Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τρίτο και αριστερό

Posted by sarant στο 20 Ιουλίου, 2015


Ο αριθμός τρία είναι συνδεδεμένος με αμέτρητες λαϊκές και θρησκευτικές δοξασίες και άλλους τόσους συμβολισμούς, έτσι που μήτε βιβλίο δεν θα έφτανε για να καλύψουμε το θέμα, πόσο μάλλον άρθρο, οπότε θα περιοριστούμε σήμερα σε ένα υποσύνολο: στην τρίτη προσπάθεια, στην τρίτη φορά.

Έχει κι αυτή τις δικές της δοξασίες, αφού γενικά πιστεύεται ότι η τρίτη επανάληψη ενός πράγματος είναι σημαδιακή, η καθοριστική, η «καλή».

Ο Νικόλαος Πολίτης, στις Παροιμίες του, ασχολείται με τη βυζαντινή παροιμία «έως το τρίτον και η αλήθεια» και σημειώνει ότι απηχεί τη δοξασία ότι μόνο με τριπλό έλεγχο μπορείς να είσαι βέβαιος ότι έφτασες στην αλήθεια. Αναφέρει επίσης φράσεις από παιδικά παιχνίδια όπως «τρεις κι η ζαβολιά» ή «κάθε τρίτη και καλή», που όμως τις αναλύει πιο διεξοδικά στο ανέκδοτο τμήμα του μνημειώδους έργου του, διότι το εθνικό αυτό αγκωνάρι έχει εκδοθεί μόνο κατά το 1/5 του το 1900 και από τότε μένει να σκονίζεται σε κάποια υπόγεια αφού το ελληνικό κράτος στις εποχές της πλαστής ευμάρειας προτιμούσε να σπαταλάει υπερπολλαπλάσια σε μίζες πράσινων και γαλάζιων παιδιών.

Υπάρχουν πάντως κι άλλες παρόμοιες φράσεις, όπως η πασίγνωστη «τρίτη και φαρμακερή», που τη λέμε την τρίτη φορά που κάνουμε μια προσπάθεια, αλλά και όταν, σε επιτραπέζια ή άλλα παιχνίδια, ο κάθε αντίπαλος έχει κερδίσει από μια παρτίδα (παιχνίδι, αγώνα κτλ.) και η τρίτη φορά θα κρίνει τον οριστικό νικητή. Στα κιτάπια μου βρίσκω και μερικές ακόμα παραλλαγές: τρεις κι αλήθεια (πολύ όμοια με τη βυζαντινή του Πολίτη), τρεις κι ο κάβαλος, τρεις κι η αγιά Τριάδα.

Επίσης, το τρίτο πλήγμα πιστεύεται ότι είναι το τελειωτικό, μια αντίληψη που υπάρχει από τα αρχαία, πρβλ. του Αισχύλου «τρίτην επενδίδωμι» (εννοώντας: τρίτη πληγή), στον Αγαμέμνονα.

Υπάρχει και η πρόληψη πως δεν κάνει να ανάβουν τσιγάρο τρεις από το ίδιο σπίρτο, διότι «ο τρίτος πεθαίνει». Η εξήγηση που συχνά δίνεται, είναι πως η δοξασία προέρχεται από τον στρατό και έχει ορθολογική βάση: όταν στα χαρακώματα ή στη γραμμή του μετώπου ανάψεις τσιγάρο, ο εχθρός με την πρώτη φωτιά αντιλαμβάνεται την παρουσία κάποιων, με τη δεύτερη σημαδεύει, και με την τρίτη πυροβολεί -τετέλεσται. Μπορεί να ισχύει αυτό, αλλά μπορεί να είναι απλώς πρόληψη συνδεδεμένη με τον αριθμό τρία και την τρίτη φορά.

Φυσικά, η ξεχωριστή σημασία της τρίτης φοράς δεν είναι αποκλειστικά ελληνική αντίληψη αλλά μάλλον κοινός τόπος. Ο Νικ. Πολίτης στο άρθρο που ήδη ανέφερα παραθέτει πλήθος αντίστοιχα σε ξένες γλώσσες, π.χ. το ιταλικό Alla terza san Pier la benedica (στις τρεις το ευλογεί ο άγιος Πέτρος), ή τη γερμανική Dreimal ist Bubenrecht (τρεις φορές είναι των αγοριών ο νόμος, που λεγόταν σε παιδικά παιχνίδια και υπάρχει σε αρκετές παραλλαγές).

Συναφές είναι και το «τρίτο το μακρύτερο» της αργκό, συνήθως στη φράση «πήραμε το τρίτο το μακρύτερο» που λέγεται σε περιπτώσεις που έχουμε αποτύχει στις προσπάθειές μας, και που φυσικά έχει αισχρό υπονοούμενο (υποθέτω ότι αρχικά θα λεγόταν ‘πήραμε από τα τρία το μακρύτερο’). Ο γελοιογράφος Γιάννης Καλατζής, την εποχή του πρώτου μνημονίου, το 2010, είχε κολλήσει στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου το παρατσούκλι «τρίτος και μακρύτερος», που βέβαια παρέπεμπε στη φράση της αργκό, αλλά ήταν και εντελώς ακριβές, αφού ο ΓΑΠ ήταν ο τρίτος Παπανδρέου που έφτασε να γίνει πρωθυπουργός -και ήταν και ο ψηλότερος.

Η ιστορία αρέσκεται στην ειρωνεία κι έτσι έλαχε στην αριστερά να υπογράψει το τρίτο και μακρύτερο μνημόνιο -αν βέβαια τελικά κλείσει η συμφωνία, αλλά προς τα εκεί πηγαίνουν τα πράγματα. Τρίτο, επειδή προηγήθηκαν το πρώτο μνημόνιο επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου και μετά το δεύτερο επί Αντ. Σαμαρά. Μακρύτερο, όχι τόσο εξαιτίας της διάρκειάς του, αλλά και επειδή τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι βαρύτερα -ή, πηγαίνουν μακρύτερα- από τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων.

Ταυτόχρονα, η υπογραφή της συμφωνίας από τον Αλέξη Τσίπρα πυροδότησε εύλογες αλλά πρωτοφανείς αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς 39 βουλευτές επέλεξαν να διαφοροποιηθούν στη Βουλή, 32 από αυτούς καταψηφίζοντας, ανάμεσά τους και αρκετοί υπουργοί που ήδη έχασαν τη θέση τους (όπως ήταν αναμενόμενο) στον ανασχηματισμό που ακολούθησε. Ταυτόχρονα, πάνω από τα μισά μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογράψει κείμενο κατά της συμφωνίας, ενώ στα κοινωνικά μέσα πολλοί ως τώρα ένθερμοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατραπεί σε φανατικούς πολέμιους και εξαπολύουν δριμύτατες (και ηθικά προβληματικές) επιθέσεις σε όσους συντάσσονται με τον πρωθυπουργό. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με τις φαιοκίτρινες επιθέσεις των μεγάλων καναλιών εναντίον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν Όχι στη Βουλή ή που θα ήθελαν μια πορεία εξόδου από την ευρωζώνη.

Ότι η διαπραγμάτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε ήττα, νομίζω πως λίγοι το αρνούνται. Ήττα ήταν και δικαιούται και ο αντίπαλος να επιχαίρει -ο αντίπαλος όμως. Περισσότερα δεν θα γράψω εγώ, περιμένω τα δικά σας σχόλια, αλλά θα αντιγράψω τον φίλο Γιάννη Η. Χάρη που επιμένει, σε πρόσφατο άρθρο του στην ΕφΣυν, ότι «η ήττα δεν είναι πάντοτε (μόνο) ήττα» και μακάρι να έχει δίκιο (εγώ είμαι λιγάκι πιο απαισιόδοξος):

Το τρίτο μνημόνιο ήρθε, με μέτρα δυσβάστακτα, μια συμφωνία εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για κυβέρνηση της αριστεράς.

Κανένας δεν διαφωνεί εδώ. Όρος απαράβατος ωστόσο είναι να κρίνουμε το όποιο και οσοδήποτε καταστροφικό αποτέλεσμα σε συνάρτηση με τις άλλες επιλογές, αν υπήρχαν καν, προπάντων με τις αντικειμενικές συνθήκες.

Οφείλουμε έτσι να σκεφτούμε, να σταθμίσουμε, να θυμηθούμε και να θυμόμαστε συνέχεια ορισμένα δεδομένα:

 1. Τι θα έκαναν οι άλλοι στις παρούσες συνθήκες. Οι ίδιοι βέβαια λένε τώρα, εκ του ασφαλούς, ότι δεν θα ’χαν φτάσει ώς εδώ. Ας δούμε τότε όχι τι θα έκαναν, αλλά τι έκαναν ή τι δεν έκαναν.

– Λίγο πριν, λίγο μετά τις ευρωεκλογές του ’14 σταμάτησαν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, από αυτές που υπήρχαν σαν δεσμεύσεις στα μνημόνια: άσε να τα λουστούν οι επόμενοι, ήταν η σκέψη, ή το σχέδιο, ο Σύριζα δηλαδή.

– Το περασμένο φθινόπωρο, όταν κορυφώθηκαν οι πανηγυρισμοί για το success story, εκτός από το παρδαλό κατσίκι που εγέλασε γέλιο μεγάλο, ο Σαμαράς άκουσε από τους εταίρους σχεδόν όσα δεν άκουσε μετά ο Τσίπρας, και αναγκάστηκε να τα μαζέψει με τρόπο.

– Λίγο αργότερα, είχαμε το μέιλ Χαρδούβελη, αυτό που τότε αρνιόνταν ότι υπήρχε καν, έπειτα όμως το αναγνώρισαν για να πουν πόσο πιο ήπιο ήταν από την όποια συμφωνία προτάθηκε στην κυβέρνηση του Σύριζα, αυτό λοιπόν το μέιλ Χαρδούβελη οι εταίροι τούς το γύρισαν πίσω, που σημαίνει ότι απαιτούσαν περισσότερα μέτρα: τα γλίτωσαν με την απώλεια της εξουσίας.

Με αυτά τα δεδομένα (α) τι μας λέει πως θα ’ταν καλύτερη η επόμενη, δική τους συμφωνία, είτε την έλεγαν μνημόνιο είτε όχι; Και αν ακόμα ήταν καλύτερη αρχικά, (β) ποιος θα ισχυριστεί πως δεν θα έμπαιναν όλο και νέα μέτρα, με πανθομολογούμενη πλέον την αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας και των προγραμμάτων του ΔΝΤ; Αλλά, έτσι κι αλλιώς, (γ) δεν είναι τάχα όλα τα νέα μέτρα στο πνεύμα όχι μόνο των παλιών μνημονίων αλλά και της ιδεολογίας του νεοφιλελευθερισμού, την οποία έχουν κορόνα στο κεφάλι τους οι άλλοι;

 1. Η τιμωρητική τακτική είναι ένα άλλο, αναντίλεκτο στοιχείο· η πρόσθετη, δηλαδή, ασφυκτική πίεση σε μια αριστερή κυβέρνηση, που, είτε με το ευρώ είτε με τη δραχμή, απειλούσε με κατάρρευση το ήδη ετοιμόρροπο οικοδόμημα της ευρωζώνης. Σε εποχή που πλήθαιναν οι φωνές αντίστασης και έμοιαζε ότι μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί, έπρεπε να συντριβεί με κάθε τρόπο μια αριστερή κυβέρνηση. Από αυτή την άποψη τίποτα δεν εγγυάται πως θα ήταν πιο αίσια η έκβαση των διαπραγματεύσεων σε οποιαδήποτε περίπτωση, όπως αποδείχτηκε εξάλλου τη βδομάδα που οδήγησε στο δημοψήφισμα, με τις παλινωδίες των εταίρων και την επιβολή όλο και επαχθέστερων όρων.

Όμως τι; Η βεβαιότητα (είτε προϋπήρχε είτε σχηματίστηκε καθοδόν) πως μια αριστερή κυβέρνηση θα συναντήσει λυσσαλέο πόλεμο σημαίνει πως δεν έπρεπε να πάει στον πόλεμο αυτό; πιο πριν ακόμα: πως δεν έπρεπε να υπάρξει καν, να μην είχε σχηματιστεί; (Τα ίδια ρητορικά ερωτήματα ισχύουν και στην –πιθανότερη ενδεχομένως– περίπτωση που η κυβέρνηση είχε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της, τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα των συμμαχιών που πίστευε ότι μπορεί να σχηματίσει.)

 1. Είπα για πόλεμο, και δεν είναι σχήμα λόγου. Πόλεμο που, αν δεχτούμε πως κατέληξε σε ήττα, είχε οπωσδήποτε επιμέρους κερδισμένες μάχες, διόλου ασήμαντες:

(α) καταστράφηκε ένα από τα υπερόπλα που χρησιμοποίησαν οι άλλοι, οι μέσα και οι έξω: η ύπαρξη τάχα κρυφής ατζέντας για έξοδο απ’ το ευρώ, γενικότερα πως όλα ήταν συνεννοημένο παιχνίδι·

(β) καταδείχτηκε, ακόμα πιο σημαντικό, πόσο γυμνός και αποκρουστικός στη γύμνια του είναι ο γηραιός βασιλιάς, η Ευρώπη· και το σημαντικότερο,

(γ) αναδείχτηκαν οι διεθνείς διαστάσεις του ελληνικού προβλήματος.

 1. Έπαιξε το κεφάλι του σ’ αυτό τον πόλεμο ο Τσίπρας, έμεινε έκθετος στην κριτική για πολιτική αφέλεια, ανικανότητα, υπογραφή μνημονίου κτλ., σώζοντας όμως, το λέω κι ας ακούγεται παράδοξο, πολιτική ηθική και εντιμότητα. Γιατί, όσο νωρίτερα είχε υπογράψει μια έτσι κι αλλιώς κακή συμφωνία (που μόνο αναδρομικά, εκ των υστέρων, τη λέμε ευνοϊκότερη!) τόσο περισσότερο έκθετος θα ήταν ηθικοπολιτικά, θα είχε κάψει οριστικά κάθε του κεφάλαιο, αφού δεν θα είχε εξαντλήσει ακριβώς κάθε όριο, δικό του και μοιραία και της χώρας.

Δεν θα είχε πολεμήσει εντέλει. Μέχρι τέλους. Και όταν πας στον πόλεμο, πας φυσικά για να νικήσεις, ξέρεις ωστόσο πως μπορεί και να νικηθείς. Ή και να μη γυρίσεις.

Αν τώρα οδηγηθήκαμε σε ήττα (κάτι που πρέπει πάντως πάντα να συνεξετάζεται με αντικειμενικές συνθήκες και συσχετισμούς, καθώς και με υπάρχουσες επιλογές), ξέρουμε πως οι νίκες θεμελιώνονται σε ήττες. Εννοώ αυτά που είναι η ιστορική αλήθεια, πως η ήττα μας μπορεί να οδηγήσει αύριο σε νίκη άλλων, π.χ. στην Ισπανία, μεθαύριο σε δική μας. Αμήν.

271 Σχόλια προς “Τρίτο και αριστερό”

 1. Συμμερίζομαι την αισιοδοξία του κιντ. Καλημέρα!

 2. LandS said

  Michio Morishima (στη διάρκεια μιας παράδοσης- ίσως να μην είναι και δικό του) Τη πρώτη φορά διάβασε το για να εξοικειωθείς, τη δεύτερη για να το καταλάβεις, τη τρίτη για να το αντικρούσεις. Τότε το έμαθες.

 3. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Με την λογική σου, Νικοκύρ, άλλον σημαδεύει κι άλλον πυροβολεί;

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Στη δεύτερη φωτιά δεν σημαδεύει ακριβώς, πιο σωστά οπλίζει κτλ. και είναι έτοιμος να χτυπήσει.

  2: Μπράβο, καλό.

  1: Και όσοι δεν θυμούνται τι είχε πει ο Κιντ;

 5. cronopiusa said

  Kostas Isychos: «Tsipras nunca se va a poner de rodillas»

  Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα
  Χρόνια πολλά στους Λιάκους

 6. chrismagr said

  Για την πρόληψη «τρεις με ένα σπίρτο» η αγγλόφωνη Βικιπαίδεια έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
  Και υπάρχει και η ταινία Τρεις στο δρόμο – Three On A Match (1932) με την Μπέτι Ντέιβις (ο Ελληνικός τίτλος είναι όπως πάντα ατυχής)

 7. Πάνος με πεζά said

  Η ήττα δεν είναι πάντα μόνο ήττα… Θυμίζει αυτό που έλεγε ο πατέρας μου, «το όχι από γυναίκα, σημαίνει ναι» ! Και το ένα και το άλλο, είναι απόλυτα βάσιμα.

  Μια απορία : το mail Χαρδούβελη υπήρξε ποτέ; Έχουμε κάποια απόδειξη; Γιατί αρκετοί το έχουν για αστικό μύθο…

  Καλημέρες, και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες «τ’ αγιο-Λιος», που γυρίζει κι ο καιρός αλλιώς…

 8. Alexis said

  -Μια του κλέφτη δυό του κλέφτη τρεις και την κακή του μέρα.
  -Κάθε θάμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις.
  -Τρεις το λάδι τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξυδο.
  Κι ακόμα:
  -Τρεις κι ο κούκος
  -Πήρα τα τρία μου
  κλπ. κλπ.

  (Κάποτε είχα ακούσει για μία ροκ μπάντα με όνομα Three and the coucos band. Δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή αν ήταν υπαρκτό σχήμα, ή αν επρόκειτο για πλάκα. Αν ξέρει κάποιος κάτι ας επιβεβαιώσει… )

 9. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και ο κακός του χρόνος.
  Αμήν

 10. Πάνος με πεζά said

  «Τρεις και το λουρί της μάνας», «Τρεις, πους και λακκούς» (αυτό είναι παλιό παιχνίδι αλλά δεν το πολυξέρω), «Τρία κακά της μοίρας μου» κλπ.

 11. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  -Το τρίτο στεφάνι
  -Την τρίτη φορά λάθος pin σου παίρνει την κάρτα το μηχάνημα ή σου κλειδώνει το κινητό.
  -Ο τρίτος άνθρωπος
  -Ο τρίτος παγκόσμιος(έκφραση αντί του θα γίνει χαμός).
  8.Συμπέσαμε! Καλημέρα

 12. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τρεις οι θεσμοί,η τρόικα και η αγιά τριάδα.
  Τ΄Αϊ Λιος ανήμερα.

 13. LandS said

  Η Μέρκελ είπε ότι είχανε τρεις επιλογές.
  1. Ικανοποιούσαν τα αιτήματα Τσίπρα παραβιάζοντας πολύ τους κανόνες.
  2. Προχωρούσαν σε πεντάχρονο Grexit που απαιτούσε να το δεχτεί η Ελλάδα και να συμφωνήσουν και οι άλλες χώρες της ΕΖ
  3. Να επιβάλουν αυτό που τελικά έγινε.

  Εμείς τα είχαμε βάλει όλα στο 1. Θεωρήσαμε ότι οι κανόνες μπορούν να παραβιαστούν επειδή οι εκλογές είχαν το αποτέλεσμα που είχαν και κάναμε και ένα δημοψήφισμα από πάνω. Προς έκπληξή μας, και εδώ ίσως είναι το πρώτο αίτιο της ήττας, ούτε που ίδρωσε τ’ αυτί τους. Νομίσαμε ότι με την απειλή στάσης πληρωμών θα προκαλούσαμε πανικό σε αυτούς ενώ αυτοί έκλεισαν τις στρόφιγγες φέρνοντας νωρίτερα την αδυναμία πληρωμής αλλά και το ολοκληρωτικό άδειασμα των ταμείων με αποτέλεσμα να πανικοβληθούμε εμείς. Καταφέραμε όμως να μας συμπαθήσει η Διεθνής Κοινή Γνώμη και νάχουμε με το μέρος μας το πιο δημοφιλές μισό της ακαδημαϊκής κοινότητας των οικονομολόγων (αναμενόμενο γιατί όλοι τους, μα όλοι τους είναι από πεποίθηση πολέμιοι του Ευρώ) . Είναι και αυτό μια παρηγόρια.
  Για το 2 νομίζαμε ότι το Grexit θα τους έβλαπτε περισσότερο από όσο θα έβλαπτε εμάς και άρα… Τελικά είδαμε ότι εμάς μας δημιουργούσε τέτοιο πρόβλημα που δεν μας άφηνε περιθώρια να σκεφτούμε τι κακό έκανε σε αυτούς. Πανικός.

  Δυστυχώς αυτό το μαύρο Σαββατοκύριακο κυριαρχούσαν οι αναλύσεις ότι δεν είχαμε σχέδιο Β και ότι αυτό θα έπρεπε να είναι βασισμένο σε στάση πληρωμών και Grexit

 14. Alexis said

  Καλημέρα ΕΦΗ 🙂

 15. Sarant said: «Το τρίτο μνημόνιο ήρθε, με μέτρα δυσβάστακτα, μια συμφωνία εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για κυβέρνηση της αριστεράς»

  Ολόκληρη η ανάλυση είναι λανθασμένη διότι βασίζεται σε λάθος δεδομένο (ή υπόθεση): Δεν πρόκειται για κυβέρνηση αριστεράς αλλά για κυβέρνηση άκρατου λαϊκισμού. Μια από τις πολλές αποδείξεις αυτής της επισήμανσης είναι και το γεγονός ότι στην υπόψη «κυβέρνηση της αριστεράς» συμμετέχει και ένα κόμμα …αρκούντως δεξιό και ομοίως λαϊκιστικό».
  Φαίνεται, δυστυχώς, ότι ο Τσίπρας, με την παρέα του και τις …πλατφόρμες του, θα …στρίψει διά του αραβώνος, εντός ευαρίθμων μηνών. Και έτσι οι λαϊκές μάζες, τα θύματα του λαϊκισμού, δεν θα πληρώσουν τίποτα απτό στη διάρκεια της λαϊκιστικής διακυβέρνησης από την παρέα Τσίπρα, όπως ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και διάφορους άλλους φόρους. Επίσης δεν θα γευθούν αρκετά τις ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης. Έτσι, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο λαϊκισμός να …αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Μακάρι να μην γίνει αυτό. Μακάρι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κυβερνήσουν άλλον ένα χρόνο ακόμα (ή και περισσότερο). Μόνο έτσι θα εκλείψει ο λαϊκισμός για 30-40 χρόνια.

 16. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  http://www.topontiki.gr/tags/tritos-dromos

 17. Πάνος με πεζά said

  Σήμερα, του προφήτη Ηλία, γιορτάζει και το εκκλησάκι στην ομώνυμη κορυφή του Ταϋγετου. Κάθε χρόνο διοργανώνεται πεζοπορία και πανηγύρι εκεί πάνω, αλλά ποτέ δεν αξιώθηκα να πάω…

 18. Πάνος με πεζά said

  Να και κάτι σχετικό.

 19. Πάνος με πεζά said

  Kαι κάπου αλλού, βρήκα κι αυτές τις παροιμίες :
  «Κι ο Αϊ Λιας στον ουρανό… για να ρίξει ο Θεός νερό…»

  «Κάθε χρόνο τους Αϊ Λιός.. έρχεται ο καιρός αλλιώς»

  «Από του Αϊ Λιά μπαίνει το Λάδι στην Ελιά»

  «Της Αγίας Μαρίνας Σύκα, του Αι Λιός σταφύλι και του Αγίου Παντελεήμονα γεμάτο το μαντήλι»

 20. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Τρεις οι θεσμοί, σωστά.

 21. Gpoint said

  Το τρίτο κύμα φέρνει τρικυμία

 22. Spiridione said

  Να κάνω την προβοκάτσια μου. Βάζω το χθεσινό άρθρο του Πρετεντέρ – φοβάμαι ότι σε κάποια σημεία έχει δίκιο.
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=723466

 23. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Την τρίτη ημέρα, κατά τας γραφάς ,θα αναστηθεί!

 24. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  William Edward Hickson (January 7, 1803 – March 22, 1870), commonly known as W. E. Hickson, was a British educational writer. He is credited with popularizing the proverb:

  ‘Tis a lesson you should heed:
  Try, try, try again.
  If at first you don’t succeed,
  Try, try, try again.

  https://en.wikipedia.org/wiki/William_Edward_Hickson

 25. cronopiusa said

 26. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  22.Χάριν της προβοκάτσιας ,με στράβωσες. Μια κάποια αισθητική, ν αντέξουμε.Όχι και τιμητής αυτός ο σάλιαγκας!
  (Συγγνώμη που δεν κρατήθηκα)

  Η γερμανία καταστρέφει για τρίτη φορά την Ευρώπη.
  http://tvxs.gr/news/ellada/melanson-i-germania-katastrefei-gia-triti-fora-tin-eyropi

 27. antpap56 said

  Third time lucky. Η ίδια αντίληψη και στους αγγλοσάξωνες.

 28. venios said

  Έχω ακούσει ότι το τρίτο τσιγάρο από το ίδιο σπίρτο προέρχεται από τον πόλεμο των Μπόερς στη Ν. Αφρική.
  Τρεις πους και λακούς έχω παίξει μικρός, αλλά έχω ξεχάσει τους κανόνες. Τους θυμάται κανείς;
  Όσο για το τρίτο μνημόνιο, ποιοι έλεγαν ΟΧΙ στο There Is No Alternative?

 29. cronopiusa said

 30. sarant said

  22-26 Kι εγώ την ίδια γνώμη έχω.

  28 Έχει κάψει καρδιές αυτή η Τίνα.

  28 Για την πρόληψη, το σχ. 6 επισημαίνει αυτό το πολύ χρήσιμο άρθρο:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Three_on_a_match_%28superstition%29

  Το πάει πίσω στον Κριμαϊκό.

 31. Ποντικαρέος said

  «Στο τρεις πους και λακκούς ο κάθε παίκτης ειχε μία πέτρα και έπρεπε χτυπώντας και σπρώχνοντας τις πέτρες των άλλων με τη δική του να καταλήξει (με τρεις ρίψεις) μέσα σε ένα λάκκο. Δεν ξέρω αν η λέξη πους έχει σχέση με τον αρχαίο πόδα ή με το αγγλικό push»

  Από http://www.lettre.gr/book/autobiography.pdf

 32. Alexis said

  #22: Μέχρι εκεί που αρχίζει και λέει για τα ΜΜΕ ναι, έχει κάποια δίκια. Μετά γίνεται ο γνωστός, αποκρουστικός Πριτέντερ!

  Και μια παρατήρηση: Το «ραντεβού στα γουναράδικα» τείνει να εξελιχθεί στην πιο άθλια και την πιο ανιστόρητη κοινοτυπία των τελευταίων χρόνων. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί δεν ξεστόμισαν μία τέτοιου μεγέθους μπαρούφα αγνοώντας παντελώς και τη σημασία της και την ιστορική της διάσταση.
  Ο κάθε πικραμένος που θέλει κάτι να πεί για να φανεί σημαντικός πετάει κι ένα «ραντεβού στα γουναράδικα» και νομίζει ότι αυτομάτως ψηλώνει δέκα πόντους.
  Κι από την αντίπερα όχθη ο κάθε ανεγκέφαλος αρχίζει τη θεωρία για «ρεβανσισμό» «θιασώτες της τρομοκρατίας» και άλλα φαιδρά.

  Και αν μη τι άλλο είναι απίστευτα γελοίο να παρουσιάζουν τη φράση «ραντεβού στα γουναράδικα» ως δήθεν φράση που συνήθιζε να λέει ο Άρης Βελουχιώτης. Είναι πασίγνωστο (και ιστορικά τεκμηριωμένο) ότι ο Άρης δεν το έλεγε ακριβώς έτσι, αλλά η έκφραση που χρησιμοποιούσε ήταν επί λέξει «ραντεβού στις μπουτίκ γουναρικών» ( 😀 )

 33. Alexis said

  #26: 22.Χάριν της προβοκάτσιας ,με στράβωσες. Μια κάποια αισθητική, ν αντέξουμε.Όχι και τιμητής αυτός ο σάλιαγκας!

  😆 😆 😆 Πολύ καλό!!!

 34. LandS said

  @32 Και μη ξεχνάμε ο Άρης δεν έλεγε «ραντεβού» αλλά «καλή αντάμωση» .
  Τα έχουμε πει και δω σαυτό εδώ το μπλογκ

 35. LandS said

  @32 Δεν είχα διαβάσει το τέλος.
  Καλό!

 36. «πολλοί ως τώρα ένθερμοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατραπεί σε φανατικούς πολέμιους και εξαπολύουν δριμύτατες (και ηθικά προβληματικές) επιθέσεις»
  => δεν υπηρξα ποτε υποστηρικτρια του Συριζα, οποτε προφανως δικαιουμαι να «επιτεθω», αλλα δεν θα το κανω, θα θεσω μονο ενα ερωτημα:
  οι επιθεσεις ειναι ηθικα προβληματικες, να συμφωνησουμε. Το οχι που εγινε ναι δεν ειναι ηθικα επιληψιμο;

  Κατα τα αλλα, αν ειναι να ψηφιζουμε αριστερα [οσοι ψηφισατε δλδ] για να εφαρμοζονται δεξιες πολιτικες, ε ας τις εφαρμοζουν οι δεξιοι καλυτερα που κατεχουν και το αθλημα.

  Γενικως, και χωρις να θελω να γινω επιθετικη, οσοι εξακολουθειτε να στηριζετε τον Τσιπρα, αλλα και οσοι δηλωνετε πως «διαφωνειτε με τα μετρα αλλα στηριζετε την κυβερνηση» [το λες και διπολισμο], νομιζω οτι θα ηταν καλο να ειστε λιγο σεμνοι και μετρημενοι, εν οψει και κατασχεσεων σπιτιων που επικεινται, φορολογικη ληστειας, μειωσεων σε εισοδηματα κλπ κλπ 🙂

 37. ΚΑΒ said

  Κρούγκμαν:
  http://www.kathimerini.gr/824312/article/epikairothta/politikh/pol-kroygkman-isws-yperektimhsa-thn-ikanothta-ths-ellhnikhs-kyvernhshs

  1.Grexit
  2.Ανάκαμψη
  3.Γενικότερη αμφισβήτηση του Ευρώ

  . Το «τρίτωσε το κακό» γράφτηκε;

 38. Alexis said

  #15: Ο συλλογισμός σου είναι τραβηγμένος από τα μαλλιά.
  Δηλαδή ας πούμε ότι ο Τσίπρας φεύγει σε τρεις μήνες, κι ο άλλος που στο διάστημα της κυβέρνησης Τσίπρα δεν έχει πληρώσει μία από αυτά που χρωστάει στην εφορία θα κάτσει και θα σκεφτεί: «Εγώ δεν πλήρωσα τίποτα επί κυβέρνησης Τσίπρα, ούτε είδα τα οικονομικά μου να χειροτερεύουν, άρα ζήτω ο γίγαντας Τσίπρας που είναι με το λαό!»
  Ε, όχι, είπαμε για μαλάκες αλλά όχι κι έτσι!

 39. 4 τέλος: Τίποτα συγκεκριμένο. Αισιοδοξία μόνο.

 40. ΚΑΒ said

  >>μόνο με τριπλό έλεγχο μπορείς να είσαι βέβαιος ότι έφτασες στην αλήθεια

  Και στις παραθρησκευτικές πράξεις, μαγεία, γητειές, μόνο με την επανάληψη τριών προσπαθειών πιστεύεται ότι επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός.

 41. kiddo said

  Α τωρα που η «Αριστερα» εφερε μνημονιο αρχισαμε τα περι «αντικειμενικα εναλλακτικων επιλογων που δεν ειχαμε». Οχι κυριοι. Τα ιδια ακριβως ελεγαν ΝΔ_ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα. Αριστερος και λογικη του μικροτερου κακου δεν πανε μαζι. Και τελος παντων μαλλον εχει δικιο το «δογματικο»ΚΚΕ: δεν ηταν η ΝΔ που αλλαξε θεσεις,το ΠΑΣΟΚ ηταν που σταδιακα ηρθε στις θεσεις της ΝΔ, γιατι ενας ειναι ο δρομος που μπορεις να ακολουθησεις αν αποδεχτεις την ελευθερη αγορα,την ανταγωνιστικοτητα,επιχειρηματικοτητα,την ΕΕ, τον καπιταλισμο. Το ιδιο εγινε με το ΣΥΡΙΖΑ. Τελειωμενη υποθεση . Ας μην απογοητευτουν οι αριστεροι. Σε αυτη τη γωνια του πλανητη υπαρχει ΚΚΕ ( με τα στραβα και τα περιεργα του, αλλα Κ.Κ.).

 42. sarant said

  36 Ποιο ακριβώς Όχι έγινε Ναι;

 43. smerdaleos said

  Υπάρχει και η πρόληψη πως δεν κάνει να ανάβουν τσιγάρο τρεις από το ίδιο σπίρτο, διότι «ο τρίτος πεθαίνει». Η εξήγηση που συχνά δίνεται, είναι πως η δοξασία προέρχεται από τον στρατό και έχει ορθολογική βάση: όταν στα χαρακώματα ή στη γραμμή του μετώπου ανάψεις τσιγάρο, ο εχθρός με την πρώτη φωτιά αντιλαμβάνεται την παρουσία κάποιων, με τη δεύτερη σημαδεύει, και με την τρίτη πυροβολεί -τετέλεσται. Μπορεί να ισχύει αυτό, αλλά μπορεί να είναι απλώς πρόληψη συνδεδεμένη με τον αριθμό τρία και την τρίτη φορά.
  —-

  [00:52:00] Φέρμας: «Τρίτος δεν κάνει!»

 44. physicist said

  Λίγο μετά το 1:40, δήλωση του νέου Υφυπουργού η οποία έχει γλωσσικό ενδιαφέρον. Ζητώ συγγνώμη για το βίντεο, όχι μόνον επειδή φορτώνει το νήμα αλλά κι επειδή προσβάλλει οποιονδήποτε με στοιχειώδη νοημοσύνη. Ένας φαιδρός κωμικός κάτω του μετρίου αραδιάζει αρλούμπες από το βήμα της Βουλής και ανταμείβεται γι’ αυτές και για την υποτιθέμενη δωροδοκία του με κυβερνητική θέση, ενώ μια οΘντκ Υπουργός στα κυβερνητικά έδρανα χαζογελάει σαν σαχλοκούδουνο κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής παρωδίας μασώντας επιδεικτικά τσίχλα.

 45. ππαν said

  Μπράβο, Νικοκύρη, για τον Πολίτη. Πραγματικό αγκωνάρι και πραγματικό κρίμα.

 46. sarant said

  44 Δεν είπε βέβαια (αν άκουσα καλά) ποια ήταν η καταστροφή της γλώσσας, αλλά εννοεί ασφαλώς το μονοτονικό. Ότι ιθαγένεια και υπηκοότητα δεν είναι συνώνυμα, το λένε πάρα πολλοί… Τα ετυμολογικά μάλλον δεν στέκουν

 47. ΚΑΒ said

  Ο Λαφαζάνης στην παράδοση του Υπ. στον Σκουρλέτη είπε:εύχομαι το μνημόνιο να είναι παρένθεση
  Δεν το έχω ξανακούσει. Πάντως, ευσεβείς, δυστυχώς, πόθοι.

 48. sarant said

  47 Μια παρένθεση και μόνο, μέσα στον δικό σου δρόμο, πως θα ήμουνα για σένα δεν φαντάστηκα…

 49. ΚΑΒ said

  Έχουμε κέφια, βλέπω, Νικοκύρη. Αυτό είναι ευχάριστο.

 50. physicist said

  #46. — Όσοι είναι μυημένοι δεν χρειάζεται να το πουν, εκεί μιλάνε τα μάτια.

 51. ΚΑΒ said

  http://www.skai.gr/news/politics/article/286821/lafazanis-to-neo-mnimonio-na-ginei-mikri-parenthesi-stin-poreia-tis-kuvernisis/

 52. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τρίτο πρόγραμμα και δεν είναι του ραδιοφώνου 😦

 53. Κουνελόγατος said

  Τα 3 γουρουνάκια, τα 3 ανιψάκια του Ντόναλντ, τα 3 παιδιά Βολιώτικα, και δεν ξέρω τι άλλο να σκεφτώ να ξεφύγω από μνημόνια, γκρίνιες, φωτιές κοκ…

 54. Κουνελόγατος said

  Ντροπή μου, ούτε καλημέρα δεν είπα, τι με μάθαινε τόσα χρόνια η μητέρα μου, χαμένο (δεν) πήγε…

 55. smerdaleos said

  @44, Physisist: Λίγο μετά το 1:40, δήλωση του νέου Υφυπουργού η οποία έχει γλωσσικό ενδιαφέρον. Ζητώ συγγνώμη για το βίντεο, όχι μόνον επειδή φορτώνει το νήμα αλλά κι επειδή προσβάλλει οποιονδήποτε με στοιχειώδη νοημοσύνη.
  —-

  Όταν οι αλλοδαποί μάθουν επαρκώς την Ελληνική ιστορία, όπως απαιτεί ο Χαϊκαλής … θα του πουν «έλα εδώ βρε Χαϊκάλη … τι αρλούμπες μας έλεγες στις 24-6-15;»

 56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  -το ένα (σπαθί) ΄ναι για τους φτωχούς, τ’ άλλο για τους αρκόντους,
  το τρίτον το φαρμακερό για μας τους αντρειωμένους – (Σύμη)

 57. cronopiusa said

  Μιά του κλέφτη δυό του κλέφτη


 58. sarant said

  Ε, άστοχος ο παραλληλισμός της χώρας με μια συνεταιριστική εφημερίδα. Και σε ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος μένουν, βέβαια, οι επαρχιώτες βουλευτές. Κρίμα που η κριτική από δημοσιογράφους είναι τόσο επιφανειακή.

 59. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τρεις κατευθύνσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς
  Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν:
  1. Να δοθεί προτεραιότητα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  2. Αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση Νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  3. Η εκπόνηση άμεσα σχεδίου για θεσμικές αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

 60. Βάταλος said

  Αγαπητέ κ. Σαραντάκο,

  Σας υπενθυμίζω ότι προ 6ετίας (9 Ιουνίου 2009) είχατε ξεκωλιάσει τον αρλουμπολόγον Ρωμιόν καθηγητήν του Παντείου, Σταύρακα Θεοφανίδη, και την «Ελευθεροτυπίαν» που εδημοσίευσε τότε τας πορτοκαλίους απόψεις του περί Κορανίου – κορέω, ελληνικότητος των λέξεων «Αλλάχ» (= Ήλιος), Μωάμεθ (= μεγάθυμος) κλπ.

  https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/09/koranio/

  Μάταιος κόπος. Η σημερινή (του προφήτου Ηλιού του δολοφόνου ανήμερα) εφημερίς «Ακρόπολη» αναδημοσιεύει τας παραφροσύνας του γερο-Σταύρακα Θεοφανίδη

  http://www.naftemporiki.gr/frontpages/20/07/2015/imerisies-politikes/i-akropoli/back/full

  Δυστυχώς, δεν υπάρχει γιατρειά διά το Ρωμέικον.
  Μετά τιμής
  Β.
  ΥΓ: Επιτρέψατέ μοι να αναρτήσω έν βίδεον εις το έγκριτον Ιστολόγιόν σας, που έχει ξεπεράσει προ πολλού τας 5.000.000 θεάσεις παγκοσμίως και το οποίον θα συγκινήση κάθε Ελληνολάτρην αναγνώστην. Πρόκειται διά την περίφημον κινηματογραφικήν σκηνήν των Monty Pythons που αφορά τον Τελικόν εις το Μουντιάλ της Ποδοσφαιρικής Φιλοσοφίας, μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδος με διαιτητήν τον Κομφούκιον.

  Οι Γερμανοί έχουσι κατεβάσει την εξής 11άδα: 1. Λάϊμπιντς, 2. Κάντ, 3. Χέγκελ, 4. Σοπενάουερ, 5. Σέλλινγκ. 6. Μπεκενμπάουερ, 7. Γιάσπερς, 8. Σλέγκελ, 9. Βιτγκενστάϊν, 10. Νίτσε, 11. Χάϊντεγκερ.
  Η 11άς των Ελλήνων είναι: 1. Πλάτων, 2. Επίκτητος, 3. Αριστοτέλης, 4. Σοφοκλής, 5. Εμπεδοκλής, 6. Πλωτίνος, 7. Επίκουρος, 8. Ηράκλειτος, 9. Δημόκριτος, 10. Σωκράτης, 11 Αρχιμήδης

  Οι γέροντες Έλληνες φιλόσοφοι παραμυθιάζουν τους πολύ νεωτέρους Γερμανούς και «ροκανίζουν» τον χρόνον. Ο Γερμανός προπονητής βλέπων να μη έρχεται το πολυπόθητον τέρμα, ρίχνει εις τον αγώνα το βαρύ πυροβολικόν του, τον Κάρολον Μάρξ. Η σκηνή όπου ο Μάρξ προθερμαίνεται διά να εισέλθη εις τον αγωνιστικόν χώρον (2:08 έως 2:30 του βίδεο) είναι απολαυστική. Εις το 2:00 του βίδεο, ο Νίτσε εισπράττει κίτρινον κάρταν δι’ αντιχριστιανικόν παίξιμον.

  Κι ενώ όλα δείχνουν ότι ο αγών θα τελειώση 0-0, εις το 2:39 του βίδεο, ο υστερήσας μέχρι τότε Αρχιμήδης έχει μίαν φαεινήν ιδέαν: Φωνασκεί «ΕΥΡΗΚΑ», παραλαμβάνει την σφαίραν από το κέντρον του γηπέδου, συνδυάζεται αριστοτεχνικώς με τον Σωκράτην και τον Ηράκλειτον και εν τέλει ο Σωκράτης επιτυγχάνει το τέρμα με καρφωτήν κεφαλιάν!. Οι Γερμανοί με επικεφαλής τον Μάρξ διαμαρτύρονται εις τον διαιτητήν Κομφούκιον δι’ οφφσάϊντ, ωστόσον ο Κομφούκιος κατακυρώνει το τέρμα. Οι Έλληνες παραλαμβάνουν το Παγκόσμιον Κύπελλον Φιλοσοφίας και κάμνουν τον Γύρον του Θριάμβου εν μέσω αποθεώσεως. Εν εκπληκτικόν βίδεον, που απορώ πώς δεν ευρέθη είς Ρωμιός αναγνώστης να το αναρτήση εις τα 6 έτη λειτουργίας του παρόντος Ιστολογίου…

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ: Διατί οι Monty Pythons δεν περιέλαβον εις την Ελληνικήν 11άδα κάποιον από τα ινδάλματα των Ρωμιών; Μέγαν Βασίλειον, Ιωάννην Χρυσόστομον, Γρηγόριον Παλαμάν κλπ; Απλούστατα, διότι ακόμη και οι γελωτοποιοί εις τας Ευρώπας γνωρίζουν πως οι Ήρωες των Γαλιλαίων κατέστρεψαν την Ανθρωπότητα αποβλακώνοντές την με μαζοχιστικάς διδασκαλίας του ραββίνου Χριστού. Ενώ οι αμαρτωλοί Έλληνες φιλόσοφοι ήσαν οι πραγματικοί δημιουργοί της Φιλοσοφίας και Επιστήμης…

 61. Γιάννης Ιατρού said

  @56 ΕΦΗ Πολύ ωραίο το άρθρο του link που μας έδωσες 🙂

 62. Pedis said

  «Ήττα ήταν και δικαιούται και ο αντίπαλος να επιχαίρει -ο αντίπαλος όμως. »

  Νικοκύριε, δεν νομίζω να χαίρεται κανείς από κείνους που θα πληρώσουν τις συνέπειες αυτής της ήττας και οικονομικώς και πολιτικώς. Οι ευθύνες για την πανωλεθρία (η ήττα είναι ευφημισμός) που είχε προβλεφτεί με τα μπλούμπεργκ, τα πλέναρις στα νεοφιλελέ γκαλά, τις επιλογές των συμβούλων και των υπουργών, τις συμφωνιες και τις παρασυμφωνίες από το Φλεβάρη, τις προτάσεις Γιουνκερ και τις αντιπροτάσεις α λα Γιουνκερ, τις πληρωμένες δόσεις κλπ κλπ.

  Κρουγκμαν:

  «Δεν μπορούσε καν να μου περάσει από το μυαλό ότι ετοιμάζονταν να προβάλουν αντίσταση χωρίς να έχουν ετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Απίστευτο. Πίστευαν απλώς ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν ευνοϊκότερους όρους. Οπότε σίγουρα αυτό είναι ένα σοκ», δήλωσε ο Κρούγκμαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21415:kroygman-kuvernisi&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

  Πραξικόπημα;

  Και κάτι ακόμα: Αν υπάρχει «πραξικόπημα», που όπως λέει η κυβέρνηση εκδηλώθηκε εναντίον της, το «τανκ» ποιο είναι; Το μνημόνιο δεν είναι; Αλλά: Η κυβέρνηση σε σχέση με το «τανκ» που βρίσκεται; Είναι έξω ή μέσα σε αυτό;

  Αν πρόκειται για «πραξικόπημα», σίγουρα είναι ένα πολύ παράξενο «πραξικόπημα». Τόσο παράξενο – αλλά και τόσο απροκάλυπτο- ώστε να το καταγγέλλουν ακόμα και όσοι συμμετέχουν σ” αυτό.

  http://www.imerodromos.gr/praxikophma/

 63. Gpoint said

  Και εγώ το ιθαγενής σαν αυτός που γεννήθηκε εδώ το ήξερα αλλά το ετυμολογικό λάθος του Χαϊκάλη δεν ακυρώνει την χοντράδα των νομικών που έχουν ταυτίσει την υπηκοότητα με την ιθαγένεια βιάζοντας την ελληνική γλώσσα περισσότερο απ’ ότι ο Χαϊκάλης με το ιθύς

 64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – Αυτό το όχι που υποστήριξες – θα ψήφιζες.

 65. Τρία πουλάκια κάθουνταν
  κι
  ο τρίτος γύρος θάν’ οριστικός
  κόκκινος και κομμουνιστικός
  (λέμε τώρα!) 😈

 66. sarant said

  64 Αν εννοείς το Όχι του δημοψηφίσματος, είχε διαφορετικό ερώτημα.

 67. cyrusmonk said

  Three and the coucos band μπάντα τοῦ Λουκιανοῦ (τί θὰ πεῖ «ποιός Λουκιανός»; Ἕνας εἶναι ὁ Λουκιανός!) δὲν θυμᾶμαι σὲ ποιὸν δίσκο…
  Πρὸς Βάταλον – Monty Python (ἑνικός. Χωρὶς s στὸ τέλος).
  Τριάδα ἔχουμε καὶ στὸ Χρονικὸ τοῦ Γιάννη Μαρκόπουλου: «μπροστὰ πηγαίνει ὁ σιδερᾶς / μὲ τὸ σφυρὶ στὸ χέρι / ξωπίσω του ὁ κλειδαρᾶς / τῆς μοναξιᾶς του ταίρι / ὁ πιὸ μικρός, ὁ πιὸ σκυφτός, ὁ πιὸ σκληρὸς στὸ πλάι / αὐτὸς κρατάει τὰ σύνεργα / γελάει μὰ δὲν μιλάει. / Καρφώσανε τὸ γίγαντα / στὸν βράχο τοῦ Καυκάσου / τρία πουλάκια πέρασαν / καὶ τοῦ `λεγαν «στοχάσου» / Κρίμα!»
  Καὶ ἄλλη μία μουσικὴ ἀναφορά: « Τρεῖς μέρες χώρισα ἀπὸ σένα / τρεῖς νύχτες μένω μοναχή…»

 68. Γς said

  53:

  >Τα 3 γουρουνάκια, τα 3 ανιψάκια του Ντόναλντ,

  Και ήμουν κάποτε στην DHL και με ρώτησε τι σημαίνουν τα γράμματα D,H,L.

  Και της απάντησα

  Dewey, Huey, and Louie.

  -Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρία μικρά γουρουνάκια που ζούσαν ξέγνοιαστα κι ευτυχισμένα με τη μαμά τους. Όταν μεγάλωσαν τους είπε η μαμά τους «τώρα παιδιά …

  Τα τρία γουρουνάκια [που η κόρη του Αθεόφοβου -Σχόλιο 2-τα ήθελε κατσικάκια]

 69. Το πεντέφι που έδωσε στο 31 ο Ποντικαρέος έχει πολύ ενδιαφέρον, οι αναμνήσεις ενός επιθεωρητή υγείας. Στη σελίδες 95-96 περιγράφει την εκτέλεση του κατά συρροή δολοφόνου Χέρμαν Ντουφτ στην Κέρκυρα επί χούντας και η μαρτυρία του είναι αρκετά διαφορετική από την επίσημη.

 70. gerontas said

  Καλημέρα,
  επίσης, από Ιβηρία: «A la tercera va la vencida». Από ότι έχω καταλάβει, κοινή παροιμία («τρίτη και τυχερή», ας πούμε), αλλά εγώ το έχω ακούσει ως σύνθημα των αντιβασιλικών, αναφορικά με μια μελόντική Τρίτη Ισπανική -μάλλον προς Καστιλιάνικη πηγαίνει- Δημοκρατία.

 71. Gpoint said

  # 69

  Ντουφτ και Μπασσενάουερ !

 72. 71. Ο Μπασενάουερ εκτελέστηκε στην Αίγινα. Όσο το προχωράω το πεντέφι διαβάζοντάς το διαγωνίως μεγαλώνει πάρα πολύ το ενδιαφέρον για τα κακώς κείμενα στη δημόσια υγεία στη μεταπολίτευση. Πολύ χρήσιμο και καλογραμμένο.

 73. κουτρούφι said

  Με τρεις μαχαιριές/πιστολιές σκοτώνονται διάφοροι σε παραδοσιακά τραγούδια:

  Μες στου Συγγρού τη φυλακή
  σκοτώσανε ένα χασικλή

  Τρεις μαχαιριές του δώσανε
  και χάμω τον ξαπλώσανε

  έχω υπόψη μου και στιχάκια που εξηγούν την τύχη κάθε μιας μαχαιριάς/πιστολιάς:

  Τη μια την πήρε στα πλευρά
  τη δεύτερη μες στην κοιλιά

  Την τρίτη τη φαρμακερή
  την πήρε μες στην κεφαλή

 74. Παναγιώτης Κ. said

  Κλαίγοντας τη μοίρα σου δεν την αλλάζεις.
  Ας φροντίσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στις υπάρχουσες συνθήκες.
  Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά και καλά υπό τον όρο ότι θα βάλουμε στην άκρη τους διαφόρους μαξιμαλισμούς που μας βασανίζουν.
  Ποιο ήταν το ρεαλιστικό σχέδιο που θα μπορούσε να επιλέξει ο Τσίπρας και δεν το έπραξε;

 75. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 76. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  72. Ε όχι και καλογραμμένο! Φλύαρο λιβανιστήρι εαυτού και εδικών. Ημερολόγιο για τα εγγόνια του. Βέβαια δεν το πληρώνεις κιόλας 🙂 . Αυτά με τα ονοματεπώνυμα και τις δημόσιες θέσεις και σχέσεις τους,είναι αδιάφορα-και ενοχλητικά- ως γραφή.Ματαιόδοξα.Καλά κάνει και χρονογραφεί τη ζωή του αλλά αυτό εδώ είναι χωρίς λογοτεχνικές αξιώσεις.

 77. Βασίλης Ορφανός said

  Θυμήθηκα αυτές τις μέρες τον καθηγητή ιστορίας που είχαμε στην έκτη Γυμνασίου (1967-68), που μας είχε πει ότι ο Σουρής είχε γράψει τους εξής στίχους, με αφορμή την υποχώρηση του ελληνικού στρατού κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897: «Ακούσατέ το παρ’ εμού και ας το μάθουν όλοι / πως οι Ρωμιοί κωλώνοντας θα πάρουνε την Πόλη». (Έψαξα, αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω αυτούς τους στίχους.) Μήπως παρηγοριόμαστε ξανά με παρόμοιες… ελπίδες;

 78. sarant said

  77 Δεν μου λέει κάτι -αλλά κωλώνοντας τότε έφτανες στην Αθήνα 🙂

 79. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ*
  Αν αυτό είναι Αριστερά
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 19.07.2015 : 18:09
  Α​​ν αυτό είναι Αριστερά, δεν δέχομαι την ιδιότητα του αριστερού. Εννοώ την κομμουνιστική ή ριζοσπαστική Αριστερά, που ευδοκιμεί παρ’ ημίν, ενώ αδυνατεί να υπάρξει μια σοβαρή, σύγχρονη, ρεαλιστική Αριστερά, δηλαδή σοσιαλδημοκρατική. Η αιτιολογία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά χοντρικά πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στον παρασιτικό χαρακτήρα της οικονομίας μας και στην ανάλογη κοινωνιοδομή, στην υπανάπτυξη, στην ασύστατη παιδεία και τη συνακόλουθη ελληνοφρένειά μας. Στην Ουγκάντα του Αμίν Νταντά, ας πούμε, θα μπορούσε να φυτρώσει ένας σταλινολαφαζανισμός, ποτέ όμως ένας δημοκρατικός σοσιαλισμός, εμπνευόμενος π.χ. από τις ιδέες του Μπερνστάιν ή του Ρόουλς.

  Εδώ και τώρα. Από εδώ πέρασε η ριζοσπαστική Αριστερά και όπως λέει το όνομά της, θέρισε σύρριζα: δεν άφησε όρθια ούτε την ιδιωτική οικονομία, την οποία μισεί βλακωδώς, ούτε την πίστη ούτε την αξιοπρέπεια της χώρας. Ποτέ μια ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε σε λίγους μόνο μήνες τέτοια καταστροφή, υλική και ηθική. Εννοείται, «βαθιές είναι οι ρίζες». Δεν τα έκαναν όλα μόνοι τους ο Τσιπροκαμμένος και ο Λαφαζανομπαρούφας. Ο λαϊκισμός του παπανδρεϊσμού και της λαϊκής Δεξιάς με την κομμουνιστική Αριστερά συνένοχο έχει σαμποτάρει την πραγματική πρόοδο που λέγεται μεταρρύθμιση, έχει ενισχύσει τον παρασιτισμό και την ανομία. Αλλά ετούτη η Αριστερά, που αναγγέλθηκε ως ελπίδα και ειρηνική επανάσταση, ξεπέρασε κάθε όριο αντιδραστικότητας. Επιμένω: η ελληνική Αριστερά είναι η πρώτη αντιδραστική δύναμη της χώρας, γι’ αυτό και χωρίς ενδοιασμούς συγκυβερνά με τους εθνολαϊκιστές.

  Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, δυστυχώς, πολύ αργά, μετά την καταστροφή. Και διασπασμένος, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει αμετανόητος. Είναι θλιβερό και γελοίο το θέαμα των δακρύων (μου θύμισε την κατάθεση των όπλων μετά τη Βάρκιζα), της συνωμοσιολογίας, της πλήρους ανευθυνότητας και της σχιζοφρένειας. Ομολογούν ότι αναλαμβάνουν μια συμφωνία που εχθρεύονται, που κάλεσαν τον λαό να καταψηφίσει και αμέσως μετά την πρότειναν επιδεινωμένη και ταυτόχρονα την αποδοκιμάζουν και δηλώνουν ότι αδυνατούν να την εφαρμόσουν, αλλά συνεχίζουν… Ούτε ντρέπονται ούτε παραιτούνται ούτε απολογούνται. Ζητούν και τα ρέστα. Εχουν πάντα δίκιο, ως ιδιοκτήτες της αλήθειας: δική τους είναι, ό,τι θέλουν την κάνουν· είναι ιστορική αναγκαιότητα και μαρξιστική διαλεκτική.

  Θέλω όμως να σταθώ στον προταίτιο. Τα μίντια, οι λιβανιστάδες, κάποιοι εμβριθείς αναλυτές κοντεύουν να τον κάνουν τραγικό ήρωα και μεγάλο πολιτικό ηγέτη, κάτι σαν Τζουζέπε Μαντσίνι. Με συγχωρείτε. Εγώ δεν είμαι πολιτικός ούτε πολιτικορθοφρονών. Ο κύριος Τσίπρας είναι ο μεγάλος υπεύθυνος για την καταστροφή. Εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με το παπατζίδικο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εκβίασε εκλογές, υπονομεύοντας την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη και τη σχέση μας με την Ε.Ε., έγινε ο εμπνευστής τού «δεν πληρώνω» και της «σεισάχθειας», κήρυξε τη νέα αντίσταση και την ευρωπαϊκή επανάσταση και έμαθε χορό στις αγορές. Και συνέχισε με την πεντάμηνη δήθεν διαπραγμάτευση. Εκεί είναι ο κόμπος. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ομολόγησε ότι έπαιξε πιστεύοντας στην μπλόφα, όχι τη δική του, τη βαρουφάκεια, αλλά τάχα την μπλόφα των άλλων. Στο τέλος τρόμαξε τόσο από το φιάσκο της μπλόφας του, που συνθηκολόγησε και γύρισε πίσω με την «επιτυχία» του.

  Οχι! Ο κ. Τσίπρας παραμένει ο Αλέξης ο Τσίπρας! (Η επανάληψη του άρθρου επέχει θέση μορίου ευγενείας στη συριζαίικη αργκώ). Δεν είναι ο νέος πολιτικός. Είναι το γεροντοπαίδι της παρωχημένης Αριστεράς. Αντλεί από την πιο μπαγιάτικη ρητορική της ουτοπίας της και από τα απωθημένα της εμφυλιακής ήττας. Πρόκειται για τη γνωστή ηθική υπεραξίωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αυτοαναγορεύεται σε τιμητή των πάντων και ιδιοκτήτη των αξιών, παρά τις παταγώδεις διαψεύδεις και τις συμφορές που έχει επιφέρει παντού, μα παντού στον πλανήτη, όπου δοκιμάστηκε. Η τελευταία είναι αυτή που ζούμε εμείς εδώ.
  Θα πει κανείς, ωραία όλα αυτά, τώρα τι γίνεται; Ολοι πίσω από τον Τσίπρα ή χάος και εκλογές; Επαναλαμβάνω: δεν είμαι πολιτικός, δεν δέχομαι το διαχειριστικό δίλημμα. Ως πνευματικός άνθρωπος και αριστερός πολίτης αρνούμαι τη θρησκειοποίηση της πολιτικής. Δεν προσυπογράφω την ετεροδικία μιας χρεοκοπημένης ιδεολογίας και μιας πολιτικής η οποία, εκτός από το εθνικό και κοινωνικό έγκλημα που διαπράττει, χαντακώνει και την ιδέα του σοσιαλισμού, της Αριστεράς αν θέλετε. Θα συντασσόμουν κι εγώ, αν ο κ. Τσίπρας, έστω και τώρα, αργά, ζητούσε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που εξαπάτησε και από τους πολιτικούς αντιπάλους που συκοφάντησε και ύβρισε. Και αν καλούσε ανυστερόβουλα (παραιτούμενος) σε εθνική ανασύνταξη. Αν φορούσε γραβάτα. Θα συμφωνούσαμε εμείς οι παλιοί αριστεροί, όχι για μας, ούτε καν για τα παιδιά μας, αλλά για τη φουκαριάρα τη μάνα μας.

  * Ο κ. Δημήτρης Ραυτόπουλος είναι συγγραφέας.

  http://www.kathimerini.gr/824220/opinion/epikairothta/politikh/an-ayto-einai-aristera

 80. Μέσα στα στραβά, κι ένα καλό: χτες διαδήλωσαν μέλη της ΚουΚλουξΚλαν για το δικαίωμά τους να φέρουν τη σημαία του αμερικάνικου Νότου. Έφαγαν αντιδιαδήλωση από μαύρους.

  Racist KKK Member Pissed On Himself Being Approached By A Bloods Gang Member

 81. Γς said

  Greek air force pilot ‘flew F16 to Turkey’ to withdraw euros
  Telegraph.co.uk‎ – 2 hours ago
  Pilot gets around country’s strict ATM withdrawal limits, which still only allow a little over £40 …

  Απλώς την πάτησαν, από δημοσίευμα εφημερίδας, που έκανε πλάκα.

  Το κατάλαβαν και το κατέβασαν

  Posted 55 minutes ago #1 Greek air force pilot flew an F16 to Turkey to withdraw Euros.: post #1

  A Greek air force pilot allegedly commandeered his F-16 and flew the plane to neighbouring Turkey to withdraw €2,000 from ATMs, to get around the country’s current restrictions(only allow a little over £40 a day to be drawn).

  The pilot was flying a patrol over the Greek island of Samos on Saturday when he “suddenly changed course and made for an abandoned airfield” in the town of Söke just two miles away in Turkey’s western province of Aydın, according to a French aviation website.

  The RadioCocpit.fr website claims that the pilot “hid” the plane in a hanger while he made to the town centre of Söke where he withdrew the equivalent amount of around £1,400 €2,000 in Turkish lira from three ATMs before changing them into euros at a foreign exchange bureau. He then scrambled his aircraft and returned to Nea Anchialos airfield in Greece.

  The flight has upset Ankara for showing an irreverent regard for banking rules which still only allow a little over £40 a day to be drawn from Greek ATMs – despite banks opening there on Sunday

  A Greek government official told the Telegraph that they had heard of the report in the Turkish press but was reluctant to comment on it.

 82. Spiridione said

  Έτσι ξεκινά το βιβλίο του Αριστοτέλη Περί Ουρανού:
  Ἡ περὶ φύσεως ἐπιστήμη σχεδὸν ἡ πλείστη φαίνεται περί τε σώματα καὶ μεγέθη καὶ τὰ τούτων οὖσα πάθη καὶ τὰς κινήσεις, ἔτι δὲ περὶ τὰς ἀρχάς, ὅσαι τῆς τοιαύτης οὐσίας εἰσίν· τῶν γὰρ φύσει συνεστώτων τὰ μέν ἐστι σώματα καὶ μεγέθη, τὰ δ’ ἔχει σῶμα καὶ μέγεθος, τὰ δ’ ἀρχαὶ τῶν ἐχόντων εἰσίν.
  Συνεχὲς μὲν οὖν ἐστι τὸ διαιρετὸν εἰς ἀεὶ διαιρετά, σῶμα δὲ τὸ πάντῃ διαιρετόν. Μεγέθους δὲ τὸ μὲν ἐφ’ ἓν γραμμή, τὸ δ’ ἐπὶ δύο ἐπίπεδον, τὸ δ’ ἐπὶ τρία σῶμα· καὶ παρὰ ταῦτα οὐκ ἔστιν ἄλλο μέγεθος διὰ τὸ τὰ τρία πάντα εἶναι καὶ τὸ τρὶς πάντῃ. Καθάπερ γάρ φασι καὶ οἱ Πυθαγόρειοι, τὸ πᾶν καὶ τὰ πάντα τοῖς τρισὶν ὥρισται· τελευτὴ γὰρ καὶ μέσον καὶ ἀρχὴ τὸν ἀριθμὸν ἔχει τὸν τοῦ παντός, ταῦτα δὲ τὸν τῆς τριάδος. Διὸ παρὰ τῆς φύσεως εἰληφότες ὥσπερ νόμους ἐκείνης, καὶ πρὸς τὰς ἁγιστείας χρώμεθα τῶν θεῶν τῷ ἀριθμῷ τούτῳ. Ἀποδίδομεν δὲ καὶ τὰς προσηγορίας τὸν τρόπον τοῦτον· τὰ γὰρ δύο ἄμφω μὲν λέγομεν καὶ τοὺς δύο ἀμφοτέρους, πάντας δ’ οὐ λέγομεν, ἀλλὰ κατὰ τῶν τριῶν ταύτην τὴν κατηγορίαν κατάφαμεν πρῶτον. Ταῦτα δ’, ὥσπερ εἴρηται, διὰ τὸ τὴν φύσιν αὐτὴν οὕτως ἐπάγειν ἀκολουθοῦμεν.
  https://el.wikisource.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF_%CE%9F%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D/1

  Και επειδή δεν υπάρχει ελληνική μετάφραση ονλάιν, πάρτε μια αγγλική
  http://classics.mit.edu/Aristotle/heavens.1.i.html

 83. Γς said

  «Εάν η υπόθεση δεν ήταν τραγική, η διακυβέρνηση έξι μηνών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ήταν η μεγαλύτερη opera buffa που παίχτηκε ποτέ στην Ελλάδα. Και το τραγικότερο ή κωμικότερο είναι πως οι θεατές το εκλάμβαναν ως σοβαρή πρόζα ή ίσως και τραγωδία. Πρόκειται για τον ορισμό του κωμικοτραγικού»

  Γιώργος Καραμπελιάς, λαύρος, στο Αρδην-Ρήξη

  http://ardin-rixi.gr/archives/194441

 84. Και βέβαια με τρεις παίζεται η πρέφα,, το μόνο σοβαρό παιχνίδι που έχουμε στην Ελλάδα!

 85. Όντως, ο αριθμός τρία έχει μεγάλη πέραση στις γλωσσικές εκφράσεις.

  Αλλά και στις πολιτικές αφηγήσεις.

  Ας θυμηθούμε, κατά παρέκκλιση του υπό εξέταση υποσυνόλου, τρία (πώς αλλιώς) τριαδικά σχήματα που είναι και εξόχως επικαιρικά.

  α) η τριπλή επανάληψη σε ρητορικά σχήματα, π.χ. το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι τώρα implementation, implementation, implementation (Λαγκάρντ λίγο παλιότερα) ή δουλειά, δουλειά, δουλειά (σημερινός Βίτσας) ή jobs, jobs, jobs (μπαγιάτικος Μπαρόζο, καμία σχέση με τη δουλειά του Βίτσα και ίσως καμία σχέση με τη μελλοντική πραγματικότητα).

  β) το τριμερές σχήμα του πακέτου Γιούνκερ, μια άλλη απλή μέθοδος των τριών (βασικών αξόνων παρέμβασης για τόνωση της ενωσιακής οικονομίας), ήτοι το omne trium perfectum. Ένα ενάρετο τρίγωνο, στους αντίποδες του ιψενικού και μακριά από εκείνα των Βερμούδων ή του Πανοράματος. Διαβάζουμε στην εισήγηση:

  «Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη διατήρηση της κοινωνικής μας οικονομίας της αγοράς. Χρειαζόμαστε δημοσιονομική ευθύνη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών μας. Και για να ολοκληρωθεί αυτός ο ενάρετος omne trium perfectum (κανόνας των τριών) πρέπει τώρα να τονώσουμε τις επενδύσεις. Κανένα δέντρο δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με έδαφος και αέρα, το επενδυτικό σχέδιο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι το ποτιστήρι.»

  γ) το τρίτο το καλύτερο είναι βέβαια η επανακάμπτουσα Τρόικα (παρ’ ολίγον Τρόιχαντ με έδρα στο Λουξεμβούργο), η οποία συνεπικουρείται και από την SRSS
  http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-5218_en.htm
  Αυτή θα ασχοληθεί μάλλον με το φαύλο τρίγωνο των τριών κακών της μοίρας και θα προσπαθήσει να το ισοσκελίσει. Τρία πουλάκια κάθουνταν…

 86. Τα γίδια της Lifo το πίστεψαν! http://www.lifo.gr/now/greece/71554

  Και τα γίδια της OnAlert δίνουν και το όνομα του πιλότου http://www.onalert.gr/stories/ellines-pilotoi-f16-prosgeiothikan-tourkia-gia-atm/43820

  επισμηναγός Όμηρος Σιποστόπουλος, όπως λέμε Ρασταπόπουλος ένα πράμα!

 87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  66 – Νίκο μη παίζεις με τις λέξεις (που είσαι άσος) το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα απαντούσε στο ερώτημα, αν θέλουμε την συμφωνία που που πρότεινε η τρόϊκα, (οι θεσμοί συγνώμη). Στο σχόλιο 36 η Кроткая είπε «θα θεσω μονο ενα ερωτημα:
  οι επιθεσεις ειναι ηθικα προβληματικες, να συμφωνησουμε. Το οχι που εγινε ναι δεν ειναι ηθικα επιληψιμο;»
  Είναι φανερό ότι δεν ρωτάει για το ΟΧΙ του 40, κι εσύ μου λές ότι το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος είχε άλλο ερώτημα, από πού προκύπτει αυτό; Ποιό ήταν το ερώτημα του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα κατά την άποψή σου; Και θεωρείς ότι δεν έγινε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, οχι απλώς ΝΑΙ, αλλά Ο,ΤΙ ΠΕΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΟ; Και εδώ επανέρχεται το ερώτημα της Кроткая, αυτό δεν είναι ηθικά επιλήψιμο;

 88. Νίκος Μαστρακούλης said

  Έχω σιχαθεί να βλέπω να παραλληλίζεται, άμεσα ή έμμεσα, η συνθηκολόγηση στις Βρυξέλες με τη συμφωνια της Βάρκιζας. Τόσο, που να θεωρώ πλέον τη σύγκριση ασφαλή κοτσανοδείκτη.

  Με τη συμφωνία της Βάρκιζας η αριστερα απεμπόλησε τον πραγματικό όρο (οπλισμό) που εξασφάλιζε τη συμμετοχή της στο πολιτικό παιχνίδι, με αντάλλαγμα την υπόσχεση για «νόμιμη» συμμετοχή στο πολιτικό παιχνίδι. Στις Βρυξέλες δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Ήττα, ναι – Βάρκιζα, όχι.

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  50 – Έλα βρε τρελό αγόρι, πού ήσουν εσύ την ώρα που η πατρίδα έδινε τον υπερ πάντων αγώνα για την σκλαβιά;
  Είσαι καλά ρε φίλε; δεν πιστεύω να ήρθες στην Ελλάδα και να μη έριξες σύρμα, θα σε στείλω να κάνεις διακοπές στην Αίγινα με τον Βαρουφάκη, και θα τον βάλω να σου εξηγήσει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΏΣ το οικονομικό του σχέδιο για την σωτηρία της χώρας (πλατύ χαμόγελο).

 90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Κος Ραυτόπουλος δεν πιάνεται ούτε στο καλάθι ούτε στο κοφίνι. Πριν λίγα χρόνια διάβασα εμβρόντητη σε κάποια συνέντευξή του ότι η αριστερά μπορεί και να έσπρωξε κάποιους κακομοίρηδες (φτωχούς-νομίζω έγραφε)στα τάγματα ασφαλείας επειδή εκείνη είναι η μοναχοφαγού της εθνικής αντίστασης. Αυτό μου έμεινε εμένα της ταπεινής από τον πολυσχιδή και αξιόλογο καθώς λένε αυτόν πνευματικό ταγό.
  Ώστε να ζητήσει συγγνώμη από αυτούς που διέλυσαν τη χώρα και που καλείται τώρα αυτή η κυβέρνηση να την κρατήσει όπως όπως στα πόδια της; Να ζητήσει συγγνώμη;
  σ.σ.Μπορεί να έχω άγνοια κινδύνου και γράφω ετούτα αλλά ένα παιδί ή ένας τρελός ήταν που φώναξε «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

 91. Γς said

  80:

  Κάποτε, όχι πολύ παλιά, οι μαύροι του νότου τους έτρεμαν.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_25.html

 92. physicist said

  #89. — Φίλε Λάμπρο, νάσαι καλά! Όχι, δεν ήρθα ούτε θα έρθω φέτος, για λόγους συγκεκριμένους και παροδικούς, ευτυχώς (που δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικές καταστάσεις). Καλά είμαστε, είχαμε κάτι ζόρια αλλά καλά. Όλα θα περάσουν.

 93. Pedis said

  # 80 – Σκύλε, ο λεχρίτης στα αριστερά έχει κατουρηθεί απάνω του ή μου φαίνεται;

 94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  74 – «Ποιο ήταν το ρεαλιστικό σχέδιο που θα μπορούσε να επιλέξει ο Τσίπρας και δεν το έπραξε;»
  Ενημέρωση του λαού δημοσιεύοντας όσα έγιναν μέχρι τον Μάρτιο στις διαπραγματεύσεις, και παραίτηση της κυβέρνησης, τέτοιο μνημόνιο δεν μπορεί να το υπογράψει αριστερή κυβέρνηση, εκτός κι αν συμμετέχει στο παραμύθιασμα του λαού, κοινώς ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ.

  Πριν καμιά δεκαριά (15;) μέρες, είχα απαντήσει σε ένα ερώτημα της ΕΦΗς, κάπως έτσι. «Η εξουσία μετά απο πέντε χρόνια επιβολής αντιλαϊκών μέτρων, θέλει να περάσει επιπλέον σκληρά μέτρα, αλλά αν τα υπογράψει η δεξιά συγκυβέρνηση, θα γίνει ο κακός χαμός από τους μπαχαλάκηδες, οπότε; αδιέξοδο; δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην δημοκρατία, με πρόσχημα τον πρόεδρο,, παραιτείται η δεξιά κυβέρνηση, προκηρύσσονται εκλογές, ανεβαίνει για πρώτη φορά η αριστερή, κι αφού διαπραγματεύεται ΣΚΛΗΡΑ, (μέχρι και δημοψήφισμα έκανε) υπογράφει το μνημόνιο που θα υπόγραφε η δεξιά (μην ακούς που λένε ότι είναι χειρότερο, ακριβώς το ίδιο είναι) με τη διαφορά ότι δεν άνοιξε μύτη, κι ο λαός έχει μπερδευτεί και δεν ξέρει ποιό είναι το αριστερό και ποιό το δεξιό (βάλε ό,τι θέλεις) δηλαδή είναι πλήρως χειραγωγημένος.

 95. cronopiusa said

  Όταν λέμε ΟΧΙ εννοούμε ΟΧΙ

 96. 93

  όντως!
  Και δεν είδαμε και την πίσω όψη… 😉

  Εδώ που τα λέμε, να είσαι ρατσιστής και να βλέπεις μαύρο δίμετρο συμμορίτη να σε κιαλάρει, ε, σκάει η φούσκα, θες-δε-θες…

 97. gryphon said

  80-93
  Η φωτογραφια δεν εχει σχεση με την πορεια που εγινε .
  Προπαγανδιστικα παιζει βεβαιατον ρολο της.
  Ενας ψηλος λυγερος νευρωδης μαυρος και ενας μπουχεσας λευκος που λιγο ακομη και ο κωλος του θα σκουπιζε την ασφαλτο.
  Μονο που και το μεγαλυτερο ποσοστο των συχρονων μαυρων στην αμερικη εχουν αυτο ακριβως τον σωματοτυπο του χαμηλοκωλη λευκου.
  Και ειναι και ακομη πιο χοντροι.Ενεκα του τζανκ φουντ.

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  92 – Αφού ήταν-είναι περαστικά τα ζόρια, όλα καλά μη φοβάσαι κανένα Σόϊμπλε (βλέπεις πόσο καλός έγινα, δεν έβαλα Βαρουφάκη) εύχομαι τα καλύτερα στην οικογένειά σου. Τώρα που επέστρεψες, ελπίζω να αρχίσει να μιλάει παραπάνω κι ο Κίντ, που έχει χάσει το κέφι του με όσα έχουν γίνει στην χώρα, αλλά και όσα έχουν γραφτεί εδώ μέσα από αρκετούς σχολιαστές. Είναι πολύ ευαίσθητο αγόρι, αλλά είναι από τα καλύτερα, για να μη πώ το καλύτερο και ζηλέψει κάνας σκύλος.

 99. ΚΑΒ said

  Κατρούγκαλος:Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα. Στο 1΄45»

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500013638

 100. 38 said: ««Εγώ δεν πλήρωσα τίποτα επί κυβέρνησης Τσίπρα, ούτε είδα τα οικονομικά μου να χειροτερεύουν, άρα ζήτω ο γίγαντας Τσίπρας που είναι με το λαό!»
  Ε, όχι, είπαμε για μαλάκες αλλά όχι κι έτσι!»

  Ακριβώς αυτό συμβαίνει με πάρα πολλά θύματα του λαϊκισμού. Όσο για τους μ@@@@@ς, κοίταξε στον καθρέφτη γι να τους (τον) εντοπίσεις!

 101. Γιάννης Ιατρού said

  @100 Georgios Bartzoudis

  Η σελίδα του facebook, με την οποία έχεις συνδέσει το όνομά σου (https://www.facebook.com/100000578133615) ΔΕΝ υπάρχει.

  Αβλεψία ή τι;

 102. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Tρία κλικ αριστερά

  Το παιχνίδι παίζεται

 103. 98

  Καμία ζήλια για τα φιλαράκια!
  Μόνο για τους Μογγόλους παλαιστές. Προλαβαίνω το τρένο για Ουλάν Μπατάαρ, να διακριθώ στο τουρνουά;

  http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/11750700/Mongolian-wrestling-National-Naadam-Festival-in-pictures.html

 104. ΚΑΒ said

  102. Μόνο τα παίγνια του Yanis δεν παίζονται.

 105. marulaki said

  #43 Με πρόλαβε και θα το έψαχνα. Γλίτωσα τον κόπο.
  #85 Αυτό νομίζω το πρωτοείπε ο Βάγκνερ όταν τον ρώτησαν ποιο ήταν το μυστικό της έμπνευσης ή κάτι τέτοιο, και απάντησε ‘Δουλειά, δουλειά και δουλειά’.

  Τρεις και οι κόρες στο Γιοφύρι της Άρτας, και περνάμε στην κατηγορία ‘αθλητισμός’:

  Στην κατηγορία μονά γυναικών στο Wimbledon και σε πολλά άλλα πρωταθλήματα, κερδίζουν το πρωτάθλημα με ‘best of three’, όποια δηλαδή πάρει δύο από τους τρεις αγώνες κερδίζει, ενώ οι άντρες ‘best of five’. Μιλάμε για τίμιο σπορ (fair play).
  Στο μπάσκετ υπάρχει και το τρίποντο, ενώ στο στοίχημα πάνω από τρία γκολ σε άθροισμα σε ένα αγώνα λέγεται νομίζω όβερ (το τελευταίο με επιφύλαξη).

  Αυτά με την καλησπέρα μου!

 106. gryphon said

  Τις προαλλες με αφορμη καποιες δηλωσεις του Υπ.Οικονομικων της Σλοβακιας που θεωτηθηκαν εχθρικες προς την κυβερνηση υπηρξε ενας καταιγισμος σχολιων και αναφορων κατα της συγκεκριμενης χωρας κυριως απο αριστερους και οπαδους του συειζα των μμε που ελεγχει κλπ.
  Επιθεσεις του στυλ και ποιοι ειναι αυτοι μιλανε ολοι μιλανε και οι σλοβακοι κλπ.
  Και εριξα μια ματια απο περιεργεια στην βικι να μαθω μερικα πραγματα.
  Και υι ειδα.Μια μικρη χωρα περιπου το 1/3 της Ελλαδος με καπου 5 εκατομμυρια πληθυσμο που ειναι ομως η μεγαλυτερη κατα κεφαλην αυτοκινητοπαραγωγος χωρα στον κοσμο!!!!!!!.
  Με εργοστασια της Βολκσβαγκεν της Πεζω και της Κια.
  Συμπτωματικα επισης λογω επαγγελματικης ενασχολησης διαβαζα καπου μια τεχνικη περιγραφη της κορυφαιας τεχνολογιας αιχμης τηλεορασης της σαμσουνγκ.Για οποιον ξερει και ασχολειται suhd 4K quantum dot direct led με τοπικο ελεγχο της φωτεινοτητας και της Παναγιας τα ματια γενικα καιμε τιμη αρκετες χιλιαδες ευρω Το αντιστοιχο του galaxy6 στις τηλεορασεις.
  Kαι βγαζουμε το πισω καλλυμα και πανω στο πανελ ενα αυτοκολλητο made in slovakia….
  Kοιτα ρε να δεις λεω ολοκληρη σαμσουνγκ και εφτιαξε εργοστασιο στην μικρη και ασημαντη θποτιθεται Σλοβακια.Και η Σονυ και πανασονικ κλπ εχουν παρομοια στην Ουγγαρια απο χρονια.Σε λιγο θα φτιαξουν και στην Αλβανια η τα Σκοπια.
  Γιατι κανενας δεν παταει στην Ελλαδα;.
  Ρητορικο ερωτημα.Γοργα και σταθερα γινομαστε ειμαστε δηλαδη χωρα Νεαντερνταλ.Θα εξακολουθησουμε να βολοδερνουμε στα αδιεξοδα του αριστερισμου και να ασχολουμαστε με Βαρκιζες ανταρτες Βελουχιωτηδες γουναραδικα και αλλες ιστοριες για αγτιους μεχρι τελικης πτωσεως

 107. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλησπέρα Μαρουλάκι!
  Ακριβώς από τις τρεις αδερφάδες στο γεφύρι της Άρτας που θυμήθηκα αρχικά,πήγε ο νους μου στον τρίτο το μικρότερο των λαϊκών μύθων που έβαλα στο σχ. 56. Χαιρετώ και το Γιάννη Ιατρού που του άρεσε 🙂 και μια τρίκλωνη (σαν το βασιλικό των δημοτικών τραγουδιών) μαντινάδα που την έλεγε η μητέρα μου
  Τρία καλά στον άνθρωπο
  η ομορφιά κι η γνώση
  κι εκείνο πούχει στην καρδιά
  να μην το φανερώσει.

 108. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  86: Αν δεν το έχουν αλλάξει, λένε ότι ήταν φάρσα των Γάλλων

  87: Εγώ ψήφισα Όχι στη συμφωνία Γιούνκερ και δεν θεωρώ ότι έγινε υφαρπαγή της ψήφου μου με το Ναι στη συμφωνία που βρίσκεται τωρα υπό διαπραγμάτευση. Αντίθετα, θα θεωρούσα υφαρπαγή της ψήφου μου το να προχωρούσαμε σε γκρέξιτ.

 109. Γς said

  Κι έχεις και την Κατσέλη που ψάχνει για μαλάκες.

  «Αν βγάλουμε τα χρήματά μας από τα σεντούκια και τα σπίτια μας – όπου σε κάθε περίπτωση δεν είναι ασφαλή – και τα καταθέσουμε στις τράπεζες, θα ενισχύσουμε την ρευστότητα»,

  Η πρόεδρος τόνισε ότι «δεν θα χρειαστεί κανένα κούρεμα καταθέσεων στο μέλλον εάν όλοι ενεργήσουμε υπεύθυνα».

  Δλδ, αν δεν ήμουν μαλάκας και είχα πάρει τα λεφτά μου θα έπρεπε να τα επιστρέψω για να μην χρειαστεί να μας τα κουρέψει.

  Φοβερό! Μόνη σου το σκέφτηκες κυρα-Κατσέλη;

 110. physicist said

  #108(γ). — Νίκο, το γεγονός και μόνον ότι στο μέλλον θα εκπονηθούν δεκάδες Διδακτορικές Διατριβές στις Πολιτικές Επιστήμες σχετικά με το νόημα, την ερμηνεία ή ακόμα και τη νομιμότητα αυτού του Δημοψηφίσματος, δείχνει ότι το τελευταίο ήταν κάλπικο. Αν δεν ήταν, δεν θα χρειαζόταν τώρα να εξηγείς εσύ, κι ο ένας, κι ο άλλος, κι ο τρίτος παραπέρα, τι σήμαινε το ΟΧΙ που έριξε. Να το πω κι αλλιώς, το ΟΧΙ που ρίξανε οι πατεράδες μας στις 8 Δεκεμβρίου του 1974, κι άλλο ένα που είχανε ξαναρίξει στα 1972(;) επί Χούντας, δεν χριεαζότανε ερμηνείες.

 111. Γιάννης Ιατρού said

  @110: Βεβαίως και δεν χρειαζόταν τότε ερμηνείας, γιατί δεν υπήρχε το δίλημμα να πείς μεν οχι αλλά να σε απειλούν με την παραμομονή στην ευρωζώνη/ΕΕ. Με λίγα λόγια ήταν ξεκάθαρο το ερώτημα, χωρίς να βασανίζει την σκέψη κάτι άλλο που θα μπορούσε να διακυβεύονταν.

  Δεν συγκρίνεται λοιπόν η μετέπειτα δημιουργηθείσα κατάσταση (με τη γνωστή μετατροπή από τους «εταίρους» και τους αντιπολιτευόμενους στην Ελλάδα του όχι σε παραμονή / έξοδο από την ευροζώνη) με αυτές που θα μπορούσαν να προέλθουν στα δύο προηγούμενα δημοψιφήσματα που αναφέρεις.

  Δεν διαφωνώ στο ότι στο μέλλον θα εκπονηθούν δεκάδες Διδακτορικές Διατριβές στις Πολιτικές Επιστήμες. Αλλά δεν νομιζω ότι θα προσφέρουν όντως κάτι το νέο. Πάντα θα είναι θέμα ερμηνείας, ανάλογα με την τοποθέτηση του καθενός, δεν βλέπω πως θα μπορούσε να γίνει επιστημονική τεκμηρίωση. Το κάλπικο είναι η αμφισβήτηση που γίνεται σήμερα.

 112. Νίκος Κ. said

  Μια δόση αισιοδοξίας που δεν πρέπει να αγνοήσουμε:

  Βασικό δόγμα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας είναι ότι δεν ανέχεται καμία αμφισβήτηση των έως τώρα «μεταρρυθμίσεων», η αλήθεια των οποίων υποτίθεται ότι είναι αντίστοιχη (ας πούμε) των μαθηματικών θεωριών.
  Ήδη κάποια μέτρα της κυβέρνησης έχουν αμφισβητήσει αυτό το δόγμα (π.χ. επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ανάκληση απολύσεων στην εκπαίδευση, 100 δόσεις, κατάργηση τράπεζας θεμάτων κ.α.) Ελπίζω η αμφισβήτηση να επεκταθεί.

  Μην το υποτιμάμε.

 113. physicist said

  #111. — Τα Δημοψηφίσματα πρέπει να θέτουν ξεκάθαρα ερωτήματα με απλούστατη διατύπωση, και η εντολή που δίνουν να είναι μονοσήμαντη και να τηρείται. Το πρόσφατο ήταν προϊόν της διαπραγματευτικής ανικανότητας συγκεκριμένων εγκεφάλων και αποτέλεσμα προσπάθειας να κρατηθούν εσωτερικές ισορροπίες στον Σύριζα. Γι’ αυτόν τον λόγο, δύο βδομάδες αργότερα έχει ήδη ξεχαστεί και όσοι ψήφισαν, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, αισθάνονται άλλοι δικαιωμένοι και άλλοι προδομένοι. Κανείς δεν μπορεί να πει τι εντολή δόθηκε, κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να πει αν τηρήθηκε.

  Για την εκπόνηση Διατριβών ούτε κι εγώ έχω αντίρρηση. Κάτι θα βγει, κι αν είναι μάλιστα και πληρωμένες οι θέσεις, θα φάνε και ψωμάκι νέα παιδιά για τρία χρόνια, να καθυστερήσει λίγο η έξοδός τους στην Αγορά Ανεργίας. (Δεν έχει κακία το τελευταίο, έχει μόνο λίγο σαρκασμό για τη Βιομηχανία Παραγωγής Διδακτορικών Διατριβών, που είναι όμως από άλλο ανέκδοτο).

 114. Γιάννης Ιατρού said

  @113: Ναι, έχει μια λογική αυτό που γράφεις, αλλά συγχρόνως και μία υπερβολη: διαπραγματευτικής ανικανότητας. Διαπραγματευτικής ασφυξίας ή.και Οικονομικής ασφυξίας ίσως;

  Για το β) που γράφεις συμφωνώ, μάλιστα χθες ή προχθές κάτι παρόμοιο θίξαμε εδώ (με τις «μεταπτυχιακές» κλπ.)

 115. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ακούω: «Κανείς δε θέλει εκλογές»
  κι ο Τσίπρας δηλαδή θα κάτσει να ξεπουπουλιάζεται η αριστερά και ο ίδιος; Μπα;

 116. Γιάννης Ιατρού said

  @113 Α, και κάτι ακόμα: Κατ’ εμέ η εντολή που δόθηκε τηρήθηκε.
  Για να εξηγούμαι: όχι στις προτάσεις που δεν περιείχαν προοπτική αναδιάθρωσης/κουρέματος και δεν είχαν σαφή μνεία σε αναπτυξιακή υποστήρηξη. Το αποτέλεμα ήταν, ναι μεν ίσως βαρύτεροι όροι, αλλά με προοπτική αναδιάθρωσης/ελάφρυνσης και κάποια κεφάλαια για ανάπτυξη.

  Αυτά.

 117. physicist said

  #114. — Αγαπητέ Γιάννη (συγχώρεσέ μου την οικειότητα και πες μου αν είναι ανεπιθύμητη), φοβάμαι ότι ήταν εξώφθαλμη, εξωφρενική, εγκληματική ανικανότητα. Ξέρω ότι δεν είναι καλό να ζητάμε εξιλαστήρια θύματα ούτε και νομίζω ότι είναι ευθύνη ενός και μόνον ανθρώπου αλλά απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, την κύρια ευθύνη τη φέρει πράγματι κάποιος που αποδείχτηκε ελάχιστος, και που έκανε κατάχρηση της εμπιστοσύνης η οποία (κακώς) του είχε δοθεί. Ας πάψει τουλάχιστον να μας ζαλίζει.

  Την προχτεσινή συζήτηση την έχασα, όπως και πολλές τις τελευταίες βδομάδες αλλά ενδιαφέρον είναι το θέμα και καλά νάμαστε, αυτά έρχονται ξανά και ξανά.

 118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  108 – Eν πολλοίς με κάλυψε ο φυσικός, όμως αυτό δεν κατάλαβα «Εγώ ψήφισα Όχι στη συμφωνία Γιούνκερ και δεν θεωρώ ότι έγινε υφαρπαγή της ψήφου μου με το Ναι στη συμφωνία που βρίσκεται τωρα υπό διαπραγμάτευση.» Τι θεωρείς ότι έγινε με την ψήφο σου βρε Νίκο, αφού τη συμφωνία Γιούνκερ υπόγραψε τελικά η κυβέρνηση.

 119. cronopiusa said

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  113 – «(Δεν έχει κακία το τελευταίο, έχει μόνο λίγο σαρκασμό για τη Βιομηχανία Παραγωγής Διδακτορικών Διατριβών, που είναι όμως από άλλο ανέκδοτο).»
  Δεν είναι από άλλο ανέκδοτο, αυτό είναι ΤΟ ανέκδοτο.

 121. Pedis said

  # 96 – «Εδώ που τα λέμε, να είσαι ρατσιστής και να βλέπεις μαύρο δίμετρο συμμορίτη να σε κιαλάρει, ε, σκάει η φούσκα, θες-δε-θες…»

  Και φασίστας να παίζει ένας εναντίον ενός! Αδικία.

 122. sarant said

  110 Και το Ναι του 1974 θα μπορούσε να επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες -ας πούμε, από έναν μαρξιστή, ότι είναι υπέρ της δημοκρατίας, αλλά όχι της αστικής, ωστόσο το ψηφίζει σαν πρώτο στάδιο. Αλλά δεν υπερασπίζομται το ΔΨ του Τσίπρα -λέω απλώς για ποιο λόγο δεν θεωρώ ανακολουθία το Όχι με το μετέπειτα Ναι.

 123. 121

  Σωστός! Κερδίζεις το σημείο όπου πάρκαρε ο έλληνας πιλότος όταν πήγε να σηκώσει ευρά από τούρκικα ΑΤΜ!
  http://lolsnaps.com/funny/136057/when-you-re-hiding-from-the-cops-in-gta 😉

 124. physicist said

  #122. — Τραβηγμένο το βρίσκω το αντεπιχείρημά σου αλλά βλέπω και τα πλαίσια στα οποία το συζητάς και τις αναλογίες που του δίνεις, οπότε όλα καλά. Μια πραγματολογική ερώτηση για το 1974 με αφορμή αυτά εδώ: τι γράφανε τότε τα ψηφοδέλτια; Νομίζω κακώς μίλησα για ΝΑΙ/ΟΧΙ, αυτό ήτανε στο ΔΨ του Παπαδόπουλου. Το 1974 τα ψηφοδέλτια γράφανε ΑΒΑΣΙΛΕΥΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, έτσι δεν είναι; Ξέρει κανείς επακριβώς;

 125. J. Iatrou said

  @117: Κανένα πρόβλημα με την προσφώνηση 🙂

  Ίσως όταν έχει κατασταλάξει λίγο ο κουρνιαχτός, έχει περάσει λίγο ο θυμός και η απογοήτευση να μπορέσουμε να κάνουμε μιά περισσότερο ψύχραιμη και κατά το δυνατόν αντικειμενική αποτίμηση των γεγονότων / ενεργειών ή παραλήψεων / λαθών.

  Μην ξεχνάμαι τις τρείς πρώτες φάσεις για κάθε έργο (για να είμαστε και στο θέμα της σημερινής ανάρτησης):
  -Ενθουσιασμός
  -Σύγχυση
  -Απογοήτευση

  (υπάρχουν και άλλες τέσσερεις:)
  – ψάξιμο για τον φταίχτη,
  – τιμωρία του αθώου
  -βράβευση αυτών που δεν πήραν μέρος και
  – επιστροφή στα παλιά
  αλλά ας αρκεστούμε στις τρείς πρώτες πρός το παρόν…)

 126. Νίκος Μαστρακούλης said

  118: Περίεργο, εγώ θυμάμαι ότι η συμφωνία Γιούνκερ είχε πεντάμηνο ορίζοντα και όχι τριετή. Θυμάμαι λάθος;

 127. Pedis said

  Περί εγκυρότητας του δημοψηφίσματος και συνταγματικής τάξης: εγκυρότατο! Για τρεις λόγους.

  Ο πρώτος των πολιτικών ηθών. Δεν μπορεί να βγει άκυρο δημοψήφισμα με επετειακό χαρακτηρα ιωβηλαίου! Πρέπει να κάνουν το επόμενο πριν το 2065. Παραπάει. Δεν αντέχει η δημοκρατία.

  Ο δεύτερος πολιτικής ουσίας. Μία και μοναδική φορά ερωτήθηκε ο λαός αν είναι σύμφωνος με κάποιον από τους εκατοντάδες φετφάδες της ολιγιαρχίας της ΕΕ και απάντησε ΟΧΙ.

  Ο τρίτος διαδικαστικός. Το αποτέλεσμα δεν ενέκρινε τα μέτρα Γιουνκέρ. Όμως, το 3ο μνημόνιο της κυβέρνησης είναι διαφορετικό. Είναι χειρότερο.

 128. nestanaios said

  Ο λαός δεν μιλάει για ήττα. Ο λαός μιλάει για κάτι άλλο. Στους δρόμους και στις πλατείες και στις αγορές
  όλοι λένε «ήταν και αυτός δικό τους κρυφό παιδί» και δικαιολογούν την άνοδο από το 4% στο 17%.

 129. Γιάννης Ιατρού said

  @123 Dog

 130. Μαρία said

  124
  Προεδρευόμενη όχι αβασίλευτη. Αβασίλευτη είναι και η προεδρική. Με δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Με το νόμο του 2011 για τα δημοψηφίσματα καθιερώθηκε το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο. Δίνεται, εννοείται, κι ένα λευκό.

 131. physicist said

  #130. — Προεδρευόμενη, μάλιστα. Σε πιστεύω αφού το λες, τώρα εμένα γιατί μου έχει κολλήσει στο νου εκείνο το «αβασίλευτος» δεν ξέρω. Κάπου αλλού θα το είχα δει. Πάντως, το ψηφοδέλτιο υπέρ της προεδρευόμενης δεν το είδα, αφού οι δυο γονείς μου έφερναν πάντοτε στο σπίτι τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν χρησιμοποιήσει. 😉

 132. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Το λεπόν. Κουρτς ουντ μπύντιχ γιατί είμεθα και κουρασμένοι να ούμε:
  1. H κυβέρνηση έχει μέλλον λαμπρό.
  2. Το αριστερό μνημόνιο είναι εξ ορισμού καλύτερο από οποιοδήποτε δεξιό.
  3.Ο Χαϊκάλης θα είναι καλύτερος υπουργός από το 87% των προηγούμενων.
  4.Έρχονται (μεσομακροπρόθεσμα) καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό.
  5. Γεια σου Φύζι-μπόη!

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 – Ας μείνουμε στην ουσία του πράγματος, αλλιώς θα χαθούμε στην μετάφραση, γιατί, αφού η «πεντάμηνη» συμφωνία Γιούνκερ αποσύρθηκε, για ποιό λόγο έγινε το δημοψήφισμα, για τον τριετή ορίζοντα; Τότε ο λαός νίκησε, ΟΧΙ;

 134. physicist said

  Γεια σου Κιντάκο τσίφτη και καραμπουζουκλή! Τι λέει στην Αραπιά; Ψήνεστε;

 135. cronopiusa said

  L’errance d’Arabie

 136. Μαρία said

  131
  Σου κόλλησε, γιατί απλούστατα έχεις δίκιο. Ου γαρ έρχεται μόνον.

 137. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  134. Εορτάσαμαν το Ιντ Αλ Φιτρ με 4ήμερον (σχεδόν…) αργίαν, και από αύριο τα κεφάλια μέσα! Παραμυθία μας (που λέει κι ο τσίφτης ο Τσιπράκος!) μόνη, ο δροσιστικός ήχος του ρέοντος όιλ. (ο Αλλάχ κι ο Προφήτης να ευλογούνε τα oil wells μας να είναι πάντα wet! 🙂 )

 138. sarant said

  131 Προσωπικά δεν θυμάμαι με βεβαιότητα το ερώτημα του δημοψηφίσματος του 1974, κλίνω προς το Αβασίλευτος κι εγώ. Έχω το αλμπουμ που είχε βγει τότε, μετά τη νίκη της δημοκρατίας, αλλά δεν το έχω εδώ και δεν μπορώ να το ελέγξω.

 139. sarant said

  137 Άδειες πότε παίρνουν οι εργαζόμενοι εν Τύλω;

 140. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  139. Tης Αγίας Καμήλας (που λέει και η κόρη μου. ) Αρχές Αυγούστου …ίσως…

 141. physicist said

  #136, #138. — Α, μάλιστα. Ευχαριστώ, Μαρία — Νίκο το θέμα λύθηκε μεν αλλά το άλμπουμ θάναι ωραίο φαντάζομαι. Να μπορούσες καμια φορά να σκανάρεις τίποτα; Έτσι, να θυμηθούμε κι εμείς; Ξέρω, θέλει χρόνο, αγνόησέ με αν ζητάω πολλά.

  #137. — Ξέχασες να βλογήσεις τον Πολυχρονεμένο σας Εμίρη, κι άμα το πάρει είδηση σε βλέπω για σαράντα βουρδουλιές. Ή μήπως έχει εκδημοκρατιστεί το Εμιράτο; Οι γυναίκες οδηγάνε ή θέλει ειδική άδεια;

 142. Kiddo, κι άμα πάρεις άδεια να προσέχεις το dress code! http://imgur.com/f8buFtf

 143. Triant said

  Και για τον G:

  στα 3 κόρνερ (μ)πέναλτυ.

 144. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  141. Μη πιστεύεις την προπαγάνδα των απίστων. Βουρδουλιές και μαλακίες δεν παίζουν. Και Βασίλειο παρακαλώ! (Μαμλακάτ!). Άκου Εμιράτο! Αυτά είναι για τους κακεμίρηδες…Οι Συριζαίοι είμαστε βασιλιάδες! Και οι Σέικες (αρσ. Σέικ, θηλ. Σέικα) οδηγάνε αβέρτα-κουβέρτα.
  Τά χουμε ξαναπεί αυτά. Μην κάνεις ότι δε θυμάσαι…

 145. Πάνος με πεζά said

  Nα και η τρολιά της εβδομάδας…
  http://www.iefimerida.gr/news/218147/telegraph-ellinas-pilotos-mahitikoy-petaxe-me-f16-stin-toyrkia-gia-na-kanei-analipsi

 146. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ο Σύριζα είναι το δημοφιλέστερο κόμμα ΚΑΙ στην Αραπιά. Τον αρχηγό σκοτώνουν λίγο στο ράδιο (Τσιπάρης, Τσίπαρος, …στο ράδιο τις προάλλες ένας το τερμάτισε, τον βάφτισε Σύριζα ,και ησύχασε!: «Prime minister Syriza announced…» 🙂

 147. physicist said

  #144. — Τά χουμε ξαναπεί αυτά. Μην κάνεις ότι δε θυμάσαι…

  Χωρίς πλάκα, ξεχνάω. Χρειάζομαι διακοπές, ελπίζω όχι τίποτα περισσότερο. Πάντως, όπως και νάχει, τα νέα είναι καλά. Μπορεί εμείς οι σημερινοί περίπου-50άρηδες να έχουμε στη διάθεσή μας καλά χάπια όταν με το καλό μας χτυπήσει την πόρτα ο Αλοΐσιος.

 148. Η επιχείρηση «Μετάλλαξη της Αριστεράς» ξεκίνησε!

  http://bit.ly/1RKuPWQ

 149. Μαρία said

  138, 141
  http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=1159&thid=2234

 150. physicist said

  Μπράβο βρε Μαρία, τι ωραίο ντοκουμέντο! Εκεί στα 15-16 δευτερόλεπτα, θάπαιρνα όρκο ότι δείχνει τον Κωστή Στεφανόπουλο αλλά μπα — δεν θα πήγαινε έτσι στο άσχετο να ψηφίσει.

 151. ακρ. said

  #130-131, 138
  Οι επιλογές στο δημοψήφισμα του ’74 ήταν Βασιλευομένη και Αβασίλευτος.
  Η βικιπαίδεια έχει (κακώς) ένα παραπλανητικό πινακάκι, που λέει Προεδρευόμενη.

 152. Vouts said

  Συγνώμη Νικοκύρη, αλλά δεν μ αρέσουν οι υπεκφυγές.
  Δεν μπορώ να εθελοτυφλώ, κι ας ψηφισα στις 3 τελευταίες εκλογές Σύριζα. Τους άλλους τους περίμενα. Αυτό που κάνετε πολλοί οπαδοί του Σύριζα, να πάτε να βγάλετε το Βασιλιά ντυμένο, με ξεπερνά και με θυμώνει.
  Για να πατήσεις πάνω στην ήττα σου , όπως λές, πρέπει να την αποδεχθείς. Αυτό που πρέπει να μας διαφοροποιεί, εμάς , σαν άνθρωπους όχι σαν αριστερούς, απο τους ΧΑΝΔΠΑΣΟΚόσκυλους, είναι να λέμε την αλήθεια.

  Τον Σαμαρά, που δεν έσκισε τα μνημόνια, ακόμα τον δουλεύουμε. Γιατί να είμαστε λιγότερο αυστηροί με τον Τσίπρα;
  Δεν μπορώ να δεχτώ οτι δεν ήταν έτοιμοι. Εδω και δυο χρόνια ζήταγαν εκλογές και μας διαβεβαίωνε οτι ήταν έτοιμος. Όφειλε να είναι έτοιμος. Η εντιμότητα που επικαλούνται πολλοί δεν μετριέται και από αυτό;

  Τί σημαίνει » η διαπραγμάτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε ήττα, νομίζω πως λίγοι το αρνούνται»;

  Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.
  Δεν οδήγησε η διαπραγμάτευση κανέναν πουθενά.

  Ο Συρ (χάρην συντομίας) απέτυχε στη διαπραγμάτευση.
  Μετά τις εκλογές έψαξε για συμμαχίες στη Ευρώπη και πήρε … μια γραβάτα από το Ρέντσι.
  Εκανε κατενάτσιο 5 μήνες΄νομοθετώντας με το σταγονόμετρο. Ναι όπως και οι Άλλοι. Καμία από τις προαναγγελθείσες συγκρούσεις με το κατεστημένο δεν πραγματοποιήθηκε.
  Κάθε βδομάδα η συμφωνία ερχόταν και ακόμα έρχεται.
  Αμφιβάλλω αν υπήρξε Plan B ποτέ.

 153. spiral architect said

  @106: H HDTV tτου σαλονιού μας και το εργοστάσιο της Samsung στη Σλοβακία.

 154. Γς said

  115:

  «Κανείς δε θέλει εκλογές»

  >κι ο Τσίπρας δηλαδή θα κάτσει να ξεπουπουλιάζεται η αριστερά και ο ίδιος;

  Ναι, και να μην μας ξεπουπουλιάζει η «αριστερά» και ο ίδιος.

 155. physicist said

  Ο Maurice Obstfeld θα είναι ο διάδοχος του Ολιβιέ Μπλανσάρ ως Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΔΝΤ.

  (Ο κύκλος των Καθηγητών στα ΜΙΤ-Χάρβαρντ-Μπέρκλεϋ που αναλαμβάνουν αυτό το πόστο, και που έχουν μάλιστα συγγράψει βιβλία από κοινού, είναι εντυπωσιακός. Δεν βλάπτουν οι καλές παρέες, λέμε).

 156. Μαρία said

  155
  Τα ΄χει τα χρονάκια του αλλά δε του φαίνεται. Μήπως βάφει το μαλλί;

 157. Νίκος Μαστρακούλης said

  155: Finance at center stage: Some lessons of the euro crisis, Maurice Obstfeld, Απρίλιος 2013.

 158. Γς said

  110:

  http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/inline-large/public/3_30.jpg?itok=LnjeGER5

  Το «ανφέρ» ΔΨ του 1974.

  Που είχε εξοργίσει και την θεια μου την Κατίνα.

 159. Gpoint said

  Για τους μουστερήδες του χαμόγελου, δυο σκηνές από το » Τρεις ήτανε, κανείς δεν ήτανε»

  Σκηνή 1η » ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΣ»

  Τρεις ήτανε, κανείς δεν ήτανε, μεγάλοι κυνηγοί. Ενας τυφλός, ένας κουτσός κι ένας κουλός
  Σκοπεύει ο τυφλός, τρέχει ο κουτσός, το πιάνει ο κουλός

  Σκηνή 2η » ΝΑ ΣΕ ΚΥΝΗΓΑΝΕ»

  Τρεις ήτανε, κανείς δεν ήτανε, ληστοκυνηγημένοι. Ενας τυφλός, ένας κουτσός κι ένας γυμνός.
  Λέει ο τυφλός » Βλέπω ένα φως σε μια σπηλιά, ληστές θε νάναι»
  Λέει ο κουτσος » Να τρέξουμε να φύγουμε »
  Λέει κι ο γυμνός » Να μη μας πάρουνε τα ρούχα ! »

  Οποιαδήποτε ομοιότητα με πολιτικά πρόσωπα της επικαιρότητας δέον (και αρμόζον) να θεωρηθεί συμπτωματική

 160. Γς said

  Και όπως προκύπτει και από έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Evolutionary Psychology journal οι γυναίκες, των οποίων οι σύντροφοι έχουν αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ, απολαμβάνουν περισσότερους οργασμούς στην σεξουαλική συνεύρεση.

 161. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

 162. LandS said

  Δεν ξέρω για σας αλλά αυτή η εξήγηση «πρώτο άναμα βλέπει – δεύτερο άναμα σημαδεύει – τρίτο άναμα πυροβολεί» δεν μου κάνει. Μπορούμε να πούμε ότι το ένα σπίρτο, για να ανάψει περισσότερα από δύο τσιγάρα μένει πολύ ώρα αναμένο και ο κακός έχει χρόνο να σημαδέψει κλπ. Το ίδιο δεν θα γινόταν αν οι δυο άναβαν με το ίδιο και ο τρίτος με άλλο σπίρτο;
  Η «εξήγηση» λοιπόν λέει ότι είναι χρουσουζιά να καπνίζουν τρεις ταυτόχρονα και όχι να ανάβουν από το ίδιο σπίρτο.

  Τώρα,το άλλο με το δημοψήφισμα πρέπει να το κάνεις όταν και τα δύο αποτελέσματα είναι εφικτά μη και σου βγει αυτό που θέλεις να μη το μπορείς, είναι σοβαρό.

 163. Alexis said

  #60: Ωραίο το «βίδεο» του Βάταλου!
  Α, όλα κι όλα, το καλό να λέγεται!
  Οι γαλιλαίοι «φιλόσοφοι» προφανώς ήταν στον πάγκο, ως πολύ νεότεροι και άπειροι.
  Τελικός μουντιάλ ήταν, δεν μπορούσε να βάλει μέσα τα νιάνιαρα! 🙂

  #67: Ευχαριστώ πολύ, Cyrus, τώρα το θυμήθηκα κι εγώ, η μπάντα του Λουκιανού λοιπόν, Three and the coucos band.

  #100-τέλος: Είχα υποψιασθεί ότι επιδίδεσθε στο ευγενές άθλημα του τρόλινγκ (το λ με μπ) αλλά σήμερα (χθες) το τερματίσατε, αγαπητέ!
  Σεμνάαα!

  Και βέβαια «Αβασίλευτος» και «Βασιλευομένη» τα δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια του 1974.
  Είναι γνωστά αυτά στους έχοντες μία κάποια ηλικία 😳

 164. sarant said

  141 Σελίδες του είχα σκανάρει σε ανύποπτο χρόνο. Μένει τώρα να βρω α) ευκαιρία β) τα αρχεία εικόνας

  145 Ναι, και το πίστεψαν πολλοί

  152 Εσύ λες αποτυχία, εγώ λέω ήττα

 165. Γς said

  Στο MEGA τώρα, συζήτηση για σουβλάκια με και χωρίς αλάτι [23 %, 13 %]
  Κι η Βαλαβάνη προσθέτει ότι το αλάτι κάνει κακό γενικώς.

  http://caktos.blogspot.gr/2014/01/23-2012-2012-24.html

 166. Alexis said

  #163, (συνέχεια) …και βέβαια σάλο και ποικίλα σχόλια είχε προκαλέσει τότε η προσφώνηση της Νάκυς Αγάθου πριν από το διάγγελμα του Κωνσταντίνου προς τον ελληνικό λαό: «…θα σας ομιλήσει ο βασιλεύς των Ελλήνων».
  Ερώτημα προς τους νομικούς του ιστολογίου (αν και φοβάμαι ότι λίγοι πλέον έχουν απομείνει):
  Ήταν ορθό νομικά ή όχι να προσφωνείται ο Κωνσταντίνος «βασιλεύς των Ελλήνων» το 1974;

 167. Γς said

  166:

  >αν και φοβάμαι ότι λίγοι πλέον έχουν απομείνει

  Ωραίος! Γιασάν ρε μάγκα!

 168. skol said

  111: Κατά κάποιο τρόπο ούτε και το ερώτημα στο δημοψήφισμα του ’74 ήταν ξεκάθαρο. Τι διαφορά δηλ. έχει ένας Πρόεδρος από έναν Βασιλιά όταν ο Βασιλιάς θα έχει περίπου τις ίδιες αρμοδιότητες με τον Πρόεδρο;

  Σκοπός του δψ ήταν να σηματοδοτήσει τη ρήξη με το παρελθόν. Όπως και το πρόσφατο δψ.: ο Σαμαράς έφυγε (αν και θεωρητικά είχε επαληθευτεί), φάνηκε η διαπλοκή των ΜΜΕ με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, στην Ευρώπη έχει αρχίσει να φουντώνει ένας αντιγερμανισμός…
  Μη θελούμε να μπούμε με τη μία στο Βερολίνο!

 169. LandS said

  @155 Δεν τους αποκαλούν mainstream χωρίς λόγο.

 170. skol said

  168: Στο 113 απευθυνόμουν( καλήμέρα Φυσικέ!), όχι στο 111.

 171. physicist said

  Καλημέρες!

  @Skol, οι συνέπειες ενός ΔΨ (ρήξεις, παραιτήσεις, ανακατατάξεις) είναι πάντα ποικίλες, εγώ μιλάω για το ερώτημα που τίθεται. Δεν ισχύει η απλούστευση «τι διαφορά έχει ένας Πρόεδρος από ένα Βασιλιά … » που έγραψες, αφού ο καθένας καταλαβαίνει μία βασική διαφροά: ότι αν δηλαδή σου βγει ο ΠτΔ στόκος, σε 5 χρόνια έχεις άλλον αλλά έτσι και σου βγει ο Κωνσταντίνος Βασιλιάς μειωμένης νοημοσύνης, τον έχεις φορτωθεί κι αυτόν και τα δισέγγονά του εις το διηνεκές.

  @LandS, αυτό δεν είναι πια mainstream, είναι pareoula. 😉

 172. Alexis said

  #167: αν και φοβάμαι ότι λίγοι πλέον έχουν απομείνει

  Δεν ξέρω τι κατάλαβες.
  …λίγοι έχουν απομείνει να παρακολουθούν το ιστολόγιο… εννοούσα (προφανώς)
  Μην ψάχνεις για τρίχα για να την κάνεις τριχιά!

 173. sarant said

  172 Καλοκαίρι έχουμε, η προσέλευση κανονικά αραιώνει κάπως. Ξέρω καναδυό που μας διαβάζουν, να δούμε αν θα το δουν.

 174. Γς said

  172:

  >Δεν ξέρω τι κατάλαβες.

  Κατάλαβα ότι είσαι μάγκας και καραμπουζουκλής.

  yaşa= να ζήσεις

  «Γιασάν, να σε χαρώ εγώ
  και όχι κάνας άλλος
  είν’ ο νταλκάς μου κούκλα μου
  για σένανε μεγάλος»

 175. Γς said

  Και με τούτα και με τα άλλα πέρασε στο ντούκου κι η 20 Ιουλίου.

  Ο Αττίλας του 1974

 176. 163, Alexis said:»#100-τέλος: Είχα υποψιασθεί ότι επιδίδεσθε στο ευγενές άθλημα του τρόλινγκ (το λ με μπ) αλλά σήμερα (χθες) το τερματίσατε, αγαπητέ!
  Σεμνάαα!

  Και βέβαια «Αβασίλευτος» και «Βασιλευομένη» τα δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια του 1974.
  Είναι γνωστά αυτά στους έχοντες μία κάποια ηλικία :oops:»

  Άρτζι-μπούρτζι και λουλάς:

 177. Παναγιώτης Κ. said

  @139 (Sarant) Εν Τύλω..Το γκουγκλίζω και μου βγάζει Τήλο και μένω με την απορία!

 178. 101said ……

  Θα το δω.

  163 said: «#100-τέλος: Είχα υποψιασθεί ότι επιδίδεσθε στο ευγενές άθλημα του τρόλινγκ (το λ με μπ) αλλά σήμερα (χθες) το τερματίσατε, αγαπητέ!
  Σεμνάαα!

  Και βέβαια «Αβασίλευτος» και «Βασιλευομένη» τα δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια του 1974.
  Είναι γνωστά αυτά στους έχοντες μία κάποια ηλικία :oops:»

  Άρτζι-Μπούρτζι και Λουλάς!

 179. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα, της Πρέβεζας.

  Ε ρε κάτι θαλασσοδάνεια που σκάνε απ΄ το πρωί κι απ΄ το σωτήριο 2000 μ.Χ.!
  Πώς γίνηκε λοιπόν το ιδιωτικό χρέος, δημόσιο; Θκομ΄ και θκοσ΄ βλάχο μ΄ 😦

 180. J. Iatrou said

  Στη Βουλή και το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα 20/07/2015
  Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=7d9d5aba-734e-4606-9616-a4dc00122ea0

  Σιγά την ανάρτηση 😦

  Είναι απογοητευτικό, η ανάρτηση να είναι 10 σκαναρισμένα έγγραφα (ναι-ναι σκαναρισμένα, φωτογραφίες δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα ψαξίματος κλπ., αλλά βέβαια σε μορφή pdf!!!, ΑΛΛΑ με >36Μb/έγγραφο ….) και να κατεβαίνουν με ρυθμό 35-45 kb/s (δηλ. >20 λεπτά για κάθε ένα από τα 10 έγγραφα).

  Αυτό είναι παρεμπόδιση, όχι ενημέρωση! Και εξασφαλίζει την ραδγαία εξάπλωση της ‘νόσου Χρυσοχοϊδη’

 181. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κατά τα λοιπά το τρίτο κι ο Τσίπρας φταίει ε;

 182. Γιάννης Ιατρού said

  180 γμτ. πάλι μου άλλαξε το όνομα στα λατινικά

 183. Γιάννης Ιατρού said

  @178 Giorgos Bartzoudis
  Δεν μου απάντησες στο @101
  Το είδες;;;;;

 184. Γιάννης Ιατρού said

  @179: ΕΦΗ καλημέρα.
  Τώρα απόλκε η εκκλησιά σκόλασε το πανηγύρ’ …

 185. Παναγιώτης Κ. said

  Καταγραφή μιας εμπειρίας- έκπληξης για μένα προς γνώση και…συμμόρφωση
  Υπάρχει μια υπηρεσία με τον τίτλο «Βοήθεια στο σπίτι». Επισκέπτονται δύο κυρίες-υπάλληλοι μια φορά την εβδομάδα τα γερόντια και η επίσκεψη δεν έχει μόνο πρακτικό χαρακτήρα ( μετράνε την πίεση, εκτελούν κάποιες μικρές παραγγελίες για ψώνια ) μα κυρίως ψυχολογικό. Δεν νιώθουν εγκαταλειμμένοι από το κράτος.
  Να μη πάρει λοιπόν η μνημονιακή μπόρα αυτή την ευλογία…

 186. 101 Γιάννης Ιατρού said: «@100 Georgios Bartzoudis

  Η σελίδα του facebook, με την οποία έχεις συνδέσει το όνομά σου (https://www.facebook.com/100000578133615) ΔΕΝ υπάρχει.

  Αβλεψία ή τι;»

  Όχι, το δοκίμασα και δουλεύει κανονικά: Είναι http… και όχι https

 187. Παναγιώτης Κ. said

  @180.Αυτά δεν γίνονται τυχαία.
  Κατ΄εμέ τα «λάθη» του κράτους δεν είναι αθώα. Γίνονται είτε από σκοπιμότητα είτε από περιφρόνηση προς τους πολίτες.

 188. Γιάννης Ιατρού said

  @186 Ίσως, αλλά άν κλικάρεις στο όνομά σου σ΄αυτό το μπλόγκ, βγαίνει https. Τουλάχιστον εδώ, σ΄ εμένα!
  Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση.

 189. leonicos said

  Έχω την διαίσθηση ότι είναι όπως τα λες. Τον χτύπησαν στο κεφάλι επειδή πήγε να το σηκώσει.

  Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση (γνώσεις) για να κάνω πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση. Αλλά κι αν είχα σε τι θα ωφελούσε;

  Φυσικά δεν φταίει ούτε η Μέρκελ ούτε ο Σόϊμπλε.

  Για όλα φταίει ο Γς! Ο φταίχτης είναι δίπλα μας… κι εμείς ψάχνουμε απέναντι.

 190. Γιάννης Ιατρού said

  @187 Ε, αυτό είπα κι εγώ Παναγιώτη Κ. Περιφρόνηση ή/και παντελής έλλειψη στοιχειώδους επαγγελματισμού. Κι όχι μόνο στο site στης Βουλής.

 191. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  177. Παναγιώτη Κ. : https://en.wikipedia.org/wiki/Tylos (o Nέαρχος ,του Μεγαλέκου καπετάνιος, βαρέθηκε το μασάλα τσίκεν στας Ινδίας και την έκανε διά Περσικόν και μασμπούς 🙂 )

 192. Παναγιώτης Κ. said

  Kid… ελήφθη και ευχαριστώ!

 193. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πέντε δις, ακούω, τα δανεικά κι αγύριστα μόνο από την Αγροτική!
  Τη συστημική τη μισοπουλήμένη πια ΑΤΕ, που να θυμηθούμε, ως καλή και «κακή» βγήκε στο παζάρι.
  Πέντε δις,όταν χτες-προχτές πήραμε δάνειο επτά δις να πάμε παρακάτω.Αυτό για να έχουμε μέτρο σύγκρισης.
  Και κάτι ακόμη: προσεκτικά η αντιπολίτευση λέει ότι έγιναν λάθη από (την κυβέρνηση) Τσίπρα. Λάθη άλλά όχι ότι είναι ανίκανοι. Ανίκανοι θα σήμαινε-υποχρεωτικά-πρόταση δυσπιστίας και εκλογές. Εκλογές; Απαπα!

 194. Γιάννης Ιατρού said

  @191 Kid
  Μιά απορία / ερώτηση: αντί για l’errance μήπως εννοείς l’errant 🙂

 195. ΚΑΒ, και στις 100% ορθόδοξες τελετές παίζει ρόλο το 3. Ας θυμηθούμε το τριπλό «αποτάσσει τον Σατανάν; — αποτάσσομαι», το τριπλό » απετάξω τον Σατανάν; — απεταξάμην», την τριττή κατάδυση του βαπτίσματος και τόσα άλλα. Numero deus impare gaudet, σχολιάζει μια τελετή με τρεις γύρους γύρω από το βωμό ο Βιργίλιος — που οι Γάλλοι το παρωδούν ως le numéro deux jouit d’être impair.

 196. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Για τα κείμενα των νομοχεδίων: Υπάρχει τρόπος να μετατρέψεις τη φωτογραφία των κειμένων σε κείμενο.Αναρτώνται έτσι για κάποιο λόγο,που δε θυμάμαι τώρα-είχα αναρωτηθεί παλιότερα κι εγώ και ρώτησα, όχι από προχειρότητα πάντως.Ίσως λόγω μεγάλης ταχύτητας της διαδικασίας και ενδεχόμενων χειρόγραφων προσθηκών της τελευταίας στιγμής. Α! να φαίνονται και οι υπογραφές. Συνήθως οι τροποποιήσεις αναρτούνταν σε φωτο.

 197. marulaki said

  #185 Η βοήθεια στο σπίτι είναι επιχορηγούμενο πρόγραμμα από Εθνικούς & Κοινοτικούς Πόρους που κατανέμονται από τους κατά τόπους δήμους. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις καλής εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος Πρόνοιας σε ολόκληρη τη χώρα, όπου αν και οι πόροι είναι λίγοι, κατανέμονται στις ειδικότητες που πρέπει. Για περισσότερα εδώ.

 198. ακρ. said

  #166: Τη βασιλεία την είχε καταργήσει η χούντα με προηγούμενο δημοψήφισμα. Άρα, τεχνικά, δεν υπήρχε βασιλεία, επομένως ούτε και βασιλιάς. Νομικά και θεσμικά, δεν υπάρχει ζήτημα.
  [Για την ακρίβεια, οι επιλογές το 74 ήταν πολύ συγκεκριμένες: βασιλευομένη = επαναφορά της βασιλείας (αλλά όχι κατ’ ανάγκη και του ίδιου βασιλιά, ούτε καν του ίδιου οίκου) – αβασίλευτη = μη επαναφορά της βασιλείας (αλλά όχι κατ’ ανάγκη κοινοβουλευτικό σύστημα, θα μπορούσε εξίσου να είναι προεδρικό ή ημιπροεδρικό). Για όλα τα άλλα, πλην αυτού του συγκεκριμένου ερωτήματος, μπορούσε να αποφασίσει αδέσμευτα η Ε’ Αναθεωρητική Βουλή, που, παρά το όνομά της, ασκούσε στην πραγματικότητα συντακτική εξουσία.]

  Ίσως για κάποιους είναι ζήτημα ετικέτας (κάποιοι δε λένε «άπαξ υπουργός, πάντα υπουργός» και προσφωνούν «κύριε υπουργέ» και τους πρώην;). Αυτό όμως ανήκει στην αρμοδιοτήτα μιας βαρόνης Φον Σταφ -ή, εστω, ενός Ζαμπούνη.
  Και, προφανώς, δεν αφορά την κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία όφειλε να είναι θεσμική.

  #168: Ακόμη κι αν, ονομαστικά, οι αρμοδιότητες του αιρετού και του κληρονομικού ανώτατου άρχοντα παραμένουν οι ίδιες, υπάρχει ουσιαστική διαφορά, διότι αλλάζει συνολικά ο τρόπος με τον οποίον ερμηνεύονται, σε περίπτωση αμφιβολίας, οι διατάξεις.
  Ο μεγαλύτερος συνταγματολόγος που έβγαλε αυτή η χώρα (ναι, κάποτε υπήρχαν και τέτοιοι), ο Αλ. Σβώλος, αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο του βιβλίο του «Το νέον Σύνταγμα και αι βάσεις του πολιτεύματος» (1928), για να δείξει ακριβώς αυτό.

 199. Alexis said

  ΕΦΗ αν κατάλαβα καλά, βρίσκεσαι στη μαγευτική Πρέβεζα; 🙂

 200. Γιάννης Ιατρού said

  196: ΕΦΗ
  To OCR είναι και προβληματικό, και εξαρτάται από την ποιότητα της «φωτογραφίας» και τις μουτζούρες / χειρόγραφες προσθήκες κλπ, και δεν το διαθέτει κι ο καθένας, και ούτε είναι όλοι εξασκημένοι σ΄αυτό και παίρνει και πολύ χρόνο. Οι υπογραφές μπορούν πάντα να προστεθούν σε ένα κείμενο, δεν είναι πρόβλημα. Μάλλον δεν έχουν/βρίσκουν εύκολα κλπ. τα κείμενα, εκτός των λόγων που αναφέρει και ο Παναγιώτης Κ. στο @187. Τους είναι πιό εύκολο να τα σκανάρουν γράφοντας από πάνω κλπ. Γιαυτό γράφω / το χαρακτηρίζω «έλλειψη επαγγελματισμού» / «προχειρότητα».

  Πάντως για το αργό κατέβασμα φταίει (ή έχει παραμετροποιηθεί έτσι …) ο server τους. Ακόμα μιά ένδειξη ….

 201. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  177. Παγιώτη Κ.
  Η αχαία Τύλος,το σημερινό Βασίλειο των Δύο Θαλασσών,το Μπαχρέιν.Γεια σου Κιντ,ψυχή βαθιά ! 🙂

  Click to access Kefalaio_7_Bahrain.pdf

 202. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  199.Η Πρέβεζα είναι εδώ:
  + Κωνσταντίνου Καρυωτάκη τελευτή

 203. Alexis said

  #198: Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και την εμπεριστατωμένη ανάλυση.
  Άρα ορθώς αποδοκιμάστηκε το «βασιλεύς των Ελλήνων» της Αγάθου.

  Απορώ πάντως με ορισμένους που έγραψαν ότι δεν ήταν ξεκάθαρο το ερώτημα του δημοψηφίσματος του 1974.
  Οι επιλογές ήταν ξεκάθαρες: Βασιλευομένη-Αβασίλευτη.
  Το τί είδος Αβασίλευτη Δημοκρατία θα είχαμε ήταν κάτι που θα το αποφάσιζε η Βουλή (όπως και έκανε) με την ψήφιση του νέου Συντάγματος του 1975.
  Το ίδιο υποθέτω θα είχε κάνει εάν στο δημοψήφισμα επικρατούσε η Βασιλευομένη.
  Συντακτική νομίζω λέγεται η Βουλή που ψηφίζει καινούργιο Σύνταγμα και Αναθεωρητική αυτή που το αναθεωρεί.
  Τα λέω καλά;

 204. Γιάννης Ιατρού said

  Ωραία γελιογραφία; https://twitter.com/pmarsupia/status/623412385248858112/photo/1

 205. Alexis said

  #202: Ωχ ναι, δεν το σκέφτηκα…

 206. Spiridione said

  Αν μπορεί κανένας να κατεβάσει το νομοσχέδιο, ας μας πει τι λέει 🙂

 207. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γιάννης Ιατρού κ.ε. για παράπονα-παρατηρήσεις,εδώ 🙂
  president@parliament.gr

 208. Alexis said

  #198: Ίσως για κάποιους είναι ζήτημα ετικέτας (κάποιοι δε λένε «άπαξ υπουργός, πάντα υπουργός» και προσφωνούν «κύριε υπουργέ» και τους πρώην;)

  Άκουσα πρόσφατα συνέντευξη Τσοχατζόπουλου από τη φυλακή, όπου ο δημοσιογράφος τον προσφωνούσε «κύριε υπουργέ». Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιου είδους πρωτόκολλο (πολύ αμφιβάλλω), αλλά το συγκεκριμένο με εξόργισε.

 209. Γιάννης Ιατρού said

  @206 Παράδειγμα: (λέει κι άλλα πολλά, αλλά αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό από τα προαπαιτούμενα) 😦

  Σοβαρή αλλαγή στη διαδικασία των πλειστηριασμών. Ως βάση θα λαμβάνεται πλέον υπ’ όψιν η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική αξία όπως συνέβαινε μέχρι τώρα …

  Κι ως γνωστόν…., αυτό είναι υπέρ των δανειστών (π.χ. τράπεζες), μιας και σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αυτές είναι αισθητά χαμηλότερες από τις αντικειμενικές (σε κάποιες περιοχές μάλιστα η διαφορά είναι >> του 30%).

  Ιθπανία θα γίνουμε κι εδώ

 210. Spiridione said

  209. Ναι, αυτό είναι το μοναδικό που ακούστηκε.

 211. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  177 Τύλος είναι το Μπαχρέιν, ή έτσι λέμε εδώ. 🙂 Ωπ, απαντήθηκε!

  180-207 Καλά κάνεις και το επισημαίνεις

  185 Νομίζω ότι είναι κάποιο κοινοτικό κονδύλι.

 212. physicist said

  #208. — Γιατί να σ’ εξοργίσει; Το γεγονός ότι ο αποδέκτης αυτής της προσφώνησης είναι έγκλειστος των φυλακών για αδικήματα οικονομικής φύσεως θάπρεπε να σε κάνει να χαμογελάς πλατιά.

 213. Γιάννης Ιατρού said

  @207 / 211β Καλή ιδέα :), έγινε http://s14.postimg.org/l4jspvxa9/mail.jpg

 214. ακρ. said

  #203: Απολύτως σωστά, στη θεωρία, με μια μικρή προσθήκη: Συντακτική είναι η βουλή που ψηφίζει νέο σύνταγμα, αναθεωρητική αυτή που αλλάζει το υφιστάμενο -υπό τους όρους και με τη διαδικασία που το ίδιο προβλέπει.
  Στην πράξη, έχουμε κι εδώ μιαν ελληνική πατέντα που την οφείλουμε στον Ελ. Βενιζέλο. Αυτός επέμενε, η βουλή του 1910 να αυτοχαρακτηριστεί «αναθεωρητική», μολονότι άσκησε συντακτική εξουσία. Και το έκανε κυρίως για συμβολικούς και ψυχολογικούς λόγους (να δώσει μιαν αίσθηση συνέχειας και να καθησυχάσει το παλιό κατεστημένο), αλλά και διότι συνειδητά επελέγη η κατά το δυνατόν αναπαραγωγή του προηγούμενου συντάγματος του 1864. Πάντως, το σύνταγμα του 1911 είναι, παρόλ’ αυτά, ένα νέο σύνταγμα.
  Ομοίως οι αυτοαποκληθείσες «Δ’ Αναθεωρητική» (του 1946 και, κατ.α συνέχεια, του 1950) και «Ε’ Αναθεωρητική» (του 1974) άσκησαν στην πραγματικότητα συντακτική εξουσία και έθεσαν νέα συντάγματα, του 1952 και του 1975, έστω κι αν έμοιαζαν με τα προηγούμενά τους.
  Πραγματικές αναθεωρητικές βουλές υπήρξαν στη συνταγματική μαε ιστορία μόνο του 1985 (η ΣΤ’), του 2000 (η Ζ’) και του 2007 (η Η’).

  #208: Ομοίως. Ως λα’ι’κό παιδί, μού φαίνεται γλοιώδης αυτή η συμπεριφορά, σαν να θέλει αυτός που ρωτά να κολακέψει τον ερωτώμενο, υπενθυμίζοντάς του περασμένα μεγαλεία…

 215. ακρ. said

  #212: Ε, όσο να’ναι, μένει και μια πικρία, αν αναλογιστεί κανείς πόσοι ΔΕΝ έχουν ακουθήσει το εν λόγω «στο χάψι» -πολλοί απ’ τους οποίους το παίζουν εσχάτως και τιμητές…

 216. Καφέ Τρεις κι ο Κούκος https://www.youtube.com/watch?v=gl2DUE_fz_M

 217. sarant said

  213 Α μπράβο, θα το κάνω κι εγώ.

 218. Γιάννης Ιατρού said

  @217: Έχει κάτι ιδέες η ΕΦΗ… 🙂 «Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε;»

 219. physicist said

  #214(β), #215. — Οι προθέσεις του δημοσιογράφου είναι αδιάφορες, όπως αδιάφορο είναι και το πόσοι άλλοι θάπρεπε να είναι στο γκιζντάν κλπ. Η αξία της σκηνής βρίσκεται στο γεγονός ότι η προσφώνηση γίνεται, ο αποδέκτης της μάλιστα νοιώθει καλά μ’ αυτήν (αλλιώς θα είχε ζητήσει ν’ αλλάξει), κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται στη φυλακή. Νομίζω ότι ο συμβολισμός είναι θαυμάσιος, η ειρωνία (ακούσια ή εκούσια) αξεπέραστη, και συγχαίρω τον δημοσιογράφο για την επιλογή του.

 220. 101, 186: Οι ρυθμίσεις δημοσιότητας του προφίλ το κάνουν ορατό μόνο σ όσους είναι συνδεδεμένοι στο φουμπού.

  200: Λόγοι ταχύτητας σε συνδυασμό με την τεχνοφοβία κι ασχετοσύνη των νομικών κλπ. τμημάτων της Βουλής. Σε συνδυασμό με μια απαράδεκτη σύμβαση με την εταιρεία που υποστηρίζει τα κομπιουτερίστικα της Βουλής (από εποχή Σημίτη).

 221. skol said

  198 τέλος:
  Έκανα τον παραλληλισμό με κάποια επιφύλαξη και προφανώς υπερβάλλοντας λίγο, άλλα η απάντησή σου μου δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσω ότι αν χρειάζονται ειδικές συνταγματολογικές μελέτες για να καταλάβουμε την διαφορά βασιλευόμενης και αβασίλευτης τότε πώς θα πάει να ψηφίσει και η γιαγιούλα που λέγανε κάποιοι δημοκράτες.

 222. gryphon said

  153
  Eριξα μια ματια στο φορουμ και ειναι λιγο Ολυμπιακος Παναθηναικος σαν να παιρνεις τον Γαυρο και να περιμενεις να διαβασεις κατι καλο για τον Παναθηναικο.
  Αλλα ετσι πρεπει ναναι.Εχω διαβασει και χειροτερα για ασιατες .Σε σουπερ μαρκετ μαλλον κορεατικο να υποχρεωνουν τις γυναικες ταμιες να φορανε πανες ακρατειας για να μην πηγαινουν τουαλετα και χανουν χρονο.
  Και ο καφες και το κακαο που ολος ο κοσμος καταναλωνει το μαζευουν ανηλικα παιδια που δουλευουν 12 και 15 ωρες την ημερα.
  Γι’αυτο αςτους να πανε στον διολο και κορεατες και γερμανοι και τα εργοστασια τους και ολα.
  Δεν ειναι για μας αυτα.Να εχουμε τον καθε κορεατη με τον βουρδουλα πανω απο το κεφαλι μας.
  Να πινεις τετοια εποχη παγωμενη βοτκα αραχτος η να ψηνεις μπριζολες κατω απο την τεντα στο μπαλκονι του σπιτιου σου και να φυλας παραλληλα και το σχολειο που βρισκεται ακριβως απεναντι οπως εκανε για καμμια δεκατια χρονια ενας φιλος μου αυτο μαλιστα ειναι δουλεια.
  Που να βρεθει για ολους ομως

 223. Γιάννης Ιατρού said

  @220α SH
  Έχω τις επιφυλάξεις μου γι αυτό που γράφεις. Αν ήταν έτσι θα έβγαζε την σελίδα για να κάνεις login στο φατσοβιβλίο και σχετική παρατήρηση, π.χ. μπορείτε να τη δείτε μόνο όταν κλπ.

  Σ’ αυτό 1ον βάζει μπροστά υποχρεωτικά το https (κι όχι το hhtp που θέλει ο G.B.), και καλά κάνει….
  και 2ον αναφέρει ότι ΔΕΝ έχει τέτοια σελίδα βλ. http://s14.postimg.org/uqdd66og1/Facebook_Bartzoudis.jpg.
  Τώρα κάνε το τέστ και βάλε π.χ. αντί για 100000578133615 100000578133612 στο τέλος της διεύθυνσης και θα δεις ότι δουλεύει και χωρίς login στο φατσοβιβλιο (αρκεί να υπάρχει η σελίδα 🙂 )
  Οπότε κάτι άλλο τρέχει εδώ, δεν νομίζεις;

  β) συμφωνώ μ΄ αυτό που γράφεις, αλλά δεν τους δικαιολογώ.
  Να το αλλάξουν! Αλλιώς μας περιπαίζουν…. (τώρα θα μου πείς…, ε, ναι, έστω κι από τώρα)

 224. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ακούω: «Άνθρωποι που ήσαν υπεύθυνοι για τα οικονομικά κομμάτων, τέθηκαν επικεφαλής της Αγροτικής» μπούχουου, ποιούς εννοεί;

 225. Αν ήταν έτσι θα έβγαζε την σελίδα για να κάνεις login στο φατσοβιβλίο και σχετική παρατήρηση, π.χ. μπορείτε να τη δείτε μόνο όταν κλπ
  Ακριβώς γι’ αυτό το γράφει. Μόλις κάνεις λογκίν την βλέπεις 😉

 226. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  218. 🙂 🙂 Σκέψου να πάρεις απάντηση!

 227. Γιάννης Ιατρού said

  @226: πήρα ήδη επιβεβαίωση ότι το έλαβαν (με αριθ. πρωτοκόλλου E7/02-03311-2411EA55) και ότι το επεξεργάζονται 🙂

 228. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ακούω,
  -για να προστατέψει κανείς από τον πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία πρέπει η εμπορική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τις 200.000, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 270.000, το οικογενειακό(;) εισόδημα τις 35.000.
  -ο Λαγός της ΧΑ παραβίασε τους περιοριστικούς όρους(δεν επέστρεφε σπίτι του μετά τη Βουλή) και τον ξανακλειούνε. (Την φτέρην έτρωε κακόν της κεφαλής του)

  Άσχετο(περίπου)
  Το τυρί (γραβιέρα) και το παξιμάδι, τί ΦΠΑ έχουν; 🙂
  Μια φίλη μου μου είπε ότι στο Σκλαβενίτη την Τετάρτη εξαφανίστηκαν πριν μεσημεριάσει όλες οι φρέσκες τσιπούρες. Ουρά σου λέει.Τις παίρνανε τρίκιλα, γιατί θα πήγαιναν στο 23% ο ΦΠΑ, για να τις βάλουν ζγκατάψυξ !

 229. Γιάννης Ιατρού said

  @228: Αν είναι συσκευασμένα (π.χ. σε φέτες συσκευασμένες) 23%, αν είναι χύμα (π.χ. παξιμάδια από το φούρνο) 13%. Η γραβιέρα αν δεν είναι τριμμένη κλπ. παραμένει στο 13%. Τζάμπα τις πήραν τις τσιπούρες, αφου δεν αλλάζουν κλίμακα!

 230. Avonidas said

  «δεν είναι τάχα όλα τα νέα μέτρα στο πνεύμα όχι μόνο των παλιών μνημονίων αλλά και της ιδεολογίας του νεοφιλελευθερισμού, την οποία έχουν κορόνα στο κεφάλι τους οι άλλοι;»

  Όχι ότι θέλω να υπερασπιστώ τον νεοφιλελευθερισμό — αλλά, λεπτομέρεια που δεν ακούγεται από κανέναν σχεδόν:

  Η φορομπηχτική ΔΕΝ είναι νεοφιλελεύθερο μέτρο! Ο κρατικός παρεμβατισμός ΔΕΝ είναι νεοφιλελεύθερο μέτρο! Όλο σχεδόν το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είναι στον αντίποδα όσων πρεσβεύει ο νεοφιλελευθερισμός. Απλώς, μάθαμε να λέμε «νεοφιλελεύθερος» σαν συνώνυμο του «δεξιός».

  Η υψηλή φορολογία, η «διάσωση» κρατικών εταιρειών και τραπεζών, ο κρατικός έλεγχος, όλα αυτά είναι είτε κεϋνσιανά είτε ακόμα και σοσιαλιστικά μέτρα. Η διαφορά βέβαια, η τραγική ειρωνεία, είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα υποτίθεται ότι λαμβάνονται από ένα κράτος με σκοπό να ξαναφέρει την οικονομία του σε υγιή λειτουργία, κι ότι τα επιπλέον έσοδα διοχετεύονται είτε στην ανάπτυξη είτε στην ανακούφιση της κρίσης.

  Ενώ εδώ έχουμε ένα κράτος φόρου υποτελές, αναγκασμένο να βάζει όλο και υψηλότερους φόρους και να προσφέρει όλο και λιγότερες υπηρεσίες, ενώ οι όποιες εισφορές φεύγουν για την αποπληρωμή θαλασσοδανείων, που βέβαια δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ.

  Υπό αυτές τις συνθήκες, μακάρι να ακολουθούσαμε συνεπή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Εταιρείες θα έκλειναν και πάλι, σπίτια θα έβγαιναν σε πλειστηριασμό, οι τιμές θα ανέβαιναν, αλλά τουλάχιστον δεν θα είχαμε ένα κράτος που ληστεύει κι από πάνω τους πολίτες του, για να τα δώσει στους επικυριάρχους.

 231. Γιάννης Ιατρού said

  @228 Αυτά τα παξιμάδια (από εναλλακτικές πρώτες ύλες …) θα πάνε σε ειδική κλίμακα https://www.youtube.com/watch?v=p6ZLaN5Si_k

 232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  106 – «Kοιτα ρε να δεις λεω ολοκληρη σαμσουνγκ και εφτιαξε εργοστασιο στην μικρη και ασημαντη θποτιθεται Σλοβακια.Και η Σονυ και πανασονικ κλπ εχουν παρομοια στην Ουγγαρια απο χρονια.Σε λιγο θα φτιαξουν και στην Αλβανια η τα Σκοπια.

  Έφτιαξαν τα εργοστάσια εκεί, γιατί βρίσκονται στο κέντρο της Ε.Ε και των μεγάλων καταναλωτικών αγορών, και γιατί αυτές οι χώρες είχαν πάμφθηνα μεροκάματα (ούτε το 10% των Γερμανών) ενώ ταυτόχρονα είχαν ένα αρκετά υψηλό βαθμό εκπαίδευσης και εξειδίκευσης από το πρώην ανατολικό μπλόκ. Όμως παρ΄όλα τα εργοστάσια, η Ουγγαρία υποφέρει οικονομικά και από την μετανάστευση των νέων Ούγγρων στις γειτονικές οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, αλλά το ίδιο και η Σλοβακία που είναι στο ευρώ, και βλέπουν οι Σλοβάκοι με ζήλια την «φίλους» τους Τσέχους, να έχουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από αυτούς, και πολλοί μεταναστεύουν στην πρών κοινή πατρίδα. Όπως θα μπορούσες να δείς, (αν ήθελες) δεν είναι και τόσο ειδυλλιακά τα πράγματα σ΄αυτές τις χώρες, παρ΄όλο που έχουν εργοστάσια μεγάλων εταιρειών να δουλεύει ο κοσμάκης. Βλέπεις οι εργαζόμενοι έχουν ένα κακό ελάττωμα, δεν τους φτάνει η δουλειά, θέλουν και να τρώνε καλά, αλλά και να έχουν και ελεύθερο χρόνο για να διασκεδάζουν με την οικογένειά τους και τους φίλους τους, ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

  «Γιατι κανενας δεν παταει στην Ελλαδα;.»
  Γιατί οι μισθοί είναι ακόμα μεγαλύτεροι από τις χώρες που αναφέρεις. Μόλις θα πάνε πιο κάτω, θα φύγουν απο εκεί τα εργοστάσια, και θα έρθουν εδώ, ό,τι έκαναν τα ελληνικά που πήγαν στην Βουλγαρία στην Αλβανία και στα Σκόπια, εκτός κι αν νομίζεις ότι πήγαν εκεί για φιλανθρωπικούς λόγους, ή το πιό αστείο, που διαδίδεται επιμελώς από τα ευρωπαίκά και τα εγχώρια (όχι ελληνικά) ΜΜΑ, ότι οι Έλληνες δεν είναι ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ.

  Υ.Γ – Ηδη οι Κινέζοι, με μέσο μισθό 320 $, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας (το πιστεύεις;) όχι από την Ινδία, ούτε το Μπαγκλαντές (που έχει μεσους μισθούς, λιγότερο απο το μισό της Κίνας) που κι αυτές οι χώρες αρχίζουν να έχουν το ίδιο κινεζικό πρόβλημα, αλλά από τις αφρικανικές χώρες, και ξέρεις γιατί; Μπράβο, είσαι ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ, ακριβώς γι΄αυτό το λόγο.

 233. Γιάννης Ιατρού said

  @231 ΕΦΗ Το απέσυραν αυτό που ήξερα από το youtube, εδώ η εναλλακτική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=B6wnx-x-9Dk&t=1m15s 🙂

 234. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  229.>>Αν είναι συσκευασμένα (π.χ. σε φέτες συσκευασμένες) 23%
  Αυτό φοβόμουνα! Εδώ είναι που λέμε το παλιό ανέκδοτο,πόσο έχουνε τ αυγά;Τάληρο τα 12 ακαίρια και δίφραγκο τα ραϊσμένα. Σπάσε μου κουμπάρε μια δωδεκάδα !
  (Άδειασέ μου δυο σακούλια 🙂 )

 235. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  233.
  Τέτοιοι που είναι,τέτοια παξιμάδια κατέχουνε.
  a href=http://www.marinlife.gr/category-2231/>Ο καθείς και τα παξιμάδια του

 236. Γιάννης Ιατρού said

  @232 Λάμπρο, σε πολλά προϊόντα το ποσοστό των αμοιβών του εργατικού προσωπικού επί της συνόλου του κόστους ειναι αμελητέο πλέον (ιδίως σε high tech προϊόντα).
  Πολύ περισσότερο βαραίνει π.χ. το κόστος διαχείρησης αποβλήτων. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει το τελευταίο (διαχείρηση αποβλήτων ….). Αλλά και τα έξοδα εγκατάστασης (κτήρια, οικόπεδα, υποδομές για παροχή νερού / ενέργειας) παίζουν σε τέτοια προϊόντα μεγάλο ρόλο. Επομένως η Αφρική είναι/γίνεται πολύ ελκυστική για πολλούς….
  Αν ήταν μόνο τα εργατικά, η Βουλγαρία π.χ. θα ήταν γεμάτη με τέτοια εργοστάσια….

 237. Γιάννης Ιατρού said

  @235: https://www.youtube.com/watch?v=49ji1w53LeQ (παξιμαδοκλέφτρα)

 238. Pedis said

  Όταν «στη λέει» ακόμη κι ο Στάθης ο συριζότατος τότε δεν μιλάμε για ήττα … μα, βράστα!

  «Η ρητορική της κυβέρνησης φαίνεται να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μιλά τη γλώσσα του καλού παιδιού. Ακολουθεί την πολιτική του κατευνασμού. Παραδέχεται με αποενοχοποιημένη (σχεδόν ξετσίπωτη) ελαφρότητα ότι «τα μέτρα είναι σκληρά». Παραδέχεται επίσης με αποενοχοποιημένη ξετσιπωσιά ότι «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς»! (κάνοντας την αδυναμία της στις διαπραγματεύσεις καταναγκασμό για το έθνος). Εξαγγέλλει ότι θα πάρει εναντίον του λαού όλα εκείνα τα μέτρα (επί τα χείρω) που πήραν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Και επιπλέον μιλά πια τη γλώσσα της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού (όχι μόνον επειδή βασίζεται στην ψήφο τους αλλά και) για να αντιμετωπίσει την κριτική εναντίον της. »

  […]

  «Δεν είναι θέμα αριστερόμετρου η επιστροφή της Τρόικας στα Υπουργεία. Δεν είναι θέμα αριστερόμετρου η αποδοχή από έναν λαοπρόβλητο Πρωθυπουργό του ρόλου ενός Υπατου Αρμοστή. Των Αλλων. Που θα εφαρμόσει το πιο σιδηρόφρακτο Μνημόνιο. Δεν μπορεί να βγαίνουν στα ΜΜΕ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να λένε τάχα στενοχωρημένα κι εν τέλει με έναν κούφιο ενθουσιασμό: «κρατήσαμε την πατρίδα όρθια». Πώς όρθια; ανάποδα στο κρεβάτι του Προκρούστη; Τι αλαζονεία (πλην όμως δουλική) είναι αυτή; Τι αμετροέπεια;! Ερκος οδόντων! Οταν θα εκπλειστηριάζεται το σπίτι του φτωχού, τι θα του λέτε; ότι κρατήσατε την πατρίδα όρθια; »

  » Και το χειρότερο απ’ όλα; Οσοι εκ των προτέρων έλεγαν αυτά που οι υπόλοιποι εκ των υστέρων διαπίστωσαν, κατηγορούνται σήμερα για αποστασία. Η νέα καραμέλα. Πού την πιπιλάνε οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι της Διαπλοκής. Αλλά να την πιπιλάνε και ορισμένοι αριστεροί;! για τους συντρόφους τους;! Από τι αποστάτησαν αυτοί οι σύντροφοι; απ’ την αύξηση του ΦΠΑ ή απ’ τη μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ; Από τι αποστάτησαν; απ’ το ξεπούλημα διά των ιδιωτικοποιήσεων, ή από τη δημιουργία Ταμείου του Αξονος (της Αξιοποίησης δηλαδή
  της Εθνικής Περιουσίας ), ώστε να αποτελειώσει η Γερμανία τη διαρπαγή που άφησε μισοτελειωμένη στην Κατοχή;»

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21431:stathis-agathia&catid=81:kivernisi&Itemid=198

 239. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  236 – Λάμπρο, σε πολλά προϊόντα το ποσοστό των αμοιβών του εργατικού προσωπικού επί της συνόλου του κόστους ειναι αμελητέο πλέον (ιδίως σε high tech προϊόντα).
  Πολύ περισσότερο βαραίνει π.χ. το κόστος διαχείρησης αποβλήτων. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει το τελευταίο (διαχείρηση αποβλήτων ….). Αλλά και τα έξοδα εγκατάστασης (κτήρια, οικόπεδα, υποδομές για παροχή νερού / ενέργειας) παίζουν σε τέτοια προϊόντα μεγάλο ρόλο. Επομένως η Αφρική είναι/γίνεται πολύ ελκυστική για πολλούς….
  Αν ήταν μόνο τα εργατικά, η Βουλγαρία π.χ. θα ήταν γεμάτη με τέτοια εργοστάσια….

  Δεν διαφωνώ, νομίζω ήμουν σαφής στην διευκρίνηση των πλεονεκτημάτων της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, για να επενδύσουν σ΄αυτές για βιομηχανικά προϊόντα, αλλά και των βαλκανικών χωρών έναντι της Ελλάδος, όπως και στον παραλληλισμό της Κίνας με τις αφρικανικές χώρες, ως προς τα προϊόντα που την ανταγωνίζονται που είναι ευνόητα ποιά είναι αυτά. Η Βουλγαρία π.χ δεν ήταν ποτέ βιομηχανικό κράτος στο ανατολικό μπλόκ, εν αντιθέση με τις Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία (τώρα δύο κράτη, ποιόν λές να συμφέρει αυτό;). Και η σημερινή Ελλάδα, παρά τα αντίθετα που λέγονται, έχει εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης σε προϊόντα αιχμής, τώρα που θα πάνε οι μισθοί πιο κάτω από τις κεντρικές χώρες, θα γίνει ανταγωνιστική προς αυτές, όμως θα πεινάνε όλες μαζί. Ουσιαστικά αυτό ήθελα να πώ στον Gryphon, αλλά και σε όλους όσοι πιπιλάνε την παπαριά των ΜΜΑ, περι μη ανταγωνιστικότητας, και παραγωγικότητας, των Ελλήνων, που είναι τεμπέληδες και αντί να πάνε να δουλέψουν, κάθονται και πίνουν φραπέδες στον ήλιο. Πίσω από αυτή την παπαριά των ΜΜΑ, κρύβεται η ασυδοσία των τραπεζών, και οι απληστία των κεφαλαιούχων που τις έχουν, που ενώ τις χρεοκόπησαν, μας ζητάνε να πληρώσουμε τον λογαριασμό, κι απ΄ό,τι φαίνεται, το πετυχαίνουν.

 240. Γιάννης Ιατρού said

  @239 Πάντως στο @232 στο εργατικό κόστος εστιάζεις (και στην εξειδίκευση). Εγώ στο @236 αλλού. Δεν νομίζω ότι άν/όταν πέσουν κι εδώ οι μισθοί θα τρέξουν….
  Συμφωνώ με την τελευταία σου πρόταση στο @239 στο ότι υπάρχουν στοχοποιήσεις με slogan πιασάρικα και κοιτάνε να σώσουν τις τράπεζες.

 241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  240 – «Πάντως στο @232 στο εργατικό κόστος εστιάζεις (και στην εξειδίκευση).» Εστίασα εκεί γιατί αυτός είναι ο λόγος που επένδυσαν σ΄αυτές τις χώρες οι συγκεκριμένες εταιρείες, αλλιώς θα το έκαναν και στην Αυστρία ή την Τσεχία, λογικό δεν είναι;
  Επίσης , είπα ότι οι ελληνικές εταιρείες, έφυγαν από την Ελλάδα για τον ίδιο ακριβώς λόγο, κι όχι γιατί δεν είναι παραγωγικοί οι Έλληνες εργαζόμενοι (πόσο μάλλον τεμπέληδες) δεν είναι έτσι;
  Αν πέσουν οι μισθοί πιο κάτω από τις κεντρικές χώρες, να είσαι σίγουρος ότι θα τρέξουν, είχε γίνει στο παρελθόν, και αν δούν την ευκαιρία θα το ξανακάνουν. Όμως ποιός κερδίζει από αυτό; σίγουρα όχι οι εργαζόμενοι, κι όσοι μιλούν για τεμπελιά και παραγωγικότητα, σίγουρα έχουν δεμένο τον γαϊδαρό τους, και δεν εννούν τους ίδιους, ούτε προτρέπουν τα παιδιά τους να πάνε να δουλέψουν με τέτοιες εργαιακές συνθήκες, για τους άλλους μιλάνε πάντα.

 242. G said

  «Misfortunes come in threes» (χοντρικά, αντίστοιχο – αλλά και πιο αισιόδοξο- του «ενός κακού κτλ.»

 243. Μαρία said

  206
  Το σχέδιο Χαμηλοθώρη είναι, που πρέπει να το διάβασες πέρσι.
  Απ’ αλλού το είχα κατεβάσει αλλά υπάρχει κι εδώ: http://www.dsxanthi.gr/8656A65A.el.aspx

 244. Γιάννης Ιατρού said

  @246: Μάλλον έχεις δίκιο Μαρία. Συνέκρινα στα γρήγορα ένα μέρος από τά σκαναρισμένα (pdf) από τη ιστοσελίδα της Βουλής (έως το Άρθρο 245 περίπου) και φαίνονται ίδια, σαν τελική διατύπωση. Στην εκδοχή στην ιστοσελίδα της Βουλής έχει όμως και κάποιες (στοιχειώδεις) επεξηγήσεις (τι έχει αντικατσταθεί κλπ.) δίπλα από τα άρθρα που τροποποιούνται / διαγράφονται κλπ.

 245. Γιάννης Ιατρού said

  @244 => @243, sorry

 246. Παύλος said

  228 ΕΦΗ ΕΦΗ, 229 Γιάννης Ιατρού
  http://postimg.org/image/qeqgo2427/

 247. Γιάννης Ιατρού said

  @246: σαν κι αυτό 🙂 http://s14.postimg.org/7dfbno8ch/image.jpg

 248. Γιάννης Ιατρού said

  ΝικοΚύρη, τελικά, το άρθρο αυτό ‘Τρίτο και αριστερό’ που τόσα γράφει για τον αριθμό τρία, εκτός των παρατηρήσεων/ερωτήσεων της ΕΦΗς για το ΦΠΑ κλπ., το ότι έχουμε (3) κλιμάκια ΦΠΑ δεν το ανέφερε!
  Σε λίγο, θα μπεί κι αυτό στις σχετικές προλήψεις…
  Ή κάτι μου διέφυγε;

 249. (194) Νομίζω πως θέλει να κάνει λογοπαίγνιο με τον Λώρενς της Αραβίας

 250. Παναγιώτης Κ. said

  Από τη δεκαετία ακόμη του ΄70 έθετα το εξής ερώτημα στους ενθουσιώδεις κομματικοποιημένους φίλους μου και συνεχίζω να το θέτω: Πως συμβαίνει τον καθένα χωριστά να τον κρίνουμε και συνήθως να τον επικρίνουμε (ελληνικό σπορ αυτό) και συνολικά όλος αυτός ο κόσμος αποτελεί τον λαό στου οποίου το όνομα πίνουμε νερό; Απάντηση δεν πήρα ποτέ. Επίσης ρωτούσα: Γιατί αυτά που λέμε και συμφωνούμε ιδιωτικά επί του πολιτικού προβλήματος δεν τα λέμε και δημόσια; Δηλαδή γιατί έχουμε διπλή γλώσσα; ούτε εδώ έχω πάρει απάντηση.

  Για τις δικές μου ανάγκες έδωσα την εξής ερμηνεία:Υπάρχει ένα 10% που θέλει να άρχει (θεμιτό) και ένα 90% να άρχεται.Αυτό το 90% που συνήθως το λέμε λαό , υποπίπτει στο σφάλμα να βλέπει τα πράγματα από την μεριά του 10% και αρχίζει τις εκλογικεύσεις θύμα μιας παραταξιακής συλλογιστικής επί των ζητημάτων.Εξασθενίζει ακριβώς λόγω αυτής της στάσης η ιδιότητά του ως πολίτη και τα πράγματα λειτουργούν όπως τα υφιστάμεθα.

  Ξέρω ότι μια τέτοια ερώτηση δεν είναι «πολιτικά ορθή» αλλά ο «κατεστημένος» τρόπος ερμηνείας των πολιτικών φαινομένων πάσχει κρίνοντας βεβαίως εκ του αποτελέσματος όχι μόνο την τελευταία δύσκολη περίοδο, αλλά και διαχρονικά.
  Δεν γράφω τούτη τη στιγμή κάποιο πολιτικό δοκίμιο. Η αντίκρουση των λεγομένων μου είναι ίσως εύκολη. Ο καημός και το παράπονο μου για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα παραμένουν.
  Όταν έχεις κάνει το κουμάντο σου για τα χρόνια που σου έχουν μείνει και υπάρχουν αυτές οι τεράστιες ανατροπές τότε δεν μπορείς να λες: Τι να κάνουμε; συμβαίνουν αυτά!

  Στη συζήτηση συμμετέχω πάνω από δύο χρόνια και μου αρέσει. Ωστόσο, ούτε μεις ασχολούμαστε με τα μείζονα ζητήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα μας και με το πιο σημαντικό την ανάπτυξη.Θα μου πείτε: Μα εμείς εδώ λεξιλογούμε και στο τέλος- τέλος ισχύει εκείνο το παλιό σύνθημα: Εκτός από τον ιμπεριαλισμό υπάρχει και η… μοναξιά. 🙂

 251. 249 (–>194) ναι, λογοπαίγνιο κάμνει

  Από τη χαζοταινία Bullshot του 1983 η ιστορία με τους τρεις φαντάρους και το ένα σπίρτο

  https://en.wikipedia.org/wiki/Three_on_a_match_%28superstition%29

 252. ΚΑΒ said

  195. Άγγελε, σωστά το επισημαίνεις. Άλλωστε ο χριστιανισμός στηρίζεται στο τριαδικό δόγμα:Πατήρ,Υιός και άγιο Πνεύμα. Επειδή ανέφερες για παράδειγμα τη βάππτιση, το ίδιο συμβαίνει λ.χ. και στον γάμο με συνεχείς τριπλές ενέργειες:και στην αρχή του μυστηρίου, στον αρραβώνα, στα στέφανα, στο «Ησαΐα χόρευε».
  Σ’ ευχαριστώ για τη γαλλική παρωδία του βιργιλικού στίχου από τις «Εκλογές» του, που την αγνοούσα.
  Επειδή ασχολούμαι με τα λαογραφικά, με την ευκαιρία του χορού, σου λέω, αν δεν το ξέρεις, ότι θεωρείται γρουσουζιά κάποιος την ίδια χρονιά να βαφτίσει ή παντρέψει δεύτερη φορά,γιατί θα κάνει και πάλι γύρο.

 253. Μαρία said

  243
  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000013572/Basilis-Papastergiou-epik-Rizospastikis-Aristeris-Kinisis-DikigoronrnNtropiastiki-gia-ti-Bouli-i-diadikasia-psifisis-tou-Kodika-Politikis-Dikonomias

 254. Γιάννης Ιατρού said

  @249: Ναι, είναι μία καλή εξηγηση, μιάς που βάζει και το όνομα (του) μπροστά 🙂

 255. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  250 – «Όταν έχεις κάνει το κουμάντο σου για τα χρόνια που σου έχουν μείνει και υπάρχουν αυτές οι τεράστιες ανατροπές τότε δεν μπορείς να λες: Τι να κάνουμε; συμβαίνουν αυτά!»

  Έχεις κάνει το κουμάντο σου, αλλά μέσα σε ποιό πλαίσιο; έχεις κάποια επιρροή εσύ στην διαμόρφωσή του; και σε ποιό ποσοστό ανήκεις, στο 10% ή στο 90% διότι δεν κάνουν το ίδιο κουμάντο. Για να φέρω ένα παράδειγμα, τον Γενάρη με το ξεκίνημα του χρόνου, τα πρόβατα κάνουν το κουμάντο τους για την νέα χρονιά, το ίδιο κάνει κι ο τσοπάνος, τα πρόβατα θα αντιμετωπίσουν ξαφνικά τεράστιες ανατροπές στην ζωή τους, για τον τσοπάνο όμως, η ζωή θα συνεχιστεί όπως την είχε σχεδιάσει, χωρίς καμία ανατροπή. Για να ξανάρθουμε στην ανθρώπινη κοινωνία, κάποιοι κάθε χρόνο μέχρι πέρυσι έκαναν χλιδάτες διακοπές στην Μύκονο, και φέτος εκεί θα είναι, κάποιες δεκάδες χιλιάδες άλλοι, έχουμε να ατιμετωπίσουμε τεράστιες ανατροπές στην ζωή μας.
  Υ.Γ – Αν δεν μπορείς να λές «τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά» υπάρχει εναλλακτική λύση με πιο σύντομη φράση, ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ, και πιάνεις και πόρτα για τον παράδεισο (χαμόγελο).

 256. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Τρία κλικ αριστερά
  Κατερίνα Γώγου

 257. Vouts said

  @164
  Oχι, εγώ είπα οτι χρυσώνετε το χάπι και παραβλέπετε πολλά αρνητικά δεδομένα. Συμφωνω με τα 2 απο τα 3 θετικά που αναφέρατε αλλά και πάλι δεν βλέπω να υπάρχει εμψυχο δυναμικο κατάλληλο για να γυρίσει το παιχνίδι,

 258. sarant said

  257 Δεν υπάρχει στα στελέχη, ή δεν υπάρχει στον λαό, στη βάση;

 259. Γς said

  Δεν τον ήξερα αυτό τον Ρούντι Ρινάλντι. Εμαθα. Παλιομοδίτικα Μ-Λ ΚΚΕ ή ανάποδα, μαοϊκος και δραχμολάγνος.

  Το όνομά του όμως; Είναι Ιταλός ή τέτοιας καταωγής;
  Ετσι από περιέργεια

 260. LOL3K said

  Τρία ή …Τροία;

  πηγή: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8526500

 261. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Παντοτε διατηρουσα σημαντικη αποσταση απο τους παραδοσιακους αριστερους, αλλα και απο τους σταλινιζοντες της ανανεωτικης αριστερας, διοτι χρησιμοποιουσαν χυδαια στα μελη τους τον «δημοκρατικο συγκεντρωτισμο», την καθοδηγηση και την αγκιτατσια προπαγανδα στους επαρχιωτες συμφοιτητες μου, τους οποιους παραμορφωσαν στην πιο τρυφερη ηλικια, την υστερη εφηβικη (διαβαζε μακρα παιδικη). Ως αναρχιζων προοδευτικος Αθηναιος νεος προτιμουσα την ελευθερη και ολοπλευρη αναπτυξη της προσωπικοτητας καθε νεου που περασε το εξαταξιο γυμνασιο μεσα στην δικτατορια….

  Μια βασικη αντιρρηση που διατηρω ειναι ο οργανωτισμος, δηλ. η αφελης πεποιθηση οτι ενας εκλεκτος του κομματος στην διευθυνση ενος παραγωγικου οργανισμου εφαρμοζοντας ενα καποιο εγκεκριμενο σχεδιο μπορει να επιφερει θαυματα

  Το μιγμα αυτο ανθρωπων ψημενο αργα στον φουρνο της 40-ετιας απεδωσε ενα κεηκ που δεν τρωγεται με τιποτα.

 262. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ»
  «Ρεσιτάλ» Θηβαίου σε δημοσιογράφο: Καλύτερα να δουλέψεις στα λιπάσματα

  Εντελώς αντίθετο από το προσδοκόμενο αποτέλεσμα είχε, όπως καταδεικνύουν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο γνωστός τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος προκειμένου να διαφημίσει τη συναυλία που θα έδινε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  Ο γνωστός καλλιτέχνης βρέθηκε καλεσμένος προχθες, Δευτέρα, στη ραδιοφωνική εκπομπή της Δέσποινας Αυγερίδου στο σταθμό FM100 της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συναυλία του στην συμπρωτεύουσα.

  Μετά από λίγα λεπτά η κουβέντα ξέφυγε από πλευράς του καλλιτέχνη, ο οποίος με αφορμή ένα σχόλιο της ραδιοφωνικής παραγωγού για τις δύσκολες ημέρες που διανύει η χώρα, μίλησε απαξιωτικά για το επάγγελμά της χαρακτηρίζοντάς το αντιπαραγωγικό και την κάλεσε να πάει να δουλέψει στα λιπάσματα και στη γεωργία, αφού έχει πτυχίου χημικού.

  «Να δουλέψετε στα βιοκαύσιμα, δεν μας χρειάζονται ραδιοφωνικοί παραγωγοί κυρία μου, μας χρειάζονται άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν», είπε προκαλώντας την αντίδραση της δημοσιογράφου.

  Στην δική της προτροπή να «αφήσετε την κιθάρα σας και να πάτε να δουλέψετε» ο Χρήστος Θηβαίος απάντησε ότι έχει δουλέψει πάρα πολύ στη ζωή του αλλά εκείνη δεν καταλαβαίνει διότι δεν είναι καλή δημοσιογράφος.

  «Χρησιμοποιήσατε τις λέξεις κρίση, δύσκολες μέρες, τι θα πει δύσκολες μέρες; Πιστεύετε ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος παραπάνω από 60 ευρώ τη ημέρα; Μιλάτε για μια επίπλαστη ευμάρεια, αυτή που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ από 14 ετών πούλαγα εισιτήρια σε ένα κουβούκλιο στην έκθεση Θεσσαλονίκης».

  Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Χρήστος Θηβαίος είπε πως δουλειές υπάρχουν πολλές, αλλά είναι νέοι αυτοί που προτιμούν την ανεργία γιατί δε θέλουν να εργαστούν και προτιμούν να ζουν με τη σύνταξη των γονιών τους, για να προσθέσει πως οι νέοι που φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό, επιλέγουν την εύκολη λύση.

  Όταν η ραδιοφωνική παραγωγός έθιξε το γεγονός ότι ένας νέος που θα πάει σήμερα να μοιράσει φυλλάδια θα πάρει 10 ευρώ για όλη την ημέρα διερωτώμενη αν μπορεί κάποιος να ζήσει με 10 ευρώ, ο τραγουδοποιός υποστήριξε ότι εκείνος μπορεί να ζήσει την οικογένειά του με 15 ευρώ την ημέρα.
  «Έχω πενταμελή οικογένεια και με 15 ευρώ μπορούμε να ζήσουμε και οι 5. Τι πρέπει να φάω 10 μπριζόλες και μπιφτέκια για να ζήσω; Μπορώ να ζήσω με ένα καπέλο στη μέση του δρόμου ή να δουλέψω σερβιτόρος».

  Σάλος στο διαδίκτυο
  Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη της συνέντευξης διαδόθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, προκαλώντας την αγανάκτηση πολλών χρηστών του διαδικτύου.

  […..]

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64222684

 263. Corto Maltese said

  259:
  Ιταλός από την Αλεξάνδρεια και φίλος του Καραμπελιά (ο οποίος όμως τον επικρίνει για τις δραχμικές του θέσεις).

 264. 259, 263

  Ιταλός από πατέρα, η μαμά του Ελληνίδα. Ως φοιτητής της φαρμακευτικής ήταν στο ΚΚΕ(μ-λ), στην ΠΠΣΠ.

  Φίλο του Καράμπελια δεν θα τον έλεγα, παρότι στα εθνικά συχνά συγκλίνουν.

 265. Spiridione said

  Να πούμε ότι οι δραχμιστές καθιερώνονται – αντί για δραχμόφιλοι ή δραχμολάτρες ξερωγώ, λογικό. Έγινε και λήμμα στο σλανγκ.
  http://www.slang.gr/definition/27506-draxmistis

 266. Corto Maltese said

  264:
  Έτσι μου φάνηκε από την έκφραση:

  …….»ο φίλος Ρούντι (Ρινάλντι) υποστήριζε, αντίθετα, πως δεν είναι κακή επιλογή η λογική της ανάθεσης διότι δείχνει τη θέληση του κόσμου για κυβερνητική αλλαγή»………..

  από κάποιο πρόσφατο άρθρο του Γ.Κ.:
  http://ardin-rixi.gr/archives/186608

 267. sarant said

  265 δραχμιστές και ευρωτικοί (!)

 268. «Three strikes and you are out» χρησιμοποιείται συχνά στα αμερικάνικα αγγλικά, για να δηλώσει ότι μετά την τρίτη ευκαιρία, αν ο ενδιαφερόμενος δεν πετύχει τον στόχο του, χάνει οριστικά το δικαίωμα να προσπαθήσει ξανά.

  Η φράση προέρχεται από το μπέισμπολ – όπου αν ο παίχτης με το μπαστούνι (batter) αποτύχει να χτυπήσει το μπαλάκι που τού πετάει ο pitcher σε τρεις διαδοχικές προσπάθειες, είναι «out» (βγαίνει, και αντικαθίσταται από τον επόμενο στην ομάδα – η ομάδα του «χάνει έναν ρούμπο»).

  Πολυσυζητημένη είναι η κατηγορία νόμων «three-strikes», για παραβάτες που παραβιάζουν τον νόμο συστηματικά, και μετά την τρίτη παράβαση υφίστανται πολύ βαρύτερες κυρώσεις.

  Παρόμοια μεταχείριση έχουν σε πολλά αμερικάνικα πανεπιστήμια φοιτητές που δεν περνάνε κάποιο μάθημα μετά από παρακολούθηση για τρίτη φορά: Πρέπει να μεταγραφούν σε κάποιαν άλλη σχολή ή πανεπιστήμιο που θα τους δεχθεί.

 269. sarant said

  268 Μιχάλη, κάτι που με εξέπληξε όταν το έμαθα είναι ότι τέτοιοι νόμοι (στα τρία καίγεσαι) είχαν ψηφιστεί ήδη από τη δεκαετία του 20. Μπορεί να γράψω κάτι για το Beaume’s rush.

 270. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Είμαστε δυο είμαστε τρεις, η Fed, η Κίνα και εμείς
  S&P: To Grexit στους 3 μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

 271. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: