Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μετρό χωρίς μέτρο

Posted by sarant στο 18 Ιουνίου, 2015


Στα απομνημονεύματά του («Σκόρπια φύλλα της ζωής μου») ο Γεώργιος Δροσίνης θυμάται, ανάμεσα σε πολλά άλλα, την πρώτη (και, αν δεν κάνω λάθος, μοναδική) επίσκεψή του στο Παρίσι, το 1921. Επειδή είχε μια παραγγελία να αγοράσει υφάσματα από το μεγάλο κατάστημα Printemps («Βασίλειο του Κουρελιού» το αποκαλεί), παρακάλεσε την ξενοδόχο του να του δείξει πώς να πάει,  κι εκείνη, επειδή τον είχε περί πολλού (μια και είχε μάθει από άλλους Έλληνες πελάτες ότι φιλοξενεί un grand poète) του πρότεινε να τον οδηγήσει εκείνη εκεί.

Γράφει ο Δροσίνης: «Μ’ επήρε και μ’ επήγε σαν αρουραίο ποντικό, δηλαδή με το Μετρό, τον υπόγειο σιδηρόδρομο, χωρίς να ιδώ τίποτε, χωρίς να ξέρω από πού και πώς επεράσαμε, άψε σβήσε μ’ ένα κατέβασμα μιας σκάλας και μ’ ένα ανέβασμα άλλης σκάλας και ανάμεσα σε πολυκοσμία, που ανεβοκατέβαινε στα βαγόνια τα γοργοπέραστα. Χρειάζεται σπουδή και γύμναση για να μπορεί κανένας να κυκλοφορεί με το Μετρό και από την πρώτη φορά είδα πως δεν είναι για μένα. Και όχι μόνον για τις δυσκολίες αυτές, αλλά και γιατί εγώ ήθελα να βλέπω πού πηγαίνω και από πού περνώ και να το χαίρονται τα μάτια μου. Δεν ήμουν σαν τον πολύ κόσμο του Παρισιού, που βιάζεται να περάσει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσει στις δουλειές του«.

Δεν ξέρω ποιος Έλληνας λόγιος έγραψε πρώτος για το παριζιάνικο μετρό, αλλά δεν αποκλείεται να είναι ο Παπαντωνίου, που έζησε στη γαλλική πρωτεύουσα την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα και έστελνε τακτικά χρονογραφήματα στο Εμπρός (που εκδόθηκαν αργότερα σε βιβλίο με τον τίτλο Παρισινά γράμματα). Λίγο αργότερα, έστελνε ανταποκρίσεις από το Παρίσι ο Ουράνης. Πάντως, ο Βάρναλης στα Γράμματα από το Παρίσι δεν κάνει λόγο για το μετρό. Σε εντυπώσεις του το 1928, ο γλύπτης και ζωγράφος Θωμάς Θωμόπουλος έκανε λόγο για «τα κύματα των ανθρώπων που τα σερβίρει ανεξέλεγκτα το στόμα του Γκαργκαντούα αυτού της βιοπάλης που λέγεται μετρό«.

Το μετρό του Παρισιού κατασκευάστηκε το 1900, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Έκθεσης. Δεν ήταν ο πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος, προηγήθηκαν του Λονδίνου και της Βουδαπέστης, αλλά αυτός επέβαλε το όνομά του και στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, κι έτσι αποκαλούμε μετρό κάθε υπόγειο σιδηρόδρομο, μαζί και της Αθήνας.

Το μετρό είναι λέξη αντιδάνεια από πολλές απόψεις. Στα ελληνικά είναι αντιδάνειο, αφού το μετρό είναι δάνειο από το γαλλ. métro, το οποίο είναι σύντμηση του métropolitain, συντόμευση του chemin de fer métropolitain, μητροπολιτικός σιδηρόδρομος, που βέβαια ανάγεται, μέσω λατινικών, στην ελληνική λέξη «μητρόπολις». Ωστόσο, ο γαλλικός όρος chemin de fer métropolitain είναι μεταφραστικό δάνειο από το αγγλ. metropolitan railway, που δήλωνε το αστικό δίκτυο (υπέργειου) σιδηροδρόμου. Το δικό τους μετρό οι Άγγλοι το είπαν Tube, όμως χρησιμοποιούν και τον όρο metro, από μιαν άποψη ως αντιδάνειο.

Στα γαλλικά υπάρχουν μερικές ελληνογενείς λέξεις από métro- όπου το πρώτο συνθετικό είναι μεταφορά του ελληνικού «μέτρον» (π.χ. métronome, ο μετρονόμος), αλλά το métro δεν είναι από αυτές αφού ανάγεται στη μητρόπολη. Μ’ άλλα λόγια, το μετρό δεν έχει μέτρο. Υπάρχουν και μερικοί ιατρικοί όροι με πρώτο συνθετικό το métro-, που δεν αναφέρονται ούτε στο μέτρο ούτε στη μητρόπολη αλλά στη μήτρα, π.χ. métrorragie η μητρορραγία.

Στα ελληνικά, πάλι, το μετρό ενσωματώθηκε θαυμάσια και στη διοικητική γλώσσα, αφού η εταιρεία που το διαχειρίζεται λέγεται και επίσημα Αττικό Μετρό ΑΕ, ενώ η λέξη έχει επίσης παράξει (σικ, ρε) και σύνθετα, έστω κι αν ένα μόνο είναι λεξικογραφημένο, ο περίφημος «μετροπόντικας», όπως ονομάστηκε στην καθομιλουμένη ο εκσκαφέας που ανοίγει τις σήραγγες του μετρό.

Στο slang.gr βρίσκω κι έναν άλλο όρο «μετρό»: πρόκειται για γαλλοπρεπή σύντμηση του «μετροσέξουαλ», όπως ονομάζονται (λέει το Χρηστικό λεξικό), οι ετεροφυλόφιλοι άντρες των μεγάλων πόλεων που προσέχουν πολύ την εξωτερική τους εμφάνιση. Τον όρο τον δανειστήκαμε από τα αγγλικά, metrosexual, που είναι παιχνίδι ανάμεσα στο heterosexual και στο metropolitan -οπότε, κι ο μετροσέξουαλ έχει ετυμολογικά μια συγγένεια με το μετρό, ξαδέρφια είναι. Καινούργιος όρος είναι, ακόμα και στα αγγλικά (πρώτη καταγραφή το 1994) -παλιά θα λέγαμε δανδής, υποθέτω.

Επειδή δεν βλέπω καινούργιες ταινίες, δεν θυμάμαι καμία που να εκτυλίσσεται στις σήραγγες του μετρό, αν και δεν αμφιβάλλω πως θα υπάρχουν, ίσως σε μεταποκαλυπτικές ταινίες. Όπως ο Αγιάννης βάδιζε το 1830 στους υπονόμους, έτσι και κάποιοι θα πολεμάνε το 2030 στις μισογκρεμισμένες σήραγγες.

Ούτε ήξερα αν έχει γραφτεί ελληνικό τραγούδι για το μετρό, αλλά ψάχνοντας βρήκα ότι οι 2002gr είχαν γράψει, από το 1976 κιόλας, τραγούδι με τίτλο «Το μετρό» -μπροστά από την εποχή τους ασφαλώς.

Ομολογώ πάντως πως προτιμώ σαφώς ένα γαλλικό μετροτράγουδο, του Σερζ Γκενζμπούρ, Le poinçonneur des Lilas, ο ελεγκτής του (σταθμού της Πορτ ντε) Λιλά, που η δουλειά του είναι ασταμάτητα να ανοίγει τρύπες (με το ακυρωτικό μηχανάκι) στα εισιτήρια των επιβατών, χιλιάδες τρυπίτσες. Ας τελειώσουμε έτσι:

 

204 Σχόλια προς “Μετρό χωρίς μέτρο”

 1. Gpoint said

  Μέτρο(ν) άριστον

 2. Στην πρόσφατη ταινία «Για πάντα» ο πρωταγωνιστής είναι μηχανοδηγός. Καλημέρες.

 3. Corto Maltese said

  Δύο ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στο μετρό (των Αθηνών):

  1) Κρουαζιέρα (Βαγγέλης Γερμανός, 1982):

  «Tο πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι
  Πάρε το μετρό για Πειραιά»

  2) Πρεσθλάβες (Διονύσης Σαββόπουλος, 1994):

  «Παράξενη σιωπή: Εδώ Βαλκάνια.
  Ρουμάνοι, Σέρβοι, Ρώσοι, Αλβανοί, Ρωμιοί.
  Τούς βλέπεις στο μετρό φυλές αλλόκοτες»

 4. Μπορούμε να θυμηθούμε και το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών..

 5. Γς said

  3:

  Παν μέτρον εκατό σαντιμέτρ

  Καλημέρα

 6. Γς said

  Απλώς, Underground

 7. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Και ο Ρασούλης έχει γράψει στίχο, με μελοποίηση Ξυδάκη κι ερμηνεία Παπάζογλου , στο πασίγνωστο «Τρελή κι αδέσποτη» :
  «σαν μια βασίλισσα τσιγγάνα που περνάει,
  και μπαίνει στις καρδιές σαν να `τανε μετρό,
  που φωτισμένο βάζει μπρος και ξεκινάει..»

  Είναι το 1978, Τότε είχε πρωτοανοίξει και η περίφημη τρύπα προμελέτης στο Ζάππειο, και φαίνεται ότι το θέμα ήταν της μόδας.

 8. Πάνος με πεζά said

  Επίσης «θύμα» της μόδας από τη δεκαετία του 80 και η παλιά «Γραμμή 1» του ΗΣΑΠ. Αρχίσαμε να τη λέμε «Μετρό», ενώ μέχρι τότε ήταν καθιερωμένο «Ηλεκτρικός» : «Πάρε τον ηλεκτρικό, έχω αγωνία…»

 9. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

 10. Παναγιώτης Κ. said

  Έχω ζήσει στην Αθήνα του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Όταν βρέθηκα στην Αθήνα του μετρό μου δημιουργήθηκε το ερώτημα: Τι ορίζουμε ως μετρό; Αυτό διότι χρησιμοποιώντας αδιακρίτως την λέξη μετρό τόσο για τον Ηλεκτρικό όσο και για το …Μετρό οι φίλοι Αθηναίοι με διόρθωσαν.
  Προσπαθώ τώρα να θυμηθώ αν για τον Ηλεκτρικό, στην δεκαετία του ΄70 χρησιμοποιούσαμε τη λέξη μετρό.

 11. Alexis said

  Καλημέρα.
  Είναι αξιοσημείωτο πως και το τραγούδι που έβαλε ο Νικοκύρης και αυτά που αναφέρει το σχόλιο 3, γράφτηκαν πολύ πριν από τη λειτουργία του Μετρό της Αθήνας και όταν λένε «μετρό» αναφέρονται στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο της Αθήνας.
  Και όχι άδικα, αφού ο ηλεκτρικός λεγόταν συχνά και «μετρό» (τώρα όχι πιά, αφού υπάρχει κανονικό μετρό και άρα κίνδυνος παρανόησης) και εν μέρει δικαιολογημένα, αφού έχει και κάποια υπόγεια κομάτια.

  #0: Ο μετροσέξουαλ δεν ξέρω αν είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το χρηστικό λεξικό. Κάποτε, ένα άρθρο που είχα διαβάσει στο «Κοσμοπόλιταν» (ε ναι ρε, διάβασα «Κοσμοπόλιταν» περιμένοντας να κουρευτώ σ΄ ένα γιούνισεξ κομμωτήριο 😀 ), μάλλον ως α-σεξουαλικό τον προσδιόριζε…

 12. Alexis said

  #10: Την χρησιμοποιούσαμε. Όχι πολύ, αλλά λεγόταν. Μέχρι και το ’90.

 13. Γς said

  Χαμίνια του κερατά ήμασταν, όταν ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να πούμε τα κάλαντα και στα Λεωφορεία.

  Φτάσαμε μεχρι τα Χαυτεία. Τι μυρωδιά ήταν αυτή, του Καφέ Μπράβο.
  Κι από κει στην Ομόνεια. Η πρώτη μας επαφή με τον Λεκτρικό.

  Και μετά το Λιμάνι.
  Κι όλα τζάμπα.
  Βγάλαμε κι ένα σωρό λεφτά.
  Αλητεία και των γονέων που λένε

  Αργόγερα, αργότερα, ήρθε κι ο στόλος. Ο 6ος

 14. Πάνος με πεζά said

  Αλήθεια, μετρό με μικρό ή με κεφαλαίο; Οπτικά μου αρέσει καλύτερα με κεφαλαίο…

 15. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Μερικά σκόρπια…
  Επίσημη διεθνής ονομασία του μετροπόντικα: ΤΒΜ Αρχικά του Tunnel Boring Machine)
  Το μετρό στα γερμανικά U-Bahn (Ούμπαν) και ξεχωρίζει από τον υπέργειο αστικό σιδηρόδρομο το περίφημο (και απείρως καλυτερότερο διά την ψυχή ,δίκιο είχε ο Δροσίνης!) S-Bahn (Ες μπαν)
  Το μέτρο -με την αρχαιοελληνική έννοια- προκάλεσε την πρώτη μεγάλη «υπαρξιακή κρίση» στα Μαθηματικά ,όταν-σύμφωνα με το θρύλο- ο πυθαγόρειος Ίππασος ο ΠόντιοςΜετά ανακάλυψε ότι η διαγώνιος τετραγώνου δεν είναι σύμμετρος της πλευράς. Δεν υπάρχει δηλαδή κοινό μέτρο και για τις δύο.
  Ως Πόντιος που ήταν ο Ίππασος, το έριξε στον Πυρίχειο αντί να ποιήσει την νήσσαν (η γνωστή από χθες «Νησσοποίηση»)

 16. Παύλος said

  «Το δικό τους μετρό οι Άγγλοι το είπαν Tube»
  Δηλαδή το youtube μπορούμε να το λέμε συμετρό 😀

 17. sarant said

  Καλημέρα από το κλεινόν Άστυ!

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, που έγιναν με μέτρο!

  Συμφωνώ ότι κυρίως λέγαμε «τον Ηλεκτρικό».

  14 Με κεφαλαία για το αθηναϊκό, και όχι πάντα. Αλλά δεν επιμένω.

  Ευχαριστώ και για τις τραγουδιστικές προσθήκες. Στο αεροπλάνο χτες το βράδυ έπιασα να διαβάζω το μυθιστόρημα της Μέλπως Αξιώτη «Ρεπυμπλίκ-Βαστίλλη», που βέβαια ονομάστηκε έτσι από τους δυο σταθμούς του μετρό.

 18. sarant said

  Για το μέτρο έχουμε και άρθρο του 2010
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/08/ametrametra/

 19. Πάνος με πεζά said

  Α propos, έρχονται και οι καινούριοι συρμοί, στο μετρό της Αθήνας. Δεν ξέρω αν τους έχετε δει, δοκιμαστικά πηγαινοέρχονται δυο-τρεις. Πολύ ωραία βαγόνια, πιο ψηλά, και με φωτεινή ένδειξη του εκάστοτε σταθμού πάνω από τις πόρτες, αντί για τυπωμένο χάρτη. Μάλιστα λένε ότι κάποιο από αυτούς θα είναι χωρίς οδηγό, και ίσως γι αυτόν το λόγο έχει γίνει ήδη στάση εργασίας του Σωματείου, κρίνοντας το συγκεκριμένο τροχαίο υλικό ως ακατάλληλο…

  Όσο για τους παλιούς συρμούς, έχουν πάντα την πρωτοτυπία τους : τώρα τριγυρνάει ο συρμός «Dixan», παλιότερα ο «Jacobs», o «Σκαρμούτσος-Λαζάρου» κλπ. Πρόκειται για αυτοκόλλητες διαφημίσεις που ντύνουν ολόκληρο το συρμό.

  Κάτι καλό που είχα δει τελευταία, ήταν αυτοκόλλητο με γκαζόν, κολλημένο στο δάπεδο του συρμού. Τρομερή αίσθηση, νόμιζες ότι έμπαινες σε κήπο !

 20. Elias said

  Μ’ είχαν στείλει ένα ποιηματάκι με e-mail όταν κατασκευαζόταν το μετρό, επί Σημίτη. Το κράτησα, δεν ξέρω ποιος είναι ο ποιητής:

  ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  Δύο χιλιάδες μάστοροι και δυο ποντικαρέοι
  Χρόνια ανοίγουν σήραγγες στα σπλάχνα της Αθήνας.
  Από την μια ανοίγουνε μακρύ μεγάλο τούνελ
  Κι από την άλλη κλείνουνε τη σήραγγα με βράχους.
  Μονολογούν οι μάστοροι και κλαιν οι εργοδότες:
  «Αλίμονο στη μοίρα μας, κρίμα στη δούλεψή μας
  Λαγούμια εμείς ν’ ανοίγουμε και άλλοι να τα κλείνουν.»

  Κι ένα πουλάκι πέταξε και στάθηκε πιο δίπλα.
  Δεν κελαηδούσε σαν πουλί, μηδέ σαν χελιδόνι
  Μον’ κελαηδούσε κι έλεγε μ’ ανθρώπινη λαλίτσα:
  – «Αν δε λαδώσεις υπουργό, έργο δεν τελειώνει.
  Και μην τα ακουμπήσετε σε κανα βουλευτάκο,
  Παρά στον πρώτο υπουργό που κυβερνάει τον τόπο.»
  Τ’ ακούει ο πρωτομάστορας και σφίχτηκ’ η καρδιά του.
  Πιάνει μηνάει με το πουλί στον αρχιεργοδότη,
  Να πάει αμέσως και να βρει των υπουργών τον πρώτο
  Μια ζηλευτή προμήθεια γοργά να τον φιλέψει.
  Και το πουλάκι πέταξε διαμέσου της αιθάλης
  Και πήγε και παρήγγειλε στον αρχιεργοδότη:
  – «Γοργά ντύσου, γοργ’ άλλαξε, γοργά να πας στον πρώτο
  Γοργά να πάς και να του πεις πως θα του δώσεις μίζα».

  Να σου τον και εφάνηκε απ’ έξω απ’ του Μαξίμου
  Κρατώντας ένα φάκελλο με τάλληρα γεμάτο.
  Από μακριά τους χαιρετά κι από κοντά τους λέει:
  – «Γεια και χαρά σου, αρχηγέ, κι εσείς οι τεχνοκράτες.
  Μα τι έχει ο κύριος πρόεδρος κι ειν’ έτσι χολιασμένος;»
  – «Οι μετοχές του έπεσαν προχτές στη Σοφοκλέους,
  Και ποιος θε να ‘ρθει να του βρει το χρήμα που εχάθη;»
  – «Πρόεδρε μη σκοτίζεσαι κι εγώ θενά σου το ‘βρω,
  Σου ‘φερα μια προμήθεια για να χαρείς λιγάκι,
  Τ’ ωραίο σου χαμόγελο ξανά να μας χαρίσεις».
  Σαν άνοιξε το φάκελο των υπουργών ο πρώτος
  Είδε το χρήμα το ζεστό κι ευφράνθηκ’ η καρδιά του:
  – «Καλότυχη η μοίρα μας, λαμπρό το ριζικό μας
  Που κυβερνήτες είμαστε σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.
  Εγώ τα παίρνω σήμερα, άλλος προχτές τα πήρε
  Κι άλλος από μεθαύριο και πάλι θα τα πιάσει.»

  Κι ένα τσιράκι μίλησε και του ‘πε φοβισμένα:
  – «Πρόεδρε, μην τα πολυλές, μην τα πολυφωνάζεις,
  Μήπως μας πάρουν μυρωδιά οι δημοσιογράφοι
  Και γράψουνε για σκάνδαλο στην πρώτη τη σελίδα
  Και πέσει η κυβέρνηση και συντριβεί το κόμμα.»
  Και τοτ’ αυτός αγέρωχος ελάλησε και του ‘πε:
  – «Φίλε μου, μη σκοτίζεσαι για σκάνδαλα και τέτοια.
  Ελέγχω την κυβέρνηση, ελέγχω και το κόμμα
  Κι οι πρόεδροι των καναλιών πολύ με συμπαθούνε.
  Κι αν πουνε για το σκάνδαλο, κι αν πούνε για τη μίζα
  Τότε για διαπλεκόμενα θ’ αρχίσω να μιλάω»

 21. Να θυμηθούμε πως η ταινία «Zazie dans le Metro» (1960) δεν είχε τότε μεταφραστεί ως «Η Ζαζί στο μετρό» αλλά ως «Δύο μάτια είδαν πολλά». Δηλαδή 1) απέφυγαν τη λέξη «μετρό» και 2) κατέφυγαν σε υπαινικτικό τίτλο.

 22. Γιώργος Πρίμπας said

  Το πιο ενδιαφέρον, για μένα, θέμα με το μετρό, πέρα από το λειτουργικό της ταχύτητας πρόσβασης στη δουλειά, έχει να κάνει με τον καιρό. Καθημερινά μπαίνω στον Κεραμικό, όπου φτάνω με ποδήλατο από Καλλιθέα, και βγαίνω Αγία Παρασκευή και αντίστροφα. Αν κάποιος δει ένα μετεωρολογικό χάρτη κατανομής των μέσων όρων (μ.ο.) ετήσιων υψών βροχής, η περιοχή που μπαίνω ανήκει στη μετεωρολογική ζώνη(*) με τους λιγότερους μ.ο ετήσιων υψών βροχής της Ελλάδας (<400 mm) ενώ εκεί που βγαίνω σε ζώνη με τους αμέσως μεγαλύτερους μ.ο. ετήσιων υψών βροχής (<400-600 mm) με την Αγία Παρασκευή μάλιστα να βρίσκεται πάνω από τα 500 mm ετήσιου μ.ο. ύψους βροχής.
  Έχει τη δική του μαγεία να αφήνεις μια ηλιόλουστη μέρα για μια σήραγγα που σε 15-20 λεπτά θα σε βγάλει σε βροχερό τοπίο. Το ψυλλιάζεσαι βέβαια από τις ομπρέλες που αρχίζουν να μπαίνουν βρεγμένες μετά από λίγο. Είναι κάτι που μου συμβαίνει τουλάχιστον 5-6 φορές το χρόνο.

  (*) που περιλαμβάνει τα νησιά του Σαρωνικού κόλπου, την ανατολική Αργολίδα, τη νοτιοανατολική Αττική, τα νησιά Τζιά, Κύθνο και Σέριφο και μία ζώνη λίγων χιλιομέτρων από την ακτογραμμή του Σαρωνικού στη νότια Αττική από την Πάχη Μεγάρων και ανατολικά.

 23. Alexis said

  #20: Ωραίο!!!

 24. Corto Maltese said

  Οι Γάλλοι έχουν δώσει σε σταθμό του παρισινού μετρό το όνομα του Μάρκου Μπότσαρη.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Botzaris_(Paris_M%C3%A9tro)

  Εμείς υπερήφανα δώσαμε σε πλατεία/ σταθμό το όνομα «Βικτώρια».

 25. Κύρος Μοναχός said

  @21: Ἐγὼ γιατί τὴν ταινία τὴ θυμᾶμαι μὲ τὸν τίτλο «Δυὸ μάτια εἶδαν τὸ ἔγκλημα»;
  Νὰ ποῦμε πράμα καὶ γιὰ τὸν προαστιακό, ποὺ μᾶς ἦρθε κατ’ ἀπομίμηση τοῦ R.E.R.;

 26. Πάνος με πεζά said

  @ 24 : Και ο Γαλατικός σταθμός του Μετρό ονομάστηκε «Συγγρου-Φιξ» 🙂

 27. Γιώργος Πρίμπας said

  * (400-600 mm) αντί (<400-600 mm)

 28. Corto Maltese said

  26:
  Και στην γνωστή παραλλαγή έτσι λέγεται ο Γαλάτης τραβεστί…

 29. Γς said

  20:

  Κι ένα άλλο ποίημα για το μετρό.

  Ενα ποίημα για το περίοπτερο της Πανεπιστημίου που άνοιξε η γη και το κατάπιε, όταν έσκαβε ο μετροπόντικας.

  Ηταν στη λίστα «Λόγος» και μου άρεσε. Ηταν δικό μου. Το θέλω αλλά πως να το βρω που είναι απρόσιτη η λίστα τώρα.
  Ποιος θα με βοηθήσει;

 30. Οπότε, αφού το Metro προέρχεται από το Μητροπολιτικός, δεν θάπρεπε να το λέμε Μητρό; Όπως σωστά λέμε τηλεόραση και όχι τελεόραση;

  Γειάσ’ Μήτρομ΄!

 31. sarant said

  20: Ωραίο, δεν το είχα προσέξει!

  21: Η ταινία το 1960 δεν αποδόθηκε κατά λέξη. Όμως το βιβλίο μεταφράστηκε Η Ζαζί στο μετρό (ποιοςβρομάειέτσι).

  22: Πολύ ενδιαφέρον!

  23: Τα αρχεία του Λόγου μπορεί και να τα έχω. Μήπως θυμάσαι πότε ήταν το ποίημα; Το θυμάμαι πάντως αμυδρά.

 32. 24 Στον οποίο σταθμό Μποτζαρί κατεβαίνει ο Ντελόν στον «Σαμουράι» του Μελβίλ. Μια και ο Νικοκύρης είπε ότι δεν θυμάται ταινίες με μετρό. Τα νουάρ του Μελβίλ είναι γεμάτα με παρακολουθήσεις και διαφυγές στο μετρό. Μια κλασική σκηνή έχει και «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία» (French connection) του Φρίντκιν. Ταινία με σήραγγες (όχι συρμούς) θυμάμαι πρόχειρα μια σχετικά πρόσφατη ΕΦ, το Cloverfield.

 33. Όπως γράφει και ο Δροσίνης: «…δηλαδή με το Μετρό, τον υπόγειο σιδηρόδρομο…» και το χρησιμοπιείς κι εσύ Νίκο,φαίνεται πως η λέξη «ηλεκτρικός» εναλλασσόταν με τη λέξη «υπόγειος».(Προσωπικά εγώ που έμενα στα Εξάρχεια και η κύρια σχέση μου με το μέσο αυτό ήταν το υπόγειο της Ομόνοιας και το εκεί ζαχαροπλαστείο «Μετρό», τον έλεγα υπόγειο). Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε αν ο «ηλεκτρικός» επιβλήθηκε με βάση το κοινό αίσθημα πως η σιδηροδρομική γραμμή δεν ήταν κατά κύριο λόγο υπογειοποιημένη. Δεν νομίζω πως η σιδηροδρομική κουλτούρα ήταν τόσο διαδεδομένη ώστε να γίνεται ηθελημένη ηλεκτρομηχανολογική διάκριση «ηλεκτρικός/δηζελοκίνητος» ή δενξέρωγω.

 34. koukoymas levnidas said

  Ταγλωσολογικα του Σταθη στον σημερινο ενικο χρειαζονται σχολειο η κατι αλλο ΜΑΝΩΛΗΣ

 35. Γς said

  Υπήρχε και ένας σταθμός του Μετρό, «Γεωπονική» που είχε αρχίσει να κατακευάζεται μέσα στον περτίβολο της Σχολής στην Ιερά Οδό.

  Και πωςτου ήρθε κάποιου πρύτανη να κάνει κόκξες. Μια δυο τρείς, τον σταμάτησε η Εταιρεία και τον μετέφερε ενάμισυ χιλιόμετρο πιο πέρα.

  Τότε μετάνειωσε κι ο Πρύτανης.
  Ηταν αργά όμως πια.

  Κρίμα θα γλύτωναν κανα 20λεπτο περπάτημα οι φοιτητές

 36. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Να συστήσω και ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό/ιστορικο μαθηματικό ανάγνωσμα διά μετρίως έως πολύ μη αγεωμέτρητους
  Le mètre du monde του μακαρίτη Ντενί Γκετζ. (λογοπαιγνιωδης ο τίτλος εις την Γαλλικήν , μια και υπάρχει παλιό του Ιουλίου Βερν Maître du monde. (The Master of the World)

 37. 25: Υπάρχει «Δύο Μάτια Είδαν το Εγκλημα», γνωστό και ως «Tiger Bay» ή «Mystery at Tiger Bay» (Αστυνομική ταινία).

 38. Να πούμε και για το διάσημο μετρό της Μόσχας με τους υπέροχους σταθμούς.
  Και τους αδέσποτους σκύλους, που ζουν σ΄αυτό.
  Αρκετοί απ’ αυτούς τους σκύλαρους χρησιμοποιούν τακτικά τα δρομολόγια για να κατέβουν στο κέντρο, όπου υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για φαΐ.
  Κατεβαίνουν πάντα στο σωστό σταθμό, αναγνωρίζοντάς τον μάλλον από τη μυρωδιά.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Street_dogs_in_Moscow#Metro_dogs

 39. Corto Maltese said

  Περί ονομασίας του αθηναϊκού μητροπολιτικού σιδηροδρόμου:

  Πράγματι όπως προειπώθηκε παλαιότερα ονομαζόταν και «υπόγειος».
  Από τεχνικής απόψεως δεν θα έπρεπε να υπάρχει διάκριση «μετρό » και «ηλεκτρικού» (γραμμές 2,3 έναντι γραμμής 1).
  Η αντίληψη ότι ο παλαιός ηλεκτρικός δεν είναι υπογειοποιημένος δεν ευσταθεί. Στο μεγαλύτερο μήκος της η χάραξη της γραμμής 1 είναι υπόγεια, αλλά μας μπερδεύει διότι δεν είναι καλυμμένη.
  Ηλεκτροκίνητη ήδη από το 1904 η γραμμή 1 αποτελεί επισήμως ένα από τα παλαιότερα μετρό παγκοσμίως.
  Πιστεύω πως γύρω στο 2000 η διάκριση κατά κάποιον τρόπο «βόλεψε» τα συμφέροντα των επικαρπωτών του μετρό, προκειμένου να αποποιηθούν ευθύνες εκσυγχρονισμού της γραμμής 1 και για να εφαρμόσουν διαφορετικές τιμές στα εισητήρια.

 40. Πάνος με πεζά said

  @ 34 : Πέρασε περιπέτεια αυτός ο Σταθμός. Εμείς τον μελετούσαμε ως «Βοτανικό», και τελικά ονομάστηκε «Ελαιώνας»…Έγινε τελικά Ιερά Οδό και Αγ. Άννης, μπροστά στο μικρό κτιριάκι γραφείων που κάποτε στεγαζόταν η Lowenbrau Hellas, όταν δούλευε εκεί ο πατέρας μου…
  http://www.instantstreetview.com/@37.987717,23.693425,-102.99h,5.46p,0.34z
  Στη μελέτη του σταθμού τότε, προβλεπόταν και είσοδος από την απέναντι πλευρά του δρόμου (μπροστά στο κτίριο που λέμε, που τώρα γράφει ELYSEE), με σήραγγα πεζών κάτω από το δρόμο, αλλά νομίζω πως τελικά δεν έγινε ποτέ.

 41. Γς said

  31:

  Σε ευχαριστώ.
  Το περίπτερο έπεσε από ότι διαβάζω εδώ στις 4 Οκτωβρίου 1997. Ε, να μην το συζητούσαμε μεσα στις 2 επόμενες βδομάδες το πολύ.

  Κι η Μαλβίνα:

 42. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  41 Αυτά με το ουάου τα λέει, νομίζω, στ’αστεία.

 43. smerdaleos said

  Υπάρχουν και μερικοί ιατρικοί όροι με πρώτο συνθετικό το métro-, που δεν αναφέρονται ούτε στο μέτρο ούτε στη μητρόπολη αλλά στη μήτρα, π.χ. métrorragie η μητρορραγία.

  Κάποτε με ρώτησε ένας φίλος συμφοιτητής πως θα απέδιδα στα ελληνικά τον αγγλικό όρο normoglycemia.

  https://en.wiktionary.org/wiki/normoglycemia

  Του απάντησα μετρογλυκαιμία (νόρμα = μέτρο = κατάσταση μεταξύ δύο άκρων, «μηδὲν ἄγαν» και «μέτρον ἄριστον»).

  Βέβαια η συνήθης μετάφραση είναι ευγλυκαιμία που αντιστοιχεί στο αγγλικό <b<euglycemia.

  https://en.wiktionary.org/wiki/euglycemia

  https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CE%B7%CE%B4%CE%AD%CE%BD_%CE%AC%CE%B3%CE%B1%CE%BD

 44. Δεν είναι ακριβώς καινούργια, αλλά κανείς δεν έχει δει το The Taking of Pelham 1:23 (ελληνικά νομίζω «Ώρα 1:23 — πανικός στο μετρό της Ν. Υόρκης»);

 45. Πάνος με πεζά said

  @ 38 : Και σκέψου ότι το πρώτο μετρό που ηλεκτροδοτήθηκε, ήταν του Λονδίνου το 1890. Εμείς, μόλις 14 χρόνια μετά, είχαμε το δικό μας ! Ε, τότε πηγαίναμε προς τα μπρος…
  Η γραμμή 1 εκσυγχρονίστηκε (ακουστικά) κατά αξιοθαύμαστο τρόπο, πάντως, παρά την πολυετή ταλαιπωρία. Το έργο έγινε μετά την Ολυμπιάδα, μετά δηλαδή τον πλήρη εκσυγχρονισμό των σταθμών. Έτσι, από τις γραμμές χωρίς αρμούς, γλύτωσαν οι παρεπιδημούντες κάτοικοι το ενοχλητικό (αλλά και γραφικό) ντάκα-ντούκα…
  Φαντάζομαι ότι επίκειται και κάποια αναβάθμιση της ταχύτητας της συγκεκριμένης γραμμής.

  Έχει τη δικιά του ιστορία και ο Ηλεκτρικός…Στα χρόνια του Πολυτεχνείου (1987-1992) που τον χρησιμοποιούσα από Καλλιθέα για Ομόνοια, ήταν σωστό πτωχοκομείο… Κι επειδή κάποιες φορές πήγαινες και για να γράψεις μάθημα στις 9 παρά τέταρτο το πρωί, σου γινόταν η καρδιά περιβόλι…

  Ένα βράδι, γυρνούσαμε κουρασμένοι κι αμίλητοι οι πιο πολλοί. Μπαίνει μέσα ένας λέγοντας
  – «Σας παρακαλώ παιδιά, μια βοήθεια επειδή έχω κάποια ψυχολογικά προβλήματα».
  Απόλυτη παύση, έως ύπνου, από το επιβατικό κοινό…
  ΕΙΠΑΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ! (τους ξύπνησες όλους-γιατί;)

  Αλλά άμα ξέρεις να διεκδικείς…

 46. Λ said

  Στη Σοβιετικά Ένωση οι πόλεις που έφθα αν το ένα εκατομμύριο κατοίκους δικαιούταν να αποκτήσουν Μετρό. Την εποχή που έζησα στο Μινσκ, 1980-1981, ο πληθυσμός ήταν γύρω στις 800 χιλιάδες οπότε περίμεναν οι Μίσκιοι εναγωνίως τη στιγμή και μετρούσαν κλπ για το μετρό.

 47. Πάνος με πεζά said

  Η εμένα κάνουν τα μάτια μου πουλάκια, ή το σχόλιο για τα γλωσσολογικά λάθη του Στάθη, πηγαίνει συνέχεια τελευταίο !

 48. sarant said

  46 Μυστήριο πράμα!

  Μπα, είχε αυριανή ημερομηνία, γι’ αυτό. Το έβαλα στη θέση του!

 49. Corto Maltese said

  44:
  Βεβαίως έχουν γίνει σοβαρές εργασίες και στην γραμμή 1, όπως το λέτε. Μακάρι να συνεχισθούν. Το ιδανικό όμως θα ήταν να υπογειοποιηθεί ΄»κανονικά» σε κάποιο μεγαλύτερο μήκος, δηλαδή να καλυφθεί. Από όσο γνωρίζω αυτό είναι εφικτό τεχνικώς.

 50. Να πούμε επίσης πως στο αθηναϊκό μετρό οι συρμοί με χωριστά βαγόνια δεν έχουν κλιματισμό, ενώ οι υπολοιποι με ενιαία καμπίνα, έχουν. Στον ηλεκτρικό («γραμμή 1») νομίζω έχουν όλα τα βαγόνια κλιματισμό. Τα αναβάθμιζαν σε κάποια φάση, αλλά δεν ξέρω πώς προχώρησε η διαδικασία.

 51. Πάντως για να μην μπερδευόμαστε, η «υπογειοποίηση» είναι η «κάλυψη» κατά την κοινή αντίληψη. Όπως με τις γραμμές μεταφοράς της ΔΕΗ. Υπόγεια χάραξη κάτω από τον ουρανό δεν νομίζω πως είναι υπόγεια.

 52. Πάνος με πεζά said

  Την πρώτη φορά που ήρθαν οι Κορεάτικοι «ενιαίοι» συρμοί, πάθαμε όλοι την πλάκα μας ! Αυτή η οπτική εμπειρία να βλέπεις το εσωτερικό του συρμού από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, αλλά και το πώς καμπυλώνεται στις στροφές, ήταν πρωτόγνωρη !

  Και φυσικά, οι συρμοί αυτοί είναι και η χαρά των ζητιάνων, αφού δεν πρέπει π.χ. από κουτσοί, να μεταμορφώνονται σε δεκαθλητές, ώστε στα 20 δευτερόλεπτα ν’ αλλάξουν βαγόνι… 🙂

 53. NM said

  – Η μακραν καλυτερη ταινια που εκτυλισσεται στο Μετρο ειναι η «Tube Tales», του 1999, σπονδυλωτη. Οι σινεφιλ εξ ημων σιγουρα την ξερουν απεξω. Οι υπολοιποι αναζητηστε τη και δε θα χασετε.
  – Γεννηθηκα στο 1957 και οταν ημανε παιδι/εφηβος ελεγα «το Μετρο». Η μανα μου ελεγε «ο Ηλεκτρικος» και ο ακομα μεγαλυτερος πατερας μου «ο Υπογειος», ενω η γιαγια επεμενε να τονε λεει «το τρενο».
  Παρολη την οικογενειακη πολυγλωσσια, συνενογιομασταν θαυμασια χωρις κανενας να απεμπολει τα εκφραστικα του στερεοτυπα.
  Μεναμε τοτε στην πλατεια Βικτωριας, Ετσι ομως την ελεγα μοναχα εγω, οι υπολοιποι την ελεγαν πλατεια Κυριακου.
  – Οι ονομασιες που πηραν οι σταθμοι του (νεου) Μετρο της Αθηνας εχουν μεγαλη πλακα. Μιας και αναφερθηκαν παραπανω οι στ. «Κεραμεικος» & «Ελαιωνας». Ο πρωτος ηταν να ονομαστει «Γκαζι» μιας και βρισκεται στο κεντρο της ομονυμης συνοικιας -τοτε υποβαθμισμενης και κακοφημης- και οταν αυτο εγινε γνωστο εξεγερθηκαν οι κατοικοι και απαιτησαν την αλλαγη του ονοματος στο πιο σικ «Κεραμεικος» (ετσι ονομαζεται η γειτονια πανω απο την Ιερα οδο). εισακουστηκαν βεβαια αλλα η πραγματικοτητα τους εκδικηθηκε. Η γειτονια τους εγινε γνωστο διασκεδαστηριο και ολοι οσοι πανε «στο Γκαζι» επι-αποβιβαζονται στο σταθμο Κεραμεικος».
  Κατι αναλογο συνεβη και με τον στ. «Βοτανικος» που τελικα μετατεθηκε 1-2 χιλιομετρα παρακατω, παιρνοντας το ευτραπελο ονομα «Ελαιωνας» που στους σημερινους Αθηναιους δε λεει τιποτα.

 54. Ηλεφούφουτος said

  «Φύσηξ’ αέρας και μου πήρε το καπέλο
  Μέσ’ το μετρό κι οι δύο
  θα είμαστε αγκαλιά»

  Δυνάμεις του Αιγαίου ήδη απ το 1990.
  Δεν φαίνεται απ το συγκείμενο αλλά πρόκειται για το μετρό της Μόσχας

  http://www.youtube.com/watch?v=c8NIq4xjwis

  Και από νεότερες/σύγχρονες ταινίες, μία εξαιρετικά ενδαιφέρουσα, ουγγρική
  http://www.imdb.com/title/tt0373981/

  για την τρέλα στον κόσμο των ελεγκτών και (αλήθεια; ψέματα;) τη ρώσικη ρουλέτα του αγώνα δρόμου μέσα στις σήραγγες με το συρμό να τρέχει πίσω σου.

 55. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ένα και μοναδικό Μετρό ,
  «Το τελευταίο μετρό στο Παρίσι!» Τριφώ Ντενέβ Ντεπαρτιέ

 56. …το οποίο αν θυμάμαι καλά δεν έχει ούτε μία σκηνή στο μετρό (είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και το να προλάβεις το τελευταίο μετρό, νομίζω).

 57. Πάνος με πεζά said

  Ο «Ελαιώνας», η αλήθεια είναι ότι ακούστηκε αργότερα, στα περί γηπέδου Παναθηναϊκού. Υπάρχουν κι άλλα περίεργα φυσικά, όπως ο σταθμός «Αγία παρασκευή» που βρίσκεται εντός των ορίων του Χαλανδρίου, η «Εθνική Άμυνα» που γράφτηκε στην ονομαστική κατά το «Βικτώρια», παρόλο που η «Δουκίσσης Πλακεντίας», χρόνια αργότερα και μετά από πιο ώριμη σκέψη, έμεινε στη Γενική και στην καθαρεύουσα, ή ο «Σταθμός Λαρίσης» που αν θυμάμαι, κάποτε λέγόταν σκέτο…»Λάρισα».
  Επίσης, στον παλιό Ηλεκτρικό είχε δοθεί το όνομα «Ελευθέριος Βενιζέλος-Ταύρος», στο σταθμό μεταξύ Καλλιθέας και Κάτω Πετραλώνων, το οποίο μετά την κατασκευή του Αεροδρομίου, ατόνησε σε σκέτο «Ταύρος».

 58. cronopiusa said

  Το μετρό ήταν πηγή έμπνευσης για τον Χούλιο Κορτάσαρ , μικρό δωράκι για ισπανομαθείς

  Julio Cortázar Manuscrito hallado en un bolsillo

  A un metro de Cortázar, en París

 59. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  56.Ναι,προσάρμοζαν τις παραστάσεις του θεάτρου μέχρι το τελευταίο μετρό.
  >>ούτε μία σκηνή στο μετρό
  αντιγράφω από μια κριτική για την ταινία:
  «Ο,τι δεν λέγεται είναι πιο δυνατό από όσα έχουν ειπωθεί και ό,τι παραμονεύει εκτός πλάνου είνα πιο σημαντικό απ’ όσα λούζει το φως του κινηματογραφικού συνεργείου. » 🙂

 60. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Καλά, παραγγελιά για το Δύτη ήταν το σημερινό; Ειδικά το 58. της Κρόνης!…αν και το πιθανότερο είναι να τα χει δει πεντέξι φορές το καθένα,μίνιμουμ. 🙂

 61. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  -Η ταινία «Αμελί» (που δε μ άρεσε τόσο) είχε επίσης αρκετές σκηνές στο Μετρό.

  -Για ένα δευτερόλεπτο ο τίτλος του νήματος «Μετρό χωρίς μέτρο»,ν όμιζα αναφερόταν στις ξανα μανά περσινές εξαγγελίες ότι ξεκινάει το μετρό (νέε γραμμές κ σταθμοί στην Αθήνα) ή και το αραχνιασμένο στη Θεσσαλονίκη.

  Αρχαία στο μετρό:
  http://www.naftemporiki.gr/story/967111/thessaloniki-episkepsi-tou-n-ksudaki-stin-anaskafi-kai-ta-arxaiologika-eurimata-tou-metro

 62. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  16
  Συμμετρό, για την συμμετρία του πράγματος…
  DeCorte: Κριτική της καθημερινής ζωής: οι διαδρομές της.
  Στην γειτονιά ελαχιστοποιούμε τον χώρο, στο οικείο γύρω μας, ενώ μεγιστοποιούμε τον χρόνο, ενώ στις διαδρομές για την δουλειά, μεγιστοποιούμε τον χώρο, την απόσταση, κι ελαχιστοποιούμε τον χρόνο, με την ταχύτητα του ταξιδιού.

 63. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Στο Ερεβάν της Αρμενίας, ο λογότυπος του μετρό είναι φτιαγμένος από δύο όρθιες οξείες γωνίες, μία ψηλότερη και μία χαμηλότερη, σύμβολα του Μεγάλου και του Μικρού Αραράτ, που, σημειωτέον, δεν βρίσκονται εντός αρμενικού εδάφους.

  Ο αλυτρωτισμός στα καλύτερά του.

 64. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα θαυμάσια σχόλια, γιουτουμπάκια και ό,τι άλλο!

 65. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Αγαπημένη Αθήνα: Πού αλλού θα άκουγα εκείνο το δύσθυμο ‘Ακαδημία Πλάτωνος: Τέρμα τα Δίφραγκα!!
  Ναι, αποκαλύπτω ηλικία!

 66. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ας μην ξεχνάμε και την «κυρία Κούλα», του Κουμανταρέα. Στον ηλεκτρικό.

 67. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Θέλουμε πολλά – 2013/ Στίχοι:Λίνα Νικολακοπούλου,Μουσική:Δάφνη Αλεξανδρή,τραγούδι Αργυρώ Καπαρού

  Στα τζάμια του μετρό μ’ ένα κλειδί
  σημάδια μυστικά είναι χαραγμένα
  ανάποδα σου λέω την έχω δει
  κι αντί Κεραμεικό θα πάω στα ξένα.

 68. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 69. Corto Maltese said

  51:

  Σε γενικές γραμμές έτσι είναι. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις η υπόγεια χάραξη είναι σημαντική, έστω και με ακάλυπτες τις γραμμές: φανταστείτε π.χ. να κάθεστε στην Αδριανού με θέα την στοά του Αττάλου και την Ακρόπολη, ενώ στην ίδια χωροστάθμη περνάει το τραίνο μπρος-πίσω.

  57:
  Να προσθέσω ότι στην αρχή τον σταθμό «Εθνική Άμυνα» είχαν ονομάσει «Πεντάγωνο».

 70. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  68,
  (γιατί φωνάζεις; Σε είδαμε!)

 71. Για την καθημερινή σκυθρωπή ρουτίνα της (μητρό)πολης υπάρχει από παλιότερα, λέει, και η (παριζιάνικη;) έκφραση

  Métro, boulot, dodo

  (το «dodo» ταιριάζει με το «νάνι» από την δική μας τριπλέτα – παρόμοιου ρυθμού – «μαμ, κακά, και νάνι»)

  την οποία έμαθα από φίλη στην εκδοχή Métro, labo, dodo (μετρό, δουλειά, και νάνι στο σπίτι).

 72. Λ said

  Αν δεν βαριέστε να διαβάσετε το σεντόνι να σας πω για την πρώτη μου φορά στο μετρό της Μόσχας. Όταν ήμουν στο Μινσκ για τη εκμάθηση γλώσσας και την προετοιμασία για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο μας είχε ξεκαθαριστεί ότι για τους υποψήφιους των ξένων γλωσσών οι επιλογές για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα καταλήγαμε για σπουδές ήταν δύο, είτε το Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών της Μόσχας είτε το αντίστοιχο Ινστιτούτο στην πόλη Πιτιγκόρσκ (πεντάβουνο) του Καυκάσου. Μάθαμε ότι το Πιτιγκόρσκ ήταν θέρετρο από την τσαρική εποχή με μεγάλη σημασία για τη ρωσική λογοτεχνία αφού εκεί έζησαν οι δύο μεγάλοι, ο Πούσκιν και Λέρμαντωβ (ο οποίος και εξέπνευσε εκεί μετά από μονομαχία) κλπ κλπ.
  Κανείς από εμάς δεν ήθελε να ακούσει για το Πιτιγκόρσκ όμως. Όλοι θέλαμε να πάμε στη Μόσχα και ο τρόπος υπήρχε, να συμβάλουμε στην κοινωνική ζωή του Πανεπιστημίου και να τα πάμε καλά στις τελικές εξετάσεις. Διάβαζα λοιπόν πολύ και πήρα τα τρία απαιτούμενα πεντάρια (άριστα) στην ιστορία της ΕΣΣΔ, Ρωσική λογοτεχνία και στη γλώσσα. Επίσης έλαβα μέρος στην πρωτομαγιάτικη παρέλαση, συμμετείχα στη χορωδία (όπως, λίγο πολύ, όλοι μας αν και παρά τη θέλησή μας) και πήγαινα συχνά στις δραστηριότητες του Συνδέσμου Φιλίας του οποίου ήμουν υπότροφος. Στην τελική γιορτή ήμουν παρουσιάστρια της εκδήλωσης. Είχα λοιπόν τη θέση στο τσεπάκι μου ή έτσι νόμιζα.
  Ήμασταν όλοι κι όλοι 7 υποψήφιοι. Τρεις Μαροκινοί και τέσσερεις Κύπριοι, τρία κορίτσια και ένα αγόρι. Από τους 7 ήμασταν τρεις αριστούχοι, ένας Μαροκινός, μία άλλη Κύπρια και εγώ. Προς μεγάλη μου έκπληξη λοιπόν, εγώ και η άλλη Κύπρια αριστούχα πήραμε κατανομή για το Πιτιγκόρσκ ενώ οι υπόλοιποι πέντε από τους οποίους μόνο ένας ήταν αριστούχος πήγαιναν στη Μόσχα. Μας ήρθε λοιπόν πολύ βαρύ. Πάνω από όλα δεν μπορούσαμε να χωνέψουμε την Μαροκινή συνάδελφο που χοροπηδούσε και φώναζε Moscou, Moscou, Moscou ενώ εμείς κλαίγαμε. Ήταν ανυπόφορη… Η Κύπρια τυχερή έκρυψε κάπου και δεν είπε τίποτα.
  Αυθημερόν οι δύο υπό δυσμένεια φοιτήτριες αποφασίσαμε να πάμε στη Μόσχα να διαμαρτυρηθούμε. Κάναμε αίτηση για την αναγκαία βίζα και πήγαμε στην Αεροφλότ να κρατήσουμε εισιτήρια χωρίς να ξέρουμε καν ποιος θα μας φιλοξενούσε ή πως να διακινηθούμε στην πρωτεύουσα. Το Μετρό το είχαμε μόνο ακουστά. Σκοπός μας ήταν να πάμε στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών (Πατρίς Λουμούμπα) και να βρούμε τον πρόεδρο και κάποια από τα μέλη της Παγκύπριας Ένωσης Φοιτητών στην ΕΣΣΔ. Ρωτώντας λοιπόν μάθαμε ποιο λεωφορείο να πάρουμε για να πάμε από το αεροδρόμιο στον πρώτο σταθμό του μετρό και από εκεί πως να φτάσουμε στις φοιτητικές εστίες του Λουμούμπα. Ούτε διευθύνσεις ούτε τηλέφωνα είχαμε. Για ταξί ούτε λόγος γιατί οι τελευταίες μας οικονομίες ξοδεύτηκαν για τα αεροπορικά εισιτήρια. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το μετρό. δεν είχαμε ιδέα με τι έμοιαζε, πως να συμπεριφερθούμε χωρίς να γελοιοποιηθούμε και να μην χαθούμε. Ούτε και το τραμ δεν καλοξέραμε να χρησιμοποιήσουμε που λέει ο λόγος μια και στο Μινσκ ζούσαμε στον τρίτο όροφο και κάναμε τα μαθήματα στο δεύτερο. Φτάσαμε κάποια στιγμή στο μετρό και πιάσαμε να παρακολουθούμε τον κόσμο για να δούμε τι να κάνουμε. Να παραδεχθούμε σε κάποιον ότι δεν ξέραμε και φοβόμασταν ήταν αδύνατο. Ο επαρχιώτς δεν τ κάνουν αυτά. Τελικά τολμήσαμε και βάλαμε το νόμισμα των 5 καπικιών στην υποδοχή και ακολουθήσαμε την κοσμοσυρροή στις πλατφόρμες. ΄Όταν μπήκαμε στο τρένο παρακολουθούσαμε τα πάντα με ενδιαφέρον. Στις αυτόματα ανοιγόμενες πόρτες έγραφε « не прислоняться» άγνωστη για μας φράση αν και αριστούχες. Τι λέει εκεί; ρωτά η συνάδελφος, εν ηξέρω, απαντάω. Κάποια στιγμή έπρεπε να αλλάξουμε τρένο και έτσι είδαμε για πρώτη φορά στη ζωή μας τι είναι η κυλιόμενη σκάλα.
  Τα καταφέραμε όμως και το σούρουπο, πρέπει να ήταν ήδη γύρω στις 10 το βράδυ μιας και ήταν Ιούνης, μετά από πολλές ώρες αγωνίας και κάμποση τύχη φτάσαμε στον προορισμό μας .

 73. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  70. Παρακαλώ! ( εγώ φταίω όμως,που έχασα το χρόνο μου…)

 74. Νομίζω δεν είπαμε τίποτα για την «Αθήνα της μιας διαδρομής» του Πέτρου Μάρκαρη, που είναι ένα γοητευρικό πολεογραφικό ανάγνωσμα.

 75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Μετά το 72. μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε ότι ψηφίζεις κόμμα που αρχίζει από Ακ… και τελειώνει σε ..έλ! 😆

 76. sarant said

  72 Και τελικά τι έγινε;
  (Εγώ Πιατιγκόρσκ το ήξερα, το έχει στις 12 Καρέκλες)

 77. Πάνος με πεζά said

  @ 69 : Καλά λες. Μάλιστα με το που πρωτοξεκίνησε το Μετρό, είχαν βγει διαφημιστικές γιγαντοαφίσες «Πεντάγωνο-Σύνταγμα 6 λεπτά !». Κι εγώ έλεγα «Τι λέτε ρε, Πεντάγωνο-Σύνταγμα 6 λεπτά μόνο με το μηχανάκι μου !’ Το μάρκετινγκ, είχε δουλέψει και πάλι. Αγνοούνταν όλοι οι ενδιάμεσοι χρόνοι του «βγάλε εισιτήριο-χτύπα το-κατέβα-περίμενε-ανέβα»…

 78. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  73,
  μην το βλέπετε έτσι. Κι ο χρόνος είναι σχετικός, όπως και οι λογότυποι
  (η αλήθεια είναι ότι μάλλον συγχρόνως το έψαξα και μόλις το βρήκα «ουπς… μα πότε άλλαξε;»)

 79. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  72. «χωρίς να ξέρουμε καν ποιος θα μας φιλοξενούσε ή πως να διακινηθούμε στην πρωτεύουσα.»
  Στη σύγχρονη Μόσχα ,δεν θα είχατε πρόβλημα…διακίνησης! 😆
  Λ, φιλικά σε πειράζω κόρη, εντάξει; Δεν μου κρατάς κακία, έτσι; Στα σοβαρά, είναι πολύ ωραίο το 72. σου!

 80. Λ said

  Τώρα πρέπει να πάω στη δουλειά. Το βράδυ θα σας πω.
  Για το Πιτιγκόρσκ: ο τόνος είναι στη λήγουσα και το пя προφέρεται πι (όπως το ο που προφέρεται α όταν δεν τονίζεται).

 81. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  78. Μάλλον παρεξηγησες… Εγώ το έψαξα και την έβαλα την εικόνα επιβεβαιωτικά αυτού που είπες για τα όρη. Φαίνονται κάτω δεξιά οι 2 οξείες γωνίες , η μία κάτω από την άλλη. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι είχες άλλο-παλιότερο στο μυαλό σου.

 82. Ριβαλντίνιο said

  @ 53 NM
  «Η μακραν καλυτερη ταινια που εκτυλισσεται στο Μετρο ειναι η «Tube Tales», του 1999, σπονδυλωτη. Οι σινεφιλ εξ ημων σιγουρα την ξερουν απεξω. Οι υπολοιποι αναζητηστε τη και δε θα χασετε.»

  Την είχε δείξει παλιά η ET3. Πολύ πρωτοπορία… τόσο που εγώ ο μικροαστός δεν την άντεξα.

  Αυτό τα σπάει

  και ολόκληρη εδώ

 83. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  81, αυτές είναι αμβλείες.

 84. Ριβαλντίνιο said

  Και στο παιχνίδι silent hill 4 είχε μετρό με δραματικές σκηνές

 85. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  83. Yπέθεσα ότι θα πέρασες τις αμβλείες για οξείες ,όπως συνηθίζεται όταν είναι κυρτές…

 86. 76. 72. Νίκο λες για το π-ι-α-τ- (από το ρωσικό «πέντε», που λέγετε περίπου «π-ι-α-τ»), δηλαδή με το «α» να προφέρεται; Όταν είναι άτονο δεν προφέρεται. Η φίΛη πήρε προφανώς «πιτιόρκα» (άριστα πέντε) και όχι «πιατόρκα»,

 87. Γς said

  69:

  >στην αρχή τον σταθμό «Εθνική Άμυνα» είχαν ονομάσει «Πεντάγωνο».

  Στα όπλα! Αμυνα!

 88. sarant said

  80-86 Ε, στη μετάφραση στις 12 Καρέκλες το είχαν πει Πιατιγκόρσκ.

 89. Ριβαλντίνιο said

  Άσχετο αλλά

  Μπέος vs Παπανδρέου

  Πού μπας ρε Μπέο ? :mrgreen: Το ξέρει η μανούλα σου ? >:D

 90. Ριβαλντίνιο said

  Για να δούμε τι θα γίνει και εδώ

  «ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, 200.000 ευρώ εγγύηση προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, δύο φορές το μήνα, οι τρεις περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Βαγγέλη Μαρινάκη.
  Ο Μαρινάκης απολογήθηκε για περισσότερες από 6 ώρες ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Ακολούθως, και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι-φωτιά.
  α) απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο
  β) ελεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ
  γ) υποχρεωτική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα.
  Με λίγα λόγια τέλος το ποδόσφαιρο για τον Μαρινάκη.»

  http://www.leoforos.gr/football/story/83575/marinakis-telos-gia-to-podosfairo

 91. Kid στο 81

  τι έλεγες για γωνίες;

 92. Δεν το πιστεύω!
  Έτσι μπαίνουν, τελικά, τα βίντεο-λούπς;
  Ματιμαλακαςείμαι!

 93. Μαρία said

  Μπελμοντό, Τρόμος πάνω απ’ την πόλη (Peur sur la ville,1975). Η σκηνή γυρισμένη στη γραμμή 6, υπέργεια σ’ ένα μεγάλο μέρος της, προσφέρεται και για κλειστοφοβικούς 🙂

 94. LandS said

  Το Μετρό του Λονδίνου λέγεται (London) Underground. Παλιά είχε και το Railroad. Το Tube είναι το χαϊδευτικό του, και ας χρησιμοποιείται και επίσημα.
  Όπως χαϊδευτικά λέγανε Overground τις υπηρεσίες της British Rail απο και προς τα προάστεια του Λονδίνου και τώρα πια μπήκε με αυτό το όνομα στο London Transport.

  Στον κινηματογράφο υπάρχει το ανάλογο των Παρισινών υπονόμων των Αθλίων. Είναι ένα καταπληκτικό σεκάνς στο μετρό της ΝέαςΥορκης με τον Τζιν Χάκμαν να κυνηγάει τον Φερνάντο Ρέι. Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία ή The French Connection αν προτιμάτε.

 95. LandS said

  Το μετρο της Νέας Υόρκης λέγεται Subway. Metro λεν την Όπερα.

 96. 94β βλ. 32 🙂

 97. sarant said

  94-95: Ναι, σωστά,έτσι λέγονται.

 98. Μαρία said

  32
  Στην porte d’Ivry http://www.vodkaster.com/extraits/samourai-metro/641276

 99. Ε κάπου αλλού στο φιλμ εμφανίζεται η στάση Μποτζαρί, πάντως.

 100. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  61β
  http://lykavitos.gr/archives/136839

 101. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  94
  Έπαιρνα την μαύρη γραμμή, την Northern Line, από το Clapham. Απίστευτο το στίβαγμα των σαρδελών για το City το πρωί, κουστουμαρισμένοι και με τον FT παραμάσχαλα.

 102. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  90
  Μαρινάκης. Έχασα επεισόδια, φαιλνεται.
  Ο υπόγειος γινόταν υπέργειος, στον ακάλυπτο, στο Θησείο, κι ύστερα στην Καλλιθέα, στο Πιλοποιείον Πουλόπουλος.

 103. 30 Memorable subway scenes in cinema

  Πολύ λίγα έχω δει – αλλά έχει και σκηνές από το «Αμελί».

 104. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  72, 75
  Κι αν έχει δίκηο ο Νεοκίδιος, γνωρίζεις πού σπούδασε ο Γ.Γ. σας, και μετέπειτα Πρόεδρος της Κύπρου, μέχρι του Μνημονιόρσκ;

 105. Πάνος με πεζά said

  Το υπόγειο τμήμα της Γραμμής 1 είναι από την Αττική μέχρι το Μοναστηράκι.Στα παλιά τρένα (αλλά μόνο τα ξύλινα) από ένα παραθυράκι του πρώτου βαγονιού, μπορούσαμε και βλέπαμε τη διαδρομή (αν ο οδηγός δεν τραβούσε το σχετικό κουρτινάκι), πράγμα που στα μπεζ τρένα, και πολύ περισσότερο στα τωρινά, εξέλιπε.
  Εδώ όμως, διαζώζεται όλη η διαδρομή Κηφισιά-Πειραιάς, από τη θέση του οδηγού, που έλεγε και ο +Άρης Σταθάκης…

 106. 95…ή σκέτο Μετ, όπως και το μουσείο.

 107. Πάνος με πεζά said

  Παρατηρήστε ότι τμήματα της σήραγγας από την Ομόνοια στο Μοναστηράκι έχουν επανεπενδυθεί.

 108. Ριβαλντίνιο said

  Σε μερικές ταμπέλες στον ηλεκτρικό αντί για «to Kifissia» έγραφε «to Kifissi». 🙂 Δεν ξέρω αν το έχουν διορθώσει.

 109. Ριβαλντίνιο said

  Μην ξεχνάμε και στα mame 32 το ξύλο στο μετρό στο Final Fight

 110. Pedis said

  # 72 – Λ
  έκθεση ζωγραφικής σε βαγόνι του μετρό της Μόσχας

  http://www.telegraph.co.uk/sponsored/rbth/5760127/The-Moscow-Metro-Russias-Tube.html

 111. Η δύστυχη Βικτώρια έχει gender issues. Είναι τυπωμένο έτσι, δεν είναι τρολλιά defacing.

 112. Pedis said

  στο Τόκυο έκθεση … διαφημίσεων (έχω και προσωπική εμπειρία)

 113. Ηλεφούφουτος said

  Αφού πιάσαμε αναμνήσεις από μετρό Μόσχας, θυμήθηκα κι εγώ το σοκ που έπαθα με τις κυλιόμενες που πατούσες το πόδι στο πρώτο σκαλοπάτι κι …έφευγες προς τα κάτω σε βάθη δυσθεώρητα.

  Ο μακαρίτης ο πατέρας μιας Ρωσίδας φίλης μου μια μέρα που τον είχαν πιάσει οι αναμνήσεις απ τον πόλεμο η ιστορία που βρήκε να μας πει για το πώς θυμόταν την απελπισία στην καθημερινότητα του πολέμου μέσα στη Μόσχα ήταν μια ιστορία από μετρό.
  Μία γυναίκα μόνη όρθια στην αποβάθρα της στάσης του μετρό βγάζει ένα τσιγάρο και αρχίζει να καπνίζει. Εγώ, λεει, την κοιτάζω έκπληκτος: «Μα τι κάνει; Καπνίζει μέσα στο μετρό;» Κάποια στιγμή φτάνει ο συρμός, αυτή πετάει το τσιγάρο, δίνει μια βουτιά και πέφτει στις γραμμές.

  Αν και στα μετόπισθεν ήταν φανερό ότι είχε βιώσει πολύ έντονα τον πόλεμο, ίσως κι επειδή η μητέρα του ήταν Εβραία· χαρακτηριστικό ήταν ότι όταν ήθελε να πει για ένα μαχαίρι ότι είναι πολύ μεγάλο ή/και έχει πολλά δόντια, κόβει γερά, έλεγε απολαυστικά «ένα μαχαίρι να σφάζεις το Χίτλερ».

 114. 113

  αμαν αδερφάκι μου!
  μου σηκώθηκε η τρίχα!

 115. Η Βικιπαίδεια, τώρα και σε έντυπη μορφή!
  Μόνο 7.600 τόμοι των 700 σελίδων έκαστος!

  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500005942

 116. Ωραίες σκηνές με μετροκυνηγητό στο μετρό της ουάσιγκτον είχε και η ταινία No Way Out (Αδιέξοδο) με τον Κέβιν Κλοστρνερ και τον Τζιν Χάκμαν, όπου ο ήρωας γλυτώνει επειδή βγαίνει σε α.ν.ύ.π.α.ρ.κ.τ.η. στάση (Georgetown Park) — που δεν υπάρχει επειδή οι περίοικοι αντιστάθηκαν στο μετρό.

 117. Κόστνερ …

 118. sarant said

  113 Φοβερό πράγματι!

  Ενώ μια μανιάτικη παροιμία για ένα στομωμένο μαχαίρι είναι «δεν χαράζει Τούρκου μύτη»

 119. Spiridione said

  Πράγματι, το 1910 ο Ζ. Παπαντωνίου το γράφει, και μάλιστα αρσενικό: «ο ελαφρός και ταχύς Μετρό εξαφανίζεται μέσα εις την σήραγγα».
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=27649&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASXAAgASUASNAScASZASkAAi&CropPDF=0
  Και το 1912 ένας άλλος ανταποκριτής το έχει επίσης αρσενικό.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=13420&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASXAAgASUASNAScASZASkAAi&CropPDF=0
  Το 1915 κάποιος Φ. Ηλιού (έχει σχέση με τον γνωστό;) γράφει το Μετρό.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=21827&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASXAAgASUASNAScASZASkAAi&CropPDF=0

 120. ΚΑΒ said

  Ο Οβελίσ’χ, ο απόγονος του Οβελίξ, φτάνει στο Παρίσι, αλλά…

  http://postimg.org/image/5ngy138y7/

 121. Ηλεφούφουτος said

  115, 118 Έπρεπε να τον είχατε όμως να σας διηγείται και την ημέρα της νίκης, όταν ο «γκενεραλίσιμους» ανήγγελλε απ τα μεγάφωνα που ήσαν τοποθετημένα σε όλη την πόλη το τέλος του πολέμου, κατά τη διήγησή του, όταν τους είπε ότι «αυτό που δεν είχε τελειωμό είχε τελειώσει».
  Μόνο που δεν έκλαιγε, κι ας είχε περάσει πάνω από μισός αιώνας από τότε.

 122. Avonidas said

  […]ο γλύπτης και ζωγράφος Θωμάς Θωμόπουλος έκανε λόγο για «τα κύματα των ανθρώπων που τα σερβίρει ανεξέλεγκτα το στόμα του Γκαργκαντούα αυτού της βιοπάλης που λέγεται μετρό.

  Metro, boulot, dodo, δηλαδή 😉

 123. sarant said

  119 Μπράβο Σπύρο, δεν προλάβαινα να ψάξω. Ο Φ. Ηλιού πρέπει να είναι ο πατέρας του Ηλία.

 124. Gpoint said

  # 90

  Ριβαλντίνιο μην χαίρεσαι, τα κατάφερε ο Κούγιας (μάλλον) και μπλέξανε τον Σα Πίντο για τα στημένα κι ώσπου να τον φωνάξουνε να ανακριθεί, να μην προκύψει άλλος κατηγορούμενος κ.λ.π. η πρόταση του ανακριτή πέρνει παράταση τριών (τουλάχιστον ) τερμίνων
  Οσο για το ότι δεν του απαγορεύτηκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό υπάρχει η αφοπλιστική απάντηση » Γιατί όχι αφού τον παρακολουθεί η ιντερπόλ για άλλες υποθέσεις»

 125. Να αναφέρουμε και τους ζμπρώχτες του μετρό του Τόκυο. Ειδικούς υπάλληλους, επιφορτισμένους να ζμπρώχνουν τους επιβάτες (με το γάντι, πάντα!) μέχρι να σαρδελλιαστούν στα βαγόνια. Μόνο τότε ξεκινάει ο συρμός. Τι δουλειά κι αυτή… 😦

 126. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  Και το μουσικό περιοδικό ΜΕΤΡΟ που ανέσηλε την κυκλοφορία του το 2005 και επανακυκλοφόρησε το 2015 !

  Αλλά και η δωρεάν εφημερίδα του μετρό που νομίζω ότι δεν διανέμεται πια.

  Αντιγράφω από την Βικι:

  Μετρό (εφημερίδα)

  Η metro είναι ημερήσια εφημερίδα που εκδίδεται στην Αθήνα. Υπήρξε η πρώτη καθημερινή εφημερίδα δωρεάν διανομής (free press) στην Ελλάδα. Είναι ιδιοκτησία της σουηδικής εταιρίας Metro International

  Η έκδοση της εφημερίδας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2000 με την ονομασία metrorama. Η έναρξη της κυκλοφορίας της συνέπεσε με την έναρξη λειτουργίας του αθηναϊκού μετρό, έξω από τους σταθμούς του οποίου στήθηκαν οι πρώτες προθήκες διανομής της ενώ σήμερα αριθμεί περισσότερο από 600 σημεία διανομής.

  Η εφημερίδα διανέμεται δωρεάν με χειροδιανομή και από συγκεκριμένα σημεία διανομής (προθήκες) από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή στην Αττική και κάθε Παρασκευή σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

 127. Ριβαλντίνιο said

  @ 124 Gpoint

  Δηλαδή δεν θα …

 128. Απλά, ανοίγει και η μωβ γραμμή μετρό στο Μιλάνο

 129. sarant said

  125 Φοβερό!

  126 Απαραίτητη προσθήκη, ευχαριστώ!

 130. Για τους αργόσχολους, πολύ γέλιο τώρα πέφτει εδώ: https://twitter.com/hashtag/menoumeevropi

 131. Ιάκωβος said

  Μα υπάρχουν πολλές ταινίες που γυρίστηκαν στον υπόγειο, του Λονδίνου και του Παρισιού.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_London_Underground-related_fiction

  Και μια που το φινάλε της διαδραματίζεται στο μετρό της Μόσχας.

  Ο μικρός (και πάντα ανέμελος και με τον αέρα του προγόνου πριγκήπων, τσαρικών και κόκκινων) Νικήτα Μιχαλκώφ μπαίνει στο μετρό μαλαντόι τσελοβέκ,νεαρός, έχει την πρώτη του ερωτική μικρο-απογοήτευση και βγαίνει γκραζντάνιν, πολίτης.Τραγουδώντας το ωραιότατο αυτό άσμα, φρέσκο από την σχετικά πρόσφατη αποσταλινοποίηση.

  Η ταινία είναι του Ντανέλια, πολύ καλού Γκρουζίνου σκηνοθέτη. Τον έχω ξαναναφέρει εδώ, συνιστώ την επιστημονικής φαντασίας κωνωδία του «Κιν Τζα Τζα».

 132. Το μετρό της Μόσχας, λένε, σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί και ως καταφύγιο σε περίπτωση βομβαρδισμών.

  Ενδιαφέροντες είναι και οι σταθμοί φαντάσματα

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_station

 133. cronopiusa said

 134. Παναγιώτης Κ. said

  @35 (Γς) Δεν λες ευτυχώς περπατάνε είκοσι λεπτά;
  Είναι έξω από την ανθρώπινη φύση αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 50 χρόνια όπου…ακόμα και στο περίπτερο πάμε με το αυτοκίνητο. Θέλω να πω ότι επί 200.000 χρόνια από την εμφάνιση του ο homo sapiens sapiens όλες του τις μετακινήσεις τις έκανε με το πόδι που σημαίνει ότι είναι κατά κάποιο τρόπο προγραμματισμένος να περπατάει.Τώρα λοιπόν έχει περάσει στο άλλο άκρο.

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  72 – Τελικά τι έγινε, τα καταφέρατε να μη πάτε στο Πιτιγκόρσκ; δεν το διευκρίνισες και έμεινα με την αγωνία (αληθινά), ωραία αφήγηση πάντως.

  127 – Είσαι σοβαρός, γίνονται τέτοια λάθη από την ανοιχτομάτα τυφλή δικαιοσύνη;

 136. Παναγιώτης Κ. said

  @114 (Σκύλος). Δεν σηκώθηκε μόνο η δική σου τρίχα!

 137. Παναγιώτης Κ. said

  @68.(Kid).Εξήγησέ (μου) μας τι είναι αυτό;
  @72.(Λ).Τα βιωματικά σημειώματα πάντα έχουν ενδιαφέρον.Μόνο που δεν μάθαμε τη συνέχεια.
  Ως προς την υποχρεωτικότητα των παρελάσεων μήπως το ίδιο δεν συνέβαινε και στην Ελλάδα;Υποχρεωτικές παρελάσεις, υποχρεωτικός εκκλησιασμός.( Όλα αυτά την περίοδο της δικτατορίας )

 138. Το κυνηγητό στο μετρό του Παρισού από την ταινία Ντίβα (1981)του Ζαν Ζακ Μπενέξ, το θυμάστε;

 139. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  137. To logo του μετρού του Γιερεβάν-Αρμενία. Τι γράφει στα αρμένικα πάνω,δεν ξέρω! Υποθέτω όμως… 🙂

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  134 – Πέρα από ένα σωρό παθήσεις που δημιουργεί αυτός ο τρόπος ζωής, το χειρότερο, είναι ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν ξεχάσει την μαγεία του απλού βαδίσματος, και αισθάνονται πάντα κουρασμένοι. Τα πολύ χειρότερα βέβαια έπονται, με την νέα γενιά να είναι ουσιαστικά ανάπηρη.

 141. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Όποιος δεν έχει μυαλό, έχει ποδάρια!

 142. 141

 143. cronopiusa said

 144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  141 – Όποιος δεν χρησιμοποιεί τα ποδάρια του δεν έχει μυαλό.

 145. Βρε σεις, το ξέρατε πως η Πιονγιάνγκ, η πρωτεύουσα της Β. Κορέας, έχει μετρό;

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – https://www.youtube.com/watch?v=FsDjr4iJBiA

 147. leonicos said

  Ο παλιός Ηλεκτρικός, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα, είχε ανοιχτά παράθυρα και την επιγραφή Ne pas se pancher en dehors – μη κύπτετε έξω

 148. Λ said

  η συνέχεια από το 72. Περπατώντας στην πανεπιστημιούπολη του Λουμούμπα δεν αργήσαμε καθόλου να ακούσουμε την τοπολαλιά μας και προς μεγάλη μου έκπληξη και ευχαρίστηση ένα από τα παιδιά, ο Χρίστος, ήξερε την φίλη μου. Ήταν γείτονες από το Βαρώσι. Εξηγήσαμε με λίγα λόγια πως είχε η κατάσταση και αμέσως προσφέρθηκαν να μας βοηθούσουν, πρώτο, να βρούμε κάπου να μείνουμε το βράδυ και δέυτερο, να βρούμε τον πρόεδρο του συνδέσμου και να τον πείσουμε (ή στην ανάγκη να απαιτήσουμε) να μας βοηθήσει.
  Όλαν πήγαν κατ ευχήν και την επόμενη μέρα πήγαμε πάλι με το μετρό, συνοδευόμενες από τον πρόεδρο του συνδέσμου στο Ινστιτούτο που μα ενδιέφερε. Μετά απο λιγόωρη αναμονή μας δέκτηκε ο επικεφαλής του τμήματος ξένων φοιτητών. Ήξερε την περίπτωσή μας και χωρίς υπεκφυγές μας εξήγησε πως είχε η κατάσταση. Η Κύπρια συμφοιτήτρια μας που εξασφάλησε τη θέση είχε πάει εκεί με τον ξάδελφό της (που ήταν παιδί γνωστού κομματικού στελέχους) από το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους και είχε διευθετήσει τη θέση της (πράγματι, ξέραμε ότι το σαββατοκύριακο που γιορτάστηκε η οκτωβριανή επανάσαση το είχε περάσει στη Μόσχα με τα δύο της ξαδέλφια αλλά στο γυρισμό κράτησε κρυφές τις όποιες διευθετήσεις της) . Όσο για τον συμφοιτητή μας που πήρε την άλλη θέση, ο ρώσος πανεπιστημιακός μας είπε ότι την πήρε γιατί ήταν άντρας. Κατά λέξη μας είπε: Οι γυναίκες δεν κουβαλούν βαλίτσες (женщины чемоданы не носят). Είναι οι άντρες που το κάνουν και γιαυτό πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Διαμαρτηρηθήκαμε πολύ έντονα. Μας κοίταξε μειδιάζοντας και είπε ότι οι γυναίκες έχουν τσιριχτή φωνή και δεν κάνουν για γλώσσες, αλλά αφού επιμένουμε, ας υποβάλουμε μια γραπτή αίτηση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα δει τι μπορεί να κάνει. Υποβάλαμε την αίτησή μας και φύγαμε πολύ απογοητευμένες και στενοχωρημένες.

  Μάθαμε ότι η αίτηση μας είχε εγκριθεί μερικές εβδομάδες αργότερα από τον πρόεδρο του συνδέσμου όταν ήμασταν πια στην Κύπρο.

  Τέλη του Αυγούστου επιστρέψαμε στο Μινσκ για να πάρουμε τις βαλίτσες μας και το νοικοκυριό μας και να φύγουμε για Μόσχα. Οι αρχές του πανεπιστημίου του Μινσκ μας έδωσαν τα ειστητήρια για το τρένο αλλά μας είπαν ότι χρήματα θα πέρναμε πια από το ταμείο της Μόσχας. Καθώς εμείς δε το είχαμε σκεφτεί να φυλάξουμε χρήματα δεν είχαμε καν το ποσό που απαιτούταν για τη μετάβαση μας από το σταθμό του τρένου στη νέα φοιτητική εστία. Μια τέτοια μετακίνηση δεν μπορούσε να γίνει με το μετρό, τα πράγματα μας ήταν πράγματι ασήκοτα. Βρέθηκε όμως λύση. Καθώς ήμασταν εφτά, βάλαμε μαζί όλα μας τα ψιλά και μαζέψαμε 15 ρούβλια. Βρήκαμε ένα φορτηγατζή που δέκτηκε το σχετικά ταπεινό αυτό ποσό για να μας κουβαλήσει όλους στην εστία. Φορτώσαμε τα μπαγκάζια μας και ανεβήκαμε οι ίδιοι στο φορτηγό με γέλια και χαρά. Είχαμε σχεδόν συγχωρέσει τους υπόλοιπους που «μας πήραν τη θέση» και χαρήκαμε τη διαδρομή προς το νέο μας σπίτι βλέποντας σχεδόν για πρώτη φορά τη Μόσχα από την κάσα του φορτηγού. Από τους εφτά αποφοιτήσαμε οι έξι.

  Ο Κύπριος συμφοιτητής μας εγκατέλειψε τις σπουδές του για τα μάτια μιας Μιντσιάνκας και σύντομα πήγε πίσω στο Μινσκ για να παντρευτεί λίγο αργότερα και να επιστρέψει στην Κύπρο με γυναίκα και παιδί.

 149. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  143.Κι ότι μου ήρθε η φλασιά ότι ξέχασα την αριστουργηματική μαυρόασπρη «Μετρόπολις» του Φριτς Λανγκ και ήρθα να τη συμπληρώσω.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%82

  Εν τω μεταξύ σπάω το κεφάλι μου για μια ταινία μικρού μήκους 7-8 λεπτών,γύρω στο 2002-2003, όλη σ ένα βαγόνι του ηλεκτρικού.Διαδρομή μεταξύ δυο σταθμών.Κάποιος παίζει βιολί κι ο επιβάτης τού λέει μόνο μια φράση που καταλαβαίνεις ότι είναι είναι μετανάστες.
  Νεαρός ο σκηνοθέτης,κρητικός.Σε ασπρόμαυρο φιλμ, της μνήμης και της νοσταλγίας.Ήταν και παραγωγή της ερτ νομίζω. Η ταινιούλα δεν πήρε ελληνική ταυτότητα που ήταν αναγκαία για συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Δράμας,διότι η επιτροπή έκρινε ότι δεν είχε τουλάχιστον το 51% των διαλόγων στην ελληνική γλώσσα που απαιτούσε ο νόμος!
  αμώ το άλτσι μου δεν τη θυμάμαι τίτλο κι όνομα τώρα να την προσθέσω εδώ.Εξ ολοκλήρου σ ένα βαγόνι.

  119. Ο Μετρό, μου θύμισε που σε μερικά μέρη λένε ο τρένος 🙂

 150. Γιατο παρισινό μετρό: Ypsilon – Metro Music Man, το πρωτοάκουσα τριάντα χρόνια πριν…

 151. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  72.148. Λ, τί ωραίο!
  Στη Μόσχα, στη Μόσχα,(σε καρότσα!!) 🙂

 152. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  148 Είδες ομως η επιμονή; Μπράβο!

 153. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στο σταθμό στο Μοναστηράκι δυο πράματα είναι σταθερά: Το ταβάνι (ξανα)στάζει και «το κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας»(πέρισυ είχε σφηνώσει μια καημενούλα που στραβοπάτησε), αλλά είναι ο πιο αγαπημένος μου. Νιώθω πως είμαι μέσα στη μήτρα της Αθήνας με τα εμφανή αρχαία σε δυο υπόγεια επίπεδα και τον ατίθασο Ηριδανό να σταλαματίζει.

 154. Μέχρι το 53 διάβασα. Πού να τα προλάβω. Εν πάση περιπτώσει το πολύ να επαναληφθούν μερικά.
  0 Για τα παλιότερα μετρό. Βάλε και του Μονάχου που είναι κι αυτό απ’ τα παλιά. Εντάξει, αυτό το λένε Ου-μπαν (U-Bahn).

  Τώρα, σχετικά με το μετρό και τον ηλεκτρικό. Όπως λέει και στο 39 στο τέλος κάποιους βόλευε ο διαχωρισμός. Γιατί και η γραμμή 1 και η γραμμές 2 – 3 ή όποια μελλοντική όλες γραμμές του μετρό είναι. Δεν ξέρω ποιος και πού ορίζει το ότι το μετρό είναι όλο υπόγειο. Πολλά που ξέρω έχουν και υπόγειο και υπέργειο μέρος (και του Λονδίνου και του Παρισιού που αναφέρθηκαν αλλά και του Μονάχου που λέω παραπάνω). Αλλά και η γραμμή 3, στην αρχική της πρόβλεψη ήταν υπέργεια απ’ τον Μπραχάμι (Άγιος Δημήτριος – Αλέκος Παναγούλης!!!) και μετά. Τι άλλαξε και έγινε όλο υπόγειο δεν ξέρω. Αλλά αν περπάταγε το υπέργειο δεν θα τη λέγαμε μετρό;

 155. Πέπε said

  @53:
  > > Γεννηθηκα στο 1957 και οταν ημανε παιδι/εφηβος ελεγα «το Μετρο». Η μανα μου ελεγε «ο Ηλεκτρικος» και ο ακομα μεγαλυτερος πατερας μου «ο Υπογειος», ενω η γιαγια επεμενε να τονε λεει «το τρενο».

  Να κάτι που δε σχολιάσαμε:

  Αναφέρθηκε μεν ήδη ότι όλες αυτές οι ονομασίες δεν είναι άγνωστες και σήμερα. Όσοι ήμασταν σε ηλικία να κυκλοφορούμε πριν γίνει το Μετρό, είχαμε ακούσει έστω και σπάνια να λένε Μετρό τον Ηλεκτρικό, και το «Υπόγειος» επίσης μου ακούγεται πολύ οικείο.

  Δεν είπαμε όμως ότι «τρένο» λέμε αποκλειστικά τον Ηλεκτρικό και ποτέ το Μετρό, ακόμα και στην ίδια πρόταση (π.χ.: «θα πάρω το Μετρό μέχρι Μοναστηράκι κι από κει το τρένο»).

  Το άλλο που δεν ξέρω αν σχολιάστηκε, γιατί δεν τα ‘χω δει ακόμα όλα, είναι το πώς το Μετρό άλλαξε τα τοπωνύμια: είχε διανοηθεί κανείς πριν το Μετρό να πει ποτέ «[Εθνική] Άμυνα» ή «Πανεπιστήμιο»; Λέγαμε Ακρόπολη την περιοχή του σταθμού «Ακρόπολη»;

 156. Πέπε said

  @134:
  > > Είναι έξω από την ανθρώπινη φύση αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 50 χρόνια όπου…ακόμα και στο περίπτερο πάμε με το αυτοκίνητο.

  Η κυλιόμενη σκάλα και ακόμη περισσότερο ο κυλιόμενος διάδρομος, όπου μετακινούμαστε χωρίς να περπατάμε, είναι προϊόν του ίδιου πολιτισμού (και, χοντρικά, η ίδια εφεύρεση) όπως ο διάδρομος γυμναστικής, όπου περπατάμε χωρίς να μετακινούμαστε.

 157. leonicos said

  😉 🙂

 158. leonicos said

  Τα είπατε όλα τα μετρά! Δεν μου μένει παρά να χαμογελάσω 😉 και 🙂

 159. leonicos said

  Μα γιατί μου βγαίνουν και τα δυο με χαμόγελο; Μήπως μα βάλω λάτιν; 😉 🙂

 160. Μαρία said

  155
  > είχε διανοηθεί κανείς πριν το Μετρό να πει ποτέ «[Εθνική] Άμυνα»

  Βέβαια. Κλασική οδηγία σε εποχούμενη επισκέπτρια των Χουντέικων: «θα στρίψεις απ’ την Άμυνα» (καθότι παλιότερα έμπαινε απ’ την Κατεχάκη).

 161. leonicos said

  Λυσσάξατε χτες! Μέχρι και κροκόδειλους του αλμυρού νερού (τι μαθαίνει κανείς στα ιστολόγια!) βάλτε να φάνε 980 γιαπωνπέζους (αφού σώθηκαν μόνο 20 από τους 1000;

  😦

  Βρήκα τη θυμωμ’ένη μοουρίτσα του Γς, και τώρα κατάβα γιατί εμένα μόνο χαμογελάνε! 😉 ;(

 162. leonicos said

  Πάλι τζίφος! 😦

 163. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Nα πούμε και το πρεμετρό των Βρυξελλών,το τραμ τους που όμως πρόκειται για ελαφρύ μετρό.

 164. leonicos said

  Πέτυχε! : ή ; και ) γελάει. : και ( θυμώνει. ; και ( δεν κάνει τίποτα

  😦 , ;( 🙂 😉

 165. leonicos said

  ΔΕ ΣΧΟΛΙΑΖΩ 😦

 166. Λ said

  Πρέπει να πω ότι το ινστιτούτο μου στην Μόσχα βρισκόταν στην οδό Μετροστρόγιεβσκαγια (метростроевская улица) που σημαίνει κατά λέξη οδός κτισίματος του μετρό. Ο οργανισμός που είχε την ευθύνη για το μετρό λεγόταν (ΜοσΜετροστρόυ). Ο δρόμος πήρε το όνομά του γιατί είναι δίπλα από την πρώτη στάση μετρό της Μόσχας, το Πάρκο Κουλτούρας (парк культуры) που είναι και τίτλος μυθιστορήματος και ταινίας. Πριν πάρει την ονομασία Μετροκτίσιμο ονομαζόταν Αστόζιενκα (Остоженка). Τώρα που πάλι λέγεται έτσι είναι μια από τις πιο χλιδάτες οδούς της Μόσχας. Έχει όμως ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας γιατί εκεί ήταν το αρχοντικό της Μαργαρίτας του Μπουλγκάκωβ και ο κόσμος ακόμα και σήμερα αφήνει λουλούδια έξω από το σπίτι της.

  Η στάση Πάρκο Κουλτούρας είναι σχετικά λιτή στη διακόσμηση. Ειδικά η έξοδος που χρησιμοποιούσα είχε μόνο ένα ψηφιδωτό με το πορτραίτο του Στάλιν. Τα πέντε χρόνια που μπαινόβγαινα δεν έδωσα καθόλου σημασία στο ψηφιδωτό αυτό αλλά το πρόσεξα καλύτερα την τελευταία φορά που πήγα, το 2008. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη.

  Στάθηκε αδύνατο να βρω λίκνο για την Μετροστρόγιεβσκαγια στα αγγλικά αλλά βρήκα τον χάρτη αυτό στα ρωσικά.

  http://postindex.esosedi.ru/77-moskva/st-654125-metrostroevskaya/index.html#lat=55751570&lng=37573850&z=8&mt=1&v=1

  Να με συγχωρέσετε αν επαναλαμβάνω πράματα που ίσως είπαν άλλοι προηγουμένως. Αυτή τη βδομάδα κτυπώ 14ωρα στη δουλειά και είμαι λιώμα. Το διάβασμα των άρθρων του ιστολογίου κατά το μεσημεριανό διάλειμμα και το βράδυ ήταν πραγματική όαση για μένα αλλά σήμερα δεν πρόλαβα να διαβάσω όλα τα σχόλια.

  Για τη σημερινή χλιδή:
  http://www.passportmagazine.ru/article/184/

  Για το κτίσιμο του μετρό:

  http://www.theguardian.com/cities/gallery/2015/may/14/moscow-metro-80-anniversary-city-history-in-pictures

 167. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Εδώ οι καλές φατσούλες
  http://alexanderchalkidis.com/blog/?p=2552

 168. Λ said

  Μια πρόσφατη ταινία που διαδραματίζεται στο Μοσχοβίτικο μετρό.

  http://www.imdb.com/title/tt2649128/

 169. Παναγιώτης Κ. said

  @148 (Λ) «βλέποντας για πρώτη φορά την Μόσχα από την κ ά σ α του φορτηγού». Εμείς ως γνωστό, την ξέρουμε καρότσα και γιαυτό η κάσα κάνει εντύπωση!
  Φανταζόμαστε τώρα εμείς την αφήγηση στο προφορικό της και με ΚυπριακήΝ προφοράΝ και την απολαμβάνουμε περισσότερο!
  Προσέξτε ότι έχει και χάπι εντ 🙂

 170. Παναγιώτης Κ. said

  @159. Leo, τις ευχαριστιέσαι βλέπω τις φατσούλες 🙂

 171. Estrellita Fugaz said

  Επειδή βλέπω μεγάλο μέρος των σχολίων της παρούσης (αναρτήσεως) να περιστρέφεται γύρω από την διδασκαλίαν και εφαρμογήν των φατσουλών (θεωρίαν και πρακτικήν τας οποίας παντελώς αγνοώ), θεωρώ χρήσιμον να επισημάνω ότι αύται αποτελούν εκφράσεις του γηρασκομένου εκπεπτωκότος δυτικού κόσμου.
  Είμαι δε σίγουρη ότι ο ατυχής Οσαμά Μπιν Λάντεν (και οι συν αυτώ) ουδόλως θα εσυμμερίζετο παρομοίας εκφράσεις χαράς, ειρωνίας, χλευασμού ή λύπης.

 172. spiral architect said

  Η βασική κατασκευαστική διαφορά του υπόγειου τμήματος του ΗΣΑΠ (Πλ. Αττικής – Μοναστηράκι) με τις υπόλοιπες δυο μεταγενέστερες γραμμές του μετρό είναι ότι το πρώτο κατασκευάστηκε με τη μέθοδο cut & cover, δηλαδή έγινε ανοιχτό όρυγμα, διαμόρφωσή του και έπειτα κάλυψη αυτού με πλάκα σκυροδέματος και μεταλλικές υποστυλώσεις (κολώνες) στα «ρηχά» τμήματα που είναι ορατά απ’ το συρμό στη διαδρομή Βικτώρια – Μοναστηράκι. Σ’ αυτή τη διαδρομή η πλάκα κάλυψης (η στέψη για τους μπετατζήδες) είναι η Γ’ Σεπτεμβρίου και η Αθηνάς.
  Μηχανήματα ολομέτωπης οριζόντιας διάτρησης (ΤΒΜ) για εκσκαφές σε μεγαλύτερα βάθη χωρίς τη μέθοδο cut & cover εμφανίστηκαν γύρω στο 1930.
  Πάντως και η γραμμή του ΗΣΑΠ ανακαινίστηκε πριν μερικά χρόνια με ενιαία τανυσμένες τροχιές χωρίς διάκενα, έστω και αν κρατήθηκε η οφιοειδής της διαδρομή που -θέλοντας και μη- πέρασε μέσα από τον τότε αστικό ιστό. Τουλάχιστον έγινε πιο αθόρυβη και ανεκτή για τους περίοικους.

 173. spiral architect said

  Με την τελευταία αυτή ανακαίνιση της γραμμής δεν θα συμβαίνει πια το συχνά παρουσιαζόμενο κατά το παρελθόν φαινόμενο της παραμόρφωσης των τροχιών λόγω της θέρμανσής τους κατά την περίοδο καυσώνων, που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείνει η διαδρομή του τραίνου στο ύψος του Μοναστηρακίου.

 174. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  173 Γι’ αυτό λοιπόν έκλεινε στο Μοναστηρακι!

 175. Γς said

  172:

  >Τουλάχιστον έγινε πιο αθόρυβη και ανεκτή για τους περίοικους

  Και τι ωραία φάση ήταν εκείνη που περνούσε το τρένο.

  Ενα βουϊτό που πλησίαζε.
  Ντούγκου ντουγκ, ντούγκου ντουγκ και μετά πάλι ησυχία.
  Εσπαγε κι η μοναξιά στα διαμερίσματα, στα υπόγεια

 176. Γς said

  Είναι [από τον Αθεόφοβο] για να προσέξετε και να πάτε να διαβάσετε για την Ομόνοια. Τα πάθη της πλατείας και την κοινή της ιστορία με τον Λεχτρικό.

  http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/11/blog-post_24.html

 177. cronopiusa said

  … Επανήλθεν εις το καφενείον. Το καφενείον αντικρύ του Θησείου. Η ταβέρνα δίπλα εις το καφενείον. Και τα δύο αντικρύ του παλαιού σταθμού Α. Π. Παραπέρα από το καφενείον, η σήραγξ εσκάπτετο, είχε σκαφεί. Φθινόπωρον της χρονιάς εκείνης…

  Καλή σας μέρα

 178. cronopiusa said

 179. 175 Κι εγώ προτιμούσα το παλιό ντούκου-ντούκου. Τώρα ακούγεται ένα αποτρόπαιο σφύριγμα.

 180. Alexis said

  Ρε παιδιά, μήπως στο enikos.gr διαβάζουν Σαραντάκο;
  Σημερινό πρωτοσέλιδο:
  77 τρόποι να σχεδιάσεις το γράμμα «Μ»
  και αναφέρεται στα λογότυπα του Μετρό ανά τον κόσμο.

  Πάντως δε βλέπω πουθενά το logo του Kid στο #68.

 181. Πάνος με πεζά said

  @ 147 : Και στα παλιά ξύλινα βαγόνια, η επιγραφή, στην καμπίνα του οδηγού : «ΠΡΙΝ ΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΘΥΜΗΣΟΥ : ΗΛΕΓΞΕΣ ΤΗΝ ΠΕΔΗΝ;»
  @ 173 : Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει καλά το νέο σύστημα με τις συνεχείς σιδηροτροχιές, και το πώς αντιμετωπίζει τις διαστολές. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αρμός της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν παράδειγμα στα σχολικά βιβλία, για την αντιμετώπιση της γραμμικής διαστολής. Οι τωρινές σιδηροτροχιές, με το ειδικό στήριγμα σαν «Ω» που διαθέτουν, δείχνουν να μπορούν να διασταλούν «αρθρωτά» μεταξύ των στηριγμάτων, εγκάρσια, κάπως σαν ημιτονοειδής καμπύλη, δηλαδή. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να απορροφήσει όλη τη διαστολή, αλλά προφανώς γίνεται…

 182. spiral architect said

  @181: Απ’ ότι μου’ χει πει συνάδελφος από τον (χμμμ …) Άκτορα 🙄 που είχε αναλάβει το έργο του εκσυχρονισμού της γραμμής του ΗΣΑΠ οι τροχιές ξεκινώντας π.χ. από την Κηφισιά επιδέχθηκαν διαδοχικών τανύσεων με επίσης διαδοχικές αυτογενείς συγκολλήσεις έως τον τερματισμό των τροχιών στη ρεμίζα του Ν. Φαλήρου.
  (στο τμήμα Φάληρο – Πειραιάς δεν έγινε ανακαίνιση επειδή σκεφτόντουσαν να κάνουν αλλαγή χάραξης με μερική κάλυψη του επίγειου τμήματος)
  Έτσι τη στιγμή που η τροχιά είναι ήδη τανυσμένη, δεν υφίσταται ζήτημα γραμμικής διαστολής λόγω θέρμανσης. 😉

 183. Πάνος με πεζά said

  @ 182 : Λίγο περίεργο ακούγεται, γιατί θα την τανύσεις σε κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία, η οποία όταν μεταβληθεί, μετά θα δώσει ερπυσμό από συστολή ξήρανσης (στο προεντεταμένο, την υπολογίζουμε). Και φυσικά, μια τάνυση εκτρέπει και τις καμπύλες προς τα μέσα. Αλλά για να το λες ! Βέβαια, Κηφισιά-Φάληρο, με το συντελεστή θερμικής διαστολής, πόσα μέτρα βγάζει;
  Προσέξτε στο βίντεο ότι η συγκόλληση γίνεται «σκεπασμένη». Είναι αδιανόητες, πλέον, «αξιόπιτες» συγκολλήσεις στον ανοιχτό αέρα… θα θυμόσταστε και τα σχετικά ‘τσαντίρια» στο στέγαστρο Καλατράβα.

 184. 158, …όλα τα μετρά…

  Τα μέτρα με σταθμά.
  Τα μετρά με σταθμούς.

  😕
  😀
  XD
  >:D
  😛
  😎
  🙄
  :mrgreen:

 185. spiral architect said

  @183: Λογικά το σημείο ερπυσμού θα’ χει εξ αρχής υπολογιστεί. Πάντως, άμα δεις αυρή τη φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Άκτορα φαίνεται ότι, οι τροχιές είναι ήδη τανυσμένες (λογικά μέχρι το επόμενο σημείο συγκόλλησης) και σιδερωμένες μαζί με τις μτετονένιες τραβέρσες, περιμένοντας το τελικό μπετό που θα τις εγκιβωτίσει.

 186. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  184. Ακριβώς! .Το σκέφτηκα,το …μέτρησα, το …στάθμισα (μέτρο και σταθμό,μετρό και σταθμός) και το άφησα στον πολύ πιο επιτήδειο. Mα την πίστη μου! 🙂

 187. Πάνος με πεζά said

  @ 185 : Σε αγωγούς πάντως, και ειδικά με περιεχόμενο υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει διαστολικό τεμάχιο, ή γίνεται μια λούπα τύπου «Ω». Αυτή συνήθως λέγεται «λύρα».

 188. Λ said

  Εδώ έχουμε αλυσίδα υπεραγορών που λέγεται Μετρό. Η συνήθης διαφήμισή τους είναι: Στο Μετρό μετράς εσύ.

 189. Παύλος said

  Και ένα βίντεο από το συμετρό ή συμμετρό (ή youtube τέλος πάντων).
  Ίσως έχει αναφερθεί ξανά στο ιστολόγιο αλλά δεν μπορώ να βρω πού.

 190. spiral architect said

  @188: Κι εδώ έχουμε Μετρό, που μάλλον δεν είναι το ίδιο μ’ αυτό που έχετε εκεί. 🙂
  (εδώ … εκεί .. πού;)

 191. sarant said

  188-190 Εκεί στην Κύπρο. Εδώ δεν είναι μόνο για επαγγελματίες/αυταπασχολούμενους;

 192. Λεώνικε (147), κι εγώ έτσι το θυμάμαι, αλλά — όπως με διόρθωσε κάποτε ο ΔημόσιοςΧώρος — ήταν ne pas se pencher au dehors. Σε όσους είχαν γλωσσικά ενδιαφέροντα από μικροί — και τέτοιοι κυρίως συχνάζουν εδώ μέσα 🙂 — φαίνεται να χαράχτηκε καλά στη μνήμη τους: τρεις φορές το έχουμε ξανακουβεντιάσει εδώ μέσα. Όως θα έλεγε ο Βάταλος, γούγλισε «ne pas se pencher» site:sarantakos.wordpress.com (έτσι, με τα εισαγωγικά και τη διπλή τελεία) και θα βρεις και πότε το ξανανέφερες κι εσύ!

 193. Νέο Kid L'errance d'Arabie said


  To πρώτο το ιταλικό πρέπει να λέει ότι άμα κάνεις σπορ σαν τον Τζέρυ γίνεσαι περίκολο (=ρεντίκολο)

 194. Γς said

  192:

  Ναι. Με βλέπω και μένα:

  Γς said

  30 Ιουλίου, 2012 στις 21:45

  116:
  >Ne pas se pencher au dehors.
  Το θυμάμαι στα βαγόνια του Ηλεκτρικού, μέχρι το 1960, ίσως και παραπάνω.
  Στο τρένο όμως υπήρχε και στα Ελληνικά. Όχι όμως και στο «Παίδων Αγία Σοφία», όπου για χρόνια, όταν πήγαινα τα πιτσιρίκια μου έβλεπα στην δεξαμενή με το επικίνδυνο υγρό οξυγόνο της Air Liquide, την πινακίδα με μεγάλα γράμματα: Ne pas fumez.

  Και μια που λέγαμε για τρένα εκείνη την ημέρα υπήρχε και μια άλλη ανάρτηση πιο κάτω:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/31-2012-0836-160.html

 195. Ηράκλειτος said

  Εδω παντως στο Μπουενος Αιρες το μετρό λεγεται Subte, δηλ. subterraneo, δηλ, υπόγειος…

 196. sarant said

  193: 🙂

  195: Α, δεν ήξερα ότι μας διαβάζουν κι από Αργεντινή!

 197. Λ said

  Για τις κυλιόμενες
  https://en.wikipedia.org/wiki/Escalator#History

 198. Γς said

  196:
  > Α, δεν ήξερα ότι μας διαβάζουν κι από Αργεντινή!

  Τέτοιες ώρες. Τέτοιες χώρες…

 199. Ριβαλντίνιο said

  @ 198 Γς

  😀 😀

  Μην φοβάσαι

 200. Λ said

  152. Ευχαριστώ. Πριν 35 χρόνια μας το έλεγαν κατάμουτρα. Τώρα δεν το λένε αλλά οι διακρίσεις συνεχίζονται. Ένα παράδειγμα που βλέπω πολύ συχνά είναι να έρχονται σε μια δουλειά δύο νεοπροσληφθέντες την ίδια μέρα, που έχουν προσληφθεί βάσει του ίδιου διαγωνισμού και έχουν ισότιμα προσόντα. Από την πρώτη μέρα είναι ο κύριος Κυριακίδης και η Άντρη, όχι η κυρία τάδε.

 201. georgeilio said

  Στο Βερολίνο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά ένας υποτυπώδης υπόγειος σιδηρόδρομος που συνέδεε δύο εργοστάσια της A.E.G. το 1895. Για πρώτη φορά λειτούργησε ηλεκτρικός σιδηρόδρομος για το κοινό, μεταξύ του ιστορικού κέντρου της πόλης και του Σαρλότενμπουργκ, το 1902.

 202. georgeilio said

  Πολύ εύστοχος και ο στίχος του Μιχ. Ρακιντζή από το 1987: «να ανοίγω τρύπες για να βρω μετρό».
  Νομίζω ότι εκείνη τη χρονιά ακριβώς είχε ανοίξει μια μεγάλη τρύπα στη Θεσσαλονίκη (μπροστά από την Έκθεση) ο μέγας δήμαρχος Σωτήρης Κούβελας προκειμένου να πιέσει την τότε κυβέρνηση να κατασκευάσει μετρό. Τελικά η τρύπα έκλεισε μετά από πέντε-έξι χρόνια και το μετρό ακόμη…

 203. sarant said

  202 Η λεγόμενη «τρύπα του Κούβελα»

 204. Βάγια said

  82. Με την ταινία τρόμου που παραθέσατε, θυμήθηκα κι ένα διήγημα τρόμου που διαδραματίζεται σε μετρό: είναι η Κρεοφόρος του Μεσονυκτίου, του Clive Barker (που έγινε και ταινία νομίζω, αλλά όχι τόσο πετυχημένη).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: