πχ οι Τοκογκάβα να εςιβάλλουν δρακόντεια μέτρα για την προστασία των δασών, από το 1600 και γι αυτό Σήμερα τα δάση εκεί είναι το 75% του εδάφους, από τις λίγες δηλαδή ανεπτυγμένες χώρες που έχουν τόσο δάσος.

 223. 150,
  Η κατάρευση των κοινωνιών ακολουθεί ένα λίγο πολύ όμοιο σχήμα.
  Η αύξηση των πόρων εξ αιτίας του ευνοϊκού κλίματος, έχει σα συνέπεια την αύξηση του πληθυσμού,μετά υπερκαλλιέργεια, αποδάσωση, σπατάληση υδάτινων πόρων,συγκέντρωση στις πόλεις, κλπ . Μετά, μια αλλαγή του κλίματος πχ ή αύξηση της θερμοκρασίας, ή μια παρατεταμένη ξηρασία, προκαλεί εντατικοποίηση της εκμετάλευσης του εδάφους,υποβάθμιση των εδαφών, εξαφάνιση των δασών, κρίση, κατάρευση.Η άρνηση της αλλαγής των συμπεριφορών, είναι βασική αιτία .
  Έτσι εξαφανίστηκαν οι Μάγιας, οι Ανασάζι, οι κάτοικοι του Νησιού του Πάσχα, του Πίτκερν,οι Βίκινγκς της Β. Αμερικής και της Γροιλανδίας,και κάπως έτσι αναπτύχθηκε κι η Ρουάντα, που κατέληξε οι κάτοικοί της να φαγωθούν μεταξύ τους.

 224. physicist said

  #222. — Ο πρώτος σύνδεσμος αναφέρεται σε κάποιο ρηπόρτ του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Επιμελητηρίου της Γερμανίας (Bundesärztekammer), χωρίς να υπάρχει επιπλέον σύνδεσμος που να οδηγεί σ’ αυτό το κείμενο, έτσι ώστε να δούμε τι λέει.

  Ο δεύτερος σύνδεσμος είναι από ένα προπαγανδιστικό σάιτ της λεγόμενης «Εναλλακτικής Ιατρικής», που ασφαλώς θα ισχυριστεί ό,τι παλαβό μπορείς να φανταστείς για να στηρίξει τις παλαβομάρες του.

  Γενικώς: για πολλοστή φορά φέρνεις σκουπίδια και όταν στο επισημαίνει κάποιος αντιδράς αγνοώντας τον και φέρνεις καινούργια σκουπίδια, ακόμα πιο δύσοσμα απ’ τα προηγούμενα. Και βαριέμαι και διαολίζομαι μ’ αυτό το γαϊτανάκι οπότε άστο, δεν πιάνει. Πάνε να παίξεις με κανέναν άλλον, συνάδελφε.

 225. sarant said

  Α, πρέπει να βάλουμε κάποτε ένα άρθρο για την ομοιοπαθητική -αλλά να βρούμε κι έναν οπαδό της.

 226. physicist said

  #226. — Α, πρέπει να βάλουμε κάποτε ένα άρθρο για την ομοιοπαθητική –αλλά να βρούμε κι έναν οπαδό της.

  Αν καταφέρει κάποιος, κάπως πώς, να βαφτίσει την ομοιοπαθητική αντιμνημονιακή, θα βρεθούν πολλοί.

 227. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  227. Bρε λύσσαξες με τους «αντιμνημονιακούς» βρε παιδάκι μου! ΔΕΝ σού κόβει μισθό η γιαγιά στο Κακοσάλεσ’ ! Μην πιστεύεις ό,τι διαβάζεςι στα Μπιλντ και τους Καθρέφτες και τα λοιπά καδραριστά! ΔΕΝ είναι έγκυρα, ούτε σοβαρά! Είναι όργανα της ληστοσυμμορίας! Όλοι τους! Ξεκόλλα! Think for yourself! Είσαι qualified να το κάνεις, να πάρει η ευχή, να πάρει ! Aιντε, σαλαμαλέκουμ! 🙂

 228. physicist said

  #228. — Δεν κόλλησα πουθενά με το αντιμνημόνιο, Κίντο μου. Διάβαζε και λίγο, π.χ. το #224.

 229. physicist said

  Διόρθωση — το #223.

 230. physicist said

  … στον νεοφιλελέ γκρεμνό των βρυκολάκων τύπου Μπουμπούκου …

  Ο νεοφιλελέ βρυκόλακας, πάντως, έγινε στόχος γνωστής φαρμακοβιομηχανίας και του αθλητικού της επίσημου οργάνου, ενώ ο αντιμνημονιακός Υπουργός φρόντισε να ικανοποιήσει τα αιτήματά της. Τώρα πώς διάολο οι Ευρωπαίοι ασθενείς βολεύονται μια χαρά με το φτηνότερο γενόσημο και η νεοφιλελέ Ευρώπη με τις φαρμακευτικές-κολοσσούς επιβάλλει στους γιατρούς να συνταγογράψουν θεραπευτική ουσία και όχι brand name, αυτό χρειάζεται τη φώτιση της Αγιαβαρβάρας για να το καταλάβουμε.

 231. skol said

  Μιας και άφησε το πεδίο ελεύθερο ο Νικοκύρης ας λεξιλογήσω λίγο εκ του προχείρου…
  Η ανεμογεννήτρια(αγγλ. wind turbine) κατατάσσεται στις στροβιλομηχανές (ή τουρμπίνες). Όλες οι άλλες τουρμπίνες έχουν περάσει στα ελληνικά ως στρόβιλοι: ατμοστρόβιλος, υδροστρόβιλος, αερ(ι)οστρόβιλος. Επειδή όμως ο αερ(ι)οστρόβιλος δεν είναι μετάφραση του wind turbine (όπως γράφει το ΛΝΕΓ) άλλα του gas turbine(όπως γράφει το ΛΚΝ) για το wind turbine το λογικό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ο ανεμοστρόβιλος. Ο ανεμοστρόβιλος όμως υπήρχε ήδη με τη σημασία του σίφουνα και έτσι προέκυψε η ανεμογεννήτρια σαν μετάφραση του aerogenerator.
  Απ’ την άλλη ο υδροστρόβιλος δεν ενοχλήθηκε από την αμφισημία και έτσι χρησιμοποιείται και με τη σημασία της στροβιλομηχανής και με τη σημασία της δίνης (σαν ισοδύναμο του νεροστρόβιλου(ρουφήχτρα) ή του υδροσίφωνα(waterspout))

  Μια εναλλακτική για την ανεμογεννήτρια, για να παραμείνει στην οικογένεια των στροβίλων, θα ήταν να καταφύγουμε στον Αίολο όπως οι Iταλοί (turbina eolica) ή οι Γάλλοι (eolienne): αιολοστρόβιλος!
  (πλάκα-πλάκα βλέπω ότι η «αιολική τουρμπίνα» δίνει αρκετά αποτελέσματα στο γκουγκλ)

 232. 213 Μερσί, το τσίμπησα 🙂

 233. Κι αυτή είναι η όμορφη Turbinia, το πρώτο πλοίο που κινήθηκε με ατμοστρόβιλο, στα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα. Βρεττανίς, φυσικά!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Turbinia

 234. sarant said

  231 Για τα γενόσημα συμφωνώ μαζί σου, αλλά εδώ στο δουκάτο, που είναι Ευρώπη, όσες φορές έχω χρειαστεί να μου γράψουν φάρμακα, μου γράφουν φάρμακα, όχι δραστική ουσία.

 235. physicist said

  #235. — Νίκο, κι εδώ που είμαι τώρα, φάρμακο μου γράφουν αλλά το μυστικό είναι αλλού: ο Φαρμακοποιός έχει πλήρη ελευθερία να μου δώσει γενόσημο αν ο γιατρός δεν έχει δικαιολογήσει για ποιους λόγους γράφει το συγκεκριμένο φάρμακο — κάτι που διαπίστωσα ότι ισχύει επειδή μου συνέβη.

 236. marulaki said

  Βλέπω ότι η συζήτηση συνεχίζεται θερμή, να ρωτήσω λοιπόν κάτι που πέρασε λίγο ως πολύ απαρατήρητο: Η ενέργεια και οι πόροι που απαιτούνται για την κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας, ενός φουρφουριού ντε, ή ακόμα και ενός φωτοβολταϊκού, εξισορροπούνται ποτε από την ενέργεια που παράγουν;
  Και ακόμη κάτι που νομίζω είπε ο Λάμπρος παραπάνω, αλλά επίσης δεν συζητήθηκε: Δεν είναι σημαντική μόνο η παραγωγή ενέργειας με οικονομικό τρόπο, σημαντική είναι και η εξοικονόμησή της και η ορθή διαχείρισή της. Είχα διαβάσει κάπου σχετικά με τα έργα άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου ότι το νερό που είναι διαθέσιμο για την άρδευσή του επαρκεί με το παραπάνω αλλά κατασπαταλιέται. Δεν αρκεί να βρεθούν οι πόροι, πρέπει να μάθουμε να τους διαχειριζόμαστε κιόλας.

 237. Νίκος Α. said

  Για την ομοιοπαθητική:

 238. Νίκος Α. said

  Κάτι δεν δούλεψε 🙂

 239. Μπορέις να γίνεις πιο συγκεκριμένος; Ποια ήταν η εταιρεία και πως προώθησε το συμφέρον της;

  Θεωρητικά, τα γενόσημα δεν είναι κακή ιδέα. Εγώ παίρνω «γενόσημα» ακόμα και στο σουπερμάρκετ, οταν όμως είμαι σίγουρος οτι η διαφορά είναι μόνο η ετικέτα με το γκαγκάν όνομα.

  Όμως στα φάρμακα, ποια γενόσημα; Εκείνα που κατασκευάζονται στο Σικιάνγκ από το σηκώτι λυμφατικής γκαμήλας; Θέλω να πω, οτι είναι και ζητήματα ελέγχου στη χώρα παραγωγής αλλά και εδώ, στην Ελλάδα του «λιγότερου κράτους».

  Πάντως εγώ δεν ξέρω κανέναν να πήρε γενόσημα. Όλοι πλήρωναν και έπαιρναν τα φάρμακα που ήξεραν. Και μάλλον γενικά, επί Σαμαρά πηγαίναμε για Περίθαλψη, Παιδεία, κλπ, δύο ταχυτήτων. Μια για τους λεφτάδες ζωντανούς και μια για για τους non-καρκινοπαθείς πεθαμένους.

 240. Μαρία said

  226
  Η προηγούμενη συζήτηση-χαμός εδώ είχε γίνει και με συμμετοχή ομοιοπαθητικού γιατρού, καρδιολόγου, αν θυμάμαι καλά.

  233
  Θα είμαι εκεί στο τέλος του μήνα.

 241. Pedis said

  # 225 – α, το ένα είναι έτσι και το άλλο γιουβέτσι. Δεν υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα στην αναπτυγμένη ορθολογιστική αναπτυγμένη Ευρώπη (στις ηπα ούτε λόγος, το βασίλειο του ορθολογισμού!) ούτε σχολές με άδεια να δίνουν πτυχία τσαρλατάνων, ούτε γιατροί που τα συνταγογραφούν, ούτε φαρμακεία τίγκα στην απάτη.

  Μόνο η ψωροκώσταινα έχει όλα τα κακά και αυτά είναι της μοίρας της, κάτι σαν βίτσιο των ιθαγενών που δεν θέλουν να μάθουν τι εστί πολιτισμός, καλός καπιταλισμός, ανθρωπιστικός ιμπεριαλισμός και την έχουν πέσει με τα μούτρα στις θρησκευτικές προλήψεις. Ο καλός ο κόσμος, ο ευρωπαικός, ζει τον Κοντορσέ του.

  Τα θες και τα υποστηρίζει ή σου βγαίνει από καπρίτσιο ;

  Πάντως, για να έχουμε καλούς λογαριασμούς, το εξομολογήθηκα το κρίμα μου στο #219 και αμαρτία δεν έχω.

 242. sarant said

  236 Αυτό δεν το έχω ακούσει να συμβαίνει εδώ.

  241 Ναι, αλλά χωρίς άρθρο 😉

 243. physicist said

  #242. — Στήνεις αχυρανθρώπους, συνάδελφε, και μάλιστα πολλαπλά. Όσο για το ποιο αποκύημα της φαντασίας σου συμπαθείς και ποιο όχι, δεν μου πέφτει λόγος.

  #243(α). — Σας τρέχουν απ’ τα μπατζάκια, μου φαίνεται, στο Δουκάτο. 🙂 Πέρα από πλάκα, δεν έχει εκεί ζόρια με τη χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας;

 244. Σωτήρς said

  Μια μέρα αργεί κανείς και η συζήτηση στρέφεται από τις ΑΠΕ στην ομοιοπαθητική.

  134: Τα Εμιράτα θα εγκαταστήσουν 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2020
  Δούλευε μέχρι πριν 3 μήνες ένας φίλος Έλληνας ώσπου άρχισαν να του κάνουν «ελληνικά» κόλπα στη μισθοδοσία. Έναντι και θα μπούνε τον επόμενο μήνα τα άλλα και είπε άμα είναι να δουλεύει σα το σκυλί 300 χλμ μακριά από οποιαδήποτε πόλη άστο καλύτερα και γειά χαρά σας.

  ΑΠΕ: Πάντως στη Σουηδία έχουμε ίσως το φθηνότερο ρεύμα πανευρωπαϊκά. Υδροηλεκτρικά, καύση υπολειμμάτων ξύλου και τρία πυρηνικά. Και τώρα τσαντίζονται οι Σουηδοί εδώ στα ψηλά γιατί θέλουν οι Φινλανδοί να φτιάξουν μέσα στο Βοθνικό (Βοθνιακό;) κόλπο ένα πυρηνικό εργοστάσιο με εργολάβους Ρώσους.
  Έχει κανείς ιδέα πως πήγε η περίπτωση της Ανάβρας Μαγνησίας που έβαλε ο δήμος κάποιες ανεμογεννήτριες πριν καμιά δεκαετία;

  Ομοιοπαθητική: Τι να πω και εγώ δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να πιστέψω αυτά τα φάρμακα που φέρνουν περισσότερο σε μαντζούνια. Αλλά υποτίθεται ότι είμαι ζωντανή απόδειξη ότι η ομοιοπαθητική πιάνει σε μωρά. Όταν ήμουν μωρό τη δεκαετία του ’80 είχα χρόνια πνευμονολογικά προβλήματα και ο παιδίατρος μετά από μπουκάλια κορτιζόνης και διάφορες θεραπείες είπε στους πρόθυμους για τα πάντα γονείς μου να δοκιμάσουν ομοιοπαθητική γιατί υποτίθεται στα μωρά το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται καλύτερα. Το θέμα είναι ότι από τότε έστρωσα και από τα αδέρφια μου ήμουν ο λιγότερο φιλάσθενος.

 245. Περί Ανάβρας Μαγνησίας

  Από τα λινκς συμπεραίνω πως όχι μόνο είναι αυτάρκης αλλά έχει και έσοδα!

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%AC%CE%B2%CF%81%CE%B1_%CE%9C%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82

  http://www.agronews.gr/diatrofi-agrotourismos/topoi-kai-periigiseis/arthro/111383/autarkeia-kai-viosimotita-sto-horio-anavra-magnisias-/

  http://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/item/224101-Anabra-Magnhsias-To-chwrio-me-mhdenikh-anergia

  Μακάρι νάναι έτσι και η ευημερία της κοινότητας νάναι τόσο πλούσια, όσο αποτελεσματικές είναι οι δημόσιες σχέσεις της. 😉

 246. Του το σπάσανε.

 247. Λ said

  άσχετο αλλά στα ρωσικά η πορσελάνη έναι φαρφόρ κα είναι δάνειο από τα περσικά μέσω της τουρκικής.

 248. Μαρία said

  244
  Για το γερμ. σύστημα πάντως έχεις χάσει επεισόδια. Έχω ενημέρωση απο πρώτο χέρι, όχι απο ελληνικό μεταναστευτικό αλλά απο γνήσιο γερμανικό. Σε ότι αφορά τους ασθενείς ρώτα κάποιον για αιματηρά εξιτήρια στα δημόσια νοσοκομεία.Οι γιατροί και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό, όσο μόνιμο έχει μείνει, την έχει κοπανήσει σε βορειότερα μέρη δίνοντας ψωμί στους δικούς μας είλωτες.
  Για μια ιδέα http://www.dw.de/%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/a-16968541 Είναι το συστηματάκι Βορίδη-Αδώνιδος.

 249. physicist said

  #249. — Δεν έχω χάσει επεισόδια, Μαρία. Το ξέρω καλά το σύστημα και είναι από τα καλύτερα που ξέρω. Έχει διάφορα προβλήματα και διαρκώς παλεύει μ’ αυτά αλλά όποια σύγκριση κάνω με άλλα Εθνικά Συστήματα Υγείας βγαίνει από πάνω.

 250. Pedis said

  # 249 – μπα, θα έγινε κάποιο λαθάκι στην ατζέντα 2010. Τίποτα το σοβαρό. Μην δίνεις σημασία. Όλα είναι τέλεια. Ποτέ πριν όσο τώρα ο κάθε γερμανός δεν έπινε τη μπίρα του ανέμελα κι ευτυχισμένα.

 251. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 252. 245. Το deal της Ανάβρας ήταν καλό και πληρώθηκε καλά και δόθηκε χρήμα άφθονο για να αναπτύξει παράλληλα και άλλους τομείς. Και τα κατάφερε και μπράβο της! Ο πρώην Δήμαρχος της, τώρα κάνει διαλέξεις με τα λογότυπα των εταιρειών που πλήρωσαν αυτή την ανάπτυξη να μένουν στις διαφάνειές του χωρίς λόγο για πολλή ώρα όσο εξηγεί σε μη ειδικούς και με τελείως παιδιάστικα επιχειρήματα το τι πλούτος είναι οι Α/Γ και πόσο βοήθησαν την περιοχή του. Η νομοθεσία πλέον δεν δίνει παρα ψίχουλα ως αντισταθμιστικά στους Δήμους που εγκαθίστανται Α/Γ, αλλά πολλοί Δήμαρχοι και ντόπιοι παράγοντες ακόμα «τσιμπάνε» ακούγοντας και το «θαύμα της Ανάβρας» και από το «πετάω τα σκουπίδια στα ρέματα και τα καίω σε άθλιες παράνομες χωματερές» ή /και τα βοθρολύματα στη θάλασσα, γίνονται ξαφνικά οικολόγοι και νοιάζονται για την «κλιματική αλλαγή».
  Πάντως το 2011 νομίζω, το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής (δεν είναι κοινότητα Ανάβρας πια αλλά Δήμος Αλμυρού νομίζω) γνωμοδότησε ΑΡΝΗΤΙΚΑ σε νέα εγκατάσταση Α/Γ και δεν προτίμησε να συνεχιστεί το «θαύμα»…

 253. Y. G. said

  219 – Πεδις, ειπατε:

  » Μεταξύ
  – των φτωχών, παραπλανημένων, ημιαναλφάβητων, βομβαρδισμένων […] και
  – μορφωμένων, ωφελημένων […], που τα βρήκαν σχεδόν όλα έτοιμα, έχουν τον τρόπο και τα μέσα να σκεφτούν και πιστεύουν στην κυρίαρχη πρόληψη […]

  η λιγοστή συμπάθειά μου πάει σε εκείνους της πρώτης κατηγορίας προληπτικών που φαίνεται να είναι πιο «αθώοι» […]»

  Σας ρωτω με ολο το σεβασμο και αγνη περιεργεια, γιατι μου κανουν τρομερη εντυπωση οι δυο πολωμενες σας κατηγοριες που παρουσιασατε:

  Εσεις σε ποια απο τις δυο κατηγοριες θεωρειτε οτι ανηκετε, η’ ειστε σε μια τριτη κατηγορια που εχει πανοραμικη θεα τις αλλες δυο και, αν ναι, ποια ειναι αυτη η τριτη κατηγορια;

 254. maniatolesvios said

  παιδια η ομοιπαθητικη ειναι μεγαλη απατη. και οι ιδιοι παραδεχονται οτι δεν υπαρχει ουτε ενα μοριο δραστικης ουσιας στο φαρμακο, ειναι δηλαδη σκετο νερο, αλλα το νερο λενε «θυμαται»…. εχει επιρρεαστει δηλαδη απο το μοριο που καποτε ειχε μεσα. ουτε με πολλη φαντασια…
  Νικοκυρη τα φαρμακεια μπορουν να αλλαζουν τα φαρμακα αν ο γιατρος δεν εχει γραψει επι τουτου με εμπορικη ονομασια, και υπαρχει οριο ποσες εμπορικες ονομασιες μπορει να γραψει το μηνα. η συνηθισμενη συνταγη γραφει ουσια μονο.
  σημερα συμφωνω απολυτα με τον φυσικο στην ομοιοπαθητικη και τα γενοσημα. ανησυχω… λες να γινομαι δεξιος? (χαμογελο)

 255. Pedis said

  # 254 – έχει ακόμη μπόλικο χώρο στο ορθογώνιο συμπλήρωμά τους. Δεν έχει και πολυκοσμία. Από μία μεριά ευτυχώς, από την άλλη, πίκρα. Υμείς , κατά πού κάνετε;

 256. Y. G. said

  256 – Υπεκφευγετε τωρα αλλα τελος παντων…

  «Ημεις» κανουμε κατα την μερια των φτωχών και υπεραλφάβητων.

  Υμεις;

 257. Pedis said

  # 257 – Α, δεν είναι αυτό το πόιντ, αγαπητέ, δεν έχει σημασία τι είναι ο καθένας, αλλά ποιους υποστηρίζει, είτε «άθελά του» ως αδαής δεισιδαίμων που προσκυνάει παπάδες και μάγους είτε ηθελημένα και πεπεισμένα, ως μορφωμένος γενίτσαρος στην αυλή του Φρίντμαν. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το όφελος, που είναι η υποταγή στη μοίρα, στη τέλεια φυσική ή θεική (συχνά και τα δύο) τάξη πραγμάτων, το έχουν άνθρωποι από την ίδια κλίκα, ως συνεταιράκια.

  Ε, τι λέτε, δεν υπάρχει χώρος έξω, πέρα και πάνω από αυτό το σκατολοίδι;

 258. Λ said

  Διαβάζω εδώ ένα άρθρο στην daily mail με τίτλο has haddock had its chips? Λέει ότι το είδος πάει να εκλείψει γιατί η Βόρεια θάλασσα τα τελευταία 40 χρόνια ζεσταίνεται 4 φορές γρηγορότερα σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

 259. 241 Εκεί; Στην Αμάσεια;

 260. Μαρία said

  260
  Ναι, ναι, κατεβαίνοντας προς θάλαττα.

 261. Τι καλά! Κάποιος μου έλεγε ότι είναι η ωραιότερη πόλη της Τουρκίας. Τσάκω αυτό και δες και τα προηγούμενα: http://koupepkia.blogspot.gr/2009/11/4.html

 262. Alexis said

  #209: Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Και, γενικά μιλώντας, δεν πρέπει να μπαίνουν όλα τα ΓΤΟ στο ίδιο τσουβάλι της αβασάνιστης καταδίκης.

  #248: Ε, ναι βρε συ, τώρα που το ‘λες θυμήθηκα ένα παλιό παιδικό παραμύθι που μιλούσε για φαρφουρένια φλυτζάνια.
  Πιθανόν να ήταν και το «Αηδόνι του Αυτοκράτορα» δεν ξέρω…
  Ο καλός μεταφραστής για κάποιο λόγο δεν είχε μεταφράσει «πορσελάνινα» και έγραφε «φαρφουρένια».
  Εννοείται πως, ως πιτσιρίκι, δεν καταλάβαινα τι σημαίνει η λέξη…

 263. Μαρία said

  262
  Μερσί, θα το μελετήσω.
  Έτσι φαίνεται.
  https://www.google.com/maps/place/Amasya,+%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1/@40.655323,35.834631,3a,75y,90t/data=!3m5!1e2!3m3!1s71784795!2e1!3e10!4m2!3m1!1s0x40876e4f7cbd9773:0x1916fc24a6992dcf!6m1!1e1?hl=el

 264. physicist said

  #264 και σχετικά. — Κοίταξα από περιέργεια φωτογραφίες από την Αμάσεια και θέλω να πάω κι εγώ. Χωρίς πλάκα, ο συνδυασμός φύσης και αριχτεκτονικής μοιάζει θαυμάσιος, όσο κι αν οι φωτογραφίες είναι πάντα από τα πιο καλά μέρη κι επομένως μεροληπτούν.

  Μαρία, θα πας να δεις και τον Οθωμανό που βγάζει σέλφη ή δεν θα βρεθείς καθόλου από κει;

 265. sarant said

  Μαρία, καλά να περάσεις!

  263 Κάποτε ήταν αρκετά γνωστό το «φαρφουρένια», μήπως ήταν πιο παλιά η μετάφραση;

 266. Μαρία said

  265
  Αυτός ο παλιός μαχαλάς απ’ ότι φαίνεται είναι ο γραφικός. Στην υπόλοιπη το κτισμένο περιβάλλον μάλλον μάπα θα είναι αλλά θα σώζει την κατάσταση το ποτάμι που τη διασχίζει.
  Θα μείνουμε ένα βράδυ πηγαίνοντας απ’ την Άγκυρα στη Σαμψούντα.

 267. Alexis said

  #266: Ε ναι, όταν λέω πως το διάβασα ως πιτσιρικάς, καταλαβαίνεις πόσο παλιά ήταν η μετάφραση 🙂

 268. physicist said

  Μμμμμ … ίσως, τα μοντέρνα κομάτια είναι συχνά μάπες αλλά έστω κι έτσι, αυτός ο μαχαλάς είναι στ’ αλήθεια άλλο πράγμα. Πολύ μ’ άρεσε στις φωτογραφίες, και με φως μέρας και τη νύχτα.

  Μακάρι να σας κάνει και καλό καιρό. Να μας πεις μετά πώς ήτανε, ε;

 269. Μαρία said

  269
  Να πάμε πρώτα και να γυρίσουμε με το καλό -θα φτάσουμε μέχρι το Καρς- και μετά θα σας πω.

 270. physicist said

  #270. — Έτσι. Νάχετε καλά ταξίδια και να περάσετε καλά!

 271. 212,
  Μια μικρή διευκρίνιση, που δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία του σχολίου:
  Στην ίδια δραστική ουσία βασίζονται το Ντεπόν και το Τάιλενολ (παρακεταμόλη στην Ευρώπη, ακεταμινοφαίνιο στις ΗΠΑ). Η ασπιρίνη είναι ακετυλοσαλικυλικό οξύ (όπως στο παλιό ανέκδοτο που κάποιος ζήταγε ασπιρίνη, κι ο φαρμακοποιός δεν καταλάβαινε, μέχρι που άκουσε το μακρόσυρτο όνομα της ουσίας).
  Υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσά τους στον τρόπο δράσης.

 272. spiral architect said

  Σας ακούγεται καλό το παρακάτω πρότζεκτ; Άραγε πόσο στοίχισε; Ο ήλιος (και ο αέρας) είναι δωρεάν; Αν ναι, γιατί δεν φθηναίνει η τιμή του ρεύματος;
  The project took cheap mass-produced solar panels and sandwiched them between layers of glass, silicon rubber and concrete.
  This version can have a fire brigade truck of 12 tonnes without any damage, said Arian de Bondt, a director at Ooms Civiel, one of consortium of companies working together on the pilot project.

 273. Παναγιώτης Κ. said

  Στη Θεσσαλονίκη έχω ακούσει να αποκαλούν «φουρφούρι» τον επιπόλαιο, τον ευμετάβλητο καθώς επίσης και τον αβαθή ως προς τις απόψεις που διατυπώνει. Δεν είναι όμως πολύ διαδεδομένο.Είναι προσεκτικοί φαίνεται οι άνθρωποι γιατί, εύκολα οι χαρακτηρισμοί που εκτοξεύουμε, λειτουργούν ως μπούμερανγκ.

 274. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  H ωραιότερη πόλη της Τουρκίας είναι η Ιστάνμπουλ! (ειδικά αν είχε 5-6 μύρια λιγότερους…θα ήταν ιδανική!)

 275. Y. G. said

  258 – «[…] δεν έχει σημασία τι είναι ο καθένας, αλλά ποιους υποστηρίζει […]»

  Αν καταλαβα καλα, οριζετε – αναπαυτικα καθισμενος στην πολυθρονα σας – δυο πολους, τους μεν και τους δε, τους καλους και τους κακους, τους Α και τους Β. Την γκριζα περιοχη αναμεσα στους Α και Β την χωριζετε οπως ειναι αναμενομενο, σε δυο κατηγοριες – υποστηρικτες των Α και υποστηρικτες των Β. Και μπραβο σας. Αλλα, οπως λεει και ο μεγαλος δυτικος φιλοσοφος Μπαγκς Μπανυ «of course you realise this means war».

 276. sarant said

  224 Προφανώς επειδή γυρίζει «όπου φυσάει ο άνεμος»

 277. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  272 – Δίκιο έχεις, είχα την εντύπωση ότι έχουν την ίδια βάση, έμαθα και κάτι καινούριο.

 278. Pedis said

  # 276 – δεν καταλαβαινόμαστε. Διάβαζε όποιο μικιμάους αγαπάς. Αλλά κάνε ανταλλαγή τευχών με άλλους.

 279. Avonidas said

  Τρίτον, έτσι κι αλλιώς αλλαγή του κλίματος δεν υπάρχει και όλα είναι κόλπο για να κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες.»

  Ποιος ήρθε; 😮

  Κάθε μέρα που περνάει, αυτή η χώρα όλο και ανεβαίνει στην κλίμακα της γελοιότητας. Όταν οι πιο λυσσαλέες αρνήσεις της κλιματικής αλλαγής προέρχονται από το οργανωμένο βιομηχανικό-πολιτικό σύμπλεγμα της Αμερικανικής δεξιάς, η θεωρία συνωμοσίας ότι την κλιματική αλλαγή την προωθούν οι «κεφαλαιοκράτες» είναι κάτι παραπάνω από καταγέλαστη.

  Και λυπάμαι, αλλά οι αντιρρήσεις ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει είναι επιπέδου Δημιουργισμού, και το επιχείρημα «μα, δε βλέπεις τι κρύα έβαλε ανοιξιάτικα;» είναι της ίδιας συνομοταξίας με το «αν ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, γιατί υπάρχουν ακόμα πίθηκοι;»

  «Ανθρωπογενής»; Ίσως και να μην είναι, με την έννοια ότι δεν παράγουμε παρά ένα μικρό (αλλά υπολογίσιμο πλέον) τμήμα των αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά πείτε μου, αν ένας θεόρατος βράχος είναι στο τσακ να κατρακυλήσει σε ένα γκρεμό, είναι καλή ιδέα να πάμε και να του κάνουμε ένα τζικ με το δάχτυλο; Κι άλλωστε, ούτε κι οι σεισμοί κι οι πλημμύρες είναι ανθρωπογενή φαινόμενα, φροντίζουμε ωστόσο να θωρακιστούμε απέναντί τους όσο καλύτερα μπορούμε.

  Όσο για το ελληνικό τοπίο (το κοινωνικό, εννοώ), τι να σχολιάσω. Πονάει, ρε παιδιά, πονάει αφάνταστα, να ζεις σε μια χώρα φτιαγμένη από ήλιο κι άνεμο, που 9 στις 10 τη βρέχει το κύμα, και να είσαι πάτος σε όλες τις καθαρές μορφές ενέργειας. Πονάει, να έχει βγάλει αυτός ο τόπος επιστήμονες και μηχανικούς 30 και 50 χρόνια μπροστά από την εποχή τους, να έχουμε ΠΡΩΤΟΙ σχεδόν στην Ευρώπη παρουσιάσει λύσεις καθαρής ενέργειας, κι όλες να κιτρινίζουν σε συρτάρια υπουργείων, γιατί ο κάθε Ελληνάρας δεν θέλει να βλέπει φουρφούρια από το παράθυρό του, ή γιατί «η αντανάκλαση από τις γεννήτριες αγριεύει τα κατσίκια» (όχι, δεν το έβγαλα απ’ το κεφάλι μου…)

  Κοινώς, τρίχες, μικρότητες και ακτιβισμός του κώλου. Όσο για την ιδέα να βάλουμε ο καθένας από μια γεννήτρια στην ταράτσα μας, υποκλίνομαι! Καταπληκτικός, φοβερός, μοναδικός τρόπος να ελαχιστοποιήσεις την απόδοση, κι αντί να πας να βάλεις τη συστοιχία στην κορυφογραμμή, ή όπου τέλος πάντων έχει δυνατό και σταθερό άνεμο, να βάλεις ένα εκατομμύριο παιδικούς ανεμόμυλους στο γούπατο του λεκανοπεδίου!

  Μας φταίει η κακή Ευρώπη μετά…

 280. Avonidas said

  Οι αντίπαλοι των αιολικών πάρκων αποκαλούν «βιομηχανικές» τις εγκαταστάσεις αυτές, επειδή, κατά κανόνα, παράγουν ενέργεια πολύ περισσότερη από αυτήν που θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής όπου βρίσκεται το πάρκο -η περίσσεια ενέργειας θα «εξάγεται». Όχι στο εξωτερικό, αλλά θα διοχετεύεται στο σύστημα της ΔΕΗ.

  Πωω, πωω, έγκλημα!! Περίσσευμα; Πώς τολμάμε να βγάζουμε περίσσευμα, δεν ξέρουμε ότι είναι της μόδας τα ελλείμματα; 😛

 281. Νίκος Α. said

  Όχι. Υπάρχουν πόροι, ακόμα ευτυχώς, που είναι κοινό αγαθό. Πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη με αποτελέσματα σχετικά με την αποδοτικότητα και συντήρηση και όχι σπασμωδικές κινήσεις του τύπου ο κάθε Δήμαρχος παίρνει μια πρωτοβουλία και σπέρνει όπου γουστάρει φουρφούρια. Όπως έγραψα, τουλάχιστον οπτικά, αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο ειδικά στις κορυφογραμμές. Δεν μπορούν να στοιχηθούν εξαιτίας του ανώμαλου εδάφους και π.χ. στην Τρίπολη είναι περιπου 10 και φαίνονται από όλο τον νομό. Πρέπει να εξασφαλιστεί επίσης ότι οι όποιες αλλοιώσεις δεν είναι μη αναστρέψιμες. Εκτός αυτού οι κυβερνήσεις μας δεν έχουν δώσει και δείγματα σοβαρότητας όσον αφορά την συνέχιση και τον έλεγχο μιάς πολιτικής. Ο ένας αναιρεί τις πολιτικές του προηγούμενου σε έναν αέναο κύκλο. Δες πως σαπίζουν τα Ολυμπιακά ακίνητα και τόσα άλλα έργα ή πόσα χρόνια ψάχνουμε που θα γίνει ο ΧΥΤΑ μέχρι που η τεχνολογία έγινε παρωχημένη…

 282. Avonidas said

  #282. Ωραία, να υπάρξει σχεδιασμός, να υπάρξει και μελέτη. Αλλά ειλικρινά, τι θέλουμε, να βάλουμε ανεμογεννήτριες και να μην φαίνονται από πουθενά; Τόσο άσχημες είναι πια; Πιο άσχημες, ας πούμε, από ένα ξεκοιλιασμένο βουνό;

 283. Νίκος Α. said

  Αν το ενεργειακό όφελος αξίζει τον κόπο ας βάλουμε. Αν και το «αιολικό πάρκο» σε μια επίπεδη επιφάνεια ακούγεται καλύτερο αλλά δε ξέρω αν φυσάει εκεί.

 284. sarant said

  280 Στη μεσαία σου παράγραφο εκφράζεις περίπου όσα λέγανε ο πατέρας μου κι οι φίλοι του (για το ‘είναι κρίμα…’)

 285. 213 και μετά

  Στο In.gr διαβάζουνε 40άκο αλλά την καημένη την Αμάσεια δεν την έχουνε ακουστά.

  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231407497

 286. spiral architect said

  Αβονίδα δεν διάβασες κάποια προηγούμενα σχόλια που λένε μέσες-άκρες ότι, δεν μπορείς να υποκαταστήσεις 2, 3, ή 5 GW από θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ισόποση ή και πολλαπλάσια από ΑΠΕ. Υπάρχει ένας όρος που οι Η/Μ τον αποκαλούν στρεφόμενη εφεδρεία και είναι ο πλέον σημαντικός για την ευστάθεια (και κατά συνέπεια την ομαλή ηλεκτροδότηση) των δικτύων, πράγμα που δεν έχουν τα ΑΠΕ, γιατί παράγουν όταν φυσάει (ή την ημέρα τα Φ/Β) και όχι όποτε θες εσύ να ψήσεις καφέ ή να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο. Αυτό λέγεται στοχαστικότητα των ΑΠΕ και υποκαθίσταται από ταχεία ανάληψη υπολειπόμενης ισχύος από μονάδες ΦΑ, όταν τα ΑΠΕ υπολειτουργούν.

  Μαγικές λύσεις στην αλυσίδα Παραγωγή – Μεταφορά – Διανομή και Κατανάλωση ΗΕ δεν υπάρχουν. Αν θέλουμε λιγότερη ρύπανση, λιγότερο CO2, λιγότερους υδρατμούς, κλπ, τότε αφού εφαρμόσουμε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και συνάμα εφαρμόσουμε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, στα πλαίσια πάντα της οικονομικής βιωσιμότητας, αν θέλουμε περισσότερη εξοικονόμηση θα αρχίσουμε να κατεβάζoυμε διακόπτες λόγω ανεπάρκειας ισχύος. Αν θέλουμε λιγότερο ή καθόλου CO2 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τότε θα αναγκαστούμε να κάνουμε πυρηνικούς σταθμούς ή ξερωγώ συντηκτικούς όποτε και αν τεθούν αυτοί σε εμπορική λειτουργία, ή θα είμαστε εξαρτημένοι από τον κάθε Πούτιν και Αλίγιεφ.

  Εν κατακλείδει o αέρας και ο ήλιος δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο πρωτογενούς ενέργειας-καυσίμου. Είναι τζάμπα όπως κάθε φυσικό φαινόμενο, αλλά η μετατροπή της ενέργειάς τους σε ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει πανάκριβα, και ακόμη πιο ακριβά πληρώνουμε την στοχαστικότητά τους με εισαγωγές ΦΑ για ηλεκτροπαραγωγή.

 287. physicist said

  Μετά και τις δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με τη μετάδοση του HIV και τον ρόλο των λειψάνων στην ίαση (Copyright Dr. M.), αισθάνομαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τις λέξεις του Αβονίδα: Αυτή η χώρα κατρακυλάει κάθε μέρα όλο και περισσότερο στην κατηφόρα της γελοιότητας. Έχει καταντήσει να γίνει ένας τεράστιος αχταρμάς αρλούμπας, παπαρολογίας, σαχλαμάρας, παραλογισμού, φαντασιώσεων, εθνικοθρησκοληψίας και πασοκίλας.

  Μπλιάχ.

 288. physicist said

  Ένας θεσμός ρε πστ μου, ένα όργανο, μία ανεξάρτητη φωνή, μία επιστημονική οργάνωση, ένας που να με πάρει ο διάολος, που να βγει να πει δυο κουβέντες όμορφες, δυο κουβέντες της προκοπής. Καθαρές και σωστές, χωρίς αρλούμπες, γλίτσα, γλείψιμο στους παπάδες, λαϊκισμούς και βλακείες. Ένας ρε γμτ.

 289. spiral architect said

  ….περίμενε έρχεται! 😛

 290. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  289. Υπάρχει ένας . Ο Βαρουφάκης! (αλλά ανέβασε το %$@&ευρώ ο αλήτης με τις κινήσεις του και καταστρεφόμαστε… 😦 EΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ . ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ! 😆

 291. Ριβαλντίνιο said

  @ 289 physicist

  Πάψε άθεε ! 😆

 292. physicist said

  Ωχ, Ριβ, ποιος είναι ρε παιδί ο φουκαράς που τρώει τη σφαλιάρα στη διηνεκές με την ατέρμονη λούπα;

  (Φάμπρικες του Σκύλου είναι αυτές, αυτός φταίει για όλα).

 293. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  293. Ήταν ένας άθεος πετρελαιάς που στο τέλος σκότωσε τον παπά …(απόδειξη ότι οι άθεοι είναι κακοί…και καπιταλίστες…και άπονοι…)

 294. Ριβαλντίνιο said

  @ 293 physicist

  Απ’το «θα χυθεί αίμα» ένας καραγκιόζος ψευτόπαπας χαστουκίζει ένα άθεο επιχειρηματία και ο τελευταίος τον ανέχεται μέχρις ότου…
  Αν βρω θα σου βάλω τι έκανε τον τσαρλατάνο.

 295. physicist said

  Ποιον παπά; Σε εκκλησία πέφτουν οι σφαλιάρες;

  Κάνω φοβερή πλάκα τον δέρνοντα, ο οποίος απ’ τον πού ζήλο να καρπαζώσει κάνει ημιπεριστροφή του σώματος και φυγοκεντρίζεται το τσουλούφι. Άγρια πράματα.

 296. Ριβαλντίνιο said

  @ 294 Νέο Kid L’errance d’Arabie

  Καλά να πάθει ο εξωμότης

 297. physicist said

  #295. — Α! Γι’ αυτό μίλησε για παπά ο Κίντος. Τι είναι, ταινία; Άσχετος λέμε.

  Να δώσεις σύνδεσμο, μπαλλαδόρε.

  (Απόψε έχει Ρεάλ-Γιούβε, εμείς εχτές φύγαμε με το κεφάλι ψηλά. Ελπίζω στους ασπρόμαυρους, φόρτσα Γιούβε!)

 298. Ριβαλντίνιο said

 299. There will be blood. Να το δεις.

 300. physicist said

  Αμ, αφού το λέτε και το συστήνετε τρεις νοματαίοι εγνωσμένης αισθητικής 😛 καλό θα είναι.

  (Σοβαρά το λέω, μην κοιτάς που γελάω).

 301. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  300. Nαι, να το δει! Να δει σε τι χάλια φτάνει τον άνθρωπο ο αθεϊσμός και η απληστία και η χρηματολαγνεία. (όλα του Σατανά! σαν την πόρτα και τα κλειδιά του Γουσού…)

 302. Και μούφα να ήτανε, θα άξιζε να το δεις για την ερμηνεία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις.

 303. physicist said

  Ναι μωρέ, δεν είδες, απ’ την πολλή την απληστία, δεν έχω πού να τα βάλω. Μέχρι και πισίνα με φλουριά έφτιαξα σαν το θείο Σκρουτζ.

  Δεν θα σε πετύχω πουθενά εσένα ωρέ ζαγάρ; 😉

 304. Ριβαλντίνιο said

  http://en.wikipedia.org/wiki/There_Will_Be_Blood

  Δυσκολεύομαι να την βρω ολόκληρη γκαμώτι.

  Να μερικές σκηνές

  Aν η Μπάγερν είχε Ριμπερί και Ρόμπεν δεν έχανε. Σήμερα μακάρι να νικήσει η Γιούβε.

 305. Y. G. said

  279 –

  «δεν καταλαβαινόμαστε.»

  Οντως.

  » Διάβαζε όποιο μικιμάους αγαπάς. Αλλά κάνε ανταλλαγή τευχών με άλλους.»

  Ο καθενας στο επιπεδο του και με τα οπλα του. Σας ευχομαι καλο αγωνα.

 306. physicist said

  Θενξ, Ρίβε, θα τα δω.

  Απ’ την άμυνα το χάσαμε το παιχνίδι, νομίζω εγώ, κι απ’ τους φοβερούς Μέσι-Νεϋμάρ. Δίκαια πέρασε η Μπάρτσα, κι ούτε ο Ρόμπεν με τον Ριμπερύ θα τόσωζαν για μας.

  Κι εγώ με τους ασπρόμαυρους του Τορίνο απόψε!

 307. Y. G. said

  287 –

  Σπιραλ, Θεϊκο το Υes PΜ βιντεο –> Γκλομπαλ μπλαντυ γορμινγ, θενκ γιου βερυ ματς 🙂

 308. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  291 – Γέρο λαδά, όταν έφυγες για την αραπιά ήταν eyro-usd 1,20, χαλαρά κερδίζεις 6 σέντσια, άσε που θα ξαναπάει κάτω απο 1,10 οσονούπω, (κράτα τα ντόλαρς)
  και λές τον άθεο Φυσικό, άπληστο, χρηματολάγνο και καπιτάλα, χειρότερος κι απ΄τον Σκρούτζ έγινες μέσα σε 5 μήνες (χαμόγελο) για να μη πώ για το Σαμαρικό σύνθημα (διπλό χαμόγελο).

 309. Avonidas said

  #288. Έχει καταντήσει να γίνει ένας τεράστιος αχταρμάς αρλούμπας, παπαρολογίας, σαχλαμάρας, παραλογισμού, φαντασιώσεων, εθνικοθρησκοληψίας και πασοκίλας.

  Φυσικέ, πρόσθεσε σ’ όλα τούτα κι ότι περίμενα σήμερα με τις ώρες το λεωφορείο, διότι οι τράγοι είχαν βγάλει εκδρομή τα κόκκαλα της Μπάρμπαρα.

  Κι εκεί που ξεροστάλιαζα στη στάση, που λες, σκεφτόμουν, ωρέ τι ζώον που είμαι που κοπανιέμαι να τελειώσω τη διατριβή, και ξημεροβραδιάζομαι να γράφω για scaling laws και effective actions και κολοκύθια μέντολες. Θα σύρω κει χάμου έναν τράγο στην αίθουσα παρουσιάσεων, θα του κόψω το λαιμό και θα ραντίσω με το αίμα του την 7μελή, κάνοντας και μια επίκληση στον Βάαλ, τον Άποφι, τον Κοετζαλκοάτλ, ξέρωγω θα βρω, να περάσει και το paper, κι όλα μέλι-γάλα 😉

  …ε, τι να κάνουμε, σήμερα είναι αντιμνημόνιο το μπλοκ — μέχρι να μας φορέσει νααα ένα μνημόνιο ο χερ Σόιμπλε, δηλαδή, και να μείνουμε με το κρανίο της Μπάρμπαρα στο χέρι 😛

 310. Νίκος Α. said

  295 Γιός του δεν ήταν;

 311. giorgos said

  Καί σέ άλλες χώρες η επίσημη θρησκεία είναι ή «ορθοδοξία» όμως μόνο εδώ γίνονται αυτά τά καραγκιοζιλίκια .

 312. Παύλος said

  @305
  Υπάρχουν άφθονα torrent 😉

 313. Παύλος said

  Και στο yt:

 314. Παύλος said

  Λάθος…

 315. Ριβαλντίνιο said

  @ 311 Νίκος Α.
  Αν θυμάμαι καλά δεν ήταν.

  @ Παύλος
  Το έψαχνα στα γρήγορα στο γιουτιούμπι και στο dailymotion.

 316. «Επίσημη» θρησκεία, Giorgo (312), δεν νομίζω πως είναι πουθενά αλλού η Ορθοδοξία, διότι στις χώρες όπου κάποτε ήταν πέρασε ο άθεος κομουνισμός, και η μετέπειτα αντίδραση δεν έφτασε στο σημείο να την ξανακαθιερώσει. «Επικρατούσα» θρησκεία, δηλαδή πατρογονική θρησκεία της (μεγάλης) πλειονότητας του πληθυσμού, ναι. Και σε άλλες χώρες γίνονται πολύ χειρότερα καραγκιοζλίκια (αυτομαστιγώσεις και σταυρώσεις στο Μεξικό και στις Φιλιππίνες, π.χ., για να μείνουμε στους Χριστιανούς και να μη φτάσουμε σε Ινδούς και Σιίτες).

 317. Γιώργος Πρίμπας said

  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231409951

 318. Νικος Κ. said

  Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του εκπληκτικού 4-θέσιου Δημοτικού σχολείου Φουρφουρά, «το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων», (αξίζει μια ηλε-επίσκεψη)

  https://fourfourasweb.wordpress.com/%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CF%82/

  Φουρφουράς

  Τι να πεί κανείς και για τον Φουρφουρά! Το χωριό το οποίο φιλοξενεί και το δημοτικό μας. Το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Αμαρίου με μεγάλη ιστορική αξία. Βυζαντινοί και Ενετοί άφησαν πίσω τους εκπληκτικές εκκλησίες και κτίσματα. Το πιο πικάντικο σημείο της ιστορίας του όμως , είναι το όνομα του. Για αυτούς που προτιμάτε τις ζουμερές επεξηγήσεις, ο Φουροφυράς πήρε το όνομα του από τους δυνατούς ανέμους που φυσούν στο χωριό. Και όταν λέμε δυνατούς…Πιστέψτε με. Είναι δυνατοί! Αφού φανταστείτε τα πιο αδύνατα παιδιά τα δένουμε με πέτρες στο διάλειμμα.

 319. sarant said

  Είχα περάσει από εκει!

 320. Το νησί των αντιθέσεων…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: