Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τσουρουφλισμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 18 Ιουλίου, 2015


Θα μπορούσα να έχω διαλέξει αυτόν τον τίτλο από προχτές, σαν υπαινιγμό για τη διαφοροποίηση της κυβερνητικής παράταξης στη Βουλή και το νέο αριστερό μνημόνιο που τελικά ψηφίστηκε, αλλά δεν θα διεκδικήσω δάφνες προφήτη, γράφω ενώ ακούω τις δραματικές ειδήσεις για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν, με ακρίβεια ορχήστρας, στον Υμηττό, στη Λακωνία, στη Μαλακάσα και στην Εύβοια. Θα μου πείτε, πού να βρει κανείς κέφι να διαβάσει αν όχι ευτράπελα, πάντως ελαφρά θέματα -και θα σας πω, να δείτε κέφι που πρέπει να βρει κανείς για να τα γράψει.

Θα μπορούσα επίσης να τα πω «ανασχηματισμένα μεζεδάκια» αλλά ο ανασχηματισμός ήρθε πολύ αργά. Υπάρχουν μερικά πολύ καλά καινούργια ονόματα, υπάρχει και ο κ. Χαϊκάλης. Αλλά θα έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε αυτά.

Ας είναι, αρχίζουμε.

* Και ξεκινάω με ένα μεζεδάκι εισαγωγής, από το έγγραφο του Σόιμπλε για τις διαπραγματεύσεις, που είναι γραμμένο στα αγγλικά και εκθέτει τις απαιτήσεις των (λτ) εταίρων από την ελληνική κυβέρνηση. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η εξής (την παίρνω από το μπλογκ του Κ. Λαπαβίτσα, αλλά υπάρχει, με την ίδια ορθογραφία, σε πάμπολλα σημεία -αρχικά την είχα σε αρχείο εικόνας):

b) capacity-building and depolitizising Greek administrative tasks under hospices of the COM for proper implementation of the program;

Πέρα από τον αναγραμματισμό και την ανορθογραφία στο depolitizising αντί για depoliticizing, το βασικό μεζεδάκι είναι το «under hospices» (χρειάζεται κι ένα the εδώ), που είναι ένα ξεκαρδιστικό αν και όχι σπάνιο μαργαριτάρι στα αγγλικά. Πράγματι, hospices είναι τα άσυλα ανιάτων, που ανάγεται σε λατινική λέξη από την οποία και το hospital αλλά και το δικό μας σπίτι (αξίζει άρθρο). Προφανώς δεν βγαίνει νόημα, εκτός αν θέλουμε να πάμε μακριά τη βαλίτσα -αλλά είναι φανερό ότι ο συντάκτης ήθελε να γράψει under the auspices, λέξη περίπου ομόηχη, που σημαίνει «υπό την αιγίδα». Έτσι, ναι, βγαίνει νόημα. Οπότε, προχειρότητα και κακά αγγλικά βρίσκουμε και στην καρδιά της Ευρώπης.

* Από τη συζήτηση στη Βουλή για το νεομνημόνιο σταχυολόγησα τα εξής:

** για κάποια μέτρα ειπώθηκε ότι είναι «εξ ολοκληρίαν εσφαλμένα». Ο νεολογισμός «εξ ολοκληρίαν» είναι διασταύρωση του «εξ ολοκλήρου» και του «καθ’ ολοκληρίαν». Ευτυχής νονός ο Χρ. Σταϊκούρας.

** ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: είμαι υπερήφανος που επιχείρησα να εισάγω δομές αξιολόγησης. Δεδομένου ότι δεν επιχειρούσε διαρκώς, ασφαλώς το σωστό είναι «να εισαγάγω» -αλλά αν το κάνουν λάθος ακόμα και οι πατρίκιοι δεν πείθεστε ότι οι αναλογικοί τύποι (δηλαδή: να εισάξω), που τους συνηθίζουν και οι κουμπάροι στην Κύπρο, είναι προτιμότεροι;

** το ΚΚΕ γενικά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας ειδικότερα έχουν σωστή γραμμή και γι’ αυτό δεν φοβούνται τίποτα. Τίποτα; Όχι ακριβώς, ο σ. Κουτσούμπας φοβάται (κακώς) τη διπλή άρνηση, διότι στην ομιλία του στη Βουλή είπε: Καμιά κυβέρνηση, ούτε με αριστερό πρόσημο, μπορεί να βαράει τα νταούλια στις αγορές. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί, λέμε!

** ενώ ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του είπε, ανάμεσα στα άλλα, ότι Το ότι βγαίναμε από το Μνημόνιο τον προηγούμενο Νοέμβρη και μπαίναμε σε πιστωτική γραμμή ήταν αντίστοιχου μεγέθους παραμυθία με το ‘’success story’’.

Παρόλο που με έναν καλό δικηγόρο μπορεί να απαλλαγεί, φοβάμαι ότι εδώ ο πρωθυπουργός εννοεί, απλώς, «παραμύθι». Αλλά, φευ, η παραμυθία δεν είναι επισημότερος τύπος για τη λέξη «παραμύθι», σημαίνει κάτι άλλο, σημαίνει «παρηγοριά».

* Κι άλλο ένα του πρωθυπουργού, όταν στην (καλή, κατά τα άλλα) συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι «η ιστορία διαρκεί πολύ, όπως είπε ο Αλτουσέρ». Ωστόσο, ο Αλτουσέρ είπε, ή μάλλον έγραψε, αφού πρόκειται για τον τίτλο της αυτοβιογραφίας του, ότι «Το μέλλον διαρκεί πολύ» (L’ avenir dure longtemps). Έτσι κι αλλιώς, πάντως, μάλλον έχει δίκιο ο φίλος Άκης Γαβριηλίδης που έγραψε ότι πρώτη φορά πρωθυπουργός οποιασδήποτε χώρας τσιτάρει Αλτουσέρ!

* Πέθανε και ο Ομάρ Σαρίφ, και σε σχετικό σκουπιδάρθρο που ξεκινάει με μαργαριτάρι από τον τίτλο (ζάμπλουτος) διαβάζουμε ότι «Την πρώτη διεθνή του επιτυχία την έκανε ως Σερίφης Αλί, στον Λόρενς της Αραβίας». Όχι όμως, δεν υπήρχαν σερίφηδες στην Αραβία της εποχής, ο Σαρίφ υποδύθηκε τον Χουσεϊν μπιν Αλί ή σαρίφ Αλί, όπου το «σαρίφ», πιθανώς ίδια λέξη με το ψευδώνυμο του ηθοποιού, είναι μουσουλμανικός τίτλος που σημαίνει τον απόγονο του Αλί ή κάτι τέτοιο (θα μας πουν οι οθωμανολόγοι, αν το δουν).

* Στο ίδιο άρθρο πρόσεξα επίσης ότι η μητέρα του Σαρίφ ήταν «εξωστρεφή», αλλά το αριστούργημα είναι εκεί που λέει ότι «Η έξαλλη ζωή των δύο φίλων και συνάδελφων, όμως, σχεδόν κατέστρεψε την Χολιγουντιανή πρεμιέρα της ταινίας, όταν οι δυο τους συνελήφθησαν το προηγούμενο βράδυ στην εταιρεία του κωμικού Λένι Μπρους, ο οποίος πιάστηκε στα γυρίσματα με μία σύριγγα ηρωίνης.»

Πρόκειται για πολλαπλό μεταφραστικό μαργαριτάρι. Όταν διάβασα για την «εταιρεία του κωμικού» υποψιάστηκα ότι το αγγλικό λέει in the company of the comedian -και δίκιο είχα. Τα γυρίσματα όμως με προβλημάτισαν. Και όταν τελικά βρήκα το πρωτότυπο διαπίστωσα ότι έχουμε διπλό φάουλ, κατευθείαν κόκκινη, διότι το αγγλικό κείμενο λέει: The pair’s hard partying almost ruined the film’s Hollywood premiere as they were arrested the night before in the company of the comedian Lenny Bruce, who was caught shooting up heroin with a syringe.
Δηλαδή, τους συνέλαβαν μαζί με τον Λένι Μπρους (πρόκειται για τον ‘Λένι τον βρομόστομο’) ο οποίος πιάστηκε να κάνει ένεση ηρωΐνης. Το shooting χρησιμοποιείται και για τις ενέσεις ηρωϊνης και για τα γυρίσματα ταινίας, και η «συντάκτρια» στάθηκε άτυχη. Πάλι καλά που δεν είπε ότι ο Λένι Μπρους πυροβόλησε ή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα!

Το άρθρο το υπογράφει η Σταυρούλα Μπρούστα, αλλά διά γυμνού οφθαλμού φαίνεται εξ ολοκλήρου μετάφραση (ας πούμε) από το αγγλικό. Ωστόσο, πηγή δεν αναγράφεται, ίσως δεν χώρεσε στο περιθώριο της σελίδας.

* Πολυμαργαριτάρι από τη Lifo σε υπότιτλο άρθρου: Ποιες κινήσεις προοιονίζονται από τον Τσίπρα. (Αφήνω ότι το «ποιές» το έχουν κακώς με τόνο). Αφενός, το ρήμα γράφεται με ωμέγα, προοιωνίζομαι. Αφετέρου, το προοιωνίζω σημαίνει «προαναγγέλλω κάτι που πρόκειται να συμβεί» και κανονικά είναι αποθετικό, άρα το «προοιωνίζομαι» έχει ενεργητική σημασία. (Το ΛΚΝ δέχεται και «προοιωνίζω» αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει παθητική φωνή, αλλιώς έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας -δείτε αναλυτικά εδώ). Πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο σωστά, «ποιες κινήσεις προμηνύονται», αν κι εκεί υπάρχει περιθώριο για ανορθογραφία.

* Κάποια στιγμή θα αφιερώσω άρθρο στους κεφαλαιακούς ελέγχους, που τους λέμε ανοήτως capital controls. Ακόμα πιο αστείο είναι, όπως πρόσφατα στη Lifo, να τους λέμε capitals control.

* 51η πολιτεία ανακηρύχτηκε στις ΗΠΑ, αλλά μας το κρατάνε μυστικό -ευτυχώς όμως το ανακάλυψε ο σκάι.γρ, που μας πληροφόρησε για την αποζημίωση μαμούθ που καταδικάστηκε να πληρώσει η πολιτεία του Αλμπουκέρκι. Είδε City of Albuquerque ο συντάκτης, σου λέει πολιτεία θα είναι.

* Είπα πιο πάνω καναδυό μαργαριτάρια του πρωθυπουργού, αλλά φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να τον φορτώσουν αδίκως με περισσότερα. Έτσι το capital.gr γράφει: Κοινώς, ο Α. Τσίπρας, διαμηνύει στους βουλευτές και τα κομματικά του στελέχη: Όστις θελήσει, πίσω μου ελθεί.

Αμ δεν είναι έτσι το ευαγγελικό ρητό, και η φράση δεν βγάζει νόημα στα αρχαία, ενώ στα νέα ελληνικά της λείπει τουλάχιστον κάποιο μόριο. Το ρητό είναι: Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν͵ ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι, αλλά στη νεότερη χρήση πολύ συχνά το βρίσκουμε με «όστις», όστις θέλει οπίσω μου ελθείν… (και καμιά φορά συνεχίζουμε τη φράση στα νέα ελληνικά)

* Για το ελληνικό χρέος φαίνεται πως χρειάστηκε να βρεθούν νέες διαβαθμίσεις, δεν είναι απλώς μη βιώσιμο, αλλά, στον τίτλο του άρθρου, «υπερβολικά μη βιώσιμο». Κάτι ανάλογο θυμάμαι σε ένα αστυνομικό, που βρίσκουν ένα σώμα σωριασμένο κατάχαμα, και σκύβει ο ένας να τον ψηλαφήσει. Πεθαμένος; ρωτάει ο άλλος. Πολύ, έρχεται η απάντηση.

* Ένα υστερικό, άθλιο άρθρο για τη «συμμορία της δραχμής» δεν μπορούσε παρά να είναι και γλωσσικά άθλιο, κι έτσι διαβάζουμε στο thetoc ότι «κάθε σκέψη για παραβίασή τους αντιβαίνει της ευρωπαϊκής και της ελληνικής τραπεζικής νομοθεσίας». Ομολογώ ότι το «αντιβαίνω» δεν το είχα ματαδεί να συντάσσεται με γενική -τέτοια σύνταξη αντιβαίνει στους κανόνες και στη χρήση.

* Περίεργο μπέρδεμα στην Άθενς Βόις, όπου διαβάζω ότι κάποιοι ψήφισαν Όχι «χωρίς να αντιλαμβάνονται ή να νοιάζονται για το τι ακριβώς διακυβέβευται«. Αυτό μοιάζει με αρχαίο παρακείμενο, αλλά είναι απλώς το «διακυβεύεται».

* Και κλείνω με έναν νατσουλισμό από την ΕφΣυν, και μάλιστα νατσουλισμό και με τη βούλα, δηλαδή εξήγηση παρμένη από το βιβλίο του Νατσούλη, και μάλιστα με ρητή αναφορά της πηγής.

Διαβάστε από πού βγήκε η έκφραση «τα βρήκε μπαστούνια» και φρίξτε:

Πάμε πίσω, πολύ πίσω, περίπου στο 1300. Οι Φράγκοι γιόρταζαν με ιπποδρομίες τα εκατό χρόνια από την κατάληψη του φρουρίου του Ακροκορίνθου από τον Λέοντα Σγουρό. Ο μπάιλος του Μορέα Νικόλας ντε Σεντομέρ είχε τη φαεινή ιδέα να καλέσει σε μονομαχία τον παλατίνο της Κεφαλληνίας Ιωάννη -άγνωστος ο λόγος, έστω κι αν μου μυρίζει γυναίκα στη μέση.

Ο Ιωάννης δείλιασε επειδή ο Σεντομέρ ήταν δεινός καβαλάρης και ξιφομάχος και προφασίστηκε ότι το άλογό του ήταν αγύμναστο. Τότε ο Νορμανδός Μπουσάρ, φημισμένος ιππέας και οπλομάχος, που μάλιστα είχε ξεχωρίσει στις ιπποδρομίες και περιφερόταν νικητής, αρπάζει το άλογο του Ιωάννη, μπαίνει στην κονίστρα και κάνει μαζί του απίστευτα γυμνάσματα –και να οι τριποδισμοί και να τα άλματα κι οι καλπασμοί. Κάνει κι έναν γύρο θριάμβου ξεφωνίζοντας τον Ιωάννη για τη δειλία και το ψέμα του.

Ε, ο παλατίνος έγινε ρεζίλι, δεν είχε μέρος να κρυφτεί. Ενιωσε θανάσιμο μίσος για τον Νορμανδό και αμέσως καταστρώνει το σχέδιο εκδίκησης. Στέλνει τον υπηρέτη του να αλλάξει τα δύο ξίφη του Μπουσάρ με δύο πανομοιότυπα ξύλινα, που τα χρησιμοποιούσαν για να εκπαιδεύονται οι αρχάριοι.

Τα ξύλινα αυτά ξίφη ονομάζονταν «μπαστέν» -οι Ελληνες τα έλεγαν «μπαστούνια». Οταν κάποια στιγμή ο υπηρέτης κατάφερε να αλλάξει τα ξίφη, ο Ιωάννης καλεί αμέσως τον Μπουσάρ, που χωνόταν εκεί που δεν τον έσπερναν, σε μονομαχία. «Μετά χαράς» απαντάει ο ανύποπτος Νορμανδός και τραβάει με τη μια το ένα ξίφος του –ξύλινο! Τραβάει και το δεύτερο –ξύλινο! Τα βρίσκει και τα δύο μπαστούνια και βρίσκει και τον θάνατο από τον μπαγαπόντη Ιωάννη που με μια κίνηση, χωρίς καμιά δεξιοτεχνία, τον πετυχαίνει στην καρδιά.

Ετσι έμεινε η φράση, που τη λέμε για κείνους που βρίσκουν εμπόδια στις δουλειές τους.

Αγνοώ αν συνέβη αυτό το επεισόδιο, αν και θα επισημάνω ότι η διατύπωση «κατάληψη του φρουρίου από τον Λέοντα Σγουρό» είναι τραγική, διότι υποβάλλει στον αναγνώστη που δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα την ιδέα ότι ο Σγουρός κυρίεψε το φρούριο, ενώ στην πραγματικότητα ο Σγουρός το υπεράσπιζε. Άσε που ο Σγουρός αυτοκτόνησε (έπεσε έφιππος από το κάστρο!) το 1208 και οι Φράγκοι πήραν το φρούριο ένα χρόνο αργότερα.

Αλλά ας πάμε στη φράση. Λέω ότι αγνοώ αν συνέβη έτσι ακριβώς αυτό το επεισόδιο, αλλά ας δεχτούμε ότι συνέβη. Για να γεννήθηκε τότε η παροιμιώδης φράση, δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποια μνεία της σε κάποιο ελληνικό κείμενο των αιώνων που μεσολάβησαν; Δεν υπάρχει όμως, παρά μόνο σε πολύ πρόσφατα κείμενα. Και επιπλέον, στο μεσαιωνικό λεξικό του Κριαρά δεν βρίσκω τη λέξη μπαστούνι, παρά μόνο σαν παράλληλο τύπο του «μπαστιούνι», που είναι ο προμαχώνας του φρουρίου (από ιταλ. bastione).

Η εξήγηση του Νατσούλη είναι εντελώς αστήριχτη, για γέλια -απλώς ο καλός αυτός δουλευτής είχε το κουσούρι να θέλει να συνδέει κάθε παροιμιώδη φράση με το ένδοξο παρελθόν, και συνήθως με συγκεκριμένα πρόσωπα. Όπου βλέπετε τέτοιες φράσεις να εξηγούνται με αναγωγή σε ήρωες και μάρτυρες του παρελθόντος, κατά 95% έχετε να κάνετε με νατσουλισμό.

Πώς εξηγείται η φράση «τα βρήκε μπαστούνια»; Είναι απλό. Στην πρέφα και στα παρεμφερή παιχνίδια, τα μπαστούνια είναι η χαμηλότερη ιεραρχικά φυλή. Οπότε, αν βρεις στην αγορά δυο μπαστούνια είναι πιθανότερο να σου είναι άχρηστα, παρά αν βρεις π.χ. δυο κούπες, που είναι η ανώτερη φυλή.

Μακάρι όμως νάτανε τέτοιες όλες οι έγνοιες μας!

Καλό (λτ) σαββατοκύριακο!

234 Σχόλια προς “Τσουρουφλισμένα μεζεδάκια”

 1. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα με μουτζουρωμένη καρδιά

  Έλα να πάμε στα καμένα,
  στον Υμηττό και στην Αυλώνα,
  πουλιά και πεύκα συλλογίσου
  ενός καμένου παραδείσου,
  δέντρα που ήτανε φαντάσου
  και στη σκιά τους ξεκουράσου.

  Έλα και πάρε με μαζί σου
  στην κυριακάτικη εκδρομή σου,
  βγάλε με στο χλωρό κορμί σου,
  στις εκβολές του παραδείσου.

  Έλα να πάμε στα καμένα,
  δε μας χωράει πια το σπίτι,
  έρχονται δύσκολες ημέρες
  μουτζουρωμένες σαν Δευτέρες,
  έρχονται φλόγες απ’ τα δάση
  και μια φωτιά να μας δικάσει,
  μέσα στο πύρινό της χνότο,
  από τον έσχατο ως τον πρώτο.

  Έλα να βγούμε απ’ το σπίτι
  ξανά σε δρόμους και πλατείες,
  πάρε και τα παιδιά μαζί σου
  εδώ, στο χείλος της αβύσσου,
  κι άφησε μόνη στο τραπέζι
  την τηλεόραση να παίζει,
  να δείχνει έγχρωμο τον πόνο
  δίπλα σ’ ένα φιλέτο τόνο,
  να δείχνει φονικά και φλόγες,
  τσόντες, πολιτικούς και ρώγες,
  ενώ εμείς θα ‘χουμε φτάσει
  στο σταυροδρόμι του εξήντα*
  με τα παιδάκια μας στον ώμο,
  για να μας δείχνουνε το δρόμο.

  Μ. Γκανάς, Στίχοι, Μελάνι

 2. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Καλό Σαββατοκύριακο, και καλό κουράγιο στους καμμένους (με μικρό) γι αυτό που θ΄αντικρύσουν την επόμενη μέρα. Έτσι κι αλλιώς, το έχω βιώσει κι εγώ τρεις φορές…

  Ωραία όλα τα μεζεδάκια. Τώρα, εγώ πάλι, γιατί ξέρω να υπάρχει μόνο «προοιωνίζομαι», παθητικό, που σημαίνει «προμηνύω»;

 3. Γς said

  Καλημέρα

  Ωραία μεζεδάκια.
  Τα απολάμβανα, όταν ξαφνικά:

  >Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Και το΄λεγα ο φούστης: Να δεις που δεν θα το τελειώσεις το ανάγνωσμα 😦

 4. LandS said

  Εντάξει το hospices/auspices έχεις δίκιο. Αλλά το depolitizising απλά είναι γραμμένο με γερμανική προφορά. 🙂

 5. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ειμ’ ένα φαλακρό βουνό, γη καταπατημένη

  Ορφέας Περίδης – Ο Ρομπέν των καμμένων δασών

 6. Γς said

  5:

  >Ειμ’ ένα φαλακρό βουνό

 7. Τόξερα ότι θάγραφες για τα μπαστούνια.

  Μια και αναφέρθηκα ονομαστικά 🙂 : σαρίφ είναι συνώνυμο του σαγίντ, δηλ. απόγονος του Προφήτη. Βέβαια ο Μωάμεθ δεν είχε παιδιά και απόγονοί του είναι οι απόγονοι της αδερφής του που παντρεύτηκε τον Άλι, οπότε και έτσι μέσα έπεσες. Υπάρχει βέβαια μια διαφοροποίηση στους δύο όρους, μια και ο Άλι με τη Φατίμα είχε δύο παιδιά, τον Χάσαν και τον Χουσάιν, οπότε οι απόγονοι του πρώτου λέγονται σαρίφ και του δεύτερου σαγίντ.

 8. Γς said

  Αρκετές φορές τρέχαμε στο Βύρωνα να σβήσουμε τις φωτιές στο δάσος του Καρέα.

  Σε μια απ αυτές, που υπηρξαν και νεκροί, η φίλη μου η Σούλα τρέχει καθυστερημένη να δει πως είναι η κατάσταση.

  -Ο άντρας μου που είναι;

  Κι ο Γς:

  -Τυχερή είσαι μωρή. Κάηκε!

 9. Πάνος με πεζά said

  Kι εδώ η Βάνα μπάρμπα, που έκανε έναν άντρα ν’ αλλάξει υπηκοότητα…

 10. Γς said

  Εχεις και τον Χαϊκάλη στην ΤιΒι .

  Μιλάει για καυτή πατάτα που θα την … δροσίσει.

  [αγγούρια]

  Κι ότι θα κάνει αυτό που πάντα έκανε. Θα κάνει τον κόσμο να γελάει [ 😉 ]

 11. sarant said

  Kαλημέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  10 Λες να τον βαλανε για να γελάμε;

  9 Καλό!

  3 Ναι, είναι η συμπάθειά σου 🙂

  2 Ο Μπαμπινιώτης συμφωνεί μαζί σου

 12. sarant said

  2, συνέχεια: Δες και το λινκ της Λεξιλογίας για πιο αναλυτικά.

 13. cronopiusa said

 14. Γς said

  Αλεξιάδης. Νέος στο Υπουργείο Πυρασβεστικής, ουπς, Οικονομικών:

  -Δεν έχει σβήσει ακόμη η φωτιά της φοροδιαφυγής. Που θα πάει όμως; Θα τη σβήσουμε.

  Μετά ο Κουίκ.
  Μιλάει για τους ΑΝΕΛ.

  -Για ποια ΑΜΕΛ λέει;

  -Για την Αμελί λέει

 15. LandS said

  Είχα την εντύπωση ότι ο sheriff του εγγλέζικου shire η της αμερικανικής county της Άγριας Δύσης τον φέρανε οι Σταυροφόροι που το πήρανε από τους (κατά πολύ ανώτερους πολιτιστικά και διοικητικά) αντιπάλους τους.
  Το etymoline μου λέει ότι προέρχεται από τη παλαιοαγγλική λέξη scirgerefa.
  Ενδιαφέροντα πράγματα όπως και να το κάνεις.

 16. Πάνος με πεζά said

  Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση !
  Αλλά θα μπορούσε να έχει και Γενικό Γραμματέα αυτόν !

 17. atheofobos said

  Και ένα ωραίο τιτίβισμα που διάβασα:
  -Άν είναι να κάνουμε υπουργό τον Χαϊκάλη, ας δώσουμε και στον Σεφερλή το Πολιτισμού και στον Πρέκα το Εξωτερικών να τελειώνουμε

 18. Γς said

  Κατρούγκαλος, καθ οδόν για την ορκομωσία. εξω απ το Προεδρικό Μέγαρο:

  -Η Αριστερά είναι με τον κόσμο. Η Αριστερά θέλει τον κόσμο στον δρόμο!

  [και με την άδεια της αστυνομίας, που λένε]

 19. Γς said

  Χαϊκάλης, Αμανατίδης και Αλεξιάδης χρειάζονται παπά.

  [Θα ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο]

 20. LandS said

  Αν τη πέσουμε στον Χαϊκάλη να τη πέσουμε για το Έλληνας γιεννιέσαι και δεν γίνεσαι ή για κάποια άλλη μαλακία που ξεστόμισε ως πολιτικός. Όχι όμως επειδή είχε την συγκεκριμένη ειδίκευση στην επαγγελματική του καριέρα.
  Σε άλλους που έπαιζαν κυρίως σοβαρούς ρόλους δεν την πέσαμε.

 21. Γς said

  20, 10:

  Καλύπτομαι;

  Πάντως λίγο προς τον Χρήστο Ευθυμίου δεν φέρνει όσο μεγαλώνει;

  Εδώ στο «Ενας Βλάκας και μισός»

 22. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  15 Όχι, δεν έχει σχέση ο σερίφης, και αυτό το gerefa είναι ελληνικής αρχής

  20 Ο Ρήγκαν τι ρόλους έπαιζε;

 23. stratosbg said

  Reblogged στις a hairless ape.

 24. LandS said

  22α Ακόμα πιο ενδιαφέρον.

  22β Δεύτερους

 25. atheofobos said

  Στο ποστ μου :
  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ MASTER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ!
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2013/02/master.html
  εκθέτω τις απόψεις του κ. Ι. ΤΣΑΤΣΑΡΗ που πιστεύει ότι:
  δεν υπάρχει ένα, αλλά τουλάχιστον 200 Σύμπαντα με 5, 7, 9 ή και 12 γαλαξίες. Το πιο ουσιαστικό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει το Άνω Σύμπαν, το ενδιάμεσο, όπως η Γη, και το Κάτω Σύμπαν.
  Επίσης σε βιβλίο του μας παραθέτει:
  μια μηνυματική αναφορά ως προσφορά εξήγησης του πως λειτουργώ εγώ ο Ιωάννης, όπως ακριβώς την περιέγραψε η μεγάλη αυτή τάξη Ινδόνυοι Σω, που εδημιούργησε την Πανδιασυμπαντιακή τεχνοστοιχείωση, για να έχω την άνεση στην άμεση επικοινωνία μου με όλες τις θέσεις των διαγαλαξιακών λειτουργιών και συχνοτήτων, ώστε να σας παρουσιάσω και ορισμένες αναφορές τους που έχω ενστοιχίσει μέσα σε αυτό το βιβλίο.
  Σχετικά λοιπόν με αυτόν τον προφήτη από την Δαφνούλα Ηλείας ο κ. Χαικάλης έχοντας πειστεί από αυτά είχε δηλώσει:
  «Θεωρώ απόλυτα θετική τη γνωριμία μου μαζί του και τον ίδιο σημαντικό άνθρωπο με αξιόλογο έργο, που δεν θέλει να επιβάλει τις απόψεις και τα πιστεύω του. Εμένα, ωστόσο με έπεισε»

 26. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #7, 15, 22
  Και μαζί με αυτούς, υπάρχει το ηπειρώτικο επώνυμο Σερίφης, που αν και σήμερα επιχωριάζει στα πεδινά της Θεσπρωτίας, πιθανότατα μεταφέρθηκε εκεί από μετακινούμενους ποιμένες της Μόλιστας Κόνιτσας, όπου συναντάμε αρκετά παλιές αναφορές.

 27. spiral architect said

  Καλημέρα. 😐

 28. Πύρινες φλόγες έκαψαν 20 οχήματα σε αυτοκινητόδρομο στην Καλιφόρνια

  http://left.gr/news/pyrines-floges-ekapsan-20-ohimata-se-aytokinitodromo-stin-kalifornia

  Κρίμα που ήταν πύρινες· άμα οι φλόγες ήταν υδάτινες μπορεί να τα ξέπλεναν 🐻

 29. venios said

  Στις αναφορές στον Ομάρ Σαρίφ που διάβασα δε βρήκα αναφορά στην παρουσία του στη μνημειώδη αιγυπτιακή ταινία «Η Γη» (δεν θυμάμαι το σκηνοθέτη)

 30. Παναγιώτης Κ. said

  Τα γεγονότα αφενός και οι εικασίες αφετέρου τροφοδοτούν τη θλίψη μας.
  Όταν το τοπίο καθαρίσει- θα πάρει χρόνο-τότε θα διαβάσουμε σημεία και τέρατα που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε! Αυτά που χαρακτηρίζουμε ως τέρατα και σημεία είναι τα αποτελέσματα της άγνοιας μας που βγαίνει στο… αντίθετό της: Στην άγνοια της …αγνοίας.!

 31. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>η έκφραση «τα βρήκε μπαστούνια»
  Ερμηνεία και ιστορική προέλευση μερικών από τις παραπάνω εκφράσεις μπορεί να βρει κάποιος στο άρθρο του Ν.Σαραντάκου, Ταξίδι στα 52 φύλλα της τράπουλας

 32. Παναγιώτης Κ. said

  Θυμάστε τον Σόιμπλε που πρότεινε να αναλάβει η ΕΕ το Πόρτο Ρίκο και οι ΗΠΑ την Ελλάδα;
  Διαβάζω λοιπόν ότι την περασμένη εβδομάδα το Πόρτο Ρίκο ανακοίνωσε την χρεοκοπία του, την ίδια ώρα που εξελισσόταν η ελληνική χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης!!!

 33. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Βαρουφάκης:
  Στη συνέχεια γράφει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν δικαιούται να λεηλατήσει κι άλλο τα θύματα της 5ετούς κρίσης ενώ υπογραμμίζει ότι δημιουργείται ένα υπερ-ΤΑΙΠΕΔ πλήρως ελεγχόμενο από την Τρόικα το οποίο θα αποσπάσει μια για πάντα τον έλεγχο όλης της δημόσιας περιουσίας από τον έλεγχο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 34. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Μας έβαλε τόσο βαθιά χέρι ο Γερμαναράς, που θυμίζει το…hospes comesque corporis. Ώ… Animula, blantula, vagula, pallidula τώρα και rigida!

 35. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αν ο Αλεξιάδης ,που είναι από τις λίγες φερέλπιδες τοποθετήσεις ως φοροκυνηγός ,πάει με το σταυρό στο χέρι, ξαναζήτω που ξανακαήκαμε.

  >>Σερίφης
  Στο σχολείο είχαμε ένα Σεραφείμ,που όλοι τον φωνάζαμε Σερίφη,Σεριφάκο,Σέριφο. Μετά, στο πανεπιστήμιο,το αλλάξαμε σε Φίμη.

 36. giorgos said

  Δυστυχώς ή Ελλάδα έχει πάψει πρό πολλού νά είναι τό «μήλον τής έριδος» , κανένας δέν μάς θέλει .
  Το θέμα τώρα είναι τί θά γίνει όταν θά διαλυθούμε , σάν τί θά υπάρχουμε άραγε ?

 37. Ριβαλντίνιο said

  @ 17 atheofobos
  «Σεφερλή»

  Λίγα λόγια 🙂 για τον άνθρωπο που έχει τραγουδήσει το υπέρτατο άσμα 🙂

  Ο άγνωστος Χ

 38. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  32.
  Πόρτο Ρίκο/ Άλκης Αλκαίος
  Τα χρόνια έχουν περάσει δε θυμάμαι πια
  Ερνέστο τον ελέγανε η Νίκο;
  Κι ακόμα συγχωρείστε με που ξέχασα
  αν χάθηκε στο Μετς ή στο Πόρτο Ρίκο

 39. Pedis said

  «Αλλωστε το 70% των ερωτηθέντων φέρεται να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με σκληρούς όρους»

  Πριν από μία εβδομάδα ήταν το 62% ενάντια στην ίδια (και ίσως λιγότερο επαχθή) συμφωνία. Τώρα βγάζουν ότι το 70% γουστάρει σεξ με «σκληρούς όρους».
  Ρε δε πα να γ …ε! (εφσυν παράγγειλε και καταναλώνει με λεφτ.gr … ούτε το ΒΗΜΑ την εποχή του καστελλόριζου! )

 40. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 41. Pedis (–> 39)

  Φοβάμαι πως δεν είναι μπαλαμούτι της ΕφΣυν ή του left.gr. Νομίζω πως απεικονίζει την αντίφαση, που χαρακτηρίζει συνολικά την περίοδο.

 42. Pedis said

  –> 39 Νατο και το λινκ
  http://www.efsyn.gr/arthro/nai-sta-metra-kai-sto-eyro

  Πέρα από παραγγελιές πειραγμένων -ως είθισθαι- και απίθανων δημοσκοπήσεων που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά, να τι θα έπρεπε οι φίλοι του πρωθυπουργού να τον πείσουν να κάνει

  «Τσίπρα παραιτήσου»
  http://info-war.gr/2015/07/%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85/

 43. Ριβαλντίνιο said

  Ο Μιχαήλ Χωνιάτης κράζει τον Σγουρό ως τύραννο και αναφέρει τον Ακροκόρινθο που κατείχε ως άντρο βασανιστηρίων :

  «ακρόπολιν Άδου, θανάτου φρούριον, αλαστόρων κωμαστήριον, Εριννυών εστιατόριον», «σκύλλης ή χαρύβδεως σκόπελον»
  🙂 🙂

  https://books.google.gr/books?id=3AEWAwAAQBAJ&pg=PA171&lpg=PA171&dq=%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BD+%CE%91%CE%B4%CE%BF%CF%85+%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85+%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BD&source=bl&ots=F8Pm4MmOcB&sig=qYPqxirmTD6z7YyavZEebDP9cAo&hl=el&sa=X&ved=0CB8Q6AEwAGoVChMIjYz_vLHkxgIVxVkUCh2vfAA3#v=onepage&q=%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BD%20%CE%91%CE%B4%CE%BF%CF%85%20%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BD&f=false

  https://books.google.gr/books?id=qMNac2Ve230C&pg=RA1-PA146&dq=%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%82+%CE%AE+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%8D%CE%B2%CE%B4%CE%B5%CF%89%CF%82+%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0CB4Q6AEwAGoVChMI9cihs7bkxgIVij8UCh0S2gOY#v=onepage&q=%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%82%20%CE%AE%20%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%8D%CE%B2%CE%B4%CE%B5%CF%89%CF%82%20%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD&f=false

  Ακόμη

  «Οί δε της αυτής Κορίνθου παλαιοί τύραννοι Κύψελος και Περίανδρος τοσούτω αν επί μιαιφονία υφιζάνοιεν τούτου, δσω καΐ της Ακροκορίνθου τα υπ’ αύτήν γεώλοφα υπολείπονται.»

  https://www.google.gr/search?tbm=bks&hl=el&q=%CE%9F%CE%AF+%CE%B4%CE%B5+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82+%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%85+%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%AF+%CF%84%CF%8D%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%B9+%CE%9A%CF%8D%CF%88%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82+%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%89+%CE%B1%CE%BD+%CE%B5%CF%80%CE%AF+%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1+%CF%85%CF%86%CE%B9%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%BD+%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%85%2C+%CE%B4%CF%83%CF%89+%CE%BA%CE%B1%CE%90+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%91%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%85+%CF%84%CE%B1+%CF%85%CF%80%27+%CE%B1%CF%8D%CF%84%CE%AE%CE%BD++%CE%B3%CE%B5%CF%8E%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%B1+%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9&=

  (ΔΟΜΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΤΟΜΟΣ 8, ΚΕΦ.3, ΣΕΛ.210).

 44. Pedis said

  # 41 – Οι αντιφάσεις, οι αδιέξοδοι προβληματισμοί, οι φοβίες, η αναποφασιστικότητα, η δειλία, η υποταγή, ο μαζοχισμός όσον αφορά τη στάση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που πληρώνει τα σπασμένα φύονται και αναπτύσσονται με το λίπασμα της παραπληροφόρησης.

  Και οι στημένες/πειραγμένες/πλαστές δημοσκοπήσεις με τις οποίες ο καθένας καλείται να συντονιστεί με την «κοινή γνώμη» είναι μερος της απάτης της ενημέρωσης του υποζύγιου που γουστάρει σκληρά σαμάρια, μπόλικες καμτσικιές στα πισινά και είναι ευχαριστημένο με λιγοστό άχυρο.

 45. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Tσίπρα γερά! και τίμα τα μ….ά!

 46. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  H νέα κυβέρνηση είναι καλή και νομίζω ότι θα βάλει τη χώρα σε μια ανοδική πορεία. Θεωρώ επίσης , επειδή έχει μεγάλο λαϊκό έρεισμα, πως θα αντέξει στο βρώμικο πόλεμο ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής.

 47. 46

  Kiddo, εσύ είσαι σίγουρα; Καλά στην Τύλο; Ζεστούλα, ζεστούλα;

 48. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  47. E,ναί. Αλλά κι εσείς δεν πάτε πίσω ,ε;

 49. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  47. Και μη τρελένεσαι κιόλας. Απλώς μ’αρέσει να «τη λέω» στο ΚΚέδικο τρολ. Το χρυσάβγουλο τρολ ,έτσι κι αλλιώς δεν παλεύεται…

 50. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Και έχει πολλή πλάκα όντως, αυτοί που έχουν κατά καιρούς γεμίσει το ιστολόγιο με μουφένια «ντοκουμέντα» (πρόχειρο στη μνήμη μου έχω τη λεηλασία του «μουσείου» στη Βαγδάτη από αμερικάνους…) να μιλούν για «παραπληροφόρηση» όταν βολεύεται το «κόμμα», και να βγάζουν χαζό και μαζόχα (αλλά λιτοδίαιτο τουλάχιστον. Λίγο άχυρο του αρκεί…) το 70% του λαού. Χεσμένο τον έχουν το λαό παλιόθεν, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού , αλλά κι ο λαός χεσμένους τους έχει.

 51. Οκ, ❤ http://imgur.com/jrUTn3Q

 52. Κίντο, τσάκω να δροσερέψεις! https://pbs.twimg.com/media/CKJuANcWgAAZPAG.jpg

 53. leonicos said

  Παρόλο που με έναν καλό δικηγόρο μπορεί να απαλλαγεί, φοβάμαι ότι εδώ ο πρωθυπουργός εννοεί, απλώς, «παραμύθι». Αλλά, φευ, η παραμυθία δεν είναι επισημότερος τύπος για τη λέξη «παραμύθι», σημαίνει κάτι άλλο, σημαίνει «παρηγοριά»

  Δεν είμαι καλός δικηγόρος, δεν κ΄’οβω τις φλέβες μου για τον Τσίπρα, αλλά δεν με πείθεις ΄’οτι εννοούσε παραμύθι και όχι παρηγοριά.

 54. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  1) Μοί προκαλεί κατάπληξιν ότι ουδείς αναγνώστης έχει ακόμη ασχοληθή με την κορυφαίαν είδησιν της ημέρας (Σαββάτον 18 Ιουλίου, του αγίου Υακίνθου ανήμερα). Πρόκειται διά την αποκάλυψιν του Αρχηγού του «Λόμπυ της Δραχμής» Γεωργίου Κουρή εις την εφημερίδα «Κόντρα»: Η 51χρονη Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά (γεννημένη τω 1964) έλαβε βαρβάτην σύνταξιν από την Εθνικήν Τράπεζαν εις τα 45 της (2009) διά λόγους Υγείας!.. Κι όμως, αυτή η αποδεδειγμένως άρρωστη φιλοδοξεί να διοικήση το Ρωμέικον!.. Έχει ή δεν έχει δίκαιον ο Ελληνολάτρης Σόϊμπλε που θέλει να ξεκωλιάση τους κακομαθημένους Ρωμιούς μπάς και συνετισθούν;

  http://www.naftemporiki.gr/frontpages/18/07/2015/imerisies-politikes/kontra-news/full

  2) Μιά που είναι του αγίου Υακίνθου σήμερον, ιδού ποίον ήτο το κατόρθωμά τούτου και τόν ανέδειξαν άγιον οι Γαλιλαίοι: Γκρέμισε έν δένδρον που ελάτρευον οι ειδωλολάτραι Έλληνες. Ιδού τί γράφει εις τον Συναξαριστήν του ο απολύτως έγκυρος όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

  http://www.snhell.gr/references/synaxaristis/search.asp?id=1148&search=3

  Μετά τιμής
  Β.

  ΥΓ: Συγχαίρω τον κ. Σαραντάκον διά την απίστευτον (δι’ εμέ) τόλμην του να περιλάβη εις τα σημερινά μεζεδάκια του την διαστρέβλωσιν του Αλτουσέρ υπό του κ. Πρωθυπουργού.

 55. leonicos said

  Δεν ήξερα ότι στα χαρτιά υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις

 56. Ριβαλντίνιο said

  Ρε παιδιά τους Λεουτσάκο και Πετράκο τους έδωσε κάποια υπουργική θέση ο Τσίπρας ?

  Να βάλουμε και ένα λακωνικό θρηνητικό άσμα

  Στης Σπάρτης τον Αγιάννη
  παίζουνε τα βιολιά
  χορεύει η Πεφρωνία
  με τα ευρωπαϊκά.

  Δυο φίλοι του Βαγγέλη
  την συναντήσανε
  και με την καλημέρα
  την εγνωρίσανε.

  Πήγανε στον Βαγγέλη
  τα μαρτυρήσανε.
  Τι στέκεις ρε Βαγγέλη
  του μολογήσανε.

  Σηκώνεται ο Βαγγέλης
  και πάει στον καφενέ
  βλέπει την Πεφρωνία
  να πίνει αργιλέ.

  Σήκω βρε Πεφρωνία
  να πάμε σπίτι μας
  γιατί παρήλθε η ώρα
  ντροπή και θλίψη μας.

  Παράτα με Βαγγέλη
  να παίζω τα χαρτιά
  και να χορεύω
  με τα ευρωπαϊκά.

  Μια μαχαιριά της δίνει
  απάνω στην καρδιά.
  Μια δεύτερη της βγάζει
  όλα τα σωθικά.

  Δεν το ‘λπιζα Βαγγέλη
  με σκοτώσετε
  και στον ***
  να μη με δώσετε.

  *** Το επίθετο αποφεύγω να το πω, όπως αυτός που μου το τραγούδησε.

 57. leonicos said

  Ο Γς, θα το ξέρει ασφαλώς, αλλά δεν μου το είπε. Θα μπορούσε να μου πει κάποια φορά: Είσαι μπαστούνι!

  Να τον ρωτήσω και να μάθω.

  Αλλά τέτοιος είναι! Ενώ ο σούπερ Βάταλος μάς τα λέει όλα, όσα ξέρει και δεν ξέρει. Και ξέρει πολλά, και τρόπο να τ’ αναρτήσει έχει, ενώ εγώ ο αμαθής, μίλος κατάφερα δυο μουρίτσες!:)

 58. leonicos said

  Σιγά που τις κατάφερα ο αδιόρθωτος 😉

 59. leonicos said

  🐻

 60. Γς said

  57 @ Λεώ

  >Ο Γς, θα το ξέρει ασφαλώς, αλλά δεν μου το είπε.

  Τι;

 61. Αν θυμαμαι καλά, στο μπριτζ τα μπαστούνια ή πίκες είναι πρώτα. Ή λάθος κάνω;

 62. Μ. said

  Μάλλον εκτός θέματος και ενδεχομένως να έχει συζητηθεί σε σχόλια προηγούμενης ανάρτησης, αλλά γνωρίζουμε την ετυμολογία του ονόματος «Χαϊκάλης»; Υποψιάζομαι για κανα-δυο λόγους ότι είναι αρβανίτικο, αλλά ποια η ακριβής σημασία του;

 63. Pedis said

  Λαφαζάνης:
  «Ο συριζα με το μνημόνιο κινδυνεύει να μεταλλαχθεί»

  κινδυνεύει να μεταλλαχθεί! κινδυνεύει … η Λόλα .. να τρέξει ο καρνέισον
  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21388:lafazanis-agora&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

  Σ. Κουβελάκης: «Η κατάλυση της πολιτικής»

  και η εκ των υστέρων (με καμιά 25αριά χρόνια καθυστερηση) ανάλυση …

  «Ψηφίζοντας ένα νέο Μνημόνιο, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα δεν αποχαιρέτησαν απλά την αριστερή πολιτική αλλά και την ίδια την πολιτική. Με αυτήν τους την επιλογή δεν απεμπολούν μόνο το πρόγραμμα του Σύριζα ή τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στο λαό.»

  […]

  «Τα Μνημόνια δεν καταβροχθίζουν μόνο κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, αλλά και τα κόμματα που τα εφαρμόζουν. Μαζί μ’αυτά καταλύουν τον ίδιο τον πολιτικό λόγο που καλούνται να υπερασπισθούν όσοι δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη για να αποκρουστεί, έστω την ύστατη στιγμή, η τελειωτική εξουθένωση του λαού και η διάλυση του οτιδήποτε έχει μείνει ακόμη όρθιο σ’αυτήν τη χώρα.»

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21383:katalysh-politikhs-kouvelakh&catid=83:aristera&Itemid=200

  «ΚΥΜΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ»
  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21352:ne-syriza-oxi&catid=83:aristera&Itemid=200

  τι κακό κι αυτό ο καθένας να ξυπνάει όποτε του γουστάρει και να μην αφήνει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση με Χαικάλη, Πανούση, Καμμένο κι άλλους καλούς συντρόφους-εταίρους και φιλους των εταίρων, φίλων της ΕΕ να βάλουν τη χωρα στο δρόμο της αριστεράς και της προόδου;

 64. Πόσο πίσω, μα πόσο πίσω μας έχουν πάει ως χώρα; Μέχρι και το πάλαι ποτέ γενναιόδωρο Ανατολικό Μπλοκ δεν θέλει να κάνει δουλειές μαζί μας! 😦

 65. 62

  Συζητήθηκε στα σχόλια του ακριβώς προηγούμενου ποστ

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/07/17/mpost50-18/#comment-301375

 66. Corto Maltese said

  28: Πύρινες φλόγες

  Δεν φτάνει που αντιγράφει η μία ιστοσελίδα την άλλη, ούτε καν τον τίτλο δεν προσέχουν.

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500013392

 67. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #65
  Tο σχόλιο που παραπέμπεις δείχνει μόνο ότι υπήρχαν Αλβανοί με το επώνυμο Χαϊκάλης, όχι ότι το ίδιο το όνομα αυτό έχει αλβανική ετυμολογία ή και ποια είναι η σημασία του. Ελπίζω ότι δεν κάνω λάθος, μια και τα σχόλια του Σμερδ. είναι σχοινοτενή… 🙂

 68. Corto Maltese said

  62:
  Χαϊκάλι είναι χωριό της Αχαΐας.

 69. Ουχ, αγνοείται άνθρωπος στον Καρέα! http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500013421

 70. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #68
  Έτσι γίνεται ευκολότερο. Κατά Συμεωνίδη (http://tinyurl.com/o7aag2s) είναι όντως αλβανικό και σημαίνει τον τόπο που έχει τροφή για άλογα.

 71. Γιάννης Ιατρού said

  @54α Βάτταλο

  Εγώ βλέπω ότι διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα (δεν εκπλήσομαι και πολύ βέβαια). Κι αυτότουλάχιστον ως προς το σημείο που γράφεις, …Κι όμως, αυτή η αποδεδειγμένως άρρωστη φιλοδοξεί… κλπ. Η Φ.Γ. θεωρείται από το 2012 πλήρως ιαθείσα, επομένως τι μας γράφεις;

  Ως προς το θέμα το ίδιο και για να μην υπάρχει «παραξήγηση» και για να τα λέμε όλα:

  Η Φ.Γ. υπήρξε καρκινοπαθής (διάγνωση 06/2008)έχοντας και βεβαρυμενο οικογ. ιστορικό (από μητέρα και πατέρα). Ως μητέρα τριών παιδιών, με βάση το θεσμικό πλαίσιο συνταξιοδότησης στη χώρα μας (μητέρα ανηλίκου με 15 έτη εργασίας αλλά και για λόγους υγείας) δικαιούταν μια σύνταξη. Όμως ο καρκίνος μαστού απο την στιγμη που δεν έχει μεταστάσεις θεωρείται ιάσιμος και δεν εχει κανένα προνόμιο. Η Φώφη (από το 2012) θεωρείται ότι έχει πλήρως ιαθεί.

  Όμως πρίν την πλήρη ίασή της ήταν ενεργή πολιτικός, π.χ. Αναπληρωτής Υπουργός ή Υφυπουργός από το 2009 έως το 2012. Έχω την απορία πως κάποιος θεωρείται ανίκανος να επιτελέσει μια εργασία γραφείου, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ασχολείται τόσο ενεργά με την πολιτική.

  Ανεξάρτητα απ΄ αυτά, επειδή από το 2012 έως σήμερα είχε εισοδήματα από εργασία (ήταν Υφυπουργός κλπ.), έχει άραγε σταματήσει να της καταβάλλεται ή έχει αντίστοιχα μειωθεί η σύνταξη σύμφωνα με το Άρθρο 44 «Απασχόληση Συνταξιούχων»; Αυτή η ίδια έχει ζητήσει κάτι τέτοιο (δηλώνει, ως γνωστόν, «συνταξιούχος» στο βιογραφικό της);

 72. Theo said

  @62, et alia:

  To χαϊκάλης μάλλον έχει αραβική ρίζα, από το Heikal που σημαίνει ναός ή το πεντάκτινο άστρο των Μπαχαϊστών (βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Heikal).

 73. Φαίνεται είχε πάρει Μπαλτά στο πολυτεχνείο ο πρωθυπουργός, αλλά δεν τον έμαθε καλά τον Αλτουσέρ 😛

  Ο οποίος κ. υπουργός παρέμεινε, κριθείς πανάξιος, και μας χαζεύει στον φρεσκοβαμμένο* σκατουλί/εμετί ιστότοπο του Υπουργείου, λες κι είναι κονάκι του. Η κακογουστιά κι η κομπορρημοσύνη στο μεγαλείο τους. Δεν κοιτάει να διορθώσει τη σελίδα που έβλεπαν εκατό χιλιάδες τόσοι υποψήφιοι ένα μήνα τώρα -άκου «τον παρόν ιστότοπο». Και όχι, δεν είναι κληρονομημένο, πρώτη φορά αριστερά είναι.

  Η μουστάκα μπορεί να του λείπει, αλλά ολοένα στον πατερούλη φέρνει ο κ. Υπουργός -δόγμα κι εγωπάθεια.

  *δεν πειράζει αν δεν βλέπετε καλά το σκατουλί πάνω στο εμετί, στους λίκνους όπου περνάει ο πόντικάς σας, ούτε πειράζει που τα 5 rss feed γίνανε ένα, κι οι μισές δημοσιεύσεις που αφορούν το προσωπικό πρέπει να σκάψεις να τις βρεις…

 74. 66: Όλοι αντιγράφουν το ΑΠΕ/ΜΠΕ -κατά κανόνα το δωρεάν κομμάτι, και όχι το συνδρομητικό. Με δυο λέξεις δικές τους, κοτσάρουν και τον εαυτό τους ως πηγή.

 75. sarant said

  Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα!

  26 Ναι μπράβο, και ο γνωστός.

  28 Πύρινες γλώσσες δεν λένε;

  39 Δεν είναι παράλογο, ο λαός θέλει ακόμα ΕΕ και ευρώ

 76. sarant said

  49 Ε όχι και τρολ.
  Αλήθεια, πόσο φτάνει το θερμόμετρο στην Τύλο το καλοκαίρι;

  61 Καλά θυμάσαι -αλλά το μπριτζ δεν ήταν λαικό παιχνίδι σε μας, και έτσι κι αλλιώς η αγορά του μπριτζ δεν σου δίνει την ευκαιρία να πάρεις φύλλα από κάτω.

  71 Φαντάζομαι ότι ως βουλευτής τα εισοδήματά της θα είναι δημοσίως γνωστά.

 77. κιντ, δεν είδες το μέιλ μου;

 78. Pedis said

  # 75 (γ) «Δεν είναι παράλογο, ο λαός θέλει ακόμα ΕΕ και ευρώ»
  Μπορεί, για τα όλα τα καλά που έχει πάθει!

  Κι αν είναι τόσο σίγουροι οι ΕΕδες για το αποτέλεσμα για ποιο λόγο όλες τις μέχρι τώρα συμφωνίες που αφορούν τον αρματοδέσμιο λαό να τις περνούν στα μουλωχτά;

  Ας πούμε, για δεν κάνει ένα δημοκρατικότατο δημοψήφισμα τώρα που είναι να πληρώσει ο κυρίαρχος λαός τις συμφωνίες μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, εκλεγμένης με εντελώς αντίθετο πρόγραμμα από αυτό που έφερε στη Βουλή, ως εκπρόσωπος (ντάξει κλαμμένος και περίλυπος) κατευθείαν από τις δημοκρατικές Βρυξέλλες της ΕΕ;

 79. 76α

  Σαραντάρια κι αμμοθύελλα τώρα! http://www.bahrainweather.gov.bh/ 😈

 80. 76γ Το «δημοσίως γνωστά» της Βουλής ως τώρα μεταφραζόταν σε «τα δίνουμε στους δημοσιογράφους, μόνο». Ελπίζω η Ζωή να προλάβει να αλλάξει αυτό το απλό. Να βγαίνουν όλα σε αναγνώσιμη μορφή, όχι pdf της κακιάς ώρας, στον ιστότοπο της Βουλής.

 81. Γιάννης Ιατρού said

  @80, 76γ
  Στη Βουλη ΔΕΝ τα βρήκα, τα βρήκα μόνο εδω: http://www.accountability.gr/2013/
  Βεβαίως του 2013 (2011, 2012 υπάρχουν επίσης), του 2014 ΔΕΝ υπάρχουν, γιατί απ’ ό,τι ξέρω δεν έχουν ακόμα !!! δημοσιευτεί.
  Της Φ.Γ στο 2ο πιντιεφι (part2), σελ. 354 του link που αναφέρω πιό πάνω.

  Ειναι όλα σε μορφή εικόνας pdf, τα περισσότερα χειρόγραφα, αλλά αν θέλει κάποιος, μπορεί να τα διαβάσει, έστω και με τις όποιες δυσκολίες που προέρχονται από τον τύπο των αρχείων …..

 82. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  77. To είδα, αλλά δεν κατάλαβα πώς δουλεύει (κάνω κλικ στο «Πάμε!» και δεν γίνεται τίποτα) …και ντράπηκα να ρωτήσω.

 83. Γιάννης Ιατρού said

  Τα εισοδήματα που βλέπω ειναι για το 2012 (δήλωση του 2013)

  ΧΩΡΙΣ να δίνεται η βουλευτική αποζημίωση! Δεν ήταν βουλευτής τότε;

 84. Bayramınız mübarek olsun και Eid Mubarak στους Μωαμεθανούς συμπολίτες και συνανθρώπους μας!

 85. Γιάννης Ιατρού said

  @83: Ξεκαθαρίστηκε κι αυτό (με την βουλευτική αποζημίωση…) που αναρωτήθηκα 🙂

 86. 81: Όλα τα Δημόσια Ανοιχτά Δεδομένα οφείλουν να είναι αυτόματα αναγνώσιμα από λογισμικό, όχι από ανθρώπινο μάτι, γι’ αυτό και πρέπει να ακολουθούν κάποιο από τα ανοιχτά πρότυπα· εν προκειμένω θέλουμε μια αναφορά από βάση δεδομένων σε μορφή csv/xml/json, κλπ, κι όχι κουρελόχαρτα φωτοτυπημένα.

 87. Γιάννης Ιατρού said

  @86: Καλά τα λες και συμφωνώ. Για το θέμα που πρόκυψε πάντως μπορούμε, έστω κι έτσι να ρίξουμς μια ματιά (μόνο, γιατί έτσι όπως αναφέρονται βάσει του αρθρ. 2 του 3213/2003 δεν βγάζεις και ιδιαίτερα συμπεράσματα ….)

 88. Γιάννης Ιατρού said

  …προέκυψε…

 89. 1 ευρώ ΔΙΑΣ οι άλλες τράπεζες, 1,47η Γιούρομπανκ. Κλέφτες!

 90. Γιάννης Ιατρού said

  @89 για τι πράγμα; Μετρητά από λογαριασμό σε άλλη τράπεζα ή αλλη συναλλαγή;

 91. 89-90 Ανάληψη από λογαριασμό μου στη Γιούρομπανκ μέσω ΔΙΑΣ, από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

  85-87 Τι ξεκαθάρισες, λοιπόν;

 92. RaspK said

  Συμφωνώ για την ερμηνεία για τα μπαστούνια, σε ορισμένα μάλιστα παιχνίδια είναι όχι απλώς το κατώτερο χαρτί, αλλά βάζεις πόντους άμα σου μείνουν στο χέρι, κι επειδή βάζεις «καπέλο» σε έναν ορισμένο αριθμό πόντων (συν. 100) για να συνεχίζεις να παίζεις ή επειδή λήγει η παρτίδα κ.ο.κ., γενικά θεωρείται η πιο «κακή» φυλή. Σε άλλα, πάλι, είναι το πιο δυνατό χαρτί (ένα φαινόμενο που είναι πολύ κλασικό στα παιχνίδια με κάρτες).

  Ενδιαφέρον έχει, όμως, το γεγονός ότι τα μπαστούνια (spades, προσοχή σε αυτό το σημείο…) είναι παραδόξως τα… σπαθιά (!) (swords) στις πιο παλιές τράπουλες. Αν μπορεί κανείς να με πληροφορήσει εάν έχει κάποια σχέση αυτό το spade με το ισπανικό espada, το σπαθί. Η ειρωνία συνεχίζεται: τα σπαθιά τα δικά μας λέγονται… μπαστούνια (clubs)!

  Κάτι τελευταίο: αυτό το μπαστέν, άμα μπορεί κανείς να το τσεκάρει, θα είμαι υπόχρεος. Πάντως, η αγγλική λέξη για τα ξύλινα σπαθιά εκπαίδευσης είναι waster, ενώ στα ισπανικά λέγεται espada de madeira (κυριολεκτικά «ξύλινο σπαθί»).

 93. sarant said

  88: Εγώ λέω και «πρόκυψε»

  91 Κι εμείς κάτι δίνουμε, αν και έχουμε καναδυό τζάμπα (αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας) το μήνα.

 94. Βρε τι τραβάμε κι εμείς οι διάσημες συγγραφείς!
  Προσοχή στην προτελευταία αράδα!

 95. 91: Δεν αναφέρομαι στο να μην δίνεις -μακάρι νάταν έτσι, που θα ‘πρεπε αυτές τις μέρες να το κάνει η ίδια η κυβέρνηση. Αναφέρομαι στο ότι η Γιούρομπανκ χρεώνει 47% παραπάνω από τις άλλες τράπεζες, κι όλος ο κόσμος ξέρει ότι η χρέωση είναι 1 ευρώ. ΚΛΕΦΤΕΣ!

 96. διόρθωση: στο να μην δίνεις καθόλου

 97. Γιάννης Ιατρού said

  @94 μάλλο θα το ανέλαβε «εργολαβικά» 🙂
  @91 α) Τότε (μάλλον) η «άλλη» τράπεζα τα ζητά και τα χρεώνει βεβαίως στον λογ/σμό σου στην EFG. Πάντως στην Γερμανία χρεώνουν 3-6€ για κάτι τέτοιο. Έ, λοιπόν να δεις όιτ θα το έχουν βάλει κι αυτό στα προαπαιτούμενα 🙂 Κλιέφτες ούλοι τους!
  β) Το μόνο που ξεκαθάρισα ήταν ότι δεν είχε βουλευτική αποζημίωση το 2012. Από που προέρχονται τα 61527,77 δεν μπορεί να το βρει κανείς, δηλ. αν προέρχονται από το «Αναπλ. Υπουργός» μόνο ή και από …άλλες πηγες, π.χ. σύνταξη κλπ.
  @93 α ναι, πολλές φορές όπως είδες κι εμένα έτσι μου βγάινει, αλλά μετά δεν μου αρέσει «ακουστικά». Thanks 🙂

 98. 91α Δεν είναι έτσι. Στο ΔΙΑΣ είναι συμβεβλημένες όλες οι τράπεζες με τους ίδιους όρους.

 99. 97β, δηλαδή

 100. Γιάννης Ιατρού said

  @94 Αλλά μπορεί και να αναλάβει θέση (χειρεύσασα ή μόλις προκύψασα) βόδιguard ….

 101. Γιάννης Ιατρού said

  χηρεύσασα γμτ !

 102. ελάτε, τσαντισμένη τάγραφε…

 103. Γιάννης Ιατρού said

  @99 τι «δηλαδή»; Η αρχική ερώτηση τέθηκε στο @71, τελευταία παράγραφος. Παραμένει λοιπόν…αναπάντητη
  @98 Πάντως, αν έχει κάρτα Ξένης Τράπεζας (δηλ. στο εξωτερικό), θα δεις ότι δεν σου ζητούν όλες οι τράπεζες εδώ την ίδια προμήθεια, αν ζητήσεις να πάρεις χρήματα σε ΑΤΜ από τον λογ/σμό σου στο εξωτερικό. ΔΙΑΣ δεν είναι κι αυτό; Άρα εκτός του ΔΙΑΣ εμπλέκονται μερικές φορές και (επιπλέον) χρεώσεις της Τράπεζας που διαθέτει το ΑΤΜ

 104. Παναγιώτης Κ. said

  @41 (Σκύλος) Πολύ politically correct σε βρίσκω!
  Αντιφατική δεν είναι η περίοδος.Αντιφατικoί είναι οι ορισμένοι πολίτες και πολιτικοί της χώρας.

  (Είναι βρώμικη η Θεσσαλονίκη είπα κάποτε σε μια συζήτηση και ο συνομιλητής μου με ανακάλεσε στην τάξη: Οι Θεσσαλονικείς είναι βρώμικοι!)

 105. 103β: Μην ανακατεύετε εξωτερικά. Μιλάμε πολύ συγκεκριμένα για αυτό. Όλες* οι τράπεζες που συμμετέχουν χρέωναν 1 ευρώ. Η Γιούρομπανκ το έκανε 1,47, δεν ξέρω πότε.

  * μιλάω συγκεκριμένα, λοιπόν,και δεν θα πω όλες, αλλά αυτές που χρησιμοποίησα εγώ ή γνωστοί μου αυτές τις μέρες: Εθνική, Πειραιώς, Άλφα χρεώνουν 1 ευρώ.

  103α: Στο 99 εννοώ ότι στο 98 έπρεπε να γράψω 97β -το κομμάτι του μηνύματός σου όπου αναφέρεται η απάντησή μου «Δεν είναι έτσι. Στο ΔΙΑΣ είναι συμβεβλημένες όλες οι τράπεζες με τους ίδιους όρους», και όχι 91α όπως έγραψα κατά λάθος.

 106. Και ξέχασα τώρα και το λίκνο για το πολύ συγκεκριμένα: http://www.dias.com.gr/default.aspx?pid=166&mid=25&sid=41

 107. Κι εδώ μια «μεταπτυχιακή διατριβή», όπου ακόμη ψάχνω το ερευνητικό της ερώτημα…

 108. Gpoint said

  Μεζεδάκια δεν θα πάρω…μου κόψανε την όρεξη

  αυτές οι κυβερνήσεις έχουν ένα θέμα με τους γελωτοποιούς. Βέβαια ο Χαϊκάλης είναι σαν Βαρουφάκης από τρίτο χέρι….

 109. Παναγιώτης Κ. said

  @71 (Γιάννης Ιατρού) Έχω και εγώ κάποιες απορίες.
  Πως συμβαίνει να υπάρχει ηλικιακό όριο για συνταξιοδότηση στα τα διάφορα επαγγέλματα και για τους πολιτικούς όχι;
  Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν τραβάνε ζόρια και φυσικά απολαμβάνουν το αξίωμά τους.
  Από ότι φαίνεται ζόρια δεν πρέπει να τραβάνε και οι καθηγητές πανεπιστημίου που επιδιώκουν το όριο συνταξιοδότησης από τα 67 να το πάνε στα 70 ( αυτό τουλάχιστον συνέβαινε προ κρίσης).
  Μυστήρια πράγματα!

 110. Παναγιώτης Κ. said

  @56 ( Ριβαλντίνιο) Θαρρώ πως έχω επισκεφθεί το συγκεκριμένο μέρος μόνο που, δεν θυμάμαι το όνομά του.Ποιο είναι;

 111. spiral architect said

  @107: Να χέσω τις μεταπτυχιακές τους!
  (μην ψάχνεις …)

 112. Pedis said

  Διαβάζω Βαρουφάκη (http://www.efsyn.gr/arthro/giati-katapsifisa):

  «Πρώτη φορά ένιωσα την «αλήθεια» του στο γραφείο μου όταν την 30ή Ιανουαρίου ο κ. Ντάισελμπλουμ με επισκέφτηκε για να με θέσει προ του διλήμματος «Μνημόνιο ή κλειστές τράπεζες». »
  Να κι άλλη μία παραπλανημένη κορασίδα. Σαν πολλές δεν είναι οι παρθένες που βγαίνουν και λένε ότι αποδέχτηκαν να δοκιμάσουν τις ηθικές αναστολές και τη σεξουαλική εγκράτεια των «εταίρων» νταβατζήδων! Το παρακάνουν και δεν πιάνει το κόλπο.

  «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φέρουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Θα συμβιβαστούμε χωρίς να καταλήξουμε συμβιβασμένοι. Θα υποχωρήσουμε όσο χρειαστεί για να επιτευχθεί μια συμφωνία-επίλυση εντός της ευρωζώνης. Ομως αν ηττηθούμε από την καταστροφική λογική των μνημονίων, θα παραδώσουμε το κλειδί των γραφείων μας σε εκείνους που τα πιστεύουν – να έρθουν εκείνοι να τα εφαρμόσουν, με εμάς και πάλι στους δρόμους.»

  δηλ. θεωρεί ότι η κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει τη δύναμη να αντισταθεί στα σχέδια της ΕΕ όντας στην κυβέρνηση αλλά θα την αποκτούσε τη δύναμη στο δρόμο (α ρε Βαρουφάκη πόσες δυναμικές διαδηλώσεις και απεργίες θα ‘χεις κάνει στη ζωή σου!) ενάντια στην κυβέρνηση κι αφου παραδώσει την εξουσία.

  «Κλείνοντας, υπάρχει και μια φιλοσοφική διάσταση στο συνειδησιακό δίλημμα όλων μας: Υπάρχουν στιγμές που τον υπολογισμό της καθαρής ωφέλειας τον υπερβαίνει η σκέψη πως κάποια πράγματα απλά δεν πρέπει να γίνονται στο όνομά μας; Είναι η προκειμένη μια τέτοια στιγμή;»

  Φιλοσφικό ερώτημα: σε ποια ωφέλεια της κυβέρνησης αναφέρεται; Η κυβέρνηση είναι ήδη παρελθόν, Janis!

  Ο Βαρουφάκης, στα χαζά-χαζά, ήταν εκεί στα 2011 που έγραφε συστηματικά, και μεταξύ άλλων και τις παρακάτω μαλακιούλες, απευθυνόμενος στο κοινό των προταγκονιστον, οταν προσκαλούσε το γαπ να πάει στην πλατεία με το ποδήλατό του (χωρίς το γκουβαδάκι) και να εξηγηθεί τίμια και ωραία στο λαό του ως πραγματικός ηγέτης. Στο υστερόγραφο, δε, έδινε ρέστα. Μεταξύ μας, το παράχεσε:

  «ΥΓ. Τώρα που το σκέπτομαι ίσως είναι καλύτερα να μην έρθεις μόνος σου. Πάρε μαζί σου τον συμφοιτητή σου από την Αμερική, τον Αντώνη – εφόσον θέλει να έρθει. Και πηγαίνετε μαζί. Να πείτε λίγο-πολύ τα ίδια. Στην ίδια συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος. Συναίνεση θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε αυτή την δύσκολη καμπή της Κρίσης; Συναίνεση να τους δώσουμε.»

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=7247

 113. Γιάννης Ιατρού said

  @107 βλ. Σελ. 10, στο τέλος , κάτι λέει επ΄ αυτού

 114. Γιάννης Ιατρού said

  @111: Ακόμα δυσκολεύομαι να καταλάβω, τι είδους τίτλος (ακαδημαϊκός) είναι αυτό το «μεταπτυχιακό». Τα στάδια που γνωρίζω είναι πτυχίο/δίπλωμα, μετά Dr. / PhD και τα παρόμοια κλπ. Το «μεταπτυχιακό» πως «εκφράζεται»; Είναι κάποιο είδος διπλωματικής εργασίας; Δηλαδή, για να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος που αναφέρω, χρειάζεται «μεταπτυχιακό»; Καλά το κατάλαβα ή όχι; ϊσως να έχω δυσκολία στην κατανόηση γιατί όταν τελείωσα εγώ δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα.

 115. Μαρία said

  Το μπουφάν θα φορεθεί πολύ το φετινό καλοκαίρι. Μετά τις κατα Μουρούρη ορδές Τούρκων τώρα και παρακρατικοί του συριζα.

 116. 111, 113 Πήγαινε διάβασε τα συμπεράσματα της μεταπτυχιακής εργασίας, σ. 112-113:
  Η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής, και γενικότερα η εξυπηρέτηση μέσα από ένα συνεχώς εξελισσόμενο πλέγμα εναλλακτικών δικτύων, καθώς και η παράλληλη προσαρμογή του ρόλου του δικτύου καταστημάτων, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να παραμείνουν οι τράπεζες ανταγωνιστικές και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και προσδοκίες μιας πιο χειραφετημένης πελατείας. Με τη χρήση των ηλεκτρονικών δικτύων, οι τράπεζες μπορούν να βρίσκονται εκεί που ο πελάτης κάνει τις συναλλαγές του και να εξυπηρετείται με το μέσο επικοινωνίας που τον βολεύει, γεγονός που απαιτεί και την ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας των τραπεζών με κάθε λογής οργανισμούς και εταιρείες.

  Έχει ετοιμάσει και το διδακτορικό της η κοπελιά…
  Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε επίσης η επανεξέταση, σε μελλοντικό χρόνο, των θεμάτων που μελετήθηκαν παραπάνω, ώστε να καταγραφούν και να διαπιστωθούν: α) η εξέλιξη της εταιρείας ΔΙΑΣ Α.Ε., β) η περαιτέρω συμβολή της στην ελληνική διατραπεζική αγορά, γ) οι βελτιώσεις στις ήδη προσφερόμενες υπηρεσίες της, δ) ο βαθμός επίτευξης των σημερινών στόχων της και ε) οι ενδεχόμενες νέες προσφερόμενες υπηρεσίες και οι νέοι στόχοι της εταιρείας.

 117. Γιάννης Ιατρού said

  @115 Μαρία, την τροποποίησε την ανάρτηση…, προφανώς λόγω Μπουφάν 🙂

 118. LandS said

  Καλά τι πάθατε με τη Φώφη; Δυσκολεύεστε να βρείτε πολιτικά επιχειρήματα για να ξεσκίσετε την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το ρίξατε στο λαϊκισμό; Και τη πέφτετε μετά στον Χαϊκάλη τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ;
  Μια μητέρα ανήλικου, άμα έχει συμπληρώσει τα ένσημα, κατοχυρώνει μειωμένη σύνταξη στα πενήντα της. Βρίζετε και τον Τσίπρα που με το Μνημόνιο 3 βάζει σε κίνδυνο αυτή τη παροχή προς χιλιάδες εργαζόμενες. Το αν την εισπράτει η όχι είναι θέμα όχι του «πόθεν έσχες» της αλλά του «Κύριου Φορέα». Πως βρήκαν ότι η μάνα της Ζωής ξέχασε να ενημερώσει ότι η κόρη της ενηλικιώθηκε; Να διαπιστωθεί και για τη Φώφη, και τα άλλα παράπονα για το πόθεν έσχες στον Βαγγέλη Βενιζέλο. Παρεμπιπτόντως @86 και συ στη ζεστή Τύλο; 🙂 🙂
  Τέλος να βλογατε τον Θεό που ζείτε στον 21ο αιώνα και όχι στον 11ο που κάποιος έπρεπε να είναι αρτιμελής για να καταλάβει δημόσιο αξίωμα.

  Θα μου πείτε γιατί δεν πάω να ξεσπάσω στον Αλέξη και τον Παναγιώτη που πραγματικά μου φταίνε και τα βάζω με σας που δεν μου κάνατε τίποτα.
  Καλή ερώτηση.

 119. Η Λίλα Κ είπε «Να θυμάστε, λοιπόν, ότι όταν μιλάμε για αριστερά μιλάμε για ΚΚΕ»

  Εκτός γραμμής (Αλέκας) την βρίσκω. Έχει γράψει σχετικά και ο Νικοκύρης.

 120. Ριβαλντίνιο said

  @ 110 Παναγιώτης Κ.
  Φίλε μου και εγώ δεν είμαι σίγουρος. Νομίζω Βάθεια όπως βλέπω ή κάπου αποσκαιρά αν κρίνω από το ιερό. Αν δεν είναι Βάθεια θα’ναι καμιά Μίνα ή Κοίτα και τελευταία επιλογή λέω Λάγια.
  (Αν ρωτάς για της «Σπάρτης τον Αϊ Γιάννη» της Πεφρωνίας ειλικρινά δεν ξέρω).

 121. atheofobos said

  71
  Η Φ.Γ. υπήρξε καρκινοπαθής (διάγνωση 06/2008)έχοντας και βεβαρυμενο οικογ. ιστορικό (από μητέρα και πατέρα).

  Από την μητέρα ναι αλλά από τον πατέρα όχι. Ο πατέρας της πέθανε από καρκίνο του πνεύμονος του οποίου η αιτία είναι βέβαια το κάπνισμα σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων.Από την ίδια αιτία πέθαναν και οι σύγχρονοι του Μελίνα και Μόραλης.
  Ο καρκίνος που έχει υποβληθεί σε θεραπεία δεν αφαιρεί από το άτομο την ικανότητα του να διοικεί.
  Ως γνωστόν στον Μιτεράν είχε διαγνωστεί καρκίνος του προστάτη το 1981, τον οποίο απέκρυψε από τους Γάλλους και διεκδίκησε επιτυχώς δυο συνεχόμενες προεδρικές εκλογές, πέθανε δε τελικά το 1996.
  Όταν δε του είπε ένας δημοσιογράφος γιατί δεν το είχε δημοσιοποιήσει απάντησε: Δεν μου έβγαλαν κανένα κομμάτι από τον εγκέφαλο!

 122. Γιάννης Ιατρού said

  @118: Lands
  Μια απορία διατυπώθηκε, αν εισπράττει σήμερα και την σύνταξη και την βουλευτική αποζημίωση (βλ. και Άρθρο 44 «Απασχόληση Συνταξιούχων» του 3966/2011). Το «πόθεν έσχες» ερευνήθηκε κατά το δυνατόν, μήπως από εκεί προέκυπτε κάποια απάντηση, μιας και δεν υπάρχει κάποια διευκρίνιση από την ίδια (που θα ώφειλε να δώσει κατά την γνώμη μου, δημόσιο πρόσωπο είναι!). Κατά τα άλλα και στο @71 (που ουσιαστικά είναι μιά απάντηση στον Βάταλο στο @54/1) δεν αμφισβητούνται τα άλλα που γράφεις περί κατοχύρωσης μειωμένης κλπ. Ίσα-Ίσα.

  Που βλέπεις λοιπόν το «πέσιμο»;

 123. Corto Maltese said

  56: Το ίδιο άσμα (Πεφρωνία) εμφανίζεται σε παραλλαγές και σε άλλα μέρη της Ελλάδος πχ.
  «ακούσατε τι γένηκε στης Πάτρας τα χωριά» (ο Βαγγέλης).

 124. Νίκος said

  @ 9 Η Φατιμά ήταν κόρη του Προφήτη (μία από τις τέσσερις), όχι αδερφή του. Από τα επτά δε συνολικά παιδιά του Μωάμεθ, οι σημερινοί απόγονοί του ανέρχονται σε κάποιες χιλιάδες…!

 125. spiral architect said

  @114: Παλιότερα οι μεταπτυχιακές σπουδές καταδείκνυαν εξειδίκευση. Τώρα (στην Ελλάδα) είναι ένα (οθντκ) προαπαιτούμενο για να βρεις δουλειά υπερσκελίζοντας ένα ομοιόβαθμό σου.

 126. Γιάννης Ιατρού said

  @121: Αθεόφοβε,

  δεν αμφισβητείται το βεβαρυμένο οικογ. ιστορικό, συμφωνώ όμως με τη σχετική παρατήρησή σου (για τον πατέρα της).

  Το θέμα που έθιξα στο @71 (προτελευταία παράγραφος), δεν είναι το αν είναι ικανός να διοικεί κανείς που αντιμετωπίζει θέμα καρκίνου. Το ερώτημα που θέτω είναι το αν έχει πάρει σύνταξη ΚΑΙ για λόγους υγείας (εκτός της 15ετίας, παιδιά κλπ.). ΑΝ είναι έτσι, αν λέω, τότε βεβαίως και τίθεται θέμα, πως μπορεί μεν να διοικεί και παράλληλα να μην μπορεί να κάνει δουλειά γραφείου κλπ. Επομένως η παρατήρησή σου για τον Μιτεράν είναι μεν σωστή, αλλά άσχετη με το ερώτημα που έθεσα.

  Και όπως έγραψα προηγουμένως στον Lands (@121) δεν την πέφτω σε κανένα.

  Αυτά, για να βάζουμε τα πράγματα στο πλαίσιο που τέθηκαν.

 127. Για τη Φώφη το μυστήριο δεν είναι το πώς πήρε τη σύνταξη αλλά το πότε δούλεψε για να μαζέψει έστω κι αυτά τα ελάχιστα απαιτούμενα ένσημα. Ίσως σε καμιά τρύπα στο χωροχρόνο, σαν κι εκείνη που έδωσε το πτυχίο Ιατρικής στη Νατάσσα Καραμανλή. 😎

 128. Μαρία said

  Κοτσάνα ψυχίατρου «Μένουμε Ευρώπη»: οι οποίοι έστελναν την Τήσι για να θολώσει την κρίση του υβριστή και να τον οδηγήσει στην καταστροφή (την ανορθογραφία την παραβλέπουμε)
  Διάβασε το λόρδο http://brain.oxfordjournals.org/content/132/5/1396.full και είπε να προσθέσει και κάτι δικό του για επίδειξη αρχαιογνωσίας. http://www.lifo.gr/lifoland/you-send-it/69986

 129. Ριβαλντίνιο said

  @ 123 Corto Maltese
  Α, ωραία. Είναι πανελλαδικό λοιπόν ή τουλάχιστον παμπελοποννησιακό.

 130. 128, σημειωτέον πως ο εικονιζόμενος shrink έχει αναρτήσει φωτογραφίες του στη διαδήλωση υπέρ του Ναι, στο Σύνταγμα,

 131. Pedis said

  Το ζήτημα δεν είναι αν η Φ. παίρνει σύνταξη στα 45. Θα μπορούσε να πάρει και στα 35 αν τη δικαιούται λόγω ανάγκης, ασθένειας, οικογενειακών καταστάσεων. Κουτσομπολιό θα κάνουμε;

  Το πρόβλημα είναι γιατί οι διάφορες Φώφες και Φώφηδες θέλουν να την κόψουν από τους άλλους που τη δικαιούνται ή την έχουν ανάγκη!

  Και ο μικρός δεν πέταξε τις προάλλες κάτι σχετικό με τη σύνταξη στα 45; Εύκολο είναι να παιζεις με τα έτοιμα θατσερικά!

  Θα ‘ναι φαίνεται βλαβερό (για τα έσοδα της Τρόικας και τις σουπερυπερτιμολογημένες δουλειές του Μπόμπολα ) αν ένας ανθρακωρύχος, ένας εργάτης στα χημικά, ένας αμμοβιλιστής, ένας ασθενης να πάρει σύνταξη στα 45. Είναι ώφελιμότερο να δίνει εισφορές για είκοσι ακόμη χρόνια για τη μισοκομμένη σύνταξη και να του τα φάνε όταν τον προλάβει ο παραχώστης.

 132. Γιάννης Ιατρού said

  @125: Σιγά την εξειδίκευση. Με μιά εργασία που διαρκεί μερικούς μήνες;;;; Κι αυτοί που κάνουν 4-5 χρόνια να πάρουν ένα Dr. ή κάτι παρόμοιο;; Ή οι άλλοι που δουλεύουν εξ ίσου μακρά σε κάποιο ερευνητικό κέντρο ή στη βιομηχανία (α, ναι, τότε το λέμε προϋπηρεσία …). Καλά λοιπόν έκανα και κάτι τέτοια δεν τα ελάμβανα ποτέ υπ΄ όψη μου για να κάνω την μία ή άλλη πρόσληψη! Να μην απορούμε για την ποιότητα των γνώσεων πολλών εδώ, παρ΄ όλο που έχουμε πολλά νέα παιδιά με σπουδές. Και είμαι σίγουρος, ότι αν πάνε κάποιοι έξω, κι εκεί κάπως έτσι, όπως το περιγράφω, θα το δούνε. Δεν βάζω όλους στο ίδιο καλάθι, πρός Θεού, υπάρχουν και αξιόλογα παιδιά, αλλά, όπως είπα…. ουκ εν τω πολλώ το ευ 🙂

 133. 127: Τι, δεν μετράει ο χρόνος, κι αν λείπεις από την υπηρεσία;

 134. 133

  Ώρες, ώρες μ΄αποπαίρνεις αλλά αγαπάω το χιούμορ σου ❤ http://replygif.net/i/1524.gif

 135. Corto Maltese said

  129: Είναι πανελλήνιο. Εμφανίζεται στην Πελοπόννησο, Θράκη, Δωδεκάνησα, Κύπρο κλπ. Έχουν γραφεί πολλά για αυτό το τραγούδι. Αν ενδιαφέρεσθε σας παραπέμπω στο ρεμπέτικο sealabs:

  http://rebetiko.sealabs.net/forum/viewtopic.php?t=2341

  Στο youtube θα βρείτε τουλάχιστον δύο αυθεντικές (προπολεμικές) ηχογραφήσεις, ο Βαγγέλης με την Αγγελική Καραγιάννη (1928) και
  Πεφρωνία η Σπαρτιάτισσα με την Διαμάντω Βασιλάκου (1929).

  Σας προτείνω να ακούσετε την Ροδίτικη εκδοχή (σε νεώτερη εκτέλεση) με συγκλονιστικούς στίχους, που κατά την γνώμη μου έχουν και μεγάλο γλωσσολογικό πλούτο και ίσως να ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τους φίλους αναγνώστες του ιστολογίου:

 136. Ριβαλντίνιο said

  @ 135 Corto Maltese
  Ωραίος !!! Σε ευχαριστώ πολύ.

 137. 134 Δε σε αποπαίρνω για κακό, ούτε με κακό τρόπο.

  Πάντως το έλυσα το πρόβλημα, βάζε ό,τι θες. Αλλά προειδοποιώ, δεν φορτώνεται πλέον καμιά εικόνα ή βίντεο ή γιουτιούμπ, αν είναι στα σχόλια.

 138. spiral architect said

  @132: Το δικό μου κράτησε κοντά δυο χρόνια, ήταν εξειδικευμένου τεχνικού αντικειμένου (και με πρακτική) και έγινε σε ολλανδικό Πολυτεχνείο το ’92. Πιο μετά άρχισε η μόδα κατάρα του μάνατζμεντ ακόμα και στους μηχανικούς. :/

 139. spiral architect said

  … βέβαια αυτά που έμαθα στην πράξη στη δουλειά μου αξίζουν δέκα μεταπτυχιακά.

 140. Λέμε κι εμείς καμιά μλκία να περνά η ώρα αλλά κρατήστε το Δύτη μας, μην σκίσει τα πτυχία του. Το Νιούζ247 την πάτησε από μουφοσάιτ.

 141. Μαρία said

  140
  Μόλις άλλαξαν τον τίτλο, αφού κατάλαβαν τη μούφα.
  Δύτης ιπτάμενος https://dytistonniptiron.wordpress.com/2011/01/20/hezarfen-lagari/

 142. Γιάννης Ιατρού said

  @140: Dog, ….ειδησεογραφικά sites του στυλ «μπήκα στο ίντερνετ κι αποκαλύπτω». Να δεις τώρα για πότε θα αναπαραχθεί 🙂

 143. 141, 142

  Μλκία μου που τους άφησα σχόλιο… 😦

 144. Corto Maltese said

  «Πέθανε και ο Ομάρ Σαρίφ, και σε σχετικό σκουπιδάρθρο που ξεκινάει με μαργαριτάρι από τον τίτλο (ζάμπλουτος)»…

  Πάντως ο Μπαμπινιώτης έχει συμπεριλάβει στο λεξικό του την γραφή «ζάμπλουτος», αλλά συγχρόνως το χαρακτηρίζει εσφαλμένο.
  Μας μπέρδεψε…

 145. Νίκος Μαστρακούλης said

  128, 130: Ωραίος γιατρός να σου πετύχει, γεμάτος σεβασμό στην ιατρική δεοντολογία, πρωτοπόρος στην τηλεδιάγνωση! Κάτι τέτοιους δεν χρησιμοποιούσε κι ο υπαρκτός για να στέλνει τους διαφωνούντες στα ψυχιατρεία;

 146. Ριβαλντίνιο said

  @ Σκύλος της Β.Κ.
  Mπορεί να σε ενδιαφέρει το κατασκοπευτικό δίκτυο LUCY Σκύλε, αν δεν το γνωρίζεις ήδη. Έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην μάχη του Κουρσκ.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Lucy_spy_ring
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Roessler

  —————————————————————————
  Αυτό ξέρει κανείς αν είναι αλήθεια ?

  «Βράζει’ το Μπάκιγχαμ με τη Sun. Δημοσίευσε εικόνα της Ελισάβετ να χαιρετά ναζιστικά σε ηλικία επτά ετών.»

  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/vrazei-to-mpakigxam-me-th-sun-dhmosieyse-eikona-ths-elisavet-na-xaireta-nazistika-se-hlikia-epta-etwn.3580681.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

 147. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

  «Επιτυχίες» Fast Track στο πνεύμα του Αντιπροέδρου

  Η Δευτέρα 29 Ιουνίου είναι η γενέθλια ημέρα ενός νέου κύκλου

  Ο αριστερόφωνος κομφορμισμός έκων άκων συνέργησε στο κλείσιμο των τραπεζών. Το οικονομικό αποτέλεσμα αντιστοιχεί με την οικονομική συρρίκνωση του 10-14 σωρευτικά.

  Το ενδιαφέρον είναι ότι η οικονομική κατάρρευση που προκαλείται συνοδεύεται με την πιο παρηγορητική συμπονετική πολιτική ρητορεία. Ο κομφορμισμός ως αντιπολιτικό ρεύμα επικαλείται τυπικά «εξωπολιτικές» αξίες : την πρόθεση και το ήθος. Αν σκεφτούμε , προς το παρόν , με τους «χυδαίους» όρους περί συστήματος , σοκ κλπ τότε ουδείς μπορούσε να διανοηθεί μεγαλύτερη «συστημική» επιτυχία: οικονομική κατάρρευση με την μέγιστη ηθική νομιμοποίηση. Ο πολιτικός Ρα Τα Πλαν το «τερμάτισε».

  Σιγά σιγά κατασκευάζεται ένα νέο πολιτικό αφήγημα, προερχόμενο με copy paste από το παραπεταμένο Users Manual της δύσμοιρης Δημάρ: Aς αξιοποιήσουμε τα περιθώρια εντός της σύμβασης. Αιχμή του δόρατος της αφήγησης είναι ο πόλεμος κατά της «ολιγαρχίας».

  Όμως ο αριστερόφωνος κομφορμισμός εδώ ψεύδεται κανονικά

  Σε συνθήκες κατάρρευσης αναζητούνται μερικές ορατές fast track επιτυχίες. Αυτές είναι αδύνατο να προέλθουν από τα «χαμηλά» και «περιφερειακά» της οικονομίας. Για να μπορεί ο εκάστοτε Ευκλείδης να ανακοινώσει και κανένα «καλό νέο» θα πρέπει στηριχτεί σε αυτούς που , εντός των συγκεκριμένων ειδικών συνθηκών, μπορούν να κινηθούν. Σε ρηχές οικονομίες οι μόνοι που έχουν ρευστότητα ξέρουν τα «μονοπάτια» και μπορούν να προσφέρουν γρήγορα «καλά νέα» είναι τα μέλη του Καρτέλ. Με κατάλληλες ρητορικές κατασκευές το fast food θα παρουσιαστεί ως «γκουρμεδιά».

  Αφού προσέφερε πολιτική και ηθική νομιμοποίηση στο απόλυτο σοκ ο αριστερόφωνος κομφορμισμός ετοιμάζεται , εκ των πραγμάτων, να δημιουργήσει τα ισχυρότερα καρτέλ στο όνομα του πολέμου κατά της «ολιγαρχίας» , όπως ακριβώς έκανε στο όνομα του «αντιμνημόνιου».

  Τα πράγματα είναι ελαφρώς χειρότερα καθώς η πολιτική ηθική έχει εξαερωθεί. Σε αυθεντική γλώσσα και επιχειρηματολογία «Αντιπροέδρου Εδεσσαϊκού» εξ΄ ονόματος της αριστεράς ( LOL) ένας αριθμός τηλεαστέρων καταψηφίζει συμφωνίες αλλά στηρίζει την κυβέρνηση απευθυνόμενος σε πρωτόζωα ή αμοιβάδες. Ευτυχώς που η ΧΑ παραμένει ακόμη απονομοποιημένη.»

  http://hypothesis61.blogspot.gr/2015/07/fast-track.html?showComment=1437241749215

 148. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Θα γινω 5 min Κνιτης

  Αντικειμενικα η «ΑΠ» επαιξε τον ρολο της αντιδρασης, διοτι οι 32+6+1 ηξεραν οτι
  -ΝΔ+ΠΑΣΟΚ+ΠΟΤΑΜΙ θα ψηφιζαν το νομοσχεδιο
  -με κατω απο 120 ψηφους στην Βουλη θα ετιθετο προβλημα δεδηλωμενης και επομενως υπαρξης της Κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  -θα ξηλωνοταν το σκωροφαγωμενο πουλοβερ του «λαϊκιστικου» μετωπου πασοκων, δηκκιτων, αριστερων καθε λογης,οικολογων,… που λεγεται ΣΥΡΙΖΑ
  – στην προσπαθεια η ηγετικη ομαδα των Προεδρικων (Τσιπρικων) να επανακτησει σχετικη πλειοψηφια , θα γινονταν εκλογες το φθινοπωρο με λιστα, με την ΑΠ, ή μεγαλο μερος αυτης μαλλον σε νεο κομμα.

  Και αν ο Τσιπρας δεν τα καταφερει υπαρχει και ο Παπαδημουλης (Βαρβακειο, εισαχθεις 10ος στους ΠΜ ΕΜΠ, κομματικο στελεχος ΚΚΕεσ. απο το 1976,…)

  Ενας μαθηματικος απο την Ελευσινα, μια κρητικια της ΑΣΣΟΕ (που γνωριζει περισσοτερο τον Μπρεχτ απο λογιστικη και οικονομικα) και ο συνταξιουχος της Ολυμπιακης δεν ειναι και οτι καλυτερο για την αριστερα (ως ηγετικα στελεχη).

 149. 146α

  Θενκς!

  147β

  ναι, γιατί όχι;
  Ο βασιλικός οίκος του Η.Β. μόλις το 1917 άλλαξε το όνομά του από Σάξμπουργκ-Γκότα σε Γουίντσορ. Κι επιπλέον, ο θείος της Λίζης, που την εμάθαινε να κάνει ναζιά, ήταν γνωστό ναζόφιλος.

 150. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  https://gm1.ggpht.com/zxGgracC4hdetB5f1lFnSNMvLq69jxrF9sqPdx_SResfh3VaGEU-YBn-va5OwcjkEDB_cEjDSUur8gPEd3oyCksM2yLM6G4t2obPmk5wgRhLV5u3boWzyGFaM_zllk6caYkFUGnZY4_suHyOBuD24PdrW1o7LxCM51wCEL57chRmFIJQqw_SZt8d22H9o0rSiADXbi0fysUqnXmoMwHtgXlUetTFVISaCTahc-0Bc5NXVmEzIhhryWs1OdMpoMBJho2oClevUOTVL0iUZihuXrYdUfcgErqR6vepLJ16ebNgZuDSbu58Q6egak31tWayNxekrvrjN9W2dkxvEYQwfcbwFiRiBFUosmYo1jfWXc80FnIMbqh29nO0lSQbHEGKepiBcTBl2dRbQc6hLmxVG1dLgzq5FEE_2LKHkvy4a-XHZ5Q-NFdQvitm4y4XwbACqAeti_0AevUMnStgAnB3hY-rH6iyBkSgTDup47p8KHF626y42GH7ORpW_GWMiIQZL93puOFQRcyOlWsl-bIAYhyBS6ncZSDaPnkJVeGv0JA4nML8PZXcW-eyu44y1R8FKI_B7JSetwGGcR54AiTuHHrTCZNErDA3oQIShThT13z3pt7Rq1MJ9rNF0nrzCA=w1003-h412-l75-ft

 151. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  137 Το φίλτρο που έβαλες σου λέει ότι κάτι υπάρχει στη θέση της εικόνας που δεν εμφανίζει;

  146 Το είπε και το γαλλικό ραδιόφωνο

 152. 151α Όχι, αλλά μπορείς να το ακυρώνεις /ενεργοποιείς με ένα κλικ, κατά βούληση. Το «κάτι» που υπάρχει είναι μια κενή γραμμή. Αλλά, για παράδειγμα, αν πεις να βάλεις τον λίκνο της πηγής, έχεις χάσει τη μισή χρησιμότητα, το να μην κατεβαίνουν καθόλου αυτά που φιλτράρεις.

 153. Να και μια καλή ιδέα: https://pbs.twimg.com/media/CKMv8wsW8AAEyem.jpg:large

  triatetarta ‏@triatetarta

  Πορτογαλία, απεργούν τα απορριματοφόρα και οι άνθρωποι αφήνουν τα σκουπίδια τους μπροστά στις τράπεζες. ❤

 154. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 155. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 156. cronopiusa said

  Πεφρωνία η Σπαρτιάτισσα Διαμάντω Βασιλάκου 1929

  Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ, 1928, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

 157. smerdaleos said

  @70: Έτσι γίνεται ευκολότερο. Κατά Συμεωνίδη είναι όντως αλβανικό και σημαίνει τον τόπο που έχει τροφή για άλογα.
  —-

  Πάντως το επώνυμο Hajkal, εκτός από τον ορισμό του Δεσπότη Παλαιολόγου που παρουσίασα χθες απαντά 5 φορές στην >a href=»http://www.lithoksou.net/p/onomateponyma-ton-albanon-arbaniton-tis-boreiodytikis-peloponnisoy-ton-15o-aiona-2009″>λίστα του Λιθοξόου με τα καταγεγραμμένα ονόματα στα αρβανίτικα χωριά.

  Teodoris Gušani, χωριό Markopulu – Hlumica.

  Pelaniri Hajkal, χωριό Girka – Hlumica.

  Gjon Hajkal, χωριό Kavalari – Grebena.

  Nikola Hajkal, χωριό Somani – Grebena.

  Gin Hajkal, χωριό Suli – Gardičko.

  Teodoris Hajkal, χωριό Trusa – Grebena.

  Gin Halandrino, χωριό Kavalari – Grebena.

  Για την ετυμολογία του, δυστυχώς δεν μπορώ να πω τίποτε.

 158. cronopiusa said

  Puerto Rico, una colonia en quiebra

 159. smerdaleos said

  Λίστα Λιθοξόου

 160. smerdaleos said

  3η και φαρμακερή

  http://www.lithoksou.net/p/onomateponyma-ton-albanon-arbaniton-tis-boreiodytikis-peloponnisoy-ton-15o-aiona-2009

 161. cronopiusa said

  Presentan una petición para la anexión de Puerto Rico a Alemania

  GRECIA: LA LECCIÓN QUE TODO EL MUNDO DEBERÍA APRENDER

 162. sarant said

  160 Ενδιαφέρων ο κατάλογος. Είδες άμα υπάρχει κράτος…

 163. Παναγιώτης Κ. said

  @120. Ναι Βάθεια πρέπει να είναι. Ευχαριστώ.

 164. Παναγιώτης Κ. said

  @114 (Γιάννης Ιατρού) Πρακτικά εξ΄όσων γνωρίζουμε αλλά και ομολογημένα από τους ίδιους τους διδάσκοντες, σε ένα μεταπτυχιακό τμήμα επιδιώκει να μάθει ο πτυχιούχος , όσα όφειλε να μάθει κατά την διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών. Δεν γίνονται καινούργια πράγματα. Απλά, διδάσκοντες και διδασκόμενοι αντιμετωπίζουν κάπως πιο σοβαρά το αντικείμενο με το οποίο καταγίνονται. Σε κάθε περίπτωση, περιεχόμενο στις σπουδές δίνει ο κάθε σπουδαστής.
  Προσωπικά δεν έχω αμφιβολία ότι αποτελεί και κάποιο είδος φάμπρικας. Δεν αποσκοπεί στην βαθμολογική μόνο εξέλιξη του κατόχου μεταπτυχιακού αλλά και μιας ολόκληρης ομάδας. Παρατηρώ το πλήθος των μεταπτυχιακών που δίνουν οι θεολογικές σχολές με αφελή επί το πλείστον θέματα. Ο κάτοχος όμως , θα προωθηθεί και θα γίνει γυμνασιάρχης, λυκειάρχης, διευθυντής δευτεροβάθμιας κ.ο.κ .Κανονική δηλαδή αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου κλάδου.
  Γενικότερα, εγείρεται το εξής θέμα: Με τον μεγάλο αριθμό των μεταπτυχιακών τίτλων αλλά και τα διδακτορικών που κάθε χρόνο δίνονται στην χώρα μας θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι η Μέκκα της Επιστήμης. Πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο;

 165. Παναγιώτης Κ. said

  Αίτημα βοήθειας: Συνδέεται το στικ ασυρμάτου διαδικτύου, στο tablet και αν ναι με ποιο τρόπο;
  Θύρα usb δεν διαθέτει το δικό μου tablet αλλά ούτε και είδα κάποιο άλλο να έχει τέτοια θύρα.

 166. Gpoint said

  # 164

  Aγαπητέ Παναγιώτη η χρησιμοποίηση των όρων «επιτυχίο» και «μεταχαρτικό» σε φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα από τους τετριμμένους

 167. J. Iatrou said

  @165 /166 ίσως και «επιτοιχίο» ,
  Καλημέρα 🙂

 168. Γιάννης Ιατρού said

  167 ουπς, μου άλλαξε το όνομα και τό ΄κανε λατινικό, διορθώθηκε …

 169. Gpoint said

  Κάνοντας ένα πρόχειρο γκάλοπ εις τας εξοχάς της Στερεάς (;) Ελλάδος διαπίστωσα πω το 86,14% των κατοίκων αδυνατεί να κατανοήσει την λέξη «προαπαιτούμενα»
  Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα μεταχαρτικά και τα «χαρτιά». Η παιδεία στραγκαλίστηκε από την χούντα και μια ανάσα που πήρε από την εποχή Ράλλη δεν ήταν αρκετή. Δυστυχώς δεν προσέξανε ούτε την τηλεόραση που αντικατέστησε ένα μεγάλο μέρος των πηγών μόρφωσης του λαού. Ελπίδα τώρα το διαδίκτυο, τουλάχιστον για όσους νέους μπορούν να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι

 170. Γιάννης Ιατρού said

  @169 Μ΄αρέσει η ακρίβεια των δύο δεκαδικών στο ποσοστό 🙂 Καλά, πόσο μεγάλο ήταν το δείγμα; Κατά τ΄άλλα, καλά τα λές!

 171. cronopiusa said

  ανακοίνωση του Συντονιστικού δράσης [μπροστά στην απεργία της Κυριακής 19/7 στο εμπόριο]
  Αγώνας για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας

 172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  169 – «Κάνοντας ένα πρόχειρο γκάλοπ εις τας εξοχάς της Στερεάς (;) Ελλάδος διαπίστωσα πω το 86,14% των κατοίκων αδυνατεί να κατανοήσει την λέξη «προαπαιτούμενα»»

  Ψηφίζουν κανονικά όμως, βλέπεις για να ψηφίσει κάποιος από τα 18 και πάνω, δεν απαιτούνται ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ.
  Σοφότατο το σύστημα.

 173. sarant said

  Να επαναφέρω την απορία του Παναγιώτη (σχ. 165) μήπως τη δει κανείς πρωινός

  Αίτημα βοήθειας: Συνδέεται το στικ ασυρμάτου διαδικτύου, στο tablet και αν ναι με ποιο τρόπο;
  Θύρα usb δεν διαθέτει το δικό μου tablet αλλά ούτε και είδα κάποιο άλλο να έχει τέτοια θύρα.

  Γενικότερα, πώς να συνδέσεις στικάκι usb με ταμπλέτα.

 174. Γιάννης Ιατρού said

  @165 / 173 :
  1. Και να μπορούσε να γίνει από πλευράς λειτουργικού συστ’ηματος κλπ., εφ΄ όσον λείπει η φυσική δυνατότητα σύνδεσης, ΔΕΝ..
  2. Από πλευράς Android (σαν λειτουργικού συστήματος) δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά βλ. (1). Σημειωτέον ότι υπάρχουν διάφορες version του Android (και hardware βεβαίως-βεβαίως στην οποία βασίζονται οι ταμπλέτες).

  Επομένως, μάλλον ΔΕΝ…, εφ΄ όσον λείπει το «πριζάκι»

 175. Γιάννης Ιατρού said

  @165: Ερώτηση
  Παναγιώτη, έχει κάποια δυνατότητα σύνδεσης με WiFi η ταμπλέτα σου (από κατασκευαστή, δηλ. αφ΄ εαυτού);

 176. ππαν said

  165, 171 κλπ: Η δικη μου ταμπλέτα, μια σάμσουνγκ, έχει ενα σύστημα πολύ πρακτικό στον φορτιστή, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο αποσυναρμολογείται και εμφανίζεται υποδοχή γιουεσμπι. Δεν έχω δοκιμάσει να βάλω στικάκι ασύρματης σύνδεσης,φαντάζομαι ότι θα δουλεύει

 177. sarant said

  176 Επειδή την ίδια έχουμε, η υποδοχή usb είναι πάνω στον ρευματολήπτη. Το καλώδιο από τη μια συνδέεται στην ταμπλέτα κι από την άλλη άκρη έχει στικάκι, οπότε σου λείπει ένα ανταπτοράκι αρσενικού-θηλυκού, αν λέγεται έτσι.

 178. Γιάννης Ιατρού said

  176/177 Η υποδοχή ενδέχεται (μάλλον σίγουρα δηλαδή) να μην έχει καλωδιομένους και τους 4 ακροδέκτες της, αλλά μόνον τους δύο για + και -. Λείπουν επομένως οι συνδέσεις με τους δύο ακροδέκτες που έχουν την πληροφορία των δεδομένων.

  Αφ’ ετέρου, το όποιο στικάκι USB WiFi θα πρέπει να υποστηρίζεται και από ανάλογους οδηγούς στο λειτουργικό σύστημα (android) που έχετε. Βασικά δεν είναι πρόβλημα, αν δεν υπάρχει η υποστήρηξη των οδηγών να προστεθεί (τροποπόιηση του λειτουργικού). Γίνεται, αλλά έχει και το μειονέκτημα ότι κάθε αναβάθμηση θα θέλει πάλι τροποποίηση … Και είναι και κάτι για ειδικούς αυτό το βήμα. Οπότε, μάλλον θα σας απογοητεύσω 😦

 179. ππαν said

  177: έχεις απόλυτο δίκιο

 180. Παναγιώτης Κ. said

  @175. Το tablet συνδέεται ασύρματα όταν βρεθεί σε περιβάλλον WiFi. Με αυτό βέβαια δεν λέω κάτι καινούργιο. Απλώς αναφέρω πως μέχρι τώρα το αξιοποιώ.

  Δίνω μια πληροφορία μήπως κάνει κάποιο κλικ στους κομπιουτεράδες της παρέας.
  Πριν από μερικούς μήνες επισκέφτηκα την κόρη μου στην Ολλανδία και είχα σύνδεση WiFi όχι μέσω ρούτερ αλλά από το λάπτοπ της. Πως γίνεται αυτό τη ρωτάω; Υπάρχει ένα πρόγραμμα μου απάντησε που κάνει τη δουλειά.

  Για να απαντήσω σε πιθανή απορία γιατί θέλω να συνδέσω το στικ της ασύρματης σύνδεσης και όλα αυτά, απαντώ: Στο υψόμετρο 930 που βρίσκομαι έχω μόνο ασύρματη σύνδεση. ( Ο ΟΤΕ κάνει την πάπια έστω και αν είναι στις υποχρεώσεις του να μας δώσει και ιντερνέτ.Να σκεφθείτε ότι τηλεφωνία έχουμε μέσω οπτικής ίνας! Απλά αναβάλλει την σχετική για εκείνον δαπάνη)

 181. Γιάννης Ιατρού said

  @180 Παναγιώτη,
  σχετικά με την σύνδεση χωρίς ρουτερ (PC / Laptop κλπ.) γίνεται, αλλά δεν σε βοηθά στο πρόβλημά σου (όπως το περιγράφεις). Χρειάζεται βέβαια ένα (DSL) modem (δεν χρειάζεται το router / access point etc.) που συνέεται με τη σειρά του στο PC/Laptop (μέσω USB συνήθως). Δεν κατάλαβα όμως αυτό που λες στο τέλος. Εφ΄όσον (ήδη) συνδέεσαι με WiFi στο tablet σου, τι θα σου προσφέρει περισσότερο το USB Stick WiFi (μήπως εννοείς ότι μπορεί να είναι καλύτερο από το ενσωματομένο στο tablet?).

 182. Γιάννης Ιατρού said

  @180 (συνέχεια)
  Δεν κατάλαβα αμέσως την παρατήρησή σου με την σύνδεση μέσω του laptop της κόρης σου στην Ολλανδία. Μερικές φορές διαβάζω πολύ γρήγορα…. Κακό αυτό. Τέλος πάντων. Στην ερώτηση τώρα:

  Όλα τα πρόσφατα λειτουργικά της M$oft έχουν την δυνατίτητα του διαμοιρασμού της σύνδεσης ιντερνετ με άλλες συσκευές (μέσω WiFi). Η δυνατότητα αυτή ειναι ενσωματομένη στα WIN7 (π.χ.). Κοίτα στις ιδιότητες της σύνδεσης ιντερνετ (υπάρχει σχετική ερώτηση / κουτάκι). Επίσης η δυνατότητα της δημιουργίας «οικιακής ομάδας» κλπ. Ελπίζω να σε φώτισα, αν έχεις την δυνατότητα να συνδέσεις ένα PC / Laptop με το ιντερνετ μέσω WiFi (π.χ. σε ένα μέρος με καλή λήψη στη τοποθεσία που βρίσκεσαι). Μετά μπορεί να την διαμοιράσεις στο σπίτι (αναλόγως της εμβέλειας του WiFi του PC/Laptop) σε άλλες συσκευές.

 183. Παναγιώτη

  έχω αυτό που χρειάζεσαι και δεν το χρησιμοποιώ κιόλας.
  Καλωδιάκι από την τρούπα ρευματοδοσίας της ταμπλέτας (Samsung) προς θηλυκό USB.
  Κρίμας … 😦

 184. Corto Maltese said

  156 ( Cronopiusa):

  Η γοητεία της παράδοσής μας!

 185. Παναγιώτης Κ. said

  @183 .(Σκύλος) Μου φέρνει ως λύση αυτό που μου λες. Θα το δοκιμάσω όταν επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη και θα σου πω.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  @184: λίγο βάρβαρη (η συγκεκριμένη), ε;

 187. 185

  ούτε πέντε ευρόπουλα δεν κάνει
  εγώ το πήρα μαζί με την ταμπλέτα, πριν ενάμιση χρόνο, τόριξα στην τσέπη/τσάντα και το κουβαλάω πάντα.

 188. Γς said

  186:

  >λίγο βάρβαρη (η συγκεκριμένη), ε;

  «Τι κάθεσαι Βαγγέλη δεν πας στον καφενέ
  να ιδείς την αδερφή σου βρε Βαγγέλη φουμάρει αργιλέ

  Αμέσως ο Βαγγέλης πάει στον καφενέ
  μιά τουφεκιά της ρίχνει την κακούργα την παίρνει ξέσκουρα
  της ξαναδευτερώνει την κακούργα της παίρνει την καρδιά»

  Το 1925 είχε γίνει και μέχρι να πεθάνει η θειά μου, μετά από 70 χρόνια, δεν είχε συνέλθει από αυτό που είδε στο Οίτυλο:

  Οι διπλανοί σε ένα δεντρο της αυλής τους είχαν κρεμάσει την αδελφή τους.
  Αλήθεια έλεγε [το είχα διασαρώσει]

 189. Γιάννης Ιατρού said

  188: Οι «ορεσίβιοι» ενίοτε διακρίνονται για κάτι τέτοιες αβρότητες. Και συνήθως ήταν οι γυναίκες που την πλήρωναν την νύφη!

 190. sarant said

  183 Ναι, αυτό πρέπει νάναι η λύση, ένα θηλυκό usb

 191. Θάλεγα να προσέχετε μην κάψετε τίποτα. RTFM πρώτα.

 192. Γιάννης Ιατρού said

  190: Μπά, μάλλον ΔΕΝ… (βλ.178).
  Κι όπως λέει και ο SH στο 191, RTFM 🙂

 193. RTFM;

  Άμαν ήταν να είχα υπομονή για τέτοια, θα είχα τελειώσει και το πολυτεχνείο… 😎

 194. Corto Maltese said

  186: Κι αυτό είναι απλώς δείγμα. Για την Έλλη που θέλει καραμανιόλα τι να πούμε;

 195. Γιάννης Ιατρού said

  @194 Ε, να μην είμαστε και τεχνοφοβικοί! Ο κόσμος προοδεύει…

 196. Elisabeth P said

  Για τόσα που ΔΕΝ πληρώνονται, καλά μεταφράζουν και γράφουν τα νεαρά παιδιά στις (οθντκ, όπως λέτε κι εσείς νομίζω) έγκριτες ιστοσελίδες. Όσο για την «παραμυθία» του «success story», δεν ήταν όντως παρηγοριά -στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του;;

 197. Αθηνητσι said

  http://mikrasiatis.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%82/

  Και η άλλη εκδοχή της Έλλης, πολύ ενδιαφέρουσα..

 198. Corto Maltese said

  197: Πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση, ακόμα κι αν δεν πρόκειται όντως για την Έλλη του τραγουδιού.

 199. Αααααα, δεν πάμε καθόλου καλά! Ο ΟΟΣΑ θέλει να φορολογήσει το χύμα τσίπουρο.
  ΓαμώτηνποτοαπαγόρευσηκαιτονΑλΚαπόνε!

  https://twitter.com/hashtag/free_tsipouro

 200. Γς said

  197:
  Συγκινητικό.
  Θα μπορύσε να γινη άρθρο εδώ, βιβλίο…

 201. Γς said

  194:

  >Και (Ε)’πήρε, Κομεσσιέρη

  Κομεσσιέρης. Επώνυμο; Επάγγελμα;

 202. Corto Maltese said

  201: Τούρκος αξιωματούχος.
  Στην εκδοχή του Κατσαρού έχουμε κι άλλες ενδιαφέρουσες λαογραφικές πληροφορίες:

  «………………………………….
  Η Έλλη θέλει ζάχαρη και ρούσικο αλέυρι
  να φτιάξει τα γλυκίσματα να πάει στον Κομισσιέρη.

  Η Έλλη επερπάτησε στης Σμύρνης τα σοκάκια
  κι οι Τούρκοι ενομίσανε πως ήταν ραμαζάνια».

 203. Corto Maltese said

  Ως γνωστόν το αλεύρι εισήγετο σε τεράστιο ποσοστό από την Ρωσσία. Η ντόπια παραγωγή (ελλαδική και μικρασιάτικη) δεν έφτανε ούτε για ζήτω…

 204. Μαρία said

  Φρέσκο μεταφραστικό απ’ τα σαΐνια του ΑΜΠΕ.
  Αναφορικά με την ελληνική κρίση, ο Ζακ Ντελόρ επισημαίνει στα λατινικά την έλλειψη αλληλεγγύης :
  «Αυτή η κρίση λέει πολλά για την έλλειψη «affectio societatis » (κοινωνικής στοργής), στην Ευρώπη του σήμερα». http://www.avgi.gr/article/5723063/zak-ntelor-i-europi-kludonizetai-anamesa-stin-epibiosi-kai-stin-parakmi
  Και δεν χρειαζόταν καν ψάξουν την έννοια της affectio … που σχετίζεται με το γαλλικό εταιρικό δίκαιο, αφού, όπως βλέπω στην «Εφημερίδα της Κυριακής», υπάρχει σε παρένθεση η απόδοση στα γαλλικά «Cette crise en dit long sur le manque d’affectio societatis [volonté de s’associer] de l’Europe en ce moment», confie Jacques Delors. http://www.lejdd.fr/Politique/Jacques-Delors-l-homme-que-personne-n-a-ecoute-742958

 205. Γιάννης Ιατρού said

  @204 Μαρία
  Δεν κάνω τον δικηγόρο των συντακτών του άρθρου που αναφέρεις, αλλα
  μιά γραμμή πρίν από την συγκεκριμένη που περιγράφεις, το άρθρο αναφέρει: ….Αναφορικά με την ελληνική κρίση, ο Ζακ Ντελόρ επισημαίνει στα λατινικά την έλλειψη αλληλεγγύης …..

  Ε, κάπως το «ισοφαρίζει» 🙂 , ή όχι;
  Άλλωστε και η «κοιν. στοργή» μέρος του συνόλου της «κοιν. αλληλεγγύης» δεν είναι;

 206. 195

  Γιάννη Ι., εγώ τεχνοφοβικός; Ποτέ! (εδώ με το καφέ, απέξω: https://imgur.com/i04S0Oz )

 207. Γιάννης Ιατρού said

  @206 Dog, στον Corto Maltese (@194) το έγραφα το 195, όχι σε σένα. Αλλά το «καφέ» είναι πρώτο 🙂

 208. Μαρία said

  205
  Όχι, τα περι έλλειψης αλληλεγγύης είναι ερμηνεία του συντάκτη-μεταφραστή και προδίδει το πνεύμα του Νελόρ, που δεν απευθύνεται στο συναίσθημα και δεν αναφέρεται σε καμιά κοινωνία αλλά σε εταιρία (η ίδια λέξη στα γαλλικά). Ούτε τον ενδιαφέρει ειδικά η Ελλάδα αλλά η τύχη της ΕΕ και της ευρωζώνης, κάτι που κατάλαβε καλά ο Γάλλος συντάκτης.

  Το επισημαίνει «στα λατινικά» είναι για γέλια.

 209. Γιάννης Ιατρού said

  @208 Μαρία

  Ναι, όπως γράφεις είναι. Εγώ δεν έγινα κατανοητός, μάλλον η διατύπωσή μου στο 205 φταίει.
  Εννοούσα οτι το affectio societatis [volonté de s’associer] σημαίνει «συγχώνευση». Έ, οι γράφοντες «συγχώνευσαν» την «στοργή» στην «αλληλεγγύη». Γι αυτό και το [χαμόγελο] στην προτελευταία πρόταση.

 210. sarant said

  Ευχαριστώ και από εδώ για τα νεότερα!

  Μαρια, χοντρό αυτό το affectio, πάλι καλά που δνε είπαν για στοργή (και Προδέρμ)

  201-202 Κάποια υπηρεσία θα λεγόταν Κομίσια ή κάπως έτσι, από το γαλλικό βέβαια.

  196 Δεν έχετε κι άδικο… αλλά να μην τα επισημαίνουμε;

 211. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  στοργή (και Προδέρμ) 🙂

 212. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Kate Bush – Babooshka – Official Music Video

  ΥΓ Πανούσης: Ρωσικές μπαμπούσκες κλεισμένες σε μαρξικά τσιτάτα οι διαφωνούντες
  Λάβρος ο Γιάννης Πανούσης με άρθρο του σε ιστοσελίδα κατά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στην υπογραφή συμφωνίας.

 213. Γς said

  210 β:
  Κι απάνω στους προβληματισμούς μας για το affectio societatis
  το Κανάλι της Βουλής άρχισε να μεταδίδη το «Στοργή στο Λαό» του Βασίλη Δούβλη

 214. Μ. said

  Ευχαριστώ για τις απαντήσεις (62, 65, 68, ιδιαίτερα 70). Υποψιαζόμουν ότι το όνομα είναι αρβανίτικο γιατί γνώριζα το Χαϊκάλι, εγκαταλειμμένο σήμερα οικισμό της Καρδίτσας (βλ. εδώ: http://igean.ims.forth.gr/?q=el/node/1480), που περιβάλλεται από καραγκουνοχώρια πολλά από τα οποία έχουν παραδοσιακά ονόματα στα αλβανικά. Θυμόμουν ότι «κάλε» είναι το άλογο και haje -διαβάζω στο Google translate και στο wiktionary- σημαίνει πράγματι φαγητό/τροφή στα αλβανικά. Διαβάζοντας τα σχόλια του Σμερδαλέου [157, 159,160] αναρωτιέμαι τώρα αν όντως οι Hajkal ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας της καταγωγής τους από κάποιο Χαϊκάλι ή ίσως ήταν το ανθρωπωνύμιο ( ιπποτρόφος; ) που χρησιμοποιήθηκε για να ονοματίσει τους ομώνυμους οικισμούς (όπως Σπάτα).

 215. Corto Maltese said

  207 (Γιάννης Ιατρού) και 206 (Σκύλος της Β.Κ.):
  Εγώ είμαι ο τεχνοφοβικός της υπόθεσης, τουλάχιστον όσον αφορά λαιμητόμους και λοιπά αριστουργήματα της ανθρώπινης εφευρετικότητας!!!
  Θλιβερή υποσημείωση: η γκιλοτίνα στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα ήταν «λυόμενη» κατασκευή την οποία συναρμολογούσαν σε διάφορα μέρη (Ναύπλιο, Αθήνα, Μεσολόγγι κλπ) όπου καθορίζονταν εκτελέσεις. Το στήσιμο της μακάβριας κατασκευής αναλάμβαναν ξένοι τεχνικοί, συνήθως Γάλλοι. Πληρώναμε δηλαδή ως κράτος και ξένους εργολάβους! Η χρήση του μηχανήματος μας έβγαινε πιο φθηνά, γιατί τον ρόλο του δήμιου έπαιρναν θανατοποινίτες που με αυτόν τον τρόπο εξαγόραζαν την καταδίκη τους.
  Μόνο που τα έγραψα ανατρίχιασα….

  210 (κ. Σαραντάκος): Ο όρος δεν σχετίζεται ετυμολογικώς και με τον σοβιετικό τίτλο του κομισσάριου;

 216. Corto Maltese said

  214: Στα αρβανίτικα (αν αυτό βοηθάει την διερεύνηση) τρώω είναι «χα» και το άλογο όντως είναι κάλι.
  Αν κουβαλήσεις κάποιον (π.χ. ένα παιδί) στην πλάτη σου, τότε τον κουβαλάς «καλικούτσα».
  Εν πάση περιπτώσει ο ηθοποιός-πολιτικός Χαϊκάλης κατάγεται από την Δ.Πελοπόννησο, ως εκ τούτου το όνομά του υποθέτω ότι προέρχεται από το χωριό Χαϊκάλι της Αχαΐας, το οποίο είναι κατοικημένο και σχετικώς ανεπτυγμένο (έχω πάει αρκετές φορές).

 217. smerdaleos said

  @214, M: αναρωτιέμαι τώρα αν όντως οι Hajkal ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας της καταγωγής τους από κάποιο Χαϊκάλι ή ίσως ήταν το ανθρωπωνύμιο ( ιπποτρόφος; )
  —-

  Τι να σου πω M., το ερώτημα τώρα γίνεται «το αβγό έκανε την κότα ή η κότα το αβγό».

  Πάντως το ότι haje = ζωοτροφή, φορβή είναι ένα σημαντικό βήμα για την ετυμολόγηση του επωνύμου ως haje-kalë ~ ἱπποφορβός.

  Τώρα, όπως είπες και εσύ, μένει να βρούμε αν ιπποφορβός ήταν ο άνθρωπος ή ο τόπος.

 218. Γς said

  210:

  Διοικητής στο καρακόλι (Αστυνομικό τμήμα)

  https://tr.wikipedia.org/wiki/Komiser

  Σαν τον γιο του Μποστ στην ταινία [πως την λέγανε; ] να πούμε.

 219. smerdaleos said

  Νίκο … 🙂 … έγκριση ως συνήθως … ξέρεις εσύ 🙂

 220. Γς said

  218:

  Για τον Κομεσσιέρη απ το τούρκικο Komiser

 221. smerdaleos said

  @216: 214: Στα αρβανίτικα (αν αυτό βοηθάει την διερεύνηση) τρώω είναι «χα» και το άλογο όντως είναι κάλι.
  —-

  η ΙΕ ρίζα είναι *h1ed- «τρώω», λ.χ. αγγλικό eat και ελληνικά ἔδω ~ ἐσθίω (= ἐδ-θίω), *h1ed-wr. > ἔδϝαρ > ἔδαρ ~ εἶδαρ = «τροφή», ἐδωδή = τροφή (διπλασιασμένη ρίζα *h1d-o-h1d-) > ἐδώδιμος κλπ.

  https://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/h%E2%82%81ed-

  To «χα» = ha = «τρώω» προέρχεται από το *h1ed-ska > *edska > *eska > *eha > ha.

  To d χάθηκε πριν από το s όπως στο κελτικό *ud-skiom > uisce = «νερό» > «whiskey», στο λατινικό rād-tos > rādsus > rāsus «ξυρισμένος» και στον ελληνικό αόριστο των ρημάτων σε -ίδ-jω ~ -ίζω > -ίδ-σα > -ισα (λ.χ. καθαρίζω > καθάρισα).

  https://en.wiktionary.org/wiki/uisce
  https://en.wiktionary.org/wiki/whiskey
  https://en.wiktionary.org/wiki/rasus

  To sk>ks >h είναι τυπική και πολύ πρώιμη (πριν την είσοδο των λατινικών δανείων) φωνολογική εξέλιξη όταν ακολουθεί *m,n,l,r,b,d,g,w,y,∅

  Λ.χ. πρόσφατα έτυχε να κάνω μια ανάρτηση για το συλλογικό μόρφημα *-h2k- στην δήλωση ιδιότητας και τo βρήκα στον «τράγο» harrok που ετυμολογικά σημαίνει «πηδηχταράς» (είτε γιατί «χωροπηδάει σαν κατσίκι» είτε γιατί «πηδάει» τις κατσίκες) από την ρίζα *sker- «πηδάω, ξεπετάγομαι» που έδωσε τα ελληνικά *skr.-yō > σκαίρω, σκαρθμός και το λιθουανικό skėrys= «ακρίδα» (αγγλικό grass-hopper)

  *skor-e-h2k-os > *skarāka > harrok

  Παράγωγο του ha είναι το hamës = «λείξουρος» που απαντά στο υποστρωματικό ρουμανικό hămesi = «πεθαίνω της πείνας» (έχω μεγάλη όρεξη ~ λειξουράδα)

  https://en.wiktionary.org/wiki/ham%C3%ABs#Albanian
  https://en.wiktionary.org/wiki/h%C4%83mesi

 222. sarant said

  215 Ασφαλώς. Όλα βέβαια ξεκινούν από τα γαλλικά, που ακτινοβόλησαν και στα τούρκικα κα στα ρώσικα.

 223. Πάνος με πεζά said

  Με τη (μαύρη) ευκαιρία των πυρκαγιών, λυσσάξαμε και στο γνωστό μεζεδάκι του «συνδράμω» στον ενεστώτα, ακούγοντας δεκάδες φορές «στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν…»

 224. Πάνος με πεζά said

  Με την αφορμή, σωστότερα…

 225. Ριβαλντίνιο said

  @ 215 Corto Maltese
  Καμιά φορά και ο ίδιος ο δήμιος ήταν ξένος. Μάλιστα πριν την εκτέλεση των Χονδρογιανναίων (1836, Ναύπλιο) ο δήμιος βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος. Τον είχαν σκοτώσει Έλληνες στρατιώτες γιατί τους έλεγε μεθυσμένος ότι θα τους περάσει όλους στην καρμανιόλα.

  Πριν την εκτελεσή τους οι Χονδρογιανναίοι ζήτησαν συγχώρεση (κατά τα θρησκευτικά ήθη) από τον λαό που είχε συγκεντρωθεί. Ένας Βαυαρός αξιωματικός, ακούγοντας το πλήθος και τους στρατιώτες να δίνουν μεγαλοφώνως την συγχώρεση, νόμιζε πως άρχισε στάση. Τον καθησύχασαν όμως πως απλώς έτσι ήταν τα θρησκευτικά έθιμα.

  Ο δήμιος που τους εκτέλεσε ήταν ένας Άραβας. Είχε και δυο βοηθούς, ο ένας καταδικασμένος για 5 χρόνια και ο άλλος για 3. Οι 3 δήμιοι αφού πληρώθηκαν για το έργο τους, θα έφευγαν από την Ελλάδα.

  (Οι πληροφορίες από το βιβλίο «Αντιεξουσιαστές και Ληστές στα βουνά της Ελλάδας», Κυριάκος Κάσσης, σελ.115-116).

 226. Γιάννης Ιατρού said

  @225: Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τους Χοντρογιανναίους εδώ: https://gerbesi.wordpress.com/2013/03/16/αγωνιστών-συνέχεια-12/

 227. Ριβαλντίνιο said

  @ 226 Γιάννης Ιατρού
  Ευχαριστώ πολύ !

 228. Corto Maltese said

  225 (Ριβαλντίνιο): Ακριβώς. Οι δήμιοι ήταν μισητοί από τον λαό και μάλιστα κατοικούσαν σε απομονωμένα μέρη. Ο δήμιος του Παλαμηδιού στο Ναύπλιο κατοικούσε στο Μπούρτζι.

  221: Ευχαριστώ για τα ενδιαφέροντα στοιχεία!

 229. Corto Maltese said

  222 (κ.Σαραντάκος):

  Υπηρετούσα σε νατοϊκό στρατόπεδο όταν μας ενημέρωσαν ότι έρχεται για επιθεώρηση ο Αμερικάνος αρχηγός της πτέρυγας του ΝΑΤΟ της νότιας Ευρώπης, ο λεγόμενος South Commissioner .
  Ως αναμενόμενο σε δευτερόλεπτα οι φαντάροι τον είχαμε «βαφτίσει» Southern Comfort.

 230. skol said

  «υποφέρει μέσα στη σάρκα του»

  Πώς θα το λέγαμε εμείς αυτό; Δεν είναι το «βράζει στο ζουμί του».
  Ίσως κάτι με ξεζούμισμα;

 231. Μαρία said

  230
  Όχι, κακή μετάφραση. Peau είναι το δέρμα, το πετσί κι όχι η σάρκα. Το νιώθουν στο πετσί τους, θα λέγαμε ή απλώς υποφέρουν, αφήνοντας αμετάφραστο το dans leur peau.
  Comment applaudir un accord de comptables quand on voit ces milliers d’hommes et de femmes qui « souffrent dans leur peau » car ils n’ont plus un accès normal aux soins ?http://www.lemonde.fr/idees/article/2015/07/20/nous-sommes-tous-des-grecs-allemands_4690506_3232.html

 232. skol said

  231 merci beaucoup!

 233. sarant said

  231 Ετσι!

 234. Γς said

  Στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ τώρα:

  «Στην πόλη Λοτεγκαρόν της Γαλλίας ….»

  [Μεγάλη πόλη αυτή η Lot-et-Garonne. Με κόκκινο στο χάρτη]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: