Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φωρατής επ’ αυτοφώρω

Posted by sarant στο 26 Μαΐου, 2015


Το σημερινό σημείωμα είναι απόρροια μιας συζήτησης που έγινε στα σχόλια του πρόσφατου άρθρου που είχαμε δημοσιεύσει την περασμένη εβδομάδα, για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Κι επειδή οι συζητήσεις που γίνονται στα σχόλια είναι καταδικασμένες να μένουν θαμμένες στην αφάνεια, ιδίως όταν δεν έχουν μεγάλη σχέση με το αντικείμενο του άρθρου, σκέφτηκα να αναβαθμίσω σε αυτοτελές άρθρο τη συζήτηση για τον φωρατή και τα λεξιλογικά του.

Την περασμένη βδομάδα λοιπόν, στις εξετάσεις Φυσικής Γενικής Παιδείας, δόθηκε η εξής ερώτηση πολλαπλής επιλογής:

Οι φωρατές είναι όργανα που ανιχνεύουν

α) την υπεριώδη ακτινοβολία
β) τις ακτίνες Χ
γ) την υπέρυθρη ακτινοβολία
δ) τις ακτίνες γ.

Ο φωρατής χρησιμοποιείται κυρίως στη ραδιοτεχνία. Είναι το στοιχείο εκείνο του ραδιοφωνικού δέκτη που ανιχνεύει τα ραδιοκύματα και στη συνέχεια τα αποδιαμορφώνει, ξεχωρίζει δηλαδή το ακουστικό σήμα από το φέρον κύμα, που είναι μια ηλεκτρομαγνητική ταλάντωση πολύ μεγαλύτερης συχνότητας που το κουβαλάει και του επιτρέπει να διασχίζει τους αιθέρες. Βασικά, πρόκειται για ανορθωτή, συσκευή δηλαδή που επιτρέπει στο ρεύμα να περνά μόνο προς μία κατεύθυνση. Αρχικά χρησιμοποιούσαν επαφές σύρματος-κρυστάλλου (γαληνίτη), αργότερα διόδους και άλλες ραδιολυχνίες, σήμερα πια συνήθως τρανζίστορ.

Αν είναι σωστός ο παραπάνω ορισμός, η απάντηση στο ερώτημα των εξετάσεων μοιάζει να είναι «κανένα από τα παραπάνω».

Στο βιβλίο Φυσικής, δεν εξηγείται η έννοια του φωρατή, ούτε η λειτουργία του. Υπάρχει όμως, στη σελίδα 22, μια παρεμπίπτουσα αναφορά: Επειδή η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι αόρατη, για την ανίχνευσή της υπάρχουν ειδικά όργανα, οι φωρατές υπερύθρου. Η αρχή λειτουργίας των φωρατών βασίζεται στην απορρόφηση ενέργειας των υπέρυθρων ακτινοβολιών και στη συνέχεια στη μετατροπή της σε άλλες μορφές.

Στο βιβλίο, ξαναλέω, δεν υπάρχει άλλη αναφορά στον φωρατή. Δεν αναφέρονται φωρατές άλλου είδους ακτίνων ή φωρατές ραδιοκυμάτων, που είναι με απόσταση η πιο γνωστή σημασία της λέξης. Και πάνω σε αυτή την παρεμπίπτουσα αναφορά, ο θεματοθέτης έκρινε σκόπιμο να βασίσει ερώτηση εισαγωγικών εξετάσεων! (Κι έτσι, η «σωστή» απάντηση πιο πάνω είναι το γ). Βρίσκω την επιλογή τουλάχιστον ατυχή -αλλά περιμένω και τη δική σας άποψη. Και επειδή στις φετινές εξετάσεις διαγωνίζεται και η κόρη μου, σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν έδινε αυτό το μάθημα.

Όμως, εδώ, ως γνωστόν, λεξιλογούμε. Και ο φωρατής, είτε ραδιοκυμάτων είτε υπερύθρου, έχει αρκετά ενδιαφέρουσα ετυμολογία. Το λεξικό μάς λέει, και σωστά, ότι πρόκειται για μεταφραστικό δάνειο, ως απόδοση του αγγλικού detector. Η ίδια η λέξη δεν είναι αρχαία, αλλά προέρχεται από πανάρχαιη οικογένεια.

Στην αρχή της οικογένειας είναι ο αρχαίος φωρ, που σημαίνει κλέφτης. Λέξη της κλασικής αρχαιότητας, αν και όχι ομηρική, που συνδέεται με το ρήμα «φέρω» και τη συνώνυμή της λατινική fur, η οποία μπορεί να είναι και δάνειο από τα ελληνικά μέσω ετρουσκικών. Ο φωρ του φωρός λοιπόν, και παραδίδεται και η παροιμία «ἔγνω δὲ φώρ τε φῶρα καὶ λύκος λύκον», ενώ δυτικά από τον Πειραιά υπήρχε ένα λιμανάκι που το χρησιμοποιούσαν οι λαθρέμποροι και λεγόταν «Φωρών λιμήν». Βρίσκω κι ένα είδος υπερθετικού, φώρτατος, σα να λέμε κλεφταράς.

Από εκεί και το ρήμα φωράω-φωρώ, που έχει επιβιώσει στην παθητική φωνή (φωρώμαι) ίσαμε σήμερα, αν και μόνο στον αόριστο (εφωράθη) και μόνο σε επίσημο ύφος, που σημαίνει ότι συνελήφθη να κάνει κάτι αξιόποινο ή κολάσιμο -ή, γενικότερα, έγινε αντιληπτός. Ωραία είναι η φτιαχτή παραδειγματική φράση που δίνει ο Μπαμπινιώτης, «ο κ. βουλευτής εφωράθη να αγνοεί τον κανονισμό της Βουλής», αλλά η λέξη είχε γνωρίσει μεγάλες πιένες πριν από τη μεταπολίτευση, στις καθαρευουσιάνικες αναφορές καθηγητών για παραπτωματίες μαθητές -ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία θυμήθηκε τη φράση «1969. Εις την μαθήτριαν […] επεβλήθη η ποινή της διημέρου αποβολής, διότι την προηγουμένην ημέραν εφωράθη κυκλοφορούσα εις την πόλιν άνευ μαθητικής ποδιάς, κορδέλας και σήματος», ενώ σε κατοχικά πρακτικά συλλόγου καθηγητών βρίσκω το εξής αξιοσημείωτο απόσπασμα: Εν Αγρινίω σήμερον 19ην  Οκτωβρίου [1942] συνήλθεν ο σύλλογος των καθηγητών του Γυμνασίου αρρένων, ίνα κρίνη επί της διαγωγής μερικών μαθητών περιπεσόντων εις παραπτώματα. … Α΄. Καταγγέλλεται ο μαθητής της Δ΄ π.τ. τάξεως Καμπάς, ότι εφωράθη υπό καθηγητού χαρτοπαίζων εν καφενείω. Ο κ. Γυμν/ρχης ανακοινοί σχετικώς, ότι  ο μαθητής κληθείς εις το γραφείον εδήλωσε μεταμέλειαν και κλαίων υπεσχέθη, ότι εις το μέλλον θα επιδείξη ανεπίληπτον διαγωγήν.

Αρχαία είναι και η φώρασις, που επιβιώνει ως φώραση στην επιστημονική ορολογία, πλάι στον φωρατή, ο οποίος, όπως είπαμε, δεν απαντά στην αρχαία γραμματεία, αλλά τον βρίσκω στο λεξικό του Ανθίμου Γαζή, αρχές 19ου αιώνα, φυσικά όχι με τη ραδιοτεχνική σημασία, αλλά με τη σημασία «όστις πιάνει τον κλέπτην ενώ κλέπτει».

Αλλά οι πιο τρανταχτές επιβιώσεις του αρχαίου φωρός είναι δυο λέξεις που τις χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο. Καταρχάς, το επίθετο αυτόφωρος, που σημαίνει την (αξιόποινη ή αξιόμεμπτη) πράξη που ο δράστης της γίνεται αντιληπτός τη στιγμή που τη διαπράττει ή αμέσως μετά (αν και στα νομικά αυτόφωρη θεωρείται η πράξη ώσπου να περάσει και ολόκληρη η επόμενη μέρα από την τέλεσή της) και η στερεότυπη φράση «επ’ αυτοφώρω», τη στιγμή που γίνεται μια αξιόποινη πράξη, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, έκφραση που υπάρχει ήδη από τα αρχαία (επ’ αυτοφώρω λαμβάνειν). Και από εκεί και το ουσιαστικό «το αυτόφωρο», δηλ. το δικαστήριο που δικάζει αυτόφωρα πλημμελήματα ή πταίσματα -και, στην αργκό της πιάτσας, «ο αυτοφωράκιας», δηλαδή ο υπάλληλος επιχείρησης (π.χ. νυχτερινού κέντρου) η οποία παραβαίνει συχνά τον νόμο, που ο ρόλος του είναι να πηγαίνει στο αυτόφωρο αντί για τον ιδιοκτήτη ή διευθυντή της επιχείρησης.

Η άλλη λέξη της οικογένειας που έχει επιβιώσει στη σημερινή γλώσσα είναι το επίθετο «κατάφωρος», από το αρχαίο ρήμα «καταφωρώ» (πιάνω κάποιον επ’ αυτοφώρω), που λέγεται για πράξη ολοφάνερη, για την οποία δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία -να προσεχτεί ότι λέγεται πάντοτε για αξιόποινη ή κατακριτέα πράξη. Λέμε για κατάφωρη αδικία, κατάφωρη παραβίαση (π.χ. των νόμων ή του Συντάγματος), κατάφωρη λαθροχειρία, δεν λέμε για κατάφωρη ευεργεσία. Στα αρχαία υπήρχε και λέξη «κατάφορος», που δεν επιβίωσε στη σημερινή γλώσσα (έχουμε όμως την καταφορά) κι έτσι γλιτώσαμε ένα ομόηχο (αλλά έχουμε αμέτρητα άλλα).

Έχουμε βέβαια και τον φωριαμό, λέξη που οι περισσότεροι τη μάθαμε στο στρατό (αν πήγαμε) ή στις δημόσιες υπηρεσίες, και που είναι αρχαία, και μάλιστα ομηρική -αν και τότε δεν ήταν μεταλλική ντουλάπα βεβαίως, όπως είναι σήμερα. Τον φωριαμό ο Ερατοσθένης τον συνέδεε με την οικογένεια της λ. φωρ, ότι είναι η κρυψώνα για τα κλεμμένα ας πούμε, αλλά οι σύγχρονοι μελετητές δεν είναι τόσο βέβαιοι -αν και την ανάγουν κι αυτήν στο ρήμα φέρω.

Κι έτσι, αφού είδαμε όλη την οικογένεια του φωρατή, με τα βεβαιωμένα και τα αβέβαια παρακλάδια της, μπορούμε θαρρώ να κλείσουμε το άρθρο με τη διαπίστωση ότι στην ερώτηση για τον φωρατή ο θεματοθέτης πιάστηκε απ’ αυτοφώρω, εφωράθη αν θέλετε, να κάνει μια άστοχη ερώτηση!

 

249 Σχόλια προς “Φωρατής επ’ αυτοφώρω”

 1. Κιλκίς said

  Καλημέρα! 1ος???

 2. Νατάσσα said

  Καλημέρα σας. Αυτοφωράκια έχω ακούσει να χαρακτηρίζουν και το δικηγόρο που ξημεροβραδιάζεται στα αστυνομικά τμήματα μπας και βρει κανέναν πελάτη. Θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν οι νομικοί του ιστολογίου.

 3. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλή δύναμη στ@ς διααγωνιζόμεν@ς!!!

 4. Νατάσσα said

  Αλήθεια, η φράση «εφωράθη κλέπτων οπώρας» από πού προέρχεται;

 5. «Αυτοφωράκιας» είναι κυρίως ο κατ’ επάγγελμα υπεύθυνος επιχείρησης, ο οποίος δεν έχει πραγματικά ουσιαστική σχέση με αυτήν αλλά εξυπηρετεί με το να συλλαμβάνεται εκείνος για τις αυτόφωρες διαδικασίες ως ο κατά τον νόμο υπεύθυνος σε μαγαζιά κυρίως μεγάλα, νυχτερινά, υγειονομικού ενδιαφέροντος κττ, ώστε να μην αγγίζεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Αποτελεί μια υποκατηγορία του στην πιάτσα λεγόμενου «μπροστινού», δηλ. του νόμιμου εκπροσώπου-βιτρίνα.

 6. Γς said

  2:
  Στην Ευελπίδων μετονομάζεται σε «διαδρομιστή»

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  2-5: Ναι, έτσι είναι που τα λέει ο Σάκης.
  Και κάτι ανάλογο υπήρχε από παλιότερα στις εφημερίδες, που όριζαν «υπεύθυνο συμφώνως τω νόμω».

  4: Εφωράθη ή συνελήφθη κλέπτων οπώρας. Η φράση εικάζω ότι προέρχεται από το αστυνομικό δελτίο.

 8. LandS said

  Αν είναι να πέφτουν τέτοιες ερωτήσεις στις εισαγωγικές τότε ισχύει ότι οι εξετάσεις είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν βελτιώνονται, δεν μεταρρυθμίζονται, δεν αλλάζουν. Καταργούνται.

 9. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ο detector αποδίδεται «φωρατής»; όχι ανιχνευτής; Πάντως ο επιστημονικός βαρβαρόρος είναι νομίζω demodulator. (o Στάζυ το είχε πει. Τον εμπιστεύομαι, κι αν δεν…σ’αυτόν να τα ρίξεις! 🙂 )
  υγ. Ο Καμπάς ήταν χαρτόμουτρο από τότε;; (είχα ένα παλιό συμπαίκτη-βικτιμά Καμπά…)
  υγ2. Να λέμε και κανα ευχαριστώ Νικοκύρη σ’αυτόν που με το σχόλιό του μάς δίδει θέμα, έτσι; 😆
  (και ευρώ-αν και υποτιμημένα τα μάλα- δεχόμεθα! 😉 )

 10. sarant said

  9: Κιντ, όποιος δίνει το θέμα έχει ποσοστά (11.5%) από τα έσοδα του άρθρου!

 11. marulaki said

  Οι θεματοθέτες αρέσκονται να βάζουν θέματα από εικόνες, σχήματα και λεζάντες, ήδη από το Νέο Σύστημα (2000).

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, πάντα απορούσα με το φωριαμό και το ωμέγα του! 🙂

  Καλημέρα!

 12. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  10. ΑΦΗΣΤΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ (λέμε τώρα…) ΝΤΙΒΑΝΙΑ,ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ και σχολιάστε ΤΏΡΑ!
  Το καλύτερο άρθρο των τελευταίων ετών , σε τιμή ευκαιρίας! Το λιμπίζεστε; Το λιγουρεύεστε;

 13. marulaki said

  Κολλάει πιο πολύ στη συζήτηση των πανελληνίων τις προάλλες, αλλά θα το βάλω εδώ:

  Πανωλεθρία στις εξετάσεις του 1997

 14. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Οι θεματοθέτες αρέσκονται να βάζουν θέματα από εικόνες, σχήματα και λεζάντες»
  Μού ήρθε το μάλλον κρύο λογοπαίγνιο.: Άλλοι βάζουν τη λεζάντα, κι άλλοι (οι μαθητές) πληρώνουν τη λέζα…

 15. cyrusmonk said

  Καλημέρα.
  Ἂν ὑποθέσουμε ὅτι ἡ ρίζα τῆς ὁμοταξίας λέξεων εἶναι τὸ -φερ-, τὸ προϊὸν τῆς ποσοτικῆς μετάπτωσης (ἐν προκειμένῳ τῆς μετατροπῆς τοῦ βραχέος σὲ μακρό, παράλληλα μὲ τὴν ποιοτικὴ μετάπτωση τοῦ -e- φθόγγου σὲ -ο-) εἶναι ἡ λέξη «φώρ» (= κλέφτης). Ὅμως ὁμόρριζα εἶναι καὶ ὁ ἐξ ἴσου κλέφτης «φόρος», ἡ φορά, τὸ φέρετρο (μπρρρρ!) καὶ μιὰ σειρὰ ἄλλων λέξεων. Ἀξιοσημείωτο εἶναι τὸ συχνὸ μπέρδεμα ἀνάμεσα στὰ ὁμόηχα -φορ- καὶ -φωρ-, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ βλέπουμε κατάφΟρα λάθη.

 16. Παναγιώτης Κ. said

  Ικανοποιεί τους τεχνοφιλικούς αλλά και τους εραστές της γλώσσας.

 17. Καλημέρα.

  Σε ότι αφορά στην ραδιοτεχνία ο φωρατής είναι ένα μόνο είδος αποδιαμορφωτή, αφού ανιχνεύει μόνο την κατά πλάτος διαμόρφωση-διακύμανση φέροντος σήματος. Την φράση «φωρατής υπερύθρων» την θεωρώ τραγική, αφού συγχέει το αισθητήριο/ανιχνευτή (πχ IR, UV, χημικών κλπ) με την ανίχνευση και αφαίρεση σήματος/πληροφορίας που μπορεί να μεταφέρει μετά από την όποιου είδους διαμόρφωση της έντασής.

 18. vagelford said

  Αν είναι δυνατόν. Τέτοιες μπούρδες βάζουν πια στις εξετάσεις; Θα είχε το ίδιο νόημα να είχαν ζητήσει την ετυμολογία της λέξης. Αντε να το καταργήσουν το ρημάδι να πεθάνει με αξιοπρέπεια, παρά να βλέπουμε αυτά τα πράγματα.

 19. atheofobos said

  Στο ΕΜΠΡΟΣ της 18-9-1911 ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου γράφει ένα χαριτωμένο κείμενο με τίτλο ΕΙΔΥΛΛΙΟΝ, το οποίο αρχίζει με την φράση:
  Φιλομήλα λέγεται η φίλη του πρωθυπουργού κ. Βενιζέλου.
  Αφού μας περιγράφει για τα χαρίσματα της Φιλομήλας προς το τέλος γράφει:
  Ο Πρωθυπουργός εφωράθη να φιλή την Φιλομήλαν.
  Και εκεί που η φαντασία μας έχει εξαφθεί, το κείμενο καταλήγει με την φράση:
  Σπανίως γυναίκα είχε τόσον πολύ καιρόν να περιμένη, αφού η Φιλομήλα είναι τεσσάρων ετών.

 20. LandS said

  Το detector φωρατής. Το detective διερευνητής ή έστω, το «γραφείο ερευνών», αλλά, πιο συχνά, σκέτο ντετέκτιβ. Κάπου υπάρχει αδικία.

 21. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Ωραίο άρθρο και σήμερα.

  Μόνο που…»Οι πιο τρανταχτές επιβιώσεις»;…χμμμ ! Μιλόυσαμε τις προάλλες για πληθυντικούς. Αν η επιβίωση είναι μία, όλη κι όλη, ίσως να ταίριαζαν οι «αναβιώσεις», μετεξελίξεις, επανεμφανίσεις, αλλά κάτι άλλο πάντως. Όχι;

 22. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Το θλιβερό βεβαίως είναι ότι ο θεματοθέτης-φωστήρ Κίτσος που σκέφτηκε να βάλει τη συγκεκριμένη ερώτηση, προφανέστατα δεν ΕΧΕΙ ιδέα τι στο διάλο είναι ο φωρατής ! (για το όργανο μιλώ). τράτζικ…

 23. Μπορώ να βαθμολογήσω την ερώτηση του εξεταστή των παιδιών;

  Ασσος (1) στα δέκα, για εκτός θέματος και προτροπή σε ανόητη άνευ σκέψης παπαγαλία.
  Ραντεβού τον Σεπτέμβρη.
  🙂

 24. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα -δυστυχώς πρέπει να φύγω και δεν προλαβαίνω να σχολιάσω αναλυτικότερα.

  21 Οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις επιβίωσης της λέξης (ή της ρίζας) είναι αυτές. Για οικονομία: οι πιο τρανταχτές επιβιώσεις. Δηλαδή, έτσι το βλέπω.

 25. spiral architect said

  @8: Έλα ρε Λαντζ, μην είσαι τόσο απορριπτικός. Και στην εποχή μας όταν στη Φυσική κάναμε ηλεκτρισμό, μόνο οι ψαγμένοι (σαν και μένα που κοιμόμουν με το πολύμετρο αγκαλιά) 😀 ήξεραν την μετατροπή του εναλλασσομένου σε συνεχές μέσω μιας, δυο ή τεσσάρων διόδων, αν και δεν υπήρχε καν στην ύλη, με τους τελευταίους να θεωρούν την ύλη του ηλεκτρισμού παρωχημένη. Ομοίως και τώρα υπάρχουν παιδιά (έχω γνωρίσει ένα συμμαθητή της κόρης μου) που αντίστοιχα θεωρούν το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών – Αν.Εφ παρωχημένο γιατί αυτοί από το Γυμνάσιο γράφουν κώδικα.

  Τέλος πάντων καλή επιτυχία στα παιδιά όσων εξ ημών και υμών δίνουν και ο φωρατής του κεφαλιού τους να αποδιαμορφώσει με τη σωστή σειρά τις γνώσεις τους στο χαρτί. 🙂

 26. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Αγνή και άδολη και all time classic (oι Σχετικιστές και λοιποί σιωνιστόφιλοι φυσικοί, σιλώνς! 🙂 ) Μηχανικούλα!
  Ποτέ δεν τον συμπάθησα αυτόν τον Ηλεκτρισμό. (μου άρεσε όμως ο νόμος του Κουλόμπ!…ο Δόκτωρ Φρόϋδ θα έβγαζε ενδιαφέροντα πορίσματα για λόγου μου…) Του Σατανά είναι παιδάκι μ αυτά τα εναλασσόμενα και συνεχή και πώς τα λένε!

 27. spiral architect said

  Του Σατανά παιδί μου! 👿

 28. Κάθε χρόνο τα ίδια έχουμε στα θέματα της Φυσικής, τι το νέον ;

 29. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  28. Toυλάχιστον όμως οι θεματοθέτες φυσικοί ποιούν -σοφά!- την νήσσαν!
  Ενώ οι μαθηματικοί -πρόπερσι ήταν;- είχαν το θράσσος να βγουν κι από πάνω, όταν έδωσαν το άθροισμα των τετραγώνων 4 θετικών μικρότερων της μονάδας έκαστος ,να κάνει…6 (!!)
  «ουδόλως επηρεάζει…» 😦

 30. physicist said

  #26. — Η Μηχανική είναι ο πιο καλοδουλεμένος τομέας της Φυσικής, από διδακτική σκοπιά, εν μέρει επειδή είναι αρκετά διαισθητική και χειροπιαστή και εν μέρει επειδή είναι ο παλιότερος απ’ όλους. Δύσκολα δηλαδή θα βρεις κάποιο σοβαρό λάθος ή παρεξήγηση κάποιων εννοιών σε (διδακτικό) βιβλίο Μηχανικής. Από τον Ηλεκτρομαγνητισμό και πέρα, αρχίζουν να σκουραίνουν τα πράγματα.

 31. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «..εν μέρει επειδή είναι ο παλιότερος απ’ όλους»
  Έτσι! Δος μοι παστό και ταν γάστραν κινάσσω! 😆
  (βέβαια τα της Χέερεν Τέχνισσε Μεχάνικ, ευτυχώς ο Αλλάχ τα έχει εμπιστευτεί σε έμπειρα χέρια κι όχι σε …φυσικούς :mrgreen: 😆 )

 32. LandS said

  @25 Μα δεν αναφερόμουν στο προχωρημένο ή στο παρωχημένο. Ούτε καν στο εύκολο ή στο δύσκολο. Μιλάω για κάτι που κρίθηκε σπουδαίο μόνο για «παρεμπίπτουσα αναφορά» στο βιβλίο Φυσικής, και μπορεί να απαντηθεί και από κάποιον με φωτογραφική μνήμη που δεν έχει ιδέα από υπέρυθρες.

 33. 31 …και θα στο τηγανίσω. (Εξάλλου, το πετρωμένον φαγείν αδύνατον)

 34. Ηλεφούφουτος said

  «Έχουμε βέβαια και τον φωριαμό, λέξη που οι περισσότεροι τη μάθαμε στο στρατό …»

  χα, χα, χα Αυτό το «μάθαμε» με κάνει να γελάω, γιατί θυμάμαι που το «πιλάφι» που έκανε τον οπλονόμο στη μονάδα μου και έλεγε το φωριαμό «εφορι-αμό». Έλεγε κι άλλα τέτοια, π.χ. επέμενε να γράφουμε στο ημερολόγιο «επέβη του σταθμού» για ναύτη που επέστρεφε από την άδεια του ή αποκαλούσε ευπατρίδη όποιον ήξερε ότι ενεφορείτο (και όχι εν-ε-φωρ-άτο) από ΄πατριωτικα αισθήματα.
  Οπότε ο ναύτης που δεν ήξερε από πριν το φωριαμό μάλλον δε θα τονε μάθαινε ούτε στη θητεία του αν έπεφτε στα χέρια του.

  26 Α, ναι, το κουλόμπ με είχε σημαδέψει κι εμένα μαθητή. Ήταν η αγαπημένη μου μονάδα μετρήσεως. Όταν με ρωτούσαν, ξερωγώ σε τεστ μηχανικής «τι βρήκες στην άσκηση;», το συνήθιζα να απαντώ κάτι με κουλόμπ, π.χ. 4,18 κουλόμπ ανά μιλιμπάρς εις το τετράγωνο (απ τα δελτία θυέλλης το τελευταίο).
  Είχε εξελιχθεί σε εσωτερικό αστείο αυτό, οι ξεκούδουνες μονάδες μετρήσεως, και το κουλόμπ για μένα ήτανε από τα σινεκβανά (πληθυντικός του sine qua non) συστατικά.

 35. Κάποτε θα βρεθούν ίσως κάποιοι φωστήρες της εκπαίδευσης να αντιληφθούν και συζητήσουν πώς είναι δυνατόν το 25% του βαθμού ενός διαγωνισμού να είναι ένα Προπό 5 ερωτήσεων πολλαπλής ειπλογής α, β, γ, δ. Που σημαίνει ότι από το πρώτο θέμα η βαθμολογία βγαίνει απόλυτα κβαντισμένη, 0, ή 5, ή 10, ή 15, ή 20 ή 25 στις 100 μονάδες, αλλιώς 0, 1, 2, 3, 4 ή 5 μονάδες στις 20. Και μετά κάποιοι ψάχνουν κάποιοι για καμπάνες…

  Κάτι που συμβαίνει μόνο στη Φυσική και τη Βιολογία Γενικής Παιδείας.

 36. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  33. Ομιλείς πολύ ορθώς καίτοι είσαι βυθιστός!

 37. Μπάμπης said

  «…ή φωρατές ραδιοκυμάτων, που είναι με απόσταση η πιο γνωστή σημασία της λέξης.»

  Αυτό το με απόσταση να πω την αλήθεια δεν μου πολυαρέσει, δεν ξέρω αλλά μου μοιάζει με αγγλισμό (by far), εμείς «με διαφορά» δεν το λέμε συνήθως;

 38. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Xμ..Για να κάνουμε ένα ντιμενσιονίρουνγκ:
  1 coulomb / (millibar^2) =
  0.0001 m^2 * s^5 *A / kg^2
  Nαι! Σωστός ο Ηλεφού! 🙂

 39. LandS said

  Τελικά πειράζει κάπου
  http://www.topontiki.gr/article/130264/antres-min-aynanizeste-tha-meinei-egkyos-heri-sas

  Πέρα από αυτό σε κάνει να λες «ο μουσουλμάνος τηλεοπτικός ευαγγελιστής»

 40. Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση ότι «…για τον φωρατή ο θεματοθέτης πιάστηκε απ’ αυτοφώρω, εφωράθη αν θέλετε, να κάνει μια άστοχη ερώτηση»!
  Δεν γνώριζα (μέχρι σήμερα) τη λέξη φωρατής και δεν νομίζω ότι έχασα τίποτε. Αυτές είναι ερωτήσεις για να …κόβονται οι μη σπασίκλες. Αν οι θεματοθέτες θέλουν να ανακαλύψουν τους άριστους πρέπει να καταφεύγουν σε ερωτήσεις κρίσεως (αν οι ίδιοι έχουν κρίση!)

 41. Ηλεφού (μα και στο ναυτικό συμπέσαμε;!) το Ώνγκστρεμ δεν σου άρεσε δηλαδή;

 42. LandS said

  @40 Κρίση δεν χρειάζεται ο θεματοθέτης αλλά ο εξεταζόμενος και, ίσως περισσότερο και περισσότερη, ο εξεταστής/βαθμολογητής. Του οποίου χρόνια τώρα του την έχουν αφαιρέσει.
  Γιαυτό σου λέω. Δεν διορθώνεται το ρημάδι. Καταργείται.

 43. Αυτά είναι!

  Ποτέ ξανά εξεταστική: Πλέον μπορείς να αγοράσεις πτυχίο από το Πακιστάν

  Φανταστικά νέα για τον Θάνο Τζήμερο και όλους τους υπόλοιπους αιώνιους φοιτητές

  Νικοκύρη, κράτα το λινκ γιατί θα μας κεράσει πολλά μεζεδάκια στο μέλλον!

 44. spiral architect said

  @43: Διαλιέχτε!

  (New Jersey style) 😀

 45. Ηλεφούφουτος said

  41 άντε μωρέ, με τους ξενέρωτους τους Σκανδιναβούς! (εμείς «άνγκστρεμ» θυμάμαι να το λέγαμε)

 46. 43: Σιγά τα ωά,, βρε Σκύλε. Εδώ ο άλλος είχε γίνει υποδιοικητής στο Δρομοκαΐτειο με μουσαντένιο πτυχίο, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τον ξέπλενε για χρόνια μετά ο Εισαγγελάτος, έχοντάς τον σχολιαστή στο Άλτερ, και μετά ανέλαβε ο Κυριακούλης στη Δίκη του Σκάι. Κι από το κόμμα, ούτε επίπληξη…

 47. http://el.forvo.com/search/%C3%85ngstr%C3%B6m/

 48. περσινά ξινά σταφύλια

 49. physicist said

  #40. — Αν οι θεματοθέτες θέλουν να ανακαλύψουν τους άριστους πρέπει να καταφεύγουν σε ερωτήσεις κρίσεως (αν οι ίδιοι έχουν κρίση!)

  Αν και κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την αξία της κριτικής ικανότητας, αναρωτιέμαι πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτή στην μαζική κλίμακα των Πανελληνίων εξετάσεων και μάλιστα με τρόπο κατά το μάλλον ή ήττον δίκαιο. Για να κριθεί η κριτική ικανότητα, χρειάζεται οι διορθωτές να έχουν άνεση χρόνου, κατάρτιση και όσο το δυνατόν αμερόλπτη στάση απέναντι σε ιδέες πρωτότυπες. Χρειάζεται να μπορούν να ξεχωρίζουν τις απαντήσεις με πρωτοτυπία από κείνες που είναι ανόητες. Και, πάνω απ’ όλα, χρειάζεται να εφαρμόζονται τα ίδια κριτήρια απ’ όλους. Έχοντας εμπειρία σε πολύ πιο περιορισμένο επίπεδο, και γνωρίζοντας ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο να τηρηθεί ακόμα κι από έναν διορθωτή, αναρωτιέμαι τι σημαίνουν «ερωτήσεις κρίσεως» π.χ. στην Φυσική στην πράξη.

  Για παράδειγμα: η ερώτηση «δείξτε ότι το φαινόμενο Ντόπλερ για το φως έχει διαφορετική ερμηνεία απ’ ό,τι για τον ήχο και δικαιολογήστε την απάντησή σας» είναι κάτι που νομίζω οι περισσότεροι θα το χαρακτήριζαν ερώτηση κρίσεως. Ή, για να πιάσουμε τη Μηχανική: «συζητήστε αν ένα απολύτως στερεό σώμα μπορεί να εμφανίσει τριβή κυλίσεως ή όχι». Ωραία. Αυτές είναι οι ερωτήσεις που αφήνουν ελεύθερο τον μαθητή να σκεφτεί και να παίξει με τις έννοιες. Πώς βαθμολογείς τις απαντήσεις; Πώς κρίνεις, τελικά, ότι ανάμεσα σε δύο λάθος απαντήσεις η μία αντιστοιχεί σε ανόητο και η άλλη σε έξυπνο λάθος;

  Για τους παραπάνω λόγους, εγώ προτιμώ όχι «ερωτήσεις κρίσεως» αλλά προβλήματα με 5-6 βήματα το καθένα, από το πιο απλό στο πιο δύσκολο, τα οποία αφενός έχουν σαφή διάκριση σωστό/λάθος και αφετέρου επιτρέπουν να γίνει η διαβάθμιση: εκείνος που κατέχει, θα φτάσει μέχρι το τέλος, ο άλλος πιο λίγο, ο άλλος καθόλου.

 50. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  49. χμμ…ούτε τριβή ολισθήσεως μπορεί να έχει ένα 100% rigid (η πιο σωστά,παρντόν! ένα απείρως rigid (άκαμπτο) /απαραμόρφωτο) σώμα. σωστά; 🙂

 51. Ο θεματοθέτης του φωρατή όταν τον εντόπισαν οι εξεταζόμενοι

  A lion clings to a tree as an angry buffalo herd waits below in the Maasai Mara, Kenya
  Picture: Charles Comyn/Barcroft

 52. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  50. Γράψε λάθος! Πρέπει και η επιφάνειας ολίσθησης να είναι απείρως άκαμπτη. Ωραία ερώτηση ρε Φυσικέ!
  (πόσα θες να σε βάλουμε θεματοθέτη; 🙂 )

 53. Lands (32), μπορεί να απαντηθεί MONON από κάποιον με φωτογραφική μνήμη που δεν έχει ξανακούσει για φωρατές, ή τουλάχιστον που δεν ξέρει τι σημαίνει φωρατής ούτε στη ραδιοτεχνία ούτε ετυμολογικά. Δεν συμφωνώ με την κατάργηση των εξετάσεων, κυρίως γιατί δεν βλέπω τι θα μπορούσε να τις αντικαταστήσει, ούτε έχω τίποτε κατ’αρχήν εναντίον των ερωτήσεων θεωρίας ή πολλαπλών επιλογών, αλλά τη συγκεκριμένη ερώτηση τη βρίσκω απολύτως απαράδεκτη.

 54. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  H τριβή είναι πονεμένη ιστορία… αλλά αυτό με το κυλιόμενο σώμα είναι πολύ καλό που σκέφτθηκες!
  Αν είναι η τριβή που «επιβραδύνει» το σώμα ,τη ζωγραφίζουμε σα πίσω λοιπόν, οπότε γιατί ρε μαστόρια δεν επιταχύνει το σώμα, αφού έχει φορά που αυξάνει τη γωνιακή ταχύτητα;; 🙂

 55. physicist said

  #52. — 😀

  Αυτά είναι ωραία να τα συζητάει ο Καθηγητής με τους μαθητές στην τάξη, να σκέφτονται μαζί τι θα πει τριβή ολισθήσεως και τι θα πει τριβή κυλίσεως κλπ κλπ. Δεν είναι για εξετάσεις. Δύσκολο να κρίνεις και να βαθμολογήσεις, μπορείς να έχεις πολλές «λάθος» απαντήσεις με έξυπνες σκέψεις, είναι κρίμα να χαντακώσεις τους μαθητές που τις έδωσαν!

 56. Μπάμπη (37), έχεις απόλυτο δίκιο. Και το λέω διότι εγώ, και όχι ο Νικοδεσπότης, είμαι ο δράστης της επίμαχης φράσης (την πήρε από δικό μου σχόλιο), και θυμάμαι σαφώς ότι την ώρα που την έγραφα αυτό που μου ήρθε ήταν να γράψω «είναι μακράν η πιο γνωστή», αλλά επειδή ούτε αυτή η έκφραση μου αρέσει, προσπάθησα να βρω κάτι καλύτερο — και την έπαθα!

 57. spiral architect said

  Λίγο άσχετο, αλλά τ’ αφήνω εδώ:
  Turkey to send 80 students to Russia for nuclear education 😉

 58. Πέπε said

  @34: Κι εμείς εφοριαμό τον ακούγαμε στο στρατό. Επίσης «αναφερόμενος διότι απέλεσα το …» (δε θυμάμαι πώς λέγαμε τη στρατιωτική ταυτότητα, υποθέτω κάτι λιγότερο χυδαίο από «στρατιωτική ταυτότητα».

  > > ξεκούδουνες μονάδες μετρήσεως:
  Η λέξη ξεκούδουνος θα άξιζε να συζητηθεί μια μέρα. Στη Σάμο λέγεται «ξεκούντ’νος» (=ξεκούντινος ή ξεκούντουνος;; ) και έχει πολύ συγκεκριμένη σημασία, είναι κάτι με τα σταφύλια που δυστυχώς δε θυμάμαι ακριβώς – ίσως οι ρώγες που σα να μην έχουν δικό τους τσαμπί (=τα τσαμπιά από μόνο μια-δυο ρώγες) ; Πάντως φαίνεται να διατηρείται μια πιο συγκεκριμένη ανάμνηση της προέλευσης από το γενικό, αοριστο και ετυμολογικά αλλοπρόσαλλο «ξεκούδουνος» που λέμε συνήθως.

 59. skol said

  49:
  Μπορούν να φτιαχτούν και καλές ερωτήσεις κρίσεως. Να ένα ωραίο παράδειγμα:

  Δυο παιδιά βρίσκονται αντιδιαμετρικά πάνω σε μια κυκλική περιστρεφόμενη πλατφόρμα (σκεφτείτε ένα καρουζέλ) και το ένα πετάει στο άλλο μια μπάλα. Ως προς ποιο σύστημα αναφοράς η τροχιά της μπάλας, αν κοιτάξουμε από πάνω, είναι ευθεία;
  1) Της πλατφόρμας μόνο
  2) Της γης
  3) Και της γης και της πλατφόρμας
  4) Κανένα.

  Μπορεί να ζητηθεί και αιτιολόγηση.

  Τι ποσοστά επιτυχίας πιστεύετε ότι θα υπήρχαν σε μια τέτοια άσκηση;

 60. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  55. Ναι. Αλλά έτσι χάνεται η δυνατότητα για -πώς να το πούμε;- διά της βίας (μέσω εξετάσεων) κατανόηση των φαινομένων σε βάθος. Η τριβή και ειδικά το παράδειγμα που έβαλες προσφέρεται πάρα πολύ για να καταλάβει κάποιος τι είδους δυνάμεις (Normalkraefte και δη ανομοιόμορφα κατανεμημένες) και κυρίως ΓΙΑΤΙ (λόγω παραμορφωσιμότητας κάθε σώματος) αναπτύσσονται ,οπότε μετά είναι εύκολο να δει το λόγο που σταματαει ένα κυλιόμενο σώμα. Ένας δάσκαλος καλός δηλαδή θα μπορούσε να β’αλει και τη φορά του ανύσματος της τριβής ανάποδα. (ομόρροπα της φόργουορντ βελόσιτυ) και να δει ποιος μαθητής καταλαβαίνει ότι κι αυτό ΔΕΝ αρκεί (αφού και πάλι αυτη η δύναμη θα επιτάχυνε το σώμα. Αλλά -μεταξύ μας Φύζι- νομίζω ότι και η πλειοψηφία των φυσικών των σχολείων δεν το κατέχουν το ζήτημα σε βάθος. 😳

 61. physicist said

  #59. — Πολύ ωραία ερώτηση! Αντί όμως να δοθεί με τη μορφή πολλαπλών επιλογών, δεν θα ήταν προτιμότερο να διατυπωθεί με τη μορφή βημάτων; Παράδειγμα:

  (α) Ποιες δυνάμεις ασκούνται πάνω στη μπάλα για έναν παρατηρητή στο έδαφος;
  (β) Ποιες δυνάμεις για έναν παρατηρητή πάνω στο γύρω-γύρω;
  (γ) Αν η μπάλα φεύγει από τα χέρια του παιδιού με ταχύτητα v σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλάζει αυτή η κατεύθυνση με το χρόνο ή όχι; Εξαρτάται αυτό από το σύστημα αναφοράς; Σχεδιάστε το διάνυσμα της ταχύτητας και τις αντίστοιχες δυνάμεις.
  (δ) Πώς κινείται το παιδί στα χέρια του οποίου πρέπει να καταλήξει η μπάλα για έναν παρατηρητή στο έδαφος και πώς για έναν παρατηρητή πάνω στο γύρω-γύρω;

 62. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  59. Πονηρή…για να μην πω κοριόλικη ερώτηση! 🙂

 63. physicist said

  #60. — Κίντο, φοβάμαι ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων δεν κατανοεί και δεν ανακαλύπτει κανείς απολύτως τίποτε. Ο σκοπός των εξετάσεων (στη Φυσική) είναι, κατά τη γνώμη μου, να δεις αν ο εξεταζόμενος μπορεί να μετατρέψει τις έννοιες που έχει μάθει σε βήματα για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων και για την ποσοτική ανάλυση από συγκεκριμένες, σχετικά απλές, φυσικές καταστάσεις (arrangements).

 64. Ηλεφούφουτος said

  47 Πάλι στους ξενέρωτους με πήγες. Ξέρω, παιδάκι μου, περί α εις τον κύκλο.
  Δείγμα εκφώνησης από ελληναρά έχεις; Άμα δεν έχεις τι μου λες;
  Και με ποντιακό αξάν κατά προτίμηση, όπως ο φυσικός που είχαμε στο Γυμνάσιο.
  Να λέει «κουλόμπ» να γεμίζει ο στόμας.

 65. skol said

  61: Αυτά μπορείς να τα κάνεις στο μάθημα για να εμπεδώσει το παιδί τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα (για την ακρίβεια από αυτά που λες μόνο το (γ) βλέπω να χρειάζεται εδώ) και μετά ελέγχεις αν μπορεί να τον εφαρμόσει σε περίπλοκα φαινομενικά προβλήματα.

 66. physicist said

  #65. — Τα (α)-(δ) περιέχουν πλεονασμούς που σου επιτρέπουν να δεις αν ο εξεταζόμενος σκέφτεται αν η απάντηση που δίνει στο (α) είναι συμβατή με κείνες που δίνει στα (β) έως (δ).

 67. # 64

  Τι μου θύμισες τώρα… καθηγητή που όταν θεωρούσε την τάξη αδιάβαστη φώναζε «Ντροπής» και λόγω προφοράς σηκωνότανε για μάθημα ένας μαθητής με το επίθετο Τρουπής !!!

 68. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  65. E κοίτα όμως. Όπως έχεις διατυπώσει την εκφώνηση , τι πάει να πει «ως ποιο σύστημα αναφοράς;» ΚΑΙ κοιτώντας από πάνω; (πού πάνω; στα 10 μέτρα ύψος ; στο φεγγάρι; σε άλλο γαλαξία;) υπάρχει ασάφεια. Δεν είναι σαφές πώς συνδέεις τον παρατηρητή και τη θέση του (δηλαδή τη σχετική του κίνηση ως προς το σύστημα του καρουζέλ, που είναι το ζουμί της υπόθεσης;). Πώς να σε πει κι ο μαθητής το δ) όταν τον μπερδεύεις έτσι; 🙂

 69. physicist said

  Θέλω να πω, περισσότερο κι απ’ την κάπως ασαφή έννοια της «ερώτησης κρίσεως», μου φαίνεται ότι έχει σημασία κι αξίζει να ενθαρρυνθεί η κατεύθυνση του να σκέφτεται ο μαθητής το πρόβλημα από όσο περισσότερες διαφορετικές γωνίες γίνεται: αυτό από τη μια μεριά δίνει τη δυνατότητα να ελεγχθεί η ορθότητα του αποτελέσματος κι από την άλλη βοηθάει στο ν’ ανακαλυψει ο καθένας το δικό του «αγκίστρι» για να ψαρεύει τα ψάρια του. Θα το έβρισκα πολύ θετικό αν οι ασκήσεις στις εξετάσεις φέρνουν τους μαθητές ακριβώς αντιμέτωπους με την ίδια ερώτηση ιδωμένη από διαφορετικές σκοπιές.

 70. Avonidas said

  #49. Συμφωνώ με τον Φυσικό και επαυξάνω.
  Κάτι ακόμα που πρέπει να πούμε: άντε και την πετύχαμε την ερώτηση κρίσεως. Δεν είναι κάπως άδικο (για να μην πούμε αφελές) να περιμένουμε κρίση από μαθητές, όταν τίποτε στο πρόγραμμα διδασκαλίας δεν την καλλιεργεί; Το να ψάχνουμε να ξεχωρίσουμε τον άριστο που διαθέτει «κρίση», εξ επιφοιτήσεως ανεπτυγμένη, μοιάζει να απαλλάσσει από την ευθύνη της διδασκαλίας τον δάσκαλο. Δηλαδή, εγώ θα τους κάνω μάθημα αποστήθιση και μπούρου-μπούρου, αλλά ο «έξυπνος» θα το παλέψει και θα του προκύψει η κρίση την ώρα που γράφει και κρίνεται το μέλλον του 😐

  Δεν θέλω καθόλου να πω ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι εξίσου καλοί ή εξίσου άξιοι. Αλλά πολύ περισσότερο από την εξυπνάδα, αυτό που ενισχύει την κριτική ικανότητα είναι το ενδιαφέρον για ένα θέμα. Αν ενδιαφέρεσαι για τη φυσική, ή οτιδήποτε άλλο, έχεις και τη διάθεση και την επιμονή να την καταλάβεις σε βάθος. Αν δεν ενδιαφέρεσαι, θα βλέπεις τα πάντα διεκπεραιωτικά. Τώρα, ναι μεν μια αρχική «σπίθα» είναι κάτι που μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει σε έναν συγκεκριμένο μαθητή, αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον μπορεί να το εμπνεύσει ή να το αποκοιμίσει ένας δάσκαλος, ανάλογα με τη στρατηγική του.

  Έτσι λοιπόν, ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να εμπνεύσει ενδιαφέρον στους μαθητές, και πάνω σ’ αυτή τη βάση μπορούν μετά να «κοσκινίσουν» οι εξεταστές με ερωτήσεις κρίσεως. Αλλά στην ξεραϊλα του εκπαιδευτικού μας τοπίου, τι κοσκίνισμα να κάνεις;

 71. Avonidas said

  Έχουμε βέβαια και τον φωριαμό, λέξη που οι περισσότεροι τη μάθαμε στο στρατό (αν πήγαμε) ή στις δημόσιες υπηρεσίες, και που είναι αρχαία, και μάλιστα ομηρική

  Όχι ρε πστμ, κι έλεγα τις προάλλες να κάνω πλάκα, ότι δεν ξέρω τον φωρατή, αλλά ξέρω τον φωριαμό από το στρατό! Πάει τώρα η ευκαιρία 😛

 72. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  70. Σωστά τα λες, αλλά υπάρχει κάτι έξτρα. Το ενδιαφέρον κεντρίζεται! (ωραίο,πολύ ωραίο ρήμα έχει η γλώσσα μας για το θέμα!). Βάλε δάσκαλε (κεντρικά ως «σύστημα») ένα αμάξι (κατά προτίμηση Φεράρι) να φρενάρει, και θα δεις πώς ενδιαφέρεται κι ο κακός μαθητής για την τριβή! ε;

 73. skol said

  68
  >> τι πάει να πει «ως ποιο σύστημα αναφοράς;»
  Εννοείς ότι δεν καταλαβαίνεις τι μπορεί να σημαίνει σύστημα αναφοράς της γής ή της πλατφόρμας;
  >> πού πάνω; στα 10 μέτρα ύψος ; στο φεγγάρι; σε άλλο γαλαξία;
  Θα έπρεπε ο μαθητής να έχει εξασκηθεί κατάλληλα στην αφαιρετική σκέψη και να μπορεί να παραλείπει τα επουσιώδη. Αλλιώς τι σημαίνει ευθύγραμμη ομαλή κίνηση; πού την είδε;

 74. Νικοκύρη, οι Ιππότες που λένε Νι ξαναχτύπησαν!

 75. Avonidas said

  #72. Ο «κακός» μαθητής δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί ποτέ περισσότερο από όσο χρειάζεται για να περάσει τις εξετάσεις.

  Και πολύ καλά κάνει, εδώ που τα λέμε. Διότι, αν δεν τον ενδιαφέρει η φυσική, κακώς δίνει αυτές τις εξετάσεις. Κι αν επιμένουμε να δώσει εξετάσεις στη φυσική, ενώ αυτό που τον ενδιαφέρει δεν έχει πραγματική σχέση με τη φυσική, το λάθος είναι του συστήματος.

  (Ήμουν που λες στο φροντιστήριο παρέα μ’ έναν «κακό» μαθητή, που ήθελε να μπει στο Μουσικών Σπουδών, κι έτρωγε όλη την ώρα κατσάδες και νουθεσίες γιατί έγραφε τρίχες στα μαθηματικά και τη φυσική. Ποιος κρετίνος αποφάσισε ότι χρειαζόταν να δώσει εξετάσεις στη φυσική και τα μαθηματικά; Κάποιος που θεωρούσε τη μουσική για πέταμα, να ποιος. )

 76. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  73. «Σύστημα αναφοράς» σημαίνει σχετική θέση του παρατηρητή ως προς τα παρατηρούμενα. Ξαναδιάβασε μοτ-α-μο την εκφώνησή σου και θα δεις ότι υπάρχει -όχι ασάφεια ακριβώς όπως έγραψα πριν- αλλά πλεονασμός . Ενώ ας πούμε η διατύπωση του Φυσικού στο 61. δεν έχει κάτι που λείπει ή περισσεύει. Αυτό εννοούσα.

 77. Avonidas said

  #75. Και που λες, ακριβώς επειδή αυτές οι εξετάσεις δεν είναι εξετάσεις, αλλά διαγωνισμός, κι επειδή διαγωνίζονται όλοι φύρδην-μίγδην, η Κατηγορία Φτερού με την Κατηγορία Ατμολέβητα, πηγαίνουν παιδιά στις εξετάσεις με το σκεπτικό «@@ θα γράψω, αλλά εκεί που θέλω μπαίνω», και στη συλλογική συνείδηση καταγράφονται ως πάτοι κι αποτυχίες, ενώ θα μπορούσαν στον τομέα τους να θεωρούνται αστέρια.

  Πηχτή. Ανόθευτη. Βλακεία.

 78. skol said

  76: Φοβάμαι ότι θα χρειαστώ περισσότερη βοήθεια για να δω τον πλεονασμό.

  Τεσπα. Για να μη λέμε μόνο για τα δικά μας χάλια, να πω ότι αυτή η άσκηση δόθηκε σε φοιτητές φυσικής στο Κέιμπριτζ και τα αποτελέσματα δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντικά. Περισσότερα εδώ:

  Click to access rote-physics.pdf

 79. physicist said

  #78. — Σκολ, έχοντας πλέον διαβάσει το πεντέφι του συναδέλφου από το Καίμπριτζ, έχω να παρατηρήσω ότι δεν συμφωνώ καθόλου μαζί του. Μπορεί κανείς να δώσει τη σωστή απάντηση με βάση τον Πρώτο Νόμο, όπως προσδοκά ο συντάκτης, και να έχει μάλιστα απόλυτη αυτοπεποίθηση γι’ αυτό. Δεν σημαίνει όμως ότι έχει στ’ αλήθεια καταλάβει τι συμβαίνει. Η ίδια τροχιά εμφανίζεται ευθύγραμμη για έναν παρατηρητή και καμπυλωμένη για τον άλλον. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Από πού προέρχεται και γιατί; Πρόκειται για γεωμετρική αναγκαιότητα, για φυσική πραγματικότητα, για αποτέλεσμα ενός Νόμου της Δυναμικής; Πώς συνταιριάζονται αυτά τα πράγματα μεταξύ τους;
  Αυτά είναι πολύ πιο χρήσιμα και ουσιώδη να εξετάζονται παρά ο Πρώτος Νόμος από μόνος του, κατά τη δική μου γνώμη.

 80. Avonidas said

  #78. Δυσκολεύομαι πραγματικά να πιστέψω ότι το πρόβλημα με την προσέγγιση του Stirling, ή το ακόμα πιο γελοίο με τον πολλαπλασιασμό, θα με δυσκόλευαν έστω για μισό λεπτό, ακόμα κι αν μου είχαν τεθεί αιφνιδιαστικά σε προφορική εξέταση.

  Είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές όταν υπολογίζω κάτι, ειδικά αν είμαι κουρασμένος, μπορεί να καταφύγω σε μηχανικές λύσεις και να μη δω τον «απλό δρόμο». Αλλά αν μου τεθεί σαν πρόκληση, ε θα το δω.

 81. […] Το σημερινό σημείωμα είναι απόρροια μιας συζήτησης που έγινε στα σχόλια του πρόσφατου άρθρου που είχαμε δημοσιεύσει την περασμένη εβδομάδα, για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Κι επειδή οι συζητήσεις πο…  […]

 82. […] με το Α4 διαβάστε το άρθρο του Νίκου Σαραντάκου: «Φωρατής επ’ αυτοφώρω«Γ1. Ειον=+13,6 eV Γ2. Γ3. MeV – εξώθερμη Γ4. Από την αρχή […]

 83. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  34 Καλός ο εφοριαμός -εφορία, σου λέει

  37-56 Μπορεί νάχεις δίκιο

  51 Μάθαμε τι έγινε μετά;

 84. Avonidas said

  #79. Μπορεί κανείς να δώσει τη σωστή απάντηση με βάση τον Πρώτο Νόμο, όπως προσδοκά ο συντάκτης, και να έχει μάλιστα απόλυτη αυτοπεποίθηση γι’ αυτό. Δεν σημαίνει όμως ότι έχει στ’ αλήθεια καταλάβει τι συμβαίνει.

  Πέρα πάντως από τη χρήση τους στις εξετάσεις, ερωτήσεις του τύπου «περιγράψτε τι θα συμβεί» έχουν μεγάλη αξία ως κριτήρια για το αν ο μαθητής/φοιτητής έχει χωνέψει τους φυσικούς νόμους. Συνήθως τις σνομπάρουμε ως «μπλα-μπλα», γιατί εμείς είμαστε σοβαροί αθρώποι και θέλουμε οι απαντήσεις να είναι συγκεκριμένα νούμερα και τύποι (ώστε να μην κουραζόμαστε να σκεφτούμε τι βαθμό θα βάλουμε). Αλλά στο τέλος-τέλος, όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα στο κεφάλι μας μια «διαισθητική φυσική», που μας επιτρέπει να επιβιώνουμε προβλέποντας φυσικές καταστάσεις. Ε, τέτοιες ερωτήσεις μας βοηθάνε να δούμε αν αυτή η διαισθητική φυσική έχει ευθυγραμμιστεί καθόλου με την «επίσημη» φυσική που μας διδάσκουν.

 85. Avonidas said

  #72. Βάλε δάσκαλε (κεντρικά ως «σύστημα») ένα αμάξι (κατά προτίμηση Φεράρι) να φρενάρει, και θα δεις πώς ενδιαφέρεται κι ο κακός μαθητής για την τριβή! ε;

  Και για την φυγόκεντρο, Mr. Kid. Και για την φυγόκεντρο! B-)

 86. physicist said

  #84. — Αναρωτιέμαι αν όταν ήμουνα παιδί κι έπαιζα με τ’ άλλα παιδιά είχαμε ποτέ προσπαθήσει να πετάξουμε μπάλα ο ένας στον άλλο την ώρα που στριφογυρνάγαμε στο γύρω-γύρω. Νομίζω όχι, δεν θυμάμαι να έχει συμβεί, αλλιώς θα είχαμε στα σίγουρα παρατηρήσει ότι δεν την πετάμε στα ίσια, εκεί δηλαδή που βλέπουμε τον άλλον αλλά λοξά και, στις περισσότερες περιπτώσεις, η μπάλα καταλήγει στο γάμο του καραγκιόζη.

  Στις παιδικές χαρές του μέλλοντος θάπρεπε να υπάρχουν καρουζέλ χωρίς καθίσματα, αλογατάκια και τέτοιες αηδίες :-). Απλώς ένας μεγάλος γυμνός, περιστρεφόμενος δίσκος όπου θα μπορούν να προσπαθούν να τρέξουν και να παίξουν μπάλα τα παιδάκια. Να δεις μετά πόσο εύκολα ο Κοριόλης θα γίνει μέλος κάθε οικογένειας.

 87. nto said

  Αφού οι φωρατές ανιχνεύουν υπέρυθρη ακτινοβολία γιατί λέγονται φωρατές υπερύθρου και όχι απλά φωρατές;;; Πέσαμε σε δικηγόρους;;

  Πάντως ο φωρατής θα έπρεπε να είναι ο ανιχνευτής για κάτι stealthy (πχ άοσμο, άχρωμο, άγευστο και αθόρυβο). Δλδ δεν λές «φωρατής καπνού» ούτε «φωρατής μπλέ φωτός». Αλλα αν το χρησιμοποιείς για να εξαγάγεις το baseband σήμα απο την φέρουσα (αποδιαμόρφωση) – καθότι «κρυμμένο» το σήμα- τότε μπορείς να πείς οτι έχεις ένα φωρατή ακόμα και για οπτικές συχνότητες.

  Θα αναρωτηθεί κάποιος, τι πάει να πεί «κρυμμένο» και «stealthy», αναγκαστικά θα είναι κάτι κρυμμένο αλλιώς τι να τον κουβαλάς τον ανιχνευτή ;;

  Με λίγα λόγια, «είναι τρελοί αυτοί οι φυσικοί» :ρ

 88. Avonidas said

  #86. …και αυτός, κυρίες και κύριοι, είναι ο λόγος που οι φυσικοί δεν γίνονται πλέον δεκτοί στο δημοτικό συμβούλιο 😉

 89. physicist said

  #88. — 😀 😀 😀

  … κι ο διαβολικός τυπάκος στα κοντρόλ με το μοχλό που ανεβάζει στις 1000 στροφές το λεπτό, χε χε χε …

 90. smerdaleos said

  Στην αρχή της οικογένειας είναι ο αρχαίος φωρ, που σημαίνει κλέφτης. Λέξη της κλασικής αρχαιότητας, αν και όχι ομηρική, που συνδέεται με το ρήμα «φέρω» και τη συνώνυμή της λατινική fur, η οποία μπορεί να είναι και δάνειο από τα ελληνικά μέσω ετρουσκικών.

  Παρακινδυνευμένη η εναλλακτική αυτή Νίκο. Προφανώς η πηγή όπου το διάβασες αναγκάζεται να υποθέσει ετρουσκική διαμεσολάβηση επειδή το ελληνικό «φ» στα λατινικά δάνεια αποδίδεται ως /p(h)/ και όχι /f/ (λ.χ. Φαίακες > Phaeaces).

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0059%3Aentry%3DPhaeaces

  Είναι πιθανότερο όμως να είναι ανεξάρτητος παράλληλος ΙΕ σχηματισμός, όπως λ.χ. το fero,lux > lucifer = εωσφόρος, φώσφορος.

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0059%3Aentry%3Dlucifer

  Όλες οι ΙΕ ρίζες με τη ρηματική σημασία «φέρω, κουβαλώ» έχουν δώσει και παράγωγα με τη σημασία «κλέφτης».

  Π.χ. το ΙΕ ποντίκι *muHs σημαίνει «(μικρός) κλέφτης» και προέρχεται από την ρίζα *meuH- «κινώ» που έχει δώσει το λατινικό moveo = «μετακινώ» (που έδωσε τα γνωστά αγγλικά move, motion). Η ίδια ρίζα έχει δώσει στην Παλαιά Άνω Γερμανική (OHG) όρο με τη σημασία «τυμβωρύχος».

  Η ρίζα *weg’h- «εποχέομαι» (λ.χ. ϝόχημα = vehiculum) στην Αλβανική και στο Ρουμανικό προλατινικό υπόστρωμα απέκτησε την σημασία «κλέβω» *weg’h- > wedz- > vjedh

  Ο «ασβός» σε αυτές τις γλώσσες είναι ο «κλεφτύλος = μικρός κλέφτης» *weg’h-ulos > vedzula > αλβανικό vjedhull = ρουμανικό vie(d)zure.

  http://en.wiktionary.org/wiki/vjedh
  http://en.wiktionary.org/wiki/viezure

 91. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Λοιπόν, βλέπω αγαπητέ Σκολ πως απέδωσες απόλυτα σωστά την εκφώνηση όπως ακριβώς την έχει ο τύπος στο λινκ του 78/. Λυπάμαι αλλά επιμένω ότι η διατύπωση είναι ξεκάθαρα λάθος! το frame of refernce ΕΙΝΑΙ/Εξαρτάται το ΠΟΎ βρίσκεται ο παρατηρητής, δηλαδή το «Από Πάνω».
  …Ινδός βέβαια είναι ο τύπος…tendele- tendele fame of reffeence my ass…και δεν πα ναναι και στο ΜΙΤ και στο ΜΟΥΤ…

 92. 34, …τα σινεκβανά (πληθυντικός του sine qua non)…
  😀

  (Θερινό σινεμά το Σινέ-Κβανόν)

 93. Νικος Κ. said

  Στον τομέα των ακτίνων Χ και των ακτίνων γ (και όχι μόνον) η λέξη «detector» αποδίδεται πάντα ως «ανιχνευτής «. Και για να μη θεωρηθεί πως εκφράζω προσωπικές απόψεις, παραπέμπω και στο Αγγλο-Ελληνικό / Ελληνο-Αγγλικό Λεξικό Χημείας του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών http://www.chem.uoa.gr/vocabulary/login.asp
  Στο λεξικό αυτό η λέξη φωρατής (ή έστω φορατής) δεν υπάρχει, ενώ η λέξη detector είναι ανιχνευτής (υπερήχων, θερμικός κ.α.)

  Όσο γι αυτούς που βάζουν τέτοιες ερωτήσεις στις εξετάσεις τί να πει κανείς; Νομίζουν πως βάζοντας την κάθε ανθυπολεπτομέρεια και μετατρέποντας τους εφήβους σε φωτοτυπικά μηχανήματα, ότι είναι μεγάλοι επιστήμονες. Έλεος! (για να μην πω τίποτα βαρύτερο).

 94. skol said

  79: Φυσικέ, σκέψου τις παρακάτω περιπτώσεις:
  Πρώτη σκηνή: Δυο παιδιά παίζουν στο γύπεδο τρέχοντας ακανόνιστα και πετώντας το ένα στο άλλο μια μπάλα. Τι τροχιά ακολουθεί η μπάλα όταν κοιτάμε από πάνω; -> Πρώτος νόμος(σκέφτεσαι κάτι καλύτερο;)
  Δεύτερη σκηνή: Τα παιδιά πάνε στον κύκλο του κέντου στέκονται απέναντι και αρχίζουν να τρέχουν πορσπαθώντας να παραμένουν στην ίδια διαγώνιο. Τι τροχια ακολουθεί η μπάλα; (κοιτώντας από πάνω πάντα). -> Υποπερίπτωση της πρώτης περίπτωσης -> Πρώτος νόμος
  Τρίτη σκηνή: Καρουζέλ ->Δεύτερη σκηνή-> Πρώτη σκηνή -> Πρώτος νόμος.

  Μπορείς βέβαια να αρχίσεις να μιλάς για κοριόλις για αδρανειακά συστήματα κλπ.

  Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Θα συμφωνήσω με τον συνάδελφό σου και με το ωραίο ρητό του Μαχ που παραθέτει στο τέλος:
  I know nothing more terrible than the poor creatures who have learned too much…What they have acquired is a spider’s web of thoughts too weak to furnish sure supports, but complicated enough to produce confusion

 95. Νικος Κ. said

  Να προσθέσω για το υπέρυθρο, ότι το λεξικό του Χημικού Τμήματος του ΕΚΠΑ αναφέρει
  π.χ. στο thermopile ότι «… χρησιμοποιείται ευρύτατα ως ανιχνευτής στα φασματόμετρα υπερύθρου»

 96. ἕνα ἀπὸ τὰ καλὰ τῆς διδασκαλίας τῶν ἀρχαίων στὸ Γυμνάσιο καὶ τοῦ τότε ἐγχειριδίου ἦταν πὼς μαθαίναμε τὴν κοινὴ καταγωγὴ πολλῶν λέξεων. ἔτσι εἶχα μάθει γιὰ τὸν φωριαμό, τὸ αὐτόφωρο (ἤξερα τὴν λέξι τότε, ὄχι τὴν ἐτυμολογία της), τὸν φῶρα καὶ ὅλες αὐτὲς τὶς λέξεις μὲ τὶς ὁποῖες σήμερα καταπιάνεται ὁ Νικοκύρης. αὐτὸ τὸ μάθημα μοῦ εἶχε μείνει γιὰ τὰ καλά, ἔτσι εἶχα μάθει καὶ τὸν «διηνεκῆ».

 97. physicist said

  #94. — Όχι, δεν είναι ανάγκη ν’ αρχίσεις να μιλάς με δική σου πρωτοβουλία για την Κοριόλις, το κάνει η πραγματικότητα για σένα. Καταλαβαίνω μεν τη λογική σου με τον «αφυψηλού παρατηρητή» αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχει και άλλη οπτική γωνία, αυτή του παιδιού που τρέχει γύρω-γύρω από τη γραμμή του κέντρου! Αυτό το παιδί βλέπει τον συμπαίκτη του πάντοτε σε σταθερό σημείο όμως για να του δώσει πάσα δεν κλωτσάει τη μπάλα στην ευθεία γραμμή που τον συνδέει με τον συμπαίκτη του, όπως θα έκανε αν δεν στριφογύριζαν, αλλά λοξά! Κι όσο πιο γρήγορα τρέχουν, τόσο λοξότερα. Πώς την εξηγείς στο παιδί αυτή τη λοξότητα; Ο παίκτης τη βλέπει με τα μάτια του την εκτροπή της μπάλας από την ευθύγραμμη πορεία που θα ακολουθούσε αν δεν έτρεχε γύρω από τη γραμμή του κέντρου, έτσι δεν είναι; Δεν μπορείς να του πεις να αγνοήσει αυτήν την εμπειρία επειδή η σωστή οπτική γωνία είναι αυτή ενός πετούμενου ή μιας κρεμαστής κάμερας που παρακολουθεί το ματς από ψηλά. Μπορείς, βέβαια, κι εγώ λέω επιβάλλεται να το κάνεις, να συμβιβάσεις αυτές τις δύο όψεις: η απλή ευθεία του ενός γίνεται μια παράξενη καμπύλη για τον άλλον, η μορφή της οποίας μάλιστα εξαρτάται από την ταχύτητα της περιστροφής του, όπως οι όμορφες ελλειπτικές τροχιές των πλανητών γίνονται παράξενοι «επίκυκλοι» για κάποιον που τις παρατηρεί από τη σκοπιά ενός άλλου περιστρεφόμενου πλανήτη. Οι περιστροφές κάνουν μερικές φορές πράγματα που είναι απλά να φαίνονται παράξενα και πολύπλοκα — να κάτι που μπορούμε να μάθουμε από το καρουζέλ. Όμως, είναι απαραίτητο να μπορούμε να ερχόμαστε σε λογαριασμό με περιστρεφόμενα συστήματα αφού π.χ. η δυναμική του στερεού σώματος είναι πολύ απλούστερη όταν εκφραστεί στο ιδιοσύστημα του περιστρεφόμενου στερεού. Πρέπει να ασκούμε το μυαλό μας σε πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες: είναι το κλειδί για να καταλάβουμε πολλά πράγματα!

  Δεν έχω καμία αντίρρηση στις Αρχές της Φυσικής που συνοψίζουν και που εκφράζουν τους Νόμους της Κίνησης με όμορφο και λιτό τρόπο, κάθε άλλο. Είμαι όμως πολύ επιφυλακτικός απέναντι στην ιδέα να δώσουμε όνομα σε κάτι που μπορούμε να το καταλάβουμε, και πρέπει να προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε, με εργαλεία πιο καθημερινά και έννοιες πιο στοιχειώδεις. Η επίκληση του Πρώτου Νόμου μπορεί να γίνει κάτι σαν τη Διατήρηση της Ενέργειας: ένα όνομα κι ένα πράμα που το χρησιμοποιούμε σωστά αλλά ξεχνάμε τι κρύβεται από πίσω.

 98. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  90: Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!

  97: Αν τα είχε, μπράβο στο εγχειρίδιο!

 99. skol said

  98: >> Πώς την εξηγείς στο παιδί αυτή τη λοξότητα;

  Μα αυτό είναι μια άλλη άσκηση. Δεν λέει κανείς να μην το εξηγήσεις, αλλά το νόημα της αρχικής άσκησης είναι να μπορέσει ο μαθητής να παρακάμψει τις πολυπλοκότητες που είναι άσχετες με το ζητούμενο.

 100. skol said

  91: Κιντ, θα χαιρόμουν να ακούσω ολοκληρωμένη την δική σου εκδοχή της εκφώνησης.
  (Το αστείο με τον Ινδό δεν μπορώ να το παρακολουθήσω)

 101. physicist said

  #100. — Για να είμαστε ακριβείς, ο συνάδελφος από το Καίμπριτζ όρισε αυτός ο ίδιος στο μυαλό του ότι αυτό είναι το νόημα και γι’ αυτόν τον λόγο διατύπωσε μιαν ερώτηση με πολλαπλές επιλογές με ανάλογο τρόπο. Αυτό που συζητάμε (ή μάλλον αυτό από το οποίο ξεκινήσαμε να συζητάμε) είναι αν αυτή θα ήταν μια καλή ερώτηση (κρίσεως) σ’ ένα διαγώνισμα. Εγώ πιστεύω πως όχι, για τους λόγους που εξήγησα. Άλλωστε, κι ο ίδιος ο συνάδελφος δεν την έθεσε ως ερώτηση για να κρίνει τους φοιτητές αλλά ως ερώτηση για να κρίνει την αποτελεσματικότητα του διδακτικού συστήματος.

 102. skol said

  80: Εντάξει, έχουν μια διαβάθμιση τα προβλήματα. Αυτό με τους κυλιόμενους δίσκους στο κεκλιμένο επίπεδο, π.χ., πόσοι φοιτητές μπορούν να το λύσουν χωρίς πράξεις;

 103. LandS said

  @49 Για να κριθεί η κριτική ικανότητα, χρειάζεται οι διορθωτές να έχουν άνεση χρόνου, κατάρτιση και όσο το δυνατόν αμερόλπτη στάση απέναντι σε ιδέες πρωτότυπες.

  Physicist συμφωνώ απόλυτα και με αυτό και με τα υπόλοιπα του 49 και με όσα λες στο 55.

  Ειλικρινά είναι απο τα καλύτερα επιχειρήματα εναντίον του θεσμού των εισαγωγικών εξετάσεων.
  Ειδικά αυτό που λες για το Δάσκαλο που συζητάει με τους μαθητές του, με το τροπο που μας αφήνεις να καταλάβουμε, αν σε είχα κοντά θα σε αγκάλιαζα.

  Με το σύστημα που έχει ριζώσει εικοσαετίες τώρα, υπάρχει υποψήφιος που ρισκάρει πρωτοτυπία; Υπάρχει καθηγητής με ευχέρεια διαλόγου;

 104. 55, …μπορείς να έχεις πολλές «λάθος» απαντήσεις με έξυπνες σκέψεις, είναι κρίμα να χαντακώσεις τους μαθητές που τις έδωσαν!…

  Μια χρονιά πριν (ή μετά;) δώσω εισαγωγικές, είχε μπει ερώτημα «Με τι όργανο μετράει κανείς την μάζα και το βάρος ενός αντικειμένου στον Άρη;»
  Η αναμενόμενη απάντηση ήταν η κλασική «Με ζυγαριά (παλάντζα) την μάζα και δυναμόμετρο (ελατήριο) το βάρος».
  Ένας γνωστός μου είχε αναφέρει την απάντηση
  «Για να μην ταλαιπωρούμαι, δεδομένου ότι η μάζα είναι παντού η ίδια, την μετράω στην Γη, και δεν χρειάζεται να κουβαλάω όργανο στον Άρη»!
  Δυστυχώς δεν έμαθα τι βαθμό πήρε αυτή η απάντηση.

 105. sarant said

  105 Στη δική μας χρονιά μπήκε αυτό, άρα μία πριν από σένα.

 106. 96, …Να προσθέσω για το υπέρυθρο, ότι το λεξικό του Χημικού Τμήματος του ΕΚΠΑ αναφέρει
  π.χ. στο thermopile ότι «… χρησιμοποιείται ευρύτατα ως ανιχνευτής στα φασματόμετρα υπερύθρου»…

  «Τιμή σ’ εκείνους όπου…
  ώρισαν…Thermopiles.»

 107. physicist said

  #104. — Ευχαριστώ πολύ, Λαντς!

 108. Μιχάλη, στο 107

  στο ψητό, στο ψητό!

  http://www.oleonidas.gr/el

 109. 98,…Πώς την εξηγείς στο παιδί αυτή τη λοξότητα;…

  Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ανυπέρβλητα δύσκολο, χωρίς εξισώσεις:

  Η εφαπτομενική ταχύτητα στο καρουσέλ είναι μέγιστη στην περιφέρεια, μηδέν στο κέντρο, και ενδιάμεση ενδιάμεσα.
  Η εφαπτομενική ταχύτητα της μπάλας μένει η ίδια (ελλείψει τριβής).
  Πηγαίνοντας απ’ την περιφέρεια προς το κέντρο, η μπάλα (που παραμένει γρήγορη) ξεπερνάει το καρουσέλ.
  Όθεν Κοριόλις.

  Για μέτρο σύγκρισης, αυτό το καταλαβαίνουν ακόμα και οι Τεξανοί – ανεξαρτήτως ηλικίας – όταν κοιτάνε προς τα πού θα στρίψει ο επόμενος τυφώνας. 🙂

 110. LandS said

  @94 & 98

  Προτείνω το πρόβλημα αυτό να ονομαστεί «το χάρισμα του Δομάζου»

 111. Δεν ξέρω αν μεζεδάκι, αβλεψία ή τσογλανιά. Στον τίτλο «το 89% ζητά εκλογές» στο κείμενο, το «89% κρίνει πως μάλλον δεν χρειάζονται».

 112. Παύλος said

  75 Ποιος κρετίνος αποφάσισε ότι χρειαζόταν να δώσει εξετάσεις στη φυσική και τα μαθηματικά;

  Αυτός;
  http://www.music.uoa.gr/an8ropino-dynamiko/melh-dep/g-tomeas/xaralampos-x-spyridhs.html

 113. 49, …προτιμώ όχι «ερωτήσεις κρίσεως» αλλά προβλήματα με 5-6 βήματα το καθένα, από το πιο απλό στο πιο δύσκολο, τα οποία αφενός έχουν σαφή διάκριση σωστό/λάθος και αφετέρου επιτρέπουν να γίνει η διαβάθμιση: εκείνος που κατέχει, θα φτάσει μέχρι το τέλος, ο άλλος πιο λίγο, ο άλλος καθόλου.

  Από την εμπειρία μου, συμφωνώ μ’ αυτήν την πρακτική.

  Το μόνο μειονέκτημα που έχει (για τον φοιτητή) είναι πως αν ο φοιτητής πάει στραβά σε κάποιο από τα πρώτα βήματα, είναι δύσκολο να ξελασπώσει στα επόμενα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως κοιτάω αν ο φοιτητής σκέφτηκε λογικά στα μεταγανέστερα βήματα, έστω και με βάση τα λανθασμένα προηγούμενα. Συμβαίνει πολύ συχνά φοιτητές να παίρνουν και 90% του βαθμού αν συνέχισαν με σωστή σκέψη παρόλο που τους ξέφυγε κάτι στην αρχή.

  Καμμιά φορά, επίσης, ο φοιτητής που σκέφτεται σωστά, όταν ξεκινάει με λάθος και στα μεταγενέστερα βήματα βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά, γυρίζει πίσω και διορθώνει τα πρώτα (το βλέπω στις διαγραφές και αντικαταστάσεις των απαντήσεων).

  Φυσικά, υπάρχει και το μειονέκτημα ότι η διόρθωση γίνεται χρονοβόρα για τον διορθωτή, γιατί πρέπει να διαβάσει κάθε γραπτό με μεγάλη λεπτομέρεια. Αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο.

 114. sarant said

  112 Το διόρθωσαν, θαρρώ

 115. LandS said

  Αυτά τα Ρωμέικα
  https://www.cam.ac.uk/research/news/against-all-odds-archaic-greek-in-a-modern-world
  Είναι άλλα από αυτά που λέμε Ποντιακά;

 116. Avonidas said

  #113. Κατά τη γνώμη σου, τα μαθηματικά που χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με τη μουσική είναι διαφορικός λογισμός, γραμμική άλγεβρα και αναλυτική γεωμετρία;

  Και άντε, ας πούμε πως βάζουμε όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους περί τα μουσικά να τα μελετήσουν όλα αυτά, επικαλούμενοι κάποια σφαιρική μόρφωση (τρομάρα μας). Είναι δηλαδή ανάγκη και να διαγωνιστούν πάνω στην ύλη αυτή;

  Πολύ ευχαρίστως να πάρουν, πριν ή μετά τις Πανελλήνιες, 10 ή 100 μαθήματα επιλογής στα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, την ιστορία των μανιταριών ή ό,τι άλλο θέλουν, αλλά για να κρίνουμε την ικανότητά τους να σπουδάσουν μουσική, χρειάζεται να εξετάσουμε μόνο τις προϋποθέσεις των εισαγωγικών μαθημάτων της σχολής τους.

  (Αντιθέτως, εκείνα τα μακρινά χρόνια που έδινα με δέσμες, όσοι προορίζονταν για οικονομικά (4η δέσμη) είχαν να μελετήσουν πολύ απλούστερα μαθηματικά. Κι αυτό μάλλον εξηγεί πολλά…)

 117. Παύλος said

  @117 Όχι βέβαια!. Απλώς έδωσα ένα παράδειγμα που συζητήθηκε εδώ πρόσφατα.

 118. Avonidas said

  #118. Μα, εγώ δεν έχω πρόβλημα ένας ειδικός στη μουσική να έχει οσοδήποτε πλατιά μόρφωση, και 2 και 3 και 15 πτυχία και διδακτορικά! Ο συγκεκριμένος είχε κάποια σχέση με τη διαμόρφωση της ύλης των Πανελληνίων; Αν όχι, δε βλέπω τη σύνδεση.

 119. Ηλεφούφουτος said

  116 Προφανώς όχι. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν έπαθαν όσα έπαθαν τα Ποντιακά των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα αλλά εξελίχθηκαν διαφορετικά και σε περιβάλλον αλλόγλωσσο.
  Τα περί αρχαίας σκουριάς υποψιάζομαι ότι είναι συνήθης μεταξωτή κορδέλα. Δε μας λέει κάτι ενδεικτικό του τι καινούργιο ανακάλυψε στα Ποντιακά εκεινα σε σχέση με όσα ήδη ξέρουμε για τα Ποντιακά.
  Θα ήταν διαφωτιστικό αν έδινε καποιο παράδειγμα απαρεμφάτου, αφού αυτό επικαλείται, αλλά και πάλι θα πρέπει να ξέρουμε πόσο το παράδειγμα ανήκει σε κανονική δομή και δεν είναι μεμονωμένο απολίθωμα.

 120. Μαρία said

  116, 120
  Αναλυτικά εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/21/ofitika/

 121. Παύλος said

  @119 Αναφέρθηκα στην παρένθεση του 75 και ίδωσα ένα παράδειγμα ανθρώπου που θα μπορούσε να κάνει αυτό που ρώτησες. Φυσικά δεν μπορώ να ξέρω ποιος αποφάσισε ότι χρειαζόταν να δώσει εξετάσεις στη φυσική και τα μαθηματικά όταν πήγαινες φροντιστήριο.

 122. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O Ινδός λέει «πότε ΘΑ είναι ευθεία η τροχιά;» Άμα έχουμε inertial frame of reference. Ποιο από τα «κάτωθι» είναι τέτοιο; Η Γη .Τελειώσαμε. Αμ δε! Ας μάς πει ΠΟΥ πρέπει να κάτσουμε για να ΔΟΥΜΕ (με τα ματάκια μας!) την μπάλα να εκτελεί ευθύγραμμη πορεία…

 123. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Οκ. Μea Culpa! Kατάλαβα λάθος το ζητούμενο. Ανακαλώ το 123. Προφανώς από ψηλά η πορεία θα φαίνεται στα μάτια μας ευθύγραμμη.

 124. sarant said

  121 Νάναι καλά η Μαρία που προλαβαίνει!

 125. Μαρία said

  119
  Στα τμήματα μουσικών σπουδών μπορεί να μπει κανείς απο όλες τις κατευθύνσεις. Βέβαια, αν ο δικός σου επέλεγε τη θεωρητική, θα έλεγες και δικαιολογημένα τα ίδια για τα αρχαία-λατινικά.

  125
  Μα το λινκ στο 116 είναι μπαγιάτικο 🙂

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  75 – Πρίν πέντε χρόνια όταν έδινε πανελλήνιες η μεγάλη μου κόρη, μία συμμαθήτρια και φίλη της στο καλλιτεχνικό του Γέρακα, ήταν απο την 1η γυμνασίου αριστούχος, όλοι περίμεναν απο αυτή να αριστεύσει στις εξετάσεις. Οι γονείς της που είναι γιατροί την πίεζαν να περάσει ιατρική, και ήταν ανένδοτοι όταν τους αποκάλυψε πως ήθελε να περάσει στο θέατρο, ακόμα και οι καθηγητές της που στο συγκεκριμένο σχολείο είναι
  πιο ανοιχτοί, την προέτρεπαν να δώσει πανελλήνιες, γιατί ήταν σίγουροι ότι θα ήταν μέσα στην πρώτη πεντάδα. Τελικά έδωσε πανελλήνιες, αλλά παρέδιδε λευκή κόλλα, και την επόμενη χρονιά, μετά τα εγκεφαλικά των γονιών της, πέρασε στο κρατικό βορείου Ελλάδος, κι επειδή την γνωρίζω προσωπικά, λέω πως είναι ΘΕΑ. Άρα το βασικό θέμα, είναι για ποιό λόγο σπουδάζουν τα παιδιά, κι όχι αν οι εξετάσεις είναι σωστές ή λάθος, που κατά την άποψή μου, για το σκοπό που γίνονται, είναι σωστές.

  113 – Αν αποφάσισε αυτός, όντως είναι κρετίνος, τόσα πτυχία, και δεν έχει συνθέσει ούτε ένα μουσικό κομμάτι, ευτυχώς που δεν υπήρχαν αυτές οι εξετάσεις την εποχή του Σούμπερτ, του Μπετόβεν, του Μότσαρτ κλπ, θα είχαν απορριφθεί απο τους τότε κρετίνους μουσικολόγους.
  «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟ­ΤΙΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑ­ΤΙΑΝΩΝ ΤΡΑ­ΓΟΥ­ΔΙΩΝ »
  Ξέρει κανείς τον μαθηματικό που έγραψε το ΜΑΝΤΗΛΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ;

 127. Λ said

  Κάτι άσχετο, η ρωσική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι βρήκαν βυζαντινό ναυάγιο στα ανοικτά της Συμφερούπολης. Έδειξαν και εικόνες. Τα αγγεία που είδα μοιάζουν με τα αρχαία ροδίτικα θα λέγα. Πιστεύεται ότι το πλοίο ήταν από την Πόλη.

 128. # 127, β

  Τι λες ρε Λάμπρο… Ξέρεις ποιός είναι αυτός ρε ;!! Ξέρεις πως έχει δυο κόρες η μια πι-έιτσ- ντι, η άλλη όχι ακόμα, σκέτη (ε)π(ι)τυχιούχα ;
  Μελέτησες τα επιστητά των περιοχών «που παριστάνονται με τα χρωματισμένα ορθογώνια παραλληλεπίπεδα του παρακάτω διαγράμματος βαθμίδων» ή γράφεις αδιάβαστος ; Τι να ξέρεις από μουσική εσύ αν δεν είσαι (τουλάχιστον) φυσικός ;
  Είσαι τίποτε από αυτά τα ολίγα : μέλος του Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών (B.P.U), μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών, Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ;
  Εχεις γράψει εσύ ««ΠΕΡΙ ΧΡΟΩΝ (ειδικών διαιρέ­σεων του γένους) ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΝΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΩΣΙ ΤΩ ΑΛΓΟ­ΡΙΘΜΩ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΙΡΡΑ­ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚ ΜΑΔΥΤΩΝ»;
  Πως τολμάς και αμφισβητείς την αυθεντία του ;

 129. Παύλος said

  Ο τίτλος «Φωρατής επ’ αυτοφώρω» στα αγγλικά σύμφωνα με τη μετάφραση του google είναι Detector in the act ενώ η μετάφραση του bing λέει Fwratis caught red-handed. Ζήτω το google λοιπόν!

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  129 – Κοίτα Gee, πέρα απο το καλαμπούρι που κάνεις, δεν τον αμφισβητώ τον άνθρωπο για τις όποιες γνώσεις του, δεν τον ξέρω κάν άλλωστε. Αμφισβητώ τον οποιοδήποτε αποφασίζει με τέτοια κριτήρια, για θέματα που άπτονται την έκφραση των συναισθημάτων, πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με εφήβους. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, με τον κύριο Σπυρίδη, ο Παύλος στο 122 βάζει τα πράγματα στην σωστή τους θέση, αλλά όταν έγραφα το σχόλιο (κάνα μισάωρο γιατί το παράταγα) δεν το είχα διαβάσει.
  Γενικά πάντως, απο μικρός είχα θέμα με τους ειδήμονες κριτικούς της μουσικής, αλλά και του θεάτρου, της ζωγραφικής, και της λογοτεχνίας. Ίσως η πιο ηλίθια φράση που έχω ακούσει στην ζωή μου είναι, «τι θέλει να πεί ο ποιητής» λές και ξέρει ο ποιητής, όσο και να το αναλύσεις ενα συναίσθημα άλλου ανθρώπου, ποτέ δεν θα το καταλάβεις πραγματικά, πρώτον γιατί είναι βιωματικό, και δεύτερον υποκειμενικό.

 131. # 131

  Κοίτα Λάμπρο, το να γράφεις στο βιογραφικό σου τους τίτλους σπουδών των παιδιών σου σημαίνει πως τα θεωρείς μικρόψυχα συνέχεια του εαυτού σου και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται με τέτοιο σκεπτικό να έχεις οποιαδήποτε σχέση με εκπαίδευση, ακόμα και με το πτώμα της που έχουμε στην Ελλάδα.

 132. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Χαράλαμπος Σπυρίδης
  Από την διαχρονική μελέτη της σχέσεως (φωνήεντα):(σύμφωνα) στην Ελληνική Γλώσσα, στη διαχρονική εκτίμηση της μεταβολής της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του ελλαδικού χώρου .

 133. leonicos said

  Καταπληκτικό άρθρο

  Καταπληκτικοί σχολιαστές

  Καταπληκτικός Σμερδαλαίος στο @90

 134. Γς said

  Καταπληκτικός κι ο Τζι στο Σχ. 132.

  Συμφωνεις Λεώ;

 135. sarant said

  134 Είμαστε όλοι μια καταπληκτική ατμόσφαιρα 🙂

 136. leonicos said

  @135 Γς, συμφωνώ, αλλά μ’ επιφύλαξη
  @136 ΣΣ Όντως καταπληκτική παρέα σήμερα, και πολύ εποικοδομητική.

  Ο άνθρωπος που έβαλε τη συγκεκριμένη μικρόψυχη και γελοία ερώτηση πρέπει να βρεθεί και ν’ ανακοινωθεί το όνομά του. Είναι αμόρφωτος επιπλέον διότι αμφιβάλλω αν σωστά αναφέρεται ως φωρατής ο ανιχνευτής υπεριωδών, και πιθανότατα η πατάτα ξεκινάει από το βιβλίο. Τέτοια θέματα βάζω κι εγώ: Πού έχει κόμμα πριν από το ‘και’ στην σελίδα 234;

  Έχω μερικές επιφυλάξεις για μερικές γενικεύσεις. Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι καθηγητάδες έχουν τις εμμονές τους. Όταν σου λέει, γεωλόγος σε διάλεξη περί των γεωγραφικών γνώσεων των αρχαίων ελλήνων, ότι ο Ηρακλής υπηρέτησε ως διοικητής της Ιβηρικής και της Γαλατίας υπό τον Ευρυσθέα, ότι οι έλληνες βρήκαν π[ρώτοι την Αμερική και ότι εγκαταστάθηκαν στον Κόλπο Σεντ Λώρενς που είναι στο ίδιο γεωγραφικό ύψος με την Κασπία, και ανακάλυψαν την Ερίνην (Ισλανδία ή Ιρλανδία) κόβεις τις φλέβες σου και απέρχεσαι για να μη μιλήσεις και χαλάσεις την εκδήλωση. Ο ίδιος έχει ανακαλύψει τα ίχνη όλων των κατακλυσμών, του Ωγύγου, του δεν ξέρω ποιου και του Νώε.

  Εντούτοις, δεν ξέρω αν θα απορρίπτονταν ο Σούμπερτ από τις μουσικές σπουδές επειδή δεν ήξερε φυσική τόση όση απαιτεί ο Σπυρίδης, αλλά και ο Ιπποκράτης θα απορρίπτονταν επίσης αν ήξερε τόση Ανατομία όση απαιτεί ο σημερινός καθηγητής. Είναι βέβαια τραβηγμένο να εξετάζεσαι στη Φυσική για να κάνεις Μουσική, ο Τσιτσάνης δεν θα μάθαινε ποτέ μπουζούκι, αλλά η πρόταση του να παίρνουν κάποια μαθήματα φυσικής, για να καταλαβαίνουν τι γίνεται, όπως π.χ. ότι κανένα διάστημα δεν είναι πραγματικά σύμφωνο ή ότι η οκτάβα δεν κόβεται ούτε στα δυο ούτε στα δεκαοκτώ, χρειάζεται. Τουλάχιστο κάποιοι θα θέλουν να εμβαθύνουν. Γυσικά, για να βγάλεις μια χοληδόχο δεν χρειάζεται καν να είσαι γιατρός· αρκεί να μάθεις να κάνεις αυτό. Ο Μάο είχε στρατιές τέτοιων ‘χειρουργών’ που πήγαιναν από χωριό σε χωριό και έκαναν χολοκυστεκτομές και θυρεοειδεκτομές με εξαιρετική επιτυχία. Αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε σήμερα. Το πρόβλημα είναι ότι ο καθένας πιάνει ένα πόστο και κατόπιν αρχίζει τις παλαβομάρες του, κι εφόσον είναι διορισμένος, κανε΄ςι δεν του μιλάει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα καλαματιανά δεν διέπονται από μαθηματικούς κανόνες, άσχετα με το ότι δεν τους ξέρουν αυτοί που διαισθητικά τους ακολουθούν. Και το περιστέρι δεν ξέρει φυσική αλλά πετάει.

  Δυστυχώς από μερικούς ανθρώπους λείπει το μέτρο. Μερικ’ές φορές περιλαμβάνομαι σ’ αυτούς.

 137. Γς said

  132:

  >να γράφεις στο βιογραφικό σου τους τίτλους σπουδών των παιδιών σου

  Και το χειρότερο τίτλους σπουδών κτηθέντας κατόπιν αφόρητων πιέσεων του πατρός.
  Για πόσα παιδιά το πτυχίο είναι απλώς το απολυτήριο από την υποχρεωτική τους θητεία ικανοποίησης αυτού του βίτσιου των γονιών τους.

 138. voulagx said

  Αυτος ο λεων του σχ.51 του Σκυλου φαινεται να ξερει την τριβη ολισθήσεως, τι λες Νιουκιντ, και λοιποι φυσικοι, περναει στο πολυτεχνειο;

 139. Δεν είναι τετριμμένο θέμα η τριβή!

 140. Γς said

  129:

  Στα επιστητά των περιοχών, που παριστάνονται με τα χρωματισμένα ορθογώνια παραλληλόγραμμα του διαγράμματος συμπεριλαμβάνονται τα άμουσα σεισμικά κύματα και οι δονήσεις και απουσιάζουν παντελώς οι εκ του φυσικού αερίου παραγόμενοι μουσικοί ήχοι.

  [Μαθηματική Ανάλυση του Πέρδεσθαι]

 141. Γς said

  141:

 142. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  139>>Αυτος ο λεων του σχ.51 του Σκυλου φαινεται να ξερει την τριβη ολισθήσεως
  🙂 Ο κ@λος του το ξέρει! με το συμπάθειο
  Φωρατζής,ο φωρατής αυτός,άγριος.Ξεδιαλέγει δηλαδή από το αόρατο μάτσο,το κουβάρι(όπως το πεις) των ραδιοκυμάτων; Φορατζής αχτίνων.Ο πιάστης στη σίκαλη,ποιητική αδαεία.
  Ο προπάππος Σαραντάκος,μέγας ραδιοτεχνίτης,να βάλει το χέρι του

 143. Avonidas said

  #133. Τώρα, να πω ότι ο επιβλέπων της διατριβής μου μετράει εντροπίες λέξεων της ελληνικής γλώσσης on the side, και γιατί να μην τις μετράει άλλωστε, αφού του τα σκάνε;

  Πενία τέχνας κατεργάζεται… Και τον Ιάσονα Jason θα κάνεις, και εικονίτσες-εικονίτσες με λογάκια θα κάνεις, είναι κι αυτές οι σηπίες 😉

  (Αλλά σοβαρά, μην το βλέπετε που μοιάζει κάπως ανυπόληπτο το θέμα, όλοι εντροπίες και νόμους δύναμης ψάχνουν πλέον, δεν είδες ο Mandelbrot, στα φράκταλ παιδιά, εκεί είναι ο χρυσός… :-P)

 144. Avonidas said

  #144. ξεχασα το σχετικο μύδι

 145. Λ said

  Τα σχόλια τα διάβασα μέχρι το 98 αλλά εν τω μεταξύ θυμήθηκα ότι στα ρωσικά ο κλέφτης είναι вор και το κλέβω είναι воровать οπότε ο Σμερδαλέος έχει δίκαιο μάλλον για την κοινή ΙΈ ρίζα.
  Το φωριαμό εμείς τον γράφουμε με όμικρον. Να ρωτήσω αν η λέξη νεκραναστήθηκε κατά την παλιγγενεσία ή αν ζει ανά τους αιώνες; Όταν την πρωτάκουσα δυσανασχέτησα θυμάμαι αλλά μετά αν έτρεξα στην πηγή και τη δέχτηκα. Τους φοριαμούς του Ομήρου τους φαντάζομαι σαν τις κασέλλες (μπαούλα) που βάζανε τα προικιά τους τα κορίτσια και καθόλου σαν τους άχαρους μεταλλικούς φοριαμούς του στρατού. Άραγε πόσα και τι έγγραφα φυλάγανε στους φοριαμούς κατά την εκστρατεία της Τροίας; Και πως τους κλειδώνανε;

 146. # 138

  Ναι ρε Γς…

  και ενοχλούμαι όταν βλέπω ανθρώπους να ευαισθητοποιούνται από τα προβλήματα των ομοφυλόφιλων, των Εβραίων, των φυλακισμένων, των μεταναστών κ.λ.π. αλλά να αδιαφορούν για την καταπίεση των παιδιών τους ή των άλλων παιδιών. Ισως δεν καταλαβαίνουν από προτεραιότητες, ίσως δεν έχουν σκεφθεί πως με σωστή ανατροφή ΟΛΩΝ των παιδιών δεν θα υπήρχαν προβλήματα και καταπίεση σ’ όλες τις ομάδες ανθρώπων.

  – Τσακισέ τον να γίνει άνθρωπος των γραμμάτων, θέλω να προσέξεις πολύ το παιδί μου, μου λέγανε τον καιρό που δίδασκα.
  – Εχω 26 παιδιά στη τάξη, θα έχει το 1/26 της προσοχής μου, τους απαντούσα.

  Δυο φορές μου κάνανε αναφορά γι αυτή μου την απάντηση γονείς-πολιτευτές, ίσως ήταν σύμπτωση.
  Μέχρι που το γύρισα στα νυχτερινά κι ησύχασα από γονείς και κηδεμόνες.

 147. sarant said

  147 Ωραία στιχομυθία!

  146 Ναι, κι εγώ στον στρατό τον πρόλαβα με ο, φοριαμό

 148. spiral architect said

  27-05-2015 – EφΣυν – Αποκαρδιωτικά θέματα
  (κέντρο, κάτω, για τα μαθηματικά κατεύθυνσης)

 149. spiral architect said

  Το μέλλον των αποφοίτων:
  Ποια είναι τα πλέον «δυσεύρετα» επαγγέλματα στην ελληνική αγορά εργασίας

  και η δικαιολογημένη διόρθωση ενός γραφήματος που εμπεριέχεται στον παραπάνω λίκνο:

  Διότι όταν σε πληρώνουν με ένα κομμάτι ψωμί, (και αν …) αποκαλείσαι δυσεύρετος. 👿

 150. spiral architect said

  Η κόρη μου μόλις έκλεισε την πόρτα πίσω της.
  Πάει στο εξεταστικό κέντρο.
  Θα γράψει Ανάπτυξη Εφαρμογών.
  Μ’ έχει πιάσει νευρικό γέλιο.
  Έχυσα τον καφέ … 😛

 151. spiral architect said

  Αλλά ….

  🙂

 152. Γς said

  151:

  >Έχυσα τον καφέ … 😛

  Λεφτά θα πάρεις

 153. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  150. Mηχανικοί (στο Ντουμπάι) ;
  Πλάκα κάνεις; Ποιο Ντουμπάι; Χονκ-κονγκ ή Ναϊτζήρια ή (για πολύ καλά) Αζερμπαϊτζάν, για τα παλικάρια/κομάντα ,και Αουστράλια για τους πολύ τυχερούς και λίγους…

 154. spiral architect said

  @154: Το ορέο είναι ότι, βάζει «10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης», αλλά δεν ξέρουμε ποιες είναι οι θέσεις που καλύπτονται εύκολα.
  Οικονομική δημοσιογραφία gtpk. 😛

 155. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  151. Βάστα Σπάιρι! και καλή επιτυχία στην κόρη!
  Αν επιτρέπεται τι είναι η «ανάπτυξη εφαρμογών»; Κομπιούτερς; Προγραμματισμός και έτσι;

 156. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  155. Ναι,ναι! 😆 Θέσει που καλύπτονται εύκολα…χμμ…μού έρχονται κάποιες.
  Χηρεύσασα θέση μητροπολίτη.
  Διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου
  Πρόεδρος της λαϊκής δημοκρατίας της Β. Κορέας
  Μητσοτάκης στη θέση του Μητσοτάκη…

 157. spiral architect said

  @156: Αλγόριθμοι, εικονικά προγράμματα (δηλαδή χωρίς εφαρμογή σε κάποια γνωστή γλώσσα προγραμματισμού) και αποσφαλμάτωσή τους:
  Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Γ Γενικού Λυκείου – Τεχνολογικής Kατεύθυνσης: Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών): Ηλεκτρονικό Βιβλίο
  Από τα πιο ενδιαφέροντα σύγχρονα σχολικά μαθήματα. 🙂

 158. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  158 Α, οκ. Νά ένα μάθημα που θα θριάμβευα αν έγραφα! 😆
  Eνδιαφέρον φαίνεται. Βλέπω κι ένα υποψήφιο άρθρο για Νικοκύρη:
  2.4.4 Εμφωλευμένες Διαδικασίες
  (δεν έχω ιδέα. Μπορεί να είναι στάνταρ ορολογία το «εμφωλευμένες», αλλά ακούγεται αστείο και δύσκολο 🙂 Φωλιασμένες,πα να πει; Κρυφές; Υφέρπουσες; Τίποτε απο τα προηγούμενα; 🙂 )

 159. sarant said

  151 Καλή επιτυχία, Σπάιραλ!

  159 Nested, έτσι τις λένε (ή εμφωλιασμένες) από παλιά.

 160. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  160. A, τα nested loops είναι; Και γιατί δεν το γράφουν ρωμαίικα να καταλάβουμε και μείς οι παππούδες; 😆

 161. spiral architect said

  @159: Στο βιβλίο δεν χρησιμοποιούνται οι κλασσικοί κομπιουτερίστικοι – lingua franca ορισμοί (π.χ. αντί του debugging χρησιμοποιείται το αποσφαλμάτωση) και οι μεταφράσεις είναι κομματάκι δυσνόητες. Είναι όμως βιβλίο που αναπτύσσει -μεταξύ άλλων- και τη λογική σκέψη.
  @160: Στα παιδιά μας οι ευχές. 🙂 Εμείς τα περάσαμε κι εγώ ακόμα διαβάζω και μαθαίνω. 🙄

 162. Πέπε said

  @116: Ποντιακά είναι. Αυτοί οι μουσουλμανικοί εληνόφωνοι πληθυσμοί πρώτον, έχουν μείνει ανέγγιχτοι από οποιαδήποτε επίδραση της ΚΝΕ (ή άλλων μορφών νέας ελληνικής), αντίθετα από τους Ποντίους που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την Καταστροφή, και δεύτερον, λόγω θρησκείας, ίσως και πριν την Καταστροφή να ήταν πιο απομονωμένοι και επομένως, και πάλι, πιο ανεπηρέαστοι. Επιπλέον, στους Ποντίους της Ελλάδας υπάρχει η τάση προς μια παμποντιακή κοινή κουλτούρα (άρα ίσως και γλώσσα), που επηρεάζεται κυρίως από την κληρονομιά των Τραπεζουντίων και που, για να μπορέσει να στηρίξει το ιδεώδες της ποντιακότητας, δίνει έμφαση κυρίως σε ό,τι είναι διαφορετικό από των υπόλοιπων Ελλήνων. Όλο αυτό δεν έχει αγγίξει τους Μουσουλμάνους παραμένοντες. Άρα, με δυο λόγια, είναι μια πιο καθαρή ποντιακή διάλεκτος.

  Από τις λίγες ατάκες που λένε οι κυρίες στο βίντεο δεν έπιασα ούτε μία συλλαβή. Από μια διαγώνια ανάγνωση του άρθρου βλέπω ότι διατηρούν, λ.χ., το απαρέμφατο που σε κάθε άλλη μορφή νέας Ελληνικής έχει αντικατασταθεί από δευτερεύουσα πρόταση.

  Βέβαια, υπάρχει πάντα μία τάση να υπερτονίζουμε κάθε αρχαίο επιβίωμα που εμφανίζεται μόνο σε μια συγκεκριμένη γλωσσική μορφή κι έχει χαθεί από την ΚΝΕ και τις άλλες ν.ελλ. διαλέκτους – ιδιώματα, σε αντίθεση με τα αρχαία στοιχεία που διατηρούνται κανονικά στην καθημερινότητα του κάθε Έλληνα και δεν εντυπωσιάζουν.

  Πιάνομαι από το παράδειγμα του απαρεμφάτου:

  Σε κάποιο καρπάθικο δημοτικό τραγούδι, καταγραμμένο πριν κάναν αιώνα νομίζω, ο ήρωας κάνει μια μακρά μοναχική πορεία κι επειδή δεν έχει με ποιον να κάνει παρέα μιλάει με το άλογό του. Υπάρχει λοιπόν το ημιστίχιο δεν είχα με το τι μιλεί (=δεν είχα με τι/ποιον να μιλήσω). Έχουν γραφτεί αρκετά γι’ αυτή την εντελώς μεμονωμένη περίπτωση επιβίωσης απαρεμφάτου, που είναι το αρχαίο [ὁ]μιλεῖν (πράγματι, οι Καρπάθιοι κόβουν τα τελικά -ν, οπότε δεν αμφιβάλλω ότι όντως αυτό θα είναι). Κανείς όμως δεν το κάνει θέμα όταν οι Καρπάθιοι, οι Πόντιοι, οι παραμένοντες ποντιόφωνοι της Τουρκίας ή ο μανάβης της γωνίας λέει «ο κόσμος, του κόσμου, τον κόσμο, κόσμε» ακριβώς σαν τον Όμηρο. Φυσικά, οι Καρπάθιοι μιλούν χωρίς απαρέμφατα, και αν τους πεις «θέλω φαγείν» ή «θέλω φυγείν» το πιθανότερο είναι να σου απαντήσουν «Welcome to Greece, you want rooms?». Κάποτε μιλούσαν κι εκείνοι με απαρέμφατα, ίσως μέχρι πιο πρόσφατα απ’ ό,τι οι υπόλοιποι, και με κάποια διαδικασία βρέθηκε να έχει διατηρηθεί ένα τέτοιο απολίθωμα, εκτός συστήματος, σ’ ένα τραγούδι. (Σε σχετική δημοσίευση είχα διαβάσει και πώς το λένε σήμερα το τραγούδι, αλλά δυστυχώς δεν το θυμάμαι – πάντως όχι έτσι.)

  Δεν αμφιβάλλω ότι εκείνοι οι Πόντιοι θα έχουν πιθανώς το απαρέμφατο ως ζωντανό στοιχείο της γλώσσας τους. Αν ήμουν στη θέση της ερευνήτριας, ασφαλώς και θα συμμεριζόμουν τον ενθουσιασμό της για μια τέτοια διαπίστωση. Δεν αμφισβητώ επίσης ότι είναι συναρπαστικό να ακούς ζωντανά την εμιλιά των Ποντίων του Πόντου όπως ήταν πριν τις ριζικές αλλαγές του ανθρωπολογικού χάρτη της πρ. Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά το απαρέμφατο δεν κάνει εκείνους τους ανθρώπους πιο αρχαίους από κανέναν.

  Τέλος, θεωρώ πολύ πιθανό όλα αυτά να τα έχουν ήδη σκεφτεί οι αρμόδιοι ερευνητές, και απλώς να προβάλλουν το απαρέμφατο ή την όποιοα άλλη κιουριοζιτέ απλώς για να ελκύσουν το ενδιαφέρον του μέσου ουδέτερου αναγνώστη.

 163. Πέπε said

  Γς, είναι πλέον σαφές ότι το «κλείσιμο των πλαγίων» έχει χαλάσει.

 164. spiral architect said

  Και στα bold το κάνει. Αλλού βάζεις το κλείσιμο κι αλλού το κλείνει. Η πλατφόρμα της WordPress θέλει αποσφαλμάτωση. 😉

 165. Γς said

  164:

  >είναι πλέον σαφές

  Για να το δούμε σε πλάγια είναι πλέον σαφές, το πήρε;

 166. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  162. Λάθος μεγάλο! Θα έπρεπε μέσα σε παρένθεση (για να μη γιομίσουν οι σελίδες του βιβλίου με αστερίσκους απ’κάτ) να έχουν και τη λινγκουαφραγκική ορολογία. έτσι κι αλλιώς τα χαϊβάνια, στις εσχατιές της Γης όπου θα χρειαστεί να πάνε για να εφαρμόσουν αυτές τις γνώσεις τους…, τα εγγλέζικα πρέπει να κατέχουν. Όχι τα εμφωλευμένα. Let’s get real! ρε «σύστημα»! 😉

 167. Γς said

  Κι ανοίγουν και κλείνουν.

  [και κάτι μου θυμίζει]

 168. Γς said

  168 -> 166

 169. spiral architect said

  @167: Εγώ ειδικά από τότε που το γύρισα στο Linux, έχω ορίσει σαν γλώσσα συστήματος τα ελληνικά, αλλά σαν γλώσσα παραθύρων τα αγγλικά (US). Έτσι τα προγράμματα ανοίγουν και φαίνονται στη γλώσσα που «χτίστηκαν», γιατί οι μεταφράσεις εντολών στα ελληνικά είναι ψιλοαποτυχημένες.
  (από τα Win7 και εντεύθεν το παραπάνω ισχύει και στα παραθύρια και το συστήνω) 😉

 170. physicist said

  #170. — Εγώ τα έχω γυρίσει όλα σε γλώσσα μηχανής, δηλ. Αρχαία Ελληνικά, και οξυγονώνεται κι ο εγκέφαλος.

 171. spiral architect said

  @171: 😆

 172. Γς said

  167:

  Στη ζωή μου έπεσα πάνω σε τρεις επαναστάσεις:
  Της ηλεκτρονικής, από την εποχή της λυχνίας.
  Της πληροφορικής, από την εποχή των λογικών κυκλωμάτων και
  Της Βιολογίας, από την εποχή του βάτραχου με το ψαλίδι και τα κύτταρα απ το κρεμμύδι.

  Στην αρχή πέσανε με τα μούτρα στο ευγενές σπορ της απόδοσης στα ελληνικά των όρων.
  Μετά τους παράτησαν μόνους, μέχρι που κατάλαβαν πόσο μάταιο ήταν το εγχείρημα.
  Και ευτυχώς.

  Θα έπρεπε σήμερα να είχες ειδικό διδακτορικό μόνο για να βρεις την αντιστοιχία των όρων από τα ελληνικά στα αγγλικά και τούμπαλιν [πιο δύσκολο]

 173. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φύζι μπόη! Εσύ ανήκεις στις 10 κατηγορίες ανθρώπων που καταλαβαίνουν αρχαία! (binary) 🙂

 174. physicist said

  #174. — 😉

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Aυτό με τα παιδιά του είπα να το προσπεράσω Gee, γιατί στο θέμα «μεγάλωμα των παιδιών» έχω ιδιαίτερη αδυναμία, και δεν ήθελα να τον κρίνω απο αυτό. Και μόνο που το διάβασα τα λυπήθηκα τα καημένα, έχω εκατοντάδες παρόμοια παραδείγματα απο το 1982 που γνωρίστηκα με την Παπέν. Όπως γνωρίζεις, έχω ανοχή για όλους και για όλα, για το μόνο που δεν έχω καμία ανοχή, είναι ο φασισμός, και ο πιο ακραίος φασισμός, είναι ο οικογενειακός, και δη ο γονεϊκός. Κανένας δεν γιεννιέται Χίτλερ ή Κασιδιάρης, γίνεται στο (η από το) οικογενειακό περιβάλλον. Αυτή μου η (τεκμηριωμένη για μένα) άποψη, μαζί με το «δεν πρέπει να έχουμε προσδοκίες απο τα παιδιά μας» (πολύ κομψά διατυπωμένο εδώ, αλλιώς το λέω) με έχει φέρει σε σύγκρουση σχεδόν με όλους τους γονείς που γνωρίζω, και είναι πάρα πολλοί. Με τα μικρά παιδιά και τους εφήβους όμως, έχω υπέροχη σχέση, όταν γίνονται γονείς βέβαια, περνάνε απέναντι, παραδέχονται ότι το ξύλο βγήκε απο τον παράδεισο, κι ας είναι κόλαση.
  «και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται με τέτοιο σκεπτικό να έχεις οποιαδήποτε σχέση με εκπαίδευση» Με την παιδεία δεν μπορείς να έχεις οποιαδήποτε σχέση, με την εκπαίδευση, για τον λόγο που υφίσταται, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, άλλωστε ο καλός δάσκαλος είναι σαν την Καρέτα Καρέτα, σπάνιο είδος προς εξαφάνιση, ΤΥΧΑΙΟ;

  133 – Πω πω, άντε να κάνεις το λάθος και να πάς να τον ακούσεις. Μου ήρθε στο μυαλό, αυτό που μου είπε η μικρή μου κόρη η Δανάη, πρίν κάνα μήνα στον «ναό του Απολλωνα» (με τους ελληνοβαρεμένους) «ρε μπαμπά, πως τους αφήνουν ελεύθερους αυτούς;»

  137-«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα καλαματιανά δεν διέπονται από μαθηματικούς κανόνες, άσχετα με το ότι δεν τους ξέρουν αυτοί που διαισθητικά τους ακολουθούν. Και το περιστέρι δεν ξέρει φυσική αλλά πετάεi.»

  Υπάρχει κάτι στο σύμπαν Λεώνικε, που δεν διέπεται απο μαθηματικούς κανόνες; Απο τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που ασχολούνται με την μουσική, ζήτημα είναι αν θα βρείς καμιά χιλιάδα που να τους γνωρίζουν, και μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, που να έχουν γράψει κάποιο γνωστό μουσικό κομμάτι. Δεν είναι κακή αυτή η γνώση, αλλά δεν είναι απαραίτητη για να γίνεις μουσικός, και είναι εντελώς ηλίθιο να είναι βασικό κριτήριο για τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική.

  145 – ΌΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!

 176. skol said

  110: >> Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ανυπέρβλητα δύσκολο

  Μιχάλη, το να θεωρείται δύσκολη η εξήγηση της καμπυλότητας της τροχιάς λόγω φαινομένου Κοριόλις δείχνει κτγμ ότι κάτι δεν πάει καλά στην εκπαίδευση. Να ένα απλό πείραμα που μπορεί να παρακολουθήσει ακόμα και ένα παιδί δημοτικού (και να το επαναλάβει στο σπίτι μέχρι να το καταλάβει). Αυτό φτάνει για εξήγηση της καμπυλότητας, δεν χρειάζεται να μας δώσει και την εξίσωση της καμπύλης.

  Να και ένα βιντεάκι με πιο μεγάλα παιδιά
  http://video.mit.edu/watch/the-coriolis-effect-4407/

 177. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 178. Πέπε said

  @166, 168:

  Γς, μη με αυτώνεις τώρα κι εσύ. Ξέρεις πολύ καλά ότι και ο φούρνος ή ο θερμοσίφωνας, όταν αρχίσει μια να δουλεύει και μια να μη δουλεύει, μόλις φέρω το μάστορα θ’ αρχίσει να βαράει προσοχές. Εγώ σου λέω ότι όταν ο μάστορας δεν είναι εδώ, γίνεται αυτό που είδες στο #163.

 179. 49: Δεν είναι απαραίτητο οι ερωτήσεις κρίσεως να αναζητούν τα …αζήτητα. Εάν η ερώτηση (ή το πρόβλημα) είναι τέτοια που για να απαντήσει ο εξεταζόμενος χρειάζεται να ξέρει καλά δυο διαφορετικές παραγράφους ενός ή περισσοτέρων κεφαλαίων τότε, εκτός από τη γνώση, χρειάζεται και μια ελάχιστη κρίση για να δοθεί η σωστή απάντηση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας τρόπος να ξεχωρίσουν οι έχοντες τον κοινό νου από τους …παπαγάλους.

 180. physicist said

  #177, #178. — Πολύ ωραία τα βίντεα, ειδικά μάλιστα αυτό του MIT που έχει και τις τροχιές είναι πρώτης τάξεως. Υπάρχει όμως μια ανακρίβεια και συγγνώμη που σας σπάω τα νεύρα αλλά η τροχιά της μπάλας στο περιστρεφόμενο σύστημα αναφοράς δεν επηρεάζεται μόνο από την Κοριόλις αλλά από το συνδυασμένο αποτέλεσμα της Κοριόλις και της φυγόκεντρης.

  Σκεφτείτε την ακόλουθη επιλογή του παίχτη που πετάει τη μπάλα: της δίνει με τα χέρια του ταχύτητα ακριβώς αντίθετη από την επιτρόχια, δηλ. εφαπτομενική στον κύκλο. Από τη σκοπιά του σταθερού παρατηρητή, η μπάλα έχει τότε συνολική ταχύτητα μηδέν και απλώς αιωρείται μέχρι να φέρει μισό κύκλο ο άλλος παίχτης και να την πιάσει (θεωρείστε αβαρή μπάλα, έτσι ώστε δεν πέφτει κάτω λόγω βαρύτητας). Από τη σκοπιά του περιστρεφόμενου παρατηρητή, η μπάλα έχει μόνο την ταχύτητα που της δίνει ο παίχτης. Eξαιτίας της, η Κοριόλις είναι ακριβώς δύο φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος από τη φυγόκεντρη και με αντίθετο πρόσημο: προκύπτει δηλαδή ακριβώς η σωστή κεντρομόλος ως συνιστώσα των δύο προηγουμένων, κι έτσι από τη σκοπιά του περιστρεφόμενου παρατηρητή, η μπάλα κάνει ένα τέλειο ημικύκλιο, καταλήγοντας στα χέρια του άλλου παίχτη. Το φυσικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο σταθερός παρατηρητής λέει «η μπάλα στέκεται κι ο παίχτης φέρνει γύρα ένα ημικύκλιο και την αρπάζει». Ο περιστρεφόμενος παρατηρητής λέει: «ο συμπαίκτης μου στέκεται και η μπάλα κάνει ένα ημικύκλιο και καταλήγει στα χέρια του».

  Το κλειδί σ’ όλα αυτά βρίσκεται στη συνεπή εφαρμογή της ακόλουθης ιδιότητας των χρονικών παραγώγων διανυσμάτων στο σταθερό και στο περιστρεφόμενο σύστημα:

  d/dt [fixed] = d/dt [rotating] + ω x

  Ενδιαφέρουσα περιπλοκή θα ήταν αν η ταχύτητα περιστροφής του καρουζέλ άλλαζε με τον χρόνο. Τότε θα έμπαινε στο παιχνίδι ακόμα μία ψευδοδύναμη που, για κάποιο λόγο, την παραπετάξανε και ποτέ δεν απέκτησε όνομα.

 181. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «την παραπετάξανε και ποτέ δεν απέκτησε όνομα.»
  Ψευδοδύναμη λόγω γωνιακής επιτάχυνσης. (λίγο μακρυνάρι για όνομα, δε λέω,αλλά από το τίποτα; 🙂 )

 182. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Όϋλερ φορς, Φυσικέ! (πάλι ο γκαβούλιακας…)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Euler_force

 183. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  183. Eίναι πολύ σπαστικό πάντως, σκέτο ξενέρωμα δηλαδή!, που ο γκαϊδός ήταν…Ελβετός! 😦
  Toυλάχιστον το ποδόσφαιρο δεν επιτρέπει τετοιες φαιδρότητες της τυχαιότητας! Ο Μαραντόνα δεν είναι Βενεζουελάνος ,ούτε Κινέζος… 🙂

 184. physicist said

  Δύναμη Euler! Σαράντα χρόνια φούρναρης, δεν τόξερα αυτό Κίντο μου — νάσαι καλά. Του την έφερε ο Κοριόλης του Ελβετού, έφαγε τη σκόνη του στα περιστρεφόμενα!

 185. physicist said

  Πάντως, αν έχεις κανέναν μαθηματικό τύπο από τον 19ο αιώνα ξεκάρφωτο, κανα θεώρημα ξεκούδουνο ή κανα φαινόμενο χωρίς όνομα, μπορείς να παίξεις τριπλή παραλλαγή Γκάους-Ώυλερ-Μάξγουελλ και τέσσερις στις πέντε μέσα θα πέσεις. 😉

 186. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mα την Παναγιά και γώ τώρα το βρήκα πώς λέγεται, ψάχνοντας. Και να φανταστείς ότι όσοι έχουμε μπει σε καρουζέλ ,είναι το πρώτο πράμα* που έχουμε αισθανθεί,ε; (εεε… θα πέσω πίσωωωωω…. 😆 )
  *Avonidas, pun not intended!

 187. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «..κανα φαινόμενο χωρίς όνομα,»
  Η επιβίωση της Ελλάδας και τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού υπόκεινται στο φαινόμενο Κοριόλις-Γκάους !

 188. physicist said

  Ναι, και τα πρωταθλήματα του ΠΑΟΚ είναι αυτό που λέμε rare events. 😦

 189. physicist said

  (Το τι σαβούρα κυκλοφορεί στον γιουτούμπη σαν «απλή εξήγηση» του Κοριόλη, δεν περιγράφεται. Να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο δηλαδή).

 190. Γς said

  179:

  >Γς, μη με αυτώνεις τώρα κι εσύ

  Μόλις δεις κάτι παράξενο με τα πλάγια, μαύρα ή με το χρεφ, κάνε πίσω τον μπραουζερ που κρατάει ακόμα το κείμενο με τα διάφορα που είχες δώσει.

  Αν δεν αλλάξεις γνώμη γι αυτά τα δήθεν τρελά. εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη

 191. nestanaios said

  Φωρ είναι στην ονομαστική ενικού και το ω έχει προκύψει από την αποβολή της πτωτικής καταλήξεος «ς».
  Αποβάλλεται το ς και εκτείνεται το ο σε ω.

  Το θέμα είναι φορ. Αν προσθέσουμε την πτωτική κατάληξη της ονομαστικής ενικής έχουμε «φορ-ς».
  Αποβάλλεται το «ς» και εκτείνεται το «ο» σε «ω». Αυτό όμως γίνετε μόνον στην ονομαστική.
  Στις άλλες πτώσεις δεν υπάρχει λόγος να γίνεται. Διατηρείται το «ο» και ας γράφουν τα λεξικά αυτά που γράφουν.

  Η ετυμολογία της «φορ» συλλαβής. Φ Ο Ρ.
  Φ είναι δασέα ενέργεια. (κακή για τον άνθρωπο).
  Ο είναι δασέα σκέψη.
  Ρ είναι χρονικό και προσδιορίζει την διάρκεια του χρόνου. Αν είναι ψιλό, ο χρόνος είναι καλός και γνωστός. Ἄν είναι
  δασύ, ο χρόνος είναι κακός και αόριστος. Εδώ είναι δασύ διότι η συλλαβή είναι δασέα και η συλλαβή είναι δασέα επειδή το φ είναι δασύ.

  Η έννοια που προκύπτει από την σύναξη των τριών αυτών στοιχείων πρέπει να είναι και είναι όπως όλες οι έννοιες, συνυφασμένη με
  την φύση του ανθρώπου, με τον άνθρωπο.

  Οι σημασίες που μπορούν να προκύψουν από μία έννοια, διαφέρουν από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο αλλά είναι πάντοτε
  συνεκδοχικές με την έννοια.

  Αυτή είναι λογική και επιστημονική σκέψη και τα άλλα είναι απλώς … θεολογία.

 192. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ωραίο άρθρο για τις εξετάσεις τού μαθηματικού Θανάση Δρούγα:
  «Διαβάζω δεκαέξι ώρες, κοιμάμαι έξι και τρώω δυο»
  http://mathhmagic.blogspot.com/2015/05/blog-post_23.html#more
  ..ρε τα κακόμοιρα τα κινεζάκια… 😦

 193. spiral architect said

  @193: Ωραίο ρεζουμέ:
  Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας οφείλεται εξ ολοκλήρου στην φτηνή εργατική δύναμη και όχι στον νεωτερισμό και την εφευρετικότητα των κατοίκων της.

 194. spiral architect said

  Κοίτα να δεις, φωρατές που βγάζει η Κύπρος:

 195. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  195. Kτο ιέτα;

 196. spiral architect said

  @196: Κώστας Τάκκας 😛

 197. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Φωρ εγώ ίχνη φωρός είδον. Συμπερασματική κατάληξη υπέροχου ποιήματος της Παλατινής, Στράτωνος Μούσα Παιδική, τα παιδεραστικά: καψούρης εγώ, εννόησα τον καψούρη…

 198. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  183 Euler και De Moignier. Τί με ηνάγκασε η ζωή, όχι η Ζωή, να διαβάζω στα γεράματα για να βοηθήσω το ανήψι: τριγωνομετρία. Άπαγε!

 199. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  De Moignier (?) Απόκρυφη τριγωνομετρία μαθαίνεις στο παιδί ,ρε Τίτε; 😆

 200. sarant said

  198: Α γεια σου!

  193-4: Ωχ…

 201. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  199. Mπας και εννοείς De Morgan ; (αλλά αυτός πάλι από trigonometry…λίγα πράματα) .Μας μπερδεύετε αγαπητέ Τίτε!
  Να πιάσεις τον εφευρέτη αυτής (πλην Αράπηων και Ινδιάνων προκατόχων, αγνώστης ταυτότητος) τον Ίππαρχο! Ήτο γαλή με πέταλα!

 202. physicist said

  #193, #194. — Ακριβώς το ίδιο στερεότυπο υπήρχε πριν 50 χρόνια για την Ιαπωνία (έτσι έχω ακούσει) και πριν περίπου 20-30 χρόνια για την Κορέα (αυτό το θυμάμαι, το έχω ακούσει δηλαδή με τ’ αυτιά μου επανειλημμένα). Σήμερα, κανείς δεν αμφισβητεί την τεχνολογική πρωτοπορία των δύο αυτών χωρών, που βασίζεται σε πρωτότυπη έρευνα και γεννά νέες ιδέες. Σε 20 χρόνια θα υπάρχουν μερικά κινεζικά Πανεπιστήμια που θα χτυπάνε τα τοπ-20 αμερικανικά στα ίσια και μισή ντουζίνα κινεζικές εταιρείες που θα φτιάχνουν (ηλεκτροκίνητα) αυτοκίνητα, τραίνα, υπολογιστές και προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας σε κορυφαίο επίπεδο.

 203. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  203. Eγώ ξέρω ότι όλοι οι Κινέζοι νομπελίστες (5-6 όλοι κι όλοι νομίζω) προήλθανα από Αμερικάνικα σχολεία και συστήματα. Τυχαίο; Tώρα , αν το Καο-Γκάο πώς το λένε τεσπά αυτό το σκλαβοπάζαρο…βγάλει πρωτοπόρους…μακάρι. τι να πω; who knows?

 204. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  204. Μιλάω βέβαια για σοβαρά Νόμπελ, όπως της Φυσικής. 🙂

 205. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  203. Ποια είναι ακριβώς η «τεχνολογική πρωτοπορία» της Κορέας; Τα Σαμσούνγκ; είναι ειλικρινής απορία, χωρίς ειρωνία.

 206. physicist said

  #204. — Κίντο, οι ΗΠΑ είχαν 6 Βραβεία Νόμπελ Φυσικής προπολεμικά και πάνω από 80 μεταπολεμικά — η βασική τους έρευνα έκανε ένα Big Bang από τον Πόλεμο και μετά, εν μέρει λόγω εισροής εγκεφάλων και εν μέρει λόγω γενναίων κρατικών επενδύσεων. Οι Κινέζοι επιχειρούν αυτή την εποχή κάτι αντίστοιχο, με αξιοσημείωτη μέχρι τώρα πρόοδο πανεθνικά, η οποία μάλιστα σε 2-3 περιπτώσεις έχει θεαματικά αποτελέσματα. Don’t get me wrong, είμαι θαυμαστής του αμερικανικού Πανεπιστημιακού συστήματος και δηλωμένα Αμερικανόφιλος. Επίσης, μου προκαλεί μάλλον δυσάρεστα συναισθήματα η ιδέα ότι η Κίνα μπορεί να γίνει παγκόσμια ηγεμονική δύναμη. Όμως, είναι εντελώς άδικο για την Κίνα να την υποτιμάμε σαν να ήταν λίγο-πολύ απλώς η χώρα με τους πολλούς και ανέμπνευστους σπασίκλες.

 207. Dimitris said

  202 νομίζω ότι εννοεί de moivre

 208. spiral architect said

  Παιδιά (Κιντ και Φυσικέ) θαρρώ ότι, υπάρχει μια παρανόηση στη σύγκριση. Ναι μεν ισχύει το παραπάνω ρεζουμέ, αλλά ότι πρωτοποριακό βλέπουμε απ’ τους απωανατολίτες σήμερα, είναι προϊόντα τεχνολογίας, απείρως φτηνότερα και κατασκευαστικά πολύ καλύτερα από τα γνωστά μας επώνυμα. Από την άλλη όμως οι -και καλά- «πρωτοπόροι δυτικοί» έχουν κολλήσει σε πιθανές ανακαλύψεις στηριζόμενοι στην φτηνή εργατική δύναμη που βρίσκουν στην Άπω Ανατολή φτιάχνοντας και αυτοί προϊόντα τεχνολογίας, ανεβάζοντας ΑΕΠ, κλπ οικονομικούς δείκτες.
  Ήμουνα νιος και γέρασα ακούγοντας για καθαρή πυρηνική ενέργεια από σύντηξη, αλλά Γάλλοι, Αμερικάνοι κλπ πρωτοπόροι μινάρουνε (που λένε και στην Πάτρα) 🙂 πλασάροντας οθντκ καθαρές λύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με Φ/Β και Α/Γ φτιαγμένα στην Κίνα.
  Οπότε, γιατί να ασχοληθούν π.χ. με τη σύντηξη, αφού με τα παραπάνω μπλιμπλίκια έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους μιας και τα φουρφούρια, τα πανέλα και τα ινβέρτερς αφ’ ενός μεν φτιάχνονται στην Κίνα με χαμηλό κόστος για λογαριασμό ευρωπαϊκών οίκων και απ’ την άλλη το προϊόν που παράγεται απ’ αυτά (Η.Ε.) τους αποδίδει περισσότερο μιας και επιδοτείται.

  Εντάξει κάποτε θα υπάρξουν δυνατά κινέζικα πανεπιστήμια, αλλά η λογική της ανάπτυξης της στηριζόμενης μόνο στην εκμετάλλευση ανθρώπων και πόρων πάει πίσω την όποια πραγματική τεχνολογική εξέλιξη φανταζόμαστε. :\

 209. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  208. Σωστά Δημήτρη! Τον Ντεμουάβρ «ξεπάστρεψε» ο Τίτος μας! 🙂

 210. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Aθήνα 27 Μαΐου 2015
  Αρ. πρωτ. 15378/27-5 2015
  Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε επισήμως από το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο, λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας δεν

  καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της Ελληνικής Ομάδας για τη συμμετοχή της στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη από 4-16 Ιουλίου 2015 (συνολικό κόστος αποστολής περίπου 9000€ ).

  Πιστεύουμε ότι η περικοπή της χρηματοδότησης αυτών των αποστολών με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πνευματικούς αγώνες υπονομεύει, το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

  Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τη χώρα μας. Είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

  Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (I.Μ.Ο), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1959, είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου ενδιαφέροντος και η χώρα μας έχει συνεχή παρουσία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια.
  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εξαμελείς ομάδες που συμμετείχαν κατέκτησαν δύο χρυσά, πέντε αργυρά εννέα χάλκινα μετάλλια και οκτώ Εύφημες Μνείες και διακρίνονται σχεδόν όλοι οι Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν, οποίοι προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Είναι σύνηθες στην άτυπη κατάταξη η χώρα μας να έχει πολύ καλή θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Η επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν σ΄ αυτή γίνεται μέσω των Μαθηματικών διαγωνισμών που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία από το 1933, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 15000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα. Για τη διοργάνωση. εργάζονται χωρίς καμία αμοιβή εκατοντάδες μέλη της ΕΜΕ. Η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις διεθνείς αυτές διοργανώσεις γίνεται από τα μέλη της Επιτροπής διαγωνισμών καθηγητές Πανεπιστημίου και Μαθηματικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς. Η μόνη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διάθεση αιθουσών για τη διεξαγωγή των αρχικών φάσεων του διαγωνισμού και η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής των έξι μαθητών και των δυο συνοδών καθηγητών, που συμμετείχαν στις διοργανώσεις αυτές.

  Σημειώνουμε ότι η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής σε προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζουν το κύρος της χώρας σε θέματα Παιδείας. Οι μαθητές αυτοί έχουν βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, έχουν προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι έχουν γίνει δεκτοί με υποτροφίες σε ονομαστά Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.

  Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία δεν έχει καμιά κρατική επιχορήγηση.
  Ελπίζουμε ότι Υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς θα πράξει το αυτονόητο. Θα εγκρίνει την κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή της χώρας στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο
  της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
  Ο Πρόεδρος
  Νικόλαος Αλεξανδρής
  Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

  Ο Γενικός Γραμματέας
  Ιωάννης Τυρλής
  Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  (.. no comment!…)

 211. physicist said

  #211. — Αν είναι αλήθεια, τότε είναι μεγάλη ντροπή. Η αμφιβολία, Κίντο, δεν είναι προσωπική εναντίον σου, είναι … συστημική. 😉

 212. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  212. Aφού είναι επίσημη ανακοίνωση της ΕΜΕ και λέει «πληροφορηθήκαμε επισήμως (άρα γραπτώς ,υποθέτω εγώ) από το Υπουργείο». [ως προς το συστημικόν βέβαια,ποιος μπορεί να σε ψέξει; 🙂 ]
  (9 χιλιάρικα ρε συ φίλε! μιλάμε για ξεφτίλα δηλαδή)

 213. physicist said

  Α, και κάτι ακόμα:

  Πιστεύουμε ότι η περικοπή της χρηματοδότησης αυτών των αποστολών με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πνευματικούς αγώνες υπονομεύει, το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

  Φάουλ. Το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό το έχουν προ πολλού κουρελιάσει άλλοι, κι εξακολουθούν να το κάνουν. Καλό είναι να καταλάβει επιτέλους ο καθένας, και μαζί του και η Κυβέρνηση, ότι στηρίζοντας τους προικισμένους και τους εργατικούς δεν αποσκοπούμε στην ανύψωση του διεθνούς της κύρους και κολοκύθια με τη ρίγανη, αλλά στην προώθηση της (πνευματικής) προκοπής ως αυτόνομης αξίας. Έλεος με το διεθνές κύρος που βαραίνει στους ώμους μαθηματικώς ταλαντούχων δεκαπεντάχρονων! Αφήστε τα παιδιά να κάνουν Μαθηματικά, και το διεθνές κύρος αλλού κι εκεί που πρέπει.

 214. Γς said

 215. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  215. Συγχαρητήρια Γουσού που προτίθεσαι να κουρέψεις μέρος της παχυλής σου σύνταξης και να καλύψεις τα έξοδα των παιδιών στη Ταϋλάνδη!

 216. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φυσικέ, ξέρεις τι θέλει τώρα; Να βγάλεις ένα κονδύλι απ’το Ούνι (τα λουκάνικα μιας βδομάδας είναι ρε συ!) χορηγία για την αποστολή των παιδιών. Με τα τσαρούχια θα γίνεις ο νέος Χατζημαρκάκης! (και με κανονικό ντόκτοραρμπάιτ ,αυτή τη φορά 😉 )

 217. physicist said

  #217. — Ναι, αμέ, θα βάλω μετά και για βουλευτής με το Κόμμα του Λεβέντη. Ή με το άλλο, καλύτερα, που κατεβαίνει κι ο Παπαφλέσσας στο Επικρατείας.

 218. spiral architect said

  Αθήνα 27 Μαΐου 2015
  Αρ. πρωτ. 15378/27-5 2015

 219. Παναγιώτης Κ. said

  @183 (Κιντ). Αγαπάμε και θαυμάζουμε Εuler !
  Θαυμασμός και…γκαβούλιακας δεν…λέει…
  @211 (Κιντ) Μήπως ο φιλόσοφος υπουργός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ο οποίος είναι και μαθηματικός παραείναι του κομματικού πατριωτισμού;

 220. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  220. E, ναι ,αλλά γλυκός κι αγαπημένος γκαβούλιακας! Άλλωστε ακριβώς από κάτω τον αποκαλώ-εμμέσως πλην σαφώς!- Μαραντόνα (των Μαθηματικών)! Υπάρχει μεγαλύτερη τιμή ; 🙂
  Για το τελευταίο που ρωτάς, δεν έχω ιδέα κι ούτε με νοιάζει. Αλλά να κόψουν το σβέρκο τους να στείλουν τα παιδιά στο διαγωνισμό. Αν δεν το κάνουν, ντροπή τους όποιοι και νά’ναι!

 221. sarant said

  Φαντάζομαι ότι μετά την ανακοίνωση κάποιος χορηγός θα βρεθει -όχι ότι είναι αυτή η ενδεδειγμένη μέθοδος.
  Αλλά η περικοπή δεν έγινε για 9.000, αφού αφορά όλες τις μεταβάσεις μαθητών για διεθνείς διαγωνισμούς κτλ. -δεν είναι μόνο η Μαθηματική Ολυμπιάδα.

 222. physicist said

  #222. — Πού να στέλνει το Παιδείας μαθητές σε διεθνείς διαγωνισμούς την ώρα που το Θρησκευμάτων είναι τόσο απασχολημένο να φέρνει στην Ελλάδα λείψανα;

 223. skol said

  181: Πολύ καλή παρατήρηση Φυσικέ!
  Βλέπεις τι παθαίνει κανείς όταν προσπαθεί να περιγράψει απλά φαινόμενα με προχωρημένες έννοιες όπως είναι οι αδρανειακές (ψευτο)δυνάμεις φυγόκεντρη και κοριόλις; Ακόμα και στο ΜΙΤ μπερδεύονται. 🙂

  Πραγματικά όμως, πες μου, για το πρώτο πείραμα του 177 (που, επιμένω, θα μπορούσε να το καταλάβει ακόμα και ένα παιδί του δημοτικού πολύ απλά σαν το αποτέλεσμα της υπέρθεσης δυο απλών κινήσεων) εσύ θα επιστράτευες φυγόκεντρη και κοριόλις; Γιατί όχι και τη δύναμη τριβής του στυλού πάνω στο χαρτί τότε;

  Δεν λέω, κάποια στιγμή να τα εξηγήσεις και αυτά, εκεί που πραγματικά χρειάζονται για να λύσουν προβλήματα που δεν λύνονται αλλιώς, όπως π.χ. στην περίπτωση του υπολογισμού της δύναμης που πρέπει να ασκήσουμε σε ένα σώμα έτσι ώστε να διαγράψει κίνηση με ευθύγραμμο ίχνος πάνω στην περιστρεφόμενη πλατφόρμα. Και τότε μπορούμε θα βάλουμε μέσα και τη δύναμη τριβής (γιατί να είναι αυτή η μόνη δύναμη που επιτρέπεται να παραλείπουν οι μαθητές χωρίς να τους μαλώνουμε;)

  Κάποια στιγμή μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξηγήσεις και την κβαντική θεωρία της βαρύτητας (και όταν το κάνεις ειδοποία γιατί έχω κάποια κενά 🙂 ) αλλά μέχρι τότε μπορείς να πείς δυο-τρία πράγματα για τη βαρύτητα εκλαϊκευτικά!

 224. physicist said

  #224. — Σκολ, καταρχάς να ομολογήσω ότι το πρώτο πείραμα που λίνκαρες στο 177 δνε το είχα δει καθόλου, επειδή τα μάτια μου είχαν προσπεράσει το χρεφ που ήταν μέσα στο κείμενο και πήγαν κατευθείαν στον ξεχωριστό σύνδεσμο στο τέλος.

  Τώρα που το είδα, λοιπόν, πρέπει να πω ότι είναι ιδιοφυές και θαυμάσιο, διότι μας δείχνει ξεκάθαρα πώς μια ευθεία καμπυλώνεται όταν ένα σύστημα αναφοράς στρέφεται και ότι αυτή η ιδιότητα είναι γεωμετρική-κινηματική! Δεν έχει να κάνει με τη δυναμική του φαινομένου, δηλαδή με τη σχέση ανάμεσα σε αίτια (δυνάμεις) και αποτελέσματα (επιταχύνσεις). Αυτή είναι δουλειά της Φυσικής!

  Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να συνοψίσει την κατάσταση ως εξής:

  1. Φυσική (Νεύτων): στα αδρανειακά συστήματα, κίνηση χωρίς δύναμη σημαίνει ευθύγραμμη και ομαλή τροχιά.

  2. Γεωμετρία-κινηματική: μια ευθυγραμμη και ομαλή τροχιά φαίνεται καμπυλωμένη όταν ιδωθεί από τη σκοπιά ενός περιστρεφόμενου παρατηρητή.

  Θάλεγε κανείς ότι το θέμα μπορεί να κλείσει εδώ, κάτι που νομίζω θα ήταν σε συμφωνία με την αρχική σου πρόταση: δεν χρειάζονται ούτε Κοριόλης ούτε Ροβιόλης, και μάλιστα θα συμφωνήσω μαζί σου ότι αυτή η μινιμαλιστική, λιτή οπτική γωνία έχει μιαν άγρια ομορφιά και μεγάλη παιδαγωγική δύναμη και αξία. Αλλά το να εισαγάγεις τις μη αδρανειακές δυνάμεις και να το ξαναπιάσεις εξαρχής από την άλλη σκοπιά, έχει την δικιά του ομορφιά που νομίζω είναι καλή και χρήσιμη.

  Δεν κάνω τον Χότζα αλλά μου φαίνεται ότι σ’ αυτή τη βάση μπορούμε να συγκλίνουμε ή κάνω λάθος;

 225. skol said

  225 Φυσικέ, μετά την τελευταία σου τοποθέτηση νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία 🙂

 226. spiral architect said

  Τύπος που ουρλιάζει υπέρ της διαγραφής αιώνιων φοιτητών, πήρε το πτυχίο του μετά από 42 χρόνια

 227. physicist said

  #226. — Άντε και στα δικά τους, λοιπόν. 😉

 228. sarant said

  227 Γιατί φοράει τήβεννο όμως; Τον ανακήρυξαν πρύτανη; Και τίνος;

 229. Γς said

  225:

  >σ’ αυτή τη βάση μπορούμε να συγκλίνουμε

  226:

  >νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία

  Αντε και στα δικά μας.

 230. Γς said

  229:

  Δεν είναι τήβεννος πρυτάνεως. Είναι ορκωμοσίας πτυχιούχου.
  Βέβαια εδώ είναι φωτοσοπιά

 231. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πλήρης -και εξαιρετική,όπως μου φαίνεται- ανάλυση του Κοριόλη (με ιστορικές αναφορές) από τον Αnders Persson
  Στη σελίδα 18. Φυσικέ, υπάρχει και η αιτιολόγηση του «Euler force» (με απόσπασμα από το πρωτότυπο κείμενο του γκαϊδού)

  Click to access The%20Coriolis%20Effect.pdf

 232. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  232. Nομίζω ότι το λεπτό σημείο -και άλλο ένα + στο ότι το θέμα είναι και απολύτως γεωμετρικό (ή μάλλον στερεομετρικό) είναι και το ότι σε μία απολύτως σφαιρική Γη ,θα υπήρχε μεν «δύναμη» Κοριόλις αλλά ΟΧΙ Κοριόλις εφέκτ.
  Η διαμόρφωση του ελειψοειδούς γαιώδους και του ανάλογου ισοδυναμικού βαρυτικού πεδίου όμως διαμορφώνεται από τις αδρανειακές ψευδοδυνάμεις (την φυγόκεντρο, την Coriolis και την ψευδοδύναμη Euler λόγω γωνιακής επιτάχυνσης). [Εδώ βλέπω ένα ενδιαφέρον ψιλοπαράδοξο (κυκλικό επιχέιρημα):-) ] (;) Παρατηρούμε τα φαινόμενα σαν «μή αδρανειακοί» παρατηρητές ,αφού περιστρεφόμαστε μαζί με τη Γη και δεν το αντιλαμβανόμαστε.
  Όταν έχουμε να κάνουμε με κινούμενα και δή επιταχυνόμενα συστήματα ,πρέπει να διακρίνουμε το βάρος από την βαρύτητα. Νομίζω ότι αυτό είναι το «κλειδί» , στο «διαισθητικόν» του θέματος από καθαρά σκοπιά Φυσικής.

 233. physicist said

  Τα σημερινά θέματα στη Φυσική δεν ήταν άσχημα, με την εξαίρεση του Β3, που ενώ είναι ωραίο θέμα καθαυτό, το κάνει μαντάρα η πολλαπλή επιλογή. Εξηγούμαι:

  Προτείνονται τρεις απαντήσεις. Οι δύο πρώτες έχουν απλώς αντεστραμμένο το σύμβολο της ανισότητας. Η τρίτη είναι διαστατικά εσφαλμένη. Ένας μαθητής θα μπορούσε να δώσει τη σωστή απάντηση, που είναι η επιλογή i), με το ακόλουθο επιχείρημα:

  Η iii) αποκλείεται λόγω διαστάσεων. Εάν ίσχυε η ii), αυτό θα μας έλεγε ότι και στην περίπτωση A = 0, όπου δηλαδή τα δύο σώματα δεν ταλαντώνονται καθόλου και απλώς ακουμπάνε, δεν ακουμπάνε. Παράλογο, άρα αποκλείεται και η ii). Σωστή είναι, επομένως, η i). — Πώς θα βαθμολογούσαν οι διορθωτές αυτήν τη λύση, που είναι απόλυτα σωστή αλλά δεν έχει κανέναν υπολογισμό;

  ΥΓ: Πλάκα-πλάκα, έπεσε η ερώτηση για τη διαφορά του φαινομένου Ντόπλερ ανάμεσα στα ηχητικά και στα φωτεινά κύματα κι ένα θέμα με την τριβή. Οι υποψήφιοι να διαβάζουν Σαραντάκο, είναι πολλαπλώς ωφέλιμο!

 234. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  234. Φυσικέ, ιδιοφυής η προσέγγιση σου στο Β3!
  (— Πώς θα βαθμολογούσαν οι διορθωτές αυτήν τη λύση, που είναι απόλυτα σωστή αλλά δεν έχει κανέναν υπολογισμό;
  Τολμώ να υποθέσω πως δεν θα τη βαθμολογούσαν και πολύ θετικά…after all σε ικανότητα εφαρμογής «τύπων» εξετάζεστε παιδιά μου. Όχι στο τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι τύποι! 😉 )

  υγ. Προσωπικά, αν ήμανε βαθμολογητής, θα έβαζα κάτι παραπάνω στη λύση σου! Και επειδή δεν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα άμεσης ανταμοιβής (αφού δεν είναι και σωστό να κόψεις από όποιον απλώς εφάρμοσε την «τεχνική» λύση) απλώς από ένα άλλο λάθος θα έκοβα λιγότερο.

 235. physicist said

  #235. — Κι άμα δεν είχα κάνει αλλού λάθος; Άμα ήμανε αλάνθαστος; Τι ανταμοιβή θάπαιρνα; 😉

  Χωρίς πλάκα, το θέμα θα ήταν καλύτερο είτε χωρίς τις πολλαπλές επιλογές είτε με πιο έξυπνες επιλογές. Ούτε αντιστροφή της ανισότητας ούτε διαστατικά δοκάρια. Πολύ ατσούμπαλες αυτές οι επιλογές, αδερφάκι μου.

  Το 232 το διάβασα και πονοκεφάλιασα επειδή ο μετεωρολόγος καλά τα λέει μεν αλλά πολύ τα στριφογυρνάει και πολύ το αναλύει σε κατακόρυφες και οριζόντιες και δεν συμμαζεύεται. Λογικό εκ μέρους του, αφού μετεωρολόγος είναι κι έχουν σημασία γι’ αυτόν οι κινήσεις αέριων μαζών κατακόρυφα ή παράλληλα προς το έδαφος, όμως η παραπολλή ανάλυση με ζάλισε. 🙂

 236. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  236 α. Ναι, το σκέφτηκα αυτό με την περίπτωση να είσαι παντού αλάνθαστος. Σ’αυτή την περίπτωση όμως, θα είσαι έτσι κι αλλιώς Chief, οπότε στα αρδόνιά σου (Ηard-ons) κι αν αμοιφτείς έξτρα κι αν δεν αμοιφτείς! 😆

 237. physicist said

  #237. — Χαχα, καλώς. Θενξ!

  Πάντως, αν αφήσουμε στην άκρη την (καθιερωμένη — μη χάσουμε και τη φόρμα μας) γκρίνια για το Β3, τα θέματα μου φάνηκαν καλά. Σαφή και ζυγισμένα, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, εξετάζουν γνώση και ικανότητα εφαρμογής της σε συγκεκριμένα προβλήματα, δεν περιέχουν ασάφειες κι έχουν καλή κλιμάκωση από το εύκολο στο πιο δύσκολο. Τι λες κι εσύ;

 238. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ξέρεις ότι άμα βλέπω στροφορμές ,κεκλιμένα επίπεδα ,ελατήρια και τα ρέστα τη βρίσκω! Πώς γίνεται να μη συμφωνήσω μαζί σου λοιπόν; 🙂
  [ τα παιδάκια «γενικής παιδείας» γιατί δεν τους βάζουν τέτοια ανθρωπινά, και τα βασανίζουν με φρικτές συσκευές βασανιστηρίων (τους «Φωρατές»…μπρρ..!) και με στοιβάδες και μεταστοιχειώσεις (μπρρ^2 !) του Πλανκ και του Μπορ; Τι βίτσιο Θεέ μου! 🙂 ]

 239. physicist said

  #239. — Πράγματι, παράδοξο δεν είναι ότι οι της Γενικής τρώνε μέχρι λιποθυμίας Κβαντομηχανική, Πυρηνική και ό,τι πιο διεστραμμένο έχει γεννήσει ο νους του ανθρώπου ενώ οι της Θετικής τη βγάζουνε καθαρή με στροφορμές; Μυστήρια πράματα …

 240. sarant said

  Παιδιά, τελειώσαμε με τις εξετάσεις!

 241. Με το καλό και τα αποτελέσματα!
  Και στα εγγόνια σου!

 242. physicist said

  Άντε, καλή χαλάρωση και καλά αποτελέσματα!

 243. sarant said

  243 Δέκα κιλά λάφρυνα!

 244. skol said

  234: Πολύ καλή προσέγγιση Φυσικέ αλλά έχεις μια τάση να περιπλέκεις τα πράγματα 🙂

  Αν ίσχυε ένα από τα ii), iii) αυτό θα σήμαινε ότι αν τεντώναμε με αρκετά μεγάλη δύναμη (άρα μεγάλο Α) μια σφεντόνα θα καταφέρναμε κάποια στιγμή να κολλήσει η πέτρα στη σφεντόνα και να μην εκτοξευτεί!

  Πολύ καλή άσκηση. Μπράβο στο θεματοθέτη!
  Και καλά αποτελέσματα στη Νικοκυροπούλα!

 245. physicist said

  #245. — Εμ, αν τα παρακάνουμε απλά, θα μείνουμε χωρίς δουλειά. 😉

  Ωραίος κι εσένα ο συλλογισμός σου!

 246. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  244 – Eλπίζω να μη είχες μεταδώσει το άγχος σου στην κόρη σου, γιατί αν εσύ ελάφρυνες δέκα κιλά, το κορίτσι θα εξαερώθηκε (χαμόγελο).

  Αφιερωμένο στο κοριτσάκι σου με πολύ αγάπη και κατανόηση, απο έναν παρόμοιο διαφορετικό μπαμπά.

 247. […] Το σημερινό σημείωμα είναι απόρροια μιας συζήτησης που έγινε στα σχόλια του πρόσφατου άρθρου που είχαμε δημοσιεύσει την περασμένη εβδομάδα, για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Κι επειδή οι συζητήσεις πο…  […]

 248. […] με το Α4 διαβάστε το άρθρο του Νίκου Σαραντάκου: «Φωρατής επ’ αυτοφώρω«Γ1. Ειον=+13,6 eV Γ2. Γ3. MeV – εξώθερμη Γ4. Από την αρχή […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: