Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Να καταργηθεί το μαρτύριο των εξετάσεων;

Posted by sarant στο 20 Μαΐου, 2015


Σήμερα οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές διαγωνίζονται στο δεύτερο μάθημα, το μάθημα της Γενικής Παιδείας που έχει διαλέξει ο καθένας, Ιστορία, Βιολογία, Φυσική ή Μαθηματικά, και από την Παρασκευή έχουμε τα μαθήματα Κατεύθυνσης, που θα πιάσουν και όλη την επόμενη βδομάδα. Όπως πάντα, οι εξετάσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τη Γλώσσα, επίσης μάθημα Γενικής Παιδείας, κοινό για όλους, που σχολιάστηκε κιόλας (και στο ιστολόγιο), αν και όχι τόσο όσο άλλες χρονιές -και βέβαια, λογικό είναι της Γλώσσας το θέμα να σχολιάζεται, διότι τα άλλα ο πολύς κόσμος (κι εγώ μαζί) δεν τα πολυκαταλαβαίνει.

Όπως κάθε χρόνο τέτοιον καιρό, επαναλήφθηκε και φέτος η συζήτηση για το πολύχρονο μαρτύριο που περνάνε οι υποψήφιοι («τα παιδιά»), για την τεράστια αφαίμαξη κάθε οικογένειας σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, για τις ατέλειωτες ώρες στείρας μελέτης -ειδικά σε μαθήματα όπου έχει επιβληθεί η αποστήθιση κακογραμμένων βιβλίων (ΑΟΔΕ, ας πούμε) και όπου χρεώνεται λάθος ακόμα και η χρήση συνώνυμων λέξεων.

Τα βάσανα που περνάνε οι υποψήφιοι τα έχω δει και τα βλέπω από πρώτο χέρι αφού φέτος δίνει και η μικρότερη κόρη μου εξετάσεις. Αυτό που διαφοροποιεί αυτές τις συζητήσεις τα τελευταία χρόνια είναι ότι με την κρίση πολλές βεβαιότητες (και εργασιακές) έχουν καταρρεύσει. Και αυτό που διαφοροποιεί ειδικά τη φετινή συζήτηση είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε κυβέρνηση με κορμό την αριστερά, που έχει εξαγγείλει ριζική αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στις ανώτατες σχολές -και που προχτές μόλις επανέλαβε ότι προσβλέπει σε διάλογο που θα οδηγήσει σε αλλαγές ώστε να καθιερωθεί, ανάμεσα στ’ άλλα, η «ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Η κατάργηση των εξετάσεων εισαγωγής στις ανώτατες σχολές ή τουλάχιστον η ριζική αναμόρφωση του συστήματος έχει επίσης προταθεί και από πανεπιστημιακές αρχές, ενώ και ο εθνικός διάλογος για την παιδεία το 2009, στον οποίο ήταν επικεφαλής ο Γ. Μπαμπινιώτης, είχε προτείνει την κατάργηση των πανελλαδικών, αλλά όχι και κάθε μορφής εξετάσεων. Κοινή αφετηρία είναι ότι το σημερινό σύστημα νοσεί βαρύτατα και πρέπει να αλλάξει άρδην.

Επιχειρήματα για την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζει ο πανεπιστημιακός (και ιντερνετικός φίλος) Απόστολος Δεδουσόπουλος σε παλιότερο άρθρο του, που διατηρεί ωστόσο την ισχύ του αφού από το 2010 δεν έχει αλλάξει το σύστημα εισαγωγής.

Το παραπάνω άρθρο δεν προχωράει σε πολλές λεπτομέρειες ως προς το σύστημα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Από συζητήσεις που έχω κάνει, αν έχω καταλάβει καλά, η (ελκυστικότατη, ομολογώ) ιδέα της ελεύθερης πρόσβασης βασίζεται σε ένα προπαρασκευαστικό έτος, στο οποίο θα εγγράφονται όσοι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου το επιθυμούν, και το οποίο θα δίνει γενικά μαθήματα σε ευρύτατες κατευθύνσεις. Στο τέλος του προπαρασκευαστικού έτους οι φοιτητές, με βάση τις επιδόσεις τους, θα εγγράφονται στη μία ή στην άλλη σχολή της κατεύθυνσής τους. Δεν είναι τόσο σαφές τι θα γίνεται με όσους δεν καταφέρνουν να εγγραφούν στη σχολή της προτίμησής τους.

Μπορεί να μην παρουσιάζω καλά το σύστημα «ελεύθερης πρόσβασης», με χαρά μου να με διορθώσετε. Πάντως, δεν ξέρω αν ένα τέτοιο σύστημα αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα της επιλογής (κάθε χρόνο έχουμε 1000 απόφοιτους Λυκείου που θέλουν να σπουδάσουν Ιατρική αλλά μόνο 100 θέσεις στα πανεπιστήμια) ή αν απλώς το μεταθέτει. Διότι, αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.

Και σε άλλες χώρες υπάρχει πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση «χωρίς εξετάσεις», αλλά η επιλογή γίνεται. Ας πούμε, στη Γαλλία, απ’ όσο ξέρω (και διορθώστε με) μια πρώτη επιλογή γίνεται στο εθνικό απολυτήριο (το μπακαλορεά), που το περνάει το 80% των υποψηφίων (παλιότερα το ποσοστό ήταν μικρότερο). Οι κάτοχοι μπακαλορεά δικαιούνται μεν να συνεχίσουν ανώτατες σπουδές χωρίς εξετάσεις -αλλά κι εκεί, απ’ όσο ξέρω, στις σχολές υγείας δίνουν εξετάσεις μετά το πρώτο έτος και οι περισσότεροι κόβονται (και δεν ξέρω τι κάνουν μετά). Επίσης, η εισαγωγή στις «Μεγάλες σχολές» από τις οποίες προέρχεται η ελίτ, δεν γίνεται αυτοδίκαια αλλά ύστερα από εισαγωγικές εξετάσεις για τις οποίες χρειάζεται πολύχρονη και πολυδάπανη φοίτηση σε προπαρασκευαστικές τάξεις. Και τέλος η (όσο και όπως) ελεύθερη πρόσβαση στα γαλλικά πανεπιστήμια ισχύει για το τριετές δίπλωμα, τη Λισάνς.

Το σημερινό σύστημα έχει πολλά στραβά, αυτό είναι οφθαλμοφανές -ένα πλεονέκτημα έχει: θεωρείται (και κατά πάσα πιθανότητα, είναι) αδιάβλητο. Το να είναι αδιάβλητο ένα σύστημα εισαγωγής θεωρείται αυτονόητο, αλλά δεν είναι -δεν ήταν αδιάβλητο το σύστημα πριν από πενήντα χρόνια, όταν οι εισαγωγικές γίνονταν ανά σχολές. Και ασφαλώς δεν θα είναι αδιάβλητο αν εγγράφονται στο προπαρασκευαστικό έτος όσοι θέλουν και η επιλογή (το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα) γίνεται μέσα στις σχολές. Στην Ιατρική, ας πούμε, ειναι μάλλον βέβαιο ότι θα γράφονται πλέον μόνο τα παιδιά των γιατρών.

Ούτε είναι βέβαιο ότι θα καταργηθούν τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία με την κατάργηση των Πανελλαδικών. Εφόσον υπάρχει επιλογή με κάποιας μορφής εξετάσεις, θα εμφανιστούν αμέσως άλλα φροντιστήρια, ειδικά για τις εξετάσεις αυτές.

Επίσης, για όσους αποτύχουν να «περάσουν» στη σχολή της προτίμησής τους, οι επιλογές θα είναι λιγότερες απ’ ό,τι με το σημερινό σύστημα. Ο φίλος Δεδουσόπουλος αναφέρει στο άρθρο του το παράδειγμα ενός που ήθελε να γίνει παιδίατρος αλλά πέρασε στην κτηνιατρική (ενώ μπορεί, ας πούμε, να μισεί τα ζώα). Αυτό ίσχυε παλιότερα, πράγματι. Σήμερα δεν ισχύει, διότι ο υποψήφιος δεν είναι υποχρεωμένος να επιλέξει μόνο επιστήμες Υγείας αλλά και το πλήρες φάσμα της θετικής κατεύθυνσης (και του οικονομικού πεδίου ενδεχομένως).

Αντίθετα, σε ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης με προκαταρκτικό έτος, θα υπάρχουν ευρείες μεν, αλλά όχι όσο σήμερα, κατευθύνσεις -έτσι, αυτός που δεν καταφέρνει να γραφτεί στην Ιατρική μετά το προπαρασκευαστικό έτος θα έχει να διαλέξει, κατά πάσα πιθανότητα, μόνο επιστήμες Υγείας -κι έτσι μπορεί να καταλήξει κτηνίατρος χωρίς να το θέλει.

Με όλα αυτά, δεν υπερασπίζομαι το σημερινό σύστημα -περισσότερο θέλω να δώσω εναύσματα για τη συζήτηση. Περιμένω τα σχόλιά σας και τις ιδέες σας -και εύχομαι καλή δύναμη στους υποψηφίους!

 

245 Σχόλια προς “Να καταργηθεί το μαρτύριο των εξετάσεων;”

 1. spiral architect said

  ΑΟΔΕ αυτή η κατάρα! 👿

 2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  «Δεν νοσεί βαρύτατα» μόνο «το σημερινό σύστημα και πρέπει να αλλάξει άρδην», είναι η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της που νοσεί, ο τρόπος που σκέπτονται, που καταλαβαίνουν τον κόσμο, που ιεραρχούν αξίες… Νοσεί το σύμπαν. Από ποια αλλαγή ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Οι εξετάσεις των «παιδιών» (τα εισαγωγικά δικά σου -αλλά πολύ μου άρεσαν και τα υιοθετώ) είναι στην επικαιρότητα. Με την υγεία, όμως, τι γένεται; Με την ασφάλιση των πολιτών; Με τον σεβασμό της ξένης και δημόσιας περιουσίας; Και, οπωσδήποτε, γιατί καθυστερεί αυτή η (πολυαναμενόμενη) κλωτσιά στην εκκλησία και στα συν αυτή συμπαρομαρτούντα;

 3. spiral architect said

  Σωστός ο αποπάνω Γιώργος!

 4. Αγάπη said

  πώς γίνεται οι «παραγωγικές» σχολές – αυτές που συμβάλουν στην πρωτογενή παραγωγή – να είναι τόσο υποτιμημένες;

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2-3: Ναι, έτσι είναι…

 6. μήτσκος said

  Χωρίς να μπω στα πρακτικά προβλήματα, τα οποία είναι σαφώς δισεπίλυτα, θα ήθελα να προσθέσω ένα ακόμα πλεονέκτημα της «ελεύθερης πρόσβασης».
  Πολλοί άνθρωποι στα δεκαοχτώ δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Οι περισσότεροι επιλέγουν σχολή είτε με βάση την οικογενειακή παράδοση, είτε με βάση το κύρος της ίδιας της σχολής, είτε με κριτήρια «βολέματος».
  Το πλεονέκτημα της ελεύθερης πρόσβασης είναι ότι όχι απλά δοκιμάζεις όποια σχολή θέλεις, αλλά και όποτε το θέλεις.
  Σε πολλές άλλες χώρες είναι αρκετά συνηθισμένο να μεσολαβούν 1-2 χρόνια από το τέλος του σχολείου μέχρι την έναρξη των σπουδών. Τα παιδιά δοκιμάζουν κάτι, μια δουλειά, μια πρακτική, κτλ.
  Και αφού έγραψα όλα αυτά, θυμήθηκα τη στρατιωτική θητεία. Φτου, είναι αυτό…

 7. Πέπε said

  > > …το παράδειγμα ενός που ήθελε να γίνει παιδίατρος αλλά πέρασε στην κτηνιατρική (ενώ μπορεί, ας πούμε, να μισεί τα ζώα). Αυτό ίσχυε παλιότερα, πράγματι.

  Άλλο τόσο ίσχυε -και ισχύει ακόμη- και η αντίστροφη περίπτωση: να περάσεις σε μια σχολή που εκ προοιμίου δε σε ενδιέφερε και την είχες δηλώσει απλώς για λόγους ασφαλείας μετά από τις πρώτες σου επιλογές, αλλά να ανακαλύψεις θέλγητρα που δεν είχες φανταστεί. Στη γενιά μου (επί δεσμών) πάρα πολύς κόσμος σπούδασε έτσι. Τις ξένες φιλολογίες και τη Θεολογική λίγοι τις έβαζαν πρώτη επιλογή, και υποθέτω και την Κτηνιατρική το ίδιο, αλλά όσοι έβγαλαν αυτές τις σχολές επειδή δεν πέρασαν Νομική / Φιλολογία / Ιατρική κλπ. δε μετάνοιωσαν όλοι.

  Πάντως ότι οι Πανελλαδικές καταδυναστεύουν το Λύκειο είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα.

 8. physicist said

  Ναι, να μπουν όλοι στο Πανεπιστήμιο που δεν έχει τις υποδομές να υποστηρίξει αυτούς που μπαίνουν τώρα, έτσι ώστε ν’ απογίνει καφενείο εκεί μέσα. Τα πρώτα έτη θα καταντήσουν ούτως ή άλλως Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα, απομυζώντας κι άλλους από τους ισχνούς πόρους για έρευνα και διδασκαλία ανωτάτου επιπέδου και κάνοντας τα πτυχία εντελώς μπακαλόχαρτα. Η αξιολόγηση για το ποιος συνεχίζει και ποιος όχι δεν θα γίνεται πλέον με κοινά θέματα, κρυφά ονόματα και αδιάβήτο τρόπο αλλά εική και ως έτυχε. Κάθε Τμήμα ΑΕΙ το δικό του χαβά, κάθε εξεταστής και κάθε μέλος ΔΕΠ τα δικά του θέματα και κριτήρια. Κι αφού ζούμε σε κοινωνία αδιάφθορη, να μην ανησυχούμε ότι θα γίνει της τρελής από συναλλαγές και μπαξίσια. Γλέντι θα στήσει η οικονομικά εύκαιρη τάξη που είτε θα αγοράζει πλέον ξεδιάντροπα τα πτυχία των γόνων της ή θα στέλνει τα βλαστάρια της κατευθείαν στο εξωτερικό.

  Σόρρυ, αλλά αυτή τη συζήτηση την ακούω από τότε που ήμουνα μαθητής και ήταν ανέκαθεν άνευ αντικειμένου.

 9. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα
  Καλή δύναμη στους υποψηφίους και στους οικείους τους!

  Ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκπομπή “Οδηγίες για ένα καλύτερο κόσμο”
  στο Πορτοκαλί. Με τη Μαριλένα Κατσίμη συζητάνε ο Χρήστος Κορολής από τη Μεσοποταμία, η Μαρινίκη Κολιαράκη από το Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου και ο Δημήτρης Πολυχρόνης από το στέκι Kardelen της Ξάνθης. Περισσότερα στο site της Μεσοποταμίας

 10. lefteris sfakianakis said

  Προσωπικά είμαι υπέρ των Πανελληνίων. Απορρίπτω όμως τη φιλοσοφία του προγράμματος, τη συγκεκριμένη ύλη και την παπαγαλία.

  Δεν νομίζω ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι έτσι δομημένο που να υποστηρίζει την ελεύθερη εισαγωγή.

  Ένα είναι βέβαιο, ότι πρώτα πρέπει να λυθούν άλλα χρόνια προβλήματα, όπως η επιφανειακή προσέγγιση, ο εθνοκεντρισμός, η υπερβολική ή καλύτερα βασανιστική θεωρητικοποίηση (αυτό από λάτρη της θεωρίας), η καλλιέργεια της ευθυνοφοβίας των μαθητών, η απόσταση από την κοινωνία και τις σύγχρονες εξελίξεις (ισχύουν σε όλες τις βαθμίδες).

  Όταν αντιμετωπιστούν αυτά, δεν θα είναι και τόσο κακό να υποβληθούν τα παιδιά σε εισαγωγικές εξετάσεις. Χρειάζονται και οι προσπάθειες διαρκείας, αρκεί να μη σε βασανίζει το σχολείο επί 10 χρόνια μέχρι να φτάσεις στην προετοιμασία, και φυσικά να μην κορυφώνεται το βασανιστήριο κατά τη διάρκειά της.

  Όσο για τη λεγόμενη παραπαιδεία, αναρωτιέμαι πόσο φοβερό είναι να υπάρχει και αυτή (αρκεί να μην είναι υπερτροφική). Χώρες με δυνατά (και καλά χρηματοδοτημένα) εκπαιδευτικά συστήματα έχουν και πολύ ψηλά ποσοστά ιδιωτικής διδασκαλίας (ιδίως στην Άπω Ανατολή), ενώ διαβάζω ότι αυξάνεται το ποσοστό και σε χώρες που παλιά είχαν χαμηλά ποσοστά παραπαιδείας (όπως η Μεγάλη Βρετανία όπου πλέον ένας στους 4 κάνει μαθήματα). Υπάρχει βέβαια σοβαρότατος αντίλογος, τον οποίον γνωρίζω, όπως αντιλαμβάνομαι και τις αιτίες για αυτή τη διόγκωση.

  Πάντως γνώρισα σπουδαίες φυσιογνωμίες δασκάλων μέσα από την παραπαιδεία, που ανάλογες δεν συνάντησα στο δημόσιο σχολείο. Και το φαινόμενο δεν είναι άλλη μια ελληνική ιδιαιτερότητα τελικά.

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Λίγο θα ωφελήσει η κατάργηση. Ένα ρητό λέει «Οι εξετάσεις αρχίζουν κάποτε, και δεν τελειώνουν ποτέ»…

  Κι αν το καλοσκεφτείς, ακόμα και στα 90, είναι εξετάσεις ούρων, χοληστερίνης, προστάτη… 🙂

  Φυσικά, δε θα ήταν άσχημη και μια κοινωνία με ανοιχτό, προσβάσιμο Πανεπιστήμιο, όπου τελικά ο κουλουράς θα ήταν μηχανολόγος, ο κουρέας φιλόλογος και ο κηπουρός πολιτικός μηχανικός…

 12. Καλημέρα μου φαίνεται ότι είμαι ο μόνος που θεωρώ το σημερινό σύστημα δημοκρατικό και αξιοκρατικό που χρειάζεται συνεχείς βελτιώσεις. Μόνο που θέλει την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων ο «επικεφαλής» Μπαμπινιώτης μου είναι αρκετό ώστε να μη θέλω να καταργηθούν. (Αμα το διαβάσει ο γιός μου που δίνει του χρόνου ποιός τον ακούει!)

 13. Πάνος με πεζά said

  Μήπως έτσι δεν είναι και τώρα; 🙂

 14. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  8. Σκληρή θέση…αλλά ρεαλιστική, ομολογώ!

 15. pantsouka said

  Το κλειδί του προβλήματος βρίσκεται στην κατάργηση του «κλειστού αριθμού εισακτέων». Η πιθανή υπερφόρτωση κάποιων σχολών υψηλής ζήτησης (πέρσι ας πούμε ζήτησαν ως πρώτη επιλογή τις Ιατρικές σχολές 3.500 υποψήφιοι) θα αποφορτίσει άλλες σχολές ( ας πούμε της Βιολογίας, της Οδοντιατρικής, της Φαρμακευτικής, της Χημείας, της Νοσηλευτικής) και θα επιτρέψει τρεις βασικές μεταβολές: α) μεταφορά πόρων από σχολές και τμήματα χαμηλής ζήτησης ,β) απομυθοποίηση των παραδοσιακών επιλογών της ελληνικής οικογένειας και γ) αναρρύθμιση της ζήτησης πτυχιούχων σε κορεσμένα σήμερα επαγγέλματα
  Η λύση υπηρετεί την βασική αρχή «ο καθένας μπορεί να σπουδάσει ό,τι θέλει, αρκεί να μπορεί». «Μπορεί» σημαίνει: α) ο υποψήφιος ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε πανελληνιες εξετάσεις πιστοποίησης μετά από προπαρασκευαστικό έτος φροντιστηριακής λογικής και οργάνωσης και πολύ περιορισμένου αριθμού βασικών μαθημάτων και β) διατηρεί την φοιτητική ιδιότητα αν κάθε χρόνο κατοχυρώνει ένα ικανοποιητικό ποσοστό μαθημάτων στις ενδοπανεπιστημιακές εξετάσεις, υψηλότερων προδιαγραφών αξιοπιστίας και εγκυρότητας.Προυπόθεση: όλες οι όμοιες σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, ανεξάρτητα από την έδρα τους , ορίζουν από κοινού την ικανοποιητική επίδοση στις περιπτώσεις α και β.

 16. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  15. Θεωρώ ότι αυτό το σύστημα θα οδηγήσει μαθηματικώς στου πλούσιου Κουτρούλη το γάμο… δυστυχώς!

 17. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  12: Δεν είσαι ο μόνος, δες και τον Λευτέρη στο 10

  15: Και πώς θα γίνει η επιλογή στις υπερζητούμενες σχολές;

 18. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  17. β. Όπως Αμερική. O καλός «σπόνσορας» θα μπαίνει πρώτο τραπέζι πίστα. (τι διάολο; «εμείς τα φκιάξαμε αυτά τα μαγαζά!» 🙂 )

 19. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Nα βάλω κι ένα ζήτημα «ηθικό» (εντάξει ρε! μη βαράτε όλοι μαζί!)
  Όπως άφησε να εννοηθεί και ο Φύζικερ στο 8. οι πανελλ. εξετάσεις είναι μάλλον ο ΜΟΝΟΣ θεσμός όπου εφαρμόζεται ακόμα ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ στην Ελλάδα. Ε, ας μείνει και κάτι αξιοκρατικό σ’αυτό το ρδελομπού!

 20. cronopiusa said

 21. 17 όταν το έγραφα δεν είχε φανεί το 10 🙂
  Τελικά τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης των εξετάσεων με πείθουν για το αντίθετο…πιστεύω θα είχε νόημα μια κοινωνιολογική μελέτη για τους επιτυχόντες από το 1983 και μετά. Πάντως πιστεύω πως έδωσε πρόσβαση στην ανώτατη εκπαιδευση σε στρώματα που δεν την είχαν μέχρι τότε
  19 Συμφωνώ

 22. physicist said

  #0. —Τα βάσανα που περνάνε οι υποψήφιοι τα έχω δει και τα βλέπω από πρώτο χέρι αφού φέτος δίνει και η μικρότερη κόρη μου εξετάσεις.

  Καλή επιτυχία στο κορίτσι που το ξεχάσαμε εν τη ρύμη της αντιπαράθεσης! 🙂

 23. spiral architect said

  Τη στιγμή που για πολλούς και διάφορους λόγου ςο ανταγωνισμός στις εισαγωγικές ΑΕΙ είναι μεγάλος, ένα σύστημα εισαγωγής μέσω προπαρασκευαστικού έτους από την σχολή θα μεταφέρει τον ανταγωνισμό ένα επίπεδο πάνω, (ή μάλλον μέσα στη σχολή) μαζί με όλα τα bugs αυτού, φροντιστήρια κλπ.

  Αλλά, έτσι κι αλλιώς, ο ανταγωνισμός, η πρεμούρα και η εντατικοποίηση των εξετάσεων δεν είναι ίδιον μόνο της Ελλάδας. Και σε πολλές άλλες χώρες ισχύουν (με κλασσικά παραδείγματα τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία) έστω και αν στις τελευταίες υπάρχει και ενθαρρύνεται η τεχνικοεπαγγελματική μεταλυκειακή εκπαίδευση.

 24. Για τα παιδιά των σπονσοράδων που λεεί και ο Νeo kid δεν με ενδιαφέρει ας πηγαίνουν στο εξωτερικό. Ούτε και για τους άριστους με νοιάζει, αυτοί θα την βρούν την άκρη σε οποιοδήποτε σύστημα..οι λίγο πιο κάτω με ενδιαφέρει να έχουν την ευκαιρία τους

 25. physicist said

  #24. — Ούτε και για τους άριστους με νοιάζει, αυτοί θα την βρούν την άκρη σε οποιοδήποτε σύστημα.

  Αυτό δεν είναι καθόλου προφανές και καθόλου εξασφαλισμένο. Η αριστεία καλλιεργείται και καλλιεργείται νωρίς και με συνέπεια. Χωρίς τους απαραίτητους θεσμούς και μηχανισμούς, εύκολα πάνε χαμένα δυνατά μυαλά, και άνθρωποι με ταλέντο και όρεξη.

 26. ndmushroom said

  Μια ενδιάμεση λύση θα ήταν το εξής: κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων στην 3η Λυκείου, προπαρασκευαστικό έτος (με ελεύθερη πρόσβαση), στο οποίο θα διδάσκουν τόσο καθηγητές λυκείου όσο και πανεπισημιακοι και όπου οι σπουδαστές θα εντρυφούν στο γνωστικό αντικείμενο της επιλογής τους (με μονοψήφιο αριθμό «γνωστικών αντικειμένων» που να καλύπτουν παραπάνω από ένα αντικείμενο σπουδών) αλλά και στον πανεπιστημιακό τρόπο σκέψης (έρευνα αντί παπαγαλίας, με λίγα λόγια), και πανελλήνιες εξετάσεις στο τέλος του έτους, σε όλα τα μαθήματα του προπαρασκευαστικού έτους, με την κάθε σχολή να θέτει τους δικούς της «συντελεστές βαρύτητας» για το κάθε μάθημα. Έτσι διατηρείται το αδιάβλητο της διαδικασίας και αποδεσμεύεται η διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το λύκειο, που, αν δεν απατώμαι, είναι και το βασικό ζητούμενο.

 27. pantsouka said

  17 δεν τίθεται θέμα επιλογής. Εισάγονται όλοι όσοι επιτύχουν ικανοποιητική επίδοση και το ζητήσουν. Παραδείγματος χάριν: η Ιατρική Σχολή (για όλη την Ελλάδα) μπορεί να απαιτήσει 15 στην Φυσική, 17 στην Χημεία , 14 στα Μαθηματικά και 14 στην Γλώσσα. Αν χρειαστεί επενδύσεις για να κατοχυρώσει το επιπεδο σπουδών μπορεί να μεταφέρει πόρους α) από την υπολειτουργία των άλλων σχολών που σήμερα καλύπτονται από αποτυχόντες της Ιατρικής και β) από την μεταφορά πόρων της ιδιωτικής δαπάνης για την προπαρασκευή ενόψει εισαγωγικών
  Στην πράξη λειτουργικά προβλήματα θα έχουν μόνο κάποια τμήματα του Πολυτεχνείου και η Ιατρική. (Η Νομική δεν έχει υψηλό κόστος λειτουργίας.) Όχι για πολύ όμως, διότι η προυποθεση κατοχύρωσης ικανοποιητικού ποσοστού μαθημάτων κάθε έτος θα προκαλέσει «διαρροή» ενώ η απομυθοποίηση της σχολής υψηλής ζήτησης και ο σχετικός περιορισμός πτυχιούχων στην Νοσηλευτική ή στο Μαθηματικό ή στο Χημικό θα αναπροσανατολίσει την ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές.

 28. cronopiusa said

 29. Καλημέρα
  Καλή επιτυχία στην κόρη του Νικοκύρη και σ’ όλες τις κόρες και γιους που δίνουν το δικό τους αγώνα, έτσι όπως τους υποχρεώνουν ή όπως τον επιλέγουν.
  Να απαντήσω και στο ερώτημα: ναι ή όχι εξετάσεις; Όσο η προσφορά θέσεων είναι μικρότερη απ’ τη ζήτηση θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος που θα καθορίζει το ποιος θα είν αυτός που θα πάρει την θέση. Είτε αυτή είναι για δουλειά είτε για σπουδές είτε ακόμα και για να φας στο εστιατόριο. Το θέμα λοιπόν είναι ποια διαδικασία είναι προσφορότερη ώστε να μην δημιουργεί (πολλά) προβλήματα. Οι πανελλαδικές εξετάσεις, για τα ελληνικά δεδομένα, δείχνουν να έχουν πετύχει. Το σημερινό σύστημα, βέβαια, περιέχει στρεβλώσεις:
  α) οι εξετάσεις γίνονται πριν οι μαθητές αποφοιτήσουν (και για να αποφοιτήσουν) απ’ το Λύκειο. Στην αρχή του το σύστημα ήταν χειρότερο. Έγιναν κάποιες προσπάθειες που εξισορρόπησαν τα πράγματα αλλά ακόμα είναι παράλογο (για μένα) να πρέπει να δώσεις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο για να πάρεις απολυτήριο Λυκείου. Η ιδέα ίσως ήταν λιγότερες εξετάσεις όμως μπήκαν απαιτητικές εξετάσεις για το απολυτήριο. Πέρα απ’ την αναστάτωση του σχολικού προγράμματος και τη συρρίκνωση του διδακτικού χρόνου.
  β) οι μαθητές δηλώνουν τις προτιμήσεις τους αφού έχουν πάρει στα χέρια τους τα αποτελέσματα. Γιατί είναι κακό; γιατί δεν σκέφτονται τι θέλουν να κάνουν αλλά τι μπορούν με τα μόρια που έχουν. Κι έτσι ξέρω περίπτωση υποψήφιου που πιέστηκε και δήλωσε ιατρική γιατί είχε τα μόρια αλλά δεν κατάφερε να μείνει ούτε μήνα – δεν το άντεχε με τίποτα. Παρόμοια, η σειρά δήλωσης να καθορίζεται με τα μόρια σε σχέση με τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς κι όχι με το τι πραγματικά θέλει ο υποψήφιος. Κι αλλιώς οι στόχοι μπορεί να καθορίζονται με βάση τα αναμενόμενα μόρια κι όχι τα θέλω, αλλά εκεί μπορεί να μπει και κάποια καλύτερη ιεράρχηση. Για παράδειγμα ακούω μαθητές της Β’ να προγραμματίζουν το τι θα κάνουν του χρόνου με βάση τα μόρια του 2014 κι ενώ η προγραμματισμένη αλλαγή του συστήματος εισαγωγής είναι σίγουρο πως θα φέρει ανατροπές.

  Μπορούν αυτά να ξεπεραστούν; Γίνεται μια προσπάθεια με το καινούριο σύστημα που θα ισχύσει του χρόνου. Που όμως κινείται και στο πώς θα εξεταστούν σε λιγότερα μαθήματα. Που ξέροντας την στάση των μαθητών (ιδιαίτερα της Γ Λυκείου) ως προς το πώς συμπεριφέρονται στο σχολείο, θα δημιουργήσει τμήματα με μαθητές πολλών ταχυτήτων. Άρα, μεγαλύτερη απαξίωση του (δημόσιου) σχολείου. Και περισσότερη στροφή στην «παραπαιδεία» (που κάθε κυβέρνηση στην εισήγησή της για το νέο σύστημα υπόσχεται πως θα μειωθεί, αλλά για πολλούς λόγους κι όχι μόνο για τον παραπάνω, κάθε χρόνο και μεγαλώνει).

 30. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Νικοκύρη, τι δίνει η κόρη σήμερα; έχω τα θέματα…

 31. Μεταφέρω κι εδώ το φεϊσμπουκικό σχόλιο: Επιτέλους! Ένα λογικό κείμενο χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς και ευκολίες. Να προσθέσω ότι πουθενά, στο δυτικό τουλάχιστον κόσμο, δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις (πχ η περίφημη συνέντευξη στα καλά βρετανικά πανεπιστήμια) είναι ταξικότατη επιλογή…. Και δεν γίνεται να υπάρξει όσο κοινωνική δομή παραμένει ταξική. Και πράγματι η επιλογή από ένα προπαρασκευαστικό έτος περιέχει κινδύνους σοβαρούς. Σκέφτομαι μάλιστα ότι σε αυτή την περίπτωση η επιλογή θα ήταν δικαιότερη αν γινόταν με κριτήριο τη συνολική βαθμολογία (προφορική και γραπτή) στις τρεις τουλάχιστον τάξεις του λυκείου. Γιατί άραγε είναι ή θα είναι πιο αδιάβλητη η κρίση των διδασκόντων σε ένα προπαρασκευαστικό έτος από την κρίση των εκπαιδευτικών; Αν λοιπόν επιμένουμε σε αδιάβλητο σύστημα μοιάζουν μονόδρομος οι εξετάσεις…

 32. Νατάσσα said

  20: Πώς φαίνεται ότι αργει ακόμη για σας η διαδικασία των Πανελλαδικών… Βάζω στοίχημα ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς 🙂 έχουν τα θέματα!

 33. Και βέβαια υπάρχουν τρόποι να γίνουν πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές οι εξετάσεις (ολωσδιόλου δίκαιες μάλλον αδύνατον σήμερα). Αρκεί να παραδεχτούμε ότι η εκπαίδευση είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός συνδεδεμένος με συγκριμένη κοινωνική δομή. Δεν είναι μία νησίδα δημοκρατίας, ισότητας και πολιτισμού σε μία κοινωνία ανισοτήτων. Και πάνω απ’ όλα να είμαστε ειλικρινείς και θαρραλέοι

 34. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φυσική Γενικής παιδείας (διά Πλανκ και Μπορ only… ως συνήθως. 🙂 )http://www.kelafas.gr/themata.html?filename=2015/eniaio/fysgen_2015_e.pdf
  Mαθηματικά και Στατιστική (με μια πρώτη ματιά, εύκολα και σωστά φαίνονται φέτος)

  Click to access themata.html

 35. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  27: Ευχαριστώ. Άρα, πάλι προβλέπετε κάποιας μορφής πανελλήνιες εξετάσεις, όχι ελεύθερη πρόσβαση.

  22-29: Ευχαριστώ!

  30: Τώρα τάχω κι εγώ, σκοπός ήταν να μας τάδινες χτες 🙂

 36. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Και η Ιστορία:

  Click to access themata.html

 37. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  35. Ντροπή Νικοκύρη! 😉

 38. Νατάσσα said

  Ερώτηση κρίσεως: ξέρετε πολλά κουνέλια που να τρώνε δέντρα;

  Σε ένα μικρό δασικό οικοσύστημα υπάρχουν 1.000 δέντρα, 25 κουνέλια με ανοιχτό χρώμα τριχώματος, 175 κουνέλια με σκούρο χρώμα τριχώματος και 10 γεράκια στα οποία συνολικά παρασιτούν 10.000 πρωτόζωα.
  Δ1. Να σχεδιάσετε την τροφική πυραμίδα πληθυσμού αυτού του δασικού οικοσυστήματος.

 39. spiral architect said

  @31:Όσο η παιδεία είναι (μαζί με την κοινωνία) ταξική, και ζήτηση για φροντιστήρια θα υπάρχει και οι γόνοι των εχόντων θα έχουν μοναδική πρόσβαση και εμείς θα βαυκαλιζόμαστε σε σχόλια για μικροεπεμβάσεις καλλωπισμού στο εποικοδόμημα. 😦

 40. ndmushroom said

  35
  Ναι. Είμαι κατά της ελεύθερης πρόσβασης για πάρα πολλούς λόγους (μεταξύ άλλων: αδυναμία ανταπόκρισης πολλών σχολών στη ζήτηση, εξαφάνιση πολλών μη δημοφιλών -πλην χρησιμότατων- σχολών, «κύματα» ζήτησης σε σχολές που προσφέρουν πρόσκαιρα αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης – πόσους αστυνομικούς αντέχει αυτή η χώρα, αλήθεια;-, συν το γεγονός ότι ο πατέρας μου, συνταξιούχος (πλέον) καθηγητής Χημείας, τα τελευταία χρόνια τραβούσε τα μαλλιά του για το πόσο λίγη χημεία γνώριζαν οι επιτυχόντες – και αυτό σε σύστημα με εξετάσεις, πολλώ δε μάλλον σε σύστημα με ελεύθερη πρόσβαση).
  Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω διαβάσει μέχρι τώρα καμία πρόταση με πλήρως ελεύθερη πρόσβαση: άλλοι κάνουν ξεκαθάρισμα στο προπαρασκευαστικό έτος, άλλοι εντός της σχολής. Αφού, λοιπόν, θα γίνει ξεκαθάρισμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το πιο (αν όχι μόνο) αδιάβλητο σύστημα είναι η δομή των πανελληνίων, με τα ανώνυμα γραπτά και τους διορθωτές από την άλλη άκρη της χώρας.

 41. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Nα λύσουν οι Φυσικοί του ιστολογίου τα θέματα (χωρίς κλεπαντζιές και σκονάκια…ε!) και να μας πούνε πόσα απίδια βάζει ο ραδιενεργός σάκος! 😆

 42. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  38. Mπορεί να εννοούνε μαρουλόδεντρα… 🙂

 43. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Οι φωρατές είναι όργανα που ανιχνεύουν

  α) την υπεριώδη ακτινοβολία

  β) τις ακτίνες Χ

  γ) την υπέρυθρη ακτινοβολία

  δ) τις ακτίνες γ.

  Ποιο είναι το σωστό ρε φυσικοί;

 44. antonislaw said

  Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για το θέμα και τις πτυχές που αναδεικνύετε! Δυστυχώς τείνουν οι πανελλήνιες εξετάσεις να γίνουν κάτι σαν την δημοκρατία, το χειρότερο σύστημα αν εξαιρέσεις όλα τα άλλα ισχύοντα…
  Έχει και κατά το παρελθόν αναδειχθεί ότι μέσω των πανελληνίων εξετάσεων δύναται και το παιδί του εργάτη να εισαχθεί σε σχολές υψηλής ζήτησης. Αυτό συμβαίνει γιατί και τα οικονομικά αδύναμα κοινωνικά στρώματα μπορούν να πληρώσουν για ένα έτος ιδιαίτερα μαθήματα σε 2-3 αντικείμενα και έτσι να αντισταθμίσουν ικανοποιητικά το «μορφωτικό πλεονέκτημα» και το μορφωτικό κεφάλαιο-που θα έλεγε και ο Μπουρντιέ, των δυνατών οικονομικά στρωμάτων. Αντίθετα, θα ήταν πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στα έξοδα ενός προπαρασκευαστικού τμήματος πανεπιστημίου υψηλής ζήτησης, χωρίς να μπορεί και να εξασφαλίσει-όπως πολύ σωστά επισημάνατε- και το αδιάβλητο των εκεί διαδικασιών.
  Το αδιάβλητο στις πανελλήνιες εξετάσεις, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ευφάνταστων μαθητών και καθηγητών, μπορεί να θεωρηθεί έως και κοινωνικό κεκτημένο.

  Ταυτοχρόνως είναι τραυματική εμπειρία η διαδικασία, ειδικά και πάλι στους μαθητές των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, καθώς αντιλαμβάνονται ότι για αυτούς δεν υπάρχει η εναλλακτική επιλογή πχ του πανεπιστημίου στην αλλοδαπή.
  Μια λύση για ελεύθερη εισαγωγή αλλά με ποσόστωση για οικονομικά αδύναμους, όπως γίνεται με μαθητές Πομάκους, στα πανεπιστήμια δε θα ήταν αποτελεσματική καθώς στην Ελλάδα η φορολογική δήλωση δεν είναι καν ενδεικτική πολλές φορές για την πραγματική οικονομική κατάσταση. Επίσης είναι γνωστό ποιας εκμετάλλευσης και καταχρηστικής άσκησης τυγχάνει κάθε μία θετική διάκριση υπέρ πχ μαθητών με δυσλεξία, κατοίκων εξωτερικού κλπ.
  Συνεπώς η λύση δε θα ήταν κατάργηση ή διατήρηση αλλά συνδυασμός πολλών λύσεων ταυτοχρόνως:
  Δηλαδή
  1.εξετάσεις μεν, αλλά με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας, όπως στο παρελθόν, αλλά όχι μόνο για 3 χρονιές,
  2. δυνατότητα εισαγωγής σε ποσοστό 10% εσαεί σε άλλο τμήμα, με τα μόρια που συνέλεξε ο μαθητής, σε περίπτωση που δεν τον ικανοποιεί το συγκεκριμένο που έχει αρχικά εισαχθεί
  3. αύξηση ικανοποιητική των θέσεων για κατατακτήριες εξετάσεις για αποφοίτους άλλων τμημάτων, οι οποίες θα διεξάγονται σε πανελλήνιο επίπεδο
  4. ενδεχόμενη πριμοδότηση μαθητών που ανήκουν σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες
  5. δυνατότητα επανάληψης εξετάσεων μετά ένα μήνα (δύο φορές κατ’έτος)
  Γενικότερα, κατά την άποψή μου, αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι το άγχος που σωρεύεται στους μαθητές, που στα 16-17 χρόνια τους αισθάνονται ότι σε λίγες ώρες κρίνεται αν όχι αμετάκλητα, τουλάχιστον όμως τελεσίδικα, το μέλλον τους. Και το άγχος δεν αντιμετωπίζεται με τις αστείες κάθε χρόνο συμβουλές των φυλλάδων αλλά με εξάλειψη ή μείωση των παραγόντων που το προκαλούν.

 45. sarant said

  38-42 Δεν τρωνε τη φλούδα;

 46. spiral architect said

  @43: Φωρατής είναι ο αποδιαμορφωτής – δέκτης ακουστικών (και λίγο παραπάνω εκτος του ακουστικού φάσματος) συχνοτήτων. Άρα κανένα από τα παραπάνω.

 47. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  46. Ωχ, ναι; Μήπως όμως οι Φυσικοί το χρησιμοποιούν και με άλλο context από σάς τους ελεκτροινζενιέρε ρε συ;
  (το έψαξα και στο ΛΚΝ, αλλά παραδόξως δεν περιέχει λήμμα «φωρατής»… 😆 )

 48. giorgos said

  «Αν τελικώς ή «δωρεάν παιδεία» έν Ελλάδι κατήντησε νά είναι ή ακριβώτερη στόν κόσμο , τούτο συμβαίνει ακριβώς , διότι αυτή μετεβλήθη σέ αντικείμενο ωργανωμένων εκδοτικών συμφερόντων . Μέ τά «συγγράμματα» τώρα συμβαίνει ό,τι συνέβαινε πρίν μέ τά σχολικά «βοηθήματα» , μέ μόνην τήν διαφορά , ότι , αντί οί έκδότες νά τά παίρνουν απ’ τούς φοιτητές μεμονωμένως , τά παίρνουν μετρητοίς από τόν κρατικό προυπολογισμό . Τό πρόβλημα τών συγγραμμάτων βέβαια μόνον σέ μίαν περίπτωση μπορεί νά λυθεί : άν οί καθηγητές καταλάβουν , ότι είναι δημόσιοι ύπάλληλοι καί μάλιστα οί πλέον άκριβοπληρωμένοι ώς πρός τό είδος τής παρεχομένης «ύπηρεσίας» .
  Τούτο δέν έχει σχέση μέ ίκανότητες κλπ. , άλλά μέ τό «έξαγόμενον» τού τελικού αθροίσματος . Εχομε παιδεία , γνώση όμως μ’ αυτή δέν έχομε . Ανεξαρτήτως συνεπώς τών αιτιών , οί μισθοί τών καθηγητών συγκρινόμενοι μέ τό άποτέλεσμα είναι οί ύψηλότεροι τού ελληνικού δημοσίου . Τό γεγονός έπιδέχεται καθαρώς μαθηματικήν άναπαράσταση : όταν σέ μιά παρένθεση — πού έν προκειμένω λέγεται «έλληνική παιδεία» — ύπάρχει τό πλήν μπροστά , τότε τά έντός τής παρενθέσεως μεγαλύτερα κατ’ άπόλυτον τιμή μεγέθη (πού ασφαλώς ύπάρχουν) είναι τά κατ’ ούσίαν έχοντα τήν μικρότερη άξία… Οχι μόνον οί έδρες θά μπορούσαν νά ελευθερωθούν άπό τό «σύγγραμμα» , άλλά καί οί ίδιες οί έξετάσεις θά μπορούσαν νά διεξάγωνται (βαθμολογούνται) άπό έξωπανεπιστημιακές έπιτροπές , τών καθηγητών -όντων δημοσίων ύπαλλήλων- αρκουμένων απλώς στήν συγκεκριμένης ύλης διδασκαλία (ή όποία έτσι θά μπορούσε καί νά ελέγχεται) . Η δημιουργία πάντως βιβλιοθηκών μέ τουλάχιστον 4-5 μεταφρασμένα συγγράμματα (καί υπάρχουν τέτοια γιά όλους ανεξαιρέτως τούς διδασκόμενους κλάδους έν Ελλάδι – άκόμη καί γι’ αυτούς τής «νεοελληνικής λογοτεχνίας»…) καί ή ελευθέρα χρήση των από τούς φοιτητές πολύ λιγώτερα θά κόστιζε απ’ ότι κοστίζει τώρα κάθε χρόνο ή «δωρεάν παιδεία» ) . «

 49. pantsouka said

  35. Ασφαλώς κι εννοώ εξετάσεις μη διαγωνιστικού χαρακτήρα. Και την ανάθεση της προπαρασκευής όχι σε πανεπιστημιακούς αλλά σε χαμηλού κόστους φροντιστήρια κατά το πρότυπο των ιδιωτικών (ολιγομελή τμήματα, επαρκής χρόνος προετοιμασίας και δοκιμασιών). Ο διαγωνισμός στρεβλώνει το Λύκειο και η υποτίμηση της επιθυμίας των Ελλήνων να στέλνουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο. Το Λύκειο μας υποκρίνεται ότι είναι σχολείο ενώ όλοι του ζητουν να γίνει φροντιστήριο. Τελικά αποτυγχάνει και στο ένα και στο άλλο με αποτέλεσμα να δαπανάται άσκοπα πολύ χρήμα και πολύς χρόνος. Ελπίζω να ειμαι σαφής.

 50. physicist said

  #47, #46. — Κίντο, τη λέξη ζήτημα αν την έχω ακούσει δυο-τρεις φορές προ αμνημονεύτων, οπότε τζίφος. Αν όμως δεχτούμε αυτό που μας λέει ο Σπάιραλ, τότε ο Μουτάτης και ο Μουτάντης μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εξεταστές θέλουν ν’ ακούσουν ότι πρόκειται για ανιχνευτή υπεριώδους.

 51. Lavrentij said

  Προσωπικά θα ήθελα να σταματήσουμε να μιλάμε για «ελέυθερη πρόσβαση» εννοώντας απλά την μεταφορά της επιλογής σε επόμενα στάδια και να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στα παιδιά. Δεν υπάρχει πουθενά ελεύθερη πρόσβαση (τουλάχιστον στο πτυχίο) και αν συζητάμε για την κατάργηση των πανελλαδικών είναι μόνο και μόνο για να αντικαστασταθούν αυτές από ένα καλύτερο σύστημα επιλογής με εξετάσεις (εφόσον κρίνουμε ότι υπάρχει). Εξετάσεις λοιπόν και δυστυχώς με ό,τι αυτές συνεπάγονται: άγχος για την επιλογή, ανάγκη για παράπλευρες ενισχυτικές δομές για την προετοιμασία (φροντιστήρια, προσφερόμενα είτε από το ίδιο το σχολείο ή τη σχολή ή από τρίτους), και τελικά επιλογή των καλύτερων βάσει κάποιων τυπικών κριτηρίων (μαζί με το κλίμα της αριστείας γύρω από την φοίτηση στις καλές σχολές που μάταια προσπαθούν κάποιοι να ξορκίσουν). Οπότε ας δούμε τι μας αντιστοιχεί ως χώρα, τι μπορεί να δημιουργήσει περιθώρια ελιγμών σε σχέση με το Λύκειο και τους στόχους που πρέπει να έχει, ας αναλογιστούμε αν οι πανεπιστημιακές δομές μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο του κυρίως φίλτρου επιλογής και να ξέρουμε όμως και τι συνέπειες θα έχει αυτό στη μορφή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είμαι σίγουρος ότι αν πειραματιζόμασταν με την «ελεύθερη» πρόσβαση σε λίγο καιρό θα γκρινιάζαμε πάλι για το ότι έτσι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση προσανατολίζεται στενά στην απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων για τη λήψη του πτυχίου σε βάρος ενός ουμανιστικού παραδείγματος ευρείας και μη ωφελιμιστικά προσανατολισμένης μόρφωσης και αυτομόρφωσης. Διαλέγουμε και παίρουμε χωρίς αυταπάτες και κυρίως χωρίς να καλλιεργούμε αυταπάτες.

 52. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  50. M’ άλλα λόγια κουμπάρε…η γενική φυσική μας παιδεία είναι για τον μπ… 🙂
  (και καλά εγώ. οικοδόμος είμαι και είδα φως και μπήκα… 😆 )

 53. physicist said

  #50. — Ωρέ πέστο ψέματα αυτό για τη γενική παιδεία. Αλλά κι εγώ, τι νομίζεις, μαστόρι είμαι, αφού τα ξέρεις αυτά. 😉

 54. Ηλεφούφουτος said

  Εγώ θα ξεκινούσα από το ότι α) οι πανελλαδικές ή όπως αλλιώς τις βαφτίζουμε είναι ένα αδιάβλητο σύστημα αλλά και β) ήδη τα παενπιστήμια βαρύνονται με υπερβολικό αριθμό φοιτητών, πολλοί απ τους οποίους είναι εκεί που είναι χωρίς γνήσιο κίνητρο.

  Χαρακτηριστικό βρίσκω και το παράδειγμα της κτηνιατρικής, όχι για το γεγονός που περιγράφει αλλά για τη λογική του. Αντί δηλαδή αυτός που το διατυπώνει να θεωρήσει νοσηρό το γεγονός ότι κάποιος που μισεί τα ζώα δήλωσε ανάμεσα στις επιλογές και την κτηνιατρική, ίσα για να πάρει την αναβολή απ το στρατό και μετά βλέπουμε, προβληματίζεται για το άσχετο, συμβάλλοντας έτσι με την επιχειρηματολογία του σε ένα άλλο πρόβλημα κοινωνικής νοοτροπίας σχετικό με τις πανελλαδικές, τη δραματοποίηση του να μην περνάς σε καμία σχολή. Γιατί πρέπει ντε και καλά κάποιος να περάσει σε μία σχολή; Τι έγινε άμα μείνει εκτός διαδικασίας για ένα διάστημα και ξεμπερδέψει π.χ. με το βραχνά της στρατ θητείας;

  Εκεί που πρέπει να εστιάσει κανείς είναι κατά τη γνώμη μου στη βελτίωση της εξεταστέας ύλης, στην κατάρτιση συστημάτων εξέτασης που θα δείχνουν την κριτική ικανότητα του υποψηφίου (στην έκθεση δηλαδή πώς το κάνουν τόσα χρόνια;) και στην εκπαίδευση των εξεταστών γι αυτό, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα εκεί που όντως πονάει πάνω απ όλα: στη στείρα αποστήθιση κακογραμμένων βιβλίων.
  Η κατάργηση των εξετάσεων με όλα τα απίθανα που ακούω περί ελεύθερης πρόσβασης στα ετοιμόρροπα πανεπιστήμια είναι της λογικής πετάω το μωρό μαζί με τα απόνερα.
  Από κει και πέρα, συμφωνώ βέβαια ότι πάνω απ όλα η κοινωνία πάσχει αλλά αυτό δεν μπορεί να το επικαλείται μία κυβέρνηση για να μην κάνει τίποτα.

  Υ.Γ. Μήπως είναι υπερβολικό αυτό που λέει ο Νικοκύρης, ότι «χρεώνεται λάθος ακόμα και η χρήση συνώνυμων λέξεων»; Έχουν περάσει βέβαια πολλά χρόνια από τότε που έδινα εγώ, θυμάμαι όμως ότι στην Ιστορία, το μεγάλο μου βραχνά τότε, γιατί ήταν το μάθημα του παπαγαλισμού κι εγώ είχα χάσει πια την ικανότητα να παπαγαλίζω, δεν τα είχα γράψει καθόλου όπως τα έλεγε το βιβλίο, μέχρι που είχα παραλείψει και φράσεις δηλαδή. Κι όμως, όχι μόνο είχα βαθμό σχεδόν άριστα (νομίζω 158/160) αλλά το κουφότερο: και οι δύο εξεταστές μού είχαν βάλει τον ίδιο ακριβώς βαθμό.

 55. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  54. Ήσουν τυχερός στο να έπεται το γραπτό σου πολλών υστερησάντων …:-) (είναι γνωστό ότι οι βαθμολογητές ακολουθούν την κανονική κατανομή-καμπάνα του Γκάους- στη βαθμολόγησή τους)

 56. physicist said

  Νομίζω ότι θυμήθηκα πού το είχα ακούσει: αν έχεις ένα διαμορφωμένο Η/Μ κύμα (π.χ. με μία φέρουσα υψηλή συχνότητα και με διαμόρφωση πλάτους, ΑΜ δηλαδή) φώραση λέγαμε το φιλτράρισμα της υψηλής φέρουσας έτσι ώστε να αναπαραχθεί στον δέκτη μόνο η διαμορφώνουσα μορφή, το διαμορφωμένο πλάτος δηλαδή. Άρα, ο φωρατής πετάει έξω τις υψηλές συχνότητες ενός σήματος και κρατάει τις χαμηλές, ένα low-pass filter στα Ελληνικά.

 57. spiral architect said

  @50: Παίζει κι αυτό. Βασικά ο φωρατής αποδιαμορφώνει ακουστικές συχνότητες που «καβαλούν» μια υψηλότερη (την φέρουσα) με όριο τα μερικά GHz στο όριο της μικροκυματικής συχνότητας.
  Φωρατές είναι τα ραντάρ, τα κινητά τηλέφωνα και οι ραδιοτηλεοπτικοί δέκτες κατά αύξουσα ταξινόμηση της φέρουσας συχνότητας που αυτοί αποδιαμορφώνουν.

 58. Οι ραδιοτεχνικοί του ιστολογίου δεν θυμούνται τον φωρατή που… που… νομίζω που περιέχει ρινίσματα από κάτι, τα οποία γίνονται αγώγιμα όταν… όταν…. όταν κάτι; Έχει να κάνει με ραδιοφωνία παλαιάς κοπής πάντως, έτσι θυμάμαι (ας είναι καλά τα βιβλία του Λέοναρντ ντε Βρις!)

 59. spiral architect said

  Πέρασα δάσκαλε; 😀

 60. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φύζι και Σπάιρι, Βλέπω σε έναν φροντιστηριά ως σωστό το γ. υπέρυθρη
  …μύλος προβλέπεται… 😆 (μα χάθηκε να τους βάζαν τι μετράει μια παλάντζα με ζύγια γαμώτο; (που είναι και πολλαπλώς εκπαιδευτικότερον και χρησιμότερον, ε;)

 61. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  58. Αααα! εσύ παραδιαβάζεις εξωσχολικά κρυφά ! 😆

 62. physicist said

  Χμ, η υπέρυθρη έχει όμως χαμηλή συχνότητα. Ντεν καταλαβαίνει.

  Σπάιραλ, ναι, το ίδιο λέμε. Αλλά και πάλι, την ερώτηση στις Πανελλήνιες δεν την κατέχω.

 63. Διάβαζα… Πάνε κοντά εικοσιπέντε χρόνια από τότε 😦

 64. Πέπε said

  Συγγνώμη ρε παιδιά, αν μισείς τα ζώα και δηλώνεις Κτηνιατρική, το σύστημα φταίει;

 65. Πάνος με πεζά said

  Μήπως ο φερίτης;

 66. Για δείτε εδώ, σλάιτς 8 και 9 και κυρίως 14: http://slideplayer.gr/slide/2582288/

 67. spiral architect said

  @60: Σωστά, τα κινητά μας δεν έχουν υπέρυθρη θύρα; Μέσω αυτής δεν μεταδίδονται data σε κάποια άλλη συσκευή; Με την έννοια ότι και η UV είναι τμήμα του Η/Μ φάσματος, αρα χρησιμοποιείται σαν φέρουσα.

 68. spiral architect said

  UR γαμώτο!

 69. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Παιδία, εντάξει. Για να σας δοκιμάσω έκανα τον ανήξερο. Τα έλυσα όλα και τάριξα εδώ στο ριξοκούτι:
  https://www.dropbox.com/s/p2ljpdgku9ufjdf/2015%20%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%93%20%CE%93%CE%A0.docx?dl=0
  (Φυσικέ, κανόνισέ με μια ακρόαση στο Μαξ Πλανκ Ινστιτούτ…γιατί άρχισε ζέστη δα κάτω και βαρέθηκα… 😆 )

 70. spiral architect said

  @69: Ρε, δεν δίνουμε εμείς εξετάσεις! 🙂

 71. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mπορεί κάποιος εκπαιδευτικός ή κάποιος γενικά που ξέρει έγκυρα τι παίζει ακριβώς, να μου εξηγήσει γιατί η Φυσική Γενικής Παιδείας έχει κάθε χρόνο ΜΟΝΟ πυρηνική Φυσική ( σωστά χαρακτηρίζω;). Ποιος φωστήρας έχει αποφασίσει δηλαδή ότι κάποιος που πιθανότατα δεν πρόκειται να ξανασχοληθεί με θέματα Φυσικής στη ζωή του ,πρέπει να του μένει από Φυσική ο…φωρατής ; Παράξενα πράγματα,δεν είναι;

 72. Δύτη (58), συγχαρητήρια για τη μνήμη σου. Αυτό που θυμάσαι αμυδρά είναι ο συνοχέας (cohéreur) του Branly, που σήμερα πια μόνο στα μουσεία θα τον βρεις. Ήταν μια πρώτη μορφή φωρατή (με την έννοια του ανιχνευτή, détecteur) ραδιοκυμάτων. Στη ραδιοτεχνία όμως, φωρατής λέγεται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αυτό ακριβώς που λένε τα σλάιτς όπου μας παραπέμπεις: το στοιχείο εκείνο του ραδιοφωνικού δέκτη που αποδιαμορφώνει τα ραδιοκύματα, ξεχωρίζει δηλαδή το ακουστικό σήμα από την ηλεκτρομανητική ταλάντωση ΠΟΛΥ μεγαλύτερης συχνότητας (το φέρον κύμα) που το κουβαλάει και του επιτρέπει να διασχίζει τους αιθέρες. Βασικά, πρόκειται για ανορθωτή, συσκευή δηλαδή που επιτρέπει στο ρεύμα να περνά μόνο προς μία κατεύθυνση. Αρχικά χρησιμοποιούσαν επφές σύρματος-κρυστάλλου (γαληνίτη), αργότερα διόδους και άλλες ραδιολυχνίες, σήμερα πια συνήθως τρανζίστορ.
  Με την καθιερωμένη αυτή σημασία του όρου, δεν καταλαβαίνω καθόλου τι ζητάει η ερώτηση 43. Με γενικότερη σημασία βέβαια, φωρατής θα πει απλώς ανιχνευτής, και δεν αποκλείεται το σχολικό βιβλίο θα ονομάζει έτσι τα φθορίζοντα πετάσματα, που ανάλογα με το υλικό τους μπορεί να είναι ανιχνευτές και ακτίνων Χ, και ακτίνων γ, και υπεριωδών ακτίνων, και ακτίνων Ν (αστείο για τους μυημένους αυτό).

 73. spiral architect said

  Πάντως η θυγατέρα μού είπε ότι δυο συμμαθητές της θα πάνε για παπάδες (αν και δεν είναι ιδιαίτερα παιδιά της εκκλησίας) για σιγουριά.
  Ψάξτε εσείς για φωρατές στη Φυσική και για χαρακτηριστικά των ενδοσπορίων στη Βιολογία …

 74. ΝεοKid (71), μήπως τα θέματα πρέπει εκ του νόμου να αφορούν την ύλη της τελευταίας χρονιάς και η μηχανική π.χ. ή η θερμότητα διδάσκονται στην Α’ ή τη Β’ Λυκείου;

 75. spiral architect said

  @71: Σιγά βρε, ηλεκτρομαγνητισμός είναι!
  (αν δεν παινέψω το σπίτι μου …) 😉

 76. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  74. Δεν ξέρω Άγγελε. Γι’αυτό ρωτάω.

 77. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  75. Ηλεκτρομαγνητισμός χωρίς Μάξγουελ;; Σα να λέμε μουσακάς χωρίς κρέμα και μελιτζάνα δηλαδή… 😆

 78. spiral architect said

  Και για να λεξιλογήσουμε κομματάκι, ο όρος «ακτινοβολία» συμπεριλαμβάνει μεν όλο το φάσμα των συχνοτήτων ακουστικών, οπτικών και μη, χαμηλών, μεσαίων ή υψηλών έχει καθιερωθεί όμως δε, να αποκαλείται ακτινοβολία μόνο η ιονίζουσα ακτινοβολία. Δηλαδή η συχνότητα του εναλλασσομένου ρεύματος, (50 ή 60Hz) τα ραδιοφωνικά κύματα (kHZ & MHz) και τα μικροκύματα (μερικά GHz) δεν τα λέμε ακτινοβολία. Αντίθετα η γ-ray, ή x-ray εμπίπτουν στην ακτινοβολία.

 79. spiral architect said

  @77: Ε, στη φυσική κατεύθυνσης έχει και Maxwell.

 80. 72 Ωραία, κάτι επιζεί από τη μνημειώδη μνήμη μου 🙂

 81. Καλημέρες,

  για μένα το πρόβλημα είναι η απόλυτη έλλειψη επαγελματικού προσανατολισμού και η παπαγαλία στις εξετάσεις. Έχω πέσει θύμα και των δύο.
  Οπότε, νομίζω, η κατάργηση των εξετάσεων πρέπει να ξεκινήσει με την αναδιάρθρωση της παιδείας από το δημοτικό κιόλας. Τα παιδιά να διδάσκονται κι άλλα πράγματα, από τα μαστορέματα, μέχρι τη μαγειρική και το ράψιμο.
  Μετά, στο γυμνάσιο και το λύκειο, πρέπει να γίνεται ανίχνευση των ταλέντων και των δυνατοτήτων των παιδιών, οπότε με εξατομικευμένα προγράμματα να ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν αυτό που τους αρέσει.

  Λέω μπούρδες, ε;

 82. spiral architect said

  @81: Σκύλε, αυτό εμπίπτει στον κεντρικό σχεδιασμό και είναι απαγορευμένη έννοια εκτός αν την εφαρμόζει το κεφάλαιο.
  (πούχου)

 83. marulaki said

  Πανελλήνιες ή παλαιότερα Πανελλαδικές. Η σχολή μου, Χρηματ.Πανεπιστημίου Πειραιά, τη χρονιά που πέρασα ήταν η τέταρτη σε θέση στο πέμπτο πεδίο (ανήκω στη γενιά του «κάτσε καλά Γεράσιμε») και οι μισοί εισακτέοι την πρώτη μέρα που μας έκαναν τα καλωσορίσματα οι καθηγητές του τμήματος όταν ερωτήθηκαν ήθελαν είτε Ιατρική, είτε Πολυτεχνείο. Εγώ την είχα πρώτη επιλογή. Και σκέφτομαι: Πόσοι αριστούχοι, που την είχαν πρώτη επιλογή γιατί είχε βάση τότε 18.588 (άρα μπορεί κάποιος να είχε βγάλει 18.656 και να είχε άριστα) δεν μπήκαν, γιατί μπήκε ο κάθε πικραμένος που δεν την ήθελε; Η στάθμιση της πρώτης επιλογής θα πρέπει να μετράει κατά τη γνώμη μου. Θέλω αυτήν και μόνο αυτήν ή κάποια σαν αυτήν, δεν θέλω όποια σχολή νά’ναι αρκεί να μπω για το γόητρο σε κάποια υψηλόβαθμη σχολή, νά’χει να το λέει η μανούλα μου και να πάρω τη θέση από κάποιον που τη χρειάζεται ή την επιθυμεί περισσότερο από μένα.

 84. Πάνος με πεζά said

  Στην εποχή μου, μας είχαν ταράξει στην επαγωγή : ράβδος που τσουλάει σε κεκλιμένο επίπεδο, και μπαίνει μέσα σε μαγνητικό πεδίο κλπ.κλπ. Αλλά μιλάω για φυσική Δέσμης (1987).

 85. Κων/νος said

  54. Ούτε εγώ τα είχα γράψει ακριβώς όπως ήταν στο βιβλίο και πήρα, αν θυμάμαι καλά, 154/160. Όπως κατάλαβα εκ των υστέρων, το κόλπο για να αποφύγεις την παπαγαλία ήταν να μην παραλείψεις τίποτε, καθώς επίσης και το να ακολουθήσεις λίγο-πολύ με τη σειρά που τα είχε και το βιβλίο (για να μη βάζεις τον εξεταστή να ψάχνει αν τα έγραψες όλα).

 86. http://national-pride.org/2015/05/20/%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%BF%CE%B7%CE%B5-%CF%84%CE%BF-2100-%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-2/#respond

  Η κατάργηση των εξετάσεων εισαγωγής στις ανώτατες σχολές ή τουλάχιστον η ριζική αναμόρφωση του συστήματος σίγουρα δεν ειναι κάτι που μας αφήνει αδιάφορους και σύντομα θα πρέπει να υλοποιηθεί.

  Ομως Αυτό ειναι σήμερα το επίκαιρο πρόβλημα μας ή το γεγονός οτι βαθμηδόν χάνουμε τους Ελληνες ?
  και δυστυχώς εδω αρκετοί σχολιαζοντες αδυνάτησαν να προσεγγίσουν το σχετικό θέμα πιο σφαιρικά και πιο ουσιαστικά

  Σίγουρα τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε μια πρωτοφανή σύγκλιση της πορείας των δυτικών κοινωνιών προς την νομιμοποίηση της αγοράς ως ρυθμιστού των κοινωνικών πραγμάτων.
  Παρατηρούμε την δομή και την έννοια του κράτους βαθμιδόν να κατακερματίζεται και να αποσυντίθεται κατόπιν φυσικά εξωτερικών επιβολών σχετικά με τις οποίες εχουμε πολλαπλώς αναφερθεί στο παρελθόν σε άρθρα μας.
  Και τούτο διότι η εθνική μας κυριαρχία να περιορίζεται αχαλίνωτα, το δε ίδιο κράτος να απομακρύνεται σταδιακά απο την λογική του δημοσίου συμφέροντος και να ασπάζεται την ιδεολογία νέων αγοραίων τάσεων και μορφών συνεργασίας.
  Βλέπουμε καθημερινά αρκετούς τομείς σε στασιμότητα και αδράνεια, όπως ο τομέας της Δικαιοσύνης…οπου κατα την προσωπική μας να μην λειτουργεί κατά το δοκούν.
  Παρατηρούμε μια γενικότερη αμφισβήτηση της αντικειμενικής επιστημονικής αληθείας καθώς επίσης και μια άρνηση της επιστημονικής αληθείας, αφου η μετάδοση πληροφοριών και κατευθυνόμενων γνώσεων, τουτέστιν η γενικότερη επικοινωνία να επικεντρώνεται εις τον αποκλειστικό έλεγχο και την διαμόρφωση των συνειδήσεων της κοινής γνώμης απο τα εξαρτώμενα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.

  Συγχρόνως οι έδω και 10ετίες διαμορφούμενες τάσεις άρνησης των συλλογικών αξιών υπο την επιρροή μιας κομματικά πελατειακά εξαρτώμενης κοινωνίας, εχουν οδηγήσει σε μια αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής, αμφισβήτηση – διολίσθηση και υποχώρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και αξιοκρατίας.

  Συγχρόνως παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες μια αποδόμηση εξασθένιση της αξίας και των λειτουργιών κεντρικών τομέων της Υγείας και Παιδείας π.χ Νοσοκομείων – Δημόσια εκπαιδευτικά σχολεία και ταυτόχρονα ενθάρρυνση – παρακίνηση των φορολογούμενων πολιτών και εξυπηρέτηση των απο τους τομείς της παραπαιδείας και παρα υγείας, τουτέστιν την αθρώα προσέλευση των σε φροντιστήρια και Ιδιωτικα Ιατρικά κέντρα. Συνεπώς μάλλον ενα μοναδικό πανευρωπαικό φαινόμενο.

  Εν κατακλείδι η σημερινή αυτή πορεία των πραγμάτων ουδόλως μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυθόρμητη.
  Οι ριζικές αυτές αλλαγές οι οποίες ενθαρρύνθηκαν απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις απο το απώτερο παρελθόν, δύσκολα μπορούν να αποδοθούν σε τυχαιότητα και σίγουρα ειναι γεγονός οτι πραγματοποιήθηκαν μάλλον κατόπιν μεθοδευμένων παρεμβάσεων.

 87. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  73 Όπως παλιότερα για μπάτσοι, δηλαδή

  54 Μπορεί να είναι μύθος η απαίτηση για πιστή αναπαραγωγή του βιβλίου, αν και το ξανάκουσα σήμερα. Μπορεί και τα πράγματα να άλλαξαν από τότε που έδινες.

 88. Με πολλή κούραση και πολλή δουλειά και στρες, και χωρίς καν να έχω διαβάσει το άρθρο και τα σχόλια, επιτρέψτε μου μόνο την ειρωνεία -που μπορεί να είναι και άδικη:

  Με ψηφοφορία ή με κλήρωση προτιμάτε να τις αντικαταστήσουμε;

 89. Alexis said

  Καλή επιτυχία στην κόρη σου Νίκο και σ’ όλα τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις αυτές τις μέρες.

  Θα συμφωνήσω με κάποιους από τους προλαλήσαντες στα εξής:
  α) Οι εξετάσεις είναι περίπου «αναγκαίο κακό» από τη στιγμή που οι θέσεις (για κάποιες σχολές τουλάχιστον) είναι πολύ πιο λίγες από τους ενδιαφερόμενους.
  β) Σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην ουσία δεν υπάρχει. Το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης σε προπαρασκευαστικό έτος και «ξεσκαρτάρισμα» στη συνέχεια, απλώς μεταθέτει το πρόβλημα κατά ένα χρόνο και θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα που ήδη επισημάνθηκαν.
  γ) Πρόκειται πράγματι για τον μοναδικό θεσμό στην Ελλάδα που εξακολουθεί να στέκεται ψηλά σε ό,τι αφορά το αδιάβλητο και την αξιοκρατία (εγώ θα πρόσθετα και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αλλά ας μην ανοίξω πληγές 🙂 ).

  Τούτων δοθέντων, που λέγαν κι οι παλιοί, είμαι κι εγώ υπέρ της διατήρησης των πανελλαδικών εξετάσεων, με όποιες βελτιώσεις βέβαια μπορούν να γίνουν, σε ύλη, μαθήματα, κατευθύνσεις κλπ.

  #29: …είναι παράλογο (για μένα) να πρέπει να δώσεις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο για να πάρεις απολυτήριο Λυκείου
  Δε νομίζω να ισχύει αυτό. Κανονικότατα παίρνεις απολυτήριο, εάν επιλέξεις να μην δώσεις πανελλαδικές.

 90. Τι τραβάμε κι εμείς, οι μανούλες!

  Σχετικό, βγαλμένο απ’ τη ζωή.
  Η μάνα μου δασκάλα, ο πατέρας μου δάσκαλος. Με υποστήριξαν πολύ, χωρίς όμως καθόλου λογική, τέλος πάντων πέρασα «ψηλότερα» από ΄κεί πούθελα, δεν τα έβγαζα πέρα στο ΕΜΠ, το παράτησα κι ασχολήθηκα 25 χρόνια με κάτι εντελώς άλλο. Fast forward 30+χρόνια, η επαγγελματική μου σταδιοδρομία έχει διαλυθεί, είμαι στα δικαστήρια με την πρώην εργοδότρια εταιρεία, ζώ με δανεικά από τους γέρους μου, τα αποθέματά τους τελειώνουν ταχύτατα, μέχρι που κάποια στιγμή βρίσκω στο λογαριασμό μου ένα σημαντικό ποσό, αναδρομικά από τη σύνταξη…
  Παίρνω τηλέφωνο τη μάνα μου
  «Έλα μάνα, μπήκανε λεφτά!»
  -Πόσα, παιδάκι μ’;
  «Δεκάξι χιλιάρικα, μάνα!»
  -Μόοοοοονο;

  Προφανώς η μάνα μου δεν συμβιβάζεται με τίποτα μικρότερο του 20!

 91. Σχετικός προβληματισμός και στα Ενθέματα: Η «αρρώστια» των Πανελλαδικών

 92. Alexis said

  #83: …Πανελλήνιες ή παλαιότερα Πανελλαδικές…
  Για την ακρίβεια ξεκίνησαν ως Πανελλήνιες επί Ράλλη, έγιναν Πανελλαδικές, με την αλήστου μνήμης «Αλλαγή», και ξανάγιναν Πανελλήνιες, ενώ κάποιο διάστημα (δεν θυμάμαι πότε ακριβώς) λέγονταν και Γενικές Εξετάσεις. 😀

 93. το 1979 τις λέγαμε Εισαγωγικές Εξετάσεις, αν δεν με απατά η μνήμη μου…

 94. physicist said

  Στην Ελλάδα της κρίσης, με τα ποσοστά της ανεργίας να παίζουν τον ρόλο του μπαμπούλα, με τη νεοφιλελεύθερη νοοτροπία της ατομικής προκοπής να αυξάνει τον ήδη καλλιεργημένο από το εκπαιδευτικό σύστημα ανταγωνισμό, με το δημόσιο σχολείο να παραπαίει υποχρηματοδοτούμενο και με τα φροντιστήρια να εκταμιεύουν τις αγωνίες των γονιών, η κατάσταση έχει ξεφύγει.

  Αν κανείς αναρωτιέται για ποιον λόγο ένα μέρος των πολιτών έχει προ πολλού πάψει να ασχολείται με τέτοιους προβληματισμούς της καρπαζιάς, ας κοιτάξει το παραπάνω κείμενο και την υπογράμμιση που πρόσθεσα. Τέτοιες απερίγραπτες παλαβομάρες ακούμε από τους καθηγητές της Μέσης και τα συνδικαλιστικά τους όργανα για δεκαετίες και τις έχουμε βαρεθεί πλέον.

 95. physicist said

  Εχτές, που λέτε, ήμουνα σε μιαν ομιλία του Στέφαν Χελλ [*]. Ο άνθρωπος αυτός, με εκκίνηση και ισχυρότατο κίνητρο τη νοοτροπία της ατομικής προκοπής, ξεκίνησε το 1993 έναν προσωπικό επιστημονικό αγώνα να καθυποτάξει, να νικήσει ας πούμε το λεγόμενο όριο διάθλασης στη διακριτική ικανότητα της οπτικής μικροσκοπίας. Η νεοφιλελεύθερη νοοτροπία του τον οδήγησε στην επιτυχία περίπου δέκα χρόνια αργότερα. Επιχειρήσεις σπιν-οφφ που κατασκευάζουν μικροσκόπια STEM ξεπήδησαν από την ερευνητική του ομάδα. Επαναστατικές ήταν οι αλλαγές στη δυνατότητά μας να διακρίνουμε βιολογικώς και ιατρικώς σημαντικότατες λεπτμέρειες στο εσωτερικό των κυττάρων, στα νευρόνια, στον εγκέφαλο και αλλού ως αποτέλεσμα του πείσματος και της ενέργειας που προέκυψε από τη νεοφιλελεύθερη νοοτροπία της ατομικής προκοπής του Στέφαν Χελλ. Τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην Ιατρική είναι όλα μπροστά μας.

  Αλήθεια, σκέφοτνται καθόλου αυτοί οι ανεκδιήγητοι πριν γράψουν τέτοιες βλακείες; Έχουν την παραμικρή επαφή με την παραγματικότητα ή ασχολούνται ακόμα με εκθέσεις Α’ Λυκείου;

  [*] http://en.wikipedia.org/wiki/Stefan_Hell

 96. Φίλε μου, Φυσικέ,
  μου φαίνεται πως συγχέεις την ελεύθερη βούληση ενός ώριμου επιστήμονα με την επιβεβλημένη αβουλία πολλών παιδιών που δεν ξέρουν τι κάνουν, γιατί το κάνουν και πώς να το κάνουν.

 97. Alexis said

  #93: Εισαγωγικές ήταν το προηγούμενο σύστημα που ίσχυσε μέχρι το 1978, αν θυμάμαι καλά.
  Το 1979 άλλαξε το σύστημα και ονομάστηκαν Πανελλήνιες, και την πρώτη κιόλας χρονιά «στιγματίστηκαν» από την περιβόητη υπόθεση Ράμμου.
  Και για του λόγου το αληθές:

 98. physicist said

  Βρε φίλε, εγώ δεν μπερδεύω, αυτοί μπερδεύουν με την απαράδεκτη έκφραση που θα μου επιτρέψεις να επαναλάβω: «νεοφιλελεύθερη νοοτροπία της ατομικής προκοπής». Πρόκειται για τερατούργημα! Το κίνητρο της ατομικής προκοπής είναι ιερό και φέρνει τεράστια κοινωνικά οφέλη! Διαπράττει τεράστιο σφάλμα η (γτπανηγύρια) αριστερά να το δαιμονοποιεί κοτσάροντας μπροστά τη λέξη-πασπαρτού «νεοφιλελεύθερο», άσε που γίνεται γελοία η ίδια. Μια χαρά είναι το κίνητρο της ατομικής προκοπής — το θέμα είναι να δένει με την κοινωνική ευθύνη.

 99. Alexis said

  Πάντως ο Αντρέας το ‘πε και το ΄κανε! (αυτό που συζητάμε σήμερα)
  Είχε υποσχεθεί το ’81 προεκλογικά, από το μπαλκόνι: «Θα καταργήσουμε τις Πανελλήνιες Εξετάσεις»
  Και τις κατάργησε!
  Τις βάφτισε Πανελλαδικές… 😀

 100. 87 β) Σταθερή αξία οι ένστολοι 🙂
  γ) Εμ, κάτι άλλαξε για. Άμα η εξεταστέα ύλη είναι 40 σελίδες πώς να ξεχωρίσεις τον καλό απ’ τον κακό παπαγάλο;

  89 τέλος. Τα τελευταία 3 – 4 χρόνια ναι. Απ’ το 2000 όμως μέχρι τότε (δεν θυμάμαι χρονιά), δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

 101. Κατά τις λοιπές ειδήσεις, ανακαλύφθηκε, λέει, ένα πρωτότυπο πορτρέτο του Σέξπιρ, φιλοτεχνημένο όταν ζούσε ακόμη ο βάρδος

  An image of playwright William Shakespeare from a first edition of The Herball, a sixteenth century book on plants. The illustration is thought to show the first and only authentic portrait of Shakepseare according to British botanist and historian Mark Griffiths.
  Picture: REUTERS/Toby Melville

  Εμένα, πάντως, με τον Σταύρο τον Κοντονή μου μοιάζει!

 102. Alexis said

  #94: Ποιός τα λέει αυτά Φυσικέ;
  (Και στο κάτω-κάτω ποιός σου ‘πε να προκόψεις; Αυτούς τους ρώτησες; 🙂 )

 103. Ο Φυσικός σχολιάζει απόσπασμα από το λινκ που παρέθεσα στο σχόλιο 91

 104. physicist said

  #102. — Ωχ, ξέχασα να δώσω παραπομπή. Είναι στον σύνδεσμο που βρίσκεις στο σχόλιο # 91.

 105. Lavrentij said

  Το πρόβλημα φυσικέ είναι ότι αυτά μπορεί να βγάζουν νόημα σε κάποιους περιορισμένους κύκλους, αλλά η εντύπωση που δίνεται μέχρι τώρα από τη θητεία Μπαλτά είναι ότι πλέον επιχειρείται να γίνει εκπαιδευτική πολιτική με βάση τέτοια τσιτάτα (σίγουρα αυτό δεν αφορά το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, αλλά σίγουρα χαρακτηρίζει ένα κλίμα που τις συνοδεύει). Με τραγικά αποτελέσματα όπως οι δηλώσεις του υπουργού για την αξία της συνεργατικής επίλυσης ενός προβλήματος στην τάξη (με την οποία δεν διαφωνώ καταρχήν ως διδακτική μέθοδο) σε αντιπαράθεση με την πιστοποίηση των ατομικών δεξιοτήτων που για κάποιο λόγο είναι ύποπτη (γιατί προξενεί στον επιτυχόντα «απαγορευμένα» συναισθήματα, όπως αυτό της προσωπικής επιτυχίας). Η άποψή μου: όταν πάει κάποιος να λύσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική διάρθρωση και τη συμμετοχή στη διανομή του κοινωνικού προϊόντος αρχίζοντας από το τέλος (την εκπαίδευτική δομή) μόνο σφάλματα θα κάνει.

 106. Estrellita Fugaz said

  @101,
  όλοι οι βάρδοι μοιάζουνε.

 107. physicist said

  #105. — Πραγματικά αντιστοιχεί αυτή η νοοτροπία με τις πρόσφατες δηλώσεις Μπαλτά, Λαβρέντη, έχεις δίκιο. Κι αναρωτιέμαι τι είναι τόσο δύσκολο στο να κάνουμε και θεωρητικά τη σύνθεση ανάμεσα στις ατομικές ικανότητες/φιλοδοξίες και στην ανάγκη να υπάρχει συνεργασία και κοινωνικό πλαίσιο προκειμένου να καρποφορήσουν, όπως ξέρουμε ότι ισχύει στην πράξη. Τι στην ευχή εξυπηρετούν αυτά τα πομπώδη κι αυτοί οι χαρακτηρισμοί και πού κολλάει το «νεοφιλελεύθερο» σε οτιδήποτε φανταστεί ο καθε φανατικός.

 108. Βασίλης Ορφανός said

  Να πω κι εγώ τη γνώμη μου, ως (συνταξιούχος) εκπαιδευτικός και (περιστασιακά) «ιδιαιτερατζής»: Το πρόβλημα δεν είναι αν θα έχουμε εξετάσεις και τι θα είναι αυτές οι εξετάσεις. Σχηματικά να το πω: όλη κι όλη η εξέταση να είναι να τους ζητηθεί να γράψουν μόνο το όνομά τους, θα υπάρξουν και μερικοί που κάτι θα κάνουν στραβά.
  Κατά τη γνώμη μου το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε μέση επαγγελματική εκπαίδευση της προκοπής, και έτσι το Λύκειο και οι εξετάσεις για την τριτοβάθμια είναι η μόνη προοπτική για τα παιδιά μας. Το έχω ξαναπεί σ’ αυτό το ιστολόγιο: Χρειαζόμαστε σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά να είναι της προκοπής. Ακούει κανένας υπουργός;

 109. Estrellita Fugaz said

  108, όχι. Μόνο τριτοκλασάτα στελέχη.

 110. Estrellita Fugaz said

  Συμπερασματικά (γιατί πρέπει να φύγω): Καταργήστε όσα μαρτύρια θέλετε -αλλά αφήστε μας, τουλάχιστον, της σταγόνας.

 111. Πέπε said

  @54 + 87β (αν όντως απαιτείται η ακριβής απομνμόνευση):

  Για σήμερα δεν έχω καμία ενημέρωση. Να πω όμως για την εποχή της Μπλε Ιστορίας, αφού τότε έδινα:

  Πιστεύω ότι την μέχρι κεραίας απομνημόνευση την καθιέρωσαν οι ίδιοι οι μαθητές. Δε γνωρίζω αν υπήρχε οδηγία προς τους διορθωτές που να καθιερώνει αυτή την απαίτηση, αλλά εδώ που τα λέμε δεν το χωράει ο νους μου το ενδεχόμενο να υπήρχε. Απλώς, σε μαθήματα με μικρή ύλη (η Μπλε Ιστορία ήταν καθαρά -χωρίς εικόνες, πηγές, μισές σελίδες κλπ.- ογδοντατόσες σελίδες), με θέματα του τύπου «πείτε μου από εδώ μέχρι εκεί», η ακριβής απομνημόνευση ήταν ένας σίγουρος τρόπος να ξεχωρίσεις από τον συνυποψήφιό σου, αποφεύγοντας ταυτόχρονα το σκόπελο να γράψεις κάτι εκτός κειμένου που αποδεικνύει μεν ότι στην ουσία κατέχεις καλύτερα, αλλά που μπορεί απλούστατα να μην το ξέρει ο διορθωτής!

  Ένα από τα ωραιότερα σημεία που μισοθυμάμαι ακόμα ήταν: «Η [? είδηση] της συνθήκης [?των Σεβρών] γίνηκε δεκτή με ενθουσιασμό». Ένας μέτριος θα έγραφε «έγινε».

 112. Δενθα τσιμπήσω να συμμετάσχω στην συζητηση, άλλωστε τι βαρύτητα να έχει η γνώμη ενός εκπαιδευτικού πουέδινε συλλυπητήρια σε όσα παιδιά γνωστών του πετύχαιναν στις εξετάσεις. αλλωστε πριν από μέρες το ξανάγραψα η ματαιοδοξία των γονέων συντηρούσε, συντηρεί και προφανέστατα θα συντηρεί αυτό το σύστημα όπου δύσκολα το 2% σπουδάζει αυτό που ήθελε και αυτό που του ταίριαζε και εύκολα το 98% αυτό που του επέβαλλαν φανερά ή κρυφά οι γονείς του και η «κοινωνία»

  Βίζιτες η κόρη μου ; θα είστε τρελλός, το καϋμένο επιστήμων σπουδάζει…

 113. Κάποιου είδους εξετάσεις και μάλιστα αδιάβλητες δεν μπορεί να μην υπάρχουν. Η προσωπική συνέντευξη ακούγεται σαν κάτι καλό και είναι κάτι πολύ λογικό, αλλά όχι για Ελλάδα. Εδώ έτσι, θα μπαίνουν μόνο τα ξαδερφάκια του θείου από το μπατζανάκη της γιαγιάς μας.

  Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα για την άκριτη μεταφορά των διαφόρων μοντέλων από μια χώρα στην άλλη.

  Η αισχρή δε τύφλωση των νεο-φιλελεύθερων να υποτιμούν οτιδήποτε κρατικό υπέρ της «ατομικής πρωτοβουλίας» έχει φέρει το όλο σύστημα στο χάλι που βρίσκεται και αν δεν σταματήσει αυτή η πορεία, (παγκόσμια) θα κατρακυλήσουμε πιο βαθειά.

  Τα μεγάλα επιτεύγματα, κομπιούτορες, ιντερνέτια και άλλα ΔΕΝ έγιναν σε ιδιωτοκρατούμενες μονάδες κι εταιρείες, αλλά σε καλά και δυνατά Πανεπιστήμια κι από «κρατικοδίαιτους». Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, γιατί κάποιες έρευνες χρειάζονται πολύ μεγάλη χρηματοδότηση και δυνατότητες που μόνο το κράτος μπορεί να εγγυθεί.

  Αλλά νομίζω οτι είναι βαθύτερο. Η στροφή της κοινωνίας στον κακά εννοούμενο πρακτικισμό, μάλλον στη στείρα λατρεία της τεχνικής και των εφηρμοσμένων, σε βάρος της επιστήμης καθεαυτής, της θεωρίας, των κλασσικών σπουδών, της φιλοσοφίας, της σκέψης γενικά, βγάζει στην κοινωνία ανθρώπους περιορισμένους. Και προορισμένους να γίνουν υπάλληλοι των μεγάλων εταιρειών. Ναι, είναι απαραίτητοι κι αυτοί, αλλά ειδικά στην Ελλάδα που ούτε καν Μεγάλες σχολές, sciences Po και λοιπές, για τους κρατικούς μανδαρίνους, ποιος θα ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας;

  Η επιστημονική κατάρτιση είναι απαραίτητη βέβαια, αλλά η σήμερα έχουμε ανάγκη από ανθρώπους με σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων (που ενδεχομένως να δουν οτι τα «πράγματα» στη Γη πάνε κατά διαόλου).

  Άσε που το μοντέλο του ευπειθούς γραβατωμένου «καλού μαθητή», του ονεδίτη, που τον ενδιαφέρει το προσωπικό του βόλεμα και μόνο, έχει όρια. Άσε που μπορεί να παράξει και την καταστροφή. Γιατί έχουν φαγωθεί οι διάφοροι ναζί-φιλελεύθεροι να ουρλιάζουν οτι τα Πανεπιστήμια έχουν αλωθεί από την «ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς»;

  O Στηβ Τζόμπς, πχ, όταν οραματίστηκε τον προσωπικό υπολογιστή σε κάθε σπίτι, ήταν χιπούρι, με σαλβάρια και πέδιλα, πήγαινε στο Γάγγη για να κάνει αυτοσυγκέντρωση και η όλη ιδέα του ήταν η αποδυνάμωση της κεντρικής εξουσίας και ο εκδημοκρατισμός της γνώσης.(Φυσικά κι αυτή είναι μια εντελώς δυτική σκέψη, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα).

 114. Avonidas said

  Οι Πανελλήνιες εξετάσεις (επισήμως «Γενικές εξετάσεις») κακώς, κάκιστα λέγονται εξετάσεις. Ήταν και είναι διαγωνισμός.

  Για εξετάσεις μπορούμε να μιλάμε μόνο όταν υπάρχει μια εκ των προτέρων καθορισμένη βαθμολογική βάση, και το ζητούμενο είναι να την υπερβείς. Όταν μόνο ένα ορισμένο ποσοστό εξεταζόμενων θα καταλάβει έναν καθορισμένο αριθμό θέσεων, είναι διαγωνισμός.

  Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν μας παίρνει να καταργήσουμε το διαγωνισμό. Εφόσον οι θέσεις παραμένουν κουκιά μετρημένα, η απάντηση που δίνεται από τους νόμους προσφοράς και ζήτησης είναι: δεν μπορούμε. Αυτό που μπορεί να γίνει, βέβαια, είναι να ξεφτιλίσουμε ένα από τα δύο, είτε το διαγωνισμό (κάνοντάς τον διαβλητό) είτε τις θέσεις (υποβαθμίζοντάς τις, εφόσον δεν υπάρχει η υποδομή).

  Μένει να δούμε τώρα αν το Υπουργείο Παιδείας έχει όντως σκοπό να ξεφτιλίσει κάτι από τα δύο (ή και τα δύο), ή απλώς λένε κατά το γνωστόν και καμιά μαλακία να περνά η ώρα.

  Εύχομαι ολόψυχα να είναι το δεύτερο, διότι σ’ αυτό τον τόπο οι καλύτεροι υπουργοί Παιδείας που είχαμε ήταν πάντα αυτοί που δεν έκαναν τίποτα, δηλαδή δεν έκαναν ζημιά. Η (τραυματική, όντως) εμπειρία των Πανελληνίων κάποια στιγμή ξεπερνιέται, και βρίσκουμε το δρόμο μας, ακόμα και σ’ αυτό το χάλι των ελληνικών ΑΕΙ. Αλλά το παραφόρτωμα των ΑΕΙ μ’ εκείνους που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να σπουδάσουν, θα είναι μάλλον η χαριστική βολή.

 115. cronopiusa said

 116. sarant said

  88: Κουράγιο!

  98 Αρκεί να αλλάξει η λέξη «προκοπή» 🙂

  101 Πράγματι, μοιάζει!

  110: 🙂

 117. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Οι εξετάσεις φοβίζουν και τον καλύτερα προετοιμασμένο, γιατί ο μεγαλύτερος ανόητος μπορεί να ζητήσει περισσότερα απ’ό,τι μπορεί να απαντήσει ο μεγαλύτερος σοφός.»
  Charles Caleb Colton

  Και ένας ψευδο-Αϊνστάιν (δεν είμαι και σίγουρος…)

 118. cronopiusa said

 119. Yeap, True!

  http://en.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein#.22Autobiographical_Notes.22_.281949.29

 120. LandS said

  Να ένα παράδειγμα ελεύθερης εισαγωγής (δηλ. χωρίς ιδιαίτερες, η με καθόλου, εξετάσεις) σε ΑΕΙ και πολύ καλής ακαδημαΙκής και επαγγελματικής καριέρας, ή αν θέλετε μία εξαίρεση στον κανόνα που θέλει καλές σπουδές από σύστημα επιλογής με εξετάσεις.
  http://www.biblionet.gr/author/90519/%CE%9C%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1_%CE%9E%CE%B1%CF%86%CE%AC

  @8 Physicist Δηλαδή ένα σύστημα σα το σημερινό σε τι εμποδίζει το μπάχαλο που παρατηρείται; Θυμίζω ότι πριν 25 χρόνια περίπου σε μια άσκηση Φυσικής που λυνόταν με απλή εφαμογή της αρχής διατήρησης της Ορμής απάντησαν σωστά 3 ή 4. Ο ένας μάλιστα ήταν από τη Πάτρα και τον περιφέρανε στα κανάλια ως η μεγάλη διάνοια.
  Το θυμάμαι επειδή για όσους είχαν δώσει (το ήδη χαλασμένο από τη Χούντα) Ακαδημαϊκό 20 χρόνια πιο πριν η ασκησούλα αυτή ήταν της πλάκας.

  Ναι. Το ΑκαδημαΙκό αντιπροσώπευε μια βελτίωση στο μέχρι τότε ισχύον σύστημα εξετάσεων σε κάθε Ίδρυμα χωριστά. Τα συστήματα που το διαδέχτηκαν τι έκαναν;

  Εντάξει να μη καταργήσουμε τις εξετάσεις.Υπάρχει άλλο που θα απαλείψει τις παθογένειες του σημερινού και να έχει εξετάσεις; Γιατί κανένα από όσα δοκιμάστηκαν από το 77 ( ; ) και μετά έφερνε νέα ένταση στο πρόβλημα;
  Είναι όλες οι επιπτώσεις τις κατάργησης των εξετάσεων απρόβλεπτες; Αν ναι, τότε πως λέμε με τέτοια σιγουριά «το ένα ή το άλλο επειδή εκείνο και αυτό» ;
  Αν όντως δικαιούμαστε να μιλάμε με σιγουριά γιατί δεν βάζουμε τη γκλάβα μας να αντιμετωπίσουμε τις κακες επιπτώσεις όπως ο Δεδουσόπουλος, ο Γαβρόγλου και άλλοι.

 121. Avonidas said

  Οφείλω να ομολογήσω, πάντως, ότι θεωρώ κατά βάση ανέφικτη την κατάρτιση ενός «ιδανικού» συστήματος παιδείας, και μάλιστα βρίσκω ότι σπαταλάμε υπερβολικά πολλές προσπάθειες στην αναζήτησή του.

  Εξηγούμαι: υπάρχει αυτή η νοοτροπία, ότι όλες οι παθολογίες του εκπαιδευτικού μας τοπίου (άνθρωποι που σπουδάζουν πράγματα στα οποία είναι μέτριοι, υπερπροσφορά σε κάποια επαγγέλματα και τραγικές ελλείψεις σε άλλα) οφείλονται σε κακό σχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος, κι ότι έτσι και βρούμε την ιδανική συνταγή, κάνουμε σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό, διαλέξουμε έξυπνα τα θέματα και εκπαιδεύσουμε τους βαθμολογητές, κλπ., αυτές οι παθολογίες θα εκλείψουν.

  Πιστεύω ότι αυτή η νοοτροπία είναι ουτοπική· δεν υπάρχει «βέλτιστο σύστημα». Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το υπάρχον σύστημα, αλλά από ένα σημείο και μετά, η φασαρία του να αναστατώνεις το εκπαιδευτικό τοπίο με συνεχείς πειραματισμούς πιο πολύ βλάπτει παρά ωφελεί.

  Κάθε σύστημα εξετάσεων, από τη στιγμή που καθιερωθεί, θα τύχει εκμετάλλευσης από επιτήδειους, θα εμπνεύσει συγκεκριμένες «στρατηγικές νίκης» στους υποψήφιους και θα διαμορφώσει τη ζήτηση. Είναι απλά αναπόφευκτο. Επίσης, όσο επαγγελματικό προσανατολισμό κι αν κάνουμε, θα είναι πάντα η τύχη, κυρίως, που θα καθορίζει την ποιότητα των επιτυχόντων. Απλά, δεν μπορείς να ξέρεις ποιο είναι το μελλοντικό δυναμικό ενός ανθρώπου 18 ετών. Πιο καλά θα κάναμε να καλλιεργήσουμε, με την εμπειρία και την εξάσκηση, τις επιδόσεις ενός φοιτητή στο αντικείμενο που κατέληξε να σπουδάζει.

 122. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  “In a British University, a final exam question on Business was:

  «Define what risk is».

  The shortest answer ever at one word was :

  «This.»

  The student handed the essay in and got 100%.” 😆

 123. cronopiusa said

 124. physicist said

  #120. — LandS, οποτεδήποτε ακούω πολιτικούς (σαλτιμπάγκους) να αρθρώνουν τις λέξεις «ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια», πάω στο ψυγείο να πάρω έναν κεσέ γιαούρτι, κατά προτίμηση ληγμένο. Αυτό ήθελα να πω με το σχόλιο αριθμός 8. Επιβάλλεται, για μια ντουζίνα λόγους, να γίνεται επιλογή, και αυτή να είναι αδιάβλητη. Οτιδήποτε δεν είναι αδιάβλητο είναι άδικο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οτιδήποτε είναι αδιάβλητο δεν είναι άδικο.

  Το να κάνουν την επιλογή τα ΑΕΙ είναι προβληματικό και θα κάνει το μπάχαλο χειρότερο απ’ ό,τι είναι (ναι, υπάρχει και χειρότερο, πάντα). Το να βάλουμε έναν ενδιάμεσο χρόνο ανάμεσα στο Απολυτήριο και στο Πανεπιστήμιο με μικτή στελέχωση από ΜΕ και ΑΕΙ είναι αφενός μετάθεση του ζητήματος ένα χρόνο αργότερα και αφετέρου αποψίλωση των ανθρώπινων πόρων των ΑΕΙ. Ούτε και θα βοηθήσει σε κανέναν προσανατολισμό, αφού μέσα σ’ αυτό το Μεταλυκειακό έτος (δηλ. στις ελάχιστες βδομάδες που θα μείνουν διαθέσιμες μετά τις καταλήψεις), ούτε μυρωδιά δεν παίρνεις από το τι σημαίνει το αντικείμενο των σπουδών. Ένα χαμένο έτος, δηλαδή.

  Σόρρυ αλλά εξακολουθώ να μη βλέπω άλλη καλύτερη λύση από τις Πανελλήνιες.

 125. Πάνος με πεζά said

  Πολλά τραγούδια βάλατε !

 126. Avonidas said

  #124. Φυσικέ, όμως το ‘αδιάβλητο’ με το ‘απρόσωπο’ δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι Πανελλήνιες, έτσι όπως είναι, εξασφαλίζουν ότι ο κάθε υποψήφιος, αν παίξει με βάση το σύστημα, έχει τις ίδιες ευκαιρίες με κάθε άλλον να περάσει, ανεξαρτήτων καταγωγής και διασυνδέσεων (εκτός από τα φράγκα, πάντα ο ματσωμένος μπορεί να έχει καλύτερη προγύμναση). Τίποτα όμως δεν εξασφαλίζει την επιλογή των καλύτερων, πέρα βεβαίως από το στενό ορισμό του «καλύτερου» ως «καλύτερα γυμνασμένου στα κόλπα του συστήματος».

 127. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Οτιδήποτε δεν είναι αδιάβλητο είναι άδικο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οτιδήποτε είναι αδιάβλητο δεν είναι άδικο.»
  M’άρεσε αυτό! Μου θύμισε κάτι ανάλογο που έλεγε ένας μπάρμπας στο χωργιόμ. «Όλοι οι κομμουνιστές είναι Ολυμπιακοί, αλλά δεν είναι όλοι οι Ολυμπιακοί κομμουνιστές» 🙂

 128. physicist said

  #126. — Δεν διαφωνώ, Αβονίδα, μόνο που εγώ βάζω την έμφαση σ’ αυτό που λες «ανεξαρτήτως καταγωγής και διασυνδέσεων (εκτός από τα φράγκα, πάντα ο ματσωμένος μπορεί να έχει καλύτερη προγύμναση)». Όσο κι αν η ισχύς της πρότασης έξω απ’ την παρένθεση περιορίζεται από την πρόταση στην παρένθεση, είναι μεγάλη δουλειά να μη μετράει ο μπάρμπας στην Κορώνη, έστω μια φορά ρε πστ μου, στην Ελλάδα.

  (Φεύγω για κάμποση ώρα).

 129. Avonidas said

  Μιας και μιλάμε για επαγγελματικό προσανατολισμό: ο καλυτερότερος ever 😉 ήταν σαφώς όταν κάναμε τα Πτωχοπροδρομικά στα κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας:


  Αν έχω γείτονα τινά και έχει παιδίν αγόριν,
  να τον ειπώ ότι «μάθε το γραμματικά να ζήση»;
  αν ου τον είπω «μάθε το τσαγκάρην το παιδίν σου»,
  παρακρουνιαροκέφαλον πάντες να με ονομάσουν!

  Όχι, πείτε μου ειλικρινά, πέρα από το «αγόριν», τι άλλο έχει αλλάξει σ’ αυτά τα 900 χρόνια; 😛

 130. Ηλεφούφουτος said

  111 Κι εγώ νομίζω ότι την απόλυτη παπαγαλία την καθιέρωσαν οι ίδιοι οι μαθητές και οι φροντιστηριάδες τους, ώστε να είναι όλα καθαρά.
  Την απαίτηση αυτή θυμάμαι ότι την είχαν και ως φοιτητές στη συνέχεια. Ύλη συγκεκριμένων σελίδων και παπαγαλίσιμη.

  «Ένα από τα ωραιότερα σημεία που μισοθυμάμαι ακόμα ήταν:…»
  Εγώ θυμάμαι κάποια παραθέματα με δηλώσεις ξένων αρχηγών στην καθαρεύουσα επειδή έτσι είχαν μεταφραστεί γύρευε πότε στο 19ο αιώνα, τύπου τσάρος Αλέξανδρος να λέει για τον Υψηλάντη «Ανέκαθεν επίστευον ότι ο ευγενής ούτος νέος εμφορείται υπό υψηλών φρονημάτων» ή κάτι τέτοιο. Και όλοι αποστηθίζαμε την καθαρεύουσα του τσάρου Αλέξανδρου.

  Πάντως έτσι έμαθα και το Ταγκανρόκ να το λέω Ταγκανρόκ και όχι Ταϊγάνι.

 131. Η αντίφαση του φίλου μας, του Φυσικού, είναι ότι καταγγέλει το υπάρχον σύστημα των ΑΕΙ και ταυτόχρονα υποστηρίζει το υπάρχον σύστημα εισαγωγής στο υπάρχον σύστημα των ΑΕΙ.
  Μήπως, λέω, οι φοιτητάριοι θα ήταν πιο cool και φιλομαθείς αν είχαν μπει με λιγότερο κόπο σε μια σχολή με αντικείμενο της αρεσκείας τους; Μήπως οι καθηγητάδες θα ήταν πιο φιλικοί προς το φοιτηταριό αν για να κατακτήσουν το πόστο τους δεν είχαν τραβήξει τα μύρια όσα;

  Κατά τ΄άλλα, σύγχρονο ρητό διδακτορικών:

  κουβάλα τον προτζέκτορα, για να σε κάνω λέκτορα…

 132. Ηλεφούφουτος said

  129 τέλος. Η ορθογραφία: «αγώρι» 😀

 133. Avonidas said

  #131. «Μήπως οι καθηγητάδες θα ήταν πιο φιλικοί προς το φοιτηταριό αν για να κατακτήσουν το πόστο τους δεν είχαν τραβήξει τα μύρια όσα;»

  Οι «καθηγητάδες» είναι μια χαρά φιλικοί προς το «φοιτηταριό». Είναι το φοιτηταριό που έχει την αίσθηση ότι μπήκε εδώ μέσα για να πάρει τη Βαστίλλη, κι όχι για να παρακολουθήσει μαθήματα…

 134. ἐγὼ λέω νὰ καταργηθοῦν ἐντελῶς ὅλες οἱ ἐξετάσεις καὶ ν’ἀγοράζουμε τὰ πτυχία ἀπὸ τὰ περίπτερα. ν’ἀπαλλαγοῦμε μιὰ καὶ καλὴ ἀπὸ ὀχληρὲς διαδικασίες ποὺ προάγουν τὴν ἀνισότητα καὶ τὴν ῥετσινιᾶ τῆς ἀριστείας.

  κατὰ τἆλλα περὶ τοῦ θέματος οἱ αὐτοὶ περὶ τῶν αὐτῶν τοῖς αὐτοῖς τὰ αὐτά.

 135. 133 ίσως κάμνω λάθος, έχω πολλά χρόνια να περάσω έστω κι απέξω.

 136. Physicist,
  τα μπερδεύεις λίγο(ως πολύ).

  Πραγματικά δεν ξέρω τι ακριβώς λέει ο Μπαλτάς και δεν είναι αυτό το θέμα.

  «Προκοπή», πραγματικά, είναι όρος πολύ ασαφής. Παραπέμπει σε προσωπικό βόλεμα, οικονομικό όφελος, πλουτισμό κλπ. Δεν είναι ωραία λέξη. Είχε νόημα στις αγροτικές κοινωνίες. Ο προκομμένος, αυτός που δούλευε πολύ, είχε περισσότερο όφελος από τον ανεπρόκοπο, αυτόν που άφηνε το χωράφι του παρατημένο. Αυτό ήταν φυσικό. Σήμερα τι σημαίνει; Ο Τζόμπς που ανέφερα πιο πάνω σαν νέος ήταν «προκομμένος»; Ο πατέρας του θα τον έλεγε αχαΐρευτο.

  Αν μάλιστα στο «προκοπή» κοτσάρεις και το «ατομική» τότε χέσε μέσα.

  Σημαίνει οτι για σένα δεν υπάρχει κοινωνικό σύνολο, δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν μόνο οικογένειες, όπως έλεγε η Θάτσερ. Σημαίνει οτι δεν σε ενδιαφέρει η καταστροφή που η εταιρεία σου προξενεί, αρκεί να έχεις το αυτοκίνητό σου και την πισίνα σου. Ότι δεν σε νοιάζει αν η εταιρεία σου απολύσει χίλιους συναδέλφους σου αρκεί να μην είσαι εσύ ανάμεσά τους.(Άλλωστε τα σωματεία είναι άχρηστα για τους ναζι-φιλελεύθερους, άκου και τον Μπουμπούκο). Σημαίνει οτι δε σε νοιάζει αν το σπίτι του διπλανού σου καίγεται, αρκεί να μη φτάσει στο δικό σου κι αν μάλιστα έχεις αγοράσει και CDS, μπορεί να του το κάψεις κι ο ίδιος.

  Η προσωπική ευθύνη και η προσωπική ανάδειξη στην ιεραρχία είναι άλλο. Αυτό είναι έμφυτο, όχι μόνο σε μας τους ανθρώπους, αλλά σε όλους τους Μεγάλους Πιθήκους. Αλλά σε μας περνάει πάντα μέσα από την ιδεολογία του καθένα και στο ηθικό του σύστημα. Υπάρχουν στη φυλακή άτομα που απολαμβάνουν περισσότερο κύρος μέσα στον υπόκοσμο, από όσο κύρος μπορείς να ονειρευτείς εσύ οτι θα απολάμβανες μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Και οπλαρχηγοί της ISIS που θεωρούνται από όλους τους άλλους κορυφαία στελέχη του τζιχαντ.

  Το ζήτημα είναι λοιπόν, το σε τι πράγμα θα αναδειχτεί κανείς.

  Γιατί να θεωρήσω οτι ο μεγαλογιατρός της Ιδιωτικής κλινικής που πουλάει μούρη είναι καλύτερος από τον γιατρό του δημόσιου νοσοκομείου; Επειδή εκείνος «πρόκοψε » περισσότερο; Και έφτιαξε το σπίτι των 1000 τεραγωνικών στα βόρεια προάστεια; Ή θα θεωρήσω καλύτερο τον Αμερικάνο γιατρό που διώχνει τους ανασφάλιστους να πάνε να πεθάνουν στο δρόμο, επειδή «πρόκοψε» ;

  Το αντι-αριστερό σου μένος Φυσικέ, σε κάνει να βλέπεις τον ουρανό μέσα από το βαθύ πηγάδι της δικής σου ιδεολογίας.

  Λες «Το κίνητρο της ατομικής προκοπής είναι ιερό και φέρνει τεράστια κοινωνικά οφέλη! » Τίποτα δεν είναι ιερό πέρα από την επιβίωση των κοινωνιών. Και σήμερα μια «ατομική προκοπή» χωρίς να νοιάζεται για το σύνολο, θα είναι , και είναι, η καταστροφή μας, κοίτα και μνημόνια.

  Εκτός αν εννοείς πως, οταν η «ατομική μου προκοπή» και μαζί οι «ατομικές προκοπές» εκατομύρια άλλων συνανθρώπων εμποδίζεται από την «ατομική προκοπή» κάποιων, τότε δικαιούμαι αυτούς τους άλλους να τους στείλω στην γκιλοτίνα. (πράγμα που έγινε κανα δυο φορές στην ιστορία).

  * Εν τω μεταξύ, αυτός που ανέφερες έβγαλε το σχολείο στην » σοσιαλιστική» Τιμισοάρα . Απεχθάνομαι το σύστημα Τσαουσέσκου, αλλά υποθέτω οτι πέρα από την ευφυία του ίδιου του Χελ , θα βρέθηκε και κανένας καθηγητάκος παθιασμένος με τη γνώση για να τον εμπνεύσει. Έτσι κι αλλιώς εκεί τότε, περιθώριο για «προκοπή» τύπου Αμερικής δεν υπήρχε (άλλου είδους «προκοπή» σίγουρα) οπότε κάποιοι θα έπαιρναν ευχαρίστηση από την επιστήμη και τη γνώση ( για την οποία έτσι κι αλλιώς είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος).

 137. Avonidas said

  #128. Διαβάζω αυτές τις μέρες το The Quark and the Jaguar του νομπελίστα Murray Gell-Mann-the-Man. 😉

  Κάπου στην αρχή διηγείται πώς, τελειώνοντας το λύκειο, σκεφτόταν να σπουδάσει αρχαιολογία ή γλωσσολογία ή κάτι τέτοιο (στο Αμέρικα βέβαια δεν επιλέγουν αναγκαστικά από την αρχή το κυρίως αντικείμενο σπουδών, αυτό που λένε major). Ο πατέρας του έλεγε πώς θα ψοφήσει της πείνας, και ήθελε να σπουδάσει μηχανολόγος ο γιός του, αλλά εκείνος δεν ήθελε, γιατί πίστευε ότι θα ήταν πολύ κακός μηχανολόγος. Τελικά, ο πατέρας του του πρότεινε να «συμβιβαστούν» με φυσική. Παρά τις αντιρρήσεις του, διότι έβρισκε τη λυκειακή φυσική ό,τι πιο βαρετό (απλές μηχανές και λοιπή παπαγαλία), τελικά δήλωσε φυσική.

  Μιλάμε για έναν από τους πλέον σημαίνοντες εν ζωή θεωρητικούς φυσικούς, έναν από τους «πατέρες» της Χρωμοδυναμικής!

  Ε, τι να λέμε μετά για επαγγελματικό προσανατολισμό και συστήματα εξετάσεων, όλα μια ζαριά είναι, και δη κβαντική. 🙂

 138. 137

  Τον Murray Gell-Mann τον εγνώρισα από τα σπιρτόζικα γραφτά του Ρίτσαρντ Φάινμαν, με τον οποίο ήταν φίλοι. Πρέπει να είναι και πολύ ωραίος τύπος, πέρα από καρακορυφαίος επιστήμονας.

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  95 – «Τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην Ιατρική είναι όλα μπροστά μας.»
  Αν δεν έχουμε να πληρώσουμε ασφάλεια, θα τα βλέπουμε μπροστά μας πεθαίνοντας, όπως συμβαίνει με τα 2/3 του κόσμου.
  Η ατομική προκοπή, πρέπει να προέρχεται απο την συλλογική προκοπή, και να στοχεύει στην σ΄αυτήν, αλλιώς φέρνει καταστροφή στους πολλούς, και ευημερία στους λίγους προκόπηδες.

 140. Νικος Κ. said

  Ένας από τους διαχρονικούς μύθους της ελληνικής κοινωνίας είναι και η «ελεύθερη πρόσβαση».
  Κανείς από όσους την υποστηρίζουν δεν απάντησε σε βασικά ερωτήματα. Και δεν είναι μόνο το τι θα γίνει με τις ιατρικές σχολές.

  – Τι θα γίνει π.χ. με τις σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη επαγγελματική αποκατάσταση; (στρατιωτικές, αστυνομικές, στρατιωτικές ιατρικές).
  – Η συντριπτική πλειοψηφία προτιμάει Αθήνα-Θεσσαλονίκη, άραγε κλείνουμε όλες τις περιφερειακές και μαζεύουμε τα ΑΕΙ στις δύο μεγάλες πόλεις;
  – Στην καλών τεχνών θα εξετάζεται σχέδιο; Στα ξενόγλωσσα τμήματα; Στα ΤΕΦΑΑ;
  – Κι αν αλλάξει η μόδα (συμβαίνουν κι αυτά) και αντί για πχ. οικονομικά ο κόσμος θέλει κομπιούτερ;
  κλπ.

  Οι συγκρίσεις με το εξωτερικό γίνονται στο γόνατο. Π.χ. συχνά στο εξωτερικό η πλειοψηφία ακολουθεί επαγγελματικό Λύκειο, που φυσικά δεν είναι αποθήκες ψυχών όπως στο Ελλάντα. Αυτό ουδόλως μας απασχολεί.

  Κανείς δεν πέρασε σε Τμήμα που «δεν ήθελε»: Το δήλωσε στο μηχανογραφικό και γι αυτό μπήκε.

  Επίσης: Την παπαγαλία πολλοί εμίσησαν (στα λόγια), στην πράξη λίγοι. Αλλά αυτός είναι ένας άλλος μύθος, ας μην τα πιάσουμε όλα μαζί!

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Να καταργηθεί το μαρτύριο των εξετάσεων;»
  Πρώτα θα έπρεπε να απαντηθεί το ερώτημα, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

 142. Avonidas said

  #136. Ερώτηση κρίσεως πολλαπλών επιλογών: Πότε είναι ένας φοιτητής περισσότερο χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο;

  α) Όταν γνωρίζει την επιστήμη που 9 στις 10 θα κληθεί να διδάξει αργότερα σε Γυμνάσιο/Λύκειο

  β) Όταν κλείνει τη σχολή του με αίτημα την βελτίωση της Παιδείας

  γ) Όταν χτίζει καθηγητές στα γραφεία τους

 143. 142 γ

  Κάποτε ο ιστορικός του μέλλοντος θα διαβάζει το σημερινό ίντερνετς και θα θεωρεί πως στις αρχές του 21ου αιώνα οι φοιτητές έκτιζαν τους καθηγητές τους για να πάει καλά η χρονιά, όπως ο πρωτομάστορας την γυναίκα του στο γεφύρι της Άρτας.

  Μα ξέρετε εσείς φοιτητές που να ξέρουν να χτίζουν; Άμα τους δώσεις μυστρί και τσιμεντο, θα λερώσουν τα παντελόνια τους.

 144. Και κάτι άλλο.
  Ο Νικοκύρης και το μπλογκ αυτό έχει εκτός των άλλων εξειδικευτεί και στην ανασκευή των διαφόρων Λερναίων. Τι σημαίνει η ύπαρξη αυτών των συνομοσιολογιών στην κοινωνία; Σε πρώτο επίπεδο, δείχνει την αγραμματοσύνη της κοινωνίας συνολικά. Εντάξει. Δείχνει όμως και κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό. ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΓΝΩΣΗ.

  Όχι ένα κομμάτι της κοινωνίας,που θα την χρησιμποιήσει αυτή τη γνώση για βιοπορισμό και «προκοπή» αλλά όλοκληρη η κοινωνία αναζητάει τη χαρά να σου αποκαλύπτεται το μυστήριο, η αλήθεια. Και μια που τώρα με το σταδιακό (αργό δυστυχώς στην Ελλάδα) γκρέμισμα της πίστης στο θεό, αντίστοιχα υψηλά συναισθήματα μπορεί να σου δόσει μόνο η τέχνη και η επιστήμη.
  Αλλά η παιδεία δεν τα δίνει.

  Και μια που ανάφερα τους μανδαρίνους, η ευλογία των εξεταζομένων δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία.

  Οι γονείς στην Κίνα προσεύχονται στον Κομφούκιο , για την επιτυχία των παιδιών τους στο Γκάο Κάο, τις περίφημες Κρατικές εξετάσεις της Κίνας, που ουσιαστικά αντικατάστησαν τις Μεγάλες Αυτοκρατορικές εξετάσεις, που αιώνες Πχ, αλλά επίσημα οργανώθηκαν από το 1300, γράφουν τα ονόματά τους για να βάλει μέσο.

  Οι εξεταζόμενοι παλιά εξετάζονταν στη φιλοσοφία, ειδικά στον Κομφούκιο.Οι Κινέζοι (και οι Ινδοί) τον Πλάτωνα,που μιλάει για τον φιλόσοφο που γίνεται ηγεμόνας,τον αφήνουν πίσω και τερματίζει τρίτος και καταϊδρωμένος.

 145. Avonidas said

  #143. «Μα ξέρετε εσείς φοιτητές που να ξέρουν να χτίζουν; Άμα τους δώσεις μυστρί και τσιμεντο, θα λερώσουν τα παντελόνια τους.»

  ΚΑΤΑΡΑ! Βρήκες το λογικό κενό στις άθλιες συκοφαντίες μου! 😛

 146. Avonidas said

  144. «Οι γονείς στην Κίνα προσεύχονται στον Κομφούκιο , για την επιτυχία των παιδιών τους στο Γκάο Κάο, τις περίφημες Κρατικές εξετάσεις της Κίνας, που ουσιαστικά αντικατάστησαν τις Μεγάλες Αυτοκρατορικές εξετάσεις»

  Αμ, εκείνες ήταν εξετάσεις! Έτσι κι ήξερες να σκαρώνεις στιχάκια, γινόσουν Αυτοκρατορικός Αρχιτέκτονας, ρε δε πα να σου πέφτανε τα ταβάνια!

  Εκεί να δεις παπαγαλία, ω ανυπέρβλητου κάλλους άνθος λωτού 🙂

 147. http://www.ecns.cn/visual/hd/2014/06-06

 148. Avonidas said

  #146β. Ήταν, δε, το Κινέζικο σύστημα εξετάσεων, με τη γελοία τυποποίησή του, ο πρόδρομος μάλλον των μανατζαρέϊκων κρετινερωτήσεων του καιρού μας:

  -«Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;»

  -«Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία μας;»

  -«Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας ελάττωμα κι η μεγαλύτερη αρετή σας;»

  Οι σωστές απαντήσεις είναι, κατά σειρά: «Βαρυποινίτη για φόνο», «1lt αίμα ημερησίως», «η υπομονή μου, αμφότερα»

 149. 142γ κι 145

  Στα σοβαρά, τώρα, έχω γνωρίσει αρκετούς πολιτικούς επίγονους κάτι τέτοιων αρκουδιαραίων, που μου περιγράφεις.

  Αρκουδιαραίοι κι αυτοί. Αλλά πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τους ΠασποΔαπίτες και πρώην αριστερούς, που έγιναν αληθινά λαμόγια.

 150. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/04/7.html

 151. spiral architect said

  – Mάνα πέρασα Υπολογιστών!
  – Φτου σου άχρηστε, ούτε καν Λογιστών δεν κατάφερες να περάσεις!

 152. Νίκος Α. said

  Άραγε σε άλλες χώρες όποτε γίνεται συζήτηση για αλλαγές στην παιδεία αυτόματα το θέμα γίνεται πολιτικό;
  Αν δεν υπάρχει ατομική προκοπή πώς θα υπάρξει συνολική για την κοινωνία; Και απο την άλλη αν δεν ενδιαφερόμαστε για τα κοινά σε τι κόσμο θα απολαύσουμε το αποτέλεσμα των μόχθων μας; Γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει αυτή η τυφλωτική πόλωση που δεν παράγει καμία καινούργια σκέψη και δεν προσφέρει τίποτα στον διάλογο;
  Και τέλος το αυτονόητο. Γιατί κάθε καινούργιος υπουργός παιδείας να θέλει οπωσδήποτε να αφήσει το στίγμα του για το μεγαλειώδες έργο που έχει οραματιστεί;
  Προσωπικά συμφωνώ με 114 «το παραφόρτωμα των ΑΕΙ μ’ εκείνους που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να σπουδάσουν, θα είναι μάλλον η χαριστική βολή»

 153. 16, …θα οδηγήσει μαθηματικώς στου πλούσιου Κουτρούλη το γάμο

  Για την ακρίβεια, ο γάμος είναι αναπόσπαστο και δημοκρατικά κατανεμημένο προϊόν της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης!

  (Αν και πολλοί συμβουλεύουν πως αυτό εγκυμονεί κινδύνους).
  🙂

 154. spiral architect said

  Αν έχεις ευλογημένο στυλό

 155. 43, …Οι φωρατές είναι όργανα που ανιχνεύουν…

  Είναι πραγματικό πρόβλημα ή χωρατό;

 156. antpap56 said

  Κάποτε (όχι πολύ μακριά) έπρεπε να τελειώσουμε πρώτα τη Μέση Εκπαίδευση–δεν ήταν δεδομένη η αποφοίτηση για όλους, και μάλιστα με «άριστα» φτιαγμένα με αναβολικά. Μπορεί να έμενες μετεξεταστέος για τον Σεπτέμβριο ενώ ετοιμαζόσουν για εισαγωγικές, οπότε η ετοιμασία έπρεπε να περιμένει να πάρεις πρώτα απολυτήριο. Έτσι πολλοί στρέφονταν στο επάγγελμα εγκαίρως (π.χ. από 3η ή 4η Γυμνασίου), αφού μέχρι εκεί έφταναν τα διανοητικά τους κότσια. Αλλά τότε είχε αξία και το απολυτήριο. Και είχαμε και καλούς τεχνίτες και επαγγελματίες. Τώρα σπανίζουν οι τεχνίτες και έχουμε πληθώρα μεταπτυχιακών, που δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε…
  Η Βρετανία έχει γενικές εξετάσεις (A-levels), και κάθε σχολή ορίζει πόσα A-levels, σε τι γνωστικά αντικείμενα και με τι βαθμό θέτει ως βάση εισόδου. Ακόμη και με τα σχετικά προσόντα στο χέρι όμως οι υποψήφιοι περνούν από συνέντευξη επιλογής, μια τέχνη που τη μαθαίνουν από μικροί μια και θα τη βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε επαγγελματικό βήμα τους [ομολογώ ότι δεν τολμώ να την σκεφτώ για την Ελλάδα, διότι οι εμπειρίες μου από ανάλογες «επιλογές» ήταν τελείως αρνητικές]. Τελικά κάθε πανεπιστήμιο/σχολή προσφέρει μια θέση στους υποψηφίους που εκείνο επιλέγει, κι εκείνοι με τη σειρά τους αποδέχονται την προσφορά, και μόνο τότε γίνονται φοιτητές. Αν κάποτε δούμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση όχι ως δικαίωμα αλλά ως προνόμιο που παρέχει η πολιτεία με απαιτήσεις για σοβαρή ενασχόληση σε όσους την αξίζουν, ίσως θα έχουμε φτάσει στην απαραίτητη ωριμότητα.

 157. Οι εξετάσεις:

 158. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  134 Η περισπωμένη στη ρετσινιά δεν μπορεί να στέκει, εκτός αν είναι τρίτο ενικό ρήματος, ή κάνω λάθος;

 159. Γιώργος πρίμπας said

  (σχόλιο 97)
  Ήμουν κι εγώ εκεί…
  ——————-
  Καλή επιτυχία στη κόρη του κ. Σαραντάκου και σε όλων τα παιδιά. Ιδίως όσων περιμένουν κάτι μέσα από αυτές τις εξετάσεις… κοινώς στη φάση τους αυτή δεν έχουν, μέσω των δυνατοτήτων των οικογένειών τους, πολυτέλειες για άλλους δρόμους.

 160. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Οι κάτοχοι μπακαλορεά δικαιούνται μεν να συνεχίσουν ανώτατες σπουδές χωρίς εξετάσεις
  Το «ντοσιέ», όπως το λένε, των δύο τελευταίων ετών των μαθητών(όχι μόνον οι βαθμοί του μπακαλορεά και των σχετικών με τη σχολή μαθημάτων) πηγαίνει στις σχολές επιλογής τους όπου κρίνονται ανάλογα με τη βαθμολογία,τη συνολική εικόνα του υποψήφιου αλλά και τη δυναμικότητα του πανεπιστημίου(θέσεις σπουδαστών). Στις πολυτεχνικές σχολές (που ξέρω) απαιτείται βαθμολογία από ένα βαθμό και πάνω.
  Μετά,αν δεν περάσουν το έτος(υπάρχουν συντελεστές για τα μαθήματα και μινιμουμ απαιτήσεις για ορισμένα ),δίνονται δυο ευκαιρίες επανάληψης του έτους.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ,λέει, και τρίτη(λόγοι υγείας π.χ.)
  Στις Grandes Ecoles έχουν δυο προπαρασκευαστικά,όπως λέγονται,χρόνια.
  Πολυετείς φοιτητές ,»αιώνιοι» που λέμε εδώ,δεν νοούνται. Μα και στο Λύκειο δεν μπορούν να χάσουν τη χρονιά πάνω από δυο φορές.

 161. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  157>>Οι εξετάσεις:
  παιχνίδι για σκύλους…:)

 162. 161

  Μόνο για τους μακρυπόδαρους που έχ’νε πάρει φόρα.
  Και μετά ανακαλύπτουν πως απλώς βρέθηκαν σε μιαν άλλη αυλή… 😦

 163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – «Αλλά τότε είχε αξία και το απολυτήριο. Και είχαμε και καλούς τεχνίτες και επαγγελματίες.» Σιγά μην είχαμε, οι περισσότεροι στου κασίδη το κεφάλι μάθαιναν, κι όσο για ενημέρωση και βελτίωση ούτε συζήτηση, τα ήξεραν όλα καλύτερα. Τα σπίτια του 60 και του 70 τρανή απόδειξη. Αυτό το «παλιά ήμασταν καλύτεροι» με ξεπερνάει, τα σημερινά παιδιά είναι καλύτερα απο πολλές απόψεις απο μάς, και ειδικά οι απόφοιτοι, όσο βαρίδια κι αν είναι τα πανεπιστήμια που βγάζουν, έχουν περισσότερες γνώσεις απο τους παλιούς, το πρόβλημα βρίσκεται στην νοοτροπία που τους έχουν δώσει οι γονείς τους, και στην απαράδεκτη κρατική λειτουργία, το αν είναι τυχαίο ή όχι αυτό είναι άλλο θέμα, εγώ πιστεύω πως όχι.

  » Αν κάποτε δούμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση όχι ως δικαίωμα αλλά ως προνόμιο που παρέχει η πολιτεία με απαιτήσεις για σοβαρή ενασχόληση σε όσους την αξίζουν, ίσως θα έχουμε φτάσει στην απαραίτητη ωριμότητα.»
  Θα πρέπει όμως, όλα τα παιδιά να έχουν την ίδια αφετηρία και τα ίδια εφόδια, η πολιτεία τι θα κάνει γι΄αυτό;

 164. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  155. Μιχάλη, η επίσημη εκφώνηση είναι παιδί μου! 🙂

 165. cronopiusa said

  Gregorio Morán: El cura y los mandarines

 166. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  157. Tι την ήθελε την γκόμενα τη δίμετρη ο καψερός ο καφετής; 🙂

 167. atheofobos said

  Ο Avonidas στο 114 έγραψε κάτι που είναι απόλυτα σωστό.
  Οι Πανελλήνιες εξετάσεις (επισήμως «Γενικές εξετάσεις») κακώς, κάκιστα λέγονται εξετάσεις. Ήταν και είναι διαγωνισμός.
  Για εξετάσεις μπορούμε να μιλάμε μόνο όταν υπάρχει μια εκ των προτέρων καθορισμένη βαθμολογική βάση, και το ζητούμενο είναι να την υπερβείς. Όταν μόνο ένα ορισμένο ποσοστό εξεταζόμενων θα καταλάβει έναν καθορισμένο αριθμό θέσεων, είναι διαγωνισμός.
  Ο Antpap56 στο 156 και η ΕΦΗ-ΕΦΗ στο 160 έδωσαν πληροφορίες για την εισαγωγή στα Βρετανικά και Γαλλικά πανεπιστήμια που βασίζονται στην παραπάνω λογική.
  Αυτό λοιπόν που είναι αναγκαίο είναι αντί να μιλάμε για κατάργηση των εξετάσεων, που πρακτικώς είναι ανέφικτη, τα πανεπιστήμια να έχουν μια βαθμολογική βάση εισαγωγής, διαφορετική ίσως στην κάθε ομάδα γνωσιολογικού αντικειμένου και βάσει αυτής η κάθε σχολή να δέχεται αυτούς που διαθέτουν την καλύτερη βαθμολογία μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός που μπορεί να δεχτεί.
  Τέλος επίσης θα πρότεινα, αντίθετα από την γενικά επικρατούσα αντίληψη, τα θέματα των εξετάσεων να μην είναι εύκολα γιατί έτσι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν οι πραγματικά καλύτεροι από τους υπόλοιπους όταν ο αριθμός των εισαγομένων είναι εκ των προτέρων καθορισμένος.

 168. «….που αιώνες Πχ, αλλά επίσημα οργανώθηκαν από το 1300, γράφουν τα ονόματά τους για να βάλει μέσο..»

  Χαχα, εδώ μου υπαγόρευε ο Γιώργος Παπανδρέου…

  «Εμείς βάζουμε στόχο, το 2015, η Ελλάδα να είναι στις πρωτες την πληφορική στην Ευρώπη σχολεία.»
  ___________

  Φυσικά δεν είμαι υπερ των παλιών κινέζικων…αυτοκρατορικών εξετάσεων, απλά βάζω μερικά στοιχεία για να βγούμε από τον περιορισμό του «έτσι τα βρήκαμε». Και επίσης για να δείξω οτι κάθε χώρα έχει και την παράδοσή της που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

  Αν μάλιστα σκεφτεις οτι η Κίνα καλώς ή κακώς υπάρχει σαν ενιαίος κρατικός σχηματισμός, με διάφορες μορφές, πολλές χιλιάδες χρόνια τώρα, και οτι σήμερα ορμάει μπροστά για τη θέση του νούμερο ένα σε πολλά, αυτό είναι ένα ζήτημα, δεν είναι;
  Μην κοροιδεύετε τις αυτοκρατορικές εξετάσεις . Ο Κομφουκιανός λόγιος, με την παρησία του μπρος στην εξουσία του Αυτοκράτορα, την καλλιέργειά του και τη γνώση του στην άσκηση εξουσίας, υπήρξε στήριγμα εκείνου του έθνους για χιλιάδες χρόνια.

  Κατ’ αρχήν, μια επιτυχία στις εξετάσεις στην Κίνα τότε, σήμαινε οτι ο μαθητής έμπαινε σε εντελώς διαφορετική κοινωνική τάξη. Από τα σκουπίδια που μέσα τους ζούσε, γινόταν άρχοντας. Επίσης ο λόγιος ήταν το αστέρι της Κινέζικης κοινωνίας. Φόραγε και το ένδυμα με τους ερωδιούς και ήτανε σένιος.

  Δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιο κίνητρο σήμερα στην Ελλάδα. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
  Σχετικά εύποροι γονείς, ξοδεύονται για να πάρει το παιδί τους ένα πτυχίο και κανένα μεταπτυχιακό και μετά το παιδί πάει ντουγρού για προλετάριος νέων τεχνολογιών. Το αστέρι της κοινωνίας σήμερα είναι το λαμόγιο, ο σκαφάτος και η συμβία του,κόρη άλλης πλούσιας οικογένειας ή πρώην μοντέλο. Ο δάσκαλος δε, ακόμα κι ο καθηγητής Πανεπιστημίου, αυτόν άστον. Του τη λένε και ότι είναι φορέας της αριστερής πολιτιστικής ηγεμονίας, ναζιστί Kulturbolschewismus.

  Τωρα, τα προβλήματα τύπου «ειδικός ή κόκκινος» έχουν απασχολήσει την ιστορία της Κίνας μετά τις ακρότητες της πολιτιστικής επανάστασης και η απάντηση ήταν «ασπρος γάτος -μαύρος γάτος δε μας νοιάζει, αρκεί να πιάνει ποντίκια».
  Και φυσικά εννοείται οτι ένας αγράμματος δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να κάνει τίποτα.
  Αλλά το θέμα είναι αν θέλουμε να πιάσει ποντίκια ή να μετατρέψει μια ολόκληρη ήπειρο σε χωματερή γεμάτη ποντίκια, πράγμα που γίνεται στη Κίνα του Σταλινικού Θατσερισμού σήμερα.

  Όμως η ιδέα οτι το κράτος ( γιατί μιλάμε για άσκηση διοίκησης) πρέπει να είναι στα χέρια των σκεφτόμενων ανθρώπων είναι παλιά. Ούτε υπερ του συστήματος της κάστας στην Ινδία είμαι , αλλά… Πάντα υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Όχι μόνο ο Πλάτωνας και οι Κινέζοι αλλά και οι Χριστιανοί και Πάπας και οι Εβραίοι Προφήτες και σε μια πιο αφιλοσόφητη εκδοχή και το ΚΚΣΕ, πίστευαν οτι το να παραδώσει η κοινωνία την εξουσία στους εμπόρους και τους αργυραμοιβούς είναι το χειρότερο όλων, είναι ο δρόμος για την καταστροφή. Όλοι είχαν δίκιο.

  Είναι αυτό ακριβώς που συμβαίνει σήμερα και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πολιτικοί πια είναι υπαλληλίσκοι των εμπόρων και των Τραπεζιτών. Η Κοκα κόλα, οι Πετρελαϊκές εταιρείες και ακόμα χειρότερα, οι αεριτζήδες του Χρηματιστηρίου είναι αυτοί που καθορίζουν την τύχη του πλανήτη και τη δική μας «προκοπή».

  Αν θεωρούν ιερό οι διάφοροι αφιλοσόφητοι ναζι-φιλελεύθεροι τη δυνατότητα ενός ατόμου να καταστρέψει τον πλανήτη και να κάνει εκατομύρια άλλων ατόμων να λυσσάξουν στην πείνα και στις αρώστιες,εεεε… τότε την κάτσαμε τη βάρκα.

 169. gryphon said

  113
  Δεν νομιζω οτι ειναι πολυ πετυχημενα τα παραδειγματα που φερνεις με τον Στηβ Τζομπς που οραματιστηκε οπως λες τον υπολογιστη η γιατα επιτευγματα του ιντερνετ των κομπιουτερ κλπ που εγιναν απο καποιους σε κρατικα Πανεπιστημια και οχι απο ιδιωτικες εταιριες.
  Ξεχνας οτι μπορει ο Στηβ Τζομπς μπορει να φορουσε σαλαβαρια και σανδαλια αλλα ζουσε σε μια χωρα με τεραστια ηδη μηχανολογικγ κατασκευαστικη κλπ τεχνογνωσια και ετσι οτιδηποτε και αν οραματιζοταν μπορουσε να παει σε καποια ιδιωτικη ευαιρεια που μπορει να βρισκοταν και διπλα στο σπιτι του και να βρει καποιους που ηξεραν να φυιαξουν αυτο που ειχε στο μυαλο του.
  Απο το κουτι μεχρι τα τσιπακια και τα τυπωμενα κυκλωματα κλπ
  Εαν ειχε γεννηθει εδω θα κολλαγε εξ αρχης .
  Ουτε καποιον να φυιαξει ενα πλαστικο κουτι για τον υπολογιστη του δεν θα εβρισκε Ισως κανενα καφασι ξυλινο της λαικης η πλαστικο για μπυρες .Ουτε βιδες ισως αλλα ουτε καν μια πλακετα με τυπωμνο κυκλωμα εκτος απο κανενα ηλεκτρικο κουδουνι κλπ.

  Και μετα αυτα με τους ονεδιτε και τα περι ιδεολογικης κυριαρχιας της Αριστερας που ειναι μια πραγματικοτητα.
  Κοιτα ενα παραδειγμα προσφατο που δειχνει την νοοτροπια των ανθρωπων εδω στην Ελλαδα.
  Οταν ειχε γινει αυτος ο υποτιθεμενος τσαμπυκας μεταξυ Βαρουφακη Νταισελμπλουμ που γεμισε εθνικη υπερηφανεια πολλους αποβλακωμενους ψηφοφορους του Συριζα και οχι μονο ενα απο τα κυρια επιχειρηματα που ακουστηκαν ηταν οτι ο δικος μας εχει κανει μεταπτυχιακα σε ξενα πανεπιστημια οτι τον καλουν σε διεθνη συνεδρια οτι ειναι μεγαλος θεωρητικος οτι μιλαει για την κριση του καπιταλισμου εχει γραψει βιβλια και τετοια ενω ο Νταισελμπλουμ τι ξερει.
  Κατι για την αγροτικη οικονομια η για την κτηνοτροφα εχει γραψει.Τι να μας πεικι ο ολλανδος
  Το ελεγαν μειωτικα.
  Και μετα οταν ο Βαρουφακης χρειαστηκε να αποδειξει στην πραξη εαν ξερει το οτιδηποτε περα απο αμπελοφιλοσοφιες ειδες τι εγινε.
  Το μονο που μπορεσε να προτεινει ειναι να γινουν εφοριακοι οι τουριστες και προσφατα να μεταβαλλεται το ποσοστο του ΦΠΑ αναλογα με τον τροπο πληρωμης.Γελανε και τα τσιμεντα.Αυτα εμαθε στο στα πανεπιστημια τοσα χρονια;
  Και ενω εδω οι δικοι μας ειρωνευονται τον Νταισελμπλουμ και τους ολλανδους επειδη ασχολουνται με την αγροτικη οικονομια και οχι με υψηλες θεωριες για την κριση του παγκοσμιοτ καπιταλισμου διαβασα καπου προσφατα οτι το 75 % -80% του χοιρινου κρατος που χρησιμοποιειται στα χιλιαδες σουβλατζιδικα αν την επικρατεια το αγοραζουμε απο την Ολλανδια.

 170. sarant said

  159 Νάσαι καλά!

  167 Κι εγώ την ίδια άποψη έχω για τα ευκολα θέματα και τη μικρή ύλη. Αλλά ακούω και αντίθετες απόψεις.

 171. physicist said

  Ο Ντάισελμπλουμ είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Wageningen. Θα δείτε στην ιστοσελίδα να λέει best University of the Netherlands. Επίσης θα διαβάσετε τη διάκριση: National Taiwan University (NTU) Ranking 2014: best agricultural university in the world.

  Δεν ξέρω πόσο καλός φοιτητής ήταν ο Ντ., ούτε και παίζει ρόλο, ΥΠΟΙΚ είναι, όχι νερντ. Όμως ήρεμα και με το μαλακό με τους τσιμεντόλιθους περί «αγροτικού Πανεπιστημίου» γιατί το λάιφ σάιενσες που έχει στο Βαχενίνγκε είναι απ’ τα πολύ σοβαρά. Και να μην ξεχνάμε: Αλίμονο στις κοινωνίες που περιφρονούν τους καλούς υδραυλικούς επειδή η Υδραυλική είναι ταπεινή τέχνη, και έχουν περί πολλού τους μέτριους φιλοσόφους επειδή η Φιλοσοφία είναι υψηλή διανόηση: και οι σωληνώσεις τους και οι θεωρίες τους θα χάνουν από δέκα μεριές.

 172. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  171. Mη λέμε τώρα υπερβολές! Best University of the Netherlands είναι το Delft.
  Οι Γερμανοί οι καημένοι που έχουν δικηγόρο (Σόϋμπλε) ΥΠΟΙΚ τι να πούν; :mrgreen:

 173. physicist said

  172. — Χαχά, ο καθένας τον καημό του. Εμένα αν με ρωτούσαν στο άσχετο θα έλεγα ότι είναι με διαφορά η Ουτρέχτη και μετά παίζουν Άμστερνταμ και Λάιντεν. Προφανώς την πατήσαμε αμφότεροι.

 174. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kαι πες μου τώρα ειλικρινά ρε συ Φυσικέ! Αυτή η χρυσή κονκάρδα δυο στρέμματα με το Βεστ Γιουνιβέρσιτυ οφ…που κότσαραν στο σάιτ, δεν είναι σκέτη αρχοντοχωριατίλα/γελαδαρισμός;; Όχι σε ρωτάω δηλαδή… 🙂
  (σαν τον Αδωνι που μίλησε στο Ξαβαρντ, αλλά κυκλοφορέι με μπλουζάκι Χάβαντ… 😆 )

 175. Μαρία said

  170
  Προς μπαμπά οσιομάρτυρα.
  Σε ένα διαγωνισμό/εξέταση εύκολα θέματα είναι τα αναμενόμενα. Μια πανεύκολη αντικειμενικά ερώτηση για το μπαμπά μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη για τη μαθήτρια, επειδή ακριβώς ήταν γελοία και άρα μη αναμενόμενη.

 176. Νικος Κ. said

  Το ερώτημα με τον Ντάισελμπλουμ δεν είναι η ποιότητα του Πανεπιστημίου που φοίτησε αλλά αυτό:
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113448945

 177. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  176. Είναι αυτό που λένε Μάστερ-Κλάστερ… 🙂

 178. physicist said

  #174. — Έχει μιαν άλφα γυφτιά η κονκάρδα, δε λέω, αλλά άσχετα απ’ αυτό, το Πανεπιστήμιο έχει πρώτης τάξεως φήμη.

  #176. — Ναι, το είχα διαβάσει κάπου. Ξεφτίλας αν το έκανε, δεν συζητιέται.

 179. 171,
  Να προσθέσω ένα one-point statistic: Είχα πριν καμμιά εικοσαριά χρόνια διδακτορικόν από το Agricultural Engineering του Wageningen. Με το εξαιρετικό υπόβαθρο που είχε από τα προπτυχιακά του (σε μαθηματικά, φυσική, χημεία) μεταπήδησε στο τμήμα Χημ. Μηχ. σχετικά εύκολα και τελείωσε το διδακτορικό του χωρίς προβλήματα. Σήμερα δουλεύει στην Shell.

 180. Στο βιβλίο δεν εξηγείται η έννοια του φωρατή / αποδιαμορφωτή / demodulator. Αναφέρεται και περιγράφεται ως προς το τι κάνει, αλλά όχι πώς το κάνει, ο φωρατής υπέρυθρου.

  http://ebooks.edu.gr/courses/DSGL-C107/document/4c77c3b14u4n/4e6e3f554q2p/4e6ef483o3ab.pdf#page=22

 181. cronopiusa said

 182. physicist said

  Μιας κι ανέβασε το διδακτικό βιβλίο περί φωτός ο Στάζυμπος, να διορθώσω ένα ψιλοδοκάρι και μιαν οδοντογλυφίδα που έγραψα εκ παραδρομής στο 95. Πρόκειται, ασφαλώς, για όριο περίθλασης και όχι διάθλασης (αυτό ήταν το δοκάρι) και τα μικροσκόπια του Χελλ λέγονται STED (simulated emission depletion), όχι STEM.

 183. giorgos said

  Συγνώμη γιά τήν μεγάλη έκταση τού κειμένου , αλλά πιστεύω ότι αξίζει .

  «…η καλύτερη αναδιάρθρωση από άπόψεως ιστορικής επενδύσεως , πού θά μπορούσαμε νά κάμωμε , είναι νά διορίζωμε τούς Γυμνασιάρχες καθηγητές στά Πανεπιστήμια . Μέ τό μέτρο τούτο όχι μόνο δέν πρόκειται νά χασωμε τίποτε , αλλ’ αντιθέτως θά κερδίσωμε πολλά . Γνωρίζομε ήδη ότι , μέ τίς σύγχρονες ιστορικές κατηγορίες , τά ανεπτυγμένα από τά μή ανεπτυγμένα κράτη χωρίζονται βάσει τής δυνατότητός των τεχνολογικής παραγωγής , άρα καί από τήν κατοχή επιστήμης . Εμείς δέν είμαστε ανεπτυγμένο κράτος . Εφ’ όσον λοιπόν θέλομε νά αναπτυχθούμε , είναι ανάγκη νά τροποποιήσωμε καί μερικούς από τούς μύθους τής καθημερινής μας συνείδησης , χωρίς ενδοιασμούς .
  Στήν επιστήμη δέν μετέχομε . Ούτε ποτέ είχαμε επιστήμη (αυτό τεκμαίρεται ευκολώτατα μέ απλή αναγωγή στήν ιστορία τών επιστημών), ούτε τώρα έχομε . Δέν πρέπει νά ψευδαπατώμεθα μέ τήν ιδέα ότι μπορούμε νά συντηρήσωμε καί κατά μείζονα λόγο νά δημιουργήσωμε επιστήμη στό ιστορικό στάδιο πού διερχόμαστε .
  Η επιστημονική μας κατάσταση ευρίσκεται αριστερά τού μηδενός καί ή επιστημονική γνώση πού μάς χρειάζεται γιά ένα ιστορικό ξεκίνημα είναι πολύ λίγη . Τήν γνώση αυτή μπορεί κανείς νά τήν αποκτήση χωρίς ειδικές «μετεκπαιδεύσεις» –όπότε καταλληλότερος γίνεται στό νά τήν μεταδώση .
  Μέ τό μέτρο πού προτείνομε θά προκύψη ένα τριπλής σημασίας εργο καί μιά πολύ πιό έγκυρη προοπτική συνεργασίας μέ τόν ιστορικό-πολιτικό χώρο στό όποίον φιλοδοξούμε νά συμμετάσχωμε . Οί Γυμνασιάρχες μέ τήν μεγάλη παιδαγωγική πείρα πού ήδη θά διαθέτουν , θά είναι καλύτερα σέ θέση νά διδάξουν τά λίγα πράγματα πού οί ίδιοι θά έχουν πλήρη συνείδηση ότι χρειάζονται (υποτίθεται ότι ωρισμένα πράγματα θά τούς υποδειχθούν καί κάποια διαδικασία επιλογής θά υπάρξη ) . Τούτο σημαίνει ότι θετικώτερος θά αποβή ό οποιοσδήποτε κοινωνικός προγραμματισμός τού μέλλοντος .
  Εκτός αυτού , θά υπάρξη μιά άμμεση ιδεολογική υποβολή καί μηδαμινή σχεδόν διάθεση αρνήσεως έκ μέρους τού φοιτητή , πού στό πρόσωπο τού καθηγητή του θά βλέπη όντως τόν «πνευματικό του πατέρα» . Η ιδεολογική δόμηση τού φοιτητικού χώρου θά προκύψη άμεσα , έφ’ όσον τούτο θά επεχειρείτο μέ τήν εμπιστοσύνη τού «γηραιού» διδάσκοντος (σχετικές διαπιστώσεις μπορούν νά υπάρξουν στόν πανεπιστημιακό χώρο) παρά μέ τήν «έπιστημονική» μεμψιμοιρία τού διαρκώς έμφόβου νεαρού μετεκπαιδευθέντος . Ο οποίος , επειδή κανένα ποσοστό πειθούς δέν διαθέτει , συντελεί στό νά μεταβληθή ό πανεπιστημιακός χώρος σέ ιδεολογική αρένα τών χρωμάτων .
  Επίσης θά παρασχεθή (πάντοτε έν όψει τών ιστορικών προοπτικών) ή ουσιώδης εκμετάλλευση τών «επιμορφώσεων» σέ ένα μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών , μέ τήν συνεργασία ή μετάκληση ξένων καθηγητών , ό οποίος εύκολο θά είναι νά τύχη ειδικών ιστορικών επενδύσεων στόν χώρο πού γεωγραφικώς υπαγόμεθα .
  Μέ τήν επιστασία τών «επιμορφώσεων» καί τών διαδικασιών τους (τών οποίων σέ άλλη θέση εξηγούμε γενικώτερα τήν αναγκαιότητα τής αναθεώρησεως) , τό πρώτο-πρώτο κέρδος πού θά προκύψη — χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια — είναι ότι θά έρθουν πίσω οί άξιοι επιστήμονες πού παραμένουν έξω (όχι φυσικά γιατί τούς λείπει ή διάθεση τής προσφοράς , αλλ’ επειδή δέν τούς προσφέρεται ούτε μηδενικό μίνιμουμ εγγυήσεων ) .
  Είναι ιστορική απαίτηση καί παντοειδής ανάγκη τής επιχειρουμένης πολιτικής στήν Ελλάδα , οί εγγυήσεις αυτές νά υπάρξουν .
  Δέν πρέπει ό ελληνικός χώρος νά παραμένη πλέον δολοφονική χοάνη πού ότι πέση μέσα της τό καταπίνει καί τό έξαφανίζει , όπως εκείνα τά μυστήρια καί ανεξήγητα ρεύματα στά βάθη τών ωκεανών . Τρώει ανθρώπους , αυτοκρατορίες , συστήματα , ιδέες καί , παρά τήν αυτοπεποίθησή της , είναι χρεία ή Δυτική πολιτική νά προσέξη καί νά την μεταχειρισθή αλλοιώς .

  Κάθε λίγο καί λιγάκι δέν είναι στό έπίκεντρο τής ιστορίας ? Αν ό παγκόσμιος χάρτης είναι ένας οργανισμός , φαίνεται νά είναι ή Ελλάδα ή χολή του . Ενα ιστορικώς θετικό περιεχόμενο τής παιδείας , είναι ό άπαραίτητος όρος τήν ώρα τούτη για τήν σωστή λειτουργία της .
  Καί ειναι επείγουσα ή έναρξη τής παιδευτικής διαδικασίας . Η «δημοκρατικοποίηση» τής γνώσης –δηλ. ή λειτουργία τής επιστημονικής ερεύνης επί παγκοσμίου επιπέδου — προσέδωσε καί μιάν αλλη ώθηση στήν παιδεία καί κατέστησε τήν κίνηση της κοινωνικά σύνθετη.
  Σήμερα δέν προφθαίνει καθώς βλέπομε νά γίνη μιά ανακάλυψη σέ μιά χώρα καί αμέσως γίνεται κτήμα τής ανθρωπότητος .
  Η επιστήμη απέκτησε ένα εσωτερικό ντετερμινισμό , έγινε ένας δρόμος πού , όποιος βρίσκεται σ’ αυτόν , από τό ίδιο μέρος θά περάση . (Οσο πιό σύντομα άλλωστε μεταδίδεται ή γνώση , τόσο μυστικώτερη καθίσταται. Γιά τούτο καί τίς μεταφυσικές γνώσεις –πού είναι οί γνώσεις τών πολύ μεγάλων ταχυτήτων — τίς καταλαβαίνουν πολύ λίγοι άνθρωποι , σέ τρόπο πού νά γίνωνται «μυστικές».)
  Η επιστημονική δραστηριότητα ώς σύνολη άνθρώπινη λειτουργία απασχόλησε τήν ανθρωπότητα άπό τήν έποχή τού Leibniz.
  Πολύ σκέφθηκε ό ίδιος πάνω σ’ αυτό , διαβλέποντας όλη τήν διαρκώς αύξουσα επιτάχυνση τής επιστημονικής γνώσης .
  Κάποιον καιρό τά Μαθηματικά ήσαν ολίγα γιά τίς ανάγκες τής θεωρητικής Φυσικής ενώ σήμερα ή σκόπιμη συγκράτηση τής τεχνικής εφαρμογής , στόν κοινωνικό τομέα καί η διαρκής πίεση τού πολιτικού ισοζυγίου , δημιουργούν μιά τεράστια σώρευση θεωρητικών γνώσεων , πού θά αποτελέση τήν προυπόθεση ταχυτάτων κοινωνικών μεταβολών στό εγγύς μέλλον .
  Η παιδεία δέν μπορεί νά αρκήται στήν μετάδοση ολίγων γνώσεων , αλλά νά γίνη ουσιαστική επένδυση κοινωνικής προοπτικής καί σταθερότητας . Είναι πλέον ανόητο νά ταυτίζωμε τήν κοινωνική σταθερότητα μέ τόν σκοταδισμό σήμερα . Ο Ανατολικός κόσμος μοιάζει νά έχη ξεπεράσει ουσιαστικά τό σημείο τούτο . Καί τήν πραγματική αυτή σοφία του ή ιστορία θά την σεβασθή. Ο σκοταδισμός σέ εποχή τής τόσης γνώσης , σχετικά μέ προηγούμενες , μεταβάλλεται σέ στοιχείο κοινωνικής καχυποψίας καί ιστορικά παραμένει μιά μεταβλητή χωρίς έλεγχο .
  Ο Ελληνας άλλωστε όσο πνευματικώτερος γίνεται στήν παράδοσή του , τόσο ήπιώτερος καθίσταται . Δέν μεταβάλλεται στό εξαγριωμένο θηρίο τού αστικού φιλελευθερισμού . Εχει μέσα του πολλήν ιστορία , ώστε νά επιτρέπεται μιά τέτοια σύγχυση.
  Αν μερικές φορές παρεξίκλινε , ήταν γιατί συμβαίνει νά προπορεύεται σχεδόν πάντα από τήν ηγεσία του . Απλώς ή ιδεολογία τού λείπει — καί τότε βέβαια είναι πού γίνεται επικίνδυνος , όπως όλοι οί λαοί των μεγάλων μύθων , άλλωστε . Ισως αυτό θέλησε νά πή ένας άγγλος πολιτικός τού περασμένου αιώνα , πού έλεγε ότι οί έλληνες είναι ό «πιό πανούργος λαός» . Μόνο πού δέν ήξερε πώς νά

  τό εκφράση. «

 184. Μαρία said

  171
  Αυτός τώρα πώς μας πρόκυψε; Μαρτύρησε μήπως κι αυτός, για να μπει στο πανεπιστήμιο;

 185. physicist said

  #184. — Όχι, εγεννήθη ου ποιηθείς εκ του σχολίου #169.

 186. sarant said

  175 Χαίρομαι που το αναγνωρίζεις 🙂

 187. physicist said

  Έχω αρχίσει να γίνομαι τσαπατσούλης, δεν βάζω αναφορές στα σχόλια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου. 😉

 188. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  180. Xμμ… στα γρήγορα πέρασα τα «πράσινα» (τα προχώ…) αλλά η σελίδα 96. η θρυλική μου αλάνθαστη διαίσθηση μού λέει ότι πρέπει να είναι αυτό πώς το λένε εδώ τα πιστημόνια; Not even wrong!

 189. Α, και δεδομένου πόσο μέτριοι χειριστές της γλώσσας είναι μαθητές και δάσκαλοι (μη φιλόλογοι, αν όχι κι αυτοί), η πιο ασφαλής οδός για σωστή απάντηση -εφόσον έχεις κατανοήσει την ερώτηση- ίσως να είναι η ακριβής πρόταση /λέξη /φράση του βιβλίου. Αλλιώς, άντε να έχεις εμπιστοσύνη στην οξυδέρκεια και το γλωσσικό πλούτο του βλασταριού ή/και του οικονομολόγου που διορθώνει 50 τετράδια ΑΟΔΕ σε 5 ώρες, προς 2,70 έκαστον.

  Η αλήθεια, λοιπόν, κάπου στη μέση είναι, και τα φροντιστήρια υποδεικνύουν πάντα την ασφαλή οδό.

 190. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Aνακαλώ ,εν μέρει, την κριτική που εξέφρασα στο 188. Έχω μόνο ένσταση στην ορολογία.
  «ο εκθετικός νόμος που συνα-
  ντάμε στις ραδιενεργές διασπάσεις δεν είναι κάποιος φυσικός νόμος των πυρήνων, αλλά
  ένας στατιστικός νόμος.» Στο νόμο αυτό υπακούουν όλα τα φαινόμενα, στα οποία το να
  συμβεί ένα γεγονός, ανάμεσα σε μια σειρά πιθανών ενδεχομένων, έχει μια συγκεκριμένη
  πιθανότητα. » Τι πάει να πει «στατιστικός νόμος»; Εδώ μιλάμε για μια ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗ διαδικασία. Η «απουσία μνήμης» πρέπει να τονιστεί. Κι όχι «έχει μια συγκεκριμένη πιθανότητα» (γενικότητες και αοριστολογίες). Κάθε ΠΟΣΟΤΗΤΑ (φυσική ή μαθηματική) υπόκειται σε εκθετική μείωση ΕΑΝ μειώνεται με ρυθμό ανάλογο της ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ τιμής της.
  Εξάλου το Ν=Ν(0)*e^-λx (για λ=0,5 ή άλλο) δεν είναι τίποτε άλλο από τη λυση της διαφορικής εξίσωσης που εκφράζει αυτό το ρυθμό . dn/dt=-0,5Ν .

 191. physicist said

  Κίντο, συμφωνώ μαζί σου ότι η έκφραση «Στο νόμο αυτό υπακούουν όλα τα φαινόμενα, στα οποία το να συμβεί ένα γεγονός, ανάμεσα σε μια σειρά πιθανών ενδεχομένων, έχει μια συγκεκριμένη
  πιθανότητα» είναι κενολογία. Σε όλα τα στοχαστικά φαινόμενα, το να συμβεί ένα (τυχαίο) γεγονός ανάμεσα σε διάφορα ενδεχόμενα έχει μια συγκεκριμένη πιθανότητα αλλά δεν ακολουθούν όλα εκθετικό νόμο. Πρόκειται θα έλεγα για μια πρόταση που τη διαβάζεις και σκέφτεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα από Μαθηματικά.

 192. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Και πώς μπορούμε να γράφουμε σε σχολικό βιβλίο ότι «..δεν είναι κάποιος φυσικός νόμος των πυρήνων» ! Δηλαδή τα πλείστα όσα φαινόμενα και νόμοι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία ΔΕΝ είναι φυσικοί νόμοι;;
  Ξέρω γω… η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης με το υψόμετρο (που είναι εκθετική) ή ο ρυθμός αδειάσματος μιας δεξαμενής ή ο νόμος του Νεύτωνα (δεν θυμάμαι πώς το λέμε στα ελλήνικος Law of Cooling), για να αναφέρω μόνο κάποια (από πολλά ακόμη υποθέτω) που μου έρχονται στο μυαλό, ΔΕΝ είναι «φυσικοί νόμοι»;

 193. physicist said

  #192. — Νομίζω υπάρχει διαφορά, θα έδινα δίκιο οι συγγραφείς. Ο λεγόμενος βαρομετρικός νόμος ρ(z) = C*exp(-mgz) είναι απόρροια (α) της Στατιστικής του Μπόλτσμαν, δηλ. της Αρχής της Μέγιστης Εντροπίας υπό συνθήκες της Κλασσικής Μηχανικής και (β) του Νόμου της Βαρύτητας. Και οι δυο τους είναι φυσικοί νόμοι με την έννοια ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλα Σύμπαντα στα οποία αυτοί να μην ισχύουν. Η εκθετική μείωση, όμως, του αριθμού των πυρήνων που έχουν επιζήσει ως συνάρτηση του χρόνου είναι μαθηματικό αποτέλεσμα υπό την φυσική προϋπόθεση ότι υπάρχουν ασταθείς πυρήνες. Το δεύτερο είναι φυσικός νόμος, το πρώτο είναι μαθηματικό πόρισμα, αν θες.

 194. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  191. Ναι Φυσικέ. Η θεμελιώδης ας πούμε ένστασή μου είναι στον τρόπο που παρουσιάζεται και προτείνεται να γίνει διαισθητικό κτήμα των παιδιών (με τα σοκολατάκια ) που δεν είναι καταρχήν λάθος ως πρόθεση,αλλά χάνει παντελώς την ΟΥΣΙΑ του θέματος που είναι ότι καθε ποσότητα που απομειούται με κάποιο ρυθμό ,ο ρυθμός αυτός είναι άμεση συνάρτηση της εναπομείνουσας ποσότητας ,κάθε χρονική στιγμή. Δεν είναι «ξεκάρφωτος» ή «στατιστικός», ο τύπος Ν=Ν0*e-0,5t κύριοι!
  Ίσως βέβαια να φταίει η παροιμειώδης διαχρονική απέχθεια (για να μην πω τρόμος!) της μέσης εκπαίδευσής μας ακόμη και στη λέξη «διαφορική εξίσωση». Λες και είναι κάποιο τέρας που θα μας κατασπαράξει… 🙂

 195. physicist said

  Φυσική Γενικής Παιδείας είναι, αδερφέ μου, δεν πειράζει που δεν έχει διαφορικές. Εγώ το βιβλίο δεν το ήξερα, τώρα το ξεφύλλισα και δεν μου φάνηκε καθόλου κακό, αντιθέτως. Και το πείραμα με τα σοκολατάκια πολύ ωραίο και τα μοντέρνα θέματα τα καταπιάνεται, κι έχει κι ένα ωραίο μίνι-δοκίμιο μέσα από τον μεγάλον Victor Weisskopf. Καλά είναι, μη γκρινιάζουμε ολοένα.

 196. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ναι οκ, δεν έχεις άδικο μάλλον. Άλλωστε ο Στάζυ το πόσταρε για το φωρατή ,αλλά επειδή από αυτά δεν κατέω πράμα ,μολόγησα πάλι για κουκιά! 🙂
  υγ. φωρατής πόθεν ετυμολογείται άραγε; για να βάλουμε και τίποτις γλωσσικό. Demodulator…

 197. Βρε κιντ, σε ποιο λύκειο του κόσμου κάνουν διαφορικές; έλεος, δεν μπορούν να κατέβουν όλα στο μυαλό του 17άρη! Ως τις παραγώγους πάνε στηον περισσότερο δυτικό κόσμο στο λύκειο.

 198. Μαρία said

  196 υγ.
  Ο κιντ εφωράθη κλέπτων οπώρας.

 199. Avonidas said

  #194. Κι όμως, Kid, «στατιστικός νόμος» είναι ακριβώς η σωστή έκφραση. Και μάλιστα, αν θέλεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστεί στο συγκεκριμένο φαινόμενο, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «θεμελιωδώς στατιστικού» νόμου, δηλαδή δεν οφείλεται στη δική μας άγνοια ή προσέγγιση, αλλά προκύπτει από τα ίδια τα πράγματα.

  Το νόημα είναι ότι, αν πάρεις έναν πυρήνα που δεν έχει διασπαστεί ακόμα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζεις, ούτε καν κατ’ αρχήν, αν έχει σχηματιστεί πριν 1 λεπτό ή 100 χρόνια. Κι αντίστροφα, τίποτα δεν δείχνει πότε πρόκειται να διασπαστεί. Όλες οι χρονικές στιγμές είναι ισοδύναμες. Απλώς, όσο πιο πολλή ώρα τον παρατηρείς, τόσο πιθανότερο είναι να διασπαστεί *δεδομένου* ότι δεν έχει διασπαστεί ακόμα.

  Περιττό να πω πόσο με είχε ιντριγκάρει αυτός ο νόμος, όταν πρωτοσυνειδητοποίησα τι σημαίνει. Δεν μπορούσα να καταλάβω, πώς «ξέρει» κάθε πυρήνας πότε να διασπαστεί; Πώς καταφέρνουν οι πυρήνες σε ένα δείγμα, χωρίς κανένα συντονισμό, χωρίς εσωτερικό «χρονόμετρο», να υπακούσουν σε ένα στατιστικό νόμο;

  Τα φαινόμενα είναι πολύ πιο συναρπαστικά από τις βαρετές εξισώσεις που τα περιγράφουν 😉

 200. 196, 198, κ.α.: Να με διορθώσω, λοιπόν:

  φωρατής: https://en.wikipedia.org/wiki/Detector_%28radio%29

 201. physicist said

  Ο φωρατής συγγενεύει ετυμολογικά με το αυτόφωρο!

  http://el.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CE%B9

 202. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  201 και πριν: Πράγματι, συγγενεύει. (Να θέμα για άρθρο, κάποτε)

 203. physicist said

  Ναι βρε Νίκο, μια ζωή λέμε τη λέξη «αυτόφωρο» και ποτέ δεν σκέφτηκα από πού να βγαίνει. Κοίτα να δεις πώς τα φέρνει η κουβέντα.

 204. Pedis said

  # 190 – «Η «απουσία μνήμης» πρέπει να τονιστεί. »
  Ναι, ακριβώς!

  Πάντως, θα μπορούσε να «εξηγηθεί» στα παιδιά από την ανάποδη, δηλ. χωρις επίλυση της διαφορικής, αλλά με τη γνώση μονάχα των παραγώγων: ξεκινάς από τον εκεθετικό νόμο, παραγωγίζεις και λες στα παιδιά, ιδού ο ρυθμός μεταβολής είναι ανάλογος της ποσότητας. Η σταθερά αναλογίας και μπλα μπλα μπλα

  Γενικά μιλώντας είναι δύσκολο να γραφτεί καλό τεξτμπουκ. Σε κάθε τομέα αν υπάρχουν ένα-δύο από δαύτα που μεγαλώνουν γενιές και γενιές. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να γραφτεί ένα καλό και σωστό βιβλίο για παιδιά σχολείου. Στους λόγους προστίθεται και το γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν μπορεί να ζητήσει παρά ελάχιστη βοήθεια, από τα γνωστά στους μαθητές, μαθηματικά.

  Και δεν καταλαβαίνω το λόγο που αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο τα βιβλία φυσικής (για παράδειγμα) και τα ετοιμάζουν σε πέντεξι μήνες. Γιατι; Για να πετύχουν (στην τύχη) το καλό;

  (Δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο, δεν το κοίταξα ακόμη.)

 205. sarant said

  203 Και «κατάφωρος»

 206. physicist said

  #205. — Αν η φώραση είναι η ανίχνευση, η φανέρωση, τότε κατάφωρος θα πει ολοφάνερος;

 207. Μαρία said

  203
  Στην αρχή όλων βρίσκεται ο κλέφτης = φώρ.

 208. Μαρία said

  206
  Ναι. Αρχικά αυτός που πιάνονταν επ’ αυτοφώρω να κλέβει.

 209. physicist said

  #207. — Ποιος κλέφτης και τι δουλειά έχει, ποιος τον κάλεσε αυτόν να μας μπερδέψει εκεί που είχε αρχίσει να βγαίνει άκρη;

  Φτου.

  Καλά, πες άμα θες, εγώ πάω για ύπνο τώρα.

 210. Γς said

  201:

  >Ο φωρατής συγγενεύει ετυμολογικά με το αυτόφωρο!

  Και το Σινεμά της εποχής:
  Οι τσακωμοί στις γειτονιές του Βύρωνα.

  -Σε ξέρουμε μωρή! Που ταΐζεις τσι γκόμενοι κι αφήνεις τα παιδιά νηστικά.

  Εκείνη τη μέρα όμως τα πράγματα είχαν αγριέψει.
  Ηρθε και το τζιπάκι της αστυνομίας και η μαρίδα απολαμβάναμε το θέαμα.

  -Είναι μουρλή κύριε πολιτσιμάνε μου. Την άλλη φορά με μπουγέλωσε.
  -Πότε έγινε αυτό;
  -Πριν ένα μηνα.
  -Δεν μπορούμε να της κάνουμε τίποτα. Δεν είναι αυτόφωρο.
  -Ε, αφού δεν είστε αυτόφωρο, να φύγετε. Να φωνάξουμε το αυτόφωρο.

  Και για τον φωρατή [πάλι εκείνης της εποχής]

  Ο γαληνίτης

 211. Μαρία said

  209
  Μα τι σε μπερδεύει! Τον κλέφτη προσπαθούσαν να ανακαλύψουν, αυτό σημαίνει το φωράω. Κι όταν ήταν κατάφωρος, τον τσάκωναν αμέσως. 🙂 Μετά ο κλέφτης ξεχάστηκε, όπως το μεταλλείο στο εκμεταλλεύομαι.

 212. sarant said

  Φωρώ = αναζητώ τον κλέφτη. Αλλά θέλει άρθρο.

 213. physicist said

  #211. — !!!!! Μου κάνει εντύπωση ότι η γλώσσα (μας) έχει ένα σύντομο ρήμα, ομόηχο με το πολύ βασικό ρήμα για την ένδυση, που σημαίνει κάτι τόσο σύνθετο όσο «προσπαθώ ν’ ανακαλύψω τον κλέφτη». 😉

  #212. — Νίκο το υπ’ αριθμόν πόσο υποσχεθέν είναι στον κατάλογο που όλο και μακραίνει; 🙂

  Ευχαριστίες και καληνύχτες!

 214. 207, …κλέφτης = φώρ…

  Επομένως φωροφυγάς είναι ο κλέφτης που προσπαθεί να αποφύγει την σύλληψη;

 215. voulagx said

  #214: Αν φοροφυγας ειναι αυτος που αποφευγει τους φορους, τοτε φωροφυγας ειναι αυτος που αποφευγει τους κλεφτες. 🙂

 216. voulagx said

  …π.χ. γνωστος σχεδιαστης φωροδιαφευγει

 217. Μαρία said

  214
  Φυγόφωρος. Ο φεύγων το φωράσθαι κλέπτων 🙂

 218. Α, σωστά!

 219. …και Μπο-φώρ είναι, ας πούμε, ο (ωραίος) Βενάρδος;

 220. spiral architect said

  Έτσι λοιπόν ο ο φωρατής: Ένας μικρός κλέφτης. Ένας κλέφτης συχνοτήτων.
  (α ρε αυτοί οι ΑΗΠ!)

 221. spiral architect said

  Πάντως το μαρτύριο έρχεται μετά. Σε συζήτηση που είχα με το φοιτητή γιο μου, μου αποκάλυψε ότι μεγαλύτερο μαρτύριο είναι οι εξετάσεις περιόδου στη σχολή του, παρά το φόρτωμα των πανελληνίων που πέρασε. Στις σχολές οι φοιτητές έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιότροπους καθηγητές, δήθεν τελειομανείς σε προσωπικό επίπεδο. Δεν άλλαξε τίποτα από την εποχή τη δικιά μου στα πανεπιστήμια.

  Στην τελική ανέκαθεν υποδεχόντουσαν οι σχολές έναν x αριθμό φοιτητών. Στα χρόνια μου οι υποψήφιοι ήταν κοντά στις 75.000 για τα ΑΕΙ μαζί με τα τότε ΚΑΤΕΕ, αριθμός λιγότερος από τους φετινούς 105.000 και με λιγότερα τμήματα στο μηχανογραφικό και εισαγωγή με βαθμό > 10.

  Το θέμα τότε ήταν (και τώρα είναι) πόσοι εγκατέλειψαν και θα εγκαταλείψουν τις σχολές, αλλά και η προοπτική που θα έχουν οι τωρινοί απόφοιτοι εν σχέσει με εμάς, που είχαμε σχεδόν δεδομένη μια θέση εργασίας στο αντικείμενό μας. 🙄

  Ωραίο το ρηθέν υπό του Σκύλου στο #131: «Κουβάλα τον προτζέκτορα, για να σε κάνω λέκτορα…» 😥 😀

 222. Γς said

  Καλά έχω πάθει!

  Σαν χτες, πριν 48 χρόνια γεννήθηκε ο διάδοχος του άνακτος Παύλος.
  Κι η κυρά ου η Marie Chantal βρήκε μία φωτογραφία του όταν ήταν μόλις λίγων μηνών και πόζαρε φορώντας τα βαφτιστικά του στην αγκαλιά της μητέρας του και περιτριγυρισμένος από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

  Δείτε την. Εκτός από την αδελφή του την Αλεξία, τον μπαμπά και τη μαμα του στη φωτό είναι οι θείες του Σοφία και Ειρήνη και φυσικά η γιαγιά του Φρειδερίκη.

  http://www.tlife.gr/Article/marie-chantal-paulos-genethlia/0-9-81683.html

  Αντε, σας έφτιαξα τη μέρα!

 223. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  VIRUS ALERT!!
  Mη πατησει κανείς το λινκ στο 222.!
  Είναι γεμάτο ιούς! ..βασιλικούς ιούς….

 224. Γς said

  Υπάρχουν και τέτοιοι;

  http://caktos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_21.html

 225. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  216. 😆 😆

 226. sarant said

  221 Άσε…

  223: 🙂

 227. skom said

  @131 @221
  Και ένα ανάλογο εις την τευτονικήν:
  «Hier kommt Professor Butzer und alle seine Tafelputzer.»
  Ο καθηγητής Butzer:
  http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Biographies/Butzer.html

 228. Μάλιστα, το μυστήριο της ερώτησης με το φωρατή διαλευκαίνεται. Το βιβλίο λέει — πολύ σωστά — ότι «επειδή η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι αόρατη, για την ανίχνευσή της υπάρχουν ειδικά όργανα, οι φωρατές υπερύθρου.» Συμβαίνει το βιβλίο να μην αναφέρει (υποθέτω, δεν το διάβασα όλο) φωρατές άλλου είδους ακτίνων ή φωρατές ραδιοκυμάτων, που είναι με απόσταση (πιστεύω) η πιο γνωστή σημασία της λέξης. Και αντλεί από αυτό ο μαλάκας ο θεματοθέτης (et je pèse mes mots) ερώτηση εισαγωγικών εξετάσεων «τι ακτίνες ανιχνεύει ο φωρατής;» Ε, άει σιχτίρ! Όσο το σκέφτομαι, τόσο πιο πολύ αγανακτώ!

 229. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι και: τι ανιχνεύει ο ανιχνευτής; (Απ.: τα ίχνη) 🙂

 230. #228 Οι άγνωστες λέξεις είναι τα σος βρε Άγγελε… Πότε θα ξαναχρησιμοποιήσει τη λέξη ο… θεματοθέτης;

 231. Φυσικέ (195), στο όντως ωραίο μίνι-δοκίμιο του όντως μεγάλου Victor Weisskopf, το σχολικό βιβλίο κατάφερε να περιλάβει τη φράση «Για τα μόρια (O2, Ν2, Η2O) οι συχνότητες συντονισμού είναι χαμηλότερες από τις ορατές συχνότητες του υπερύθρου και μέσα στο υπεριώδες, άρα, και σ’ αυτή την περίπτωση, βρίσκονται έξω από το ορατό φάσμα.» Πόση ώρα θα πρέπει να πονοκεφαλιάσει ο μαθητής για να βγάλει νόημα, αν δεν τύχει να έχει έξυπνο και ευσυνείδητο καθηγητή που να του εξηγήσει ότι οι λέξεις «του υπερύθρου και μέσα στο υπεριώδες» πρέπει να διαγραφούν; Ναι, γκρινιάζω…

 232. …όπου στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, το πιο ύπουλο είναι ότι το «υπ» στο υπέρυθρο είναι το υπό, ενώ στο υπεριώδες το υπέρ. Άμα δε μπερδευτείς, τα βάζεις εύκολα και στη σειρά: κάτω-ορατό-πάνω, αν θυμηθείς κι ότι η σειρά είναι με τη συχνότητα, κι όχι το μήκος. Ξαναλέω, άλλο 17άρης με 15 μαθήματα όλο έννοιες και όρους, κι άλλο εμείς, εδώ στο καφενείο.

 233. physicist said

  #232. — Μήπως εννοεί «άλλες είναι χαμηλότερες από το ερυθρό κι άλλες υψηλότερες από το ιώδες» (ήγουν, άλλες έιναι στο υπέρυθρο και άλλες στο υπεριώδες); Συμφωνώ ότι είναι κακή η διατύπωση. Να βρίσκεται άραγε το πρωτότυπο στο ψαχτήρι; Δεν έχω χρόνο να κοιτάξω.

  Καλά κάνεις και γκρινιάζεις, είναι ενοχλητικές αυτές οι απροσεξίες. Εμένα η εντύπωση που μου άφησε το βιβλίο μετά από δεκάλεπτο ξεφύλλισμα είναι καλή αλλά δεν το κοίταξα επισταμένως.

  #228. — Προκύπτει, επομένως, ότι άλλος ένας θεματοθέτης θέλει ξύλο που λες κι εσύ, Άγγελε. Εγώ λέω γιαούρτωμα, που ακούγεται λιγότερο βίαιο. 🙂

 234. physicist said

  Μαθητής του Weisskopf ο Gell-Mann, και να που συναντήθηκαν οι δυο τους τυχαία σ’ αυτό το νήμα! Μαθητής του ο θρυλικός J. D. Jackson, μαθητής του κι ο Kurt Gottfried, ένας άνθρωπος με σπάνια επιστημονική εντιμότητα, βαθιά γνώση της Κβαντομηχανικής, πρωτοπόρος ερευνητής αλλά και πρωτοπόρος στις πρωτοβουλίες ελέγχου των εξοπλισμών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Και βέβαια ξεχωριστός δάσκαλος που έχει εμπνεύσει πολλές γενιές που κάθησαν στα θρανία του!

 235. cronopiusa said

  Πανελλήνιες 2015: Είδαν τα θέματα και κατέρρευσαν. Διπλό λιποθυμικό επεισόδιο στη Μαγνησία

 236. Φυσικέ (234α), αυτό που λες εννοεί. Η πρωτότυπη φράση (εδώ, π.χ. — αν και μπορεί να πρόκειται για άλλο δημοσίευμα του ίδιου με το ίδιο θέμα) είναι Hence most simple molecules such as O₂, N₂, H₂O and CO₂ have resonances only in the infrared and ultraviolet and no resonances in the visible region, σαφέστατο και κατανοητό. Ίσως είμαι υπερβολικός, αλλά τα σχολικά βιβλία θα τα ήθελα άψογα, χωρίς καθόλου λάθη (ει δυνατόν ούτε και τυπογραφικά) και ασάφειες.

 237. physicist said

  #237. — Τι στην ευχή εμπόδισε να μεταφραστεί απλά και με σαφήνεια μια τόσο απλή και σαφής φράση, Άγγελε; Ποιος να ξέρει …

  Δεν σε βρίσκω υπερβολικό, έχεις δίκιο να διαμαρτύρεσαι.

 238. 207, …Στην αρχή όλων βρίσκεται ο κλέφτης = φώρ.

  Μαρία, τώρα θυμήθηκα πως στο Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη ο Πετρόπουλος ισχυρίζεται πως το αρχαιότερο επάγγελμα δεν είναι το ευρέως αποδεκτό, αλλά αυτό του κλέφτη:

  Ή Κλοπή έχει τήν θέση καί τήν αξιοπρέπεια της. Ό
  Κλέφτης ασκεί ένα δοξασμένο λειτούργημα. Ό Κλέφτης
  άσκεί τό Άρχαιότερον Επάγγελμα τού Κόσμου. Ή Πορνεία έπεται.
  (σ. 17)

 239. sarant said

  Πολύ ωραία σχόλια και συμμερίζομαι την αγανάκτηση του Άγγελου για τον θεματοθέτη (ή -θύτη).

 240. Pedis said

  # 232 – Δίκιο έχεις. Με το πόδι (και στο πόδι) γραμμένο.

 241. Αν κάποιο παιδί δίνει σχέδιο μην το αφήσετε να δει αυτό το βίντεοhttps://www.youtube.com/watch?v=kKtGVJiOC2Q

 242. Γς said

  239:

  Είναι πολύπλοκο. Σαν το αυγό με την κότα.

  Εκλεψε αλλά τα έφαγε με τις πουτάνες

 243. ΚΑΒ said

  http://www.efsyn.gr/arthro/diamartyria-ypopsifioy-giati-mas-ekdikeiste

 244. sarant said

  244 Θα το δείξω σε μιαν άλλη υποψήφια και θα σου πω τι μου είπε 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: