Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η λέξη που αρχίζει από γκρ-

Posted by sarant στο 13 Ιουλίου, 2015


Πριν από πέντε χρόνια είχα βάλει ένα άρθρο για τη μοναδική ελληνική λέξη που αρχίζει από ζν-. Πρόκειται για τη λέξη ζνίχι, που σημαίνει σβέρκο.

Αντίθετα, λέξεις που αρχίζουν από γκρ- υπάρχουν πολλές στην ελληνική γλώσσα. Το ΛΚΝ έχει 34. Ο Μπαμπινιώτης (στην 3η έκδοση) έχει 38 λήμματα από γκρ-. Το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας, που έχει προσθέσει και μερικούς επιστημονικούς ξένους όρους, έχει 52 λέξεις από γκρ-, αν μέτρησα σωστά. Βέβαια, ίσως να μην έχει κάποια από τα λήμματα των άλλων δύο λεξικών (δεν κάθισα να κάνω αντιπαραβολή), αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι στα ελληνικά λεξικά οι λέξεις από γκρ- είναι πάνω από πενήντα, από τον γκραβαρίτη ίσαμε το γκρουπούσκουλο. Η συντριπτική πλειοψηφία των λέξεων αυτών έχουν ξένη ετυμολογία: από μια γρήγορη ματιά, μόνο ο γκρεμός και (υποθέτω) ο γκραβαρίτης έχουν ελληνική ετυμολογία, αν και μερικές είναι αντιδάνεια όπως το γκράφιτι ή ο γκροτέσκος (που δεν φαίνεται και τόσο ότι ανάγεται τελικά στη λ. κρύπτη, ίσως όμως αξίζει χωριστό άρθρο).

Υπάρχουν κι άλλες λέξεις από γκρ- που δεν τις έχουν τα μεγάλα λεξικά μας, ας πούμε επειδή είναι της αργκό ή ανήκουν σε ειδική ορολογία, ή είναι δάνεια που ακόμα δεν (θεωρείται ότι) έχουν ενσωματωθεί επαρκώς στη γλώσσα μας ή που είναι εφήμεροι σχηματισμοί -για παράδειγμα, ο Γιάννης Ρίτσος έδωσε τον τίτλο Γκραγκάντα σε μια ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε το 1972 και η οποία, θυμάμαι, είχε ενοχλήσει τον παππού μου που δεν του άρεσε η κρυπτική μοντέρνα ποίηση.

Εφήμερος σχηματισμός ήταν και η λέξη που έχω στο μυαλό μου, που αρχίζει από γκρ- και που τα λεξικά ακόμα δεν την έχουν. Ήταν εφήμερος σχηματισμός αλλά τώρα ακούγεται συνεχώς, σε παγκόσμια κλίμακα, και δεν αποκλείεται να εξελιχτεί σε λέξη της χρονιάς. Η μόνη ένσταση για τη συμπερίληψή της στα λεξικά είναι πως κάποιοι θα τη θεωρήσουν ξένη λέξη -άλλωστε συνήθως γράφεται με το λατινικό αλφάβητο.

Λένε ότι ένα κακό δεν πρέπει να το ονοματίσεις, γιατί τότε επισπεύδεις ή προκαλείς την πραγματοποίησή του, δοξασία από την οποία προέρχονται και φράσεις όπως «Κούφια η ώρα», που εξηγείται καλύτερα αν την παραθέσουμε ολόκληρη «Κούφια η ώρα που τ’ ακούει» (εννοείται, ο διάολος ή ο πειρασμός), και η παρεμφερής λιγότερο γνωστή «Κουφό του Πονηρού τ’ αυτί» -αν δηλαδή ο διάβολος ακούσει το κακό που μελετάμε, θα σπεύσει να το πραγματοποιήσει, γι’ αυτό ευχόμαστε να κουφαθεί εκείνη την ώρα. Εγώ θεωρώ κακό το ενδεχόμενο που περιγράφει αυτή η λέξη, αλλά αποφάσισα, για ξόρκι ίσως, να την ονοματίσω και να της αφιερώσω το σημερινό άρθρο.

Πρόκειται, θα το καταλάβατε εδώ και πολλή ώρα, για τη λέξη γκρέξιτ, ή, αν θέλετε να δείξετε ότι ξέρετε αγγλικά grexit, λέξη που σημαίνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η λέξη είναι φτιαγμένη με τον τρόπο που φτιάχνουν αβέρτα νέες λέξεις και εφήμερους σχηματισμούς στα αγγλικά, με σύμφυρση δυο άλλων λέξεων, από τις οποίες η μία ή και οι δύο μπορεί να είναι κομμένες (π.χ. Μερκοζί από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί). Το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον και το έχουν μελετήσει εξαντλητικά δυο επιφανείς γλωσσολόγοι μας, η Γεωργία Κατσούδα και ο Θανάσης Νάκας σε ένα βιβλίο τους, βιβλίο που το έχω και λογαριάζω κάποτε να το παρουσιάσω, αλλά όχι σήμερα.

Το grexit είναι συμφυρμός από το Greece και το exit και τώρα που το έλεγξα η λέξη βγάζει 27.400.000 ανευρέσεις στο γκουγκλ, ενώ το ελληνόγραπτο γκρέξιτ έχει πολύ λιγότερες (10.400), Με την ευκαιρία βλέπω ότι, παρόλο που κανένα από τα μεγάλα λεξικά μας δεν έχει (ακόμα) λημματογραφήσει τη λέξη, το Βικιλεξικό, με την ταχύτητα και την ευχέρεια αντίδρασης που χαρακτηρίζει τα ηλεκτρονικά μέσα, ιδίως τα βικιμέσα, έχει ήδη καταχωρήσει τον νεολογισμό. Κύδος.

Είπαν κάποιοι «ελληνέξοδος» και ανάλογα, αλλά δεν είναι απλό να αποδοθεί με ελληνικά δομικά στοιχεία το γκρέξιτ, και δεν έχει και πολύ νόημα. Αν θες να μεταφέρεις την ξένη λέξη grexit στα ελληνικά, η λύση είναι απλή: γράφεις «γκρέξιτ».

Πότε φτιάχτηκε ο όρος γκρέξιτ; Τυχαίνει (και είναι σπάνια τύχη) να ξέρουμε όχι μόνο πότε περίπου φτιάχτηκε, αλλά και από ποιον. Όπως με πληροφορεί το σχετικό νήμα της Λεξιλογίας (και ο γλωσσοληξίαρχος του μέλλοντος θα αισθάνεται ευγνωμοσύνη για τέτοιους ιστότοπους και τέτοια άρθρα), τον όρο τον έφτιαξε τον Φεβρουάριο του 2012 ένα στέλεχος της Citigroup. (Παρεμπιπτόντως, το exit δεν έχει ελληνική ετυμολογία).

Πάνω στο πατρόν του grexit φτιάχτηκαν και άλλοι όροι, τόσο με διατήρηση του πρώτου συνθετικού όσο και με διατήρηση του δεύτερου. Με πρώτο συνθετικό το Gr της Ελλάδας έχουμε όρους όπως Grecovery, Greferendum, εύκολους όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από r-, λιγότερο πετυχημένους όταν αρχίζει από άλλο σύμφωνο (Grimbo, από το limbo). Με το δεύτερο συνθετικό, φτιάχτηκαν λέξεις για την έξοδο άλλων χωρών, όπως το Brexit για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, που δεν είναι κάτι το θεωρητικό αφού επίκειται δημοψήφισμα (έστω κι αν κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει όχι στο Μπρέξιτ), ή το Frexit για την έξοδο της Γαλλίας (η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να την αποκαλούν Madame Frexit). Επίσης, την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, διάφορα κοράκια έγραφαν στο Φέισμπουκ για Alexit, που είναι έξυπνο και, σε εφαρμογή της αρχής της ετερογονίας των σκοπών, ενίσχυσε το ποσοστό του Όχι.

Θα προσέξατε ότι λεξιλόγησα χωρίς να αναφερθώ στην ουσία του θέματος, κάτι που, στις συνθήκες αυτές, μπορεί να χαρακτηριστεί και «τουκανισμός» (όρος των κοινωνικών μέσων που σατιρίζει όποιον προσέχει μια λεπτομέρεια, π.χ. το μαύρο φτέρωμα του τουκάν, αγνοώντας κάτι το οφθαλμοφανές, όπως η τεράστια μύτη του).

Θα είμαι λακωνικός. Έτσι που έχουν τα πράγματα, θεωρώ ότι το γκρέξιτ, ασύντακτο και μη προετοιμασμένο όπως αναγκαστικά θα είναι, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό. «Θα έπρεπε να έχουμε προετοιμαστεί», θα μου πείτε. Δίκιο έχετε (αν και δεν είναι τόσο απλό), αλλά δεν λέτε τίποτα επί του πρακτέου, διότι τη χρονομηχανή δεν την έχουμε ακόμα εφεύρει. Ωστόσο, όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες, και ιδίως οι εξωφρενικές απαιτήσεις της σκληρής μερίδας των εταίρων, καταρρακώνουν συνεχώς και ίσως ανεπανόρθωτα την ιδέα της Ευρώπης όπως τη γνωρίσαμε ή όπως θα θέλαμε να είναι, και βέβαια η συνεχής απειλή του γκρέξιτ από τους εταίρους μας δεν αποκλείεται να ωθήσει την ελληνική πλευρά σε γκρήξη, ακόμα κι αν δεν είναι η επιλογή της. Κατά τα άλλα, περιμένω με πολύ ενδιαφέρον να ακούσω τα δικά σας σχόλια.

Γράφω βέβαια ενώ ακόμα συνεχίζεται η σύνοδος κορυφής, κι αν η νύχτα βγάζει επίσκοπο η αυγή βγάζει μητροπολίτη. Ως το πρωί, που θα διαβάσετε αυτό το άρθρο, ίσως να έχουν αλλάξει πολλά. Πάντως, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, τη λέξη που αρχίζει από γκρ- θα την ακούμε και το επόμενο διάστημα.

ΥΓ Κι ένα μικρογλωσσικό ευτράπελο. Διαβάζω πως υπάρχει μια αμερικάνικη νεοσύστατη εταιρεία (σταρτάπ που λέμε ελληνικά), η οποία έχει την ατυχία να ονομάζεται Grexit! Διάλεξε την ονομασία αυτή από το λατινικό grex (κοπάδι) και το it, επειδή πλασάρει ένα λογισμικό που υποτίθεται ότι βοηθάει να κάνεις επαφές, αλλά λίγο μετά την ίδρυσή της πλάστηκε το γνωστό γκρέξιτ και η φετινή αναθέρμανση της χρήσης του όρου κάνει την εταιρεία να σκέφτεται τη μετονομασία της. Μακάρι να είχαμε τα δικά τους βάσανα…

284 Σχόλια προς “Η λέξη που αρχίζει από γκρ-”

 1. Γς said

  Ασπρς καπνός

  [δλδ μαύρος κι άραχνος]

  Συμφωνία

  Τιτίβισμα τώρα, του Βέλγου Πρωθυπουργού

 2. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γκρούβγομαι σα χώρα

 3. Avonidas said

  #1. Ουφ, πια, βαρέθηκα!

  Ό,τι grexit ας κατεβασει! ΓΚΡρρρ! 😦

 4. Νατάσσα said

  Σε εφαρμογή του τουκανισμού, η ετερογονία των σκοπών, μάλλον (ας σβηστεί το σχόλιο).

 5. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Είμαστε στον τελευταίο γύρο λέει ο Μαλτέζος. Γκρ…
  Τουσκ : νεο πρόγραμμα

 6. Γς said

  Με τις υγείας μας.
  Τουλάχιστον ας βοηθήσουμε όλοι τον Τσίπρα να σώσει ότι σώζεται.
  Για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.
  Τον σφάζουμε αργότερα 😉

 7. alexisphoto said

  ΓΚΡοτέσκο κατάσταση η Ευρώπη του 2015.
  καλημέρα,

 8. spiral architect said

  «Tέρμα τα Γκρέξιτ, τα κεφάλια μέσα!»
  Γκρούεζας

 9. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γράουτσο Μαρξ

  Αυτές είναι οι αρχές μου, κι αν δεν σου αρέσουν… εντάξει, έχω κι άλλες.
  Those are my principles, and if you don’t like them… well, I have others.</a

 10. Γκρίκμεντ τώρα, λέει ο Τουσκ.Τέλος του γκρέξιτ!.

 11. Πάνος με πεζά said

  Γκραν-γκινιόλ
  Γκρίνιες
  Γκράτσι και τελεσίγραφα
  Αλλά Γκρέξιτ τέλος
  Να φύγουν όμως και τα γκρουπούσκουλα…
  Να ξαναστηθεί το κράτος απ’ τα γκρο-μπετά…

 12. Γς said

  Γκρικμεντ – Αγκρίμεντ.

  Λογοπαίγνιο του Ντουσκ τώρα στην ομιλία του στ0 τέλος του Γιούρογκρουπ

 13. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στο παζάρι του ληστή
  πούλησα τα δάκρυα μου
  κι ήβρα την πόρτα σου κλειστή
  αγάπη, αγάπη, αγάπη μου
  πούλησα και την καρδιά μου

  Στο παζάρι του φονιά
  σ’ έφεραν σαν περιστέρι
  Σάββατο βράδυ στις εννιά
  και πούλησα, και πούλησα
  τα μάτια μου κι αγόρασα μαχαίρι,
  αγάπη μου σ’ αγόρασαν μ’ αλυσίδες
  μ’ αλυσίδες και πληγές
  και καρφιά στον ερωτά μου</a

 14. Γς said

  10, 12:

  Γμάλλο με πρόλαβες

 15. Avonidas said


  Στη φωτιά τα χαρτιά και τα βιβλία
  κι η τιμή της πατρίδας στα σκουπίδια…

 16. chrismagr said

  Και ναι, όλα δείχνουν ότι έχουμε #aGreekment

 17. cyrusmonk said

  «…σε εφαρμογή της ετερογενίας των σκοπών…»
  Καλημέρα. Ἔχω τὴν ἐντύπωση ὅτι θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι εἴτε ἑτερογένεια εἴτε ἑτερογονία, σύμφωνα μὲ τοὺς κανόνες παραγωγῆς λέξεων τῆς ἑλληνικῆς. Ἀλλὰ… ἂς μὴν τουκανίζω :Ρ

 18. 14 🙂

  Αλήθεια, το «Κύδος» πού κολλάει; (Έψαξα να βρω αν και τι πάει να πει, το βρήκα, αλλά πάλι μου έμεινε η απορία).

 19. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γκρο πλαν

 20. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και βλέπω ότι βρήκατε πολλές γκρατάκες.

  Μερσί για τη διόρθωση στην ετερογονία.

  18 Kudos, λένε οι εγγλέζοι, και είναι το αρχαίο κύδος = δόξα.

 21. Ο Τουσκ ήδη έφτιαξε το Γκρίκμεντ.

 22. spiral architect said

  …….. 👿

 23. Eurozone finally agreece

 24. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  γκρικγκλις
  γκρινγκο
  γκρι
  γκριζος

 25. Γς said

  Γκρικντινγκς – Greekdings

  Και παρα λίγο να είχαμε και χαιρετίσματα στην εξουσία

  http://www.youtube.com/watch?v=s1Mc9nvVBnE

 26. Γς said

  25:

  φτου!

  Γκρίκτινγκς -Greektings

 27. spiral architect said

  Πάτε καλά ρε; Ένας αρχηγός ξένου κράτους (Μέρκελ) ανακοινώνει την ανάκληση νόμων στην Ελλάδα και μεις ασχολιόμαστε με λογοπαίγνια; :evil
  Καλοφόρετη η επιτροπεία!

 28. spiral architect said

  Μέρκελ: Οι νόμοι που έχουν περάσει από τις αρχές Φεβρουαρίου θα ανακληθούν :evil

 29. Γς said

  Πρωθυπουργός τώρα:

  «Δώσαμε μια σκληρή μάχη εδώ και 6 μήνες».

  Μάχη το λέμε τώρα;

  Δεν λέω γιουρούσι, Οπως πάντα οι έλληνες [στο τέλος όμως]

 30. ndmushroom said

  Βρε Νικοκύρη, μια ερωτησούλα θα μου επιτρέψεις;
  Λες ότι η συμφωνία ήταν η καλύτερη λύση, γιατί δεν έχουμε προετοιμαστεί για Grexit και όσοι φωνάζουμε (δικαίως) για τη συμφωνία δε λέμε τίποτα επί του πρακτέου.

  Αυτά είναι τα μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει νομοθετήσει και το κοινοβούλιο να έχει εγκρίνει μέχρι μεθαύριο.
  Επί του πρακτέου, λοιπόν, θεωρείς ότι το να προετοιμάσει κανείς αυτά τα μέτρα σωστά είναι λιγότερο δύσκολο από ό,τι να προετοιμάσει ένα Grexit, τη στιγμή που πολυάριθμα στελέχη του Σύριζα αρθρογραφούν για το Grexit από το 2010 ενώ κανένας απολύτως δεν έχει ούτε καν φανταστεί αυτά τα μέτρα;
  Ή θεωρείς ότι εντάξει, δεν είναι και τίποτα σημαντικό, οπότε και προχειροδουλειά να γίνει ας πάρουμε τα Ευρώ στο χέρι και βλέπουμε;

 31. sarant said

  27 Προηγουμένως ανακοίνωναν την ψήφιση νόμων, δεν διαφέρει πολύ. Είναι ωστόσο ταπεινωτικό. vae victis.

 32. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γκρίγκο /»Ο γερο-γκρίνγκο»
  http://www.sarantakos.com/language/gringo.htm

 33. cronopiusa said

 34. Πάνος με πεζά said

  @ 27, 28 : Ε, δεν πειράζει. Εμείς γεννήσαμε τη Δημοκρατία, αλλά στο τέλος μας έμεινε μόνο το brand name…Σαν το ΦΙΞ, ένα πράμα…

 35. sarant said

  30 Δεν είναι όλα μέχρι μεθαύριο. Μέχρι μεθαύριο είναι κάποια από αυτά. Αλλά πράγματι είναι τρομερά δύσκολο και τεχνικά ακόμα να περασουν από τη Βουλή.

 36. sarant said

  33 Χρονοποιούσα, στο σκίτσο με τον Ιγκλέσιας που λέει για το corralito, θύμισέ μου, τι είναι αυτό;

 37. Πάνος με πεζά said

  Επί του πρακτέου, η συμφωνία θα υπογραφεί επί του πρωκτέου (μας)… 🙂

 38. spiral architect said

  Ντάξ παιδιά, ξεσκονίστε και τα γερμανικά σας τώρα στα γεράματα και περήφανα αναφωνήστε: «Στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουν!»

 39. ndmushroom said

  Αυτά που έγραψα είναι μέχρι μεθαύριο. Δεν έγραψα τα υπόλοιπα, γιατί δεν έχω χάπια πρόχειρα.

  Και επανέρχομαι: αφού είναι τρομερά δύσκολο να περάσουν απ’τη βουλή (που δεν είναι, θα περάσουν από τους συνήθεις μνημονιακούς συν λίγους Συριζαίους) και αδύνατο να συνταχθούν (ας μη γελιόμαστε), αυτό σημαίνει πως την Πέμπτη θα είμαστε ακριβώς εδώ που είμαστε χτες, μόνο που και πάλι θα φταίνε οι «αργόσχολοι Έλληνες» που δεν περάσαν τα μέτρα και αθέτησαν τους όρους της συμφωνίας. Προς τι ο σημερινός εξευτελισμός, λοιπόν;

 40. ndmushroom said

  36
  https://en.wikipedia.org/wiki/Corralito

 41. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  27,28 Γκρανκάσα (εγ)καλεί Γκρέκο.

  Να κάνω πρόβλεψη(διαισθητικά): Δε θα ΄ναι αυτοί που τα ψήφισαν,αυτοί που θα τ΄ανακαλέσουν.

 42. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  36. To κούρεμα (χρεόυς, καταθέσεων, κ.λπ.)

 43. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  γκρεμιζω ( γκρεμιστηκαν οι αυταπατες. Ο νοων…)
  γκράππα (πινω γκράππα για να στανιαρω .Ελλην αρχιτεκτων που σπουδασε στην Ιταλια)

 44. sarant said

  36-40: Μερσί!

  39 Ακούγοντας τώρα τις δηλώσεις, νομίζω ότι τα προαπαιτούμενα για ίσαμε μεθαύριο είναι το 1, το 3 και το 7

 45. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Γκρέμλιν, Γκρούμ, Γκριμάτσα, Γκράβιτυ, Γκράτς.

 46. spiral architect said

  O λόγος της αυτοκρατορίας: Αθηναίοι και Μήλιοι:
  Αθηναίοι: «Οι θεοί, κατά τη γνώμη μας, και οι άνθρωποι, κατά τη γνώση μας περί της πραγματικότητας, τείνουν, κατ’ αναγκαιότητα της φύσης τους, προς την κυριαρχία παντού όπου οι δυνάμεις τους υπερέχουν. Δεν καθιερώσαμε εμείς αυτό το νόμο και δεν είμαστε οι πρώτοι που τον εφαρμόζουμε. Ακολουθούνταν πριν από μας· θα υπάρχει για πάντα μετά από μας. Εμείς επωφελούμαστε, πεπεισμένοι ότι και εσείς, όπως και άλλοι, αν είχατε τη δική μας ισχύ, δεν θα ενεργούσατε διαφορετικά».

 47. Η γκρήξη, Νικοκύρη, αν δεν κάνω λάθος είναι δικό μου κοπιράι σε ένα μέιλ που ανταλλάξαμε τις τελευταίες μέρες 🙂

  Κατά τα άλλα, ποιος δεν θα συμφωνήσει με τον Σπάιραλ; Η μοναδική μου ελπίδα χτες ήταν να περάσει του Σόιμπλε και να μας επιβάλουν ένα προσωρινό υποβοηθούμενο γκρέξιτ που θα γινόταν μόνιμο (αφού σύντομα η Γερμανία θα κατάφερνε να διαλύσει το σύμπαν ούτως ή άλλως, κάτι που πιθανότατα να γίνει άλλωστε τα επόμενα χρόνια). Τώρα, ετοιμαστείτε να ξαναπεράσουμε τα ίδια του χρόνου, και τα ίδια του παραχρόνου… Εκτός αν.

  Και όποιον μου ξαναμιλήσει για ευρωπαϊσμό, τι καλά που μένουμε στο ευρώ, όραμα της Ευρώπης, τον θεωρώ τρολ εκ των προτέρων.

 48. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Γκεστάπο (γερμ. Gestapo (Β·Π), συντομογραφία του Geheime Staatspolizei,

  Νι-Κα-Γκε-Μπε (συντ.: NKGB)

 49. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Το κοραλίτο έχει μεταπτωτικά και την έννοια του κουρέματος. Επειδή το «πάγωμα» γίνεται για να επέλθει κουρά. Όπως θα γίνει και στο Γκρεκύλλαντ. Όταν ξεπαγώσουν τα «εφάπαξ» που είναι στις τράπεζες, θα έχουν χάσει το μισό βάρος τους (όπως τα κρέατα που ξεπαγώνουν)

 50. ndmushroom said

  44
  Δε θα απαντήσω, γιατί τώρα δεν έχει νόημα. Σε λίγες ώρες που θα δημοσιευθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ξέρουμε.

 51. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στο καφενείον «Η ΕΛΛΑΣ» ο σαλτιπάγκος
  πουλά τα νούμερα φτηνά
  δραχμή τα ακροβατικά
  οι αλυσίδες δωρεάν
  το πήδημα θανάτου δυο δραχμές
  χωρίς σκοινιά, περάστε κόσμε.

 52. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  γκρέιπφρουτ (αγγλ. Grapefruit)

  Grapevine (vine of grapes) (ελλ. αμπέλι)

  Marvin Gaye – I Heard It Through The Grapevine

  Grapevine (gossip) To hear something through the grapevine is to learn of something informally and unofficially by means of gossip and rumor.

 53. cronopiusa said

  36

  εξήντα ευρώ την ημέρα
  120 ευρώ την εβδομάδα

  Corralito

  Ο Ιγλέσιας υπενθυμίζει στον Ραχόι ότι μετά την Ελλάδα ο κλήρος πέφτει στην Ισπανία να βάλει κι εκείνη όριο στις τραπεζικές αναλήψεις

 54. Κουνελόγατος said

  Αυτά που ζητάνε δε γίνονται σε Δημοκρατίες, έχω σοβαρές επιφυλάξεις για την πορεία του τόπου, μακάρι να βγω ψεύτης (κι όχι σταλεγάκιας).
  Όσο για την ουσία, η πατρίδα εκχωρεί τα πάντα (χωρίς ελάφρυνση του χρέους άραγε;;;), και όταν γίνει αυτό, θα χρεωκοπήσουμε κι επίσημα.
  Όμως κι αυτοί που φώναζαν για έξοδο, δεν πρότειναν ολοκληρωμένη λύση. Ας γίνει τώρα η σύνταξη ενός σχεδίου, πριν να είναι πολύ αργά (λέμε τώρα)…

 55. cyrusmonk said

  Πρὸς τί ψάχνετε λέξεις ἀπὸ γκρ; Ἀφοῦ γιὰ τὴν περιγραφὴ τῆς κατάστασης (τῆς δικῆς μας, ἐννοῶ) ἀρκεῖ καὶ ἕνα σκέτο
  ΓΚΡΡΡΡΡ!

 56. spiral architect said

  To έτερο καϊνάρι:

  It’s the Money Supply Capitalism, Stupid.

 57. Gpoint said

  Το μαυρόφτερο πουλί Tucan…Come again?

  Με μια από τις καλύτερες έβερ φωνές

 58. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Γκρο πλαν (γαλλ. gros plan)

 59. paolodrosi said

  Καζακης.
  Ομαλη μεταβαση στη δραχμη.

 60. cronopiusa said

  φίλη από Γερμανία μού είπε πως εχτές το βράδυ, ο Τσίπρας σε ρεπορτάζ πορτρέτο του, στη γερμανική κρατική τηλεόραση, είπε πως η Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη σε καταστροφική διάλυση και μετέφρασαν η Μέρκελ διέλυσε την Ευρώπη

 61. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  47 Δεν θυμόμουν αν ήταν δικό σου ή του άλλου φίλου μας 😉 Αλλά το αναγνωρίζω.

  48 ΝιΚαΒεΝτε ήταν -νομίζω

  55 Σωστό κι αυτό 😉

  59 Πώς θα γίνει αυτο μας λέει;

 62. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Παπαδημούλης: Με ταπεινωτικούς όρους της τελευταίας στιγμής, που δεν είχαν ποτέ συζητηθεί προηγουμένως.

 63. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γαρύφαλα γκρενά,
  Στα καφενεία τα μουντά
  μόλις και σκοτεινιάζει
  παίζουν τ’ αγόρια
  της μέρας τα λεφτά
  τάβλι, μπιλιάρδο και χαρτιά.
  Κι όπως είναι σκυφτά
  στα μουντά καφενεία,
  μοιάζουν να `ναι γυρτά.
  Σιωπή κι αγωνία…
  Μοιάζουν να `ναι γυρτά
  σαν απότιστα γαρύφαλα γκρενά,

 64. ππαν said

  Ένα απόφευγμα -δόλιε Λένιν- για να ελαφρώσει το κλίμα:

 65. cronopiusa said

  59, 61

  Δημήτρης Καζάκης: Θέλετε να μάθετε τι μας ετοιμάζουν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Eurogroup;
  Το ερώτημα που σε κάθε λογικό άνθρωπο τίθεται είναι το εξής: Γιατί όλα αυτά; Γιατί η Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει το άρθρο 50 ης ΣΛΕΕ, να κόψει κάθε δεσμό και υποχρέωση με την ευρωζώνη και την ΕΕ και να εισάγει με τους δικούς της όρους το δικό της νόμισμα. Είναι ποτέ δυνατό μια τέτοια καθαρή λύση να είναι χειρότερη απ’ αυτά που προσφέρει ο Σόιμπλε;

 66. Pedis said

  «Εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος» είχε πει το παιδί. Είχε πει κι άλλα.

  Ρεζιλίκια. Αλλά το όνειδος θα το κουβαλάει επάνω του για πάντα. Είναι τελειωμένος (βλαξ και ανερυθρίαστος). Αυτό, όμως, λίγο ενδιαφέρει το λαό και τη χώρα.

  Επαναφέρω σχόλιο μου από το χτεσινό νήμα:

  2+1 οι μέγιστες ζημιές της κάλπικης μεταρρυθμιστικής «αριστερής» πολιτικής, της αριστερής φάρσας και των συνεπειών της

  (1) Όλοι είναι ίδιοι (όλοι φέρνουν μνημόνια, λιτότητα, φτώχεια και είναι αναξιόπιστοι)
  (2) Η κατάσταση είναι αντικειμενικά δύσκολη, δισεπίλυτη και η χώρα δεν έχει επιλογές (-> «δικαίωση» της πολιτικής του εσμού των λακέδων της τρόικας εσωτερικού)

  +1 Ισχυρισμοί για δικαίωση των θέσεων υποτέλειας και κράτους μπανανίας όπως εκφράστηκαν χαρακτηριστικα στην έκθεση Βαρβαρέσου (1952 – «Η ελλας είναι χωρα πτωχή») με την οποία θεωρητικοποιήθηκε η καταδίκη στη μοίρα της ψωροκώσταινας.

 67. μήτσκος said

  «Μνημόνια τέλος, υποτέλεια τέλος, εκβιασμοί τέλος.»
  Και με αυτή τη σειρά παρακαλώ…

 68. andreas said

  Θα βγω από το κλίμα της συζήτησης για να αναφέρω την αγαπημένη λέξη «γκρούβαλος».

 69. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O Tσίπρας δεν είναι βλάξ. Άλλοι είναι βλάκες και ανίκανοι να προτείνουν οτιδήποτε «ενεργητικό», εκτός από το Όχι στο Σύμπαν και στο Μπιγκ-Μπάνγκ!
  Θα τσεπώσουμε το παραδάκι, θα κουρέψουμε τους πλούσιους, και θα κάνουμε αντίσταση εκ των έσω στο ευρωρδέλο.
  Πολύ απλό. Τόσο, που ακόμα και ο σύντροφος Κουτσούμπας και η συντρόφισσα Κανέλλα θα μπορούσαν να το καταλάβουν ! (μετά βεβαίως από μια πετυχημένη μεταμόσχευση φαιάς ουσίας).

 70. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  61.β .

  NKGB – «People’s Commissariat for State Security»
  Vsevolod Merkulov (February 3, 1941 – July 20, 1941) (NKGB folded back into NKVD)
  NKVD – «People’s Commissariat for Internal Affairs»
  […]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Chronology_of_Soviet_secret_police_agencies

 71. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Άπειρες, τέλος πάντων, αυτές οι αποχρώσεις του ΓΚΡΙ.

 72. ndmushroom said

  by 15 July
  • the streamlining of the VAT system and the broadening of the tax base to increase revenue;
  • upfront measures to improve long-term sustainability of the pension system as part of a comprehensive pension reform programme;
  • the safeguarding of the full legal independence of ELSTAT;
  • full implementation of the relevant provisions of the Treaty on Stability, Coordination and Governance in the Economic and Monetary Union, in particular by making the Fiscal Council operational before finalizing the MoU and introducing quasi-automatic spending cuts in case of deviations from ambitious primary surplus targets after seeking advice from the Fiscal Council and subject to prior approval of the Institutions;
  by 22 July
  • the adoption of the Code of Civil Procedure, which is a major overhaul of procedures and arrangements for the civil justice system and can significantly accelerate the judicial process and reduce costs;
  • the transposition of the BRRD with support from the European Commission.

  Μόλις βγήκε. Να ξαναπιάσουμε τη συζήτηση για το κατά πόσον αυτά είναι εφικτά, ή όχι;

 73. cronopiusa said

  Δημοσιογράφοι σε κατάρρευση στη Σύνοδο Κορυφής

  αν είναι έτσι Γκραν Γκινιόλ οι δημοσιογράφοι πως να είναι ο Ευκλείδης;

 74. sarant said

  70 Ακριβώς, μόνο για λίγους μήνες ίσχυσε αυτή η ονομασία. Οι καθιερωμένες ονομασίες είναι NKVD και KGB

  72 Ωραία, είναι 6 και όχι 12. Και δεν είναι εφικτό. Νόμιζα ότι ήταν μόνο ΦΠΑ-συντάξεις-BRRD. Αυτά θέλουν μήνες.

  65 Το άρθρο 50 μιλάει για την αποχώρηση από την ΕΕ. Δεν νομίζω ότι το θέλει αυτό ο λαός.

  64 Πολύ αμφιβάλλω αν το είπε αυτό ο Λένιν. Αυτός που φτιάχνει αυτά τα εικονάκια με τα αποφεύγματα έχει κατασκευάσει πολλά.

 75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ρε Νικοκύρη,έλεος και σύ! Αμα είναι ν’αρχίσουμε να μελετάμε και να αναλύουμε τί είπε και ο Καζάκης…(Η Κύπρος να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα,το ριάλι) γιατί να μην αρχίσουμε να αναλύουμε και τον Καζαμία και το Δία στον Καρκίνο,μη σου πω δηλαδη να αρχίσουμε να βλέπουμε και να αναλύουμε ομιλίες και κείμενα του Κουτσούμπα! (μπρρ…)

 76. ndmushroom said

  Άρα υπογράψαμε μια ταπεινωτικότατη συμφωνία που δε θα είμαστε εκ των πραγμάτων ικανοί να υλοποιήσουμε, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από μια βδομάδα θα είμαστε και πάλι οι κακοί, αργόσχολοι, ανεύθυνοι και αναξιόπιστοι Έλληνες και θα πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να «αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη» (α, παρεμπιπτόντως αυτά που υπογράψαμε χτες ΔΕΝ είναι η τελική συμφωνία, αλλά η βάση για διαπραγμάτευση της τελικής συμφωνίας. Που θα διεξαχθεί με τους όρους που προανέφερα).
  Ειλικρινά, ακόμα και αν παρά την πλειάδα των στελεχών του που έχουν σαφείς απόψεις για το τι πρέπει να γίνει στο Grexit (α, ακόμα και ο Βαρουφάκης έφτιαξε ένα πρόχειρο σχέδιο μετά το δημοψήφισμα), ο Σύριζα είναι απροετοίμαστος και αναθέσουμε τη διαχείριση του Grexit στην κυρα-Τούλα με το περίπτερο στη γωνία, πόσο χειρότερη θα είναι από αυτό που υπογράψαμε και αυτό που θα κληθούμε να υπογράψουμε σε λίγο καιρό;

 77. ππαν said

  74: Απόφευγμα είπα. Γκουγκλάρεται σε δυο βερσιόν και πουθενά από Λένιν : “You can get the monkey off your back, but the circus never leaves town” ή «Just cause you got the monkey off your back doesn’t mean the circus has left town.»

 78. ππαν said

  75: κάπου τον πέτυχα τον Καζάκη σε ομοφοβικό παραλήρημα

 79. sarant said

  77 Δεν είχα προσέξει την εισαγωγή σου.

  76 Βάσιμα είναι όλα αυτά. Με τις τράπεζες τι θα κάνουμε; Ό,τι λέει ο Καζάκης;

 80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το θετικό είναι πως ο δανεισμός προβλέπεται να είναι από τον ΕΜΣ. Τι σημαίνει αυτό; Πως το χρέος της χώρας αλλάζει μορφή, αφού δάνεια που έληγαν μέχρι το 2018 από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα περάσουν στον ΕΜΣ. Δηλαδή, το δημόσιο χρέος γίνεται αποκλειστικά ευρωπαϊκό ζήτημα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ανοίγει η δυνατότητα μελλοντικού κουρέματος του χρέους, είτε με μείωση είτε με παράταση στην αποπληρωμή του και χαμηλότερα επιτόκια. Μέχρι τώρα, οι κανονισμοί του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δυσκόλευαν το κούρεμά του. Ετσι δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει μία ελάφρυνση τα επόμενα χρόνια

 81. spiral architect said

  Η φύση απεχθάνεται τα κενά! 😮

 82. 76 Έχει πολύ ενδιαφέρον η άποψη του Βαρουφάκη για το τι προηγήθηκε και δεν βλέπω λόγο να την αμφισβητήσω παρά την προσωπική του τραλαλά συμπεριφορά.

 83. ππαν said

  81: Σπάιραλ, έλεος. Ολόκληρη γκουμούτσα λίγο πιο πάνω 🙂

 84. ππαν said

  82: Ο Βαρουφάκης λέει πως ο Σόιμπλε σχεδίαζε γκρέξιτ και α. δεν έκανε τίποτε για την προετοιμασια της οικονομίας, αντίθετα πληρωνε τις δόσεις με τα λεφτά που έκρυβαν τα ασφ. ταμεία κάτω από τα στρώματα και β. εδώ και μήνες παρουσίαζε την απειλή εκ μέρους μας για γκρέξιτ ως διαπραγματευτικό όπλο. Τι ακριβώς έχει ενδιαφέρον; Η εκ των υστερων ανάγνωση της πραγματικότητας κατά το δοκούν;

 85. cronopiusa said

  « Agreekment », τιτλοφορείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον καινούργιο νεολογισμό που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, μετά το «grexit» και το «grexident».
  πηγη: nonews-NEWS Ο γερμανικός Τύπος για τη συμφωνία…

 86. sarant said

  84 Αυτά τα λεφτά, πώς θα επιστραφούν άραγε;

 87. Η συμφωνία υπογράφτηκε. Προς το παρόν το γκρέξιτ αναβάλλεται. Με τι κόστος; Τόσο που οι νυν κυβερνώντες δυσκολεύονται να πείσουν όλους τους δικούς τους να τα ψηφίσουν. Και μπαίνει, λέει, θέμα αξιοπρέπειας: όποιος δεν θέλει να τα ψηφίσει να παραιτηθεί (Φίλης). Αν είν’ έτσι, κανονικά θα έπρεπε (από τη δική μου οπτική γωνία) να παραιτηθούν όλοι (οι του ΣΥΡΙΖΑ). Ως κόμμα έλεγαν τ’ ανάποδα. Και τώρα πρέπει να γλύψουν όλα όσα έφτυσαν αυτόν τον καιρό. Άρα, λέω με το φτωχό μυαλό μου, δεν θα πρέπει να το δεχτούν. Πολύ περισσότερο που παλιότερα κατηγορούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για τέτοιες πρακτικές.

  Είχε γίνει ανέκδοτο αυτό που παραδέχτηκε το Χρυσοχοΐδης, πως δηλ. δεν είχε διαβάσει τα μέτρα που ψήφισε. Δηλαδή, αυτοί που θα υποχρεωθούν να ψηφίσουν τα καινούρια μέχρι την Τετάρτη, θα τα έχουν διαβάσει; Αλλά αφού είτε τα διαβάσουν είτε όχι «υποχρεούνται» (κομματικά) να τα ψηφίσουν, τι νόημα έχει αν θα το κάνουν;

 88. cronopiusa said

 89. sarant said

  87 Δηλαδή Γιάννη λες ότι θα πρέπει να πουν Όχι κι ό,τι γίνει;

 90. Χρυσόμφαλο
  Εντελώς γλωσσικό και άδολο. Σε κέιμενο του Σεφέρη υπάρχει η λέξη «χρυσόμφαλο» για το γκρέιπφρουτ.

 91. Τι άδολο δηλαδή… Δεν θα βγουν κάποιοι να παραβάλουν τη σημερινή κατάσταση με τις συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου;

 92. «Παρεμπιπτόντως, το exit δεν έχει ελληνική ετυμολογία.»
  To εξιτήριο όμως έχει! (και φυσικά, τα δύο έχουν απώτερη συγγένεια ινδοευρωπαϊκή.)

 93. sarant said

  90-91: 😉

  92: Γκρεξιτήριο, ε;

 94. Δεν ξέρω αν οι λεξιλογούντες έχουν και τη λέξη γκρίκλιανος. Έτσι λέμε στα Σέρρας την τραχεία, και κατ’ επέκταση το σύμπλεγμα τραχεία-οισοφάγος, και κατ’ επέκταση (μερικές φορές, όπως στα κοτόπουλα) ολόκληρο τον λαιμό.
  Μας πιάσαν λοιπόν από τον γκρίκλιανο οι δανειστές και μας ανάγκασαν να υπογράψουμε ένα τρίτο (και χερότερο) μνημόνιο. Δεν στενοχωριέμαι καθόλου γι’ αυτό, αφού η Ζωίτσα μας πρόλαβε και έβγαλε το χρέος επονείδιστο και μη πληρωτέο, κατατροπώσασα τους δανειστές.
  Στεναχωριέμαι όμως που βλέπω τους ΣυριζΑνελέους να συνωστίζονται προς απόδραση. Θα ήθελα να μείνουν και να κυβερνήσουν τουλάχιστον άλλο ένα 6/μηνο (θάταν βέβαια προτιμότερο να είναι περισσότερα του ενός τα «πρώτη φορά αριστερά» 6/μηνα). Μια και κατορθώσαμε να γίνουμε (ή να μας κάνουν) κουρέλια, τουλάχιστον να γλυτώσουμε από τον άκρατο λαϊκισμό για τα επόμενα 30-40 χρόνια (ε! από κει και μετά χωράει άλλη μια -δεύτερη- φορά αριστερά!). Περαστικά μας!

 95. sarant said

  Τι εννοείς απόδραση;

  Κάτι μου λέει ο γκρίγκλιανος, κάπου το έχω συναντήσει.

 96. Αυτή τη μλκί με τη μαϊμού και το τσίρκο, ο Τζώρτζ Κάρλιν την έχει πει, όχι ο Λιένιν…

  Κατά τ’ άλλα, σκατούλες… 😦

 97. 95, sarant said: Τι εννοείς απόδραση;
  Μα ήδη κάποιοι κατεβαίνουν από το τραίνο(17+δεν ξέρω πόσοι). Δεν το αποκλείω (αν και το απεύχομαι) να «αποδράσει» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφήνοντας κάποιον άλλο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Οψόμεθα!

 98. Corto Maltese said

 99. nestanaios said

  92.
  Αισχύλος· «Ω Πέρσες, εξίτε». Ήταν και ο Αισχύλος Ινδοευρωπαίος;
  ΟΙ Γερμανοί λένε «ναι». Εμείς τι λέμε;
  Η λέξη έχει ετυμολογία.

 100. ndmushroom said

  79
  Αν δεν αρέσει ο Καζάκης, υπάρχει επίσης ο Λαπαβίτσας, ο Αλαβάνος, η Αριστερή Πλατφόρμα, η Ανταρσύα, το πρόχειρο σχέδιο του Βαρουφάκη, και αν δε μας φτάνουν οι δικοί μας και θέλουμε βοήθεια από το εξωτερικό, ο Κρούγκμαν, ο Στίγκλιτς, ο Σακς, ο Πικετί, ακόμα και αυτό το απλό πινακάκιστο Politico για τα βασικά. Αδυνατώ, ξαναλέω, να πιστέψω πως ένα κόμμα με τόσους πολλούς οικονομολόγους, μεγάλο μέρος του οποίου προτάσσει εδώ και χρόνια την επιστροφή στη δραχμή, δεν έχει ιδέα για το πώς να διαχειριστεί ένα grexit. Και η λογική μου δεν μου επιτρέπει να ισχυριστώ πως η υλοποίηση αυτού του καταστροφικού προγράμματος κατά τρόπο επωφελή για την Ελλάδα θα είναι ευκολότερη από τη διαχείριση του Grexit, ακόμα κι αν η τελευταία γίνει στρίβοντας νόμισμα.

 101. Pedis said

  Μήπως οι Λαφαβίτσες πρέπει να κάνουν κι ένα καλό;

  Να ρίξουν την κυβέρνηση: να ψηφίσουν ξεκάθαρο όχι κι όχι τα πούστικα «παρών-απών κι επι τ’αυτά», ώστε η κυβέρνηση να μην έχει αποδεδειγμένα τη δεδηλωμένη (εκτός κι αν τα καθαρόαιμα πουλέν της ευρωλαγνείας δεχτούν να πιάσουν πάτο και να σχηματίσουν κυβέρνηση με τις πασοκοποταμιάρες κι έτστι το τρίτο μνημόνιο, το μακρύτερο και το πιο εξευτελιστικό, να μην περάσει.

 102. Pedis said

  Το ξαναβάζω (σόρρυ, είμαι οργισμένος και κάνω τόσα τυπογραφικά όσα και οι χαρακτήρες)

  Μήπως οι Λαφαβίτσες πρέπει να κάνουν κι ένα καλό;

  Να ρίξουν την κυβέρνηση: να ψηφίσουν ξεκάθαρο οχι κι όχι τα πούστικα «παρών-απών κι επι τ’αυτά», ώστε η κυβέρνηση να μην έχει αποδεδειγμένα τη δεδηλωμένη (εκτός κι αν τα καθαρόαιμα πουλέν της ευρωλαγνείας δεχτούν να πιάσουν πάτο και να σχηματίσουν κυβέρνηση με τις πασοκοποταμιάρες)

  κι έτσι το τρίτο μνημόνιο, το μακρύτερο και το πιο εξευτελιστικό, να μην περάσει.

 103. Pedis said

  Και πριν αλέκτωρ …

  «Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή στήριξη από την αντιπολίτευση για την εφαρμογή της διαφαινόμενης συμφωνίας. » »

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=721905

 104. Corto Maltese said

  Από το in.gr γλωσσικό εύρημα: «Πολύ περιγραφικό και άκρα αναλυτικό»
  Παραπάει μου φαίνεται.

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500012081

 105. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  H συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ καλύτερη από όλες τις συμφωνίες των ΣαμαροΒενιζελοΠαπαδήμων.
  Για το ιδανικό των ιδανικών, υπαρκτό σοσιαλισμό δηλαδή ,έχει βάλει αγγελία ο Κουτσούμπας…μιας και ο ίδιος και η κανέλλα κωλύονται…

 106. Ανδρέας said

  Αν το δούμε σαν μια παρτίδα πόκερ αυτός που έχει σηκώσει την μπάνκα κι έχει μαζέψει όλο το χρήμα από τους παίκτες, πότε τον συμφέρει να βγει απ’ το παιχνίδι; Θα κάτσει να ρισκάρει τι; Να γυρίσει ο τροχός να μαμήσει κι ο φτωχός ή μήπως πρόκειται να μπει κανείς νέος και πλούσιος στο παιχνίδι (Ε.Ε.) ; Τέτοιες χώρες δεν μπαίνουν στο παιχνίδι όσο η Γερμανία κυριαρχεί επ’ αυτού.
  Μήπως αντί του γκρέξιτ βγει γκέρξιτ κατά του Germany-exit και θα τους δούμε να ψάχνονται όλοι;

 107. Για ξήγα βρε Κιντ μου πώς ακριβώς είναι καλύτερη η συμφωνία…

  Μια και ειδικευόμαστε στους μύθους σ’ αυτό το ιστολόι, θυμήθηκα ότι τα πρώτα χρόνια μετά την άλωση κυκλοφορούσε ένας μύθος ότι τάχα οι Τούρκοι-Τεύκροι ήταν απόγονοι των Τρώων και πήραν την εκδίκησή τους 🙂 Περιμένω τώρα να εμφανιστεί ο μύθος ότι οι Γερμανοί είναι απόγονοι των Μηλίων!

 108. Γιωργής said

  Προτείνω τα Γκρίκο, αυτά που μιλάνε στην νότια Ιταλία, να γίνουν δια νόμου, η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας.
  Αρχίζουν με ΓΚΡ και είναι άγνωστα στον λαό. Έτσι θα μιλάνε αυτοί που τα ξέρουν και μείς δεν θα καταλαβαίνουμε.
  Κάτι σαν το σήμερα,που μιλάνε και προσποιούμαστε ότι καταλαβαίνουμε.
  Και μετά ας αναφωνήσουμε κατ’ εντολήν «Ζήτω η Ελλάς»
  «Ζήτω»
  Κι όσο θυμάμαι τους δικούς μου, που περνούσαν δύσκολα, και λέγαν «Ψυχή βαθειά», λέω ευτυχώς που έχουν πεθάνει. Τι θα είχαν να ελπίζουν;;;;!!!!!

 109. Spiridione said

  100. Εγώ προσωπικά έχω πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη στον Τσίπρα, παρά τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει, απ’ όλους αυτούς που αναφέρεις (τους ξένους καθηγητές δεν τους βάζω καν). Πήρε μια τρομακτικά δύσκολη απόφαση, και προσωπικά δεν τον θεωρώ δειλό, αλλά υποθέτω ότι είχε όλη την εικόνα μπροστά του, αντίθετα με εμάς.

 110. Gpoint said

  Ας κρτικάρω και γω τα μέτρα ΠΡΙΝ τα διαβάσω, το μετά το αφήνω στους οικονομολόγους ( από λέξη με 6 όμικρον τι να περιμένεις ; )

  Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότερες υποψίες μου πως επί 5 μήνες που ο Βαρουφάκης παρίστανε τον τζουτζέ γίνανε οι απαραίτητοι διορισμοί «δικών μας» ανθρώπων ( 12 στους 13 διευθυντές εκπαίδευσης) επανήλθε όλος ο συρφετός των δημοσιογραφίσκων στην γιγαντωμένη ΕΡΤ ώστε να αξανααποκτήσει την αξιοπιστία της, κλπ και φυσικά δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΕ για την πρόοδο των συνομιλιών που θα έφερνε την ρήξη και θα σταμάταγε εκ των πραγμάτων τα ρουσφέτια.
  Δεν πιστεύω πως αν έκανε τις διαπραγματεύσεις τον Φλεβάρη θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, αυτά είναι για τους αφελείς, απλά θα είχαμε λιγότερα πράγματα να κόψουμε π.χ. τώρα την ΕΡΤ από την αρχή ή «ισοδύναμα» μέτρα.
  Με την δική μου αίσθηση δικαιοσύνης ο Βαρουφάκης πρέπει να κρεμαστεί από τα αρχίδια στο Σύνταγμα (μαζί με τον Πέτρο Κωστόπουλο, οι κρεμάλες πάνε πάντα δυο-δυο) και ο Τσίπρας σε καταναγκαστικά έργα για 5 χρόνια.

  Οπως ξανάγραψα, χάσαμε την ελπίδα πως η αριστερά μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα από την δεξιά αλλά το πρόβλημα δεν είναι στις ταμπέλλες των πολιτικών αλλά στην ποιότητά τους.

  Φυσικά δεν έχω καμιά αμφιβολία πως θα φύγουμε από το ευρώ ή θα μείνουμε με 200 ευρώ μισθό που κάνει το ίδιο μου θυμίζει το κλισέ των δεξιών το 60 πως οι Σοβιετικοί δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό (πλην φυσικά αθλητών, καλλιτεχνών, πολιτικών) ενώ στην Ελλάδα που μπορούσαν ΔΕΝ είχανε τα φράγκα πλην ολίγων… και την παραμικρή αμφιβολία πως θα χρειασθούν νέα μέτρα…οσονούπω.
  Ποιός θα τα διαπραγματευθεί ; θα ήθελα μια κυβέρνηση συνεργασίας ΚΚΕ-ΧΑ για να ολοκλρηρωθεί ο κύκλος, να ξεκουραστεί κι ο Μητσοτάκης

 111. Pedis said

  (στιγμιότυπο από τη σκληρή μάχη της κυβέρνησης με τους εταίρους)

  και με τσαμπουκά …

 112. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  111. Nαι μωρέ,είδες; Χαμογελαστός και εφαψίας και ο δικός μας, αντί να τους αρχίσει στις χριστοπαναγίες και στα μπουνίδια, …όπως θα έκανε ένας γνήσιος λαϊκός αγωνιστής σαν τον Κουτσούμπα!

 113. sarant said

  107 Υπηρχε τέτοιος μύθος; Πού τον βρίσκουμε;

 114. ππαν said

  107, 113: πολύ περίεργο. Για να κυκλοφορεί αυτός ο μύθος πρεπει αυτοι που τον υιοθετούσαν να ταυτίζονταν με τους αρχαίους -πολύ αρχαίους- Έλληνες.

 115. smerdaleos said

  @94:Δεν ξέρω αν οι λεξιλογούντες έχουν και τη λέξη γκρίκλιανος. Έτσι λέμε στα Σέρρας την τραχεία
  —–

  Παράγωγο της ρίζας *gwerh3- βιβρώσκω από κάποια μη ελληνική ΙΕ γλώσσα, που δεν μπορώ να την εξακριβώσω.

  πρωτο-σλάβικό *gъrdlo = «λαιμός» (κυριολεκτικά «όργανο κατάποσης» *gworh3-dhlom ~ ελληνικό επίθημα -θλον ~ λατινικό -bulum).

  To /k/ του γκρίκλιανος είναι πιο κοντά στο λιθουανικό gurklys = «λαιμός, αυχένας, μήλο του Αδάμ», αλλά Ελληνο-Βαλτική ανταλλαγή λεξιλογίου είναι λίγο απίθανη.

 116. smerdaleos said

  @99: Αισχύλος· «Ω Πέρσες, εξίτε». Ήταν και ο Αισχύλος Ινδοευρωπαίος;
  —–

 117. smerdaleos said

  @115, Συμπλήρωμα

  https://en.wiktionary.org/wiki/gerkl%C4%97

 118. 107 Νόμιζα πως ήταν πολύ γνωστός! Σίγουρα υπάρχει στη δυτικοευρωπαϊκή φιλολογία. Δεν γράφει κάτι και ο Κριτόβουλος ή ο Χαλκοκονδύλης; Δεν προλαβαίνω να το ψάξω τώρα!

 119. http://www.jstor.org/stable/3719018?seq=1#page_scan_tab_contents
  https://www.academia.edu/9995470/The_Origin_of_the_Origins_Trojans_Turks_and_the_Birth_of_the_Myth_of_Trojan_Origins_in_the_Medieval_World

 120. cronopiusa said

  …για να μην ξεχνιόμαστε…………

  Gresistance

 121. ππαν said

  119: Ευχαριστώ, Δύτη. Οι Τούρκοι κια οι Δυτικοί, οι απ΄εδώ;

 122. giorgos said

  Η μοναδική καί τελευταία ελπίδα γιά τήν Ελλάδα , είναι αυτή ή κυβέρνηση . Καλά έκανε καί είπε ψέματα…έπρεπε νά πάρη τήν έξουσία .

  «Πολιτικὴ σημαίνει ἀνυπαρξία ἀρχῶν. Τοῦτο δὲν σημαίνει ὅτι δὲν ὑπάρχουν τελικοὶ σκοποὶ στὴν πολιτική. Μποροῦν νὰ ὑπάρχουν σκοποὶ καὶ μάλιστα νὰ μοιάζουν αἰώνιοι. Διότι ἂν οἱ σκοποὶ δὲν ἀφοροῦν σὲ κάποιο «αἰώνιο» τέλος, καταντοῦν ἄσκοποι. Σημαίνει ὅμως ὅτι δὲν μπορῶ νὰ ἀνακηρύσσω σὲ ἀμετάθετη ἀρχὴ ὅ,τι ἔκανε ὁ Λένιν ἐδῶ κι’ ἑκατὸ χρόνια. Γιατί κι’ ὁ ἴδιος ὁ Λένιν καμμιὰ ἀρχὴ δὲν ἐτήρησε, προκειμένου νὰ πετύχη τὸν σχοπό του. Εἶναι περιττὸ νὰ ἐπιμείνουμε σὲ λεπτομέρειες. Ἐπειδὴ ὑπάρχουν σκοποὶ στὴν πολιτική, γι’ αὐτὸ εἶναι ἀναγκαία ἡ ἀνυπαρξία ἀρχῶν. Ὁ πολιτικὸς συνεπῶς κρίνεται ἀπό τους σκοποὺς πού ἐπιδιώκει καὶ ὄχι ἀπὸ τὰ μέσα πού χρησιμοποιεῖ. Ἀκαμψία ὡς πρὸς τὶς ἀρχές, σημαίνει ἔλλειψη προσηρμοσμένης πολιτικῆς νοοτροπίας. Αὐτό πού λέει τὸ κατεστημένο καὶ πού ἐνδεχομένως θὰ ἀποτελοῦσε δικαιολογία γιὰ τὴν τακτική της Ἀριστερᾶς— ὅτι πρέπει νὰ ὑπάρχουν στὸν τόπο μας κόμματα ἀρχῶν— εἶναι ἔμμεση ὁμολογία τῆς ἔλλειψης ἱστορικῶν καὶ ἐθνικῶν σκοπῶν ἐκ μέρους τῆς κατεστημένης τάξεως, τήν ὁποίαν αὐθαιρέτως βαφτίζει «κόμματα ἀρχῶν». Ἡ φράση αὐτή εἶναι κενή περιεχομένου. Καί τοῦτο τό ξέρει τό κατεστημένο. Ἁπλῶς ταχυδακτυλουργεῖ γιὰ μιὰ ἀκόμη φορά. Προπέτασμα αὐτῶν τῶν κομμάτων ἀρχῶν εἶναι ἡ Δημοκρατία — δηλαδή κάτι πού ἀποτελεῖ κανόνα βίου καὶ ὄχι ἀναλύσιμη ἔννοια. Μέσα στὴν ὁμίχλη αὐτῆς τῆς λέξης ἐπιβιώνει τὸ νόημα τῶν «κομμάτων ἀρχῶν». Ἡ μεγάλη ὅμως πολιτικὴ εἶναι σὰν τὸν ἔρωτα, ὅπου τά χρησιμοποιηθέντα μέσα ἁγιάζονται ἐκ τῶν ὑστέρων. Για τόν Λένιν πολιτικὴ ἀρχῶν θὰ ἦταν ἀδιανόητη. Ἡ σημερινὴ Ἀριστερὰ στὸν τόπο μας, τὰ προφανῆ καὶ συνειδητὰ πολιτικὰ ψέμματα τοῦ Λένιν τὰ ἀνεκήρυξε σὲ ἄρθρα πίστης. Δὲν μπορεῖ δηλαδή νὰ διακρίνη τὴν ἱστορικὴ ἀλήθεια ἀπὸ τὸν λεπτὸ πολιτικὸ ἑλιγμό. Μὲ τὶς ἔμμονες θρησκοληψίες της ἀπαλοίφει τὸν βασικὸ ἱστορικὸ συντελεστὴ στὴν χώρα μας, ὅτι δηλαδή στὶς σχέσεις μας μὲ τὴν προστασία εἴμαστε μιὰ σχεδὸν ἀποικιακὴ ὑπανάπτυκτη χώρα. «

 123. 121 Είπα, είχα την εντύπωση ότι θα το έλεγε και κανένας Κριτόβουλος. (Και είπα, δεν προλαβαίνω τώρα να ψάξω 🙂 )

 124. Ριβαλντίνιο said

  γκριν(ι)όκατσο = το γκρινιάρικο παιδάκι

  Τα αντιδραστήρια γκρινιάρντ (Grignard )

  «Ο Γάλλος χημικός François Grignard συνέθεσε πρώτος ενώσεις του τύπου RMgX που ονομάζονται αλκυλομαγνησιοαλογονίδια ή αντιδραστήρια Grignard προς τιμή του.»

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C135/474/3143,12628/

 125. Γιωργής said

  Από το Newsit
  «Συμφωνία – Τσίπρας: Παρελθόν το Grexit – Αποτρέψαμε οργανωμένο σχέδιο ασφιξίας της Ελλάδας!»
  Γιατί να τους αποτρέψουμε να μην μας σφίγγουν;;; Μαζοχισμός μου φαίνεται…..

 126. sarant said

  125 Σφίξε με , κι ενωμένα τα χείλη ας μένουν!

 127. Πιστοποιητικό γέννησης

 128. Βαρουφάκης (στα αγγλικά) στην πρώτη μεθ’ υπουργική συνέντευξη

  http://www.newstatesman.com/world-affairs/2015/07/yanis-varoufakis-full-transcript-our-battle-save-greece

 129. sarant said

  127 A γεια σου!

 130. Ριβαλντίνιο said

  @ 107 Δύτης των νιπτήρων
  «Περιμένω τώρα να εμφανιστεί ο μύθος ότι οι Γερμανοί είναι απόγονοι των Μηλίων!»

  Ή μπορεί να πουν και αυτοί ότι κατάγονται από τους Τρώες.

  «The Chronicle of Fredegar contains the oldest mention of a medieval legend linking the Franks to the Trojans. One legend, as further elaborated through the Middle Ages, established Astyanax, renamed «Francus», as the founder of Merovingian dynasty and forefather of Charlemagne.»

  https://en.wikipedia.org/wiki/Astyanax

 131. spiral architect said

  @83: Δεν έκανα ριφρές! 😳 😳

  Κάτι άσχετο αλλά σχετικό με το ιστολόγιο και τις ασχολίες του:
  Κλείνουν σήμερα οι εκδόσεις Scripta

 132. 127, 129: Ωστόσο, πιστεύω ότι ο λεξιπλόκος είναι άλλος, δυο χρόνια σχεδόν νωρίτερα (και δεν υπήρχε η στάρταπ τότε, ούτε σε μπέτα, ούτε στα μπετά…)

 133. Pedis said

  Protectorate, regno cliente, ή πώς αλλιώς να οριστεί το καθεστώς στο οποίο υπάγεται τελεσίδικα, οριστικά και μοιρολατρικά η χώρα;

  «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί επισήμως να ενισχύσει τις προτάσεις της σε τομείς που έχουν προσδιορίσει οι θεσμοί, με ικανοποιητικό και σαφές χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση και την εφαρμογή νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών κριτηρίων, των ορόσημων και των ποσοτικών κριτηρίων, ώστε να είναι σαφής η κατεύθυνση των πολιτικών μεσοπρόθεσμα.»

  «ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιήσει με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους. […] Το ταμείο αυτό θα συσταθεί στην Ελλάδα υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών. Σε συμφωνία με τους θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν διαφανείς διαδικασίες και κατάλληλος καθορισμός τιμών για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση κρατικών επιχειρήσεων. »

  «Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή. »

  http://www.efsyn.gr/arthro/olokliro-keimeno-tis-symfonias-metra-proapaitoymena-kai-sklires-allages

 134. sarant said

  132 Καλά, αυτό ΠΩΣ το βρήκες;

  131 Κρίμα, κρίμα.

 135. ndmushroom said

  134
  Advanced search στο Twitter, φαντάζομαι… Αλλά νομίζω ότι αναφέρεται σε λάθος πράγμα (οι πρώτες τρεις αναρτήσεις είναι στα ολλανδικά, και η 3η αναφέρεται σε κάτι άλλο (μάλλον):

  GreXit! Eiffel rekenmodel voor exploitatieplannen. Bekijk de presentatie via SlideShare op mijn profiel

 136. Γμένη Γερμανία! Μέχρι και τα δέντρα εκεί έχουν κεμέρι!

 137. 130 Μπράβο Ριβαλντίνιο!

 138. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  133. Mην απογοητεύεσαι ρε! Θα πούμε τώρα ναι. Θα πέσει το παραδάκι από τους Ναζήδες (ο ΓΙΓΑΣ Τσίπρας κατάφερε να μην τους γουστάρει κανείς ,πλήν κολαούζων καλαμπό (κάτι ΣλοβακοΦιλανδολιμά δηλαδή, που δεν τους βλέπει και κανείς…) , ούτε καν οι Αυστριακοί! Και μετά φυσικά θα κάνουμε κανα-δυο ψευτο»μεταρυθμίσεις» για τα μάτια ,και μετά ΚΑΝΟΝΙ!
  ΔΕΝ είναι ηλίθιος σαν τους Κουτσουμπαίους και τις Κανέλλες ο Τσιπραδόρ! Είναι έξυπνος και ευέλικτος.

 139. ππαν said

  Βερέμης μόλις: «ΟΙ Γερμανοί είναι χοντροκέφαλος λαός» και συνεχισε εξίσου επιστημονικά..

 140. Ριβαλντίνιο said

  @ 137 Δύτης των νιπτήρων
  Δύτη, αν δεν σε πειράζει, να βάλω και κάτι σχετικό με τους Τρώες/Τούρκους που έχει ο Χαλκοκονδύλης και ο Ράνσιμαν ? (Λέω αν δεν σε πειράζει γιατί ξέρω ότι αν προλάβαινες θα το έκανες εσύ.)

 141. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  139. Ανακάλυωε την Αμερική κι αυτός… φυσικά και είναι στούρ οι Γερμανοί! Πιο στουρ δε γίνεται.

 142. Γιατί να με πειράζει; Αφού είπα ότι δεν προλαβαίνω. Μπράβο όμως που κι αυτό το βρήκες (και χαίρομαι αν όντως επιβεβαιώνεται η μνήμη μου) 🙂

 143. Χαίρετε Σαραντακιστές και Σαραντακίστριες.
  Δύσκολη μέρα η σημερινή, αλλά όχι απαραίτητα αποφράς, λέω εγώ.

  Όποιος με έχει φίλο στο ΦΒ μπορεί ήδη να το είδε, αλλά θα το επαναλάβω και εδώ, για την συζήτηση:

  Η γνώμη μου για το τι πρέπει να γίνει από δω και μπρος:

  1. Ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Οι Υπουργοί που δεν δέχονται να εφαρμόσουν τα χθεσινά συμφωνημένα οφείλουν να παραιτηθούν. Οι κυβερνητικοί βουλευτές που δεν δέχονται να τα ψηφίσουν, οφείλουν να παραδώσουν τις έδρες στο κόμμα.

  2. Άμεση ψήφιση των συμφωνηθέντων μέτρων. Δεν πρέπει θεωρώ να δώσουμε το δικαίωμα στους Ευρωπαίους να μας δείξουν ξανά με το δάχτυλο ως μόνους φταίχτες. Παράλληλα βέβαια, χτίσιμο αξιόπιστου και σοβαρού δικτύου προστασίας για τους πιο αδύναμους. Κανένας χωρίς φαγητό, κανένας χωρίς ιατρική περίθαλψη, κανένας χωρίς ρεύμα. Όσο μας επιτρέπει το ασφυκτικό πλαίσιο της συμφωνίας, άμεση ψήφιση και μέτρων αναδιανομής πλούτου (πχ δρακόντειος φορολογικός έλεγχος και κατασχέσεις όσων έβγαλαν λεφτά έξω).

  3. Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το τι συνεπάγεται η παραμονή στο Ευρώ. Λεπτομερής παρουσίαση του πριν και του μετά. Αναλύσεις για το πώς πχ οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα, που άκμαζαν προ του ευρώ, το γύρισαν στις εισαγωγές μετά. Για το πώς στραφήκαμε αποκλειστικά στην παροχή υπηρεσιών, αναγκαστικά λόγω Ευρώ και λόγω της μη ανταγωνιστικότητας που αυτό συνεπάγεται.

  4. Σε συνθήκες σχετικής ομαλότητας πλέον, χωρίς την άμεση απειλή χρεοκοπίας, σοβαρή και υπεύθυνη προετοιμασία για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Συγκρότηση επιτροπής ειδικών επιστημόνων ώστε να ελαχιστοποιηθούν κατα το δυνατό οι αρνητικές επιπτώσεις.

  5. Σε βάθος χρόνου, και όταν είμαστε πλήρως έτοιμοι, δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι στο Ευρώ», και -τελικά- έξοδός μας από την Ευρωζώνη.

 144. Κι άλλο ενδιαφέρον άρθρο: Ήρωας ή Προδότης;

  https://www.byline.com/column/11/article/164

 145. sarant said

  139: Πού το είπε αυτό;

  Πολύ ενδιαφέρον αυτό με τους Γερμανούς Τρώες -παίρνουν ρεβάνς λοιπόν

  143 Στέλιο, εγώ συμφωνώ με τα πρώτα, αλλά η προετοιμασία της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα πώς συμβιβάζεται με την παραμονή σε μνημόνιο;

 146. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  143. Σωστός ο Στελής! Είπε με πολλά και όμορφα λόγια, ακριβώς αυτό που είπα στο 138. 🙂
  Θα πέσει το παραδάκι από τους Ναζήδες ,μετά φυσικά θα κάνουμε κανα-δυο ψευτο»μεταρυθμίσεις» για τα μάτια ,και μετά ΚΑΝΟΝΙ! 😉

 147. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Σιγά να μην είναι Τρώες οι Γερμανοί! Τρωλς μπορεί…

 148. @145: Δεν συμβιβάζεται φυσικά, αλλά όταν, και άν, το αποφασίσουμε δημοκρατικά να επιστρέψουμε, θα πούμε ευχαριστούμε για το μνημόνιο αλλά δεν θέλουμε άλλο.

  @146: 🙂

 149. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πολλή ώρα δίχως γκρ
  Γκράαλ το ιερό δισκοπότηρο.

 150. 147

  Τρώες είναι, μανίτσα μ’! Μας κατατρώες! 😦

 151. Ριβαλντίνιο said

  @ 142 Δύτης των νιπτήρων

  Σ’ευχαριστώ πολύ.
  ———————————–
  Ο Ράνσιμαν λέει πως οι Δυτικοί ένιωθαν το θυμωμένο πνεύμα του Βιργιλίου, ο οποίος στη Δύση είχε πάρει θέση ως επίτιμος χριστιανός και μεσσιανικός προφήτης . Είχε αφηγηθεί τη φρίκη της λεηλασίας της Τροίας από τους Έλληνες. Η λεηλασία της Κων/πολης υπήρξε η ανταπόδοσή της. Ο καρδινάλιος Ισίδωρος ονόμαζε τους Τούρκους Τεύκρους. Ένα γράμμα που υποτίθεται είχε γραφεί από τον Μωάμεθ Β προς τον πάπα Νικόλαο, κυκλοφορούσε στην Γαλλία μερικές δεκαετίες αργότερα και σ’αυτό ο Μωάμεθ απορούσε γιατί οι Ιταλοί τον εχθρεύονταν, εφόσον κατάγονταν και αυτοί από τους Τρώες, όπως και οι Τούρκοι. Ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης παραπονιόταν ότι στη Ρώμη πίστευαν ότι οι Έλληνες τιμωρήθηκαν για την άλωση της Τροίας. Ο πάπας Πίος Β (Αινείας) αγωνιζόταν να αποδείξει ότι οι Τευκροί και οι Τούρκοι δεν ήταν το ίδιο. Ο θρύλος έβλαπτε τις προσπάθειές του για σταυροφορία.

  Και ο Χαλκοκονδύλης

  «Περί μεν τους του Βυζαντίου Έλληνας τοσαύτα εγένετο, δοκεί δε η ξυμφορά αύτη μεγίστη των κατά την οικουμένην γενομένων υπερβαλέσθαι τω πάθει, και τη των Ιλίου παραπλησίαν γεγονέναι, δίκην γενέσθαι του Ιλίου υπό των βαρβάρων τοις Έλλησι πασσυδί άπολουμένοις, και ούτω τους Ρωμαίους οίεσθαι ξυμβήναι, την τίσιν αφίχθαι τοις Έλλησι της πάλαι ποτέ γενομένης Ιλίου ξυμφορας.»

 152. Λ said

  Το 95(παρακαλώ σημειώστε το έτος) στην Αγγλία βρέθηκα να παίζω κροκέ με ένα νεαρό κύριο απόφοιτο του Κέιμπριτζ. Ήταν χημικός. Μου είπε ότι άρχισε την καριέρα του σαν καθηγητής χημείας στο πιο πάνω πανεπιστήμιο αλλά επειδή η αμοιβή δεν ήταν καλή άλλαξε επάγγελμα και την περίοδο εκείνη δούλευε στη Wall Street και εφάρμοζε τις φόρμουλες της χημείας στον τραπεζικό τομέα. Η αμοιβή του ήταν πολλαπλάσια από την προηγούμενη. Τελικά είναι όλες αυτές οι αλχημείες και οι τραπεζίτες του Σικάγου που έφεραν την κρίση του 2007 και ότι ακολούθησε. Θυμάμαι εκείνη την παρέρέα παιδιων ηλικίας 25 -30 που μιλούσαν για μισθούς των 300 χιλιάδων στερλινών το χρόνο. Δυστυχώς οι έλληνες πληρώνουν και θα πληρώνουν για πολλά χρόνια το λογαριασμό.

 153. 145 Έι, δεν είπα ότι έχει πει κανείς πως οι Γερμανοί είναι απόγονοι των Τρώων, για τους Τούρκους το έλεγαν! Είπα πως θα μπορούσαμε να παράξουμε τον νέο μύθο, ότι οι Γερμανοί είναι απόγονοι των Μηλίων.

 154. Ριβαλντίνιο said

  Επειδή του Χαλκοκονδύλη βγήκε μάπα έτσι όπως το έγραψα

  Περὶ μὲν τοὺς τοῦ Βυζαντίου Ἕλληνας τοσαῦτα ἐγένετο· δοκεῖ δὲ ἡ ξυμφορὰ αὕτη μεγίστη τῶν κατὰ τὴν οἰκουμένην γενομένων ὑπερβαλέσθαι τῷ πάθει, καὶ τῇ τῶν Ἰλίου παραπλησίαν γεγονέναι, δίκην γενέσθαι τοῦ Ἰλίου ὑπὸ τῶν βαρβάρων τοῖς Ἕλλησι ἀπολουμένοις, καὶ οὕτω τοὺς Ῥωμαίους οἴεσθαι ξυμβῆναι, τὴν τίσιν ἀφῖχθαι τοῖς Ἕλλησι τῆς πάλαι ποτὲ γενομένης Ἰλίου ξυμφορᾶς.

  από εδώ

  http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCcQFjABahUKEwi7k8yTqdjGAhVHOBQKHcM_AOQ&url=http%3A%2F%2Fwww.panoreon.gr%2Ffiles%2Fitems%2F1%2F163%2Fromaioi_and_teukroi_hellenes_and_barbaroi_europe_and_asia.pdf%3Frnd%3D1290775459&ei=qsujVbuWIcfwUMP_gKAO&usg=AFQjCNHfFOZ3gU3aCUi5M29Ok_YXqXrA2A&bvm=bv.97653015,d.d24

  Και έχει και αυτό που έλεγε ο Δύτης για τον Κριτόβουλο

  According to Kritoboulos this last sack was more terrible than those of Troy by the Greeks (1209/8 BC?1), of Babylon by the Assyrians (689 BC), of Rome by the Gauls (387 BC), of Carthage by the Romans (146 BC) and of Jerusalem by the Romans (70 AD).

  Chalkokondyles’ and Kritoboulos’ interpretation is supported by Nestore Iskender, an eye-witness of the conquest, who tells that Mehmed “exterminated the exterminators of magnificent Troy.(distrusse i distruttori di Troia magnifica)

 155. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  153. Ορίστε κύριε πώς βγαίνουν οι παρεξηγήσεις στην εποχή του ιντερνέτς! Να δεις που δεν αποκλείεται να διαβάσεις άυριο-μεθαύριο «νέα επιστημονική Δυτική μελέτη θέλει τους Παρισίους Φράγκους να βαστάει η σκούφια τους από τον Πάρη» 🙂

 156. Λ said

  Δεν εννοώ ότι φταίνε οι νεαροί που γνώρισα τότε βέβαια αλλά όλα εκείνα τα hedgefund και οι τράπεζες αφαίθηκαν να αλωνίζουν χωρίς κανένα περιορισμό.

 157. Ριβαλντίνιο said

  Κανονικά οι Ιρλανδοί και ίσως οι Ισπανοί θα έπρεπε να μας υποστηρίζουν γιατί είναι απόγονοι Μιλησίων !!!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Milesians_(Irish)
  https://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADl_Esp%C3%A1ine

  Αυτά που λέει δήθεν για Κέλτες και «γιους του Μιλ» είναι ανοησίες. 🙂 🙂 🙂

 158. Spiridione said

  Τώρα με το αριστερό μνημόνιο θα έχουμε και Κώδικα Πολιτιστικής Δικονομίας 🙂
  http://www.capital.gr/story/3043804/odeuei-pros-ti-bouli-o-neos-kodikas-politistikis-dikonomias

 159. 157

  Άμα ψάχνομε για κοινές καταγωγές, ας πάμε λίγο πιο δώθε και ας θυμηθούμε πως ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι απόγονας του Τσενκίς Χάν

 160. nestanaios said

  143

  Συμφωνώ με 3,4 και 5.
  Εγώ ψήφισα Βαρουφάκη και όχι Σύριζα επειδή το 1989 ο τότε Σύριζα με εξαπάτησε.

 161. cronopiusa said

 162. Ριβαλντίνιο said

  @ 159 Σκύλος της Β.Κ.

  Λάθος. Μόνο αυτόν ξέρω

  Τζεκινς Χαν 🙂

 163. sarant said

  158 Αυτό με τον Κώδικα είναι κακό; Γιατί διαμαρτύρονται οι δικηγορικοί σύλλογοι;

 164. 162

  Ριβαλντίνιοοοο…! 👿

 165. cronopiusa said

 166. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  163. >>είναι κακό;
  κακό κι ολόκακο

 167. Gpoint said

  Απορία 1η ποιά η αμοιβή του Βαρουφάκη για το διάστημα που το έπαιξε υπουργός και ποιά η αντίστοιχη ενός καλού γελωτοποιού για το ίδιο χρονικό διάστημα ;

  Απορία 2η Η ΕΡΤ έχει ΕΡΤ1 (κοκκινη) ΕΡΤ2 (πράσινη) και ΕΡΤ3 (κίτρινη) γιατίι εγώ είδα το ματς της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ενντίον της Γαλλίας ( under19) στο Eurosport 1 ;;;;;;;;

  Ξέρω-ξέρω η σιωπή σας προς απαντησή μου

 168. Spiridione said

  166. Δε ξέρουμε αν θα είναι οι ίδιες τροποποιήσεις. Πάντως ο Σύλλογος ψήφισε ναι στο μνημόνιο, οπότε άντε γειά

 169. Avonidas said

  #46. Spiral, τουλάχιστον οι ΑΗΠ δεν έλεγαν μαλακιούλες για «αποκατάσταση εμπιστοσύνης», «οδικούς χάρτες» και «προσωρινό» άλμα στο γκρεμό…

  Δεν αντέχεται όλη αυτή η πολιτική ορθότητα 😦

 170. Γς said

  -Αλέξηγια έλα εδώ. Δώσε μου να δω τη συμφωνία!

 171. http://www.videoman.gr/82019/embed

 172. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στις μονομερείς ενέργειες είναι και το άνοιγμα της ερτ;
  Ω ρε παναγία μ΄…

 173. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τώρα μου το έστειλαν:
  Η αριστερά είναι σαν το τσάι.Το καλύτερο είναι του βουνού.

 174. Ριβαλντίνιο said

  @ 164 Σκύλος της Β.Κ.
  Όχι βέβαια :mrgreen: 😆 :mrgreen: 😆 :mrgreen: 😆

  Ριβαλντίνιο

  και αν θυμώσω πολύ

  Δυναμικές ασκήσεις

  —————————————————————————–

  @ 171 Σκύλος της Β.Κ.

  (1.50)

  Τους Πέρσες να τους αποζημιώσουν οι Σκοπιανοί. 😆 😆 😆

 175. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Παραιτήθηκε ο Νίκος Χουντής από βουλευτής
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 2′

  Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής με επιστολή που απήυθυνε στο προεδρείο της Βουλή.

  Ο Νίκος Χουντής ήταν ένας από τους 15 που ψήφισαν ναι αλλά με επιστολή τους δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα ενώ είναι πρώτος επιλαχόν στην Ευρωβουλή και θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γλέζο

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=722042

  ΥΓ Διπορτο. Φευγει απο Βουλη παει Ευρωβουλη.

 176. Μαρία said

  Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του Νίκου Χουντή, ο οποίος ανήκει στην τελευταία κατηγορία και έχει φροντίσει να μεταπηδήσει από το υπουργείο στην Ευρωβουλή, αντικαθιστώντας τον Μανόλη Γλέζο, αφού πρώτα είχε ζητήσει λίγο χρόνο για να δει πού θα κάτσει η μπίλια.
  http://www.efsyn.gr/arthro/i-epomeni-mera-gia-tin-aristera

 177. christos k said

  Το γκρουπούσκουλο το πήγαινε για γκρέξιτ γι’ αυτό καλό είναι ο αρχηγός να καταλαβαίνει τα όρια και το τάιμινγκ. Σε μένα ο Τσίπρας φαίνεται καλός ηγέτης με καλά αντανακλαστικά που τον βοηθούν στα λάθη της απειρίας του.

  Είναι γεγονός πως εκ πρώτης φαίνεται πως η πεντάμηνη αναστάτωση έγινε για το τίποτα αλλά δεν είναι έτσι. Μετά τη στάση της Γερμανίας ποιος πολιτικός θα τολμήσει να ξαναπεί «καλωσήρθατε στο γκρουπ αυτών που πιστεύουν πως οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» (Θεοδωράκης στον ενικό); Δεν μας βοήθησε όλο αυτό να μετρήσουμε εταίρους και «εταίρους»; Δεν θα εφαρμοστούν όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα από μία κυβέρνηση με νοοτροπία που θα ρίξει τα βάρη κατά το δυνατόν στους έχοντες; Δεν μπαίνει σε ένα δρόμο η ρύθμιση του χρέους;

  Κάποιοι εκθειάζουν την περιγραφικότητα των ελληνικών λέξεων και το γκρέξιτ θα το ήθελαν ελληνέξοδο ή κάτι τέτοιο. Πάνω σε αυτό θα ήθελα να σχολιάσω πως αφού η αγγλική γλώσσα έχει παγκοσμιοποιηθεί, άρα έχει περάσει ως μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού του κάθε λαού όπως και η ελληνική άλλωστε, γιατί ο Έλληνας στο βωμό της περιγραφικότητας της γλώσσας του να μη δέχεται (όπως κάνει και ο Άγγλος) μια λέξη απευθείας από μία ξένη γλώσσα; Αν δηλαδή το χρυσό αιώνα του Περικλή η αγγλική είχε την ίδια ισχύ με την ελληνική γλώσσα αποκλείεται ο Αριστοφάνης να είχε χαρακτηρίσει τον Σωκράτη κουλ (λέμε τώρα 🙂 ); Θέτοντας αυτό ως επιχείρημα συμφωνώ με τον Νίκο σχετικά με τη χρήση των γκρέξιτ, σάιτ, ίντερνετ κτλ (με ελληνικούς χαρακτήρες).

 178. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Πάνος-ΑΝΕΛ λέει τώρα στη Βουλή

 179. Έλα βρε Μαρία μου, τι βρήκες να λινκάρεις τώρα!

  Η ίδια ισχυρή δυναμική εκφράστηκε και στο δημοψήφισμα της προηγούμενης βδομάδας.

  Ομως οι ιδέες της Αριστεράς -και πολύ περισσότερο η πρόθεση της κοινωνικής και πολιτικής ρήξης- παρέμειναν εξαιρετικά μειοψηφικές στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ακόμα και μεταξύ των υποστηρικτών του «Οχι» ουδέποτε έπαψε να κυριαρχεί η επιθυμία παραμονής στην Ε.Ε. και στο ευρώ.

  Την κρίσιμη, επομένως, στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από τον επώδυνο συμβιβασμό. Και πρέπει να του αναγνωριστεί ότι πάλεψε μέχρι τέλους να τον αποφύγει σ’ αυτούς τους πέντε μήνες των διαπραγματεύσεων, που τόσο άδικα έχουν κακολογηθεί στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα.

  Α, τώρα κατάλαβα τι συνέβη: δώσανε λάθος χαρτί στον Τσίπρα, αντί για το δημοψήφισμα πήρε τις δημοσκοπήσεις για το ευρώ. Τι; Οι δημοσκοπήσεις αποδείχθηκαν αναξιόπιστες; Τι λες τώρα.

 180. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  178. Α κάπου έξω είναι ο Καμμένος, Ακούω μόνο, δεν έχω εικόνα.

 181. Gpoint said

  # 177

  Ναι, ο ευαίσθητος Ποτάμιας θα πάρει σοβαρά το ποστ σου, δεν θα ξαναπει φίλους μας τους γερμανούς κι όλα τα προβλήματά μας θα λυθούν…

  Αρκετοί εδώ μέσα θυμίζουν οπαδούς του ΟΣΦΠ που προσπαθούν να πείσουν πως δεν τους ευνοεί η διαιτησία !!

  Ξεχνάνε πως η κρίση ξεκίνησε την επομένη του «πάρτυ» της ΕΡΤ η οποία ως γνωστόν είναι πολυκομματική συνδικαλιστικώς. Ε και με την λεγόμενη «συναίνεση» μετά από 5 μηνών «μονοφαγιάς» του ΣυΡιζΑ στην καινούργια ρεμούλα του μνημονίου (με τις άπειρες ακριβοπληρωμένες επιτροπές που θα δημιουργηθούν) θα συμμετέχει όλος ο «καλός» πολιτικός κόσμος και θα ανέβει το ποσοστό της ΧΑ

 182. sarant said

  168 Γουστο θα έχει να πει τώρα ο ΔΣΑ ότι δεν συμφωνεί 🙂

  177 Δεν έχεις άδικο στην τελευταία παράγραφο

 183. christos k said

  181. Δεν περιμένω ευαισθησίες από κανέναν. Να μέναμε λοιπόν στο πριν; Μήπως ορισμένοι εδώ μέσα θυμίζουν οπαδούς του ΠΑΟ που αντί να σηκώσουν τα μανίκια και να βελτιωθούν προκειμένου να ανατρέψουν την αδικία που νοιώθουν πως υπάρχει κρύβονται πίσω από αυτή για να κρύψουν την αδυναμία τους;

  Το ότι τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα θέλαμε δεν σημαίνει πως πρέπει να διαλυθούμε βλέποντας φαντάσματα. Μόνο με δουλειά και πρόγραμμα επιβεβαιώνονται τα οράματα και όχι με μιζέρια, έλλειψη πίστης και απρογραμμάτιστα.

 184. το κομούνι της αυγής said

 185. το κομούνι της αυγής said

  …μα το ντέρμπι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο κι εσύ πνίγεσαι με δίχρωμα κασκόλ…

 186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – 1) Συμφωνώ, όχι μόνο για να μη τορπιλίσουν την συμφωνία-υποταγή, και δημιουργηθούν καταστάσεις χάους στην χώρα, μια και είναι φανερό πλέον, ότι τα «αριστερά» παλληκάρια, πηγαίνανε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, αλλά και για να δούμε ποιοί έχουν λίγη αριστερή αξιοπρέπεια πάνω τους.

  2) Συμφωνώ με τα δύο πρώτα σκέλη, πρέπει οπωσδήποτε να φύγουμε απο το πολιτικό προσκήνιο, είναι θέμα μηνών να φανούν τα τεράστια οκονομικά προβλήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και άλλων χωρών πέραν πάσης υποψίας, που τόσο καιρό τώρα, κρύβονται πίσω απο την Ελλάδα. Όσο για το δίκτυο προστασίας είναι επιτακτική ανάγκη θα έλεγα, αλλά έχω μεγάλες αμφιβολίες για την δημιουργία του. Δυστυχώς ο εθελοντισμός είναι ΑΓΝΩΣΤΗ λέξη στην Ελλάδα, και από κάποιες ενέργειες που είχα κάνει διαδικτυακά αλλά και σε τοπικό-δημοτικό επίπεδο το 2011, πλήν ελαχίστων θετικών εξαιρέσεων που δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να στηρίξουν την οργάνωση τέτοιας προσπάθειας, εισέπραξα παγερή αδιαφορία. Βέβαια, ίσως λόγο της χειροτέρευσης της κατάστασης από τότε, και αν γίνει οργανωμένα και προωθηθεί κατάλληλα απο την κυβέρνηση, να είναι θετικό το αποτέλεσμα.
  Και για το τρίτο σκέλος συμφωνώ, αλλά δεν συμφωνούν οι «θεσμοί,» άλλωστε η άνιση κατανομή του πλούτου, είναι κι ο βασικός λόγος που βρίσκεται η χώρα (κι όχι μόνο) σ΄αυτή την κατάσταση, λές να θέλουν να βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους;

  3) Τόσα χρόνια που κατηγορούσαν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν θα έπρεπε να το είχαν κάνει; Οι άνθρωποι δεν είναι σοβαροί, δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι σίριαλ κίλερ σαν τους Βορίδη, ΓεΟργιάδη, κλπ δεξιές ακτιβιστικές δυνάμεις, αλλά αποδείχτηκαν το λιγότερο τραγελαφικοί, και ο πρωθυπουργός, και μόνο που εμπιστεύτηκε τον Βαρουφάκη, επικίνδυνα αφελής, δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να το κάνουν τώρα.

  4-5 – Εκτός του ότι αποδεδειγμένα, δεν έχουμε τέτοιους επιστήμονες, δεν είναι και στο χέρι μας, δεν είμαστε ανεξάρτητη χώρα, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να βρούμε την κατάλληλη αντίδραση.
  Κατά την άποψή μου, (καί λόγο εμπειρίας αλλά και οικογενειακής ιστορίας) η καταλληλότερη διαχρονικά, είναι το αντάρτικο. Μη φοβάσαι δεν προτείνω τον παροχημένο ένοπλο αγώνα, ούτε αντάρτικο πόλεων που εξυπηρετεί την εξουσία, αλλά το αναίμακτο και αθόρυβο οικονομικό αντάρτικο, είναι το μόνο που θα τους πονέσει. Σιωπηλό αλλά στοχευμένο εμπάργκο σε εισαγόμενα είδη συγκεκριμένων κρατών και εταιρειών, και προτίμηση στα ελληνικά (όχι στα εγχώρια-χαμόγελο) τα οποία παράλληλα θα πρέπει να ρίξουν οργανωμένα τις τιμές, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τα ξένα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αλλάξουν στάση απέναντί μας οι «σκληροί» στην χειρότερη, θα μας μείνουν τα λεφτά, θα αναζωογονηθεί η οικονομία, και θα δημιουργηθεί και το πλεόνασμα που θέλουν οι θεσμοί.
  Αντίθετα απ΄ό,τι μας λένε τα δήθεν αριστερά κόμματα, που μαζί με τα άλλα, θέλουν να μας έχουν διαιρεμένα υποχείρια για να εξυπηρετούν την εξουσία που τα ταϊζει, ο καναπές έχει απείρως μεγαλύτερη δύναμη από οποιαδήποτε μετωπική σύγκρουση, με το πλεονέκτημα για τους συντρόφους αγωνιστές ΚΑΝΑΠΕΔΙΣΤΑΣ (νέα λέξη Νικοκύρη-χαμόγελο) ότι δεν χρειάζεται ούτε να ιδρώσουν, ούτε να ματώσουν, και θα αφήσουν τους ματατζήδες με το γκλόμπ στο χέρι.
  Το σύστημα μας παρέχει ουσιαστικά δωρεάν τα όπλα που θα το πολεμήσουμε, μένει να το αντιληφθούμε και να οργανώσουμε την αδρανή αντίσταση. Το διαδίκτυο έχει τεράστια επαναστατική δύναμη, αρκεί να την χρησιμοποιήσουμε έξυπνα. Βέβαια τα κόμματα και οι δογματικές αγκυλώσεις των περισσοτέρων, καραδοκούν για να καταπνίξουν την όποια μαζική αντίδραση εκτός κομματικής γραμμής και πειθαρχίας, αλλά νομίζω ότι είναι καλή ιδέα, και αξίζει να προσπαθήσουμε, ειδικά τα νέα παιδιά.

 187. cronopiusa said

 188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  181 – Δεν υπάρχει καμία Χ.Α, ένα κατασκεύασμα της υπηρεσίας είναι, για ειδικούς σκοπούς εξυπηρέτησης, και με την ναζιστική στάση της Γερμανίας, ξύπνησαν τα κατοχικά αντιγερμανικά αντανακλαστικά του λαού. Αν υπήρχε σοβαρό εθνικιστικό κόμμα (όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται το σοβαρό) σίγουρα θα σάρωνε, αλλά έχουν γνώση οι κατέχοντες και προσέχουν τι κόμματα δίνουν στο λαό για να εκτονώνεται.

 189. paolodrosi said

  Επειδη αναφερθηκαν αρκετοι στον Καζακη, να υπενθυμισω οτι ηταν απο τους λιγους που προεβλεψαν τα γεγονοτα, απο το 2010 και μετα.
  Υποστηριζει την επιστροφη σ’ εθνικο νομισμα, αφου πρωτα καθισουν στο σκαμνι αυτοι που μας εφεραν ως εδω, αφου αλλαξει πρωτα το Συνταγμα, (με ανακλητοτητες, δημοψηφισματα, εθνοσυνελευσεις, κι αλλα δημοκρατικα), κι αφου βεβαιως καταγγειλουμε μονομερως το χρεος σαν παρανομο.
  Κατι που υποστηριξε η προσφατη επιτροπη της Βουλης, και ειχε αναδειξει η σχετικη εκθεση του ΟΗΕ, απο το 2013, (για το χρεος και τ’ ανθρωπινα δικαιωματα στην Ελλαδα).

  Οι πεντε χρεωκοπιες της Ελλαδας, ολες ταυτιζονται με ξενο νομισμα. Ποτε με δραχμη, ή αλλο εθνικο νομισμα.

  Το 61,31% του κοσμου που ψηφισε ΟΧΙ, το εκανε γιατι δεν ηθελε άλλα μετρα. Οσο ομως βρισκομαστε στο ευρω, θα ερχονται συνεχεια κι άλλα, κι άλλα, μεχρι να γινουμε τελειως αποικια.
  Αρα, να μου επιτρεψετε να πιστευω πως αυτο το 61,31%, ειναι ετοιμο να βγει απο την Ε.Ε και την Ευρωζωνη.

  Το σχεδιο Καζακη για ομαλη επιστροφη σ’ εθνικο νομισμα.

  Οσο για το φιλο που ανεφερε ομοφοβικο παραληρημα, πρεπει να ξεχωριζει το αστειο, χιουμορ, με το σοβαρο.

  Μπορει καποιος να διαφωνει με τον Καζακη, και καλα κανει. Ομως το γεγονος οτι εκφραζει μια αποψη, κι εχει σοβαρα επιχειρηματα, το λιγοτερο πρεπει να τον βαλει σ’ ενα τραπεζι και να τον αφησει ν’ αναπτυξει το λογο του. Να συζητησει μαζι του.
  Κατι που φανηκε να γινεται αχνά, απο μεγαλοδημοσιογραφους, σαν το Χατζηνικολαου, τον Παπαδακη κατον Τραγκα. Μολις ομως αρχισε να θιγει τ’ αφεντικα τους, επεσε »μαυρο».

 190. ππαν said

  Δεν μου φάνηκε πολύ χιουμοριστικό, σόρι, ε;

  Στέλιο, οι προτάσεις σου έμμετρα!
  Καλώς ήρθες 🙂

 191. Y. G. said

  186 – «δεν προτείνω τον παροχημένο ένοπλο αγώνα, ούτε αντάρτικο πόλεων […] αλλά το αναίμακτο και αθόρυβο [,,,] αντάρτικο […] Σιωπηλό αλλά στοχευμένο […]

  Σωστο! Δεν περιμενα να διαβασω κατι τετοιο σαυτο τον ιστοτοπο!

  Και work-to-rule, grève du zèle

  Αθορυβη, κατω-απο-το-ρανταρ αντισταση. Η μονη ελπιδα μεχρι να ωριμασουν τα πραγματα και να ενισχυθει το φρονημα.

 192. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  #188.

  MARGIN CALL- Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

  Κυριακή 12/07 – 23:00

  Δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής 2011

  24 δραματικές ώρες σε έναν αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό στις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2008. Ένας νέος οικονομικός αναλυτής, υπάλληλος μιας αμερικανικής εταιρίας επενδύσεων ανακαλύπτει ένα λάθος σε μια θεμελιώδη εξίσωση του συστήματος, οι επιπτώσεις του οποίου απειλούν με κατάρρευση όχι μόνο την εταιρία αλλά και ολόκληρο το οικονομικό σύστημα του δυτικού κόσμου. Τα ανώτερα στελέχη της εταιρίας συνέρχονται με σκοπό να λάβουν αποφάσεις με οικονομικό αλλά και ηθικό αντίκτυπο στις ζωές τους…

  Εμπνευσμένη από την ιστορία της Lehmen Brothers, μια επίκαιρη ταινία με ένα all-star καστ, υποψήφια μεταξύ άλλων για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, αλλά και Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου.

  Σκηνοθεσία: Τζ. Σ. Κάντορ
  Σενάριο: Τζ. Σ. Κάντορ
  Ηθοποιοί: Κέβιν Σπέισι, Ντέμι Μουρ, Στάνλεϊ Τούτσι, Πολ Μπέτανι, Τζέρεμι Άιρονς, Ζάκαρι Κουίντο, Σάιμον Μπέικερ

  ΥΓ Την ξαναειδα χθες και θυμηθηκα την εμμονη σου με το Ttrading 🙂

 193. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο Κύκλος του Μπλούμσμπερι
  Ηταν μια κλειστή αγορά ιδεών, μέσα από την οποία αναδείχθηκαν σημαντικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα. Ο Μπέρτραντ Ράσελ, ο Κέινς, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Φόρστερ. Δημοκρατικοί, αντιαποικιοκράτες, χωρίς ταμπού, σεξουαλικά ελεύθεροι
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2014 05:45

  Στις αρχές του 20ού αιώνα στο σπίτι της Βιρτζίνια και του Λέοναρντ Γουλφ θα συναντιούνταν κάθε εβδομάδα τα μέλη μιας ολιγομελούς ομάδας συγγραφέων, ζωγράφων και κριτικών που τότε ήταν σχεδόν άγνωστοι. Αργότερα θα έρχονταν να προστεθούν ένας κορυφαίος μαθηματικός και φιλόσοφος, ο Μπέρτραντ Ράσελ, και ο – κορυφαίος επίσης – οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς. Τους συνέδεαν η φιλία και η πίστη στην ειρήνη, τη δημοκρατία, την ισότητα των φύλων και την ελευθερία. Και βέβαια στην τέχνη, η οποία, όπως απέδειξε ο Κέινς, περιέχει προστιθέμενη αξία.

  Αυτό το τελευταίο όμως δεν ήταν βασισμένο απλώς σε κάποια οικονομική ανάλυση αλλά στην πίστη των μελών του Κύκλου πως η προστιθέμενη αξία προκύπτει από το ότι η τέχνη είναι βασική προϋπόθεση για την πρόοδο και τη συνοχή μιας κοινωνίας. Και η πρόοδος κρίνεται με πολιτιστικούς όρους, δηλαδή από το πώς αντιλαμβάνεται και πώς αξιοποιεί μια κοινωνία το πνεύμα μιας εποχής. Η αισθητική επομένως προέκυπτε από την αναζήτηση της αλήθειας.

  Η τέχνη είναι ο δρόμος για να απαντηθούν τα βασικά ερωτήματα, όπως τίθενται κατά καιρούς. Τα ερωτήματα τα έθετε με διαφορετικό τρόπο στο δικό του πεδίο ο καθένας, όλα μαζί όμως συνέθεταν το τετράπτυχο ελευθερία – περηφάνια του πολίτη – κοινωνική συνοχή – κοινό αίσθημα. Αυτά ειδικά για τον Κέινς ήταν καθοριστικά, διότι πίστευε πως δεν μπορεί να δοθεί απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός της οικονομίας αν πιο μπροστά δεν απαντηθεί το ποιος είναι ο σκοπός της ζωής.

  [….]

  http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=622089

 194. cronopiusa said

  ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ; της Ελένης Πορτάλιου

 195. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Κανενας απο τα μελη του κυκλου δεν θα μεγαλουργουσαν και ειδικα ο Μπέρτραντ Ράσελ, ο Κέινς, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Φόρστερ, αν δεν ηταν » Δημοκρατικοί, αντιαποικιοκράτες, χωρίς ταμπού, σεξουαλικά ελεύθεροι»

  Αυτο σημαινει υγιης φιλελευθερισμος των ανησυχων μεγαλων «παιδων» της βρετανικής αστικης ταξης.

  Αποσπασματα απο το κειμενο του Βηματος

  «…η πρόοδος κρίνεται με πολιτιστικούς όρους, δηλαδή από το πώς αντιλαμβάνεται και πώς αξιοποιεί μια κοινωνία το πνεύμα μιας εποχής. Η αισθητική επομένως προέκυπτε από την αναζήτηση της αλήθειας.»

  «… για τον Κέινς ήταν καθοριστικά, διότι πίστευε πως δεν μπορεί να δοθεί απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός της οικονομίας αν πιο μπροστά δεν απαντηθεί το ποιος είναι ο σκοπός της ζωής.»

 196. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

 197. Gpoint said

  # 186

  Αυτό με το μποϋκοτάζ των γερμανικών-ολλανδικών προϊόντων το έχουν επιχειρήσει κι άλλοι στο διαδίκτυο ανεπιτυχώς. Θα μου πείς και τί έγινε η ¨τύχη της Μαρούλας» ανέβηκε στην *η προσπάθεια κι ο «Γλάρος Ιωνάθαν» το βιβλίο με τις περισσοτερες πωλήσεις μετά την βίβλο εκδόθηκε στην 19η απόπειρα !!!

  Θυμίζω πως νομικά η σιωπή είναι συγκατάθεσαι γι αυτό ο πρόεδρος ρωτάει τον κατηγορούμενο ν είναι ένοχος και όχι αν είναι αθώος

 198. smerdaleos said

  @174: Τους Πέρσες να τους αποζημιώσουν οι Σκοπιανοί.
  ——

  Αυτοί θα τα φορτώσουν στους ασιάτες Μακεδόνες αδελφούς τους και απογόνους του Saše Veliki … τους Χούνζα

  [13:05-15:20]

  Στο παρακάτω βίντεο ο Μακεντόνετς Mangovski λέει στο [00:58] «είμαστε 3 εκατομμύρια Μακεδόνες στον κόσμο» και ο Καρακατσάνωφ απαντά «πόσοι είστε; Μετράς και αυτούς που βρήκατε στο Πακιστάν;»

 199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  192 – Δεν είναι εμμονή αφώτιστε, για εναλλακτική προοπτική για τις κόρες μου το ξεκίνησα πρίν 4 χρόνια, αλλά αναγκαστικά έτσι βιοπορίζομαι πλέον από το καλοκαίρι του 14. Τα βλέπω καθημερινά μπροστά μου, αλλά θα μου επιτρέψεις να μη συνεχίσω αυτού του είδους την κουβέντα, δεν βγάζει νόημα να λέω οτιδήποτε για το θέμα αυτό.

  197 – Δεν είναι μόνο για τα προϊόντα το μποϋκοτάζ, έχει ευρύτερη κλίμακα μέχρι χρηματοοικονομικά, τράπεζες και ένα σωρό, ιδέα έριξα, χρειάζεται οργάνωση, κυρίως απο νέα ανένταχτα παιδιά.

  Δεν είπα να μη μιλάμε, είπα να ενεργούμε σιωπηλά, έχει διαφορά δεν νομίζεις;

 200. gryphon said

  Σχεδιο για γκρεξιτ δεν υπηρχε ουτε και για δραχμη.Πως να υπαρξουν αφου εξ αρχης ο Τσιπρας και ολοι σε καθε ευκαιρια δηλωναν την πιστη τους και στο ευρω και στην Ε.Ε.Και τους πιστευω σε αυτο.
  Ο ολος σχεδιασμος τους εαν υπηρχε τετοιος περιστρεφοταν γυρω απο αλλαγες στην λειτουργια των διαφορων οργανων κλπ αλλα παντα μεσα στα πλαισια της Ε.Ε με μονο οπλο την μπλοφα με την απειλη οτι εαν δεν μας δωσετε οτι θελουμε θα χασετε κι εσεις περισσοτερα.
  Το αποτελεσμα ηταν προδιαγεγραμμενο και τα εχουμε ξαναπει αυτα και δεν εχει νοημα να επανελθω.
  Ο σχεδιασμος ενος γκρεξιτ μιας αλλαγης νομισματος η υπογειου ανταρτικου με οικονομικα μεσα κλπ ειναι πολυ σοβαρες υποθεσεις και δεν ειναι για τυπους που δεν μπορουν να οργανωσουν ουτε μπαρμπεκιου οπως πολυ ευστοχα ειπε προ λιγων ημερων καποιος ξενος οικονομικος αναλυτης.Δεν ειναι τοσο κουτοι οι ευρωπαιοι μας εχουν ψυχολογησει σωστα ξερουν οτι δεν μετραμε οτι δεν ειμαστε πραγματικα καλοι σε τιποτα εκτος απο την ζητιανια.
  Οι γερμανοι παντως ειναι πραγματι χοντροκεφαλοι οπως αναφερθηκε και κατα βαθος κουτοι και ευπιστοι.
  Ευτυχως γιατι ετσι γλυτωσαμε παλι προσωρινα και ισως θα εχουμε την ευκαιρια να τους ξαναδαγκωσουμε.Δεν εχουν απομεινει εξαλλου και πολλα αλλα κοροιδα πανω στον πλανητη Γη.Βασικα μονο αυτοι.Ουτε οι αμερικανοι ουτε οι ρωσοι ουτε οι κινεζοι ουτε κανενας .
  Και εξωγηινοι να ερθουν για πρωτη φορα στην Γη θα τρεχαμε πρωτοι πρωτοι απο ολους τους λαους της γης οχι να τους δουμε αλλα για να τους ζητησουμε δανεικα και πολυ φοβαμαι οτι μολις μας εβλεπαν θα εμπαιναν παλι στο διαστημοπλοιο θα εφευγαν και δεν θα ξαναγυριζαν ποτε πια.

 201. 198

  Στο Πακιστάν; Μπαααα… Οι Καλάς έκαναν τεστ DNA κι αποδείχθηκαν άσχετοι από Μακεδόνες. Βορείως και νοτίως των συνόρων.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kalash_people#Culture

 202. cronopiusa said

 203. Για όσους βλέπουν ελληνική τηλεόραση: στο Αλφα, στην εκπομπή Μην αρχίζεις τη μουρμούρα, ο Χάρης μόλις κουρδίστηκε γιατί διάβαζε ένα βιβλίο «για την υπεροχή της ελληνικής γλώσσας» και αγανάκτησε με τις λερναίες ανοησίες που περιείχε — μόνο που τις αναφέρει μία-μία καταλεπτώς. Κάποιοι εκεί μέσα διαβάζουν Σαραντάκο!

 204. smerdaleos said

  @201: Σκύλο: Στο Πακιστάν; Μπαααα… Οι Καλάς έκαναν τεστ DNA κι αποδείχθηκαν άσχετοι από Μακεδόνες. Βορείως και νοτίως των συνόρων.
  ——

  Χρειαζόταν τεστ DNA βρε Σκύλε για να βγει αυτό το συμπέρασμα; 🙂 🙂

 205. 135
  Αλλά νομίζω ότι αναφέρεται σε λάθος πράγμα (οι πρώτες τρεις αναρτήσεις είναι στα ολλανδικά, και η 3η αναφέρεται σε κάτι άλλο (μάλλον):

  GreXit! Eiffel rekenmodel voor exploitatieplannen. Bekijk de presentatie via SlideShare op mijn profiel
  Υπερβολική η σιγουριά σου. Εγώ δεν αναφέρομαι σε τουίτ κανενός Harry Gerritsen…

 206. Ριβαλντίνιο said

  @ 201 Σκύλος της Β.Κ.
  Αυτοί είναι οι Ινδοί Καλάς του Πακιστάν που όντως δεν έχουν σχέση με Μακεδόνες. Οι δικοί μας είναι οι Νουριστανοί(Καφίροι) Καλάς του Αφγανιστάν. 🙂

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nuristanis#Tribes

  Αυτοί είναι γνήσιοι Μακεδόνες. 🙂

 207. Βάλτε ΤΩΡΑ το Αλφα, αν δεν το βλέπετε ήδη!

 208. Ριβαλντίνιο said

  @ 202 cronopiusa

  Αυτό σου αρέσει ?

  «Τα «Κυθνιακά»: Η εξέγερση εναντίον του Όθωνα και ο ηρωικός θάνατος του Λοχαγού Νικόλαου Λεωτσάκου (1η Μαρτίου 1862)»

  http://www.istorikathemata.com/2014/02/The-revolution-of-Syros-against-King-Otto-and-the-death-of-Leotsakos-in-Kythnos.html

 209. 204, 206

  Με ξεσκεπάσατε! Με εκθέσατε!

  [video src="http://i.imgur.com/VoylY6D.webm" /]

 210. sarant said

  203 Αγγελε τι εκπομπή ήταν αυτή στον Άλφα; Για πες τίποτα

 211. Ριβαλντίνιο said

  @ 209 Σκύλος της Β.Κ.

  ???

 212. Μαρία said

  210
  http://www.alphatv.gr/shows/ellinikes-seires/mourmoura/webtv

 213. 89 Ναι στο «Όχι»
  143 Δηλαδή οι ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίζουν κόμματα κι όχι πρόσωπα. Αν είν’ έτσι, γιατί να μην εφαρμόσουμε κάτι πρωτότυπο: Να καταργηθούν οι βουλευτές σαν πρόσωπα και να υπάρχουν μόνο σαν αριθμοί. Όταν πρέπει να ψηφιστεί ένας νόμος, πατάμε το κουμπί με τον αριθμό των βουλευτών του κόμματος κι είμαστε έτοιμοι. Θα κάνουμε και οικονομία.

  Μόνο μην το πάρει χαμπάρι ο Κίντος πως αυτά είναι δημοκρατικός συγκεντρωτισμός που εφαρμόζει το ΚΚΕ κι ο Κουτσούμπας.

  (Άργησα, αλλά είχα πάει για μπάνιο. Ε, όταν γύρισα, μέχρι να τα διαβάσω όλα….)

 214. sarant said

  212 Μερσί

  213 Αυτό γίνεται σε χαλαρά θέματα και τώρα στη Βουλή.

 215. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατέ μοι να κάμω μίαν άσχετον παρέμβασιν, προκειμένου να πείσω και τους πλέον δυσπίστους διά την πελώριον αγραμματοσύνην που βασιλεύει εις το χρεοκοπημένον Ρωμέικον…

  Εις το χθεσινόν (12 Ιουλίου 2015) φύλλον του κυριακάτικου «Πρώτου Θέματος» (η εφημερίς με την – μακράν – μεγαλυτέραν κυκλοφορίαν εις το Ρωμέικον), σελίς 34, εις την Στήλην «Δανικά και Αγύριστα» του δευτέρου συζύγου της Μαρίας Δαμανάκη, ο Δημήτρης Δανίκας αποδίδει εις τον Στρατηγόν Πάγκαλον την θρυλικήν φράσιν του Γεωργίου Κονδύλη!..

  ΕΡΩΤΩ: Όταν γράφη τοιαύτας ανακριβείας (που δύναται να εξακριβώση και ο τελευταίος ρωμιός χρήστης του Διαδικτύου) ο πλέον ακριβοπληρωμένος δημοσιογράφος της μεγαλυτέρας ρωμέικης εφημερίδος και δεν ευρίσκεται είς διορθωτής απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου να τον διορθώση, δεν είναι απορίας άξιον πώς μας ενεπιστεύθησαν η χριστιανοπούλα Μέρκελ και ο ελληνολάτρης Σόϊμπλε και υπέγραψαν προ ολίγων ωρών με το Ρωμέικον την Συμφωνίαν Μαμούθ των 80 δίς;

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

  https://telebit.wordpress.com/2011/08/22/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-83/

  ΥΓ: Μιά και ξανάγινε επίκαιρον το ελληνικώτατον όνομα «Ευκλείδης», χάρις εις τον μικρεγγονόν του Στρατηγού Θρασυβούλου Τσακαλώτου, επιτρέψατέ μοι να προσφέρω το εξηφανισμένον αριστούργημα του Ιρλανδού ελληνιστού Βενιαμίν Φαριγκτώνος «Η Ελληνική Επιστήμη», πρώτη έκδοσις 1930. Πρόκειται περί μνημειώδους έργου που μισούν θανασίμως οι Γαλιλαίοι, διότι δεικνύει και εις τον πλέον κάφρον πόσας χιλιετίας οπίσω επήγαν τον Ανθρώπινον Πολιτισμόν αι παραφροσύναι του Ραββίνου των, Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ…

  Click to access Farrington’sGreekScience%20Part1-36meg.pdf

 216. Δυστυχώς δεν ξέρω ποιο επεισόδιο έδειξαν σήμερα στη Μουρμούρα (ήταν επανάληψη) ώστε να το βρούμε στο WebTV. Αναφέρθηκαν πάντως ακροθιγώς η μοναδικότητα της ελληνικής, ο Μπιλ Γκέιτς, η μία ψήφος και διάφορα άλλα πολύ γνώριμα στους εδώ θαμώνες. Ο Χάρης (ο άντρας στο νεαρό ζευγάρι) μιλούσε σαν να είχε μόλις παρακολουθήσει την ομιλία του Νικοδεσπότη στο ΜΙΘΕ!

 217. cronopiusa said

  208 Ριβαλδίνιο

  Ποολύ!!!

  μικρό επίκαιρο αντίδωρο:

 218. Pedis said

  Δ.Κοδέλας: Θα καταψηφίσω τη συμφωνία και θα παραιτηθώ
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=722119

  … κάτι είναι κι αυτό … να καηγορηθεί, δηλαδή, μονάχα για πολιτική (και ιδεολογική) αφέλεια.

 219. Pedis said

  Αλ. Αλαβάνος: «Το Μνημόνιο Τσίπρα ημέρα ατίμωσης της Ελλάδας»

  «Είναι η ημέρα της έσχατης κατάπτωσης αυτής της μνημονιακής πενταετίας όχι μόνο γιατί βρίσκει την οικονομία στην πιο βαθιά αποδόμηση και την κοινωνία σε καθημερινό εξευτελισμό, αλλά γιατί ήδη σήμερα ξεκινά η ισχύς του Μνημονίου Τσίπρα, πολύ χειρότερου από το Μνημόνιο Παπανδρέου και το Μνημόνιο Σαμαρά.»
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=722000

  (Ας πρόσεχες σε ποιον παρέδιδες την ηγεσία …)

 220. smerdaleos said

  @214: Μιά και ξανάγινε επίκαιρον το ελληνικώτατον όνομα «Ευκλείδης»,

  Έλα ρε Βάταλε δεν έχεις ακούσει ποτέ το ιρανικό όνομα «Χοσρόης»;
  —-

  *h1su-k’lewes-s > Εὐκλέϝης ~ Εὐκλῆς με πατρωνυμική μορφή Εὐκλείδης

  Το Ιρανικό αντίστοιχο ξέρεις ποιο είναι Βάταλε;

  Hu-sravah ~ Hao-srawah > «Χοσρόης»

  https://en.wikipedia.org/wiki/Khosrow
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%BF%CF%83%CF%81%CF%8C%CE%B7%CF%82

  *dus-k’lewes-ih2 > αβεστικό duš.sravah-ya = ελληνικό δυσ-κλεϝε(h)-ια = δύσκλεια


 221. Pedis said

  (Την κατανόησή σου Νικοκυριε για τα απανωτά σχόλια, αλλά … λόγω της ημερας …)

  Το παρακάτω είναι αληθινό η μονταρισμένο; Κρίμα το παιδί, χτυπήθηκε από οξεία δελαστίκιδα.

  Από τη μια οι Εέδουλοι, από την άλλη οι γερμανοφάγοι. Το παιχνίδι των δύο άκρων και όσοι κάνουν ακόμη ερωτησεις να διαλέξει όση το μπαλάκι του πιγκ-πογκ.

  (Προφανώς, οι γερμανοί είναι κακοί και μοχθηροί, ο Ολάντ κούκλος, ο Ρέντσι φίλος, ο Ομπάμα προστάτης, το ΔΝΤ άγιο, η ΕΕ δημοκρατική και ω ναι, έγινε πραξικόπημα. Κεραυνός εν αιθρία. Πραξικόπημα, λέει, στην ΕΕ. Πρωτάκουστο! )

  Ο Βατικιώτης έκανε, λέει μαρξιστικές οικονομικές αναλύσεις …

  (εύχομαι να είναι πειραγμένο από κάποιον κακεντρεχή φίλο του Δελαστίκ …)

 222. Μαρία said

  214, 216
  σειρά 2, επ. 22, μετά το 3:47
  http://www.alphatv.gr/shows/ellinikes-seires/mourmoura/webtv/min-arhizeis-ti-moyrmoyra-s2-ep-22

 223. Μαρία said

  221
  Γιατί δεν το επαληθεύεις μόνος σου; Τα περισσότερα τουίτ είναι ελεύθερα. https://twitter.com/leonidasv

  Και όχι, δεν είναι πειραγμένο. https://twitter.com/LeonidasV/status/620366440571535360

 224. Γς said

  217:

  «Les aristocrates on les pendra
  Et quand on les aura tous pendus
  On leur fichera la pelle au cul »

 225. cronopiusa said

 226. Γς said

  221:

  Η καταστροφή της Δρέσδης: η χειρότερη ανθρώπινη σφαγή

  http://www.egaliteetreconciliation.fr/La-destruction-de-Dresde-le-pire-massacre-de-l-homme-16430.html

 227. Pedis said

  # 223 – Ευχαριστώ Μαρία.
  Περίφημα. Δόλια, κακόβουλη, ανιστόρητη, αστοιχείωτη άποψη. Τόσα και τόσα που έχει γράψει για καπιταλισμό, ιμπεριαλισμό και τα τοιάυτα δεν τα ‘χει χωνεμένα ο καυμένος. Ντροπή του, πάντως, ούτε οι Καζάκηδες δεν έχουν παρουσιάσει τέτοιο χάλι.

  Ή κάνει σοβαρές δοκιμές πατριδοκάπηλου λαικισμού… Άμα τα μπόσσις αποφασίσουν να χρηματοδοτήσουν και να στήσουν ένα παραδοσιακό εθνικιστικό κόμμα, θα ‘ναι πολλοί που θα πέσουν από τα σύννεφα όταν διαπιστώσουν ποια θα είναι τα πουλέν του …

 228. Μαρία said

 229. Gpoint said

  # 199 τέλος

  Δεν το έγραψα για σένα, λαλίστατέ μου, άλλοι επιλέγουν την σιωπή όταν ό,τι και να πουν πιθανόν να χρησιμοποιηθεί σε βάρος τους

  Οσο για τον Βαρουφάκη θύμισε το παλιό αξίωμα πως επιστήμων σημαίνει πείραμα-απόδειξη και τσαρλατάνος, πείραμα-ότιπροκύψει.
  Για τους ψυχολόγους-θεολόγους-οικονομολόγους τα έχω γράψει από καιρό, τουλάχιστον ο Λεφάκηε έχει μια πείρα ο άνθρωπος

 230. Gpoint said

  # 200

  Εχεις τεράστιο λάθος !

  Ο Ελληνας για χρόνια έκλεβε δίφραγκα τον Γερμανό στο ζύγι και το ταξίμετρο και την ίδια στιγμή ο Γερμανός τον έκλεβε χιλιάρικα με τα προϊόντα της φλούδας γερμανικής τεχνολογίας. Ετσι την δεκαετία του 80 όσοι πήραν γερμανική έγχρωμη τηλεόραση την πέταξαν σε λίγα χρόνια κι όσοι πήραν σκανδιναυέζικές τις έχουν ακόμα, θυμίσου πόσοι σκοτώθηκαν με τις δύο-δύο μέχρι να μάθει η μπε-εμ-βε να αντιγράφει τους ιάπωνες και πόσοι έβαλαν γερμνικά θερμομωνοτικά για -20 και κρύωναν στους -5 παρ΄ότι και το γιαλί κι οσκελετός όντως θερμομόνωναν μέχρι τους -20 όπως δείχναν οι μετρήσεις αλλά η ένωση των υλικών έμπαζε σαν ανοιχτό παράθυρο.
  Οι λίγες εξαιρέσεις (π.χ. Πόρσε-Μερσεντές παλιές) επιβεβαίωναν τον κανόνα μέχρι που σήμερα η παγκοσμιοποίηση τα έχει κάνει όλα μπάχαλο εκτός από τις νοοτροπίες των λαών και μεις στην προσπάθεια να κλέψουμε το δίφραγκο δεν βλέπουμε πως μας κλέβουν το χιλιάριο και νομίζουμε πως ίμαστε και πιο έξυπνοι από πάνω

 231. cronopiusa said

  Θόδωρος Σούμας: Οι πολιτικές ανακατατάξεις μετά το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα

  και το όραμα:

 232. Γς said

 233. antpap56 said

  Δεν διάβασα όλα τα σχόλια, αλλά νομίζω ότι μετά το Grexit και το aGreekment το καινούργιο γλωσσικό υβρίδιο είναι το Greekμοτσάκισμα.

 234. Γς said

  Κουφάλα Σόιμπλε δεν τα κατάφερες να μας πετάξεις απ την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

  Μην απελπίζεσαι όμως. Είναι κι ο Λαφαζάνης με τις δηλώσεις του πριν λίγο

 235. cronopiusa said

  ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΆΙΡΕΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΗΣ

 236. cronopiusa said

 237. Λ said

  232 Η άλήθεια να λέγεται σαν κηδεία είναι😕αυτό το βρωμομνημόνιο.

 238. cronopiusa said

  »ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ..» Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

 239. sarant said

  220 Πολύ ωραίο αυτό με τον Χοσρόη, Σμερδαλέε!

  Ναι, ο αντιγερμανισμός δίνει και παίρνει

 240. 214β Ε, ναι, αλλά αν λέμε όποιος διαφωνεί να παραιτηθεί, δεν έχει νόημα να το δεχόμαστε μόνο στα μικρά. Να το θεσμοθετήσουμε σε όλα και να μην χρειάζεται να υπάρχουν βουλευτές. Για τον «κοινοβουλευτικό έλεγχο» μπορεί να βρεθεί άλλη πατέντα. Αλλιώς, ο κάθε βουλευτής αναλαμβάνει την δική του ευθύνη γι’ αυτό που ψηφίζει και κρίνεται γι’ αυτό απ’ αυτούς που τον ψήφισαν και μόνο. Δεν του κουνάει το δάχτυλο η ηγεσία του κόμματος όταν έχει άλλη άποψη. Αν βέβαια κρίνει το κόμμα πως δεν συνάδει η στάση του με την ιδιότητα του μέλους της ΚΟ τότε τον διαγράφει. Ας μην ξεχνάμε πως πολλοί απ’ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έτσι βρέθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο. Όταν έφευγαν απ’ τους άλλους ήταν καλοί ενώ τώρα χάλασαν;

 241. Γς said

  Στην ΕΡΤ τώρα.

  Ακούω κάποια γνώριμη φωνή.
  Του Σταύρου.

  45 χρόνια έχω να τον δω.
  Μυτιληνιός. Σαν να τον ακούω που μας παρουσίαζε την εργασία τους για το «σαλίνιτι» του κόλπου της Καλλονής και τη νοστιμιά της σαρδέλας της.

  Και τις βόλτες στα νησιά του Αιγαίου με τη Gina μισθωμένο γιοτ για ωκεανογραφικές έρευνες πειράματα.
  Κιθαρίστες, μπιρίτσες και λαχταριστές συναδέλφισες. Κι ένας καπετάνιος που μας φώναζε ότι το έχουμε κάνει [μπιπ] το πλεούμενο!

  Η φωνή του Σταύρου λοιπόν.
  Και τον βλέπω, μισός αιώνας έχει περάσει σχεδόν. Ντάξει λίγα μαλλιά λιγότερα αλλά ο ίδιος.

  Και από κάτω Βουλευτής ΚΚΕ Λέσβου!
  Σταύρε δεν το ήξερα. Μπράβο!

 242. 132 κ.ε.: Μια χαρά χρονογραμμή έχει ο τύπος στις 6 Μαΐου του 10. Ξύπνησε, γκρίνιαξε, είδε τη Φέγιενορντ να αρπάζει τέσσερα από τον Άγιαξ, μετά είδε ειδήσεις ή συζήτησε για την Ελλάδα, και του ήρθε το γκρέξιτ. Το ευχαριστώ στο επόμενο τουίτ -σε χρήστη που δεν είναι πλέον στο τουίτερ- με πείθει ότι αυτή ήταν όντως η σημασία της επινόησής του.

  Νικοκύρη, δεν ήταν εύκολο να ξεχωρίσει αυτό το γκρέξιτ από της εφαρμογής, αλλά οι ημερομηνίες βοήθησαν. Για μένα αυτός είναι καταγραμμένος στο τουίτερ τουλάχιστον ως ο εφευρέτης του όρου, πολύ πριν τη σίτιμπανκ.

 243. Γς said

  Μπολσεβίκος ή Γερμανοτσολιάς

 244. Ξέχασα τη χρονογραμμή http://i.imgur.com/9SmamWd.jpg

 245. sarant said

  242-244: Να του το πούμε, να ζητήσει ένα σεντ για κάθε χρήση της λέξης 🙂

 246. Γς said

  Βάλτε πλάτη τε παιδιά!

  Για την Πατρίδα και τον … Μητσοτάκη

  [Για να μην τον ξαναδούμε να μας ξανάρχεται]

 247. 203, Ένας ακόμα λόγος που μ’ αρέσει αυτή η σειρά!

 248. Ριβαλντίνιο said

  @ 217 cronopiusa
  Πολύ ωραίο !

  —————————————

  @ 226 Γς
  «Δρέσδη»

  Νομίζω πως πλέον έχει γίνει αναθεώρηση και οι αριθμοί αυτοί θεωρούνται υπερβολικοί.

 249. paolodrosi said

  @227
  Ντροπή του, πάντως, ούτε οι Καζάκηδες δεν έχουν παρουσιάσει τέτοιο χάλι.

  Φιλε μου ο Καζακης αναλυει για το νεο μνημονιο, και αναφερει τις λεξεις ετεροδικια και διομολογηση.
  Μηπως μπορει ο κ. Σαραντακος να βοηθησει στην ερμηνεια ?

 250. Pedis said

  Γ. Μηλιός: Ενας απολογισμος της μετεξελιξης του ΣΥΡΙΖΑ με αυτοβιογραφικα στοιχεια
  http://www.jmilios.gr/enas-apologismos-tis-metexeliksis/

  Καλά, αλλά είναι αργά. Ήταν ήδη αργά από την επομένη των εκλογών του 2012. Με καταγγελίες στο + 5 δεν σώζεται με τίποτα η υπόληψη κανενος «ριζοσπάστη αριστερού».

 251. Pedis said

  Πριν από περίπου δυο δεκαετίες ο μεγαλομεγιστάνας Ανιέλι, σχολιάζοντας τα πολιτικά πράγματα της χώρας του, της Ιταλίας, είχε πει:

  «Υπάρχει ένα είδος Αριστεράς που είναι πιο χρήσιμη από την Δεξιά. Πρόκειται για εκείνη την Αριστερά που μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα μπορούσε να κάνει η Δεξιά».

  Αυτά που έλεγε ο Ανιέλι για την δήθεν «Αριστερά», όποιος νομίζει ότι ισχύουν μόνο για την Ιταλία, πλανάται. Οικτρά.

  http://www.imerodromos.gr/den-perigrafo-allo/

 252. Επίχαρμος said

  @Paolodrosi

  Η ετεροδικία είναι θεσμός του δημοσίου διεθννούς δικαίου, σύμφωνα με τον οποία, όποιο πρόσωπο την απολαμβάνει δεν ενάγεται ούτε διώκεται ποινικά ούτε εκτελείται εναντίον του απόφαση δικαστηρίου στο κράτος , στην επικράτεια του οποίου βρίσκονται, αλλά υπόκειται στη δωσιδικία του κράτους προέλευσής τους. Γνωστή π.χ. είναι η ετεροδικία των διπλωματών, ή παλιότερα των αμερικανών στρατιωτικών των βάσεων ή του ελλιμενισμένου 6ου στόλου. Αν έκαναν κάτι αξιόποινο δε δικάζονταν εδώ αλλά στις ΗΠΑ.
  Οι διομολογήσεις είναι συμβάσεις διακρατικές, με τις οποίες ένα κράτος παρείχε προνόμια εντός της επικράτειάς του σε πολίτες του άλλου κράτους. Τα προνόμια αυτά ήταν μονομερή. Πχ οι προστατευόμενοι του τσάρου απολάμβαναν προνόμια στα οθωμανικά λιμάνια, αλλά δεν ίσχυε το ίδιο για τους προστατευόμενους του σουλτάνου στα ρώσικα λιμάνια. Δεν είμαι ειδικός, αλλά νομίζω ότι οι διομολογήσεις γενικά ως θεσμός εξέλιπαν. Εγώ τουλάχιστον στο μακρινο 1984 τις είχα διδαχτεί ως ιστορικό θεσμό.

 253. Επίχαρμος said

  και τωρα που θα γιορτάσουμε τη συμφωνια, άλλες τρεις λέξεις από γκρ

 254. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  252. Πολύ καλά θυμάσαι. Η διομολόγηση είναι μονομερής παραχώρηση προνομίου.
  Σύνταγμα, ‘Αρθρο 28 .1.β. : «H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.»

 255. sarant said

  249 Ετεροδικία είναι π.χ. το καθεστώς που είχαν οι αμερικανοί στρατιωτικοί που υπηρετούσαν εδώ στις βάσεις, δηλαδή αν έκαναν κάποια αξιόποινη πράξη να δικάζονταν σε αμερικανικά δικαστήρια.

  Διομολογήσεις είναι διευκολύνσεις εμπορικές και οικονομικές προς ισχυρότερα κράτη. Τέτοιες έδινε π.χ. η Οθωμανική αυτοκρατορία στους δυτικούς στο τέλος.

 256. Pedis said

  -> 250 : αν έχει κάποια αξία η «απολογία» του Μηλιού είναι ότι οι τωρινές εξελίξεις δεν είναι συνέπεια των πιέσεων από τους θεσμούς αλλά ευθύ αποτέλεσμα των πολιτικών σχεδιασμών του σύριζα να «τα κάτσει» εδώ και πολύ καιρό (από το 2012, λέω εγώ). Ήταν σχεδιασμένη η «κωλοτούμπα».

  Το ερώτημα για τον Μηλιό και σε όσους βγάζουν, τώρα πίσω-πίσω, την ουρά τους απόξω είναι αμίληκτο: γιατί όλα αυτά δεν τα μαρτυρούσαν πριν; Λόγω αυταπάτης, συμβιβασμών, καιροσκοπισμού, δειλίας ή οκνηρής πολιτικής σκέψης; (Μην ακούσω, λόγω κομματικής πειθαρχίας, διότι ο σύριζα δεν είναι κόμμα και σε λίγο θα είναι απόκομμα. αμήν.)

 257. Λ said

  255 . https://en.wikipedia.org/wiki/Cavalese_cable_car_disaster_(1998)#First_trial
  (Italian prosecutors wanted the four Marines to stand trial in Italy, but an Italian court recognized that North Atlantic Treaty Organization (NATO) treaties gave jurisdiction to U.S. military courts.)

 258. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  O Aλαβάνος μπαίνει στην κούρσα για την ηγεσία του δραχμικού κόμματος μαζί με τη Ζωή,τον Λαφαζάνη και τον Βαρουφάκη.

  Τρεις στους 4 εχουν χρηματα απο την οικογενεια τους….

  Νομιζουν οτι ειναι… επαναστατικη περιοδος. Τωρα στην απιθανη περιπτωση που κατακτησουν την εξουσια θα πρεπει να εισαγουν μεταναστες-αδελφια μας 🙂 για τις χειρωνακτικες εργασιες, διοτι οι οπαδοι τους την αποφευγουν για να μην γραψω την απεχθανονται, και εχουν επιλεξει κατι σε ελαφρα υπηρεσια γραφειου..

 259. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  258 Σχετικο.

  Αλ. Αλαβάνος: «Το Μνημόνιο Τσίπρα ημέρα ατίμωσης της Ελλάδας»

  «Ενα κείμενο ακραία χειρότερο», σύμφωνα με τον επικεφαλής του plan b

  Σε δήλωση του ο επικεφαλής του plan b Αλέκος Αλαβάνου αναφέρει ότι «η 13η Ιουλίου 2015 με το μνημόνιο Τσίπρα είναι ημέρα ατίμωσης για τη χώρα»

  «Η 13η Ιουλίου 2015 καταγράφεται ως μια ημέρα όνειδους και ατίμωσης της Ελλάδας.

  Είναι μια ημέρα προδοσίας του λαού, που μόλις πριν λίγες μέρες είπε ένα άφοβο και περήφανο «Όχι», για να δει σήμερα να υπογράφεται το Μνημόνιο Τσίπρα με βάση ένα κείμενο ακραία χειρότερο από πού απέρριψε και χωρίς ίχνος ντροπής να επιτρέπεται στους ηγέτες του ευρωπαϊκού καπιταλισμού να ταπεινώνουν ασύδοτα τη δημοκρατία και τον τόπο μας.

  Είναι η ημέρα της έσχατης κατάπτωσης αυτής της μνημονιακής πενταετίας όχι μόνο γιατί βρίσκει την οικονομία στην πιο βαθιά αποδόμηση και την κοινωνία σε καθημερινό εξευτελισμό, αλλά γιατί ήδη σήμερα ξεκινά η ισχύς του Μνημονίου Τσίπρα, πολύ χειρότερου από το Μνημόνιο Παπανδρέου και το Μνημόνιο Σαμαρά.

  Δεν πρέπει να αφήσουμε να σφραγισθεί κι ως η ημέρα μιας ιστορικής ατίμωσης της αριστεράς, φτάνει όλες και όλοι οι έντιμοι μαχητές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ενοχές αλλά με διάθεση αναστοχασμού, να συμμετάσχουν στους κοινούς αγώνες ενάντια στη συμφωνία και ενάντια σε όσους επέλεξαν θέση στην απέναντι όχθη μαζί με τις άλλες μνημονιακές προσωπικότητες και κόμματα στα πλαίσια μιας πλαστής και καταστροφικής δήθεν «εθνικής ενότητας».

  Μπορεί τέλος να γίνει η ημέρα εκκίνησης μιας δύσκολης αλλά αναγκαίας πορείας ενότητας και μετωπικής συγκρότησης όχι μόνο της αριστεράς, αλλά και ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων με επικεφαλής τις νέες γενιές, με ένα νέο σχέδιο β για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της κοινωνίας, που απαιτεί έξοδο από το ευρώ – παύση δανειακών πληρωμών – πρόγραμμα σωτηρίας και ανασυγκρότησης, με νέα έμπνευση και δημιουργικότητα, αλλά με εκείνο το παλιό λαϊκό αριστερό ήθος της σεμνότητας, της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς».

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=722000

 260. Pedis,

  στο 251

  επειδή ο Μπογιό έχει ξανασυλληφθεί τσιτάρων ανυπάρκτους οπώρας, για το τι είπε ο Τζιάνι Ανιέλλι κράτα μικρό καλάθι.

  Επί της ουσίας, δεν διαφωνώ καθόλου, βέβαια.
  Αλλά μην επινοούμε Ανιέληδες…

 261. gryphon said

  230
  Δεν μιλαμε για το ιδιο πραγμα.
  Βασικα δεν διαφωνω με οσα λες Μαλιστα εσυ το περιοριζεις στα αυτοκινητα αλλα εγω πιστευω οτι η παροιμιωδης παλαιοτερα γερμανικη ποιοτητα κατασκευης εχει χειροτερεψει πολυ τις τελευταιες δεκαετιες και ειναι εν πολλοις μυθος.
  Καλο θα ηταν παντως ο Τσιπρας που ηγειται υποτιθεται του αντιγερμανικου αγωνα στην ΕΕ να μην πηγαινει στις συνοδους κορυφης με audi A4 για να τηρει τα προσχηματα
  Aυτο μαλιστα με την σταδιακη πτωση της ποιοτητας οτιδηποτε made in germany και made in usa το ειχε επισημανει και το ανεφερε καποιος σε μια προκηρυξη της 17Ν .Το θεωρουσε σημαδι εκφυλισμου.

  Αλλα εγω μιλουσα για το θεμα των δανειων τα μνημονια κλπ.Μιλαμε για μεγαλα κοροιδα ασχετα με το τι λενε εδω .
  Κοιτα ενα παραδειγμα που προσεξα εγω χωρις να ειμαι οικονομολογος.
  Λενε καποιοι γι’αυτο το Ταμειο Δημοσιας περιουσιας που θα δημιουργηθει και αμεσως αρχισαν να κλαιγονται εδω οτι οι κακοι γερμανοι και αλλοι ευρωπαιοι ο Σοιμπλε θελει να μας φαει την περιουσια μας την Ακροπολη κλπ.
  Παραμυθια κατα την γνωμη μου.
  Θα μας δωσουν (οχι σε μας δηλαδη στις μπατιροτραπεζες μας) ΑΜΕΣΑ 25 δισεκατομμυρια για ανακεφαλοποιηση με την μεριδα του λεοντος να δινει η Γερμανια και εμεις θα τα επιτρεψουμε σταδιακα καποτε μεσα στα επομενα 30 χρονια με λεφτα που θαααα μαζεψουμε καποτε οταν και αν αξιοποιηθει καποια δημοσια περιουσια.Του αγιου πο…υ δηλαδη.Μιλαμε για δαγκωμα κανονικο.
  Και εφτιαξαν αυτο το παραμυθι με το ταμειο εν γνωσει τους για να ξεγελασουν τους λαους τους και τα κοινοβουλια των χωρων τους για να μπορεσουν με τις ελαχιστε αντιδρασεις να μας χαρισουν στην ουσια 25 δις.Οχι σε μας δηλαδη στις ελληνικες τραπεζες.
  Γενικα ολο αυτο το 3ο Μνημονιο μου φαινεται προβληματικο.
  Οχ για τους λογους που αναφερουν οι πιο πολλοι οτι ειναι πραξικοπημα παραδοση της χωρας κλπ.
  Ειναι προβληματικο γιτι τα ποσα ειναι τεραστια δεν βγαινουν απο πουθενα και δυστυχως δεν προκειται να μας δοθουν τελικα γιατι οσο κοροιδα και να ειναι οι ευρωπαιοι βλεπουν οτι δεν προκειται να παρουν τιποτα πισω εκτος απο τον Ενφια και μερικα αλλα.
  Θα το παλεψουν λιγο κομη γιατι δεν θελουν για αλλους λογους να αρχιζει να ξηλωνεται η ΕΕ αλλα αναγκαστικα θα μας παρατησουν γιατι απλα δεν αντεχουν αλλο να μας πληρωνουν.
  Τοτε θα αρχισουν πραγματικα τα δυσκολα γιατι κατα την γνωμη μου κανενας πανω στον πλανητη Γη δεν προκειται να βρεθει να μας δινει τα λεφτα που θελουμε με τους ορους που θελουμε δηλαδη δανεικα και αγυριστα.

 262. Γς said

 263. Νικος Κ. said

  Plexit: Η εκδίωξη του Πλούτωνα από την ομάδα των πλανητών και η υποβάθμισή του στην κατηγορία των πλανητών-νάνων http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500012436

  Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον μας. Σήμερα πέρασε New Horizons της NASA στην πιο κοντινή απόσταση (αναμένονται φωτογραφίες).

 264. Ριβαλντίνιο said

  «εκδίωξη του Πλούτωνα από την ομάδα των πλανητών»

  Πολλοί θύμωσαν.

 265. Ριβαλντίνιο http://imgur.com/gf2NhCS

 266. Συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ 😦 https://imgur.com/VRZ5fIw

 267. manos said

  υπάρχει και το plexit

 268. Ριβαλντίνιο said

  @ 265,266 Σκύλος της Β.Κ.
  😆 😆

 269. Νικόλας said

  exit für schaeuble

 270. cronopiusa said

 271. Pedis said

  # 260 – Μπορεί και να ‘χεις δίκιο Σκυλε. Δεν το βρισκω σε κάποια αυθεντική και αξιόπιστη πηγή, αλλά κυκλοφορεί και στα ιταλικα, λ.χ.
  http://www.opinione.it/editoriali/2014/02/19/diaconale_editoriale-19-02.aspx

  Τέλος πάντων , ο «δικηγόρος» ήξερε τι έλεγε, το είχε διαπιστώσει με τις πολλαπλες σχέσεις του με το ΚΚΙ.

 272. Μανούσος said

  Ειλικρινά απορώ με την πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει τον Σαμαρά για να μας φορτώσουν οι ίδιοι την φρικαλεότητα που υπέγραψε ο Τσίπρας.
  Αποδεικνύεται ότι η παραμονή στην ΕΕ και στο Ευρώ αποτελεί είναι το αληθινό βαλκανικό κόμπλεξ κατωτερότητας το οποίο διατρέχει το σύνολο των ιδεολογικών αποχρώσεων της Ελλάδος.

  Αποδείχθηκε ότι η εμμονική φαντασίωση στις «διαπραγματεύσεις» που τάχα θα έδινε «έντιμο συμβιβασμό», έχει την ρίζα του στην αφελή και παιδαριώδη προσέγγιση της φιλίας και συμμαχίας των λαών της Ευρώπης κλπ γερμανικά παραμύθια.

  Εν τέλει σε τί διαφέρει η Συγκυβέρνηση Σαμαρά από την Συγκυβέρνηση Σύριζα; Γιατί δεν αποτιμήθηκε το γεγονός ότι έστυψαν και πέταξαν την λεμονόκουπα Σαμαρά, και αντί να του παράσχουν παράσχουν κάποιο έστω παραμύθι προεκλογικά για να επανεκλεγεί του έστειλαν το μέιλ Χαρδούβελη για να καταποντιστεί.
  Άρα λοιπόν δεν τίθεται θέμα πολιτικοϊδεολογικής απέχθειας της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης προς την νυν Συγκυβέρνηση!
  Η συμπεριφορά των εταίρων απέναντι στην εταίρα Ελλάδα είναι η ίδια αισχρή με όλες τις κυβερνήσεις από ΓΑΠ και μέχρι τώρα.

  Τώρα πλέον γίνονται πολλά κατανοητά από άλλη οπτική (δικαίως ή αδίκως), όπως η ασυδοσία των καναλιών, ο χλιαρός λόγος του Τσίπρα πριν το δημοψήφισμα, το ίδιο το δημοψήφισμα, η ξαφνική στροφή για το τί εντολή έχει η δεν έχει η Κυβέρνηση κλπ.

  Και βεβαίως ο Βαρουφάκης δημοσίως προειδοποίησε την ημέρα του Ευαγγελισμού ότι επίκειται ρήξη, πλην δεν υπολόγισε ότι η ίδια η Κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να αυτοεξευτελιστεί σε τέτοιο βαθμό.

  Να ανακουφίσει τους ανθρώπους από την οικονομική καταβαράθρωση επειγόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα με την εκτίναξη της ανεργίας και την διάλυση επί πλέον επιχειρήσεων και ΧΩΡΙΣ ευρωπαΪκή χρηματοδότηση θα δούμε τί υλοποιήθηκε…

  Ο Σόιμπλε δήλωσε άλλωστε πρώτα τα δάνεια μετά οι μισθοί-συντάξεις.

  Η κριτική του Καραμπελιά που μου φαινόταν ως υπερβολικά αυστηρή δικαιώθηκε δυστυχώς μέχρι κεραίας.

  Πλην όμως ακόμη και με όλα αυτά τα μέτρα, τα νούμερα ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ.

  Πέραν του τί πιστεύω εγώ ή ο Α και ο Β τα οικονομικά μεγέθη είναι συντριπτικά και μόνο με μηδενισμό του κοντέρ και επανεκκίνηση με δραχμή μπορούμε να ξεκολλήσουμε.

  Κοντός ψαλμός αλληλούϊα… Μέχρι να βγει η χρονιά, όπως βγει θα δείτε το καλλιμέντο!

  Ντροπή και καταστροφή….

 273. 271

  ‘Αμα υπάρχει και στα ιταλικά, πάσο!

 274. sarant said

  271-273 Μπορεί βέβαια να είναι απλώς ιταλογενής ο μύθος. Αυτά τα αποφεύγματα πολύ δύσκολα επαληθεύονται ή διαψεύδονται οριστικά.

 275. Pedis said

  # 274 (273) – Συμφωνώ. Και για τον επιπλέον λόγο ότι ο συγκεκριμένος μιλούσε πολύ (και δεν ξέρω αν έγραψε κάτι ποτέ) σε οικείους, λακέδες, μπιστικούς, δημοσιογράφους και τους άφηνε να μεταφέρουν «τα λόγια του» … έφτιαξε το μύθο του (το κυριότερο, ήταν μονάρχης που ήξερε να βρίσκει τους πιστούς ρισελιέ του …)

 276. gbaloglou said

  90 Πολύ θα με ενδιέφερε κάποια αναφορά, η διαδικτυακή αναζήτηση άλλα δίνει για το(ν) χρυσόμφαλο (ή — μη κοινώς — «ερυθρόλευκη ψώρα»)! [Εννοείται ότι οι δύο χρήσεις δεν αλληλοαποκλείονται…]

 277. Ριβαλντίνιο said

  Θυμάστε που λέγαμε για τον παραλληλισμό Τρώες-Τούρκοι ?
  Ο Χέμινγουεϊ παραλληλίζει την Μικρασιατική Εκστρατεία ως δεύτερη πολιορκία της Τροίας :

  «Καὶ τελειώνει μὲ μία πρόταση ποὺ δὲν θὰ τὴν ἔγραφε ποτέ ἕνας ἁπλὸς δημοσιογράφος, ἂν δὲν εἶχε μέσα του το ταλέντο του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα:

  «Ὅλη μέρα περνάω ἀπὸ δίπλα τους· εἶναι βρώμικοι, κουρασμένοι, ἀξύριστοι, ἀνεμοδαρμένοι στρατιῶτες ποὺ βαδίζουν στὴν καφετιά, ἄγονη θρακικὴ ὕπαιθρο, χωρὶς μπάντες, χωρὶς ὀργανώσεις ἀρωγῆς· τίποτα, ἐκτὸς ἀπὸ ψεῖρες, βρώμικες κουβέρτες καὶ κουνούπια τὴ νύχτα. Εἶναι οἱ τελευταῖοι ἀπὸ τὴ δόξα ποὺ ἦταν κάποτε ἡ Ἑλλάδα. Αὐτό εἶναι τὸ τέλος τῆς δεύτερής τους πολιορκίας, τῆς Τροῖας.» (Toronto Star, 3 Νοεμβρίου 1922).»

  Η φρίκη της εκκένωσης της Ανατολικής Θράκης μέσα από την οπτική του Ερνεστ Χέμινγουεϊ.

 278. Νικος Κ. said

  Υπάρχει και το Gerexit:

  Ένας από τους βασικούς υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι ο Ασόκα Μόντι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Princeton, o oποίος πρόσφατα σε άρθρο του στο δίκτυο Bloomberg υποστήριξε γιατί ένα «Gerxit» (εκ των ‘Germany’ και ‘exit’) θα ήταν προτιμότερο από ένα «Grexit».

  http://www.dw.com/el/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8C/a-18607566

 279. Ιάκωβος said

  Δε συμετείχα στα διαδικτυακά πηγαδάκια αυτές τις μέρες, γιαυτό επιτρέψτε μου να καταθέσω το κοντό μου και το μακρύ μου, κυρίως το μακρύ, αλλά ελπίζω όχι το σεντονοειδώς μακρύ.:

  Νομίζω ότι η Ιστορία αυτών των μηνών πρέπει να διδάσκεται στις σχολές Πολιτικών επιστημών σαν παράδειγμα του ότι η Ιστορία μπορεί να πάρει (φαινομενικά) τις πιο παράδοξες μορφές.

  Π.χ. στο δημοψήφισμα:
  -Ο Συριζα κάλεσε το λαό να καταδικάσει μια πρόταση, που όμως είχε ήδη καταργηθεί.
  -Η Νουδου-ποταμο-πασόκοι κάλεσαν το λαό να καταδικάσει τη θέση του Σύριζα για γκρέξιτ, ενώ όμως ο Συνασπισμός ποτέ δεν είχε τέτοια θέση.
  -Το κκε κάλεσε το λαό να ρίξει δελτίο από άλλο δημοψήφισμα, που όμως δεν γινόταν εκείνη τη στιγμή.
  -Το Οχι στο μνημόνιο βγήκε πανηγυρικά, αλλά όμως, οι σύριζα–ανελ πήγαν και υπέγραψαν το ναι.
  -Οι νουδου-ποταμο-πασόκοι είναι η αντιπολίτευση, αλλά όμως υποστηρίζουν την κυβέρνηση του σύριζα για να μην πέσει.
  -Κάποιοι βουλευτές του σύριζα ψηφίζουν όχι, αλλά όμως αν κι άλλοι ψήφιζαν το ίδιο,θα έπεφτε η κυβέρνηση του σύριζα.
  -Oσοι ψήφισαν Όχι φαίνονται απογοητευμένοι από αυτή τη στροφή 180ο της κυβέρνησης, , αλλά όμως η δημοτικότητα του Σύριζα ανεβαίνει.
  Δηλαδή, τρελοκομείο.

  Πιστεύοντας ότι με την όποια μικρή συμμετοχή μου στο αντι-μνημονιακό κίνημα, εγώ προσωπικά έριξα τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Βενιζέλου και έστειλα τον Σαμαρά στο σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας και σήμερα βρίσκεται στα πίσω θρανία της νου δού, να κάθεται στα αζήτητα παρέα με Καραμαλή Βου, εγώ λοιπόν, κάθομαι τώρα σαν απόπληκτος μπαμπάς.
  Ελπίζω να είναι προσωρινό το μνημόνιο που θα εφαρμόσουν οι αντιμνημονιακοί. Δεν νομίζω δηλαδή ότι αυτό το «drôle de μνημόνιο» να κρατήσει πολύ. Αλλιώς χάνεται κι η Ελλάδα κι η Αριστερά. Όσα κόμματα παγκοσμίως άγγιξαν μνημόνιο και ΔΝΤ, εξαφανίστηκαν.

 280. Ιάκωβος said

  Προσπαθώντας να συνοψίσω:

  -Οι παλιοί «μνημονιακοί», σε ότι τους έλεγαν οι Ευρωπαίοι, λέγανε ναι.

  -Ο Τσίπρας κι ο Βαρουφάκης πήγαν στη Βρυξέλα για να διαπραγματευτούν σκληρά. Νόμισαν, όπως και μεγάλο τμήμα του λαού, ότι η διαπραγμάτευση ήταν μεταξύ ανθρώπων με κάποια τουλάχιστον κοινά συμφέροντα.

  -Επίσης νόμισαν, όπως κι εγώ, οτι αν τους λέγαμε οτι -Κυττάξτε παιδιά, αν δεν μας δώσετε αυτά που θέλουμε θα φύγουμε, οι Γερμανοί και άλλοι, θα έλεγαν -όχι, μη. Μη με αφήνεις μοναχή μου, μη με αφήνεις σε παρακαλώ, και θα μας δίνανε αυτό που θέλαμε.

  -Αντ αυτού συνειδητοποιούν οτι από κεί θέλουν πόλεμο και ακούνε το Σόιμπλε να λέει -Ακόμα εδώ είσαστε;Άιντε, σνέλ, ράους.

  Η Ελλάδα μπλόφαρε. Ή Γερμανία όχι.Και χάσαμε.

  Ακόμα κι αν μπλόφαρε και η Γερμανία,ακόμα κι αν το Γκρέξιτ είχε δυσμενείς επιπτώσεις για αυτούς, η δική μας θέση ήταν δυσχερέστερη.

  Η διαπραγμάτευση θα είχε προοπτική μόνο αλά Ρωμανός. Αν δηλαδή η Ελλάδα, ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας , ήταν πραγματικά έτοιμοι να γυρίσουν στη δραχμή.Κούγκι. Αφου φαίνεται οτι κάτι τέτοιο θα ήταν χειρότερο, σύντροφοι, τον ήπιαμε.

  Με άλλα λόγια. Ο νέος στρατηγός που στέλνει η πατρίδα, απάνω στη μάχη συνειδητοποιεί οτι δεν έχει ούτε μια σφαίρα. Και συνθηκολογεί.
  Το θέμα γιατί και ποιος φταίει για την κατάσταση, είναι άλλου Παππά ευαγγέλιο.

  Μετά;

 281. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  279
  >>-Ο Συριζα κάλεσε το λαό να καταδικάσει μια πρόταση, που όμως είχε ήδη καταργηθεί.
  Το «είχε ήδη καταργηθεί{ είναι ένας νέος ενεστώς διαρκείας.Αέναος.Ακόμη συνεχίζουν τις αλληλοδιάδοχες …καταργήσεις. Μονομερώς. Τώρα δα,προχθές, ψήφισαν τα φριχτά προαπαιτούμενα,αμ δε! πριν αλέκτωρ, το πάνε παραπέρα.Σαν τον αχόρταγο κάβουρα, μας άρπαξαν με τις δαγκάνες τους,κόβουν κομμάτια μα δε σταμάτούν. Μας τραβάνε και μας τραβάνε πιο βαθιά στη μαύρη (τους)τρύπα ,λες και θένε να χαθούμε από το φως. Για παράδειγμα, τ΄ άκουσες που το κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24ωρα, το 72ο έτος ηλικίας για τη σύνταξη ως το 2060;
  Τί καταλαβαίνουμε; ότι δεν έχει τέλος η παρτίδα…

  >>-Το Οχι στο μνημόνιο βγήκε πανηγυρικά
  και Όχι στο γκρέξιτ ήταν όμως

  >>Ελπίζω να είναι προσωρινό το μνημόνιο που θα εφαρμόσουν οι αντιμνημονιακοί.
  Το ίδιο λέω κι εγώ αλλά γμτ»νηστεία και προσευχή; «,καμιά ιδέα;

 282. sarant said

  279 Ωραίο αυτό το drole de μνημόνιο.

 283. Ιάκωβος said

  Έφη τι εννοείς «το 72ο έτος ηλικίας για τη σύνταξη ως το 2060» ;

 284. Νικος Κ. said

  Tο «Grexit» μπήκε στο ηλεκτρονικό λεξικό της Οξφόρδης
  (Επίσης και το Brexit)

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64240192

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: