Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δημοψηφισματικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 27 Ιουνίου, 2015


Άλλον τίτλο είχε αρχικά το σημερινό άρθρο, αλλά το μεταμεσονύκτιο διάγγελμα του πρωθυπουργού, και η εξαγγελία δημοψηφίσματος με έκαναν να αλλάξω τίτλο -από «πενταμηνίτικα» σε «δημοψηφισματικά». Ωστόσο, δεν αλλάζω τίποτα από το άρθρο που είχα γράψει, ούτε καν τον, αταίριαστο πια, πρόλογο. Εννοείται, πάντως, ότι με πολύ ενδιαφέρον θα ακούσω τα σχόλιά σας όχι μόνο για το περιεχόμενο του άρθρου αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις.

Τα λέω «πενταμηνίτικα» τα μεζεδάκια του σημερινού άρθρου, επειδή γράφονται την ώρα που ακούω στις ειδήσεις για την πεντάμηνη παράταση που προτάθηκε από τους εταίρους μας και την οποία απέρριψε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Βέβαια, έτσι που το διατύπωσα το μυαλό πάει αμέσως σε πρόωρο τοκετό -και όπως τα πρόωρα έχουν μειωμένο βάρος, έτσι και τα σημερινά μεζεδάκια δεν είναι και πολύ ψωμωμένα -ταξίδευα και αμέλησα τη συλλογή μαργαριταριών.

Φυσικά, τα βλέμματα όλων αυτό το σαββατοκύριακο είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις (που έχουν προς το παρόν διακοπεί) με τους εταίρους, οπότε δεν θα σας παρεξηγήσω αν τα σχόλιά σας επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα. Πάντως, ακόμα και στο θέμα αυτό υπάρχουν επισημάνσεις με γλωσσικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, πριν από μερικές μέρες ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος δήλωσε «Δεν θέλουμε οποιαδήποτε συμφωνία. Ο ελληνικός λαός δεν μας εξέλεξε για να συνεχίσουμε την τακτική των προηγούμενων, να λέμε σε όλα ναι».

Κανονικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει αμφισβήτηση τι εννοεί ο υπουργός: θέλει μια ικανοποιητική συμφωνία, όχι μια οποιαδήποτε (δηλαδή κακή) συμφωνία. Ο ίδιος άλλωστε, σε άλλες δηλώσεις, το είπε σαφέστερα: Θέλουμε μια συμφωνία με τους εταίρους, αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία. Θέλουμε μια συμφωνία τίμια, που θα επιτρέπει στη χώρα να ορθοποδήσει.

Ωστόσο, ζούμε στους καιρούς όπου ορισμένοι θεωρούν έγκλημα τη διπλή άρνηση, κι έτσι, όταν δεν θέλουν καμιά συμφωνία, αντί να το γράψουν έτσι, επηρεασμένοι ίσως από τα αγγλικά, γράφουν «δεν θέλουμε οποιαδήποτε συμφωνία» -ενώ δεν θέλουν καμιά. Για παράδειγμα, πριν από τις εκλογές του 2012, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι οποιουδήποτε», ενώ εννοούσε «δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός» (Βέβαια, τελικά έγινε δεκανίκι, οπότε ίσως η γλώσσα η λανθάνουσα κάτι να ήξερε).

Θα μου πείτε, πού θα φτάσουμε αν αρχίσουμε να επισημαίνουμε και τα σωστά (δηλ. τη διατύπωση Κατρούγκαλου). Ε, δεν επισημαίνουμε οποιαδήποτε σωστά.

* Ένα μεζεδάκι που έπρεπε να μπει την προηγούμενη βδομάδα, αλλά δεν χώρεσε. Το Λιντλ έχει αρχίσει ραδιοφωνικές διαφημίσεις στις οποίες ξεκινάει με μιαν εγκυκλοπαιδική πληροφορία για το προϊόν που δίνει σε προσφορά. Έτσι, χτες ή προχτές έλεγε για τα κεράσια που πήραν το όνομά τους από την Κερασούντα, αλλά τα δικά μας κεράσια είναι ελληνικά, και τα δίνουμε σε προσφορά κτλ. κτλ.

Η αμέσως προηγούμενη διαφήμιση έλεγε: Το βερίκοκο στα λατινικά σήμαινε «πολύτιμο» αλλά στα Λιντλ έχουμε ελληνικά βερίκοκα σε προσφορά κτλ.

Δεν είναι έτσι όμως, ο διαφημιστής τα έχει κάνει κουβάρι. Το βερίκοκο στα λατινικά λεγόταν (όχι σήμαινε!) praecoquium, που όμως ΔΕΝ σημαίνει πολύτιμος αλλά πρώιμος. Η φριχτή υποψία μου είναι ότι ο λεγάμενος μάλλον διάβαζε από τα αγγλικά και μπέρδεψε το precocious με το precious!

(Θυμίζω ότι το βερίκοκο το λέγαν πρώιμο γιατί βγαίνει νωρίτερα από άλλα φρούτα, και ότι από το praecoquium προέκυψε το ελλ. πρεκόκιον, βρεκόκιον, βερεκόκιον, βερίκοκο. Η ελληνική λέξη πέρασε στα αραβικά ως αλ μπαρκούκ, και από εκεί το ισπαν. albaricoque, και το αγγλ-γαλλ apricot/abricot. Αλλά αυτά τα έχουμε ήδη γράψει).

* Το επόμενο το άκουσα στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο. Έλεγε ο δημοσιογράφος ότι το ΔΝΤ, αν θυμάμαι καλά, έχει ιστορικό «ευθέων παρεμβάσεων στα εσωτερικά κρατών». Σύμφωνοι, αλλά το ευθέων παρεμβάσεων είναι, κανονικά, αρσενικό. Ο ευθύς, οι ευθείς, των ευθέων. Η ευθεία, οι ευθείες, των ευθειών. Άρα το σωστό, το άγαρμπο σωστό, είναι «ιστορικό ευθειών παρεμβάσεων». Το λάθος είναι συνηθισμένο, ιδίως στη φράση για τις παχιές αγελάδες, όπου πολλοί λένε «*παχέων αγελάδων», ενώ το θηλυκό είναι παχιών (από το παχιά) ή παχειών (από το παχεία) αγελάδων.

* Φρέσκια ακυρολεξία από την Καθημερινή για το χτεσινό μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων: Τρεις πολύκροτες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Τυνησία, Κουβέιτ και Γαλλία, προκάλεσαν το θάνατο 63 ανθρώπων…. Ωστόσο, «πολύκροτος» σημαίνει αυτόν που προκαλεί έντονες συζητήσεις και σχόλια στην κοινή γνώμη. Δεν νομίζω ότι ήθελε να πει αυτό ο δημοσιογράφος.

* Μπογδάνος τις προάλλες: «των πιτσιρικίων». Γιατί βρε ποιητή; Πώς είναι η ονομαστική ενικού; Το πιτσιρίκιο; Γιατί μόνο «το πιτσιρίκιο» μπορεί να δώσει γενική «των πιτσιρικίων» (πρβλ. το ενοίκιο – τα ενοίκια – των ενοικίων). Αλλά το πιτσιρίκι κάνει «των πιτσιρικιών» (και όμοια το φιρίκι και όλα τα άλλα με την ίδια κατάληξη).

antarsynist* Νέα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύφθηκε την περασμένη Κυριακή -κι ας έχουν επίσημα καταργηθεί και οι παλιές. Την ανακάλυψε ο (οΘντκ) έγκυρος Αντένα, ο οποίος στην ειδησεογραφική κάλυψη για τη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής έβαλε σουπεράκι στο οποίο γράφει, όπως βλέπετε αριστερά, ότι μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ κρέμασε πανό (ή πανώ) που ζητά ρήξη και έξοδο. Κι όμως, το πανό υπογράφεται από την Ανταρσύα, που βέβαια είναι αυτοτελές κόμμα -και άλλωστε ζητάει να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική. (Εντάξει, το ΚΚΕ κατηγορεί καμιά φορά τους Ανταρσυώτες ότι έχουν γίνει ουρά ή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, και τους λέει Αντάριζα, αλλά δεν περίμενα από τον εθνικόφρονα Αντένα να ενστερνίζεται τις λεπτές ισοπεδώσεις του ΚΚΕ!)

* Ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ξαναχτυπά! Από χτες έχει αρχίσει νέο κύμα διάδοσης της μπαρούφας για τον μεγαλοφυή, πλην όμως ανύπαρκτο, συμπατριώτη μας. Τα έχουμε γράψει εδώ. Το κακό φαίνεται ότι ξεκίνησε από άρθρο του defencenet, το οποίο πάντως, προς τιμή του, αμέσως μετά τον μύθο παραθέτει και το δικό μου άρθρο. Ο φίλος Σταμάτης Κραουνάκης, στη χτεσινή ραδιοφωνικήν εκπομπή του, είπε δυο λόγια για το μέιλ που έλαβε με το προφητικό βιβλίο του Πόσδαγλη, και πρόσθεσε «Βέβαια ο Σαραντάκος διαφωνεί». Έχει νόημα λοιπόν να υπάρχουν άρθρα που ανασκευάζουν τις μπαρούφες.

ratsist* Κι άλλο ένα λάθος σε σουπεράκι, αυτή τη φορά αθώο (διότι το προηγούμενο του Αντένα κάθε άλλο παρά αθώο ήταν).

Οι ρατσιστικές οργανώσεις κατά των κέντρων κράτησης. Αντιρατσιστικές βεβαίως!

* Ο φίλος που στέλνει το επόμενο μεζεδάκι λέει: αν αρχίσουμε να επισημαίνουμε και τέτοια λάθη, δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Αλλά, διάβολε, επίσημο έγγραφο του Πανεπιστημίου είναι!

Ο λόγος για επίσημο έγγραφο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ο φοιτητής καλείται να συμπληρώσει αίτηση στην οποία ζητεί: «Σας παρακαλώ να εγκρίνετΑΙ την αναστολή φοίτησής μου…».

Και, όπως σημειώνει ο φίλος μου, «όλα τάχε η Μαριορή, η ΠανεπιστημιΟπολη τη μάρανε» -διότι έτσι τη γράφουν την Πανεπιστημιούπολη. Αυτό είναι απομεινάρι από τότε που ήταν πρύτανης ο Μπαμπινιώτης, φαίνεται είχε φτιάξει μεγάλο στοκ από έντυπα.

* Κι ένας αγγλισμός από άρθρο του Βήματος: Οι τρεις Θεσμοί βρίσκονται απολύτως στην ίδια σελίδα αναφορικά με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Εχουν παρουσιάσει μια κοινή θέση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Και σημειώνει ο φίλος που το έστειλε: Φαίνεται πως στον μεταφραστή δεν αρκούσε ένα ρήμα («συμπλέουν», «συμφωνούν»), αλλά ήθελε την κυριολεκτική μετάφραση. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια, θα μου πεις, φίλε Νίκο!

Τέτοια ώρα τέτοια λόγια, αγαπητοί -καλό Σαββατοκύριακο!

375 Σχόλια προς “Δημοψηφισματικά μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Ο θεός να την κάνει…

  Παππάς:
  «Είναι μια πολύ όμορφη νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μερα»

  όμορφη=δραματική

 2. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  μεγάλος παίκτης ο Σαργκάνης

 3. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  No!
  Nein!
  Нет!
  Не!
  Hayır!
  不!
  لا!
  ΟΧΙ !

 4. cronopiusa said

  GRECIA: En qué consiste, de verdad, la propuesta de Tsipras

 5. Εγώ θα διαφωνήσω με την αλλαγή του τίτλου. Δημοψηφισματικά θα είναι τα μεζαδάκια του επόμενου Σαββάτου, της παραμονής ντε.
  Πάντως, αν διάβαζα πενταμηνίτικα ο νους μου θα πήγαινε στα πεντάμηνα της κυβέρνησης. Πάλι έξω θάπεφτα.

  Τώρα, επί της ουσίας, εγώ για ρήξη έχω πει πολλές φορές. Άρα…

 6. Andreas said

  Το δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε μου θυμίζει ένα άλλο δημοψήφισμα που δεν έγινε ποτέ και που όλα τα κόμματα το θεωρούσαν «αντιδημοκρατικό». Μιλάω για το δημοψήφισμα που ήθελε να διοργανώσει ο ΓΑΠ. Τότε ήταν ένα κακό δημοψήφισμα ενώ τώρα βελτιώθηκε και έγινε καλό.

 7. Πάνος με πεζά said

  @1 : Αυτό είπα κι εγώ, ο Θεός να την κάνει.
  Θα δώσω το απόγεμα ρεπορτάζ από Σκλαβενίτη (αν δεν έχει κατεδαφιστεί ο Σκλαβενίτης…)

  Αριστερό όνειρο ήταν, και πάει… Τον Αύγουστο βλέπω τον Αλέξη πάλι στην παραλία του κάμπινγκ, με βερμούδα και σαγιονάρα…Στο «Ναι» φεύγει (υπογράφοντας, φυσικά), στο «Όχι» τον ρίχνουν…
  Μόνο, ας μη δω δοτό υπηρεσιακό (γιατί, αμέσως τώρα, συνταγματικά δεν προβλέπονται εκλογές) Πρωθυπουργό κανένα Βενιζέλο, δε θα το αντέξω…

 8. Καλημέρα, χωρίς να έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο 🙂

  Άκουσα πριν από λίγο στο ραδιόφωνο, (μέχρι τώρα μόνο γραπτά τα έχουμε δει ή κάνω λάθος; ), μια περίπτωση ΤΔΑ: Είναι από αυτές τις διαφημίσεις που δείχνουν διάφορους ανά τον κόσμο να περιμένουν τον (τουρίστα) Γιώργο, και να κάνουν ετοιμασίες.

  Λέει λοιπόν ο σύζυγος τον πόνο του στα Σουηδικά (νομίζω, αν και η αντίστοιχη τηλεοπτική με το πουλόβερ είναι στην Ισλανδία) ότι «[ενώ για τον Γιώργο η σύζυγός μου πλέκει πουλόβερ] εμένα ούτε κάλτσα μου έχει πλέξει!»…

 9. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ραγιάδες εσείς, ραγιάδες και τα παιδιά σας, ραγιάδες και τα παιδιά των παιδιών σας!

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Το θέμα με το δημοψήφισμα του ΓΑΠ ήταν ότι, με τόσο απαξιωμένη την κυβέρνηση, υπήρχε φόβος ότι θα εβγαινε ΟΧΙ εξαιτίας αυτού.

  7: Ποιοι και πώς τον ρίχνουν στο Όχι;

 11. sarant said

  7: Δώσε μας ρεπορτάζ, όμως.

  Πάντως εδωπέρα, ούτε στα ΑΤΜ υπάρχουν ουρές, ούτε στα σουπερμάρκετ
  (Είμαι βέβαια στο Λουξεμβούργο)

 12. leonicos said

  Μπορείς να μου πει τι θα π΄παθουμε σε κάθε περίπτωση; Γιατ΄πι δεν έχω καταλάβει ντρου!

 13. leonicos said

  @3 Άραβας είσαι και φαίνεσαι

  Ξ’εχασες

  λα
  λο (βραϊκά)
  γιο (αλβανικά)

 14. cronopiusa said

 15. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  13. Eστί δε Σημίτης και ο Άραψ! [όχι στους τεχνητούς διαχωρισμους!]
  Λα! και καραλά! 🙂

 16. Gpoint said

  # 6

  Βρε συ Πάνε για χαζό τον έχεις τον Τσίπρα ; Ξέρεις κανέναν που να έκανε δημοψήφισμα και να μην πέτυχε το αποτέλλεσμα που ήθελε ;;;
  Κι επειδή με όχι πιθανόν να τον ρίξουν μια χαρά του είναι το ναι, του λύνει τα χέρια να κάνει συμφωνία κι ούτε γάτα ούτε ζημια. Γιατί δεν θα νομιμοποιούνται πλέον οι βουλευτές του να καταψηφίσουν την συμφωνία κόντρα στην (φρέσκια) λαίκή εντολή, άσε που θα χάσουν τους σταυρούς τους στην επόμενη αναμέτρηση αν το κάνουν. Ούτε τίθεται θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας από κανέναν, με τι προσόντα θα το κάνει ο Σαμαράς που το 20% είναι το ταβάνι του :
  Εννοείται πως θα έχει δεσμευθεί πως θα υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
  Αν-ξαναλέω- αν φτάσουμε στο δημοψήφισμα δεν έχει πρόβλημα ο Τσίπρας, πιο μπροστά να τον φοβάσαι

 17. cyrusmonk said

  Καλημέρα (καὶ ἐμένα μοῦ ἀρέσει ἡ μέρα τούτη!). Νομίζω ὅτι πρέπει νὰ ξεκαθαρίσουμε (ὅλοι!) τὶ ἀκριβῶς σημαίνει τὸ ὄχι (τὸ ναὶ εἶναι ξεκάθαρο: σημαίνει σφάξε με ἀγᾶ μου ν’ ἁγιάσω). Ὄχι στὸ σχέδιο τῶν δανειστῶν ἀλλὰ ναὶ σὲ κάποιο λίγο πιὸ λάιτ; Ὄχι στὸ σχέδιο τῶν δανειστῶν, ἀλλὰ ναὶ στὸ σχέδιο ποὺ κατέθεσε ὁ σ. Ἀλέξης; Ὄχι στὸ σχέδιο τῶν δανειστῶν, μένουμε στὴν εὐρωζώνη, κόβουμε δικό μας νόμισμα γιὰ ἐσωτερικὴ κατανάλωση καὶ τοὺς ἀλλάζουμε τὸν ἀδόξαστο στὴν Ε.Ε. μὲ τὰ βέτο μας; Βγαίνουμε ἀπὸ τὸ εὐρώ – καὶ ἂν ναὶ μὲ ποιοὺς ὅρους; Βγαίνουμε μόνοι μας ἀπὸ τὴν Ε.Ε. (γιατὶ νὰ μᾶς βγάλουν δὲν μποροῦν);
  Νὰ ξέρω, βρὲ ἀδελφέ, τὶ ψηφίζω τὴν Κυριακὴ (κοντὴ γιορτή).

 18. Gpoint said

  # 11

  Γιατί ποιοί θα τον ρίξουν στο ναι αν έχει δεσμευθεί πως θα υλοποιήσει την (φρέσκια) λαίκή εντολή, όπως είναι και το πολιτικά ορθό ;

 19. leonicos said

  Το επόμενο το άκουσα στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο

  Να τον ακούς συχνότερα. Δεν είναι γλωσσικά άμεμπτος, αν και οι κουβέντες που γίνονται είναι στο χαλαρό. Καμιά φορούλα είμναι κι εκνευριστικός

 20. sarant said

  17 Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση 🙂

  18 Υποτίθεται ότι θα έχει υποστεί πολιτική ήττα

  19 Τον ακούω ταχτικά

 21. Gpoint said

  #17

  Δεν νομίζω πως θα ξεκαθαρισθεί τι ακριβώς σημαίνει το όχι γιατί τότε το ποσοστό του θα συρρικνωθεί εκπληκτικά. Το ζητούμενο (νομίζω πως) είναι να επικρατήσει το Ναι με την πιο μικρή δυνατή διαφορά ώστε να μη φανεί πως μειώθηκε το ποσοστό του ΣυΡιζΑ

 22. NM said

  Και να φανταστειτε οτι χτες το πρωι παρελαβα και το καινουριο διπλωμα οδηγησης (το ευρωπαικο!) Και ειχα σκασει και 30 ευρουδακια για την αλλαγη. Ο γρουσουζης!

 23. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Παράλληλα με το μεγάλο, μπορεί να διεξαχθεί στις 5 Ιούλη και 2ο δημοψήφισμα με θέμα :
  «Eίναι καθαρά τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού;» ΝΑΙ- ΟΧΙ

  [ όσοι απαντήσουν σ’αυτό το 2ο δημοψ. «ΝΑΙ», θα δικαιούνται εισητήριο (one-way) για τον προορισμό της Αλλοδαπής τής αρεσκείας τους. Έτσι ,στις 6 Ιούλη η χώρα θα βγει οφελημένη πολλάπλώς και θα έχει αυξήσει το μέσο IQ της κάτα τουλάχιστον 50% …]

 24. Gpoint said

  # 20 β

  Για το δημοψήφισμα χρειάζεσαι 50%, για να κυβερνήσεις φτάνει και το 40%, δεν νομίζω να πάει πιο κάτω το όχι, θα ήταν λάθος εκτίμηση του Τσίπρα και τα λάθη πληρώνονται

 25. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Νικοκύρη, ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ έστησες το poll στο Ιστολόγιο;;;
  (κοιμάται ακόμη η ουάν σταζυμάν φορεφτική;)

 26. Gpoint said

  # 22

  Ασορτί με τις προφητείες του Παΐσιου σε βρίσκω !!

 27. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Αν και διατηρώ τις αμφιβολίες μου, ότι θα γίνει τελικά το δημοψήφισμα, (μάλλον θα βρεθεί λύση πιο νωρίς, ευχαριστούμε την Αμερική κλπ.) φυσικά θα συμμετέχω και θα ψηφίσω ΑΚΥΡΟ. Οι λόγοι γι΄αυτή την επιλογή μου, είναι κυρίως ότι δεν με ενδιαφέρει να συμμετέχω σ΄αυτό το δικτατορικό τραπεζικό μόρφωμα που λέγεται Ε.Ε, και κατά δεύτερο, το ερώτημα της κυβέρνησης, ΝΑΙ Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, είναι μεγάλη παγίδα για τον λαό, μια και δεν γνωρίζουμε τι προτείνουν οι δανειστές, και τί προτείνει η κυβέρνηση, ό,τι γνωρίζουμε, το έχουμε μάθει από τα ΜΜΑ, που δεν τα λές και αξιόπιστα. Στη περίπτωση που ψηφίσουμε ΟΧΙ, (που αν και θα ρίξω άκυρο, είμαι υπέρ) θα γίνει της πουτάνας το μαγκάλι, και θα ζήσουμε «ομορφιές» απείρου κάλους όπως στην Αργεντινή, αυτά περί ενωμένου λαού κλπ, είναι αστειότητες των ΜΜΑ, όλοι οι μηχανισμοί της διαίρεσεις θα μπούν σε λειτουργία, θα ευχαριστηθούμε πανηγύρι. Στην περίπτωση που ψηφίσουμε ΝΑΙ, η π@τσα θα φτάσει μέχρι τα παπούτσα, τα μέτρα απο τους δανειστές, θα πέφτουν σαν το χαλάζι, αφού ψηφίσατε μένουμε Ευρώπη, ενώ σας βρίζουμε σπάταλους και τεμπέληδες, πάρτε κι άλλα μέτρα να μάθετε να μη είστε τέτοιοι, ο λαός σε κάθε περίπτωση, θα είναι και κερατάς και δαρμένος. Φυσικά, στην «δημοκρατική» μας Ε.Ε, αυτό είναι το σωστό.
  Όχι ότι περίμενα και τίποτα παραπάνω, απο την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, αλλά έτσι για το γαμώτο που λένε, δεν θα έπρεπε να νίπτει τας χείρας της, μπροστά στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε με την παράταση των συνομιλιών. Απο τον Μάρτιο ήταν σαφές, ότι οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για βιώσιμη λύση, αντί να κοντύνει τον Μπαρουφάκη, τότε έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα, αντ΄αυτού, έγινε πιονάκι των αμερικανών, στην μεγάλη διαμάχη με το προτεκτοράτο τους την Ε.Ε.
  Τέλος πάντων, είναι μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια αυτά, και εμείς δύσκολα μπορούμε να έχουμε άποψη πρίν τα γεγονότα, ας περιμένουμε να συμβούν και θα βγάλουμε μετά τα συμπεράσματά μας, μέχρι τότε, ας απολαύσουμε το θέαμα, άντε γιατί τόσα χρόνια χωρίς πόλεμο, έχουμε γίνει ΛΑΠΑΔΕΣ.

 28. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Εκ του Συντάγματος, τα άκυρα προστίθενται στο ΟΧΙ. Ευχαριστούμε για τη Λαμπρή ψήφο σας!

 29. sarant said

  25 Να σου πω, προς το παρόν βαριέμαι -άσε που έχω θυμώσει διότι εισιτήρια είναι πανάκριβα!

  Θα λείψω για μερικές ώρες, να είστε φρόνιμοι.

 30. Γιώργος Πρίμπας said

  «Τέλος πάντων, είναι μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια αυτά, και εμείς δύσκολα μπορούμε να έχουμε άποψη πρίν τα γεγονότα, ας περιμένουμε να συμβούν και θα βγάλουμε μετά τα συμπεράσματά μας, μέχρι τότε, ας απολαύσουμε το θέαμα, άντε γιατί τόσα χρόνια χωρίς πόλεμο, έχουμε γίνει ΛΑΠΑΔΕΣ»

  Δυστυχώς γιατί τα γεγονότα ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ή αλλιώς τότε στήνανε δικτατορίες τώρα χρεοκρατούμενους.
  Τελικά το ζητούμενο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάλει ένα λιθαράκι για τη δημοκρατία.
  Ακόμα και μόνο για αυτό Ο Χ Ι !

  ΥΓ. Κι εγώ πιστεύω ότι στο ΝΑΙ θα έχει πολιτικό πρόβλημα. Κανένα χέρι δεν του λύνει. Απεναντίας ποιος ακούει τον Μπόλουκο να τσιρίζει…
  Να ένας ακόμη λόγος για το ΟΧΙ !

 31. Gpoint said

  # 27, 28

  Λάμπρο να πας να ψηφίσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος για να μη στο προσμετρήσουν στα «τσου»

 32. Gpoint said

  Να δείτε που με τέτοιο μπάχαλο θα ξανακάνει δηλώσεις κι ο Πανούσης !

 33. Νατάσσα said

  Μιας και τα πολιτικά θα έχουμε μέρες να τα συζητάμε, μια προσωπική εμπειρία σχετικά με την ορθογραφική επάρκεια -ή «επάρκεια»- των Πανεπιστημίων.
  Είμαι απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας διετούς φοίτησης. Το 1990, με το Π.Δ. 130/90, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος έδωσε τη δυνατότητα να εξομοιωθούν τα πτυχία μας με τα πτυχία των αποφοίτων των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης, μετά από παρακολούθηση κύκλων μαθημάτων, είτε ενταγμένων στα εν λόγω πανεπιστημιακά τμήματα είτε ειδικά οργανωμένων.
  Παρακολουθήσαμε λοιπόν τα μαθήματά μας, περάσαμε τις εξετάσεις μας, κι ήρθε η ώρα να πάρουμε πτυχίο. Στην τελετή της ορκωμοσίας μας έδωσαν και το χαρτί κι ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε τον όρκο, όταν άρχισαν κάποιοι ψίθυροι -δείτε το πτυχίο σας. Και τι να δούμε! «Σύμφωνα με το Π.Δ. 130/90, περί εξομείωσης πτυχίων… Περιττό να προσθέσω ότι ορκωμοσία δεν έγινε, πήρανε τα πτυχία πίσω και διακριτικά μας τα έδωσαν με διορθωμένο το λάθος…
  (Θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω ποιο πανεπιστήμιο ήταν).

 34. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 17)
  θυμήθηκα – κάτι συνειρμούς πού ‘χω μερικές φορές; – το σκηνοθέτη Νικολαϊδή που απάντησε κάποτε σε κάποιον, που τον ρωτούσε για μια ταινία του για κάποια πράγματα που δεν καταλάβαινε:
  «ε θες κι εσύ να τα καταλάβεις όλα με ένα πενηντάρικο;»
  Το ΟΧΙ κατ’ αρχήν σημαίνει αυτό που λέει ΟΧΙ σε αυτό που μου προτείνεις.
  Για τα υπόλοιπα έχει ξεχωριστό ταμείο, ευελπιστώ μικρότερο από το ΝΑΙ…

 35. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  14.Kρονούλα είπες ήδη αυτά που σκεφτόμουν στην υπνο-ξυπνο-κατάσταση που βρισκόμουν με την ολονύχτια παρακολούθηση των τεκταινομένων στο ραδιάκι δίπλα μου.

  Πάρτε ένα μεζεδάκι

  Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει ένα μεζεδάκι(κάποια χρονική αύξηση-δεν το ψάχνω τώρα) όμως για τις περιστάσεις,μάλλον κλίνει υπέρ του.

 36. atheofobos said

 37. cronopiusa said

  όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Δεν εγκρίνεται/ Οχι.

  https://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/ftoxeia_peina_5.jpg?itok=4wgqz7S2

  Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Εγκρίνεται/ Ναι.

 38. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αν γίνει τελικά δημοψήφισμα,τα δύο δημοψηφοδέλτια, να αναγράφουν από τη μια πλευρά το κείμενο της πρότασης των «θεσμών» και από την άλλη πλευρά, ναι ή όχι. Να ξέρει ρητά ο καθένας τί κρίνεται.

 39. gryphon said

  27
  Mα γνωριζουμε τι προτεινουν οι δανειστες και τι ο Συριζα.
  Περιπου το 80% των φορων που προτεινου οι δανειστες τους προτεινει και ο συριζα και πρωτον πρωτον τον επαισχυντο ενφια.
  Οποτε τετοιο δημοψηφισμα απατη δεν μπορει να σταθει ουτε να γινει γιατι ενα πανηγυρικο οχι κοντα στο 100% λογικα και εντιμα σημαινει και καταψηφιση σχεδον ολων των φορων που προτεινει ΚΑΙ ο συριζα.
  Oποτε τον αλλο μηνα που ολοι εδω που θα πειτε οχι θα ανοιξετε το ταξις και (οπως πιθανολογω) θα δειτε να σας περιμενει η πρωτη δοση του ενφια οφειλετε να επικαλεστειτε το αποτελεσμα του δημοψηφισματος και να μην πληρωσετε.
  Η μηπως θα πληρωσετε;Και τι θα ειστε εαν το κανετε; Ρητορικα ερωτηματα τα δυο τελευταια.

 40. Παύλος said

  Το όχι σημαίνει αυτόματα ναι στις ελληνικές προτάσεις που έχουν δημοσιευτεί.

 41. Απελθέτω απ’ εμού το …δημοψήφισμα τούτο. Επιμένω λεξιλογικά και …ελληνικά.
  Sarant said: «το βερίκοκο το λέγαν πρώιμο γιατί βγαίνει νωρίτερα από άλλα φρούτα, και ότι από το praecoquium προέκυψε το ελλ. πρεκόκιον, βρεκόκιον, βερεκόκιον, βερίκοκο».
  Ο πατέρας μου που ήταν 7 χρονών στη μεγάλη φυγή (17.6.1913, βουλγαρική επίθεση Β’ Βαλκανικός), από την περιοχή Νιγρίτας προς Χαλκιδική, πίσω από την κύρια γραμμή άμυνας του ελληνικού στρατού, διηγούνταν: «Φτάσαμε στο Ζαγκλιβέρι όπου μάθαμε ότι τα τζιόρτζιλα τα λεν βερίκοκα»!
  Σήμερα, η ονομασία βερίκοκο έχει επικρατήσει. Αναζητώντας την προέλευση της λέξης «τζιόρτζιλο», αναρωτιέμαι αν προέρχεται από τη χώρα της Γεωργίας. Η επιστημονική ονομασία της βερυκοκιάς είναι Prunus armeniaca, και βέβαια η Αρμενία βρίσκεται σε επαφή με τη Γεωργία.

 42. cronopiusa said

 43. Δηλαδή, Νικοκύρη, εσύ καλύπτεσαι από τη φράση του φίλου σου «Βέβαια, ο Σαραντάκος διαφωνεί…» -ίδια και στον σκουπιδότοπο; Με τέτοιους φίλους -της κοινής λογικής- τι να τους κάνεις τους εχθρούς…

 44. Τι κάνετε όλοι εσείς εδώ; Δεν τρέξατε στα ΑΤΜ; :mrgreen:

 45. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  44. Δεν υπάρχει νόημα. Μάς πρόλαβε ο Γουσού και τα ξετίναξε όλα. Τα άδειασε και τώρα πάει να τα κάνει «Σκλαβενίτη»… :mrgreen:

 46. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Μα ,έκανες ρηφρες;;
  https://dytistonniptiron.wordpress.com/2015/06/27/provlepseis/
  Ειδοποία ρε! 🙂
  [επίκαιρο κάργα σε βρίσκω, αν όχι προφητικό, καθώς υποθέτω ότι το έγραψες και πόσταρες πριν το ρεφεράντουμ συρίζικουμ ]

 47. Μόνο το παράθεμα είναι π.Ρ., το υπόλοιπο είναι πρωινό 🙂

 48. Καμμένος: το δημοψήφισμα το είπαμε για να πιέσουμε να δεχτούν σήμερα τις προτάσεις μας. Τι; Δεν τα λέει ακριβώς έτσι; Εγώ έτσι το διαβάζω. Αλλά τι γίνεται αν η βουλή πει δημοψήφισμα και στο τέλος με «αμοιβαίες υποχωρήσεις» τελικά συμφωνήσουν; Ή θα κατέβουμε για δημοψήφισμα με πρόταση για «ναι»; Θα έχει νόημα;

 49. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  44. >>όλοι εσείς εδώ
  πού κάνουν ταχύρρυθμα για νεόκοπους διαρρήκτες; 🙂
  Να θυμάστε πόσα παππούδια θα κλαίνε το κομπόδεμα. Θα πάνε από τη σκασίλα και δε θα φταίει η λιτότητα.

 50. Χώρια πως δεν είναι σίγουρο πως προκάνουμε 🙂

 51. Πάνος με πεζά said

  @ 16 : Mόνο που στο «Ναι», ακόμα κι αν υποθετικά το στήσει όπως λες, θα είναι ξεφτίλας και κωλοτούμπας. Θα μου πεις, ο πρώτος ή ο τελευταίος θα είναι;
  Τι θα πει πώς θα τον ρίξουν; Τον Παπανδρέου καταλάβατε πώς τον έριξαν, κι ας είχε και σαραντατόσο;; Ξυπνήσατε ένα πρωί, και είδατε Παπαδήμο, μεταβατικά μέχρι να γίνουν εκλογές. So what ?
  Λαμπρό, έντιμο, παλικαρίσιο αυτό που έκανε, αλλά δεν παύει να είναι ένας εναντίον όλων. Τι θα το παίζατε;

 52. Πάνος με πεζά said

  Αν πάντως, μέσα στην ασάφεια, δεν εξηγηθεί καμία από τις δυο προτάσεις, και το δημοψήφισμα σπεκουλαριστεί σε «Μέσα ή έξω από το ευρώ», το Ναι (=μέσα), είναι πράγματι σίγουρο…

 53. 44, …Δεν τρέξατε στα ΑΤΜ; :mrgreen:

  Της Αναλήψεως τον περασμένο μήνα δεν ήτανε; 🙂

 54. leonicos said

  Πώς παράγεται ένα μεζεδάκι

  Έγραφα ένα γρήγορο ορισμό για τον pozek (ραββίνος με δικαστικές εξουσίες στους Ασκεναζίμ). Έγραψα όμως: ραββίνος επιφορτισμένος με δικαστικές… τι; αρμοδιότητες ή ευθύνες ή μέριμνες (εξαρτάται πως θέλεις να τον παρουσιάσεις). Η λ. ‘επιφορτισμένος’ δεν ταιριάζει με την εξουσία, τα δικαιώματα κ.ο.κ.

  Είμαι ψείρας ή σωστός;

 55. Πάνος με πεζά said

  Τα χρήματα των ΑΤΜ, σιγά σιγά εξ-ΑΤΜ-ίζονται… 🙂

  Αδέρφια, ψηλά τις καρδιές. Αυτά τα ΑΤΜ σε λίγο δε θα είναι ευρωπαϊκά, και θα δίνουν δραχμές !

 56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  53.Της Αναλήψεως τον περασμένο μήνα δεν ήτανε;
  μα χτες προχτές του Κλήδονα (και δεν ξεκλείδωνα 😉 ).
  Τ΄ Αγιάννη ανάβουνε φωτιές, Γς χρόνια πολλά!

 57. Μαρία said

  35
  To παρατήρησα κι εγώ. Σύνηψε κατά το άνηκε που λένε οι νεότεροι.

 58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ακούω πώς οι ποταμούσοι Καρκατσούλης,Λυμπεράκη,Λυκούδης θα μιλήσουν.Για να τους δούμε τώρα,να φρεσκάρουμε τη άποψή μας, που κακοφανιστήκαμε μερδικοί όταν υπονόησε ο Νικοκύρης ότι μπορεί να είναι στη θολούρα του ποταμιού.

  Πωπώ γελάνε με το Μπένι, κελ ντεκαντάνς!

 59. smerdaleos said

  @3

  Μιας και γίνεται πολύςλόγος για το «όχι» … την ξέρετε την ετυμολογία του ελληνικού οὐκ > όχι;

  *ne h2oyw-kwid = «not in this lifetime»

  Το *h2oyw- είναι η ρίζα το όρου «αιών» = «διάρκεια ζωής = lifetime»

  Το πραγματικό αρνητικό μόριο *ne με τον καιρό απωλέθηκε όπως στο γαλλικό «ne pas» > «pas».

 60. Πάνος με πεζά said

  Μόλις έκανε το μεζεδάκι της και η Ζωή : «Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ μας εγχείρισε έγγραφο»…Εκτός αν δεν άκουσα καλά, και πρέπει να πάω να ενεχειριάσω τα αυτιά μου…

 61. Πάνος με πεζά said

  Α, το έκανα κι εγώ : να ενεχειρίσω ! Μα τι μπερδεμένα ρήματα (ή είναι το ίδιο;)

 62. Πάνος με πεζά said

  Α μάλιστα, ενεχείρισε ~ (περίπου ίσο) με το «εγχείρισε». >Γηράσκω…

 63. Καλησπέρα αγαπητέ Νίκο.

  Απίστευτη ράτσα, δεν υπάρχουμε, λέμε!

  Σκούζω στο καφενείο: Αν πω «Ναι» θα είμαι ευρωμαλάκας, όμως θα έχω το ευρω- μπροστά, αν πάλι πω «Όχι» θα πάω στον διάολο, σκέτο. Οι παραδίπλα βαλσαμωμένοι φωνάζουν «αποχή!» και καθάρισαν, ενώ οι πονηροί ταβλαδόροι ψιθυρίζουν: Αφού δεν ξέρω τι προτείνουν τ’ αφεντικά μου, πώς να δημοψηφίσω;

  Συγγνώμη κιόλας βρε άλλε μου εαυτέ, οι πρώην σου ντόπιοι επιβήτορες δεν διάβασαν ποτέ ούτε 1 γραμμή κι ακόμα τσακίζεις μέση από υποκλίσεις, και οι πιο πρόθυμοι κάπου χάθηκαν στη μετάφραση, τους φτάνει που είσαι στα 4. Πουλάς τα παιδιά σου για τα ευρά σου και θες να διαβάσεις κι από πάνω;

  Τρομάρα τρελή κι αλλοπαρμένη.

 64. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  59. Mεγάλη μπαρούφα -με το ζμπάθιου- με φαίνεται αυτή η ετυμολόγηση. Και με το Ναί τι γίνεται;

 65. Ιάκωβος said

  Άκουσα τον Παππά που μιλούσε μετά το Υπουργικό. Συμφώνησα με την Μπουμπουλίνα:

 66. smerdaleos said

  @64: Mεγάλη μπαρούφα -με το ζμπάθιου- με φαίνεται αυτή η ετυμολόγηση. Και με το Ναί τι γίνεται;
  —-

  Σημασία έχει ότι δεν φαίνεται ως μπαρούφα στους γλωσσολόγους.

  Το ναι καταφατικό μόριο ήδη στην αρχαία. Δεν έχω βρει κάτι για την απώτερη ετυμολογία του.

 67. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  66. «Σημασία έχει ότι δεν φαίνεται ως μπαρούφα στους γλωσσολόγους.»
  Aμα δεν έχει πεντιγκρή «Σαραντάκος» ουδεμία ετυμολογία αναγνωρίζεται από το ΔΝΤ (Διεθνές Νοηματοδοτικό Ταμείο)

 68. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Και γιατί δηλαδή οι πολύ αρχαίοι λέγανε «νοτ ιν δις λάϊφτάιμ!» κι όχι ένα ξερό νόου! δηλαδή; πφφ… doesn’t make sense

 69. smerdaleos said

  @67 Ε τότε περίμενε να γυρίσει απ΄τα ψώνια ο Νοικοκύρης για να δώσει πιστοποιητικό εγκυρότητος για τον Warren Cowgill και τον Νόμο του στην Ελληνική γλώσσα.

 70. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  69. Ναι θα περιμένω το Νικοκύρη. Please don’t take it personally! it isn’t personal ,αλλά σε θέματα Γλωσσολογίας και Στατιστικής/Πιθανοτήτων ,δεν εμπιστεύομαι τους γιατρούς.

 71. smerdaleos said

  @68

  Για τον ίδιο λόγο που οι Άγγλοι λένε «not in this lifetime», «not a chance» και εμείς λέμε «με τίποτα», «ούτε με σφαίρες» και οι Γάλλοι λένε «ούτε βήμα» «ne pas» (που το έκοψαν σε σκέτο «pas»). Οι περιφραστικές αυτές αρνήσεις αυξάνουν την ισχύ της άρνησης.

 72. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Το 1973 ήμουν μαθητής όταν έγινε το δημοψήφισμα» είπε ο αγορητής κ.Φορτσάκης και μου ήρθε να δω το βιογραφικό του,όπως το έχει αναρτήσει ο ίδιος:
  Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
  Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1954. {…}
  Σπουδές
  • 1985: Doctorat d’Etat (Νοµικά), Παν/µιο Paris 2, Γαλλία (Άριστα).
  • 1979: D.E.A. (5ο
  έτος σπουδών) στο δηµόσιο δίκαιο, Παν/µιο Paris 2, Γαλλία.
  • 1978: Πτυχίο Νοµικής, Πανεπιστήµιο Αθηνών (Άριστα).
  • 1975: D.E.U.G. en droit (2 χρόνια σπουδών), Πανεπιστήµιο Nancy II, Γαλλία.
  • 1973: Κολλέγιο Αθηνών (Κυριακίδειο Αριστείο).

  προκύπτει εκ μετεγγραφής φοιτητής το 1976 ή το 77 στη Νομική Αθηνών , ο κολλεγιόπαις ο και πρύτανης αργότερα.

 73. smerdaleos said

  @70: 69. Ναι θα περιμένω το Νικοκύρη. Please don’t take it personally! it isn’t personal ,αλλά σε θέματα Γλωσσολογίας και Στατιστικής/Πιθανοτήτων ,δεν εμπιστεύομαι τους γιατρούς.

  Μην ανυσηχείς δεν το παίρνς προσωπικά και πολύ καλά κάνεις και δεν εμπιστεύεσαι μη γλωσσολόγους σε γλωσσολογικά θέματα και σου συνιστώ να συνεχίσεις. Αλλά δεν έχω εκφέρει την προσωπική μου γνώμη.

  Παρέθεσα την άποψη ενός από τους πιο σεβαστούς ΙΕ γλωσσολόγους (Cowgill) με εξειδίκευση σητν Ελλήνική… γνώμη που παρατίθεται στο -κατά κοινή ομολογία- καλύτερο πανεπιστημιακό εγχειρίδιο ΙΕ γλωσσολογίας που κυκλοφορεί παγκοσμίως στην πιάτσα (του Benjamin Fortson).

  Review

  «Ben Fortson′s book is the best existing introduction to Indo–European linguistics: up–to–date and comprehensive, accessible without being oversimplified. Students and interested laypersons will find it indispensable.»
  Don Ringe, University of Pennsylvania

  «Fortson s Introduction continues to be the textbook of choice for introductory Indo–European. In its presentation of both fact and theory, it is a marvel of accuracy, completeness, and sound judgment.»
  Brent Vine, UCLA

  «The perfect book for an introductory Indo–European course, lively and engaging throughout, yet detailed, accurate, and authoritative. The hands–on exercises at the end of each chapter are a unique and valuable feature.»
  Jay Jasanoff, Harvard University

  «This is an excellent introduction to Proto–Indo–European and its study. Both the chapters on various aspects of PIE grammar and those describing the various Indo–European branches are masterly précis of their subjects. As a Tocharianist I m pleased to see that all branches of Indo–European are given the same thoughtful, substantial treatment. Both novices and the experienced Indo–Europeanists will read this book with profit; more than one of the latter group will wish he had written himself.»
  Douglas Q. Adams, University of Idaho

 74. Γς said

  45:
  >Δεν υπάρχει νόημα. Μάς πρόλαβε ο Γουσού και τα ξετίναξε όλα [τα ΑΤΜ].

  Ολη τη νύχτα έβλεπα να βγάζουν χρήματα απέναντι στο ΑΤΜ.

  Όταν ξημέρωσε όμως η ουρά μεγάλωσε.
  Πριν από λίγο είπα κι εγώ να στηθώ. Και έφτασε κάποτε η σειρά μου.

  Και φυσικά τότε ήταν που στέρεψε το ΑΤΜ. 😦

  [Αυτός ο κολόγερος φταίει, πριν από μένα, που έβγαλε τ αντερά του με 5 κάρτες που είχε]

 75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  73. Μερσί. Ενδιαφέρον!
  Aυτή η πρη-γκρηκ φρέηζ «Νέου κιντ» 🙂 η οποία υποτίθεται έδωσε το ουκ, είναι κάπου καταγεγραμμένη, μαρτυρημένη ή είναι επιστημονική υπόθεση (ευφάνταστη;) του Κάουγκερλ;

 76. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Σμερδαλέε, άλλη μια ερώτηση (δεν είναι προβοκατόρικες οι ερωτήσεις μου. ειλικρινά! όχι όλες, εντάξει! 🙂 ) Κατανοητή η περίφραση στις αρνήσεις και τα pas ούτε βήμα πίσω κ.λ.π. αλλά γιατί δεν υπάρχει το ίδιο και στις καταφάσεις; Κι εκεί έχουμε πιο πολλά και πιο εύκολα περιφραστικά. Βεβαίως, Οπωσδήποτε, μάλιστα, βεβαίως, μετά χαράς, με ευχαρίστηση…

 77. Τρολλάριζμα στα ΑΤΜ https://pbs.twimg.com/media/CIflUE2UYAAVtHo.jpg

 78. aerosol said

  #65: Ιάκωβε δεν είδα τον Παππά αλλά… το βίντεο με τσάκισε! 😀

  #51: Ο ΓΑΠ πήρε μια χώρα με προβλήματα και της φόρτωσε μνημόνιο και Τρόϊκα -και πολλά χρόνια τρόμου. Δεν υπάρχει συσχετισμός με το πόσο εύκολα εξαφανίστηκε εκείνο το 44% και την θέση της σημερινής κυβέρνησης. Το έργο του είναι μοναδικό και (ελπίζω) ανεπανάληπτο. Πάντως αν ο Τσίπρας βρεθεί με ένα ΝΑΙ αγκαλιά θα είναι περίεργο να πει «ε, καλά, αφού με θέλετε σαν τον Αντώνη, θα σας κάνω και τον Αντώνη -μπορώ να κάνω και την δεξιά και την αριστερά και ό,τι επιθυμείτε καλύτερα από τον καθέναν!». Ίσως το προσπαθήσει. Μπορεί και να το πετύχει. Αλλά θα είναι για γέλια και για κλάματα.

  #46: Βρίσκω κι εγώ την ανάρτηση του Δύτη που λινκάρεις πολύ καλή. (Εύγε, ω Δύτα!)

  #27: Λάμπρο με εκπλήσσει που δεν βλέπεις πως ο Βαρουφάκης κόντυνε σε σημείο εξαφανίσεως από τον Μάρτη. Όχι μόνο ο τρόπος των διαπραγματεύσεων στην συνέχεια δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο δίμηνο αλλά αυτό ήταν τόσο εμφανές που μέχρι και τα ΜΜΕ το πήραν είδηση. Καταλαβαίνω πως όλοι έχουμε τις εμμονές μας αλλά εντυπωσιάζομαι! Εδώ και καιρό είναι διακοσμητικός και το στοίχημα ήταν προσωπικό του Τσίπρα -με άλλους στις βασικές μηχανές της διαπραγμάτευσης.

  Κάποιοι θεωρούν σίγουρο το ΝΑΙ γιατί βρίσκουν πως οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν οπωσδήποτε ευρώ. Άλλοι θεωρούν σίγουρο το ΟΧΙ γιατί βρίσκουν πως η πλειοψηφία έπιασε πάτο και δεν αντέχει άλλο εκβιασμό και λιτότητα. Νομίζω πως όλοι απλώς μεταφέρουμε την αίσθηση του δικού μας, περιορισμένου, κύκλου γνωριμιών. Αν δεν γνωρίζεις πολλούς που δεν έχουν για ρεύμα πιστεύεις πως το ευρώ κυριαρχεί. Αν δεν γνωρίζεις πολλούς που τα βγάζουν ακόμα πέρα, είσαι σίγουρος για τα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα του λαού. Όλοι προβολές κάνουμε και νομίζω πως καλό είναι να αφαιρέσουμε τα προσωπικά μας φίλτρα. Εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το πού φυσάει ο άνεμος, δεν έχω δεδομένο πως ο «Έλληνας» μου μοιάζει.

  Υπάρχει κάτι που παρά τον φόβο μου για το μέλλον μου ψιλοαρέσει (πιθανόν για μαζοχιστικούς λόγους!): επιτέλους ο κάθε ένας μας αναγκάζεται να… put his money where his mouth is και να αποφασίσει αν αυτά που λέει στο καφενείο τα πιστεύει. Οι αιώνιες γκρίνιες για τον κακό «μπαμπάκα»-κράτος θα δώσουν την θέση τους σε μια και μόνη αμεσοδημοκρατική πρακτική. Απατηλή; Τελευταίας στιγμής; Υποκριτική; Κουτσουρεμένη; Ναι, μάλλον… Αλλά είναι μια μικρή γεύση από την βαρύτητα της ελευθερίας. Και θα πέσει βαριά σε πολλούς που προτιμούν τον «μπαμπάκα», σαν αιώνιοι έφηβοι που δεν παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα γιατί διάβαζαν/είχαν δουλειά/ μεγάλωναν παιδιά/δεν ήξεραν/δεν γνώριζαν. Ας δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος λοιπόν.

 79. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  78. «Ας δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος λοιπόν.»
  Ε,ναι! Πώς το λέγανε οι παλαιοί κάτι σεξουαλικό με τη Ρόδο…; 🙂

 80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γιατί θα δημοψηφίσουν ναι; Ακόμη κι αν προμοτάρουν άγρια οι ποταμοπασοκοδέξιοι πως το όχι είναι όχι στο ευρώ, καλοπέρασαν με τα ευρώ(που χρωστούν);

 81. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  80. 🙂 Yπάρχει επιπροσθέτως και το φιλοσοφικό-μαθηματικό παράδοξο της «άδειας τσέπης»
  Η άδεια από ευρώ τσέπη είναι απολύτως ισοδύναμη (ως φυσική και μαθηματική οντότης) με την άδεια από δραχμές τσέπη! 😆

 82. smerdaleos said

  @76: αλλά γιατί δεν υπάρχει το ίδιο και στις καταφάσεις;
  —-

  Ποιος σου είπε ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και στις καταφάσεις;

  Παραδείγμα:

  – Are you coming?
  You bet, You betcha, you bet your ass I’m coming.

 83. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  82. Και πώς προκύπτει το yes ? Από το you? Αυτό λες;

 84. Το σέρβικο όχι το είπαμε; не!

 85. sarant said

  Επανήλθα και ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  33: Πάλι καλά που δεν το γράψανε «εξωμείωση»

  41 Τα τζιόρτζιλα είναι τα ζέρδελα κτλ. τουρκικό δάνειο, που ανάγεται στο περσ. zardalu ή κάτι τέτοιο. Βέβαια, σε άλλες περιοχές της χώρας λένε ζέρντελα ή ζαρταλούδια τα κορόμηλα.

  43 Όχι, δεν καλύπτομαι. Το μη χείρον.

  50 Λες να μείνουμε από φάκελα;

  54 Είσαι ψείρας 🙂

  35-57: Κι εγώ το πρόσεξα Και στις δηλώσεις Βενιζέλου άκουσα ένα γενικομανές «απεκδύεται της ευθύνης»

  59 Α μπράβο! Θέλω να το μελετήσω.

  62 Έτσι!

  69-73 και πριν: Δεν φαίνεται παράλογη θεωρία πάντως.

 86. smerdaleos said

  @82

  Όχι βρε εσύ. Το yes προέρχεται από ένα φράσημα «ναι έτσι (ας) είναι».

  Δεν σου λέω ότι όλες οι συγχρονικά μονολοκεκτικές αρνήσεις και καταφάσεις σώνει και καλά είναι κατάλοιπα περιφράσεων. Αυτό που θέλω να σου δείξω είναι ότι υπάρχουν πλείστα παραδείγματα περιφράσεων που συρρικνώθηκαν εν τέλει σε μία λέξη, λόγω της υπερβολικής τους χρήσης και το αυτονόητο του νοήματός τους.

  Τι πιστεύεις ότι κρύβεται πίσω από την κατάφαση «αμέ!»;

  Το «you bet» = «στοιχηματίζεις/στοιχημάτισε», αμέσως εκλαμβάνεται χωρίς ερμηνευτικό πρόβλημα ως εμφατική κατάφαση, γιατί κάποτε υπήρχε η πλήρης πρόταση «είναι τόσο σίγουρο [ότι θα έρθω] που μπορείς να το παίξεις στοίχημα».

 87. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ώπα!Ακούω-βλέπω. Λυκούδης έφα:
  «H συμμορία της δραχμής » σύστοιχο για το λεξιλόγιο του 2015.
  Σύμπλοκο.

 88. Γς said

  Κάπου εδώ λέω να κλείσω τα μάτια μου και τ αυτιά μου.

  Κυβέρνησή μας είναι γμτ. Δικός μας κι ο μικρός.
  Πονάω να βλέπω να μας λοιδορούν οι ξένοι.

  Κι όσο σκέφτομαι ότι ώρα με την ώρα στενεύουν τα αδιέξοδα.
  Δεν γίνεται να σταματήσουν;
  Να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί.

  Ποιος το περίμενε; Τόσο γρήγορα. Τόσο άσχημα. Τόσο σκιτζίδικα πάνω στις πλάτες του κοσμάκι.
  Λυπηθείτε τους!
  Σταματήστε τους!

  [Συγγνώμη Νίκο, αλλά κάπως έτσι είναι]

 89. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ‘Εχασα όμως τα περί σεξιστικών εκφράσεων από το Λυκούδη που τον κάλεσε στο τέλος η ΠτΒ να το θυμηθεί όταν συζητήσουν στη Βουλή για τη λειτουργία των ΜΜΕ.

 90. sarant said

  89 Kι εγώ τα έχασα, κάνει διαλείψεις το διαδικτυακό. Τα άκουσε κανείς;

 91. Μαρία said

  Μάθημα γεωγραφίας

 92. sarant said

  Χαχά!

 93. Gpoint said

  Αποσύρθηκε η πρόταση…τώρα δημοψήφισμα για καθρό πρωτάθλημα !!

 94. gryphon said

  90
  Aρχικα το σχολιο της Κων/πουλου αφορουσε αναφορα του Κασιδιαρη για τον Βαρουφακη οτι εγινε αντικειμενο των μεσημεριανων εκπομπων που βλεπουν οπως ειπε κυριες και δεσποινιδες.
  Αυτο θεωρησε σεξιστικο η ΠτΒ .Εδω που τα λεμε σεξιστικο δεν ξερω αν ηταν αλλα ηταν λαθος γιατι σιγουρα τετοιες εκπομπες τις βλεπουν και αντρες.
  Ο Λυκουδης που ακολουθησε της ειπε οτι δεν ειχε την ιδια αντιδραση οταν πριν μερικες μερες ο Καμμενος ειπε το γνωστο στα τεσσερα εσεις απευθυνομενος στην αντιπολιτευση.

 95. Avonidas said

  #78. Αλλά είναι μια μικρή γεύση από την βαρύτητα της ελευθερίας. Και θα πέσει βαριά σε πολλούς που προτιμούν τον «μπαμπάκα»

  Δεν υπάρχει στο ξαναλέω, πιο αγωνιακή ανάγκη για τον άνθρωπο απ’ το να βρει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, ένα πλάσμα που να του παραδώσει αυτή την ελευθερία, που ο δυστυχισμένος κουβαλά στη ράχη του απ’ τη στιγμή της γέννησής του. … Ξέχασες λοιπόν ότι ο άνθρωπος προτιμά την ησυχία του κι ακόμη το θάνατο, απ’ την ελευθερία να ξεχωρίζει το Καλό απ’ το Κακό;

  Να με συγχωρούν ο Φιοντόρ κι ο Αλεξέι του, αλλά ο Μέγας Ιεροεξεταστής έχει, κατά βάση, δίκιο. Δυστυχώς…

 96. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ακούω πως η ΝΔ έχει στο νου κατάθεση μομφής ως τρυκ ώστε το τριήμερο που θα χρειαστεί, να αργοπορήσει τα πράματα ως την Τρίτη μεσάνυχτα που θα λήξει το πρόγραμμα ώστε να μείνει μετέωρη η κυβέρνηση…

 97. smerdaleos said

  @85, Νίκο,

  59 Α μπράβο! Θέλω να το μελετήσω.

  69-73 και πριν: Δεν φαίνεται παράλογη θεωρία πάντως.
  ——

  Αυτό θέλω να του εξηγήσω και εγώ. Δεν λέω ότι σώνει και καλά η ετυμολογική πρόταση του Cowgill είναι η ανατνίλεκτα ορθή, αλλά δεν είναι ούτε «μπαρούφα» ούτε «ευφάνταστη», αλλά μια πρόταση που προϋποθέτει ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ φωνολογικές, μορφολογικές και σημασιακές εξελίξεις. Δεν είναι αποδεκτή απ΄όλους τους γλωσσολόγους, αλλά δεν είναι «μπαρούφα».

  Μάλιστα, σύμφωνα με τον Cowgill το παλαιο αρμενικό oč= «όχι» έχει την ίδια ακριβώς ετυμολογία με το ελληνικό οὐκ από την φράση *ne h2oyu kwid = «όχι στην διάρκεια της ζωής σου» ~ «not in this lifetime».

  Το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο, στο βασικό αρνητικό μόριο προστίθεται ένα εμφατικό συμπλήρωμα και με τον καιρό μένει μόνο το δεύτερο ως αρνητής ονομάζεται «αρνητικός κύκλος ή κύκλος άρνησης του Jespersen» και απαντά σε πολλές γλώσσες.

  Tο γαλλικό ne+passum = βήμα > ne pas > pas που αναφέρει ο Fortson είναι ένα από αυτά.

 98. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Α και το υπονοούμενο του Λυκούδη πως δε θ αφήσουν τη χώρα στη «ρώσικη ρουλέτα» της κυβέρνησης

 99. sarant said

  94-97: Ευχαριστώ!

  97 Στα κρητικά το έχουμε δει στα νεότερα χρόνια μια παρόμοια εξέλιξη π.χ. με το «πράμα» όπως αυτή που έδωσε στα γαλλ. το «pas»

 100. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  91. Καλά τα λέει το σπυράκι ,ρε σύ!

 101. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κι ένα νόστιμο:Ο Δημ Καμμένος είπε : τα ελληνικά ΜεΜέ 🙂

 102. cronopiusa said

 103. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Από τα 15 κάτι δις που μας δίνουν τώρα οι δανειστές, με τη δική τους -των δανειστών- ανάλυση τα 14 κάτι πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους»

 104. smerdaleos said

  @99

  Να δώσω και ένα ακόμα παράδειγμα στον Νεοκίδιο.

  Το λεξικό της Πύλης ετυμολογεί το καταφατικό αμέ! εκ του «αν μη».

  Προφανώς υπήρχε κάποτε μια περιφραστική κατάφαση του τύπου:

  -Θα τα φάει;
  Σιγά μην δεν τα φάει!

 105. Πέπε said

  @35:
  > > Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει ένα μεζεδάκι(κάποια χρονική αύξηση-δεν το ψάχνω τώρα) όμως για τις περιστάσεις,μάλλον κλίνει υπέρ του.

  Σύνηψαν.

  Ο Νίκος θα έλεγε «σύναψαν (σικ ρε!)» (σικ). Ο περισσότερος κόσμος θα έλεγε «συνήψαν». Παραδέχομαι βέβαια ότι μάλλον περισσότεροι θα πουν «επισύναψα» παρά «επισυνήψα», και (λόγω των συνημμένων στα μέιλ) πρόκειται για ένα ρήμα αρκετά συχνό.

  ________________________

  Για τον τρόμο της διπλής άρνησης:

  Για άλλη μια φορά θυμίζω ότι ο τρόμος της διπλής άρνησης είναι εντελώς άκυρος, αφού στα νέα ελληνικά δεν υπάρχει καν η δυνατότητα διπλής άρνησης, ακόμα κι αν θέλεις να κάνεις επίτηδες λάθος.

  Εννοώ στα καθαρά νέα ελληνικά. Αρχαίες λέξεις που τις χρησιμοποιούμε ακόμη καμιά φορά, όπως ουδείς, ουδέποτε, έχουν άρνηση. Οπότε αν τις συνδυάσουμε με «δεν» ή «μη» έχουμε διπλή άρνηση και κάνιουμε λάθος. «Δεν ήρθε ουδείς» είναι λάθος. Οι καθαυτού νεοελληνικές όμως λέξεις «κανείς», «ποτέ», «πουθενά», «τίποτε», «καθόλου» κλπ. ΔΕΝ εμπεριέχουν άρνηση. Σημαίνουν ό,τι και τα αγγλικά «anyone» κλπ., όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις ερωτήσεις:
  -Είναι κανείς εδώ;
  -Ναι.
  Αρνητικές γίνινται όταν τους προσθέσουμε ένα από τα δύο μοναδικά αρνητικά μόρια, το δεν ή το μη. Όλοι καταλαβαίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στο «αν έρθει κανείς» και το «αν δεν έρθει κανείς».
  Το δεν και το μην συνοδεύουν ρήματα. Όταν το ρήμα παραλείπεται, φυσικά παραλείπεται και η άρνηση, εξακολουθεί όμως να εννοείται. Συνεπώς, ακόμα κι όταν έχουμε μια ελλειπτική πρόταση που αποτελείται μόνο από τη λέξη «τίποτε» ή «κανείς», υπάρχει μεν σαφέστατα άρνηση αλλά όχι από τη λέξη αυτή, παρά από το «δεν» ή «μη» που συνοδεύει το εννοούμενο ρήμα:
  -Ήρθε κανείς; (δεν υπάρχει άρνηση)
  -Κανείς (=[δεν ήρθε] κανείς). Υπάρχει άρνηση.

 106. Ιάκωβος said

  ΟΧΙ, δαγκωτό(κι ας μην είναι πολύ μεγάλο και πολύ σαφές το δίλημμα).

  Υπό κανονικές συνθήκες το ΟΧΙ θα σαρώσει.Θα πρέπει να φέρει 70% . Αλλά επειδή τα μεμέ λιβανίζουν το ΔΝΤ, άρα οι συνθήκες δεν είναι κανονικές, μπορεί και να περάσει μεν,αλλά όχι με πάρα πολύ μεγάλη διαφορά.

  Αν και δεν πιστεύω στην υποτιθέμενη άμεση δημοκρατία, πιστεύω ότι η κατηγορία ότι δήθεν «μεταβιβάζουν την ευθύνη στις πλάτες του λαού»(!!!) ποντάρει στα πιο χαμηλά στα εξαρτητικά συναισθήματα του κοσμάκη.

  Το να είναι βάρος ο ενφια το καταλαβαίνω. Το να είναι βάρος η απόφαση για την ίδια σου τη ζωή, μου είναι ακατανόητο.

  Επίσης ακατανόητη μου φαίνεται η στάση του κκε, αν και το περίμενα. Χτες όλοι είπαμε με μια φωνή οτι το κόμμα θα πει πάλι «Πφφ, ψευτοδιλήμματα» και έτσι θα τοποθετήσει τον εαυτό του εκτός της σύγχρονης ιστορίας και εκτός της σημερινής ζωής, χάριν ενός απώτερου παραδεισένιου μέλλοντος, όπου θα τα βρούμε όλα ένα ένα και τον Στάλιν μας παρθένα.

 107. Ιάκωβε στο 106

  100% ❤

 108. smerdaleos said

  @105, Πέπε: Για άλλη μια φορά θυμίζω ότι ο τρόμος της διπλής άρνησης είναι εντελώς άκυρος, αφού στα νέα ελληνικά δεν υπάρχει καν η δυνατότητα διπλής άρνησης, ακόμα κι αν θέλεις να κάνεις επίτηδες λάθος.
  ——

  Παράδειγμα διπλής άρνησης από την Αβέστα (παλαιότερη ανατολική ιρανική γλώσσα, ~ 9ος π.Χ. αιώνας):

  huxšaθrā xšə̄ṇtąm, mā nə̄ dušxšaθrā xšə̄ṇtā

  «Αφήστε τους καλούς άρχοντες (hu-xšaθrā ~ εὐ-άρχοντες) να μας άρχουν, αλλά μην/όχι όμως (mā nə̄) [αφήσετε] τους κακούς άρχοντες (duš-xšaθrā ~ δυσ-άρχοντες) να μας άρχουν».

  Είναι και επίκαιρη ρήση με τον «δυσάρχοντα» (duš-xšaθrā) Τσίπρα.

 109. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δεν κρατιόταν ο Λοβέρδος και το αμόλησε «Το δημοψήφισμα θα δούμε αν θα γίνει»
  «Παράταση δεν ζητήθηκε.Στις 30 το βράδυ θα βρεθούμε εκτός προγράμματος»

 110. Γς said

  88:
  Κι ωραία. Να κάνουμε τα στραβά μάτια…
  Ομως, θα τους μισώ, αν καταφέρουν να ξαναφέρουν τον Μητσοτάκη, που μιλάει τώρα, στα πράγματα!

 111. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  110.>>Τον Μητσοτ
  Ονειρεύεται την παραίτηση Τσίπρα. Δε μπορεί να ονειρευόμαστε το ίδιο με δαύτον Είπε και τη βάσανο της λιτότητας (κάτι τέτοιο, σαν το βάσανο).’Αστα. Ώπα και τον Αρκά έβαλε στην ομιλία του ο ποιητής

 112. Πέπε said

  Το πιο καταπληκτικό μ’ αυτές τις ετυμολογικές ιστορίες του Σμερδαλέου (ή και οποιουδήποτε, εφόσον στέκουν), είναι η συνειδητοποίηση ότι κάθε λέξη που υπάρχει ή που πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον, σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου, ακόμη και για να περιγράψει έννοιες άγνωστες σήμερα, ανάγεται σε ρίζες που ανήκουν σ’ ένα πεπερασμένο σύνολο, που υπάρχουν ήδη και που δεν ανανεώνονται.

  Το πολύ πολύ να πιάσουμε σαν εξαίρεση τις λέξεις που παράγονται από ακρωνύμια, όπου και πάλι βέβαια τα αρχικά ανήκουν σε λέξεις ετυμολογήσιμες. Και τις ονοματοποιίες.

  (Χμ… τώρα που το σκέφτομαι, οι λέξεις google και yahoo προέρχονται από κάπου; )

 113. χοχοχοοοο… ωραίο! https://pbs.twimg.com/media/CIg_745WwAAk4GA.jpg

 114. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μπλουζάκια κομαντάντε Τσίπρας, είπε ο αμετροεπής Μητσοτ και τον περιέλαβε η ΠτΒ, και ο Βαρβιτσώτ εξανέστη για να λάβει τα δέοντα επίσης «σας ανακαλώ στη τάξη,είναι και από τις σπάνιες φορές που παρευρίσκεστε στη ολομέλεια»

 115. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η Βούλτεψη εκτός ορίων!(παράξενο),
  Θείε Βάλια, αν ημπορείς παρακολούθα και τη Βουλή και βάνε τίποτες τρεμουλιαστές εικόνες και για κει πότε πότε. Πανεγύρι. Παναήρ το λεν σαπάν ε;

 116. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Βούτσης: Άκουσα καλά κύριε Μητσοτάκη,ζητάτε εκλογές; ενδιαφέρουσα εξέλιξη! Θα σκύψουμε με ενδιαφέρον στην πρότασή σας.Το βράδυ πες τε το στον αρχηγό σας να ζητήσετε προσφυγή στις κάλπες.

 117. 116: Λεξικολογώντας: πέστε, καταχρηστικός τύπος από έλξη του ενικού τύπου πες, αντί του ορθότερου πείτε· όχι πες τε

 118. Γς said

  111:
  Ναι. Για όλα τους έχω ικανούς τους [μαθητευόμενους] Συριζαίους.
  Εδώ τόσα ακατόρθωτα πέτυχαν και φτάσαμε εδώ. [Στο Grexit. Τα λέει τώρα ο Ντάϊσελμπλουμ]

  Αυτό το ευκολο δεν θα καταφέρουν;

  Μπράβο!

 119. 115

  τρεμουλιαστες εικόνες, τέτοιες; http://imgur.com/9GzH5Nz

  ή απ’ αυτές; σε πρώτο πλάνο ο Αδώνιδας, στο βάθος ο εκπρόσωπος των θεζμών http://imgur.com/EaloKHX

 120. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Κουίκ υπενθυμίζει στους (φερόμενους) ευρωπαϊστές(«ενώ εμείς είμαστε από κούνια» λέει) τα επί Σημίτη σουάπς με τα 2,2 δις κέρδη η Γκόλτμαν Σακς

 121. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  116-117: Όπως και δέστε (όχι από το δένω) ή πιέστε (όχι από το πιέζω).

 122. Ιάκωβος said

  Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Σύριζα όλο το προηγούμενο διάστημα, προπαγανδιστικά δεν δούλεψε σωστά. Έπρεπε να επαναλαμβάνει ad nausiam την αλήθεια, οτι δηλαδή η Ελλάδα έχει ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ δύο φορές ήδη, και ότι αυτό οφείλεται αφενός στο μνημόνιο και αφετέρου στα σαράντα χρόνια νδσόκ.

  Είναι πολλοί δεξιοί και απολίτικοι ψηφοφόροι με μνήμη χρυσόψαρου, που θυμούνται ότι βλέπουν μόνο. Είχα εκφράσει το φόβο μου ότι τελικά επί Σύριζα θα έσκαγε η φούσκα και όλοι θα κράζουν την «αριστερά».

  Κατά τα άλλα, τα οικονομικά, τι είχα τι έχασα.Μία υποτίμηση του νομίσματος θα ήταν το πιο απλό.

  Ο δεύτερος μεγάλος φόβος μου είναι τα διεθνή. Δηλαδή, ακούω ότι ήδη τρίζουν οι τεκτονικές πλάκες των πολιτικών συνασπισμών και όταν τελικά συγκρουστούν, η Ελλάδα θα βρεθεί ανάμεσά τους και θα τη λιώσουν, όπως έγινε μετά τον προηγούμενο πόλεμο, που, λόγω και της έμφυτης ηλιθιότητας του έθνους, την αφάνισαν.

  *Είμαστε σε μια περίοδο που οι Γερμανοί, οι Βίβ- λα-Ρεζιστάνς Γάλλοι αλλά και Ισραηλινοί ακόμα, συμμαχούν με τους νεοναζί σφάχτες του Μπάμπι γιαρ στην Ουκρανία, που μαχαιρώνουν και καίνε εγκύους, όπως έγινε στο Κίεβο. Και ακούω μάλιστα, ότι το σχέδιο για τη δολοφονία του Καραμαλή επειδή συζήταγε με τους Ρώσους, δεν ήταν μούφα.

  Αν και καλοκαίρι, χειμέεεεερια τα πράματα.

 123. Ριβαλντίνιο said

  Χαμός !

  Αλλά και

  —————————————————————————————

  @ 113 Σκύλος της Β.Κ.
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  ——————————————————————-

  Καλλιεργείται κλίμα και βλέπω να έχουμε ντράβαλα. Πριν τις εκλογές οι ΣΥΡΖΑΝΕΛ μιλούσαν για Γερμανοτσολιάδες και προσκυνημένους και προδότες. Τώρα αυτοί έχουν χαμηλώσει τους τόνους και οι άλλοι μιλούν για κρυφές ατζέντες, Γουδή κ.α. Ο Μπουμπούκος πολώνει το κλίμα (απ’το Twitter του)

 124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  118>>Τα λέει τώρα ο Ντάϊσελμπλουμ
  από το άλλο μου τ΄αυτί (τον ακούω) 🙂
  Αν με πίστευες λιγάκι θαταν όλα αληθινά

 125. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  117,121 όχι πες τε…
  ε βέβαια αλλά η ταχύτητα της ανταπόκρισης …:)

 126. Μα σηκώθηκαν όλα τα ζώα και τρέξαν στα ΑΤΜ! http://i.imgur.com/q5KffkK.jpg

 127. Πέπε said

  117, 121:
  Επίσης βρέστε. Δηλαδή όλα τα ρήματα που στο β’ εν. της προστακτικής αορίστου έχουν -ες αντί -ε. Πρόκειται για τα ρήματα που το αοριστικό τους θέμα είναι ασύλλαβο: βρ-, πj-, δ-, π-.

  Εκτός όμως από τα μπες-βγες, όπου δε νομίζω να λέμε ποτέ μπέστε – βγέστε, παρόλο που στο β’ εν. έχουν -ε και που έχουν ασύλλαβο θέμα και μάλιστα ολόιδια κλίση με το βρήκα.

 128. Τα σκυλιά αδειάσαν τις τράπεζες! https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/0a/07/28/0a0728e796ed39fbf69de3d303b34648.jpg

 129. 127: Ως κι ο Στουρνάρας το λέει… Δεν είμαστε χώρα μπέστε σκύλοι αλέστε.

 130. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η Λυμπεράκη, με τη πετσέτα στον ώμο -σόου γούμαν, ομορφούλα η ποταμούλα. «συμπάσχουμε με την κυβέρνηση»

 131. sarant said

  127 Μπέστε λέγεται, μάλιστα μερικοί λένε «μπέστε σκύλοι αλέστε»
  Αλλά και το βγέστε το βρίσκω σε βιβλία -και σε ένα τραγούδι του Τζαβέλλα.
  Υπάρχει βέβαια και το εναλλακτικό, Μπάτε-βγάτε.

 132. Πέπε said

  129: Οκ τότε. (Δεν ξέρω αν εγώ το λέω. Τόσην ώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι με ξενίζει. Μπορεί και να ‘χω απλώς μπερδευτεί.)

 133. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  129 αντέστε τώρα μωρε αγόρια που κάνω γω τέθοια λάθη.
  ‘Αλλα κάνω και τα αναγνωρίζω, αυτά είναι μόνο παραφεσάδες στη ραπτομηχανή 🙂

 134. Γς said

  Ο Βαρουφάκης τώρα:

  Στον κόσμο του.

  Γιάνη @ουφάλα έρχεται κρεμάλα!

  Τι τραβάνε κι αυτές οι χορεύτριες….

  Ουστ!

  Ρε πως θα γίνει να φύγουν απόψε;

  Α Π Ο Ψ Ε!

  Τι μπορουμε να σώσουμε πιά;

 135. 134 Γς, Baby, calm your tits!

 136. Ριβαλντίνιο said

  Στο phorum.gr

  μίνι δημοψηφίσματα και αποτελέσματα μέχρι τώρα

  Δημοψήφισμα
  ΝΑΙ 40 38%
  ΟΧΙ 60 57%
  Λευκο 2 2%
  Ακυρο 1 1%
  Αποχη 2 2%
  Σύνολο ψήφων : 105
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=80&t=309426
  —————————————————

  Αυτά έχουν μικρή συμμετοχή και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

  Ήταν προαποφασισμένη η ρήξη;
  NAI 7 39%
  OXI 5 28%
  ΠΙΘΑΝΟ 6 33%
  Σύνολο ψήφων : 18
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=80&t=309497

  Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
  60% ΝΑΙ – 40% ΟΧΙ 7 25%
  30% ΝΑΙ – 70% ΟΧΙ 5 18%
  κ.λπ.
  Σύνολο ψήφων : 28

  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=80&t=309489

 137. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Και Η Αλέκα Παπαρήγα λέει Εμείς θα ψηφίσουμε ΟΧΙ (από άλλη σκοπιά)

 138. aerosol said

  (1) Μπέστε-βγέστε ή (2) μπάτε-βγάτε; Δίλλημα άξιο δημοψηφίσματος.
  [Το μπούτε-βγούτε αγγίζει μόνο μια μικρή μειοψηφία.]
  Ψηφίζω (1) δαγκωτό αλλά δεν θέλω να φέρω και την πόλωση στο ιστολόγιο!

 139. sarant said

  Παπαρήγα: … από το Go back -παρένθεση, είναι λάθος στα αγγλικά το Go back.

 140. Γς said

  Συνεχίζει το Γιουρογκρουπ χωρίς αυτόν.

  Τον έβγαλαν έξω.

  Συνεχίζει να λέει τον πόνο του, σαν να μην συνέβη τίποτα…

  Θεέ μου που κρατάς τα κεραμίδια

 141. physicist said

  Κάποιοι εδώ μέσα θα θυμούνται ίσως μιαν παλιότερη πόλωση σχετικά με τους τύπους δέστε-δείτε. Είχε υποστηριχτεί μεταξύ άλλων ότι ο πρώτος τύπος καλό είναι να αποφεύγεται επειδή είναι ασαφές αν πρόκειται για προστακτική του ρήματος βλέπω ή του ρήματος δένω. Δηλαδή όταν λέμε «δέστε τα κορδόνια σας», δεν είναι σαφές αν προτρέπουμε τους ανθρώπους να τα δέσουν ή να τα κοιτάξουν.

 142. Ιάκωβος said

  ad nauseam

  Δε μπορώ και να ακούω και να τσακώνομαι και να γράφω 🙂

 143. smerdaleos said

  @112, Πέπε
  Το πιο καταπληκτικό μ’ αυτές τις ετυμολογικές ιστορίες του Σμερδαλέου (ή και οποιουδήποτε, εφόσον στέκουν), είναι η συνειδητοποίηση ότι κάθε λέξη που υπάρχει ή που πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον, σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου, ακόμη και για να περιγράψει έννοιες άγνωστες σήμερα, ανάγεται σε ρίζες που ανήκουν σ’ ένα πεπερασμένο σύνολο, που υπάρχουν ήδη και που δεν ανανεώνονται.
  —–

  Ε τώρα υπεβάλλεις.

  Πρώτα απ΄όλα υπάρχει το μη ΙΕ λεξιλόγιο της Ελληνικής που περιέχει λέξεις μη ΙΕ/πρωτοελληνικής ετυμολογίας.

  Η «θάλασσα» και το «και» είναι δύο από αυτές.

  Η ΙΕ θάλασσα είναι *mori- «υδάτινος όγκος» που δεν επιβίωσε στην Ελληνική και η πρωτο-Ελληνική έκανε την συσχέτιση αλάτι > θάλασσα στο *seh2l-s > ἡ ἅλς/τῆς ἁλός. Δανείστηκε την προφανώς προελληνική και μη-ΙΕ λέξη θάλασσα.

  Το «ΙΕ «και» *kwe έδωσε το ελληνικό τε, το φρυγικό κε, το ινδο-ιρανικό ca, το λατινικό -que κλπ. Αλλά το ελληνικό «και» παραμένει ανετυμολόγητο.

  Άλλοι προελληνικοί/μη πρωτοελληνικοί όροι αγνώστου ετύμου είναι η σαγήνη = δίχτυ ψαρέματος, ο σαργός, ο σίμβλος = κυψέλη, η άμπελος, η δάφνη, ο βασιλεύς (εμείς φτάνουμε μόνο μέχρι το μυκηναϊκό qa-si-re-u = /gwasileus/, πιο πίσω δεν έχει), ο ασάμινθος, ο πλίνθος κλπ.

  Βέβαια αυτό που παρατήρησες εν μέρει στέκει, δηλαδή όντως υπάρχει η τάση επαναχρησιμοποίησης παλαιών λέξεων για καινούριες σημασίες.

  Οι όροι ἐπίκουρος και ἐπίρροθος συγχρονικά στην αλφαβητική Ελληνική σήμαιναν «βοηθός, σύμμαχος». Ετυμολογικά όμως σημαίνουν «αυτός που τρέχει [για βοήθεια] μόλις τον φωνάξουν» και περιέχουν ρηματικές ρίζες με την σημασάι «τρέχω» που η Ελληνική δεν διατήρησε.

  ἐπί-κορσ-ος > ἐπίκουρος, από την ρίζα *k’ers- «τρέχω» που έδωσε τα λατινικά curro,cursorκλπ και το αγγλικό horse.

  Ενώ ο επίρροθος (< *-roth2os) είναι από την ρίζα *reth2- «τρέχω» που έχει δώσει την «ρόδα» (λατινικό rota), την αλβανική «ζάντα» (rreth) και το ινδο-ιρανικό «άρμα» (ratha)

 144. physicist said

  Αντίστοιχα, η έκφραση «πέστε όλοι κάτω!» μπορεί να σημαίνει την προτροπή να πέσουν όλοι στο πάτωμα ή την προτροπή να πουν όλοι μαζί τη λέξη «κάτω».

  🙂

 145. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Για δέστε 🙂
  σχ.82,83 ενώ κάποια «μπέστε» και «βγέστε» είναι πολύ σπάνια και συνήθως τα χρησιμοποιεί υποσύνολο των δεστόπληκτων.

 146. Γς said

  136:
  Αν τώρα είναι 40% που μας έχει μπει μόνο ένα πόντο, σκέψου πόσο θα φτάσει όταν από βδομάδα δούμε πόσο βαθιά τον φάγαμε

  ΡΕ κακό που μας βρήκε.

 147. Μαρία said

  131
  Τι τραγούδι, ρε χαμουτζή. Στα διαλείμματα των βουλγάρικων σχολείων αντηχεί το βροντερό «βγέστε έξω» του καθηγητή που εφημερεύει.

 148. ριβαλντίνιο, στο 136

  σε ημιάσχετο (αθλητικό) σάιτ με μεγάλη συμμετοχή

  http://www.sdna.gr/gr/politiko-deltio/politiki/arthro/47879/psifiste-tora-nai-i-ohi-poll/

  ΟΧΙ 69% (σχεδόν 12.000 ψήφοι)
  ΝΑΙ 22% (σχεδόν 4.000 ψήφοι)
  ΔΞ/ΔΑ 9% (1.500 ψήφοι)

 149. Ριβαλντίνιο said

  @ 140 Γς
  Για τον Βαρουφάκη λες ?
  Ο Σλοβάκος που τον ρώτησαν τι τους είπε ο Βαρουφάκης απάντησε
  «Μια από τα ίδια. Διάλεξη !»

  Και είπε ότι το δημοψήφισμα δεν θα είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ. Παλαιότερα όμως έλεγε άλλα. Πρώτο βιντεάκι εδώ

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/26/asterix-5/#comments

 150. Γς said

  148:
  Ε, αν δεν έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει τότε καλά να πάθουμε

 151. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  138, ψηφίζεις μπείτε αλλά «μπάτε κορίτσια στο χορό» λέει το άζμα

 152. Ριβαλντίνιο said

  @ 148 Σκύλος της Β.Κ.
  Γενικά βλέπω το ΟΧΙ κυριαρχεί. Και δεν το περίμενα. Νόμιζα ότι οι «Μένουμε Ευρώπη» ήταν περισσότεροι. Θα δούμε…

 153. sarant said

  150 Όλα καλά θα πάνε, Γς. μη σκοτίζεσαι.

 154. Γς said

  149:
  Ριβαλντίνο, Ριβαλντίνο
  Σε πνήγει και σένα το … δίκιο ε;

 155. Πέπε said

  143: Δεν το είπα για την ελληνική, το είπα παγκοσμίως. Τόσο οι εξωΙΕ λέξεις της ελληνικής (ή άλλων ΙΕ γλωσσών) όσο και οι ίδιες οι μη ΙΕ γλώσσες δεν παράγουν -φαντάζομαι δηλαδή- νέες ρίζες, αλλά λέξεις από τις ήδη υπάρχουσες.

  Καινοφανείς λέξεις, όπως το μπλογκ, το σκανάρω, το ανλάικ και το ανφόλοου, το (γελοίο) γκρέξιτ, καμία δε σχηματίστηκε υπερλεξιστικά. Όλες ανάγονται σε κάποια παλαιότατη αρχή, είτε εντός της ίδιας γλώσσας ή ομογλωσσίας είτε εκτός.

 156. sarant said

  Και ο χρυσαβγίτης μόλις είπε ένα «έρχοντας» (έρχοντας σε απόλυτη σύμπλευση)

 157. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αυτά κλήθηκαν να δεχτούν οι Έλληνες
  http://www.enikos.gr/economy/325909,Analytika-h-protash-twn-8esmwn-poy-ti8etai-se-dhmoyhfisma.html

 158. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  όπα και σύνθημα η ΧΑ: καλύτερα δραχμή παρά υποταγή

 159. Γς said

  Αλέξης:

  «Οτι και να κάνει το ευρογκρουπ ο ελληνικός λαός θα έχει οξυγόνο και την επόμενη βδομάδα για να επιβιώσει»

  Τι κάνουν οι κακές παρέες [Καμμένος]
  .

 160. Ιάκωβος said

  Σε μια Ελληνική κωμωδία, κοροιδεύοντας εμάς τους υποαυλάκιους χαμουτζήδες, έλεγε κάποιος -Αν θούτε να ‘ρθούτε. Προφανώς υπερβολή. Το σωστό θα ήταν -Αν θέτε να ‘ρθούτε. Να βγούτε και να ρθούτε.

 161. Ερώτηση: οι «θεσμοί» γιατί γράφονται με θ μπροστά; Δεν θα έπρεπε να έχει εκπέσει; 😎

 162. smerdaleos said

  @161,

  Σκύλε, για εξήγησε λίγο καλύτερα τι εννοείς με το «Δεν θα έπρεπε να έχει εκπέσει;», για να σου απαντήσω.

 163. Μαρία said

  162
  Λογοπαίζει βλ. εσμός

 164. Γς said

  Και τώρα ο Καμμένος:

  Ημουν μαζί του[με τον Τσίπρα], όταν αποφασίσαμε. Ημασταν μαζί [καμιά σαρανταριά φορές σε τρεις φράσεις]

  Κλινική περίπτωση

  και συνεχίζει: Ημασταν μαζί, ήμασταν μαζί, ήμασταν μαζί.

  Κρίμα.
  Σπάνιες τέτοιες σύνοδοι [προβληματικών] αστέρων.

 165. Μαρία said

  139
  Ο Καραθανασόπουλος ανακάλυψε τη διαφορά μεταξύ λαιμητόμου και καρμανιόλας κι εγώ θυμήθηκα τον Αλφρέδο.

 166. Γς said

  162:
  Ολα κάποτε εκπίπτουν…φευ

 167. Ριβαλντίνιο said

  @ smerdaleos @ smerdaleos @ smerdaleos
  @ smerdaleos
  @ smerdaleos

  Θα μπορούσες να μου πεις την γνώμη σου, αν το τοπωνύμιο Schwyz (https://en.wikipedia.org/wiki/Schwyz) από το οποίο πήρε το όνομά της η Ελβετία/ Switzerland, μπορεί να προέρχεται από το γερμανικό φύλο των Suevi (https://en.wikipedia.org/wiki/Suebi) ?

 168. 162,

  Σμερδαλέε, πλάκα έκανα, καλά. Μεταξύ θεσμού και εσμού…

  166

  Ρε Γς, στεναχωριέμαι να σε βλέπω έτσι· πές κάνα κίνκυ, κάνα πιπεράτο, απ’ αυτά τα δικά σου που λατρεύουμε.

 169. Ιάκωβος said

  Ρε Γς,
  τι πανικοβάλλεσαι; ότι είναι να πάθουμε το πάθαμε. Τα δις από τις Τράπεζες τα πήρανε με την αρχή του Μνημόνιου, τα σπίτια και τα νοίκια την αξία τους τη χάσανε, οι πολυκατοικίες πετρέλαιο δε βάζουνε, το ηλεκτρικό να το πληρώσουμε χωρίς διακανονισμό δεν μπορούμε, οι συντάξεις είναι μείον ένα τρίτο,κλπ,κλπ.

  Και στην τελική, αν κάποιος χρωστάει στην Τράπεζα 80.000, αμα επιστρέψουμε στη δραχμή, θα χρωστάει το ίδιο ποσό επί τρία. Και λοιπόν; Θα του πάρουν οι Τράπεζες το σπίτι; Τι να το κάνουν; Ή μήπως θα του κόψουν μία λίβρα κρέας από το πλευρό του;(Αν ήταν ο Σαμαράς θα τόκανε κι αυτό). Αν τώρα ο διακανονισμός είναι να δίνει 100 ευρώ, τότε θα είναι το ίδιο ή λιγότερο σε δραχμές. Ασε που μπορεί να γίνει και καμιά σεισάχθεια.

  ΥΤι σημασία έχει;Όλα είναι σκιώδης οικονομία φαντασμάτων.Έτσι κι αλλιώς μιλάμε για μια ανακυκλούμενη μεγα-φούσκα.

  ‘Ομως, επαναλαμβάνω.
  Α. Δεν θα ήθελα να σκάσει η φούσκα επί αριστεράς. ΑΝ και για τον κόσμο είναι καλύτερα. Ταπί με Τσίπρα καλύτερα. Φαντάσου ταπί με ναζιστή Μπουμπούκο και χουντο-Βορίδη και άλλους ανώμαλους Χίτες…Και
  Β. Τα γεωπολιτικά είναι ένα επικίνδυνο αίνιγμα. Ίσως το καλύτερο θα ήταν ο Τσίπρας να έχει κάποια κρυφή ατζέντα με Αμερική και να μην είμαστε μόνοι μας στον κάμπο.

 170. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  161. >>Ερώτηση: οι «θεσμοί» γιατί γράφονται με θ μπροστά; Δεν θα έπρεπε να έχει εκπέσει;
  ξεπεσμοί

  Ωχ, ο Καμμένος τα ρίχνει: Γελάει η κα Μπακογιάννη. Γελάτε! τότε ψάχναμε στη Σίτιμπανκ της Συγγρού αν τα πήρε για τον Συμπιλίδη από τον Κοκκαλή!

 171. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  170.β >>αν τα πήρε ο Σαμαράς για τον Συμπιλίδη από τον Κοκκαλή!

 172. smerdaleos said

  @163,

  Α δεν κατάλαβα!

  Όπως με την ιστορία που ακουγόταν τέλη 90ς με το αν σε ρωτήσουν στα νησιά καλοκαίρι αν είσαι «κουμπωμένος» μην κοιτάξεις το φερμουάρ της βερμούδας … γιατί μάλλον εννούν αν «κουμπώθηκες» = πήρες «κουμπί» ή «μιτσουμπίσι».

  [01:05]

  Are you E-ing?

 173. Γς said

  168 β:

  Ο Καμμένος τώρα:

  » Ο Ελληνικός λαός δεν δέχεται να του κουνάνε το δάχτυλο»

  Αμα δεν του το κουνάνε;

 174. Φωτοτυπάκιας said

  Αυτά τα ΑΤΜ
  είναι δικά τους
  και δικά μας…

 175. Μα φυσικά, Πέπε, καμία λέξη δεν πέφτει από τον ουρανό!
  Ή σχεδόν καμία. Λέγεται ότι το kodak, που για ένα διάστημα σήμαινε «φωτογραφική μηχανή» (αλλά σήμερα νομίζω μόνο ως όνομα συγκεκριμένης μάρκας χρησιμοποιείται), ήταν τελείως αυτθάιρετα φτιαγμένο — όχι αρκτικόλεξο, όχι να θυμίζει κάτι. Ωσαύτως το Google, που αρχικά (γραμμένο googol) σήμαινε 10^100 και ήταν ιδέα ης κορούλας του συγγραφέα που το πρωτολανσάρισε για έναν αφάνταστα μεγάλο αριμό. Υποθέτω και το μπικ, που σαφώς έχει ριζώσει στα ελληνικά με τη σημασία «στυλό διαρκείας». Ίσως και η ασπιρίνη.

 176. Λ said

  71. Στα ρωσικά όταν θέλεις να τονίσεις το όχι λες да нет (ναι όχι).

  Από την ταινία Stuart little θυμάστε το γάτο Snowball που έλεγε στον Στούαρτ «read my furry pink lips! NO»

 177. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  171. Ε από τον Κόκκαλη (όχι Κοκκαλή) αν τα πήρε ο Σαμαράς,
  αλλά ακούω τον Καμμένο κι έχει τόσο ζόρι που έχω πάθει μια αγωνία γιατί είναι και ζουμπουρλούδικος.
  Έριξε κι άλλα ,για το ΚΕΛΠΝΟ ,αμάν αμάν.
  Από κάτω σιωπή του τάφου-μόνο χειροκροτήματα στο τέλος.

 178. Άγγελε, 175

  Περί Κόντακ, κοντά έπεσες: https://en.wikipedia.org/wiki/Eastman_Kodak#Name

  Για την Bic, πάλι όχι, καθώς ιδρύθηκε από τον Bich.

  Η ασπιρίνη είναι το πατενταρισμένο από την Bayer όνομα του ακετυλοσαλικυλικού οξέος.

 179. Avonidas said

  #169. Φαντάσου ταπί με ναζιστή Μπουμπούκο και χουντο-Βορίδη και άλλους ανώμαλους Χίτες

  Στη γωνία είναι, Ιάκωβε. Έρχονται.

  Μα, είναι δυνατόν να μην το βλέπεις;

  Πληθωρισμός + Χρεοκοπία + Ρατσιστής κι ηλίθιος λαός = Ναζί, Ναζί, Ναζί.

 180. Λ said

  Στα ρωσικά η καθόλα καταφατική ερώτηση «Да что вы?» δηλώνει άρνηση.

 181. Γς said

  177:
  Του ξεφεύγουν και μερικά καλά ενίοτε (Σιμπιλίδης ΚΕΛΠΙΝΟ)

 182. smerdaleos said

  @167, Ριβαλντίνιο.

  Δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά Ριβαλντίνιο. Στην βικιπαίδεια λέει πως προέρχεται από τον όρο Suetti του 10ου αιώνα και προτείνει διάφορες πιθανές ετυμολογίες για τον τελευταίο.

 183. Γς said

  175:
  >καμία λέξη δεν πέφτει από τον ουρανό!

  Το μάννα;

 184. Ριβαλντίνιο said

  @ 182 smerdaleos
  Οk. Ευχαριστώ.

 185. Μαρία said

  142
  Ούτε κι ο Λοβέρδος.

  Andreas Loverdos ‏@a_loverdos 2 ώρεςΠριν από 2 ώρες

  Η ελπίδα να φύγεται ήρθε. Αυτό το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει και γι’ αυτό παλεύουμε και στην Βουλή και εκτός Βουλής να μη γίνει.#vouli

 186. physicist said

  #178(γ). — Η Bayer έχασε ήδη από το 1917 τα δικαιώματα στο όνομα Aspirin στις ΗΠΑ, όταν η χώρα μπήκε στον Πρώτο Παγκόσμιο και η Αμερικανική «Υπηρεσία Διαχείρισης Ξένης Περιουσίας» δήμευσε όλα τα δικαιώματα της Μπάγερ και τα πούλησε δύο χρόνια αργότερα, σε πλειστηριασμό, στην Εταιρεία Sterling Wintroph. Το όνομα «Ασπιρίνη» χρησιμοποιούνταν πλέον για όλα τα γενόσημα του είδους. Ενδιαφέρον είναι ότι το 1994 η Μπάγερ αγόρασε το τμήμα της Στέρλινγκ που αφορούσε τα ελεύθερα φάρμακα, κι έτσι κέρδισε το δικαίωμα στο όνομα Bayer Aspirin.

  (Ο άγριος πόλεμος των φαρμακευτικών και ειδικά η μάχη για την άλωση της αμερικανικής αγοράς εκδηλώθηκαν σαφώς στη σχετικά πρόσφατη υπόθεση με το φαρμάκο κατά της χοληστερίνης Lipobay, που λίγο έλειψε να οδηγήσει τη Μπάγερ σε χρεωκοπία.)

 187. sarant said

  Κουρουμπλής στη Βουλή: Η κυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα των προγραμματικών της δεσμεύσεων. (Λέγεται αυτό; δεν μου φαίνεται)

 188. Γς said

  Μανώλης Σπινθουράκης στο MEGA τώρα:

  Για πρώτη φορά υπουργός πετάχτηκε έξω από το Γιουρογκρουπ.

  Και θυμήθηκα [στην σύντομη θητεία μου στη Μέση εκπαίδευση] τον γυμνασιάρχη που με πέταξε έξω από την τάξη.

  Είχε έρθει να δώσει το πρόγραμμα των εξετάσεων κι εγώ έκανα καζούρα με τους μαθητές.

  -Γς έξω!
  -Τι; Εξω ο καθηγητής;
  -Κάνεις φασαρία!

 189. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  181. Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ-Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων
  http://www.newsbomb.gr/media-agb/story/590492/doraki-ekatommyrion-eyro-sta-media-tis-diaplokis-apo-to-keelpno

 190. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Ναι, ο Μπικ ήταν άνθρωπος, τον έλεγαν και βαρόνο. Φήμες ότι είχε μεγάλο στρογγυλό κεφάλι είναι ανακριβείς.

 191. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  188. >>πετάχτηκε έξω από το Γιουρογκρουπ.
  πφφφ .Σιγά! το Γιουρογκρουπ είναι ανεπίσημη μάζωξη. Δεν είναι θεσμικό όργανο

 192. 169 Γιατί «αν κάποιος χρωστάει στην Τράπεζα 80.000, αμα επιστρέψουμε στη δραχμή, θα χρωστάει το ίδιο ποσό επί τρία»; Πολλές φορές η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα (συνήθως λέγεται δραχμή αν και δεν είναι υποχρεωτικό) συνδέεται με την ισοτιμία του 2001. Αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Και θα ήταν και μεγάλο μπλέξιμο. Μια ισοτιμία 1 – 1 στην αρχή που με τις υποτιμήσεις θ’ αλλάξει όσο χρειαστεί. Α! λέει επί τρία, άρα προβλέπει υποτίμηση 300%. Δεν ξέρω πώς γίνονται οι εκτιμήσεις.

 193. Σκύλε, φυσικά «ασπιρίνη είναι το πατενταρισμένο από την Bayer όνομα του ακετυλοσαλικυλικού οξέος.» Το ερώτημα είναι γιατί το είπαν ασπιρίνη. acetyl < λατ. acetum = ξύδι, salicyl < λατ. salix = ιτιά, αλλά aspirin; Κάπου έχω διαβάσει ότι σπειροϊκό λεγόταν τότε το σαλικυλικό οξύ, αλλά αυτό απλώς μεταθέτει το πρόβλημα. Περιέχεται μήπως στη… σπειρουλίνα, αν ήταν ήδη γνωστή και μελετημένη τότε;

 194. 193

  Ε; Πώς; http://www.reactiongifs.com/r/ahno.gif

 195. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Η αύξηση στα τρόφιμα κατά δέκα μονάδες, τα γνωστά μακαρόνια… » λέει κι ο Κουτσούμπας
  Αμάν ! θα μου κολλάνε στο λαιμό κάθε που θα τρώω -πόσο πήγε το μακαρονικό μέτρο οέο;

 196. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  https://mobile.twitter.com/NikosKotzias?p=s
  Να μην ξεχνούν, όσοι πανηγυρίζουν για τα «κόλπα» σε βάρος της Ελλάδας στο Γιούρογκρουπ, οτι στον πυρήνα της ΕΕ διαθέτουμε βέτο

 197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  28 – «Εκ του Συντάγματος, τα άκυρα προστίθενται στο ΟΧΙ. Ευχαριστούμε για τη Λαμπρή ψήφο σας!»
  Mε αφήνει παγερά αδιάφορο τι λέει το φασιστικό σας σύνταγμα, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κεφαλαιούχων, που προστατεύει με ασυλία τα εκάστοτε 300 χειραγωγημένα ανδρείκελα που τους υπηρετούν, και φυσικά τους ίδιους που καταπατούν κάθε νόμο. Η συνειδητή άκυρη ψήφος μου, είναι μια δημοκρατική πράξη ειλικρινείας απέναντι στην αξιοπρέπειά μου, απέναντι στα παιδιά μου, και στα παιδιά όλου του κόσμου, στην προσπάθειά μου για ένα καλύτερο κόσμο και μέλλον γι΄αυτά, κι όχι για αλλαγή αφέντη κάθε φορά. Get Fooled Again!
  Σας χαρίζω το «δημοκρατικό» σας σύνταγμα, κι αυτό το σχετικό τραγούδι, και συνεχίζω στον μοναχικό μου δρόμο (προς το παρόν, τα παιδιά μου ήδη μεγάλωσαν) προς την δημοκρατία.

 198. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Die Bezeichnung Aspirin ist abgeleitet aus «Spirsäure» — alter Name der Salicylsäure und A = Acetyl; statt» Acetylirte Spirsäure, kurzweg «Aspirin». [H, Dreser, «Pharmakologisches über Aspirin (Acetylsalicylsäure),» in «Archiv für die Gesammte Physiologie des Menschen und der Thiere,» 1899, p.307]

  μαν βιρφτ ντεν αλτερ ζόϋφερ αους ντεμ μπλογκ χεράους, μπίτε!

 199. IN said

  190 (και προηγούμενα): Σε πείσμα της επικαιρότητας, δεν σχολιάζω (προς το παρόν τουλάχιστον) τα του δημοψηφίσματος, αλλά τα… λεξιλογικά του Μπικ. Σημειωτέον ότι μία άλλη γλώσσα στην οποία το μπικ(=στυλό διαρκείας) λέγεται «μπικ» είναι τα Λουξεμβουργέζικα. Νομίζω λέγεται και στα Γαλλικά, αλλά εκεί είναι -νομίζω- πιο συνηθισμένο να πεις «un stylo». Στα Αγγλικά (της Αγγλίας) πάλι το μπικ λέγεται biro, νομίζω από το όνομα του εφευρέτη του.

 200. Λέγαμε προψές για το εξονυχίζω, από το οποίο βγαίνει η εξονυχιστική έρευνα, αλλά απόψε ο σ. Κουτσούμπας δεν το εξονύχισε, απλώς το πάτησε και το ξενύχιασε!

  Δ. Κουτσούμπας: Το κάλπικο «όχι», ισούται με «ναι» στο μνημόνιο Τσίπρα

  http://www.naftemporiki.gr/story/971495/d-koutsoumpas-to-kalpiko-oxi-isoutai-me-nai-sto-mnimonio-tsipra

  Ουγκ! https://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/koutsoumpas_33.jpg

 201. (169, 192) «αν κάποιος χρωστάει στην Τράπεζα 80.000, αμα επιστρέψουμε στη δραχμή, θα χρωστάει το ίδιο ποσό επί τρία.»
  Οχι, και ακριβώς εκεί είναι η ουσία. Σε πρώτη φάση, το ίδιο πραγματκό ποσό θα χρωστάει — και είναι τελείως αδιάφορο αν θα επιστρέψουμε (πράγμα απίθανο) στη δραχμή του 2001 (=€1/340,75) ή αν θα ονομάσουμε το νέο μας εθνικό νόμισμα π.χ. φοίνικα και ξεκινήσει ως ισότιμο προς το ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι γρήγορα θα υποτιμηθεί, π.χ. στο μισό της αρχικής του αξίας (όπως έγινε με τη μεταρρύθμιση του Μαρκεζίνη του 1953, που πυροδότησε τη θεαματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη εικοσαετία), και έτσι όσοι χρωστούν στο εσωτερικό θα ανακουφιστούν από το βάρος των χρεών τους. Όσους βέβαια χρωστούν στο εξωτερικό ή ζουν από σταθερά εισοδήματα εσωτερικού, θα τους πάρει και θα τους σηκώσει…

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  31 – Gee, τους έχω προσμετρημένους στα δικά μου «τσού τσού» οπότε θα πάω να ψηφίσω στην γειτονιά μου στον Γέρακα.

  37 – Cronopiusa ΕΙΣΑΙ ΘΕΑ, η δεύτερη εικόνα είναι όλα τα λεφτά.
  Ξαναδές την ρε Γς που τα έχεις βάψει μαύρα.

 203. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 204. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Α η πρόεδρος Ζωή δεν σε διαβάζει Νικοκύρη.
  Είπε:» ο καθένας βουλευτής και η καθεμιά βουλευτής»

 205. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ωπ! «ευκολία αντιπολιτευτισμού», ο Φίλης. Τον αντιπολιτευτισμό δεν τον ξανάκουσα/ Ω και «εξουσιασμού της Ευρώπης»:Έχει ρέντα στα εις -ισμός

 206. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η πρόταση μομφής εγένετο γαργάρα από τη ΝΔ. Δεν τους βγαίνει. Αύριο πάει ο Σαμαράς στον ΠτΔ

 207. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Και «η αριστερά διεθνισμού» ο Φίλης (ε αυτό τον -ισμό τον ξέρω 🙂 )
  Ακούω απ τ’ άλλο το Γάλλο Πρόεδρο Μισέλ Σαπέν να λέει:η Ελλάδα παραμένει εντός του ευρώ, η μοίρα της είναι εντός του ευρώ. Εντόνως και εμφαντικά «

 208. smerdaleos said

  175:
  >καμία λέξη δεν πέφτει από τον ουρανό!

  Το μάννα;

  🙂 Κι ο μετεωρίτης. 🙂

  μετα-άϝορ-ος > μετᾱορος > μετήορος > μετέωρος ύστερα από αττικο-ιωνική ποσοτική μετάθεση ηο>εω (λᾱός > ληός > λεώς > λεωφόρος, λεωφορείο) = «αυτός που στέκεται στον αέρα».

  *meth2- > μετά, γερμ. mit κλπ

  *h2wer- > ἀϝήρ > ἀήρ, ἀϝέρ-jω > ἀείρω, αλβανικό vjerr = «κρεμάω»

 209. Εσείς οι φεισμπούκηδες θα τόχετε δει αυτό

  με συγκλόνισε, 😦 ❤

 210. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κοίτα τώρα που η Κουντουρά χάνει σκηνικά. Βγάζει κάτι μπαστουνάτο και ξύλινο.Άκαμπτη φάτσα και την ξέρουμε τόσο όμορφη (ούτε ο Γς να ήμουνα)
  Άντε κι αυτή τόχει δίπορτο «εγώ ως βουλευτής των ΑΝΕΛ» αλλά «ως αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού» .
  Η πολυνησιωτικότητα είπε προστατεύεται.

 211. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  208
  175:
  >καμία λέξη δεν πέφτει από τον ουρανό!
  Το μάννα;

  🙂 Κι ο μετεωρίτης. 🙂
  Για ρώτα και τον Αστερίξ; ο ιδιος ο ουρανός, αυτοπροσώπως και ολόκληρος! 🙂

 212. 210 Σώστε την πολυνησιωτικότητα. Μεσ’ στα νερά ζούν οι ανθρώποι, ρεεεε! http://www.fodors.com/world/images/destinations/529999/french-polynesia.jpg

 213. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  209. Κάτι μου θυμίζει αυτό.
  Είναι πραγματικός άραγε;Όχι πως δεν έχουν συμβεί και χειρότερα, αλλά όλα μαζί σ΄ έναν;

 214. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Αυτή η ατέρμονα διαδικασία» λέγει η ευδαίμονα γλώττα του Μπένι.

 215. ππαν said

  άκουσα τους Ελληνίδες του Καμένου αλλά κυρίως, του ίδιου, πως είναι οι τελευταίες ώρες της πατρίδας μας. Αυτά είναι. Περιμενα πως θα είχε γράψει ο Χασάπης.

 216. faltsos said

  ένα δωράκι:

  ο πιτσιρίκος του Ορνεράκη μετά από 41 χρόνια βρήκε νέο στόχο!

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/11221361_1595222437393175_8011604541786981852_n.jpg?

 217. Νατάσσα said

  131: Εμείς οι Βολιώτες το έχουμε λύσει και αυτό -μπέκα, βγέκα, μπεκάτε, βγεκάτε…

 218. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Απρίλιος 2016
  Με λένε Μήτσο και είμαι πλέον λαθρέμπορος. Μην κάνετε γκριμάτσες, είμαι και μηχανικός από το ΕΜΠ. Είχα , δηλαδή ακόμη έχω, δικό μου γραφείο επί 30 χρόνια. Το γραφείο το κράτησα για βιτρίνα, αφού πέταξα όλη την σαβούρα και το περιεχόμενο απο τους φακέλους των μελετών, γιατί είναι πεντάρι στο κέντρο και έχει πολύ χαμηλό νοίκι. Ξεκίνησε με 350 νέες δραχμές και ανέβηκε στις 700, μετά από ένα χρόνο.
  Κάνω και καμιά μελέτη (κυριως για ξεκαρφωμα) για τα ψυχιατρικά τμήματα σε Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας που δημιουργούνται συνεχώς με το νέο πρόγραμμα «Παναγιώτης Κο..πλης» το ονοματεπώνυμο του υπουργού μας της Υγείας….
  Πάντα το λεγα ότι αν πτωχεύσουμε θα γίνω λαθρέμπορος, αφού εκτός από τις 4 πράξεις (που είναι ουσιαστικά 2 ,δηλ. πρόσθεση και πολλαπλασιασμός) γνωρίζω δυνάμεις, λογαρίθμους, εκθετικούς αριθμούς και ότι άλλο μπορώ να θυμηθώ από τις σπουδές μου, λογιστικά ,…,γνωρίζω αρκετά καλά την ζωή, με ζ μικρό χωρίς παρεξηγήσεις, την ματαιοδοξία των ανθρώπων, πόσο μάλλον των γυναικών.
  Είχα αποταμιεύσει κάποια λεφτά μέχρι το 2005 για να χτίσω ένα πανωσηκωμα στο πατρικό μου για την κόρη μας, άλλα το 2009 που είχα καλό τζίρο άρχισε η κρίση και ευτυχώς με απέτρεψαν 2 συμφοιτητές μου με την ηχηρή παρέμβαση τους « καλά που πας να κτίσεις τώρα που ξεσπά η κρίση !!« όταν τους εξομολογήθηκα τις προθέσεις μου . Έτσι αν και οι δουλειές του γραφείου μειώθηκαν κατακόρυφα περάσαμε σχετικά καλά μέχρι σήμερα.
  Α, έβγαλα και από 3 καλά μηνιάτικα το 2012 και 2013 από το χρηματιστήριο με αγοραπωλησίες μετοχών. Αγορά στα χαμηλά πριν τις δίπλες εκλογές , στις 500 μονάδες και πώληση αμέσως μόλις το κέρδος έφτανε το 70%, όπως έχει διδάξει ο μέγας Γουόρεν Μπαφετ.
  Όπως σας είπα και πιο πριν, γνωρίζω αρκετά καλά την ζωή, και την ματαιοδοξία των γυναικών. Λυπών σκέφτηκα ότι πρέπει να βρω εμπόρευμα μικρό και ακριβό. Απέκλεισα τα τσιγάρα , τα ποτά , γιατί εμπλέκονται επικίνδυνες μαφίες και μπορούσα να πάθω μεγάλη ζημιά και αποφάσισα να ασχοληθώ με γυναικείο εμπόρευμα δηλ. εσώρουχα, καλλυντικά, αρώματα,….
  Με τα λεφτά που μου περίσσεψαν αγόρασα ένα κλειστό βανακι και έβαλα φάμε τζάμια στο SUV μου (δεκαπενταετίας). Αγόρασα αμέσως μεγάλες ποσότητες με τις νέες δραχμές, διότι στα εισαγόμενα θα διπλασιάζονταν οι τιμές πολύ γρήγορα, με την υποτίμηση του νομίσματος και στόκαρα το εμπόρευμα στο γραφείο . Τα πιο ακριβά τα ασφάλισα στο πατάρι πάνω από το δωμάτιο υπηρεσίας του γραφείου (παλιά αστική πολυκατοικία της δεκαετίας του 30), αφού πίσω από την ξύλινη θύρα του παταριού τοποθέτησα ο ίδιος εσωτερικά ατσάλινη πόρτα ασφάλειας που παρήγγειλα σε συνάδελφο μου που είχε μηχανουργείο.
  Η δουλειά πάει πολύ καλά. Με μεγάλη μυστικότητα παίρνω τις παραγγελίες από τις πελάτισσες και τις στέλνω μ’ έναν ξάδελφο της γυναίκας μου.
  Το top five των γυναικείων αρωμάτων παραμένει το ίδιο, όπως διαπίστωσα στο διαδίκτυο ίδιο όπως το 2012.
  1) Channel No. 5 Eau de Toilette
  2) Beautiful Eau de Parfume Este Lauder
  3) Paris Yves Saint Laurent
  4) Tendre Poison Dior
  5) J`adore Eau de Parfume Dior
  Φέρνω και στο σπίτι τις παραγγελίες που εξασφαλίζει η σύζυγος και η κόρη μας, γιατί είμαστε κοινωνικοί και έχουμε μεγάλο κύκλο γνωριμιών. Νομίζω ότι μάλλον είχα υποτιμήσει το εμπόριο.

  Ζήτω η κρίση, ο πληθωρισμός, η υποτίμηση της νέας δραχμής!!!

  Α, ξέχασα να σας πω ότι ξαναέγινα οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ.

  ΥΓ Το πρώτο μικροδιηγημα μου της πτώχευσης, πριν αυτή συντελεσθεί.

 219. smerdaleos said

  @211, Έφη: Για ρώτα και τον Αστερίξ; ο ιδιος ο ουρανός, αυτοπροσώπως και ολόκληρος! 🙂
  ——

  Βεβαίως! Και ήταν και αληθινός Κελτικός φόβος.

  Οι Κέλτες της ΒΔ Βαλκανικής είπαν στον Αλέξανδρο ότι δεν φοβόταν κανέναν άνθρωπο και ο μόνος φόβος τους ήταν μην πέσει ο ουρανός στα κεφάλια τους.

  [Αρριανός, Ανάβασις, 1.4]

  καὶ παρὰ Κελτῶν δὲ τῶν ἐπὶ τῷ Ἰονίῳ κόλπῳ ᾠκισμένων ἧκον: μεγάλοι οἱ Κελτοὶ τὰ σώματα καὶ μέγα ἐπὶ σφίσι φρονοῦντες: πάντες δὲ φιλίας τῆς Ἀλεξάνδρου ἐφιέμενοι ἥκειν ἔφασαν. [7] καὶ πᾶσιν ἔδωκε πίστεις Ἀλέξανδρος καὶ ἔλαβε: τοὺς Κελτοὺς δὲ καὶ ἤρετο, ὅ τι μάλιστα δεδίττεται αὐτοὺς τῶν ἀνθρωπίνων, ἐλπίσας ὅτι μέγα ὄνομα τὸ αὐτοῦ καὶ ἐς Κελτοὺς καὶ ἔτι προσωτέρω ἥκει καὶ ὅτι αὐτὸν μάλιστα πάντων δεδιέναι φήσουσι. [8] τῷ δὲ παρ᾽ ἐλπίδα ξυνέβη τῶν Κελτῶν ἡ ἀπόκρισις: οἷα γὰρ πόρρω τε ᾠκισμένοι Ἀλεξάνδρου καὶ χωρία δύσπορα οἰκοῦντες καὶ Ἀλεξάνδρου ἐς ἄλλα τὴν ὁρμὴν ὁρῶντες ἔφασαν δεδιέναι μήποτε ὁ οὐρανὸς αὐτοῖς ἐμπέσοι, Ἀλέξανδρόν τε ἀγασθέντες οὔτε δέει οὔτε κατ᾽ ὠφέλειαν πρεσβεῦσαι παρ᾽ αὐτόν. καὶ τούτους φίλους τε ὀνομάσας καὶ ξυμμάχους ποιησάμενος ὀπίσω ἀπέπεμψε,τοσοῦτον ὑπειπὼν ὅτι ἀλαζόνες Κελτοί εἰσιν.

  Και για τον Πέπε:

  ουρανός, αιολικό ὀρρανός, δωρικό ὠρανός < πρωτο-ελληνικό ϝορσανός, κατά τους Mallory-Adams *wors-m.n-os = «υψικείμενος» (*wer-(s) = ψηλά).

 220. faltsos said

  Συγγνώμη, επανάληψη

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/11221361_1595222437393175_8011604541786981852_n.jpg?oh=89884cf0dafd1fda63c76aae06b5eaf0&oe=56344AF5

 221. Γς said

  208, 211:

  τα ποσοστά μου!

  183 @ Γς
  175:
  >καμία λέξη δεν πέφτει από τον ουρανό!

  Το μάννα;

 222. sarant said

  210-214: Τα ίδια προσέξαμε.

 223. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  219. >>και αληθινός Κελτικός φόβος. :(ο
  Μωρέ μπράβο τί (ξανα)μαθαίνω! Τα αρχαία κείμενα ,κι αν δεν τ αναζητήσετε, θα ρθουν να σας βρουν αυτά μια μέρα, έλεγε ένας καθηγητής μου.
  221.>>Τα ποσοστά μου
  σε ρήτρα ευρώ πάντα 🙂

 224. Ριβαλντίνιο said

  Για παίξτε να δείτε πως θα τα πάτε.

  «Πόσο καλά ξέρεις τις φανέλες των ελληνικών ομάδων;»
  http://www.contra.gr/Soccer/poso-kala-ksereis-tis-faneles-twn-ellhnikwn-omadwn.3535118.html

  Εγώ είχα 4 σωστά 😦

 225. Ριβαλντίνιο said

  «Οι βουλευτές άδειασαν τα ATM του κοινοβουλίου»
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/oi-voyleytes-adeiasan-ta-atm-toy-koinovoylioy.3550796.html?utm_source=Contra&utm_medium=epiloges_home&utm_campaign=24MediaWidget

 226. 225

  300 οι βουλευτές, 800 οι εργαζόμενοι, βάλε και καμιά 200 παρατεχάμενοι, λογικό μου φαίνεται ενόψει Σ/Κ

  Αν είχαμε και φωτό από την κίνηση των άλλων ημερών…

 227. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Πήγα το σκύλο μου τον ΠΕΠΕ βόλτα, και επανήλθα.

  39 – Φυσικά και δεν γνωρίζουμε τις προτάσεις ένθεν κακείθεν (αυτό έλειπε να μας ενημερώνουν) εκτός κι αν ήσουν στις «διαπραγματεύσεις» και τις έχεις διαβάσει.

  «Oποτε τον αλλο μηνα που ολοι εδω που θα πειτε οχι θα ανοιξετε το ταξις και (οπως πιθανολογω) θα δειτε να σας περιμενει η πρωτη δοση του ενφια οφειλετε να επικαλεστειτε το αποτελεσμα του δημοψηφισματος και να μην πληρωσετε.
  Η μηπως θα πληρωσετε;Και τι θα ειστε εαν το κανετε; Ρητορικα ερωτηματα τα δυο τελευταια.»

  Δεν κατάλαβα γιατί απευθύνεσαι σε μένα, αλλά (αν κατάλαβα καλώς) εσύ που θα ψηφίσεις ΝΑΙ, τι θα κάνεις με τις μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς αν ανήκεις σ΄αυτές τις κατηγορίες, που θα επιβληθούν απο τους τοκογλύφους, ή την 100% προκαταβολή φόρου που θα επιβληθεί (50% τώρα έχουν επιβάλει τα λαμόγια) αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, πέρα απο τα 1000 ευρώ τέλος επιτηδεύματος; για τον υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο ρεύμα, και στο πετρέλαιο;
  Για το χαράτσι που θα αυξηθεί δεν λέω.
  Πιστεύεις ότι ακολουθώντας τις οδηγίες των τοκογλύφων, θα δημιουργηθεί ανάπτυξη; Αυτά τα πέντε χρόνια της καταστροφής απο την αποδεδειγμένη και παραδεκτή απο τους ίδιους ηλιθιότητα, δεν είναι αρκετά για να κατανοήσεις ότι δεν μας λογίζουν για ανθρώπους, αλλά μας θεωρούν παράπλευρες απώλειες; Τα 2,000,000 άνεργοι, και οι χιλιάδες άστεγοι απο τη μια μέρα στην άλλη, όπως και οι χιλιάδες που αυτοκτόνησαν επειδή βρέθηκαν σε αδιέξοδο, πιστεύεις ότι πληρώνουν τα λάθη τους και καλά να πάθουν; Θεωρείς ότι είναι σωστό, σε μιά καπιταλιστική κοινωνία
  με ελεύθερη οικονομία, να σώζωνται ιδωτικές τράπεζες με κρατική επιχορήγηση, φορτώνοντας τα βάρη στον λαό;
  Αυτά δεν είναι ρητορικά ερωτήματα, για ανθρώπινες ζωές μιλούμε.

  Υ.Γ – Η Ισπανία (το μεγάλο πρόβλημα της Ε.Ε που θα βγεί στην επιφάνεια οσονούπω)
  για να σώσει τις χρεωκοπημένες τράπεζές της, έχει πετάξει στον δρόμο πάνω απο 150,000 οικογένειες, στην δε Πορτογαλία, ο καλός μαθητής που υπάκουσε σε όλες τις εντολές των τοκογλύφων, και βγήκε (sic) απο το μνημόνιο, πέρα απο την εξαθλίωση που υφίσταται μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, με δεκάδες χιλιάδες παιδιών να μη έχουν τα στοιχειώδη, και να υποσιτίζονται, (γιατί δεν τα δείχνουν τα ΜΜΑ;) το γαμημένο χρέος, αντί ΝΑ πέσει, ανέβηκε στο 130% (το είδες σε καμιά είδηση των ΜΜΑ;) με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον βιώσιμο, τουτέστιν (που λένε και στο χωριό μου) θα χρειαστεί ΒΟΗΘΕΙΑ.
  ΜΕ ΗΛΙΟ ΤΑ ΒΓΑΖΩ, ΜΕ ΗΛΙΟ ΤΑ ΒΑΖΩ, ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΟΦΑΝΕ;

 228. cronopiusa said

 229. Ριβαλντίνιο said

 230. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mεγάλος πολιτικός λόγος του Σταύρου Θοδωράκι! H γενιά του Εράσμους… 😆

 231. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  συφερτό,συφερτόοο, σύρε να στήσεις το συρτό… 😆

 232. Πάνος με πεζά said

  «To φέσι στην αγορά, έχει γίνει σομπρέρο» (Στ.Θεοδωράκης)

 233. Gpoint said

  Οι ομοίδεάτες μου όμως το έλεγαν από το 12…

  όταν πληρώνουμε ξανά με τις δραχμές…

  κι έπειτα ου λέει ο ΄λλος τερμάτισα πιο πάνω από σένα κι ούτε ένα σύνθημα δεν μπορεί να βγάλει…

 234. Τα ύστερα του κόζμου!

  Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας την για «τυχοδιωκτική πολιτική. «Δεν διαπραγματευτήκατε στην Ευρώπη. Κάνατε περαντζάδες, χωρίς χαρτιά, χωρίς προτάσεις, χωρίς σχέδιο. Πηγαίνατε σαν σχολική εκδρομή».

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500008229

 235. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  78 – «Λάμπρο με εκπλήσσει που δεν βλέπεις πως ο Βαρουφάκης κόντυνε σε σημείο εξαφανίσεως από τον Μάρτη. Όχι μόνο ο τρόπος των διαπραγματεύσεων στην συνέχεια δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο δίμηνο αλλά αυτό ήταν τόσο εμφανές που μέχρι και τα ΜΜΕ το πήραν είδηση. Καταλαβαίνω πως όλοι έχουμε τις εμμονές μας αλλά εντυπωσιάζομαι!»

  Aerosol, αφού πώ για πολλοστή φορά, πως εμμονή έχω μόνο με τον φασισμό και τους φασίστες σε όλο το φάσμα τους, (τεράστιο) ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ, στο ερώτημα για τον Μπαρουφάκη θα σου απαντήσω με αυτό που έγραψα στο σχόλιό μου, «Απο τον Μάρτιο ήταν σαφές, ότι οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για βιώσιμη λύση, αντί να κοντύνει τον Μπαρουφάκη, τότε έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα, αντ΄αυτού, έγινε πιονάκι των αμερικανών, στην μεγάλη διαμάχη με το προτεκτοράτο τους την Ε.Ε.»
  Όπως βλέπεις, για τον Μάρτιο μιλώ κι όχι για αργότερα.

  Τον Βαρουφάκη (και το κάθε δημόσιο πρόσωπο) τον κρίνω και τον αμφισβητώ σαν δημόσιο πρόσωπο, και απο αυτά που λέει και γράφει κατά καιρούς, κι όχι ατομικά, δεν τον γνωρίζω προσωπικά, και το πιθανότερο, είναι να είναι πολύ αξιόλογο άτομο για παρέα. Δεν έχω καμία εμμονή μαζί του, τα γραπτά καλώς ή κακώς μένουν, ε άμα τα δείς, αποδείχτηκαν ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ, όπως των περισσοτέρων οικονομολόγων.

  Το υπόλοιπο σχόλιο με βρίσκει σχεδόν απόλυτα σύμφωνο.

  Απο τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, το έχω ταυτίσει με την σύντροφο της ζωής μου, ειδικά τον τελευταίο στίχο, κάθε φορά που έκανα άλμα τον τραγουδούσα. Επειδή είσαι απο τους σχολιαστές που εκτιμώ, στο αφιερώνω.

 236. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  234. …και «πληρωμένοι κονδυλοφόροι» 😆 😆 τα ύστερα όντως!

 237. spiral architect said

 238. Πάνος με πεζά said

  @ 112 : Για το «Yahoo», κάτι έχουμε για την προέλευση 🙂 !

 239. Κι αφού δεν μας βλέπει ο Στάζυμπος, ας παραστήσουμε το Μπομπολάκη να αποχωρεί από το βήμα της Βουλής.

 240. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Στην ουρά των ΑΤ-Μέν 😆

 241. Πάνο με πεζά, στο 238

  I’m a legend, ο πούστης!

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2007/09/google.html

  Η ίδια φωτό είναι, πρόσεξε κάτω δεξιά τη λοξή γωνία του φέιγ βολάν. Απλώς κόψαν το ποδάρι μου.

 242. sarant said

  241 Τη θυμάμαι αυτή τη φωτογραφία -πέρασαν σχεδόν οχτώ χρόνια από τότε….!

 243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  112 – «(Χμ… τώρα που το σκέφτομαι, οι λέξεις google και yahoo προέρχονται από κάπου; )»
  Από εκεί που προέρχονται όλα, απο το σύμπαν, άλλωστε δεν δημιουργούμε τίποτα, μόνο ανακαλύπτουμε, τα πάντα περιέχονται στο σύμπαν.

 244. 241 Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, στα Εξάρχεια, είναι. 25 μέτρα από την πλατεία.

 245. Ριβαλντίνιο said

  H Κωνσταντοπούλου μιλάει για αφεντικά και νταβατζήδες.

  Όταν ο πατέρας της υπηρετούσε τον Βαρδινογιάννη, που είχε συνεργασία με τους Μπόμπολα και Λαμπράκη την πείραζε το ίδιο. Πέρασε ο άλλος από την Πανάθα και δεν ακούμπησε. Δεν έκανε τίποτα !

 246. Μαρία said

  237
  Απροπό:
  Ο θαυμαστής του Πινοσέτ που σου απάντησε οτι έχει μακρινή συγγένεια με το Γ. Κορδάτο είπε ψέματα.

 247. spiral architect said

  @246: Πού να ξέρω; Ξέρεις εσύ κάτι;

 248. Η Μαρία όλα τα ξέρει!

 249. sarant said

  Εντυπωσιάζομαι!

 250. Μαρία said

  247
  Ξέρω όλο το σόι 🙂
  Ο μόνος Αλέκος κι όχι Αλέξανδρος Κορδ. σ’ αυτή την οικογένεια ήταν ο μακαρίτης πια δευτερότοκος γιος του Γιάνη.

 251. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πολύ τσιριχτά μιλάει αυτή η Φώφη.Μπενιζελίζει στο στυλ και στριγγλοφέρνει.

 252. Πάνος με πεζά said

  @ 241 : Kι εγώ είχα στείλει πέρσι στον Γς μια φωτογραφία με το γνωστό κόκκινο βανάκι «Κηδείες από 650 ευρώ», και μετά την είδα στην Athens Voice !
  Τώρα, θα βάλει το link από το κιτάπι του…

 253. 251

  Τθιριχθτά και πθευδά…

 254. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  245 – «H Κωνσταντοπούλου μιλάει για αφεντικά και νταβατζήδες.»
  Κάνει σωστά τη δουλειά της, άξια υπάλληλος.

  Υ.Γ – Νικοκύρη, ο υπάλληλος, η υπάλληλ..;

  251 – Μ΄όποιον δάσκαλο καθίσεις……!

  Aθάνατη κομματάρα. «Πιο πολύ κι απ΄τους ανθρώπους, τα τραγούδια τους αγάπησα» ο τίτλος μιας παλιάς βραδυνής ραδιοφωνικής εκπομπής, τότε που κοιμόμουν με το ράδιο στ΄αυτί.

 255. Γς said

  241:

  >Απλώς κόψαν το ποδάρι μου.

  Ούτε γι αστείο…

 256. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Είμαι φαν της Προέδρου Ζωής:
  «Η δημοκρατία απογυμνώνει και τα συμφέροντα και τις μεθοδεύσεις»

  «Μία κυβέρνηση που επιστρέφει στο λαό το δημοκρατικό του δικαίωμα(του δημοψηφίσματος-που δεν ασκήθηκε επί 40 χρόνια)

  Θα δημοψηφίσουν και τα σχεδόν 18χρονα παιδιά σας, Νικοκύρη, Σπάιραλ κ.α

 257. spiral architect said

 258. cronopiusa said

 259. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τη ματιάσαμε!

 260. sarant said

  254: Η υπάλληλος.

  Διακοπή 🙂

 261. cronopiusa said

 262. 239: Έβαλα αυτό που ‘ναι καλύτερο. Βέβαια, όλα αυτά, μόνο από την επιληψία προστατεύουν· οι προσέσορες και το μπάντγουιντθ εξακολουθούν να υποφέρουν, ειδικά όσο πιο φορητή είναι η συσκευή που τα δείχνει.

 263. 262

  Είδες ότι προσπαθώ να τηρώ τους κανόνες σου; Αλλά κι εσύ, βρε αδερφέ, με ταμπλέτα; Πφ…

 264. 255

  βρε, δεν το ακρωτηρίασαν, απλώς το κροππάρισαν, όπως λέμε εδώ, στο χωργιό. ❤

 265. Και στην γκαλύβα του Πάνου Ζ. παίζει πολλ

  https://panosz.wordpress.com/2015/06/27/ref/

 266. 263: Ε όχι και κανόνες μου. Και είμαι σε ντεσκτόπι.
  Photosensitive epilepsy: Young people on how they cope – BBC News

 267. Μαρία said

  265
  H Μαρία πάντως εκεί δεν είμαι εγώ.

 268. spiral architect said

  @256: Αυτό μου’ πε η θυγατέρα πριν λίγο: «Οι πρώτες μου εκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα με λάθος ερώτημα»

 269. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  268. γούρι, γούρι ! 🙂

 270. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Σαμαράς μιλάει σαν να είχαν γίνει δεκτά απ την τρόικα τα όσα πρότειναν (μέϊλ Χαρδούβελη και τα πριν).
  «Της Ζάμπια»

 271. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  270. μέιλ ,χωρίς διαλυτικά

 272. NM said

  πανικόβλητα tweets για ΑΤΜ
  http://luben.tv/daily-viral/59027

 273. sarant said

  268 Γούρι, πράγματι! (Και η δική μου η μικρή, βεβαίως)

 274. sarant said

  272
  Αν βάλεις ανάποδα την κάρτα στο ΑΤΜ, παίζει ομιλίες του Σημίτη για την χρησιμότητα του Ευρώ

 275. Μαρία said

  268
  Κι εγώ με δημοψήφισμα ξεκίνησα.

 276. Γς said

  Δεν ήταν ασχημη η ομιλία του Τσίπρα

 277. Pedis said

  Το δημοψήφισμα έπρεπε να το οργανώσει πέντε μήνες πριν με ερώτημα στο λαό «ναι ή όχι στo μνημόνιο» και ακόμη περισσότερο ναι ή όχι στην αναγνωριση του χρέους».

  Ό,τι λέγεται τώρα για δημοκρατία και κουραφέξαλα τούμπανα είναι παπαριές και πολιτική απάτη.

  Η κυβέρνηση θέλει ο λαός να πει όχι στη χήνα (α λα Χοτζα)… να βγει έξω η χήνα που μπήκε τελευταία στην παράγκα και να μείνουν μέσα τα γουρούνια, οι γάιδαροι, οι σκύλοι μαζί με πολλές, πάμπολλες κότες.

  Θα ψηφίσω ΟΧΙ, αν και μου φέρνει πλεον αηδία η τσιπροπαρέα, για το μόνο λόγο ότι στη σκατοδημοκρατία τους είναι λίγες οι φορές που έχεις τη δυνατότητα να φτύσεις στα μούτρα τα κωλοπαίδια (και τους λακέδες τους) που ορίζουν τις τύχες εκατομμυρίων.

 278. Ριβαλντίνιο said

  O πρωθυπουργός είπε πως κάποιος πολιτικός είχε πει «ο μόνος φόβος είναι ο φόβος».

  Εγώ το ήξερα ως στίχο απ’το κομμάτι των ΤΧC «Μη φοβάσαι». 🙂

 279. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ως προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους,ελάχιστοι θα έχουν εμπειρία.40 χρόνια πίσω ειν΄ αυτά. Kι αλήθεια, φαντάζομαι θα ισχύει η ψηφοφορία στον τόπο κατοικίας(για ετεροδημότες-αν έχει γίνει μεταδημότευση).Κανείς δε θα μπορεί να πει ακόμη όμως γιατί,ίσως ισχύει να μπορείς και στους τόπους καταγωγής (όπου υπάρχουν οι εκλ.κατάλογοι για τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές).είναι και Ιούλιος και μπορεί να βολεύει κάποιους αν βρίσκονται εκεί, να μην επιστρέφουν στον τόπο κατοικίας,

 280. Ριβαλντίνιο said

  Θα προλάβουμε να φτάσουμε στο δημοψήφισμα ? Από Τρίτη λογικά οι τράπεζες θα έχουν ελάχιστα ή καθόλου χρήματα αφού δεν θα είμαστε σε πρόγραμμα.

  Ωχχχχ… Χαρά η Ζωή που ξανανέβηκε πάνω.

 281. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  277.>>παπαριές και πολιτική απάτη.
  Χοντρικά ,τί όμως θα μπορούσε να κάνει και δεν το έκανε η κυβέρνηση; Αυτοί είναι ανένδοτες ύαινες που γλύφουν αντί κόκκαλα,τόκους(τον κόπο και το αίμα του κόσμου.)
  Η αναρώτησή μου είναι ειλικρινής και το λέω με πραγματική αγωνία

 282. Avonidas said

  Και με την ψήφο των Χρυσάβγουλων το δημοψήφισμα… εμετός…

 283. Ριβαλντίνιο said

  @ 281 ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Γιατί δεν έκανε δημοψήφισμα νωρίτερα, αφού οτιδήποτε ήταν χειρότερο από το μέιλ Χαρδούβελη δεν θα το αποδεχόταν έτσι κι αλλιώς ?

 284. smerdaleos said

  Φορτώστε τα νταούλια στην πλάτη να πάμε Ευρώπη … μπας και χορέψουν οι αγορές και μας δώσουν κάνα φράγγο!

 285. Avonidas said

  #283. Ποιες πιστεύεις ότι θα ήταν οι αντιδράσεις εκείνων που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να σπρώξει τα πράγματα στα άκρα, και να «υπονομεύσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας» αν, ΧΩΡΙΣ να έχει το έχει παλέψει με διαπραγματεύσεις, ζητούσε αμέσως δημοψήφισμα για το αν θέλουμε ή όχι μνημόνιο;

  Μου φαίνεται ξεχάσαμε ότι τους κατηγορούσαν οι καλοθελητές ΚΑΙ ότι συμβιβάζονται ΚΑΙ ότι είναι αντάρτες, ΚΑΙ ότι είναι μια απ’ τα ίδια ΚΑΙ ότι είναι λόμπυ της δραχμής. Υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να γίνει (και να πιάσει) ένα δημοψήφισμα πριν φτάσει το σκατό στην πλάτη;

  Αυτά δεν τα λέω για δικαιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα λέω για να υπενθυμίσω τι αφασικός λαός είμαστε.

 286. Ριβαλντίνιο said

  Μην απογοητεύεστε το ΟΧΙ θα το γυρίσει. 🙂

  @ 284 smerdaleos
  Αυτό το πρωτεύον φαίνεται να έχει ικανότητες που δεν έχουν πολλοί Έλληνες πολιτικοί. 🙂

 287. Ριβαλντίνιο said

  @ 285 Avonidas
  «τι αφασικός λαός είμαστε»

  Έχεις απόλυτο δίκιο. Και σίγουρα θα τους κατηγορούσαν.

 288. Μαρία said

  282
  «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πει όχι στην μνημονιακή πολιτική, στα δεσμά του μνημονίου και στους εκβιασμούς των θρασύτατων δανειστών και τοκογλύφους, γιατί δεν πιστεύει στην λαϊκή κυριαρχία», τόνισε ο κ. Κασιδιάρης και πρόσθεσε, «Δύο πρέπει να είναι τα πραγματικά ερωτήματα: Να γίνει καταγγελία του μνημονίου και να διαγραφεί το παράνομο χρέος.
  http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/600875/kasidiaris-kivdilo-to-erotima-gia-dimopsifisma

  Με τη λογική σου θα βγάλεις τον Pedis χρυσαύγουλο.

 289. Avonidas said

  #288. Είπα ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα στηριζεται ΚΑΙ με τις ψήφους της ΧΑ, κι ότι αυτό μου προκαλεί εμετό.

  Δεν βγάζω κανέναν χρυσάβγουλο, πέρα από αυτούς που είναι.

  Υπάρχει κάποια διαφωνία;

 290. Pedis said

  # 281 – Πολλά δεν έκανε διοτι δεν θέλησε αλλά και με την πολιτική διαδρομή που έχει το 95% του συριζα ουτε μπορούσε (θέλει τσαγανό, και ταλέντο η ρήξη) …

  … πολλά έκανε εντούτοις για να φλομώσει και με «αριστερές» αυταπάτες περί «εταίρων», περί «κατανόησης» (και να σου τα χαζόγελα, οι αγκαλιές και τα σκαμπιλάκια), για «σφάλμα» που θα διορθωθεί (καλός και κακός καπιταλισμός), για ΕΕ της δημοκρατίας (ανέκδοτο) …

  και βρήκε τάχα μου τη λύση με το ψευτοδημοψήφισμα (είναι τέτοιο επειδή στις προτάσεις της κυβερνησης υπάρχει ατόφιο το μνημόνιο των σαμαραδοβενιζέλων) να τη σκαπουλάρει.

  Εφη, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και δεν θα κάνει τίποτα να απαλλάξει τον κόσμο από τη φτώχεια, την ανεργία, τη μιζέρια … την υποταγή στη μοίρα, τις αυταπάτες της ψωροκώσταινας, τη συνείδηση της κότας. Δεν είναι ήδη φανερό από την μέχρι τώρα πορεία, το ότι δεν θέλησε καν να οργανώσει μαζικό κίνημα (όχι στα μπλογκς και στα φασεμπούκια), τις κολλεγιές, τα σούρτα φέρτα, την πολιτική «στρατηγική», τα ήξεις αφίξεις, τα είπα-ξείπα, τα μνημόνια δεκτά κατά 57.345%, το χρέος κατά 71.498% και το δούλεμα (κυρίως προς τα αριστερά κατά 1000%) του σύριζα;

 291. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  178 τα ναι
  http://left.gr/news/etsi-tha-ginei-dimopsifisma

 292. Avonidas said

  #290. Σε πολλά, πάρα πολλά, συμφωνώ μαζί σου.

  Το πρόβλημα όμως είναι ότι η πολιτική δεν διεξάγεται σε έναν ιδεατό κόσμο, αλλά στον πραγματικό κόσμο, όπου υπάρχει αυτός ο λαός, αυτή η ΕΕ, με αυτούς τους συσχετισμούς, αυτή την παιδεία, και αυτό το πολιτικό σύστημα.

  Μερικές φορές η ευθεία δεν είναι η συντομότερη οδός, ειδικά όταν μεσολαβεί τοίχος.

  Τους καθαρούς και αμόλυντους ιδεολόγους του ΚΚΕ τους παρακολούθησα ακόμη μια φορά απόψε. Η επιλογή τους να «μην κοροϊδέψουν το λαό» περνάει, πολύ βολικά, μέσα από την απραξία, κι από αυτή τη γαλήνια νιρβάνα κρίνουν όσα συμβαίνουν γύρω τους. Θα μπορούσαν θαυμάσια να μην κοροϊδεύουν το λαό κι απ’ τα σπίτια τους.

  Για να το κλείσω: για να οργανώσεις μαζικό κίνημα, χρειάζεται μια κάποια μάζα. Αυτή η μάζα δεν ήθελε να κινητοποιηθεί ως τώρα. Ίσως, ίσως, λέω, κινητοποιηθεί όταν αδειάσουν τα ΑΤΜ, αλλά δεν παίρνω κι όρκο. Μέχρι τότε, και αν μας κρίνω ως λαό στο σύνολό μας, κανείς δεν μας έχει κοροϊδέψει: οι πολιτικοί μας το τράβηξαν ως εκεί που ξέρουν ότι θα το ανεχόμασταν, κι όχι παραπέρα.

 293. Pedis said

  # 288 – «Με τη λογική σου θα βγάλεις τον Pedis χρυσαύγουλο.»
  Πλάκα θα ‘χει και όλα να τα περιμένει κανείς …
  αλλά ο pedis, Μαρία, δεν ψηφίζει σύριζα που του πηγαίνει απόκοντα η χα, ούτε ανελ που είναι μπατζανάκης και δευτεροξάδερφος των ναζιρατσιστών.

  Ο pedis θα ψηφίσει «οχι» για να τιμήσει τον ιωβηλαίο της αστικής δημοκρατίας, κάθε πενηντα χρόνια και ένα δημοψήφισμα («και πολύ σας είναι χαιβάνια») … Δεν θα ‘χει άλλη ευκαιρία στη ζωή του …

 294. Avonidas said

  #293. Βρίσκω αλλόκοτη τη στάση σου, όπως και του Λάμπρου.

  Ο ένας θα ρίξει «άκυρο» κι ο άλλος «όχι», σε μια ψηφοφορία που δεν συμφωνείτε ούτε με τους λόγους, ούτε με τον τρόπο που διεξάγεται — και που, αν καταλαβαίνω καλά, θεωρείτε στημένη κοροϊδία.

  Μπορεί και να ‘χετε δίκιο ρε παιδιά, αλλά γιατί να μπείτε στον κόπο; Άλλωστε δεν πρόκειται να σας αφήσουν να ρίξετε και έκθεση ιδεών μαζί με την ψήφο σας (Εντάξει, με του Λάμπρου το «άκυρο» γίνεται κι αυτό, αν γράφει γρήγορα). Και κυρίως, το «σύστημα» δεν δίνει μία τι πιστεύετε, και θα δώσει τη δική του ερμηνεία στην ψήφο σας.

  Δίνετε πολύ μεγάλη σημασία στο «σύστημα» για να πιστέψω ότι το απορρίπτετε.

 295. ο Αυτός said

  Περί «αυθεντιών»

  Αποσπασμάτα από εγχειρίδια γραμμένα για πρωτοετείς φοιτητές (ιδίως Αμερικανικών Πανεπιστημίων), δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται και να παρουσιάζεται σαν διαβεβαίωση (ούτε καν σαν ενίσχυση) κάποιας θέσης, ιδίως όσον αφορά σε ζητήματα που για πολλούς (ακαδημαϊκούς και μη) αποτελούν «φούσκες»!

  Κάθε νέα «φούσκα» αποτελεί καταπληκτική ευκαιρία για πολλούς να δούν το όνομα τους τυπωμένο στο τέλος ενός άρθρου, στο εξώφυλλο ενός βιβλίου, και, σπουδαιότερο, στη γραμμή που μπαίνει το όνομα του λήπτη μια επιταγής το τέλος κάθε μήνα. «Publish or perish», λένε για τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια – εδώ και μερικά χρόνια και στα Ευρωπαϊκά!

  Οι «φούσκες» συνήθως κατασκευάζονται με περισσή φροντίδα αληθοφάνειας, πολλές φορές «φανερά κρυμμένης» πίσω από «τύπους» και σύμβολα που ο «πρώτος διδάξας» επινόησε και οι ακόλουθοι του συμπληρώνουν και τελειοποιούν. Πάμπολλα παραδείγματα, από όλες τις επιστήμες. Φούσκες κυκλοφορούν στη Φυσική, στην Ιστορία, στην Κοινωνιολογία, την Ψυχολογία, την Φιλοσοφία και, φυσικά, στη Γλωσσολογία.

  Έχω περάσει πολλά χρόνια σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Αγγλίας. Πολλά! Δεν συνάντησα καμιά αυθεντία που να μπορεί να μιλήσει για τα Ελληνικά, Αρχαία ή Νέα Ελληνικά, με «αίσθηση» της γλώσσας. Ως εκ τούτου, όλες οι λεπτές αποχρώσεις, επαναλαμβάνω Αρχαίων και Νεων Ελληνικών, τους διαφεύγουν. Γνωρίζω προσωπικά τον κύριο Mackridge (ρειδικό στα Νέα Ελληνικά) , καθώς και τους κυρίους Ackrill (ειδικό στον Πλάτωνα) και Frede (ειδικό στον Αριστοτέλη). Ο πρώτος είναι «αυθεντία» στα Νέα Ελληνικά, ο δεύτερος εξ ίσου αυθεντία στα κείμενα Αρχαίων φιλοσοόφων. Δεν ισχυρίζομαι πως η Ελληνική γλώσσα έχει κάτι το ιδιαίτερο (αν και έχει!), αλλά, απλώς, πως αν κάποιος δεν γεννήθηκε με μια γλώσσα, αν δεν μεγάλωσε με τη λογοτεχνία της και την ποίησή της, αν δεν ζυμώθηκε σε ατέλειωτες εφηβικές συζητήσεις… δεν έχει «αίσθηση» της γλώσσας. (Και αν, φυσικά, μέσα από αυτά δεν αγάπησε τη γλώσσα του.)

  Τελειώνω, και δεν επανέρχομαι, με δύο παραδείγματα. Το πρώτο αφορά στον Παρμενίδη και το ποίημα του, γύρω στις 400 λέξεις, για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία, τα πλείστα, φυσικά, αχρείαστες βλακείες. Το άλλο, στον πιο σύγχρονο Witthenstein, του οποίου το μοναδικό φιλοσοφικό κληροδότημα είναι ένα βιβλιαράκι λίγων σελίδων, και για το οποίο, πάλιν, έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία. Βλέπετε, ένας επίδοξος ακαδημαϊκός, κάτι πρέπει να βρει να γράψει (αρχίζοντας με τη διδακτορική του εργασία) – ας γράψω κάτι που κολλάει παντού, σκέφτεται! (Αν νομίζετε πως διαφορετικά γράφονται οι διδακτορικές εργασίες, φαίνεται δεν καθήσατε να διορθώσετε μερικές δεκάδες!)

  Λίγη περισσότερη προσοχή, λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στην «αίσθησή» μας, και λίγο λιγώτερο δέος για τις «αυθεντίες».

 296. sarant said

  293 Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να γίνουν κι άλλα

 297. aerosol said

  #235: Σ’ευχαριστώ Λάμπρο!

  #272 & #274: Αυτό με τον Σημίτη έγραψε!

 298. Pedis said

  # 294 – Καλά ρε αβονιδα, τι επιχειρήματα είναι αυτά. Και με τις αστικές, εκβιαστικές, ψευδεπίγραφες και καλπονοθευτικές εκλογές δεν συμφωνώ αλλά ψηφίζω. Για μαλάκα μ’ έχεις να τους αφήσω να πιστεύουν ότι έχουν 100% επιτυχία στην εκπαίδευση των υπηκόων ;

 299. Avonidas said

  #298. Αυτο σου λέω, ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το τι πιστεύεις. Μόνο το τι κάνεις έχει σημασία, οπότε αν πιστεύεις ότι θα έχει αποτέλεσμα, κάντο.

 300. Avonidas said

  #298. Κι ακόμη θα έλεγα να μην είσαι τόσο σίγουρος ότι όλοι εμείς που δεν κάνουμε βαρύγδουπες δηλώσεις για την απάτη του συστήματος είμαστε πρόβατα και καλώς εκπαιδευμένοι υπήκοοι.

  Εγώ προσωπικά, για να μην χρησιμοποιώ πληθυντικούς της μεγαλοπρεπείας, βλέπω τους πολιτικούς μας υπό το ίδιο φως που βλέπω και τους άλλους συμπολίτες μας. Και, το έχω ξαναγράψει, δεν βρίσκω γιατί θα έπρεπε να είναι καλύτεροι.

  Μέχρις ότου καταφέρουμε να ενδιαφερθούμε, σαν σύνολο, για τη διακυβέρνηση τουλάχιστον τόσο όσο αυτοί που μας κυβερνούν — να ενδιαφερθούμε, όχι να πετάμε εύκολα τσιτάτα — εγώ θα θεωρώ ότι η ευθύνη είναι στα χέρια μας. Για τους καλπονοθευτικούς νόμους, για την ποιότητα των πολιτικών μας, για τα μνημόνια, για τη διαφθορά, για όλα. Όλα θα εξαφανίζονταν σε μια νύχτα αν μπορούσαμε να συμπλεύσουμε αρκετά ώστε να δούμε το κοινό μας συμφέρον. Αν έχουμε κοινό συμφέρον. Αλλιώς, να το διαλύσουμε σαν χώρα, και να πάμε ο καθένας το δρόμο του.

 301. Pedis said

  # 299 – Αβονίδα, αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει είναι οι υπήκοοι να δουν και να βρουν μία εναλλακτική λύση στη στάση «σου», ακόμη και όταν αυτή δηλωνεται στις εκλογές.

 302. Pedis said

  # 300 – Το πρόβλημα δεν είναι οι πολιτικοί, αβονίδα. Γιου μις δε πόιντ! Σορρυ.

 303. Avonidas said

  #301. Η εναλλακτική λύση υπάρχει: βρίσκουμε άλλους που συμφωνούν ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, και πιέζουμε με κάθε τρόπο για να αλλάξει. Δυστυχώς, αυτό προϋποθέτει μια κάποια διάθεση να συζητήσουμε, να υποχωρήσουμε σε δευτερεύοντα και να ακούμε πού και πού τι έχει να πει ο άλλος.

  Το πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό σε μια χώρα που όλοι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, και τα εγγόνια τσακώνονται επειδή οι παππούδες τους ήταν σε αντίθετα στρατόπεδα στον Εμφύλιο, κρίνε μόνος σου.

  Και βέβαια, είναι τρομερά δύσκολο να ξεκολλήσει κανείς από θεσμούς (no pun intended) που έχουν καθιερωθεί επειδή κάποτε λειτουργούσαν, αλλά πια έχουν αχρηστευθεί. Χρόνια γενικών συνελεύσεων στη σχολή μου, π.χ., με έπεισαν ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να αφήσουμε αυτούς τους μαλάκες να διαπληκτίζονται μέσα στο αμφιθέατρο, και να πάμε στο διπλανό να συζητήσουμε αυτά που μας καίνε. Άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις, όμως, κι έτσι καταλήγεις να χεις 500 φοιτητές να σκέφτονται (ο καθένας στο ιδιωτικό του συννεφάκι σκέψης) «μα γιατί όλοι οι άλλοι είναι πρόβατα»;

 304. Gpoint said

  Τώρα που όσοι κοιμηθήκατε έχετε καθαρό μυαλό διαβάστε τα 16,18,21 σχόλια και απολαύστε την Κυριακή σας

 305. Gpoint said

  ούτε σε ανοικτή γραμμή με τον Βαρουφάκη νάμουνα…

 306. Gpoint said

  Κι αυτό για το φίλο μου τον Λάμπρο που έπιασε το πόιντ για τον πόλεμο, όχι στο πρωτότυπο αλλά σε καλή εκτέλεση (κι ωραίο περιτύλιγμα)

 307. gregan said

  Περί τρόμου διπλής άρνησης στα ελληνικά, καθαρά και βρόμικα. Ακούστε, για παράδειγμα, τη ραδιοφωνική διαφήμιση για μια κάρτα της τράπεζας Πειραιώς, με έναν Γιώργο -α λα Μπανίκα (καλά ο ένας είναι ο Μπανίκας, ο άλλος ποιος είναι;)- και θα καταλάβετε (η γυναίκα του Σουηδού πλέκει ένα πουλόβερ για τον Γιώργο κι ο σύζυγος παραπανιέται): «Εμένα ούτε κάλτσα μου πλέκει». Έλεος!!!

  Τώρα για το δημοψήφισμα: Γιατί πρέπει να το φοβάται κανείς (έτσι όπως μπαίνει η πρόταση για ναι ή όχι); Πού είναι ο κίνδυνος να αφανιστούμε, εμείς και τα λεφτά μας αντάμα (ποια λεφτά μας, άλλωστε…) Πολύ μεταξωτοί γίναμε, αδέρφια, πολύ μεταξωτοί. Αλλά εντάξει, ο καθένας όπως το βλέπει.

 308. spiral architect said

  Τον ξενυχτήσατε τον αποθαμένο, ε; 🙂

 309. Γς said

  Καλημέρα

  Βλέπω την θάλασσα αριστερά.
  Γαλήνη.

  Και την τράπεζα δεξιά. Τα ΑΤΜ [που στέρεψε χτες όταν ήρθε η σειρά μου].

  Γαλήνη κι εδώ.
  Ισως και αύριο, που πιθανόν να μην ανοίξουν οι τράπεζες.

  Συγχαρητήρια.
  Η πατρίς ευγνωμονούσα για το κρεσέντο των δυνατών συγκινήσεων των τελευταίων μηνών. Σήμερα, αύριο, μεθαύριο υπογράφεται η συμφωνία κλπ.

  Και τώρα, Ναι Όχι. Στο τελεσίγραφο; Στην ΕΕ; Στο Ευρώ; Στα λεφτάκια του κοσμακη.
  Κι όλα αυτά σε απόλυτο συγχρονισμό με την λήξη του προγράμματος, την αβεβαιότητα τροφοδοσίας των τραπεζών. Το κάπιταλ κοντρόλ, που λένε των καταθέσεων.
  Συγχαρητήρια.
  Πώς να μην νιώθω περηφάνια για την μαεστρία της κυβέρνησης μας.
  Ο θεός να μας λυπηθεί ή να μας φοβηθεί, σαν τους εταίρους μας [και να μας ελεήσουν. Γιατί κατά βάθος είναι φίλοι μας]

 310. spiral architect said

  Για την τοποθέτηση Βενιζέλου δεν είδα να γράφετε κάτι.

 311. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Λίγοι άριμοι κι έρημοι στίχοι για το ΑΤΜ…

  Tο εϊ τι έμ εστέρεψε
  Το εϊ τι έμ εχάθη…

  Ψυχρό μεταλικό και άλαλο αντάμα
  εγκιβωτισμένο στο μουντό ντουβάρι
  έμεινες…
  Αχ νά’σουνα πουλί ταξιδιάρικο
  να ήσουν μπούμερανγκ αυτεπιστρεφόμενο
  να γύρναγες γεμάτο και πάλι…
  Απόγνωση και κοπετός Εκείνου…
  εκείνου που δεν πρόκανε στην ουρά
  εγκαίρως να σταθεί
  και η ιστορία τον έκοψε
  από τον κόσμο έξω…

 312. spiral architect said

  @311: Ποιον δοτό πρωθυπουργό φωνάζαμε ΑΤΜ;

 313. Γς said

  Κι άλλο ένα ΑΤΜ

 314. Ο παραλίγο (λέμε να περάσει η ώρα) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Αυτό το δημοψήφισμα είναι ανέντιμο και αντιδημοκρατικό και (αν φυσικά δεν το πάρει πίσω ο ίδιος ο Τσίπρας) δεν πρέπει να διεξαχθεί καν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Από την μη προσέλευση των εκλογικών αντιπροσώπων έως την κατάληψη των εκλογικών κέντρων.

 315. spiral architect said

  Χθεσινή φωτογραφία τραβηγμένη λίγο μετά το φάουλ της Ζωής, (που απορώ, γιατί δεν πήγε by the book) για να ξέρετε ποιος κάνει κουμάντο στη ΝΔ. 😉

 316. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

 317. BLOG_OTI_NANAI said

  – Αν ήταν προαποφασισμένη η ρήξη, γιατί η κυβέρνηση έκανε πρόταση με μέτρα 8 δις, την οποία παρουσίαζαν χαιρέκακα MEGA, ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, το οποίο σημαίνει ότι το θεωρούσαν ΗΤΤΑ του Τσίπρα; Άρα, δεν ήταν προαποφασισμένη καμιά ρήξη διότι η πρόταση των 8 δις θα μπορούσε να γίνει δεκτή. Όλη αντιπολίτευση χαμογελούσε ειρωνικά με την πρόταση αυτή, άρα δεν μπορούν να λένε αυτές τις ανοησίες. Τα 8 δις επιβεβαιώνουν αυτό που σε όλη τη διάρκεια των 5 μηνών βλέπαμε: η κυβέρνηση γνώριζε καλά ότι η εντολή ήταν διαπραγμάτευση αλλά μέσα στο ευρώ. Άρα, τα υπόλοιπα αποτελούν κακοήθειες.

  – Το κακό από την άλλη είναι, ότι αν δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για παύση κάθε χρηματοδότησης, για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν το πήρε πάνω της ώστε να το φτάσει έως στο τέλος χωρίς δημοψήφισμα; Αν ο κίνδυνος, με ή χωρίς δημοψήφισμα παραμένει ακριβώς ο ίδιος όσος ήταν και μέχρι τώρα, τότε δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Όμως, το δημοψήφισμα σε μια κρίσιμη στιγμή, από μόνο του προϊδεάζει τον λαό για μεγάλες αποφάσεις και όχι απλά για μια από τα ίδια. Όταν επικαλούμαστε το πολεμικό μας παρελθόν, και λέμε ότι ο λαός μας λέει πάντα «όχι» σε ιστορικές στιγμές, αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι κάτι απλό, ούτε και το «όχι» θα σημαίνει «μία από τα ίδια» και συνεχίζουμε διαπραγματεύσεις.

  – Οι ελπίδες εξακολούθησης της χρηματοδότησης μέχρι της 5 Ιουλίου είναι μάταιες. Εδώ έχουν κάνει τόσες παρανομίες οι δήθεν «εταίροι». Τώρα που έχουν ευκαιρία να μας πατήσουν στο λαιμό με «νόμιμο» τρόπο θα σταματήσουν και θα μας «γεμίσουν» τις τράπεζες;

  – Υπάρχει μια πραγματικότητα: αν δεν φοβούνταν την έξοδο της Ελλάδας, τότε θα μας είχαν ήδη πιέσει ή εγκαταλείψει προς αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι δεν το έκαναν μέχρι τώρα, σημαίνει ότι πράγματι την φοβούνται. Και αυτό, ίσως διότι, μετά τη δική μας έξοδο οι πιέσεις για τις χώρες του νότου θα είναι πιο μεγάλες, μαζί και για τη Γαλλία. Εδώ όμως, φάνηκε πλέον ότι το πράγμα σκοντάφτει στο πρεστίζ και την επιβεβαίωση της δύναμης: θα ήταν γελοίο, να πιστέψω ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος θα έκανε αυτούς τους καραγκιόζηδες να φανούν σε όλο τον κόσμο φοβισμένοι από την «ελλαδίτσα». Θα προτιμήσουν να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει, και κατόπιν με κάθε κόστος να κρατήσουν τους κινδύνους χαμηλά, διότι μια νίκη της Ελλάδας θα έφερνε όλο τον Νότο με απαιτήσεις τερματισμού της λιτότητας. Όμως, δύναμη για τέτοιες αποφάσεις έχουν αυτοί που έχουν το χρήμα ενώ αυτοί που έχουν το πρόβλημα ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ότι ΣΙΩΠΟΥΝ και το είδαμε: η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες ισχυρές, μέχρι τώρα κάνουν απλώς την κότα. Άρα, και μετά το δημοψήφισμα πάλι δεν θα έχουμε συμμάχους στον νότο, και αυτή τη φορά θα τους έχουμε συνειδητά εναντίον μας.

  – Αν βγούμε από το ευρώ, τα προβλήματα θα λυθούν; Η ίδια η κυβέρνηση, μέσω του Βαρουφάκη και άλλων, είπε σε όλους τους τόνους ότι η έξοδος από το ευρώ με την Ελλάδα στην κατάσταση αυτή θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.

  – Έτσι, ίσως, το καλύτερο σε αυτή την σιχαμερή κατάσταση, θα ήταν να βγει «ναι» αλλά με την κυβέρνηση να παραμένει. Είναι προτιμότερο να το υλοποιεί μαι κυβέρνηση που έχει διάθεση να φέρνει κάποιες αντιρρήσεις σε μέτρα που θα ξεφυτρώνουν δήθεν «αδέσποτα» από το πουθενά, παρά να το υλοποιεί μια νεοφιλελεύθερη παράταξη που θα μας πετάξει τα μάτια έξω με χαρά.

  – Το κακό όμως είναι πως ούτε το «ναι» μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Αν η πρόταση των τριών βρυκολάκων έχει όντως αποσυρθεί, τότε θα πουν ότι το «ναι» δεν έχει αντίκρυσμα, διότι «εσείς σταματήσατε την διαπραγμάτευση». Άρα, πορευτείτε τώρα όπως μπορείτε. Και αυτό θα το κάνουν διότι είτε «ναι» βγει, είτε «όχι», αυτά τα κοράκια απλώς θέλουν να συνομιλούν μόνο με νεοφιλελεύθερους και κανέναν άλλον.

  – Άρα, σε όλη αυτή την κατάσταση, το μόνο προαποφασισμένο ήταν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να φύγει και τίποτε άλλο. Οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια, μας έφεραν εδώ, χωρίς να μας προειδοποιήσουν ότι πέφτουμε στον γκρεμό, και είτε είμαστε στο ευρώ, είτε στη δραχμή, είναι φανερό ότι για να ορθοποδήσουμε θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολα. Όμως, ούτε Βόρεια Κορέα μπορούμε να γίνουμε σήμερα. Ακόμα και οι λυκοφιλίες αυτές χρειάζονται είτε για τις εξαγωγές, είτε για κρατηθεί ένα νόμισμα που χωρίς αυτό το εισαγόμενο φάρμακο θα κοστίζει το 1/3 του μισθού, είτε για τις επιδοτήσεις με τις οποίες ένα μέρος των ανέργων βρίσκει κάποια προσωρινή εργασία με κάποια χρήματα, είτε επειδή ένα ισχυρό νόμισμα δεν θα επιτρέπει τα απίστευτα σκαμπανεβάσματα στα κόστη σε καιρό διεθνών κρίσεων.

  – Εάν επιθυμούμε να γυρίσουμε στη δραχμή, αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για θυσίες. Αλλά, εάν είμαστε έτοιμοι για θυσίες, γιατί να τις κάνουμε έχοντας χάσει και θετικό του ευρώ, και έχοντας χάσει κάθε πιθανή μελλοντική συμμαχία με τον Νότο, όταν η έξοδος μας θα βάλει όλη τη Μεσόγειο σε περιπέτειες; Διότι χωρίς την έξοδο, μπορεί να παρουσιαστεί άλλη ευκαιρία για ανατροπή της κτηνωδίας. Μετά την έξοδο μας όμως, με τη δραχμή θα πρέπει να παλέψουμε ακριβώς το ίδιο, αλλά σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες και με συνειδητές τρικλοποδιές απ’ όλους, ακόμα και από τους λαούς του Νότου που θα λένε πως εξαιτίας μας ήρθαν και αυτοί σε ακόμα δυσκολότερη θέση.

  – Καλώς ή κακώς, για τον Βαρουφάκη, πέρα από τους λαϊκιστές, πολύ ξένοι έχουν πει ότι είναι καλός οικονομολόγος, και δυστυχώς, ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι η έξοδος από το ευρώ με την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση ισοδυναμεί με καταστροφή. Τον άκουσα να το λέει σε συνεντεύξεις του τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι τώρα. Άρα, πώς να μην τον πιστέψω; Εμένα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μου φάνηκε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για μετά το «όχι». Άλλωστε τα λεφτά είναι αλλονών. Πώς να εγγυηθείς κάτι, όταν δεν το έχεις; Όπως φαίνεται η κατάσταση και η ευρωπαϊκή κτηνωδία οδηγεί στο «ναι» με την ελπίδα να παραμείνει η κυβέρνηση, κατά πόσο όμως θα θελήσουν να παραμείνουν και δεν θα διχαστούν ή κατά πόσο, ακόμα και με το «ναι», δεν θα τους βάλουν τρικλοποδιές οι «εταίροι» από την πρώτη στιγμή;

  Αν κάποιος έχει κάποια βεβαιότητα για κάτι διαφορετικό ας την πει να σκεφτούμε και καμιά άλλη λύση αν υπάρχει.

 318. spiral architect said

  E Κιντ, αποκλείστηκε (ξανά!) η Βραζιλία στο Κόπα Αμέρικα! 😦

 319. Γς said

  317:

  Τι το ψάχνεις;
  Κάτσε και απόλαυσέ το.
  Μη μας χαλάς το σασπένς της συμφοράς.

  Ασε τους ανθρώπους να κάνουν και το δημοψήφισμά τους.

  Και κοίτα να μην τους εμποδίσεις όταν θα θέλουν να φύγουν.

  Σε φοβάμαι

 320. spiral architect said

  @317: Κατά την ταπεινή μου γνώμη Μπλόγκη, η καταστροφή μπορεί να αναστραφεί μόνο με κεντρική αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού, κόντρα στο μοντέλο υπηρεσιών, που εγκαταστάθηκε τα τελευταία 30 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Με διαλυμένους τόσο τον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα, ναι, η έξοδος απ’ το ευρώ μάλλον είναι καταστροφή. Καταλήξαμε μετά από τόσα χρόνια ακολουθώντας τις νόρμες και της απαιτήσεις της ΕΟΚ και μετά της ΕΕ να εισάγουμε π.χ. κοντά στο 80% του χοιρινού κρέατος από Ολλανδία και Γερμανία, ενώ μέχρι το ’80 το παραπάνω ποσοστό ήταν ντόπιο, ή ξηλώσαμε τους πορτοκαλεώνες και τα λιόφυτα για να φυτέψουμε φωτοβολταϊκά, για να κερδίζει προστιθέμενη αξία η Γερμανία στην πλάτη μας.
  Ναι λοιπόν, έξοδος απ’ το ευρώ, συντεταγμένα όμως και με νέο εθνικό και μελετημένο κεντρικό σχεδιασμό. Και αν σε ξενίζει το τελευταίο, μην ξεχνάς ότι και τώρα κεντρικό σχεδιασμό έχουμε, μόνο που δεν (μας) τον εφαρμόζουν 😉 μουσάτοι επαναστάτες, αλλά κουστουμάτοι γραφειοκράτες απ’ τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

 321. spiral architect said

  Game Over και Exodos ρε κωλόπαιδα; Αλήθεια, ποιος έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το πρόβλημα;

  Ήδη μόλις χθες βράδυ ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ μίλησαν για «κίνδυνο μόλυνσης». Το ευρώ του δανεισμού, αυτό που μας έκανε να αγοράζουμε «φτηνό» ολλανδικό χοιρινό δανειζόμενοι, δεν πρέπει να νιώθει καλά … 🙄

 322. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα!
  315.>>μετά το φάουλ της Ζωής,
  Η Κωσταντοπούλου κατέθεσε όμως στο τέλος, κάποια φύλλα από τα πρακτικά της Βουλής του Νοεμβρίου του 2011,όταν όριζαν τον Παπαδήμο, είπε. Τί συνέβη τότε; Κάποιο ατόπημα προφανώς που ήθελε να υπενθυμίσει η Πρόεδρος, που δεν το έθιξαν ή που το ανέχτηκαν τότε. Εκτός από τον ίδιο τον ορισμό δοτού πρωθργού.

 323. spiral architect said

  @322: Υποτίθεται ότι, η Ζωάρα είναι του αντικειμένου κι έπρεπε να κρατάει τα προσχήματα, γιατί από κάτω παραμόνευαν οι ύαινες. Άλλωστε ούτε και ο Σαμαράς το κατάλαβε, του το σφύριξε από κάτω ο Μάκης ο τσεκούριας και αναφέρθηκε μετά το άρθρο 66. Η φωτογραφία στο #315 είναι ενδεικτική. 😉

 324. cronopiusa said

  επανέρχομαι αφού διάβασα τα σχόλια της ξαγρύπνιας του μπάρμπα Ρεφερέντουμ
  σαν να ήταν πεθαμένος

  κι ενώ παλεύει με τα θεριά στη λάσπη κάποιοι σχολιάζουν γιατί ναι λερωμένος

  «Για μαλάκα μ’ έχεις να τους αφήσω να πιστεύουν ότι έχουν 100% επιτυχία στην εκπαίδευση των υπηκόων ;»

  «Και με τις αστικές, εκβιαστικές, ψευδεπίγραφες και καλπονοθευτικές εκλογές δεν συμφωνώ αλλά ψηφίζω».

 325. cronopiusa said

  «Apoyemos al pueblo griego ante el chantaje de la Troika»

 326. BLOG_OTI_NANAI said

  320: Το μόνο σίγουρο που 100% καταλαβαίνω ακόμα κι εγώ που στα οικονομικά δεν μου κόβει, είναι η ανάγκη μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μόνο με υπηρεσίες δεν θα προκόψουμε. Βεβαίως, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στην Ευρώπη, αν οι νομοθεσίες της επιτρέπουν να έχεις την παραγωγή που θέλεις και να την χειρίζεσαι και να την διαθέτεις όπως θέλεις.

 327. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  323. >>είναι του αντικειμένου κι έπρεπε να κρατάει τα προσχήματα,
  Κάτι στιγμιαία πήγε στραβά.Δε θα το έκανε συνειδητά.Να μην το ήξερε; απίθανο. Εγώ η άσχετη πια (αλλά με τη διαστροφή της εκ νομικής προερχόμενης) αναρωτήθηκα στη φάση που μίλαγε ως βουλεύτρια,αλλά σκέφτηκα ότι είναι που θέλει να πει και να τιμήσει την επέτειο του ΟΗΕ που βέβαια μετά επεκτάθηκε επί του συζητούμενου και τη συνέχεια την ξέρουμε. Μάλλον συνέβη το σπάσιμο του διαολοποδαριού,το μοιραίο της ιστορίας:είχε αλλού την προσοχή και το ξέχασε.
  Πρωί πρωί άκουγα ότι το δημοψήφισμα,λένε οι απέξω,είναι άκυρο αφού την Τρίτη λήγει το πρόγραμμα.
  Στο φινάλε: για να φοβούνται τόσο πολύ μέσα κι έξω το δημοψήφισμα, είναι καλή κίνηση. Μέλλει να αποδειχτεί.

 328. Gpoint said

  # 317, 319

  Καλά εσύ δεν κατάλαβες πως η πρόταση Τσίπρα των 8 δις δεν έγινε δεκτή γιατί οι εταίροι και οι θεσμοί κατάλαβαν αυτό που δεν κατάλαβες εσύ : πως ΔΕΝ θα πέρναγε στην Βουλή τέτοια πρόταση

  Η στροφή στην δραχμή μπορεί να είναι καταστροφή αλλά είναι και νομοτελειακά το τέλος της περιπέτειας αν δεν ξαναρχίσουν τα πακέτα στήριξης (δύσκολο τώρα που στην Ευρώπη ανήκουν και οι περισσότερες εξαθλιωμένες οικονμίες της ηπείρου. Από την άλλη η παραμονή στο ευρώ είναι αργός θάνατος. Το θέμα δεν είναι η έξοδος αλλά ποιός θα πληρώσει τον λογαριασμό. Εμείς αν φύγουμε ή αυτοί αν μας διώξουν. Κι να παρακαλάς να μην είναι κανένας Γιωργάκης ή Κυριάκος επάνω γιατί προκειμένου να πάρει την μίζα του θα μας πουλήσε λα Καστελλόριζο

 329. spiral architect said

  @324: Το ΚΚΕ είχε δίκιο να φωνάζει, γιατί δεν μπήκε η πρότασή του για διαμόρφωση των ερωτημάτων του δημοψηφίσματος σε ονομαστική ψηφοφορία , ανεξάρτητα αν το σώμα και το προεδρείο ήταν σε φάση «άιντε να τελειώνουμε, να πάμε για ύπνο». Τουλάχιστον τότε το δημοψήφισμα θα’ χε σαφήνεια ως προς το ερώτημα, γιατί το συναισθηματικό μας ΟΧΙ, θα μας αφήσει στο χέρι την πρόταση-μνημόνιο Τσίπρα. 😉
  (αλήθεια, πώς θα προλάβουν να στήσουν τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος μέσα σε μια βδομάδα;) 🙄

 330. sarant said

  Καλημέρα, κάπως αργά λόγω ξενυχτιού!

  317 Σε πολλά συμφωνώ!

  323 Τελικά μάλλον έκανε γκάφα η Ζωή, τι να πω. Πάντως, είχε άδικο.

  329 Θα βγει Όχι; Δεν ξέρω, Και τι ήθελε το ΚΚΕ; να γίνει δεύτερη ονομαστική να τελειώνουμε στις 6 το πρωί;

 331. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  329.>>πώς θα προλάβουν να στήσουν τις διαδικασίες.
  Οι κάλπες είναι «κουτιά μετρημένα» και τα ψηφοδέλτια (σ αυτή την περίπτωση) τυπώνονται από το κράτος και είναι μόνο δύο (απλών) ειδών. Οι λίστες με τους δικ.αντιπροσώπους είναι ανανεωμένες από το Γενάρη. Οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται ανά δίμηνο έτσι κι αλλιώς. Ο μηχανισμός καταμέτρησης και μετάδοσης είναι απλούστατος στη ηλεκτρονική μας εποχή. Τί άλλο;
  Α και τα σχολεία είναι κλειστά,ακόμη ευκολότερο για να χρησιμοποιηθούν για εκλογικά τμήματα.

 332. spiral architect said

  Αν ο Τσίπρας είχε χιούμορ, θα’ πρεπε να κάνει δεκτή την πρόταση της Φώφης για εκλογές, δείχνοντας τον Βαγγέλη. 👿

 333. cronopiusa said

  Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ

 334. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  332>>την πρόταση της Φώφης για εκλογές
  βλ και σχ.116 :Βούτσης: Άκουσα καλά κύριε Μητσοτάκη,ζητάτε εκλογές; ενδιαφέρουσα εξέλιξη! Θα σκύψουμε με ενδιαφέρον στην πρότασή σας.Το βράδυ πες τε το στον αρχηγό σας να ζητήσετε προσφυγή στις κάλπες.

  Επανέρχομαι: Τί κατέθεσε η Ζωή στα πρακτικά ,χθες βράδυ όταν ξανανέβηκε στο προεδρείο, για τις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου 2011 όταν έβγαλαν τον Παπαδήμο -από το καπέλο;

 335. spiral architect said

  Και οι δύο προτάσεις (Ελλάδας και δυναστών) σε αντιπαραβολή.

  @334β: Νύσταζα και πήγα για ύπνο.

 336. giorgos said

  Αχ , έρμο ΚΚΕ . Γιά τό ΚΚΕ σημασία δέν εχουν τά νοήματα , μόνο να κερδηθούν οί εντυπώσεις γιά τήν πελατεία του καί τίποτα άλλο .

 337. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  281 – «>παπαριές και πολιτική απάτη.
  Χοντρικά ,τί όμως θα μπορούσε να κάνει και δεν το έκανε η κυβέρνηση; Αυτοί είναι ανένδοτες ύαινες που γλύφουν αντί κόκκαλα,τόκους(τον κόπο και το αίμα του κόσμου.)
  Η αναρώτησή μου είναι ειλικρινής και το λέω με πραγματική αγωνία»

  1) Να καταστήσει σαφές στον λαό αλλά και στους τοκογλύφους (αυτοί το ξέρουν βέβαια) ότι το χρέος χωρίς ονομαστική διαγραφή δεν είναι βιώσιμο, και οτιδήποτε άλλο κάνει την χώρα μπανανία.
  2) Να αναδείξει την πρακτική των μεγάλων τραπεζών του πλανήτη, (κυρίως της εντελώς διεφθαρμένης Ντόϋτσε μπανκ των «έντιμων δουλευταράδων» Γερμανών που μας λοιδορούν) που χειραγωγούν το διατραπεζικό επιτόκιο, αποκομίζοντας κέρδη πέρα απο κάθε φαντασία, με την διαφορά, πως επειδή δεν στηρίζονται σε εμπράγματες αξίες, αλλά στα μοχλευμένα παράγωγα, που είναι αέρας κοπανιστός, τα κέρδη αυτά για να πάρουν μορφή, θα πρέπει κάποιος να τα πληρώσει με εμπράγματη αξία, αλλιώς δημιουργείται φούσκα που κάποια στιγμή θα σκάσει. Ποιός λές να πληρώνει τον κερδισμένο αέρα των αεριτζήδων και εκ του ασφαλούς τζογαδόρων; Βέβαια, επειδή η απληστία τους είναι άπειρη, (όσοι είναι στον χώρο, θέλουν να κερδίσουν) δεν έχουν την φρόνηση να σταματήσουν σε κάποιο όριο κερδών, κι έτσι, παρ΄όλο που έχουν γονατίσει τον μισό πλανήτη οικονομικά, συνεχίζουν το «παιχνίδι» δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη φούσκα, ειδικά τώρα με την ευρωπαϊκή ποσοτική χαλάρωση, που ήρθε να προστεθεί στην αμερικανική και την συνεχιζόμενη εδώ και 10 χρόνια ιαπωνική. Να αποδείξει, ότι αυτή πρακτική, είναι που κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία, κι όχι ότι οι τάχα μου λάθος κρατικές πρακτικές της Ελλάδος, και οι τεμπέληδες Δ.Υ μας έφεραν στο οικονομικό αδιέξοδο.
  3) Να δημοσιοποιήσει τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ, και όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ.
  4) Να ψηφίσει νομοσχέδιο για την πάταξη της νόμιμης ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ.
  5) Να κατάθεσει σχέδιο αποστρατικοποίησης της χώρας, περνώντας υπο την προστασία του ΟΗΕ, όπως η Κόστα Ρίκα, και να επενδύσει τις στρατιωτικές δαπάνες στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της χώρας. Σε δέκα χρόνια θα έχουμε ξεχρεώσει, και θα έχουμε πλεόνασμα.
  6) Να εξηγήσει για ποιό λόγο μια χρεοκοπημένη χώρα με το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδος, έχει τριπλάσια τάνκς απο την Γερμανία, ενώ δεν χρειάζεται ΚΑΝΕΝΑ, (ίσως κάνα δυό, για κάνα πολυτεχνείο) και για ποιό λόγο απο τη στιγμή που ανήκει στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, έχει αναλογικά, τις περισσότερες εξοπλιστικές δαπάνεςμετά τις ΗΠΑ.
  7) Να δημοσιεύσει το πραγματικό ποσό του χρέους, και να δείξει πού έχουν ξοδευτεί και απο ποιούς τα λεφτά. ΑΦΟΥ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΕΦΑΓΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ.
  8) Να ζητήσει απο τον Σόϊμπλε να εξηγήσει, για ποιό λόγο ενώ η Γερμανία αξιολογείται με ΑΑΑ, η κεντρική της τράπεζα είναι στο ΒΒΒ+ δυο βήματα πριν απο σκουπίδι, υπάρχει κάτι «σάπιο» που δεν γνωρίζει-ουμε;
  9) Μετά απο αυτά, κι αφού είχαμε τα ίδια απο τους τοκογλύφους, τέλος Μαρτίου, να έχει προκηρύξει δημοψήφισμα, με ερώτημα, ευρώ με τις συνέπειες που μας επιβάλλουν οι τοκογλύφοι; η δραχμή με τις όποιες συνέπειες θα δημιουργηθούν;
  (Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν απο πρίν σχέδιο εξόδου απο το ευρώ, ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΓΑΡ).

  Θα μπορούσα να σου γράφω μέχρι αύριο, τι θα μπορούσε να κάνει μια ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, που σέβεται το όνομά της και δεν είναι υποχείριο των κεφαλαιούχων, όμως δεν τρέφω αυταπάτες ότι κυβερνά, καλό είναι να μη τρέφεις κι εσύ.

 338. Παύλος said

  @335α: Δύσκολα διαβάζεται η εικόνα. Εδώ είναι πιο καθαρά:
  http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/238826-deite-tis-diafores-ton-protaseon-kibernisis-kai-thesmon

 339. BLOG_OTI_NANAI said

  335 & 328 : Αν πράγματι οι διαφορές των προτάσεων δεν είναι τόσο μεγάλες, τότε ο Gpoint έχει δίκιο για τη μή ψήφιση, και το δημοψήφισμα κατά τη γνώμη μου έχει μία εξήγηση:

  – Η κυβέρνηση με τα μέτρα των 8δις συνειδητοποιεί ότι ο πόνος είναι μονόδρομος.

  – Οι ικανοί του ΣΥΡΙΖΑ να δουν ρεαλιστικά τις εξελίξεις, δεν μπορούν να πείσουν τους «ριζοσπάστες» του κόμματος, και σκοπεύουν να τους πιέσουν με το δημοψήφισμα για να τους κάμψουν. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση λέει «ναι» στο δημοψήφισμα βλέποντας ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος (αφού και η ίδια πήρε ανάλογα).

  – Άρα, η πίεση του δημοψηφίσματος πάει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ πιθανόν μετά το «ναι» θα προσπαθήσει ο Τσίπρας να τους βάλει στο δίλημμα: είτε να δεχτούν να κυβερνήσουν τη χώρα κάτω από σκληρά μέτρα, αλλά πιο δημοκρατικά και με διαρκή αντάρτικο σε διαρκώς νέα μέτρα, προστατεύοντας τουλάχιστον ό,τι μπορούν, είτε να επιβεβαιώσουν την «αριστερή παρένθεση» της δεξιάς, αποχωρώντας ολοκληρωτικά ταπεινωμένοι, παραδίδοντας την εξουσία, και χωρίς δυνατότητα να παίξουν κάποιον ρόλο στα πράγματα για πολλά χρόνια μετά αφού θα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του λαού.

  Αν οι διαφορές των προτάσεων είναι μόνο αυτές, τότε η θέση στο δημοψήφισμα είναι προφανώς «ναι» και γι’ αυτό η ανεξήγητη ρήση του Τσίπρα ότι δεν θα μπει σε «αντιπαράθεση» με τον Σαμαρά. και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε αναλυτική και πειστική επιχειρηματολογία για το τι ακριβώς και με λεπτομέρεια θα γίνει μετά το «όχι».

  Κάτι άλλο, δεν μπορώ να καταλάβω.

 340. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  294 – «Και κυρίως, το «σύστημα» δεν δίνει μία τι πιστεύετε, και θα δώσει τη δική του ερμηνεία στην ψήφο σας.»

  Εσύ γιατί θα μπείς στον κόπο να πάς να ψηφίσεις, τι σε κάνει να πιστεύεις, ότι δίνει σημασία στην δική σου ψήφο, απο τη στιγμή που όλοι οι υποψήφιοι υπηρετούν το σύστημα;
  Όλα τα συστήματα κινδυνεύουν απο την εντροπία (για να μπώ λίγο στα χωράφια σου, αλλά μέχρι εδώ, -χαμόγελο) και η εντροπία αυτού του συστήματος δεν είναι οι επαναστάτες, αλλά οι αντάρτες.

  «Δίνετε πολύ μεγάλη σημασία στο «σύστημα» για να πιστέψω ότι το απορρίπτετε.»

  Προσωπικά, πάντα έδινα σημασία στον εχθρό μου, ιδίως όταν επηρεάζει άμεσα την ζωή μου. Εσύ θεωρητικά (δεν θυμάμαι αν έχεις τοποθετηθεί) απορρίπτεις την θρησκεία, δεν της δίνεις μεγαλη σημασία; Πάντως ό,τι κι αν κάνεις, κυριαρχεί στην κοινωνία, και επηρεάζει άμεσα την ζωή σου. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τον εχθρό σου, αν θέλεις πρώτα να επιβιώσεις, και μετά να τον καταστρέψεις.

 341. cronopiusa said

  Document: l’intégralité des propositions grecques à la Commission Européenne

  «Θα ψηφίσω ΟΧΙ, αν και μου φέρνει πλεον αηδία η τσιπροπαρέα, για το μόνο λόγο ότι στη σκατοδημοκρατία τους είναι λίγες οι φορές που έχεις τη δυνατότητα να φτύσεις στα μούτρα τα κωλοπαίδια (και τους λακέδες τους) που ορίζουν τις τύχες εκατομμυρίων.»

 342. Avonidas said

  #340. Εσύ γιατί θα μπείς στον κόπο να πάς να ψηφίσεις, τι σε κάνει να πιστεύεις, ότι δίνει σημασία στην δική σου ψήφο, απο τη στιγμή που όλοι οι υποψήφιοι υπηρετούν το σύστημα;

  Η ψήφος μου θα μετρήσει, όπως και όλων των άλλων. Θέλω να επηρεάσω το αποτέλεσμα. Αυτόν τον τρόπο έχω. Κι αν δεν έχω καλύτερο, φταίω γιατί δεν έκανα κάτι για να έχω.

  Η πάγια ερώτησή μου παραμένει: πώς περιμένεις να ενδιαφερθούν οι πολιτικοί για μας, αν δεν τους πιέζουμε συνεχώς να το κάνουν; Φυσικά και το σύστημα εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα, όλοι, εφόσον δεν έχουν κάτι να τους τσιγκλάει, τα δικά τους συμφέροντα κοιτάνε.

  Εσύ θεωρητικά (δεν θυμάμαι αν έχεις τοποθετηθεί) απορρίπτεις την θρησκεία, δεν της δίνεις μεγαλη σημασία;

  Στο βαθμό που επηρεάζει τη ζωή μου, ναι. Δεν πολυνοιάζομαι τι γνώμη έχουν οι θρησκευόμενοι για μένα, ούτε πήγα στην Ιερά Σύνοδο να καταθέσω τη διαφωνία μου.

 343. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  272>>Αν βάλεις ανάποδα την κάρτα στο ΑΤΜ, παίζει ομιλίες του Σημίτη για την χρησιμότητα του Ευρώ
  Α μετά την κάρτα και το καρτούν. Βγήκε ακούω ο ίδιος με την πολιτική πχιότητα που διαθέτει και εκφράστηκε για τα τεκταινόμενα

 344. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Kαι ο Σαμαράς μετά τον Πρόεδρο Παυλόπουλο θα δει την (πρόεδρο) Φώφη. Επαφάς περί λύχνων αφάς

 345. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  339>>και με διαρκή αντάρτικο (αγώνα)
  ένα ωραίο στιγμιότυπο χθες βράδυ που αναζητάει η Ζωή το Νίκο Βούτση να εγερθεί,να μιλήσει και κάπως μέσα απ τα μουστάκια ακούστηκε να λέει εκείνος, εγερμένος είμαι και εξεγερμένος 🙂 Ήταν τη ώρα που είχε πει τις αήθειές του ο Σταυρο-πόταμος.

 346. Pedis said

  # 338 – Μιλάμε για τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων. Την πρώτη την κάνει η Αθήνα, τη δεύτερη η τρόικα. Υπάρχει άλλη διαφορά;

 347. Pedis said

  # 324 – β Η Ζ.Κ. με το χαζοδασκαλίστικο αργόσυρτο τρόπο ομιλίας της (κι ο μπαμπάς της έτσι μιλούσε αλλά στην ευφράδεια ήταν άλλης κλάσης) που δεν την προστατεύει από το να κάνει δύο λάθη σε πέντε λέξεις είναι εκνευριστική. Ακόμη περισσότερο επειδή βγάζει μάτι ότι δεν έχει κατανοήσει το ρόλο της ΠτΒ.

 348. gryphon said

  Εγω αρχικα την συμπαθουσα την ΖΚων/πουλου.
  Οχι για κανενα αλλο λογο αλλα γιατι μου ξυπνουσε ευχαριστες αναμνησεις απο τα παιδικα μου χρονια οταν πηγαινα Δημοτικο.
  Μπορει να ειναι δυο μετρα κοπελα αλλα κατι στο ολο της τροπο συμπεριφορας ομιλιας γλωσσας του σωματος κλπ μου θυμιζει εμενα τουλαχιστον καποια κοριτσακια της 2ας 3ης (το πολυ) δημοτικου που θυμαμαι αμυδρα .
  Το πιο ανησυχητικο παντως για μενα ειναι αλλο.
  Ειναι οτι και οι κοινωνικοπολιτικες αποψεις επιδιωξεις κλπ της Κων’πουλου αλλα και πολλων αλλων του συριζα κυριως αλλα οχι μονο ειναι για μενα στην καλυτερη περιπτωση παιδικες η ρομαντικες και στην χειροτερη εγκληματικα αφελεις.
  Δεν δικαιολογειται τετοια αφελεια απο ανθρωπους 40 50 60 χρονων με σπουδες με πτυχια κλπ.
  Ακουγα την Κων’πουλου στην χθεσινη της ομιλια στην Βουλη και φαινοταν πραγματι να τα πιστευει ολα αυτα που ελεγε και σε καποια σημεια ηταν συγκινημενη ετοιμη να δακρυσει.Αυτο ειναι το πολυ ανησυχητικο.
  Και ελεγε κατι βλακειςες οτι ο ΟΗΕ λεει φτιαχτηκε για να φερει την δημοκρατια και την ισοτητα στον κοσμο.
  Το ιδια ελεγε και για την Ε.Ε. .Ποια την Ε.Ε που δεν ηταν παρα μια εμπορικη ενωση για τα μοσχαρια και τα γουρουνια.Τι σχολεια ειναι αυτα που μαθαινουν στους ανθρωπους τετοια παραμυθια.
  Και αφορητοι συναισθηματισμοι ουτοπικες αντιληψεις συνεχεις επικλησεις στην αλληλεγυη των λαων στην ισονομια και διαφορα τετοια
  Μα τοση αγνοια τοση αφελεια πια.
  Αντε τωρα να κανεις διαπραγματευση για οτιδηποτε με δονκιχωτες της συμφορας.
  Η Κων’πουλου και ολοι αυτοι μοιαζουν σαν τον ρωμαιο συγκλητικο που διαμαρτυρηθηκε στον Βρεννο γιατι εκλεβε στο ζυγι εβαλε και το σπαθι του πανω .
  Εγω ειμαι με τον Βρεννο.Ποιο σπαθι.Ολοκληρος θα ανεβαινα πανω στην ζυγαρια για να δειξω την περιφρονηση μου στα ανθρωπακια που ζητανε αξιοπρεπεια ενω ειναι ηττημενοι και ζητουλες και αδυναμοι γι’αυτο επικαλουνται δημοκρατικες διαδικασιες αλληλεγυη και τετοια στις διεθνεις σχεσεις η στην Ε.Ε η οπουδηποτε

 349. sarant said

  339 Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση υπέρ του Όχι.

 350. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  342 – «Η ψήφος μου θα μετρήσει, όπως και όλων των άλλων.»
  Δηλαδή, για το σύστημα (απ΄ό,τι λές) θα μετρήσει όσο και η δική μου, μια και θα συμμετέχω κι εγώ στην ψηφοφορία.

  «Θέλω να επηρεάσω το αποτέλεσμα.»
  Θέλεις να επηρεάσεις, αλλά ποιό αποτέλεσμα; η τρόϊκα ήδη απέσυρε την πρότασή της, για ποιό λόγο θα ψηφίσεις; πάντως αυτός που επικαλείται η κυβέρνηση δεν υφίσταται. Είναι λίγο πονηροί οι κουτόφραγκοι.

  «Αυτόν τον τρόπο έχω. Κι αν δεν έχω καλύτερο, φταίω γιατί δεν έκανα κάτι για να έχω.»
  Αυτόν τον τρόπο σου επιτρέπουν να έχεις, όσο για την ατομική σου ευθύνη, σίγουρα έχεις, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζεις, ή θέλεις να νομίζεις. Το σύστημα είναι με βαθιές ρίζες στερεωμένο, για να κινδυνεύει άμεσα απο τον κάθε avonida και Λάμπρο, που την είδαν ξαφνικά «αλλιώς». Γι΄αυτό λέω πως χρειάζεται να κατανοήσεις πρώτα τον εχθρό.

  «Η πάγια ερώτησή μου παραμένει: πώς περιμένεις να ενδιαφερθούν οι πολιτικοί για μας, αν δεν τους πιέζουμε συνεχώς να το κάνουν;»
  Μα δεν περιμένω να ενδιαφερθούν για μάς οι πολιτικοί, (και ειδικά για μένα) απο τη στιγμή που τους θεωρώ και τους αποκαλώ χειραγωγημένα ανδρείκελα των κεφαλαιούχων. Το πολίτευμα που μας παραχωρεί προς το παρόν το σύστημα, είναι η κοινοβουλευτική δικτατορία, και βασίζεται κυρίως στην πελατειακή σχέση βουλευτών και ψηφοφόρων, και σε καμία περίπτωση στην αξιοκρατία ένθεν κακείθεν, οπότε, αν θέλω να πιέσω κάποιον πολιτικό για να ενδιαφερθεί για μένα, κάτι θα πρέπει να του «δώσω». Τουλάχιστον στα 41 χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική (απο τα 13 μου, μεγάλωσα ή μου φαίνεται;) αυτό το συμπέρασμα έχω βγάλει από τα άπειρα παραδείγματα που έχω βιώσει.
  Όπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο, δεν είμαι επαναστάτης, προτιμώ να αυτοπροσδιορίζομαι ώς αντάρτης, κι ένας αντάρτης δεν κάνει ποτέ ανοιχτό πόλεμο με τον εχθρό, γιατί γνωρίζει πως θα χάσει. Όμως, τις μεγαλύτερες καταστροφές σε μια μεγάλη δύναμη, πάντα την προξενούσαν οι αντάρτες, και αυτοί είναι που έφεραν και φέρνουν τις όποιες αλλαγές στην κοινωνία, πληρώνοντας ενίοτε βαρύ προσωπικό τίμημα, κυρίως από τους ωφελημένους, γιατί εκτός των ανταρτών, κανείς δεν θέλει να αλλάξει άμεσα κάτι, ο φόβος μπροστά στην ελευθερία, είναι πολύ μεγάλος.
  Κάτι ξέρει το σύστημα, και από την βρεφική ηλικία, της θρησκείας, της οικογενείας, και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μας τον ενσταλάζει στην άδολη ψυχή μας. ΔΥΣΚΟΛΑ ΞΕΦΕΥΓΕΙΣ ΜΕΤΑ.

 351. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  348 – «Τι σχολεια ειναι αυτα που μαθαινουν στους ανθρωπους τετοια παραμυθια.»
  Τα ίδια που τους μαθαίνουν για την ύπαρξη του θρησκευτικού θεού, κι ότι καταγόμαστε απο τον Αδάμ και την Εύα. Αυτά έχουν βγάλει και οι φωστήρες που υπέγραφαν τα μνημόνια χωρίς να τα διαβάζουν, ή έπαιρναν εγκληματικά (κυριολεκτικά) οικονομικά μέτρα μέσω mail. Προφανώς εμπιστεύσαι τους δεύτερους, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί.

  «Εγω ειμαι με τον Βρεννο.Ποιο σπαθι.Ολοκληρος θα ανεβαινα πανω στην ζυγαρια για να δειξω την περιφρονηση μου στα ανθρωπακια που ζητανε αξιοπρεπεια ενω ειναι ηττημενοι και ζητουλες και αδυναμοι γι’αυτο επικαλουνται δημοκρατικες διαδικασιες αλληλεγυη και τετοια στις διεθνεις σχεσεις η στην Ε.Ε η οπουδηποτε’
  Δεν βλέπω σε τι διαφέρεις απο τον Χίτλερ.

 352. Πέπε said

  @227:
  > > Πήγα το σκύλο μου τον ΠΕΠΕ βόλτα, και επανήλθα.

  Έχεις καταντήσει σκανδαλώδης, εσύ κι ο σκύλος σου ο Πέπε! 🙂

 353. Πέπε, στο 352

  απάντα του πως όλος ο κόζμος αγαπάει τα κουταβάκια ΛΑΜΠΡαντόρ! http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02769/puppies_2769434b.jpg
  Εγώ είχαν ένα λαμπραντόρ, λαμπρό σκυλί…

 354. spiral architect said

  Πώς αλλιώς θα μπορούσε να’ χει συνταχθεί;

 355. Avonidas said

  #350. Πες μου όμως, Λάμπρο, θεωρείς πως ό,τι και να ψηφίσω, το «ΝΑΙ» ή το «ΟΧΙ», δεν θα κάνει καμία διαφορά; Δεν εξετάζω εδώ αν θα έχει το ιδανικό αποτέλεσμα που θέλω, αφού δεν είναι στο χέρι μου, λέω απλώς, οι συνέπειες δεν θα είναι διαφορετικές;

  Κι αν οι συνέπειες είναι διαφορετικές, δεν πρέπει να ζοριστώ και να σκεφτώ, σ’ αυτήν έστω τη χειραγωγημένη επιλογή που μου δίνουν, ποιο είναι το καλύτερο, ή το λιγότερο κακό;

  Δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα του «άκυρου», ακριβώς γιατί το σκεπτικό μας δεν θα μετρήσει, μόνο το τι θα βγάλει η κάλπη, πόσα ΝΑΙ και πόσα ΟΧΙ. Λες ότι θέλεις να κάνεις αντάρτικο. Υποθέτω ότι θα έχεις κι άλλους τρόπους, αλλά αφού αποφάσισες να πάρεις μέρος σε αυτή την ψηφοφορία, γιατί δεν χρησιμοποιείς το όπλο που σου δίνουν; Τη διαμαρτυρία σου τα, όπως τα λες, ανδρείκελα του συστήματος δεν θα την πάρουν υπόψη, το άκυρο ή θα το προσμετρήσουν στην αποχή ή στα ΟΧΙ, άρα έχεις 2 επιλογές, άρα παίξε με αυτές τις 2.

  Και τέλος, δεν είναι αλήθεια ότι απέσυραν την πρόταση οι δανειστές, για την ώρα το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα επεκταθεί η χρηματοδότηση πέραν της Τρίτης. Αλλά ακόμη κι αν ήταν, πάλι με το δεδομένο ότι θα γίνει δημοψήφισμα, κι ότι ήδη το ΝΑΙ και το ΟΧΙ έχουν προσλάβει στην κοινή γνώμη πολιτικό χρωματισμό, οφείλω να σκεφτώ τι αποτέλεσμα θα φέρουν.

 356. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  352 – Πολλά χαμόγελα!!!

  353 – ΓΟΥΦ ΓΟΥΦ.

 357. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  » Έχω την εντύπωση ότι από το πλέω βγαίνει ο πλούτος» ακούω από ένα σημαντικό παράγοντα (δε σας λέω ποιον). Να έχω κι εγώ την ίδια εντύπωση;

 358. sarant said

  354 Χαμογελάς διαβάζοντάς το αλλά για να το πεις πιο στρωτά χρειάζεσαι περισσότερες λέξεςι

  357 Ποιος το είπε; Διότι έχει δίκιο -αν και το λέει κάπως απλουστευτικά, από ρίζα πλ- του πλέω βγαίνει και ο πλούτος.

 359. BLOG_OTI_NANAI said

  349: Σωστά, και αυτό είναι το μπλέξιμο, διότι ήδη ήξεραν οι Ευρωπαίοι ότι ο λαός μας δεν επιθυμεί μέτρα και γι’ αυτό μαύρισε τους Βενιζέλο-Σαμαρά. Άρα, τι είναι αυτό που μας πείθει με όσα είδαμε ως τώρα, ότι θα προτιμήσουν να ακούσουν το δημοψήφισμα και δεν θα προτιμήσουν την πάγια πολιτική τους; Το να τους ξαναλέει ένα δημοψήφισμα ότι δεν θέλουμε μέτρα, τι θα αλλάξει; Ξέρουμε ότι ο Σόιμπλε κάνει ευθέως κουμάντο εκεί. Μπορεί κάποιος να φανταστεί τον Σόιμπλε να αναδιπλώνεται μετά από τόσα μπινελίκια που μας έσουρε, μόνο και μόνο επειδή κάναμε δημοψήφισμα; Το μόνο που μπορώ να φανταστώ ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι ότι ο σκληρός πυρήνας θα σκληρύνει και άλλο τη στάση του. Κάτι άλλο δεν μπορώ να φανταστώ.

 360. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  355 α – Διαφορά ως προς τι; λές ότι θέλεις να επηρεάσεις το αποτέλεσμα, αλλά δεν γνωρίζεις τι ψηφίζεις, ποιά είναι η πρόταση τον τοκογλύφων, και ποιά του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί απορρίπτεις την πρώτη και δέχεσαι την δεύτερη χωρίς να τις έχεις διαβάσει; Κι αν αύριο πούν οι θεσμοί (sic) δεχόμαστε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα πανηγυρίζεις; θα έχει νικήσει ο ελληνικός λαός τους κουτόφραγκους; Για σκέψου το λίγο, μη κοιτάς που λέω κατά καιρούς για την εξυπνάδα, σε θεωρώ πολύ έξυπνο, άλλο αν σε ειδικές γραμμές, δεν λειτουργείς (κατά την άποψή μου, κι όχι μόνο εσύ) έτσι.
  Το ερώτημα θα έπρεπε να είναι, μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ, ή από την Ε.Ε, οτιδήποτε άλλο, δεν επηρεάζει τίποτα, μόνο πρόσκαιρα τις χρηματαγορές, αυτή είναι η άποψή μου, και τέτοιο ερώτημα, μόνο κυβερνήσεις ανεξαρτήτων χωρών μπορούν να θέσουν, όπως η Μ.Β όχι οι αποικίες.

  β) Το λιγότερο κακό, όταν είναι μόνιμη επιλογή, δεν βελτιώνει την κατάσταση, απλώς επιβραδύνει το καταστροφικό τέλος. Καλύτερα να ζοριστείς και να βάλεις το έξυπνο μυαλό σου να σκεφτεί πώς θα βρείς τρόπους, από υποτελής, να γίνεις ανεξάρτητος, απο το να ζείς με τις χειραγωγημένες επιλογές που σου δίνουν. Υπάρχει η ελευθερία ΓΙΑ ΝΑ, και η ελευθερία ΑΠΟ, η δεύτερη έχει κόστος και φοβίζει πολύ τους ανθρώπους, σε τέτοιο σημείο που παραδίνονται αδιαμαρτύρητα, σαν τα πρόβατα στον σφαγέα τους το πάσχα, αρκεί να περάσουν ήσυχα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

  «Δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα του «άκυρου», »
  Δεν καταλαβαίνω τα εισαγωγικά, άκυρο θα είναι, με την διαφορά ότι θα είναι συνειδητό, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από την πλειοψηφία των έγκυρων.
  Είχα αναλύσει πιο παλιά την σκοπιμότητά του, είναι μεγάλη για να την ξανακάνω, ίσως αν κάποια φορά τύχει να τα πούμε από κοντά, να στο εξηγήσω, γιατί γραπτά θα πρέπει αν ξενυχτίσω. Γράφω αργά, κάνω και ένα σωρό λάθη, ας το αφήσουμε καλύτερα. Πληροφοριακά πάντως, είναι ένα από τα όπλα τους που χρησιμοποιώ.

 361. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  358.β Ευχαριστώ.Είναι δημοσιογράφος πολυσχιδής(και περί τα καλλιτεχνικά)που είπε ότι η παράσταση Όρνιθες ,σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη, χορογραφία Ράλλου Μανού (θα είχε σε κεφαλαία τα ονόματα μπροστά του) και ποιος να είναι άραγε ο Ράλλο(ς;) Μανού (Τσαό;).
  Επειδή φαίνεται εντελώς απίστευτο και δεν το έχω ηχογραφημένο, άστο καλύτερα.Όμως το πλέω-πλους- πλούτος, το είπε σωστά -και το έμαθα κι εγώ 🙂

 362. Η Ραλλού Μάνου, ΕΦΗ²

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%8D_%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85

 363. cronopiusa said

  η σκοπιμότητα του άκυρου

 364. sarant said

  363 Η Έφη το ξέρει, αυτός που είπε Ράλλου Μανού δεν το ήξερε 🙂

 365. Δεν είναι βέβαια σωστό να γελούμε με τέτοια, αλλά…

 366. Γς said

  1:

  Γς said

  27 Ιουνίου, 2015 στις 09:47

  >Καλημέρα
  >Ο θεός να την κάνει…

  >Παππάς:
  >«Είναι μια πολύ όμορφη νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μερα»

  >όμορφη=δραματική

  Κ απόψε είναι
  «μια πολύ όμορφη νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μερα»

  Και ίσως τις ομορφότρες μέρες δεν τις είδαμε ακόμα 😦

 367. Γιάννης Ιατρού said

  367 Γς:
  Ηoc volo, sic jubeo, sit pro ratione voluntas. Αυτό μας είπαν.
  Να μην αποδίδουμε στον δόλο ό,τι εξηγείται από τη βλακεία … 🙂
  Δυστυχώς

  Καληνύχτα!

 368. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Το Λιντλ έχει αρχίσει ραδιοφωνικές διαφημίσεις στις οποίες…
  άλλαξε τα εγκυκλοπαιδικά και λέει τώρα » ίσως δεν ξέρετε ότι κουκούτσια των κερασιών χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο μπράντι αλλά πρέπει να μάθετε ότι ελληνικά κεράσια πουλιούνται.. κλπ»

  Σας διαβάζουν οι διαφημιστές Νικοκύρη! 🙂
  υγ Με το χαμό που γίνεται, προτίμησα να κεράσω τα κεράσια για Καλημέρα

 369. Γς said

  Αλλα κεράσια ν αγαπόμαστε δλδ.

 370. Γς said

 371. Gpoint said

  # 355, 361

  Να βοηθήσω λίγο ;

  Avonidas οι ψηφοφόροι για τα κόμματα είναι όπως οι πελάτες στα μαγαζιά, όσοι περισσότεροι τόσος μεγαλύτερος τζίρος και δεν διαλέγουν τους πελάτες τους, ό,τι λάχει. Εγώ απέχω, ο Λάμπρος ψηφίζει άκυρο, καθένας την επιλογή του αλλά όσοι ψηφίζουν ας έχουν υπ’ όψιν τους πως στις ρεμούλες δεν μετέχουν μόνο τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και της αντιπολίτευσης κατά την εκλογική δύναμη εκάστου (όχι βέβαια με απλή αναλογική…)
  Αυτό εξηγεί γιατί παραμονές της ολοκλήρωσης στις μεγάλες ρεμούλες έχουμε πάντα αλλαγή κυβερνητικού σκηνικού (Πανευρωπαϊκοί αγώνες 81, Ολυμπιακοί αγώνες 04 ). Γενικώς προηγείται η Δεξιά κι εμφανίζεται η «Αριστερά» να πάρει τα δύσκολα μέτρα με πάσα, εντελώς φανερά στον Γιωργάκητο 08 και σήμερα στον Τσίπρα και στις δυο περιπτώσεις υπήρξε παραίτηση άνευ ουσιαστικού λόγου.
  Το ό,τι είχαμε» πρώτη φορά Αριστερά» οφείλεται στο γεγονός πως κλείνει αυτός ο κύκλος, δεν είχαν μείνει παρά μόνο ψίχουλα για ρεμούλα, ήταν και θέμα πρεστίζ. Με το που θα ανοίξει ο καινούργιος κύκλος (της κατά πάσα πιθανότητα πτωχευμένης Ελλάδας ) πάλι η δεξιά θα πάρει τα ηνία, θα ακολουθεί το «κέντρο» κ.ο.κ. όσο ο κόσμος πηγαίνει στις κάλπες και «επηρεάζει» με την ψήφο του το αποτέλεσμα

 372. sarant said

  369 Μόλις άκουσα την καινούργια διαφήμιση 🙂

 373. skol said

  http://www.lifo.gr/now/world/69768

  Οι Thievery Corporation κλείνουν το μήνυμά τους με έναν στίχο που αποδίδουν στο Όμηρο

  “Be strong, saith my heart; I am a soldier;
  I have seen worse sights than this.” Homer

  Στην Οδύσσεια υπάρχει ένας στίχος(υ’ 18) που ταιριάζει
  τέτλαθι δη, κραδίη· και κύντερον άλλο ποτ’ έτλης
  Ο αρθρογράφος όμως λέει ότι είναι από την Ιλιάδα. Υπάρχει και στην Ιλιάδα κάποιος παρόμοιος στίχος ή ο αρθρογράφος διάλεξε ένα έπος στη τύχη;

 374. sarant said

  Ίδιον στίχο δεν βρίσκω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: