Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο σταλεγάκιας τα έλεγε από πριν

Posted by sarant στο 8 Ιουλίου, 2015


Παρά τον τίτλο, το άρθρο δεν αφορά τις δραματικές νυχτερινές εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, διότι είχε γραφτεί αρκετές ώρες νωρίτερα.

Από τότε που προκηρύχτηκε το δημοψήφισμα η ύλη του ιστολογίου αγκυρώθηκε στην επικαιρότητα, και δη την πολιτική επικαιρότητα, πολύ περισσότερο απ’ όσο άλλες φορές -και επίσης έχει αυξηθεί και η επισκεψιμότητα του ιστολογίου, όπως άλλωστε και ο αριθμός των σχολίων. Λογικά είναι όλα αυτά και αναμενόμενα, αφού βρισκόμαστε σε κρίσιμους καιρούς.

Ωστόσο, δεν ξεχνάμε ότι εμείς εδώ λεξιλογούμε κι έτσι το σημερινό άρθρο είναι ανεπίκαιρο, εντελώς έξω από την πολιτική επικαιρότητα, παρόλο που το έναυσμα μού δόθηκε από ένα σχόλιο σε πρόσφατο άρθρο. Ίσως και αύριο να βάλω ανεπίκαιρο θέμα, καλό κάνει και η ανάπαυλα, δεν μπορείς να τρέχεις συνεχώς πίσω από τα γεγονότα.

Λοιπόν, τις προάλλες, ένας καλός φίλος του ιστολογίου έγραψε «τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά σταλεγάκιας δεν γίνομαι». Αυτή η λέξη θα μας απασχολήσει στο σημερινό άρθρο, κι αν την ψάξετε στα μεγάλα γενικά λεξικά δεν θα τη βρείτε, όμως αν δεν την ξέρετε μάλλον θα καταλάβατε (περίπου) τι σημαίνει.

Είπα ότι η λέξη «σταλεγάκιας» απουσιάζει από τα γενικά λεξικά, και όχι άδικα αφού είναι καινούργια λέξη και επιπλέον είναι όρος της αργκό, που δεν μπορεί ο λεξικογράφος να τον καταγράψει αν δεν βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για εφήμερο σχηματισμό, απ’ αυτούς που εκατό γεννιούνται κι ένας καθιερώνεται.

Υπάρχει όμως στα ηλεκτρονικά ειδικά λεξικά, όπως είναι το slang.gr, που δίνει τον ορισμό: Το εκνευριστικό είδος ανθρώπου που επισημαίνει κάποιο λάθος σου και σου ρίχνει αλάτι στην πληγή. Υπάρχει επίσης στο ηλεκτρονικό λεξικό της γλώσσας των νέων (που νομίζω πως δεν σας το έχω αναφέρει άλλη φορά) με τον ορισμό: Χαρακτηρισμός για κάποιον που κάνει ότι τα ξέρει όλα και επισημαίνει τα λάθη των άλλων τονίζοντας πως ο ίδιος τα είχε προβλέψει.

Ο όρος, όπως θα το έχετε καταλάβει, προέρχεται από τη φράση «Στάλεγα εγώ», που τη λέμε σε κάποιον που έκανε ένα λάθος, ενώ τον είχαμε προειδοποιήσει, και τώρα βλέπει τις θλιβερές συνέπειες. Αυτός που λέει «στάλεγα εγώ» είναι, κατά συνέπεια, ο σταλεγάκιας.

Προσέξτε ότι έγραψα «στάλεγα» για να φανεί ο σχηματισμός, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες αυτή τη φράση πρέπει να τη γράψουμε με δυο αποστρόφους: Σ’ τα ‘λεγα. (Παρένθεση: την πρώτη απόστροφο πολλοί την παραλείπουν, και γράφουν «στο είπα» αντί για «σ’ το είπα», αλλά κανονικά πρέπει να τη γράφουμε). Επομένως, υποθέτω ότι ανήκει στην ομάδα σύνθετων λέξεων που λέγονται «σύνθετα εκ συναρπαγής» επειδή από μια φράση δημιουργείται μια σύνθετη λέξη. Τουλάχιστον αυτή είναι η παλιά ορολογία, δεν ξέρω αν υπάρχει νεότερη.

Αφού είδαμε ποιος είναι ο σταλεγάκιας, μπορούμε να επισημάνουμε δυο ψεγάδια στους παραπάνω ορισμούς. Στον ορισμό του slang.gr λείπει η επισήμανση ότι ο σταλεγάκιας έχει από τα πριν προειδοποιήσει για το λάθος. Στον ορισμό του Λεξικού των νέων περισσεύει η επισήμανση ότι ο σταλεγάκιας «κάνει ότι τα ξέρει όλα». Αυτός όμως είναι ο ξερόλας.

Ο σταλεγάκιας μπορεί να είναι και ξερόλας, αλλά δεν ταυτίζονται απαραίτητα. Τη διαφορά ανάμεσά τους την περιγράφει πολύ όμορφα ο Αιμόφιλος σ’ ένα παλιό άρθρο, στο οποίο κρατάει μερικά ελαφρυντικά για τον ξερόλα αλλά κανένα για τον σταλεγάκια:
ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΝ ο Ξερόλας να είναι υπερφίαλος και μεγκαπρήχτης ΑΛΛΑ συχνά είναι χαριτωμένος.
Ο Σταλεγάκιας είναι πάντα σκοτεινός και ύπουλος.

ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΝ ο Ξερόλας να είναι επιδειξιομανής και ψωνάρα ΑΛΛΑ συχνά θέλει πραγματικά να βοηθήσει.
Ο Σταλεγάκιας είναι απλώς κωλόπαιδο.

Ο ξερόλας είναι βέβαια λέξη που υπάρχει από παλιότερα, που έχει συμπεριληφθεί και στα γενικά λεξικά μας. Ο σταλεγάκιας όμως πότε μπήκε στη γλώσσα μας; Στο ιστολόγιο τη λέξη τη χρησιμοποίησε ένας φίλος το 2012 σε σχόλιό του, και τότε είχα γράψει: Ωραίος νεολογισμός! και ύστερα συμπλήρωσα ότι τον όρο τον είχε το slang.gr. Την επόμενη μέρα, στο δικό του ιστολόγιο, ο φίλος μας ο Τζι έγραψε ένα ποίημα με τίτλο «Σταλεγάκιας», που η δεύτερη στροφή του λέει: Ας θυμηθούμε μάτια μου πώς φτάσαμε εδωπέρα / και πώς εγώ σου τα ‘λεγα κείνη τη μαύρη μέρα.

Ακριβώς το slang.gr μας πληροφορεί ότι ο σταλεγάκιας περιλαμβάνεται στο Πλαθολόγιο λέξεων του Λύο Καλοβυρνά, μια ευφυέστατη συλλογή από λεξιπλασίες, λέξεις δηλαδή που τις επλασε ο συγγραφέας, με φιλοπαίγμονα διάθεση. Παράδειγμα, το Αθλιόφυτο: Διακοσμητικό φυτό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και άλλους χώρους δημόσιας χρήσης που κανείς δε φροντίζει και γι’ αυτό έχει τα μαύρα του τα χάλια.

Ωστόσο, λεξιπλασίες σαν τις λέξεις του Πλαθολογίου («καλοβυρνιές» που τις λέω) μπορεί να μας διασκεδάζουν αλλά δεν μπαίνουν όντως στη γλώσσα μας, ή έστω στην αργκό, παρά πολύ σπάνια. Οπότε, αν ο Λύο είναι όντως ο πατέρας του σταλεγάκια (τον ρώτησα, αν απαντήσει θα ενημερώσω), θα πρέπει να είναι πολύ περήφανος για την επιτυχία του δημιουργήματός του.

Ανεξάρτητα από το πότε και από ποιον γεννήθηκε, ο σταλεγάκιας ανήκει σε εκείνη τη μεγάλη κατηγορία αρσενικών ουσιαστικών με την κατάληξη -άκιας που έχουν ελαφρώς ή σαφώς μειωτική χροιά: πρεζάκιας, εξυπνάκιας, τσαντάκιας, πεναλτάκιας, τηλεορασάκιας, γυαλάκιας και αρκετές δεκάδες άλλα. Όταν η κατάληξη προστίθεται σε ένα θετικό επίθετο (π.χ. τυχερός, έξυπνος), το αλλοιώνει: τον εξυπνάκια δεν τον θεωρούμε έξυπνο, ο τυχεράκιας δεν αξίζει την καλή του τύχη. Πλάι σε ένα ουσιαστικό, δείχνει κάποιον που έχει έντονη ροπή σε κάτι, που κάνει κατάχρησή του (ο πεναλτάκιας ή ο τηλεορασάκιας), που είναι εθισμένος σε κάτι βλαβερό (πρεζάκιας) ή που παρανομεί (τσαντάκιας). Ο μουστάκιας έχει ελάχιστα μειωτικό χαρακτήρα -και κάπως ιδιότυπο σχηματισμό αφού το κανονικό θα ήταν μουστακάκιας -με απλολογία.

Το κακό με αυτά τα ουσιαστικά είναι ότι δεν έχουν εύκολο θηλυκό -και ίσως τη φίλη μας που βλέπει μανιωδώς τηλεόραση να την πούμε τηλεορασόπληκτη αντί να ψάχνουμε θηλυκό στον τηλεορασάκια, αλλά αν χρειαστεί η προσωπική μου προτίμηση είναι να φτιάξουμε θηλυκό σε -άκισσα. Η σταλεγάκισσα λοιπόν -αν και άλλοι θα πούνε «μη γίνεσαι σταλεγάκιας» στη γυναίκα τους που λέει «σ’ τα’ λεγα εγώ».

Ένα μνημείο πολιτικού σταλεγακισμού μας είχε χαρίσει ο Γ. Καρατζαφέρης (αν τον θυμάστε ακόμα) μετά τις εκλογές του 2012, όταν έμεινε εκτός Βουλής -θυμηθείτε το:

Ο Διονυσίου, πάλι, στο τραγούδι του Άκη Πάνου «Εγώ καλά σου τα’λεγα» ήταν σταλεγάκιας avant la lettre, πριν πλαστεί ο όρος:

Ο σταλεγάκιας είναι αφόρητα εκνευριστικός, επειδή έχει δίκιο σ’ αυτό που λέει, άρα μας πληγώνει, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί, αφού το κακό έχει ήδη γίνει. Όπως λέει μια όχι πολύ γνωστή παροιμία, Δεν με πειράζει που έπεσα, μόνο που μου φωνάζουν «Τύφλα». Ε, φανταστείτε αυτός που φωνάζει να είχε κιόλας προειδοποιήσει από πριν, τσούζει περισσότερο.

Ο σταλεγάκιας δεν ταυτίζεται με την Κασσάνδρα, δηλαδή αυτόν που κάνει δυσοίωνες προβλέψεις (εδώ μερικοί προσθέτουν ότι δεν εισακούεται κιόλας, αλλά εγώ θεωρώ ότι ο όρος χρησιμοποιείται ευρύτερα). Η Κασσάνδρα δεν έρχεται σαν νέμεση ή σαν εριννύα να θυμίσει ότι είχε δίκιο.

Ο πειρασμός του σταλεγακισμού είναι πανίσχυρος, καλό είναι όμως, αν μας νοιάζει η σχέση μας με τον άλλον, να σφίξουμε τα δόντια και να αντισταθούμε, να μην ξεστομίσουμε την άτιμη ατάκα (που λέει κι ο Αιμόφιλος), «σου τα’λεγα εγώ» ή «δεν σου τό’χα πει;» ή κάτι ανάλογο, που σε τίποτα δεν ωφελεί, εκτός ίσως από φρονηματισμό, γι’ αυτό και δεν αποκλείεται, όταν έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά, να συγχωρείται όταν γίνεται με φειδώ.

Οι σταλεγάκηδες αφθονούν στα κοινωνικά δίκτυα και στις ιντερνετικές συζητήσεις, και ο όρος χρησιμοποιείται στα μέσα αυτά κατά κόρον, όπου ο σταλεγακισμός είναι εργαλείο για την αυτοεπιβεβαίωση. Μάλιστα, είναι και μερικοί που κάνουν είκοσι δυσοίωνες προφητείες τη μέρα, κι όταν γίνει το θαύμα και αληθέψει κάποια από αυτές, δημοσιεύουν σκρίνσοτ με την προφητεία τους, και κοκορεύονται «Δεν σας τα ‘λεγα; Μόνο πότε θα πεθάνω δεν το ξέρω» -αλλά τις άλλες δεκαεννιά αποτυχημένες προβλέψεις τις κρύβουν επιμελώς. Τζάμπα σταλεγάκηδες δηλαδή.

257 Σχόλια προς “Ο σταλεγάκιας τα έλεγε από πριν”

 1. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O Σταλεγάκιας (δεν τον ήξερα τον όρο.) συχνά μπορεί να είναι ταυτόχρονα και «μετά Χριστόν προφήτης». Όταν δηλαδή ,ισχυρίζεται μεν ότι «στάλεγα εγώ!» αλλά στην πραγματικότητα τα έλεγε όταν πια ήταν προφανή…

 2. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

 3. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δηλαδή ,όχι ακριβώς μετά χριστόν προφήτης αλλά «προφήτης εκ γεγονότος» ή -όπως το είπε ο αγαπητός Π2-αυτός που κάνει: vaticinium ex eventu

 4. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ρε συ Κρόνη! Κι εγώ σκοτώνομαι να σχολιάσω…αλλά χαζοδιαβάζω και το άρθρο πριν,διάολε! 😆
  (ρίξε μια ματια στο τέλος… 😉 )

 5. Γς said

  Καλη[ασ΄την]

  «τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά σταλεγάκιας δεν γίνομαι»

  δεν γίνεται αλλά μετά τα δύσκολα, αν είναι των εκλογών, γίνεται .. κοψοχεράκιας

 6. Παναγιώτης Κ. said

  Ωραίο το σημερινό άρθρο!
  Να αποτελέσει υπόδειγμα για επόμενα όπου γλώσσα και ψυχανάλυση να είναι παρέα.

 7. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  πφφ…τζάμπα ελπίδες Σκύλε… 😦

 8. 7 Έχει κολλήσει στο mode malakas, τι να κάνουμε… 👿

 9. Γς said

  φτηνιάρη φτ

 10. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  I have enough money to last me the rest of my life, unless I buy something.
  – Jackie Mason (αμερικάνος σταντ-άπ σταλεγάκιας)

 11. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Ναι, υπάρχει και ο όψιμος σταλεγάκιας.

  2: Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται 🙂

 12. cronopiusa said

 13. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Οι Σταλεγάκηδες ex eventu βαίνουν ολοένα και πιο αυξανόμενοι σε «επιστημονικές» μελέτες, βασιζόμενες σε «βαθειά» στατιστική κατανόηση κυρίως…
  A statistician bought a new tool that finds correlations between different fields in databases. Hoping for new discoveries he ran his new tool on his large database and found highly correlated events. These are his discoveries:

  The most correlated fields were the title and the gender. If the title is Mr., then the gender is male.
  The children have the same last names as parents.
  The children are much younger than the parents.
  The main cause of divorces is weddings.
  Τhe main course of death is life.

 14. 13 Έεεεεελα! http://www.reactiongifs.com/r/omm.gif

 15. ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΗΞΗ said

  Μετά το περήφανο ΟΧΙ της 6ης Ιουλίου, ο λαός μας καλείται να πει και ένα περήφανο ΟΧΙ στη ρήξη με την ΕΕ.
  Αύριο 19.30 στην Πλατεία Συντάγματος ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ.

 16. sarant said

  13 Κυρίως το τελευταίο ισχύει αμείλικτα.

 17. Παναγιώτης Κ. said

  Ο σταλεγάκιας είναι συνήθως θριαμβολόγος. Δεν μας υπενθυμίζει απλά την πρόβλεψή του αλλά επιχαίρει όταν δεν τον θίγει το αποτέλεσμα ή έχει θυμό στην αντίθετη περίπτωση.
  Μη μου πείτε ότι δεν έχετε στις παρέες σας αυτό το είδος;

 18. 15

  Α, ναι; Εμείς μένουμε Ακράτα, στα μποστάνια του Κανέλλου αποπάνω. ❤

 19. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Κλασικά «σταλεγακικά» ανέκδοτα το «θα κοπείς ! (με τον παπαγάλο, που καταλήγει «και κόπηκες, και αξύριστος έμεινες»), και το ίσως γνωστότερο «Προσοχή στους κ@λομπαράδες !».

  Μεγάλος «σταλεγάκιας» το παίζει κι ο Τράγκας ; «Ηχογραφείτε τις εκπομπές μου,έχω πέσει μέσα σε όλα» (εμένα μου λες;)

  Eπίσης σταλεγακικό τραγούδι το «Στο’χα πει» του Στέλιο Ρόκκου, ραμονιασμένο ως «Στο Χαπί» ή «Στο ΚΑΠΗ»… 🙂

 20. Κάποιος έχει πάθει μια διαφορά φάσης. Και δεν διαβάζει και εφημεριδες, ο φουκαράς.

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/o-venizelos-zhta-ek-neoy-sugklhsh-symvoylioy-politikwn-arxhgwn.3565496.html

 21. leonicos said

  Νομίζω ότι ο Κιδ ο άραβας πρέπει να πάρει βραβείο για την προσθήκη.

  Το στά’λεγα εγώ, δεν είναι τόσο εκνευριστικό, μπορεί και ο άλλος να πει ‘μου τά ‘λεγες’ και να σε κάνει σταλεγάκια χωρίς να το θες.

  Αυτό που δεν κατάλαβα από το άρθρο, κι έχω σοβαρές επιφυλάξεις, είναι τα ελαφρυντικά για τον ξερόλα. Ειδικά οι γιατροί όταν πέφτουν σε τέτοιους τύπους, ή πρέπει ν’ αλλάξουν κουβ’εντα ή να φύγουν.

  Κι έπειτα το ‘στά’λεγα εγώ’ πόσες φορές θα το πει κάποιος. Τι θα κάνει όμως με κάποιον που επιμένει από τις 7μμ μέχρι τις 11μμ ή και τις 1πμ ότι γίνονται πειράματα μεταμόσχευσης οπτικού νεύρου; Πειράματα γίνονται αλλά το οπτικό και ακουστικό νεύρο είναι γυμνά, χωρίς έλυτρο του σβαν, και γι’ αυτό ούτε ράβονται. Τα άλλα νεύρα ράβονται στο σβαν, δηλαδή το καλούπι, το περιφερικό που κόπηκε διαλύεται και ο νευρώνας αναπλάθεται από το νεύρο.

  Σκέψου ο τύπος που μου το έκανε αυτό ναήταν και ο Γς. Τι θα έκανα; Θα στερούσα το ιστολόγιο από το χειρότερο συνεργάτη του, καλή του ώρα, γιατί και οι κακοί χρειάζονται, όπως εγώ;

 22. Πάνος με πεζά said

  Κι όταν γράφουμε τίτλους στο γόνατο,
  http://fimotro.blogspot.gr/2015/07/h-e_11.html

 23. Γς said

  19:

  :http://3.bp.blogspot.com/-L4Cg1wxy6ek/UhZF9jwN3qI/AAAAAAAADaY/e3F-41CzcXw/s320/papagalos.jpeg

  Το ανέκδοτό σου με τον Παπαάλο

 24. Γς said

  19:

  Το ανέκδοτό σου με τον Παπαάλο

 25. leonicos said

  Υπάρχει και ο εν διανοία σταλεγάκιας: Το σκεφτόμουν… αλλά δεν το είπα.

  Π.χ. έχω πολλές φορές σκεφτεί τι θα μου έκανε ο Γς αν είχε εξουσία πάνω μου πριν με κρεμάσει. Αλλά δεν το έχω πει ποτέ. Το έχω;

  Αν ξαφνικά μάθετε ότι με συνέλαβαν, θα είναι δικός του δάκτυλος. Τώρα, αν γίνει και πρωθυπουργός… γιατί να μη γίνει; Τόσοι γίνανε

 26. Alexis said

  #0: …ανήκει σε εκείνη τη μεγάλη κατηγορία αρσενικών ουσιαστικών με την κατάληξη -άκιας που έχουν ελαφρώς ή σαφώς μειωτική χροιά…

  Κορυφαίο όλων ο καληνυχτάκιας

  Ο Νίκος Αναστόπουλος την εποχή που ήταν στα «φόρτε» του ήταν ο αγαπημένος «μουστάκιας» των Ελλήνων φιλάθλων.
  Τώρα δεν έχει μουστάκι αλλά το παρατσούκλι τον ακολουθεί.

 27. leonicos said

  Κοιτάξτε μόνο πώς με κοιτάει ο παπαγάλος του με το αριστερό του μάτι! Τρομάρα μου!

 28. Πάνος με πεζά said

  @ 26 : Ο ιπποδρομιάκιας, ο ζαράκιας, ο μ@@νάκιας, ο βεσπάκιας, ο ματάκιας, εξαρτήσεως σημαντικά.

 29. Gpoint said

  # 26

  Τώρα ο Αναστό αποκαλείται (και δικαίως) απλά λαμόγιο αφού η μόνη του δουλειά που του δίνουνει πια είνα να αναλαμβάνει ομάδες στο τέλος του πρωταθλήματος για να φέρει δυο-τρία επιθυμητά αποτελέσματα όπως κι ο Νόμπλιας και άλλοι, σε αυτά είναι κορυφή καθώς και στο θέατρο που παίζει στους πάγκους. Κρίμα στο όνομα που έφιαξε με την αξία του σαν ποδοσφαιριστής, το ξεφτίλισε

 30. Γς said

  Κι ο αποδυτηριάκιας

 31. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kαι αγράμματος…(εκτός τα υπόλοιπα κακά,που είναι και τα σοβαρά!)
  Ο Αποδυτηριάκιας ήταν ο Καίσαρης, πανάσχετε!

 32. ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΗΞΗ said

  18: Α, ναι; Εμείς μένουμε Ακράτα, στα μποστάνια του Κανέλλου αποπάνω. ❤

  Και εκεί έπρεπε να συνεχίζει να μένει ο αριστεροφασισμός του Σύριζα που συνεργάζεται με το βαθύ παρακράτος της ακροδεξιάς.

 33. Corto Maltese said

  Νομίζω ότι μπορούμε να διακρίνουμε δύο σχετικώς διαφορετικές εκδηλώσεις εκ των υστέρων αυτο-επιβεβαίωσης:

  α) αυτοεπιβεβαίωση για μία εξέλιξη την οποία προέβλεπε κάποιος , έχοντας παρατηρήσει νωρίτερα ότι το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται λανθάνει (εγώ σ’ τα ‘λεγα, μην παρκάρεις εδώ, θα σε γράψουν)
  β) αυτοεπιβεβαίωση για μία εξέλιξη την οποία πραγματοποίησε κάποιος, έχοντας προειδοποιήσει για κάτι το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται (εγώ σ’ τα ‘λεγα, αν δεν μου γυρίσεις τα δανεικά, θα πουλήσω το ενέχυρο).

  Στην δεύτερη περίπτωση βεβαίως αντιστοιχεί το αριστουργηματικό τραγούδι του Σκαρβέλη:
  «Μην μου λες γιατί ξεχνάω»:

  Όταν σου `λεγα με πόνο
  «χάνομαι για σένα, λιώνω» κλπ

  Είχε προειδοποιήσει δηλαδή.

 34. 32 ❤ http://replygif.net/i/1505.gif

 35. Πάνος με πεζά said

  Και βεβαίως ομπαχαλάκιας. Μάλλον έτσι πρέπει να είναι στον ενικό, αν και ο πληθυντικός «μπαχαλάκηδες» θα δικαιολογούσε και το «μπαχαλάκης».

 36. ΚΑΒ said

  Αρχίζει, κατά τον Γς, via crucis, αλλά δε νομίζω στο τέλος της διαδρομής να είναι χαρούμενος να πει » σ’ τα ‘λεγα ‘γω» και να γίνει σταλεγάκιας, αφού (σχ.8) δε το θέλει..

 37. ΚΑΒ said

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/reverse/search.html?start=20&lq=%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CF%82

 38. Ο καλός, ο πούρος σταλεγάκιας δεν επιστρέφει να σου πει «στάλεγαγώ!», απλώς έρχεται μιαν ωραία πρωία και στο ανακοινώνει κι άντε ψάξε εσύ να τεκμηριώσεις αν στόχε ή δεν στόχε πει.

 39. giorgos said

  Από τό 1975 τά έλεγε .,αύτός όμως δέν ήταν σταλεγάκιας…. «Η Πλατωνική ρήση τού «γνώθι σ’ αύτόν» δέν μπορεί προφανώς νά έχη άλλο νόημα ,παρά μόνο ότι άπό νέα (καί συνεχή) συνειδησιακή όργάνωση τού παρελθόντος μπορεί νά προκύψη ό όδηγός γιά τό μέλλον . Τό μόνο δεδομένο πού έχει ό άνθρωπος γιά νά «γνωρίση τόν εαύτό του» είναι τό ίδιο του τό παρελθόν . Αν αύτό τό διαγράφη ,δηλαδή άν τό παραποιή μέσα του σάν έμπειρία , τότε τό παρόν του έχει τήν μορφή τού μόνου «άναγκαίου» καί τό μέλλον παρουσιάζεται σάν περιπέτεια . Η έννοια τού «γνώθι» είναι ή έπίγνωση τής «εαυτού» ίστορικότητας, δηλαδή εκείνης πού μέτρο τού παρόντος έχει τό παρελθόν καί όχι άντιστρόφως.»

  «Δὲν ὑπάρχει λοιπὸν θέση στὴν Εὐρώπη. Εἴτε θέλοντας εἴτε μἠ, ἡ Ἑλλάδα μεταπροστατευτικῶς θὰ περάση στὸν λεγόμενο «τρίτο κόσμο». Τρίτος κόσμος, σημαίνει μόνιμο ἱστορικὸ μπουσούλημα καὶ ἀπροσμέτρητη πολιτιστικὴ ὑστέρηση τοῦ λαοῦ σχετικὰ μὲ τὴν ἡγεσία. Διαφορὲς στοὺς σημερινοὺς λαοὺς τοῦ «τρίτου κόσμου», δύσκολα θὰ βρῆ κανεὶς ὅσο κι’ ἂν ψάξη. Ὅλοι τους ἔχουν ἕναν κοινὸ παρανομαστὴ : τὴν ὑπανάπτυξη, ὡς μόνιμη ἱστορικὴ κατηγορία. Ἐκεῖ ὑπαγόμαστε κι’ ἐμεῖς. Οἱ «ἐθνικοφροσύνες» καὶ τὰ «μιάσματα» θὰ ὑπάρξουν ἀπαραίτητα στὸ μέλλον περισσότερο ἀπ’ ὅτι στὸ παρελθόν. Ἂν αὐτὰ τὰ ἐπινόησε ἡ προστασία, ἐπειδὴ ἔτσι ὑπαγόρευαν τὰ συμφέροντά της, τώρα θὰ μείνουν σὰν μοναδικὴ ἐπιβιωτικὴ δυνατότης, γιὰ τὴν αὐτοσυντήρηση τῆς ντόπιας ὀλιγαρχίας, στὸ καθεστὼς τοῦ «τρίτου κόσμου», ἤ καὶ τοῦ πέμπτου! Γιατί κι’ ἐδῶ, ἴσως, ἰδιότυποι θὰ βρεθοῦμε. Μία μόνο περίπτωση ὑπάρχει γιὰ νὰ δεχθῆ ἡ Εὐρώπη τὴν «ἕνωση» : Νὰ μᾶς χρησιμοποίηση διαμετακομιστικὸ σταθμὸ γιὰ τὶς ἀγορὲς τῆς Ἀνατολῆς καὶ νὰ παραμείνη ἡ Ἑλλάδα στὸν Δυτικὸ κόσμο. Τίποτε ἄλλο.»

 40. Γς said

  Στρασβούργο τώρα:

  Νάτα μας πάλι,

  Να επιστρέψει η ευρώπη στις αρχές κλπ.
  Ερμηνεία του ΟΧΙ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  Κατά α άλλα σωστή η περιγραφή του προβλήματος από τον Τσίπρα

  Για να δούμε τι τους προσφέρει η πρόταση του.

  Θα τις συγκεκριμενοποιήσει τις επόμενς δυο μέρες 😦

  Αναφορά ότι έχουμε να πάρουμε φρτάγκα από πέρισυ.
  Στα χρήματα που πήγαν στη διάσωση των τραπεζων
  Περι πελατειακου κράτους, διαφθοράς το άδικο φορολογικό υπερ των πλουσίων
  Το τρίγωνο της διαπλοκής Πολιτιξκοί ολιγάρχρς και τραπεζες
  Καρτελ, Τηλεόρασης.

  Δεν ήρθαμε να συγκρουστούμε με την ευρώπη, αλλα με το κατεστημένο της Ελλαδος
  Η Ελληνική κρίση είναι ευρωπαϊκή.

  Καλούμεθα να βρούμε ένα συμβιβασμό υπερ της Ενωμένης Ευρώπης

  Τους ευχαρίστησε,

  Σύντομη και περιληπτική

 41. gak said

  Καλημέρα σας. Παρατήρησα ότι όταν γράψατε τη φράση με δύο αποστρόφους: Σ’ τα ‘λεγα, βάλατε «οξεία» στην πρώτη και «βαρεία» στη δεύτερη. Υποθέτω ότι πήρε την πρωτοβουλία το wordpress! Θαρρώ ότι στην πραγματικότητα ήταν smart quotes, όπως και αν λέγονται αυτά στα ελληνικά, και λειτούργησε ένα σύστημα που αυτόματα μετατρέπει τις αποστρόφους (που βέβαια δεν είναι αριστερές και δεξιές) σε smart quotes.

 42. Anasto said

  Μια και αναφέρθηκε το όνομά μου ας πω κι εγώ δυο κουβέντες:

  Κατ’ αρχάς τον τζι τον Πόιντ τονε συγχωρώ δεν ξέρει τι λέει, έχω σώσει σχεδόν όλες τις ομάδες που έχω πάει κι είμαι ο μόνος ντόπιος που έχω πει όχι στο Ολυμπιακό γιατί δεν μου κάνανε μακρόχρονο συμβόλαιο. 😛

  Ο καλύτερος ιντερνετικός σταλεγάκιας που έχω υπόψη είναι ένας που «πρόβλεψε» την κλήρωση της φάσης των ομίλων του τζάμπιο λιγκ. Είχε βγάλει και τις 8 τετράδες στο τουίτερ μέρες πριν την κλήρωση και είχε ονομάσει τον λογαριασμό του «η συμμορία της ΟΥΕΦΑ» ή κάπως έτσι, θέλοντας να πει ότι ήταν όλα στημένα κι αυτός τα ήξερε και τα είχε αποκαλύψει. Στην ουσία βέβαια ο τύπος είχε έναν κλειστό λογαριασμό, είχε ανεβάσει όλους τους δυνατούς συνδυασμούς κι όταν έγινε η κλήρωση έσβησε ό,τι δεν ίσχυε κι έκανε τον λογαριασμό του δημόσιο με τις σωστές μόνο «προβλέψεις», και ημερομηνίες δημοσίευσής τους πολύ προγενέστερη. Φυσικά έγινε χαμός στα κοινωνικά δίκτυα μέχρι να καταλάβει ή να μάθει ο πολύς κόσμος τι είχε γίνει. Αν λοιπόν η περίπτωση δεν είναι ο ορισμός του σταλεγακισμού, δεν ξέρω ποια είναι.

  Τώρα για το αν το άρθρο λεξιλογεί ή πολιτικολογεί δεν το ξέρω αλλά εγώ κρατάω μια πισινή. Σαν αυτή που έπρεπε να κρατάει ο Τσίπρας απέναντι στους δανειστές στην περίπτωση που δεν του επιτρέψουν έντιμη και βιώσιμη συμφωνία όπως του έλεγαν πολλοί. Για να μην βγάλουμε λοιπόν όλον τον κόσμο σταλεγάκηδες όψιμους και μη, από το ΕΠΑΜ ως την Ανταρσύα κι από τους αριστερορευματίες και όσους (πολλούς μάλιστα) έκαναν εσωκομματική κριτική έως κάτι νομπελίστες, να πούμε πως πολλοί τους αγνοήσαμε και τώρα πρέπει να παραδεχτούμε ότι είχαν δίκιο, όχι για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός τους αλλά για να κατανικήσουμε τον δικό μας και να αποφύγουμε άλλα παρόμοια λάθη και εμμονές.

 43. Alexis said

  #29: Δεν το σχολιάζω, γιατί είσαι πιο ειδικός σ’ αυτά 🙂
  Με τον Παναιτωλικό όμως νομίζω ότι καλά τα πήγε σαν κόουτς, ή όχι;

 44. Βρε παιδιά, έφυγα από το πατρικό μου χτες το απόγευμα, ταξίδευα με το καράβι και η τηλεόραση έδειχνε μόνο σήριαλ, και τώρα καταλαβαίνω ότι κάτι τραγικό μοιάζει να έγινε. Για ενημερώστε με κάποιος σταλεγάκιας! Με ψυχραιμία πληζ.

 45. cronopiusa said

  Νέο Kid Hidalgo d’Arabie

  Tienes razón, σε πολλά μηνύματα, θέλω να γράψω «συμφωνώ και επαυξάνω», αλλά μετά σκέφτομαι να μη ρίξω κι άλλο λάδι στη φωτιά και δεν γράφω τίποτα, με τα τραγούδια δεν νιώθω το ίδιο. Συμμετέχω στο ιστολόγιο γιατί είναι ανάσα στη καταχνιά και την παραπληροφόρηση. Είμαι μεταξύ Μάριο Κόντε και Σίλβιο Ροδρίγες

  Felicita Fidel a Tsipras por la “brillante victoria política”

 46. ΚΑΒ said

  Ας γράψουμε άλλο ένα λατινικό μαζί με ελληνικό:inter caesa et porrecta πολλά πέλει

 47. Γς said

  Φωτιά κάποιος Βέμπερ.[Τι είναι] μας τα έχωσε κανονικά

 48. 44 Δύτη

  ακόμη τίποτε

  απλώς χτες τη νύχτα βγήκαν οι Ευρωπαίοι με περίσσια αυστηρότης και κουνάγανε το δάχτυλο πως έχει λήξει πια η προθεσμία και να κοιτάξουν οι έλληνες να σοβαρευτούνε.

 49. Γς said

  Επόμενος [πρόεδρος Σοσιαλιστών]:
  «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν γίνετα»[!!!}
  Αναπνεύσαμε 😉

  «Κύριε Τσίπρα δεν θα δεχτούμε μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα»
  ———-

  Αδέλφια μπορεί και να την σκαπουλάρουμε.

 50. Gpoint said

  # 42

  Τότε γιατί έστω μία από αυτές δεν τον κράτησε αλλά τον έδιωχνε πριν αρχίσει η προετοιμασία ; Μήπως κάτι ξέρανε ; Ο ΠΑΟ που το δοκίμασε με τον»νταμπλούχο» Νιόμπλιαχ ακόμα κλαίει τη χρονιά.
  Πεστα στα παιδάκια που δεν νοιώθουνε» Κι όπως έχω ξαναγράψει μια χρονιά πέρασε από τρεις ομάδες που πέσανε κι οι τρεις αν θυμάμαι καλά ή τουλάχιστον οι δύο (Καλλιθέα, Προοδευτική, Γιάννινα, λοιποί συγγενείς )

  Και γω είπα όχι στον ΠΑΟ όταν μου ζήτησε να καλύψω το κενό του Δομάζου που πήγε στην ΑΕΚ αλλά προτίμησα να συνεχίσω στον Α.Ο. Βουνιχώρας, ταυματίστηκα στα κακοτράχαλα γήπεδα και χάθηκε μια μεγάλη καριέρα.

  Νάσαι καλά, γέλασα τέτοιες μέρες

 51. spiral architect said

  Καλημέρα από τον σταλεγάκια υπηρεσίας. 🙂
  [..] σταλεγάκιας δεν γίνομαι, όσο κι αν τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
  Ένα πράμα που αντιπαθώ στον εαυτό μου, είναι το να επιβεβαιώνομαι οι χειρότερες σκέψεις μου. Φορές-φορές πιάνω τον εαυτό μου να μην ξέρει τίποτα, τα μόνα έγγραφα ή βιβλία που να είχε διαβάσει, να ήταν η αθλητική εφημερίδα, να μην παίρνει χαμπάρι από κάπιταλ κοντρόλς, EFSF κλπ κακόηχους οικονομικούς (οθντκ) όρους και γενικά να ήταν ένας άνθρωπος που να ζούσε τη ζωάρα του μέχρι να του’ ρθει κι αυτουνού η κατραπακιά.

  Ευτυχώς όμως είμαι ένα γέρικο αλλά ατίθασο ακόμα σκυλί των δυτικών προαστίων (σα το Σκύλο της Ακράτας ένα πράμα) 😀 και ακόμα σκέφτομαι, σκέφτομαι πολύ. Σκέφτομαι σύμφωνα με την παιδεία μου, σκέφτομαι μαρξιστικά, όσο μπορώ από τα μικράτα μου, σκέφτομαι και σαν ένας που’ χει σπουδάσει μαθηματικά και φυσική, που πάντα καταλήγει ότι όλα αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ από καμία πλευρά! 😦

 52. Πέπε said

  1. Πολύ απαραίτητη λέξη. Όπως και όλο σχεδόν το Πλαθολόγιο, ονοματίζει μια έννοια που η ύπαρξη και το περιεχόμενό της είναι βιωματικά γνωστά στους πάντες, αλλά χωρίς να το συνειδητοποιούμε τόσο ξεκ’άθαρα. Τώρα με τη λέξη, ο σταλεγάκιας ανάγεται σε διακριτή κατηγορία. Αυτό μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αυτοσυγκράτηση όσων έχουν μια τάση να το κάνουν χωρίς όμως να θέλουν να είναι σπαστικοί (απλώς τους ξεφεύγει).

  2. Ο μουστάκιας δε χρειάζεται να θεωρήσουμε ότι έχει ιδιαίτερο σχηματισμό με απλολογίες κλπ.: ο μαλλιάς, ο κεφάλας…

  3. Για θηλυκό σ’ αυτές τις λέξεις συνήθως χρησιμοποιούμε ξανά το αρσενικό. Για μερικά, όπως ο πρεζάκιας, και το ουδέτερο (το πρεζάκι), αλλά δεν πάει με όλα. Στο αρσενικό άλλωστε βάζουμε και άλλα παρομοίως υποτιμητικά ουσιαστικά σε -ας, όπως ο σπασίκλας και ο (μάλλον obsolete πλέον) φύτουλας.

  Ο πληθυντικός όλων των εις -άκιας είναι στάνταρ -άκηδες.

 53. sarant said

  19 Ο Τράγκας είναι ο σταλεγάκιας της τελευταίας παραγράφου, που λέει τα πάντα οπότε μοιραία πέφτει έξω σε μερικά.

  35 Υπάρχει και μπαχαλάκιας και μπαχαλάκης. Και μερικά άλλα -άκιας έχουν διτυπία.

  41 Ναι, αυτά είναι του wordpress. Δυο αποστρόφους ήθελα να βάλω.

  47 Ναι, αλλά ο Πιτέλα μάς συμπαραστάθηκε.

 54. Γς said

  Βέμπερ λοιπόν Λαικό Κόμμα [φωτιά και λαύρα]
  Πιτέλα Σοσιαλοδημοκρατικό [δικός μας]

  Και δατς ολ φολκς.

  Δεν μετδίδουν άλο τα κανάλια

 55. Gpoint said

  # 43
  Για να ανέβει ομάδα από την Β’ ο προπονητής πρέπει να ξέρει κόλπα κι όχι τόσο να προπονεί, όπως λέμε νάχει ( ή να μην έχει ) πρόεδρο τον Κούγια ανάλογα του ποιός κάνει κουμάντο !! Υπάρχουν τέτοιοι εξειδικευμένοι που στην Α δεν στέκονται. Ο Παναιτωλικός έπαιξε καλή μπάλα τα δυο τελευταία χρόνια με τον Χάβο

 56. Γς said

  53:
  >Ναι, αλλά ο Πιτέλα μάς συμπαραστάθηκε.

  Δεν διαβάζεις τις ανταποκρίσεις μου.
  Το είχα αναφέρει [#49]

 57. sarant said

  Ο Φερχόφστατ είπε: Να γίνετε Τρικούπης και Βενιζέλος. Δεν εννοώ τον Βενιζέλο του Πασόκ αλλά τον αληθινό Βενιζέλο.

 58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  και η Γκαμπριέλα Τσίμερ, είπε δεν είσαστε στη Βαυαρία για τόσο αντικομμουνισμό!

 59. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  42.Mεγάλε Αναστό (ρησπέκτ από ένα βάζελο!) , αυτο το ωραίο κολπάκι το είχα σκεφτεί κι εγώ κάποτε (όχι πολύ παλιά…) να το κάνω! Θα διάλεγα 3 ματσάκια και θα έστελνα 27 Χ ν e-mails σε ν υποχήφιους πελάτες. 27 είναι όλες οι δυνατές τριπλέτες αποτελεσμάτων 1Χ2, στα 3 ματσάκια. Θα έγραφα «Σας δίνω 3 σίγουρα…κ.λ.π.,κ.λ.π»
  1 τριπλέτα από τις 27 η νικήτρια, θα επαιρνε νέα τριάδα «σίγουρων» κ.λ.π. Δια ν αρκετά μεγάλο ,στο 3ο-4ο μέηλ γράφεις στους νικητές «Ξέρετε…για τα επόμενα 3 ματσάκια θέλω τόσα!» 🙂 Σίγουρα λεφτά!
  …αλλά τελικά δεν το επιχείρησα γιατί κάποιος γνωστός μου χασοδίκης με φόβηξε ότι θα ήταν παράνομο…

 60. Πάνος με πεζά said

  Τρικούπης και Βενιζέλος; Μα αυτοί πτώχευσαν και οι δύο !

 61. cronopiusa said

  Puerto Rico, Puerto Pobre

 62. Tsopanakos said

  Τελικά η Κασσάνδρα πρέπει να είναι σταλεγάκιας (νέος κύκλος αίματος) 😛

  Κατά τα άλλα, όπως κι ο Leonicos παραπάνω, πρέπει να δείχνουμε έλεος σε κάποιες περιπτώσεις σταλεγάκια. Πολλές φορές το «σ’ τά ‘λεγα» ισοδυναμεί με ένα ειλικρινές «όχι ρε π*****, τι πάθαμε, ενώ το βλέπαμε να έρχεται», ειδικά όταν τα λέγαμε σε κάποιον που αγαπάμε πολύ.

 63. Πάνος με πεζά said

  Ο πρώτος και μοναδικός σταλεγάκιας είναι η μάνα σου : «Σου το είπα να βάλεις ζακέτα. Φταίω εγώ για τη βογχοπνευμονία τώρα;»

 64. spiral architect said

  Όλες οι μανάδες, ΠεζοΠάνε! 🙂

 65. Gpoint said

  Κάποιος έγραψε πως τα καλά μυαλά πηγαίνανε σε σχολές του ΕΜΠ αντί να σπουδάσουν οικονομικά…
  Σηκώνει πολύ νερό η κουβέντα
  Αρχικά, όχι τα καλά μυαλά, οι καλοί μαθητές θα έλεγα γιατί κρίνοντας από την εποχή μου κανένας από τους μηχανικούς δεν είχε καταλάβει πως λεφτά βγάζανε οι εργολάβοι κι όχι τα πτυχία. Σχεδόν όλοι οι συμμαθητές μου τελειώσανε πολ. μηχ. και καταλήξανε υπάλληλοι ενός συμμαθητού τους που ο μπαμπάς του είχε τεχνική εταιρίια και ο οποίος είχε φανερά λιγότερο μυαλό από αυτούς (εδώ δικαιώνω τον Λάμπρο)
  Επίση μου είναι δύσκολο να καταλάβω γιατίπεριφρονούσανε την Αρχιτεκτονική που είχε περισσότερο ενδιαφέρον από τα μπετά.
  Είναι και κάτι άλλο για το οποίο πιστεύω πως θα συμφωνήσει ο ειλικρινής Λεώνικος
  Οταν είδαμε αλλού τα λεφτά το τοπ έγινε η ιατρική. Ενα έξυπνο παιδί που μπαίνει στην ιατρική έχει λίγες πιθανότητες να διατηρήσει την εξυπνάδα του όταν σπουδάζει 6 χρόνια για να μάθει το 1/3 της ύλη που μαθαίνει ο φοιτητής οποιασδήποτε τετραετούς σχολής. Κάτι σαν την βασική εκπαίδευση στο Ναυτικό, 40 μέρες εκπαίδευση για μια πρέλαση !!!
  Κι αν ακόμα ξεφύγει, έχει τρία χρόνια ειδικότητας και δυο αγροτικό για να του κοπεί κάθε διάθεση πνευματικότητας και μετά τον πλησιάζει ο πλασιέ των φαρμάκων…
  Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα και την παροιμία «μακριά από γυναίκα και γιατρό που οδηγεί»
  Να θυμηθούμε τώρα πως κάποτε ήταν «καλό μυαλό» επειδή ήταν καλός μαθητή ώστε να πιάσει τα απαιτούμενα μόρια ;

 66. Γς said

  Η Ζίμερ της ΕυρωπαΙκής Αριστεράς Τα χώνει στον κακό Βέμπερ. Δικιά μας

  Κι οι Φιλελεύθεροι προηγοθμένως που δεν άκουσα μαζί μας ήταν

  Μία των πρασσίνων τώρα: Αναφορά στην γνωστή φωτό του συνταξιούχου που έπεσε στην τράπεζα. Μας τα χώνει η πράσσινη κατσίκα.

  Κύριε Τσίπρα, όλα θα αποφασιστούν αυτή την εβδομάδα, Δημοκρατία και Πούτιν δεν συμβιβάζονται.

  Επόμενος ο Φαράτζ

  Αναφορά στην οικονομική ένωση που απέτυχε.
  Υπάρχει τοιχος Βορρά Νότου.
  Δεν έπρεπε να είστε στην Ευρώπη.

  Σας δουλεύουνε οι Ευρωπαίοι. Να φύγετε.

  Λ. Λεπεν :

  Καταστροφολογία των Ευρωπαίων στο Δημοψήφισμα.
  Η ΕΚΤ έκλεισε τις τράπεζες.
  Ο Ελληνικός λαός τους απόκρουσες.
  Και σεις που χειροκροτήσατε τον Βέμπερ, μπορείτε να ζήσετε με αυτή τη λιτότητα.

  Κύριε Τσίπρα Δεν θα γλιτώσετε απο την λιτότητα αν δεν βγήτε απ το ευρώ.

 67. Υπάρχει και ο αυτοαναφορικός σταλεγάκιας: Tsopana Rave – Μου το ‘χα πει.

 68. Γς said

  Κάποιος Ελληνας ευρωβουλευτής Τα χώνει κανονικά στον Σούλτς. [για πολεμικές αποζημιώσεις και ότι μπορούμε να ζήσουμε εκτός ευρώ]

 69. spiral architect said

  Κι άλλος σταλεγάκιας, συντοπίτης του Κίντου. 😀

 70. Γς said

  Παπαδημούλης:

  Το κόστος θα είναι μεγάλο από ένα Grexit και για την Ευρώπη. Γιαυτό πρέπει να βρείτε λύση

  Κύριε Βέμπερ σταματήστε να παίζετε με τα σπίρτα στον αχυρώνα.
  Κυριε Φάρατζ κυρία Λεπέν σταματήστε να παίζετε στις πλάτες των Ελλήνων για τα ακροδεξιά σας σχέδια

 71. spiral architect said

  @68: Ποιος;

 72. 71

  Νότης Μαριάς.

 73. Στο ιστορικό δίλημμα για τις Ελληνίδες που έθεσε ο Αδώνιδας Γεωργιάδης σε περίπτωση που βγούμε από το ευρώ (παραδουλεύτρες ή πουτάνες) η κυρά του επέλεξε:

 74. 71 άκυρο

  ο Συναδινός, στρατηγός ε.α. της Χ.Α.

  ο Μαριάς την έπεφτε πιο πολύ του Τσίπρεως, υπέρ του ευρού

 75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  73. E , κακό είναι αυτό που είπε ρε συ Σκύλε; Κοτζαμάν διδάκτωρ του Αλπάιν θα γίνει πλύστρα; Μη λέμε και παράλογα πράγματα!
  Μωρέ αυτή χαμένη δε θα πάει…κάτι γουσούδες χωρίς εφάπαξ και χωρίς σύνταξη, που δεν θα τους δέχεται ούτε το Αμέρικα άμα αργήσουν…δεν ξέρω τί θα κάνουν! Τους λυπάμαι ήδη!

 76. cyrusmonk said

  Γς, εὐχαριστῶ γιὰ τὴ συνεχῆ ροὴ ἐνημέρωσης. Ἐδῶ ποὺ εἶμαι (γραφεῖο), ἔχω ἕνα κομπούτορα χωρὶς ἦχο καὶ καθόλου ράδια, τηλεοράσεις κ.λπ. Μόνη πηγὴ πληροφοριῶν τὸ διαδίκτυο σὲ εἰκόνα καὶ κείμενο – τὸ μισό μου βασίλειο γιὰ δύο ἠχεῖα!

 77. Μπα, βλέπει Καϊλή τώρα και γουστάρει

 78. Spiridione said

  Βολική η κατάσταση που δημιουργήθηκε για να περάσει η συμφωνία από όλα τα Κοινοβούλια. Κατάσταση ανάγκης και βαλβίδα εκτόνωσης του λαού. Στρατηγική Τσίπρα μάλλον αποτελεσματική για την κυριαρχία του και για να μπορεί να κυβερνήσει, αλλά και πολύ ριψοκίνδυνη. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορεί να υπήρχε και άλλη λύση, χωρίς κλείσιμο τραπεζών, αλλά όλα πλέον είναι ιστορία. Με την προεκλογική της ρητορεία η κυβέρνηση βέβαια είναι αλήθεια ότι δεν είχε και πολλές επιλογές. Έπρεπε να πάρουμε μια γεύση από γκρέξιτ, δεν γινόταν αλλιώς. Το καλό είναι ότι, κατά κάποιο τρόπο, κλείνει ο κύκλος μνημονίου – αντιμνημονίου των προηγούμενων ετών, και φεύγουν οι Βενιζελοσαμαράδες. Παράπλευρη απώλεια η τεράστια ζημιά στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς γίνονται πολλές απολύσεις. Θα δούμε τη συνέχεια.

 79. sarant said

  52.1 O Λύο Καλοβυρνάς μού είπε ότι είναι όντως δική του η λέξη. Άλλες λέξεις του Πλαθολογίου δνε έχουν καθιερωθεί, ίσως λίγο λέγεται (λέει ο Λύο) από μερικούς το απλυτήρι.

  60: Εμ βέβαια!

  63-64: Όλες, πράγματι.

  Μόλις μίλησε και ο Παπαδάκης του ΚΚΕ

 80. Όχι πως το CNN είναι σοβαρό αλλά http://edition.cnn.com/2015/07/07/world/greece-joffe-amanpour/index.html

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «σύνθετα εκ συναρπαγής»
  εχουμε πολλά,ενδεικτικά:
  Αλλουβρέχηδες του Σκαρίμπα
  -σπαζαρ@ίδηδες
  εξωφυλαρούχες
  και τα τρυφερά και τραγουδισμένα
  Καληνωρίσματα,καλωσορίσματα

  Ο σταλεγάκιας (εδώ το έμαθα) θα μου ήταν ο πιο αντιπαθητικός αν δεν είχαμε τον παρτάκια (εγώ κι η πάρτη μου). Ο γκομενάκιας έχει κι άλλο συνώνυμο εκτός από το γυναικάκιας.
  Και το πεφτάκιας ακούγεται αλλά το πέφτουλας πιο σύνηθες. Γλειφτάκιας αλλά και γλειφτρόνι.
  Και τί παρατηρώ; το κορυφαίο-χαχα-λείπει ;
  Ο μαμάκιας !!

 82. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  80. Το CNN δεν είναι σοβαρό σε σύγκριση με τί; Το ΜΕGA και το SPIEGEL Spy News ? 🙂

 83. 73 Τρολιά είναι αυτό έτσι;

  79α Το απλυτήρι το λέμε κι εμείς στο σπίτι.

 84. smerdaleos said

  Ρε παιδιά ποιος είναι αυτός ο ευρωβουλευτής μας που συνδύασε απαίτηση γερμανικών αποζημιώσεων με τα 400 χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους στα οποία ο Έλληνας είχε ψηλά το κεφάλι;

  Έχει καταλάβει ότι δεν συμμετέχει σε διαγωνισμό βλακείας;

 85. sarant said

  78 Μπορεί και νάχεις δίκιο

  81 Είχαμε ένα θέμα τέτοιο στη Λεξιλογία, και ίσως το φέρω κι εδώ, όταν ηρεμήσουμε

  Σχόλιο από τουίτ:
  -Κι ήταν δύσκολα εκείνο το καλοκαίρι;
  -Ένα θα σου πω. Βλέπαμε live ευρωκοινοβούλιο στις 11 το πρωί καθημερινή.

 86. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μαντινάδα που κάπως δίνει ρόλο στους σταλεγάκηδες 🙂

  Άχι πώς μου το λέγανε
  και το ΄βανα ινάτι
  πως είχα αγάπη ψεύτικη
  κι εγώ εκαμάρωνά τη

 87. 83α

  δεν ξεύρω, μπορεί και να τόχει σβήσει

 88. sarant said

  84 Απόστρατος, χρυσαβγίτης, Συναδινός.

  83α Ε, ναι.

 89. alexisphoto said

  καλησπέρα,
  «….η ύλη του ιστολογίου αγκυρώθηκε στην επικαιρότητα…..»
  Μήπως αγκιστρώθηκε στην επικαιρότητα;
  Το ιστολόγιο δεν έχει μείνει στατικό (αγκυρώνω), αλλά την ακολουθεί κατά πόδας (σαν να είναι πιασμένο της με αγκίσττρι).
  Αν έχω χάσει κάποιο επεισόδιο ευχαρίστως το διορθώνω.
  Ευχαριστλώ

 90. spiral architect said

  @83α: Τρολοφωτοσοπιά είναι ρε παιδιά!

 91. smerdaleos said

  @88

  Ευχαριστώ Νίκο

 92. Πάνος με πεζά said

  @ 76 : Kαι ακουστικά με λίγο μαρύ καλώδιο, κάνουν. Στην πράσινη υποδοχή της κάρτας ήχου.

 93. Πάνος με πεζά said

  @ 89 : Ναι, συνήθως αγκυρώνουμε σε κάτι σταθερό, άρα εφόσον η επικαιρότητα τρέχει,…

 94. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η έγνοιά μας είναι η Ελλάδα (τρισύλλαβη η έ-γνοι-α) λέει τώρα ο Μεϊμαράκης στη Βουλή. Κι είναι και κρητικός. Σαν τη διαφήμιση ,ερ κοντίσιον νομίζω, ( μας έχει ζαλίσει από καιρό κι επέφερε το αντίθετο στη δική μου μνήμη) ότι η μόνη έννοιά μας …είστε σεις(κάτι τέτοιο). η μόνη έν-νοι-ά μας

  Ρε το μπαγάσα το Μεϊμαρ. τί λέει τώρα :
  «για να μην πω ότι δεν τον εμπιστευόμαστε* ,που δεν το λέω γιατί είναι στο εξωτερικό! »

  *για τον πρωθυπουργό λέει

 95. Alexis said

  #81: …και ο all time classic ωχαδερφισμός…

 96. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  89. αγγιστρώθηκε θα είχε,νομίζω, κάπως αρνητική απόχρωση ότι δηλ. ή δεν είχε ιδέες ή κάτι προσέβλεπε από αυτό και πιάστηκε, γραπώθηκε

 97. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  96. συνέχεια
  Ενώ το αγκυρώθηκε, που πολύ μου άρεσε, είναι ότι ρίχνει άγκυρα σ΄ένα τοπίο (πλεούμενο έχω στο μυαλό μου-Ιούλη μήνα 🙂 ), το εξερευνεί για λίγο και ανοίγει πάλι τα πανιά για άλλες λεξιλογικές και μεικτής βλάστησης παραλίες,ακτές, πολιτείες…

 98. Alexis said

  # 90: Τρολοφωτοσοπιά είναι ρε παιδιά!

  Αυτό όμως είναι αυθεντικό!

 99. Alexis said

  Από εδώ:

 100. Alexis said

  Ο άνθρωπος είναι περίπτωση!
  Welcome to Greece and have a nice day!
  (Σαν το ανέκδοτο με τον Τζαμαϊκανό) 🙂

 101. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «πρώτο στον αγώνα για την αναστήλωση της ευρύτερης παράταξης»‘
  λέει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για τον («φίλε Αντώνη») Σαμαρά.
  Πρώτη φορά είπε κάποιος καλά λόγια για το Σαμαρά και είναι αυτός που τον όρισε αντιπρόεδρο του κόμματος, σχολιάζει ο της «Ελληνοφρενειας» Θύμιος Καλαμούκης.

 102. LandS said

  @80 Όχι το CNN ο (σταλεγάκιας) Γιόζεφ Γιόφε της Τσάιτ τα είπε αυτά στην Αρμανπούρ.

 103. sarant said

  89-93-96 Nα σας πω,. σκέφτηκα περίπου όπως και η Έφη, ότι το αγκίστρωμα έχει μια αρνητική χροιά

 104. Corto Maltese said

  Άσχετο με το θέμα μας, αλλά νομίζω πρέπει να παρατηρήσουμε το εξής:

  ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ:
  Πάταξον μεν, άκουσον δε.

  ΤΣΙΠΡΑΣ:
  Άκουσον μεν, πάταξον δε.

  Οπότε;;;;

 105. cronopiusa said

 106. glossard said

  Τον Βασίλη Λεβέντη που σε γενικές γραμμές μας τα’λεγε ψιλοσωστά πριν 20 και βάλε χρόνια, τον λέμε σταλεγάκια ναι η ου? Ακούω απόψεις. 🙂

 107. Παρακολουθώντας κανείς τις περσινές και τις φετινές συνεδριάσεις του Euroscola, όπου παίρνουν το λόγο 16άρηδες από όλη την Ευρώπη, διαπιστώνει πόσο διχασμένη είναι η Ευρώπη, ακριβώς με τη συμβολή των μμε και της εκπαίδευσης. Από τη μια Γερμανία και οι δορυφόροι της, κεντρική Ευρώπη και Βαλτική, μαζί με αυτούς που είναι ακόμη καθένας στην κοσμάρα του -Βρετανούς, Ολανδοδανούς, κλπ., με την κρίση κάτω από το χαλάκι τους, κι από την άλλη ο φτωχός, τεμπέλης, άχρηστος νότος. Να δείτε και να ακούσετε από τους αυριανούς Ευρωπαίους συμπολίτες -και καλά- αναπαραγωγή στερεοτύπων, απαξίωση, πλύση εγκεφάλου. Δεν ξέρω πόσο νόημα έχει όλο αυτό που λέμε Ευρώπη.

 108. Anasto said

  Τζι δεν θα σε ακολουθήσω σε αυτόν τον ολιστηρό το γκατήφορο. Θα μιλήσω μόνο τις αλήθειες. Είμαι λοιπόν κακός προπονητής επειδής:

  Έστησα την Ελευσίνα που μετά δυο χρόνια ανέβηκε Α΄ Εθνική.
  Έφερα τις Σέρρες από 14η θέση στην 4η στη Β΄.
  Ανέβασα τα Γιάννενα Α΄ πρώτος στη γκατηγορία και αφού είχα -1 και μηδενισμό στη μπλάτη.
  Έμεινε η Καλλιθέα 12η θέση το 2003 και δεν έπεσε μόλα τα παιδιά απλήρωτα.
  Ανέβασα τη Γκέρκυρα στην Α΄.
  Το 2005 πήρα 14 νίκες, 11 ισοπαλίες και Χ με τη Ρόμα του Τότη, του Μοντέλα, του Καζάνου και του Μεξέ.
  Το 2008 δεν ανέβασα χωρίς το μακαρίτη τον Κανελάκη τον Ιωνικό στην Α΄ στο τσακ.
  Το 2009 ανέβασα τη Γκαβάλα στην Α΄.
  Το 2010 ανέβασα τον ΟΦΗ στην Α΄ και μετά τον πήγα και στην 9η θέση.
  Το 2013 έβγαλα ΟΥΕΦΑ τον Ατρόμητο, πάνω από τον βάζελο.
  Έριχνα την επόμενη χρονιά εφτάρες με τον Πλατανιά, έκοβα απ’ το βάζελο πόντους και χόρτασε η Κρήτη μπάλα.

  Αλλά βέβαια έπρεπε να αφήσω να πέσει ο Πανιώνιος για να με παραδεχτείτε. Αμ δε! Και με τον ΟΦΗ μόνο στα χαρτιά μπορούσανε να με ρίξουνε. Αλλά δεν τα λέτε αυτά και δεν τα γράφετε. Επειδής φαίνεται ακόμα τσούζουν τα γκολάκια που σας έβαζα και που πάω τρένο ομάδες με παιδιά που ανήλιαγα δουλεύανε οικοδομή και το βράδυ τα προπόναγα στις αλάνες και νικάγανε τους γίγαντες με τα κατομύρια τις Κυριακές!

 109. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  107. Eγώ τα λέω από καιρο,αλλά κανείς δε με παίρνει στα σοβαρά. 😆
  EΞΩ από την Ευρώπη, ΤΩΡΑ. ΣΗΜΕΡΑ! Αλά ουΆκμπαρ!
  Υπάρχει και τεχνική δυνατότητα πλέον στην εποχή μας . Μια βαθιά εκσκαφή ,περασιά με τα σύνορα,από απέναντι από την Κέρκυρα μέχρι τον Έβρο και γίναμε πλεούμενο!

 110. 109 Τα μέιλ σου τα κοιτάς εσύ;

 111. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  109. Ωχ! Μάλλον έχεις το παλιό ακόμα,ε; Με το έσφαξε ο Αλ Χασάπ αλ Γουγλάρ… πάρε το καινουργές από το Νικοκύρη ή μάλλον κάτσε να στο πω συνθηματικά . george τελεία μετά το επίθετο όπως στο παλιό χωρίς -ou- αλλά μόνο με -u- στον πούλο, στο τζημέηλ. 😉

 112. Ριβαλντίνιο said

  @ 108 Anasto
  Έτσι ! Δεν τα λένε, δεν τα γράφουν και αναγκάζεσαι και τα λες εσύ ! 🙂

  Πες μας και για την Δάφνη.

 113. Γς said

  81:

  >Ο μαμάκιας !!

  Ο Μαμάκιας. Ζωντοχήρα συνήθως η μαμά του.

  Και υποφέρουν τα καημένα τα γκομενάκια από την εποπτεία της μαμάς.

  Υποφέρουν όμως κι οι γκόμενοι της μαμάς.

  -Γιώργο το φαγητό είναι στο ψυγείο.
  -Γιώργο είσαι στο σπίτι;
  -Να γυρίσουμε. Δεν έχω μαγειρέψει του Γιωργάκη.
  -Ανησυχώ δεν απαντάει το κινητό του Γιωργάκη.

  Ηταν στο Δημοτικό ο Γιωργάκης, Πήγε στο στρατό. Τελειώνει και το διδακτορικό του και η μαμά εκεί.

  -Ανησυχώ που είναι ο Γιωργάκης…

 114. Alexis said

  Κάτι μου λέει ότι θα σου στείλει το λινκ για το πλόνκι που ζήταγες εναγωνίως χτες! (μάγος είμαι, ε;)
  Ή μήπως πλέον είναι αχρείαστο; 😀

 115. Alexis said

  114 στο 111 βέβαια…

 116. sarant said

  106 Αν πει «σας τάλεγα εγώ», θα τον πούμε.

  107 Και η Βουλή των Εφήβων πάντως δεν είναι καλύτερη.

  113 Αυτό για κάποιο λόγο το είχε κρατήσει ο Ακισμέτης ο σπαμοπαγίδας.

 117. Alexis said

  #116: Αν πει «σας τάλεγα εγώ», θα τον πούμε.

  Κάπως αλλιώς το είπε, λίγο πιο χοντρά:

 118. Anasto said

  Ορίστε ρε Τζι. Τα λένε και τα παιδιά @59 & @112 που δείχνουν σέβας, μη γκζηγιέσαι…

 119. cronopiusa said

 120. Ηλεφούφουτος said

  Απλυτήρι και αθλιόφυτο (όπως και τους Γερμανούς μπιέκουλες) είναι πολύ παλιά.
  Τα θυμάμαι απ το ’90 (τη χρονιά, όχι τη δεκαετία) σε λάιφ-στάιλ περιοδικό, απο κεινα που διέπρεπαν στις εξυπνάδες.
  Έγραφε από τότε ο Καλοβυρνάς; δεν ξέρω.

  Πριν απ το βίντεο Καρατζαφέρη, κλασικούς σταλεγάκηδες θυμάμαι το Λεβέντη και το Ζίγδη.

  80 Για την ακρίβεια μεταφέρει σχόλια δημοσιογράφου του Zeit, που προφανώς θέλουν να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, να πεισμώσουν δηλαδή τους Γερμανούς.
  Όπως επί Ψυχρού Πολέμου, κάθε φορά που θέλανε να σπρώξουν τους πολιτικούς σε πιο πολεμικές ενέργειες γράφανε «Οι Ρωσοι κερδίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο».

  Δεν είμαι σίγουρος για το αν είναι τελικά καλή η παραμονή στην Ευρωζωνη αλλά, αν επιτευχθεί, ένα παράπλευρο όφςελος που βλέπω είναι ότι σαν να συμπαρασύρει ο Τσίπρας τους σοσιαλδημοκράτες του Νότου στα αριστερότερα.

 121. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Πώς εξηγείτε στους Βούλγαρους ότι δεν δέχεστε περικοπές όταν σε 5 κράτη ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος;», διερωτήθηκε και σημείωσε πως «απορρίψατε τη βοήθεια που σας προσέφερε ο κ. Γιούνκερ. Στις άλλες χώρες έγιναν μεταρρυθμίσεις».

  αυτά από το Μάνφρεντ Βέμπερ το Βαβαυαρό επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος .Ομοϊδεάτη δηλαδή του Σαμαρά που δεν του αρκούσαν οι μειώσεις των συντάξεων και των μισθών και οι απολύσεις-ήθελε κι άλλες!
  Υ.Γ.Θυμάστε που λέγανε (και νομοθέτησαν) βουλγαροποίηση; Ιδού

 122. sarant said

  120 Ναι, και τους Πράσινους

 123. Ηλεφούφουτος said

  «ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΝ ο Ξερόλας να είναι υπερφίαλος και μεγκαπρήχτης ΑΛΛΑ συχνά είναι χαριτωμένος.
  Ο Σταλεγάκιας είναι πάντα σκοτεινός και ύπουλος.»

  Αυθαίρετη μου φαίνεται η διάκριση. Μάλλον συγκεκριμένες περιπτώσεις είχε στο μυαλό του.

  Δύσκολα μπορώ να φανταστώ χαριτωμένο ξερόλα που «θέλει πραγματικά να βοηθήσει» και απ την άλλη δεν είναι απίθανό να είναι κι ο σταλεγάκιας χαριτωμένος.
  π.χ. στην ταινία «Υπό το βλέμμα του Βούδα» http://www.imdb.com/title/tt0028944/?ref_=fn_nm_nm_3a

  υπήρχε μία συμπαθητική φιγούρα καρατερίστα που με κάθε μεταβολή είτε προς το καλό είτε προς το κακό φώναζε υστερικά «Just as I predicted! Just as I predicted!».

 124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σου το΄πα
  με τα σύννεφα

 125. smerdaleos said

  Γλέζος: Η Ευρώπη είναι γέννημα της Ελλάδας, δεν σας την χαρίζουμε την Ευρώπη …
  ——

  Σε λίγο θ΄ακούσουμε και κάνα «μας χρωστάτε δεν σας χρωστάμε» 🙂

 126. smerdaleos said

 127. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Νότης Μαριάς: «Που πήγαν λοιπόν τα λεφτά κ. Βέμπερ; Γιατί δεν λέτε ότι πήγαν για να διασωθούν οι Γερμανικές τράπεζες; Γιατί το κρύβετε».

 128. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ψυχάκιας

 129. Γιώργος Πρίμπας said

 130. Πάνος με πεζά said

  @ 103 : Ναι, το αγκίστρωμα έχει αρνητική χροιά (προϋποθέτει παγίδευση και θάνατο), οπότε, μια που έχουμε όμορφη γλώσσα, το πιο ουδέτερο «η ύλη του ιστολογίου γαντζώθηκε στην επικαιρότητα», και τα πιο ανοιχτά «ταυτίστηκε/συνδέθηκε/παρακολούθησε/προσκολλήθηκε στην επικαιρότητα» κλπ.

 131. spiral architect said

  Αμ. δεν στέκει το πράμα παιδιά! (#51)
  Εγώ καλά σου τα`λεγα και τ’ άκουγες παράλογα.
  (Economist)

 132. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλούμε την κυβέρνηση που έχει την κυρίαρχη ευθύνη, λέει ο Μεϊμαράκης. Κυρίαρχη; Κύρια.
  -Όσο ο Γεννηματάς είχε όψη και φωνή μειλίχια τόσο η Φώφη βγαίνει στριγγλέ. Καμιά φορά, φυσικές ιδιότητες χαντακώνουν. Θυμάμαι ένα φίλο καλό οπερατέρ που έλεγε (γύρω στα 1990) ότι μυστήριο πράμα,ο Μητσοτάκης με ό,τι μακιγιάζ και φακούς κι αν έβαζαν, έβγαινε δρακουλέ. Αντίθετα ο Αντρέας «έγραφε».

 133. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ακούγοντας πολιτικούς αρχηγούς:
  Καλούμε την κυβέρνηση που έχει την κυρίαρχη ευθύνη, λέει ο Μεϊμαράκης. Κυρίαρχη; Κύρια.
  -Όσο ο Γεννηματάς είχε όψη και φωνή μειλίχια τόσο η Φώφη βγαίνει στριγκλέ. Καμιά φορά, φυσικές ιδιότητες χαντακώνουν. Θυμάμαι ένα φίλο καλό οπερατέρ που έλεγε (γύρω στα 1990) ότι μυστήριο πράμα,ο Μητσοτάκης με ό,τι μακιγιάζ και φακούς κι αν έβαζαν, έβγαινε δρακουλέ. Αντίθετα ο Αντρέας «έγραφε».

 134. sarant said

  131 Πώς λέγεται η φούσκα στα κινέζικα;

 135. Buru-Buru said

  Μια απορία ελαφρώς άσχετη με το σημερινό, αλλά νομίζω όχι με το μπλογκ γενικά. Το «γαλάζιο/γαλανό» και το «μπλε» σημαίνουν κάτι διαφορετικό, ή το ένα είναι ποέτικ/ντιγκνιφάιντ συνώνυμο του άλλου, όπως στα αγγλικά το blue και το azure; νομίζω συμβαίνει το δεύτερο, γιατί λέμε γαλανό το χρώμα και του ουρανού και της θάλασσας, ή γαλανόλευκη τη σημαία της οποίας το μη λευκό κυκλοφορεί και σε θαλασσί και σε ουρανί, αλλά σε μια συζήτηση με φίλους όλοι επέμεναν ότι είναι διαφορετικά χρώματα.

 136. sarant said

  135 Ωχ, ωραίο θέμα για άρθρο. Το ΛΚΝ θεωρεί ότι το μπλε είναι σκούρο γαλάζιο και το γαλάζιο το χρώμα του ανέφελου ουρανού.

 137. cronopiusa said

 138. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  134. Τσόσκο; 🙂
  131.Να θυμηθούμε http://www.naftemporiki.gr/finance/story/945737/sugxoneuseis-kinezikes-kratikes-etaireies-kolossoi

  Γαλανός ο λευκός σ΄εμάς. Μπλάβος, ο σκούρος μπλε. Γαλάζιος ο ανοιχτός μπλάβος, θαλασσής 🙂

  δε σε πιστεύω άνε μου πεις το γάλα γαλανό ΄ναι
  και το νερό στον ποταμό,καθάργιο γ ή θολό ΄ναι

  κάλαντα:
  από τη μαύρη όρνιθα κανένα αυγουλάκι
  κι αν το ΄καμε κι η γαλανή ας είναι ζευγαράκι

  -Εγαλάνισε η μούρη του ,άσπρισε,χλώμιασε
  Εμπλάβισε από το κακό του, έγινε μπλάβος,μαύρισε.

 139. smerdaleos said

  @138: Μπλάβος, ο σκούρος μπλε
  —-

  plavŭ ?

 140. Πέπε said

  @133:

  > > στριγγλέ […] φυσικές ιδιότητες …

  Δεν είναι θέμα φυσικών ιδιοτήτων αλλά παιδείας. Ο άσχημος ή κακοσούλουπος δεν ομορφαίνει με την παιδεία, για τον τόνο της φωνής όμως (και την επιλογή εκφράσεων κλπ.) μπορούν να γίνουν θαύματα. Δεν ακούμε καμιά φορά ανθρώπους που από την άρθρωση, τον γενικό τόνο φωνής και τους επιμέρους επιτονισμούς αμέσως καταλαβαίνουμε ότι είναι καλλιεργημένοι;

  @135:

  Το γαάζιο στη σημαία είναι συνήθως πιο σκούρο από αυτό που σε κάθε άλλη περίπτωση λέμε γαλάζιο. Είναι μπλε δηλαδή. Μπλε είναι βέβαια και έννοια γένους, που καλύπτει από το ανοιχτό γαλάζιο μέχρι πολύ σκούρπυς τόνους, αλλά όταν το λέμε άνευ ειδικότερου προσδιορισμού συνήθως εννοούμε σχετικά σκούρο. Το γαλάζιο είναι σχετικά ανοιχτό.

  «Γαλανό» δε λέμε σχεδόν ποτέ, παρεκτός πατριωτικά. Το λένε όμως σε μερικά ιδιώματα (π.χ. στην Κάλυμνο: ένα ρίζλα γαλανό [τα τσιγαρόχαρτα]). Σε άλλα όμως ιδιώματα, γαλανό σημαίνει άσπρο: γαλανή κότα, γαλανή ζούλα (κατσίκα). Ίσως παρετυμολογικά από το γάλα.

  Προσωπικά θεωρώ σωστό να ονομάζουμε τα χρώματα με τις 10-12 βασικές λέξεις που, όσο εύρος κι αν καλύπτουν, όλοι ξέρουμε με βεβαιότητα τι σημαίνουν. Κάτι σιελ, γκρισουρί, κυπαρισσί, κομοδινί και δε συμμαζεύεται είναι ορολογία για συγκεκριμένους κλάδους και δεν αφορούν τον γενικό πληθυσμό.

 141. smerdaleos said

  @139, Βέβαια υπάρχει και το απώτερης γερμανικής καταγωγής ρωμανικό blavo = «μπλε».

 142. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, άλλο το μπλε κι άλλο το γαλάζιο. Cyan vs Blue.

 143. smerdaleos said

  @140, Πέπε: Προσωπικά θεωρώ σωστό να ονομάζουμε τα χρώματα με τις 10-12 βασικές λέξεις που, όσο εύρος κι αν καλύπτουν, όλοι ξέρουμε με βεβαιότητα τι σημαίνουν. Κάτι σιελ, γκρισουρί, κυπαρισσί, κομοδινί και δε συμμαζεύεται είναι ορολογία για συγκεκριμένους κλάδους και δεν αφορούν τον γενικό πληθυσμό.
  —-

  Πέστα Χρυσόστομε, γιατί ακούω κάτι «μπεζ», «τιρκουάζ», «ποντικί», «δερματί» και βάζω τα γέλια.

 144. 111: νταν. Και στον πάπια το είχα στείλει.

 145. sarant said

  140 Πού λένε «γαλανή ζούλα» την άσπρη κατσίκα;

 146. Γς said

  Μπλε
  Είναι κι εκείνη η έκφραση
  «βούρτσες [λέμε τώρα] μπλε»

  Κι οι μπλέ τέτοιες

 147. Γς said

  Κι η αγάπη ενίοτε

 148. Γς said

  Κι η κύπρια γιαλουρούδα

 149. Πέπε said

  145: Έλα ντε! Ίσως στην Πάρο; Σε κάποιο Κυκλαδονήσι νομίζω. Είχα μια ζούλα γαλανή, τραγούδι είναι. Για τις όρνιθες πάντως, το έχω ακούσει σε κρητικό κάλαντο: αφού ξεπετάξουν σε 3-4 στίχους όλα τα θρησκευτικά και τις ευχές, αρχίζει ένας μακροσκελέστατος κατάλογος όλων των αγαθών που ζητάνε οι καλαντιστάδες, μεταξύ των οποίων: «κι από τη μαύρη όρνιθα κανένα αυγουλάκι, κι αν είν’ κι από τη γαλανή ας είν’ και ζευγαράκι».

 150. Γς said

  149:

  > Ίσως στην Πάρο; Σε κάποιο Κυκλαδονήσι νομίζω. […] Για τις όρνιθες πάντως,

  Τις όρνιθες πάντως στην Πάρο τις λένε πουλιά

 151. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  η κούλα η γαλανή αίγα
  η άσπρη η χωρίς κέρατα σ΄ εμάς.
  Στο σχολείο το γαλανό ήταν το γαλάζιο.Στο σπίτι ήταν το άσπρο 🙂 .
  Μπλάβος, κατάμπλαβος,ανοιχτός,βαθύς,σκούρος μπλάβος, έτσι πήγαινε από τα γαλάζιο στο σκούρο μπλε. Α και ξεβαμμένο μπλάβο(για χρώμα ματιών-κι ότι θες καταλαβαίνεις!)

 152. Πέπε said

  148:

  Στην Κάρπαθο γιαλλουρόπετρα λένε το ματάκι (την μπλε χάντρα), και γερανέο το γαλάζιο χρώμα (όχι εκείνο που είναι άσπρο, το άλλο).

  Και υποτίθεται, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, ότι στη Σαντορίνη λένε μελιντζανί το άσπρο (επειδή οι μελιντζάνες τους είναι άσπρες – ξέρετε, γαλανές):
  -Κι όμορφη που ‘ταν η νύφη στα μελιντζανιά!
  -Καλά, μελιντζανιά έβαλε; Στο γάμο της πήγε ή σε κηδεία;

 153. smerdaleos said

  @151: Α και ξεβαμμένο μπλάβο(για χρώμα ματιών-κι ότι θες καταλαβαίνεις!)

  Γκριζογάλαζα;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Eye_color#Spectrum_of_eye_color

 154. smerdaleos said

  Αυστριακοί Ακροδεξιοί: ζητούν δημοψήφισμα για Grexit στην Αυστρία

  http://www.enikos.gr/international/328338,O-arxhgos-ths-akrodexias-sthn-Aystria-zhta-dhmoyhfisma-gia-to-Grexit.html

 155. Spiridione said

  Megamou

 156. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στο μαγαζί μας πουλάγαμε «μπλάβη πέτρα» για τις πατάτες και όχι δεν ήταν ματόχαντρο αλλά η γαλαζόπετρα 🙂 . Πώς χάρηκα που το θυμήθηκα!

 157. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  155. >> έλεγχος των δανείων των ΜΜΕ, άρα έλεγχος της ενημέρωσης, έλεγχος όλων των παραγωγικών πηγών,
  Παναπεί: κάτω τα χέρια από το κεκτημένο του ανεξέλεγκτού μας

 158. Το Eurogroup της μαρμότας

  Μόνο που αντί για τη γλυκύτατη Andie MacDowell, έχουμε τον ψυχάκια Malcolm McDowel από το Κουρδιστό Πορτοκάλι.

 159. cronopiusa said

  Best of Greek Media | 2015 Referendum !

  Πίσω απ αυτό:

  είναι αυτός:

  USA: Did Obama just admit to training ISIS!?

 160. Λ said

  Εμείς δε λέγαμε μπλε αλλά Βένετο.

  Και την κράγκα, βένετη τη λέγαμε

 161. sarant said

  152 Σαν μπεντροβάτο μου φαίνεται να λένε «μελιτζανί» το άσπρο

  160 Το λένε ακόμα;

 162. Ηλεφούφουτος said

  Εκπλήσσομαι.
  Άκου λευκή η γαλανή!
  Για μένα από παιδί γαλάζιος και γαλανός είναι τα απόλυτα συνώνυμα , εξού και το άζμα:

  http://www.youtube.com/watch?v=Rv05io86Ldw

  Και πράγματι «μπλε» ήταν για μένα παιδιοθεν (που μου άρεσε να παίζω με τα χρώματα) α) η ουδέτερη ονομασία για το χρώμα που δεν είναι ούτε κόκκινο ούτε κίτρινο/πράσινο β) το πιο σκούρο του γαλανού

  Έχω όμως την εντύπωση ότι σε επίσημα κείμενα το «γαλάζιος» χρησιμοποιείται αντί του μπλε για να αποφευχθεί η ξένη λέξη ακόμα κι αν αναφέρεται σε κάτι μη ανοιχτόχρωμο, όπως η «γαλάζια κάρτα» (απόδοση του blue card) που χρησιμοποιούν οι βουλευτές στο Ευρωκοινοβουλιο για να υποβάλουν ερώτηση σε αγορητή.

  Δηλαδή, Πέπε, τα μελιντζανιά του τραγουδιού είναι λευκά;!

 163. περί λευκού=γαλανό

  μπας και παίζει τίποτε με το λουλακί λουλάκι που κάνει τα λευκότερα λευκά;

 164. Δεν ήξευρα πως υπάρχουν και λευκές μελιτζάνες!

 165. smerdaleos said

  @160: Εμείς δε λέγαμε μπλε αλλά Βένετο.
  —-

  Παραδοσιακότατο

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%B1

  Η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχαν αναπτύξει οργανώσεις φιλάθλων του ιπποδρόμου, ειδικά για τις αρματοδρομίες, μία δημοφιλή ενασχόληση για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Υπήρχαν τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι, καθορισμένοι ανάλογα με το χρώμα της στολής της αγαπημένης τους αγωνιστικής ομάδας. Αυτοί ήταν οι Βένετοι (Γαλάζιοι), οι Ρούσσοι (Κόκκινοι), οι Πράσινοι και οι Λευκοί, αν και κατά τη Βυζαντινή περίοδο οι μόνες ομάδες που εξακολουθούσαν να διαθέτουν κάποια επιρροή και πολιτική δύναμη ήταν οι Βένετοι και οι Πράσινοι.

  venetus = γλαυκός

  https://en.wiktionary.org/wiki/venetus

 166. Τάπαιρνε ο Μίλκος Βαρβιτσιώτης από τους εφοπλιστάδες όταν ήταν υπουργός εμπορικής ναυτιλίας;

  anemosantistasis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_620.htm

  πέφτωαπότασύννεφααααααααααα…. πλάτς!

 167. Πάνος με πεζά said

  Παραλλαγές, το μπλε ραφ ή μπλε ρουά, το μπλε ελεκτρίκ και το μπλε μαρέν. Κοντινά όλα αυτά μεταξύ τους.

 168. Πέπε said

  @162 τέρμα:
  Κανονικά όχι, αλλά στη Σαντορίνη (υποτίθεται) ναι!

  @ibid αρχή:
  Ε, τώρα έμαθες ότι η σημαία μας λ.χ. είναι γαλανογάλαζη.

  Η κράγκα του 160 κίσσα δεν είναι;

 169. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  και μπλε νουάρ
  Πέπε, η Κίσσα ανήκει στις κορακίδες. Δε μου φαίνεται αυτό το ΄μορφοπούλι για κορακίδα 🙂

 170. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Περί κίσσας και κορακίδων συνέχεια
  Θα μου πεις και η κάραξα έχει λευκό και γυαλιστερο μπλεδάκι. Η κάργια ποια είναι; Που τη απαθανάτισε κιόλας ο αυτόχειρας της Πρέβεζας

 171. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Λ, Πέπε
  Χαλκοκουρούνα! (τα τρία κ των κορακίδων που δεν ξεχωρίζω κάθε φορά γιατ΄ είχαμε μόνο μαυροκοράκους στο χωριό Κουρούνα,Καρακάξα,Κίσσα (κ Κάργια!)
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B1

 172. Πέπε said

  ΄Εφη, η κάργια είναι μαύρη και σταχτιά, μεγαλόσωμη, πολύ συνηθισμένο πουλί, και πολλές φορές τη λέμε κοράκι – ενώ το πραγματικό κοράκι είναι κατάμαυρο και πολύ πιο σπάνιο. Η καρακάξα, που τη βλέπουμε αρκετά συχνά και καταμεσίς της Αθήνας, είναι εξαιρετικής κομψότητας πουλί, ακόμη και από μακριά που μοιάζει ασπρόμαυρη – από κοντά είναι εκθαμβωτική θα έλεγα. Κορακοειδές είναι και ο κότσιφας, που είναι μεν μαύρος αλλά κι αυτός είναι πολύ όμορφο πουλί.

  Τώρα που ανοίγω τον Σεραφείμ Τσιτσά πάντως, το πουλί της φτγρ δεν είναι κίσσα…

 173. smerdaleos said

  Βρε παιδιά, μιας και αρχίσατε την ορνιθοσυζήτηση, μήπως ξέρει κάποιος από εσάς πιο ακριβώς πουλί είναι ο (μ)πλιάγκουρας/το (μ)πλιαγκούρι;

 174. Κι επειδή εδώ, πέρα από το να λεξιλογούμε και να πολιτικολογούμε, γράφουμε και των πουλιών τ(άνευ κτητικού) το χαβά, να προσθέσω κάτι για τις κάργιες.

  Στον Εμφύλιο, οι αντάρτες αποκαλούσαν «Κάργιες» τα μικρά τεθωρακισμένα του στρατού, τα οποία δεν ήταν μεν τίποτε φοβερά άρματα μάχης, ήταν όμως αδιαπέραστα από τα ταπεινά λιανοντούφεκα των ανταρτών. Μαντέψτε από πού πήραν το όνομα αυτό, αυτά τα τανκσάκια… https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Carrier

 175. 107β: Εκείνη τουλάχιστον είναι με σκέτη κλήρωση. Το άλλο αξιολογεί εκθέσεις που έχουν σχέση με το Ευρωπαϊκό ιδεώδες και την ΕΕ.

 176. Σμερδαλέε στο 173

  Μπλιαγκούρι βρίσκω πως είναι το γνωστό πληγούρι.

 177. 116β αντί για 107β

 178. Ελληνοπούλι

 179. Μάλιστα, είναι και μερικοί που κάνουν είκοσι δυσοίωνες προφητείες τη μέρα, κι όταν γίνει το θαύμα και αληθέψει κάποια από αυτές, δημοσιεύουν σκρίνσοτ με την προφητεία τους, και κοκορεύονται «Δεν σας τα ‘λεγα; Μόνο πότε θα πεθάνω δεν το ξέρω» -αλλά τις άλλες δεκαεννιά αποτυχημένες προβλέψεις τις κρύβουν επιμελώς.

  Παλιά η τέχνη

 180. Ηλεφούφουτος said

  Επειδή κι εγώ βρίσκω την καρακάξα πολύ κομψό πουλί και μάλιστα δυσκολεύτηκα πολύ να χωνέψω ότι η καρακάξα που ήξερα σα βρισιά είναι το συγκεκριμένο πουλί και όχι η κάργια/κουρούνα/κοράκι (εντάξει, αυτά δεν τα ξεχωρίζω), πώς ρε γαμώτο έφτασε η καρακάξα να δηλώνει την αντιπαθητική γυναίκα;
  Μήπως παίζει κάποια σύμφυρση με την τουρκική λέξη για το μαυροκόρακα (karakarga);
  Στα Γερμανικά πάντως το κοράκι (alte Krähe) χρησιμοποιείται για να δηλώσει την «καρακάξα».

 181. Κυβερνοεπίθεση από την Κίνα κατά των ΗΠΑ, λέει ένας επαΐων…

 182. Μαρία said

  162
  Μπλέ κάρτα στην κοινή κι όχι στην ευρωγλώσσα είναι στα Παρίσια η πιστωτική.
  Αυτή: Η πιστωτική σου κάρτα είναι η ταυτότητά σου. Χωρίς πιστωτική κάρτα δεν κατεβάζεις δωρεάν ούτε μια εφαρμογή στο κινητό. Είναι ένα είδος στέρησης σύγχρονων ανθρωπίνων δικαιωμάτων http://www.enikos.gr/politics/328270,8eodwrakhs-H-pistwtikh-soy-karta-einai-h-taytothta-soy.html

 183. Ξέρω ότι αναρωτιόσασταν τι λέει η Σώτη. Ε, το τερμάτισε (ξανά): http://luben.tv/stream/59585

 184. cronopiusa said

 185. Δύτη (στο 183)

  Το λες και ψιλοτραγικούλι αυτό το κείμενο.

 186. 81α: και σταρχιδ(ι)αμισμός

 187. Μαρία said

  183
  Μπαγιάτεψε. Τώρα ούτε της μιλάμε ούτε της τηλεφωνάμε 🙂

 188. ΚΑΒ said

  145. Μέχρι εδώ έχω διαβάσει. και σ’ εμάς γαλανή προβατίνα: η άσπρη

 189. Νίκος Μαστρακούλης said

  182: Να επισημάνω ότι το Ποτάμι, στον ιστότοπότου, έχει αλλοιωμένη την επίμαχη φράση («Τώρα, με τις τράπεζες να είναι κλειστές, είναι σαν να έχουμε στερήσει από τους Έλληνες τις ταυτότητές τους. Είναι ένα είδος στέρησης σύγχρονων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»)

  Την έχει όμως η Κοριέρε: «Senza carte di credito non scarichi neanche una App gratis. ‘E una sorta di privazione dei diritti umani moderni».

 190. Με την κινέζικη φούσκα, χάθηκαν «15 Ελλάδες» σε λιγότερο από 24 ώρες.
  Πώς λέγονται οι ζουρνάδες στα κινέζικα;

 191. sarant said

  174 Πολύ ωραίο!

  186 Όχι σκέτο ‘σταρχιδισμός’;

 192. sarant said

  189 Αυτολογοκρισία, ε;

 193. Νίκος Μαστρακούλης said

  192: Αυτολογοκρισία της συμφοράς, γιατί και αλλοιωμένη η φράση δεν βελτιώνει την εικόνα που δίνει ο ηγέτης όσον αφορά την αντίληψή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 194. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  188.σ εσάς,πού;
  Οι γίδες στο Γοργοπόταμο:
  Γαλανή η ξασπρουλιάρα,
  Λάγια η μαύρη
  Λιβέντου η …λεβέντισσα
  http://www.gorgopotamosvillage.gr/paliaepoxi/anamniseisafigiseis/gides.htm

 195. Ψάρωσε κι ο Τσακ Νόρις https://twitter.com/jugine17/status/618835872398602240/photo/1

 196. 192: Προσωπικά προτιμώ τη μακρυά εκδοχή

 197. Μαρία said

  193
  Στη γραμμή Μίλτου https://www.youtube.com/watch?v=Osfy-Btwj3M

 198. ΚΑΒ said

  187. ἀργυρίου μηδέ ψακάς

 199. Ηλεφούφουτος said

  183 Ο Νταλάρας όμως δε μας είπες τι δήλωσε.

 200. Πίκρα ο Βαγγέλης ο Μεϊμαράκης!

  http://left.gr/news/den-thelei-kata-monas-synantisi-me-ton-prothypoyrgo-o-v-meimarakis

  Ποιός; Αυτός ο άντρακλας που τελευταίο βγάζει το παντελόνι, φοβάται να συναντηθεί κατά μόνας με τον πρόεδρο του 15μελούς!

  Αλλά μετά θα πάει στη συνάντηση πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του ΠτΔ Πάκη Παυλόπουλου. Αυτουνού που όταν ήταν ΠτΒ ο Βαγγέλας του υποσχόταν στοματικά και άλλα. Κουράγιο Βαγγέλη, και οι άντρες πονάνε!

 201. Νίκος Μαστρακούλης said

  196:
  Η «μακρυά εκδοχή» (μετάφραση Ποταμιού) συνοψίζει τα 2/3 της παραγράφου: 4 περιόδους σε 2.
  Στο παράθεμα από την Κοριέρε που έδωσα είναι μόνο οι δύο καταληκτικές από τις 4 περιόδους, μεταξύ αυτών η περί πιστωτικής που απουσιάζει από τη «μακρυά εκδοχή».

  Δεν θα ήταν εντελώς λαθροχειρία αν η μετάφραση του Ποταμιού δήλωνε εξ αρχής ότι είναι σύνοψη. Όταν όμως λέει «Διαβάστε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στην Corriere della Sera», δεν συγχωρούνται κοπτορραπτικές.

 202. Μαρία said

  201
  Η μακριά εκδοχή του Στάζυ είναι ο σταρχιδ(ι)αμισμός. Μπέρδεψε απλώς το νούμερο του σχολίου 🙂 192 αντί του σωστού 191

 203. Gpoint said

  #108

  Το άικιού του Αναστό είναι γνωστό από τότε που ο Γούκος του έφαγε τα λεφτά μαζί μετον «Ράμπο»-άλλος πανέξυπνος-επιπέδου Σιόβα και τόρριξε στις λαμογιές να κάνει σερμαγιά με τις ομάδες της παράγκας, Για τους άλλους αναγνώστες- από σένα δεν ελπίζω τίποτε- αναφέρω πως ο Νιομπλιας πήρε τον Ατρόμητο πάτο και τον έφερε τρίτο στα πλέηοφφς. Τόσο πολύ «εκτιμήσανε» το έργο του που τον έδιωξαν με τις κλωτσιές πριν μολύνει τα τμήματα των υποδομών, κλασσικός της παράγκας κι αυτός και «αγαπξμένος των αθλητικογράφων, όποιον δει κερνάει κι ένα μπουκάλι βίσκυα

 204. Νίκος Μαστρακούλης said

  202: Ωπ, συγνώμη! Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση, Μαρία! 🙂

 205. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στο νήμα, στο νήμα της μέρας:
  πεφτοσυννεφάκιας
  φαταούλας
  και μούρθε και το βαθυμεσάνυχτος,το λέω εγώ κάποιες φορές για τον άσχετο αλλά δεν ξέρω πια αν είναι προσωπική λεξιπλασία ή τ΄ακουσα

 206. ΚΑΒ said

  http://www.avgi.gr/article/5695210/autoi-oi-mouloi-oi-ellines

  Μ’ άρεσε· σχετίζεται και με τα χρώματα.

 207. Μαρία said

  204
  Αυτές είναι λαθροχειρίες. Άρθρο της 3/7/2012 http://www.theguardian.com/uk/2012/jul/03/david-cameron-immigration-greece-uk
  διακινήθηκε σαν φρεσκότατο απ’ το Μουρούτη και τον εγκυρότατο τσάτσο του Βενιζέλου, Ράπτη, που το κατέβασε μετά απο κράξιμο.
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:www.iefimerida.gr/news/216112/kameron-tha-kleiso-ta-synora-se-ellines-metanastes-sti-vretania-yparxei-grexit%3Futm_campaign%3Dshareaholic%26utm_medium%3Dtwitter%26utm_source%3Dsocialnetwork&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=cFydVdP_E8L9UuifgKAL

 208. nestanaios said

  Οι λέξεις που γίνονται κατά το δοκούν του καθ’ενός και δεν συνάδουν με το κανόνες της ελληνικής
  ετυμολογίας, είναι βραχύβιες και περιορισμένης χρήσης.

  Δεν έχει πολλή σημασία τι εννοεί ο καθείς που χρησιμοποιεί την λέξη όσο έχει σημασία η εκπορευoμένη
  της ετυμολογίας σημασία.

  Ετυμολογώ εννοεί διαιρώ καλώς. Ευ + τμώ. Το καλώς τετμημένο είναι το έτυμον. Το πάθος λέγεται μετάθεσις
  και η μετάθεσις είναι πάντοτε και μόνον ποιοτική. Ποσοτική μετάθεσις γίνεται σε άλλες «γλώσσες».

  Ας προσπαθήσουμε να ετυμολογήσουμε τον «σταλεγάκια».

  Οι συλλαβές. Στα + λεγ + ακ.
  Η στα έχει σχέση με την στάση
  Η λέγ έχει σχέση με το λέγω.
  Η ακ έχει σχέση με το άκος.

  Έτσι γίνονται οι λέξεις για πολλές χιλιάδες χρόνια.

 209. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  και καλοπερασάκιας και καληνύχτα 🙂

  Τελευταία είδηση ότι στην Κίνα με το κραχ έχουν απωλέσει ήδη το 35% των κεφαλαίων (;)

 210. Μαρία said

  209
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/reverse/search.html?start=0&lq=%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CF%82&strict=true&dq=

 211. Πέπε said

  120:
  > > Πώς λέγονται οι ζουρνάδες στα κινέζικα;

  Αφού εδώ λεξιλογούμε και κρατάμε επίπεδο κλπ., μάθε ότι ο ζουρνάς στα κινέζικα λέγεται σουόνα. Δε θα με εξέπληττε να είναι μάλιστα παραλλαγή της ίδιας λέξης (η οποία έχει προέλευση από κάπου κεντρική Ασία).

 212. Πέπε said

  211>190, όχι 120 που έγραψα

 213. sarant said

  205 Δεν το έχω ξανακούσει το βαθυμεσάνυχτος -αν και θα το καταλάβαινα αν σε άκουγα.

 214. smerdaleos said

  @208 Ετυμολογώ εννοεί διαιρώ καλώς. Ευ + τμώ.

  Επικοινωνείς με το υπόλοιπο σύμπαν βρε Νεοελληνίσκε γλωσσο-ταλιμπάν? Ετυμολογώ σημαίνει «ψάχνω την αληθινή/πρωταρχική σημασία».

  Μέχρι κι αυτός ο χιμπατζής εδώ το ξέρει προκειμένου να πάρει την μπανάνα.

  ἔτυμος = αληθινός, από τον μηδενικό βαθμό ablaut (ew >u) του ἐτεϝ-ός (όπως ῥέϝ-ω > ρυτός, αμφίρρυτος, κλέϝος > κλυτός)

  https://en.wiktionary.org/wiki/%E1%BC%94%CF%84%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%82
  https://en.wiktionary.org/wiki/etymology
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3De)teo%2Fs

 215. smerdaleos said

  @208,214

  Ορίστε το ἐτεός, γιατί μου το «έφαγε» στο προηγούμενο σχόλιο.

 216. Μαρία said

  214
  Ούτε εσύ επικοινωνείς, αχαρακτήριστε.

 217. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γερο-Βάταλον να εκφράση ωρισμένας απόψεις επί της παρούσης αναρτήσεως.

  1)Δεν θα ασχοληθώ με την μεσημβρινήν (12.15 μ.μ.) λανθασμένην μνείαν (άλλαξε την σειρά του «πάταξον» και του «άκουσον») του κ. Τσίπρα εις την ένδοξον φράσιν του Θεμιστοκλέους («πάταξον μέν, άκουσον δε») http://www.protothema.gr/politics/article/491398/o-tsipras-allaxe-ton-themistokli-/ αλλά με κάτι σοβαρώτερον:

  Κατά την σημερινήν δευτερολογίαν του εις το Ευρωκοινοβούλιον, ο κ. Πρωθυπουργός διεκόρευσε την «Αντιγόνην» του Σοφοκλέους και οφείλει να επέμβη αμέσως ο κ. Σαραντάκος. Εις το τέλος της δευτερολογίας του, ο κ. Τσίπρας είπεν επί λέξει: http://agonaskritis.gr/%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF/

  «Ο Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας έμαθε, πως υπάρχουν στιγμές, που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων και νομίζω ότι αυτή είναι μία τέτοια στιγμή»

  Ο γέρων Βάταλος ασχολείται επί δεκαετίας με την «Αντιγόνην» του Σοφοκλέους, την έχει αναγνώσει πολλάκις και ουδέποτε αντελήφθη να λέγη ο Σοφοκλής πως… «Νόμος είναι το Δίκιο του Εργάτη». Προφανώς, αυτοί που γράφουν τους λόγους του κ. Τσίπρα μπέρδεψαν τον Θείον Νόμον με το «Δίκιο του Εργάτη»! ΙΔΟΥ τι λέγει ο Σοφοκλής (και παρερμήνευσαν οι λογογράφοι του κ. Τσίπρα, παγιδεύοντές τον), όπως το αναλύει ο εγκυρώτερος σύγχρονος αναλυτής της «Αντιγόνης» R.P. Winnington – Ingram:

  «Η σύγκρουση ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα ως προς τα κίνητρα της Αντιγόνης. Όταν ο Κρέων την κατηγορεί στην ανάκριση που την υποβάλλει πως καταπάτησε το νόμο του, η Αντιγόνη αντιπαραθέτει τους πραγματικούς νόμους, τους νόμους των θεών που είναι άναρχοι, αιώνιοι, ακατάλυτοι κι ανώτεροι από τους νόμους των ανθρώπων. Είναι ολοφάνερο πως η ηρωίδα προβάλλει σ’ αυτή τη σκηνή ως πρωταρχικό κίνητρο της δράσης της την πίστη της στους πανανθρώπινους και καθολικού κύρους νόμους που προασπίζονται από το Δία και τη Δίκη, πηγάζουν από τον Όλυμπο και πρέπει να είναι ιεροί και απαραβίαστοι. Αυτό όμως δε σημαίνει πως οι νόμοι αυτοί είναι η υπέρτατη αξία που κινεί την Αντιγόνη σε δράση.»

  2) Προκαλώ τον ρέκτην κ. Σαραντάκον ή κάποιον άλλον αναγνώστην του παρόντος Ιστολογίου να με διαψεύση. Αντιθέτως, αυτοί που θα ηδύναντο να αντλήσουν επιχειρήματα από την «Αντιγόνην» διά να κατατροπώσουν τον κ. Τσίπραν είναι οι Ευρωπαίοι Δανεισταί μας. Λέγει ο Σοφοκλής εις τους στίχους 672-673:

  «ἀναρχίας δὲ μεῖζον οὐκ ἔστιν κακόν.
  αὕτη πόλεις ὄλλυσιν, ἥδ᾽ ἀναστάτους»,

  τουτέστιν… δεν υπάρχει μεγαλύτερον κακόν από την ΑΝΑΡΧΙΑΝ εις την οποίαν θα βυθισθή το Ρωμέικον από την προσεχή Δευτέραν, αν δεν επιτευχθή η πολυπόθητος Συμφωνία!..

  ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ τον αγαπητόν κ. Σαραντάκον, που θα ηδύνατο να είναι υιός μου: Θα αφήση να περάση στο «ντούκου» η σημερινή διαστρέβλωσις της «Αντιγόνης» του Σοφοκλέους από τους κειμενογράφους του κ. Τσίπρα; Δεν θα περιλάβη εις τα Σαββατιάτικα μεζεδάκια του την φοβεράν αυτήν κακοποίησιν της «Αντιγόνης» που εξεστομίσθη εντός του Ευρωκοινοβουλίου από τα χείλη του Έλληνος Πρωθυπουργού;

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Κύριον Σμερδαλέον (σχόλια 214 + 215): Κορυφαίε Ρωμιέ ιστοριοδίφα, δεν είδατε – προφανώς – την χθεσινήν μεταμεσονύκτιον αίτησίν μου διά βοήθειαν, που αν μοι την παράσχετε, θα σάς είμαι διά βίου ευγνώμων…

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/07/07/varouf/#comment-299186

  Όντως, κύριε Σμερδαλέε, ο Καρδινάλιος Βησσαρίων ήτο ο πρώτος που επεσήμανε την μαλακίαν που δέρνει τους Ρωμιούς και αν ΝΑΙ, εις ποίον σύγγραμμά του;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 218. smerdaleos said

  @217

  Βάταλε δεν την είδα και καλά έκανες και μου το επισήμανες. Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει τίποτε από Βησσαρίων, αλλά αν κατάλαβα καλά, έγραψες ότι ο Νίκος ανέφερε την ρήση σε παλαιότερη ανάρτησή του. Επομένως μπορεί αν δώσει αυτός το χωρίο (αν κατάλαβα καλά ότι το χρησιμοποίησε).

 219. 196: Όχι 192, αλλά 191β

 220. και μακριά, φυσικά…

 221. Λ said

  161. Ναι τη λέμε βένετη.

  Για τις άσπρες μελιτζάνες ή άσπρα βαζανούθκια να πω ότι εμείς τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού με καβουρδισμένο αμύγδαλο στη μέση. Μαγειρεμένα δεν τα έχω δει τα άσπρα βαζάνια (το μελιτζανί εμείς το λέγαμε βαζανί).
  Για τα χρώματα να πω επίσης ότι τα εξεζητημένα (σομόν, ρόγιαλ μπλου, σάπιο μήλο κλπ) τα έμαθα μια περίοδο που είχα συναδέλφισσες μεσαίας τάξης.
  194. Εντυπωσιακό το γλωσσάρι για τις αίγες του γοργοπόταμου.

 222. sarant said

  214 Αυτά δεν χρειάζονται. Καθόλου μάλιστα.

  218 https://sarantakos.wordpress.com/2010/01/07/malakietai/

 223. Γιάννης Ιατρού said

  @166: ΣτΒΚ
  για όποιον ενδιαφέρεται, το πλήρες λινκ στο post 166 είναι αυτό
  anemosantistasis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_620.html

  (φαίνεται ότι χάθηκε ένα L στο τέλος) 🙂

 224. Λ said

  Ψάχνοντας για τη χαλκοκουρούνα ή κράγκα ή βένετη έπεσα σε ένα ντοκιμαντέρ για τους τσαλαπετεινούς (εμείς του λέμε πουπούξιους). Μου έκανε εντύπωση που τα μικρά για να προστατευτούν από μια νεαρή αλεπού που προσπαθούσε να τα αρπάξει από τη φωλιά τους γύρισαν τον πισινό τους και πραγματικά στόχευσαν και εκτόξευσαν τα κακκά τους προς τα μούτρα της αλεπούς. Και αυτή απού φύγει φύγει.

  Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ οι αυστριακοί τους λένε και βρωμοπούλια τους τσαλαπετεινούς επειδή βρωμάνε τόσο πολύ τα κακκά τους (τα κακκά των πουλιών εμείς τα λέμε τσιλλάρες).

 225. Λ said

  Πιο βένετο δεν γίνεται
  https://www.google.com.cy/search?q=roller+bird&biw=881&bih=386&tbm=isch&imgil=yLu5Rkt_awZQhM%253A%253BDw-k3GC4c3u5EM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.animalspot.net%25252Findian-roller.html&source=iu&pf=m&fir=yLu5Rkt_awZQhM%253A%252CDw-k3GC4c3u5EM%252C_&usg=__nZnJ7IHosVk4UKoVKXK_AqIpa6g%3D#imgrc=yLu5Rkt_awZQhM%3A&usg=__nZnJ7IHosVk4UKoVKXK_AqIpa6g%3D

 226. smerdaleos said

  @216, Μαρία: 214
  Ούτε εσύ επικοινωνείς, αχαρακτήριστε.
  —-

  Καλή μου Μαρία, ο συγκεκριμένος γλωσσο-ταλιμπάν πάσχει 3 και χρόνια από «νεοελληναριο-ταλιμπανίτιδα» όπως η Τζιροπούλου και κάτι «Λερναιοτήρες» τους οποίους εκθέτει κάθε τόσο ο Νίκος.

  Δεν μου λες γλυκιά μου Μαρία, εσύ πως θα αντιδρούσες αν έβλεπες για 3 χρόνια έναν λ.χ. που ξέρεις ότι δεν είναι ιατρός και δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ιατρική επιστήμη και τις γενικές και ειδικές αρχές της … να συχνάζει σε καφετέρια με λευκή ποδιἀ και στηθοσκόπιο στο λαιμό παριστάνοντας τον γιατρό και να λέει στον κόσμο ότι το πάγκρεας είναι μέσα στο κρανίο;

  Το αγγλικό βικιλεξικό δημιουργήθηκε για όποιον δεν έχει όρεξη να κατεβάζει βιβλία από την βιβλιοθήκη, ώστε να πάρει μια πρώτη ιδέα για τηνετυμολογία μιας λέξης. Γιατί εγώ πιστεύω ότι ο κάθε νουνεχής ενήλικας όταν ενδιαφέρεται για την ετυμολογία μιας λέξης κατά κανόνα ρίχνει μια ματιά στα γρήγορα στο βικιλεξικό (να δει βρε παιδί μου τι γράφει τελος πάντων το άτιμο) και – αν έχει την δυνατότητα- σε ακόμη σοβαρότερα ετυμολογικά λεξικά, γραμμένα από ακαδημαϊκούς γλωσσολόγους που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς από τους συναδέλφους τους για την σοβαρότητα και γνώση τους;

  Για πες μου σε παρακαλώ Μαρία μου, υπάρχει περίπτωση να βρεις ετυμολογικό λεξικό της Ελληνικής στο οποίο η λέξη «ετυμολογία» δεν συνδέεται με το επίθετο ἔτυμος = «αληθινός»;

 227. Λ said

  225. Η αλεπουδίτσα και το τσαλαπετεινόπουλο είναι στο 30ο λεπτό περίπου.

 228. smerdaleos said

  @222.

  Το σταματάω Νίκο μου, μην ανησυχείς. Είχες αρκετά σήμερα από άλλους.

 229. Λ said

  Ποιο ήταν πρώτο το αυγό ή «η κότα»; τα αυγά έχουν χρώμα ταιριαστό.

 230. Πέπε said

  @224:

  > > …τσαλαπετεινούς (εμείς του λέμε πουπούξιους)

  Κάπου έχω ακούσει και την ονομασία «πούπος». Λογικά και ο πούπος και ο πουπούξιος θα συνδέονται με τον αρχαίο έποπα (ο έποψ). Στον Αριστοφάνη η φωνή του έποπος είναι οποποποποποποί. Του πραγματικού τσαλαπετεινού τη φωνή δεν την έχω ακούσει ποτέ, αλλά αν όντως είναι κάπως έτσι, τότε πιθανώς όλα αυτά τα ονόματα να είναι ηχοποίητα (οπότε ίσως τελικά να μην προέρχονται τα νεοελληνικά διαλεκτικά από το αρχαίο αλλά και τα μεν και το δε από τη φωνή του πουλιού).

  Και ο τσαλαπετεινός απαντά σε πόλεις. Στην Αθήνα όχι πολύ -σπάνια θα τον δούμε στο πεζοδρόμιο, πιο πολύ σε πάρκα και χώρους άχτιστους ακόμη κι αν δεν έχουν ίχνος βλάστησης (π.χ. στο σεληνιακό στρατόπεδο του Χαϊδαρίου)-, θυμάμαι όμως ότι σ’ ένα ταξίδι προ τριακονταετίας, πιτσιρικάς, είχα εντυπωσιαστεί που τους έβλεπα στις πόλεις της Αιγύπτου όπως εμείς έχουμε δεκαοχτούρες και περιστέρια.

 231. Λ said

  Φτιάξαμε κι εμείς μια λέξη το 2005 ευρισκόμενοι στον οικισμό Ρούκα της Φιλανδίας. Η λέξη είναι ¨»αεροζολώ». Ως γνωστό το καλοκαίρι στη Φιλανδία υπάρχουν μιλιούνια ή καλύτερα σύννεφα κουνουπιών. Για την προφύλαξη από αυτά οι ντόπιοι πουλούν διάφορα σπρέι αλλά και ένα καπέλο με δίκτυ όπως αυτά των μελισσοκόμων αλλά κάπως ελαφρύτερα. Εμείς προτιμήσαμε να φοράμε μακριά παντελόνια και μακρυμάνικα πουκάμισα και να χρησιμοποιούμε ελάχιστο σπρέι για την προστασία του προσώπου. Εκεί ήταν ένα πάρκο με ποταμό (Κίτκα) και υπήρχαν μονοπάτια της φύσης (η μεγάλη και η μικρή άρκτος ήταν τα πιο γνωστά). Στη διαδρομή της μικρής αρκούδας λοιπόν πρώτα είδαμε ένα κύριο με τη στολή μελισσοκόμου. Χαμογελάσαμε και αποφασίσαμε ότι πρέπει να ήταν Γερμανός. Μόνο αυτοί τηρούν τι συστάσεις των τουριστικών οδηγών κατά γράμμα. Μετά μας περίμενε νέο αναπάντεχο. Συναντήσαμε ένα κύριο που ήταν λουσμένος με εντομοκτόνο από πάνω ως κάτω. Αμέσως και αυθόρμητα κάποιος από μας είπε ότι αυτός ο Γερμανός αεροζολούσε (από το αεροζόλ και το κυπριακό ρήμα ζολώ/βρωμοζολώ που σημαίνει βρωμώ) .

 232. Pedis said

  Να μην λέει, τώρα, ο ένας μπατσος στον άλλον «στα λέγα ρε μαλάκα να μην ανησυχεις! Βάρα!» Με Πανούση, με Παπουτσή, με Δενδια με όποιον τσόγλανο βάλουν επάνω «μην ανησυχείς και Βάρα!»

  «Με μια απόφαση-πρόκληση, η έδρα, παρά τη μερικώς αντίθετη εισαγγελική πρόταση,απάλλαξε σήμερα 7/7 ομόφωνα μετά από πολύωρη συνεδρίαση τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ Γκόβα, Σκούρα και Λάμπρου για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Αμερικανίδας διαδηλώτριας Β.Ρ. κατά τη διάρκεια πορείας εναντίον του Δ.Ν.Τ. στις 15/11/2010. Η βάναυση κι απρόκλητη αυτή επίθεση, η οποία στοίχισε παρολίγον το θάνατο της παθούσας, είχε ως συνέπεια, ανάμεσα σε άλλες, την πρόκληση σοβαρού κρανιακού κάταγματος, σημαντική απώλεια ακοής από το ένα αυτί και χρόνιες επιληπτικές κρίσεις στο θύμα.»

  […]

  «Τη δικαστική ετυμηγορία «γιόρτασαν», πάντως, δεόντως οι συνάδελφοι των 3 κάνοντας βόλτες θριάμβου γύρω από την Ευελπίδων μετά το πέρας της δίκης και «κοζάροντας» προκλητικά τους αλληλέγγυους. Αυτοί σίγουρα αντιλήφθηκαν σωστά το μήνυμα…»

  http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/07/3_8.html

 233. Gpoint said

  # 230

  Του πραγματικού τσαλαπετεινού τη φωνή δεν την έχω ακούσει ποτέ

  Είναι που-που-πού

  Πέρισυ τέτοια εποχή κάποιος είχε ανεβάσει βιντεάκι με την κραυγή του

 234. Λ said

  233. Γιαυτό και το λέμε πουπούξιο.

 235. sarant said

  231 Δεν το ήξερα ότι έχουν σύννεφο κουνούπια στη Φιλανδία το καλοκαίρι (θα μου πεις, πότε να έχουν; το χειμώνα;)

 236. 235

  Η χώρα των 1.000 λιμνών είναι 😉

 237. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  235.231. Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα! Όχι πως θα ματαίωνα ταξίδι εκεί (που δεν το σκέφτηκα ίσαμε τώρα)αλλά και για Σουηδία-Νορβηγία, με κακοδιέθεσε 🙂 κοίτα να δεις λέω που με τόσους ύμνους για την κοινωνική τους πρόνοια κλπ, γενικά το υψηλό βιοτικό επίπεδο, ε δεν είναι όλα καλά. Κι αυτούς τους τρώνε τα κουνούπια!
  233.Γεια σου Τζη.Ναι πέρυσι λέγαμε για τους τσαλαπετεινούς.Απόψε θα βολτάρω στην περιοχή τους,(Λουμπαρδιάρης). Κραουνάκης-Νικολακοπούλου στο Ηρώδειο

 238. Σωτήρης# said

  Για τον γέροντα Βάταλο.

  Από εδώ: http://www.kenef.phil.uoi.gr/pdf/34898/34898.pdf μπορείτε να κατεβάσετε τις επιστολές του Βησσαρίωνα. Η φράση που σας ενδιαφέρει είναι στη σελ. 442.

  Αν σας ενδιαφέρουν κι άλλα έργα του Βησσαρίωνα, μπορείτε να βρείτε αρκετά εδώ: http://www.kenef.phil.uoi.gr/dynamic/simple_search_author.php

 239. sarant said

  238 Α γεια σου!

 240. Σμερδαλέε, τρία χρόνια τώρα, λες, διαβάζεις τις κουφές μεν αλλά πάντοτε κόσμιες αναρτήσεις του Νεσταναίου. Ίσως να έριξες μια ματιά και στον ιστότοπό του. Ε, δεν αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κανείς δεν τον αντικρούει; Και δεν είναι προφανής η απάντηση;

 241. Λ said

  Και η Σκοτία λενε έχει πολλά κουνούπια το καλοκαίρι.

 242. Γς said

  241:

  Και θυμήθηκα εκείνο το δικό μου

 243. Λ said

  και φτάσαμε επέτειο του αποκεφαλισμού του Κυπριανού και των πρόκρητων πριν 194 γρονάτζια.

 244. ConspiRaki Theologist said

  Εκτός από τον σταλεγάκια υπάρχει και ο σασειχανημερωσακιας 🙂

  βλ. Sheldon απο τηv σειρά Big Bang theory και τη μνημειώδη ατάκα: «I hate to say I told you so, so I ‘m just gonna point out that I informed you thusly «

 245. sarant said

  240: Έτσι.

  244: 😉 Το I told you so έπρεπε να το λέει το άρθρο.

 246. smerdaleos said

  @241: Σμερδαλέε, τρία χρόνια τώρα, λες, διαβάζεις τις κουφές μεν αλλά πάντοτε κόσμιες αναρτήσεις του Νεσταναίου. Ίσως να έριξες μια ματιά και στον ιστότοπό του. Ε, δεν αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κανείς δεν τον αντικρούει; Και δεν είναι προφανής η απάντηση;
  —-

  Τι να κάνω Άγγελέ μου; Να ρίξω μια ματιά στον ιστότοπό του; Θες να καταντήσω σαν τον Αρχιεπιθεωρητή Dreyfus (Herbert Lom) στον Ροζ Πάνθηρα;


 247. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σμερδ, η επιστήμη έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια. Κάπως έτσι.
  Ενημερώθηκα κι εγώ όταν ήμουν φρεσκοφερμένη 🙂

 248. Λ said

  Εμείς εδώ δεν λέμε στάλεγα. Λέμε είπουσσουτο – στο ‘πα

 249. nestanaios said

  214.
  «Έτυμο = αληθινό». Εύκολο να το λες αλλά τα δύσκολα αρχίζουν αν χρειασθεί να το αποδείξεις.
  Οι ιστορικές αναφορές σίγουρα δεν είναι απόδειξη για πολλούς λόγους.
  Γράφεις πολλά για να αποδίδεις κάτι απλό και αυτό ξέρεις τι σημαίνει.

  Να σου πω και κάτι άλλο που έχω ξεχάσει. Είναι το δασυνόμενο ἕτυμον.
  Γίνεται από το εὕ + τμῶ. Εδώ η έννοια αλλάζει.
  «Το εὕ κράτος εστί μέγιστον « μας λέει ο Όμηρος. Και αποδίδεται «η δύναμη του κακού είναι μεγίστη.»
  Εὕ τμώ σημαίνει διαιρώ κακώς. Τα κάνω χάλια.

  Έτσι λειτουργεί η γλώσσα η ελληνική σμερναλέε.

 250. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  σήμερον είναι μία ιστορική ημέρα διά το Σαραντάκειον Ιστολόγιον. Χάρις εις τον κ. Σωτήρην# (σχόλιον 238), τον οποίον θα ευγνωμονώ ΙΣΟΒΙΩΣ, ηδυνήθην επιτέλους (μετά από 10 έτη απεγνωσμένης ερεύνης) να εντοπίσω την επιστολήν του Καρδιναλίου Βησσαρίωνος προς τον Κωνσταντίνον Παλαιολόγον, όπου ομιλεί διά την ΜΑΛΑΚΙΑΝ και την ΒΛΑΚΕΙΑΝ που δέρνει το Ρωμέικον Γένος

  Αγαπητοί φίλοι: Ότε όλα τα τρέχοντα θέματα θα είναι μία θλιβερά ανάμνησις, οι πάντες θα θυμούνται την σημερινήν αποκάλυψιν του Σαραντακείου Ιστολογίου διά το πού ακριβώς και με ποίας λέξεις ο Μέγας Βησσαρίων επισημαίνει (γύρω στα 1450) πρώτος την μαλακίαν και βλακείαν των Ρωμιών. Εννοείται (και αυτό θα σάς το βεβαιώση ο «Σάθας του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέος) ότι ο Βησσαρίων, αν και πρώην ορθόδοξος επίσκοπος και κατόπιν ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος, ουδόλως επίστευε τας χριστιανικάς παπαρολογίας. Ήτο κάργα οπαδός της Πατρώας Ελληνικής Θρησκείας, καθό,τι μαθητής του Πλήθωνος Γεμιστού. Έχει, μάλιστα, αποδειχθή ότι αυτός διέσωσε και μετέφερε εις την Δύσιν όλα τα έργα του Μεγίστου Ιουλιανού, τον Αριστοφάνην και πολλούς ακόμη αρχαίους συγγραφείς …

  Προσέξατε την φράσιν που έχει κιτρινίσει ο γέρων Βάταλος εις την ανωτέρω φωτοτυπίαν της επιστολής του: Ο Βησσαρίων καλεί τον Παλαιολόγον να δώκη και πάλιν εις τους Πελοποννησίους «την αρχαίαν ευγένειαν της ψυχής», τουτέστιν να τους ξανακάμη Έλληνας!.. Ποίος ρωμιός επίσκοπος θα διενοείτο να δώκη τοιαύτην συμβουλήν εις τον Αυτοκράτορα των Ρωμιών, εν έτει σωτηρίω 1450;

  Και πάλιν ευχαριστώ απο καρδιάς τον κ. Σωτήρην#: Μού έκαμε το καλύτερον δώρον που έχω λάβει την τελευταίαν δεκαετίαν. Επίσης, υπενθυμίζω και πάλιν εις τους ρέκτας αναγνώστας ότι μίαν θαυμασίαν ανάρτησιν διά το θέμα «Βησσαρίων – Μαλακία Ρωμιών» έχει κάμει ο κ. Σαραντάκος εις τας 7 Ιανουαρίου 2010

  https://sarantakos.wordpress.com/2010/01/07/malakietai/

  όπου συντρίβει οριστικώς τις βλακείες περί Βησσαρίωνος που διέδιδε εκείνην την εποχήν από την Τηλοψίαν ο ακροδεξιός καθηγητής της Αστροφυσικής Χρίστος Γούδης

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 251. smerdaleos said

  @247, Έφη: Σμερδ, η επιστήμη έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια. Κάπως έτσι.
  Ενημερώθηκα κι εγώ όταν ήμουν φρεσκοφερμένη
  —-

  Βρε και εγώ ενημερώθηκα μόλις άρχισα να σχολιάζω εδώ στον Νίκο. Νομίζω ότι ήταν ο Άγγελος και τότε που με είχε πρωτο-προειδοποιήσει (δεν ασχολιούμαστε μ΄αυτόν, δεν διαβάζουμε τι γράφει).

  Βέβαια, κάπου αναρωτιέσαι πως γίνεται ένα σκυλάκι όπως η Chaser με ένα τόσο δα μυαλουδάκι να είναι ικανή συναγωγής (inference = ικανότητα εξαγωγής συμπερασμάτων) και το εν λόγω φρούτο να μην επιδεικνύει έστω και την παραμικρή ικανότητα μαθήσεως.

  Πρόσεξε την Chaser στο παρακάτω βίντεο.

  [04:00-07:30] Παρουσιάζεται η ικανότητα μνήμης της Chaser που έχει μάθει τα εκατοντάδες διαφορετικά ονόματα από τα εκατοντάδες διαφορετικά παιχνίδια της.

  Τώρα το τεστ γίνεται πιο δύσκολο. Έβαλαν ανάμεσα στα γνωστά παλιά παιχνίδια μια κούκλα Δαρβίνου που δεν την είχε δει ποτέ και δεν είχε ακούσει ποτέ το όνομα «Δαρβίνος». Ο σκοπός του πειράματος είναι να δούμε τι θα κάνει αν της ζητηθεί «αιφνιδίως» να φέρει τον «Δαρβίνο» (λέξη που δεν την είχε ακούσει ποτέ).

  [13:00-15:48]

  Στην αρχή κολλάει, αλλά όταν επαναλαμβάνεται η εντολή «φέρε το Δαρβίνο» … πάει και … φέρνει τον Δαρβίνο!!!

  Με άλλα λόγια, η Chaser κατάφερε να συνδέσει το άγνωστο/νέο όνομα (δεν είναι κάποιο από τα ονόματα που ξέρω) με το άγνωστο/νεό παιχνίδι (δεν είναι κάποιο από τα παλιά μου παιχνίδια) και έτσι τα παιχνίδια που γνωρίζει έγιναν 1000+1=1001.

  Πάμε τώρα στο δείγμα που έχουμε εδώ. Έναν χρόνο πριν, πάντα εδώ στα σχόλια της σελίδας του Νίκου, είπα να κάνω το ψυχικό και να του εξηγήσω την ετυμολογική σχέση των λέξεων ἔτυ-μος και ἐτεϝ-ός, όπως και χθες.

  Σχόλια #87,90 εδώ:

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/03/31/grecofrancais/

  Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα.

 252. nestanaios said

  251.
  Από τον Πλάτoνα έχουμε μάθει ότι όσο ήμαστε μέσα στο σπήλαιο έχουμε γνώμη.
  Αν βγούμε έξω από το σπήλαιο αποκτάμε πίστη. Η γνώση απαιτεί να επιστρέψουμε στο σπήλαιο.

  Σμερναλέε, γύρνα πίσω, θα τυφλωθείς εκεί έξω.

 253. Σταλεγάκιας Αμβρόσιος

 254. sarant said

  Ωχ!

 255. […] Έναν και χρόνο μετά από τα σχόλια που έγιναν στις 2 Απριλίου 2014, στις 8 Ιουλίου 2015, την ημέρα που όλοι βλέπαμε τον Τσίπρα το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Γερμαναράδες να μας λένε «φύγετε από την Ευρώπη, όταν μπήκατε δεν ήσασταν έτοιμοι και δεν πρόκειται να διορθωθείτε», λίγο πριν κοιμηθώ το βράδυ, διαβάζω το σχόλιο #208 της τότε ανάρτησης του Νίκου. […]

 256. Kosko said

  Ω τι σιχαμερό άρθρο!!! Ω τί απαισιότητα!!! Ξέρεις πως εμείς οι αναρχικοί είμασταν οι μόνοι που λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μνημόνιο και όλοι μας αποκαλούσατε πράκτορες! Τώρα σας αρέσει ε? Λοιπόν εγώ είμαι ο πρώτος που θα βγω και θα πω ΝΑΙ ΡΕ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ. Τραβάτε τώρα μικροαστοί αιλυναίζοι. Καμία λύπηση
  ΦΑΝΤΑΖΕΤΕ ΩΡΑΙΟΙ
  ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΕΗ
  ΦΩΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
  ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ

 257. sarant said

  Πότε το είπατε, και πότε σας αποκάλεσα εγώ πράκτορα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: