Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο δεύτερος σεισμός

Posted by sarant στο 6 Ιουλίου, 2015


Λέγεται ότι οι συντάκτες που γράφουν τα κύρια άρθρα των εφημερίδων, όταν ετοιμάζουν το άρθρο τους ενώ περιμένουν να ανοίξει η κάλπη, συχνά ετοιμάζουν δυο σχέδια άρθρων, το πρώτο για την περίπτωση που οι κάλπες αναδείξουν το ένα αποτέλεσμα και το δεύτερο αν έρθει το αντίθετο. Το ιστολόγιό μας δεν έχει αναπτύξει τέτοιον επαγγελματισμό, κι έτσι δεν ετοίμασα από τα πριν δυο εναλλακτικά προσχέδια -αλλά κι αν είχα και πάλι άχρηστα θα μου φαίνονταν, αφού από το χτεσινό δημοψήφισμα προέκυψε ένα τρίτο, εντελώς απροσδόκητο αποτέλεσμα.

Αντί για την αμφίρροπη επικράτηση του Όχι ή του Ναι, οι κάλπες έβγαλαν μια πεντακάθαρη νίκη, που δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση, καμιά στρεψοδικία, καμιά παρερμηνεία. Αυτός είναι ο σεισμός τον οποίο υπαινίσσομαι στον τίτλο -και είναι δεύτερος σεισμός μετά τον πρώτο, του Μαΐου 2012, που εκτίναξε τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και σε τροχιά εξουσίας.

Θα καταγράψω μερικές σκόρπιες σκέψεις, χωρίς να φιλοδοξώ να καλύψω το θέμα (είναι και περασμένη η ώρα). Ευχαρίστως να ακούσω τα δικά σας σχόλια, είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε, είτε θέλετε να θίξετε πτυχές που δεν τις κάλυψα.

* Το δημοψήφισμα έγινε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες: με κλειστές τις τράπεζες, με κεφαλαιακούς ελέγχους, με ουρές μπροστά στα ΑΤΜ, με πολλά βασικά τρόφιμα εξαντλημένα στα σουπερμάρκετ. Κι όμως, το εκλογικό σώμα έδωσε μια ηχηρή απάντηση, δεν υπέκυψε στις πιέσεις και στο κλίμα τρόμου.

* Το αποτέλεσμα ήταν πανωλεθρία για τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, που τις τελευταίες ημέρες επιδόθηκαν σε ένα όργιο μονόπλευρης προβολής των θέσεων του Ναι, σε ομοβροντίες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης.

* Το αποτέλεσμα ήταν κόλαφος για το παλαιό πολιτικό προσωπικό, που έπαιξε στο δημοψήφισμα τα ρέστα του -και τα έχασε. Πρώην πρωθυπουργοί συνωστίζονταν στα στούντιο των καναλιών, η ηγεσία της ΓΣΕΕ βγήκε από τη χειμερία νάρκη της, δήμαρχοι και περιφερειάρχες θέλησαν να διαδραματίσουν ρόλο στην εθνική σκηνή, και όλοι απέτυχαν οικτρά και εκτέθηκαν, πιθανώς ανεπανόρθωτα. Ήδη, η πρώτη απώλεια καταγράφηκε, αφού ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

* Αν και δεν μπορώ να το αποδείξω, η αίσθησή μου είναι ότι το μιντιακό μπαράζ των καναλιών, οι παρελάσεις φθαρμένων προσωπικοτήτων και ο ρεβανσισμός των μενουμευρωπαίων που έθεσαν θέμα ανατροπής/παραίτησης της κυβέρνησης λειτούργησαν σαν μπούμεραγκ. Ενώ το Ναι είχε καλές πιθανότητες στις αρχές της εβδομάδας, με το κλείσιμο των τραπεζών και τα άλλα πρωτόγνωρα γεγονότα, η ξεδιάντροπη καπηλεία από τα κανάλια και η απληστία του παλιού κόσμου στάθηκαν ο κώδωνας του κινδύνου που έφερε τη συγκλονιστική συγκέντρωση της Παρασκευής και το μεγαλειώδες εκλογικό αποτέλεσμα χτες.

* Η χτεσινή ψήφος είχε ταξικό πρόσημο. Όχι δεν ψήφισαν οι Συριζαίοι, ψήφισαν οι φτωχοί και οι άνεργοι. Ίσως θα αρκούσε να αντιπαραθέσουμε δυο αποτελέσματα από το λεκανοπέδιο. Στη δημοτική κοινότητα Εκάλης, το Ναι θριάμβευσε με 85%, ενώ στον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού πήρε το επιβλητικό 72%. Αντίστροφα, στο προλεταριακό Πέραμα, το Όχι συγκέντρωσε 76% και ανάλογα ποσοστά (μεταξύ 72% και 75%) πήρε στη Νίκαια, στην Αγιαβαρβάρα, στη Δραπετσώνα. Όπως θα έλεγε και η πατρικία Αντιγόνη Λυμπεράκη, οι φτωχοί κάνουν λάθος επιλογές στις κρίσιμες στιγμές. Στο εύπορο Χαλάνδρι, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρωτεύσει τον Γενάρη (και όπου ο δήμαρχος ηγήθηκε ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ-εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) το Ναι επικράτησε, έστω και με μικρή διαφορά.

* Η χτεσινή ψήφος είχε και ηλικιακό πρόσημο -διάβασα ότι σύμφωνα με μια δημοσκόπηση το 75% των φοιτητών ψήφισαν Όχι. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, αλλά από τον κοινωνικό μου περίγυρο ξέρω πολλούς νεότατους ψηφοφόρους που ψήφισαν Όχι κι ας είχαν ψηφίσει «κόμματα του Ναι» τον Γενάρη.

* Ένα ευεργετικό αποτέλεσμα της μεγάλης διαφοράς του αποτελέσματος είναι ότι καθίστανται άνευ αντικειμένου οι κάποτε καλοπροαίρετες αλλά πολύ συχνά υποκριτικές αιτιάσεις για τις χρυσαβγίτικες ψήφους που δήθεν αθροίστηκαν μαζί με τις άλλες στο στρατόπεδο του Όχι. Υποκριτικές είναι οι αιτιάσεις όταν προέρχονται από στελέχη των κομμάτων που συγκυβέρνησαν με το ΛΑΟΣ και που ενέταξαν στις γραμμές τους τον Βορίδη, ή από ανθρώπους που έχουν αρχηγό εκείνον που έπινε από την κούπα του Μιχαλολιάκου. Καλοπροαίρετη θεωρώ την πρόβλεψη φίλου, ότι το Οχι θα υπερτερήσει με διαφορά πολύ μικρότερη από τις 400.000 ψήφους που έπιασε τον Γενάρη η Χρυσή Αυγή -τελικά όμως η διαφορά θα ξεπεράσει το 1.250.000 ψήφους.

Και βέβαια, όπως και όλα τα άλλα κόμματα, έτσι και η ΧΑ διχάστηκε στο δημοψήφισμα -αν και δεν έχω υπόψη μου δημοσκοπησεις εξόδου, δεν θεωρώ τυχαίο ότι το Όχι είχε το χαμηλότερο ποσοστό του ακριβώς στον νομό όπου η ΧΑ έχει το υψηλότερο πανελλαδικά ποσοστό της: τη Λακωνία.

* Η βάση του ΚΚΕ, όχι μόνο οι οπαδοί αλλά και πάρα πολλά μέλη, αγνόησαν τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος για Άκυρο, και προτίμησαν μαζικά το Όχι. Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα δημοψηφίσματα, το ΚΚΕ πάντοτε είχε ταχθεί υπέρ μίας από τις δύο βασικές επιλογές -οπότε, με τη στάση τους χτες οι κουκουέδες ακολούθησαν τον Φλωράκη και τον Ζαχαριάδη και όχι τον Κουτσούμπα.

* Τέλος, πανωλεθρία ήταν το χτεσινό δημοψήφισμα και για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που παρουσίασαν, όλες, δημοσκοπήσεις που έδιναν ισχνό προβάδισμα για το Όχι, της τάξεως του 51,5-48,5 ή το πολύ 52-48, στα όρια δηλαδή του στατιστικού λάθους. Και μάλιστα, τούτη τη φορά δεν υπάρχει καν το ελαφρυντικό της «μεταστροφής των τελευταίων ημερών», αφού η επίμαχη δημοσκόπηση φέρεται ότι έγινε το Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών.

* Η μεγάλη νίκη του Όχι, που πρέπει να πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, δρομολόγησε μεν μια νέα κινητικότητα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιοεπίπεδο, αλλά δεν θα λύσει αυτομάτως τον γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων. Είτε με το Ναι, είτε με το Όχι, τα πράγματα θα ήταν σχεδόν εξίσου δύσκολα. Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά, αλλά καθόλου αμελητέα, είναι ότι θα έχουμε ψηλά το κεφάλι.

 

 

223 Σχόλια προς “Ο δεύτερος σεισμός”

 1. θα έλεγα ότι η τελευταία φράση δεν χρειάζεται το ίσως. Είναι όμως, κατά τη γνώμη μου, και το πιο σημαντικό τελικά, να έχουμε αισιοδοξία και να έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτοί που κυβερνούν νοιάζονται για μας. Τώρα, για το αποτέλεσμα, οι καλοί Χριστιανοί θα έλεγαν: «Εχει ο θεός!».

 2. Γς said

  Καλητέτοια

  Μόλις με πήραν τα κουνάδια μου απ το Μασατσούσετ που ξενύχτησαν βλέποντας στα κανάλια εκεί ότι οι κουμουνιστές θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα απ την Ευρώπη.
  Τουε είπα ότι η κυρά μου είναι στο γραφείο της και μου είπαν ότι θα πάρουν αύριο μόλις ξυπνήσουν.

  Μάλλον σήμερα εννοούσαν κατά τις μία δύο το μεσημέρι.
  Και γιατί γέλασαν όταν τους είπα να μην ανησυχούν για την αδελφή τους που «είναι σε καλά χέρια»;

 3. Κουνελόγατος said

  Πολλά πρέπει να γίνουν: κανάλια, πλούσιοι εθνικοί προμηθευτές και κατασκευαστές και άλλοι φελλοί να πληρώσουν αυτά που πρέπει.
  Επίσης γράφεις: η ηγεσία της ΓΣΕΕ βγήκε από τη χειμερία νάρκη της. Και της ΟΤΟΕ επίσης, και άλλοι καλοί κύριοι.
  Νομίζω ότι ο κόσμος κατάλαβε. Πολλοί φοβήθηκαν, δεν έκαναν όμως πίσω.
  Καλημέρα σας.

 4. Gpoint said

  Σε κάποια «ανάλυση» είπαν πως μόνο το 40% των ψηφοφόρων της Χ.Α. ακολούθησαν την προτροπή του αρχηγού της.
  λείπει η κομματική πειθαρχία ή μάλλον…το αίμα νερό δεν γίνεται για τους σκληροπυρηνικούς !!

 5. Jimakos said

  Καλημέρες

  Ενδιαφέρον, Νίκο, θα έχει και το τι έριξε το (όποιο) ποσοστό των πιτσιρικάδων που ψήφισε τώρα για πρώτη φορά. Αν και αντιλαμβάνομαι οτι αυτό ειναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθεί δημοσκοπικά/στατιστικά. Δεδομένου βέβαια του αποτελέσματος, μια υπόθεση μπορούμε να την κάνουμε 😀

 6. Anastasia said

  Ο Τσιπρας ηταν εξαιρετικος στις δηλωσεις του μετα το δημοψηφισμα, πολυ καλος πραγματικα. Οσο για τις δημοσκοπησεις εχω αρχισει να πιστευω πως ο κοσμος λεει ψεματα στις ερωτησεις των εταιριων, το εχω ακουσει απο πολυ κοσμο αυτο:))
  Καλημερα σας

 7. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Aν ισχύει αυτό που κάπου έγραψε η Μαρία χθες (που θα ισχύει δηλαδή. Μαρία είν’αυτή!) ότι έκαναν τα γκάλοπ αποκλειστικά με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε σταθερά (υποθέτω ότι από όσους έχουν ακόμα σταθερό τηλέφωνο, τα μισά θα είναι κομμένα…) η εξήγηση της πατάτας είναι εύκολη! 70 χρόνια πίσω από τους Αμερικάνους είναι… 🙂 :
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/02/mpost-2/#comment-141541

 8. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ και σας ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  7: Ναι, αυτό με τα τηλέφωνα έχει μια βάση.

 9. nestanaios said

  Πριν μήνες, είχα πει σε γνωστούς και φίλους ότι θα καταλάβουμε ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται
  για καλούμπα αν παρατηθεί ο Γαρουφάκης από υπουργός. Εύχομαι να διαψευστώ.

 10. ΚΑΒ said

  >> Η μεγάλη νίκη του Όχι, που πρέπει να πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, δρομολόγησε μια νέα κινητικότητα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

  Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν έχει, δυστυχώς, καλούς συνεργάτες. Μόνο με ικανό καπετάνιο το καράβι δεν προχωρεί και μάλιστα όταν τα μέλη του πληρώματος ακολουθούν δικές τους πολιτικές αλληλοσυγκρουόμενες.

 11. B. said

  Οι δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν στις 7 το βράδυ χτες, είχαν μεν όλες ισχνό προβάδισμα, αλλά για το Όχι, όχι για το Ναι που γράφετε.

 12. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Έγραψα, επιχειρηματολόγησα, τσακώθηκα, αποφάσισα, υπέρ του Τσίπρα και για την διαφορά που θέλησε να κάμει. Φιλοσοφικά, λογκά, ηθικά, συνειδησιακά: δίοτι κάθε πολιτική απόφαση αξιακή είναι, κι αξιολογώντας την πράξη: ηθική.

  ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΤΟ ‘ΟΧΙ’ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΗΡΩΪΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΤΥΓΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

  Η νίκη του ‘ΟΧΙ’ στο δημοψήφισμα με 62% ήταν αναπάντεχα μεγάλη μπροστά στις στυγνές πιέσεις, τις κλειστές τράπεζες και το μηντιακό όργιο φοβικής προπαγάνδας. Στην ρίμα του ‘καληνύκτα Ελλάδα’ του Σόιμπλε.

  Η πρόκληση τώρα αφορά την ενισχυμένη εντολή στην ελληνική κυβέρνηση για μια συμφωνία με προοπτική διεξόδου, με ελάφρυνση κι αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους, με την ενισχυμένη ελπίδα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κι οι θεσμοί να ακούσουν την φωνή των λαών για προοπτικές διεξόδου από την κρίση που να μην περνά μέσα από όλο και πιο στυγνή κοινωνική διαστρωμάτωση.

  Να αισιοδοξήσουμε; Ήδη, τα μηνύματα αλαζονικής σκλήρυνσης από την Γερμανία είναι αρνητικά. Αλλά η επιμονή στο φοβικό τρίξιμο των οδόντων έρχεται να αναμετρηθεί με την άφοβη αντίδραση των Ελλήνων όπως εκφράστηκε σήμερα στο δημοψήφισμα. Κι έρχεται να μετρήσει την ίδια την Ευρώπη σαν αρχές και σαν αξίες στο μέτρο που τόλμησε να τις προβάλει η χώρα που γέννησε αυτές τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, το ίδιο το όνομα της Ευρώπης. Κι έχει αξιακά ζητήσει, και το επαναδιεκδίκησε με ηθικό θάρρος σήμερα η Ελλάδα. Ο λαός που για μια πενταετία είχε σιγηθεί. Τώρα μίλησε. Είναι αξιακή, είναι ηθική υποχρέωση να ακουστεί.

  Αλλά η ηθική δεν επιβάλλεται. Μόνο μετρά και μετριέται. Η αξιοπρέπεια, όμως, είναι απαιτητή. Όσο, και πιο πολύ από τα δάνεια.

 13. Theo said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα 🙂

  Χάρηκα με τη σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ και το ακατάβλητο φρόνημα του λαού μας.
  Όμως, εύχομαι να διαψευστώ γιατί νομίζω πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, κι από χθες το βράδυ ηχεί στ’ αυτιά μου το «Δι’ ευχών των αγίων ημών στους καιρούς των μεγάλων λυγμών».

  Και μια διπλοτυπία: «χρυσαβγίτικες» ψήφους και «Χρυσή Αυγή».

 14. cronopiusa said

  Kαλή σας μέρα

  Los dos reyes y los dos laberintos
  [Cuento. Texto completo.]

  Jorge Luis Borges

 15. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Το ερώτημα ήταν προς την Ευρώπη, κι όχι για μια Ευρώπη με Ελλάδα ή χωρίς, αλλά για το ποιά Ευρώπη, μια Ευρώπη με Ευρώπη ή χωρίς Ευρώπη.

 16. desiderio said

  Είναι θλιβερή και απογοητευτική η στάση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έχει ακόμα οργανωτικές δομές και ανθρώπους πρόθυμους και ικανούς να κινητοποιηθούν και να προσεγγίσουν τους πολίτες, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι καλύπτουν γεωγραφικά όλη τη χώρα. Αν είχε κινητοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός υπέρ του όχι η διαφορά ίσως ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

 17. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  11: Ναι, δίκιο έχετε, το διόρθωσα

  13: Αυτή τη διπλοτυπία την έχω αποδεχτεί απο καιρό 🙂

  Φεύγω για αεροδρόμιο, το δημοψηφισματικό διάλειμμα τελείωσε!

 18. Alexis said

  Καλημέρα.
  Πολύ ωραίο το άρθρο και συμφωνώ σε όλες τις εκτιμήσεις του.
  Ο Τσίπρας πήρε ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ρίσκο και κέρδισε.

  Να συνοψίσω εδώ συγκεντρωτικά, μιας και είμαστε στη φάση της «αποτίμησης» 🙂 τι γράφτηκε και τι ακούστηκε στα κανάλια, αλλά και προφορικά υπό μορφήν ράδιο-αρβύλα, την τελευταία εβδομάδα, από τα ξημερώματα του Σαββάτου 27/6 μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου 4/7
  (Να σημειώσω εδώ ότι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 3/7 όλα τα κανάλια σταμάτησαν τις πολιτικές εκπομπές και έπαιζαν ταινίες, σεβόμενα στοιχειωδώς το νόμο, με τη θλιβερή εξαίρεση του ΣΚΑΙ που έβαλε «καπάκι» και δεύτερη μεταμεσονύχτια «συζήτηση» μετά το τέλος της προηγούμενης):

  1. Το δημοψήφισμα είναι άκυρο γιατί το ερώτημα δεν είναι σαφές (οι περισσότεροι συνταγματολόγοι αποφάνθηκαν ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί ως επιχείρημα).
  2. Το δημοψήφισμα είναι άκυρο και αντισυνταγματικό γιατί γίνεται για δημοσιονομικό ζήτημα (δεν λέει τέτοιο πράγμα το Σύνταγμα και φυσικά κανείς συνταγματολόγος δεν το υποστήριξε).
  3. Το δημοψήφισμα είναι άκυρο και αντισυνταγματικό γιατί δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για προεκλογική εκστρατεία και αντιπαράθεση απόψεων (δεν υπάρχει ελάχιστη προθεσμία από το Σύνταγμα, οι 30 μέρες που αναφέρει είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να γίνει).
  4. Το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να γίνει. Το έριξε στο τραπέζι ο Τσίπρας σαν διαπραγματευτικό χαρτί (έγινε κανονικά)
  5. Δεν προλαβαίνει μέσα σε μια βδομάδα ο κρατικός μηχανισμός να οργανώσει δημοψήφισμα (πρόλαβε)
  6. Το δημοψήφισμα θα βγεί έτσι κι αλλιώς άκυρο γιατί δεν προλαβαίνουν να ενσωματώσουν τους 18άρηδες (τους ενσωμάτωσαν και ψήφισαν κανονικά)
  7. Θα υπάρξει συμφωνία μέσα στη βδομάδα και ο Τσίπρας θα πάρει πίσω το δημοψήφισμα (δεν το πήρε)
  8. Θα υπάρξει συμφωνία και ο Τσίπρας θα καλέσει το λαό να ψηφίσει ΝΑΙ (ούτε αυτό έγινε φυσικά).
  9. Παραιτείται εντός της ημέρας ο Καμμένος, αποσύρει τη στήριξη, και ο Τσίπρας παίρνει πίσω το δημοψήφισμα (αυτό την ημέρα της διαφοροποίησης Δαμαβολίτη, ούτε αυτό επαληθεύτηκε)
  10. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε ότι το δημοψήφισμα δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές άρα δεν είναι έγκυρο (καμία τέτοια απόφαση δεν πάρθηκε, πρόκειται για δήλωση του γενικού γραμματέα του Σ.Ε. που εξέφρασε καθαρά προσωπική του γνώμη)

  Και αφού όλα αυτά δεν «έπιασαν» ή διαψεύστηκαν εκ των πραγμάτων, φτάσαμε αισίως στις κάλπες, όπου υπήρξε βέβαια και η μεγαλύτερη διάψευση των προβλέψεων, που αρχικά μιλούσαν για επικράτηση του ΝΑΙ και κατόπιν για «ντέρμπι».
  Εκεί έγινε και το πλήρες ξεβράκωμα των παπαγάλων και των θλιβερών και μονότονων κραυγών τους.

 19. spiral architect said

  Καλη βδομάδα κι από δω.

  Εποπτικά το αποτέλεσμα:

 20. Reblogged στις Michael Christoforou Trimithiotis Gerolakkos Cyprus.

 21. Alexis said

  Και λίγα λόγια για τη στάση του ΚΚΕ:

  Νομίζω πως το ΚΚΕ έχει πάψει εδώ και χρόνια να αποτελεί πολιτικό κόμμα και λειτουργεί πλέον ως εξωθεσμική και εξωκοινοβουλευτική φράξια.
  Απορρίπτει συστηματικά την ουσιαστική συμμετοχή του στον πολιτικό και κοινοβουλευτικό βίο της χώρας, με την τακτική της απαξίωσης και της άρνησης των πάντων, των ίσων αποστάσεων, της αποχής, και της λογικής του «αν όχι εμείς τότε κανένας άλλος»
  Θεωρώ ότι η ηγεσία του το οδηγεί αργά αλλά με μαθηματική ακρίβεια στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, και είναι ζήτημα χρόνου να μετατραπεί σε ένα θλιβερό κατάλοιπο τύπου μ-λ, και λοιπών δυνάμεων που συνωστίζονται στον «κήπο» της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
  Το επόμενο βήμα νομίζω ότι (πρέπει να) είναι η μη συμμετοχή σε συσκέψεις πολιτικών αρχηγών, η αποχή από τις συζητήσεις στο κοινοβούλιο, και τέλος η αποχή και από τις ίδιες τις εκλογές και η καταγγελία τους «ότι αποτελούν στημένο μηχανισμό του συστήματος για τη διαιώνιση του καπιταλισμού μέσω εκβιαστικών διλημμάτων».

  Ίδωμεν…

 22. spiral architect said

  Τα είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, τα λέω κι εδώ προσθέτοντας ότι τουλάχιστον την προεκλογική βδομάδα το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου, αφ’ ενός είχε τα πάντα, πλην της προηγούμενης Δευτέρας, όπου το προσωπικό γέμιζε τα ράφια των ρυζιών και των μακαρονιών, αφ’ ετέρου η συγκεκριμένη αλυσίδα πλήρωσε τους εργαζόμενούς της σε ρευστό. Απ την άλλη έμεινα κομματάκι κόκαλο όταν την προηγούμενη βδομάδα σε κουβέντα με συνάδελφό μου είπε ότι, «εγώ είμαι δεξιός από τα γεννοφάσκια μου και στο πολυτεχνείο ήμουν ΔΑΠίτης ακόμα και στα πέτρινα χρόνια της κυριαρχίας της Πανσπουδαστικής, αλλά για πρώτη φορά ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξερό ΟΧΙ … (μπινελίκια)». 😮
  Νταξ’ στην τελική καλό το ΟΧΙ, έκοψε και τον κώλο των ντόπιων παπαγάλων, αλλά και πάλι το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο, τη στιγμή που η κυβέρνηση συζητάει «καλοπροαίρετα» με μαφιόζους. 🙄
  (με πρώτο θύμα το Γιάνη …)

 23. cronopiusa said

  Καταγγελία εκβιασμού των εργαζομένων της ZAGORI-RAINBOW GROUP

 24. Ηλεφούφουτος said

  Πάτο δεν έχει ο (Σάκης) Κουβάς και η κατρακύλα του.
  Επικαλέστηκε πνευματικά δικαιώματα για να μπλοκάρει τρολιά στη δήλωσή του.

  Με το Χίτλερ να μαθαίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παίζει τίποτα ή ακόμα;

 25. JEK said

  3 σκέψεις κι ένα ερώτημα:
  1. Να βάλουν μυαλό εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τα κανάλια. Τι θα γίνει με τις άδειες,με τις συχνότητες; 6 μήνες πέρασαν.
  Να κόψουν τα σούρτα-φέρτα οι εξαρτημένοι του γυαλιού. Η υπερέκθεση τους έκαψε.
  Ο ΣΚΑΗΣ την δουλειά του κάνει. Δεν παίζει.

  2. Το ΚΚΕ σάρωσε.
  Μάζεψε άκυρα,λευκά και μέρος της αποχής.
  Το δήλωσε ένα περίεργο τυπάκι που δεν είχα ξαναδεί στην ΕΤ1.

  3. Να βγει ο Παναγής και να καθαρίσει την ιστορία των ΕΛ-ΠΕ. Μου ρίχνει το ηθικό.

  4. Ο Σόιμπλας θα πάει μέχρι τέλους ή του φτάνει ο Βαρουφάκης;

 26. Ηλεφούφουτος said

  @0 «Η μεγάλη νίκη του Όχι, που πρέπει να πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, δρομολόγησε μεν μια νέα κινητικότητα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιοεπίπεδο»

  Θα έλεγα ότι ο Τσίπρας είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος πραγματικός ηγέτης (statesman, πως το λένε;) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί όπου οι άλλοι είναι άδεια σακιά.
  Τα συστημικά κόμματα έχουν πάψει να παράγουν ηγέτες όπως άλλοτε (Μιτεράν, Αντενάουερ, ντε Γκωλ), γιατί αναδεικνύουν πλέον πειθήνιους εντολοδόχους των τραπεζών στις ηγετικές θέσεις.
  Εξού και κάποιες πρώτες αντιδράσεις απίστευτης μικρότητας από Ευρώπη μεριά.

  Όντως δύσκολα τα πράματα από δω κι εμπρός. Κάποιοι με υψηλές θέσεις είναι πλέον τυφλωμένοι απ τη λύσσα τους.

 27. Στις παραμέτρους του θριάμβου του Όχι, ο Νικοκύρης δεν προζμέτρησε τον Πάουλου Κοέλιου! https://pbs.twimg.com/media/CJL-h6zUsAAReRB.jpg

 28. Sarant said: » Το αποτέλεσμα ήταν πανωλεθρία για τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, που τις τελευταίες ημέρες επιδόθηκαν σε ένα όργιο μονόπλευρης προβολής των θέσεων του Ναι, σε ομοβροντίες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης».

  Άλλη μια αταβιστική προσέγγιση προς τον σταλινισμό-μπρεζνεφισμό-κρουτσεφισμό (ή μονολεκτικά προ-γκορμπατζοφισμό): Τα ΜΜΕ ανήκουν στο κράτος και το κράτος στο κόμμα.Κάθε αντίθετη άποψη μας ενοχλεί (όχι βέβαια ότι φτάσαμε μέχρι εκεί. Απλώς …το προσεγγίζουμε).

  Κατά τα λοιπά, καλώς μας ήρθε το ξεκάθαρο ΟΧΙ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η άνοδος στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν αναγκαίο κακό. Θα οδηγήσει στην εξάλειψη τιου άκρατου λαϊκισμού για 30-40 χρόνια! Μέχρι τότε υπομονή!

 29. μήτσκος said

  Δυο μικρές επισημάνσεις:
  1. Το «ηλικιακό πρόσημο» είναι απολύτως λογικό, εφόσον πολλοί ψήφισαν ΝΑΙ αποκλειστικά από φόβο (πχ θα μπορώ τον άλλο μήνα να πάρω τα φάρμακά μου; τη σύνταξή μου; κτλ)
  2. Δεν κατάλαβα γιατί οι «δήμαρχοι και περφερειάρχες» που υποστηρίξαν το ΝΑΙ «εκτέθηκαν» ανεπανόρθωτα. Αυτοί δεν έχουν δικαίωμα γνώμης;

 30. cronopiusa said

  Presidente Maduro felicitó al pueblo griego por triunfo del No en el referendo

 31. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πριν σας διαβάσω, με ένα πετυχημένο (!) μεζεδάκι, θα πω καλημέρα από δω.
  ΚάτιαΜακρή τώρα στο ράδιο ρίαλ: σε λίγο θα βγει ο Βαρουφάκης και πολλοί δημοσιογράφοι προσμονούν απέξω για μια δήλωσή του.

 32. ΑΚ (ο) said

  Δε ξέρω με τι λογική κάποιος δεν πάει να ψηφίσει (δε θεωρεί σωστό τον τρόπο λειτουργίας, δε θέλει να χαλαλήσει το μπάνιο του, δεν έχει την οικονομική άνεση να μετακινηθεί στον τόπο που εξασκεί τα εκλογικά του δικαιώματα, δεν εμπιστεύεται την πράξη της ψηφοφορίας, δεν υποστηρίζει τη δημοκρατία, μπερδεύτηκε με το σύμβολο, θέλει να διαλέγουν άλλοι για αυτόν, του φαίνεται πως δε δείχνει κα΄τι ουσιαστικό με την απάντησή του, το ξέχασε να παέι…..)

  Βέβαια δε μου φαίνεται και τόσο απλή η επιλογή ανάμεσα στο όχι και το ναι (ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή και μόνο στον πρωθυπουργό, αποδοκιμασία σε παλιότερες κυβερνήσεις, παραμονή στο €, επίδειξη δύναμης….)

  Πάντως τα αποτελέσματα του εκλογικού σώματος (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπ.Εσ. κι αν δεν έκανα λάθος στους υπολογισμούς) είναι αυτά:
  Όχι: 38,32%
  Ναι: 24,18%
  Άκυρο/Λευκό: 5,8%
  Αποχή: 31,7%

  Αν και ασφαλώς το αποτέλεσμα κρίνεται από το σύνολο των έγκυρων και (σωστά) απαντημένων ψηφοδελτίων:

  Όχι: 61,31%
  Ναι: 38,69%

 33. cronopiusa said

 34. Πώς το λέγαν αυτό που αν κάτι ήταν εργόχειρο, κάποιοι θάχαν φκιάξει την προίκα τους;
  Ορίστε ένας προικισμένος καλλιτέχνης. http://s.kathimerini.gr/resources/2015-07/xa67-thumb-large.jpg

 35. Ηλεφούφουτος said

  Και πεθαίνω από ανυπομονησία για το επόμενο βιβλίο του Βαρουφάκη με τα παραλειπόμενα απ τις διαπραγματεύσεις, τώρα που δεν τονε δεσμεύει και το υπουργιλίκι.

 36. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  27. Aυτό το είπε/έγραψε στ’αλήθεια ο Κουέλιους ή είναι παραλλαγή της γνωστής παπαριάς με το Σύμπαν; 🙂

 37. spiral architect said

  @21: Πες μου, πού βρίσκεις λάθος σ’ αυτό: […] Η πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα είναι το πραγματικό, γνήσιο "ΟΧΙ", χωρίς ναι μεν, αλλά… [..]
  Εκ του αποτελέσματος, αλλά και απ’ όσους ΚΚΕδες δεν αυταπατώνταν, το ΚΚΕ με την παραπάνω θέση-αποχή έχασε, γιατί ήταν αναμενόμενο να σπάσει η γραμμή για το άκυρο επειδή αναπόφευκτα πολλοί ψηφοφόροι του ψήφισαν το συναισθηματικό ΟΧΙ της κυβέρνησης και όχι ένα καθαρό ΟΧΙ της ρήξης, όπως και δεξιοί ψήφισαν ΟΧΙ, ή και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ΝΑΙ για τους δικούς τους λόγους. Μην ξεχνάς ότι, η παραπάνω πρόταση-τροπολογία του ΚΚΕ την προηγούμενη Κυριακή δεν συζητήθηκε καν στο κοινοβούλιο.
  Έγραψα και χθες ότι, σταλεγάκιας δεν γίνομαι, όσο κι αν τα δύσκολα είναι μπροστά μας. 😦

  Μη μέλος του ΚΚΕ, ότι κι αν σημαίνει αυτό. 😉

 38. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O Γίγας Γιάνης the game theorist Βαρουφάκης έφκιασε νέα λέξη στην ανακοίνωση παραίτησής του, ή είναι ιδέα μου; «Χρεοδουλοπαροικίας»
  Ανάλογα πόσο βάιραλ θα γίνει η δήλωσή του…τη βλέπω να παίζει στις «λέξεις της χρονιάς» του Νικοκύρη. 🙂

 39. Εγώ βρε Σπάιραλ ακριβώς για να μη γίνω σταλεγάκιας πέρασα ολόκληρη θάλασσα για να ψηφίσω. Μπορεί (είναι παραπάνω από πιθανό) να μετανιώσουμε για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, αλλά δεν νομίζω ότι θα μετανιώσω για το ότι ήμουν κι εγώ ένα από τα ΟΧΙ. Αν μη τι άλλο, ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που αυτό που ψήφισα βγήκε 🙂

 40. 36

  μαιμουδιά είναι, ρε γατάκι! http://imgur.com/C7UaWrs

 41. Ηλεφούφουτος said

  38
  Αν μη τι άλλο, δεν πολυπαίζει πια η «αριστερή παρένθεση» 🙂

 42. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  http://www.nooz.gr/greece/poioi-dilonoun-parontes-gia-ti-diadoxi-sti-nd
  Nα προσεχθεί τι διαβάζει ο Μάκης … :mrgreen:
  http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=724405&v=0&q=80&w=300&h=225

 43. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  41. Nαι, ναι! 🙂

 44. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  39. Iιιιιι!! Δηλαδή στις πρόσφατες Εθνικές ΔΕΝ ψήφισες Σύριζα ή Ανέλ;; :mrgreen: 😆

 45. 42

  μπορεί να τα βρει και στο ΣυΣωλήνα: https://www.youtube.com/results?search_query=axe+sharpening

 46. cronopiusa said

  2 aguacates maduros pequeños
  1kg de guisantes frescos sin la vaina
  1 cebolleta
  2 dientes de ajo
  2 tomates muy rojos sin piel y en dados pequeños
  10cl de aceite de oliva
  1 cucharadita de limón
  1 pizca de cilantro fresco
  Sal ahumada
  Hervir en agua salada los guisantes hasta que estén tiernos. Refrescarlos rápidamente en agua helada. Escurrir y reservar la tercera parte de ellos en un cuenco. Añadir en el cuenco los tomates en dados.
  Pasar al vaso de la túrmix, el resto de guisantes, aguacates, cebolleta, ajos, aceite de oliva, limón y cilantro. Emulsionar y pasar a una manga pastelera. Reservar en lugar fresco.

  Obama, Bush unite on guacamole

  το μικρο μπιζέλι απαιτεί
  ο Σόιμπλε να παραιτειθεί

 47. spiral architect said

  @24: Δεν καταστρέψατε μόνο τις πολιτικές σας καριέρες εσείς του #NAI αλλά πήρατε στο λαιμο σας και αυτον τον καλλιτέχνη 😀

 48. Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τον Μιχαλοπίθηκα δεν τον καλέσαν, ε; 👿

 49. 44 Δεν ήταν σαφές τι ψήφισα; Αυτόν με τις καλύτερες αναλύσεις (δεν εννοώ ιατρικές) 🙂

  Αν όντως διεκδικεί με αξιώσεις ο Μαυρουδής την ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μου για το μέλλον του δικομματισμού: Σύριζα / Ποτάμι (το οποίο θα επιμείνει για καιρό ακόμα ότι είναι κεντρώο–θυμάται κανείς το «ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών;) :mrgreen:

 50. Ηλεφούφουτος said

  49 Μπαα, είναι πολλά τα λεφτά για να αυτοκτονήσουν έτσι και να μην ψηφίσουνε Δένδια.
  Μα το πιστεύεις στα σοβαρά ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα;
  Μήπως φταίει που παίρνεις τόσο στα σοβαρά τις αναλύσεις 🙂 ;

 51. smerdaleos said

  Παραίτηση Βαρουφάκη πείτε τη γνώμη σας;

  Να υποθέσω ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται ένας υπουργός οικονομικών που έχει την διπλωματική/πολιτικάντικη ευελιξία να φιλήσει φράγκικους κώλους.

 52. Λες ότι θα ξεραθεί ο ποταμός, δηλαδή;
  (Έχω λίγο καιρό ακόμα μέχρι να αρχίσω να παίρνω στα σοβαρά τις άλλες αναλύσεις 😉 )

 53. 51

  Μπορεί αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι τέτοιος.

 54. Τα ύστερα του κόσμου: σχόλιο του Σμερδαλέου χωρίς απόσπασμα βιβλίου, σχόλιο Γς χωρίς παραπομπή στον κάκτο, σχόλιο Σκύλου χωρίς τζιφάκι, ακόμα και Cronopiusa χωρίς βίντεο (#30). Να περιμένουμε και Βάταλο χωρίς προσφορά βιβλίου στο scribd… τι άλλες ανατροπές θα δούμε θεέ μου σήμερα;

 55. spiral architect said

  @54: Οι ανατροπές ήταν ήδη ορατές από χθες το βράδυ:

 56. Το ότι ο Λαφαζάνης πηγαίνει στο συμβούλιο των αρχηγών πάλι τι σας λέει;
  Αν ήμουν δημοσιογράφος θα είχα πάθει συγκοπή από υπερβολική δόση 🙂

 57. Ηλεφούφουτος said

  Λέω ότι οι καλές αναλύσεις είναι κριτήριο για ακαδημαϊκά ζητήματα, όχι για ζητήματα με άμεσο πολιτικό ζητούμενο.

  Για το Βορίδη μίλαγα πριν, όχι το Ποτάμι.

 58. Ηλεφούφουτος said

  το 57 στο 52

 59. Εμ για αυτό αφήνουμε παραγράφους στα σχόλια, για να αλλάζουμε θέμα και να ξέρουμε σε τι απαντάμε!

 60. Μπετατζής said

  Το άρλεκιν/γουέστερν/φωσκολιάδα στην πλάτη του λαού που υποφέρει, συνεχίζεται. Από την μία πλευρά : αξιοπρέπεια, ελπίδα, εθνική υπερηφάνεια, ψηλά το κεφάλι. Από την άλλη πλευρά : φόβος, καταστροφολογία, πανικός και λύσσα να μη χάσουνε τα κεκτημένα. Στα ευρωπαϊκά ακροατήρια, διακρίνω να καλλιεργείται μίσος κατά των ελλήνων, μια υπαρκτή τάση που λέει «τα θέλανε και τα πάθανε» που κάποιοι σίγουρα θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευθούν. Παντού λοιπόν συναισθήματα, συναισθήματα, συναισθήματα. Επιστημονική ανάλυση, προβλέψεις βάσει των αναλύσεων και ο παλιός καλός ορθολογισμός αναζητούνται με αγωνία, τουλάχιστον από μένα. Ο Ηλεφούφουτος αποπάνω αποφαίνεται ότι τις αναλύσεις δεν πρέπει να τις παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά. Και αυτό πώς να το πεις τώρα, θρίαμβο της πολιτικής εις βάρος των τεχνοκρατών ;; Σύγχυση.

 61. 54

  Μου επεβλήθη αυτοσυγκράτηση, πλέον ενσωματώνω μόνο τα λυνξ για να μην βαραίνει η σελίς!

 62. Ηλεφούφουτος said

  60
  Το περί αναλύσεων το είπα έτσι στο Δύτη, με τον οποίο υπάρχει μια κάποια διαδικτυακή οικειότητα και μπορούμε έτσι να πειραζόμαστε πού και πού.

  Όσο για τον ορθολογισμό, προσωπικά σε ένα επικοινωνιακό σκηνικό όπως αυτό που περιγράφεις και μόνος σου και με δεδομένο ότι στη σημερινή εποχή η επικοινωνία διαμορφώνει και πραγματικότητες, δεν βρίσκω απολύτως τίποτε το ανορθολογικό να επιλέγει κανείς αξιοπρέπεια.

 63. Μην φωνάζουτε, ωρέ! Θα ξυπνήσουτε τη Δικαιοσύνη!

  Έρευνα για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας από τηλεοπτικούς σταθμούς

  http://www.naftemporiki.gr/story/974993/ereuna-gia-parabasi-tis-eklogikis-nomothesias-apo-tileoptikous-stathmous

 64. Σκύλε, ξέρω κάποιους που το είχανε προβλέψει μια και έλεγαν ότι σε πρώτη ευκαιρία ο Τσαβίπρας θα φιμώσει τα ελεύθερα ΜΜΕ. Δεν κάνω πλάκα.

 65. Μπετατζής said

  @ Ηλεφούφουτος : Ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι η περιγραφή του συναισθηματικοκρατούμενου σκηνικού είναι σωστή. Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ για τίποτα αυτούς που επέλεξαν το συγκεκριμένο είδος συναισθηματικής αξιοπρέπειας. Επίσης δεν μπορώ να πω απολύτως τίποτα αρνητικό για όσους επέλεξαν το ναι, από φόβο, όχι βέβαια για αυτούς που το επέλεξαν και το προπαγάνδισαν από συμφέρον. Δεν μπορώ να πω και πολλά λοιπόν, η αλήθεια είναι. Απλά το ότι η επικοινωνία διαμορφώνει πραγματικότητες, εμένα με φοβίζει, δεν με ανακουφίζει. Φαντάσου π.χ. κάποιος εξυπνάκιας να μπορούσε να προκηρύξει δημοψήφισμα στη χώρα του με το ερώτημα : Θέλετε να δώσουμε νέο πακέτο βοήθειας στην ελλάδα ;; ή αλλιώς Θέλετε η ελλάδα να μείνει στο ευρώ ;; και με την δέσμευση να σεβαστεί το αποτέλεσμα. Θα ήταν λιγότερο δημοκρατικό αυτό το δημοψήφισμα από το δικό μας ;; Δεν θα απαντήσω σε άλλο σχόλιο, αρκετά ήδη είπα, ευχαριστώ για το διάλογο. ΥΓ Συγγνώμη αν άγαρμπα έκανα παρέμβαση σε μια στιγμή διαδικτυακής οικειότητας, την οποία δεν είχα αντιληφθεί.

 66. Πάνος με πεζά said

  Στο Προεδρικό έσπευσε και ο Λαφαζάνης.

  Πολλά έχουμε δει, λες να παίζει και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Βουνού; 🙂

 67. 65

  Να φιμώσει, όχι. Να τους ρίξει κάνα μπερντάχι, υποχρεώνοντάς τους να αποπέμψουν τα οικονομικά βαρίδια, στυλ Πρετεντέ, Τρέμη, Μπαμπίνο κοκ, ναι…. ;=)

 68. spiral architect said

  Φεύγω για να πάω στη δουλειά,
  και σε συναντάω ξαφνικά,
  «Χαίρετε, τι κάνετε;» μου λες,
  κι όλο Βαλαβάνη είναι οι ματιές.

  Φεύγω απ’ το σπίτι βιαστικά
  και σε βλέπω με τα κολλητά,
  πάμε στο ΑΤΜ μαζί,
  και παρακαλώ να μην έχει χαρτί.

  Στο ΑΤΜ που συναντιόμαστε,
  φανταζόμαστε να συμβαίνουνε τα πιο τρελά,
  στο ΑΤΜ που συναντιόμαστε,
  δεν κρατιόμαστε και μια μέρα θα γίνουν πολλά
  . ❤

 69. Ο κ. Μέισον

  κι η κ. Σμίθ

 70. spiral architect said

  ΒουΠού και ΝουΠού vs ΔουΠού και αρβανίτικου Υπόλοιπου:

 71. Ριβαλντίνιο said

  Το Παλαιό Φάληρο ψήφισε ΝΑΙ ! Ποιος φταίει άραγε ?
  Δεν δείχνουμε

  Να’τος 🙂

 72. ConspiRaki Theologist said

  Ο Τσίπρας έτριψε το λυχνάρι και -μία στο τρισεκατομμύριο- εμφανίστηκε το τζίνι.

  ΚΑι τι του λέει για πρώτη ευχή ο Τσίπρας?

  – Μπορείς σε παρακαλώ να μπεις πάλι μέσα γιατί όταν το έτριψα δεν έιχα σκεφτεί ότι όντως μπορεί να εμφανιστείς….

 73. 72

  τον πίνακα στο βάθος τον είδες; Του ΜαΝαί πρέπει νάναι! 😀

 74. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  69. 🙂 δικό σου είναι;
  (κάτι μου θυμίζει)

 75. aerosol said

  #28:
  Χρησιμοποιείς όρους των οποίων τη σημασία δεν γνωρίζεις. Πιθανόν επειδή στον δικό σου κύκλο πιστεύετε πως πικάρουν τους «μπολσεβίκους». Σε δημόσιο, σοβαρό λόγο αυτά είναι παιδικά. Γι αυτό και ο τεχνοκράτης της -καπιταλιστικότατης- εταιρίας που ανάλυσε το αποτέλεσμα μίλησε για πιθανότατη αντίδραση του κόσμου «στην προπαγάνδα». Η αντίθετη άποψη είναι άλλο πράγμα. Άνοιξε και λεξικό αν έχεις αμφιβολία.

 76. Λ said

  26 Ηλεφου Πολύ ωραία ειπωμένα

 77. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  52.>>Λες ότι θα ξεραθεί ο ποταμός,
  η ελιά πάντως ξεράθηκε (όπως τα λέγαμε)

 78. cronopiusa said

  Pablo Iglesias cree que tras la dimisión de Varufakis Europa “ya no tiene excusas”

  Έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν ότι η πρώτη φορά αριστερά δεν αλλάζει πολιτική όταν αλλάζει υπουργός

  ‘And I shall wear the creditors’ loathing with pride’

  » Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.»

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Με τον τρόπο του Spiral Architect(σχ.69)

  Μια Εδέμ στο ΑΤΜ

  Φεύγω για να πάω στη δουλειά,
  και σε συναντάω στα σκαλιά,
  «Χαίρετε, τι κάνετε;» πετάς,
  Βαρουφάκη -στιλ, λοξοκοιτάς.

  Φεύγω απ’ το σπίτι βιαστικά
  και σε βλέπω με τ΄ αθλητικά,
  μέχρι τ΄ ΑΤΜ πάμε μαζί,
  και ξεχνώ το πιν μου σα χαζή.

  Στο ΑΤΜ που συναντιόμαστε,
  φανταζόμαστε να συμβαίνουν τα πιο τρελά,
  στο ΑΤΜ που συναντιόμαστε,
  δεν κρατιόμαστε και μια μέρα θα γίνουν πολλά.
  🙂

 80. smerdaleos said

  @79: ‘And I shall wear the creditors’ loathing with pride’

  » Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.»
  —-

  Η μετάφραση δεν είναι ακριβής: «Θα φορέσω με περηφάνεια την απέχθεια των δανειστών» (loathe = σιχαίνομαι, απεχθάνομαι).

  Νίκο εσύ τι λές που είσαι πιο αρμόδιος;

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Οι δημοσκοπήσεις ήταν σαν τα πλασέ το Σαλπιγγίδη, λέει ο Χριστόφορος Ζαραλίκος.

 82. cronopiusa said

 83. Λάμπρος said

  Δύο παρατηρήσεις: 1)»δεν θεωρώ τυχαίο ότι το Όχι είχε το χαμηλότερο ποσοστό του ακριβώς στον νομό όπου η ΧΑ έχει το υψηλότερο πανελλαδικά ποσοστό της: τη Λακωνία.»
  Το επιχείρημα δεν στέκει γιατί η Λακωνία είναι παραδοσιακό προπύργιο της ΝΔ, με τα μεγαλύτερα ποσοστά στην επικράτεια (σε πλήρη αντίθεση με τα ποσοστά της αριστεράς),οπότε είναι λογικό να ισχυριστεί κάποιος ότι ο λόγος που τελικά επικράτησε το «όχι» στον εν λόγω νομό ήταν ο ακριβώς αντίθετος, δηλαδή οι πολλές ψήφοι της χρυσής αυγής που έγειραν την πλάστιγγα.
  2) Τα άκυρα σε αυτό το δημοψήφισμα υπερέβησαν το 5%, ήταν δηλαδή υπερδιπλάσια από ο,τι συνήθως, οπότε και πάλι συμπεραίνει κάποιος ότι ήταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους τα ψηφοδέλτια που μοίραζε το ΚΚΕ, άρα, η κομματική γραμμή τηρήθηκε επί το πλείστον και από τους ψηφοφόρους του.

 84. Ηλεφούφουτος said

  81
  «θα φέρω σαν παράσημο/ έχω κορώνα στο κεφάλι μου την απέχθεια των δανειστών »

  Και δε μου βγάζετε απ το μυαλό ότι παίζει κι άλλο κολπο:
  Εκβιασμός προς τους ευρωγκρούπηδες τύπου: τώρα που δε με δεσμεύει το υπουργιλίκι και το διπλωματικό απόρρητο έχω να βγάλω άπλυτά σας απ τις διαπραγματεύσεις (και ο Βαρουφάκης έχει διεθνές κοινό ως γνωστόν) που, σε περίπτωση Grexit, οι καριέρες σας θα γίνουν μπουρλότο.

 85. Ηλεφού, στο 85

  λες να τους γλεντήσει έτσι στη στέγνα ο σεξ-μασίν; Θα πέσει γέλιο χοντρό!

 86. smerdaleos said

  @54, Δύτη: Τα ύστερα του κόσμου: σχόλιο του Σμερδαλέου χωρίς απόσπασμα βιβλίου,
  —-

  Που με κατάλαβες ρε θηρίο!!! 🙂 Είχα κατά νου (αλλά τελικά βαρέθηκα) να αντιπαραθέσω την παραίτηση Βαρουφάκη μετά τον θρίαμβο του «Όχι» με τον Ιουστιανό που καθαίρεσε τον Βελισάριο από αρχιστράτηγο των Ρωμαϊκών δυνάμεων, μόλις πέτυχε την παράδοση των Γότθων της Ιταλίας. Ο Βελισάριος έβγαλε το φίδι από την τρύπα, αλλά η τυπική παράδοση των Γότθων έγινε στον αντικαταστάτη του Ναρσή.

  Όταν ο Ιουστιανιανός λίγα χρόνια αργότερα χέστηκε επάνω του όταν είδε τον Βούλγαρο Ζάμπεργκαν έξω από τα τείχη της Κων/πόλεως … ανακάλεσε τον Βελισάριο από τα κτήματά του, διορίζοντάς τον πάλι αρχιστράτηγο για ν΄αντιμετωπίσει την νέα απειλή (την οποία και αντιμετώπισε).

  Αργότερα, ο Πορφυρογέννητος παραδίδει ένα ποίημα που λεγόταν για τα κατορθώματα του Βελισάριου στην Ιταλία, όταν η «Αὐσωνίς αἰχμή» (= Ρωμαϊκό δόρυ) κατέκτανεν τὰ Φραγκικὰ φῦλα. Το πραγματικό «τρόπαιο» (ίσως υπονοούμενο για την αντικατάσταση του Βελισάριου) ήταν η χαρά του θεάματος του χεύματος βαρβαρικού αίματος.

  ἡνίκα Φραγγικὰ φῦλα κατέκτανε Αὐσονὶς Αἰχμή
  […]

  ὄλβιον ἄν τόδε χεῦμα καὶ ἔσσεται ἀντὶ τροπαίου

  αἵματι βαρβαρικὸν δηρόν ἐρευθόμενον.

  Το ποίημα είναι ενδιαφέρον γιατί οι «Βυζαντινοί» χρησιμοποιούν τον όρο «a href=»http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0072%3Aentry%3D*au)so%2Fnios»>Αὔσονες» ~ «γνήσιοι Ρωμαίοι/Ρωμαίοι της Ιταλίας» για να δηλώσουν την «ανάκτηση» της Ιταλίας από τους επήλυδες Γότθους (Στην πραγματικότητα, ο Ζήνων είχε προτρέψει τον Οστρογότθο Θευδέριχο/Θεοδώριχο να εγκαταλείψει τα Βαλκάνια και να πάει στην Ιταλία).

 87. Φωτοτυπάκιας said

  Το γεγονός ότι ο Τσίπρας αναγκάστηκε να ζητήσει από τον Βαρουφάκη να παραιτηθεί, δεν σας λέει τίποτα για το τι μέλλει γενέσθαι;

 88. φωτοτυπάκια,

  αν αληθεύει πως τη θέση του θα πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλάκος, όχι.

 89. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Θεοδωράκης ο Σταύρος,ακούω,βγαίνει από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών κι ακούγεται νορμάλ μια φορά. Τον αναγνωρίζω που λέει συφωνία-συφωνήσαμε.
  Σχόλιο:»Καταλαβαινόμαστε τώρα, δε χρειάζονται περσσότερα»

 90. […] More food for thought Ο δεύτερος σεισμός […]

 91. quest said

  Και πριν αλεκτωρ λαλησει το πρωτο ΟΧΙ εγινε ΝΑΙ στις απαιτησεις των δανειστων(παραιτηση Βαρμαν)

 92. γιάνγκος said

  Αγαπητέ Μήτσκο,

  Οι «δήμαρχοι και περφερειάρχες» είναι θεσμικά πρόσωπα και «υποτίθεται» ότι από την θέση τους συμβάλουν στην ευημερία του λαού…
  Σε πολλές περιπτώσεις, οι «δήμαρχοι και περφερειάρχες» όχι μόνο είπαν την γνώμη τους, αλλά συνέβαλλαν στον διοργανωθούν συγκεντρώσεις υπέρ του…. μάντεψε….
  Υπέρ του «Ναι»!
  Και δεν είναι μόνο αυτοί γελοίοι…. είναι και πρυτάνεις, πρόεδροι και δεν έχει τελειωμό ο βούρκος μέσα στον οποίο ζούμε…

 93. Pedis said

  Τι; Φεύγει ο Βαρουφάκης; Έχει πλάκα να τον έδιωξε η Παναρίτη γιατί δεν κατάφερε να της κλείσει τη δουλειά μέχρι το τέλος!

  Αλλά μπορεί και να τα κατάφερε ήδη και να ‘χει μπει σε καμιά σορτλιστ του Χάρβαρντ … Διότι, ο τύπος, εκτός από το να τρώει καρπαζές όπως και οι υπόλοιποι, τι άλλο έκανε από προσωπική πολιτική;

 94. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  19: Πρώτος πανελλαδικά δήμος στο Όχι ήταν η Ικαρία, 79,5%

  25.3: Αν δεν κάνω λάθος, ο Τσοτσορός παραιτήθηκε από τα ΕΛΠΕ

  29 Οι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πρυτάνεις, συνδικαλιστές κτλ. στρατεύτηκαν όλοι, μονόπλευρα, με μια επιλογή που δεν συγκέντρωσε ουτε το 40% -δεν εκτέθηκαν; δεν έχασαν σε αντιπροσωπευτικότητα; Πέρα από αυτούς που -κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, όπως ο Καμίνης- συμμετείχαν ενεργά στην εκστρατεία.

  39 Και είδε και μερικούς φίλους 🙂

  54 Χαχαχά!

  72 Συντηρητικό είναι το Φάληρο και εύπορο προάστιο. Και τον Γενάρη, πρώτη ήταν η ΝΔ (και 10% Ποτάμι…..)

  79 Η απέχθεια των δανειστών, οχι η απαίτηση.

  81-85 Με προλάβατε

 95. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Μην αψηφάς τους νόμους του Δαρβίνου

  Αφωτίστου Φιλέλληνος

  Κακή παράσταση
  για πρώτη φορά
  ………………….
  Τόσα χρόνια τα κατάφερνα
  ασήμωνα και χρύσωνα
  (αυτοσχεδιάζοντας
  στο ίδιο έργο)
  παραλλάζοντας
  όσο χρειάζεται τα λόγια μου
  ώστε ν’ ακολουθεί
  τους νόμους του Δαρβίνου

  Κρυφά σταυρούς μου πρόσθετε
  ο μυστικός στρατός μου
  ώστε να καταστώ
  από ένας ηθοποιός
  μικρός κι ασήμαντος
  αστέρας της πολιτικής
  σε αθηναίους πρώτης γενιάς
  κι εσωτερικούς μετανάστες
  οπαδούς του γνωμικού
  «το μη άμεσα χρήσιμον άχρηστον»

  Πάντα με αναδείκνυαν
  πληρωμένοι γραφιάδες
  μ’ αργομισθίες και μυστικά κονδύλια
  τους εξαγόραζα
  και χάριζα
  στ’ αφεντικά τους –διαφημιστές μου
  δημόσια έργα κι οφειλές,
  προμήθειες μεγάλες

  Τα όπλα μου απλά
  η ατελής του ανθρώπου φύσις :
  ο φόβος του αγνώστου, η θρησκεία,
  η οδός της ήσσονος προσπαθείας
  (κοινώς το βόλεμα).
  η απληστία
  κι άλλα πολλά
  ……………………………………….
  Για να ξεσκίζω στα κρυφά
  τις σάρκες των θυμάτων μου
  μεγάλωσαν οι κυνόδοντες
  (ο νόμος του Δαρβίνου)
  δεν χαμογέλαγα όπως παλιά
  μη τρομάξουν τον λαό,
  κρυβόμουν για πολλά χρόνια.

  Όμως κομμάντος φωτογράφοι
  σε τσιμπούσι σαρκοβόρων
  πίσω από ψηλές μάντρες καστροβίλλας
  μ’ αποθανάτισαν να σπάω
  με τους τεράστιους κυνόδοντες
  το παϊδάκι αθώου αρνιού.

  Φωτογραφίες μου είδαν και λιοντάρια
  που ξεπερνούσαν την εφηβεία τους
  μαζί με τ’ άλλα ζώα , τον λαό
  ότι –τελικά- δεν ήμουν χορτοφάγος
  ελληνιστi vegetarian
  ……………………………………….
  Εκεί που εκφωνούσα
  τον τελευταίο λόγο μου
  άρχισε η γιαουρτο-βροχή
  η προσωπική μου φρουρά
  προσπάθησε μ’ ομπρέλες να με σώσει
  μα ‘σπάσαν οι μπαλένες
  οι πρώτοι – οι πιο κοντοί-
  γλίστρησαν και πέφτοντας
  θάφτηκαν κάτω απ’ την άσπρη λάβα
  με τους ύστατους πομφόλυγες.
  της τελευταίας ανάσας τους.

  Εγώ σαν πιο ψηλός
  άντεξα λίγο ακόμη
  μα η γιαουρτο-βροχή
  έγινε γιαουρτο-καταιγίδα
  και σαν καταλάγιασε
  με σύμπλεγμα του Λαόκοντα
  έμοιαζε το άσπρο επιτύμβιό μου.

  Οι μάνες των αρνιών
  με το γάλα τους εκδικήθηκαν .

  19.10.2009

 96. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ειχαν βαλει οι ατιμοι, φαινεται, γυψο στα γιαουρτια!

 97. Μαρία said

  Ιδού η εξήγηση για τα άκυρα/λευκά https://twitter.com/apdox/status/617632455118454785

 98. leonicos said

  Γειά σας όλοι και διπλό γεια στον Λάμπρο.

  Από το σώμα των ομοτίμων μού ήρθε ηλεμήνυμα να τους ειδοποιήσω αν επιτρέπω να συμπεριληφθεί το όνομά μου στην ‘κάτι’ του ΝΑΙ και φυσικά δεν το επέτρεψα, όπως τουλάχιστον άλλος ένας.

  Το ζήτημα είναι τι θα γίνει από τώρα και στο εξής. Είδωμεν.

  Πάντως το αποτέλεσμα με άφησε άναυδο. Σα να είχε πάρει το ΚΚΕ 17% ή να είχε βγάλει δήμαρχο Αθηνών τον Θεοδωράκη.

  Ο Νοικλύρης θριαμβολόγησε. Ελπίζω να μην κλάψουμε εμείς.

  Γιά αν δω τι θυμάμαι από μουρίτσες! 😉

 99. Λ said

  Όπως λέγαμε παλιά ένα μπουρδέλο πολιτικών πήγαν σπίτι τους και θα απολαμβάνουν από δω και στο εξής την πλήρη απαξίωση του Ελληνικού λαού. Ουρά

 100. 98 Αχαχαχαχα, γιαυτό το πρώτο που έλεγε χτες στον Σκάι ήταν ότι είναι παράτυπο και αντιδημοκρατικό δημοψήφισμα!

 101. Ηλεφούφουτος said

  98 Χα χα χα!

  Έμαθα και μια παροιμία που δεν ήξερα: της κοντής πούτσας τής φταίνε οι τρίχες

 102. leonicos said

  Έγραφα μετά το @95 αλλά με φάγανε τα στιχάκια του Αφώτιστου.

  Αντιγράφω

  Γειά σε όλους και στον Λάμπρο διπλό Γεια.

  Ομολογώ ότι το αποτέλεσμα με άφησε άναυδο. Όλοι γύρω μου είχαν λυσσάξει με τις επι-πτώσεις του ΟΧΙ και την εκ των πραγμάτων εξαφάνιση των τυχόν πλεονεκτημάτων του ΝΑΙ

  Από το Σώμα Ομοτίμων, με ηλεμήνυμα, μου ζήτησαν να δηλώσω αν επιθυμώ να περιληφθεί το όνομά μου στους δηλούντες ΝΑΙ. Φυσικά δεν το επέτρεψα και ξέρω άλλον ένα που το έκανε, διότι βγήκε σε γενικό η-μέηλ.

  Ο Νοικοκύρης θριαμβολογεί σήμερα. Ελπίζω να μην κλάψουμε αύριο. (Άσχετο από το απο-τέλεσμα και πιθανώς άσχετο και με τον Τσίπρα)

  Συγνώμη για όσους αναστάτωσα με τον πανικό μου, που δεν είχε και αντίκρισμα.

  Γιά να δω τι θυμάμαι από τις μουρίτσες μου 

  Ούτε τον Γς δεν έχω όρεξη να πειράξω σήμερα. Βαριά κατάσταση 😉

 103. leonicos said

  Συγνώμη, αλλά ξαναβγήκε 😉

 104. leonicos said

  @102 Ηλεφού… δεν την ξέρεις πολύ καλά. Η εργαλειοδότριά μου στο χειρουργείο, όταν κανένας ξεσπάει πάνω της ενώ του φταίνε άλλα, την ξέρει καλύτερα

 105. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  @Leonicos

 106. Pedis said

  # 98 – Τα ‘χουν παιγμένα. Είναι και ξεκουτιασμένοι αρκετοί από δαύτους. Πρέπει να τους αποσύρουν. Να βγουν νέα φυντάνια.
  Η Σώτη, αλήθεια, τι είπε; Αν ο Δοξιάδης που είναι και μαθηματικός (τα καυμένα τα μαθηματικά) λέει τέτοια, φαντάσου η Σώτη που έκανε καριερα ως αποτυχημένη ρομαντζιέρα.

 107. Μαρία said

  102
  Ψωλής λένε οι σωστοί φαλλοκράτες.

 108. Ηλεφού, πλάκα κάνεις!

 109. Αυτό τόδαμε; Δεν τόδαμε!

 110. Μαρία said

  107
  Ε μα γι’ αυτό ξέρει οτι το 20+1 είναι διαφορετικό απ’ το 1+1. Το διερεύνησε στο μεταπτυχιακό του.

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85 – Aν δεν κάνω λάθος, τους μαγνητοφωνούσε στην Ρίγα που τον είχαν στην απ΄έξω, θα τα οικονομήσει χοντρά αν βγάλει σχετικό βιβλίο.

 112. Κι οι ανόνιμους κάνουν πλάκα με άχρηστα έγγραφα του υπεσ

 113. smerdaleos said

  Ο δακρυσίστακτος Μπογδάνος ρε παιδιά τι γίνεται; Έχει μήπως σκηνοθετήσει καμμιά απόπειρα αυτοκτονίας για την Γερμανική τηλεόραση; 🙂 🙂

 114. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  #98. Απο το ροδο βγαινει αγκαθι (και ξερολας, ξεροκεφαλος δηλ. Απ.Δοξιαδης)

 115. smerdaleos said

  Ωχ ξέχασα να δώσω link:

 116. Gpoint said

  Για την παρα’ιτηση Βαρουφάκη έχω να πω όπως από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό πως δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με αυτόν υπουργό, άρα τώρα θέλει πράγματι ο Τσίπρας συμφωνία
  Δεν ξέρω αν αυτό που παρουσίασε ο Βαρουφάκης ληταν πολιτική θεατρολογία ή αν τον εκφράζει πολιτικά

  Λεώνικε τα γρα[πτά μένουν…αυτό το «Είδωμεν» στο πρώτο σου σχόλιο, τι πράμα είναι ;

 117. Για τους χαιρέκακους (μια και σας πέτυχα), απολαύστε κι άλλο ξιδάκι:
  http://www.kathimerini.gr/822430/opinion/epikairothta/politikh/yhfos-kata-ths-eyrwphs
  http://www.kathimerini.gr/822429/opinion/epikairothta/politikh/h-katara-ths-kassandras

 118. spiral architect said

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Γειά σου Λεώνικε, έτσι σε θέλω, και μη φοβάσαι το μέλλον, ό,τι βρέξει θα κατεβάσει, εδώ βρε δεν φοβήθηκε όταν παντρεύτηκες, θα φοβηθείς τους φιόγκους; (χαμόγελο).

 120. Γς said

  119:

  😉

 121. Πάνος με πεζά said

  http://s3.postimg.org/9mwvn1m7j/image.jpg?noCache=1436198065

 122. Πάνος με πεζά said

  Να το μεγαλώσω και λίγο :
  http://s17.postimg.org/qs4giqdd7/image.jpg?noCache=1436198206

 123. Ηλεφούφουτος said

  109
  Πλάκα; Τι πλάκα;

  Α, όσο για το δικομματισμό που λες, ένα σχήμα υπό τους Καμίνη-Μπουτάρη θα το έβλεπα πιο βιώσιμο για τον αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ χώρο αντί για το Ποτάμι αλλά σιγά μη δεχτούν όλες οι βαρονίες της ΝΔ να υπαχθούν υπό τα λάβαρα αυτών των δύο.

 124. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «See Emily Play»

  Emily tries but misunderstands, ah ooh
  She often inclined to borrow somebody’s dreams till tomorrow
  There is no other day
  Let’s try it another way
  You’ll lose your mind and play
  Free games for may
  See Emily play
  Soon after dark Emily cries, ah ooh
  Gazing through trees in sorrow hardly a sound till tomorrow
  There is no other day
  Let’s try it another way
  You’ll lose your mind and play
  Free games for may
  See Emily play
  Put on a gown that touches the ground, ah ooh
  Float on a river forever and ever, Emily
  There is no other day
  Let’s try it another way
  You’ll lose your mind and play
  Free games for may
  See Emily play

  Syd Barrett +, ο Μεγας

 125. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  98.102.Ξεράθηκα! Με τα σχόλια δε, βαστώ την κοιλιά μου.

 126. Pedis said

  https://left.gr/news/oloklirothike-i-syskepsi-ton-politikon-arhigon-se-ligo-oi-shetikes-diloseis
  Ωραία, συριζα-ανελ, νδπασοκποταμιάρες συμφώνησαν στο νέο μνημόνιο. Θα βάλουν όλοι τα δυνατά τους για να γίνει το ΟΧΙ, ΝΑΙ. Μεγάλη νίκη για την ευρώπη της δημοκρατίας και των λαών.

 127. Ριβαλντίνιο said

  @ 87 smerdaleos
  Κάθε φορά που ακούω για τον Βελισάριο μου έρχεται στο νου αυτός ο πίνακας.

  Ο τυφλός Βελισάριος και ένα παιδάκι. Το παιδάκι είναι τα μάτια του Βελισάριου. Ο Βελισάριος το μεταφέρει γιατί αυτό αδυνατεί να περπατήσει εξαιτίας του δαγκώματος ενός φιδιού.

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Μα είσαι περίεργος ώρες ώρες, είπαμε ότι ο λαός ΝΙΚΗΣΕ, όχι ότι ΚΕΡΔΙΣΕ.
  Aυτοί που εξουσιάζουν πραγματικά μπορεί αν μη νικούν συνέχεια, αλλά δεν χάνουν ποτέ, δικό τους απόφθεγμα είναι αυτό.
  Bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered ..

 129. smerdaleos said

  Βρε παιδιά πάντως το κακό έχει παραγίνει με την δυσμετάφραση του «loathing» ως «απαίτηση» αντί για «απέχθεια»;

  Νίκο έχεις ωραίο θέμα για τα μεζεδάκια.

 130. Γς said

  Κατήφορος
  Επικίνδυνος κι αντιαισθητικός

  Σοκάρει ο Δελαστίκ: «Γερμανοτσολιάδες και σκυλιά το 40% των Ελλήνων που ψήφισαν ΝΑΙ»!

  Και σε διάβαζα.
  Φτου σου! Kαριόλη

 131. Ριβαλντίνιο said

  @ 74 Σκύλος της Β.Κ.
  🙂 🙂

  @ 95στ) sarant
  Α, ναι ? Δεν το γνώριζα για εύπορο. Τουλάχιστον στην περιοχή γύρω από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας τους νόμιζα «έτσι και έτσι».

 132. gryphon said

  Παντως στην κοινη ανακοινωση των πολιτικων αρχηγων για το 3ο Μνημονιο των καπου 10 η μπορει και 20 δις που ερχεται (αν και θεωρω δυσκολο να το δεχθουν οι δανειστες ) ειδα και μια τουλαχιστον καινουργια διατυπωση.
  Το προγραμμα λεει πρεπει να ειναι «εμπροσθοβαρες». Τι να σημαινει αυτο ;
  Θα μου πει κανεις οτι σημαινουν και τα αλλα σημεια του . Τιποτα.Επεα πτεροεντα.Εκτος απο τον ενφια που δεν αναφερεται αλλα θα μεινει για παντα μαλλον.

 133. 76, aerosol said: #28: «Χρησιμοποιείς όρους των οποίων τη σημασία δεν γνωρίζεις….»

  Κύριε παντογνώστη, γνωρίζω πολύ καλά σε ποια «σταλινικά» γονίδια αναφέρομαι! Μάλλον εσύ αγνοείς βασικές παραμέτρους …της γενετικής!

 134. Μαρία said

  Στις σακούλες του παραβάν αντί για την κάλπη έριξαν κατά λάθος την ψήφο τους δύο νεαροί ψηφοφόροι στο Γαλάτσι. Οταν το συνειδητοποίησε ο δικαστικός αντιπρόσωπος τους ρώτησε πού είναι ο φάκελος με την ψήφο τους και έτσι επανέλαβαν τη διαδικασία και ψήφισαν κανονικά… http://www.efsyn.gr/arthro/politika-paraskinia-06072015

 135. aerosol said

  #135:
  Επαναλαμβάνω. Χρησιμοποιείς όρους των οποίων τη σημασία δεν γνωρίζεις για να κατηγορήσεις ανθρώπους για πράγματα που δεν είπαν και δεν πιστεύουν. Εδώ δεν είμαστε μήτινγκ στελεχών πολυεθνικής, γίνεσαι ρεζίλι δημοσίως.

 136. Gpoint said

  # 134

  ΑΛΑΝΙ ένας ήταν και είναι ο Ζλάταν Μουσλίσεβιτς

 137. Ριβαλντίνιο said

  @ 131 Γς
  Ας τους να λένε. Εμείς του ΝΑΙ είμαστε υπερπατριώτες Θα περάσει καιρός για να μας εκτιμήσουν. Άκου ένα πατριωτικό για να σου φτιάξει την διάθεση.

 138. Ριβαλντίνιο said

  @ 138 Gpoint
  Μετά τον Γκιστ.

 139. Τώρα, αλάνι της αλάνας και δη καραφλό, ένα ήταν!
  Και ξηγήθηκε glasgow kiss όταν το απαίτησαν οι περιστάσεις.

 140. Ριβαλντίνιο said

  Για παίξτε

  «Κουίζ: Πόσο καλά ξέρεις τα ελληνικά γήπεδα;»

  http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/koyiz-poso-kala-ksereis-ta-ellhnika-ghpeda.3407759.html

  Εγώ είχα 12/15 και μου είπε
  «Μπράβο! Έχεις «οργώσει» τα ελληνικά γήπεδα!»
  Μόνο σε δύο έχω πάει όμως !!! 🙂

 141. Alexis said

  Spiral (37), σαφώς και είναι ξεκάθαρη η θέση του ΚΚΕ.
  Και σεβαστή.
  Εγώ αυτό που είπα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει το δρόμο της αυτοαπομόνωσης και της συνεχούς άρνησης, και όχι των ευρύτερων συμμαχιών που το είχαν αναδείξει σε ηγεμονική δύναμη της αριστεράς άλλοτε.
  Το 1974 όταν ψήφισε ΑΒΑΣΙΛΕΥΤΗ φυσικά δεν το έκανε γιατί ξαφνικά …αγάπησε την αστική δημοκρατία.
  Το 1985 όταν ψήφισε Σαρτζετάκη για ΠτΔ ήξερε ότι δεν ψηφίζει κάποιον κομμουνιστή.
  Σήμερα κάνει χωριστές συγκεντρώσεις και πορείες στις απεργίες, γιατί μόνο οι δικές του απεργίες είναι «αυθεντικές» και «γνήσιες».
  Πιστεύω να καταλαβαίνεις τι θέλω να πω…

  Αν επιχειρήσει να ανοιχτεί στην κοινωνία με φρέσκιες ιδέες, πιστεύω ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο από το να προσπαθεί να «μαντρώσει» τον κόσμο του (που κι αυτόν στο τέλος-τέλος δείχνει να τον χάνει… )

 142. Spiridione said

  136. Και σε μένα έγινε αυτό.
  Και επίσης, πολλοί ψηφοφόροι, αφού ψήφιζαν, μου ζητούσαν ψηφοδέλτιο για να διαβάσουν τι λέει 🙂

 143. Γς said

  Κουρείον «Ο φαύλος κύκλος»
  ελεγε [μπορε΄ακόμα να λέει] η πινακίδα ενός κουρείου στον Ωρωπό.

  Και δεν ήξερα τι σημαίνει τότε πιτσιρικάς.

  Ακούω τώρα τον Βαρουφάκη στην παράδωση του Υπουργείου να λέει για Αναδράσεις Φιντμπακ και τέτοια.

  Φαύλος Κύκλος και Κύκλος των Χαμένων Ευκαιριών

  Και Θεωρία Παιγνίων 😉

 144. aerosol said

  Αφού πούλησε και αντριλίκι και μαγκιά για το πού πήγε στρατό και πόσο ετοιμοπόλεμος είναι, μας υποσχέθηκε να παραιτηθεί αν βγει το Οχι στο δημοψήφισμα. Οι «παραδοσιακοί» άντρες υποτίθεται πως τιμούσαν τον λόγο τους.
  Η σελίδα που μετράει τις ώρες που ΔΕΝ έχει παραιτηθεί ο Μπογδάνος

 145. Μαρία said

  144
  Νέοι που δεν είχαν ψηφίσει ούτε για δεκαπενταμελές;

 146. Γς said

  139:

  >Άκου ένα πατριωτικό για να σου φτιάξει την διάθεση.

  Αφού ξέρεις πως φτιάχνομαι

 147. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Aπορώ πού βρίσκετε όρεξη για σχόλια σήμερα!
  Η μέρα είναι θλιβερή. Ένας ,και μόνο ένας σοβαρός οικονομολόγος υπουργός, πραγματικά ιδιοφυής επιστήμονας και γνώστης με κοινωνική ευαισθησία και συνείδηση υπήρχε στο ευρωρδελομπού, και αυτός παραιτήθηκε.
  Τιμή και δόξα στο Γιάνη Βαρουφάκη! Αν μη τι άλλο είχε -όπως λένε οι Σπανιόλοι- lo que hay que tener en los pantalones!

 148. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  E καλά ντε! Ό γέγονε γέγονε. Σχολιάστε άμα θέλετε. Επιτρέπω… 🙂

 149. Γς said

  149:

  >que tener en los pantalones

  Πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν τέτοια στο παντελόνι τους, Μεϊμαράκης πιχι.

  Κι ένας άλλος και τι δεν είχε να βάλει μέσα στα παντελόνια του,

  Α, κι ένα δικό μου παντελόνι,

 150. smerdaleos said

  @149

  Αχχ Νεοκίδιε … μην μπερδεύεις την παραίτηση Σαμαρά (που έφυγε με την ουρά στα σκέλια) με την παραίτηση Βαρουφάκη που θυμίζει την ρήση του Φιλίππου Β΄ «δεν υποχώρησα, απλώς αποτραβήχτηκα πίσω σαν τον πολιορκητικό κριό, για να πάρω μεγαλύτερη φόρα και να χτυπήσω πιο δυνατά την επόμενη φορά !!!»

  Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω το ελληνικό χωρίο του Πολύαινου.

  Στην σελίδα 159 εδώ ξεκινάνε τα στρατηγήματα του Φιλίππου, αλλά δεν μπόρεσα να βρω την συγκεκριμένη ρήση.

 151. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  149. Πολύς ο δρόμος όσο να δούμε χάραμα.Το δημοψήφισμα ήταν μόνο ένα χρωματιστό μαντήλι, ένας χαιρετισμός στο ακατόρθωτο. Ο αγώνας και η αγωνία συνεχίζεται. Μπορεί και κάποιου είδους πλαγιοκόπημα το θέμα Βαρουφάκη(ας ελπίσουμε υπέρ μας)

 152. Γς said

  152:
  Και το βρώμικο μυαλό μου πάει στην έκφραση:

  «Πάρε φόρα κι έλα να μας [μπιπ] τ @@»

 153. Γς said

  153:

  http://www.youtube.com/watch?v=5cJjWe_VAGo

 154. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  152. 🙂 (έγραψα πριν, χωρίς να κάνω ανανέωση).
  Κιντ. Μη χάνουμε την εμπιστοσύνη μας μάνι μάνι.Ο ίδιος ο Βαρουφ.δεν φάνηκε να πτοήθηκε

 155. Ηλεφούφουτος said

  Έλα βρε Νεοκίδη!

  Παρ το σαν συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα.
  Πάντως σε καμία περίπτωση δεν περιμένω να μείνει ανενεργός.

 156. smerdaleos said

  @156: Ο ίδιος ο Βαρουφ.δεν φάνηκε να πτοήθηκε
  —-

  Ο Βαρουφάκης δεν πτοήθηκε και δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι θα πάψει να είναι ο σύμβουλος του Τσίπρα (και του νέου υπουργού) σε οικονομικά θέματα.

  Ο ιθύνων νους δεν χρειάζεται ούτε καρέκλα ούτε ταμπέλα που να γράφει «υπουργός».

 157. smerdaleos said

  @154: 152:
  Και το βρώμικο μυαλό μου πάει στην έκφραση:

  «Πάρε φόρα κι έλα να μας [μπιπ] τ @@»
  —-

  Ο Φίλιππος είχε κι αυτή την φήμη, αλλά δεν είναι επί του παρόντος. 🙂

  [00:15]

 158. Γς said

  157:
  >Πάντως σε καμία περίπτωση δεν περιμένω να μείνει ανενεργός.

  Δεν θα μείνει ανενεργός. Θα είναι συνεργός

 159. Ριβαλντίνιο said

  @ 149 Νέο Kid L’errance d’Arabie
  «Aπορώ πού βρίσκετε όρεξη για σχόλια σήμερα!
  Η μέρα είναι θλιβερή. Ένας ,και μόνο ένας σοβαρός οικονομολόγος υπουργός, πραγματικά ιδιοφυής επιστήμονας και γνώστης με κοινωνική ευαισθησία και συνείδηση υπήρχε στο ευρωρδελομπού, και αυτός παραιτήθηκε.»

  🙂 🙂 🙂

  «Τιμή και δόξα στο Γιάνη Βαρουφάκη!»

  (…)Θρηνεί κάθε πολίτου
  φωνή· «Την πολιτεία μας ερήμαξ’ η παραίτηση του!
  Aλίμονον η Aρετή απέθανε μαζί του!».

  http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=241&cat=4

 160. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  98 Κι όμως, μια φίλη της κόρης μου έκανε έτσι ακριβώς.

  114 Α γεια σου 🙂

  130 Αναρωτιεμαι μόνο αν κάπου τη βρήκε τη φράση ο Γιάνης. Πάντως το γκούγκλισμα δεν δείχνει κάτι.

  131 Κακώς τον διάβαζες. Υστερικός είναι.

  133 Front-loaded. Το ποσό να μην κατανέμεται ισομερώς στα χρόνια αλλά να δίνεται μεγαλύτερο μερίδιο για τα πρώτα χρόνια.

  152 Δεν είναι στο κεφάλαιο του Φιλίππου αλλά του Ονομάρχου:
  οὐκ ἔφυγον͵ ἀλλ΄ ἀνεχώρησα ὥσπερ οἱ κριοὶ͵ ἵν΄ αὖθις ποιήσωμαι σφοδροτέραν τὴν ἐμβολήν

 161. Ριβαλντίνιο said

  @ 150 Νέο Kid L’errance d’Arabie
  «E καλά ντε! Ό γέγονε γέγονε. Σχολιάστε άμα θέλετε. Επιτρέπω… :-)»

  Επειδή καλά και εσύ γνωρίζεις ότι

  Και απαραίτητος, και μόνος, και μεγάλος
  αμέσως πάντα βρίσκεται κανένας άλλος.

  http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=245&cat=4

 162. smerdaleos said

  @162, Νίκο: οὐκ ἔφυγον͵ ἀλλ΄ ἀνεχώρησα ὥσπερ οἱ κριοὶ͵ ἵν΄ αὖθις ποιήσωμαι σφοδροτέραν τὴν ἐμβολήν
  ——

  Μπράβο βρε Νίκο !!! 5 Χρόνια την βρίσκω συνέχεια σε αγγλικά βιβλία και δεν μπορούσα να βρω το ελληνικό πρωτότυπο.

 163. Μαρία said

  Σ’ ότι αφορά το μέλλον του κ. Βαρουφάκη, καλό είναι όσοι βιάζονται να τον ξεγράψουν, να προσέξουν τη δήλωση του: «φεύγω από το υπουργείο» αναφέρει. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρωθυπουργός σκέφτεται να τον αξιοποιήσει σε άλλο πόστο. Θα μάθουμε σύντομα. http://www.efsyn.gr/arthro/i-periptosi-varoyfaki

  162
  Αυτή η φίλη σπουδάζει και μηχανικός;

 164. Gpoint said

  # 158

  έτσι κι αλλιώς ¨»κάηκε» κάνοντας τον τζουτζέ για 5 μήνες, κανείς δεν θα τον έπαιρνε στα σοβαρά μετά από τέτοια προϋπηρεσία

 165. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αυτό με τον κριό πολύ μ΄άρεσε και διάβασα επ΄ευκαιρία το βιογραφικό του Ονόμαρχου.
  >>αλλά δεν είναι επί του παρόντος.
  ή δεν είναι του παρόντος ;

 166. smerdaleos said

  @167: >>αλλά δεν είναι επί του παρόντος.
  ή δεν είναι του παρόντος ;

  —–

  Και τα δύο. Αν δεν κάνω λάθος νομίζω είναι «επί του παρόντος (χρόνου)» και «του παρόντος». Στην πρώτη φράση είναι μετοχή ενεστώτα (ὁ παρών χρόνος) στην δεύτερη είναι ουσιαστικοποιημένη μετοχή (το παρόν).

  Δεν είμαι σίγουρος, γι΄αυτό περιμένω και άλλες γνώμες.

 167. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  165β. Να ρισκάρω την απάντηση ότι είναι πρωτόπειρη, της μικρής κόρης φίλη;Τα σχεδόν 18άρικα δηλαδή.
  Όμως η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε το ασταύρωτο να το πουν λευκό(με κατοχύρωση στις προεκλογικές διατάξεις) και θα εξοικονομούσαν έτσι και κάμποσο χαρτί.

 168. Γς said

  165:

  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρωθυπουργός σκέφτεται να τον αξιοποιήσει σε άλλο πόστο

  Στο Conservatoire Nnational Supérieur de Musique et de Danse d’Athènes.

 169. cronopiusa said

  Η κατάρα της Κασσάνδρας

  Θυμάμαι τον Τσακαλώτο στο ταμείο στα σουβλάκια στα αντιρατσιστικά φεστιβαλ και ναι, του έχω εμπιστοσύνη, μπορεί να μην είναι τόσο λαμπερός όσο ο ΓιάΝης αλλά είναι κατά πολύ προτιμότερος του Σταθάκη

  και στο κάτω κάτω δεν είναι τα πρόσωπα το πρόβλημα, έτσι που μας έχουνε στριμώξει, αλλά το πως αντιδρούμε, πως υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια μας, πως χαιρόμαστε την κάθε μέρα

 170. Μαρία said

  167
  … του παρόντος. Επι του παρόντος ( =προς το παρόν) θέλω να διαβάσω κάτι άλλο.

 171. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κάποιος στο ράδιο, μέσα στην κουβέντα «και τώρα τί γίνεται παρακάτω με το 61% να εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τους εταίρους να δείχνουν μάλλον πιο κοφτερά δόντια;» θύμισε, απευχόμενος φυσικά, το παραμύθι με το Χότζα που στρίμωξε μέσα στο στενό χώρο όλα τα ζώα κι ύστερα έβγαλε έξω μια κότα(;)λέγοντας πως ελάφρυνε την κατάσταση.

 172. smerdaleos said

  @172

  Α ωραία, το λύσαμε κι΄αυτό.

 173. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών:
  «Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
  Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
  Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
  Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
  Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
  Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
  Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
  Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

 174. Μαρία said

  Τελευταία απόφαση Βαρουφάκη: Τέλος ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου http://news247.gr/eidiseis/politiki/teleytaia-apofash-varoyfakh-telos-o-proedros-ths-elstat-andreas-gewrgioy.3563122.html

  169
  Να ρισκάρω την απάντηση οτι είναι απλώς χαζή 🙂 ;

 175. enjoy
  http://luben.tv/blogosphere/dailyviral/59518
  Και εδώ για να τα θυμόμαστε:

 176. sarant said

  165-169 Ακριβώς, δεκαοχτάρικο είναι. Τώρα θα σπουδάσει. Και δεν θυμάμαι καν ποια είναι -άλλωστε δεν τις ξέρω ολες.

 177. Μαρία said

  Μόλις ανακάλυψα κάποιον που πρόβλεψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος https://twitter.com/NYpofantis/status/616563094765088768

 178. Spiridione said

  147. Εντελώς. Και με απόλυτη φυσικότητα μου είπε ότι είδε τη σχισμή και νόμιζε ότι εκεί ψηφίζουν. Μου έχει ξανασυμβεί και με μεγαλύτερους. Νομίζω ότι πολλοί αγχώνονται στο παραβάν. Και αυτό με τα διπλά ψηφοδέλτια ( συνήθως λευκό το δεύτερο), είναι συνηθισμένο σε όλες τις εκλογές.

 179. Λ said

  Θα θελα να δω την αποχαιρετιστήρια επιστολή του Βαρουφ προς τους ομόλογους του. Είναι κάτι που συνηθίζεται να ανταλλάζουν φιλοφρονητικές επιστολές όταν αφήνουν το θώκο.

  Ο Σαμαράς δεν ντρέπεται και εμφανίζεται ακόμα στα μέσα. Έλεος!

 180. Μαρία said

  180
  Έχει σχισμή το καλάθι των αχρήστων;
  Μια φορά έκανα γραμματέας αλλά διπλά δεν είδα, μόνο σουσάμι απο κουλούρι 🙂

 181. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατέ μοι από το φιλόξενον Ιστολόγιόν σας να καταγγείλω διά μίαν εισέτι φοράν την αγραμματοσύνην του Ρωμέικου, προσφέρων έν μεζεδάκι ολκής εις τον ρέκτην κ. Σαραντάκον…

  Γύρω εις τας 8 απόψε, ο νέος Τσάρος της Ρωμέικης Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραλαμβάνων το υπουργείον από τον Γιάνην Βαρουφάκην εδήλωσεν εις ζωντανήν σύνδεσιν όλων των διαύλων (όπερ σημαίνει ότι τον παρηκολούθησαν άνω των 2 εκατομμυρίων αποβλακωμένοι Ρωμιοί) πως η περίφημος φράσις διά τους ταλαντούχους που έχουσι πάντοτε «τράκ» ανήκει εις την Κατίναν Παξινού…

  http://www.iefimerida.gr/news/215792/otan-o-tsakalotos-synekrine-ton-eayto-toy-me-tin-paxinoy-paroysia-toy-varoyfaki

  Καίτοι εμεσολάβησαν έκτοτε 5,5 ώραι, ούτε ο ρέκτης κ. Σαραντάκος, ούτε ο «Σάθας του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέος, ούτε κάποιος άλλος Ρωμιός μηδαμού του Διαδικτύου αντελήφθη την φοβεράν γκάφαν του Ευκλείδου (όστις τυγχάνει απόφοιτος του αριστοκρατικοτέρου σχολείου της Βρετανίας, του περιφήμου St Paul’s School πλησίον του Ταμέσεως https://en.wikipedia.org/wiki/St_Paul%27s_School,_London ) να αποδώση την ατάκαν της Μαρίκας Κοτοπούλη εις την Κατίναν Παξινού, ελέω συριζαίας βουλευτίνας Μαρίας Κανελλοπούλου, ήτις τυγχάνει και θεατρίνα και ώφειλε να το γνωρίζη και να μή παραπλανήση τον ατυχή Ευκλείδην…

  Όλοι ημείς οι απόφοιτοι του Παλαιού Σχολαρχείου γνωρίζομεν οτι η φράσις ανήκει αποδεδειγμένως εις την Μαρίκαν Κοτοπούλην, ως αποδεικνύει (σελίδες 16 -17) και το σχετικόν Συμπόσιον του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» διά την Μεγάλην μας Τραγωδόν (δεδηλωμένη τριβάς, ως ίσως γνωρίζητε…) που δύνασθε να καταβιβάσητε εδώ

  https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CDMQFjAD&url=http%3A%2F%2Fhelios-eie.ekt.gr%2FEIE%2Fbitstream%2F10442%2F14095%2F1%2FN03.010.0.pdf&ei=gfuaVce-NYT6UJrRgPAM&usg=AFQjCNEDu9D4F3975m0UHrhS7v-1EKCExw&sig2=ZytKKOBsV5C0pNaNrAhkhA

  Ελέχθη από την Μαρίκαν μεσούσης της Κατοχής (1941) εις την Σχολήν Κοτοπούλη, ώς δύνασθε να ιδήτε εδώ (σελ. 16+17) του τόμου

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 182. Spiridione said

  182. Καλά, δεν τόχεις προσέξει; Εκτός αν έχετε άλλα παραβάν πάνω

 183. cronopiusa said

 184. smerdaleos said

  @183, Βάταλο: ο νέος Τσάρος της Ρωμέικης Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος,
  ——

  Γερήνιε Ιππότα, ο ρωμέικος όρος για τον υπουργό των οικονομικών ήταν «γενικός λογοθέτης, λογοθέτης τοῦ γενικοῦ».

  Τέτοιος ήταν λ.χ. ο Νικηφόρος Α’πριν γίνει αυτοκράτορας όταν πραγματοποίησε σημαντικότατες φορολογικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες περιγράφει αναλυτικά και επαινετικά ο Warren Treadgold στο «The Byzantine Revival 780-842″.

  Αντιθέτως, ο Θεοφάνης ο Ομολογητής προσπαθεί να τις παρουσιάσει σαν «τυραννικές» και «σατανικές».

 185. Δασκαλάκος said

  Ας πω κι εγώ την παρόλα μου.
  Το νέο για το δημοψήφισμα το έμαθα μετά τις δυο τα ξημερώματα, μέσα στο αυτοκίνητο, επιστρέφοντας από ένα γεύμα παλαιών συμμαθητών. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν υβριστική για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, με την έννοια της μεταφορικής λέξης γενετήσιου προσανατολισμού που συχνά εκφέρουμε σε τέτοιες περιπτώσεις και αφορά το πρόσωπο ενός ανθρώπου που έκανε μια πράξη περισσού θάρρους αλλά και αποκοτιάς μαζί. Σοκ και δέος, που λένε. Η συμβία μου από την αρχή πήρε θέση. Την ξύπνησα τη νύχτα που επέστρεψα σπίτι για να της ανακοινώσω τα νέα, μου είπε «ΟΧΙ, φυσικά», γύρισε πλευρό και συνέχισε τον ύπνο της. Τι ευτυχής άνθρωπος!
  Από την επομένη άρχισα να διαβάζω. Διάβαζα το κείμενο της συμφωνίας, άρθρα ελληνικά και διεθνή, σχόλια, αναρτήσεις στο φατσοβιβλίο, παράλληλα με τηλεφωνήματα. Πολλά τηλεφωνήματα. Και η τηλεόραση έπαιξε 24/7. Οι πρώτες ενδοοικογενειακές διενέξεις άρχισαν όταν η συμβία μου απαίτησε να κλείσω τα ελληνικά μέσα για να βλέπει BBC, DW, Al Jazeera και France24.
  Τις πρώτες μέρες η αίσθησή μου ήταν πώς το δημοψήφισμα ήταν λάθος, τα ερωτήματα λάθος και έγερνα προς την αποχή. Σύντομα όμως άρχισαν να με κερδίζουν τα επιχειρήματα του ΝΑΙ. Ο φόβος σιγά σιγά έμπαινε στη συνείδησή μου και ο μικροαστικός ορθολογισμός μου κέρδιζε συνεχώς μέσα μου έδαφος.
  Ήταν Τετάρτη βράδυ άνοιξα επιτέλους και το Twitter, το μόνο μέσο που είχα ξεχάσει να ασχοληθώ μαζί του. Βρίσκω να με περιμένει ένα μήνυμα. Ήταν από μια παλιά μου μαθήτρια, φοιτήτρια πια, που με έψαχνε για να με ευχαριστήσει μετά από τόσα χρόνια για τη θετική επιρροή που όπως πίστευε είχα επάνω της. Ανάμεσα στ’ άλλα, ούτε λίγο ούτε πολύ, μου είπε πώς μου οφείλει την οικολογική και κοινωνική της συνείδηση. Συγκινήθηκα. Προς το τέλος της σύντομης συζήτησης ένιωσα ότι πρέπει να ζητήσω συγγνώμη για τη χώρα που η γενιά μου της παραδίδει. Με αποστόμωσε με μια φράση: «Δε χωράνε ευθύνες τώρα, μόνο αγώνας! Κι όπως μας λέγατε πάντα, μην σταματάτε ποτέ να χαμογελάτε».
  Μετά από εκείνη τη συνομιλία, μου είναι δύσκολο να αναλύσω τις αλλαγές που συνέβησαν μέσα μου και με οδήγησαν στην απόφαση που από την αρχή ήθελα να πάρω αλλά με εμπόδιζε ο φοβικός, αστικός ορθολογισμός μου.
  Τελικά, η καλή μου μαθήτρια με πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα: επιρροή. Και την ευγνωμονώ γι΄αυτό. (Της το έστειλα μάλιστα και σε twit την Κυριακή).

  Υ.Γ. Στην απόφασή μου βοήθησαν αρκετά και οι ιταμές δηλώσεις του φίλου, σοσιαλιστή (τα τελευταία θέλουν εισαγωγικά ή όχι;) Martin Schulz.

 186. sarant said

  187 Λεβεντιά ο δασκαλάκος, όπως έλεγε εκείνη η παλιά ταινία. Ευχαριστούμε!

  183 Βάταλε, αυτή την ωραία ατάκακ άλλοι την έχουν αποδώσει στον Χορν, άλλοι στην Σάρα Μπερνάρ κτλ.
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5915-%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B8%CE%AD%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%A4%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5-%CE%94%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5&p=247522&viewfull=1#post247522

 187. ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ said

  183

  «μηδαμού του διαδικτύου»; Όχι, φυσικά.

  «ουδαμού του διαδικτύου».

 188. Μαρία said

  184
  Εδώ υπάρχει καλάθι. Στην Αθήνα έχω να ψηφίσω απ’ το ’09 και δεν μπορώ να θυμηθώ τη σχισμή. Ου γαρ έρχεται μόνον.

 189. Μαρία said

  Ο islandlayer ντύθηκε σήμερα Τσακαλώτος με τσαλακωμένα ελληνικά https://twitter.com/islandlayer/status/618172871538573312

 190. Πέπε said

  Πολύ ωραίο το #187.

 191. Πέπε said

  Τι παναπεί Τσάρος της οικονομίας ρε παιδιά;

  Αν θυμάμαι καλά, αυτή η έκφραση πρωτοακούστηκε όταν τα πρώην υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συγχωνεύτηκαν, ή κάτι παρόμοιο – όταν τέλος πάντων βρέθηκε για πρώτη φορά ένα πρόσωπο να συγκεντρώνει αρμοδιότητες που μέχρι τότε κατανέμονταν σε περισσότερους. Είχε λοιπόν νόημα η έκφραση. Δεν εσήμαινε απλώς τον Υπουργό Οικονομικών, ειδεμή γιατί να τον πούνε τσάρο και να μην τον πούνε ηγούμενο, αφεντικό, άρχοντα, αρχηγό, πρωτομάστορα, οτιδήποτε που να υποδηλώνει εξουσία; Τσάρος, σαν τον τσάρο πασών των Ρωσιών (τρεις νομίζω ήσαν οι Ρωσίες, η κανονική, η μικρο- και η λευκο-).

  Σύντομα όμως η έκφραση εκφυλίστηκε. Έτσι όπως λέγεται πλέον, τη θεωρώ εντελώς γελοία. Δεν έχει κανένα άλλο νόημα παρά μόνο την προσπάθεια του λέγοντος να γίνει πιο πομπώδης. Τους άλλους υπουργούς γιατί να μην τους λέμε τσάρους κι αυτούς; Τσάρος εσωτερικών, τσάρος εξωτερικών, τσάρος προστασίας του πολίτη, τσάρος παιδείας, θρησκευμάτων και διά βίου αμήν.

  (Άλλη ανόητη έκφραση είναι ο βαρώνος. Της κοκαΐνης π.χ. Ξέρει κανείς απ΄ όσους την έχουν ψωμοτύρι ότι ο βαρώνος είναι σχεδόν ο χαμηλότερος τίτλος ευγενείας που υπάρχει; Μεταξύ ευγενών, ο βαρώνος είναι ο ασήμαντος, αυτός που θα τον στείλουν οι άλλοι για τσιγάρα. Κι όμως, δε λένε πρίγκιπας, δούκας, κόμης, λένε βαρώνος. Αφού δε λένε και «μπάτλερ του βαρώνου» νομίζοντας ότι εννοούν «σπουδαίος, ισχυρός, με επιρροή», πάλι καλά…)

 192. Gpoint said

  # 171, 185

  ΟΤσακαλώτος έχει ένα αδιαμφισβήτητο προσόν, είναι ΠΑΟΚτσάκι το οποίον σημαίνει πως έχει την σωστή παιδεία και την δουλειά του θα την βγάλει αφρό

  Παρακαλείται ο Ριβαλντίνιος να μην απαντήσει με τον…Μπακούρο όπως προσπάθησε με τον Πωστονλένε να προσδιορίσει το αλάνι

 193. Γς said

  180:

  >είπε ότι είδε τη σχισμή και νόμιζε ότι εκεί ψηφίζουν

  Εμ, είναι να μην μπερδεύουν και τις σχισμές τώρα πια;

  Θα αρχίσουν να μπερδεύουν και τις κάρτες με τις βούρτσες [λέμε τώρα].

  Και να δούμε να πηγαίνουν με σκαμνάκι στα ΑΤΜ.

  Για να φτάσουν τη σχισμή και να βάλουν την κάρτα τους [λέμε τώρα] για να βγάλουν λεφτά.

 194. Γς said

  193:
  >Τσάρος της οικονομίας […] Σύντομα όμως η έκφραση εκφυλίστηκε

  και εκχυδαΐστικε

  Τώτα πια, που τσάρος

 195. Earion said

  Ο φίλος που ανησυχούσε μήπως η διαφορά του Όχι από το Ναι εξαρτηθεί από τις 400.000 ψήφους του κόμματος των ναζιστών είναι ώρα να αποκαλυφθεί, 🙂 και να επισημάνει μ’ ένα χαμόγελο ότι το Πέραμα δεν είναι καλό παράδειγμα για το πώς κατανεμήθηκε κοινωνικά η χτεσινή ψήφος, μια και στο Πέραμα είναι εκλογικό κάστρο των ναζιστών: εκεί πήραν το ψηλότερο γνήσιο (καθαρά δικό τους) ποσοστό, 9% (η Λακωνία είναι ειδική περίπτωση). Αυτό βέβαια δεν αναιρεί ούτε τη μεγάλη διαφορά μεταξύ Ναι και Όχι ούτε τη διαφαινόμενη ταξική διαίρεση της ψήφου.

  Και κάτι για τον Αλέξη (#18): Κανείς συνταγματολόγος δεν βρέθηκε να υπερασπιστεί το δημοψήφισμα και τον τρόπο διεξαγωγής του. Αυτό ισχυρίζομαι και θα παρακαλούσα να μου υποδειχθεί το αντίθετο. (Εγώ άκουσα τον Αλιβιζάτο και τον Μανιτάκη που ήσαν καταδικαστικοί). Η ίδια η προκήρυξη του δημοψηφίσματος για θέμα που απαγορεύεται απερίφραστα από το Σύνταγμα ήταν παράνομη, και οι διαδικαστικές λαθροχειρίες που το περιέβαλαν το έκαναν εξοργιστικά απαράδεκτο όσον αφορά τους τυπικούς λόγους. Αφήνω στην άκρη τις λογικές ακροβασίες που το συνόδευαν (είτε με Όχι είτε με Ναι το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, καθ’ ομολογία πρωθυπουργού και υπουργών).

  Η γνώμη μου είναι ότι το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 είναι ένα ορόσημο σε μια ολισθηρή διαδρομή που έχει επιλέξει ν’ ακολουθεί η κυβέρνηση. Εγώ δεν μπορώ παρά να εύχομαι να αναθεωρήσει επειγόντως.

  Αλλά γι’ αυτά μπορούμε να πούμε πολλά. Άλλη φορά θα τα βάλω σε λόγια. 🙂

 196. spiral architect said

  Υπόκωφοι θόρυβοι ακούγονται από τα βραχώδη οικόπεδα της Φιλοθέης. Οι κάτοικοι των ΒΠ ας μην ανησυχούν. Tα κόκαλα του Εθνάρχη είναι. 😀
  Σταθερός υπέρ της εγκατάλειψης του ευρώ από την Ελλάδα ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

 197. Γς said

  Αδέλφια
  Μετά από όλα τα λαϊκιστικα τα παιδιακίστικα τα εγκληματικά που μας βούλιαξαν πολύ περισσότερο είμαι σίγουρος ότι μόνο αυτό σκέφτονται:
  Πως να την κάνουν.

  Και ποιος θα ρθει στην θέση τους;
  Η Φώφη; ο [νέος] Βαγγέλης; ο Ποτάμης;

  Αδέλφια τον ήπιαμε!

  Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα.
  Κρίμα.

  Γαμώ την ατυχία μας!

 198. Alexis said

  #197: Κανείς συνταγματολόγος δεν βρέθηκε να υπερασπιστεί το δημοψήφισμα και τον τρόπο διεξαγωγής του.

  Ασφαλώς και δεν είναι έτσι.

  Σου αναφέρω ενδεικτικά τον Σωτηρέλλη, το Σάββατο 27/6 αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, στην πρωινή εκπομπή του Μέγκα «Mega Σαββατοκύριακο» (Χασαπόπουλος-Αναγνωστάκης).

  Για το δημοσιονομικό που λες, να σου θυμίσω τι λέει το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει δύο είδη δημοψηφισμάτων:

  α) Δημοψήφισμα για «κρίσιμο εθνικό θέμα». Για αυτή την περίπτωση απαιτείται πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και απόφαση από 151 βουλευτές.

  β) Δημοψήφισμα για «ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμιζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά». Για αυτή την περίπτωση απαιτείται πρόταση 120 βουλευτών και απόφαση 180 βουλευτών.

  Ψηφισμένο νομοσχέδιο δεν υπάρχει στην περίπτωσή μας, οπότε πάμε στην (α) περίπτωση, στην οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε δημοσιονομικά ή στο τι ορίζεται ως «κρίσιμο εθνικό θέμα».

 199. leonicos said

  Αχ, Βάταλε, λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας μας ου συνάδει εκφράζεσθαι ελευθέρως. Άλλως το ρωμαίκον ασφαλώς έχει πολλά να είπη επί τούτου.
  Μα είναι πράγματα αυτά… να έχεις στο λεξιλόγιό σου την βάρβαρον ατάκα; Χάθηκαν οι γεφυρισμοί;

 200. Γς said

  Συντγματολόγοι.
  Επονται οι ιατροδικαστές
  για τη νεκροψία

 201. Γς said

  202->200

 202. leonicos said

  Πάλι εδώ είσαι; Με παρακολουθείς;

  Καλημέρα, αλλά σήμερα μιλάμε χτες αν το κατάλαβες!

  Μ’ αν καταλάβαινες, τι Γς θα ήσουν;

 203. spiral architect said

  @202:

 204. Γς said

  Χάσαμε την ατραξιόν. ΣΤΟΠ

 205. Εαρίων, αν δεν κάνω λάθος ο Λοβέρδος είναι συνταγματολόγος και είχε αδειάσει τους παρανομολόγους–αλλά ας με διορθώσει κάποιος, το άκουσα από δεύτερο χέρι.

  Ας βάλω κι εγώ ένα τουί μια φορά:

 206. doul said

  σχόλιο 95 Επειδή και τα ψέματα έχουν τα όριά τους: http://www.avgi.gr/article/5679060/paraitithike-apo-ektelestika-kathikonta-kai-amoibes-o-tsotsoros
  Διαβάστε στο τέλος του άρθρου

 207. Γς said

  205:

  Το χωρατό μου για νεκροψία σδεν αφορούσε τον Γιάνη μας, αλλά δυστυχώς την Ελλάδα
  😦

 208. spiral architect said

  @165, 169, 178: Υπάρχουν και χειρότερα:

  😀 😀

 209. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  197 Τώρα έχουμε και δημοσκοπήσεις, που λένε ότι το 40% των ΧΑ ακολούθησε ή δεν ακολούθησε (δεν θυμαμαι) τη γραμμή.

  197-200: Για το «δημοσιονομικό» ο Αλέξις έχει δίκιο και απορώ πώς δεν το έχουν δει αυτό οι συνταγματολόγοι.

  208: Παραιτήθηκε λοιπόν από την αύξηση. Όταν κάποιος λέει «αν δεν κάνω λάθος» σημαίνει ότι εκείνη την ώρα που γράφει δεν έχει την ευχέρεια να το ψάξει περισσότερο και διατηρεί επιφύλαξη.

 210. 95, …Πρώτος πανελλαδικά δήμος στο Όχι ήταν η Ικαρία…

  Έφτασε στα ύψη! 🙂

 211. dimi said

  Να καταθεσω τις εμπειριες μου απο αυτην την κρισιμη εβδομαδα.Οχι ηταν 10 μερες.Παρασκευη βραδυ ειμαστε με τη μουσικη συντροφια σε ταβερνα διπλα στη θαλασσα του θερμαικου σε μια ακτη της Πιεριας , αποχαιρετιστηρια βραδια ,ραντεβου τον Οκτωβρη παλι.Δυο κιθαρες,ενα μπουζουκι και ενα μπαγλαμαδακι.Μετα τα μεσανυχτα μας τηλεφωνει φιλος.Ο Τσιπρας ανηγγειλε δημοψηφισμα .Για ευρω η δραχμη ρωταει φιλος.Δεν το νομιζω του λεω .Οι αλλοι θα το θεσουν ετσι ,θα παρει 80 τοις εκατο λεω.Την αλλη μερα μας κλεινουν την ρευστοτητα.Αγωνια,προβληματισμος , σοκ.Και τωρα τι γινεται? Ταυτοχρονα δυο σκεψεις .Πρωτον μας εκβιαζουν ,θα υποκυψουμε? Δευτερον εδιαφερονται τρελα να μην βγει το ΟΧΙ.Αρα η αποφαση μας μετραει πολυ. Με αυτα τα συναισθηματα καιτις σκεψεις κυλησαν οι επομενες μερες.Με αγχος και τρεξιμο και αγωνια .Ανασα τοβραδυ της πανσεληνου διπλα στη θαλασσα με φωτια αναμμενη και μουσικη απο το τρανζιστορακι.Φαγητο οτι ειχε ο καθενας απο το σπιτι του.Πρηγουμενως ομως στη δομη αλληλεγγυης που συμετεχω ειχαμε κανονισει κατι.Να βγουμε στην λαικη της πολης το Σαββατο και να μοιρασουμε φυλαδιο υπερ του ΟΧΙ στην λαικη του Σαββατου.Και βγαινουμε στη λαικη και γινεται το ελα να δεις.Μας τα επαιρναν απο τα χερια.Πεντακοσια φυλλαδια αναρπαστα.Δυο τρεις αρνησεις ειχαμε μονο.Η πιο ζωντανη δημοσκοπηση.Αλλα δεν παει το μυαλο σου στο αποτελεσμα. Δεν μπορεις να σκεφτεις την θηρωδη διαφορα που θα προεκυπτε.Ειχα και προβληματισμενους και φοβισμενους στο περιβαλλον .Το βραδυ της Κυριακης ειμαι στο ανοιγμα της καλπης στο πιο συντηρητικο χωριο της πςριοχης και η στοιβα των ψηφοδελτιων του οχι φαινεται με το ματι οτι εναι μεγαλυτερη του ναι .Και βγαινει 57 % οχι,43% ναι. .Λιγο αργοτερα κατηφοριζουμε τους λοφους της Πιεριας ακουγοντας ραδιοφωνο .Η Ντορα ζηταει παραιτηση Σαμαρα. Η δευτερη και οριστικη ηττα του.Το μονο που εχασα ηταν τα μουτρα του Πρετεντερη οταν εκουσε το αποτελεσμα.Ειμαστε στο πεζοδρομο της ταβερνας και γιορταζαμε σεμνα με μπυτες και εξαισια σουβλακια!

 212. Γς said

  213:
  >είμαστε σε ταβερνα διπλα στη θαλασσα του θερμαικου […] Δυο κιθαρες,ενα μπουζουκι και ενα μπαγλαμαδακι.

  Δλδ. τέσσερις νοματαίοι

 213. sarant said

  213 Α γεια σου!

 214. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα.
  210.! Καλά, πώς πρόλαβαν,μπόρεσαν, βρήκαν και μοίρασαν ψηφοδέλτια εκτός κάλπης; Έτοιμο σταυρωμένο και διπλωμένο φαίνεται να το δώσανε στον(στην) -ηλικιωμένο(η) που το φακέλωσε και το έριξε χωρίς να το ξεδιπλώσει. Τα ίδια είχαν γίνει στις εκλογές, στη Φιλαδέλφεια, με 50άρικα.

  212.>>Έφτασε στα ύψη!
  Και η Έυβοια έχει την Όχη της (όχι και τόσο ψηλή) αλλά το Όχι της, στα υψηλότερα !

 215. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  213. Μας έφτιαξες το πρωινό
  >> μπυτες , ήταν παραπληκτρολόγηση αλλά το κρατάμε! Πίτες με μπύρες …μπυρόγυρους 🙂 🙂

 216. Γς said

  216 α:
  Δεν το είχα σκεφτεί.
  Κι έσπαγα το μυαλό μου γιατί το έκανε αυτό….

  216 β:

  >Και η Έυβοια έχει την Όχη της (όχι και τόσο ψηλή)

  1400 μέτρα. Το βλέπω απεδώ απέναντι συχνά χιονισμένο το χειμώνα.

  Κι η Ικαριά έχει το βουνό της. Ολη ειναι ένα βουνό. Η οροσειρά του Αθέρα [1040 μέτρα η ψηλότερη κορυφή]

 217. 137 said: «aerosol said #135:
  Επαναλαμβάνω. Χρησιμοποιείς όρους των οποίων τη σημασία δεν γνωρίζεις για να κατηγορήσεις ανθρώπους για πράγματα που δεν είπαν και δεν πιστεύουν. Εδώ δεν είμαστε μήτινγκ στελεχών πολυεθνικής, γίνεσαι ρεζίλι δημοσίως.

  Στο Δημοτικό σχολείο πήγες;

 218. Silvechild said

  Διαδραστικός χάρτης του Γκάρντιαν με εισόδημα και ψήφο ανά περιοχή:

  http://www.theguardian.com/news/datablog/ng-interactive/2015/jul/09/greek-referendum-how-athens-voted-interactive-map?CMP=fb_gu

 219. Silvechild said

  Σ.σ.: της Αττικής!

 220. sarant said

  Πολύ ενδιαφέρον!

 221. Silvechild said

  🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: