Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λεξιλογικά στον Αγώνα των αρχηγών (για Αστερίξ μιλάμε)

Posted by sarant στο 26 Ιουνίου, 2015


Το σημερινό άρθρο είναι το πέμπτο της «λεξιλογικής» παρουσίασης που κάνω στις περιπέτειες του Αστερίξ.

asterix-arxΌπως έχω πει, με μια δόση υπερβολής βέβαια, οι 24 τόμοι του Αστερίξ (εννοώ την κοινή δημιουργία του Ρενέ Γκοσινί και του Αλμπέρ Ουντερζό) είναι μια από τις σημαντικότερες προσφορές της Γαλλίας στον παγκόσμιο πολιτισμό μεταπολεμικά. Τουλάχιστον η γενιά μου, που γνώρισε τον Αστερίξ στα φοιτητικά της χρόνια, τον αγάπησε σχεδόν ομόθυμα -και η ανταπόκρισή σας σε αυτές τις δημοσιεύσεις ήταν πολύ θετική, οπότε είχα πει ότι θα αρχίσω να παρουσιάζω στο ιστολόγιο, έναν προς έναν, τους 24 τόμους του Αστερίξ, κάτι που, με μια συχνότητα έναν τόμο κάθε δίμηνο, θα μας πάρει τέσσερα χρόνια.

Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο με μια παρουσίαση της περιπέτειας Αστερίξ στους Βρετανούς και μετά με μια γενική παρουσίαση των πρωταγωνιστών του κόμικς. Τον Δεκέμβριο είχαμε τη δεύτερη περιπέτεια, την Κατοικία των θεών, τον Φλεβάρη είδαμε τον Μάγο (ή Μάντη) ενώ στα τέλη Απριλίου παρουσίασα τον «Αστερίξ στη χώρα των Ελβετών».

Θυμίζω ότι οι περιπέτειες του Αστερίξ κυκλοφόρησαν στα ελληνικά πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τις εκδόσεις Ψαρόπουλου (σε μετάφραση αρχικά του Κώστα Ταχτσή και μετά του Αργύρη Χιόνη) ενώ αργότερα κυκλοφόρησαν σε νέα μετάφραση (της Ειρήνης Μαραντέι) από τις εκδόσεις Μαμούθ, που είναι και η έκδοση που (νομίζω πως) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο εμπόριο.

Εγώ έχω γαλουχηθεί με τις μεταφράσεις του Ψαρόπουλου, και ομολογώ πως τις βρίσκω καλύτερες, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τις έχω συνηθίσει. Από την άλλη, ο δεύτερος μεταφραστής βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι ίσως αισθάνεται αναγκασμένος να αποφύγει τα λογοπαικτικά ευρήματα του πρώτου. Ένα σταθερό χαρακτηριστικό των παρουσιάσεων που κάνω εδώ είναι η σύγκριση των δύο ελληνικών μεταφράσεων, Ψαρόπουλου και Μαμούθ.

Ωστόσο, με τη σημερινή περιπέτεια, εννοώ τον Αγώνα των Αρχηγων, συμβαίνει κάτι περίεργο. Δηλαδή, ενώ ο φίλος μας ο Cyrus Monk προσφέρθηκε να σκανάρει την περιπέτεια αυτή και καναδυό ακόμα (και με απάλλαξε από τον κόπο), και ενώ την έχω ανεβάσει και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ ή να την κατεβάσετε από εδώ (χωρίς το εξώφυλλο), διαπιστώνω ότι και στην έκδοση Μαμούθ η συγκεκριμένη περιπέτεια, τουλάχιστον όπως κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή (εδώ ας πούμε) είναι ολόιδια με την έκδοση Ψαρόπουλου (αν δείτε το αρχείο pdf, το εξώφυλλο έχει τη φίρμα του Ψαρόπουλου και το οπισθόφυλλο του Μαμούθ). Οπότε, δεν ξέρω αν υπήρξε ξεχωριστή μετάφραση Μαμούθ, η αν χρησιμοποιήθηκε κατόπιν αδείας η μετάφραση της έκδ. Ψαρόπουλου, αλλά το σίγουρο είναι πως σήμερα θα παρουσιάσουμε μόνο τη μετάφραση του Αργύρη Χιόνη (εκδ. Ψαρόπουλου).

Ο Αγώνας των αρχηγών ανήκει στην κατηγορία των στατικών περιπετειών, δηλαδή των περιπετειών που η δράση εκτυλίσσεται μέσα και γύρω από το γαλατικό χωριό -σε αντιδιαστολή με τις ταξιδιωτικές περιπέτειες που περιλαμβάνουν ταξίδι σε μακρινά μέρη. Είναι μια από τις πιο πλούσιες σε πλοκή περιπέτειες της κατηγορίας αυτής.

Να διηγηθώ σύντομα την υπόθεση. Ο διοικητής του ρωμαϊκού στρατόπεδου του Μπαμπαόρουμ είναι απελπισμένος με τους Γαλάτες που ξυλοκοπούν τους λεγεωνάριούς του, αλλά ο πονηρός υποδιοικητής του έχει βρει μια σατανική λύση. Βαθύς γνώστης των γαλατικών εθίμων, κάνει λόγο για τον «Αγώνα των αρχηγών», παλιό έθιμο σύμφωνα με το οποίο ένας Γαλάτης αρχηγός έχει δικαίωμα να προκαλέσει σε αγώνα πάλης τον αρχηγό άλλου χωριού -και ο νικητής γίνεται αρχηγός και στα δύο. Και καθώς υπάρχει ένας γιγαντόσωμος Γαλάτης αρχηγός που είναι φανατικός φίλος των Ρωμαίων, προτείνει να προκαλέσει τον Μοναρχίξ και να πάρει υπό τη δικαιοδοσία του το ανυπότακτο χωριό. Το μόνο πρόβλημα είναι το μαγικό φίλτρο που διαθέτουν οι Γαλάτες, γι’ αυτό οι Ρωμαίοι στέλνουν ένα καμουφλαρισμένο απόσπασμα λεγεωναρίων να απαγάγουν τον δρυίδη Πανοραμίξ. Τη στιγμή της απαγωγής όμως, ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ βρίσκονται εκεί κοντά -και πριν προλάβει να επέμβει ο Αστερίξ, ο Οβελίξ εκσφενδονίζει ένα μενίρ που διώχνει μεν τους επίδοξους απαγωγείς αλλά χτυπάει κατακέφαλα τον μάγο και τον αφήνει αναίσθητο.

Όταν ο μάγος ξυπνάει, δεν αναγνωρίζει κανέναν: έχει χάσει το μνημονικό του και μαζί και την ικανότητα να φτιάχνει το μαγικό φίλτρο! Οι Ρωμαίοι το πληροφορούνται αυτό κι έτσι ο Ρωμαιολάγνος (άλαμου) αρχηγός προκαλεί τον Μοναρχίξ στον αγώνα των αρχηγών, ενώ ο Αστερίξ προσπαθεί να κάνει τον δρυίδη να θυμηθεί πώς φτιάχνεται το μαγικό φίλτρο, δίνοντάς του μια χύτρα και άφθονα υλικά. Επισκέπτονται μάλιστα κι έναν ονομαστό δρυίδη-γιατρό, ο οποίος δέχεται να έρθει στο χωριό και να γιατρέψει τον σεβάσμιο δάσκαλό του. Το δυστύχημα είναι ότι ο Οβελίξ, θέλοντας να δειξει στον γιατρό πώς τραυματίστηκε ο δρυίδης, του ρίχνει κι αυτουνού ένα μενίρ κατακέφαλα και τον αφήνει αναίσθητο -κι έτσι χάνει κι αυτός τη μνήμη του. Κι ενώ στο χωριό οι δυο αμνησικοί δρυίδες παίζουν με τις μαρμίτες, ο Μοναρχίξ αρχίζει να προπονείται, βλέποντας ότι θα αναγκαστεί να δώσει τον Αγώνα των αρχηγών χωρίς τη βοήθεια του φίλτρου. Η μεγάλη μέρα έρχεται και αρχίζει ο αγώνας -ή μάλλον το κυνηγητό, αφού ο Μοναρχίξ τρέχει γύρω-γύρω για να μην τον πετύχουν οι γροθιές του γιγαντόσωμου αντιπάλου του. Την ίδια στιγμή στο χωριό ο δρυίδης ανακατεύοντας στην τύχη διάφορα βότανα φτιάχνει ένα φίλτρο που του ξαναδίνει τα λογικά του, κι αμέσως ενημερώνεται για την κατάσταση, φτιάχνει το μαγικό φίλτρο και τρέχουν στον τόπο της αναμέτρησης να αναγγείλουν το χαρμόσυνο νέο. Ακούγοντάς το ο Μοναρχίξ νιώθει τις δυνάμεις του να διπλασιάζονται και με μια κατραπακιά αφήνει ξερό τον Ρωμαιόφιλο αρχηγό. Η ιστορία τελειώνει με το καθιερωμένο τσιμπούσι.

Η περιπέτεια κυκλοφόρησε στα γαλλικά το 1965-66 σε συνέχειες και το 1966 σε τόμο. Ήταν η 7η της σειράς των 24 τόμων. Ο γαλλικός τίτλος είναι Le combat des chefs -The Big Fight στα αγγλικά. Στοιχεία από την πλοκή έχουν γίνει ταινία κινουμένων σχεδίων (Le coup du menhir, 1989) ανακατεμένα με στοιχεία της υπόθεσης της περιπέτειας Ο μάγος.

Τα ονόματα των ηρώων.

ast071* Ο Ρωμαίος διοικητής είναι σχεδιασμένος με πρότυπο τον Μπενίτο Μουσολίνι όχι μόνο στη φυσιογνωμία (αριστερά στην εικόνα) αλλά και στα φερσίματά του (π.χ. πομπώδης ομιλία). Στα γαλλικά ονομάζεται Langélus, μάλλον απροσδόκητο όνομα αφού angélus είναι μια προσευχή της καθολικής εκκλησίας. Στα ελληνικά ονομάστηκε Μουσολίνιους, που το βρίσκω αυτονόητο, παρατηρώ όμως ότι σε κανένα από τα αστεριξολογικά σάιτ που ανέτρεξα δεν επισημαίνεται η ομοιότητα με τον Μουσολίνι. Στα αγγλικά: Nebulus Nimbus.

* Με την ευκαιρία να πούμε ότι ο διάλογος αριστερά έχει ένα ωραίο λογοπαίγνιο: Rome va te sonner les cloches θα πει «θα σου τα ψάλει» (κατά λέξη: θα σου χτυπήσει τις καμπάνες), που ταιριάζει με το όνομα Langélus (προσευχή, είπαμε). Ο Χιόνης μεταφράζει: Αλλιώς, φωτιά στα μπατζάκια σου απ’ τη Ρώμη.

* Ο πονηρός υποδιοικητής λέγεται στα γαλλικά Perclus, που θα πει (περίπου) καθηλωμένος. Το ελληνικό όνομα και πάλι είναι πιο σχετικό με τον χαρακτήρα του προσώπου: Αλεπούδιους.

ast072* Ο ρωμαιόφιλος (ή ρωμαιόδουλος) Γαλάτης αρχηγός λέγεται στα γαλλικά Aplusbégalix, που σημαίνει a + b = x. Ο Χιόνης τον είπε Βλακομπουμπουνίξ, αν και περισσότερο με κτηνώδη δύναμη παρά με ογκώδη άγνοια ταιριάζει. Φανατικός ρωμαιόφιλος, έχει κρεμάσει στον τοίχο του domus του ένα ταμπελάκι Rome sweet Rome (περιττό να επισημάνω το λογοπαίγνιο) και στην εικόνα αριστερά χαιρετάει τους Ρωμαίους λέγοντας: Καλωσορίσατε πολυαγαπημένοι μας εισβολείς! Θέλει να ενσταλάξει ρωμαϊκές αξίες και στους υπηκόους του, κι έτσι π.χ. λέει «Μα τον Δία και μα τον Τουτάτη».

Η συνεργασία με τον κατακτητή είναι μείζον θέμα της περιπέτειας, και οι Γκοσινί και Ουντερζό είπαν σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις ότι είχαν ρητά κατά νου τους Γάλλους που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατά την Κατοχή -και μην ξεχνάμε ότι η ιστορία κυκλοφόρησε το 1965, όταν οι αναμνήσεις της Γαλλίας του Βισύ και του Πεταίν ήταν πολύ πιο νωπές.

* Μια από τις πιο αστείες επιμέρους ιστορίες της περιπέτειας είναι τα βάσανα ενός Ρωμαίου λεγεωνάριου, του Plutotqueprevus, λογοπαίγνιο με τη φράση plus tôt que prévu (νωρίτερα από το αναμενόμενο). Στα ελληνικά αποδόθηκε Απρόβλεπτους, και ο καημένος δέχεται τη διαταγή να πάει να κατασκοπέψει τους Γαλάτες, μεταμφιεσμένος σε δέντρο. Οι Γαλάτες τον πιάνουν και τον βάζουν να δοκιμάζει όλα τα φίλτρα που φτιάχνει στην τύχη ο παραλοϊσμένος Πανοραμίξ, κι έτσι ο Απρόβλεπτους αλλάζει χρώματα και στο τέλος γίνεται πανάλαφρος και επιστρέφει πετώντας στο ρωμαϊκό στρατόπεδο, προς μεγάλη ικανοποίηση ενός μπούφου που τον είχε πιάσει φίλο και τον ακολουθούσε πιστά από την εποχή που ήταν δέντρο. Όλη αυτή η υπο-ιστορία είναι τίγκα στα λογοπαίγνια, οπότε δίνω ένα μόνο παράδειγμα:

ast073

Ο Αστερίξ του λέει (στην ελληνική μετάφραση): Μη συγχίζεσαι, γιατί σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και μελιτζανίζεις. Στα γαλλικά υπάρχει εύκολο λογοπαίγνιο με τα couleur (χρώμα) και colère (θυμός). Πιο ενδιαφέρον, και αμετάφραστο, λογοπαίγνιο έχει η απάντηση του λεγεωνάριου: Δεκαπέντε χρόνια λεγεωνάριος και να καταντήσω μπλε. Στα γαλλικά όμως bleu είναι ο νέος φαντάρος, ο γιαννάκης, ο ψάρακας (εικάζω ότι η λέξη βγήκε από το «μπλε» δηλαδή το σχεδόν άψητο κρέας (βαθμίδα ακόμα πιο άψητη από το σαινιάν, σχεδόν περπατάει η μπριζόλα).

ast074* Ο δρυίδης θεραπευτής που αναλαμβάνει να γιατρέψει τον Πανοραμίξ, σάτιρα των σύγχρονων ψυχαναλυτών, ονομάζεται Amnésix, φυσικά Αμνησίξ στα ελληνικά. Είναι πολύ κοντός και κάνει το λάθος να αποκαλέσει χοντρό τον Οβελίξ με αποτέλεσμα μεταξύ τους να υποβόσκει έχθρα διαρκής.

«Καλύτερα να’σαι λίγο παχουλός, παρά μπασμένος! Έτσι Αστερίξ;» λέει ο Οβελίξ, πολύ χαρούμενος που ο Πανοραμίξ στο προηγούμενο καρεδάκι είχε αποκαλέσει «μπασμένο» τον Αμνησίξ.

* Υπάρχουν και μερικά δευτερεύοντα πρόσωπα. Ένας καθηγητής ξένων γλωσσών στο χωριό του Ρωμαιόφιλου Γαλάτη ονομάζεται Berlix, υπαινιγμός για τις μεθόδους γλωσσών Berlitz. Χαμπακίξ είναι η απόδοση του Χιόνη, από τα γνωστά τότε φροντιστήρια ξένων γλωσσών Χαμπάκη (ακόμα υπάρχουν). Επίσης, η όμορφη γραμματέα του γιατρού Αμνησίξ λέγεται Boufiltre, λογοπαίγνιο από το bout de filtre, η άκρη του τσιγάρου που έχει το φίλτρο, Δραμαμίνη στα ελληνικά.

Ένα καρεδάκι με αλλεπάλληλα λογοπαίγνια αξίζει να το δούμε. Είναι το απόσπασμα των λεγεωναρίων που πάει να απαγάγει τον Πανοραμίξ στο δάσος, και έχουν μεταμφίεση παραλλαγής για να μοιάζουν με θάμνους, και κάνουν όλοι λογοπαίγνια με φυτά.

ast075

Στα ελληνικά:

– Προσπαθήστε να φαίνεστε όσο γίνεται πιο χόρτα
– Μας κάνει το βαρύ πεπόνι ο μάπας
– Εμένα με τρώει η καρωτίδα μου
– Τρέμω σα φύλλο στο βοριά!
– Σα ρόδο μαραμένο η καρδούλα μου!
– Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο, μπορείς!
– Δεν αφήνετε αυτά τα οδυνηρά λογοπαίγνια… Αρκετά βάσανα έχουμε κι έτσι.

Και λίγο παρακάτω οι λεγεωνάριοι «αποφάσισαν να ριζώσουν» και ο επικεφαλής τους απειλεί «θα σας κάνω με τα κρεμμυδάκια παλιοκολοκύθες».

* Στην αρχή (σελ. 2), εκεί που ο υποδιοικητής εξηγεί το έθιμο του Αγώνα των αρχηγών, λέει ότι αν ο αγώνας λήξει ισόπαλος, οι δυο αρχηγοί ρίχνουν ο ένας στο κεφάλι του άλλου μια μπάλα άχυρο και «όποιον πάρει η μπάλα». Ωραία η ελληνική απόδοση. Στα γαλλικά: Si les chefs sont de force égale, ils ont le droit de se jeter des ballots à la tête; on dit alors qu’ils sont en ballottage. Ωραίο λογοπαίγνιο με τη γαλλική πολιτική ζωή, διότι ballot είναι οι μπάλες το άχυρο αλλά ballotage είναι η ψηφοφορία στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους του πρώτου γύρου.

* Για τους ληξίαρχους του Αστεριξοχωριού σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη χρονολογικά περιπέτεια στην οποία εμφανίζεται η γυναίκα του αρχηγού Μοναρχίξ, σε ένα καρεδάκι στην σελ. 13 πάνω αριστερά, αν και δεν έχει όνομα και δεν μοιάζει με τη Μιμίνα των επόμενων περιπετειών.

* Τέλος, αφού πέρασε όλη την περιπέτεια με τύψεις που «ένα χτυπηματάκι τόσο δα» έκανε τόσο κακό στον δρυίδη, και επηρεασμένος από τον Αμνησίξ που τον έλεγε συνεχώς χοντρό, ο Οβελίξ συνειδητοποιεί ότι ίσως έχει παχύνει λίγο, και αποφασίζει να κάνει δίαιτα. Έτσι, στο καθιερωμένο τσιμπούσι στο τέλος της περιπέτειας δηλώνει ότι θα φάει μόνο φρυγανιές «κι ίσως τους βάλω και κάτι τι επάνω» (avec peut-être un petit quelque chose dessus). Τι είναι αυτό το κάτι τι; ρωτάει πονηρά ο Αστερίξ, και ακολουθεί το αναμενόμενο «Ένα αγριογούρουνο, μα τον Τουτάτη!».

Στα νιάτα μου, η ατάκα αυτή είχε γίνει παροιμιώδης κάθε φορά που λέγαμε ότι δεν θα φάμε και πολύ -αν και δεν είχαμε ανάγκη από δίαιτα τότε, οι μισοί ήμασταν και στα χρόνια και στα κιλά και στο… περιτύπωμα.

Κι εδώ τελειώσαμε. Σε δυο μήνες, η επόμενη περιπέτεια!

Advertisement

161 Σχόλια προς “Λεξιλογικά στον Αγώνα των αρχηγών (για Αστερίξ μιλάμε)”

 1. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Πολύ ωραία! Aπό τις περιπέτειες που αξίζει κάποιος να ξέρει Γαλλικά (όχι σαν τα δικά μου όμως!) για να καταλάβει τα λογοπαίγνια, που χάνονται αναγκαστικά στα Ελληνικά. Εμένα μού έχει μείνει στη μνήμη μια ατάκα του Κοσινύ προς το τέλος (δεν κοιτάω το κείμενο.προτιμώ να θυμάμαι ό,τι θυμάμαι) ότι από τον ρωμαιόφιλο αρχηγό (που στο τέλος έφαγε μενιριά και έγινε χαζοχαρούμενος ευγενέστατος) βγήκε η «κάποτε φημισμένη «γαλατική ευγένεια». Κάποτε,όμως…» 🙂

 2. FLOTUS…
  Ίσως εκτός θέματος, αλλά σχετικό με τη λεξιπλασία των κειμένων του Αστερίξ. Είδα χθες είδηση για τη νέα έκδοση του μικρού Oxford English Dictionary και τις νέες λέξεις που συμπεριέλαβε.
  Η αμερικανίδα σύζυγος του προέδρου λέγεται Flotus (= First Lady of the United States),
  αυτοί που κάνουν τουρισμό για ανάληψη εθελοντικής εργασίας Voluntourists,
  Webisodes είναι τα βίντεο που διαφημίζουν στο διαδίκτυο επεισόδια από σειρές (αλλά και άλλα μικροβίντεο}, και
  ecotowns οι σχεδιασμένες οικοπόλεις, που φροντίζεται να έχουν μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση.
  Γιάννης με καλημέρες.

 3. Φανταστείτε πώς θα ξανάγραφε τους Αστερίξ όπως αυτόν ο Γκοσινί αν ζούσε τώρα, με όλα τα γιούρογκρουπ και δε συμμαζεύεται… Πεδίο δόξης λαμπρόν!

 4. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Νικοκύρη, κι εμένα πάντως ο συγκεκριμένος εκατόνταρχος δεν μου φέρνει σε Μουσολίνι. Υπάρχει μάλιστα άλλη περιπέτεια (δεν θυμάμαι ποια) όπου ο Μουσολίνι είναι ξεκάθαρος. Μήπως στο Μάντη;…μπορεί. νομίζω εκεί, ναι.

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Δεν σου φέρνει σε Μουσολίνι; Περίεργο. Τι λένε οι άλλοι;

 6. Γς said

  >Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο, μπορείς!

  Φύτεψε κι εσύ μια πινακίδα, μπορείς!

 7. Νίκος Α. said

  Καλημέρα. Μπαμπαόρουμ ή Μπαμπαορούμ;
  5. στό πρώτο σκίτσο όχι πολύ στο δεύτερο είναι ίδιος.

 8. Νατάσσα said

  Λοιπόν, στη δική μου έκδοση Μαμούθ, με ημερομηνία Οκτώβριος 1998 και χωρίς όνομα μεταφραστή, υπάρχουν πολλές διαφορές. Σταχυολογώ:
  Δυοσυντρίξ ο Ρωμαιογαλάτης αρχηγός.
  Οι ατάκες του αποσπάσματος που σχηματίζει δασάκι (κι όχι μπουκέτο):
  Προσπαθείστε να φέρεστε σαν φυτά…
  Μας παριστάνει το μεγάλο λάχανο.
  Εμένα παγώνει η χλωροφύλλη μου
  Τρέμω σαν καλαμιά!
  Κι εγώ… σαν καλαμιά στον κάμπο!
  Αναρωτιέμαι αν τα χλωρά καούν μαζί με τα ξερά…
  Κι ο επικεφαλής: Άλλο ένα τέτοιο αστείο και θα σας φυτέψω μαι λόγχη στο κεφάλι! Σπορά του διαβόλου!

 9. Εμφανίζεται λέει και το μυθικό ζώο Μαρσουπιλαμίξ: Le « Marsupilamix », alias le Marsupilami, apparaît dans Le Combat des chefs (comme animal fabuleux présenté à la fête foraine). Πώς να έγινε στα ελληνικά; Δεν νομίζω να ήταν γνωστό στην Ελλάδα το ομώνυμο κόμικ ή τα κινούμενα σχέδια όταν έγινε η μετάφραση.

 10. Συνέχεια στο 9: δεν μπορώ να κατεβάσω τα γαλλικά σκαναρισμένα (εσείς μπορείτε;) αλλά ο Μαρσουπιλαμίξ, έγινε «Φαινόμενα – Σημεία και τέρατα: ο Ακαταλαβίξ» στη μετάφραση (σελ. 34).

 11. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Κι εγώ τα ονόματα και τα λογοπαίγνια του φυτοαποσπάσματος. όπως τα έχει το 8. της Νατάσσας τα θυμάμαι.

 12. Νατάσσα said

  9, 10: Στην άλλη μετάφραση, «Φαινόμενα -Μυθώδη ζώα -Ο Μαρσουπιλαμίξ» Και είναι δίπλα στην τέντα όπου πουλιέται το Pilotix, το μεγάλο περιοδικό των νέων του έτους Ι (έχει δημοσιευτεί Μαρσουπιλαμί και στο Pilote).

 13. sarant said

  8-11: Μπράβο Νατάσα, άρα υπήρξε έκδοση Μαμούθ που δεν τη βρήκα στα κατεβασάδικα.

  9: Όχι το Μαρσουπιλαμί δεν το απέδωσαν έτσι και δεν ήταν γνωστό, όπως λες. Στο ίδιο λουναπάρκ που στήνεται για τον Αγώνα των αρχηγών, υπάρχουν και «Σλαβικά όρη» – Montagnes russes.

 14. «η ιστορία κυκλοφόρησε το 1965, όταν οι αναμνήσεις της Γαλλίας του Βισύ και του Πεταίν ήταν πολύ πιο νωπές.»
  Πράγματι, είχαν περάσει μόλις είκοσι χρόνια από τον Πόλεμο — και από τότε πέρασαν ήδη άλλα πενήντα, Παναγία μου!

 15. Αλήθεια, πώς λέγονται στα ελληνικά τα montagnes russes; Δεν μπορεί, κάποια λέξη θα έχουν οι λουναπαρκάδες! Δεν με ενδιαφερει ιδιαίτερα ο τεχνικός όρος αυτός καθ’εαυτόν, αλλά είναι χρήσιμος ως μεταφορά για τις απότομες διακυμανσεις. — Θα μου πείτε, καλά-καλά ούτε για το manège δεν έχουμε μονοσήμαντη λέξη. Κάποτε το λέγαμε νομίζω «κούνια», απόδοση τελείως ακατάλληλη, αφού η κούνια είναι άλλο συναφές πράμα. Τώρα το ακούω πότε-πότε «καρουζέλ». «Αλογάκια» θα ήταν ίσως το απλούστερο, μόνο που αφ’ενός συχνά σε τέτοιους χώρους υπάρχουν και ζωντανά αλογάκια, αφ’ετέρου τα καθίσματα την σήμερον ημέραν σπάνια έχουν σχήμα αλόγου…

 16. Άγγελε, τα ήξερα ως «ρώσικα βουνά» αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ήταν ποτέ η τρέχουσα ονομασία στην πιάτσα.

 17. «Ρώσικα βουνά» τα πρωτόμαθα κι εγώ το 1960 από το γοητευτικό βιβλίο του Τάσου Στύπα «Γύρω από τη Φυσική», αλλά δεν το έχω ακούσει ποτέ ούτε να λέγεται («πάμε, παιδιά, στα ρώσικα βουνά;») ούτε να χρησιμοποιείται μεταφορικά.

 18. Ασταδγιάλα! κι εγώ από το ίδιο βιβλίο τα έμαθα–ή από το «Βιβλίο των πειραμάτων» του Λέοναρντ Ντε Βρις. Προφανώς από το ίδιο πείραμα, ένα με σταγόνες αν θυμάμαι καλά. 🙂

 19. Corto Maltese said

  Παραλλήλως με τα λεξιλογικά, μπορούμε να προσθέσουμε και ορισμένες «εικαστικές» παρατηρήσεις για τον¨»Αγώνα των Αρχηγών»:
  Ως προς το σχεδιαστικό ύφος τα άλμπουμ του Αστερίξ διακρίνονται σε δύο βασικές περιόδους, με διαφορές κυρίως ως προς την τυπολογία των ηρώων και τις λεπτομέρειες του υποβάθρου. Ο «Αγώνας των Αρχηγών» είναι το τελευταίο άλμπουμ της πρώτης περιόδου.
  Διακρίνεται ενδεχομένως και μία τρίτη περίοδος, κυρίως σε σχέση με με το χρώμα και το μελάνωμα, στα τεύχη από το έτος 1975 και μετά.

  15: Στην μετάφραση του βιβλίου του Άλμπερτ Αινστάιν και του Λέοπολντ Ίνφελντ «Η εξέλιξη των ιδεών στη φυσική» σε μετάφραση του Ευτύχη Μπιτσάκη (Δωδώνη, 1978), το παιχνίδι αυτό αναφέρεται ως «Ρωσικά Βουνά».
  Δεν πρόκειται περί καρουζέλ. Συνήθως αναφέρεται ως τραινάκι.

 20. Γοργίας Λεοντίνος said

  Τα «ρωσικά βουνά» ομολογώ ότι μόνο ως λέξη της γαλλικής τα ήξερα… Στα ελληνικά το άκουγα κυρίως ως «τρενάκι του τρόμου» – αν και σήμερα το αποκαλούμε πιο συχνά ρόλερ κόστερ.

 21. B. said

  8-11-13 Στην έκδοση Μαμούθ ο «Μουσολίνιους» λέγεται Γκάριους (καθότι γκαρίζει).

 22. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Αν εννοείτε το roller coaster με το «ρώσικα βουνά» έχω δει γραμμένο σε τεχνικό κείμενο το «τρενάκι καταδυόμενης σιδηροτροχιάς» που μου ακούγεται αρκετά μάπα (και ασαφές, αν δεν ξέρει κάποιος για τί πράγμα μιλάει).
  Οι Γερμανοί το λένε «Αχτερμπαν» (σιδηρόδρομο με οχτάρια). Σωστοί!

 23. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  The oldest roller coasters are believed to have originated from the so-called «Russian Mountains», which were specially constructed hills of ice, located especially around Saint Petersburg.[2] Built in the 17th century, the slides were built to a height of between 21 and 24 m (70 and 80 feet), consisted of a 50 degree drop, and were reinforced by wooden supports.

  Some historians say the first roller coaster was built under the orders of Russia’s Catherine the Great in the Gardens of Oranienbaum in Saint Petersburg in the year 1784. Other historians believe that the first modern roller coaster was built by the French. The Promenades Aeriennes in Parc Baujon and the Les Montagnes Russes à Belleville (The Russian Mountains of Belleville) were both constructed in Paris in 1817 and both featured wheeled cars securely locked to the track, guide rails to keep them on course, and higher speeds.[3]

  The name Russian Mountains to designate a roller coaster is preserved in most Latin languages. However, the Russian term for roller coasters is «американские горки» («amerikanskiye gorki»), which means «American Mountains».
  😆 Πολύ γέλιο! Οι Ρώσοι τα λένε τα «βουνά» : Aμερικάνικα! 🙂
  [ είναι σαν τα λουκάνικα στα μέρη του Φυσικού. Οι Γερμανοί τα λένε «Bίνερ» και οι Βιενέζοι «Φρανφούρτερ» ! 🙂 ]

 24. Τα, ξερωγώ, «ρώσικα βουνά» δεν είναι πολύ πιο λάιτ από το ορίτζιναλ ρόλερ κόστερ όμως;

 25. Λ said

  Στο λούναπαρκ του Μινσκ το 1980 το ρόλλερκοστερ λεγόταν σούπερ έιτ)

 26. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Δεν θέλω να το παίξω θρησκευόμενος, δεν είναι η περίπτωσή μου, αλλά ο angelus των καθολικών είναι ο (δικός μας) εσπερινός.

 27. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  24. E,ναι. Η τεχνολογία (και η αμερικάνικη τρέλα) εξελίσεται. Μέχρι και ρόλερ κόστερ που σε σκοτώνει (κυριολεκτικά! όχι εκτοξευόμενο. Από τα πολλά g ) έχουν σχεδιάσει κάποιοι ψυχανώμαλοι….
  Προσωπικά, όλα αυτά είναι extremely extreme sports για μένα. Εδώ στη μπαλαρίνα μπήκα μια φορά μικρός, και σταμάτησαν για να κατέβω… 😳

 28. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γέροντα Βάταλον μίαν παρέμβασιν ΕΚΤΟΣ της παρούσης αναρτήσεως, προτού κατακλιθή διά την απογευματινήν του σιέσταν:

  1) Προχθές Τετάρτη 22 Ιουνίου 2015, του Θερινού Ηλιοστασίου ανήμερα, τα Ελληνικά Μαθηματικά υπέστησαν μίαν συντριπτικήν ήτταν από την κλίκαν των Γαλιλαίων. Εν τη ιερά μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών Κεφαλληνίας εκηδεύθη ο 64χρονος νεοεκλεγείς (τη 31η Μαΐου) Δεσπότης Κεφαλλονιάς, Γεράσιμος Φωκάς, μονάκριβος αδελφός του κορυφαίου Έλληνος μαθηματικού των τελευταίων 50 ετών, Αθανασίου Φωκά https://en.wikipedia.org/wiki/Athanassios_S._Fokas, κατόχου (από το 2002) της έδρας μη γραμμικής μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge.

  Ο γέρων Βάταλος έτυχε να παραστή εις την εξόδιον ακολουθίαν (καθότι η Κεφαλληνία είναι η ιδιαιτέρα πατρίς της γραίας Βατάλαινας και παρεθέριζεν ενταύθα) και έφριξεν: Εις την 15λεπτον ομιλίαν του (ενώπιον τεσσαράκοντα Ιεραρχών, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Λιάπη συμπεριλαμβανομένου) ο δεδηλωμένος άθεος Αθανάσιος Φωκάς κλαίων συνεχώς απεχαιρέτησε τον μονάκριβον αδελφόν του δίδων γήν και ύδωρ εις την μισάνθρωπον θρησκείαν των Γαλιλαίων, όπως φαίνηται και από τας κατωτέρω φωτογραφίας

  http://www.protothema.gr/greece/article/487429/fotografies-plithos-kosmou-gia-to-ustato-haire-ston-mitropoliti-kefalonias/

  Ομολογουμένως προκαλεί λύπην το θέαμα: Ο τιτάν των συγχρόνων Ελληνικών Μαθηματικών και τακτικόν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Αθανάσιος Φωκάς, να σκύβη και να φιλή το χέρι του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Λιάπη!.. Και να σκεφθή κανείς ότι ο Αθ. Φωκάς είναι δεδηλωμένος άθεος, ως φαίνεται από δεκάδας συνεντεύξεις του εις το παρελθόν
  http://gerasimos-politis.blogspot.gr/2011/11/blog-post_4863.html

  Click to access tziotzios.pdf

  2) Σήμερον 26η Ιουνίου είναι μαύρη ημέρα δι’ ημάς τους ρέκτας της Πατρώας Θρησκείας. Σαν σήμερα το 363 μ.Χ. ο βρωμερός Γαλιλαίος άγιος Μερκούριος εφόνευσε πισώπλατα τον Μέγαν Ιουλιανόν https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82 και εβύθισεν εις το σκότος την Ανθρωπότητα για 1.000 χρόνια. Οι σημερινοί Γαλιλαίοι αποκρύπτουν ότι ο φονεύς του Μεγάλου Ιουλιανού υπήρξεν ο άγιος Μερκούριος, ενώ το λέγει ο ίδιος ο Μέγας Βασίλειος.

  Ας θυμηθούμε πόσον ωραία μνημονεύει ο κυρ-Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης την δολοφονίαν του Μεγίστου Ιουλιανού υπό του μισανθρώπου χριστιανοταλιμπάν Μερκουρίου εις το διήγημά του «Στο Χριστό στο Κάστρο» (1892):

  «Μόνος ὁ Ἅγιος Μερκούριος, μὲ τὴν βαρεῖαν περικεφαλαίαν του, μὲ τὸν θώρακα, τὰς περικνημῖδας καὶ τὴν ἀσπίδα, φαίνεται ὀλίγον τι ἐγκαρσίως βλέπων καὶ κινούμενος καὶ δρῶν, εἰς τὰ δεξιὰ τοῦ ναοῦ, ἐκεῖ ὅπου διατρυπᾷ μὲ τὸ δόρυ του τὸν ἐπὶ θρόνου καθήμενον ὠχρὸν Παραβάτην. Πελιδνὸς ὁ παράφρων τύραννος, μὲ τὸ βλέμμα σβῆνον, μὲ τὸ στῆθος αἱμάσσον, μάτην προσπαθεῖ ν᾽ ἀποσπάσῃ ἀπὸ τὸ στέρνον του τὸν ὀξὺν σίδηρον, καὶ ἐξεμεῖ μετὰ τῆς τελευταίας βλασφημίας καὶ τὴν μιαρὰν ψυχήν του».

  http://www.papadiamantis.org/works/58-narration/214-02-19-sto-xristo-sto-kastro-1892

  Διατί, άραγε, αποκρύπτουν αυτήν την αισχράν δολοφονίαν οι σημερινοί εκπρόσωποι της Θρησκείας της Αγάπης; Τί χειρότερον κάμνουν σήμερον οι ισλαμισταί ταλιμπάν;

  Μετά της δεούσης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Μοί προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν το γεγονός ότι ούτε είς από τους πολυαρίθμους διακεκριμένους μαθηματικούς αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου αντελήφθη το φοβερόν ατόπημα του Αθανασίου Φωκά να υπάγη και να προσκυνήση τους Γαλιλαίους. Έχω καταγράψει εν τω μαγνητοφωνακίω μου ολόκληρον την 15λεπτον ομιλίαν του εις την εξόδιον ακολουθίαν του αδελφού του και σάς διαβεβαιώ ότι είναι αποκαλυπτική. Ο θανών Δεσπότης, Γεράσιμος Φωκάς, είχε μαλλώσει με τον πατέρα του Σπυρίδωνα Φωκά (εξέχον μέλος της Κεφαλληνιακής Κοινωνίας), ο οποίος ήτο κάργα Ελληνόψυχος και του ήτο αδύνατον να διανοηθή ότι ο πρωτότοκος υιός του (ο Γεράσιμος εγεννήθη τω 1951 και ο Αθανάσιος τω 1952) θα τα εγκατέλιπεν όλα διά να υπηρετήση την παράνοιαν των Γαλιλαίων. Τελικώς, ο Σπυρίδων Φωκάς απέθανεν από την λύπην του διά την αποστασίαν του πρωτοτόκου και (όπως λέγουν οι παλαιοί Κεφαλλήνες) ο Γεράσιμος δεν παρέστη ούτε κάν εις την κηδείαν του πατρός του!.. Αυτοί είναι οι Γαλιλαίοι: Αγαπούν όλον τον κόσμον και μισούν τον πατέρα των, κατά την σαφή εντολήν του ραββίνου Χριστού εν τω 10 κεφαλαίω του Ματθαίου:
  Ματθ. 10,35 ήλθον γάρ διχάσαι άνθρωπον κατά τού πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά
  της πενθεράς αυτής·.
  Ματθ. 10,36 και εχθροί τού ανθρώπου οι οικιακοί αυτού.
  Ματθ. 10,37 Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος· και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου
  άξιος

 29. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  27 Εγώ μπήκα και μεγάλος μερικές φορές με τα παιδιά, και δεν μου ήταν ευχάριστο.

  26 Ναι, αλλά ο angelus, διαβάζω, ακούγεται τρεις φορές τη μέρα.

  23 Επίσης: take the French leave / το έστριψε αλά γαλλικά / filer a l’ anglaise

  21 A, ευχαριστώ!

 30. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  29β,
  έχεις δίκιο -έτσι διαβάζω κι εγώ τώρα στη wikipedia. Όμως και ο ομώνυμος πίνακας του Μιλλαί παραπέμπει στην ώρα του εσπερινού και ο Ισπανός συγγραφέας Χοσέ Μαρία Μερίνο σ’ ένα θαυμάσιο διήγημά του που θυμάμαι, με τίτλο «El desertor», από τη συλλογή διηγημάτων του «Cuentos del Reino Secreto», μιλάει για μια υπερφυσική παρουσία ενός στρατιώτη ήδη νεκρού (το μαθαίνουμε στην τελευταία αράδα του διηγήματος), που παρουσιάζεται στην γυναίκα του, που τον περιμένει, a la hora del angelus (και, διαβάζοντάς το, είχα καταλάβει την ώρα του λυκόφωτος).

 31. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Βλακομπουμπουνίξ, αν και περισσότερο με κτηνώδη δύναμη παρά με ογκώδη άγνοια ταιριάζει.
  βλακομπουνίξ ! 🙂

 32. Πέπε said

  Κι εγώ όπως #8.

  ************************
  Ο Ρωμαίος διοικητής δε μοιάζει με τις γνωστές ελληνικές καρικατούρες του Μουσολίνι. Δεν ξέρω αν στη Γαλλία τον σχεδίαζαν αλλιώς και ήταν πιο αναγνωρίσιμος. Πάντως με τη φάτσα που έχει και με το όνομα της νέας μετάφρασης κάθε συσχετισμός χάνεται. Είναι απλώς λίγο κουραστικός επειδή αιωνίως φωνάζει, δηλαδή μιλάει με τεράστια γράμματα.

  ************************
  Το καρέ με τους καμουφλαρισμένους λεγεωνάριους που λένε κρυάδες, στα ελληνικά δε λέει τίποτα. Δεν ξέρω αν ο γηγενής ή πολύ καλός γνώστης της Γαλλικής γελάει με το πρωτότυπο ή αν απλώς οι δημιουργοί αισθάνονται κάποιου είδους χρέος να κάνουν λογοπαίγνια. Γενικά τα λογοπαίγνια στον Αστερίξ ε΄ναι ένα αδύνατο σημείο που ανέκαθεν μου προκαλούσε κάποια αμηχανία. Όταν διάβασα σε κάποια συνέντευξη ότι ο Γκοσινί είχε πάρει συνειδητή απόφαση να μην κάνει κανένα λογοπαίγνιο στον Λούκυ Λουκ και/ή στον Μικρό Νικόλα ένιωσα βαθειά ευγνωμοσύνη.

  Αντίθετα άλλες φάσεις, όπως, μεταξύ άλλων, με τον πολύχρωμο και στη συνέχεια ιπτάμενο λεγεωνάριο και τη φιλία του με την κουκουβάγια (στη νέα μετάφραση δεν είναι μπούφος, εκτός αν δεν αναφέρεται ολωσδιόλου η ονομασία – δεν είμαι σίγουρος), είναι από τις πιο ξεκαρδιστικές.

  *************************
  Κι ένα άλλο σχόλιο:

  Οι Γαλάτες γενικώς, και του χωριού του Αστερίξ ειδικότερα, ελκύουν από την αρχή μέχρι το τέλος όλων των ιστοριών όλη τη συμπάθεια του αναγνώστη. Είναι οι ανυπόταχτοι, οι ασυμβίβαστοι, αυτό που θα λέγαμε …οι Γαλάτες. Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που θα μπορούσε να γυρίσει εις βάρος τους: μπορεί οι Ρωμαίοι, στους οποίους δεν υποτάσσονται, να είναι μια πανίσχυρη κοσμοκρατορία με μιλιούνια στρατό άρτια εκπαιδευμένο (έστω σχεδόν), διοικητική μηχανή οργανωμένη στην εντέλεια (έστω σχεδόν) κλπ. κλπ., δηλαδή οι Γαλάτες να είναι σαν τον Δαυΐδ εναντίον του Γολιάθ, αλλά το μαγικό φίλτρο τούς χαρίζει υπεροπλία. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα νικούν με ζαβολιά.

  Αυτό το τεύχος είναι ένα από τα ελάχιστα όπου αυτό αναιρείται. Ο Μοναρχίξ, από κει που έδειχνε ότι χωρίς μαγικό φίλτρο είναι υποδεέστερος του αντιπάλου του, τελικά τον νικάει μόνο με το αναπτερωμένο ηθικό που του χαρίζει η είδηση ότι ο Πανοραμίξ έγινε καλά και ετοιμάζει ξανά το φίλτρο, χωρίς ο ίδιος (ο Μοναρχίξ) να το έχει πιει.

  (Ένα άλλο σημείο όπου κάπως υπενθυμίζεται αυτή η πλευρά των πραγμάτων είναι σε κάποια ιστορία που οι ήρωες είναι στη Ρώμη, συναντάνε στρατό, ο Οβελίξ είναι έτοιμος ν’ αρχίσει τις μπούφλες, και ο Αστερίξ τον συγκρατεί λέγοντάς του «ήρεμα, αυτοί οι Ρωμαίοι δεν είναι σαν τους δικούς μας».

  *************************
  > > Η γραμματέα;;;
  Και στον πληθυντικό;

 33. Άπλυτος(εγκέφαλος) said

  Η λέξη ρόλλερ-κόστερ περιλαμβάνεται στην περίεργη ορολογία του λάντμαρκ εντουκέισιον που υπόσχεται στους συμμετέχοντες ότι θα μπορούν στο μέλλον να επιτύχουν οτιδήποτε θελήσουν για να τους κάνει στη συνέχεια πλύση εγκεφάλου. Scary stuff, much scarier than rollecoasters themselves.

 34. sarant said

  33 Καλώς ήρθατε, ομολογώ ότι δεν ξέρω τι είναι αυτό το λάντμαρκ κτλ.

  32 Όπως και ο γραμματέας.

 35. Άπλυτος(εγκέφαλος) said

  34α, Έχει τις καταβολές του από την Καλιφόρνια του 70 και χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες μεθόδους όπως NLP. Προσφέρει εκπαίδευση σε πολύ φιλόδοξους ή σε πολύ απελπισμένους τάζοντας τους τον ουρανό με τ’ άστρα αλλά άπαξ και πιαστείς στα δίκτυα είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις

 36. smerdaleos said

  @28, Βάταλο: Σαν σήμερα το 363 μ.Χ. ο βρωμερός Γαλιλαίος άγιος Μερκούριος εφόνευσε πισώπλατα τον Μέγαν Ιουλιανόν

  Πάλι καλά που είναι και ο γερήνιος Βάταλος και μας θυμίζει αυτές τις επετείους.

  Βάταλε, ξέρεις τι είπε ο διάδοχος του Ιουλιανού Ιοβιανός;

  Όταν του ζητήθηκε να πάρει τον Ρωμαϊκό στρατό και να πολεμήσει τους Πέρσες, είπε ότι ο μιαρός «ἑλληνικός» στρατός του Ιουλιανού ήταν «χαρτί καμμένο από χέρι», γιατί δεν θα είχε την εύνοια του Θεού στη μάχη. Πρώτα έπρεπε να εξαγνιστεί και να καθαρθεί από τον«ἑλληνικό» μίασμα και μετά να πάει σε μάχη.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Jovian_(emperor)

  Γράφει ο Θεοφάνης ο Ομολογητής:

  τότε λοιπὸν Ἰουλιανὸς μονοκράτωρ γενόμενος ἀναιδῶς ἑλλήνιζεν, αἵματι θυσιῶν τὸ ἅγιον βάπτισμα ἀποπλυνάμενος καὶ πάντα ποιῶν, ὅσοις οἱ δαίμονες θεραπεύονται.

  Τούτῳ τῷ ἔτει ὁ δυσσεβὴς Ἰουλιανὸς ἐνομοθέτησε μὴ μετέχειν Χριστιανοὺς Ἑλληνικῶν μαθημάτων

  Και για τον διάδοχό του Ιοβιανό:

  Τούτῳ τῷ ἔτει Ἰουβιανὸς χιλίαρχος, ἀνὴρ πρᾳότατος καὶ ὀρθόδοξος Χριστιανός, βασιλεὺς Ῥωμαίων ὑπὸ παντὸς τοῦ στρατοῦ καὶ τῶν στρατηγῶν καὶ τῶν ὑπάτων ἀνηγορεύθη ἐν τῷ αὐτῷ τόπῳ τῆς Περσῶν γῆς, ἐν ᾧ ὁ παραβάτης ἀνῃρέθη. καὶ μετὰ μίαν συμβολὴν πολέμου εἰρήνη ὡς ἀπὸ θεοῦ συμφώνως ἀνεβοήθη ὑπό τε Ῥωμαίων καὶ Περσῶν καὶ ὡρίσθη ἔτη λʹ. ὁ δὲ παρῃτεῖτο τὴν βασιλείαν φάσκων μὴ δύνασθαι αὐτὸν ἄρχειν στρατοῦ ἑλληνίσαντος ἐπὶ Ἰουλιανοῦ.

 37. Λ said

  Πάντα είχα την απορία πως μπαίνουν τα αστεράκια πάνω αριστερά. Μήπως έχει κάποιος γνώστης την καλοσύνη να μου εξηγήσει; Μήπως τα αστεράκια έχουν σχέση με το φβ; Συγνώμη για την άγνοια
  τόσο στοιχειωδών πραγμάτων.

 38. sarant said

  37 Εγώ τα βλέπω. Αν σου αρέσει πολύ το άρθρο κλικάρεις το 5ο αστεράκι και βάζεις βαθμό 5/5. Αν δεν σου αρέσει καθόλου, κλικάρεις το πρώτο και βάζεις 1 και ούτω καθεξής

 39. smerdaleos said

  ενώ ο Αστερίξ προσπαθεί να κάνει τον –δρυίδη να θυμηθεί πώς φτιάχνεται το μαγικό φίλτρο
  —-

  Δρυίδης < *dru(h2)-wid- «αυτός που γνωρίζει (*weid-) τα δένδρα (*doru-/druh2s) ή αυτός που γνωρίζει τα μυστικά που ψιθυρίζουν τα δένδρα». Δηλαδή αυτός που ξέρει τους «δρυός και πέτρας λόγους».

  https://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Celtic/druwits

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/03/04/%CE%B4%CF%81%CF%85%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9/

 40. Πέπε (32), μπορώ να σε βεβαιώσω ότι ο καλός γνώστης της Γαλλικής λύνεται στα γέλια με το πρωτότυπο. Τα λογοπαίγνια του Αστερίξ (και οι αναφορές σε τραγούδια, παιχνίδια, στρατιωτικά παραγγέλματα κλπ.), που δεν ισχυρίζονται κι εγώ πως τα καταλαβαίνω όλα, συντελούν πολύ στην απόλαυση του αναγνώστη. Αφετέρου, ακριβώς το ότι δεν αποτελείται μόνον από λογοπαίγνια το χιούμορ του είναι που του εξασφαλίζει διεθνή διάδοση. Τηρουμένων των (δυσ)αναλογιών, σαν τον Καβάφη: τον Έλληνα τον συγκινεί (αν τον συγκινεί, είδαμε και αντιπαραδείγματα) ΚΑΙ η γλώσσα του, αλλά πανανθρώπινο τον κάνει το περιεχόμενό του. (Ο Ελύτης ποτέ δεν καταλαβα πώς πήρε Νόμπελ, τι ένιωσε δηλαδή από την ποίησή του η κριτική επιτροπή, αλλά ίσως αυτό απλώς δείχνει τη δική μου αμουσία…)

 41. Βάταλε, δεν ξέρω τι έχεις καταγράψει στο μαγνητοφωνάκι σου, αλλά στις φωτογραφίες που μας δίνεις δεν βλέπω τίποτε το αναξιοπρεπές. Ο μαθηματικός αποχαιρετά κλαίγοντας τον αδερφό του το δεσπότη, ο οποίος κηδεύεται σύμφωνα με τις ιδέες και το αξίωμά του. Τι ήθελες δηλαδή, να μην πάει στην κηδεία επειδή ήταν θρησκευτική και με παρόντα τον Αρχιεπίσκοπο; ΑΥΤΟ θα ήταν φανατισμός!
  Δεν μπορώ όμως να μην αναρωτηθώ το εξής: αν ή μοίρα τα είχε φέρει ανάποδα και είχε φύγει πρώτος ο μαθηματικός, και αν είχε κανονίσει, πιστός στις ιδέες του κι αυτός, να του γίνει πολιτική κηδεία ή αποτέφρωση, ο δεσπότης θα τολμούσε άραγε να παρευρεθεί, ή θα το θεωρούσε, με πόνο ψυχής, άτοπο;

 42. sarant said

  40 Και βέβαια η μετάφραση του Καβάφη μοιραία ισοπεδώνει τις λεπτές διακυμάνσεις της γλώσσας -κι όμως ο Καβάφης είναι με τεράστια διαφορά ο πιο μεταφρασμένος ποιητής μας.

 43. Λ said

  Ευχαριστώ

 44. Πολύ ωραίο το σημερινό, θα το ξανακοιτάξω καλύτερα το βράδυ

 45. Για τον Ιουλιανό και τον Παπαδιαμάντη, Βαταλε, εχουμε ξαναγράψει εδώ.

 46. smerdaleos said

  @45, Άγγελο: Για τον Ιουλιανό και τον Παπαδιαμάντη, Βαταλε, εχουμε ξαναγράψει εδώ.
  —-

  Βλέπω ότι ο Γερήνιος Βάταλος στο εκείθεν σχόλιό του (#107) έβγαλε τον Ιουλιανό τον «Μέγιστο των Ελλήνων»:

  Ούτε ο παπα-Ρωμηός Γεώργιος Μεταλληνός (υιός Μαλτέζας λαθρομετανάστριας) δεν ετόλμησε ποτέ τέτοιες ύβρεις κατά του Μεγίστου των Ελλήνων
  ——

  Το παθογνωμονικό χαρακτηριστικό του Βατάλου παραμένει η αδυναμία του προς τον Παπα-Μεταλληνό … 🙂 🙂 🙂

  Ο Παπα-Μεταλληνός είναι για τον Βάταλο ό,τι είναι το σημείο του McBurney για την οξεία σκωληκοειδίτιδα 🙂 🙂

  https://en.wikipedia.org/wiki/McBurney%27s_point

 47. spiral architect said

  Εν τω μεταξύ στη σύγχρονη Γαλατία;
  http://www.aljazeera.com/news/2015/06/attack-reported-factory-southeastern-france-150626091038049.html

 48. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O πανίβλαξ Ιουλιανός «μέγιστος των Ελλήνων»… τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα μπαναϊάμ!

 49. Ιάκωβος said

  Τα ιστορικά στοιχεία του Αγώνα των αρχηγών είναι ακριβή. Υπήρχαν, μετά τον Καίσαρα φυσικά, δύο Γαλατίες, η παραδοσιακή βάρβαρη και η Γαλλο-ρωμαική. Η πρώτη λεγόταν Gallia Bracata,η βρακοφόρος και comαtα, η μαλιαρή. Yπήρχε και η Γκισαλπίνα, κάτω από τις Άλπεις, που αυτή πια ήταν Gallia Togata. Για αιώνες η διαφορά πολιτισμού και βαρβαρότητας εντοπιζόταν στην αντίθεση παντελονιού και χλαμύδας.
  Φυσικά, τα παντελόνια τελικά νίκησαν 🙂

  Υπήρξαν πράγματι «δοσίλογοι» (ή πραγματιστές;) Κέλτες και ο Καίσαρας στηρίχτηκε πολύ στο διαίρει και βασίλευε.Πχ μέχρι τότε ηγετικό ρόλο είχαν οι Σηκουανοί, αλλά οι Ρωμαίοι είχαν για τσιράκια τους τους Ρέμους, κάτι ανθυποβέλγους δευτεράντζες, και έτσι μ’ αυτούς κατόρθωσαν να διασπάσουν το μέτωπο των αντι-ευρωπαιστών.

  Οι Γαλλορωμαίοι ήταν ακριβώς όπως περιγράφονται στον Αστερίξ . Φτιάχνανε σπίτια με τα παραδοσιακά υλικά αλλά με κατόψεις ρωμαϊκές, τρίκλινα κλπ. Έκαναν και το αντίθετο για τους ναούς τους , αργότερα.
  Αυτή είναι μια κάτοψη παραδοσιακού κέλτικου ναού,τετράγωνου με δοκάρια και αγκωνάρια, που βρέθηκε στο Χίθροου.

  Μετά τους ναούς τους εκρωμάϊσαν. Βρέθηκε στο Τρίρ ένα τέτοιο που είχαν φτιάξει οι Τρέβηροι.

  Μόνο που η αλλαγή δεν έγινε αμέσως όπως στην ιστορία του Γκοσινί, αλλά πήρε δυο αιώνες. Οι Γαλάτες άρχισαν να φτιάχνουν χωριά και πόλεις κλπ, εκπολιτίστηκαν δηλαδή. Όταν μετά τους «απελευθέρωσαν» από τους Ρωμαίους οι Φράγκοι, που είχαν μείνει βάρβαροι, ξαναγύρισε η Γαλλία στα παλιά καλά ατομιστικά χούγια. Σιχαινόντουσαν τις πόλεις και έφτιανε ο καθένας το σπίτι του μακριά από τον άλλον, όπως παλιά.

  Πιστεύω ότι από κείνη την εποχή πηγάζει αυτή η απελευθερωτική και βασανιστική ατομικότητα του κεντρο-και-βορειο-ευρωπαίου προτεστάντη και άλλων Λύκων της Στέπας.

 50. Γς said

  29 α:

  Κι εγώ μπήκα με τα παιδιά στην Disneyland στο Anaheim του LA σε ‘ενα τέτοιο διαβολικό τρενάκι. Και δεν φανταζόμουν ότι θα μας γύριζε μερικές φορές κι ανάποδα…

 51. Ο δι’ αντιπροσώπου αγώνας μας θυμίζει το μεσαιωνικό trial by combat (https://en.wikipedia.org/wiki/Trial_by_combat) που τόση ανατριχίλα προκάλεσε στο φινάλε κάποιας σεζόν του Game Of Thrones. https://www.youtube.com/watch?v=FWxRAxeamIA (με προσοχή: περιέχει σμπλατεριές!)

 52. Γς said

  46:

  >Το παθογνωμονικό χαρακτηριστικό του Βατάλου παραμένει η αδυναμία του προς τον Παπα-Μεταλληνό […] είναι για τον Βάταλο ό,τι είναι το σημείο του McBurney για την οξεία σκωληκοειδίτιδα 🙂 🙂

  Πολύ διάβασμα γιατρέ μου.
  Σίγουρα την πέρασες την Παθολογία.

 53. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  51.

 54. Γς στο 50

  τι να πει κι αυτός ο δόλιος μηχανικών αεροσκαφών που ζήτησε, ύστερα από τόσα χρόνια, να τον πάνε μια βόλτα;

 55. smerdaleos said

  @48 Νεοκίδιος: O πανίβλαξ Ιουλιανός «μέγιστος των Ελλήνων»… τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα μπαναϊάμ!
  ——

  Ο Βάταλος πρέπει να μας πει την γνώμη του και για τον φίλο του Ιουλιανού Σαλούστιο.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sallustius

 56. 53

  εξού και το γέλιο του Αγά Μεμνούν, όπως μας το μεταφέρει ο τυφλός ραψωδός Ομέρ…

 57. http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?16120-montagnes-russes-roller-coaster-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85

 58. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  56 …Bρυώνης; ή σκέτος; :mrgreen:

 59. 58

  Σκέτος, τότε δεν είχαν επώνυμα! Δεν θυμάσαι το πόνημα του Τουργκούτ Οζάλ (ή τουλάχιστον έτσι μας το είχαν μεταφέρει εδώ) που έλεγε πως οι Τούρκοι ήταν εκεί από τον Τρωικό πόλεμο;

  Για τρενάκι του τρόμου: απελθέτω απ’ εμού το βύσσινον τούτο!

 60. smerdaleos said

  @46: Πολύ διάβασμα γιατρέ μου.
  Σίγουρα την πέρασες την Παθολογία.
  ——

  Το σημείο McBurney ήταν Κλινική Σημειωτική 3ου έτους 🙂 … μαζί με το πνευμοπεριτόναιο (= ακτινοδιαφανής [= «σκούρος» στην RxT] υποδιαφραγματικός αέρας) ως ακτινογραφικό σημείο της διάτρυσης του ενδοπεριτοναϊκού πεπτικού σωλήνα. Θυμάμαι ακόμα το powerpoint του καθηγητή με την εικόνα μιας τρύπιας σαμπρέλας ποδηλάτου μέσα σε νερό με τις φυσαλίδες αέρος να κινούνται προς τα πάνω. 🙂

 61. Ριβαλντίνιο said

  Για την σφαγή των Δρυίδες στην Βρετανία από τους Ρωμαίους έχουμε πει ?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Menai_massacre


  ————————————————————————

  @ 28 Βάταλος
  Πιστεύεις στα θαύματα ? Γιατί μόνο αν πιστεύεις μπορείς να δεχτείς ότι ο Άγιος Μερκούριος του 3ου αι. σκότωσε τον Ιουλιανό του 4ου αι.

  Υπάρχει και καλύτερο για τον θάνατο του Ιουλιανού

  http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/paterikon/grhgorios_8eologos_logoi.htm#5

  «Ἐπί τινα λόφον τῶν ὑψηλῶν ἀνελθὼν, ὡς ἐκ περιωπῆς τὸν στρατὸν ὄψει λαβεῖν, καὶ ὅσος ὑπελείφθη τῷ πολέμῳ μαθεῖν, ἐπειδή οἱ φανῆναι πολὺ τὸ πλῆθος, καὶ τῆς ἐλπίδος ἀφθονώτερον· Ὡς δεινὸν, εἰπεῖν, εἰ πάντας τῇ Ῥωμαίων γῇ τούτους ἐπανάξομεν· ὡς ἄν τις βασκαίνων αὐτοῖς τῆς σωτηρίας. Ἐφ᾿ ᾧ τινα τῶν στρατιωτῶν χαλεπῄναντα, καὶ οὐ κατασχόντα τὴν ὀργὴν, ὦσαι κατὰ τῶν σπλάγχνων, ἀλογήσαντα τῆς ἑαυτοῦ σωτηρίας»

  Ο Ιουλιανός ανέβηκε ψηλά σε έναν λόφο και θαύμαζε το στρατευμά του και είπε είναι δεινό να τους ξαναπάμε όλους αυτούς πίσω στην γη των Ρωμαίων 🙂 🙂 (μάλλον γιατί ήταν χριστιανοί) !!! Και ένας στρατιώτης τον άκουσε , θύμωσε και τον καθάρισε 🙂 🙂

  —————————————————————

  @ 48 Νέο Kid L’errance d’Arabie
  «O πανίβλαξ Ιουλιανός «μέγιστος των Ελλήνων»… τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα μπαναϊάμ!»

  Που εκείνη την εποχή οι Έλληνες ήταν οι περισσότεροι χριστιανοί. Οι Αντιοχείς χριστιανοί Έλληνες δεν του έδωσαν σημασία και αυτός τους είπε

  «Αλλά επειδή σας νόμιζα παιδιά Ελλήνων, και εμένα αν και το γένος μου είναι θρακικό, είμαι Έλληνας στον τρόπο ζωής , νόμιζα ότι θα αλληλοαγαπηθούμε πολύ, ντρέπομαι για την προπέτεια μου.»

  «ἀλλὰ νομίσας ὑμᾶς μὲν Ἑλλήνων παῖδας, ἐμαυτὸν δέ, εἰ καὶ γένος ἐστί μοι Θρᾴκιον, Ἕλληνα τοῖς ἐπιτηδεύμασιν ὑπελάμβανον, ὅτι μάλιστα ἀλλήλους ἀγαπήσομεν. ἓν μὲν δὴ τοῦτο ἔστω μοι τῆς προπετείας ὄνειδος.»

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0660%3Aorgpage%3D367c

 62. Ριβαλντίνιο said

  @ «των Δρυίδες»
  Δρυιδών 🙂

 63. 61

  «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στις 26 Ιουνίου 363, σε αψιμαχία με τους Πέρσες κοντά στη σημερινή Σαμάρρα (Ιράκ), ο Ιουλιανός χτυπήθηκε πισώπλατα από δόρυ και πέθανε μετά από λίγες ώρες, στη σκηνή του. Παρ’ όλη τη μετέπειτα χριστιανική παράδοση ότι χτυπήθηκε από άγιο και τις κατηγορίες των Εθνικών, δεν φαίνεται να αληθεύει η εκδοχή της δολοφονίας από δικό του στρατιώτη»

  Από τη γνωστή έγκυρη πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82

 64. Κι επειδή εμείς εδώ, ως γνωστόν, αστεριξολογούμε, δεν μπορούμε και να μην ιντεφιξολογήσουμε!

  http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/howaboutthat/11693838/Beauty-or-beast-The-Worlds-Ugliest-Dog-competition-in-pictures.html

 65. Ριβαλντίνιο said

  Έχει διαβάσει κανείς τον Αλίξ ?

  Είναι ένας Γαλάτης στην υπηρεσία των Ρωμαίων που πολεμά κατά των Πάρθων. Στις πρώτες περιπέτειες του, ο αντίπαλος του ήταν ο Έλληνας Αρβάκιος.

 66. smerdaleos said

  @61: Πιστεύεις στα θαύματα ? Γιατί μόνο αν πιστεύεις μπορείς να δεχτείς ότι ο Άγιος Μερκούριος του 3ου αι. σκότωσε τον Ιουλιανό του 4ου αι.
  —-

  Μπορεί να είχε την DeLorean o Μερκούριος 🙂

  https://en.wikipedia.org/wiki/DeLorean_time_machine

  If my calculatons are correct, when this baby hits 88 mph you gonna see some serious shit !!! 🙂

 67. Ριβαλντίνιο said

  Γαλάτες πολεμιστές

  Αφάνας[/a]

  Χοντρούλης[/a]

  Επιβλξτικός[/a]

 68. Ριβαλντίνιο said

  Την έκανα την βλακεία μου 😦

  Γαλάτες πολεμιστές

  Αφάνας

  Χοντρούλης

  Επιβλητικός

 69. Ριβαλντίνιο said

  Δεν μπορώ να καταλάβω τι βλακεία κάνω. Γκρρρρρρρρρρρρρ…..

  Αφάνας

  Χοντρούλης

  Επιβλητικός

 70. Γς said

  60:
  :
  πνευμοπεριτόναιο, λαπαροσκόπηση και τρύπια σαμπρέλα…Καλο ανάλογο.

  😉

 71. smerdaleos said

  @69

  Για εξήγησε πως μετατρέπεις μια λέξη σε σύνδεσμο στα σχόλια. Αντί για τα >,< χρησιμοποίησε παρενθέσεις για να μείνει αυτούσιο αυτό που γράφεις.

 72. (a href=»http://valiacaldadog.blogspot.gr/2015/06/blog-post_25.html»)
  ΛΕΞΗ(/a)

 73. smerdaleos said

  @Γς: :
  πνευμοπεριτόναιο, λαπαροσκόπηση και τρύπια σαμπρέλα…Καλο ανάλογο.
  😉

  Ο Στέφανος Τραχανάς ξεκινούσε ένα κεφάλαιο του παλιού του 2ου («μπλε») τόμου της Κβαντομηχανικής με τον στίχο του Καβάφη «Ο κόσμος είναι απλός» ή κάπως έτσι. 🙂
  Ίσως ο Νίκος και οι συσχολιαστές μπορούν να μας βρουν τον ακριβή στίχο.

 74. smerdaleos said

  @72

  Ευχαριστώ!

 75. smerdaleos said

  Κάνω δοκιμή

  https://smerdaleos.wordpress.com/>σμερδαλέος

 76. smerdaleos said

  Δοκιμή #2

  https://smerdaleos.wordpress.com/>>σμερδαλέος

 77. (46) Τότε βέβαια υπέγραφε ως Παγανιστής… (Αν είναι ο ίδιος και δεν πρόκειται για μεταδοτική φρενοπαθεια!)

 78. smerdaleos said

  Δεν κάνω τρίτη. Σκύλε (,) και «,» είναι υποκατάστατα για τα ίδια καταραμένα σύμβολα >,<;

 79. Ριβαλντίνιο said

  @ 71 smerdaleos
  @ 72 Σκύλος της Β.Κ.

  Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ. Μου είχε εξηγήσει παλιά και ο Δύτης πως γίνεται, αλλά εγώ… ξύλο απελέκητο. Τελικά νομίζω τα κατάφερα.

  Όνομα

  κάπως έτσι.

 80. Σμερδαλέε, οι παρενθέσεις είναι υποκατάστατα των καταραμένων συμβόλων, τα εισαγωγικά πρέπει να είναι λατινικά (η wordpress τα μετατρέπει αυτόματα σε ελληνικά, γωνιώδη). Δες αυτό: http://www.w3schools.com/html/html_links.asp

 81. Ριβαλντίνιο said

  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Είμαι τόσο βλάκας που έστειλα ανύπαρκτο όνομα.

  Οι Παίονες και η γλώσσα τους.

  Χωρίς κενό βγαίνει Οι Παίονες και η γλώσσα τους

 82. smerdaleos said

  @77

  Ο ίδιος είναι. Ό,τι όνομα κι να έχει … όταν διαβάζεις για τον «Ρωμηό Παπα-Μεταλληνό» σου καταθέτει … «νημερτές τέκμαρ» … νημερτέστερο του DNA! 🙂 🙂

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dnhmerth%2Fs
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dte%2Fkmar

 83. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  49 Και τα δάση, θα έπαιξαν κι αυτά κάποιο ρόλο (λέω, δηλαδή)

  73 Δεν ξέρω ποιος στίχος είναι.

 84. smerdaleos said

  @80

  Τελευταία προσπάθεια Δύτη:

  νημερτής

 85. Α γεια σου! (Πού είναι ο Σκύλος να βάλει ζιφάκι;)

 86. smerdaleos said

  @84 Yes!!!

 87. 85, παρών!

  (είχα πάει βόλτα τα γερόντια μου με το αυτοκίνητο)

  το .τζιφάκι:

 88. Ριβαλντίνιο said

 89. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 90. smerdaleos said

  @83, Νίκο: 73 Δεν ξέρω ποιος στίχος είναι.
  —-

  Λάθος δικός μου. Δεν ήταν Καβάφης, αλλά Σεφέρης

  η ορμή μας γλυκοχάραζε γυμνή να σ’ αποχτήσει
  ο κόσμος ήταν εύκολος. Ένας απλός παλμός.

  τρίκυμισμα της θάλασσας… Ο κόσμος είναι απλός.

 91. sarant said

  90 Και σκεφτόμουν να σε ρωτήσω μήπως εννοούσες Σεφέρη 🙂

 92. smerdaleos said

  @91

  Κοίτα κάτι περίεργα πράγματα. Έχουν περάσει 10 χρόνια και ξέχασα ότι ο στίχος ήταν του Σεφέρη, αλλά θυμάμαι ακόμα να λύνω βήμα προς βήμα με την πολυωνυμική μέθοδο του Τραχανά την διαφορική εξίσωση του απλού αρμονικού ταλαντωτή που δίνει τα ερμιτιανά πολυώνυμα. Βέβαια μερικά βήματα τα κάνω μηχανικά χωρίς να θυμάμαι γιατί πρέπει να τα κάνω.

  Τελικά … ο κόσμος ΔΕΝ είναι απλός 🙂

 93. Σκύλε, συγγνώμη…
  http://userscripts-mirror.org/scripts/show/80588

 94. Γιατί συγνώμη, φίλτατε; Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να «ακούει» τα καλαμπούργια μου. 🙂

 95. Μια χαρά είναι τα καλαμπούρια σου, αυτά καθαυτά.

 96. Λ said

  49. Φυσικά τα παντελόνια τελικά νίκησαν
  Μην το πείτε. Ήδη η βάρκα επανέρχεται σαν εναλλακτική ενδυμασία. Ο Γάλλος κομμωτής μου τη φοράει συνέχεια. Εξάλλου τώρα υπάρχει η επηρροή από την Ιαπωνία, οπότε τίποτα δεν τέλειωσε ακόμη. Απλά αυτή την περίοδο επικρατεί ακόμη το παττελόνι

 97. 95

  τόπχιασα το ‘πονοούμενο, που λέει και τ’ ανέκδοτο.

 98. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Ήδη η βάρκα επανέρχεται σαν εναλλακτική ενδυμασία. Ο Γάλλος κομμωτής μου τη φοράει συνέχεια.»
  Όντως. Kαι η γαλλίδα κομμώτρια εδώ:

 99. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  » Ήδη η βάρκα επανέρχεται σαν εναλλακτική ενδυμασία. Ο Γάλλος κομμωτής μου τη φοράει συνέχεια.»
  Και οι κομμώτριες.

 100. 98, 99

  Θάρθει ο Στάζυμποοοος…

  … και θα σε εξουδετερώσει! 😉

 101. Gpoint said

  # 40

  Αγγελε ούτε κι εγώ κατάλαβα γιατί πήρε Νόμπελ ο Ελύτης αν και παρουσιάζει κάποια υπερευαίσθητα σημεία σε κάποια ποιήματά του.
  Αντίθετα μου ήταν πολύ κατανοητό γιατί το πήρε ο Σεφέρης και γιατί δεν θα το έπαιρνε ποτέ ο Καβάφης κι ας έχει μεγαλύτερη επιρροή στον απλό κόσμο

 102. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  100. http://i282.photobucket.com/albums/kk258/OlympicArmFan/1776design2.jpg

 103. 102


  Πφφφφφφφφ… τώωωωρα;

 104. Έχουμε και τα βίντεο του imgur τώρα που ξεκινάνε μόνα τους -το ‘χουμε τερματίσει…

 105. Όχι ακόμα, αφεντικό.
  Τώρα το τερματίσαμε! http://imgur.com/9zf78WZ

  Το δεφενσενετ.γρ αναφέρει Πόσδαγλη και σχολιάζει Σαραντάκο!

 106. Αλλά υπάρχουν λύσεις να μην είναι κανείς δυσαρεστημένος.

 107. Λ said

  Τη γέριμη τη βράκα που έγινε βάρκα. Αλλά αν το σκεφτείτε τα παντελόνια επικρατούν μόνο τους τελευταίους δύο αιώνες και πολλά θα αλλάξουν τώρα με τα έξυπνα υφάσματα. Ο καλός μου φίλος ο Ολιβιέ, κόβει μαλιά για βιοπορισμό αλλά δεν κάνει ούτε στάιλινγκ ούτε περμανάδες

 108. Λ said

  Ήδη το περιλαίμιο μισοκαταργήθηκε. Στο λινκτιν συμβουλεύουν οι άντρες να αναρτούν φωτογραφίες τους με πουκάμισο αλλά χωρίς σακάκι και γραβάτα. Πάμε καλά.

 109. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γέροντα Βάταλον να δώκη ωρισμένας απαντήσεις εις πασιγνώστους Ρωμιούς αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου

  1) Αγαπητόν κ. Σμερδαλέον (σχόλιον 36): Ευχαριστώ θερμώς που εκάματε την «βρώμικην δουλειάν» αντ’ εμού, καίτοι δεν δίδετε τας πηγάς εξ ών αντλήτε τα κείμενα. Αν εγώ παρέθετα τι έλεγεν ο Ιοβιανός διά το ελληνικόν στράτευμα του Ιουλιανού, ουδείς θα με επίστευε…

  2) Κύριον Άγγελον (σχόλιον 41): Είναι εντροπή διά τον μέγιστον των ζώντων Ελλήνων μαθηματικών να προσκυνά τον Αρχιεπίσκοπον των Γαλιλαίων, έχων εις το παρελθόν δηλώσει άθεος. Αν προκληθώ, θα ανεβάσω τι είπεν εις τον επικήδειόν του ο Αθ. Φωκάς διά τον αείμνηστον Ελληνολάτρην πατέρα των, Σπυρίδωνα Φωκάν, όστις απέθανε πικραμένος επειδή ο πρωτότοκος υιός του έγινε καλόγηρος των Γαλιλαίων (τω 1988, εις ηλικίαν 37 ετών!).. Όλη η παλαιά Κεφαλλονιά βοά, εύρετε κάποιον γνώστην Κεφαλλονίτην να σας τα είπη, διά να μη φέρωμεν εις δύσκολον θέσιν το παρόν Ιστολόγιον

  3) Κυρίους Σμερδαλέον (σχ. 46) και Νεογίδιον (σχ.48): Δεν αντελήφθην τι αμφισβητείτε: Το ότι ο Ιουλιανός ήτο Έλλην, ή ότι ήτο ο μέγιστος των Ελλήνων; Και καλά ο άσχετος κ. Νεογίδιος… Σείς, όμως, κ. Σμερδαλέε, Κωνσταντίνε Σάθα (ιατρός είχε σπουδάσει και ο Σάθας, όπως υμείς) του 21ου Αιώνος, είσθε εντελώς αδικαιολόγητος, να αμφισβητήτε την ελληνικότητα του Ιουλιανού, λέγων ότι είναι ύβρις να τον αποκαλώμεν «Έλληνα», ενώ δεν ήτο. Φάτε στην μάπα τι λέγει ο ίδιος ο Ιουλιανός διά την Ελληνικότητα των Ρωμαίων, κ. Σμερδαλέε, μπάς και συνέλθετε. Παραθέτω το κείμενον του Ιουλιανού («Ύμνος προς τον Βασιλέα Ήλιον») από τας εγκυρωτάτας εκδόσεις «Loeb», άς θα προσφέρω ολίγον μετά το μεσονύκτιον. Αν δυσκολεύεσθε με τα αρχαία ελληνικά, μελετήσατε την αγγλικήν μετάφρασιν εις τα δεξιά

  Το πιάσατε, αγαπητέ κ. Σμερδαλέε, που τολμάτε να αμφισβητήτε (σ.σ. την εν λόγω «φάμπρικαν» όντως την ξεκίνησεν ο παπα-Μεταλληνός και την συνεχίζει εν τω σχολίω 61 ο κρυφός μαθητής του κ. Ριβαλντίνιο) ότι ο Ιουλιανός ανήκε εις την Ελληνικήν Φυλήν; Το λέγει ο ίδιος εις τον Ύμνον του προς τον Βασιλέα Ήλιον. Διατί να πιστέψωμεν υμάς, τον παπα-Μεταλληνόν και τον επιπόλαιον νεανίαν κ. Ριβαλντίνιον και να μη δεχθώμε την ιδίαν την μαρτυρίαν του Ιουλιανού που λέγει σαφώς ότι οι Ρωμαίοι (ως ο ίδιος) ανήκουν εις την Ελληνικήν Φυλήν;

  4) Κύριον Ριβαλντίνιον (σχόλιον 61): Αγαπητέ νεαρέ, ομιλείτε με τον γερο-Βάταλον και ουχί με κάποιον τυχαίον χειρουργόν (αυνάνα): Λέτε να μην ηξεύρω ότι ο άγιος Μερκούριος εμαρτύρησεν επί Δεκίου, τουτέστιν 90 έτη ενωρίτερον; Αλλά (εκτός από τον Παπαδιαμάντην και την Εκκλησιαστικήν Παράδοσιν) εμπιστεύομαι τον Ιωάννην Μαλάλαν https://books.google.gr/books?id=gXHH6bOIG_YC&pg=PA333&dq=%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%BD+%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD&hl=el&sa=X&ei=sZ6NVb–A4HzUp-VvIgI&ved=0CDcQ6AEwAw#v=onepage&q=%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%BD%20%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD&f=false και το «Πασχάλιον Χρονικόν του οποίου η εγκυρότης είναι ανεγνωρισμένη από την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και περιλαμβάνεται εις την Πατρολογίαν του Migne https://books.google.gr/books?id=VyWhRhuSxgsC&pg=RA1-PA743&dq=%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%BD+%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD&hl=el&sa=X&ei=sZ6NVb–A4HzUp-VvIgI&ved=0CCUQ6AEwAQ#v=onepage&q=%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%BD%20%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD&f=false

  Μετά της δεούσης τιμής
  Β.

  ΥΓ-1: Θα επανέλθω περί το μεσονύκτιον, διά να τιμήσω την σημερινήν επέτειον της δολοφονίας του Μεγίστου Ιουλιανού υπό του χριστιανοΤαλιμπάν αγίου Μερκουρίου, προσφέρων και τους 3 τόμους των Έργων του Μεγίστου των Ελλήνων από τας εκδόσεις «Loeb».

  ΥΓ-2: Κύριον Σμερδαλέον (σχόλιον 55): Γίνατε πιό σαφής, ίνα δυνηθώ να σάς απαντήσω διά τον Σαλλούστιον. Εις τα έργα του Ιουλιανού που θα προσφέρω εντός ολίγου, υπάρχωσι όλαι αι επιστολαί του Ιουλιανού προς τον Σαλλούστιον, των «Κρονίων» συμπεριλαμβανομένων

 110. sarant said

  105 Το είπε και ο Κράου το πρωί στο ράδιο (λέω κάτι αύριο).

  109 Μόνο για ορθοπ*δικούς χειρούργους μην πεις, γιατί θα έχουμε επισκέψεις. 🙂

 111. 110β

  Επισκέψεις; Από ορθοπ*δικούς; Τις περιμένω με αγωνία! Τι λέω; Τις προζδοκώ!

 112. smerdaleos said

  @109-, Βάταλο:

  Το πιάσατε, αγαπητέ κ. Σμερδαλέε, που τολμάτε να αμφισβητήτε (σ.σ. την εν λόγω «φάμπρικαν» όντως την ξεκίνησεν ο παπα-Μεταλληνός και την συνεχίζει εν τω σχολίω 61 ο κρυφός μαθητής του κ. Ριβαλντίνιο) ότι ο Ιουλιανός ανήκε εις την Ελληνικήν Φυλήν;
  —-

  Βάταλέ, το γράφει ο ίδιος ο Ιουλιανός στον Μισοπώγωνα ξεκάθαρα ότι δεν ανήκει στην Ελληνική «φυλή», αλλά στην Μυσική. Δηλώνει ξεκάθαρα, όπως έδειξε ο Ριβαλντίνιο, ότι είναι Ἕλλην μόνο «τοῖς ἐπιτιδεύμασι» (δλδ στην παιδεία που κατάφερε ν΄αποκτήσει), όπως και ο Κελτός φίλος του Σαλούστιος.

  Γράφει στο κεφάλαιο 11 του Μισοπώγωνα:

  Ἀντιόχῳ μὲν δὴ ταῦτα ἐποιήθη. τοῖς δ̓ ἀπ̓ ἐκείνου γενομένοις οὐ νέμεσις ζηλοῦν τὸν οἰκιστὴν ἢ τὸν ἐπώνυμον. ὥσπερ γὰρ ἐν τοῖς φυτοῖς εἰκός ἐστι διαδίδοσθαι μέχρι πολλοῦ τὰς ποιότητας, ἴσως δὲ καὶ ἐπίπαν ὅμοια τὰ μετὰ ταῦτα τοῖς ἐξ ὧν ἐβλάστησε φύεσθαι, οὕτω καὶ ἐπὶ τῶν ἀνθρώπων εἶναι εἰκὸς παραπλήσια τὰ ἤθη τῶν ἀπογόνων τοῖς προγόνοις. ἐγώ τοι καὶ αὐτὸς ἔγνων Ἀθηναίους Ἑλλήνων φιλοτιμοτάτους καὶ φιλανθρωποτάτους: καίτοι τοῦτό γε ἐπιεικῶς ἐν πᾶσιν εἶδον τοῖς Ἕλλησιν, ἔχω δ̓ ὑπὲρ αὐτῶν εἰπεῖν, ὡς καὶ φιλόθεοι μάλιστα πάντων εἰσὶ καὶ δεξιοὶ τὰ πρὸς τοὺς ξένους, καθόλου μὲν Ἕλληνες πάντες, αὐτῶν δ̓ Ἑλλήνων πλέον τοῦτο ἔχω μαρτυρεῖν Ἀθηναίοις. εἰ δὲ ἐκεῖνοι διασώζουσιν εἰκόνα τῆς παλαιᾶς ἐν τοῖς ἤθεσιν ἀρετῆς, εἰκὸς δήπουθεν τὸ αὐτὸ ὑπάρχειν καὶ Σύροις καὶ Ἀραβίοις καὶ Κελτοῖς καὶ Θρᾳξὶ καὶ Παίοσι καὶ τοῖς ἐν μέσῳ κειμένοις Θρᾳκῶν καὶ Παιόνων ἐπ̓ αὐταῖς Ἴστρου ταῖς ᾐόσι Μυσοῖς, ὅθεν δὴ καὶ τὸ γένος ἐστί μοι πᾶν ἄγροικον, αὐστηρόν, ἀδέξιον, ἀναφρόδιτον, ἐμμένον τοῖς κριθεῖσιν ἀμετακινήτως: ἃ δὴ πάντα ἐστὶ δείγματα δεινῆς ἀγροικίας

  Αναφέρει Έλληνες, Συρίους, Άραβες, Κέλτες, Θράκες, «Παίονες» (= Παννόνιους) και «αυτούς που κατοικούν στις ηιόνες (=όχθες) του Ίστρου μεταξύ των Θρακών και των «Παιόνων», δηλαδή τους Μυσούς, από τους οποίους κατάγεται το γένος μου».

  O Ριβαλντίνιο σου παρέθεσε ένα άλλο χωρίο στο οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως Θράκας στο γένος, αλλά Έλληνας εις τα επιτηδεύματα:

  ἀλλὰ νομίσας ὑμᾶς μὲν Ἑλλήνων παῖδας, ἐμαυτὸν δέ, εἰ καὶ γένος ἐστί μοι Θρᾴκιον, Ἕλληνα τοῖς ἐπιτηδεύμασιν ὑπελάμβανον, ὅτι μάλιστα ἀλλήλους ἀγαπήσομεν. ἓν μὲν δὴ τοῦτο ἔστω μοι τῆς προπετείας ὄνειδος.»

  Η εκτίμηση του Καλδέλλη για την κατάσταση του Ιουλιανού:

  Θέλεις να μιλήσουμε και για τους θιασώτες της Δεύτερης Σοφιστικής που ανέστησαν την πεθαμένη Αττική του Θουκυδίδη; Κανένας τους δεν ανήκε στην Ελληνική «φυλή». Ορίστε πως έβλεπε τον εαυτό του ο Λουκιανός: βάρβαρης Συριακής καταγωγής που ασπάστηκε την Ελληνική παιδεία:

  Ο 4ος μ.Χ. αιώνας είναι μια μεταβατική περίοδος, όπου οι αρχαίες εθνοτικές κατηγορίες υπάρχουν ακόμα, αλλά έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεθωριάσει. Έναν αιώνα αργότερα υπάρχουν πια μόνον Ρωμαίοι (εντός των συνόρων) και βάρβαροι (εκτός των συνόρων), Χριστιανοί ,«Ἕλληνες» (= πολυθεϊστές) και Ιουδαίοι.

 113. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, ο Παπαχελάς εις τον «Σκάϊ» μεταδίδει ότι βαδίζομεν προς Δημοψήφισμα, διαλύεται το Ρωμέϊκον. Ακούμε τώρα το Διάγγελμα Τσίπρα. Είναι θεοσημία ότι αυτό συμβαίνει την ημέραν της δολοφονίας του Ιουλιανού, του οποίου η ψυχή θα χαίρεται από τα Ηλύσια Πεδία…

  1) Κύριε Σμερδαλέε (σχόλιον 112), και οι 3 τόμοι των Έργων του Ιουλιανού (εκδόσεις «Loeb»)που ευθύς αμέσως προσφέρω εις απαξάπαντας τους αναγνώστας οίτινες διαθέτουν έν απλούν (μόνον το email απαιτείται διά να κάμετε εγγραφήν) λογαριασμόν εις το Scribd, διαθέτουν search εις την αγγλικήν γλώσσαν. Συνεπώς, δύνασθε να εύρητε εν ριπή οφθαλμού, όλα τα χωρία όπου ο Ιουλιανός ομιλεί δια Θράκας, Έλληνας κλπ. Αν το πράξετε (δεν θα σάς πάρη πάνω από ημισείαν ώραν) θα αντιληφθείτε πόσον παιδαριωδώς την πατήσατε εν τω σχολίω 112, κάμνων χρήσιν των γελοίων επιχειρημάτων του Μεταλληνού. Το μεσονύκτιον της Κυριακής προς Δευτέραν (δεδομένου ότι εις τας 7 το πρωΐ αναχωρώμε με την γραίαν Βατάλαιναν διά το εξοχικόν) θα παραθέσω τα συντριπτικά αποσπάσματα του Ιουλιανού που αποστομώνουν τα όσα υποστηρίζετε εν τω σχολίω 112 και θα γελάση ο κάθε πικραμένος από την χρεοκοπίαν του Ρωμέικου, το οποίον ιδρύθη μεν από τον κατά συρροήν δολοφόνον Μέγαν Κωνσταντίνον, εσταθεροποιήθη δε υπό του (φονεύσαντος τον θείον Ιουλιανόν) αγίου Μερκουρίου, όπως συμφωνούν όλοι οι ιστορικοί.

  2) Και τώρα κατεβάσατε δωρεάν το μνημειώδες 3τομον έργον του Ιουλιανού από τας εκδόσεις «Loeb». Κατά σειράν 1ος, 2ος και 3ος τόμος. Καλή σας νύκτα, και ο σώζων εαυτόν σωθήτω, αγαπητοί μου Ρωμιοί….

 114. Γς said

  110:
  >Μόνο για ορθοπ*δικούς χειρούργους μην πεις, γιατί θα έχουμε επισκέψεις

  βάρδα μην μας ακούσει ο Γιατρούλης [διαχειριστής του αυτόνομου ορθοπαι(ε)δικού νήματος του ιστολογίου]

 115. 5 Ιούλη τι κάνουτε;

  http://left.gr/news/dimopsifisma-gia-tin-kyriaki-57-anakoinose-o-alexis-tsipras

 116. Γς said

  113:
  >Ακούμε τώρα το Διάγγελμα Τσίπρα.

  Δημπψήφισμα λοιπόν!

  Για γερά νεύρα!

  Λαφαζάνης τώρα:
  Ολοι θα ψηφίσουμε όχι.

  Και τό’ χα δει το όνειρο εγώ.

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/25/qa/#comment-295854

  «Ετσι, κατά τον ονειροκρίτη, αν ονειρευτείς να χιονίζει πολύ και συ να είσαι στη μέση, χωρίς όμως να είναι χειμώνας, σημαίνει ότι θα έχεις πολλές δυσκολίες είτε οικονομικές είτε οικογενειακές και πιθανώς να χάσεις πολλά λεφτά από κάτι που ξεκινάς τώρα ή από κάτι που σου προτείνουν κάποιοι φίλοι.»

  Κατάλαβα, τα λεφτά στην τράπεζα…
  [Κι η Κριστίν Λαγκάρντ περίμενε λεφτά στο τέλος του μηνός]

  Ο θεός να βάλει το χέρι του.

 117. Οριστικά, λοιπόν, δημοψήφισμα -και όχι θεσμοί- η λέξη της χρονιάς 2015.

 118. sarant said

  E, ναι!

 119. smerdaleos said

  @113: Αγαπητοί κύριοι, ο Παπαχελάς εις τον «Σκάϊ» μεταδίδει ότι βαδίζομεν προς Δημοψήφισμα, διαλύεται το Ρωμέϊκον. Ακούμε τώρα το Διάγγελμα Τσίπρα. Είναι θεοσημία ότι αυτό συμβαίνει την ημέραν της δολοφονίας του Ιουλιανού, του οποίου η ψυχή θα χαίρεται από τα Ηλύσια Πεδία…
  ——

  Βάταλε, ευχαριστούμε για τους τόμους του Ιουλιανού. Ξέρεις την ετυμολογία του επιθέτου «Ἠλύσιος»; Σημαίνει «με άφθονο χόρτο για βοσκή», από την ΙΕ ρίζα *welsu- «βόσκω, γραστίζω».

  Το τοπωνύμιο Ἦλις/Ηλεία είναι από την ίδια ρίζα *Welsw-id- > *Wēl-id- > Ἦλις

  Δεν ξέρω κατά πόσο ο Ιουλιάνος ήταν ικανός να φυλάξει κοπάδια στο Ηλύσια Πεδία, μιας και δεν πιστεύω ότι έπιασε ποτέ «γκλίτσα» στα χέρια του.

  Για τα Ηλύσια Πεδία δεν ήταν όποιος κι όποιος Βάταλε. Από Σπύρο Μπουλαμάτση και πάνω. 🙂

  [00:42]

 120. 117, 118

  Μη βιάζεστεεεε… Έχομε ακόμη πέντε μηνάκια για τη λέξη της χρονιάς. Θ’ ακούσουν πολλά τ’ αυτάκια μας…

 121. Γς said

  Κι αν ο λαός ψηφίσει «υποταγή»;

 122. 121

  Θα σου έβαζα το σχετικό βίντεο αλλά ο Στάζυμπος μου το έχει απαγορέψει το youporn. 😉

 123. Γς said

  121:
  Δλδ αν ο λαός ψηφίσει ναί [οχι στους κυβερνητικούς, πειραματικούς χειρισμούς].
  Ευρώ ή Δραχμή;

  Ο λαός … δεν εκβιάζεται

 124. Μην τσιμπάς: όλοι ευρώ θέλουμε. Τα δικά τους ευρώ, συγκεκριμένως.

 125. Γς said

  Εγώ πάντως θέλω τα δικά μου, που τα άφησα ο λακαμάς στην τράπεζα

 126. Ψιτ… 😉 Εκεί θα είναι, μην ανησυχείς. Έχεις κι άλλα στη Βοστώνη, ρε αδερφέ, όπως είπες.
  Άλλωστε, γι’ αυτό πέταξε τη ρουκέτα ο Τσίπρας νύχτα Παρασκευής. Έχετε ένα Σ/Κ να κουλάρετε.
  Πάντως, για να σοβαρολογούμε, η Alpha Bank είχε προαναγγείλει προβλήματα με το e-banking από απόγευμα Παρασκευής μέχρι πρωί Σαββάτου… 👿

 127. Γς said

  Κι έχεις και τον Καμμένο, τώρα στην τηλεόραση, που θέλει να πάρει τη δόξα [ντάξει μέρος] απ τον Αλέξη.
  -Μαζί το συζητήσαμε, το αποφασίσαμε και άλλα τέτοια.

  Α, ρε Κούγκι που μας χρειάζεται…

 128. Πάει σήμερα κι ο Φράνκο Κορλιανό, ένα καλό ελληνάκι. 😦

 129. leonicos said

  Τι θα πει ΣΚ εκτός από σαββατοκύριακο;

 130. Γς said

  Σακελλαρίδης τώρα:
  -Το όχι σημαίνει ελπίδα για τους λαούς της Ευρώπης.

  Φτού!!!
  Κολλημένοι εκεί. Με τους λαούς Ευρώπης.

  Κρίμα.
  Μα τόσο πολύ;
  ΄

 131. Λαοί, ναι. Όχι γραφειοκράτες. Ούτε αρπακτικά. https://www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM

 132. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μα 23% στο γάλα και στο λάδι ; 33% στους αγρότες;
  Μια χρυσή λίρα για ένα σακί πατάτες;

 133. Γς said

  132:

  Ετσι που τα κάναμε, το μυαλό μας και μια λίρα

 134. Αφού… https://www.youtube.com/watch?v=pFgMPEjGtpw

 135. Ριβαλντίνιο said

  @ 109 Βάταλος
  «ο Ιουλιανός ήτο Έλλην»

  Σου έδειξε ο Σμερδαλέος ότι δεν ήταν. Ηταν Μυσός/Θραξ. Όταν είχε να κάνει με πραγματικούς Έλληνες έλεγε την αλήθεια γιατί θα τον έπαιρναν ακόμη περισσότερο στο ψιλό ! 🙂 Όταν έκανε ύμνους στους Ψευτοθεούς φυσικό ήταν να λέει ότι του κατέβει. 🙂 🙂 🙂 Οι Ρωμαίοι ήταν Έλληνες επειδή το είπε ο Ιουλιανός ? Τότε ήταν και οι Σκύθες που κατάγονταν από τον Ηρακλή, και οι Πέρσες που κατάγονταν από τον γιο του Περσέα και οι Μήδοι. Και οι Σαβίνοι ήταν Σπαρτιάτες αν το πάμε έτσι.

  «ἄλλως δὲ Νομᾶς γένος μὲν ἦν ἐκ Σαβίνων, Σαβῖνοι δὲ βούλονται Λακεδαιμονίων ἑαυτοὺς ἀποίκους γεγονέναι.»

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0133%3Achapter%3D1%3Asection%3D3

  «ἐκεῖθεν δ᾽ ὁρμηθέντας αὐτῶν τινας συνοίκους τοῖς Σαβίνοις γενέσθαι: καὶ διὰ τοῦτο πολλὰ τῶν νομίμων εἶναι Σαβίνων Λακωνικά, μάλιστα δὲ τὸ φιλοπόλεμόν τε καὶ τὸ λιτοδίαιτον καὶ παρὰ πάντα τὰ ἔργα τοῦ βίου σκληρόν. ὑπὲρ μὲν δὴ τοῦ Σαβίνων γένους ταῦθ᾽ ἱκανά.»

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text;jsessionid=05F03F9559F8CF800C6B587DA102D390?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0572%3Abook%3D2%3Achapter%3D49%3Asection%3D5

  Και γενικά

  ————————————————————————————

  «ο κρυφός μαθητής του κ. Ριβαλντίνιο»
  🙂 🙂

  » Κύριον Ριβαλντίνιον (σχόλιον 61): Αγαπητέ νεαρέ, ομιλείτε με τον γερο-Βάταλον και ουχί με κάποιον τυχαίον χειρουργόν (αυνάνα):»

  «εμπιστεύομαι τον Ιωάννην Μαλάλαν και το «Πασχάλιον Χρονικόν»
  Και τι ? Αυτά σου λένε ότι ο Μερκούριος δεν έζησε 100 χρόνια πριν τον Ιουλιανό ?

  —————————————————————————–

  @ 113 Βάταλος
  «όλα τα χωρία όπου ο Ιουλιανός ομιλεί δια Θράκας, Έλληνας»

  Σ’αυτό συμφωνούμε. δεν υπάρχει λαός απ’τον οποίο να μην βούτηξε κάτι. 🙂

  «109. Βούλει, τἄλλα παρεὶς, ἐπ᾿ αὐτὸ τὸ κεφάλαιον ἀναδράμω τῆς σῆς ἐμπληξίας, εἴτ᾿ οὖν θεοβλαβείας; αὐτὸ δὲ πόθεν σοι τὸ μυεῖσθαι, καὶ τὸ μυεῖν, καὶ τὸ θρησκεύειν; Οὐ παρὰ Θρᾳκῶν, καὶ ἡ κλῆσις πειθέτω σε; Τὸ θύειν δὲ οὐ παρὰ Χαλδαίων, εἴτ᾿ οὖν Κυπρίων; Τὸ ἀστρονομεῖν δὲ οὐ Βαβυλώνιον; Τὸ δὲ γεωμετρεῖν οὐκ Αἰγύπτιον; Τὸ δὲ μαγεύειν οὐ Περσικόν; Τὴν δὲ δι᾿ ὀνείρων μαντικὴν τίνων ἢ Τελμησέων ἀκούεις; Τὴν οἰωνιστικὴν δὲ τίνων; οὐκ ἄλλων ἢ Φρυγῶν, τῶν πρώτων περιεργασαμένων ὀρνίθων πτῆσίν τε καὶ κινήματα; Καὶ, ἵνα μὴ μακρολογῶ, πόθεν σοι τὸ καθ᾿ ἕκαστον; οὐχ ἑν ἐξ ἑκάστων; ὧν πάντων εἰς ταυτὸ συνελθόντων, ἑν δεισιδαιμονίας συνέστη μυστήριον;»

  http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/paterikon/grhgorios_8eologos_logoi.htm#4

  Και ήταν τόσο πονηρίδης ο «αγροίκος, αδέξιος, αναφρόδιτος Μυσός» Ιουλιανός που

  «κακούργως τὴν προσηγορίαν μετέθηκεν ἐπὶ τὸ δοκοῦν, ὥσπερ τῆς θρησκείας ὄντα τὸν Ἕλληνα λόγον, ἀλλ᾿ οὐ τῆς γλώσσης· καὶ διὰ τοῦτο, ὡς ἀλλοτρίου καλοῦ φῶρας, τῶν λόγων ἡμᾶς ἀπήλασεν· ὥσπερ ἂν εἰ καὶ τεχνῶν εἶρξεν ἡμᾶς, ὅσαι παρ᾿ Ἕλλησιν εὕρηνται, καὶ τοῦτο διαφέρειν αὐτῷ διὰ τὴν ὁμωνυμίαν ἐνόμισεν·»

  https://el.wikisource.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CF%89%CF%82

 136. Μαρία said

  Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι καλεί τον ελληνικό λαό σε αντίσταση http://topotami.gr/nea/to-potami-kali-ton-elliniko-lao-se-antistasi/ … #topotami

 137. Ριβαλντίνιο said

  @ 125 Γς
  «Εγώ πάντως θέλω τα δικά μου, που τα άφησα ο λακαμάς στην τράπεζα»

  Τρέξε όσο προλαβαίνεις.

 138. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  65 Ναι, ωραίες οι ιστορίες του Αλίξ. Υπάρχει και μια δεύτερη σειρά, «Τα ταξίδια του Αλίξ» (ή κάπως έτσι). Σε έν’ απ’ αυτά βρίσκεται στην Ολυμπία. Θυμάμαι το 2004, εν όψει Ολυμπιακών, είχε διοργανώσει η Πρεσβεία μας στις Βρυξέλλες έκθεσι με τα πρωτότυπα σχέδια της ιστορίας εκείνης, την οποία είχα επισκεφθεί στα πλαίσια ενός σύντομου ταξειδιού μου.

  Παρεμπιπτόντως, Νικοκύρη, απ’ το πρωΐ δεν μπορώ να κατεβάσω την έκδοσι του Ψαρόπουλου απ’ τον σύνδεσμο που δίνεις, ούτε να τη διαβάσω ονλάϊν, καθώς παίρνω συνεχώς μήνυμα «Gateway Timeout: can’t connect to remote host». Την έκδοσι της Μαμούθ την κατέβασα κανονικά, αν κι απ’ ότι κατάλαβα η έκδοσι του Ψαρόπουλου είναι, με πρόσθετο το οπισθόφυλλο της Μαμούθ.

 139. Ριβαλντίνιο said

  Ήθελα να ήξερα 6 μήνες του πήρε του Τσίπρα να σκεφτεί για το δημοψήφισμα ? Γιατί δεν το έκανε τον Φεβρουάριο ? Αν μέναμε στην Ευρώπη θα παίρναμε λιγότερα μέτρα . Αν φεύγαμε θα είχαμε μια αρχική καβάτζα 4-5 μηνών να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στην πραγματικότητα. O Παπανδρέου ήθελε το ίδιο πριν κάτι χρόνια . Προβλέπεται δημοψήφισμα για οικονομικό ζήτημα ? Ακόμη αν δεν του δώσουν παράταση, θα χρεωκοπήσουμε πριν το δημοψήφισμα ? Η πρόταση των Ευρωπαίων πόσες σελίδες θα είναι ? Θα προλάβουμε να την διαβάσουμε ?

  @ 126 Σκύλος της Β.Κ.
  «Πάντως, για να σοβαρολογούμε, η Alpha Bank είχε προαναγγείλει προβλήματα με το e-banking από απόγευμα Παρασκευής μέχρι πρωί Σαββάτου… »

  Έτσι λένε

  «Alpha Bank: Mειωμένη λειτουργικότητα στις συναλλαγές μέσω web banking για το Σαββατοκύριακο»

  http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/alpha-bank-meiwmenh-leitoyrgikothta-stis-synallages-mesw-web-banking-gia-to-savvatokuriako.3549960.html?utm_source=Contra&utm_medium=epiloges_home&utm_campaign=24MediaWidget

 140. sarant said

  Δημοψήφισμα λοιπόν!

  138 Λες να έκανα λάθος;

 141. sarant said

  138 Μπορεί να φταίει και ο ιστότοπος που τα ανέβασα.

 142. Avonidas said

  Δημοψήφισμα λοιπόν!

  Ψιτ… Λάμπρο; Μας διαβάζεις;

  «Άμεση δημοκρατία», αυτό δεν έλεγες τόσο καιρό;

  Φάε τώρα άμεση δημοκρατία!

 143. Ριβαλντίνιο said

 144. Ριβαλντίνιο said

  .

 145. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δεκαπέντε χρόνια ευρώ, τα πέντε τελευταία στη λιτότητα και τη διάλυση.

 146. Avonidas said

  Και για να επιστρεψουμε και λιγο στα λεξιλογικά του Αστερίξ:

  κι εγώ έχω την άλλη μετάφραση της Μαμούθ, της Μαραντέι. Ένα ακόμη ωραίο λογοπαίγνιο, που δεν το μεταφράζει καλά, είναι στη σελ.16, 5ο καρέ.

  Ο Οβελίξ συνεχίζει τα «ένα τόσο δα μενιράκι…», οπότε ο Μαζεστίξ, απηυδισμένος πια, του λέει:
  «Οβελίξ, φίλε μου, αρχίζεις να με μενίρ… να με νευριάζεις» 🙂

  Προφανώς, το πρωτότυπο θα λέει «tu menhir… tu m’énerves».

  Κατά τα άλλα, τα φίλτρα που μας ποτίζουν 5 χρόνια τώρα οι τρελοί της Κομισιόν μας έχουν αλλάξει 15 χρώματα, και καλούμαστε τώρα να αποφασίσουμε αν θέλουμε να είμαστε καρό ή πουά — ή, όπως θα έλεγε κι ο Νουμίδης πειρατής, «με καρό ή με γ’αμμάς;» 😉

 147. Gpoint said

  Μην ανησυχείς ρε Γς…ακόμα δεν τους έμαθες ; δημοψήφισμα με αμφισβητούμενο αποτέλεσμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, μια επίφαση σε ειλημμένη απόφαση είναι.
  Από την άλλη στόχα πει, τόσο κήπο έχεις, φύτεψε καμιά ντοματούλα, πιπερίτσα, τίποτε αγγουράκια, ευρουλάκια να κοιμάσαι ήσυχος

 148. Gpoint said

  Ο Τσίπρας δεν μπορούσε να υπογράψει συμφωνία χωρίς να θυσιάσει το πολιτικό του μέλλον ενώ τώρα μπορεί να εφαρμώσει την …οικονομική βούλησητου απληροφόρητου (πάντοτε) λαού. Γι αυτό εξερράγη ο βουπαις Μπενιτσέλο που θα ήθελε πίσω τους πρώην ψηφοφόρους του λόγω κολοτούμπας

 149. Gpoint said

  Το ΣΩΣΤΟ δημοψήφισμα έχει ΤΕΣΣΕΡΙΣ επιλογές :

  ΝΑΙ

  ΟΧΙ

  και ΝΑΙ και ΟΧΙ

  ούτε ΝΑΙ ούτε ΟΧΙ

  ρωτήστε όποια γυναίκα θέλετε και μην ξεχνάτε είναι περισσότερες από τους άντρες

 150. Πάνος με πεζά said

  @ 149 : Έχει και την πέμπτη, Ρασούλεια και ενωτική επιλογή, «Ναι στο ναι, και ναι στο όχι»

  Καλημέρες να πούμε ; Θα δείξει…

 151. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΟΧΙ! ΟΧΙ !! ΟΧΙ !!!
  «Institutions», fuck off!

 152. Πάνος με πεζά said

  Το Δημοψήφισμα (ίσως κι από ελιγμό), με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, είναι η αφετηρία παραίτησης της Κυβέρνησης. Απλώς με το «Όχι», η παραίτηση αυτή θα εκβιαστεί, με παντοίους τρόπους, α λα Παπαδήμος…
  Αυτή είναι η ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ας τη λουστούμε…

 153. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Tsipras, valiente y dándole la voz al Pueblo Heleno para que hable, la Troika ha llenado de miseria no sólo a Grecia sino a casi toda Europa, y los pueblos adormecidos y serviles han aceptado ser exclavos del capital y los banqueros sin pestañear,es hora de levantarse, los principios valen más que las migajas que nos dan que no ocultan el negro futuro de nuestros hijos y mayores. El Pueblo Griego va a hablar el FMI y la Troika tiemblan.»

 154. spiral architect said

  Anspachlaan, Brussels

 155. cronopiusa said

 156. Γς said

  130, 154:

  >Το όχι σημαίνει ελπίδα για τους λαούς της Ευρώπης.

  Bolivar

  και συμπαθάτε με

 157. Γιώργος Πρίμπας said

  καλημέρα
  επειδή βλέπω να προβάλλεται κι εδώ το βίντεο με το τι είπε ο Τσίπρας το 2011 για το ερώτημα: «ευρώ και μέτρα» ή «έξοδος» να πω ότι κατ΄ αρχή το ερώτημα της 5ης Ιούλη δεν είναι αυτό, αλλά «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των δανειστών. Και δεύτερον: από το 2011 τα πράγματα έχουν αλλάξει και δυστυχώς ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ και η ευθύνη βαρύνει αυτούς και την/τις προηγούμενη/ες κυβέρνηση/σεις.
  Αν μη τι άλλο πάντως και ειδικά αν το ΟΧΙ πάρει ποσοστό πολύ πάνω από το 50% ώστε να είναι ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο το μήνυμα, η καυτή πατάτα θα είναι σε άλλα χέρια.
  Και μάλλον ήδη http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500008086 άρχισαν οι τακτικές κινήσεις [υποχώρησης;]

 158. cronopiusa said

 159. Gpoint said

  # 157

  «Αν μη τι άλλο πάντως και ειδικά αν το ΟΧΙ πάρει ποσοστό πολύ πάνω από το 50% ….»

  Απ’ όσα ακούς να πιστεύεις τα μισά !

  Ο τσίπρας φροντίζει το πολιτικό μέλλον, δεν ήταν δυνατόν να ψηφίσει το ο΄τιδήποτε και να μην κατηγορηθεί για κυβίστηση. Ενώ με λαϊκή εντολή του λύνονται τα χέρια.
  Το ΝΑΙ είναι δεδομένο από τον κουρασμένο λαό τώρα, πριν λίγους μήνες ίσως δεν ήταν

 160. sarant said

  159 Από τη μια υπάρχει κούραση, από την άλλη πολλοί θεωρούν ότι οι εταίροι έκαναν φάουλ. Να δούμε, είναι ανοιχτό το αποτέλεσμα.

  146 Σωστά το μάντεψες το γαλλικό λογοπαίγνιο!

 161. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  149 Στο κλέβω!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: