Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης – Στην Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου ΙΙ

Posted by sarant στο 14 Ιουλίου, 2015


Η επικαιρότητα είναι πυκνή και δραματική, αλλά το ιστολόγιο έχει και δικούς του ρυθμούς. Έτσι, σήμερα θα κάνουμε μιαν ανάπαυλα. Πράγματι, εδώ και κάμποσο καιρό έχω αρχίσει να δημοσιεύω, κάθε δεύτερη Τρίτη, αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, “Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης” (εκδ. Ερατώ, 1995, εξαντλημένο), που είναι μια βιογραφία του παππού μου, του Νίκου Σαραντάκου (1903-1977), ο οποίος είχε το ψευδώνυμο Άχθος Αρούρης (που είναι ομηρική έκφραση και σημαίνει ‘βάρος της γης’). Η σημερινή συνέχεια είναι η τεσσαρακοστή έκτη και είναι η δεύτερη του δέκατου κεφαλαίου, που επιγράφεται «Ανασυγκρότηση». Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Βρισκόμαστε στα 1948, στην Αθήνα και ο παππούς μου έχει πιάσει δουλειά στο γνωστό εγκυκλοπαιδικό λεξικό του Ηλίου, ένα θέμα που το ξεκινήσαμε στην προηγούμενη συνέχεια και που ολοκληρώνεται εδώ.

mimis_jpeg_χχsmall       Με στενή φιλία συνδέθηκε ο ποιητής και με το Βασίλη τον Κοχλατζή, μόνιμο συντάκτη του Λεξικού, που ήταν πολύγλωσσος και τέρας μνήμης. Ηξερε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ρωσικά. βουλγάρικα, αραβικά, περσικά, τουρκικά, εβραίικα και… κινέζικα. Οταν κάποτε καθώς το ‘φερε η κουβέντα ισχυρίστηκε πως ξέρει κινέζικα ο Πασσάς δεν το πίστεψε και τον αποπήρε.

— Μη θαρρείς πως είμαστε τίποτε αμερικανάκια και χάφτουμε ό,τι μας ξεφουρνίζεις. Νομίζεις πως δε μπορώ να αποδείξω πως μας δουλεύεις;

Μια και δυο πήγε στην Κινεζική Πρεσβεία, (της Εθνικιστικής Κίνας τότε), και λίγες μέρες αργότερα κουβάλησε στη σύνταξη έναν ευγενέστατο υπάλληλό της. Ο Βασίλης όμως του μίλησε με άνεση και για πολλήν ώρα και τελικά ο Κινέζος γύρισε κι είπε του Πασσά στα γαλλικά:

— Υπήρξε για μένα ευχάριστη έκπληξη, να συναντήσω έναν Ελληνα που κατέχει τόσο καλά τη γλώσσα μας.

Από τότε ο Πασσάς έπινε νερό στο όνομα του Βασίλη, ο δε Νίκος του απένειμε τον τίτλο του «απόφοιτου του Διεθνούς Πανεπιστημίου». (Το 1982 ο Βασίλης Κοχλατζής εξέδωσε σε ελληνική γλώσσα μια Μέθοδο της κινεζικής γλώσσας, μοναδικό επίτευγμα τόσο από γλωσσικής και εκπαιδευτικής πλευράς, όσο και από καθαρά τεχνικής, π.χ. στην εκτύπωση των κινέζικων χαρακτήρων).

Τα γραφεία του περιοδικού και του Εγκυκλοπαιδικού λεξικού είχαν εγκατασταθεί στην παλαιού ρυθμού πολυκατοικία της οδού Σταδίου 29, ιδιοκτησίας του ΤΣΑΥ, όπου ο Πασσάς είχε νοικιάσει ολόκληρον τον δεύτερον όροφο. Το παιδί του καφενείου ήταν ένας νεαρός Κουλουριώτης, ο Παναγιώτης, που μετά το 1952, που ψήφισε Παπάγο και κατόπιν το σκυλομετάνιωσε, ονομάστηκε από τους συντάκτες Κοψοχέρης. Ο Κοψοχέρης αυτός συνήθιζε μπαίνοντας κάθε πρωί στο γραφείο της σύνταξης να ρωτά:

– Κύριοι θα προβώμεν;

εννοώντας αν θα δώσουν παραγγελίες για καφέδες και τα τοιαύτα. Αυτό γινόταν κάθε μέρα επί πολύν καιρό ώσπου μια μέρα ο Βασίλης ο Κοχλατζης τον φώναξε στο γραφείο του και τούπε δήθεν εμπιστευτικά

– Ακου ρε Παναγιώτη, κόφτο αυτό το «θα προβώμεν» όταν είναι κυρίες στο γραφείο, γιατί ξέρεις σημαίνει και θα γ…..

Ο φουκαράς ο Κοψοχέρης κατακοκκίνισε κι έφυγε σα βρεμένη γάτα. Ντρεπόταν πολύ τη Θάλεια και τη Γαλάτεια, που είχαν εμφάνιση αυστηρών γυναικών.

Ο Κοψοχέρης σεβόταν αφάνταστα τους συντάκτες της Εγκυκλοπαίδειας, που τους έβλεπε σαν κάτοχους κάθε σοφίας και γνώσης. Ειδικά δε τον Νίκο το Σαραντάκο τον θεωρούσε πάνσοφο και συχνά του ζητούσε πληροφορίες επί παντός θέματος. Μια μέρα τον ρώτησε:

– Κύριε Νίκο, πού είναι οι κόλποι του Αβραάμ;

Ο ποιητής τον φώναξε στο γραφείο του πίσω από το οποίο υπήρχε ένας μεγάλος παγκόσμιος χάρτης του National Geographic

– Να εδώ είναι ο ένας

και του ‘δειξε τον κόλπο της Άκαμπα. Ο Κοψοχέρης, που δε μπορούσε να διαβάσει λατινικά γράμματα, το παραδέχτηκε ασυζητητί. Όσα τούλεγε ο Νίκος το δεχόταν σαν άρθρο πίστεως.

Στη μεγάλη αίθουσα της σύνταξης της Εγκυκλοπαίδειας και του περιοδικού «Ήλιος», που εκδιδόταν παραλλήλως με αυτήν, μαζευόταν όπως ήταν επόμενο κάθε καρυδιάς καρύδι. Από καθηγητές του Πανεπιστημίου, που την εποχή εκείνη στην πλειοψηφία τους ήταν όλο οίηση και έπαρση, ως τους αρχιμάστορες του τυπογραφείου, λινοτύπες με ροζιασμένα χέρια και απότομους τρόπους. Δεν έλειπαν και τα ψώνια: εφευρέτες καταπληκτικών συσκευών και μηχανημάτων που θέλαν να προβάλουν από στήλες του περιοδικού τα κοσμοσωτήρια αποτελέσματα τους, συγγραφείς περισπούδαστων δοκιμίων που η συνωμοσία των επίσημων πανεπιστημιακών κύκλων εμπόδιζε την αναγνώριση της σπουδαιότητας τους, λάτρεις του αρχαίου ελληνικού πνεύματος που θεωρούσαν πως η πρόοδος της ανθρωπότητος σταμάτησε με την πυρπόληση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και ζηλωτές της Ορθοδοξίας που μισούσαν κάθε τι το φράγκικο.

Η παρέα των συντακτών με εισήγηση του ποιητή είχε ταξινομήσει τους αντιπαθέστερους ή ενοχλητικότερους από τους παραπάνω σε κατηγορίες με ειδική κωδική ονομασία. Στην κατώτερη βαθμίδα της ταξινόμησης ήταν τα μπουζούκια (χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Πασσάς), δηλαδή απλοί αναγνώστες του περιοδικού ή της εγκυκλοπαίδειας που είχαν απορίες ή αντιρρήσεις με τα γραφόμενα σε αυτήν. Αμέσως πιο πάνω ήταν οι ευσεβείς ή ευήθεις (τα δύο αυτά επίθετα είχαν απονεμηθεί από τους ιστορικούς, αδιαφόρως σαν συνώνυμα, στον Λουδοβίκο το διάδοχο του Καρλομάγνου) και ακόμα πιο πάνω οι δέπτορες του κυρίου Θεόδωρου. Με τον καιρό οι συντάκτες πήραν τέτοιο θάρρος ώστε χρησιμοποιούσαν τους παραπάνω τίτλους, εκτός φυσικά από τον πρώτο, παρουσία των ανύποπτων τιτλούχων. Λέγανε για παράδειγμα:

– Να σας παρουσιάσω τον ευσεβή κύριο Δείνα, ή

– Ο κύριος Τάδε, δέπτωρ της φιλολογίας

κι αυτός ο κόπανος καμάρωνε χωρίς να κάτσει να ρωτήσει τί σήμαινε ο τίτλος.

Ο Πασσάς, που είχε την αίσθηση του χιούμορ, έπαιρνε συχνά μέρος σε τέτοιο δούλεμα. Φυσικά και στους συντάκτες φερόταν με την ίδια σκαιότητα και ελευθεροστομία, αλλά αυτοί ξέρανε το χούι του και δεν ίδρωνε τ’ αυτί τους. Κάποτε πήρε το μάτι του σ’ ένα χάρτη του νομού Φωκίδος το όνομα του χωριού Χρισσό, γραμμένο «Χρυσό». Φώναξε αμέσως τον Κώστα τον Λαμπρόπουλο και του τα ‘ψαλλε

– Καλά βρε, δεν ξέρεις ότι το Χρισσό είναι η αρχαία Κρίσσα και δε γράφεται με ύψιλον κι ένα σίγμα;

Το ψάλσιμο συνοδευόταν από τα συνήθη κοσμητικά επιθετα, από τα οποία το πιο ανώδυνο ήταν κόπανε και το βαρύτερο ρουφιάνε, που όμως, όπως ήταν φυσικό άφηναν τελείως αδιάφορο τον Κώστα, ο οποίος όμως θύμωσε όταν ο Πασσάς τον είπε αγεωγράφητό.

Πήγε έξω φρενών στο Νίκο τον Σαραντάκο, που τότε ήταν αρχισυντάκτης, και υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Νίκος δεν δυσκολεύτηκε να τον μεταπείσει, αλλά του κόλλησε το παρατσούκλι «Πρόεδρος των Αγεωγραφήτων» και προς επίρρωσιν του τίτλου, έβαλε το γιο του που τα κατάφερνε με τους χάρτες και σχεδίασε σ’ ένα προσχέδιο του Λαμπρόπουλου, δίπλα στη Φλωρίδα την Ιαπωνία.

Επιφανής συνεργάτης του Λεξικού ήταν και ο ναύαρχος Στυλιανός Λυκούδης, άνθρωπος πολύ μορφωμένος, πολυταξιδεμένος και θυμόσοφος. Αψογα ήταν τα άρθρα του τα σχετικά με τα νησιά και τις ακτές του Αιγαίου και του Ιονίου, που τα είχε παραπλεύσει πολλές φορές τότε που ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Φάρων και Φανών εγκαθιστούσε τους αυτόματους φάρους ΑΓΚΑ. Μια μέρα που ο ναύαρχος έριχνε μια τελευταία ματιά στα δοκίμια των δικών του γραφτών έπεσε το μάτι του στο λήμμα «γυνή ανδροβόρος»: γυνή της οποίας αποθνήσκουν διαδοχικώς οι σύζυγοι. Χωρίς να χάσει καιρό, έβαλε παραπομπή κι έγραψε στο περιθώριο: κοινώς φαρμακομούνα! Ο Πασσάς που μπορεί να ήταν στην κουβέντα του βωμολόχος ως εκεί που δεν παίρνει, αλλά στα κείμενα που δημοσίευε είτε στο Περιοδικό είτε στο Λεξικό ήταν αρσακειάδα, έγινε θηρίο και διέταξε να σβήσουν αμέσως την προσθήκη.

Ο Νίκος είχε την επίφοβη ικανότητα να βρίσκει λάθη στα κείμενα που στέλναν οι συνεργάτες στη σύνταξη. Η τεράστια μνήμη του και το οξύ κριτικό του πνεύμα τον έκαναν ικανό να επισημαίνει τα λάθη με την πρώτη. Κάποτε έπεσε στα χέρια του το λήμμα «Μενέξενος», όπου ο συνεργάτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τύπος σοβαροφανής, όλο τουπέ και ύφος, τρόμος και φόβος των φοιτητών στις εξετάσεις, που περνούσε όμως για αυθεντία στα φιλολογικά θέματα είχε γράψει:

«Διάλογος του Πλάτωνος γραφείς το 431 ή κατ’άλλους το 428 π.Χ….»

Ο ποιητής τον πήρε αμέσως στο τηλέφωνο και προσπάθησε με τακτ να του υποδείξει πως είχε λάθος. Ακολούθησε η παρακάτω στιχομυθία:

— Κύριε καθηγητά στο λήμμα Μενέξενος που μας στείλατε, αναφέρετε ότι εγράφη το 431 ή το 428. Δεδομένου ότι ο Πλάτων εγεννήθη το 440 θα πρόκειται περί λάθους, διότι δεν είναι δυνατόν να τον έγραψε εννιά ή δώδεκα χρονών, άλλωστε η επικρατούσα άποψις είναι ότι όλοι οι διάλογοι εγράφησαν μετά τον θάνατο του Σωκράτη…

— Δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό κλείστε και θα σας πάρω να σας πω.

Πήρε πράγματι σε κάνα τέταρτο κι ήταν όλο γλύκα

— Ξέρετε δια του όρου «εγράφη» εννοούσα «εγένετο».

— Δηλαδή θέλετε να πείτε πως οι Πλατωνικοί Διάλογοι έγιναν στην πραγματικότητα; Γιατί από όσα ξέρω, όλοι οι φιλόλογοι συμφωνούν ότι τους επενόησε ο Πλάτων για να επενδύσει με θεατρικό τρόπο τις ιδέες του…

— Για τους άλλους μπορεί, αλλά αυτός ειδικά εγένετο.

— Σα δεν ντρεπόμαστε λίγο!

ξέσπασε ο Νίκος κι έκλεισε το τηλέφωνο.

Την άλλη μέρα ο κύριος καθηγητής πήγε και παραπονέθηκε στονΠασσά ζητώντας την κεφαλή του αυθάδους συντάκτου επί πίνακι.

— Δε φτάνει ρε, που ‘γραψες τέτοια πατάτα, ζητάς και ρέστα από πάνω; τον αποπήρε ο Πασσάς που τον είχε ενημερώσει σχετικά ο Νίκος. Το λήμμα δόθηκε να το γράψει ο Κωνσταντίνος Βουρβέρης και από τότε ο κύριος καθηγητής κόπηκε από συνεργάτης της Εγκυκλοπαίδειας.

Βασική αδυναμία της Εγκυκλοπαίδειας ήταν το «εθνικά» και πολιτικά της άρθρα. Ηταν η εποχή του Εμφυλίου και η αμέσως μετά και όλα τα σχετικά θέματα γράφτηκαν από τον Αδωνη Κύρου και άλλους με μεροληψία και εμπάθεια. Αλλά και στα ιστορικά θέματα δεν ήταν καλύτερη η κατάσταση. Ο Πασσάς δεν αναγνώριζε κανέναν πολιτισμό αρχαιότερο και μεγαλύτερον από τον Ελληνικό και προσπαθούσε να περάσει την άποψη πως οι Σουμέριοι ήταν κρητικής καταγωγής, γινόταν δε τούρκος όταν τούλεγες πως τα ονόματα των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου είναι φοινικικά. Βέβαια φυλαγόταν να δημοσιέψει θέσεις απόλυτα αντίθετες με τις επίσημα παραδεκτές, αλλά υπερτόνιζε τα σημεία εκείνα που ήταν «σύμφωνα με τας αρχάς μας» ενώ υποβάθμιζε όσο μπορούσε όσα ήταν αντίθετα.

Advertisement

174 Σχόλια προς “Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης – Στην Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου ΙΙ”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >φαρμακομούνα

  Υπάρχει και το αντίστοιχο «φαρμακοψ@@@@»

  Το άκυσα στο ΚΑΤ όταν χαροπάλευε η [δεύτερη] κυρά μου.

  Βρήκε την ώρα να κάνει πλάκα μια φίλη της μακαρίτισσας πρώην μου:

  -Ρε τι φαρμακοψ[μπιπ] είσαι συ;

 2. Λ said

  Καλημέρα. Να υπολογίσω ότι ο Μενέξενος δεν έχει καμία σχέση με τους μενεξέδες και σημαίνει ξένος που ξέμεινε, δήλ. μετανάστης.Αλλά τότε ο Μένων τι θα συμβόλιζε;

 3. Νίκος Μαστρακούλης said

  Καλημέρα, δυο διορθωσούλες:
  5η παρ.: «ο δε Νίκος του απένεθμε τον τίτλο» -> απένειμε
  6η παρ.: «το παδί του καφενείου» -> παιδί

 4. Κόκκινος Πλανήτης said

  Αφού όλοι ασχολείσται αλλού, ας πω μια καλημέρα, της Βαστίλης μέρα…

 5. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλημέρα.
  Το Χρισσό, είναι το γνωστό χωριό που σφάζουν κριάρια; γιατί στους στίχους το έχω δεί να γράφεται Χρυσό.

 6. Λ said

  Κοιτάζοντας για το Μενέξενο βλέπω ότι ήταν ώριμο έργο του Πλάτωνα.
  Εδώ έχουμε αγ. Μέμνωνα αλλά κανένα Μένωνα.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις διορθώσεις!

  5: Αυτό είναι, πολλοί το γράφουν έτσι.

  6: Δεν ξέρω από πού ακριβώς βγαίνει ο Μενέξενος. Κατά σύμπτωση, έτσι λέγαν τον μικρότερο γιο του Σωκράτη, αλλά άλλος είναι στον διάλογο. Ο μενεξές βέβαια είναι τούρκικο δάνειο.

 8. atheofobos said

  Τα σχετικά με την φαρμακομούνα αναφέρονται στο ποστ μου
  ΓΛΥΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΨΩΛΗΣ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2014/01/blog-post_9.html

 9. Καταπληκτικό το σημερινό!
  Εκατοντούτης πέθανε (το 2007) ο περίφημος αυτός Κοχλατζής, βλέπω:
  O δημοσιογραφικός κόσμος, φίλοι και συναγωνιστές του μαζί με τους οικείους του, τα δύο παιδιά του Βαγγέλη και Δημήτρη, επίσης δημοσιογράφους, αποχαιρέτησαν προχτές το βετεράνο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος Βασίλη Κοχλατζή που έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 χρόνων. Η κηδεία του έγινε στην Παλλήνη.
  Ο Βασίλης Κοχλατζής γεννήθηκε στον Πόρο το 1907 και μεγάλωσε στον Πειραιά, απ’ όπου και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα, αλλά και το λογοτεχνικό του έργο. Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Εκτός από τη δημοσιογραφική δουλιά του, συνεργάστηκε με διάφορα φιλολογικά περιοδικά, στα οποία δημοσίευσε μεταφράσεις ποιημάτων και λογοτεχνικά κείμενα. Υπήρξε συνεργάτης της Εγκυκλοπαίδειας «Ηλιος» και διευθυντής της ελληνικής έκδοσης της Μεγάλης Αμερικανικής Εγκυκλοπαίδειας. Επίσης, το 1982 εξέδωσε το έργο «Γραμματική και μέθοδος της Κινεζικής Γλώσσας», ενώ άφησε ανολοκλήρωτη την έκδοση του Ελληνοκινεζικού λεξικού.

 10. Γς said

  8:

  >ΓΛΥΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΜΟΥΝΑ

  Γλυκομούνα + διαβητικός σύζυγος = φαρμακομούνα

 11. sarant said

  9: Ε, δεν τόξερα αυτό!

 12. LandS said

  Μα τι πάει να πει «δέπτωρ» ρε μάστορα;
  Μέχρι τώρα έχω απορρίψει τον αγγλόφωνο οφειλέτη και το DEP domain-containing mTOR-interacting protein.

 13. Λ said

  8. και πως ήταν στα αρχαία;

 14. Γς said

  >– Ο κύριος Τάδε, δέπτωρ της φιλολογίας

  >κι αυτός ο κόπανος καμάρωνε χωρίς να κάτσει να ρωτήσει τί σήμαινε ο τίτλος.

  Γς said

  22 Απριλίου, 2014 στις 12:39

  >«Παιδιά, να σας γνωρίσω τον Γιώργο, ποιητή της απελπισίας». Κι ο Γιώργος μη αντιλαμβανόμενος την ειρωνεία κολακευόταν σαν ν’ άκουγε «τον ποιητή των Μοιραίων».

  -Ο Κώστας. Μεγάλος παίκτης!
  Το έλεγα με ύφος σοβαρό.Και καμάρωνε ο Κώστας

  Και έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να μου απαντήσει ο πατέρας μου γιατί έλεγαν πρόεδρο έναν φίλο τους, που καμάρωνε κι αυτός:

  -Πρόεδρος των κερατάδων.

 15. Λ said

  Ο Τσέχωβ έγραψε για μια κυρία που έχανε τους συζύγους της και με κάθε νέο σύζυγο άλλαζε προσωπικότητα, ταυτότητα, συμπεριφορά (όλο της το είναι) ανάλογα με το στάτους και τη συμπεριφορά του.
  Και κάτι εντελώς άσχετο, σήμερα δοκίμασα τα πρωτοφανούσιμα φρέσκα, χλωρά φουντούκια και ήταν μεγάλη απόλαυση. Είναι περίεργο πως συνεχίζουμε το δρόμο μετά από μεγάλες απώλειες/καταστροφές σαν τη χτεσινή, ενώ ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν θα ‘ ναι ο ίδιος.Πως πάνε μαζί το φαρμακερό με το γλυκό.

 16. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ο Δέπτωρ είναι ο ρέκτωρ που…δεν! Elementary ,dear LandSon! 🙂

 17. Δέπτορες:
  [Ο κύριος Θεόδωρος] πίστευε πως αποτελεί μέλος μιας μυστικής κάστας πεφωτισμένων προσώπων, τα οποία ονόμαζε αποφοίτους του Διεθνούς Πανεπιστημίου και είχε επιλέξει μεταξύ των νέων φίλων του τον Νίκο, το Μιχάλη και το Βασίλη, στους οποίους, εν καιρώ και εάν τελικά αποδεικνύονταν άξιοι, θα τους απένεμε τον επίζηλο τίτλο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του:

  «Οι απόφοιτοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου ανέρχονται δια της μορφώσεως εις επίπεδα Πριγκίπων και Καρδιναλίων και υπέρκεινται παντός νόμου και πάσης διατάξεως».

  Οι φίλοι άρχισαν να τον αποκαλούν «διδάσκαλο», πράγμα που τον κολάκευε πολύ. Από την πλευρά του αυτός τους έλεγε «εταίρους». Για κάποιους αντιπαθείς τύπους, αμόρφωτους ή ημιμαθείς, που εντούτοις διεκδικούσαν περγαμηνές λογίου ή και διέθεταν παρ’ αξίαν ακαδημαϊκούς τίτλους, είχε επινοήσει έναν ειδικό τίτλο: τους αποκαλούσε «δέπτορες».

  Έλεγε για παράδειγμα: – Αυτός είναι δέπτωρ της Φιλολογίας.

  Στους φίλους του είχε εξηγήσει ότι ο δέπτωρ παράγεται από το αρχαίο ρήμα δέφομαι που σημαίνει μαλακίζομαι. Από την ίδια ρίζα προέρχεται η δέψις και το βυρσοδεψείον.

 18. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kαι πότε πρόλαβε και ΠΏΣ τα κατάφερε (χωρίς Ιντερνέτς μάλιστα! χωρίς καν τηλεόραση!) και έμαθε τόσες γλώσσες και δύσκολες!! Πρέπει να είχε φωτογραφική μνήμη ο Κοχλατζής!

 19. Γς said

  DEPTOR, an mTOR Inhibitor, Is a Physiological Substrate of SCFβTrCP E3 Ubiquitin Ligase and Regulates Survival and Autophagy

 20. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Άιντε να αλεγράρουμε κομματάκι. 🙂

 21. Corto Maltese said

  Καλημέρα!

  «Ήταν η εποχή του Εμφυλίου και η αμέσως μετά και όλα τα σχετικά θέματα γράφτηκαν από τον Αδωνη Κύρου και άλλους με μεροληψία και εμπάθεια».

  Ναι μεν η εγκυκλοπαίδεια Ηλίου σε λήμματα τα οποία «χωρούν» ιδεολογική φόρτιση επιδεικνύει «αντικομμουνισμό», ωστόσο αποτελεί σπουδαία πηγή για την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου.
  Στο εκτενές λήμμα «ελληνικοί πόλεμοι» περιλαμβάνονται διεξοδικά άρθρα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του «εθνικού στρατού», αναλυτικότατα και βρίθοντα από τεχνικά στοιχεία (αριθμός στρατιωτών, οπλισμός, πορείες των σωμάτων, θέσεις των αντιπάλων κλπ) μαζί με φωτογραφίες και χάρτες. Μάλιστα πολλά από αυτά τα άρθρα έχουν γραφεί από στρατιωτικούς.
  Προφανώς απαιτείται «φίλτρο» για να αξιολογήσει και να χρησιμοποιήσει κανείς όλες αυτές τις πληροφορίες στην σημερινή εποχή, αλλά επί δεκαετίες όταν οι καθιερωμένες εγκυκλοπαίδειες τύπου «Δομή» ανέφεραν το πολύ πέντε αράδες για όλα γενικώς τα γεγονότα (πολιτικά ή στρατιωτικά) από τα Δεκεμβριανά έως το ’49 και ενόσω η Ιστορία Του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών τελείωνε απότομα το 1941, η εγκυκλοπαίδεια Ηλίου αποτελούσε μία από τις ελάχιστες προσβάσεις σε αυτό το σπουδαίο κεφάλαιο της νεώτερης ιστορίας μας.

 22. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  12-16-17 Καιροφυλακτούσε ο Δύτης και έδωσε την εξήγηση. Δεν είναι πολύ ωραίο όμως;

  18 Βέβαια, σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου ξέρει καμιά τριανταριά, αλλά σήμερα είναι αλλιώς

 23. Γς said

  Ο Καμμένος τώρα.
  Λέει ότι λέει, Τα «πατριωτικά» του με βάσει τα συμφέροντά του.

  Και σιγά μην τον νιάζει ο κοσμάκης που δεν έχει την τσέπη του.

 24. LandS said

  @16 Που να ξέρω; 🙂
  @17 Που να θυμάμαι; 🙂 🙂

 25. spiral architect said

  @17, 24β: Πετσί –> ξεπετσιάζω. 😀

 26. Γς said

  Κι ήταν κι αυτή η Εγκυκλοπαίδεια Ηλίου. Και μετά από δεκαετίες παρκαρισμένη στο δώμα μαζί με άλλα βιβλία κλπ.
  Κι ήταν ένα δώμα μούρλια. Με τις βεράντες του, τα λουλούδια του. Μια γκαρσονιέρα με τα όλα της. Με το μπανάκι της, την κουζινίτσα της. Και τη θέα της.

  Από τα παράθυρά της απολαμβάναμε την θέα και άλλα πολλά [καταλαβαίνετε τώρα]

  Κι επειδή οι ελληνίδες είναι (μπιπ) ο τόμος (6;) ΕΛΛΑΣ [ο ποιο παχύς] της εγκυκλοπαίδειας ΗΛΙΟΣ βοηθούσε.

 27. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα,
  ανάπαυλα το σημερινό νήμα, ευχαριστούμε, η επικαιρότητα είναι άθλια, τρισάθλια, πυκνή και τραγική .

  Το «σκυλομετάνιωσαν» κι ο κοψοχέρης, κι η κοψοχέρισα. Δεν σκυλομετάνιωσαν για το ΟΧΙ, αλλά για την <a εμπιστοσύνη τους

  ¿Tiene Syriza una estrategia para la victoria?

 28. LandS said

  18 Αν είχε μεγαλώσει στην Αλεξάνδρεια 4-6 γλώσσες τις είχε από γεννησιμιού.

  22 α Πάρα πολύ όμορφο.
  Όχι χαντροκομένο όπως η μεταγλώττιση αυτονώνε http://www.proctors.cam.ac.uk/
  με ωμέγα.

 29. ΚΑΒ said

  συνωμοσία

 30. Γς said

  Ο Ρωμανιάς τώρα στην ΕΡΤ.

  Μάλλον είναι τραγική η κατάσταση.

  Που στο διάολο πάμε;

 31. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 32. ΚΑΒ said

  .>>εγκαθιστούσε τους αυτόματους φάρους ΑΓΚΑ.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%BA%CE%B1

 33. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  28. Aφού το 9. λέει ότι μεγάλωσε στον Περαία. Κι εκεί παίζουν γλώσσες….αλλά αράπικα και καντονέζικα;; 🙂

 34. Γς said

  30:

  >Που στο διάολο πάμε;

  Και πότε κάναμε …ευχέλαιο για τελευταία φορά σ αυτήν τη χώρα;

 35. LandS said

  @33 Δεν το είχα προσέξει. Πρέπει να είχε μεγάλο ταλέντο και να τον ενδιέφερε πολύ. Εδώ που τα λέμε και από Αλεξάνδρεια νάτανε, πάλι ταλέντο και μερακι ήθελε για τα καντονέζικα

 36. ΚΑΒ said

  Ο φάρος στο Γαϊδουρονήσι Σύρου, που τον έχω επισκεφτεί και φωτογραφία γράφει Μάιος 1979

  http://www.faroi.com/gr/gaiduronisi_gr.htm

 37. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «I am a debtor- what can I do?»
  »We all love the feeling of blessed peace and being aware that all is just right as it should be. There is no unsolved problem that bothers us and we’ve got all money in our wallet.

  However, how often can you afford to feel this metal comfort? Hasn’t your peace of mind been disturbed by the thought of the unpaid liabilities you have? You may be paying a credit or you have bought a TV set in instalments? You may be in arrears with your phone bill and rent or you might have taken a loan to go on a holiday trip with your family? All these are debts and don’t be afraid to call a spade a spade. Putting aside unpleasant thoughts is not the best solution. …»

 38. sarant said

  32 Καταπληκτικό άρθρο!

 39. ΚΑΒ said

  29. Νικοκύρη, διόρθωσε το συνομωσία (εκεί που γίνεται λόγος για τους καθηγητές).

 40. Λ said

  Όλια μια ψυχούλα
  Στα αγγλικά μεταφράστηκε «the darling»
  Στα δε ρώσικα είναι Душенка -ψυχούλα
  http://www.sparknotes.com/lit/chekhov/section7.rhtml

 41. Gpoint said

  # 30

  Ο Ντ’ Εσταίν είπε και με μνημόνιο ένα τρίμηνο θ’ αντέξουμε

 42. sarant said

  29 Ωχ, τώρα το πρόσεξα, ευχαριστώ!

 43. Corto Maltese said

  Στο προηγούμενο απόσπασμα της βιογραφίας έγινε αναφορά στον συνεργάτη της εγκυκλοπαίδειας Κωνσταντίνο Χασάπη, αναγνωρισμένο αστρονόμο του αστεροσκοπείου της Πεντέλης.
  Εφόσον με το σημερινό ολοκληρώνεται η αναφορά στον «Ήλιο», να θυμηθούμε και έναν άλλον σημαντικό συνεργάτη, τον ανθρωπολόγο Ιωάννη Κούμαρη (1879-1970), που υπήρξε ο πρώτος καθηγητής της Φυσικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1925) και ο ιδρυτής της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας (1924).
  Πρωτοπόρος στην εποχή του για την χώρα μας και με διεθνή παρουσία σε ανθρωπολογικές μελέτες. Στην Ελληνική Ανθρωπολογική Εταιρεία υπήρξε συνεργάτης πολλών σημαντικών εκπροσώπων της επιστήμης και των γραμμάτων, όπως του Κωνσταντίνου Άμαντου, του Νίκου Βέη, του Γιάννη Κορδάτου, του Ιωάννη Κακριδή κοκ.
  Είναι κρίμα που το έργο του δεν συνεχίσθηκε.
  Υπήρξε και ποιητής με το ψευδώνυμο Ίων Μυστράς (κατά το στυλ των ποιητικών ψευδωνύμων της εποχής, όπως έχει περιγράψει ο κ. Σαραντάκος).
  Τα άρθρα του στον «Ήλιο» όπως και αυτά του Χασάπη ήταν πάντοτε ενυπόγραφα.

 44. Ριβαλντίνιο said

  «προσπαθούσε να περάσει την άποψη πως οι Σουμέριοι ήταν κρητικής καταγωγής»

  Ήδη αρχίζει να δικαιώνεται 🙂 🙂 🙂

  «Από τη Μεσοποταμία, με τους Σουμέριους, τον πρώτο λαό στον κόσμο ο οποίος ανέπτυξε υψηλό πολιτισμό, αρχίζει ουσιαστικά η ιστορία. Λαός πιθανώς ινδοευρωπαϊκής καταγωγής,»
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A105/29/156,899/

  Αφού πιθανώς ινδοευρωπαϊκής, γιατί όχι και πιθανώς ελληνικής ? 🙂

 45. Λ said

  Πολλοί λένε ότι το τρίτο μνημόνιο θα σημάνει το τέλος της ηγεμονίας της Γερμανίας θα σημάνει το τέλος της ηγεμονίας της Γερμανίας.

  Χα! Νόμιζα ότι ήταν γισφουλ θινκιν αλλά για δέστε τοτελευταίο εξώφυλλο του Ικονομιστ!
  (παρόλο που δεν ξέρω πως θα μας βοηθήσει αυτό ::: (

 46. Λ said

  http://www.economist.com/node/16009099

 47. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  15 – » Και κάτι εντελώς άσχετο, σήμερα δοκίμασα τα πρωτοφανούσιμα φρέσκα, χλωρά φουντούκια και ήταν μεγάλη απόλαυση. Είναι περίεργο πως συνεχίζουμε το δρόμο μετά από μεγάλες απώλειες/καταστροφές σαν τη χτεσινή, ενώ ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν θα ‘ ναι ο ίδιος.Πως πάνε μαζί το φαρμακερό με το γλυκό.»

  Μα δεν έχουν όλοι τις ίδιες απώλειες, είναι διαφορετικό να βλέπεις κάποιον που δεν έχει πόδια, από το να είσαι εσύ αυτός. Θέλω να πώ, ότι δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος σχολιαστής εδώ, που να είναι τρία χρόνια άνεργος, με κομμένο το ρεύμα και να ζεί με δανεικά, με δωρεές και συσίτια, και να βλέπει τα παιδιά του πεινασμένα και θλιμμένα, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι γι΄αυτό. Αν είσαστε σε τέτοια θέση, θα μαθαίνατε πώς πάνε μαζί ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΙΚΡΟ, και πώς το όλοι μαζί μπορούμε, είναι μεγαλύτερο παραμύθι κι από την ύπαρξη θρησκευτικού θεού. Ο μικροαστός ανθρωπάκος, είναι ό,τι χειρότερο έχει βγάλει το είδος μας.

 48. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >> «γυνή ανδροβόρος»
  Αντροτραγανίστρα είναι η γυναίκα-ολετήρας σειράς ανδρών, αλλά μάλλον όχι μέχρι θανάτου 🙂

 49. Λ said

  Thanks to extraordinary incompetence, Europe’s leaders have almost ensured that the Greek rescue failed before it began. They are paying for that today, λαλεί ο ικόνομιστ.

  Όπως και στην Κύπρο που με τις δυσοίωνες προβλέψεις τους κατάφεραν να κλείσουν σπίτια και επιχειρήσεις παρόλο που τώρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα χρειαστούμε πέραν τον 6 δισ (έπεσαν έξω μόνο κατά 4 δισ). Αν ήταν πιο ήπιοι θα μπορούσε η οικονομία να διορθωθεί και με 4 δισεκατομμύρια και δεν θα προκαλείτο τόση φτώχια. Μας έδειραν για παραδειγματισμό των υπόλοιπων νοτίων (Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;)

 50. Ριβαλντίνιο said

  @ 48 ΕΦΗ-ΕΦΗ

  Η αυτοκράτειρα Ζωή ήταν αντροτραγανίστρα. 🙂

 51. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  47.>>τρία χρόνια άνεργος, με κομμένο το ρεύμα και να ζεί με δανεικά, με δωρεές και συσίτια, και να βλέπει τα παιδιά του πεινασμένα και θλιμμένα, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι γι΄αυτό.

  Σωρευτικά να συμβαίνουν αυτά, δεν είναι δυνατόν γιατί χωρίς ρεύμα, δε θα ΄χε πισί (ούτε όρεξη) να μας γράφει,αλλά επί μέρους, οι πιο πολλοί,πικροδοκιμάζουμε κάποια απ΄αυτά Λάμπρο.

 52. Λ said

  Λάμπρε, εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου μικροαστό. Κοιμήθηκα κάτω από δέντρα όχι από επιλογή και περπάτησα χιλιόμετρα επειδή δεν είχα χρήματα για το λεωφορείο. Προσπάθησα να δουλέψω στο σπίτι τυλιγμένη με κουβέρτες γιατί δεν είχα σόμπα. Δεν θυμάμαι ποτέ να αγόρασα τυρόπιτα από την καντίνα του σχολείου . Έφαγα κονσέρβες ατέλειωτες που μας έδινε ο ερυθρός σταυρός . Δούλεψα σε εργοστάσιο κάτω από 50 βαθμούς και. Πήγα σε 4 σχολεία γιατί αλλάζαμε συνέχεια τόπο διαμονής. Εκτός αν θέλεις να μου πεις να σκάσω επειδή δεν είμαι σε αυτή την κατάσταση τώρα, οπότε εντάξει φίλε μου

  Το 75 να ξέρεις ο πατέρας μου βγήκε με σύνταξη όταν εγώ ήμουν 14. Εσύ πέρασες από αυτά;

 53. Γς said

  0:
  >Διάλογος του Πλάτωνος γραφείς το 431 ή κατ’άλλους το 428 π.Χ…

  Τότε δεν υπήρχε τίποτα, στο κόσμο που ζούσαμε. Στο κόσμο τον αισθητό του Ηράκλειτου που ήταν σε ασταμάτητη ροή αλλά ήταν πολύ μακριά ακόμη από τον σημερινό αισθησιακό κόσμο.
  Ετσι αναγκαστικά ψάχναμε στον νοητό κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα. Στα αρχέτυπα του ορατού κόσμου.

  Οταν ξαφνικά:

 54. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  52 – Συγνώμη παρεξήγηση, δεν το έγραψα για σένα προσωπικά, μάλιστα έφτιαχνα μια σαλάτα για να φάω, και όπως το σκεφτόμουν κατάλαβα ότι έκανα γκάφα, και ήρθα τρέχοντας να την διορθώσω, αλλά με πρόλαβες.
  Για την γενικότερη στάση των μικροβολεμένων μιλάω, που φοβούμενοι μη χάσουν αυτό που το λίγο (ή και σχετικά πολύ κάποιοι) δεν μπορούν να δούν πιο πέρα από τη μύτη τους, δραματοποιώντας εύκολες καταστάσεις γι΄αυτούς, αδιαφορώντας κυριολεκτικά για το συμβαίνει στον διπλανό τους. Αυτή είναι η γενική στάση του λαού μας μέχρι τώρα τουλάχιστον, πλην κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτή τη στάση καταδικάζω, όχι εσένα που δεν σε γνωρίζω κάν, αλλά δεν έχεις δώσει και κάποιο «γραπτό» δικαίωμα για να καταδικαστείς δις εις θάνατον (χαμόγελο) από τον ΑΔΕΚΑΣΤΟ Λάμπρο (τρομάρα μου).
  Λυπάμαι που μόνο συγνώμη μπορώ να σου ζητήσω, ελπίζω να με συγχωρέσεις για την βλακεία μου.

 55. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  41,>>Ο Ντ’ Εσταίν είπε και με μνημόνιο ένα τρίμηνο θ’ αντέξουμε
  Γεια σου Τζη.Τεράστιος χρόνος.Θα αναδιπλωθούμε. Σε τρεις μήνες βγαίνουν οι πατάτες, σε λιγότερο τα φασολάκια,οι ντομάτες κλπ Μαθαίνουμε να ζούμε με τα ολίγιστα, δεν είναι λίγο και δεν το θένε. Αλλά όλοι κάτι είπαν, απ το Βάταλο ως τον Ντ Εστέν. Αντε από κει με τους τρομοσπορείς. Βάλε γαύρο στο ξίδι και χταπόδι ζγκατάπσικς, να ΄χουμε 🙂

 56. Λ said

  Συγνώμη και από μένα. Δεν έπρεπε να μου ανεβεί το αίμα στο κεφάλι. Έτσι κι αλλιώς εμείς οι πιο παλιοί ξέρουμε από δυσκολίες. Κι εδώ μην νομίζεις ότι είναι πολύ καλύτερα τα πράματα. Ο κουνιάδος μου είναι χωρίς δουλειά, με δύο παιδιά στο πανεπιστήμιο και ένα μικρότερο. και τα ανίψια μου είναι φορτωμένα με χρέη ( αν και ζουν ακόμα στην άρνηση ακόμη) ενώ η τρόικα επιμένει για τις εκποιήσεις.
  Και ο αγαπημένος μου άντρας που σήμερα γιορτάζει τα γενέθλιά του είναι άνεργος από το Νιόβρη του 13 εξάλλου.

 57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  52 – «Το 75 να ξέρεις ο πατέρας μου βγήκε με σύνταξη όταν εγώ ήμουν 14. Εσύ πέρασες από αυτά;»

  Δικαίως έχεις αγανακτήσει, φαντάσου όμως ότι από την πρεμούρα μου να προλάβω να διορθώσω την γκάφα μου, (σκέφτηκα, τι έγραψες ρε βλάκα, αυτό στρέφεται προσωπικά εναντίον της Λ, ΤΡΕΧΑ ΖΏΟΝ ΝΑ ΔΙΟΡΘΏΣΕΙΣ) τώρα διάβασα αυτή τη παράγραφο.
  Ας μη το πάμε ποιός έχει περάσει πιο δύσκολα, κατάλαβα πού νωρίς στην ζωή μου, ότι υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα σε κάθε στιγμή της ζωής, και δεν είναι σωστό να κρίνω εξ ιδίων την γενική κατάσταση. Πληροφοριακά πάντως, επειδή είδα ότι έχουμε την ίδια ηλικία, εγώ άλλαξα 6 σχολεία για τελειώσω το δημοτικό, άλλαξα μέχρι τα 18 μου 22 σπίτια, 11 τόπους διαμονής, και στα 14 δεν είχα πατέρα, κι αυτά είναι τα καλύτερα. Δεν νομίζω όμως να υπάρχει πιο αισιόδοξος τύπος απο μένα στον πλανήτη.
  Και πάλι ΣΥΓΝΩΜΗ (μη με παρεξηγείς, δεν κόβει και πολύ το ρημάδι-χαμόγελο).

 58. Alexis said

  Λάμπρο μην …αυτομαστιγώνεσαι 🙂 αλλά και μην σπεύδεις να βγάλεις γενικά συμπεράσματα.
  Δική μου εκτίμηση είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου συμπεριφέρθηκε με ψυχραιμία στην παρούσα κατάσταση και δεν «τσίμπησε» στον πανικό που προσπάθησαν να «επιβάλλουν» με το στανιό κάποια ΜΜΕ (ή ΜΜΑ όπως λες, εύστοχα, κι εσύ).
  Θυμήσου τι γράφανε και τι λέγανε τις πρώτες μέρες των capital controls: «Αδειάζουν τα ράφια από τρόφιμα», «Επιδρομές σε σούπερ μάρκετ», «Έρχονται ελλείψεις σε φάρμακα», «Ουρές στα βενζινάδικα, στραγγίζουν από καύσιμα τα πρατήρια» και άλλα πολλά.
  Το είδος του φιλοτομαριστή μικροαστού που περιγράφεις υπάρχει μεν αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι κυρίαρχο, ή τουλάχιστον στην παρούσα φάση επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι.

  Και για να ευθυμήσουμε λίγο, και μιάς κι ο λόγος για …δέπτορες:

 59. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  56 – Αν δεν σου ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι μετά από τέτοιο σχόλιο, δεν σχολίαζες εδώ, θα ήσουν πολιτικός (χαμόγελο).
  Το γνωρίζω ότι είναι δύσκολα κι εκεί, άλλωστε έχω γράψει για το γερμανικό έγκλημα εκεί και για ποιό λόγο έγινε, κι ο φίλος μας ο Κίντ, την ναζιστική εγκληματική ενέργεια πληρώνει, όμως βλέπεις κάποιοι (αρκετοί δυστυχώς) επιμένουν ότι φταίμε εμείς, και αμάν μη βγούμε απο το ευρώ και την Ε.Ε γιατί θα καταστραφούμε. Με αφορμή το «πώς πάνε μαζί το φαρμακερό με το γλυκό» ήθελα να στηλιτεύσω αυτή τη στάση αυτών των ανθρώπων, αλλά πήραν εσένα τα σκάγια (και ήμουν καί ελεύθερος σκοπευτής στο στρατό, ούτε ελέφαντα στα δύο μέτρα δεν πέτυχα).
  Να τα εκατοστήσει ο αγαπημένος σου άντρας, και εύχομαι να είναι αγαπημένος μέχρι το τέλος. Χάρηκα πολύ που βρέθηκε κι άλλος σχολιαστής να εκφράζει δημόσια την αγάπη του για τον σύντροφό του.

 60. LandS said

  Έγραψα ένα σχόλιο, εγώ το βλέπω ως #53. Αλλά γράφει αυτό

  Το σχόλιό σας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή.
  14 Ιουλίου, 2015 στις 13:40

  1. Εσείς το σχόλιο της Λ το βλέπετε ως #52 ;
  2. Το σχόλιο του Γς με τι αριθμό το βλέπετε; Εγώ το βλέπω ως #54
  Αν υποθέσουμε ότι το βλέπετε ως #53 και κάποιος αναφερθεί σε αυτό. Όταν ξεμπλοκαριστεί το δικό μου δεν θα προκαλέσει μπέρδεμα;

 61. Alexis said

  Όχι μάλλον θα πάει στο τέλος των σχολίων και δε θα αλλάξει η αρίθμηση…

 62. Βάταλος said

  Φίλτατε κύριε Σαραντάκο,

  εις την σημερινήν εξαίρετον (και λίαν συγκινητικήν δι’ ανθρώπους της ηλικίας μου, που εμεγαλώσαμε με τον «Ήλιον» και εγνωρίσαμε προσωπικώς τον Ελληνολάτρην Πασσάν) συνέχειαν του αφηγήματος του πατρός σας, διαβάζω ότι ο πάππος σας ο Νίκος ο Σαραντάκος «…είχε την επίφοβη ικανότητα να βρίσκει λάθη στα κείμενα που στέλναν οι συνεργάτες στη σύνταξη. Η τεράστια μνήμη του και το οξύ κριτικό του πνεύμα τον έκαναν ικανό να επισημαίνει τα λάθη με την πρώτη…»

  Αυτό, όμως, διαψεύδεται παταγωδώς αμέσως παρακάτω, όπου ο πάππος σας ο Νίκος διαπράττει την εξής ασυγχώρητον γκάφφαν: «Βάζει χέρι» εις τον αστοιχείωτον καθηγητήν του Πανεπιστημίου, λέγων επί λέξει: « — Κύριε καθηγητά στο λήμμα Μενέξενος που μας στείλατε, αναφέρετε ότι εγράφη το 431 ή το 428. Δεδομένου ότι ο Πλάτων εγεννήθη το 440 θα πρόκειται περί λάθους, διότι δεν είναι δυνατόν να τον έγραψε εννιά ή δώδεκα χρονών»…

  Αγαπητέ κύριε Σαραντάκο: Πίπτω από τα σύννεφα: Ο τόσον ικανός πάππος σας ενόμιζεν ότι ο θείος Πλάτων εγεννήθη τω 440 προ ραββίνου Χριστού; Ο γέρων Βάταλος με πατημένα τα 80 και χωρίς καμμίαν βοήθειαν από το Google

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

  γνωρίζει (όπως κι εσείς ασφαλώς) ότι ο Πλάτων εγεννήθη το 428, τουτέστιν 12 έτη αργότερον απ’ όσον ενόμιζεν ο πάππος σας. Και δεν είναι τυπογραφικόν λάθος του αφηγητού πατρός σας, διότι βλέπω ότι ο πάππος σας κάμνει και προσθαφαιρέσεις με το 440 και το 431!..

  ΕΡΩΤΩ, φίλτατε κ. Σαραντάκο: Είναι δυνατόν να έχετε αναβιβάσει την παρούσαν ανάρτησιν εδώ και 4 ώρας και ΟΥΔΕΙΣ αναγνώστης σας να μή έχη ακόμη επισημάνει το εν λόγω λάθος; Ούτε ο γέρων Βάταλος δεν δύναται να πιστέψη ότι είναι τοιούτου μεγέθους η αγραμματοσύνη και η επιπολαιότης που δέρνει το Ρωμέικον. Απορώ ειλικρινώς πώς μάς ενεπιστεύθησαν η χριστιανοπούλα Μέρκελ και ο Ελληνονάτρης Σόϊμπλε ότι θα τηρήσωμε τα χθές συμφωνηθέντα…

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

  ΥΓ-1: Εις την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν δεν υπάρχει η έννοια της «ανδροβόρου γυνής». Πώς, λοιπόν, την ανεκάλυψε ο Ναύαρχος Λυκούδης; Ιδέστε τί λέγει ο Ερρίκος Στέφανος https://books.google.gr/books?id=eMxeAAAAcAAJ&pg=PA653&dq=%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%B4%CE%B5%CE%BF%CF%82+%CE%AF%CF%80%CF%80%CE%BF%CE%B9+%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0CCEQ6AEwAGoVChMI3OWz0KnaxgIVinIUCh1aFAGN#v=onepage&q=%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%B4%CE%B5%CE%BF%CF%82%20%CE%AF%CF%80%CF%80%CE%BF%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9&f=false
  συμβουλευθείτε και το Liddell-Scott. Ούτε ο μέγας Κοραής γνωρίζει την έννοιαν της ανδροβόρου γυνής, ούτε ο Κουμανούδης. Πώς, λοιπόν, την ανεκάλυψε το Λεξικόν του «Ηλίου»; Είναι μέν ευφυέστατος ως σύλληψις, αλλά πότε πρωτοεισήλθεν η έννοια της «ανδροβόρου γυνής» εις την Ελληνικήν Γλώσσαν;

  ΥΓ-2: Διατί ο πατήρ σας Δημήτριος αποκρύπτει το όνομα του καθηγητού Πανεπιστημίου που διέπραξε την φοβεράν γκάφφαν με τον Μενέξενον; Επήρε το μυστικόν εις τον τάφον του ή το μετέφερε εις υμάς, κ. Σαραντάκο; Και αν το μετέφερε, διατί δεν μάς το λέτε εις κάποιαν υποσημείωσιν;

  ΥΓ-3: Μή χάση κανείς την μεταμεσονύκτιον αποψινήν παρέμβασιν του γέροντος Βατάλου: Του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου ανήμερα (14 Ιουλίου) θα προσφέρη (εις μορφήν searchable, διά να εντοπίζητε αμέσως τας λέξεις) το αριστουργηματικόν «Πηδάλιον» του αγίου Νικοδήμου (πρόκειται περί του Ποινικού Κώδικος της Ορθοδοξίας μας) με όλας τας απολαυστικάς ποινάς που προβλέπει η Αγία Εκκλησία μας διά τους αυνάνας (αρχαιοελληνιστί= χειρουργούς και «μαλάκες» εις τα ρωμέικα), διά τους διαμηριστάς παιδίων (τριβή του πέους εις τους μηρούς του παιδίου και ουχί είσοδος εις τον πρωκτόν) και άλλα τοιαύτα που μάς αποκρύπτουν επί αιώνας εις τα ρωμέικα σχολεία…

 63. Alexis said

  Λ=52
  Γς=53
  κι εσύ …άφαντος 🙂 (προς το παρόν… )

 64. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  2.>>ο Μενέξενος {..} σημαίνει ξένος που ξέμεινε, (;)
  αντίστοιχα φαντάζομαι τα Μενέλαος, Μένιππος, Μένανδρος. Θα φανταζόμουν μένων, εμμένων, επιμένων

 65. Την είχα αγοράσει την Κινέζικη γραμματική του Βασίλη Κοχλατζή! Και μάλιστα πάνω κάτω την εποχή που κυκλοφόρησε, ή τέλος πάντων όταν ήταν ακόμα φρέσκια, γιατί θυμάμαι ότι όλα αυτά τα έκανα όταν ήμουν φοιτητής (1983 κ.ε.).

  Επιφυλάσσομαι όταν επιστρέψω από την δουλειά να ανεβάσω φωτογραφία.

 66. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  58 – Δεν βλέπω να τρώω σαλάτα σήμερα (χαμόγελο). Συμφωνώ ότι συμπεριφέρθηκε με ψυχραιμία, το είχα τονίσει την προηγούμενη εβδομάδα σε σχόλιο εδώ, ότι ειδικά στα ΑΤΜ πρωϊ μεσημέρι βράδυ, η εικόνα ήταν εντελώς αντίθετη από αυτή που έδειχναν τα ΜΜΑ. Για τον φιλοτομαρισμό, ξεκαθάρισα σε ποιούς αναφέρομαι, αλλά μπορώ να πώ από προσωπική εμπειρία, ότι είναι αρκετά εξαπλωμένος, και δεν περιορίζεται μόνο στους φοβισμένους. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα παιδείας στην χώρα μας γενικά, και ειδικά σε θέματα εθελοντισμού και αυτοργάνωσης σε τοπικό επίπεδο, είναι ανύπαρκτη. Κοίτα, υπάρχει ένα πρόβλημα με το διαδίκτυο, δεν φαίνονται τα συναισθήματα στο όποιο κείμενο. Εγώ, εκτός από τους φασίστες, δεν μισώ κάποιον άνθρωπο, κι ό,τι λέω, το λέω με την όποια κατανόηση έχω, δηλαδή θεωρώ ότι κάνω κάποια διαπίστωση κακής συμπεριφοράς, δεν θέλω να τους στείλω στο απόσπασμα.
  Σίγουρα κάποια πράγματα και κάποιοι με ενοχλούν πολύ, αλλά μάλλον θα ενοχλώ κι εγώ αρκετούς.

 67. Λ said

  Η Εγκυκλοπαίδεια του Ήλιου μου θυμίζει την Πόλη του ΄’Ηλιου του Τομάζο Καμπανέλα αλλά και την εγγονή του Ήλιου τη Μήδεια.

  59. Ευχαριστώ.

 68. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Λ. Χρόνια πολλά .Τρυφερό αλλά …δύσκολο ζώδιο ο καλός σου! Ντάντεμα 🙂 🙂

 69. Λ said

  Έχουμε χωριό Μενόγια που τελευταία απόκτησε αρνητική απόχρωση γιατί εκεί στέλλουν τους μετανάστες.
  Επίσης ,το όνομα Μένοικος (και το χωριό Μένοικο).

 70. La belle et la blette said

  Κρατάω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου κάποια τεύχη από την Επιστημονική Επιθέωρηση, από τα τριάντα και πλέον που ανακάλυψα πεταμένα σε μια σακούλα σκουπιδιών πριν από λίγες ημέρες στη Χώρα Σαμοθράκης. Απόλαυση σκέτη. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχει και μέθοδος εκμάθησης της αγγλικής όπου μαθαίνουμε για παράδειγμα ιδιωματισμούς (Δή κλάας σήημζ αί λίτλ γούντ-χέντιντ δίς μό(ρ)νιν) και τον σχηματισμό του υπερσυντέλικου της παθητικής φωνής (Άη χάντ μπήην λάβντ, γιού χάντ μπήην λάβντ, κτλ). Λάτρεψα…

 71. Γς said

  Στην Τηλεόραση τώρα:

  -Ολα καλά!
  -Πως τα βλέπετε τα πράγματα;
  -Ζόρικα [ο ίδιος. Ο «όλα καλά»]

 72. marulaki said

  Να πω κι εγώ μια μικρή (σαν) διορθωσούλα; Αν με παίρνει φυσικά. Της Άκαμπας, αφού προσαρμόζεται. 🙂

  Εξαιρετικό το διάλειμμα σήμερα! Τι δύσκολο που είναι να διορθώσεις κάποιον που είναι σίγουρος ότι έχει δίκιο… (ενώ δεν έχει εννοείται)

 73. Λ said

  Το αστείο είναι ότι δεν θα χάσουμε το σπίτι μας μόνο και μόνο επειδή φανήκαμε λιγότερο άπληστοι μια δεδομένη στιγμή. Όταν απαλλοτριώθηκε το κληρονομικό χωράφι του άντρα μου και κάναμε ένσταση ο δικηγόρος μας συμβούλεψε να μην βιαστούμε να πάρουμε το ποσό που μας αναλογούσε (στο έντυπο υπήρχε επιλογή) γιατί το επιτόκιο ήταν ψηλό (9%) αλλά εμείς είπαμε όχι. Κάποια ξαδέλφια που αποφάσισαν να περιμένουν να αυγατίσουν τα χρήματα δεν πήραν τίποτα γιατί ακολούθησε ανάκληση της απαλλοτρίωσης.

 74. LandS said

  @50 Πρακτικοί οι καλλιτέχνες της Πόλης. Αντί να αλλάζουν την εικόνα, άλλαζαν το όνομα
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTvE48R8sOqQ9HdkQPAAUi2Yt1rjwkOHej53s5Ceb1A_ZJMjDl8Nw

 75. 72 β: Το πρόβλημα δεν είναι τόσο με αυτόν που είναι σίγουρος ότι έχει δίκιο, όσο με αυτόν που είναι σίγουρος ότι έχει δίκιο και είναι επιθετικός και αυθάδης. Γιατί με τον δεύτερο θα βρεις τον μπελά σου, ενώ με τον πρώτο στην χειρότερη περίπτωση θα σπαταλήσεις κάποια ώρα με επιχειρήματα χωρίς αποδέκτη. Όπως αυτοί που κάνουν ότι καταλαβαίνουν αλλά στην πραγματικότητα δεν. Όπως ο Τραμπάκουλας με τον τύπο που ήρθε να του μιλήσει για την ΕΟΚ (να ‘την πάλι από την πίσω πόρτα στην συζήτηση)!

  – Μα από δω και πέρα όλοι οι Μήτσοι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Οικοδομ…
  – Ι Μήτσους!
  – Οι Μήτσοι!
  – Ι Μήτσους!
  – Οι Μήτσοι. Πληθυντικός αριθμός.
  – Ε;
  – Πληθυντικός αριθμός. Οι Μήτσοι. Ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Οικοδομική Κοινότητα.
  – Μάλιστα.
  – Οι Μήτσοι.
  – Ι Μήτσους!

  😀

 76. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  60-61 Ίσως επειδή είχε λινκ, το σχόλιό σου το κράτησε η παγίδα. Τώρα είναι το 74, αλλά δεν γίνεται αυτόματα η αλλαγή της χρονοσήμανσης, πρέπει να το κάνω εγώ (το κάνω την ώρα που τα απελευθερώνω). Αν το απελευθερώσω απλώς, πάει στη θέση που θα ήτανε αν δεν το κρατούσε η παγίδα, και χαλάει τις παραπομπές.

  66 Ετσι, χωρίς σαλάτα, να μάθεις!

  71 Όλα καλά ο ίδιος (δεν είναι άρρωστος, δεν του γκρίνιαξε η κυρά κτλ.), ζόρικα ευρύτερα.

  72 Δίκιο έχεις για την Άκαμπα. αλλά έτσι τόχε γράψει ο πατέρας μου.

 77. Ονοματάκια (συγνώμη για το άσχετον) ενδιαφέροντα

  http://www.koutipandoras.gr/article/145929/apokleistiko-ayti-einai-i-lista-me-toys-dimosiografoys-poy-ferontai-na-piran-hrimata

 78. sarant said

  Κάνει θραύση η γρίπη λέμε!

 79. 38 (για 32) Πράγματι, αν και σε κακή γλώσσα. Αλλά έπρεπε να είναι το αντίστοιχο του αγγλόφωνου https://en.wikipedia.org/wiki/Dal%C3%A9n_light, και όχι αυτού που είναι τώρα.

 80. antpap56 said

  Εγκυκλοπαίδεια του Ήλιου… καθημερινό ανάγνωσμα παιδικών χρόνων και πηγή γνώσεων στην μακρινή εκείνη προδιαδικτυακή εποχή (π.χ. όταν γράφαμε πληροφορίες για διάφορα θέματα κατά διδασκαλική επιταγή). Λίγο αργότερα θυμάμαι ότι χρησιμοποιούσα τους τόμους της ως αλτήρες (κοινώς βαράκια): έτσι εξυπηρετούσε τόσο το σώμα όσο και πνεύμα. Περασμένες μου αγάπες…

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  76 – » Ετσι, χωρίς σαλάτα, να μάθεις!»
  A να χαθείς Schäuble!

 82. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  77. Ωχχ! Βλέπω ότι ένας συνονόματος (που δεν έχω ιδέα ποιος είναι, και σε τι «μέσο»…) πήρε καλό παραδάκι. 🙂
  (λες να με κυνηγάει ο Σόϋμπλας ρε γμτ, ρε Σκύλε μου; 😆 )

 83. sarant said

  82 Άστα αυτά, που ξεκοκαλίζεις το παραδάκι με τον σεΐχη!

 84. Gpoint said

  Πριν μερικά χρόνια ο ΟΣΦΠ δεν έβρισκε τερματοφύλακα και ο ΠΑΟ τούδωσε τον Νικοπολίδη να έχει να πορεύεται

  Σήμερα που η ΝΔ,το ΠαΣοΚ και το ποτάμι δεν έχουν ηγέτη ερχεται ο ΣυΡιζΑ να τους δώσει τον Τσίπρα να κυβερνά με την στήριξη τους.

  Οπως έχω ξαναπεί το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό

 85. 82 Άστο πάνω μου! http://imgur.com/u5ePAcX

  Νικοκύρη, αυτό τόχεις σχολιάσει; https://pbs.twimg.com/media/CJvMAk5UMAASKVf.jpg

 86. sarant said

  Ναι, αλλά τότε που ήμασταν στα σπάργανα
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/13/grammpost/

 87. ‘Αιντε. σιγούλια-σιγούλια, για ρεπετίτσιομάτερστουντιόρουμ, πώςτολέτε εσείς, οι Χημικοί

 88. Γς said

  86:

  >αλλά τότε που ήμασταν στα σπάργανα

  1960.

  Ησουν δεν ήσουν ενός έτους.

  Κι ο Γς 15 χρόνια μεγαλύτερος [σου] 😦

 89. ΚΑΒ said

  55. Λιτός βαρουφάκειος βίος

 90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  89. 🙂

  Τα 21 μυριόπουλα για τη διαφήμιση των αντιγριππικών πηγαίνανε και ατομικά σε δημοσιογράφους άσχετα αν είχαν κάποιο ΜΜΕ;
  Ντεν καταλαβαίνει

 91. 90

  ΕΦΗ²

  άλλα πηγαίναν σε ομίλους (–>ΔΟΛ) άλλα σε συγκεκριμένα ΜΜΑ (–> Έθνος) κι άλλα σε άτομα ή εταιρείες δημοσίων σχέσεων*, για να παίξουν παιχνίδι κατά βούληση, πχ, εκτός απ’ αυτά που πήρε ο Τράγκας, πήρε κι άλλα ο αρχισυντάκτης του… Κόλλλλαση σε λλλλέω!

  *(η Λεό Μπαρνέτ που πήρε 4,4 μύρια είχε ουσιαστικά κλείσει όταν τα έπαιρνε!)

 92. ΚΑΒ said

  γεν. τῆς γυνῆς δεν υπάρχει.

 93. smerdaleos said

  @62 Βάταλο: Εις την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν δεν υπάρχει η έννοια της «ανδροβόρου γυνής».
  ——

  Βέβαια, η Κίρκη έτρωγε μόνο χοιρινό κρέας …

 94. Νικοκύρη

  το νεοΛερναίο θεργιεύει (http://zoornalistas.blogspot.gr/2015/07/h_14.html)

  έψαξα στην Ελευθερία της Εθνικής Βιβλιοθήκης τη λέξη Γκαίμπελς (με «αι», φυσικά) αλλά δεν βρήκα τίποτε. Μήπως θα μπορούσε να βοηθήσει κανένας εξοικειωμενότερος εμού;

 95. Παναγιώτης Κ. said

  @47β.66.(Λάμπρος) Έτσι!

 96. Παναγιώτης Κ. said

  @90 ( ΕΦΗ…) Τα φαινόμενα αυτά να τα δούμε σε συνδυασμό με τις απόψεις του Λάμπρου, για να είναι ολοκληρωμένη η περί αθλιότητος εικόνα…

 97. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  93.>>μόνο χοιρινό κρέας
  Να δούμε σε τι ΦΠΑ θα υπαχθούν σε λίγη ώρα
  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9294867.pdf#page=1&zoom=auto,-107,848
  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ
  (Με μειωμένο συντελεστή)
  άλογα,γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή ζωντανά.Εξαιρολυνται τα άλογα ιπποδρομιών
  πετεινοί,κότες,πάπιες χήνες,γάλοι,γαλοπούλες και φραγκόκοτες,ζωντανά,κατοικίδια

 98. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Click to access 9294866.pdf

 99. Gpoint said

  Εχω γράψει κι άλλες φορέςπως ο ΠΑΟ «φορμάρεται» για δυο ξεχωριστούς μήνες όπου έπαιζε τα ντέρμπυ με ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ,,καμιά φορά αν τον παίρνει στα πλαίηοφφς και το υπόλοιπο διάστημα σέρνεται
  Φέτος που γύρισε η ΑΕΚ ο ΠΑΟ δίνει τα τρία ντέρμπυ (ΠΑΟΚ,ΑΕΚ, ΟΣΦΠ) και τον Ατρόμητο σε 4 συνεχόμενες αγωνιστικές !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Αυτά μόνο Ρολαλδδίνιος δεν τα βλέπει !!!!

  Πόρνη(;) κληρωτίδα (κλειτορίσα που θάλεγε ο Γς)

 100. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Νομιζω οτι ηταν δεκατομη η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ “ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ” ΧΑΡ. Θ. ΜΙΧΙΩΤΗ, ΑΘΗΝΑ 1961 , που μας πηρε ο παταερας μας, χμηλομισθος ΔΥ.
  Καναμε οικονομια γιατι κτιζαμε σπιτι. Πηγαινα σε αλλα σπιτια και ζηλευα τις ογκωδεις εγκυκλοπαιδειες «ΗΛΙΟΣ», «ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΥΡΣΟΣ»,….

  Δεν πειραζει ομως. Στις διακοπες ειχα βρει ενα μπαουλο με μορφωτικα περιοδικα 🙂 ΜΑΣΚΑ, ΜΥΣΤΗΡΙΟ, του πολυ μεγαλυτερου σε ηλικια ξαδελφου μου και εμαθα για Γκανγκστερς, ντεντεκτιβς, μοιραιες γυναικες και τον Λεμυ Κοσιον.

 101. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Στο σπιτι των παιδικων μου διακοπων (σε χωριο) υπηρχαν ελαχιστα βιβλια.

  Το ‘να βιβλιο ηταν η ωραια του περαν
  ρομαντζο για κοριτσια τωρα στο υπερπεραν
  Το δευτερο ηταν δυο best seller σε ενα
  ζορικα θεματα μα ελκυστικα φαινονταν σε μενα
  κελλι 2455 , μπροστα στην δικαιοσυνη
  του Καρυλ Τσεσσμαν

  PS FREE DOWNLOAD! Κατεβάστε δωρεάν το 1ο Τεύχος
  http://maska.gr/

  ΥΓ “Τυπώνονταν σε φτηνό χοντρό χαρτί από πολτό ξύλου και διαβάζονταν με λαχτάρα από χιλιάδες αναγνώστες.
  Τα παιδιά τά έκρυβαν στις σχολικές τους τσάντες, κρυφά από γονείς και δασκάλους
  και τα καλοκαίρια τά αντάλασσαν με τους φίλους τους.
  Ήταν τα δημοφιλή, φτηνά περιοδικά Μάσκα, Μυστήριο με ήρωες που δρούσαν έξω από τα συνηθισμένα.”

  http://artapress.gr/articles/608

 102. Να και η «Γραμματική και μέθοδος της Κινεζικής γλώσσας» του Βασίλη Κοχλατζή!

 103. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατέ μοι να προσφέρω άλλο έν ολόφρεσκον μεζεδάκι ολκής εις τον ρέκτην κ. Σαραντάκον…

  Προ ολίγων λεπτών, ο αξιότιμος πρωθυπουργός του Ρωμέικου κ. Αλέξιος Τσίπρας έκλεισε την συνέντευξίν του εις την Κρατικήν ΕΡΤ ως εξής: «Όπως έλεγε ο Αλτουσέρ, η ΙΣΤΟΡΙΑ διαρκεί πολύ»!..

  Οι πανάσχετοι με την Μαρξιστικήν διανόησιν δημοσιογράφοι (Αλαφογιώργος + Χαρίτος) που τον συνεντευξίαζον, ηγνόουν ότι η περίφημος αύτη φράσις του Αλτουσέρ (πρόκειται διά τον τίτλον της Αυτοβιογραφίας του που πρωτοεξεδόθη τω 1992) δεν κάμνει λόγον για Ιστορία αλλά για το Μέλλον.

  Οι μη γαλλομαθείς ας ερωτήσουν τον κ. Σαραντάκον τι σημαίνει η λέξις «avenir» εις την γλώσσαν του Βολταίρου. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μετά την αλλοίωσιν του Θεμιστοκλέους («άκουσον μεν, πάταξον δε») ο κ. Τσίπρας αλλοιώνει και τον Αλτουσέρ

  Μετά τιμής
  Β.

  ΥΓ-1: Μοί προκαλεί κατάπληξιν ότι ο ευαίσθητος με τα λάθη κ. Σαραντάκος δεν έχει ακόμη διορθώσει την φοβεράν γκάφαν του πάππου του, ήν του υπέδειξα προ 10 ωρών εν τω σχολίω 62 της παρούσης αναρτήσεως

  ΥΓ-2: Κύριον Σμερδαλέον (σχόλιον 93): Καλόν το εύρημά σας με την Κίρκην, αλλά η έννοια της «ανδροβόρου γυναικός» με την σημασίαν της «φαρμακομούνας» δεν υφίσταται εις την Ελληνικήν Γλώσσαν.

  ΥΓ-3: Μη χάση κανείς την αποψινήν νυκτερινήν προσφοράν του γέροντος Βατάλου: Το «Πηδάλιον» της Αγίας Εκκλησίας μας εις μορφήν searchable με όσα εκπληκτικά λέγει ο σήμερον (14 Ιουλίου) εορταζόμενος Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης διά τους χειρουργούς («μαλάκες» ή «αυνάνες» εις τα ρωμέικα)…

 104. Ριβαλντίνιο said

  @ 100 Αφώτιστος Φιλέλλην
  «Πηγαινα σε αλλα σπιτια και ζηλευα τις ογκωδεις εγκυκλοπαιδειες»

  Μια από τα ίδια φίλε. Είχα την «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΙΖΟΥ – ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ» από τους γονείς μου και την «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ΝΟΜΠΕΛ, Εκδόσεις Γιοβάνη»(με λεξικό Δημητράκου στο τέλος, όχι όμως το πλήρες με τις ετυμολογίες) από τον παππού μου και ζήλευα τις μεγάλες. Τελικά πραγματοποίησα το όνειρο μου για μεγάλη καλή Εγκυκλοπαίδεια παίρνοντας την τελευταία Π-Λ-Μπ.

  ————————————————————————————————

  @ 99 Gpoint

  Φέτος η Πανάθα (η αγνή και η ατρόμητη ), με την βοήθεια της προεδράρα μας, τον τίμιο και φιλάνθρωπο εθνικό ευεργέτη κύριο Αλαφούζο, φτιάχνει υπερομαδάρα. Θα κατακτήσουμε άνετα το νταμπλ στην Ελλάδα (ίσως και αήττητοι ) , και μυρίζομαι και κατάκτηση ευρωκούπας ( μάλλον τσουλου).

  Καλά για μπάσκετ δεν μιλάω. Με τον παικταρά τον Πάβλοβιτς, και αν έρθει και Καλάθης, θα τα σαρώσουμε όλα. Αν έρθει και (Τα)Ραντούλιτσα, θα κάνουμε περίπατο.

 105. Κούτελος said

  @100,101:
  «Αφώτιστε», πήγαινε γρήγορα ν’ αλλάξεις ρούχα και να ντυθείς «Βάταλος» γιατί περιμένουμε να διαβάσουμε την μεταμεσονύκτιον σχολιογραφία σου και να πέσουμε για ύπνο, αφού εμείς οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι βιοπαλαίουμε για το μεροκάματο και πρέπει να ξυπνάμε αξημέρωτα.

 106. sarant said

  Παιδιά να με συμπαθάτε για την απουσία, αλλά δεν έχω σύνδεση. Ελπίζω να ανέβει άρθρο αύριο, όμως ίσως πιο αργά.

 107. smerdaleos said

  103: ΥΓ-2: Κύριον Σμερδαλέον (σχόλιον 93): Καλόν το εύρημά σας με την Κίρκην, αλλά η έννοια της «ανδροβόρου γυναικός» με την σημασίαν της «φαρμακομούνας» δεν υφίσταται εις την Ελληνικήν Γλώσσαν.

  Βρε Βάταλε μου οι ζωντανές γλώσσες ανασυνδυάζουν συνεχώς παλαιούς όρους για να περιγράψουν νέες έννοιες.

  Το λεξιλόγιο μιας γλώσσας μεταβάλλεται συνεχώς κι σχηματίζει συνεχώς νέους όρους για νέες έννοιες.

  Δηλαδή το ομηρικό παρθενοπίπης = «αυτός που ξελoγιάζει παρθένες» είναι πιο ελληνικός όρος από την «φαρμακομούνα»;

 108. Γς said

  Παρθενοπίπης, παρθενοπνίχτης αλά και … μοντρλοπνίχτης

 109. Γς said

  φτου!
  Μοντελοπνίχτης

 110. smerdaleos said

  @109

  Και για να μην αφήσουμε τον γερο-Βάταλο με το παράπονο υπάρχει και ένας αρχαίος όρος που φέρνει λίγο στο «φαρμακομούνα» … είναι ο χαρακτηρισμός ἕλανδρος για την Ελένη (αυτή που κατέστρεψε τόσους άνδρες).

  Ἕλανδρος και ἑλέπτολις γιατί για χατίρι της καταστράφηκε το πτολίεθρον της Τροίας.

 111. Γς said

  Κι αυτή που καταστρέφει τη χλωρίδα;
  [και την πανίδα;]

 112. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, καίτοι προυχώρησεν η νύξ και εμβήκαμεν εις την 15ην Ιουλίου, ο γέρων Βάταλος τηρεί την υπόσχεσίν του (σχόλιον 62( και προβαίνει εις την μεγαλυτέραν μέχρι σήμερον συνεισφοράν του εις το Σαραντάκειον Ιστολόγιον: Προσφέρει εις μορφήν searchable (δυνατότης ερεύνης λέξεων + φράσεων) τον «Ποινικόν Κώδικα» της Ορθοδοξίας μας, το περίφημον «Πηδάλιον» του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, όν εωρτάσαμε χθές 14η Ιουλίου. Μόνον ειδικοί ως ο «Σάθας του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέος θα δυνηθούν να εκτιμήσουν την αξίαν της αποψινής προσφοράς του γέροντος Βατάλου: Ουδαμού αλλού θα εύρητε το «Πηδάλιον» (2α έκδοσις 1841) με δυνατότητα ερεύνης λέξεων. Σπεύσατε, λοιπόν, να το καταβιβάσητε, πρίν το εξαφανίσουν από τον ουρανόν του Διαδικτύου τα πνευματικοπαίδια της «κλίκας του παπα-Μεταλληνού» που εντρυφούν και εις το παρόν Ιστολόγιον (νεαρός Ριβαλντίνιο κλπ)

  Ο γέρων Βάταλος θα προβή εις αποκαλυπτικάς αναρτήσεις αποσπασμάτων του «Πηδαλίου» τα επόμενα 5 μεσονύχτια, εφόσον (εννοείται) δεν δωροδοκήσουν τα πνευματικοπαίδια του Μεταλληνού τον κ. Σαραντάκον, διά να με αποβάλη πρίν δυνηθώ να διαφωτίσω τους αποβλακωμένους από τας χριστιανικάς παρλαπίπας Ρωμιούς, δι’ όσα γράφει αυτό το αριστούργημα και μάς το αποκρύπτουν εις τα ρωμέικα σχολεία και κατηχητικά.

  Ως πρώτην δόσιν προσφέρω απόψε κάτι που θα σοκάρη ακόμη και τον γνώστην κ. Σμερδαλέον: Πρόκειται διά φωτοτυπίαν του κάτω ημίσεως της σελίδος 423 του Πηδαλίου (443 του pdf), όπου ο χρησιμοποιών με απαράμιλλον μαεστρίαν την Ελληνικήν Γλώσσαν, όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, αποκαλύπτει (εκτός όλων των άλλων απολαυστικών) ότι ο Χριστός μισούσε τόσον πολύ τους Έλληνας που τους έκαμε να κυριευθούν από το πάθος της μαλακίας, διά να τιμωρηθούν διά την εμμονήν των εις την Ειδωλολατρίαν!..


  Μετά πάσης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Συγχαίρω τον κ. Σμερδαλέον (σχόλιον 110) διότι ανεκάλυψε την μοναδικήν λέξιν της θείας ελληνικής Γλώσσης που είναι περίπου συνώνυμος της «φαρμακομούνας»: «Έλανδρος»!.. Αλλά διατί αποκρύπτει ότι η λέξις αναφέρεται εις τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου;
  https://books.google.gr/books?id=y9lFAQAAMAAJ&pg=PT120&dq=%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0CB8Q6AEwAGoVChMIgZ268-TbxgIVhLwUCh3tIgAd#v=onepage&q=%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82&f=false

  https://books.google.gr/books?id=inO8BwAAQBAJ&pg=PA44&dq=%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0CCkQ6AEwAmoVChMIgZ268-TbxgIVhLwUCh3tIgAd#v=onepage&q=%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82&f=false

 113. Gpoint said

  Αλλά διατί αποκρύπτει ότι η λέξις αναφέρεται εις τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου;

  Του το ζήτησε η Κλυταιμνήστρα !!

 114. Γς said

  113:

  Κλυταιμνήστρα κι Αγαμέμνονας, και τι κακό ήταν κι αυτό με μένα;

  Με τις παλαβομάρες μου.
  Πολλά χρόνια πίσω. Δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιδρούσα έτσι σε στιγμές ζόρικες.
  Κι έβαλα στ αμάξι την μικρή κόρη μου και την σκύλα μας τη Λίζα.
  Και τραβήξαμε για την δροσιά της Μονής Καισαριανής. Ντάλα μεσημέρι.
  Φυγή απ την πραγματικότητα, απ το κακό που μας βρήκε.

  Η Λίζα όλο χαρούλες άρχισε να τρέχει μέσα στα δέντρα κι από πίσω της η κόρη μου.
  Κι εγώ έψαχνα να βρω το στόχο μου.

  «Θα τα φτιάξω με την πρώτη γυναίκα που θα βρω μπροστά μου». Ετσι μου την είχε βιδώσει. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Ηθελα να επανακτώ τον έλεγχο των πραγμάτων σε στιγμές που η ατυχία μου χτύπαγε κόκκινο.

  Κι η πρώτη γυναίκα ήταν εκεί. Είχε έρθει με την Εντούρο της και διάβαζε δίπλα στην πηγή ένα βιβλίο.

  -Τι διαβάζετε;
  – Τον Δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο του Σκοτ Πεκ.
  -Α, για τον πόνο την αγάπη [και άλλα τέτοια]
  -Ναι, Το έχετε διαβάσει;

  Κι αρχίζει να με ρωτάει γι αυτά που δεν καταλάβαινε. Για τον Ορέστη και την Ηλέκτρα στο τέλος του βιβλίου.

  Και να η Κλυταιμνήστρα που έσφαξε τον Αγαμέμνονα που είχε φέρει στις Μυκήνες την Κασσάνδρα απ την Τροία. Και που την έσφαξε ο γιος της ο Ορέστης. Κι ο Αίγισθος κι οι Ερινύες, η Ιφιγένεια η χώρα των Ταύρων κλπ κλπ.
  Είπαμε κι άλλα κι άλλα. Και στο τέλος:

  -Μπορώ να σας ξαναδώ κύριε;

  Και με έφαγε στη μούρη τρία χρόνια. Κι ο κόσμος νόμιζε ότι ήμουν ο μπαμπάς της.

 115. Alexis said

  #112: Το φελέκιόν μου εντός!
  Είχα ρίψει ουίσκιον μετά παγοκρυστάλλων εις το ποτήριόν μου και ανέμενον εναγωνίως μέχρι τας πρώτας πρωινάς ώρας την μεταμεσονύκτιον προσφοράν σας.
  Αλλά φευ! Ο κάματος της ημέρας με κατενίκησεν και με επήρεν ο ύπνος πριν προλάβω να ιδώ τας συγκλονιστικάς αποκαλύψεις σας!

  Επιτρέψατέ μοι όμως να προβώ και εις μίαν παρατήρησιν, γλωσσικής βεβαίως φύσεως, επί του υπ’ αριθ. 62 σχολίου σας.
  Πως σεις, ένας τοσούτον εμβριθής γνώστης της θείας ελληνικής γλώσσης, γράφετε, και μάλιστα τρις εις το υπ’ αριθμόν 1 υστερόγραφόν σας, τον ανελλήνιστον και εν πολλοίς ανύπαρκτον τύπον «γυνής»;
  Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται δι εν στιγμιαίον εκ παραδρομής ολίσθημα και ότι ασφαλώς γνωρίζετε ότι ο ορθός τύπος είναι «γυναικός»

  Μετά πάσης τιμής – Α.

 116. Γς said

  Κατάσταση πυρός, γυναικός και θαλάσσης

 117. Gpoint said

  # 113

  Κι όπως θάγραφε ο Τσιφόρος…

  -Μπορώ να σας ξαναδώ κύριε;
  Κι ο κόσμος νόμιζε ότι ήμουν ο μπαμπάς της.

  Της ακούμπησε το χέρι πατρικά. Αργότερα φιλικά και μετά…τελικά !

 118. Gpoint said

  # 115

  Ερίτιμε Αλέξιε

  Μάλλον διέφυγε λάθρα της προσοχής υμών η λαϊκή ρήσις περί τα βλαβερέστερα των ανθρωπίνων συμβάντων άτινα οφείλει να αποφεύγει ο (σώφρων) άνθρωπος ανακράζων » Μακράν., μακράν, ες κόρακας ερρέτω »
  Πρόκειται περί της ελληνικότατης φράσης περί των τριών (4) κακών συναπαντημάτων κοινώς : «πύργινη και θάλασσα και κακιά γυναίκα» ή και ούτω : «πυρ, γυνή και θάλασσα και κακιά γυναίκα» από την οποίαν συνάγεται πως άλλο πράγμα η γυνή και άλλον η γυναίκα ουχί μόνον γραμματικώς αλλά και βιολογικώς, διαφορά την οποίαν δεν δύνανται να αντιληφθώσιν οι αποβλακωμένοι από τας διδαχάς του ραβίνου Τζόσουα, Ρωμιοί.

 119. Γς said

  117:

  Και με σταματάει ένας τροχονόμος στην Βουλιαγμένη για κάποια παράβαση που έκανα. Πλησιάζει και την βλέπει δίπλα μου με τη στολή της.

  -Δεσποινίς μου, μάθετε τα σήματα της τροχαίας στον μπαμπάς σας

 120. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Για το φίλο Σκύλο, που είναι κι αυτός θαυμαστής τής Επιστήμης!

  «Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το University School of Management στην Κίνα δείχνει ότι οι άνδρες έλκονται από τις ωραίες γυναίκες, και μάλιστα τις αφήνουν να παίζουν άδικα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

  Ειδικότερα, στη μελέτη συμμετείχαν 21 Κινέζοι, ηλικίας 18 έως 26 ετών, οι οποίοι εξέτασαν 300 φωτογραφίες γυναικών.

  Οι φωτογραφίες πιο πριν είχαν αξιολογηθεί από μια άλλη ομάδα ανδρών για να διαπιστωθεί κατά πόσο θεωρούνται ή όχι ελκυστικές από το αντίθετο φύλο.

  Κάθε συμμετέχοντας έβλεπε μία φωτογραφία μίας εκ των γυναικών, και του ζητούνταν να αποφασίσει αν δεχόταν την προσφορά αυτής της γυναίκας να μοιραστούν 10 γεν, με συγκεκριμένο τρόπο.

  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να δεχθούν άδικες προσφορές από γυναίκες που ήταν ελκυστικές, ενώ η δραστηριότητα των εγκεφάλων τους, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα έδειξε ότι ήταν μεγαλύτερη, όταν είχαν να κάνουν με ωραίες γυναίκες.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Dr Quingguo Ma, δεν κατέληξαν σε αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα που να εξηγεί γιατί οι άνδρες επηρεάζονται από την ομορφιά, αλλά σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η συμπεριφορά είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα ασυνείδητων διαδικασιών.

  Ο ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Stirling, Anthony Little, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη δήλωσε, με αφορμή αυτή:

  «Φαίνεται να έχουμε μια προκατάληψη προς την ύπαρξη του ωραίου και των ελκυστικών ανθρώπων, ακόμη και όταν οι ανταμοιβές για τον εαυτό μας, όπως οι πιθανότητες για ραντεβού, δεν θα ισχύουν. Αυτό υποδηλώνει πως τα κίνητρά μας, για το ωραίο και τα ελκυστικά άτομα είναι απίθανο να βασίζονται σε συνειδητές αποφάσεις, για να μεγιστοποιούνται τα πλεονεκτήματά μας».

  H έρευνα έγινε σε περιορισμένο αριθμό αντρών και μάλιστα από μία ηλικιακή κλίμακα (18-26) κατά την οποία θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι άνδρες είναι έως και φυσιολογικό να κάνουν στην άκρη τη λογική και το κέρδος, για χάρη μίας όμορφης γυναίκας.»

  Συγκλουνίσκης ρα Σκλι; Α! 😆

 121. Alexis said

  #118: 😀 😀 😀

  #120: Κοίτα να δεις που τεκμηριώθηκε και επιστημονικά η λαϊκή ρήση «Το μ…. σέρνει καράβι» ή επί το ποιητικότερον «Αν δεις καράβι στο βουνό μ…. θα το ΄χει σύρει» 😀

 122. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  121.β. 😆 Aυτή είναι επιστήμη ρε!

 123. Γιάννης Ιατρού said

  @107 δ:
  μόνο μεταφορικά θα το εννοείς, για τι εγώ θα το εξηγούσα με αυτόν που «του βγαίνουν τα μάτια» κοιτάζοντας (ὀπιπτεύω το 2ο συνθετικό) κορίτσια, το «ξελογιάζει» μου φαίνεται αρκετά αυθαίρετο 🙂 (δηλ. ο «φάτε μάτια ψάρια…»)

 124. 107 τέλος: Και νομίζω ότι γίνεται πιο αστείο, αν μπορούμε να το πούμε αυτό, έτσι όπως ακούγεται στο αυτί μας σήμερα, γιατί, αν δεν κάνω λάθος, είναι άπαξ λεγόμενο, στην κλητική (Λ 385): παρθενοπῖπα!

  https://www.uni-leipzig.de/~organik/giannis/Philosophie/Gedicht%204.pdf (σελίδα 331 του πεντεφιού).

 125. 120

  Γιέλα, ωρέ!
  Δεν θα το φανταζόμανε με τίπτις! 😮

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  115 – «Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται δι εν στιγμιαίον εκ παραδρομής ολίσθημα και ότι ασφαλώς γνωρίζετε ότι ο ορθός τύπος είναι «γυναικός»»
  Είσαι πολύ άδικος, για να γνωρίζει κάποιος τον ορθό τύπο, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει επαρκέστατα το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται ο τύπος, αν το γνωρίζει μόνο φωτογραφικώς ή επί πληρωμή, ή (το πιθανότερο) το έχει ακουστά, δεν είναι σωστό να έχεις απαιτήση να διατυπώσει τον ορθό τύπο. Δεν είδα να έχεις κάποια ένσταση για την διατύπωση του ορθού τύπου για τον ΑΥΝΑΝΙΣΜΟ, (υπερκάλυψη) γι΄αυτό λέει και η σοφή παροιμία, ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ.

 127. sarant said

  Βάταλε, είχα και έχω προβλήματα με τη σύνδεσή μου, γιαυτό και έλειπα συνεχώς χτες.

 128. Βάταλε, ο Σμερδαλέος δεν χρειάζεται βέβαια δικηγόρο, αλλά πάντως δεν «αποκρύπει» τίποτε: η παραπομπή που δίνει για την έλανδρο είναι ακριβώς στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου!
  Αν δεν είναι αδιάκριτο, πού τα βρίσκεις όλα αυτά τα σκαναρισμένα βιβλία που μας δίνεις; Ειδικά το Πηδάλιον υποθέτω (δεν έχω πια λόγο να κοιτάξω) ότι λόγω παλαιότητας θα βρίσκεται στα Google Boooks, αλλά μας έχεις φιλοδωρήσει και τόσα άλλα… Δεν είναι πάντως ανάγκη να προσβάλεις το Νικοκύρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να τον «δωροδοκήσουν τα πνευματικοπαίδια του Μεταλληνού» για να σε αποβάλει!

 129. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Και βέβαια είναι από το Google books, αφού έχει κάτω δεξιά το υδατόσημο. Μην εντυπωσιάζεσαι, φίλε Άγγελε, απλά τα κατεβάζει, αν δεν είναι ήδη searchable τα κάνει με κάποιο πρόγραμμα, και τα ξανανεβάζει σε άλλο σάιτ.

  [Μια στιγμή να μπω στο ρόλο]
  Σχεδόν δέκα ώρες παρήλθον από την αναβίβαση του Πηδαλίου υπό του γέροντος Βατάλου και ουδείς από τους Ρωμιούς, αποβλακωμένους από τας παρλαπίπας του αποσυνάγωγου ραββίνου Μπέν Γιοσουά, χριστιανούληδες αναγνώστας του παρόντος ιστολογίου αντελήφθη ότι ο ελληνόψυχος Βάταλος απέκοψε τας σελίδας 313-320 του ψυχωφελούς Πηδαλίου. Ούτε καν ο ρέκτης κ. Σαραντάκος αντελήφθη την λαθροχειρίαν. Και ερωτώ διατί; Τι περιείχον οι εν λόγω σελίδαι, τας οποίας τόσον διακαώς προσπαθεί να αποκρύψει ο Γέρων Βάταλος;

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  128 – «Δεν είναι πάντως ανάγκη να προσβάλεις το Νικοκύρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να τον «δωροδοκήσουν τα πνευματικοπαίδια του Μεταλληνού» για να σε αποβάλει!’

  Αχ βρε Άγγελε, είσαι όνομα και πράμα, εντελώς άδολος. Η τεχνική είναι παλιά, κρατάει από τον τρωϊκό πόλεμο, την έκανε πασίγνωστη ο Γκαίμπελς, και την εξειδίκευσε σχεδόν στο τέλειο ο Σόϊμπλε. Από τον τρωϊκό πόλεμο μας έρχεται και ο τρόπος αντιμετώπισής της, ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ, ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ.

 131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  129 – Επιτέλους, η φωνή της λογικής!!!

 132. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #129
  Εγώ λογική; Ελπίζω να ειρωνεύεσαι, γιατί έχω πάρει διαζύγιο με την κυρία από χρόνια! 🙂

 133. smerdaleos said

  @128, Άγγελο: Βάταλε, ο Σμερδαλέος δεν χρειάζεται βέβαια δικηγόρο, αλλά πάντως δεν «αποκρύπει» τίποτε: η παραπομπή που δίνει για την έλανδρο είναι ακριβώς στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου!
  ——

  Έτσι είναι το στυλ του Βάταλου Άγγελε. Όταν θέλει να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ κάτι ΕΠΙΠΛΕΟΝ … το κάνει λέγοντας «γιατί το απέκρυψες;», «μήπως είσαι πράκτωρ του παπα-Μεταλληνού;» 🙂

 134. Ριβαλντίνιο said

  @ 112 Βάταλος
  Τα λένε και επιστήμονες. 😀 🙂 😀

  http://www.iatropedia.gr/articles/read/3186

  “Από όλα τα πάθη που μαστίζουν και ατιμάζουν την ανθρωπότητα, ο αυνανισμός είνε ίσως το πλέον επίμονον και ασφαλώς το πλέον επονείδιστον”.
  “ Κανείς δεν αγνοεί την έπονείδιστον έξιν, η οποία αριθμεί θύματα εις όλας τάς κοινωνικάς τάξεις, και μεταξύ ατόμων τά όποια παρουσιάζουν τά πλέον ευνοϊκά προσόντα διά νά ευδοκιμήσουν και να ώφελήσουν τήν κοινωνίαν.
  “ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ εΐνε ή βδελυρά και όλεθρία συνήθεια, καθ’ ήν τά εξω γεννητικά όργανα ερεθίζονται τεχνητώς εϊτε διά τής χειρός, είτε δι’ εργαλείων, είτε απλώς διά τής φαντασίας έπι σκοπώ γενετησίου διεγέρσεως ή καί ικανοποιήσεως τής γενετησίου ορμής. Συνώνυμα πάμπολλα έχουν δοθεί κατά καιρούς εις την λέξιν «αυνανισμός». Ελληνιστί είναι γνωσταί αι λέξεις «δέφεσθαι» των αρχαίων, και «μαλακία» των εκκλησιαστικών συγγραφέων.”
  Ό αυνανισμός καλείται ψυχικος όταν ό γενετήσιος ερεθισμός λαμβάνη χώραν μόνον δι’ ΰπερδιε- γέρσεως τής φαντασίας μέ εικόνας αίσχράς, ή αναγνώσματα άνήθικα, ή θεάματα απρεπή, ανευ έπιψαύσεων επι των γεννητικων οργάνων. Έπι τοϋ ψυχικού αυνανισμού, ό όποιος είνε ΐσως ο πλέον επιβλαβής αλλά επίσης και ό σπανιώτερος, λαμβάνει χώραν μία υπέρμετρος έργασια τής φαντασίας. Σπατάλη νευρικής ουσίας και μεγίστη νευρική και ψυχική εξάντλησις συνοδεύουν συχνά την μορφήν αυτήν του αυνανισμού. Ό ψυχικός αυνανισμός παρατηρεϊται συνήθως εις νευρασθενικούς υψίστου βαθμού.”
  “Έάν έξετάσωμεν τον αυνανισμόν μερικώς, διακρίνομεν δύο μορφάς: Τον κατά μάνας (ή μονήρη), και τον αμοιβαίον.

  Ό αμοιβαίος εινε πιό ολέθριος από τον μονήρη, τόσον ενεκα τής ηθικής διαφθοράς, τήν οποίαν συνεπάγεται, όσον καί ενεκα των προκλήσεων, αι οποΐαι δημιουργούν τεχνητώς επανειλημμένος γενετησίους άνάγκας.”
  “Γενικώς δυνάμεθα νά παραδεχθώμεν ότι εις τό άρρεν φΰλον ό αυνανισμός είνε πλέον πρώιμος και πλέον διαδεδομένος παρά εις τό θήλυ. Ό λόγος εΐνε ότι ή γενετήσιος αΐσθητικότης αναπτύσσεται πολύ βραδύτερον εις τό γυναΐκεϊον φΰλον.”
  Ή μικροτέρα ηλικία εις ην παρετηρήθη ό αυνανισμός εινε η τών 5ου, 11ου καί 13ου μηνών. Ό τρόπος τοΰ αυνανισμού κατά την ηλικίαν αυτήν συνίσταται εις κινήσεις καί προστριβάς τών μηρών πρός άλλήλους ή καί έπιψαυσεις τών γεννητικών οργάνων διά τών χειρών.

  ‘Ως πρός τήν αΐτιολογί’αν τής καταστάσεως αυτής διετυπώθησαν διάφοροι γνώμαι. Τινες αποδίδουν αυτήν είς μίαν κληρονομικήν ελαττωματικότητα τοΰ νευρικοϋ συστήματος. ’Άλλοι πάλιν, οί περισσότεροι, θεωρούν ώς υπευθύνους, παθήσεις τής υποφύσεως, τών εσω έκκριτικών αδένων, πρωιμότητα γενετήσιον ανώμαλον, δερματικά; παθήσεις των γεννητικών οργάνων.
  ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (από 6 — 12 ή 14 ετών).— Κατά την περίοδον αυτήν τό πάθος τοΰ αυνανισμού κάμνει τάς μεγαλειτέρας προόδους. ’Εδώ τον κύριον ρόλον παίζουν ή μ ΰ η σ ι ς καί ή μ ί μ η σ ι ς. Άληθιναί έπιδημίαι αυνανισμού παρετηρήθησαν εις λύκεια καί οικοτροφεία. Τά σχολεία, οίασδήποτε φύσεως καί άν ήναι, παρουσιάζουν δυστυχώς τό πλέον κατάλληλόν έδαφος διά την «ανάπτυξιν τοΰ βδελυροΰ πάθους. Ή σχολή διά τοΰ παραδείγματος καί τής ψυχικής μολύνσεως ύποβοηθεϊ τά μέγιστα την διάδοσιν τοΰ αυνανισμοϋ.

  Κατά τήν γνώμην ολων τών συγγραφέων ή μεταξύ 12ου καί 14ου έτους περίοδος είνε ή πλέον επικίνδυνος καί αριθμεί τά περισσότερα θύματα.

  ΝΕΑΝΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (από 14—20 ή 24 ετών).— Κατά τήν περίοδον αυτήν ό αριθμός τών αύνανιστών είνε ακόμη αρκετός, δεικνύων κάποιαν έλάττωσιν μετά τό 18αν ετος. Αι συνέπειαι τοΰ πάθους κατά τήν περίοδον αυτήν δεν είνε βεβαίως τόσον όλέθριαι, όπως κατά τήν παιδικήν καί τήν σχολικήν, ουχ’ ήττον παρατηρούνται, βλαβαι ψυχικά! καί σωματικοί αρκετά σοβαραί.

  ΩΡΙΜΟΣ ΗΛΙΚΙΑ (από 24 — 50 διά τούς άνδρας, καί 20 — 40 διά τάς γυναίκας). — ‘Επίσης κατά την περίοδον αυτήν ό αυνανισμό; αριθμεί αρκετά θύματα. Δυστυχώς υπάρχουν άνδρες και γυναίκες, οι όποιοι και μετά τον γάμον ετι παραδίδονται εις τον αυνανισμόν. Ή χρήσις οίνοπνενματωδών ποτών ύποβοηθεϊ την κακήν εξιν.

  ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. — Και κατά την ηλικί­αν αύτήν παρατηρούνται, αν και σπανίως, περιπτώ- σεις αυνανισμού.”
  “ ’Από τά αισθητήρια όργανα απειλούνται ιδίως οι οφθαλμοί· άλλ’ επίσης έκ μέρους τών ωτων, τής οινός, τής γλώσσας αναφαίνονται ενίοτε διαταραχαί, ώς επί τό πλεϊστον νευρικής φύσεως.

  ΟΠΤΪΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ. Τάς σχέσεις τοΰ αυνανισμού πρός τάς οφθαλμικά» νόσους έμελέτησεν ιδίως ό Γερμανός όφθαλμολόγος Colm. Βλάβαι ποικίλαι παρετηρήθησαν ώς συνέπειαι τοΰ αυνανισμού.
  Έ ρ ε θ ι σ μ ο ί, ξ η ρ ο ι κ α τ ά ρ ρ ο η. καί φλογώσεις του επιπεφυκότος, φωτοφοβίαι όναφερονται ως αποτελέσματα τοΰ αυνανισμού.

  Ό ξηρός κατάρρους τοΰ έπιπεφυκότος, ο όποιος συνίσταται είς κάψιμο καί πίεσιν είς τά μάτια μέ έλαφράν έρυθρότητα τοΰ βλενογόνου, άλλα χωρίς εκκρισιν, παρατηρεΐται Ιδίως είς νεάνιδας και δεν υποχωρεί εάν δεν έκλειψη τό πάθος.

  Αί διαταραχαι τής ευαισθησίας, προ παντός ή υπερευαισθησία προς τό φως, ή φωτοφοβία, ο βλεφαροσπασμός, συχνά συνοδευόμενα μέ διεύρυνσιν και ακινησίαν τής κόρης, εις μάτια αντικειμενικώς τελείως ακέραια και είς ατομα, ών ή ήλικία μπορεΐ νά δώση ύπονοίας περί αύνανισμοϋ, εΐνε πάντοτε ύποπτα.

  ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ. Παρατηρούνται υπεραισθησία ακουστική, συριγμοί ώτων, πόνοι χωρίς άνατομικήν βάσιν.

  ΠΕΠΤΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ. Αί διαταραχαι τής πέψεως επί αύνανισμοϋ δεν εΐνε σπάνιαι.

  Έν αρχή παρατηρεΐται μία υπερβολική όρεξις, ένα είδος βουλιμίας. Οι νεαροί αύνανισταί κατατρΰχονται συνήθως από μίαν πείναν σχεδόν άκόρεστον καί προσλαμβάνουν ποσότητα τροφών ύπερβολικήν. Δυστυχώς ή άνάπτυξίς των δεν συμβαδίζει μέ την ΰπερσίτισιν πού κάμνουν. Μετά πάροδον ολίγου χρόνου αναφαίνονται δυσπεπτικαί διαταραχαι, αί, πέψεις εΐνε δυσχερείς καί βραδεϊαι, παρατηρούνται συσπάσεις τοΰ στομάχου, βάρος, χαύνωσις, μετεωρισμός, εμετοί, δυσκοιλιότης εναλλασσόμενη υπό διαρροϊας.

  Εις τό γυναικειον φύλον παρατηρούνται ιδίως έντονοι σπασμοί τού στομάχου καί κολικοί.
  ΆΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ. Ό αυνανισμός επιφέρει συχνά αποτελέσματα ολέθρια επί των οργάνων τής φωνής καί τής αναπνοής. Επηρεάζεται ή άνάπτυξις τοΰ φωνητικού οργάνου και ή εντασις καί ποικιλία των ήχων. Εις μερικούς αύνανιστάς παρατηρεΐται άλλοίωσις τοΰ λόγου, διαδοχή ήχων άναρθρων, μία ασυμφωνία. Εις άλλους αδυναμία τής φωνής, βράχνιασμα, ξηρός βήξ. Ένίοτε άναφαίρεται τελεία απώλεια τής φωνής, (αφωνία).

  Εις τά ατομα τά οποία παραδίδονται είς αυνα­νισμόν συχνά παρατηρεΐται μία ατελής άνάπτυξις τον θώρακος- ή παραμικρά άσκησις καθιστά τήν αναπνοήν δΰσκολον καί ταχεΐαν, καί κίνησις κάπως βιαία προκαλεΐ λαχάνιασμα.

  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ

  Ό αυνανισμός έπιδρά ολεθρίως επί τοΰ κυκλοφορικού συστήματος. Παρατηρούνται παλιοί, στενοκαρδία, ταχυκαρδία, πόνοι πρσκάρδιοι μέ αίσθημα πιέσεως, άγχος καρδιακόν.”

  Το βιβλίο όπως είπαμε απευθυνόταν τόσο σε γονείς όσο και σε δασκάλους και νέους. Απόψεις και πεποιθήσεις μιας άλλης εποχής…

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Μα δεν είπα κάτι για την κυρία, για την φωνή της μίλησα (χαμόγελο).

 136. smerdaleos said

  @134: ΝΕΑΝΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (από 14—20 ή 24 ετών).— Κατά τήν περίοδον αυτήν ό αριθμός τών αύνανιστών είνε ακόμη αρκετός, δεικνύων κάποιαν έλάττωσιν μετά τό 18αν ετος.
  ——

 137. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Και ερωτώ, διατί ο Ριβαλδίνος, ψυχοπαίδι του Παπα-Μεταλληνού και συνοδοιπόρος άλλων χριστιανούληδων σχολιαστών του παρόντος ιστολογίου, αποκρύπτει ότι το περί περί ρωμέικου αυνανισμού τεύχος δύναται πας εις να καταβιβάσει από την Ανέμην;
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/4/6/7/metadata-435-0000025.tkl&do=318079_w.pdf&lang=en&pageno=1&pagestart=1&width=728&height=516&maxpage=51

 138. Γιάννης Ιατρού said

  @112 Βάταλος

  Διαβάζω ότι Το «Πηδάλιον» αλλοιώθηκε από έναν Θεοδώρητο εξ Ιωαννίνων που είχε αναλάβει την έκδοση και προέβη σε παραποιήσεις, προσθήκες και αφαιρέσεις, δίνοντας τέτοιο πόνο στον Ιερό Νικόδημο, ώστε ανεφώνησε: «Καλύτερα να με εκτύπα ο Θεοδώρητος εις την καρδίαν με την μάχαιραν παρά να προσθέση ή να αφαιρέση εις το βιβλίον μου». Επομένως, ίσως μερικά πράγματα που αναγράφονται στο βιβλίο αυτό και φαίνονται αντίθετα στην ομοφωνία των Αγίων Πατέρων, να μην απηχούν τις απόψεις του Αγίου..

  Το «προσφερόμενο» τι σόϊ είναι; Και πως ξέρεις (ξέρουμε) αν είναι αυτή ή εκείνη η εκδοχή;

  Και ερωτώ κι εγώ (βλ. και 129β), που είναι οι σελίδες αυτές; Αν πρόκειται για λάθος του προγράμματος που χρησιμοποιείς (ειναι το Google Books PDF Converter rel 3, 12/12/14) τότε βρες κάτι άλλο για να μετατρέπεις τα βιβλια του Γούγλη, γιατί αλλιώς «άδικα» θα θεωρηθεί οτι εσκεμένως τις αποκρύπτεις…..

 139. Ριβαλντίνιο said

  @ 137 Γρηγόρης Κοτορτσινός
  Με κατέστρεψες. Τώρα η γνώση που περιέχει αυτό το ανεκτίμητης αξίας βιβλίο θα είναι προσιτή σε όλους. 😦 😦 😦

  @ 136 smerdaleos
  🙂

  @ 138 Γιάννης Ιατρού
  Δεν χρειάζεται να τηρείς το Πηδάλιο.
  Π.χ. αν ο εξομολόγος του Βάταλου του πει ότι ο αυνανισμός σε αυτόν επιβάλλεται, γιατί αλλιώς θα βγει έξω και θα αρχίσει τις σεξουαλικές επιδρομές σε ότι κινείται και αναπνέει, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει την προτροπή του εξομολόγου του. 🙂

  Επίσης δεν σημαίνει πως οι άγιοι έχουν σε όλα δίκιο. Π.χ. πολλοί πατέρες της Εκκλησίας δεν δέχονταν τον κανόνα της Αγίας γραφής που δεχόμαστε εμείς.

  @ 112 Βάταλος
  «κλίκας του παπα-Μεταλληνού»

  Αρχίζω να πιστεύω ότι εσύ είσαι τις κλίκας του πατρός Μεταλληνού. Γιατί αλλιώς πως είναι δυνατόν να μας αποκρύπτεις τόσο καιρό το λάθος που κάνει στην σελ. 140( γραμμή 13 ) του βιβλίου του «Παγανιστικός Ελληνισμός ή Ελληνορθοδοξία» ? Εκεί λέει πως η Υπατία φέρεται να είπε δήθεν στον Συνέσιο τον Κυρηναίο «ποθώ γαρ χριστιανή αποθανείν»

  Πιστεύω Βάταλε (πρώην ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΕ) πως είσαι μια πανέμορφη (ως άλλη Σωσάννα, «ἡ δὲ Σωσάννα ἦν τρυφερὰ σφόδρα καὶ καλὴ τῷ εἴδει.») και σοφή γυναίκα, στην δεύτερη νεότητά της (κοινώς μιλφάρα), που με τις παρεμβάσεις της κρατάει σε εγρήγορση την πίστη μας.

 140. Ρίβαλντίνιο, στο 139

  και πού να δεις στην τουαλέτα του!

 141. Ριβαλντίνιο said

  @ 140 Σκύλος της Β.Κ.
  😀 😀 😀 😀 😀 😀
  Σιγά ρε συ. Κόντεψα να πεθάνω από τα γέλια.

  lol

 142. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  129>>οι εν λόγω σελίδαι
  αι εν λόγω σελίδες, Βατ Γρηγόρη 🙂 🙂

 143. Γιάννης Ιατρού said

  @107 αλλά η έννοια της «ανδροβόρου γυναικός» με την σημασίαν της «φαρμακομούνας» δεν υφίσταται εις την Ελληνικήν Γλώσσαν

  Εκδίκηση !!!

 144. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  139 τέλος – Μπα, είναι ένας μέγας μεν, αλλά απλός και ταπεινός επιστήμων (χειρουργός).

  140 – Καλά σκύλε, είσαι εκτός συναγωνισμού (πολλά χαμόγελα).

 146. smerdaleos said

  @139, Ριβαλντίνιο: Αρχίζω να πιστεύω ότι εσύ είσαι τις κλίκας του πατρός Μεταλληνού.
  —-

  Λες να είναι κρυπτο-μεταλληνικός ο Βάταλος Ριβαλντίνιο;

  Βάταλε, δεν πιστεύω να συμφωνείς με τον ψευδο-ρωμιό παπα-Μεταλληνό ότι η αρχαία Ρώμη ήταν Ελληνική πόλη και ότι οι αρχαίοι Τρώες ήταν «Έλληνες του ευρυτέρου γένους»;

  [07:10-50]

  Μας παριστάνει και τον Ρωμιό τρομάρα του που με τέτοιες δηλώσεις ερυγγάνει (*h1reug- > ἐρεύγομαι, ἐρυγγάνω, reek) νεοελληναράδικο ταλιμπανισμό, san toyw ερυγγάνοντες σκορδαλιά Παφλαγόνες κήρυκες

  καὶ Κήρυκές τινες Παφλαγόνες, καρβατίνας ὑποδεδεμένοι, πολλὴν τὴν σκοροδάλμην ἐρυγγάνοντες, ‘ἰὴ Ἀλέξανδρε.’

 147. Ριβαλντίνιο said

  @ 146 smerdaleos

  Στο

  ( 00.00- 00.50)

  Βλέπεις γιατί πρέπει να συχνάζεις στην εκκλησία !!! 😀 😀 😀
  —————————————————————————-

  Είναι μια προσπάθεια των οπαδών του «Ρωμιός» να αποδείξουν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν Έλληνες προκειμένου να μην χάσουν τους Έλληνες εθνικιστές.

  Έχω διαβάσει να παραθέτουν πολλά επισφαλή τέτοια.

  Ἡρακλείδης γὰρ ὁ Ποντικὸς οὐ πολὺ τῶν χρόνων ἐκείνων ἀπολειπόμενος ἐν τῷ Περὶ ψυχῆς συγγράμματί φησιν ἀπὸ τῆς ἑσπέρας λόγον κατασχεῖν, ὡς στρατὸς ἐξ Ὑπερβορέων ἐλθὼν ἔξωθεν ᾑρήκοι πόλιν Ἑλληνίδα Ῥώμην, ἐκεῖ που κατῳκημένην περὶ τὴν μεγάλην θάλασσαν.

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0086%3Achapter%3D22%3Asection%3D2

  Το Λυκαόνων έθνος, λέγει, συγγενέστατόν εστι Ρωμαίοις και σχεδόν εκ των αυτών συνωκισμένον προφάσεων· Λυκάονι γαρ τω πρώην Αρκαδίας της εν Ελλάδι βεβασιλευκότι

  https://books.google.gr/books?id=GgVAAQAAMAAJ&dq=%CE%A4%CE%BF%20%CE%9B%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD%20%CE%AD%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%82%20%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%8C%CE%BD%20%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%20%CE%A1%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9%CF%82&hl=el&pg=PP50&zoom=1&img=1&w=98

  Και γενικά βασίζονται στον μύθο του Ευάνδρου, συγγένειες Λακεδαιμονίων και Σαβίνων κ.α.

 148. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #135 🙂
  #139 τέλος
  Κι εγώ υποπτεύομαι ότι ο Βάτman (aka Εαμοβoύλγαρος, Εθνικόφρωv κ.α.) είναι γυναίκα και μάλιστα η πιο τίμια ενσάρκωσή του/της ήταν εκείνη η κυρία η Ετεροδημότισσα που εμφανίστηκε μετά τον Εαμoβούλγαρο και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς λίγο πριν την εμφάνιση του Βάτman (θα το καθιερώσω).
  #142
  Αφού ο Βάτman γράφει γυνή, γυνής, ε κι εγώ σελίς, σελίδαι! 🙂

 149. smerdaleos said

  Νικοκύρη, έγκριση σχολίου

 150. Γς said

  Μεταλλινός, μεταλλικός, μινεράλε.

  Αχ, εκείνο το άκουα μινεράλε !:

  Ο Γς σε ξενοδοχείο της Αιώνιας Πόλης, τα έχει δώσει όλα και κοντεύει να πάει από αφυδάτωση.
  Δίψα φοβερή.
  Το μπαρ του μικρού ξενοδοχείου σίγουρα κλειστό μεταμεσανυχτιάτικα.
  Προσπαθώ να με πάρει ο ύπνος.
  Κάνω πως φοράω τη γραβάτα στην έρημο για το φέις κοντρόλ που λέει και το ανέκδοτο για το νερό, τίποτα.
  Δίνω λέει το μισό μου εργαστήριο για ένα ποτήρι νερό, πάλι τίποτα.
  Και αποφασίζω να βγώ έξω στο δρόμο προς άγραν ύδατος. Ανάβω το φως.

  -Που πας;
  -Να βρω νερό.
  -Στο ψυγείο.

  Δεν το είχα δει!
  Ηταν ένα μικρό εντοιχισμένο ψυγειάκι και μέσα ένα μπουκάλι άκουα μινεράλε!
  Μούρλια.

  Κρυπτο-μεταλληνικός έκτοτε
  😉

 151. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #135
  🙂
  #139 τέλος
  Κι εγώ υποπτεύομαι ότι ο Βάτman (aka Εαμοβούλγαρος, Εθνικόφρων κ.α.) είναι γυναίκα και μάλιστα η πιο τίμια ενσάρκωσή του/της ήταν εκείνη η κυρία η Ετεροδημότισσα που εμφανίστηκε μετά τον Εαμοβούλγαρο και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς λίγο πριν την εμφάνιση του Βάτman (θα το καθιερώσω).
  #142
  Αφού ο Βάτman γράφει γυνή, γυνής, ε κι εγώ σελίς, σελίδαι! 🙂

 152. smerdaleos said

  @147: Είναι μια προσπάθεια των οπαδών του «Ρωμιός» να αποδείξουν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν Έλληνες προκειμένου να μην χάσουν τους Έλληνες εθνικιστές.
  ——

  🙂

  «Να ένας έλληνας φιλόσοφος!» λέει η μητέρα του νεαρού Οκταβιανού βαρώντας καρπαζιά στον έλληνα δούλο της.

  Σε άλλο επεισόδιο μαστιγώνει τον Έλληνα δούλο της Κάστορα, για να εκτονώσει την οργή που της προκάλεσε η προδοσία του θείου της Ιουλίου Καίσαρα (προδοσία = δια΄βαση του Ρουβικώνα με στρατεύματα).

  Παρακάτω στο [00:52] ο Καίσαρας λέει στον Έλληνα δούλο του Posca που έκκρινε το σχέδιο του αφέντη του «τολμηρό» … «λένε ότι οι δούλοι μιλάνε για τόλμη, όπως τα ψάρια μιλάνε για πέταγμα στον ουρανό».

 153. Ριβαλντίνιο (134), Κύριε ελέησον!
  Εγραφαν γιατροί άνθρωποι τέτοια πράματα το 1930;
  Να πιστεύει κανείς ότι ο αυνανισμός είναι φρικτό αμάρτημα, δικαίωμά του. Να πιστεύει όμως ότι κάτι που τo κάνουν τουλάχιστον τα 9/10 των εφήβων βλάπτει ιατρικώς, και μάλιστα επιφέρει πάσαν νόσον και μαλακίαν (c’est le cas de le dire!), διάβολε, παραπάει. Δεν αντιλαμβανόταν ο συγγραφέας ότι τα πάμπολλα ενοχλήματα που αναφέρει τα παθαίνουν κατά καιρούς και όσοι ΔΕΝ αυνανίζονται; Και δεν του περνούσε από το νού ότι ακριβώς την ίδια επίδραση, θετική ή αρνητική, στη σωματική υγεία του οργανισμού του αντρός πρέπει να έχει η δεδομένης συχνότητας συνουσία είτε με τη νόμιμη σύζυγο, είτε με την ερωμένη, είτε με τη… χούφτα του;
  Αναρωτιέμαι συχνά τι θα σκέφτονται σε 80-100 χρόνια όσοι διαβάζουν τότε τα σημερινά ιατρικά μας βιβλία…

 154. smerdaleos said

  @152

  Επειδή το τελευταίο βίντεο βλέπω κάνει κόλπα … τα πέρασα εδώ:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/07/15/%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ac-rome/

 155. Ριβαλντίνιο said

  @ 152 smerdaleos
  Αν θυμάμαι καλά στον δεύτερο κύκλο, ο Πόσκα νυμφεύθηκε ένα φίνο γκομενάκι. Η κοπελιά αρχικά δεν τον ήθελε γιατί ήταν γέρος. Όταν όμως είδε πόσο καλά της φερόταν έγινε το γλυκουλίνι της !

  @ 153 Αγγελος
  Μπορεί ο ίδιος που έγραφε αυτά να αναθεώρησε με την πάροδο του χρόνου.

 156. smerdaleos said

  @155, Αν θυμάμαι καλά στον δεύτερο κύκλο, ο Πόσκα νυμφεύθηκε ένα φίνο γκομενάκι.

  Την φίλη της Οκταβίας Ιοκάστη (Jucasta)

  http://hbo-rome.wikia.com/wiki/Jocasta

 157. Θαύμα – θαύμα! Άγιε μου Νικόδημε μεγάλη η χάρη σου! Εμένα έχει σωστό τίτλο searcHable* το αρχείο, και δεν έχει τη σφραγίδα του αντίχριστου γούγλη.

  https://app.box.com/s/pecvh0i3r165xpfr7dllu6hyulwl1dul

  *σιγά το searchable -ούτε 10% δεν πετυχαίνει το τρολ με το Recognize Text του κρακαρισμένου Adobe Acrobat.

 158. Abraham’s Bay

 159. Γιάννης Ιατρού said

  @157 Ναι, αλλά κι απ’ το δικό σου λείπουν οι σελίδες 312-320. Κάτι συμαβίνει εδώ 🙂

 160. sarant said

  149-152 Αφού το τιγκάρεις στα λινκ 🙂

 161. 159 Τις έκοψε ο αντίχριστος ο γούγλης λέμε ντε… Ή κάποιος πήγε τουαλέτα

 162. Γιάννης Ιατρού said

  @161 ΟΛΟΚΛΗΡΟ το έργο εδώ
  http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/3/0/a/metadata-39-0000123.tkl
  ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ σε πιντιέφι, έκδοση του Κωνσταντίνου Γκαρπολά, 1841
  για να μην κουραζόμαστε μπορέι να το κατεβάσει όποιος θέλει ολόκληρο, για μην έχει κανελις ανάγκη το πετσοκομμένο του 112 🙂

 163. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γερο-Βάταλον να απαντήση εις ωρισμένους επικριτάς του…

  Ετόλμησαν οι ρωμιοί νεανίαι κ.κ. ΚΑΒ (σχ. 92), Alexis (σχ. 115), Gpoint (σχ. 118) και Γρηγόρης Κοτορτσινός (σχ. 151) να λοιδορήσουν τον πάππον των γερο-Βάταλον ότι και καλά ΔΕΝ γνωρίζει πως το «γυνή» κλίνεται «της γυναικός, τη γυναικί, την γυναίκα, ώ γύναι». Λυπούμαι, αλλά (ως θα σας διαβεβαιώση και ο ρέκτης κ. Σαραντάκος) ο τύπος «γυνής – γυνή – γυνήν –γυναί – γυνών – γυνοίς κλπ» υπάρχει εις την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν από τον Χρυσούν Αιώνα (5ος αιών πρό ραββίνου Χριστού) τουλάχιστον. Ξεστραβωθήτε, αγαπητοί μου Ρωμιοί, ρίψατε μια ματιά εις τα αποσπάσματα του μεγίστου κωμωδοποιού Φερεκράτους https://en.wikipedia.org/wiki/Pherecrates δι’ όν η βρωμερά Ρωμιοσύνη δεν έχει χαλαλίσει ακόμη εν λήμμα εις την Wikipedia…
  Λέγει ο μέγας Φερεκράτης, τα έργα του οποίου εξηφάνισαν δι’ ευνοήτους λόγους οι Μισέλληνες Γαλιλαίοι: «…άτοπον εστι μητέρ’ είναι και γυνήν»!..

  Το απόσπασμα είναι από τον Ηρωδιανόν

  https://books.google.gr/books?id=PNnfAAAAMAAJ&pg=PR29&dq=%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD+%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD+%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81%27+%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0CCYQ6AEwAWoVChMIxsjClercxgIVCGsUCh1b7AQg#v=onepage&q=%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%20%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%20%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81'%20%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%BD&f=false
  https://books.google.gr/books?id=eiQTAAAAQAAJ&pg=PA622&dq=%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD+%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD+%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81%27+%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0CC0Q6AEwAmoVChMIxsjClercxgIVCGsUCh1b7AQg#v=onepage&q=%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%20%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%20%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81'%20%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%BD&f=false
  και αποδεικνύει περιτράνως ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ουδέποτε θα απεκάλουν την μητέρα των «γύναι», όπως απεκάλεσε ο ραββίνος Χριστός την Παναγίτσα εις το Ιωάννου 2,4: «λέγει αυτή ο Ιησούς· τι εμοί και σοί, γύναι;»

  Εις άλλον σημείον, ο Φερεκράτης λέγει: «ορώ τας γυνάς»!..
  http://www.loebclassics.com/search?q=%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%AC%CF%82

  Μετά πάσης τιμής
  Β.
  ΥΓ-1: Με την ευκαιρίαν, ιδού μία σοφή φράσις του Φιλήμονος που μας αποκρύπτουν επί δύο αιώνας εις τα ρωμέικα σχολεία:
  «Εάν γυνή γυναικί κατ’ ιδίαν ομιλεί,
  Μεγάλων κακών θησαυρός εξορύσσεται»!…

  Είναι αυτό που λέγαμε ημείς εις τας ανδροπαρέας της Δεκαετίας του 1960: Δεν υπάρχει μεγαλυτέρα απόλαυσις από το να κρυφακούς τας ιδιαιτέρας συνομιλίας των γυναικών: Μιλάμε για το άκρον άωτον του κυνισμού!..

  ΥΓ-2: Κύριον Ιατρού (σχόλιον 162): Έχει καμμίαν σχέσιν το ιδικόν σας δύσχρηστον «Πηδάλιον» της «Ανέμης», όπου δεν δύνασαι να εύρης την παραμικράν λέξιν, με το ιδικόν μου searchable; Το ότι λείπουν ωρισμέναι (τυχαίαι σελίδες) οφείλεται εις λόγους αυτοπροστασίας.

  ΥΓ-3: Κύριον Σμερδαλέον: Κορυφαίε Ρωμιέ ιστοριοδίφα, σάς έχω απαντήσει άλλοτε εις την ερώτησίν σας με το απόσπασμα του Μεγίστου Ιουλιανού: Ρωμαίοι και Έλληνες ανήκουν εις την ιδίαν Φυλήν. Αν δεν το δέχεσθε, πρόβλημά σας. Το τι λέγει ο Μεταλληνός, είναι αναμενόμενον: Έξεστι Γαλιλαίοις ασχημονείν

  ΥΓ-4: Δεν εγγυώμαι ότι θα τηρήσω απόψε την υπόσχεσίν μου διά το λεξικόν του Δημητράκου και διά νέας συγκλονιστικάς φωτοτυπίας από το «Πηδάλιον» του Αγίου Νικοδήμου. Αναχωρώ οσονούπω δι’ οικογενειακήν διασκέδασιν και αγνοώ τι ώρα θα επιστρέψω οίκοι την νύκτα. Όσον αφορά κάποιον κύριον που με ηρώτησε εις το σημερινόν νήμα περί «δεδηλωμένης», αν δύναμαι να οδηγώ εις τα 80 μου (είμαι γεννηθεία τω 1935), απαντώ: Δόξα τω Σωτήρι Διί, δύναμαι και να οδηγώ, και να βινώ και να χειρουργώ εμαυτόν («μαλακίζομαι» εις τα ρωμέικα…)

 164. και ψεύταρος και γαργάρα.

 165. smerdaleos said

  @163: ΥΓ-3: Κύριον Σμερδαλέον: Κορυφαίε Ρωμιέ ιστοριοδίφα, σάς έχω απαντήσει άλλοτε εις την ερώτησίν σας με το απόσπασμα του Μεγίστου Ιουλιανού: Ρωμαίοι και Έλληνες ανήκουν εις την ιδίαν Φυλήν. Αν δεν το δέχεσθε, πρόβλημά σας. Το τι λέγει ο Μεταλληνός, είναι αναμενόμενον: Έξεστι Γαλιλαίοις ασχημονείν
  ——

  Άρα καλά λέει ο Ριβαλντίνιο Βάταλε … είσαι κρυπτο-Μεταλληνικός.

  Για πες ποιους άλλους λαούς περιλαμβάνει αυτή η «ίδια Φυλή» Βάταλε;

  Παίονες; Θράκες; Ιλλυριούς; Δακο-Μυσούς; Φρύγες;

  Κάρες; Χεττίτες; Λούβιους, Λυδούς; Λύκιους; Πισίδιους; Ισαύρους;

  Κέλτες, Γερμανούς, Σλάβους, Βαλτικούς λαούς (Λιθουανούς, Λεττονούς κλπ);

  Ινδούς, Ιρανούς, Αρμένιους;

  Όλοι οι παραπάνω στην «ίδια Φυλή» Βάταλε;

  Κουμάνοι, Πατσινάκοι/Πετσενέγκοι, Χάζαροι, Άβαροι, Ούνοι, Ούγγροι … στην «ίδια φυλή» και αυτοί;

  Οι Μαρδαΐτες που επανίδρυσαν την Σπάρτη κι αυτοί στην «ίδια φυλή»;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mardaites

  Οι Χριστιανοί Άραβες Γασσανίδες που εγκατέλειψαν τα πάτρια εδάφη τους και εγκαταστάθηκαν στο Τριφύλιον της Καππαδοκίας, από τους οποίους καταγόταν ο αυροκράτορας Νικηφόρος Α΄ … και αυτοί «ίδια φυλή» Βάταλε;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ghassanids

  Αλλά … οι «Γαλιλαίοι» Εβραίοι για κάποιο λόγο δεν ανήκουν σε αυτήν την «ίδια φυλή» … ε Βάταλε;

  Σε καταλαβαίνω καλά Βάταλέ μου;

 166. Γιάννης Ιατρού said

  @163 ΥΓ4

  γεννηθεία τω 1935

  γεννηθεί(ς) ή γεννηθεί(σ)α? Που έχει γίνει η αβλεψία; Και τα δύο είναι πιθανά 🙂

  τω ή το ;;

  ΥΓ2: τι είδους αυτοπροστασία;; από ποιόν / τι ;;

 167. smerdaleos said

  @163,Βάταλο: συμπλήρωμα.

  Ορίστε Βάταλε … μια δεκαριά χωρία (τα πειρσσότερα από τον Πολύβιο και τον Πλούταρχο) με λόγια τόσο (κυρίως) Ελλήνων όσο και Μακεδόνων που προσδιορίζουν τους Ρωμαίους ως βάρβαρους.

 168. 162 Οπότε τώρα είναι πλήρες το θαύμα 😉

 169. Γιάννης Ιατρού said

  @162 Θαύμα-Θαύμα 🙂

 170. Ριβαλντίνιο (155β), μπορεί. Πιστεύω όμως πως ακόμα και με τα δεδομένα του 1930 (που δεν ήταν δα και το Μεσαίωνα!) αυτά που έλεγε ήταν… μαλακίες.

 171. leonicos said

  αλλά υπερτόνιζε τα σημεία εκείνα που ήταν «σύμφωνα με τας αρχάς μας» ενώ υποβάθμιζε όσο μπορούσε όσα ήταν αντίθετα.

  Έξοχο άρθρο

  αλλά υπερτόνιζε τα σημεία εκείνα που ήταν «σύμφωνα με τας αρχάς μας» ενώ υποβάθμιζε όσο μπορούσε όσα ήταν αντίθετα.

  Ποιος δεν κάνει ακριβώς αυτό; Και να θέλεις δεν μπορείς ν’ αλλάξεις, γιατί έτσι είμαστε δομημένοι. Και ο Σαραντάκος τα έβλεπε με το δικό του μάτι πιο στραβά απ’ ό,τι ήταν.

  Εγώ, π.χ. κάθε άλλο παρά χαλακικός εβραίος είμαι, αφούέχω άλλο θρήσκευμα. Αλλά για το Ισραήλ, σε σχέση με την aliyah, υποστηρίζω τη θλεση της Αρχιραββινείας, που δέχεται μόνο τις ορθόδοξες convertions, σε αντίθεση με την αναθεώρηση του 74 του law of return που δέχεται ισοδύναμες όλες τις μεταστροφές. Κι ΄χω τους λόγους μου, που δεν είναι θρησκευτικοί.
  ca

 172. sarant said

  Χαλακικός, μου αρέσει η λέξη

 173. leonicos said

  😮 Επιτέλους, καινούργια μουρίτσα! Πού τις βρίσκετε;

 174. leonicos said

  Παρακολουθεπις κι αυτό το άρθρο; 😮

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: