Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κουίζ(ντομ)

Posted by sarant στο 11 Ιουνίου, 2015


Χτες ή προχτές μου έδειξαν οι κόρες μου ένα παιχνίδι κουίζ για το σμαρτόφωνο, για το οποίο είχα ήδη ακούσει να γίνεται λόγος χωρίς όμως να ασχοληθώ περισσότερο: το quizdom. Κατεβάζεις την εφαρμογή, γράφεσαι και προσκαλείς σε μονομαχίες γνώσεων άλλους παίχτες. Ο κάθε παίχτης διαλέγει 2 πεδία ερωτήσεων, οπότε συνολικά παίζονται 4 πεδία, ενώ κάθε πεδίο έχει 4 ερωτήσεις, έτσι συνολικά σε μια παρτίδα απαντάς σε 16 ερωτήσεις. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, κερδίζει όποιος απάντησε πιο γρήγορα. Με κάθε νίκη παίρνεις πόντους και όσο κερδίζεις πόντους ανεβαίνεις επίπεδο, στην αρχή εύκολα και στη συνέχεια όλο και πιο δύσκολα. Επιπλέον πόντους κερδίζεις επίσης αν απαντήσεις γρήγορα, αν απαντήσεις σωστά και στις 4 ερωτήσεις μιας τετράδας, αν απαντήσεις σωστά και στις 16 μιας παρτίδας ή αν κάνεις 5, 10, 20 σερί νίκες.

Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής, με 4 απαντήσεις κάθε φορά. Οι τομείς ερωτήσεων είναι: Λέξεις, Ιστορία, Γεωγραφία, Τέχνες, Θρησκεία, Επιστήμη, Φυσική, Υγεία-Σώμα, Φαγητό, Μπίζνες, Εικοστός αιώνας, Πολιτική, Μουσική, Κινηματογράφος, Σελέμπριτις, Παιχνίδια -ίσως να μου διαφεύγει και κανένα ακόμα. Αλλά δεν σου προτείνει όλους τους τομείς κάθε φορά, αλλά μόνο εννιά για να διαλέξεις δύο, αλλιώς θα διάλεγα συνέχεια Λέξεις και Πολιτική. Έτσι, διαλέγω επίσης Ιστορία-Γεωγραφία-Θρησκεία-20ό αιώνα-Τέχνες. Τα χειρότερά μου είναι οι Σελέμπριτις και τα Παιχνίδια (κυρίως σε κονσόλες και τέτοια).

Για να πω την αλήθεια, περίμενα να έχω πολλές διαφωνίες για τις ερωτήσεις, διότι είμαι από τη φύση μου γκρινιάρης, αλλά περιέργως δεν έχω. Βρίσκω καλοσχεδιασμένο το παιχνίδι, τεράστια την ποικιλία των ερωτήσεων και καλοδιαλεγμένες τις απαντήσεις. Πολλές φορές επιβραβεύουν τη γενική γνώση -για παράδειγμα, είχε μια ερώτηση «Ποιος ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ το 1801» -τρέχα γύρευε, θα πείτε, αλλά οι εναλλαχτικές που έδιναν ήταν ο Γούντρω Ουίλσον, ένας Ρούζβελτ, ο Αϊζενχάουερ και αυτός που όντως ήταν τότε, οπότε όποιος ήξερε γενικά ιστορία έβρισκε τη σωστή απάντηση. (Ενώ αν έβαζαν τέσσερις προέδρους της ίδιας περιόδου, θα ήταν πανδύσκολο). Επίσης, μου αρέσει ότι στις Λέξεις δεν ρωτάνε μόνο αρχαιοελληνικούρες (τι είναι απειρόκαλος ή ακριτόμυθος, ας πούμε) αλλά και λαϊκές λέξεις (π.χ. τι σημαίνει μετερίζι).

Βέβαια, οι περισσότερες ερωτήσεις είναι πάρα πολύ εύκολες, τουλάχιστον στους τομείς που έχω επαφή -αλλά έτσι πρέπει να είναι για ένα μαζικό παιχνίδι. Ωστόσο, κάποιες φορές, όταν η απάντηση είναι εύκολη, δεν πρέπει να είναι εξωφρενικές οι εναλλαχτικές. Για παράδειγμα, στην ερώτηση πότε ήταν πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το Ναύπλιο, προτείνονται: 1628-33, 1728-33, 1828-33, 1928-33. Ε, παραείναι εύκολο. Ένα 1848-53 θα ήταν προτιμότερο σαν εναλλακτική.

Για να γκρινιάξω λίγο ακόμα, με ενόχλησε που σε μια ερώτηση «ποια λέξη από τις παρακάτω είναι γραμμένη ανορθόγραφα» η «σωστή» απάντηση ήταν το «συγνώμη» -που είναι μια γραφή που τη δέχεται το ΛΚΝ. Αλλά αυτό ήταν ο μοναδικός μπαμπινιωτισμός που συνάντησα. Καναδυό απαντήσεις ήταν παραπλανητικές. Για παράδειγμα, στην ερώτηση τι σημαίνει ακτιβισμός πρότεινε ως απαντήσεις α. πρακτικισμός, β. εθελοντισμός (και άλλες δυο πρόδηλα άσχετες) και το σωστό ήταν, υποτίθεται, το α). Προσωπικά δεν θα έβαζα την ερώτηση αυτή. Επίσης, πρόσεξα κάμποσα τυπογραφικά λάθη (π.χ. Γρηγόριος Δίκαιος αντί Δικαίος).

Μέχρι τώρα, έχω κάνει 135 νίκες και 10 ήττες, κι έχω ανέβει στο επίπεδο 27, αλλά συνολικά έχει 80. Ένα κακό, αναπόφευκτο φοβάμαι, είναι ότι κάθε τόσο σου ρίχνει διαφημίσεις ή σε καλεί να γίνεις PRO, πληρώνοντας κάτι τι.

Μια προφανής τρύπα του παιχνιδιού είναι πως οι πιο πολλές ερωτήσεις γκουγκλίζονται και δεν αμφιβάλλω πως κάποιοι θα νοιώσουν τον πειρασμό να παίξουν με τη βοήθεια του Γκουγκλ. Αλλά, εκτός που έτσι δεν έχει γούστο, δεν είμαι βέβαιος ότι προλαβαίνεις. Πιο απλό είναι να έχεις έναν βοηθό πλάι σου -κατά προτίμηση με συμπληρωματικά ενδιαφέροντα. Εγώ δεν έχω.

Το Γκουγκλ έχει σκοτώσει και τα περισσότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια με κουίζ, όσα δεν γίνονται με φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο. Σκέφτηκα να σας βάλω κι εγώ ένα κουίζ με απαντήσεις πολλαπλής επιλογής, αλλά η απαίτηση της… μη γκουγκλισιμότητας περιορίζει αρκετά τις ερωτήσεις και τις κάνει και πολύ δύσκολες. Τέλος πάντων, όπως έλεγε εκείνος ο βαρόνος, σημασία έχει η συμμετοχή, οπότε περιμένω να πάρετε μέρος στο κουίζ που ακολουθεί. Στο τέλος έχω και μια ερώτηση εκτός κουίζ, στην οποία δεν ξέρω την απάντηση, αν μπορείτε βοηθάτε.

Σας δίνω εφτά ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, απαντάτε γράφοντας στα σχόλια: 1.Α, 2. Β, 3. Γ, 4. Α  κτλ. (παράδειγμα φέρνω). Μπορείτε να αλλάξετε την απάντησή σας, αλλά θα μετράει μόνο η τελευταία. Μπορείτε να συζητάτε τις ερωτήσεις στα σχόλια, αλλά μην προδίνετε τις απαντήσεις, δεν είναι συνεργατικό το κουίζ (όπως τα περισσότερα που βάζουμε).

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

qorofos

1. Η φωτογραφία είναι παρμένη από το παράθυρο του γραφείου μου. Από ποιον όροφο;

Α. Τρίτος όροφος

Β. Τέταρτος όροφος

Γ. Πέμπτος όροφος

Δ. Έκτος όροφος

2. Τον Ιανουάριο του 1943, η εφημερίδα Πρωία είχε τιμή 100 δρχ. Στις 31 Δεκεμβρίου 1943 πόσο ήταν η τιμή της;

Α. 200 δρχ.

Β. 1000 δρχ.

Γ. 2000 δρχ.

Δ. 5000 δρχ.

3. Ένα ελληνικό μυθιστόρημα ξεκινάει ως εξής:

Το γραφείο μου είναι στην οδό Γαμβέτα. Το νοίκιασα φτηνά καθώς ο προηγούμενος νοικάρης, ένας Εβραίος ράφτης, το άφησε λάχα λάχα, μάζεψε όσα πρόλαβε από το βιος του και έφυγε με το πλοίο για το Μαρόκο.

Ποιος είναι ο συγγραφέας;

Α. Στράτης Μυριβήλης

Β. Αντώνης Σουρούνης

Γ. Δημήτρης Χατζής

Δ. Αλέξης Πανσέληνος

4. Πότε διορίστηκε η πρώτη Ελληνίδα ειρηνοδίκισσα (σικ, ρε);

Α. 1926

Β. 1936

Γ. 1946

Δ. 1956

5. Πόση είναι η απόσταση σε ευθεία γραμμή από τον φωτογράφο ίσαμε το κτίριο που φαίνεται στο βάθος στο κέντρο;

qapostasi

A. 350 μέτρα

Β. 500 μέτρα

Γ. 650 μέτρα

Δ. 800 μέτρα

6. Ένα ποίημα τελειώνει με το εξής τετράστιχο:

Τα βράδια, όταν σηκώνω το κεφάλι,
μιαν άπτερο μπροστά μου βλέπω νίκη.
Τριάντα χρόνια κείμαι στην Εκάλη·
ποτέ μου δεν σκοτίστηκα για νοίκι.

Ποιος είναι ο ποιητής;

Α. Γιώργος Κοροπούλης

Β. Τίτος Πατρίκιος

Γ. Διονύσης Καψάλης

Δ. Διονύσης Σαββόπουλος

7. Από τους 51 νομούς της χώρας (τους βρίσκετε εδώ), πόσοι δεν είχαν ποτέ ομάδα τους στην ανώτερη εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου; (Σούπερ Λίγκα, Α’ εθνική κτλ.)

Α. 13

Β. 18

Γ. 23

Δ. 28

Δεν είναι ανάγκη να ξέρετε (όλες) τις απαντήσεις, η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς. Περιμένω!

Απαντήσεις γίνονται δεκτές ως τις 9μμ ώρα Ελλάδος και μετά από λίγη ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Και… μια μπόνους ερώτηση, δηλαδή δική μου απορία, μήπως και ξέρει κανείς. Σε μια εφημερίδα του 1939 διαβάζω για μια εκδρομή στον Κάλαμο Αττικής, και την επιστροφή στην Αθήνα, όπου το λεωφορείο σταμάτησε στο Καπανδρίτι, στο Μπογιάτι, στο Ρουσοχέρι και στην Κηφισιά. Το Μπογιάτι είναι ο Άγιος Στέφανος/η Άνοιξη (το έχουμε ξανασυζητήσει), αλλά το Ρουσοχέρι ποιο είναι; Δεν γκουγκλίζεται (δηλαδή δεν γκουγκλιζόταν ως τώρα) και δεν μου λέει τίποτα -μπορεί να είναι και τυπογραφικό λάθος. Γεωγραφικά αν το δεις, θα μπορούσε να είναι η Εκάλη, αλλά η Εκάλη, απ’ όσο ξέρω, έτσι λεγόταν και το 1939. Καμιά ιδέα;

Προσθήκη: Βρέθηκε, είναι το Ρωσοχώρι, όπως ονομαζόταν η Δροσιά (δείτε τα πρώτα σχόλια).

Και, ξαναλέω, πάρτε μέρος στο κουίζ!

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Και πρώτα η αυτοκριτική μου. Οι ερωτήσεις ήταν δύσκολες κι έτσι το κουίζ εξελίχτηκε σε κάποιο βαθμό σε θέμα τύχης. Επίσης, έκανα το λάθος να βάλω τον Διονύση Σαββόπουλο, έτσι για πλάκα, σαν επιλογή στο ποίημα και ίσως αυτό έστρεψε κάποιους στον Καψάλη αντί του Κοροπούλη.

Οι απαντήσεις:

1. Β. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον 4ο όροφο.

2. Γ. 2000 δρχ. Δεν είχε ακόμα αρχίσει ο καλπάζων πληθωρισμός. Ενδεικτικά, από 2000 που έκανε η εφημερίδα στα τέλη του 1943, έφτασε τις 250.000 δρχ τον Ιούλιο του 1944 και τα 5 εκατ. δραχμές στις αρχές Σεπτεμβρίου 1944.

3. Δ. Είναι οι πρώτες αράδες από το μυθιστόρημα Ο κουτσός άγγελος του Αλέξη Πανσέληνου.

4. Δ. Το 1956 διορίστηκε ειρηνοδίκης η δεσποινίς Άννα Αθανασιάδου εκ Καλαμών (ιδού το σχετικό ειδησάριο με φωτογραφία).

5. Γ. Η απόσταση (τσεκαρισμένη με δυο τρόπους) είναι 650-660 μέτρα.

6. Α. Πρόκειται για το ποίημα Επύλλιο του Γιώργου Κοροπούλη. Στην αρχή είχα βάλει και τον Λάγιο στις εναλλακτικές, αλλά γινόταν πολύ δύσκολο. Χωρίς τον Καψάλη, θα ήταν πολύ εύκολο (ο λόγος είναι ότι Κοροπούλης, Λάγιος και Καψάλης ήταν οι τρεις σωματοφύλακες της αναβίωσης του παραδοσιακού στίχου).

Να δούμε ολόκληρο το ποίημα

ΕΠΥΛΛΙΟ

Στο βάθος, η παλιά βιβλιοθήκη
κλειστή, καθώς την άφησε ο πατέρας’
οι δίσκοι, τα μολύβια, όλα σε θήκη
και πλάι μου τα σύνεργα της μέρας:

τσιγάρα, ο καφές μου (με το μπρίκι),
ζακέτα (έξω φυσά κακός αέρας),
μπουκάλια στο γυαλί της εταζέρας –
η λίγη Αντιόχεια που μ’ ανήκει.

Την ίδια πάντα ώρα της εσπέρας
ακούμε στην TV για κάποια δίκη’
έπειτα σε φιλώ κατά συνθήκη,
κι ως φέρνουμε τον πόθο μας εις πέρας

για λίγο ξαναπαίζουμε το τέρας
με πόδια κολλητά’ έπειτα πάλι
κρυώνω’ τότε πιάνω το μπουκάλι
κι αφήνομαι στη δίνη της μπερζέρας…

Τα βράδια, όταν σηκώνω το κεφάλι,
μιαν άπτερο μπροστά μου βλέπω νίκη.
Τριάντα χρόνια κείμαι στην Εκάλη·
ποτέ μου δεν σκοτίστηκα για νοίκι.

και, τέλος,

7. Γ, από το 1959 που υπάρχει Εθνική Κατηγορία έχουν εκπροσωπηθεί στα σαλόνια της οι 28 από τους 51 νομούς της χώρας, ενώ 23 δεν έχουν κερδίσει ακόμα εκπροσώπηση. Δεν το βρήκα κάπου, έκανα τον λογαριασμό με βάση τη μνήμη μου -αλλά νομίζω ότι είναι σωστός.

 

Οπότε, με τόσο δύσκολες ερωτήσεις, ακόμα περισσότερα συγχαρητήρια αξίζουν στον Jago που έπιασε το απίθανο 6/7 και έχασε μόνο το ποίημα. Δεύτερος ο gmallos με 4/7 (κι άλλη φορά τα έχει πάει καλά σε κουίζ) όπως και ο Αγάπανθος, και τρίτος ο Ηλεφούφουτος με 3/6 (τη μία ερώτηση την ήξερε). Από κει και πέρα, πολλοί είχαν 3/7 και πιο κάτω.

187 Σχόλια προς “Κουίζ(ντομ)”

 1. 1Γ, 2Δ, 3Δ, 4Δ, 5Δ, 6Γ, 7Γ. Με μεγάλη δόση τύχης. Το τι κερδίζουμε δεν γράφεις.

 2. Ίσως η πιο αστεία ερώτηση -ως προς τις πιθανές απαντήσεις- στο quizdom:

  Ποιο από τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελεί θαύμα του Χριστού;
  Α. Μετέτρεψε το νερό σε κρασί
  Β. Ανέστησε νεκρό
  Γ. Περπάτησε πάνω στο νερό
  Δ. Φταρνίστηκε με ανοιχτά μάτια

 3. 1-Β, 2-Β, 3-Γ, 4-Δ, 5-Β, 6-Δ, 7-Γ

 4. Ρωσοχώρι λεγόταν η Δροσιά (λόγω των πολλών Ποντίων κατοίκων) μέχρι το 1947. Πιθανώς να είναι αυτό.

 5. Αγάπη said

  Α. Τρίτος όροφος
  Δ. 5000 δρχ.
  Β. Αντώνης Σουρούνης
  Δ. 1956
  Β. 500 μέτρα
  Γ. Διονύσης Καψάλης
  Δ. 28
  Σχεδόν εντελώς στην τύχη. Υπάρχει και βραβείο για τις περισσότερες λάθος απαντήσεις; 🙂

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις συμμετοχές!

  1: Τύχη χρειάζεται, ειναι δύσκολες οι ερωτήσεις (επειδη δεν έπρεπε να γκουγκλίζονται)

  2: Εγω γέλασα με μια ερώτηση για τον τίτλο «Ο εραστής της Λαίδης….» όπου πέρα από το Τσάτερλι πρότεινε: «Α. Γκάγκα, Β. και του Αλήτη, Γ. Άντζελα»

  4. Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ, το βρήκες, ταιριάζει, αυτό θα είναι!

 7. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Tώρα συγγνώμη, αλλά κουίζ είναι αυτό για όλο τα λαό ή λόττο;

 8. μήτσκος said

  1Α, 2Δ, 3Δ, 4Γ, 5Δ, 6Α, 7Β
  Έχει ζουμ η φωτογραφική μηχανή;

 9. sarant said

  7: Λότο 🙂

  8: Όχι, οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες χωρίς ζουμ,

 10. sarant said

  Το μάτιαξα το Quizdom, μόλις ιβρήκα το πρώτο πεντακάθαρο λάθος σε ερώτηση.

  Ποιος από τους παρακάτω πολιτικούς διετέλεσε πρόεδρος της ΝΔ «εώς» το 2014:

  Αντώνης Τρίτσης
  Προκόπης Παυλόπουλος
  Αχιλλέας Καραμανλής
  Ευάγγελος Αβέρωφ

  Και δίνεται σωστό το Δ!!! (ο Αβέρωφ πέθανε το 1990!)

 11. leonicos said

  Δηλαδή… τώρα απαιτείται να ξαναπώ καλημέρα;

  Μα την είπα από χτες!

 12. Αγάπη said

  @10 Λες να ζει και να μήν το μάθαμε; 🙂

 13. dr7x said

  «Προορισμός μας θα ήταν το Ρωσοχώρι, ανάμεσα στις φίλες της Ρέας των αρχόντων και των νεόπλουτων της Εκάλης…»
  Από: Bandiera Russa (του Δημ. Σαπρανίδη)

  https://books.google.gr/books?id=KNWDBQAAQBAJ&pg=PT36&lpg=PT36&dq=%CE%A1%CF%89%CF%83%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9+%CE%95%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82&source=bl&ots=PpGiK6erno&sig=3K5DJBWXTJvThUOXMSNmE5Nzt9M&hl=en&sa=X&ved=0CB8Q6AEwAGoVChMIqseOwo2HxgIVgRYUCh2UXwCY#v=onepage&q=%CE%A1%CF%89%CF%83%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9%20%CE%95%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82&f=false

 14. sarant said

  13: Νάσαι καλά. Προφανώς θα το λέγαν και Ρουσοχώρι και ο δαίμονας το έκανε Ρουσοχέρι.

 15. dr7x said

  Ανάμεσα στις βίλες, βέβαια… 🙂 Μπούμερανγκ!

 16. leonicos said

  1) Α
  2) Δ
  3) Γ
  4) Α
  5) Α
  6) Α
  7) Δ

 17. Πάνος με πεζά said

  Και χωροταξικά όπως πάει το δρομολόγιο, για Δροσιά κάνει, άντε Νέα Ερυθραία.

  Στο κουϊζ, με πλήρη τιμιότητα και επίκληση της τύχης : 1Γ , 2Β, 3Γ, 4Δ, 5Γ, 6Δ, 7Γ

 18. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Το κουίζντομ όπως και τα περισσότερα παιχνίδια γνώσεων σε appλικέισο 😀 όπως ο εκατομμυριούχος (που παίζεται και offline) έχουν διαπιστωμένα λάθη. Όχι πολλά, αλλά πάντως έχουν.Το σημαντικό τους όμως πλεονέκτημα στο χτίσιμό τους που αποτρέπει την έξωθεν βοήθεια είναι ότι απαγορεύουν είτε με χρονικό περιθώριο, είτε με έξοδο απ’ το παιχνίδι το γκούγκλισμα.
  Φορές-φορές ακούω την κόρη μου από το μέσα δωμάτιο να με ρωτάει για προέδρους ή για το τι σημαίνει η τάδε λέξη.
  – Μα δεν ξέρεις τον Μιτεράν;
  – Όχι μόνο τον Ολάντ ξέρω και αυτόν πάτησα.
  – Ποια ήταν ή ερώτηση;
  – Ποιος Πρόεδρος της Γαλλίας είχε εξώγαμο παιδί; 😀

 19. 8.9 Καλημέρα οι φωτογραφίες είναι τραβηγμές με ευρυγώνιο που τα δείχνει πιο απομακρυσμένα σε σχέση με το πως τα βλέπει το ανθρώπινο μάτι

 20. 10. Υποθέτω πως είναι λάθος η διατύπωση: εννοεί μάλλον ποιος από τους παρακάτω έχει διατελέσει πρόεδρος της ΝΔ μέχρι και το 2014 που γράφτηκε η ερώτηση (με το σκεπτικό πως ο Πάκης θα μπορούσε αντί για ΠτΔ να εκλεγεί ΠτΝΔ)

 21. sarant said

  19: Ναι; Δεν το έκανα επίτηδες πάντως.

  Όποιος θέλει, μπορεί να αλλάξει τη συμμετοχή του ως το βράδυ.

 22. spiral architect said

  1: A
  2: Β
  3: Β
  4: Γ
  5: Β
  6: Γ
  7: Γ

 23. sarant said

  20: Τοτε είναι κακή διατύπωση. Έχει διατελέσει. Και το «έως το 2014» σε παρένθεση.

 24. Οπότε και το λάθος αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τον ιστότοπ 🙂

 25. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  H ουσία είναι στο σχόλιο 1. στην ερώτηση του Δύτη!
  Ο Νικοκύρης ποιεί την νήσσαν περί νιτερέσου…
  Χωρίς νιτερέσο ,δεν βλέπω κανέναν λόγο να διακινδυνεύσω το μεγάλο κύρος μου ως λύτη και να συμμετάσχω… 🙂

 26. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Eντάξει, μην το πάρετε οι υπόλοιποι τοις μετρητοίς το 25. Υπάρχει η χαρά της συμμετοχής, της προσπάθειας , της ευγενούς άμιλας ,κ.λ.π.
  [ΕΣΥ Νικοκύρη να το πάρεις τοις μετρητοίς!]

 27. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πώς μετράτε τους ορόφους στο Δουκάτο; 1ος θεωρείται το «ισόγειο» που λέμε στο Ελλάντα ή όχι; (πάει δηλαδή όπως στο Ελλάντα , Ground, 1st, 2nd,… ή 1st, 2nd, 3rd,… ? )

 28. spiral architect said

  Ε, τζόγαρε λιγουλάκι. Σάμπως οι περισσότεροι αυτό δεν έκαναν;

 29. sarant said

  27: Ισόγειο, 1, 2, 3 ….

 30. Οι φωτογραφικές ερωτήσεις έχουν ελλιπή δεδομένα. Χωρίς την εστιακή απόσταση του φακού, στο πολύ περίπου θα βρεις απάντηση μόνο. Οπότε:

 31. spiral architect said

  Νικοκύρη θα σε καλούσα σε μονομαχία στα μαρμαρένια αλώνια του κουίζντομ, αλλά εδώ και κάνα μήνα έκανα επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο εξυπνόφωνό μου λόγω (καθαρής) αναβάθμισης του λειτουργικού του από 4.4.2 σε 5.0.2 και δεν θυμάμαι πια το παλιό μου username. Μάλλον θα φτιάξω καινούργιο λογαριασμό καιθα τα πούμε. 😉
  (ατυχώς δεν έκανα αντίγραφο ασφαλείας πριν την επαναφορά) 😳 🙄

  Μιας όμως και πιάσαμε τα παιχνίδια, σας προτείνω ανεπιφύλακτα ένα παιχνιδάκι τύπου παζλ (παίζεται κι αυτό offline) κόντρα στην επικυριαρχία του candy crash. Δείτε και κατεβάστε το graBLOX. Θα φάτε κόλλημα! 🙂

 32. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mε αφορμή το σχόλιο 2. 🙂
  http://www.discovery.com/tv-shows/mythbusters/mythbusters-database/sneezing-eyeballs-pop-out/

 33. μήτσκος said

  Διορθώνω μετά το σχόλιο του φωτογράφου.
  1Α, 2Δ, 3Δ, 4Γ, 5Β, 6Α, 7Β

  Αν είχα τη ρύθμιση και το μοντέλο του φωτογραφικού φακού θα απαντούσα και σε χιλιοστά. Δεν έχω αφήσει τίποτα στην τύχη. Όλα υπολογισμένα. (Α, και μην γκουγκλίζετε άδικα, το γκουγκλ έχει αντιγράψει τις απαντήσεις μου.)

 34. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Τι πόσταρε στο 30. ο Στάζι ρε παιδιά, και δεν μού τ’ανοίγει ο Αλ Χασάπ; Μυστικά αρχεία της ΝSA? 🙂

 35. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  A, μού τ’άνοιξε τελικά. Kαλά είπα για NSA!
  Αυτά πρ΄πει να έχεις πτυχίο κβαντικής μετακατασκοπευτικής από το Αλπάιν,για να τα καταλάβεις! 😆

 36. 34: της AIVD… 🙂 Τον Τζέφρι πόσταρα.
  http://regex.info/blog/other-writings/online-exif-image-data-viewer

 37. Ἀχιλλέας Τζάλλας said

  1A 2Δ 3Β 4Γ 5Γ 6Γ 7Β

 38. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Κιντ, δικαιολογίες, σαν τον Κεντέρη με τη μοτοσικλέτα 😉

  34-36: Εντυπωσιακό.

 39. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δίνω την απάντηση στην ερώτηση 5. (Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω! 🙂 )
  (χιντ. το κτίριο έχει 17 ορόφους…3,5 μέτρα ένα μέσο τυπικό ύψος ορόφου… work it out!)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pinhole_camera_model

 40. sarant said

  Να δώσεις σε όλες

 41. Ας δοκιμάσω την τύχη μου στις εκτιμήσεις ( αυτό το κουίζ δεν είναι θέμα γνώσεων)

  1. Δ
  2. Γ
  3. Β
  4. Δ
  5. Α
  6. Β
  7. Γ

 42. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  40. Περιμένω κι άλλους αρνητικούς για να βγάλω συμπέρασμα για τους ποιητές και τους δικαστές…δεν είμαι κορόιδο να βιαστώ! 😆

 43. Νατάσσα said

  1Α, 2Δ, 3Γ, 4Γ, 5Δ, 6Α, 7Δ -όλα εκτός από ένα σχεδόν στην τύχη, και γι’ αυτό το ένα δεν είμαι και τόσο σίγουρη αν ο συλλογισμός είναι σωστός…

 44. Ο καλός θεούλης κι εγώ γνωρίζουμε πως πρώτα έδωσα την απάντηση 5.Α και μετά διάβασα το σχόλιο του φωτογράφου

 45. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Για να μην παρασύρονται άλλοι σχολιαστές. η απάντηση Α στο 5. (350 μ.) που αφήνεται να εννοηθεί στο σχόλιο 45. ότι είναι η σωστή, είναι προφανέστατα λάθος!

 46. Alexis said 47. 1.Α
  2.Β
  3.Β
  4.Δ
  5.Δ
  6.Δ
  7.Α

  Το Ρουσοχέρι μπορεί να είναι το «Ρωσοχώρι» δηλαδή η Δροσιά Αττικής.


 48. 6B

  Καλημέρες

 49. Estrellita Fugaz said

  Εγώ, που παραπαίω, πάλι / μεταξύ Σουρούνη και Πανσέληνα, / μεταξύ Κοροπούλη και Καψάλη;

  (Τέτοια χάλια, δηλαδή, αδιόρθωτα / τέτοιο μέλλον περιμένει μιαν ανθέλληνα!)

 50. # 46

  Που το είδες πως «αφήνεται να εννοηθεί ως σωστή» ; Ξέχασες τα ελληνικά σου στην Αραπιά ;
  Απλά έγραψα πως δεν επηρεάστηκα από το σχόλιο του φωτογράφου.
  Από την άλλη μας κάνεις την χάρη να μας εξηγήσεις γιατί είναι «προφανέστατα» λάθος ή πετάς αρλούμπες κι όποιον πάρει ο Χάρος
  Γιατί ακόμα και να ξέρεις την σωστή απάντηση δεν μετράει, το προφανέστατα να αιτιολογήσεις

 51. Panagiotis said

  1.B 2.Δ 3.Α. 4.Α 5.Δ 6Β 7Δ

 52. 1.Γ (υποθέτω το ισόγειο είναι 0, όχι 1)
  2.Δ
  3.Β
  4.Δ
  5.Α
  6.Α
  7.Γ

 53. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  48 Ναι, η Δροσιά είναι.

  50 Τι ωραίο!

 54. Ωραίο κουίζ. Ρίχνω κι εγώ.

  1. Β
  2. Γ
  3. Δ
  4. Δ
  5. Γ
  6. Γ
  7. Γ

 55. 1) Β
  2) Δ
  3) Γ
  4) Β
  5) Β
  6) Γ
  7) Β

  Και μιας και το βασικό κομμάτι είναι το κουιζντομ να σας προτείνω και εγώ το *none το οποίο αν και γκουγκλάρονται όλες οι απαντήσεις του (40 επίπεδα) πιστεύω θα σας αρέσει.

 56. sarant said

  Ευχαριστώ για τη σύσταση!

 57. Καλόοοο…! Καταργείται από το 2016 το μάθημα ανάγνωσης της ιατρικής γραφής στις σχολές φαρμακευτικής.

 58. Απόθανε και η πιο χέβυ μέταλ φατσάρα του σινεμά, ρε γμτ!

 59. Kostas said

  Να αντιπροτείνω το QuizUp. Δεν είναι ελληνικό φυσικά αλλά έχει πολλές περισσότερες κατηγορίες και ένα διαφορετικό φορμάτ (πιο casual) . 7 ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν σε περίπου ένα λεπτό. Μπορείς να παίξεις όσα παιχνίδια θες πολύ γρήγορα και σε πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες.

 60. ZA said

  1.Β
  2.Δ
  3.Β
  4.Δ
  5.Α
  6.Β
  7.Δ

 61. Ηλεφούφουτος said

  59 Αμάααν! Ένα ίνδαλμα είχα κι εγώ απ το σινεμά, και πάει!

  Θυμάμαι τη συνέντευξή του στο Λάλα πριν κάτι χρόνια, όπου είχε καυχηθεί ότι έπαιζε γκολφ με τον Κοκό και είχε πει ότι έβρισκε λιγότερο κακό το Χίτλερ απ τον Στάλιν, γιατί ο πρώτος είχε κάνει και καλά για το λαό του.

  Εδώ ταιριάζει πολύ αυτό που λένε: α-πέ-θα-ντος!

 62. 62

  Στο Λάλα; χμμμ…. :/

 63. agapanthos said

  1 Α
  2 Β
  3 Δ
  4 Δ
  5 Δ
  6 Α
  7 Γ

 64. Μπετατζής said

  62. Α, γι΄ αυτό του ταίριαξε τόσο πολύ ο και ρόλος του Σάρουμαν.

 65. Christos said

  Το πρώτο ίσως να συμπίπτει με τη γραμμή του ορίζοντα, οπότε είναι ο τέταρτος όροφος. Για τα υπόλοιπα, επαφίεμαι -σχεδόν- ολοκληρωτικά στην τύχη:
  1Β, 2Δ, 3Β, 4Δ, 5Γ, 6Β, 7Α

 66. Κασσάνδρα said

  1Γ ,2Δ 3Γ 4Δ 5Β ,6Β 7Β

 67. Κασσάνδρα said

  Διόπθωση το 7Δ

 68. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και τις συμμετοχές!

 69. Μπετατζής said

  1A,

 70. Μπετατζή, στο 65

  Ο Λή, κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π., είχε πολεμήσει ως έφεδρος αξιωματικός της RAF, ακολουθώντας τις διάσημημες περιπόλους της ερήμου, που μετεξελίχθηκαν στα γνωστά SAS. Από τότε ήταν ήδη άριστος ξιφομάχος.

  Δεν μίλησε ποτέ δημόσια για την πολεμική του δράση. Κι όταν ένας δημοσιογράφος τον ερώτησε πιεστικά γι’ αυτήν, έσκυψε αποπάνω του και τον ρώτησε με το ψαρωτικό του ύφος: «Μπορείς να κρατήσεις ένα μυστικό;»
  Χέστηκε απ’ τη χαρά του ο δημοσιογραφάκος, συγκατένευσε με το κεφάλι και με την ουρά.
  «Κι εγώ…» του απαντάει ο απέθαντος!

  Κι όταν γύριζαν τη σκηνή του θανάτου του Σάρουμαν για το LOTR, ο σκηνοθέτης ήθελε να του δείξει πως να υποδυθεί το ότι μαχαιρώνεται πισώπλατα. Πώς φέρεται ένας άνθρωπος που τρώει μαχαιριά…
  «Ξέρω, ξέρω…» του είπε ο απέθαντος!

 71. Ηλεφούφουτος said

  Για το κουίζ:

  1. είχα μια σκασίλα!
  2. δ
  3. β
  4. α
  5. γ
  6. α
  7. γ

 72. Νίκος Α. said

  1Α, 2Δ, 3Δ, 4Δ, 5Α, 6Β, 7Β

 73. Μπετατζής said

  «Ε, και τι έγινε μωρέ, σε λίγο πάλι εδώ θα είναι».

  Φίλος που του ανακοίνωσα το θάνατο του Κρίστοφερ Λη.

  Ο ίδιος μου είπε ότι ο μακαρίτης ήταν πολύ δυνατός ελληνιστής και διάβαζε Όμηρο από το πρωτότυπο και τέτοια.

  Ξέρω και ΄γω ;;;

 74. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, ιδίως τον Μπετατζή που έδωσε προγνωστικά εύκολα στη βαθμολόγηση 😉

 75. 1γ 2γ 3γ 4δ 5δ 6α 7β
  Τί κέρδισα?

 76. Λαογραφικό Μουσείο γεμάτο Πόντο στη Δροσιά
  http://www.pontos-news.gr/article/128673/ena-laografiko-moyseio-gemato-ponto-sti-drosia

 77. leonicos said

  Θα σας δω πολύ αργότερα.

 78. Ηλεφούφουτος said

  74 Ναι, ήταν της κλασικής σχολής ο μακαρίτης (λέμε τώρα!).
  Και στη συνέντευξη στο Λάλα είχε ξεκινήσει με απαγγελία Ομήρου απ το πρωτότυπο.

 79. Εδώ βάζουμε τις ταινίες του (ψευδο)μακαρίτη;
  The City of the Dead (1960)

  The Gorgon (1964)

  Horror Express (1972)

 80. Λη και Κούσινγκ, λίγο πριν ο δεύτερος μας αφήσει χρόνους:

 81. Ο (προσωρινά μόνο) Μεγάλος Απών, εκτός από απόγονος του Καρλομάγνου, ήταν και γαμάτος τραγουδιστής. Στα 90 του τραγούδησε σε ένα χέβι μέταλ άλμπουμ, με θέμα (τι άλλο;) τον Καρλομάγνο!

 82. γρηγορησ said

  1Γ,2Δ,3Γ,4Δ,5Β,6Β,7Γ

 83. Ηλεφούφουτος said

  Το Horror Express εντωμεταξύ είναι τελείως Χάντιγκτον, ήτοι ο πολιτισμένος αγλοσαξωνικός κόσμος εναντίον της βάρβαρης και διεφθαρμένης Ανατολής-Ρωσίας.
  Ίσως πρέπει να του κάνουν ειδική προβολή στο Σπίτι της Ευρώπης, δήθεν προς τιμήν του μακαριτη (οθντκ).
  Κάπου είχα διαβάσει ότι ο Κούσινγκ δεν ήθελε να παίξει σ εκείνη την ταινία, γιατί πενθούσε κάποιο πολύ δικό του πρόσωπο και ο απέθαντος πέρασε ένα βράδυ (μπρρρ) μαζί του για να τον πείσει να παίξει.
  Όταν το διάβασα και ξέροντας τη μαυρίλα της ιδεολογίας του τον φαντάστηκα να επιχειρηματολογεί όλο το βράδυ σε τέτοιο μοτίβο.

  Μες στα μηνύματα μαύρης αντίδρασης και το

  όπου ο βοηθός του Δράκουλα έχει αφίσα με τον Τσε Γκεβάρα στο δωμάτιό του και αποπλανεί καλά κορίτσια.

  Αυτό όμως που συνιστώ ανεπιφύλακτα και στους μη λάτρεις των ταινιών καλτ του είδους είναι τούτο εδώ
  http://www.imdb.com/title/tt0070917/?ref_=nm_flmg_act_146

  Κι αν δεν σε συγκινει το μυστήριο, οι ανατριχίλες, η σκοτσέζικη λαογραφία, έχει μία σκηνή με τον απέθαντο να χορεύει, και καλά, οργιαστικά, να μη σου μείνει άντερο απ τα γέλια!

 84. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Σε μια ώρα και κάτι κλείνει η κάλπη 🙂

 85. gryphon said

  Τωρα με αφορμη και τον θανατο του σπουδαιου Κριστοφερ Λη θυμηθηκα και ολη την αγγλικη σχολη ας πουμε ταινιων και τηλεοπτικων σειρων τρομου που εδειχνε παλια η ΕΡΤ.
  Και λεω θα ημουν προθυμος να αντεκω την συριζαικη και αριστερη γενικα προπαγανδα που προκειται να ακολουθησει με την επαναλειτουργια της εαν αρχιζαν να προβαλλουν ξανα το Hammer house of horror το Tales of the unexpected τις ταινιες του Ροτζερ Κορμαν τον Φαιμπς με τον Βινσεντ Πραις και ολ’αυτα που εβλεπα πιτσιρικος.Ειχαν μια αλλη ποιοτητα και γοητεια.
  Εχει κατι να κανει και με την αγγλικη υπαιθρο το φυσικο περιβαλλον.

 86. 84 Ε ναι, το σκιάχτρο… Πέθανε πέρσυ ή πρόπερσυ η καημένη η Σουηδή που χτυπά γυμνή τον μεσότοιχο, τη θυμάσαι;
  Τη γυναίκα του είχε χάσει ο Κούσινγκ και δεν ήθελε να παίξει στο Horror Express. Αγαπημένη μου σκηνή στην ταινία εκεί που (αφού έχει ανατάμει το πρώτο πτώμα με το μυαλό και τα μάτια σα ζελέ) φρικάρει όταν του φέρνουν στο βαγκόν ρεστοράν ένα ψάρι ψητό — και βλέπει το μάτι του 🙂

 87. Νικοκύρη, εκ μέρους των τρολλζ του ιστολογίου ζητώ συγγνώμη που ξεκίνησες κουίζ και το γυρίσαμε σε hommage στον (δι’ ολίγον) μακαρίτη.

  Ο οποίος μακαρίτης ήταν τόσο σκουπιδοφάγος: έπαιζε όπου τον καλούσαν, σε ό,τι B movie κατέβαζε η κούτρα του καθενού σκηνοθέτη. Είχε παίξει, δε, σε τόσα Β μούβια ώστα τα συνολικά κέρδη τους ξεπερνούν τα αντίστοιχα ποσά καλλιτεχνών όπως ο Σπίλμπεργκ ή ο Χάρισον Φορντ.

 88. Ο Νικοκύρης θα έπρεπε να είναι ευγνώμων που πλουτίσαμε με ευχάριστα σχολιάκια και ταινιάκια ένα νήμα που αλλιώς θα ήταν γεμάτο αποκλειστικά με ακαταλαβίστικα 1Δ 2Β 3Α και δε συμμαζεύεται. 😉

 89. Α, δεν παίζατε ναυμαχία;

 90. Μαρία said

  89
  Συμφωνώ και επαυξάνω.

 91. Το τζιφάκι σου έχει πλέον και το αντίστροφό του:

 92. Βλακεία. Λάθος λινκ έβαλα (και να σημειώσω ότι απαντούσα στον Σκύλο):

 93. sarant said

  88-89: Όπως τα λέει ο Δύτης!

 94. Παλιοσειρά said

  Εκτός από τον Σερ Κρίστοφερ, να μην ξεχνάμε και τον Ornette Coleman 😦

 95. Κι επειδή από τον απόγονο του Καρλομάγνου μέχρι τον ύμνο της Ε.(όχικαιτόσο)Ε. ένα τσιγάρο δρόμος είναι…

 96. Ηλεφούφουτος said

  87 Ω ναι, τη σκηνή τη θυμάμαι κι εγώ, διότι το μάτι και το μυαλό απ το ψάρι είναι κάτι που τρώω στάνταρ, καθώς έχω μεγαλώσει με το δόγμα «όποιος δεν τρώει το κεφάλι, δεν ξέρει να φάει ψάρι».

  Σουηδέζα δε θυμάμαι παρκόντρ. Νόμισα μάλιστα ότι έλεγες την τρελιάρα απ την «Προφητεία», που πέθανε πέρσι, αλλά απ ό,τι είδα εκείνη ήταν Αγγλίδα.

  88 Πράγματι , η σκουπιδοφαγία του (πφφφ, χα χα) μακαρίτη δεν περιγράφεται. Τον έχω δει σε κάτι ταινίες άξιον μούβι και ξερός, να ξερνάς.

 97. 97

  Μόνο το Action S.T. δεν τραγούδησε ο (λέμε τώρα) τεθνεώς.

 98. Πέρασαν οι εννιά μμ

 99. Spiridione said

  Έχω βάλει ποτάκι και περιμένω

 100. Κι εγώ σέρβιρα μια ρακούλα.
  Μάλλον κάνει διαλογή ο Νικοκύρης με τη συνήθη εφορευτική.

 101. Spiridione said

  Ρακούλα ε, εγώ βοτκίτσα

 102. Πάνε πχια οι εποχιές με τα ουίσκια τα μαύρα, τα δωδεκάργια….

 103. Μουσικόν διάλυμα

 104. sarant said

  Οι απαντήσεις προστέθηκαν στο τέλος του άρθρου.
  Συνοπτικά:

  1. Β
  2. Γ
  3. Δ
  4. Δ
  5 Γ
  6. Α
  7. Γ

  Συγχαρητήρια στον Jago που έπιασε το απίθανο 6/7 και έχασε μόνο το 6. Δεύτερος ο gmallos με 4/7 και τρίτος ο Ηλεφούφουτος με 3/6 (και μία ερώτηση που ήξερε). Κοιτάξτε μήπως έχω κάνει λάθος και έχω αδικήσει κάποιον που έκανε 4 και δεν τον αναφέρω.

 105. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  101. 102. Πώς φαίνεται -απ’τα ποτά-ότι είστε κομμούνια… :mrgreen: 😆

 106. Spiridione said

  Πάω για δεύτερη, θα είναι μακριά η νύχτα φαίνεται

 107. «Συγχαρητήρια στον Jago που έπιασε το απίθανο 6/7 και έχασε μόνο το 6. Δεύτερος ο gmallos με 4/7 και τρίτος ο Ηλεφούφουτος με 3/6 (και μία ερώτηση που ήξερε)»/

  Ευχ… ευχ… ευ… ευχ… ευ… εχχ…

 108. 106

  Ζήλια στην Τύλοοοο… ξεραΐλα, λέμε!

 109. Spiridione said

  Α βγήκανε, κρίμα ρε γαμώτο, για την Εκάλη..
  106. 🙂

 110. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  109. Χα! Νομίζεις. Μόλις σφίγγω τη δεύτερη ποτηρούμπα κρασούμπα Λε σα νουάρ! όι παίζουμε…χικ! 😉

 111. Κέρασε, να μην σε δώκω! 👿

 112. agapanthos said

  Κι εγώ έπιασα 4, αλλά τι να το κάνεις, δε χαμπαριάζω τίποτα από φωτογραφία 😦

 113. Spiridione said

  Δύσκολο κουίζ πάντως, μπράβο στον νικητή.
  Η Αθανασιάδου βλέπω έγινε και Αρεοπαγίτισσα. Ήταν η πρώτη γυναίκα στον Άρειο Πάγο, το 1990.

 114. sarant said

  Ωχ, σε είχα στη γωνία του χαρτιού και δεν σε είδα, σπεύδω να διορθώσω!

 115. sarant said

  114 Περίμενα έναν δικηγόρο να μας πληροφορήσει για το μέλλον της ειρηνοδίκισσας. 🙂

 116. Χμ. Καλά είναι. Κάπου η τύχη, κάπου η λογική. Εκείνο που μου τη σπάει είναι το 1. Με το που την είδα, και πριν ακόμα δω τις δυνατές απαντήσεις, είπα τέταρτος. Μετά, βλέποντάς την ξανά και ξανά τελικά το άλλαξα. Καλά να πάθω. Αντίθετα στην άλλη, η πρώτη μου εντύπωση ήταν τα 800. Όμως η διευκρίνηση πως δεν έχει ζουμ και μερικές αναγωγές με έστειλαν στα 650.
  Τον Πανσέληνο θαρρώ το έχω διαβάσει, γι’ αυτό το έβαλα. Μπα, μάλλον ο Ασημάκης έγραφε για την Γαμβέτα και με έσπρωξε.

  Τέλος πάντων, καλά ήταν, πήρα και ασημένιο, δεν το περίμενα πως θα ήταν τόσο μεγάλες οι αποκλίσεις.

 117. Τίτλοι τέλους γι’ απόψε!
  Πρέπει όλοι να πάμε να δούμε ΕΡΤ. Δεν το λέω εγώ. Η Ζωή η ίδια!

 118. Ούτε κι εγώ περίμενα ότι θα ήταν τόσες πολλές οι αποκλίσεις, δούλεψα πολύ με επαγωγική σκέψη με δυο διαφορές. Την πρώτη με τον Πανσέληνο, έχω το βιβλίο του και δεν χρειάστηκε καν να παω στη βιβλιοθήκη μου για να σιγουρευτώ. Η δεύτερη με κορώνα γράμματα ανάμεσα στις απαντήσεις 23 και 28 για τις ποδοσφαιρικές ομάδες που μου φαίνονταν λογικά οι πιο πιθανές. Για την ειρηνοδίκισσα απόρησα που δυσκολευτήκατε, μου φαινόταν ευκολάκι εφόσον έπρεπε να σκεφτείτε πότε πήραν ψήφο οι γυναίκες, το 1956, η Λίνα Τσαλδάρη ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός το 1956 επίσης, συνεπώς…

 119. ΚΑΒ said

  Πριν από 10′ άρχισα, Νικοκύρη, να σας διαβάζω. Είδα ότι είχε περάσει το όριο για απαντήσεις, αλλά έτσι για τον εαυτό μου έδωσα τις ακόλουθες απαντήσεις:


  Διαπιστώνω ότι τελικά πέτυχα 4/7. Έχασα τον συγγραφέα, την ειρηνοδίκισσα και τον ποιητή.

  Εγώ το αγνοούσα το κουίζ. Το ήξερε ο γιος μου, που όμως δεν παίζει. Ο Νικοκύρης μάλλον αυτές τις δυο μέρες δεν πρέπει να κάνει κάτι άλλο, αφού έχει τόσες συμμετοχές.

 120. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Νικοκύρη , πολύ καλά μοιρασμένη επιλογή των άρθρων.Ήταν ώρα για κουίζ και ήταν απρόβλεπτο κι ωραίο.
  Με το κίνητρο του στίχου ξεψάχνισα από το «παμπάλαιο νερό» ό,τι βρήκα από Κοροπούλη και Καψάλη και χόρτασε η ψυχή μου. Για τη φωτογραφία θα έκλεβα από τον Σπάιραλ ενώ για τις ομάδες από το Τζη.:) Η τιμή της Πρωίας θα ήταν το ένα σωστό μου γιατί βρήκα γκουγκλάροντας τον τιμάριθμο όλου του 1943 ανά μήνα, την ειρηνοδίκισσα δεν την έψαξα αλλά αφού οι γυναίκες ψήφισαν το ’52. ήταν ευκολάκι.Τον Πανσέληνο δεν τον αναγνώρισα(αδιάβαστη).
  Σε νεότερα,με ευχαριστίες.

 121. Λ said

  Άμα θέλετε μπορείτε να κάνετε αυτό το κουιζάκι τώρα που ξεμπερδέψατε με το βασικό.

  http://www.theguardian.com/stage/quiz/2015/jun/09/greek-theatre-quiz-oedipus-antigone-oresteia

 122. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  122. Λ, το έκανα όταν το ξαναπόσταρες (χθες;). Μη σου πω τι έπιασα…(μετά συγχωρήσεως ! που λένε…) 😦
  H δραματική μου παιδεία είναι δράμας! (χωρίς «Δόξα»)

 123. leonicos said

  1/7 ή λιγότερο από ενάμισυ στα 10. Πάω να κρεμαστώ.

  Αλλά πριν κρεμαστώ…

 124. Λ said

  Μπα μην νομίζεις και εγώ ένα 5άρι πήρα.

  Εδώ είναι ένα κουίζ για τις βρετανικές εκλογές. Έτυχε να είμαι εκεί εκείνη την περίοδο και οι εκλογές ήταν το κύριο θέμα συζήτησης ακόμα και για τα παιδιά. Τα ανήψια μας 10 και 12 χρονών συζητούσαν άνετα για τις εκλογές και πίστευαν ότι ήταν συντηρητικάκια γιατί δεν ήθελαν να αυξηθούν οι φόροι και να παίρνει το κράτος τα χρήματα των γονιών τους. Έκαναν το κουίζ και το αποτέλεσμα ήταν ότι έπρεπε να ψηφίσουν τους εργατικούς. Έκανα και εγώ το κουίζ πιστεύοντας ότι ήμουν με τους εργατικούς. Βγήκα όμως οπαδός των πρασίνων. http://www.whoshouldyouvotefor.com/

 125. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στα Δραματικά πήγα κάπως καλά θυμούμενη τις σκηνές από παραστάσεις, όχι από τα βιβλία 🙂
  Σας καληνυχτώ με ένα ποίημα πάλι του Κοροπούλη
  «Γενέθλια»
  Εσπούδασε πολλά, μα δεν θυμάται
  τώρα πια γιατί έγινεν ο ντόρος.
  Σε άλλων τα γραπτά αποκοιμάται

  και ονειρεύεται δικά του· ο σπόρος
  της έμπνευσης εθλίβη, έγινε ζύθος·
  ο Βάγκνερ του είν’ ένας σερβιτόρος.

  Κυλήσανε τα χρόνια ως συνήθως:
  τις Κυριακές ξανάκουγε τη μπάντα·
  τις νύχτες, με αμιλλητήριον ήθος,

  τρία βιβλία έβαλε στην πάντα
  (να τα ’χει στη Δευτέρα Παρουσία)·
  και έκλεινε απόψε τα τριάντα

  (αργύρια για κάποια προδοσία).

  Ελλειπτική, 1998

 126. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα -να με συμπαθάτε που έλειπα, κοινωνικές υποχρεώσεις.

  Ωραίος ο Κοροπούλης!

 127. Η συνήθης εφορευτική ήταν δίπλα σε κάτι κόκκινες οξιές 200 τόσων ετών, στους «μεταφορείς των σάκων», κι απολάμβανε αρνάκι και κρασί.

 128. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  128. (in conjunction with 115.)
  Τά ‘πινε η φορευτική
  μείναν ψήφοι στο σακί! 🙂

 129. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Επί του απαντητικού σου Υ.Γ.:

  Πολύ γλέντησα με τους «τρεις σωματοφύλακες της αναβίωσης του παραδοσιακού στίχου»!
  Και, παραποιώντας σημερινό σχόλιο του Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκη περί εκδηλώσεως για Βακαλόπουλο, Παπαγιώργη και Λάγιο, προσθέτω: Οι τρεις Θεσμοί!

 130. Ηλεφούφουτος said

  122 «4.In Sophocles’s Antigone, many things are terrible, but nothing is more terrible than: …»

  To «πολλά τα δεινά…» το μεταφράζουν terrible;!!!

  Κατά τ άλλα καλό.
  Φτιάχνω κι εγώ κουίζ στον ελεύθερο χρόνο μου με παρόμοιες ερωτήσεις.
  π.χ. Τι από τα παρακάτω ΔΕΝ αναφέρεται ρητά στα ομηρικά έπη;
  α. ότι ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μάνα του β. ότι ο Ήφαιστος κουτσάθηκε επειδή τον γκρέμισε ο Δίας απ’ τον Όλυμπο γ. ότι οι κύκλωπες έχουν ένα μόνο μάτι στο μέτωπο δ. ότι η Πηνελόπη ξήλωνε κρυφά το ύφασμα που έφτιαχνε στον αργαλειό

  Επίσης, σαν του Νικοκύρη το 3 αλλά με 4 διαφορετικά αποσπασματάκια που πρέπει να αντιστοιχιστούν με με 4 τίτλους έργων.

 131. 122 Εννιά στα δέκα. Άτιμε Τειρεσία!
  Στο δικό σου, Ηλεφού, το σωστό είναι το δ, ή όχι;

 132. sarant said

  132 Το β και το γ πάντως αναφέρονται.

  130 Κι αυτό καλό με τους θεσμούς 🙂

 133. Κοιτάξτε τι βρήκα ψάχνοντας το κουίζ του Ηλεφού:
  Pausanias 8.12.5 records the story that Penelope had in fact been unfaithful to her husband, who banished her to Mantineia upon his return. Other sources (Duris of Samos; the Vergilian commentator Servius) report that Penelope slept with all 108 suitors in Odysseus’ absence, and gave birth to Pan as a result.[9] This myth reflects the folk etymology that equates Pan’s name (Πάν) with the Greek word for «all» (πᾶν).[13]
  https://en.wikipedia.org/wiki/Penelope

 134. Ουάου, η Πενέλοπε!

  Του ανταπέδωσε στα ίσα του ‘Δυσσέα!

 135. Πρέπει να έχω δίκιο για το δ, μια και μόλις απέκλεισα και το α:
  Τη μάνα είδα του Οιδίποδα, την όμορφη Επικάστη,
  που ανήξερη έκαμε φριχτή παρανομιά, και δέχτη
  το γιό της άντρα, που έσφαξε τον κύρη και την πήρε,
  κι οι αθάνατοι φανέρωσαν την ανομιά στον κόσμο.
  275 Αυτός στη Θήβα τη γλυκειά βασανισμένος ρήγας
  των Καδμιτών κυβέρνησε από θεών κατάρα·
  μα εκείνη στου Άδη του άσπλαχνου κατέβηκε τα βάθια·
  τι στον καημό της με θηλειά κρεμάστηκε απ’ τη στέγη
  την αψηλή, κι αμέτρητα του αφήκε πίσω πάθια,
  280 πάρα πολλά, όσα φέρνουνε της μάνας οι κατάρες.

 136. Παραλείψαμε χτες πως τον (ας πούμε) μακαρίτη τον είχε βάλει στο Λούκυ Λουκ ο Υντερζώ.

 137. Πηγή:

  http://www.stripsuithedenenverleden.nl/Lucky%20Luke%20historisch.html

  (για μελλοντική χρήση, αν και νομίζω πως έχει ήδη αναφερθεί)

 138. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Το μάτι του Κύκλωπα είναι η απάντηση στο κουιζ του Ηλεφού!
  γατάκια αρνητικοί!… 😆

 139. sarant said

  134-5: Μωρέ μπράβο η Πηνελόπη!

 140. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πουθενά δεν λέει ο Όμηρος (ή όποιος έγραψε αυτές τις ωραίες ιστορίες τεσπά) ότι ο Κύκλωψ είχε ένα μάτι.
  Προσπάθεια εξορθολογισμού της εντέχνης ποιήσεως της εποχής… piece of cake!

 141. Συγγνώμη δηλαδή, τι λέει ο Όμηρος, ότι πήρε το παλούκι ο Οδυσσέας και το έχωσε δεύτερη φορά στο μάτι; Αν περιγράφει μία τύφλωση, δεν εξυπακούεται;
  (Κι ο άλλος βρε παιδί μου, βάζει τα φιτίλια και φεύγει…!)

 142. Είχαμε τον Προμηθέα Πυρφόρο, αλλά δεν ήξερα πως είχαμε και τον Οδυσσέα Κερασφόρο.

 143. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  142. Αφού τάχουμε ξαναπεί βρε! (πόσο καιρό έχεις να φας ψάρι; δηλαδή όλο βουτιές κι από…τηγανίτα τίποτα; 🙂 )
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/31/dkourtovik/#comment-166639
  ωραίο νήμα !

 144. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Για να γκρινιάξω λίγο ακόμα, με ενόχλησε που σε μια ερώτηση «ποια λέξη από τις παρακάτω είναι γραμμένη ανορθόγραφα» η «σωστή» απάντηση ήταν το «συγνώμη» -που είναι μια γραφή που τη δέχεται το ΛΚΝ.

  Ἀπόδειξη ὅτι καὶ τὸ ΛΚΝ δὲν εἶναι εὐαγγέλιο

 145. Ηλεφούφουτος said

  Συγγνώμη, ξανάρθα!

  Ε, ναι, ο Νεοκίδης έχει δίκιο (και έχει καλή μνήμη, γιατί το ‘χαμε ξαναπεί).

  Ρητά δεν το λέει ο Όμηρος πουθενά, π.χ. στους στίχους όπου κάνει περιγραφή των κυκλώπων*, ότι οι κύκλωπες έχουν ένα μάτι στο κούτελο.
  Η σκηνή της τύφλωσης είναι ΕΜΜΕΣΗ μαρτυρία ότι ο Πολύφημος ήταν μονόφθαλμος.
  Ούτε κούτελο ούτε οι κύκλπωπες γενικά, και ΡΗΤΑ πουθενά.

  * (στο σάιτ που κοίταξε ο Δύτης)
  Τέρας θεόρατο ήτανε, και με άντρα ψωμοφάγο
  δεν έμοιαζε, παρά έμοιαζε δεντράτο κορφοβούνι,
  που μέσα στ’ αψηλά βουνά μονάχο ξεχωρίζει.

 146. Κι εν πάση περιπτώσει, εάν εμένα μου καρφώνανε ένα παλούκι στο ένα μάτι, και δεύτερο μάτι να είχα, δε νομίζω πως θα ήμουν σε θέση να κυνηγήσω τον παλουκομπήχτη Κανένα.

 147. Ηλεφούφουτος said

  Τώρα που κοιτάω την παραπομπή του 144 βλέπω ότι και τότε ο Δύτης είχε την ίδια ακριβώς αντίδραση 😀

 148. 148 Και συ παραδεχόσουν ότι μιλούσες για την «παράδοση που ήθελε τους κύκλωπες μονόφθαλμους ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ». Στο κουΐζ το πήρες υπόψη σου, εγώ όμως το ξέχασα…


 149. Απαίδευτα γατάκια, ως πότε θα είστε όμηροι της αμάθειάς σας;

 150. Ριβαλντίνιο said

  Πωωωω ρε γκαμώτι ! Σε όλα χάλια τα πήγα. 😦 😦 😦 Στο αρχικό 0/7, στις τραγωδίες 5/10 και στα έπη είπα τον Οιδίποδα. Μαύρες σκέψεις.

 151. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ρε σεις παλουκάρια ΗλεφούΔυτονεγκατιβίστες 🙂 γκομενίτσες Κυκλόπισσες ή ξέρω γω Κυκλοπίνες πώς να τις πούμε; δεν παίζουν σε καμία παλαιά πηγή να ούμε; Ήτο σεξλες η Cyclops life?
  έχω ωραίες απορίες όμως, δεν μπορείτε να πείτε! 🙂

 152. Κασσάνδρα said

  Μεγάλη τύχη 1 ήξερα ,2 πέτυχα.
  Αν ζει η Αθανασιάδου πρέπει να πλησιάζει τα 100.

 153. Ριβαλντίνιο said

  @ 152 Νέο Kid L’errance d’Arabie
  Νομίζω ότι ο Πολύφημος με κάποια Γαλάτεια (τρομερό γκομενάκι της εποχής) έκανε τους Ιλλυριούς, τους Γαλάτες, τους Κέλτες και κάτι άλλους.

 154. 152

  Και αι προβατίναι;
  -Να μπώ;
  -Μπεεεεεε…

 155. Ηλεφούφουτος said

  152 Πάντως ο Όμηρος δε λέει τίποτα επ αυτού αλλά είπαμε, στο θέμα «κύκλωπες» ήταν μάλλον μινιμαλιστής

 156. και στο καπάκι

  Όταν ο Γούντι Άλλεν αποκαλούσε motherfucker τον Οιδίποδα, στην Ελλάδα ακόμη κυνηγούσαμε τις πρατίνες!

 157. Ριβαλντίνιο said

  Α,να.

  «Ο ιστορικός του 2ου μ.Χ. αιώνα Αππιανός ο Αλεξανδρεύς, περιέλαβε στο ιστορικό του έργο (Ρωμαϊκά), ένα βιβλίο για τους Ιλλυριούς και τους πολέμους των Ρωμαίων εναντίον τους, το οποίο περιέχει σημαντικές πληροφορίες για τα διάφορα ιλλυρικά φύλα. Εκεί παραδίδεται και μια μυθολογική γενεαλογία των λαών της εποχής εκείνης που ήσαν εγκατεστημένοι στην Ιλλυρία. Σύμφωνα με αυτήν, από τον Κύκλωπα Πολύφημο και την γυναίκα του Γαλάτεια, γεννήθηκαν τρεις γιοι, ο Κελτός, ο Ιλλυριός και ο Γάλας, οι οποίοι μετανάστευσαν από την πατρίδα τους Σικελία και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες χώρες όπου οι υπήκοοί τους ονομάσθηκαν αντίστοιχα Κέλτες, Ιλλυριοί και Γαλάτες, γεγονός που αποκαλύπτει την σύγχυση και την άγνοια εθνολογικών δεδομένων του Αππιανού, ο οποίος διαχωρίζει τους Κέλτες από τους Γαλάτες!»

  http://ethnologic.blogspot.gr/2009/11/blog-post_07.html

 158. Γαλάτεια, και καλά…
  Που κάνει πολύ γάλα, παναπεί.
  😉

 159. Ηλεφούφουτος said

  Καλά, ρε παιδί μου, κι αυτός, τέτοιος τζέντλεμαν, με τέτοια μόρφωση, τόσες γλώσσες και αριστοκρατία, και να κάνει το βλάχο ;!

 160. Ηλεφούφουτος said

  το 160 στο 155

 161. 161

  Ναι αλλά τι Βλάχο! Με κάτι παλούκια να! Σαν αυτό του Οδυσσέα πούβαλε ρίμελ στον Πολύφημο.

 162. Ριβαλντίνιο said

  Τι να μας πει και ο Γούντις. Εμείς είχαμε παράδοση στις διεστραμμένες ερωτικές επαφές.

  «Βυβλίς, κόρη του Μιλήτου και της Τραγασίας, η οποία κατελήφθη από παράνομο ερωτικό πάθος προς τον αδελφό της, Καύνο. Στην προσπάθειά της να τον πείσει να ανταποκριθεί, αυτός απομακρύνθηκε τρομαγμένος κι εκείνη τον ακολούθησε, αλλά τελικά κρεμάστηκε.
  _ Κόνων, Αφηγήματα 2 Bibliotheque De Photius, 186 Récits de Conon
  _ Παρθένιος, Ερωτικές Ιστορίες [11]
  _ Υγίνος, Μύθοι [243]
  _ Στέφανος ο Βυζάντιος, Καῦνος

  Κανάκη, θυγατέρα του Αιόλου και της Εναρέτου. Από την αιμομικτική σχέση της με το αδελφό της, Μακαρέα, γεννήθηκε παιδί το οποίο φυγαδεύτηκε μακρυά από το παλάτι, αλλά όταν το αντελήφθει ο Αίολος από το κλάμα του, το άρπαξε και το πέταξε να φαγωθεί από σκυλιά. Στην συνέχεια απέστειλε ένα ξίφος στην Κανάκη με το οποίο αυτοκτόνησε.
  _ Οβίδιος, Ηρωίδες [XI]
  _ Πλούταρχος, Ηθικά [312C]
  _ Υγίνος, Μύθοι [243]

  Πελόπεια, ατυχές μέλος της δυσλειτουργικής οικογένειας του Πέλοπα. Κόρη του Θυέστη, ο οποίος πληροφορήθηκε από χρησμό ότι, ο μόνος τρόπος να εκδικηθεί για τον Ατρέα ήταν μέσω αιμομικτικού απογόνου με την κόρη του. Αργότερα εκείνη, αναγνωρίζοντας τον βιαστή στο πρόσωπο του πατέρα της, πήρε σπαθί και αυτοκτόνησε._ Υγίνος, Μύθοι 88, 243

  Ἁλίη, Ἁλία, ερωμένη του Ποσειδώνα, της οποίας τα παιδιά έγιναν κακόβουλα. Η Αφροδίτη, κατόπιν προσβολής της, προκάλεσε την τρέλα τους και τον βιασμό της μητέρας τους. Ο Ποσειδώνας τους εξολόθρευσε και η Αλίη ρίχτηκε στη θάλασσα και πνίγηκε._ Διόδωρος ο Σικελιώτης 5.55

  Σίδη, νεαρή κόρη που αυτοκτόνησε στον τάφο της μητέρας της αντί του να υποκύψει στις αιμομικτικές ορέξεις του πατέρα της._ Διονύσιος (της Φιλαδελφείας) Περί Πουλιών 1.7

  Αλκινόη, αφού εγκατέλειψε σύζυγο και παιδιά για έναν άγνωστο, όταν ανέκτησε τα λογικά της ρίχτηκε στη θάλασσα._Παρθένιος, Ερωτικές Ιστορίες [27]

  Φαίδρα, σύζυγος του Θησέα, θετή μητέρα του Ιππολύτου, η οποία εξαιτίας του θυμού της Αφροδίτης προς τον Ιππόλυτο, ερωτεύθηκε τον θετό της γιό. Όταν αυτός απέρριψε την αγάπη της, εκείνη κρεμάστηκε.
  _ Ευρυπίδης, Ιππόλυτος 778
  _ Απολλόδωρος (Ψευδο-) Επιτομή 1.19
  _ Υγίνος, Μύθοι 47, 243

  Ασσαών, Όταν αυτοκτόνησε η κόρη του Νιόβη, την οποία ποθούσε, μετανοημένος για την αμαρτία του αυτοκτόνησε_Παρθένιος εκ Νικαίας 33.

  Άττης ή Άττις, θεότητα της Φρυγίας ακόλουθος της Κυβέλης, γιός της ερμαφρόδιτης Άγδιστις. Αυτή τον ερωτεύθηκε και αργότερα του ενέπνευσε τρέλα. Σε αλλόφρονα κατάσταση, ευνουχίστηκε και πέθανε από τον ακρωτηριασμό.
  _ Παυσανίας 7.17.5
  _ Αρνόβιος, Κατά Παγανιστών 5.5ff 🙂

  Βαλέριος, από την αρχαία Τούσκουλο, πατέρας της Βαλέριας, παππούς και πατέρας του Σιλβάνου. Ξεγελάστηκε και κοιμήθηκε με την κόρη του η οποία κατέστη εγκυμονούσα. Όταν ο Βαλέριος έμαθε την αλήθεια έπεσε σε γκρεμό και σκοτώθηκε._ Πλούταρχος, Ελάσσονες Παράλληλοι 311B

  Διμοίτης, Ήταν ερωτευμένος με ένα γυναικείο πτώμα που «ξέβρασε» η θάλασσα και όταν αντελήφθη ότι δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει τον έρωτά του, αυτοκτόνησε. _Παρθένιος εκ Νικαίας 31.

  Καινεύς, ο οποίος σύμφωνα με τον Οβίδιο γεννήθηκε ως Καινίς, όμορφη κόρη του Ελάτου και της Ιππέας η οποία αφού κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Ποσειδώνα προσευχήθηκε να μετουσιωθεί σε άνδρα ώστε να μην υποστεί ποτέ ξανά παρόμοιο εξευτελισμό. Η αυτοκτονία του αναφέρεται μόνο από τον Υγίνο.
  _ Υγίνος, Μύθοι 242
  _ Οβίδιος, Μεταμορφώσεις, βιβλίο ΧΙΙ, 171-209, 459-525

  Κινύρας, γνωστός και ως Θείας ή Θείαντας, εύπορος βασιλέας των Ασσυρίων, γιός του Πάφου και ιερέας της Αφροδίτης, ο οποίος τιμωρήθηκε για την βλασφημία της γυναίκας του, η οποία υποστήριζε ότι η κόρη τους Σμύρνα ή Μύρρα, ήταν ομορφότερη από την θεά. Η Αφροδίτη ενέπνευσε στην κόρη, έρωτα προς τον πατέρα της και βοηθούμενη από την τροφό της θεάς συνέλαβε τον Άδωνι, από την επαφή τους κατά την οποία ο πατέρας βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Όταν ο Κινύρας έμαθε την αλήθεια, αυτοκτόνησε.
  _ Υγίνος, Μύθοι 242
  _ Αντωνίνος Λιβεράλλις, Μεταμορφώσεις 34

  Κλύμενος, βασιλέας της Αρκαδίας, ο οποίος βίασε και κατέστησε εγκυμονούσα την κόρη του, Αρπαλύκη. Όταν το παιδί γεννήθηκε, το τεμάχισε και του το σέρβιρε ως φαγητό σε επίσημο δείπνο. Εκείνος, με την αποκάλυψη του τι ακριβώς είχε φάει, την σκότωσε και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
  _ Παρθένιος, Ερωτικές Ιστορίες 13
  _ Υγίνος, Μύθοι 242

  Μακαρέας ή Μακαρεύς γνωστός και ως Μάκαρ, γιός του Αιόλου ο οποίος αυτοκτόνησε αφού διέπραξε αιμομιξία με την αδελφή του, Κανάκη.
  _ Υγίνος, Μύθοι 242
  _ Πλούταρχος, Ελάσσονες Παράλληλοι 312C»

  Περικλής Δημ. Λιβάς
  http://chilonas.com/2015/06/01/httpwp-mep1op6y-2et/
  http://chilonas.com/2015/06/06/httpwp-mep1op6y-2gd/

 163. Ριβαλντίνιο said

  @ 158 Σκύλος της Β.Κ.
  Τα περί κτηνοβασίας απορρίπτονται … 🙂

 164. Πάσο!

 165. Λοιπόν αυτή παίζει να είναι η καλύτερη ερμηνεία του (τεσπα) μακαρίτη. I, monster (1971):

 166. Τον ετιμήσαμε τον (προσωρινώς) μακαρίτη.

 167. Λ said

  163. Στη λίστα με τις αιμομιξίες πρέπει να μπει και η μητέρα όλων των αιμομιξιών, αυτή του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, που δεν μπήκε φαντάζομαι γιατί εννοείται

 168. Ριβαλντίνιο said

  @ 168 Λ
  Ναι ! Δεν μπήκε γιατί την αναφέραμε ήδη πολλές φορές. Αλλά αυτή έγινε από λάθος :-(, ενώ οι άλλοι (οι περισσότεροι) ήταν, ε, χμ, πως να το πούμε ευγενικά … «ανωμαλάρες του κερατά» . 🙂

 169. Λ said

  Αφού αναφέρθηκε το όνομα Γαλάτεια να αναφέρω και εγώ το όνομα Πυγμαλίων. Ο Πυγμαλίωνας ήταν ο πεθερός του Κινύρα και παππούς του Άδωνη. Ο Κινύρας εξαπάτησε τους Αχαιούς γιατί τους έταξε 50 πλοία για την εκστρατεία στην Τροία και στο τέλος τους έστειλε μόνον ένα πραγματικό πλοίο και 49 πήλινα (δεν ξέρω αν ήταν made in China όπως τα περισσότερα σουβενίρ που πουλούμε σήμερα στους τουρίστες) . Καλού κακού έκανε και ένα δωράκι στον Αγαμέμνωνα, ένα πλουμιστό θώρακα, για να τον έχει από κοντά.

 170. Λ said

  Για το βρωμοπόδαρο Φιλοκτήτη δεν υπάρχει κανένα κουτσομπολιό;

 171. Ριβαλντίνιο said

  @ 170 Λ
  Αυτός ο Κινύρας ( ο αλήτης ) δεν ήταν δικό μας παιδί , γι’αυτό δεν μας βοήθησε 😦 . Θα ήταν κανας παλιο-Ετεοκύπριος, πρόγονος αυτών των βαρβαρόφωνων Αμαθουσίων που κακοποίησαν (αρχικά) το πτώμα του ηρωά μας Ονήσιλου. Αλλά με τους ήδη εκεί υπάρχοντες Αχαιούς και αυτούς που μετανάστευσαν μετά τα Τρωικά τους εξαφανίσαμε σιγά-σιγά αφομοιώνοντάς τους και έτσι έγιναν όλοι οι Κύπριοι παλικάρια. 🙂

 172. Ριβαλντίνιο said

  @ 171 Λ
  Λένε οι λαικές παραδόσεις πως αν μυρίζουν τα πόδια σου είσαι πολύ ερωτευμένος με το ταίρι σου. 🙂

 173. Λ said

  172. (όχι της φακής!)

 174. 173

  Και καλά, ο βρωμοπόδαρος είναι καψούρης, το ταίρι του το ρωτήσαμε; 👿

 175. Ριβαλντίνιο said

 176. Ριβαλντίνιο said

 177. Παναΐα μ’!
  Πάει το γατάκι… 😦

 178. Λ said

  Πάντως η Αφροδίτη δεν τον χώνευε σαν συγγενή εξ αγχιστείας (παππούς του αγαπητικού της ήταν) και τις κόρες του τις έστειλε να γίνουν πόρνες στην Αίγυπτο).

  Νικοκύρη, δεν ξέρω αν λογαριάζετε να αφιερώσετε άλλο άρθρο για την ετυμολογία του κουίζ αλλά είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Και βρίσκει και ο Νατσούλης τον Ιρλανδό του αντίπελλον .

  Επίσης πρέπει να πούμε για όλα τα κουίζ νάιτς που διοργανώνονται στις αγγλικές πάμπ (συνηθίζονται πολύ και στην Κύπρο) και τα κουίζ σαν μορφή διασκέδασης στα πάρτυ γενεθλίων.

  Τέλος, σαν φανατική σκραμπλοπαίκτρια αγαπώ πολύ τη λέξη Κουίζ που δίνει τουλάχιστον 23 πόντους, εκτός αν έχεις κενά κεραμίδια.

 179. Λ said

  Συγνώμη λάθος, πατέρας του αγαπητικού της ήταν ο Κινύρας.

 180. Λ said

  Στο 179 ξέχασα το λίκνο για το κουίζ
  https://en.wikipedia.org/wiki/Quiz

 181. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  171.173.Ο Φιλοκτήτης ορεγόταν κι αυτός την Ελένη.
  Απόμεινε έρμος και μοναχός στη Λήμνο με το κακοφορμισμένο του πόδι αλλά δίνονται πολλές ενδιαφέρουσες εκδοχές για τη συνέχεια,πάλι σε σχέση με το τραύμα αυτό.

 182. Λ said

  163. Μου θύμισε τον Καζαντζάκη

  Με την θεία μου τη Θοδώρα πηγαίναμε στην χώρα κι μου έλεγε κι έλεγα της κι άγγιζε κι άγγιζα της .Αχού θεία μου τέτοια κάλλη ! Αχού θεία μου να ήσουν άλλη

  Κάμε , γιε μου τη δουλειά σου κι ύστερα με πάλι θεια σου….

 183. Ριβαλντίνιο said

  @ 183 Λ
  Τέτοια αισχρά έγραφε αυτός ? Γι’ αυτό δεν έχω διαβάσει ούτε ένα του βιβλίο ! 🙂

  Την τελευταία φράση την έχω ακούσει και ως

  «Ανιψιέ καν’ τη δουλειά σου κι εγώ θα’μαι πάλι θεια σου».

 184. Αυτό είναι λαϊκό δίστιχο, που συνεχίζεται κάπως έτσι:

  «Να ο Θεός και πέφτ’ η θειά μου ώχ’ τ’ ανάσκελα μπροστά μου: κάνε, «γιέ» μου τη δουλειά σου κ΄ύστερα είμαι πάλι θειά σου»

  και σκάει ο θείος: «τί της κάνεις, βρε, της θειάς σου κ’ είν΄ τα πόδια της στ’ αυτιά σου;»

 185. Ριβαλντίνιο said

  @ 185 Σκύλος της Β.Κ.
  Πράγματα εντελώς απαράδεκτα και χυδαία… 😦 🙂

 186. Συμφωνώ, επαυξάνω και καταγγέλω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: