Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φιλολογικά μακροβούτια και άλλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 16 Μαΐου, 2015


Καθώς ξεκινούσα να γράφω, φοβόμουν πως η σημερινή μας πιατέλα θα ήταν κάπως πιο λιτή από τις συνηθισμένες σαββατιάτικες, αφενός επειδή μέσα στη βδομάδα είχα ταξίδι και αφετέρου επειδή χτες είχα την παρουσίαση των βιβλίων μου στην Καλλιθέα κι έτσι το άρθρο γράφτηκε αρκετά νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως.

Ωστόσο, τελικά στείλατε ή βρέθηκε αρκετό υλικό, κι έτσι δεν κινδυνεύουμε να μας κατηγορήσει για «ελλιπή μερίδα» ο αστυνόμος του Καρυωτάκη. Και ενώ το πιάτο έχει αρκετά νόστιμα μεζεδάκια, ένα από αυτά το έκρινα άξιο να δώσει τον τίτλο στο άρθρο.

* Αλλά πρώτα, ένα ορντέβρ.

Ξεκινάμε λοιπόν με μιαν ακυρολεξία ολκής, που μάλιστα προέρχεται από μια από τις βαριές, υποτίθεται, πένες της ελληνικής δημοσιογραφίας -την Ιωάννα Μάνδρου, δικαστική συντάκτρια της Καθημερινής και του Σκάι. Σε ρεπορτάζ για τους γονείς της Άννυς γράφει:

Η δικογραφία που θεμελιώνει και αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία και μαρτυρίες το πρωτοφανές έγκλημά του, καταδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο ίδιος ομολόγησε υπό το βάρος των αποκαλύψεων και ενώ δεν μπορούσε πλέον να προβάλλει παραμυθίες για την τύχη του άτυχου παιδιού. Οτι δηλαδή εξαφανίστηκε και άλλα σχετικά.

Η φίλη που το ψάρεψε σχολιάζει στη Λεξιλογία:

Προφανώς γι’ αυτήν η λέξη «παραμυθία» σημαίνει το παραμύθι, αλλά στο πιο σικ, όπως αρμόζει σ’ ένα σοβαρό ρεπορτάζ.

Παραμυθία, βέβαια, είναι η παρηγοριά. Αλλά όταν για κάποιους δημοσιογραφία σημαίνει παραμύθιασμα, λογικό είναι να αποκτά κι η παραμυθία τη σημασία του παραμυθιού.

* Και πάμε στο φιλολογικό μας μακροβούτι, που το ψάρεψα στη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κατά της απόφασης του Υπουργείου για περικοπή μίας ώρας από τη Λογοτεχνία της Γ’ Λυκείου προκειμένου να διδάσκεται η Ιστορία των Κοινωνικών Επιστημών.

Να πω, πάντως, ότι θεωρώ άστοχη την απόφαση του κ. Κουράκη, αν μη τι άλλο για πρακτικούς λόγους. Αν δεν σφάλλω (και διορθώστε με, σας παρακαλώ), με την αφαίρεση της μίας ώρας από τη Λογοτεχνία το ένα δίωρο μάθημα μετατρέπεται σε δύο μονόωρα. Όπως μού λένε πολλοί μάχιμοι εκπαιδευτικοί, μονόωρο ίσον μηδέν, ειδικά αν πέσει σε μέρα που χάνονται μέρες ή ώρες για γιορτές κτλ.

Αλλά και έτσι να μην είναι, με ενοχλεί πολύ που η αριστερή κυβέρνηση, σε ένα θέμα που, επιτέλους, ούτε τον προϋπολογισμό επιβαρύνει, ούτε είναι απαίτηση των πιστωτών μισθωτών μας, ακολουθεί πολιτική και πρόχειρου εντυπωσιασμού και συντηρητική -διότι, επιτέλους, αν έπρεπε να αφαιρεθεί από κάποιο μάθημα μία ώρα την εβδομάδα, αυτό μόνο τα Θρησκευτικά μπορούσαν να είναι.

* Ας προχωρήσουμε όμως στη διαμαρτυρία της ΠΕΦ, η οποία ουσιαστικά δίνει δίκιο στην αφαίρεση της μιας ώρας (ει δυνατόν και περισσότερων), μια και ξεκινάει με το εξής θηριώδες μακροβούτι:

Με οργή και οδυνηρή έκπληξη η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) πληροφορήθηκε την αιφνιδιαστική και χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση -όπως θα περίμενε κανείς από τη νέα Κυβέρνηση- προταθείσα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, μείωση, κατά μία ώρα, του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και τη διάθεσή της  στο μάθημα της Κοινωνιολογίας (Ιστορία των Κοινωνικών Επιστημών), με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πρέπει να αποκτήσουν κριτική συνείδηση επί των καίριων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά ολόκληρη η πρώτη παράγραφος, δηλαδή 79 λέξεις (αν μέτρησα καλά), είναι μία και μόνο πρόταση! Αλλά το μακροπερίοδο, αγαπητοί φίλοι της ΠΕΦ, θέλει επιδέξια χέρια, αλλιώς μπλέκετε στο μακροβούτι και τα κάνετε, φυσικά, μούσκεμα. Στην προκειμένη περίπτωση ο βουτηχτής έχασε τον προσανατολισμό του κάπου μετά τη δεύτερη παύλα. Παρεμπιπτόντως, στην ασύντακτη αυτή πρόταση το κόμμα που έχω μαυρίσει και υπογραμμίσει (μετά τον Κουράκη) είναι εντελώς αδικαιολόγητο. Οπότε, εμπειρικός κανόνας: αν αναγκάζεσαι να βάλεις ένα λάθος κόμμα για να γίνει κατανοητή η φράση σου, σκίσε το χαρτί και γράψε ξανά. Ας πούμε, πρόχειρα: … πληροφορήθηκε τη μείωση κατά μία ώρα … Η μείωση αυτή, που προτάθηκε από τον ΑΥΠ ΤΚ χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση, όπως θα περίμενε κανείς …
Και για να μη λείψει και η απλή και άδολη ανορθογραφία, θαυμάστε κι ένα «επ’ ωφελία» (τι σου λείπει φιλολογιάρη; δοτική με μαργαριτάρι) στην τελευταία παράγραφο, πάλι δίπλα σε μακροβούτι, μικρότερο αυτή τη φορά. Για να μην πούμε τίποτα για το κωμικά παραφορτωμένο ύφος του κειμένου (ας πούμε, «αλόγιστη λεηλασία» -λες και υπάρχει και λελογισμένη λεηλασία!)
Οπότε, είναι φόβος μην ειπούν στο στοχασμό τους αυτοί που θα διαβάσουν την ανακοίνωση της ΠΕΦ: αν είναι να μάθουν να γράφουν τέτοια ελληνικά οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, καλύτερα να μην κάνουν καθόλου φιλολογικά μαθήματα.
* Μπάμπης Παπαδημητρίου, κεντρικό δελτίο Σκάει, Δευτέρα βράδυ: «των τάσεων οι οποίες εντρυφούν εις τον ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά, εντρυφώ σε κάτι σημαίνει «επιδίδομαι, σε πνευματική κυρίως απασχόληση, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση», π.χ. «εντρυφά στη μελέτη της φιλοσοφίας». Κάτι άλλο ήθελε να πει ο Μπάμπης, ίσως παρεπιδημούν (ή ίσως ακόμα πιο περισπούδαστο, εμφιλοχωρούν, εγκαταβιώνουν, ποιος ξέρει) αλλά προδόθηκε από την ημιμάθεια.
* Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για «ψευτολεονταρισμούς της τελευταίας στιγμής». Όπως έχουμε όμως πει παλιότερα (τότε ήταν η έκφραση «δήθεν λεονταρισμοί» που είχε χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ), σύμφωνα με το λεξικό ΛΚΝ, λεονταρισμός είναι η «υπερβολική επίδειξη τόλμης και δύναμης με σκοπό τον εντυπωσιασμό, τον εκφοβισμό του αντιπάλου». Ο Μπαμπινιώτης δίνει συνώνυμο την ψευτοπαλικαριά. Άρα, οι ψευτολεονταρισμοί είναι ψευτο-ψευτοπαλικαριά, και αναρωτιέμαι αν το δεύτερο «ψευτο-» αναιρεί το πρώτο ή αν το ενισχύει.
* Η χαρτογράφηση της Νομανσλάνδης συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι, σε άρθρο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Φιλαδέλφεια διαβάζουμε ότι «Το τρένο εκτροχιάστηκε στην περιοχή Αμτρακ»  και πιο κάτω «Τρόμος στις ΗΠΑ μετά τον εκτροχιασμό τρένου στην περιοχή Αμτρακ κοντά στη Φιλαδέλφεια».
Φυσικά, περιοχή Άμτρακ δεν υπάρχει κοντά στη Φιλαδέλφεια, ούτε μακριά από τη Φιλαδέλφεια.  Η Amtrak είναι μια σχετικά γνωστή (ακόμα και σε μένα, που δεν σκαμπάζω πολλά αμερικάνικα) σιδηροδρομική εταιρεία. Ο κακόμοιρος ο συντάκτης διάβασε Amtrak derailment και θεώρησε καλό να εμπλουτίσει τη γεωγραφία της Νομανσλάνδης με μια νέα περιοχή. Παρακαλείται η ΓΥ να επιληφθεί του θέματος.
* Κι άλλο μαργαριτάρι για το ίδιο γεγονός. Σε άλλο άρθρο διαβάζουμε ότι: Ο δήμαρχος της Φιλαδέλφεια, Μάικλ Νούτερ, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο δυστύχημα. «Είναι το απόλυτο καταστροφικό χάος. Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου κάτι παρόμοιο», δήλωσε.
Πέρα από το «απόλυτο καταστροφικό χάος», που κάνει μπαμ από δω ίσαμε τη Φιλαδέλφεια πως είναι μετάφραση, προσέξτε και την ακλισιά «της Φιλαδέλφεια» για ένα απολύτως ελληνικό τοπωνύμιο αφού βέβαια η αμερικανική πόλη λέγεται έτσι μόνο στα ελληνικά. Αν θέλαμε να την πούμε αμερικάνικα, θα λέγαμε «Φιλαντέλφια» (εγώ ακόμα και τότε θα την έκλινα, αφού κλίνω επίσης «της Γιούτας» ή «της Φλόριντας», αλλά δέχομαι ότι δεν είναι τόσο ξεκάθαρο).
* Κι άλλη μια ακλισιά, που προς το παρόν τη χρεώνω στον Γιάνη Βαρουφάκη, αν και δεν αποκλείω εντελώς να είναι της ιστοσελίδας που καταγράφει τις δηλώσεις του -θέλω να πω, δεν τον άκουσα με τ’ αυτιά μου, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ «Για το εάν πρέπει να υπάρξει «Κούγκι», διερωτήθηκε «δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;». Συμπλήρωσε πως «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι», σημειώνοντας, πάντως, ότι «το θέμα είναι να μην χρειαστεί να γίνει Κούγκι».
Του Κούγκι; Για ποιο λόγο; Ακόμα κι αν είναι δάνεια λέξη (δεν ξέρω την ετυμολογία, αλλά έτσι μου μοιάζει) δεν έχει λόγο να μείνει άκλιτη, όσο κι αν η γενική είναι όντως δύσκολη. Το κιούπι, του κιουπιού, κι έτσι το Κούγκι του Κουγκιού (ή, στην καθαρεύουσα, του Κουγκίου, όπως οδός Κουγκίου λέγεται ο δρόμος στα Γιάννενα). Κι αν η γενική είναι δύσχρηστη, την αποφεύγεις, ας πούμε λες «δεν ντρέπομαι για το Κούγκι και την ιστορία του».
Προσθήκη: Τελικά, ο Βαρουφάκης αθωώνεται -δείτε σχόλιο αριθ. 17 όπου και το βιντεάκι. Είπε «του Κουγκίου» δηλώνοντας αμφιβολία για το αν είναι αυτή η σωστή γενική. Μπράβο του. Η ακλισιά χρεώνεται στους δημοσιογράφους.
* Μου έστειλαν ένα ειδησάκι από μια ιστοσελίδα που μοιάζει χρυσαβγίτικη. Για το επεισόδιο στον Κορυδαλλό διαβάζουμε ότι τα μέλη της ΣΠΦ «εισέβαλλαν» στην αίθουσα (διαρκώς, όλη τη μέρα) και, το πιο ωραίο, «απέρριψαν μπουκάλια και αντικείμενα προς τους κατηγορούμενους». Θα τα απέρριψαν με περιφρόνηση μάλλον ή ίσως μετά πολλών επαίνων.
* Και κλείνω με μια νέα παραλλαγή του μύθου των δηλώσεων του Κίσινγκερ, μια νέα απόρρητη (αλλά και «προφητική»!) δήλωση, που υποτίθεται ότι προέρχεται από απόρρητη έκθεση της Μοσάντ και στην οποία ο δαιμόνιος διπλωμάτης προέβλεψε, ήδη το 1983, ότι στις αρχές του 21ου αιώνα η Ελλάδα και η Κύπρος θα περνάνε κρίση και άλλα τέτοια.
Τόσο δαιμόνιος ήταν ο Κίσινγκερ, που επίτηδες έκανε τη δήλωσή του σε πανάθλια αγγλικά, για να αποπροσανατολίσει τους Έλληνες πατριώτες!
* Ή μάλλον, δεν κλείνω με τον Κίσινγκερ. Επί του πιεστηρίου, που λένε, ένας φίλος από τον χώρο της εκπαίδευσης μού έστειλε σε πεντέφι ένα έγγραφο του νέου πρύτανη του ΕΚΠΑ προς την πολιτεία. Μπορείτε να το δείτε εδώ.
Δεν ξέρω αν είναι εύλογο ή δίκαιο το αίτημα του κυρίου Πρύτανη, αλλά με ενοχλεί που το διατυπώνει με τόσο κραυγαλέα γλωσσικά λάθη. Στην αρχή της δεύτερης σελίδας, κάνει λόγο για κάποιες καθυστερήσεις, και λέει: «Μάλιστα σε κάποια Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΠΑ, δεδομένης και της εφαρμογής της διαθεσιμότητας το πρόβλημα αμβλύνθηκε ακόμη περισσότερο».
Ολοφάνερα, το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο. Δεν ξέρει ο κ. Πρύτανης τι σημαίνει το ρήμα ή είχε αλλού το νου του; Και δεν το κοίταξε το χαρτι κανένας χριστιανός δεύτερη φορά;
Και πιο κάτω, στην τελευταία παράγραφο, ακόμα πιο χοντρή πατάτα: «Επίσης, δράττουμε της ευκαιρίας, να σας ζητήσουμε τακτοποίηση του θέματος των αποσβέσεων…»
Προσοχή, είναι πληθυντικός αριθμός, δεν λέει «δράττομαι» με βόρειον φωνηεντισμό -αλλά, αγαπητέ, η στερεότυπη έκφραση είναι «δράττομαι της ευκαιρίας», άρα εδώ έπρεπε να είναι «δραττόμαστε της ευκαιρίας». Δράττω ενεργητικό (ή δράσσω) ήταν σπανιότατο στα αρχαία, και ανύπαρκτο στη συνέχεια.
Εκείνος ο Πελεγρίνης, πάντως, ελληνικά ήξερε.

 

Advertisement

153 Σχόλια προς “Φιλολογικά μακροβούτια και άλλα μεζεδάκια”

 1. LandS said

  Ποιες είναι οι απαιτήσεις «των μισθωτών μας» ; Εγώ ξέρω τις απαιτήσεις των πιστωτών μας. Άτιμο αυτό το συμπληρωτήρη, γιατί στη περίπτωση αυτή αυτόματο διορθωτή δεν το λες.

 2. LandS said

  Υπάρχει περιοχή Οσέ κοντά στη Νέα Φιλαδέλφεια;

 3. sarant said

  Καλημέρα Λαντς, ευχαριστώ για το πρώτο σχόλιο -και μπράβο που το πρόλαβες (είδες ο Μέφρι; ) γιατί θα’φευγα και θα έμενε η κοτσάνα.

 4. LandS said

  Δεν έλεγε Γαβριήλ και Αρκάδι;

 5. Γς said

  >θα λέγαμε «Φιλαντέλφια»

  Το βάζεις μετά ή δεν το βάζεις, κύριε πρόεδρε, στο Τζουκ Μποξ του ιστολογίου το
  «Ντρόμοι της Φιλαντέλφια» ;

 6. spiral architect said

  @0: Μου έστειλαν ένα ειδησάκι από μια ιστοσελίδα που μοιάζει χρυσαβγίτικη.

  Δεν μοιάζει. Είναι!

 7. Αγάπη said

  εμ αν κάνει ο πρύτανης τέτοια, δίκιο έχουν οι μαθητές:
  http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=36&aid=90549#.VVbwkVKLXIs

 8. Αγάπη said

  «… Ο σκελετός αυτός έφερεν ακόμη μεταξύ των πλευρών του την λάμαν ενός εγχειριδίου. Πρόκειται άραγε περί εγκλήματος; » από αστυνομικό δελτίο…
  Αλιεύθηκε εδώ http://www.protothema.gr/Stories/article/444341/margaritaria-apo-palia-dimosieumata-/

 9. Αγάπη said

  Σάββατο και είναι μέρα χαμόγελου
  Τυπογραφικά λάθη
  «Ευρέθη αδάμας τριάκοντα καραβίων» αντί καρατίων έγραφε μια εφημερίδα, ενώ άλλη διαπίστωνε πως «τον κ. υπουργόν δεν ηδυνήθη χθες να ίδη κανείς δημοσιογράφος, κυλιόμενον (αντί κωλυόμενον) υπό των διαφόρων φίλων του βουλευτών, οι οποίοι τον επεσκέφθησαν».
  «Ετελέσθη χθες δοξολογία εν τω Μητροπολιτικώ Ναώ χαρτοπαικτούντος (αντί χοροστατούντος) του Σ. Μητροπολίτη», ο οποίος παραλίγο να αφορίσει την εφημερίδα, ενώ λάβροι από τον θυμό τους έγιναν οι κρεοπώλες όταν μια εφημερίδα έγραφε πως «τα κέρατα (αντί κρέατα) τα οποία έχουν οι κρεοπώλαι της αγοράς είναι πολύ υπερτιμημένα». Ο «Ταχυδρόμος» της Αλεξάνδρειας ενημέρωνε τους αναγνώστες του πως «γενομένης ερεύνης ανεκαλύφθησαν δέκα πέντε χιλιόμετρα (αντί χιλιόγραμμα) δυναμίτιδος». Τέλος, η διαφήμιση «Οίνοι παλαιοί κτημάτων Π. Σκουζέ» έγινε «Όνοι παλαιοί κτημάτων Π. Σκουζέ», δημιουργώντας και το σύνθημα με το οποίο έκραζαν τον πολιτευτή οι αντίπαλοί του στις επόμενες εκλογές, εννοώντας πως ο Σκουζές έθρεφε στο κτήμα του όλα τα παλιά αθηναϊκά γαϊδούρια!

  πηγή
  http://mikros-romios.gr/pop/

 10. Πάνος με πεζά said

  Κι επειδή δεν υπήρχε υλικό, γράφτηκε το μισό άρθρο πυκνογραμμένο; (Με μονό διάστιχο;) 🙂
  Καλημέρες !

  Υπάρχει όμως, μια οδός στην Αθήνα, οδός «Σαμουήλ Κούγκι». Φυσικά, αν την κάνα «Σαμουήλ Κουγκίου» θα είχαμε τα γνωστά φαινόμενα, που απόφοιτοι Γυμνασίου θα τον χαρακτήριζαν Κύπριο ποδοσφαιριστή…

  Και μια επίκαιρη απορία : είναι «το λείψανο» της Αγ. Βαρβάρας, ή «τα λείψανα» της Αγ. Βαρβάρας; Γιατί δε μπορεί, ένα από τα δύο θα ισχεύει.
  Έχω την αίσθηση ότι αν ο εκλιπών είναι «ολόκληρος» (π.χ. Άγιος Εφραίμ, Νέα Μάκρη) θεωρείται «λείψανο», αν είναι σε μερίδες (φωτιά θα με κάψει…) είναι λείψανα. Όχι;

 11. Πάνος με πεζά said

  Ρε συ Γς, μπαταρίες αυτοκινήτων, εδώ γύρω, από πού παίρνουμε; Εντάξει, πολλές αποθήκες βλέπω, αλλά δε θέλω και Κινεζιές…

 12. Γς said

  11:
  Πάω για Νέα Μάκρη. Σε 5′ λεπτά θα ειμαι στην διασταύρωση. Κατέβα να σε πάω στο φίλο μου τον μπαταριά στην Φλέμιγκ

  http://www.vrisko.gr/details/6f_03ba2bj61a4d63h0icb_b37a_2jae

 13. Πάνος με πεζά said

  Τον ξέρω, θα πάω μόνος γιατί δεε μπορώ σε 5.

 14. Γιώργος Κορδομενίδης said

  Το σύνδρομο του διορθωτή: «στείλατε ή βρέθηκΑΝ αρκετό υλικό». (Κατά τα λοιπά, ωραιότατα τα λέτε, ως συνήθως.) Την καλημέρα μου.

 15. Γς said

  Ωραία, να σε περιμένω εκεί [στου Zap] ;
  Σε πόση ώρα;

 16. spiral architect said

  Έτερος ακούει το ΓουΣού; 😀

 17. Νικος Κ. said

  Η πλήρης δήλωση του Βαρουφάκη είναι (και λεξικολογικά) προσεκτική: «… εγώ δεν ντρέπομαι για την ιστορία τού Κουγκίου, δεν ξέρω ποιά είναι η γενική …»

  δείτε το βίντεο στο 1:35 min

 18. Έχω μια μεγάλη πιατέλα εδώ http://www.skai.gr/news/technology/article/281569/kataskeuastike-metallo-pou-epipleei-/

  Μεγάλη τεχνολογική ανακάλυψη! Μαθαίνουμε ότι το νερό είναι ελαφρύτερο από τον αέρα! Αφού σύμφωνα με το άρθρο το νερό έχει πυκνότητα 1 g/m³ =0.001 kg/m³ ενώ ο αέρας έχει πυκνότητα 1,25 kg/m³. Μάθαμε λάθος στο σχολείο ότι το νερό έχει πυκνότητα 1.000 kg/m³. Γιατί τόσα χρόνια δε γεμίζαμε αερόστατα με νερό; Μάλλον ο συντάχτης θυμήθηκε εκείνο το ξεχασμένο τεχνικό σύστημα μονάδων και ήθελε να γράψει g/cm³ (και ο Φυσικός εδώ δεν πολυσυμπαθεί το SI αν θυμάμαι καλά) οπότε το νέο υλικό έχει πυκνότητα 920 kg/m³ (ο χάλυβας έχει πυκνότητα 7850 kg/m³).
  Αν τα πλοία που θα φτιαχτούν με αυτό το νέο υλικό θα είναι αβύθιστα μια και το υλικό έχει ειδικό βάρος 920 kg/m³ και είναι ελαφρύτερο από το νερό.Τι λάθος έκαναν τόσους αιώνες και βούλιαζαν τα ξύλινα πλοία αφού το ξύλο έχει ειδικό γύρω στα 900 kg/m³; (Ξύλο δρυός υγρό 960 kg/m³, ξύλο πεύκου 890 kg/m³).
  Κάποιος να πει στον συντάχτη για την Αρχή του Αρχιμήδη, επειγόντως. Επίσης πρέπει να γραφτούμε ξανά στη σχολή να μάθουμε τγια τα υλικά πυ έχουν «ελαφρότητα και δύναμη».

 19. Christos said

  Ο Μπάμπης ήταν πιο απλόχερος αυτήν την εβδομάδα. Την Τετάρτη δήλωσε ότι «το ΑΕΠ είναι η συνιστώσα όλων των διαφορετικών τάσεων μέσα στην οικονομία.» Είμαι τριτοδεσμίτης, αλλά νομίζω πως αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν η συνισταμένη. Αλλά μάλλον τον απασχολούν τόσο οι συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ, που τον έχουν στοιχειώσει…

 20. Πάνος με πεζά said

  @ 15 : Πήγα και μόλις γύρισα…Αν δε βγάλει 4.5 χρόνια, μαύρο φίδι που σ’ έφαγε! 🙂 Πάντως ο νεαρός ήταν πολύ εξυπηρετικός. Και μου έμαθε ότι θα μπορούσα και να τη φορτίζω με το μαραφέτι που έχω (Lidl) (το ένα αυτοκίνητο κινείται λίγο λόγω της μηχανής…) Αλλά πάλι, μια χαρά πήγε…
  Και ήταν ΠΑΚ, με την ενέργεια του Ανδρέα Παπανδρέου μέσα της ! Φυσικά και τώρα δεν πήρα την πιο φτηνή, πήρα κάτι καλύτερο.
  Διαβάζοντας αρκετά όμως, είδα ότι δεν είναι σωστό να παίρνουμε όλο και παραπάνω αμπερώρια, γιατί αν το αυτοκίνητο κάνει μικρές διαδρομές, τα περισσότερα αμπερώρια που θέλουν περισσότερη ώρα φόρτισης, δε θα της δώσουν μεγάλη διάρκεια ζωής… Έτσι κι εγώ τώρα, κατέβηκα από 62 σε 55…

 21. Dimitris said

  «Μάλιστα σε κάποια Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΠΑ, δεδομένης και της εφαρμογής της διαθεσιμότητας το πρόβλημα αμβλύνθηκε ακόμη περισσότερο»

  Λοιπόν εγώ συμφωνώ με το λάθος του πρύτανη! 🙂
  Πάντα είχα στο μυαλό μου το εξής: Αφού η αμβλεία γωνία έχει «μεγάλο άνοιγμα», τότε η φράση » οι διαφορές αμβλύνονται» σημαίνει ότι οι διαφορές μεγαλώνουν!

 22. Νικος Κ. said

  21: Ναι, αλλά αν σου πέσει κάτι στο κεφάλι (όπως ένα πρόβλημα) προτιμάς να έχει αμβλείες γωνίες παρά οξείες 🙂

 23. Πέπε said

  Τελικά ο Βαρουφάκης μια χαρά το είπε. (βλ. 17)

  Γενικές τέτοιων λέξεων είναι βέβαια κάπως προβληματικές. Λογικά σκεπτόμενος, λέει κανείς «λαϊκή λέξη, άρα λαϊκός (=σύγχρνος) σχηματισμός γενικής: του Κουγκιού». Παραδίδεται όμως τέτοια γενική; Διερωτώμαι αν, την εποχή που τέτοιες λέξεις ήταν ακόμα φρέσκες, η γενική είχε ήδη αρχίσει να είναι λιγότερο εύχρηστη. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αν με άλλα λόγια κανείς δεν έλεγε ούτε προ ολίγων αιώνων «του Κουγκιού», θα ήταν κάπως υπερδιορθωτικό να το πούμε εμείς σήμερα. Κι αν όχι υπερδιορθωτικό, πάντως περισσότερο εγκεφαλικό παρά γνήσιο. (Θα έλεγαν άραγε και για το «κιούγκι» τη γενική «κιουγκιού»; Είναι άραγε ελληνικά αυτά; Μπορεί, αλλά μένει να αποδειχτεί με ντοκουμέντα).

  Από την άλλη, η επίσημη γλώσσα, ήδη από τον καιρό που ήταν καθαρεύουσα, έχει ανοίξει το δρόμο με πλήθος τέτοιες γενικές ειδικά για τοπωνύμια: λαϊκή λέξη, λόγιος σχηματισμός γενικής. Τυπικά μακαρονικό, στην πράξη πλατιά καθιερωμένο. Του Κωλωνακίου, του Μοναστηρακίου, του Μουζακίου, του Χαλανδρίου. Και του Κουγκίου λοιπόν. Η ευρύτατη χρήση αυτών των γενικών σε κείμενα «διοκητικά» εν ευρεία εννοία, που σταδιακά επεκτάθηκε και στην ομιλουμένη, νομιμοποιεί πλήρως τον Βαρουφάκη. Αλλά και αν κανείς αμφιβάλλει γι’ αυτή τη νομιμοποίηση, ιδού, ο άνθρωπος σεμνά και ταπεινά είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν το λέει σωστά.

  Είναι όμως θλιβερό, αγραμματοσύνες σαν το «του Κούγκι» (Coogie? τι είναι αυτό, καινούργια γκοφρέτα;) ή σαν το άλλο με τα αμβλυνόμενα προβλήματα, να φεύγουν αβέρτα από χείλη και πένες φορέων δημόσιου λόγου όπως είναι οι δημοσιογράφοι, ή πανεπιστημιακών. Αν ακόμα και μεταξύ αυτών των κύκλων το να ξέρεις σωστά τη μητρική σου γλώσσα κοντεύει να καταντήσει γραφική εξαίρεση, τότε…;

 24. Γς said

  Σε κάποιο Radio FM τώρα:

  -Δεν θα δεχτούμε μέτρα εκτός κόκκινων γραμμών!

  [Εντός, ήθελε να πει]

 25. Πασχάλης Καλογιάννης said

  ….χρυσαβγίτης;

 26. Δυσκολοχώνευτο μεζεδάκι από το Ποτάμι εδώ:
  http://topotami.gr/nea/sta-chnaria-tou-othona/

  Αναφέρεται στα γεγονότα που περιγράφονται εδώ:
  http://topotami.gr/nea/sta-chnaria-tou-othona/

  Δηλαδή την πρώτη επιβολή λιτότητας για να εξυπηρετείται το δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης (αν και αυτή ήταν η μοναρχία του Όθωνα που δεν ήταν εκλεγμένη). Θα λέγαμε το πρώτο μνημόνιο. Βέβαια εγώ σε αντίθεση με το Ποτάμι εύχομαι να επαναληφθεί (αναλογικά) ότι έγινε το 1843 και να οδηγήσει σε περισσότερη δημοκρατία τη χώρα όπως έγινε με την 3η Σύνταγμα του 1843 με το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας και την καθιέρωση το κοινοβουλευτισμού.
  Βέβαια τότε τα κόμματα της Βουλής που προέκυψε ήταν το Ρωσόφιλο, το Αγγλόφιλο και το Γαλλόφιλο (http://www.topontiki.gr/article/298/oi-protes-en-elladi-koinovoyleytikes-ekloges)

 27. sarant said

  Ευχαριστώ πολύτ για τα νεότερα σχόλια, να με συμπαθάτε που έλειπα αλλά είχα πάει μια βόλτα στα παλιά λημέρια του Γς

  14: Σε ευχαριστώ, θα το διορθώσω. Κάποιος όρος πρέπει να βρεθεί για αυτά τα λάθη: αρχικά ήταν «βρέθηκαν αρκετά μεζεδάκια», μετά το έκανα «αρκετό υλικό» και ξέχασα να διορθώσω το ρήμα.

  17: Σε ευχαριστώ πολύ, άρα σωστός ο Βαρουφάκης -καλά έκανα και κράτησα μια επιφύλαξη.

  19: Καλά λες.

  24: Είναι θέμα οπτικής γωνίας.

  25: Έχουμε καθιερώσει αυτή την ορθογραφία, για να μη μολύνεται η αυγή.

 28. Γς said

  27:

  > να με συμπαθάτε που έλειπα αλλά είχα πάει μια βόλτα στα παλιά λημέρια του Γς

  Στην Πεντέλη ήταν. Στη σπηλιά του Νταβέλη.
  😉

 29. sarant said

  Οχι, πιο κοντά

 30. leonicos said

  Ομολογώ ότι εκτός από το κόμμα, που μαύρισες, δεν βρίσκω τίποτα το μεμπτό στην πρόταση εκτός του ότι είναι μακροσκελής, κι επομένως αντίθετη με αυτά που συνήθως διδάσκουν οι φιλόλογοι. Επομένως θεωρώ υπερβολική την αντίδρασή σου.

  Επιπλέον, το μαυρισμένο κόμμα δεν περισσεύει ακριβώς, αλλ’ ανταποκρίνεται μάλλον σ’ ένα που όντως λείπει, μετά από τη λέξη προταθείσα, δηλαδή έχει χαρακτήρα παρενθετικό.

  Βέβαια το επ’ ωφελεία, με ιώτα, δεν καταπίνεται, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι γι’ αυτό. Κι εγώ κάνω λάθη πληκτρολογίου, κρίσεως, άγνοιας, προχειρότηταςκαι βιασύνης όπως όλοι. Ασφαλώς όλοι οι φιλόλογοι που το συνέταξαν ξέρουν πώς γράφεται η λέξη. Αν εγώ, για παράδειγμα, έγραφα ‘καρκήνος’ τη στιγμή που ξέρεις τα κατ’ εμέ, ασφαλώς δεν θα μου το έβγαζες στα φόρα ως ορθογραφικό λάθος.

  Όσο για το αλόγιστη λεηλασία είναι σχήμα καθ’ υπερβολήν και δεν έχει τίποτα το μεμπτό. Και τα δυο αυτά σημεία, το κόμμα και το ‘αλόγιστη λεηλασία’ τα βρίσκω άκομψα για το Ιστολόγιό σου.

  Το τραγικό είναι ότι σε όλην αυτή την ανακοίνωση κανείς δεν λέει για τι ακριβώς μιλάει. Το να κοπεί μια ώρα από ένα οκτάωρο μάθημα είναι εντελώς διαφορετικό από το να κοπεί από ένα τρίωρο μάθημα.

  Και το δυσάρεστο είναι ότι ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα. Διορίζουν και κοινωνιολόγους τώρα! Εμείς που δεν διδαχτήκαμε Ιστορία των Κοινωνικών Επιστημών μείναμε ντουβάρια. Απλώς οι κοινωνιολόγοι έχουν φαίνεται καλύτερες πελατειακές προσβάσεις στην Νέα Αριστερή Κυβέρνηση. Η Κοινωνιολογία τείνει προς τ’ αριστερά, ενώ η Φιλολογία μένει στην αρχαία γραμματεία. Εδώ είναι ο κόμπος. Υπάρχει κοινωνιολόγος Μυστριώτης (μια και είπαμε για το μυστρί); Δεν υπάρχει!

  Τέλος, απορώ γιατί συνεχίζουν και κάνουν μαθήματα στο σχολείο. Θα ήταν πιο πρακτικό να τους μαθαίνουν να χτίζουν, να σοβατίζουν και να βάζουν πλακάκια. Άκου εκεί Λογοτεχνία! Παλαβώσαμε πια; Άκου εκεί Γλώσσα! Ποιος ηλίθιος ασχολείται πια με αυτά τα τετριμμένα; Το λέει και το τραγούδι άλλωστε: ‘όσοι είναι παλληκάρια (γιες… λλη) τη ζωή τους την περνούν στις σκαλωσιές’ κι επίσης ‘η ζωή κάνει τους άντρες, το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί’.

  Και μην απορείς με την αριστερή κυβέρνηση. Όταν κάποτε λέγαμε ‘ένα είναι’ ξέραμε τι λέγαμε, άλλο αν ίσχυε κυρίως για τότε. Άλλο να χαράζεις πορεία προς τ’ αριστερά, και άλλο ‘στρίψε αριστερά και θα σε πάει ο δρόμος’. Είδες καμιά μεσοβεζο-αριστερή κυβέρνηση διεθνώς να πηγαίνει καλύτερα; Θυμάσαι τι είχε γίνει με τα μπάαθ; Κατέληξαν στη σημερινή Συρία, Ιράκ, Λιβύη κι Αίγυπτο.

  Οπότε, είναι φόβος μην ειπούν στο στοχασμό τους αυτοί που θα διαβάσουν την ανακοίνωση της ΠΕΦ: αν είναι να μάθουν να γράφουν τέτοια ελληνικά οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, καλύτερα να μην κάνουν καθόλου φιλολογικά μαθήματα.
  Είδες που το είπα κι εγώ; Κάν’ τους ξυλοκόπους. Γεμίσαμε πωλητήρια πέλετ και ξύλων για το τζάκι. Σε λίγο θα βάλουμε και αγελάδες στα πάρκιν μας. Και αν δεν πείστηκες ακόμα, δεν και την Αγάπη στο @7 και 8.

  Ο κακός Λ

 31. Γς said

  Βύρωνας; Καισαριανή;

 32. sarant said

  Ναι, Υμηττό

 33. Γς said

  32:

  Και ήταν και τα πρώτο μας ‘σινεμά’: Μαζευόταν όλος ο κόσμος σε μια αλάνα εκεί που είναι σήμερα είναι το Δημαρχείο Υμηττού. Οι μεγάλοι κουβαλούσαν και την καρέκλα τους, εμείς κατάχαμα.

  http://caktos.blogspot.gr/2013_02_01_archive.html

 34. Γς said

  Φτου, λάθος:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/golden-gate-bridge.html

 35. Ο Μπένυ σολάρει περί ηθικής και αισθητικής! Είναι η ειδικότης του…

 36. spiral architect said

  @35: Αν και όχι Συριζαίος να πω κάτι, ή θα με αποβάλλετε;

 37. Το μύνημα του λινκ απευθύνεται στον Μπένυ ή στο Σύριζα;
  Γιατί να αποβληθεί ο οπχοιοσδήποτε;

 38. Περι Κίσιντζερ, λυπάμαι για τον κύριο που έκανε τη διασπορά αυτού του άρθρου. Στο παρελθόν έχει αναπαράγει και άλλα εξωφρενικά, τα οποία μάλλον τα πιστεύει.

  Πάντως, το ότι ο Κίσιντζερ ακόμα είναι στο κέντρο της παγκόσμιας σκακιέρας, είναι γεγονός. Η δράση του ξεπερνάει ακόμα και την αγριότερη φαντασία. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκράτες σε ΗΠΑ τον αποκαλούν δημόσια ως πνευματικό τους πατέρα, και ως το πλέον σεβαστό πρόσωπο στον πλανήτη.

 39. spiral architect said

  @37: Ξες εσύ! 😉

 40. …Το κιούπι, του κιουπιού, κι έτσι το Κούγκι του Κουγκιού

  Ακόμα κι αν δεν λέμε «του κιουπιού» συχνά, το παλούκι-του παλουκιού ακούγεται ευρέως, όταν είναι «του σκοινιού και του παλουκιού«.

 41. Α, στο Σύριζα… 😦

 42. Gpoint said

  #40

  λέμε όμως σίγουρα του κουμπιού ακόμα κι αν είναι της Αλέξαινας

 43. G, 🙂
  Σωστό κι αυτό, αν και ο τόνος είναι στην λήγουσα στην ονομαστική (το κουμπί)!
  Ίσως με το αποκούμπι βρίσκεται το πάτερν: Του αποκουμπιού;

 44. …απέρριψαν μπουκάλια…

  Τα έρριψαν
  – πιθανόν αφού προηγουμένως είχαν ήδη καταναλώσει το περιεχόμενό τους –
  ως απορρίμματα;
  🙂

 45. sarant said

  43 και πριν: Τι άλλο μπορείς να πεις εκτός από «του αποκουμπιού»; Βέβαια, δεν θα το πεις συχνά.

 46. Ακριβώς.

 47. Μήπως ο Γιάνης, γνωρίζοντας πως οι Σουλιώται ήταν δίγλωσσοι, θεώρησε το Κούγκι ξένη λέξη κι άρα άκλιτο;

  Φοβάτ’ ο Γιάνης το θεριό…

 48. Pedis said

  Πλάκα έχει το μενού. Κι ο «αμβλύνους» πρύτανης (ή ο/η γραμματέας του) ακόμη περισσότερο.

 49. Γς said

  36:

  «Σάλτα και γαμήσου [μωρή κουφάλα, κλπ]».

  Η κορωνίς των μυοχαλαρωτικών εκφράσεων.

  Σούπερ!

  Επεται η μούτζα και τα άλλα.

  Κι αν δεν ξέρετε τι σημαίνει, διαβάστε εδώ:

  Η φράσις «άντε [ή σάλτα και] γαμήσου» αποτελεί γλωσσολογικώς συνδυασμόν του επιφωνήματος άντε (εκ του άγω = φέρω, οδηγώ, άγετε, άετε, άϊτε, άϊντε, άντε) , και την προστακτικήν του ρήματος γαμέω-ώ (= νυμφεύομαι, και μεταγενεστέρως = κάνω σέξ). Το «άντε γαμήσου» αποτελεί σήμερον συχνοτάτην βαρείαν ύβριν των λεξιπενικών νεοελλήνων, συμπληρουμένη πλειστάκις διά της λέξεως «ρε μαλάκα», ή «μωρή».

  Ως προς την εννοιολογικήν της υπόστασιν ισχύουν τα εξής: εάν η ύβρις «άντε γαμήσου» απευθύνεται προν άνδραν, ενέχει κυριολεκτικώς την έννοιαν της παραπομπής αυτού προς πρωκτικήν συνουσίαν, δηλαδή ο υβρίζων παραπέμπει τον αντίπαλον συνομιλητήν προς ομοφυλοφιλικήν πράξιν, συνεπώς η ύβρις εμπεριέχει στοιχεία λίαν αρνητικής τοποθετήσεως του ομιλητού επί της ομοφυλοφιλίας και σαφώς προσβάλει τον αποδέκτην ως αμφισβητούσα τον ερωτικόν του προσανατολισμόν. Η φράσις δηλαδή ταυτίζεται εννοιολογικώς με το «είσαι πούστης ρέ!» Μεταφορικώς όμως, μολονότι βαρεία, η ύβρις έχει ατονήσει συν τω χρόνω, με αποτέλεσμα σήμερον να σημαίνει απλώς «άει παράτα μας ρέ», «άσε μας ήσυχους», δηλαδή κατέστη πλέον soft ή light!

  Αντιθέτως, εάν η ύβρις «άντε γαμήσου» εκστομίζεται προς γυναίκαν – σχετικώς ασύνηθες – εμπεριέχει το μήνυμα της παραπομπής της κυρίας προς ”θεραπευτικήν” ετεροφυλοφυλικήν συνουσίαν. Αυτό αυτοδικαίως ερμηνεύεται ως άποψις του ομιλητού περί πεοπενίας της κυρίας (πεοπενική κυρία = ερωτικώς εστερημένη). Δηλαδή η ύβρις «άντε γαμήσου» απλώς διατυπούμενη σημαίνει «άντε κυρία μου να κάνεις έρωτα μπάς και ηρεμήσεις και βάλεις μυαλό ». Αυτό καθομολογεί το γεγονός ότι εν τοις λαικοίς στρώμασι κυριαρχεί η άποψις ότι διά πάσαν νευρωσικήν ή ψυχοπαθολογικήν κακοδαιμονίαν των Ελληνίδων, πταίει πάντα η έλλειψις ερωτικών επαφών (σέξ).

 50. Γς said

  43:

  Αποκούμπι του.

  [Και μετά της τον αποκούμπησε}

 51. … απαίτηση των πιστωτών μισθωτών

  Είναι ίσως η καλύτερη περιγραφή της διελκυστίνδας που έχει προκύψει…

 52. sarant said

  47 Αλλά τελικά ο Γιάνης το έκλινε το Κούγκι, ο δημοσιογράφος το άκλισε (σικ)

  51 🙂

 53. Βασίλης Ορφανός said

  Η παραμυθία ταλαιπώρησε τους υποψηφίους του νομικού κύκλου στις εξετάσεις στο μάθημα της έκθεσης το 1968 (ακαδημαϊκό απολυτήριο), όπου το θέμα προς ανάπτυξη ήταν (αν το θυμάμαι καλά) το εξής: «Οὐκ ἔστιν ἀτυχίας ἀνθρωπίνης παραμύθιον γλυκύτερον ἐν βίῳ τέχνης». Πολλοί μίλησαν για τον παρηγορητικό ρόλο… του παραμυθιού.

 54. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  49:
  Το άντε προέρχεται από το άγω; Δεν είναι δάνειο από τα τουρκικά;
  άντε < (τουρκ.) haydi / hadi / hade / hayde / hayda

 55. gryphon said

  Ο Βαρουφακης πουλαει τρέλλα μαλλον.
  Αδυνατω να πιστεψω δεν εχει καταλαβει γιατι ο πολυς κοσμος χλευασε τον Καμμενο αλλα και τον Συριζα για τις δηλωσεις του περι Κουγκιου .
  Σιγουρα αυτο δεν εγινε επειδη δεν εκτιμα την πραξη κ (οπως παραδιδεται ) και την αυταπαρνηση κλπ του Σαμουηλ.
  Γελασε και γελαει ακομη δηλαδη ο κοσμος γιατι απλα δεν θεωρει αξιο τον τετραπαχο καλοζωισμενο Καμμενο για τετοιες πραξεις ουτε και γενικα οτι οι επισης καλοζωισμενοι μεγαλοαστοι οικονομικα υπουργοι κλπ του Συριιζα οπωςο ιδιος ο Βαρουφακης διεπονται απο πνευμα θυσιας η οτιδηποτε τετοιο.

 56. sarant said

  54 Προφανώς από τα τούρκικα είναι.

  53 Ναι, τότε δίνανε τα θέματα σε ξένη γλώσσα 🙂

 57. Μαρία said

  53
  Σφαγή έγινε με την…. αφήγηση παραμυθιών με τέχνη κατα μία εκδοχή. Ήταν τέτοια η έκτασή της κι η φήμη της που κι εγώ θυμάμαι αυτό, ενώ ξέχασα τι έπεσε στη δικιά μου σειρά.
  Αλλά όχι ακαδημαϊκό το ’68. Αυτό πέθανε μετά το ’66

  56
  Και σε ξένη γλώσσα και καθ’ υπαγόρευση.

 58. Πέπε said

  @40, 42, 43, 45:

  Κανένας κανόνας δεν επιβάλλει να κλίνεται κάθε λέξη σύμφωνα με τις άλλες της ίδιας γραμματικής κατηγορίας. Στην πράξη βέβαια έτσι συμβαίνει συνήθως, αλλά υπάρχουν και πάτερν που δεν επιβεβαιώνονται: ναι μεν «η γλώσσα – των γλωσσών», αλλά όχι και «η κότα – των *κοτών».

  Αν ψάξουμε πώς θα έπρεπε να το λέμε, δε θα βρούμε πώς το λέμε. Για να βρούμε πώς το λέμε θα πρέπει να ψάξουμε αυτό ακριβώς: πώς το λέμε.

  Αν ψάχνουμε πώς θα έπρεπε να λέμε διάφορα πράγματα που δεν είμαστε από μόνοι μας σίγουροι (ή δε μας αρέσει) πώς τα λέμε, καταλήγουμε σε φτιαχτές λέξεις και κλίσεις.

  «Του Κουγκιού» είναι σωστό μόνο αν αποδειχτεί ότι λέγεται, ή έστω ότι λεγόταν κάποτε. Το ότι έτσι κλίνεται το «σπίτι» λ.χ. (και απορώ γιατί να ψάχνουμε πιο απίθανα κλιτικά πρότυπα όπως το αποκούμπι και το κιούπι) σε καμία απολύτως περίπτωση δε μας καλύπτει.

  (Όλα αυτά, όχι για να υποστηρίξω κάποιον άλλο τύπο για τη γενική της λέξης «Κούγκι» ως κτγμ ορθότερο. Τη μέθοδο σχολιάζω, όχι το αποτέλεσμα. Ως προς το αποτέλεσμα, σε προφορικό λόγο θα έκανα κάτι παρόμοιο με τον Βαρουφάκη -φρένο στο ρυθμό εκφοράς του λόγου, μια οποιαδήποτε προσπάθεια σχηματισμού γενικής, ρητό ή έμμεσο σχόλιο ότι δεν είμαι σίγουρος- και σε γραπτό απλώς θα το απέφευγα.)

 59. sarant said

  58 Νομίζω ότι με την αναλογία πηγαίνουμε και μετά βρίσκουμε εξαιρέσεις. Η κότα κάνει στη γενική πληθ. «των κοτών» όταν και όποτε λέγεται (και, νομίζω τόχαμε συζητήσει και παλιότερα, σε κάποια μέρη λέγεται αβίαστα). Το ότι η κότα, όπως και άλλα θηλυκά, έχει δύσχρηστη γενική πληθυντικού, δεν στοιχειοθετεί «πάτερν που δεν επιβεβαιώνεται». Αυτο θα μπορούσες να το πεις αν η κότα είχε γενπληθ «των κότων».

  Κι έπειτα, έχεις νεολογισμούς. Κάποτε φτιάχτηκε η λ. τηλεκάρτα, που δεν υπήρχε το 1941. Για τη γενική, το «τηλεκαρτών» έγινε με βάση τον κανόνα.

 60. Πάνος με πεζά said

  Διάβασα την είδηση για τον ποιητή αυτόν. Εγώ δεν τον ήξερα, εσείς ίσως.

 61. ΚΑΒ said

  Αβίαστα λέγεται: [i]πήαινε τα πίτθερα των κοτών[/i] (που τα έφτιαξα για τις κότες, όχι στις κότες).

 62. Earion said

  Το μακροβούτι έχει κι άλλα περιττά:

  προταθείσα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, μείωση, κατά μία ώρα, του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

  1. Το κόμμα μετά το όνομα του υπουργού δεν μπήκε μόνο του. Είμαι βέβαιος πως ο συντάκτης ήθελε να βάλει κι άλλο ένα αμέσως πριν το όνομα, αλλά το ξέχασε ή του σβήστηκε, κι έτσι έμεινε το δεύτερο κόμμα ξεκάρφωτο. Η πρακτική τού να περικλείεται το όνομα σε δύο κόμματα, ένα μπρος κι ένα πίσω, να απομονώνεται δηλαδή από κάποια προηγούμενη φράση που δηλώνει την ιδιότητα, αντιβαίνει τη λογική της στίξης και του συντακτικού, αλλά είναι πολύ διαδεδομένη (για να μην πω κυρίαρχη). Όταν λέω ότι αντιβαίνει τη λογική του συντακτικού εννοώ ότι η λογική απαιτεί όταν γράφουμε με τη σειρά αυτή (ιδιότητα + όνομα) να μη χωρίζουμε τους δύο όρους με κόμμα (δεν έχουμε εδώ επεξήγηση).

  Παράδειγμα: ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών της Νομασλάνδης Πράβο Γιάζντι δήλωσε ότι …

  Άλλο πράγμα όταν η σειρά είναι αντίστροφη (όνομα + ιδιότητα). Τότε χρειάζεται να κλειστεί το όνομα ανάμεσα σε κόμματα, γιατί έχουμε επεξήγηση.

  Παράδειγμα: ο Πράβο Γιάζντι, υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών της Νομασλάνδης, δήλωσε ότι …

  Αναγνωρίζω όμως μια εγγενή δυσχέρεια: όταν έχουμε αλεπάλληλα ξενικά ονόματα ανθρώπων και τόπων, και μάλιστα όταν αυτά δεν είναι τόσο γνωστά, καταφεύγουμε στα αμφίπλευρα κόμματα για να δείξουμε από πού αρχίζει και πού τελειώνει το όνομα ενός ανθρώπου.

  Παράδειγμα: ο πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο Παραμάνγκα Ερνέστ Γιολί …

  Να το δεχτώ αυτό σε ξενικά ονόματα και σε οριακές καταστάσεις, όχι όμως σε πασίγνωστα (ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα), και μάλιστα σε ελληνικά.

  2. Δεν καταλαβαίνω ποιο σκεπτικό υπαγορεύει να γράφεται με αρχικά κεφαλαία ο τίτλος του αξιωματούχου. Γιατί Αναπληρωτής Υπουργός κι όχι αναπληρωτής υπουργός;

  3. Εξίσου ακατανόητη για μένα και η επιλογή να γράφονται τα μαθληματα με αρχικό κεφαλαίο (το μάθημα τςη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας).

  Μη μου πείτε ότι έτσι συνιστούν τα ορθογραφικά εγχειρίδια της τελευταίας γενιάς (εννοώ από το μαρωνίτικο εγχειρίδιο και μετά). Το ξέρω και ακριβώς αυτή τη λογική τους αμφισβητώ.

  Το αντιλαμβάνομαι ότι ανοίγω θέμα για συζήτηση, που δεν είναι ίσως του παρόντος. Σε άλλη ευκαιρία.

  Καλό σαββατόβραδο σε όλους.

 63. Πάνος με πεζά said

  @ 62 : Κι αν με ρωτήσεις, εγώ θα έλεγα «αναπληρωτής Υπουργού». Αφού δύο Υπουργοί δεν υπάρχουν ! Αλλά είναι λίγο κακόηχο και μπερδευτικό.

 64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  55 – Μάλλον παρανόησες, ο Μπαρούφ, είπε ότι δεν ντρέπεται για το Κούγκι, κι ότι καλό είναι να μην επαναληφθεί, όχι ότι θυσιαστεί μαζί μας, άλλωστε τον λένε Γιάνη (με ενα νι) όχι Σαμουήλ.
  Τώρα για τον κόσμο που γελάει επειδή δεν θεωρεί άξιους τον τετράπαχο ανεξέλεγκτο έλληνα, και τους καλοζωϊσμένους συριζαίους μεγαλοαστούς (ποιοί είναια αυτοί;) ανέκαθεν τέτοιους ψήφιζε, οπότε αν γελάει όπως λές, απλώς είναι ηλίθιος.

 65. sarant said

  63 Δεν θα τη δέχονταν οι ενδιαφερόμενοι την πρότασή σου -έτσι που είναι τώρα ο τίτλος τους, τους ονομάζει (έστω και με προσδιορισμό) υπουργούς

  62 Για το πρώτο συμφωνούμε, πολύ σωστά το λες.

 66. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, εδώ ακόμα και οι Υφυπουργοί προσφωνούνται «Υπουργοί»…Αλλα, ρε παιδί μου, αυτό το ύπουλο, το υποχθόνιο : πώς ο «βοηθός σκηνοθέτη» κολλάει ένα τελικό, και γίνεται «βοηθός σκηνοθέτης»…

 67. Πέπε said

  @62.3 (μαθήματα με κεφαλαίο):

  Στη φράση «το μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας» δε θα έπρεπε να υπάρχουν κεφαλαία. Δεν είναι παράλογο να παίρνουν κεφαλαίο οι τίτλοι μαθημάτων: νεοελληνική λογοτεχνία είναι η λογοτεχνία των Νεοελλήνων, Νεοελληνική Λογοτεχνία είναι ο τίτλος του σχετικού μαθήματος. Στην εν λόγω φράση όμως δε χρησιμοποείται τίτλος αλλά μια απλή περιγραφή. «Το μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας» σημαίνει «το μάθημα που ασχολείται με τη νεοελληνική λογοτεχνία». Εκτός αν το θεωρήσουμε σκόπιμο πλεονασμό στο στυλ «η πόλη των Αθηνών».

  Ακόμη περισσότερο δε χρειάζονται κεφαλαία στη φράση «το μάθημα της κοινωνιολογίας»: εδώ είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για τίτλο, αφού αμέσως μετά ακολουθεί σε παρένθεση ο κανονικός τίτλος, Ιστορία των Κοινωνικών Επιστημών (εδώ ορθώς με κεφαλαία).

  Καθετί που έχει δικό του ατομικό όνομα μπορεί να γράφεται με κεφαλαίο: όχι μόνο ανθρωπωνύμια και τοπωνύμια αλλά και ιστορικά γεγονότα (ο Πόλεμος του Τάδε / ο Β΄ Αποικισμός), χρονικές περίοδοι με όνομα (Τουρκοκρατία, Σαρακοστή), τίτλοι έργων, άρα γιατί όχι και τίτλοι μαθημάτων.

 68. ακρ. said

  63, 65
  «Αναπληρωτής υπουργός» δεν είναι αυτό που λέει η λέξη, δηλ. δεν είναι αυτός που αναπληρώνει τον υπουργό. Πρόκειται για αυτοτελή θέση. Σε υπουργεία με ευρύ αντικείμενο, ο νόμος μπορεί να προβλέψει θέση αναπληρωτή, με αρμοδιότητα σε ορισμένο πεδίο από το αντικείμενο του υπουργείου. Π.χ. στο ΥΠΕΞ υπάρχει αναπληρωτής υπουργός, υπεύθυνος για τις σχέσεις με την ΕΕ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται ακριβώς για δεύτερο υπουργό. Άλλωστε, ο αν.υπ. είναι ομοιόβαθμος με τον υπουργό, απλώς έπεται στην τάξη.

  62, θέμα 2
  τα κεφαλαία μ’ έχουν κι εμένα απασχολήσει. Κατέληξα να γράφω με μικρό όταν αναφέρομαι γενικά στο θεσμό, ενώ με κεφαλαίο όταν κατονομάζω τον συγκεκριμένο προσωπικό φορέα του θεσμού. Π.χ. το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού παιδείας. Αλλά: ο Υπουργός Παιδείας Μπαλτάς δήλωσε κλπ.

 69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Αλλα, ρε παιδί μου, αυτό το ύπουλο, το υποχθόνιο : πώς ο «βοηθός σκηνοθέτη» κολλάει ένα τελικό, και γίνεται «βοηθός σκηνοθέτης»…»
  Εμ πώς αλλιώς θα γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη; (χαμόγελο)

 70. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατέ μοι μίαν παρέμβασιν επί της σημερινής σας αναρτήσεως…

  1) Ο Αναστάσιος Γούδας εις τον 2ον τόμον του μνημειώδους έργου του «Βίοι παράλληλοι… των διαπρεψάντων ανδρών» εις τον βίον του καλογήρου Σαμουήλ αναφέρει χωρίς τύψεις την γενικήν του «Κουγκίου».

  https://books.google.gr/books?id=jFJBAQAAMAAJ&pg=PA215&dq=%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%8D&hl=el&sa=X&ei=44pXVcGcLsKwUdmigeAK&ved=0CC0Q6AEwAw#v=onepage&q=%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%8D&f=false

  Συνεπώς κακώς εσοκαρίσθησαν κάποιοι από την χρήσιν της υπό του κ. Βαρουφάκη. Με την ευκαιρίαν, αξίζει να κατεβάσητε από την ανωτέρω διεύθυνσιν των Google Books τον 2ον τόμον του Γούδα, μόνον και μόνον διά να πληροφορηθήτε το εξής εκπληκτικόν που μάς αποκρύβωσι επί 200 έτη από τα ρωμέικα σχολεία: Οι σκληροτράχηλοι Σουλιώται εδέχθησαν τον καλόγηρον Σαμουήλ (που δεν ήτο Σουλιώτης, αλλά πιθανότατα εκ της νήσου Άνδρου, ως βεβαιοί ο μέγας Σκωτσέζος ιστορικός της Ελληνικής Επαναστάσεως Γεώργιος Φίνλεϋ) διότι τον ενόμιζον Ρώσσον αξιωματικόν σταλμένον από τον Τσάρον!.. Δι’ αυτό και τον έχρισαν (όπως διηγείται εκπληκτικά ο Γούδας) Αρχιστράτηγόν των και του επέτρεπαν να τους καθοδηγή επί έτη εις τον πόλεμον με τον Αλήν Πασάν των Ιωαννίνων!.. Ο καλόγηρος Σαμουήλ δεν ήτο Ρώσσος αξιωματικός, ωστόσον είχε κάποιαν σχέσιν με τους Ρώσσους: Όπως αποκαλύπτει ο Γούδας, ήτο μαθητής του Πατροκοσμά του Αιτωλού, όστις – ως γνωστόν – ήτο έμμισθος πράκτωρ των Ρώσσων…

  2) Επειδή είμαι νέος αναγνώστης εις το Ιστολόγιον του κ. Σαραντάκου, μόλις σήμερον αντελήφθην τον πολυετή αγώνα του κ. Σαραντάκου διά να πείση τους Ρωμιούς χαχόλους ότι ο περίφημος εύζων Κωνσταντίνος Κουκίδης που έπεσε από την Ακρόπολιν τον Απρίλιον του 1941 αγκαλιά με την σημαίαν του ρωμέικου κρατιδίου ήτο ανύπαρκτον πρόσωπον. Είναι όντως εκπληκτικός ο αριθμός των σχετικών αναρτήσεων του ρέκτου κ. Σαραντάκου

  https://www.google.gr/search?q=%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82+site:https://sarantakos.wordpress.com/&newwindow=1&hl=el&biw=1304&bih=639&ei=v7NXVZWlKcWPU7iVgNAF&start=10&sa=N

  Ενημερώνω, λοιπόν, τον αγαπητόν κ. Σαραντάκον διά μίαν κολοσσιαίαν είδησιν που συνέβη προ ολίγων ωρών (Σάββατον 16 Μάη 2015) εις το Στρατόπεδον της Προεδρικής Φρουράς εις την οδόν Ηρώδου του Αττικού: Ο χριστιανούλης Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκο-Πάκης Παυλόπουλος επεσκέφθη (διά πρώτην φοράν ως Ανώτατος Άρχων) τας εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς και εφωτογραφήθη με τους τσολιάδες έμπροσθεν του μνημείου του Κουκίδου, που έστησε προ ετών ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος!..

  http://www.protothema.gr/politics/article/476536/paulopoulos-stous-euzones/

  Εις το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» εις ό σάς παραπέμπω δεν αναφέρεται λέξις διά τον Κουκίδην και το μνημείον του, αλλά βλέπετε την σχετικήν φωτογραφίαν του Προκοπάκη με τους τσολιάδες (είναι η 5η από το τέλος με τα δύο κανόνια των Βαλκανικών Πολέμων δεξιά και αριστερά). Ως με επληροφόρησε συγγενής μου που εργάζεται εις το στρατόπεδον της Προεδρικής Φρουράς, ο κ. Πρόεδρος συνεζήτησε διά μακρόν με τους αξιωματικούς του Στρατοπέδου διά τον ανύπαρκτον Κουκίδην και την (ακόμη πιό ανύπαρκτον!) θυσίαν του και αναμένω τας προσεχείς ημέρας να ίδω αν θα υπάρξει κάποιος γενναίος ρωμιός δημοσιογράφος που θα βγάλη στην δημοσιότητα τους διαλόγους του Ανωτάτου Άρχοντος με τους εύζωνας, προκειμένου να αντιληφθώσιν όλοι την γελοιότητα του Ρωμέικου

  Το μόνον βέβαιον είναι ότι ο χριστιανούλης κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαβάζει Σαραντάκον, ειδάλλως δεν θα διέπραττε την κολοσσιαίαν αυτήν γκάφφαν που θα τον ακολουθεί ισοβίως και εις το διηνεκές…

  Μετά πλείστης τιμής
  Β.

 71. Ριβαλντίνιο said

  @ 70 Βάταλος
  «Επειδή είμαι νέος αναγνώστης εις το Ιστολόγιον του κ. Σαραντάκου»

 72. Πέπε said

  @70.1: Αναψηλαφίσας άπαντα τα σχετικά σχόλια, άτε της συζητήσεως συμμετασχών, ουδένα εύρον υπό Κουγκίου σεσοκαρισμένον. (Πάνυ γε ορθώς, επεί ο Γούδας ανερυθριάστως ταυτό προ δυοίν αιώνοιν έφα.)

  Α, και απροπό για τους δύο αιώνες: 2015 (σήμερα) μείον 1870 (όταν βγήκε το βιβλίο) = 200 χρόνια αποκρύψεως.

  Σκίσαμε πάλι σήμερα στο καινούργιο ιστολόγιο που ανακαλύψαμε.

 73. Γς said

  70:

  Παλιοκατάσταση.

  «[μπιπ] μέσα Πολυχρόνη, που δεν γίναμε ευζώνοι»

  Ανακτορική φρουρά, κάποτε.
  Το πάλαι ποτέ, που ο Προεδρικός Κήπος, ουπς, ο Εθνικός Κήπος, [ο Βασιλικός τέλος πάντων] δεν είχε εντός του τις εγκαταστάσεις της Φρουράς, μοδιστράδικα, τσαγκαράδικα κλπ.
  Το ένα δέκατο περίπου της αρχικής έκτασής του.

 74. Μανούσος said

  http://defense3.com/2015/05/15/εξοπλισμένοι-θρώνακες-για-την-ιορδαν/

  Μία ιδέα σχολιαστή της σελίδας που άρχισε να κυκλοφορεί!

 75. Γς said

  74:
  Θρώνακες είναι τα drones;

  Πόθεν; [ετυμολογικά]

 76. sarant said

  74-75 Ειλικρινά δεν θυμόμουν ότι είχε προταθεί εδώ. Εγώ είχα αναφέρει το δρόνος.

  Θρώνακες (θρώναξ ο ενικός) ήταν στη λακωνική διάλεκτο οι κηφήνες (δηλ. drones) σύμφωνα με μια ‘γλώσσα’ του Ησυχίου.

 77. …Επειδή είμαι νέος αναγνώστης…

  Το νέος είναι με την έννοια καινούργιος (new) ή νεαρός (young); 🙂

 78. Κύρος Μοναχός said

  73:

  «[μπιπ] μέσα Πολυχρόνη, που δεν γίναμε ευζώνοι»

  Σὲ παραλλαγή:
  Χ…ε μέσα Πολυχρόνη, γιατὶ βαρέθηκα νὰ καθαρίζω γύρω-γύρω!

 79. Μαρία said

  Οτι το κατακυρώνομαι το μπερδεύουν με το κατοχυρώνομαι δεν το ήξερα μέχρι σήμερα που το άκουσα στο ραδιόφωνο να λέγεται απο ιστορικό.
  Βλέπω οτι το έχει επισημάνει κι ο Νικέλ http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12997-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%85%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%89-%E2%80%94-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%85%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%89
  Έκανα και την άσκηση που υποδεικνύει και διαπίστωσα οτι το μπερδεύουν κυρίως οι αθλητικογράφοι. Τελικά το μπερδεύουν και οι ιστορικοί.

 80. sarant said

  Ωχ, και οι ιστορικοί:!

 81. Γς said

  Κανάλι της ΒΟΥΛΗ΅τώρα:
  Μόλις τελείωσε μια εκπομπή-εκδήλωση για εγκλήματα των Γερμανών στην κατοχή και τις Πολεμικές Αποζημιώσεις.

  Πολύ ωραία, η πρόεδρος της Βουλής.
  Μίλησαν Ελληνες [και Γερμανοί]. Πολλοί βραβεύτηκαν.
  Οπως αυτός εδώ ο τελευταίος, απλό θύμα βίας.
  Ηταν πολύ σύντομος:

  -Με μαχαίρωσαν εδώ.
  Και γυρίζει τα οπίσθια του στο φακό και άρχισε να τα αποκαλύπτει.
  Μετά σουλουπώθηκε, πήρε το τιμητικό του δίπλωμα και έφυγε…

 82. Ναι, τα έχουμε κι εμείς κατακυρώσει τέτοια λάθη 😉

 83. Μαρία said

  80, 82
  Άσε που ο επίσης ιστορικός συνομιλητής της πέταξε ένα «διέψευσέ με». Πολύ αγράμματοι, ρε παιδί 🙂

 84. leonicos said

  Τι πλάκα έχει… το 31 απαντάει απ’ ευθείας στο 29.

 85. Γς said

  Αηδονόπουλος Αντιπεριφ. Κεντρικής Μακεδονίας στην Τσαπανίδου (ΣΤΑΡ ΤιΒι) τώρα.

  «Τα τρόφιμα έχουν μια περίοδο διαβίωσης δύο μηνών»

 86. Μαρία said

  Επιστημονική; Επιστημονικότατη! (Αλίμονο στον πιστό που θα πέσει σε άθεο γιατρό.)

 87. Pedis said

  # 86 – χέσε μέσα. (κυκλοφορεί σε βίντεο το πριν και το μετά;)

 88. Μαρία said

  87
  Είχα κι εγώ την ίδια απορία. Στηλιτεύει βέβαια την πολιτική εκμετάλλευση των λειψάνων αλλά έτερον εκάτερον.
  Μετά το 11:50 περίπου. Το αν και τι μαλακίες είπαν οι άλλοι δεν άκουσα κι ούτε πρόκειται.
  http://www.megatv.com/koinoniaoramega/default.asp?catid=36085#toppage

 89. Pedis said

  # 88 – Ευχαριστώ. Το κομμάτι που έχει αποκοπεί στο παραπάνω βίντεο την «ενοχοποιεί» επειδή είναι γνωστή «θεούσα» οπότε περιμένεις να πει καμιά σχετική μαλακία, μιλάει και πολύ παναθεμάτην… Αλλά στο > 15, επειδή εξηγείται καλύτερα, φαίνεται να κινείται στη διάσταση της «Οκαμικής προσέγγισης» θρησκεία-φιλοσοφία (επιστήμη θα λέγαμε σήμερα)… να μην την τραβάμε κι από τη γλώσσα.

 90. Ηλεφούφουτος said

  Αυτό για όσους έχουν τους Σουηδούς για πρότυπο μοντέρνων ανθρώπων.

  http://tvxs.gr/news/kosmos/i-soyidiki-arabia-anazita-dimioys-pros-proslipsi

  (εδώ που τα λέμε, με την προχειρότητα που βασιλεύει στο tvxs ήταν θέμα χρόνου πότε θα το διέπρατταν)

 91. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  90. Eγώ θυμάμαι πάντως έναν παλιό παικταρά Σουηδάραβα. Τον έλεγαν Νταλίν.

 92. sarant said

  90: Χαχαχά!
  Τώρα το «διόρθωσαν» και το έκαναν…. ΣΑουΗδική.

 93. Ηλεφούφουτος said

  92 Παρ όλα αυτά, εδώ ένα σνίπετ για όποιον ενδιαφέρεται

  http://imgur.com/EVd2nxO

 94. Γς said

  Πάντως Σουδητική Αραβία [Βοημίας και Μοραβίας] δεν είδαμε ακόμα

 95. physicist said

  Η Κανέλλη κάνει κι ένα συνηθισμένο γλωσσικό λέγοντας «επίπτωση» ενώ αναφέρεται σε θετική επίδραση. (Αυτό μόνο, επειδή οι άλλες μλκίες που λέει καλύτερα να μείνουν ασχολίαστες).

 96. Και να πεις πως το ίντερνετ δεν προσφέρεται για επικούς τίτλους…

 97. sarant said

  93 Μερσί!

  95 Δεν είναι καν λάθος αυτό, κατά τη γνώμη ορισμένων

  96 🙂

 98. skol said

  Ανταπόκρισις εκ Καννών: Ο «Αστακός» του Λανθίμου ήγειρε ενθέρμους συζητήσεις.

  http://www.kathimerini.gr/815869/article/politismos/kinhmatografos/o-astakos-toy-lan8imoy-hgeire-syzhthseis-stis-kannes

 99. sarant said

  Ε, αφού τις ήγειρε…..

 100. skol said

  Το 1958 ο Άγγλος κοινωνιολόγος και πολιτικός Μάικλ Γιάνγκ δημοσίευσε ένα σατιρικό δοκίμιο με τίτλο «The rice of meritocracy».
  «The rise of the meritocracy» είναι ο τίτλος του βιβλίου του συριζαίου λόρδου.

 101. gmich said

  Αυτοί οι φιλόλογοι που διαμαρτύρονται για την μείωση των ωρών διδασκαλίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας αν σήμερα είναι εξεταστές στις πανελλαδικές και ένας υποψήφιος έγραφε αυτό το κείμενο με τι θα τον βαθμολογούσαν ; Προσπαθώ μετά από μισόν αιώνα από την αποφοίτηση μου από το λύκειο να θυμηθώ κάποιον ή κάποια φιλόλογο που να συμπαθούσα .Τελικά θυμήθηκα μόνον έναν που μας δίδασκε Ιστορία στην Β΄λυκείου. Όλοι ο άλλοι που μας δίδασκαν Αρχαία Ελληνικά , Νέα Ελληνικά , Έκθεση, Όμηρο, Λατινικά φρόντιζαν με τον τρόπο τους όχι μόνον να αντιπαθήσω αυτούς αλλά και τα μαθήματα που δίδασκαν. ( Ήταν πραγματικό μαρτύριο το να διαβάζεις την έκθεση μπροστά σε όλους τους συμμαθητές σου και να σε ειρωνεύεται για αυτά που έγραφες). Άλλες εποχές .

 102. sarant said

  100 Bράσε ρύζι…

 103. Γς said

  ΣΚΑϊ ΤιΒι τώρα:

  Μπορεί να βρήκαν Νεάτερνταλ στη Νάξο αλλά όχι να μας λέει ο Μπογδάνος [σχολιάζοντας μια φωτό που έστειλαν στην μετεό κυρία Σούζη] ότι ο Καζαντζάκης φοίτησε στο εκεί Γυμνάσιο των Ουρσουλινών…

  Καζαντζάκης στις καλόγριες;!

  [Φοίτησε για ένα χρόνο στην Εμπορική σχολή δίπλα]

  [Θα τσεκάρω πάντως το βίντεο της εκπομπής όταν το ανεβάσουνε για τυχόν παρανόησή μου].

 104. sarant said

  103 Ναι, δες το. Βέβαια, σήμερα έχει τη γιορτή του, οπότε δικαιολογείται να πει και μια βλακεία παραπάνω [σε ξέρω κι απ’ το καλοκαίρι γαμπρέμου]

 105. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μας συνέβη σήμερα: <> έγραφε ο μηχανικός, «καταληφθέντος» το διόρθωσε ανένδοτη,λέει, η συμβολαιογράφος.

 106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  105.ξανά, γιατί χάθηκε μια γραμμή
  Μας συνέβη σήμερα: «εμβαδόν λωρίδος καταληφθείσης υπό του Δήμου» έγραφε ο μηχανικός, «καταληφθέντος» το διόρθωσε ανένδοτη,λέει, η συμβολαιογράφος.

 107. Μαρία said

  106
  Η ρομβία αφιχθέντος και σταθέντος στη γωνιά 🙂

 108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  107. 🙂 🙂 Μποστ άνι και μπαξές !

 109. Γς said

  103, 104:

  Το τσέκαρα.
  Ετσι είναι.

  Κατά τον Μπογδάνο ο Καζαντζάκης έβγαλε τις Καλόγριες!

  Λέει λοιπόν στο 42:00 [εδώ επιλέξατε την εκπομπή της 21ης Μαΐου]:

  «Αυτή είναι η Σχολή των Ουρσουλινών, όπου πήγε σχολείο και ανδρώθηκε, πνευματικά τουλάχιστον, ο Νίκος Καζαντζάκης»

 110. […] Καθώς ξεκινούσα να γράφω, φοβόμουν πως η σημερινή μας πιατέλα θα ήταν κάπως πιο λιτή από τις συνηθισμένες σαββατιάτικες, αφενός επειδή μέσα στη βδομάδα είχα ταξίδι και αφετέρου επειδή χτες είχα την…  […]

 111. Μιχαλιός said

  Τώρα το είδα, τώρα το βάζω:

  Στην άγριαν τ ο υ Κ ο ύ γ κ ι κορυφήν γυρμένη
  είπεν η αθάνατη του Γένους μας Μητέρα…

  Ι. Πολυλάς, «Σούλι» (περ.1880)
  (Ανθολογία Λ.Πολίτη, Ε 124)

 112. sarant said

  111 Ακλισιά ποιητική αδεία; Καλά κάνεις και το βάζεις!

 113. Υαλτις said

  112
  Ακλισιά ποιητική αδεία; Καλά κάνεις και το βάζεις!

  Μήπως ξεφύγατε λίγο;

 114. sarant said

  Δεν σε καταλαβαίνω. Δεν κλίνει το Κιούγκι (να γράψει «του Κιουγκίου») γιατί δεν του βγαίνει στο μέτρο. Αυτό έγραψα. Πώς συμπεραίνεις ότι αρνούμαι την ποιητική αξία του Πολυλά;

  Α, και το «Μήπως ξεφύγατε λίγο» το θεωρώ προσβλητικό. Αν διαφωνείς με κατι, φέρνεις επιχειρήματα, δεν χαρακτηρίζεις τον άλλον. Αν δεν ζητήσεις συγνώμη, δεν θα σου απαντήσω ξανά.

 115. Υαλτις said

  Η συγνώμη μου ειναι δεδομένη πόσω(σικ ρε ,που λέτε και σεις) μαλλον οταν την απαιτειτε και αισθάνεστε προσβεβλημένος.
  Αλλα αλήθεια ,μόνο εγω βρίσκω υπερβολικη την παρατήρηση σας ;
  ¨Ακλισιά ποιητική αδεία;Καλά κάνεις και το βάζεις!
  Δεν καταφαινεται, οτι θεωρείτε τον τύπο λανθασμένο και ανεπίττρεπτο, ακομα και σαν προ ι ον ποιητικής αδείας;
  Το θαυμαστικό που βάζετε στο τελός δεν σημαίνει κάτι;
  Θα αρχίσουμε να βαζουμε και τα ποιήματα στην προκρούστια κλίνη της ετυμολογίας;
  Οι θαυμαστές ενος νεκρού ποιητή εχουν το δικαίωμα να νοιωθουν κι αυτοι προσβεβλημένοι, απο άστοχες κριτικές;
  υγ Στον ελευθερο μου χρόνο ,μιας και σας θαυμάζω διαβάζω τα πρώτα σας αρθρα και τα σχόλια.των αναγνωστων σας.
  Ποσο πιο ήρεμος, χαρούμενος και σίγουρος μοιάζατε τότε.
  Και ποσο πιο ανεκτικός.

 116. Ανδρέας said

  Γιάλτα αυτό λέγεται χτύπημα κάτω από τη μέση, δε σε τιμά καθόλου. Άλλο να σου απευθύνει τον λόγο κάποιος και να ανταπαντήσεις, Κοτζαβασισμός λέγεται όταν απλώνεις το ζωνάρι να το πατήσει ο άλλος, αυτό που έκανες δηλαδή.

 117. Υαλτις said

  Ειμαι νέος σ αυτην την παρέα .Προσπαθώ να μάθω τα ορια και τον κώδικα σας.Αν θεωρείτε το σχόλιο μου απρεπές και μάλιστα κοτσαβακίστικο τότε τι να πω.είστε τόσο εύθικτος(αλλο ηθελα να γράψω);Και καλά εσεις με κατηγορείτε με το απεχθες κοτσαβακι και ζωναρι .εγω τωρα τι λετε; κανει να σας απαντήσω ανάλογα;

 118. Ανδρέας said

  Αν κρίνεται ότι έχω άδικο προσπαθήστε το.

 119. Ανδρέας said

  κρίνετε*

 120. sarant said

  115 Λυπάμαι, δεν υπάρχει πεδίο για συνεννόηση. Και δεν είναι συγνώμη να κατηγορείς για έλλειψη ανεκτικότητας τον άλλον που πρόσβαλες. Δεν θα ξανασχολιάσω τίποτα δικό σου, καλύτερα να κάνεις κι εσύ το ίδιο.

 121. Ανδρέας said

  Όχι κοτσαβακίστικο, κοτΖαβακίστικο έγραψα έχει διαφορά ο όρος, η ουσία είναι ίδια σήμερα.

 122. Ανδρέας said

  Κοτζαβασισμός συγκεκριμένα.

 123. Υαλτις said

  μένω κεχηνώς και ενεός.

 124. Υαλτις said

  για το 120
  μένω κεχηνώς και ενεός.

 125. Ανδρέας said

  Ξέρω είναι άγνωστος όρος σήμερα αλλά τότε …

  υποβίβασαν τον όρο τον 20ο αιώνα

  Θέλει προσοχή, εύκολα δημιουργούνται παρεξηγήσεις στο γραπτό λόγο, αλλιώς είναι να μιλάς με κάποιον και αλλιώς να γράφεις.

 126. Υαλτις said

  122
  ε οχι και κοτζαπ[άσηςο η αφεντιά μου.Δεν τα παραλέτε;

  Οι κοτζαμπάσηδες

  «Καθ’ όλον δε το δράμα τούτο ανελίσσεται ο χαρακτήρ των Κοτσαβασέων, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής και η διανοητική αθλιότης και γλωσσική ένδεια των υπό την δουλείαν βιωσάντων και εκφυλισθέντων ημετέρων προγόνων… Αν και ο Κοτζαβασισμός ο προ τινών ετών αντλών την δύναμίν του παρά των Τούρκων Τυραννίσκων και γενόμενος αληθής μάστιξ και ολετήρ των δούλων ομογενών δεν έχει την προτέραν ισχύν υποχωρήσας εις τας μεταρρυθμίσεις του Οθωμανικού Κράτους. Δεν εξηρούντο δε της κατηγορίας ταύτης και οι αρχιερείς, οίτινες εκμεταλλευόμενοι την παχυλήν αμάθειαν των χριστιανών των διώριζον επιτρόπους των λαϊκούς εκ της Κοτσαβασικής σπείρας, οίτινες ήγον και έφερον τα κοινοτικά κατά το δοκούν αυτοίς αφορώντες εις το αργυρολογείν».

  Μουσαίος, Μ., «Ο Γάμος του Μαλώνη Αντιφάτου (εισαγ. Β. Πούχνερ)», Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών 5 (1984-1985), σελ. 275.

 127. Ανδρέας said

  άλλους ἐστελναν δεν πήγαιναν οι ίδιοι οι κοτζαμπάσηδες
  μιλάει για τα τέλη του 19ου αιώνα

 128. Γιάννης Ιατρού said

  Α, δεν πάμε καλά …
  Ρε Υάλτι, κάνε λίγο κράτει, φιλοξενούμενος είσαι στο μπλογκ, δεν λύνουν το ζωνάρι! Άλλο αντίρρηση κι άλλο προσωπικοί χαρακτηρισμοί και επιθετικότητα.

  Και εκτός αυτού με κοψοχολιάσατε! Κι εξηγούμαι:
  Βλέπω σχόλια στο «Φιλολογικά μακροβούτια». Λέω γιά να δώ τι γίνεται. Μπαίνω στο νήμα, βλέπω επάνω-επάνω «16. Μαϊου».
  Λέω, μπα τι, έβαλε ο Νίκος πρόωρα το δευτεριάτικο; Και μετά σχόλιο #11X κλπ. Μα πότε προλάβανε να σχολιάσουν;;;
  Μπερδεύτικα! Μετά ξανακοίταξα, 16. Μαϊου, 2015 και κατάλαβα… Κοίτα σύμπτωση 🙂

 129. Ανδρέας said

  Και λες πωπω σχόλια και που είμουν εγώ… σου λέω έχει χαλάσει η χρονομηχανή να την στείλεις πίσω αν έχει εγγύηση κιόλας.:)

 130. Γιάννης Ιατρού said

  129: Ναιιιιιι, κάτι τέτοιο, άσε Ανδρέα….

 131. Ανδρέας said

  η πλάκα είναι ότι όλα όσα εκπέμπονται κι αυτά που γράφουμε, τουβου κι όλη τεχνολογία επικοινωνιών θα ταξιδεύουν εσαεί στο σύμπαν.

 132. Γιάννης Ιατρού said

  Ναι αλλά διαρκώς εξασθενούνται (ευτυχώς, είναι μια παρηγορία κι αυτό 🙂 )

  Καληνύχτα!

 133. Υαλτις said

  128
  «Α, δεν πάμε καλά …
  Ρε Υάλτι, κάνε λίγο κράτει, φιλοξενούμενος είσαι στο μπλογκ, δεν λύνουν το ζωνάρι! Άλλο αντίρρηση κι άλλο προσωπικοί χαρακτηρισμοί και επιθετικότητα.»

  Μήπως έχετε δυο μέτρα και σταθμά; Δηλαδή απ τους πάμπολους διαπληκτισμούς του Φόρουμ με προσβλητικότατους χαρακτηρισμούς πχ βλαμμένε κτλ η δική μου κριτική σας πείραξε;
  Η φταίει, ότι η κρητική μου και η άτυχης να δεχτώ έκφραση μου, απευθύνθηκε στον δημιουργό του Φόρουμ;
  Και άντε εγώ παρεκτράπηκα και ζήτησα συγγνώμη, όποια δεν έγινε και δεκτή λογω του ότι παραπονέθηκα στον καλό μας Νικοκυρη ότι μου φαίνεται λιγότερο ανεκτικός. Ο Ανδρέας που με εγκάλεσε με το άσχετο κουσταβασισμό. ως τι παρενέβηκε. Δεν ηταν προσβολή κι αυτο; Πόσο μάλλον που ενω μου γράφει » Άλλο να σου απευθύνει τον λόγο κάποιος και να ανταπαντήσεις, Κοτζαβασισμός λέγεται όταν απλώνεις το ζωνάρι να το πατήσει ο άλλος, αυτό που έκανες δηλαδή.» αυτος ο ίδιος χωρις να του απευθύνω τον λογο μου την έπεσε.

  Δεν του απαντώ υπό τον φοβον νέας πορτοκαλιάς κάρτας.
  Μνήσθητί μου, Γέροντα, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου.

  Και τέλος σε ένα φόρουμ για την γλώσσα και τις λέξεις τα γράμματα και την τέχνη όπως αυτό ,είναι παράλογο να ανάβουν και λίγο τα αίματα; Πόσες φορές δεν έγγραψε ο Νκοκύρης μας, για τους ομηρικούς καυγάδες και λεκτικούς διαπληκτισμούς μέσω άρθρων σε εφημερίδες την εποχή του γλωσσικού προβλήματος.
  Το ότι ένοιωσα πως ένα σχόλιο για τον αγαπημένο μου Πολυλά τον αδικεί ,τον μικραίνει και αντέδρασα παραθέτοντας τα λόγια του Παλαμά για την αξία του ανδρός και μετά επειδή διατύπωσα( να δεχτω μια ατυχη )φραση είναι αυτό τόσο κατακριτέο;
  Τελικά μήπως πράγματι ξεφύγαμε;

 134. Ανδρέας said

  1)Μήπως ξεφύγατε λίγο;

  2) (σικ ρε ,που λέτε και σεις)

  3) μόνο εγω βρίσκω υπερβολικη την παρατήρηση σας ;

  4) Ποσο πιο ήρεμος, χαρούμενος και σίγουρος μοιάζατε τότε.

  5) Και ποσο πιο ανεκτικός.

  σε 11 σειρές οι 5 είναι επίθεση προφασιζόμενος την αγάπη (;) σας προς τον ποιητή

  αν πραγματικά αγαπούσατε τον ποιητή θα φέρνατε ως στοιχεία της αγάπης σας τα αγαπημένα σας ποιήματα

  στην πρόταση σας υπ. αριθ. 3) μόνο εγω βρίσκω υπερβολικη την παρατήρηση σας ;
  απευθύνεστε στο κοινό και σας απάντησα.

 135. Υαλτις said

  Διαφωνώ κάθετα μ αυτην την μεταχειριση που μου επιφυλάξατε.

  Εχουν περάσει ομως 24 ωρες απ το περιστατικό και δεν βρέθηκε κανεις που να συμφωνεί μαζί μου.

  Ειμαι καταφανώς εκτός τόπου.

  Βγαζω τον σκασμό λοιπον, αδυνατώντας να κατανοήσω τον κώδικα ευπρέπιας του φόρουμ .

 136. Ανδρέας said

  Δεν είχα πρόθεση να σας αδικήσω γράφοντας σας αυτά.
  Αν αισθάνεστε αδικημένος σας ζητώ συγγνώμη.

 137. Υαλτις said

  Το εκτιμώ και σας ευχαριστώ.

 138. Πέπε said

  Αν μου επιτρέπετε μια παρέμβαση (θα μου την επιτρέψετε, αφού μιλάτε δημόσια), νομίζω ότι τα πράγματα ήταν αρχικά λιγότερο σπουδαία απ’ όσο φάνηκαν, αλλά με το να συζητείται η υποτιθέμενη σπουδαιότητά τους τελικά έλαβαν διαστάσεις.

  Μέσα από τα εβδομαδιαία «μεζεδάκια» και γενικά από την κίνηση του μπλογκ, ο Sarant έχει φτάσει στην κατηγοριοποίηση ορισμένων μεζεδακίων. Κατηγορίες με ονόματα: σχιζολεξία, εισαγωγικομανία, γλωσσικά μουστάκια κλπ.. Μια από τις κατηγορίες είναι και η ακλισιά. Σαν τον συλλέκτη, λογικό είναι κάθε τέτοια περίπτωση που υποπίπτει στην αντίληψή του να του κινεί το ενδιαφέρον.

  Οπότε, του επισημαίνει κάποιος την περίπτωση του Κούγκι (όχι Κιούγκι!! – #114), και λέει «καλά κάνεις και το επισημαίνεις!». Σα να λέμε «α μπράβο, ευχαριστώ, τα μαζεύω κάτι τέτοια».

  Ο Ύαλτις, κατά δήλωσή του νέος σχολιαστής που ακόμη προσπαθεί να καταλάβει τους κώδικες του μπλογκ*, το παρεμήνευσε ως μομφή κατά του Πολυλά. Δεν ήταν μομφή. Ε, αυτό ήταν όλο! Δε βλέπω καν γιατί θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη.

  _________________
  * Η αλήθεια είναι ότι, όπως και πολλοί άλλοι ιστότοποι με πολλούς και πολύ τακτικούς σχολιαστές, κι αυτό το μπλογκ έχει καλλιεργήσει κώδικες κάπως κρυπτικούς. Και τι δεν έχω διαβάσει τις τελευταίες μέρες που απορώ πώς θα το έβλεπα αν πρωτοέμπαινα.

 139. Ανδρέας said

  137 yw*

  *συντομογραφία του παρακαλώ (you’re welcome) χρησιμοποιούμενη σε διαδικτυακούς διαλόγους χάριν συντομίας

  https://el.wiktionary.org/wiki/you're_welcome

 140. Ανδρέας said

  138 Πέπε πολύ σωστά! Με τόσα πολλά σχόλια καθημερινά λειτουργεί περισσότερο ως forum.
  Σε κάθε forum γίνονται sticky οι κανονισμοί του forum και ίσως κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με αυτό.

  Stickying

  Threads that are important but rarely receive posts are stickyed (or, in some software, «pinned»). A sticky thread will always appear in front of normal threads, often in its own section. A «threaded discussion group» is simply any group of individuals who use a forum for threaded, or asynchronous, discussion purposes. The group may or may not be the only users of the forum.

  A thread’s popularity is measured on forums in reply (total posts minus one, the opening post, in most default forum settings) counts. Some forums also track page views. Threads meeting a set number of posts or a set number of views may receive a designation such as «hot thread» and be displayed with a different icon compared to other threads. This icon may stand out more to emphasize the thread. If the forum’s users have lost interest in a particular thread, it becomes a dead thread.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_forum#Stickying

 141. Ανδρέας said

  πάντα σε διαδικτυακούς τόπους συνομιλίας γραπτού λόγου ή video conference πολλαπλών συνομιλητών συναντούμε το respect the admin
  σεβασμός στον διαχειριστή

  η έννοια του σεβασμού προκύπτει από το ότι κάποιος -οι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο και πόρους για να συντηρείται η διαδικτυακή επικοινωνία

 142. Πέπε said

  140:
  Δεν εννοούσα κώδικες δεοντολογίας, αλλά κώδικες επικοινωνίας. Αυτοί είναι ρευστοί και διαμορφώνονται στην πράξη από την κοινότητα, π.χ. αναφορές ή αστεία σχετικά με τα χούγια κάποιου σχολιαστή που εμείς τώρα τον ξέρουμε όλοι, αλλά ο νεοεισερχόμενος δε θα καταλάβει το αστείο.

  141:
  Η ανάγνωσή μου ήταν ότι δεν εκφράστηκε καμία έλλειψη σεβασμού, παρά μόνο μία ένσταση σ’ αυτό που νόμιζε ο Ύαλτις ότι είπε ο Sarant, λόγω παρανοήσεως.

  Ύαλτι, συγγνώμη που μιλώ σαν να ήμουν ο δικηγόρος σου. Πρόθεσή μου δεν είναι να σε εκπροσωπήσω. Απλώς λέω αυτό που κατάλαβα, για την περίπτωση που άλλος έχει καταλάβει λάθος και βοηθηθεί. Αν δε βοηθηθεί, ή αν εγώ έχω καταλάβει λάθος, νερό κι αλάτι.

 143. Ανδρέας said

  Πέπε μην υποτιμάς τους κώδικες δεοντολογίας να σου αναφέρω παράδειγματα

  κάποιος μπαίνει σε ένα καφενείο και παραγγέλνει μια πορτοκαλάδα την πάει με παγάκια μέσα το γκαρσόνι, τσαντίζεται ο άλλος και πλακώνει στα χαστούκια το γκαρσόνι γιατί έτσι του’κατσε

  αν μπαίνοντας στο σαλούν υπήρχε πινακίδα Μην πυροβολείτε τον πιανίστα γιατί πχ έχουμε τα δίκαννα έτοιμα ε, θα το σκεφτεί ο άλλος να πυροβολήσει τον πιανίστα.

  αυτό που εννοώ είναι με το
  δεν επιτρέπεται το direct, το ένα, το άλλο γιατί πέφτει ip-ban ε θα το σκεφτεί ο άλλος πριν λειτουργήσει »αυθόρμητα»

 144. Υαλτις said

  BLOG_OTI_NANAI said
  16 Μαΐου, 2016 στις 00:25

  99: Βρε απατεώνα, αυτό σου είπε ο Νίκος;!

  το τι βρίσιμο πέφτει μεταξυ των σχολιαστων μαζι με χυδαιες επιθέσεις δε περιγράφεται.

  τ’ωρα γιατι οταν εξυβριζεται καποιος ειναι θεμιτό αλλα οταν εξυβρ’ιζεται καποιος αλλος οχι ,δεν το καταλαβαίνω.
  Χώρια οι χοντράδες για τα αλλα πολιτικα κόματα.ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΛ(σικ ρε)
  Νομιζω οτι το λαθος ειναι ,οτι ο χωρος εδ.ω, δεν ειναι ενα φορουμ με αντιμνς που φροντίζουν για την τάξη.
  Αν ήταν έτσι θα υπήρχαν κανόνες που θα ισχυαν για όλους, ακομα και γιά τον Αντμιν.
  Ειναι ενας προσωπικός ιστότοπος και ο δημιουργός του ειναι σεβαστό να κάνει και να επιβάλλει οτι θέλει.
  -Εισαι κοντά στα πιστευώ μας,στο στυλ μας μπορεις να μεινεις.
  -Αρχιζεις να μην μας τα λες καλά;Σάλτα και….

  οποτε δεν μπορεις να πεις τιποτε αλλο
  παρα συγνώμη και να την κάνεις

 145. Υαλτις said

  142
  Συμφωνώ απόλυτα.

 146. Ανδρέας said

  στο από κάτω κεφάλαιο που δεν το είχα δει αναφέρεται συγκεκριμένα στην συζήτηση

  Discussion
  Forums prefer a premise of open and free discussion and often adopt de facto standards. Most common topics on forums include questions, comparisons, polls of opinion as well as debates. It is not uncommon for nonsense or unsocial behavior to sprout as people lose temper, especially if the topic is controversial. Poor understanding of differences in values of the participants is a common problem on forums. Because replies to a topic are often worded aimed at someone’s point of view, discussion will usually go slightly off into several directions as people question each other’s validity, sources and so on. Circular discussion and ambiguity in replies can extend for several tens of posts of a thread eventually ending when everyone gives up or attention spans waver and a more interesting subject takes over. It is not uncommon for debate to end in ad hominem attacks.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_forum#Discussion

 147. Γιάννης Ιατρού said

  144: Υαλτις
  …γιατι οταν εξυβριζεται καποιος ειναι θεμιτό…

  Η εξύβριση δεν είναι θεμιτή Υαλτι, γενικά. Δεν υπάρχει κατ΄ εμέ «αν κι όταν» κλπ.
  Αλλά απορριπτέα είναι κι η αγένεια! Να μην το μπερδεύουμε αυτό με διάφορα καλαμπούρια μεταξύ σχολιαστών που γνωρίζονται μεταξύ τους πολύ καλά και πολλές φορές και προσωπικά κλπ.

  Αναφέρεις σαν παράδειγμα μια απάντηση του ΟΤΙ_ΝΑΝΑΙ, προφανώς στον Βάταλο στο νήμα της 15/05/2016 (Σημ.:, κοίτα, για να μην ψαχνόμαστε, ή να βάζεις τον σύνδεσμο ή να λες τουλάχιστον σε πoιό νήμα…, έτσι όπως τό ‘βαλες δεν βοηθά και πολύ, τέλος πάντων 🙂 ). Επί του προκειμένου: Κατ΄ εμέ, το *απατεώνα* του ΟΤΙ_ΝΑΝΑΙ δεν αποτελεί εξύβριση στο συγκεκριμένο σχόλιο, καθότι ο -κατά δήλωσή του γέροντας- σχολιαστής (εγνωσμένης αξίας και φήμης…) αποδεδειγμένα και συνειδητά (στο προηγούμενο σχόλιό του #99) διαστρέφει τα λεγόμενα του Ν.Σ. για το «*σατάνειος* του Θεόφραστου». Επομένως εξαπατά, εξιπίτιδις 🙂 ! Και επίσης ο Βάταλος είναι και αποδεδειγμένος ψευταράς κλπ., άμα προκληθώ θα επαναλάβω τις σχετικές αδιάσειστες αποδείξεις που έχω προ πολλού (2015) αναρτήσει στο μπλογκ.

  Βρες καλύτερα άλλο παράδειγμα, δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν πολλά, αυτό όμως είναι κατ΄ εμέ ατυχέστατο! Ούτε πνευματικό τέκνο του Βάταλου να ήταν κάποιος, δεν θα ‘βαζε αυτό το παράδειγμα, που τον εκθέτει στο πανελλήνιο 🙂

  Αυτά (και άσχετα από το σχόλιό μου #128).

 148. Υαλτις said

  «Ούτε πνευματικό τέκνο του Βάταλου να ήταν κάποιος, δεν θα ‘βαζε αυτό το παράδειγμα, που τον εκθέτει στο πανελλήνιο»

  να υποθέσω, οτι θεωρείτε οτι είμαστε αδέλφια;(δεν ξέρω πως μπαινει η φατσούλα)

  112 Βάταλος said

  «ο δεύτερος παραγιός μου κ. Ιατρού, »

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/15/sunnefa/

  Σοβαρά τώρα.

  Πρέπει να δεχτείτε οτι οι κανόνες, αν τους θέλουμε ,πρέπει να ισχύουν για όλους.
  Αν ο Βαταλος είπε ψέματα ,υπερβολές ,τοτε ο μόνος που μπορουσε να τον επιπληξει επρεπε να ηταν ο Αδμιν.
  Αν ο καθένας αρχιζε να βρίζει επειδή θα θεωρούσε οτι ο αλλος τον προσβαλλει , τότε θα γινόμασταν κουλουβάχατα.

 149. Υαλτις said

  κουλουβάχατα

  Η μεγάλη αναστάτωση, το μπέρδεμα. Η λέξη «κουλουβάχατα» προέρχεται από την Αραβική έκφραση «Kullu Wahad» η οποία σημαίνει «όλα ένα».
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  Να τη διώξεις αυτή τη καθαρίστρια. Μου κάνει κουλουβάχατα τα πράγματά μου, η μπετούγια.
  http://www.slang.gr/lemma/498-kouloubaxata

 150. Γιάννης Ιατρού said

  148: Υαλτι
  ό,τι είχα να πω στο είπα (128, 148), φιλικά, ειλικρινά και χωρίς πάθος.
  Κι εδώ από πλευράς μου λήγει αυτό το θέμα.

 151. Ανδρέας said

  149

  Κουλουβάχατα : ή αι φύρδην μίγδην σημεριναί ιδέαι / υπό Θ. (Φαλέζ) Ι. Κολοκοτρώνη.
  Εκ του Τυπογραφείου Ερμού,
  Date of publication 1865.

  σχόλιο # 136
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/13/barnalis-4/#comment-342125

 152. Υαλτις said

  150
  το εκτιμώ

 153. […] & language Οι κακές μεταφράσεις των αρχαίων ελληνικών Φιλολογικά μακροβούτια και άλλα μεζεδάκια 5 Good Reasons to Learn Greek Μετεξεταστικά μεζεδάκια Ιουνιάτικα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: