Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η δεδηλωμένη και πώς να (μην) τη χάσετε

Posted by sarant στο 15 Ιουλίου, 2015


Σήμερα η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει στη Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια που απαίτησαν (βάζοντάς της το πιστόλι στον κρόταφο) οι εταίροι για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη σύναψη νέας δανειακής συμφωνίας, ύστερα από πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις την περασμένη Κυριακή.
Η συμφωνία της Κυριακής προβλέπει επαχθέστατους όρους, πολύ χειρότερους από εκείνους που προέβλεπε το έγγραφο Γιούνκερ (εκείνο που απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αν και βέβαια, κρίνοντας από τη μεταγενέστερη τακτική των εταίρων, δεν αποκλείω να είχαμε δυσάρεστες εκπλήξεις κι αν το αποδεχόμασταν). Επιπλέον, οι όροι που επιβλήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση αποτελούν, γιατί να το κρύψουμε, ένα ακόμα μνημόνιο· και δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση μιας κυβέρνησης που ανέβηκε στην εξουσία με λάβαρο τον αντιμνημονιακό αγώνα, να αναγκάζεται να επιβάλει στον ελληνικό λαό, το τρίτο και βαρύτερο μνημόνιο.
Επειδή όμως η εναλλακτική ήταν η άτακτη χρεοκοπία, ενδεχομένως κάτω από εκδικητικές συνθήκες, που θα οδηγούσε στην καταστροφή, ο Έλληνας πρωθυπουργός προτίμησε τη συνθηκολόγηση, δείχνοντας, λέω εγώ, μεγάλο πολιτικό θάρρος –μεταξύ άλλων επειδή ήξερε ότι οι επαχθείς όροι του «αριστερού μνημονίου» πολύ δύσκολα θα γίνονταν δεκτοί από τους βουλευτές του κόμματός του.
Υπήρξε ήδη ένα προανάκρουσμα, στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, όταν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους δύο υπουργοί και η Πρόεδρος της Βουλής, διαφοροποιήθηκαν (ψηφίζοντας Όχι ή Παρών ή απέχοντας από την ψηφοφορία) ενώ άλλοι τόσοι ψήφισαν μεν Ναι, αλλά συνόδευσαν την ψήφο τους με δήλωση που προανάγγελνε το Όχι στην αυριανή ψηφοφορία. Κι έτσι στη σημερινή ψηφοφορία αναμένεται ότι αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα διαφοροποιηθούν.


Και ενώ τα νομοσχέδια αναμένεται να υπερψηφιστούν με την ψήφο των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δημιουργείται μια αφύσικη κατάσταση. Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση στηρίζεται στην ψήφο 162 βουλευτών (149 του ΣΥΡΙΖΑ και 13 των ΑΝΕΛ), οπότε αν, ας πούμε, διαφοροποιηθούν 30-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει λιγότερους από τους 151 βουλευτές που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ψήφιση των «νεομνημονιακών» νομοσχεδίων.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη αν συμβεί αυτό, ενώ ο πάντα βιαστικός Ευ. Βενιζέλος επιμένει να τονίζει ότι αυτό συνέβη ήδη στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Τι είναι όμως η δεδηλωμένη;
Η δεδηλωμένη είναι όρος του κοινοβουλευτικού μας λεξιλογίου· η αρχή της δεδηλωμένης (εννοείται η λέξη «πλειοψηφίας») σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει την πλειοψηφία της Βουλής. Φαίνεται αυτονόητο, αλλά δεν ήταν πάντοτε έτσι. Η αρχή της δεδηλωμένης εισήχθη στον κοινοβουλευτικό μας βίο το 1875, επί βασιλείας Γεωργίου του Α’. Έως τότε, και επειδή το Σύνταγμα του 1864 που δεν έκανε ρητή αναφορά, ο βασιλιάς μπορούσε να αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε οποιονδήποτε, και συχνά το έκανε. Μετά τις εκλογές του 1874 λοιπόν, ο Χαρίλαος Τρικούπης δημοσίευσε στις 29 Ιουνίου (ανυπόγραφο) το περίφημο άρθρο του «Τις πταίει;» στην εφημερίδα Καιροί στο οποίο στηλίτευε την κατάσταση που επικρατούσε, η οποία εμπόδιζε τη δημιουργία ενός κανονικού δικομματικού συστήματος, αφού ο κάθε πολιτευτής είχε συμφέρον να παραμένει αρχηγός ενός μικρού κόμματος ελπίζοντας ότι ο βασιλιάς θα στέρξει να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Τα πολλά κόμματα παρ’ ημίν είναι αποτέλεσμα της προσκλήσεως των μειονοψηφιών εις εξουσίαν», έγραφε.
Επειδή το άρθρο κατάγγελνε για νόθες τις εκλογές που είχαν μόλις γίνει, η εφημερίδα διώχθηκε, οπότε ο Τρικούπης έστειλε επιστολή όπου αναγνώριζε την πατρότητα του άρθρου, με αποτέλεσμα να κλειστεί για λίγες μέρες στη φυλακή (και τελικά να απαλλαγεί με βούλευμα).
Τον Απρίλιο του 1875, μπροστά στην αδυναμία σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης, ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τρικούπη, ο οποίος δεν ήταν καν βουλευτής, ούτε είχε κανένα αξιόλογο πολιτικό έρεισμα στη Βουλή. Αποκλειστικός σκοπός της κυβέρνησης Τρικούπη ήταν η διενέργεια γνήσιων εκλογών, κάτι που έγινε τον Ιούλιο του 1875, και όταν συγκλήθηκε η Βουλή τον Αύγουστο του 1875, ο βασιλιάς στον λόγο του, που τον είχε γράψει ο Τρικούπης, ανέφερε: «Απαιτών ως απαραίτητον προσόν των καλουμένων παρ’ εμού εις την κυβέρνησιν του τόπου την δεδηλωμένην προς αυτούς εμπιστοσύνην της πλειονοψηφίας των αντιπροσώπων του έθνους, απεκδέχομαι ίνα η βουλή καθιστά εφικτήν την ύπαρξιν του προσόντος τούτου, ού άνευ αποβαίνει αδύνατος η εναρμόνιος λειτουργία του πολιτεύματος». Μαρτύριο θα ήταν για τον βασιλιά να αραδιάσει τέτοιες ελληνικούρες, αλλά το κατάφερε.
Θα προσέξατε ίσως ότι η αρχή της δεδηλωμένης καθιερώθηκε έπειτα από κατάφωρη παραβίαση της… αρχής της δεδηλωμένης, αφού ο Τρικούπης ορίστηκε πρωθυπουργός χωρίς να είναι βουλευτής και χωρίς να έχει, ούτε κατά διάνοια, την πλειοψηφία των βουλευτών της. Συμβαίνουν αυτά καμιά φορά. Πάντως, επειδή η δεδηλωμένη είναι ελληνική πατέντα, στα αγγλικά αντίστοιχος ειδικός όρος δεν υπάρχει, χρησιμοποιούν τον όρο majority. Όπως είδα στη Λεξιλογία, σε ένα αγγλικό άρθρο χρησιμοποιήθηκε ο όρος working majority, που δεν ξέρω αν είναι σωστός.
Για να λεξιλογήσουμε και λίγο, η δεδηλωμένη είναι μετοχή παρακειμένου, και επειδή ο όρος φτιάχτηκε επί καθαρευούσης έχει αναδιπλασιασμό (ένα θέμα που θα άξιζε ιδιαίτερο άρθρο). Ίσως επειδή υπάρχει η δεδηλωμένη, ίσως επειδή το ρήμα δηλώνω είναι σχετικά λόγιο, καμιά φορά βλέπουμε να χρησιμοποιείται ο αναδιπλασιασμός και σε κανονικές μετοχές του ρήματος (η δεδηλωμένη έχει γίνει πλέον ουσιαστικό), για παράδειγμα «είναι δεδηλωμένος δημοκρατικός» (το λεξικό Μπαμπινιώτη, πάντοτε δυσανεκτικό προς τις μειονότητες, δίνει την τουλάχιστον άκομψη παραδειγματική φράση «είναι δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος»). Προσωπικά, δεν θα χρησιμοποιούσα τον αναδιπλασιασμό σε καμιά κανονική μετοχή, θα έλεγα δηλωμένος.
Πρέπει βέβαια να πούμε ότι τον καιρό που φτιάχτηκε ο όρος δεδηλωμένη, η λέξη «δηλωμένη» ήταν κακόσημη, αφού σήμαινε, στη λαϊκή γλώσσα, την πόρνη που έχει δηλωθεί στις αρχές (ώστε να περνάει από υγειονομικούς ελέγχους κτλ.) Κάπου στο βάθος του μυαλού μου θυμάμαι μια φράση από κάποιο μυθιστόρημα όπου κάποιος ελεεινολογείται επειδή τα έμπλεξε «με μια του δρόμου, μια δηλωμένη».
Σε κάποια μεζεδάκια πριν από μερικά χρόνια, είχαμε δει και την «αρχή της βεβηλωμένης», όπως έγραψε τη δεδηλωμένη κάποιος άσχετος συντάκτης παρακούοντας μάλλον. Βέβαια, στην περίπτωσή μας, έχουμε την αρχή της βεβηλωμένης (κυριαρχίας), εξαιτίας της νεομνημονιακής απαίτησης τα σημαντικά νομοσχέδια να συζητιούνται προηγουμένως με τους εκπροσώπους των δανειστών· αυτό το έκαναν βέβαια και οι προηγούμενοι χωρίς να το έχουν θεσμοθετήσει.
Όσο για τη δεδηλωμένη, δεν νομίζω ότι θα χαθεί ακόμα κι αν η κυβέρνηση έχει απόψε πολλές διαρροές. Για να χαθεί η δεδηλωμένη θα πρέπει η αντίθεση στην κυβέρνηση να εκφραστεί σε ψηφοφορία πρότασης δυσπιστίας –και τότε πάμε για εκλογές. Αλλά τέτοια πρόταση κανείς δεν τολμάει να καταθέσει από την αντιπολίτευση.
Ωστόσο, η διαφοροποίηση των συριζαίων βουλευτών δεν είναι ούτε ανώδυνη, ούτε χωρίς κόστος. Μπορεί να μη ρίχνει την κυβέρνηση, αλλά, πέρα από τα τραύματα και τα εσωτερικά ρήγματα που προκαλεί, δίνει ένα πρώτης τάξεως πάτημα στους εταίρους να απαιτήσουν τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ή έστω κυβέρνησης συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Θα είναι ένα πρώτης τάξεως αυτογκόλ αν η παρασπονδία της Αριστερής Πλατφόρμας φέρει στην κυβέρνηση (ή και στην πρωθυπουργία) τον Σταύρο –θα είναι αυτό που λέει η παροιμία έτρεχε να μη βραχεί, κι έπεσε στο ποτάμι.
Από την άλλη, πολύ καλά έκανε χτες το βράδυ στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας και κράτησε χαμηλότατους τόνους απέναντι στους διαφωνούντες, τονίζοντας πως οι διαγραφές είναι αντίθετες με την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφεύγοντας να μιλήσει για κομματική πειθαρχία. Πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, κανείς δεν μας λέει ότι οι εταίροι θα στέρξουν να συμφωνήσουν τελικά ή να προσφέρουν την απαραίτητη χρηματοδότηση-γέφυρα. Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι απολύτως απαραίτητη –ας είναι αυτή η δεδηλωμένη που θα διαφυλαχτεί: η δεδηλωμένη ενότητα του κόμματος.

304 Σχόλια προς “Η δεδηλωμένη και πώς να (μην) τη χάσετε”

 1. ακρ. said

  Μικρή, και ίσως ανούσια διότι δεν αλλάζει το νόημα, διόρθωση: Τεχνικά, δηλ. συνταγματικά, «δεδηλωμένη» είναι η «εμπιστοσύνη» της πλειοψηφίας της Βουλής (και όχι η πλειοψηφία)
  Καλημέρες

 2. LandS said

  Καλό αυτό που τρέχουν να μη βραχούν και πέφτουν στο ποτάμι. Και ισχύει και για τους 149, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
  Μη παραβλέπουμε τις «δυσκολίες» για τη «συμφωνία γέφυρα», και το ότι «τίποτα δεν είναι σίγουρο για το Grexit» της συνέντευξης.

  Και μας τρώει η Σκύλλα και μας ρουφάει η Χάρυβδη.

 3. cronopiusa said

 4. Κουνελόγατος said

  Εγώ πάντως λέω -και γράφω- πως ΤΩΡΑ είναι ώρα ενότητας, αλλά και ώρα επεξεργασίας ενός ΣΟΒΑΡΟΥ εναλλακτικού σχεδίου για κάθε ενδεχόμενο, καθώς τα ψωμιά μας στο ευρώ είναι μετρημένα, μέχρι εκεί που δεν παίρνει. ΑΝ, υπάρχει ευρώ μετά από κάποια χρόνια, διότι ο πόλεμος ήδη ξεκίνησε, κάτι που ανέδειξε ο Τ.

  Καλημέρα σας.

 5. Γς said

  0:

  >μια του δρόμου, μια δηλωμένη

  Και παρα λίγο να βγάλει βιβλιάριο δηλωμένης μια φίλη μου

 6. Διονύσης said

  Ο κ. Βενιζέλος την έχει κάνει λάστιχο την δεδηλωμένη. Και ενώ κατηγορούσαν, ο ίδιος και η κ Καϊλή, τον ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικές πρακτικές αναφορικά με τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, οι ίδιοι είχαν καταστήσει τους βουλευτές απλά «κουκιά» όταν είχαν χρησιμοποιήσει την έννοια της αρχής της δεδηλωμένης για ψηφοφορία στη Βουλή εννοώντας ότι οι απόντες βουλευτές εννοείται ότι θα υπερψήφιζαν την κυβερνητική πρόταση αν ήταν παρόντες οπότε είναι θεμιτό να προσμετράται η απούσα ψήφος τους. Παράλογο;

  Άλλη μια στρέβλωση του πολιτικού μας συστήματος. Να θεωρούμε ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν νοείται να καταψηφίζουν κυβερνητικά νομοσχέδια. Ο βουλευτής έχει κάθε διακίωμα να διαφωνεί με μια προτεινόμενη κυβερνητική πολιτική και εννοείται πως αυτή η διαφωνία του δεν του στερεί το δικαίωμα να θεωρεί ότι η κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί σε ένα νομοσχέδιο είναι η καταλληλότερη να κυβερνήση στις παρούσες συνθήκες.

 7. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  H αριστερή πλατφόρμα σε buckling…

 8. Διονύσης said

  @ #1 Ακρ.

  Και υπό αυτή την έννοια με 251 βουλευτές να υπερψηφίζουν έχει μια «δηλωμένη» εμπιστοσύνη (στο συγκεκριμένο θέμα συζήτησης) της πλειοψηφίας της Βουλής.

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Η βασική διαφορά του ΑΤΜ (Αριστερό Τρίτο Μνημόνιο) από την πρόταση Γιούνκερ, είναι ότι η δεύτερη θα ήταν μόνο μια παράταση για πέντε μήνες (και ίσως με κρυφή ρήτρα να φύγει στους 5 μήνες ο Τσίπρας, που παρεμπιπτόντως ήταν πολύ καλός χτες…)

  Τώρα τυλάχιστον ξέρουμε ότι το μαγαζί (θα, όταν τελειώσουμε με τις ψηφοφορίες) έχει λεφτά για τρία χρόνια. Δεν είναι το ίδιο, αλλά βεβαίως δεν είναι και το ίδιο ανώδυνο…

  PS : E όχι και πρωυθυπουργό το Σταύρο, ρε συ ! Μάθανε πως γ@*&^μαστε, πλακώσαν κι απ’ το Σταύρο;

 10. ακρ. said

  Επίσης, ελληνική πατέντα είναι μόνον η διάκριση/αυτονόμηση της δεδηλωμένης από την έννοια γένους, που είναι η «εμπιστοσύνη της βουλής» (στην κυβέρνηση).
  Όλα τα κοινοβουλευτικά (σε αντιδιαστολή προς τα προεδρικά/ημιπροεδρικά) πολιτεύματς γνωρίζουν το θεσμό, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία κλπ. Επομένως, ο αντίστοιχος όρος είναι confidence, Vertrauen κλπ. και όχι majority.

  Κατ’ ακριβολογία, εξάλλου, το ζήτημα που τίθεται αυτές τις μέρες δεν είναι αν η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη, αλλά αν έχασε την εμπιστοσύνη της βουλής.
  Τον όρο δεδηλωμένη (την ελληνική πατέντα που λέγαμε) το χρησιμοποιούμε μόνο ΠΡΙΝ το διορισμό κυβέρνησης, όταν δηλ. δεν έχει ακόμα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά αυτή (η εμπιστοσύνη) προκύπτει, δηλ. εκ-δηλώνεται είτε από το ότι υπάρχει κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή είτε, αν δεν υπάρχει τέτοιο κόμμα, από τις δηλώσεις των κομμάτων που στηρίζουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.
  Αφότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση (εντός 15 ημερών από το διορισμό της και μετά τη συζήτηση επί των προγραμματικών), τότε πια δεν μιλάμε για (απλώς) δεδηλωμένη, αλλά για εκπεφρασμένη (με ψήφο) εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της βουλής.
  Η σημερινή κυβέρνηση έχει βέβαια λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στις αρχές Φλεβάρη και άρα έχει (ακόμα) την εμπιστοσύνη της βουλής. Το ζήτημα αν θα τη χάσει. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν εκ των δύο τρόπων: είτε να υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας που θα κατατεθεί προς το σκοπό αυτόν είτε να καταψηφιστεί το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση.
  Καταψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου (με μιαν επιφύλαξη για τον προυπολογισμό) ή άλλης πρότασης της κυβέρνησης, τυπικά, ΔΕΝ συνιστά απώλεια εμπιστοσύνης και επομένως, νομικά, δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση σε παραίτηση. Από την άλλη, όμως, η καταψήφιση ενός μείζονος σημασίας ν/σχ (όπως καληώρα), πολιτικά, συνιστά έντονη αποδοκιμασία και μάλλον υποχρεώνει ηθικοπολιτικά (πάντως, όχι νομικά) σε παραίτηση.
  Τέλος, για το σύνταγμα η εμπιστοσύνη είναι σαν το χρυσάφι του Βεσπασιανού: δεν ενδιαφέρει από πού προέρχεται, αρκεί να μαζεύονται τα κουκιά της πλειοψηφίας.
  Τώρα, πολιτικά, είναι ένα (άλλο) ζήτημα αν δεν σε στηρίζουν οι δικοί σου και βασίζεσαι στα κουκιά των αλλονώνε.

  Σόρυ για τη σεντονιάδα…

 11. atheofobos said

  Το δεν ψηφίζω το μνημόνιο αλλά παραμένω στην κυβέρνηση που θα το περάσει και θα το εφαρμόσει αναγκαστικά με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, θυμίζει το «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»,
  Και όπως έχεις γράψει στο Τα καρπούζια του χωροφύλαξ :
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/06/21/syndyo/
  Μερικές ακόμα εκφράσεις της ίδιας οικογένειας: είναι και με το Χριστό και με το διάολο, το έχει δίπορτο, παίζει διπλό παιχνίδι, είναι υπηρέτης δυο αφεντάδων, παίζει σε διπλό ταμπλό, καλός ο αγιασμός αλλά πάρε και καμιά γάτα.
  Και καθώς το μνημόνιο θα περάσει με ένα νόμο και ένα άρθρο ας θυμηθούμε και τι άλλο με μεγάλη αμετροέπεια θα ψηφιζόταν έτσι….

 12. marulaki said

  Κάτι αντίστοιχο με τη βροχή και το ποτάμι έφτιαξε και ο Αρκάς:

  http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/1876192/o-arkas-scholiazi-ti-simfonia-gia-tin-ellada

 13. ακρ. said

  #6, 8: Σωστά.
  Άλλωστε, μόλις τις προάλλες ψηφίστηκε ένα πολύ σημαντικό ν/σχ, αυτό για την ιθαγένεια, με τις ψήψους μόνο του ενός κυβερνητικού ετέρου (σύριζα) και με την (αναγκαία) στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης (ποτάμι, πασοκ και κκε, αν δεν κάνω λάθος). Ο έτερος εταίρος (ανελ) καταψήφισε, χωρίς -και πολύ σωστά- να γίνει θέμα.
  Η κουλτούρα των διαφωνιών που (υποτίθεται ότι) χαρακτηρίζει την αριστερά, νομίζω ότι θα είναι κέρδος, αν περάσει στα κοινοβουλευτικά ήθη, αντί της αντίληψης του μαντριού και της συντεταγμένης/ κομματικά ομοιόμορφης ψήφου. Οι backbenchers είναι δύναμη για τη δημοκρατία.
  Από την άποψη αυτή, νομίζω ότι υπερεκτιμήθηκε και υπερπροβλήθηκε από τα κυρίαρχα μέσα το θέμα της διαφωνίας των 15 ή 30 ή όσων είναι.
  Δεν είναι τόσο δραματικό όσο παρουσιάζεται και δε θα πρεπε (κτγμ) να προκαλέσει σπασμωδικές αντιδράσεις από την κυβέρνηση

 14. Alexis said

  Πολύ σωστές οι επισημάνσεις του/της Ακρ. στα σχόλια 1 και 10.
  Τυπικά μιλώντας είναι λάθος να λέμε για απώλεια της δεδηλωμένης.
  Δεδηλωμένη υπάρχει πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης, εμπιστοσύνη της Βουλής μετά.
  Και ασφαλώς, με νομικούς όρους πάντα, μία κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει εάν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία των βουλευτών, ανεξαρτήτως κόμματος.
  Το ηθικό-πολιτικό ζήτημα που προκύπτει είναι άλλο…

 15. Γιώργος Πρίμπας said

  καλημέρα.
  επειδή
  -η ηθελημένη δουλικότητα προς τη Γερμανία πολλών ανατολικών της χωρών εξηγείται από τα όσα τράβηξαν επί ΕΣΣΔ και σήμερα κατάντησαν να είναι ευχαριστημένοι με τα ψίχουλα που παίρνουν αρκεί που τους κλείνει το μάτι ο κάθε Σόιμπλε
  -το πρώην ανατολικό μπλοκ αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν
  -το ΚΚΙ κάποτε αποφάσισε να μην κυβερνήσει ενώ μπορούσε κι έκτοτε χάθηκε από το προσκήνιο
  -επειδή σήμερα αυτός είναι ο κόσμος κι εμείς δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε αλλά να του προκαλέσουμε τα ρήγματα που μας παίρνει και αυτό ήταν το κέρδος του ιστορικού σαββατοκύριακου που μας πέρασε (σε Γερμανική εφημερίδα γράφτηκε ότι τα σέντσια που κέρδισε η Γερμανία θα τα πληρώσει πολλαπλάσια στο άμεσο μέλλον)
  -επειδή η ιδεολογία δεν πρέπει να καταντάει «καταφύγιο» χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στο γίγνεσθαι
  ας σταθούν στο ύψος των στιγμών στην αριστερή πλατφόρμα.
  Αν μπορούν…
  Ο Τσίπρας τουλάχιστον απέδειξε ότι δεν είναι σε ένα 3% που μπορεί ακίνδυνα να λέει ό,τι θέλει. Είναι πολύ περισσότερα.

 16. Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον (δεν θυμάμαι ποιος το είπε).

 17. ακρ. said

  # 14
  Είναι «του», αγαπητέ Αλέξη,
  Τα συνόψισες πολύ ωραία! (η λακωνικότητα, φαίνεται, δεν ανήκει στις αρετές μου) ☺

 18. 15 Είμαστε σίγουροι ότι «το ΚΚΙ κάποτε αποφάσισε να μην κυβερνήσει ενώ μπορούσε κι έκτοτε χάθηκε από το προσκήνιο»; Γιατί εγώ είχα την εντύπωση για το ανάποδο, ότι όπως και το ΚΚΓ αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι και έκτοτε χάθηκε από το προσκήνιο…

 19. ΚΑΒ said

  «Οὐδεὶς δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν»· για τους κυρίους της Α.Π. Το ζήτημα, όπως γράφετε, είναι ηθικό, κάτι που για την Αριστερά είναι μείζον. Αν αδιαφορείς για τις συνέπειες της στάσης σου και υπερτερεί στη συγκεκριμένη περίπτωση το συνειδησιακό, τότε υποβάλλεις την παραίτησή σου καθαρά και τίμια και σου λέω μπράβο.

 20. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα.
  Παρακολουθώ την κυρία Κωσταντοπούλου που έχει πάρει το λόγο ως βουλεύτρια τώρα στη Βουλή. Εξαιρετική αγορήτρια.Καρφώνει τα νοήματα με το λόγο της.(να δανειστώ λίγο από το γνωστό στίχο του Αναγνωστάκη).Ενάργεια και διασαφήνιση της κατάστασης.
  Πρόεδρος,νομικός, Ελληνίδα, όχι λουλούδω.

 21. Γιάννης Ιατρού said

  @7: Το buckling, απ’ ό,τι θυμάμαι, είναι μη γραμμική σε κελύφη. Εδώ πιστεύω ότι πρόκειται για κνίκεν, 2ης μορφής (έτσι για να δώσω ένα έναυσμα στη συζήτηση 🙂 )

 22. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  21. Mα το Κνίκεν (τσβάιτε όρντνουνγ τεορί και 2ας Οϋλεριανής μορφής ,βεβαίως -βεβαίως! 🙂 ) λέγεται buckling εις την επικυριαρχικήν γλώσσα, αγαπητέ συνάδελφε! (?) Και λυγισμός στα γιουνάνικα. 🙂

 23. Pedis said

  # 3 – crono !!

 24. Γιάννης Ιατρού said

  @22: εγω νόμιζα ότι το λένε kinking (δεν είμαι και τόσο καλός στην επικυριαρχικήν …). ΟΚ, συνενοηθήκαμε. Το 1978 πάντως στην στατικ ουντ ντυνάμικ τα ξεχωρίζαμε. Να μου πείς, έτσι αχταρμάς που έχουν γίνει όλα σήμερα, τι ρόλο παίζει… πως θα το πουμε το παιδί. Αρκεί να συννενοούμαστε (σκέψου και τον γκαζοντενεκέ ή το δοχείο με το πετρέλαιο του καλοριφέρ που το γεμίζουν και κάνει κάποια στιγμή γκλούκ. Αυτό είναι «γνήσιο» buckling..

 25. Gpoint said

  Ελπίζω και οι βουλευτές να μην κουβαλάνε τα μυαλά μερικών που παθαίνουν αλλεργία στο όνομα Καμμένος και όχι με τον Ποτάμια, όπως θα έπρεπε. Γιατί ο ένας είναι ένας καραδεξιός που έδωσε την ευκαιρία στην Αριστερά να κυβερνήσει κι ο άλλος ένας γλοιώδης χαμαιλέων αχρωμάτιστος, άγευστος υπηρέτης συμφερόντων κι ο Τσίπρας έκανε την σωστή επιλογή όταν χρειάσθηκε στήριξη.
  Θα κάνει έγκλημα αντίστοιχο του Βαρουφάκη ο Τσίπρας αν σπρωχθεί σε συνεργασία με τον Ποτάμια

 26. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Από χτες το απόγευμα δεν έχω σύνδεση στο σπίτι, οπότε ήμουν ωσεί παρών. Να με συμπαθάτε.

  2: Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες (και πραγματικές και προσχηματικές) για τη συμφωνία-γέφυρα. Ένας ακόμα λόγος να κρατάμε χαμηλούς τόνους εσωτερικά.

  6: Αν είναι σε ανώδυνα νομοσχέδια, δεν πειράζει και τόσο να τεκμαίρεται η συμφωνία όλων των βουλευτών. Αλλά συμφωνώ.

  9: Ναι, αυτό δεν είναι αμελητέο αν το καλοσκεφτείς. Αλλά το ΑΤΜ μπερδεύει 🙂

  10: Έχετε απόλυτο δίκιο και σας ευχαριστώ!

  13: Και πάλι συμφωνώ, αλλά με μια σημαντική ένσταση. Δεν βρισκόμαστε σε ομαλές συνθήκες, και αν διαφοροποιηθπύν πολλοί συριζαίοι (δεν είναι ίδιο με τη διαφοροποίηση του έτερου εταίρου) θα γίνουν αφόρητες οι πιέσεις των (λτ) εταίρων για οικουμενική κυβέρνηση.

  20 Δεν την πρόλαβα. Τι είπε πως θα ψηφίσει;

  25 Ετσι.

 27. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 18) δεν θυμάμαι λεπτομέρειες και δεν θα επιμείνω, αλλά ο Μπερλιγουέρ δεν είχε πει, αρχές της δεκαετίας του 70, πριν από το 34,5% που είχε πάρει λίγο μετά = το 1976, ότι η αριστερά και 51% να πάρει δεν θα μπορεί να κυβερνήσει;

 28. Γιάννης Ιατρού said

  @26 και https://sarantakos.wordpress.com/2015/07/14/axtos-46/#comment-300878
  Ξένος δάκτυλος!!! Όλα τα βλέπει η μαριωρή 🙂 (και παίρνει τα μέτρα της). Τι νομίζετε;

 29. Tsopanakos said

  Όπως ειπώθηκε στο 1ο σχόλιο, αλλά και όπως φαίνεται καθαρά στο λόγο του βασιλιά / Τρικούπη, δεδηλωμένη είναι η εμπιστοσύνη. Επίσης, υποθέτω ότι οι καθαρευουσιάνοι του 1875 σχηματίσανε τη μετοχή από το δηλόω, -ώ (με περισπωμένη) και όχι από το δηλώνω. Λεπτομέρειες, θα πείτε, αλλά διαβολικές!

 30. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ένας μπάρμπας μου, γεννηθείς το 1925 Θεός σχωρέστον, χρησιμοποιούσε στα νιάτα του ως υπέρτατη βρισιά για γυναίκες το «πόρνη αδήλωτη». Τουλάχιστον με τις δηλωμένες ήξερε, θεωρητικά, τι του γινόταν! 🙂

  #16
  Το «[Μηδενί συμφοράν ονειδίσης.] Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον» φέρεται ισοκρατικό στο ίντερνετ. Πάντα όμως ελλοχεύει ο φόβος του αποφεύγματος…

 31. sarant said

  30α: Πολύ ενδιαφέρον

  30β: Πρέπει να υπάρχει κάπου, θα ψάξω

  28 Τα βλέπω, αλλά δεν μπορώ να γράψω πολλά σε αυτά τα μικροσκοπικά πληκτρολόγια.

 32. Παλιοσειρά said

  @13

  «Ακρ. said

  15 Ιουλίου, 2015 στις 10:45

  Οι backbenchers είναι δύναμη για τη δημοκρατία.»

  Μόνο αν καταψηφίζουν κατ’ εξαίρεση και όχι κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

  Και δεν βλάπτει αφ’ ης εισαχθεί παρ’ ημίν ο θεσμός των backbenchers να εισαχθεί και αυτός του triple line whip…

 33. sarant said

  31 Μάλλον: τα έβλεπα (χτες), αλλά δεν μπορούσα να γράψω πολλά

 34. Να ξεπετάξω το τυπικό: πότε έχει την «δεδηλωμένη εμπιστοσύνη» ξεκαθαρίστηκε. Άρα το θέμα που μπαίνει από κάποιους πρέπει να είναι αν εξακολουθεί να «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης» και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμα κι αν καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο (που δεν φαίνεται). Για να μπει ουσιαστικό θέμα ψήφου εμπιστοσύνης θα πρέπει οι διαφωνούντες βουλευτές να αποχωρήσουν απ’ το κυβερνών κόμμα ή να δηλώσουν πως δεν στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση. Τότε, να μπει θέμα. Αλλιώς όλα γίνονται για το φαίνεσθαι.

  Αλλά να μιλήσω για το ουσιαστικό που ο Νικοκύρης το δέχεται απριόρι: «Επειδή όμως η εναλλακτική ήταν η άτακτη χρεοκοπία, ενδεχομένως κάτω από εκδικητικές συνθήκες, που θα οδηγούσε στην καταστροφή, ο Έλληνας πρωθυπουργός προτίμησε τη συνθηκολόγηση, δείχνοντας, λέω εγώ, μεγάλο πολιτικό θάρρος –μεταξύ άλλων επειδή ήξερε ότι οι επαχθείς όροι του «αριστερού μνημονίου» πολύ δύσκολα θα γίνονταν δεκτοί από τους βουλευτές του κόμματός του.» Αν είναι έτσι, καλώς να μην είναι κυβέρνηση αυτή που υπάρχει τώρα. Γιατί α) πριν γίνει κυβέρνηση ήξερε πως θα αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση (και δεν είν’ ανάγκη να μπούμε στο τι δήλωνε, αλλά υπάρχει κάποιος που πίστευε πως οι «θεσμοί», όπως μετονομάστηκε η τρόικα, δεν θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να στριμώξουν την κατάσταση; β) Αν δεν το είχε συνειδητοποιήσει πριν, αφότου έγινε κυβέρνηση δεν το είδε μέσα σ’ όλους αυτούς τους 5 (επιμένω, δεν είν’ ακόμα 6) μήνες; Γιατί τότε δεν επεξεργάστηκε ένα σχέδιο (εναλλακτικό ή πλαν Μπι ή όπως το πει κανένας) ώστε η χρεοκοπία να μην είναι άτακτη αλλά τακτική και ελεγχόμενη;

  Γιατί ενώ ο Βαρουφάκης λοιδορήθηκε για το παράλληλο νόμισμα, τώρα το προτείνει ο Σόιμπλε (μαζί με οργανωμένο γκρέξιτ που λέγαμε). Άλλα σχέδια; Άλλες δυνατότητες; Ποιες ήταν; Πώς εκτιμήθηκαν; Αυτό θα το μάθουμε ποτέ; Ή μήπως πηγαίναμε με Ευρώ και ξερό ψωμί άρα το ξερό ψωμί ήταν δεδομένο εκτός αν τους φέρναμε στο φιλότιμο να το βρέξουν λίγο;

 35. sarant said

  34 Δες πάντως τι είπε ο Βαρούφ για την αυτοεπαληθευόμενη προφητεία.

  30: Πράγματι Ισοκράτης είναι, Προς Δημόνικον 29.2

 36. Αλήθεια (να ξαναγυρίσω στη δεδηλωμένη) η απαίτηση να βρεθεί η δεδηλωμένη μέσα σε 3 τριήμερα που απαιτεί το σύνταγμά μας, υπάρχει σε άλλα συντάγματα; Γιατί, ας πούμε στο Βέλγιο, πέρασαν ενάμιση και βάλε χρόνο χωρίς να τη βρούνε αλλά και χωρίς να κάνουν εκλογές. Η ΟΔΓ (τι θυμάμαι) στις τελευταίες εκλογές το παζάρευαν κάνα μήνα κι αφού τα βρήκαν σε γενικές γραμμές, έκαναν άλλο τόσο να πάνε στη βουλή για να επεξεργαστούνε και να συμφωνήσουνε σε ένα σωρό λεπτομέρειες. Εδώ γιατί αυτή η πρεμούρα; Στα εννιάμερα ή κυβέρνηση ή νέες εκλογές;

 37. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  26.ζ για την ομιλία της Ζ.Κ.
  Η ομιλία ήταν από τη συνεδρίαση των επιτροπών. Περιέγραψε εμφατικά τη συνθήκη του εκβιασμού και τις ανεπίτρεπτα ασφυκτικές προθεσμίες στις οποίες υποχρεώθηκε η Βουλή να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία που αν υλοποιηθεί -κατά τις επιταγές της κ. Μέρκελ-,
  θα είναι χωρίς προηγούμενό τέτοια σύντομη ψήφιση

  «Τιμώ αφάνταστα τον πρωθυπουργό, αλλά η στάση του έχει τη διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας αλλά η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό στον οποίο υπόκειται η κυβέρνηση. Οφείλουμε να ζητήσουμε από τους λεγόμενους εταίρους να σεβαστούν τη δημοκρατία».

 38. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 34)
  κανένα οργανωμένο Grexit δεν θα υπήρχε. H Γερμανία των 3 τρις ευρώ ΑΕΠ και του 7,5% πλεονάσματος με την Deutsche Bank των 57 τρις (!!) ευρώ παραγώγων (των τοξικών και των από ξέπλυμα included) «για πλάκα» θα θυσίαζε 100 δις ευρώ να μας ισοπεδώσει και να μας περιφέρει ως παράδειγμα. Αυτός είναι ο συντηρητικός γερμανός που κυβερνάει σήμερα (και πάντα αυτός ήταν) και αυτό που παραδέχομαι στον Τσίπρα είναι ότι όταν κατάλαβε που πραγματικά το πάνε μπόρεσε, όσο τον έπαιρνε φυσικά, να βρει κάποιες διεξόδους και «φίλους» των οποίων τα συμφέροντα δεν συνάδουν με αυτά της γερμανίας σήμερα (χωρίς να σημαίνει ότι αυτό θα τους έβγαινε σε καλό στο τέλος)

 39. 35 Νίκο, δεν με νοιάζει τι λέει ο καθένας. Αλλά προσωπικά, όταν έχω ν’ αντιμετωπίσω μια κατάσταση που δεν ξέρω πώς θα πάει, πάντα σκέφτομαι τι θα γίνει αν δεν μου κάτσει. Δεν γίνεται μια κυβέρνηση που έχει ν’ αντιμετωπίσει τόσα ζόρια να μην έχει εναλλακτική. Τότε πάει με το κεφάλι στον τορβά, εν γνώση της.

 40. Προφανώς το 39 έχει να κάνει και με το 38 που δεν το είχα δει όταν έγραφα. Δεν αλλάζει κάτι τη γνώμη μου.

 41. Γιώργος Πρίμπας said

  κι εγώ υπέρ της δραχμής είμαι αλλά να μπορούμε να πάμε όταν δεν θα γινόμαστε έρμαιο τους. Όταν πρέπει να περάσω ένα ορμητικό ποτάμι για να πάω από την άλλη πλευρά το κάνω αφού έχω γέφυρα. Εν προκειμένω η γέφυρα δεν φτιαχνόταν μέσα σε 5 μήνες εξουσίας.

 42. Γιώργος Πρίμπας said

  … και μην ξεχνάμε ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια τυχόν δανειοδοτήσεων από αλλού, χωρίς αποτέλεσμα

 43. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τραβώντας για τον θάνατο
  πέρασα το ποτάμι
  πέρασα από τη νύχτα μου
  κι απ’ τον πικρό καιρό.

 44. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Το ερώτημα που είχαν χθες το βράδυ οι υπήκοοι απαντήθηκε:

  Τίποτ’ άλλο! 😦

 45. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «ο Έλληνας πρωθυπουργός προτίμησε τη συνθηκολόγηση, δείχνοντας, λέω εγώ, μεγάλο πολιτικό θάρρος»

  Εγώ πάλι λέω, ότι έδειξε (παραδόξως για μένα, πραγματικά με εντυπωσίασε) μεγάλη πολιτική οξυδέρκεια. Για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον, θα παίζει χωρίς αντίπαλο στην Ελλάδα, ενώ αν δεν καβαλήσει καλάμι, μπορεί να εξελιχτεί σε ηγέτη παγκοσμίου βεληνεκούς, είδος προς εξαφάνιση ούτως η άλλως. Αν εξαιρέσουμε τον Πούτιν, την Μέρκελ, και τον Ερντογάν, δεν υπάρχει κανένας άλλος που να μπορεί να εμπνεύσει κάτι στον λαό του ή και σε άλλους λαούς.
  Για άλλη μια φορά θα παραδεχτώ τους αμερικανούς, σπανίως ποντάρουν σε κουτσό άλογο, και ο οικονομικός πόλεμος διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, οι Ελλαδίτσες, ίναι παράπλευρες απώλειες, πρέπει να μας γίνει κατανοητό αυτό.

 46. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Παραιτήθηκε (και από τη βουλευτική της έδρα) η Νάντια Βαλαβάνη

 47. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  45. Α! Λάμπρο, σ υ μ φ ω ν ώ ! (Αν δε μας λιώσουνε τα βουβάλια)

 48. Corto Maltese said

  Μέσα σε αυτόν τον πολιτικό λαβύρινθο, η δεδηλωμένη έγινε δήλιον πρόβλημα.

 49. sarant said

  48: 😉

  44: Του Τσίπρα ήταν το κινητό που χτυπούσε;

 50. cronopiusa said

  Με επιστολή της προ τον πρωθυπουργό η Νάντια Βαλαβάνη υπέβαλε την παραίτησή της:
  …Χρωστάμε πριν απ’ όλα στα νέα παιδιά, αυτά που καθόρισαν το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, αυτά που είναι το μέλλον τους που καθορίζεται σήμερα, να γυρίσει η αντιπροσωπεία μας χωρίς αφόρητες δεσμεύσεις. Ν’ απευθυνθείς ξανά σε αυτά τα παιδιά και σ’ όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν ψήφισαν όχι ή ναι. Να τους εξηγήσεις πώς ακριβώς έχει η κατάσταση, τι θα έχει ν’ αντιμετωπίσει ο λαός μας, αν πάρει σάρκα και οστά, στις συνθήκες που επιβλήθηκαν στη χώρα, το πλειοψηφικό όχι….

 51. gazakas said

  «Ωστόσο, η διαφοροποίηση των συριζαίων βουλευτών δεν είναι ούτε ανώδυνη, ούτε χωρίς κόστος. Μπορεί να μη ρίχνει την κυβέρνηση, αλλά, πέρα από τα τραύματα και τα εσωτερικά ρήγματα που προκαλεί, δίνει ένα πρώτης τάξεως πάτημα στους εταίρους να απαιτήσουν τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ή έστω κυβέρνησης συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Θα είναι ένα πρώτης τάξεως αυτογκόλ αν η παρασπονδία της Αριστερής Πλατφόρμας φέρει στην κυβέρνηση (ή και στην πρωθυπουργία) τον Σταύρο –θα είναι αυτό που λέει η παροιμία έτρεχε να μη βραχεί, κι έπεσε στο ποτάμι.»

  Για να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση, με «δεδηλωμένη» την πλήρη αντίθεση ΚΚΕ-ΧΑ στο 3ο μνημόνιο, χρειάζονται εκτός από τους βουλευτές ΝΔ_ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού και περίπου 50 βουλευτές από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Σταύρος λοιπόν δεν θα έρθει στην κυβέρνηση, παρά μόνο αν το θελήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ξέχασα, δεν πρέπει να με τίποτα να γίνουν εκλογές.

 52. Γς said

  Κασιδιάρης τώρα στη Βουλή:

  «κι εσείς φωτογραφιζόσασταν στο Paris-Claire»

  Και κλάμα το Paris Match, ουπς, ο Βαρουφάκης

 53. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ακούω: Η πρόταση έξτρα φορολόγησης για τους έχοντες κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ σκόνταψε στους εταίρους γιατί κρίθηκε αντιαναπτυξιακό μέτρο.
  ορεβουάρ λογική και
  Καλημέρα σύνθλιψή (μας).

 54. spiral architect said

  @53: Σσστττ, μας ακούει η Deutche Telekom, aka OTE!
  (και οι τριγωνικές συναλλαγές κλπ)

 55. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η Βαλαβάνη,παραιτημένη αλλά άτυπα ακόμη, θα ψηφίσει απόψε όχι, ο Λαφαζάνης επίσης θα καταψηφίσει όπως και η Ζωή αλλά δεν παραιτούνται. Οι Μεϊμαροπουλαίοι δεν κάμπτονται όλοι. Οι ΑΝΕΛοι :ναι στο ένα από τα δυο-πόδια σ ένα παπούτσι- Ουφ!
  Ανοίγουμε το δρόμο προχωρώντας. (Για το Χολαργό;)

 56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  55. Ξέχασα τσου ΠΑΣΟΚοι:
  Μπα;Εμείς ναι, τσοι Συριζαίοι όχι;
  Πριτς…
  Ξαναούφφφ

 57. spiral architect said

  Για να τους δω τώρα όλους αυτούς,…

 58. cronopiusa said

  Τα ΜΜΕ ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα για την ελληνική κρίση και επιλέγουν τον Βαρουφάκη.

 59. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ισχυρό προβάδισμα 22,9 μονάδων ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ – Μπαίνει στη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης
  HuffPost Greece | Newsroom
  Δημοσιεύθηκε: 11/07/2015 1:38 μμ EEST Ενημερώθηκε: 11/07/2015 1:38 μμ EEST KALPES
  Κοινοποίηση
  Ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στη νέα μέτρηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης στη Βουλή μπαίνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

  Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 19,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ και σύμφωνα με την μέτρηση, αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές, το 38,5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, το 19,1% Νέα Δημοκρατία, το 5,3% Ποτάμι, το 4,3% Χρυσή Αυγή, το 4,2% ΠΑΣΟΚ και το 3,8% ΚΚΕ. Οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται με 2,7% ενώ 3,5% θα ψήφιζε Ένωση Κεντρώων και το ΚΙΔΗΣΟ ΤΟ 1,3%.

  Ποιοι ψηφίζουν Λεβέντη

  Την έκπληξη κάνει ο Βασίλης Λεβέντης. Στην πρόθεση όπως φαίνεται συγκεντρώνει ένα 3,5% και στην εκτίμηση ψήφου 4,2%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης την Ένωση Κεντρώων επιλέγει το 1,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 5% των ψηφοφόρων του Ποταμιού με ένα μεγάλο ποσοστό (19,5%) των νέων ηλικίας 18 έως 34 να το προτιμούν σε σχέση με άλλα κόμματα…….»

  http://www.huffingtonpost.gr/2015/07/11/politiki-dimoskopisi_n_7775296.html

 60. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Γράφει ο Καιρός : Το νέο τοπιο
  Ιουλίου 14, 2015 in σχολιαστής
  Κείμενο που αξίζει να διαβαστεί

  Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης (Καιρός Ελευθεροτυπίας), αντιγραφή απο το f/b

  Το νέο τοπιο
  [….]
  Αλλα,αυτό δεν μπορει να γινει με μια κρατικολαγνεια,που αγνοει ότι οι 2.000.000 ανεργοι είναι του ιδιωτικου τομεα και ότι οι 700.000 των δημοσιων και δημοτικων υπαλληλων δεν πρεπει να παραμεινουν απλως παροντες στις θεσεις τους.Αλλα,να μετατραπουν ΟΛΟΙ σε εργαζομενους υπηρετες του λαου.Οχι το αναποδο που συμβαινει ως σημερα. Με λιγες ηρωικες εξαιρεσεις,πιο μαζικες στα νοσοκομεια και τα σχολεια.Με ποια κοινοβουλευτικη πλειοψηφια θα γινει,ομως , αυτο;
  [….]
  Κατι θετικο;

  Υπαρχει κατι θετικο σε ολη αυτή την εξελιξη, οσο κι αν αυτό ακουγεται περιεργο.

  Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειχε ανατρεψει την κυβερνηση Σαμαρα-Βενιζελου και την αφηνε να κανει ολη τη «βρωμικη δουλεια»,θα κερδιζε σιγουρα και με μεγαλα ποσοστα τις εκλογες που ειχαν προταθει για φετος το Φθινοπωρο.Και τοτε,με καλυτερα τα οικονομικα στο ταμειο, αλλα,με ζωντανες στις υποχρεωσεις αποπληρωμης δανειων μεχρι το 2016 και διατηρησης συγκεκριμενων πλεονασματων στον κρατικο προϋπολογισμο και με το ιδιο στελεχειακο δυναμικο και οικονομικο επιτελειο θα οδηγουσε τη χωρα παλι στον τοιχο. Με ακομα χειροτερες επιπτωσεις για το λαο.
  Ακουω διαφορους που μυξοκλαινε,ότι εγινε πραξικοπημα κατά της Ελλαδας και ότι η συμπεριφορα των δηθεν εταιρων είναι κακουργηματικη σε βαρος μιας χωρας και μιας αριστερης κυβερνησης. Μωρ τι μας λες! Κι εμεις που νομιζαμε ότι ολοι αυτοι είναι αγαθοι γιγαντες που θελουν το καλο του ελληνικου λαου, που δεν τους ενδιαφερει μονο το χρημα, που είναι πανω από ιδεολογικες διαφορές και που περιμεναν τις ελληνικες κυβερνησεις με ανοιχτες αγκάλες για να τις δωσουν λεφτα τζαμπα. Πολύ περισσοτερο μια αριστερη κυβερνηση.

  Ολοι αυτοι ,που μυξοκλαινε προφανως δεν ξερουν ότι στη διεθνη πολιτικη το «μαμα με δερνουν» ουτε περναει ουτε μπορει να σε σωσει καμια μαμα. Τα κρατη λειτουργουν και καταλαβαινουν μονο από μια γλωσσα: Τη γλωσσα της ισχυος. Επομενως, μονο χτιζοντας μια τετοια νοοτροπια πολιτικης και προσωπικοτητας μπορεις να σταθεις και να καταλαβεις τι γινεται γυρω σου και τι πρεπει να κανεις.

  Η ωρα της ενηλικιωσης,για πολιτικους και λαο ηρθε. Όπως παντα με βιαιο τροπο. Ας γινει τουλαχιστον. Οχι οπως προσβλητικα την ξεστομισε το σαρακι των λαων,η Λαγκαρντ.Αλλα, για το λαο και την πατριδα.

  Όπως λεει και η ελληνικη γραμματεια «ουδεν κακον αμιγες καλου»»

  https://panosz.wordpress.com/2015/07/14/sxoliasths-kairos-1-2/#more-71651

 61. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  51 Εκλογές τώρα; Με ρεφενέ θα τις κάνουμε;

  57 Στον φίλο μου τον Ερρίκο απάντησα (σε άλλο θρεντ) τα εξής:
  Φάνηκε ότι η ΚΕ βρίσκεται σε τραγική αναντιστοιχία με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα όχι παράδοξο αφού εκλέχτηκε από άμαζες οργανώσεις με χαρτάκια και λίστες. Ωστόσο, άλλο να υπογράφεις έκθεση ιδεών και άλλο να ψηφίζεις. Όταν συγκληθεί η ΚΕ ευελπιστώ ότι η ισχνή πλειοψηφια θα ανατραπεί.

 62. Παναγιώτης Κ. said

  @9 (Πάνος) Δεν πρόκειται για το…παρεμπίπτον, η συνέντευξη του Τσίπρα. Είναι το μείζον!
  Επιτέλους ο πολιτικός λόγος να είναι σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα.
  Να το πω καλύτερα: Δεν μπορεί σε ιδιωτικές συζητήσεις καλόπιστων συζητητών να τίθενται με καθαρότητα τα πολιτικά ζητήματα και οι πολιτικοί μας περί άλλων να τυρβάζουν!

 63. Σωτήρς said

  Στη Δανία σχηματίστηκε κυβέρνηση από το δεξιό κόμμα που έχει 37 έδρες σε σύνολο 179.
  Κάτι τέτοιο είχε μάλλον και ο ΓΑΠ στο μυαλό του όταν στο πρώτο μνημόνιο είπε θα το κάνω μόνος μου με 151 αντί να βάλει 180. Τόσο μυαλό είχε τέτοια έκανε.

 64. sarant said

  63 Κυβέρνηση μειοψηφίας; Ή συνασπισμός με πρωθυπουργό τον αρχηγό του δεξιού κόμματος;

 65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  47 – «Α! Λάμπρο, σ υ μ φ ω ν ώ ! (Αν δε μας λιώσουνε τα βουβάλια)»
  Μα από το αν δεν μας λιώσουν τα βουβάλια θα φανεί πόσο μεγάλος μπορεί να γίνει, ή είναι αναλώσιμος μιας χρήσης από την μάμα. Πιστεύω ότι έχει καταλάβει πως πρέπει να βγεί η Ελλάδα από το προσκήνιο, κρύβονται υπερβολικά πολλοί και μεγάλοι από πίσω της, αν φύγει η Ελλάδα από μπροστά, θα φανεί πως ο βασιλιάς είναι ΓΥΜΝΟΣ.

 66. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  53 -«Ακούω: Η πρόταση έξτρα φορολόγησης για τους έχοντες κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ σκόνταψε στους εταίρους γιατί κρίθηκε αντιαναπτυξιακό μέτρο.
  ορεβουάρ λογική και
  Καλημέρα σύνθλιψή (μας).»

  Έλα ρε ΕΦΗ σοβαρέψου, άμα ήταν έτσι δεν θα υπήρχε πρόβλημα στον κόσμο.
  Και τότε τι θα κάναμε χωρίς βαρβάρους;

 67. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  66.>>άμα ήταν έτσι
  και γιατί το πρότειναν; για ν’ ανεβάσουν την ηδονή ;
  Δήλον άδηλον, τη δεδηλωμένη μου μέσα.

 68. Spiridione said

  Μερικές μπερδεμένες σκέψεις, γιατί η ένταση των τελευταίων εβδομάδων με έχει διαλύσει.
  Το εναλλακτικό σχέδιο των διαφωνούντων είναι απλό (άλλο που δεν το λένε): να παραιτηθεί τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να μην ψηφιστεί τίποτα, ας βρουν τα άλλα κόμματα με τον Παυλόπουλο μια λύση, χωρίς να σκοτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να
  ξεκινήσουν και πάλι αντιμνημονιακό αγώνα και η χώρα να πάει να γαμηθεί.
  Όσο για το άλλο εναλλακτικό σχέδιο, της δραχμής, ο Τσίπρας αποφάσισε, και πολύ σοφά, ότι δεν θα είναι αυτός ο πρωθυπουργός που θα το εφαρμόσει. Οι διαφωνούντες έχουν τώρα όσο χρόνο θέλουν μέχρι τις εκλογές, όποτε και να γίνουν, να ετοιμάσουν το κόμμα της δραχμής – ατόφιο όμως κόμμα της δραχμής – και να ετοιμάσουν το περίφημο σχέδιο Β. Επίσης, δεν έχει μόνο σημασία ποιο θα είναι ακριβώς το σχέδιο Β, αλλά και ποιοι θα το εφαρμόσουν, ποιοι θα μας οδηγήσουν σε αυτό. Θα τα βρουν μεταξύ τους Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης; Θα συμμετέχει στο μέτωπο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ; Από τις απίστευτες φαιδρότητες δε που διαβάζουμε τις τελευταίες ώρες, είναι φανερό ότι εκτός από την ανατίναξη του κράτους θα έχουμε και άλλα γεγονότα, εμφύλιες συγκρούσεις, επέμβαση του στρατού κλπ. Και μη μου πει κανείς ότι είναι τρομολαγνεία ή τρομουστερία όλα αυτά. Μετά από όσα έχουμε ζήσει τίποτα πλέον δεν είναι τρομολαγνεία, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Νίκο, μου αρέσει που ελπίζεις ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα ανατραπούν οι συσχετισμοί. Εδώ οι βουλευτές που έχουν συγκεκριμένες ευθύνες δεν νοιάζονται για τίποτα, θα νοιαστούν αυτοί;

 69. Gpoint said

  # 65

  Ρε συ Λάμπρο δεν θα μπορούσε να είναι η βασιλοπούλα, έστω η βασίλισσα, να πάρουμε και λίγο μάτι !

 70. Σωτήρς said

  64 Είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Αρνήθηκαν να συμμαχήσουν με το δεύτερο φασιστοκόμμα (Κόμμα του Δανέζικου Λαού – Dansk Folkeparti) που ήθελε να σηκώσουν σύνορα με τη Γερμανία και κάτι άλλα ωραία. Απ’όσο έχω καταλάβει η Δανία έχει μια παράδοση στις κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Σκανδιναβία μιας και έχει όριο για τη βουλή τους το 2%. Βέβαια είναι πολύ πιο συχνοί οι συνασπισμοί.
  H μικρότερη κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1973 από το ίδιο κόμμα με 22 βουλευτές! Κράτησε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο όμως.

 71. Pedis said

  Δραγασάκης φέρεται να είπε:

  «Την συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών για το ζήτημα του χρέους λέγοντας πως θα άξιζε ένα «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ομπάμα, που συνέβαλαν στο να αναδειχθεί το ζήτημα του μη βιώσιμου χρέους, υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης. »

  έτσι μπράβο, ευχαρίστα, ρε, μπας και σου ρίξει ένα σχέδιο Ομπαμάρσαλ (που παρακαλάτε, εδώ και καιρό)!

  «Ταυτόχρονα, παρατήρησε, οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ πίεζαν εντονότατα για αρνητικές αλλαγές στα εργασιακά.»

  Δις ντασνοτ χαρμ. Το κάνουμε και μονάχοι μας με τους θεσμούς …

 72. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  68.Με άγχωσες και το ΄ριξα στη μελέτη
  η διάκριση της τέλειας από την σχετική αρχή της δεδηλωμένης

 73. Γιάννης Ιατρού said

  @72 ΕΦΗ, αυτό είναι το link. Κάτι σου ξέφυγε 🙂
  http://www.greeklaws.com/pubs/uploads/word/1034.doc

 74. Pedis said

  να κι ολόκληρη η δήλωση του Δραγασάκη:
  «Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, διότι ενδεχομένως χωρίς τη δική τους συμβολή και επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει και θέματα χρέους και αναπτυξιακό ορίζοντα, ίσως να μην πετυχαίναμε. Ταυτόχρονα, όμως, στα θέματα των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, των εργασιακών θεμάτων και άλλων και οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ, ειδικά το ΔΝΤ, πιο σκληρό σε νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις».

  http://www.imerodromos.gr/euxaristoume-tis-hpa/

  (γλείφε τους αμερικάνους, κάνε κολλεγιές, πήγαινε σε γκαλά, σαλιάριζε με τους εκπροσώπους του Ισραήλ …

  σαν τον Ντ’Αλεμα ένα πράμα. που μεχρι και ο γελοίος -και αστοιχείωτος- σκηνοθέτης Μορέττι του την έμπηξε : «πες και κάτι αριστερό» — γάντι πάει και στον Δραγασάκη.)

 75. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  http://www.greeklaws.com/pubs/uploads/word/1034.doc

 76. Lavrentij said

  Προσέξτε πάντως ότι ενώ για να ευδοκιμήσει πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται πάντα 151 βουλευτές, για το σχηματισμό κυβέρνησης αρκούν και 120, εφόσον βέβαια αυτοί πλειοψηφούν μεταξύ των παρόντων (άρα με αριθμό παρόντων 239). Προβλέπεται λοιπόν και επίσημα ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, με την ανοχή ενός τμήματος της βουλής το οποίο δια της αποχής την νομιμοποιεί (πέρα από την περίπτωση δηλαδή παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από κόμμα χωρίς συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα). Τώρα, τι γίνεται εφόσον ούτε η αντιπολίτευση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία να προκαλέσει εκλογές, η δε κυβέρνηση έχει χάσει ουσιαστικά την πλειοψηφία στη βουλή και στηρίζεται για την εκτέλεση του νομοθετικού έργου στα κόμματα της πρώτης (αποφεύγοντας πάντως να ζητήσει την εμπιστοσύνη της βουλής), είναι καλό ερώτημα. Μια «δημιουργική» ανάγνωση του άρθρου 41 παρ. 1 για τη διάλυση της βουλής από τον ΠτΔ; Ας σκεφτούμε και το πιο ακραίο σενάριο όπου η αντιπολίτευση δεν θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση στο νομοθετικό έργο, από την άλλη όμως η ενδιάμεση μάζα βουλευτών επιλέγει το μπλοκάρισμα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, μη συντασσόμενη με την υπόλοιπη αντιπολίτευση σε μια πρόταση δυσπιστίας αλλά και αρνούμενη ταυτόχρονα να ψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

 77. Η κυβέρνηση συντεταγμένα και συγκροτημένα αναλαμβάνει το εθνικόφορτίο και προχωρεί!

  [video src="https://pbs.twimg.com/tweet_video/CJiokkMWEAAoU_W.mp4" /]

 78. Σωτήρς said

  Κάπου γράφτηκε και εδώ για Χολαργό … Από τα σοβαροφανή ρεπορτάζ της Καθημερινής σήμερα:

  «Εισβολή» στον Χολαργό σχεδίαζε ο Λαφαζάνης – Στόχος το απόθεμα της ΤτΕ εδώ

  είναι και το υπουργείο του Λαφαζάνη σε κοντινή απόσταση από το Χολαργό. Ότι πρέπει για γιουρούσι. Ίσα παν Πανάγο!

 79. sarant said

  68 Σπύρο, για μερικούς της αριστεράς πτέρυγας είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης, αλλά για άλλους όχι. Νομίζω ότι θα μεταστραφούν αν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Άλλα είναι που με καίνε, μήπως τα πολλά Όχι φέρουν την οικουμενική.

 80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  73. ευχαριστώ! (δεν είχα κάνει ανανέωση).

  Άμα το λέει ο Πάγκαλος…

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  67 – Bρε κοπελιά γιατί με στεναχωρείς; Μέσα σε έξι μήνες ψήφισες δύο φορές, θυμάσαι τι σου έλεγαν πρίν; Πανηγύρισες την νίκη καί τις δύο, ενώ έχασες κατα κράτος (πανωλεθρίαμβος που λέει κι οΤζούμας) δεν έχεις καταλάβει, ότι έχουμε να κάνουμε με ΗΔΟΝΟΒΛΕΨΙΕΣ; (μειδίαμα).

  69 – Δυστυχώς Gee, κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο βασιλιάς είναι Βάταλος, δηλαδή ΣΚΑΤΟΓΕΡΟΣ την γκαντεμιά μου μέσα. (πολλαπλό χαμόγελο).

  Θα ασχοληθώ λίγο με το Quizdom (μ΄έβαλαν στον κουβά οι κόρες μου) για όποιον θέλει να δοκιμάσει την τύχη του με τον Ζ, το name μου είναι pig zuperman.

  ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ ΡΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!!!

 82. Pedis said

  «Σε περίπτωση χρεοκοπίας οι επιχειρήσεις θα έκλειναν, η ανεργία θα εκτοξευόταν, η ύφεση θα ήταν μακρά και θα είχαμε κοινωνική εξαθλίωση.

  Αυτή είναι η μοίρα της χώρας αν δεν υπογράψουμε την νέα δανειακή σύμβαση και πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

  Οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν αποβλέπουν στην ανόρθωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

  Το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας έχει ως σκοπό να κάνουμε την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και πιο παραγωγική.

  Απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και σωστή διαχείριση.

  Το νέο πρόγραμμα συνεπάγεται βραχυπρόθεσμες θυσίες για τον ελληνικό λαό – «Δεν θα το υιοθετούσαμε υπό κανονικές συνθήκες».

  … αυτή θα είναι η γραμμή του επιτελείου Τσίπρα για να μεταπείσει τους όχιδες. Σωστά;

 83. cronopiusa said

 84. Πάντως, Νικοκύρη, και να παραιτηθούν κι από βουλευτές (από υπουργοί είναι αυτονόητο) οι ΑριστεροΠλατφόρμες και οι κίνηση των 53, οι πρώτοι επιλαχόντες στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες πάλι τοιούτοι είναι. 👿

  Ο Τσίπρας δεν λύνει τίποτε με τις παραιτήσεις. 🐻

 85. Pedis στο 82

  μάλλον όχι.
  Το σκεπτικό που περιγράφεις περιλαμβάνει μια δημιουργική ασάφεια.
  Τώρα είναι τόσο πολλές οι εντάσεις μέσα στα (παραμελημένα) όργανα του Σύριζα που όποιος βγει να πει τέτοια μπούρδα, πασπαλισμένη με μπόλικα «θα», βεβαίως, θα φάει τουλάχιστον πολύ κράξιμο.

 86. fatsos said

  61-
  Με έκπληξη και θλίψη διάβασα την απάντηση στο 57 και προσπαθώ να καταλάβω. Δηλαδή «πιστεύομεν και εις την εσωκομματικήν δημοκρατίαν»;
  Ή να το ρωτήσω αλλιώς: καλοί είναι οι κομματικοί μηχανισμοί, αρκεί να υπακούουν στον αρχηγό; Πόσο απέχουμε από το «έθεσεν εαυτόν εκτός κινήματος»;

  Θα ήταν πολύ πιο τίμιο και σωστό αν έγκαιρα γινόταν δεκτό ότι σε συνθήκες πολέμου χρειάζεται να θυμηθούμε τον δημοκρατικο συγκεντρωτισμό. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση η ΚΕ παραμένει κυρίαρχο όργανο νομιζω.

 87. faltsos said

  86 (συνέχεια)
  Πρέπει να συμπληρώσω ότι το σχόλιό μου δεν σχετίζεται με το ποιός έχει δίκιο. Απλά, αν αρχίσουν οι εκπτώσεις και σε θέματα δημοκρατίας, τί μένει να ξεχωρίζει την αριστερά από τους άλλους;

 88. Ριβαλντίνιο said

  Καμμένος

  Ε, μα πια

  έτσι

  !

  Ξεκάθαρα

  Προσευχή

  (ΠΡΟΣΟΧΗ ! Το παρακάτω είναι κάπως αισχρό.

  Συμφωνία )

 89. κι άλλο ένα https://pbs.twimg.com/media/CJ34rOKWgAQ3rp0.jpg

 90. Ο Άλλος said

  Έλθωμεν λοιπόν εις τα Μόναχα.

  Εκεί ουρανός Κλειστός. Αιωνία Συννεφιά. Αιωνία Μαυρίλα. Αιώνιον Πένθος. Αιωνία Ομίχλη, Αιωνία Πάχνη. Αιωνία Υγρασία. Αιωνία Μούχλα. Αιωνία Σαπίλα. Καμπουρογραμμία Γης. Ξυλογραμμία δένδρων. Και βάρος και πάχος και πύκνα αέρος. Και στούπωμα των πάντων με μπαμπάκια ομίχλης. Ο Ουρανός κλειστός. Η Γη κλειστή. Ο Αέρας κλειστός. Το Σπίτι κλειστόν. Το Ρούχον κλειστόν. Το Σώμα κλειστόν. Ο Άνθρωπος κλειστός. Το Πνεύμα κλειστόν. Ο Ουρανός σκότος. Η Γη πένθος. Τα Φώτα λύπη. Τα Ζώα μελαγχολία. Ο Αέρας υγρά πηκτή μαυρίλα. Όλος ο ΕΞΩ ΚΟΣΜΟΣ σπρώχνει τον Άνθρωπον εις ένα καταφύγιον, εις ένα υπόγειον. Και εκεί ζη μίαν ζωήν τεχνητήν. Το Πνεύμα και αι Τέχναι είναι Επιστήμαι, είναι Μηχανήματα, εμπορεύματα, βιομηχανήματα. Κάμετε μίαν εικόνα, ένα άγαλμα, όπως και κάθε άλλη μηχανή και βίδα.

  Και ζη εκεί με ένα ψεύτικον Φως, μίαν ζωήν ψεύτικην. Ψεύτικον Φως. Ψεύτικον πνεύμα. Ψεύτικαι τέχναι. Γνωρίζει το αληθινόν φως, το αληθινόν πνεύμα, την αληθινήν τέχνην από την Ελλάδα, την Ιταλίαν, τα βιβλία. Ο Ευρωπαίος μιμείται την Εξωτερικήν Φύσιν με την Εσωτερικήν του Φύσιν…

  … Ένας Γερμανός, λόγου χάριν, με Σώμα υλικής συστάσεως και γραμμικής λεπτότητος Πελασγικού βάθρου, με στόμαχον, εις τον οποίον η μπίρρα αγωνίζεται να τρίψη τα δυνατώτερα λουκάνικα και τα ξυλωδέστερα λαχανικά, με εγκέφαλον παχύν, βαρύν, πυκνόν, σκοτισμένον, ομιχλώδη, λαβυρινθώδη από τους εσωτερικούς ατμούς των ζυμώσεων και στουμπωμένον ακόμη και από τον πεπιεσμένον ατμόν εκατόν ατμοσφαιρών της ομιχλογερμανοσοφίας και ακόμη από τους καπνούς της πίπας, μιμείται ό,τι βλέπει, πάντοτε… με ένα ζευγάρι γυαλιά, συνήθως με δύο, όχι σπανίως με τρία, και εκφράζει διά της Τέχνης του ό,τι είναι η Γη του και ό,τι είναι αυτός.

  Έπειτα το βλέπει, το ευρίσκει όμοιον, του αρέσει κα έπειτα τρέχει, φορεί τη ρόμπα του, φορεί τη σκούφια του, ανάβει την σόμπα του, κρεμιέται εις την πίπαν του, μένει εκεί οκτώ μήνες και σου πετά 32 τόμους Αισθητικής, όπου όλο το Ωραίον της οικουμένης εξηγείται, σχολιάζεται, διορθώνεται, κατά την ρόμπα, την πίπα, την σκούφια και την βαρβαροσαπίλα κάθε Φονπρίτς, Μπουρούμπρουμπούψ, Γκεμποργκενλιούχενχφστυξ.

  Τί διάβολον θέλει ο Γερμανός, ο Σουηδός, ο Παρισινός, ο Λονδρέζος να ομιλή διά πράγματα… που δεν βλέπει! Και να νομοθετή επί πραγμάτων που δεν βλέπει. Αι γραμμικοί και χροϊκαί τέχναι όλαι είναι Γραμμαί και Χρώματα. Και ο κάθε Γερμανός, Σουηδός, Παρισινός, Λονδρέζος πηγαίνει… εις την Ιταλίαν δια να ιδή ουρανόν, αέρα, σύννεφα, γην, φυτά, ζώα, δια να ιδή Γραμμάς και Χρώματα!

  Εις τον τόπον του ο Γερμανός ζωγράφος βλέπει: Μίαν πεδιάδαν ολόκληρον, ένα ουράνιον αλισιβωτόν χρώμα, του οποίου η πάχνη, η ομίχλη, η καταχνιά, την πλακώνει, την στουμπώνει, πνίγει κάθε κρότον, κάθε σχήμα, κάθε γραμμήν και την παρουσιάζει ένα πράσινον υγρόν ομιχλόχρωμα. Τραβά λοιπόν δέκα πινελιές με πινέλο πλατύ Σοφατζή, από μπογιά στάχτη της μπουγάδας, άλλες δέκα πράσινες από κάτου και η εικών του είναι καμωμένη. Μία αγελάδα είναι εμπρός του και του κάνει κόρτε. Διότι και η αγελάδα εκεί είναι κοντόφθαλμη, διότι και η αγελάδα εκεί διαβάζει φιλοσοφικά συγγράματα…

  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  Υ.Γ. Πολιτική, οικονομικά, κοινωνιολογία, να μην πάμε παρακάτω, όλες οι «ευγενείς» και άχρηστες ψευδο-επιστήμες, όλες οι αυτοχειριάζουσες πνευματικές ενασχολήσεις των «προς γίνγνεσθαι προβλεπομένων αλλά γίνγνεσθαι μη ορούντων», όλες οι «ιδέες» που δεν είναι ιδέες αλλά ψευδο-θεωρίες, εδώ αναιρούνται. Αλλού είναι το φώς!

 91. gazakas said

  #61
  Νικοκύρη, το βάρος της ευθύνης των εκλογών ρεφενέ ας το σηκώσουν αυτοί που θα ψηφίσουν κάτι που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές του κόμματός τους.

 92. dozas33 said

  Δύσκολο πράγμα ή πολιτική . Δύσκολο καί ακαταλαβίστικο ,γιά μένα , τό παρακάτω κείμενο

  «Μέ όλα όσα έγράψαμε άπλά, θελήσαμε νά καταλήξωμε σέ ένα έξαιρετικά πολύπλοκο συμπέρασμα: ότι πάσχομε έπειδή στόν τόπο μας έλειψαν οί ούσιωδώς άνήθικοι άνθρωποι. Δέν πάσχομε έξ αίτίας άνηθικότητος, άλλά άπό ύπερβολικό πλεόνασμα άρετής. Η ούσιώδης άνηθικότης είναι κατάσταση “πέραν τού καλού καί τού κακού”. Υπάρχει κάποια διαλεκτική τής ήθικής πού όταν φέρη τό κακό ώς τίς έσχατες διαβαθμίσεις του τό μεταβάλει σέ καλό. Η ίκανότης πραγματοποιήσεως τού καλού μέσα άπό τό κακό είναι ή ούσιώδης άνηθικότης. Καί είναι μιά δυσεπίτευκτη κατάκτηση ύψηλού πολιτισμού. Επί δικτατορίας, ό κ. Γ. Ράλλης έξετόξευσε μιάν ύβρη γιά τήν πολιτική μας ήγεσία. Είπε ότι οί έλληνες πολιτικοί στό σύνολό τους ύπήρξαν έντιμοι άνθρωποι, πού όχι μόνο τίποτε δέν έκέρδισαν, άλλά πέθαναν καταφανώς ζημιωμένοι.Ο κ. Ράλλης, άθελήτως ίσως, προσήψε στήν πολιτική μας ήγεσία μιά βαρειά μομφή. Γιατί ή άτυχία μας σάν έθνος σέ τούτο όφείλεται: ότι δέν μπορέσαμε ποτέ νά άποκτήσωμε ήγεσία πού νά διαφορίζεται ούσιωδώς άπό τόν λαό. Οτι δέν μπορέσαμε νά έχωμε παραδείγματα ούσιωδώς άνηθίκων πολιτικών, όπως είχαν άλλοι τόν Λαυρέντιο Μέδικο, τόν Φραγκίσκο Βάκωνα καί τόν Ταλλευράνδο. Οπως παρετήρησε ό Γεώργιος ό Α’, ή πολιτική μας στά νεώτερα χρόνια δέν έξέφυγε ποτέ άπό τό πλαίσιο τής μικρόνοης κακομοιριάς, ώστε ν’ άποτελέση έξαίρεση μέσα στήν “θεωρία” τών φυλετικών έλαττωμάτων. Ο Γεώργιος ήταν ίστορικά έπιφορτισμένος γι’ αύτή τήν διαπίστωση καί μίλησε τήν άλήθεια. Διότι μόνο μέσα στό πνεύμα τής ούσιώδους άνηθικότητος μπορεί νά έχη νόημα ή ήθική άποτίμηση. Αλλοιώς, όσο “κακός” καί νά ύπάρξη κανένας, παραμένει, θέλοντας καί μή, καλός καί ένάρετος. Η πολιτική μας στό σύνολό της ύπήρξε προιόν άρετής καί μάλιστα χριστιανικής γιά άλλους. Η πολιτική άρετή μας δέν έξέφυγε ποτέ τήν άρχική της καταγωγή καί γιά τούτο παρέμεινε ίστορικώς άγνή, άνευ δυνάμεως καί ίστορικής σημασίας. Εμεινε έκεί πού έξεκίνησε κι’ έξεκίνησε άπό έκεί πού λέει ό Παπαδιαμάντης: “Τήν πλιατσικολογίαν διεδέχθη ή φορολογία καί έκτοτε όλος ό περιούσιος λαός έξακολουθεί νά δουλεύη διά τήν μεγάλην κεντρικήν γαστέρα τήν “ώτα ούκ έχουσαν””. Σ’ αύτό έξαντλήθηκε ή πολιτική ίκανότης τής ήγεσίας μας καί είναι τόσο άπλό, ώστε μόνο περιθώρια άπλοικότητος άφήνει. Διετήρησε τόν λαό καί τήν θέση της σέ όποια κατάσταση τά βρήκε “μετά τόν Μαχμούτ”. Αλλά ή νοοτροπία αύτή προυποθέτει άπαραιτήτως καί Μαχμούτ καί γιά τούτο ούδέποτε ή ήγεσία μας μπόρεσε νά άντιδράση έναντι τής προστασίας, νά βρή τρόπο νά καταλάβη τήν δράση της καί τούς μαιάνδρους – ίστορικούς, οίκονομικούς, πολιτικούς κ.λ.π. – όπου μέσα τήν έμπλεκε. Τό μόνο πού αύτή ήξερε ήταν “ή φορολογία” καί ό έξανδροπισμός, δηλ. άκριβώς οί προυποθέσεις πού άπαιτούσε καί ή διαιώνιση τής προστασίας. Μέσα στήν άναλλοίωτη κατάσταση τού λαού, ό νεοελληνικός βίος έλαβε μιάν άδιαπέραστη έσωτερική κλειστότητα, κατάντησε μεταφερόμενο ίστορικό άχθος πάνω σέ προκρούστειες θεωρίες, άλλόκοτες καί έθνοκτόνες, πού ή πρόθεσή τους έκπλήσσει: “Η γλώσσα… αύτό τό όργανο κατευθύνει πολλές φορές τίς έννοιες πού έκφράζει περισσότερο, παρά πού κατευθύνεται άπ’ αύτές. Νά… γιά ποιό λόγο οί έλληνες ποιητές, άδιάφορο σέ πιά γωνιά ή έποχή άνήκουν, άσχολούνται πάντοτε μέ τόν τόπο τους. Φαινόμενο πού έχει προκαλέσει τήν άπορία ξένων μελετητών – καί τών άσυλλόγιστων έλλήνων” (Ο. Ελύτη, Ανοιχτά χαρτιά, σελ. 263). Ας μή έπιμείνωμε στό νόημα τής πρώτης φράσης (Βλ. σχετ. Κ.Γεωργούλη, Γεν. Διδακτ. σελ. 394 κ.έ), ούτε στή λογική συνάρτηση τών δύο πρώτων, ή τήν βεβιασμένη άπειλή τής τρίτης. Τά σημαινόμενα αύτών τών συμβολικών θεωριών δέν είναι τίποτε άλλο άπό συγχορδίες πάνω στό allgro τής κατοχύρωσης τής “κεντρικής γαστέρας”. Φλυαρείτε, φλυαρείτε όσο μπορείται καί λεξιμαγείται, καί μέ τήν φλυαρία θά έρθουν οί έννοιες! Γιά τήν προκοπή τού τόπου φλυαρείτε κι’ άς άπορούν οί ξένοι καί οί “άσυλλόγιστοι” Ελληνες πού διαμαρτύρονται!
  Μόνο πού οί ξένοι δέν άπορούν. Καμώνονται τούς θαυμαστικώς άπορούντας γιά νά τό πιστεύωμε καί νά συνεχίζωμε. Γνωρίζουν πολύ καλά τίς συνέπειες αύτών τών θεωριών. Ξέρουν ότι οί Μπρετονικοί μιμητισμοί δέν θά όδηγήσουν ποτέ στήν ούσιώδη άνηθικότητα. Οτι τήν μόνη συνέπεια πού θά έχουν, είναι νά δώσουν άκόμη “ένάρετες” πολιτικές ήγεσίες, πού νά ζητούν νά κρατηθούν άπό τόν μύθο τής “παράδοσης”, τού “παρελθόντος” καί φυσικά τήν “προστασία”.
  Δέν φταίει λοιπόν ή προστασία, όπως δέν φταίει αύτός πού γεννιέται έξυπνώτερος άπό έναν άλλον. Από τήν άποψη της ίστορίας ή ήθική άποτίμηση είναι κουταμάρα. Τά μεταπολεμικά συμφέροντά της έδώ, ή προστασία τά προπλήρωσε μέ αίμα, άλλωστε. Δέν φταίει, λοιπόν. Φταίνε οί ήθικολόγοι τής… σύνεσης πού δέν άφήνουν τούς Ελληνες νά γίνουν όσο πρέπει άσυλλόγιστοι.»

 93. Pedis said

  # 85 – «πασπαλισμένη με μπόλικα «θα», βεβαίως, θα φάει τουλάχιστον πολύ κράξιμο»
  Όντως. Για τον σύριζα το μέλλον είναι κοντό, η ιστορία δεν θα διαρκέσει πολύ. Κι να που έχουν αναποδογυριστεί με μιας όλα τα αποφθέγματα. Αλλά μπορεί και να μας κάτσει καλύτερα (λιγη περισσότερη αισιοδοξία, μπρε):

  «Είναι μια δύσκολη συμφωνία παραδέχτηκε. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη. Υπάρχουν υφεσιακά πράγματα αλλά αν μειωθεί το χρέος και υπάρξει το αναπτυξιακό πακέτο και αν υπάρξει αποδοχή μπορεί να γείρει τη πλάστιγγά προς την ανάπτυξη»

  Τσακαλώτος έφη.

  Η πλάστιγγα … συμβαίνουν κι αυτά … υπομονή και πίστις

 94. sarant said

  84 Από υπουργοί είναι το βέβαιο

  86-87; Φυσικά, όσα λέτε είναι πολύ σωστά. Αλλά η ΚΕ δεν έχει αποφασίσει.
  Ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία, είναι κάτι που απλώς θα το υποστούμε.

  90 Πολύ καλογραμμένο, αλλά και ελαφρώς ρατσιστικό.

  91 Ούτε η καταστροφή της χώρας είναι σε συμφωνία με τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος.

 95. Pedis said

  # 85 – Που ‘σαι Σκύλε, στο # 82 ήταν λόγια σοφά, υποσχέσεις πραγματοποιημένες, ανάλυση ειδικού, ελπίδα για τη χώρα … όλα έγιναν στην πένα … Λόγια Παπαδήμου

  Από τον παπαδήμου στον Παπαδημούλη:

  ««Τα πράγματα είναι δύσκολα, καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια ασύντακτη χρεοκοπία και σε μια οδυνηρή συμφωνία. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε τη μάχη …»»

  Μάχη, πλάστιγγα, θυσίες, «υπάρχουν και χειρότερα», ανάπτυξη, ανόρθωση, άτακτη χρεωκοπία και τακτικό (κάθε δύο χρόνια) μνημόνιο, σωστή διαχείριση, αναπτυκιακό πακέτο, πακέτο, πακέτο, πακέτο …

 96. 95

  Να βάλω καμιά γάτα να χαλαρώσουμε; http://www.boredpanda.com/sand-cats-kittens-forever/

 97. ConspiRaki Theologist said

  Aν υπάρχει μία αμυδρή ελπίδα να μη γίνει κυβέρνηση η σοβαρή ΧΑ που απομένει – μέχρι στιγμης – το μοναδικό κόμμα που προσπαθεί να εκφράσει το 61% του ΟΧΙ (δεν υποστηρίζω φυσικά ότι το 61% θα στηρίξει ΧΑ, για να γειώσω προκαταβολικά ανόητα αντεπιχειρήματα), αυτή είναι ο Σύριζα να μην αμαυρώσει το όνομα της αριστεράς με τον ίδιο τρόπο που οι σοσιαλδημοκράτες ξεφτίλισαν το όνομα του σοσιαλισμού.
  Και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι η (μέχρι στιγμής κατ όνομα) ριζοσπαστική αριστερά να ασπαστεί την κουλτούρα των διαγραφών και η ΚΕ να διαγράψει τον Τσίπρα από τον Συριζα (και μετά ας κυβερνήσει με τα ποταμια και τα λοιπά γκεσέμια, αφού έχει τόσο κόμπλεξ που δεν τον παίζουν τα μεγάλα παιδάκια και θέλει να το παίξει «σοβαρός» πολιτικός), αφού είναι προφανές ότι με τις πράξεις του βρίσκεται εντελώς εκτός γραμμής/εξουσιοδότησης. Φυσικά δεν ποντάρω σε αυτό το ενδεχόμενο από επαγγελματίες διαδρομιστές (πιο πιθανή είναι μια πασοκιά του στιλ «Δεν παραδίδουμε την εξουσία, στηρίζουμε τους αγώνες του λαού» και το βράδυ πλακωνόμαστε με τα ροζ ματ), απλά λέω τι μπορεί να γίνει.

  Τώρα τα υπόλοιπα περί ενδεχόμενης καταστροφής κλπ μας τα παν κι άλλοι που την είχαν πιο μεγάλη την πείρα στα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά».
  ΚΑι μόνο οι ασυναρτησίες που είπε ο Τσίπρας χθες πχ περί απουσίας συναλλαγμάτος
  (και τι είναι ρε κουμπάρε το συνάλλαγμα? εντελβάις? Μην είν’ τα λεφτά των τουριστών και παρεπιφτου τώρα είναι καλοκαίρι? Αφήνω στην άκρη τα περί ελλειψεων σε πετρέλαιο πχ, εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι δεν θα μας πουλάει ούτε το Ιραν, από το οποίο εισάγαμε μέχρι πρότινος με βερεσε, τώρα που κάνανε συμφωνία για τα πυρηνικά… ) αρκούν για να πειστεί και ο πιο αφελής για το αδίστακτο του αριβισμού που τον διακρίνει. Διότι αν η Μέρκελ κυβερνάει με δημοσκοπίσεις τότε τι να πούμε για τον Τσίπρα που είχε ετοιμάσει πλάνο μόνο για την περίπτωση του οριακού ΟΧΙ (όπως προβλέπαν τα γκάλοπ) και τι κρίμα για την πραγματικότητα που δεν ήρθαν έτσι τα πράματα…

  Το μόνο που χρειαζόταν να πει μετά από αυτό το ηρωικό, τηρουμένων των αναλογιών, ΟΧΙ, κόντρα στην κατατρομοκράτιση του πιο τηλεορασόπληκτου λαού του πλανήτη,
  ήταν ότι κάθε άνθρωπος που πατάει σε αυτόν το τοπο έχει εξασφαλισμένες τις βασικές του ανάγκες:φαί, σπίτι, λίγα λόγια αγάπης και μια ρακή το βράδυ και τα υπόλοιπα θα τα βρίσκαμε στην πορεία. Διότι όταν έχεις το 61% (και όχι μόνο) μαζί σου, δε σε κουνάει κανείς Σόιμπλε.

  Ενώ τώρα…

  Υ.Γ> να παρατηρήσω ότι απουσιάζει από τα άρθρα στήριξης στον Τσίπρα μια έστω υποτυπώδης διασταύρωση. Πχ τα μέτρα που ψηφίζονται τώρα ΔΕΝ αφορούν ΚΑΜΙΑ 3ετή (οθντκ) χρηματοδότηση, αφορούν το πρόγραμμα γέφυρα για τις δόσεις του καλοκαιριού προς ΔΝΤ, ΕΚΤ. Τα μέτρα για το 3ετές πρόγραμμα θα προκύψουν το σεπτέμβριο στις νέες διαπραγματέυσεις, αν τελικά γίνουν και δεν πάμε σε κούρεμα καταθεσεων (με οριο τις 5 με 7 χιλιάδες περίπου) αφού η προβλεπόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα 25δις από τις ιδιωτικοποιήσεις μόνο ως ανέκδοτο να μπορεί να υποστηριχθεί ότι θα δουλέψει.
  Αλλωστε θα ήταν τουλαχιστόν αφελές να πιστεύει κανείς ότι άπαξ και περάσουν αυτά τα μέτρα, μετά ο Σύριζα θα αφεθεί να φέρει εις πέρας το θεάρεστο κυβερνητικό του έργο της αναδιανομής προς τον μπομπολα(βλ ΣΔΙΤ για σκουπίδια στη Μακεδονία και δηλώσεις Σπριντζη για Αττική οδό ) και τη ζήμενς(βλ «προχωρημενους» διαγωνισμούς της Δούρου, ενα χρονο μετά την ανάληψη της εξουσίας… ) ανενόχλητος από τον κακό Σόιμπλε.
  Αυτό το εργάκι με την κρίσιμη διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται μέχρι να φθαρεί και ο νέος καταλληλότερος, όπως οι προηγούμενοι, μόνο που αν συμπαρασύρει μαζί του και όλο τον σύριζα, τότε αντί για τον Μπερλουσκόνι που κυβέρνησε μετά τον Πρόντι (που ήταν ο αντίστοιχος ιταλός Τσίπρας), εδώ θα έχουμε Μιχαλολιάκο…

 98. 97 Ε, η Χρυσή Αυγή ΔΕΝ είναι ακριβώς «το μοναδικό κόμμα που προσπαθεί να εκφράσει το 61% του ΟΧΙ».

 99. gazakas said

  #94
  Μάλιστα. Δηλαδή η καταστροφή της χώρας είναι οι εκλογές ή/και το να μην είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας, που θα κληθεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο που δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος.

 100. sarant said

  99 Καταστροφή της χώρας είναι η ασύντακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ.

  98 Ίσως εννοεί τα κόμματα που δεν έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση.

  97 Δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει το ΥΓ σου. Αλλά αν ισχύει, είναι πολύ κακό.

 101. Gpoint said

  Πάντως όταν κάποιος δεν είναι φανατικός της ππολιτικής και ακούει τα περί «αριστερής πλατφόμας»-λες και είμαστε φοιτητούδια να μας αρέσουν οι γαμάτοι τίτλοι- και πως θα στηρίξει την κυβέρνησει αλλά θα καταφηφίσει το νομοσχέδιο που θα φέρει στην Βουλή η… κυβέρνηση, χάνει πάσα ιδέα για τον Λαφαζάνη και κλαίει για το επίπεδο των πολιτικών μας. Τον προτείνω για αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού

 102. Ο Άλλος said

  15 / 97

  Προφανώς «φαί, σπίτι, λίγα λόγια αγάπης και μια ρακή το βράδυ» δεν ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενός «ουσιαστικό αντίκρισμα στο γίγνεσθα». Προφανως, οι θεωριο-πληκτοι (αλλά, προς Θεού, όχι ιδεολόγοι) εν Ελλάδι και απανταχού της γης, έχουν μια ιδιάζουσα κλίμακα ελαχίστων απαιτήσεων για να γίνεται το «γίγνεσθαι», αι πλείσται εξ αυτών, φαντάζομαι, σχετικαί με οικονομικά μοντέλα τα οποία πόρρω απέχουν μιας (αδίκως και φευδεπιγράφως) υπεραπλουστευμένης ιδεολογίας που έχει να κάνει με την προσωπικήν ελευθερίαν και το δικαίωμα εκλογής του τρόπου ζωής!

 103. Spiridione said

  Και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι η (μέχρι στιγμής κατ όνομα) ριζοσπαστική αριστερά να ασπαστεί την κουλτούρα των διαγραφών και η ΚΕ να διαγράψει τον Τσίπρα από τον Συριζα (και μετά ας κυβερνήσει με τα ποταμια και τα λοιπά γκεσέμια, αφού έχει τόσο κόμπλεξ που δεν τον παίζουν τα μεγάλα παιδάκια και θέλει να το παίξει «σοβαρός» πολιτικός), αφού είναι προφανές ότι με τις πράξεις του βρίσκεται εντελώς εκτός γραμμής/εξουσιοδότησης.

  Ομολογώ ότι δεν μου είχε περάσει απ’ το μυαλό αυτή η ιδέα. Τελικά για όλα τα πράγματα υπάρχουν λύσεις με λίγη καλή θέληση.

 104. Παναγιώτης Κ. said

  «Δεν γυρεύει εξωφρενικά πράγματα αυτός ο λαός, έτσι απλός και λιτοδίαιτος, καθώς συνηθίσαμε να λέμε πως είναι.Θέλει εργασία και μια ζωή ανθρωπινή, σχολεία για τα παιδιά του και κάποια κοινωνική πρόνοια.Και κάτι ακόμα:Θέλει να τον σέβονται. Να μην έχει το αίσθημα πως τον περιφρονούν, πως δεν τον λογαριάζουν για τίποτα.Τούτο είναι το πρώτο που πρέπει να βάλει στο νου του όποιος καταγίνεται μαζί του».
  Γιώργος Θεοτοκάς, Η εθνική κρίση
  Πηγή: Ιστορία της Στ΄Δημοτικού εκδ.1997.

  …Ο καθείς βεβαίως εννοεί το συγκεκριμένο κείμενο με τον τρόπο του.
  Εγώ ας πούμε, δεν το διαβάζω με τον τρόπο της Αριστερής Πλατφόρμας…

 105. Pedis said

  # 96 – εμένα με χαλαρωνει ο Λαφαζάνης, ο αίλουρος:
  «Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως και εγώ, δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση. Στηρίζουμε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης » …

  … που νομοθετεί αυτά που δεν υποστηρίζουμε

 106. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γερο-Βάταλον να εκφράση ωρισμένας απόψεις επί της παρούσης αναρτήσεως.

  1) Μοί προξενεί κατάπληξιν ότι μετά από 8 ώρας αναβιβάσεως της παρούσης αναρτήσεως εις τον ουρανόν του Διαδικτύου, ΟΥΔΕΙΣ αναγνώστης εφιλοτιμήθη να ενημερώση τον πολυάσχολον κ. Σαραντάκον ότι η λέξις «δεδηλωμένη» δεν είναι δημιούργημα του Χαριλάου Τρικούπη και των καθαρευουσιάνων λογίων του 19ου Αιώνος, ως αφήνει να εννοηθή εις το κείμενόν του. Ο γέρων Βάταλος αποκαλύπτει σήμερον από το παρόν Ιστολόγιον κάτι συνταρακτικόν: Όχι μόνον οι Έλληνες εχρησιμοποίουν την λέξιν «δεδηλωμένη» από το 300 μετά ραββίνον Χριστόν, αλλά και (εδώ θα χαρή ο κοσμαγάπητος Ραφηνεύς κ. Γς, ού το ευφυέστατον χρονογράφημα εν τω σχολίω 5 κυριολεκτικώς ερόφησα) η έννοια της «δηλωμένης» πουτάνας είναι παναρχαία, αφού την πρωτοαναφέρει ο βιογράφος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ευσέβιος Καισαρείας (Παμφίλου) εν τη «Εκκλησιαστική Ιστορία» του, όπου περιγράφει τον Βίον του Ωριγένους!..

  https://books.google.gr/books?id=U_UrAAAAYAAJ&pg=PA177&dq=%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1+%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5%CE%BD+%CE%B7+%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7&hl=el&sa=X&ved=0CCYQ6AEwAWoVChMIzqjc5O3cxgIVSjoUCh3f8Af8#v=onepage&q=%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%20%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5%CE%BD%20%CE%B7%20%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7&f=false

  ΙΔΟΥ το μνημειώδες κείμενον του Ευσεβίου Καισαρείας που φέρει πρώτην φοράν εις την ρωμέικην δημοσιότητα ο γέρων Βάταλος:

  «Ταΰτα και έτερα τούτοις συγγενή περι παίδα όντα τον ‘Ωριγένην γενέσθαι μνημονεύουσιν. Ώς δέ ήδη αυτώ ο πατήρ μαρτυρίω τετελείωτο, έρημος άμα μητρί και βραχυτέροις άδελφοίς τον αριθμόν έξ, έπτακαιδέκατον ου πλήρες έτος άγων, καταλείπεται. Τής γεμήν του πατρός περιουσίας τοις βασιλικοΐς ταμείοις αναληφθείσης, εν σπάνει των κατά τον βίον χρειών συν τοις προσήκουσι
  καταστάς, οίκονομίας της εκ Θεού καταξιοΰται, και τυγχάνει δεξιώσεως ομού και αναπαύσεως παρά τινι πλουσιωτάτη μεν
  τον βίον και τά άλλα περιφανεστάτη γυναικί, διαβόητον γεμήν άνδρα περιεπούση των τότε επί της Αλεξανδρείας αιρεσιωτων’ το γένος ην ούτος Άντιοχεύς’ θετόν δέ αύτόν υιόν ειχέν τε συν εαυτή, και εν τοίς μάλιστα περιείπεν ή ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ…»

  Όσοι αγνοούν την Ελληνικήν και θα τολμήσωσι να αμφισβητήσουν ότι ενταύθα η λέξις «δεδηλωμένη» ήν χρησιμοποιεί ο Ευσέβιος Καισαρείας (κάργα αρειανιστής, ως γνωστόν) σημαίνει την «δηλωμένη πουτάνα» θα συντριβούν από τον γερο-Βάταλον, όστις (μετά το μεσονύκτιον) θα παραθέση την αγγλικήν μετάφρασιν του Loeb. Αν κατεβάσετε τον περι ού ο λόγος τόμον της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Ευσεβίου και θέσετε εις το κυτίον του search το λήμμα «δηλωμέν», θα μείνετε ενεοί ορώντες πόσας φοράς χρησιμοποιεί τον παρακείμενον «δεδηλωμέν…» ο αιρεσιάρχης βιογράφος του Μ. Κωνσταντίνου. Τουτέστιν, κάθε άλλο παρά δημιούργημα των καθαρευουσιάνων λογίων του 19ου Αιώνος είναι η λέξις «δεδηλωμένη», ως υπαινίσσεται ο κ. Σαραντάκος

  2) Μικρά προσφορά γέροντος Βατάλου, ολίγας ώρας πρίν από τας νέας αποψινάς συνταρακτικάς μεταμεσονυκτίους προσφοράς του. Σύν τοις άλλοις, απόψε θα προσφέρω ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ το Λεξικόν του Δημητράκου εις μορφήν searchable (8.500 σελίδες εις έναν τόμον!) διά 16 μόνον ώρας (απόγευμα Πέμπτης η προσφορά θα κατέβη από τον ουρανόν του Διαδικτύου). Σπεύσατε, αγαπητοί μου Ρωμιοί, διότι ο ακροδεξιός Άδωνις πωλεί αυτήν την στιγμήν ολοκληρον το Λεξικόν Δημητράκου εις τιμήν προσφοράς 250 ευρώ. Τουτέστιν, ο γέρων Βάταλος θα σας χαρίση απόψε (και διά 16 μόνον ώρας) όσα χρήματα δύνασθε να εξαγάγητε τας προσεχείς 5 ημέρας από τα ρωμέικα ΑΤΜ.

  Η μικρά προσφορά του γέροντος Βατάλου (ήν θα εκτιμήση ιδιαιτέρως και ο ρέκτης κ. Σαραντάκος, όστις είναι βέβαιον ότι την αγνοεί) συνίσταται εις το εξής: Αντί να χρησιμοποιείτε το δύσχρηστον (διότι απαιτεί πολυτονικόν) TLG της Ελληνοψύχου Μαριάννης Μακδόναλδ και της οπαδού της πατρώας θρησκείας Μαρίας Παντελιά, θα πηγαίνετε εις αυτήν εδώ την ιστοσελίδα των Βιβλίων Loeb

  http://www.loebclassics.com/search?q=%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82

  και θα θέτετε εις το κυτίον του search την ερευνητέαν λέξιν. Αν πρόκειται διά συνδυασμόν λέξεων θα τας θέτετε εντός εισαγωγικών. Αμέσως η ιστοσελίς θα σας αποκαλύπτη όλα τα βιβλία Loeb που περιέχουν (εν προκειμένω) την λέξιν «βάταλος». Αν ο κ. Σαραντάκος εγνώριζε την θαυματουργήν αύτην ιστοσελίδα των Τόμων Loeb που σας αποκαλύπτει σήμερον ο γερο-Βάταλος, ουδέποτε θα διέπραττε την σημερινήν του γκάφφαν ότι και καλά η λέξις «δεδηλωμένη» είναι δημιούργημα του (σ.σ.: αντιχρίστου, ως γνωστόν…) Χαριλάου Τρικούπη και των λογίων του 19ου Αιώνος

  Μετά τιμής
  Β.

  ΥΓ: «Πετάω» την γραίαν Βατάλαιναν εις την θυγατέρα της και γύρω εις τας 8 μ.μ. θα εισέλθω εις το χθεσινόν νήμα («Άχθων Αρούρης» – ΗΛΙΟΣ) διά να συντρίψω τους θρασείς ρωμιούς νεανίας που ετόλμησαν να λοιδορήσουν ως αγράμματον τον γέροντα Βάταλον,επειδή εχρησιμοποίησε την γενικήν «της γυνής» αντί του ορθού «της γυναικός»

 107. 103

  Ο Τάσος Κορωνάκης, γραμματέας του μαγαζού, τέθηκε εξαρχής κατά οποιασδήποτε διαγραφής. Μην πάμε τη συζήτηση σε άλλες σφαίρες, πληζ…

  105

  Ο Αγιατολάχ Λαφαζανί ξέρει καλά από θεολογία

 108. gazakas said

  #100 συζητήσιμο, αλλά και πάλι γιατί οι εκλογές ή/και η αλλαγή πρωθυπουργού οδηγούν υποχρεωτικά σε αυτά;

 109. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το αίτημα του 61% εμπεριέχει και όχι στο γκρέξιτ. Τα περί ΧΑ μου φαίνονται χλωμά. Η θλίψη μου είναι ότι πίστευαν πως το ναι-όχι θα πήγαινε φίφτι φίφτι.Ούτε για μια στιγμή δεν υπήρξε τέτοια πλάστιγγα και αυτό σημαίνει ότι είναι μακριά από τα χνώτα του κόσμου πράμα που προσωπικά με κλονίζει. Όμως ο Τσίπρας εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή, τώρα μάλιστα που μαθαίνει πόσες αράδες δόντια έχουν τα θεριά.
  97.ΥΓ Ναι αυτό το ακούω ως πιθανότητα αφού ,αν υπερψηφιστούν απόψε τα μέτρα,θα είμαστε υπό επιτήρηση της εκτέλεσης του προγράμματος που δε θα καλύπτεται κατά την αξιολόγηση (α΄τρίμηνο κ.ε) και όπως-όπως θα συμπληρώνεται ο κορβανάς για τη δόση-του χρέους φέυ.Από πού θα βρίσκουν τα μύρια που θα υπολείπονται κάθε φορά; Επανάληψη του κατά Σαμαρά(φτου κακά) σωσίματος;

 110. spiral architect said

  Ρε συ Βάταλε, τσι ντενεκέδες με τσι λίρες πού τσ’ έχεις θαμμένες;

 111. cronopiusa said

  Το όνειρο — Μιχάλης Βιολάρης
  Μουσική: Γιάννης Σπανός Στίχοι: Γεώργιος Βιζυηνός

  Εψές είδα στον ύπνο μου
  ένα βαθύ ποτάμι
  Θεός να μην το κάμει
  να γίνει αληθινό

  Στην όχθη του στεκόντανε
  γνωστό μου παλικάρι
  χλωμό σαν το φεγγάρι
  σαν νύχτα σιγανό

  Δεν είν’ αγέρας σκέφτηκα
  κι εσένα που σε δέρνει
  η απελπισιά σε παίρνει
  κι η απονιά του κόσμου

  Και χύθηκα απ’ το θάνατο
  τον δύστυχο ν’ αρπάξω
  ωιμέ! πριν ή προφθάξω
  εχάθηκε από μπρος μου

  Στα ρέματα παράσκυψα
  να τόνε βρω γυρεύω
  στα ρέματα αγναντεύω
  το λείψανό μου αχνό

  Εψές είδα στον ύπνο μου
  ένα βαθύ ποτάμι
  Θεός να μην το κάμει
  να γίνει αληθινό

 112. Spiridione said

  Αλλά αυτά τα 22 δισεκατομμύρια υπάρχουν – και μάλιστα μοιρασμένα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε μετρητά. Και τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν στον κόσμο

  Εντάξει, τι άλλο να πεις πια; Πάμε να κλειστούμε στο ψυχιατρείο
  http://www.naftemporiki.gr/story/978937/p-lafazanis-se-bild-anoisies-ta-peri-eisbolis-mou-stin-trapeza-tis-ellados

 113. Γιάννης Ιατρού said

  @106: Βάταλο
  Καλά, σε τέτοια (προχωρημένη) ηλικία, που μόνος σου λές ότι βρίσκεσαι, οδηγείς; Δημόσιος κίνδυνος Ή κάτι μας αποκρύπτεις σχετικά με την αληθινή ηλικία σου (την βιολογική εννοώ…);

 114. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δεν θα ψηφίσουμε τα μνημονιακά μέτρα,Η ενότητα του σύριζα είναι αδιάπασπαστη, είπε ο Λαφαζάνης.

 115. leonicos said

  Να δωτον Λεβέντη υπουργό και να πεθάνω

 116. ConspiRaki Theologist said

  Προς φαντασιόπληκτους άνευ φαντασίας (102).

  Δύνασθε να φαντάζεσθε ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή, μολαταύτα το βάρος της αποδείξεως της αναγκαιότητος μιας επίπλαστης πολυπλόκοτητος από στρώματα επί στρωμάτων αχρείαστων ακρωνυμίων τα οποία αναφέρονται σε αχρείαστα μοντέλα (τα οποία παράγουν αχρείαστα και παντελώς αυθαίρετα αποτελέσματα) το φέρει η σύγγχρονη νεοφιλελεύθερη νομεκλατούρα των οικονομικάριων που επί δεκαετίες (από την κατάρευση του κευνσιανισμού, δηλ στα 70ς) προσπαθούν να πείσουν το ευκολόπιστο πόπολο ότι «δεν ξέρεις εσύ φτωχέ μουζίκε» και «ας αφήσουμε τους τεχνοκράτες να ασχοληθούν» , μπάζοντας απ’ την πίσω πόρτα την παλιά απέχθεια των αριστοκρατών για την αντιστοίχιση ενός ανθρώπου σε μία ψήφο, και αφήνοντας στην άκρη του δωματίου τον κοντό γυμνό βασιλιά να τουρτουρίζει ενώ ένας παραφουσκωμένος ελέφαντας ονόματι Ponzi τον ραίνει με τρισεκατομυρια παραγώγων,CDS, και άλλα TLAs.

 117. ConspiRaki Theologist said

  Προς 98
  Ξέρεις κάποιο άλλο? (κόμμα , όχι παραπολιτική αίρεση που υπόσχεται μετά την «κοινωνικοποίση των μέσων παραγωγής(κλπ)» αιώνια πιλάφια)
  Εγώ όχι.
  Στο ότι θα φτιαχτεί κάτι νέο δεν υπάρχει αντίρρηση (σε πολύ λίγο καιρό άλλωστε, κι ο Αλαβάνος, που έχει πιάσει απο νωρίς θέση στο μπλοκ της δραχμής, θα ξαναγίνει μούρη ) αλλα αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο οι εξαποδώ, εκτός κι αν μετράμε και τους ναρίτες (που οκ παίζει να μπουν στη βουλή αλλά μέχρι εκεί ).

 118. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  CARLY SIMON: «YOU’RE SO VAIN» ; 1972

  ΒΗΜΑ FM Γιαννης Πετριδης Ακομη δεν ξερουμε για ποιον το ειχε γραψει αυτο το τραγουδι. Αν υπηρχε σημερα η ελληνιδα Carly Simon, θα γνωριζαμε για ποιον θ α το ειχε γραψει , πολυ γνωστος αυτους τους 5,6 μηνες.

 119. Γς said

  Ρε γμτ,

  Εδώ ο κόσμος χάνεται και οι κλινικές περιπτώσεις χτενίζονται.

  Εγραψα στο ΦΒ του Λαφαζάνη συτό το μήνυμα.
  .
  Δεν του άρεσε και το εσβησε
  😦

 120. Γς said

  Γιάννης Πανούσης:

  «Σαν τις ρώσικες μπαμπούσκες, είναι (απο)κλεισμένοι μέσα στα μαρξικά τσιτάτα, που είναι κλεισμένα μέσα στην προ-παγκοσμιοποίησης εποχή, που είναι κλεισμένα σε κορώνες αμφιθέατρου και σε συσχετισμούς κουκιών και τάσεων«

 121. Γς said

  Και ο εκδικητικός σακάτης επιμένει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις σε IOU !

 122. sarant said

  119 Κι εμένα δεν θα μου άρεσε

 123. 122

  φυσικά ο Λαφαζάνης έχει σοβαρότερες δουλειές να κάνει τέτοιες ώρες.
  απλά το φέησμπουκ κόβει αυτόματα τις εικόνες με βυζά.
  ε

 124. Γς said

  Κρίμα. Κι εγώ που πήγα να τον φρενάρω με βυζά που είναι κι ανεπρόκοπα,
  Σαν αυτά της Βάσως του Κ. Βάρναλη

 125. Μαρία said

  122
  Κι η επανάληψη ρατσιστικού σχολίου δεν θα έπρεπε να σ’ αρέσει.
  Προβλέπω οτι εξαιτίας της ανοχής σου θα ξανακουστεί εκείνο το «μπράβο, Ηλία!».

 126. Μαρία said

  http://www.kathimerini.gr/823696/article/epikairothta/politikh/paraithsh-germanoy-akadhmaikoy-apo-to-spd-logw-elladas

 127. Πέσαν και τα πρώτα δακρυγόνα στο Σύνταγμα.
  Με άρωμα γιασεμί… 😦

 128. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Επικοινωνία πρωθυπουργού με τον ΠτΔ τώρα.

  «-Αν ,αν ,αν …δεν το ξέρω» λέει ο ΥΠ.ΟΙΚ
  Από τους καλύτερους ομιλητές ο Ευκλείδης.

 129. Ο Τσακαλώτος υποκύπτει διαρκώς στον πειρασμό ενός πιθανού αποφέγματος

 130. Y. G. said

  125 – » Κι η επανάληψη ρατσιστικού σχολίου δεν θα έπρεπε…»

  +1

 131. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δεν είναι ρήτορας ο Τσακαλώτος αλλά γίνεται συμπαθής. Και δεν προέτρεψε και το Σώμα να ψηφίσει τα προτεινόμενα και τώρα τον εγκαλούν να ξανάρθει να το κάνει. Διαδικασία στακαμάν. Θυμάμαι τα Εκατό Χρόνια Μοναξιάς: είμαστε κολλημένοι στην οθόνη και το κακό εισβάλλει από την πόρτα ,από την ππλάτη μας κι ούτε το νοιώθουμε.

 132. Κατά τις λοιπές ειδήσεις, δεν είναι άσκημη εποχή νάσαι σκύλος.

  http://sooc.gr/photo.php?id=58605

 133. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κυρίες μου, υπάρχει μια παροιμία-μαντιναδοειδής-που λέει ότι το μόνο που συμβαίνει στο σύμπαν όταν γκαρίζει ένα γαϊδούρι,είναι πως ανοίγουν οι σφιγκτήρες του.

 134. Y. G. said

  133 – Καλο 🙂

  Ακουω Κουτσουμπα…

 135. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  129. Κι ο Βαρουφάκης το πρωί διάλεξε και είπε μια Κεϋνσιανή ρήση για τη συνθήκη των Βερσαλλιών μα δεν τη θυμούμαι.

 136. Κούτελος said

  @ 196, 118:

  Σε θαυμάζω, αδερφάκι μου!
  Πότε προλαβαίνεις, βρε παιδί μου, να ντύνεσαι και να ξεντύνεσαι τα «κουστούμια» σου και να μας παρουσιάζεσαι πότε ως «Βάταλος» και πότε ως «Αφώτιστος Φιλέλλην» και πότε ως «Κουμμούνι της Αυγής», κλπ;
  Θα πρέπει να έχεις και γερή καβάτζα για να κάθεσαι ολημερίς να γράφεις… Και, μαζί, θα πρέπει να είσαι και μεγάλο ψώνιο για να επιζητείς τον εντυπωσιασμό μας με την (γκουγκλαριστή) «ευρυμάθειά» σου…
  Σε θαυμάζω, αδερφάκι μου! Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσύ χτενίζεσαι!

 137. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αν γράφαμε νουβέλα τα συμβαίνοντα,κανένα ευρηματικό φινάλε;

 138. cronopiusa said

 139. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  129: Δηλαδή, αυτό ειπώθηκε, αλλά από παρεξήγηση 🙂

 140. Y. G. said

  137 – » Αν γράφαμε νουβέλα τα συμβαίνοντα,κανένα ευρηματικό φινάλε;»

  Τα συμβαινοντα τωρα στη βουλη; Τοτε το φιναλε ….

  You have got to be a model thief if I am to be a model judge. If you are a fake thief, I become a fake
  judge. Is that clear?

  -GENET, The Balcony

 141. Y. G. said

  Οι νεκρες μεταφορες δινουν και παιρνουν στη βουλη. Μεχρι και το χρονοντουλαπο της ιστοριας ακουσαμε.

 142. Εγγλέζος ο Ζενέ;

 143. Y. G. said

  142 – στα αγγλικα τον ειχα προχειρο 🙂

 144. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  και η αριστερά,λέει ο Φίλης, σαν τις γάτες του Αϊ Νικόλα που έπιναν χρόνια το φαρμάκι των φιδιών (γενιές φαρμάκι).
  Ναι μα αφανίστηκαν.Τί να πω;

 145. Y. G. said

  144 – γάτες του Αϊ Νικόλα..Ναι μα αφανίστηκαν

  ακριβως… Faux pas του Φιλη

 146. Y. G. said

  Ο δημητρης καμενος ειναι συγγενης του αλλου του καμενου;

 147. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  140. 😦 το @αμημένο το ρολόι έχανε, κυρ Σοϋμπλα.

 148. Γιάννης Ιατρού said

  @137:

 149. sarant said

  144-145 Ναι, αλλά πέρασαν στην αθανασία!

  146 Νομίζω πως είναι πρωτοξάδερφοι.

 150. 147: GMT 😉

 151. Μαρία said

  Όχι ο Βαρουφάκης! Δεν έχω λόγια.

 152. Μαρία said

 153. NM said

  «Η κυβερνωσα αντιπολιτευση» η οποια δηλωνει δια του κυριου εκπροσωπου της οτι πρεπει να κοπει νεο νομισμα με βαση τις κατασχεσεις χαρτονομισματων αξιας 22 δις που «κυκλοφορουν εκει εξω» και που υποθετω οτι θα βρει μετα απο ερευνες σε σπιτια η οπου αλλου ειναι κρυμμενες…
  Γαμωτο, ποσο αρρωστο μυαλο μπορει να εχει καποιος;

 154. Γς said

  125:
  >θα ξανακουστεί εκείνο το «μπράβο, Ηλία!».

  Μπράβο και σένα κυρία μου!
  Ηταν στο άρθρο για μια αντίστοιχη στιγμή της Κύπρου πριν δυο χρόνια.
  Για το κυπριακό Όχι [Posted by sarant στο 20 Μαρτίου, 2013]

  Εγραφε ο Νικοκύρης:

  >Ούτε πρόωροι πανηγυρισμοί, ούτε κομπασμοί με τα ριάλια του άλλου, ασφαλώς πολλή αμηχανία, αλλά και σεβασμός, απεριόριστος σεβασμός αξίζει στο χτεσινό πρωτοφανές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κυπριακή Βουλή, όπου το νομοσχέδιο που θα κύρωνε τη συμφωνία των Βρυξελλών καταψηφίστηκε με ένα εκκωφαντικό 36-0.

  Και ενώ έπεφταν οι εταίροι μας πάνω στις Κυπριακές Τράπεζες και στον λαουτζίκο που έκανε ουρές στα ΑΤΜ για να πάρει λίγα ευρώ από τις δεσμευμένες και κουρεμένες καταθέσεις του, εμείς εδώ κάναμε την πάπια.
  Καμιά αντίδραση. Μαζί με τους εταίρους κι εμείς.
  Μούγκα.
  Εμείς που με το PSI μας τους γονατίσαμε με τα 6 δίς που τους φορτώσαμε.
  Εμείς που δεν τρέχει τίποτα.
  Κατάντια.

  [Λες και δεν υπήρχε το ενδεχόμενο να τα λουστούμε κι εμείς]

  Και σιγά μην άφηναν την ευκαιρία οι ΧΑγίτες, που διαδήλωσαν έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, με ελληνικές σημαίες, πλακάτ και πανώ «Όχι στην καταπίεση του κυπριακού λαού» και τέτοια. Συντονιστής ο Ηλίας Κασιδιάρης.

  Ε, αυτό σχολίασα στο ίδιο άρθρο:

  163

  Γς said
  22 Μαρτίου, 2013 στις 21:49

  Μόνο ΧΑ δεν είμαι.

  Αλλά δεν χρειαζόταν μια πάνδημη διαμαρτυρία έξω από την Γερμανική Πρεσβεία;
  Κάτι που έκαναν οι ΧΑγίτες.

  Α, πρώτη φορά χάρηκα τις δηλώσεις του πρώην φοιτητή μου Κασιδιάρη έξω από την πρεσβεία του σακάτη
  Μπράβο Ηλία!

  182
  Γς said
  22 Μαρτίου, 2013 στις 23:13
  178:
  Μια διαδήλωση ρε!
  Μια διαμαρτυρία!
  Στο Σύνταγμα!
  Να δουν οι ευρωπαίοι ότι έκαναν λάθος.
  Να δουν οι Κύπριοι ότι είμαστε κοντά τους σ αυτές τις πιο δύσκολες ώρες τους.

  191:
  Γς said
  23 Μαρτίου, 2013 στις 07:10
  187(Νικοκύρης)
  Νίκο είναι δύσκολο να καταλάβεις την ειρωνεία μου για την ΧΑ και τους πατριώτες του καναπέ, και της TV, και τις προκλήσεις τους.

 155. Μαρία said

  All diese Szenarien, wie ich zum Beispiel die Zentralbank Griechenlands besetze, sind Nonsense. Ich bin kein Terrorist. Aber diese 22 Milliarden existieren und zwar an verschiedenen Orten über ganz Griechenland verteilt. In bar. Und das Geld sollte man den Leuten geben!
  Energieminister Panagiotis Lafazanis zu BILD in Athen http://www.bild.de/politik/ausland/griechenland-krise/ticker-griechenland-krise-iwf-haelt-schuldenlast-der-griechen-fuer-untragbar-41791916.bild.html

  «Όλα αυτά τα σενάρια, όπου για παράδειγμα καταλαμβάνω την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ανοησίες. Δεν είμαι τρομοκράτης», ανέφερε, σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο υπουργός.
  «Αλλά αυτά τα 22 δισεκατομμύρια υπάρχουν – και μάλιστα μοιρασμένα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε μετρητά. Και τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν στον κόσμο», υποστήριξε, επίσης, ο κ. Λαφαζάνης. http://www.efsyn.gr/arthro/lafazanis-anoisies-ta-peri-eisvolis-omos-ta-22-dis-yparhoyn

 156. Γς said

  Για να χαλαρώσο[υμε] λιγάκι

  Διαβάζω
  «Διάνοια ο Λαφαζάνης! Ήθελε να «καταλάβει» 22 δισ. που θα έβγαιναν πλαστά!»

  Και θυμήθηκα [πάλι] τον πατέρα μου τον παραχαράκτη

 157. Γς said

  Διαβάζω στο ΦΒ:

  «Μετονομάζεται η στάση του μετρό Νομισματοκοπείο σε Στάση Λαφαζάνη και θα λειτουργεί μόνο η αριστερή πλατφόρμα!!»

  φωτό

 158. Gpoint said

  Διαβάζοντας αυτά για τονΛαφαζάνη θυμήθηκ τα λόγια του Τσίπρα στη συνέντευξη :

  » Το να είσαι καλός οικονομολόγος ή κάτι άλλο δεν σε κάνει καλό πολιτικό ‘

  Ούτε το να κολλάς πολλές αφίσες, θα έλεγα εγώ

 159. Γς said

  Από το ΦΒ:

  Nikos Sarantakos
  9 hrs ·
  «Σκάει Μπογδάνος τώρα: Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει γρήγορα, θα γίνει με σοβιετικό τρόπο, με νοοτροπία Καγκεμπέ, αργά και βασανιστικά.

  Κανονίστε, κορόιδα»

  Δεν με χαλάει.
  Τον γιο Μητσοτάκη, όμως, μην μας ξαναφέρετε.
  Αν και για όλα σας έχω ικανούς
  .

 160. Gpoint said

  # 159

  ΧΡΥΣΟ παιδί ο Κυριάκος, ΧΡΥΣΟ !!!!!!!!

 161. Γς said

 162. cronopiusa said

  Lo que puede dar de SI un NO: 10 tesis frente al Imperio

 163. Γς said

  162:

  Καλημέρα Κρόνη

  Ειναι βέβαια φριχτό να κάνω πλάκα με το φτωχό σου καναρίνι, αλλά μιας που μας έχει χτυπήσει η κατάθλιψη
  [Και μιας που το σκότωσαν και για το χρώμα του, σου ζητώ συγγνώμη]

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5515.html

 164. cronopiusa said

 165. sarant said

  152 Ωραίος όρος

  153 Κάτι τα 22 δις, κάτι οι «λίγες εβδομάδες κραδασμών» του Λαπαβίτσα, δυστυχώς η πτέρυγα της δραχμής έχει απαξιωθεί στα μάτια μου.

  155 Πού είναι μοιρασμένα; Τι εννοεί; Προφανώς δεν εννοεί στα στρώματα των πολιτών, εννοεί σε τράπεζες.

 166. Gpoint said

  Εκτός από…Αριστερά Πλατφόρμα υπάρχει και…Δεξιά Αποβάθρα στον ΣύΡιζΑ ;;

  Τώρα γιατί εγ΄΄ω θυμάμαι που έγινε κόμμα και όχι συνιστώσες ;

  Σοβαρότης υπό του μηδενός

  Τουλάχιστον αυτόν τον Βαρουφάκη δεν τον στέλνουνε αποστολή στην Παταγονία να μη μας ανεβάζει την πίεση ή τελεειώσαν τα πάρτυς κι εκεί ;

 167. cronopiusa said


  gerontakos
  Μονάχα με μια φλογερή υπομονή θα κατακτήσουμε την θαυμάσια ευτυχία

  Καλή σου μέρα Γς

  Καλή σας μέρα

 168. spiral architect said

  Χθες για πρώτη φορά στα χρονικά την έπεσαν στο μπλοκ του ΠΑΜΕ, που προσπάθησε να ανέβει την Αμαλίας μέσω Φιλελλήνων.
  Αυτό!

 169. IN said

  165β: Ενώ μετά τα capital controls (που επιβλήθηκαν δύο ώρες αφότου ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει την επιβολή capital controls) και τη δήλωση Τσίπρα, το ίδιο βράδυ, ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς στις τράπεζες (τόσο ασφαλείς, να φανταστείτε, που ούτε σε σας τους ίδιους δεν τις δίνουμε, για να μην τις φάτε!), φαντάζομαι, η πτέρυγα του Ευρώ σε γεμίζει ασφάλεια και σιγουριά! (ε, μα… δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ 🙂 )

 170. sarant said

  169 Αυτά όμως (μπορείς να πεις ότι) είναι απόρροια του ότι δεν έκλεισε η συμφωνία.

 171. Πάνος με πεζά said

  Στα Σαββατιανά μεζεδάκια μάλλον μπαίνει και η φράση από την επιστολή παραίτησης της Νάντιας Βαλαβάνη (ή της «Νάντια», που γράφουν διάφοροι !) :
  «Αλέξη, Στήριξα την ομάδα διαπραγμάτευσης τη νύχτα της Παρασκευής όντας σίγουρη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία»

  Oύσα, όχι;

 172. cronopiusa said

  Γερμανία: Παραίτηση ακαδημαϊκού από το SPD για χάρη της Ελλάδας

 173. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ακούω στο ράδιο ότι η κατάσταση λέει που βρέθηκε ο πρωθυπουργός είναι πολυ-ομηρική.
  Όμηρος πολλών παραμέτρων εννοεί (δεν ξέρω ποιος το είπε).

 174. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  173.συπλήρωση, σαν πολυτραυματική σκέφτηκα
  167. Γεια σου Κρόνη με τα υπέροχά σου! Το ποίημα θα μπορούσε και «γοργοπεθαίνει όποιος…»

 175. NM said

  Sarant #165γ: Δυστυχως τα στρωματα και τα ντουλαπια εννοει. Το «ρευστο» δεν υπαρχει στις τραπεζες πλεον. Ετσι εξηγηται και η προ ημερων δηλωση της Ναντιας Βαλαβανη για τις θυριδες που θα ανοιγαν μεν αλλα θα ερευνωντο για ρευστο που θα απαγορευοταν να αγγιξει ο κατοχος τους κλπ.

 176. 171: Σωστό είναι -μετοχή ενεστώτα του είμαι, ενεργητική, δεν έχει γένη· παίρνοντας, περνώντας, κλπ.

 177. Γιώργος Πρίμπας said

  αφιερωμένο στην αριστερή πλατφόρμα, από τον πάντα επίκαιρο Μπρεχτ (για την ουσία της συνέπειας)

  Ο κ. Koyner και η συνέπεια.

  Μια μέρα ο κ. Koyner ρώτησε ένα φίλο του τούτο:

  Εδώ και λίγο καιρό κάνω παρέα μ’ έναν άνθρωπο που μένει σ’ ένα σπίτι απέναντι στο δικό μου. Τώρα πια δεν έχω όρεξη να κάνω παρέα μαζί του. Ωστόσο δε μου λείπει μοναχά ο λόγος να κάνω παρέα, μα και η αιτία για να διακόψω. Τελευταία, όμως, ανακάλυψα πως όταν πριν από λίγο καιρό αγόρασε το σπίτι που ως τότε το ‘χε νοικιασμένο, έβαλε αμέσως να κόψουν μια δαμασκηνιά μπροστά στο παράθυρό του, γιατί λέει του ‘κοβε το φως, μολονότι τα δαμάσκηνα δεν είχαν ωριμάσει ακόμα. Να το πάρω λοιπόν αυτό σαν αιτία για να μην κάνουμε παρέα ή να διακόψω μια και καλή τις σχέσεις μαζί του;

  Μετά από λίγες μέρες ο κ. Koyner είπε στο φίλο του:

  Ξέρεις, τελικά έκοψα τις σχέσεις με τον τύπο. Σκέψου ότι πριν από μερικούς μήνες είχε κιόλας ζητήσει από τον τότε ιδιοχτήτη του σπιτιού να κόψει το δέντρο που του ‘κοβε το φως, μα εκείνος αρνήθηκε να το κάνει γιατί ήθελε να μαζέψει τα δαμάσκηνα. Και τώρα που ο γνωστός μου αγόρασε το σπίτι βάζει στ’ αλήθεια να κόψουν το δέντρο που ήταν ακόμα γεμάτο άγουρα δαμάσκηνα!
  Έκοψα λοιπόν τις σχέσεις μαζί του γιατί η συμπεριφορά του δεν είχε συνέπεια!

 178. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  165γ. Ε λοιπόν το ίδιο ήθελα να ρωτήξω κι εγώ αρχικά αλλά,
  αλλά αυτό που είπε ο ΝΜ στο 175, μάλλον λέχει ισχύ διότι μου λένε τώρα από κάτω, για δυο καινούργιες περιπτώσεις με ρευστό σε τσάντα: Πιάσανε τη Δευτέρα έναν δικηγόρο από την Ιεράπετρα με 4 εκατομμ. ευρώ στο αεροδρόμιο και έναν πρώην Νομάρχη από το Ηράκλειο,δεν ξέρω με πόσα. Έχω κουφαθεί. Πτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους; Στις εφημερίδες δεν ηύρα να λένε κάτι και τόλμησα να το πω στους δικούς μου ότι δε γράφεται πουθενά και μου απαντάνε πως έχει βουήξει ο τόπος κι ότι ίσως με τις κλειστές τράπεζες ,να τους έχουν ακόμη σε κράτηση.

 179. 175 κατακλείδα: εξ ιδίων τα αλλότρια;

 180. Πάνος με πεζά said

  @ 176 : Ναι, αν το φανταστούμε σαν «μένοντας», είναι σωστό. Ως επίθετο, είναι λάθος. Υπάρχει πάντως μια γενικότερη φιλολογία επί της έκφρασης αυτής.

 181. Πάνος με πεζά said

  Ως μετοχή…

 182. smerdaleos said

  μετοχή ή γερούνδιο ρε παιδιά;

  Εγώ το όντας του σχ 171 το καταλαβαίνω ως γερούνδιο.

  όντας σίγουρη … παίζοντας ανέμελη κλπ.

 183. Ξαναλέω, ολόσωστο στην επίσημη νεοελληνική γραμματική.

 184. Keuner δεν είναι ο τύπος του Μπρεχτ;
  Επίσης, πού έγκειται ή ασυνέπεια; Ο άνθρωπος ήθελε εξαρχής να ξεφορτωθεί τη δαμασκηνιά. Όσο ήταν απλός νοικάρης, δεν τολμούσε βέβαια να την κόψει χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη. Τώρα που αγόρασε το σπίτι και μαζί και το οικ9πεφο, την έκοψε. Έλλειψη οικολογικής συνείδησης ναι, σπατάλη (γιατί δεν περίμενε να γίνουν τα φρούτα) ναι, αλλά ασυνέπεια;

 185. ενεργητική μετοχή = γερούνδιο. Στην επίσημη (σχολική) νεοελληνική γραμματική θαρρώ πως δεν υπάρχει ο όρος γερούνδιο.

 186. Πάνος με πεζά said

  Ξεχάσαμε το συντακτικό εντελώς..Και το «όντας» μετοχή, και το «ων, ούσα, ον», επίσης μετοχές, σωστά;

 187. H σχολική τουλάχιστον γραμματική, ίσως για να μην εισάγει νεόκοπους όρους, δεν κάνει διάκριση (κλιτής) μετοχής και (άκλιτου) γερουνδίου. Απορώ πάντως πώς, έστω και για μια στιγμή, ο Πάνος με πεζά σκόνταψε στη σωστότατη και κανονικότατη αυτή φράση. Αν ο ομιλητής ήταν δηλαδή άντρας, υπήρχε περίπτωση να πει «ων»;

 188. Γραμματική είναι· «ων, ούσα, ον», μετοχές ενεστώτα του ειμί της αρχαίας ελληνικής, και του είμαι της καθαρεύουσας (;)

 189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  184 – Έλα ντε, κι εγώ συνεπέστατη την βρίσκω την συμπεριφορά του, τόσο που αν ήταν πολιτικός θα την ψήφιζα, αλλά επειδή δεν έχω βρεί κανέναν σαν κι αυτόν εδώ και 30τόσα χρόνια, ψηφίζω άκυρο. Μπορεί να μη χαίρομαι για την δικαίωσή μου κάθε φορά από το αποτέλεσμα, αλλά έχω καθαρή την συνείδησή μου, και κοιτάζω τα παιδιά όλου του κόσμου στα μάτια.

 190. Απαγορεύει κανένας νόμος το να έχεις έστω και εκατομύρια σε μετρητά επάνω σου;

 191. IN said

  169: Γιατί, οι (υποτιθέμενες) προτάσεις Λαφαζάνη, δεν είναι απόρροια του ότι δεν έκλεισε η συμφωνία; Ήταν ξεκάθαρο ήδη από το Φεβρουάριο που ο Ντράγκι έκλεισε την απευθείας πρόσβαση των Ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ και επέτρεψε μόνο ELA, αν όχι και πριν τις εκλογές που παρατηρούνταν μεγάλες εκροές καταθέσεων, ότι χωρίς «συμφωνία» (διάβαζε, λίγο ή πολύ, συμμόρφωση της Ελλάδας στις απαιτήσεις του προηγούμενου προγράμματος και «κλείσιμο της αξιολόγησης») κάποια στιγμή θα φτάναμε στο σημείο οι τράπεζες να μην έχουν ρευστό να δώσουν στους πολίτες. Ωστόσο, αυτό δεν πτόησε τον Τσίπρα και το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ που (καλώς ή κακώς) επέμεναν να μην κάνουν ότι τους ζητάνε οι Ευρωπαίοι. Και όταν έφτασε η ώρα του κλεισίματος των τραπεζών, οι μεν συμμορφώθηκαν βρίζοντας τους κακούς Ευρωπαίους που «μας έκλεισαν τις Τράπεζες» και κάνοντας τις γελοίες δηλώσεις που ανέφερα παραπάνω (168), οι δε (Λαφαζάνης) (υποτίθεται πως) έκαναν προτάσεις για προσωρινή εξεύρεση συναλλακτικών μέσων (που φυσικά, ό,τι κι αν έγραφαν επάνω, θα ήταν, στην ουσία, εθνικό νόμισμα). Μπορεί κανείς να συμφωνεί με την θέση των μεν ή με την θέση των δε, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί μόνον οι «δε» είναι οι «τρελλοί» με τους οποίους έμπλεξε, δήθεν, ο Τσίπρας, σύμφωνα με τις (υποτιθέμενες) διαρροές κυβερνητικών κύκλων.

  155, 165γ: Εκείνο που (δεν μπορεί παρά να) εννοεί ο Λαφαζάνης είναι ότι (θεωρεί πως) υπάρχει απόθεμα σε μετρητά 22 δις Ευρώ, υπό τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος και μοιρασμένο σε διάφορα σημεία της χώρας ή, έστω, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, που διαθέτει νομισματοκοπείο και τυπώνει (με την άδεια της ΕΚΤ) κάποια χαρτονομίσματα του Ευρώ, θα μπορούσε να τυπώσει τέτοια χαρτονομίσματα (παραβαίνοντας ενδεχόμενη απαγόρευση της ΕΚΤ). Το ποσό μου φαίνεται τεράστιο και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει τέτοιο απόθεμα, πολύ περισσότερο που εκφραζόταν φόβοι ότι τελειώνουν τα χαρτονομίσματα και σύντομα θα στερέψουν τα ΑΤΜ (αυτό βέβαια έχει σταματήσει ν’ ακούγεται τελευταία, οπότε αρχίζω ν’ αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια βασιμότητα στα περί 22 δις). Από την άλλη μεριά, χθες άκουσα στις ειδήσεις του ΑΝΤ1 σε ένα φευγαλέο Ζάπιγκ ότι ο αν. υπουργός Οικονομικών Μάρδας σχολιασε, για την υποτιθέμενη πρόταση Λαφαζάνη για «αρπαγή» 22 δις από την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι αν τυχόν θέταμε σε κυκλοφορία χαρτονομίσματα του Ευρώ χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, η τελευταία θα τύπωνε αμέσως άλλα χαρτονομίσματα (δηλαδή με άλλο σχέδιο) για την υπόλοιπη Ευρωζώνη και άρα θα μένανε οι Έλληνες με χαρτονομίσματα που «δεν θα αξίζουν τίποτε» (κάτι το οποίο είναι λάθος. Θα ήταν, απλώς, εθνικό νόμισμα που, αντί να ονομάζεται Δραχμή θα ονομαζόταν Ευρώ και που θα ξεκινούσε με μία ισοτιμία 1 προς 1 με το «Ευρωπαικό Ευρώ» αν και σίγουρα θα υποτιμούνταν). Δεν ξέρω αν όντως είπε τέτοιο πράγμα ο Μάρδας, αλλά αν το είπε είναι αξιοσημείωτα τα εξής: α) δεν διέψευσε ότι υπάρχουν τα 22 δις, αλλά περίπου φαίνεται να είπε ότι δεν έχει νόημα να τα «κλέψουμε». β) θεώρησε περίπου αυτονόητο ότι μπορεί αμέσως η ΕΚΤ να τυπώσει άλλα χαρτονομίσματα, ενώ αντίθετα μας έχουν ζαλίσει όλοι τ’ αυτιά ότι, τεχνικά, η εισαγωγή μιας καινούριας Δραχμής θα πάρει πολλούς μήνες αν όχι χρόνο(-ια). Τι στο διάολο, τόσο ικανοί είναι αυτοί οι Φράγκοι οι τόσο ανίκανοι εμείς;

 192. IN said

  190: Υπάρχει ο περιορισμός των 10.000 Ευρώ σε μετρητά όταν ταξιδεύεις (από χώρα σε χώρα, νομίζω). Βλακωδώς, η Ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να τον διατηρεί σ’ αυτό το ύψος και για την Ελλάδα, παρά τα capital controls. Έτσι, μπορείς νομιμότατα να βγεις από την Ελλάδα με 9990 Ευρώ στη τζέπη, αλλά δεν μπορείς να πληρώσεις με την πιστωτική σου κάρτα 6,99 στην apple για να κατεβάσεις μια εφαρμογή (όπως κλαψούριζε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης).

  Παρεμπ. προσφάτως που το Μεγάλο Δουκάτο, υπό την πίεση των εχθρών μας που μας φθονούν για τις επιτυχίες μας, κατήργησε το φορολογικό απόρρητο των καταθέσεων και ειδοποίησε τους ενδιαφερομένους «ή κλείστε τους λογαριασμούς σας και πάρτε τα λεφτά, ή να ξέρετε ότι θα δίνουμε στοιχεία στην εφορία της χώρας σας» ακούγαμε πού και πού στις ειδήσεις για Γερμανούς που τους τσιμπούσαν οι Γερμανικές αρχές στο Trier (αμέσως μετά τα σύνορα) να κουβαλάνε τεράστια ποσά σε μετρητά που μόλις είχαν σηκώσει κλείνοντας τους λογαριασμούς τους εκείθεν των συνόρων.

 193. IN said

  191 τελευταία γραμμή: *ή* βέβαια (ντροπή 😦 )

 194. Alexis said

  #189: Γιατί δεν ψηφίζεις Λεβέντη; 🙂

 195. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στου κήπου την κορομηλιά
  δίπλα στο μπαλκονάκι,

  Στείλε ουρανέ μου ένα πουλί
  ένα χελιδονάκι,
  να πάει να χτίσει τη φωλιά
  στου κήπου την κορομηλιά
  δίπλα στο μπαλκονάκι,
  στείλε ουρανέ μου ένα πουλί
  να πάει στη μάνα υπομονή

  Έχω ξαναπεί για το προσωπικό μου βίωμα.Έκλαιγα μ αυτό το τραγούδι και το δέντρο και σαν κόρη και σα μάνα. Φύτεψα και μεγάλωσα την κορομηλιά και την έχω λυγερή και καρπερή να την τρυγώ από το μπαλκόνι. Φέτος είχε 3-4 κιλά.Κι ακόμη έχει και τη φλερτάρουν τα κοτσύφια προς χαρά μου.
  και κάτι άλλο:
  το χελιδονάκι (που λέει ο στίχος να πάει να χτίσει φωλιά στην κορομηλιά) δε χτίζει ΠΟΤΕ φωλιά σε δέντρο, ως γνωστόν. Πώς το λέμε αυτό το φαινόμενο που χάριν της ρίμας το τρένο πάει σε γαλανό νησί π.χ τη Μάνη (σαν τον Παναγιώτη) 🙂

 196. Γιώργος Πρίμπας said

  Η συνέπεια με τον «εαυτό σου στο χρόνο αδιάφορα της τάξης σου και των εκάστοτε γεγονότων» είναι πρακτικά αδιάφορη (προσοχή: μακριά από καταστάσεις ΟΦΑ ή διαπλοκής) και βασικά δεν υπάρχει.
  Αυτό που έχει σημασία είναι η συνέπεια με την τάξη σου και το συμφέρον της.
  Ο εργάτης και το αφεντικό, ο ιδιοκτήτης και ο μη ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μιλάνε την ίδια γλώσσα γιατί τα συμφέροντά τους είναι άλλα.
  Στο συγκεκριμένο ως νοικάρης δεν ενδιαφερόταν για τα φρούτα αλλά για το πώς θα κερδίσει φως ενώ ως ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται για τα φρούτα γιατί θα κερδίσει χρήματα. Η μη αλλαγή θέσης του είναι ακατανόητη και συνιστά ασυνέπεια.
  Για μένα όμως, με αφορμή τα γεγονότα, έχει και επιπλέον ερμηνείες.
  Δεν μπορεί η δράση σου και ο λόγος σου πάνω στις ανάγκες της επικαιρότητας να είναι ανεξάρτητα του αν είσαι υπουργός την ώρα που καίγεται η χώρα ή αν μιλάς σε μια παρέα στο καφενείο χαλαρά.
  Η αριστερή πλατφόρμα είναι σε μια κυβέρνηση την ώρα που καίγεται η χώρα. Το έχει καταλάβει;

  ΥΓ. οι ιστορίες του κ. Κόυνερ του Μπρεχτ για μένα θα έπρεπε να διδάσκονται στο σχολείο. Τεράστιο έργο και δυστυχώς όχι γνωστό.

 197. Γιώργος Πρίμπας said

  * Στο συγκεκριμένο ως νοικάρης δεν ενδιαφερόταν για τα φρούτα αλλά για το πώς θα κερδίσει φως ενώ ως ιδιοκτήτης θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για τα φρούτα γιατί θα κερδίσει χρήματα. Η μη αλλαγή θέσης του είναι ακατανόητη και συνιστά ασυνέπεια.

 198. Πάνος με πεζά said

  @ 187 : Όσο ξανακοιτάω τη φράση, στέκεται μια χαρά. Το «ούσα» θα απαιτούνταν οπωσδήποτε μόνο στην αναστροφή «Στήριξα την ομάδα διαπραγμάτευσης τη νύχτα της Παρασκευής σίγουρη ούσα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία».

 199. smerdaleos said

  @185, Stab: ενεργητική μετοχή = γερούνδιο. Στην επίσημη (σχολική) νεοελληνική γραμματική θαρρώ πως δεν υπάρχει ο όρος γερούνδιο.

  Α δεν το ήξερα ότι δεν χρησιμοποιείται ο όρος «γερούνδιο» στην σχολική γραμματική.

 200. IN said

  198: Ωραίο!

 201. 185: Κι είχα την αίσθηση ότι δεν υπάρχει καθόλου ως όρος στην ελληνική γλώσσα εξαπανέκαθεν, αλλά μόνο στις λατινογενείς… Αλλά δεν είμαι του κλασικού.

 202. Κουνελόγατος said

  200. Χρησιμοποιείται όμως αλλού, έτσι λέει όλους τους μεγαλύτερους ο μεγάλος μου γιος (14 χρ.)… :mrgreen:

 203. Γιάννης Ιατρού said

  Για προσέχετε τι γράφετε ….. Η Ισπανία δεν είναι μακριά, αν αλλάξουν μερικά πράγματα κι εδώ…., γιατί σε λιγο βλέπω να μας λένε ότι παράγινε το κακό με κάτι ιστοσελίδες, ανεξέλεγκτες 🙂 🙂

 204. Γιάννης Ιατρού said

  για βησιγοτθομαθείς
  ….
  Und stille wird’s über dem Wasserschlund,
  In der Tiefe nur brauset es hohl
  ….

  Friedrich v. Schiller, Der Taucher

 205. Ωχ, δε μας φτάναν’ οι τεράστιες εικόνες, τώρα γίνανε και iframes (nothing personal, Γιάννης Ιατρού)

 206. ππαν said

  Ούσα ή οντας, η δήλωση της Βαλαβάνη είναι μνημείο υποκρισίας. Φαντάζομαι πως η λογική επεκτείνεται και στην ψήφο της χτες, πχ δεν ψήφισα ναι γιατι ήξερα πως θα ψηφίσουν άλλοι

 207. Γιάννης Ιατρού said

  @206: λόγω HTML 5 ??

 208. Γς said

  L’Assemblée approuve le plan d’aide à la Grèce avec 412 voix pour, 69 contre et 49 abstentions

  Η Γαλλία της καρδιάς μας 😉

 209. 207. Άστα να πάνε… Εκείνη η Αγλαΐα, τόσο ξεφτίλα; ΟΚ, δεν περίμενες και τίποτα περισσότερο από καλομαθήμενα της ΕΡΤ…

  208: Τα νήματα γίνονται ασήκωτα, δύσχρηστα, θορυβώδη, εν τέλει αποκρουστικά. Ο λόγος σήματος προς θόρυβο διαρκώς κατεβαίνει, το ιστολόγιο ολοένα μοιάζει με άλλα «ενημερωτικά ιστολόγια» καφενειακού τύπου. Το φέισμπουκ έχει κάνει πολύ κακό στο Νικοκύρη. Και ξαναλέω, αυτά δεν αναφέρονται σε σένα.

 210. ππαν said

  210β: πολύ σωστά.

 211. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  #90

  «Αλλού είναι το φώς!»

  Εις την Οδόν των Φιλελλήνων Εμπειρίκος Aνδρέας

  Στον Conrad Russel Rooks

  Mια μέρα που κατέβαινα στην οδόν των Φιλελλήνων, μαλάκωνε η άσφαλτος κάτω απ’ τα πόδια και από τα δένδρα της πλατείας ηκούοντο τζιτζίκια, μέσ’ στην καρδιά των Aθηνών, μέσ’ στην καρδιά του θέρους.
  Παρά την υψηλήν θερμοκρασίαν, η κίνησις ήτο ζωηρά. Aίφνης μία κηδεία πέρασε. Oπίσω της ακολουθούσαν πέντε-έξη αυτοκίνητα με μελανειμονούσας, και ενώ στα αυτιά μου έφθαναν ριπαί πνιγμένων θρήνων, για μια στιγμή η κίνησις διεκόπη. Tότε, μερικοί από μας (άγνωστοι μεταξύ μας μέσ’ στο πλήθος) με άγχος κοιταχθήκαμε στα μάτια, ο ένας του άλλου προσπαθώντας την σκέψι να μαντεύση. Έπειτα, διαμιάς, ως μία επέλασις πυκνών κυμάτων, η κίνησις εξηκολούθησε.
  Ήτο Iούλιος. Eις την οδόν διήρχοντο τα λεωφορεία, κατάμεστα από ιδρωμένον κόσμο ― από άνδρας λογής-λογής, κούρους λιγνούς και άρρενας βαρείς, μυστακοφόρους, από οικοκυράς χονδράς, ή σκελετώδεις, και από πολλάς νεάνιδας και μαθητρίας, εις των οποίων τους σφικτούς γλουτούς και τα σφύζοντα στήθη, πολλοί εκ των συνωθουμένων, ως ήτο φυσικόν, επάσχιζαν (όλοι φλεγόμενοι, όλοι στητοί ως Hρακλείς ροπαλοφόροι) να κάμουν με στόματα ανοικτά και μάτια ονειροπόλα, τας συνήθεις εις παρομοίους χώρους επαφάς, τας τόσον βαρυσημάντους και τελετουργικάς, άπαντες προσποιούμενοι ότι τυχαίως, ως εκ του συνωστισμού, εγίνοντο επί των σφαιρικών θελγήτρων των δεκτικών μαθητριών και κορασίδων αυταί αι σκόπιμοι και εκστατικοί μέσα εις τα οχήματα επαφαί – ψαύσεις, συνθλίψεις και προστρίψεις.
  Nαι, ήτο Iούλιος· και όχι μόνον η οδός των Φιλελλήνων, μα και η Nτάπια του Mεσολογγιού και ο Mαραθών και οι Φαλλοί της Δήλου επάλλοντο σφύζοντες στο φως, όπως στου Mεξικού τας αυχμηράς εκτάσεις πάλλονται ευθυτενείς οι κάκτοι της ερήμου, στην μυστηριακή σιγή που περιβάλλει τας πυραμίδας των Aζτέκων.
  Tο θερμόμετρον ανήρχετο συνεχώς. Δεν ήτο θάλπος, αλλά ζέστη – η ζέστη που την γεννά το κάθετο λιοπύρι. Kαι όμως, παρά τον καύσωνα και την γοργήν αναπνοήν των πνευστιώντων, παρά την διέλευσιν της νεκρικής πομπής προ ολίγου, κανείς διαβάτης δεν ησθάνετο βαρύς, ούτε εγώ, παρ’ όλον ότι εφλέγετο ο δρόμος. Kάτι σαν τέττιξ ζωηρός μέσ’ στην ψυχή μου, με ηνάγκαζε να προχωρώ, με βήμα ελαφρόν υψίσυχνον. Tα πάντα ήσαν τριγύρω μου εναργή, απτά και δια της οράσεως ακόμη, και όμως, συγχρόνως, σχεδόν εξαϋλούντο μέσα στον καύσωνα τα πάντα – οι άνθρωποι και τα κτίσματα – τόσον πολύ, που και η λύπη ακόμη ενίων τεθλιμμένων, λες και εξητμίζετο σχεδόν ολοσχερώς, υπό το ίσον φως.
  Tότε εγώ, με ισχυρόν παλμόν καρδίας, σταμάτησα για μια στιγμή, ακίνητος μέσα στο πλήθος, ως άνθρωπος που δέχεται αποκάλυψιν ακαριαίαν, ή ως κάποιος που βλέπει να γίνεται μπροστά του ένα θαύμα και ανέκραξα κάθιδρως:
  «Θεέ ! O καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξη τέτοιο φως ! Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου».

  (από την Oκτάνα, Ίκαρος 1980)

 212. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΟΥΕΝΤ ΜΠΟΤΑΚΙ ΜΕ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ (ΑΡΙΣΤΕΡΗ)

 213. Gpoint said

  # 194

  και σε ποιόν θα παραγγέλνει πίτσες ;

 214. Γιάννης Ιατρού said

  @210β / 211
  Κοίτα, από πλευράς «χειρισμού»=βλ. ασήκωτα συμφωνώ, αλλά παίζει και μεγάλο ρόλο το εύρος των δυνατοτήτων που σου δίνει το wordpress και των δυνατοτήτων των android συσκευών, που όσο νάναι όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται (κινητά παντοφλέ κλπ.) σαν υποκατάστατα των μέχρι πρότινος γι αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιουένων συμβατικών συσκευών.

  Από πλευράς s/sn ratio που λές, το πρόβλημα κατ’ εμέ παρουσιάζεται κυρώς όταν υπάρχουν ιδιαίτερα γεγονότα, όπως τα πρόσφατα στον τόπο μας. Ρίξε μιά ματια σε ένα βάθος χρόνου, θα δείς ότι υπάρχει μεγάλο σκαμπανέβασμα. Βασικά πάντως δεν διαφωνώ μαζί σου (κι ουτε το είδα προσωπικά 🙂 αυτά που παρατήρησες).

 215. Για τα δωρέαν ιστολόγια στο wordpress.com οι επιλογές είναι ελάχιστες. Το σχόλιό μου για τα iframe το έκανα ενώ παλεύω για σκριπτ που να κόβει όλα τα images εκτός blog.files.wordpress.com.

 216. sarant said

  Ευχαριστώ και από εδώ για τα νεότερα! Είμαι λίγο αδιάθετος σήμερα γι’ αυτό και έλειπα από το ιστολόγιο.

  171 Πάνο, όχι. Το όντας ειναι άκλιτο και γιούνισεξ. Το «ούσα σίγουρη» έχει ταίρι το «ων σίγουρος». Βλέπω όμως ότι το είπαν και άλλοι πιο κάτω.

  173 Δεν μου πολυαρέσει

  178 Στο εξωτερικό πήγαινε αυτός με τα 4 εκατομμύρια;

  191β Κι εγώ έτσι το έχω καταλάβει αυτό που είπε

  192 Κι αυτοί οι βλάκες δεν πήγαιναν από κανένα μικρό δρόμο, από το τριεθνές bedelu πυο είναι στα βουνά;

  204 Να μας πει η Χρονοποιούσα αν ισχύει αυτό

  210 Ειναι πάντως λίγο προβληματική η σκέψη σου, ότι ο βουλευτής Επικρατείας έχει μειωμένο (ηθικά) δικαίωμα διαφωνίας σε σχέση με τον βουλευτή του σταυρού.

  210β-211: Δεν είμαι καθολου σίγουρος ότι έχετε δίκιο.

 217. IN said

  217ε (για 192… και ναι, μέτρησα να βάλω το ε 🙂 ): μία περίπτωση που θυμάμαι με το τρένο είχε πάει και τον τσιμπήσανε στο Τρίερ. Φαντάζομαι κάποιου είδους κάρφωμα θα παίζει, τι να πω, τόσο τυχεροί οι τελωνειακοί της Γερμανίας;

  191β (κλπ): και στα πλαίσια της υπεράσπισης Λαφαζάνη (αν συνεχίσω έτσι, στο τέλος θα με βάλει σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας η Αριστερή Πλατφόρμα στο νέο κόμμα που θα κάνει) η δικαίωση σε σημερινό άρθρο της «έγκυρης» Καθημερινής.

  Φυσικά εν μέσω κοροϊδίας και τερατολογίας, χαρακτηριστικό δείγμα αμέσως παραθέτω: «Η ρήξη και η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε όχι στην αλβανοποίηση της Ελλάδας, αλλά στην επιβολή ενός καθεστώτος αντίστοιχου του Ενβέρ Χότζα, η σταλινική διακυβέρνηση του οποίου σφραγίστηκε από την πλήρη απομόνωση της χώρας του». Διότι, ως γνωστόν, όποια χώρα δεν έχει νόμισμα το Ευρώ, είναι Αλβανία του Χότζα. Έτσι ήμασταν κι εμείς όταν είχαμε τη δραχμή, δε θυμάστε;

  Αφού λοιπόν πει τέτοια και άλλα πολλά ο «καλός δημοσιογράφος», μας το σκάει το παραμύθι: «Τραπεζικές πηγές αμφισβητούν το ύψος του ποσού και εκτιμούν ότι το χρηματικό απόθεμα διαμορφώνεται σήμερα στα 12 δισ. ευρώ, απόθεμα που δεν ανήκει καν στην ΤτΕ. Το ποσό αυτό, χρήμα σε φυσική μορφή, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φυλάσσεται στην Ελλάδα για μελλοντικές ανάγκες στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος». Δηλαδή, δεν ήταν 22 δις, ήταν 12; αυτό ήταν το πρόβλημα;

  http://www.kathimerini.gr/823693/article/epikairothta/politikh/plasta-ta-eyrw-apo-to-rififi-lafazanh

 218. 217 προτελευταίο: Συμφωνώ μαζί σου. Απλώς, δεν μπορεί καν να επικαλεστεί τους σταυρούς της.

  217 τελευταίο: Ε, αν ήσουν, θα το βλέπαμε. Έτσι κι αλλιώς, ο δικός σου κόπος πάει θαμμένος, και οι δικοί σου αναγνώστες – συνεισφέροντες μειώνονται εις βάρος καφενόβιων, wannabe μουσικών παραγωγών, εξυπνάκηδων, κλπ. -κατά την ταπεινή μου γνώμη, πάντα. Για μένα αυτό είναι το πρόβλημα· το θόρυβο, ένα κομμάτι του, με τα χίλια τεχνικά ζόρια τον κόβω -πάντα μένει κάτι, βλέποντας π.χ. ορφανές απαντήσεις σε κομμένα σχόλια. Αυτούς που πήγαιναν τα άρθρα σου από το 100 στο 150 και το 200, όσους πέρασαν κι όσους δεν πρόλαβαν ή τόλμησαν, όμως, κανένα τεχνικό τερτίπι δεν τους φέρνει πίσω. Εντάξει, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι γι’ αυτούς που την κάνουν σιωπηλά· κούραση, υποχρεώσεις, πραγματική ζωή. Λόγοι που γίνονται, όμως, πολλαπλά πιεστικοί όταν διαπιστώνουν ότι και να θέλουν να πουν κάτι, αυτό θα καλυφθεί από το τσατ και τη βλακεία του χι, τα εκατομμύρια πίξελ και μπάιτ του ψι, την υστερία κάποιου άλλου.

 219. ππαν said

  Ωραίος ο Στάζι.
  Σε άλλα νέα, διάβασα τα της Βαλαβάνη που δεν μιλάει με τη μάνα της. Ελπίζω να βγει και να διαψεύσει με καλύτερο τρόπο αυτα τα συκοφαντικα αλλιώς ας γίνει μεγάλος χορηγός της ΧΑ.

 220. Γς said

  Οι κηδείες λέει τώρα στην ΤιΒι πάνε από ΦΠΑ 13% σε 23 %.
  [Ουτε να πεθάνουμε …]

  ΦΠΑ και δεν ήξερα τι είναι όταν γύρισα για την κηδεία του πατέρα μου.
  -Τι είναι αυτό στο λογαριασμό ρώτησα τον πεθαμενατζή.
  -Φόρος Προστιθεμένης Αξίας. Μπαίνει σε όλα τα είδη, τα προϊόντα.
  -Καλά εδώ πια αξία προστίθεται στο λείψανο;

  Και ένα ωραίο:

  Ο Χατζηδάκης πριν λίγο στον ΣΚΑΙ:

  -Δεν αντιπολιτευόμαστε τον Τσίπρα. Τον στηρίζουμε. Οπως το 1974 που όλος ο κόσμος υποστήριζε τον Καραμανλή.

  Θα μας τον τρελάνουν τον μικρό.

  Κι ο Δούκας [γαμπρός του Εβερτ] στο ίδιο κανάλι τώρα:

  -Να πάρει αμέσως το αεροπλάνο ο Τσίπρας και να πάει στην Μέρκελ. Διότι τον συμπαθεί. Εχουν την ίδια χημεία.

  Κάτω τα χέρια απ το παιδί μας ρε!

 221. 219β

  εγώ πάντως μόνο λίνκια βάζω πλέον
  κι από εξυπνάδες στέρεψα
  ή μάλλον μου τις στέρεψε η συγκυρία

  220

  θλίβομαι να βλέπω ανθρώπους που είχα σε σεβασμό να βγαίνουν και να αυτοξευτιλίζουνται τόσο άσχημα 😦

 222. Γιάννης Ιατρού said

  @222 …μόνο λίνκια

  κανένα σκριπτάκι που να αντικαθιστά το με πριν το http://… για WP-blogs δεν έχεις να το δώσεις να το ενσωματώσει ο ΝΣ;

 223. Μαρία said

  185, 187
  Ο όρος γερούνδιο δίνεται εναλλακτικά με τον όρο άκλιτη μετοχή στη νέα γραμματική του δημοτικού σ. 160. αλλά πέρασε απαρατήρητος λόγω του θορύβου για την … κατάργηση των φωνηέντων. http://ebooks.edu.gr/courses/DSDIM-E104/document/4bd94046bspo/52404c085nvo/52404c4eh5kw.pdf

 224. Γιάννης Ιατρού said

  @223 Α, δεν παίζω, μου τά ‘φαγε το WP
  ….αντικαθιστά το «» με «» …..

 225. Γιάννης Ιατρού said

  πα, πα , πα …
  {10}{13} με {32}

 226. Κούτελος said

  Μα, «Αφώτιστε Βάταλε», αυτό είναι το …δεξί!!! Η …δεξιά «πλατφόρμα» (δηλ., σαν να λέμε ο σ. Δραγασάκης) που κοκκίνισε μόλις κατάλαβε –μεταξύ πολλών άλλων επιπολαιοτήτων– την μαλακία της να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς: αν είναι δυνατόν, να ευχαριστεί το πρόβατο τον λύκο!!! Αλλά, σε αυτό το στενό κακόγουστο παπούτσι ο σ. Αλέξης μας έβαλε ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ μας πόδια…

 227. Γιάννης Ιατρού said

  ΝικοΚύρη, αν θυμάμαι καλά, το WP έχει μια δυνατότητα preview για τα σχόλια. Αν την ενεργοποιούσες, θα μπορούσαν να αποφευχθουν κατι λάθη σαν αυτό το δικό μου προηγουμένως ;). Δεν είμαι βέβαιος, ίσως η βοήθεια του κοινού να διελευκάνει την υπόθεση…

 228. Ουχ… http://lolsnaps.com/upload_pic/e23b3de3-don-t-trust-him.jpg

  Από ΄δω: http://lolsnaps.com/funny/135733/don-t-trust-him

 229. cronopiusa said

  204, 217

  Δυστυχώς ναι, είναι Ο «Νόμος-Φίμωτρο»: αποκλεισμός και ποινικοποίηση

  Ley mordaza y Código Penal: todo lo que ya no puedes hacer en Internet

 230. Spiridione said

  218. Μα συγνώμη, το πρόβλημα δεν είναι αν είναι 12 ή 22 ή 200 δις. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται η άδεια της ΕΚΤ για να χρησιμοποιηθούν, όσα και αν είναι αυτά. Αν ήταν έτσι θα πληρώναμε το χρέος στο ΔΝΤ τον Ιούνιο ή τα ομόλογα της ΕΚΤ τώρα στον Ιούλιο και δεν θα είχαμε ανάγκη κανέναν. Δηλ. ισοδυναμεί με εκτύπωση χρήματος χωρίς την άδεια της ΕΚΤ. Άρα, όσο είμαστε στο ευρώ τυπικά και νομικά και η ΤτΕ ανήκει οργανικά στην ΕΚΤ, μόνο με επίθεση στις αποθήκες της ΤτΕ και σύλληψη του Στουρνάρα μπορούμε πράγματι να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Αν βγούμε νομικά απ’ το ευρώ, τότε θα ισοδυναμεί με θέση σε κυκλοφορία από ένα κράτος νομίσματος άλλου κράτους.

 231. sarant said

  230 Οκ, ευχαριστώ!

  229 Δεν μου ανοίγει

  228 Δεν τη βρίσκω αυτή την επιλογή στις ρυθμίσεις. Στάζιμπε;

  220 Τι να διαψεύσει δηλαδή, αν έγινε η συναλλαγή;

 232. IN said

  231: Ναι βρε συνάδελφε, τι λέμε τώρα, ο Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ της εξόδου από το Ευρώ. Εννοείται ότι αυτά δεν γίνονται αν θες να παραμείνεις στο Ευρώ, κανείς δε διαφωνεί μ’ αυτό.

  Απλώς, η ύπαρξη των 22 ή 12 δις αποτελεί αντεπιχείρημα για το ότι «και να θέλαμε να πάμε σε δικό μας νόμισμα, δεν μπορούμε, δεν είμαστε προετοιμασμένοι, δεν έχουμε την τεχνική δυνατότητα κλπ» που παίζει πολύ τώρα τελευταία, ειδικά από νεομνημονιακούς Συριζαίους (όχι θα σας την χάριζα 🙂 ).

 233. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  227 – «Αλλά, σε αυτό το στενό κακόγουστο παπούτσι ο σ. Αλέξης μας έβαλε ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ μας πόδια…»
  Eνώ πρίν τον Αλέξη έκανες τζόκινγκ με τα NIKE σου, ΑΡΝΤΑΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ. Ρε τι πάθαμε μεθαύριο! Τι διάολο τόσοι πολλοί πλούσιοι υπήρχαν πρίν το Αλέξη;

 234. Φκιάξτε κι εσείς ένα ακόμα μέτρο λιτότητας! http://www.random-austerity-measure-generator.com/

 235. Spiridione said

  233. Ναι συνάδελφε, απλά εγώ λέω ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επίθεση στην ΤτΕ και σύλληψη του Στουρνάρα, που μετά το διέψευσε. Μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο;

 236. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  204 – Τώρα διάβασα τις ισπανικές απαγορεύσεις (με το ισπανικές έκανα κι έναν πονηρό εφηβικό συνειρμό που ταιριάζει απόλυτα) και βρήκα ότι συμφωνώ με το 6 ΑΠΟΛΥΤΑ. Όταν στέλνεις ψυχοπαθείς για να σε εκπροσωπήσουν στην βουλή, δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι μετά για τις παρανοϊκές τους ενέργειες. Μη ξεχνούμε ότι μόνο οι ενήλικες έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν την Ζωή, την Βαλαβάνη, τον Μπουμπούκο, τον Βορίδη, τον Λαφαζάνη, τον Καμένο, τον Χαϊ – κάλη, την Ραχήλ, τον αφέντη τσουτσουλομύτη, τον σύντροφο ΓΓ, (ούφ σταματάω εδώ, ατελείωτοι είναι) κλπ εθνοσωτηρωπατριώτες της χώρας και του λαού.

  Απο το ysteria.gr
  Ζούμε τα SOS της ιστορίας του 2200

 237. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Aντιγραφή έκανα μια λέξη κι έκανα λαθός γμτ. hysteria.gr
  Αν μη τι άλλο, μια επίσκεψη στο μπλόγκ θα σας φτιάχνει την διάθεση κάθε μέρα.

 238. Lavrentij said

  Όσα αναφέρονται στο 204 είναι μάλλον αβάσιμα. Από όσο κατάλαβα με τον «νόμο-φίμωτρο» αυστηροποιούνται ή προβλέπονται για πρώτη φορά διοικητικά πρόστιμα για πράξεις που είναι ήδη παράνομες και εκεί αλλά και (από όσο μπορώ να φανταστώ) σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ματαίωση εξώσεων από ακτιβιστές είναι από όσο κατάλαβα το βασικό ζήτημα που επιχειρεί η κυβέρνηση Ραχόι να αντιμετωπίσει με τον νόμο αυτό (όπως και σε μας, έγινε πριν λίγα χρόνια παράβαση του ΚΟΚ η μη πληρωμή διοδίων, αν και βέβαια το θέμα των εξώσεων στην Ισπανία είναι ασύγκριτα πιο σοβαρό). Από εκεί και πέρα υπάρχει και μια σειρά προστίμων σε περίπτωση συναθροίσεων που καταλήγουν σε διατάραξη της δημόσιας τάξης, τα οποία επιβάλλονται από όσο κατάλαβα στους διοργανωτές/υπεύθυνους μιας τέτοιας συνάθροισης. Κάτι αντίστοιχο είχε συμπεριληφθεί και σε εδώ σε κάποια πρόταση αναμόρφωσης του νομικού πλαισίου των διαδηλώσεων που είχε εμφανίσει ο «υπεύθυνος και σοβαρός» δήμαρχος Καμίνης (αν θυμάμαι καλά). Εδώ υπάρχει θέμα και μάλιστα κάποια παρόμοια ρύθμιση του βαυαρικού νόμου για τις συναθροίσεις είχε κριθεί τα περασμένα χρόνια αντισυνταγματικός (ακόμη με βάση τα γερμανικά δεδομένα).

  233, 236

  Φαντάζομαι ότι εφόσον υπάρχει μια συντεταγμένη και νομικά ισχυρή απόφαση για έξοδο από την Ευρωζώνη (με απόφαση βουλής δηλαδή και όχι απλά κυβερνητική απόφαση), η ΤτΕ θα μπορούσε να υποχρεωθεί π.χ. να θέσει τα φυσικά αποθεματικά της στην ευχέρεια του Υπ. Οικ. ας πούμε. Ε, αν ο Διοικητής της αρνηθεί τότε μπουκάρει η αστυνομία, αλλά αυτό θα αποτελούσε μια κανονική νόμιμη επιχείρηση που θα γινόταν μέρα μεσημέρι. Βέβαια αν ισχύει το ότι η ΕΚΤ θα μας απέκλειε την ίδια στιγμή από το Target 2, τότε τα 12 ή 22 δις δεν θα είχαν κάποια άλλη αξία πέρα από την αξία του χαρτιού.

 239. Σκληρή ανακωχή με την ευρωδικτατορία και προετοιμασία για την επόμενη μάχη

  http://bit.ly/1M4qdpC

 240. ππαν said

  232: Ε, ναι. Γιατί αν έγινε νομίζω δεν αρκεί η δικαιολογία «δεν πολυμιλώ με τη μητέρα μου»

 241. 241 και παραπάνω σχετικά για Βαλαβάνη και μαμά

  να μην ξεχνάμε πως αυτά τα έβγαλε ο Λευτέρης Αυγενάκης, που κατηγορείται πως με κλειστές τράπεζες έβγαλε στο εξωτερικό άνω του ενός μυρίου με παρέμβαση Στουρνάρα.

 242. Spiridione said

  239. Μα αυτό είπα. Όσο είμαστε στην ευρωζώνη χρειάζεται άδεια της ΕΚΤ. Αν βγούμε, μπορούμε ίσως να πάμε να πάρουμε τα ευρώ από τα υπόγεια, αλλά τι θα τα κάνουμε, θα μοιράσουμε στον κόσμο νόμισμα ξένου κράτους; Ο Λαφαζάνης προφανώς εννοεί για το μεσοδιάστημα, μέχρι να βγούμε και νομικά από το ευρώ. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως η ΕΚΤ μας δώσει την άδεια να τα κυκλοφορήσουμε (υπό την προυπόθεση πάντα ότι υπάρχουν), στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν ανακοινώσει σε περίπτωση γκρέξιτ. Οπότε, τσάμπα τσακωνόμαστε, εκτός αν η ανθρωπιστική βοήθεια που εννοούν είναι τρόφιμα και φάρμακα που θα μας πετάνε με τα αεροπλάνα. Πολλές απορίες, που πιστεύω θα μας λυθούν μέχρι τις εκλογές, τώρα που θα έχουμε και επίσημο κόμμα της δραχμής.

 243. sarant said

  243 Μπορεί να μη μας λυθούν οι απορίες επειδή υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε εκλογές (εννοώ φέτος) -ούτε κόμμα της δραχμής.

 244. Spiridione said

  244. Εκλογές δεν ξέρω, μπορεί να μην έχουμε φέτος, αλλά, Νίκο, νομίζω είναι ουτοπία να λες ότι μπορεί να γλιτώσει τη διάσπαση ο Σύριζα.

 245. 245

  Και πιο πριν οι ενδοκομματικές σχέσεις δεν ήταν οι πιο βελουδένιες. Μπορούν να συνεχίσουν μ’ αυτή την παράνοια επ’ άπειρον. 👿

 246. Παναγιώτης Κ. said

  Κόμμα της δραχμής! Το βρίσκω ενδιαφέρον. Ίσως ως πολίτες μάθουμε περισσότερα για την λεγόμενη μηχανική του χρήματος.
  Οι οπαδοί βεβαίως αυτού του κόμματος θα περιμένουν να σώσει τη χώρα!.Έτσι δεν είναι; 😦

 247. Παναγιώτης Κ. said

  Παίρνοντας αφορμή από #190 (Άγγελος).
  Έχω αναρτημένο στον τοίχο του σπιτιού μου το πρώτο Σύνταγμα της χώρας όπου σου κάνει εντύπωση η προοδευτικότητα που αποτυπώνεται στα άρθρα του.Παράλληλα όμως, την ίδια εποχή κάθε άλλο παρά για κράτος δικαίου μπορούμε να μιλάμε. Προφανώς κάποια πράγματα λειτουργούσαν τύποις.Έτσι για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των κουτόφραγκων.
  Έχουμε και τότε και σήμερα το κράτος από τη μια μεριά που παραβιάζει τους δικούς του νόμους αλλά και από την άλλη αρκετοί πολίτες δεν ενοχλούνται από αυτή την τακτική. Ενώ είναι δικαίωμα του πολίτη να μεταφέρει όσα χρήματα θέλει, θεωρούμε διαβλητή αυτή του ενέργεια. Μυστήρια πράγματα!

 248. IN said

  243: Αρχίζεις να το πιάνεις συνάδελφε. Για τα περί εφόδου στην ΤτΕ και ανάγκης να συλληφθεί ο Στουρνάρας, νομίζω ότι είναι υπερβολικά. Πώς βρέθηκε, δηλαδή, η ΤτΕ υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ; Με νόμο που ψήφισε το Ελληνικό κράτος. Ε, δεν μπορούμε να φτιάξουμε έναν νόμο που να λέει το αντίθετο; Τι, δηλαδή, όταν τους δίνουμε την ΤτΕ γίνεται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και άμα θέλουμε να την πάρουμε πίσω δε γίνεται; Αν υποθέσουμε ότι ψηφιζόταν ένας τέτοιος νόμος, ο Στουρνάρας θα έπρεπε να συμμορφωθεί ή να παραιτηθεί. Στην χειρότερη περίπτωση να τον απέλυαν. Δεν είναι, δα, και κανένας Ράμπο, για να ταμπουρωθεί στην ΤτΕ και να πρέπει να στείλουν καμιά μεραρχία πεζικού για να τον βγάλει.

  Για το ότι (239) τα 22 ή 12 δις ή όσα είναι, αν τα παίρναμε δεν θα άξιζαν μόνον ως χαρτιά, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αξία τους θα ήταν όση (πολλή ή λίγη) αξία έχει ένα εθνικό νόμισμα. Ασφαλώς και δεν θα ήταν Ευρώ της ΕΚΤ, ό,τι και αν έγραφαν πάνω, αλλά θα ήταν «Ελληνικά Ευρώ», το νέο νόμισμα της Ελλάδας, τουλάχιστον προσωρινό, που αργότερα θα μπορούσε ν’ αντικατασταθεί με δραχμή. Άλλωστε, και ιστορικά, όταν διαλύονταν νομισματικές ενώσεις, συνήθως αυτό που συνέβαινε ήταν να μπαίνουν στη θέση του ενός ενιαίου νομίσματος περισσότερα νομίσματα με το ίδιο όνομα. Εσείς νομίζετε ότι είναι τυχαίο που η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ισλανδία έχουν όλες νομίσματα που λέγονται «κορώνα»; Για κάντε ένα google για Scandinavian Monetary Union.

  Νομίζω, κιόλας, ότι ούτε καν θα έφτανε το θέμα σε «γιουρούσια» στην ΤτΕ ή, έστω, σε αρπαγή χωρίς την άδεια της ΕΚΤ των χαρτονομισμάτων που υπάρχουν σε απόθεμα στην Ελλάδα. Αν πραγματικά η Ελλάδα λάμβανε την απόφαση να φύγει από το Ευρώ και να εκδώσει δικό της νόμισμα, και το πρόβλημα ήταν μόνον τεχνικό, νομίζω ότι η ΕΚΤ θα έδινε τεχνική βοήθεια, για να γίνει το πράγμα πιο ομαλά και να μην δημιουργηθεί «μπάχαλο» με «Ελληνικά Ευρώ» και «Ευρώ των υπολοίπων». Μια λύση που είχε ακουστεί το 2010-2012 που συζητούνταν ευρύτερα η πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης ή αποχώρησης κάποιων κρατών, θα ήταν, προσωρινά, να γίνει επισήμανση των χαρτονομισμάτων με ειδική ανεξίτηλη σφραγίδα. Στην περίπτωσή μας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να πει στο Λαφαζάνη «καλά, πάρε όσα σου χρειάζονται, αλλά θα βάλετε πάνω μια ανεξίτηλη σφραγίδα που να γράφει, ας πούμε «Ε», ώστε να αναγνωρίζονται τα δικά σας και να μην κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη». Μόλις ρυθμιζόταν οι τεχνικές λεπτομέριες θα μπορούσαν να εκδοθούν καινούρια χαρτονομίσματα, σε Δραχμές ή όπως αλλιώς θα λεγόταν το νέο Ελληνικό νόμισμα, και ν’ αποσυρθούν τα «σφραγισμένα».

  Άσε που, σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίζαμε να βγούμε από το Ευρώ, θα είχαμε και τη βοήθεια του συντρόφου… παρντόν, του Δόκτωρος Σόιμπλε. Θα σου έλυνε, με Γερμανική αποτελεσματικότητα, τα τεχνικά προβλήματα, πριν προλάβεις να ολοκληρώσεις τη φράση σου, μη τυχόν κι αλλάξεις γνώμη.

  Όπως έγραψα και παραπάνω, το νόημα της (υποτιθέμενης) πρότασης Λαφαζάνη είναι ότι τεχνικά μια χαρά γίνεται να βγούμε από το Ευρώ. Άλλο το θέμα αν αυτό είναι που επιθυμούμε ή όχι. Κάνοντας την πρόταση να πάρει η κυβέρνηση χαρτονομίσματα από την ΤτΕ (αν όντως την έκανε), ο Λαφαζάνης έδειξε ότι ο ίδιος το επιθυμεί. Ο Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία κατέστησαν εξίσου ξεκάθαρο ότι δεν το επιθυμούν. Θεμιτό. Δεν είναι όμως, θεμιτό, κατά τη γνώμη μου, αντίθετα είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη και ντροπή, να προσπαθείς να παρουσιάσεις αυτόν που έχει αντίθετη γνώμη με σένα ως τρελλό. Ιδίως όταν είναι (πρώην, έστω) σύντροφός σου.

  Να σημειώσω, επίσης, ότι, βέβαια, το να πάρεις χαρτονομίσματα και να τα μοιράσεις χωρίς την άδεια της ΕΚΤ είναι ένα και το αυτό με το να εκδώσεις IOU ή κάποια άλλα χαρτιά που θα κυκλοφορούν σαν κανονικό χρήμα εντός Ελλάδος. Και στις δύο περιπτώσεις, έχεις ένα συναλλακτικό μέσο εντός Ελλάδος που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ και δεν γίνεται δεκτό στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Δηλαδή, με άλλα λόγια, έχεις εθνικό νόμισμα και είσαι εκτός Ευρώ.

  Να θυμίσω, τέλος, για όσους τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος με την Ευρωπαϊκή νομιμότητα, ότι και τα capital controls, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον και υπό την επιφύλαξη ότι δεν τα σώζουν κάτι γενικές ρήτρες περί κινδύνου σοβαρής διαταραχής της δημόσιας ασφάλειας κ.τ.τ. (που είναι πασπαρτού και μπορεί να δικαιολογήσει ό,τι θέλεις), είναι παράνομα και αντίθετα στη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων.

 249. IN said

  Για τα περί «Κόμματος της δραχμής» να υπενθυμίσω ότι μέχρι στιγμής είχαμε-έχουμε τρία τουλάχιστον κόμματα της Δραχμής: Πρώτο το ΕΠΑΜ του Δ. Καζάκη. Δεύτερο το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου, που έχει και «Οικονομική Επιτροπή» στελεχωμένη από οικονομολόγους (μεταξύ αυτών και καθηγητές Πανεπιστημίου) που κατά την ταπεινή και κάθε άλλο παρά αμερόληπτη γνώμη κάνουν πολύ σοβαρή επιστημονική δουλειά, όπως επίσης έχει και ερευνητικό ινστιτούτο που το λέει «Δ. Μπάτσης», προς τιμήν του συντρόφου του Μπελογιάννη που εκτελέστηκε μαζί του και είχε κάνει σοβαρή δουλειά στα οικονομικά. Τρίτο το «Δραχμή 5 αστέρων» του πρώην γαμπρού του Α. Παπανδρέου, καθηγητή οικονομολόγου κι αυτού και ορκισμένου εχθρού της Βικιπαίδειας 🙂 Θ. Κατσανέβα.

  Και τα τρία στις Ευρωεκλογές πάτωσαν. Στις εθνικές εκλογές το πρώτο και το τρίτο δεν κατέβηκαν. Το δεύτερο συμμετείχε στο «Μέτωπο Αριστερής Συμπόρευσης» (ΜΑΡΣ) που συνεργάστηκε με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει πάρει ανοιχτά θέση κατά του Ευρώ.

  Κόμματα, δηλαδή, υπάρχουν. Ψηφοφόροι;

 250. giorgos said

  » η εννοια «δημοκρατια» ειναι σαν την εννοια «ιατρικη» εφαρμοζεται επι φυσιολογικων καταστασεων . οταν εχη κανεις να κανη με φυσικα κακοπλασματα,τοτε η επικληση ιατρικων κανονων δεν ειναι μονο ματαιη και επικινδυνη,αλλα και συνειδητη τσαρλατανια. και η ελλαδα, δυστυχως, ειναι ενα ιστορικο κακοπλασμα. τα στοιχεια του παροντος βιβλιου σκοπουν να δειξουν ακριβως τουτο ,οτι υπο οιονδηποτε καθεστως και οποιεσδηποτε συνθηκες , η κρατικη υποσταση της ελλαδος παραμενει ενας μηχανισμος διαρκους κοινωνικου εγληματος. και ενω η κυβερνητικη συμμετοχη πολλων μικρων κομματων θα μπορουσε να μειωση την εγκληματικοτητα του ελληνικου καθεστωτος …το μονο που ακουμε ειναι η εξασφαλιση της «κυβερνητικης πλειοψηφειας» για την σωτηρια του τοπου!….αλλα κυβερνητικες πλειοψηφιες στην ελλαδα υπηρξαν κατ΄εξοχην. και μαλιστα αν σκεφθουμε το μεταπολεμικο καθεστως των βιων και νοθειων , σχεδον χωρις κανεναν ελεγχο. παρατηρουμε ομως επι μισον αιωνα τωρα, οτι αυτες οχι μονον δεν εδωσαν καποιο ιστορικο αποτελεσμα , αλλα μεχρις αυτη την στιγμη δεν επαψαν να οδηγουν τον τοπο απο κριση σε κριση . οι «πλειοψηφειες»…αυτο που κανενας πολιτικος δεν θα ηταν διατεθειμενος να ΄πη στους ψηφοφορους του ειναι ακριβως ο,τι προτιθεται να αποδειξη το βιβλιο τουτο , οτι το προβλημα δεν βρισκεται στις «πλεοψηφειες» και τα «εκλογικα προγραμματα» αλλα στην δικαιακη υποσταση του ελληνικου κρατους . και αν η δομη του ελληνικου δικαιου ειναι τετοια ,ωστε να εξασφαλιζει τις «πλειοψηφειες» στη βουλη (τα βαθυτερα ιστορικα αιτια θα τα ιδουμε στο κειμενο του βιβλιου) ειναι ακριβως γι΄αυτον τον λογο που το καθε κομμα ερχομενο στη εξουσια και υποκειμενο στην νομοθεσια αυτη ειναι μαθηματικως υποχρεωμενο να κανη τα ιδια με το προηγουμενο. αποτελεσμα,αυτο που πιστευει σιωπηρως ολος ο ελληνικος λαος, χωρις καθολου να κανη λαθος στην πραξη , πως ολα τα κομματα ειναι το ιδιο.. η αναμφισβητητη αυτη αληθεια οφειλεται στο γεγονος , οτι η εκαστοτε βουλη αποκοβεται απο τον λαο μεσω της διοικησης-οπως αυτη καθοριζεται απο την νομοθεσια-,ωστε τελικως να μεταβαλλεται σε συντεχνια επι μονομου βασεως. εχομε δηλαδη στην ελλαδα μιαν συνεχη πολιτικη δικτατορια , η οποια απλως καλυπτει την φυση της μεσω των τυπικων «εκλογων» . μονες οι εκλογες ως σκηνοθετημα δεν αρκουν βεβαια, για να χαρακτηρισουν ενα καθεστως ως δημοκρατια. εσωτερικες εκλογες εχουν ολα τα ολοκληρωτηκα καθεστωτα. αυτο που χαρακτηριζει την δημοκρατικη λειτουργια ενος πολιτευματος , ειναι ο καθ΄ημεραν αμεσος και αυτοματος ελεγχος της διοικησης μεσω της νομοθεσιας . ειναι αυτο που με αλλο ονομα λεμε» ανθρωπινα δικαιωματα»η «δικαιωματα του πολιτη».. η ελληνικη νομοθεσια ειναι ομως τετοια ωστε, ακριβως να εμποδιζη και κατα πραξιν να απαγορευη αυτο το πραγμα. ποια ειναι η ιδεα που εχουν ολοι οι ελληνες περι ελληνικου κρατους και διοικησεως , δεν χρειαζεται να πουμε. ειναι ομως απαραιτητο να συμπληρωσουμε , οτι οι δικαστες αυτα τα πραγματα τα ξερουν . η ευθηνη δηλαδη δεν βαρυνει μονο τους πολιτικους , αυτοι καπου αλλου στηριζονται. η ελλαδα ειναι η μονη χωρα , οπου το ανεξαρτητον της δικαιοσυνης (απο την» εκτελεστικη εξουσια»)ειναι ταυτοσημον με το ανεξελεγτον των δικαστηριων . εξ ου και ο χαρακτηρισμος της δικαιοσυνης ως «καστρου»(εννοειται βεβαια απορθητου και αδιαπεραστου…)!!! αλλα γνωριζομε φυσικα οτι τα πραγματα δεν μπορουν να ειναι ετσι. η διοικητικη ανεξαρτησια της δικαιοσυνης καθολου δεν σημαινει το κοινωνικως ανεξελεγκτον αυτης, αλλα το ακριβως αντιθετο. ο ελεγχος των δικαστων απαγορευεται να γινεται απο τους υπουργους και βουλευτες , διοτι εναποκειται στην πνευματικη εξουσια , δηλαδη στην διανοηση καθε λαου. τα παραδειγματα του ζολα και του ντοστογιεφσκυ ειναι αρκετα για να μας υπενθυμισουν το πραγμα. και μονο το γεγονος οτι στην ελλαδα μεταπολεμικα υπηρξαν δικες τερατουργηματα χωρις καν ιχνος φωνης μιας διανοησης (καθηγητων,ακαδημαικων,ελευθερων διανοουμενων κ.λ.π.)ειναι ακριβως η αποδειξη σε ποιες συνθηκες μεσα λειτουργει η ελληνικη δικαιοσυνη και γιατι αυτη ειναι μεχρι σημερα..».καστρο») καθε αλλο βεβαια παρα ο ελεγχος της δικαιοσυνης «νομικες γνωσεις» απαιτει, εκει που «απαιτουνται» τετοιες «γνωσεις» ειναι ειδικα στις κοινωνικες δικτατοριες, οπου και η ελλαδα υπαγεται. το αν μια εγκυος γυναικα που σκοτωνει το παιδι της τελη υπο τις συνθηκες φυσιολογικου ανθρωπου κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης , ωστε να δικασθει με τους συνηθεις νομους-ερωτημα που εθεσε ο ντοστογιεφσκυ καποτε-δεν ειναι ερωτημα «νομικων γνωσεων»… το θεμα που προσπαθουμε να θεσωμε με το κειμενο τουτο ειναι, κατα ποσον αυτη η ελληνοπαραδοτη ταξη πραγματων , μπορει να συνεχισθη μεσα στην σημερινη διαταξη του κοσμου . κοινωνικες και ιστορικες ερμηνειες των υπαρχοντων πραγματων επιχειρησαμε σε αλλα βιβλια μας , εδω μας εφανηκε οτι μερικα απο αυτα επρεπε να τα εξετασωμε πολιτικωτερα καπως. και τουτο βεβαια , εξ αιτιας των στοιχειων που «ετυχε» να εχωμε στα χερια μας -στοιχεια κατα πασαν πιθανοτητα μοναδικα… ο συγγραφεας τουτων των γραμμων υπαγεται εις την κατηγοριαν των ανθρωπων εκεινων που δεν καταλαβαν ποτε τους τι θα ΄πη «ελλην» ,»εθνος»,»γενος»,»ρωμηοσυνη» κ.λπ. το μονο που καλα καταλαβε ειναι, οτι μονιμως αυτα τα πραγματα καποιαν υποπτη κατασταση εμπαιγμου ενειχαν για οσους ετυχαινε να τα χρησιμοποιουν και να τα επικαλουνται.εμπαιγμο προς τους αλλους δηλαδη. υπαγομενος ο ιδιος σε μιαν διασταση του «μειζονος ελληνισμου»-οπως και πολλοι αλλοι» ελληνες» εξ αλλου-μπορεσε στο τελος να «ανακαλυψη» οτι αυτα τα πραγματα δεν ησαν στερημενα μιας ιστορικης σημασιας,οτι υπηρξαν εμφορτα νοηματος στο παρελθον ,δεν μπορουσε ομως να τα εντοπιση ως ζωσες πραγματικοτητες στα πλαισια του συγκεκριμενου νεοελληνικου κρατους . εκει που εβλεπε βαρυτατη την σημασια τους ηταν στα διοικητικα συμβολα του κρατους.σφραγιδες των δημοσιων υπηρεσιων , στερεοτυπα πτυχιων,σχηματα διαβατηριων, στους ευζωνους στο συνταγμα, στις στολες των στρατηγων και των οργανων της «ταξεως» . η υποπτη τουτη κατασταση της πραγματικοτητας τον ωθησε προς τα βιβλια . τι αλλο μπορει να εξηγηση στον ανθρωπο αν τα οσα βλεπη γυρω του ειναι σωστα η λαθεμενα? τα θεματα ομως της διδαχης η αυτοδιδαχης υπαγονται ως γνωστον στις μακροχρονιες διαδικασιες των ανεπαισθητων δοσεων (οι αρχαιοι τουτη την σιγανη και ανεπαισθητη διαδικασια την εξεφραζαν με το θαμιστικο ρημα «διδασκω».τετοια ειναι ολα εκεινα τα ρηματα τα εκφραζοντα διαδικασιες που ζη ο ανθρωπος χωρις να τις καταλαβαινη. ενα αλλο τετοιο , πολυ συγγενες στην βιωτικη του σημασια με το πρωτο , ειναι το «γηρασκω») το ελληνικο ομως κρατος ως θεμα αυτοδιδαχης απαιτει προυποθεσεις αιωνιοτητος!!! επομενο συνεπως ηταν να χαθουν πολλα χρονια εμπραγματου σχεσεως με την ελληνικη ιδιοτητα του . το μονο που εμενε να του την θυμιζη ηταν απλως μια ταυτοτητα και ενα διαβατηριο . και ιδου η «εκπληξη» οταν εζητησε καποιαν εμπρακτικωτεραν σχεση με την ελληνικη ιδιοτητα του , ακολουθωντας ευλαβως τους νομους του ελληνικου κρατους και ακολουθωντας πιστως τις υποδειξεις της διοικησεως , διεπιστωσε απλως οτι ….λερωθηκε! η περιπτωση αξιζε να βγη στο φως. οσοι πιστευουν οτι τα διεθνως διαδραματιζομενα δεν εχουν καμια σχεση με την ελλαδα η οτι δεν θα εχουν καμια επιπτωση σ΄αυτη, πιστευουν πολυ λαθεμενα. ο λογος ειναι απλος , η διεθνης κοινωνια σημερα προσπαθει να θεμελιωση την μελλουσα υπαρξη της σε καταστασεις που να περιοριζουν οσο το δυνατον το κοινωνικο ψευδος . σε καποια μονιμωτερα θεμελια που θα συντελεσουν σε ενα μειζονα βαθμο κατανοησης και συνεργασιας .και καθως βλεπομε , πρωτιστα προκυπτει αυτη η αναγκη στην περιοχη της ευρωπης , στην οποια η ελλαδα αποτελει ενα παρωχημενο ιστορικο σχημα και παραδειγμα κοινωνικου καθεστωτος προς αποφυγην. «

 251. cronopiusa said

  242

  πες τα Χρυσόστομε!!!

  Σου υπόσχομαι πως θα παλέψουμε για να μη γίνουμε ποτέ αυτό που αντιπαλεύαμε
  «ψυχές από δημόσιες αμαρτίες μαραγκιασμένες,
  καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες στο κλουβί του.»

 252. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΛΕΣΒΟΣ
  Ο… καρχαρίας Σόιμπλε έπεσε στα ελληνικά δίχτυα (φωτογραφία)
  Με το δικό του τρόπο και πολύ χιούμορ σχολίασε τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ένας ψαράς από τη Μυτιλήνη.
  Πηγή: lesvosnews

  Ο κ.Λέλεκας από τη Μυτιλήνη πήρε για το ιχθυοπωλείο του ένα καρχαρία που πιάστηκε στα παραγάδια των ψαράδων του νησιού και με τις κατάλληλες… προσθήκες τον μετέτρεψε σε «καρχαρία» των πρόσφατων διαπραγματεύσεων.
  Πλέον, ο άτυχος καρχαρίας κοσμεί τη βιτρίνα του ιχθυοπωλείου, με τις φωτογραφίες του να κάνουν το γύρο του διαδικτύου…
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22777&subid=2&pubid=64219264

 253. Παναγιώτης Κ. said

  @191(ΙΝ). Μου φαίνεται ότι οι πολιτικοί λένε ο,τι τους καπνίσει και στα παλιά τους τα παπούτσια οι συνέπειες των λόγων τους!

 254. 228, 232: Τέτοια δυνατότητα υπάρχει στον blogger (blogspot.com) του γούγλη. Προφανώς, υπάρχουν και αντίστοιχα WP-plugins, αλλά για μπλογκ που διατηρείς ο ίδιος σε WP που έχεις στήσει σε κάποιο σέρβερ. Το τζάμπα στο wordpress.com έχει τους ανάλογους περιορισμούς (πολύ περισσότερους απ’ τον blogger, αλλά πολύ πιο σταθερό ως συνέπεια)

  224: Δηλαδή, Μαρία, ο όρος γερούνδιο στην ελληνική γραμματική (αρχαίας ή καθαρεύουσας) υπάρχει από παλιά; ο όρος βλέπω είναι λατινογενής. Κι οι σύγχρονοι συγγραφείς γραμματικών, σαν αυτούς του βιβλίου που λες, έχουν πλέον άλλο υπόβαθρο. Τζάρτζανος, Τσολάκης, Τριανταφυλλίδης. Μπαμπι/Κλ, χρησιμοποιούν τον όρο κι από πότε;

 255. Κούτελος said

  @253:
  «Αφώτιστε Βάταλε», διατί μας αποκρύπτεις ότι ο γαλέος πάει με σκορδαλιά και ΦΠΑ 23%;

 256. sarant said

  253 Πολύ καλός ο ψαράς!

  249 Εντάξει, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι γίνανε σε συνεννόηση.

 257. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  #256.

  «Αφώτιστε Βάταλε» δεν υπαρχει . Τι πινεις και δεν μας δινεις;

 258. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Την επαναλειτουργία κλωστηρίων του πρώην ομίλου Λαναρά, ανακοίνωσε ο γ.γ. Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος

  Την επαναλειτουργία το φθινόπωρο των κλωστηρίων Μαρωνείας και Κομοτηνής στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής του πρώην ομίλου Λαναρά, καθώς και αντίστοιχων μονάδων της Νάουσας που παραμένουν ανενεργές για πάνω από τρία χρόνια, προανήγγειλε σήμερα από την Κομοτηνή ο γενικός γραμματέας βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Τόλιος.

  Επίσης, ο κ. Τόλιος δήλωσε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με ομάδα επενδυτών που ενδιαφέρονται για την εξαγορά του εργοστασίου παραγωγής προϊόντων ξυλείας «Σέλμαν» που διαθέτει μονάδα και στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.
  […..]
  http://web.tee.gr/%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80/

 259. Κούτελος said

  @258:
  Μου θυμίζεις τον Επιθεωρητή Κλουζώ που, αναζητώντας τον «Ροζ Πάνθηρα», σε μια από εκείνες τις αμίμητες μεταμφιέσεις του ξεχάστηκε κοντά στο τζάκι και η κέρινη μύτη του άρχισε να λυώνει…
  Δεν μας απάντησες, όμως: γιατί μας πρόβαλες ένα σφιχτό γυναικείο ΔΕΞΙ παπούτσι λέγοντάς μας ότι επρόκειτο για την …αριστερή «πλατφόρμα»; Μήπως επειδή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ σου πόδια σού τα έβαλε ο σ. Αλέξης σε ένα δεξί παπούτσι;
  Φιλάκια!

 260. Πάνος με πεζά said

  Δυστυχώς, όπως τα λέγαμε…Είτε στο ναι, είτε στο όχι, εκλογές…Με non-paper (αλήθεια, στα ελληνικά πώς το λένε αυτό;) του Μαξίμου, ψιθυρίστηκαν, μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας, δηλαδή μετά το τέλος του καλοκαιριού…

 261. Μαρία said

  255
  Υιοθετήθηκε για πρώτη φορά σ’ αυτή τη γραμματική http://openarchives.gr/view/214063 🙂 και δεν είναι τυχαίο οτι πέρασε στη γραμματική του Δημοτικού, μια και στη συντακτική ομάδα είναι η Φιλιππάκη.
  Συζήτηση όμως υπήρχε και παλιότερα, εφόσον μια άκλιτη μετοχή, δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό της μετοχής απ’ τη στιγμή που δεν διαθέτει κανάνε ονοματικό χαρακτηριστικό, δηλαδή γένος, αριθμό, πτώση. Έπρεπε να βρεθεί ένα όνομα γι’ αυτή κι έτσι υιοθετήθηκε ο δανεικός όρος γερούνδιο.

 262. Στο 261 ο ΠάνοςμΠ αναρωτήθηκε en passant

  (αλήθεια, στα ελληνικά πώς το λένε αυτό;)

  Δεν-αναλαμβάνω-την-ευθύνη-απ΄-όπου-κι-αν-προέρχεται…

 263. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  258. Περαστικα….

 264. 262: Έτσι, και στα δύο.

 265. 262: Θυμάμαι να κάνω μια τέτοια ερώτηση σε φιλόλογο στο Λύκειο, για το άκλιτο της ενεργητικής μετοχής, και ότι δεν έχει κανένα ονοματικό τύπο. «Τι τα ρωτάτε αυτά εσείς οι πρωτοδεσμίτες; Αφήστε για μας στην τρίτη δέσμη», η μη-απάντηση…

 266. Πάνος με πεζά said

  Για το non-paper, μια που δεν είναι και χαρτί, έχει επικρατήσει ο όρος «διαρροή» (…σύμφωνα με μια διαρροή/διαρροές από το Μαξίμου..). Βέβαια στον ενικό, είναι αστεία η έκφραση, για το υποτιθέμενο σοβαρό θέμα που περιγράφει. Απλώς, δε μπορούμε να το πούμε και «Ράδιο Αρβύλα»…

 267. Πάνος με πεζά said

  Αν είναι χαρτί, συνήθως λέμε «ανεπίσημο έγγραφο».

 268. Θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη μετοχή ως ρηματικό τύπο που μετεχει της φύσης και άλλου μέρους του λόγου, επιθέτου, ουσιαστικού ή επιρρήματος. Αυτό θα κάλυπτε και τις άκλιτες ενεργητικές μετοχές (τρέχοντας, γράφοντας) και τις κλιτές παθητικές (τρεχούμενο, γραφόμενος, γραμμές). Απαρέμφατο δεν έχουμε, για να δημιουργηθεί πρόβλημα ☺

 269. Avonidas said

  Αιτήματα της Ευκλειδειας Οικονομιας:

  1. Από κάθε σημείο σε κάθε άλλο σημείο να πληρώνονται διόδια

  2. Ένα μνημόνιο μπορεί να προεκτείνεται συνεχώς και επ’ αόριστον

  3. Με κέντρο κάθε ΑΤΜ και σε οποιαδήποτε ακτίνα υπάρχει κόσμος

  4. Όλοι οι συντελεστές ΦΠΑ είναι ίσοι μεταξύ τους

  5. Αν μια αριστερή και μια δεξιά κυβέρνηση τέμνουν τα εισοδήματα του φορολογούμενου περισσότερο από το ορθό, οι πολιτικές τους, εφόσον προεκταθούν επ’ αόριστον, θα συναντηθούν προς το μερος εκείνο όπου το Grexit θάναι αναπόφευκτο

 270. Μαρία said

  269
  >Απαρέμφατο δεν έχουμε …

  Και πώς σχηματίζουμε τους συντελεσμένους χρόνους;

 271. sarant said

  261 Δεν ξέρω αν συμφέρουν και ποιον οι εκλογές

  262 Κι άλλη φορά έχουμε κουβεντιάσει εδώ το γερούνδιο, χωρίς να συμφωνούμε, θαρρώ

  263 Εν παρόδω, ας πούμε

  270 🙂

 272. nestanaios said

  Με απόντα τον Γιάνη, έπαιζαν και μπλοφάριζαν λέγοντας «επιθυμώ Grexit “ ο ένας και
  «το ερώτημα να είναι ευρώ ἤ δραχμή» η άλλη. (γνωστά ανεπιθύμητα).

  Ας θυμηθούμε την πρώτη δήλωση του Γιάνη στο υπουργείο τον περασμένο χειμώνα·
  «το πρόβλημα της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι ο αποπληθωρισμός.»

  Για να έχουμε πληθωρισμό (το λάδι στα γρανάζια της οικονομίας), εντός ευρώ, είναι
  από δύσκολο ως ακατόρθωτο και αυτό καθιστά την επαναφορά της δραχμής μονόδρομο
  και ωφέλιμο και για τους έχοντες και για τους μη έχοντες.

 273. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Περαστικά Νικοκύρη. Όχι πολλά τζανερικά τώρα 🙂
  217γ. >>Στο εξωτερικό πήγαινε αυτός με τα 4 εκατομμύρια;
  Ναι ,στο εδώ αεροδρόμιο τον έπιασαν. Για τον άλλον δεν ξέρω. Δεν το βρήκα όμως να έχει γραφτεί ούτε καλυμμένα (χωρίς τα ονόματά τους)κάπου.

  Διαβάζω σε διάφορους ειδησεογραφικούς ιστότοπους:
  «Η κ. Βαλαβάνη σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι δεν διέθετε ειδική πληροφόρηση για τα capital controls, καθώς και ότι δεν έχει λογαριασμούς στο Ηράκλειο Κρήτης, ούτε προθεσμιακές καταθέσεις.»
  Υπονοήθηκε ότι αυτά δεν είναι αλήθεια ;

 274. Μαρία said

  274
  Ο «βηματοδότης» ισχυρίζεται οτι απέσυρε απ’ την τράπεζα 200 χιλιάδες ευρώπουλα η μάνα της.

 275. Γς said

  250:

  >Κόμματα, δηλαδή, υπάρχουν. Ψηφοφόροι;

  Κατα το γνωστόν και επίκαιρον:

  http://caktos.blogspot.gr/2015/07/blog-post_17.html

 276. Γς said

  270:

  >Αν μια αριστερή και μια δεξιά κυβέρνηση τέμνουν τα εισοδήματα του φορολογούμενου περισσότερο από το ορθό, οι πολιτικές τους, εφόσον προεκταθούν επ’ αόριστον, θα συναντηθούν προς το μερος εκείνο όπου το Grexit θάναι αναπόφευκτο

  Ευκλείδειος, Ρημάνιος ή Βαρουφάκιος γεωμετρία;

 277. Γς said

  277, 270:

  Δεν είχα δεί ότι αναφερόσουν στα 5 αιτήματα της Ευκλειδειας Οικονομιας.

  Να και η δική μου εκδοχή:

  Αξίωµα 1. Από ένα σηµείο Α άγεται σε ένα άλλο Β µία ευθεία γραµµή αλλά άπαξ βρεθείς στο Β η ευθεία εξαφανίζεται.

  The Point of No Return – YouTube

  Αξίωµα 2. Κάθε χρέος επεκτείνεται συνεχώς μέχρι να γίνει βιώσιμο. Και άμα γίνει ποτέ εμένα να με χέσετε.

  Αξίωµα 3. Μπορούµε να γράψουµε Κύκλο των Χαμένων Μνημονίων µε οποιοδήποτε κέντρο και οποιαδήποτε ακτίνα.

  Αξίωµα 4. ΄Ολες οι ορθές γωνίες είναι ίσες, εκτός από αυτές που στρογγυλεύει ο Τσίπρας

  Αξίωµα 5. [Τo δικό σου]

 278. […] Νίκος Σαραντάκος / sarantakos […]

 279. Πάνος με πεζά said

  «Aπό κάθε σημείο του χώρου διέρχονται άπειρες κόκκινες γραμμές…» Άρα πρακτικά δεν έχουν καμμία σημασία…

 280. Γς said

  Και σε παράλληλα σύμπαντα

 281. cronopiusa said

  ΤΟΥ ΠΑΝΟΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ!

 282. sarant said

  Καλημέρα, τρόπος του λέγειν!

 283. cronopiusa said

  Όμως εγώ Δεν παραδέχτηκα την ήττα.

  Καλή σας μέρα

 284. Η δεδηλωμένη είναι το τελευταίο που απασχολεί τον Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε οι αποφάσεις που πήρε απαιτούν αναδιάταξη κομμάτων. Απλά ο Σύριζα αντί να φυλλοροήσει όπως ο ΓΑΠ θα πάει μπαμ και κάτω.

 285. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  283 – «Καλημέρα, τρόπος του λέγειν!»
  Να δείς ποιόν μου θυμίζεις ρε γαμώτο,;;;;;;;δεν μπορώ να θυμηθώ, θα πάρω την βοήθεια του κοινού!

  Κάθε πρωϊ που ο ήλιος ανατέλλει στην ζούγκλα, η μικρή αντιλόπη πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα από το μεγάλο πεινασμένο λιοντάρι, αλλιώς θα πεθάνει.

  Κάθε πρωϊ που ανατέλλει ο ήλιος στην ζούγκλα, το μεγάλο πεινασμένο λιοντάρι πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα από την μικρή αντιλόπη, αλλιώς θα πεθάνει.

  Δεν έχει σημασία αν είσαι αντιλόπη ή λιοντάρι, κάθε φορά που ανατέλλει ο ήλιος στην ζούγκλα, καλά θα κάνεις να αρχίσεις να τρέχεις.

  Πρόβλημα είναι μόνο η υγεία, ρωτήστε όποιον καρκινοπαθή ή ανάπηρο θέλετε, θα σας το πεί.
  Μη αφήνετε τα μικρά και ασήμαντα να σας αρρωσταίνουν, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ, μόνο η υγεία είναι μεγάλη και σημαντική.
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ.

 286. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα! Πάλι θα συνταχθώ με το Λάμπρο κι όχι μόνο για το σχ.286 του,αλλά γιατί υπερθεμάτισε στην ηγετική αξία του Αλέξη Τσίπρα που ,ναι, είναι ο Σύριζα του 36% . Οι υπόλοιποι ας μετρηθούν. Η σκούνα που του έδωσαν να περάσει τον κάβο είχε φυρούς πίρους.Να φτάσει, έστω κι αν είναι μέχρι τη μέση τα νερά και πιάνει μετά το μερεμέτι ή το ξαναχτίσιμο, στον ταρσανά-όχι στο πέλαγο!

 287. Γς said

  Φαίνεται πως μερικοί δεν θ απογαλακτίσουν ποτέ

 288. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν θα απογαλακτίσουν ή δεν θα απογαλακτιστούν;

 289. sarant said

  Εγώ θα έλεγα το δεύτερο

 290. Γς said

  Φτού!

  Απογαλακτιστούν, απογαλακτιστούν!

  Αλλά και να απγαλακτίσουν μερικούς που βύζαιναν

 291. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  287 – Πρόσεξε ΕΦΗ, άλλο ένδειξη και άλλο απόδειξη, εγώ μίλησα για ένδειξη πολιτικής οξυδέρκειας την δεδομένη στιγμή, για την ηγετική αξία χρειάζονται αποδείξεις, μένει να αποδειχτούν. Η μεγάλη μας διαφορά όμως (χαώδης θα έλεγα) στην πολιτική θεώρηση, είναι ότι εγώ δεν περιμένω από κανένα Τσίπρα ή άλλο «ηγέτη» να αλλάξει κάτι επί της ουσίας στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα, τα ίδια αφεντικά εξυπηρετεί όπως και οι υπόλοιποι «ηγέτες». Αυτό που περιμένω να κάνει, που θα τον διαφοροποιήσει από τους Σαμαροβενιζελοσταυρογαπ κλπ, είναι να πετύχει μεγαλύτερο μερίδιο από τα αποφάγια των ισχυρών για τους Έλληνες, και να βγάλει από το παγκόσμιο (πλέον) πολιτικό προσκήνιο την Ελλάδα. Ελάχιστοι ασχολούνται με τις μικρές χώρες που ευημερούν, αυτή είναι μιά ΜΕΓΙΣΤΗ οικονομική αξία, κι αν του κόβει, θα ανοίξει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. ΘΑ ΔΟΥΜΕ.

  Είναι σημαντικό όμως, να διδάξουμε τα παιδιά μας να μην ελπίζουν γενικά, και να μη εμπιστεύονται την τύχη τους σε κανέναν «ηγέτη», ο εαυτός τους, για να σταθούν στα πόδια τους αυτόνομα, είναι υπεραρκετός, χρειάζεται στοχευμένη προσπάθεια όμως, και ένα κοινωνικό κατευθυντήριο πλαίσιο. Μέσα από την δυναμική ατομικότητα, θα προκύψει μακροπρόθεσμα (ίσως και μεσοπρόθεσμα) η συλλογική ωφέλεια, αλλά εκεί μπαίνει στο παιχνίδι και η παιδεία, (όχι η εκπαίδευση) που είναι πονεμένη ιστορία στην χώρα μας. Η έλλειψη αστικής τάξης και η θρησκεία – εκκλησία που με φανερό ή αφανή τρόπο, έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία, είναι τα μεγάλα βαρίδια για την εξέλιξή μας, στην συγκεκριμένη παγκόσμια οικονομική κοινωνία. Οι πλούσιοι κατσαπλιάδες και οι διαπλεκόμενοι παπάδες ελέγχουν την εκπαίδευση και την εξουσία, πως να πάς μπροστά μετά, και τι να ελπίζεις από ένα αριστερό ηγέτη που μιλάει μόνος του με την παναγιά στο αμαρτωλό όρος.

 292. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  292. 🙂 Λάμπρο, Λάμπρο μην μπερδεύεσαι!.τελικά περιμένεις περισσότερα απ ότι εγώ που δεν περιμένω-ούτε περίμενα- κανένα μέγα θάμα. Μόνο περιγράφω τη διαίσθησή μου για τα συμβαίνοντα.Τα ζήτω και τα εδώ και τώρα,ποτέ δεν τα πίστεψα-ψήφισα και στο τέλος τα σιχάθηκα μαζί με τους πασοκοδέξιους κήρυκές τους.
  Και είπα ηγέτης, όχι ηγέτης που μ΄αρέσει -ως ηγέτης- οπωσδήποτε. Τα είπαμε, ψηφίζω πάντα τον ωραιότερο!

 293. Γς said

  293:

  >Τα είπαμε, ψηφίζω πάντα τον ωραιότερο!

  http://caktos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_73.html

 294. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  293 τέλος – Μ΄αρέσεις, το πολιτικό σου κριτήριο είναι το πλέον έγκυρο, και δεν σε απογοητεύει μετά (κανείς δεν ασχήμυνε μετά απο εκλογές-χαμόγελο). Δυστυχώς μετά την αποχώρηση του σεξουαλικού φετίχ από το κόμμα (ένα είναι το κόμμα) οι αρσενικοί δεν έχουμε αυτού του είδους την επιλογή. Παίζει δυνατά βέβαια το τρίτο φύλο, γιατί είναι λίγοι αυτοί που όταν γδύνονται βγάζουν πρώτα το παντελόνι, ή δεν τρώνε ΕΥΓΕΝΙΚΑ φάπα στο σπίτι, αλλά δεν είναι το ίδιο.

  Το ίδιο πράγμα λέμε ΕΦΗ, μόνο που εσύ επιμένεις στην ρομαντική ψευδαίσθηση που μεγαλώσαμε, ότι αποφασίζουμε ψηφίζοντας.

 295. cronopiusa said

 296. sarant said

  296 Εδώ που τα λέμε και η κυρία Κιντή ήταν συντρόφισσα της Νάντιας Βαλαβάνη στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν ξέρω αν πήγε στο Κολέγιο, ξέρω ότι είναι κόρη του Δημήτρη Κιντή, του κομμουνιστή δημάρχου της Ηλιούπολης.

 297. Πάντως η Νάντια Βαλαβάνη είχε, λέει, έτοιμο το διάταγμα που θα μας έδινε άλλον ένα μήνα παράταση για το φόρο εισοδήματος. Ο διάδοχός της θα το υπογράψει άραγε;

  Για μια φορά, τείνω να συμφωνήσω με το Νεσταναίο (273)

  Μαρία (271), εννοούσα απαρέμφατο σαν το αρχαίο (ή το γαλλικό, το γερμανικό κλπ.), που όντως μετέχει της φύσης και του ρήματος και του ονόματος — κι ας μην ονομάζεται μετοχή 🙂 Ξέρω ότι τον άκλιτο ρηματικό τύπο που χρησιμεύει στο σχηματισμό των συντελεσμένων χρόνων (και που μετά την ορθογραφική μεταρρύθμιση του 1976 συμπίπτει απολύτως με το γ΄ ενικό του αορίστου της υποτακτικής) τον ονομάζει για ιστορικούς λόγους απαρέμφατο η κρατική γραμματική, αλλά με καμία ουσιαστική έννοια του όρου δεν είναι απαρέμφατο!

 298. Γς said

  Τί υπουργείο παίρνει;

 299. Avonidas said

  #277. «Ευκλείδειος, Ρημάνιος ή Βαρουφάκιος γεωμετρία;»

  Αρειμάνιος 😉

 300. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  298 – «Για μια φορά, τείνω να συμφωνήσω με το Νεσταναίο (273)»

  Aυτό που λέει στο τέλος ο Νεσταναίος, θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο από ανεξάρτητο κράτος. Σας είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσετε ότι η Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη; Εξάλλου ακόμα κι αν ήταν ανεξάρτητη, χωρίς τις απαραίτητες συμμαχίες, δεν είχε καμία τύχη, εδώ ολόκληρη Αργεντινή, και είναι δεμένη χειροπόδαρα, η δε Βενεζουέλα με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου, είναι βυθισμένη στο χάος, για να μη πώ για την Ρωσία με το τεράστιο μέγεθος γενικώς. Ξέρεις ποιός ελέγχει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα; αυτός έχει και τον πρώτο λόγο στην οικονομία κάθε χώρας.

  Υ.Γ- Είδες τι κάνει η υποχρεωτική εκπαίδευση; είναι σχεδόν αδύνατον να ξεφύγουμε από τις ψευδαισθήσεις που μας διδάσκει.

 301. Γιάννης Ιατρού said

  @255α / 232γ
  ίσως κάτι τέτοιο (σαν βασική ιδέα το λέω, σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα για το τζάμπα wordpress); http://bassistance.de/wordpress-plugins/wordpress-plugin-comment-validation/

 302. ConspiRaki Theologist said

  @Sarant/100

  Φυσικά και ισχύει το ΥΓ μου, τουλάχιστον σύμφωνα με τα συριζαίικα μέσα , που δεν έχουν φτάσει ακόμη την ξεδιαντροπιά των διαπλεκόμενων μμε, τα οποία, παρεπιφτού, θα τα διέλυε ο Τσιπριμώκος, αλλά είναι νέο και άμαθο το παιδί στα κόλπα της εξουσίας και έκανε ένα λαθάκι(*) με αποτέλεσμα παραλίγο να έχουμε «το μπέρδεμα και τη θολή διάταξη που αναστάτωνε την τηλεοπτική αγορά χωρίς λόγο«, αλλά ευτυχώς επενέβει ο Σάγιας, ο ίδιος που μας έσωσε και από τους «δράκους» του Βαρουφάκη που ήθελε να πάει κόντρα στα κελεύσματα της ΕΚΤ και να μην κλείσει τις τράπεζες.

  Ίσως,βέβαια, να κάνω λάθος στό ότι τα λεφτά που (δεν) θα μας δώσουν φτάνουν για την αποπληρωμή των δόσεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού μιας που, σύμφωνα με το κόκκινο, «Τα κεφάλαια του δανείου – γέφυρα που λαμβάνει η Ελλάδα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSM δεν αρκούν για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα τον Αύγουστο. «, πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «Τα μέτρα για το 3ετές πρόγραμμα θα προκύψουν το σεπτέμβριο στις νέες διαπραγματέυσεις» αφού , όπως γράφει το λεφτ: «οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν στην Επιτροπή εντολή διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, εντός των προσεχών εβδομάδων, με την Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.»

  (*)το άρθρο προτείνεται και για μεζεδάκι λόγω της φράσης «Σημείωνε πως προφανώς έγινε λάθος και στην ουσία η κυβέρνηση καταργούσε τις διαφημιστικές εταιρείες στην είσπραξη του Ειδικού Φόρου και όχι την αναστολή καταβολής του» , την οποία ίσως να μπορεί να κατανοήσει ένας φαντασιόπληκτος που φαίνεται να έχει για μητρική την καθαρεύουσα, εγώ πάντως αδυνατώ…

 303. Spiridione said

  Το ριφιφί το επιβεβαιώνει πλέον και ο Τσίπρας
  Μιλώντας σήμερα το πρωί σε σύσκεψη συνεργατών του, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε: «Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα.
  Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής.
  https://left.gr/news/al-tsipras-se-synergates-toy-anagkaios-o-apologismos-kai-i-syllogiki-haraxi-tis-stratigikis-mas

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: