Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το νέον μικρομάγαζον, 50 χρόνια μετά

Posted by sarant στο 17 Ιουλίου, 2015


Και το σημερινό άρθρο είναι αναδημοσίευση παλιότερου, κι αυτό γίνεται όχι μόνο επειδή μια μικρή αδιαθεσία με ταλαιπώρησε λίγο χτες, αλλά και διότι είναι παράδοση του ιστολογίου κάθε Ιούλιο να βάζει τουλάχιστον ένα και συνήθως περισσότερα θέματα, και ιδίως γελοιογραφίες, για τα Ιουλιανά του 1965, οπότε δεν θα μπορούσα να το παραλείψω φέτος που έχουμε και το ιωβηλαίο, τα 50 χρόνια από τα γεγονότα. Παράλληλα, κατά καιρούς παρουσιάζω επίσης στο ιστολόγιο σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια (το προηγούμενο της σειράς αυτής, εδώ), οπότε το σημερινό άρθρο ικανοποιεί δύο παραδόσεις στην τιμή της μιας. Το σκίτσο που θα ανεβάσω σήμερα το είχα παρουσιάσει πριν από πέντε χρόνια, αλλά για κάποιο λόγο είχε περάσει απαρατήρητο και είχε σχολιαστεί ελάχιστα. Σήμερα προσθέτω υλικό και παρουσιάζω τη γελοιογραφία του Μποστ σε καλό σκανάρισμα και όχι σε κακή φωτογράφηση όπως τότε.

Η επέτειος των Ιουλιανών φέτος, στις 15 Ιουλίου, συνέπεσε με την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το «νέο μνημόνιο», κατά την οποία αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διαφοροποιήθηκαν και αρνήθηκαν να ψηφίσουν την εισήγηση της κυβέρνησης. Το θέμα θα το συζητήσουμε από Δευτέρα (αν και στα σχόλιά σας μπορείτε να πείτε οτιδήποτε) αλλά βέβαια ανάμεσα στα δύο γεγονότα μόνο η χρονολογική σύμπτωση υπάρχει -θα ήταν διαστροφή να χαρακτηριστεί αποστασία η προχτεσινή διαφοροποίηση, νομίζω ότι δεν αξίζει καν να σταθώ σ’ αυτό, παρόλο που μπορεί και να έχει αφήσει (θα φανεί αυτό) πληγές δυσεπούλωτες.

Οπότε, πάμε στο 1965 και στον Μποστ.

mpost-mikrom2

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή την Κυριακή 18 Ιουλίου 1965, τρεις μέρες μετά την εκδήλωση της πρώτης φάσης της αποστασίας που οδήγησε τελικά στην ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.

Ο Μποστ απεικονίζει τον δοτό πρωθυπουργό Γ. Αθανασιάδη-Νόβα ως ιδιοκτήτη του «νέου μικρομάγαζου» να περιγράφει τα βάσανα του επαγγέλματος σε υποψήφιο γκαρσόνι (δηλ. βουλευτή που σκέφτεται αν θα αποστατήσει -αν δεν κάνω λάθος δεν απεικονίζεται συγκεκριμένος πολιτικός, αλλά ένας τυπικός κεντρώος βουλευτής). Να προσεχτεί ότι ο Νόβας φοράει μεν την ποδιά του ταβερνιάρη, αλλά και το απαραίτητο παπιγιόν που ήταν το σήμα κατατεθέν του.

mikromagazonΗ λέξη «μικρομάγαζον» είχε χρησιμοποιηθεί πολύ τις μέρες εκείνες, αρχικά από τον Πάνο Κόκκα, τον διευθυντή της Ελευθερίας και φίλο του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε κατηγορήσει τους Παπανδρέου ότι μετέτρεψαν την ΕΚ σε «οικογενειακόν μικρομάγαζον» και τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι ίδρυσε μικρομάγαζο στον στρατό. Μετά την αποστασία, οι γελοιογράφοι των κεντρώων εφημερίδων, όπως ο Κ. Μητρόπουλος, χρησιμοποίησαν επίσης πολύ τη λέξη για να αναφερθούν στην κίνηση των αποστατών. όπως βλέπετε και στο σκίτσο αριστερά, που δείχνει τον Νόβα και τον Μητσοτάκη.

Ο Νόβας εξηγεί στο υποψήφιο γκαρσόνι ότι τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν την τυφλή υπακοή στις εντολές που δίνονται «απ’ της Αβλής το βάθος», και παραπονιέται ότι οι πελάτες του Κέντρου δεν δέχονται αδιαμαρτύρητα όσα τους σερβίρουν, και χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν «λίγες αντλίες» για να ησυχάσουν, σαφής υπαινιγμός για τις αντλίες που χρησιμοποιούσε η αστυνομία για να ρίχνει νερό με πίεση στους διαδηλωτές.

Ο Μποστ παίζει με τις σημασίες της λέξης «κέντρο» (κατάστημα αλλά και πολιτική παράταξη), ενώ ρίχνει πολλές σπόντες για το ρόλο του βασιλιά (για παράδειγμα, στην πόρτα γράφει εις το βάθος Αβλή αντί για το καθιερωμένο «στο βάθος κήπος») αλλά και για τη δουλοπρέπεια των αποστατών (π.χ. ζητούνται νέοι και ηλικιωμένοι για θελήματα). Ο μπανταρισμένος πολίτης κάτω δεξιά θυμίζει την αγριότητα με την οποία χτυπήθηκαν οι διαδηλώσεις από την Αστυνομία, ενώ ο τίτλος του μικρομάγαζου «Η νέα τάξις πραγμάτων» αποκτά μια απρόσμενη επικαιρότητα στις μέρες μας.

ΥΓ

Κατά καιρούς έχω ανεβάσει αρκετές γελοιογραφίες, και όχι μόνο του Μποστ, για τα Ιουλιανά. Πολλές από αυτές βρίσκετε στο προπέρσινο άρθρο μας (και στα λινκ που δίνει). Εναλλακτικά, κοιτάζετε εδώ.

118 Σχόλια προς “Το νέον μικρομάγαζον, 50 χρόνια μετά”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >ο Νόβας φοράει μεν την ποδιά του ταβερνιάρη

    -Του λείπει το μολύβι στ αυτί.
    -Γιατί μωρέ; Καλός είναι.
    -Δεν λέω, αλλά με την κοιλίτσα, το μουστάκι και την καραφλίτσα περισσότερο για πρόεδρος των ταβερνιάρηδων μοιάζει παρά με επίδοξου Προέδρου της Βουλής.

    Κακίες του φίλου μου του Κώστα

  2. Alexis said

    Εξαιρετικός ο σημερινός Μπόστ!
    Σπαρταριστή η ρίμα «εγείρει-μαγήροι» 😀

  3. Πενήντα χρόνια μετά, η αποστασία της γενιάς μας. Αναβαθμισμένη: δεν αποστάτησαν βουλευτές, αλλά κοτζάμ πρωθυπουργός 😦

  4. cronopiusa said

    Σκέφτομαι εκείνη τη σύναξη στην Αγιά Μαρίνα στην Ιμερόεσσα Λάπηθο και κλαίω

  5. Alexis said

    Νίκο, 15 Ιουλίου είναι η επέτειος όχι μόνο της αποστασίας αλλά και του χουντο-πραξικοπήματος στην Κύπρο, που άνοιξε την πόρτα στον «Αττίλα» με τα γνωστά επακόλουθα.
    Καλό θα ήταν κάποια στιγμή ένα αφιέρωμα και σ’ αυτή τη (μαύρη) επέτειο, π.χ. με κείμενα εποχής, γελοιογραφίες κλπ.

  6. Γς said

  7. Αδυνατώ να κρίνω αν η 15η Ιουλίου του 1965 ή αυτή του 1974 ήταν η χειρότερη. Μάλλον κλίνω προς τη δεύτερη. Όσο για την 15η τρέχοντος …ας την αφήσουμε να εξελιχθεί! (ενδεχομένως να αποδειχτεί μια γιαλαντζί αποστασία). Ίσως αποδειχτεί ότι πρόκειται για αποστασία εφάμιλλη μιας προγενέστερης από εκείνη της 15.7.65. Τότε που ο Παπανδρέου είχε πει: «Εγίναμε η χλεύη των αντιπάλων μας»!

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5: Έχεις δίκιο. Και πέρσι είχαμε και τα σαράντα χρόνια…
    Γελοιογραφίες όμως δεν ξέρω αν θα βρούμε, διότι αφενός τραγικό θέμα, αφετέρου δικτατορία υπήρχε.

  9. Αγγελική said

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΧΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΗΤΑΝ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ!
    ΚΙ Ο ΤΟΥΣΑΙΝ, ΑΝΕΛΥΣΕ ΚΑΙ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
    Κόσμος πολύς, διαφόρων ηλικιών, τάσεων, προελεύσεων, ενθουσιώδης και υποστηρικτικός για τα πρόσωπα που αγωνίζονται, σε δύσκολες συνθήκες, για το καλό όλων μας, στην Πατρίδα μας, αλλά και διεθνώς!
    Κατάφερα και πήγα, άκουσα ομιλίες, αλλά δεν άντεξα να παραμείνω στη συζήτηση…
    Η απόσταση για επιστροφή κράτησε 1.30 ώρα…
    Αγγελική

  10. νικοκύρη, μέιλ

  11. sarant said

    10 Εγινε, έβαλα τη βελτιωμένη εικόνα, ευχαριστώ!

  12. cronopiusa said

    θέλουμε νέους σοβαρούς δια μερικάς ημέρας
    ήτοι γκαρσόνια πρόθυμα και πρόθυμους λατζέρας

  13. Ριβαλντίνιο said

    Για τον λήσταρχο και αντιεξουσιαστή Μήτσο Λαφαζάνη έχουμε πει ?

    Περιληπτικά:
    Έδασε στην Πελ/σο και την Αττική. Έγινε πασίγνωστος για την απαγωγή του βουλευτή Τριφυλίας Σωτηρόπουλου. Ο Σωτηρόπουλος μας άφησε πολλές πληροφορίες για τον Λαφαζάνη.
    Ο Λαφαζάνης ήταν λεπτός, ούτε ψηλός ούτε στούμπος, ξανθούλης, εύθυμος και τολμηρός. Καταγόταν από το Μπούζι της Στυμφαλίας. Ήταν φυγόδικος, κλείστηκε για λίγο φυλακή, του κατάσχεσαν την στάνη του και τότε έγινε ληστής. Ως αντιοθωνικός έδρασε κατά των οθωνικών. Δεν κατάφερε όμως να πάρει αμνηστία με τον ερχομό του Γεωργίου. Οπότε συνέχισε τον ληστρικό του βίο. Η συμμορία του ήταν μικρή ( 5 άτομα). Κυρίως απήγαγε εύπορους πολίτες και ζητούσε λίτρα. Συνεργάστηκε και με τον λήσταρχο Λύγκο(Παππού), αλλά ύστερα χώρισαν. Πολλοί πολίτες κατηγορούσαν δημόσιους λειτουργούς ότι είχαν πάρε-δώσε με την συμμορία Λαφαζάνη ! Τον Σωτηρόπουλο τον αιχμαλώτισαν το 1866 στην αγροτική του κατοικία. Του είπαν να μην φοβάται για την ζωή του, αρκεί να πληρώσει, γιατί αλλιώς δεν χωρατεύουν και δεν φοβούνται μήπως χειροτερεύσουν την θέση τους καθαρίζοντάς τον. Ακόμη αν βρωμοκοπάνε δεν είναι γιατί είναι άπλυτοι μπαχαλάκηδες-μόλις ένα μήνα είχαν που άλλαξαν-αλλά φταίνε τα λίπη με τα οποία μαυρίζουν τα ρούχα τους για να μην φαίνονται την νύχτα. Από τους δικούς του ζήτησαν με γράμμα λίτρα, τους απείλησαν να μην ανακατέψουν την αστυνομία και την κυβέρνηση, γιατί αλλιώς του κόβουν το κεφάλι. (Θα ήταν αναγκασμένοι να το κάνουν μην τυχόν και τους τον πάρουν ζωντανό οι διώκτες τους και καταντροπιαστούν.) Τον κράτησαν αιχμάλωτο 36 ημέρες και τον αμόλησαν αφού πήραν το παραδάκι ( του έκανα μάλιστα και σκόντο στην τιμή).
    Στις 12/6/1867 ο Λαφαζάνης σκοτώθηκε σε σύγκρουση με την εθνοφυλακή στην περιοχή της Νεμέας.

    Ενύσταξα ρε ξάδερφε, θα γύρω να πλαγιάσω
    και συ κάτσε κι αγνάντευε κατά την Παλαιά Πάτρα
    τι έχω κουβέντα σήμερα με τρεις καπεταναίους.
    Θα πάμε κα στα Φιλιατά απόξω στον Αγρίλι
    θα πάρουμ έναν υπουργό τον Κύργιο Σωτηρόπλο
    να πάρουμ άσπρα και φλωριά, φλωριά μαργαριτάρια.
    (Δ.Κριεκούκας, «Λαογρ.Δημ.Τρα.Τριφυλίας σελ.551)

    Όλες οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το εξαιρετικό βιβλίο «ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1821-1871)» του Κυριάκου Κάσση (σελ.319- 324)

    http://www.politeianet.gr/books/9789608670815-kassis-d-kuriakos-ichor-antiexousiastes-kai-listes-sta-bouna-tis-elladas-1821-1871-protos-tomos-101055

    Έχει και εδώ πληροφορίες
    http://www.paratiritis-news.com/?p=93923#/ms-9/2
    http://www.citylocalnews.gr/23642/2015-01/otan-o-listis-lafazanis-apigage-ton-upourgo-oikonomikwn-gia-lutra-.html

  14. sarant said

    13 Δεν το ήξερα, ομολογώ!

  15. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    και ότι αποδιάβαζον
    το νέον μικρομάγαζον
    άλλοι απόξω εκραύγαζον
    μου πήρανε τ αυτιά
    «στον Υμηττό φωτιάα»
    στο Βύρωνα! ντροπή!!
    Μα και στο Κορωπί !

  16. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    το σύννεφο το μαύρο
    Φάληρο πιάνει,ως Ταύρο

  17. leonicos said

    Όταν τα μικρομάγαζα δεν γίνονται ενιαίο μαγαζί, αυτά συμβαίνουν.

    Σας το έχω πει ότι επί ‘πώς το λέγανε, δεν θα σκάσω’ ά, ‘Συνασπισμός’ ψήφιζα Δαμανάκη για να μην ψηφίσω αναθεωρητές;

    Καλά, ρε, μη γελάτε! Ο Γς μαγειρεύει βλίτα αλλά τα ψάρια… ούτε η κυρά του δεν του τα εμπιστεύεται.

    Τώρα, θα μου πείτε τι σχέση έχει ο Γς με το ότι ψήφιζα Δαμανάκη για να μην ψηφίσω αναθεωρητές;

    Εμ… τ’ άσχετα με τ’ άσχετα.

  18. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Στον Καρέα ξεκίνησε η φωτιά από την οδό Κισσού και Ίριδος. Φυσάει πολύ και η φωτιά είναι κοντά στα σπίτια-περιοχή «αστυνομικά» στη Ηλιούπολη. Τα ελικόπτερα αδειάζουν στις αυλές

  19. Γς said

    Τζί
    η φωτιά στου Καρέα θα μας κάψει την ταβέρνα στου Καρέα.

    Τι κακό είναι αυτό; Κάθε τόσο το συλουπώναμε το δάσος και κάθε τόσο το καίγαμε 😦

  20. Ριβαλντίνιο said

    Μνημόνιο 3

    Όχι, αλλά τελικά ΝΑΙ

    Ντεσπεράντος

    Μπουχουουου

    Γεωγραφία

    Καμμένος

    Πάντζας

    3ο μνημόνιο

    Λαφαζάνης

    Λαφαζάνης 2

  21. IN said

    13: Πολύ ενδιαφέρον!

    17: Το ότι ο Σωτηρόπουλος ήταν αυτός που αντικατέστησε, ως πρωθυπουργός, τον Τρικούπη, για να γλυτώσει την πτώχευση, το 1893, μ’ εκείνα τα σκριπ που έδωσαν και τον τίτλο στην ομώνυμη εφημερίδα, το θυμάσαι;

  22. Ριβαλντίνιο said

    Μπουμπούκος vs Σαμουράι
    Ποιος θα νικούσε ?

    Για λίγο φλωρόξυλο

    Για λίγο φλωρόξυλο 2

    Για λίγο φλωρόξυλο 3

    Πιστεύω ότι η Ντορούλα τους είχε και τους δύο για πλάκα !

  23. Γς said

    Καίγεται το δάος και στον Προφήτη Ηλία που γιορτάζει μεθαύριο. Πιο κάτω η Αγία Μαρίνα που γιορτάζει σήμερα αυτή.

    Κι ήταν σαν σήμερα εκεί το 1953 στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, που ο τρίχρονος αδελφός μου εξαφανίστηκε. Μάταια τον ψάχναμε όλοι μέχρι αργά το βράδυ.

    Τον βρήκαν οι χωροφύλακες ξημερώματα βαθειά μες το δάσος, που καίγεται τώρα.

  24. sarant said

    21 Είναι ο ίδιος Σωτηρόπουλος;

    18 Πρόσφατα ήμουν εκεί βόλτα…

  25. Γιάννης Ιατρού said

    @17γ και δεν μου είπε καν, πως θα τον έκανε τελικά τον γαύρο (μαρινάτ(κ)ο;;; που πρότεινε και το Σκλί 🙂 )

  26. LandS said

    @9 λέτε ότι ΚΙ Ο ΤΟΥΣΑΙΝ, ΑΝΕΛΥΣΕ ΚΑΙ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

    Επίσης ο Τουσέν είπε: «Η αναστολή πληρωμής του χρέους θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις των πιστωτών απέναντι στις ελληνικές αρχές »

    Rejoice Βρέθηκε το ανοιχτήρι.

  27. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    24.
    Αντιγράφω:
    Νόμος ΤΟΔ΄/Περί καταδιώξεως της ληστείας τεύχος 101 Α’ / 31 Μαϊου 1893
    (Ενδεικτικά)
    Κεφάλαιον Α΄: Επικήρυξις και ποιναί ληστών και συνεργών
    Κεφάλαιον Β΄: Ποιναί και αμοιβαί των επί της καταδιώξεως της ληστείας
    Κεφάλαιον Γ΄ Εκτόπισης ύποπτων λησταποδοχής και ευθύνη βλαχοποιμένων
    Κεφάλαιον Δ΄ Εκδίκασις της ληστείας Νόμος ΥΙΕ΄ 29 Μαίου
    {…}
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    Το Υπουργικόν Συμβουλιον:
    Ο Πρόεδρος
    Σ.Σωτηρόπουλος,
    Οι Υπουργοί Δ. Ράλλης, Α.Κοντόσταυλος , Α. Ευταξίας, Γ.Κόρπας, Ε. Κριεζής

  28. Spiridione said

    Ο ίδιος είναι
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

  29. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Διόρθωση: (δεν σκόπευα να το βάλω)- περιλαμβάνεται στη συνέχεια, στο ίδιο τεύχος: Νόμος ΥΙΕ΄ 29 Μαίου/1871 περί τροποποιήσεως άρθρων τινών του περί καταδιώξεως της ληστείας Νόμου-και έχει τρία άρθρα που τα θέλει να ισχύουν αναδρομικά)

    Ακούω, υπερψήφισε η Γερμανική Βουλή υπέρ μας

  30. Spiridione said

    Και το βιβλίο του: Τριάκοντα εξ ημερών αιχμαλωσία και συμβίωσις μετά ληστών
    http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/8/8/6/metadata-454-0000004.tkl&do=70393.pdf&lang=el&pageno=1&pagestart=1&width=357&height=498&maxpage=194

  31. cronopiusa said

  32. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #30
    Πολύ ωραία πηγή.

  33. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Φραστική επίθεση κατοίκων του Καρέα στον Λαφαζάνη

    Ένταση προκλήθηκε λίγο νωρίτερα όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πήγε στον Καρέα, για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

    Κάτοικοι που βρέθηκαν στο σημείο, όπου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμός του επιτέθηκαν φραστικά.

    Συγκεκριμένα, τον κατηγόρησαν πως, με την παρουσία του, κάνει μικροπολιτική ενώ τον κάλεσαν να βγάλει το σακάκι του και να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς ή να σηκωθεί να φύγει.»

    http://tvxs.gr/news/ellada/frastiki-epithesi-katoikon-toy-karea-ston-lafazani

  34. Γς said

    33:

    Αλλού αυτά μεγάλε!

    Σε τα μας;

    Τους Βυρωνιώτες;

  35. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    30 Α γεια σου!

  36. IN said

    27: Έφη, κάπου τα μπέρδεψες λίγο. Ο νόμος ΤΟΔ’ (374) περί καταδιώξεως της ληστείας είναι του 1871, όχι του 1893. Αυτό στο οποίο αναφέρεσαι εσύ είναι διάταγμα της 31ης Μαΐου 1893 με το οποίον «τίθεμεν [ημείς Γεώργιος Α’ Βασιλεύς των Ελλήνων] προσωρινώς εις ενέργειαν τους περί καταδιώξεως της ληστείας νόμους … διαρκέσουσαν επί εν έτος». Και στη συνέχεια παραθέτει το κείμενο των δύο νόμων (ΤΟΔ’ και ΥΙΕ, δηλ. 415, αμφότεροι του 1871).

    Ο νόμος ΤΟΔ’ περί καταδιώξεως της ληστείας είναι διαβόητος, γιατί περιείχε δρακόντεια μέτρα όχι μόνον κατά των ληστών, αλλά και κατά των μελών της οικογενείας τους. Άρθρο 22: «Συγγενείς ανιόντες, σύζυγος, τέκνα, αδελφοί και αδελφαί, πενθερός και πενθερά ληστού επικεκηρυγμένου εκτοπίζονται από της Στερεάς Ελλάδος εις τας νήσους ή την Πελοπόννησον και τανάπαλιν, ένθα δύνανται να εκλέξωσι τόπον διαμονής» Και ακολουθούν λεπτομέριες για τη διαδικασία και τις συνέπειες της εκτοπίσεως. Αξιοσημείωτο, επίσης, το άρθρο 25 του ιδίου νόμου για την επιβολή «ποινής» αστυνομικής επιτήρησης βλαχοποιμένων (sic) και προς αυτούς εξομοιομένων σκηνιτών, αν υπάρχουν βαρείες κατ’ αυτών υπόνοιες (ούτε καν απόδειξη!) συνέργειας σε ληστεία στην περιοχή τους.

    Διαβόητος είναι ο νόμος γιατί τα μέτρα αυτά άνοιξαν την όρεξη του Ελληνικού κράτους και, αφού τα προέβλεψε για τους ληστές, στη συνέχεια τα επεξέτεινε και στους αναρχικούς, κομμουνιστάς και λοιπούς επικινδύνους δια το κοινωνικόν καθεστώς κλπ. Εξ ού και οι «εκτοπίσεις» στα ξερονήσια.

    Αν καλά θυμάμαι, ο νόμος ΤΟΔ’ ψηφίστηκε ως συνέπεια της ληστείας στο Δήλεσι, που εξέθεσε το Ελληνικό κράτος διεθνώς.

  37. Pedis said

    # 3 – Δύτα, «Πενήντα χρόνια μετά, η αποστασία της γενιάς μας. Αναβαθμισμένη: δεν αποστάτησαν βουλευτές, αλλά κοτζάμ πρωθυπουργός».

    Ναι. Κι ακόμη:

    Οι αποστάτες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στηρίζουν την κυβέρνηση τις αποφάσεις της οποίας απορρίπτουν …

    Ο πρωθυπουργός δεν παρατείται ενώ παράλληλα δέχεται να προεδρεύει σε κυβέρνηση μειοψηφίας για να πάει, λέει, σε εκλογές …

    Το «παλάτι», αντί να τον ρίξει τον καλεί να κάνει τον «κινέζο», τον ψόφιο κοριό, την πάπια …

    Και μέχρι τις εκλογές θα στηρίζεται και θα προσδοκά το έλεος της αντιπολίτευσης και των δανειστών.

    Ιστορικές δυσαναλογίες …

  38. giorgos said

    νά καί κάποια στοιχεία εδω περί ¨κλεφτών»

    «Μιὰ ἄλλη ἐπίσης συνέπεια τοῦ καθεστῶτος τῆς αὐτονομίας ἦταν καὶ τὸ φαινόμενο τῶν κλεφτῶν, πού λειτουργοῦσε σὰν ἕνας γενικὰ ἀποδεκτὸς παράγοντας ἰσοζυγίου τῶν κοινωνικῶν σχέσεων τῶν περιοχῶν.

    Τὸ φαινόμενο αὐτὸ -πού δὲν ἔχει ἀποτελέσει ἀκόμη ἀντικείμενο ἐπιστημονικῆς μελέτης- φαίνεται νὰ ὀφείλεται ἤ μᾶλλον νὰ λειτουργῆ στὴν περιοχὴ ἐπαφῆς τῶν δύο δικαίων, τοῦ χριστιανικοῦ καὶ τοῦ μωαμεθανικοῦ. Γι’ αὐτὸ καὶ ἐμφανίζεται σχεδὸν ἀμέσως μετὰ τὴν πτώση τῆς Κων/πόλεως. Τὸ ἴδιο φαινόμενο ἴσχυε καὶ στὴν Ἀνατολία, σὲ περιοχὲς πού ἐμφάνιζαν «διακύμανση» δικαιακῶν καταστάσεων. Κλέφτες βέβαια εἶναι γνωστοὶ ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα, ἀλλά ὡς εἶδος ρεμπέλων πού λειτουργοῦν ἐκτός τῆς ὑπαρχούσης τάξεως δικαίου. Ἐδῶ οἱ κλέφτες λειτουργοῦν ὡς ἕνας συμπληρωματικὸς θεσμὸς δικαίου, ἀποδεκτὸς τόσο ἀπὸ τὸ Πατριαρχεῖο ὅσο καὶ ἀπὸ τὴν ὀθωμανικὴ διοίκηση, ἡ ὁποία τοὺς χρησιμοποιεῖ ὡς ἁρματολούς, δηλαδὴ ὡς φοροεισπράκτορες. Ἡ πλήρης διοικητικὴ καὶ δικαιακὴ αὐτονομία τῶν περιοχῶν, οἱ ὁποῖες ὅμως τελοῦν ὑπὸ τὴν πολιτικὴ διοίκηση τῶν Τούρκων, φαίνεται νὰ εἶναι ἡ δημιουργός τοῦ φαινομένου. Κάθε πιθανὴ αὐθαιρεσία ἐκ μέρους τῆς τουρκικῆς διοίκησης, ὅπως καὶ κάθε ὑπέρβαση μέσα στὰ πλαίσια τοῦ ἰσχύοντος δικαίου, «διορθώνεται» ἀπὸ τοὺς κλέφτες ἐκτός δικαίου. Μποροῦμε συνεπῶς νὰ ποῦμε πώς οἱ κλέφτες ἦταν ἕνα εἶδος ἰδιορρύθμου «μυστικῆς ὑπηρεσίας», πού λειτουργοῦσε βάσει πραγματικῶν δεδομένων, πέραν τῆς τυπικότητος τοῦ ὑπάρχοντος δικαίου. Ὁ πλούσιος λ.χ., μέσα στὸ ἀνέκαθεν σοσιαλιστικὸ πνεῦμα τῆς Ἀνατολῆς, δὲν ἐπαφίεται στὴν ἐλεύθερη βούλησή του, ἂν θὰ δώση ἤ δὲν θὰ δώση. Εἶναι ὑποχρεωμένος νὰ ἐπενδύση κοινωνικά, διότι ἄλλως κινδυνεύει ὅλο του τὸ βιός. Μὲ τὴν ἐξέλιξη τοῦ καπιταλισμοῦ στὴν Δύση, τὸν ἀντίστοιχο ρόλο τὸν ἀναλαμβάνουν οἱ «ταξικοὶ ἀγῶνες». Σημειωτέον ἐπίσης ὅτι καὶ στὴν Δύση ὑπάρχει τὸ φαινόμενο τῶν κλεφτῶν, ὑμνηθέν μάλιστα καὶ ἀπὸ μεγάλους ποιητές, ὅπως ὁ Σίλλερ, σχεδὸν μέχρι τὸ 1850. Στὴν Ἀμερική, οἱ «κάου μπόϋ» πού βλέπομε στὰ φὶλμ θὰ διατηρηθοῦν ὡς τὸν τρέχοντα αἰώνα. Τὸ καθεστὼς τῶν κλεφτῶν στὴν Ἀνατολὴ δὲν εἶναι ἀκριβῶς ἐκεῖνο τοῦ λήσταρχου, διότι ὁ κάθε κλέφτης στὴν κοινωνική του συμπεριφορὰ ἐλέγχεται ἀπὸ τὸν κλέφτη τῆς διπλανῆς περιοχῆς. Εἶναι μᾶλλον ἕνας θεσμὸς ἰσορροπίας δικαίου. Ἐκτὸς αὐτοῦ, ἐγκατεσπαρμένοι παντοῦ στὴν ὕπαιθρο, ἀποτελοῦσαν καὶ ἕναν παράγοντα ἀσφαλείας τοῦ κράτους, διότι ἦταν δύσκολο νὰ εἰσχώρηση κανεὶς στὰ Βαλκάνια χωρὶς νὰ μπορῆ νὰ δικαιολόγηση ἐπαρκῶς τὴν παρουσία του… Στὴν Ἑλλάδα οἱ κλέφτες ὑπῆρχαν μέχρι τὸ 1930 περίπου καὶ ἐκκαθαρίσθησαν μὲ «εἰδικὲς προσπάθειες» ἐπὶ Βενιζέλου, διότι ἀποτελοῦσαν βασικὸ παράγοντα διακινήσεως τῆς πολιτικῆς. «Τὰ σχέδια ἀναπτύξεως» τῶν κυβερνήσεων εἶχαν νὰ λάβουν ὑπ’ ὄψη καὶ τοὺς κλέφτες, στοὺς ὁποίους βασικὰ ἀνῆκαν οἱ περιοχές. Τὸ κάθε «πρόγραμμα» ἔπρεπε νὰ συμφωνηθῆ καὶ ἰδιαιτέρως μὲ τοὺς κλέφτες. Χαρακτηριστικὴ εἶναι ἡ περίπτωση μὲ τὴν σφαγὴ τοῦ Δήλεσι τὸ 1870. Ἡ Κυβέρνηση τοῦ Βούλγαρη, μὴ ἔχοντας καμμιὰ πίστωση γιὰ ξένα δάνεια στὸ ἐξωτερικό, θέλησε νὰ προσελκύση τὸ παροικιακὸ κεφάλαιο, ἀπὸ τὴν Κων/πολη ἰδίως, καὶ ἐδημιούργησε τὸ φιάσκο τοῦ Λαυρίου. Οἱ πάντες τρελλάθηκαν γιά… χρυσάφι καὶ μεταξὺ τῶν ἄλλων μιὰ ὁμάδα «περιηγητῶν» (Ἄγγλων καὶ Ἰταλῶν), πού θέλησε νὰ «ἐξερεύνηση» τὸ πράγμα ἐπιτοπίως: τοὺς ἔπιασαν οἱ κλέφτες καὶ τοὺς ἔσφαξαν…

  39. Gpoint said

    # 19

    Δεν το πιστεύω να φτάσει μέχρι εκεί (μήπως είχαμε αφήσει χταπόδι κάβα ;;)

  40. Gpoint said

    Ωραίος πάντοτε ο Μποστ αλλά το εν γένει κλίμα μας φέρνει κακή διάθεση. ισως πρέπει να πείσω τον εαυτό μου πως διανύω τους δυο τελευταιους μήνες της οικονομικής μου ζωής και να τους απολαύσω.
    Προς Γς και άλλους εγκλωβισμένους, αρχίστε να πλήρώνεται ΔΕΚΟ, εφορίες κ.λ.π. των γνωστών σας από τα δεσμευμένα και να παίρνετε μετρητά από αυτούς

  41. sarant said

    36 Νομίζω πάντως ότι συγγενείς πολιτικών κρατουμένων δεν εκτοπίζανε.

    40β Γιατι το λες αυτό;

  42. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    39 – Σιγά να μη έμενε κάβα χταπόδι αλα Gee, στις ειδήσεις είχα ακούσει, πως τα γατάκια της ταβέρνας κατήγγειλαν ότι ένας αεκτζής δεν άφησε ούτε βεντούζα «ζωντανή» τελείως ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΣ.

  43. Γς said

    40:
    >Προς Γς και άλλους εγκλωβισμένους, αρχίστε να πλήρώνεται ΔΕΚΟ, εφορίες κ.λ.π. των γνωστών σας από τα δεσμευμένα και να παίρνετε μετρητά από αυτούς

    Το κάνω ήδη, αλλά για δικούς μου λογαριασμούς. Εφορίες και τέτοια.
    Δεν ξέρω αν μπορείς να πληρώσεις με την κάρτα σου λογαριασμούς τρίτων

  44. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    29 – «Ακούω, υπερψήφισε η Γερμανική Βουλή υπέρ μας»
    Σιγά μην είναι υπέρ μας, υπέρ τους ψήφισαν, μη κοιτάς που γαβγίζουν μας βρίζουν και μας απειλούν με grexit, ένα σκασμό τζάμπα λεφτά βγάζουν από τους τόκους των δανείων που δίνουν στην Ελλάδα για να πληρώσει τα δάνεια για εξοπλισμούς που συντηρούν την οικονομία τους. Μη ξεχνάς, 900 τάνκς εμείς, 200 οι Γερμανοί που μας τα πουλάνε, και το κυριώτερο, δεν χρειαζόμαστε πάνω από δύο για κάνα πολυτεχνείο.
    Αυτό μου το είχε πεί ένας λοχαγός με τρείς στερήσεις βαθμού ονόματι Γκιόκας (είχε πολεμήσει στην Κύπρο, είχε τραυματιστεί, αλλά στην Κύπρο δεν πολέμησε ο ελληνικός στρατός, και δεν λογιζόταν τραυματίας πολέμου, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ) το 1983, όταν μας μάθαινε πώς να τα καταστρέφουμε. Τότε περίπου είχε γίνει η πρώτη μεγάλη αγορά Λέοπαρντ (καμιά 500ριά νομίζω) και ενώ όλοι ήταν ενθουσιασμένοι, αυτός μας έλεγε πως ήταν μεγάλη απάτη και υπονόμευε την οικονομία της χώρας. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΖΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΡΕ ΣΕΙΣ, ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΤΑΝΚΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ Η ΤΑ ΒΟΥΝΑ; ΕΔΩ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΦΤΥΣΕ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ, ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΣΕΡ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΜΑΣ ΟΎΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ, ΣΑΝ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΚΟΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΠΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΜΑΝΤΟΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΥΛΗ. Και όντως έμαθα πόσο ευάλωτο είναι ενα τάνκ, δεν το χωράει το μυαλό ενός μέσου ανθρώπου, ειδικά τώρα με τα σύγχρονα τηλεκατευθυνόμενα πυραυλάκια απεμπλουτισμένου ουρανίου, (τότε ήταν δοκιμαστικά σε Α.Τ LOW) λες και είναι από βούτυρο τα θηρία. Στους εξοπλισμούς και κυρίως στην συντήρησή τους είναι τα τρελά έξοδα για την χώρα μας, αλλά γι΄αυτούς δεν μιλάει κανείς, ΤΥΧΑΙΟ;

  45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    36α. Ναι.Πήγαινα μπρος πίσω προσπαθώντας να αντιγράψω μερικά σημεία και μου έφυγε ο τίτλος που έλεγε αυτό ότι τίθενται προσωρινά σε ισχύ αυτοί οι δυο νόμοι. Αλλά ως της μαχομένης έβαλες τα πράματα στη σειρά :). Οι βλαχοποιμένες με καθήλωσαν ομολογώ.
    44α Α! μυστήριος είσαι. Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας βρε.Άσε με στ όνειρό μου.
    Ακούω ότι θα πάει ο Κατρούγκαλος στο νέο υπερυπουργείο Εργασίας και Κοιν.Ασφαλίσεων Αλλά και ο πρόεδρος των Εφοριακών στο οικονομικών στη θέση της Βαλαβάνη.

  46. Γς said

    Ειδήσεις του MEGA τώρα:

    Ο ανταποκριτής από την Νεάπολη Λακωνίας.

    «Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η υδροδότηση της πόλης. Ακόμα και τα πυρασβεστικά αεροπλάνα παίρνουν νερό από τη θάλασσα»

  47. εντάξει, ζήσαμε να δούμε υπουργό τον Παύλο Χαϊκάλη!

  48. Gpoint said

    #41 β

    γιατί δεν νομίζω πως θα φύγει το κάπιταλ κοντρολ πριν από κάποιο κούρεμα

  49. Pedis said

    # 47 – Σκυλος,
    «εντάξει, ζήσαμε να δούμε υπουργό τον Παύλο Χαϊκάλη!»

    ναι, ρε μπούστη μου! … για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων … μόνο για έλληνες ;;;

    » Σε ρατσιστικές δηλώσεις προέβη νωρίτερα και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαΐκάλης ο οποίος είπε: «Οι αλλοδαποί φταίνε για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανεργίας. Έλληνας δε γίνεσαι, αλλά γεννιέσαι» »
    http://left.gr/news/sti-voyli-ayrio-i-syzitisi-toy-nomoshedioy-gia-tin-ithageneia

    Να δω πώς θα συνεργαστεί ο Θεωνάς (παραιτήθηκε, θα παραιτηθεί; το εύχομαι) με τον προιστάμενό του, που εκτός από φασιστοειδές είναι και πονηρο-βλάκας (δες την υπόθεση με τη δωροδοκία του) και προφανώς, καθότι χαζοηθοποιός θα είναι εντελώς άσχετος με τα θέματα του υπουργείου.

    Ανελαριστερό σκατομπάχαλο η κατάσταση.

  50. Όταν η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος επιγράφει το σημερινό της άρθρο Οριστικό παρελθόν η αριστερή παρένθεση, εσύ τι καταλαβαίνεις; Ότι είναι αρκούντως άσχετη από ελληνικά, ώστε να είναι ιδανική για τη θέση…

  51. Gpoint said

    πάντως επαλξθεύεται το αξίωμα πως ΄για νά έχεις αριστερή κυβέρνησει σε ΝΑΤΟϊκή, δυτική χώρα θα πρέπει να της βάλεις δεξιό κουστούμι τόσο στενό ώστε μόνο προσεγμένες κινήσεις να μπορεί να κάνει και μόνο προς τα δεξιά

  52. 50 Stazybo

    σιγά μην τόγραψε η ίδια.
    Το πολύ-πολύ να έδωσε δύο γενικές ιδέες σε κάποιον συνεργάτη και να μην τόδε καν γραμμένο.
    Σε λίγο θα πιστέψεις πως διαχειρίζεται και μόνη της το σάιτ της!

    49 Pedis

    και δεν αναφέρθηκα καν στις δηλώσεις Δούρου πως οι πυρκαγιές είναι προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας.
    Άμα ακούσεις κι άλλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, δεν θάναι εμπρησμός, αυτανάφλεξη θάναι! 😥

  53. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «29 Ιανουαρίου 2013 00:25 ΠΟΛΙΤΙΚΗ NEWSBOMB
    Τσίπρας: Θα συμμαχήσω ακόμα και με το διάβολο για το καλό της χώρας

    […..]

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμαχήσει ακόμη και με τον διάβολο για να πετύχει αποτελέσματα για τη χώρα, αναφερόμενος στη στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη το ΔΝΤ να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με την Γερμανία και όχι με μισόλογα.

    Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/274610/tsipras-tha-symmahiso-akoma-kai-me-to-diavolo-gia-to-kalo-tis-horas#ixzz3gAs9TMVb

    ΥΓ Ε λοιπον συμμαχησε με το κομμα του Καμμενου.

  54. Η χήρα Μήτση αναλαμβάνει στον επόμενο ανασχηματισμό…

  55. sarant said

    50-52 Τι σε ενοχλεί σε αυτόν τον τίτλο;

  56. 54

    Κι ο στρατηγόοοοςτης θα είναι ο επόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ :mrgreen:

  57. 55 δεν με ενοχλεί εμένα, μακαρι να ισχύει κιόλας
    απλά έδωσα την πληροφορία ότι σπάνια οι βουλευτές γράφουν μόνοι τους τα άρθρα τους.
    Σε όλα τα κόμματα.

  58. sarant said

    Πήρε υφυπουργείο και ο Πολάκης, βλέπω

  59. Ε, να και κάτι καλό.

  60. 50 Η αριστερή παρένθεση, ήτοι η αριστερή κυβέρνηση, είναι οριστικό παρελθόν, ήτοι δεν υφίσταται πλέον· όχι ο χαρακτηρισμός «παρένθεση», αλλά αυτό που προσδιορίζει, η κυβέρνηση, δηλαδή. Η αθέλητη αμφισημία είναι ό,τι πρέπει για τη θέση του κ.ε. Θα βγαίνουν θέματα ακόμη κι εκεί που δεν θα υπάρχουν.

  61. Γς said

    58:

    Η αδυναμία του Αδώνιδος. [Της νον γκράτα περσόνας του]

  62. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    58, 59 Ο Παύλος Πολάκης είναι Χειρουργός – Εντατικολόγος και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Πειραϊκού Θεραπευτηρίου».

    ΥΓ Αποφασιστικο τον βλεπω. Χρησιμη η ειδικοτητα του διοτι η χωρα ειναι στην εντατικη.

  63. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Πολακης Παυλος Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ ομιλία στην Βουλη 10/02/15

    ΥΓ Σπανιο ειδος….

  64. 57: Αν δεν έχει άσχετη ζώνη ώρας ρυθμισμένη στην πόρσε, το άρθρο βγήκε χαράματα σήμερα· μπορεί να τόγραψε κι η ίδια.

  65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    49 – «καθότι χαζοηθοποιός θα είναι εντελώς άσχετος με τα θέματα του υπουργείου.»
    Ενώ μέχρι τώρα αναλάμβαναν σχετικοί, γι΄αυτό προκόψαμε. Προσωπικά, αφού είδα τον ΓεΟργιάδη υπουργό τα έχω δεί όλα στην ζωή μου, ο Χάϊ – κάλης μπροστά του είναι η θεωρία της σχετικότητας (χαμόγελο).

    Υ.Γ – Άσε που με πνευματικό τον Τσάτσαρη, έχει απευθείας σύνδεση με τον θεό, είναι μεγάλη η τύχη της χώρας να έχει τέτοιο υπουργό. Πάρε πληροφόρηση για το ποιός είναι ο Τσάτσαρης ψευτοεπιστήμονα (χαμόγελο). Όπως έλεγε κι ο Αυλωνίτης, ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΡΕ.

    http://www.tsatsaris.gr/?page_id=16&lang=el

  66. 64

    ή ο εντεταλμένος ξενύχτης.
    Δεν ξέρω, just saying. :mrgreen:

  67. 65

    WTF; http://www.tsatsaris.gr/?p=1010&lang=el

    Λάμπρε, μας τρολλάρεις, ρε καταδρόμι;
    Ρε συ, λυπήσουμας, ρε!

  68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    62 – «ΥΓ Αποφασιστικο τον βλεπω. Χρησιμη η ειδικοτητα του διοτι η χωρα ειναι στην εντατικη.»
    Αφώτιστε Βάταλε (πλάκα κάνω) με βάζεις σε πονηρές σκέψεις, κάτι απ΄τα παλιά μου θυμίζει η ασθένεια της χώρας (χαμόγελο).

  69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    67 – Τι τρολλάρω ρε σκύλε, ο ίδιος ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ το έχει δηλώσει, πρίν το έθνος τον εκλέξει ΒΟΛΕΥΤΗ. Άντε τώρα, να είσαι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ και αν βλέπεις τέτοια ρεζιλίκια, ευτυχώς ψήφισα τον σκύλο μου τον ΠΕΠΕ για πρωθυπουργό.

    Πάω να δώ το ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ στην tv.

  70. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    @68. Kυριακή, 12 Ιουλίου 2015
    Το ψέμα που τρώει και θα τρώει διαδοχικές κυβερνήσεις και κόμματα
    του Κωνσταντίνου Μ. Σοφούλη

    © «Μεταρρύθμιση»: Το ψέμα που θα τρώει διαδοχικές κυβερνήσεις και κόμματα – 3.6.2015

    […..]
    Συμπέρασμα: Αν όλη η σκέψη μας δεν συγκεντρωθεί στο πώς θα προσεγγίσουμε νέες παραγωγικές επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς, οι κυβερνήσεις θα περιστρέφονται γύρω από εσφαλμένο άξονα και ζαλισμένες θα πέφτουν. Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι απλό μέσο και βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Όποια κυβέρνηση τολμήσει τελικά να αποταθεί στους εταίρους μας με μια τέτοια ατζέντα, εκτιμώ ότι θα βοηθούσε και αυτούς να αποβάλλουν ορισμένες αντιπαραγωγικές εμμονές τους στην ισχύ των νομισματικών πολιτικών και να σταθούν αρωγές σε ένα πραγματικό πρόγραμμα ανάταξης μιας εξευτελισμένης επί του παρόντος οικονομίας, όπως κατάντησε η ελληνική.»

    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2015/07/blog-post_12.html#more

    ΥΓ Ολα τ ‘ αλλα ειναι ασπιρινες σε πολυτραυματια στην εντατικη.

  71. 69

    Σειρά μου, τότε, ναρχίσω εγώ τα μοιρολόγια: «σταματήστετους!», «μαςκαταστρέφουν!», όι, όι, μάναμ! imgur.com/tEuTj6K

    το μόνο παρήγορο είναι πως οι ΑνΕλ βολεύουνται σε μια καρεκλούλα και δεν κάνουν τίποτε.

  72. sarant said

    60 Αντιφάσκεις. Μπορείς να διαφωνείς επί της ουσίας με όσα είπε, αλλά στο 50 είχες εκφράσει ένσταση (έτσι κατάλαβα και αυτό βγαίνει) για τα ελληνικά της.

  73. Γς said

    72:
    Δεν ξέρω για τα ελληνικά της, αλλά δεν μου αρέσουν γενικά αυτά που λέει.

    Λατρεύω όμως το ηπειρώτικο ακσάν της.

  74. 72: Κι εξακολουθεί να ισχύει η ένστασή μου, που συνοψίζεται στο ότι δεν μπορεί να διατυπώσει κάτι το μη αμφίσημο.

    Αν την απόφανση «οριστικό παρελθόν η αριστερή παρένθεση» δεν ήξερες ποιος τη διατύπωσε, τι θα συμπέρανες ότι σημαίνει;
    Ότι τελείωσε η κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται ως αριστερή παρένθεση;
    Ή ότι τελείωσε ο χαρακτηρισμός της ως αριστερής παρένθεσης;

    Δεν είναι σπουδαία η διόρθωση που θέλει, αλλά τη χρειάζεται.

    Οριστικό παρελθόν η «αριστερή παρένθεση»
    ή, καλύτερα
    Οριστικό παρελθόν ο χαρακτηρισμός αριστερή παρένθεση

    Και είπα ότι και κατά λάθος αμφίσημος να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενίοτε είναι θετικό για τη θέση.

  75. smerdaleos said

    @49: » Σε ρατσιστικές δηλώσεις προέβη νωρίτερα και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαΐκάλης ο οποίος είπε: «Οι αλλοδαποί φταίνε για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανεργίας. Έλληνας δε γίνεσαι, αλλά γεννιέσαι» »
    —-

    Να θυμίσει κάποιος στον Χαϊκάλη πως σύμφωνα με τους ιστορικούς του 15ου αιώνα, οι τότε αλλοδαποί πρόγονοί του «έφταιγαν» για την αύξηση της εγκληματικότητας στην Πελοπόννησο όταν 30.000 από αυτούς εξεγέρθηκαν κατά των αρχών εξαιτίας της αυξημένης φορολογίας που τους είχε επιβληθεί.

    Σε λίγο θα διαβάσουμε ότι και το «μιξοβάρβαρον τέρας» από την Δυτική Μακεδονία ο Νεόφυτος …«Μωμοτζίλας ὄν τὸ πρῶτον» (το πρώτο-πραγματικό του όνομα ήταν Momčilo ~ «Νεανίας») ο «Βουλγαραλβανιτοβλάχος» είχε πει «Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι».

  76. Stazy, Νικοκύρη,
    νομίζω πως ο ένας σας αναφέρεται στην Αριστερή κι ο άλλος στην Παρένθεση.
    Πάντως, οι εταίροι δεν θα παραπονεθούν για τον Χάι-Κάλη, όπως για τον Βαρούφ και τον Τσακαλάκο. πως δεν ξέρει να ντύνεται… https://pbs.twimg.com/media/CKI5KTOW8AA8LvB.jpg

  77. Να γελάσομε και λιγάκι, ε; https://pbs.twimg.com/media/CKIm89zWUAAuvPX.jpg (στο μέτρο του δυνατού πάντα!)

  78. Pedis said

    # 52 – Σκύλος, «Άμα ακούσεις κι άλλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, δεν θάναι εμπρησμός, αυτανάφλεξη θάναι!»

    Ποια είναι η κρισιμη πυκνότητα συσσώρευσης μαλακιών ώστε να καταστούν αυτοναφλεγόμενες;

    Βρε τι Δούρου. Αν έχει υποψίες για υπονόμευση και τα ρεστα ας απευθυνθεί για συμβουλές και πληροφορίες στην ικανότερη υπηρεσία πληροφοριών της περιοχής μας … ξέρει αυτή …

    # 65 – Ε και τι μ’αυτό, Λαμπρε. Κάθε φορά, δηλ. σχεδόν πάντα, πρέπει να καταγγέλεις τους άσχετους, κρετίνους, θρασείς, ρεντίκολους, χαζόβλάκες, αλαζόνες και απατεώνες που κάθονται στο σβέρκο μας. Όχι’ότι αν ήταν σχετικοί και κόμπετεντ θα ήταν καλύτερα από τη στιγμή που είναι καθάρματα και λακέδες της κυρίαχης τάξης αλλά σκέψου για πόσο έξυπνο «σε» κόβουνε να έχεις λ.χ. τον Χαικάλη υπουργό …

    # 75 – ώστε ο πρόγονος «μας», «σας», «τους», Χαηκάλ! Τρε μπιεν!!

  79. smerdaleos said

    @78, Pedis: # 75 – ώστε ο πρόγονος «μας», «σας», «τους», Χαηκάλ! Τρε μπιεν!!

    Δεν σε κατάλαβα εδώ Pedis. Εγώ απλώς έδειξα μερικά έγγραφα με επώνυμα από αρβανίτικες «κατούνες» την εποχή της αλβανικής εξέγερσης. Ένα από αυτά ήταν και το «Χαηκάλης».

  80. Pedis said

    # 79 – Χοντρή ειρωνία ήταν για τις ρίζες της ελληνικότητας … δεν έγινε κατανοητό; Ζε σουί ντεσολέ.

  81. sarant said

    74 Εγώ καταλαβαίνω ότι κατά την Γ. μπήκε οριστικά τέλος στην επιδίωξη κάποιων (των κακών) να αποτελέσει αριστερή παρένθεση η παρούσα κυβέρνηση.

    Σμερδαλέε, πολύ ενδιαφέρον το στιχούργημα του Κατράρη, που τόχεις αναφέρει στο σάιτ σου. Περιέργως δεν το έχει το TLG.

  82. 74: Καλά το καταλαβαίνεις, γιατί γνωρίζεις το κόντεξτ, κι αυτόν που τα γράφει. Βάλε τα ίδια λόγια στο στόμα του Βαγγέλα ας πούμε…
    (έχεις μέιλ, παρεμπ)

  83. smerdaleos said

    @79: Χοντρή ειρωνία ήταν για τις ρίζες της ελληνικότητας … δεν έγινε κατανοητό; Ζε σουί ντεσολέ.
    ——

    Αα οκ, τώρα το έπιασα. Εννοείται ειρωνία προς αυτούς που διακηρύσσουν το «Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι» (και αντίστοιχα για κάθε άλλη εθνότητα) … αλλά τα λέει και η Αρβελέρ αυτά για την καταγωγή μας.

    [02:54]


    —-

    @74, Νίκο: Σμερδαλέε, πολύ ενδιαφέρον το στιχούργημα του Κατράρη, που τόχεις αναφέρει στο σάιτ σου. Περιέργως δεν το έχει το TLG.
    —-

    Δεν το έχει; Γιατί εγώ το πρωτοβρήκα αναφορά σε αυτό στον Καλδέλλη και στον Paul Stephenson.

    Κάτσε να πω και δυο λόγια για να ξέρει ο κόσμος πως να το διαβάσει.

    Ο Νεόφυτος-Momčila ήταν μοναχός κάπου από την Κουτμιτσεβίτσα που είχε βάλει υποψηφιότητα για πατριάρχης. Ο Θεσσαλονικέας Κατράρης ήταν υποστηριχτής άλλου υποψηφίου και έγγραψε αυτό το σκωπτικό ποίημα για τον «αντίπαλο» υποψήφιο.

    Δεν μπορώ να καταλάβω τον Καλδέλλη όταν λέει πως σκοπός του ποιήματος δεν ήταν να θίξει την «μη «Γραικική»» ταυτότητα του Νεοφύτου.

    Εννοείται πως δεν θίγει την μη «Γραικική/Ελληνική» ταυτότητα του Νεοφύτου, αφού δεν υπήρχε «Γραικική/Ελληνική» ταυτότητα, ώστε να υπάρχει και το αντίθετό της. Βέβαια θίγει ξεκάθαρα την μη Ρωμαϊκή εθνοτική ταυτότητα του Νεοφύτου, έτσι όπως την κατανοούν οι «υπηρμένοι» Ρωμαίοι λόγιοι από το δεύτερο μισό του 11ου αιώνα, όταν αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιούν τον όρο «Ρωμαίοι» αποκλειστικά για τους ελληνόφωνους και εφευρίσκουν την κατηγορία «μιξοβάρβαρος» για τον «εσωτερικό «άλλον»».

    Εξηγεί ο Paul Stephenson.

  84. smerdaleos said

    @83, διόρθωση: @81,Νίκο και όχι @74, Νίκο

  85. Βάταλος said

    Αγαπητοί μου Ρωμιοί: Σάς βλέπω πολύ καταπτοημένους, καθώς όλοι αντιλαμβάνεσθε εις ποίον κρημνόν οδηγείται το χρεοκοπημένον Ρωμέικον. Επιτρέψατέ μοι, λοιπόν, να σας διασκεδάσω ολίγον, με νέας συγκλονιστικάς αποκαλύψεις που ποτέ δεν σας είπον εις τα ρωμέικα σχολεία όπου εκωλοβαράγατε κατά την νιότην σας…

    1) Οι Αρχαίοι Έλληνες – εκτός όλων των άλλων – ήσαν οι εφευρέται και του «69» https://en.wikipedia.org/wiki/69_(sex_position) όπως αποδεικνύουν πληθώρα αρχαίων αγγείων. Η έγκυρος Wikipedia μάς βεβαιοί πως η αρχαιοτέρα εικονογράφησις του «69» υπάρχει εις το Μουσείον του Ηρακλείου Κρήτης, αλλά απαξάπαντες οι Ρωμιοί (ακόμη και οι Κρήτες) το αγνοούν. Ο γέρων Βάταλος θα σας αποκαλύψη απόψε ότι και εις τον έντυπον λόγον, η πρώτη σαφής αναφορά εις το «69» γίγνεται από Έλληνα, τον Λουκιανόν τον Σαμοσατέα εις το έργον του «Ψευδολογιστής» https://books.google.gr/books?id=KaM5AQAAMAAJ&pg=PA178&dq=%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD+%CF%83%CE%B5+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%86%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0CDkQ6AEwBGoVChMI6N2V3vDixgIVSzsUCh1Wwwx5#v=onepage&q=%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD%20%CF%83%CE%B5%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%86%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD&f=false

    Γράφει επί λέξει ο Λουκιανός εις τον «Ψευδολογιστήν» του: «…προς θεών ειπέ μοι, τι πάσχεις, επειδάν κακείνα λέγωσιν οι πολλοί, ΛΕΣΒΙΑΖΕΙΝ σε και ΦΟΙΝΙΚΙΖΕΙΝ;»!..

    Αυτή, αγαπητοί μου Ρωμιοί, είναι η πρώτη αναφορά του «69» εις την Παγκόσμιον Λογοτεχνίαν και ιδού εν θέμα – «κελεπούρι» που ποτέ δεν θα τολμήση να αναβιβάση ο κ. Σαραντάκος εις το παρόν κρυφο-ρωμέικον Ιστολόγιον. «Λεσβιάζειν» εις τα αρχαία ελληνικά σημαίνει «κάμνω πεολειχίαν», ενώ «φοινικίζειν» σημαίνει «κάμνω αιδοιολειχίαν». Τα αναφέρει αυτά αναλυτικώς το Λεξικόν του «Σουίδα»
    https://books.google.gr/books?id=XupCAAAAcAAJ&pg=PT703&dq=%CF%83%CE%B9%CF%86%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0CEAQ6AEwBmoVChMIgdvqtefixgIVAVoUCh2_UQhh#v=onepage&q=%CF%83%CE%B9%CF%86%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD&f=false
    (10ος Αιών μετά ραββίνον Χριστόν), αλλά δεν θα παραπέμψω εις αυτό (παρεκτός αν προκληθώ από κάποιον κακόπιστον Ρωμιόν αναγνώστην) διότι – φαντάζομαι – όλοι θα το έχητε εις την βιβλιοθήκην σας.

    2) Θα παραπέμψω, όμως, εις τον περίφημον σοφιστήν Ζηνόβιον (προσωπικός φίλος του Ελληνοψύχου αυτοκράτορος Αδριανού) https://en.wikipedia.org/wiki/Zenobius του οποίου τας αριστουργηματικάς παροιμίας έχει εκδώσει προ ολίγων ετών ο μέγας Γερμανός ελληνιστής Winfried Bühler (1929-2010) https://de.wikipedia.org/wiki/Winfried_B%C3%BChler . Το εκπληκτικόν αυτό βιβλίον υπάρχει εις τα Google Books, https://books.google.gr/books?id=JmbHBDt9eDcC&pg=PA243&dq=%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD+%CF%83%CE%B5+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%86%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0CFAQ6AEwCGoVChMI6N2V3vDixgIVSzsUCh1Wwwx5#v=onepage&q=%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD%20%CF%83%CE%B5%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%86%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD&f=false
    και εις τα worldcat
    http://www.worldcat.org/title/zenobii-athoi-proverbia/oclc/638873886?referer=di&ht=edition

    αλλά μόνον εις προεπισκόπησιν (τουτέστιν μόνον ολίγας σελίδας του δύνασθε να ιδήτε). Πρόκειται περί μνημειώδους έργου, από το οποίον αποσπώ μερικους ανεπαναλήπτους χαρακτηρισμούς των Αρχαίων Ελλήνων, που αν τους εκάμαμε ημείς σήμερον, θα μας «ετσάκωνε» ο Αντιρατσιστικός Νόμος

    ΑΣ ΣΥΝΟΨΙΣΩΜΕΝ: Εις τα αρχαία Ελληνικά «σιφνιάζω» σημαίνει «βάζω κωλοδάχτυλον», «φοινικίζω»= «λείχω αιδοίον γυναικός», «λεσβιάζω»= «κάμνω πεολειχίαν», «κορινθιάζω»= εκπορνεύομαι ή κάμνω τον νταβατζήν», «χαλκιδίζω»= «τσιγκουνεύομαι» και «δωριάζω» σημαίνει «αφήνω γυμνό το σώμα μου».

    Μετά πάσης τιμής
    Β.

    ΥΓ: Υπόψιν ότι το βρωμερόν «Liddell – Scott» αποσιωπά όλας αυτάς τας εννοίας (εκτός από το «φοινικίζειν», που του δίδει την λατινικήν λέξιν διά την «αιδοιολειχίαν»!) διότι από την εποχήν που πρωτοεξεδόθη μέχρι σήμερον το ελέγχουν οι Γαλιλαίοι

  86. cronopiusa said

    [video src="https://pbs.twimg.com/tweet_video/CKItZTdWoAAUBAB.mp4" /]

  87. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Τα ρέστα του ο Βάτman απόψε… 😀

  88. cronopiusa said

    Δάφνη Χρονοπούλου
    60-70 Πυρκαϊές #GreeceOnFire + πώς θα βοηθήσουμε τραυματισμένα ζώα + ολίγο από #ant1_xeftiles

  89. smerdaleos said

    Λοιπόν, στο «Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι» του Χαϊκάλη, αρμόζουν δυο λόγια για τον εθνιδρυτικό μύθο των αρχαίων Ρωμαίων.

    Ενώ συνήθως οι εθνιδρυτικοί μύθοι των αρχαίων λαών τονίζουν την ευγενή καταγωγή τους από κάποιο ήρωα ή θεό, οι Ρωμαίοι από ένα σημείο και μετά προωθούσαν τον μύθο ότι οι πρώτοι Ρωμαίοι ήταν «μπάσταρδοι εγκληματίες», δλδ σύγκλυδες εγκληματίες που είχαν εξοριστεί από τις πόλεις τους και έγιναν ακόλουθοι του Ρώμου και Ρωμύλου.

    Όταν αυτά τα «μπάσταρδα καθάρματα» έκτισαν την Ρώμη, στην πόλη δεν υπήρχαν γυναίκες και, επομένως, πήγαν στην γειτονική περιοχή των αλλόγλωσσων Σαβίνων και έκλεψαν Σαβίνες γυναίκες, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την «ετερογένειά» τους.

    Σε τι αποσκοπούσε αυτός ο παράξενος μύθος «δυσγένειας»; Η άποψη του JM Hall είναι ότι ήθελε να αναδείξει την Ρωμαϊκή «υπερσυμπεριληπτικότητα» (<b<Roman ultra-inclusiveness). Οι Ρωμαίοι απέφευγαν συνειδητά να δώσουν εθνοτική χροιά στην ταυτότητά τους, δλδ απέφευγαν να αρθρώσουν κάποιο μύθο υποθετικής κοινής και αποκλειστικής καταγωγής που θα εμποδίζε την ενσωμάτωση νέων πληθυσμών.

    Κάποιος γινόταν Ρωμαίος υπηρετώντας 25 χρόνια στις auxilia. Τότε γινόταν πολίτης και πλέον μπορούσε τόσο αυτός όσο και οι απόγονοί του να υπηρετήσουν την θητεία τους στις Ρωμαϊκές Λεγεώνες.

    Με το που γινόσουν πολίτης, τα μόνα που αρκούσαν για να είναι κάποιος Ρωμαίος ήτνα η θητεία στις Λεγεώνες και η υιοθέτηση του ius Romanum (= Ρωμαϊκού νόμου).
    Αποτέλεσμα:

    [24:50-26:05]

    Στα χρόνια του Αυγούστου Οκταβιανού το 65% των Λεγεωνάριων ήταν από την Ιταλία. Έναν μόνο αιώνα αργότερα, στα χρόνια του Τραϊανού λιγότερο από το 1% των Λεγεωνάριων ήταν από την Ιταλία, χωρίς να έχει χαθεί ούτε η παράδοση ούτε η πειθαρχία του Ρωμαϊκού στρατού.

  90. smerdaleos said

    @89: διόρθωση:

    του Ρώμου και Ρωμύλου. … του Ρέμου και του Ρωμύλου.

  91. Μας κάνει κι αυτό.

  92. Γς said

    88:

    Ωραία Κρόνη.
    Ωραία, αυτά που ποστάρεις εννοώ.
    [Αλλά ωραία κι η Κρόνη, δεν το συζητώ].

    «Φωτιά στη Μαλακάσα – Εκκενώνονται κατασκηνώσεις»

    Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για τις κατασκηνώσεις με ειδικό κεφάλαιο για πυρκαγιές σε κατασκηνώσεις.

    Ετυχα σε δυο τρεις πυρκαγιές τις πλάκας και μιας πολύ σοβαρής.
    Απερίγραπτες σκηνές πανικού.

    Και πόσο σοφό ήταν αυτό που μας είχαν μάθει:
    Δεν κάνουμε καμιά προσπάθεια να περισώσουμε προσωπικά είδη και πράγματα. Ούτε να σβήσουμε τη φωτιά.

    Απλώς παίρνουμε αμέσως τα παιδιά και φεύγουμε.

  93. Γς said

    85:
    [18 Ιουλίου, 2015 στις 00:49]

    Midnight Summer School.

    Μάθημα 69.

    Πότε θα δώσουμε εξετάσεις κύριε … Υφηγητά;

    Θεωρία ή/και Εργαστήριο;

  94. Pedis said

    # 89 – Η αρπαγή των Σαβίνων: (α) συλλογικός γάμος (β) εξωγαμία (γ) ανάπτυξη σχέσεων με άλλες φυλές (δ) κινηση εξ’ ανάγκης λόγω έλλειψης γυναικών … από κακό υπολογισμό στο ρυθμό εξόντωσης των θηλυκών. Τέλος, πρόκειται για μύθο με σαφή και κυρίαρχο πατριαρχικό προσανατολισμό. Κοινό σε διάφρες κουλτούρες. Ποιος να ξέρει τώρα τι επίδραση να είχε ο (κι) αυτός μυθος στην ιδεολογική κατασκευή της Ρωμαικής κοινωνίας ανά τους αιώνες; Ο Ρώμολος, κατά μία εκδοχή δολογονήθηκε από τους γερουσιαστές στην προσπάθεια των τελευταίων να περιορίσουν τη μοναρχική εξουσία. Παντως, πέρα από τα αννάλες που συγγράφονταν και φυλάσσονταν από την κυρίαρχη τάξη ως επίσημα κατάστιχα, η πρωτη γενεαλογική ιστορία της Ρώμης συντάσσεται μόλις στο τέλος του -3ου αιώνα από τον Φάμπιο Πιττόρε (και μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά).

    Η γραμμή αίματος και τα ρέστα είναι «κατάκτηση» της επιστήμης τη σύγχρονη εποχή (αρχές 19ου αιώνα) με την ποσοτικοποίηση, την καθολική πίστη στη μέτρηση και την υποτιθέμενη αντικειμενικότητα που απορρέει από παρόμοιες πρακτικές: «αντικειμενικότητα» στην υπηρεσία της αστικής τάξης και του εθνους.

    Οι αυτοκατοριες δεν είχαν ανάγκη από τυπικά γενεαλογικά χαρακτηριστικά για να διαβαθμίσουν τυς υπηκόους τους. Ήσαν πολύ πιο ευέλικτες στη ρύθμιση τέτοιων ζητημάτων και πολύ περισσότερο επειδή η χορήγηση των πολιτικών δικαιωμάτων, μη οντας ταμπού, ήταν το καλύτερο καρότο. (Μέχρι ενός σημείου έγινε ευρεία χρήση του ιδιου καρότου και στην αμερικανική αυτοκρατορία.)

    Πάντως, απ’ όσο γνωρίζω από τα λίγα που έχω διαβάσει σχετικα, σε όλη την ιστορία της Ρωμαικής δημοκρατίας η χορήγηση των δικαιωμάτων του Ρωμαίου πολίτη γινόταν είτε σε ατομικό (ταξικό) είτε σε συλλογικό πλαίσιο, ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές ανάγκες και συγκυρίες της στιγμής. Η γερουσία από η μία είχε συμφέρον να κρατά συγκεντρωμένη την εξουσία της μη παραχωρώντας παρά με το σταγονόμετρο πολιτικά δικαιώματα στις περιοχές που καταλάμβανε, από την άλλη λόγω των μαζικών απαλλοτριώσεων είχε ανάγκη από οπλίτες-αγροτες-ιδιοκτήτες ώστε να διατηρεί πολυάριθμο στρατό. Φαύλος κύκλος.

    Η καλύτερη, για μένα, αναπαράσταση της αρπαγής των Σαβίνων:

    Giambologna (Firenze)

  95. Γς said

    94:

    Και μια άλλη αρπαγή [των θυγατέρων του Λευκίππου]

    Αρπαγές και κωλαράκια.

    [Καμία σχέση με το «ότι αρπάξει ο κώλος μας»]

  96. cronopiusa said

  97. Ριβαλντίνιο said

    @ 81 sarant

    Εδώ https://books.google.gr/books?id=39UUAAAAQAAJ&pg=PA675#v=onepage&q&f=false εκτός από το πολύ ωραίο του Σμερδ έχει και άλλα πολύ αστεία (π.χ. το επόμενο «Ακριτόμυθε Θερσίτα…»)

  98. sarant said

    Kαλημέρα και από εδώ!

    97 Α γεια σου!

    85.2 Ακληρήματα, Βάταλε.

    83 Κι όμως το TLG δεν έχει τον Κατράρη. Ίσως δεν το έχουν ακόμα περάσει, τι να πω. Πάντως ο Καλδέλλης δεν με πείθει -και βλέπω στην υποσημ. ότι και ο Βρυώνης διαφωνεί.

  99. Ριβαλντίνιο said

    @ 75 smerdaleos
    Έπρεπε να βάλεις και τα άλλα να σπάσουμε πλάκα με τους εθνοτικούς διαχωρισμούς της εποχής.

    «Επίστευσαν ‘ς τα Ιωάννινα είναι Αρβανιτζέλια
    χοιροβοσκοί 🙂 παρόμοιοι τους και να τους προσκυνήσουν
    και κει ήσαν άρχοντες Ρωμαίοι, στρατιώτες ανδρειωμένοι»

    https://smerdaleos.wordpress.com/2014/06/11/%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%bf%ce%b8%cf%81%cf%85%cf%88%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%af%cf%83%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%bf%cf%81%ce%b8%cf%8c%ce%b4%ce%bf/

    Αυτό που ανέφερες με την επανάσταση των 30.000 Αλβανών που έκαναν αρχηγό τους τον Μανουήλ Καντακουζηνό

    «Τῷ αὐτῷ δὴ φθινοπώρῳ τοῦ ξβ-ου ἔτους δηλονότι τε-
    λείως ἐπανέστησαν οἱ τοῦ Μορέως Ἀλβανῖται κατὰ τῶν δεσποτῶν καὶ
    αὐθεντῶν αὐτῶν καὶ τόν, οὐκ οἶδα τί εἰπεῖν, Καντακουζηνὸν Μανουὴλ
    δεσπότην τάχα πεποιήκασι. »
    (https://en.wikipedia.org/wiki/Manuel_Kantakouzenos_(usurper) ) και αυτός για να τους ευχαριστήσει ονομάστηκε «Γκίνης».

    Λέει ο Σφραντζής :

    [39.8]Ἔτι δὲ καὶ τὸ κάκιστον 🙂 καὶ ἀφελέστατον 🙂 γένος τῶν Ἀλβανιτῶν,
    καιροῦ λαβόμενον τῆς ὑπολήψεως καὶ ἁρπακτικῆς 🙂 αὐτῶν γνώμης ἁρμο-
    δίου, τί οὐκ ἔπραξαν ᾒ τί οὐκ εἰργάσαντο κακόν; Ἀπιστοῦντες 🙂 γὰρ δὶς
    τοῦ σαββάτου, ἀπὸ τὸν ἕνα τῶν αὐθεντῶν εἰς τὸν ἄλλον ἀπήρχοντο· καὶ
    κάστρα, ὡς ἡ ἐκείνων γλῶσσα, εἰς κεφαλατίκια ἀπῄτουν, εἰ δ’ οὖν, εἰς
    τὸν ἄλλον ἀπήρχοντο καὶ οἱ ἄλλοι πρὸς τὸν ἕτερον τῶν δεσποτῶν ὁμοίως.
    Διὰ μέσου οὖν, εἴ τι ἆρα καὶ εὕρισκον τῶν ἀθλίων τάχα Ῥωμαίων, ἀλλὰ
    δὴ καὶ τῶν Ἀλβανιτῶν καὶ συγγενῶν πολλάκις καὶ οἰκείων αὐτῶν, πάντα
    διηρπάζοντο καὶ ἠφάνιζον. Ἐγένοντο δὲ τοιαῦτα καὶ τοσαῦτα, ὅτι τὶς
    ἀξίως αὐτὰ θρηνήσειεν;

    http://users.uoa.gr/~nektar/history/tributes/byzantine_historians/georgius_sphrantzes_chronicon_sive_minus.htm

    Και τους προγόνους του νέου υπουργού δεν τους είχαν σε εκτίμηση, αφού τους κρατούσαν χωριστά

    «Καί τανϋν φκισται σποράδην έκείνη καί κατά/ μικρόν υπ’ ‘Αλβα­νών, γένους Ιλλυρικού ξύμπασα καί κωμηδόν/ νομαδικόν γαρ το γένος καί λυπρόβιον, ου πόλεσιν, ου φρουρίοις,/ ου κώμαις, ουκ άργοϊς, ουκ άμπελώσιν, αλλ’ δρεσι χαΐρον καί/ πεδιάσιν. Αϊ δέ πόλεις καθαρόν έτι σώζουσι το έλληνικόν γένος.»
    (Πανηγυρικός εις Παλαιολόγους (όπ. σημ. 148), σ. 194 στχ. 25-29.)
    http://www.dimos-pylou-nestoros.gr/dimos/medieval-messinia/albanian-small-vilages-messinia.html

  100. smerdaleos said

    @98 Νίκο Κι όμως το TLG δεν έχει τον Κατράρη. Ίσως δεν το έχουν ακόμα περάσει, τι να πω. Πάντως ο Καλδέλλης δεν με πείθει -και βλέπω στην υποσημ. ότι και ο Βρυώνης διαφωνεί.
    —-

    Πες μου αν θέλεις σε ποια πράγμα δεν σε πείθει ο Καλδέλλης, για να σου πω ποιες είναι οι απόψεις του στο βιβλίο και αλλού.

    @94, Pedis: Ποιος να ξέρει τώρα τι επίδραση να είχε ο (κι) αυτός μυθος στην ιδεολογική κατασκευή της Ρωμαικής κοινωνίας ανά τους αιώνες;
    —-

    Θα κάνω μια ανάρτηση για το πως ερμηνεύουν τον Ρωμαϊκό ιδρυτικό μύθο αυτοί που μελετάνε τις αρχαίες ταυτότητες και θα σε ειδοποιήσω εδώ όταν θα είναι έτοιμο.

    @99, Ριβαλντίνιο, Έπρεπε να βάλεις και τα άλλα να σπάσουμε πλάκα με τους εθνοτικούς διαχωρισμούς της εποχής.
    —-

    Ο πιο ακραίος διαχωρισμός είναι αυτός που κάνει ο Ατταλειάτης όπου αντιπαραβάλλει τους «δυσγενεῖς ἑσπέριους» (= Βαλκανικούς Ρωμαίους) στους «εὑπατρίδες ἑῴους/ ἐκ τῆς Ἑῴας» (= Μικρασιάτες Ρωμαίους), όταν συγκρίνει τους δύο Νικηφόρους που ήθελαν τον θρόνο (ο Μικρασιάτης Νικηφόρος Βοττανείατης, ο «ήρωας» της μεροληπτικής ως προς αυτόν ιστορίας του Ατταλειάτη, και ο Αδριανουπολίτης Νικηφόρος Βρυένιος ο Πρεσβύτερος).

    Γράφει ο Ατταλειάτης:

    ἀλλὰ καὶ οἱ ἐν τέλει πάντες δι’ ὀργῆς ἐποιήσαντο τὴν τοῦ Βρυεννίου ἀπανθρωπίαν καὶ ἀδιάκριτον γνώμην, μὴ διακρίναντος τήν τε τῶν προγόνων τοῦ βασιλέως εὐγένειαν καὶ τὴν ἄνωθεν περιλάμπουσαν αὐτοὺς ἐν τοῖς πολεμικοῖς ἀνδραγαθήμασιν ἀρετὴν καὶ τὰ κατὰ τῶν ἐχθρῶν ἀγωνίσματα καὶ παλαίσματα, καὶ τὴν αὐτοῦ τοῦ βασιλέως λαμπρότητα καὶ ὑπεροχὴν ἐν ἀξιώμασι καὶ πολεμικοῖς ἀγωνίσμασι, καὶ τὸ ἀγενὲς τῆς ἑαυτοῦ φατρίας καὶ συγγενείας. ὅτι περ δουκικὰς ἀρχὰς ἐχόντων τῶν Βοτανειατῶν κἀν τῇ δύσει καὶ διαβοήτων ὄντων περὶ τὰ κράτιστα, οἱ τούτου πρόγονοι οὐδὲ παραστῆναι τούτοις ἠδύναντο καὶ τάξιν πληρῶσαι ὑπηρετῶν, ἀφανεῖς ὄντες καὶ μηδὲ τοῖς εὐτελεστέροις τῶν ἀξιωμάτων ἐκ τάγματι στρατιωτικῷ συνταττόμενοι, οὐδ’ ὅτι ἐκ τῆς ἑώας εὐπατρίδης ὁ βασιλεὺς πέφυκεν, αὐτὸς δ’ ἑσπέριος καὶ δυσγενής ἐστι κατὰ σύγκρισιν·

    Το αστείο είναι ότι δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ένδειξη «δυσγένειας» των Βρυενίων. Πρώτης τάξεως αριστοκρατική «Μακεδονική» (= Αδριανουπολιτική) οικογένεια ήταν, μάλιστα σε μια εποχή (11ος αιώνας) που οι «Μακεδόνες» αξιωματικοί, γνωρίζοντας ότι διοικούσαν τα καλύτερα στρατεύματα της εποχής είχαν δημιουργήσει μια «μακεδονική κλίκα» … «ἐρυγγάνοντες Μακεδονική μεγαλαυχία», όπως γράφει ο Ψελλός στην Χρονογραφία για τον Αδριανουπολίτη Λέοντα Τορνίκιο

    [6.99] Λέγω δὲ ἐκ τῶν ὑστάτων τοῦ λόγου ἀρχόμενος, ὅτι τῷ αὐτοκράτορι τούτῳ ἐξανέψιός τις ἐκ μητρικῆς ἐγεγόνει ῥίζης, τὸ μὲν ὄνομα Λέων, τὸ δὲ γένος Τορνίκιος, τὴν Ἁδριανούπολιν οἰκῶν, καὶ Μακεδονικὴν ἐρυγγάνων μεγαλαυχίαν, ἀνὴρ τὸ μὲν εἶδος οὐ φαῦλος, τὸ δὲ ἦθος ὑποκαθήμενος, καὶ πρὸς ἐνθυμήσεις ἀεὶ καινοτέρας ἀνελίτ των τὰς γνώμας·

    Αυτή η διάκριση που κάνει ο Ατταλειάτης που γράφιε γύρω στο 1080 μ.Χ. επενλαμβάνεται πιο μέτρια από τον Σμυρναίο Σκυλίτση που γράφει γύρω στο 1090 μ.Χ. και σε κάποιο σημείο λέει:

    [Mich2.16] Καὶ οὕτω μὲν τὰ τῆς ἀποστασίας ἀπέσβη τελέως καὶ ᾤχετο,
    οὐκ ἔμελλε δὲ ἄχρι τούτων στήσεσθαι ἡ φορὰ τῶν κακῶν, ἀλλὰ τῶν
    δύο ἠπείρων, Ἀσίας φαμὲν καὶ Εὐρώπης
    , ἐν θυμῷ κυρίου οἷόν τινος
    κεφαλῆς καὶ οὐρᾶς, εἰ καὶ μὴ συνίεσαν, παιδευθεισῶν φόνοις, ἐμπρησμοῖς,
    σεισμοῖς, ἁρπαγαῖς, ἐμφυλίοις καταδρομαῖς, πόλεων ἀνελπίστοις μετα-
    ναστάσεσι, σημείοις ἐξ οὐρανοῦ, σημείοις ἐξ ἀέρος, τέλος καὶ ταῖς ταλαι-
    πώροις νήσοις, οἷόν τινα μέσην, ἵν’ ὁλόσωμος εἴη ἡ πληγή, ἐπέδραμε
    τὰ δεινά.

    Πως η Αυτοκρατορία είναι ένα σώμα που βρίσκεται σε δύο ηπείρους: την «κεφαλή» Ασία και την «ουρά» Ευρώπη.

    Πως μπορούμε να εξηγήσουμε αυτήν την έκρηξη μικρασιατικού τοπικισμού στους Μικρασιάτες συγγραφείς των τελών του 11ου αιώνα; Πολύ απλά τόσο ο Σκυλίτσης όσο και ο Ατταλειάτης είδαν την γενέτειρα περιοχή τους να πέφτει στους Σελτζούκους Τούρκους και «αναπολούσαν» τους «παλιούς καλούς καιρούς» που η Μικρά Ασία ήταν όντως η «κεφαλή» της αυτοκρατορίας.

    Οι δύο μικρασιάτες άνδρες έγράψαν τις ιστορίες τους, σε μια εποχή που ο Αλέξιος Κομνηνός έγινε αυτοκράτορας παραλαμβάνοντας τα παρακάτω σύνορα.

    … και «αναπολούσαν» τις εποχές που η κατάσταση ήταν ανεστραμμένη:

  101. sarant said

    100 Εννοούσα ότι δεν με πείθει όταν λέει ότι ο Κατράρης επικρίνει τον Μομοτζίλα όχι επειδή ο Μ. δεν ήταν Έλληνας αλλά για αλλο λόγο

  102. IN said

    41, 45 και παλιότερα:

    Καταρχήν, Καλησπέρα κι από εμένα.

    Ξανάπιασα πριν από λίγο το νήμα των σχολίων που το είχα αφήσει χθες το απόγευμα, γιατί σήμερα ταξίδευα (κι ακόμα δεν έχω φτάσει στον τελικό προορισμό). Άλλα πράγματα σας απασχολούν εσάς και καλά κάνετε, αλλά εγώ θέλω να συνεχίσω την συζήτηση για το νόμο «Περί καταδιώξεως της ληστείας», επειδή ο Νίκος προφανώς δεν κατάλαβε αυτό που εννοούσα με το σχόλιο αρ. 36 (και πού να καταλάβει, αφού αυτό που έγραψα ήταν άκρως συνοπτικό;)

    Η σχέση του νόμου ΤΟΔ’ με τους πολιτικούς εξορίστους είναι η ακόλουθη: για πρώτη φορά με τον νόμο ΤΟΔ’ προβλέφθηκε η δυνατότητα εκτόπισης ανθρώπων (των συγγενών των ληστών) που δεν είχαν κάνει, οι ίδιοι, τίποτε (γιατί αν είχαν κάνει, θα ήταν και οι ίδιοι ληστές). Ο θεσμός της εκτόπισης ήταν άκρως προβληματικός από άποψη προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, γιατί δεν μπορούσε να θεωρηθεί ποινή (αφού δεν υπήρχε έγκλημα· οι συγγενείς των ληστών δεν είχαν κάνει κάτι) αλλά, όπως η ποινή, είχε ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για αυτούς που εκτοπίζονταν: στα καλά καθούμενα, έπρεπε να φύγουν από τον τόπο τους και να πάνε αλλού, χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο πώς θα ζήσουν εκεί που θα πήγαιναν. Από πρακτικής απόψεως, όμως, φαίνεται ότι το μέτρο ήταν ή θεωρήθηκε αποτελεσματικό, γιατί έτσι έχανε ο ληστής τους δικούς του ανθρώπους και την δυνατότητα ανεφοδιασμού, ειδοποίησης για τις κινήσεις της αστυνομίας και, γενικότερα, τοπική υποστήριξη. Καλώς ή κακώς, πέρασε και έγινε αποδεκτό ως πρακτική, πολύ περισσότερο που οι θιγόμενοι (οι συγγενείς των ληστών) κάθε άλλο παρά συμπαθείς ήταν, τουλάχιστον στην εξουσία και στους ανώτερους κοινωνικούς κύκλους.

    Οπότε, όταν ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστούν οι «εχθροί του κοινωνικού καθεστώτος», το μέτρο ήταν έτοιμο: χωρίς να έχει κάνει κανείς κάτι συγκεκριμένο, μόνο και μόνο επειδή αυτό το οποίο ήταν (π.χ. κομμουνιστής) ή αυτό που πρέσβευε θεωρούνταν, από το κράτος, επικίνδυνο, μπορούσε να διαταχθεί ν’ αλλάξει τόπο διαμονής, δηλαδή να εκτοπιστεί. Γιατί αυτό ήταν το μεγάλο θέμα με τις εξορίες των κομμουνιστών και άλλων πολιτικών κρατουμένων: δεν ήταν ποινικό μέτρο, δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα. Αρκούσε μία «επιτροπή δημοσίας ασφαλείας» να σε κρίνει επικίνδυνο για την ασφάλεια του καθεστώτος, χωρίς να σου προσάπτει κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό, και έπαιρνες την άγουσα για την εξορία.

    Επιπλέον, έγιναν και «βελτιώσεις» από την εποχή του ΤΟΔ’: τουλάχιστον τότε τα γεωγραφικά όρια της εκτοπίσεως ήταν ευρύτατα: έπρεπε να φύγεις από τη Στερεά και να πας στην Πελοπόννησο και τα νησιά, ή αντίστροφα. Αλλά όταν δεχθείς ότι είναι επιτρεπτό ένα τέτοιο μέτρο, μετά αρχίζεις σιγά-σιγά και το εξελίσσεις: αφού μπορούσες να διατάξεις κάποιον να φύγει από το μέρος του και να πάει κάπου αλλού, γιατί να μην είναι πολύ πιο συγκεκριμένο το «κάπου αλλού»; Αντί για «Πελοπόννησο» έβαζες λ.χ. «Φολέγανδρο» ή κανέναν άλλο ξερονήσι. Και για να δέσει το γλυκό, νομίζω κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου ή μετά, είχε γίνει δεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι μπορούσες να εκτοπίσεις κάποιον σε «στρατόπεδο οργανωμένης διαβίωσης» (δηλ. στρατόπεδο συγκέντρωσης που σε τίποτε δεν διέφερε, στην πράξη, από τη φυλακή), για να είναι ακόμη πιο συγκεκριμένος ο τόπος της εκτοπίσεως. Κι έτσι, χωρίς δίκη, χωρίς τίποτε, έστελνες ανθρώπους να ζήσουν ίσως και χειρότερα απ’ ό,τι σε φυλακή, δηλαδή σε σκηνές σε ξερονήσια.

    Καθόλου ωραίες εποχές που πέρασαν και εύχομαι να μην ξαναρθούν ποτέ.

    Ως υστερόγραφο, να διευκρινίσω στην Έφη ότι εδώ και 12 χρόνια δεν είμαι, πια, της «μαχόμενης» (αλλού είναι οι μάχες, τώρα), αλλά το χούι παραμένει.

  103. smerdaleos said

    @101: Εννοούσα ότι δεν με πείθει όταν λέει ότι ο Κατράρης επικρίνει τον Μομοτζίλα όχι επειδή ο Μ. δεν ήταν Έλληνας αλλά για αλλο λόγο
    —-

    Ότι ο Κατράρης επικρίνει/ονειδίζει την «αλλογένεια/ετερογένεια» του Νεοφύτου-Momčilo αυτό είναι σίγουρο.

    Το πρόβλημα τώρα είναι «τι ακριβώς ΔΕΝ είναι ο Νεόφυτος στα μάτια του Κατράρη» ή, με άλλα λόγια, «ποια είναι η εθνοτική ταυτότητα του ίδιου του Κατράρη από την οποία αποκλείει τον Νεόφυτο;»

    Ο Νεόφυτος ονειδίζεται προφανώς γιατί η μητρική του γλώσσα δεν ήταν η Ελληνική. Αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν «Έλληνας» όπως λες ή μήπως σημαίνει ότι δεν είναι εθνοτικός Ρωμαίος;

    Ο Ατταλειάτης, γράφοντας γύρω στο 1080 είναι ο πρώτος «βυζαντινός» που χρησιμοποιεί ξεκάθαρα τον όρο «Ρωμαίος» με εθνοτική σημασία (πέρα από την παραδοσιακή πολιτική), όταν διαχωρίζει εθνοτικά τους πληθυσμούς που κατοικούσαν γύρω από το Δυρράχιο *και στρατολογήθηκαν από τον αποστάτη δούκα της πόλης Νικηφόρο Βασιλάκη) σε Ρωμαίους, Βούλγαρους και Αρβανίτες.

    […] ὁ πρωτοπρόεδρος Βασιλάκης, […] καταλαβὼν τὸ Δυρράχιον, στρατιὰν ἐκ πασῶν τῶν ἐπικειμένων ἐκεῖσε χωρῶν συνελέγετο, καὶ Φράγγους μεταπεμψάμενος ἐξ Ἰταλίας […] εἶχε γὰρ καὶ Ρωμαίων πολλῶν στρατιωτικὸν, Βουλγάρων τε καὶ Ἀρβανιτῶν, καὶ οἰκείους ὑπασπιστὰς οὐκ ὀλίγους …

    Σε αυτό το χωρίο έχουμε έναν διπλό διαχωρισμό. Από τη μια διαχωρίζονται οι «αλλοδαποί» Φράγγοι μισθοφόροι από τους «ημεδαπούς» πολιτικούς Ρωμαίους και, από την άλλη, οι πολιτικοί Ρωμαίοι (ορθόδοξοι πολίτες της Ρωμανίας/Ρωμαΐδος) διαχωρίζονται εθνοτικά σε Ρωμαίους, Αρβανίτες και Βούλγαρους, δλδ διαχωρίζονται με εθνοτικά κριτήρια όπως γλώσσα, ήθη, ενδυμασία κλπ.

    Το ίδιο κάνει και ο Χωνιάτης αργότερα. Τα «ετερόγλωττα» και «μιξοβάρβαρα» γένη της αυτοκρατορίας τα μέλη των οποίων εμφανίζονται να δουλεύουν στον κρατικό μηχανισμό ως φοροσυλλέκτες και στρατιωτικοί προνοιάριοι που χαίρουν της εύνοιας του αυτοκράτορα αντιπαραβάλλονται στον «Ρωμαίο άνδρα».



    Η συλλογικότητα των Ρωμαίων νοείται ως γλωσσική ομάδα όταν ο Χωνιάτης παραθέτει τα λόγια του αδελφού του Μιχαήλ για τον Ναυπλιώτη Λέοντα Σγουρό που αυτονομήθηκε και αργότερα κατέκτησε την Αθήνα. Ο Μιχαήλ χαρακτήριζε τον Σγουρό λέγοντας:

    [Χων. 606] μὴ δεῖν λέγων ἀπὸ Χριστοῦ καλούμενον καὶ Ῥωμαίοις συνεξεταζόμενον διὰ μάχης Ῥωμαίοις χωρεῖν, εἰ μὴ πιστοῦται μόνοις χείλεσι τὸν Χριστώνυμον, ὡς ἐσθῆτι καὶ γλώττῃ τὸν Ῥωμαίοις ὁμόφωνον>7b>, τῇ δὲ καρδίᾳ πόρρω πλάζοιτο τῶν καλουμένων ἀπὸ Χριστοῦ.

    «Λέει πως είναι Χριστιανός και Ρωμαίος, αλλά είναι Χριστιανός μόνο στα χείλη (λόγια) και πολέμησε τους Ρωμαίους, αυτός που φορούσε τα ρούχα και μιλούσε τη γλώσσα των Ρωμαίων, αλλά είχε ψυχή που δεν έμοιαζε με αυτήν αυτών που αποκαλούνται Χριστιανοί.»

    Σωστά, κατά την γνώμη μου, η Gill Page θεώρησε αυτό το χωρίο ως έναν «μίνι» ορισμό του ποιον θεωρούσε ως [εθνοτικό] «Ρωμαίο» ο Χωνιάτης: Χριστιανός, ελληνόφωνος και κάτοχος ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού πακέτου (λ.χ. εδώ ενδυμασία, αλλού έθιμα).

  104. sarant said

    103 Δεν τα έχω μελετήσει συστηματικά αυτά τα θέματα, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο Ρωμαίος είναι, επιπλέον και συνήθως, ο υπήκοος του κράτους της Κωνσταντινούπολης, γιαυτό και ο Χωνιάτης δεν θεωρεί Ρωμαίο τον Σγουρό, Κάτι τέτοιο λέει και το βιβλίο που παραθέτεις.

    102 Πολύ ενδιαφέροντα αυτά -και καλώς να φτάσεις!
    Απ’ ό,τι θυμάμαι τότε που κοίταζα τα της εξορίας του Βάρναλη, εκείνος μεν εκτοπίστηκε το 1935 με νόμο του Πάγκαλου, που μπορεί να είναι προέκταση του ΤΟΔ, αμέσως μετά δε θεσπίστηκε άλλος νόμος, πιο ειδικός.

  105. smerdaleos said

    @104: 103 Δεν τα έχω μελετήσει συστηματικά αυτά τα θέματα, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο Ρωμαίος είναι, επιπλέον και συνήθως, ο υπήκοος του κράτους της Κωνσταντινούπολης, γιαυτό και ο Χωνιάτης δεν θεωρεί Ρωμαίο τον Σγουρό, Κάτι τέτοιο λέει και το βιβλίο που παραθέτεις.
    —-

    Το συμπέρασμα της Gill Page είναι ότι από τον 12ο αιώνα (και ίσως ελαφρώς νωρίτερα) εμφανίζεται η εθνοτική Ρωμαϊκή ταυτότητα, με την οποία εννοούνται αποκλειστικά οι ελληνόφωνοι υπήκοοι εν.ω μέχρι τότε η μόνη ταυτότητα που υπήρχε ήταν η πολιτική (χριστιανός υπήκοος της Ρωμαΐδος/Ρωμανίας).

    Σου παραθέτω την περιγραφή της των δύο ταυτοτήτων.

    Αυτό που γράφει για τον Σγουρό είναι ενώ η θρησκεία και η υπηκοότητα/νομιμοφροσύνη αρκούσαν για να ορίσουν την παλαιά πολιτική Ρωμαϊκή ταυτότητα, η νέα εθνοτική Ρωμαϊκή ταυτότητα είχε επιπλέον κριτήρια με βασικότερο την ελληνοφωνία. Ωστόσο ο Χωνιάτης δεν μπορεί να φανταστεί την εθνοτική Ρωμαϊκή ταυτότητα, χωρίς την νομιμοφροσύνη/υπηκοότητα.

    Γι΄αυτό λέει ότι ενώ ο Σγουρός μέχρι τότε πληρούσε όλα τα κριτήρια του εθνοτικού Ρωμαίου (νομιμόφρων και ελληνόφωνος υπήκοος), όταν αυτονομήθηκε «προδίδοντας» την κυβέρνηση της Κων/πολέως έπαψε να είναι Ρωμαίος στα μάτια του Χωνιάτη.

  106. Ριβαλντίνιο said

    @ 100δ) smerdaleos
    Ο Σκυλίτσης καταγόταν από την Σμύρνη, Σμερδ ?

  107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    78 – «αλλά σκέψου για πόσο έξυπνο «σε» κόβουνε να έχεις λ.χ. τον Χαικάλη υπουργό»

    Mα ο λόγος που σε αυτή την ηλικία εξακολουθώ να ψηφίζω συνειδητό άκυρο, είναι γιατί έχω συνειδητοποιήσει πως δεν με λαμβάνουν καν υπόψιν σαν ανθρώπινη οντότητα, με υπολογίζουν μόνο σαν άβουλη παραγωγική μονάδα ή σαν παράπλευρη απώλεια, γι΄αυτό και βάζουν την κάθε γραφική (και πολλές φορές άκρως επικίνδυνη) μαριονέτα να κάνει τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό. Με την στάση μου αυτή, δεν πιστεύω βέβαια ότι ανατρέπω το κατεστημένο (του ρίχνω γροθιά που λένε κάποιοι-χαμόγελο) ούτε ότι κάνω επανάσταση (που δεν την πιστεύω άλλωστε) απλώς δηλώνω την αντίθεσή μου στην κοινοβουλευτική δικτατορία που μας έχει επιβληθεί, και με την γενικότερη στάση ζωής, σπέρνω τους σπόρους της κοινωνικής αλλαγής που επιδιώκω.
    Την δική σου στάση (μέσω των σχολίων σου) όμως, και χιλιάδων άλλων συντρόφων δεν μπορώ να την κατανοήσω. Με ποιά λογική ψηφίσατε άκυρο, μόνο και μόνο επειδή ήταν η κομματική γραμμή; Και ποιά είναι η πολιτική βαρύτητα αυτής της κομματικής επιλογής; Γιατί δεν πήρε θέση το κόμμα; αν δεν ήθελε ούτε ναί ούτε όχι, έπρεπε να προτείνει αποχή (δεν θα ήταν η πρώτη φορά, έτσι κι αλλιώς είναι επιρρεπές στις μαλακίες) κι όχι το άκυρο που στις εκλογές το απορρίπτει. Μετά ρε σύντροφε, με ποιό ηθικό ανάστημα κάνετε κριτική στην κυβέρνηση; Τι έχει κάνει το κόμμα μετά την μεταπολίτευση που να του δίνει το δικαίωμα του κριτή; Στις καλύτερες κοινωνικές συνθήκες για την διάδοση της επανάστασης εδώ και 7 χρόνια, έχει συρρικνωθεί στην αμελητέα ποσότητα του 4,5% κι αντί να κάτσουν να κάνουν αυτοκριτική για να δούν τι φταίει που αρμενίζουν στραβά, βαφτίζουν τον γιαλό στραβό, δηλαδή ΕΛΕΟΣ.
    Για μένα τα πράγματα είναι απλά (βασικό μότο στην ζωή μου) αν θεωρεί το κόμμα ότι είναι επαναστατικός φορέας, οφείλει να βρεί και να αναδείξει τα αίτια που μας οδήγησαν σ΄αυτό το χάλι. Τι κάνει όμως το κόμμα αλλά και εσύ με τους υπόλοιπους συντρόφους; αναλώνεται -στε σε ανούσια κριτική ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΑΝΤΑ στην εκάστοτε κυβέρνηση, και ξεσαλωμένα με χαιρεκακία στην «πρώτη φορά αριστερή».
    Όμως σύντροφε τις κυβερνήσεις τις ψηφίζει ο λαός, γιατί κατηγορείτε τις κυβερνήσεις κι όχι τον λαό που τις εκλέγει; γιατί του λέτε ψέματα ότι είναι κυρίαρχος και έχει αλάθητο κριτήριο; αν το πιστεύετε αυτό δεν θα έπρεπε να σεβαστείτε το αλάθητο κριτήριό του; Εγώ πάντα κατηγορώ τον λαό ως ηλίθιο, (και ο γίγαντας Λεβέντης) και ποτέ τις κυβερνήσεις, όμως ταυτόχρονα αναδεικνύω αυτό που θεωρώ γενεσιουργό αιτία αυτής της ηλιθιότητας, που κατά την άποψή μου είναι η ελεγχόμενη απο την εξουσία υποχρεωτική εκπαίδευση, και για την οικονομική καταστροφή αναδεικνύω με τα πενιχρά μου μέσα και τις ελάχιστες γνώσεις μου την αιτία, που είναι τα τζογαδόρικα παιχνίδια των τραπεζών με την μόχλευση στα παράγωγα, την χειραγώγηση του libor, και την απάτη των εξοπλισμών, ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ; Ενα σωρό κοπρίτες κάθονται και τα ξύνουν στο σπίτι του λαού, τρώγοντας την επιχορήγηση του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ κορβανά, δεν μπορούν να βρούν πόσα χρωστάμε, ποιοί τα πήραν, από πού τα πήραν και πού τα έδωσαν; με αριθμούς για να καταλάβει ο απλός κόσμος; Δεν μπορούν να δείξουν τα ποσά που ξοδεύονται κάθε χρόνο για εξοπλισμούς και για την συντήρηση του, τις απάτες και τις μίζες, ποιοί τα δίνουν και ποιοί τα παίρνουν ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Δεν μπορούν να δείξουν τις τραπεζικές απάτες; και με ποιό τρόπο γίνονται; εδώ δύο τρόπους έδειξα εγώ, το κόμμα ΚΑΝΕΝΑΝ; Δεν μπορούν να δείξουν την διαπλοκή με την εκκλησία που λυμαίνεται την χώρα και δεν πληρώνει τίποτα;
    Τι λές σύντροφε δεν μπορούν; Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ;
    Το ΚΚΕ αριστερό επαναστατικό κόμμα, έχει καταντήσει ποντιακό ανέκδοτο, και μάλιστα κρύο.

    Στην ζωή σου πρώτος νάσαι και μετά νάσαι κριτής. Διαχρονικός ο στίχος του Τουρνά.

    Θα βάλω Blur όμως.

  108. smerdaleos said

    @106, Ριβ.:Ο Σκυλίτσης καταγόταν από την Σμύρνη, Σμερδ ?
    —-

    Καταγόταν σίγουρα από το θέμα των Θρακησίων, γιατί ήταν γνωστός και ως Ιωάννης ο Θρακήσιος. Μερικοί πιστεύουν ότι καταγόταν συγκεκριμένα από τη Σμύρνη.

  109. Ριβαλντίνιο said

    @ 108 smerdaleos
    Σ’ευχαριστώ πολύ !!!

  110. sarant said

    108 Θρακήσιος, όχι Θραξ, να μη μπερδευτούμε

  111. smerdaleos said

    @110

    Ονομάστηκε «τῶν Θρακησίων» γιατί εκεί εγκαταστάθηκε κατά το δεύτερο μισό του 7ου αιώνα ο Magister Militum per Thracias με τα στρατεύματά του που μέχρι τότε ζούσαν γύρω από την Αδριανούπολη … η οποία έναν περίπου αιώνα αργότερα οργανώθηκε σε «θέμα Μακεδονίας».

    https://en.wikipedia.org/wiki/Magister_militum#per_Thracias

    Αντίστοιχα το θέμα των Ανατολικών προέκυψε επειδή εκεί εγκαταστάθηκε ο Magister militum per Orientem με τα στρατεύματά του που εγκατέλειψαν την Εώα Διοίκηση (Oriens) λόγω των Αραβικών κατακτήσεων και, τέλος, το θέμα των Αρμενιακών προέκυψε επειδή εκεί εγκαταστάθηκε ο Magister Militum per Armeniam με τα στρατεύματά του.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Magister_militum#per_Orientem
    https://en.wikipedia.org/wiki/Diocese_of_the_East

    Τέλος, τα στρατεύματα του Magister Militum Praesentalis ίδρυσαν το θέμα του Οψικίου (Οbsequium ~ «αυτοί που ακολουθούν/συνοδεύουν τον αυτοκράτορα σε εκστρατεία»)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Magister_militum#Praesentalis
    https://en.wikipedia.org/wiki/Opsikion
    https://en.wiktionary.org/wiki/obsequium#Latin

  112. Παναγιώτης Κ. said

    @107. (Λάμπρος).!!!

  113. Γς said

    Και μια γκρίζα διαφήμιση.
    Για γκρίζους κροτάφους [60 χρόνια μετά]:

    Επιστρέφει η ιστορική, ελληνική μάρκα λευκών συσκευών ΙΖΟΛΑ.
    Ήδη, διατίθενται στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών οι πρώτες κουζίνες ΙΖΟΛΑ νέας εποχής

    Η παλιά μας φιλενάδα που έφερε «τον πολιτισμό στο σπίτι»,

  114. Παναγιώτης Κ. said

    @ 113. Γς, θυμάσαι και μια άλλη διαφήμιση που έλεγε, kelvinator για όλη σας τη ζωή; Λοιπόν είναι εν λειτουργία από το 1965 ένα τέτοιο ψυγείο. Μπορεί πλέον να μην είναι ενεργειακά ενδεδειγμένο αλλά δεν μας κάνει η καρδιά να απαλλαγούμε από αυτό δεδομένου ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

  115. IN said

    104 β: Εγώ συνεχίζω το χαβά μου, έχοντας πλέον φτάσει στον τελικό προορισμό μου. Νίκο, ο Βάρναλης εξορίστηκε κατ’ εφαρμογήν του Νομοθετικού Διατάγματος της 19/21 Απριλίου 1924 (ΦΕΚ Α’ 91) «Περί συστάσεως εν εκάστω Νομώ Επιτροπών επί της Δημοσίας Ασφαλείας» (θεσπίστηκε επί κυβερνήσεως Αλ. Παπαναστασίου) όπως τροποποιήθηκε με το Ν.Δ. της 2/2 Ιουνίου 1926 (ΦΕΚ Α’ 178), που θεσπίστηκε επί Θ. Πάγκαλου, όπως σε πληροφόρησε η Έφη στην ανάρτηση της 15ης Φεβρουαρίου 2015 περί Βάρναλη.

    Βρήκα επίσης και μία ενδιαφέρουσα μελέτη του Δ. Μπαχαρα με τίτλο «ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1920 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», δημοσιευμένη στο περιοδικό ΜΝΗΜΩΝ, τ. 29 (2008), σελ. 175-198.

    Το Ν.Δ. της 19/21 Απριλίου 1924 δεν αναφέρεται ειδικά στους κομμουνιστές ή σε άτομα «επικίνδυνα για το κοινωνικό καθεστώς» αλλά στην καταδίωξη των ληστών. Και ο Μπαχαρας (185) επιβεβαιώνει ότι το διάταγμα αυτό εκδόθηκε για την καταπολέμηση της ληστείας που, νομίζω, την εποχή της έκδοσής του παρουσίαζε πάλι έξαρση. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Μπαχαρας «χρησιμοποιήθηκε τελικά εναντίον των κομμουνιστών, ιδίως μετά τον Αύγουστο του 1924 και τον εκτοπισμό του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Σ. Μάξιμου» (185).

    Η πληροφορία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το κείμενο του Ν.Δ. της 2/2 Ιουνίου 1926. Ενώ το Ν.Δ. της 19/21 Απριλίου 1924 προέβλεπε, στο άρθρο 2, παρ. 7, εκτόπιση «παντός ατόμου υπόπτου υποθάλψεως ληστών», με το Ν.Δ. της 2/2 Ιουνίου 1926 τροποποιήθηκε η διάταξη αυτή και έγινε «παντός ατόμου υπόπτου υποθάλψεως ληστών ή φυγοδίκων και παντός άλλου ατόμου υπόπτου δια πράξεως λαθρεμπορίου ή άλλων πράξεων αντικειμένων εις την δημοσίαν τάξιν, ησυχίαν και ασφάλειαν της Χώρας». Και προβλέφθηκε, επιπλέον: «Η διάταξις του εδαφίου τούτου έχει αναδρομικήν ισχύν εφαρμοζομένη και επί των περιπτώσεων των προ της τροποποιήσεως ταύτης λαβουσών χώραν». Η τελευταία αυτή πρόταση είναι λίγο δυσνόητη (δηλαδή, είναι δυνατόν να στείλεις κάποιον εξορία αναδρομικά;) αλλά λίγη σκέψη μας κάνει να καταλάβουμε ότι προφανώς εννοεί ότι η διάταξη εφαρμόζεται και γι’ αυτούς που ήδη βρισκόταν στην εξορία για λόγους που δεν προβλεπόταν από το Ν.Δ. του 1924 αλλά ενέπιπταν στην τροποποίηση του 1926. Με άλλα λόγια, σε τέτοια περίπτωση ο εξόριστος δεν απολύονταν, αλλά η εξορία του δικαιολογούνταν αναδρομικά με βάση το Ν.Δ. του 1926. Γι’ αυτό λέω ότι επιβεβαιώνεται η πληροφορία του Μπαχαρα. Από τη μελέτη του τελευταίου είναι, επίσης, προφανές ότι οι διώξεις των κομμουνιστών άρχισαν ήδη από το 1924, τουλάχιστον, και είχαν έγκριση τόσο απ’ όλες τις πτέρυγες των φιλελευθέρων (από τον «αριστερό» Παπαναστασίου, περνώντας από τον κεντρώο Σοφούλη μέχρι τον συντηρητικό Μιχαλακόπουλο, αλλά και τους έξαλλους Κονδύλη και Πάγκαλο) όσο, φυσικά, και των αντιβενιζελικών.
    Βλέπουμε, έτσι, την προοδευτική εξέλιξη, προς το χειρότερο, του θεσμού της εκτοπίσεως που εισήγαγε ο νόμος ΤΟΔ’. Αρχικά, αφορούσε μόνον στενούς συγγενείς του ληστή ή της συζύγου του. Μετά (με το ΝΔ του 1924) επεκτάθηκε σε οποιονδήποτε είναι ύποπτος υπόθαλψης ληστού. Και με το ΝΔ του 1926 έχουμε την πλήρη διεύρυνση: οποιοσδήποτε κρινόταν από τις Επιτροπές Δημοσίας Ασφαλείας (που θεσπίστηκαν ήδη με το Ν.Δ. του 1924) ως «ύποπτος… πράξεων αντικειμένων εις την δημοσίαν τάξιν, ησυχίαν και ασφάλειαν της Χώρας» μπορούσε να εκτοπιστεί.

    Μάλιστα, το Ν.Δ. του 1926 προσέθεσε και παράγραφο 8 στο άρθρο 2 του Ν.Δ. της 19/21 Απριλίου 1924, που προέβλεπε εκτόπιση εκτός των ορίων του Κράτους («υπερορία») «παντός και πάσης εθνικότητος ατόμου υπόπτου διαπράξεως πράξεων ή διαδόσεως ιδεών αντικειμένων εις τα κυριαρχικά του Κράτους δικαιώματα ή αποβλεπουσών εις αφαίρεσιν τμημάτων τούτου…ή αντικειμένων εις την δημοσίαν τάξιν, ησυχίαν και ασφάλειαν…» . Εδώ έχουμε την πλήρη κατάρρευση του δεσμού που συνδέει τον πολίτη με το Κράτος, αφού το τελευταίο τού στερεί και το στοιχειώδες δικαίωμα να παραμένει μέσα στα όρια του ίδιου του Κράτους του οποίου είναι πολίτης. Δηλαδή, έχουμε το παράδοξο Έλληνα που δεν επιτρέπεται, για όσο χρόνο διαρκεί η εκτόπιση, να βρίσκεται στην Ελλάδα (ενώ θεωρείται περίπου αυτονόητο ότι κάποιο άλλο κράτος, ξένο, του οποίου δεν είναι πολίτης, θα τον δεχθεί)!

  116. sarant said

    115 Α γεια σου!

    Ως προς την τελευταία παράγραφο, δεν ξέρω αν είχαμε περιστατικά εξορίας στο εξωτερικό βάσει αυτού του νόμου. Πρωτύτερα όμως είχαμε την εκτόπιση επιφανών βασιλοφρόνων στο Αιάκειο της Κορσικής το 1917.

  117. IN said

    116: Νίκο, η εξορία στην Κορσική φαίνεται ότι έγινε με πρωτοβουλία και διαταγή των Γαλλικών αρχών, πριν καν έλθει ο Βενιζέλος στην Αθήνα. Δεν φαίνεται να εφαρμόστηκε κάποιος Ελληνικός νόμος, οι Γάλλοι συμπεριφέρονταν τότε στην Ελλάδα ως κατεχόμενη χώρα. Κάποιες λεπτομέρειες υπάρχουν στο βιβλίο του Δ. Χρονόπουλου, «Δημήτριος Γούναρης». Δημοσιεύει, στη σελ. 258, επιστολή του αστ. διευθυντή Αθηνών προς το Γούναρη, με την οποία, χωρίς να επικαλείται κάποια διάταξη νόμου, τον καλεί ευγενικά να παρουσιαστεί στο «εν Πειραιεί στρατηγείω του Συμμαχικού στρατού» δια ν’ απομακρυνθεί «της Ηπειρωτικής Ελλάδος προσωρινώς». Είχε προηγηθεί ενημέρωση του Γάλλου επιτετραμμένου Ζόναρ προς τον -ακόμη- πρωθυπουργό Ζαΐμη για τα ονόματα των ατόμων που οι Γάλλοι θεωρούσαν επικίνδυνα και ήθελαν ν’ απομακρύνουν από την Ελλάδα. Φαίνεται ότι αρχικά οι Γάλλοι είχαν πει ή υπαινιχθεί ότι οι εξόριστοι θα μπορούσαν να επιλέξουν ελεύθερα κράτος διαμονής, κατά προτίμηση ουδέτερο (π.χ. την Ελβετία, όπου είχε καταφύγει και ο Κωνσταντίνος), αλλά στην πραγματικότητα τους πήγαν στην Κορσική όπου τους κράτησαν υποχρεωτικά.

  118. Ριβαλντίνιο said

    Με τους Γάλλους δεν τα πήγαμε καθόλου καλά κατά την διάρκεια του Εθνικού Διχασμού. Είχα πάθει την πλάκα μου όταν διάβασα αυτά

    12 Ιουνίου 1917(*): Η «μάχη της σημαίας» και η βίαιη κατάληψη της Θεσσαλίας από τον Γαλλικό στρατό

    Μαροκινοί σπαχήδες vs Έλληνες οπλίτες.
    Μέχρι και τον Μπαΐρα εξόρισε ο Zonnart στην Κορσική !!!

    Η συνομωσία πίσω από την επίθεση ξένων και Ελλήνων πρακτόρων στην Γαλλική πρεσβεία (9 Σεπτεμβρίου 1916)

    Μέχρι και τον βενιζελικό Βολάνη έστειλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ! 🙂 🙂 ( Ο Βολάνης, όπως και ο Παπούλας , εκτελέστηκε νομίζω στο τελευταίο φιλοβενιζελικό πρξικόπημα.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: