Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ναι και Όχι

Posted by sarant στο 3 Ιουλίου, 2015


Μεθαύριο καλούμαστε να ψηφίσουμε αν εγκρίνουμε ή όχι τη συμφωνία που είχε προταθεί από τους εταίρους ώστε, σε αυτή τη βάση, να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Οι δυνατές απαντήσεις στο ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι δύο, Ναι ή Όχι. Καθεμιά από αυτές τις δυο λέξεις μπορεί να δώσει άφθονο υλικό για αυτοτελές άρθρο, και είχα αρχικά σκεφτεί να βάλω το άρθρο του Ναι και το άρθρο του Όχι, αλλά έπεσε πολλή δουλειά, οπότε σήμερα θα πούμε δυο λόγια για τον συνδυασμό τους, το Ναι και Όχι.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος καταλήγει σε μια διάζευξη: Ναι ή Όχι. Παρόμοιες διαζευκτικές ερωτήσεις μας θυμίζουν τα μαθητικά μας χρόνια, αφού ήταν πολύ συχνό, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να έχουμε θέματα που κατέληγαν ρητά σε αυτή τη διάζευξη -μια μορφή της άλλωστε είναι και οι ερωτήσεις «Σωστό-Λάθος» που μπαίνουν ακόμα και στις πανελλήνιες εξετάσεις (τα παιδιά τις λένε «Σουλού»).

Βέβαια δεν απαντιούνται όλες οι ερωτήσεις με Ναι ή Όχι -και δεν εννοώ εδώ ότι κάποιος μπορεί να έχει επιφυλάξεις, να μη θέλει να απαντήσει, να θέλει να το σκεφτεί, να προτιμήσει το δουξουδουά (δεν ξέρω/δεν απαντώ) των δημοσκόπων. Παρόλο που ο Ιησούς έλεγε «έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι ου ου, το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστίν», υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορείς να τις απαντήσεις με ένα μονολεκτικό Όχι. Παράδειγμα, η ερώτηση «Έχεις ακόμα κέρατα;», ή, σε παραλλαγή, «Εξακολουθείς να δέρνεις τη γυναίκα σου;» όπου δεν μπορείς να απαντήσεις με ένα σκέτο Όχι, θέλεις να διευκρινίσεις επιπλέον πως ουδέποτε δεν είχες / δεν το έκανες αυτό.

Υπάρχει και το «Ναι και Όχι», το συναμφότερον, η δίβουλη απάντηση. Ναι, συμφωνώ με αυτό που μου λες, αλλά από την άλλη πλευρά… Το «Ναι και Όχι» μπορεί να εκφράζει και αμφιβολία ή μπορεί να είναι ένα Ναι που μεταλλάσσεται σε Όχι (όπως, για να πούμε κάτι και για δημοψηφίσματα, με τη στάση του ΑΚΕΛ στο δημοψήφισμα του 2004 που ξεκίνησε από το Ναι αλλά κατέληξε στο Όχι «για να τσιμεντάρουμε το Ναι») ή ένα δειλό Όχι.

Υπάρχει και τραγούδι, με την ευρύτερη έννοια του όρου, των Στέρεο Νόβα με τον Κραουνάκη που λέγεται Νόχι.

Κάτι ανάλογο έχουν και οι Γερμανοί, το Jein (Ja + Nein). Στα αγγλικά και τα γαλλικά δεν ξέρω να υπάρχει παρόμοιος σχηματισμός.

Μια και πιάσαμε τα γερμανικά, υπάρχει ένα θεατρικό έργο του Μπρεχτ, Αυτός που λέει ναι κι αυτός που λέει όχι, Der Jasager und der Neinsager. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Μπρεχτ αρχικά είχε δώσει στο έργο του τον τίτλο Αυτός που λέει ναι (Der Jasager), διασκευάζοντας ένα παλιό γιαπωνέζικο έργο του Θεάτρου Νο και το παρουσίασε το 1930 σαν είδος σχολικής όπερας, σε μουσική Κουρτ Βάιλ. Όμως, όταν παρουσίασε το έργο σε ένα σχολείο εργατικής γειτονιάς, οι μαθητές που αποτελούσαν το κοινό διαφώνησαν όταν είδαν ότι το αγόρι που είναι μέλος της αποστολής στα βουνά συμφώνησε να θυσιαστεί, να ριχτεί στον γκρεμό, ακολουθώντας το έθιμο. Και τότε ο Μπρεχτ ξανάγραψε το έργο παρουσιάζοντας το αγόρι να αρνιέται -και συμπλήρωσε τον τίτλο σε Αυτός που λέει ναι κι αυτός που λέει όχι. Περισσότερα για το μπρεχτικό έργο εδώ, ενώ βρήκα στο Διαδίκτυο και ένα γιουτουμπάκι με παράσταση του έργου στα ελληνικά -δεν ξέρω πάντως αν πρόκειται για διασκευή.

Βέβαια, αυτός που λέει Ναι, ο Jasager των Γερμανών, είναι ο yes-man, που έχει περάσει και στα ελληνικά, ο γιέσμαν, αυτός που λέει πάντα ναι στους ανωτέρους του ή στους ισχυρούς, όρος που έχει μπει και στα λεξικά (και με την εναλλακτική γραφή γέσμαν, που είναι αυτή που προτιμάει ο Μπαμπινιώτης), με συνώνυμα: δουλοπρεπής, αυλοκόλακας, οσφυοκάμπτης. Ο Μπαμπινιώτης δίνει και ελληνικό αντίστοιχο: ο μαλιστάς, αλλά είναι πολύ λιγότερο συχνό, ίσως επειδή τα κελεύσματα των ισχυρών διατυπώνονται κυρίως στα αγγλικά. Πάντως, έστω και σπάνια, οι μαλιστάδες ακούγονται, όπως και σε παραλλαγή «οι μαλιστάκηδες».

Σε παλιές εφημερίδες έχω βρει και τον όρο Ναιναίδες, που ακούγεται επίσης στο ελληνικό Διαδίκτυο από την εποχή του δημοψηφίσματος Ανάν το 2004, μαζί με το Ναινέκοι ή Ναιναίκοι, που παίζει με το όνομα του προσκυνημένου οπλαρχηγού του 1821 Δημ. Νενέκου, που έχει γίνει παροιμιώδες. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο διότι με ενοχλούν οι κατηγορίες για «εθνική μειοδοσία» και βέβαια δεν θέλω να χαρακτηρίσω έτσι τους ψηφοφόρους του Ναι στο δημοψήφισμα -αν το άρθρο γραφόταν σε ανύποπτο χρόνο, θα έγραφα περισσότερα. Πάντως, θα σημειώσω ότι έχω βρει στην Ακρόπολι το 1912 και το 1914 τον όρο «σισινιόρηδες» σε κύρια άρθρα (άρα μάλλον του Βλ. Γαβριηλίδη), για τους «νεοτουρκίζοντες Έλληνες» -φτιαγμένον από τη φράση si, signore. Αλλά να το σταματήσουμε εδώ, ή μάλλον να προσθέσουμε ότι σε αντίστοιχες συζητήσεις το 2004 οι οπαδοί του Όχι αποκαλούνταν Όχηδες ή Οχιές.

Για να κάνουμε και ασκήσεις λογικής, το Όχι στο Όχι σημαίνει βεβαίως Ναι, όπως και το Ναι στο Ναι. Αντίστροφα, τόσο το Όχι στο Ναι όσο και το Ναι στο Όχι σημαίνουν Όχι. Ο Ρασούλης είχε βγάλει δίσκο Ναι στο ναι και ναι στο όχι, στον οποίο τραγουδούσε κυρίως ο ίδιος, αλλά, αν θυμάμαι καλά, τραγούδι με τον τίτλο αυτόν δεν υπάρχει. Υπάρχουν βέβαια αμέτρητα τραγούδια είτε με το Ναι είτε με το Όχι στον τίτλο τους, όπως και αρκετά τραγούδια που έχουν και το Ναι και το Όχι στον τίτλο τους και θα κλείσουμε με ένα από αυτά, το «Ναι και όχι»του Αλκίνοου Ιωαννίδη:

 

Advertisement

354 Σχόλια προς “Ναι και Όχι”

 1. Γς said

 2. Επίχαρμος said

  Υπάρχει και το πόνημα του φίλου του ιστολογίου Άκη Γαβριηλίδη για τον Ακη Πάνου : «Λένε όχι, λέω ναί» -εκδ. ενεκεν. Καλημέρα Νικοκυρη και Συντροφία 🙂

 3. cronopiusa said

  Quello che non ho è una camicia bianca
  quello che non ho è un segreto in banca
  quello che non ho sono le tue pistole
  per conquistarmi il cielo per guadagnarmi il sole

  Καλή σας μέρα

 4. LandS said

  Έλειπα και μόνο τα άρθρα προλάβαινα να διαβάσω, και αυτά επί τροχάδην. Ίσως λοιπόν να με έχει προλάβει κάποιος.
  Το διπλό «οχι» του ΚΚΕ παίζει να τεκμηριώνεται θεωρητικοφιλοσοφικά με τη χεγγελιανή «άρνηση της άρνησης» ;
  😂😂😃😂😀😂😄

 5. LandS said

  Υπάρχει και το Hellogoodbye των Μπιτλς που ξεκινάει «I say yes, you say no»

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Κι εμείς με την ΕΕ είμαστε.

  2: Μπράβο, καλά κάνεις και το αναφέρεις!

  3: Αυτό με τον Ορνεράκη δεν το είχα δει

  4-5: Κι έλεγα τι κάνεις!

 7. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Όχι, ο Ρασούλης έδωσε αυτό τον τίτλο μόνο στο δίσκο, χωρίς να υπάρχει όμοιος στίχος ή τίτλος μέσα.
  Αλλά τραγούδησε και η Αρβανιτάκη, για λογαριασμό των ηγετώνε της ΕΕ, παλιά και εν αγνοία της :

 8. Μπορούσες να παίξεις και με τις ερωτήσεις ολικής/μερικής άγνοιας.

 9. atheofobos said

  Τι τίτλος είναι αυτός στο σημερινό άρθρο;
  Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την Ευρώπη δεν άλλαξε και την σειρά αυτών των δύο με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και της Βουλής, όπως με κρυστάλλινη λογική και σαφήνεια εξήγησε ο Βούτσης;
  http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27369&subid=2&pubid=34880871

 10. cronopiusa said

 11. Πέπε said

 12. sarant said

  8: Σωστά!

  9: 🙂

  10-11 Ευχαριστούμε!

 13. ndmushroom said

  Jasager, ή yesman, ή béni-oui-oui, όπως κάποιοι από τους (πολύ) νεώτερους συναδέλφους του Νικοκύρη θα θυμούνται. 😉

 14. Λέγεται και για τον ελληνικό καφέ: «Ναι και όχι» ή «πολλά βαρύς και όχι».
  Γιεγιές ήταν και χαρακτηρισμός για δυτικότροπα μοντερνίζοντες, τον οποίο απεχθανόταν ο Βαγγέλης ο Γιεγιές, αν και ο Νιόνιος είχε ταιριάξει το γιεγιέ ωραία.

 15. ndmushroom said

  Οι ΠΑΟΚτσήδες πάντως τοποθετήθηκαν: http://1926.gr/articles_details.php?keyi=44011&newsid=1
  Για το Gpoint δεν ξέρω, τελευταία δεν προλαβαίνω να διαβάζω τα σχόλια!

 16. Avonidas said

  Καλημέρα!

  Το ερώτημα του δημοψηφίσματος καταλήγει σε μια διάζευξη: Ναι ή Όχι.
  Για να ακριβολογούμε, σε μια αποκλειστική διάξευξη (exclusive OR, ή XOR), που σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε είτε το ένα είτε το άλλο, αλλά όχι και τα δύο (ή κανένα). Βεβαίως, όταν οι επιλογές είναι ναι και όχι, η αποκλειστική διάζευξη επιβάλλεται από τον όρο του αποκλειόμενου μέσου.

  …πού είσαι ρε Kid; Κάνε παιχνίδι! 🙂

  Βέβαια δεν απαντιούνται όλες οι ερωτήσεις με Ναι ή Όχι

  Ο Βουδισμός το έχει λύσει από καιρό αυτό το πρόβλημα, με την απάντηση Mu,
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mu_%28negative%29

  η οποία ουσιαστικά «ακυρώνει» την ερώτηση, ή δηλώνει ότι η ερώτηση η ίδια είναι «κακώς σχηματισμένη».

  (Ξέρουν από Βουδισμό εκεί στο ΚΚΕ 😉 )

 17. sarant said

  14 Σωστά!

  15 Το επισήμανε σε άλλο νήμα ο Τζι, αν θυμάμαι καλά.

 18. sarant said

  16τέλος: Πολύ γέλασα!

 19. Alexis said

  #11: Ωραίο Πέπε!
  (Βλέπω το νήμα να γίνεται καρέτα καρέτα από τα γιουτουμπάκια γμτ, σαν το προχθεσινό… ) 🙂

 20. Γιώργος Πρίμπας said

  Καλημέρα.
  Το ερώτημα, «ναι ή όχι στο ευρώ», έτσι διατυπωμένο, συγνώμη αλλά δεν το καταλαβαίνω για να μην πω ότι με το ευρώ όπως μας εξελίσσεται λέω ΟΧΙ.
  Το «ναι ή όχι σε κάποια μονέδα όπου θα μπορώ να έχω δυνατότητα να περνάω με αξιοπρέπεια» το καταλαβαίνω και θα έλεγα ΝΑΙ.

  Στο ερώτημα, “ναι ή όχι στην πρόταση των δανειστών της 25 Ιούνη 2015”, ΟΧΙ και μόνον ΟΧΙ!

 21. ΝΑΙσιώτες και ΟΧΙώτες … 🙂

 22. cronopiusa said

 23. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  ΝΑΙ ή ΟΧΙ; θα ΔΟΥΜΕ, η καλύτερη απάντηση στα παιδιά όταν ζητούν κάτι επιτακτικά.
  Για το δημοψήφισμα, η καλύτερη είναι το συνειδητό άκυρο.

 24. Λ said

  Καλημέρα. Νικοκύρη ξίνεις παλιές πληγές. Για τον Χριστόφια και το κόμμα του να πω ότι ήταν εξαρχής υπέρ του όχι αλλιώς δεν θα έβγαζαν πρόεδρο τον Παπαδόπουλλο. Τα υπόλοιπα ήταν θεατρινισμοι και καραγκιοζλίκια. Απλά μας δούλευαν. Αν κοιτάξεις την ιστορία του κόμματος τους έτσι έκαναν πάντα. Είχαν μεν τις σωστές θέσεις αλλά την κρίσιμη ώρα , δεν ξέρω τι διάβολο, υπαναχωρούσαν. Αυτά. Η μάλλον όχι, δεν τελείωσα, δεν έχει καταλαγιάσει ότι θυμός μου που τολμούσαν να μας λένε ναιναίκους και προδότες επειδή ψηφίσαμε Ναι.
  Αλλά επειδή εδώ λεξικολογούμε εγώ το ήξερα Νενέκος και όχι Ναιναίκος.

 25. Alexis said

  …και επειδή εδώ (κυρίως) λεξιλογούμε, το ανεκδιήγητο και παντελώς αγράμματο «ανεξαρτήτου» ξαναχτύπησε:
  Βαρουφάκης: 100% οι πιθανότητες συμφωνίας, ανεξαρτήτου αποτελέσματος

  ΔΟΛια ελληνική γλώσσα… 🙂

 26. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  16 – «(Ξέρουν από Βουδισμό εκεί στο ΚΚΕ 😉 »
  Πώς δεν ξέρουν, αφού τον έχουν κάνει Γ.Γ του κόμματος (χαμόγελο).

 27. sarant said

  25 ΔΟΛια πράγματι, διότι είναι προσθήκη του υλατζή, δεν το είπε ο Βαρούφ

  24 Νενέκος ήταν ο οπλαρχηγός και συνεκδοχικά ο προδότης. Αν θες να το συνδέσεις με το Ναι, το γράφεις Ναιναίκος, πχ. (βρίσκω τυχαία ένα διχαστικό): Ενώ κάποιοι προτείνουν λύσεις για την οικονομία και την Κύπρο οι ναιναίκοι Βασιλείου, Χάσικοι και άλλοι…

 28. Λ said

  Να πούμε και για το (οθωμανικό;) όχι που δεν γράφεται αλλά λέγεται με τη βοήθεια της γλώσσα του σώματος. Βάζουμε (κολλάμε)την άκρη της γλώσσας στην άνω οδοντοστοχία και την κατεβάζουμε (την άκρη της γλώσσας εννοείται) με δύναμη κάτω ενώ ταυτόχρονα σηκώνουμε λίγο το κεφάλι προς τα πάνω. (επειδή δεν έχω ποτέ εκπαιδευτεί στην Ελλάδα ίσως η ορολογία μου να μην είναι δόκιμη βέβαια και πιθανό να υπάρχει καλύτερος τρόπος περιγραφής του οθωμανικού όχι)

 29. JEK said

  Το δικό μου ΟΧΙ είναι ένα πανί που 40 και χρόνια στολίζω στα σκοτεινά με τις χρυσοκλωστές των αξιών της Αριστεράς μου.
  Το χαρίζω στον Τσίπρα κι ας το κάνει πατσαβούρι. Χέστηκα!
  Μου φτάνει να κοιτώ στα μάτια τα παιδιά μας και να μην ντρέπομαι.

 30. Ιταλικά sissignore, signorsì, υποχρεωτικά παλαιότερα (;) στον στρατό, και συνήθως με ειρωνική χροιά στην καθημερινή ζωή.

 31. Αν δεν φοβόμουν τα περιττά κιλά (της σελίδας) θα έβαζα και το «Μάλιστα κύριε» του Ζαμπέτα. Εκεί δεν είναι τόσο κατάφαση, όσο επιβεβαίωση.

 32. giorgos said

  ΟΧΙ γιατί αυτό θά επικρατήσει .Αν όχι τώρα ,σίγουρα στό μέλλον .

  «Ἡ πολιτικὴ σχέση τῶν βιομηχανικῶν κρατῶν μὲ τὸν τρίτο κόσμο εἶναι πολὺ ἁπλῆ: Ἀφοῦ συγκέντρωσαν μὲ τὸν ἕναν τρόπο ἢ τὸν ἄλλον τὸν παγκόσμιο πλοῦτο στὶς λεγόμενες «μητροπόλεις», μετέβαλαν ὅλους τούς ἄλλους λαοὺς σὲ ἕνα εἶδος λαῶν ἐπὶ πιστώσει: οἱ ἄλλες χῶρες πρέπει νὰ «συναρμόζωνται» κάθε φορά, διότι ἄλλως ἐπακολουθοῦν «οἰκονομικὲς κυρώσεις» καὶ πέφτει πεῖνα (καὶ μαζὶ μ’ αὐτὴν βέβαια, ἢ μᾶλλον μὲ τὸ φάσμα της, καὶ οἱ ἀνυπάκουες κυβερνήσεις…). Οἱ «διεθνεῖς» λοιπὸν σχέσεις τῶν καιρῶν μας εἶναι ἐκεῖνες μίας …σοσιαλδαρβινικῆς ζούγκλας. Τὸ πρόβλημα εἶναι ποιὸς θὰ προφθάση νὰ πεθάνη πρῶτος! Διότι ἂν λ.χ. ἀπεφάσιζαν μερικὲς μόνο χῶρες τοῦ κόσμου νὰ ἀντιμετωπίσουν αὐτὴ τὴν πολιτική, ἀδιαφορώντας γιὰ τὶς ἴδιες συνέπειες καὶ ὑψώνοντας κι’ αὐτὲς ἕνα «ἐμπάργκο» κατὰ τῶν βιομηχανικῶν προϊόντων, εἶναι βέβαιο, ἀπὸ τὸ πρωτοφανὲς χάος πού θὰ προκύψη στὰ πλαίσια τῆς διεθνοῦς παραγωγῆς, ὅτι οἱ «ἀνεπτυγμένοι» θὰ ἐπανέλθουν κι’ αὐτοὶ σὲ καταστάσεις πείνας πού ἔχουν λησμονήσει…

  Δυστυχῶς ὅμως εἶναι ἡ μόνη «λογικὴ» πού ἐπιβάλλει μακροπροθέσμως τὸ εἶδος τῶν «διεθνῶν» μας σχέσεων καὶ αὐτὸ ἀκριβῶς θὰ εἶναι καὶ τὸ περιεχόμενο τῆς νέας ἰδεολογικῆς τρομοκρατίας.

 33. Το παλιό «μη σπρώχνεσθε» του Μποστ σε έκδοση keep calm and….

 34. spiral architect said

  Καλημέρα. 😐
  Το διπλό ΟΧΙ (aka άκυρο) του ΚΚΕ τεκμηριώθηκε επαρκώς την προηγούμενη Κυριακή όταν δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για για αποδέσμευση από την ΕΕ και κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
  Έτσι το ΟΧΙ για τους περισσότερους εξ υμών πατάει στο θυμικό μας. Από κει και πέρα υπάρχει και το μνημόνιο-πρόταση της κυβέρνησης (των 47+ σελίδων) που μετα το πέρας του δημοψηφίσματος θα απομείνει για να περάσει απ’ τη βουλή με την προϋπόθεση ότι, θα το δεχθούν οι μαφιόζοι-δυνάστες.
  Τέλος, η δικιά μου άκυρη ψήφος θα καταμετρηθεί στα άκυρα, μαζί με τα ζωγραφισμένα πέη, τις μούτζες, ενδεχομένως και τις μορταδέλες για να βγει έγκυρο το δημοψήφισμα με συμμετοχή μεγαλύτερη του 40% του εκλογικού σώματος. 😀

 35. Το BBC λεξιλογεί

  http://www.bbc.com/news/magazine-33346743

  Ελπίζω να μην μας ζητήσουν από το mega και το ΣΚΑΙ να σφραγίσουμε υπολογιστές και τηλεοράσεις για να μην ενημερωνόμαστε από το BBC. Αν κάνει και ο Κάμερον το δημοψήγφισμά του το βλέπω να έρχεται η απαγόρευση από τον Γιούγκερ.

 36. sarant said

  36 Και φιλοσοφεί

  34 Ωραίο!

  30 Ναι μπράβο, το έχω ακούσει σε όπερες αυτό.

  29 Έτσι!

 37. IN said

  Καλημέρα. Και «ja baas» (ναι αφεντικό) στη Νότια Αφρική: The utterance ‘Ja baas’, seen as the epitome of the language and attitudes of one who is servile αλλά και A black person who is servile in his behaviour towards whites.

  Από εδώ (ενδιαφέρον εύρημα, μου φαίνεται καλή δουλειά): http://www.dsae.co.za/#!/word/3418/ja%20baas,%20adj.%20phr.,%20n.%20phr.

 38. Φαρμακοποιός θεούλης: https://pbs.twimg.com/media/CI7wdpUUMAAIdo4.jpg

 39. sarant said

  37 Αριστουργηματικό!

  39 Πολύ ενδιαφέρον!

 40. ευτυχώς που έχουμε και τις εργασιακές συνομοσπονδίες να προπαγανδίζουν το ΝΑΙ: την YESΕΕ, την ΠΑΣΕYES κοκ

 41. sarant said

  42 Ρέντα έχουμε βλέπω!

 42. Corto Maltese said

  http://www.viralnet.gr/permalink/3067.html

 43. spiral architect said

  Αλ. Τσίπρας: Θα έχουμε συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα
  Κατά τη γνώμη μου ο Τσίπρας δεν έπρεπε καν να δώσει συνέντευξη στον Αντ1 χτες, τη στιγμή που όλα τα συστημικά-ιδιωτικά κανάλια παίζουν υπέρ του ΝΑΙ και και η όποια αντίθετη άποψη θάβεται ή κόβεται στον αέρα. Τη στιγμή που έχουν ξεθάψει από το Δρακουμέλ μέχρι το Γλύξμπουργκ για να πουν ΝΑΙ και ταυτόχρονα δεν έχουν δημοσιεύσει μετα βαίων και κλάδων κάποια δημοσκόπηση έστω με 50-50 ΝΑΙ-ΟΧΙ, ή προπαγάνδα που κάνουν, αναποφευκτα θα γυρίσει εναντίον τους.
  Ας τους άφηνε λοιπόν να κουρεύονται με τα κάθε λογής παπαγαλάκια και ζόμπι της πολιτικής και του «πνεύματος».
  (και αν έχει … guts, ας τους πάρει τις -έτσι κι αλλιώς ληγμένες και προσωρινές- άδειες) 👿

 44. Την επική τρολιά των αναρχικών στη Σαλλλονίκη την είδατε; https://athens.indymedia.org/media/cache/07/1d/071d9c1aa0b25edf59e1a20617d72016.jpg

  https://athens.indymedia.org/post/1546353/

 45. το κομούνι της αυγής said

  Το διπλό όχι του ΚΚΕ θα αποδυναμώσει το όχι του Σύριζα και θα ενισχύσει το ναι.

  Άλλωστε το είπε και ανεπίσημα ‘φερέγγυο’ περισσιώτικο στέλεχος.-‘το ναι θα είναι θηλιά από μετάξι,ενώ το όχι θηλιά από συρματόπλεγμα’. ‘Ναι’ φορ δε κουκουέδες.

 46. το κομούνι της αυγής said

  Δεν το είπε σε κανένα κανάλι ή εφημερίδα,σε συζητήσεις της γειτονιάς το είπε.

 47. sarant said

  44 Πω πω, πολύ μπλεγμένο αυτό!

  45 Κι έναν ηθοποιό που ήταν υπέρ του Όχι, το Μέγκα τον έκοψε στον αέρα.

 48. Γιώργος Πρίμπας said

  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/sxedio-anatropis-tis-kybernisis-kai-o-rolos-toy-kke
  για το μαγαζάκι που ζει από τις επιδοτήσεις της ΕΕ των μονοπωλίων (τα υπόλοιπα στη γνωστή κασέτα)

  —————————-

  Είναι αλήθεια ότι η επιλογή του ΚΚΕ να ρίξει άκυρο στο δημοψήφισμα, αιφνιδίασε πολλούς. Πως είναι δυνατόν ένα κόμμα αντιμνημονιακό, που διαλαλεί την ρήξη, την έξοδο από την ΕΕ και την ευρωζώνη, την ανατροπή του καπιταλισμού να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ του ΟΧΙ στις προτάσεις των δανειστών και του ΝΑΙ σε αυτές;
  Η έκπληξη δυναμώνει όταν όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι είναι πολιτική επιλογή της μνημονιακής αντιπολίτευσης, των περισσότερων ιδιοκτητών μεγάλων μέσων ενημέρωσης, του συστήματος διαπλοκής, η ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και ιδιαίτερα ισχυρών κύκλων των δανειστών που επιδιώκουν την ανατροπή ή έστω την πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις τους, ώστε να εξουδετερώσουν την αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και να ενταφιάσουν οριστικά την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  Η στάση αυτή της ηγεσίας του ΚΚΕ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά συνέχεια μιας συγκεκριμένης στρατηγικής. Στρατηγικής εξόντωσης του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισε να ξεδιπλώνεται με ιδιαίτερη ένταση από τις αρχές του 2000. Από εκεί που προσπαθούσαν να βγάλουν εκτός βουλής τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% και 4%, τους είδαν ..κυβέρνηση με 37%. Οι επιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν, το μένος γιγαντώθηκε.
  Η «γραμμή» του ΚΚΕ είναι πολύ συγκεκριμένη και έχει ένα αποκλειστικό στόχο. Από εντελώς διαφορετική ιδεολογική και πολιτική αφετηρία σε σχέση με τις μνημονιακές δυνάμεις, καταλήγει στον ίδιο με αυτές στόχο. Στόχος που δεν είναι άλλος από την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα. «Ολα τα σφυριά χτυπούν στο ίδιο το αμόνι».
  Για του λόγου το αληθές αρκεί μία απλή παρατήρηση συμπεριφοράς των εκπροσώπων του ΚΚΕ στα τηλεοπτικά «παράθυρα». Μπροστά στην Κυριακή η επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται σε μια προσπάθεια να περιχαρακωθούν οι ψηφοφόροι αλλά και απλά μέλη που διαφωνούν. Η «γραμμή» της ηγεσίας δεν πιάνει. Δεν πείθει χιλιάδες αγωνιστές ψηφοφόρους του κόμματος.
  -Γιατί δεν κατανοούν πως η ηγεσία βάζει στο ίδιο τσουβάλι μια κυβέρνηση που αντιστέκεται στην λιτότητα και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές με τις μνημονιακές κυβερνήσεις που από το 2010 βούλιαξαν την κοινωνία και τον τόπο.
  -Γιατί δεν αντιλαμβάνονται πως η ηγετική ομάδα έχει οργανώσει στους πέντε μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περισσότερες κινητοποιήσεις από τα 5 χρόνια που κυβερνούσαν Παπανδρέου, Παπαδήμος και Σαμαράς.
  -Γιατί ανατριχιάζουν που ο Σόιμπλε εξομοιώνεται με τον Τσίπρα.
  -Γιατί θεωρούν παράλογο να θεωρείται ότι δεν έχει καμία διαφορά το ΟΧΙ από το ΝΑΙ
  Αν όμως είναι σίγουρο ότι αφαιρείται από το όχι πολιτικά προστίθεται στο ναι, άλλο τόσο είναι σίγουρο ότι το βράδυ της Κυριακής που οι ηγήτορες του Περισσού θα μετρούν τα άκυρα θα μετρήσουν και μία νέα εκλογική αιμορραγία του ιστορικού αυτού κόμματος.

  Μάκης Κοψίδης

  ———————————————

  ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ (Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ «Α Υ Τ Ο Ι» ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΑΙ.

 49. το κομούνι της αυγής said

  49 Μόνο αυτό; Τον παππού τον απώθησε με τη χερούκλα του παραπέρα ο ‘δημοσιογραφός’ γιατί δεν άρεσαν αυτά που έλεγε στους MEGAλους.

 50. το κομούνι της αυγής said

  οχ λάθος βίντεο
  Αυτό είναι το σωστό με τον παππού .

 51. Λ said

  Εννοείται ότι αν ψήφιζα την ερχόμενη Τζιερκατζή, θα ψήφιζα με σιγουριά όχι.

  Δεν είναι εντελώς άσχετο:

  Να θυμίσω της επικεφαλίδα της εφημερίδας Sun
  «up yours Delors» το οποίο έπρεπε να συνοδεύεται από mooning. Έπρεπε δηλαδή να πάνε όλοι οι Βρετανοί στο Ντόβερ και την ανατολή του ήλιου να κατεβάσουν τα βρακιά τους και να τα πουν στον Ντελόρ.
  Ήταν η μόνη πρόταση της κίτρινης φυλλάδας που μου άρεσε.

 52. Γιώργος Πρίμπας said

  … αλλά ελπίζω να ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ πανηγυρικά την πλάτη όπως το κάνανε και πρόσφατα στο δίλημμα: τι Δούρου, τι Σγουρός

 53. Γς said

  6:

  >1: Κι εμείς με την ΕΕ είμαστε.

  Η συνιστώσα σου δλδ.

  Και θα κάνουμε ότι μπορούμε, εμείς του Ναι, να παραμείνετε

 54. Corto Maltese said

  49: Είπα να το θυμήσω στους φίλους του ιστολογίου, για να «ξεχαστούμε» λιγάκι…

  Η μελαγχολία είναι διάχυτη…

  Σήμερον τὴν τῶν χρημάτων ἀγχόνην Ἰούδας ἑαυτῷ περιτίθησι καὶ στερεῖται κατ’ ἄμφῳ ζωῆς, προσκαίρου καὶ θείας.

 55. το κομούνι της αυγής said

  28 Αυτά που περιγράφεις με τη γλώσσα για το οθωμανικό όχι είναι λίγο δύσκολο να γίνουν.Το οθωμανικό όχι είναι απλά το ελληνικό ‘τσου’ με τη μέση τη γλώσσας να ακουμπάει τον ουρανίσκο.Και σηκώνουμε και τα φρύδια συγχρόνως.Το ίδιο είναι και στα τούρκικα,σαν τον ελληνικό-τούρκικο καφέ.

 56. sarant said

  53 Τζιερκατζή το λέτε;!

 57. Λ said

  Φυσικά και το λέμε.

 58. spiral architect said

  @50: Α χα, Μάκης Κοψίδης! 😛
  Το 2002 αγωνιούσε για την πορεία του Κόμματος στα χέρια της Παπαρήγα και της ηγετικής ομάδας. Σε λίγα χρόνια όμως η πορεία του Κοψίδη ηταν συναρπαστική: Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού μέχρι το 2008, έπειτα κόλλησε με το ΠΑΣΟΚ και το «ρεύμα Βενιζέλου» κατεβαίνοντας υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ στη Γλυφάδα. Γύρω στο 2010 εθεάθη να παίζει μπάλα σαν υπεύθυνος τύπου των Οικολόγων Πράσινων μετά δήλωνε «ανένταχτος της αριστεράς» ενώ το 2011, όταν χτυπήθηκε από τους παρακρατικούς στο Σύνταγμα μιλούσε για ΚΝΑΤ.
  OK, πείστηκα για την ιδεολογική του επάρκεια.
  (τα στερνά τιμούν τα πρώτα και ευτυχώς ο γούγλης δουλεύει ακόμα για την πάρτη του)

 59. Γιωργής said

  ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΔΙΧΟΝΟΙΑ!!! ΠΑΛΙ ΒΡΗΚΑΜΕ ΑΙΤΙΑ ΝΑ ΤΣΑΚΩΘΟΥΜΕ!
  ΕΞΑΙΡΕΤΑ ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ….. ΕΥΓΕ! ΕΥΓΕ!
  ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΑΥΤΟ ΠΑΙΓΝΙΟΝ!!!!

 60. cronopiusa said

  Εδουάρδο Γκαλεάνο: Εμείς λέμε όχι

 61. sarant said

  60: Μην του κουτσουρεύεις το βιογραφικό, μετά τη διάσπαση του 1991 ο Μάκης Κοψίδης ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του γραφείου τύπου του.

 62. spiral architect said

  @61: Γιωργή, όταν παίρνεις θέση αναπόφευκτα (και) θα τσακωθείς! 😉

 63. sarant said

  61 Δεν βλέπω ιδιαίτερη διχόνοια εδώ στο ιστολόγιο.

 64. 60

  Γμσέτα! 😦
  ΑιΚιού ραδικιού.

 65. spiral architect said

  @63: Αυτό είναι γνωστό και θεωρείται δεδομένο. :/

 66. Λ said

  53. Φυσικά τότε δεν ήταν ευρώ, ήταν εκού.

 67. Γιωργής said

  Η διχόνοια έχει μέτρο;

 68. Γιωργής said

  64. Χωρίς τσακωμό δεν γίνεται να πάρεις θέση; Πρέπει να πείσεις οπωσδήποτε για τη θέση σου;; Κι αν κατά τύχη έχεις λάθος;

 69. cronopiusa said

 70. cronopiusa said

 71. spiral architect said

  @69, 70: Προσπαθώ να πείσω διαλεκτικά. Αν δεν μπορώ να πείσω, αποχωρώ λέγοντας ότι με το ζόρι δεν γίνεται παντρειά. Άλλωστε όλοι δω μέσα με ξέρουν, ξέρουν σχεδόν εξ αρχής που ενεφανίσθην εδώ μέσα, τι πρεσβεύω ακόμα και τι ψηφίζω, όπως ξέρουν ότι -αν μη τι άλλο- δεν είμαι εριστικός. 🙂 ❤
  Το δε λάθος θα φανεί όταν τρέξει το πρόγραμμα. 😉
  (που λεν' και οι κομπιουτεράδες)

 72. Και ο Ντον Τζιοβάνι ρίχνεται στη μάχη υπέρ του ΟΧΙ.

 73. spiral architect said

  Eγώ με την ΕΦΗ^2 πάμε για ΟΧΙ^2. 🙂

  Σποτάκια για ηλίθιους

 74. Corto Maltese said

 75. Ούτε και γω εντοπίζω διχόνοια. Αντι-ΚΚΕ να είναι και ό,τι να’ναι

 76. Γιωργής said

  70.Spiral architect. Δεν σας γνωρίζω και γι αυτό δεν ήταν προσωπικό το σχόλιο. Και εριστικός κάθε άλλο θα έλεγα.. Και συμφωνώ μ’ αυτήν την λογική.
  Εύχομαι όταν τρέξει το πρόγραμμα να μην κάψει το σκληρό δίσκο!

 77. Καλά, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 (με το συμπάθειο), εκτός από τον Κωνσταντίνο Μητσ*******, ξεθάψανε και τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη! Τι διάλο, το ΝΑΙ ξέμεινε από πυρομαχικά κι έβγαλε τους γκράδες; 🙂

 78. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  77 Πού είδατε το αντικκε στο άρθρο;

 79. cronopiusa said

  Ich bin Grieche

 80. spiral architect said

  Καθένας με τον πόνο του και μεις με το δικό μας. 😆

 81. Λγς said

  Άσχετο, αλλά δείτε και λίγο Παπανούτσο: Οι άνθρωποι του ναι και οι άνθρωποι του όχι.
  Π.χ. από δω:
  http://users.sch.gr/symfo/sholio/ekthesi/b_likiu/sx-bib/127.ne-oxi.htm
  Αν τον είχατε ξεχάσει, να ξέρετε ότι ο άνθρωπος κυκλοφορεί ακόμη στη διδασκαλία της Έκθεσης στο Λύκειο.

 82. 80β

  Κανέλλη! 👿

 83. spiral architect said

  Στην (γνωστή σε όλους) ιστορία των Η/Υ δεν έχει αναφερθεί ο τριοδικός υπολογιστής όπου οι υπολογισμοί του δεν δουλεύουν με τη δυαδική (binary) λογική, αλλά με την τριαδική (ternary).
  Περισσότερα στο λήμμα της Βίκης: Ternary computer

 84. Σας αρέσει η Πρόταση των πιστωτών? Το ΔΝΤ(!) απάντησε «ΟΧΙ». ΟΧΙ επειδή είναι ελλιπής. Ενώ έχει περικοπές, δεν έχει ρύθμιση χρέους, και δεν έχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση. ΟΧΙ επειδή τρώμε αυτή την συνταγή 5 χρόνια, και μέχρι και ο Ομπάμα, πριν 2-3 μήνες είπε «δεν μπορείς να ξεζουμίζεις ένα λαό που έχει ξεζουμιστεί, και η Ελλάδα χρειάζεται ΑΝΑΠΤΥΞΗ για να βγει από την κρίση». Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ξεκινάει από ρύθμιση χρέους ΚΑΙ με χρηματοδότηση (όπως έγινε για την Γερμανία το 1953), και φυσικά θέλει περικοπή αντιπαραγωγικών παροχών (δεν λέει πείνα) και φυσικά θέλει φοροελαφρύνσεις και σταθερότητα για να μπει μέσα κεφάλαιο. Η πρόταση των πιστωτών έχει ΜΟΝΟ περικοπές. Είναι κακή πρόταση. Το ερώτημα είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε μια κακή πρόταση. Εάν βγει ΟΧΙ, την Δευτέρα οι πιστωτές θα αναρωτηθούν: Να χάσω 100 ή να χάσω 400? Εάν βγει ΝΑΙ οι πιστωτές θα στείλουν ένα ζευγάρι παντόφλες στους καναλάρχες, τον Τσίπρα σπίτι του, και η εκκαθάριση θα συνεχίσει μέχει να μην έχετε όρεξη να υπάρχετε. ΟΧΙ σε κακή, ελλιπή, μη βιώσιμη πρόταση. Εκτός εάν πιστεύετε την κοινή άποψη Μητσοτάκη-Σαμαρά-Βενιζέλου-Παπανδρέου-Σημίτη-Καραμανλή. Αυτών ακριβώς που σας έφεραν έως εδώ. Όχι, δεν είμαι του Σύριζα.

 85. Κυνική ομολογία Άδωνι: Εγώ πρότεινα στους Γερμανούς να κλείσουν τις τράπεζες για να χρεοκοπήσει η χώρα

  http://www.avgi.gr/article/5681590/kuniki-omologia-adoni-ego-proteina-stous-germanous-na-kleisoun-tis-trapezes-gia-na-xreokopisei-i-xora

 86. cronopiusa said

  Γιατί η θέση της ηγεσίας του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα είναι ένα βαρύτατο ιστορικό λάθος

 87. Γιώργος Πρίμπας said

  Την Κυριακή υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο είναι σαφές.
  Αν υπάρχει και μια ερμηνεία πίσω από το ερώτημα και τις δύο πιθανές απαντήσεις, αυτή είναι μία κι εξ όσων άκουσα μόνον ο Ντάισελμπλουμ http://www.avgi.gr/article/5677989/ntaiselmploum-to-nai-sto-dimopsifisma-tha-deixei-oti-oi-ellines-apodexontai-ti-litotita την εξέφρασε σωστά.
  ήτοι:
  -το ΝΑΙ σημαίνει ότι οι έλληνες ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ τη λιτότητα (ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΒΡΕΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ από ελληνικής πλευράς) και
  -το ΟΧΙ ότι ΠΙΘΑΝΟΝ (άρα ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, άρα ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ και την ΚΥΡΙΑΚΗ, για μένα, εκλαμβάνεται μόνον ως εκβιασμός και πιθανότατα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αφού δεν συνιστά ΘΕΣΗ) δεν θα έχουν θέση στην ευρωζώνη (το οποίο: το εκτός ευρωζώνης, μακροπρόθεσμα, γιατί βραχυπρόθεσμα προφανώς και θα είναι μια δύσκολη μεταβατική περίοδος, έχει πάψει να είναι απειλητικό)

  Ε, λοιπόν εγώ δεν συναινώ στη λιτότητα (βλέπε εξαθλίωση) μου που είναι το ΒΕΒΑΙΟ.

  ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ! (ευελπιστώ να τα πούμε από Δευτέρα)

  (σχόλιο 60 – δεν με απασχόλησε καθόλου η υπογραφή ούτε ασχολήθηκα, αλλά το κείμενο το οποίο δυστυχώς για μένα είναι σωστό)

 88. Νικος Κ. said

  Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, αξίζει να σταθούμε στην άρνηση του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή να παραχωρήσει «Το Βαλς της Ουτοπίας» για σποτ του ΣΕΒ υπέρ του ΝΑΙ. http://www.koutipandoras.gr/article/144828/arnithike-na-parahorisei-vals-tis-oytopias-gia-spot-toy-sev-yper-toy-nai

  Όταν η στάση ζωής δικαιώνει το καλλιτεχνικό έργο. Αξίζει να το ακούσουμε:

 89. не

 90. 92

  αυτά έλεγα κι εγώ πριν πέντε μέρες αλλά όοοοοχι…! Έπρεπε να βάλω .τζιφάκι, δλδ;

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/27/meze-173/#comment-296121

 91. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το όχι πού το πρωτοβρίσκουμε γραμμένο;
  (ξεροχτενίζομαι ; χαχα )

 92. Πάει λάλησε ο κοζμάκης! https://pbs.twimg.com/media/CI71htGUwAANZxf.jpg

 93. aerosol said

  #70:
  Φυσικά και γίνεται να πάρεις θέση χωρίς τσακωμό. Μόνο που συνήθως αυτό το κάνει ο ένας στους δέκα. Και κατόπιν βλέπει πως δεν έχει να αντιμετωπίσει κάποιο αντεπιχείρημα αλλά το εκρηκτικό θυμικό του συνομιλητή του. Οπότε καταλήγεις να αποχωρείς σιωπώντας ή να τσακωθείς.

  Το να αποχωρήσεις μπορεί να θεωρείται ηθικά ανώτερο. Αλλά σε αφήνει στην περίεργη θέση του να είσαι το 10% που αποχωρεί «ηθικά» ενώ το 90% θεωρεί πως δεν έχεις κάτι να απαντήσεις και ενισχύεται (παράλογα και συναισθηματικά, γιατί έτσι λειτουργούμε ως όντα) η στάση του αντίπαλου ως θεμιτή αλλά και επικρατέστερη. Ξέρουμε και από τις δημοσκοπήσεις πως η αίσθηση επικρατέστερου (η «παράσταση νίκης») είναι μεγάλη αβάντα για την μία πλευρά.

  Συνεπώς όσοι προσπαθούν να μιλούν χωρίς εντάσεις και με επιχειρήματα καταλήγουν να βρίσκονται συνήθως στην πλευρά που χάνει (ναι, τιμημένα, και άλλα τέτοια…) ενώ οι αποφάσεις (και η εξουσία που πηγάζει από αυτές) βρίσκονται μόνιμα στα χέρια των αντιπάλων τους που δεν σκαμπάζουν από επιχειρήματα και άλλες τέτοιες αδυναμίες. Ταυτόχρονα ενισχύεται η αίσθηση πως ο ιδανικός τρόπος να επικρατήσει μια άποψη είναι δια της θυμωμένης επίθεσης. Αυτό είναι βαθύ μάθημα, μπαίνει κατευθείαν στο υποσυνείδητο, και ενισχύει τον φαύλο κύκλο μιας συμπεριφοράς ουσιαστικά αντικοινωνικής. Ο πιο «νταής» επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της στάσης του επειδή συνήθως καταλήγει σε ισχυρότερη θέση από τον πιο ήρεμο, κάτι που εξαπλώνεται στην κοινωνία σαν ιός. Οπότε το ερώτημα που θέτεις δεν έχει αυτονόητη απάντηση. Σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγει να είναι δύσκολο δίλλημα.
  [Παρεμπιπτόντως, ξεκινώντας να γράφεις κάτι επιτιμητικό (και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα, που στον ιντερνετικό γραπτό λόγο σημαίνει ΦΩΝΑΖΩ) είναι σχετικά επιθετική κίνηση που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε καυγά. Συνεπώς βρίσκω άστοχη την έντονη νουθεσία προς αγνώστους μέσα σε μέρες έντασης.]

  Φυσικά μπορεί και να κάνω λάθος. Αλλά εφόσον παίρνω θέση στα πράγματα -ακόμα κι έχοντας επίγνωση πως αυτή η θέση θα μπορούσε να είναι λανθασμένη- καλούμαι να την ανακοινώσω με μια σχετική πεποίθηση, και όχι παθητικά, σαν παιδί που προαποφασίζει πως κάνει λάθος απέναντι στον δάσκαλο και αυτολογοκρίνεται. Καλούμαι δηλαδή να πάρω την ευθύνη της υποστήριξης της θέσης μου δίχως να κάνω συνεχώς κύκλους γύρω από το (αυτονόητο) του ότι δεν είμαι παντογνώστης. Οφείλω σεβασμό στον άλλο αλλά οφείλω σεβασμό και στον εαυτό μου -και τουλάχιστον ίση αναγνώριση πως η γνώμη μου έχει αξία. Ειδάλλως η όποια νηφαλιότητα προκύπτει από έλλειψη αυτοσεβασμού και αυτοπεποίθησης και όχι από υψηλές αξίες, φιλοσοφική διάθεση ή εκτίμηση σε κανόνες συμπεριφοράς.

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
  Αν έχεις λάθος το αναγνωρίζεις και προχωράς, η ζωή δεν είναι πρόβα. Δεν είναι λόγος να αποφεύγεις κάθε σύγκρουση ή να αφήνεις πάγια ανοιχτό το πεδίο σε ανθρώπους με μηδαμινή αυτοσυγκράτηση -διότι θα πεθάνεις νέος και τα παιδιά σου θα γίνουν σκλάβοι τους.

 94. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  75. 🙂 🙂 Θα ξαναγράψω τη μαντινάδα:
  Ανάθεμά τη για καρδιά
  ένα κακό που τόχει
  εγώ τση λέω ξέχασε
  μ΄αυτή μου λέει ΟΧΙ

 95. Avonidas said

  #87. Κυνική ομολογία Άδωνι


  Άδωνις Γεωργιάδης: Αν χρεοκοπήσουμε οι γυναίκες θα γίνουν παραδουλεύτρες ή θα εκδίδονται

 96. Γς said

  Ανάπνευσα!
  Ο πρωοθυπουργός είπε ότι αν επικρατήσει το οχι θα πάει τη Δευτέρα και θα υπογράψει αμέσως συμφωνία[άντε το πολύ σε 48 ώρες που είπε αργότερα]

  Και γιατί να μην τον πιστέψω;

  Είπε κανένα ψέμα μέχρι τώρα ρε βλίτα, ε βλήτα με γιώτα και με ήτα

  Είπε κανένα ψέμα;
  Είπε κανένα ψέμα;
  Είπε κανένα ψέμα;

  Πάρλε μουά [και γι] αμούρ Αλέξις

  Με τρελένεις

  Πέσ μου κι αλλα τέτοια
  Ψέματα. πολλά πολλά ψέματα

 97. Και το Ναι και το Όχι, τα επιστέφω σε έναν ευθυνόφοβο πρωθυπουργό. Η ντροπή, με την εικόνα των συνταξιούχων να «λιάζονται» μπροστά στις κλειστές τράπεζες, θα τον ακολουθεί εφόρου ζωής!

 98. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Έχουμε ξαναδεί τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση;

  Εννοείτε ότι η χώρα μας ήταν καλά και χάλασε σε πέντε μήνες; Μετά από τέσσερις δεκαετίες ρεμούλας πιστεύετε πραγματικά ότι αρκούν οι ουρές των συνταξιούχων για να πάρουν λεφτά από την τράπεζα, για να χρεώσετε τη χρεοκοπία στην πεντάμηνη διακυβέρνηση της αριστεράς; Μας περνάτε πραγματικά για τόσο μαλάκες;
  ………………………………………………………………………………………….
  >>Έχουμε ακούσει τόσα ψέματα μαζεμένα;

  Όπως όταν ο Παπανδρέου διαπραγματευόταν «υπογείως»; Όταν ο Παπακωνσταντίνου έφερνε τα τελευταία μέτρα; Όταν θα βγαίναμε στις αγορές; Όταν θα έσκιζε τα μνημόνια ο Σαμαράς; Κάνετε πλάκα;

 99. cronopiusa said

 100. 92: Εγώ ‘μαι Βούργαρος, όχι αδερφός Σέρβος.

 101. Gpoint said

  ουδείς ασχολήθηκε με το κείμενι του άρθρου όπου π.χ. αναφέρεται ο ξυλοδαρμός της γυναίκας.
  Δυο αποσπάματα από Τσιφόρο :

  – Δέρνεις την γυνίκα σου ;
  – Ε ποιά να δείρω ; την ξένη ;

  Οποτε βλέπεις την γυναίκα σου ρίχνε της κι από ένα χέρι ξύλο. Κι αν δεν ξέρεις γιατί, μη σε νοιάζει, ξέρει αυτή !!

 102. spiral architect said

  @99: Κυνική ομολογία

 103. 97: Η πολιτική σκέψη του Ά., απ’ τη ζωή βγαλμένη είναι

 104. spiral architect said

  Κι ύστερα ασχολούμασταν, αν ο Σάκης είναι άξιος να τραγουδήσει το Άξιον Εστί: sakisrouvas on Twitter: Εμείς ΝΑΙ είμαστε η Ευρώπη!

 105. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  103.
  Με απάντηση Ναι-οχι -δεν ξέρω

  – Δέρνεις την γυναίκα σου ;
  Δεν ξέρω,δεν απαντώ (τώρα την έχει ο γείτονας,)

  -Οποτε βλέπεις την γυναίκα σου ρίχνε της κι από ένα χέρι ξύλο. Κι αν δεν ξέρεις γιατί, μη σε νοιάζει, ξέρει αυτή !!
  Ναι
  (Ξέρει αυτή πότε θα σου ρίξει ποντικοφάρμακο στον καφέ)

  🙂

 106. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  105 Έχει μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα

  90 Καλά κάνεις και το αναδεικνύεις!

  83 Χρήσιμη αναφορά, ευχαριστώ!

 107. Avonidas said

  #101. Κι εγώ του ΟΧΙ είμαι, αλλά δεν θα χρησιμοποιούσα το επιχείρημα «ποιος άλλος ψηφίζει μαζί μας».

  Διότι έχουμε και τα χρυσάβγουλα…

  (Άλλο το δίκιο, άλλο η τακτική. Βασική διάκριση που συχνά λησμονιέται)

 108. cronopiusa said

  Τους δώσανε πανό “Μένουμε Σκλάβοι” και το κρατούσαν 20 λεπτά χωρίς να το πάρουν χαμπάρι!!

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  100 – «Μας περνάτε πραγματικά για τόσο μαλάκες;» ;
  Όχι, για ακόμα μεγαλύτερους, κι αν το καλοσκεφτείς, δεν έχουν καθόλου άδικο, είναι πολλά τα παραδείγματα που τους δικαιώνουν.

 110. Dimitris said

  επιχειρηματολογώντας υπερ του ΟΧΙ λοιπον να πω, οτι “λογικα” αν σκεφτουμε (ναι ΚΑΙ Οχι) κανει ΟΧΙ. Οποτε δεν τιθεται καν δίλημμα!!!!

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – «Οποτε βλέπεις την γυναίκα σου ρίχνε της κι από ένα χέρι ξύλο. Κι αν δεν ξέρεις γιατί, μη σε νοιάζει, ξέρει αυτή !!»
  Εγώ της ρίχνω κάτι άλλο, και μου έχει βγεί σε καλό, ούτε γκρίνια, ούτε φωνές, ούτε πονοκέφαλοι, πασά στα Γιάννενα μ΄έχει, οπότε, ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΡΙΧΝΕ ΤΗΣ ΕΝΑ, ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ, ΜΗ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ, ΞΕΡΕΙ ΑΥΤΗ!!!

 112. cronopiusa said

  Ε, ΑΦΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ….
  Επιμένουν εδώ και καιρό. Ανταποκρίνομαι, λοιπόν, και τους στέλνω στον αγύριστο. Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να είναι σκέτη απογοήτευση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πω «ναι» στην καταστροφή μας. Δε μπορώ και δε θέλω να ξεχάσω όσα τραβήξαμε τόσα χρόνια ενώ ο Άδωνις με τον Βορίδη και τη Γεννηματά το διασκέδαζαν και επιχειρηματολογούσαν ως ανυπόμονα σαρκοβόρα πάνω από τον ετοιμοθάνατο.

  Ναι, ντρέπομαι να βλέπω συνταξιούχους στην ουρά να τραβάνε 120 ευρώ την εβδομάδα. Όμως θα ντρεπόμουν περισσότερο αν έλεγα «ναι» στο να δουλεύουν κανονικά τα ΑΤΜ και να βγάζει 120 ευρώ συνολικά ο συνταξιούχος επειδή τόση θα έχει απομείνει η σύνταξή του. Όση δηλαδή η συμμετοχή του στα φάρμακά του.

  Σε «ναι ή όχι σε αυτή την Ευρώπη» δεν πιέσατε να μετατραπεί το ερώτημα; Ε, η απάντηση είναι ένα τεράστιο «όχι» στις εγκληματικές πολιτικές των τραπεζικών εντολοδόχων. Δεν θέλω να είμαι τέτοιος Ευρωπαίος σε αυτή την Ευρώπη. Βαλκάνιος είμαι. Βαλκάνιος ήμουν κι όταν βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία και ούρλιαζα «όχι» την ώρα που έλεγαν «ναι, σωστά γίνεται η σφαγή» αυτοί που πάλι «ναι» λένε τώρα. Κάθε φορά «όχι». Σε κάθε έγκλημα, σε κάθε φασίστα, σε κάθε υποταγή.

  μεταδημοψηφισματικός (μια λέξη για μετά την 5η Ιουλίου 2015)

 113. Γς said

  Μέι άι χεβ γιορ ατένσον πλιζ;

  Λοιπόν είχα σοβαρό πρόβλημα.
  Είχα λαλήσει που λένε.

  Ξέσπαγα στο ιστολόγιο και στούς οικίους μου. Γκρίνιες και τέτοια. Μια ανηπόφορη κατάσταση

  Σήμερα όμως που πήγα για διαφορες δουλιές και ήρθα σε επαφή με πολύ κόσμο, σαμάτησα κάπωςνα ανησυχώ με την κατάστασή μου.

  Τί είναι ο άνθρωπος;

  Και τούτο γιατί είδα ότι δεν είμαι ο μόνος.

  Ο κόσμος βράζει. Παραμιλάει φωναχτά.

  Πρόσωπα που εκτιμούσα για την σοβαρότητά τους και την οριμότητά τους.

  Τα έχουν παίξει.

  Καλά για σας δεν ανησυχώ.
  Είστε το άλλο κομμάτι της τραγωδίας.

  Οπως τότε με το νερό του Καματερού [που φυσικά δεν ήταν τραγωδία αλλά είχε πολύ πλάκα]
  Που έτρεχαν αφιονισμένοι για να πάρουν νερό που θεράπευε τα πάντα.

  Ω, οπαδοί του οχι. Μπορεί να χάσαμε το αίμα της ζωής μας, το εφάπαξ μου π.χ., αλλά αν επικρατήσει το νερό σας, ουπς, το όχι σας,πλάκα που θα έχει. Μιας και δεν είδαμε ακόμη τίποτε!

 114. Γς, εμποδίζεις…

 115. Γς said

  116:

  Ναι το ειδα που το ξανάβαλες χτες και το ενέκρινα.
  Καλό είναι για να μπορείς να περάσεις αυτές τις δύσκολες στιγμές.
  Μετά ομως που θα χειροτερέψει η κατάσταση. δεν ξέρω τι θα σου βρούμε;

 116. Σοβαρά, τώρα: γιατί δεν τα γράφεις αυτά στο δικό σου ιστολόγιο;

 117. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 118. Γς said

  118:

  Γιατί απαγορεύεται;

  Δεν μιλάμε εδώ;
  Θέλεις να με φιμώσεις;

  Κάτσε ρε. Μην προτρέχεις. Δεν φτάσαμε ακόμη σ αυτό το σημείο. Αν και για όλα σας έχω ικανούς. Ολα να τα περιμένει κανείς από σας.

  Ενα πάντως είναι σίγουρο. Οτι ο Νίκος δεν θα επιτρέψει ένα τέτοιο πράγμα. Ειναι δημοκράτης.
  Δεν παίρνω και όρκο βέβαια, αλλά έτσι μου έχει δείξει τόσες δεκαετίες.

  Γουστάρω.
  Σφάξε με ν αγιάσω.

  Λαϊκό δικαστήριο.
  Γς-Εχθρός του Λαού.

  Φεύγω. Με περιμένουν τα φιλαράκια μου
  Πάμε στο σουπερμαρκετ να γεμίσουμε μερικά καρότσια με τρόφιμα και προϊόντα για τα σισσίτια με τις κάρτες μας [πριν εξαφανιστουν τα χρήματα]

 119. Τόσα χρόνια, ο Jeremy Banx αντιγράφει το Μητρόπουλο, ή το ανάποδο;

 120. sarant said

  120 Παραλογίζεσαι όμως. Καλύτερα πήγαινε στο σουπερμάρκετ. βοηθάει και τον τζίρο.

  121 Φοβερή ομοιότητα!

 121. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο πρωθυπουργός στην ερτ τώρα

 122. 120

  ¯\_(ツ)_/¯

 123. Pedis said

  # 75 «Σποτάκια για ηλίθιους»
  Γιατί, αυτοί που το φτιάξανε περνιούνται για σαίνια; Χαχαχα …

  Έχω την υποψία ότι η καμπάνια είναι τόσο οφθαλμοφανώς αηδιαστική, εκτός πραγματικότητας και το κυριότερο ο «κόσμος τους» είναι αυτός που έχουν θρέψει με τοννους πατριδοκαπηλευτικά σκατά που θα τους γυρίσει μπούμπεραγκ. Όχι τίποτ’ άλλο αλλά θα κάνουν τον Τσιπράκο ηγέτη … Χώρα τζερεμέδων, λέμε.

 124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μήνυμα ενότητας.

 125. Βάσιας Χατζηπαναγής, ο θρύλος των γηπέδων, λέμε! –> http://left.gr/news/oxi-toy-vasili-hatzipanagi

 126. Pedis said

  -> 125 – Βέβαια, υπάρχουν και οι συνταξιούχοι/ες και οι νοικοκυρές που το μυαλό τους έχει γίνει χυλός με τα καθημερινα δεκάωρα τηλεοπληξίας εδώ και σαράντα χρόνια. Πού να βγάλεις άκρη με δαύτους.

  Πάντως, εδώ και μερικές μέρες κι έπειτα από πολύν καιρό, παίρνοντας βαθιά ανάσα, βουτάω στο βόθρο του ΒΗΜΑτος και παρατηρώ με έκπληξη ότι σε σύγκριση με παλιότερα στα κεντρικά άρθρα και ρεπορταζ ούτε ο αριθμός των σχολίων είναι μεγάλος ούτε και τα (ντισ)λάικ.
  Είναι επειδή εξαφανίζεται το είδος του μικροαστού μαλάκα από τη χώρα και μένει μόνο μαλάκας και προτιμά τα τσοντοσάιτ ή να ‘μαι πιο αισιόδοξος;

 127. Μουαχαχά! Η ΝΔ κάνει προπαγανδιστικά βίντεο για το ΝΑΙ με φωτογραφίες από ιατρικά άρθρα για την κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ! Δείτε εδώ http://www.thepressproject.gr/article/78866 το πρώτο σχόλιο!

 128. antpap56 said

  Όσοι σχολιάζουν ότι δέρνουν τις γυναίκες τους, ας αναλογισθούν τί έπαθε πρόσφατα ο νομπελίστας Tim Hunt όταν είπε κάτι που θεωρήθηκε σεξιστικό για τις γυναίκες στο εργαστήριο: τον έδιωξαν από το πανεπιστήμιό του (το UCL) μετά από θύελλα αντιδράσεων στο Twitter. Ούτε το νόμπελ δεν σώζει από την αστυνομία της πολιτικής ορθότητας, γι’ αυτό να προσέχουμε…

 129. Πέπε said

  Πάντως μην ξεχνιόμαστε: να λαξιλογούμε και λίγο. Για το ξεκάρφωμα.

  Στο πλαίσιο λοιπόν της μαζικής παράκρουσης που αναμφισβήτητα μας έχει καταλάβει ως λαό (που δεν ακούς ΠΟΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΝΕΝΑΝ να μιλάει για άλλο θέμα), οι λέξεις ΝΑΙ και ΟΧΙ, οι πιο στοιχειώδεις και βασικές στη γλώσσα μας -και σε κάθε γλώσσα- έχουν λάβει μια εντελώς ιδιαίτερη σημασία. Τις βλέπεις γραμμένες σ’ ένα τοίχο, και ξέρεις αμέσως τι εννοούν. Τις ξεχωρίζεις, με μεγάλα γράμματα, σ’ ένα κείμενο που ακόμα δεν το έχεις διαβάσει, και ξέρεις τι περίπου λέει. Μεταξύ ομοφρονούντων χρησιμοποιούνται σχεδόν ως χαιρετισμός. Τα καλαμπούρια με ερωτήσεις που απαντώντα;ι με ΝΑΙ ή ΟΧΙ, άπειρα.

  Αυτό βέβαια έχει συμβεί κάθε φορά που μια λέξη του τρέχοντος γενικού λεξιλογίου έχει συνθηματοποιηθεί, π.χ. Αλλαγή, Λιτότητα. Εδώ όμως είναι ιδιαίτερο: το στένεμα της σημασίας είναι αφενός πολύ πιο έντονο (αφού η κανονική σημασία είναι απείρως γενική) και αφετέρου πραγματοποιήθηκε σε ρυθμούς βάιραλ, σε λιγότερο από μια βδομάδα.

  Για πείτε οι παλιότεροι, ή οι Ελβετοί, πάντα έτσι γίνεται με τα δημοψηφίσματα;

 130. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Αφωτίστου Φιλέλληνος:Για την παραγωγική ανασυγκρότηση-Επαναληψις

  Γεμιστε τις αδειες στανες με αγοπροβατα, φερτε αγελαδες ελευθερης βοσκης, βουβαλια στις λιμνες,κουνελια (οχι μονον Ιταλικα στα S-M)….φυτεψτε βικο και τριφυλλι στις χορτολιβαδικες εκτασεις, εκμεταλλευτειτε στο επακρον τις ακαλλιεργητες εκτασεις, καθαριστε τα κουφαρια απο τα βιομηχανοστασια του ν.1262 (οσα δεν εχουν ανακυκλωσει οι ρομα), αγοραστε φτηνα μεταχειρισμενα μηχανηματα απο Δ.Ευρωπη, στήστε ή αναστηστε παραγωγικες βιοτεχνιες και βιομηχανιες, τα φρουτα που περισσευουν χυμους και κονσερβες και οχι στις χωματερες οπως τις εποχες που δενατε τα σκυλια με δανεικα λουκανικα, καντε κοινες επιχειρησεις με ξενους επενδυτες (οχι για να τους κλεψετε), δωστε ευκαιριες για ξενες επενδυσεις, στήστε μια δεξια και μια «αριστερη» επενδυτικη τραπεζα (δοξα τω θεω του καπιταλισμου υπαρχει πλουσια και ευπορη μεσηλικη δεξια και «αριστερα»), αλληλογραφειστε με τις παλιες αγαπες του καλοκαιριου να ξαναελθουν στην Ελλαδα για τουρισμο, καντε και μερικα ξενογλωσσα πολυτεχνεια και πανεπιστημια και τοτε σε μια πενταετια θα δειτε μια αλλη ελλαδα να τραβαει την ανηφορα του ξεκολληματος απο τον πατο.

  ΥΓ Τωρα που ξαναδημοσιευω το απο 31-12-2013.σχολιο, διερωτωμαι εαν, μετα απο ακομη 2 ετη απο της αρχικης δημοσιευσεως του, αυτα τα μετρα ειναι καταλληλα κυριως για την ανακουφιση των εναπομειναντων οικονομικων μεταναστων, διοτι το πλειστον των ελληνων συνεχιζουν να ζητουν εργασια γραφειου, δεκτές επισης οι θεσεις του υπευθυνου καταστηματος(manager ), παραγγελιοδοχου, οδηγου ή επιστατη και αλλων ισοδυναμων θεσεων εργασιας.

 131. Πέπε said

  Ρε παιδιά…

  Είδα το Σποτάκι για ηλίθιους. Πέρα από το ξεβράκωμα του πράγματος, με τις ξαναχρησιμοποιημένες φτγρ, το σποτάκι ξεκινάει με μια σειρά ερωτήσεων ΝΑΙ/ΟΧΙ, που απαντάει σε όλες Όχι. Υπάρχει κανείς άλλος που να μπορεί να απαντήσει σε έστω και μία με όχι; Μόνο σε μένα το ναι σε όσα ρωτάει φαίνεται απολύτως προφανής απάντηση; Για παράδειγμα, ποιος ένοιωσε πιο εξευτελισμένος όταν τον ρώτησαν παρά όταν η τυχόν άποψή του αγνοήθηκε (για να μην πω πατάχθηκε με ωμή φυσική βία); Ποιος θεώρησε τότε τη δημοκρατία λιγότερο απαξιωμένη παρά τώρα;

 132. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ακούω λάλησε και ο Λαλιώτης!

 133. Πάντως, μέχρι και οι τηλεθεάτριες της Τατιάνας (με το συμπάθειο) άρχισαν τη γιούχα: –> https://www.youtube.com/watch?v=ne2xuzc9mt0

 134. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  131.ΠΟΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΝΕΝΑΝ να μιλάει για ΤΙΠΟΤΑ άλλο ΠΡΑΜΑ 🙂

 135. ΕΦΗ² στο 134

  άμα μιλήσει κι ο Αντρέας, τότε θα ανησυχήσω πραγματικά!

 136. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  131 Σκέψου πάντως ότι είναι το όγδοο δημοψήφισμα, αλλά το πρώτο αμφίρροπο.

  128 Μπορεί κάποιοι να ήταν και έμμισθοι και να κόπηκε το κονδύλι

 137. Pedis said

  # 138 – «Μπορεί κάποιοι να ήταν και έμμισθοι και να κόπηκε το κονδύλι»
  παίζει …

 138. leonicos said

  Ακόμα νοικοκύρη;

 139. Gpoint said

  # 107

  Εφηέφη είσαι…ά-πα-πα

  Ακου ποντικοφάρμακο στο έτερο σου ήμισυ…, για λίγα…εκπαιδευτικά μαθήματα !!! (χαχαχαχαχ)

  Μερικοί μάλλον δεν κατάλαβαν το χιούμορ του Τσιφόρου

 140. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ανταποκριση απο καφενειο Δεξαμενης, Αθηνα, Κολωνακι.

  Ο καιρος ητο καλος, θερμοκρασια 30 βαθμους. Βρηκα μια θεση κατω απο την τεντα , διοτι οι θεσεις απεναντι ηταν πιασμενες.Η τεντα ειχε πυρακτωθει και ακτινοβολουσε . Συμφωνα με τον γνωστο νομο του Στέφαν-Μπόλτζμαν, η ολική ενέργεια που ακτινοβολείται ….. είναι ευθέως ανάλογη της τέταρτης δύναμης της απόλυτης θερμοκρασίας του (ακτινοβολουντος σωματος)

  Πηρα ενα φιλο για να ελθει για μπυρες, αλλα ητο ασθενης, οποτε περιοριστηκα σε διπλο εσπρεσσο (2,5 ευρω εναντι 4,0 στο Φλοραλ της πλατειας Εξαρχειων, ισογειο μπλε πολυκατοικιας).

  Πληρης ησυχια και αδιαφορια περι του δημοψηφισματος.
  Ενας εμπορος ελεγε στο γιο του οτι αυτος ηταν πολυ προχω στην αγορα, οταν αυτος επαιζε σκακι ο ανταγωνιστης του (;) μολις αρχιζε να παιζει νταμα.

  Κατι κυριες δεν ακουσα καλα τι ελεγαν, αλλα μια πηρε τηλεφωνο στον κομμωτη της και εκλεισε ραντεβου.

  Ηρθαν και κατι μικροτερες και παρήγγειλαν μεζεδες και ουζο…

  Διαβασα 2 μικρα κεφαλαια της νουβελας “Το τούνελ”του Ερνέστο Σάμπατο, (απομενουν 30 σελιδες πλεον) καπνισα 3 τσιγαρα, ηπια τον καφε μου και κατηφορησα προς το γραφειο.

  ΥΓ “Το τούνελ”του Ερνέστο Σάμπατο, μετάφραση: Μάγια – Μαρία Ρούσσου, επιμέλεια: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής
  Αστάρτη, 1986, 173 σελ. που γραφτηκε την ιδια περιοδο και εχει μερικες ομοιότητες με τον “Ξενο” του Α.Καμυ.

 141. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  » Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015
  Από το Κragujevac στην Καρδίτσα

  του Plamen Tonchev

  Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο protagon.gr το Νοέμβριο του 2011, σε μια περίοδο που μάς είχε απασχολήσει έντονα το ερώτημα: «Θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη ή θα επιστρέψει στη δραχμή»; Μια απάντηση, πρόσκαιρη όμως, δόθηκε έξι μήνες αργότερα, μετά από τις διπλές εκλογές του 2012. Κι αποδείχθηκε πρόσκαιρη, διότι σήμερα αντιμετωπίζουμε το ίδιο ακριβώς δίλημμα, με δύο μόνο διαφορές:
  – Το ερώτημα αυτό τίθεται ξανά υπό πολύ χειρότερους όρους απ’ό,τι το 2012
  – Στα ονόματα του ΓΑΠ και του Σαμαρά προσθέστε το όνομα του Τσίπρα κι έχουμε πραγματοποιήσει ένα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο.

  Tο καλοκαίρι του 1993 είδα σε κεντρικό δρόμο του Βελιγραδίου πεταμένο χαρτονόμισμα 500 εκατ. δηναρίων – ναι, μισού δισεκατομμυρίου! – και δεν έσκυβε κανείς να το πάρει. Ήταν ένα άχρηστο χαρτάκι…
  Στο φόρτε του πολέμου, η κατάρρευση της οικονομίας οδήγησε στην επιστροφή των επιμέρους δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε τοπικά νομίσματα που δεν είχαν καμία αξία και ο υπερπληθωρισμός έκανε τη ζωή των κατοίκων πραγματικό εφιάλτη. Θυμάμαι ότι πήγα να δω ένα φιλικό ζευγάρι στο σπίτι τους στο Novi Beograd. Με φιλέψανε, μιλήσαμε, αλλά κάποια στιγμή αντιλήφθηκα ότι ο Ράντε κρυφοκοίταζε το ρολόϊ του. Τον ρώτησα αν έχει δουλειά και προσφέρθηκα να φύγω αμέσως. Βγήκαμε μαζί και στο δρόμο μού είπε, με μεγάλη αμηχανία, ότι πήγαινε στον σιδηροδρομικό σταθμό, γιατί ερχόταν ο πεθερός του από το Κragujevac και θα έφευγε δέκα λεπτά αργότερα με το ίδιο τραίνο. “Και τότε γιατί έρχεται;”, τον ρώτησα. “Για να μάς φέρει δύο κιλά φακές, στο Κragujevac τις βρίσκεις πολύ πιο φθηνά”…
  Παρόμοια φαινόμενα έχω δει και σε άλλες χώρες με υπερπληθωρισμό, π.χ. στο Ουζμπεκιστάν. Άλλαζες 50 δολάρια και έπαιρνες πέντε σακούλες με “σουμ”, το άχρηστο τοπικό νόμισμα. Έπινες καφέ και όταν ερχόταν ο λογαριασμός, ρωτούσες τον σερβιτόρο “Πόσες δεσμίδες με χαρτονομίσματα κάνει ο καφές;”

  Πολύ φοβάμαι ότι παρόμοιες σκηνές θα δούμε και στην Ελλάδα, αν η χώρα βγει από την Ευρωζώνη και επιστρέψει στη φτωχή πλην τίμια δραχμούλα, η οποία θα υποτιμάται κάθε εβδομάδα, αν όχι κάθε μέρα… Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θέλει να ζήσουμε την εξαθλίωση που αναπόφευκτα φέρνει ο υπερπληθωρισμός. Δεν είμαι σίγουρος, όμως, ότι γίνεται αντιληπτό το πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα σ’αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο. Για κάποιον περίεργο λόγο κυριαρχούν ακόμη διάφορες – μεταφυσικές (;) – απόψεις ότι αποκλείεται η Ευρώπη να πορευθεί χωρίς την Ελλάδα, ότι μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους δανεισμού ή ότι ο θεός είναι … Έλληνας και θα ξανακάνει το θαύμα του την τελευταία στιγμή… Ειδάλλως δεν εξηγείται το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν φαίνεται εφικτή η εθνική συναίνεση για την απόλυτη προτεραιότητα που είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Βλέπουμε τους περισσότερους πολιτικούς ιθύνοντες να επιδίδονται σε τακτικισμούς και η συμπεριφορά τους να καθορίζεται από προσωπικούς και κομματικούς υπολογισμούς, ενώ αυτό που διακυβεύεται αφορά το σύνολο των Ελληνων, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεών τους.

  Είναι, λοιπόν, ώρα ευθύνης για όλους ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου πολίτη, αλλά οι ευθύνες των πολιτικών αρχηγών είναι απείρως μεγαλύτερες. Σε λίγους μήνες από τώρα κανείς δεν θα θυμάται τα περίτεχνα επιχειρήματα του Παπανδρέου ή του Σαμαρά την ώρα που ταξιδεύει στην Καρδίτσα, για να προμηθευθεί … δύο κιλά τραχανά. »

  http://mhmadas.blogspot.gr/2015/07/ragujevac.html

 142. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  P.F.ARISTERA KERDAME

 143. Γς said

  Μπογδάνος [σιγοντάροντος Προτοσάλτε] στον ΣΚΑΪ τώρα.
  [Μετά την δήλωση του Σαμαρά, μολις τώρα, για το Δημοψήφισμα]:

  -Καλά δε καταλαβαίνουν αυτοί του Ναί ότι ζημιά τους κανει κάθε φορά που εμφανίζεται ο Σαμαράς;

 144. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Ναί-όχι /Σωστό-Λάθος
  ψέμμα-αλήθεια

  133.Πέπε,πραγματικά! έχεις δίκιο.Πάτησα ξανά το λινκ του σχ.75του Σπάιραλ και βλέπω ότι σ όλα λες ΟΧΙ ! 🙂

 145. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  145

  Bloody Well Right

 146. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Blue Oyster Cult – (Don’t Fear) The Reaper 1976

  Ψυχαραιμια!!! Ειναι αναποφευκτος… 🙂

 147. a said

  το ναι αλφαβητικα προηγειτε του όχι
  η σειρα στο δημοψήφισμα είναι μια ευτελης προσπαθεια υφαρπαγης ψηφων
  ανάλογης ποιοτητας δημοψηφίσματα ειχαν κανει ο χιτλερ και ο πινοσετ τα παραθετει ο τριανταφυλοπουλος στην ζουγκλα του

 148. sarant said

  140: Ακόμα τι;

 149. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  143.Στο σενάριο αυτό λείπουν οι αεροπλανιές με τα ευρώ της ΕΚΤ που έρχονταν νύχτα με C130 για να υπάρχει ρευστό,ενώ τώρα όχι. Γι αυτό, Όχι στους εκβιασμούς γμτ

 150. leonicos said

  Μ’ αυτά που γίνονται σήμερα και αυτά που ετοιμάζονται για την επόμενη εβδομάδα, αυτά είχες να πεις να πεις Νίκο;

  Πότε θ’ ακούσουμε επιτέλους ότι διέπραξαν μέγιστη ηλιθιότητα; Ότι τελικώς αποδείχτηκαν ανίκανοι και μπουρδολογο-φανφαρόνοι;

  Έπαιξε στο ζάρι αυτό το απίθανο τομάρι εμένα και τα παιδιά μου;

 151. leonicos said

  Ωστε, έτσι, Νίκο, μ’ έκοψες;

 152. leonicos said

  Α… βγήκε

 153. leonicos said

  Α, βγήκε!

 154. Πέπε said

  @152:
  > > Πότε θ’ ακούσουμε επιτέλους ότι […] τελικώς αποδείχτηκαν …

  Μπα, ανυπόμονος είσαι Λεώνικε! Εσύ δηλαδή πότε συνήθως λες «τελικώς αποδείχτηκε [οτιδήποτε]», στη μέση του παιχνιδιού;

  Αν εξαιρέσουμε το όριο αναλήψεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή, που δεν είναι δα και καμιά δραματική αλλαγή στη ζωή των περισσότερων, δεν έχει συμβεί το παραμικρό αντικειμενικό γεγονός που να επιτρέπει ασφαλείς αποτιμήσεις.

 155. Γς said

  Μ’ αυτά που γίνονται σήμερα και αυτά που ετοιμάζονται για την επόμενη εβδομάδα, αυτά είχες να πεις να πεις Νίκο;

  Πότε θ’ ακούσουμε επιτέλους ότι διέπραξαν μέγιστη ηλιθιότητα; Ότι τελικώς αποδείχτηκαν ανίκανοι και μπουρδολογο-φανφαρόνοι;

  Έπαιξε στο ζάρι αυτό το απίθανο τομάρι εμένα και τα παιδιά μου;

  Βάλε και το εφάπαξ μου Λεώ
  Που έδωσα σπίτια και άλλα με γονικές παροχές στα παιδιά μου και κράτησα μόνο το εφάπαξ για τις αρώστιες μας και τις χημειοθεραπίες μας.

 156. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καθαρά πράματα:ποιοι εκπροσωπούν το ναι;
  Αυτοί που 50 χρόνια τώρα μας σώζανε!
  Επί πέντε μήνες προσπάθησαν μάταια οι εταίροι να ταπεινώσουν, σέρνοντας τις διαδικασίες μέχρι να καταστήσουν παλιάτσο, τον αιρετό πρωθυπουργό και την αιρετή κυβέρνηση. Αφού δεν τα κατάφεραν και δεν προσκύνησε, θέλουν να τον ανατρέψουν. Ηλίου φαεινότερο!
  Ό,τι πει ο λαός κι αν δε βλέπει το εφτακάθαρο, θα το δει στο εγγύς μέλλον.

 157. Ρε παιδιά, αυτό το Oppositionschef στα γερμανικά σημαίνει αυτό που φαντάζομαι; Μα πόσο παπάντζας;

  Από εδώ: zoornalistas.blogspot.gr/2015/07/k_62.html

 158. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Brian Jones + 3-7-1969

 159. Γς said

  Σμαραγδής στην ΤιΒι τώρα:

  Ορισμός του μέτρου:

  Να μιλάς με τους άλλους, έχοντας υπόψην το μέγεθός σου

  [με τους Ευρωπαίους πιχι]

 160. Γι’ αυτό ο τιτανοτεράστιος Ζμαραγδίς έφκιασε μαντινάδα για τον Σαμαρά;

  http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/40833

 161. Γς said

  158:

  >Ό,τι πει ο λαός

  Και πόσο θα ήθελε [ο Τσίπρας] ενα ισχυρό Ναι.
  Αλλά φεύ, ενδέχεται να βγεί το Οχι…

  😉

 162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Βρε Αφώτιστε, γιατί επιμένεις σε παρωχημένες ιδέες, που επιπλέον δεν λύνουν κανένα πρόβλημα; Πώς θα ανταγωνιστείς την προηγμένη κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή των βορείων χωρών, με τσοπάνους και αγρότες που έβγαλαν ΑΕΙ και ΤΕΙ, και δεν έχουν ιδέα απο κτηνοτροφία και γεωργία; Ακόμα κι αν τελικά κάνουν επιχειρήσεις, πώς θα αντιμετωπίσουν την φορολόγηση που επιβάλει το μνημόνιο, ειδικά αν συμφωνήσει η όποια κυβέρνηση με το νέο; Πώς θα τα βγάλουν πέρα με το πανάκριβο πετρέλαιο και ρεύμα που οι βόρειοι έχουν το μισό και λιγότερο κόστος; Ποιός βόρειος πληρώνει 55% προκαταβολικό φόρο εσόδων, και με την συμφωνία που θέλουν οι θεσμοί (sic) θα πάει στο 100%; Είναι τυχαίο νομίζεις που επιμένουν σε τέτοια καταστροφικά μέτρα οι δανειστές μας; Γιατί μιλάς απαξιωτικά για τα νέα παιδιά που δεν θέλουν να πάνε σε χειρωνακτική δουλειά, σε ποιά προηγμένη χώρα συμβαίνει κατά κόρον αυτό; Αν είχαν πληρότητα σε εργατοτεχνίτες δεν είχαν τόσους μετανάστες, εκτός κι αν νομίζεις ότι οι αφρικανοί και ασιάτες μετανάστες που πάνε στις πλούσιες χώρες, καλύπτουν κυρίως επιστημονικές θέσεις. Μετά, ένα παιδί που μεγάλωσε με το όνειρο των γονιών του να σπουδάσει, αφού πήρε το πτυχίο του, με ποιά λογική θα πάει να δουλέψει στα χωράφια, στην οικοδομή (που έχει πεθάνει βέβαια), ή να βόσκει πρόβατα; Και το λέγαμε και χτές όταν οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα, κάνουν αυτές τις δουλειές με πενιχρά λεφτά, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, αυτά τα παιδιά με πόσα θα δουλέψουν για να ζήσουν ανθρωπινά; Απ΄όσο θυμάμαι, έχεις μία κόρη, θα την άφηνες να πάει να δουλέψει στις φράουλες στην Μανωλάδα, μένοντας στα παραπήγματα που μένουν και οι μετανάστες; γιατί αν μείνει σε κάποιο υποφερτό σπίτι, δεν θα τις φτάνουν τα λεφτά που θα παίρνει για να το πληρώνει, όχι για να ζήσει. Χώρια τον κίνδυνο όχι μόνο να μη την πληρώσουν στο τέλος, αλλά να την πλακώσουν και στο ξύλο ή και να την πυροβολήσουν αν αντισταθεί, το δε κράτος να την τιμωρίσει κι απο πάνω.
  Γιατί έχεις απαίτηση να το κάνουν οι άλλοι γονείς;

 163. smerdaleos said

  @161: Ορισμός του μέτρου:

  Να μιλάς με τους άλλους, έχοντας υπόψην το μέγεθός σου
  —-

  Μπέρδεψε την αυτογνωσία με το μέτρο. Μέτρο είναι η ενδιαμέση κατάσταση μεταξύ δύο άκρων, η νόρμα που λένε και οι «Φράγκοι» (normoglycemia = ούτε hypo ούτε hyper, μέτρον άριστον = μηδέν άγαν = όχι υπερβολικά).

 164. gryphon said

  Εγω θα ψηφισω Οχι γιατι θεωρω αυτονοητη μια τετοια απαντηση οταν ο αλλος λεει οτι και να λεει μια συμφωνια ενα κειμενο εσεις οδειλετε να πειτε ναι.
  Αλλα και γιατι δεν επιθυμω την ευρωπαικη «ενωση» οπως την ενοουν στον διευθυντηριο της Ε.Ε .
  Μια υπερεθνικη αρχη που θα επιβαλλει στα κρατη επαρχιες νορμες που θα ρυθμιζουν τα παντα απο το πως μια επαρχια θα χρησιμοποιει η θα διαχειριζεται τον ορυκτο πλουτο την ενεργεια απο συμφωνιες τυπου Δουβλινο 2 η 3 μεχρι να επιβαλλει κυρωσεις εμπορικες η αλλες σε κρατη που το ιδιο αυτο διευθυντηριο θα θεωρει εχθρικα κατα το δοκουν.
  Ειμαι δηλαδη υπερ των κυριαρχων κρατων εθνων .
  Οποτε το Οχι που θα ψηφισω εγω (η και αλλοι που εχουν τις ιδιες αποψεις) ουδεμια σχεση εχει με το Οχι του Συριζα και των υποστηρικτων του αν και θα προσμετρηθει μαζι με το δικο τους.
  Ο Τσιπρας η κυβερνηση του και οι υποστηρικτες τους μπορει να αυταπατωνται και να απατουν οτι ζητανε αξιοπρεπεια δημοκρατια κλπ αλλα αυτο δεν αλλαζει κατι.
  Στην πραγματικοτητα απλως ζητανε λεφτα.Πολλα λεφτα.Για την ακριβεια παρα πολλα λεφτα.Μερικες δεκαδες δις ευρω η καποια τρισεκατομμυρια παλιες δραχμουλες.Και ας κανουν τους υπερανω χρηματων που χλευαζουν αποκαλωντας μικροαστους τους ηλικιωμενους η οσους (σαν τον Γς) ανησυχουν.
  Λεφτα δανεικα χωρις ορους η με ορους δικους τους και πολλες ευκολιες πληρωμης.
  Πολυ απλα δεν προκειται να τα παρουν. Oχι τουλαχιστον με τους δικους τους ορους.Ουτε απο τους ευρωπαιους ουτε απο κανεναν αλλο.
  Οταν ακομη και αυτοι οι κεφαλες το καταλαβουν τοτε θα δουμε εαν εχουν καποιο τροπο η διαθεση να τα αποκτησουν μονοι τους εαν μπορουν χωρις αυτα η εαν θα τα απαιτησουν απο τον Τσιπρα και την παρεα του.

 165. Γς said

  165:
  Θεωρία του Μέτρου Lebesgue

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  141 τέλος – Πάντως όχι εγώ, που έχω διαβάσει το βιβλίο και μ΄αρέσει, και πιστεύω ότι κατάλαβες το δικό μου χιούμορ (που ισχύει πάντως, έλεγξέ το).

 167. Y. G. said

  159 – «Ρε παιδιά, αυτό το Oppositionschef στα γερμανικά σημαίνει αυτό που φαντάζομαι; »

  Oppositionsführer (= αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ειναι o σωστoς ορος. Οχι Oppositionschef.

 168. Ο εν λόγω πάντως δεν είναι ούτε Oppositionsführer (ακόμα).

 169. 85, …Στην (γνωστή σε όλους) ιστορία των Η/Υ δεν έχει αναφερθεί ο τριοδικός υπολογιστής όπου οι υπολογισμοί του δεν δουλεύουν με τη δυαδική (binary) λογική, αλλά με την τριαδική (ternary).

  Μπα, δεν ξεφεύγει τίποτα σ’ αυτό το ιστολόγιο! 🙂

 170. Γς said

  Μέτρο και αμετροέπεια.

  [και αμετροεπής…αριστερός!]

 171. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)
  Ι. Δεκέμβρης 2012
  Όλα τα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί.
  Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν διαδοχικά τον 14ο και 13ο μισθό, ενώ μειώθηκαν τελικά κατά 3×7=21% όλοι οι μισθοί πάνω από τα 1200 ευρώ, αυτήν την τριετία.
  Υπήρχαν σκέψεις για κατάργηση και του 12ου μισθού (γιατί να πληρώνονται ενώ ήταν σε άδεια 😉 με το επιπρόσθετο επιχείρημα ότι οι περισσότεροι όντως ήταν σε άδεια σχεδόν ενιαυσίως (αφήστε δε το γεγονός ότι οι πιο δραστήριοι είχαν και μια επιχείρηση στο όνομα της γηραιάς μητέρας τους, της νοικοκυράς γυναίκας τους ή του 18χρονου παιδιού τους).
  Όμως τα πενταετή και δεκαετή ομολογιακά δάνεια που έληγαν σε τακτά χρονικά διαστήματα και τα υψηλά ποσά για τόκους ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλο και πιο σκληρά μέτρα.
  Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο. (μείωση του ΑΕΠ κατά 1.5 , 4.0 και 6.7 % τα έτη 2010, 2011 και 2012). Είχαμε πάρει διαζύγιο με την ανάπτυξη.
  Χιλιάδες μικρομεσαίοι έκλειναν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους για να μην οδηγηθούν στην φυλακή, εξαιτίας της νέας νομοθεσίας περί προσωποκράτησης λόγω χρεών. Μερικοί διατήρησαν μυστικά μόνον το τμήμα της επιχείρησης που απευθυνόταν στην μαύρη οικονομία. Πολλοί βαλκάνιοι οικονομικοί μετανάστες επέστρεψαν στις εστίες τους, ενώ παρέμειναν οι περισσότεροι Ασιάτες και Αφρικανοί, αφού η ύπαρξή τους σε συνδυασμό με τον φόβο που καλλιεργείτο συστηματικά στον καταταλαιπωρημένο λαό, απέδιδε στις διωκτικές αρχές τουλάχιστον τον μειωμένο μισθό τους και τα επιδόματα επικινδυνότητας.
  Η ανεργία είχε κορυφωθεί σε επίπεδο ρεκόρ (17%). Παππούδες και γιαγιάδες άρχισαν να εξαντλούν το εφ’ άπαξ τους και τις αποταμιεύσεις τους για να σώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους από την ανέχεια.
  Οι κλοπές , διαρρήξεις και ληστείες είχαν αυξηθεί δραματικά. Τα όργανα της τάξης λόγω της ανέχειας τους έκαναν διπλή δουλειά. Όταν π.χ. έπιαναν κάποιο διαρρήκτη υπεξαιρούσαν τα περισσότερα κλοπιμαία που τα προωθούσαν στην μαύρη αγορά, ενώ άφηναν και μερικά ως πειστήρια του εγκλήματος. Συνήθειες της παλιάς χωροφυλακής και αστυνομίας του ‘ 50 και του ΄60 έκαναν ξανά την εμφάνισή τους:
  δωρεάν κρέας οι της αγορανομίας, απλήρωτο έρωτα οι των ηθών …
  Οι σύγχρονες συμμορίες κυκλοφορούσαν με θωρακισμένες Mercedes και Hummer που είχαν κατασχεθεί από μεσαιο-λαμόγια και είχαν δημοπρατηθεί από τράπεζες και τον ΟΔΔΥ.
  Αρκετές άνεργες και φοιτήτριες από την επαρχία αναγκάσθηκαν να κάνουν αρχικά περιστασιακά και στη συνέχεια μόνιμα το … αρχαιότερο επάγγελμα. Ο σύλλογος εκδιδομένων γυναικών διοργάνωνε συχνά πορείες διαμαρτυρίας γιατί η ανεπίσημη (μαύρη) πορνεία αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την δημόσια υγεία (ασθένειες ξεπερασμένες όπως ωχρά σπειροχαίτη, ηπατίτιδα κ.λ.π. άρχισαν να επανέρχονται) όσο και να κλείσουν και τα τελευταία “σπίτια’. Πολλές αλλοδαπές πόρνες αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν στις βορειότερες και ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Ακολούθησαν και τα άνεργα αρσενικά, τα οποία ειδικεύθηκαν ως συνοδοί καλοδιατηρημένων κυριών μεγάλης ηλικίας ημεδαπών αλλά κυρίως αλλοδαπών. Επειδή οι τιμές και σ’ αυτό το επάγγελμα ακολουθούν τους νόμους προσφοράς και ζήτησης, οι πιο τσιγκούνες της βόρειας Ευρώπης, οι Γερμανίδες, προτιμούσαν την out of season εξυπηρέτηση, δηλ. Μάρτιο, Απρίλιο και Σεπτέμβριο , Οκτώβριο , όπου οι τιμές του όλου πακέτου (εισιτήρια, ξενοδοχείο και συνοδός) και η θερμοκρασία ήταν πολύ ικανοποιητικές.
  Για ν’ αρχίσει να επιλύεται το πρόβλημα της χώρας έπρεπε να αποκτήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης τύπου Κίνας της τάξης του 8% , να γίνουμε από κακομαθημένος κεραμιδόγατος η τίγρης της ΝΑ Ευρώπης, αλλά πως θα βρίσκαμε κεφάλαια ;
  Οι πιθανές πηγές ήταν :
  α. κεφάλαια Ελλήνων
  β. κεφάλαια εξωτερικού
  Η κυβέρνηση παρακάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές αλλά …το πλείστον εκώφευσεν.
  Οι παρακλήσεις της κυβέρνησης και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων δεν έπιασαν τόπο, εκτός από ολιγάριθμες εξαιρέσεις Ελληνο-αμερικάνων πρώτης γενιάς μεγάλης ηλικίας που ήθελαν να επιστρέψουν στην γενέθλια γη και – με την απλήρωτη διαφήμιση – να εκλεγούν, στη συνέχεια, στο ελληνικό κοινοβούλιο στο σώμα των βουλευτών αποδήμων Ελλήνων, για λόγους υστεροφημίας.
  Οι κάτοχοι κεφαλαίων ελληνικών συμφερόντων που είχαν αποκτηθεί μέσω της διαπλοκής με την πολιτική εξουσία τα είχαν ήδη διασφαλίσει σε εξωχώριες εταιρείες , ξεπλένοντάς τα – όταν αυτό απαιτείτο- μέσω των διεθνών χρηματιστηρίων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων μέσω ενός στρατού “ταλαντούχων και νεότατων εφοπλιστών-βιτρίνα “, αποκτώντας έτσι μεγάλη περιουσία σε ακίνητα και μετοχές, blue chips και -ως ολίγον πατριώτες- ολίγα ελληνικά κρατικά ομόλογα με επιτόκιο της τάξης του 6.5% .
  Λόγω του νόμου της βουλευτικής ασυλίας είχαν παραγραφεί όλα τα κακουργήματα οικονομικής φύσης των πολιτικών.

  […]

  http://www.poiein.gr/archives/9988/index.html

 172. Y. G. said

  171 – » Ο εν λόγω πάντως δεν είναι ούτε Oppositionsführer (ακόμα).»

  Φυρεροφερνει ομως λιγο, αν καταλαβαινω καλα…

 173. Y. G. said

  171 – Ο εν λόγω πάντως δεν είναι ούτε Oppositionsführer (ακόμα).

  Φυρεροφερνει ομως, αν καταλαβαινω καλα…

 174. Γς said

  Είμαι θυμωμένος.
  Πολύ θυμωμένος.
  Όπως κι όλοι μας.
  Για το χουνέρι που μας έκαναν.

  Εγώ όμως είμαι και μανιάτης.
  Θέλω εκδίκηση.

  Αλλά φοβάμαι.
  Φοβάμαι μήπως βγει το Ναι

  Και γλυτώσουν

 175. Αφού είσαι και Μανιάτης, ρε Γς, πάρε το μπιστόλι σου και πάνε καθάρισε!
  Τι γκρινιάζεις και μοιρολογάς συνέχεια, σαν γριά Μανιάτισα;
  Εμαπιά!

 176. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  164 .

  Οντως «επιμένω σε παρωχημένες ιδέες», κυριως ως διαδικτυακος προβοκατορας του επαρχιωτικου κουτοπονηρου μεσου ελληνικου μυαλου..

  Ομως στην ουσια, γνωριζεις οτι υποστηριζω κλασσικες κια συγχρονες ιδεες που λειτουργουν σε αλλες χωρες της ΕΕ.

  Ο νικοκυρης ως συναδελφος μηχανικος στο εξωτερικο, να μας πει εαν υπαρχει αλλη χωρα που να σπουδαζει το 70-75% των αποφοιτων λυκειου.

  Για να απασχοληθουν στην ελληνικη οικονομια ολοι/ες αυτοι/ες οι επιστημονες που δεν εχουν ηδη μεταναστευσει – που περισσευουν και συσσωρευονται διαρκως εδω και 15 ετη ανεργοι, υποαπασχολουμενοι και κακοπληρωμενοι – παραγωγικα, θα επρεπε η Ελλαδα να ειναι ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ της Ευρασιας, σε σχεση με ελληνικες πολυεθνικες σε διαφορους κλαδους παραγωγης καθως και υπηρεσιων.

  Νοσοκομεια και κλινικες αποκαταστασης τραυματιων και ατομων με ψυχικες νοσους (λογω κλιματος), χωρια φροντιδας ηλικιωμενων, Διεθνη Πολυτεχνεια και Πανεπιστημια με εμφαση στην Αρχαια Γραμματεια, μια ελληνικη Silicon Valley,…, κινηματογραφικες παραγωγες
  Eταιρειες outsourcing σε διαφορους τομεις οπως γνωματευσεις ιατρικων εξετασεων /διαγνωστικη, λογιστικη υποστηριξη εταιρειων παγκοσμιως, σχεδιασμος κτιριων και εργων υποδομης, διαχειριση εργων….

  Επεξεργασια πρωτων υλων, τυποποιηση αγροτικων προίοντων,….

  Μπορει να συμπληρωσεις τον καταλογο με οποιους τομεις γνωριζεις καλυτερα.

  ΥΓ Στο δυστυχημα με το φερυ μποτ υπηρχαν 20 βυτιοφορα που μετεφεραν ελληνικο ελαιολαδο, που θα τυποποιειτο στην Ιταλια για να πουληθει πανακριβο…

 177. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Οντως «επιμένω σε παρωχημένες ιδέες» και μουσικες

 178. 107, …– Δέρνεις την γυναίκα σου ;
  Δεν ξέρω, δεν απαντώ (τώρα την έχει ο γείτονας,)…
  😀

  Μού θυμίζει στιχομυθίες από

  — Φρέντυ Γερμανό*:
  – Το διαμέρισμα 47 σας κατηγορεί ότι την ώρα της μεσημβρινής αναπαύσεως ακούγονται στο δωμάτιό σας γυναικεία κλάματα. Δέρνετε τη γυναίκα σας;
  – Ποτέ την ώρα της μεσημβρινής αναπαύσεως.

  — Μπιλ Μάρεϊ:
  Recruiter: Have you ever been convicted of a felony or a misdemeanor? That’s robbery, rape, car theft, that sort of thing.
  John Winger: Convicted? No.
  Russell Ziskey: Never convicted.

  —————–
  * Εδώ λέει πως το κείμενο υπάρχει στο βιβλίο του δημοτικού «Η γλώσσα μου» – Νομίζω το πρωτότυπο ήταν στο «Με συγχωρείτε λάθος» ή «Γράψ’ το όπως το λέω».

 179. Νάταμας! Μίλησε κι ο Αντρέας!

 180. Gpoint said

  # 158

  Αγαπητή Εφη σαφώς έχεις δίκιο σ αυτά που γράφεις αλλά πρέπει να δεις και ποιοί εκπροσωπούν το Οχι.
  Κάποιοι που ενώ ο λαός τους ψήφισε για να διαπραγματευθούν καλύτερα αυτοί επι 5 μήνες χαριεντιζότουσαν και κορϊδευότουσαν προκλητικά ενώ επανέφεραν την ΕΡΤ και άλλους διορισμούς και τώρα μου ζητάνε να τους ψηφίσω ξανά για να…διαπραγματευθούν.
  Φαίνεται καθαρά το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ επίπεδο ΟΛΩΝ των πολιτικών μας ή απλά είναι συνεννοημένοι και μας δουλεύουν ΟΛΟΙ !!
  Συν τις άλλοις τους παληκαρισμούς του Τσίπρα δεν τους πληρώνει αυτός αλλά ο απλός λαός με τα μέτρα που πάρθηκαν.

  Εγώ την Κυριακή θα πάω γαι ψάρεμα (αν δεν βρέχει)

 181. Γς said

  Βαρουφάκης στον ΑΛΦΑ τώρα:

  -Εχουμε προτάσεις πολύ καλές, για συμφωνία που μα έστειλαν, για να υπογράψουμε αν επικρατήσει το Οχι.

  -Κι αν επικρατήσει το Ναι;

  -Εχουμε και σ αυτήν την περίπτωση προτάσεις όχι βέβαια τόσο καλές.

  -Και γιατί δεν θα υπογράψετε την καλύτερη συμφωνία.

  κατα τα άλλα ολα είναι έτοιμα και υπογράφεται, θα υπογραφεί, θα έχει υπογραφεί [υπογράφω υπογράφεις υπογράφει τη γαμημένη συμφωνίακλπ κλπ]

  Παναΐα μου!!!

  Απερίγραπτος!

 182. Γς said

  182:

  >Εγώ την Κυριακή θα πάω γαι ψάρεμα

  Δεν [μπιπ] που δεν [μπιπ] δεν πας για ψάρεμα, που λένε.

  Κι οι δυο κουφοί πσαράδες:

  -Καλημέρα Γιάννη. Για ψάρεμα πας;
  -Οχι για ψάρεμα.
  -Α, κι εγώ νόμιζα πως πας για ψάρεμα…

 183. Gpoint said

  # 178

  Καλά εσύ αν πιστεύεις πω όποιος βγάζει ένα ΑΕΙ στηνΕλλάδα είναι επιστήμονας τι να σου πω, στο λέει τραγουδιστά ο Μούτσης

  βίζιτες η κόρη μου ; θα είσθε τρελλός ! το καϋμένο επιστήμων σπουδάζει…

 184. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  185
  1. Οχι φυσικα, ειμαι ευεργετηθεις της Παπανουτσειας εκπαιδευτικης μεταρρυθμισεως, συναδελφος Ν.Σαραντάκου , λιγο μεγαλυτερος. Στις αγγλοδσαξωνικες χωρες σπουδαζει μολις το 30%. Απο αποψη δυνατοτητων ανω οριο το 50% διοτι αυτος ειναι ο ορισμος του IQ. Εξ αλλου θελουμε και εξυπνους τεχνιτες, τεχνικους, εργοδηγους,…

  2. Στο θεμα του Μουτση. Το εχω επισημανει και λογοτεχνικα (βλ. 173)

  «…Αρκετές άνεργες και φοιτήτριες από την επαρχία αναγκάσθηκαν να κάνουν αρχικά περιστασιακά και στη συνέχεια μόνιμα το … αρχαιότερο επάγγελμα. Ο σύλλογος εκδιδομένων γυναικών διοργάνωνε συχνά πορείες διαμαρτυρίας γιατί η ανεπίσημη (μαύρη) πορνεία αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την δημόσια υγεία (ασθένειες ξεπερασμένες όπως ωχρά σπειροχαίτη, ηπατίτιδα κ.λ.π. άρχισαν να επανέρχονται) όσο και να κλείσουν και τα τελευταία “σπίτια’. Πολλές αλλοδαπές πόρνες αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν στις βορειότερες και ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Ακολούθησαν και τα άνεργα αρσενικά, τα οποία ειδικεύθηκαν ως συνοδοί καλοδιατηρημένων κυριών μεγάλης ηλικίας ημεδαπών αλλά κυρίως αλλοδαπών. Επειδή οι τιμές και σ’ αυτό το επάγγελμα ακολουθούν τους νόμους προσφοράς και ζήτησης, οι πιο τσιγκούνες της βόρειας Ευρώπης, οι Γερμανίδες, προτιμούσαν την out of season εξυπηρέτηση, δηλ. Μάρτιο, Απρίλιο και Σεπτέμβριο , Οκτώβριο , όπου οι τιμές του όλου πακέτου (εισιτήρια, ξενοδοχείο και συνοδός) και η θερμοκρασία ήταν πολύ ικανοποιητικές….»

 185. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ειναι το ρεβκιεμ μιας 65-χρονης ανορθολογικης πορειας απο το «ελληνικο θαυμα» και την μεταναστευση του 60,…..,την allaghi με τα νεα τζακια και τους επαρχιωτες ΔΥ,…. εως την ισχυρη Ελλαδα του Σημιτη και του Καραμανλη junior με τους ολιγαρχες και τα μικρα τρωκτικα να φροντιζουν για την πολυσθενεια των εισοδηματων της ελληνικης οικογενειας, τα δε 50 «βουνα νταβατζηδες» ισως να δημιουργησαν την «ομβροσκια» της προυπαρχουσας παροικονομιας η οποια μεγεθύνθηκε ,…

  Ολα αυτα κατεστρεψαν σημαντικα την παραγωγικη ελληνικη οικονομια και ξεραινουν τα δημοσια εσοδα ενος καταχρεωμενου κρατους

 186. Fifty-fifty πάει το ματσάκι

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/dhmopshfisma-ti-deixnoyn-treis-dhmoskophseis.3559652.html

  Οι Ιγγλέζοι μπούκηδες δίνουν περισσότερα κέρδη (άρα λιγότερες πιθανότητες) στο Ναι

  Στη συγκέντρωση στο Καλιβάρβαρο έχουν ανεβάσει στο μικρόφωνο νέους ανθρώπους, άγνωστα-δροσερά πρόσωπα, μπας και ξεκαρφωθούν.

 187. spiral architect said

  Όποτε σκάει μύτη ο Αφώτιστος επαέ πέρα ένας πολιτικός μηχανικός χάνει τη δουλειά του λόγω ενοχών. 😥

 188. spiral architect said

  Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο – Αναδιάρθρωση του χρέους και σχέδιο ανάπτυξης προτείνει ο κυβερνήτης

 189. 189

  Έναν που είχαμε εύκαιρον, ζήτησε πολιτικό άσυλο στο مملكة البحرين 😦

 190. vk said

  Στα ισπανικα το ναι και το όχι κάνουν πολύ συχνά ένα ωραίο ζευγάρι στη φραση «si, no?» που στα ελληνικά θα λέγαμε «ναι, έτσι δεν είναι;» ή πιο απλά «ναι, ε;».

 191. Η ΕΡΤ1 γύρισε την εικόνα από το Καλιμάρμαρο (Ναι) στο Σύνταγμα (Οχι)
  Η συγκέντρωση του Συντάγματος είναι χαλαρά διπλάσια! Έχει και τη συναυλία, βέβαια.

  Σας το λέει αυτό ένας 30 χρόνια τσέλιγκας.

 192. Πέπε said

  Στο Σύνταγμα οι λέξεις Μέγκα και Αντένα ξεσηκώνουν περισσότερη γιούχα από τα ονόματα του Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου!!!!!

  Να, γι’ αυτά ζούμε.

 193. Κι όπως λένε στο τουήτα, ο Τσίπρας έχει τ’ @ρχίδια να περάσει περπατώντας μέσα απ’ τη συγκέντρωση. Ο Σαμαράς είναι κρυμμένος και βγάλανε τον Πατούλη να μιλήσει.

  Μα τον Πατούλη; 😀

  http://luben.tv/stream/59260

 194. 193

  το λέει και η DW, άμα λάχει να ‘ούμ’! 😎

  http://left.gr/news/poly-megalyteri-i-diadilosi-toy-ohi-apo-toy-nai-symfona-me-tin-deutsche-welle

 195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  178 – Στο 164 είχα γράψει τριπλάσιο κείμενο, εξηγώντας τους λόγους που δεν μπορούμε- δεν μας αφήνουν, να αναπτύξουμε βιομηχανία, αλλά και γιατί έπρεπε να διαλυθεί η αγροτική υποδομή μας, και στο τέλος εξηγούσα των καταστροφικό ρόλο του συνδυασμού του διαδικτύου και των μοχλευμένων παραγώγων στην παγκόσμια οικονομία. Αλλά κατόπιν ωρίμου σκέψεως το έσβησα, θεωρώντας ότι είσαι υψηλής μορφώσεως άνθρωπος, και επιπλέον ελεύθερος επαγγελματίας, οπότε λογικά θα τα γνωρίζεις αυτά, ή αν δεν τα γνωρίζεις, ό,τι γράφεις, το γράφεις υπο το κράτος του (εν μέρη δικαιολογημένου) φόβου, άρα θα τα προσπεράσεις χωρίς να τα δείς.
  Διαβάζοντας την απάντησή σου που αραδιάζεις τις σκέψεις σου, αλλά δεν απαντάς στα ουσιώδη ερωτήματά μου, δικαιώθηκα για την επιλογή μου.
  Παρακαλώ μη θεωρήσεις ότι υποτιμώ την νοημοσύνη σου, απλώς, σ΄αυτή την χρονική συγκυρία με αυτές τις πολιτικές εξελίξεις, είναι δεδομένο πως δεν μπορούμε να κάνουμε διαλογική συζήτηση, γιατί ο συναισθηματισμός σου υπερτερεί της λογικής σου, κάτι που συμβαίνει δυστυχώς σε πολλούς σχολιαστές εδώ μέσα.
  Μετά το δημοψήφισμα θα είναι όλα διαφορετικά, τα λέμε τότε.

 196. Είδα την ΕΦΗ² που έτρεξε να φιλήσει τον μικρό! 😉

 197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  152 – «Έπαιξε στο ζάρι αυτό το απίθανο τομάρι εμένα και τα παιδιά μου;»
  ΖΗΣΕ ΕΣΥ, ΚΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ!!!

  Είναι αλήθεια πως στα δύσκολα φαίνεται ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου. Πέντε χρόνια που μας παίζουν στα ζάρια, και χιλιάδες παιδιά ζούν εξαθλιωμένα, δεν μίλαγε κανείς απ΄όσους σκούζουν σαν κυρακατίνες που τους λέρωσαν την μπουγάδα. Έχω χάσει πάσα ιδέα για αρκετούς εδώ μέσα, καλά που είστε και επιστήμονες και μπορείτε να σκέφτεστε κριτικά.

 198. Y. G said

  159 – «Ρε παιδιά, αυτό το Oppositionschef στα γερμανικά σημαίνει αυτό που φαντάζομαι; »

  Oppositionsführer (= αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ειναι o σωστoς ορος. Οχι Oppositionschef.

 199. Avonidas said

  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  Μαθαίνουμε ότι άλλο δε θέλεις να δουλέψεις μαζί μας.
  Είσαι σπασμένος. Δεν μπορείς άλλο εδώ κι εκεί να τρέχεις.
  Παραείσαι κουρασμένος. Δεν μπορείς άλλο τίποτα να μάθεις.
  Είσαι τελειωμένος.
  Δεν μπορούμε πια να απαιτήσουμε από σένα κάτι ακόμα να κάνεις.

  Μάθε λοιπόν:
  Το απαιτούμε.

  Αν είσαι κουρασμένος και σε πάρει ο ύπνος
  Δε θα βρεθεί κανένας πια να σε ξυπνήσει και να σου πει:
  Σήκω, το φαγητό είναι έτοιμο.
  Και γιατί να ‘ναι έτοιμο το φαγητό;
  Αν άλλο δεν μπορείς εδώ κι εκεί να τρέχεις
  Θα μείνεις ξαπλωμένος. Δε θα βρεθεί κανένας
  Να σε ψάξει και να σου πει:
  Γίνεται επανάσταση. Τα εργοστάσια
  Σε περιμένουν.
  Και γιατί να γίνεται επανάσταση;
  Αν είσαι πεθαμένος, θα σε θάψουν
  Είτε συ φταις, είτε όχι για το θάνατό σου.

  Λες ότι
  Αγωνίστηκες πολύ καιρό. Να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι δεν μπορείς άλλο.

  Μάθε λοιπόν:
  Είτε συ φταις, είτε όχι,
  αν δεν μπορείς άλλο να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι, θ’ αφανιστείς.

  Λες ότι έλπιζες πολύ καιρό. Να συνεχίσεις να ελπίζεις δεν μπορείς άλλο.

  Τι έλπιζες;
  Ότι ο αγώνας θα ‘τανε εύκολος;
  Δεν είναι τέτια η περίπτωση.
  Η θέση μας πιο άσκημη είναι απ’ ό,τι νόμιζες.

  Έτσι η κατάσταση είναι:
  Αν το υπεράνθρωπο δεν κατορθώσουμε
  Πάμε χαμένοι.

  Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που κανείς μας δεν μπορεί ν’ απαιτήσει
  Θ’ αφανιστούμε.

  Οι εχτροί μας περιμένουνε ακριβώς αυτό:
  Να κουραστούμε.

  Σαν ο αγώνας στο πιο πικρό σημείο του φτάσει
  Είναι οι αγωνιστές πιο κουρασμένοι.
  Όσοι αγωνιστές παραείναι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.

  –Μπέρτολτ Μπρεχτ

  (η υπογράμμιση δική μου)

 200. 184 Γιατί στο ρήμα μπαίνει μπιπ και στη μετοχή (183 – μετοχή δεν είναι;) δε μπαίνει;

 201. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

 202. Avonidas said

  Ακούω τον Καμίνη τώρα… θα ξεράσω 😦

 203. Πέπε said

  202: Δεν μπαίνει μπιπ στις μετοχές.

  Αχ. Τζάρτζανος

 204. Μαρία said

  Θα πιτάνω. Κι ο Αλιάγας ήρθε απ’ τα ένδοξα Παρίσια, για να μιλήσεο στο Καλλιμάρμαρο.

 205. Avonidas said

  #206. Κι ο Καφετζόπουλος. Και παραθέτει αυτούσια τα λόγια του Σαμαρά.

  Μέχρι τώρα τον αντιπαθούσα αυτό τον άνθρωπο. Τώρα θέλω να του πέσει πιάνο με ουρά στο κεφάλι. Από τον 8ο.

 206. Πέπε said

  203:
  Εεεεεεεϊ! Αυτό είναι των αλλωνών!

  Το ΝΑΙ είναι που θα ξεπλύνει και θα απομακρύνει όλους τους λεκέδες από τις μνημονιακές προηγούμενες κυβερνήσεις.

  (Παρεμπιπτόντως, άκουσα κι άλλα επαμφοτερίζοντα σχόλια. Για παράδειγμα το περίφημο διάγγελμα Ρουβά στέκει απολύτως αν αλλάξεις απλώς τα ΝΑΙ με ΟΧΙ και τούμπαλιν. Και πριν πει για πρώτη φορά μία από τις δύο λέξεις, νομίζεις ότι θα καταλήξει ομαλότατα στο ΟΧΙ.)

 207. 206

  Ε, ναι, βρε Μαρία μας, θα φέρνανε και τον Κώστας Σόμμερ αλλά έχει μπλέξει στο Χόλιγουντ, ρε γαμώτο! 😀

 208. https://mtc.cdn.vine.co/r/videos/89A62FA51A1228820918768447488_3c533e2cb8e.4.1.730809246638123904.mp4?versionId=FyyKmej.307Outo4dPXJg3kyXJt3OYuD

 209. Avonidas said

  Ήτανε, λέει, ακομμάτιστη η συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο.

  Αρχίδια ήτανε. Μια χαρά τα λέει ο Σκύλος, κρυφτήκανε τα μεγάλα κεφάλια στις τρούπες, και βγάλανε τους Χατζατζάρηδές τους.

  Ηθικό ναδίρ.

 210. sarant said

  Να με συμπαθάτε, έλειψα, είχα πάει σε μια συγκέντρωση συμπαράστασης στον ελληνικό λαό.

  152-157: Προσέξτε κάτι, Γς και Λεώνικε. Ο λόγος που έγιναν οι εκλογές το Γενάρη (και που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ) ήταν ότι ούτε ο Σαμαράς είχε κατορθώσει να κλείσει συμφωνία, διότι δεν μπορούσε να περάσει από τη Βουλή όσα του ζητούσαν οι εταίροι.

  169-170 Μπορεί και να εννοεί chef = μάγειρας

  181: 🙂 !

  192 Ναι μπράβο

 211. Μαρία said

  204
  The House is Rockin’ ‏@House_is_Rockin 58 λεπτάΠριν από 58 λεπτά
  Έχει κι αυτός @KaminisG τα δίκια του. Ξέμεινε από ζιπουνάκια για τις νερατζιές στην Πλατεία Καρίτση.

  Το μήνυμα του φυρερίσκου στην ερτ πριν απο λίγο: διπλό όχι. Άρα γραμμή για άκυρο; Τζάμπα η διαφήμιση του Κασίδη που μόλυνε τα σάιτ.

 212. Άιντε, να την κάνουνε σιγούλια-σιγούλια οι τζαμπατζήδες από το πολυαγαπημένο μας ευρώ!

 213. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  “…Σε πείσμα σου η Αντιγόνη μαυροφορεί – σ’ όλη τη χώρα
  πενθοφορεί και ο λαός της που κάποτε σ’ είχε φιλοξενήσει.
  Μα οι ακόλουθοι του Κροίσου έχουν στοιβάξει έξω απ’ τη χώρα
  στα θησαυροφυλάκιά σου, ό,τι σαν μάλαμα αστράφτει….”

  Günter Grass “Η ντροπή της Ευρώπης”

  Απάντηση : Η Αντιγόνη σαλπάρει για…άλλες Ατλαντιδες

  Σε πείσμα σου η Αντιγόνη φορά το μικρο μαύρο φόρεμά της
  και ανεβαίνει στο καράβι του Οδυσσέα για το ταξίδι
  μαζί με τα κοσμήματα που της έχουν απομείνει
  και πιο πολύ με την χρήση της την καρδιά
  το αστραφτερό της το μυαλό σαν ολοκάθαρο διαμάντι
  τα τάλαντα από τις αρχαίες θες, τις μούσες των τεχνών μα κι από νέες
  αυτό που δεν καταλάβατε ποτέ σιγουρατζηδες φοβισμένοι προτεστάντες

  Οι γέροι και οι γριές , οι φοβισμένοι και οι ασθενείς
  τις Θερμοπύλες θα φυλάνε ό,τι σαν μάλαμα αστράφτει.
  θα περιμένουν εμβάσματα από τις νέες Ατλαντιδες
  εστω και μαγειρευοντας με ξύλα λίγες λαχανίδες

  Πολλάκις στην ιστορια οι ελληνες το έχουν ξανακάνει
  παιδιά του Κροίσου οι αρμενηδες και ανηψια του οι… ελληνες.

  26-5-2012

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  http://www.poiein.gr/archives/17905

  Στο ΥΓ γραφω και αλλα

 214. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  OXI στις επαρχιώτισσες φοιτήτριες-πόρνες!
  ΝΑΙ στις αθηναίες φοιτήτριες-πόρνες!
  ΟΧΙ στους επαρχιώτες τεχνικούς-εργοδηγούς με ΙQ>100
  NAI στους επαρχιώτες τεχνικούς-εργοδηγούς με ΙQ<100
  OXI στα "παιδιά ΜΑΣ" !
  ΝΑΙ στα παιδιά μου!

 215. cronopiusa said

 216. smerdaleos said

  @214: «Αν δεν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, πρέπει να φύγουμε εμείς», δήλωσε ο Χανς-Όλαφ Χένκελ ευρωβουλευτής του ευρωσκεπτικιστικού γερμανικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).
  —-

 217. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΝΑΙ στους Μανιάτες του ΟΧΙ!
  ΟΧΙ στις Μανιάτισσες μοιρολογίστρες του ΝΑΙ!

 218. Kid, στο 219

  στο Βύρωνα δεν μένει ο Γς; https://athens.indymedia.org/post/1546435/

 219. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΟΧΙ στα 60ευρα των ΑΤΜ’s για όσους ψηφίσουν ΝΑΙ! (έτσι κι αλλιώς θα τους τα πάρει ο Σόϋμπλες)
  ΝΑΙ στην κατάσχεση συντάξεων ,περιουσιών, εφάπαξ για όσους ψηφίσουν ΝΑΙ και μοίρασμά τους στους ΟΧίστες! (έτσι κι αλλιώς θα τους τα πάρει ο Σούλτσης)
  ΝΑΙ στο διχασμό! ΌΧΙ στο ευρώ!
  ΝΑΙ στο Νευροκόπι! ΌΧΙ στην Ευρώπη!

 220. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  197 Ευχαριστω για την προσοχη σου. Σκεψεις κανω ως ελευθερος επαγγελματιας . Με ενοχλει αφανταστα οτι οι κομματογεννητοι δεξιοι, πασοκοι και αριστεροι πολιτικοι μας, σε μεγαλη πλειονοτητα, δεν εχουν πληρωσει νοικι, μισθους, δωρα Πασχα, ΙΚΑ, δεν εχουν διοικησει μια ιδιωτικη επιχειρηση, αλλα τα ξερουν ολα (και αλλα τοσα).

  Δεν εχω κανενα φοβο για μενα και την μικρη οικογενεια μου. Η κορη μας δουλευει, σπουδαζει τα μεταπτυχιακα της κια απο την δουλεια της την συστησαν σε αλλη (2η) δουλεια .

  Αυτές τις μερες ζουμε το αποτελεσμα ενος ασσυμμετρου πολεμου του σκληρου πυρηνα της καπιταλιστικης ΕΕ και καποιων ανεπαρκων πολιτικων, οπως και οι προηγουμενοι. Ομως γιατι δανειζονταν τοσο πολυ οι κυβερνησεις απο το 1981 εως σημερα; Γιατι ειχαμε πανω απο 1 εκατομ. ΔΥ; Γιατι σπαταλησαμε τοσα κρατικα χρηματα πολλες φορες με σκοπο την μιζα; Γιατι το 2010 ειχαμε 537/1000 κατ. ενω η Ολλανδια και το Η.Β. ελαφρως λιγοτερα…..
  Το 2009 η καταναλωση κοκκινου κρεατος (εν πολλοις εισαγομενο) ηταν Greece 74.8, Germany 88.1. Γιατι ειχαμε απο 4 εως 2 δις ελειμα στα αγροτοκτηνοτροφικα,…Γιατι εκλεισαν οι βιομηχανιες μας κ.ο.κ.

 221. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  216.

  Αν ισχυσουν τα συνθηματα σου, χαθηκατε!

 222. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΟΧΙ στο Θρύλο! ΝΑΙ στην Παοκάρα!
  ΟΧΙ στη Μέρκελ! ΝΑΙ στην Λαγκάρντ! (σεξουάλα φούλ!)
  ΟΧΙ στον Αλιαγάς! ΝΑΙ στον Γαβράς!
  ΟΧΙ στους γιατρούς! ΝΑΙ στα γιατροσόφια!
  ΟΧΙ στους γερολαδάδες! ΝΑΙ στο Βενέτη!
  ΟΧΙ στο Μαρινάκι! ΝΑΙ στον Τράκη!

 223. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΟΧΙ στο σεξ! ΝΑΙ στον αυνανισμό!
  ΟΧΙ στους ΦΑΣΙΣΤΕΣ! ΝΑΙ στα τρολς της αραπιάς!

 224. Ο Κίντος μας http://replygif.net/i/1532.gif

 225. Καλά, η τακτική τροφοδότις του μπλογκ ξαναχτύπησε! https://pbs.twimg.com/media/CI_kP-IW8AACHx9.png:large

 226. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 227. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  227. Καπετάνιο! Είναι αγράμματη…
  Καλά! Κάντε τη Καθηγήτρια…

 228. Spiridione said

  212. Συγνώμη Νίκο, τότε έπρεπε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, και αν η κοινοβουλευτική του ομάδα καταψήφιζε τη συμφωνία (η οποία πάντως θα περνούσε με τις ψήφους των άλλων), να παραιτείτο, ώστε να εφαρμόσουν άλλοι το μνημόνιο, αφού είπε άλλωστε ότι δεν είναι παντός καιρού και δεν γίνεται σοσιαλδημοκράτης . Αυτή νομίζω ήταν η πιο σωστή και υπεύθυνη στάση για την χώρα μας. Όχι να ζούμε αυτόν τον παραλογισμό, να μας βάζει με το δημοψήφισμα να λέμε όχι και αμέσως μετά να εξαναγκαστούμε να φάμε στη μάπα ένα μνημόνιο τρισχειρότερο. Και το πιο σοβαρό βέβαια απ’ όλα είναι ότι έπρεπε να κάνει το παν να αποφύγει να κλείσουν οι τράπεζες. Για μένα, η μόνη περίπτωση να έκανε δημοψήφισμα με αυτές τις συνθήκες θα ήταν να είχε θετική ή τουλάχιστον ουδέτερη στάση σε σχέση με το ερώτημα που θα έθετε. Να έλεγε, κοιτάξτε εγώ αυτή τη συμφωνία κατάφερα να πετύχω, δεν είναι και η καλύτερη, αλλά προέχει να μείνουμε ζωντανοί και στην Ευρώπη, και συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι το τέλος της τετραετίας. Αλλιώς δεν έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα κατά τη γνώμη μου.

 229. Μαρία said

  227
  Έχει κι άλλα ορέα και σε κοινή θέα για μας που δεν είμαστε στο φουμπού. https://el-gr.facebook.com/annapanagiotarea

 230. sarant said

  230 Πολύ αμφιβάλλω αν θα περνούσε η πρ’οταση Γιούνκερ από τη Βουλή με σχεδόν σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον.

 231. Μαρία said

  212
  Λέγεται και σεφ, όπως π.χ. http://www.spiegel.de/politik/ausland/oesterreich-fpoe-fordert-abstimmung-ueber-eu-austritt-a-879464.html
  Στο μεταξύ έχουν ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να συζητηθεί στη βουλή δημοψήφισμα για τυχόν έξοδο.
  Nach dem Grexit der Auxit? Petition für EU-Austritt in Österreich hat Erfolg http://www.rtdeutsch.com/24778/international/nach-dem-grexit-der-auxit-petition-fuer-eu-austritt-in-oesterreich-hat-erfolg/

 232. vazelas99 said

  Αν θελετε να λεξικογραφησουμε κιολας, στην πορεια αλληλεγγυης στην Γλασκωβη που πηγα χτες, υπερ του Οχι, αρκετοι ξεραν να το προφερουν Ochi, (με δυσκολια στο χι, τους μπερδευει τους ξενους) αλλα καποιοι το λεγανε και Όξι.

 233. cronopiusa said

  Πριν διαμορφώσεις άποψη [No.2] : 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

  και η τραγική είδηση της ημέρας

  Λέοντα 2.000 ετών κατέστρεψαν τζιχαντιστές στην Παλμύρα

 234. cronopiusa said

  Ουρανέ
  όχι δε θα πω το ναι
  ουρανέ
  φίλε μακρινέ.

 235. Μαρία said

 236. Ριβαλντίνιο said

  @ 212 a) sarant
  Οι εταίροι όμως του ζητούσαν τόσα μέτρα γιατί υπολόγιζαν πως θα είχαμε και κυβερνητική αλλαγή λόγω του ΠτΔ. Ο Τσίπρας έπρεπε να δεχτεί τον ΠτΔ που πρότεινε ο Σαμαράς (μήπως ο Παυλόπουλος είναι τόσο καλύτερος που κάνει την διαφορά ?) ή να συμφωνήσουν σε κοινό υποψήφιο (νομίζω οι Σαμαροβενιζέλοι θα δέχονταν ). Έτσι θα καθυστερούσε να πάρει για κανά χρόνο την εξουσία, αλλά θα την έπαιρνε σε πολύ καλύτερες συνθήκες. Τώρα δεν εφάρμοσε τίποτα από το πρόγραμμα του (τα ρουσφέτια δεν πιάνονται) και οδήγησε την χώρα σε τρομερή καταστροφή. Και ΝΑΙ να βγει την Κυριακή, κανείς δεν πρέπει να πλανάται ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα. Σχεδόν το ίδιο άσχημα με το ΟΧΙ. Απλώς θα μειωθεί ο χρόνος αποκατάστασης. Αντί για 30 χρόνια με το Όχι, με το ΝΑΙ θα είναι περίπου 10. Με το ΟΧΙ η μόνη περίπτωση σωτηρίας είναι να γίνει κάποιος Παγκόσμιος Πόλεμος και να καταλήξουμε με τους νικητές. Και πάλι διευκόλυνση θα γίνει με τα χρέη, όχι εντελώς διαγραφή.

  Τώρα και ΝΑΙ να βγει, το μέιλ Χαρδούβελη μπροστά στα μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε θα φαίνεται παράδεισος.

  @ 224 Νέο Kid L’errance d’Arabie
  «ΟΧΙ στο Θρύλο! ΝΑΙ στην Παοκάρα!»

  Μας πούλησες ???

  ————————————————

  Κοινή συνισταμένη των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ

  Όλοι μας πολεμούν

  Παλιά σκίτσα

  Η Ελλάδα υπό την κηδεμονία των Μεγάλων Δυνάμεων

  Οι αμαρτωλές συμβάσεις

 237. Μαρία said

 238. Ριβαλντίνιο said

  😆 😆 😆

 239. Ριβαλντίνιο said

  «Ναιναίδες-Ναινέκοι-Οχιές»

  Στο δημοψήφισμα του ’24

  «Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν «Δημοκρατία» η «Οχι», τα ψηφοδέλτια του «Όχι» ήταν κίτρινα (ώχρα 😆 φώναζαν οι συνταγματικοί, χολέρα 😆 απαντούσαν οι «δημοκρατικοί») ενώ της «Δημοκρατίας» γαλάζια»

  Όποιος έχει χρόνο και ενδιαφέρεται για τις μικρο-παρανομιούλες ( σε σχέση με τα υπόλοιπα δημοψηφίσματα ) που έγιναν το ’24

  Tο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Πολιτειακής μεταβολής του 1924

  Η κινηματογραφική ληστεία της αμαξοστοιχίας Αθηνών – Θεσσαλονίκης και οι πολιτικές της επιπτώσεις (13 Απριλίου 1924)

  —————————————————————————————————–

  Περί Γραικύλων και τυράννων/γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος/Πηγή kathimerini.gr

 240. sarant said

  234 Ενδιαφέρον αυτό, ευχαριστώ. Όταν βλέπουν ΟΧΙ γραμμένο -έτσι το είχαμε εμείς εδω- λογικό είναι να το πούν Όξι.

  241 Για το δημοψήφισμα του 1924 διάβασα ένα ωραίο χιώτικο:
  http://yiannismakridakis.gr/?p=6801

  Αλλά για τους Γραικύλους νομίζω ότι ο Θεοδ. κάνει αναχρονισμό (μαζί με τον Ρούφο). Η λέξη δεν υπήρχε το 88πΧ νομίζω.

 241. Γς said

  219, 176:

  >Μανιάτισσες μοιρολογίστρες του ΝΑΙ!
  ε;

  Όταν λέω εκδίκηση εννοώ ότι θέλω να απολαύσω το μόνο που μπορούν να μας δωσουν πιά:

  Το γέλιο

  Διαβάζω εδώ:

  Financial Times: Σχεδιάζουν κούρεμα τουλάχιστον 30% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ

  Και είναι σαν να τον ακούω:

  « Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες»

  😉

  Και τι έγινε;

  Και πάλι μάγκες [που πληρώνουμε τους μαλάκες].

  Κι εγώ βέβαια μπορώ να χάσω τα πάντα εκτός απ το χιούμορ μου.

  Αυτοί όμως που έχουν να ταΐσουν μικρά παιδιά πιχι.
  Ή γερόντια, σαν και μένα. που δεν έχουν παιδιά.
  [‘Η το χειρότερο που είχαν παιδια κι εγγόνια που λογάριαζαν στα λεφτά του παππού]

  Μα που να το φανταστούμε;

  Τέλος πάντων. Νιώθω σαν εκείνον τον ταξιτζή:

  -Κοίτα να δεις. Το αυτοκίνητο θα μένει στο φαναρτζή 2-3 βδομάδες. Θα χάσω τόσα μεροκάματα. Αλλά τέτοιο νούμερο δεν έχω ματαδεί.

  Οντως. Θα ακριβοπληρώσουμε για να δούμε τέτοιο νούμερο που δεν είχαμε ματαδεί

 242. Γς said

  237:

  Κι ήταν το αδελφάκι μου, τότε 17-18 χρονών που είχε πιάσει κουβέντα σε κάποιο νησί με τουρίστες, όταν μια [σαν αυτή της φωτό] τον ξεμονάχιασε και τον πήγε στο δωμάτιό της:

  -Μόλις έβγαλε το κλειδί για ν ανοίξει, τότε κατάλαβα τι ήθελε και δεν κρατήθηκα:

  -Μαμά! Με βιάζουνε

 243. Γς said

  220:

  >στο Βύρωνα δεν μένει ο Γς;
  https://athens.indymedia.org/post/1546435/
  Η παλιά μου γειτονιά. Των παιδιών μου τώρα.

  Κι η πλάκα είναι ότι χτες έπαιξε και το ενδεχόμενο να πάω προς τα εκεί. Αλλά με απέτρεψαν τα πιτσιρίκια μου. Ετσι μαζί με τα φιλαράκια μου «χτυπήσαμε» τοπικό σουπερ μάρκετ [όπως σας είχα πει –κακώς βέβαια- στο τέλος του Σχ. 120]
  Και θα συνεχίσουμε μέχρι να τις αδειάσουμε τις κάρτες μας.

  Αν και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα οι τράπεζες θα μας σταματήσουν την δυνατότητα να αντλούμε από τα λεφτά μας με κάρτες στα σούπερ μαρκετ

 244. Ριβαλντίνιο said

  «προσκυνημένου οπλαρχηγού του 1821 Δημ. Νενέκου»

  Η wiki έχει πολλές πληροφορίες για τον Νενέκο. Και πιστεύω ότι δεν ήταν τόσο προδότης όσο είπαν.

  «Σωζόμενος θρήνος για τον Νενέκο

  ,Ατε μπατάνε με κιτάνε, Εκεί απέναντι απο’δω
  ,βράνε Νενέκο καπετάνε, σκότωσαν τον καπετάν Νενέκο
  ,βάνε τρι μόστρα ερίνε-κλάνε, πήγαν τρεις αδελφές και τον κλαίνε
  ,ε νιέρε ιφσίνε γκιάνε, η μία του σφούγγαγε τα αίματα
  ,ε νιέτρα ντρέθ μουσαινε, και η άλλη του στριβε τα μουστάκια.

  ,Ατιε μπατάνε μαπετάνο Απ’εδώ στο λαγκάδι κι’απο κει
  Βράνε Νενέκο καπετάνο σκότωσαν τον καπετάν Νενέκο
  έδε Αγγελή Σκιαδάνο και τον Αγγελή Σκιαδά
  Αι άτιμο Σαγιάνο Άι άτιμε Σαγιά
  ε καλέσι τι πακζιώνι νι ντιάχι σαν τους κάλεσες να βαφτίσουν το παιδί
  αι ιβράσι μπαμπεσί αυτούς έφαγες μπαμπέσικα.»

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9D%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CE%BA%CE%BF%CF%82#.CE.A3.CF.89.CE.B6.CF.8C.CE.BC.CE.B5.CE.BD.CE.BF.CF.82_.CE.B8.CF.81.CE.AE.CE.BD.CE.BF.CF.82_.CE.B3.CE.B9.CE.B1_.CF.84.CE.BF.CE.BD_.CE.9D.CE.B5.CE.BD.CE.AD.CE.BA.CE.BF

 245. Gpoint said

  Τον Πουλίδο ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός…

  Για να μην ξεχνιόμαστε τιν Πουλίδο αγόρασε πέρισυ ο Κομπότης του υποβιβασθέντος Λεβαδειακού αντί 14 εκατομμυρίων ευρώ !!!!!
  ( Ο Σισέ στοίχισε 9…)
  Τώρα πηγαίνει «δωρεάν » στην ομάδα του Μαρινάκη που μαζί με τον Κομπότη είναι οι δτο πρόεδροι ομάδων που κατηγορούνται για την εγκληματική οργάνωση !!

  Ναι ή όχι ;;

 246. Γς said

  247:

  Ο καθένας με τον πόνο του
  Καλημ…[ασ’ το να πάει στο διάολο] πσαρά μου.

 247. Gpoint said

  # 207

  Μπα, μια ζωή μεθυσμένος είναι

  Καλημέρα Γς

 248. Y. G. said

  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/03/brief-aan-griekenland/

  NRC-journalist René Moerland schreef een open brief aan het Griekse volk, dat zondag in een historisch referendum over de toekomst van haar land zal beslissen. De Engelse vertaling van de brief is hier te lezen. De Nederlandse brief verschijnt in de zaterdageditie van NRC Handelsblad.

  Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας NRC, René Moerland, γράφει μια ανοιχτή επιστολή στον ελληνικό λαό στη Σαββατιάτικη έκδοση της NRC Handelsblad. Ακολουθεί η ελληνική μετάφραση του κειμένου.

  Προς τους Έλληνες,
  Πώς αναγνωρίζεις τους Ευρωπαίους; Κατά τη γνώμη μερικών, από το κούρεμα: όποιος έχει αυστηρά ολλανδικές μπούκλες αλά Γερούν Ντάιζελμπλουμ, είναι Ευρωπαίος. Καλά εντάξει, είδαμε τον δικό σας Βαρουφάκη σε photoshop με μαλλιά Ντάιζελμπλουμ που έκανε θραύση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης – και γελάσαμε. Και στην Ολλανδία ο Ντάιζελμπλουμ είναι μια ειδική περίπτωση, με την υποθερμική, αυστηρή συμπεριφορά του. Κι έναν επαναστάτη με ακτινοβολία σταρ σαν τον Τσίπρα δεν έχουμε καθόλου, ούτε και κανέναν, ας πούμε, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, στον οποίον το βάρος από τριάντα χρόνια Ευρώπη διαφαίνεται σε κάθε φράση.

  Όταν γράφεται η ιστορία, οι πρωταγωνιστές κλέβουν την παράσταση. Ή τα κάνουν όλα ρημαδιό ενώ τσακώνονται μεταξύ τους, με τις διαθέσεις τους και τα πάθη τους, και με τα ρητορικά τους κόλπα.

  Αλλά αυτό ακριβώς είναι που μας ενώνει, Έλληνες, Ολλανδούς, Ισπανούς, Ιρλανδούς και τις άλλες 24 κατηγορίες της ηπείρου. Τους Ευρωπαίους τους αναγνωρίζεις από τον τρόπο που ασκούν πολιτική: πάντα καβγαδίζουν. Ή, από την αντίστροφη Μερκελιανή γλώσσα των λύσεων: Ευρώπη είναι να κάνουμε συμβιβασμούς, πάντα συμβιβασμούς. Ο πολύχρονος Γαλλο-Γερμανικός άξονας υπάρχει επίσης χάρη στην επίγνωση του ότι, πώς να το κάνουμε, δε μπορούν να κατανικήσουν ο ένας τον άλλον. Τόσο συχνά η ενότητα στην Ευρώπη δεν είναι πια τίποτε άλλο από συγκρατημένο καβγά. Περί αυτού πρόκειται τώρα ουσιαστικά: πόσο συγκρατημένα θέλετε να συνεχίσετε τον καβγά, αξιότιμοι Έλληνες;

  Όλες οι διαφορές μας έχουν και πλεονεκτήματα. Καμία απολύτως χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να μείνη ατιμώρητα ισχυρότερη. Αντίστροφα, είναι αδιανόητο μια χώρα να παραμένει
  τιμωρημένη στη γωνία. Κάθε Ευρωπαίος αναγνωρίζει ενστικτωδώς την αξίωση για εθνική ιδιομορφία. Ο ρομαντισμός τoυ να είναι κανείς διαφορετικός – αυτό είναι ευρωπαϊκό DNA.

  Και μόνο για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κράτος, παρόλο που μερικοί το υποστηρίζουν αυτό. Δεν είναι αυτοκρατορία με το δικό της πνεύμα που μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στα κράτη μέλη. Μερικές φορές δίνει αυτή την αίσθηση – σαν μια εξωτερική δύναμη, και οι πολιτικοί μας προωθούν ευχαρίστως αυτή την εικόνα. Πώς πρέπει από τις Βρυξέλλες! Ας μην ξεχνάμε όμως πως τελικά η Ευρώπη είναι ακόμα κάτι ασαφές σαν ένα «πρότζεκτ », ένα πείραμα 28 χωρών που πάντα μπορεί να πάει στραβά.

  Μπορεί επίσης να πει κανείς: η ΕΕ είναι η συνέχεια της αιώνιας φαγωμάρας μας με άλλα μέσα. Στους τρόπους μας υπάρχει πρόοδος, αλλά επίσης και κάποια στασιμότητα. Βάλε δύο Ευρωπαίους μαζί, και αρχίζουν να συνεδριάζουν. Στο σχεδιαστήριο αναπτύσσουν μεγάλα σχέδια (ένωση, ενοποίηση!), και πάνω σ’ αυτά συγκρούονται μετά τόσο σκληρά ώστε το επακόλουθο είναι χάος και διαφωνία. Οι νονοί του ευρώ ήθελαν πολύ να δουν το νόμισμα ως λοστό για να επιβάλουν μεγαλύτερη ενότητα στην Ευρώπη αλλά κατάφεραν μόνο να την ξελασκάρουν: οι οικονομικές διαφορές μεγενθύνθηκαν. Εσείς πληρώνετε τώρα το λογαριασμό – κι ο καθένας έκανε σίγουρα κάποιο λάθος.

  Αν όμως κάτι αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δε βρίσκεται στην άκρη, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης, είναι ακριβώς αυτό. Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη ένταση, τσιτσιρίζει σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνική κρίση είναι και δική μας κρίση – η κρίση του πρότζεκτ Ευρώπη. Η Ελληνική απογοήτευση σχετικά με το ότι πρέπει «να γίνουμε ένα μ’ αυτούς», όπως το ονόμασε αυτή τη βδομάδα ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας, είναι γνωστή στους ψηφοφόρους ολόκληρης της Ευρώπης – παρόλο που πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι συνθήκες δεν είναι πουθενά τόσο δραματικές.

  Όλοι μας διαμορφωθήκαμε μέσα από εθνικά τραύματα – και η Ευρωπαϊκή ενοποίηση μάς πιέζει συνεχώς να παραβλέπουμε τις ιδιορρυθμίες, Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, παρατηρείται χρόνια τώρα μια πάλη με την παλιά εικόνα του εαυτού μας ως προς τη δεινότητά μας: μια ηθική «χώρα οδηγός» που μπορούσε να είναι μεγάλη μέσα από καλές προθέσεις (ναι, έτσι σκεφτόταν εδώ σχετικά με την εθνική ιδιομορφία), Αυτή η πολυτέλεια χάθηκε: Οι Ολλανδοί ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αντιπροσωπεύουν έναν σχετικά μικρό γεωπολιτικά παίκτη που πρέπει να παλεύει για τα συμφέροντά του, και συχνά δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάει με τους άλλους. Η πάλη αυτή προκαλεί βαθιά εσωτερική διχόνοια, και σε μερικούς ενισχύει την επιθυμία για μια νέα απομόνωση.

  Η Γερμανία τα τελευταία χρόνια φαίνεται ακριβώς να έχει συμφιλιωθεί με το ρόλο ενός νέου ηγέτη της Ευρώπης, πέρα από το ιστορικό αίσθημα ντροπής. Η Γαλλία πρέπει να συμβιβαστεί με φθίνουσα δύναμη – και το ερώτημα είναι αν αυτό θα έχει καλό τέλος. Η Ισπανία παλεύει με την ενότητά της… κι έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε, η σειρά είναι γνωστή.

  Περιμένουμε με αγωνία πώς θα απαντήσετε εσείς αυτό το Σαββατοκύριακο στην ερώτηση για την τύχη της Ελλάδας: μαζί με τις συγκλίνουσες ευρωπαϊκές δυνάμεις, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπομείνετε πολιτικές ήττες κι έναν μακροχρόνιο οικονομικό κορσέ;
  Ή να είστε διαφορετικοί – έστω και μέσα στο χάος και τη φτώχεια. Και οι δύο επιλογές απαιτούν θάρρος, πολύ θάρρος. Και μόνον εσείς μπορείτε να απαντήσετε.

  Θα το θέλαμε πολύ, να ψηφίσουμε κι εμείς στο δημοψήφισμά σας. Αν για παράδειγμα δεις την ανάμειξη στις συζητήσεις στην Ολλανδία, τότε το αποτέλεσμα πρέπει σίγουρα να είναι: ναι, η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Σας αρέσει ή όχι. Η Ευρώπη είναι η κοινή μας πάλη.

  Φυσικά, το ότι η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να εκμοντερνιστεί, δεν το αμφισβητεί κανείς. Και υπάρχουν και άνθρωποι που προτιμούν να δουν την Ελλάδα να φεύγει από την Ευρωζώνη. Και η φωνή αυτή δεν είναι αμελητέα μικρή. «Ούτε σεντ πια στους Έλληνες» ήταν πριν τρία χρόνια η προεκλογική υπόσχεση με την οποία ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε απέκρουσε με επιτυχία τους εκλογικούς του ανταγωνιστές της δεξιάς. Βέβαια από τότε ο Ρούττε κυβερνάει μαζί με το κεντροαριστερό κόμμα το οποίο στην προεκλογική εκστρατεία επικαλείτο «την ανόθευτη ιστορία»: η Ελλάδα θα χρειαζόταν οπωσδήποτε περισσότερη βοήθεια και η Ευρώπη δεν θα άφηνε την Ελλάδα αβοήθητη. Αυτό ήταν το κόμμα του Ντάιζελμπλουμ.

  Α ναι, υπάρχει και κάτι ακόμα που χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους: ότι σε αποφασιστικές στιγμές ψάχνουν διέξοδο στα μεγάλα λόγια. Δημοκρατία, προδοσία, ο Πλάτων που πρέπει να παίξει στη δεύτερη κατηγορία. Ναι, ναι. Ο Τσίπρας κι ο Βαρουφάκης είναι ανίκανοι ερασιτέχνες για τον έναν, ήρωες για τον άλλον. Ούτε κι αυτό είναι αποκλειστικά ελληνικό: παντού στην Ευρώπη υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται έτσι. Δεν είναι η Ελλάδα ενάντια στους άλλους: είμαστε εμείς εναντίον μας.

  Δε σας ζηλεύουμε, αξιότιμε Έλληνα ψηφοφόρε. Πόσο ακατόρθωτη απόφαση σας ζητούν να πάρετε αυτό το Σαββατοκύριακο. Να πείτε ναι ή όχι σ’ ένα πολύπλοκο σχέδιο για το οποίο οι ίδιοι οι αντιμαχόμενοι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες δεν μπορούν να δώσουν καν μια ομόφωνη περίληψη. Μπορεί να έχεις όποια γνώμη θέλεις για την ικανότητα των διαπραγματευτών: εμείς οι απλοί εκλογείς , όπως και νάναι, δεν είμαστε στην πλειονότητά μας οι ειδικοί που μπορούν να αντιληφθούν καθαρά τις συνέπειες ενός ναι ή ενός όχι.
  Η ψήφος μας όμως μετράει πάντα, αυτό είναι δημοκρατία στην Ευρώπη. Tο πώς θα πάει η Ελλάδα μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο, εσείς οι ίδιοι θα το έχετε υπογράψει.

  Καλή δύναμη.

 249. Μαρία said

  250
  Ομιλία δασκάλου σε μαθητές του Σουρινάμ.

  Ευτυχώς το σώζει ο σχολιαστής Heidegger
  I apologise, as a Dutch person, no as a human being (!), for the author’s insensitive liberal writings. It is an utter disgrace and I can only hope that the Greek population understands that the author’s paternalistic piety is not representative of Dutch opinion as a whole.

  I’d say: OXI, OXI, OXI! Let the people break the chains of the empire that the author of this article suggests does not exist.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/03/brief-aan-griekenland/

 250. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Έξω από την Ευρώπη!
  Να φυγουμε κύριε! Να πάμε αλλού! Ας πάμε στο Αμέρικα. Ας πάμε στο νησί του Πάσχα να βάφουμε κόκκινα αυγά! Ας πάμε στο διάολο! Ας πάμε όπου νά’ναι!
  Και να πάρουμε και τα δάνειά μας, μαζί! Τις λέξεις!
  Να δούμε πώς θα συνενογιόνται μεταξύ τους μετά. Ειδικά, οι γιατροί, χα!

  [να τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν μόνο τον όρο «ορθοπ*δικός», για να γίνεται τζέρτζελο…]

 251. Y. G. said

  @251 – Αγαπητη Μαρια, σημασια εχει τι λεει το γραμμα για τον γραφια του, και οχι αν συμφωνουμε η’ οχι με το γραμμα και με τους σχολιαστες.

  jacqueswillemen – […] De inhoud van de brief sluit naadloos aan bij de aloude Nederlandse behoefte overal ter wereld de rol van bedachtzamere wijzere betrokken toeschouwer te vervullen.

 252. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Γουστάρω να βγει ισοψηφία ΝΑΙ και ΟΧΙ. Απόλυτη όμως! 2.666.666 ΝΑΙ -2.666.666 ΟΧΙ
  Μας είπαν να στρίψουμε ένα νόμισμα ,και το κάναμε να σταθεί όρθιο! Οχι παίζουμε!

 253. Γς said

  Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα χτες στο εργοστάσιο της Softex, στη διασταύρωση της Ιεράς Οδού και Χαρτεργατών στον Βοτανικό. Δίπλα στην Γεωπονική.

  40 χρόνια [όχι φούρναρης] στην Γεωπονική .εχω δει να καίγεται το εργοστάσιο κάμποσες φορές [τις οίδε πόσοι εμπρισμοί].

  Σε μία από αυτές τις πυρκαγιές με παιρνει στο κινητό μία συνάδελφος που ανησυχούσε για την γατούλα της.

  -Δεν είμαι στη Σχολή.
  -Ναί αλλά είσαι πιό κοντά από μένα.
  [Εμενε στην Βεΐκου στο Γαλάτσι κι εγώ είχα ένα σπίτι τότε στο Βοανικό]
  -Δεν είμαι στον Βοτανικό
  -Που είσαι;
  -Πιο μακριά από σένα.

  Τι να της πω;
  Ημουν πιο μακριά κι απ το Γαλάσι της Ρουμανίας ακόμη.
  Σκαστός απ την δουλειά μου με την δικιά μου σ ένα δωμάτιο του Ter Linde του Kortrijk στο Βέλγιο.

 254. Γς said

  254:

  >να σταθεί όρθιο

  Χλωμό το βλέπω. Γενικώς

 255. Γς said

  Διαβάζω στο ΦΒ ενός πανεπιστημιακού από την Θράκη :

  «αναλογίσθηκε κανείς από τούς οπαδούς τού Οχι ότι παίζουν τό παιχνίδι τού κ. Schäuble?

  αναλογίσθηκε κανείς γιατί η Τουρκία έδωσε εντολή νά ψηφίσουν ΌΛΟΙ οί μουσουλμάνοι Οχι?

  ότι βγαίνοντας ανοήτως από τό πρόγραμμα χρειάζεται νά ξανααποφασίσουν 18 κοινοβούλια???

  πάτε λοιπόν νά ψηφίσετε ΟΧΙ ανεμοπαρμένοι!!»

 256. JEK said

  Γς: Πες του πανεπιστημιακού πως είμαστε ηλίθιοι..

 257. spiral architect said

  @237: Η Θεοπούλα είναι αυτή;

 258. sarant said

  Καλημέρα!

  237 Ναι, αυτή πρέπει να είναι

  246 Το ότι τον αγαπούσαν στα χωριά του δεν είναι ένδειξη αν ήταν ή όχι προδότης, αλλά μπορεί να έχεις δίκιο.

 259. cronopiusa said

  παπαροβιολιές

  παραληρηματικές εμμονές

  https://www.youtube.com/watch?v=0JbS9CdLs6o

  Γέρο άντρα μη μου δώσεις,
  γιατί θα το μετανιώσεις.
  Γιατί ο γέρος τα εξετάζει:
  πού ’ναι τ’ αλεύρι, πού ’ναι τ’ αλάτι,
  πού ’ναι η κότα η κατσουλάτη.

 260. 258-257: Ε, όχι κι απ’ τη Θράκη. Δηλαδή, πριν ήταν απ’ την Κρήτη;

 261. Γς said

  Stazybο Hοrn:

  Τον γνώρισα το 1984 καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή και στα επόμενα 30 χρόνια ήταν εκεί στην Κομοτηνή.

  Ηταν τόσο κακό που είπα Πανεπιστημιακός από την Θράκη;

  Τι έπρεπε να πω;

  Πανεπιστημιακός της Θράκης;

  Να το πω!

  Εκτός αν ούτε αυτό σου αρέσει, οπότε περιμένω έκφραση της αρεσκείας σου.

  [Πλάκα κάνω. Δεν περιμένω τίποτα γκρινιάρη! Απλώς να κάνεις παρεμβολές με χιούμορ 😉 ]

  Τώρα αν έχει κάνει στα νιάτα του και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, δεν βλέπω πως περιπλέκεται η κατάσταση 😉

 262. ΙΑ said

  Η αλήθεια είναι ότι το ΟΧΙ είναι σχεδον ιδιο με το ΝΑΙ. Απλως το ΟΧΙ θα επιτρεψει στον Συριζα να φερει μια αντιλαικη συμφωνια υποστηριζοντας ότι εσωσε τη χωρα. Και το ΝΑΙ στοχο εχει μια αντιλαικη συμφωνια οποτε το ΑΚΥΡΟ ειναι η μονη γνησια αντιμνημονιακη ψηφος..

  http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/70826/pesane-entelos-oi-maskes

  Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του επίσημου αιτήματος Τσίπρα για νέο διετές δάνειο, ύψους 29,1 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (άρα και για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης και νέου μνημονίου), χτες δόθηκε στη δημοσιότητα και η συμπληρωματική επιστολή του πρωθυπουργού προς τους επικεφαλής των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, για να πέσουν εντελώς οι μάσκες…

  Τι λέει σε αυτήν την επιστολή ο Αλ. Τσίπρας; Λέει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «είναι έτοιμη να αποδεχτεί» την τελευταία πρόταση των ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ (με ημερομηνία 26/6/2015), «ως μέρος μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος και της νέας δανειακής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την οποία υπεβλήθη αίτημα στις 30 Ιούνη 2015». Προσθέτει μόνο μερικές «τροποποιήσεις, προσθήκες και διευκρινίσεις», οι οποίες, όπως θα δούμε παρακάτω και όπως παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση, στην πλειοψηφία τους αφορούν μόνο στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου τάχα να βρεθούν «ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους

 263. Γς said

  258:

  >Γς: Πες του πανεπιστημιακού πως είμαστε ηλίθιοι..

  Πανεπιστημιακέ αυτοί εδώ μου είπαν να σου πώ ότι είναι ηλίθιοι.

  Μission complete!

 264. sarant said

  264 Τούτο είναι το όγδοο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας -και είναι η πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, που το ΚΚΕ ψηφίζει Άκυρο. Ανοίγετε δρόμους, λέμε (φυσικά, η βάση δεν ακολουθεί).

 265. 263: Έχεις μπλέξει τις ημερομηνίες 🙂

 266. Pedis said

  # 264 – 266 Η πολιτική τακτική του κκε στο συγκεκριμένο είναι αποτυχημένη. Η πολιτική του θέση είναι ορθότατη.

  Η πολιτική θέση του συριζα είναι αντιλαική, φιλοκαπιταλιστική μέχρι τα μπούνια, καραμνημονιακή.

  Η πολιτική του τακτική είναι ολέθρια. Το κάκιστα οργανωμένο δημοψήφισμα, τα μέτρα παρμένα στο πόδι που άλλαζαν κάθε ώρα, ο αχταρμάς δηλώσεων και παραδηλώσεων, η μυρωδιά από το τσερλιό του φιάσκου που έπιασε αρκετούς από τους κυβερνητικούς, η αδυναμία να οργανώσει μία στοιχειώδη άμυνα στην προπαγάνδα της τρόικα-ΜΜΕ, η έλλειψη διάθεσης να συγκρουστεί με τα ΜΜΕ -αναστέλλοντας τη λειτουργία όλων όσων παραπληροφορούν τρομοκρατούν και διαδίδουν πλαστές και στημένες ειδήσεις-

  θα έχει το τραγικό αποτέλεσμα να καταγραφεί το ΝΑΙ στην υποταγή, στη μοιρολατρία σε μεγάλα ποσοστά και θα δώσει το δικαίωμα στους αλήτες της άρχουσας τάξης να το ανεμίζουν σαν μπαντιέρα γοια εκατό χρόνια.

  Αυτή θα είναι η προσφορά του σύριζα στο λαό.

 267. 268

  Τα ΜΜΕ (ή πχιο σωστά ΜΜΑ, όπως τα λέει ο Λάμπρος) έχουν ακόμη πάρα πολλή δύναμη για να φιμωθούν, έστω και νομίμως. Θυμήσου τι έγινε στη Βενεζουέλα όταν ο μακαρίτης ο Τσάβες τα έκλεισε (και με το δίκιο του) επειδή δεν πλήρωναν και είχαν ξεχεστεί στην παραπληροφόρηση (ό,τι δλδ και τα εγχώρια).

 268. sarant said

  268 Υπό την προϋπόθεση ότι θα βγει Ναι. Είχα παρόμοιους φόβους και ακόμα δεν το αποκλείω, αλλά τώρα πιο πιθανό θεωρώ το Όχι.

 269. Y. G. said

  Καλησπερα σας

  αν και δεν ψηφιζω για διαφορους λογους απορω πως ειναι δυνατον να ψηφιζουν ανθρωποι με αριστερο ηθος αυτο που ψηφιζουν οι πανηλιθιοι ψεκασμενοι και οι ναζι της χρυσης αυγης.

  I t b e a t s m e!

 270. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι
  να βλέπω πια το δρόμο μου κλειστό
  αρνιέμαι να `χω σκέψη που σωπαίνει
  να περιμένει μάταια τον καιρό.
  Ιάκωβος Καμπανέλλης/Μίκης Θεοδωράκη/Bασ.Παπακωσταντίνου

 271. Avonidas said

  #271. Αν και δεν οδηγώ για διάφορους λόγους, απορώ πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν δημοκράτες άνθρωποι τους αυτοκινητόδρομους, αφού τους προωθούσε κι ο Χίτλερ.

 272. Pedis said

  # 273 – !!
  (μια που πήρες την πρωτοβουλία να απαντήσεις σε μλκίες)

 273. sarant said

  271 Καθάρματα έχει και με τις δυο επιλογές, οπότε δεν θάπρεπε να ψηφίζεις τίποτα -όπως και δεν ψηφίζεις 🙂

 274. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 275. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Οι κανάληδες, οι Γλισπουργκ
  κι ο Αλιάγας ο αστέρης
  η Διαμαντοπούλου η Άννα
  κι ο μποτίλιας Πρετεντέρης

 276. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Σημίτης, ο Λαλιώτης
  Μητσοτάκια, Σαμαράς
  και η Βάνα η σταρ η Μπάρμπα
  στο κάπακι κι ο Ρουβάς

 277. 277

  ΕΦΗ², αφηρημένη σε βρίσκω, κάτι ξέχασες: https://pbs.twimg.com/media/CJDYX5AWEAA0gN8.jpg:large

 278. 279, απ’ εδώ με το συμπάθειο και μετά συγχωρήσεως https://twitter.com/tpangalos

 279. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κι ο Μπουλούκος κι ο Μπουμπούκος
  κι ο Μπουτάρης ο στεγνός
  κι ο Καμίνης κι ο Πριόνης
  και του Σταύρου ο ποταμός

 280. sarant said

  Ερχομαι να ψηφίσω, θα τα πούμε αύριο!

 281. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  και ο Πάγκακος κι ο Μπένι
  του Πασοκ τα θωρηκτά
  με τη Φώφη η ναζιάρα
  που τα λέει τσιριχτά

 282. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Θύμιζε μου Σκύλε. Στο 277 σου, δεν ξέρω ποιοί είναι

 283. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κι η κυρία Λυμπεράκη
  που μου είπε της φτωχής
  τίμια μορφωμένη είμαι
  μα η ψήφος μου ατυχής.

 284. 284

  Ο Πάγκαλος, καλή μου

 285. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κι η Τατιάνα κι ο Τατιάνος
  και ο Μπέζος ο πολύς
  και η Παναγιωταρέα
  και ο ΓΑΠ ο σεβνταλής

 286. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  286. Α. Από τέτοιες κοθωνιές πήξαμε και δεν το χαμπέριασα ειδικά.
  Θύμισέ μου κι άλλους αδάμαντες ναίδες να τους κάνω στιχάκια 🙂

 287. τον κολυμβητή πόλο Μαυρωτά (ποτάμι), τον Νίκο Ορφανό, τον Πάσχος, έχει πράμα!

  και συγνώμη, δηλαδή, αλλά το Μητσοτακέικο δεν βγαίνει με ένα απλό πέραζμα! 😉

 288. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Εννοείται ο Πορκοσάλτες
  κι η Κοσώνη η λυγερή
  ασφαλέστατα κι ο Πάσχος,
  -μα κι η Ζέη η σοφή ; –

 289. Χάρρυ Θεοχάρης; Γιάννος 😀 Παπαντωνίου; Αααααμαν πχια, όλα εγώ;

 290. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  289.>>με ένα απλό πέραζμα
  Οι φυσικοί ναίδες, δεν πολυενδιαφέρουν το ποιητή 🙂 . Οι …αφύσικοι (γενικώς) εμπνέουν και βέβαια να απαθανατιστούν σ΄ενα γενικό πλάνο οι βετεράνοι και οι χθεσινοί σωτήρες του Έθνους με τσου λαλητάδες τωνε.

 291. Μαρία said

  290
  Κι ο Άνθιμος έχει πράμα αλλά και ο Κομιστής.

 292. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mummy says no
  Daddy says no
  Brother says no
  But they all got to go

  ‘Cause we say yeah (yeah-yeah)
  We say yeah (yeah-yeah)
  We say yeah (yeah-yeah)
  We say yeah (yeah)

  If we didn’t go ahead
  And thought of all they said
  Might as well give up, man
  We might as well be dead

  ‘Cause we say yeah (yeah-yeah)
  We say yeah (yeah-yeah)
  We say yeah (yeah-yeah)
  We say yeah (yeah)

 293. τη Σώτη, ρε ξεχάσατε! 👿
  Μα τη Σώτη; Το Μάρκαρη; Τον Αθερίδη; πωπωπωπωωωωω, που λέει και ο Γς…

 294. Γς said

  Να τα πάρω λιγάκι κυρίες μου;

 295. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  292. Συμπληρώνω το πανούργο ν που μου ξέφυγε
  τον ποιητή,

 296. Γς said

  Βούτσης:
  Θα γραφτούν διδακτορικά και μεταπτυχιακά για το πως έγινε αυτό το δημοψήφισμα σε 6 μέρες.

  Και γελούσε

  για κλάματα γενικώς

 297. Κίντο, γατάκι, που λες πως ξέρεις από ίντερνετς… https://pbs.twimg.com/media/CJEPLPSUEAEdupo.jpg

 298. IA said

  ΝΣ
  Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι εν πολλοίς πλαστό
  ΟΧΙ σημαίνει ΝΑΙ σε μια συμφωνία με την ΕΕ. Αρα προς τι ο κόπος και για ποιο λογο το ΚΚΕ με την ψηφο του να στηριξει ένα ακόμη μνημόνιο. Αυτό θα ήταν πράγματι ντροπή

  Ακόμη χειρότερα ο Συριζα και οι φαιδροι συμμαχοι του οι Ανελ παρέδωσαν τη χώρα άοπλη και απροετοίμαστη στους εκβιασμούς των δανειστών και των ντόπιων υπηρετών τους. Το ΝΑΙ σε μεγάλο βαθμο το πριμοδότησε ο Συριζα αφήνοντας τις τράπεζες να αδειάσουν από ρευστό επι 5 μήνες όπως επίσης όταν επέστρεφε περί τα 20 δις στους δανειστές. Αρα δημιουργησε τη βαση του τρόμου πάνω στην οποία πάτησαν όλα τα κανάλια του κεφαλαίου.

 299. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  299. Nαι ρε γαμώτο! Κι εγώ σέλω!! Από πού κάνουμε download καμιά σπανακοτυρόπιτα χωριάτικη ρε παιδιά;; 😦
  (και μπαμπανέτσα τρώω! Αν δεν ξεπερνάει τα 5ΜΒ… 🙂 )

 300. Κάτι ζαμπονοτυρόπιτες έχω, ρε φίλο, να στις στείλω με η-μέιλ ή θα τηνε κόψει ο Τυλιανός προβάιντερ;

 301. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ζαμπόν;; Mόνο χαλάλ τρώμε εδώ μπρε! Κότα, αρνί και μσκάρ! (ο Πάγκαλος άραγε επιτρέπεται στην Αραπιά; μπάαα! 🙂 )

 302. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Και ο Ανθιμος,το ράσο
  -μα κι η Γλύκατζη Αρβελέρ;
  και ο Κομιστής το θέμα
  και ο Σόμερ ή Σομέρ

 303. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  304,τέλος
  κι ένας Σόμερ ή Σομέρ

 304. Γς said

  ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΜΟΥ!

  Βαρουφάκης:

  «Την Τρίτη οι τράπεζες θα ξανανοίξουν πιστέψτε με. Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης ελπίζουν σε ένα »ναι» στο δημοψήφισμα αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν το καταφέρουν την επόμενη μέρα ο Μάριο Ντράγκι (της ΕΚΤ) θα πατήσει το κόκκινο κουμπί, η γραμμή ρευστότητας του ELA θα επιστρέψει και οι τράπεζες θα ανοίξουν.

  Εάν κερδίσει το »όχι» παρά τις απειλές με τις οποίες προσπαθεί να επηρεάσει την ψηφοφορία ο Τσίπρας θα πάει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, θα έλθει σε συμφωνία και οι τράπεζες θα ανοίξουν και σε αυτή την περίπτωση »

  Μαμά !!!!!!!!!!!!!!!!!

 305. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  295.>>τη Σώτη, ρε ξεχάσατε!
  Μα είναι το ναι,πριν το ναι.Το απόλυτο ναι,θα ήλεγα.

 306. Γς said

  Κι ακόμη δεν είδαμε τίποτα.

  Εμ δεν ήταν αστοχία υλικού, μυαλού, ανθρώπινου παράγοντα.

  Πεστε μου κάτι που δεν έκαναν μισό χρόνο τώρα για να στουκάρουμε στα βράχια.

  Απίστευτα πράγματα!

 307. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Παίρνω μηνύματα: H Κρήτη ένα ολόψυχο φαρμακερό Όχι

 308. Μαρία said

  302, 303
  Πολύ οπισθοδρομικιά η κυρία. Αντί να πάει με την καρτούλα της στο σουπερμάρκετ, τα παραγγέλνει μέσω Αστραλίας.
  http://www.skai.gr/news/greece/article/285050/oi-ellines-tis-diasporas-stelnoun-trofima-se-suggeneis-kai-filous-meso-internet-/?utm_source=rss_news_greece&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss
  Με τι μαλακίες ταΐζουν τον κόσμο εκεί στη γηραιά.

 309. Για να μην πάει χαμένο το κλαψούρισμα https://www.youtube.com/watch?v=TJxqC4fiqcM

 310. Γς said

  Και πόσο θέλει ο Τσίπρας ένα Ναι.

  Αδέλφια όμως εσείς εκεί.

  Δαγκωτό Οχι!

  Τσιμέντο!

  [ναι δεν υπάρχει UNDO]

 311. Γς said

  Με τα χεράκια σας, τα ματάκια σας.
  [τι σας φταίνε όμως και τα ξένα μάτια]
  Καλά έχω κι ένα μάτι…
  [το άλλο μου έχει αφήσει χρόνους]

 312. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  311. Μα τι συμβαίνει, ω! Κύον;
  Πάλι υπερίπταται ο μοιρολογίστρος κώνωψ,ο ανωφελής; (και αόρατος! Γουάρ ε καβλ! )

 313. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  311.>>το κλαψούρισμα
  και Μολιέρος (L’ avare).

 314. Κι εγώ έχω ένα αυτί και δυστυχώς ακούει το φουκαργιάρικο κατά 50%. Μερικές φορές κι αυτό πολύ είναι.. 😦

 315. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  266 – Ανοιγμένες πόρτες ανοίγουν, 35 χρόνια ψηφίζω άκυρο, και θα με καπελώσει τώρα το ΚΚΕ; Άντε μη ρίξω κανένα ΘΑ ΔΟΥΜΕ.

  Πολύ πεσμένους σας βρίσκω σήμερα, γιά ανεβείτε, ΟΛΑ ΤΑ ΜΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ, ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΣΑΜΙΚΟ.

 316. Δεν βαργιέσαι, φίλε Λάμπρο…

  Ευτυχώς, πριν κλείσουν οι τράπεζες είχα καμιά 800αριά ευρά (έχω και δύο γέρους, ε;), δέκα κούτες τσιγάρα και 40 λίτρα ρακή κρητικιά, βιολογικιά. Ε, μετά κάτι θα βρούμε απ’ τα μποστάνια και τα κοτέτσα. Έχω και βενζίνη για 400 χλμ ακόμα…;-)

 317. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  317. 🙂

  309 .λινκ δεν έβαλα
  http://www.candianews.gr/2015/07/04/prin-apo-ligo-diamartiria-exo-apo-to-mega-gia-ti-tileoptiki-propaganda-fotografies/

 318. Μαρία said

  319
  Αυτό το είδες;
  Με άδεια Στουρνάρα; Ο «ναι» πολιτικός παράγοντας του Ηρακλείου μετέφερε με κλειστές τράπεζες 1 εκατ. € στο εξωτερικό! http://www.candianews.gr/2015/07/03/me-adia-stournara-o-ne-politikos-paragontas-tou-irakliou-metefere-me-klistes-trapezes-1-ekat-e-sto-exoteriko/
  http://www.candianews.gr/2015/07/04/enimerothikan-tsipras-varoufakis-erevna-gia-ton-politiko-tou-irakliou-pou-apesire-1-ekat-e-me-klistes-tis-trapezes/

 319. Γς said

  Α, ρε κατακαημένο Ρωμαίικο τι σου΄μελε να πάθεις.

  Ο Αυτιάς θα μας ενημερώνει λέει, για την πορεία του Δημοψηφίσματος.
  Ο Σαμαράς θα πάει να ψηφίσει στην Πύλο και μετά θα έρθει στο γραφείο του να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα [μπας και τον καλέσει ο λαός]
  Ο χοντρούλης γείτονάς μου δεν ξέρω που θα φάει τα σουβλάκια του.
  Ο μικρός Μητσοτάκης [ο κολλητός του Χριστοφοράκου] τρίβει τα χέρια του.

  Οι Νεοναζί στο γαϊτανάκι του Οχι κι αυτοί σαν ύαινες που μοιραστήκαν ψοφίμι.

  Ε, ρε και να γινόταν να τους βάζαμε ση σειρά και να τους πηγαίναμε προς Γουδί. [Στάση στου Παπάγου, στο πεντάγωνο, για να πάρει ο Τσίπρας και τον φίλο του τον Ψεκασμένο]

 320. Σιγά τα αίματα!

 321. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  320. Tο είδα, και τη διαμαρτυρία της μάνας και δαιμονίστηκα αλλά έκανα κράτει μέχρι να βγει επίσημα, βραδιά που είναι.

 322. Γς said

  322:

  Ναι ρε!

  Ολους τους καραγκιόζηδες που χρόνια τώρα μας ετοίμαζαν τη κηδεία μας και αυτούς εδώ τους γελοίους που μας έβαλαν στην κάσα

 323. Μην τρελλαίνεσαι, Γς! Μπορούμε να ζήσουμε και θα ζήσουμε. Με το να κλαφουνίζεις εδώ μέσα κι εσύ δεν κερδίζεις τίποτε κι εμάς μας σπάς ό,τι έχει ο καθένας/καθεμία.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_the_Headless_Chicken

 324. Triant said

  Η κατάσταση του Γς δεν είναι καθόλου αστεία και, πολύ σοβαρά, παρακαλώ αυτούς που είναι κοντά του να είναι σε εγρήγορση. Πολύ κοντινός μου άνθρωπος με παρόμοιες αντιδράσεις έφτασε στο σημείο να προτείνει suicide pact και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
  Επαναλαμβάνω, δεν κάνω πλάκα. Πολύ φίλος μου ψυχίατρος όταν του το είπα δεν εξεπλάγη καθόλου και μου είπε ότι το τρομερό στρες των ημερών είναι πολύ επικίνδυνο..

 325. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  318 – Μην αγχώνεσαι σκύλε μου, από τη Δευτέρα που με το ΟΧΙ θα καταρρεύσει η Ελλάδα, θα παρέχω (με την άδεια του Νικοκύρη) απο εδώ μέσα, δωρεάν μαθήματα επιβίωσης στις πλέον αντίξοες συνθήκες, γνώση αποκτηθείσα (μετά μεγάλων κόπων και βασάνων) εν τω Ελληνικό στρατεύματι. Θα σε μάθω να βρίσκεις τροφή απο το πουθενά, και θα μείνεις έκπληκτος με το τι μπορείς να φτιάξεις με υλικά για την μπουγάδα.
  Είχα υπολογίσει πολύ παλιά, ότι για να με εκπαιδεύσει η μαμά πατρίδα για 22 μήνες το 82-84, ξόδεψε πάνω απο 25,000,000 δραχμές, δηλαδή πάνω απο 1,000,000 το μήνα, αλλά στην δουλειά που δούλευα, έπαιρνα 250,000 το χρόνο, ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ, και το παραμύθι συνεχίζεται.

  Γιά πάμε πιο δυνατά, με κάτι απο τα παλιά.

 326. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  310.Παράλληλα αφηγήματα με το τάχα αδιέξοδο για τρόφιμα της γηραιάς μάνας που την έστερξε το παιδί της, είναι και η επίταση προσωπικών «δραμάτων» με το «τί θα γίνουν τα παιδιά μου» ενώ δεν έχουν παιδιά ή έχουν κοπεί οι σχέσεις με τα παιδιά τους πολύν καιρό κι ούτε ξέρουν,ούτε ενδιαφέρονται τί κάνουν. Συμπτωματικά (ο διάολος έχει πολλά πόδια) σε μια τουλάχιστον περίπτωση, συνέβη να το μάθω εγώ η ίδια. Μου ήρθε μπουνιά στο στομάχι.Τέτοια υποκρισία από λύσσα και μόνο να συμβάλλει με την κλάψα στο κακό κλίμα κι όποιος τσιμπίσει!

 327. Triant said

  @327
  Δεν θα δημοσιοποιούσα ποτέ αυτό το γεγονός αν δεν ανησυχούσα πραγματικά.

 328. 328

  καταδρομικές στα μποστάνια, τα κοτέτσα και τα κουνελαριά; ντον΄τ γουώρυ, μπη χάπη!

  Έχομε μπόλικα εδώ: μια φωτογραφία (καλή και τυπωμένη) = έξι αυγά φρέσκα, αλανιάρικα!

  327

  Δεν βοηθάς. Εδώ εκτονώνεται και καλά κάνει. Απλά, πρέπει να τον φέρνουμε λίγο στα ίσα. 😉

 329. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  327. Πραγματικά. Τα βρωμοκάναλα είναι πολύ στρεσογόνα, επικύνδινα, κι αλίμονο στους εξαρτημένους.

 330. Triant said

  328
  Αν θυμάμαι καλά (γιατί κι εγώ στη Γ’ ΜΑΚ υπηρέτησα) με υλικά για τη μπουγάδα κάνεις εκρηκτικά όπως έλεγε το εγχειρίδιο του ανορθόδοξου πολέμου του ΝΑΤΟ. Και θυμάμαι ότι ενώ παρακολούθησα αρκετά την εκπαίδευση δεν με άφησαν να πάρω την ειδικότητα του καταστροφέα γιατί έμενα, λέει, στα Εξάρχεια 🙂

 331. Γς said

  Στίς σταθερές αξίες λέμε δαγκωτό ΝΑΙ!!!

 332. 320: http://avgenakis.gr/press/4440831.html
  http://avgenakis.gr/press/4440840.html

 333. 335

  είχε τη http://www.crete.gr/cms_files/images/panida/miga.jpg και http://www.crete.gr/cms_files/images/panida/miga.jpg στηκε;

 334. Μαρία said

  335
  Είχα αυτό http://www.candianews.gr/2015/07/04/giati-arage-apanta-o-l-avgenakis-gia-to-1-ekat-e-zita-na-kinithi-aftofori-diadikasia-se-varos-tou-a-andrikaki/

 335. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  327 – Έχει χαθεί το μέτρο, τελικά η παρατεταμένη ειρήνη κάνει κακό. Ειδικά αν σκεφτεί όποιος τρέμει το αύριο, ότι για τις παρακάτω εικόνες, ουσιαστικά ευθύνεται κι ο ίδιος με την γενικότερη στάση του.

  file:///C:/Documents%20and%20Settings/%CE%9B%CE%AC%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82/%CE%A4%CE%B1%20%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AC%20%CE%BC%CE%BF%CF%85/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%A0%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9.mht

 336. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  333 – Καλά θυμάσαι, αλλά ξέχασες ότι δεν πρέπει να δίνεις στόχο, «κάλυψη απόκρυψη και παραλλαγή» (χαμόγελο). Εγώ ήμουν στην 1η ΜΑΛ, τι σειρά ήσουν;

 337. Triant said

  339:
  181 (86Β’), αλλά καμία σχέση με αυτά που έκανες εσύ. Και λόχος διοικήσεως και ημιάρβυλο. Τουλάχιστον δεν υπηρέτησα σε καμιά παραμεθόριο στου Παπάγου. Χίος, 3ο ΕΤΕΘ. Πήγα και στη ΣΑΛ, έπεσα από τον πύργο, αλλά 29 χρονών που ήμουνα αποφάσισα ότι η σχολή παραήταν για μένα. Το Πεύκο μου φάνηκε ξαφνικά κολέγιο 🙂

 338. Triant said

  340 συνέχεια.
  Έφαγα όμως στη μάπα την κρίση του Σισμίκ. Την ημέρα που έφευγα με άδεια απολύσεως, έκτακτη αναφορά. Ήρθε επιτέλους η ώρα (sic), αναστέλλονται οι απολύσεις, διασπορά, διαταγή στα πολυβόλα ‘ό,τι πετάει το πυροβολούμε’, έφεδροι ερχόντουσαν (δεν προλαβαίναμε να ξεγρασάρουμε τα FN) τα γυναικόπαιδα των αξιωματικών έφευγαν, γενικά μιά ομορφιά. Σαν να έκανα 10 θητείες.

 339. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γέροντα Βάταλον να εκφράση ωρισμένας απόψεις επί της παρούσης αναρτήσεως…

  1) Μοί προξενεί κατάπληξιν ότι μετά από 300 τόσα σχόλια ουδείς αναγνώστης επεσήμανε το εξής φοβερόν γεγονός: Αγνοούμε πότε εμβήκε η χυδαία λέξις ΟΧΙ εις την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν!.. Ιδού πώς περιγράφει το Ετυμολογικόν του Μπαμπινιώτου τα λήμματα ΟΧΙ και ΝΑΙ

  Τι μας λέγει ο πολύς Μπαμπινιώτης; Ότι το ΟΧΙ προήλθεν από το «εγώ ουχί» κλπ., χωρίς ωστόσον να μας αποκαλύπτη πότε πρωτοκατεγράφη το ΟΧΙ εις την Ελληνικήν Γλώσσαν. Αυτό που δεν γνωρίζει ο Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει σήμερον εις το παρόν Ιστολόγιον ο γέρων Βάταλος. Είναι βέβαιον ότι πρόκειται διά μίαν από τας μεγαλυτέρας αποκαλύψεις που έχουσι γίνει εις το Σαραντάκειον Ιστολόγιον και αυτό (εστέ βέβαιοι…) θα το αναγνωρίση και ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος εις ολίγας ώρας που θα εξυπνήση από τας αγκάλας του Μορφέως:

  Ο πρώτος που καταγράφει το ΌΧΙ εις την Ελληνικήν Ιστορίαν είναι ο μέγας Επικούρειος σοφιστής του 1ου μετά Χριστόν αιώνος, Διογένης ο Oenoandα από την Λυκίαν https://books.google.gr/books?id=liEVAAAAIAAJ&pg=PA43&dq=Diogenes+oenoand&hl=el&sa=X&ei=eFuYVb-XHIOqU82sgDA&ved=0CDIQ6AEwAzgU#v=onepage&q=Diogenes%20oenoand&f=false

  Εις τα περίφημα Αποσπάσματά του που δεν έχουσι ακόμη εκδοθή εις το ψυχορραγόν Ρωμέικον αλλά δύνασθε να καταβιβάσητε εδώ https://ia902708.us.archive.org/7/items/diogenisoenoand00dioggoog/diogenisoenoand00dioggoog.pdf

  ο Διογένης εξηγεί ότι το «Οχί» (και ουχί «όχι»: Ο τονισμός είναι εις την λήγουσαν!) είναι χυδαία παραφθορά του «ουχί» και ουχί οι αρλούμπες που γράφει ο Μπαμπινιώτης εις το Ετυμολογικόν του.

  Ερωτώ, αγαπητέ κ. Σαραντάκο: Αν δεν είναι αυτό αποκάλυψις, ελάτε σείς και πήτε μου τι είναι αποκάλυψις…

  2) Η εγγόνα του γερο-Βατάλου εργάζεται εις εν Αθήναις πρεσβείαν μεγάλης Δυτικής Χώρας. Μόλις προ ολίγου η μικρά απεκάλυψεν εις τον πάππον της ότι η τελευταία δημοσκόπησις της Ξένης Υπερδυνάμεως διά το αυριανόν Δημοψήφισμα δίδει άνετον επικράτησιν του ΟΧΙ με 10 ποσοστιαίας μονάδας (55% έναντι 45%), πράγμα που αποκρύπτουν διά ροπάλου απαξάπαντες οι Δίαυλοι των Νταβατζήδων. Ο γέρων Βάταλος σπεύδει να καταγράψη ενταύθα την πρόβλεψιν, διά να ιδήτε ότι θα επαληθευθή. Μάλιστα, ο γέρων Βάταλος προβλέπει σαρωτικήν επικράτησιν του ΟΧΙ αύριον, που δύναται να φθάση μέχρι και το 69%-31% του Δημοψηφίσματος του 1974, ώστε να είναι απολύτως βεβαία η διάλυσις του Ρωμέϊκου…

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω
  Μετά πλείστης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Είναι εκπληκτικόν ότι ο κ. Μπαμπινιώτης δεν συμβουλεύεται ούτε το Liddell-Scott, το οποίον διαθέτει το λήμμα «οχί»= ουχί κλπ. παραπέμπον εις τον Επικούρειον Διογένην της Λυκίας https://books.google.gr/books?id=-gM7K41MAcgC&pg=PA7&lpg=PA7&dq=Diogenes+Oenoandensis&source=bl&ots=N-Sxl4k0ca&sig=S8grnmkItbqzLafZKDpyv9Obl4s&hl=el&sa=X&ei=_VGYVfTcJ8j4UKfUgogJ&ved=0CCsQ6AEwAg#v=onepage&q=Diogenes%20Oenoandensis&f=false

 340. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γέροντα Βάταλον να εκφράση ωρισμένας απόψεις επί της παρούσης αναρτήσεως…

  1) Μοί προξενεί κατάπληξιν ότι μετά από 300 τόσα σχόλια ουδείς αναγνώστης επεσήμανε το εξής φοβερόν γεγονός: Αγνοούμε πότε εμβήκε η χυδαία λέξις ΟΧΙ εις την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν!.. Ιδού πώς περιγράφει το Ετυμολογικόν του Μπαμπινιώτου τα λήμματα ΟΧΙ και ΝΑΙ

  Τι μας λέγει ο πολύς Μπαμπινιώτης; Ότι το ΟΧΙ προήλθεν από το «εγώ ουχί» κλπ., χωρίς ωστόσον να μας αποκαλύπτη πότε πρωτοκατεγράφη το ΟΧΙ εις την Ελληνικήν Γλώσσαν. Αυτό που δεν γνωρίζει ο Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει σήμερον εις το παρόν Ιστολόγιον ο γέρων Βάταλος. Είναι βέβαιον ότι πρόκειται διά μίαν από τας μεγαλυτέρας αποκαλύψεις που έχουσι γίνει εις το Σαραντάκειον Ιστολόγιον και αυτό (εστέ βέβαιοι…) θα το αναγνωρίση και ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος εις ολίγας ώρας που θα εξυπνήση από τας αγκάλας του Μορφέως:

  Ο πρώτος που καταγράφει το ΌΧΙ εις την Ελληνικήν Ιστορίαν είναι ο μέγας Επικούρειος σοφιστής του 1ου μετά Χριστόν αιώνος, Διογένης ο Oenoandα από την Λυκίαν https://books.google.gr/books?id=liEVAAAAIAAJ&pg=PA43&dq=Diogenes+oenoand&hl=el&sa=X&ei=eFuYVb-XHIOqU82sgDA&ved=0CDIQ6AEwAzgU#v=onepage&q=Diogenes%20oenoand&f=false

  Εις τα περίφημα Αποσπάσματά του που δεν έχουσι ακόμη εκδοθή εις το ψυχορραγόν Ρωμέικον αλλά δύνασθε να καταβιβάσητε εδώ https://archive.org/details/diogenisoenoand00dioggoog

  ο Διογένης εξηγεί ότι το «Οχί» (και ουχί «όχι»: Ο τονισμός είναι εις την λήγουσαν!) είναι χυδαία παραφθορά του «ουχί» και ουχί οι αρλούμπες που γράφει ο Μπαμπινιώτης εις το Ετυμολογικόν του.

  Ερωτώ, αγαπητέ κ. Σαραντάκο: Αν δεν είναι αυτό αποκάλυψις, ελάτε σείς και πήτε μου τι είναι αποκάλυψις…

  2) Η εγγόνα του γερο-Βατάλου εργάζεται εις εν Αθήναις πρεσβείαν μεγάλης Δυτικής Χώρας. Μόλις προ ολίγου η μικρά απεκάλυψεν εις τον πάππον της ότι η τελευταία δημοσκόπησις της Ξένης Υπερδυνάμεως διά το αυριανόν Δημοψήφισμα δίδει άνετον επικράτησιν του ΟΧΙ με 10 ποσοστιαίας μονάδας (55% έναντι 45%), πράγμα που αποκρύπτουν διά ροπάλου απαξάπαντες οι Δίαυλοι των Νταβατζήδων. Ο γέρων Βάταλος σπεύδει να καταγράψη ενταύθα την πρόβλεψιν, διά να ιδήτε ότι θα επαληθευθή. Μάλιστα, ο γέρων Βάταλος προβλέπει σαρωτικήν επικράτησιν του ΟΧΙ αύριον, που δύναται να φθάση μέχρι και το 69%-31% του Δημοψηφίσματος του 1974, ώστε να είναι απολύτως βεβαία η διάλυσις του Ρωμέϊκου…

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω
  Μετά πλείστης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Είναι εκπληκτικόν ότι ο κ. Μπαμπινιώτης δεν συμβουλεύεται ούτε το Liddell-Scott, το οποίον διαθέτει το λήμμα «οχί»= ουχί κλπ. παραπέμπον εις τον Επικούρειον Διογένην της Λυκίας https://books.google.gr/books?id=-gM7K41MAcgC&pg=PA7&lpg=PA7&dq=Diogenes+Oenoandensis&source=bl&ots=N-Sxl4k0ca&sig=S8grnmkItbqzLafZKDpyv9Obl4s&hl=el&sa=X&ei=_VGYVfTcJ8j4UKfUgogJ&ved=0CCsQ6AEwAg#v=onepage&q=Diogenes%20Oenoandensis&f=false

 341. sarant said

  342 Διογένης ο Οινοανδεύς, έχει γράψει ο πατέρας μου γι’ αυτόν

  341 Κατα διαβολική σύμπτωση, χτες μιλούσα με κάποιον που επίσης τον πέτυχε το Σισμίκ λίγο πριν απολυθεί.

 342. Πέπε said

  @343:

  Δε λέει τέτοιο πράγμα ο Μπαμπινιώτης.

  Λέει το ακριβώς αντίθετο:

  «Η αναγωγή στην αρχ. φρ. ἐγώ οὐχί > ἐγώχι (με έκκρουση του /u/ από το τονούμενο /ο/) > ἐγ’ ὄχι (με επανανάλυση και διαχωρισμό της αντωνυμίας από την άρνηση) γεννά δυσκολίες.»

  Το επαναλαμβάνω χωρίς τις παρενθέσεις:

  «Η αναγωγή στην αρχ. φρ. ἐγώ οὐχί > ἐγώχι > ἐγ’ ὄχι γεννά δυσκολίες.»

  «Γεννά δυσκολίες» είναι ένας καθιερωμένος ευφημισμός φιλολόγων, λεξικογράφων κλπ. για να πουν «δεν πείθει αλλά το παραθέτω, για λόγους πληρότητας, διαχωρίζοντας σαφώς τη δική μου θέση».

  Τη δική του θέση τη λέει στην αρχή αρχή: «Όχι < μσν. ὄχι < αρχ. οὐχί», και μετά εξηγεί από πού προέρχεται το ουχί. Παρακάτω δε προσθέτει: «Ίσως ο τύπος ὀχί, που παραδίδεται ως ελληνιστικός, να είναι ο προπομπός του μσν. ὄχι».

  Συνεπώς τα ίδια λέτε, απλώς εκείνος δεν παραπέμπει συγκεκριμένα σε συγγραφέα και χρονολογία για την πρώτη εμφάνιση της λέξης. Με μια πρόχειρη ματιά σε 2-3 άλλες σελίδες, αυτό δεν το κάνει πάντα. Για κάποιες λέξεις αναφέρει «ήδη από τον τάδε αιώνα, πβ. τάδε συγγραφέα, συγκεκριμένο χωρίο», για κάποιες νεότερες δίνει ακριβή χρονολογία, και για άλλες δε λέει τίποτε.

  Σειρά σας τώρα: Πόθεν προκύπτει ότι ο Διογένης του 1ου μ.Χ. αιώνος είναι ο πρώτος που το παραδίδει;

 343. Πέπε said

  @343 και 345:

  Τώρα παρατηρώ ότι στο μνμ του Βατάλου, εκτός από κείμενο, υπάρχουν και κάτι τετράγωνα σχεδιάκια. Αυτά μού τα δείχνει ο υπολογιστής όταν υπάρχει εικόνα την οποία για δικούς του λόγους δεν μπορεί να εμφανίσει. Συνήθως τέτοιες εικόνες στα μνμ του Βατάλου είναι τα σκαν των σελίδων όπου παραπέμπει. Εγώ δεν τις βλέπω. Αυτά που παρέθεσα είναι από τον δικό μου Μπαμπινιώτη (Β’ έκδοση, 2011).

  Δηλαδή απήντησα χωρίς να έχω δει το πλήρες μήνυμα, μόνο ό,τι ήταν κείμενο.

 344. Πέπε said

  Συγγνώμη που επανέρχομαι τριτολογώντας, αλλά με το ριφρές (που είναι η ζωή, όπως ίσως θυμούνται κάποιοι μπολσεβίκοι σχολιασταί) τελικά τα είδα τα παραθέματα. Προφανώς ο πάππος μας ο Βάταλος έχει την 1η έκδοση του Μπαμπινιώτη, ύστερα από την οποία ο λεξικογράφος αναθεώρησε. Αν βέβαια έχει την 3η ή πιο πρόσφατη, αν δηλαδή ο Μπ. πρώτα έγραψε αυτό που παραθέτω και ύστερα αναθεώρησε όπως παραθέτει ο Βάταλος, τότε αλλάζει το πράγμα και ο πάππος μας ο Βάταλος μπορεί να έχει δίκιο.

  Όπως έχω ξαναγράψει, με τον Μπαμπινιώτη ουδείς μπολσεβίκος αναγνώστης μπορεί να είναι σίγουρος τι υποστηρίζει, αν δεν έχει διαβάσει την πιο πρόσφατη αναθεώρηση. Δεν είναι καθόλου δογματικός.

 345. Βάταλος said

  Αγαπητέ κ. Πέπε, (σχόλια 345-6-7)

  ευχαριστώ διά την απάντησιν. Έχω την 1ην έκδοσιν του ετυμολογικού του Μπαμπινιώτου (2010) ήν δύνασθε να καταβιβάσητε εδώ

  Προφανώς, ο πολύς Μπαμπινιώτης (ή – το πιθανώτερον – κάποιος υπαλληλίσκος του) συνεβουλεύθη το Liddell-Scott και είδεν ότι υπάρχει ο ελληνιστικός τύπος «οχί» που πιθανόν κατέληξεν εις το ΟΧΙ. Διατί, όμως, δεν αναφέρει την πρώτην καταγραφήν του τύπου «οχί» από τον Διογένην τον Οινοανδέα της Λυκίας; https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%BF_%CE%9F%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%82

  Και πώς συνέβη το θαύμα και όλος ο Ελληνισμός παρετόνησε το «οχί» εις την παραλήγουσαν, προφέρων «όχι»; Όσον διά την ερώτησίν σας, πως γνωρίζω ότι ο Διογένης Οινοανδεύς ήτο ο πρώτος καταγραφεύς του «οχί», είναι απλούν: Το βεβαιώνει το Lidell-Scott

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Μεταφέρω και πάλι τι ακριβώς αναφέρεται εις τα Fragmenta του Διογένους Οινοανδέως διά το «οχί», μπάς και το προβάλη αυτήν την φοράν το WordPress, προκειμένου να το ιδούν όλοι οι αναγνώσται. Είναι φανερόν ότι έβαλαν και εδώ το χεράκι των οι Εβδομήκοντα ραββίνοι μεταφρασταί της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτό προκύπτει από τα λατινικά σχόλια. Αυτοί ήσαν οι πρώτοι που παρέλειψαν το ύψιλον του «ούκ» και του «ουχί»

 346. Πέπε said

  @348:

  > > την 1ην έκδοσιν του ετυμολογικού του Μπαμπινιώτου (2010) ήν δύνασθε να καταβιβάσητε εδώ

  Ευχαριστώ, θα αρκεστώ σε μία.

  > > Και πώς συνέβη το θαύμα και όλος ο Ελληνισμός παρετόνησε το «οχί» εις την παραλήγουσαν, προφέρων «όχι»;

  Αν και δεν ξέρω, ωστόσο δε μου φαίνεται και τόσο θαυμαστό. Περισσότερο θα απορούσα πώς το έλεγαν πιο πριν. Όπως και το «ναι» άλλωστε, που μπορεί μεν να είναι παραλλαγή του νη που «από την αρχαιότητα απέκτησε βεβαιωτικό χαρακτήρα» (στο ΝΑΙ ο Μπαμπινιώτης δεν έχει αλλάξει απόψεις από την 1η μέχρι τη 2η έκδοση), αλλά σε κλασικά κείμενα σίγουρα δεν είναι συχνό.

  Ως προς τον τόνο πάντως, να αναφέρω ένα καρπάθικο δημοτικό τραγούδι όπου έχουμε το στίχο «και πάλι ναι, και πάλι οχί, και πάλι δεν τη δίνω». Δεν ξέρω αν κάποτε το έλεγαν έτσι ή απλώς είναι μετρικός παρατονισμός (πάντως σήμερα λένε όχι σαν όλο τον κόσμο [pun intended]).

 347. Y. G. said

  275 – «Καθάρματα έχει και με τις δυο επιλογές, οπότε δεν θάπρεπε να ψηφίζεις τίποτα -όπως και δεν ψηφίζεις :)»

  Εχεις δικιο, Ν. 🙂

  Ειναι τοσο ιστορικες αυτες οι στιγμες που αν ημουν στην ελλαδα αυτη τη φορα θα ψηφιζα. Θα ψηφιζα ΟΧΙ στο ΟΧΙ και ΟΧΙ στο ΝΑΙ. Δηλαδη ακυρο. Δηλωνω επωνυμα οτι μετα το δημοψηφισμα θα επιθυμουσα μεταβατικη κυβερνηση με πρωθυπουργο την κ. Παπαρηγα (την μονη ελληνιδα πολιτικο που μου εμπνεει εμπιστοσυνη) και ΥΠΟΙΚ τον κ. Λαπαβιτσα για ταχεια και οργανωμενη επιστροφη στη δραχμη.

 348. Nihil said

  Θα ήθελα να καταθέσω ορισμένα εύλογα ερωτήματα:

  α) Η νυν κυβέρνηση δεν απέστειλε πρόταση για πρόγραμμα στήριξης ύψους 29,1 δισ. ευρώ; Αυτό πώς θα θέλατε να το χαρακτηρίσουμε ι) συμφωνία, ιι) μνημόνιο ιιι) ξέσκισμα του ελληνικού λαού; Πώς;

  β) Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται να συνομιλήσει με τους «χρηματοσυμμορίτες» – χαρακτηρισμός Ζουράρι – τι κάνει κάποιον να αισιοδοξεί ότι θα πετύχει πιο συμφέρουσα πρόταση; Αυτό που σημειώνω είναι ότι σε επίπεδο διπλωματικό είναι αυτοχειρία να χρησιμοποιούν μέλη της κυβέρνησης φρασεολογία που παραπέμπει σε φοιτητικό ακροατήριο και ταυτόχρονα να απαιτούν πιο συμφέρουσα πρόταση από τα “τέρατα” – δανειστές …
  Αν μιλήσουμε με έναν διπλωμάτη για αυτή τη στρατηγική, θα μας πει προφανώς ότι μια τέτοια στάση παραπέμπει σε άτομο με διπολική διαταραχή…

  γ) Σας έδωσε η νυν κυβέρνηση δείγματα αξιοπιστίας ως τώρα; Παραθέτω για του λόγου του αληθές ορισμένες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του Σύριζα…

  i) “Οι τράπεζες δε θα κλείσουν”.
  ii) «Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της – προς τους πιστωτές της – «εις το διηνεκές»».
  iii) “Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός ο ίδιος να θέσει τέτοια διλήμματα, η πτώχευση θα επισυμβεί, πραγματική και όχι υποθετική, και η κατάρρευση του συστήματος του τραπεζικού και της οικονομίας πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη. Μόνο και μόνο με την πιθανότητα να τεθεί αυτό το δίλημμα και να πάρει απάντηση αρνητική”.
  iv) Τοποθέτηση που αφορά τις μετέπειτα ημέρες – ας τη θυμόμαστε : «Συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα»…

  Στην περίπτωση, βέβαια, πως δε θέλετε οικονομική στήριξη, δηλαδή μνημόνιο, στην περίπτωση που απαιτείτε ρήξη με τους δανειστές και επιθυμείτε την επιστροφή στη δραχμή, δε χρειάζεται να κάνουμε καμία συζήτηση και να μη λάβετε υπ’ όψη σας τα παραπάνω…

 349. sarant said

  351 Στο β. έχεις δίκιιο

  346 κε Ούτε εγώ βλέπω τις εικόνες του Βάταλου. Πάντως, το ετυμολογικό του Μπ. δεν το έχει φτιάξει ‘υπαλληλίσκος’ αλλά γερός ετυμολόγος. Οχι ομως αλάνθαστος. Και σε ευχαριστώ για το λεξικό. Το έχω βεβαια, αλλά οχι σε ηλεμορφή.

 350. cronopiusa said

  http://rproject.gr/sites/rproject.gr/files/styles/large/public/news/lykavitospano.jpg?

  Το μεγάλο ΝΑΙ και το μεγάλο ΟΧΙ,
  της Νάντιας Βαλαβάνη

  Δύο αρνήσεις και μία κατάφαση. Τι ακριβώς ψηφίζει την Κυριακή ο Περισσός;,
  της Βίκης Σκούμπη

  Την έχω ψιλοέτοιμη*…,
  της Σίσσυς Βελισσαρίου

 351. Ευτυχία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: