Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φιλελεύθερα

Posted by sarant στο 19 Ιουνίου, 2015


Για τους περισσότερους αριστερούς, ο όρος «φιλελεύθερος» είναι κάτι αρνητικό –και ακόμα περισσότερο απαξιωμένος είναι ο όρος «νεοφιλελεύθερος», που πρόσφατα μέχρι και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον καταδίκασε έμμεσα, αφού στην πανταχούσα του εναντίον του συμφώνου συμβίωσης χαρακτήρισε το σύμφωνο «νεοφιλελεύθερη επιβράβευση της ανευθυνότητας στις προσωπικές σχέσεις».

Οι αριστεροί φίλοι μου αρέσκονται να χρησιμοποιούν τη μειωτική σύντμηση «φιλελές» (πληθυντικός: οι φιλελέδες) ή λελές ή «νεοφιλελές», ή ακόμα χειρότερα «φιλελέρα», ενώ είδα και το θηλυκό, «φιλελού», σε πρόσφατο σατιρικό άρθρο γραμμένο με αφορμή τη χτεσινή συγκέντρωση των, ας πούμε, φιλοευρωπαϊστών, όπου εξομοιώνονται, όχι εντελώς αβάσιμα αλλά πάντως με μεγάλη δόση υπερβολής, οι φιλελεύθεροι με τους ντιντήδες της Σκομπίας. Υπάρχουν και τέτοιοι, υπάρχουν όμως και φιλελεύθεροι μεροκαματιάρηδες.

Εμείς εδώ συνήθως λεξιλογούμε, και θα είχε ενδιαφέρον να αναλύσουμε τα λεξιλογικά της ελευθερίας και του φιλελευθερισμού –δίνω υπόσχεση να το κάνω μιαν άλλη φορά (σε ορίζοντα πενταετίας). Σήμερα, έτσι γι’ αλλαγή, θα βάλω μερικές σκόρπιες σκέψεις, ας πούμε πολιτικές.

Δεν είναι μόνο η ελληνική αριστερά που αντιπαθεί τον όρο «φιλελεύθερος», είναι και η αμερικανική άκρα δεξιά, που έχει το liberal περίπου για βρισιά (αν και εκεί ο liberal είναι ο μετριοπαθής αριστερός). Όμως πιστεύω ότι η αριστερά πρέπει να συναντήσει τον φιλελευθερισμό -τον έχει άλλωστε συναντήσει, αφού στα κοινωνικά οι απόψεις τους συχνά συμπίπτουν.

Στα οικονομικά, βέβαια, αριστερά και φιλελευθερισμός βρίσκονται, εκ πρώτης όψεως, σε αντίθετους πόλους. Ωστόσο, ούτε ο σοσιαλισμός, ούτε καν ο κομμουνισμός δεν είναι υποχρεωτικά ασυμβίβαστος με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Θυμίζω ότι ο μεγάλος Λένιν αναγκάστηκε να θεσπίσει τη Νέα Οικονομική Πολιτική, η οποία δεχόταν τις μη μονοπωλιακές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο Λένιν τη ΝΕΠ την καθιέρωσε «στα σοβαρά και για πολύν καιρό» (это всерьез и надолго, όπως παραδέχτηκε αργότερα ο Στάλιν). Πόσον καιρό εννοούσε δεν ξέρουμε, διότι ο Λένιν λίγο αργότερα προδόθηκε από την υγεία του εξαιτίας των πυροβολισμών που είχε δεχτεί από την σοσιαλεπαναστάτρια Φάννυ Καπλάν, θανάσιμη αντίπαλο των επώδυνων συμβιβασμών, η οποία αποπειράθηκε να τον δολοφόνήσει διαμαρτυρόμενη για την υπογραφή της ταπεινωτικής συμφωνίας του Μπρεστ Λιτόφσκ. Ο Λένιν βυθίστηκε στην ανημπόρια και τον Γενάρη του 1924 πέθανε, ο δε νικητής της εσωκομματικής πάλης, ο Στάλιν, κατάργησε λίγα χρόνια αργότερα τη ΝΕΠ και πέρασε από μαχαίρι όλη την παλιά φρουρά των μπολσεβίκων.

Τα σενάρια εναλλακτικής ιστορίας έχουν το κακό ότι δεν επαληθεύονται, αλλά τι θα γινόταν άραγε αν ζούσε ακμαίος άλλα 15 χρόνια ο Λένιν; Πιθανώς να μην άλλαζε τίποτα μακροσκοπικά, εγώ όμως δεν αποκλείω η ΝΕΠ στην ΕΣΣΔ να διαρκούσε ίσαμε σήμερα. Και η ΝΕΠ και η ΕΣΣΔ.

Προσωπικά, εκτιμώ πολύ τους φιλελεύθερους που είναι πραγματικά φιλελεύθεροι, που δίνουν αξία στην καινοτομία και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και επινοητικότητα. Το κακό είναι ότι δεν έχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους. Οι περισσότεροι φιλελεύθεροι που έχω γνωρίσει είναι φιλελεύθεροι για τους άλλους: για τον εαυτό τους είναι κρατικοδίαιτοι, λυμεώνες κοινοτικών προγραμμάτων, μάστορες στις αναθέσεις εικονικών αλλά παχυλά αμειβόμενων μελετών από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή ημικρατικούς φορείς –και ταυτόχρονα ασίγαστοι πολέμιοι του… κρατισμού. Είναι επίσης αμείλικτοι διώκτες της χαμηλής διαφθοράς (η απόδειξη της σπανακοτυρόπιτας) αλλά δεν λένε όχι στην υψηλή διαφθορά αν μπορούν να το κάνουν αφανώς. Προσοχή όμως, δεν λέω ότι όλοι οι φιλελεύθεροι επιχειρηματίες είναι έτσι. Έχω γνωρίσει έναν (ακριβώς έναν) φιλελεύθερο επιχειρηματία, που ούτε κρατικοδίαιτος ήταν ούτε παλαιοκομματικός. Οπότε, επειδή ο ένας ειλικρινής φιλελεύθερος υπάρχει, ενώ δεν έχω συναντήσει τον χρυσό μονόκερο που παίζει βιολί, εικάζω ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι.

Παρακολουθούσα τις προάλλες στο Facebook, σε μια παρέα στελεχών του φλελεύθερου κινήματος, μια συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι, και ήταν έκδηλη η αμηχανία τους στο να προτείνουν μιαν αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη «συριζαϊκή λαίλαπα» (δικός τους ο όρος). Η μόνη λύση που υποστηρίχτηκε ήταν να βρεθεί κάποιος τεχνοκράτης τύποου Παπαδήμου, δηλαδή μια λύση ολοφάνερα όχι μόνο αντιδημοκρατική αλλά και ατελέσφορη. (Σε άλλες παρόμοιες συζητήσεις, διά της εις άτοπον απαγωγής καταλήγουν στον Β. Βενιζέλο, τον πιο μισητό πολιτικό όλων των εποχών)

Που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται όχι τόσο να σκίσει το μνημόνιο ή να σταματήσει τη λιτότητα, αλλά κυρίως να φέρει την κάθαρση και την ανανέωση συνολικά της πολιτικής ζωής, βάζοντας στο περιθώριο όλους τους φθαρμένους πολιτικούς -κανένας άλλος χώρος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, και απόδειξη το Ποτάμι, που γέμισε με τα πιο τοξικά απόβλητα των άλλων κομμάτων (αλλά συνηθίζεται ο καθένας να πετάει τα σκουπίδια του στο ποτάμι). Και όχι, δεν έχει αρχίσει ακόμα να το κάνει.

 

367 Σχόλια προς “Φιλελεύθερα”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  > με αφορμή τη χτεσινή συγκέντρωση των, ας πούμε, φιλοευρωπαϊστών,

  «Ας πούμε»
  Τι να πούμε; ότι και να πούμε [είναι λίγα]

 2. Γς said

  Και ξαφνικά

  «H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία.»

  Αχ…

  http://www.newsit.gr/politikh/tsipras-tha-diapseustoun-osoi-pontaroun-krish/411105

 3. Γς said

  >Δεν είναι μόνο η ελληνική αριστερά που αντιπαθεί τον όρο «φιλελεύθερος», είναι και η αμερικανική άκρα δεξιά, που έχει το liberal περίπου για βρισιά (αν και εκεί ο liberal είναι ο μετριοπαθής αριστερός)

  Κι ήταν κι ο Δουκάκης. Ο «λίμπεραλ» για τους αντιπάλους του. Περίπου κομμουνιστής για την Αμερική

 4. Philippos said

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=82238&wordsinarticle=

 5. Alexis said

  Καλημέρα.
  «απόδειξη της σπανακοτυρόπιτας» ;;; 😕

  Το χθεσινό και η σχετική διακωμώδηση που έγινε, μου θύμισε κάτι συγκεντρώσεις αρχές ’80s, στην πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ, που είχαν οργανωθεί από τη ΝΔ, και είχαν αποκληθεί τότε από τον φιλοκυβερνητικό τύπο «διαδηλώσεις της κατσαρόλας».
  Ευάγγελου αρχηγεύοντος βέβαια, του και «μαρκησίου του Μετσόβου» αποκαλούμενου…

 6. cronopiusa said


  Σύντροφοι φιλελέδες, συντρόφισσες φιλελούδες:
  Τώρα που η Αριστερά έχει την ηγεμονία καταλάβατε πως η πολιτική γίνεται και στους δρόμους. Ένα μεγάλο μπράβο!

  Καλή σας μέρα

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Η απόδειξη που δεν σου έδωσε το μαγαζί όπου αγόρασες την τυρόπιτα.
  Οι πρώτες διαδηλώσεις κατσαρόλας, βέβαια, στη Χιλή του Αγιέντε.

 8. Δώρος Γεωργίου said

  Συμφωνώ στα περισσότερα

  όμως:

  1. Γιατί πρέπει εν έτει 2015 να συνεχίζουμε να κάνουμε αναγωγές στον Λένιν για να υποστηρίξουμε ένα επιχείρημα για το σήμερα;
  2. Η αριστερή σκέψη και ο φιλελευθερισμός δεν συμπίπτουν γιατί διαφέρουν στο πού δίνουν έμφαση. Η αριστερά στην ισότητα και ο φιλελευθερισμός στην ελευθερία. Αυτό φαίνεται ακόμα και στα κοινωνικά πολλές φορές, π.χ. όταν πολλοί φιλελεύθεροι αντιτάχθηκαν στην αγωγή Κορτώ κατά Βερύκιου με το επιχείρημα ότι εμπίπτει στην ελευθερία του λόγου του Βερύκιου να πει όσα είχε πει τότε.

 9. spiral architect said

  Επίπεδο, άγνοια και IQ κομοδίνου:

  Αμ, ο άλλος με το πλακάτ. 😮
  E, πώς να αντέξω μετά; 👿

 10. https://plagal.wordpress.com/2015/06/18/stalinismos/

 11. Βουνά από αλουμινένιες κατσαρόλες στην Αγγλία, συνεισφορά των πολιτών στις αρχές του 2ου ΠΠ, στην άνωθεν προσπάθεια εύρεσης πρώτης ύλης για κατασκευή μαχητικών αεροπλάνων αλλά και δημιουργίας αγωνιστικής συνείδησης.

 12. Γς said

  Και ποιος δεν θέλει να βγούμε από την δύσκολη κατάσταση που είμαστε.
  Αλλά έλεος πιά. Μην το ξεφτιλίζουμε πιά.
  Τι φτηνιάρικες αντιδράσεις λατινοαμερικάνικων μπανανιών είναι αυτές;

  Δεν είναι όλοι πράκτορες που προσπαθούν να στεγνώσουν τις τράπεζες. Κοσμάκης είναι που θέλει να ταίσει τα παιδιά του και φοβάται.
  Εσεις δεν φοβάστε;
  Προσωπικά τα λίγα λεφτάκια μου τα άφησα στην τράπεζα [μπας και αδυνατίσω]

  Δεν είναι πράκτορες αυτοί που πήγαν χτες στο σύνταγμα. Φοβούνται μια έξωδο από την ευροζώνη, την ΕΕ, τη «Δύση» [ναι του Καραμανλή]. Για να μην γίνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα από ότι τα κάναμε και να τρέχουμε για Ρωσίες, Κίνες, Περσίες

  ttp://s.nbst.gr/files/1/2013/05/16/khom000.medium.jpg

  Αγιατολάχ και ξερό ψωμί

  Περαστικά [μας]
  Κι έχεις και την Ζωή που ακούει ερπίστριες.
  [ήχο από ελικόπτερο;]

 13. sarant said

  10: Είδες τι ύπουλος σταλινισμός είναι;

  8: Η αναφορά στον Λένιν γίνεται κυρίως επειδή ο Λένιν την είχε συλλάβει ως μακρόπνοη πολιτική.

  11: Υπήρχε όντως ανάγκη ή ήταν κυρίως συμβολικό;

 14. Γς said

  12->5

  Αγιατολάχ και ξερό ψωμί

 15. Γιώργος Πρίμπας said

  Στην ευρύτερη περιοχή Βραχατίου, σε μια πρώην κοινότητα, υπήρχε ένα μίνι μάρκετ που εξυπηρετούσε μια περιοχή και πήγαινε πάρα πολύ καλά. Αν και λίγο ακριβότερο από τα supermarket που βρίσκονται στην παλιά Ε.Ο. Κορίνθου Πατρών που διατρέχει τη Βόχα, ιδίως για τους ντόπιους ήταν πιο εύκολο να ψωνίζουν σε αυτό που το είχαν δίπλα τους. Πρόπερσι όταν κατέβηκα για καλοκαίρι στη θέση του είδα ένα άλλο μιας αλυσίδας supermarket και απ’ ό,τι έμαθα ο ιδιοκτήτης, που παρέμεινε ο ίδιος, το λειτουργεί franchise. Ο λόγος δεν ήταν ότι αναγκάστηκε γιατί δεν πήγαινε καλά, αλλά γιατί οι προμηθευτές χοντρικής του είπαν ότι αποφάσισαν, ελευθερία δεν είπαμε;, να μην πουλάνε παρά μόνο σε αλυσίδες supermarket! Οπότε είχε τη νεοφιλελεύθερη ελευθερία να αποφασίσει
  είτε να αγοράζει τα προϊόντα του από τα ίδια τα supermarket και να τα πουλά αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές, σε σχέση με ό,τι πουλούσε, κάτι που τελικά θα τον οδηγούσε σε κλείσιμο
  είτε να συνεργαστεί με κάποια αλυσίδα με franchise, κάτι που έκανε.

 16. Gpoint said

  Καλημέρα

  Απ’ το παράθυρό μου βλέπω στον Κρισσαίο κόλπο ένα μαύρο ιστιοφόρο, ένα άσπρο γιοτ, ένα ταχύπλοο να αυλακώνει τα νερά και πιο δω δυο τουρίστριες με τα ελαφρά φορεματάκια τους να κάνουν βόλτες.
  Με απασχολεί αν θα βρέξει και πότε ώστε να μη χάσω το μπάνιο μου, ούτε αριστερά ούτε φιλελεύθερα. Η πολιτική δεν επηρεάζει περισσότερο από 5 % την ζωή του ανθρώπου και όσο περισσότερο ποσοστό της δίνουμε πάει χαμένο και στο βρόντο.
  Στα οικονομικά οι κατευθύνσεις είναι νομοτελειακά χαραγμένες και μας ζαλίζουνε στις δήθεν διαπραγματεύσεις : ή ξαναγυρνάμε στα πακέτα στήριξης ή φεύγουμε από το ευρώ, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει και ο σοσιαλισμός πέθανε μαζί με τον Αντρέα-για μια Ελλάδα νέα, γιατί με τον Γιωργάκη-χάσαμε το μπαλάκι..Δηλαδή τι παλεύουνε; να πάνε την κατάσταση μερικούς μήνες πιο πέρα με νέο μνημόνιο ;
  Μια χαρά παιδί είναι ο Τσίπρας, νομίζω πως δεν θα αργήσει να πει χύμα και τσουβαλάτα αυτά που σας λέω τόσο καιρό. και τότ θα δούμε πόσοι είναι αριστεροί και πόσοι φιλελέ (άκλιτος πληθυντικός)

 17. Γς said

  Ναι, γνωστό αυτό το νταβατζιλίκι των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών που ευθύνεται για την ακρίβεια.
  Μα δεν υπάρχει νομοθεσία περι ανταγωνισμού και τέτοια;

 18. Γς said

  17->15

  16:
  >και πιο δω δυο τουρίστριες με τα ελαφρά φορεματάκια τους να κάνουν βόλτες.

  Ε, ρε να ‘ρχόντουσαν και προς τα δω…

 19. Πάνος με πεζά said

  «Λυμεώνες» ! Ευχαριστούμε για την πολύ όμορφη αλλά και χρήσιμη λέξη !

  Υπήρχε, πάντως, από πολύ παλιά, το «Κόμμα Φιλελευθέρων», από τους απογόνους των Βενιζέλων (ίσως και τον ίδιο;)

 20. spiral architect said

  Αυτό το «συριζαϊκή λαίλαπα», την έκφραση των νεοφιλελέ θα’ θελα να μου το εξηγήσει καλύτερα κάποιος.
  Αν και οι 100 μέρες έχουν περάσει προ πολλού η «συριζαϊκή λαίλαπα» παραμένει στο βαθμό που ισχύουν ακόμα (σχεδόν) όλα τα ψηφισθέντα από τις συγκυβερνήσεις ΝΔΣΟΚ-ΛΑΟΣ και ΡΗΜΑΔ. Μνημόνια και (κυρίως) εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν αναλλοίωτοι.
  Ποια «συριζαϊκή λαίλαπα» λοιπόν; «Λαίλαπα» είναι το παρακάτω ημερολόγιο:

  24 Οκτώβρη 1917 (όλες οι ημερομηνίες με το παλιό ημερολόγιο): Έναρξη Οκτωβριανής επανάστασης.
  26 Οκτώβρη: Απαγόρευση του εχθρικού Τύπου
  2 Νοέμβρη: Διακήρυξη των δικαιωμάτων των λαών της Ρωσίας
  10 Νοέμβρη: Κατάργηση όλων των αριστοκρατικών τίτλων και ιεραρχικών βαθμών στη διοίκηση
  12-19 Νοέμβρη: Εκλογές για την Συντακτική Συνέλευση
  21 Νοέμβρη: Διάταγμα για την ανακλητότητα όλων των πολιτικών ως δικαίωμα των πολιτών
  23 Νοέμβρη: Διάταγμα μείωσης μισθών των υψηλών αξιωματούχων
  26 Νοέμβρη: Έναρξη συνομιλιών για ειρήνη με τη Γερμανία στο Μπρεστ-Λιτόφσκ
  2 Δεκέμβρη: Ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Οικονομία
  3 Δεκέμβρη: Αναγνώριση απροϋπόθετου δικαιώματος Ουκρανίας να αποσχιστεί
  6 Δεκέμβρη: Θέσπιση δικαιώματος ρωσίδων γυναικών στο διαζύγιο
  7 Δεκέμβρη: Ίδρυση Τσεκά
  14 Δεκέμβρη: Εθνικοποίηση των τραπεζών
  15 Δεκέμβρη: Προσφορά εκεχειρίας στις Κεντρικές Δυνάμεις
  31 Δεκέμβρη: Αναγνώριση ανεξαρτησίας της Φινλανδίας
  18 Γενάρη 1918: Διάλυση της Συντακτικής Συνέλευσης μετά την άρνηση των Εσέρων να εγκρίνουν την πρόταση για νέο Σύνταγμα
  21 Γενάρη: Πλήρης και καθολική διαγραφή του δημόσιου χρέους προς τρίτες χώρες, καθώς και των ιδιωτικών εγγυητικών περιουσιακών στοιχείων
  25 Γενάρη: Ψήφιση νέου Συντάγματος. Ανακήρυξη της Ρωσίας σε Σοβιετική Δημοκρατία, διακήρυξη Ομοσπονδιακής αρχής, απαγόρευση συμμετοχής της άρχουσας τάξης στην κυβέρνηση. Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών.

  (από εδώ)

  Για να μην γίνομαι εντελώς κακός, το μόνο που αναγνωρίζω στο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τους «θεσμούς», είναι η μη ύπαρξη στελεχών ή/και συγγενών των τελευταίων σε λίστες. Οπότε μπορεί να κάνει το μάγκα άνετα: Κανένας δεν θα του κουνήσει τίποτις χαρτιά και ημερολόγια μπροστά στα μάτια του. 😉

 21. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 17)
  αφενός δεν αποδεικνύεται αφού τέτοιες επικοινωνίες γίνονται προφορικά αφετέρου είναι νομιμότατο δικαίωμα κάποιου να πει: δεν σου πουλάω, έχω δεσμεύσει τις ποσότητές μου κλπ…
  ———————————————–
  Με όσο πιο ελάχιστα λόγια: η (οικονομική ελευθερία) => (τη δημιουργία οικονομικών κολοσσών) + (την εκμετάλλευση) που και τα δύο => την (κατάλυση της ελευθερίας) γιατί μόνον έτσι αυτοί που συγκεντρώνουν τον πλούτο θα επιβιώσουν.
  Το ολέθριο ΛΑΘΟΣ του ΚΚΣΕ, που υιοθετεί και το ΚΚΕ ακόμη και σήμερα, ήταν η ποινικοποίηση της άποψης.

 22. Gpoint said

  # 15

  Μάλλον φταίει πως είσαστε κάτω από το αυλάκι γιατί στο Ξεροπήγαδο (επισήμως Κίρρα, προέκταση της Ιτέας) λειτουργεί Σ/Μ εκτ’ος γνωστών αλυσιδών. Δεν αναφέρω άλλο ένα στην Ιτέα και δυο στο Γαλαξίδι γιατί ίσως είναι μικρά

 23. Corto Maltese said

  19:
  Νομίζω πως χαρακτηριστικό της ασάφειας και της υπερ-διεύρυνσης του όρου «φιλελεύθερος» στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι τον ιδρυτή του κόμματος Φιλελευθέρων Ελευθέριο Βενιζέλο διεκδικούσαν (και τώρα ακόμα) ως πολιτικό τους πρόγονο, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ.

 24. cronopiusa said

  οι συντυχάκηδες

  και οι Ισπανοί

 25. cronopiusa said

  24
  και οι Ισπανοί

 26. Spiridione said

  Αυτή η διαδήλωση είχε πάντως πολλές πρωτιές. Εκτός απ’ το ότι ήταν η πρώτη διαδήλωση των άξιων (όπως αυτάρεσκα έλεγε ο ένας στον άλλον στο φέισμπουκ που έτυχε να διαβάσω), των άριστων (υπήρχε και σχετικό πανό) …
  «.. ήταν η πρώτη διαδήλωση που αν κατά λάθος κάποιος σε έσπρωχνε για να περάσει αμέσως μετά σου ζητούσε ευγενικά «συγγνώμη».
  http://www.kathimerini.gr/819768/gallery/epikairothta/ellada/menoyme-eyrwph-sto-syntagma

 27. giorgos said

  Τό φιλελευθερισμό εκτός από τήν ελληνική αριστερά , τόν αντιπαθεί καί ή ελληνική Δεξιά . Φιλελευθερισμός καί Ορθοδοξία είναι πράγματα ασυμβιβαστα .

 28. Αυτό το τραγικό πράμα με τα πλακάτ εχτές…

  Και ακαρτέρει, και ακαρτέρει
  Αγριοσκυλελεύθερη λαλιά,
  Ένα εκτύπαε τ’ άλλο πλακάτ
  Από την γκουγκλοτρανσλατιά.

 29. cronopiusa said

  Αυτοί έδωσαν το σύνθημα «Πάρτε τα λεφτά σας από τις τράπεζες»

 30. Ελάχιστους αριστερούς έχω συναντήσει μέχρι σήμερα. Κυρίως είναι κάποιοι «αφελείς» χωρικοί ή εργάτες. Ναι! Και ελάχιστοι από τους διανοουμένους.Οι περισσότεροι από τους τελευταίους»φιλελευθερίζουν» με τον καιρό ή …κατά περίπτωση! Το συμπέρασμά μου; Δεν πιστεύω στον διαχωρισμό αριστερός-δεξιός(ή φιλελεύθερος). Πιο σαφής είναι ο διαχωρισμός «άνθρωποι» (περιέχοντα και φιλελεύθερους) και «υπάνθρωποι» (περιέχοντα και σοσιαλιστές πάσης φύσεως).

 31. Γς said

  26:

  Θενκ γιου μα’αμ, σόρι Σαμ!

  http://www.netfunny.com/rhf/jokes/97/Jun/oops.html

 32. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Τον λόγο της χθεσινής συγκέντρωσης τον αντιλαμβάνεται καλύτερα κάποιος παρακολουθώντας ποιοι και με ποιο τρόπο την πολεμούν στο διαδίκτυο. Μιλάμε για μίσος!

 33. spiral architect said

  @26: Δηλαδή κατά την «έγκυρη» Κ στις «άλλες» διαδηλώσεις, όχι μόνο σπρώχνεις κάποιον για να περάσεις, αλλά μετά τον καρπαζώνεις κιόλας, επειδή τόλμησε να σου κλείσει το δρόμο. 😀

 34. Τον λόγο της χθεσινής συγκέντρωσης τον αντιλαμβάνεται καλύτερα κάποιος, παρακολουθώντας ποιοί και με ποιόν τρόπο πολεμούν την κυβέρνηση στα κανάλια. Μιλάμε για μίσος! 😎

 35. Γς said

  Επρεπε με συμπόνια…

 36. Σπειροειδή στο 33

  Γιατί, είχαν πάει και σε άλλες διαδηλώσεις για να ξέρουνε;

  Πάντως, εντυπωσιακό είναι που η «σταλινική δικτατορία του Σύριζα» όχι μόνο δεν έβαλε κάγκελα ή δεν έφερε τα ΜΑΤ αλλά επέτρεψε και στους διαδηλωτές να «βεβηλώσουν» το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Θυμάσαι πριν κάτι χρόνια, όταν κυνηγημένα από τις κρότου-λάμψης κάτι πιτσιρίκια πέρασαν απ’ το μνημείο; Την άλλη μέρα έσπευσε ο τιτανοκουράδας Τεό Πάγκαλος να το καθαγιάσει ξανά, καταθέτοντας στεφάνι.

 37. 13γ, Απ’ ό,τι διαβάζω, υπήρχε όντως ανάγκη (στο περίπου, γιατί ήταν αρχή του πολέμου και κανείς δεν ήξερε πόσο αλουμίνιο θα χρειαστεί), αλλά το αποτέλεσμα ήταν κυρίως συμβολικό.

 38. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  36.>>όχι μόνο δεν έβαλε κάγκελα ή δεν έφερε τα ΜΑΤ αλλά επέτρεψε και στους διαδηλωτές να «βεβηλώσουν» το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Θυμάσαι πριν κάτι χρόνια, όταν κυνηγημένα από τις κρότου-λάμψης κάτι πιτσιρίκια πέρασαν απ’ το μνημείο;
  Eίπαμε και να το ξαναπούμε
  Ισως επειδή το πλήθος έμοιαζε τόσο ακίνδυνο, θεωρήθηκε υπερβολή η αυστηρή αστυνόμευσή του, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ανέβει τα σκαλάκια πίσω απ’ τον Αγνωστο Στρατιώτη, και να ξεχυθεί στο προαύλιο της Βουλής, γύρω απ’ τις μαρμάρινες κολώνες, απ’ όπου και άρχισε να φωνάζει αυτοσχέδια συνθήματα όπως «Ευρώπη – Ευρώπη» και «Ελλάς – Ευρώπη – Δημοκρατία». !!

 39. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @34 Σωστή η διαπίστωσή σου, παραμένει σωστή και η δική μου, νομίζω. Εγώ πάντως δεν είμαι καναλάρχης.

 40. vioannis said

  Cronopiusa, Αυτό εδώ το ιστολόγιο, έντονα έχει διαμαρτυρηθεί, (νομίζω σε μερικές περιπτώσεις δίκαια, όπως στην περίπτωση των οροθετικών γυναικών) στη δημόσια διαπόμπευση ανθρώπων ακόμα και αν υπάρχει εισαγγελική εντολή. Οι ανώνυμοι άνθρωποι που εσύ αναρτάς φωτογραφίες τους, έχουν ερωτηθεί για αυτό; H έχεις αναλάβει το ρόλο του δημόσιου διαπομπευτή; Δεν έχουν αυτοί οι άνθρωποι δικαίωμα στη διαφορετική άποψη;

 41. #38. Σα να μου φαίνεται ότι σφάζει με το βαμβάκι, το άρθρο έχει αρκετή δόση ειρωνίας. Περίεργο για την Καθημερινή.

 42. qq said

  Εμένα άλλο με απασχολεί. Το νέο μνημόνιο που οσονούπω θα υπογράψει η π.φ. αριστερά κυβέρνηση, θα παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ναι ή ού. Και εφόσον θα τα παραβιάσει, γιατί να μας δώσουν τα δάνεια που τόσο τους παρακαλάμε και μήπως παρανομεί η κυβέρνηση παρακαλώντας για δάνεια που είναι παράνομα και ποιος βλάκας θα σου δώσει δάνεια ξέροντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται ποτέ να του τα επιστρέψεις αφού τα θεωρείς παράνομα και επίσης υποστηρίζεις ότι αυτοί παρανομούν δίνοντας σου δάνεια ενεργώντας ρητά κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταστρατηγώντας κάθε έννομη και έκνομη τάξη. (Μα το θεό, αυτή είναι η πιο παλαβή κυβέρνηση όλων των εποχών σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας)

 43. Υποθέτω πως προσέξατε την ομοιομορφία των «αυθόρμητων» πλακάτ χθες, ε;

 44. atheofobos said

  το Ποτάμι, που γέμισε με τα πιο τοξικά απόβλητα των άλλων κομμάτων (αλλά συνηθίζεται ο καθένας να πετάει τα σκουπίδια του στο ποτάμι)

  Πράγματι τα τοξικά απόβλητα όπως ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΗΣ,ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ ,η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ κτλ, γέμισαν το ποτάμι και γι΄αυτό τον λόγο αναγκαστικά στις όχθες του συνωστίζονται η ΡΑΧΗΛ , ο ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ , η ΤΖΑΚΡΗ ,ο ΔΙΑΜΑΝΤΌΠΟΥΛΟΣ , ο ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ , ο ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ κτλ 🙂

 45. cronopiusa said

  vioannis

  οι φιλελέδες και οι φιλελούδες αυτοβούλως εκτέθηκαν οι «οροθετικές» διαπομπεύτηκαν

 46. Μπετατζής said

  Το φόρτε σου πάντως είναι η λεξιλογία 🙂

 47. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Χθες μετά το Eurogroup ειπώθηκε η
  φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου

 48. Πάντως η γλωσσική κουβέντα για την «ελευθερία» πρέπει να γίνει σύντομα, επειδή υπάρχει πεδίο και ευκαιρία σύγχυσης (1) της πολιτικής ανεξαρτησίας και των ατομικών δικαιωμάτων («ελευθερίας») με (2) τον καπιταλιστικό «ελεύθερο» κόσμο και τη φιλ»ελέυθερη» και μάλιστα νεο-φιλ»ελέυθερη» οικονομική καταπίεση. Και μάλιστα στη χώρα μας, ζητήματα τέτοια όπως η ανεξέλεγκτη στάθμευση και ο αναγκαστικός νικοτινισμός αντιμετωπίζονται σαν εκδηλώσεις ελευθερίας. Τελικά «ελευθερία» είναι η εκδήλωση δύναμης εκ μέρους κάποιων και η αλλαγή των συσχετισμών επίσης υπέρ κάποιων.

 49. echthrosofer said

  Καλημερα. Τον φιλελευθερισμο τον εχουν συκοφαντησει ,στην ελλαδα αλλα και αλλου,οι εκφραστες του. Συντηρητικοι, ισλαμοφοβικοι και κοινωνικοι δαρβινιστες αυτοπροσδιοριζονται ως φιλελευθεροι.Επιπλεον, σε αντιθεση ακομη και με νεοφιλελευθερους στοχαστες (πχ Χαγιεκ) που θεωρουσαν την οικονομικη ελευθερια ως εκφανση και πτυχη της ατομικης ελευθεριας, παρατηρειται οτι πλεον η οικονομικη ελευθερια στο μυαλο ορισμενων παρουσιαζεται ως αυτοσκοπος που τον υπερασπιζονται με μαλλον θρησκευτικους ορους παρα πραγματιστικα.Κατα τα αλλα, δεν πιστευω οτι οι αρχες του φιλελευθερισμου ειναι για πεταμα , ουτε ασυμβιβαστες με τον αγωνα για μια δικαιοτερη κοινωνια

 50. spiral architect said

  Φιλελευθερισμός. Ακούγεσαι σαν κάτι καλό και ευκταία, αλλά έλα που …
  Οι απαρχές των ιδιωτικοποιήσεων: Φιλελευθερισμός και ναζισμός

 51. Elias said

  Νομίζω ότι φιλελεύθερος (με την κλασική έννοια) είναι και ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Έτσι νομίζω. Ο οποίος υπήρξε όχι μόνο ειλικρινής αλλά ήρωας, με προσωπικό ρίσκο και τίμημα.

 52. Σωτήρς said

  Καιρό έκανα να το παρακολουθήσω το μπλογκ και έχασα λίγα επεισόδια. Αλλά ήταν για καλό, έκανα το dissertation μου! Και τώρα επιτέλους θα ξεκουραστώ. Θέλω να κάνω ραχάτι καλοκαιρινό με νόμισμα ή όχι.

  @22: Το συγκεκριμένο Σ/Μ όχι μόνο πάει πολύ καλά αλλά έχει υποκαταστήματα και σε δυο άλλα χωριά. Εκμεταλλεύεται ένα παλιό(;) νόμο που λέει ότι σε τουριστικές περιοχές το ωράριο των καταστημάτων το αποφασίζει ο τοπικός εμπορικός σύλλογος. Και στην Κίρρα η απόφαση είναι «ο καθένας όποτε θέλει ανοίγει, όποτε θέλει κλείνει». Γι’αυτό Παραμονή Πρωτοχρονιάς υπάρχει περίπτωση να το βρεις ανοιχτό και στις έντεκα …

  Όταν ήμουν μικρότερος έβλεπα στην τηλεόραση με συμπάθεια τον φιλελεύθερο κ. Μάνο και ο πατέρας μού έλεγε γιατί παιδί μου; Δεν ξέρω τον συμπαθούσα φυσιογνωμικά, τον λόγο του το στυλ του. Βέβαια ήμουν νήπιο όταν ήταν υπουργός του Μητσοτάκη και τον έβλεπα με διάθεση για τσάι και συμπάθεια. Και πριν κάποια χρόνια πήρε τα ηνία αυτού του χώρου ο Τζήμερος. Και τώρα ο Θεοδωράκης. Ε χάι που λένε και στο χωριό.

  Και που τα βγάζουν όλοι αυτοί τα λεφτά τους έξω; Οι γονείς μου και τα αδέρφια μου πάντως δεν μου στέλνουν τίποτα. Αχάριστοι.

  κι άλλο άσχετο: Να καλοσωρίσουμε και τους ακροδεξιούς Δανούς που ήρθαν για τα καλά στην πολιτική πραγματικότητα από χθες.

 53. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  http://papaioannou-giannis.net/2015/06/18/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF/

 54. spiral architect said

  NO, TO THE NEW ARMY TV CHANNEL!
  (δάκρυσε ο γούγλης) 😆 :mrgreen:

 55. spiral architect said

  Το να αποκαλείσαι φιλελεύθερος, καθώς και με οποιονδήποτε άλλο πολιτικό-φιλοσοφικό προσδιορισμό, ανήκει στο ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
  Το θέμα είναι, πως σε βλέπουν (και σε αποκαλούν) οι άλλοι …

 56. Μαρία said

  Αγγλικά Μουρούτη;

 57. IN said

  50: Φοβάμαι ότι το άρθρο αυτό λέει ανακρίβειες. Μια ματιά στη Γερμανική βίκι, στα λήμματα Deutsche Bank, Reichsbahn κλπ δείχνει ότι οι Ναζί δεν έκαναν ιδιωτικοποιήσεις. Η DB ήταν και παρέμεινε ιδιωτική, οι RB ήταν και παρέμειναν κρατικοί, απλώς κάποια στιγμή άλλαξε η νομική τους μορφή. Ότι οι Ναζί τα είχαν βρει με το μεγάλο κεφάλαιο, ισχύει πάντως…

 58. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  15: Ναι, η ελεύθερη αγορά είναι ο μεγαλύτερος μύθος

  19: Λέξη του παππού μου 🙂

  26: Αστική ευγένεια λέμε!

  37 Αυτό θα φανταζόμουν κι εγώ.

  40 Οι οροθετικές όμως ήταν με ονοματεπώνυμο για κάτι ποινικά κολασιμο.

  44 Ψαριανός, ας πούμε. Δεν είπα ότι όλοι είναι τοξικά απόβλητα -δες πάντως πού και πώς έχει δουλέψει ο.. άσε, δεν πειράζει

  46 Και ο Ενγκρ έπαιζε βιολί

  51 Αυτός ακριβώς!

  54 Ιδίως αυτό το κόμμα 🙂

 59. spiral architect said

  @56: Κάλλιστα μπορεί κάποιος να μπερδέψει την απόχρωση με το ραπανάκι.
  (redish;)

 60. Spiridione said

  https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/10422373_371566253038284_8947575049780196080_n.jpg?oh=1554e19f58e4d46bf04942d61d22b55b&oe=55F58530

 61. Πάνος με πεζά said

  @ 58 : Το μυαλό μου πήγε στο «λυμαίνομαι» σαν ρίζα, αλλά δεν ταιριάζει η ορθογραφία. Ισχύει, παρόλα ταύτα;

 62. spiral architect said

  Aμ αυτή η «αριστεία»; Βγάζαμε εννιαμισάρια και δεκάρια και τελικά μάς έφαγε την «αριστεία»ο Κούλης. 😦
  (πολύ εισαγωγικό σήμερα …)

 63. Arkady Kirsanov said

  «το Ποτάμι, που γέμισε με τα πιο τοξικά απόβλητα των άλλων κομμάτων (αλλά συνηθίζεται ο καθένας να πετάει τα σκουπίδια του στο ποτάμι)».

  Σοβαρολογείτε, κ. Σαραντάκο; Δηλαδή αν γέμισε το Ποτάμι με τοξικά απόβληματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχει μαζευτεί πλήθος ανεκδιήγητων προσώπων από όλους τους πολιτικούς χώρους (από τη Ραχήλ Μακρή μέχρι τους παλαιάς κοπής Πασόκους – οι οποίοι μάλιστα είχαν σημαντικό ρόλο στο παλιό «τοξικό» καθεστώς) – ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν έχει γεμίσει τοξικά απόβλητα;

  Διαβάζω καθημερινά το ιστολόγιό σας και το εκτιμώ, πλην όμως οι ιδεολογικές παρωπίδες σας συχνά αδικούν τη νοημοσύνη σας.

 64. sarant said

  63 Μπορεί να μη συμφωνείτε, αλλά σοβαρολογώ.

  61 Δεν εννοούσα ότι την έφτιαξε ο παππούς μου, αλλά ότι τη συνήθιζε πολύ και ότι μου την έμαθε. Αρχαία λέξη είναι.

 65. spiral architect said

  @26, 33: Εκεί στην «έγκυρη» ηλεκτρονική Καθημερινή κατάλαβαν τι σόι πίπα έγραψαν και το άρθρο κατέβηκε. 😛

 66. Δημητρης said

  Τώρα πια κατάλαβα γιατί οι Βυζαντινοί προτιμήσανε το τούρκικο φέσι από το δυτικό …τι σκ… ήτανε.

  Κι επίσης τι σημαίνει 5η Φάλαγγα. Ήτανε γραφτό να τα ζήσει κι η γενιά μας.

 67. #65 Χαχαχα απίστευτοι! Google cashe και archive.today. Αυτά πρέπει να σώζονται.

  https://archive.is/o3EYT

 68. Γς said

  52:

  >έκανα το dissertation μου!

  Τις προάλλες στο δρόμο:

  -Ω, τί κάνετε;

  [ποιος είναι αυτός πάλι;]

  -Πως πάει μωρέ; Χαθήκαμε.
  -Ημουν στην Αγγλία.

  [Τι έκανε στην Αγγλία;]

  -Τι έκανες στην Αγγλία;
  -Τι διατριβή μου.

  [Α, φοιτητής μας θα ήταν. Εγώ πάντως δεν τον είχα. Σε ποιό τμήμα να ήταν;]

  -Και πως την λες την διατριβή σου;
  -Dissertation
  -…;
  -Thesis

  ———

  Και πως την λες την διατριβή σου Σωτήρς;

 69. spiral architect said

  @67: Ευχαριστούμε! 🙂

 70. cronopiusa said

  El futuro de Europa se juega en Grecia

 71. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τώρα ακούω,η ΕΚΤ ενέκρινε ποσό για τη χώρα μας.Το ύψος δεν ανακοινώθηκε ακόμη.

 72. Spiridione said

  Ένα χαριτωμένο μεζεδάκι που δείχνει πόσο λανθασμένη ήταν η αλλαγή της ονομασίας (για τον Λοβέρδο αφήστε τα):
  «Η πτώχευση είναι οδυνηρή, αλλά μην το αποτολμήσετε. Διότι υπάρχει και το Γουδί , όχι το Γουδί του Ζορμπά, όχι το Γουδή του κινήματος του 1909 αλλά το άλλο το Γουδή».
  Άλλαξε γνώμη στη μέση της πρότασης ο αρθρογράφος. Ή μήπως θεωρεί ότι το Γουδί του Ζορμπά είναι κανονικό γουδί ή άλλο τοπωνύμιο Γουδί;
  http://www.thetoc.gr/politiki/article/andreas-loberdos-min-apotolmisete-ptwxeusi-dioti-uparxei-kai-to-goudi

 73. Γς said

  62:

  >«αριστεία»ο Κούλης. 😦

  Η αδυναμία μου!

  Και πόσο θα ήθελα να τους φωτίσει ο θεός να κάνουν και καμιά σωστή κίνηση μπας και αποφύγουμε τη χρεοκοπία και την επάνοδο του

 74. Οκ, αυτό παίρνει το πρώτο βραβείο τρολιάς.

  #menoume_me_anoixto_to_stoma

 75. Γς said

  Α, Ηταν λαϊκό προσκύνημα χτες.
  [Στην Μεγαλόχαρη για να γίνουν καλ΄’α]

 76. Ιάκωβος said

  Και στον εθνικό ύμνο υπάρχει το :
  κι ακαρτέρει, κι ακαρτέρει φιλελεύθερη λαλιά

  «Φιλελεύθερος» , «φιλελευθερισμός» είναι λέξεις που ποτέ δε θα χάσουν την ακτινοβολία τους, μέχρι δηλαδή τελικής τυφλώσεως του παρατηρητή, που δε θα μπορέσει να δει τι κρύβεται από πίσω.

  Σήμερα δεν υπάρχει φιλελευθερισμός Ακόμα και ο Μάνος και διάφοροι άλλοι Τζήμεροι που ποζάρουν για «φιλελεύθεροι» είναι νεο-φιλελεύθεροι. Και ο νεοφιλελευθερισμός μόνο ελευθερία δεν περιέχει στα συστατικά του. Στην πραγματικότητα είναι ένας αντικοινωνικός Σταλινικός Θατσερισμός. 🙂 Ας δούμε και το ποιόν των ζηλωτών του εδώ στην Ελλάδα: Διαταραγμένοι βρυκόλακες τύπου Άδωνη και αμετανόητοι φασίστες τύπου Βορίδη.

  Αν ήταν πραγματικά φιλελευθερισμός θα άφηνε πχ τις Τράπεζες και τις Μεγάλες Εταιρείες να βαρέσουν κανόνι και να αφήσει το Αόρατο χέρι να κάνει τη δουλειά του. Αλλά πού…Έτσι κι αλλιώς δε γίνεται πια κάτι τέτοιο.Τυπώνει χρήμα, φουσκώνει τη φούσκα και κοιτάει με αυταρχικές έως και δικτατορικές μεθόδους να μας φορτώσει τη κρίση.Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μια Ευρώπη που δεν παράγει, δεν αποταμιεύει, αλλά δανείζεται και αγοράζει τα σκατολοΐδια της Κίονας, η οποία παράγει και γεμίζει τις Τράπεζές της με χρήμα.

  Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί μια αντίστοιχη λέξη μειωτική για το νεο-φιλελεύθερος όπως το ναζί για το «εθνικιστής», «εθνικόφρων» κλπ

  Το νεο-φιλελές είναι καλό αλλά πολύ ελαφρύ. Εγώ θα έλεγα ναζι-φιλελές, γιατί περί αυτού πρόκειται.

 77. Ιάκωβος said

  της Κίνας

 78. μυλοπέτρος said

  άσχετο «ωραίο» ομως
  Εχτες σε ντοκυμαντέρ ενδιαφέρον.
  A human tank.
  Η μετάφραση; Μια ανθρώπινη δεξαμενή. Ο λογος για τη φάλαγκα. Μήπως θα έπρεπε να ηταν: Ένα ανθρώπινο άρμα (μάχης);

 79. Gpoint said

  » είναι κρατικοδίαιτοι, λυμεώνες κοινοτικών προγραμμάτων, μάστορες στις αναθέσεις εικονικών αλλά παχυλά αμειβόμενων μελετών από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή ημικρατικούς φορείς –και ταυτόχρονα ασίγαστοι πολέμιοι του… κρατισμού».
  Δυστυχώς η απόλυτα σωστή αυτή φράση δεν χαρακτηρίζει μόνο φιλελεύθερους αλλά και αρκετους αριστερίζοντες.

 80. μυλοπέτρος said

  Βγάζει μάτι! Φάλαγγα το σωστό. Συγγνώμη.

 81. Παναγιώτης Κ. said

  Ώστε η κάθαρση είναι το μείζον!
  Και η παραγωγική συγκρότηση της χώρας;

  Κάνω αναδρομές στο επαγγελματικό μου παρελθόν και σκέφτομαι τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των σχολών τύπου Σιβιτανιδείου ( Με καταλαβαίνεις Γς). Τα περισσότερα λοιπόν από αυτά τα παιδιά ήταν προσγειωμένα. ΄Εκαναν όνειρα πως θα μάθουν την τέχνη που είχαν επιλέξει, μεταξύ τους συζητούσαν για το επάγγελμά τους και τα μυστικά του και όχι πως θα…βολευτούν σε κάποια θέση στο δημόσιο.
  Μετρώ 45 χρόνια ενεργού επαγγελματικού βίου και δεν έχω ακούσει δημόσιο υπάλληλο-πλην καθηγητών και δασκάλων- να συζητάει με συνάδελφό του τα προβλήματα της δουλειάς. Αυτό κάτι σημαίνει!

  Αφήνεται να εννοήσουμε ότι οι λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι εύκολες και πως μπορούμε να κάνουμε…ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αβγά…

  Για μένα τίθεται το εξής ουσιώδες ερώτημα: Ιδεολογικά η Αριστερά είναι εναντίον του κέρδους αφού είναι εναντίον του επιχειρηματία διότι εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο. Πως λοιπόν φαντάζεται η Αριστερά την ανάπτυξη. Πως φαντάζεται την πάταξη της ανεργίας.Τα ερωτήματα αυτά με απασχολούν και όσο μένουν αναπάντητα πιστεύω ότι θα σερνόμαστε από το κακό στο χειρότερο.
  Προσωπικά θα περίμενα από την Αριστερά να βγει και πρώτα και κύρια να πει: Εμείς έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα γιατί δεν μας βαραίνουν τα αμαρτήματα των προκατόχων και με αυτό ως αφετηρία ριχνόμαστε στη δουλειά παρακινώντας τον κόσμο να συστρατευθεί δίπλα μας και κυρίως οι οπαδοί μας για να λύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας. Τα ελληνικά κόμματα αντιλαμβάνονται την συστράτευση των πολιτών ως ψήφο και πέραν αυτού ουδέν.

  Το ερμηνευτικό αποκούμπι των περισσοτέρων ανθρώπων βασίζεται σε τρία πράγματα.Θρησκεία , κράτος, χρήμα.
  Το πρώτο εκφράζεται με το μοιρολατρικό «έχει ο Θεός». Το δεύτερο παίρνει τη μορφή είτε της αγανάκτησης «τι κάνει το κράτος» (κατά βάση είναι αδιάφοροι στο αγαθό της ελευθερίας; Θέλουν…ισχυρό κράτος για να τους λύσει τα προβλήματα και αφού τους… τα λύσει να τους… φωνάξει για να… χαρούν ) είτε πως θα «τρουπώσουν» σε αυτό που βρίζουν.Όσο για το χρήμα εκφράζεται είτε με την φράση «και εγώ τι θα κονομήσω».

  Διαβάζω συστηματικά ένα μπλογκ έλεγα σε κάποιον μεροκαματιάρη και γράφω και κανένα σχόλιο.Τι κονομάς με αυτό που κάνεις ήταν το αυθόρμητο ερώτημά του.
  Να μη νομιστεί ότι έπεσα σε ειδική περίπτωση.Κυρίως αυτά τα τρία κυριαρχούν στη σκέψη των ανθρώπων με προεξάρχον βέβαια, το χρήμα.Κυριαρχεί στη σκέψη το χρήμα όχι μόνο σε όσους τους λείπει- κατά μία έννοια είναι δικαιολογημένοι-αλλά και σε ανθρώπους που έχουν λυμένα τα βιοτικά τους προβλήματα.

  Στο 8 ο σχολιογράφος με πήγε στην Γαλλική Επανάσταση . Η αριστεροί μιλούν για Ισότητα, οι φιλελεύθεροι για…Ελευθερία (άραγε πως την εννοούν;) και κανένας δεν μιλάει για Αδελφότητα. Δεν πρόκειται για ρομαντισμό. Το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης είχε και έχει την αξία του στο ακέραιο.

 82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται όχι τόσο να σκίσει το μνημόνιο ή να σταματήσει τη λιτότητα, αλλά κυρίως να φέρει την κάθαρση και την ανανέωση συνολικά της πολιτικής ζωής, βάζοντας στο περιθώριο όλους τους φθαρμένους πολιτικούς» – «Και όχι, δεν έχει αρχίσει ακόμα να το κάνει.»
  Aν περιμένεις να αρχίσει, θα φτάσεις στα βαθειά γεράματα περιμένοντας.

  30 – «Δεν πιστεύω στον διαχωρισμό αριστερός-δεξιός(ή φιλελεύθερος). Πιο σαφής είναι ο διαχωρισμός «άνθρωποι» (περιέχοντα και φιλελεύθερους) και «υπάνθρωποι» (περιέχοντα και σοσιαλιστές πάσης φύσεως).»
  Κι ο Διογένης με το φανάρι, την ίδια άποψη είχε, χαζό πάντως δεν μπορούμε να τον πούμε.

 83. Παναγιώτης Κ. said

  @11 (ΜιχάληςΝικολάου) .Ναι κυρίως συμβολικό ήταν.

  Και επειδή όλο και θυμόμαστε την ιστορία η μάνα μου (έτος γέννησης 1927) έλεγε ότι οι αντάρτες ζητούσαν από τον κόσμο να τους πάει όποιο είδος σύρματος διέθεταν ακόμα και αυτό το διπλό το αγκαθωτό.Έφτιαχναν με αυτά γραμμές τηλεφώνων.

 84. ndmushroom said

  Η έννοια του φιλελευθερισμού έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στην Ελλάδα.
  Στις ΗΠΑ υπάρχουν οι liberals (κοινωνικά φιλελεύθεροι, το αμερικανικό αντίστοιχο των εδώ αριστερών) και οι libertarians (οικονομικά φιλελεύθεροι, ως ένα βαθμό το αμερικανικό αντίστοιχο των ευρωπαίων φιλελευθέρων που συγκεντρώνονται κάτω από την ευρωομπρέλα του ALDE).
  Υπάρχει όμως και το tea party, με βαθύτατα συντηρητικές απόψεις για τα κοινωνικά θέματα και μάλλον αλλοπρόσαλλη πολιτική θέση -λιγότεροι φόροι, αλλά περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες. Λιγότερο κράτος, αλλά περισσότερη αστυνομία. Και ούτω καθεξής) το οποίο θυμίζει αρκετά τους Έλληνες «φιλελευθέρους», όχι μόνο τους νεόκοπους (όταν «φιλελεύθερος» έφτασε να σημαίνει απλά «δεξιός»), αλλά και τους παλαιότερης κοπής, όπως ο Στέφανος Μάνος, που σε μια απολαυστικότατη τηλεοπτική συζήτηση τον καιρό των Δεκεμβριανών (δεν βρίσκω λίκνο) ήθελε να βγει ο στρατός στους δρόμους, προκαλώντας τη δηκτική αντίδραση του εκπροσώπου της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης (τότε η ΑΚ συμμετείχε ακόμα στο ραδιοτηλεοπτικό πανηγυράκι που έχει αντικαταστήσει τη δημοσιογραφία) ο οποίος επεσήμανε την αντίφαση (πετώντας και τη σποντίτσα του, ότι περίμενε πως στο ζήτημα του Νόμου και της Τάξης οι απόψεις των «φιλελευθέρων» με αυτές της ΑΚ θα ταυτίζονταν).

 85. giorgos said

  Η «φιλοσοφία «τού λιμπεραλισμού είναι μιά φιλοσοφία κλοπής καί τιποτ ‘ άλλο .
  http://cosmoidioglossia.blogspot.gr/2014/06/blog-post_4678.html

 86. Νικος Κ. said

  Εξαιρετικό το σημερινό κείμενο.

  Πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια γίνεται και ένα παιχνίδι ορολογίας. Λέξεις που προϊδεάζουν θετικά, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν απαράδεκτες πολιτικές: Λιτότητα αντί για φτωχοποίηση. Μεταρρύθμιση αντί για απορύθμιση. Απελευθέρωση των αγορών αντί για ιδιωτικοποιήσεις. Αύξηση της παραγωγικότητας αντί για εξουθένωση του εργαζόμενου κλπ.

  Στα ίδια πλαίσια γίνεται και η χρήση του όρου «νεοφιλελευθερισμός» ενώ ο σωστός όρος θα ήταν «ασυδοσία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου» (ή κάτι παρόμοιο).

 87. Ιάκωβος said

  44, Atheofovos

  «…Πράγματι τα τοξικά απόβλητα όπως ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΗΣ,ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ ,η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ κτλ, γέμισαν το ποτάμι …»

  Άπαξ και κάποιος πολίτης μπει στην ενεργό πολιτική, κρίνεται χωριστά για το κατά κόσμον έργο του και χωριστά για την πολιτική του στάση, την πολιτική του οξυδέρκεια κλπ. Συχνά κάποιος μεγάλος διανοητής, επιστήμονας, ποιητής, έχει πάρει τις πιο αποτρόπαιες πολιτικές θέσεις. Σκέφτομαι τον πρόεδρο αυτής της κατηγορίας των ανθρώπων, τον Έζρα Πάουντ. Μέγας ποιητής αλλά κατέληξε σε κλουβί ζωολογικού κήπου σαν ναζιστής. Και τον Χάμσουν.

  Δεν κατηγορώ τους ανθρώπους αυτούς προσωπικά, έχω και φίλους που κατέληξαν στο Ποτάμι, ειδικά σήμερα που η πολιτική κατάσταση κυρίως στο ιδεολογικό επίπεδο είναι πιο συγκεχυμένη παρά ποτέ( και μάλλον ευτυχώς, οι παλιές σιγουριές δεν οδήγησαν σε καλές καταστάσεις). Η πολιτική δεν είναι εύκολο σπορ, για την ακρίβεια πολύ δυσκολότερο από την αστρονομία και την πυρηνική φυσική.Τους συγκεκριμένους όμως, έχουμε κάθε δικαίωμα να τους κατηγορήσουμε για πολιτική βλακεία που δεν διέκριναν ποιος τους οδηγεί και που. Και ποιοι τον βάζουν.

  Η τομή στην Ελληνική Ιστορία τα τελευταία χρόνια είναι τα Μνημόνια και μόνο τα Μνημόνια και ο ρόλος των δανειστών. Ούτε η ταξική πάλη του προλεταριάτου,που θα ήθελε το κκε, ούτε τίποτα. Αυτό ήταν το σημείο που άλλαξαν τα πράματα. Τα μνημόνια κονιορτοποίησαν το Πασοκ, τα μνημόνια έφεραν τη ΝουΔου στο 15% και το Σύριζα στην Κυβέρνηση.

  Είναι επόμενο να αλλάξουν και τους ανθρώπους. Πολλοί πασόκοι έγιναν σύριζα (το ίδιο και πολλοί νδάτες) πολλοί Νδημοκράτες έγιναν χρυσή αυγή κλπ Το να αλλάζεις δεν είναι κακό.

  Κακό είναι να βρίσκεσαι στο στρατόπεδο των «κακών» .Τώρα, αν το Ποτάμι είναι ο καλός της Ιστορίας ή ο κακός, θα αποδειχτεί τα επόμενα χρόνια.

  Αυτό που βλέπω εγώ, είναι η απύθμενη ψευτιά του αρχηγού του και ότι το μόνο που κάνει είναι να υποσκάπτει το Σύριζα και να γλύφει τους αντιπάλους της Ελλάδας Πχ Γερουν, Γερά.

  Ή όπως συνέβη με την αντίδραση του Ποταμιού εναντίον του Βίντεο με τις ναζιστικές θηριωδίες «για να μην δυσαρεστηθούν οι Γερμανοί»
  ________
  Σήμερα – ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ – κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές του Ποταμιού Χρ. Ταχιάου, Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Ιάσ. Φωτήλας και Γρ. Ψαριανός προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και Εξωτερικών.

  Ερωτούν τους υπουργούς αν το γεγονός αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού, του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και το σκεπτικό της επ’ αόριστον προβολής του βίντεο, την κατάθεση των σχετικών εγγράφων αλλά και με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επιμέρους πολιτικών της.

  (Σταρένιος: Οι Γερμανοί είναι φίιιλοι μας)

  Και μετά μου λες, για δε σου γράφω.

 88. Μαρία said

  87
  Άσε που η ερώτηση των ποταμίσιων ήταν για λάθος βίντεο, που κατα σύμπτωση είχε ανεβάσει και συρράψει το Σπίγκελ και είχε προβληθεί σε εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές. Οι τύποι δεν κυκλοφορούν με το μετρό.

 89. Γς said

  87:
  >Και μετά μου λες, για δε σου γράφω

  Ωραίο.
  Αλλες τρεις φορές το έχουν πει στο ιστολόγι αυτό.
  [Και τις τρεις ο Γς]

 90. qq said

  Δεν χρειάζεται ένας Σταύρος να υποσκάπτει τον Σύριζα, αυτό το θεάρεστο έργο το έχουν αναλάβει εργολαβικά οι ίδιοι. Συνεχίζω τον κατάλογου του #44 και συμπληρώνω Ρωμανιάς, Στρατούλης, Λαφαζάνης, Ζωή, Μητρόπουλος, Leots;akow, Ts;ipraw, και δεν υπάρχει άτομο να μη είναι άλλαντάλλων. Οσο για το τηλεοπτικό κύκλωμα του μετρού, μόνο ντροπή μπορεί να νιώθει κανείς μπροστά σε τέτοιες φασιστικής εμπνεύσεως πρακτικές ολοκληρωτισμού.

 91. Στο 88 η Μαρία παρατήρησε για τους Ποταμίσους:

  «Οι τύποι δεν κυκλοφορούν με το μετρό.»

  Αυτό μήπως έπρεπε να μπει στο χτεσινό άρθρο; 😉

  Στην εικόνα μια φωτογραφία άνω (ιππο)ποταμών!

 92. Γς said

  11:

  Κι η γιατρίνα νονά μου η Κάτε [Κατίνα] όταν σπούδαζε στην Ναζιστική Γερμανία μου έλεγε ότι για να αγοράσει οδοντόκρεμα έπρεπε να επιστρέψει το άδειο σωληνάριο. [ανακύκλωση μολύβδου, σφαίρες και τέτοια].

  Καλούλα ήταν μόνο που στα γεράματα στράβωσε το στόμα της όταν έπιασε τον γιατρό επίσης νονό μου στα πράσα με μια νοσοκόμα 😦

 93. 11 + 92

  Και την περίτεχνη περίφραξη (από χυτοσίδηρο) του Χάιντ Παρκ, στο Λονδίνο, ανακύκλωσαν οι Βρετανοί κατά τον Β’ Π.Π.

 94. Γς said

  93:

  Και θυμήθηκα και τα βιβλία της βιβλιοθήκης της Δημητσάνας που «ανακυκλώθηκαν».
  Φυσίγγια και τέτοια 😦

 95. Μαρία said

  91
  Πράγματι. Μεγάλη παράλειψη. Ο ποδηλάτης κι η μηχανόβια βέβαια έχουν μια δικαιολογία.

 96. Γς said

  11:
  Και σκέψου λέει να ζούσε τότε η Σιδηρά Κυρία.

  Το Σιδηρούν Παραπέτασμα όμως δεν το πείραξαν

 97. Bebelis said

  Πολύ λεξιλογία έχει πέσει εδώ μέσα τελευταία….
  Κι εσείς, κε Σαραντάκε, από την Ε.Ε. βιοπορίζεστε, εάν δεν κάνω λάθος.
  Πέρα από το πάγιο λιβανιστήρι προς το ίνδαλμά σας (οΘντκ) ΠτΒ, δεν είδα να παίρνετε θέση για το αν επιθυμείτε να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Πάντως, η άποψή μου είναι ότι η γλώσσα μπορεί να ενδιαφέρει και κανένα φιλελέ που θεωρεί κηφήνες και άπλυτους μερικούς αριστερούς, και το γεγονός ότι πλέον καθημερινά σχεδόν το ιστολόγιό σας το έχετε μετατρέψει σε γραφείο τύπου της Πρώτη Φορά Αριστερά (συν Ψεκασμένης) Κυβέρνησης, μάλλον αμβλύνει το ενδιαφέρον των αναγνωστών για το αξιόλογο ιστολόγιό σας.
  Με εκτίμηση, ΜΠ.

 98. Γς said

  97:
  >το ιστολόγιό σας το έχετε μετατρέψει σε γραφείο τύπου της Πρώτη Φορά Αριστερά

  Μπαγάσα, με διαβάζεις βλέπω

 99. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  72 Φοβάμαι ότι δεν θυμάται πως ο Ζορμπάς το 1909 έδρασε.

  76 Πολύ σωστά, ο φιλελευθερισμός είναι κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά 🙂

  79 αλλά οι αριστερίζοντες δεν είναι διαπρύσιοι τιμητές του κρατισμού 🙂

  81 Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι εντελώς απαραίτητη.

  97 Πάγιο λιβανιστήρι προς την ΠτΒ; Πότε αναφέρθηκα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου εκτός από το άρθρο για τους κομμουνιστές βουλευτές πυο εκτελέστηκαν; Που και εκεί απλώς την καλώ να κάνει το χρέος της Βουλής;
  (Για να μην σας μείνει η απορία, πάντως, νομίζω το έχω γράψει ότι θεωρώ αρνητική εξέλιξη την έξοδο από την ευρωζώνη),

 100. spiral architect said

  Πώς θα είσαι εμφανισιακά σε 50 χρόνια; ι Εφαρμογή στην Ευρώπη

 101. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  88. Οι τύποι δεν κυκλοφορούν με το μετρό.
  Αμετροεπείς αφού 🙂

 102. Νικοκύρη στο 100 τέλος

  Νικοκύρη, η αλήθεια είναι πως έχεις αποκαλέσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «κόσμημα του κοινοβουλευτισμού», χαρακτηρισμό με τον οποίο συμφωνώ μαζί σου εγώ και όλοι όσοι δεν θεωρούν το κοινοβούλιο … διακοσμητικό. 😉

  Αλλά νομίζω πως ο σχολιαστής δεν κατάλαβε πως άλλο η Ευρώπη των λαών, άλλο η Ευρώπη των πολιτισμών και άλλο κάποιοι (θ)εσμοί της Ευρώπης. Υποθέτω πως όποτε πάει Βερολίνο επισκέπτεται το τοπικό χρηματιστήριο κι όχι το Νησί των Μουσείων. Και στο Παρίσι αδιαφορεί για το Λούβρο αλλά κλίνει ταπεινά το γόνυ στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

 103. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  99. Η Πρώτη Φορά Αριστερά έχει αντίθετο την Πολλές Φορές Δεξιά ;ή Τελευταία Φορά Δεξιά ; λεξιλογώ. λέμε τώρα, δεν πολιτικολογώ

 104. sarant said

  103 Έγραψε όμως «πάγιο λιβανιστήρι», που σημαίνει ότι γίνεται αν όχι σε κάθε άρθρο πάντως αρκετά συχνά π.χ. μια φορά τη βδομάδα.

 105. Andreas S said

  – Ο φιλελευθερισμός ξεκίνησε στα ύστερα χρόνια της αναγέννησης αντιδρώντας στην απόλυτη μοναρχία και στις θεωρίες της ελέω θεού βασιλείας . Αναγνωρίζοντας ότι ο άνθρωπος το μόνο που επιζητούσε ήταν το προσωπικό του σύμφέρον αντιπρότεινε ένα φανταστικό κοινωνικό συμβόλαιο με το οποίο ηθελημένα οι πολίτες μεταβίβαζαν ένα μέρος των δικαιωμάτων τους στο κράτος με αντάλλαγμα ότι αυτό θα τους εξασφαλίσει ένα μίνιμουμε επίπεδο ασφάλειας και ελευθερίας. Για τους παλιούς φιλεύθερους το δικαίωμα να μορφώνονται, να θρησκεύονται και να εργάζονται ήταν ιερά δικαιώματα που κανένα βασιλιάς ή επίσκοπος δεν μπορούσε να τους τα στερήσει χωρίς τη γνώμη τους ή τη γνώμη των πολιτικών εκπροσώπων τους. Είναι προφανής στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο η προοδευτική λειτουργία του. Τα χρόνια πέρασαν αναστήθηκε από λίγο πριν το Β’ ΠΠ ως αντίδραση στις κρατικίστικες θεωρίες – μαρξισμός, φασισμός, ναζισμός- που απειλούσαν κατά του φιλελεύθερους τις ανθρώπινες ελευθερίες. Μερικές δεκαετίες αργότερα μας ήρθε ο νεοφιλελευθερισμός που ως οικονομικό παρακλάδι της θεωρίας ανέλαβε να σώσει τον κόσμο από τις επάρατες σοσιαλιστικές ιδέες που τον είχαν οδηγήσει σε οικονομική κρίση. Τη σκληρή δουλειά την ανέλαβε η Θάτσερ στην Ευρώπη που παρέλαβε μια χρεοκοπημένο βιομηχανική κοινωνία και παρέδωσε μια χρεοκοπημένη χρηματιστηριακή οικονομία γεγονός για το οποίο δοξάζεται ακόμα και σήμερα από έγκριτους δημοσιογράφους. Επίσης πολύ καλή δουλειά έγινε στις ΗΠΑ από τον Ρ. Ρήγκαν όπως αποδεικνύει η κυριαρχία τους τα τελευταία χρόνια αλλά εκεί που η θεωρία επέτυχε εκπληκτικά αποτελέσματα ήταν στη Χιλή η οποία είδε την οικονομία της να απογειώνεται . Το γεγονός ότι χρειάστηκε ένα πραξικόπημα, μερικά στρατόπεδα θανάτου και ένα ναζιστικός μηχανισμός καταστολής των άλλων απόψεων είναι μια μικρολεπτομέρεια την οποία οφείλουμε να αγνοήσουμε διότι ως γνωστό ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά κλπ κλπ. Εξάλλου ακόμα και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μια άλλη γειτονιά χρειάστηκε αντίστοιχες θυσίες με εξίσου λαμπρά αποτελέσμα, όπως διάφοροι αριστεροί μπορούν να βεβαιώσουν με σοβαρότητα και βέβαια λίγη θεϊκή βοήθεια ώστε να μείνουν τα κεραμίδια στη θέση τους.
  -6,9,87. Λένε, ότι στα παλιά χρόνια όταν η πόλη ήταν σε κίνδυνο η δημοκρατία αφαιρούσε τα πολιτικά δικαίωματα από εκείνους τους πολίτες που δεν έπαιρναν το μέρος ή της άλλης πλευράς γιατί για τον παλιό νομοθέτη ήταν ανήκουστο να μην πάρει κάποιος θέση όταν η πόλη κινδυνεύει. Οι νεότεροι νομίζω ότι το λένε διαλεκτική πάλη των ιδεών.
  – 15. Το να είπαν στο μικρό μπακάλικο ότι δεν σου πουλάμε κομμάτι δύσκολο μου ακούγεται. Ενα καλό μαγαζί που πληρώνει ρευστό έχει μεγάλες επιλογές σε προμηθευτές ειδικά σε περίπτωση κρίσης που το ρευστό είναι βασιλιάς. Εμένα μου ακούγεται πιο πιθανό ο μικρός και τίμιος μπακάλης της ιστορίας μας την περίοδο που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα να είχε προσλάβει 5 – 6 υπαλλήλους παραπάνω απ’ ότι χρειαζόταν νομίζοντας ότι έγινε μεγαλομπίζνεσμαν, πήρε και ένα στεγαστικό παραπάνω οπότε τώρα που έκοψαν οι δουλειές βρέθηκε στο αέρα, οπότε για να σώσει την παρτίδα βρήκε τη λύση του φραντσαίζ. Εάν δε σε λένε λήμαν μπρόδερς το εμπόριο δε συγχωρεί.

 106. spiral architect said

  Άσχετο:
  Προειδοποιώ τον οποιοσδήποτε ξαναβάλει το «αφού» στο τέλος της πρότασης, ότι θα του κόψω την καλημέρα. 👿

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  81- «Αφήνεται να εννοήσουμε ότι οι λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι εύκολες και πως μπορούμε να κάνουμε…ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αβγά.»

  Είναι σημαντικό, για να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης, να έχει κατανοηθεί η κατάσταση, κάτι που κατά την ταπεινή μου άποψη, ελάχιστοι έχουν κατανοήσει, και φυσικά ΚΑΝΕΝΑ κόμμα. Παρ΄όλο που ο οικονομικός κόσμος έχει αλλάξει, και αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, αναμασούν τα ίδια στερεότυπα δόγματα και συνθήματα, μη μπορώντας να «χωνέψουν» την γρήγορη αλλαγή. Τα τελευταία δέκα χρόνια, (τουλάχιστον) δεν υφίσταται η οικονομία της προσφοράς και ζήτησης, το κέρδος (υπερκέρδος καλύτερα) δεν βασίζεται στην παραγωγή και την παραγωγικότητα, αλλά στα μοχλευμένα χρηματιστηριακά παράγωγα. Όλοι γνωρίζουν την λέξη παγκοσμιοποίηση, αλλά πόσοι έχουν κατανοήσει τι ακριβώς πρεσβεύει; Λές πιο πάνω για τα ΕΠΑΛ κλπ, όμως, πλέον τα σχολεία και οι σχολές κατώτερες κι ανώτερες, παράγουν «άχρηστο» πλεονάζον εργατικό δυναμικό, τα ρομπότ είναι πλέον εδώ, και αντικαθιστούν τους εργαζομένους, σε όλα τα επίπεδα. Τα λεωφορεία και τα τρένα χωρίς οδηγό έχουν ξεκινήσει πιλοτικά, και σε κάνα δυό χρόνια, θα είναι καθημερινότητα, έπονται τα καράβια και τα αεροπλάνα, (στον πόλεμο κυρίως αυτά πετούν). Η 3d εκτύπωση εξελίσσεται με εκθετικό τρόπο, μαζί με τα όντως θαυμαστά που φέρνει, φέρνει και την αντικατάσταση εκατομμυρίων εργαζομένων και επιστημόνων σε όλες τις ειδικότητες (ειδικά οι π.μηχανικοί θα πληγούν ανεπανόρθωτα). Και για να μη μακρυγορώ, η τεχνολογική εξέλιξη, όχι μόνο δεν παράγει τις αντίστοιχες εργατικές θέσεις που καταργεί, αλλά τις εκμηδενίζει, με αποτέλεσμα, υπερπλεονάζοντα εργατικά χέρια, επιστημονικά και μη. Μέχρι το 2030, το «τοπίο» θα έχει γίνει αγνώριστο για τους σημερινούς 40+, (μη πώ και 30+) αλλά τα κόμματα (ξέρεις την άποψή μου γι΄αυτά) όλων των χρωμάτων, εξακολουθούν να ζούν με το παρελθόν. Βέβαια, ακόμα κι ο Νικοκύρης επικαλείται τον Λένιν, όπως και πολλοί άλλοι, άλλους επαναστάτες ή φιλελεύθερους. Το βασικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας, είναι ότι οι έννοιες αριστερά-ός, δεξιά-ός, μόνο φιλολογικό ενδιαφέρον έχουν, ουσιαστικά δεν υφίστανται, και δεν υπάρχει κάποιος διανοητής παγκοσμίας εμβέλειας για να δείξει μια νέα κατεύθυνση, οι παλιοί είναι προσκολλημένοι στους δογματισμούς τους, και οι νέοι (υπάρχουν άραγε;) είναι χαμένοι στο διάστημα. Διάγουμε την μεταβατική περίοδο απο τον τρόπο ζωής που μεγαλώσαμε στον ηλεκτρονικό, ο οποίος εξελίσσεται εκθετικά και δεν προλαβαίνουμε να τον αφομοιώσουμε, εν αντιθέση με τα μικρά παιδιά (νήπια εννοώ) που γεννιούνται με το τάμπλετ στο χέρι. Ο φόβος για το άγνωστο μέλλον, (με την έννοια ότι δεν μπορεί κάποιος να βασιστεί σε κάποια διαχρονική οικονομιή αξία) δημιουργεί στην πλειονότητα του σύγχρονου κόσμου, τα γνωστά φασιστικά αντανακλαστικά, με τις ευημερούσες χώρες να ρέπουν προς την ακροδεξιά. Τι μέλει γενέσθαι φυσικά δεν το γνωρίζω, θεωρώ όμως, ότι είναι χρήσιμο, αντί να ασχολούμαστε με το δέντρο που μας δείχνουν τα ΜΜΑ, να κοιτάξουμε το δάσος της τεχνολογικής εξέλιξης, που στην τελική, αυτή ήταν και είναι που καθορίζει την ζωή μας, και να δημιουργήσουμε κοινές ομάδες σκέψης (εύκολο με το διαδίκτυο, η τεχνολογία είναι για καλό και για κακό) για την κατανόηση της κατάστασης, και πώς να την αντιμετωπίσουμε. Προς το παρόν πάντως, εκτός από ευχολόγια, κατάρες, και μοιρολατρεία, δεν συμβαίνει τίποτα, σε μεγάλη κλίμακα τουλάχιστον.

 108. Νικος Κ. said

  101: Και η Μ. Βρετανία εντός EU μετά από 50 χρόνια; Ας περιμένουμε το δημοψήφισμα μετά από έναν χρόνο και βλέπουμε …

 109. gryphon said

  Kαι τι εγινε αν ο Συριζα απαλλαξει το πολιτικο σκηνικο απο παλια φθαρμενα προσωπα.
  Αυτα ηταν τελειωμενα ετσι κι αλλιως.
  Και αυτοι οι τυποι που ειναι ηλικιακα νεοι περιπου στην ηλικια του Τσιπρα δεν εχουν και τιποτα πραγματικα νεο περα απο την ηλικια.
  Αν μη τι αλλο ειναι αρτηριοσκληρωτικοι .Μουλαρια. Δεν ειναι βρισια.Το λεω με την εννοια που χτησιμοποιουμε αυτη την λεξη για να χαρακτηρισουμε ενα ανθρωπο ξεροκεφαλο που φερεται οπως το συμπαθες τετραποδο που στηλωνει τα ποδια και αρνειται να κανει βγμα.
  Ο τρελλος ειδε τον συριζαιο και παραμερισε.
  Την προσωπικη παραφραση της γνωστης λαικης παροιμιας εφαρμοζω το τελευταιο εξαμηνο σε καθε συναναστροφη που εχω στο συγγενικο φιλικο επαγγελματικο κλπ περιβαλλον μου με ανθρωπους ψηφοφορους η οπαδους του συγκεκριμενου κομματος.
  Οι ανθρωποι απλα δεν παλευονται.Δεν παιρνουν απο λογια και ειναι αδυνατο να συζητησεις λογικα μαζι τους.
  Κια μαλιστα οσο ο χρονος περναει και διαψευδονται οι οποιες (τελειως αφελεις και λανθασμενες για μενα) προβλεψεις και εκτιμησεις τους τοσο περισσοτερο αδιαλλακτοι και παραλογοι γινονται.
  Χαμενη υποθεση.Γι αυτο κανω στην ακρη.Τους εχει φοβηθει το ματι μου.Κριμα που τις συνεπειες θα τις υποστουν και οσοι δεν ειναι σαν αυτους αλλα και η χωρα.

 110. Ριβαλντίνιο said

  Χτες είχε πάντως αρκετό κόσμο.

  Και πως αλλάζουν τα πράγματα…

  «Αγριο επεισόδιο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ με τον φρούραρχο της Βουλής γιατί άφησε τους διαδηλωτές να μπουν στο Κοινοβούλιο.»

  http://www.iefimerida.gr/news/212679/agrio-epeisodio-voyleyti-syriza-me-ton-froyrarho-tis-voylis-giati-afise-toys-diadilotes?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=twitter&utm_source=socialnetwork

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  110 – «Οι ανθρωποι απλα δεν παλευονται.Δεν παιρνουν απο λογια και ειναι αδυνατο να συζητησεις λογικα μαζι τους.»
  Δεν το αμφισβητώ αυτό, αναρωτιέμαι όμως, με ποιούς από τους προηγούμενους τόσες δεκαετίες, και ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, συζήτησες λογικά.

  «Χαμενη υποθεση.» Με τον Σαμαρά που δεν υπέγραφε το πρώτο μνημόνιο, αλλά υπέγραψε το δεύτερο, και την Ντόρα που υπέγραψε το πρώτο, αλλά δεν υπέγραψε το δεύτερο, με συνέπεθια να διαγραφτεί απο την ΝΔ, να φτιάξει δικό της κόμμα που έβριζε τον Σαμαρά, και λίγους μήνες μετά να γυρίζει στην ΝΔ ήταν κερδισμένη; (για τον γλείφτη εκεί που φτύνει μπουμπούκο δεν λέω).

  » Γι αυτο κανω στην ακρη.» Σοφά πράτεις.

  «Τους εχει φοβηθει το ματι μου.» Δεν φοβήθηκε τόσα χρόνια με τους σχιζοφρενείς δολοφόνους, και φοβάται με τους Ντάλτον;

  «Κριμα που τις συνεπειες θα τις υποστουν και οσοι δεν ειναι σαν αυτους αλλα και η χωρα.»
  Γιατί με τους άλλους ποιός πλήρωσε και πληρώνει; Συγνώμη που θα στο πώ, αλλά το λέω εντελώς φιλικά. Σαράντα χρόνια δεν είδες τίποτα, και μέσα σε έξι μήνες τα είδες όλα; μάλλον χρειάζεσαι μια βόλτα στον οφθαλμίατρο (χαμόγελο).
  Φιλικά πάντα.

 112. Γς said

  110:
  Δεν είναι μουλάρια.
  Αστείοι είναι.

  Μουλάρια είναι αυτοί που τους πίσεψαν και όλοι μαζί που τους αφήσαμε να μας κοροϊδεύουν για τις επιτυχίες που έρχονται, τη συμφωνία που υπογράφεται, τους εχθρούς μας που τρέμουν.

  Μακάρι να ήταν όνειρο.
  Με τις υγείες μας!
  Και δεν υπάρχει και undo γμτ…
  Και το τίμημα μεγάλο

 113. Ριβαλντίνιο said

  «Ζωή καλεί Στουρνάρα στη Βουλή – Στουρνάρας: Ευχαρίστως αλλά όχι τη Δευτέρα.»

  http://www.protothema.gr/politics/article/486180/-i-zoi-kanei-polemo-ston-stournara-ton-kalei-tin-deutera-gia-exigiseis-stin-epitropi-thesmon/#.VYRD2Yaahm4.twitter

  https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/1424498_1613621682211063_8158203127908768403_n.jpg?oh=de49df11c7383a51e8c7e5c9544b3d82&oe=562A9B14

 114. Ριβαλντίνιο said

  @ 110 gryphon
  «Γι αυτο κανω στην ακρη.Τους εχει φοβηθει το ματι μου.»

  Εσύ είσαι στο αμάξι ? :mrgreen:

 115. Ιάκωβος said

  88, Μαρία
  Σωστά

  108,
  οι έννοιες αριστερά-ός, δεξιά-ός, μόνο φιλολογικό ενδιαφέρον έχουν, ουσιαστικά δεν υφίστανται…

  Υφίστανται και παραϋφίστανται. Απλά δεν έχουν απόλυτο νόημα, όπως λέμε χριστιανός, σιίτης, καθολικός, κνίτης, κλπ. Είναι έννοιες σχετικές, όπως λέμε κρύο-ζεστό, βορειο-νότιο και έχουν πάντα συγκεκριμένο πεδίο ορισμού στο χρόνο και τον τόπο.
  Δηλαδή στην Αμερική ο Ομπάμα θεωρείται αριστερός ενώ για μας είναι καραδεξιός και οι δεξιοί της Σουηδίας εκεί μόνο θεωρούνται ξεξιοί, αν τους συγκρίνεις (αν συγκρίνεις δηλαδή αυτά που εφαρμόζουν στην πραγματικότητα) πχ με το Πασοκ, θα φανούν εκείνοι αριστερότεροι και το πασόκ καραδεξιό.

  Σήμερα ο διαχωρισμός αριστερά-δεξιά αφορά σχεδόν μόνο την άποψη για το κράτος, το δημόσιο και την κρατική οικονομία σε σχέση με την ιδιωτική οικονομία. Όσο πιο δεξιός είναι κανείς, τόσο «λιγότερο κράτος» θέλει, δηλαδή τόσο λιγότερο κράτος πρόνοιας, τόσο λιγότερη ανακατανομή του εισοδήματος, και τόσο μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας δίνει στους Ιδιώτες, Επειδή αυτά όλα σημαίνουν κοινωνική αναταραχή, θέλει όμως μεγαλύτερο κράτος καταστολής.

  Ο αριστερός είναι το αντίθετο. Είναι πολύ απλό.

  Αλλιώς οι Μένουμε Ευρώπη δε θα μπορούσαν χτες να σκαρφαλώσουν εκεί όπου όταν επί «Ευρωπαικής » κυβέρνησης» προσπαθούσαμε να ανέβουμε και μεις, τα ΜΑΤ μας σπάζανε τα κεφάλια.

 116. spiral architect said

  Καταπώς δείχνουν τα πράματα η κατσαρόλα θα συνεχιστεί:

  και προς επίρρωσιν:

  […] Σύντομα όμως έγινε φανερό, και σήμερα πλέον είναι οφθαλμοφανές ακόμη και στους πιο φανατικούς υποστηρικτές του, πως ο… ροζ «σοσιαλισμός» της Λατινικής Αμερικής δεν είναι παρά μια νέα εκδοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας: μια κάπως καλύτερη, πιο «ανθρώπινη» διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, πασπαλισμένη με μπόλικη λαϊκίστικη ρητορεία, πίσω από την οποία συνεχίζονται οι ίδιες παλιές καλές «business as usual».
  Τα νούμερα είναι αμείλικτα: η Λατινική Αμερική παραμένει η πιο άνιση εισοδηματικά περιοχή του πλανήτη, με 167 εκατομμύρια κατοίκους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλα 200 εκατομμύρια να φυτοζωούν λίγο πάνω απ’ αυτό, την ίδια στιγμή που 114 δισεκατομμυριούχοι της έχουν συγκεντρώσει πλούτο… 440 δισ. δολαρίων! […]

  (κάντε κλικ κι ανοίξτε το, δεν είναι από το Ριζοσπάστη) 😉

  Και ένα καλό τιτίβισμα -μετά φωτογραφιών- του φίλου Μάριου Λώλου:

 117. qq said

  —τα ΜΑΤ μας σπάζανε τα κεφάλια.
  Όχι μόνο τα ΜΑΤ, και οι φορύραρχοι οι κνίτες. Γιατί άραγε, έλα ντε γιατί 😀 😀

 118. Φίλε Ριβαλντίνιο (->111)

  μην πιστεύεις την ιεφημερίδα. Ο Ράπτης έχει μπόλικη χολή με Βαρούφ και κυβέρνηση.

  http://www.periodista.gr/xfiles/item/17850.htm

  Εδώ διαψεύδεται (και αν θες, το πιστεύεις)

  left.gr/news/agl-kyritsi-i-laspi-pleon-den-pianei-i-koinonia-kai-vlepei-kai-thymatai-kai-krinei

 119. Μαρία said

  111
  Εγκυρότατη η πηγή σου. Μετά την ηλεφυλλάδα του Ράπτη και το παρατηρητήριο του Μουρούτη, να σου ευχηθώ και εις ανώτερα.

  http://www.antenna.gr/news/Politics/article/411764/i-exigisi-tis-aglace90as-kyritsi-gia-to-epeisodio-me-ton-froyrarxo-tis-boylis

 120. cyrusmonk said

  «Αφήνεται να εννοήσουμε ότι οι λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι εύκολες και πως μπορούμε να κάνουμε…ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αβγά»
  Κάποιοι ποὺ δὲν ἐννοοῦν νὰ καταλάβουν ὅτι ὅσα αὐγὰ καὶ νὰ σπάσεις, δὲν εἶναι καθόλου σίγουρο ὅτι θὰ κάνεις ὀμελέτα – πολὺ περισσότερο δὲ ὅτι θὰ φᾶς ὀμελέτα.
  Πόσες φορὲς δὲν τὴν ἔχουν πληρώσει τὰ ἀθῶα αὐγά, χωρὶς ἀποτέλεσμα.

 121. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  107. 🙂 🙂 🙂 δεν το ξαναγράφω πρωί !

  111.>>Χτες είχε πάντως αρκετό κόσμο
  Ναι ,κατέβηκαν όλοι οι ευρωφρουροί.

 122. gryphon said

  112
  Να σου δωσω μια παντηση της στιγμης.Αυριο μπορει να αλλαξω αποψη
  Ξερεις που κατεληξα μετα απο 47 χρονια ;Τοσο ειιμαι.
  Λεω μηπως ηταν καλυτερα με τυπους σαν τον Χαρδουβελη .Δηλαδη διεκαπιρεωτες ανθρωπακια αχρωμα αοσμα και ασημαντα που ομως ειχαν ενα καλο.
  Ειχαν ομως συνειδηση της ασημαντοτητας τους.Και βαζαμε κατι τετοιους μπροστα να συνομιλουν με υτους διαφορους Σοιμπλε κλπ αλλα εμεις απο πισω με τον αλφα η βητα τροπο καπως συνεχιζαμε να περναμε απαρατηρητοι (ο λαος εννοω) και να διατηρουμε οι περισσοτεροι καποια κεκτημενα που σε καμμια περιπτωση δεν ειναι δυνατον να διατηρηθουν με βαση την τωρινη οικονομικη κατασταση της χωρας.
  Και ηρθαν αυτοι που ειναι εξισου ασημαντοι για μενα με τον Χαρδουβελη π.χ αλλα δεν το ξερουν.
  Ειναι μικρομεγαλοι χωρις κανενα υποβαθρο και προσπαθησαν να το παιξουν μαγκες ενω δεν ειναι.
  Εδω παει η παροιμια λαγος την φτερη εσσειε κακο της κεφαλης του.
  Αμα εισαι λαγος το φρονιμο ειναι να κρυβεσαι και να αποφευγεις να δινεις στοχο μηπως επιβιωσεις.Δεν κανεις το λιονταρι το ξερουν η αλλοι οτι δεν εισαι
  Οποτε η αποψη μου ειναι οτι ειναι σαφως πολυ χειροτεροι για την χωρα απο τους προηγουμενους.

 123. leonicos said

  εγώ μαζεύω μουρίτσες

  😮 👿

 124. leonicos said

  😀 😀

 125. Γς said

  Λύση θα υπάρξει, λέει αυτή τη στιγμή κάποιος αρμόδιος στην τηλοψία.

  Τον πιστεύω

  Πάντα υπάρχει μια λύση
  [Είμαι κακός. Το ξέρω]

 126. leonicos said

  :A :C :B 😀 :E :F :G

 127. leonicos said

  Μ’ονο το Δ παίζει; :Δ

 128. Γς said

  Και το Ψ

 129. Γς said

  Πήγαινε μόνο να το παίξεις κάπου αλλού

 130. Leonicos

  στόπα και παλιότερα

  Μόνο εδώ https://en.support.wordpress.com/smilies/ οι μουρίτσες που συνεργάζονται με την wordpress.com

  Αλλά όοοοοοοχι! Είναι γιατρός και ξέρει! 🙄

 131. Γς μην τον διώχνεις τον άνθρωπα, ωρέ!

 132. Ριβαλντίνιο said

  @ 119 Σκύλος της Β.Κ.
  «http://left.gr/news/agl-kyritsi-i-laspi-pleon-den-pianei-i-koinonia-kai-vlepei-kai-thymatai-kai-krinei»
  Εντάξει. Από αυτά που διάβασα κατάλαβα ότι τα πράγματα έγιναν ακριβώς όπως τα είπε η iedimerida. Σίγουρα τα κακά του ΣΥΡΙΖΑ από τους αντιπάλους του θα τα μάθουμε, όχι από τους οπαδούς του.

  Αυτό «http://www.periodista.gr/xfiles/item/17850.htm» δεν μου κάνει εντύπωση. Καρναβάλια και οι δυο…

  @ 120 Μαρία
  O antenna.gr είναι τα ανώτερα ή το προτείνεις γιατί έχει πάρε-δώσε με τον ΣΥΡΙΖΑ ?

  Φυσικό είναι να διαψεύδει το γεγονός.
  Και εδώ κακή δημοσιογραφία ? http://www.paraskhnio.gr/sta-xnaria-tis-zois-kai-i-ag-kyritsi-t/

  Τι έγινε με τους ΣΥΡΙΖΑΙους ? Από χτες μια αγωνία να είναι λίγοι στο Σύνταγμα. Αφού δεν τους βγήκε κατέληξαν ότι είναι γέροι και πλούσιοι. Μήπως σπάστηκαν γιατί ο κόσμος δεν έδειρε τον Μπουμπούκο ?

  https://pbs.twimg.com/media/CH1l4f4UwAAJK6k.jpg:large

  @ 122 ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Ενώ όλοι οι υπόλοιποι δραχμοφρουροί, ε ? Ή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛφρουροί ?

 133. Ιάκωβος said

  Το να παραμερίσεις, το να μην πάρεις θέση, είναι σεβαστό και αν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, μην κάνεις τίποτα. Τον Διογένη,τον Κυνικό, πολύ τον γουστάρω. Απλά μην νομίζεις ότι κι αυτό δεν είναι μια πολιτική θέση, εκκωφαντική μέσα στη σιωπή της και καταστροφική όταν την ενστερνίζονται πολλοί.

  Αν ήταν όλοι έτσι, θα είμαστε ακόμα στην προ της Magna Charta εποχή. Της οποίας χάρτας γιορτάσαμε τα 800 χρόνια, αλλά εδώ στην Ελλάδα δε μας το είπανε. Και μια πουταναφέραμε, από τότε δεν είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τους δανειστές και προσπαθούσαν να προστατέψουν καμιά χήρα και κάνα ορφανό. Στην παράγραφο 11:
  If a man dies owing money to Jews, his wife may have her dower and pay nothing towards the debt from it. If he leaves children that are under age, their needs may also be provided for on a scale appropriate to the size of his holding of lands. The debt is to be paid out of the residue, reserving the service due to his feudal lords. Debts owed to persons other than Jews are to be dealt with similarly.

  Οι Εβραίοι θα έχαναν δεν το συζητάμε, αλλά τουλάχιστον το ίδιο ίσχυε και για τους υπόλοιπους. Μετά ο Ιωάννης τα πήρε πίσω αυτά που υπέγραψε και κυνήγησε και τους βαρώνους και τους Εβραίους.

  Ήταν και ένας βαρώνος που όλο έλεγε, έλα μωρέ ίδιοι είναι όλοι, εγώ θα την αράξω στο κυνηγετικό μου περίπτερο, αλλά ούτε κι αυτός γλύτωσε, τον πτώχευσε ο Βασιλάς και μετά τον έκοψε στα τέσσερα όπως τους υπόλοιπους, απλά δε μάθαμε τίποτα γι αυτόν γιατί δεν τον έγραψε η Ιστορία 🙂

  Δεν περνάει κι ο Ρογήρος να μας πει πιο πολλά.

 134. gryphon said

  115
  Να σου πω κατι μεταξυ σοβαρου και αστειου;.
  Κυκλοφορω κυριως με μηχανη(αλλα και με αυτοκινητο) στην πολη εδω και 3 δεκαετες.Εχω μαθει για λογους επιβιωσης να παρακολουθω τους αλλους οδηγους ειδικα των αυτοκινητων για να προβλεπω τι μαλακια θα κανουν.
  Κατι γινεται γινεται το τελευταιο εξαμηνο.
  Η ηδη παροιμιωδης αθλια οδηγικη στμπεριφορα πολλων συμπατριωτων μας εχει χειροτερεψει σε απιστευτο βαθμο.
  Μοτ εχουν ασπρισει ξαφνικα περισσοτερα μαλλια το τελευταιο εξαμηνο απο ολα τα χρονια πριν.
  Εχω γλυτωσει τελευταια στιγμη δεν ξερω κι εγω ποσες φορες.
  Παλια ηταν κατι πιτσιρικαδες με φτιγμενα παπια που περναγαν με κοκκινο.
  Τωρα το κανουν ανθρωποι καθε ηλικιας μεσηλικες με καλα αμαξια κλπ
  Τωρα δεν ξεκιναω απο φαναρι εαν δεν περασουν καποια δευτερολεπτα αφοτου αναψει πρασινο.
  Εχει γεμισει ο τοπος τρελλους που τους αναβει κοκκινο το βλεπουν απο εκατο μετρα σε μεγαλες διασταυρωσεις και γκαζωνουν να περασουν.
  Και αλλοι που δεν εχουν την υπομονη να περιμενουν ουτε 2 3 δευτερολεπτα να ανοιξει το δικο τους φαναρι.
  Ριχνουν μια ματια και περνανε μονοι τους.Τα φαναρια ειναι κατι αυταρχικο και καταπιεστικο γι’αυτους.
  Το διαβαζω αυτο στο βλεμμα τους.
  Ολοι σχεδον που το κανουν αυτο μοιαζουν νευριασμενοι και εχουν οψη τρελλου.
  Εκανα καποιοα στιγμη την συνδεση οτι πρεπει να ειναι ψηφοφοτοι συγκεκριμενου κομματος που βγαινουν στον δρομο αφου πρωτα εχουν τσακωθει με καποιους για τα πολιτικα και οδηγουν μονολογωντας «Αδερφια νικαμε» η » δεν μπορει οπου ναναι θα υποχωρησει ο σακατης ο Σοιμπλε» και τετοια.

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  113 – Όταν στα λέγαμε με τον Gee πρίν τις εκλογές, ήσουν στα πάνω συριζαίϊκα αμπέλια, τώρα κλαίς σαν την Μάρθα Βούρτση (χαμόγελο). Θα πώ στον πσαρά, να σου στείλει λίγο χταπόδι, πσαρεμένο και μαγειρεμένο απο τον ίδιο, για να έρθεις στα ίσια σου, κρασάκι (κόκκινο καλό) θα σου στείλω εγώ.

  Υ.Γ – Μη βλέπεις και ακούς ειδήσεις απο τα ΜΜΑ, ασχολήσου με πιο όμορφα πράγματα, τι θα ήταν π.χ η ζωή μας χωρίς τις γυναίκες;

 136. Παναγιώτης Κ. said

  @108.(Λάμπρος).Βάζεις τα θέματα που θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα στο δημόσιο διάλογο. Αν ψάξουμε τα διάφορα κείμενα το πιο πιθανό είναι να απασχολούν τους «φιλελεύθερους» παρά τους «αριστερούς».
  Η κοινωνία όμως είναι σαν ένα αεροπλάνο που είσαι υποχρεωμένος να διορθώσεις την βλάβη που έχει εμφανιστεί εν πτήσει. Θέλω να πω ότι και αυτά που θα συμβούν το 2030 πρέπει να μας απασχολήσουν αλλά και τι θα γίνει…αύριο.
  Μου είναι ακατανόητο γιατί κάποιες δουλειές να μη τις κάνουμε οι Έλληνες.Ψάξε να βρεις Έλληνα οικοδόμο. Πετράς και Έλληνας; Το απίθανο!
  «Τα αβγά που πρέπει να σπάσουμε» είναι οι πικρές αλήθειες που πρέπει να λεχθούν.
  Έχω ακούσει και διαβάσει ουκ ολίγες βαθυστόχαστες αναλύσεις και η Αριστερά διαχρονικά έχει καλές επιδόσεις στον τομέα αυτό. Στη σύνθεση όμως τα πράγματα χωλαίνουν.
  Είναι δέσμια η Αριστερά της ίδιας της της ιδεολογίας. Δεν μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα που είναι η Σκύλλα της ενσωμάτωσης στο σύστημα από τη μια μεριά και η Χάρυβδη της περιθωριοποίησης από την άλλη.

  Είναι άχαρο να αναφέρεται κανείς σε διάφορα περιστατικά του καθημερινού βίου.(αν και εδώ που τα λέμε στο ιστολόγιο όχι λίγες φορές έχουμε ασχοληθεί με λεπτομέρειες πράγμα που προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ). Αν μιλήσεις όμως γενικά δεν ιδρώνει το αυτί των ανθρώπων και σκέφτομαι εφεξής να βάζω τα ζητήματα συγκεκριμένα μήπως και κάτι αλλάξει ή τέλος πάντων να έχω την αίσθηση ότι στοιχειωδώς κάνω το καθήκον μου ως πολίτης.
  Στην περιοχή της Καλαμαριάς στην οποία ζω και έξω από τον περίβολο της Δασολογικής Σχολής στον Φοίνικα ο Δήμος έχει σωρεύσει τεράστιες ποσότητες κλαδιών από τα δέντρα που κλαδεύει. Αυτά έχουν ξεραθεί και από λάθος ή σκοπιμότητα μπορεί να πάρουν φωτιά. Θεώρησα ότι είναι σκόπιμο να τηλεφωνήσω στην Πυροσβεστική λέγοντάς τους.Τηλεφωνώ σε σας επειδή έχετε το θεσμικό κύρος,οπότε ο λόγος σας θα φέρει αποτέλεσμα αν τηλεφωνήσετε στο Δήμο και του επιστήσετε την προσοχή.Τους είπα ακόμα πως όποια αδιαφορία επέδειξαν και τα σώρευσαν εκεί την ίδια θα δείξουν αν τους πω να τα μαζέψουν.
  Προσέξτε τώρα ένα νέο είδος υπαλλήλων, πυροσβεστών εν προκειμένω, που έχει δημιουργηθεί. Έχει ανέβει οπωσδήποτε το μορφωτικό επίπεδο του προσωπικού. Αντί όμως αυτό να συμβάλουν οι υπάλληλοι στην λύση των προβλημάτων απεναντίας χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για να αποφύγουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας ένα εκλεπτυσμένο λεξιλόγιο.
  Η μεγάλη ηλικία δεν έχει μόνο… αρνητικά.Σε εφοδιάζει με κάποιες ικανότητες να αντιλαμβάνεσαι πράγματα.Όχι μόνο απέφυγε αλλά κατάλαβα ότι το ευχαριστήθηκε που είναι…μάγκας και ωραίος και τα καταφέρνει να βγάζει ασπροπρόσωπη τη υπηρεσία του και να ξελασπώνει τους συναδέλφους του για να μη υποχρεωθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους!
  Είναι συνηθισμένο αορίστως να μεμφόμαστε την Δημόσια Διοίκηση.Φταίνε οι δομές έχουμε μάθει να λέμε. Φταίνε οι δομές αλλά όταν ο άλλος δεν κάνει καλά τη δουλειά του και φανερά παρανομεί δεν φταίνε οι δομές. Φταίει ο συγκεκριμένος και φυσικά ο προϊστάμενός του που είναι της ίδιας νοοτροπίας και δεν ασκεί τον έλεγχο που πρέπει στους υφισταμένους του. (Χώρια η υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας η οποία καμώνεται ότι δεν ξέρει τίποτα από το …φόνο).

 137. Ριβαλντίνιο said

  @ 135 gryphon
  «Τωρα το κανουν ανθρωποι καθε ηλικιας μεσηλικες με καλα αμαξια κλπ»

  Ο αδελφός του παππού μου πλέον σταματάει σε όλα τα μικρά στενά. Του λέω

  -Τι σταματάς εδώ ? Aφού ο άλλος έχει STOP !

  Και μου απαντά

  -Εγώ το ξέρω ! Ο άλλος το ξέρει ?

  «Εκανα καποιοα στιγμη την συνδεση οτι πρεπει να ειναι ψηφοφοτοι συγκεκριμενου κομματος…»
  Μπα, σχεδόν όλοι έτσι είμαστε !!! Δεν έχει να κάνει με παράταξη. Μπορεί να έχεις πετύχει και εμένα.

 138. atheofobos said

  87 Ιάκωβος
  1-Έχω μια ιδιαίτερη αλλεργία όταν διαβάζω χαρακτηρισμούς που οδηγούν σε μια απλοποιημένη και γενικευμένη εικόνα για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων όπως πχ
  οι παπάδες είναι πούστηδες, οι γιατροί τα «παίρνουν», οι Τσιγγάνοι είναι κλέφτες, οι ΔΥ είναι τεμπέληδες και ένα σωρό άλλους γνωστούς χαρακτηρισμούς που κυκλοφορούν.
  Αντίστοιχη λοιπόν ήταν η φράση:
  το Ποτάμι, που γέμισε με τα πιο τοξικά απόβλητα των άλλων κομμάτων
  ιδίως μάλιστα όταν είναι γραμμένη από ένα πρόσωπο σαν τον Σαραντάκο που του τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση από χρόνια, τόσο για την ποιότητα των γραπτών του όσο και για το ήθος του.
  Γι΄αυτό και παρέθεσα μερικά ονόματα βουλευτών του Ποταμιού που χαίρουν γενικότερης αποδοχής, σε αντίθεση με κυβερνητικούς βουλευτές που δεν θα έλεγα το ίδιο.
  2- η απύθμενη ψευτιά του αρχηγού του και ότι το μόνο που κάνει είναι να υποσκάπτει το Σύριζα και να γλύφει τους αντιπάλους της Ελλάδας Πχ Γερουν, Γερά.
  Εάν ο Θεοδωράκης υποσκάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα χαρακτήριζες τότε τι έκανε προηγουμένως ο Τσίπρας στους Σαμαροβενιζέλους ; 🙂
  Σε ενοχλεί ο Θεοδωράκης και δεν σε ενοχλεί η σύμπλευση της «πρώτης φοράς Αριστερά με την Άκρα Δεξιά» με ένα Καμμένο που αποτελεί ότι προοδευτικότερο έχει η χώρα! 🙂
  Ο Λιαρόπουλος έχει παραιτηθεί αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις (ή τον παραίτησαν)
  4-Όσο για το βίντεο που προβάλλεται στο Μετρό με την επικεφαλίδα ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ πιστεύεις πως έπρεπε να προβληθεί στην αιχμή της τουριστικής μας κίνησης στην οποία οι Γερμανοί αποτελούν την μεγαλύτερη εθνική ομάδα τουριστών ;
  Δεν θα ήθελα να ήμουν Γερμανός και παίρνοντας το μετρό να κοιτάζω γύρω μου πως με αντιμετωπίζουν οι συνταξιδιώτες μου για τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι γονείς ή οι παππούδες μου πριν 70 χρόνια. Αν δε πριν να έρθω στην Ελλάδα το γνώριζα μάλλον δεν θα ερχόμουνα.
  Αντίστοιχα δεν θα πήγαινα στην Κωνσταντινούπολη αν μάθαινα πως στα μέσα μεταφοράς παρουσιάζονται βίντεο με τον τίτλο ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ και έδειχνε τι έχουν κάνει οι πρόγονοι μας στην κατάληψη της Τριπολιτσάς.

 139. leonicos said

  @92
  Επιτέλους! 🙂 κατάλαβα το σύνδρομο Γς! Από τον νονότου είναι! Κι έλεγε κι εγώ ‘ποιος τον βάφρισε; Ποιος τον βάφτισε; ;)’

 140. Γς said

  Στο ΚΑΤ μετά από το ατύχημα:

  -Τι ντάξει ρε;
  -Τανκς σου είπα ρε!

 141. Υπομονή!
  Ο Σύριζα μαθαίνει τη διακυβέρνηση…

 142. leonicos said

  Κύριε Σαραντάκο!

  Τι σημαίνει ΜΠ; Είναιο αρχικά όπως π.χ. Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή αρκτικό σύμπλεγμα αλων λέξεων από ‘μπ’

 143. leonicos said

  @91 Ο Γς είναι με την ουρά προς το ποτάμι; 😉

 144. Ριβαλντίνιο said

  @ 136 ΛΑΜΠΡΟΣ
  » τι θα ήταν π.χ η ζωή μας χωρίς τις γυναίκες;»

  https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/11057645_1111800892180057_1234634149745562590_n.jpg?oh=99211b2276ff1ff06d710a039e38fdb5&oe=55EB1D3C

 145. qq said

  Μια ερώτηση εκτός πλαισίου. Τι γνώμη έχουν οι μπολσεβίκοι (και μενσεβίκοι) εδώ περί της «επιτροπής αλήθειας». Εγώ ανατριχιάζω με αυτή την ονομασία. Με παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και σκοτεινά μυθιστορήματα του Τ. Όργουελ. Κάτι τέτοια ακούνε οι Γιούνκερ και Σούλτς και απορούμε γιατί μας έχουν στο χέσιμο.

 146. spiral architect said

  Μην ανησυχείτε, δεν μας χάνουν από πελάτες. Και στο ευρώ θα μείνουμε, και στην €Ζώνη θα μείνουμε, πελάτες χρειάζονται. Και όσοι έχουν μια ιδέα από την οικονομική «επιστήμη», ένα ενιαίο νόμισμα το θέλει όσο τίποτ’ άλλο ο καπιταλισμός.
  Ούτε κάποιος σεισμός που θα μας στείλει στην Αφρική θα γίνει

  (δείτε το αλλιώς, γιατί άραγε να τρομοκρατούν οι Γερμανοί;) 😉

 147. leonicos said

  Κύριε Σαραντάκο

  όταν γράφεις Q πού ξέχασες το Ι; 😆

  1από μουρίτσες όλο και κάτι λέω 😉

 148. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, δεν προλαβαίνω να σχολιάσω γιατί πρέπει να φύγω….!
  (Πάω στο παλιό μαγαζί του Γουσού)

 149. leonicos said

  @16 Γς β

  Αδιόρθωτε! 😉

 150. qq said

  — 4-Όσο για το βίντεο που προβάλλεται στο Μετρό με την επικεφαλίδα ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ πιστεύεις πως έπρεπε να προβληθεί στην αιχμή της τουριστικής μας κίνησης στην οποία οι Γερμανοί αποτελούν την μεγαλύτερη εθνική ομάδα τουριστών ;

  Όχι μόνο αυτό. Αλλά είναι άκαιρη πέρα για πέρα. Κάνε πρώτα όποια συμφωνία με την τρόικα, και αφού την κάνεις, στήσε μετά στημένες επιτροπές αλήθειας όσες θέλεις να χορτάσεις στη διασκέδαση και να την προβάλεις σε κάθε γωνία της Ελλάδας. Αυτό με την επιτροπή αλήθειας περί του χρέους και την άλλη για τις γερμανικές κτηνωδίες είναι διπλωματικά λάθη που δεν τα κάνουν ούτε νήπια. Γι αυτό λέω ότι είναι τελείως παλαβοί. Εκτός αν όλα είναι προδιαγραμμένα. Δεν θέλουν συμφωνία, έτσι βρίζουν τους Ευρωπαίους (και Γερμανούς) για να μην υπάρξει συμφωνία.

 151. Γς said

  149:
  Α, ποιο μαγαζί;

 152. Μαρία said

  Please Jesus help us stay in Europe http://www.efsyn.gr/arthro/oi-protarides-toy-syntagmatos

 153. Ριβαλντίνιο said

  @ 142 Σκύλος της Β.Κ.
  «μαθαίνει»

  Ανεπίδεκτοι μαθήσεως

  @ 147 spiral architect
  «Και στο ευρώ θα μείνουμε, και στην €Ζώνη θα μείνουμε,»

  Μακάρι γιατί διαφορετικά

 154. qq said

  Και επίσης, στην Ευρώπη δεν έχουν (νέο)φιλελεύθερο σύστημα. Το ξέρω, σας τάραξα τα νερά, με τόση προπαγάνδα που τρώτε σας έκατσε στο στομάχι. Στην Ευρώπη ακολουθούν ένα ιδιόμορφο σύστημα που το λένε «σοσιάλ-οικονομία της αγοράς». Εχει πολύ επιρροή από σοσιαλδημοκρατία, αλλά ως γνωστόν, ότι δεν είναι πρώτη-φορά-αριστερό εσείς το βρίζετε ως φιλελέδικο. Για αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβετε την ΕΕ και τι θέλουν. Δεν θέλουν να κόψουν την σύνταξη (σαν να μην είχαν άλλη σκασίλα).

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Οι έννοιες αριστερός, δεξιός, είναι δημιουργήματα της βιομηχανικής επανάστασης, και εξυπηρέτησαν τους κεφαλαιούχους, α΄ να πάρουν την εξουσία από τους αριστοκράτες, και β΄ να κρατούν διαιρεμένους τους εργαζόμενους, για την πιο εύκολη χειραγώγησή τους. Η βιομηχανική εποχή όπως ξεκίνησε και την γνωρίσαμε, μας τελείωσε, πλέον βιώνουμε την ηλεκτρονική επανάσταση και εποχή, απλώς η εξέλιξή της, είναι κατά πολύ πιο γρήγορη απο την βιομηχανική, κι αν οι άνθρωποι αργούσαν να αφομοιώσουν την βιομηχανική εξέλιξη και έμεναν πίσω μιά γενιά, στην ηλεκτρονική μιά δεκαετία, ισοδυναμεί με ένα αιώνα βιομηχανικής εξέλιξης, μέσα σ΄αυτό χρονικό διάστημα, δημιουργείται χάσμα «γενεών» και πλέον ακόμα και σε μια πενταετία. Τα σημερινά νήπια μεγαλώνουν με τάμπλετ, (όποιον και να ρωτήσεις, θα σου πεί ότι δεν είναι καλό που μεγαλώνουν έτσι τα νήπια, πού το ξέρει; στην πραγματικότητα φοβάται το άγνωστο, και μιλάει εμπειρικά για κάτι που δεν γνωρίζει) αναλογίσου πόσα καθημερινά ηλεκτρονικά «καλούδια» δεν υπήρχαν πρίν πέντε μόλις χρόνια. Το σοβαρό ζήτημα, είναι ότι η χρησιμοποίησή τους απο την πλειονότητα του κόσμου, είναι για ασήμαντα θέματα, και για να εκτονώνονται στο ελεγχόμενο απο τους υπερπλούσιους διαδίκτυο.
  Ποιούς εξυπηρετεί αυτό; προφανώς την καινούρια τέταρτη τάξη, των υπερπλουσίων, που έχουν απίστευτο πλούτο και δύναμη, πέρα από κάθε φαντασία. Μια και ελέγχουν (και μέσω των τραπεζών) τις κυβερνήσεις του κόσμου, επιβάλλουν τον νόμο τους που είναι η ελεύθερη ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ διακίνηση κεφαλαίων σε όλο τον πλανήτη (παγκοσμιοποίηση) και η «νόμιμη» (αλλά καί παράνομη) αφαίμαξη του πλούτου των εθνών (για να θυμηθούμε και κάποιον από το παρελθόν) εξαθλιώνοντάς τα και ρίχνοντας την ευθύνη μέσω των φερεφών τους, στους «τεμπέληδες» λαούς. Τί θέλουν να πετύχουν; ειλικρινά δεν ξέρω.
  Συνεπώς, αν υπήρχαν αριστεροί με την σωστή έννοια, θα έβγαζαν στην φόρα τα παγκόσμια σκάνδαλα της ΖΗΜΕΝΣ (ποιοί τα πήραν και πόσα) και άλλων κολοσσών, θα έβγαζαν στην φόρα το ΤΕΡΑΣΤΙΟ παγκόσμιο σκάνδαλο της χειραγώγησης του libor από τις καλές και αξιόπιστες μεγάλες δυτικές τράπεζες, με πρώτη και καλύτερη την Ντόϋτσε μπάνκ, (ναί η κεντρική τράπεζα των αδιάφθορων Γερμανών) που καλείται να πληρώσει 3δις πρόστιμο γι΄ αυτή την υπόθεση, αλλά δεν μάθαμε πόσα έβγαλε, και γιατί δεν τα επιστρέφει. Θα έβγαζαν στην φόρα, πώς τα μεγάλα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία των πλουσίων χωρών, κατακλέβουν κυριολεκτικά τα αντίστοιχα ταμεία των φτωχότερων χωρών μέσω των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αν υπήρχαν αριστεροί, θα διακήρυτταν ότι δεν υπάρχει αθώο χρήμα και κέρδος σε οποιοδήποτε παραγωγικό οικονομικό σύστημα, από κάποιον (μαύρο κατά προτίμηση) το κλέβουν, και ότι δεν είναι ζήτημα ικανότητας το κέρδος, αλλά ζήτημα τύχης, απο ποιά αρχίδια θα γεννηθείς. Θα έβγαζαν στην φόρα, και θα έδειχναν τον τρόπο, πώς μέσα σε δευτερόλεπτα ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, οι υπερπλούσιοι κερδίζουν δισεκατομμύρια χωρίς να ρισκάρουν τίποτα, χρεοκοπώντας ταυτόχρονα τις διάφορες Ελλαδίτσες του πλανήτη. Αντί για αυτά, βλέπουμε να αναμασούν τσιτάτα του 19ου αιώνα, τότε που δεν υπήρχε κάν τηλέφωνο. Οι σημερινοί αριστεροδεξιοί, είναι σαν τους θρήσκους (όλων των θρησκειών) που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δεν πιστεύουν πραγματικά, στο παραμύθι τους, έτσι κι αυτοί, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δεν υπάρχουν, σαν το ΚΚΕ ένα πράμα.

 156. Ριβαλντίνιο στο 154

  Δεν είσαι προσεχτικός! Ο φαντάρος κρατάει ανοιχτό το κλείστρο του FΝ με τον αντίχειρά του, άρα είναι σίγουρα κενή η θαλάμη. Τα υπόλοιπα δάχτυλα είναι εκτός σκανδάλης και το νύχι του αντίχειρα αντανακλά το φώς μέσα στην κάνη για να δει ο επιλοχίας αν είναι καθαρή.
  Καλά το κάνει, λοιπόν.

 157. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  135.>>Εκανα καποιοα στιγμη την συνδεση οτι πρεπει να ειναι ψηφοφοτοι συγκεκριμενου κομματος που βγαινουν στον δρομο αφου πρωτα εχουν τσακωθει με καποιους για τα πολιτικα και οδηγουν μονολογωντας «Αδερφια νικαμε» η » δεν μπορει οπου ναναι θα υποχωρησει ο σακατης ο Σοιμπλε» και τετοια.
  Το «Βαδίζω και παραμιλώ» είναι οι προκοπές της Σαμαροβενιζελικής και της Γαπαδικης διακυβέρνησης, κι ακόμη παραπίσω. (Αν είναι να λέμε τέτοια τώρα).

  146. Στα μούτρα σας

 158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  123 – «Ειχαν ομως συνειδηση της ασημαντοτητας τους.» Νομίζω ότι κάνεις μεγάλο λάθος, είχαν και έχουν συνείδηση της ασημαντότητας των ψηφοφόρων τους που τους εμπιστεύονται, γιατί λογικός άνθρωπος, ούτε να τους φτύσει δεν θα καταδεχόταν.

  «Και βαζαμε κατι τετοιους μπροστα να συνομιλουν με υτους διαφορους Σοιμπλε κλπ αλλα εμεις απο πισω με τον αλφα η βητα τροπο καπως συνεχιζαμε να περναμε απαρατηρητοι (ο λαος εννοω) και να διατηρουμε οι περισσοτεροι καποια κεκτημενα που σε καμμια περιπτωση δεν ειναι δυνατον να διατηρηθουν με βαση την τωρινη οικονομικη κατασταση της χωρας.»
  Καλό είναι να μη χρησιμοποιείς (των λαό) για να καλύψεις τους φόβους σου και τις αδυναμίες σου, μια κι απ΄ό,τι λές, δεν ανήκεις στα εκατομμύρια των Ελλήνων που υποφέρουν, γιατί θα καταλήξεις να γίνεις υποχείριο του κάθε Χαρδούβελη, Μπαρουφάκη, Σαμαρά, Τσίπρα, και λοιπών σωτήρων. Χρησιμοποίησε την λογική και κριτική σκέψη σου, και αντιμετώπισε την πραγματικότητα, ο λαγός ακόμα κι αν δεν κουνήσει την φτέρη, θα τον ξετρυπώσουν τα λαγωνικά, και θα καταλήξει στιφάδο. Καλύτερα να αλλάξεις ζώο, σου προτείνω το λιοντάρι.

 159. Παναγιώτης Κ. said

  @116 (Ιάκωβος).Νομίζω ότι λαθεύουμε όταν μεταφέρουμε τα αναλυτικά εργαλεία που υπάρχουν στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό και σε χώρες που πέρασαν από βιομηχανική επανάσταση, στα καθ ημάς.Και αν μεν τα προσαρμόζαμε έχει καλώς.Ούτε όμως αυτό έχουμε κάνει.Μπορώ να προσκομίσω αρκετές ενδείξεις από τον χώρο της εκπαίδευσης από τον οποίο προέρχομαι.Δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω ότι παρόμοια πράγματα συμβαίνουν και σε άλλους χώρους.Ταυτοχρόνως όμως δεν μου βγαίνει κάποια ηττοπάθεια.Αίσθηση της πραγματικής μας κατάστασης προσπαθώ να έχω.

 160. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  156 >>αν υπήρχαν αριστεροί με την σωστή έννοια
  Λάμπρο, σωστό είναι το ελεύθερον.(επειδή λες με τη σωστή έννοια).
  Έχω στα χέρια μου την «Πικρή ζωή» του Γιώργου Κοτζιούλα και είμαι βαθιά χαρούμενη, μεθυσμένη με την ανθρώπινη πλούσια και παιχνιδιάρικη γραφή του. Διαβάζω και γελωκλαίω. Αυτό είναι ο πλούτος για μένα. Μου καίει τους συνδέσμους από την ομορφιά. 🙂

 161. Ριβαλντίνιο said

  @ 157 Σκύλος της Β.Κ.

  Εγώ την μούρη μου μπροστά σε όπλο δεν την έβαζα με την καμία όπως και να’χει. 🙄 😀

  Δεν είμαι ούτε τόσο γενναίος άντρακλας

  ούτε τόσο βλάκας.

 162. Μαρία said

  158
  Ποιους πας και ταΐζεις! https://sarantakos.wordpress.com/2011/10/22/xantzar/#comment-85889

 163. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  152, Μήπως εκεί που θες ενοίκια ; 🙂

 164. π2 said

  Δεν ξέρω αν μετά από 150τόσα σχόλια έχει νόημα να σχολιάσω την ουσία της ανάρτησης (και δεν βοηθάει και η καλπάζουσα επικαιρότητα) αλλά το θέμα της σχέσης φιλελευθερισμού και αριστεράς έχει ενδιαφέρον και το σχολίαζα τις προάλλες, λέγοντας πως ιστορικά ο φιλελευθερισμός και η αριστερά αποτέλεσαν αντίδραση στην αυθαιρεσία και την καταπίεση με κοινό αρχικά χαρακτηριστικό την αυτοοργάνωση και με στόχο την αυτοπραγμάτωση. Πριμοδοτώντας όμως ο πρώτος τις ατομικές ελευθερίες και η δεύτερη τη δικαιοσύνη, πήραν διαφορετικούς δρόμους, ιδίως ως προς την οικονομία και τα μέσα παραγωγής.

  Αλλά για να επανέλθουμε στο σήμερα, η σχέση φιλελευθερισμού και αριστεράς απαιτεί απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

  1. Μπορεί ο φιλελευθερισμός να εκδυθεί τον νεοφιλελευθερισμό, την αυτοκρατορία του οικονομικού; Μπορεί δηλαδή το πρωτείο της ατομικής ελευθερίας να κάνει εκπτώσεις στην οικονομική ελευθερία (εκπτώσεις που οι πάπες του φιλελευθερισμού και έκαναν και θεωρούσαν αυτονόητες, γεγονός που οι σημερινοί νεοφιλελεύθεροι πολύ βολικά ξεχνούν). Μέρος της σκληρότητας, της μισαλλοδοξίας και της κυνικότητας που βλέπουμε γύρω μας σ’ αυτούς για τους οποίους χρησιμοποιείται ο όρος φιλελές είναι άραγε απλώς ζήτημα χαρακτήρα ή, ξέρω γω, εκτροπής, ή μήπως αντανάκλαση ενός οικονομισμού που στα συμφραζόμενα του σημερινού χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού εμπεριέχει εξ ορισμού τη σκληρότητα αυτή;

  2. Τι ακριβώς σημαίνει αριστερά σήμερα; Θέλω να πω, εκτός από μια μάχη οπισθοφυλακής, σοσιαλδημοκρατικής ή, ακόμη χειρότερα, ρητορικής υφής, μάχη χαμένη όπως πάντοτε είναι οι μάχες οπισθοφυλακής απέναντι σε μια κυρίαρχη και αδηφάγο δομή, ποιο ακριβώς είναι το αριστερό όραμα εξυπηρέτησης του προτάγματος της δικαιοσύνης και της αυτοπραγμάτωσης του ατόμου; Μιλάω προφανώς για ένα πρακτικό όραμα, που δεν προϋποθέτει αυτόνομες νησίδες, ανέφικτες στις σημερινές οικονομικές δομές. Και για να δυσκολέψω ακόμη περισσότερο το ερώτημα, πόσο αριστερή μπορεί να είναι η «ανάπτυξη» στις σημερινές συνθήκες; Και αν υπάρχει εναλλακτική στην «ανάπτυξη», επιτρέπει αυτή την οικονομική προκοπή και την ελεύθερη ανάπτυξη της ανθρώπινης επινοητικότητας που είναι αναγκαία στον ανθρώπινο πολιτισμό;

  Μην περιμένετε απαντήσεις από μένα φυσικά. Ήταν ήδη εξαντλητικό για μένα να θέσω τα ερωτήματα.

 165. Παναγιώτης Κ. said

  @154,157. Θυμήθηκα το σχοινοκαθαριστήρα που καθαρίζαμε το Μ1,( Μ1 είχαμε στην εποχή μου) Ναι το νύχι σε εκείνη τη θέση για να βλέπει ο επιθεωρών ότι καθαρίσαμε το εργαλείο. Επειδή πήγα κάπως μεγάλος στο στρατό(25) όλα αυτά τα διασκέδαζα. Λένε ότι ο στρατός είναι ένα μεγάλο σχολείο! Χα! Σου δίνει όμως τη δυνατότητα να γνωρίσεις ανθρώπινους χαρακτήρες και αυτό έχει την σημασία του.

 166. Παναγιώτης Κ. said

  @165 (Π2) Είναι λίγο κοινότοπο αλλά είναι και ταυτόχρονα ουσιώδες. Έχουμε ανάγκη από τα κατάλληλα ερωτήματα. Οι απαντήσεις μετά θα βρεθούν…( Δώστε μας τα θεωρήματα και μη σας νοιάζει για τις αποδείξεις.θα βρεθούν.Κάπως έτσι το είχε πει ο μεγάλος Χίλμπερτ πριν καμιά εκατοστή χρόνια).Τα ερωτήματα λοιπόν αυτά είναι πολύ σημαντικά!

 167. Ριβαλντίνιο said

  @ 166 Παναγιώτης Κ
  «Μ1»

  Μοιάζει λίγο παλιό.

  Αλλά το FN

  έχει μια μανιβέλα πάνω του !!! 😀 😀 😀

 168. 162

  Ριβαλντίνιο, FN είναι το εικονιζόμενο στα χέρια του μαύρου φαντάρου. Απλά, εκείνο είναι των ’60ζ με διαμέτρημα 7,62 χλστ και μακριά κάνη, ενώ αυτό που παραθέτεις στο 168β είναι με διαμέτρημα των 5,56 χλστ και πιο κοντή κάνη, για εμπλοκή σε αστικό τοπίο.

  Κι εγώ γι’ αυτό τα έμαθα: επειδή δεν ήθελα ένα άσχετο κι άγνωστο όπλο στη μούρη μου.
  Κι επειδή εδώ πολιτικολογού… ε, συγνώμη, λεξιλογούμε και δεν οπλολογούμε, να κι ένα ακραιφνώς φιλελέ* σάιτ με μότο «εδώ συζητάμε για όπλα, όχι για πολιτική»

  http://www.thefirearmblog.com/blog/

  Ενδιαφέροντες ψυχάκηδες!

  *με την αμερικάνικη έννοια

 169. Α, ναι, για τη «μανιβέλα» του FN: πτυσσόμενη είναι. Κάπως λέγεται, νομίζω, λαβή επίθεσης, για να κρατάς το όπλο με τα δύο χέρια και να βάλεις εκ του ισχίου (ή να μπαγιονετάρεις). Σκατά, άστα! Μέηκ Λαβ Νοτ Γουώρ και τέτοια…

 170. Ριβαλντίνιο said

  @ 169 Σκύλος της Β.Κ.
  Καλά που είσαι και συ να με διορθώνεις και να μαθαίνω τίποτα.

  Με G3 έχεις ρίξει ?

 171. Με G3 έχεις ρίξει ?

  Ναι, βρε. Και με Μ1 και με ΗΚ11 (το παχύ αδερφάκι του G3), και με FN, και με MG3 (πολυβόλο, απόγονο της Βέρμαχτ) και με .30 (τριαντάρι) και με .50 (πενηντάρι) πολυβόλο.
  Σε όλα σκατάς ήμουνα. Πήγα 29 χρονώ, ήταν και το πρόβλημα που σκόπευα με το αριστερό μάτι (το κυρίαρχο) και όχι με το προβλεπόμενο δεξί, οπότε έπαιρνα πάντα λάθος στάση κι έτρωγα κλωτσιές. Αλλά επειδή ήμουν πονηρός έκανα 12 μήνες όταν οι άλλοι έκαναν 19. Τα έμαθα γρήγορα.

 172. Εγώ σε βολή (αλλά όχι τόσο κομψός, ε;)

 173. Ριβαλντίνιο said

  @ 172 Σκύλος της Β.Κ.
  Γιατί εσύ έριξες με όλα αυτά και μεις μόνο με G3A3 ? ❓

  «Σε όλα σκατάς ήμουνα.»

  Κι εγώ δεν ήμουν καλός. Στην πρώτη βολή δεν μας μέτρησαν και στην δεύτερη βολή είχα 4/10, αλλά εγώ μέτρησα μόνο 7 σφαίρες !!! 😕

 174. Ήμουνα γενικών καθηκόντων: λίγο γραφιάς, λίγο φωτογράφος, λίγο (πολύ) σε φυλάκιο, κανείς δεν μ’ αγαπούσε παρά μόνο για να τους φωτογραφίζω. Οπότε μετά έπρεπε και να ρίξω στη βολή, αφού κυκλοφορούσα χύμας με την Canon A-1 ξρεμαζμένη στο λαιμό και το ΗΚ-11 περασμένο στην πλάτη, Κάπως έτσι: http://valiacaldadog.blogspot.gr/2008/03/blog-post_31.html

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Aν και το «έχασα» κάπως στο δεύτερο μέρος του σχολίου σου, θα σου πώ για το πρώτο, ότι από τη στιγμή που λέω πως δεν υφίσταται καμία αριστερά, και όπως ίσως θα έχεις διαβάσει σε κάποιο σχόλιό μου, όλα τα κόμματα, καί τα αριστερά εξυπηρετούν την εξουσία των κεφαλαιούχων, δεν έχει νόημα να την αναφέρεις σαν παράδειγμα (καλό ή κακό) στην όποια συζήτησή μας. Βασικά δεν με ενδιαφέρει να επιβάλλω την όποια άποψή μου, δεν πίστεψα ποτέ ότι έχω το αλάθητο, απλώς θέλω να βρώ κάποιους ανθρώπους που να σκέφτονται κάπως διαφορετικά, πέρα από την «καθεστηκυία» από την υποχρεωτική εκπαίδευση σκέψη. Αυτό που προσπαθώ να
  πώ, (που θεωρώ πως έχω αντιληφθεί) είναι ότι οι πολιτικές και οικονομικές δομές που είχαμε μάθει απο μικρά παιδιά ουσιαστικά έχουν καταργηθεί, ο οικονομικός κόσμος που επηρεάζει άμεσα την ζωή μας, δεν λειτουργεί όπως μάθαμε και μαθαίνουν ακόμα στα σχολεία του κόσμου, και ζούμε σε μια ολιγαρχική δικτατορία των υπερπλουσίων, που κρύβεται μέχρι τώρα, πίσω από την δημοκρατική ψευδαίσθηση που μας πλασάρουν μέσω των χειραγωγημένων κομμάτων. Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, ή να αντιδράσουμε στην «κατάσταση» που μας επιβάλλεται, θα πρέπει να βρούμε και κατανοήσουμε τον αληθινό εχθρό μας, και να βρούμε διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης από αυτούς που μας προτείνουν οι κεφαλαιούχοι μέσω των χειραγωγημένων κομμάτων, ή ακόμα χειρότερα, μέσω της εκτονώσεώς μας στο χειραγωγημένο από αυτούς διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί απο την πλειονότητα του κόσμου, ότι πλέον ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΜΕ, και ότι οι κεφαλαιούχοι πάντα μας έβλεπαν ώς αναλώσιμους, αλλά τώρα δεν μας χρειάζονται.

  Για το δεύτερο μέρος θα σου απαντήσω σ΄αυτό » Έχει ανέβει οπωσδήποτε το μορφωτικό επίπεδο του προσωπικού» με μιά ερώτηση, ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ; όσο έχει αλλάξει και το επίπεδο των νέων «μορφωμένων» γονιών, που δέρνουν τα μικρά παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο που τους έδερναν κι οι γονείς τους, και τα καταπιέζουν το ίδιο σεξουαλικά. Γνωρίζω γιατρό, (χειρουργός) που με την γυναίκα του (καθηγήτρια γαλλικών σε λύκειο) που έμαθαν τα αριστερόχειρα παιδιά τους, να γράφουν με το δεξί, οι δε «πιστωμένες» σφαλιάρες αν δεν είναι άριστος ο μεγάλος (τρίτη δημοτικού) πάνε σύνεφο. Δεν ξέρω αν πιστεύεις σε κάποια θρησκεία, πάντως οι περισσότεροι μορφωμένοι άνθρωποι, πιστεύουν, μορφωμένος παραλογισμός.

 176. NM said

  Επειδη βλεπω ότι σ’ αυτό το δημοκρατικο ιστολογιο διατυπωνονται ολες οι αποψεις, θα ηθελα να ενημερωσω οσους επιθυμουν να συμμετεχουν στις συγκεντρωσεις του κινηματος «Μενουμε Ευρωπη», αλλα για διαφορους λογους αδυνατουν να προσελθουν, ότι τωρα μπορουν να διατυπωσουν την εμπρακτη στηριξη τους ηλεκτρονικα και περισσοτερο εμπρακτα. Επισκεφτειτε το https://menoumevropi.wordpress.com/
  κατεβαστε – υπογραψτε – στειλτε τη δηλωση και καλεστε τους φιλους σας να κανουν το ιδιο. Επιπλεον μην ξεχασετε να ψηφισετε.

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – Το τερμάτισες, όλα τα τρελά κομάντος έβαλες (χαμόγελο).

 178. Ριβαλντίνιο said

  @ 175 Σκύλος της Β.Κ.
  Εδώ
  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2008/03/blog-post_31.html

  δεν εμφανίζεται αυτό

  «Και θαυμάστε εδώ την πιο kinky επιλοχία των πιό τρελλών σας ονείρων!» 😦 😦 😦

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Για μένα ΕΦΗ μου, τεράστιος πλούτος είναι πολύ λιγότερα, και είναι όλα δωρεάν, οι αισθήσεις, τα συναισθήματα, και το σέξ, που τα περιέχει όλα μαζί. Με το «με τη σωστή έννοια» εννοώ όπως θεωρούσα – με ότι σημαίνει αριστερός, έτσι κι αλλιώς είδος προς εξαφάνιση κι αυτός.

 180. Ριβαλντίνιο said

  @ 177 NM
  Το όχι έχει πάρει 90% !!! 😆 :mrgreen:

 181. 177

  Συγνώμη, το Υπογράφουμε ατομικά την υπεύθυνη δήλωση ότι αποδεχόμαστε οποιαδήποτε έκτακτη ή μόνιμη εισφορά, μείωση μισθού ή συντάξεως και εγγυόμαστε με την προσωπική μας περιουσία ώστε να καλύψουμε κάθε απαίτηση των Θεσμών για την επίτευξη μίας ιστορικής ευρωπαϊκής συμφωνίας. είναι καλαμπουράκι, ε;

 182. JEK said

  #40: Κάποιος ευαίσθητος στα περί δικαιωμάτων των πικετοφόρων.
  Μα κύριέ μου, αυτός που σκάει μύτη σε δημόσιο χώρο κρατώντας πλακάτ με:
  – Κάτω η ΕΡΤ
  – Κάτω ο Στάλιν
  – Πάνω ο Γιούνκερ
  ψοφάει για φωτό.
  Αν μάλιστα το σύνθημα είναι ξενόγλωσσο, πεθαίνει για διεθνή καριέρα.
  Από την άλλη υπάρχει μια πρωτοβάθμια συνάρτηση που συνδέει το αναγραφόμενο επί της πινακίδος με τον πλήθος των αυλακώσεων του εγκεφάλου του.
  Διατί λοιπόν κύριε, θέλετε να στερήσετε το νόμιμο δικαίωμά μου να χαρακτηρίσω όπως νομίζω τον ευπατρίδην πικετοφόρον;
  Ήδη έρχεται στον νού μου ένας πρόχειρος χαρακτηρισμός : παπάρας.

 183. 179

  Για την πιο Kinky επιλοχία (γουστάρεις, ε;) αν δεν με απατά η μνήμη μου με τον γνωστό γερμανό Αλγεβρα, πρόκειται για ένα άρθρο των «Νέων» σχετικά με μιαν Ανατολικογερμανική τσόντα, που υποτίθεται πως είχε γυριστεί προς τέρψη της νομενκλατούρας, με μιλιταριστικό στυλ. Κόλλλλλαση σε λέω!

 184. Ριβαλντίνιο said

  Μάλλον παίζει φάρσα γιατί αλλιώς θα ανέφεραν την «Τρόικα» ως «Θεσμούς» ?

 185. για τους επιστήμοναι που σήμερα έλαμψαν δια της απουσίας τους, αφήνω εδώ το χιπ-χοπ του Αρχιμήδη

 186. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  171,172 >>Με G3 έχεις ρίξει ?
  Έτσι όπως το βλέπω,έχω ρίξει εγώ!Μπορεί και με πιο ζόρικο.Της κατοχής σα να λέγανε κει (αλλά μ έριξε προς τα πίσω!). Στο τρελό Μεγαλονήσι μου όλα μπορεί να συμβούν.Όχι στα μέρη μου.Δυτικά και σε μοναστήρι (γνωστό) με τον Ηγούμενο,μετά τη βάφτιση, να μας κάνει δοκιμασίες.Ξεκουφάθηκα κι ο ώμος με πόναγε όλο το καλοκαίρι.Μπουμπουλίνα του γλυκού νερού. Μπαίνω στον πειρασμό να πα σκαλίσω φωτογραφίες να ιδώ το σιδερικό, μα κοιμούνται, μη χουρχουρίζω.Είναι πάν΄ από είκοσι χρόνια οπότε λέω πως δε θ ακολουθήσει έρευνα 🙂 .Έχει πεθάνει κι ο πάτερ, που γράφει τρυφερά κι ο Κοτζιούλας:ο πάτερ Αντώνιος που έχτιζε,χωρίς να τον διατάξει κανείς γεφύρι, ιδίοις αναλώμασι για την κοινή ωφέλεια,για να περνούν οι γυναίκες κάτου στο ρέμα.

 187. Ριβαλντίνιο said

  @ 184 Σκύλος της Β.Κ.
  «Για την πιο Kinky επιλοχία (γουστάρεις, ε;)»

  Τι, όχι βέβαια ! Παρεξήγηση ! 😦

  Απλά για να διαμορφώσω άποψη και να διευρύνω τους εγκυκλοπαιδικούς μου ορίζοντες !!! :mrgreen:

 188. 187 ΕΦΗ²

  G3 στην Κρήτη; Πφφφφ… Κάνα Minimi θα είχανε: πολυβολάκι, δηλαδή. Σιγά μην ξοπέφτανε οι Κρητικοί να ρίξουνε με το προβλεπόμενο.

  (και τώρα που πήγε για ύπνο ο Λεώνικος θα κάνω κι εγώ ξανά το πείραμά μου!)

 189. 188

  τόψαξα στο γιουτούμπι, δεν το βρήκα.
  ήταν μεγάλη καραγκιοζαρία πάντως!

  189

  δούλεψε!

  Οχοχοχοοοοο…

 190. Μεταξύ μας: για τα όπλα, μην τρελλαίνεστε: ειρηνιστής χίππυς είμαι.

  Απλά το κάνω για την επιστήμη, όπως λέει και η Λαίδη Μπάιρον.

 191. Μαρία said

  ΝΜ, είσαι μεγάλο ευρωτρόλ.

 192. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  190.>>189.δούλεψε!Οχοχοχοοοοο…
  Βάλια Κάλντα,έχω ξεραθεί με τις ορνιθάρες που σκιάχτηκαν απ το τρωκτικό χααααααααααααα!!!!!!

 193. ΕΦΗ²

  στο 193

  Εμού είναι, ρε φιληνάδα.
  Πριν 100 χρόνια προσπάθησαν να τα σκοτώσουν οι Αστραλοί με πολυβόλα αλλά πήραν τα @@ τους!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Emu_War

 194. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  177.Και το «μενουμελλάδα» είναι πιασμένο γμτ!

 195. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  194. Εμού ρες !

 196. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  152 Είχα πάει σε μια εκδήλωση στη Γεωπονική -γνώρισα κι έναν καθηγητή εκεί που μου είπε να σου πω χαιρετίσματα. Ο μελισσοκόμος είναι (μου είπε και το επώνυμο αλλά δεν το λέω)

  161 Είδες τι ωραίο που είναι, ιδίως το ομότιτλο;

  165 Δύσκολες ερωτήσεις

  183 Έτσι!

 197. NM said

  – Ριβαλντινιο (#181,185): «Το όχι έχει πάρει 90%» Φτου γαμωτο. Σαμποταζ, Αισχος, Αρκουδαιιδες, Συριζαιοι !!!
  Σκυλος Β.Κ (#182): Μα τι λετε τωρα; Ποιο καλαμπουρακι; Παιζουμε με τη σωτηρια της πατριδος; Με το κυρος της ΕυρωπαΙκης Ενωσεως; Με το κοινο μας νομισμα;
  Υ.Γ: Βλεπω καναμε ακριβως τα ιδια στον Στρατο. Πηγαμε στην ιδια ηλικια, παιξαμε με τα ιδια οπλα, παρισταναμε τον φωτογραφο (εγω το ειχα δηλωσει και σαν επαγγελμα, μπας και… αλλε δεν…) καναμε τον γραφεα, φοραγαμε και γυαλια. Ακομα και το μουστακι (το ειχα αφησει για τις αναγκες της περιστασης, για να δειχνω μεγαλυτερος). Επισης υπηρετησαμε μειωμενη θητεια. Εκπληκτικη συμπτωση !
  Μαρια (#192): Με αδικεις! Απλως μεταφερω κωδικοποιημενα και αξιοποιω τις προτασεις και τα αιτηματα 7000 συμπολιτων μας που διαδηλωναν χτες στο Συνταγμα.

 198. Γς said

  164:
  164:
  Λες να πηγαίνει εκεί;
  Στο Οίτυλο; Στη Μάνη;

  Που θα μου πάει όμως;
  Κάποτε το Σαραντακέικο πρέπει να μας πληρώσει τα νοίκια που έχω βάσιμες υποψίες ότι μας οφείλει ο προπάππους του για το ξυλουργείο του προπάππου μου.

  Κι η πλάκα είναι ότι το πρωί πάμε για κάνα δυο μέρες κάτω απ τα αυλάκι σε έναν γάμο.
  Δεν λέω που για να έχει τον φόβο μου.

  Κάπου θα τον στριμώξω και θα απαιτήσω τα χρωστούμενα.
  Αρκεί να λειτουργούν τα ΑΤΜ και η μέρες είναι πονηρές.
  Η’ να περιμένω τη δραχμή;

 199. Γς said

  197:
  Στη Μάνη σ έψαχνα και στο Βοτανικό ήσουν 😉

  Για τον Πασχάλη Χ. λες.
  Τον μελισσοκόμο.

  Εχω γεμίσει τη σχολή με φωτογραφίες στους Χάρτες της Γκουγκλ.
  Μια από αυτές μπορεί είναι κι ο δικός μας ή ένας φοιτητής του. Η μια φοιτήτριά του!

  http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=1775&with_photo_id=20959375&order=date_desc&user=2887052

 200. Μαρία said

  Τώρα βλέπω οτι μεταξύ των διοργανωτών (των άλλων 7) https://www.facebook.com/events/463735533802343/
  είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/17/bouleutries-ines/#comment-260034 ,που απο υπέρμετρο ευρωπαϊσμό αποκάλεσε καρακαλτάκες όσες βουλευτίνες δήλωναν παρούσα, αλλά κι άλλα καλά παιδιά όπως π.χ. η Βάλια του βουλκανιζατέρ.
  http://tvxs.gr/news/blogarontas/poia-einai-i-balia-panagiotidoy-poy-stathike-martyras-anarmostis-symperiforas-tis-z

 201. NM said

  Από τα «Τετράδια Ημερολογίου» του Γιώργου Θεοτοκά, αναδημοσιευση του Χριστόφορου Βερναρδάκη και μετα στο TVXS, ενδιαφερον αρθρο με αφορμή τις δύο διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, αυτή κατά της λιτότητας και αυτή υπέρ του ευρώ με κάθε κόστος, ένα ντοκουμέντο από το 1944
  http://tvxs.gr/news/ellada/oi-dyo-diadiloseis-toy-1944-i-istoria-epanalambanete-os%E2%80%A6-farsa

 202. Gpoint said

  # 199 και παλιότερα

  Βρε Γς, μην λιποψυχάς και η έξοδος είναι αναπόφευκτη χωρίς πακέτα στήριξης, αλλά αργεί ακόμα,. Μια χαρά βαστά την θέση του ο Αλέξης με τους άλλους μ@λ@κες Αντωνάκη και Σία θάχαμε ήδη υπογράψει το (τελευταίο) τρίτο μνημόνιο (όσο τελευταίο ήταν το δεύτερο) και θα παζαρεύαμε το (τελευταίο) τέταρτο !
  ΧΩΡΙΣ ΠΑΚΕΤΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ !!!!!!!!
  Ο μάγος G. σε διαβεβαιώνει πως μέχρι Φλεβάρη δεν θα γίνει τίποτε το αξιόλογο κι αν ακόμα έχουμε res adversae θα σε κερνάει καθημερινώς χταποδάκι στο εξοχικό του μέχρι να χειμωνιάσει οπότε πεταγόμαστε στο Αμέρικα να ξεκοκkαλίσουμε εκείνα τα δολαριάκια που έχεις στη μπάντα, τι ανησυχείς ;

 203. Gpoint said

  Εξ άλλου ο Τσίπρας έκανε στην Αγία Πετρούπολη την σωστή κίνηση (κι ας άργησε καμιά ώρα λόγω τράφικ ή αφηρημάδας )

 204. Pedis said

  Νικοκυριε, με όλο το σεβασμό, σήμερα έκανες μία τρολλοσαλάτα.

  «Όμως πιστεύω ότι η αριστερά πρέπει να συναντήσει τον φιλελευθερισμό -τον έχει άλλωστε συναντήσει, αφού στα κοινωνικά οι απόψεις τους συχνά συμπίπτουν.»

  Θα πρόκειται για αριστερά που την πήρε το ποτάμι …

  «Προσωπικά, εκτιμώ πολύ τους φιλελεύθερους που είναι πραγματικά φιλελεύθεροι, που δίνουν αξία στην καινοτομία και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και επινοητικότητα.»

  Προς τι η σύνδεση καινοτομίας και επινοητικότητας με την επιχειρηματικότητα; Όλα για τα φράγκα;

  Εγώ δεν εκτιμώ κανένα κατεργάρη που κανει τέτοιες συνδέσεις. Είναι σαν να λένε ότι ο επιχειρηματίας είναι πιο έξυπνος γι αυτό έχει και τα φράγκα, ενώ στην πραγματικότητα είναι πιο ασυνείδητος και με λιγότερες αναστολές (κοινωνικές, προσωπικές, ποινικές, οικολογικές) από το μέσον όρο.

  «Που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται όχι τόσο να σκίσει το μνημόνιο ή να σταματήσει τη λιτότητα, αλλά κυρίως να φέρει την κάθαρση και την ανανέωση συνολικά της πολιτικής ζωής, βάζοντας στο περιθώριο όλους τους φθαρμένους πολιτικούς …»

  Αυτή τη φράση ξανασκέψου την. Πέραν του ότι γίνεται γαργάρα το μνημόνιο και η λιτότητα -ας το αφήσουμε στην άκρη- … έχει πολύ σαβούρα μέσα της (φθαρμένοι πολιτικοί, κάθαρση, ανανέωση …) και λυπάμαι πολύ που το σημειώνω.
  Προσοχή, διότι κάτι τέτοιες ύπουλες και άνευ νοήματος γενικολογίες εμπεριέχονται και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο προπαγανδιστικό πλαίσιο που εχει στηθεί από τα βρώμικα ποτάμια, τους σιχαμένους τζήμερους και τα εθνικιστικο-ναζιστικά αποβράσματα. (όχι μόνον στην Ελλάδα, παντού.)

 205. Idom said

  Καλημέρα!

  Αντιλαμβάνομαι ότι ο Διαφωτισμός έθεσε στο επίκεντρο την ελευθερία τού ατόμου, ενώ η Μαρξιστική ιδεολογία την ισότητα των ατόμων. Ωστόσο οι Γάλλοι επαναστάτες δεν ζητούσαν μόνο égalité αλλά και liberté και τελικά εκείνοι ήταν που κάθισαν στα αριστερά έδρανα τού βουλευτηρίου και πήρε όνομα η Αριστερά (και η Δεξιά, βεβαίως βεβαίως).
  Νομίζω ότι είναι θέμα κακής θέλησης: αν θέλουμε να το τραβήξουμε στα άκρα, ναι, «««απόλυτη»»» ελευθερία σημαίνει να μη με εμποδίζει κανείς, αν είμαι μάγκας και τσογλάνι, να εκμεταλλευτώ όσους μπορώ, όσο μπορώ και με όποιον τρόπο μπορώ, ώστε να γίνω απόλυτος χαλίφης στη θέση τού χαλίφη. Θα γίνω μάλιστα, στυγνός χαλίφης (aka: Ιζνογκούτ).
  Αλλά δεν υπάρχει κανένας απόλυτος λόγος για να το βλέπουμε έτσι. Στο κάτω κάτω, και σε θεωρητικό επίπεδο, δικαιούμαστε να επικαλεστούμε την a posteriori γνώση: Η (άκρατη) «ελευθερία», ιστορικά, πάντα (νομίζω) οδήγησε σε άκρατη ανελευθερία.

  Προσωπικά θεωρώ ότι ο όρος «φιλελευθερία» είναι ένα ακόμα θύμα τής τακτικής newspeak. Θυμάμαι στα νιάτα μου (ας πούμε στα ’70s) ότι τον χρησιμοποιούσαμε με τη ηθική του διάσταση: ελευθερία σκέψης, ελευθερία δράσης, μόρφωσης, έκφρασης κ.λπ.. Φιλελεύθερο λέγαμε τον Φεραίο, όχι τον Ωνάση. Επίσης δεν θυμάμαι κανέναν να έλεγε «ο Ωνάσης ήταν ελεύθερος να γίνει Ωνάσης, άρα ζήτω ο φιλελευθερισμός». Πολύ απλά, ο όρος δεν χρησιμοποιόταν – στην καθομιλουμένη τουλάχιστον – για τα οικονομικά ζητήματα και το επιχειρείν.
  Με αρχή την δεκαετία τού ’80 και μετά στα φοβερά ’90s, έγινε λυσσαλέα προσπάθεια για να συνδεθεί με την οικονομία και/για να παρέχει άλοθι στις ασύδοτες ιδιωτικές ή συνεταιρικές δραστηριότητες. Για τις οποίες δραστηριότητες επίσης βρέθηκε άλλη λέξη να καταστρέψουμε: πρωτοβουλία! (Οι οποίες ιδιωτικές ή συνεταιρικές «πρωτοβουλίες», by the way, μια χαρά ξέρουν να λυμαίνονται τα δημόσια ταμία σε όλες τις χώρες τού κόσμου.)
  Τουλάχιστον κάποιοι πρόλαβαν και κόλησαν το «νεο-» μπροστά στη φιλελευθερία και τώρα, όποιοι θέλουμε, μπορούμε να φοράμε κουδούνια μόνο στον νεοφιλελευθερισμό.

  Παλιό το κόλπο, να βαφτίζεις το κρέας, «απόγονο ψαριού που εξελίχτηκε και βγήκε τσάρκα στη στεριά, δηλαδή ψάρι». Μπορούμε και τα σκατά ορισμένης ποιότητας, να τα ονομάσουμε ευπεψία και να τα διαφημίζουμε. Είναι παλιό, αηδές και χαμηλής νοημοσύνης. Και βέβαια πιάνει, γιατί ξοδεύονται πολλλλλά λεφτά κάθε που στήνεται η επιχείρηση.

  Εν ολίγοις: με το συμπάθειο, αλλά ο τονισμός της ανάγκης απόλυτης ελεύθερίας ως απαραίτητο συστατικό τής φιλελευθερίας, είναι παντελώς εκ τού πονηρού και εν τέλει υποκριτικός.

  Και για να το μπλέξω και εγώ λιγάκι, ο φιλελευθερισμός των νεοφιλελέδων, δεν προκύπτει από αύξηση τής ελευθερίας τού νεοφιλελευθεριασμένου per se, αλλά από την παρεμπόδιση τού κοινωνικού συνόλου να (τού) αντιδράσει.
  Ήταν τόσο απλό! Γιατί δεν με ρωτούσατε απ’ την αρχή; 🙂

  Επιτρέψτε μου να σάς καθοδηγήσω σε μία υπέροχη ανάρτηση:
  http://genikhsxrhshs.blogspot.gr/2013/01/blog-post_12.html

  Idom

 206. Γς said

  203:

  Αστα Πσαρά μου.

  Μου την έχει δώσει!
  Τα έχουν κάνει νιανιά.
  Και το άσχημο ειναι ότι δεν υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί, ούτε για δείγμα.
  Εβλεπα στην συκέντρωση του Συντάγματος να κάνουν σουλάτσο βουλευτές με την ανεσή τους, μες την καλή χαρά και ο «κόσμος» να μην τους γιουχάρει.

  Μπρός γκρεμός και πίσω Κυριάκος Μητσοτάκης [φτου κακά]!

  Και πίστεψέ με για τα παιδιά μας ανησυχώ.
  Εμείς τα φάγαμε τα χταποδάκια μας.

  Φεύγω σε μια ώρα για κάτω.
  Τα λέμε την Δευτέρα, Σόιμπλε θέλοντος και Γιούνγκερ επιτρέποντος

 207. Pedis said

  -> 205 – Ξέχασα: αυτό με τον καλό φιλελευθεριάζοντα Λένιν, τη ΝΕΠ, «εγώ όμως δεν αποκλείω η ΝΕΠ στην ΕΣΣΔ να διαρκούσε ίσαμε σήμερα», τον κακό Στάλιν και τη γνωστή σάλτσα μην το αφήσεις έτσι: σβήστο καλύτερα! Δεν έχει καμία μα καμία με το θέμα που διάλεξες. Άστο να πάει στην ευχή.

 208. BLOG_OTI_NANAI said

  Όπως σήμερα αυτοί που καταχρηστικά ονομάζουμε «εταίρους», μας λένε να «σοβαρευτούμε» και με τη λέξη αυτή εννοούν μερικά δισεκατομμύρια ακόμα περικοπές από τον ίδιο λαό που έμεινε χωρίς εισόδημα, έτσι και στα χρόνια του μεγαλοκτηματία συγγραφέα Ανδρέα Λασκαράτου, όλοι όσοι φώναζαν για «ελευθερία» ενισχύοντας εκλογικά τα λεγόμενα φιλελεύθερα κόμματα, χαρακτηρίζονταν «απατημένοι» επειδή υποστήριζαν την «πόρνη φιλελευθερία», όπως έγραφε σε ποίημα του.
  Αντίθετα, η υποταγή στους Άγγλους (με τη βοήθεια του κόμματος των λεγομένων «καταχθονίων») ήταν ιδανική για τον Λασκαράτο μια που θα του εξασφάλιζε καλύτερα την προστασία της περιουσίας του, όπως έγραφε στα «Μυστήρια της Κεφαλλονιάς». Έτσι και οι σημερινοί «Λασκαράτοι» υμνούν τους δανειστές που διψούν για θυσίες των αδυνάτων.

 209. qq said

  Πρέπει να τους πόνεσε πολύ που η συγκέντρωση των φιλεδέδων ήταν μεγαλύτερη. Τώρα βάλθηκαν, σαν κάτι πιτσιρίκια, να δείξουν ποιος έχει την μακρύτερη. Γελοίοι.

  Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η αξιοπρέπεια δεν παζαρεύεται Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση την Κυριακή στο Σύνταγμα http://t.co/LYUgzI2xui— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) June 19, 2015

 210. JEK said

  Στο #205 και νυχτοπερπατών Pedis να συμφωνήσω απόλυτα στις 2 πρώτες παρατηρήσεις του,εχτός αν ο Νίκος έχει να μας πει κάτι διευκρινιστικό επ’αυτών.
  Επί πλέον να θυμίσω στον Νίκο την προχτεσινή τελετή αποφοίτησης των παιδιών μας,όπου ο διευθυντής του σχολείου φιλελευθέρως επεσήμανε στους 18χρονους πολίτες αλλά και στους πλερώνων γονείς τους τους κινδύνους που διατρέχει η Πατρίς,ίδίως τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ στα πράματα.
  Ομολογώ ότι αισθάνθηκα καταπιεσμένος που δεν μπόρεσαν να συναντηθούν οι σκέψεις μου με αυτές του λιμπερτίνου διευθυντή,

 211. qq said

  Ποιος έχει το δικαίωμα να είναι λαός
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=41572
  Η λέρα του Ποταμιού, τοξική κτλ

 212. giorgos said

  Στήν ουσία όλοι αυτοί πού διαδηλώνουν υπέρ τής Ευρώπης , όπως επίσης καί τά κόμματα πού τούς εκπροσωπούν , δέν έχουν καμία σχέση μέ τόν πολιτισμό τής Ευρώπης . Ευρώπη γι’ αυτούς σημαίνει ,λεφτά , κατοχύρωση συμφερόντων καί τίποτα αλλο . Αντι-ευρωπαιστές καί φιλοτομαριστές είναι .
  Απόγονοι πνευματικοί τού ΓΑΒ τής παληάς καθημερινής πού εγραφε τότε μέ τό σχεδιο Μάρσαλ γιά «χρυσά κουτάλια …κλπ «

 213. JEK said

  #213: Πολύ χαίρομαι που μου θύμησες τον ΓΑΒ! Μες την καρδιά μου τον έχω. Και την κορούλα του. Έχω κι ένα βιβλίο του με συναρπαστικά άρθρα. Το συμβουλεύομαι ταχτικά.

 214. cronopiusa said

  Έχω στα χέρια μου την «Πικρή ζωή» του Γιώργου Κοτζιούλα και είμαι βαθιά χαρούμενη, μεθυσμένη με την ανθρώπινη πλούσια και παιχνιδιάρικη γραφή του. Διαβάζω και γελωκλαίω. Αυτό είναι ο πλούτος για μένα. Μου καίει τους συνδέσμους από την ομορφιά.

  … τυχερή Εφούλα, Καλημέρα!!!

  Να `ταν η καρδιά μου λαμπερό αστέρι
  να `ταν η ματιά μου δίκοπο μαχαίρι
  αστραφτερό σπαθί μες το μεσημέρι
  αστραφτερό σπαθί μες το μεσημέρι

  Καλή σας μέρα

 215. Ο Αυτός said

  Ο λόγος για τον οποίο ο «μεγάλος» Λένιν θέσπισε τη «Νέα Οικονομική Πολιτική» δεν είναι καθόλου αυτός που υπενίσσεσθε, πως, δηλαδή, ανεγνώρισε ότι «ο κομμουνισμός δεν είναι υποχρεωτικά ασυμβίβαστος με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα». Τουναντίον! Ήταν μια δυσάρεστη διαπίστωση για τον Λένιν το γεγονός πως «even in Russia capitalist commodity production is alive, operating, developing and giving rise to a bourgeoisie» (Lenin, Collected Works, vol. 29, p. 189) και η «Νεά Οικονομική Πολιτική» ήταν μια έμμεση παραδοχή του γεγονότος πως, εν ονόματι της επιβίωσης, η (μαρξιστική) επίλυση ιδεολογικών και οικονομικών προβλημάτων έπρεπε να περιμένει.

  Η επιβίωση αφορούσε στην ανάγκη της βιομηχανοποίησης η οποία, με τη σειρά της, θα επέτρεπε την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής (στα μαρξιστικά πρότυπα) και την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων για την άμυνα της χώρας. Έπρεπε, δηλαδή, μέσω της βιομηχανοποίησης να παραχθεί «υπεραξία», ένα πλεόνασμα αξίας το οποίο θα διοχετευόταν σε άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτό και μόνο, η παραγωγή «υπεραξίας» ήδη αντιβαίνει στην μαρξιστική θεωρία! Ο Λένιν ανεγνώρισε, προς τιμήν του, την αναγκαιότητα, και έκανε ό, τι ήταν δυνατό για την οικονομική επιβίωση της χώρας, Η οικονομία αποκεντρώθηκε και σε πολλούς τομείς (της οικονομίας) επέτρεψε μια σχετική ελευθερία, Ο ίδιος, όμως, απεκάλεσε το σύστημα αυτό «transitional mixed system», κάτι που, όπως πίστευε, θα οδηγούσε είτε στον κομμουνισμό είτε, αν οι Kulaks (кула́к: μεγαλοκτηματίας)και οι NΕPmen («New Economic Policy men» – Нэпманы: νέοι επιχειρηματίες) αποκτούσαν δύναμη, πίσω στον καπιταλισμό.

  Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε είναι το απόφθεγμα του Kalinin, Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής, πως «Communism is being created in the provinces by the man who says: ‘I am against Communism» (το 1925). Πάνω από 100 χιλιάδες «εκειδικευμένους» τεχνικούς απασχολούσε η Ρωσσική βιομηχανία πριν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή η «Νέα Οικονομική Πολιτική» – με αντιμισθία, ακόμα ένα παράγωγο «υπεραξίας».

  Το πρόβλημα, σε ιδεολογική βάση, ήταν απλό. Η εργατική τάξη έπρεπε να αναλάβει την οργάνωση της παραγωγής. Έπρεπε, όμως, την ίδια στιγμή, να παλέψει ενάντια στις δομές πάνω στις οποίες στηρίζεται η οργάνωση της παραγωγής, αφού ο σκοπός της είναι η εξάλειψη των συνθηκών εκμετάλλευσης (αντιμισθία, υπερ-παραγωγή κτλ., δηλαδή παραγωγή «υπεραξίας»). Έπρεπε, δηλαδή, να «χρησιμοποιήσει» όλους τους «ειδικούς» ενάντια στους οποίους έπρεπε, αν ήταν συνεπής με το μαρξιστικό ιδεώδες, να αγωνισθεί, μέχρι της πλήρους εξάλειψής τους.

  Ο Λένιν πίστευε πως προσέφερε μια μεταβατική λύση. Ο Στάλιν δεν συμφώνησε… και την συνέχεια την ξέρουμε όλοι. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι πως και ο ίδιος ο Λένιν δεν πίστεψε ποτέ πως «ο κομμουνισμός δεν είναι υποχρεωτικά ασυμβίβαστος με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα». Ούτε προσέφερε κάποια ερμηνεία του μαρξιστικού προγράμματος που μου διαφεύγει. Απλά, πολύ απλά, υιοθέτησε μια προσωρινή λύση για την επιβίωση της χώρας του.

 216. Gpoint said

  Προς κάποιους «πανσόφους» σχολιαστές, επιστολής πρώτης του Αγίου Τζι το ανάγνωσμα

  Βρε μην σας πω, πεθυμήσατε κυβερνήσεις ασχολούμενες με την «οικονομία» όπου η Ελλάδα σωζότανε αλλά οι Ελληνες πηδιότουσαν πλην της νομενκλατούρας και ζητάτ να γίνουν πράξη οι αηδίες των «θεσμών» ; Γιατί αν είσαι νομενκλατούρα εύκολα το λες αλλιώς είσαι ηλίθιος του κερατά και τυφλωμένος από κομματικό μίσος.
  Κι ο Τσίπρας νομενκλατούρα είναι αλλά προς τιμήν του ασχολείται με την πραγματική οικονομία αυτή είναι που τσούζει τον Ελληνα κι όχι πως θα διασωθεί η τράπεζα Πειραιώς απομυζώντας τον λαό με φόρους και περικοπες μισθών και συντάξεων,
  ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΝΟ ΔΥΣΤΥΧΙΑ,
  Τόσα χρόνια με Παπα(ρα)δήμα και Σαμαρά, δεν το καταλάβατε ; Λιτότητα, λιτότητα και το χρέος διπλασιάστηκε! πως γίνεται ξεφτέρια μου ;; Σας τα λέει κι ο Λάμπρος αλλά εσείς…ντιπ !
  Σας το ξαναλέω απλά μπας και το χωνέψετε, με όρους πραγματικής οικονομίας : όπως είχαμε πληθωρισμό έτσι τώρα έχουμε ροή ευρώ στο εξωτερικό (που το λέμε…Ευρωπαϊκή Ενώση) που είναι το ισοδύναμό τοου στην πράξη. Αυτό ΔΕΝ περιορίζεται με περικοπές μισθών και συντάξεων, είναι η αξία των ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ προίόντων σε σχέση με τα ΕΞΑΓΟΜΕΝΑ.
  Η θα μας το ρεφάρουνε αυτό με πακέτα στήριξης όπως γινόταν στην αρχή ή θα πρέπει να ξανάχουμε δραχμή για να ισορροπούμε με πληθωρισμό και να επιζήσουμε γιατί χωρίς φαΐ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ, χωρίς κινητό και αυτοκίνητο, ζεις (αποδεδειγμένο τόσα χρόνια)

 217. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ!

  200: Όχι, από Λ. αρχίζει το επώνυμό του.

  205-211 Η αριστερά (ένα κομμάτι της) συναντάει τον φιλελευθερισμό όταν π.χ. θεσπίζει το σύμφωνο συμβίωσης ή δίνει ιθαγένεια στους μετανάστες, ενώ το ΚΚΕ ρίχνει λευκό. Όμως και το Ποτάμι ρίχνει λευκό, άρα επιφανειακά το ΚΚΕ συναντάει το Ποτάμι.

  211 Αυτός που λες, εθνικόφρονας είναι μάλλον

  216 Δεν διαφωνώ με τίποτα απ’ όσα γράφεις ως προς την έκθεση των γεγονότων. Ακριβώς το απόφθεγμα του Καλίνιν αποδεικνύει ότι ο κομμουνισμός δεν είναι ασυμβίβαστος με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα -όχι με την έννοια ότι συμφωνούν, αλλά ότι μπορούν να συνυπάρχουν. Και τα προοδευτικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής. πιο κοντά μας χρονικά, έχουν όλα ιδιωτική επιχειρηματικότητα, ενώ έχουν και την ταξική μεροληψία της προοδευτικής κυβέρνησης.

 218. cronopiusa said


  Nosferatu unchained από τον ιστότοπο που μας παρέπεμψε ο Idom

 219. qq said

  Αυτά που λέτε είναι σοσιαλδημοκρατικά, τουτέστιν, φιλελέδικα

 220. qq said

  O Φλαμπουράρης στο μέγκα έχει πολύ πλάκα. Αν τέτοιοι τύποι κάνανε την σκηρή διαπραγμάτευση, διόλου περίεργο που μας πείραν στο ψιλό. Την μια στιγμή το ανεβάζει στο 23%, την άλλη το κατεβάζει στο 13%. Πάλι καλά.

 221. qq said

  Ποιον χαιρέτησε η Λαγκάρντ με «σας καλοσωρείζει η αργηγός της εγκληματικής οργάνωσης» ? 😀 xaxaxa

 222. Γιώργος said

  Ένα δείγμα φιλελεύθερης σκέψης. Για να μιλήσουμε ολίγον τι και επί συγκεκριμένου.

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=33070

  Κατά τα λοιπά, οι «φιλελεύθεροι για τους άλλους» τους οποίους περιγράφει ο συντάκτης απλά δεν είναι φιλελεύθεροι. Ίσως το δηλώνουν, όπως αριστερή δηλώνει κι η Ραχήλ Μακρή. Οπότε η, μάλλον απλοϊκή, αυτή παράγραφος, στηρίζεται σε λάθος ορισμό. Ο σκύλος που κυνηγάει την ουρά του.

  Κατά τα άλλα, πολύ θα ήθελα να μάθω τι το αντιδημοκρατικό έχει η «λύση Παπαδήμου» και ποια είναι «τα πιο τοξικά απόβλητα των άλλων κομμάτων» που πήγαν στο ποτάμι.

  Ως προς το πρώτο, καλό είναι να θυμηθούμε ότι η δημοκρατία είναι διαδικασία. Η ανάδειξη πρωθυπουργού γίνεται με βάση διαδικασίες που θεσπίζει το Σύνταγμα. Η ανάδειξη ενός πρωθυπουργού σύμνφωνα με μια από αυτές τις διαδικασίες δεν είναι αντιδημοκρατική, πλην αν ο συντάκτης ορίζει το αντιδημοκρατικό ως «αυτό με το οποίο διαφωνεί για οποιονδήποτε λόγο» και φυσικά ως δημοκρατικό «αυτό που του αρέσει». Εγώ τυγχάνει να αναλύω τα πράγματα με κατά τι συστηματικότερο τρόπο.

  Όσο για το δεύτερο, δε θυμάμαι να προσχώρησαν στο ποτάμι η Ραχήλ, ο Μπαλτάς, ο Κατρούγκαλος, ο Μιχελογιαννάκης, ο Μητρόπουλος, η μεγίστη των προέδρων των απανταχού κοινοβουλίων κι άλλοι τιτάνες του πνεύματος που συνωστίζονται στην «πρώτη φορά». Εκ πρώτης όψεως, λίαν ατυχές το αναιτιολόγητο δωρεάν πυροτέχνημα.

  Όσο για τους «ας πούμε» ευρωπαϊστές, το εξίσου αναιτιολόγητο και επιφανειακό υπονοούμενο δε σηκώνει σχόλιο. Καλό είναι να κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια. Δε χρειάζεται όμως να το δείχνουμε παντού κι πάντα…

 223. qq said

  Σοκαρισμενα τα κινηματα απο το γεγονος οτι αν διαμαρτυρεσαι με σφυριχτρες και φωνη αντι καδρονια και μολοτοφ, δεν τρως δακρυγονα.— Lavrentis Beria (@LavrentisBeria3) June 18, 2015

  Ποινικοποιούμε τις σφυρίχτρες εδώ και τώρα,σύντροφοι. Για συγκεντρώσεις θα επιτρέπονται μόνο μολότωφ, τόξα και πέτρες pic.twitter.com/a8BzwSHY0G— Σύντροφος (@_syntrofos_) June 20, 2015

 224. qq said

  Αυτό εδώ το τσακάλι είναι "γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου".. #klaiw @chrisvernard pic.twitter.com/VLWDzaWRTJ— Σύντροφος (@_syntrofos_) June 20, 2015

 225. vioannis said

  #183
  Ναι, Ναι αγαπητέ JEK το κατάλαβα πολύ καλά, μου το εξήγησε στο 45 η κα Cronopiusa και το επιβεβαίωσε στο 58 ο κος Σαραντάκος:
  Οι άνθρωποι στις φωτογραφίες είναι φιλελέδες και οι φιλελούδες και ως εκ τούτου άτομα με περιορισμένα δικαιώματα.
  Όπως δε ενημερώνομαι από εσάς, έχουν μη συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα, πλήθος αυλακώσεων στον εγκέφαλό τους.
  Αλώστε όπως σαφώς εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, οι φωτογραφίες αυτές είναι απαραίτητες, διότι στους ανθρώπους αυτούς σκοπεύουν να στείλουν ένα λογαριασμό φόρου.
  Βέβαια πρέπει να συνεννοηθούν με τους εταίρους τους στη Βουλή, διότι στα φιλικά ιστολογία των εταίρων, που επίσης δημοσιεύουν παρόμοιες φωτογραφίες από τη συγκέντρωση, αναγράφουν την προτροπή: ‘όπου τους δείτε φτύστε τους ‘.
  Διαπιστώνω μία μικρή διάσταση: φόρος ή φτύσιμο. Πρέπει να αποφασίσετε.
  Επειδή δε εσείς συμβάλατε στον γλωσσολογικό προσανατολισμό αυτού εδώ του ιστολογίου με τη λέξη ‘παπάρας’ να προσθέσω και εγώ μία λέξη.
  Τα παλιά χρόνια του ανένδοτου και της χούντας , το καθεστώς έστελνε εγκάθετους στις διαδηλώσεις που είχαν στις τσέπες τους τριμμένο λουλάκι ή κιμωλία, που με αυτό σημάδευαν τους διαδηλωτές, αγγίζοντας στα ρούχα τους, για να έχουν τη δυνατότητα να τους συλλάβουν όταν η διαδήλωση τέλειωνε. Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη για λουλάκι ή κιμωλία. Υπάρχει σε κάθε χέρι μια φωτογραφική μηχανή.
  Αυτοί που σημαδεύουν όμως τους ανθρώπους, ρουφιάνοι και χαφιέδες λέγονταν και πάντα έτσι θα λέγονται.

 226. qq said

  Έθνος:
  …- Πούτιν: Το πρόβλημα είναι των δανειστών.

  Για αυτό δεν πρόκειται να δώσει ούτε δεκάρα τσακιστή. Για να μη γίνει μέρος του προβλήματος.

 227. Pedis said

  # 218 – Βρε Νικοκύρη, ο φιλελευθερισμός είναι υπέρ της απόδοσης πλήρων δικαιωμάτων στους μετανάστες; Γιατί εγώ βλέπω μόνον να τους διαλύει τις χώρες τους και να τους αποδίδει πλήρη δικαιώματα πρόσφυγα (ή πτώματος) . Άλλο αν υπάρχει κάποιο κομματίδιο ή «Μ»ΚΟ σε κάθε χώρα που αναμασάνε τετριμένες γενικολογίες για να κοροιδεύουν κάνα ράντικαλ σικ μικροαστό με μεγαλόψυχες ευαισθησίες.)

  «όταν π.χ. θεσπίζει το σύμφωνο συμβίωσης ή δίνει ιθαγένεια στους μετανάστες, ενώ το ΚΚΕ ρίχνει λευκό»
  για την ιθαγένεια που το είδες; Ή μου διέφυγε ή άλλο ήθελες να πεις.

 228. JEK said

  #226
  Κύριε Vioannis, ευχαριστώ πολύ για την μακροσκελή σας απάντηση. Δυστυχώς όμως δεν με διαβάζετε προσεκτικά. Οι άνθρωποι που υπερασπίζεστε ποθούν κολασμένα την δημοσιότητα και ως εκ τούτου την αθανασία. Θα τους έχετε ξαναδεί σίγουρα στο γυαλί να δηλώνουν ότι άκουσαν το «μπαμ» της έκρηξης ή ότι ο σχιζοφρενής δολοφόνος δεν είχε δώσει αφορμή στην γειτονιά.
  Σας βεβαιώνω ότι ουδείς ασφαλίτης τους πήρε εν κρυπτώ φωτό. Αντιθέτως οι ίδιοι ποζάρησαν αυτάρεσκα στον φακό και σαφώς θα πήραν μπόλικες «σέλφις» δια τα περαιτέρω.

  Επαναλαμβάνω λοιπόν: όταν ένας ενήλιξ εκτίθεται στην πλατεία Συντάγματος κραδαίνων πλακάτ με την ευφυή εξίσωση » Τσίπρας= Σταλιν», αυτομάτως θέτει εαυτόν υπό κρίσιν.Εύλογα θα αναρωτηθούμε, τι συνδέει τον αριθμό των συνάψεων του εγκεφάλου του με το αναγραφόμενο επί της πινακίδος. Επί πρόσθετα όταν γνωρίζουμε ότι ο ίδιος εκείνην την στιγμή προϋπολογίζει την συγκομιδή των like..
  Δυστυχώς κύριε Vioannis μου, σ’αυτές τις περιπτώσεις η χλεύη καραδοκεί.

  Την δήλωση του κοιν. εκπρ. δεν την γνωρίζω,άρα επιφυλάσσομαι.Επίσης αδιαφορώ τι γράφουν τα διάφορα ιστολόγια.

  Την λέξη «παπάρας» την τσίμπησα από τον Μπαμπινιώτη.

  Το ιστορικό γεγονός που θυμηθήκατε με υποψιάζει πως είστε παλαιός δημοκράτης.

  Κλείνοντας,αδυνατώ να πιστέψω ότι υπερασπίζεστε τα 40 χρόνια του σάπιου δικομματισμού.
  Αυτό το κάνουν οι βλάκες ή οι έχοντες ιδιοτέλειες.

  Ευχαριστώ και πάλι.

 229. cronopiusa said

  vioannis

 230. giorgos said

  Περί δημοσίευσης και χρήσεως των φωτογραφιών http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/12/3.html#more

 231. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  215.Ω Κρόνη! καλό καλό μεσημέρι!
  Ναι σε όλα! και πάλι σημαδιακό το άσμα-ασμάτων που έβαλες.Δεν ξέρω πια σε πόσες εκδοχές το έχω μα αυτή είναι ξεχωριστή κι ας μην έχει τους στίχους που είναι όλοι νάμα καί στάλαμα.
  Δακρυσμένα μάτια.
  νυσταγμένοι κήποι,
  Έχω και το βινύλιο, τις » Μικρές Κυκλάδες» που αυτό θα ήταν απώλεια αν μου το έκλεβαν οι διαρρήκτες,Τέτοια αγάπη, Ο παντρυφερός ποιητής Γιάννης Θεοδωράκης με τον αδελφό του Μίκη,το πρωτογράφουν στο 45άρι » Λιποτάκτες» μαζί με το άλλο αριστούργημα του Όμορφη Πόλη.
  Ευχαριστώ για την ατμόσφαιρα.
  Πάω να δω τα αποδέλοιπα σημερνά, σίγουρα όχι τόσο ευφρόσυνα μα πήρε αέρα η καρδιά από δω να μη χαλαστεί η διάθεση.
  (Ο Κοτζιούλας πρόκειται να εκδοθεί πάλι. Θα το μάθουμε πρώτοι πρώτοι 🙂 )

 232. Ριβαλντίνιο said

  @ 198α. NM
  «Φτου γαμωτο. Σαμποταζ, Αισχος, Αρκουδαιιδες, Συριζαιοι !!!»

  Ξέχασες τα καθιζήματα. 🙂

  @ 209 BLOG_OTI_NANAI
  Το αντίθετο. Η ιδιοτελής στάση του Λασκαράτου θυμίζει κάτι φιλοσυριζαίους που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και θέλουν να γυρίσουμε στην δραχμή.

 233. Ο Αυτός said

  216/218

  Αντιλαμβάνομαι πως ο χώρος και ο χρόνος δεν προσφέρονται για πολιτική/ιστορική ανάλυση.

  Αν όμως δεν καταλαβαίνετε πως το περιεχόμενο της παρέμβασής μου, και οπωσδήποτε και το απόφθεγμα του Kalinin, καταμαρτυρούν το αντίθετο από αυτό που επαναλαμβάνετε, δηλαδή πως «ο κομμουνισμός δεν είναι ασυμβίβαστος με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα», λυπάμαι!

  Ο κομμουνισμός, όπως και να τον παραγεμίσετε, ΔΕΝ είναι συμβατός με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Όπου αυτό συμβαίνει (ή συνέβηκε, όπως στο παράδειγμα του Λένιν), είναι μια λύση ανάγκης και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ απόκλιση από την κομμουνιστική θεωρία. Αυτή την απόκλιση πολλοί την θεωρούν «μετεξέλιξη» και άλλη σαν μια ΑΝΑΓΚΑΙΑ περίοδο μετάβασης από κάτι έτσι σε κάτι αλλοιώς (ο Λένιν, για παράδειγμα). Η αποδοχή και εφαρμογή αυτής της μεταβατικής περιόδου, είναι μια οδυνηρή παραδοχή μιας εγγενούς αδυναμίας της μαρξιστικής θεωρίας.

  Μπορείτε, φυσικά, να αγνοήσετε όλα αυτά, να αγνοήσετε την θεωρία, και να πείτε, «εγώ το λέω έτσι», ονομάζοντας, δηλαδή, αυτό το μεταβατικό στάδιο (στο οποίο, με άλλες συνισταμένες, προσέφυγε και ο Στάλιν φυσικά), «πρακτικό κομμουνισμό» ή αναγκαία μετεξέλιξη της ταξικής πάλης ή ό, τι άλλο θέλετε. Το γεγονός παραμένει ένα. Αν αυτό που έχετε είναι συμβατό με κάποιο, οποιοδήποτε, είδος ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν είναι ούτε μαρξισμός ούτε κομμουνισμός. Αν εσείς επιμένετε, τότε ίσως θα έπρεπε να αφιερώσετε ένα άρθρο στο θέμα για να μπορέσουμε να το συζητήσουμε διεξοδικώτερα.

  Μέχρι τότε, μια μικρή ενδεικτική βιβλιογραφία, για όσους τυχόν ενδιαφέρονται για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της μαρξιστικής θεωρίας:

  Γενικά για την «σοσιαλιστική οικονομία» – Etienne Balibar. «La Formations sociales capitalistes» άρθρο στην συλλογή Les Sciences de l’économie (eds, A. Vanoli and J.-P. Januard).

  Ειδικώτερα για το ασυμβίβαστο του κομμουνισμού με την «καπιταλιστική μέθοδο παραγωγής υπεραξίας» – Louis Althusser, στην διάλεξη του για το «Zur Kritik der politischen Oekonomie» του Marx, στο «Ecole Normale Supérieure, rue d’Ulm», Paris, Ιούνιος 1973: «There is no socialist mode of production»!

  Για τη δυσκολία διαχωρισμού μεταξύ δύο μεθόδων παραγωγής, του «καπιταλιστικού» και το «κομμουνιστικού» – Lenin. «Εconomics and Politics in the Era of the Dictatorship of the Proletariat (1919)», Collected Works, vol. 30 (ειδικώτερα το πρώτο μέρος).

  Για το συμβίβαστο – Stalin. «Economic Problems of Socialism» (1952). Εδώ λέγει επι λέξει «commodity circulation is incompatible with the prospective transition to communism».

  Q.E.D.

 234. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  234 Και μόνο το γεγονός ότι υπήρξε η ΝΕΠ για μια πενταετία αποδεικνύει πως δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο. Εσείς βάζετε τσιτάτα, εγώ βάζω την αμείλικτη αλήθεια των γεγονότων. Δεν αποκλείω βέβαια αν συνεχιζόιταν η ΝΕΠ (στο εναλλακτικό σενάριο με τον ακμαίο Λένιν) να φτάνανε σε τέτοιες αντιφάσεις που ή να έπεφτε το σοσιαλιστικό κράτος ή να καταργούσε ο Λένιν τη ΝΕΠ, αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ.

  228 Ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών

 235. qq said

  Γιούνκερ: Ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους για τον πλούτο. Ήταν σοκαριστικό, αλλά η απάντησή του δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης όσο περίμενα».

  Άσχημο πράμα να είσαι πρώτη-φορά-αριστερά. Μια ζωή να διακηρύσσεις, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, και τώρα να συνειδητοποιείς, αυτό είναι παγίδα και στην γωνία περιμένει το Λουξ. Και η Γερμανία να σου αρπάξουν και την τελευταία βιομηχανία που σου απέμηνε.

 236. Ριβαλντίνιο said

  https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/11188394_545809442223876_5803326521215222541_n.jpg?oh=6d23861a1e48f34ae9fc8bfe211eb1b6&oe=560AF182

 237. Pedis said

  # 235 β – Ναι, το κατάλαβα, αλλά δεν σε πιάνω ακόμη. Είναι το ΚΚΕ αντίθετο στα πλήρη δικαιώματα των μεταναστών και των παιδιών τους;

 238. sarant said

  Νομίζω ότι δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο.

 239. Pedis said

  # 239 – Αυτό δεν το γνωρίζω. Αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντιτίθεται στα δικαιώματα των μεταναστών και των παιδιών τους.

  Για δες εδώ
  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8480593

 240. Μαρία said

  240
  Πλήρη δικαιώματα των παιδιών (δεν ξέρω πώς εννοεί τα πλήρη) αλλά απόκτηση της ιθαγένειας με την ενηλικίωση, εφόσον το επιθυμούν.

  Παρών ψήφισε στην επιτροπή.

 241. Ιάκωβος said

  Τι γνώμη έχουν οι μπολσεβίκοι (και μενσεβίκοι) εδώ…

  Δεν είμαστε μόνο μπολσεβίκοι και μενσεβίκοι. Έχουμε και το Leonicο, το manseviko.

 242. cronopiusa said

  ‘Grecia no debería pagar su deuda’

 243. Ιάκωβος said

  139 Αtheofovos
  παρέθεσα μερικά ονόματα βουλευτών…κλπ

  Είπαμε, άλλο η αξία του καθένα στην προσωπική του ζωή κι άλλο η κομματική του πρακτική.
  Ναι μεν δεν είναι σωστό πράμα η απόδοση συλλογικής ευθύνης σε συγκεκριμένες ομάδες, αλλά από την άλλη, κάποια ιδιαίτερα γενικά χαρακτηριστικά, τρόποι σκέψης κλπ, χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς χώρους και τα φύλα και τις ομάδες. Αλλιώς, αν δηλαδή, δεν υπήρχαν κάποιου είδους γενικεύσεις δε θα υπήρχε καμία από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ούτε η κοινωνιολογία ούτε βέβαια η Πολιτική.
  Φυσικά το να πεις ότι «οι παπάδες είναι πούστηδες» δε θα ήταν σωστό, όπως ακριβώς και το να πεις οι χαζοί νέγροι τρώνε κοτόπουλο και καρπούζι. Αυτά είναι στερεότυπα. Όμως, όλοι οι χρυσαυγίτες έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, όλοι οι κνίτες επίσης, κοκ.

  Και η Σύνοδος βρίθει κρυφών (και ενίοτε ομοφοβικών στα κηρύγματα) ομό επισκόπων, όπως ακριβώς κι ο άγαμος καθολικός κλήρος έχει από παλιά προσβληθεί από την παιδεραστία, η κάλυψη της οποίας άλλωστε ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο λόγος της παραίτησης του προτελευταίου Πάπα, κατά κόσμον Μπέτυ.

  Εσείς που υποστηρίζετε Ποτάμι, δεν αναρωτιέστε, που ήταν τόσο καιρό, όταν εμείς τρώγαμε το ξύλο στις Πλατείες; Την ίδια εποχή ο Σταύρος έκανε συνεντεύξεις με Μιχαλολιάκο και τον έβγαζε λάδι. Δεν τον στρίμωξε ούτε μια φορά. Αρα τον προπαγάνδιζε.

  Πως ξεφύτρωσε και πότε ; Το Ποτάμι, δε θέλει φαντασία, είναι φανερό ότι είναι φερέφωνο του Μπόμπολα, του αρχι-διαπλεκόμενου. Ακούσαμε τον Θεοδωράκη να μιλά ποτέ για το σκάνδαλο της διαπλοκής καναλιών-κατασκευαστών-κομματικού κράτους; Ποτέ.

  Πάντα πρακτόρευε στη Βουλή τα συμφέροντα του αφεντικού του.
  Πχ.
  «…Νέο ερώτημα κατέθεσε το Ποτάμι σχετικά με το μέλλον της επένδυσης εξόρυξης χρυσού στα μεταλλεία Χαλκιδικής και κατατέθηκε την Τετάρτη στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τους βουλευτές του Ποταμιού Γ. Αμυρά, Χ. Ταχιάου και Γρηγόρη Ψαριανό…»
  Κατάλαβες; Είναι υπέρ των Σκουριών, της καταστροφής του περιβάλλοντος και κατά των κατοίκων της περιοχής. Μαζί με τη Χρυσή Αυγή.

  Άλλο, επερώτηση για το άρθρο 14:
  «Πρώτον, να καταργηθούν οι περιττές ή παρωχημένες, όπως θεωρεί, διατάξεις, όπως οι περισσότερες παράγραφοι του άρθρου 14 για τους περιορισμούς στον Τύπο. Από το «Ποτάμι» τονίζουν και τη συμβολική σημασία αυτής της κατάργησης κλπ κλπ
  Θέλουν να καταργήσουν το άρθρο, που περιλαμβάνει τις διατάξεις του Βασικού Μετόχου! Που δεν εφαρμόστηκε κιόλας .Για να έχει ο Μπόμπολας τα χέρια ελεύθερα.

  Άλλο:
  Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ κ.κ ΜΠΟΜΠΟΛΑ.
  Θέλουν δηλαδή να δουν σκουπίδια του Μπόμπολα στο Μαίναλο. Αυτό δε σου λέει τίποτα;

  Και γενικά, η πολιτική του ιδεολογία είναι το απαύγασμα της εξαπάτησης.
  Όταν φίλε Αθεόφοβε, ακούς αρχηγό πολιτικού κόμματος να μιλάει μειωτικά για τους «πολιτικούς» γεγονός που αποτελεί τον υπέρτατο πολιτικαντισμό, και δεν εξανίστασαι, σημαίνει ότι και η δική σου πολιτική κατάρτιση είναι ελλιπής και έτσι σε εξαπατά ο κάθε πολιτικάντης, καλή ώρα ο Σταύρος. Τα ίδια εναντίον των «πολιτικών» λέει κι ο Μιχαλολιάκος .Και με ευκαιρία εκείνη είχα βγάλει ένα τσιτάτο κι εγώ:

  «Σήμερα ο πονηρότερος πολιτικός είναι εκείνος που εξαπατά τους ψηφοφόρους του πείθοντάς τους ότι ΔΕΝ είναι πολιτικός»

  Άσε που αν τον ξύσεις λίγο θα βγει ο ρατσιστής και ξενόφοβος από μέσα του. Άκου τις προτάσεις του:
  «Δεχόμαστε νόμιμους μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε σε δουλειές… Και φεύγουν όταν τελειώσει η δουλειά τους.»
  «Κάθε γειτονιά πρέπει να έχει όσους μετανάστες μπορεί να αντέξει.» κλπ,κλπ

  Όσοι λοιπόν κατεβαίνουν με Ποτάμι αλλά και όσοι το ψηφίζουν ΕΧΟΥΝ κοινά χαρακτηριστικά, οι μεν πρώτοι την δήθεν απολίτικη και ιδιοτελή πίστη στον διαπλεκόμενο ελληναράδικο παλαιοκομματικό νέο-φιλελευθερισμό (όρα και κάτι ανερμάτιστους Τατσόπουλους και Ψαριανούς), οι δε δεύτεροι την όντως απολίτικη ασχετοσύνη περί τα πολιτικά, ακόμα και ανακατωμένη με κάποια καλή προαίρεση, που όμως δεν τους αφήνει να δουν που πάνε και ποιοι τους οδηγούν.

  Και αυτή τη στιγμή κανείς έχει να διαλέξει. Με το λαό ή με τους δανειστές. Οι ποταμίσιοι προλειαίνονται για να συμπαραταχτούν με σαμαρά, πλεύρη, πασόκ, κλπ. Δηλαδή διαλέγουν την παράταξη των δανειστών, των παλαιοκομματικών λαμόγιων και των άλλων ναζί.

  Ο Sarant και λίγα τους έσουρε. Γιατί το Ποτάμι δε γεννήθηκε απλά από βουλευτές του παλαιοκομματισμού, αλλά συνελήφθη, κυοφορήθηκε και ξεφουρνίστηκε από την ίδια τη μήτρα της διαπλεκόμενης εξουσίας της Ψωροκώσταινας.
  Αυτά.

 244. Ιάκωβος said

  Πάντως, φίλε Αθεόφοβε, όπως την εκφράζεις, η υποστήριξη της λογοκρισίας των θηριωδιών των ναζί χάριν του …τουρισμού είναι εντελώς μέσα στη «γραμμή» του Ποταμιού αλλά και του νέο-φιλελευθερισμού γενικότερα.

  Εγώ που θεωρώ ότι ο Χίτλερ, δεν είναι Γερμανικό μόνο φαινόμενο αλλά κληρονομιά και βάρος που την κουβαλάμε όλοι η άνθρωποι εξ ίσου, ακόμα και οι Έλληνες, ακόμα και οι Ισραηλινοί, όπως ακριβώς και την κληρονομιά του Μπετόβεν, εγώ ο ίδιος πιστεύω ότι η αποσιώπηση του κάθε είδους θηριωδιών των ναζί βλάπτει εξίσου τους Γερμανούς και τους Έλληνες. Και μην ξεχνάς ότι ο λαός που βλάφτηκε περισσότερο από όλους από το Χίτλερ ήταν ο Γερμανικός.*

  Και δε θα με πείραζε καθόλου να δω στην ενιαία Κύπρο το μουσείο με τις ακρότητες των Ελλήνων φασιστών κατά του Τουρκο-Κυπριακού λαού.Θα απιτούσα βέβαια δίπλα να υπάρχουν τα αντίστοιχα των Τούρκων φασιστών.

  Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα, είναι ότι πίσω από την περίπτωση αυτής της λογοκρισίας, κρύβεται το σύνθημα «Το επιχειρηματικό κέρδος υπεράνω όλων» . Αυτή η αδηφάγα, ανθρωποφάγα, ανισόρροπη τάση του ατόμου για πλουτισμό, αυτή μας έφερε εδώ, κι αν δεν χαλιναγωγηθεί από την κοινωνία, με μια συνετή αναδιανομή του πλούτου, βαδίζουμε για τη σίγουρη καταστροφή, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της υφηλίου.

  • Η Ντρομπολιτσά που αναφέρεις δεν είναι ίδιας ποιότητας γεγονός. Οι ακρότητες στον πόλεμο αυτών που έχουν δίκιο κι αυτών που έχουν άδικο, καλώς ή κακώς, δεν αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν ένα γεγονός στο οποίο οι «καλοί» ήταν οι Έλληνες και ο « κακός» ήταν ο Σουλτάνος. Αυτό δεν αλλάζει, ακόμα κι αν μέσα στους δικούς μας ήταν κάτι φριχτά ζαγάρια, ακόμα κι αν ο συγκεκριμένος Σουλτάνος ήταν ένας καλλιεργημένος άνθρωπος που συνέθετε εκλεπτυσμένη Οθωμανική μουσική.

  Αντίστοιχα, ποτέ οι Γερμανοί δε θα τιμήσουν ούτε θα κάνουν μνημείο στις χιλιάδες βιασμένες Γερμανίδες της προέλασης του Κόκκινου Στρατού, γιατί γνωρίζουν, ότι ότι κι αν έκαναν οι Ρώσοι, εκείνη τη στιγμή ήταν οι καλοί, ενώ οι Γερμανοί ήταν οι κακοί. Έτσι δουλεύει η Ιστορία.

  Όσο για το Ποτάμι αλλά και τους διάφορους Αδώνηδες, είναι πολύ πιθανό να χρωστάνε την ίδια τους τη ζωή στο Σύριζα. Διότι αν τέσσερα χρόνια μνημονίου φέρανε τέτοιες κοσμοϊστορικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, φαντάσου τι θα γινόταν μέσα σε οχτώ χρόνια μνημονίων και εξαθλίωσης και λαϊκής οργής. Σίγουρα θα στηνόντουσαν αληθινές κρεμάλες στο Σύνταγμα.

 245. qq said

  Πολύ ωραίες και διασκεδαστικές αυτές οι αναλύσεις. Για τον έτερο ηλίθιο της π-φ-αριστεροακροφασιστοδεξιάς κυβέρνησης μας όμως ούτε κουβέντα. Φταίει το Ποτάμι που είναι τσίρκο. Και ο Άδωνις, προπάντων αυτός, οφ κορς.

 246. Pedis said

  # 241 – Διαβάζω:
  «Καταργείται η δυνατότητα κτήσης ιθαγένειας με μόνη προϋπόθεση τη γέννηση στην Ελλάδα. Γίνονται ακόμη πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις που αφορούν τη νόμιμη παραμονή των γονιών, αυξάνονται τα απαιτούμενα χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο. Συνολικά, δυσκολεύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών. Προβλέπονται οι εξής τρεις περιπτώσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας:»

  […]

  «Πλήρη δικαιώματα σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, χωρίς κανένα διαχωρισμό ανάλογα με το καθεστώς «νομιμότητας» των γονιών τους. Εγγραφή σε ειδικά δημοτολόγια των δήμων που κατοικούν. Αυτοδίκαιη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, μετά την ενηλικίωσή τους, εφόσον το επιθυμούν.

  Για τα ζητήματα των αδειών παραμονής που ταλανίζουν τους μετανάστες διεκδικούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως κατάργηση των παραβόλων, αποσύνδεση των αδειών διαμονής από τα ένσημα, νομιμοποίηση όσων βρίσκονται και εργάζονται στην Ελλάδα, με απλές και γρήγορες διαδικασίες, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς, στελέχωση των υπηρεσιών κ.λπ.

  Συνολικά για το νομοσχέδιο, το Κόμμα μας τοποθετείται με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων μεταναστών και των παιδιών τους, την ανάγκη να αντιμετωπιστούν έστω και ορισμένα από τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγχρόνως, αποκαλύπτει, αντιμάχεται και καταγγέλλει τις φιλεργοδοτικές, αντεργατικές ρυθμίσεις του.»

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8480593

 247. Μαρία said

  247
  Αυτή είναι πάγια θέση του ΚΚΕ. Αρνείται τη χορήγηση ιθαγένειας πριν απ’ την ενηλικίωση.

  Στο βαθμό που θα είναι λυμένα τα προβλήματα νομιμοποίησης και εγγράφων, θα είναι πιο σωστό η ιθαγένεια να χορηγείται αυτοδίκαια και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, μόνο εφόσον το ίδιο το παιδί το ζητήσει με την ενηλικίωσή του και όχι εξαναγκαστικά για να απαλλαγεί από τις δυσμενείς συνέπειες της έλλειψης νομιμοποίησης. http://www.902.gr/eidisi/politiki/12558/kke-i-ithageneia-ehei-taxiki-diastasi-video-foto#/0

  Ενδιαφέρον το εξαναγκασικά.
  Γι’ αυτό υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο στο άρθρο 19. http://www.opengov.gr/ypes/?p=2631

 248. qq said

  Και ως απόδειξη ότι ο Άδωνις φταίει και θα φταίει για όλα τα μελλούμενα δεινά πάντα και ες αεί, προπάντων αυτός, ιδού η απόδειξη:

  pbs.twimg.com/media/CH9LIEnWEAA0_TN.jpg

 249. qq said

 250. Ιάκωβος said

  246, Και ο Άδωνις, προπάντων αυτός, οφ κορς.

  Όλη η Ευρώπη διαδηλώνει υπέρ της Ελλάδας, εσείς εκεί στο Σύνταγμα διαδηλώνετε κατά της Ελλάδας. Και με επικεφαλής τον τρελλό του χωριού και τον νεο-δημοκράτη εθνικοσοσιαλιστή Πλεύρη.

  Άντε, μετά την πλατεία, να ακροβολιζόσαστε στα σύνορα και να πυροβολάτε γυναικόπαιδα από τη Συρία. Εδώ, «να κάνετε στους ξένους τη ζωή κόλαση, χειρότερη από τις πατρίδες τους» όπως λένε οι αρχηγοί σας:

  Δεν καταλαβαίνετε ότι το να είσαι κακός δεν είναι τόσο προβληματικό. Το να είσαι όμως διαταραγμένος όσο οι ναζί της ΝΔ και αφελής όσο οι σύμμαχοι, πασόκοι και ποταμίτες, αυτό είναι ολέθριο.

  Να επαναλάβω οτι ο Χίτλερ το μεγαλύτερο κακό το έκανε στους ίδιους τους Γερμανούς; Πρόβαλε την αυτοκτονική του μανία πάνω σε ένα ολόκληρο έθνος. Ομοίως, το θέμα των πλευριτωμένων φασιστίδιων δεν είναι ο σύριζα, ή οι δημόσιοι υπάλληλοι.

  Το θέμα τους είναι οτι φέρνουν μέσα τους το Θάνατο. Ζητάνε θάνατο, γιατί μισούν την κοινωνία, τους ανθρώπους συνολικά, αλλά σε τελευταία ανάλυση τον εαυτό τους. Αυτή η εσωτερική τους δυστυχία, όμως, δεν ξεπλένεται ούτε με ποταμούς αίμα.

  Γι αυτό και όταν παίρνουν την εξουσία, καμιά φορά έχουν το τέλος που κατά βάθος επιθυμούν.

 251. qq said

  Κατά πως δείχνουν τα νέα πρότυπα, εφεξής πρέπει να προσέχουμε ποιο το επάγγελμα μας ποιος είναι εργοδότης μας και τι κάναμε εκείνη την αποφράδα μέρα. Ο Σταύρος την πάτησε διπλά. Και δημοσιογράφος, και στον Μπόμπολα. (Δεν ξέρω για σεμινάρια, αλλά όπως τον κόβω, πολύ πιθανόν) Μα κι αυτός, χάθηκε να πάει στην Αυγή? Έστω στον Κουρή. (είναι η μόνες δημοκρατικές ερπύστριες, οι άλλες σκέτες καταδυναστικές) Αν γίνει μαθευτώ τη έκανα εγώ εκείνη την βραδιά (τρολλάριζα εδώ), με βλέπω στη κρεμάλα. Ζήτω τα νέα π.φ.α. ήθη.

 252. qq said

 253. qq said

  Είναι θησαυρός, ο Άδωνις. Σερφάρω στο twitter και κλαίω στα γέλεια

 254. Pedis said

  # 248 – Τελος πάντων, αν το κκε υποστηρίζει την απόδοση πλήρων δικαιωμάτων (και) στα παιδια των μεταναστών και παράλληλα προβλέπει τη χορήγηση της ιθαγένειας (ή της υπηκοότητας σε διαφορετικές περιπτώσεις) να προβλέπεται με την ενηλικίωση του ατόμου και κατόπιν απόφασης του τελευταίου χωρίς αυτό να σημαίνει οποιαδήποτε απώλεια άλλων δικαιωμάτων, τότε δεν ισχύει το επιχείρημα (αποστροφή) του Νικοκύρη -που το αφαίρεσε κιόλας από το κείμενο- για το κκε που ταυτίζεται με το ποτάμι ή με ξερόλακκο των λαικιστών.

  Το ερώτημα είναι αν το νομοσχέδιο εγγυάται πραγματικά τα διακιώματα των παιδιών των μεταναστών και αν οι διαδικασίες για να αποκτήσουν την ιθαγένεια δεν θα είναι στην πράξη απαγορευτικές για το σκοπό αυτό για ένα μικρό ή μεγάλο μέρος των θιγόμενων.

 255. sarant said

  255 Τι αφαίρεσα από το κείμενο;

 256. atheofobos said

  244 Ιάκωβος
  Δυστυχώς αγαπητέ μου Ιάκωβε έχεις την συνήθεια να διαβάζεις τις επικεφαλίδες των ειδήσεων από τον φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ τύπο και να βγάζεις από αυτές συμπεράσματα .
  Γράφεις λοιπόν πως: Είπαμε, άλλο η αξία του καθένα στην προσωπική του ζωή κι άλλο η κομματική του πρακτική, δηλαδή τα άτομα που έχω αναφέρει απεμπόλησαν όλο το παρελθόν τους και προσχώρησαν στο Ποτάμι για να γίνουν φεράφωνα του Μπόμπολα!
  Ως απόδειξη μάλιστα αναγράφεις την ερώτηση που έχουν κάνει για τις Σκουριές τις οποίες βέβαια ο τύπος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει συνεχώς ότι είναι του Μπόμπολα. Μόνο πού η συμμετοχή του Μπόμπολα είναι μόνο 5% και το 95% ανήκει στην καναδική εταιρεία οπότε και να θέλει δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο στην επένδυση πλην του αναλογούντος κέρδους αν ποτέ υπάρξει!
  Διάβασε λοιπόν πρώτα την ερώτηση για να καταλάβεις τι ρωτάνε μετά από τις καθοριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.
  http://www.capital.gr/story/2245756
  Αλλά για να τελειώνω τα σχετικά με τον Μπόμπολα και την προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
  Έχεις διαβάσει τι ρωτάνε και ποια προβλήματα υγείας υπάρχουν εκεί;
  http://topotami.gr/epikera-tis-voulis/erotisi-voulefton-tou-potamiou-gia-tin-provlimatiki-litourgia-tou-chita-mavrorachis/
  Όσο για την επερώτηση για το άρθρο 14 που γράφεις, απλώς επιβεβαιώνεις αυτό που έγραψα παραπάνω για την ανάγνωση των επικεφαλίδων.
  Δεν υπάρχει καμία επερώτηση, αλλά ήταν μία από τις 6 προτάσεις που έκανε το Ποτάμι πέρσι εν όψει συζήτησης τότε για την συνταγματική αναθεώρηση.
  http://topotami.gr/answers-theseis/protasi-mas-gia-tin-sintagmatiki-anatheorisi/
  Έχεις διαβάσει άραγε τι γράφει το δυσλειτουργικό άρθρο 14 του Συντάγματος για την Ελευθερία του Τύπου όπως και τις 8 Νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται για την εφαρμογή του;
  http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-14/
  Τέλος για την κατηγορία ότι ο Θεοδωράκης έκανε συνεντεύξεις με Μιχαλολιάκο και τον έβγαζε λάδι. Άρα τον προπαγάνδιζε.
  Μήπως έχει ξεχάσει ότι για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ο Γλέζος ψήφισε κατά και από τον ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να είναι απόντες οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιώργος Σταθάκης Σοφία Σακοράφα, Ρένα Δούρου, Αφροδίτη Σταμπουλή, Αλέξης Μητρόπουλος, Νίκος Μιχαλάκης, Μαρία Κανελοπούλου, Τάσος Κουράκης.
  Επίσης για την άρση ασυλίας των Χρυσαυγιτών οι μετέχοντες στην κυβέρνηση ΑΝΕΛ ψήφισαν κατά.
  Μήπως θυμάσαι τι ψήφισαν οι του Ποταμιού;
  Φταίει μετά η Λιάνα Κανέλλη όταν καταγγέλλει την πρόεδρο της βουλής λέγοντας ότι : εξωραΐζει την Χρυσή Αυγή και έχετε βαριές ευθύνες γ’ αυτό χαρακτηρίζοντας την «μάνα του λόχου της Χρυσής Αυγής»
  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/05/vs.html

  245
  Εάν, όπως γράφεις, η προάσπιση του τουρισμού της μόνης «βιομηχανίας» που μας έχει απομείνει είναι εντελώς μέσα στη «γραμμή» του Ποταμιού αλλά και του νέο-φιλελευθερισμού γενικότερα το μόνο που έχω να πω είναι ότι πάω πάσο σε αυτή την λογική!

 257. Παύλος said

  ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Επείγον ερώτημα για την Ιρλανδία πριν την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας

  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/24145

 258. cronopiusa said

 259. Μαρία said

  256
  Είσαι ανακριβής ως προς το ποτάμι. Το π. υπερψήφισε επι της αρχής το νομοσχέδιο αλλά διαφωνεί με την απόδοση της ιθ. με την εγγραφή του παιδιού στην πρώτη δημοτικού και προτείνει να δίνεται, όταν το παιδί τελειώσει το δημοτικό. Μετά όμως το κράξιμο που έφαγε, φαίνεται οτι θα ψηφίσει το άρθρο.

 260. Pedis said

  Λάθος δικό μου Νικοκύρη. Μπερδεύτηκα. Νομιζα ότι το χωρίο «όταν π.χ. θεσπίζει το σύμφωνο συμβίωσης ή δίνει ιθαγένεια στους μετανάστες, ενώ το ΚΚΕ ρίχνει λευκό» το είχες συμπεριλάβει στο κέιμενο, ενώ το έγραψες στο σχίλιο #218.

  Μάλλον θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς, πάντως. Αλλά ετούτο δεν είναι σημαντικό.

  Το λάθος που έχεις κάνει είναι ότι μπλέκεις τη ΝΕΠ και το Λένιν με τον ιδεατό (ακόμη κι έτσι καταδικαστέος, να συνεννοούμαστε) φιλελευθερισμό που έχεις στο κεφάλι σου και δεν είναι άλλος από το περιτύλιγμα της απάτης της πολιτικής οικονομίας των φον Μίσες, των Χάγιεκ, των Μάρσαλ και τελειωμό δεν έχει η αλυσίδα των αυλικών των καπιταλιστών και των μονοπωλίων.

 261. Pedis said

  -> 261 – ΥΓ. Εν ολίγοις, τα χεις κάνει μαντάρα στο χτεσινό. Λυπάμαι.

 262. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  257.>>Μόνο πού η συμμετοχή του Μπόμπολα είναι μόνο 5% και το 95% ανήκει στην καναδική εταιρεία οπότε και να θέλει δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο στην επένδυση πλην του αναλογούντος κέρδους αν ποτέ υπάρξει!
  Δεν ξέρω και πολλά πράματα και κάποιους στο ιστολόγιο εκτός από το Νικοκύρη τους έχω ευαγγέλιο που λένε,για να ξεστραβώνομαι,μεταξύ αυτών και τον aτheofobo 🙂
  αλλά για την «Ελληνικός Χρυσός» το θέμα κυρίως είναι ο ρόλος που κλήθηκε να παίξει, κι όχι το ποσοστό συμμετοχής στην «επένδυση».Ξέχωρα που ήταν σκάνδαλο και το ποσόν και ο τρόπος κτήσης,Στο Ποντίκι μού φαίνεται τα διάβαζα τότε,αλλά τώρα τα βρίσκω εδώ:
  {…}
  Με τον όρο εταιρεία-θυρίδα εννοούνται οι θυγατρικές εταιρείες που ιδρύονται ώστε να αποτελέσουν αγωγό, δίαυλο εισοδήματος. Οι εταιρείες αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κεφαλαίων από τα κράτη όπου γίνεται η επένδυση σε κράτη (“φορολογικές δικαιοδοσίες”) με πολύ χαμηλή φορολογία.{…}
  Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2003 με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ. Τρεις ημέρες αργότερα το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει σε δύο διαδοχικές συναλλαγές, πρώτα ως αγοραστής και μετά ως πωλητής: Επαναγοράζει από τον προηγούμενο επενδυτή, την χρεοκοπημένη TVX Ελλάς, τα ορυχεία της Κασσάνδρας και σχεδόν ταυτόχρονα πουλάει στην Ελληνικός Χρυσός τα τρία ορυχεία (μαζί με τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, εκτάσεις γης και υποδομές) στην τιμή των 11 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς διαγωνισμό.{…}

  Δηλαδή κανένα κέρδος δεν προσδοκούν και δεν τους ενδιαφέρει από το ορυχείο στις Σκουριές.Σημασία είχε να υπάρξει μια ελληνική εταιρεία.Ή δεν τα έχω καταλάβει καλά;

 263. Ιάκωβος said

  257,

  Δεν απολογούμαι για το σύριζα, όμως μεταξύ σύριζα και Ποταμιού, μαυρίζω το ποτάμι, για τους λόγους που ανέφερα. Τα αντεπιχειρήματα σου δεν πιστεύω οτι ανασκευάζουν τις απόψεις μου,(πχ ο Μπόμπολας έχει μόνο το 5% των Σκουριών) αλλά είναι αργά να σου απαντήσω. Πάντως θέλει πολύ μεγάλη πολιτική τύφλωση για να μη δείς οτι ο Σταύρος σας δουλεύει. Μπορεί βέβαια να έχει πιάσει το σφυγμό ενός 5% των ψηφοφόρων που γενικά συμφωνούν σε μερικά που λέει πχ εναντίον στους «πολιτικούς» ο «μή πολιτικός» και που ψάχνονται αλλά είναι κάπως αφελείς.

  *
  Μη μου λες για σύριζα, στην τελική στη Βουλή ψηφίζει κανείς και ζητήματα αρχών και νομικής ευταξίας. Από την άλλη,μόνο από τον τρόπο που μίλαγε στον Μιχαλολιάκο και το πως τον άφηνε να αυτοπαρουσιάζεται σαν αγαθός μη-ναζιστής, (και μιλάμε για τρελό δολοφόνο, όχι αστεία) φαίνεται οτι το άτομο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ικανός να κάνει την οποιαδήποτε παλιανθρωπιά αν του ζητηθεί.

  Φυσικά δεν το καταλαβαίνουν όλοι αυτό. Όταν αύριο δούμε και επίσημη σύμπηξη συνασπισμού Ποταμιού, Πασόκ, Νέας Δημοκρατίας, ναζίσταρου Πλεύρη, Μπουμπούκου και άλλων διαταραγμένων «Ευρωπαιστών» (που de facto υπάρχει ήδη), ίσως οι πιο τίμιοι ψηφοφόροι του Θεοδωράκη σκουπίσετε τα γράσα από τα μάτια και δείτε περί τίνος επρόκειτο.

 264. Pedis said

  Μιλάνε οι σκατοφυλλάδες για πέντε χιλιάδες στη φοβερή διαδήλωση … Καλά ντε, σε δέκα εκατομμύρια κατοίκους, να μην βρεθούν μερικές χιλιάδες χαζοβιόληδες!

  Μέχρι και ογδόντα χιλιάδες μαζεύονται να δουν κλωτσοσκούφι και πληρώνουν και εισιτήριο και μπορέι και να φανε και καμιά ψιλή. Γιατί να μην πάνε πολλοί λιγότεροι βόλτα στο Συνταγμα, χωρίς τον κίνδυνο για προσαγωγές, χημικά, σύλληψη και ξύλο; Θα τα βγάλουν όλα στο φέισμπουκ, θα το πουνε στους φίλους, θα βγουν σέλφι με τους ήρωές τους …

  Εδώ που τα λέμε μέχρι πριν δύο τρία χρόνια το 85 % ψήφιζε τους μαστρωπούς του (πουτάνες που δέχονταν να κάνουν, αλλοι ην αρκούδα, αλλοι τον αρκουδιάρη στις προεκλογικές εμποροπανήγυρεις) και για να «απελευθερωθούν» (σιγά, τώρα) έπρεπε να διαλυθεί και να ξεπουληθεί ολόκληρη η χώρα.

  Και πάλι καλά, πέντε χιλιάδες (κι αν ήταν) τσογλανόπουλοι.

 265. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  263 – Καλά έχεις καταλάβει ΕΦΗ, το κράτος ποτέ δεν ενδιαφερόταν για κέρδος, αλλιώς, αντί να φορολογεί αυτούς που δεν έχουν, θα νομοθετούσε νόμους κατά της νόμιμης φοροαποφυγής (όχι φοροδιαφυγής, αυτή την κάνουν ο υπόκοσμος και οι ηλίθιοι) των εταιρειών των πλουσίων. Το ερώτημα, είναι γιατί το κράτος δεν ενδιαφέρεται για το κέρδος; Έξυπνη κοπέλα είσαι, είμαι σίγουρος ότι θα το βρείς.
  Είναι απίστευτο το δούλεμα που τρώνε οι άνθρωποι παγκοσμίως, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.

 266. Ριβαλντίνιο said

  @ 265 Pedis
  «χωρίς τον κίνδυνο για προσαγωγές, χημικά, σύλληψη και ξύλο»

  Αφού δεν είχαν αναμεσά τους τέτοιους

  «Εδώ που τα λέμε μέχρι πριν δύο τρία χρόνια το 85 % ψήφιζε τους μαστρωπούς του»

  Και τώρα οι μισοί από αυτούς ψηφίζουν τώρα ΣΥΙΖΑΝΕΛ ψάχνοντας νέο νταβατζή.

 267. sarant said

  261 Οκ, τουλάχιστον συνεννοηθήκαμε

 268. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  267 – Πέρασαν τόσα χρόνια, και μόνο ο αφέντης άλλαξε, που λέει και το τραγούδι.
  Το εκπληκτικό πάντως, είναι πως όλος ο κόσμος (κυριολεκτικά) ασχολείται με την χρεοκοπημένη Ελλάδα, και κανείς με το ΒΒΒ+ της D.B. H μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το να χαρακτηριστεί σκουπίδι, και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Αγριεύουν τα πράγματα, και άρχισαν τα «ενδοοικογενειακά»
  μαχαιρώματα στην δύση, οι χρεοκοπημένες αλλά πανίσχυρες στρατιωτικά ΗΠΑ επιτίθενται απροκάλυπτα στην Ευρώπη, και μαζεύουν χρήμα, ενώ την υποχρεώνουν ταυτόχρονα σε οικονομική αιμορραγία με τις κυρώσεις στην Ρωσία, ενώ αυτές μένουν αλώβητες, αλλά ο ύπνος το κόσμου αδιατάρακτος.
  Ο καιρός γαρ εγγύς, γεροί να μαστε, θα δούμε όμορφα πυροτεχνήματα οσονούπω.

 269. Pedis said

  # 267 a) τώρα να σου απαντήσω; το αφήνω για κάμια άλλη, πιο εμπνευσμένη, τρολιά.

 270. qq said

  Εν τω μεταξύ, για τον έτερο ηλίθιο ούτε κουβέντα. Τι γίνετε ρε παιδιά. Είναι λέξη ταμπού που δεν πρέπει να πείτε μη ξυπνήσει το πνεύμα και εμφανισθεί από το πουθενά να σας βροντοφωνάξει «ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΣΕΙΣ!»? Σας έχει τόσο τρομοκρατήσει ώστε να τρέμετε μη σας ζητήσει ένα δις αποζημίωση? Μήπως ξανά και ματαξανά φταίει ο Άδωνης? (Πάντα αυτός)

 271. atheofobos said

  263
  Αγαπητή μου Έφη εις διπλούν
  Έριξα μια ματιά στο site που γράφεις αλλά δεν έχω τις ανάλογες γνώσεις για να εκτιμήσω την αλήθεια και βαρύτητα των αναγραφομένων ή και τις πιθανές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.
  Η φοροαποφυγή πάντως στην ΕΕ έχει απασχολήσει τους G20 και σε αυτό είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Έλληνα εφοπλιστή Βίκτορα Ρέστη περί φορολόγησης,: «Sure, tax me. Find me».
  http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=344617
  Αυτό που μπορώ να πώ για τις Σκουριές είναι ότι με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας κατέπεσαν όλες οι προσφυγές που πρόβαλαν την οικολογική καταστροφή της περιοχής.
  Υπάρχει η υπόνοια ότι πίσω από τις αντιδράσεις υφίσταται ένα διεθνές δίκτυο “antigold” που επιχειρεί να αποτρέψει την εξόρυξη χρυσού από τις φτωχές ή υποανάπτυκτες χώρες σε αντίθεση με τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, που κανείς δεν αντιδρά στην εξόρυξη, με προφανή λόγο να έχουν αυτοί το μονοπώλιο.
  Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν γίνει αντίστοιχες αντιδράσεις και σε χώρες με εγνωσμένη περιβαλλοντική συνείδηση αλλά και με συνείδηση της αξίας του υπεδάφους τους
  Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά μεταλλεία χρυσού και σε χώρες μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Σουηδία (8 μεταλλεία της Boliden, το Blaiken mine, το Svartliden mine και το Faboliden mine), η Φινλανδία (Pahtavaara mine, Kittila mine, Orivesi mine)που αποτελεί και την πρώτη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη, η Γροιλανδία (μεταλλείο Nalunaq), η Ιρλανδία (μεταλλείο Omagh), η Ισπανία (2 μεταλλεία της Rio Narcea), και στο Salave/Tapia de Casariego , που θεωρείται από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα, υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό και στο La Zarza/Huelva (Ισπανία), χαλκού-χρυσού και στο Penedono (Πορτογαλία).
  Επίσης υπάρχουν έργα έρευνας χρυσού και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία που διαθέτει ήδη μεγάλα μεταλλευτικά έργα, η Ιταλία και η Σλοβακία.
  Η πιο ουσιαστική ίσως προσέγγιση του θέματος είναι αυτή των ντόπιων που γνωρίζουν άμεσα τα κέρδη της περιοχής από την επένδυση αυτή και την προϊστορία της .
  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9%CE%B1
  Τέλος για το κέρδος που αναφέρεις προφανώς κανένας δεν βάζει τα λεφτά του για να μην κερδίσει. Στην Ελλάδα επικρατεί μια ιδιάζουσα αντίληψη τι σημαίνει επένδυση δηλαδή πως θα έρθει κάποιος να βάλει τα λεφτά του στην χώρα μας αλλά θα κερδίζουμε από αυτά μόνο εμείς!
  Ο Βγενόπουλος είχε πει χαρακτηριστικά όταν του είχαν πει για κερδοσκόπους- Εγώ δεν ξέρω να υπάρχουν χασοσκόποι!

  264
  Φίλτατε Ιάκωβε, πράγματι η ανταπάντηση σου είναι αποστομωτική με όλο αυτό το εύρος των επιχειρημάτων που αναφέρεις!
  Τι να απαντήσω έχοντας πολύ μεγάλη πολιτική τύφλωση , ανήκοντας στους κάπως αφελείς ιδίως μάλιστα ι μάλιστα όταν δεν έχω σκουπίσει τα γράσα από τα μάτια για να δω τα πράγματα με την δική σου καθαρή ματιά!

 272. Gpoint said

  # 272

  Καλά ρε φίλε η Γροιλανδία ανήκει…»Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά μεταλλεία χρυσού και σε χώρες μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως την αναφέρεις ;; «…η Γροιλανδία (μεταλλείο Nalunaq)…¨»
  Πως το εννοείς ;
  Γεωγραφικώς ;
  Πολιτικώς ;
  Μεταφυσικώς ;;;

  Καλά εγώ δεν διαβάζω εφημερίδες για να μην ξεχάσω πως πιάνουν χταπόδια αλλά μετά το 85 που οι Γροιλανδοί είπαν τσου στην Ευρώπη έγινε τίποτε άλλο την ώρα που εγώ παραγούλιαζα τα πολυπλόκαμα ;

  οχι τίποτες άλλο αλλά σε διαβάζει κι η Εφηέφη για να ξεστραβώνεται

 273. qq said

  Φτου να πάρει. Έβαλα στοίχημα το δικό μου σχόλιο να είναι το τελευταίο. Συνήθως, οι επισκέπτες διαβάζουν την ανάρτηση, τα πρώτα δέκα σχόλια και το τελευταίο. Όλα τα άλλα σχόλια είναι απλώς θόρυβος και ακατάσχετη φλυαρία. Για να κάνει μπαμ το δικό μου τελευταίο σχόλιο και να υπάρξει ευρεία αναγνωσιμότητα εδώ και σε όλα τα άλλα μπλόγ που αναπαράγουν το τελευταίο πόνημα του μαίτρ Σαραντάκου, με αναγκάζετε να επανέρθω αύριο το πρωί. Έχω 24 ώρες μπροστά μου να σκεφτώ κάποια εξυπνάδα (ίσως και κουταμάρα, δεν εγγυώμαι τίποτα) να γράψω.

 274. atheofobos said

  263 ΕΦΗ-ΕΦΗ

  Έχοντας πρόσφατα ασχοληθεί με το «έργο» που έχει προσφέρει μια Ελληνική ΜΚΟ σε δύο ποστ μου
  ΦΟΒΟΥ ΤΑΣ ΜΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΣΑΣ !
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/08/blog-post_5.html
  και
  ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΜΚΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ ΝΑ «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙ» ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ!
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2014/02/blog-post_24.html
  έχω μια επιφυλακτικότητα σχετικά με αυτές και με το τι σκοπούς εξυπηρετούν.
  Για τον λόγο αυτό έριξα μια ματιά να δω τι είναι αυτή η Ολλανδική ΜΚΟ «SOMO» που παραπέμπεις και διαπίστωσα πως ο βασικός χρηματοδότης της «SOMO» είναι η Ολλανδική κυβέρνηση σε ποσοστό 75%, με το 73% να είναι από κονδύλια του Ολλανδικού υπουργείου εξωτερικών!
  Σχετικά μπορείς να διαβάσεις το:
  Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤA «ANTIGOLD» MKO ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ… #SKOURIES?
  http://politesaristoteli.blogspot.gr/2014/10/antigold-mko-skouries.html#more

 275. atheofobos said

  273Gpoint

  Εάν πριν γράψεις ένα σχόλιο διάβαζες σχετικά με αυτό θα καταλάβαινες γιατί με διαβάζει η ΕΦΗ !
  Αντιγράφω από την Βικιπαιδεία:
  Η Γροιλανδία (στα Γροιλανδικά: Kalaallit Nunaat, «Η Γη των Γροιλανδών (Καλααλλίτ)»,Δανικά: Grønland) είναι Δανική περιοχή με αυτοδιάθεση. Το νησιωτικό αρκτικό αυτό κράτος τοποθετείται γεωγραφικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στη Βόρειο Αμερική, ενώ πολιτικά η Γροιλανδία αποτελεί μέρος της Ευρώπης.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1

 276. Gpoint said

  # 276

  Ναι αλλά εσύ γράφεις για χώρες της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ και σαν τέτοια την αναφέρεις, όχι ;μια ματιά τα γραφόμενά σου θα σε πείσει !

 277. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  272, 273
  Καλημέρα! Ευχαριστώ. Εγώ πηγές θέλω. Ε μετά σκέφτομαι μόνη μου 🙂
  Ένας παλιός βιβλιοπώλης,καλοκαιρινός εργοδότης μου,μας έλεγε (είχε πάντα και φοιτητές να δουλεύουν) να διαβάζετε χωρίς εξαίρεση,όλα. Αλλά αν είναι για ψυχαγωγία,να διαλέγετε αυτά που σας ευχαριστούν,αν είναι να πληροφορηθείτε, να διαβάζετε οπωσδήποτε και αυτά που σας στενοχωρούν,που εναντιώνεστε.

 278. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  272 – «Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν γίνει αντίστοιχες αντιδράσεις και σε χώρες με εγνωσμένη περιβαλλοντική συνείδηση αλλά και με συνείδηση της αξίας του υπεδάφους τους.»
  Aυτό με την «εγνωσμένη περιβαλλοντική συνείδηση» σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Απ΄όσο γνωρίζω, η όξινη βροχή σ΄αυτές τις χώρες δημιουργήθηκε, κι ο Ρήνος έφτασε να είναι ο πιο μολυσμένος ποταμός για παρθούν μέτρα προστασίας του. Φυσικά η όποια περιβαλλοντική συνείδηση, τελειώνει στις χώρες τους, γιατί για την Αφρική π.χ δεν έχουν κανένα ενδοιασμό για την περιβαλλοντική καταστροφή της, λεηλατώντας τον πλούτο της, και σκοτώνοντας τους ιθαγενής που αντιστέκονται στην στυγνή εκμετάλευση τους, και στην καταστροφή του περιβάλλοντός τους απο τις εταιρείες των χωρών με εγνωσμένη περιβαλλοντική συνείδηση. Το τεράστιο κύμα μεταναστών απο την υποσαχάρια Αφρική, ακριβώς γι΄αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί. Το θέμα με την εξόρυξη χρυσού είναι μεγάλο, διότι η επεξεργασία του είναι αυτή που προκαλεί την οικολογική καταστροφή, γιατί αν παρθούν τα σωστά μέτρα προστασίας, γίνεται ασύμφορη, οπότε για μεγιστοποίηση του κέρδους, τα μέτρα στις μπανανίες είναι ανύπαρκτα, ενώ στην χώρα μας (ημιμπανανία) στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι επισφαλή. Αλλά ακόμα κι αν παρθούν όλα τα σωστά μέτρα, ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος, κι εδώ έρχεται να προστεθεί το ατύχημα στην Φιλανδία, αν συνέβει εκεί, εδώ είναι δεδομένο ότι θα συμβεί. Καλές οι επενδύσεις, αλλά θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση το συλλογικό και μακροχρόνιο συμφέρον, κι όχι με το εφήμερο ατομικό, και η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, είναι ασύμφορη για την χώρα απο κάθε άποψη.

  Υ.Γ -Αν και δεν υποστηρίζω αυτή την οργάνωση, βάζω την παραπομπή σαν πιο έγκυρη, μια και είναι η πιο αναγνωρίσιμη.
  http://www.greenpeace.org/greece/el/blog/tarazontas_ta_nera_blog_nikos_charalampidis/blog/42956/

 279. Μαρία said

 280. qq said

  Δύσκολοι καιροί για τρολλ. Κοντεύουν 12 ώρες και δεν μου κατέβηκε καμιά σαχλαμάρα να σχολιάσω. Όλο το σύμπαν έχει σαλτάρει με τόση ανοηία. Για αυτό μια απορία κλεμμένη από tweet, αλλά πάντα κάτι τέτοιες αλλοπρόσαλλες απορίες έχω.

  Για ποιο λόγο λυσσάνε οι ΣΥΡΙΖΑιοι επειδή κάποιοι μαζεύτηκαν και είπαν μένουμε Ευρώπη; Και αυτοί έτσι δε λένε εκεί που ζητιανεύουν δανεικά;— Sunset Superman (@ips1987) June 18, 2015

  Έλα ντε, για πιο λόγο λυσσάξατε.

  Οι λυσσασμένοι θα μπορούσαν άριστα να το εκμεταλλευτούν.

 281. atheofobos said

  277
  Τυπικά έχεις δίκιο, αλλά σε ένα σχόλιο που αναφέρεις συνοπτικά μερικά πράγματα θα ήταν μάλλον περιττολογία να γράψω τις χώρες της ΕΕ και ξεχωριστά την Γροιλανδία που ανήκει μεν στην Ευρώπη και στην Δανία αλλά με αυτοδυναμία, και εκτός ΕΕ γιατί με δημοψήφισμα το 1985 βγήκε από αυτήν.

  279
  Ο Ρήνος που το 1965 θυμάμαι ότι από την βρώμα στην Κολωνία δεν άφριζε το νερό, σήμερα ακριβώς λόγω της εγνωσμένης περιβαλλοντικής συνείδησης που έχει αναπτυχθεί έχει καθαρίσει.

  Αντίστοιχα σε χώρες όπως η Κίνα που δεν υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση στο Πεκίνο κυκλοφορείς με μάσκα.
  Για την Αφρική συμφωνώ πως έτσι έχουν τα πράγματα .
  Η παραπομπή που έχεις δεν αφορά κανένα από τα ορυχεία χρυσού που γράφω αλλά το ορυχείο Talvivaara.

 282. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  282 – «Η παραπομπή που έχεις δεν αφορά κανένα από τα ορυχεία χρυσού που γράφω αλλά το ορυχείο Talvivaara.»
  Aυτό το κάνει λιγότερο καταστροφικό για το περιβάλλον; Εγώ το ανέφερα γιατί έγινε σε μια απο τις χώρες που έχουν περιβαλλοντική συνείδηση όπως λές, (διατηρώ τις μεγάλες μου αμφιβολίες) για δείξω πόσο επικίνδυνο είναι να γίνει μια τέτοια επένδυση εδώ, που η περιβαλλοντική συνείδηση, είναι εντελώς άγνωστη, καί στους «επενδυτές» αλλά καί στους «πολίτες».
  Για την Κίνα και τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες, είναι πολύ υποκριτικό και άδικο να τις χαρακτηρίζουμε περιβαλλοντικά ασυνείδητες, μια και κυρίως οι αναπτυγμένες δυτικές χώρες αλλά και η Ιαπωνία, ευθύνονται για την παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή, στην οποία βάσισαν την ανάπτυξή τους. Ακόμα την βασίζουν δηλαδή, απλώς την έχουν μειώσει στις χώρες τους, αλλά συνεχίζουν να λεηλατούν τις υποανάπτυκτες.
  http://www.exandasdocumentaries.com/documentaries/chronologically/2006-2007/89-delta-oils-dirty-business

 283. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  280. !!! 😦

 284. sarant said

  282 Ανάλογη θεαματική βελτιωση έχει ο Σαρωνικός -μεταξύ άλλων έχουν ξαναφανεί οι κατσούλες.

 285. Μαρία said

  Κι αυτός τιμώντας το όνομα του πατέρα του μένει Ευρώπη.

 286. 286

  Μαρία, γυρνώντας απ’ το πάνω χωριό, πριν μισή ώρα, είδα τρία ασβουδάκια, τη μάνα και δύο εφηβάκια. Υπέροχα αν και κάπως μυρωδάτα!
  Ας μην ασχολούμαστε με τους Σκαλούμπακες…

 287. Pedis said

  # 280 – Αυτό το κάθαρμα, η Σιδέρη, είναι η γνωστή της νδ;

 288. Μαρία said

  288
  Ναι.

 289. Pedis said

  # 289 – κακόχρονο να ‘χει, η τσογλάνα !

 290. Για όνομα του διαβόλου!Ε, όχι και ο Νίκος Μαστοράκης!

 291. Μαρία said

  291
  Α, πάνε τα ασβουδάκια 🙂 Εγώ αυτόν τον απέφυγα και προτίμησα τον ευσύνοπτο.

  Εδώ ο σεμνός Θεοχάρης Θεοχάρης διαμαρτύρεται για τη λιτότητα.

 292. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  285 – Oι κατσούλες πάντως δεν είχαν χαθεί απο τον αργοσαρωνικό, τις βλέπω απο το 1985 στην Κινέτα και κυρίως Αγίους και Σουσάκι. Τις κάνω χάζι που χώνονται αστραπιαία στην άμμο, αλλά δεν τις χτυπάω, αν και γίνονται πεντανόστιμες με βουτυράκι στο τηγάνι.

 293. atheofobos said

  283
  Αυτό που δεν αποδέχομαι είμαι να θεωρούμε εξ αρχής καταστρεπτικό για το περιβάλλον κάθε ορυχείο όταν σήμερα μπορούμε και έχουμε θεσπίσει στις χώρες της ΕΕ σαφή και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία του .
  Το θέμα λοιπόν δεν είναι να αντιδρούμε στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος στην λειτουργία ορυχείων αλλά να εξαντλούμε όλη μας την προσπάθεια στο να διασφάλισουμε ότι αυτά θα λειτουργούν με κανόνες που θα προστατεύουν το περιβάλλον με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της ρύπανσης του.
  Όσο αναπτύσσεται ο κόσμος τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ανάγκες του σε πρώτες ύλες και αυτή είναι μια πορεία που δεν αναστρέφεται.
  Δεν έχεις ίσως σκεφτεί ότι για να γράψεις το σχόλιο σου χρησιμοποίησες ένα υπολογιστή που περιέχει χρυσό εκτός αν το έστειλες με κινητό που και αυτό έχει. άσε δε που μπορεί εκείνη την ώρα να είχες ανοικτή την τηλεόραση σου που και σε αυτή υπάρχει!

 294. 292

  πουθενά δεν πήγαν οι αζβοί
  φρέναρα και την έκαναν
  απλώς σκυλοβρωμάνε όταν τρομάξουν οι κερατάδες

 295. Μαρία said

  Οι FT ανακαλύπτουν μια… άλλη Ελλάδα http://www.efsyn.gr/arthro/oi-ft-anakalyptoyn-mia-alli-ellada

 296. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  294 – Νομίζω ήμουν σαφέστατος και στα δύο σχόλιά μου, δεν είμαι αρνητικός στις επενδύσεις, για την συγκεκριμένη στην Ελλάδα είμαι, και εξήγησα τους λόγους που δεν νομίζω να είναι παράλογοι.

 297. Pedis said

  # 296 – Τι «έγκυρες» μαλακίες διαβάζει και ελίτ του διεθνούς κοινού!
  Κοροιδεύονται μεταξύ τους. Τέλεια παρακμή. Πα μαλ …

 298. Μαρία said

 299. spiral architect said

  Σήμερα θα δούμε ποιος την έχει πιο μεγάλη.
  (τη συγκέντρωση, ε;) 😉

 300. sarant said

  293 Για πολλά χρόνια στην αγορά δεν έβρισκες κατσούλες. Μέχρι που φτιάχτηκε η Ψυττάλεια κι άρχισε να δουλεύει.

 301. qq said

  FAZ: Brüssel fordert mehr Macht im Euroraum
  Der Spiegel: «Eine Zangengeburt»

  Μη τυχών και σας φάει ζωντανούς ο Καμμένος, κοπανίστε την από την την ΕΕ όσο είναι καιρός. Αν μείνετε και γίνουν όλα αυτά *ΚΑΙ* με την υπογραφή του Σύριζα, δεν σας σώζει τίποτα. Για να μην λέτε μετά ότι δεν ξέρατε και μην φταίω εγώ που δεν σας προειδοποίησα.

 302. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

 303. Γς said

  301:
  Κατσούλα, Κατσούλας:

  «Μόνο οι Εθνικιστές και οι Σατανιστές σαπίζουν πίσω απ’ τα κάγκελα σε αυτή τη χώρα»

  Το παράπονο του Αρχισατανιστή

 304. qq said

  Δύσκολοι καιροί για τρολλ. Είπαμε, εγώ θα έχω τον τελευταίο λόγο. Άντε, σας συγχωρώ. Μη νομίζετε ότι νικήσατε. Αλλά διότι κουράστηκα. Και διότι το έχει παραχέσει ο αποπάνω με τα πανάσχετα βίντεο.

 305. qq said

  O ak;oma pio p;anv eno;v.

 306. qq said

  ο ##03 εννοώ, τον #304 λατρεύτω. Για να μη παρεξηγηθώ.

 307. qq said

  τον #303 ντε

 308. qq said

  Και η κούραση ήττα συνίσταται, οφ κορς. Αυτό θα πει Έπαιξα και έχασα. Αλλά ότι ο #303 μου τάπρηξε, είναι γεγονός.

 309. qq said

  Λες να υπάρχουν χασομέρηδες που κλικάρουν αυτά τα πανάσχετα βίντεο? Έχω κάτι απορίες, αλλοπρόσαλλες. Βεβαίως υπάρχουν. Βεβαιότατα. Λες ε? Α μπα.

 310. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τὸ δέντρο τῶν ἀγνοημάτων

  Μιὰ συμφορὰ τυλίγεται στὸ δέντρο.
  Ὅλοι οἱ ἀδικούμενοι δέντρα εἶναι
  ἂν τὸ προτίμησαν αὐτό, μονάχα ν᾿ ἀδικοῦνται.
  Ἡ συμφορὰ μὲ γήινο χρῶμα
  τυλίγεται στὸ δέντρο.
  Ὢ δύναμη τῆς ζωῆς
  λιῶσε τῆς συμφορᾶς τὸ κεφάλι.

  Nίκος Καρούζος

 311. qq said

  Άρχισε να εκπέμπει ο Άδωνις στο τβίτερ και σας παρατάω. Τον λατρεύεται περισσότερο από μένα, καθότι είναι κορυφή και ως εκ τούτου εκτός συναγωνισμού.

 312. qq said

  @LavrentisBeria3 @Johnkoutivas Εξηγήστε του τι είναι η Ο.Π.Λ.Α γιατί μπορεί να νομίζει πως θα διοριστεί υπεύθυνος της ΕΒΟ.

  Lavrentis Beria retweeted John Koutivas
  Συντροφε ειστε υπεροχα λυσσασμενος. Σας διορίζω υπεύθυνο Ο.Π.Λ.Α Θεολογικής Σχολής. @Johnkoutivas

  Lavrentis Beria added,
  John Koutivas @Johnkoutivas
  @psekasmenos_GR όχι άσε. 70 χρόνια ξύλο τρώγαμε εμείς και οι δικοί μας! έχουμε σκληρή πέτσα μωρό μου! κομματάκια θα σας κάνουμε!!!
  View conversation 0 retweets 2 favorites

 313. qq said

 314. qq said

  Σκατόκαιρος για μπάνια. Π.Φ. Αριστερά (εφεξής για συντομία ΠΦΑ) θέλατε εσείς ο λαός, αλλά τι σας φταίμε εμείς οι τοξικές λέρες.

 315. Gpoint said

  # 293, 301

  και με λάδι να τις τηγανίσεις, υπέροχες είναι. κάποτε τις έπιανα στα 50 μέτρα όταν ψάρευα χάνους. τότε είναι πορτοκαλοκόκκινες ενώ στα ρηχά πρασινίζουν
  Νίκο, αν δεν τις έχεις δει με μάσκα να χωνονται μέσα στην άμμο, χάνεις. Δεν σκεπάζονται με άμμο όπως οι γλώσσες και άλλα, ορμάνε στα ίσα με το κεφάλι κι εξαφανίζονται !!

 316. spiral architect said

  Στο καλό γκρούπι! 👿

 317. Gpoint said

  # 282

  Εκτός από το τυπικό υπάρχει και το ουσιαστικό μέρος και η αναφορά μεταλλείου της Γροιλανδίας όταν μιλάμε για τις επιπτώσεις των μεταλλείων στο περιβάλλον της Χαλκιδικής μειώνει την πειστικότητα του επιχειρήματος

 318. qq said

  #222
  Επιτέλους. Μου λύθηκε η απορία. 😀

  Pablo Rodríguez ‏@Suanzes Jun 18
  According to good sources Lagarde introduced herself today to Varoufakis saying: «the criminal in chief comes to say hello»

  Σας το κρατώ όμως μανιάτικο που δεν συμβάλλατε στη ελάφρυνση του άγχους μου και με κρατούσατε τόσες μέρες σε αγωνία

 319. giorgos said

  πώς αλλιώς τίς λένε τίς κατσούλες?

 320. qq said

  Πρέπει να ανοίξω ακάουντ στο τβίτερ. Σε αυτό θα συμβάλλετε και εσείς με την ανοχή σας. Θα αρχίσω ταχύρυθμη εκπαίδευση στη σύνταξη μικρών μηνυμάτων των 140 χαρακτήρων, αλλά να είναι ουσιώδεις όσο και χαζούλικα. Το τελευταίο το έχω, το πρώτο δεν αντέχω. (252 χαρακτήρες) (τα κενά μετράνε?)

 321. qq said

  Τι μετράμε, λέξεις ή χαρακτήρες?

 322. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ψάρεμα Κατσούλας

 323. qq said

  Δεν βοηθά καθόλου η ελληνική γλώσσα. Πολυσύλλαβη, γεμάτη από διπλά σύμφωνα, καμιά καθιερωμένη συντομογραφία. (109 χαρακτήρες με κενά)

  Θα κάν αγόν για σιντμγραφίες. Μερκά σίμφονα ίνε περιτά, όλα τ [i], [o] θ γράφντε ι, ο κτλ (89)

  Μετά σου λένε η ελληνική γλώσσα είναι πλασμένη για τα κομπιούτερ και αντιστρόφως. Μέγα ψέμα.

 324. qq said

  Ακατόρθωτο πράμα να είσαι αυθόρμητα ανορθόγραφος. Ο καθένας με τον πόνο του και εγώ με το δικό μου. Δεν υπάρχει πιο ανορθόγραφος άνθρωπος από μένα, αλλά να προσπαθείς να γίνεις ακόμα πιο ανορθόγραφος, αυτό είναι σκέτο βασανιστήριο.

 325. qq said

  Απίστευτο! Η Αθήνα έστειλε λάθος πρόταση στους θεσμούς

  «Λάθος έγγραφο έστειλε η Ελλάδα», λένε στις Βρυξέλλες. Μπαράζ συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους ξεκινά ο Αλ. Τσίπρας.

  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Έλεος. Λυπηθείτε μας.

 326. qq said

  Κάποτε στο Κερατσίνι αγόρασα κάτι ψαράκια. Ήδη κατά το τηγάνισμα βρομούσαν πετρέλαιο. Έκτοτε έκοψα την καλοφαγία.

 327. giorgos said

  «323» Α ! μάλιστα κατάλαβα ευχαριστώ.

 328. qq said

  Κρέμομαι με αγωνία από το τβίττερ του Σύριζα και αυτό σιγή. Λέτε να με μυρίστηκαν? Τους έκανα διπλό φόλλοου. Αγωνιώ αν στείλανε τις σωστές προτάσεις. Θα τους ήρθε ταμπλάς, τόση αγωνία δεν περιμένανε.

 329. qq said

  Θα κόψω το theTOC μαχαίρι. Πριν πέντε λεπτά στείλαμε λάθος προτάσεις, τώρα στην επικεφαλίδα λέει για νέες προτάσεις, αλλά το κείμενο είναι ίδιο. Με βραχυκύκλωσαν.

 330. qq said

  Και σαν κορύφωμα, ακούω τον our dear PM να λέει «all together we can finds» eleos

 331. qq said

  Πρόταση-βόμβα από την Ελλάδα για το συνταξιοδοτικό
  Δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα τελική συμφωνία με την Ελλάδα, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Αναμενόμενο. Τράπηκαν σε άτακτη φυγή και τρέχουν στα καταφύγια. Με τόσες Μπόμπες δεν είναι να χασομεράς. Κότες.

 332. qq said

  Σύντροφοι αγωνιστές μπολσεβίκοι και μενσεβίκοι, καλά τα μαντάτα. Άλλη μια εβδομάδα αγωνίας τους. Θα τους τσακίσουμε τα νεύρα.

  Holger Zschaepitz ‏@Schuldensuehner 25m25 minutes ago
  #Germany’s Merkel says there is still time to take definitive decisions on #Greece later this week.

 333. 322 χαρακτήρες, των κενών συμπεριλαμβανομένων

  320 Κατσούλα ή παπαγαλάκι ή ποντικόψαρο (μάλλον Xyrichtys novacula) https://en.wikipedia.org/wiki/Pearly_razorfish

  http://giannisargyros.blogspot.gr/2013/12/blog-post_28.html

 334. qq said

  Μη το πεις, έχει το δίκιο του

  Lavrentis Beria ‏@LavrentisBeria3 13m13 minutes ago Και ποιος μας λεει οτι τις συγκεντρώσεις δεν τις οργανωνουν ξένα κεντρα με σκοπό το τελειωτικό χτύπημα στα λαικά στρώματα?

  Και εδώ δίκιο έχει.
  «Και στην Ουκρανία στην αρχή αρχή Ευρώπη ήθελαν όσοι είχαν βγει στις πλατείες. Μετά βέβαια ήρθαν άλλοι.»

  Και το τβίττερ θα κόψω αν συνεχίσουν έτσι. Πολύ συνωμοσιολογία και μου καίνε τα τελευταία κύτταρα.

 335. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  312 – «Άρχισε να εκπέμπει ο Άδωνις στο τβίτερ και σας παρατάω. Τον λατρεύεται περισσότερο από μένα, καθότι είναι κορυφή και ως εκ τούτου εκτός συναγωνισμού.»

  Μην υποτιμάς την αξία σου, κι εσύ κορυφαίος είσαι σαν τον ΓεΟργιάδη, η εποχή ευνοεί το είδος σας άλλωστε.

 336. qq said

  Αυτοί που υποστηρίζουν τις μεν συγκεντρώσεις και κατακεραυνώνουν τις δε, λέτε να έρθει κάποια στιγμή που θα ντρέπονται για αυτά που γράφουν? Α μπα, όσο ντρέπονται όταν υποστήριζαν τον αυριανισμό.

  Mariana Pirgioti ‏@MarianaPirgioti 53m53 minutes ago
  Αν πάτε σήμερα Σύνταγμα θα είστε χολεριασμένοι,μιασάνθρωποι, κουνάβια, πιθανόν σιχάματα κλπ Ο καλός καγαθός «Στάθης» http://www.enikos.gr/stathis/324495,To-koynavi-poy-eley8era-syllogatai.html

 337. cronopiusa said

 338. qq said

  Και έχεις την Μέρκελ με τον σακάτη να επιμένει. Μα τόσο πείσμα. Δεν ξέρουν με τι τάβαλαν. Είμαστε κατά των αξιολογήσεων έτσι γενικώς και αορίστως ες αεί και εις τους αιώνες των αιώνων άμεν. Από το νηπιαγωγείο μόνο με αυτό το ιδανικό γαλουχηθήκαμε. Δώστε τα εβρά και βγάλτε το σκασμό σας. Άντε, γερμαναράδες ντικκεπφερ! Πιο ντικκοπφ από εμάς δεν θα μας βγείτε.

  Μέρκελ: Συμφωνία μόνο εάν μας πουν «ναι» οι θεσμοί
  Μόνο με πράσινο φως από τους θεσμούς μπορούν να λάβουν αποφάσεις οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες.

 339. qq said

  Είναι και αυτός από πάνω, ο 338, μη αρχίσω πάλι

 340. qq said

  Μου θέλει να μάθω ισπανικά και περσικά για να λάβω το μύνημα του. Εδώ δεν ξέρω καλά καλά ελληνικά

 341. sarant said

  323-334: Αντε μπράβο, δεν τα είχα δει αυτά.

  Qq, ξεπέρασες την ποσόστωση. Στο επόμενο σχόλιο, μπάνιο.

 342. qq said

  Lavrentis Beria ‏@LavrentisBeria3 10m10 minutes ago

  Lavrentis Beria retweeted doleros

  O νενεκος Στουρναρας αντι να απολογειται στη Ραχηλ και τον Κραουνακη, παλευει για το ELA στην ΕΚΤ. Υποπτον.

  Lavrentis Beria added,
  doleros @doleross
  «Γελοίες δικαιολογίες» κατά Ραχήλ Μακρή οι λόγοι που δεν πήγε στην επιτροπή ο Γ.Στουρνάρας. «Να κληθεί αύριο, όλα αυτά είναι ύποπτα» #vouli

 343. qq said

  Σύντροφοι, στα όπλα

  Κομμ/κη Τάση ΣΥΡΙΖΑ @kommtasi
  Η αστική αντίδραση επιτίθεται! Μονόδρομος η σοσιαλιστική ρήξη. http://www.marxismos.com/greece/politics/2420-i-astiki-antidrasi-epitithetai.html … #mnimonia #MenoumeEvropi #syriza #iskranews #troika

  Τι μεγαλεία ζούμε….

 344. qq said

  Το χαστουκάκι πως σας φάνηκε. Εμένα μου φάνηκε πολύ υποτιμητικό. Kαι η δυσπιστία του Γ. αλλά και το απολογητικό ύφος του Τσ. ότι όσα είπε ήταν μέσα στα όρια των συμφωνηθέντων. Πάλι καλά που αρκέστηκε σε χαστουκάκι και δεν του έπιασε το κώλο. Μιλάμε για πολύ αξιοπρέπεια. Τουλάχιστον, γλίτωσε το κεφαλοκλείδωμα

 345. qq said

  Εντάξει, το παράχεσα. Είναι η πρωθυπουργάρα μας και οφείλω να δείξω σεβασμό. Δεν είναι εύκολο να ορμάς στη λυκοφωλιά και να δαμάζεις αυτά τα αγρίμια

 346. qq said

  Μαξίμου: Κομισιόν και ΕΚΤ είναι κοντά μας

  Το ΔΝΤ είναι μακριά μας? Με βραχυκυκλώνουν. Εξεπίτηδες το κάνουν. Μέχρι χθες το ΔΝΤ ήταν φίλος και οι Κομισιόν και ΕΚΤ οι εχθροί. Τελικά ποιος είναι ο εχθρός. Ποιον να πυροβολήσω στην επερχόμενη ρήξη. Και τι παίζετε με την Μέρκελ, παραμένει φίλη, ή χώρισαν τα δυο πιτσουνάκια. Παίζετε τίποτα Χωρισμένοι, αλλά φίλοι? Έχουν καιρό τα τηλεφωνηθούν και ανησυχώ. Δεν είναι πράματα αυτά, να με κρατούν σε αγωνία, εμένα που είμαι πιο μερκελιστής και από τον Σταύρο. Με ξεπέρασε ο Αλέξης για αυτό τον ζηλεύω.

  http://www.boro.gr/thumbnail?filepath=/contentfiles_2015/photos/more/talk-talk/fatdivorce.jpg&width=640&height=430

  ΥΣ μόλις θυμήθηκα τον Στρατούλη, μετά την επίσκεψη του Τσίπρα στο Βερολίνο, όταν προσπαθούσε να δώσει τον ορισμό του μερκελιστή στον Καμπουράκη. Κάτι ασυναρτησίες, και ο Καμπουράκης του απαντά, μα τότε ούτε η Μέρκελ είναι μερκελιστής. Μόκο ο Στρατούλης. «Πάμε, πάμε για διάλειμμα», και τον έσωσε. Από το εγκεφαλικό 😀

 347. spiral architect said

  Ο Χριστοπιστίας άφησε άξιους διαδόχους

  (από τη σημερινή συγκέντρωση των ευρωλιγούρηδων)

 348. sarant said

  Ο Qq πήγε για λουτρά.

  347 Δεδομένης της θελησης πυο εξέφρασαν κάποιοι για ανατροπή της κυβέρνησης, που μου θύμισε το Euromaidan. τους αποκάλεσα ευρωμαϊντανούς.

 349. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  347 – Για γέλια και για κλάματα, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για την δημοκρατία, με την υποτιθέμενη δημοκρατία που έχει επιβληθεί στην δύση, ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ.

  348 α – Είσαι μεγάλος ευεργέτης, τα χρειαζόταν τα μπάνια ο κακομοίρης, γιατί είχε κάψει φλάντζα.

 350. Ωραία η ακροθαλασσά! Μπανάκι…

 351. cronopiusa said

 352. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  351. Tέλειο! Και τι συγχρονισμός!! 🙂

 353. Συγχρονιζμός, ε;

 354. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω με το Βαρουφάκη-Χατζηχρήστο και το Σόϋμπλε-Φωτόπουλο! Λες και παίζουν οι ίδιοι. Και τα στόματα …α τα στόματα! πέντε κλασεις ανώτερο από μεταγλωττισμένο μεξικάνικο! 😆
  Nα σαι καλά ρε Κρονη! Πάω για ύπνο με γέλιο!

 355. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  351.;Άψογο! και το έβλεπα ακούγοντας μαζί τη συνέντευξη των Τουσκ ,Γιούνκερ και Μέρκελ.Την Τετάρτη θα συνέλθουν ξανά οι τρεις θεσμοί.Τώρα μιλάει ο Ολάντ.

 356. sarant said

  351 Φοβερό!

 357. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Άργησα λίγο, αλλά να μια φωτό από το αποκορύφωμα της συγκέντρωσης των Νεοφιλελεύθερων στα Γιάννενα…

 358. spiral architect said

  @357: Ένα διπλό το στήνατε άνετα! 😀

 359. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  357. Ρε συ Γρηγόρη, μήπως τρολάρεις; Τόσοι πρέπει να ναι οι Γιαννιώτες που ΔΕΝ είναι με τον ΠΑΣ… 😆

 360. cronopiusa said

  Δεκάδες σωματεία ζητούν να συνεχιστεί το πρόγραμμα της ΕΡΤ3.Η Διοίκηση το κόβει

 361. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Aν δεν τ ακούσατε
  Wikileaks: Επαφές Ολάντ υπό τον φόβο Grexit το 2012, κρυφά από τη Μέρκελ
  καλημέρα

 362. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  361. ένα σχετικό λινκ
  http://www.naftemporiki.gr/story/969727/wikileaks-epafes-olant-upo-ton-fobo-grexit-to-2012-krufa-apo-ti-merkel

 363. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #358, 359
  Μη με βάζετε κι εμένα μέσα σιγά μη πήγαινα! Από τοπικό σάιτ ειδήσεων το βρήκα και που γενικά είναι φίλα προσκείμενο στη «δεξιά». Προφανώς δεν έγινε διαδήλωση, μαζεύτηκαν, τα είπαν λίγο (άλλωστε εκεί γινόταν παλιά το νυφοπάζαρο) και μετά γεια.

 364. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Να και το λινκ http://epirusgate.blogspot.gr/2015/06/blog-post_213.html

 365. sarant said

  Εμ δεν ήρθε η τηλεόραση, γιαυτό

 366. Μαρία said

  Στο live live blog των Financial Times ο δημοσιογράφος John Aglionby επισημαίνει την ταύτιση των απόψεων ανάμεσα στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και τους δανειστές. http://www.efsyn.gr/live/lepto-pros-lepto-oi-exelixeis-stis-vryxelles#news-item-1225
  http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/wysiwyg/potami2_0.jpg

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: