Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χώρα χωρίς Γιάνη, προκοπή θα κάνει;

Posted by sarant στο 7 Ιουλίου, 2015


Ο αρχαίος Διαγόρας ο Ρόδιος, ολυμπιονίκης στην πυγμαχία και κατ’ επανάληψη πανελληνιονίκης στο αγώνισμά του, αήττητος όσο βρισκόταν στην ενεργό δράση, ευτύχησε να δει και τα παιδιά του, τον Ακουσίλαο και τον Δαμάγητο να στέφονται κι αυτοί Ολυμπιονίκες. Κι οταν οι δυο γιοι σήκωσαν τον δοξασμένο πατέρα τους στους ώμους και τον περιέφεραν γύρω στο στάδιο, ένας Λάκωνας από τις κερκίδες φώναξε «Κάτθανε, Διαγόρα! Ουκ εις τον Όλυμπον αναβήση» -τι άλλο να περιμένεις στη ζωή; δεν θα ανέβεις δα και στον Όλυμπο. Και πράγματι, ο πρωτοπυγμάχος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα, πάνω στους ώμους των παιδιών του, κι ενώ το πλήθος συνέχιζε να τον επευφημεί.

varoufΟ Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών λίγες ώρες μετά τη θριαμβευτική γι’ αυτόν έκβαση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, αλλά οι ομοιότητες με την περίπτωση του Διαγόρα σταματούν εδώ: στην αποχώρηση αμέσως μετά τον θρίαμβο. Ίσως να είναι και άστοχη κάθε παρομοίωση, αφού, ας πούμε, του Διαγόρα ο θρίαμβος ήταν το επιστέγασμα μιας πολύχρονης σταδιοδρομίας, κι όχι απλώς μια κερδισμένη μάχη σε έναν πόλεμο που φαίνεται πως θα κρατήσει πολύ ακόμα -πολύ περισσότερο αφού ήταν γνωστό ότι μετά το δημοψήφισμα, είτε με το Ναι είτε με το Όχι, θα άρχιζαν τα δύσκολα. (Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: στις περισσότερες αφηγήσεις, ο Διαγόρας παρουσιάζεται σε προχωρημένη ηλικία -και έτσι πρέπει να ήταν με τα μέτρα της εποχής. Ωστόσο, αν πάρουμε υπόψη ότι η νίκη του Διαγόρα στην Ολυμπιάδα προηγήθηκε κατά 16 μόνο χρόνια (τέσσερις Ολυμπιάδες) από τον θρίαμβο των παιδιών του, κατά πάσα πιθανότητα ο «πλήρης ημερών» Διαγόρας ήταν νεότερος από τον νεανικότατο και σφριγηλό Γιάνη).

Επειδή είχα ταξίδι χτες, δεν εντρύφησα στη φημολογία που θα συνόδεψε την αιφνιδιαστική (τουλάχιστο για τους αμύητους) παραίτηση του, οπότε θα πάρω τοις μετρητοίς την εξήγηση που έδωσε ο ίδιος, που δεν είναι άλλωστε και παράλογη: επειδή ορισμένοι εταίροι εξέφρασαν την επιθυμία να μην παρίσταται στις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ, και θέλοντας να διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία, αποφάσισε να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών.

Στις περίπου 160 μέρες που έμεινε στο πόστο του Υπουργού Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης συζητήθηκε όσο κανείς άλλος (Έλληνας) ομόλογός του στο παρελθόν και κατά πάσα πιθανότητα στο μέλλον, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα διεθνή μέσα. Άλλοι επικεντρώθηκαν στο αντισυμβατικό του ντύσιμο, άλλοι στις κεϋνσιανές ιδέες του, άλλοι στον τρόπο που τις εξέφραζε, περιφρονώντας τον καθωσπρεπισμό, το πρωτόκολλο η το απόρρητο. Άλλοι τον είπαν κλόουν, άλλοι θεώρησαν ότι εκφράζει το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία -κι έτσι εξηγούν την πρωτοφανή του απήχηση στην κοινή γνώμη, και όχι μόνο την ελληνική.

Όπου πήγαινε ο υπουργός Γιάνης τραβούσε μαζί του τον κόσμο και τα φλας των δημοσιογράφων, κι αυτό κράτησε ως την τελευταία στιγμή. Τη μέρα των εκλογών, πήγε μαζί με τον πατέρα του να ψηφίσουν, στο σχολείο κοντά στην Παναγίτσα αν δεν κάνω λάθος, στο Παλαιό Φάληρο και συγκέντρωσε περισσότερο κόσμο και τηλεοπτικά συνεργεία από τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός ίσως του Τσίπρα. (Ήμασταν γείτονες, έμενε στην οδό Ναϊάδων, και οι γονείς μας ήταν γνωστοί -καναδυό φορές είχαμε συναντηθεί στην εφηβεία μας, αλλά δεν ήμασταν φίλοι, άλλωστε είμαι δυο χρόνια και μια σχολική χρονιά μεγαλύτερος).

Εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα πω δυο λεξιλογικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη -αλλά στα δικά σας σχόλια μπορείτε να πείτε ό,τι άλλο θέλετε, καλό ή κακό. Και το πρώτο λεξιλογικό είναι ο ιδιαίτερος τρόπος που ορθογραφούσε το όνομά του, Γιάνης, με ενα νι, επηρεασμένος από τον Κορδάτο ο οποίος επίσης το έγραφε έτσι. Δεδομένου ότι στην κοινή νεοελληνική τα διπλά σύμφωνα δεν προφέρονται, και επειδή το διπλό νι δεν έχει κάποια ετυμολογική βάση (το όνομα προέρχεται από το εβραϊκό Γιοχανάν), το μόνο (αλλά αποφασιστικό) επιχείρημα υπέρ της κρατούσας ορθογραφίας με δύο νι είναι, ακριβώς, ότι έχει επικρατήσει.

Πριν γίνει υπουργός, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πυκνή αρθρογραφία, τουλάχιστον από το 2009, σε ιστότοπους και στο ιστολόγιό του, για θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση. Κάποιοι αντίπαλοί του, του χάρισαν το υποτιμητικό παρατσούκλι Μπαρουφάκης, που πάω στοίχημα ότι και όταν πήγαινε γυμνάσιο θα το είχαν χρησιμοποιήσει κάποιοι συμμαθητές του. Και αφού εδώ λεξιλογούμε, να πω ότι δεν έχω ιδέα για την ετυμολογία του (σπάνιου πάντως) επωνύμου. Ίσως ο ίδιος θα ξέρει.

Κατά τα άλλα, σε αυτούς τους πέντε μήνες ο Γιάνης Βαρουφάκης πρόλαβε και πλούτισε την αργκό μας με κάμποσους όρους, που δείχνουν την ευστροφία του κοινού που παρεπιδημεί στα κοινωνικά μέσα.

* Οι πολλές γυναίκες που δήλωναν φανατικές οπαδοί του Γιάνη ονομάστηκαν «βαρουφίτσες» (έχω δει όμως και άντρες να αυτοχαρακτηρίζονται έτσι, ενώ πολύ λιγότερο ακούστηκε το ιδιότυπο αρσενικό «βαρουφίτσος». Για τις μεγαλύτερης ηλικίας θαυμάστριες, προτάθηκε ο όρος «βαρουθείτσες». Φυσικά το πρότυπο είναι οι «ρουβίτσες», οι ανήλικες φανατικές θαυμάστριες του Σάκη Ρουβά.

* Οι δικτυωμένοι τουρίστες που θα χρησιμοποιούνταν, σε μια θνησιγενή πρόταση, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ονομάστηκαν, με φιλοπαίγμονα διάθεση, «βαρουφιάνοι» (έχουμε γράψει σχετικό άρθρο).

* Βαρουφιέμαι, σύμφωνα με το σλανγκρ, είναι λεξιπλασία για το «βαριέμαι», που την εμπνεύστηκε κάποιος όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης προτίμησε να μην παρευρεθεί στο επίσημο γεύμα των ομολόγων του στη Ρίγα.

* Βαρουφάκ, πάλι σύμφωνα με το σλανγκρ, είναι «Το αουτσάιντερ που τη βγαίνει σα γενικός γαμάουα και κατατροπώνει τους γλειφτοσπασίκλες με τα κουστούμια και το καρέ μαλλάκι. Διαβασμένος, εμπεριστατωμένος, αγέρωχος – μιλάει και οι υπόλοιποι ανοίγουν βιβλία για να καταλάβουν τι λέει».

* Τέλος, βαρουφακές είναι λεξιπλασία με τις φακές, που αρμόζουν στον λιτό βίο που παίνευε έναν καιρό ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πάντως, οι τρεις τελευταίοι όροι είναι περισσότερο εφήμερες λεξιπλασίες -οι δύο πρώτοι ακούστηκαν πολύ περισσότερο. Λείπει από το σλανγκρ το «Βαρουφάκερ» που ακούστηκε αρκετά ιδίως στην αρχή, τόσο επαινετικά όσο και υποτιμητικά. Αν μου ξέφυγε κανένας άλλος βαρουφόρος (όρος και όχι φόρος) προσθέστε τον στα σχόλια.

Η χτεσινή παραίτηση είναι ασφαλώς ένα ορόσημο, αλλά μάλλον δεν θα σταματήσουμε να συζητάμε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αφού δεν αποχώρησε από την πολιτική παρά μόνο από το υπουργείο. Κάπου είδα το λογοπαίγνιο «Ιφιγιάνης», που βέβαια παίζει με την Ιφιγένεια, που θυσιάστηκε για να μπορέσουν τα κοίλα πλοία των Αχαιών να σαλπάρουν από την Αυλίδα.

Και τέλος, για να μείνω στα γλωσσικά, ο Γιάνης έγραφε καλύτερα αγγλικά από το 98% των Βρετανών. Την τελευταία του αξιομνημόνευτην ατάκα φρόντισαν να τη στραπατσάρουν οι ανίδεοι στη μετάφραση, αλλά ακούγεται επιβλητική στα αγγλικά: And I shall wear the creditors’ loathing with pride. Στα σουπεράκια πολλών καναλιών, για κάποιο (ανεξήγητο) λόγο το loathing αποδόθηκε ‘απαίτηση’, ενώ βέβαια είναι ‘απέχθεια’.  (Σκέφτηκα προς στιγμή μήπως ο Γιάνης παραφράζει κάποιον στίχο γνωστού ποιητή, αλλά δεν βρήκα τίποτε).

Δεν μου πολυαρέσει όμως και η απόδοση «Θα φέρω την απέχθεια των πιστωτών με υπερηφάνεια» που είδα σε μερικούς ιστότοπους, διότι στα νέα ελληνικά, όπως και να το κάνουμε, όταν βλέπεις σκέτο «θα φέρω» η πρώτη σου σκέψη πάει στο «φέρνω» (ρήμα bring) και όχι στο «φέρω». Για να σκεφτούμε το «φέρω» πρέπει να συνοδέψουμε το ρήμα με κάτι, π.χ. «φέρω βαρέως». Κι έτσι προτιμότερη είναι η απόδοση που πρότεινε χτες σε σχόλιο ο φίλος Ηλεφούφουτος, «θα φέρω σαν παράσημο την απέχθεια των δανειστών». Ή αλλιώς, «τιμή μου η απέχθεια των δανειστών», και σε λίγο πιο φορτωμένο «τίτλος τιμής για μένα η απέχθεια των δανειστών».

Σέβας, Γιάνη.

456 Σχόλια προς “Χώρα χωρίς Γιάνη, προκοπή θα κάνει;”

 1. Γς said

  Καλη..[άσ’ το]

  >Οι δικτυωμένοι τουρίστες που θα χρησιμοποιούνταν, σε μια θνησιγενή πρόταση, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ονομάστηκαν, με φιλοπαίγμονα διάθεση, «βαρουφιάνοι»

  και Βαρουφάκες

 2. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Eίναι γεγονός ότι το όνομα «Βαρουφάκης» προσφέρεται για λογοπαίγνια ,και όχι μόνο στα Ελληνικά. Π.χ Varoufucker ή Varoufucking εις την Επικυριαρχικήν, μεταξύ άλλων γλωσσών.
  Οι ξυπνητζήδες ,που υπάρχουν παντού και εδώ ,με αρχιξυπνητζή το Λάμπρο, που αποκαλούν υποτιμητικά το Γιάνη «Μπαρουφάκη» ας μας καταθέσουν τις περισπούδαστες απόψεις των κυριοτέρων ομολόγων/αντιπάλων του. Καλά, για τυπικά/ακαδημαϊκά προσόντα, ας το αφήσουμε καλύτερα…agronomist o μπουκλάκιας, και δικηγόρος (αποτυχημένος!) ο πάτρονάς του με τα γυαλιά και το μοχθηρό ύφος…

  υγ. έχω την αίσθηση,ότι το προσφάτως υπ’εμού εγκαταστηθέν πλόνκιον/σβηστήρι, θα συμβάλλει σήμερα τα μάλα στην ψυχική μου ηρεμία! 🙂

 3. LandS said

  Εντάξει, θα μπορούσαμε να το πούμε «θα φέρω υπερηφάνως» μια και αποδεχόμαστε το «φέρω βαρέως». Θα παραήταν στομφώδες ρε παιδί μου.
  Όσο Βαρουφάκης νάναι κάποιος, Οιδίποδας κατά Μινωτή δεν μπορεί να είναι.

 4. Andreas S said

  Καλημέρα, μπορείς σε παρακαλώ επιπλέον της λοξής γραφής να μπολντάρεις και να υπογραμμίσεις το «με τα μέτρα της εποχής»;
  Όσον αφορά το Γιάννη,
  (α) έβαλε τον εαυτό του πάνω από την ομάδα
  (β) επέδειξε μηδενική συναισθηματική νοημοσύνη και δεν προσπάθησε να καταλάβει τις αγκυλώσεις και τα κόμπλεξ των συνομιλητών του στα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να παίξει με αυτά
  (γ) διάβασε λάθος τις αντοχές της οικονομίας μας και τις άμυνες που είχαν χτίσει οι άλλοι για την περίπτωση της κακιάς ώρας
  (δ) έπαξε μονόπαντα με τους αγγλοσάξωνες και δεν προσπάθησε να προσεγγίσει τις γερμανόφωνες χώρες ώστε να εξασφαλίσει την ανοχή των πιο μικρών
  (ε) είχε πολιτική ευφυία ραδικιού, ο αριστερός υπουργός οικονομικών μιας χώρας με σκληρή λιτότητα ΔΕΝ φωτογραφίζεται στη διαμερισματάρα του στα ΒΠ
  Θα κρατήσω το σεβασμό μου για το νέο υπουργό οικονομικών που θα πρέπει να διαχειριστεί μια καταραμένη καθημερινότητα .

 5. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Aν θέλουμε μονολεκτική ελληνική απόδοση του shall wear του Βαρουφάκη ,στο κόντεξτ που έχει, προτείνω το «θα κουβαλάω». Ξέρω πως συνήθως έχει να κάνει με φορτία επαχθή. π.χ θα κουβαλάει το όνειδος, κουβαλάει το βάρος των πράξεών του,κ.λ.π. αλλά όχι απαραίτητα.

 6. Τσούρης Βασίλειος said

  Βαρουφάρος!
  Φώτισε την Ελλάδα και τον κόσμο.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Δεκτή η κριτική.

 8. LandS said

  @4
  α) Αν μπορείς να το πεις αυτό για τον Γκάλη…
  β) Υπήρξε από αυτούς που έδειξαν τις αγκυλώσεις και τα κολλήματα. Για παράδειγμα δεν έκρυψε ποτέ τη γνώμη του για τον Τρισέ.
  γ) Το μοναδικό πράμα που αιφνιδίασε την Κυβέρνηση ήταν το κούρεμα των εχέγγυων τον Φλεβάρη.
  δ) Να προσεγγίσει τις χώρες που πάσχουν από το «σύνδρομο του δορυφόρου»; Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;
  ε) Τα Πετράλωνα δεν είναι ΒΠ

 9. Για την ετυμολογία το είχαμε ξανακουβεντιάσει νομίζω, και είχα προτείνει τη μορφή *Βαρουχάκης (Βαρούχας είναι γνωστό επώνυμο στην Κρήτη, προφανώς από κάποιον εβραίο Μπαρούχ).

 10. cyrusmonk said

  Ὑπάρχει περίπτωση νὰ ἔχει κάτι στὴ ρίζα τοῦ ὀνόματός του ποὺ νὰ σχετίζεται μὲ τὸ Βαρούχ; Καί, ἂν ναί, τοῦτο τὸ τελευταῖο πόθεν πηγάζει; (Ἐρώτηση πρὸς τοὺς ἑβραιομαθεῖς τοῦ ἱστολογίου, μαζὶ μὲ τὴν καλημέρα μου, ποὺ πάλι ξέχασα νὰ τὴν πῶ!)

 11. cyrusmonk said

  Μὲ πρόλαβε ὁ Δύτης. Ποῦ νὰ προλάβει κανεὶς νὰ βουτήξει κόντρα σὲ ἐπαγγελματίες;

 12. 🙂

 13. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Eγώ δεν θεωρώ λάθος του Β. το ότι προσπάθησε να αρθρώσει επιστημονικό οικονομικό λόγο στα γίδια τους συνομιλητές του. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει; Να χέσει μέσα στις γνώσεις και στο μυαλό του και Να πέσει στο επίπεδο οικονομικών γνώσεων και κατανόησης (πλην του «έχουμε τα «λεφτά» και θα κάνεις ό,τι πούμε!») των γελαδορεχτςανβέλτε;
  Καλό και τίμιο ήταν επίσης ότι δεν προσπάθησε να κρυφτεί ή να μεταλλαχτεί σε κάτι που δεν είναι. Να το παίξει φτωχός και βιοπαλαιστής; Γιατί; Να κοροϊδέψει ποιον; Αφού όλοι ξέρουν (ή μπορεί τεσπά εύκολα να μάθουν ) ότι είναι πλούσιος. Και ο Τσε πλούσιος ήταν και ο Άρης πλούσιος ήταν (για το δεδομένα των κοινωνιών που ζούσαν οι οικογένειές τους). Πού είναι το κακό;

 14. Γς said

  Ο θεός να σε φυλάξει από καινούργιο πραγματευτή

  κι από φιγουρατζή υπουργό οικονομικών.

  Συμφωρά και τραγωδία εξασφαλισμένη.

  Εδώ ήθελε παλιά πουτάνα, μπας και καταφέρναμε τίποτις.

 15. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Το «And I shall wear the creditor’s loathing with pride», μου θύμισε Σαίξπηρ. Και δεν είναι καθόλου μακριά απ’ το «κι αν με δικάσετε να πιω φαρμάκι, ευχαριστώ!», του Σεφέρη (απ’ την «Κίχλη»). Που είναι, όντως, Σαίξπηρ.

  Θα μας λείψει, οπωσδήποτε.
  Αλλά, όπως και η γνωστή ηρωίδα της Πάμελα Λ. Τράβερς, είμαι σίγουρος ότι με τον ανατολικό άνεμο θα ξανάρθει. Που, βέβαια, θα πνέει απ’ τα δυτικά.

 16. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  15 διόρθωση: «creditors’ «, βέβαια.

 17. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  13. Τα εισαγωγικά στα «λεφτά» απαραίτητα! Δεν πρόκειται για κανονικό χρήμα ,αλλά για μιγαδικές ρίζες κυκλοτομικών συναρτήσεων. (άτιμε Γκάους …που έκανες «ήρωες» τα γίδια !)

 18. Spiridione said

  Ο καλύτερος του χωριού είναι ο Βαρούφ. Φεύγει σαν ήρωας, δεν υπογράφει καμία συμφωνία, και μπορεί να επιστρέψει σε λίγο ως πρωθυπουργός της δραχμής, με τη δημοφιλία που έχει, στη θέση του Τσίπρα που θα έχει φάει όλη τη λέζα των πρώτων μηνών. Ε, να φτιάξω και εγώ ένα σενάριο. Άκουσα ότι τον πρόλογο στο βιβλίο του που επανακυκλοφορεί τώρα τον γράφει ο Πολ Μέισον.

 19. Γς said

  Αλλά βλέπεις θέλει η πουτάνα να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει να τους δείξει πόσο παραπάνω μυαλό έχει.

  Εδώ τον ρώτησαν τα ξένα κανάλια αν στήθηκε σε ΑΤΜ κι ενώ κατάλαβε την πεπονόφλουδα απάντησε αυτά που απάντησε.

  Οτι δεν είναι όποιος κι όποιος και άλλα τέτοια.

  Σιγά μην άφηνε την ευκαιρία.

  Αχ…

 20. Γς said

  19 Συνέχεια του 14

 21. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Σε κάποια χτεσινή ανάνγωση της απόφασής του, σε ένα ραδιόφωνο, είπαν ότι το «επιθυμία» το είχε βάλει εντός εισαγωγικών.
  Για μένα πάντως η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει από τότε που άφησε να εννοηθεί ότι καταγράφει τις συνεδριάσεις…

 22. sarant said

  9: Δεν το θυμάμαι που το συζητήσαμε, αλλά λογικό μοιάζει

  15: Λοιπόν, κι εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου

 23. Tsopanakos said

  Μην αποκλείετε εντελώς η ετυμολογική αρχή να οδηγεί στην μπαρούφα. Συχνά τα τουρκογενή (Μπέης) ή προσβλητικά / χυδαία (Μπουτσαράς) επίθετα που αρχίζουν από Μπ- ευπρεπίζονται (Βέης, Βουτσαράς).
  Όσο για τα … παράγωγα, θυμάμαι ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκε η β/μπαρουφιάδα (= «ακατάσχετη παραφιλολογία περί Β/Μπαρούφ»).

 24. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Καλός και άγιος ο Γιάννης και με επιστημοσύνη ίσως ανώτερη των ομολόγων του αλλά αν και παιδί της τάξης τους, η επιστημοσύνη και η επάρκειά του ενόχλησαν το κονκλάβιο της μαφίας. Βέβαια η ενόχληση των μαφιόζων φάνηκε από τις πρώτες βδομάδες, όταν απαιτήθηκε να είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας αντί του Βαρούφ ο Δραγασάκης.
  Τα παραπάνω δείχνουν ότι, συνεχίζουμε απ’ το ’21 και μετά να είμαστε αντί για μια κανονική δυτική χώρα, ένα προτεκτοράτο. 😦

 25. georgeilio said

  Καλημέρα

  Ρισπέκτ για τον Γιάννη (κι εγώ από συνήθεια τον γράφω έτσι, αφού ακόμη και κάποιοι ξένοι ειδησεογράφοι αυτήν την γραφή υιοθετούν) ως μαχόμενο διανοούμενο.

  Με βάση μιαν (επιφανειακή, βέβαια) ποσοτική αποτίμηση, παρέλαβε μια οικονομία που λειτουργούσε σε κάποιον βαθμό και παρέδωσε Λωρίδα της Γάζας (όπως είπε κι ο γνωστός νεοφιλελεύθερος αναλυτής κ. Στούπας χθες στην τηλεόραση, νομίζω στον Άλφα).

  Για το αξίωμα που κατείχε ΔΕΝ ήταν ο κατάλληλος σε βάθος χρόνου. Του πρότεινε ο Τσίπρας να κατέβει στην πολιτική και να υπουργοποιηθεί υπό αρκετά διαφορετικές συνθήκες. Κι εκείνος δέχθηκε, και καλώς δέχθηκε, διότι θα είχε την ευκαιρία, όπως και την είχε, να δημοσιοποιήσει ευρύτερα και να θέσει προς συζήτηση τις ρηξικέλευθες θέσεις του, οι οποίες κωδικοποιήθηκαν υπό τον τίτλο «μετριοπαθής πρόταση» (δεν τα λέω εγώ, τα έγραψε ο ίδιος στο ιστολόγιό του).

  Ε λοιπόν, αυτή η φάση, του επικοινωνιακού «χαστουκιού» στις κατεστημένες απόψεις του «ευρωμονόδρομου» τελείωσε. Επιτυχώς και θριαμβευτικώς. Εύστοχη η σύγκριση με τον Διαγόρα.

  Πιθανότατα, από την άλλη, κάποιος άλλος, λιγότερο λαμπερός και περισσότερο έμπειρος στη διαχείριση της πολιτικής καθημερινότητας, να τα είχε καταφέρει καλύτερα ως προς το βραχυπρόθεσμο «δια ταύτα». Ωστόσο, η δημοσιότητα που κερδήθηκε όλο αυτό το διάστημα υπέρ της Ελλάδας και του οράματος για μια πιο δίκαιη Ευρώπη, παρ’ όλα τα όποια αναπόφευκτα αρνητικά, είναι ένα κεφάλαιο που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί μελλοντικά.

 26. spiral architect said

  … μου’ φυγε ένα παραπάνω ν. 😳

 27. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Τα παραπάνω δείχνουν ότι, συνεχίζουμε απ’ το ’21 και μετά να είμαστε αντί για μια κανονική δυτική χώρα, ένα προτεκτοράτο.»
  Και οι «κανονικές δυτικές χώρες» Σπάιραλ, τα ίδια παθαίνουν από τους ληστοσυμμορίτες μαφιόζους υπέρ και πέριξ των Άλπεων. Ο Γκίντος ας πούμε έχει λιώσει το χέρι της Λαγκάρντ από το χειροφίλημα… (θα τρίζουν τα κόκκαλά του Γκόγια)

 28. spiral architect said

  Δεν χαλάστηκε πάντως … 🙂

 29. a said

  κυριε σαραντακο επειδη δεν γνωριζω ακριβως ποια ειναι η κυρια εργασια σας ?
  εγω σαν επιμελητης α εσυ λαμβανω καθαρα 1587 ευρω εσεις?
  Αν δεν τιθεται θεμα προσωπικων δεδομενων απαντηστε

 30. Tsopanakos said

  Διόρθ. στο 23
  * Β/ΜπαρουφΑΚΙάδα

 31. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  29. Φιλαράκι, δουλεύεις στο ΣΔΟΕ; ή απλώς είσαι σπιούνος από χόμπυ; (δεν είναι κακό το δεύτερο! έχουμε κι άλλους εδώ μέσα τέτοιους)

 32. atheofobos said

  Ο Βαρουφάκης αυτό που προσέφερε ήταν να στραφούν τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στην Ελλάδα ,όπως αντίστοιχα πχ η γυναίκα του Κλούνεϋ.
  Στην αρχή εντυπωσίασε με την αντισυμβατική του συμπεριφορά και το ντύσιμο αλλά θαμπωμένος από την δημοσιότητα με την αυτοκαταστροφική του προσωπικότητα ξεπέρασε τα όρια και μετά την φωτογράφηση με την σύζυγο άρχισε η εικόνα του να ξεθωριάζει.
  Η αλαζονική του δε συμπεριφορά προς τους ομολόγους του τον κατέστησε σε αυτούς αντιπαθή, γιατί ήταν σαν τους έλεγε «είμαι πολύ καλύτερος από σας» και πιθανόν να είχε και δίκιο.
  Την κατάσταση αυτή επιδείνωσαν οι συνεχείς και αντιφατικές δηλώσεις του και θέσεις του.
  Δεν αμφισβητώ την ευφυΐα και τις γνώσεις του αλλά στην ζωή έχει αποδειχθεί ότι η εξυπνάδα δεν συμβαδίζει πολλές φορές με την αποτελεσματικότητα.
  Προσωπικά πιστεύω ότι ο σεμνότερος Τσακαλώτος και ο ίσως πιο αποτελεσματικός Δραγασάκης θα είχαν πετύχει πολύ καλύτερα στις διαπραγματεύσεις ώστε να μην έχουμε καταλήξει στην σημερινή άκρη του γκρεμού .
  Ελπίζω δε σε αυτή την άκρη να μην ακολουθήσουν το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Ούτε βήμα πίσω» 🙂

 33. sarant said

  23 Απλώς η μπαρούφα δεν ξέρω αν λεγόταν παλιά στην ύπαιθρο.

  29 Εγώ δουλεύω και πληρώνομαι στο εξωτερικό -οπότε οι κλίμακες είναι άλλες (και των εξόδων, βέβαια).

 34. spiral architect said

  @32: Κάτσε ρε Αθεόφοβε, δηλαδή αν ο Βαρουφάκης ήταν αλαζονικός, ο Σόιμπλε τι είναι; 👿

 35. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  34. Ο Σόϋμπλε είναι απλά και ξεκάθαρα ΝΑΖΙ. (πολλοί. Πάρα πολλοί γερμανοί είναι τέτοιοι. Δεν είναι κακό.)

 36. spiral architect said

  @35: Μην πετάγεσαι εσύ! 🙂

 37. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  36. Οκ. Παρντόν! Βαντέω ρέτρο.

 38. Γς said

  Γλέζος προς Σουλτς για τον άνθρωπο του ενός βιβλίου του Ακινάτη και τέτοια.

  Εριξε κι αυτός την ντουφεκιά του

 39. Γς said

  31:
  Και γερμανοτσολιάδες και μαλάκες και άλλους [χαρακτηρισμούς σου].
  Κουλάρησε!
  Εχουμε πολλά ακόμα να δούμε και να πούμε

 40. LandS said

  @35 Δεν χρειάζεται να αμφισβητούμε τα δημοκρατικά φρονήματα του καθένα που, δικαίως, δεν χωνεύουμε. 🙂

 41. Gpoint said

  Ηταν ηλίου φαεινότερον πως αν επιθυμούσε ο Τσίπρας διάλογο και συμφωνία δεν μπορούσε να ξαναστείλει τον Βαρουφάκη ο οποίος επέλεξε (ή του επιβλήθηκε) τον ρόλο του καραγκιόζη στις συζητήσεις με σκοπό -που αγιάζει τα μέσα- να αναβάλει και να κωλυσιεργεί.
  Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την επιστημονική του επάρκεια ή τον πραγματικό του χαρακτήρα, θέατρο παίζουν ΟΛΟΙ οι πολιτικοί, οι ελάχιστοι που γνωρίζω δεν έχουν σχέση στην πραγματική τους ζωή με την δημόια εικόνα τους.
  Γεγονός είναι πως με κάποιον που κάποτε σε κορόιδευε δεν μπορείς να μιλήσειςμποτέ σοβαρά.
  Το ΠΑΟΚτσάκι, ο Ευκλείδης θα τα βγάλει αφρό, το είπαμε, το ξαναλέω να πάρει θάρρος ο Γς

 42. spiral architect said

  Το άσμα της ημέρας:

  http://www.youtube.com/watch?v=bg92QpjRcJk

 43. Andreas S said

  Το ποίημα της ημέρας :

  Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε
  όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε
  στήνουμε θέατρα και σκηνικά,
  όμως η μοίρα μας πάντα νικά

  και τα σαρώνει και μας σαρώνει
  και τους θεατρίνους και το θεατρώνη
  υποβολέα και μουσικούς
  στους πέντε ανέμους τους βιαστικούς.
  Γ. Σ., Θεατρίνοι Μ. Α.

  Δεκτές οι αντιρρήσεις σας αλλά είμαι ρατσιστής με τους οικονομολόγους και φανατικός οπαδός του «δυό καθηγητές πανεπιστημίου κλπ κλπ» που λένε ότι είπε ο αείμνηστος Βίσμαρκ.

  Επίσης, μπορεί να μου λύσει κάποιος μια απορία; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει κάποια οικογενεικακή σχέση με το στρατηγό Τσακαλώτο του κυβερνητικού στρατού στον εμφύλιο; Τα βιογραφικά του που είδα στο ίντερνετ δεν έλεγαν κάτι, είναι απλή συνωνυμία;

 44. Gpoint said

  Μερικοί εδώ μέσα μου θυμ’ιζουν γονείς που πληρώνουν πανεπιστημιακούς βοηθούς για να μάθουν στα νήπιά τους την προπαίδεια

 45. spiral architect said

  @43β: Ο αδελφός του παππού του ήταν ο στρατηγός.

 46. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  35,

  φοβάμαι ότι είναι πάρα πολύ κακό. Είναι οι άνθρωποι που μας σπρώχνουν, αυτοβούλως, στην έξοδο, γιατί αρνείσαι να συγκατοικήσεις στον ίδιο χώρο με τέρατα. Είναι οι άνθρωποι που μας ωθούν σε σπασμωδικές ενέργειες, γιατί έρχεται η στιγμή που σε κουράζει ο πολύς, ο ασυμάζευτος, ο καταπιεστικός εγελιανός ορθολογισμός. Που καταλήγει, περισσότερο κι από οικονομικός, ένας ανυπόφορος πολιτιστικός δεσποτισμός.

 47. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Βαρουφάχ αχ αχ !
  και βαχ 🙂
  15,22 Εμένα μου ήρθε του Λυσία,Υπέρ Αδυνάτου
  Ου πολλού δέω χάριν έχειν ώ Βουλή τω κατηγόρω, ότι μοι παρεσκεύακε τον αγώνα τουτονί

 48. Γς said

  41 τέλος:

  Κι εγώ με τον Ευκλείδη, ουπς, με την Ευκλείδεια Γεωμετρία είμαι συνάδελφε.

 49. IN said

  43β, 45: Ο ίδιος (Ευκλείδης Τσ.) φέρεται να έχει πει σε συνέντευξη στο Γκάρντιαν ότι ο στρατηγός (Θρασύβουλος Τσ.) ήταν «εξάδελφος του παππού του»: “My grandfather’s cousin was general Thrasyvoulos Tsakalotos who led the other side, the wrong side, in the Greek civil war,” he said of the bloody conflict that pitted communists against rightists between 1946-49. “He expressed the fear that I might end up as a liberal, certainly not anything further to the left.”

  http://www.theguardian.com/world/2015/jun/18/euclid-tsakalotos-greeces-secret-weapon-in-credit-negotiations

 50. Tsopanakos said

  @33
  Ένα γρήγορο ψάξιμο στα Γουγλοβιβλία βγάζει τη λέξη σε μια ανθολογία του Δ. Κοκκινάκη (1902) που περιέχει το ποίημα κάποιου Π. Μελισσιώτη με τον διπλό τίτλο «Επιτάφιον του Μπαρούφα / Ο Μπαρούφας» και σε τεύχος της Νέας Εστίας (1940), όπου δημοσιεύονται επιστολές του Οδ. Ανδρούτσου από τη Ζάκυνθο (έτος 1792, «έκαμαν κάτι μπαρούφα»). Ίσως η λέξη να διατηρούσε ακόμα την αρχική ιταλική έννοια («φασαρία, καβγάς»).

 51. Νίκος Μαστρακούλης said

  Για την απόδοση του «I shall wear…», νομίζω ότι η λαϊκή έκφραση φτάνει και περισσεύει:
  «Κι είναι τιμή μου και καμάρι μου η απέχθεια των δανειστών».

 52. Alexis said

  #49: Ξάδερφος του παππού του ο στρατηγός, σωστά.

 53. μήτσκος said

  Καλά, εντάξει… Από ναζί και στην Ελλάδα δεν πάμε καθόλου πίσω…

 54. Γς said

  47:

  Ε, όχι και Λυσίας;

  Ποιός είναι ο αδύνατος [= ο ανάπηρος, ο σακάτης];

  Ο Γιάνης μας;

  Είναι κι αυτός ο ΑΜΕΑ

 55. Andreas S said

  41. Είναι και ΠΑΟΚΤΣΗΣ; Είναι επιβεβαιωμενο; Γίνεται όλο και καλύτερο.

 56. sarant said

  51 καθόλου άσχημα αν και μπλέκει τα επίπεδα ύφους

  50 Τότε αίρεται η ένστασή μου. Θέλει βέβαια ψάξιμο.

 57. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kαμιά κωλυσιεργεία δεν επέδειξε ο Βαρουφάκης. Μπορεί να είναι διάφορα πράγματα, αλλά βλαξ δεν είναι! Η καθυστέρηση ευνοεί πάντα τον εκβιαστή-τοκογλύφο και εξασθενίζει (κάνοντάς τον πιο «ευπροσήγορο») τον εκβιαζόμενο αδύνατο. Στοιχειώδης κοινή λογική! Γι’αυτό μια κίνηση στυλ Τσίπριου δημοψηφίσματος (ή κάτι παρόμοιο δραστικό) έπρεπε να έχει γίνει πριν 3-4 χρόνια που η «Ευρώπη» (δηλαδή η ληστοσυμμορία του Βερολίνου και οι περιφερειακοί λακέδες της) ήταν εντελώς ανέτοιμη για Grexit, ενώ τώρα είναι αλλιώς.
  Αλλά ποιος να τα σκεφτεί, πόσω μάλλον να τα κάνει αυτά; Ο Σαμαρομπένι; μπου,χα,χααα…

 58. LandS said

  Ψηφίζω την απόδοση του 51.
  @56α Μη τα θέλουμε και όλα.

 59. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Αμφισβητώ ΕΥΘΕΩΣ τα δημοκρατικά φρονήματα οποιουδήποτε μέλους της ληστοσυμμορίας! ΝΑΖΙ!
  Απλά, σταράτα και ξεκάθαρα! Εν Α Τζετ Ι

 60. Tsopanakos said

  Κι άλλα στοιχεία: http://www.rodiaki.gr/article/303312/dwdekanhsiakhs-katagwghs-o-ypoyrgos-twn-oikonomikwn
  Από παλαιογραφία / αρχειονομία (έτσι λέγεται; ) δεν σκαμπάζω. Όποιος ξέρει να μας πει αν το αρχικό γράμμα της υπογραφής του προπάππου είναι Μ ή καλλιγραφικό Β.

 61. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  53. Δεν συμφωνώ. Οι «Ναζι» στην Ελλάδα είναι 5% εκ των οποίων αληθινοί Ναζί ούτε οι μισοί. Στη Γερμανία 2 στους 3 τουλάχιστον ,είναι ΝΑΖΙ με όλες τις συμπαραδηλώσεις του όρου.

 62. spiral architect said

  @59: Ψυχραιμία Κίντο! Κι εμένα το θυμικό μου μού υπαγορεύει πολλά αλλά κρατιέμαι.
  (μέχρι πότε δεν ξέρω …)

 63. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 32 και όχι μόνο)
  «Η αλαζονική του δε συμπεριφορά προς τους ομολόγους του τον κατέστησε σε αυτούς αντιπαθή, γιατί ήταν σαν τους έλεγε «είμαι πολύ καλύτερος από σας» και πιθανόν να είχε και δίκιο.»
  ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ!
  «Την κατάσταση αυτή επιδείνωσαν οι συνεχείς και αντιφατικές δηλώσεις του και θέσεις του. Δεν αμφισβητώ την ευφυΐα και τις γνώσεις του αλλά στην ζωή έχει αποδειχθεί ότι η εξυπνάδα δεν συμβαδίζει πολλές φορές με την αποτελεσματικότητα.»
  Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ.

  -ένας ευφυής άνθρωπος, όπως ο Βαρουφάκης, αγωνίζεται να διαμορφώσει το μέλλον και δεν δέχεται παρά μόνον ως βοηθητική εμπειρία το παρελθόν.
  -ένας βλάκας άνθρωπος, όπως ο Σόιμλπε, ξέρει ότι δεν ξέρει και αισθάνεται ασφαλής να κινείται μόνον με βάση την πεπατημένη.
  -ένας ηλίθιος, όπως ο … (άσε μη φάμε και μήνυση), νομίζει ότι ξέρει και θέλει να τα καταφέρει ενώ στην ουσία πίσω από την πλάτη του οι αντίπαλοί του (με εισαγωγικά ή μη) περνάνε ό,τι θέλουν… ας πούμε σκεφτείτε πώς μπήκαμε στα μνημόνια…

  -σε μια σύγκρουση βλάκα και ευφυή με τον πρώτο να πατάει στη δύναμή που του έχει προσφερθεί ο βλάκας δεν παίζεται… το ζητούμενο βασικά για αυτόν που έχει απέναντί του το βλάκα είναι να πετύχει να βρει μηχανισμούς που θα τον παρακάμπτουν και αυτό το ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ είναι το στοίχημα του επίσης ευφυούς, και πολύ μάλιστα!, Τσίπρα.

 64. sarant said

  60 Φαντάζομαι το όνομα του δημογέροντα θα είναι παραδομένο και αλλού, άρα καλλιγραφικό Β. Πάντως διαλευκάνθηκε το θέμα ικανοποιητικά 🙂

 65. Corto Maltese said

  Σχετικά με την γραφή ή την απόδοση του ονόματος Γιάννης ή Ιωάννης:

  Θυμούμαστε και την περίπτωση του Ιάννη Ξενάκη (Iannis Xenakis), ο οποίος ήθελε το όνομά του να παραπέμπει στον θεό Ιανό.

 66. Παναγιώτης Κ. said

  Αφού πρώτα τα πράγματα μπουν σε μια σειρά είμαι βέβαιος ότι ο Γιάνης θα καταγράψει την πεντάμηνη εμπειρία του οπότε θα διαβάσουμε τις κάθε λογής πολιτικές αθλιότητες!

 67. Γς said

  49:

  Ε, τότε ο θεός να μας λυπηθεί.

  Ψωνίσαμε πάλι από σβέρκο

 68. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Σπάιραλ, για ποιο θυμικό μιλάς; Ψυχραιμότατος είμαι. Αν πονάει κάποιους η πικρή αλήθεια (δεν εννοώ εσένα!) ,να σωπάσω ή να λέω ψέμματα, δεν μπορώ. Εκτός βεβαίως αν μου ζήτηθει εκ της Αρχής (που έλεγαν και οι Φιλικοί… 😉 )

 69. Tsopanakos said

  Υπερβολές… Οι Γερμανοί έχουν το καλό και το κακό να εμπιστεύονται τυφλά το κράτος τους και τις εφημερίδες τους. Αν έχουν κάποια ιστορικά μοντέλα-απωθημένα, νομίζω ότι ανάγονται στις εποχές του πρωσικού μεγαλείου. Το θέμα είναι ότι κάνουν τα ίδια λάθη με τότε…

 70. venios said

  And I shall wear the creditors’ loathing with pride: Το wear σημαίνει κατά λέξη «φορώ» (φοράω), οπότε έχουμε «Θα φορώ την απέχθεια των πιστωτών με περηφάνεια», ή επί το ποιητικότερον «περήφανα θα φορώ την απέχθεια των πιστωτών».
  Κατά τα άλλα, ο Γ.Β. κατάφερε να φέρει στο διεθνές προσκήνιο το θέμα της Ελλάδας και μέσω της προσωπικής του προβολής. Σε επόπεδο διαφήμισης αυτό θεωρείται επιτυχία, άσχετα από τις θέσεις του και όλα τα υπόλοιπα. Θυμηθείτε: είχαν ποτέ δημοαιευτεί γελοιγραφίες του Σαμαρά, του Παπαδήμου ή του Γιωργάκη στο διεθνή τύπο;

 71. Γς said

  63:

  >του επίσης ευφυούς, και πολύ μάλιστα!, Τσίπρα.

  Κόψε κάτι, μωρέ

 72. venios said

  Αναρωτιέμαι επίσης εάν, για την ομαλή πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ζητούσαμε την παραίτηση του Σόυμπλε, εάν το αίτημά μας θα γινόταν δεκτο…

 73. qq said

  Στην ψυχολογία υπάρχει ένα σύνδρομο, βαριέμαι όμως να ψάξω να βρω με τη όνομα έχει καταχωρηθεί. Λέει το εξής. Υπάρχει μια τάση στις κοινωνίες, ένας χαζός να θεωρεί το εαυτό του πιο έξυπνο από τους άλλους, και ο έξυπνος αντιστρόφως. Έτσι και με τον Βαρουφάκη. Ένας κομπλεξικός του περιθωρίου θεωρεί ότι είναι κορυφή και όλοι οι άλλοι γίδια. Φαντάζομε πως γελούσαν στα γιουρογρούπ με τις ασυναρτησίες του. Αν κρίνω από τις συζητήσεις στο πρόταγκον, όπου όλες οι θέσεις του καταρρίφθηκαν παταγωδώς, κρίνω τον Βαρουφάκη ως έναν βλάκα, το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, και έτσι με φωτογραφίες αμφιβόλου ηθικής (το γεύμα) και χειρονομίες επιπέδου λιμανιού (το μεσαίο δάκτυλο), προσπαθεί να κρατηθεί στην επικαιρότητα. Βοηθάει και το twitter ως μέσο, όπου πρέπει να είσαι σύντομος και οι ατάκες να κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο για να έχεις οπαδούς (τρομοκράτες και τοκογλύφοι). Δυστυχώς, αυτούς έχουμε. Δυστυχώς, δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Η στάση του και οι γνώσεις του είναι διάχυτες σε όλη την κοινωνία. Δια ταύτα, τρέχουμε ολοταχώς προς την Δραχμή. Τη μιζέρια που αγαπήσαμε.

 74. LandS said

  @55 Φαίνεται πως ναι. Κανείς δεν είναι τέλειος.
  Κατά τα άλλα, είναι ευγενικός, με την ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ που έχουν όσοι έβγαλαν Public School (είναι old boy με τον κατά δέκα χρόνια μικρότερό του Κάμερον), χαμηλών τόνων, σινεφίλ, και φοβάται μήπως αποδειχτεί ο Συνταγματάρχης Νίκολσον της υπόθεσης.

 75. CyrusMonk (10), Μπαρούχ εβραϊκά θα πει ευλογημένος. Πλήθος προσευχές αρχίζουν μέρος λέξεις «μπαρούχ ατά Αντωνάι Ελωέινου» = ευλογητός ει, Κύριε ο Θεός ημών. Μπεραχά είναι η ευλογία. Και το μπερκέτι από την ίδια ρίζα πρέπει να βγαίνει.

 76. sarant said

  70 Έτσι είναι ως προς τη δημοσιότητα -και βγήκαν και διάφορα γιουτουμπάκια επίσης.

  Και για τη φράση του Γιάνη, ένα σχόλιο από το Φέισμπουκ:
  Νίκο, εδώ θα μπορούσαμε κάλλιστα να επιμείνουμε στην κυριολεκτική μετάφραση — «Θα φορώ την απέχθεια με περηφάνεια» — γιατί ο ιδιωματισμός «to wear… with pride» παραπέμπει ακριβώς στην δημοσιοποίηση του οτιδήποτε είναι αυτό που σε κάνει περήφανο. Κάτι σαν παράσημο δηλαδή. Οπότε, αν χρησιμοποιήσουμε το «φέρω», θα ήταν με την έννοια του «φέρω ως παράσημο» ή πιο λαϊκά, «έκανα την απέχθεια τους παράσημο».

 77. spiral architect said

  @68: Προσπαθώ, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο να μην ξεπέφτω στο επίπεδό τους. Πάντως, ευσεβής μου πόθος είναι να βγάλω κι εγώ μια σέλφι στη Βουλή τους. 😉

 78. Γς said

  62, 68:

 79. Walter Ego said

  ΔΙΚΑΙΩΣΙΣ

  Αν και στου βίου μου την προσπάθεια εσείς ασκείτε βέτο,
  των δανειστών σας την απέχθεια εγώ φοράω στο πέτο.

 80. Γς said

  77:

 81. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  77. Σπάιραλ, δε σε καταλαβαίνω. Όταν δηλαδή αποκαλώ έναν Ναζί «Ναζί»,ξεπέφτω στο επίπεδό του;;

 82. JEK said

  Αισθάνομαι έντονη αμηχανία όταν προσπαθώ να αξιολογήσω πολιτικούς.
  Αυτό το «εκ του αποτελέσματος» είναι σχετικό και παραπλανητικό.
  Από την άλλη, με εντυπωσιάζουν συχνά οι πληροφορίες «κρεβατοκάμαρας» που διαθέτουν κάποιοι γνωστοί μου.

  Εν κατακλείδι,στις περισσότερες περιπτώσεις ξεμπερδεύω με το ανακουφιστικό «μαλάκας» ή μια παραλλαγή του.
  Προφανώς δεν ισχύει για τον Βαρουφάκη.

 83. spiral architect said

  @81: Άμα το θέτεις έτσι … :/

 84. LandS said

  Τη πρώτη φορά που άκουσα την έκφραση I shall wear my [abc] like/with [xyz] ήταν παλιά σε ένα τραγούδι. I’ll wear my head like a king.
  Και μου έχει εντυπωθεί ανάλογα.

  ΥΓ νομίζω ότι συνέχιζε «and I never turn it back»

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το πρώτο που ήθελα να σχολιάσω αλλά μετά πήγα σε άλλα και το ξέχασα:
  >>Ο αρχαίος Διαγόρας ο Ρόδιος, ολυμπιονίκης
  αλλά η Ροδίτισσα μάνα,κόρη κι αδερφή, τσαμπουκαλεύτηκε κι έμεινε
  στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο στάδιο των Αγώνων:
  Καλλιπάτειρα
  «Ἀρχόντισσα Ροδίτισσα, πῶς μπῆκες;
  Γυναῖκες διώχνει μιὰ συνήθεια ἀρχαία
  ἐδῶθε.» «Ἔχω ἕνα ἀνίψι, τὸν Εὐκλέα,
  τρία ἀδέρφια, γιό, πατέρα, Ὀλυμπιονίκες·

  νὰ μὲ ἀφήσετε πρέπει, Ἑλλανοδίκες,
  κι ἐγὼ νὰ καμαρώσω μὲς τὰ ὡραῖα
  κορμιά, ποὺ γιὰ τὸ ἀγρίλι τοῦ Ἡρακλέα
  παλεύουν, θαυμαστὲς ψυχὲς ἀντρίκειες.

  Μὲ τὲς ἄλλες γυναῖκες δὲν εἶμ᾿ ὅμοια·
  στὸν αἰῶνα τὸ σόι μου θὰ φαντάζει
  μὲ τῆς ἀντρειᾶς τ᾿ ἀμάραντα προνόμια·

  μὲ μάλαμα γραμμένο τὸ δοξάζει
  σὲ ἀστραφτερὸ κατεβατὸ μαρμάρου
  ὕμνος χρυσός, τοῦ ἀθάνατου Πινδάρου.»
  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/lorentzos_mavilhs_poems.htm

 86. sarant said

  79 Α, πολύ ωραίο!

 87. Νίκος Μαστρακούλης said

  @19, Γς: «Εδώ τον ρώτησαν τα ξένα κανάλια αν στήθηκε σε ΑΤΜ κι ενώ κατάλαβε την πεπονόφλουδα απάντησε αυτά που απάντησε. Οτι δεν είναι όποιος κι όποιος και άλλα τέτοια. »

  Μετα συγχωρήσεως, που λένε, αλλά είναι δυνατόν να τα γράφεις αυτά χωρίς να έχεις καν δει την ίδια τη συνέντευξη; Διότι αν την είχες δει, δεδομένου ότι κάθε άλλο παρά άμπαλος είσαι στην αγγλική, δεν μπορώ να φανταστώ από πού κι ως πού θα τα έγραφες.

  Για του λόγου το αληθές, ιδού η συνέντευξη (το επίμαχο αρχίζει γύρω στο 16:06).

  Και παραθέτω από κάτω δική μου, πρόχειρη απομαγνητοφώνηση. Ισχυρίζεται κανείς στα σοβαρά ότι αυτό λέει; Ότι δεν είναι όποιος κι όποιος;

  Q: At what point in the day do you go to the ATM and get out your 60 euros a day?
  A: You know what, I haven’t done it. I must be, my wife and I must be only Greeks who haven’t done it.
  Q: Why not?
  A: Well, firstly we don’t have much time, secondly I just feel that it would be inappropriate for me to be queuing up at the ATM.
  Q: Why? You’re a member of the Greek population,…
  A: Yeah, I could do it
  Q: …you play by the same rules as everybody else, …
  A: I know, I know…
  Q: …maybe solidarity…
  A: (laughs) you mean to line up with them?
  Q: Yeah!
  A: It would be in a sense, yes, I’ll consider it.
  Q: OK, we look forward to seeing you there… The tourists don’t have the same rules apply to them. Either you have access to money elsewhere… – you haven’t been to the ATM yet, you clearly, obviously have thought this one through if you don’t have a problem with actually accessing cash.
  A: Well, let’s not personalize this too much, let’s just say that my wife and I are living a very frugal life at the moment, simply because we’re too inundated going from one political meeting to another.
  Q: But you have skin in the game here…
  A: We all do, we all do.
  Q: You feel as much solidarity with the Greek people as any other member of the Greek society. You’ve got an Australian passport, people are gonna say to you “are you actually doing this on good faith?”
  A: Not only do I have an Australian passport, but I left a job at the University of Texas to be here; but let me say this, the moment I decided to throw my hat in the ring, in the political ring, I also decided I’m not going to leave whatever happens. So I’m going to be in here with the lot of them.
  Q: And you will stay…
  A: And I’m not leaving.
  Q: You’re not leaving, so come Monday if you’re out of a job, if you decide you’re not gonna…
  A: I’m gonna stay. Remember, I’m still going to be a member of Parliament.
  Q: Right.
  A: Together with the rest of the government. And we’re going to have a very solid base from which to make the point that it’s about time Europe accepts some very radical principles, the principle of democracy and the principle of rationality. Two principles that emanated from this continent, which have been set aside recently.

  Κατά τη δική μου αντίληψη, στο επίμαχο σημείο λέει «…δεύτερον νιώθω ότι θα ήταν απρέπειά μου να μπω στην ουρά του ΑΤΜ». Μην ξεχνάμε ότι κάποιου τη σειρά θα έπαιρνε, που κατά τεκμήριο θα είχε μεγαλύτερη ανάγκη.

  Αλλά είμαι ανοιχτός σε επιχειρήματα (βασισμένα στο κείμενο, στην εικόνα, σε εύλογες καλόπιστες σκέψεις) υπέρ της «υπεροπτικής» ερμηνείας.

 88. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  85.παράλειψη:και θεία ολυμπιονίκη η Καλλιπάτειρα 🙂

  Έχουν αρχίσει τις φρικαλεότητες οι Μουμουέδες (μαϊμουέδες).
  Για πρόταση-κατάρα κρώζουν τα ντόπια κοράκια νωρίς νωρίς και κάνουν τα σαδιστικά τους προγνωστικά

 89. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  85. Eφη, έμμεση αναφορά στην Καλλιπάτειρα έχουν και οι «Ολυμπιακοί αγώνες» του Αστερίξ! 🙂
  Γράφω από μνήμης -αλλά σ’αυτά δεν φοβάμαι Άλτσι!
  Είναι στην ουρά για να μπουν στο στάδιο οι θεατές, και το καρέ του Υντερζό απεικονίζει μια αρχαία γυνή να απομακρύνεται κατακόκκινη από θυμό και να λέει
  «Nα δείτε που μια μέρα οι γυναίκες θα συμμετέχουν στους αγώνες! Και όχι μόνο σα θεατές!»
  Και κάποιος Έλλην στην ουρά γελώντας: -Nαι! Σιγά μην οδηγούν και άρματα!… 😆

 90. sarant said

  87 Ασφαλώς αυτό που λες είπε, κι εγώ έτσι το κατάλαβα όταν το άκουσα

 91. Alexis said

  #73: Στην ψυχολογία υπάρχει ένα σύνδρομο, βαριέμαι όμως να ψάξω να βρω με τη όνομα έχει καταχωρηθεί…
  Ψάξε λίγο… Λέγεται «μ’ έχει βαρέσει η μ… ουπς ο ήλιος στο κεφάλι και γράφω ό,τι νάναι»

  Και τι παναπεί «γεύμα αμφιβόλου ηθικής» ώ μέγιστε;
  (Τι ρωτάω κι εγώ τώρα… ) 😡

 92. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 91)
  γιατί το protagon δεν σε πείραξε;
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.authors

  🙂

 93. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  91,
  Alexis, μην παραφέρεσαι. Ξέρεις τι σκληρό είναι να είσαι «στήθος με στήθος» με τον αντίπαλο, και, σαν πέσει το βραδάκι, να βρεθείς εις τον πάτον της εικόνος;

 94. Νίκος Μαστρακούλης said

  90: Το θέμα λοιπόν είναι από ποιο μέσο διαδόθηκε η εικόνα που παρέθεσε ο Γς. Γιατί το έχω ακούσει και από άλλους ότι απάντησε κάτι του στυλ «σιγά μην πάω να στηθώ στην ουρά». Ήταν τηλεοπτικό δελτίο; Ήταν τουιτερική φήμη; Ό,τι κι αν ήταν, αποτελεί σαφώς συκοφαντική δυσφήμηση.

 95. Alexis said

  #85: …κι ἐγὼ νὰ καμαρώσω μὲς τὰ ὡραῖα…

  Με αφορμή το πολύ ωραίο ποίημα που ανέβασε η ΕΦΗ να ρωτήσω κάτι καθαρά γλωσσικό:
  Εγώ γράφω πάντα «μες στα ωραία» «μες στο σπίτι» «μες στην καλή χαρά» κλπ., γιατί θεωρώ ότι εννοείται το «μέσα στον» «μέσα στην», δεν υπάρχει δηλαδή λόγος να κοπεί το σ από το εμπρόθετο άρθρο.
  Από την άλλη όμως είναι δύο σίγμα στη σειρά και το ένα μπορεί να παραλειφθεί για λόγους ευφωνίας.
  Ποιό είναι όμως το σωστό;
  Ή μήπως και τα δύο;

 96. LandS said

  @87 για @19

  Δεν έχει δίκιο ο Βαρουφάκης. Δεν είναι το μοναδικό ζευγάρι Ελλήνων που δεν στήθηκε στην ουρά των ΑΤΜ. Είμαστε και μεις, και ας μην είναι η κυρά καλιτέχνις κόρη βιομηχάνου και γώ ας μην έχω πετύχει ποτέ μου συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων για δουλειά δεκαοχτώ μηνών. Ψώνια με μετρητά, εδώ και χρόνια μόνο στη Λαϊκή και για τον εσπρέσο με τα άλλα γερόντια, την Αυγούλα κάθε πρωί και μια Εποχή την Κυριακή. Εντάξει λείπαμε τις πρώτες μέρες του κακού, αλλά όταν γυρίσαμε και ρωτήσαμε τα παιδιά μας η κόρη μας φώναζε «ρε π… μου αν διαμαρτύρεσαι που σηκώνεις 60 ευρώ την ημέρα πα να πει ότι βγάζεις 1800 καθαρά».

 97. spiral architect said

  Ρε αθεόφοβοι δεν παραίτησαν μόνο το Γιάνη. Και ο γκαβός παραιτήθηκε αλλά ούτε ένα μπιτ χαρακτήρα δεν γράφτηκε για πάρτη του!
  Τέλος πάντων, ποιον θέλετε να δείτε πρόεδρο της ΝΔ;
  Ψηφίστε!

 98. Sarant said: «Κάποιοι αντίπαλοί του, του χάρισαν το υποτιμητικό παρατσούκλι Μπαρουφάκης, που πάω στοίχημα ότι και όταν πήγαινε γυμνάσιο θα το είχαν χρησιμοποιήσει κάποιοι συμμαθητές του. Και αφού εδώ λεξιλογούμε, να πω ότι δεν έχω ιδέα για την ετυμολογία του (σπάνιου πάντως) επωνύμου. Ίσως ο ίδιος θα ξέρει».

  Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το επώνυμο του «Γιάνις» προέρχεται από τη λέξη μπαρούφα, αλλέως κοτσιάνα ή κοτσάνα.

  Επί της ουσίας, έχω τη γνώμη ότι ως διαπραγματευτής ζημίωσε την όποια προσπάθεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θυμίζω μία μόνο από τις κοτσάνες (ή μπαρούφες) του: Όταν για πρώτη φορά είχε γίνει λόγος για αύξηση του ΦΠΑ, τον άκουσα να δηλώνει δημοσίως: Ε! «θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ σε ένα-δυο είδη χωρίς σημασία»! Σαν να έλεγε ότι θα ξεγελάσουμε τους «κουτόφραγκους». Ας πάει στο καλό λοιπόν ο Γιάνις!

 99. Alexis said

  98: Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το επώνυμο του «Γιάνις» προέρχεται από τη λέξη μπαρούφα, αλλέως κοτσιάνα ή κοτσάνα

  Ε, αφού δεν έχεις εσύ καμιά αμφιβολία, το θέμα λύθηκε οριστικά και αμετάκλητα!

 100. Νίκος Μαστρακούλης said

  96: Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. Όχι μόνο γιατί γνωρίζω κι άλλους που δεν πήγαν στα ΑΤΜ, αλλά και γιατί πάρα, μα πάρα πολλοί, μόνο από περιέργεια θα πήγαιναν, αφού δεν έχουν δεκάρα τσακιστή να βγάλουν. Βέβαια, έχω την υποψία ότι ο Βαρουφάκης το «πρέπει να είμαστε οι μόνοι που δεν πήγαμε» το λέει εντελώς σαρκαστικά απέναντι στην εικόνα συντέλειας που διέδιδαν, με εργαλείο τις ουρές των ΑΤΜ, τα μέσα της συμφοράς. Στις ελάχιστες συνεντεύξεις του που έχω δει, χρησιμοποιεί συχνά αυτό το ρητορικό εργαλείο (π.χ.: «don’t listen to me, I’m just a crazy lefty, listen to [δεν θυμάμαι, ίσως IMF]).

 101. LandS said

  @98 Πρώτο άκουσα να τον αποκαλεί Μπαρουφάκη ο Καζάκης. Για τον οποίο σε ανύποπτο χρόνο είχα εκφραστεί στο παρόν ιστολόγιο, ως εξής «Ότι είναι για τους Φυσικούς ο Λιακόπουλος είναι για τους Οικονομολόγους ο Καζάκης»

 102. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  89.και τί μου θύμισες! το τεύχος ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες το αγόρασα στο σταθμό του ΚΤΕΛ στον Κηφισσό, το καλοκαίρι του 2004 -πάνε 11 χρόνια θε μου- και το διάβασα πηγαίνοντας για Αρκαδία όπου παραθέριζε όλη η οικογένεια.Στο σπίτι εκεί έχει μείνει κόλας.Να ΄σαι καλά Κιντ.

 103. Γς said

  87:
  Νομίζω ότι το κανάλι που το είδα σταμάτησε κάπου στο
  «I just feel that it would be inappropriate for me to be queuing up at the ATM»
  Που εγώ το κατάλαβα όπως το περιέγραψα.

  Πάντως δεν θα έβλαπτε να ήταν περισσότερο φειδωλός σε γελάκια και φλυαρίες και να κόψει την φόρα στον ξένο δημοσιογράφο, που ήθελε να τον στριμώξει εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ήταν από τους κύριους υπεύθυνος για αυτήν την τραπεζική συμφορά.

  Διότι κακά τα ψέματα αυτά που είπε σχολιάστηκαν εδώ και έξω όπως περίπου κι εγώ κατάλαβα.

  Αλλά σιγά. Που αυτοέλεγχος; Εδώ ο κόσμος χάνεται κι αυτός περίπου Πάμπλικ Ριλέϊσονς, για να μην σου πω και Περφόρμιν Αρτ ενίοτε.

  Και δεν θα έβλαπτε λίγο

 104. Γς said

  >Και δεν θα έβλαπτε λίγο

  άσχετο

 105. Νίκος Μαστρακούλης said

  103: Θυμάσαι μήπως σε ποιο κανάλι το είδες;

 106. Estrellita Fugaz said

  104,

  άσχετο. Και γενικώς.

 107. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  97 Αχάριστος ο κόσμος, ούτε ένα δάκρυ για τον Σαμαρά…

 108. Γς said

  94:

  >Γιατί το έχω ακούσει και από άλλους ότι απάντησε κάτι του στυλ «σιγά μην πάω να στηθώ στην ουρά»

  Είδες λοιπόν; Πόσο βοήθησε το ύφος του και η φλυαρία του στην εξαγωγή τέτοιων συμπερασμάτων από μας και τον τύπο. εγχώριο και ξένο
  Μην εγκαλείς λοιπόν μόνο εμένα.

  Αλλά τι να πει κανείς;

  Κι όσο σκέφτομαι τη στιγμή που περιμέναμε από αυτόν να βοηθήσει να βγούμε από την φτώχια και την ανέχεια που μας οδήγησαν οι άλλοι οβ κορς, αυτός φωτογραφιζόταν σε λουκούλια τραπέζια σε κυριλέ ταράτσες και στάσεις κλπ κλπ.

  Πάλι δεν κατάλαβε;
  Μωρέ κατάλαβε αλλά ας όψεται αυτή η ψωροφιγουρατζίδικη του διάθεση.

  Κρίμα

 109. Γς said

  Σοβαρή εξέλιξη:

  Κι έχεις τους αντάρτες της Μέρκελ να της βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό.

  -Η Ελλάδα είπε όχι. Δεν ψηφίζουμε καμιά βοήθεια.

  Κι η Αγκελα θα σκληρήνει στο έπαρκο τους όρους σε μας μπας και τους μεταπείσει.

  Ο Αγώναςτώρα δικαιώνεται!

 110. Ηλεφούφουτος said

  66 Nαι κι εγώ τέτοια πρόβλεψη έκανα χτες.

  Δεν πιστεύω πως η ευφυΐα και η ακαδημαϊκη επάρκεια του Βαρουφάκη υπονόμευσαν την προσπάθειά του. Μάλλον σαν προκατασκευασμένο στερεότυπο των ΜΜΕ του Μνημονίου μού φαίνεται αυτός ο ισχυρισμός: παιρνουμε τα γνωστά χαρακτηριστικά αυτού που θελουμε να αμαυρώσουμε, βρίσκουμε ποιο αρνητικό στερεότυπο πλησιάζει περισσότερο σ αυτά και φτιάχνουμε το σκιάχτρο μας.
  Το χειρότερο θα ήταν να έπαιζε κάτι άλλο από αυτό που είναι και κυρίως να έπαιζε με τους όρους της γραφειοκρατίας που έχουν διαμορφώσει στο γερμανοκρατούμενο ευρωγκρούπ.

  Όσο για τις φωτογραφήσεις του στο Παρί Ματς: η πραγματικότητα απέδειξε ότι καθόλου δεν προσέβαλε τους λαϊκούς ανθρώπους. Αντίθετα οι μόνοι που δήλωναν θιγμένοι ήσαν οι ίδιοι που αντιδρούσαν σε κάθε αμφισβήτηση του μνημονίου απ το 2010, όταν στηνόταν η μονοφωνία στα ΜΜΕ.

  Είναι μεγάλο κέρδος η δημοσιότητα που πήρε η ελληνική υπόθεση χάρις στο Βαρουφ.
  Αυτό σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική κίνηση του Τσίπρα με το δημοψήφισμα απέτρεψαν το έγκλημα στα μουλωχτά.

  3 Όντως στομφώδης ο Οιδίποδας κατά Μινωτή. Ποτέ μου δεν κατάλαβα τι του βρήκαν του Μινωτή και τον επέβαλαν για μεγάλο ηθοποιό. Την Παξινού; Άλλο καλό δεν του βρίσκω.

 111. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Στάζυ βοήθεια! Ξεφορτώθηκε (;) το πλονκ, κι άρχισα να ξαναβλέπω τον ακατανόμαστο! Και δεν μπορώ να το ξαναβρώ. Δώσε λινκ!
  URGENTLY!

 112. Γς said

  106 @ Estrellita [del lejano cielo]

  Και ειδικώς, θα έλεγα

 113. Γς said

  111:

 114. gryphon said

  Στο θεμα με το ΑΤΜ πιστευω ειχε δικιο ο Βαρουφακης.
  Δεν ειναι θεμα υπεροψιας οπως τον κατηγορησαν καποιοι αλλα ουτε και απρεπεια ,οτι θα επαιρνε την σειρα καποιου που ειχε αναγκη κλπ οπως λεει το σχολιο 87.
  Απλα επειδη αυτη την ευφυια ρην εχει ο Βαρουφακης καταλαβαινει οτι αυτην την εικονα του ελληνα Υπ.Οικονομικων στην ουρα και μαλιστα αυτου που τους πηγε κοντρα ας πουμε οι ξενοι οι γερμανικες εφημεριδες κλπ θα την χρησιμοποιουσαν σαν επιβεβαιωση της νικης τους και σαν δημοσια διαπομπευση.Οπως παλια που κρεμουσαν μια πινακιδα σε καποιον κλεφτη κλπ και τον γυριζαν στην πολη να τον χλευαζουν οι περαστικοι.Σωστα προφυλαξε τον εαυτο του.

  Απο κει και περα απο ολα τα υποτιθεμενα προτερηματα ικανοτητες κλπ του Γιαννη που απαριθμει το αρθρο το μονο που αποδεικνυεται στην πραξη και που εχει βαση ειναι εκει που λεει οτι μιλαει καλυτερα αγγλικα απο το 98% των αγγλων.
  Σαν οικονομολογος δεν εχω ιδεα τι πρεσβευει ουτε μπορω να κρινω τις σπουδες του τα πτυχια του τις θεωριες κλπ.
  Στην πραξη οτι και αν ειχε στο μυαλο του ηττηθηκε κατα κρατος και οδηγησε την Ελλαδα δεμενη χειροποδαρα να εχει υποστει ηδη τεραστια ζημια και με επαπιλουμενη μια πραγματικη καταστροφη και πληρη οικονομικη καταρρευση.
  Ουτε να σταθμιζει καταστασεις ηξερε και η οποια τακτικη του εαν ειχε αποδειχτηκε καταστροφικη.Οπως ειπωθηκε δεν υπηρξε λαθος που θα μπορουσε να γινει που να μην το εκανε.

  Αυτο που ειπε καποιος σχολιαστης οτι το Βαρουφακης παει μεχρι το εβραικο ονομα Μπαρουχ μπορει και να εχει βαση δεν ξερω.
  Ισως και ο ιδιος να ειχε επιγνωση.Ισως αυτο να εξηγει και την εμμονη του με το new deal με το οποιο ειχε γανωσει μαλλον και το κεφαλι του Τσιπρα.Το αυθεντικο new deal δεν ηταν παρα το οραμα και η προσπαθεια του Μπερναρ Μπαρουχ μεσω του προεδροτ Ρουσβελτ (με τον οποιο ειχε μια σχεση επιρροης αναλογη του Γιαννη με τον Τσιπρα) να μετατρεψουν τις ΗΠΑ σε μια ‘σοβιετικη ενωση αμερικανικων δημοκρατιων’ ας πουμε .Προσπαθεια που ευτυχως δεν ευοδωθηκε τελικα λογω ισως και της τελειως διαφορετικης ψυχοσυνθεσης των αμερικανων αποικων συγκριτικα με τους ρωσους και τους αλλους λαους εκει.

 115. atheofobos said

  34-Spiral Architect
  δηλαδή αν ο Βαρουφάκης ήταν αλαζονικός, ο Σόιμπλε τι είναι;

  Ο Σόιμπλε μπορεί να είναι αλαζονικός γιατί είναι υπουργός σε μια μεγάλη και εύρωστη οικονομικά χώρα και ταυτόχρονα στην χώρα του είναι δημοφιλής σε ποσοστό 70% που είναι πάνω από της Μέρκελ που είναι 67%
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500009619
  Αντίθετα ο Βαρουφάκης στους 5 μήνες που ήταν υπουργός όχι μόνο δεν πέτυχε τίποτα αλλά σαφώς χειροτέρεψε την κατάσταση της χώρας.
  Σχετικά δε με την αλαζονεία του ισχυρότερου υπάρχει μια πραγματική προπολεμική ιστορία με ένα γνωστό καθηγητή της Ιατρικής που είχε επισκεφτεί το Καρπενήσι και του σύστησαν τον τοπικό γιατρό.
  Κύριε καθηγητά ο γιατρός, κύριε συνάδελφε ο Καθηγητής , κύριε καθηγητά ο τοπικός ,κ συνάδελφε ο Καθηγητής μέχρι που μια στιγμή τόλμησε ο τοπικός και είπε:
  Κύριε συνάδελφε, οπότε αμέσως ο καθηγητής του απαντά:
  Κάποτε η Φωνή του Καρπενησίου είχε γράψει:
  Οι συνάδελφοι Times του Λονδίνου γράφουν….

 116. Πέπε said

  Τα δύο ν στο Γιάννης δεν είναι καθόλου χωρίς ετυμολογική βάση. Όταν οι Έλληνες, σε εποχές που να διπλά σύμφωνα προφέρονταν, προσπάθησαν να πουν «Γιοχανάν» στη γλώσσα τους, το έκαναν «Ιωάν-νης». Ορθώς ή όχι δεν έχει σημασία (όλοι αυτοί οι εξελληνισμοί είναι πάντα απόμακροι), το θέμα είναι ότι το πρόφεραν με δύο ν. Στα 12νησα εξακολουθούν να το προφέρουν με δύο ν, αν και νομίζω ότι στην προηγούμενη παρόμοια συζήτησή μας οι Κύπριοι μάς πληροφόρησαν ότι στην Κύπρο προφέρουν μόνο το ένα.

  @95, Αλέξης:

  Φυσικά «μες στα», και μόνο. Ίσως σ’ εποχές που η δημοτική ακόμα έψαχνε την ορθογραφία της να γράψαν και «μες τα», αλλά είναι τελείως παράλογο. «Μέσ’ στα», που δεν επικράτησε, θα έβγαζε κάποιο νόημα.

 117. Γς said

  115:

  Γς said
  29 Ιουνίου, 2014 στις 11:59

  > την εποχή εκείνη συνηθιζόταν να μεταφράζονται οι τίτλοι των εφημερίδων

  Την ίδια εποχή άσημη επαρχιακή εφημεριδούλα για τους Times του Λονδίνου:

  «Καθά αναφέρει η συνάδελφος ‘Καιροί΄ του Λονδίνου»

 118. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  113. Ωραία αυτοπροσωπογραφία έχεις! Γελοίε!

 119. a said

  απαντηση στο 34
  παρακολουθωντας το ιστολογιο απο καιρου πιστευω οτι ο κ σαραντακος με το δευτερο πτυχιο του φιλολογος αγγλικης κατελαβε θεση σε ευρωπαικη υπηρεσια και αμοιβεται στην αλλοδαπη
  μπορει να εχει λοιπον μια πιο χαλαρη σχεση με τα ελληνικα δεδομενα μιας και βλεπει τα πραγματα εκ του ασφαλους και μεσα απο το παραμορφωτικο πρισμα της αριστερης οικογενιακης του παραδοσης

 120. LandS said

  @114 «Σαν οικονομολογος δεν εχω ιδεα τι πρεσβευει ουτε μπορω να κρινω τις σπουδες του τα πτυχια του τις θεωριες κλπ.»

  Γιατί δεν παίρνεις μια ιδέα;

 121. sarant said

  95-116

  Σε βιβλία βλέπεις και το «μέσ’ στα». Ουσιαστικά μες και μέσ’ είναι το ίδιο.

  Το «μες τα» ήταν πολύ συνηθισμένο παλιότερα, δες πχ Παπαδιαμάντη κτλ. Κι εγώ στο πρώτο μου βιβλίο αυτό είχα προτιμήσει. Συμφωνώ ότι δεν δικαιολογείται.

  119 Δεν είναι έτσι, αλλά δεν θα δώσω λογαριασμό εδώ -αν κάποτε τα πούμε από κοντά…

 122. Γς said

  Ζιντόιτσε Τσάιτουγκ:

  Οι προτάσεις της Ελλάδας είναι περίπου οι ίδιες με αυτές που «απέρριψαν» οι Ελληνες στο δημοψήφισμα.

  Ομως, οι εταίροι λένε:
  «Φτου κι απ την αρχή»

 123. glossard said

  Αν δικαιωθεί θα παίξει ο όρος βαρουφαρέτρα.
  Αν όχι θα μιλάμε για βαρουφενάκη. 🙂

 124. Γς said

  119 @ Α

  Αν είσαι γυναίκα και ψάχνεις ματσό δω μέσα, τότε στείλε μου μήνυμα να βρεθούμε και να τα βρούμε.

 125. Spiridione said

  Ο Γιώργος Καμίνης είναι έκπτωτος
  http://unfollow.com.gr/web-only/19462-kamindim

 126. gryphon said

  13
  Nα σου πω μια διαφορα με τον Τσε τουλαχιστον (ο αλλος δεν ξερω που κολλαει).
  Ο Τσε ηταν πλουσιος αλλα παρατησε τα πλουτη του.Και ακομη και οταν επικρατησε ο Καστρο θα μπορουσε να περασει ολη την υπολοιπη ζωη του ξερω γω σαν αντιπροεδρος θα γυριζε τον κοσμο θα μιλαγε σε συνεδρια ηταν και ομορφοπαιδο οπως ειπαμε τις προαλλες και θα ειχε και μεγαλη επιτυχια στις γυναικες και γενικα θα περναγε μια χαρα.
  Αλλα τα παρατησε ολα και ετρεχε μεσα στις ζουγκλες της Νοτιου Αμερικης σε μια αυτοκτονικη προσπαθεια.
  Στρατηγικες ικανοτητες που λεγαμε και την αλλη φορα μπορει να μην ειχε αλλα ηταν ομως αναμφιβητητα ανιδιοτελης αν και πλουσιος.
  Ο Βαρουφακης ηδη εβγαλε η βγαζει βιβλιο απο οτι ακουσα και εχει και αυτον τον Μεισον να τον ακολουθει εδω και κατι μηνες σαν σκυλακι προκειμενου να γυρισουν καποιο φιλμ.Και θα κανει μαλλον και διαλεξεις.
  Σιγουρα ειναι καλος εμπορος του εαυτου του και δεν μοιαζει γενικα να περιφρονει τα χρηματα αντιθετα απο τον Τσε.

 127. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  124. Τι ματσό ρε καημένε μπατιρούλη;
  Δεν πήρες χαμπάρι ότι δεν θα ξαναδείς ευρουδάκι τσακιστό; Το εφάπαξ ήταν άπαξ και στο έφαγε ο άρπαγξ!
  Θέλεις και καμάκια …τρομάρα σου, φτωχοδιαβολάκο!

 128. Νίκος Μαστρακούλης said

  108: Δεν σε εγκάλεσα, δες πιο προσεκτικά, εξέφρασα μόνο τίμιες απορίες, στα ίσα. Αν θυμηθείς σε ποιο κανάλι το είδες εξακολουθεί να με ενδιαφέρει. (Όχι μόνο εσύ: όποιος θυμηθεί πού το είδε ας μου πει, αν δεν βαριέται).

 129. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Και άσχημος και άφραγκος και με βούρτσα την Κυριακή …είναι σκληρό!…αλλά αληθινό!

 130. Πέπε said

  Την παράξενη σύνταξη του Βαρουφάκη «wearing … like …» την είχα πρωτοακούσει στο αθάνατο τραγούδι των Πλάτερς «Ο Μέγας Πρετεντέρης» -I’m wearing my heart like a crown- και ποτέ δεν την κατάλαβα (ούτε τώρα).
  Το τραγούδι είναι γραμμένο σίγουρα σε προσεγμένα αγγλικά, αλλά πάντως δεν παύει να είναι ένα «ελαφρό», όπως θα έλεγαν στην Ελλάδα τότε, περίπου «λαϊκό» με σημερινούς όρους, τραγούδι. Υποστηρίζετε πραγματικά ότι η έκφραση ακούγεται τόσο επιβλητικά σαν Σέξπιρ ή Μινωτής;

 131. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  123.>>Αν όχι θα μιλάμε για βαρουφενάκη.
  Βαρουφίδια που μας φάγανε, τότε

 132. Γς said

  127:

  Μη μου τρομάζεις την Α.

  Μίλαγα προηγουμένος με τη φαρμακοποό φίλη της κόρης μου στο ΦΒ.

  Αυτή: Καλημέρα!!!

  Εγώ: Καλημέρα. Πότε με το καλό; [θα φάμε κουφέτα!]

  Αυτή: Καλημέρα κύριε Γιάννη!
  Να θυμηθείτε το ραντεβού με τον οδοντίατρο τη Δευτέρα στις 12!

  Εγώ: Α, ναι ευχαριστώ. Αν έχεις γκόμενο και δεν σκοπεύει να σε παει στο Δημαρχείο ή την εκκλησία ενώ εσύ θέλεις, να μου πεις τις απαιτήσεις σου για το κορόΙδο που θα ήθελες για να ψάχνω.

  Αυτή: Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, υψηλού IQ (αριστεία επιδόσεων MENSA), αριστοκρατικής καταγωγής, καλής οικονομικής κατάστασης, με μεζονέτα, εξοχικό, , τζιπ, ένα σκάφος, εμφανίσιμος, με ωραίους τρόπους, αντίστοιχους σαβουάρ βιβρ και οπωσδήποτε καλή ψυχή και δηλωμένη λατρεία στο πρόσωπό μου!Οποιοδήποτε άλλο προσόν θα ληφθεί σοβαρά υπόψη!

  Εγώ: Αν βρώ γλυκιά μου έναν τέτοιον θα τον κρατήσω για την φίλη σου την κόρη μου. Για να μην σου πω για πάρτι μου.

 133. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  ΕΞΩ απ’την παράγκα ΜΠΑΤΙΡΗ!

 134. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κιντ, αυτό θες;
  «Δεν θα δείχνατε αλληλεγγύη αν στεκόσασταν κι εσείς στην ουρά;». Αυτό προκαλεί πολύ γέλιο στον κ. Βαρουφάκη. «Να στηθώ στην ουρά μαζί τους; Κατά μία έννοια ναι θα το σκεφτώ!».
  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5254661/baroyfakhs-den-einai-prepon-gia-mena-na-stathw-me-toys-syntaksioyxoys-sthn-oyra-gia-60-eyrw/

 135. sarant said

  123 Καλό, πολύ καλό!

  130 Δεν είναι στο ίδιο ύφος με τον στίχο των Πλάτερς.

 136. Alexis said

  Κιντ, με κάνεις και γελάω μόνος μου μ’ αυτά που γράφεις, αλλά ηρέμησε!
  Όχι άλλο κάρβουνο!
  Το χοντραίνεις…

 137. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Σιγά ρε Εφη και σύ, μην πάει κοτζαμάν Βαρουφάκαρος να περιμένει με τους Γουσούδες μπατίρηδες στην ουρά!
  Μη λέμε ό,τι νά’ναι τώρα…

 138. Alexis said

  Και να φανταστείς, το ‘γραψα πριν δω το #133 😀 😀

 139. Γς said

  129:
  Και το «σκληρό» παίζεται..
  😦

 140. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Εντάξει Άλεξ! Σταματάω, για σένα! Επειδή είσαι συνάδελφος του Ντάισελμπλουμ να ούμε… (:lol: )

 141. Γς said

  139:
  Αλλά για σένα, κάτι θα έκανα

 142. Corto Maltese said

  Πάντως ο Βαρουφάκης ασχέτως του φρονήματός του, των αναμφιβόλων ικανοτήτων του και της σοβαρής επιστημονικής του κατάρτισης, αλλά και χωρίς καμία υπόνοια δικής του ευθύνης, τυποποιεί στο πρόσωπό του και στο πρόσωπο της συζύγου του την πορεία του ελληνικού «αστικού» κόσμου:
  παππούδες και γονείς δραστηριοποιημένοι στην βιομηχανική παραγωγή (μεταλλουργία & υφαντουργία) , τέκνα ασχολούμενα με την διανόηση και την πολιτική, εγγόνια παγιδευμένα στο χρηματοπιστωτικό δίχτυ.

 143. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  140. μού’φυγε ένα «ε» στο τέλος. «του Ντάισελμπλουμ να ούμ…» λόγω ομοιοκαταληξίας 🙂

 144. Νίκος Μαστρακούλης said

  134: Ευχαριστώ Έφη-‘Εφη μου για την παραπομπή!

 145. Δημητρης said

  Δηλαδή, όλοι αυτοί που κατηγορούν τον Βαρουφάκη σημαίνει ότι αποδέχονται, παραδέχονται και ήταν ευχαριστημένοι με τους προηγούμενους, Χαρδούβελη, Στουρνάρα, Βενιζέλο….έτσι για να μην ξεχνάμε.

 146. spiral architect said

  @Σωστός! 🙂

 147. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  137.Δεν ξέρω καθόλου από πού το άκουσα εγώ,αυτό με το Βαρουφάκη και το ΑΤΜ, αλλά φευγαλέα θυμάμαι ότι μου έμεινε καλή εντύπωση:ότι δεν θα ήταν πρέπον(;),νομίζω άλλη λέξη έβαλαν, σ’ εμένα να πάω στην ουρά κλπ. Και δεν ασχολήθηκα γιατί δεν περιμένω ν΄ ακούσω απαντήσεις σε ερωτήσεις βαρύτητας πρωινάδικου. Το Χαρδούβελη θυμάμαι μόνο ότι σκέφτηκα που στα μούλωχτα και πρόστυχα (παίρνω το βάρος της λέξης) έβγαλε δέκα δέκα τα χιλιάρικα κάτω από τη μύτη μας και τη μύτη της Τράπεζας της Ελλάδος,της οποίας προϊστατο μ έναν τρόπο. Άντε τώρα.

 148. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «139:
  Αλλά για σένα, κάτι θα έκανα »

  Mε τι λεφτά θα πάρεις Βιάγκρα ρε!
  Αφού ΣΤΑ ΕΦΑΓΕ ο Τσίπρας βρεεεε!
  (και σύ κάθεσαι εδώ μέσα να κάνεις αβάντα στους Συριζαίους και στο «¨ΟΧΙ»…αντί να φύγεις για Αμέρικα)
  ΚΟΡΟΪΔΟ ΧΟΝΤΡΕ!!

  υγ. τελευταίο ήταν Άλεξ! Το υπόσχομαι! (ξέρεις πως είναι με το τρολάκια μωρέ…το ξέρεις ότι δεν κάνεις το σωστό…αλλά είναι πάνω από τις δυνάμεις σου. 🙂 )

 149. Γιάνης Βαρουφάκης, ένας ροκ σταρ

  http://www.efsyn.gr/arthro/gianis-varoyfakis-enas-rok-star

 150. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  144. Παρακαλώ!Διατρέχοντας πάνω κάτω τα σχόλια, μπέρδεψα ποιος το ζήτησε 🙂 🙂

 151. Ηλεφούφουτος said

  107β Τι τα θες; Έτσι είναι.

  «…αν ένα μόνο δάκρυ ο κόσμος βγάλει,
  τον ΖΩΝΤΑΝΟ, όχι τον άλλο (=τον πεθαμένο) ας κλάψει» :mrgreen:

 152. spiral architect said

  @146: O Corto στο #142. 😳

 153. Kiddo, behave yourself, respect the elders…

 154. Δημητρης said

  Ακόμη, ο Στουρνάρας ανταμείφθηκε και τοποθετήθηκε Δκτης στη ΤτΕ με όλα όσα σημαίνει αυτό. Ο Γιάνης απλά παραιτήθηκε….το κέρατό μου

 155. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  151.τέλος
  το έγραψα και το έσβησα, αλλά το ξαναγράφω: τον κλαίγανε (που είπανε και στην ελληνοφρένεια για τον Αντώνη κι έβαλαν κι ένα τραγουδιστικό του Χάρρυ Κλύν » και μαζί και μόνη, θέλω τον Αντώνη» 🙂 )
  Ακούω τώρα μια κυρία από τη Γαύδο λένε εμείς πάντα είχαμε λίγα μετρητά και η σύνταξη με τον ταχυδρόμο,όπως έγινε ήδη.Είναι δεδομένο ότι ο τουρίστας έρχεται με τα μετρητά του.Δεν θα αναζητήσει ούτε τράπεζα,ούτε ΑΤΜ εδώ

 156. Spiridione said

  145. Το ένα πάντως δεν αποκλείει το άλλο. Το θέμα με τον Βαρουφάκη ήταν η υπερέκθεσή του στα ΜΜΕ. Είπε κάποια πολύ σωστά πράγματα, έθιξε θέματα που δεν είχαν ξανατεθεί από άλλους υπουργούς, αλλά είπε και πολλές μπαρούφες, αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα πράγματα. Τώρα πως ήταν πίσω από τις κλειστές πόρτες στις διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να το ξέρουμε σήμερα με σιγουριά, ίσως το μάθουμε κάποια στιγμή. Και δεν ξέρω αν αληθεύει αυτό που ακούγεται, ότι είχε πρόβλημα συνεργασίας και συνεννόησης με άλλους ανθρώπους στην κυβέρνηση.

 157. Corto Maltese said

  152: Από εκεί δυστυχώς ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα…

  Κατά τα άλλα:
  «Είμεθα έθνος πτωχόν, πλάκωσαν και οι ζέστες» (Μποστ)

 158. Γς said

  Στην Αμερική κάθε λίγο και λιγάκι ακούς ελικόπτερα της αστυνομίας να πετάνε πάνω απ τα αυτοκίνητα στους χάι γουέι.
  Είναι ένας χαρακτηριστικός ήχος σαν αυτός του σκασμένου λάστιχου

  Μια μέρα ακούω ξαφνικά ένα ελικόπτερο πολύ κοντά μου. Δεν το έβλεπα όμως.
  Ηταν το λάστιχό μου!

  Αν σας συμβεί και σας και δεν οδηγείτε τότε σίγουρα είναι ελικόπτερο. Τέτοιες πονηρές στιγμές μάλιστα .

 159. Δημητρης said

  θυμάστε τι καλά που ήμασταν πέρυσι τέτοιο καιρό;

 160. Δημητρης said

  Θυμόσατε τι καλά που ζούσαμε πέρυσι τέτοιο καιρό;

 161. Γς, τα ελικόπτερα ήρθαν και φύγανε.
  Παίρνοντας μαζί τους τον Σαμαρά.
  Χώνεψέ το και άσε μας ήσυχους.
  Attention whore της κακιάς ώρας…

 162. Alexis said

  #124: Αν είσαι γυναίκα και ψάχνεις ματσό δω μέσα, τότε στείλε μου μήνυμα να βρεθούμε και να τα βρούμε.

  Πες μου ότι είσαι άτριχος! Αυτό πες μου μόνο, τέλος!

 163. Γς said

  148:

  Και μπήκε μια μέρα ένα πουρό με το γκομενάκι του στης φαρμακίνας μου.

  Πήραν μερικά απαραίτητα και μετά ξαδιαντροπα και με τουπέ της ζήτησε:
  -Βιάγκρα για το μηχάνημα.

  Και μου λέει:

  -Δεν άντεξα και του είπα:
  -Το’ καψες το μηχανάκι ε;

 164. Γς said

  Δυο πιπίνια:

  -Παμε στα ΑΤΜ μπας και βρούμε κανένα πουρό με λεφτά;

 165. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Varoufomania
  https://news.makedonias.gr/132920/%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC/

 166. Το «and I shall wear it with pride» θαρρώ πως είναι πολύ συνηθισμένη φράση στην αντιφώνηση απονομών παρασήμων,μεταλλίων, κ.ο.κ -άντε και δαχτυλιδιών αιωνίων υποσχέσεων. Και με αυτήν την έννοια -του παρασήμου, της τιμής- την χρησιμοποίησε κι ο ΓΒ.

 167. 166

  ακριβώς σε παράσημο αναφέρεται ο Βαρούφ.

 168. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Varoufomaniax

 169. Spiridione said

  Τα καλά νέα της ημέρας
  http://traveldailynews.gr/news/article/60250#.VZuWYV8GnNY.facebook

 170. sarant said

  166 Αυτό δεν το είχα σκεφτεί!

 171. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  169.Ελπίζω να μην επηρεάζεται ο Κίντος

 172. Αυτό τόπαμε; Ε, το ξαναλέμε!

  Τσακάλι από Ηράκλειο Κρήτης φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ εν μέσω capital controls

  http://luben.tv/stream/59559

 173. ππαν said

  172: Αυτό είδα, δεν ξέρω αν ισχύει. Αν ναι, οκ. Εγώ δεν μπορώ να μεταφέρω τον μισθό μου εδώ που δουλεύω, πάντως. Δηλαδή ούτε 60 ευρώ.
  http://www.techiechan.com/?p=2529

  Κίντ, με στενοχωρείς

 174. Πέτρος Παπακωνσταντίνου,
  τα χώνει αγρίως σε καλή ανάλυση

  http://info-war.gr/2015/07/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8B%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B7-%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B

  173 Ππαν, το είδα, δεν ξέρω να κρίνω. Ο τέκιΤσάν, γενικά, είναι σοβαρός

 175. …μέχρι να καταλάβεις ότι είναι άσχετος, σε θέμα που κατέχεις εσύ καλά, κι όχι μόνο, αλλά και ξεροκέφαλος. Οπότε πώς να πιστέψεις μετά τα υπόλοιπα, στα οποία εσύ δεν είσαι ειδικός για να ξέρεις πόσο στέκουν; στον πάτο του κουβά κι αυτός.

 176. Ο Αυτός said

  Ενδιαφέρον και ενδεικτικό της γλωσσικής παιδείας αλλά και της γενικότερης εικόνας που έχει κάποιος για τον εαυτό του, είναι, αναμφισβήτητα, και το ποιοί τον εκπροσωπούν. (Σίγουρα, καμιά πενηνταριά δικαιολογίες θα μπορούσαν να βρεθούν και για αυτό, όπως, δεν είναι κάποιος υπεύθυνος για τον εκδότη του, και «στο βωμό του κέρδους…», κ.τ.λ. κ.τ.λ. Αλλά, και πάλιν… κ.τ.λ. κ.τ.λ.

  «The communications director at Zed Books, the publisher of Mr. Varoufakis’s book, sent your correspondent an email describing Mr. Varoufakis as the “possibly the coolest, charismatic and most intelligent Finance minister ever” and even suggested a hashtag: #MinisterofAwesome.»

  Αυτό στο
  http://blogs.wsj.com/moneybeat/2015/07/06/hours-after-exit-varoufakis-emerges-as-ministerofawesome/

  Διαβάστε, την επιστολή που ο κύριος Jonathan Maunder απέστειλε εδώ:
  http://www.huffingtonpost.gr/2015/07/06/gr-viral-minister-of-awesome-o-ekdotikos-oikos-tou-varoufaki-esteile-to-kalytero-mail_n_7736466.html

  Σταμάτησα να διαβάζω στην δέκατη γραμμή.Κρίμα… κρίμα… να μην είναι ποινικό αδίκημα ο βιασμός της γλώσσας!

 177. Ο Αυτός said

  «Και τέλος, για να μείνω στα γλωσσικά, ο Γιάνης έγραφε καλύτερα αγγλικά από το 98% των Βρετανών.»

  Μπορεί ο κύριος Βαρουφάκης να γράφει (ελπίζω, ακόμα) καλύτερα Αγγλικά από πολλούς Βρεττανούς, αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν αντανακλά την γλωσσομάθεια του αλλά, περισσότερο, την αδυναμία των Βρεττανών να μιλήσουν και να γράψουν σωστά τη γλώσσα τους – όπως αλλως τε συμβαίνει και με πάρα πολλούς Έλληνες, ιδίως τους νεώτερους. Κατά την άποψή μου, χρησιμοποιεί πολλά και αχρείαστα επίθετα, τα οποία μπορεί να δίνουν «χρώμα» και (φαινομενικό) πλούτο στο γράψιμό του, το κάνουν, όμως, πολύ «δημοσιογραφικό» και, από την άλλη, μου θυμίζει προσπάθειες ξενόγλωσσων πρωτοετών φοιτητών να ξεγελάσουν τον αναγνώστη για το πραγματικό τους επίπεδο. Είπα, κατά την άποψή μου. Τα πιο κάτω, όμως, δεν είναι η άποψή μου!

  Επιλεκτικά:

  ακόμα και στους «νεωτερίζοντες», φαίνεται άσχημο μια πρόταση να ξεκινά με «but» (αφού η πρόταση αυτή δεν μπορεί να είναι κύρια πρόταση), και συστήνεται η άνω τελεία, αντί της τελείας που κατά κόρον χρησιμοποεί σε τέτοιες περιπτώσεις ο περι ου ο λόγος (και άλλοι, φυσικά).

  η συνδετική παύλα είναι αναγκαία όταν προσπαθεί κάποιος να «λεξιποιήσει», για παράδειγμα «fear-mongering», ειδ’ άλλως το αποτέλεσμα έχει άλλη έννοια. (Για όσους θέλουν εδώ να πουν πως «μα αφού καταλάβαμε τι λέει»: ο σκοπός της σωστής γραφής δεν είναι να υποχρεώσουμε τον αναγνώστη να εξασκήσει στο έπακρο την λεγόμενη «principle of charity», σύμφωνα με την οποία ό, τι (σχεδόν) και να γράψουμε, αν είναι «κάπου εκεί κοντά» θα γίνει κατανοητό. Αν ήταν έτσι…)

  Σε σχόλιο για ομιλία του της 6ης Δεκεμβρίου 2010, αναφέρει πως στο ακροατήριο ευρίσκοντο άνθρωποι τους οποίους «nothing could provoke them easily to reconsider […]». Αν είναι αυτό για σας σωστά (αλλά και καλά) Αγγλικά… (Από τη στιγμή που το αντικείμενο του επιρρήματος δεν προσδιορίζεται σαφώς και η φράση επιδέχεται περισσότερη από μιας ερμηνείες, λυπάμαι, όσο και να το τραβήξετε, είναι λάθος – που δεν κάνουν το 98% των όσων Βρεττανών γράφουν Αγγλικά.)

  Δεν έχω χρόνο, ή διάθεση, να ψάξω και να αναφέρω άλλα λάθη. Αν σε δέκα λεπτά βρήκα αυτά τα τρία, φαντάζομαι τι θα εύρισκα σε τρεις ώρες. Φαντάζομαι όλες τις πιθανές «δικαιολογίες»… ας μην είμαστε αυστηροί, ακόμα και τα Αγγλικά αλλάζουν, είναι θέμα «στυλιστικό» και άλλα πολλά! Δεν είναι αυτό το θέμα, όμως. Δεν μπορούμε να γράφουμε κάτι και μετά να λέμε, «εντάξει, δεν είναι 98%, έστω 70%…» κτλ. κτλ.

  Ίσως, αν δεν ήταν το η εκατοστιαία αναλογία εκεί να μην ένοιωθα τόσο ενοχλημένος. Ειναι, όμως, εκεί, και νοιώθω!

 178. Σταζυ, μιλάς για τον τέκιΤσαν;
  Μα παραθέτει κάποια στοιχεία (που ΟΚ δεν ξέρω αν ισχύουν)

 179. qq said

  #73
  Dunning–Kruger effect

  https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Dunning%E2%80%93Kruger_effect&oldid=612847043

  Στο ζενίθ της τρέλας που ζούμε:
  Καταθέσεις στα γκισέ από την Πέμπτη εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

  Ενώ στις ΑΤΜ επετράπη από την Παρασκευή. Καταρχήν, γιατί το απαγόρεψαν, έστω δεν φρόντισαν να το επιτρέψουν από την πρώτη μέρα, και κυρίως, ποιος βλάκας θα κάνει κατάθεση. ΟΕΔ, είτε είμαστε ο ποιο χαζός λαός του κόσμου που τρέχει να κάνει καταθέσεις την στιγμή που άλλοι τρέχουν να κάνουν αναλήψεις υπό τω φόβω μη τις κουρέψουν, είτε οι λαοπρόβλητοι πολιτικοί κυβερνήτες μας είναι οι πιο χαζοί του κόσμου. Το τελευταίο καθρεφτίζει το πρώτο, βεβαίως. Και στις δυο εκδοχές, είμαστε άξιοι της τύχης μας.

 180. Pedis said

  Το μόνο που με στενοχωρεί με την αποπομπή του Β. είναι ότι έγινε κατ’ απαίτηση των δανειστών. Κατά τ’ άλλα επρόκειτο για έναν (βιρτουόζο) καταγκιόζη. Πλούτισε το cv του, ανέβασε το κασέ του, θα πληρώνεται ένα κάρο λεφτά για τα σεμινάρια και τις ομιλίες … (ντηλς και συμβουλές)

  Πάντως, ο Στουρνάρας παραμένει στη θέση του (κατ’ απαίτηση των δανειστών – μάλιστα εφέντημ’)

  και γελάει με το αποτέλεσμα

  ΟΧΙΟΧΙΧΙΧΙΧΙΧΙΧΙΧΟΧΟΧΟΧΟ

  έχει ξεκαρδιστεί ο ομορφάντρας (και από φάτσα φαίνεται μεγάλο εξυπνοπούλι). Αξιοκρατία λέμε. Ο καθενας στη θέση που τον βάζουν.

 181. voulagx said

  #153: Σκυλε, το θεμα ειναι οτι ο γηραιος κυριος δεν σεβεται τον εαυτο του – εμας ετσι κι αλλιως μας εχει γραμμενους.

 182. 181

  Βλάχο μ΄, έχεις δίκιο! Πολύ δίκιο! Μα πάρα πολύ δίκιο!

 183. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!
  ·
  177 Αυτά τα λάθη είναι λάθη λειψής επιμέλειας περισσότερο.

 184. cronopiusa said

  «Χαλάς τη γιορτή με αυθάδεις ερωτήσεις» -Τι είπε ο Βαρουφάκης σε δημοσιογράφο του Sky News

 185. Pedis said

  Τώρα θα βρει το χρόνο όχι μόνο να ανοίξει αλλά και να διαβάσει … τα βιβλία του.

  Ρεζιλίκια ο άντρας ο ντερμπεντέρης.

 186. Πέπε said

  Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα μου ‘σκασε στο μυαλό ένα χωρίο πολύ ταιριαστό, αλλά που δεν το θυμόμουν βέβαια κατά λέξη. Είναι του αγαπημένου Βιζυηνού, αλλά μεταξύ δύο ιστοριών δεν ήμουν βέβαιος σε ποιαν ανήκει. Μετά από καναδυό μέρες αποφάσισα να το ψάξω. Το πήρα όμως αργά αργά, απολαυστικά – μόνο κέρδος θα είχα να τον ξαναδιαβάσω. Τώρα που το βρήκα ίσως έχει μπαγιατέψει λίγο, αλλά όχι και τελείως, μιας και μιλάει για το φόβο ως ανασταλτικό παράγοντα, κάτι που εξακολουθεί να πλανάται.

  Ο βρυκόλακας είναι μόνον ένα τουλούμι γεμάτο αίμα. […] Και άμα τον ξαναϊδής, τρύπα τον, να χυθή το αίμα! Άλλη μια φορά δεν θα ξαναβγή μπροστά σου.

  (Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου)

  Ένα άλλο δε λογοτεχνικό απόσπασμα είναι αυτό που περιγράφει την ιστορία με το περιφανές ξεβράκωμα των ΜΜΕ. Αυτό που αποκαλύφθηκε όλοι το ήξεραν και όλοι το έλεγαν, αλλά άλλο να το θεωρείς προφανές κι άλλο να το βλέπεις με τα μάτια σου επ’ αυτοφόρω. Εδώ θεν τίθεται θέμα ακριβούς παράθεσης, είναι ανέκδοτο:

  Είναι ένας χωριανός του Ψαραντώνη που του κλέβουν τα φρούτα από το περιβόλι, κι αυτός υποψιάζεται τον Ψαραντώνη.
  -Αντώνη, αυτό που έκανες δε θα το ξανακάνεις γιατί θα ‘χουμε κακά ξεμπερδέματα.
  -Ποιο πράμα κουμπάρε;
  -Αντώνη ν’ αφήσεις τα σάπια. Πας κάθε βράδυ και μου ρημάζεις το περιβόλι.
  -Εγώ κουμπάρε; Γιατί, με είδες;
  -Μα δεν ντρέπεσαι! Τι πα να πει αν σε είδα, όλο το χωριό το ξέρει.
  -Κουμπάρε αυτά τα λόγια δε θα τα ξαναπείς να με ντροπιάζεις χωρίς λόγο, γιατί θα ‘χουμε κακά ξεμπερδέματα.
  -Καλά…….
  Πάει το βράδυ και φυλάει καραούλι στο περιβόλι. Εμφανίζεται μια σκιά κι αρχίζει να κλέβει τα φρούτα. Ορμάει, τον πιάνει, ποιος ήταν; ο Ψαραντώνης!
  -Εδά (=τώρα) κουμπάρε, τι έχεις να μου πεις; λέει αυτός που έχει το περιβόλι.
  -Εδά, μάλιστα!

 187. Ο συλλογικός παππούς μας πάλι καθάρισε!

  http://www.koutipandoras.gr/article/145267/glezos-pros-soylts-edo-kyvernoyn-oi-polloi-video

 188. spiral architect said

  Eurogroup δίχως Γιάνη, ολοκληρώνεται αμέσως
  (δεν κάνει ρίμα βέβαια…) 😦

 189. ConspiRaki Theologist said

  Μόνο που ο Αγαμνένονας θυσίασε την Ιφιγένεια πριν τον πόλεμο και όχι τον Αχιλλέα, μετά την απόβαση, για να κατευνάσει τον Έκτορα…

 190. Pedis said

  Καλά τα γέλια και τα κλάματα των βαρουφανς, αλλά ας κάνουμε και μία σοβαρή κριτική του ανδρός

  «Λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας από το ίδρυμα «The European House: Ambrossetti» (γνωστό και ως «ευρωπαϊκή λέσχη Μπίλντερμπεργκ»), ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, φιγουράρει στην επίσημη λίστα των ομιλητών στο ετήσιο συνέδριο «Brussels Forum», που διοργανώνει (20 με 22 Μάρτη) στις Βρυξέλλες το «Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ» (German Marshall Fund of the United States)…

  Το εν λόγω «ευαγές» ίδρυμα στοχεύει στην ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, στο «πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ», όπως πληροφορεί η ιστοσελίδα του «Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού», που συμβάλλει στην έρευνα και την ανάλυση για τα ζητήματα της διατλαντικής συνεργασίας. Ανάμεσα σε άλλα, στηρίζει τα δίκτυα συνεργασίας στα Βαλκάνια («φιλανθρωπικά ιδρύματα», π.χ. Σόρος) και τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Εκτός από την έδρα του στην Ουάσιγκτον, έχει γραφεία στο Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Βελιγράδι, την Αγκυρα, το Βουκουρέστι και τη Βαρσοβία.

  Στο φετινό συνέδριο (εκτός από τον Γ. Βαρουφάκη) μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ Ζ. Μπρεζίνσκι, ο μεγαλορεντιέρης Τζ. Σόρος, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. βαν Ρομπάι, η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φ. Μογκερίνι, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Σ. Κάμπετερ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Β. Νούλαντ κ.ά…»

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8367009

  Είπαμε, με την υπουργοποίηση, ανέβασε στα ύψη το κασέ του το παιδί.

 191. sarant said

  187τελ: Ωραία ιστορία!

  190 Δίκιο έχεις κι εσύ 😉

 192. Πέπε said

  @177:

  > > ακόμα και στους «νεωτερίζοντες», φαίνεται άσχημο μια πρόταση να ξεκινά με «but» (αφού η πρόταση αυτή δεν μπορεί να είναι κύρια πρόταση)

  Αλλεπάλληλα λάθη. Πρώτον, με το but μπορούν εξίσου καλά να αρχίζουν κύριες όσο και δευτερεύουσες προτάσεις. Είναι παρατακτικός σύνδεσμος, όπως και το «και». Το «και» (και, επομένως, όλοι οι παρατακτικοί σύνδεσμοι) ενώνει όμοια πράγματα: κύριες με κύριες, δευτερεύουσες με δευτερεύουσες ίδιου είδους και ίδιου συντακτικού ρόλου.
  Δεύτερον, κανένας κανόνας στ’ αγγλικά δεν απαγορεύει έτσι γενικώς ούτε τις κύριες ούτε τις δευτερεύουσες στην αρχή περιόδου.

  Το σωστό επιχείρημα θα μπορούσε να ήταν: συνδέεται παρατακτικά με τι; Γιατί η πρόταση πριν το but είναι σε διαφορετική περίοδο;

  Αλλά κι αυτό θα ήταν στενά φιλολογίστικο, αφού στην πράξη κάλλιστα μια περίοδος μπορεί να αρχίζει με παρατακτικό σύνδεσμο, τόσο στ’ αγγλικά όσο και σε άλλες γλώσσες. Αν ειδικά για το but αυτό θεωρείται κακό ύφος, τότε ας πούμε απλώς «θεωρείται κακό ύφος». Πάντως γραμματική εξήγηση δεν υπάρχει που να το δικαιολογεί.

 193. Y. G. said

  Ο ΓΒ εχει τεραστια επικοινωνιακη ευχερια, καλλιεργεια, και (από ότι ακουω από οικονομολογους συναδελφους, γιατι η ιδια δεν μπορω να κρινω) εξαιρετικες ακαδημαϊκες επιδοσεις. Νομιζω όμως οτι σαν πολιτικος απετυχε. Ακαδημαϊκη υπεροχη δεν σημαινει και πολιτικη ικανοτητα.

  [Ο νομπελιστας οικονομολογος Gunnar Myrdal τα εκανε μανταρα σαν υπουργος, νομιζω εμποριου, για ένα μικρο διαστημα στη Σουηδια μεχρι που τον αντικατεστησαν. Ενας άλλος οικονομολογος (και προσωπικος μου ηρωας), ο Albert Hirschmann, παρηγαγε υπεροχο πολιτικο λογο, στην ακαδημαϊκη του ζωη όμως, χωρις ποτε να πολιτευτει. ]

  Ελαχιστοι συγχρονοι αριστεροι διανοουμενοι διακρινονται σαν πολιτικοι. ΚΤΓΜ, ενας από αυτους τους ελαχιστους αριστερους διανουμενους που είναι συγχρονως αποτελεσματικοι πολιτικοι και εμπνεουν, είναι ο Πολωνος Ανταμ Μιχνικ. Στην ελλαδα δεν βλεπω κανενα παραδειγμα τετοιου αριστερου. Ισως επειδη δεν ζω πια εκει η’ δεν βλεπω καθαρα τα πραγματα. Στην ελλαδα βλεπω μονο τιμιους αριστερους, δηλαδη αριστερους που δεν λενε ψεμματα. Αυτοι ανηκουν στο ΚΚΕ. Αυτους τους σεβομαι.

 194. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mπράβο Pedis που κάνεις «σοβαρή» κριτική… Γιούνερ , ακούμπα στον ώμο του Κουτσούμπα! Venceremos companieros!

 195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  2 – » Οι ξυπνητζήδες ,που υπάρχουν παντού και εδώ ,με αρχιξυπνητζή το Λάμπρο, που αποκαλούν υποτιμητικά το Γιάνη «Μπαρουφάκη» »

  Όταν κάποιος λέει μπαρούφες και το επίθετό του τελειώνει σε άκης, πώς θα τον πείς;
  Είχα βάλει κάποτε κάποια λινκ απο τις ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ απόψεις του στο Ποντίκι και στην lifo, που πρίν αλέκτωρ φωνήσαι, διαψεύστηκαν παταγωδώς, όμως το αυτί του πρώην (μ΄αρέσει να το ακούω) υπουργού δεν ίδρωσε καθόλου, και συνέχισε να αρθρογραφεί, σαν να μη συνέβει τίποτα, ούτε κάν μιά συγνώμη, ούτε ένα ταπεινό, «έκανα λάθος» προφανώς το φτύσιμο θα το έπαιρνε για ψιχάλα.

  «ας μας καταθέσουν τις περισπούδαστες απόψεις των κυριοτέρων ομολόγων/αντιπάλων του.»
  Έχεις δεί να υποστηρίζω κάποιον άλλο ομόλογό του; Το «αντιπάλων του» είναι άτοπο, υπάλληλοι του ίδιου αφεντικού, είναι όλοι οι οικονομολόγοι, ποιός είναι το αφεντικό τους; Αυτός που διαιρεί τους λαούς και βασιλεύει, έξυπνο παλληκάρι είσαι (κι όχι ξυπνητζής σαν κι εμένα) δεν θα δυσκολευτείς να τον βρείς.

  13 – «Eγώ δεν θεωρώ λάθος του Β. το ότι προσπάθησε να αρθρώσει επιστημονικό οικονομικό λόγο στα γίδια τους συνομιλητές του.»

  Τελικά είναι επιστήμονες οι οικονομολόγοι; γιατί μέχρι τώρα τους έβριζες.

  «Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει;»
  Ο Γουόρεν Μπάφετ, είχε δηλώσει το 10-11 (νομίζω) ότι η γραμματέας του πληρώνει περισσότερους φόρους από τον ίδιο, και πως πρέπει να γίνει κάτι γι΄αυτό. Αντί να περιφέρεται ασκόπως στα στημένα γιουρογκρούπ, ας έκανε κάτι γι΄αυτό, να μείνει και στην ιστορία, που έλυσε το παγκόσμιο δημοσιονομικό πρόβλημα. Γιατί με το λίγο μυαλό που διαθέτω, αυτό έχω καταλάβει, ότι τα οικονομικά προβλήματα των χωρών, δημιουργούνται γιατί οι πλούσιοι φοροαποφεύγουν ΝΟΜΙΜΑ, κι όχι γιατί είναι πολλοί οι Δ,Υ και αντιπαραγωγικοί οι εργαζόμενοι. Αλλά πάλι, σκέψεις απο ένα μυαλό ξυπνητζή, πόσο στα σοβαρά μπορεί να τις πάρει κανείς, ενώ του Βαρουφάκη, είναι λαμπερές.

 196. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Μια προχειρη γουγλο-μεταφραση με λιγες επεμβασεις αρθρου ειδικου με θεμα ψυχοπαθολογια και πολιτικοι. Ο ναρκισσος πολιτικος.

  «The Narcissistic Politician
  How politics forge narcissistic pathology
  Published on January 18, 2014 by Mark Banschick, M.D. in The Intelligent Divorce

  All animals are equal, but some animals are more equal than others.
  George Orwell
  The visionary lies to himself, the liar only to others.
  Friedrich Nietzsche

  […..]

  Ο δρόμος προς τoν Ναρκισσισμό:

  Τι προδιαθέτει τους ανθρώπους στον ναρκισσισμό;

  Μερικοί άνθρωποι βιώνουν σοβαρή και σημαντική στέρηση στην πρώιμη παιδική ηλικία. Μπορούν να κοιτάξουν να αποζημιωθουν με επιτυχία στις τέχνες, τα χρήματα, τη δύναμη ή τη φήμη. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και μπορεί να είναι ενα ευγενές καλεσμα.. Ένα άτομο ανερχεται από τον πόνο και αισθάνεται υποχρεωμένο να πετύχει. Αυτό γίνεται ναρκισσιστικο όταν (το ατομο) είναι πρόθυμο να βλάψει τους άλλους για να επιτύχει τον σκοπό του. Το επείγον της επιτυχίας είναι απελπισμένη αναγκη και άλλοι θεωρουν καλύτερο να φευγουν από το δρόμο.

  Άλλοι αναπτύσσουν την ανάγκη για την επικύρωση σαν τοξικομανής που χρειάζεται φάρμακα – χωρίς τέλος. Μπορεί να είχε καλούς γονείς που προσπάθησαν να δώσουν την αγάπη που χρειαζόταν, αλλά ποτέ δεν ήταν αρκετη. (Παράδειγμα: ο μεγαλύτερος τραυματισμός του πρωτοτοκου ήταν όταν γεννήθηκε ο αδελφός του.)

  Ακόμα άλλοι έχουν μια συνταγματική τάση να βλέπουν τους άλλους ως αντικείμενα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Είναι δύσκολο για αυτούς να εντοπίσουν πραγματικά με άλλο πρόσωπο τις δικές τους ανάγκες : είναι πάρα πολύ απαιτητικές. Οι ναρκισσοι συχνά αποτυγχάνουν να νοιάζονται πραγματικά για τους άλλους, εκτός αν κάτι σημαίνει για αυτούς (υγιής ναρκισσισμός βρίσκεται στα μικρά παιδιά και μερικοί άνθρωποι δεν μεγαλώνουν ποτέ έξω από αυτό.)
  Είναι ενδιαφέρον, ότι 5% περίπου των ατόμων με διπολική διαταραχή έχουν NPD(Narcissistic personality disorder, a cluster B personality disorder). Χωρίς αμφιβολία, οι εναλλαγές της διάθεσης της Διπολικής Διαταραχής, επηρεάζουν την αίσθηση ενός ατόμου για τον εαυτό του. Όμως, σε αντίθεση με την τυπικό ναρκισσισμο, ο πληθωρισμός του εαυτού σε επεισόδια μανίας ή υπομανίας αντικαταθισταται από μια πιο νηφάλια και αρνητική αίσθηση του εαυτού, όταν οι κύκλοι διάθεσης της διπολικής του διαταραχής είναι προς τα κάτω. Σε αντίθεση, οι ναρκισσιστες τείνουν να παραμείνουν δικαιωμένοι και υστερόβουλοι/ εκμεταλλευτες (χειριζόμενοι άλλους αδικως ωστε να κερδισουν πλεονέκτημα ή όφελος) ή χρησιμοποιωντας μια κατάσταση – όταν είναι αναστατωμένοι μπορούν να μετατραπούν σε εκδικητικούς και θυμωμένους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια δια βίου διπολική αστάθεια μπορεί να σφυρηλατήσει μια προσωπικότητα που είναι αμυντική, που εύκολα προσβάλλεται και είναι εκμεταλλευτική και μερικοί μπορεί να καταλήξουν στην κατηγορία διπολική διαταραχή με ναρκισσιστική χαρακτηριστικά. Ένας πολιτικός μπορεί να ταιριάζει το πρότυπο.

  Τέλος,υπάρχει και άλλος τρόπος ναρκισσισμου – οι άνθρωποι που έχουν μεγάλα προσόντα, όπως η νοημοσύνη, η ομορφιά, οι αθλητικές επιδόσεις, ο πλούτος, το ταλέντο ή χάρισμα. Για αυτούς , η ναρκισσιστική σκέψης συχνά ενισχύεται από όλους του περιγύρου τους. Αυτό το περιβάλλον που προκαλείται από ναρκισσισμό αποτελεί κίνδυνο για τους διάσημους ανθρώπους όπως είναι οι πολιτικοί και επαγγελματίες αθλητές.

  Ο δρόμος προς τον ναρκισσισμό μπορεί να περιλαμβάνει συχνά ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω.

  Φήμη και ναρκισσισμός:

  Ποιος συγκρατει πραγματικά πλούσιους ή όμορφους ανθρώπους τα συνήθη πρότυπα – ή επαγγελματίες αθλητές για το θέμα αυτό; Η λογοδοσία απαιτείται για τις σχέσεις. Και, αν αφήσουμε τους ανθρώπους να ενεργούν σαν ο κόσμος να περιστρέφεται γύρω τους, δεν θα τους κάνουμε χαρη. Κανείς δεν είναι περισσότερο «ειδικος» από τν άλλο, όμως, με αρκετή ώθηση και το ταλέντο, αφήνουμε ορισμένους ανθρώπους από το γάντζο όταν μας απογοητεύσει.

  Κοιτάξτε τη δική σας ζωή. Υπάρχει πιθανώς κάποιος που ειναι μη ανιχνευσιμος για τον φονο και είναι ανέγγιχτος από την κριτική. Μερικοί από αυτούς τους άνθρωπους έλκονται από την πολιτική….
  [….]»

  http://www.psychologytoday.com/blog/the-intelligent-divorce/201401/the-narcissistic-politician

  ΥΓ Μερικά παραδείγματα

  Napoleon Bonaparte

  Sir Winston Churchill

  Abraham Lincoln

  Theodore Roosevelt

  Στην Ελλάδα ειχαμε πρωθυπουργο, υπουργους,…., αλλα ισχυει ο νομος των προσωπικων δεδομενων)

 197. Pedis said

  # 195 – είσαι μεγάλος τρολοκράτορας … προσοχή! θα σου μείνει … σοβαρέψουουου

 198. Χωρίς ή δίχως ταιριάζει στο μέτρο του τίτλου / παροιμίας;

 199. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  189.Eurogroup με δίχως Γιάνη,
  δίχως σκύλο μένει η στάνη

  Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε στο Eurogroup με την πρόταση του τελευταίου Eurogroup, το οποίο είχε ολοκληρωθεί χωρίς την παρουσία του τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.

  Αργότερα, άλλες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «’Δεν έχουμε προτάσεις΄υποστηρίζουν διάφοροι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα. Δεν έχουμε ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;»

 200. Σκύλος ο Γιάνης; Ως επαΐων θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω… http://imgur.com/K5J921s

 201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  59- «Αμφισβητώ ΕΥΘΕΩΣ τα δημοκρατικά φρονήματα οποιουδήποτε μέλους της ληστοσυμμορίας! ΝΑΖΙ!
  Απλά, σταράτα και ξεκάθαρα! Εν Α Τζετ»
  Προσυπογράφω και με τα δυό μου χέρια, τίποτε πιο αληθινό.

  61-«Δεν συμφωνώ. Οι «Ναζι» στην Ελλάδα είναι 5% εκ των οποίων αληθινοί Ναζί ούτε οι μισοί. Στη Γερμανία 2 στους 3 τουλάχιστον ,είναι ΝΑΖΙ με όλες τις συμπαραδηλώσεις του όρου.»

  Βιάστηκα να μιλήσω, αυτό είναι αληθέστερο του 59 (χαμόγελο).

 202. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  198. Eγώ να σοβαρευτώ; Για κοιτάξου στον καθρέφτη. Δεν είναι ό,τι Συριζαϊκό ο «εξω από δώ» παιδί. Είπαμε να είσαι θρησΚΚΕυόμενος ,αλλά εσύ πας για αρχιεπίσκοπος ρε μάστορα…

 203. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  199. χώρα χωρίς, έχει ωραία παρήχηση.
  Στο σχολικό παράδειγμα νομίζω ήταν χάρε χαρά που μου ΄φερες

 204. sarant said

  199 Ετσι που το λέει η Έφη, αλλά η παροιμία έχει «δίχως» που πάει στο μέτρο καλύτερα.

 205. Γαμώ το SHOEI της γερμανικής σκουπιδοδημοσιογραφίας (και της ελληνικής ομοίως!)

  http://www.enimerosi24.gr/122649/%CE%B7-shoei-%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CE%B9/

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – ΕΓΡΑΨΕΣ, πολύ γέλιο, νάσαι καλά.

 207. Πάνος με πεζά said

  Ενώ έχει βγεί και το

  «Γιάνη με το ένα νι
  τα’ κανες όλα @#$@%…»

 208. Κίντο, περί Γερμανών

  http://www.wearethemighty.com/german-panther-tank-2015-07

  http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-78%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%AD%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%B2%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1-44-%CF%84%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

  απαναΐαμ!

 209. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τί στο καλό γίνεται;
  Διαβάζω «Ναυάγιο με δεκάδες πρόσφυγες ανάμεσα σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι». Από το πρωί άκουγα για τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου στο Φρμακονήσι και Κουνελονήσι.

  201.Μπρρρ…σου επιτρέπουμε 🙂 .Μολονότι υπάρχει καταγραμμένο το σκυλοβαρουφιόμουνα .
  Η ρίμα να πετύχει κι ο,τι νάναι. Ποιητική …αηδία δηλαδή

 210. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Αν δεν εχει ηδη δηλωθει ο ορος βαρουφόμετρο, προτιθεμαι να καταθεσω αιτηση αναγνωρισης του ορου στο σλαγκ αλλα και της ομωνυμης συσκευής, ως ευρεσιτεχνια :-).

 211. Pedis said

  # 203 – » Δεν είναι ό,τι Συριζαϊκό ο «εξω από δώ» παιδί. »

  Σιγά ρε κιντ μη είναι συριζαιος ο Βαρουφάκης!

  «Eγώ να σοβαρευτώ; Για κοιτάξου στον καθρέφτη …»
  Να σου απαντήσω και να παίξουμε τη τσικολελέτα, «να και συ!» κλπ κλπ … παλιμπαιδίζεις γερο-κιντ. Άσχημα μαντάτα.

 212. Y. G. said

  211 – […] ο ορος βαρουφόμετρο […]

  Τι ακριβως θα μετρουσε to βαρουφόμετρο ;

 213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – «Δηλαδή, όλοι αυτοί που κατηγορούν τον Βαρουφάκη σημαίνει ότι αποδέχονται, παραδέχονται και ήταν ευχαριστημένοι με τους προηγούμενους, Χαρδούβελη, Στουρνάρα, Βενιζέλο….έτσι για να μην ξεχνάμε.»

  Όχι όλοι, για κάποιους είναι το ίδιο ηλίθιοι, ή το ίδιο έξυπνοι, αν θεωρηθούν ηλίθιοι αυτοί που τους ψηφίζουν.

 214. Μαρία said

  Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες! http://pitsirikos.net/2015/07/%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83/

 215. Εδώ δεν λέγαμε για την κυρα-Κατίνα από την Κάλυμνο, στην οποία ο πολίστας και καθηγητής Μαυρωτάς δεν αναγνώριζε το δικαίωμα ν΄αποφασίζει;

  Ε, του την είπε αγρίως η κυρά-Κατίνα του Ποτάμη…

  Δήμος Καλυμνίων

  69,60% ΟΧΙ (5.945)
  30,40% ΝΑΙ (2.597)

  Ρούφφφφφφφφφ….

 216. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>βαρουφακές είναι λεξιπλασία με τις φακές, που αρμόζουν στον λιτό βίο
  Βαρουφάγια:
  βαρουφασόλια, βαρουφάβα,βαρουφασκόμηλο
  α και βαρουφαλάφελ

  Προσεχώς κι άλλες βαρουφακίες 🙂

 217. 217

  ΕΦΗ² έχει και βαρουφάνικα για το βαρουφάι…

  κατά τις λοιπές ειδήσεις, θα μας λείψει το μουρούτι, ρε σεις! https://twitter.com/gmourout/status/617368642729209856

  και οι λατρεμένες Γριές έβγαλαν δικό τους νόμιζμα, την ΙΡΑ! http://www.stokokkino.gr/article/1000000000012583/I-Autonomi-TH10-tou-Irakli-bgainei-apo-to-euro-kai-ftiaxnei-diko-tis-nomisma

 218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  213 – Πόσο βαριά θα τον ρουφήξουμε…….τον πόνο.

 219. cronopiusa said

 220. Πέπε said

  @216: Καλλιόπη, όχι Κατίνα. Κατίνες στην Κάλυμνο είναι οι Καλοτίνες.

 221. sarant said

  216-221 Πράγματι, Καλλιόπη είχε πει, ίσως για να κάνει και παρήχηση με την Κάλυμνο.

 222. Ηλεφούφουτος said

  215

  να σου πω και τη συνέχεια:

  Ο Βαρουφάκης μπαίνει στο Γιουρογκρούπ.
  Ο Σόιμπλε το αντιλαμβάνεται γυρίζει και τον κοιτάζει (μ εκείνο το βλέμμα, το γνωστό, που μέσα του χορεύουν διάβολοι).
  Όλοι περιμένουν τη μεγάλη έκρηξη. Αντ αυτού ο δικός κάνει μία κίνηση σα σπασμό.
  Τρέχει ο Αλμπουκέρκε να κοιτάξει την πάνα.
  Κάνει και μια δεύτερη.
  «Αμάν, ο παππούς, ο παππούς» κατά το γνωστό ανέκδοτο, και τρέχει ο Ντάισελμπλουμ με την κλανιόλα.
  Και τότε… ο δικός σου σηκώνεται αβέβαια στην αρχή, όλο και πιο αποφασιστικά στο τέλος, μέχρι που στέκεται μπροστά στο Βαρούφαρο σε στάση προσοχής και του τείνει το χέρι. «Willkommen back, Yanis. Sygnwmi pu pγota se fonaζα Yannis. Verstehst du doch von teutonischem Humor»

  Μα, κομαντάντ, λέει ο ΄σκανδαλισμένος ο Σλοβάκος υπολοχαγός δίπλα του, είναι κουμμουνιστής.
  Ja, απαντά ο άλλος χωρίς να στρέψει ολότελα το κεφάλι προς αυτόν. Aber er ist ein Mann.

  Σημειωτέον ότι κάπου στην αρχή της ταινίας, εκεί που ο άρχων του σκότους μένει ανάπηρος, ο γιατρός δηλώνει: «μόνο ένα θαύμα μπορεί να τον θεραπεύσει».

 223. Κατίνα-Καλλιόπη, του άλλαξε τα φώτα τέλος πάντων! http://imgur.com/o93jb6M

 224. 216 (που είσαι και γείτονας από ότι έχω καταλάβει στα Εξάρχεια):

  Ενημερωτικά, επειδή διάβασα εδώ την αναφορά και εκνευρίστηκα πολύ, ίσως ακόμα περισσότερο επειδή έχω σε εκτίμηση τον Γ. Μαυρωτά, έστειλα διαμαρτυρία στο κεντρικό μέηλ του Ποταμιού. Μου απάντησε προσωπικά ο ίδιος (κάτι λέει κι αυτό πάντως) ότι πρόκειται για παρεξήγηση κι ότι δεν ήταν αυτό το νόημα, αλλά:

  ……………….
  Η δήλωση είναι “ότι δεν μπορεί η κ. Καλλιόπη από την Κάλυμνο να καταλάβει ποιό είναι το ερώτημα για να αποφασίσει αφού δεν μπορούμε να το καταλάβουμε ούτε εμείς που είμαστε ειδικοί (άλλωστε τα έγγραφα αυτά δεν ήταν τελικά)”
  ……………….

  Τώρα από κει και πέρα όποιος πείσθηκε πείσθηκε.

  Εγώ όχι τελείως όπως και με τις διευκρινίσεις τις Κας Λυμπεράκη. Εκτίμησα όμως την προσωπική απάντηση του Γ. Μαυρωτά.

 225. Γς said

  Νευράκια φιλάρες;

  Kid: Αν εξαιρέσεις μερικά βαριά κι ασήκωτα στην αρχή, μετά μου τα έχωσες κανονικά και κάναμε πλάκα στη συνέχεια.
  Να είσαι καλά.

  Σκύλος: Ποσώς με ενδιαφέρει ο Σαμαράς που λες. Σε ευχαριστώ για την διάγνωση και το ενδιαφέρον σου προς τους ηλικιωμένους. Αλλαγμένο σε κόβω. Τι σου συμβαίνει;

  Alexi: Αποφάσισε τι είδους πλάκα θα κάνεις . Λεπτή ή βλαχομπαρόκ. [ρώτα με σχετικά]

  Spiral Architect: Το θυμικό και τα μάτια σου

  Και μη φιλάρες:

  Voulagx: Γιατί σας έχω γραμμένους; Και γιατί μιλάς πλάγια. Μήπως εσύ μας έχεις γραμμένους; Πες μου στα ίσια τι ζόρι τραβάς.

 226. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  #213. «Τι ακριβως θα μετρουσε to βαρουφόμετρο ;»

  Το βαρουφόμετρο ειναι ειδος πολιτικου σεισμογραφου. Θα εξεταζει εγκαιρως την συμπεριφορα/δραση πολιτικων που διαπραττουν βαρουφακίες 🙂 και στις τρεις βαρουφακίες 🙂 θα δεχονται κοκκινη καρτα.

 227. Ηλεφούφουτος said

  223 χμμ τώρα που το καλοθυμάμαι, το σενάριο έλεγε: «μόνο μια ισχυρή συγκίνηση μπορεί να τον θεραπεύσει».

 228. Γιάννης Ιατρού said

  @174: ΣτΒΚ

  Το λινκ που έβαλες είναι πετσοκομμένο 🙂 , το πλήρες είναι αυτό

  http://info-war.gr/2015/07/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8B%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B7-%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF/

  Μου κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν παραπονέθηκε ως τώρα (ή δεν το είδα;;;) !

 229. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ολίγη βαρουφότητα δε θα έβλαπτε
  http://www.topontiki.gr/article/135833/guardian-lathos-sholiaropaidoy-toy-tsakalotoy

 230. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Το παρασκήνιο της παραίτησης Βαρουφάκη
  Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015, 11:39
  Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

  Το προδιαγεγραμμένο τέλος του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. Η μεγάλη δημοσιότητα που στο κάτω κάτω ήταν αποτέλεσμα αφ’ ενός των συγκυριών και αφετέρου του αδιαμφισβήτητου επικοινωνιακού του ταλέντου είχαν αρχίσει να ενοχλούν τους λοχαγούς του Μαξίμου.

  Το βράδυ της Πέμπτης Βαρουφάκης και Παππάς ήρθαν στα χέρια μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ένα tweet του υπουργού για διπλό νόμισμα χθες βράδυ. Η απόφαση είχε ωστόσο παρθεί νωρίτερα, από το βράδυ της Πέμπτης, όταν Παππάς και Βαρουφάκης ήρθαν στα χέρια επειδή, σύμφωνα με την άποψη του υπουργού Επικρατείας, ο τελευταίος λειτουργούσε αυτόνομα, υπό το κράτος των οικονομικών γνώσεων και γνωριμιών και όχι βάση της γραμμής του οικονομικού επιτελείου.

  Την Πέμπτη το βράδυ λοιπόν, οι δύο άνδρες από τα λόγια ήρθαν στα χέρια, με τον Παππά να κατηγορεί τον Βαρουφάκη ότι λειτουργεί ανεξέλεγκτα και όχι ως υπουργός της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με το γνωστό του ύφος και κάπου εκεί άρχισαν οι μπουνιές.
  [….]

 231. Γς said

  Αεροπλάνα και βαπόρια, ουπς και ελικόπτερα.

  Ναι Ελικόπτερα και μην πάει ο νους σας στο πονηρό.

  Αεροπλάνα και ελικόπτερα Υούρκικα στο Αιγαίο.
  Απ το πρωί και τούτη τη στιγμή πάνω από Αγαθονήσι, Κουνελονήσι [δεν το ήξερα] Φούρνους κλπ.

  Σε υψος 400 και 500 πόδια,

  100 και κάτι μέτρα δηλαδή, Δύο Χίλτον περίπου.

  Κι εκεί να δείτε πως θα ακούγονται τα βαριά αυτά στρατιωτικά ελικόπτερα.

 232. 230

  Thanks Doc! 😉

 233. smerdaleos said

  @186: «Wolfie, ve hear Marxizsts are beck in der building, und dey are Greek»…

  Vat? Vy? Vere? Ven?

  Arrest them ,arrest them, arrest them !!! Then shoot them and (then) interrogate them !!! 🙂 🙂 🙂

 234. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  http://www.topontiki.gr/article/135772/eyrovoyleytis-sikose-harti-toyaletas-kai-fonaze-ston-gioynker-etsi-katantisate-eyro

 235. Χρήσιμη θα ήταν μια ματιά και στα γυμνασιακά χρόνια του Γ. Βαρουφάκη, μιας κι έγινε λόγος γι αυτά παραπάνω.

  Το Έθνος της Κυριακής (φύλλο 8ης Φεβρουαρίου 2015) δημοσίευσε κάτι από τα μαθητικά χρόνια του Γιάνη.

  Κομμάτια του αφιερώματος αναπαράχθηκαν από διάφορα ιντερνετικά κοπιπαστάδικα, αλλά κι από πιο σοβαρές σελίδες.

  Δύο ενδεικτικά κείμενα:

  α) Δημοσίευμα με εικόνες από τα μαθητικά χρόνια στη Σχολή Μωραΐτη:
  http://www.lifo.gr/now/politics/60176

  β) Ο κολλητός συμμαθητής του Γιάνη:
  http://www.eirinika.gr/article/106238/aytos-einai-o-g-markopoyliotis-o-kollitos-symmathitis-toy-g-varoyfaki-o-monos-poy-ton

 236. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  232.Σε τρεις παραγράφους,ήρθαν τρεις φορές στα χέρια. Ρυπαρογραφεί γενικά αυτός, βαστάω μικρό καλάθι

 237. voulagx said

  #226: Γς, το μονο που σου αξιζει με την συμπεριφορα σου εδώ – και ειδικα με την γεροντικη σου ακρατεια τον τελευταιο καιρο – είναι η παγερη αδιαφορια , ουτε καν η λυπηση δεν σου αξιζει. Τελος.

 238. sarant said

  225 Το είχα παρακολουθήσει λάιβ -δεν είμαι βέβαιος ότι ήταν ακριβώς έτσι.

  226 Δεν θα ήταν κακό πάντως να έκανες λίγο κράτει στα σχόλια.

  237 Δεν τα είχα δει αυτά.

 239. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Απο ενα μικρο σημειωμα για την εξαιρετικη νουβελα “Το τούνελ” του Ερνέστο Σάμπατο, που μολις ολοκληρωσα την πρώτη, αργή, βασανιστική της ανάγνωση.

  http://www.poiein.gr/archives/30370/index.html#comment-1136475

  Αποσπασματα

  1.”Θυμάμαι τόσες συμφορές, τόσα πρόσωπα, κυνικά και σκληρά, τόσες κακές πράξεις, που η μνήμη είναι για μένα το τρομερό φως που φωτίζει το ρυπαρό μουσείο της ντροπής.”

  2. “Αλλά είναι αρκετά παράξενο που σ’ έναν άνθρωπο δεν αρκεί να έχει γλυτώσει τα μαρτύρια και το θάνατο, για να ζει ευχαριστημένος. Όταν αρχίζει να αποκτάει ξανά ασφάλεια, η περηφάνεια, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, που, φαινομενικά, είχαν εξαφανιστεί για πάντα, αρχίζουν να φανερώνονται ξανά, σαν ζώα που είχαν φύγει τρομαγμένα. Και, κατά κάποιον τρόπο, ξαναγυρίζουν με μεγαλύτερη έπαρση, σαν να ντρέπονταν που δεν είχαν πέσει τόσο χαμηλά.

 240. Μαρία said

 241. Λ said

  Προσοχή από τους κλέφτες όσοι έχετε χρήματα στο σπίτι.θυμάμαι τίτλο ρωσικής εφημερίδας όταν είχαν τη δική τους κρίση, «держать деньги в банке или в банке?» να έχεις τα χρήματά σου στην τράπεζα ή στο βάζο;» банк είναι η τράπεζα και банка το βάζο αλλά στ συγκεκριμένη πτώση έχουν την ίδια κατάληξη.

 242. Γς said

  Το κακόμοιρο ο Τσακαλώτος. Οχι μόνο θέλει να είναι συναινετικός και χαμηλών τόνων αλλά το έγραψε και στις σημειώσεις του.
  Μόνο που το έπιασαν οι δημοσιογραφικοί φακοί!

  Ετσι βλέπω τώρα φωτογραφία από τις σημειώσεις του που είχε μπροστά του στο Γιουρογκρουπ με υπογραμμισμένα τα:
  «Όχι θριαμβολογίες» και «Συναίνεση»

 243. Λ said

  банка είναι το δοχείο όπως το βάζο του γλυκού και της μαρμελάδας.

 244. leonicos said

  Καλά, με τον Γς πρώτο… δε θα γέμιζε σχόλια; Φυσικά όλοι διαμαρτύρονται για τον Γς. Καλάη θέση είναι από το 15 και μετά. Όχι και πρώτος.

  Κι εγώ θα μιλούσα νωρίτερα, αλλά όταν είδα Γς… είπα μέσα μου: ΦΕΥΓΩ

  Η παραίτηαη του Βαρουφάκη με στενοχώρησε, διότι ήταν ο μόνος άνθρωπος από τον οποίο απέβλεπα σε κάτι. Λυπ’αμαι που θα το πω κι ας με μαλώσετε… πιο πολύ κι από τον πρωθυπουργό.

  Δεν ήταν τυχαίο και που γοήτευσε και που ενέπνευσε και που θαυμάστηκε

  Κόψανε από την ‘Ελλάδα τα … για να την κάνουν Φατμέ. Λυπάμαι

 245. Ούπς! Να σφίγγουν οι κώλοι!

  Διώξεις 9 δημοσιογράφων από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ

  http://left.gr/news/dioxeis-9-dimosiografon-apo-peitharhiko-tis-esiea

  Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες διώξεις αφορούν στους Όλγα Τρέμη, Γιάννη Πρετεντέρη, Μαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή από το Mega, Σταμάτη Μαλέλη και Νίκου Κονιτόπουλου, αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κώστα Μπογδάνου που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Οικονόμου από το ΣΚΑΙ και της Μαρίας Χούκλη από τον ΑΝΤ1.

 246. Γς said

  240 @ Sarant

  >Δεν θα ήταν κακό πάντως να έκανες λίγο κράτει στα σχόλια.

  Ωχ, τώρα μόλις σε είδα.
  Εγινε!

 247. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  #9, #22. Εδώ ο ίδιος λέει ότι το επώνυμο ήταν Βαρουχάκης και υπέστη φθορά, κατά τον πατέρα του, τρεις γενιές πριν:

  Εξάλλου το Βαρουχάκης υπάρχει ως επίθετο στην Κρήτη, τουλάχιστον στο Ηράκλειο, όπως εξάλλου και το Βαρουξάκης.

 248. leonicos said

  Το Γιαχαναν έχει νταγκές. Γι’ αυτό μεταγράφτηκε σε Ιωάννης με δύο ν. Εντούτοις το νταγκές δεν είναι ετυμολογικά βαρύνον

 249. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  #249 Ωχ, πολλά εξάλλου έβαλα 🙂 .

 250. Λ said

  Την εποχή που ήταν κλειστές οι δικές μας τράπεζες κάποιος έκρυψε 10 χιλιάδες ευρώ στα άρβυλα του και του τα κλέψανε.

 251. leonicos said

  @242 Μαρία, μπορεί να είχε και η φιλιππινέζα κάρτα, μόνο που δεν θα της κρατούσε την ομπρέλα η κυρά! 😉

 252. Περί της αμηχανίας του Τσακαλάκου και της σχετικής αποκάλυψης των σημειώσεών του.

  Ο Ευκλείδης γνωρίζει καλά την ιστορία της Μ. Βρετανίας. Αυτός μου είχε συστήσει να διαβάσω για ετούτο:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Mincemeat

 253. leonicos said

  Μη ξεχνάτε ότι ο Μπαρούχ είναι εβραϊκό (ευλογημένος) και πιθανότατα είναι απόγονος κάποιου μεταστραφέντος ή που απλώς ξέχασε ή δεν το πήραν είδηση και δρομολογήθηκε ως Μπαρούχας; και μετά Μπαρουχάκης.

 254. Πέπε said

  @237:
  > > Δημοσίευμα με εικόνες από τα μαθητικά χρόνια στη Σχολή Μωραΐτη: http://www.lifo.gr/now/politics/60176

  Συγκρατώ κυρίως ότι τότε είχε μαλλιά, και το καταπληκτικό όνομα του συγκροτήματος – Δε Μυτζήθριανς.

  @231:
  > > http://www.topontiki.gr/article/135833/guardian-lathos-sholiaropaidoy-toy-tsakalotoy

  Δε μας χέζουνε; Όταν θα έχουν να σχολιάσουν κάτι πέρα από τις ατομικές εκκεντρικότητες του ενός και αν ο άλλος κάλυπτε την κόλλα του ή όχι, θα χαρούμε να διαβάσουμε τις απόψεις τους.
  Λάθος σχολιαρόπαιδου… Την Εσπρέσο έχουν για πηγή στον Γκάρντιαν;

 255. leonicos said

  baruf σημαίνει τυλιγμένος, φασκιωμένος, ότι φοράει τουρμπάνι, κάτι σχετικό με το δένω και τυλάω

 256. 256 Πέπε

  Και δεν αναρωτήθηκαν τα τζιμάνια της Γάρδιαν γιατί ένας έλληνας υπουργός οικονομικών είχε τις σημειώσεις του στα αγγλικά; Για να θυμάται τους ξένους όρους;

 257. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  258. E εντάξει. Λογικό είναι να τις είχε στα Αγγλικά, Σκύλε.

 258. Γιάννης Ιατρού said

  @244β Γς
  Την υπογράμμιση που την βλέπεις; Εγώ, στην φωτογραφία, ΔΕΝ βλέπω καμμιά υπογράμμιση. Βέβαια μπορεί η όρασή μου να μην με βοηθά πλέον και πολύ, οποτε, ΕΞΟΡΙΣΤΕ ΠΟΙΗΤΗ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΣΟΥ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ;

 259. 254 Σκύλε, δεν είχες δει την ταινία; http://www.imdb.com/title/tt0049471/

 260. giorgos said

  Τό ότι είναι καλός οικονομολόγος ,τίμιος καί καλός επιστήμονας δέν σημαίνει ότι είναι καί καλός πολιτικός. Τό λάθος τού Βαρουφάκη ήταν ότι δέν κατάλαβε ότι αντιπροσώπευε ένα κράτος πού έχει πάψη πρό πολλού νά υφίσταται σάν κράτος .

 261. Γιάννης Ιατρού said

  ξέχασα να την βάλω στο 260 🙂

 262. sarant said

  249 Αν το έχει πει ο ίδιος, εντάξει -βέβαια ο Λεριός δημογέροντας (βλ. σχόλιο 60) είχε ήδη το φ, Βαρουφάκης

 263. 258, όχι πάντα. Μιλάει τέλεια ελληνικά κι ας του κάνουν πλάκα.

  261, όχι ρε γμτ!

 264. Δημητρης said

  Ακούγοντας τις δηλώσεις διαφόρων Σλοβάκων, Εσθονών, Φιλανδών κλπ καθώς προσέρχονταν στη σύνοδο, θυμήθηκα την politically correct παροιμία » Τώρα που ο καθένας μας γ…, κατέφθασαν και οι Ρομα».

 265. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  265. Δεν κατάλαβες. Κι εγώ τέλεια ελληνικά μιλάω , αλλά σε συναντήσεις κορυφής σημειώνω στα εγγλέζικα. Φαντάζεσαι να γράφω . «Να ρωτήσω τι γίνεται με τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα και τις αναθεωρήσεις τιμών» και να προσπαθώ να μεταφράσω live ; Why endanger ? 🙂

 266. leonicos said

  Γς… ποιος σε μάλωσε, καμάρι μου; 😦
  Στείλε του ένα 😉

 267. 267

  Μπορεί νάχεις δίκιο και νάκανα γουίσφουλ θίνκινγκ, πώςτολέτεσείςεδώχάμου… http://lolsnaps.com/upload_pic/66f99bd5-a-step-in-the-right-direction.png

 268. Μαρία said

  265
  Κάνει λάθη στη λόγια γλώσσα και δικαιολογημένα, αφού ήρθε μεγάλος στη μαμά Ελλάς.

 269. smerdaleos said

  @249: Εδώ ο ίδιος λέει ότι το επώνυμο ήταν Βαρουχάκης και υπέστη φθορά, κατά τον πατέρα του, τρεις γενιές πριν:
  ——

  Να μην ανησυχεί ο Γιάνης γιατί δεν πρόκειται για «φθορά», αλλά για αναμενόμενη χειλική αφομοίωση. Τα τριβόμενα σύμφωνα μετά από «στρογγυλά»φωνήεντα (/o/,/u/) τείνουν να τρέπονται σε χειλικά.

  Τα πιο γνωστό παράδειγμα είναι η αγγλικές προφορές των laugh = γελάω , cough= βήχω και rough = «σκληρός»

  Οι Παλαιές Αγγλικές μορφές των παραπάνω ρημάτων είναι *laughen, *cohhian (λ.χ. ολλανδικό kuchen = βήχω) και *rūh αντίστοιχα, όλα με /h/.

  Η ορθογραφία διατηρεί το παλαιό υπερωικό τριβόμενο /h/ = «gh», αλλά η προφορά έχιε προχωρήσει σε oh/uh > of/uf.

  Σε μερικές αγγλικές διαλέκτους (συνήθως «χαμηλότερες» κοινωνιολέκτους) έχει γίνει και η τροπή mouth > mouf

  Σε μία αρχαία επιγραφή της Δωδώνης (μάλλον του 3ου π.X. αιώνα) κάποιος έγραψε φεῶν … φύοντες αντί για θεῶν … θύοντες, όπως έγραψε και Εὔβανδρος άντί για Εὔανδρος, κάτι που σημαίνει ότι ο γραφέας προέφερε το «β» όχι ως «ερασμικό» /b/, αλλά ήδη ως νεοελληνικό /v/.

 270. leonicos said

  Πρέπει να πει κάποιος υπεύθυνος εδώ, ότι τ’ αναγραφόμενα περί γεροντικής ακράτειας, ακόμα και αν έχει αποδείξεις το χέρι του κανείς, δεν συνάδει με το ήθος του ιστολογίου.

  Κι εγώ είμαι κουφός, έχω και μυασθένεια, πιθανώς αύριο θα έχω και πίεση και διαβήτη κι εγκεφαλικό. Θα βγαίνει κάποιος να με λέει κουφέ, κουτσέ αδύναμε και μισερέ; Αν είναι δυνατό!

  Ο Γς είναι ανυπόφορος, το έχω πει πολλές φορές, αλλά ωραίος. Τον ζηλεύω και τον κατηγορώ από κακία. Είναι η αδυναμία μου

 271. spiral architect said

 272. leonicos said

  Ολυμπιονίκης στην πυγμαχία και κατ’ επανάληψη πανελληνιονίκης στο αγώνισμά του…

  με τη φωτογραφία του Βαρουφάκη από κάτω… Και απόρησα. Για ολυμπιονίκης δεν θαμε παραξένευε, αλλά για πυγμάχος…

  Αλλά το Ρόδιος κάνει τη διαφορά

 273. κι άλλο καλό https://twitter.com/JohnPliotas/status/618455822356586496/photo/1

 274. leonicos said

  Γς ατάσθαλε

  Αυτό δεν σου το έχω ξαναπεί! Και του Βάταλου θ’ άρεσε

 275. sarant said

  272 Υποθέτω ότι εννοεί τα αλλεπάλληλα σχόλια, όχι την κυριολεξία. Και δεν είμαστε και πολύ νεότεροι κι εμείς.

  271 Όμως το «φεών» που βάζεις έχει την τροπή στην αρχή της λέξης. Που μου θυμίζει τα νεοελληνικά, π.χ. Φηρά, Φήβα, φηλί (< θηλειά)

 276. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  273. 😆 Ο τύπος με τη σανγκρία καθιερώθηκε! Mορφή! Μορφάρα! 😆

 277. Δημητρης said

  Ε, και λίγος Καβάφης….

  — Τι περιμένουμε στην ΕΕ συναθροισμένοι;
  Είναι οι Έλληνες να φθάσουν σήμερα.
  — Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
  Τι κάθοντ’ οι εταίροι και δεν νομοθετούνε;
  Γιατί οι Έλληνες θα φθάσουν σήμερα.
  Τι νόμους πια θα κάμουν οι εταίροι;
  Οι ‘Ελληνες σαν έλθουν θα τους αθετήσουν.

  —Γιατί ο Γιούγκερ τόσο πρωί σηκώθη,
  και κάθεται στων Βρυξελλών την πιο μεγάλη πύλη
  στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

  Γιατί οι Έλληνες θα φθάσουν σήμερα.
  Κι ο Ζαν Κλωντ περιμένει να δεχθεί
  τον Τσίπρα. Μάλιστα ετοίμασε
  για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
  τον έγραψε μεταρρυθμίσεις πολλές και υποδείξεις.

  — Γιατί οι Μέρκελ κι ο Ολάντ εβγήκαν
  σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
  γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
  και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια·
  Γιατί οι ‘Ελληνες θα φθάσουν σήμερα·
  και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους Έλληνες.

  —Γιατί κ’ ο άξιος Ντάισελμπλουμ δεν έρχεται σαν πάντα
  να βγάλει τους λόγους του, να πει τα δικά του;

  Γιατί οι ‘Ελληνες θα φθάσουν σήμερα·
  κι αυτοί βαρυούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες.

  Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ η πλατέες,
  κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;
  Γιατί ενύχτωσε κ’ οι Έλληνες δεν ήλθαν.
  Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
  και είπανε πως Έλληνες πια δεν υπάρχουν.

  Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς Έλληνες.
  Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

  Ελπίζω ο Καβάφης να μην είναι προφητικός, σ’ αυτή την περίπτωση

 278. Μαρία said

 279. 278

  Σανγκρία; Δικαιολογείσαι λόγω γειτνίασης με τη Μέκκα.

  Καμπάρι κι ας είναι άδειο τ΄αμπάρι!

 280. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  281. Έλα ρε! Αρχιτέκτων είναι ο Γίγας; Και Καμπάρι σε τέτοιο ποτήρι; Μα έχω χάσει τόσα επεισόδια ο βλάχος; 😆

 281. alexisphoto said

  Η φωτό στο 273 πρέπει να είναι φωτοσοπιά.

 282. 282

  Καμπάρι με κάποιο πικρό ανθρακούχο. Αρχιτέκτων Ιταλίας, όπου και τόμαθε. Είναι και ξυλουργός ο γαμάουα.
  Και αν μου επιτρέπεις, συμπαθέστατος! Γιατί, εμείς που κατεβαίναμε με τις ξινόμπυρες, καλύτεροι ήμασταν;

 283. smerdaleos said

  271, Νίκο Όμως το «φεών» που βάζεις έχει την τροπή στην αρχή της λέξης. Που μου θυμίζει τα νεοελληνικά, π.χ. Φηρά, Φήβα, φηλί ( Φήβα μπορείς να επικαλεστείς υποχωρητική χειλική αφομοίωση (regressive assimilation) θ..β > φ..β

  Το αντίθετο (υποχωρητική ανομοίωση χειλικότητας) συμβαίνει καμιά φορά στις σλαβικές γλώσσες.

  Λ.χ. ο «κάστορας» στην σερβο-κροατική είναι *babar > dabar, ενώ η λατινική «λεύκη» populus εισήλθε στην πρωτο-σλαβική ως *topolŭ.

 284. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  284. Συμπαθέστατος οπωσδήποτε! Δεν θα με παραξένευε δε καθόλου να πήγε παρά τοις Ναιναίκοις για καμιά γκόμενα…

 285. smerdaleos said

  @285

  Νίκο τα διαολεμένα >,< μου έφαγαν μισό σχόλιο ξκαι βαριέμαι να το ξαναγράψω 🙂 🙂

 286. smerdaleos said

  @271,285

  Άντε θα κάνω ένα συνοπτικό Νίκο.

  Έγραψα στο κομμένο σχολίο ότι έχεις δίκαιο ότι το φεῶν … φύοντες δεν είναι περίπτωση χειλικής αφομοίωσης, αλλά περίπτωση γενικότερης σύγχυσης των τριβόμενων.

  Στα παραδέιγματα πυο παρέθεσες στο Θήβα > Φήβα μπορούμ να επικαλεστούμε υποχωρητική αφομοίωση χειλικότητας (regressive assimilation) θ..β > φ..β που είναι το αντίθετο φαινόμενο από την υποχωρητική ανομοίωση )regressive dissimilation) χειλικότητας με τα παραδείγματα που παρέθεσα από τις σλαβικές γλώσσες.

 287. spiral architect said

  @115: Το δίκαιο του ισχυρού έ; 😦
  «ὅτι δίκαια ὲν ἐν τῷ ἀνθρωπείῳ λόγῳ ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν»

 288. 286

  στη συνέντευξή του έλεγε πως δεν έχει δουλειά και πως την άλλη μέρα πήγε στους Οχιές με την Ανταρσύα. Γαμάουας, σε λέω!

  Περί Φ και Θ: συνηθίζεται στη Θολέγανδρο!

 289. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Επειδή έχω τουλάχιστον τρία χρόνια να ακούσω νέο και καλό ανέκδοτο, θα γράψω αυτό που άκουσα σήμερα και γέλασα.

  Ταξιδεύουν με τραίνο ένας Έλληνας, ένας Γερμανός, μιά όμοφη κοπέλα, και μιά γριά. Ο Έλληνας με τον Γερμανό χαλβαδιάζουν την κοπέλα, κυριολεκτικά την τρώνε με τα μάτια τους, κάποια στιγμή το τραίνο μπαίνει σε τούνελ, μετά απο λίγο ακούγεται ένα ΦΑΑΑΠΠ, και σκέφτεται ο Έλληνας, τον μαλάκα τον Γερμανό, τόση ώρα κοίταζε την κοπέλα, και μόλις μπήκε το τραίνο στο τούνελ την χούφτωσε κι αυτή τον χαστούκισε. Σκέφτεται ο Γερμανός, τον μαλάκα τον Έλληνα, τόση ώρα κοίταζε την κοπέλα, και μόλις μπήκε το τραίνο στο τούνελ την χούφτωσε, κι αυτή μές στο σκοτάδι, χαστούκισε εμένα. Σκέφτεται η κοπέλα, ρέ τους μαλάκες, τόση ώρα με καμακώνανε, και μόλις μπήκε το τραίνο στο τούνελ, πήγαν να με χουφτώσουν, αλλά μές στο σκοτάδι χούφτωσαν την γριά. Σκέφτεται η γριά, ΚΟΥΦΑΛΑ ΓΕΡΜΑΝΕ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΥΛΑΓΑ.

  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει τους ΘΕΣΜΟΥΣ να ανησυχούν!

 290. Μαρία said

  284
  Ξυλογλύπτης. Μην τον υποβιβάζεις.

 291. Γιάννης Ιατρού said

  @289: ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥ: ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Θουκ. Ε’ 2.89, Διάλογος Μηλίων

  Αλλά είπε / έγραψε κι αυτό:

  « Τῆς μὲν το­ί­νυν πρὸς τὸ θεῖ­ον εὐ­με­νε­ί­ας οὐ­δ’ ἡ­μεῖς οἰ­ό­με­θα λε­λε­ί­ψε­σθαι· οὐ­δὲν γὰρ ἔ­ξω τῆς ἀν­θρω­πε­ί­ας τῶν μὲν ἐς τὸ θεῖ­ον νο­μί­σε­ως, τῶν δ’ ἐς σφᾶς αὐ­τοὺς βου­λή­σε­ως δι­και­οῦ­μεν ἢ πράσ­σο­μεν »

  Να δούμε λοιπόν, άν δείξουν ευμένεια…. Πολύ αμφιβάλλω, καθότι εμείς σε άλλους Θεούς πιστευουμε 🙂

 292. Πέπε said

  @288 κ.α.:

  Η «γενικότερη σύγχυση μεταξύ των τριβομένων» πράγματι υπρχει.

  Πρώτον, να θυμίσουμε ότι το ελληνικό θήτα, στις δάνειες λέξεις προς τη ρωσική, έγινε φι (αρχικά φιτά, ξεχωριστό γράμμα που γράφεται Θ, προφέρεται φ όπως το Φ και καταργήθηκε με την Επανάσταση), π.χ. Φιόντορ, Φεοφάν. Αυτό το διατηρούν και οι Ρωσόφωνοι που μαθαίνουν ελληνικά, επεκτείνοντάς το μάλιστα και στα αντίστοιχα ηχηρά, και μερικές φορές χρειάζεται να τους ακούσεις με πάρα πολλή προσοχή για να διακρίνεις ότι αντί «δε θέλω» στην πραγματικότητα λένε «βε φέλω».

  Δεύτερον, ειδικά για τα ηχηρά (β-γ-δ), έχω προσέξει το εξής στα 12νησιακά ιδιώματα:
  Κατ’ αρχήν, ανάμεσα σε φωνήεντα ή στην αρχή λέξης προ φωνήεντος, αυτά τα σύμφωνα συνήθως χάνονται: αερφός, αός (αγωγός), καράι. Όταν κατ’ εξαίρεση δε χαθούν, προφέρονται πολύ «χαλαρά», όπως περίπου στα Ισπανικά. Από κει λοιπόν και πέρα υπάρχει μεγάλη τάση αυτά τα αδιόρατα σύμφωνα να αλληλοϋποκαθίστανται: γάμαλος (=δάμαλος), βίω (καρπάθικα = δίδω), Γαματρία (τοπωνύμιο < Δαματρία, δηλ. Δημητρία).

  Και εκτός αυτών των ιδιωμάτων υπάρχουν περιπτώσεις σύγχυσης, όπως στα Φηρά, σκόρπιες όμως. Στην Κύθνο το «ήρθα» το λένε «ήρχα» (ίσως βέβαια και κατ' επίδραση του «έρχομαι»).

 293. Γιάννης Ιατρού said

  @291 Λ. ΕΓΡΑΨΕ!!!! 🙂

 294. smerdaleos said

  @290, Σκύλο: Περί Φ και Θ: συνηθίζεται στη Θολέγανδρο!
  —–

  Σκύλε, μην φεύγεις πολύ μακριά από τη Βάλια Κάλντα.

  Ένα βασικό χαρακτηριστικό της Βλαχικής είναι η τροπή των χειλικών συμφώνων σε υπερωικά πριν από /i/ (και σε τονισμένο /e/ επειδή έχει διφθογγοποιηθεί è > jè).

  bi > gi : alvus = κυψέλη > albinã > alginã

  https://en.wiktionary.org/wiki/alghin%C3%A3
  https://en.wiktionary.org/wiki/albin%C4%83

  pi > ki (kopil > kokil)

  https://en.wiktionary.org/wiki/cochil

  py>ky petra > pietra > piatrã > chiatrã (= /kyatrã/)

  https://en.wiktionary.org/wiki/chiatr%C3%A3

  vi > yi (vinum > vinu/yinu)

  https://en.wiktionary.org/wiki/vin#Aromanian

  και … πιο κοντά στη συζήτηση μας

  fi/fy >hi/hy στα

  ferrum > hjeru
  filius/filia > hiliu/hilia
  ferveo > herbu/hjerbu (fervens/ferventem > «fervent» που λένε και οι Εγγλέζοι)

  https://en.wiktionary.org/wiki/her#Aromanian
  https://en.wiktionary.org/wiki/hiljiu#Aromanian
  https://en.wiktionary.org/wiki/herbu#Aromanian

  ***ΥΓ*** Νίκο εδώ στοιχηματίζω ότι θα χρειαστεί να κάνεις έγκριση, γιατί έβαλα πολλούς συνδέσμους 🙂 Για να δούμε …

 295. smerdaleos said

  @296, ΥΓ τι λε ρε παιδί μου… έξω έπεσα!

 296. Πέπε said

  Άλλωστε (ένα ένα τα θυμάμαι), και στα ισπανικά f-h: hijo, hermoso.

 297. Πάνος με πεζά said

  @ 291 : Δε μου φάνηκε τόσο αστείο, πάντως. Κι έχει κι ένα λογικό κενό, δε μπορεί ο Γερμανός να σκέφτεται αν τον χαστούκισε κάποιος, θα το είχε καταλάβει.

 298. Γιάννης Ιατρού said

  299: Δεν σκέφτεται ΑΝ, σκέφτεται ΟΤΙ (τον χαστούκισε, επειδή κλπ.)

 299. smerdaleos said

  @294, Πέπε

  Ωραία παραδείγματα, Πέπε.

  @1) Όντως το ρωσικό θ>φ είναι χαρακτηριστικό: Σκύθαι > Skifi

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B8%D1%84%D1%8B

  @2) Κατ’ αρχήν, ανάμεσα σε φωνήεντα ή στην αρχή λέξης προ φωνήεντος, αυτά τα σύμφωνα (β,γ,δ) συνήθως χάνονται

  Αυτό είναι τυπικότατη τροπή σε πάρα πολλές γλώσσες.

  Πανελλαδικά παραδέιγματα διάβολος, fragola > διάολος, φράουλα και το ὀλίγος = ὀλίος που γίνεται πολύ συχνό επιγραφικά μετά τον 10 μ.Χ. αιώνα.

  Πολύ συχνό στις καθημερινές Σλαβομακεδονικές ~ Βουλγαρικές διαλέκτους. Ο Krste Petkov Misirkov σχεδόν πάντοτε «ξεχνούσε» το μεσοφωνηεντικό -v- (λ.χ. osnovač > osnoač) στα γραπτά του.

  Λ.χ. ο «Μπαρμπα-Γκάνιος ο Βαλκάνιος» (Bay Ganyo Balkanski) λέει συνεχώς čoek αντί για čovek = «άνθρωπος» σε όλη την ταινία (καιτο βιβλίο).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Bay_Ganyo
  https://en.wiktionary.org/wiki/%C4%8Dovek

  [08:00] Έχει κλέψει την σειρά του Ιταλού στον «μπαρμπέρη» (berberin), ο Ιταλός παραπονιέται και ο Μπαρμπα-Γκάνιος λέει «μα αφήστε τον άνθρωπο να δουλέψει !» (όπου ακούγεται ξεκάθαρα το čoeka δίχως -v-)

  Αν μας παρακολουθεί ο Αμπετσέτκο μπορεί να μας δώσει και άλλα παραδείγματα.

  Στην δε Αλβανική, στις πολυσύλλαβες λέξεις το μεσοφωνηεντικό ηχηρό τριβόμενο (β,γ,δ) χάθηκε και πήρε μαζί του και το γειτονικό άτονο φωνήεν. Αυτό ονομάστηκε «ρυθμικός κανόνας».

  λ.χ. caballus > kavàl > kal, debitura > devityrë > detyrë

  https://en.wiktionary.org/wiki/kal%C3%AB
  https://en.wiktionary.org/wiki/detyr%C3%AB

 300. smerdaleos said

  @301: και το ὀλίγος = ὀλίος που γίνεται πολύ συχνό επιγραφικά μετά τον 10 μ.Χ. αιώνα

  Διορθώστε 10 μ.Χ. αιώνα με 1ο (πρώτο) μ.Χ. αιώνα

 301. Πάνος με πεζά said

  @ 300 : A ναι !

 302. Να καταθέσω ένα τζιφάκι για μελλοντική χρήση; ε; παρακαλώ; http://ladylike.gr/articles/article3559182.ece/BINARY/original/TIEIPATE.gif

 303. smerdaleos said

  Α καλά με έχει χτυπήσει η ζέστη στο κεφάλι! Αλλο βίντεο έδωσα με τον Μπαρμπα-Γκάνιο.

  [08:00]

 304. Πέπε said

  Και απ’ ό,τι μου έχουν πει, κάτι παρόμοιο πρέπει να έχει γίνει και με το τούρκικο γ (g με καπελλάκι): ότι ιστορικά προφερόταν γ, κι έτσι το κρατάμε κι εμείς, π.χ. Ερντογάν, αλλά στην πράξη σήμερα έχει σιγηθεί (Ερντοάν).

  Επιβεβαιωθήτω.

 305. Πέπε said

  Σόρι ρε παιδι για τη σωρεία αποσπασματικών σχολίων… 😦

  Αλλά να, είπα τούρκικα και θυμήθηκα διάφορες λέξεις που τις έχουμε κι εμείς, τσαβούς > τσαούσης, ταούκ κιονσού αλλά και ταβούκ κιονσού, αρναβούτ / αρναούτης.

  Λοιπόν ΟΚ, το ‘πιασα το νόημα: συμβαίνει παντού.

 306. Πέπε said

  κιονξού

  ή όπως το λένε

 307. Πέπε (307)

  ξαναδιαβάζω του Άρθουρ Κέσλερ την 13η Φυλή, για τους Χάζαρους, που ασπάστηκαν τον εβραϊσμό, για να μην υποκύψουν ούτε στο Βυζάντιο, ούτε στους Άραβες. Μετά την πτώση του κράτους τους, το οποίο έζησε περί τα 400 χρόνια, κάποιοι αποσύρθηκαν ανατολικά στον Καύκασο, όπου λέγονταν Dagh Cufut, Νταγ Τσιφούτ, παναπεί Ορεινοί Εβραίοι… 😉

 308. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  299 – Aνέκδοτο είναι φίλε μου, σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι, τι αν σου πώ, εγώ μια φορά γέλασα.

  Υ.Γ – Περίεργο τρόπο έχεις να ακούς-διαβάζεις ανέκδοτα, πάντα τα αναλύεις λογικά;

 309. cronopiusa said

 310. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  288 Μερσί 🙂

  291 Αυτό το ανέκδοτο το είχα ακούσει όταν ήμουν έφηβος, που υπήρχαν και πολύ περισσότεροι που είχαν περάσει κατοχή.

  307 Μπορεί να πήραμε τον τύπο χωρίς χειλικά ήδη από τα τούρκικα (το τσαούσης ας πούμε), αφού ακούγεται λίγο. Δεν είναι ανάγκη να έγινε η τροπή στα ελληνικά.

 311. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον πάππον σας τον γερο-Βάταλον να κάμη ωρισμένας επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως…

  : 1) Μοί προκαλεί κατάπληξιν ότι ουδείς από τους 300-οσίους σχολιογράφους είχε την καλωσύνην να πληροφορήση τους υπολοίπους πόθεν δύνανται να καταβιβάσωσι το παγκόσμιον best seller του κ. Βαρουφάκη «Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος» (1η έκδοσις 2011). Το πράττει αμέσως τώρα ο γέρων Βάταλος, που επιθυμεί σφόδρα να διαδίδεται η Γνώσις: Εμβήτε εδώ http://en.bookfi.org/book/1505445 και καταβάσατέ το πατώντες το κομβίον download και χωρίς καμμίαν εγγραφήν.

  Σας συνιστώ να διαβάσητε τα όσα εκπληκτικά γράφει ο Γιάνης εν τη σελίδι 71 διά τον Ελληνικόν Εμφύλιον, τα οποία δεν έχει πάρει ακόμη χαμβάρι ουδείς Ρωμιός δημοσιογράφος. Ωστόσον, αυτό που ενδιαφέρει τον γερο-Βάταλον ευρίσκεται εν τη σελίδι 24, όπου ο Ελληνόψυχος Γιάνης εξηγεί στους Βαρβάρους αναγνώστας του την ετυμολογίαν του «Μινωταύρου». Μεταφέρω επί λέξει την κατακλείδα:
  «Using various props constructed by Daedalus, the legendary engineer, she managed to impregnate herself, the result of that brief encounter being the Minotaur: a creature half-human, half-bull (Minotaur translates as ‘Minos’s Bull’, from the Greek taurus, ‘bull’). Τουτέστιν, ο Ελληνόψυχος Βαρουφάκης δηλώνει ευθέως ότι η λέξις «ταύρος» είναι ελληνική, ενώ ο σημιτόπληκτος Γ. Μπαμπινιώτης δηλώνει εν τη σελίδι 1.405 του Ετυμολογικού του ότι είναι σημιτικόν δάνειον!..

  2) Με την ευκαιρίαν, ο γέρων Βάταλος προσφέρει και το κλασικότερον σύγγραμμα όλων των Εποχών διά την Θεωρίαν των Παιγνίων, που επηρέασεν όσον κανείς τον Ελληνόψυχον Γιάνην. Πρόκειται ασφαλώς διά το βιβλίον – ορόσημον των Ιωάννου Φον Νόιμαν και Οσκαρ Μόργκενστερν, «Theory of Games and Economic Behaviour» («Θεωρία Παιγνίων και Οικονομική Συμπεριφορά», 1η έκδοσις 1944), το οποίον εδημιούργησε νέον κλάδον εις την Οικονομικήν Επιστήμην, αφού εισήγαγε τα παίγνια μηδενικού αθροίσματος (zero-sum games) και την ανάλυσιν των αποφάσεων εις καταστάσεις στρατηγικής αλληλεξαρτήσεως.

  Δύνασθε να το καταβιβάσητε εμβαίνοντες εδώ https://archive.org/details/game_theo_econ και πατώντες το κομβίον pdf. Ο βρωμερός κομιστής Θεμιστοκλής ανέβασε προ ολίγων ωρών έν κατάπτυστον άρθρον δι’ αυτό το σύγγραμμα, ότι και καλά αυτό ευθύνεται που ο Βαρουφάκης ωδήγησεν εις την καταστροφήν το Ρωμέικον… http://www.protothema.gr/politics/article/491016/pos-o-varoufakis-ehase-telika-sti-theoria-ton-paignion/

  3) Διακεκριμένον Κουκουβαουνιώτην ιατρόν κύριον Λεώνικον (σχόλιον 276): «Ατάσθαλος» εν τη ελληνική γλώσση σημαίνει «απρόσεκτος και προπετής», που ποτέ δεν ήμην. Προφανώς, εννούσατε ότι μοί αρέσουν αι ατασθαλίαι με την έννοιαν που δίδει εις την λέξιν ο λεξικογράφος Ησύχιος (ατασθαλίαι= αμαρτίαι). Ναι, αυτό ισχύει απολύτως, εντιμώτατε κ. Λεώνικε: Μοί αρέσουν όλων των ειδών αι αμαρτίαι, διά να ίδω αν ο Γιαχβέ (σ.σ.: ο Ιησούς Χριστός προτού ενσαρκωθή) των Χριστιανών με στείλει εις την Κόλασιν όταν ψοφήσω… Μου δίδετε, όμως, την ευκαιρίαν, αγαπητέ κ. Λεώνικε, να ενημερώσω τους Ρωμιούς αναγνώστας διά μίαν φοβεράν ατασθαλίαν του ατασθάλου Γ. Μπαμπινιώτη, όστις εν τη σελίδι 229 του Ετυμολογικού του τολμά να διαψεύδη τον Μέγαν Ησύχιον διά την ετυμολογίαν της λέξεως!.. Ιδού τι γράφει ο νάνος Μπαμπινιώτης εις το κανονικόν Λεξικόν του (αριστερά) και εις το Ετυμολογικόν του (δεξιά) τολμών να διαψεύδη τον Μέγαν Ησύχιον:

  4) Ο γέρων Βάταλος περαίνει την αποψινήν του παρέμβασιν με μίαν παρατήρησιν που θα σοκάρη εκατοντάδες (αποβλακωμένους από τας χριστιανικάς παρλαπίπας) Ρωμιούς αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου: Οι Ελληνόψυχοι και άκρως Φιλέλληνες Αρχηγοί των βαρβάρων Δανειστών μας, κ.κ. Σόϊμπλε και Γιουνκέρ, είναι τόσον νοικοκύρηδες και οικονόμοι που δεν χαλαλίζουν μερικάς χιλιάδας ευρώ από την προσωπικήν των περιουσίαν, διά να φτιάξουν τα σάπια δόντια των! Ιδού τα πειστήρια από αυτάς τας δύο φωτογραφίας (η αριστερά του Σόϊμπλε έχει ληφθεί από πρωτοσέλιδον της μακαριστής «Ελευθεροτυπίας» προ διετίας (12 Απριλίου 2013).

  ΕΡΩΤΩ: Ποίος Ρωμιός πολιτικάντης θα ετόλμα να εμφανίζεται με τοιαύτα σάπια δόντια διά να κάμη οικονομίαν και δεν θα εξόδευε τα μαλλιοκέφαλά του εις τον οδοντίατρον;

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ: Διατί οι Ρωμιοί δημοσιογραφίσκοι προστατεύουν τον Ελληνολάτρην Γιουνκέρ και δεν φέρουν εις την δημοσιότητα την φοβεράν περυσινήν αποκάλυψιν της εγκύρου εφημερίδος «Sun» ότι ο πατήρ και ο πενθερός του κ. Ιωάννου – Κλαυδίου Γιουνκέρ ήσαν συνεργάται των εγκληματιών Ναζί; http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/5677964/Nazi-link-to-family-of-Euro-menace-Jean-Claude-Juncker.html

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Διατί, άραγε, ουδείς από τους 300-οσίους τόσους σχολιογράφους της παρούσης αναρτήσεως ετόλμησε να ενημερώση τους υπολοίπους ότι τα Εξάρχεια εψήφισαν ΝΑΙ εις ποσοστόν 57,1%;

 312. Βάταλος said

  Σχόλιον 313 συνέχεια: Ελησμόνησα τον λίκνον διά τα γερμανοτσολιάδικα Εξάρχεια: http://www.protothema.gr/greece/article/491010/nai-sto-dimopsifisma-psifisan-se-exarheia-kolonaki-kai-agio-padeleimona-/

 313. Μαρία said

  Ωραία εικόνα υπουργού που πάει να διαπραγματευθεί το μέλλον της Ελλάδας. Θα τον προσλάβαναν να δουλέψει σε κάποια εταιρεία; Τσαλακωμένος, ξεκούμπωτος, με πουκάμισο ασιδέρωτο, πάει στον λάκκο των άψογων χαρτογιακάδων να παρακαλέσει για διάσωση. Το πολύ πολύ να του δώσουν ξηρά τροφή, μακαρόνια και εβαπορέ.Και να τον χτυπήσουν στην πλάτη με κατανόηση. Καημένη Ελλάδα πού έμπλεξες… https://www.facebook.com/annapanagiotarea?fref=nf

  312
  Δεν ακούγεται λίγο. V έχει όχι ğ. çavuş
  Το ίδιο κι ο Arnavut.

 314. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Τα capital controls είναι μόνο για τους χαζούς (σε ταληράκια)

  Date: 2015.07.07 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags: capital controls,ισότητα,λαμόγια,ΣΥΡΙΖΑ

  To 61% του ΟΧΙ δίνει μια δυναμική που φτάνει μέχρι τη νέα φέτα. Ο τρόπος που ο νέος επικυρίαρχος θα διαχειριστεί αυτή τη δυναμική όμως, θα καθορίσει σημαντικά και τα αποτελέσματά της. Από τα δείγματα που έχουμε δει 3 χρόνια τώρα (και δυστυχώς επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο εδώ και έξη μήνες), τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

  Αλλά αυτό το άρθρο δεν έχει στόχο να γκρινιάξει. Έχει στόχο να φέρει στην επιφάνεια μία ακόμα απόδειξη, ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι στον πάτο των προτεραιοτήτων αυτής της κυβέρνησης. Και χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, είτε στη δραχμή, είτε στη φέτα, είτε στο διάολο πας, στα ίδια σκατά θα κολυμπάς.

  Η αδυναμία επιβολής κοινωνικής δικαιοσύνης παίρνει πολλά σχήματα για να δικαιολογηθεί. Η δούρου ονομάζει τη συμφωνία με τη siemens συνέχεια του κράτους, η βαλαβάνη συνταγματικό περιορισμό τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών, ο σταθάκης και ο σπιρτζής μάλλον θα συμφωνήσουν με τη δούρου όταν προσφέρουν δωράκια στον μπόμπολα (από αυτά που κατάγγελλαν πριν γίνουν κυβέρνση) και στον σύριζα το λένε μη-ρεβανσιστική πολιτική. (Ο λαφαζάνης απλά αφήνει τους φίλους του να κάνουν μερικά δωράκια στον εαυτό τους, αλλά όχι και να παραιτηθούν)

  http://www.techiechan.com/?p=2529

  Click to access Desktop.pdf

 315. smerdaleos said

  @307, Πεπέ: Σόρι ρε παιδι για τη σωρεία αποσπασματικών σχολίων
  —-
  Αν το σόρρυ είναι για εμένα μην ανησυχείς καθόλου, εγω για τέτοιες συζητήσεις τρελαίνομαι. 🙂

  @313: Τουτέστιν, ο Ελληνόψυχος Βαρουφάκης δηλώνει ευθέως ότι η λέξις «ταύρος» είναι ελληνική, ενώ ο σημιτόπληκτος Γ. Μπαμπινιώτης δηλώνει εν τη σελίδι 1.405 του Ετυμολογικού του ότι είναι σημιτικόν δάνειον!..

  Βάταλε και οι δύο έχουν δίκαιο. Το πρωτο-σημτικό *θawr- είσήλθε στις δυτικές διαλέκτους της ΠΙΕ και το κληρονόμησαν οι θυγατρικές ΙΕ γλώσσες που εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη.

  Είναι «ελληνική» γιατί υπήρχε ήδη στην Πρωτο-Ελληνική, αλλά εν τέλει είναι Σημιτικό δάνειο στην ΠΙΕ μητέρα της Ελληνικής.

  https://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/t%C3%A1wros
  https://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Semitic/%CE%B8awr-

  Ο David Anthony, πιστεύει ότι έφτασε στις δυτικές Στέπες (η ΠΙΕ κοιτίδα σύμφωνα με την πλέον διαδεδομένη Στεπική θεωρία) με το δημογραφικό κύμα εξάπλωσης που έφερε την Νεολιθική μεικτή οικονόμία από την Μικρά Ασία, στην Θεσσαλία και από εκεί στα δυτικά όρια των Ποντο-Κασπικών Στεπών.

  Άρα ο δανεισμός δεν ήταν άμεσος, αλλά έμμεσος με μια διαμεσολαβητική γλώσσα.

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/04/19/%ce%b7-%ce%b9%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%b1-4-%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%ce%bd-da/

 316. Και διά την προσωπικήν μας ευχαρίστησιν

  Αποτελέσματα στο Google Maps:

  http://j.mp/ref2k15
  http://j.mp/ref2k15no
  http://j.mp/ref2k15yes

  Δεδομένα από ΥΠΕΣ/SingularLogic, Διανυσματικός χάρτης δήμων από geodata.gov.gr (offline τώρα, σε φάση αναβάθμισης)

 317. Πάνος με πεζά said

  Τελευταία (μα τελευταία) προθεσμία για την Ελλάδα, μέχρι την Κυριακή…»Την Κυριακή ξοφλάς», που λέγαμε…
  Από Δευτέρα δεν αποκλείεται ακόμα και το χειρότερο σενάριο.

 318. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  #313. Σ’ ευχαριστω πολυ για τα 2 pdf. Μηχανικος ΕΜΠ. Αμφιβαλλω αν πολλοι ελληνες οικονομολογοι εχουν το υποβαθρο να διαβασουν και να κατανοησουν την θεωρια παιγνιων.Μονον οι καλοι μηχανικοι, οι καλοι μαθηματικοι και φυσικοι. Ο γραμμικος και δυναμικος προγραμματισμος διαδασκοταν στο ΕΜΠ, ηδη την δεκαετια του 70. Η βελτιστοποιηση αποτελει τμημα του σχεδιασμου. Οι πολυ καλοι μαθητες εκαναν Μαθηματικα εως και το 4ο ετος! Οπως ειναι γνωστο -δυστυχως- τα καλυτερα μυαλα της χωρας δεν πηγαιναν στις Οικονομικες Σχολες, αλλα στις πολυτεχνικες, τουλαχιστον εως το 1990. Ο νικοκυρης μπορει να το επιβεβαιωσει.

 319. Πάνος με πεζά said

  Θα έχει και τους 28 ηγέτες παριστάμενους, ευρούχους και λοιπούς (για να μαθαίνουμε), ήτοι θα ξεβρακωθούμε όσο πιο δημόσια γίνεται…

 320. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  312 – Σοβαρά, είναι τόσο παλιό; (κακιούλα) δεν το περίμενα. Ίσως αναβιώθηκε λόγο της γερμανικής οικονομικής κατοχής μας.

 321. qq said

  Capital.gr
  «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του Ιουλίου σε αντάλλαγμα ορισμένων μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο, αναφέρει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.»

  Φτάσαμε στη άκρη, πέφτουμε στο γκρεμό, και ακόμα δεν καταλάβαμε τίποτα.

  1. Τις μεταρρυθμίσεις θα τις κάνει η Ελλάδα όχι επειδή το επιβάλουν οι τρομοκράτες, αλλά για το καλό της χώρας και του λαού. Χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα. Για να προχωρήσει η οικονομία προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση.

  2. Το νέο μνημόνιο θα είναι εξολοκλήρου της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή θα το συντάξει και αυτή θα το αγαπήσει. Και θα το προπαγανδίσει στους σανοφάγους της ως την απόλυτη επιτυχία.

  3. Η όποια χρηματοδότηση από τους τρομοκράτες θα είναι μόνο μικρή βοήθεια για να ξεπεράσει τις δυσκολίες η Ελλάδα, δεν θα είναι αντάλλαγμα για κάποιες μεταρρυθμίσεις.

  4. Η εποχή όπου η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα μνημονιακά μέτρα τις τα επιβάλλουν οι βάρβαροι του βορρά αλλά αυτή αντιστέκεται θαρραλέα έφυγε αμετάκλητα. Το μνημόνιο θα είναι εξ ολοκλήρου δικό της και τα μετρά επίσης. (Πως θα γίνει αυτό με μερικούς παλαβούς στην κυβέρνηση, δικό της πρόβλημα)

 322. sarant said

  318 Α μπράβο!

  320 Βέβαια, έχουμε ακούσει πολλές μα πολλές τελευταίες ευκαιρίες -αν και οντως κάποτε έρχεται η τελευταία.

  Αυτό με τον πατέρα του Γιούνκερ δεν ισχύει,

 323. Σχολιαστής said

  These 7 Yanis Varoufakis Quotes Show Why We’ll Miss Him

  Greece’s finance minister Yanis Varoufakis has resigned from his post to help smooth his country’s negotiationswith creditors on a new debt restructuring deal.

  In typically flamboyant fashion, the motorbike-riding economist left some parting words to his Eurogroup peers — the ones he has battled with over the last few months. “I shall wear the creditors’ loathing with pride,” he boasted in a blog post announcing his departure Monday.

  We’ll certainly miss one of the Europe’s most colorful figures. Here are seven quotes that show, when it comes to one-liners, there may be no man in global finance better than the former economics professor:

  1. On using the Eagles to show Greece’s dilemma “Greece is absolutely, irreversibly, committed to staying in the eurozone,” he told CNN. “The problem is that once you’re in, it goes just like the Eagle’s song ‘Hotel California’ – you can check out any time you like, but you can never leave.”

  2. On using poet Dylan Thomas to show Greece’s resolve “Greek democracy today chose to stop going gently into the night. Greek democracy resolved to rage against the dying of the light,” he wrote in his blog.

  3. On the lengths he would go to negotiate a better deal for Greece “I’d rather cut off my arm than accept (a) bad deal,” he told Bloomberg.

  4. On the Europe’s ‘troika’ team that was negotiating with Greece “A committee built on rotten foundations,” he said.

  5. On comparing the eurozone to the Titanic
  “(The eurozone) resembles a fine riverboat that was launched on a still ocean in 2000. And then the first storm that hit it, in 2008, started creating serious structural problems for it. We started leaking water. And of course, the people in the third class, as in the Titanic, start feeling the drowning effects first,” he told Channel 4 News.

  6. On how much he sticks out when compared to his peers “I am being treated as a strange bird because I talk macroeconomics,” he said in an interview with The Wall Street Journal.

  7. On quoting a famous leader to show how much he is disliked “FDR, 1936: “They are unanimous in their hate for me; and I welcome their hatred.” A quotation close to my heart (& reality) these days,” he said in a tweet.

  http://time.com/3946586/greece-varoufakis-quotes/

  Γιάν(ν)η θα μας λείψεις!

 324. Βάταλος said

  Αγαπητοί μου Ρωμιοί,

  λαμβάνω την τιμήν να σάς ενημερώσω ότι μόλις 5 ημέραι απέμεινον μέχρι να αρχίση η οριστική διάλυσις του Ρωμέικου. Θα χαίρωσι χαράν μεγάλην αι ψυχαί του Μεγίστου Ιουλιανού, του Πλάτωνος, του Αριστοτέλους και των άλλων παιδιών από τα Ηλύσια Πεδία, Ιδέστε το αποψινόν πρωτοσέλιδον του κορυφαίου ενημερωτικού ιστοτόπου του κόσμου Huffington Post, που διευθύνει η ελληνόψυχος Ελληνίς Αριάννα Στασινοπούλου

  http://www.huffingtonpost.com/

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Ευχαριστώ θερμώς τον «Σάθαν του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέον (σχόλιον 317) διά την έξοχον ετυμολογικήν ανάλυσιν της λέξεως «ταύρος», ήν ηγνόουν παντελώς. Επίσης, ευχαριστώ τον κ. Αφώτιστον Φιλέλληνα (σχόλιον 320) που εξετίμησε την ανεπανάληπτον προσφοράν του γέροντος Βατάλου (σχόλιον 313), όσον αφορά τα δύο μνημειώδη συγγράμματα της Θεωρίας των Παιγνίων. Στοιχηματίζω την ημισείαν περιουσίαν μου ότι ο κ. Αφώτιστος Φιλέλλην απεχθάνεται το Ρωμέικον και τας χριστιανικάς παλαβομάρας όσον και ο γερο-Βάταλος…

 325. Corto Maltese said

  324 και 319:

  Δυστυχώς αυτήν την φορά όντως έχουμε την τελευταία ευκαιρία.
  Είμαστε στο απολύτως κρίσιμο σημείο.

 326. smerdaleos said

  @326Αγαπητοί μου Ρωμιοί,

  λαμβάνω την τιμήν να σάς ενημερώσω ότι μόλις 5 ημέραι απέμεινον μέχρι να αρχίση η οριστική διάλυσις του Ρωμέικου.
  —-

  Βάταλε, ξέρεις πως λέει ο Μιχαήλ Ατταλειάτης στην Ιστορία του ότι έρχονται δύσκολοι καιροί; Μας έχουν περικυκλώσει «ὠδίνες θανάτου» (οι πόνοι της γέννας [= αρχής] του «θανάτου» μας).

  *h3odu- > ὀδύνη, αλλά ο εκτεταμένος ō-βαθμός είναι *h3ōdw-in- > ὠδϝίν- > ὠδίν- > ἡ ὠδίς.

  Περιέσχον γὰρ ἡμᾶς ὠδῖνες θανάτου, κατά τε πᾶσαν ἑώαν καὶ τὴν ἑσπέραν τῶν Γοτθικῶν καὶ μιαρωτάτων ἐπικρατησάντων ἐθνῶν, καὶ κατατρυφησάντων τῆς ἡμῶν εὐηθείας ἢ ἀμελείας, ἢ τό γε ἀληθέστερον εἰπεῖν, θεοβλαβείας καὶ μανίας, ὅτι κατ’ ἀλλήλων λυττῶντες καὶ ἀκρατῶς τοῖς ὁμοφύλοις μαχόμενοι καὶ θανάτου καταφρονοῦντες, ἐν τοῖς ἀλλοφύλοις πολέμοις δειλοὶ καὶ ἀνάλκιδες καὶ πρὸ πολέμου νῶτα διδοῦντες φαινόμεθα.

  Ο Ατταλειάτης γράφει γύρω στο 1080 μ.Χ. … και εκεί που περίμενε την επικείμενη διάλυση … νά σου ο «θεόσταλτος» και «θεοφύλακτος» Αλέξης και το Ρωμέικο άντεξε περίπου έναν αιώνα επιπλέον (1204 μ.Χ.).

  🙂

 327. sarant said

  327 Ναι. Αδιεξοδο.

 328. Spiridione said

  Αναμενόμενο δεν ήταν;

 329. Gpoint said

  Λυπάμαι αλλά αμφιβάλλω αν υπήρξε καν η τελευταία ευκαρία, νομοτελειακά φτάσαμε ως εδώ με παρατάσεις. Αν ήταν ασθενής και γιατρός θα ήταν η περίπτωση που περιγράφεται » η επιστήμη έκανε ό,τι το δυαντόν, τον λόγο έχει τώρα ο Θεός» γιατί η μόνη ρεαλιστική λύση είναι τα (αιώνια) πακέττα στήριξης

 330. aerosol said

  Σταχυολογώ από τα σχόλια:
  «Εδώ ήθελε παλιά πουτάνα, μπας και καταφέρναμε τίποτις.»
  Αν χρησιμοποιήσω το ίδιο ύφος, οι παλιές πουτάνες αυτό που γνωρίζουν καλά είναι να στήνονται να τις πηδήξουν. Αυτό που έκαναν πειθήνια εδώ και χρόνια.

  «Η αλαζονική του δε συμπεριφορά προς τους ομολόγους του τον κατέστησε σε αυτούς αντιπαθή»
  Αντιπαθή κατέστησε τον Βαρουφάκη το ότι είπε στον βασιλιά πως είναι γυμνός. Ο βασιλιάς το γνώριζε καλά (ενώ οι υπήκοοι ταϊζονταν κουτόχορτο) αλλά βασίζει την ισχύ του στο να μην μιλήσει κανείς. Ούτε αλλαζονική συμπεριφορά, ούτε ρούχα, ούτε τίποτα άλλο, αυτά είναι ιστορίες για αγρίους από τα ΜΜΕ. Δυο μήνες παιζόταν το μέλλον της χώρας και διάβαζα για το πώς γράφεται ένα όνομα και για την γκαρνταρόμπα ενός υπουργού. Η μόνη «αλλαζονική συμπεροφορά» είναι πως κάποιος τους είπε πως κάνουμε χαρακίρι σε αργή κίνηση.

  Ο Βαρουφάκης όρισε τον τρόπο διαπραγμάτευσης για κανα δίμηνο το πολύ (κατά τη γνώμη μου με ενδιαφέροντα και υποσχόμενο τρόπο), κατόπιν υπήρξε κυβερνητική υπαναχώρηση σε πιο υποτακτικούς δρόμους και ο Β. χρησίμευε κυρίως για να εισπράτει τα βέλη και να βγαίνει πιο «γνωστικός» ο Αλέξης σε ένα επικοινωνιακό παχνίδι. Ήταν εξαρχής αναλώσιμος, «διαψεύσιμος» και τώρα που έφυγε θα του φορτωθεί και ότι θέλει το κόμμα να του φορτώσει. Περίμενα περισσότερα αλλά δεν πιστεύω πως ήταν στο χέρι του. Εξάντλησε το χρονικό όριο που του έδινα (το πολύ ως μέσα Ιουλίου). Οι λόγοι πολιτικοί και αναμενόμενοι εδώ και καιρό.

  Το ότι μιλούσε πολύ, φωτογραφήθηκε πολύ και δεν είχε λουκ βλαχοδήμαρχου δεν θα του το συγχωρήσουν κάποιοι. Ίσως τους καλύπτει περισσότερο ο Αλογοσκούφης, ο Παπακωνσταντίνου, ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας ή ο Χαρδούβελης, που δεν ήταν «αλαζόνες» και ντύνονταν πιο αναμενόμενα. Οι «παλιές πουτάνες» που λέγαμε. Για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης…

 331. Βάταλος said

  1) Κύριον Σμερδαλέον (σχόλιον 328): Ανεκτιμήτου αξίας η ανάλυσις του Ατταλειάτου που παραθέτετε. Κατά σύμπτωσιν, έχω εντρυφήσει εις το αριστουργηματικόν άρθρον που ανεβάσατε τον περασμένον Αύγουστον https://smerdaleos.wordpress.com/2014/08/02/%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%E1%BF%A6/#comments , και έμεινα ενεός διά το τί μάς κρύπτουν εις τα ρωμέικα σχολεία και διά το πόσον μέγας ερευνητής είσθε υμείς κ. Σμερδαλέε…

  Τα λεγόμενα του Ατταλειάτου που παραθέτετε, μοί ενθυμίζουν την περίφημον φράσιν του Ελληνοψύχου καρδιναλίου Βησσαρίωνος διά την μαλακίαν που δέρνει το Ρωμέικον Γένος: «Τη κρατησάση του Γένους μαλακία τε και βλακεία»!..

  2) Ενημερώνω τους αναγνώστας του Ιστολογίου ότι ο ρέκτης κ. Σαραντάκος έχει αφιερώσει δι’ αυτήν την φράσιν του Μεγίστου Βησσαρίωνος έν ολόκληρον άρθρον εις τας 7 Ιανουαρίου 2010. ΤΟ συνιστώ, διότι είναι εξαίρετον. https://sarantakos.wordpress.com/2010/01/07/malakietai/

  ΓΡΑΦΕΙ Ο κ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: «Ανοίγουμε τα κιτάπια μας, ψάχνουμε τον Βησσαρίωνα και βρίσκουμε επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, όπου ο Βησσαρίωνας διεκτραγωδεί την κακή κατάσταση κάποιων στρατευμάτων (μη με ρωτήσετε λεπτομέρειες, το κείμενο είναι μεγάλο και βαριέμαι να το διαβάσω όλο) και λέει ότι οι στρατιώτες είναι αγύμναστοι, μεταξύ άλλων εξαιτίας «τῇ κρατησάσῃ τοῦ γένους μαλακίᾳ τε καὶ βλακείᾳ».

  3) Αγαπητέ κ. Σμερδαλέε, θα σάς είμαι υπόχρεως και ευγνώμων διά βίου, αν μοι ενημερώνατε εις ποίον κείμενόν του εξεστόμισεν αυτήν την συγκλονιστικήν φράσιν διά την Μαλακίαν του Ρωμέικου ο Βησσαρίων, διότι έχω φάει τον κόσμον να την εύρω και δεν δύναμαι…

  Ευχαριστώ από καρδιάς εκ των προτέρων
  Β.

  ΥΓ: Καλώ τον ρέκτην κ. Σαραντάκον να προβή εις εμπλουτισμένην ανάρτησιν του παλαιού αυτού άρθρου του διά τον Βησσαρίωνα και τους Ρωμιούς μαλάκες, αυτάς τας ιστορικάς ημέρας που το Ρωμέικον ψυχορραγεί…

 332. Μαρία said

  247
  Ρε τι χάνω, για να μη βλέπω τηλεόραση https://twitter.com/galaxyarchis/status/618553508359471105

 333. Γς said

  332:

  >«Εδώ ήθελε παλιά πουτάνα, μπας και καταφέρναμε τίποτις.»

  Επειδή το είπα εγώ [Σχ. 14]..

  Τι δεν καταλαβαίνεις από τη σοφή παροιμία;
  Ο θεός να σε φυλάει από καινούργιο πραματευτή
  κι από παλιά πουτάνα

  Το έγραψα για την πολιτική απειρία του πρώην υπουργού οικονομικών, αλλά ισχύει και για όλους τους νέους και νεαρούς της κυβέρνησης με 0 [μηδέν] εμπειρίες στην διαχείριση των κοινών, κρίσεων και περιπτέρων ακόμη.
  [συμπεριλαμβανομένων και όλων των «έμπειρων» με μηδέν ένσημα εργασίας προκατόχων τους]

  Τι λες θα είχαμε φτάσει εδώ αν υπήρχε ένας έμπειρος πολιτικός [της αρεσκείας μας ή μη] στο τιμόνι;

  Θα ζούσαμε αυτές της δραματικές ώρες για την Ελλάδα;

  Θα βλέπαμε τώρα, σε πραγματικό χρόνο, αυτην την απόλυτη ανικανότητα και γελοιοποίηση που μας οδήγησαν στη νέα εθνική καταστροφή;

 334. Ριβαλντίνιο said

  @ 333 Βάταλος
  «μαλακία τε και βλακεία»

  Δεν ξέρω αν το έχουμε πει. Στον Χαλκοκονδύλη είχα δει

  Click to access 1430-1490,_Laonicus_Chalcocondylus,_De_Rebus_Turcis_(MPG_159_0007_0556),_GM.pdf

  http://www.documentacatholicaomnia.eu/04z/z_1430-1490__Laonicus_Chalcocondylus__De_Rebus_Turcis_(MPG_159_0007_0556)__GM.pdf.html

  σελ.50(55)(τελευταία γραμμή)-51(56)(πρώτη γραμμή)

  και εδώ

  https://books.google.gr/books?id=egsbAAAAIAAJ&pg=PA50&lpg=PA50&dq=%CE%BF%CE%AF%CE%B1+%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CE%BD+%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82&source=bl&ots=BBAIrsJU43&sig=pPoebZKDECKxTndLiYP7aVl3Qog&hl=el&sa=X&ei=lm6cVarEPMH9UvCmgdgK&ved=0CB8Q6AEwAA#v=onepage&q=%CE%BF%CE%AF%CE%B1%20%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CE%BD%20%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82&f=false

  ο Τζόνης ο 5ος ζητάει από τον γιό του το Ανδρόνικο 4ο να του στείλει παραδάκι, μπας και τον αφήσουν να φύγει οι Ιταλοί που τους είχε φεσώσει, αλλά ο Ανδρόνικος αδιαφορούσε

  «ο μεν ουν Ανδρόνικος εν ολιγωρία εποιείτο τα επεσταλμένα αυτώ, οία περί την βασιλείαν μαλακιζόμενος 🙂 🙂 🙂 και τω πατρί ου πάνυ τε αρεσκόμενος»

  Καθώς το γκούγκλιζα έπεσα και πάνω σε ένα του Ιωάννη του Χρυσοστόμου

  «προσέρχεται τω Θεώ, ου μαλακιζόμενος, ουδέ χασμώμενος»

  http://www.diakonima.gr/2014/03/07/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%83-%CE%B2%CD%B4-%CF%80%CE%B5/

 335. Ριβαλντίνιο said

  @ 335 Γς
  «Ο θεός να σε φυλάει από καινούργιο πραματευτή
  κι από παλιά ***»

  Εγώ ξέρω την άλλη

  «Ο Θεός να σε φυλάει από αριστερό Μανιάτη και δεξιό Κρητικό»
  🙂 🙂 🙂

 336. Γς said

  Θεός φυλάξοι!

  Και ψυχραιμία #118 & #139

 337. Ριβαλντίνιο said

  Επιστροφή

  Αχαχούχα

  Σαμαράς-Βενιζέλος

  Γκαμώτι

 338. aerosol said

  Είναι γνωστό σε όλους τους υπόλοιπους (ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης, ανεξαρτήτως στάσης και στο πρόσφατο δημοψήφισμα) ακριβώς το ότι φτάσαμε ως εδώ με κυρίως με «έμπειρους πολιτικούς» στο τιμόνι. Και η εντονότερη κριτική στην παρούσα κυβέρνηση που έχω δει δεν το παραβλέπει αυτό. Και, μιας που ποτέ δεν μιλάς με επιχειρήματα, είναι πολλά που δεν καταλαβαίνω:

  Δεν καταλαβαίνω πως έχεις πάθει ολοκληρωτική αμνησία για τα τελευταία έξι χρόνια (με «παλιές πουτάνες» στην εξουσία) και θεωρείς πως «φτάσαμε ως εδώ» σε πέντε μήνες.
  Δεν καταλαβαίνω πού κατοικούσες όλο αυτό το διάστημα.
  Δεν καταλαβαίνω πώς αποφάσισες οτι συμβαίνει «εθνική καταστροφή» μόνο όταν δεν είχες πρόσβαση στις καταθέσεις σου (τα «@@» σου τις ονόμασες, ή θυμάμαι λάθος;).
  Δεν καταλαβαίνω το ότι ενώ χανόταν εκατομμύρια κόσμος γύρω σου εδώ και χρόνια εσύ άρχισες να κάνεις υστερίες (μέχρι και για αυτοκτονικές τάσεις ανησύχησε κάποιος συν-σχολιαστής!) μόνο όταν κάτι άγγιξε την πάρτη σου.
  Βασικά, δεν καταλαβαίνω το πόσο ολοκληρωτικά έχεις αποκοπεί από τους συνανθρώπους σου.

  Δεν καταλαβαίνω πώς κάνεις έτσι ΤΩΡΑ -ενώ τόσο καιρό που κόσμος δεν είχε για ρεύμα ή θέρμανση, που έκλαιγε το βράδυ για να μην τον δουν τα παιδιά του, που έμενε άστεγος, που ξεφτιλιζόταν σε ουρές ανεργίας, που στα 50 ξενιτευόταν, που μια νέα γενιά καταδικαζόταν να εκπορνευτεί με την φρούδα ελπίδα μια 3μηνης σύμβασης, που σχολεία έκαναν συσσίτια για υποσιτιζόμενα παιδιά, εσύ ΤΟΤΕ έκανες αστειάκια για παλιές γκόμενες και δεν έβλεπες «εθνική καταστροφή». Ήταν οι «έμπειροι πολιτικοί» που σε γέμιζαν αισιοδοξία ή η σύνταξη που έμπαινε και από δω παν κι οι άλλοι;

  Δεν καταλαβαίνω πώς μιλούσες σε ανθρώπους που σου έλεγαν «ΑΔΕΡΦΕ, μην ταράζεσαι, μαζί θα αντέξουμε» τόσο απαξιωτικά (τα «παιδιά του όχι» που είναι «μεθυσμένα» και «σου έβγαζαν τα μάτια»).
  Είμαι αργόστροφος και πολλά δεν καταλαβαίνω, Γς.
  Πάνω απ’όλα δεν καταλαβαίνω την άλλη παροιμία που λέει «μακριά από τον κώλο μου και όπου θέλει ας μπει». Δεν την καταλαβαίνω, ούτε τους ανθρώπους που την έχουν κάνει τρόπο ζωής.

  Λυπάμαι που ζεις δραματικές στιγμές.
  Έτσι, για πληροφόρηση: πάρα πολλοί άλλοι τις ζούμε εδώ και χρόνια.

 339. Ριβαλντίνιο said

  Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι ?
  Σε 11 ημέρες, κάποιος που έχει κάρτα, θα μπορούσε θεωρητικά ας πούμε να σηκώσει (λέω εγώ τώρα) 500 ευρώ. Είναι δίκαιο κάποιος που δεν έχει κάρτα στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα να μπορεί να σηκώσει από 0 έως 120 ευρώ ? 😦

 340. Γς said

  340:

  Μα τους ανάφερα:

  >συμπεριλαμβανομένων και όλων των «έμπειρων» με μηδέν ένσημα εργασίας προκατόχων τους

  Τέλος παντων είναι αργά τώρα πια για τέτοιες αναλύσεις

  Να ζήτε να τους θυμόμαστε όλους αυτούς που τους είχαν ετοιμάσει οι άλλοι αλλά ανάπνεαν ακόμα και σεις τους βάλατε στην κάσα.

  Καληνύχτα και αμποτε να ξανακαε ξαστεριά και να ξημέρωνε

 341. Ριβαλντίνιο said

  Μπορεί να είναι και στημένο αλλά έχει πλάκα

  ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ

  ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
  ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
  ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
  (κάποιοι μπορεί να το βρείτε ρατσιστικό, γι’αυτό το ακούτε με δική σας ευθύνη).

 342. aerosol said

  #342:
  «Να ζήτε να τους θυμόμαστε όλους αυτούς που τους είχαν ετοιμάσει οι άλλοι αλλά ανάπνεαν ακόμα και σεις τους βάλατε στην κάσα.»
  Ποιοί είμαστε «εμείς» που βάλαμε κόσμο στην κάσα, ρε μεγάλε;
  Σε ποιούς νομίζεις πως μιλάς;

 343. Γς said

  Δηλαδή δεν είσαι υποστηριχτής αυτών που με τόση μαεστρία έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να φτάσουμε έως εδώ;

  Πως εσύ νομίζεις ότι «αποφάσισα οτι συμβαίνει εθνική καταστροφή μόνο όταν δεν είχα πρόσβαση στις καταθέσεις μου» και ότι «άρχισα να κάνω υστερίες μόνο όταν κάτι άγγιξε την πάρτη μου»

  Από πότε φώναζα εδώ μέσα ότι πάμε κατά διαόλου με αυτά τα μυαλά;

  Και άσε αυτά τα σπαραξικάρδια λογικής Δημοψηφίσματος για το χιούμορ μου και τέτοια.

  Κάνω πλάκα όπως έκαναν πάντα σε δύσκολες στιγμές. Πολέμους, κατοχές.
  Χιούμορ, όπως αυτό στις κηδείες.
  Εσύ δεν ένιωσες ακόμη αυτή την ανάγκη; Καλά μην ορκίζεσαι κιόλας.

  Και κάτι άλλο. Δεν με έχει πιάσει το παράπονο για μένα.
  Είμαι της κατοχής και έζησα εμφύλιο, δελτία, πείνες και τον γονέων.
  Είναι άδικο και εγκληματικό όμως για τους νέους, τους οικογενειάρχες, τις μανούλες, όλους αυτό το χουνέρι που τους έκανε ο εσμός των «σκίζω μνημόνια» του ΟΧΙ.
  Οι νεκροθάφτες δηλαδή

 344. alexisphoto said

  @335 & 337
  Συμπληρωματικά:
  «Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα και νέο καπετάνιο»
  καλημέρες

 345. Γς said

  νεαρό

 346. spiral architect said

  @320: Αφώτιστε, αν οι μηχανικοί σκεφτόμασταν σαν τους «σύγχρονους οικονομικάριους» όλες οι κατασκευές μας είτε θα’ χαν καταρρεύσει, είτε απλά δεν θα δούλευαν. 🙂

 347. Γς said

  Σύνοδος Κορυφής των 28 την Κυριακή για παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ε.Ε.

  Των 28 [δηλαδή Γάλλοι, Πορτογάλοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Μαλτέζοι, Λετονοί, Εστονοί, Σλοβάκοι κλπ] 😦

  Για παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ε.Ε.
  [στην Ευρωπαϊκή Ενωση] 😦

  Δραχμή σου ερχόμαστε! 😦

  Τα καταφέρανε! Τέρμα!
  Και το θεό δόξα.
  😦

  Το Γενικό Λογιστήριο διαβάζω ετοιμάζει ΙΟΥ
  😦

  Μας ανοίξανε που μας ανοίξανε τον τάφο όμως, τουλάχιστον μπορεί να γίνει σεβαστή η τελευταία μας επιθυμία:

  Να σταματήσουν και να μην μιλάνε

  Λεσέ νου μουριρ αν πε

  Και να μην ονειρεύονται ελικόπτερα.

  Ο λαός θα τους περιμένει!

 348. Γς said

  Αδέλφια
  Βάλτε ένα χεράκι
  Να φύγει η Χολέρα!

  Μπας και γλυτώσουμε κάτι!

 349. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  348.

 350. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Nικοκύρη, ο Γς ξεπέρασε την ποσόστωση που του επέβαλες,γράφοντάς σε στα παλιά του τα παπούτσια!
  Δείξε κίτρινη κάρτα! ( με 2 κίτρινες…)

 351. cyrusmonk said

  Καλημέρα.
  Μπορεῖ νὰ ξεφεύγω ἀπὸ τὸ θέμα, ἀλλὰ δὲν μπορῶ νὰ κρατηθῶ.
  Ἐπειδὴ τὸ ἐρώτημα τοῦ δημοψηφίσματος ἦταν σαφές, τουλάχιστον ὡς πρὸς τὸ τὶ ΔΕΝ περιλάμβανε, ἀρνοῦμαι νὰ ἑρμηνεύουν τὴν ψῆφο μου κατὰ τὸ δικό τους δοκοῦν ὅλοι οἱ φιλολογοῦντες στὰ κανάλια, ἀντιπολιτευόμενοι καὶ κυβερνητικοί.
  Συγκεκριμένα, ἀρνοῦμαι σὲ αὐτοὺς ποὺ ἐπὶ μία ὁλόκληρη ἑβδομάδα εἶχαν βαλθεῖ νὰ μὲ πείσουν ὅτι τὸ δίλημμα οὐσιαστικὰ ἦταν δραχμὴ (ΟΧΙ) ἢ εὐρώ (ΝΑΙ) νὰ ἑρμηνεύουν τώρα τὸ ΟΧΙ μου λέγοντας ὅτι ψήφισα γιὰ λύση ἐντὸς τοῦ εὐρώ. Μονὰ ζυγὰ δικά τους; Ἔ, ὄχι: Τὴ γνώμη μου ἐπὶ τοῦ συγκεκριμένου θέματος δὲν τὴν εἶπα, γιατὶ δὲν ρωτήθηκα.
  Ἐπίσης, ἀρνοῦμαι τὴν ἀκόμη πιὸ προχὼ ἑρμηνεία ποὺ ἐξέφρασε ὁ ἐκπρόσωπος Τύπου τῆς ΝΔ (ἐπιλογὴ Σαμαρᾶ, ἀλλὰ ἀκόμα παραμένει), ὅτι «ἐθνικὴ κόκκινη γραμμὴ» εἶναι ἡ παραμονὴ στὸ εὐρώ. Πουθενὰ δὲν ρωτήθηκα γιὰ κόκκινες γραμμές. Καὶ ἐπιπλέον, δείχνοντας ὅτι ψήφισα μὲ ταξικὴ συνείδηση ἴσως γιὰ πρώτη φορὰ στὰ μεταπολιτευτικὰ χρόνια (ὅπως φαίνεται ἀπὸ τὰ ποσοστὰ τοῦ δημοψηφίσματος σὲ ταξικὰ χρωματισμένες περιοχές – βόρεια προάστεια vs δυτικὰ προάστεια, ἀστικὰ κέντρα vs περιφέρεια), ἀρνοῦμαι κάθε ἑρμηνεία τῆς ψήφου μου ποὺ βασίζεται σὲ δῆθεν ἑνότητα καὶ δῆθεν ἐθνικὴ ὁμοψυχία καὶ ὅ,τι ἄλλο «ἐθνικό». Οὐδέποτε αἰσθάνθηκα ὁμοψυχία μὲ Λάτσηδες, Βαρδινογιάννηδες καὶ λοιπὰ ἁρπακτικά, ντόπια ἢ ξένα.
  Ἀλλὰ ἐπίσης ἀρνοῦμαι τὴν κυβερνητικὴ ἑρμηνεία ποὺ θέλει νὰ ἔχω ψηφίσει τάχαμου ἀναζήτηση λύσης ἐντὸς τοῦ εὐρώ. Δὲν ἦταν αὐτὸ τὸ ἐρώτημα ποὺ μοῦ φέρατε τὴν περασμένη Κυριακή. Δὲν δικαιοῦστε νὰ ἀπαντᾶτε γιὰ λογαριασμό μου σὲ ἐρώτηση ποὺ δὲν μοῦ κάνατε.

 352. Γς said

  Στον κόσμο σου κι εσύ.
  Δεν σε άγγιξε τίποτα.

  Εδώ μας έχει κοπεί η αναπμοή από υην ατυχία μας.
  Σταματήστε τους μωρέ!!!!!

  Κάντε κάτι, που τα βλέπετε όλα με περηφάνια δημοψηφίσματος.

  Είναι Εθνική Καταστροφή!

 353. Γς said

  354 -> 352

 354. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Νικοκύρη, ο Γς συνεχίζει να προκαλεί! Κίτρινη κάρτα τώρα!
  Στην ανάγκη δείξε και σε μένα. Θα γίνω και οσιομάρτυρας αν χρειάζεται. Ο Νεοκίδιος ο Γουσικτόνος (μεγαλη η Χάρη Μου! +)

 355. Παύλος said

  @341 Ριβαλντίνιο

  Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βγάζουν τώρα κάρτα. Είναι δωρεάν,

 356. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Επειδή είναι δύσκολη απόφαση, θα μπορούσες να την μεταφέρεις στον ιστολογικό λαό. Δημοψήφισμα!

  Θέλετε να μην επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του Γς από το ιστολόγιο; ΝΑΙ-ΟΧΙ

 357. Γς said

  356:

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRLqQjsxgWihqwwtficQD04V5awjU09xNEK8YBoVpOo-HlUOa47

  http://caktos.blogspot.gr/2013_12_01_archive.html

 358. Νεοκίντ, μπέημπυ,

  γιατί ασχολείσαι με τον υστερικό;

 359. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Παρντόν. Ασαφής η ερώτηση στο 358.
  Ορθή επανάληψη: Δεν θέλετε να μην επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την μη απομάκρυνση του Γς από το ιστολόγιο;
  ΝΑΙ-ΟΧΙ

 360. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  359. Θέλω να τον δω να μπαίνει στο ελικόπτερο! (τα ήπια μέσα και η αδιαφορία αποδεδειγμένα απέτυχαν!)

 361. Γς said

  360:

  Νάνι νάνι Σκύλε

  Υστερικός ε;

 362. cyrusmonk said

  Κάτω τὰ χέρια ἀπὸ τὸ πιὸ πετυχημένο τρὸλ τοῦ ἱστολογίου…
  Κάτω οἱ προσπάθειες ὑφαρπαγῆς ψήφου μὲ πλαστὰ ἐρωτήματα (Ναὶ νὰ ἐπιταχυνθοῦν, ὄχι νὰ μὴν ἐπιταχυνθοῦν –> ἄρα σὲ κάθε περίπτωση νὰ ἰσχύσουν οἱ διαδικασίες: μπά;;;)
  Γς, γερά (ποὺ θὰ ἔλεγε καὶ ὁ ἄλλος ἀνεκδιήγητος, ὁ «Γεροὺν γερά»)

 363. Και ηλίθιος, συν τοις άλλοις, Γς

  Άντε ρεζιλέψου παραπέρα ή κάτσε γράψε κάτι ουσιαστικότερο από μλκίες με νεκροφόρες και ελικόπτερα. Μπορείς;

 364. Γς said

  Φτηνιάρης κι εσύ κι ο άλλος.
  Με της υγείες σας.
  Τα καταφέρατε.

  Μπορεις να βρίζεις ελεύθερα.

 365. Δεν βρίζω, διάγνωση κάνω.

 366. Gpoint said

  Πέρα από τις οικονομολογικές μ@λ@κίες αν δεν υπάρχουν πακέτα στήριξης η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι προδιαγραμμένη όπως και άλλων χωρών αργότερα. Το θέμα είναι πως η έξοδος έχει κόστος και θα το πληρώσουμε εμείς αν βγούμε με την θέλησή μας ή η ΕΕ αν μας διώξει, π.χ. η πρόταση να μας χαρίσουν 100 δις χρέη και να φύγουμε.

  Εξυπακούεται πως με το όχι του δημοψηφίσματος αδυνάτισε η διαπραγματευτική μας θέση μια που ο Τσίπρας έχει νωπή εντολή να μην κάνει υποχωρήσεις ενώ η Μέρκελ σκληραίνει την στάση της αναγκάζοντας τον να φύγει ή να κάνει κολοτούμπα.
  Αυτά δεν (φαίνεται να) τα προέβλεψε η θεωρία των παιγνίων…

 367. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  367 – Η λύση θα έρθει ώς συνήθως απο την Αμερική.

 368. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα, θα συστήσω σε όλους αυτοσυγκράτηση.

 369. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Έχω μια απορία για την συμπεριφορά κάποιων σχολιαστών, που ενοχλούνται με κάποια σχόλια κάποιων άλλων σχολιαστών. Αφού σας χαλάνε γιατί τα διαβάζετε; είναι τόσο απλό να τα προσπεράσετε, και να σώσετε την ψυχική σας υγεία, εκτός κι αν θέλετε την στείρα αντιπαράθεση, αλλά αυτό μου φαίνεται παραλογισμός.

 370. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  317. Kανόνισε να σουτάρουμε και σένα ,ε!…

 371. sarant said

  371 Κανονικά, μόνο εγώ έχω δικαίωμα να ενοχλούμαι, αν κρίνω ότι κάποιος καταχράται τη συζήτηση ή αλλοιώνει τον χαρακτήρα της.

 372. 372

  Τον Σμερδαλέο; (https://sarantakos.wordpress.com/2015/07/07/varouf/#comment-299169) Τι σούφταιξε ο άνθρωπας;

  Λάμπρο μ’, στο 371, ευχαρίστως να παραβλέψω κάθε κοτόπουλο που περιφέρεται άσκοπα, αποκεφαλισμένο. Όμως, δεν μπορώ -εκ των πραγμάτων- να παραβλέψω τα απανωτά βίντεο με ελικόπτερα και νεκροφόρες και τα ακατάληπτα «τρεχάτε χριστιανοί, χάσαμε τα λεφτάκια μας!».
  Κι εγώ σε δύσκολη θέση βρίσκομαι. Ούτε την αναπηρική μου σύνταξη μπορώ να εισπράξω, ούτε των υπέργηρων γονιών μου. Και τα έξοδα τρέχουν, η Εφορία περιμένει. Αλλά δεν κάνω την κότα. Προσπαθώ να αντέξω. Όσο μπορώ. Και να μην σπάω τα αρχίδια των άλλων.

 373. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  372 – Πρόσεξε μόνο στο σούτ, μη σκίσεις το κολάν σου και πώς θα πάρεις άλλο μετά (χαμόγελο).

  Υ.Γ – Ο Φυσικός τι έγινε ρε Κίντ;

 374. Γιώργος Πρίμπας said

  -Οι ευρωπαίοι πολιτικοί σήμερα (πλην Τσίπρα) είναι πολύ μικροί. Στα προβλήματά τους αυτό που έσπερναν χρόνια (τον τεμπέλη έλληνα και το δουλευταρά βορειοευρωπαίο).

  -(σχόλιο 369) Ο Ομπάμα δεν χρειάζεται αν κάνει πολλά. Ούτε καν να μιλήσει.  Ένα email στον καθένα με ένα χάρτη από το Γιβραλτάρ, τη μεσόγειο, την εγγύς και τη μέση ανατολή μέχρι το Γάγγη να τους στείλει και δεν είναι πια τόσο μικροί να μην καταλάβουν (ελπίζω…).

  -Ο Ντε Ντεστέν μίλησε πρόσφατα για φιλικό Grexit = σας χαρίζουμε 100 δις χρέος + μια βοήθεια να σταθείτε και να βγείτε από το ευρώ. Χωρίς προσωπικά να είμαι εναντίον δεν το βλέπω. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για το ευρώ.
  Ο Τσίπρας έχει κάνει τα πάντα να μείνει στο ευρώ. Είναι αδύνατον τέτοια ρητορική να κρύβει κάτι άλλο. Εξασφάλισε την αποδοχή του λαού (ένα εκ των πραγματικών μηνυμάτων του δημοψηφίσματος) και υποχρέωσε τους υπόλοιπους να τον ακολουθήσουν και μες στις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει ένα σκληρό πακέτο το οποίο θα καταλήξει σε κάτι τις σκληρότερο [να μην πουν και οι άλλοι ότι: κάτι πετύχαμε κι εμείς;].
  Όσον αφορά το κούρεμα, επειδή αυτή τη στιγμή είναι τελείως ανέτοιμοι να το πουλήσουν στις χώρες τους (ας πρόσεχαν με τη ρητορική τους) εκτιμώ ότι θα υπάρχει αναφορά για μελλοντική πραγματοποίησή του εάν χρειαστεί που θα χρειαστεί. Στο μεταξύ με τη «βοήθεια του ΔΝΤ» θα το έχουν περάσει και στον κόσμο τους.
  Με μια ψυχρή ματιά, που λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές συνέπειες και την ξεκάθαρη αμφισβήτηση του ευρώ, νομίζω πως μεταξύ του «φιλικού Grexit» και του «σκληρού προγράμματος» τους συμφέρει το δεύτερο. Για εμάς, μακροπρόθεσμα, δεν ξέρω. Αρχίζω πια να κλείνω προς το δεύτερο.
  Έτσι κι αλλιώς, ό,τι και να γίνει πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε. Κι επειδή η διαφθορά είναι η μάστιγά μας και μεταξύ άλλων θα πρέπει να υποχρεωθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεγαλοεπιχειρήσεις κλπ να δουλεύουν με τραπεζικά εμβάσματα και πλαστικό χρήμα (με έμφαση στην cash card και όχι στην πιστωτική). Το πολύ να μπει ένα μικρό όριο (ας πούμε 150-200 ευρώ) το οποίο θα είναι το μόνο που θα μπορεί κάποιος να σηκώνει το μήνα σε μετρητά.

 375. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  373 – Ε ΝΑΙ !!!

  374 – Γιατί ρε φίλε δεν μπορείς; εγώ γιατί μπορώ; ο πλέον κοινός άνθρωπος είμαι. Ο συγκεκριμένος που γνωριζόμαστε και προσωπικά, όταν προσπάθησα να του δείξω πώς έχει χάσει τον έλεγχο, μου είπε να μη ασχοληθώ μαζί του, και πολύ απλά το κάνω, όπως δεν ασχολούμαι με το τί γράφει ο φασίστας που το παίζει υπέργηρος, ακόμα κι αν τύχει να δώ δυό τρείς γραμμές απο κάποιο σχόλιό του, δεν το λαμβάνω υπόψιν. Υπάρχει μία πολύ ωραία λέξη, ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, για τον άλφα ή βήτα λόγο, κάποιοι έχουν χάσει (κατά την δική μας άποψη) τον έλεγχο και παραλογίζονται, έ δεν είναι παραλογισμός απο την πλευρά μας, να επιμένουμε να συνετίσουμε αυτόν που θεωρούμε παράλογο; Τσεκάρισε τα ονόματα, και απόφευγε τα σχόλιά τους, πιο απλό δεν γίνεται. Είναι δύσκολοι καιροί για τους περισσότερους απο μάς, καλό είναι όσοι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αυτή την δύσκολη κατάσταση, και να μη ρίχνουμε νερό στον μύλο των πανικοβλημένων, γιατί τότε παίζουμε το παιχνίδι της εξουσίας, κι ώς γνωστόν, στον πανικό (αναμπουμπούλα) ο λύκος χαίρεται.
  Αντί για στείρα αντιπαράθεση που κανένας δεν ακούει κανέναν, καλύτερο θα ήταν να γίνει από τους ψύχραιμους, κατάθεση νηφάλιων απόψεων για το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την κρίση, γιατί αν δεν γίνει κάτι τέτοιο σ΄αυτό το ιστολόγιο πού θα γίνει; ΠΟΥΘΕΝΑ, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώνεται καθημερινά.

 376. Γιώργος Πρίμπας said

  *Αρχίζω πια να κλείνω προς το πρώτο.

 377. Ριβαλντίνιο said

  @ 357 Παύλος
  Ότι είναι δωρεάν το ξέρω. Αλλά σε αυτές τις 11 ημέρες, πόσες ακριβώς ήταν ανοιχτές οι τράπεζες για να μπορέσουν να βγάλουν ? Πόσο μάλλον που πολλοί πίστευαν ότι θα ξανανοίξουν οι τράπεζες και έτσι θα το απέφευγαν. Ακόμη συγγενικό μου πρόσωπο ζήτησε να βγάλει, έλεγξαν τον λογαριασμό του και του είπαν ότι δεν μπορεί. Του είπαν ότι πρέπει να πάει στην διευθύντρια, αλλά αν μπορούσε καλύτερα άλλη μέρα γιατί είχε πλακώσει πολύ κόσμος. Πήγε τελικά σήμερα και έβγαλε.

  Ξέρει κάποιος φίλος αν τα βιντεάκια που έχει εδώ ισχύουν για τον τρόπο που βγάζεις χρήματα από το ΑΤΜ ?

  winbank Λεφτά στο Λεπτό – Δημιουργία κωδικού στο ATM – Tutorial – Τράπεζα Πειραιώς

  winbank Λεφτά στο Λεπτό – Παραλαβή χρημάτων από το ATM – Tutorial – Τράπεζα Πειραιώς

 378. voulagx said

  #361: Νιουκιντ, ντιπ για ντιπ αμπαλος εισαι; ουτε μια τριπλα αλα Μαραντονα δεν μπορεις να κανεις; Τοσο αμπαλος ουτε ο Πελε δεν ηταν. 🙂

  #374: Σκυλε, συναδελφε, κουραγιο! Το πολύ-πολύ να παμε στη βαλια καλντα με 4X4 παλιας τεχνολογιας που δεν τρωνε βενζινα! 🙂

 379. qq said

  Παρακολούθησα την ομιλία της πρωθυπουργάρα μας και οφείλω να σας ενημερώσω, για όσους λίγους με διαβάζουν αλλά και για να μείνει καταγεγραμμένο στα πρακτικά του ιντερνέτ ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, έμεινα άφωνος. Τις ίδιες τετριμμένες κοινοτυπίες που λέει εδώ από τα μπαλκόνια, τις ίδιες λέει εκεί και παντού αλλού. Κατά πως φαίνετε, έχει μεγάλη πέραση αυτό το παραμύθι του, καμαρώνει ότι τους τα έχωσε για καλά και υπερασπίστηκε την δημοκρατία. Οι δε άλλοι έλληνες εyρωβουλευτές ήσαν ακόμα πιο αξιολύπητοι με τα λογύδρια του.

  Δεν υπάρχει ελπίδα.

 380. aerosol said

  #373:
  Νικοδεσπότη, τρέφω μεγάλο σεβασμό για την υποδειγματική δημοκρατικότητα και ανεκτικότητα με την οποία κουμαντάρεις τα σχόλια σε αυτό το ιστολόγιο που δέχεται άπειρες επισκέψεις και κάθε καρυδιάς καρύδι. Είσαι αυτονόητα και αποκλειστικά ο μόνος υπεύθυνος για την «χαλιναγώγησή» μας και ο μόνος που δικαιούται να αποφασίσει εάν κάποιος ξεπερνά τα όρια που θέτεις και το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.

  Αλλά θα διαφωνήσω με αυτό:
  «μόνο εγώ έχω δικαίωμα να ενοχλούμαι, αν κρίνω ότι κάποιος καταχράται τη συζήτηση ή αλλοιώνει τον χαρακτήρα της.»
  Φυσικά και μπορεί ο οποιοσδήποτε συμμετέχων να ενοχληθεί και να κρίνει για τον εαυτό του αν κάποιος καταχράται την συζήτηση! Αλλοίμονο, ρομποτάκια είμαστε ή ενοχλούμαστε μόνο κατόπιν αδείας; Ασφαλώς και δεν έχουμε κανένα τρόπο αντίδρασης εκτός από την δημόσια αντίθεση (με κόσμιο τρόπο) και ενδεχομένως την πλήρη αποχή από τα σχόλια.

  Οπότε, με ηρεμία και νηφαλιότητα, δηλώνω πως νομίζω ότι τα σχόλια εδώ και πολύ καιρό έχουν πάρει μια χροιά που ενδεχομένως να έχει διώξει κάποιους παλιούς θαμώνες (κι έχω κάποιες έντονες υποψίες για την απουσία κάποιων κυριών που σχολίαζαν παλιότερα εδώ). Φυσικά μπορεί να έχει έλξει καινούριους και μόνο εσύ μπορείς να κρίνεις το τι σε ευχαριστεί να διαβάζεις κάτω από τα άρθρα σου. Νομίζω πως κυριαρχούν συγκεκριμένα πράγματα σε ποσοστό αξιοσημείωτο και είναι δύσκολο να τα παραβλέψεις όπως είναι η δομή των σχολίων στα μπλογκ. Επίσης έχω δει πως η αυτοσυγκράτηση γίνεται απολύτως μονόπλευρα.

  Πάει καιρός που αραίωσα την παρουσία μου εξαιτίας αυτών των λόγων. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να απέχω πλήρως από αυτά (τουλάχιστον για κάποιον καιρό). Εγώ χάνω, όχι το ιστολόγιο, δεν έχω ψευδαισθήσεις μεγαλείου, αλλά κάποιες φορές η αποχή είναι καλό πράγμα. Εννοείται πως τις υπέροχες αναρτήσεις σου θα τις διαβάζω καθημερινά με ευγνωμοσύνη, όπως κάνω από τις πρώτες μέρες του ιστολογίου.

  Τις θερμότερες ευχές μου και ευχαριστίες σε όλους!
  🙂

 381. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Όχι ρε Αεροζόλ! Όχι εσύ (of all men!) 😦
  Nα φύγω εγώ; (που είμαι και μπουρλοτιέρης, όσο να πεις… ) Σοβαρά μιλάω!
  Μείνε!

 382. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τρεις σκόρπιες φράσεις:
  Η δημοκρατία είναι δύσκολο πολίτευμα.Η βαθιά ευγένεια σπάνιο.
  Οι Γάλλοι πρόσθεσαν και τέταρτη διεκδίκηση μετά την ισότητα ελευθερία,αδελφοσύνη, την ανεκτικότητα. 🙂

 383. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  384. Έφη μου ,καλά τα λες αλλά οι πολύ σοφοί Γάλλοι ,όπως ο συνάδελφός μου το δέμας άμα και τω πνεύματι Οβελίξ είπαν:
  «Mπορεί να είμαι πολιτισμένος αλλά πρέπει και να κοπανάω κανέναν πού και πού,διάολε! »
  Ειδικά άμα μπαίνει με λασπωμένες γαλότσες στο σπίτι μου…

  Αλλά επειδή η νηστεία είναι αποδεδειγμενα καλό πράγμα για την υγεία νικοκυραίων και καλεσμένων, πάω και γώ τη βόλτα μου (κι έχει ένα ωραία «δροσερό» αεράκι έξω ρε φούστη μου…:-( ) για κανα τέρμηνο. 🙂

 384. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #382
  Όχι κι εσύ… 😦

 385. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  385.Εγώ θα σου γράφω παροιμίες 🙂
  -Με κοπέλια πας στο μύλο; όταν πέσει ο γάιδαρός σου γελούνε κι άμα πέσει ο δικός τους κλαίνε.
  Όπου κοπέλια,τα μικρά παιδιά αλλά και οι ηλικιωμένοι που ξαναγίνουνται παιδιά. Επιείκια.
  Κι εγώ σκέφτηκα κάτι: πας επίσκεψη σ΄ένα σπίτι ευγενών ανθρώπων και μια στιγμή αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιος από τους λοιπούς επισκέπτες από καιρό σε καιρό ξύνει τα αχαμνά του, τί κάνεις;
  (Άστο αναπάντητο εννοείται)

 386. sarant said

  382: Εννοούσα το εξής: Αν σε ενοχλεί ειδικά ο ΧΨ, υπάρχει τρόπος (ρώτα τον Στάζιμπο) να μη βλέπεις τα μηνύματά του κι έτσι να μην ενοχλείσαι. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω εγώ.

  382-385: Θα έλεγα να το ξανασκεφτείτε. Με φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση.

 387. Γς said

  Ενας ένας

 388. 318: Ίσως πρέπει να πω ρητά ότι με κλικ σε ένα δήμο εμφανίζονται τα ποσοστά του.

 389. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  382 – Έχω κάνα τέταρτο που διάβασα το σχόλιό σου, κι ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι έγινε. Έχω βρεθεί μερικές φορές στο δικό σου δίλημμα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά πάντα επικρατούσε η άποψη, ότι το ιστολόγιο δεν γράφει πουθενά ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ούτε ζητάει αξιολόγηση IQ, (ούτε απ΄έξω δεν θα πέρναγα) για την συμμετοχή στα σχόλια, και η ανεκτικότητα και δημοκρατικότητά του είναι μοναδική, αν και δεν είμαι το μέτρο, γιατί ζήτημα είναι να έχω σχολιάσει σε 5 site, και δεν έχω ούτε fasebook oύτε τwitter.
  Είσαι αξιόλογος σχολιαστής, και από τους ελάχιστους που παίρνω σοβαρά υπόψιν (αν σου λέει κάτι αυτό). Σ΄αυτά τα χρόνια που επισκέπτωμαι το ιστολόγιο, ζήτημα είναι να έχουμε συνομιλήσει 3-4 φορές, όμως πάντα διαβάζω τα σχόλιά σου με ενδιαφέρον, και θεωρώ μεγάλο λάθος αυτήν την απόφαση σου, γιατί ουσιαστικά αδικείς τον Νικοκύρη, και δικαιώνεις αυτούς και αυτό που κατηγορείς.

  «Αλλά θα διαφωνήσω με αυτό:
  «μόνο εγώ έχω δικαίωμα να ενοχλούμαι, αν κρίνω ότι κάποιος καταχράται τη συζήτηση ή αλλοιώνει τον χαρακτήρα της.
  Φυσικά και μπορεί ο οποιοσδήποτε συμμετέχων να ενοχληθεί και να κρίνει για τον εαυτό του αν κάποιος καταχράται την συζήτηση! Αλλοίμονο, ρομποτάκια είμαστε ή ενοχλούμαστε μόνο κατόπιν αδείας;»

  Υποθέτω πως εννοεί, ότι εμείς μπορούμε να αγνοήσουμε τον όποιο σχολιαστή μας ενοχλεί, και να τον παρακάμψουμε, ενώ αυτός πρέπει να τους ελέγχει όλους, και να προσπαθεί να κρατάει μερικές φορές λεπτές ισορροπίες, και αν αποτρέπει προσωπικές αντιπαραθέσεις που ξεφεύγουν απο τα επιτρεπτά ιστολογικά όρια. Τα σχόλια του Γς, μπορεί να είναι ενοχλητικά έως εξοργιστικά, όμως δεν στρέφονται εναντίον κανενός σχολιαστή προσωπικά, παρά μόνο στην κυβέρνηση, εν αντιθέση με τα σχόλια των ενοχλημένων, που στρέφονται προσωπικά εναντίον του, και κάποια με αρκετά βαρείς χαρακτηρισμούς, που δεν συνάδουν με το επίπεδο του ιστολογίου, αλλά και των ιδίων.
  »
  «Ασφαλώς και δεν έχουμε κανένα τρόπο αντίδρασης εκτός από την δημόσια αντίθεση (με κόσμιο τρόπο) και ενδεχομένως την πλήρη αποχή από τα σχόλια.»

  Ασφαλώς και έχουμε, και είναι πολύ απλός, τον γράφω λίγο πιο πάνω, αλλά είναι και η σοφή κουβέντα που μου είχε πεί πριν κάποια χρόνια, η σοφή (καμιά αντίρρηση;) Μαρία, ΜΗ ΤΑΪΖΕΙΣ ΤΑ ΤΡΟΛ.
  Αν πραγματικά αγαπάς αυτό το ιστολόγιο, και θεωρείς τον Νίκο αξιέπαινο για την προσπάθεια που κάνει για να το λειτουργεί (κάθε μέρα κι ένα σχεδόν πάντα αξιόλογο άρθρο, είναι άθλος) θα αναθεωρήσεις την απόφασή σου, και θα επανέλθεις στον σχολιασμό, στηρίζοντας την προσπάθειά του για ένα όμορφο δημοκρατικό και υψηλού επιπέδου ιστολόγιο. Είπες πιο πάνω ότι κάποιοι σχολιαστές έχουν «διωχθεί» λόγο του χαμηλού επιπέδου των σχολίων, ΟΚ, φύγε κι εσύ, για να μείνουν οι Λάμπροι οι Βάταλοι κλπ δημοκρατικές δυνάμεις, για να ανεβάσουν το επίπεδο.
  Επειδή δεν είναι σωστό και δεν θα το ήθελες φαντάζομαι, να σου ζητήσει ο Νίκος να συνεχίζεις να σχολιάζεις, στο ζητάω εγώ, κάτι που έχω κάνει μόνο για το κριάρι (παχουλό) τον Κίντο.

 390. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  391.Λάμπρο γεια σου. Συμφωνώ.
  >>κριάρι (παχουλό) ,
  Τραγόπουλος αφού είναι (ήταν)ρίφι. Παχουλός ο Σκύλος
  υπογραφή: κλπ δημοκρατικές δυνάμεις 🙂

 391. 391, Λάμπρο συμφωνώ

  αλλά βλέπεις ότι επαίρεται ο μαλάκας που τους διώχνει έναν-έναν

  αγαπητή ΕΦΗ², όχι παχουλός, Χοντρός! 😦

 392. sarant said

  393 Ναι, αυτό ήταν το χειρότερο.

 393. 394

  και δεν είναι η πρώτη φορά: όταν αναφέρθηκε το όνομα κάποιας αξιόλογης σχολιάστριας που είχε αποχωρήσει, έγραφε «Χάσαμε τη θεία, Στοπ»

 394. Μαρία said

  388
  Ο κουβάς έχει περιορισμένη χωρητικότητα. Ο δικός μου έχει ξεχειλίσει 🙂

  Παρέμβαση εισαγγελέα για τις αναρτήσεις Τζήμερου http://www.efsyn.gr/arthro/paremvasi-eisaggelea-gia-tis-anartiseis-tzimeroy

 395. Y. G. said

  396 – Παρέμβαση εισαγγελέα για τις αναρτήσεις […]

  Διαβαζω – «Είπε ο [ΘΤ] τον [ΑΤ] «βλάκα» και «ηλίθιο»»

  To ιδιο πραγμα δεν ειναι; H’ ο ηλίθιος ειναι πιο βλακας απο τον βλακα ;;;

 396. cronopiusa said

  Τρέξε Γιάννη γύρευε και Νικολoκαρτέρει.

 397. sarant said

  396 Ισχύει αυτό; Τι λέει ο Στάζι;

 398. Μαρία said

  399
  Δεν είναι τεχνικό το θέμα. Ολόκληρη φατσούλα έβαλα.

 399. sarant said

  Κατάλαβα. Ελπίζω να το καταλάβει και ο δράστης και να σταματήσει τα σχόλια για λίγο καιρό.

 400. cronopiusa said

 401. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πολλοί έχουν πάθει ντουβρουτζά:
  Άκουσα στην Ελληνοφρένεια να παίρνει μια ακροάτρια και να λέει ότι η Βούλτεψη-το μαλλί , δήλωσε ότι το 61% της Κυριακής,ήταν όχι …στον Τσίπρα.
  Ο Αποστόλης λέει, ε θα πήγε στην Καλαμάτα να δει το Σαμαρά ,την πήραν τα ντουμάνια και το τερμάτισε!
  Πριν το αναρτήσω έκανα ένα γυγλισματάκι:
  http://tvxs.gr/news/ellada/boyltepsi-megali-itta-tis-kybernisis-oxi-sto-dimopsifisma-binteo

 402. cronopiusa said

 403. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  93 – «Λάμπρο συμφωνώ

  αλλά βλέπεις ότι επαίρεται ο μαλάκας που τους διώχνει έναν-έναν»

  Σκύλε το βλέπω αυτό που λές, αλλά βλέπω επίσης ότι τον αποκαλείς μαλάκα, όπως και άλλοι μ΄ αυτόν και άλλους χαρακτηρισμούς, ενώ δεν έχω δεί τον Γς να βρίζει απρόκλητα κάποιον. Συμφωνώ ότι τα σχόλιά του είναι εξοργιστικά, με έμμεσο τρόπο προσπάθησα να του το πώ κι εγώ, μου είπε με αρκετά ευγενικό, αλλά και δεικτικό τρόπο, να μη ασχολούμαι μαζί του, κι εγώ σεβάστηκα την παράκληση-απαίτησή του, και δεν ασχολούμαι, εσείς αφού ενοχλήστε γιατί ασχολείστε; αυτό δεν μπορώ να κατανοήσω, για να μη πώ δεν θέλω να πιστέψω αυτό που νομίζω. Μπορώ να σου πώ μάλιστα, ότι πιο πολύ ενοχλούμαι απο τις απαντήσεις σας, παρά από τα σχόλιά του (πλέον καθόλου μιά και δεν τα διαβάζω) είναι λυπηρό για μένα να σας βλέπω να αντιδράτε κατ΄αυτό τον τρόπο, περίμενα πιο έξυπνη αντιμετώπιση, κυρίως με το ισχυρότερο μη φονικό όπλο, το χιούμορ, που πολλοί απο σας διαθέτετε, αλλά φαίνεται ότι η κρίση δεν είναι οικονομική, αλλά κυρίως πολιτιστική.
  Και για να μη παρεξηγηθώ, δεν υπερασπίζομαι τον Γς, αλλά την δημοκρατία, και το δικαίωμά του να εκφράζει την άποψή του κατά της κυβέρνησης ελεύθερα. Όσο ενοχλητικό κι αν είναι για τους περισσότερους, (και για μένα) απο τη στιγμή που δεν στρέφεται προσωπικά σε κανέναν, οφείλουμε να δεχτούμε να εκφράσει την άποψή του χωρίς φυσικά να την αποδεχτούμε. Κι ενώ μπορούμε άνετα να τον αγνοήσουμε, φτάσαμε στο σημείο να μιλούμε για αποπομπή του από το ιστολόγιο, μόνο και μόνο γιατί δεν μας είναι αρεστά τα σχόλιά του που καταφέρονται κατά της κυβέρνησης, αυτή την δημοκρατία ονειρεύεσαι σκύλε;

  Θα σου πώ κι ένα τελευταίο και σταματάω. Στην προσπάθειά μας με την Παπέν, να μεγαλώσουμε τις κόρες μας δημοκρατικά, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε σωματική και ψυχολογική βία, διαβάζοντας ένα βιβλίο του Ντράϊκορς, Το παιδί μιά νέα αντιμετώπιση, μάθαμε ότι το παιδί στην πρώτη ηλικία, ό,τι «παραβατικό» κάνει, το κάνει για να τραβήξει την προσοχή των γονιών. Ένας έξυπνος τρόπος για να το συνετίσεις χωρίς βία, είναι να του πείς ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ, ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΤΗ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ, κοινώς το αγνοείς. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο οδυνηρό είναι για το παιδί να το αγνοείς, οπότε σε ελάχιστο χρόνο, (1-2 ώρες, αν δεν είναι ήδη νευρωτικό το παιδί) προσαρμόζει την συμπεριφορά του στα συμφωνηθέντα στο οικογενειακό συμβούλιο. Επειδή δεν έχουμε διδαχτεί την δημοκρατία στην οικογένειά μας οι περισσότεροι, η «παραβατική» συμπεριφορά και οι λόγοι της, μας ακολουθεί μέχρι τα γεράματα, όμως, η αντιμετώπιση της απο τους άλλους, πρέπει να είναι η ίδια με τα παιδιά, δημοκρατική και απλή.

  Να θυμάσαι, κανείς δεν μπορεί να σε προσβάλει, αν δεν αποδεχτείς την προσβολή, άρα δεν διώχνει κανέναν ο Γς, φεύγουν μόνοι τους για τους δικούς τους λόγους.

  Υ.Γ – Συγνώμη για το δασκαλίστικο ύφος.

 404. Κοίτα, Λάμπρο,
  δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης να γράφει ο οποιοσδήποτε.
  Αλλά όποιος γράφει, οφείλει να τηρεί τους σιωπηλούς κανόνες που θέτει ο ιστολόγος και το γενικό πνεύμα της παρέας.
  Όταν κάποιος δεν σέβεται τον εαυτό του ή τη γυναίκα του (πόσο μάλλον τους γύρω του), όταν τη μια στιγμή φέρεται σαν attention whore και drama queen και την άλλη λουφάζει, για να ξαναπεταχτεί να θριαμβολογήσει που εξαιτίας του φεύγουν αξιόλογοι σχολιαστές από το ιστολόγιο, ναι, μαλάκας είναι.
  Και συμφωνώ μαζί σου πως δεν υπάρχει τιμωρία από το να τον αγνοούμε συλλογικά.
  Αλλά βάζει ασήκωτα βίντεο με ελικόπτερα που φεύγουν και απανωτές κλαψουνιές, παρότι διακριτικά του ζητήσαμε το αντίθετο. Και αυτό δυσκολεύει τους υπόλοιπους να συζητήσουν ανθρώπινα μεταξύ τους.

  ΥΓ νο πρόμπλεμ! μαθημένος είμαι από τέτοια, ως δασκαλοπαίδι 😉

 405. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ας προσθεσω μια παλαιοτερη ιδεα ειρηνικης επιλυσης διαφορών, λιγο σουρεαλιστικη και χιππικη.

  Επιμένω : «Μονον ενα μεγαλο οργιο στην πλατεια συνταγματος με μπατσους και αγανακτισμενους, μετα απο μια γεναια πιπα της ειρηνης, μπαφους και αλλες ευφορικες-ηρεμιστικες ουσιες, οπως ειχα γραψει παλαιοτερα * ειναι δυνατον να βελτιωσει κατα τι την κατασταση.»

  * ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ;
  ΧΑΜΟΣΣΣΣ!

  Και αφου η συζητηση περιστρεφεται περι το Σύνταγμα, μου ηλθε πριν ενα μηνα η ιδεα να βρω αρκετα χρηματα ωστε να διοχετευσω ηρεμιστικο και διεγερτικο στα διυλιστηρια της ΕΥΔΑΠ και στις φιαλες με εμφιαλωμενα νερο του κεντρου ωστε οι ημι-διαταραγμενοι (η οχι) «αγανακτισμενοι», μπαχαλοι και ημι-μπαχαλοι και οι δυναμεις των ΜΑΤ,μοναδων Δ, Ζ, μυστικοι, χρυσαυγιτες, …, να ηρεμησουν και να επιδοθουν σε ενα πελωριο… λυτρωτικο σεξουαλικο οργιο στην πλατεια, με συμμετοχη και των υψηλων επισκεπτων και επισκεπτριων των γυρω ξενοδοχειων….ενω οι κυριοι χορηγοι της γιορτης (ελληνες και αλβανοι χονδρεμποροι ) θα προσφερουν μεγαλες ποσοτητες απο κανναβιν οποτε αντι καπνων δακρυγονων και κροτιδων κροτου/λαμψης θα διαχεονται οσμες καπνου μαριχουανας με την πιπα της ειρηνης να περνα απο στομα σε στομα στον Εθνικο κηπο , το Ζαππειο και σε καθε αλλο γειτονικο παρκο οπου αστυνομικοι και μπαχαλοι θα ανακαλυπτουν οτι ειναι απο το ιδιο η το διπλανο χωριο,…. , αντι θραυσης κεφαλων με ροπαλα, οι ανδρες με τα σαρκινα ροπαλα τους θα πυρπολουνται απο τον ερωτικον οιστρον (και οπως λει ο ποιητης «…φλεγόμενοι, όλοι στητοί ως Hρακλείς ροπαλοφόροι…»)…και πριν τελειωσει η πρωτη μερα της γιορτης οι γιαπηδες και μετα-γιαπηδες του κεντρου θα πεταξουν τα σακκακια τους και τις γραβατες τους και να ενωθουν με το πληθος σε μια γιορτη που θα κρατησει μια βδομαδα….

  Αφιερωμενο στην αριστερα με χιουμορ και αυτοσαρκασμο, γιατι η μανιοκαταθλιψη και η τυφλη επιθετικοτητα στους δρομους και στα blogs δεν μας πηγαινει, ειναι banalite!!!

  Αφωτιστος Φιλλελην

  ΥΓ Διαβαζω το μετα-χιππικο «αστυνομικο» «Εμφυτο Ελαττωμα (Inherent Vice)του μεγαλου Thomas Pynchon και μαλλον εχω επηρεαστει κι απο αυτο.
  18 Ιουλίου 2011 – 11:43 μ.μ.

 406. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Εις την οδόν των Φιλελλήνων
  Στον Conrad Russel Rooks

  Mια μέρα που κατέβαινα στην οδόν των Φιλελλήνων, μαλάκωνε η άσφαλτος κάτω απ’ τα πόδια και από τα δένδρα της πλατείας ηκούοντο τζιτζίκια, μέσ’ στην καρδιά των Aθηνών, μέσ’ στην καρδιά του θέρους.

  Παρά την υψηλήν θερμοκρασίαν, η κίνησις ήτο ζωηρά. Aίφνης μία κηδεία πέρασε. Oπίσω της ακολουθούσαν πέντε-έξη αυτοκίνητα με μελανειμονούσας, και ενώ στα αυτιά μου έφθαναν ριπαί πνιγμένων θρήνων, για μια στιγμή η κίνησις διεκόπη. Tότε, μερικοί από μας (άγνωστοι μεταξύ μας μέσ’ στο πλήθος) με άγχος κοιταχθήκαμε στα μάτια, ο ένας του άλλου προσπαθώντας την σκέψι να μαντεύση. Έπειτα, διαμιάς, ως μία επέλασις πυκνών κυμάτων, η κίνησις εξηκολούθησε.

  Ήτο Iούλιος. Eις την οδόν διήρχοντο τα λεωφορεία, κατάμεστα από ιδρωμένον κόσμο ― από άνδρας λογής-λογής, κούρους λιγνούς και άρρενας βαρείς, μυστακοφόρους, από οικοκυράς χονδράς, ή σκελετώδεις, και από πολλάς νεάνιδας και μαθητρίας, εις των οποίων τους σφικτούς γλουτούς και τα σφύζοντα στήθη, πολλοί εκ των συνωθουμένων, ως ήτο φυσικόν, επάσχιζαν (όλοι φλεγόμενοι, όλοι στητοί ως Hρακλείς ροπαλοφόροι) να κάμουν με στόματα ανοικτά και μάτια ονειροπόλα, τας συνήθεις εις παρομοίους χώρους επαφάς, τας τόσον βαρυσημάντους και τελετουργικάς, άπαντες προσποιούμενοι ότι τυχαίως, ως εκ του συνωστισμού, εγίνοντο επί των σφαιρικών θελγήτρων των δεκτικών μαθητριών και κορασίδων αυταί αι σκόπιμοι και εκστατικοί μέσα εις τα οχήματα επαφαί – ψαύσεις, συνθλίψεις και προστρίψεις.

  Nαι, ήτο Iούλιος. και όχι μόνον η οδός των Φιλελλήνων, μα και η Nτάπια του Mεσολογγιού και ο Mαραθών και οι Φαλλοί της Δήλου επάλλοντο σφύζοντες στο φως, όπως στου Mεξικού τας αυχμηράς εκτάσεις πάλλονται ευθυτενείς οι κάκτοι της ερήμου, στην μυστηριακή σιγή που περιβάλλει τας πυραμίδας των Aζτέκων.

  Tο θερμόμετρον ανήρχετο συνεχώς. Δεν ήτο θάλπος, αλλά ζέστη – η ζέστη που την γεννά το κάθετο λιοπύρι. Kαι όμως, παρά τον καύσωνα και την γοργήν αναπνοήν των πνευστιώντων, παρά την διέλευσιν της νεκρικής πομπής προ ολίγου, κανείς διαβάτης δεν ησθάνετο βαρύς, ούτε εγώ, παρ’ όλον ότι εφλέγετο ο δρόμος. Kάτι σαν τέττιξ ζωηρός μέσ’ στην ψυχή μου, με ηνάγκαζε να προχωρώ, με βήμα ελαφρόν υψίσυχνον. Tα πάντα ήσαν τριγύρω μου εναργή, απτά και δια της οράσεως ακόμη, και όμως, συγχρόνως, σχεδόν εξαϋλούντο μέσα στον καύσωνα τα πάντα – οι άνθρωποι και τα κτίσματα – τόσον πολύ, που και η λύπη ακόμη ενίων τεθλιμμένων, λες και εξητμίζετο σχεδόν ολοσχερώς, υπό το ίσον φως.

  Tότε εγώ, με ισχυρόν παλμόν καρδίας, σταμάτησα για μια στιγμή, ακίνητος μέσα στο πλήθος, ως άνθρωπος που δέχεται αποκάλυψιν ακαριαίαν, ή ως κάποιος που βλέπει να γίνεται μπροστά του ένα θαύμα και ανέκραξα κάθιδρως:

  «Θεέ ! O καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξη τέτοιο φως ! Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου».

  ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ
  (από την Oκτάνα, Ίκαρος 1980, α’ δημ. 1963)

 407. spiral architect said

  Αεροζόλη … όχι ρε ευαίσθητε διαδικτυακέ φίλε! :/

 408. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο Βαρουφάκης κατήγγειλε εισβολή δημοσιογράφων στο σπίτι του

  Εισβολή δημοσιογράφων στην αυλή του σπιτιού του υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

  O πρώην υπουργός, τρεις ημέρες μετά την παραίτησή του, ανάρτησε στο διαδίκτυο το εξής μήνυμα: «Μέχρι χτες με περίμεναν έξω από το σπίτι/γραφείο. Τώρα που αφ’υπουργοποιήθηκα 2 «δημοσιογράφοι» εισέβαλαν στην αυλή μου. Άντε κ σ’ ανώτερα!».

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113594869

 409. cronopiusa said

 410. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αμερικανικό κλιμάκιο στην Τουρκία και η Μέρκελ στα Τίρανα.
  Ο πρωθυπουργός στον ΠτΔ .
  Ο Μεϊμαράκης στα κάγκελα(μεταφορικά),ο Τζήμερας θα ήθελε κυριολεκτικά.

 411. Πέπε said

  Αγαπητή παρέα,

  Κι εγώ θαυμάζω και σέβομαι -και ζηλεύω- την ανεκτικότητα του Νικοκύρη. Επίσης, δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στο σχόλιο λίγο παραπάνω της Έφης για το 4ο αίτημα των Γάλλων, την ανεκτικότητα. Από την άλλη πλευρά, τη συμπεριφορά του Γς τη θεωρώ ανεπίτρεπτη. Ανεξαρτήτως του ότι πρόκειται για σχολιαστή που συμπαθώ πολύ (όχι εξαρχής, μου πήρε λίγο καιρό να τον συμπαθήσω).

  Αυτά που λέει ο Λάμπρος είναι ωραία, αλλά για τον εαυτό του. Για άλλους είναι αλλιώς τα πράγματα. Ας πούμε, εγώ θα δεχόμουν να ανεχτώ τη ρύπανση που σκορπάει ο Γς, δηλαδή να κάνω μια παραχώρηση, μόνο όμως εάν είχε εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα που να προϋποθέτει δική του παραχώρηση, γιατί εκείνος πρώτος οφείλει να την κάνει. Θα ήθελα να το βουλώσει. Αν δεν το βουλώσει, θα ήθελα να φάει ένα μπαν καμιάς εβδομάδας (ασφαλώς όχι οριστικό). Αν δε γίνει ούτε αυτό, δε μένει παρά να τον ανεχτώ. Αν δεν καταφέρω να τον ανεχτώ, θα δούμε, μετά είναι δικό μου θέμα.

  Πάντως οφείλω να επισημάνω στον Γς και το εξής:

  Από προκηρύξεως του δημοψηφίσματος, όλοι παντού μιλάνε γι’ αυτό και για συναφή θέματα. Μεταξύ άλλων, κι εμείς εδώ. Αυτό πιθανώς θα έχει τραβήξει εδώ νέους αναγνώστες που ήρθαν από μια τυχαία γκουγκλιά ή που είπαν «Α, Σαραντάκος, ε; ακουστά τον έχω… Γιά να δούμε λοιπόν κι εδώ τι παίζει».

  Και σ’ αυτούς τους παραπάνω λοιπόν, εκτός από τους παλιούς σχολιαστές που ανέφεραν οι προλάλ, γίνεται δυσφήμηση του μπλογκ.

 412. Μαρία said

  Το σχόλιό σας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή.

  Τι έγινε, Νικοκύρη; Τρόμαξε η πόρσε απ’ τον Πολωνό μοναρχοφασίστα;

 413. Γς said

  Μόλις γύρισα στο σπίτι από το αεροδρόμιο.

  Όχι δεν πήγα σε καμιά εκδήλωση υποδοχής, σαν αυτή την πρωταπριλιάτικη.

  Πήγα στο ΙΚΕΑ για ν αγοράσω κατι πραγματάκια όσο ισχύει ακόμη η κάρτα μου.

  Προσπαθώ να βρώ θέση στο Πάρκιν όταν ένα νεαρό ζευγάρι έρχεται να πάρει την Εντούρο τους.
  Φορανε τα κράνη τους και η κοπέλα γυρίζει και με αγριοκοιτάζει που τους παρατηρώ [=που περιμένω ν αδειάσει η θέση].

  -Μπα! Φτυστοί οι Βαρουφάκηδες.
  Γέλασαν.

  Τώρα εσείς περιμένετε να σας πω για ελικόπτερα.
  Ε, να μη σας χαλάσω το χατίρι.
  Απολαύστε το!

  http://caktos.blogspot.gr/2013/12/969.html

 414. Μαρία said

  Τι φρούτα βγάζει η Πολωνία!

 415. Μισή δουλειά έγινε στο Κατύν, ρε πστμου! 😦

 416. sarant said

  414-416: Και είναι και μπριτζαδόρος 🙂

  415 Εγω ήλπιζα ότι είχες καταλάβει ότι το παράκανες και ότι αποφάσισες να μην γράφεις για μερικές μέρες όπως σου έχω συστήσει. Μάταια ελπίδα.

 417. https://en.wikipedia.org/wiki/Janusz_Korwin-Mikke

 418. Είναι οπαδός του Μίλτον Φρίντμαν και γαμάτη καρτουνόφατσα!

 419. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  From Dusk Till Dawn HD table dance scene with Salma Hayek After Dark

  Κατι σε latin rock (n chicano rock/stoner rock ) , απο τους Tito & Tarantula

 420. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  406 – «Αλλά βάζει ασήκωτα βίντεο με ελικόπτερα που φεύγουν και απανωτές κλαψουνιές, παρότι διακριτικά του ζητήσαμε το αντίθετο. Και αυτό δυσκολεύει τους υπόλοιπους να συζητήσουν ανθρώπινα μεταξύ τους.»
  Πίστεψέ με, δεν έχω δεί κανένα, εσείς γιατί τα βλέπετε; Πώς μπορεί να σε δυσκολέψει κάτι που προσπερνάς; Και επιμένω, δεν έβρισε κανέναν προσωπικά, για να δεχτεί προσωπική επίθεση, κι αυτό είναι που με έχει ενοχλήσει περισσότερο, γιατί συνέβη απο ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί και δημοκράτες.
  Όταν ανέχεστε τον φασίστα δηλωμένο αντισημίτη, που το παίζει υπέργηρος, να σας βρίζει κατάμουτρα ΑΠΟΒΛΑΚΩΜΕΝΟΥΣ και ΑΠΟΧΑΥΝΟΜΕΝΟΥΣ, και να υποτιμά την νοημοσύνη σας γράφοντας ένα σωρό παπαριές, τις οποίες υποψιάζομαι βάσιμα ότι τις διαβάζετε οι περισσότεροι, είναι απορίας άξιο για μένα που ενοχληθήκατε τόσο απο τον πανικοβλημένο Γς, μέχρι του σημείου ο αξιόλογος σχολιαστής Aerosol να δηλώνει πως σταματάει τα σχόλια. Δεν ξέρω, έφτασε μια βδομάδα, για να ανατραπούν αρνητικά, βεβαιότητες χρόνων για κάποιους ανθρώπους (κατά βάση αγνώστους μου) εδώ μέσα. ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ.

 421. 421

  Άι, άι, άι! Φίδι που μας έφαγε!

  Πάντως, και η Αργεντινή έχει φάτσα υπουργό οικονομικών

  https://en.wikipedia.org/wiki/Axel_Kicillof

  και τεκνάκι, το 71 γεννηθείς!
  όχι σαν τους δικούς μας τους πουρούς (Βαρουφ το 61, Τσακαλάκος το 60)

 422. Παύλος said

  @416
  Και αυτά:

  he also said disabled people shouldn’t be out on the streets,so people don’t have to see them.

  he’s said so many terrible things. For example that there’s no definitive proof Hitler was behind the holocaust.

 423. Gpoint said

  Λάμπρο, δεν χρειάζεται να ανοίξεις το βιδδεοκλίπ, μόνο η παρουσία του κάνει το λαπτοπ κ.λ.π. να το φορτώσει και γι αυτό βαραίνει το νήμα.
  Το πως υπάρχουν πράγματα που δεν τα καταλαβαίνεις εσύ και άλλα εμείς είναι γεγονός και δεν ζει κι ο βίλχεμ να στο εξηγήσει (χαμόγελο)

 424. Πέπε said

  @422:

  > > …βάζει ασήκωτα βίντεο […] Πώς μπορεί να σε δυσκολέψει κάτι που προσπερνάς;

  Τι σχέση έχει το αν βαραίνει η σελίδα με το αν βλέπουμε ή όχι το βίντεο;

  @422:

  > > Όταν ανέχεστε τον φασίστα δηλωμένο αντισημίτη…

  Όχι και τον ανεχόμαστε!

 425. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  413 – «Αυτά που λέει ο Λάμπρος είναι ωραία, αλλά για τον εαυτό του. Για άλλους είναι αλλιώς τα πράγματα. Ας πούμε, εγώ θα δεχόμουν να ανεχτώ τη ρύπανση που σκορπάει ο Γς, δηλαδή να κάνω μια παραχώρηση, μόνο όμως εάν είχε εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα που να προϋποθέτει δική του παραχώρηση, γιατί εκείνος πρώτος οφείλει να την κάνει. Θα ήθελα να το βουλώσει.»

  H ρύπανση που σκορπάει ο «υπέργηρος» φασίστας συνεχώς, δεν βλέπω να σε ενοχλεί ιδιαίτερα. Εμένα αντιθέτως μου προκαλεί αναγούλα, και πολύ θα ήθελα να το βουλώσει, παρ΄όλα αυτά τον ανέχομαι και απλά τον αγνοώ, είναι θέμα του Νικοκύρη αν θα τον αφήνει να σχολιάζει κι όχι δικό μου, μη ξεχνούμε, ότι το ιστολόγιο είναι ιδιωτικό κι όχι δημόσιο.
  Για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα, ο Γς είναι ένας εβδομηντάχρονος άνθρωπος, που πανικοβλήθηκε για τους δικούς του λόγους (δεν είναι κι ο μόνος άλλωστε στην Ελλάδα, αλλά ούτε κι εδώ μέσα) απο την άθλια προπαγανδιστική τρομοκράτηση των ΜΜΑ, και δήλωσε απο την αρχή πως φοβάται για αυτά που μπορούν να του συμβούν, για μένα ανθρώπινο, τα σχόλιά του; για μένα παράλογα, όμως, έχει ο φόβος λογική; αποδεδειγμένα ΟΧΙ, αλλιώς δεν θα υπήρχε κανένας θεός.
  Με λίγα λόγια, ο Γς για μένα είναι φοβισμένος αλλά ακίνδυνος, κάποιοι άλλοι είναι πραγματικά επικίνδυνοι, αλλά είναι ανεκτοί, ή περνάνε απαρατήρητοι, ή ακόμα χειρότερα, αρκετοί κάνουν πλακίτσες μαζί τους, τι να πώ, δεν ξέρω.

 426. gryphon said

  423
  Kαι οπου τον πετυχουν οι αργεντινοι αυτον συνηθως τρωει αγριο γιουχαισμα η τον παιρνουν στο κυνηγι

 427. Πέπε said

  @427:

  > > H ρύπανση που σκορπάει ο «υπέργηρος» φασίστας συνεχώς, δεν βλέπω να σε ενοχλεί ιδιαίτερα.

  Μα είναι κουβέντα αυτή που ανοίξαμε τώρα; Ε ναι, και μ’ ενοχλεί και το έχω γράψει, τώρα αν εσύ Λάμπρο δε θυμάσαι το κάθε σχόλιο του κάθε σχολιαστή μέσα στα 150+ ημερησίως, απόλυτα φυσιολογικό.

  (Η φράση μου «αυτά που λέει ο Λάμπρος είναι ωραία αλλά» θα μπορούσε να εκληφθεί αρκετά απαξιωτικά, καλές κι οι παπαριές σου, αλλά δεν το εννοώ έτσι. Απλώς το έγραφα λίγο βιαστικά.)

 428. Y. G. said

  Καλημερα σας

  1. Πολυ ενδιαφερον αρθρο για τις Ικετιδες του Αισχυλου στη Σικελια –

  http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2015/jul/07/greek-tragedy-aeschylus-migrants-debt/?utm_medium=email&utm_campaign=NYR+Nanomachines+Middle+Ages+Aeschylus&utm_content=NYR+Nanomachines+Middle+Ages+Aeschylus+CID_baf16fd5002884b52138414e364fdfcf&utm_source=Email%20marketing%20software&utm_term=From%20Aeschylus%20to%20the%20EU

  2. Συγχαρητηρια στον Νικοκυρη για το ηθος του και την επιμονη του να διατηρησει το ψηλο επιπεδο που διαλεξε για τον ιστοχωρο του και που αρμοζει σε πολλους εξαιρετικους σχολιαστες και σχολιαστριες.

 429. sarant said

  430 Νάσαι καλά!

 430. Γιάννης said

  Έμεινα με το στόμα ανοιχτό με το άθρο που διάβαζα. Βρέθηκα εδώ σε γλωσσική αναζήτηση και διάβασα ένα λογίδριο που καταλήγει και με «Σέβας Γιάνη» που μόνο στην Αυγή ταιριάζει, και καράφλιασα. Ο αρθρογράφος είναι σε παράκρουση. Είναι τίτλος τιμής η απέχθεια των δανειστών, η απέχθεια των ίδιων των εταίρων του και συνομολόγων του για τις πομφολογίες του, τη μόνιμη υπεροψία, τα διάφορα δημιουργικά ασαφή και ανερμάτιστα κυρήγματα είναι και αυτά τίτλος τιμής;

  Τι σχέση η σύγκριση με το Διαγόρα; Ποια νίκη και κερδισμένη μάχη του πιστώνεται στο 61%; Οτι η δική του πρόταση κατά 5% διαφορετική ως πρόταση των θεσμών απορίφθηκε στο πιο αντισυνταγματικό δημοψήφισμα που είχαμε πολύ (το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο το δημοψήφισμα πρέπει να είναι άμεσα αποκωδικοποιήσιμο από το πολίτη και όχι περι δημοσιονομικών, και στα δύο ταμπλό εκτός λοιπόν), μια πρόταση που δεν ήταν καν στο τραπέζι πλέον;

  Πήρε τη ταχύτερα αναπτυσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη (δείτε Simon Nixon) και την οδήγησε σε χρεωκοπία, default απέναντι στο ΔΝΤ, με κεφαλαιακούς ελέγχους και ουρές στη τράπεζα, και από έστω και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, σε έλλειμα, και τώρα οδεύουμε μπρος ολοταχώς και στην ύφεση και έχει παραλλήσει και η αγορά πλέον τελείως.

  Κι ως προς αυτό: «Και τέλος, για να μείνω στα γλωσσικά, ο Γιάνης έγραφε καλύτερα αγγλικά από το 98% των Βρετανών.» Μη μας κάνετε να γελάμε, μπείτε να διαβάσετε τη σχολιογραφία στη Guardian και τα αγγλικά του είναι επιπέδου, και αν, GCSE. Υπάρχουν μερικές δεκάδες χιλλιάδες Έλληνες που ζουν είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα που γράφουν και γνωρίζουν κατά πολύ καλύτερα αγγλικά από το Γιάνη παρεπιπτώντος.

  Κρίμα για τα ενδιαφέροντα άρθρα περί λεξιλογίας.

 431. Γιάννης said

  @4. Έξοχο και ακριβές σχόλιο

 432. sarant said

  432 Μόνο για το τελευταίο. Η σχολιογραφία στη Γκάρντιαν μπορεί να έχει καλύτερα αγγλικά από του Γιάνη, αλλά επίσης έχει καλύτερα αγγλικά απο το 99.5% των Άγγλων. Και αρκετοί Έλληνες μπορεί να γράφουν καλύτερα αγγλικά απο τον Γιάνη, αλλά εγώ σύγκρινα τα αγγλικά του Γιάνη με τα αγγλικά του 98% των Άγγλων.

 433. Αυτό το βάλαμε;

 434. Ριβαλντίνιο said

  Όχι ρε γκαμώτι ! Χώρισε ο Μπεν και η Τζένιφερ ? 😦

 435. Αυτό σε απασχολεί; Εδώ δεν αλλάζουν ταινίες οι σινεμάδες, άσε τι γίνεται στο φέισμπουκ… Αυτό το εξώφυλλο στο μεταξύ ήταν την παραμονή του δημοψηφίσματος. Την επόμενη ξανάρθαμε στα ίσα μας: http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content60/Issue/2015/07/03/58_h.jpg

 436. sarant said

  Aυτό με τον συνάδελφο κάτω δεξιά που αποκεφαλίστηκε ίσως είναι το σοβαρότερο.

 437. Ριβαλντίνιο said

  @ 318 Stazybο Hοrn
  «Αποτελέσματα στο Google Maps»

  Από ότι βλέπουμε σχεδόν παντού έχει δικά μας παιδιά. 🙂

  έχει δικά μας παιδιά

 438. spiral architect said

  «Καλά, τον Γιάνη τονξερω, ο άλλος ποιος είναι;»

 439. Γιάννης said

  434. Οφείλατε μια απάντηση και στο 432 σχολιό μου γιατί γράψατε μια υμνητική αγιογραφία που ουδόλως συνάδει με τη πραγματικότητα περί του Γιάνη με ένα ν που οδόλως συνάδει με τη πραγματικότητα.

  Όταν αναφερόμουνα στη σχολιογραφία του Guardian εννοούσα τα σχόλια των αναγνωστών. Δε στέκει αυτό το 98% που τραβήξατε μαγικά από ένα καπέλο, είναι απολύτως άστοχο όσο άστοχο και αντισυνταγματικό ήταν το παρωδία δημοψήφισμα που ψηφίσαμε και που μάλιστα -και αυτό κι είναι ευτράπελο- το πιστώνεται ως κάποια νίκη ο Μπαρούφας.

 440. Πέπε said

  Έλα ρε Γιάννη! Πάρ’ το ως «ξέρει καλά αγγλικά», μη σκαλώνουμε τώρα…

 441. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  429 τέλος – Όχι Πέπε δεν παρεξήγησα, μια χαρά το έγραψες κι έτσι το εξέλαβα, απλώς, μάλλον έχω κάπως διαφορετική άποψη για την δημοκρατία απο τους περισσότερους, ίσως κάνω λάθος βέβαια, όμως στην οικογενειακή εφαρμογή έχει πετύχει, οπότε θα συνεχίσω έτσι, μέχρι να αποδειχτεί το λάθος μου.

  432 – «Πήρε τη ταχύτερα αναπτυσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη (δείτε Simon Nixon)»
  Eμένα να δείς το στόμα μου, που δεν λέει να κλείσει τόση ώρα που διάβασα το απο πάνω. Όχι ότι έχω σε εκτίμηση τον Βαρουφάκη (ούτε και κάποιον άλλο οικονομολόγο) αλλά αυτό με την «ταχύτερα αναπτυσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη» είναι όλα τα λεφτά, κι ακόμα έχουμε Ιούλιο, πού να μπεί κι Αύγουστος δηλαδή. Η καταλήστευση των πολιτών απο το κράτος, θεωρείται ανάπτυξη, που κι αυτή δεν υπήρχε, γιατί, άλλο ανάπτυξη (και μάλιστα η ταχύτερη) κι άλλο στημένο success story. Και το κερασάκι στην τούρτα, η παραπομπή στον Simon Nixon, το πληρωμένο σούργελο, ο Πρετεντέρης (και πολύ λέω) της Wall Street Journal. Αν μη τι άλλο, έχεις έγγυρη πληροφόρηση. Παρεμπιπτόντως, ψάξε να δείς τι έγραφε για την Lehman brothers, ένα μήνα πρίν την κατάρρευση της, για τέτοιο πληρωμένο δολοφόνο μιλάμε.
  Και εις ανώτερα.

 442. sarant said

  441 Aπαντήσεις δεν οφείλω, εκτός αν αναφερθώ ονομαστικά σε σας. Μόλις κοίταξα τα σχόλια σε 2-3 τυχαία άρθρα της Γκάρντιαν, δεν έχετε δίκιο.

 443. Γιάννης said

  H υψηλή φορολογία τι σχέση έχει με την ανάπτυξη; Αυτή έχει να κάνει με το πρωτογεννές πλεόνασμα. Ανάπτυξη υπήρχε και είναι γεγονός. Αλλά αν σε εξι μήνες κυβέρνησης εξυπηρετείς τη ΔΕΗ, τους λαθρομετανάστες, την ΕΡΤ και της καθαρίστριες και έχεις ένα σταλινικό υπουργό ανάπτυξης και έναν υπ.οικ. σιάμενη φτερού, αυτοαναιρόμενος, πομφολόγος, υπεροπτικά εριστικός ώστε να σπάσει τα νεύρα όλων των συναδέρφων του, ανίκανος (εκ των έσω βγήκε αυτό) να συντάξει ακόμα και το κείμενο για τους κεφαλαιακούς ελέγχους ώστε το κάνει άλλος στη θέση του, εργαζόμενος σκληρά για την κατά πάσα κατεύθυνση αυτοπροβολή του ενώ για τα πραγματικά μέτρα πρότεινε… τουρίστες κατασκόπους φπα, ως ισοδύναμο μέτρο… τότε έρχονται τα καπιταλ κοντρολς μετά και η ύφεση της πραγματικής οικονομίας.

  Πάσο για το Simon Nixon, και θα διαβάσω ότι έλεγε για τη Lehman, αλλά αυτό το είπε με στοιχεία.

  Αναγνωρίζετε τουλάχιστον σε τι δεινή θέση είμαστε οικονομικά, κοινωνικά, γεωπολιτικά; Έχουν άδικο οι ευρωπαίοι όταν λένε μας είπατε τρομοκράτες και μας απειλήσατε ότι θα στείλετε Τζιχαντιστές;

 444. Γιάννης said

  444 Δεν οφείλετε να απαντήσετε σε τίποτα. Όταν όμως μιλάω με στοιχεία και δε δέχομαι απάντηση είναι ηλίου φαηνότερο ποιος αδυνατεί να ανταπαντήσει με στοιχεία.

  Το αρχικό άρθρο όμως μόνο για χαβαλέ κάνει και απέχει τόσο από τη πραγματικότητα και τα γεγονότα όσο ο Βαρουφάκης από Υπ. Οικ. της προκοπής. Ως προς τις γνώσεις των Αγγλικών αυτό το καλύτερος του 98% των Άγγλων είναι αστείο και εξαμβλωματικό. Δηλαδή από πολιτικούς, δικαστικούς, διπλωμάτες, δημοσιογράφους, δικηγόρους, λογοτέχνες ντόπιους που κατά πολύ ξεπερνούν το 2% του πληθυσμού ο Βαρουφάκης γράφει καλύτερα; Μόνο σε ένα κείμενο που είναι γεμάτο τεχνική ορολογία μπορεί κουτσά στραβά να πει κάτι.

  Είμαστε στα πρόθυρα του ολέθρου, και σε αυτό έχει τεράστια ευθύνης ο καραγκιόζης ολκής Μπαρουφάκης που υποδυότανε των Υπ. Οικ. τόσους μήνες, και μας λέτε για το Διαγόρα το Ρόδιο και για νίκη Βαρουφάκη του 61% όχι σε αντισυνταγματικό δημοψήφισμα επί μίας πρότασης που λίγο απείχε από τη δική του; Και «Σέβας Γιάννη». Σε ποιόν σε αυτόν που δήλωσε ότι δεν είναι «appropriate» για εκείνο να καθίσει «with them» στις ουρές των ΑΤΜ. Ε, όχι και τόσο γλυψιματικά άρθρα και αγιογραφίες, θα σας περάσει κανείς για πληρωμένο κονδυλοφόρο που αποσκοπεί σε κάτι.

  411. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα με τον De Andre, πάρα πολύ ευχάριστα.

 445. Μα βέβαια, να εξυπηρετήσει τους λαθρομετανάστες και τις καθαρίστριες… μον ντιε, κελ ντεκαντάνς!

 446. Γιάννης said

  Decadance είναι η απραγία της κυβέρνησης, τα τζάμπα πήγαινε έλα στις Βρυξέλλες και το ενδεχόμενο να χαθεί ο διαγωνισμός για τα κοιτάσματα πετρελαίου για να κάνει τεμενάδες ο Λαφαζάνης στο Μίλερ της γκασπρομ.

  Αλλά όταν δεν έχουμε επιχειρήματα κάνουμε ειρωνιούλες.

  Δεν εκλέχθηκαν για να πηγαίνει η υφυπουργός οικονομικών (η κα. Τώρα μαθαίνω φορολογική νομοθεσία είναι άλλο το πτυχίο μου με τα 800,000 στο εξωτερικό) με γλυκά στις καθαρίστριες και να κάνουνε σόου, εκλέχθηκαν να κυβερνήσουν ένα τόπο στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης που καλά βαστά και μιας ανάπτυξης που πρέπει να εδραιωθεί για να ζήσει ο κόσμος και την οποία την έκαναν σε 5 μήνες ύφεση. Όσο για τους λαθρομετανάστες ας καθίσουν να βλέπουν τις καραβιές που μας στέλνουν οι Τούρκοι, εξάλλου το «μεγαλοπρεπές» όχι με ντιρεκτίβα το ψήφισαν οι Τούρκοι της Θράκης. Αυτοί, οι ΧΑγίτες, και φυσικά και εκ των έξω σύμμαχοι ο Φαραντζ και η Λεπέν. Εάν αυτό δεν είναι φαρσοκομωδία στις πλάτες του δύσμοιρου κόσμου (σοφού βέβαια λαού, σοφότατου, και συνυπεύθυνου για αυτή τη κατάντια) δε ξέρω τι είναι.

  Τι κάθομαι και μιλάω όμως εσύ έκανες αγιογραφία για το κωλόπαιδο της Νασιουτζικ με το γονίδιο του δολοφόνου του παππού του που πήγαν να πάρουν κι έναν καημένο οικογενειάρχη οδοντίατρο στο λαιμό τους για να το παίζουνε pulp fiction και ληστές τραπεζών. Ωραίες λογικές, άξιοι νέοι άνθρωποι, γιατί αν δεν είσαι σε αυτή τη χώρα βλαμμένο που γουστάρεις να παίζεις με πιστόλια και καλοπαιρνάς με τα λεφτά του μπαμπά και της μαμάς και τις γνωριμίες τους, κι απλά πας να κάνεις όσο καλύτερα μπορείς τη δουλειά σου είσαι κορόιδο. Έξοχος. Τα συγχαρητήριά μου.

 447. Χαίρομαι που με διαβάζεις. Μάλλον όχι, δεν χαίρομαι.

 448. Μαρία said

  Decadance! Έτσι το γράφουν οι υψηλού επιπέδου σχολιαστές της Γκάρντιαν;

 449. Χρειάζομαι ένα ποτό, ΤΩΡΑ!

 450. Γιάννης said

  Μάλλον το ‘χεις ρίξει στο πολύ πασατέμπο και κολύεσε να απαντήσεις αλλά παράλληλα μάσα μάσα εμπνέεσε κιόλας και γράφεις αυτά τα ωραία ολιγόλα τσιτάτα επί του απολύτως τίποτα και αυτοθαυμάζεσε. Πρόσεχε τη κεφάλα σου στις νιπτυροκαταδίσεις, συστήνω μπανιέρα ως εναλλακτική, και μετά στο γυμνάσιο φουσκωτή πισίνα, λύκειο κανονική πισίνα και θαλασσίτσα όταν πάρεις το πτυχίο σου.

  Να σου πω και κάτι στέλνεις και λάγνα γράμματα στο βλαμμένο σπέρμα του Νάσιουτζικ στη φυλακή; Μη ντέπεσε, πολλές κοπελίτσες το κάνουν.

 451. Γιάννης said

  450. Σκωπτικό το σχολιάκη αλλά τη πάτησες:
  Στα αγγλικά είναι decadence, δεν υπάρχει λέξη ντεκαντάς. Απαντούσα σε μια γαλικούρα εποχής εντε λα μαγκεντε και μαστουριόρε που ειπώθηκε έτσι ως περισπούδαστη ειρωνία-παπαρια, και απάντησα ντεκαντας στα γαλλικά, αλλά επηρεασμένος από τα αγγλικά δε το γραψα με s αλλά με c. Και δίκιο να ‘χες πόσο πιο φτηνό σχόλιο να κάνει κανείς, αλήθεια…

 452. cronopiusa said

 453. qq said

  @323 Ωρε μεγάλε Κούκε, νιώθω σαν να ψίλωσα κατά 20 πόντους. Μόλις είδα ειδήσεις, και τα ίδια ακριβώς, αλλά πολύ καλύτερα από μένα, είπε και ο Σόιμπλε. Έτσι και αλλιώς, τα μέτρα έπρεπε ήδη να είναι νόμοι του κράτους, και όχι να ζητάμε ανταλλάγματα για τα προφανείς. Λέτε να με διαβάζει ως ένας από τους μοναδικούς αναγνώστες μου, ή μήπως ισχύει αυτό που λένε για τα μεγάλα πνεύματα.

 454. Y. G. said

  Οποιος/α ειχε την παραμικρη αμφιβολια για την καταλληλοτητα του Βαρουφακη στο ρολο που του ανατεθηκε επι 5 μηνες, πρεπει να εχει πεισθει μετα την απουσια του χθες στη βουλη ότι αυτος ο ανθρωπος είναι ανικανος να υπερβει την υπερογκη εαυτουλαρα του και να συμπαρασταθει, όχι στο κοσμακη που τον ψηφισε (αυτό παραηταν δυσκολο!), αλλα ανικανος να δειξει στοιχειωδη αλληλεγγυη στον ΠΘ που τον εκτοξευσε στη διεθνη σκηνη σε ιστορικες στιγμες για τη χωρα.

  Φερθηκε σαν ιδιωτης, είναι ιδιωτης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: