Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μετεξεταστικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 30 Μαΐου, 2015


Τα μεζεδάκια του προηγούμενου Σαββάτου τα είχαμε πει «εξεταστικά», επειδή δημοσιεύτηκαν καταμεσίς στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τα σημερινά τα ονομάζω με πλατύ χαμόγελο ανακούφισης «μετεξεταστικά», αφού χτες ολοκληρώθηκαν (για τους περισσότερους υποψήφιους) οι εξετάσεις -βέβαια, κάποιοι θα δώσουν το έκτακτο μάθημα την Τρίτη, ενώ όσοι δίνουν ειδικά μαθήματα έχουν λογαριασμούς και στα μέσα Ιουνίου, αλλά για αρκετόν κόσμο (και, το σημαντικότερο, για τη Νικοκυροπούλα) οι εξετάσεις τελείωσαν. Οπότε, μετεξεταστικά τα μεζεδάκια μας και να δούμε ποιους θ’ αφήσουμε μετεξεταστέους.

* Σίγουρα μετεξεταστέα μένει η έγκριτη (οΘντκ) Καθημερινή, που γράφοντας για την πυρπόληση του τρόλεϊ στην Πατησίων από τους νέους μπουρλοτιέρηδες, αναφέρει: Ανησυχία επικράτησε στους χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο το απόγευμα του Σαββάτου, όταν άγνωστοι πυρπόλησαν ένα τρόλεϊ, ενώ πρωτίστως είχαν στήσει οδοφράγματα στην Πατησίων.

Προφανώς, το «προηγουμένως» φάνηκε πολύ μπανάλ στον συντάκτη. Ή ίσως είχε στο νου του το τραγούδι του Τσιτσάνη «Κάτσε ν’ ακούσεις μια πενιά«, όπου και οι στίχοι «Κι αν δεν σ’ αρέσουν όλ’ αυτά που σου ‘χα πει πρωτίστως / το ζεϊμπεκάκι είν’ έτοιμο, έχει το λόγο ο Χρήστος».

* Ένας εμπειρικός κανόνας στον οποίο έχω καταλήξει, και που σπάνια λαθεύει, είναι ο εξής: αν ένα άρθρο έχει ως τίτλο ή ως μότο τον στίχο του Ελύτη «τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική» ή αν αρχίζει ή τελειώνει με αυτόν τον στίχο, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σαχλαμάρα. Δεν ξέρω αν το πρόσφατο χρονογράφημα του Π. Μανταίου στην ΕφΣυν αξίζει αυτόν τον χαρακτηρισμό, πάντως πριν αποφανθούμε ότι μια λέξη ανήκει «στη γλώσσα τους» ανοίγουμε και κανα ρημαδολεξικό -κι αν άνοιγε ο συντάκτης το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας θα έβρισκε καταχωρημένο τον όρο «εστιακός φοιτητής» (= που στεγάζεται στις φοιτητικές εστίες). Όσο για το αν είναι «λάθος» η αναφορά της ημερομηνίας «Τετάρτη 13 Μάη», πολλή συζήτηση μπορεί να γίνει -πράγματι, παλιά λέγαμε ή 13 του Μάη ή 13 Μαΐου, αλλά κι η γλώσσα δεν είναι κάτι που μένει αμετάβλητο.

* Έπεσε κι ο Αλέξης Τσίπρας θύμα των 360 μοιρών. Στην ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζουμε ότι είπε: Και εδώ πρόκειται για στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την αντεργατική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Ωστόσο, πρόκειται για το επιμελημένο κείμενο. Αν παίξετε το βιντεάκι που είναι στην ίδια σελίδα, στο 13.40 θα ακούσετε ότι λέει «πρόκειται για μια σημαντική στροφή 360 μοιρών». Και βέβαια, με 360 μοίρες έχεις κάνει πλήρη περιστροφή, οπότε δεν νομίζω πως εννοούσε αυτό ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

* Τέτοια λάθη, όπως οι 360 μοίρες, δεν αφήνουν τουλάχιστον καμιά αμφιβολία ως προς το πραγματικό νόημα. Αντίθετα, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο τι ήθελε να πει ο υπουργός Διεθνών Εξωτερικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είπε: Για εμάς η ρήξη δεν είναι φετίχ. Δουλεύουμε για την καλή λύση, αλλά όλοι ξέρουν ότι τα όρια μας είναι πολύ συγκεκριμένα.

Διά γυμνού οφθαλμού, που λένε, φαίνεται ότι ο σ. Ευκλείδης μπέρδεψε το φετίχ με το ταμπού, ότι ήθελε να πει «η ρήξη δεν είναι ταμπού»: «Δουλεύουμε μεν για την καλή λύση, αλλά έχουμε και όρια, κι αν τα φτάσουμε τότε η ρήξη δεν είναι για μας απαγορευμένη λέξη». Αυτή είναι η γνώμη μου.

Ωστόσο, μια φίλη υποθέτει ότι θα μπορούσε να εννοεί πράγματι το φετίχ, με την έννοια ότι δεν είμαστε λάτρεις της ρήξης, εμμονικοί με τη ρήξη. Υπάρχει κι αυτή η ερμηνεία, αλλά επιμένω στη δική μου. Πάντως, και με έναν παλιό φίλο του ιστολογίου που το συζητήσαμε σε μέιλ, δεν αποκλείσαμε να ισχύει και το φετίχ.

* Ο ευάριθμος ξαναχτύπησε -και νέο θύμα του ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, που σε μια πολυσυζητημένη συνέντευξή του στο pressproject.gr είπε ότι για την ψήφιση της (όταν έρθει) συμφωνίας στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτήσει από τους  βουλευτές του να τηρήσουν κομματική πειθαρχία. Και επί της ουσίας, δεν μπορώ να πώ ότι διαφωνώ μαζί του, διότι αν στα μείζονα δεν υπάρχει ενιαία έκφραση του κόμματος, αφού βεβαίως έχει προηγηθεί η έγκριση του κειμένου εσωκομματικά, τότε δεν έχεις κόμμα αλλά καφενείο.

Ωστοσο, ο κ. Παππάς, μιλώντας για το ενδεχόμενο «απώλειας της δεδηλωμένης» σε περίπτωση που αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσουν τη συμφωνία, διερωτήθηκε: «Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;»

Η καταγραφή της φράσης είναι ακριβής, αν ακούσετε και το βιντεάκι, στο 57′ περίπου, αυτό λέει.

Ωστόσο, εδώ τι θα πει «ευάριθμες» αμφισβητήσεις; Πολλοί βουλευτές ή λίγοι; Ή μήπως αρκετοί ώστε να χαθεί η δεδηλωμένη -δηλαδή 13 βουλευτές; Μάλλον το «αρκετές» εδώ θα ήταν σωστότερο παρά το «ευάριθμες» που δεν ξέρουμε πώς να το εννοήσουμε, αν δηλαδή σημαίνει «λίγες» (όπως λένε τα λεξικά) ή «πολλές» (όπως λένε πολλοί). Αλλά για τη λέξη «ευάριθμος» έχουμε συζητήσει και άλλες φορές (παράδειγμα).

Όμως, στο ίδιο απόσπασμα χώρεσε κι άλλο γλωσσικό λαθάκι, αυτό πιο σπάνιο. Εννοώ τα σπάργανα. Αν υπάρξουν αμφισβητήσεις, δεν θα προέρχονται «από τα σπάργανα» της πλειοψηφίας, αλλά από τα σπλάχνα της (αυτό μάλλον σκεφτόταν ο κ. υπουργός) δηλαδή, πιο στρωτά, «μέσα στις/ από τις γραμμές της».

* Τίτλος άρθρου για το προχτεσινό μπουρίνι: Ρίχνει «καρεκλοπόδαρα» στην Αττική.

Τα εισαγωγικά εδώ μπήκαν για να μη νομίσετε ότι πέφτουν πόδια καρέκλας από τον ουρανό.

* Αλλά εκτός από την κατάχρηση των εισαγωγικών υπάρχει και η κατάχρηση του κόμματος. Μάλιστα ένας… αντικομματικός φίλος μου αποκαλεί, με μια δόση υπερβολής, «δυνάστη της ελληνικής γλώσσας» το κόμμα και προς επίρρωση στέλνει το εξής κείμενο, που, πράγματι, πλέει στα παραπανίσια κόμματα. Παράδειγμα: Στην επιτροπή της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών που συνάντησε την Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Προκόπη Παυλόπουλο, βρέθηκε εκπροσωπώντας τη νεολαία, η ξανθιά καλλονή, που «τράβηξε» όλα τα φλας των φωτογράφων, βάζοντας την συνάντηση σε… δεύτερο πλάνο.

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τα κόμματα, θα συμπεράνουμε ότι η Παγκόσμια Συνομοσπονδία συνάντησε στο προεδρικό μέγαρο κάποια κοπέλα που λεγόταν Δευτέρα, πιθανώς ξανθιά (ακόμα πιο πλάκα θα είχε αν η συνάντηση γινόταν την Παρασκευή).

* Σε άρθρο της Lifo για τη Μάγια Αγγέλου, διαβάζουμε ότι πήρε το όνομά της «από τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της, Tosh Angelos (Enistasios Angelos)»

Και πράγματι και σε πολλές άλλες ιντερνετικές πηγές βρίσκω ότι ο σύζυγος της Αγγέλου ονομαζόταν Enistasios ή Enistasious, αλλά… ενίσταμαι, ασφαλώς Αναστάσιος θα λεγόταν. Και απορώ που ο Έλληνας συντάκτης της Λάιφο δεν αναρωτήθηκε.

* Το κόμμα του Σαρκοζί στη Γαλλία «επανιδρύεται» και προτείνεται να αλλάξει όνομα και να ονομάζεται πλέον Les Republicains. Σε ανταπόκριση από το Παρίσι (ακόμα δεν έχει ανεβεί στο Διαδίκτυο) στην ΕφΣυν η Ήρα Φελουκατζή επιδεικνύει χριστιανικό πνεύμα, μια και στην πρώτη παράγραφο αποδίδει τον τίτλο «Οι Δημοκράτες», ενώ στην τρίτη παράγραφο «Οι Ρεπουμπλικάνοι». (Γιατί χριστιανικό πνεύμα; Επειδή ακολουθεί την εντολή «να μη γνωρίζει η δεξιά σου τι κάνει η αριστερά σου»).

* Μια ενδιαφέρουσα σχιζολεξία που δεν την είχα ξαναδεί. Σε, ας πούμε, φιλολογικό άρθρο που βασίζεται σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ από τη σειρά Μονόγραμμα, που παρουσιάζει την Έλλη Αλεξίου να αφηγείται αναμνήσεις της, διαβάζουμε:

Είχε εκδώσει ο Γιάννης ο Αποστολάκης ένα βιβλίο του υπέρ αμυνόμενων στις απόψεις του Σολωμού στο «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»…

Προφανώς δεν θα το είπε έτσι η Αλεξίου, θα είπε «υπεραμυνόμενος». Έπαιξα το βιντεάκι για να επαληθεύσω πώς το είπε (και για να δω αν έβαλε γενική στο «υπεραμυνόμενος» ή αν προτίμησε να νεωτερίσει με «υπεραμυνόμενος στις απόψεις») αλλά δεν βρήκα το επίμαχο απόσπασμα. Αν το βρει κάποιος, ας μας πει.

* Και κλείνουμε με μια απορία που έχω από το αθλητικό ρεπορτάζ. Διαβάζω ότι ύστερα από την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ αποδοκίμασαν τους παίκτες της ομάδας φωνάζοντας το εξής σύνθημα:

Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
όποιος δεν μπορεί να πάει ………

Για κάποιο λόγο, το τέλος του συνθήματος δεν δημοσιεύεται. Σπάω το κεφάλι μου να βρω τι λέει το κομμάτι που λείπει:

– να πάει στα φουρνέλα;

– να πάει για κανέλα;

– να πάει στου Καρβέλα;

Δεν βγαίνει νόημα. Τελικά, νομίζω πως το βρήκα:

Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
όποιος δεν μπορεί να πάει στην Καστέλα.

Εννοούν, να πάει να παίξει στον Ολυμπιακό. Και επειδή στη Θεσσαλονίκη θεωρούν βρισιά το να είσαι Ολυμπιακός, γι’ αυτό μάλλον δεν θα το τυπώνουν ολογράφως. Αυτό θα είναι, δεν συμφωνείτε;

Advertisement

258 Σχόλια προς “Μετεξεταστικά μεζεδάκια”

 1. ndmushroom said

  Όχι, το σύνθημα λέει «να πάει για μπανάκι».
  Μην μπερδεύεστε, μετά ακολουθεί το κλασικό «πάει-δεν πάει, ο ΠΑΟΚ σας…». Τι, όχι; Gpoint;

 2. voulagx said

  Καλημέρα!
  Ή ίσως: «όποιος δεν μπορεί να πάει στην κουρέλα.» με το ίδιο νόημα.

 3. LandS said

  Φετίχ ήθελε να πει. Ηταν Πέμπτη και, ως γνωστόν, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή παρατηρείται πρόοδος και η συμφωνία είναι στη δακτυλογράφο. Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο οι Θεσμοί θέτουν νέα ζητήματα και εμείς δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα.

 4. LandS said

  Εντάξει, μπορεί ο Νίκος ο Παππάς, που δεν είναι και κανένας φιλόλογος, να προσπαθεί να μιλάει επιτηδευμένα και να κάνει λάθη αλλά μπορούμε να του αποδώσουμε τη χρήση της λέξης ευάριθμος στην αναλογία με τις λέξεις ευμεγέθης, ευτραφής κλπ.

 5. dr7x said

  Πριν καμιά 60ριά χρόνια θα στεκόταν το σύνθημα «να πάει στου Καρέλλα» (όχι Καρβέλα), του εθνικάκια, πάντως… 🙂

 6. Γιώργος Πρίμπας said

  Στην πρώτη σελίδα του yahoo.gr σήμερα από κάποια ιστοσελίδα που αναπαρήγαγε την αναπαραγωγή κάποιας αναπαραγωγής ενός εμβριθούς άρθρου:
  «ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ; Τι σε αναγκάζει να κάνεις συνεχώς το γράμμα «Ν» της Ελληνικής γλώσσας;»
  Τουλάχιστον έμαθα γιατί με πονάει η μέση σήμερα.

  Καλημέρα.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Σωστά, ο Καρέλλας που δεν τον άφησαν να κάνει τις μεγάλες μεταγραφές (λέει ο θρύλος)

 8. κουτρούφι said

  «στα μπουρδέλα». Έτσι τουλάχιστον καταγράφεται σε site με συνθήματα οπαδών του ΠΑΟΚ.
  Αρκετές φορές, η «εξωγηπεδική ζωή»* των παικτών δεν είναι και τόσο συνετή και σε αυτό αποδίδεται μειωμένη απόδοση.
  Στην περίπτωση αυτή, πάντως, θα ταίριαζε και «στη βαζέλα» αφού παίζανε με τον ΠΑΟ. Να «πάνε στη βαζέλα» με την έννοια της συμφέρουσας μεταγραφής (ή μετεγγραφής;).

  *αγαπημένη έκφραση αθλητικών συντακτών.

 9. tasos said

  Είναι τόσο ευάριθμες οι σωστές χρήσεις του «ευάριθμος» που μάλλον πρέπει να παραδοθούμε και να πάψουμε να θεωρούμε μεζεδάκι τις λάθος.

 10. Λογικό είναι το βαζέλα γιατί αρκετοί παίκτες του ΠΑΟΚ υπέκυψαν ως τώρα στο πράσινο (τότε) χρήμα είτε τρυπώντας την ομάδα όπως Αναστασιάδης, Ασλανίδης, Τερζανίδης είτε όχι όπως Κωνσταντινίδης, Σαλπιγγίδης κ.α.
  Νομίζω όμως πως πιθανότατα το «όποιος δεν μπορεί» ριμάρει με το «να πα να γ@μηθεί».
  Το ότι φέτος ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε ομάδα ήταν γνωστό από τότε που ανέλαβε ο γιδοβοσκός που προπονούσε ομάδες της παράγκας. Αυτά είναι γραμμένα από τον περσινό Μάϊο για όσους έχουν αμφιβολίες. Επειδή πάντως έχω δει όλα τα ματς των πλαίοφφς είναι φανερό πως επιλογή του λιμανιού στα πλαίηοφφς είναι (πάλι) ο ΠΑΟ γιατί ξέρουνε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξει φράγκα και να διεκδιξήσει πρόκριση ο Αλαφούζος ενώ φοβότουσαν αντίστοιχη κίνηση για τον Σαββίδη. Πέρσι το τακτοποίησαν στα χαρτιά ενω φέτος στην Τρίπολη(0-4) όπου το σέντερμπάκ άλλαξε…πειραματικά θέση με το σέντερφορ και όχι μόνο ή με το Περιστέρι (2-0) του οποίου οι παίκτες δεν έκαναν ούτε ένα τάκλιν και όπου έβαλε δυο γκολ ο μονίμως αμαρκάριστος Μπεργκ ενώ στην Τούμπα του έκανε πλάκα ο Κίτσιου !! Μια από τα ίδια με τον νεκροζώντανο Νίνη. Ετσι μετά από δυο φιλικά προετοιμασίας ο ΠΑΟ καθάρισε το ματς με τον αποδεκατισμένο ΠΑΟΚ και πιθανότατα θα βγάλει τουλάχιστον μια ισοπαλία την Κυριακή που του χρειάζεται για να καθαρίσει την πρώτη θέση. Ετσι θα πανηγυρίζει ο ΟΣΦΠ κι όσοι αθώοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι ρόλο παίζουν Αστέρας και Ατρόμητος και θα περιμένουν τα αποτελέσματα της δίκης για την εγκληματική οργάνωση για να μάθουν.

 11. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  H φανέλα του Πάοκ είναι κυριολεκτικά βαριά , αφού μαζεύει λασπόνερα στην Τούμπα .(είναι γνωστό ότι παλιά στην Τούμπα βρέχανε με υδροφόρα του δήμου το γήπεδο επί διήμερον πριν τα ντέρμπι με θρήνο και τιμημένο τριφύλλι)

 12. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φυσικά, μόνο υπερηφάνεια δεν αισθάνομαι ως συνειδητοποιημένος παναθηναϊκός, που και πάλι (ως συνήθως) θα αρκεστώ στο να υπερκεράσω το συμπαθές πλην αναξιοπαθές σωματείο της Θεσσαλονίκης…

 13. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Το καλύτερο παοκτΣήδικο σύνθημα είναι το : Oύ-Ά! …(μη περιμένετε το παρακάτω! Δεν έχει! Αυτό ήταν! Πανάρχαιο σύνθημα και καίτοι πολύ λακωνικό,δεν κρατάει από την εποχή του Λεωνίδου αλλά από την εποχή των Νεάντερταλ!)
  Χωρίς αμφιβολία και ειρωνία πάντως, το γκράφιτυ «Τούμπα,Ιράν, Καμπότζη, Βιετνάμ!» είναι από τα καλύτερα ever!

 14. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mα τώρα πρόσεξα ότι κάνει «νέο» κόμμα ο Νονός μου! Ω ,λα,λά! 🙂

 15. voulagx said

  #12: Ε, δεν το υπερκερασες, απλα το κερασες ένα τεμαχιο, μην εισαι υπερβολικος!

 16. Νικος Κ. said

  Μεζεδάκι επί του ηλε-πιεστηρίου: Κυκλοφορεί είδηση με τίτλο:
  «ΕΕΔΑ: Να σταματήσει τη λογοκρισία η κυβέρνηση»
  (π.χ. http://left.gr/news/eeda-na-stamatisei-ti-logokrisia-i-kyvernisi)
  Όποιος διαβάσει τον τίτλο (πιστεύω ότι) καταλαβαίνει πως πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει να λογοκρίνει.
  Όποιος διαβάσει το περιεχόμενο της είδησης διαπιστώνει πως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητάει από την κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει νέο περιστατικό λογοκρισίας, που προξένησε τη διακοπή της προβολής καλλιτεχνικού έργου, για δήθεν προσβολή δημοσίας αιδούς (μετά από καταγγελία ενός παπά και παρέμβαση το «χωροφύλακα» του Α.Τ. Ακροπόλεως. Δηλαδή μάλλον το αντίθετο του τίτλου. Λίγη προσοχή (εκ μέρους των δημοσιογράφων) δεν βλάπτει.

 17. Νικος Κ. said

  Ξέχασα να ευχηθώ καλά αποτελέσματα στη Νικοκυροπούλα!

 18. π2 said

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  θα πάει σε τελενοβέλα.

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  θα τρώει μορταδέλα.

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  στην πριονοκορδέλα.

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  να πιάσει σαλμονέλα.

  Ώστε όλοι μηχανορραφούν εναντίον του ΠΑΟΚ, ε; Ευτυχώς που η κυβέρνηση ανθίσταται ακόμη στα αντιπαοκτζήδικα συμφέροντα. Ξέχασες όμως Τζι τον Μελισσανίδη, που έσπευσε να βάλει σε δικαστικές περιπέτειες το νεοαποκτηθέν παράρτημα του Ιβάν.

 19. π2 said

  13: Πράγματι, το Τούμπα, Ιράν είναι αξεπέραστο.

 20. Πιδύε (χρόνια και ζαμάνια), τι είναι η τελενοβέλα; Σαν σαπουνόπερα ένα πράγμα; Θέλω να πω, είναι λέξη που χρησιμοποιείται;

 21. π2 said

  Σαπουνόπερα, όχι σαν σαπουνόπερα. Δεν νομίζω να χρησιμοποιείται στα ελληνικά, σε άλλες (εννοώ πλην ισπανικών) γλώσσες είναι συνηθισμένη. Πάντως το Αντίστροφο λεξικό την έχει.

 22. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  15. 😆 😆
  18. 😆 (έχω όμως μια άγνωστη λέξη. Τελενοβέλα; (μήπως είναι η τηλενουβέλα στα παοκτσήδικα; 🙂 )

  Και 2 προσθήκες:
  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  φούντα χωρίς σαμπρέλα!

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  παπούτσα Ελβιέλα.

 23. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  22. (άτιμε δαίμονα! γμτ..) φούντΟ χωρίς σαμπρέλα! (άκου «φούντΑ»…α,πα,πα!)

 24. Πέπε said

  > > Ρίχνει «καρεκλοπόδαρα» στην Αττική. Τα εισαγωγικά εδώ μπήκαν για να μη νομίσετε ότι πέφτουν πόδια καρέκλας από τον ουρανό.

  Νομίζω όχι.
  Με τόσα τέτοια παραδείγματα που έχουμε δει, έχω αρχίσει να διαισθάνομαι κάποια κανονικότητα. Αυτό το είδος εισαγωγικών δε θα το δούμε τόσο συχνά σε οποιοδήποτε είδος μεταφοράς / μη κυριολεξίας, αλλά κυρίως σε εκφράσεις με έντονο το στίγμα του προφορικού, άτυπου λόγου μέσα σε κείμενα τυπικότερου γενικού ύφους. Με τα εισαγωγικά ο συντάκτης εννοεί «επιτρέψτε μου τώρα να ξεφύγω λίγο από το ύφος του υπόλοιπου κειμένου: ρίχνει καρεκλοπόδαρα λοιπόν, όπως θα λέγατε κι εσείς οι νέοι!» – κάτι τέτοιο…
  Κανονικά δε λες «ρίχνει καρεκλοπόδαρα» σ’ ένα δελτίο καιρού. Με εισαγωγικά, το λες! Κάπως όπως κανονικά δε σταματάς το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου, με αλάρμ όμως το σταματάς.

 25. Νεκίδιε και λοιποί αξιοθρήνητοι πρασινάνθρωποι, Αναναστασιάδης και Βρύζας τέλος, τρυπήματα (πιστεύω) τέλος, κάθε κατεργαρης στον πάγκο του και θα καταλήξετε στην φυσιολογική σας θέση, ανάλογη με το γηπεδάκι που αγωνίζεσθε όπως ο Πανιώνιος, ο Απόλλων ,ο Ατρόμητος κ.λ.π.Τα χρονάκια που είχατε εύνοια γιατί αποτελούσατε την ασπίδα του ΟΣΦΠ ως προς τον ΠΑΟΚ τελειώνουν μαζί με την παράγκα και ειλικρινά σας εύχομαι να μην έχετε την τύχη του Αιγάλεω γιατί ό,τι δεν είναι χρήσιμο στους μεγάλους πετιέται σανστιμένη λεμονόκουπα, δες και τον Ολυμπιακό Βόλου που σας χοροπήδαγε όσο υπήρχε.

  don’t say I never warned you
  when your train gets lost

 26. ΝεοΚίντ, στο 23

  μπας και πέρασες από Καζακστάν πρόσφατα;

  View post on imgur.com

 27. physicist said

  Η τελενοβέλα είναι για την τηλενουβέλα ό,τι το τελεσίγραφο για το τηλεγράφημα.

  (Σόρρυ, πιδύε, έτσι μούρθε).

 28. π2 said

  Τηλενουβέλα θα ήταν ένας περίεργος όρος, εξελληνισμένος και παραπλανητικός (θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για τηλεοπτική διασκευή νουβέλας), οπότε η απλή μεταγραφή τελενοβέλα μου φαίνεται λογικότερη.

 29. Γς said

  0:

  ο σ. Ευκλείδης μπέρδεψε το φετίχ με το ταμπού

  Πάντως και για τα δυο λέξεις έχεις άρθρο:

  Το φετίχ και ο κ. Κεδίκογλου

  και
  Χωρίς ταμπού;

  Εύγε!

 30. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  26. 😆 Ω ρε μανούλα μ!! -Ελάτε στην Αστάνα να φκιάξετε καζάνα!! 😆

 31. Περί του Ευκλείδη και του φετίχ του,
  από τη μια, έχει γεννηθεί, σπουδάσει και ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, στην ουσία σκέφτεται στα αγγλικά και γι’ αυτό μπορεί να του ξεφεύγουν μικρολαθάκια.
  Όμως, είναι πολύ σεμνός και προσεκτικός στις διατυπώσεις του, οπότε μάλλον κυριολεκτούσε, καταπολεμώντας έναν περιρρέοντα φετιχισμό της ρήξης του στυλ poutana_ola που λένε και στο τουήτα…

  30

 32. Γς said

  26:
  Σχετική φάση στον Καναδά. Πολικό ψύχος, βράδυ. Παγανιά οι πολιτσιμάνοι για αλκοόλ.

  Χτυπούσαν το τζάμι και μια ανάσα [αλκοτέστ με τη μύτη τους].

  Μας έλεγε ότι δεν είχε πιει σταγόνα, το φιλαράκι μας.
  Μόνο που … σ’ όλη τη διαδρομή, με κλειστά παράθυρα επέρδετο

  [και το όργανο μόνο που δεν έπεσε ξερό]

 33. Γς said

  31:
  >που λένε και στο τουήτα…

  Ακουγες πρι λίγο Real FM;
  [σχολίαζαν την προφορά τουήτα 😉 ]

 34. Γς said

  0, 29:

  >ήθελε να πει «η ρήξη δεν είναι ταμπού»

  πηγαίνοντας κει που σας έλεγα το ακούσαμε στις ειδήσεις κι με ρώτησε η κυρά που κολλάει το φετίχ, μιας και τα κατέχει τα θεοτικά, λατρευτικά, χαϊμαλιά και τέτοια.

  Και έτσι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είχε κάνει λάθος. Ταμπού ήθελε να πει.

  Και μετά φτάσαμε. Και όταν άρχισε η ακολουθία που σας έλεγα, την κοπάνισα και πήγα στον κήπο τους. Κι ήταν και μια μουριά με κάτι μούρα, νά. Μαύρα.

  Τα τάραξα. μόνο που είχαν μαυρίσει τα χέρια μου. Και τα’ πλυνα σε μια πηγούλα εκεί.

  Και να ήμουν Νάρκισσος λέει. Θα κοίταζα και την μάπα μου στο νερό. Και θα έβλεπα ότι ήταν μαύρη κι η μουσούδα μου από τα μούρα.

  Kι έλεγα γιατί με κοιτάζει έτσι κόσμος…

  [όσο για την ταυτοποίηση των φυτών της Πεντέλης, φεύγω τώρα]

 35. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  25. «τρυπήματα (πιστεύω) τέλος» ΤΙ?? Kόβετε και το LSD?? Kαι πώς θα βλέπετε τον Πάοκ Μπραζίλ (προ εφτάρας…) και τον Αθανασιάδη Γκερντ Μύλερ ??? ΟΧΙ στο κόψιμο των παραισθήσεων για τους ηρωικούς οποδούς του Δικεφαλου! 😆

 36. Εν τω μεταξύ…οικογενειοκρατία στην ΕΠΟ (πάντοτε ερυθρού χρώματος)

  http://www.sdna.gr/gr/paraskinia/paraskinia/arthro/40740/apo-to-porto-leone-sto-ds-tis-epo/

 37. # 35

  Οταν μεσουρανούσε ο Μαντζα-βαλιτσάκης και τα λουλούδια πιπίλαγες το δάκτυλο ή ήσουνα στην ΝΟΠΟ ;

  (στόχω ξαναπεί, μην τα σκαλίζεις, μυρίζουν άσχημα και τάχω ζήσει σαν πρώην βάζελος, δεν τα άκουσα )

 38. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Μερικές προτάσεις ακόμα:

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  πίτσα με μοτσαρέλα

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  στην πριονοκορδέλα

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  κλαρίνο α καπέλα

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  πινέλο στην Αγγέλα (:oops: πολύ σόκινγκ αυτό! Αν θεωρηθεί δέον Νικοκύρη, ας διαγραφεί)

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  στον Γλύκο την κουνέλα.

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί
  κρασί* με τη βαρέλα!

  *Μαλαματίνα!

 39. antpap56 said

  Σχετικά με τις μοίρες που αναφέρεις, φαίνεται ότι τις μπερδεύουν και όσοι κάθε τόσο μιλούν για πολιτικές «κωλοτούμπες» (για οποιονδήποτε χώρο), εννοώντας την αλλαγή πλεύσης από προηγούμενες εξαγγελίες. Απ’ όσο ξέρω, η κλασική κωλοτούμπα σε στριφογυρίζει κατά 360 μοίρες και σε φέρνει πάλι με μέτωπο προς την αρχική σου κατεύθυνση. Εκτός αν οι λέγοντες εννοούν όλων των ειδών τις περιστροφές, μεταβολές, τριπλά Άξελ και πολλαπλά Λουτς που βλέπουμε και ακούμε στο καλλιτεχνικό πατινάζ και την ενόργανη γυμναστική. Αυτά όμως δεν είναι «κωλοτούμπες» με την ανατομική έννοια του όρου.

 40. physicist said

  Τζι, κόψε τις μαλακίες για ΝΟΠΟ. Πλάκα κάνουμε, καζούρα, και τέρμα. Μπαλίτσα είναι, δεν είναι τίποτα σοβαρό.

 41. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  37. Ήμουνα στη ΝΟΠΟ. Χάραζα σβάστικες. Ικανοποιήθηκες κομπλεξικούλη;

 42. cronopiusa said

  Διαφωνεί με τους «αιώνιους» φοιτητές ο Γρ. Ψαριανός αλλά πήρε πτυχίο μετά από 42 χρόνια (εικόνα+βίντεο)

  καλά αποτελέσματα

 43. Pedis said

  Ο Τσίπρας με τις 360 μοιρες, φύλλο δεν αλλάζει και το γνωρίζει οπότε δεν ψεύδεται και μπράβο του, εκτός αν εννοεί το Ριμάνιο, διότι τα πράγματα δεν έχουν μείνει εντελώς τα ίδια. Οι τσαρλατάνοι και μαφιόζοι (όλοι μια παρέα είναι) από «προσωπικοί σύμβουλοι» μετατράπηκαν σε εθνικοί εκπρόσωποι στο δντ.

  Η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ
  http://www.902.gr/eidisi/oikonomia/68499/i-elena-panariti-oristike-ekprosopos-tis-elladas-sto-dnt

  Και τρέχα γύρευε πόσους θα βολέψει σε διάφορες θέσεις να μασουλάν, πόσους και ποιους θα φτιάξει με «εξυπηρετήσεις», τι και πού θα πλασάει πληροφορίες για τη μάσα. Για την πολιτική που θα υπηρετήσει δεν έχω αμφιβολία: το «εθνικό συμφέρον» …

 44. physicist said

  #43. — Ο Τσίπρας με τις 360 μοιρες, φύλλο δεν αλλάζει και το γνωρίζει οπότε δεν ψεύδεται και μπράβο του, εκτός αν εννοεί το Ριμάνιο …

  Ώπα της, αυτό κι αν είναι φοβερό τάπωμα την επόμενη φορά που κάποιος θα παρατηρήσει ότι στροφή 360 μοιρών σε ξαναφέρνει εκεί που ήσουν. Όχι, λες στον άλλον, εγώ έχω κάνει τομή και με στροφή 360 μοιρών αλλάζω επίπεδο. Άψογος!

 45. # 40

  Δεν ήταν φήμη, κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΟ υπήρξε με γνωστή δράση στην Κυψέλη και τον Αγιο Τζίμη Αμπελοκήπων. Τον Βαρδινογιάννη που την διάλυσε ποτέ δεν τον πήγε ο κόσμος του ΠΑΟ μέχρι που τον έδιωξαν κι έφεραν τον….Βγενόπουλο

 46. physicist said

  Και για του λόγου το αληθές, ορίστε. Πλήρης περιστροφή πλην όχι επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση. Συνάδελφε, πολύ καλός!

 47. 43

  Έγιναν, γίνονται και θα γίνουν μλκίες αλλά σαν κι αυτήν με την Παναρίτη δεν έχει.

 48. Επειδή ο Σπειροειδής Αρχιτέκτων λείπει, να συνεισφέρω από το τουήτα του ένα χωροφυλακίστικο μεζεδάκι;

  Καλής Βρύσεως!

 49. Παναγιώτης Κ. said

  Πρωτίστως/ Χρήστος! Και πολύ…ομοιοκαταληξία! 🙂
  Προσπαθούσα να βρω αφορμή να την θυμίσω και να που με πρόλαβες 🙂
  Κάθε φορά που ακούω αυτό το τραγούδι συνειρμικά μου έρχεται το άλλο τραγούδι που επίσης τραγουδάει ο Πρόδρομος.Μιλώ για το «κινδυνεύω» και τη φράση, «ασφαλώς θα τρελαθώ». Αυτό το ΑΣΦΑΛΩΣ σε λαϊκό τραγούδι είναι…όλα τα λεφτά.

  Στροφή 360 μοιρών! Μήπως ο κύκλος έχει… 720 μοίρες και δεν το πήραμε χαμπάρι; 🙂 🙂

  Παίρνω αφορμή από το ευάριθμα. Πρέπει λοιπόν να το παραδεχθούμε.Χρειάζεται … προσπάθεια για να αντισταθούμε στα θέλγητρα της λόγιας γλώσσας. Συνήθως υποκύπτουμε και τα θαλασσώνουμε. Γιαυτό λοιπόν Νίκο, για να έχεις επάξια τον τίτλο του…γλωσσικού δυνάστη να μας θυμίζεις από καιρό σε καιρό και κανένα συντακτικό κανόνα όταν διαπιστώνεις ότι κατ΄ εξακολούθηση τα μπερδεύουμε. Έχεις εσύ τον τρόπο να τα λες χωρίς να μας προσβάλλεις 🙂

 50. Pedis said

  # 46-47 – Κι άμα ο Τσίπρας έχει στο μυαλό του λογαριθμική συνάρτηση, οι μαλακίες θα συνεχιστούν επ’ άπειρον, και χωρίς επιστροφή στο ίδιο σημείο, ακόμη κι αν γίνεται στροφή 360 μοιρών.
  Φυσικέ, αν η κυβέρνηση Τσίπρα περιγραφόταν από τετραγωνική ρίζα, σαν το καπέλο του Ψαριανού στην ορκομωσία του, δεν θα ανησυχούσα. Μετά από δύο γυροβολιές, τσουπ, ο ίδιος μαλάκας κι απατεώνας! ΚΙ αυτό είναι ανακουφιστικό. Ό,τι καπέλο κι αν φορέσει, τον έχεις σταμπάρει και δεν σε ξεγελάει.

 51. physicist said

  #50. — 😀 😀 😀

  Έπεσα ξερός από τα γέλια … γυροβολιές λογαριθμικές ο Τσίπρας — λες νάναι πεντοζάλης;

 52. Pedis said

  # εύχομαι, μονάχα, να μην μας χορέψει στο ταψί.

 53. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Να με συμπαθάτε που έλειπα, είχα πάει βόλτα.

  Ευχαριστώ και για τις συμπληρώσεις του συνθήματος.

  16: Προφανώς, ο τίτλος με κάνει να σκεφτώ αυτό που σκέφτηκες κι εσύ.

  21: Κι εμένα μού είναι οικεία η τελενοβέλα, αλλά είναι βραζιλιάνικο σαπούνι ή αργεντίνικο;

  24 Τότε δεν θα ήταν καλύτερα να μπει σε εισαγωγικά και το ρήμα;

  31 Μπορεί ναχεις δίκιο

  43-47 Βύσμα του Βαρουφάκη (όχι ότι αυτό είναι δικαιολογία)

 54. aerosol said

  Η τελενοβέλα είναι συγκεκριμένο είδος σαπουνόπερας που κρατάει πεπερασμένο χρονικό διάστημα (συνήθως ένα χρόνο) και όχι αιώνες όπως οι κλασικές σαπουνόπερες. Έχει αρχή, μέση και (αίσιον) τέλος αλλά παραμένει σαφώς μεγαλύτερη από ένα νορμάλ σήριαλ. Λέξη πασίγνωστη στους ισπανόφωνους αλλά και σε Άραβες και Ασιάτες πλην όμως άγνωστη σε εμάς.

  #45:
  Πρώτον: Άγιος Μήτσος ή Άη Μήτσος. Οι ιθαγενείς δεν λένε Αη Τζίμης, αν το άκουσες θα ήταν εξαίρεση και… νεολογισμός! Μέχρι και οι ταξιτζήδες Άγιο Μήτσο τον ξέρουν.
  Δεύτερον: Ο Βαρδινογιάννης που «έκλεισε» τη ΝΟΠΟ -ΠΟΛΛΑ χρόνια πριν- δεν είναι ο Τζίγγερ που δεν τον πήγαινε ο κόσμος του ΠΑΟ και που ήταν προ Βγενόπουλου. Στην τελική, οι βάζελοι ως ομάδα αναγνώρισαν επίσημα ένα πρόβλημα και το αντιμετώπισαν όπως μπορούσαν. Οι υπόλοιποι τιτάνες του ελληνικού ποδοσφαίρου προτίμησαν να μην αναγνωρίζουν πως είχαν και φασίστες οπαδούς.

 55. Παναγιώτης Κ. said

  Ένα περίεργο πράγμα: Ενώ τα γλωσσικά του ΓΑΠ με χαλούσαν και έβριζα , αντίθετα στα γλωσσικά του Τσακαλώτου είμαι επιεικής.

 56. Σεισμός 8,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Ιαπωνίας 😦

  Θα μάθανε κι εκεί για το διορισμό της Παναρίτη

 57. physicist said

  #55. — Είναι αντιμνημονιακά αυτά, συγχωρούνται.

 58. Ευάγγελος said

  @48.Γιατί πας τόσο πίσω….Με τα μάτια μου είδα πριν 4 χρόνια (οι φίλοι που μένουν κοντά ας μας πουν αν υπάρχει και τώρα)στην Λυκόβυση Αττικής πινακίδα του Δήμου σε κεντρική οδό,να αναγράφει υπερηφάνως με μεγάλα γράμματα #ΟΔΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΕΩΣ#

 59. Ευάγγελος said

  @58 Στη Λυκόβρυση

 60. aerosol said

  #53
  Αμφιβάλλω πως η Παναρίτη είναι επιλογή Βαρουφάκη. Άσχετα απ’ αυτό, κάποιες κακές γλώσσες λένε πως είναι βύσμα αμερικάνικο και πιθανώς φυτευτή για να υπάρχει η (οΘντκ) υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Νομίζω πως είναι σκοτεινό σημείο της ομάδας των οικονομικών διαπραγματεύσεων. Πέρα από τον ρόλο της στο ΔΝΤ, όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ έβγαλε πύρινο λόγο στη Βουλή (με πολύ ενδιαφέρον) για το πώς το Μνημόνιο ήταν ένα έγκλημα που θα έσερνε την Ελλάδα εκεί που την έσυρε (διότι οι ενήμεροι τεχνοκράτες πάντα το ήξεραν…) και μετά πήγε και το ψήφισε.

 61. # 54

  Οντως έτσι τον λεν οι περίοικοι, το τζίμης είναι προσωπική μου επιλογή.
  Για τους Βαρδινογιάννηδες…σόι το βασίλειο και το «καβούριας» δεν ήταν για τον Τζίγγερ, έτσι ; και στο μάτι των οργανομένων μπήκε γιατί μετά από την ΝΟΠΟ ήθελε να αδρανοποιήσε και την 13
  Σαφώς και υπάρχουν φασιστοειδή στους οπαδικούς συνδέσμους αλλά μόνο η ΝΟΠΟ καμάρωνε τότε δημοσίως γι αυτό και η Θ7 Νίκαιας τώρα κατ΄ ιδίαν (είχαν κυκλοφορήσει και κάτι φωτογραφίες με Μανιάτη και Ντομίνγκες αλλά αποσύρθηκαν γρήγορα από την δημοσιότητα).
  Στην ΠΑΕ ΠΑΟ πήραν μια σωστή απόφαση, στον ερασιτέχνη όμως ο Κίτσιου δεν τους πείραξε ποτέ

 62. Γς said

  94:
  >[όσο για την ταυτοποίηση των φυτών της Πεντέλης, φεύγω τώρα]

  Πήγα.

  Σπάρτο είναι !

  Πάει και τελείωσε, Λάμπρο.

 63. voulagx said

  #48: Σκυλε, μαθε να κλινεις σωστα, πχ. η φυσις-της φυσεως, η βρυσις-της βρυσεως, ο Βυζας-του Βυζαντος, ο Βρυζας-του Βρυζαντος, κλπ.

 64. georgeilio said

  Πέτρος Μανταίος: αυτή τη φορά αποπνέει μούχλα.

  27: εννοείται ότι το τελε- του τελεσιγράφου δεν έχει σχέση με το τηλε- (: μακριά), είναι από το τέλος και τα παράγωγά του.

  Η τελενοβέλα θα έπρεπε κανονικά να λέγεται τηλενουβέλα, αφού νοβέλα = νουβέλα, όμως στην ισπανόφωνη μορφή της είναι πιο εύηχη.

 65. 63

  .Έχεις τίποτες χαμπάρια του Ζήσεως Βρύζαντος; 😎

 66. physicist said

  #64. — Πώς δεν έχει, έχει. Τόσες φορές συμβαίνει αυτό στη γλώσσα μας, δεν λέει π.χ. ο άλλος «στείλε μου ένα τελεγράφημα στην Υπερεσία»;

 67. cronopiusa said

  Η επιλογή της κας Παναρίτη, μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, έγινε από άτυπη επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος».

  Ίλιον: Πέταξε την χελιδονοφωλιά μαζί με τους νεοσσούς στα σκουπίδια!

 68. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  63. «Σκυλε, μαθε να κλινεις σωστα»
  Nα, έτσι!:

 69. voulagx said

  #65: Όχι, δεν κατεχω πραμα απο Βρυζαντινη Ιστορια.

 70. sarant said

  60: Τον πύρινο λογο τον θυμάμαι, αλλά μήπως ήταν αφού ψήφισε το μνημονιο; Υπάρχει βέβαια και η κομματική πειθαρχία.

 71. Γς said

  Παναρίτη, Ξεπαναρίτη, στην Μονή του Αγ. Θεοδοσίου (Παναρίτη) ήμασταν χτες [#34]

 72. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  69. Για Βρυζαντινή Ιστορία στην ΠρΠρΠράν! 🙂 (μα πού έχει χαθεί αυτό το κορίτσι; )

 73. Pedis said

  # 53 – «43-47 Βύσμα του Βαρουφάκη (όχι ότι αυτό είναι δικαιολογία)»
  Σε καμιά δεκαριά χρόνια θα μάθουμε προς τι η κολεγιά του πολυγραφότατου «μαρξιστή κι έτσι» με την «τίποτα και σ’ όλα μέσα».
  Θα μάθουμε κι άλλα πολλά για τις αντιμνημονιακές διαπραγματεύσεις του μνημονίου, αλλά θα είναι αργάααα

 74. cronopiusa said


  Ας το κάνουμε όπως στο Περού, της Έλενας Παναρίτη

  Ζιμπάμπουε θα γίνουμε …

 75. Avonidas said

  Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε («Αγορά» 29/5/2015) ότι «για μας η ρήξη δεν είναι φετίχ» – ταμπού ήθελε να πει (διότι το φετίχ είναι κάτι με το οποίο συνδέεσαι και απαραιτήτως το θέλεις). Όμως λανθάνουσα η γλώσσα ενίοτε τα αληθή λέγει, καθότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και τα τρία: και εκείνοι που θεωρούν τη συμφωνία φετίχ (θεωρώντας ταυτόχρονα τη ρήξη ταμπού) και εκείνοι που δεν θεωρούν τη ρήξη ταμπού, και εκείνοι που μετεωρίζονται ανάμεσα και στα δύο.

  Φρόϋδες ελπίδες 🙂

 76. aerosol said

  #61:
  Κοίτα, ανακατεύεις πράγματα που απέχουν μια γενιά και αφήνεις λάθος εντυπώσεις. Έγραψες:
  «Τον Βαρδινογιάννη που την διάλυσε ποτέ δεν τον πήγε ο κόσμος του ΠΑΟ μέχρι που τον έδιωξαν κι έφεραν τον….Βγενόπουλο»
  Ξέχασα, πως λέμε την φράση που όσα περιέχει είναι λάθος; Αστακό;
  Φαίνεται να υποστηρίζεις πως ο προ Βγενόπουλου Βαρδινογιάννης είναι ο ίδιος που διέλυσε τη ΝΟΠΟ και πως γι αυτό δεν τον πήγε ο «κόσμος του ΠΑΟ» (ότι κι αν σημαίνει αυτό…) μέχρι που τον έδιωξε για τον Βγενόπουλο. Η ΝΟΠΟ διαλύθηκε μέσα του ’80 με προσωπική πρωτοβουλία του Γ.Βαρδινογιάνη. Και μαγκιά του. Ήταν μικρή ομάδα, κακώς εμπλέχτηκε στη συνείδηση της κοινής γνώμης πως αφορούσε όλη την Θύρα 13.

  Ο κόσμος του ΠΑΟ (απλοί και οργανωμένοι) δεν είχαν γενικά πρόβλημα με τον Γ.Βαρδινογιάννη. Όταν πήγαινε η ομάδα καλά τον εκτιμούσαν, όταν πήγαινε άσχημα τον έβριζαν -κατά την ευγενή παράδοση του τόπου μας, τίποτα παραπάνω! Επί Κόκκαλη, όταν έγινε σαφές πως οι ποδοσφαιρικές εξελίξεις ακολουθούσαν στενά τις πολιτικές/οικονομικές εξελίξεις στη διαπλοκή, όλοι κατάλαβαν τι συμβαίνει. Οι φανατικοί απογοητεύτηκαν που ο Βαρδινογιάννης δεν ήταν πρόθυμος να κινηθεί ανάλογα ή δεν είχε τις προσβάσεις του αντιπάλου του (ή το συμφέρον να κλιμακώσει την κόντρα τους πληρώνοντας περισσότερα για το ποδόσφαιρο). Κάποτε τέλειωσε η εποχή Βαρδινογιάννη αλλά δεν ήταν πάντα ταραγμένη -κάθε άλλο- και σίγουρα δεν οφειλόταν στους ναζιστές της ΝΟΠΟ, ούτε τους νοσταλγούσε κανείς. Ο Τζίγγερ έκανε τα δικά του, τα έκανε άτσαλα, πολεμήθηκε, έφυγε. Αυτά δεν είχαν καμία σχέση με τις παλιές ιστορίες.

  Απ’ όσο ξέρω ο Παναγιώταρος ξεκίνησε από οπαδικές οργανώσεις του ΠΑΟ, ο Γρέγος από τον ΠΑΟΚ και ο Λαγός από την ΑΕΚ. Άλλοι από τους γαύρους ή τους Ιερολοχίτες του Άρη. Όλο το ποδόσφαιρο είναι βόρβορος και η απομόνωση επιμέρους σεναρίων δίνει λάθος εντυπώσεις. Δεν ξέρω πολλά για τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό αλλά δίκιο θα έχεις φαντάζομαι. Διαφέρει αυτό από ότι συνέβη και συμβαίνει αλλού; Ποιός άλλος και σε ποιά ομάδα τους κυνήγησε;

 77. spiral architect said

  Μπερδευτήκαμε Αβονίδα!
  (φταιν’ και τα τσίπ(ου)ρα)

 78. aerosol said

  #70:
  Νομίζω ήταν πριν αλλά δεν παίζει τόσο ρόλο, αυτά που γνώριζε τα γνώριζε. Είναι αρκετά θλιβερό να ξέρουμε πόσοι ψήφισαν χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις ή την τσίπα να τις αποκτήσουν. Όταν μιλάμε για ανθρώπους που ήξεραν καλά πως παίζεται η καταστροφή της χώρας τους… ε, βρίσκω τραγικό να μιλάμε για κομματική πειθαρχία λες και αποτελεί επαρκή και λογική αιτιολόγηση.

 79. Ριβαλντίνιο said

  @ 61 gpointofview
  «Στην ΠΑΕ ΠΑΟ πήραν μια σωστή απόφαση, στον ερασιτέχνη όμως ο Κίτσιου δεν τους πείραξε ποτέ»

  Θα μας τρελάνεις ? Οι ήττες σε μπάλα και μπάσκετ σου έχουν προκαλέσει σύγχυση ? Ο Κίτσιος στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ ήταν πρόεδρος το 2010(και πριν μόνο για λίγο στην χούντα) . Τι να πειράξει ? Υπήρχε ΝΟΠΟ ?

 80. sarant said

  76 Καραβίδα τη λέμε

  75 Ο Στάθης δεν αμφιβάλλει για το λάθος -αλλά στο ίδιο καταλήγει 🙂

 81. Springsteen said

  Είναι προφανές. Ρίμα με το μπορεί και όχι με τη φανέλα

 82. georgeilio said

  #66 Έτσι πες ρε παιδί μου και σε παρΑξήγησα… Και όλο και κάποια σκηνή θα υπάρχει σε ελληνική ταινία με τον Φέρμα να κάνει λόγο για «τελέφωνο»

 83. physicist said

  #82. — 😉

 84. 69, 72

  Το τραβήξατε από τα βρυζιά!

 85. 20,
  Τα εξήγησαν τα παραπάνω σχόλια για την τελενοβέλα – να προσθέσω πως ζει και βασιλεύει και στην βόρεια Αμερική (στα ισπανόφωνα κανάλια). Θυμάμαι επίσης, όπως με είχε ενημερώσει με λεπτομέρεια η πεθερά μου*, πως τελενοβέλες με την Βερόνικα Κάστρο, καθώς και άλλες, ήταν δημοφιλείς και στην ελληνική τηλεόραση ένα φεγγάρι.

  ——-
  * Έψαχνα να βρω κάποιο ποδόσφαιρο σε ισπανόφωνα κανάλια, και καθώς τα πέρναγα ένα προς ένα, με σταμάτησε σε κάποιο η πεθερά μου – που μάς είχε επισκεφθεί από Ελλάδα – γιατί αναγνώρισε την πρωταγωνίστρια στην οθόνη.

 86. Μην ξαναδώ κανέναν, εδώ μέσα, να γκρινιάζει για Αλτσχάιμερ. Πού να δείτε τι έπαθε ο Μπερλουσκόνη!

 87. Μιχάλη, στο 85

  ακόμα είναι. Επαναλαμβάνονται μεταγλωτισμένες για Ν-οστή φορά.

 88. 68, 😀

  Μετά απ´ αυτό κλίνει σαν σκύλος!

 89. 87,
  Πάντα εμπιστεύομαι πληροφορίες από την πεθερά μου!

 90. Απ´ την telenovela μας είχε προκύψει παλιότερα και η Hellenovela! 😉

 91. 89

 92. Νικοκύρη, για κοίτα εδώ: Λερναίο μου μυρίζει! Πασπαλισμένο με αγαρμποσύνη.

 93. # 79

  Ριβαλντίνιο μη μπερδεύεις την βούρτσα με ό,τι νάναι. Και να κέρδιζε ο ΠΑΟΚ τα ίδια θα έγραφα, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ. Από τότε που ορίσθηκε ο Κίτσιος από την χούντα επίτροπος στον ΠΑΟ ΟΥΔΕΠΟΤΕ αποχώρησε από τα διάφορα διοικητικά πόστα εσύ θυμάσαι τεχνηέντως μόνο πότε ήταν πρόεδρος, για το προνήπιο καλή είναι η προσπάθεια

 94. # 76
  ξαναδιάβασε το # 61, σε απλά ελληνικά είναι γραμμένο

 95. aerosol said

  #95:
  Δεν σου μίλησα ειρωνικά. Καλό είναι κάποτε κανείς να έχει τα @@ να παραδέχεται και κανένα λάθος, δεν είναι τόσο τραγικό. Ναι σε απλά ελληνικά είναι γραμμένο. Και λέει κάμποσες μπαρούφες, προσπαθώντας να μπαλώσει τα αμπάλωτα του 45. Ελπίζω να έγινα κι εγώ το ίδιο σαφής. Αυτός ο ωραίος διάλογος τελειώνει κάπου εδώ.

 96. sarant said

  81 Δεν το είχα σκεφτεί αυτό.

  92 Όχι, μοιάζει να είναι από το Χρονικο του Φραντζή

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Και βέβαια, με 360 μοίρες έχεις κάνει πλήρη περιστροφή, οπότε δεν νομίζω πως εννοούσε αυτό ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.»
  Των Ελλήνων πλέον, (βάση συντάγματος εννοείται) είτε μας αρέσει είτε όχι, και μετά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι;

  Η δική μου εκδοχή για τον παοκτσίδικο στίχο.

  Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα
  όποιος δεν μπορεί, να πάει στου ΒΑΓΓΕΛΑ.

 98. voulagx said

  #84: Δεν βρυζουμε αλλα βρυσοδομουμε! 🙂

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – Cronopiusa ΘΕΪΚΟ, και κυριολεκτικό, αλλά δυστυχώς κάποιοι άχρηστοι στέκονται τυχεροί στην ζωή.

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  47 – Μηδένα προ του τέλους ΚΑΚΑΡΙΖΕ, περιμένουν πολλά κλωσόπουλα τη σειρά τους.

 101. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  84,98 Φύλακες στη βρύζα

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  62 – Ευχαριστώ Γς για την πληροφόρηση, όπως και τον Alexis (του ιστολογίου όχι τον οθντκ πρωθυπουργό) που πρώτος το είχε πεί. Τελικά και οι δύο (εγώ κι ο φίλος μου) είχαμε λάθος. ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΑΙ ΑΜΡΤΩΛΟΙ, Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ.

 103. sarant said

  97 Σωστά, είναι κι αυτή η παραλλαγή

  98 Καλό!

 104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  73 – «Σε καμιά δεκαριά χρόνια θα μάθουμε προς τι η κολεγιά του πολυγραφότατου «μαρξιστή κι έτσι» με την «τίποτα και σ’ όλα μέσα».
  Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω, αλλά δυστυχώς αυτά δεν τα μαθαίνουμε σχεδόν ποτέ, ίσως μετά απο 100 χρόνια, όπως δεν μάθαμε ακόμα τι ρόλο έπαιζε ο Λαλιώτης στο ΠΑΣΟΚ, κι ενώ θα μπορούσε για πλάκα να πάρει την μεταπαπανδρεϊκή αρχηγία, δεν πήρε και δεν διεκδίκησε ποτέ αναλόγου κύρους υπουργείο.
  Εμείς μαθαίνουμε αυτά που πρέπει απο τα ελεγχόμενα ΜΜαποβλάκωσης, κι όσα ελάχιστα ξεφεύγουν απο την αντιπαλότητα της οικονομικής ελίτ, για τα άλλα έχει ο θεός που μαθαίνουμε απο βρέφη.

 105. leonicos said

  δεν αποκλείσαμε να ισχύει και το φετίχ

  Εντούτοις, νομίζω ότι αποκλείεται. Αν η ρήξη ήταν το φετίχ τους, θα την είχαν κάνει. Άρα έκανε λάθος ο κ. υπουργός. Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να ξέρει κάτι εκτός από τη γλώσσα την ελληνική, που αν και του την έδωσαν μάλλον, στον όρο φετίχ δικαιολογείται καθ’ όσον ΔΕΝ είναι πια κι ελληνική λέξη.

  Λέω να πάρουμε για τοτέμ εκείονον τον Σόιμπλε, μια και οι εγχώριοι έχασαν κάθε πειστικότητα

 106. Γς said

  102:

  Τα φυτά σου
  [Στο δρόμο για τον Αγιο Πέτρο]

 107. Γς said

  105:

  Τοτέμ με ρόδες.
  [Είμαι κακός, απαραδεκτος και άλλα τέτοια. Το ξέρω]

 108. sarant said

  105 Από αυτό που λες δεν αποκλείεται το φετίχ, διότι ο υπουργός είπε «δεν είναι φετίχ η ρήξη».

 109. cronopiusa said

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  76 – » Ο Τζίγγερ έκανε τα δικά του, τα έκανε άτσαλα, πολεμήθηκε, έφυγε.»
  Δεν θα το έλεγα, η οικογένεια είχε αποφασίσει να φύγει απο τον ΠΑΟ γιατί είχε άλλες προτεραιότητες και δεν την εξυπηρετούσε η πανάθα, αλλιώς δεν μπορούσε κανείς να την κουνήσει. To 2008 ήδη το σκηνικό είχε αλλάξει, η shel και η Β.P την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια απο την Ελλάδα, και η πετρελαϊκή κυρίως οικογένεια, εκτός του ότι ορέχτηκε τα πρατήριά τους, είδε τον Λάτση να μπαίνει δυνατά στην ελληνική αγορά, αλλά και τον ασθμαίνοντα Μελισσανίδη. Όσοι θεωρεί ότι στην Ελλάδα, υπάρχουν αγνοί φίλαθλοι πρόεδροι, που βάζουν λεφτά για την ιστορία του συλλόγου, ζούν στον δικό τους κόσμο. Η αγορά είναι μικρή, τα κλάμπ δεν είναι ανταγωνιστικά στην Ευρώπη,
  μοιραία και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος δεν μπορεί να είναι ικανοποιητικό, όπως είναι πρωτίστως στις Γερμανία Αγγλία, αλλά και στην Ισπανία και τις λοιπές αναπτυγμένες και προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Τώρα με την παγκόσμια οικονομική κρίση, μπορεί να ξεφύγουν κάποιες αλήθειες και για την βρομιά που έχει κατακλύσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, και είναι ανάλογη με την διαφθορά στις χώρες, όσο πιο δυνατή μια χώρα τόσο πιο διεφθαρμένη είναι, αλλά τα ΜΜΕ, παρουσιάζουν την μαγική εικόνα στα ……πλήθη, που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Η πρόσφατη εξέλιξη με την FIFA, είναι σαν τις λέξεις του ιστολογίου, έχει την δική της ιστορία, με την διαφορά ότι στο ιστολόγιο μαθαίνουμε όλη την ιστορία των λέξεων, μένει να δούμε τι θα μάθουμε απο την βρόμικη ιστορία της FIFA. Απο την στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι η χρεοκοπημένη Αμερική, έχει αγριέψει το πράγμα, οπότε κάτι θα μάθουμε.
  Υ.Γ – Μελετάτε τας οικονομικάς γραφάς (χαμόγελο) πίσω απο την πρόσφατη ποδοσφαιρική κόντρα, υπάρχει οικονομική κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας, Κίνας κατά κύριο λόγο, η Ε.Ε έτσι κι αλλιώς είναι ανύπαρκτη αν όχι αποικία των ΗΠΑ. Απ΄ό,τι φαίνεται, δεν το γλιτώνουμε το μπούμ, δεν τραβάει άλλο το χρηματοπιστωτικό ψωράλογο.

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  106 – ΘΑΥΜΑ συνέλληνες, ο Γς πήγε στον Άγιο Πέτρο και ΓΥΡΙΣΕ, ποιός όσιος Παϊσιος, λείψανα της Αγ, Βαρβάρας και αηδίες, εδώ έχουμε ολοζώντανο Άγιο Γς μεγάλη η χάρη του. Νικοκύρη βάλε εισιτήριο για το προσκύνημα, σε λίγο θα γίνει της αλεπούς ο θάνατος απο πιστούς προσκυνητές (χαμόγελο).
  Για σένα Γς.

 112. cronopiusa said

 113. # 110

  Λάμπρο η οικογένεια έβγαζε χρήματα από τον ΠΑΟ μέσω Παιανίας αγοράζοντας παίκτες μς 50 000 και φιάχνοντάς τους -στο πολύ προχώ κέντρο- παίκτες των 500 000 (Μόρις κι ο άλλος ο μαύρος από Ηρακλή που πήγε Ρωσία) ή και πολύ παραπάνω (κάτω από το τραπέζι, Μπορέλλι). Μη ξεχνάς και τα μηδενικά συμβόλαια, έτσι ; Βολευότανε μια χαρά με λιγα έξοδα και δεύτερη θέση που είχε και έσοδα από τσουλου. Οταν σφίξαν τα λουριά ο «καπετάνιος» έγινε πρόεδρος Φιλίππου Ενώσεως και κατάφερε να την κάνει προβληματική ενώ όταν την πήρε είχε 300 000 000 αποθεματικό. Κέρδισαν όμως όλα τα άλογα των κουμπάρων του, ο ίδιος περιορίστηκε σε βραβεύσειςσυνοδευόμενος από την (τότε) Μιρέλλα. Τον ΠΑΟ τον παράτησε στην τύχη του αφού δεν κατάφερε να τον πουλήσει χωρίς την Παιανία που ήταν το μόνο χειροπιαστό οικονομικό στοιχείο. Την Παιανία προσπάθησε να την πλασσάρει στην Εθνική ανεπιτυχώς ως τώρα.
  Ο Μελισσανίδης είναι ωραίος σαν όνομα εταιρίας αλλά οικονομικά είναι ανύπαρκτος και όπως σου ξανάπα το 3% του ΟΠΑΠ που ελέγχει (10% του1/3)είναι η κλασσική αμοιβή που δίνεται για προστασία και τα αποτελέσματα τα βλέπεις με την παραπομπή Μαρινάκη και Σία που είχαν βουλιάξει ΟΠΑΠ και στοιχηματικές εταιρίες με τις αλάνθαστες προβλέψεις των. Προστάτευσε καλά τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ και ίσως του δώσουν κάνα μπόνους μήπως ξεκινήσει καμιά εσκαφή πριν τον πάρουν με τις πέτρες οι οπαδοί όταν τους περάσει ο ενθουσιασμός για την επάνοδο. Εννοείται πως γήπεδο λίγο μεγαλύτερο της Ριζούπολης είναι το ταβάνι του κι αυτό πολύ δύσκολα. Μόνο ο Παπάς βάζει λεφτά στην ΑΕΚ και του τα τρώνε, φαίνεται το έχει τάμα !

 114. Θρασύμαχος said

  Τώρα που ξανά ’ρθε στην επικαιρότητα η Παναρίτη, νομίζω πως αποτελεί υποχρέωση ενός λεξιλογικού ιστολογίου ν’ ασχοληθεί με το μεταφραστικό μαργαριτάρι «θεσμική οικονομολόγος», το οποίο η ιδία κατά κόρον περιφέρει http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=676201 ως προσδιορισμό της επαγγελματικής της εξειδίκευσης. Πρόκειται προφανώς για τον κλάδο institutional economics http://en.wikipedia.org/wiki/Institutional_economics που ορθώς αποδίδεται στα ελληνικά ως «θεσμική οικονομική», αυτό όμως δεν καθιστά εξ ίσου εύλογο το τερατούργημα «θεσμικός οικονομολόγος» (ακριβώς όπως ο θεράπων του κλάδου «διεθνής οικονομική» δεν λέγεται «διεθνής οικονομολόγος»). Κάποιος ας εξηγήσει στην κυρία ότι σωστότερο θα ήταν να κυκλοφορεί ως «οικονομολόγος των θεσμών» ή «ειδική στη θεσμική οικονομική» ή κάπως έτσι τέλος πάντων.

 115. dimi said

  Σας διαβαζω καθημερινα.Σημερα τα περισσοτερα ηταν αγνωστες λεξεις,τα ποδοσφαιρικα ειναι εντελως ακατανοητα για τις περισσοτερες γυναικες.Καποτε προσπαθησα να καταλαβω εναν ραδιοφωνικο σχολιαστη που μιλουσε για μπαλα’ενας γραφικος πρεπει να ητανε.Ολες οι λεξεις γνωστες,κανενα νοημα δεν εβγαλα. Παντως ειναι εντυπωσιακο ποσο μεγαλο μερος των σχολιων αφιερωθηκε στα ποδοσφαιρικα σε σχεση με τα αλλα στοιχεια της εισαγωγης του νοικοκυρη!χαμογελο

 116. Παναγιώτης Κ. said

  @57. (Φυσικός) Όχι δεν ελέγχεται για το μνημόνιο.Ελέγχεται γιατί δεν έχει κάτι κάτι να του ζηλέψεις πέρα από την κομψότητα.Όταν κάποιος ζει πάνω από 45 χρόνια σε μια χώρα και σκέφτεται πρώτα στα Αγγλικά και μετά μεταφράζει στα Ελληνικά δικαιούμαι να βγάλω τα συμπεράσματά μου!
  Το πρώτο περί της (αν)επάρκειάς του ερέθισμα το είχα την περίοδο που ήταν υφυπουργός Παιδείας (΄88,΄89).Είχε γίνει τότε ένας διαγωνισμός ΑΣΕΠ και στο μάθημα της Πρακτικής Αριθμητικής οι υποψήφιοι δεν πήγαν καλά.Με μια λοιπόν ελαφρότητα -σαν και αυτή που επέδειξε ως πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι κυβερνάει μια διεφθαρμένη χώρα-βγήκε και έκρινε το υποτίθεται χαμηλό επίπεδο των υποψηφίων για το οποίο, κατά μία έννοια ήταν υπεύθυνος ως επί της Παιδείας αρμόδιος. Υπονόησε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να λύσει τα θέματα που ας σημειωθεί, ήταν ζόρικα.
  Γενικώς είναι απίστευτη η ελαφρότητα που δείχνουν αρκετοί Έλληνες πολιτικοί.Λένε ο,τι τους κατέβει για να κερδίσουν τις εντυπώσεις.Το βλέπουμε βεβαίως και στην παρούσα κυβέρνηση. Παρακολούθησε για παράδειγμα τον Στρατούλειο λόγο για να βγάλεις συμπέρασμα!
  Όσο για την επιείκεια στα γλωσσικά του Τσακαλώτου τώρα που το ξανασκέφτομαι δίνω την εξής εξήγηση:Γενικώς υπολήπτομαι τους ανθρώπους που έχουν συγγραφικό έργο και μάλιστα σημαντικό.Ο Ευκλείδης ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  113 – Γιατί είπα εγώ ότι έμπαινε μέσα η οικογένεια; απλώς αυτά τα «τρελά» λεφτά που λές ότι κέρδιζε, δεν είναι ούτε κάν ψίχουλα μπροστά σ΄αυτά που βγάζει απο τις άλλες δραστηριότητες. Τον Μελισσανίδη δεν τον ανέφερα για το ποδόσφαιρο, που το 2008 δεν ασχολούνταν με την ΑΕΚ, αλλά για το σοβαρό θέμα των πετρελαίων και το μοίρασμα-έλεγχο των πρατηρίων κλπ παραγώγων των SHELL, BP, γιατί μη ξεχνάς ότι με την Aegean κατάφερε μέσα σε λιγότερο απο 10 χρόνια, να αποσπάσει μερίδιο 10% των πρατηρίων στην χώρα. Για το «αλλά οικονομικά είναι ανύπαρκτος» να σου πώ ότι είναι απο τους μεγαλύτερους «παίκτες» (αν όχι ο μεγαλύτερος) παγκοσμίως στην τροφοδοσία καυσίμων των πλοίων, πέρα απο το ότι έχει αναλάβει αποκλειστικά, να τροφοδοτεί τα βοηθητικά σκάφη του ναυτικού των ΗΠΑ, στην Μεσόγειο και τον Περσικό, η εταιρεία του Aegean Marine Petrol Network, έχει ετήσιο τζίρο πάνω απο 3 δις $, και είναι εισηγμένη στην Wall street (Nasdaq) απο το 2006-6 (αν θυμάμαι καλά) με κάλυψη της προσφοράς όταν μπήκε πάνω απο 6 φορές, κάνοντας τον πρόεδρο της Wall street να του πεί, ότι ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο, μια και μέχρι τα μέσα (τέλη;) του 80, ήταν εκπαιδευτής οδηγών στην σχολή «ΜΙΝΙ» του μπαμπά του, και δεν μιλάει κάν αγγλικά. Βέβαια δεν είναι ακόμα Βαρδινογιάννης ούτε Μαρινάκης, αλλά δεν τον λές και οικονομικά ανύπαρκτο.
  Όπως έχω πεί κι άλλες φορές (και κατ΄ιδίαν) με το ποδόσφαιρο δεν ασχολούμαι σοβαρά, μόνο για καλαμπούρι, κι αυτό πλέον ελάχιστα, σοβαρά ασχολούνται μόνο όσοι έχουν συμφέρον, οι άρρωστοι και οι αφελείς, ίσως και κάποιοι ρομαντικοί που όμως τους κατατάσσω στην τελευταία κατηγορία. Ξέρεις ότι σε συμπαθώ, κι ότι έχουμε σε κάποια θέματα (εκπαίδευση, εκλογές, όπερα, και κάνα δυό ακόμα) κοινές απόψεις, έστω και απο διαφορετική οπτική, αλλά αυτό με τον αγνό και ανιδιοτελή επαναστάτη Σαββίδη που ήρθε τάχα μου να διορθώσει τα πράγματα στο σαθρό ελληνικό ποδόσφαιρο με ξεπερνάει, μπίζνες κάνει ο άνθρωπος, κι όπως όλοι οι νέοι παίκτες σε μια χώρα, χρειάζονται ένα δούρειο ίππο για να μπούν στο παιχνίδι, και τι ποιό καλύτερο απο μια (σχετικά) δημοφιλή «μεσαία» ποδοσφαιρική (η μπασκετική) ομάδα, έστω και γιαλαντζί δικέφαλη;

 118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Mπροστά στην ελαφρότητα των Ελλήνων ψηφοφόρων, είναι βαρύτητα άστρου νετρονίων.

 119. sarant said

  116 Συμφωνώ γενικά.

  115 Νάστε καλά -αλλά τόσο δύσκολες λέξεις έχουμε πια;

  114 Πρέπει να το έχουμε συζητήσει άλλη μια φορά -αν και χωρίς μεγάλο ζήλο.

 120. Γς said

  111:

  >Δεν μου λές βρε Γς, πώς λέγονται τα φυτά με τα κίτρινα λουλούδια που μυρίζουν υπέροχα αυτήν την εποχή, που είναι δεξιά κι αριστερά στον δρόμο απο Πεντέλη προς Ν.Μάκρη; (είδες δεν λέω προς άγιο Πέτρο)
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/05/27/protagoras/#comment-290412

  Εγώ όμως λέω [προς διευκόλυνσή σου]

 121. cronopiusa said

  Γνώριμα πρόσωπα, παλιές συνταγές

 122. Pedis said

  # 121 – Μόνο για τους χαζούς και τους «δικούς τους» θα αποδειχθεί tratado de Troia. Πρόκειται για πλήρως εξορθολογικοποιημένο καπιταλισμό με υπερκέρδη για λίγους και πολλαπλές ζημιές για τους πάρα πολλούς ακόμη και για κείνους που έχουν αυταπάτες, ψευδαισθήσεις ή τα έχουν κάνει απάνω τους και γλείφουν όπου και ό,τι φτάνει η γλώσσα τους.

 123. Ριβαλντίνιο said

  Άσχετο αλλά μιας και το άρθρο είναι για… μεζεδάκια μου έχει κολλήσει αυτό

 124. cronopiusa said

 125. Ναι, ρε παιδιά, ευχαρίστως να δώσουμ’ ένα χέρι…
  Ε, καλά, μια κουβέντα είπαμε…

 126. voulagx said

  #125: Σκυλε, μηπως το τριπακι του τζιφαρισματος δημιουργει παραισθησεις; Ποδι χρειαζεται ο κουκλος, τι να το κανει το χερι; 🙂

 127. Παναγιώτης Κ. said

  @77. (Spiral) Στην Ήπειρο όπου παλαιότερα έκοβαν τις λέξεις τα τσίπουρα (τσίκουδα στην πατρίδα σου) τα έλεγαν τσίπρα.

 128. # 117

  Αχ βρε Λάμπρο και λες πως ασχολείσαι με τα χρηματιστηριακά…
  Η εταιρία του Μελισσανίδη σκίζει αλλά ο τίγρης δεν ξέρει ούτε το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου της γιατί στο Νιου Γιόρκ όταν κάνεις εξυπνάδες με τις μετοχές συνενοούνται οι μικρομέτοχοι με το 51%, σου βάζουν μια διοίκηση δική τους και σε στέλνουν αδιάβαστο. Βαστάνε βέβαια το αναγνωρίσιμο όνομα της επιχείρησης όπως π.χ. Metaxa που ουδεμία σχέση έχει με την ομώνυμη οικογένεια (έχει πολλή πλάκα να ψάξεις πως καθιερώθηκε στην ελληνική και παγκόσμια αγορά ). Μάγκας ήταν ο Κόκαλης που είχε το 0,5% της Ιντρακόμ όταν είχε 11 000 και το 90% όταν είχε 120 !! αλλά αυτά στο Νιου Γιορκ ΔΕΝ γίνονται και το ποσοστό του τίγρη είναι από μικρό μονοψήφιο έως κάτω της μονάδας τιμής ένεκεν. Αυτά είναι γνωστά από πριν από το 2010 και καλύτερη απόδειξη από την σημερινή δουλειά του, «προστασία» στον ΟΠΑΠ, δεν υπάρχει παρά μόνο η αφέλεια των ΑΕΚτζήδων που πιστεύουν στον κουμπαρά για την Αγιά Σοφιά ενώ η ΑΕΚ έχει κέρδη πολύ άνω από τα 5 μύρια των χορηγων κάθε χρόνο επί τίγρη, έξοδα μηδέν και ο υιός τίγρη έβαλε 1 μύριο(!) στον κουμπαρά και πλήρωσε μια μπουλντόζα να βγάλει τα ξερόχορτα από τον ναό !!!

  Επίσης ελπίζω πως έχεις καταλάβει πως αν μια εταιρία θέλει να κάνει ΑΜΚ δίνει τα κέρδη μέρισμα να φάει κανένα ψίχουλο ο λαός κι όταν δεν έχει ΑΜΚ όλα τα κέρδη πηγαίνουν σε «επενδύσεις » και υπέρογκες αμοιβές συγγενών και αχυρανθρώπων που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο (για ρώτα τι…θέση έχει ο τίγρης στην εταιρία «του»)

  Ολα αυτά βέβαια σε οδηγούν σε φαντασιώσεις κατά Ιβάν που στάζει συνεχώς ζεστό χρήμα (όπως ο Παπάς στην ΑΕΚ, στο ξαναλέω) όχι ότι πιστεύω πως ο Ιβάν είναι κανένας άγιος ( ο Παπάς μάλλον είναι, ως προς την ΑΕΚ φυσικά ) αλλά στο Ελλάντα που ήρθε για την ώρα δεν έχει κάνει τίποτε το μεμπτό και τα της ρώσικης μαφίας δεν κυκλοφορούν εδώ για πληροφορίες, ούτε για το χρηματιστήριο της Μόσχας (;) ξέρει κανείς τίποτε.

  Η επιστροφή στην Σούπερλιγκ θα σε ξαναφέρει στην πραγματικότητα, το όνειρο της επιστροφής τελείωσε, το ταβάνι υπάρχει και είναι χαμηλό.

 129. Παναγιώτης Κ. said

  @60 (Aerosol) Σε τούτη τη χώρα έχουμε επιλέξει πρωθυπουργό και υπουργούς με το κριτήριο να είναι της αρεσκείας των υπερατλαντικών συμμάχων σε στέλεχος αυτού του επιπέδου θα κωλώσουμε;
  Εν τω μεταξύ διαβάζω » Ο Γιάνης επιμένει ότι τα 17500 ευρώ των μηνιαίων αποδοχών της στο ΔΝΤ είναι η σεμνότερη αμοιβή που μπορεί να λάβει η πρώην σύμβουλός του για τις… καλές υπηρεσίες που παρείχε»
  Μπορεί να είναι και έτσι που τα λέει ο Γιάνης. Διακρίνω πάντως μια… λαρτζ κατάσταση σε πολλά από τα στελέχη της νέας κυβέρνησης.Αν λήξει αυτή η ιστορία με την συμφωνία μετά θα πέσουμε στις συγκρίσεις του τύπου, ο χ διευθύνων σύμβουλος έπαιρνε ας πούμε διακόσιες χιλιάδες το χρόνο και εμείς που είμαστε καλοί τις κατεβάσαμε στις εκατόν πενήντα!. Να αποκατασταθεί μια συγκεκριμένη αναλογία μεταξύ κατώτερου και ανώτερου μισθού στο τομέα ευθύνης του κράτους ούτε που τους περνάει από το νου. Τέλος πάντων.Εδώ είμαστε και θα δούμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πλήξουμε. 🙂

 130. # 117 αρχή

  Ούτε εγώ είπα πως ζούσε από τον ΠΑΟ η οικογένεια.
  Είναι γνωστό πως η οικογένεια είχε αναθέσει τον ΠΑΟ στον «καπετάνιο» γιατί στις αληθινές μπίζνες τα έκανε μαντάρα, για λόγους πρεστίζ όμως ο ΠΑΟ έπρεπε να είναι κερδοφόρος.
  Ενώ στην Φίλιππο Ενωση (ποιός τους χέζει τους φιλίππους, ούτε μια θύρα οργανωμένη δεν έχουνε) ξεσάλωσε φιλοξενώντας σε διακοσαριές «φίλους και συνεργάτες» από Κύπρο και Αραπιά μέχρι που άδειασε το ταμείο.

 131. Παναγιώτης Κ. said

  @104. (Λάμπρος) » Και όσα ελάχιστα ξεφεύγουν από την αντιπαλότητα της οικονομικής ελίτ»
  Το ξαναγράφω για να μη το ξεχνάμε…
  Πάντως «όταν βλέπουμε το λύκο δεν ψάχνουμε για τον ντορό». Θέλω να πω Λάμπρο, ότι όσοι κουβαλάμε μια κάποια ηλικία έχουμε κατά νου αρκετά περιστατικά που μας οδηγούν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα.Όμως δεν είμαστε πια εμείς το…τάργκετ γκρουπ των εξουσιαστών. Είναι οι νεότεροι και αυτοί με διαφόρους τρόπους χειραγωγούνται.Μπαίνει ωστόσο ένα καθήκον σε μας να είμαστε διδακτικοί- όχι δογματικοί- προς τους νέους.
  Και σε κάθε περίπτωση μακρυά από την δημοσιογραφική επιπολαιότητα (;) του «να μη μπλέκουμε τους τηλεθεατές με νούμερα». Έτσι δεν λένε για να κρύβουν την πραγματικότητα;
  Μιλώ με κάποια φιλαράκια μου οικοδόμους… σφυροδρεπανιάρηδες οι περισσότεροι, ( έτσι τους αποκαλούσε άλλος φίλος μακαρίτης με αγάπη βεβαίως ) και τους δίνω δύο πολλαπλασιασμούς για την προ κρίσεως περίοδο.
  200Χ60=12000
  14Χ1400=19600
  Ο πρώτος αφορά μεροκάματα που έκαναν ετησίως με 60€ και ο δεύτερος οι 14 μισθοί ενός δημοσίου υπαλλήλου.
  Στο ερώτημα γιατί εσείς να παίρνετε λιγότερα ( όχι μόνο έδειχναν ευχαριστημένοι σε αυτό το επίπεδο αλλά έχουν να θυμούνται ότι «βγάλαμε καλά λεφτά τότε») έδειχναν μπλοκαρισμένοι. Αυτά παθαίνει όποιος εκχωρεί τη σκέψη του στο κόμμα που ψηφίζει! Γιατί ερωτήματα σαν και το παραπάνω δεν ετίθεντο. Και αν υποθέσουμε ότι παρουσιαζόταν κάποιος…αιρετικός και τα έθετε εισέπραττε ως απάντηση κάτι σαν και αυτό: » Δεν είναι εκεί το θέμα.Είναι καθήκον σου να παλέψεις και να φτάσεις αυτόν που αμείβεται περισσότερο.Δεν είναι σωστό να μεταφέρονται οι αντιθέσεις στο λαό». Λες και ο παραγόμενος πλούτος δεν είναι συγκεκριμένος λες και δεν μπαίνει θέμα ορθολογικής κατανομής.
  Παγιδευμένοι στην κυρίαρχη αντίθεση «κεφάλαιο-εργασία» δεν είδαμε κάτι εθελούσιες από τις ΔΕΚΟ με κάτι βαρβάτες αποζημιώσεις.Και εθελούσια και αποζημίωση!Αυτά και πολλά άλλα είναι ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο σύριζα όταν περάσει το ζόρι της συμφωνίας. Βεβαίως έχει την αλήθεια με το μέρος του μόνο που είναι δύσκολο να την επιβάλλει σε ένα κόσμο που έχει συνηθίσει να βλέπει ως αιτία του κακού τους πιο πάνω όποιοι και να είναι αυτοί.
  Έπρεπε όμως να ανέβει και η Αριστερά στην κυβέρνηση για να συμπληρωθεί ο πολιτικός κύκλος και να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα.

 132. sarant said

  129 «σεμνότερη αμοιβή»; Παράξενη διατύπωση. Πάντως, τα δικά της δεν τα πληρώνει το ελληνικό κράτος.

 133. Pedis said

  # 132 – «Πάντως, τα δικά της δεν τα πληρώνει το ελληνικό κράτος.»
  Μπορεί. Αυτά, όμως, που θα μαγειρέψει εκεί μέσα, ναι!
  Καλημέρα, Νικκοκύριε.

 134. sarant said

  133 Ενώ αν πήγαινε στο ΔΝΤ ένας μαρξιστής οικονομολόγος, θα εφαρμοζόταν άλλη πολιτική Γαμώτο, τόσο απλό ήταν και δεν το είδαμε!

 135. Παναγιώτης Κ. said

  @134. Και αυτό που λες πολύ σωστό είναι.
  @133. (Pedis).Αν σου πούνε στο σχολείο να διδάξεις…Ευκλείδεια Γεωμετρία εσύ θα διαφοροποιηθείς και θα διδάξεις του Riemann για να είσαι πιο μπροστά; Θέλω να πω ότι όταν είσαι υπάλληλος μπορείς απλά να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου….Καλά όμως είναι δύσκολο να την κάνεις (Παραφράζω τον Μάο).

 136. @131 Συνονόματε κάπου έχει λάθος ο πρώτος πολλαπαλασιασμός. Τις καλές εποχές ένας οικοδόμος έκανε τουλάχιστον 240 μεροκάματα μη σου πω και τουλάχιστον 260 και αν βάλεις και Σάββατα ακόμα παραπάνω. Επίσης ξεχνάς το δωρόσημο οπότε δεν υπάρχει σύγκριση με τους 14 μισθούς.

 137. Pedis said

  # 134 – έλα, τώρα, βρε νικοκύρη. Σιγά μην παίρναν μαρξιστή στο δντ. Σαν να παίρναν πασιφιστή για στρατιωτικό σύμβουλο στο Πεντάγωνο. Θα πάρουν δικούς τους, αμοραλιστές, οικονομικούς εγκληματίες, μαφιόζους των τραπεζών και χρηματιστηριακούς γκάγκστερς. Οι ικανότητες επονται. Αρκεί να έχουν βγει με οποιονδήποτε τρόπο από τα Λόντον Σκουλς οφ ικονόμικς. Το 90% ακολουθεί έτοιμες συνταγές σαν τα γιατρουδάκια που συνταγογραφούν ό,τι τους πληρώνει ο πλασιέ, φαρμάκων.
  Τα Μπρουκς το Βαρουφάκη, αυτός την Παναρίτη, αυτή τον δικό της … Μυρίζονται μεταξύ τους στα αχαμνά και στον κώλο σαν τους σκύλους και διαλέγονται μεταξύ τους.

 138. Pedis said

  # 134 – Αντέντουμ: η άλλη πολιτική δεν θα εφορμοστεί μέσα στο δντ αλλά έξω, απέναντι και ενάντια σε αυτό. Αν κάποιος είναι μαρξιστής αυτήν την επιλογη θα κάνει και όχι να έχει αφεντικό τη Λαγκάρντ!

  Α προπό: Δεν είχα καμιά ιδέα για το άτομο. Είδα το παρακάτω.

  Ο Βούτσης (α) κάνει τον χαζό (β) του είπαν να τον κάνει (γ) είναι;

 139. Παναγιώτης Κ. said

  @136.Συνονόματε, για είναι συγκρίσιμα τα πράγματα δεν θα πρέπει τον δημόσιο υπάλληλο να τον υπολογίζουμε με 220 μέρες εργασίας και τον οικοδόμο με 240; ( Ο υποφαινόμενος είμαι δημόσιος υπάλληλος. Φίλος όμως ο Πλάτων αλλά φιλτέρα η αλήθεια)

 140. ΚΑΒ said

  >> Όσο για το αν είναι «λάθος» η αναφορά της ημερομηνίας «Τετάρτη 13 Μάη», πολλή συζήτηση μπορεί να γίνει -πράγματι, παλιά λέγαμε ή 13 του Μάη ή 13 Μαΐου, αλλά κι η γλώσσα δεν είναι κάτι που μένει αμετάβλητο.

  Νομίζω ότι πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου, τουλάχιστον αυτό θυμάμαι, χρησιμοποίησε την άναρθρη γενική μήνα σε τύπο της Δημοτικής:Στις 18 Οκτώβρη, στις 3 Σεπτέμβρη.

  Πάντως στο χωριό μου όλοι λένε π.χ. στις 5 του Ιούνη.
  Το θέμα έχει ξαναθιγεί στο ιστολόγιο.

 141. ΚΑΒ said

  140. Στο 1΄51» του βίντεο.

 142. LandS said

  @138 Για να μη πάνε χαμένα 24 λεπτα από τη ζωή μας με τις γενικούρες και τους τρουισμούς του Μπογιόπουλου, πες μας το σημείο που σου προκάλεσε ο Βούτσης το «τρίλημμα».
  Γιατί και οι τρεις εκδοχές σου το ίδιο πράμα είναι.

 143. giorgos said

  θά βάλω απόσπασμα από ενα βιβλίο πού δίνει μιά διαφορετική ερμηνεία γιά τό πώς θά εξελιχθεί ό καπιταλισμός . (γράφτηκε τό 1984).

  «… Mέσα άπό τούτες τίς διαφορές καί τήν έπί μέρους ((άντίθεση)) δημιουργείται μιά άλλη έννοια ένιαιότητος πού άφορά όλους τούς άνθρώπους άνεξαρτήτως χρώματος καί φυλής , τό άνθρωπιστικόν ένιαίον τής Τεχνολογίας , δηλαδή τό σοσιαλιστικόν ίδεώδες τής Τεχνολογίας . Διότι κάθε τί τό άνθρωπιστικό , κάθε τί πού έχει βάση τήν ίκανοποίηση άνθρωπίνων άναγκών καί άπό έκεί ξεκινάει , είναι κατ’ άνάγκην σοσιαλιστικό .
  Σοσιαλισμός σήμερα (σημ. τό 1984 γράφτηκε) δέν είναι νά μήν κερδίζη ό βιομήχανος πολλά , άλλά νά ζή ό κόσμος καλά . Αν τό κεφάλαιο νέμεται τό κέρδος άπ’ τήν παραγωγή — άρα πρέπει νά παράγη όσο πιό πολύ μπορεί– , τούτο συμβαίνει έφ’ όσον ό κόσμος νέμεται ό,τι αύτό παράγει .
  Η έννοια τού κέρδους έχει πρό πολλού άλλοιώσει τό νοημά της μέσα στήν έννοια τής κοινωνικής αύτορρύθμισης , άφού ή έννοια τού καπιταλιστικού κέρδους άντλεί τό νόημά της άπό τήν ίκανότητα πού πρέπει νά έχη ό ((λαός)) ν’ άπορροφά τά παραγόμενα προιόντα , δηλ. τά ((άγαθά)) .
  Τήν έποχή τής σχέσης ((έργοδότη -έργάτη)) ή έννοια τού κέρδους συνιστούσε ένα μεταβατικό στάδιο τής καπιταλιστικής παραγωγής , τό όποίον σήμερα έπαψε πρό πολλού νά ύπάρχη . Μόνο σέ όσες κοινωνίες δέν ύπάρχουν σήμερα πολυεθνικές , άλλά ύπάρχει μιά κάποια παραγωγή καί τάση ((βιομηχανικής άναπτύξεως)) , μπορούμε νά πούμε ότι ύφίσταται άκόμη ((έκμετάλλευση άπό άνθρώπου είς άνθρωπο)) . Διότι μέσω τής πολυεθνικής έταιρείας σήμερα ή έννοια τού κέρδους έλαβε ούσιαστικά τήν έννοια τής κοινωνικής μερίμνης .
  Τί μ’ ένδιαφέρει πόσο κερδίζει ή πόσο θέλει νά κερδίζη ή έταιρεία , πού έφκιαξε τό ήλεκτρικό ψυγείο , άφού μέσα στόν όρισμό τής ύπαρξής της είναι νά ζώ έγώ σέ κοινωνικές συνθήκες πού θά μού έπιτρέπουν νά τό άγοράσω ?
  Ας π’αρωμε ένα πιό συγκεκριμένο παράδειγμα . Τί σημαίνει ότι μιά έταιρεία κατασκευής τηλεοράσεων θέλει νά κερδίζη όσο τό δυνατόν πιό πολύ ? Σημαίνει
  1) ότι έχει άνάγκη νά πουλάη όσο τό δυνατόν περισσότερες τηλεοράσεις (άρα ό συναγωνισμός ώς πρός τίς άλλες όμοιες έταιρείες μού έξασφαλίζει τήν καλήν ποιότητα καί κατοχυρώνει τά λεφτά μου ) .
  2) ότι έκτός άπό τήν κοινωνική δυνατότητα τής οίκονομικής παροχής γιά ν’ άγοράσω τήν τηλεόραση , πρέπει νά έχω τόν κατάλληλον χρόνο καί τήν άντίστοιχη καλή διάθεση (αύτά άποτελούν κοινωνικές προυποθέσεις) νά καθήσω νά ίδώ τά προγράμματα .
  Η ίδια λογική ίσχύει γιά πάν ό,τι έπιδέχεται τό χαρακτηρισμό τού ((άγαθού)) καί τείνει νά ίκανοποιήση ((προσωπικές άνάγκες)) . Δέν ξεχνάμε ότι ό παράδεισος τής Γραφής καί ή πολυεθνική λειτουργούν κατά τόν ίδιον τρόπο . Η πολυεθνική πρέπει νά μέ ((έξωθή)) ν’ άγοράσω τά προιόντα της μέ τό νά τά ((βελτιώνη)) καί νά μού προσφέρη τό ((διαρκώς καινούργιο)) σ’ αύτά . Τούτο όμως σημαίνει ότι ούσιαστικά μεριμνά γιά τήν άνάπτυξη τών μέσων έκείνων πού πραγματοποιούν τούς σκοπούς αύτούς τού κέρδους , δηλ. στήν άνάπτυξη τής ίδιας τής τεχνολογίας .
  Αλλά άνάπτυξη τής τεχνολογίας σημαίνει λιγώτερη σπατάλη τής σύνολης άνθρώπινης δύναμης γιά τήν παραγωγή τού κοινωνικού προιόντος . Η άτομική έτσι ((σωτηρία )) τής πολυεθνικής μεταβάλλεται σέ κοινωνική σωτηρία τού ((ποιμνίου)) .
  Αν οί πρώτες τηλεοράσεις είχαν τό μέγεθος ένός ντουλαπιού καί έπρεπε νά έργάζωνται έκατοντάδες άνθρωποι γιά νά τήν φτιάξουν , σήμερα έχει μέγεθος έλάχιστο καί οί άπασχολούμενοι γιά τήν κατασκευή της είναι έπίσης έλάχιστοι .
  Τό κύριο όμως έπίτευγμα όλων τών άνωτέρω είναι τό σύνολο πολιτιστικό άποτέλεσμα καί ή συνάρτησή του πρός τήν λειτουργία τού κράτους .
  Αν δούλευα όσο δούλευαν οί έργάτες στήν έποχή τού Μάρξ , ή πολυεθνική θά ύπονομευόταν , διότι δέν θά είχα χρόνο νά ίδώ τά προγράμματα .
  Αλλά καί σήμερα πού ό άνθρωπος δουλεύει λιγώτερο , πρέπει οί όροι δουλειάς νά είναι τέτοιοι , ώστε νά παρέχεται ή άπαιτούμενη ξεκούραση καί διάθεση γιά τήν παρακολούθηση τών προγραμμάτων κατά τήν έπιστροφή στό σπίτι .
  Ορος δηλ. τού ((κέρδους)) τής πολυεθνικής είναι ή γενική βελτίωση τού έπιπέδου ζωής . (συνεχιζεται)

 144. giorgos said

  Λογικώς ή ίδεώδης κατάσταση γιά τήν πολυεθνική καί τόν καταναλωτή , θά ήταν ένας κοινωνικός παραλογισμός : νά κάθεται κανείς άπό τό πρωί ώς τό βράδυ καί νά βλέπη τηλεόραση . Εδώ άκριβώς καθίσταται άπαραίτητη ή λειτουργία τού κράτους . Διότι αύτό πού άποτελεί τήν ίδεώδη κατάσταση γιά τήν πολυεθνική κι’ έμένα , στερεί άκριβώς τίς κοινωνικές προυποθέσεις λειτουργίας τής πολυεθνικής , δηλ. μετατρέπεται σέ συντελεστή ύπονομεύσεως τής σύνολης παραγωγής ώς κοινωνικού προιόντος .
  Δέν μπορούμε έδώ νά ξεχάσωμε τήν άρχική καταγωγή τού κράτους πού στόν Αριστοτέλη όνομάζεται ((πόλις)) καί στό κατά Ιωάννη Εύαγγέλιο ((λόγος)) .
  Τό κράτος παίρνει έτσι σήμερα τόν ρόλο τού συντονιστή άπλώς τής περαιτέρω κοινωνικής λειτουργίας . Είναι ύποχρεωμένο νά περιορίση τίς ((τάσεις)) τής πολυεθνικής καί νά έγγυηθή τήν διατήρηση τών πολιτιστικών έπιτεύξεων καί τού έν γένει έπιπέδου ζωής τών πολιτών , πού άποτελούν προυποθέσεις περαιτέρω λειτουργίας τής πολυεθνικής , δηλ. τής παραγωγής κοινωνικού προιόντος . Καί αύτό γίνεται μέ τήν κατοχύρωση τών διαδικασιών έκείνων , πού παρήγαγαν ίστορικά τήν έν λόγω κατάσταση καί άπετέλεσαν ήδη ((κοινωνικές ένσωματώσεις)) τής διαδικασίας παραγωγής , ήτοι τίς ίδέες τού Πλάτωνα , τού Σπινόζα , τού Λώκ κλπ.
  Αύτές , τροποποιημένες σέ ((συντάγματα)) καί ((κοινωνικές διεκδικήσεις)) , είναι τά κατοχυρωτικά τής κοινωνικής έλευθερίας τών πολιτών καί οί παράγωγες αίτίες δημιουργίας τού όλου συστήματος τών νεωτέρων χρόνων .
  Παρατηρούμε ότι μέσα στήν Λογική τής παραγωγής ώς κοινωνικής διαδικασίας έμφιλοχωρεί κάποιο είδος κενού , τό όποίον καλύπτει ή έννοια τού κράτους .
  Η λογική δηλαδή τής τεχνολογικής παραγωγής προυποθέτει τό κράτος άνεξαρτήτως ((συστήματος)) . Ο ρόλος τού κράτους σήμερα είναι καθαρά κοινωνικός , έν άντιθέσει πρός τίς παλαιότερες έποχές , διότι ή αύξηση κοινωνικών παροχών άποτελεί σήμερα προυπόθεση τής ίδιας τής παραγωγής .
  Γι’ αύτό καί τά νέα Συντάγματα άπομακρύνονται άπό τήν έννοια τού ((άτόμου)) (((έλευθερίες τού άτόμου)) κλπ. , τά όποία άποτελούν πρό πολλού ήδη κεκτημένες καταστάσεις ) καί διευρύνονται πρός τήν γενικώτερη έννοια τού ((άνθρώπου)) (δικαιώματα τού άνθρώπου ) κλπ .
  Η έννοια τής ((άτομικής ίδιοκτησίας)) , πρός τήν όποίαν άφορούσε ή νομική σκέψη τών περασμένων αίώνων , στά πλαίσια τής σημερινής τεχνολογικής παραγωγής καί τών πολυεθνικών έταιρειών , παίρνει μιά νέα μορφή κατοχύρωσης — αύτής τής έπί μάλλον καί μάλλον κοινωνικοποιήσεως της .
  Eίδαμε πιό πάνω ότι άπό άπόψεως ((Λογικής)) τής τεχνολογίκής παραγωγής δέν μπορεί νά ύφίσταται διαφορά ((κοινωνικών συστημάτων)) διότι ή προυπόθεση τής παραγωγής αύτής είναι ότι ό κόσμος καταναλώνει .
  Ενα πρόβλημα πού τίθεται είναι άν τό κράτος πρέπει νά είναι ό μεσολαβητής μεταξύ πολυεθνικής καί κοινωνίας , ή άν ή πολυεθνική μπορή νά είναι τό ίδιο τό κράτος.
  Καί άκόμη , άν ύπό τά δεδομένα τής τεχνολογικής άναπτύξεως , τό κράτος μπορή νά πάψη νά ύπάρχη καί νά άντικατασταθή άπό κάτι άλλο .
  Τό σημείο τούτο δέν μπορούμε νά τό έξετάσωμε άκόμη , διότι μέχρις έδώ έξετάσαμε τήν γένεση τού δυτικού κράτους . Τό κράτος στή Ρωσσία , καίτοι άπλούστερο ώς ίστορική διαδικασία διότι προήλθε άπό μιάν έπανάσταση , θά μάς άπασχολήση σέ άλλην θέση . Πρέπει όμως νά πούμε ότι έδημιουργήθη άπό τίς άνάγκες τής τεχνολογικής παραγωγής καί ότι καί σέ άλλους πολιτιστικούς χώρους , όπου ή ((καπιταλιστική έκμετάλευση)) είναι άγνωστη , όπως π.χ. στήν Ιαπωνία , τό κράτος ύπάρχει .
  Τό γεγονός ότι στό τεχνολογικώς σήμερα άνεπτυγμένο μέρος τού πλανήτη μας ύπάρχει ποικιλία άντιλήψεων έπί τής έννοίας τού ((κέρδους)) , σημαίνει ότι τό ((κέρδος)) στήν σύγχρονη κατανόησή του έχει ξεφύγει άπό τά μαρξιστικά διαγράμματα τού περασμένου αίώνα καί άποτελεί τήν πολιτιστική άξιοποίηση μιάς ίδεολογικώς καλλιεργηθείσης κάποτε καταστάσεως πρός χάριν τού συνόλου .
  Σήμερα πλέον είναι πασιφανές ότι ή άπρόσωπη έννοια τού ((κέρδους τού κεφαλαίου)) άποτελεί άπλήν μεταβλητή στήν συνάρτηση τής δικής μου κοινωνικής έλευθερίας .
  Αν μιά πολυεθνική άεροπορική έταιρεία θέλη όλο καί πιό πολύ νά κερδίζη , αύτό σημαίνει ότι έγώ κάποτε θ’ άποκτήσω τήν δυνατότητα νά γυρίσω τόν κόσμο όλον .

 145. Παναγιώτης Κ. said

  Ο Γεράσιμος Κακλαμάνης ήταν μαθηματικός.
  Εμπιστευόμαστε την κρίση των μαθηματικών που ασχολούνται με κοινωνικά και φιλοσοφικά ζητήματα!

 146. Γς said

  145:

  Διάβασε και τον Αθεόφοβο:

  http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/10/0.html

 147. Earion said

  Για τον Θρασύμαχο (#114) institutional economist = οικονομολόγος των θεσμών.

 148. Γς said

  Αθήνα 9.84 τώρα:
  «[τοσα] άτομα έχουν φονευθεί στο πρώτο πενθήμενο στις ΗΠΑ»

  Και το διόρθωσε αμέσως σε
  πενθήμηνο.

  [το πεντάμηνο]

 149. Pedis said

  Γ. Σταθάκης: Με καλύτερους όρους οι ιδιωτικοποιήσεις
  (για το δημόσιο συμφέρον, λέει. Ααα, μάλιστα!)
  http://left.gr/news/g-stathakis-me-kalyteroys-oroys-oi-idiotikopoiiseis-0

 150. Pedis said

  Να ‘ταν μόνον η Παναρίτη το «σκάνδαλο»!

  http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/05/blog-post_205.html
  http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/05/blog-post_683.html

  (αριστερο)Πούλα-πούλα!

 151. Pedis said

  «Αν δεν με θέλουν εκείνοι μία φορά, εγώ δεν τους θέλω δέκα».
  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=709111
  Καυγάδες νύφης και πεθεράς. Χαχα!

 152. Παναγιώτης Κ. said

  Παίρνω ως αφετηρία το 1970. 45 λοιπόν χρόνια προσπαθούν κάποιοι να μου πούνε ότι…πεινάω.
  Βρε παιδιά υπέρβαρος εγώ πως μπορώ να ισχυρίζομαι ότι πεινάω;
  Δεν μπορούμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας.
  Βρε παιδιά, πριν από μας από το χωριό ήταν όλοι και όλοι τρεις πτυχιούχοι και σήμερα είναι 53!
  Η εργατική κατοικία…
  Μα όλοι έχουμε ιδιόκτητο διαμέρισμα στην πόλη συν εξοχικό στο χωριό.

  Κάνουμε κατά καιρούς γιορτές.Μιλώ τώρα την εποχή της κρίσης. Μιλάμε για πολύ…αρχοντιά.
  Αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, σμαρτ φον τελευταίας εσοδείας.
  Εν τω μεταξύ το προσδόκιμο έχει αυξηθεί.Προφανώς οφείλεται στην βελτίωση της διατροφής και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  Η κατάσταση στα σχολεία από τα οποία έχω περάσει. Η υποεπίδοση είναι πρωτίστως προσωπική ευθύνη του μαθητή.Του λέμε: Αυτά θα βάλουμε στο διαγώνισμα και του τα λύνεις στον πινάκα.Την άλλη μέρα, απογοήτευση.

  Ανεργία.Είναι ο πιο σημαντικός δείκτης που φανερώνει την κακή κατάστασή μας.
  Πως όμως θα πολεμηθεί η ανεργία αν δεν δημιουργηθούν επιχειρήσεις;
  Από την άλλη πως κατορθώνει αυτή η χώρα και θρέφει τόσους αλλοδαπούς δεν έχω καταλάβει.
  Κάποιοι από μας θαυμάζαμε την Αλβανία τη Βουλγαρία τη Ρουμανία. Θυμάμαι σε μια εκδρομή το ΄76 στη Βουλγαρία με το Πανεπιστήμιο ένας Έλληνας πρόσφυγας μεταξύ σοβαρού και αστείου μας έβαλε στη θέση μας.Εσείς είστε κομμουνιστές όχι εμείς!
  Μου αρέσει να παρακολουθώ τα κομμουνιστικά. Με λύπη διαπιστώνω ότι ο πυρήνας της κομμουνιστικής ιδεολογίας δεν έχει αλλάξει. Παραμένει στο πεινάμε.Δηλαδή μας θεωρούν οι αυτόκλητοι σωτήρες βιολογικές μονάδες και τίποτα άλλο.
  Αν αυτή η συνθηματολογία αποτελεί αμυντική στρατηγική των εργαζομένων κατά του κεφαλαίου να τη δεχτώ.
  Προσωπικά νιώθω να με υποτιμούν όταν θεωρούν ότι δεν έχω ευθύνη για τη ζωή μου.
  Αναρωτιέμαι:Τι μας υπόσχεται ο πολιτικός χώρος του Μπογιό; Ισότητα στη φτώχεια;
  Η πραγματικότητα που λέγεται υπάρξας σοσιαλισμός στοιχειώνει εντός μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μηδενίζουμε το ρόλο του και όλα όσα είναι κατακτήσεις στον δυτικό κόσμο δεν οφείλονται και στον υπάρξαντα. Όμως στην διαμάχη των δύο στρατοπέδων επεκράτησε το δυτικό. Η σοσιαλιστική ιδεολογία χρειάζεται κάτι καινούργιο που προς το παρόν αναζητείται.
  Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρξει μια αποκάθαρση της νομοθεσίας.Μια νομοθεσία που λειτουργεί σκανδαλωδώς υπέρ των λίγων δεν είναι… δημοκρατικό χαρακτηριστικό.
  Ας αποκαλύψουν το παιχνίδι που λέγεται παραγωγή χρήματος από το τίποτα και μετά μιλάμε.Δεν το κάνουν. Μόνοι μας πασχίζουμε να ξεστραβωθούμε.Έπρεπε να έρθει η κρίση για να μάθουμε ότι η Τράπεζα Ελλάδος δεν είναι κρατικός φορέας.
  Είχαν τηλεοπτικό σταθμό. Βαρύ πυροβολικό για την διάδοση των ιδεών τους. Τον πούλησαν.Ευτυχώς έμειναν στο διαδίκτυο οι εκπομπές του Πάρη.Μήτσου.

 153. cronopiusa said

  ΠΑΝΑΡΙΤΗ: ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΜΙΑ, ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΩ ΔΕΚΑ

 154. sarant said

  Επίσης δήλωσε: Σκασίλα μου μεγάλη και δέκα παπαγάλοι.
  (Αν και πουθενά δεν υπάρχει η δήλωσή της από πρώτο χέρι)

 155. π2 said

  128: Ας μη σχολιάσω τις οπαδικές παρωπίδες για τον αγνό Ιβάν που είναι ο μόνος που βάζει λεφτά, ο μόνος που δεν βγάζει λεφτά και ο μόνος που πάει με τον σταυρό στο χέρι, αλλά ας μη μείνουν τα περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ασχολίαστα γιατί δεν βγάζουν νόημα αυτά που γράφεις.

  Γράφεις:

  >>Επίσης ελπίζω πως έχεις καταλάβει πως αν μια εταιρία θέλει να κάνει ΑΜΚ δίνει τα κέρδη μέρισμα να φάει κανένα ψίχουλο ο λαός κι όταν δεν έχει ΑΜΚ όλα τα κέρδη πηγαίνουν σε «επενδύσεις » και υπέρογκες αμοιβές συγγενών και αχυρανθρώπων που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο (για ρώτα τι…θέση έχει ο τίγρης στην εταιρία «του»)<<

  Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι είναι ΑΜΚ σε μια ΠΑΕ. Καταρχάς, δεν έχει καμιά σχέση η ΑΜΚ με τα πιθανά κέρδη και τα πιθανά κέρδη με το μέρισμα. ΑΜΚ κάνουν όλες οι ΠΑΕ (όσες μπορούν έστω) για να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο, κατά κανόνα για να καλύψουν ζημίες και όχι για να μοιράσουν μέρισμα από τα κέρδη. Έπειτα, είναι ελάχιστα διαχρονικά τα έτη χρήσης οποιασδήποτε ΠΑΕ στα οποία εμφανίζονται κέρδη. Στους τελευταίους ισολογισμούς κέρδη προ φόρων εμφάνισαν μόνο πέντε ΠΑΕ (http://tinyurl.com/qjt8k6z). Από αυτές, η μία φαλίρισε λόγω χρεών (ΟΦΗ), μία δεν πήρε άδεια για μεταγραφές του χρόνου λόγω χρεών (Πανθρακικός) και μία έχει οικονομικά προβλήματα (Καλλονή). Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη στον ισολογισμό δεν λένε και πολλά πράγματα για την οικονομική υγεία μιας εταιρίας. Μπορεί μια ΠΑΕ να έχει κέρδη και να είναι έτοιμη να κλείσει, μπορεί μια ΠΑΕ να εμφανίζει ζημίες και οι μεγαλομέτοχοι να κερδίζουν λεφτά (με τους τρόπους που περιγράφεις για τις «επενδύσεις», με υπερκοστολογημένες μεταγραφές και με χίλιους δυο άλλους, νόμιμους, παράτυπους ή καραπαράνομους). Τέλος, οι ΠΑΕ δεν μπορούν εκ του νόμου να μοιράσουν μέρισμα από τα κέρδη όποτε τους κατέβει. Θα πρέπει να μην έχουν αρρύθμιστες οφειλές, να αποδώσουν το 10% των κερδών στον ερασιτέχνη σύλλογο από τον οποίο προέκυψαν και μόνο τότε, αν θέλουν, να δώσουν μέρισμα στους μετόχους από τα εναπομείναντα κέρδη.

  Γενικώς, ας αφήσουμε τις τάχα μου σοβαρές αναλύσεις για καλούς και κακούς παράγοντες κι ας απαλλάξουμε τη μπαλίτσα από οπαδικές ηθικολογίες. Με πιθανές εξαιρέσεις κάποιους τρελούς του παρελθόντος, ας θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι οι «παράγοντες», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν όφελος από την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο. Δεν είναι ηθικός ο κόσμος του ποδοσφαίρου, οπότε είναι υγιέστερο να μείνουμε στο επίπεδο της παλιμπαιδίζουσας ψευτοοπαδικής καζούρας, παρά να τους παίρνουμε στα σοβαρά, τουλάχιστον εδώ μέσα.

 156. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  155. «οπότε είναι υγιέστερο να μείνουμε στο επίπεδο της παλιμπαιδίζουσας ψευτοοπαδικής καζούρας, παρά να τους παίρνουμε στα σοβαρά, τουλάχιστον εδώ μέσα.»
  Ντουζ πουάν!
  (και για να κάνω πράξη την παλιμπαιδίζουσα: «Είναι βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα, τιμιέται ο θρήνος κι ο Πειραιάς!» 😆 )
  Δεν κάνει ρίμα μεν, αλλά πάει!

 157. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Σκύλε, δεν θυμάμαι πού είχες βάλει ένα παρόμοιο μνημείο επιστημονικής ανακάλυψης…έτσι το βάζω εδώ αυτό το συγκλονιστικό. (δηλαδή όλοι εμείς που πιστεύαμε ότι η ανεργία προκαλέι ευεξία και τονίζει την αυτοπεποίθηση… είχαμε άδικο! τι να πεις ρε παιδί!….)
  http://www.nooz.gr/entertainment/oi-psuxologikes-epiptoseis-tis-anergias
  «Η ανεργία προκαλεί ψυχολογικά φαινόμενα ανάλογα με αυτά της απώλειας, όπως ο θάνατος, το διαζύγιο ή το τέλος μιας σχέσης, τονίζουν σε επιστημονική μελέτη ο Γρηγόρης Ποταμιάνος, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Βασίλης Γκιτάκος, με μεταπτυχιακές σπουδές κοινωνιολογίας στο Παρίσι, ο οποίος διδάσκει σε σεμινάρια του Παντείου. …»

 158. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  157 (προσθήκη). Το φοβερότερο ίσως (τώρα το προσέχω) είναι ότι το άρθρο ανήκει στο tag του σάιτ: «Ψυχαγωγία» (entertainment) » … 😦

 159. physicist said

  Rumours of my impending resignation are (for the umpteenth time) grossly premature…

  Κατάφωρα πρόωρες είναι οι φήμες, όχι ανακριβείς. Γλώττα λανθάνουσα;

 160. π2 said

  Νομίζω ότι είχε κατά νου το τσιτάτο που -κακώς- αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν για τον θάνατό του (the reports of my death have been greatly exaggerated), και δεν του βγήκε το αστείο.

 161. physicist said

  Έτσι είναι οι μεγάλοι άνδρες. Ή τον Μαρκ Τουέιν θα πάνε να μιμηθούν ή τον Ρούζβελτ. Σπιθαμή παρακάτω.

 162. sarant said

  Για υπουργός, πάντως, ο Βαρούφ ξέρει καλά ελληνικά και αγγλικά και του αρέσει να παίζει με τις διαφορές των σημασιών -οπότε, δεν νομίζω ότι έκανε λάθος. Ήθελε να πει premature, είπε premature.

 163. physicist said

  Ερωτηθείς για το θέμα, το έστριψε όχι στον Μαρκ Τουέιν αλλά στο long term we are all dead του Κέυνς.

  Νομίζω πρέπει να θεσμοθετηθούν τα Barouf Prizes για πρόσωπα που είναι σε θέση ν’ αυτοαναιρεθούν πεντάκις ημερησίως, κάθε μέρα για διαφορετικό ζήτημα, χωρίς να σταματούν να χασκογελάνε αυτάρεσκα, διαρκώς.

 164. Gpoint said

  # 155

  Μάλλον εσύ δεν κατάλαβες πως μιλάω για ΑΜΚ εισηγμένων και όχι ΠΑΕ της πλάκας.για να εξηγήσω στο Λάμπρο γιατί είναι στεγνός ο τίγρης
  Βλέπεις όμως πως τα μπέρδεψες από το πέρα-δώθε που σας έχει προκαλέσει ο Ιβάν κι ακόμα είναι αρχή…μόλις πλήρωσε τα χρέη

 165. ΝεοΚίντ, στο 157

  εδώ, βρε

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/05/29/kazes-soulam/#comment-290684

  καλά, μιλάμε για πολύ προχώ έρευνα.

  Αποκαλύψ Νάου!

 166. Pedis said

  # 153 – Γμτο! Τι λένε και δεν καταλαβαίνω γρι την τευτονικήν!
  Πάντως, ούτε με τρενάκι ούτε πασίτσες παίζουν για να μου περάσει εύκολα το μήνυμα …

 167. π2 said

  164: Πράγματι, δεν το κατάλαβα, νόμιζα ότι μιλούσες για ποδόσφαιρο (παραμένει βέβαια η παρατήρηση ότι η ΑΜΚ δεν έχει σχέση με το μέρισμα). Για το πόσο στεγνός είναι ο Τίγρης δεν έχω άποψη. Αλλά ο Ιβάν το μόνο μπέρδεμα που μου έχει προκαλέσει είναι μ’ εκείνες τις ωραίες ανακοινώσεις τον πρώτο καιρό, με τα ελληνικά από γκουγκλομετάφραση.

 168. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μετεξεταστικοί μπαμπάδες, Νικοκύρη και Σπάιραλ*, χαλαρά κι όλα καλά!
  Εκατό οι αλεποί,διακόσα τ΄αλεπόπουλα 🙂 Αυτό δεν αλλάζει από οποιεσδήποτε εξετάσεις-κιμαδομηχανές.Τα παιδιά μας είναι καλύτερά μας.
  Από καρδιάς,καλά αποτελέσματα!
  *ή δίνει και Σχέδιο; (στα πατήματα)

 169. Παναγιώτης Κ. said

  Κάνει κριτική ο Χρύσανθος Λαζαρίδης στην Ντόρα Μπακογιάννη για τη δήλωσή της ότι χωρίς συμφωνία το Σαββατοκύριακο θα υπήρχε έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων.
  Δίωξη πότε θα ασκηθεί στην κυρία για διασπορά ψευδών ειδήσεων; Διάολε όλα τα πράγματα πρέπει να έχουν κάποιο όριο! Δεν πρόκειται για την κυβέρνηση του σύριζα. Πρόκειται για την κυβέρνηση της χώρας.Εμείς δεν είμαστε κοσμοπολίτες για να «την κάνουμε». Εδώ θα μείνουμε.

 170. spiral architect said

  @168: Φχαριστούμε, αλλά τώρα αρχίζει η μάχη του μηχανογραφικού. 🙄

 171. 156, …Είναι βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα,
  τιμιέται ο θρήνος κι ο Πειραιάς!»…
  🙂

  Να κάνουμε τότε και μια σύνθεση από παλιά μυριόστομα συνθήματα των φιλάθλων:

  «Είναι βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα,
  [Χ], κουρέλα, Εμμανουέλα»

  όπου
  [Χ] = Θρύλε ή ΑΕΚ (-έλα να δις)
  [Χ] = Βαζέλα (-έλα να τρις)

 172. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  170.>>η μάχη του μηχανογραφικού.
  Καλή φώτιση από το πνεύμα το άγιο,το ατίθασο,το ελεύθερο,της αντιλογίας 🙂
  Μηχανογραφικό το λεν ακόμη; ηλεγραφικό θα το ‘ λεγε δω η παρέα μάλλον.

 173. Gpoint said

  # 167

  Ασφαλώς θεωρητικά δεν έχουν σχέση αλλά ψυχολογικά η είσπραξη μερίσματος βοηθά την εγγραφή στην ΑΜΚ

 174. Παναγιώτης Κ. said

  Αφού λοιπόν συμπλήρωσαν το βιογραφικό οι θυγατέρες μου με την άνεση και ίσως το κρυφό σχεδιασμό να βρεθούν σε άλλη πόλη -έχουν αυτή την τάση οι κόρες στο όνομα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας-το ζήτησα να το δω και στο αδιάφορο της ρωτούσα:»Δεν σε πειράζει αυτή τη σχολή που την έχεις τρίτη να την εναλλάξουμε με αυτή που την έχεις τέταρτη».Συμφωνούσαν μαζί μου και έτσι εκείνες δεν ξεσπιτώθηκαν και εγώ δεν ξεπαραδιάστηκα! 🙂

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  128 – Προσπερνώ τις αναφορές σου για το χρηματιστήριο, γιατί, με όλο το σεβασμό που σούχω, είναι εκτός τόπου και χρόνου, και όπως εγώ δεν κάνω κουβέντα όταν γίνεται συζήτηση για μαθηματικά (αρμόστοκος γαρ) καλό είναι να μη κάνεις κι εσύ για το χρηματιστήριο, γιατί έχεις πλήρη άγνοια του «αθλήματος» ειδικά όπως «παίζεται» σήμερα. Το αν είναι στεγνός ο Μελισσανίδης, είναι πολύ εύκολο να το βρεί κάποιος, εγώ λέω ότι δεν είναι, και σταματώ γιατί δεν με ενδιαφέρει ο Μελισσανίδης.

  Πάμε στα πιο απλά, λές, «Ολα αυτά βέβαια σε οδηγούν σε φαντασιώσεις κατά Ιβάν που στάζει συνεχώς ζεστό χρήμα»
  Πού είδες να καταφέρομαι κατά του Ιβάν; το αυτονόητο για κάθε επιχειρηματία λέω. Εσύ γιατί λές ότι στάζει συνεχώς ζεστό χρήμα; τόσα χρόνια που φυτοζωούσε ο ΠΑΟΚ πού ήταν; ξύπνησε ξαφνικά μέσα του η παοκτσίδικη ιδέα; έτσι είναι αν έτσι νομίζεις.

  «Η επιστροφή στην Σούπερλιγκ θα σε ξαναφέρει στην πραγματικότητα, το όνειρο της επιστροφής τελείωσε, το ταβάνι υπάρχει και είναι χαμηλό.»
  Να σου επαναλάβω αυτό που έγραψα πιο πάνω «Όπως έχω πεί κι άλλες φορές (και κατ΄ιδίαν) με το ποδόσφαιρο δεν ασχολούμαι σοβαρά, μόνο για καλαμπούρι, κι αυτό πλέον ελάχιστα, σοβαρά ασχολούνται μόνο όσοι έχουν συμφέρον, οι άρρωστοι και οι αφελείς, ίσως και κάποιοι ρομαντικοί που όμως τους κατατάσσω στην τελευταία κατηγορία.»

 176. 174

 177. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  E Λάμπρε! Γειά σου, μα να μην ξέρεις τα διάσπαρτα σπάρτα που από τα Σπάτα ένα γράμμα δρόμος; 🙂
  «Περί ασπαλάθων», άλλο σπουδαίο ζήτημα. Μοιάζουν με τα σπάρτα κι ευωδιάζουν επίσης αλλά έχουν τσίμπες.Aπλησίαστοι αλλά βελουδένιο το άρωμά τους.
  Όταν έχει ασπάλαθος ανθό,έχει η πέρδικα αυγό κι όταν έχει ασπάλαθος λουβί,έχει η πέρδικα πουλί.

 178. Γέμισαν τα ελληναράδικα, με αναπαραγωγές απ’ αυτό…
  https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/424236_369166853101033_1745652944_n.jpg?oh=3d428bf78c40b44b0f075c74bf52afc5&oe=55F39C22&__gda__=1441786027_06074dc9d89209399e112d6f88840133
  μοιραίο, ήταν, η αντιγραφή κι ο πιθηκισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

  Εκτός που θα έπρεπε να είναι κατάκτησε, δεν θάπρεπε καν να είναι αυτό, αλλά κυριάρχησε (στους -κι όχι τους- φόβους σου).
  https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/960221_339495919512714_202219962_n.jpg?oh=2a37434c7ed9d92ae9dd729e091b889e&oe=55F30608.
  Άσε που κανένα ενήλικο σπουργίτι δεν έχει φόβο να πετάξει. Να πεις, αυτό, ναι…

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131 – Το διάβασα δύο φορές το σχόλιό σου, αλλά δεν κατάλαβα γιατί αναφέρεσαι σε μένα.

  Το ξαναγράφω για να μη το ξεχνάμε…
  Πάντως «όταν βλέπουμε το λύκο δεν ψάχνουμε για τον ντορό». Θέλω να πω Λάμπρο, ότι όσοι κουβαλάμε μια κάποια ηλικία έχουμε κατά νου αρκετά περιστατικά που μας οδηγούν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα.Όμως δεν είμαστε πια εμείς το…τάργκετ γκρουπ των εξουσιαστών. Είναι οι νεότεροι και αυτοί με διαφόρους τρόπους χειραγωγούνται.Μπαίνει ωστόσο ένα καθήκον σε μας να είμαστε διδακτικοί- όχι δογματικοί- προς τους νέους.
  Και σε κάθε περίπτωση μακρυά από την δημοσιογραφική επιπολαιότητα (;) του «να μη μπλέκουμε τους τηλεθεατές με νούμερα». Έτσι δεν λένε για να κρύβουν την πραγματικότητα;
  Μιλώ με κάποια φιλαράκια μου οικοδόμους… σφυροδρεπανιάρηδες οι περισσότεροι, ( έτσι τους αποκαλούσε άλλος φίλος μακαρίτης με αγάπη βεβαίως ) και τους δίνω δύο πολλαπλασιασμούς για την προ κρίσεως περίοδο.
  200Χ60=12000
  14Χ1400=19600
  Ο πρώτος αφορά μεροκάματα που έκαναν ετησίως με 60€ και ο δεύτερος οι 14 μισθοί ενός δημοσίου υπαλλήλου.
  Στο ερώτημα γιατί εσείς να παίρνετε λιγότερα ( όχι μόνο έδειχναν ευχαριστημένοι σε αυτό το επίπεδο αλλά έχουν να θυμούνται ότι «βγάλαμε καλά λεφτά τότε») έδειχναν μπλοκαρισμένοι. Αυτά παθαίνει όποιος εκχωρεί τη σκέψη του στο κόμμα που ψηφίζει! Γιατί ερωτήματα σαν και το παραπάνω δεν ετίθεντο. Και αν υποθέσουμε ότι παρουσιαζόταν κάποιος…αιρετικός και τα έθετε εισέπραττε ως απάντηση κάτι σαν και αυτό: » Δεν είναι εκεί το θέμα.Είναι καθήκον σου να παλέψεις και να φτάσεις αυτόν που αμείβεται περισσότερο.Δεν είναι σωστό να μεταφέρονται οι αντιθέσεις στο λαό». Λες και ο παραγόμενος πλούτος δεν είναι συγκεκριμένος λες και δεν μπαίνει θέμα ορθολογικής κατανομής.
  Παγιδευμένοι στην κυρίαρχη αντίθεση «κεφάλαιο-εργασία» δεν είδαμε κάτι εθελούσιες από τις ΔΕΚΟ με κάτι βαρβάτες αποζημιώσεις.Και εθελούσια και αποζημίωση!Αυτά και πολλά άλλα είναι ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο σύριζα όταν περάσει το ζόρι της συμφωνίας. Βεβαίως έχει την αλήθεια με το μέρος του μόνο που είναι δύσκολο να την επιβάλλει σε ένα κόσμο που έχει συνηθίσει να βλέπει ως αιτία του κακού τους πιο πάνω όποιοι και να είναι αυτοί.
  Έπρεπε όμως να ανέβει και η Αριστερά στην κυβέρνηση για να συμπληρωθεί ο πολιτικός κύκλος και να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα.

  Sarant said

  «Μπαίνει ωστόσο ένα καθήκον σε μας να είμαστε διδακτικοί- όχι δογματικοί- προς τους νέους.» Απο πού έχεις συμπεράνει τον δογματισμό μου;

  «200Χ60=12000
  14Χ1400=19600
  Ο πρώτος αφορά μεροκάματα που έκαναν ετησίως με 60€ και ο δεύτερος οι 14 μισθοί ενός δημοσίου υπαλλήλου.
  Στο ερώτημα γιατί εσείς να παίρνετε λιγότερα ( όχι μόνο έδειχναν ευχαριστημένοι σε αυτό το επίπεδο αλλά έχουν να θυμούνται ότι «βγάλαμε καλά λεφτά τότε») έδειχναν μπλοκαρισμένοι.»
  ;;;;;;;;;;;; Πού κολλάει αυτό σ΄αυτά που έγραψα στο σχόλιό μου;

  » Αυτά παθαίνει όποιος εκχωρεί τη σκέψη του στο κόμμα που ψηφίζει!» Πού κολλάω εγώ σ΄αυτό;
  Όποιος εκχωρεί την σκέψη του οπουδήποτε, είναι άβουλος. Κάποιοι όμως, φροντίζουν απο την μικρή μας ηλικία, να μας μαθαίνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, να σκεφτόμαστε μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, αν βγείς απο κεί απορρίπτεσαι ή έχεις μεγάλα προβλήματα.

  Υ.Γ – Πληροφοριακά να σου πώ μόνο, ότι απο το 81 που ψήφισα πρώτη φορά, ψηφίζω συνειδητό άκυρο.

  «Παγιδευμένοι στην κυρίαρχη αντίθεση «κεφάλαιο-εργασία» δεν είδαμε κάτι εθελούσιες από τις ΔΕΚΟ με κάτι βαρβάτες αποζημιώσεις.Και εθελούσια και αποζημίωση!»
  Εσύ που τις είδες, πιστεύεις ότι γι΄αυτό χρεοκοπήσαμε; αν το πιστεύεις, μιά χαρά δουλεύει το σύστημα των ΜΜαποβλάκωσης που ελέγχονται παγκοσμίως απο την οικονομική ελίτ. Απο την εποχή του υποτιθέμενου χριστού, πάντα το ελάχιστο κρύβει το τεράστιο.

  «Βεβαίως έχει την αλήθεια με το μέρος του» ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ; ο ΣΥΡΙΖΑ; νάσαι καλά μ΄έκανες και γέλασα μέχρι δακρύων.

  » μόνο που είναι δύσκολο να την επιβάλλει σε ένα κόσμο που έχει συνηθίσει να βλέπει ως αιτία του κακού τους πιο πάνω όποιοι και να είναι αυτοί.»
  Μα το ψάρι βρομάει απο το κεφάλι, όχι;
  Δηλαδή βρε Παναγιώτη Κ. σε μια οικογένεια φταίνε τα παιδιά κι όχι οι γονείς; ποιός βάζει τους κανόνες τα παιδιά; (μη μου πείς ότι ψηφίζουμε, γιατί δεν θα αντέξω άλλο γέλιο). Θεωρείς ότι μαζί τα φάγαμε, κι ότι είμαστε τεμπέληδες και αντιπαραγωγικοί, όπως λένε τα υποχείρια φασιστοειδή ανδρείκελα της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ;
  Οκ, να το δεχτώ, γιατί τότε δεν πληρώνει ο καθένας όσα έφαγε;

  «Έπρεπε όμως να ανέβει και η Αριστερά στην κυβέρνηση για να συμπληρωθεί ο πολιτικός κύκλος» Έχεις βάλει στόχο να με ξεκάνεις με πολύ γέλιο, δηλαδή έχουμε αριστερή κυβέρνηση; έχω πέσει κάτω απο τα γέλια, το κρίμα στο λαιμό σου αν πάθω κάτι, πάντως νάσαι καλά και πάλι.

  «και να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα.»
  Η οποία ποιά είναι; δεν λές. Πάντως αν έχω αντιληφθεί σωστά απο τα συμφραζόμενα αυτήν που εννοείς, επίτρεψέ μου να σου πώ, (χωρίς ίχνος υπεροψίας ή και καλά εξυπνάδας) ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την σημερινή πραγματικοτητα.

  Η άποψή μου για τα κόμματα, είναι γνωστή εδώ μέσα, μια και είχαμε αρκετές εκλογές απο το 12. Όλα ανεξαιρέτως είναι χειραγωγημένα απο την οικονομική ελίτ, κι ο ρόλος τους, (μαζί με την θρησκεία-εκκλησία) είναι η διάσπαση της συνοχής του λαού, για την πιο εύκολη χειραγώγησή του. Εκ του αποτελέσματος, λειτουργούν τέλεια.
  Καληνύχτα.

 180. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  178.>>Άσε που κανένα ενήλικο σπουργίτι δεν έχει φόβο να πετάξει.
  «Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά»

 181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  177 – Γειά σου Εφούλα, σε επικαλέστηκα για το θέμα αλλά μάλλον θα ρέμβαζες χαμένη (και αλλοπαρμένη) στις μυρωδιές των λουλουδιών σου. Όχι καλή μου δεν το ήξερα, αλλά φρόντισαν ο Alexis κι ο υπέροχος Γς (μιλάμε για αμαρτία άνθρωπο) να με πληροφορήσουν. Είχα φάει κόλλημα ότι είναι ασφάκες, παρανόηση μάλλον απο ένα βιβλίο του συγχωρεμένου Μάργαρη που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια, και νομίζω ότι έλεγε πως φυτρώνουν (και) στην Πεντέλη. ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣ που λέει και η μεγάλη μας α(η)δώς.
  Καιρό έχω να σου αφιερώσω τραγούδι, χαθήκαμε. Σε καληνυχτώ μ΄αυτό που ακούω, απο το πιο αγαπημένο μου συγκρότημα.

 182. 72, …Μηχανογραφικό το λεν ακόμη;…

  Θες να πεις, γίνονται μηχανορραφίες και έπρεπε να γίνει μηχανορραφικό;
  (Ένα γ(ρ)άμμα διαφέρει!)
  🙂

 183. Γς said

  181:

  >κι ο υπέροχος Γς (μιλάμε για αμαρτία άνθρωπο)

  [κάτι τέτοια λέει και με σκλβώνει 😉 ]

 184. Γς said

  > και με σκλβώνει

  [και με στραβώνει 😦 ]

 185. Παναγιώτης Κ. said

  @179.Λάμπρο, δυο χρόνια τώρα που συμμετέχω ανελλιπώς στο ιστολόγιο, έχω διαπιστώσει ότι η οικονομική σου σκέψη είναι συμπληρωματική προς την δική μου (ή τουλάχιστον , έτσι νομίζω).Η αναφορά σε σένα γίνεται όχι ως σχόλιο αλλά ως ερέθισμα για να γράψω δικές μου απόψεις.
  Πάντως, λόγω επαγγέλματος-εκπαιδευτικός μαθηματικός με διδασκαλία σε ό λ ε ς τις εκπαιδευτικές βαθμίδες από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο- έχω μια θέαση των πραγμάτων συμπληρωματική στα όσα εικάζω ότι συμπλέουμε. Αν το φέρει η τύχη και βρεθούμε τετ-α-τετ τότε θα γινόταν ένας εκτεταμένος διάλογος με εκατέρωθεν συν-εννόηση και αμοιβαία διανοητική ωφέλεια.Η παρέα μου εδώ στη Θεσσαλονίκη ως επί το πλείστον διαπνεόμαστε από τον θετικισμό και την ψυχανάλυση.Το γράφω για να σχηματίσεις μια ιδέα περί της μεθόδου που προσπαθώ να εφαρμόζω στα πράγματα.

 186. Παναγιώτης Κ. said

  @106.(Γς).Τα φυτά αυτά τα λέμε σπάρτα στην Ήπειρο.( Το σπάρτο, τα σπάρτα).
  Στο χωριό μου κάποιος είχε την ιδέα να μεταφέρει ένα τέτοιο φυτό από την Πελοπόννησο την εποχή του μεσοπολέμου.Έκτοτε πολλαπλασιάστηκαν και κάθε τέτοια εποχή κυριαρχεί το κίτρινο.Οι γυναίκες τα χρησιμοποιούν ως σάρωθρα. Κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.
  Αυτό που έκανε σε μένα εντύπωση είναι το εξής. Ενώ μέχρι το ΄70 συναντιόταν το είδος αυτό μόνο στην περιοχή του χωριού μου -οριοθετείται κατά το ήμισυ από ποτάμι- εντούτοις επεκτάθηκε και πέρα από το ποτάμι. Δεν ξέρω πως πολλαπλασιάζεται. Ο αέρας φαίνεται μετέφερε τους σπόρους στην αντίπερα περιοχή.

 187. Παναγιώτης Κ. said

  Τώρα που ξαναδιαβάζω τα σχόλια και η Έφη^2 για σπάρτα γράφει.

 188. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Πότε προλάβατε 184 σχόλια κιόλας; Εγώ που ήμουν;
  155-7, τα πιο ‘αυχμηρά’ (:μεζεδάκι) σχόλια για την ανεργία στο Contre Feu – Αντεπίθεση Πυρών, του Bourdieu. Για την αποδιοργάνωση του. χρόνου του ανέργου που του παραλύει και την δυνατότητα οργάνωσης, κάν θέλησης για αντίσταση…

 189. Γς said

  ΣΚΑΪ ΤιΒι τώρα:

  Κάποιος καθηγητής Ιατρικής μιλάει για μια αντκαπνιστική εκδήλωση στη Λάρισα και για «καπνισματική» συνήθεια.

  Καπνισματική, που είναι σωστό από ότι βλέπω στο γκουγκλ,
  Γιατί όμως δεν το έχω ξανακούσει;
  Ετυχε.
  Και γιατί δεν μου αρέσει;

 190. Γς said

  185:
  >εκπαιδευτικός μαθηματικός με διδασκαλία σε ό λ ε ς τις εκπαιδευτικές βαθμίδες από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο

  Στο Δημοτικό ρε μπαγάσα τι έκανες;
  Μολόγα το! Για τις δασκαλίτσες πήγαινες.

 191. Παναγιώτης Κ. said

  @191.(Γς) Δωρεάν μαθήματα σε παιδάκια της γειτονιάς.( Ως γνωστόν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την διδασκαλία των Μαθηματικών στο Δημοτικό. Δεν είναι για παράδειγμα ασυνήθιστο να πει το παιδί-γιατί έτσι του το είπαν-χ,ψ ανάλογα όταν μεγαλώνοντας το χ μεγαλώνει και το ψ)
  Επί τη ευκαιρία: Χρόνια πολλά για αύριο. Χρόνια πολλά και ΚΑΛΑ!

 192. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «χ,ψ ανάλογα όταν μεγαλώνοντας το χ μεγαλώνει και το ψ» και είναι λάθος αυτό Παναγιώτη;
  Θέλω να πω για παιδιά Δημοτικού, που δεν έχουν εύκαιρη ούτε την έννοια του αρνητικού αριθμού ,ούτε την έννοια του «μέτρου» (magnitude) ,πώς αλλιώς να τους το πεις με απλό-αντιληπτό τρόπο;

 193. Αρχή εξήγησης είναι, ΝεοKid, πρέπει όμως ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ακολουθείται (αφού φυσικά δοθούν μερικά παραδείγματα) από το εξής αντιπαράδειγμα, που το θυμάμαι από ένα προπολεμικό βιβλίο αριθμητικής που είχα βρει μικρός σ’ ένα πατάρι του σπιτιού μας και από το οποίο έμαθα πάρα πολλά: «το ανάστημα ενός παιδιού αυξάνει με την ηλικία του — είναι τα ποσά αυτά ανάλογα;»
  Το βιβλίο αυτό, που δεν ήταν βέβαια για το Δημοτικό, είχε πάρα πολλά πράματα: περιγραφή του ελληνιστικού και του ρωμαϊκού συστήματος γραφής των αριθμών (μεγάλος συνειδητοποίησα με έκπληξη — κάποτε το κουβεντιάσαμε κι εδώ — ότι δεν αποτελούν οπωσδήποτε μέρος των γνώσεων του μέσου μορφωμένου Ελληνα!), εξαγωγή τετραγωνικής ρίζας, τον ευκλείδειο αλγόριθμο του ΜΚΔ, διαιρετότητα και ανάλυση σε πρώτους παράγοντες (με απόδειξη της μοναδικότητας), απλή και σύνθετη μέθοδο των τριών, τόκο και υφαίρεση (και προβλήματα αντικατάστασης πολλών γραμματίων με ένα, με χρήση τοκαρίθμων και σταθερών διαιρετών), μερισμό σε μέρη ανάλογα, προβλήματα μίξης πρώτου και δεύτερου είδους, λόγους και αναλογίες, γραφικές παραστάσεις… Αναρωτιέμαι αν όντως τα μάθαιναν αυτά τότε στο Γυμνάσιο· πολλά απ΄όσα ανέφερα θα είναι, υποθέτω, κινέζικα για πολλούς ακόμα και από τους θαμώνες του ιστολογίου!

 194. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, μόλις τώρα ηνάγνωσα το παρόν άρθρον και μοί προξενεί κατάπληξιν το θάρρος του κ. Σαραντάκου να καταγράψη διά τον ιστορικόν του μέλλοντος τας 360 μοίρας του κ. Τσίπρα. Σημειωτέον ότι κατόπιν άνωθεν εντολής, το ΑΠΕ εξηφάνισε εις ολίγας ώρας την σχετικήν απομαγνητοφώνησιν της ομιλίας του πρωθυπουργού εις την Κ.Ε. του Σύριζα.

  Σχετικόν άρθρον αφιέρωσεν εις την χθεσινήν κυριακάτικον «Καθημερινήν» ο νεοφιλελεύθερος δημοσιογραφίσκος Στέφανος Κασιμάτης με τον εύγλωττον τίτλον «Στροφή 360 μοιρών»

  http://www.kathimerini.gr/817431/opinion/epikairothta/politikh/strofh-360-moirwn

  Τέλος, μοί προξενεί κατάπληξιν η αφέλεια των ρωμιών διανοουμένων: Είς εξ αυτών, ονόματι Τάκης Θεοδωρόπουλος ζητεί

  http://www.kathimerini.gr/817434/opinion/epikairothta/politikh/ki-an-epistrefame-sthn-ka8areyoysa

  να επιστρέψωμε εις την καθαρεύουσαν με βαρυσήμαντον άρθρον του εις την χθεσινήν «Καθημερινήν»!. Καίτοι (λόγω ηλικίας) τυγχάνω αμετανόητος χρήστης της καθαρευούσης, δεν έχω αποβλακωθεί τόσον πολύ από τας χριστιανικάς παρλαπίπας διά να μή αντιλαμβάνομαι ότι είναι πιθανώτερον να επανέλθη η αλβανική γλώσσα τα προσεχή χρόνια εις το ρωμέικον, παρά η καθαρεύουσα. Πώς και δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ο κ. Τάκης Θ.; Τόσον πολύ εμαλακύνθη ο εγκέφαλος των Ρωμιών από τας παλαβομάρας του Ραββίνου Ιησού;

  Μετά πλείστης τιμής
  Β.

 195. Μα, Βάταλε, τι σχέση έχει ο Χριστιανισμός με την ιδέα που ρίχνει ο Θεοδωρόπουλος (προσθέτοντας αμέσως ότι θα ξεσήκωνε αντιδράσεις τέτοιες που να την κάνουν τελείως εξωπραγματική), να διδάσκεται δηλαδή ΠΑΘΗΤΙΚΑ η καθαρεύουσα στη Μέση Παιδεία; Μόνο σε θρησκευτικούς λόγους δεν τη στηρίζει, τουλάχιστον στο άρθρο του!
  Υ.Γ. Ο αόριστος του «αναγιγνώσκω» είναι «ανέγνων» στα αρχαία και «ανέγνωσα» στην καθαρεύουσα των εφημερίδων.

 196. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  M’αρέσει Άγγελε που ψάχνεις να βρεις «σχέση» στα αντιχριστιανικά του Καπετάνιου… 😆

 197. Ηλεφούφουτος said

  195 Επίσης έχει ένα κόμμα σε λάθος θέση στην πρώτη παράγραφο.

 198. Βάταλος said

  Αγαπητέ κ. Άγγελε (σχόλιον 195): 1) Έχετε απόλυτον δίκαιον διά το «ηνάγνωσα – ανέγνων – ανέγνωσα», αλλά βλέπετε… 30 έτη εις την χώραν των Γιάνκηδων με έχουν κάμει να λησμονήσω ότι το αναγιγνώσκω είναι σύνθετος λέξις. Όσον διά τον κ. Τάκην Θεοδωρόπουλον, ουδεμία αντίρρησις δι’ όσα λέτε: Η πεποίθησίς μου ότι η πλήρης αποβλάκωσις των Ρωμιών συνδέεται απολύτως με το έκτρωμα που ονομάζομε «Ελληνορθοδοξία» με κάμνει να εισάγω πολλάκις εις την συζήτησιν τους θρησκευτικούς λόγους, προκειμένου να εξηγήσω μίαν συμπεριφοράν.

  2) Παρεμπιπτόντως, ανέγνωσα εν παλαιόν σας σχόλιον (Νοέμβριος 2009)

  https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/08/marinos-psemata/#comment-15697

  διά την αριστουργηματικήν «Απολογίαν ενός μαθηματικού» του G.H. Hardy. Σάς συγχαίρω διότι επισημαίνετε πως η ανάγνωσις του μικρού αυτού διαμαντιού δεν προϋποθέτει καμμίαν γνώσιν μαθηματικών, ενώ θα το απολαύσουν και αυτοί που μισούν τα μαθηματικά. ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ, κ. Άγγελε: Διατί το αριστούργημα αυτό του Hardy δεν εδιδάχθη ποτέ εις τα ρωμέικα σχολεία, με αποτέλεσμα ακόμη και ο πολυμαθέστατος κ. Σαραντάκος να αγνοή την ύπαρξίν του και να συγχέη;

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/06/26/2ekat/#comment-74963

  Προσέξατε κ. Άγγελε, ότι εις την ανωτέρω απάντησίν σας προς τον κ. Σαραντάκον νομίζητε πως ο Χάρντυ λέγεται Γεώργιος, ενώ ονομάζεται Γοδεφρείδος. Και ουδείς Ρωμιός αναγνώστης σάς εδιόρθωσεν, ενώ έχουν περάσει 5 έτη!

  http://en.wikipedia.org/wiki/G._H._Hardy

  3) Κατά την γνώμην μου, «Η απολογία ενός μαθηματικού» θα έπρεπε να διδάσκεται υποχρεωτικώς εις το Λύκειον και εις τας θετικάς σχολάς του Πανεπίστημίου. Εκτός των άλλων, δι’ όσα υμνητικά λέγει ο Hardy διά τους αρχαίους Έλληνας μαθηματικούς και τα οποία δεν θα ετόλμων να τα είπον δημοσίως ούτε ο ναζιστής Πλεύρης, ούτε ο ακροδεξιός Άδωνις!. Επιτρέψατέ μοι, λοιπόν, να το προσφέρωμεν εις τους Ρωμιούς αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου, μήπως ευρεθή κάποια αγαθή ρωμέικη ψυχή και μπεί εις τον κόπον να το διαβάσει… Επιφυλάσσομαι να συγκεντρώσω τας αναφοράς του Hardy διά τους αρχαίους Έλληνας, μπάς και καταλάβουν οι αποβλακωμένοι (από τας χριστιανικάς παλαβομάρας) Ρωμιοί τί έχασεν αυτός ο Τόπος με την υιοθέτησιν του ακραίου μαζοχισμού που ονομάζεται Χριστιανισμός

  Εδώ κατεβάσατε την ελληνικήν μετάφρασιν των «Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης»

  Εδώ το πρωτότυπον αγγλικόν κείμενον του Χάρντυ

  Click to access A%20Mathematician’s%20Apology.pdf

  Και εδώ το πρωτότυπον αγγλικόν κείμενον του 1967 μαζί με τον εξαίσιον πρόλογον του C.P. Snow

  Click to access Hardy-AMathematiciansApology.pdf

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Πίπτω διά την μεσημβρινήν μου σιέσταν και δεν θα επανέλθω προ του μεσονυκτίου

 199. Βάταλος said

  198 συνέχεια. Επειδή κάτι συνέβη με την ελληνικήν μετάφρασιν της «Απολογίας ενος μαθηματικού», θα την ανεβάσω εις τον δικόν μου Scribdειον λογαριασμόν και θα την προσφέρω μετά τας 6 μ.μ. που θα ξυπνήσω

 200. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mα μήπως πρόκειται περί αντιποιήσεως λιμενικής αρχής; Μήπως δεν είναι ο δικός μας καπετάνιος που έγραψε το 198. αλλά άλλος γιαλανζής;;
  Ηνάγνωσα με έκπληξη τα περί Γοδεφρείγου, και ουδεμία αναφορά ότι ο μακαρίτης ήτο οπισθογεμής;; Ουδεμία αναφορά εις τον προστατευόμενόν του νεανία εκ των Ινδιών ,και περί της «τρυφεράς» σχέσεώς των ;
  ΥΠΑΓΕ ΨΕΥΔΟΚΑΠΕΤΑΝΙΟ! 😆

 201. Παναγιώτης Κ. said

  @192. Κιντ, είναι λάθος οπωσδήποτε και δίνει χαρακτηριστικό αντιπαράδειγμα ο Άγγελος.
  Δεν πρόκειται για λάθος που το κάνει εν γνώσει του ο δάσκαλος. Προσέλαβε με λανθασμένο τρόπο την έννοια των αναλόγων ποσών και την αναπαράγει.( Παρεμπιπτόντως αρκετοί από τους νέους δάσκαλους είναι πολύ καλοί)
  Εγώ πάντως θυμάμαι, από τον καιρό που ο ίδιος ήμουν μαθητής, ότι για να καταλάβουμε αν δύο ποσά χ, ψ είναι ανάλογα διπλασιάζουμε, τριπλασιάζουμε κ.λπ το χ και ελέγχουμε αν διπλασιάζεται, τριπλασιάζεται κ.λπ αντιστοίχως το ψ. Αν ναι τότε είναι ανάλογα (ακριβέστερα μας τα λέγανε ευθέως ανάλογα).
  Η λανθασμένη αντίληψη για τα ανάλογα ποσά αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για κάτι πολύ ουσιώδες στην Διδακτική των Μαθηματικών.Αναφέρομαι στην έννοια του επιστημολογικού εμποδίου.
  Κατ΄ αρχάς να συμφωνήσουμε ότι οι άνθρωποι κατά κανόνα ,ακολουθούμε την αρχή της ήσσονος προσπάθειας.Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με το παιδί. Εύκολα μαθαίνει τον λανθασμένο κανόνα «αν μεγαλώνοντας το χ μεγαλώνει και το ψ τότε τα χ,ψ είναι ανάλογα» και αυτά τον ακολουθούν στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο και ίσως σε όλη του τη ζωή.Έτσι λοιπόν δεν το έχει σε τίποτα στην ψ=χ^2 ,χ>0 τα χ,ψ να τα βαφτίσει ανάλογα.
  Η προηγούμενη γνώση ας δεχτούμε ότι κάλυπτε τις ανάγκες του Δημοτικού.Είναι όμως εμπόδιο (το επιστημολογικό εμπόδιο για το οποίο μιλάνε οι ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών και εγώ ο άνθρωπος του πίνακα σε βεβαιώνω ότι έχουν δίκιο) για την περαιτέρω μαθηματική γνώση και προκαλεί βιώματα αποτυχίας στο νέον άνθρωπο.
  Θυμάσαι έναν «ορισμό» για την απόλυτη τιμή. Είναι ο αριθμός χωρίς το πρόσημο. Βλέπει λοιπόν ο μαθητής ΙαΙ=-α όταν α<ο και… τρελαίνεται. Έχει μάθει, όταν βλέπει το – πριν από έναν φυσικό αριθμό να τον λέει αμέσως αρνητικό και ορθά, γενικεύει τον κανόνα σε κάθε περίπτωση και προφανώς λαθεύει.

  Το άλλο πάλι; Όριο στο Χο σημαίνει να θέσουμε όπου Χ το Χο; Άλλη πονεμένη ιστορία αυτή που προκαλεί…δράματα.
  Μα αν ήταν αυτό το όριο γιατί να κάνουμε ολόκληρη…φασαρία. Μας αρκούσε η έννοια της αριθμητικής τιμής μιας συνάρτησης στο Χο.

  Ψάξε το θέμα του επιστημολογικού εμποδίου.Πιστεύω ότι θα σου αρέσει. από αυτή την έννοια εκπορεύεται η θεμελιώδης διδακτική αρχή: Πολλές φορές για να μάθουμε κάτι πρέπει πρώτα να ξεμάθουμε από κάτι άλλο.
  Εξάλλου έχεις και το παιδί που σε… χρειάζεται αν θυμάμαι καλά κάποιο σχόλιό σου.(… Μεταξύ μας…όταν "διαβάζεις" το παιδί να μελετάς πρώτα το βιβλίο και μετά να συνεργάζεστε…:) Εννοείται ότι αυτά τα λέω με αγάπη! )

 202. Βάταλε, mea culpa. Βεβαίως Godfrey Harold Hardy και όχι George. Επικαλούμαι το ελαφρυντικό ότι κανείς ποτέ δεν τον είπε Godfrey, ίσως ούτε και η μάνα του: όπως λέει ο C.P. Snow στη σελ. 54 του προλόγου, ο Donald Robertson, one of the few people who called Hardy by his Christian name, τον έλεγε Harold.
  Αφετέρου, δεν είναι δυνατό να διδάσκουμε στα σχολεία όλα τα κείμενα που θα έπρεπε ή θα θέλαμε να έχει διαβάσει κάθε μορφωμένος άνθρωπος! Πήγα να γράψω «Ούτε καν στα Great Books of the Western World δεν περιλαμβάνεται η Απολογία του Hardy», αλλά είπα να το εξακριβώσω και ώ του θαύματος! περιλαμβάνεται στον τόμο 56 της δεύτερης έκδοσης. Θα ήμουν πάντως ευχαριστημένος αν τα σχολεία ενέπνεαν στα παιδιά την αγάπη του διαβάσματος, κι ας διάλεγε μετά καθένας μόνος του τι να διαβάσει…

 203. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Oρίστε ρε κακοήθεις ανθρώποι! Το φάφατε το κορίτσι,είχατε δεν είχατε!…
  «Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.»

  (εγώ πάντως προσφέρομαι να βοηθήσω την κυβέρνηση…και με βοήθεια που τιμάται πολλά χιλιάρικα λιγότερα το μήνα…και με μόνο 10 χιλιάρικα δηλαδή, πάω! GIANIS ,I am your biggest fan! (ρώτα και το Φυσικό ,άμα δεν πιστεύεις! 🙂 )

 204. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  201. Παναγιώτη, ευχαριστώ! Να είσαι καλά!

 205. Ηλεφούφουτος said

  200 Από δω τό ‘φερες από ‘κει τό ‘φερες, είπες κι εσύ το εθνικοφρονεαμοβουλγαροβαταλικό σου.

 206. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  205. 😳 Δεν έχεις κι άδικο,Ηλεφού! Η άτιμη η όσμωση που λέγαμε πρόσφατα…

 207. Ηλεφούφουτος said

  Άτιμο πράμα! καταλήγει σε δύσ-οσμα διαλύματα.

 208. Βρώμική δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει

 209. Gpoint said

  Λάμπρο, νάσαι καλά γιατί προκαλείς με τα σχόλια σου άλλα σχόλια πολύ διασκεδαστικά.στη μονοτονία της ζωής χωρίς βάρκα (ακόμα)
  Για ανταμοιβή ένα βιδδεάκι όπου θακούσεις χρώματα και θα δεις ήχους

  https://www.youtube.com/results?search_query=lestel+puccini

 210. Gpoint said

  # 209

  Μου βγήκε η ανζήτησ, δες αυτό

 211. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  200 αρχή
  Παρα λιμένος

 212. 211

 213. imwrong said

  για τις υπερβολές, στα κόμματα, να ένα, εισιτήριο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: http://s9.postimg.org/47ymiiprz/kommata.jpg

 214. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και εδώ!

  213: Ναι, είναι, τουλάχιστον, υπερβολικό.

 215. spiral architect said

  Τάκης Θεοδωρόπουλος – Έντυπη Καθημερινή 30-05-2015:
  […] Είναι δυνατόν να συλλάβουμε τις εκφραστικές δυνατότητες της σύγχρονης ελληνικής χωρίς τον Βιζυηνό; Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι. Και γιατί προτιμούμε τον Ψυχάρη του οποίου η λογοτεχνία, όπως και η γλώσσα, είναι κατασκευασμένη με φανατισμό; Μα γιατί είμαστε προοδευτικοί, σύγχρονοι άνθρωποι, κοινώς είμαστε «υπέρ του λιτού βίου και της λιτής έκφρασης». Όσο πιο λίγα εκφράζεις τόσο το καλύτερο, για τα υπόλοιπα υπάρχουν οι σιδηρογροθιές και τα μολότοφ. […]

  Mastrubation goes cloud. 😛

 216. sarant said

  Ναι, είναι τραμπουκισμός το άρθρο.

 217. ndmushroom said

  Ένα φρέσκο μεζεδάκι:
  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500001557

  «Στο Παρίσι, το βάρος της αγάπης είναι μεγάλο. Ο λόγος για τα λεγόμενα «λουκέτα της αγάπης» που ερωτευμένα ζευγάρια έχουν τοποθετήσει στη γέφυρα Pont des Arts.
  Συνεργεία άρχισαν να αφαιρούν τη Δευτέρα τα λουκέτα από τη γέφυρα, καθώς ο αριθμός τους είχε φτάσει σχεδόν το ένα εκατομμύριο.
  Πολλά ζευγάρια -κυρίως τουρίστες- πήγαιναν στη γέφυρα, τοποθετούσαν ένα λουκέτο της αγάπης και πετούσαν το κλειδί στον Τάμεση.
  (…)»

  Ή που τα ζευγάρια είχαν πάρει σβάρνα όλη την Ευρώπη για να διατρανώσουν τον έρωτά τους, ή που ο Σηκουάνας έγινε Τάμεσης. Διαλέγετε και παίρνετε!

  (στο ίδιο άρθρο έχει και ένα ακόμα συμπαθητικό: «Μάλιστα, αντί για κάγκελα, στην Pont des Arts θα τοποθετηθούν συμπαγή πάνελ με graffiti που θα φτιάξουν γνωστοί street artists, τα οποία θα αντικατασταθούν από διαφανή πάνελ.» Τσάμπα η δουλειά των γκραφιτάδων, δηλαδή!)

 218. spiral architect said

  Συγνώμη, αυτός πληρώνεται για να γράφει τέτοιες μαλακίες ασυναρτησίες; Πού απευθύνεται; Στις γιαγιάδες των Πατησίων που πάνε στο περίπτερο για την Κ, νομίζοντας ότι ζει ο Καραμανλής και η εκδότρια της Κ είναι η Ελένη Βλάχου;

 219. spiral architect said

  Μύχιες ελπίδες:

 220. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  215,216,218, Χθες μπήκα κ διάβασα τρία άρθρα στη σειρά στην Κ. Απελπιστική γραφή. Και του Παπαχελά κι ενος άλλου που κάτι έλεγε με απόγειο,μα με αρνητική σημασία και του Τ.Θ. που το τερμάτισε μ αυτά της …καθαρευούσης. Το έβαλα το λινκ στο νήμα Τραβέρσο μιας κιέλεγε ότι δίχως την καθαρευουσα δεν θα είχαμε σύγχρονη λογοτεχνία. Επειδή τοποθετώ τον εαυτό μου στο μέσο αναγνώστη,πιστεύω θα φρικάρανε πολλοί.Αυτή είνα πια η σοβαρή Καθημερινή;

 221. sarant said

  219 Αλέξης νάναι…

 222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  185 – Καλά βρε Παναγιώτη Κ. μη απολογείσαι (χαμόγελο) αυτή η εξήγηση «Η αναφορά σε σένα γίνεται όχι ως σχόλιο αλλά ως ερέθισμα για να γράψω δικές μου απόψεις.» είναι υπεραρκετή. Επειδή κι εγώ έχω αντιληφθεί μια κάποια ταύτιση οικονομικών (και όχι μόνο) απόψεων, παραξενεύτηκα κάπως, ειδικά με την παραχώρηση της σκέψεως στο κόμμα!!!
  Θα χαρώ πάντως να βρεθούμε κάποια μέρα αν τα πούμε απο κοντά, αλλά προς το παρόν δεν προβλέπεται το καλοκαίρι ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, αν τύχει να κατέβεις στην Αθήνα ρίξε σύρμα.

  «Η παρέα μου εδώ στη Θεσσαλονίκη ως επί το πλείστον διαπνεόμαστε από τον θετικισμό και την ψυχανάλυση. Το γράφω για να σχηματίσεις μια ιδέα περί της μεθόδου που προσπαθώ να εφαρμόζω στα πράγματα.»
  Για να σου δώσω κι εγώ ένα στίγμα για το πώς αντιμετωπίζω την ζωή και τα «πράγματα» η βασική μέθοδος είναι το γέλιο, και αν και δεν είμαι «θετικός» έχοντας σαν μέτρο τον θάνατο, βλέπω πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων, και παίρνοντας την ζωή όπως μου ΄ρχεται, ξυπνάω πάντα πλεονασματικός. Εκτός απο την υγεία, όλα τα άλλα τα θεωρώ μικρά και ασήμαντα, και φυσικά (για μένα) καλή υγεία χωρίς σεξουαλική απόλαυση δεν υφίσταται.

  Υ.Γ – Έχω πιάσει κι ακούω τα κουφά τραγουδάκια που άκουγα αρχές του 80, Μακρής, Τόμπλερ, Τσίγκος κλπ. Αυτό που ακούω για σένα, κι ελπίζω να τα πούμε αυτό τον χρόνο απο κοντά.

 223. Pedis said

  # 215 – Ελεεινός και βλαξ!
  # 218 – όποιος αγοράζει αυτή τη φυλλάδα δεν διαφέρει παρά μόνο στο στυλ το ψεύτικο από τον άλλον που αγοράζει τα πρώκτο θέμα.

 224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  210 – Χαρά μου αν διασκεδάζεις με τα σχόλιά μου Gee, άλλωστε δεν επιθυμώ τίποτε περισσότερο, απο το να προσφέρω αν μπορώ, χαμόγελο στον κόσμο.
  Ευχαριστώ για το ωραίο βίντεο.

 225. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  217 «Ή που τα ζευγάρια είχαν πάρει σβάρνα όλη την Ευρώπη για να διατρανώσουν τον έρωτά τους, ή που ο Σηκουάνας έγινε Τάμεσης. Διαλέγετε και παίρνετε!»
  Αποκλείεται δηλαδή να πετάγονται με το τρένο μέχρι το Λονδίνο για να πετάξουν το κλειδί στον Τάμεση, για να μη μπορεί να το βρεί κανείς; Έρωτας είναι αυτός δεν είναι παίξε γέλασε, αλλά αμα είναι εμπαθής κάποιος (χαμόγελο).

  220 – «Χθες μπήκα κ διάβασα τρία άρθρα στη σειρά στην Κ.» Τί είχες πιεί κοπελιά και έκανες αυτή την αυτοκτονική απόπειρα; Η ζωή είναι ωραία ΕΦΗ, (χαμόγελο) μη την χαραμίζεις διαβάζοντας σκουπίδια.

 226. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γερο-Βάταλον να δώση μίαν απάντησιν εις το σχόλιον υπ’ αριθμόν 200 του κυρίου Νεογιδίου από την Αραβίαν. Δεν υπάρχει καμμία απόδειξις ότι ο μέγας G.H. Hardy ηρέσκετο εις την οπισθογέμισιν, ούτε ότι είχε την παραμικράν σαρκικήν σχέσιν με τον ενδοξότερον των μαθητών του, τον μέγαν Ινδόν μαθηματικόν Srinivasa Ramanujan (1887 – 1920) http://en.wikipedia.org/wiki/Srinivasa_Ramanujan.

  Διά να μή μακρηγορώ, παραπέμπω εις την καλυτέραν μελέτην που εγράφη ποτέ διά την σεξουαλικήν ταυτότητα του Χάρδυ http://www.palomar.edu/pc3h/docs1/SabbaticalReportHardy3.pdf Το περισσότερον που δυνάμεθα να είπωμεν διά τον Χάρδυ είναι ότι υπήρξε «“non-practicing homosexual», όπως άλλωστε και ο μέγας Κέϋνς. Αναγνώσατε το κείμενον εις ό σας παρέπεμψα, αγαπητοί μου Ρωμιοί, διά να αντιληφθήτε ότι το 1900 το πανεπιστήμιον του Cambridge ηυνόει τας ερωτικάς (πλατωνικάς) σχέσεις μεταξύ των φοιτητών κατά το αρχαιοελληνικόν πρότυπον, διότι εβοήθουν την μάθησιν και τον ανταγωνισμόν.

  Αλλα μήπως και οι βρωμεροί Βυζαντινοί τους οποίους τόσον υπολήπτεσθε, δεν ηρέσκοντο εις την αρσενοκοιτίαν; Δείτε τι γράφει ο μέγας Φαίδων Κουκουλές εις την μνημειώδη μελέτην του «Τα ού φωνητά των Βυζαντινών»: http://s26.postimg.org/vap2onpvt/image.png

  Είναι απίστευτον ότι η χριστιανική παράνοια είχεν επηρεάσει τους Βυζαντινούς ακόμη και εις το θέμα της αρσενοκοιτίας: Εθεώρουν (όπως επισημαίνει ο μέγας Κουκουλές) μικρότερον παράπτωμα το να σε πηδήξη κάποιος, και βαρύτερον το να τον πηδήξης εσύ. Ακριβώς το αντίθετον με ό,τι επίστευον οι Αρχαίοι Έλληνες, οίτινες ουδέποτε ήλεγξαν τους ενεργητικούς αρσενοκοίτας, αλλά μόνον τους παθητικούς τοιούτους και δή τους λαμβάνοντες χρήματα όπως αι πόρναι (βλέπε Αισχίνου, Κατά Τιμάρχου κλπ)

  Όπως βλέπετε εις την υποσημείωσιν του Κουκουλέ που ανήρτησα, το χριστιανικότατον Λεξικόν της Σούδας γράφει πως η πρώτη πορνογράφος της Ιστορίας ήτο η υπηρέτρια της Ωραίας Ελένης, Αστυάνασσα, ήτις πρώτη κατέγραψε τα είδη της συνουσίας!
  ΕΡΩΤΩ: Διατί αυτό δεν μας το εδίδαξαν ποτέ εις τα ρωμέικα σχολεία, αφού το γράφει ο χριστιανικότατος «Σουΐδας» και το αναδημοσιεύει εις το Λεξικόν του ο Πατριάρχης Φώτιος; https://books.google.gr/books?id=WSqWZ5kqICkC&pg=RA6-PA814&dq=%CE%B5%CE%BD+%CF%84%CE%B7+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B5+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B5&hl=el&sa=X&ei=1MBsVb7xFIb4Uo6igOgB&ved=0CC0Q6AEwAA#v=onepage&q=%CE%B5%CE%BD%20%CF%84%CE%B7%20%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B5%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B5&f=false

  Περαίνω με την προ 10ώρου υπόσχεσίν μου. Κατεβάσατε την ελληνικήν μετάφρασιν της αριστουργηματικής «Απολογίας ενός Μαθηματικού» του G.H. Hardy («Πανεπιστημιακαί Εκδόσεις Κρήτης») μπάς και ευρεθή καμμία αγαθή ρωμέικη ψυχή και αγαπήσει τα Μαθηματικά, τα οποία (ως γνωστόν) είχεν αφορίσει για πάνω από 300 έτη η Ορθόδοξος Εκκλησία, διότι ήσαν δαιμονικά και είχον ελληνικήν προέλευσιν. Ελπίζω αυτήν την φοράν να λειτουργήση το Scribd

  Μετά της δεούσης τιμής
  Β.

 227. Gpoint said

  Αψογο αυτό το…κυρίου Νεογιδίου !!!

  Ετη πολλία εις τον Γσ !

 228. spiral architect said

  Πολύχρονος ο ΓουΣού με άφθονο ποδόγυρο! ❤

 229. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  227. Ρε μπάρμπα; ΔΕ βαρέθηκες να τρως τάπες (και γκολάκια;)…κούραση!…

 230. spiral architect said

  Σιωπή ποταπέ Γραικέ!

 231. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  κι ένα δωράκι για τον ΓουΣού

 232. spiral architect said

  @231: Καλό το δεύτερο. 🙂

 233. Gpoint said

  #227

  τι μου θυμίζει τώρα…

  μύγα με κωλοτρυπίδα
  που της θέριεψαι η ελπίδα
  μήπως χέσει κόσμον όλο
  με τον τόσο δα της κώλο….

 234. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  GeeGeeκας με παρωπίδα
  γλυφει Ιβάν ως Λεωνίδα
  βάφει αυγά με αέριο κώλου
  κλάνει δύο εκ του συνόλου….

 235. Γς said

  233:
  Το περιστέρι όμως:

 236. Γς said

  231:
  Σε ευχαριστώ

  Από το λίκνο σου:

  >Τα Μανταρίνια, ένα αριστούργημα εσθονικής και γεωργιανής παραγωγής

  Αχ αυτές οι Γεωργιανές

  Κι ήτανε δυο χτες στο LIDL και σουλατσάρανε μιλώντας ψιθυριστά [και συνωμοτικά].

  Τις πέρασα ρωσίδες και τους ρώτησα στα ρώσικα.
  -Γιατί μιλάτε σιγά σιγά;.
  [το «σιγά σιγά» που δεν το ήξερα το απέδωσα με το «πς πς»]
  -Για να μην μας ακούνε τι λέμε.
  -Ποιος μιλάει ρώσικα δω μέσα [το είπα όλο στα ρώσικα]
  -Γεωργιανά μιλάμε!

 237. Γς said

  227, 228:

  Ευχαριστώ.

  >με άφθονο ποδόγυρο!

  κι απ όλα!

 238. Gpoint said

  # 235

  Αστα ρε Γς δεν υπάρχει χειρότερο κωλόπουλο κι έχω μια μηνπώ απέναντί μου που τα ταΐζει και μαζεύονται και χαι…ρεται ο κόσμος όλος

 239. sarant said

  Καλά Γουσούγεννα!

 240. Gpoint said

  # 234

  Αχ πόσο πονάει ο ιβάν που δεν βάζει καπέλλο στα εισιτήρια όπως ο Αλαφού, που δεν ρίχνει την ομάδα του στην Γ Εθνική για να μην πληρώσει όπως ο Μελί και που όαν βρίσκεται 5 βαθμούς μπροστά δεν τα στάζει στα δυο σέντερμπκ της Ξάνθης (όπως απόρησ εο Μπέος «μα όλοι έτσι κ’αανουνε και το παίρνουνε ότανβγουν μπροστά «, είπε ) αλλά τρώει τέσσερα και τέλος και σημαντικότερο δεν πληρώνει τα νοίκια και τα άλλα των οργανωμένων οπαδών..

  Εχεις δίκιο, εγώ είμαι ο κομπλεξικός κι εσύ ο συνεπής στα ποδοσφαιρικά σύμφωνα με τις αρχές που έχεις για τα υπόλοιπα της ζωής σου.

 241. 239, Να καταγραφεί αυτό! 🙂

 242. Γς said

  239, 241:

  Το είχε λανσάρει πρώτος ο Δημήτρης Μ. πρόπερσι:

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/06/01/june/#comment-174280

  >Δηλαδή σήμερα παραμονή κι αύριο Γουσούγεννα; Μεγάλη γιορτή του ιστολογίου

  [εντ ε χέπι γκουντ γίαρ]

 243. Όποιος δεν ευχηθεί στον Γς μας, θα του κανονίσω ένα ραντεβουδάκι με τον κινέζο εξάδερφό του!

 244. Γς said

  243:

  武术 = [Γου Σου] Πολεμική τεχνική.

  武 = [Γου] Πολεμική
  术 = [Σου] Τεχνική

  😉

 245. Ο Κύριος μετά 术 !

 246. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  243>>Όποιος δεν ευχηθεί στον Γς μας, θα του κανονίσω ένα ραντεβουδάκι με τον κινέζο εξάδερφό του
  το Γουσούζι ! 🙂

  Δε μ΄ αρέσουν τα κινέζικα αλισοβέρισα , γι αυτό :
  Χρόνια δυνατά, λίγα και καλά:μια διακοσαρά!
  Ματς μουτς!

 247. Γς said

  243:

  Η’ ένα ραντεβού με την κινέζα ξάδελφη [Pekingese] του Σκύλου.

 248. Την εκρύβαμε στο μέρος όποτε είχαμε επισκέψεις κι αυτή η φουκαργιάρα κοπάναγε τη μούρη της στον τοίχο.
  Γι΄ αυτό έγιν’ έτσι!

 249. Γς said

  246:
  😉

  Που να στείλω το καφάσι με τις γαρδένιες;

 250. Γς said

  248:
  Ποιον τοίχο;
  Αυτή μάλλον στο Σινικό Τείχος στούκαρε

 251. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Μα ούτε ΕΝΑΣ; ούτε ένας δεν ενοχλήθηκε; μάιστα…

 252. sarant said

  Από τι;

 253. Ελπίζω να μην αναφέρεται στις ποδοσφαιρικές διενέξεις του με τον Τζη.

  Σόρρυ αλλά δεν με αφορούν.

 254. Γς said

  Και κάνω έτσι και πέφτω πάνω σε μια εκπομπή στον Real FM με τον Στάθη και τον Ντινόπουλο.

  -Αμάν! Είπα. Και δεν είχα άδικο.

  Πως τον αντέχει τον προκλητικό και προπέτη Αργύρη Ντινόπουλο ο Στάθης Σταυρόπουλος;

  Ειλικρινά δεν θα ήθελα να ήμουν στην θέση του.
  Τελείωσε η εκπομπή κι ακόμα το στομάχι μου δεν έχει ηρεμήσει….
  ;(

  Ευτυχώς άρχισε την εκπομπή του τώρα ο Γεωργίου [σπίκιν]

 255. Έχει κι ο Στάθης την ψωνάρα του!

 256. […] Τα μεζεδάκια του προηγούμενου Σαββάτου τα είχαμε πει "εξεταστικά", επειδή δημοσιεύτηκαν καταμεσίς στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τα σημερινά τα ονομάζω με πλατύ χαμόγελο ανακούφισης "μετεξεταστικά", α…  […]

 257. […] issue 128 5 Good Reasons to Learn Greek Η σχέση μεταφραστή-επιμελητή Μετεξεταστικά μεζεδάκια Ιουνιάτικα […]

 258. Γς said

  177:

  Ασπάλαθοι, γεμάτη η Αττική. Τους βλέπω και τους χαίρομαι.

  Κι έψαξα να τους βρω στο ιστολόγιο και μόνο εσύ τους αναφέρεις, τότε που ψάχναμε με τον Λάμπρο για ασφάκες, σπάρτα κι άλλα τέτοια με κίτρινα άνθη.

  Και πουθενά αλλού και κανείς άλλος.

  Θα θυμηθείς να τους ξαναβάλεις σε δυο βδομάδες, τη μέρα των συνταγματαρχών;

  Ετοίμασε κάτι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: