Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πλατφόρμες και κόμματα

Posted by sarant στο 23 Ιουλίου, 2015


Καθώς γράφω το σημερινό σημείωμα μόλις αρχίζει στη Βουλή η συνεδρίαση για την έγκριση της δεύτερης δέσμης των νεομνημονιακών προαπαιτούμενων, και ενώ για την έκβαση της ψηφοφορίας δεν υπάρχει σχεδόν καμιά αμφιβολία, αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το νομοσχέδιο θα εγκριθεί με πάνω από 200 ψήφους, μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα ως προς τον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρώσει η πρόταση ή ακριβέστερα ως προς τον αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαφοροποιηθούν και δεν θα ψηφίσουν την πρόταση. Στην ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, θυμίζω, είχαν διαφοροποιηθεί 39 βουλευτές (32 με Όχι, 6 με παρών και μία απουσία) και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί ο αριθμός αυτός και αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις των διαφοροποιήσεων.

Αλλά, τώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές, θα έχουν γίνει γνωστές οι απαντήσεις οπότε δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες και προβλέψεις. Οπότε θα πολιτικολεξιλογήσω. Εξηγούμαι. Ανάμεσα στους βουλευτές που είχαν διαφοροποιηθεί την προηγούμενη φορά ήταν βουλευτές από μικρές πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (ή και νυν, που συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τη συνεδριακή απόφαση για διάλυσή τους, όπως η ΔΕΑ)  καθώς και πολλοί βουλευτές της «Αριστερής Πλατφόρμας», με κορυφαίο τον (τέως, πια) υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι συνιστώσα, είναι τάση του κόμματος, που συγκεντρώνει μια ισχυρή μειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, γύρω στο ένα τρίτο.

Εξαιτίας της διαφοροποίησής της, η Αριστερή Πλατφόρμα έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (και του ηλεκτρονικού τύπου) τον τελευταίο καιρό, και έχει δεχτεί, τόσο ως σύνολο όσο και τα κορυφαία στελέχη της, μύδρους από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, σε ένα μπαράζ αθλιότητας και γελοιότητας με τίτλους όπως «Τις θυρίδες του κοσμάκη έβαλαν στο μάτι οι θιασώτες του Στάλιν» (Αντένα, γιατί και η αθλιότητα πρέπει να αναγνωρίζεται).

Δυστυχώς αυτό δεν σημαίνει πως η Αριστερή Πλατφόρμα έχει δίκιο στην εσωκομματική αντιπαράθεση -εγώ τουλάχιστον θεωρώ ότι δεν έχει να προτείνει εναλλακτική λύση και η διαφοροποίησή της στην προηγούμενη ψηφοφορία (και, μάλλον, σε αυτήν που θα γίνει σε λίγο) ήταν ένα εγκληματικό λάθος που βαραίνει κάθε βουλευτή ατομικά και ειδικά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε αποσπώ από τον τίτλο της τάσης τη δεύτερη λέξη, την πλατφόρμα, αφού τα λεξιλογικά της αριστεράς τα έχουμε ήδη συζητήσει. Και με αυτή τη λέξη θα ασχοληθούμε σήμερα.

Η πλατφόρμα δεν είναι αυτόχθονη ελληνική λέξη, είναι δάνειο, ή μάλλον αντιδάνειο, ή ίσως, για να φτιάξω μια λέξη που δεν υπάρχει (διότι πώς αλλιώς θα φτάσουμε στα 5 εκατομμύρια) είναι «διαντιδάνειο» -όμως προτρέχω. Ξέρουμε το αγγλικό platform, αλλά το δάνειο το πήραμε μάλλον από τα γαλλικά (plate-forme), όπως και, αιώνες νωρίτερα, οι Άγγλοι. Η λέξη άλλωστε έχει γίνει διεθνής και υπάρχει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες, με κάποιες μικρές διαφορές βέβαια (π.χ. plataforma στα ισπανικά, Plattform στα γερμανικά). Καθώς οι Γάλλοι γράφουν τη λέξη με ενωτικό, είναι πιο εύκολο να διακρίνουμε τα συστατικά της μέρη, plate, θηλυκό του plat, και forme. Η πρώτη λέξη έχει απώτερο πρόγονο το ελληνικό πλατύς, και από την ίδια οικογένεια λέξεων έχουμε αρκετές λέξεις της ελληνικής γλώσσας που έχουν παλιννοστήσει ως αντιδάνεια, όπως πιάτσα, πιάτο ή πλατό. Η δεύτερη λέξη ανάγεται στο λατινικό forma, το οποίο, σύμφωνα μια άποψη, προέρχεται από τη μορφή με αναγραμματισμό. Άρα, η πλατφόρμα είναι είτε ημιαντιδάνειο είτε (δι)αντιδάνειο.

Λέμε ότι πήραμε από τα γαλλικά τη λέξη πλατφόρμα, όμως κυρίως με τις αρχικές τεχνικές σημασίες της λέξης. Τις νεότερες, μεταφορικές σημασίες τις πήραμε από τα αγγλικά. Διότι η πλατφόρμα είναι λέξη πολυσήμαντη. Ενώ η αρχική σημασία της είναι η σημασία της επίπεδης επιφάνειας, της βάσης, της εξέδρας ή της αποβάθρας, (plat = επίπεδος άλλωστε), έχει και σημασίες μεταφορικές που ξεκινούν από την έννοια «βάση».

Στις κυριολεκτικές σημασίες έχουμε τις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, τις πλωτές πλατφόρμες, την πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων, την ανυψωτική πλατφόρμα, την κινητή πλατφόρμα, την πλατφόρμα ζύγισης, την υδραυλική πλατφόρμα, την πλατφόρμα κολύμβησης (στα κότερα, λέει το λεξικό), τις πλατφόρμες του μετρό ή του σιδηροδρομικού σταθμού, την πλατφόρμα του βαγονιού του τρένου, και πολλές άλλες.

Ωστοσο, για να πάμε και στις μεταφορικές σημασίες, στο πολιτικό λεξιλόγιο πλατφόρμα είναι ένα σύνολο θέσεων και αρχών, και βέβαια από εκεί έχουμε και την Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ συχνά βλέπουμε σε τίτλους ότι κάποιοι αναζητούν «κοινή πλατφόρμα» ή «πλατφόρμα δράσης» ή «πλατφόρμα συνεργασίας».

Σχετικά νέος είναι αυτός ο όρος, αλλά ακόμα νεότερος όρος είναι η πλατφόρμα στον τομέα της πληροφορικής, όπου σημαίνει έναν συνδυασμό υλικού και λογισμικού ή το λογισμικό υποστήριξης μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας -για να δώσω ένα κάπως εξεζητημένο παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια ο ΟΣΔΕΛ ανακοίνωνε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεαδειοδότησης (!). Συχνές είναι οι πλατφόρμες συναλλαγών για την ηλεκτρονική τραπεζική ή για όσους έχουν ακόμα λεφτά για να χάσουν στα χρηματιστήρια άλλων χωρών.

Και βέβαια υπάρχουν και τα γυναικεία παπούτσια – πλατφόρμες, δάνειο από τα αγγλικά υποθέτω. Από το slang.gr μεταφέρω τον ορισμό που έχει δώσει μια φίλη, που ολοφάνερα δεν συμπαθεί τα παπούτσια αυτά: Πρόκειται για τα περίεργα αυτά παπούτσια (από σανδάλια μέχρι μπότες) που οφείλουν την ονομασία τους στην τεράστια σόλα τους, την μονοκόμματη, άκαμπτη και πολύ μεγάλου πάχους, που θυμίζει την μη σλανγκ πλατφόρμα (εξέδρα, αποβάθρα κλπ), δηλ. ένα τεράστιο επίπεδο, τσιμεντένιο, βαρύ κι ασήκωτο μονομπλόκ.

Η πλατφόρμα ανήκει στην πολυμελέστατη κατηγορία των θηλυκών ουσιαστικών που έχουν άβολη γενική πληθυντικού. Συνήθως αποφεύγουμε τη γενική πληθυντικού. Αν πάντως σας βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο και σας αναγκάσουν να χρησιμοποιήσετε τη γενική, να πείτε «πλατφορμών», αυτός είναι ο κανονικός τύπος, όχι «*πλατφόρμων». Βλέπω σε οικονομικούς ιστότοπους να χρησιμοποιούν ακομπλεξάριστα τη γενική πληθυντικού (π.χ. σύγκριση πλατφορμών) και μου αρέσει.

Κάπου εδώ τελειώνουν τα λεξιλογικά της πλατφόρμας. Όσο για την Αριστερή Πλατφόρμα, εύχομαι να μη βυθιστεί, αλλά και να μη χάσει την έδρασή της, να μην παρασυρθεί από τα κύματα -ή από τις σειρήνες.

Υστερόγραφο: Δεν το ξέχασα ότι σήμερα έχουμε την επέτειο της πτώσης της χούντας το 1974. Πέρυσι, που ήταν στρογγυλή η επέτειος, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο με αναμνήσεις -δικές μου και δικές σας. Φέτος, ανάλογο άρθρο δημοσίευσε ο φίλος μας ο Γιάννης.

Advertisement

212 Σχόλια προς “Πλατφόρμες και κόμματα”

 1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!

  Με το πρώτο συνθετικό της «πλατφόρμας», θυμήθηκα Le Plat Pays του Brel: σίγουρα δεν είναι η περίπτωση της χώρας μας, ενώ -τώρα, ιδίως- θα επιβαλόταν να ήταν.

  Όσο για την Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα βυθιστεί: οφείλει να φτιάξει ένα νέο κόμμα, ρουφώντας με το καλαμάκι, μέχρις τελευταίας ρανίδος, το σημερινό ΚΚΕ (το «οφείλει» τελειώνει στο «κόμμα» -το «ρούφηγμα» δεν θα ώφειλε…).

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Πλατφόρμα δόνησης

  Δονητής σκυροδέματος

  Και δονητής απλός

  παντών των πλατοφορμών

 3. Κουνελόγατος said

  Εγώ πάλι πιστεύω ότι ΟΛΟΙ πρέπει να μείνουν μαζί, να βάλουν μια τάξη σε θέματα διαπλοκής, διαφθοράς, δικαιοσύνης και δεν ξέρω τι άλλο, και, καθώς το μνημόνιο δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει, να ενημερώσουν εγκαίρως τον λαό, και να ετοιμάσουν τη μετέπειτα πορεία της χώρας με ΣΟΒΑΡΟ τρόπο (υπάρχουν άλλωστε και γεωπολιτικές πτυχές), χωρίς υπερβολές και άλλα ωραία.
  Καλημέρα σας, συγγνώμη για το μακρ*νάρι…

 4. Γς said

  Πασών πασών των ρωσιών, ουπς των …

 5. Γς said

  4->2

 6. Γς said

  Αριστερές πλατφίρμες
  και [μπίπ] μπλέ!

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Δεν την ήξερα αυτή την πλατφόρμα.

  3: Κι εγώ αυτό εύχομαι.

 8. Γς said

  6:
  Πλατφτού!

  πλατφόρμες

 9. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Ρουφήξτε τ’ αυγουλάκι σας και αφήστε τις πλατφόρμες να βουλιάξουν. 😉

 10. atheofobos said

  Έχοντας την περιέργεια να δω τι θα κάνουν οι πλατφόρμες και οι συνιστώσες παρακολούθησα μισοκοιμισμένος μέχρι τα ξημερώματα την Βουλή και έτσι έχω προσωπική άποψη από τα διαμειφθέντα, όπως γράφω στο ποστ:
  Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/07/blog-post_23.html

 11. Γς said

  Και ποια είναι η αγαπημένη σας πλατφόρμα στα Social Media;

  https://arcadestudio.files.wordpress.com/2013/07/smplatforms.jpg?

 12. Πάνος με πεζά said

  Και εις την μαστορικήν, «πλατυφόρμα», κατά το «υγρομπετό». (Είδες ο μάστορας; Ασυναίσθητα, βρίσκει την ετυμολογία…)
  Πλατφόρμα λέγαν και τη μπετονένια βάση του λυόμενου, αυτή δηλαδή την «ταράτσα» πάνω στην οποία το έστηνες.

  Αντίστοιχος συρμός της πλατφόρμας, έχει γίνει από πιο παλιά το «πλατώ» : αν και το ξέραμε μόνο από τα αυτοκίνητα, ως ζευγάρι του συμπλέκτη, έχει εδώ και χρόνια επεκταθεί στα πικάπ, στις συσκευές κρέπας, στα σημεία αιχμής (πιάσαμε πλατώ), αλλά και στα σερβιριζόμενα εντός πιατέλας (πλατώ τυριών κλπ.)

  Καλημέρες 1

 13. Zoi Zbeebz said

  Πάντως τα παπούτσια – πλατφόρμες στα αγγλικά λέγονται wedges. Ή wedge shoes. Πώς λέμε «πλατφόρμες»; Καμία σχέση.

 14. Γς said

  10:
  Εμένα με πήρε ο ύπνος κι όταν ξύπνησα είπα να δώ τα αποτελέματα κι έπεσα πάνω στη Ζωίτσα που έλεγε να σταματήσουν τις φωνές γιατί

  …δεν θα τους πει το παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια 😉

  [που η κορούλα σου Αθεόφοβε τα ήθελε κατσικάκια – Σχόλιο 2]

 15. cronopiusa said

  Ζ. Κωνσταντοπούλου: Εκτροπή το νομοσχέδιο – συντάχθηκε από συμβούλους τραπεζών

  Καλή σας μέρα

 16. Estrellita Fugaz said

  Αθεόφοβε (10), καταπληκτικό το «παρακολούθησα μισοκοιμισμένος…κι έτσι έχω προσωπική άποψη»- θα το υιοθετήσω κι εγώ (άσε που, με τα χρόνια, θέλω δεν θέλω, το υιοθετώ…)

  Η λογόρροια, αλήθεια, εκτός από διάσημη ηθοποιό του Χόλλυγουντ, δεν αποτελεί μια, κάπως πιο συγκεκριμένη, διαταραχή;

 17. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  12 Και τα τηλεοπτικά πλατό.
  Ώστε πλατυφόρμα, καλό!

  13: Κι όμως, η βικιπαίδεια έχει λήμμα platform shoe
  https://en.wikipedia.org/wiki/Platform_shoe

 18. G said

  Φαίνεται ότι η λέξη πλατφόρμα είχε από την αρχή πολιτικό-οργανωτικό περιεχόμενο (σχέδιο δράσης, δήλωση αρχών):
  http://www.etymonline.com/index.php?term=platform

  Η αρχική σημασία – υπερυψωμένο επίπεδο, επιφάνεια – ήρθε μόνο μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Άραγε σχετιζονται; Μπορείς να έχιες σχέδια δράσης χωρίς υπερυψωμένα επίπεδα, από τα οποία εποπτεύεις τον χώρο και διοικείς;

  Με την βοήθεια του Google Books, βρήκα αυτό το ωραίο παράδειγμα από το 1625: «here have you the full platform laid down of Pelagius, his doctrine touching the conversion of a sinner…»

  https://books.google.gr/books?id=yo5PAAAAcAAJ&pg=PA531&dq=platform&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=platform&f=false

  Πέρα από την πλάκα, και «πλατφόρμα» χρειάζεται, και και αριστερή, και «πλατφόρμα Β» (ή Γ και Δ). Τα αδιέξοδα θα συσσωρευτούν ταχύτατα…

 19. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  18,
  σωστά: κι ο Μαζεστίξ (ο Αμπραρακουρσής) σε μια πλατφόρμα πάντα παρουσιάζεται.

 20. atheofobos said

  16
  Το μισοκοιμισμένος είναι σχήμα λόγου.
  Μπορείς να κοιμηθείς στις 3 και 20 όταν ακούς την διαβρωτική φωνή της Κωνσταντοπόύλου συνοδευόμενη από τις ενθουσιώδεις κραυγές των άτυχων ακροατών από κάτω; 🙂

 21. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Πάντως, παράξενα πράγματα συμβαίνουν με αυτές τις Πλατφόρμες: στην Ισπανία, για παράδειγμα, η Plataforma per Catalunya (PxC) είναι κόμμα τελείως ακροδεξιό.
  Με άλλα λόγια, όχι «είμαι της πλατφόρμας» και καθαρίσαμε…

 22. cronopiusa said

 23. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  22,
  ο Χατζιδάκις, μετά τις γελοιογραφίες σου, έσκασε σαν το «ναι» του Γιάνη.

 24. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  » Όσο για την Αριστερή Πλατφόρμα, εύχομαι να μη βυθιστεί, αλλά και να μη χάσει την έδρασή της, να μην παρασυρθεί από τα κύματα -ή από τις σειρήνες.»

  Για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχασε την έδρασή του, παρασύρθηκε από τα κύματα και τις ακροδεξιές σειρήνες, τι εύχεσαι Νίκο;

 25. Γς said

  0:
  >Υστερόγραφο: Δεν το ξέχασα ότι σήμερα έχουμε την επέτειο της πτώσης της χούντας το 1974

  Πτώση της Χούντας.
  Οχι παντού όμως 😦

 26. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Πείτε με αριστεριστή, αλλά χαίρομαι φιλοσοφικούς αφορισμούς όπως του Πετράκου: ‘Δεν πιστεύω σε σωτηρία της πατρίδας που σημαίνει καταστροφή των πολιτών της’. Για την οξύμωρη μεταστροφή από το ‘πρώτα η σωτηρία του πολίτη’ ως μηχανής εποθυμίας, στο πρώτα η πατρίδα δια της αλέσεως του πολίτη, δες το τελευταίο βιβλίο του Δουζίνα: Στάσις Σύνταγμα.
  Εν τω μεταξύ, το γλεντήσαμε σκεπτικιστικά στην παρουσίαση κατά τινων της ΤΙΝΑ.

 27. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Ομήρου λέξις: άκνηστις

  Φίλες και φίλοι, με τα σκυλιά και τα γατιά σας, τί νά ‘ναι άρα γε η ‘άκνηστις’; Αγγλιστί την γνωρίζουν ως ‘aknestis’.
  Είναι το μέρος της ωμοπλάτης, ανάμεσα στους ώμους, που το ζώο δεν μπορεί να φτάσει για να κνησθεί, να ξυστεί. Κι ανοίγοντας κενό ανάμεσα στα δύο κόκκαλα των ώμων, σημειώνει την κερκόπορτα για το μαχαίρι ή το δόρυ που θα φτάσει στην καρδιά του ζώου, όπως γνωρίζουν οι ματαντόρ, εξοντώνοντας με την χαριστική σπαθιά τον ταύρο.

  Κι όπως γνώριζεν ο Οδυσσεύς, στο κ της Οδύσσειας, την ‘υψίκερων έλαφον’ σκοτώνοντας για να φάνε με τους συντρόφους – αφού πλύνουν τα χέρια: ‘χείρας νιψάμενοι τεύχοντ’ ερικυδέα δαίτα’, τρώγοντας μέχρι το γέρμα του ηλίου: ‘ώς τότε μεν πρόπαν ήμαρ ες ηέλιον καταδύντα / ήμεθα δαινύμενοι κρέα τ’ άσπετα και μέθυ ηδύ’ (κ 182-4).
  Είχε σκοτώσει το ιψικέρατο ελάφι ο Οδυσσεύς βλέποντάς το στον ποταμό να έχει από τα βοσκήματά του, στο δάσος, κατέβει για νερό: ‘ο μέν ποταμόνδε κατήιεν εκ νομού ύλης’ (κ 159), με το δόρυ κτυπώντας το στην ‘άκνηστιν’:
  ‘τόν δ’ εγώ εκβαίνοντα κατ’ άκνηστιν μέσα νώτα / πλήξα. Τό δ’ αντικρύ δόρυ χάλκεον εξεπέρησε. / Καδ’ έπεσ’ εν κονίησιν μακών, από δ’ έπτατο θυμός.’

 28. Γς said

  Κι ευχομαι να φουντάρει, να βυθιστεί αύτανδρος, αυτός ο παλιοσκυλοπνίκτης. Μπας και βρούμε το δρόμο μας στην Ευρώπη του 1915. Αρκετά τον πληρώσαμε. Αρκετά!

 29. Γς said

  28:
  Λέγεται και Αριστερή Πλατφόρμα

 30. Pedis said

  Τις καλημέρες μου.

  «Δυστυχώς αυτό δεν σημαίνει πως η Αριστερή Πλατφόρμα έχει δίκιο στην εσωκομματική αντιπαράθεση -εγώ τουλάχιστον θεωρώ ότι δεν έχει να προτείνει εναλλακτική λύση και η διαφοροποίησή της στην προηγούμενη ψηφοφορία (και, μάλλον, σε αυτήν που θα γίνει σε λίγο) ήταν ένα εγκληματικό λάθος που βαραίνει κάθε βουλευτή ατομικά και ειδικά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.»

  και πριν και τώρα εναλλακτική δεν υπάρχει … για τα υποζύγια, όταν δέχονται το σαμάρι θα δεχτούν και τον καβαλάρη … τον όποιον καβαλλάρη.

  Ο μικρός και η παρέα του έστησε ένα αριστούργημα. Στο τέλος τους βγήκε λίγο άκομψο παρόλο το παρατεταμένο σασπένς. Η κατάληξη αυτή ήταν με μεγάλη ακρίβεια προβλεπόμενη από την επαυριο των εκλογών του 2012 …

  Η αριστερή πλατφόρμα, εκτος από φωτεινές εξαιρέσεις σπάνιας έντιμης πολιτικής βλακείας και εγγενούς ιδεολογικής αφέλειας έχει αποδεχτεί από καιρό το ρόλο του κομπάρσου … με το αζημείωτο. Τώρα, όμως, είναι τελειωμένοι.

  Θέλω να δω το τέλος του μικρού (και της παρεούλας του) … λογικά αυτό δεν είναι μακριά και το εύχομαι, εκτός αν έχει ακόμη κρυφές ικανότητες και στήνει ακόμη μεγαλύτερο χουνέρι σε φίλους και δουλειές με τους νέους του συνοδοιπόρους …

 31. Απορώ πώς σε ένα μπλογκ αριστερών, ξεχάσατε την πλατφόρμα του Μάρκου Βαφειάδη. Γιατί; Μήπως διότι οι σύντροφοί του τον …έβγαλαν τρελλό, ή μήπως διότι τελικά τον απορρόφησε το ΠΑΣΟΚ; Θα μπορούσε να μας δώσει απάντηση ο παρα-παππούς του Ευκλείδη, αλλά δυστυχώς μας άφησε χρόνους προ πολλού!

 32. Γς said

  28:
  Φτού!
  Του 1915 για να φτάσουμε καποτε στο 2015.

  [μπάλωμα τύπου «που είστε Λαρισαίοι να δείτε τους Βολιώτες, του γέρου της Δημοκρατίας]

 33. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  24 Δεν συμμερίζομαι την ίδια εκτίμηση.

  31 Ναι, υπάρχει κι αυτή η πλατφόρμα, του 1948

 34. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Επειδή δεν μου κόβει και πολύ και δεν έχω καταλάβει τι συμβαίνει, έχουμε για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, που συγκυβερνά με ακροδεξιό κόμμα, και που όταν ήταν αντιπολίτευση, κατήγγελνε σε καθημερινή βάσει την συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ για τα ακραία αντιλαϊκά μέτρα που έπαιρνε με εντολές της τρόϊκας, και για την υπογραφή καταστροφικών για την οικονομία και τον λαό μνημονίων, κι ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση, ΘΑ ΣΚΙΣΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ (για την μουσική και τον χορό των αγορών το αφήνω). Τώρα που κυβερνά,
  υπογράφει χειρότερο μνημόνιο από τα προηγούμενα, κατηγορεί σαν προδότες όσους «αριστερούς» δεν το υπογράφουν, και στηρίζεται από τα δεξιά κόμματα που κατηγορούσε, καί κατηγορεί, ενώ ταυτόχρονα λέει ότι αυτό το μνημόνιο είναι καταστροφή για την χώρα. Ο δεν πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε πρίν το δημοψήφισμα (το θυμάται κανείς;) πως δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού, τώρα δηλώνει πως δεν εγκαταλείπει την μάχη, ενώ έχει παραδοθεί άνευ όρων. Α και ένα άλλο που δεν το έχω καταλάβει (είπαμε από μυαλό ΔΕΝ) ο πολύς ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (έχει ακόμα αντίρρηση κανείς για το όνομα;) δεν ψήφισε ΝΑΙ στην προηγούμενη ψηφοφορία, γιατί λέει είναι καταδίκη για τον λαό, και υπήρχε και υπάρχει άλλη λύση κλπ, και όλη την βδομάδα κατηγορούσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, για υποταγή στους θεσμούς. Χτές το βράδυ, το παλληκάρι (;) ψήφισε ΝΑΙ, τι ήταν αυτό που τον έκανε να αλλάξει γνώμη, μήπως η απειλή πως όποιος ψηφίσει ΟΧΙ θα διαγραφεί; ΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟΚΟ!!!
  Όπως είπα και στην αρχή ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΟΒΕΙ και πολύ, και δεν έχω καταλάβει τι γίνεται, μπορεί κάποιος σχολιαστής να μου εξηγήσει ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ τι δεν καταλαβαίνω;
  θα μου κάνει μεγάλη χάρη.

 35. Παναγιώτης Κ. said

  @1. Μπράβο φαντασία!!! Ούτε μου είχε περάσει από το νου η Αριστερή Πλατφόρμα να απορροφήσει το ΚΚΕ!

 36. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  33 – ΟΚ, ευχαριστώ για την απάντηση, μάλλον έχουμε διαφορετική άποψη για τις έννοιες αριστερό κόμμα, αριστερή διακυβέρνηση, ας μη ξεχνούμε άλλωστε, πως και το ΠΑΣΟΚ σοσιαλιστικό κόμμα είναι, και οι πασόκοι ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ.

 37. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  35, πριν με αποκαλέσεις φαντασιόπληκτο, Παναγιώτη Κ., περίμενε τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών. Όπως και στον Μάτριξ, ο κόσμος της φαντασίας είναι εδώ.

 38. Παναγιώτης Κ. said

  @10(Athefobos) Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…Ας προσπαθήσουμε λίγο ακόμα…Στο τέλος θα τα καταφέρουμε ! 🙂

 39. Pedis said

  Π. Λαφαζάνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του
  «Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του» δήλωσε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
  http://left.gr/news/p-lafazanis-o-syriza-einai-enomenos-me-tis-diaforetikotites-toy

  γι αυτό έλεγα (# 30) ότι είναι τελειωμένοι και ο μικρός τους έχει μιά χαψιά και το ξέρει και το ξέρουν.

 40. Παναγιώτης Κ. said

  Βιβλία είχαμε προτείνει σε προηγούμενη ανάρτηση.Δεν πειράζει όμως να αναφέρω ένα βιβλίο που εκδόθηκε πριν 45 περίπου χρόνια: Ματίλντ Νιελ: Ψυχανάλυση του Μαρξισμού. Εκδ.Μπουκουμάνη.
  Η ψυχανάλυση του Μαρξισμού είναι φυσικά και ψυχανάλυση των μαρξιστών.

 41. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πλωτή μα και με σκαλιά στην Οδησσό.Τεράστια ιδεολογική πλατφόρμα μα κυρίως πλατφόρμα για πολλές μετέπειτα δημιουργίες της 8ης τέχνης. Σχολή το Θωρηκτό Ποτέμκιν.Ο βασιλιάς της πλατφόρμας:

 42. cronopiusa said

  μόλις μου ευχηθήκανε
  «το να ι νά σου μη χάσεις» ή κάτι τέτοιο
  τί είναι «να ι νά»;
  (η κυρία που μου το είπε είναι κρητικιά υπερήλιξ)

 43. Γιώργος Κόφτης said

  Η γνωστή πλατφόρμα στην ελληνική ύπαιθρο, είναι η καρότσα που προσάπτεται στον γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ) και χρησιμοποιείται για την μεταφορά γεωργικών προϊόντων.
  Όσο για το τρακτέρ, θυμάμαι στο δεύτερο έτος της νομικής που κάναμε και μαθήματα οικονομίας, πριν από πενήντα χρόνια ένας καθηγητής χρησιμοποιούσε την λέξη «βενζινάροτρο»!

 44. Παναγιώτης Κ. said

  Πριν από δυο χρόνια είχα μια κουβέντα με την κόρη φίλων μου δικηγόρο 32 ετών. Πολύ καλό μυαλό, με ευαισθησίες και κινούμενη πολιτικά στον αριστερό χώρο. Τη ρωτάω λοιπόν αν έχει διαβάσει μαρξισμό. Με πολλή άνεση μου λέει όχι και διερευνητικά την ρωτάω αν είναι στα προσεχή της διαβάσματα. Και πάλι πήρα αρνητική απάντηση.
  Επανέλαβα το ερώτημα και σε μερικά ακόμη πρόσωπα της ίδιας ηλικίας η αντίδραση ήταν παρόμοια και στο τέλος επανήλθε η γνωστή ερώτηση: Ο γιαλός είναι στραβός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε;

  Εγώ πάντως τον θυμάμαι τον Λαφαζάνη στις γενικές συνελεύσεις του Μαθηματικού Αθήνας αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας. Η εντύπωση που είχα αποκομίσει ήταν αυτή του ζοχάδα που μιλούσε χωρίς να σου μένει η εντύπωση του «καλά τα είπε».

 45. sarant said

  42 ναϊνά; δεν μου λέει τίποτα, δεν το ξέρω.

  44 Υπάρχουν ωστόσο πολλοί νέοι πολύ διαβασμένοι.

 46. cronopiusa said

  23

  …τούτος ήτανε φίλος μας κι έβοσκε
  στα χωράφια μαζί μας σαν σύντροφος.
  Καταπάτησε νόμους αρχαίους
  και τους όρκους των όρνιων επρόδωσε.

 47. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  30 – «Θέλω να δω το τέλος του μικρού (και της παρεούλας του) … λογικά αυτό δεν είναι μακριά και το εύχομαι,»
  Όσο κι αν το θέλεις, ο μικρός ήρθε για να μείνει, και το χειρότερο; για να γίνει ΜΕΓΑΛΟΣ, και θα γίνει, είναι το μόνο σίγουρο, γιατί έχει όλα τα εχέγγυα που χρειάζεται κάποιος για να γίνει ΜΕΓΑΛΟΣ ηγέτης.

  Στην σύγχρονη οικονομιή κοινωνία, (από το 19ο αιώνα και μετά) ΗΓΕΤΗΣ ΔΕΝ ΓΙΕΝΙΕΣΑΙ, ΓΙΝΕΣΑΙ.

 48. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  44. «Η εντύπωση που είχα αποκομίσει ήταν αυτή του ζοχάδα που μιλούσε χωρίς να σου μένει η εντύπωση του «καλά τα είπε».»

  Μπορει να ειχε και να εχει παθολογικές αιμοροϊδες, απο σαραντακονταετη δυσκοιλιοτητα :-).

  ΥΓ Οι αιμορροΐδες αποτελούν ημιτονοειδείς αγγειακές δομές στην κοπροδόχο λήκυθο που βοηθούν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση.[1][2] Γίνονται παθολογικές όταν διογκώνονται ή ερεθίζονται. …..Αν και η ακριβής αιτία των αιμορροΐδων παραμένει άγνωστη, θεωρείται ότι ένα πλήθος παραγόντων που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, συγκεκριμένα η δυσκοιλιότητα, παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή τους.» βικιπαιδεια

 49. cronopiusa said

 50. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  42.>>νά ι να.
  Μήπως την αυτοσυγκράτηση,τον αυτοέλεγχο.
  «Να ι να » φωνάζουμε στα ζώα που κρατάμε από το σκοινί όταν θέμε να τα συγκρατήσουμε να μην ορμάνε ή όταν π.χ.πάνω σ ένα μουλάρι περνάμε ένα δύσκολο σημείο και θέλουμε να «ξυπνήσουμε» την προσοχή του ζώου.
  Νόμιζα ότι πλατφόρμες είναι οι κοθόρνοι ας πούμε.Με χοντρή και μονοκόμματη σόλα.Οι ψηλές εσπαντρίγιες π.χ.

 51. Λ said

  Τα wedges – πλατφόρμες ήταν στη μόδα το 74-75. Γιατί το θυμούμαι; Επειδή τότε ήμουν στη δεύτερη τάξη στο γυμνάσιο θυλέων Κύκκου με διευθύντρια την Ουρανία Κοκκίνου (αγωνίστρια της εοκα και στενή συνεργάτιδα του Μακαρίου.Η Κοκκίνου λοιπόν όταν είχαμε συγκέντρωση μας έβαζε πάντα τις φωνές και μεταξύ άλλων φώναζε που πολλά κορίτσια φορούσαν πλατφόρμες. Δεν τα έλεγε πλατφόρμες όμως αλλά χρησιμοποιούσε μια αρχαία λέξη που άρχιζε από κάπα. Μήπως μπορεί κανείς να βοηθήσει να τη βρούμε αυτή τη λέξη;

 52. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  50.
  Σε παπουτσια ορθως ενομιζες

  https://www.google.gr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRxqFQoTCMff3pr_8MYCFQRdFAodWxoLWg&url=http%3A%2F%2Fwww.new-shoes.gr%2Ffind-your-shoes%2Fplatformes-voi-noi-spring-summer-2013-805&ei=ILuwVcfPKoS6Udu0rNAF&bvm=bv.98476267,d.d24&psig=AFQjCNGwiK1ZrUSqxMG1bpFzcKPwuYCP2w&ust=1437731966101318

 53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  40 – «Η ψυχανάλυση του Μαρξισμού είναι φυσικά και ψυχανάλυση των μαρξιστών.»
  Σε καμία περίπτωση το δεύτερο, άλλωστε ο Μάρξ δεν ήταν μαρξιστής.

  44 – «Επανέλαβα το ερώτημα και σε μερικά ακόμη πρόσωπα της ίδιας ηλικίας η αντίδραση ήταν παρόμοια και στο τέλος επανήλθε η γνωστή ερώτηση: Ο γιαλός είναι στραβός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε;»

  Εμείς αρμενίζουμε στραβά, ο γιαλός μιά χαρά ίσιος είναι, τι σχέση έχει ο μαρξισμός του 1850 με την σημερινή πραγματικότητα; μόνο οι δογματικοί δεν βλέπουν την χαώδη διαφορά. Και μόνο το ότι η παγκόσμια οικονομία δεν βασίζεται στην παραγωγή αγαθών, θα ήταν αρκετό, αν βάλουμε δε και το αχρείαστο (οσονούπω) ουσιαστικά της ανθρώπινης εργασίας, εξαλείφεται η όποια σημασία του, εκτός ίσως ως αναφορά ιστορικού γεγονότος.

 54. cronopiusa said

  45, 44
  ναι, και δεν μασάνε

 55. Ριβαλντίνιο said

  https://en.wikipedia.org/wiki/Platform_game

 56. Λ said

  κόθορνοι, το θυμήθηκα

 57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/caricature_main/public/caricature/pn1607platforma_copy.jpg?itok=JpHE6bnS

 58. Πάνος με πεζά said

  Πολύ σωστότερος ο όρος «Wedges» για τα παπούτσια αυτά, αφού το χαρακτηριστικό τους είναι το ενιαίο συμπαγές τακούνι, σχήματος σφήνας. Ενώ από την άλλη, εμείς πλατφόρμα κεκλιμένη είναι λίγο δύσκολο να φανταστούμε, τη λέμε συνήθως ράμπα…

 59. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>η πλατφόρμα είναι λέξη πολυσήμαντη
  Μουσικές πλατφόρμες
  http://www.topontiki.gr/article/123478/diasimoi-star-egkainiazoyn-moysiki-platforma-poy-antagonizetai-spotify-video

 60. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  49 α – Ελληνικό πόδι!!!

 61. Gpoint said

  # 34

  Λάμπρο αγόρι, δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις, όλα είναι τόσο απλά όσο κι η σχέση του ΠΑΟΚ με το πρωτάθλημα !

 62. sarant said

  49α-60: Είδατε; Και τις πλατφόρμες οι ΑΗΠ τις βρήκαν!

 63. Pedis said

  # 47 – «Όσο κι αν το θέλεις, ο μικρός ήρθε για να μείνει,»
  βελτιώνεται συνεχώς, δεν λέω, στο να πουλάει απάτη και ψέμματα, μικρά, μεγάλα και χοντρά. Τον σπρώχνουν για την ώρα και τα διευθυντήρια … δεν έχουν κι άλλον καλύτερο να τους κάνει τη δουλειά (αυτός και ο καραγκιοζάκος τους έμεινε).

  Αλλά, ακόμη δεν μπορώ να χωνέψω πώς τα κατάφερε ο κάθικος και με τόσα λάθη και λάθος τάιμινγκ.

  (Π.χ. το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει το Φλεβάρη, να πάρει το 80% μαζί του, να δέσει το 99% του κόμματος στην καρότσα του, να μην έχει τώρα τον κάθε Λαφαβίτσα να τον ζαλίζει και να υπογράψει την επώδυνη συμφωνία, τον έντιμο συμβιβασμό, χάρην πραξικοπήματος, ένεκα στραγγάλισμα, και στο τέλος … Μπρεστ-Λιτοφσκ ως αποχέτευση του παλατιού των Βερσαλλιών … κι άλλες παπαρούνες …)

 64. Gpoint said

  Φέτος που ο ΠΑΟΚ δεν πάει για πρωτάθλημα (ο στόχος είναι το Γιουρόπα Λιγκ με σοβαρές πιθανότητες κατάκτησης-αν δεν αποκλεισθούμε σήμερα από τους πλανόδιους) είπα να ασχοληθώ λιγάκι και με τίποτε πιο ευτελή πράγματα όπως π.χ. η πολιτική. Κάπου διάβασα πως ο Λαφαζάνης ηταν το δεξί χέρι του μεγαλύτερου μαϊντανού των γραμμάτων, των τραγουδιών και της πολιτικής συγχρόνως, γνωστού και ως «μου εις το νι»
  Δεν μπορεί, σκέφτηκα, κατά τον μαστρο-Νικολή και το κοπέλι του και δικαιώθηκα καθ’ότι τέτοιοι άνθρωποι «καίγονται» όταν βγουν στις πρώτες γραμμές, είναι καλοί να δίνουν από πίσω αλληλοσυγκουόμενες συμβουλές με το αζημίωτο και να θυμούνται μετά μόνο όποια τους συμφέρει,. Η γραμμή αυτή οδηγεί στο ΠαΣοΚ, αν θυμάμαι καλά ή αλλού «άραξε» ο Μι-νίς

 65. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  63, ποιος είναι ο καραγκιοζάκος;

 66. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  64, ποιος είναι ο μου εις το νι;

 67. Pedis said

  # 65 – ο και εμετικός γλειφτράκος

 68. Λ said

  Τους ονομάτισε η Έφη στο 50 έτσι κι αλλιώς τους κόθορνους της Ουρανίας Κοκκίνου πριν καν τους αναφέρω.

 69. «And a crowd of young boys, they’re fooling around in the corner
  Drunk and dressed in their best brown baggies and their platform soles»

  Από το κλασικό Sultans of Swing των Dire Straits.

 70. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  63.>>το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει το Φλεβάρη,
  Το Γενάρη οι εκλογές και το Φλεβάρη δημοψήφισμα; Πάλι θα τον έλεγαν χέστη, ανώριμο κι ό,τι θες. Κάθικος, ε πολύ βαρύ! Έχει δόλο; Δε νομίζω.
  Να μας ξανάρθουν οι Σαμαροβενιζέλοι ή οι ανάλογοί τους, να πάρουν τέτοιες λέξεις το νόημά τους.Στην άκρη του γκρεμού προτιμώ να στέκω μ΄ ένα καθαρό,έστω άπειρο, παρά με τις γριες ύαινες που θα με φάνε και στέκοντας και στη χαράδρα.

 71. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  67, κι εγώ που, ψάχνοντας στο διαδίκτυο, είχα καταλήξει στον Τζήμερο…

  Καλά λοιπόν, μένει ο μου εις το νι δια να απαντηθή.

 72. Gpoint said

  # 34

  Σχετικά με τον Βαρουφάκη κάποιες πικρές αλήθειες είναι πως του καλάρεσε η πολιτική, ταξιδάκια, προβολή, λέμε και καμιά μλκία να περνά η ώρα, που να κάθεται να ξεσκίζεται στις …μελέτες (λέμε και μεις καμιά μλκία) για τα μισά λεφτά, θυμήθηκε πως βγήκε πρώτος σε σταυρούς και τόπαιξε μάγκας !!
  Μετά θυμήθηκε πως σε γρήγορες εκλογές έχει λίστα και επανήλθε στην κομματική γραμμή και στις παλιές δοκιμασμένες φιλίες!

  Είναι η μύτη σου η ρις και ακόμα απορείς ;;;

 73. Κουνελόγατος said

  71 και άλλοι: Ο Μίμης από τον Άγιο είναι…

 74. Gpoint said

  # 66
  Μ Ανδρουλάκης

 75. sarant said

  63-70: Το ότι δεν έκανε εκλογές τον Φλεβάρη, δείχνει πιθανώς ότι δεν έγιναν όλα βάσει ενός καταχθονίου σχεδίου.

  64 Ο Λαφαζάνης και ο Ανδρουλάκης (και καναδυό άλλοι) ήταν όλοι τους παιδιά του Φλωράκη.

 76. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο, αλλά λυπηρό και πάλι : έφυγε χτες βράδι από τη ζωή ο Μηνάς Χρηστίδης, παλαίμαχος ηθοποιός, πρωτοπόρος τηλεκριτικός, σύζυγος της Ντόρας Γιαννακοπούλου και πατέρας του συγγραφέα Λένου Χρηστίδη.

 77. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  73. Από τσι Ποτάμους Μεραμπέλου,(Ποτάμοι, Έξω και Μέσα-δυο μετόχια).

 78. sarant said

  76 Σε μεγάλη ηλικία πάντως, στα ενενήντα. Συλλυπητήρια στους δικούς του.

 79. Pedis said

  # 75 – (α) Σχέδιο υπήρχε και δεν ήταν καθόλου καταχθόνιο. Το είχαν κάνει φανερό με τις ομιλίες, τις συνεντεύξεις από τοι 2012 κι επειτα … Δεν μίλησα για συνωμοσία. Η πολιτικη του σύριζα δεν είχε καμιά έκπληξη. Όλα ήταν αναμενόμενα.

  (β) Και ο τζακ ο αντεροβγάλτης είχε πατέρα, δεν είχε; Δεν είναι γκουντ άργκιουμεντ ετούτο Νικοκύριε. Ο Φλωράκης έκανε τις κουτσουκέλες του αλλά σιγά μην του χρεωθεί ο πολιτικός χαμερπισμός της Δαμανάκη, του Ανδρουλάκη, του Δραγασάκη και πολλών μα πολλών άλλων …

 80. Κουνελόγατος said

  77. Κάτι λίγα ξέρω κι εγώ από τα μέρη σας, είναι ο πεθερός από εκεί (σχετικά κοντά σας), Πάσχα και καλοκαίρι κι εγώ…

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  80. Αφερίμ! Από πού ΄σαι κουμπάρε; από το χωργιό τση γυναίκας μου 🙂
  Οι Ποτάμοι έχουνε καλά φυτώρια με μουρελάκια (λιόδεντρα).

 82. Corto Maltese said

 83. Κουνελόγατος said

  81. Οϊ, από αλλού είναι -κοντά σας πάντως- θα το πω στον Νικοκύρη όταν κατέβω…

 84. sarant said

  82 Αυτή τη φωτογραφία έψαχνα κι εγώ όταν έκανα το σχόλιο 75 😉

 85. sarant said

  Και μια πλατφόρμα που γέρνει προς τα αριστερά (όπως μπαίνουμε):

 86. Κουνελόγατος said

  85. :mrgreen:

 87. 85

  Από κεί που ψώνιζε υποβρύχια η Ελλάς είναι και τούτη;

 88. Corto Maltese said

  84: Εκτός των άλλων την βρίσκουμε στο:
  http://istorikesphotografies.blogspot.gr/2010/11/blog-post_1057.html

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  61 – Νάσαι καλά ρε Gee, μ΄έβγαλες απ΄το πνευματικό μου αδιέξοδο.

  64 – «Φέτος που ο ΠΑΟΚ δεν πάει για πρωτάθλημα» ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ,
  γιατί πότε πήγαινε για πρωτάθλημα τα τελευταία 35 χρόνια; Σαν τον Τσίπρα κι ο Σαβίδης, σας δουλεύει απροκάλυπτα, αλλά μπροστά στους Μπαταούδηδες Ζαγοράκηδες κλπ, φαντάζει μεγάλος ηγέτης. Τα έχεις πεί πολλές φορές για το ποδόσφαιρο και την πολιτική.

 90. Marulaki said

 91. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μην κλαις πλατφόρμα μου μην κλαις
  Μάνα, μάς κλέψαν το τρακτέρ κι είν η πλατφόρμα χήρα

  83. E καλά δεν είπαμε από τσι Ποτάμους ίδια! Κρητικόπληκτος πάντως 😉

 92. Pedis said

  Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Κοινή διάθεση με τον Αλ. Τσίπρα για να διαφυλάξουμε τη συνοχή της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ»
  https://left.gr/news/zoi-konstantopoyloy-koini-diathesi-me-ton-al-tsipra-gia-na-diafylaxoyme-ti-synohi-tis-aristeras

  Είπα κι εγώ (μετά τη χτεσινή της επιστολή που τον έλουζε …), αλλά δεν … καραπασόκοι.

  Ο άλλος τώρα ένα-ένα τα ψηφίζει τα μέτρα :
  Γ. Βαρουφάκης: «Γιατί υπερψήφισα τα μέτρα»
  https://left.gr/news/g-varoyfakis-giati-yperpsifisa-ta-metra

  Ο παράλλος δες το (# 39)
  Π. Λαφαζάνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του
  «Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του» δήλωσε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
  http://left.gr/news/p-lafazanis-o-syriza-einai-enomenos-me-tis-diaforetikotites-toy

  Είπε τίποτα ενωτικό ο Λαπαβίτσας. Ο Κουβελάκης. Αμ ο Μηλιός που κλαίει που δεν εφαρμόστηκε το ορίτζιναλ πρόγραμμα του Συριζα. Και το αποκάλυψε μετά τις 13 Ιούλη …

  έλα μου ντε!

  Απογοητέψαν μέχρι και το Στάθη. Δύσκολο φαινόταν αλλά να που συνέβη κι αυτό:

  «Μπορεί να κάνω πλάκα στη θλίψη μου, κυρίες και κύριοι (αν και αμφιβάλλω ότι έχω αυτό το δικαίωμα), αλλά να παραδώσω τα όπλα μου σ’ όσους παρέδωσαν τα όπλα, αφού πρώτα φρόντισαν να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς, δεν το βλέπω…»

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21461:stathis-ioulios&catid=81:kivernisi&Itemid=198

 93. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  63 – «Αλλά, ακόμη δεν μπορώ να χωνέψω πώς τα κατάφερε ο κάθικος και με τόσα λάθη και λάθος τάιμινγκ.»
  Λάθος τάϊμινγκ γιατί, το καλύτερο είναι, μόνος του παίζει μπάλα, καί στο «κόμμα» του, και με τα άλλα κόμματα. Μετά έχει να κάνει με ένα λαό, εκτός από αποχαυνομένο από την εποχή της ισχυρής Ελλάδας, εντελώς εξασθενημένο και κουρασμένο από τα μνημόνια και την εξαετή ύφεση. Βάλε κι ότι είναι απηυδισμένος από τους σαμαροβενιζέλους, και το αντίπαλο δέος είναι ο ποταμίσιος, ε τι διάλο, ακόμα και ο Άβερελ θα κέρδιζε, όχι ο νέος και ωραίος.
  Βέβαια, το βασικότερο εχέγγυο, είναι η βοήθεια του θεού και της παναγιάς, με την οποία συνομίλησε αποκλειστικά στο μοναστήρι του αμαρτωλού όρους (ανέγγιχτη η εκκλησιαστική περιουσία, και καμία αναφορά για φορολόγισή της από την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση) βοήθησε που τον ευλόγησε και ο θείος Σάμ στο Τέξας, τι άλλο χρειάζεται κάποιος νέος και ωραίος για να γίνει ηγέτης.

  «(Π.χ. το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει το Φλεβάρη, να πάρει το 80% μαζί του, να δέσει το 99% του κόμματος στην καρότσα του, να μην έχει τώρα τον κάθε Λαφαβίτσα να τον ζαλίζει»
  Έχω διαφορετική άποψη. Κατ΄αρχήν αν έκανε τον Φεβρουάριο δημοψήφισμα, θα υποδήλωνε πως είναι αριστερός κάτι που δεν συμβαίνει βέβαια, φάνηκε άλλωστε μετέπειτα. Μετά τον κάθε Λαφαβίτσα που λές, θα τον είχε στον σβέρκο του, ενώ τώρα στις προσεχείς φθινοπωρινές (κατά πάσα πιθανότητα) εκλογές, θα τους ξεφορτωθεί όλους αυτούς με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, και θα είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης του κόμματος και της χώρας. Για να μη γίνομαι κουραστικός, θα πώ αυτό και πιστεύω ότι τα καλύπτει όλα, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ, και οι ψευδαισθήσεις του λαού, πιο δυνατές από ποτέ.

 94. cronopiusa said

 95. Πλατφόρμα φορτηγού, και συνεκδοχικά το ίδιο το φορτηγό, δεν είδα -και του τρακτέρ.

 96. 75β Ξαδέρφια του δύτη…

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85 – Αυτή, είναι η οδυνηρή για τους αριστερούς, έκπληξη της ελληνικής αριστεράς, μπήκε στην εξουσία αριστερά, αλλά μας βγήκε ΔΕΞΙΑ.

 98. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  94β: Καλό. Αλλά εμένα μ·αρέσει ο Θηβαίος. Και ζήτησε συγνώμη για τη βλακεία που είπε.

  92 Ώστε η επιθυμία να διαφυλαχτεί η ενότητα του κόμματος είναι ένδειξη πασοκισμού. Το μάθαμε κι αυτό.

  90: Αυτή είναι η καλύτερη που έχω δει, αλλά δεν την έβρισκα τώρα που έψαξα -μπράβο!

 99. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  95, >>του τρακτέρ.
  δες -άκου- το 91β 🙂

 100. NM said

  Sarant (#75β):
  Μιμης Ανδρουλακης,
  Αλεκος Αλαβανος,
  Νικος Κοτζιας (Σουσλωφ),
  Παναγιωτης Λαφαζανης,
  Στελιος Λογοθετης
  Αυτοι ηταν «οι επιλεκτοι» του Χαριλαου. Προορισμενοι να γινουν η ηγεσια του ΚΚΕ τον 21ο αιωνα.

 101. <Καβάλα εις τον τράκτορα
  δουλεύω για τον Άκτορα!

  Σταύρος Θ., 22 VII 2015

  [video src="https://pbs.twimg.com/tweet_video/CKlmsmYUEAAi1uy.mp4" /]

 102. 99: Αποφεύγω τους λίκνους του λάιφο συνήθως.

  Τη φράση με την πλατφόρμα χήρα την ξέρω από τη δεκαετία του 80.

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  72 – Η πικρή αλήθεια, είναι ότι ο λαός εμπιστεύεται τον κάθε έξυπνο ηλίθιο, γιατί από την παιδική του ηλικία, είναι εκπαιδευμένος να μη εκτιμά και πιστεύει τον εαυτό του.
  Αντί να μαθαίνουμε από την πρώτη δημοτικού, κάτι χρήσιμο και χρηστικό όπως, μαθηματικά, φυσική, χημεία, ή ξένες γλώσσες, μαθαίνουμε θρησκευτικά, ιστορία, και διάφορα άλλα ανούσια και εν τέλει άχρηστα για την ζωή μας. Ο δε τρόπος διδασκαλίας, είναι άκρως αντιεγκεφαλικός, και καταδικάζει το μυαλό μας στην αδράνεια ή στην καλύτερη περίπτωση στην εξειδίκευση. Ένας εγκέφαλος που μπορεί να μιλάει τρείς γλώσσες στα τρία πρώτα του χρόνια, φτάνει μετά από 12 χρόνια εκπαίδευσης ίσα που να αντιλαμβάνεται τα απαραίτητα στην μητρική του γλώσσα, ενώ δεν μπορεί αν ξεχωρίσει την αλήθεια από την ΜΠΑΡΟΥΦΑ, (κάθε ομοιότητα της λέξης με πολιτικά πρόσωπα, είναι τυχαία). Από την πρώτη μέρα της ζωής μας, μας επιβάλλεται το πατριαρχικό κοινωνικό πρότυπο, η υποταγή στην εξουσία, και η υποταγή της γνώμης μας στην γνώμη της ομάδος. Δεν έχει σημασία αν έχεις δίκιο, αν η γνώμη σου διαφέρει από της ομάδας σε απομονώνει, η ομάδα δεν πάει κόντρα στο σύστημα, ο τρόπος σκέψεώς της, είναι καθορισμένος από την βρεφική ηλικία, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ. Η δύναμη είναι το σύστημα, αυτό δημιουργεί την κατάσταση που διαφθείρει το άτομο, και ποιό είναι το σύστημα, το θρησκευτικό το νομικό και το πολιτικό παρασκήνιο, αυτό πρέπει να πολεμήσουμε και να ελέγξουμε, κι όχι τις χειραγωγημένες καρικατούρες που μας παρουσιάζουν σαν σωτήρες ή αποδιοπομπαίους τράγους. Είχα κάνει μια ερώτηση πριν καμιά βδομάδα, αλλά απάντηση δεν πήρα, απλή η ερώτηση, και η απάντηση ακόμα πιο απλή, που όμως καταδεικνύει την πραγματική φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.
  Ας την ξανακάνω μπάς και…..ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

 104. sxoliko said

  Ανούσια πράγματα η ιστορία;

 105. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τα κάστανα και οι πλατφόρμες.

 106. Pedis said

  # 98 – «92 Ώστε η επιθυμία να διαφυλαχτεί η ενότητα του κόμματος είναι ένδειξη πασοκισμού. Το μάθαμε κι αυτό.»

  Νικοκύρη, η ενότητα του κόμματος δεν είναι αυτοσκοπός. Ιδιαίτερα, είναι επιζήμια όταν η ηγεσία του ακολουθεί εντελώς αντιδιαμετρική πολιτική από αυτή των συνεδρίων του, των αποφάσεων και των προεκλογικών προγραμμάτων.

  Τα υπολοιπα, όπως αυτά που συμβαίνουν με τις μπηχτές από τη μιά και τα σάλια από την άλλη είναι τελικά προσωπικός καιροσκοπισμός των «αντιφρονούντων» (ελπίζω όχι όλων τους) με σκοπό την μετατροπή σε ξέδωμα/ελπιδα για αλλαγή πορείας των (χεσμένων απάνω τους ή/και οκνηρών) σκεπτικιστών της βάσης, εξού κι ο πασοκισμός.

 107. giorgos said

  Πρέπει όλοι αυτοί τής «αριστερής» πλατφόρμας νά καταλάβουν ότι αυτή τή στιγμή στήν Ευρώπη ή άριστερά είναι αντιπολίτευση καί ότι ή Ελλάδα δέν μπορεί νά είναι άνεξάρτητο κράτος .

  «…διότι ή άνεξαρτησία δέν μπορεί νά σημαίνη αδέσποτη ίστορική προοπτική , άλλά όργανική λειτουργία μέσα σέ ώρισμένο πλέγμα σχέσεων καί έξαρτήσεων . Οπως ένας άριθμός καμμιά σημασία δέν μπορεί νά έχη μοναχός του , άλλά άντλεί τήν ύπόστασή του άπό τό πλέγμα τών σχέσεων τού συνόλου στό όποίο ύπάγεται καί τίς όποίες έκπληροί , έτσι καί στή σημερινή μεταβατική έποχή ή έννοια τού άνεξαρτήτου κράτους συμπίπτει άκριβώς μέ τήν έξεύρεση δυνατότητας καί τρόπων λειτουργίας όχι σάν «ρόδα στόν άέρα» , άλλά σάν έξάρτημα καλώς ώργανωμένης μηχανής . Είναι δέ γνωστό ότι ένα έλαττωματικό έξάρτημα καί δύσκολα έκτελεί τό έργο γιά τό όποίον προώρισται , καί βιαιότερα άποδέχεται τήν έντελέχεια τού συνόλου μηχανισμού .
  Η πολιτική σημασία τής σημερινής «προστασίας» δέν προκύπτει , ώς πρόβλημα , άπό τήν τρέχουσα διαμόρφωση τής διεθνούς πολιτικής (διότι άπό τήν άποψή της καί έξ άντικειμένου δέν μπορεί νά ένεργήση διαφορετικά ) , άλλά άπό τίς γηγενείς νοοτροπίες καί ίστορικές συνθήκες τών ύπό προστασίαν λαών . Καί γιά νά έπανέλθωμε στά δικά μας πράγματα : Η έλληνική Δεξιά άνέλαβε μετά τό 1950 τόν έλληνικό χώρο έν είδει δωρηθέντος κτήματος . ………………….
  Πού όμως ήγαγε τόν άποψιλωμένο λαό ή Δεξιά μετά τό ’50 ? Τόν έδόμησε κατά τρόπον πού νά άποτελέση ένεργό μέλος στό σύστημα στό όποίον άνήκε ? —Οχι βέβαια »

  «

 108. sarant said

  100: Ναι, αυτοί. Και τελικά δεν έμεινε κανείς στο κόμμα 😉

 109. 96 «75β Ξαδέρφια του δύτη…»

  Πώς είπατε;

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  104 – «Ανούσια πράγματα η ιστορία;»
  Στην συγκεκριμένη οικονομική κοινωνία που ζούμε, σε τι ακριβώς χρησιμεύει η σχολική ιστορία που μας διδάσκουν;

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  100 – Όλοι αυτοί μαζί φτάνουν το μικρό δαχτυλάκι της συντρόφισσας Αλέκας; Ακόμα κι ο Κουτσούμπας, που είναι λές κι έχει αχινό στον κώλο, καλύτερος φαίνεται.

  Ω ΚΚΕ ΗΡΩΩΝ ΚΟΜΜΑ, ΤΙ ΓΑΪΔΑΡΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΚΟΜΑ.

 112. Pedis said

  Ο Αλαβάνος παιδί του Χαρίλαου, ο Τσίπρας παιδί του Αλαβάνου, άρα ο Τσίπρας ;

  Το κκε κυβερνάει, ωρέ, κομμουνιστές του κερατά είναι… χρειάζεται προσοχή, με τόσο μεγάλες δόσεις σε Μπρεστ και Μολότοφ με ολίγο Ρίμπεντροπ -να το πειτε στον Χαικάλη- σκοταρισμένα με μπόλικη και φρέσκια κρέμα ΝΕΠ, μωρέ μπας και στήσουν τελικά τα ζωντόβολα καμιά σταλινοτροτσκιστική δικτατορία με κομμισάριο το Σαγιά; Και επειδή δεν τα σηκώνει κάτι τέτοια ο προτάγνονας δεν θα κάτσει να συνεργαστεί το φθινόπωρο μετά τις εκλογές … και θα πάει στράφι τόσος κόπος για να δούμε επιτέλους σε πλήρη σύνθεση και δυναμικότητα την κυβέρνηση της αριστεράς.

 113. 109 Φυσιογνωμικά· θαρρώ κάτι ξαναείπαμε…

 114. Α ναι! (Σκέφτηκα κάτι πιο περίπλοκο, την επαναπροσέγγιση μέσω Αλέκας και τέτοια…) 🙂

 115. Gpoint said

  # 100

  από σβέρκο ψώνιζε ο χαρίλαος ;

 116. Γς said

  Искра́, ισκρά είναι η σπίθα στα ρώσικα.

  Κι ο παπάς ο Καντιώης με την ΣΠΙΘΑ του πήγε να το παίξει αγιατολάχ και να βάλει φωτιά στα τόπια.
  Τελικά ξέπεσε [και ξέσπασε] στον Αγγελόπουλο και το Μαστρογιάννη.

  Κι εμείς πιτσιρικάδες παίξαμε με τις σπίθες που έβγαζαν οι τσακμακόπετρες [μαρμαρόπετρες] όταν τις χτυπούσαμε μεταξύ τους. Μετά το κόψαμε. Μεγαλώσαμε

  Ναι ήταν κι εφημεριδούλα Искрa [Ισκρά] από το 1900. Λένιν και τέτοια [Из искры возгорится пламя]. Η σπίθα που θα τα κάνει όλα μπουρλότο.

  Ναι είναι κι η Iskra:

 117. alexisphoto said

  @116:
  mα τι θυμήθηκες τώρα…
  Ιστορία μεγάλη Καντιώτης vs Αγγελόπουλος….
  Μόλις έπεσε η σκόνη νάσου και ο Παναγιωτόπουλος -δημοσιογράφος τότε στον Αντένα- να παίρνει δήθεν συνέντευξη από τον σκηνοθέτη και να του τα χώνει κανονικά για να βγάλει λάδι τον παπά…
  Η ξεφτίλα της δημοσιογραφίας που αντικατοπτρίζει το ελληνικό καταστημένο του σήμερα…..
  αξίζει άρθρο και σχόλια φυσικά.

 118. sarant said

  117 Δεν την έχω παρακολουθήσει από κοντά την υπόθεση, δυστυχώς

 119. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  117.Ο και κόκκινος Πάνος επονομαζόμενος. Ο μετέπειτα ΥΠ.ΠΟ!

 120. Γς said

  118:

  Ο μητροπολίτης που αφόρισε Αγγελόπουλο – Μαστρογιάνι

 121. cronopiusa said

  Εκπαιδευόμενη μαθήτρια πέθανε από εξάντληση σε ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο

 122. Γς said

  121:

  Με τρόμαξες.
  Μαθήτρια, σε ξενοδοχείο κι από εξάντληση…

 123. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  121. Η ανηψιά μου έπαθε μπλοκάρισμα στη μέση από την ορθοστασία αφού έκανε τρελές βάρδιες επί ένα σχεδόν μήνα, πήγε στο νοσοκομείο και της έκαναν μυοχαλαρωτική ένεση και συνέχισε να δουλεύει.Ζήτησε να πάρει ένα ρεπό μετά από 4 εβδομάδες και την απέλυσαν κατευθείαν (της είπαν δεν τη χρειάζονται άλλο). Σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα αυτά.

 124. sarant said

  123 Φέτος ή παλιότερα;

 125. Γιάννης Ιατρού said

  @123 ..και την απέλυσαν κατευθείαν…
  ε, τι ήθελες να κάνουν; Για να ξεκουραστεί, μη πάθει και τίποτα -έχοντας και «ιστορικό»- πάνω στη βάρδια και δυσφημιστεί το «ευαγές ίδρυμα».

 126. Γς said

  123:

  Κι όσο σκέφτομαι ότι υπάρχουν εργοδότες που δεν θέλουν να κουράζονται οι υπάλληλοί τους. Που θέλουν να καθονται

 127. Μετράει δεκαετία η φάμπρικα με τους «μαθητευόμενους» στα μεγάλα ξενοδοχεία. Από την οδηγία Μπολκεστάιν, με το συμπάθειο.

  Από αρχές Απρίλη έπιαναν ένα-ένα τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής υπάλληλοι των εν Θεσσαλονίκη προξενείων Πολωνίας κοκ και έκλειναν συμφωνίες για τσάμπα εργατικό δυναμικό «ασκουμένων». Με το αζημίωτο για τους προξένους, εννοείται.

 128. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  124. Φέτος την άνοιξη, την περίοδο Πάσχα με Πρωτομαγιά -που περιμένανε τους Ρώσους.

 129. Συνέχεια στο 127

  Εννοείται πως πολλά από τα εν λόγω μεγαλοξενοδοχεία είναι ώλλ-ινκλιούζιβ (πώς-το-λέτε) και δεν δίνουν λογαριασμό. Ούτε ΦΠΑ…

 130. 129: Υπάρχουν και «διεθνή κολέγια» των ίδιων των ξενοδόχων, εξάλλου.

 131. ΚΑΒ said

  http://www.avgi.gr/article/5731984/-adikoume-tous-eautous-mas-otan-isxurizomaste-oti-den-uparxei-enallaktiki-lusi-

  Ποια είναι;Να κατατεθεί με λεπτομέρεια και σαφήνεια. Ποια θα είναι τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις.Να βοηθήσει και ο Γιάνης.

  Τι λένε και οι «αξιόπιστοι» συμβουλευτικοί οίκοι;

  http://www.kathimerini.gr/824784/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ey-oi-odynhres-epiptwseis-enos-grexit

 132. Γιάννης Ιατρού said

  @129 http://www.aragma.gr/arthro/σύγχρονοι-σκλάβοι-με-γραβάτες-στη-μανωλάδα-του-τουρισμού

 133. Game of Greece

  http://www.zeit.de/zeit-magazin/leben/2015-07/eurozone-crisis-greece-graphic-novel

  δείγμα εικονογράφησης

 134. Γιάννης Ιατρού said

  @133 Στο καταληκτικό σκίτσο…. Για ποιόν χτυπά η καμπάνα (κατά τη γνώμη σου) Dog;;;

 135. ΚΑΒ said

  http://www.avgi.gr/article/5731984/-adikoume-tous-eautous-mas-otan-isxurizomaste-oti-den-uparxei-enallaktiki-lusi-

  Ποια είναι; Να κατατεθεί με λεπτομέρεια και σαφήνεια. Ποια θα είναι τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις.Να βοηθήσει και ο Γιάνης.

  Τι λένε οι «αξιόπιστοι» συμβουλευτικοί οίκοι;

  http://www.kathimerini.gr/824784/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ey-oi-odynhres-epiptwseis-enos-grexit

 136. 130 ναι, και στα δημοσιογραφικά περβόλια έχει και κάτι τέτοια θερμοκήπχια. 😦

  134 Game of Thrones είναι: κανείς δεν κάθεται για πολύ στο θρόνο. 😉

 137. ΚΑΒ said

  131,135. Κατα λάθος ανέβηκε για δεύτερη φορά.

 138. Συντροφικότητες, συλλογικότητες, διαφορετικότητες, κομματικότητες… Δε ζουν χωρίς -ότητες εκεί στο Σύριζα.

 139. 138

  τις βεβαιότητες τις μέτρησες; 👿

 140. ΚΑΒ said

  http://www.e-travelnews.gr/auksisi-27-1-ton-touriston-to-proto-pentamino-tou-2015/

  Μειώθηκαν κατά 61,6% οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών κατα το α΄πεντάμηνο του 2015 έναντι του αντίστοιχου περσινού.

 141. ΚΑΒ said

  >>σύμφωνα μια άποψη

  Μήπως: σύμφωνα με μια άποψη ;

 142. […] Καθώς γράφω το σημερινό σημείωμα μόλις αρχίζει στη Βουλή η συνεδρίαση για την έγκριση της δεύτερης δέσμης των νεομνημονιακών προαπαιτούμενων, και ενώ για την έκβαση της ψηφοφορίας δεν υπάρχει σχεδό…  […]

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Tο κεφαλαιο που σκυλοβριζεται φροντιζει και γι αυτο, στην Ιαπωνια λειτουργει πειραματικα το πρωτο ξενοδοχειο αποκλειστικα με ανθρωποφορα ρομποτ κι ενα γλυκουλη δεινοσαυρο στην υποδοχη. Οι εργαζομενοι στα ξενοδοχεια θα μεινουν στα σπιτακια τους να ευχριστηθουν υπνο, και δενθα κινδυνευουν.Αντε να δω τι θα βρειτε μετα να καταλογισετε στους κακομοιρους επιχειρηματιες.

  Υ.Γ Πως μπαινουν τονοι με το ταμπλετ;

 144. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 145. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  143.Λάμπρος, τόνοι στο τάμπλετ
  Στραβή στραβόν οδήγαγε: 🙂
  Πατάς και δεύτερη φορά το φωνήεν!
  Για να μην αλλάζω γραμματοσειρές -π.χ. κεφαλαία πεζά που είναι βάσανο στην ταμπλέτα της συμφοράς που έχω- τα γράφω κάτι φορές όλα ίσωμα κι εγώ. Το ευγενές καλόβολο Νικοκυρέικο που μας φιλοξενεί, τα παραβλέπει αυτά 🙂

 146. Gpoint said

  Λάμπρο το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του Γιουρόπαλίγκ έγινε. Το πρωτάθλημα το αφήνουμε στους φτωχούς και9 άτακτους συγγενείς μας στην Αθήνα μήπως και κτίσουν την Αγία Σοφίτα …

 147. Λάμπρο:
  1. Ανάλογα με την ταμπλέτα. Στη δική μου πατάς λίγο περισσότερη ώρα το πλήκτρο με το φωνήεν και εμφανίζονται όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες (π.χ. αν πατήσεις επί ώρα το ι εμφανίζονται τα ί, ϊ, ΐ) και διαλέγεις ποιο θέλεις. Για τα άλλα φωνήεντα εκτός από τα ι και υ εμφανίζεται μόνο η τονισμένη παραλλαγή., αφού δόξα τω Θεώ δεν έχουμε πια άλλα σκουληκάκια πέραν της οξείας 🙂 Επίσης, η δική μου ταμπλέτα έχει ορθογραφικό διορθωτή, οπότε κι αν παραλείψεις όλους τους τόνους, τους βάζει μόνη της — και τις περισσότερες φορές σωστά. Τέλος, σ’΄ενα iPad που έχω δει, υπάρχει πλήκτρο οξείας, αλλά το πατάς ΜΕΤΑ το φωνήεν.
  2. Μια που το ρωτάς (103) — και κάτι βέβαια υπανίσσεσαι, που μάλλον μου διαφεύγει — θα σου δώσω τη δική μου απάντηση: τις τράπεζες τις έκλεισε η κυβέρνηση με την ολόψυχη συναίνεσή τους, διότι από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε το δημοψήφισμα, όλοι οι καταθέτες φοβήθηκαν ότι θα φύγουμε από την ΟΝΕ και τα λεφτουδάκια τους θα χάσουν την αξία τους, και αν τους άφηναν ελεύθερους θα ζητούσαν να τα πάρουν σε μετρητά — πράγμα που φυσικά δεν γίνεται, αφού οι τράπεζες τα έχουν δανείσει σε πολλαπλάσιο. Σώθηκε μεν έτσι το τραπεζικό σύστημα, κανένας καταθέτης δεν έχει χάσει (ακόμα) ούτε ένα ευρώ, αλλά η εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα έπαθε ζημιά τέτοια που δύσκολα θα επανορθωθεί. Ας θυμηθούμε ότι στο τέλος της δεκαετίας του 1950, πέντε χρόνια μετά την οριστική σταθεροποίηση του νομίσματος, το κράτος και οι τράπεζες αναγκάζονταν ακόμα να προσφέρουν τόκο 8% αφορολόγητο για να πείσουν όποιον είχε λίγα λεφτά να μην τα κάνει λίρες και να τους τα εμπιστεύεται…

 148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 Ευχαριστώ ΕΦΗ , αα , τελικά ανακάλυψα πως θέλει λίγο παρατετμένο πάτημα.

  146. Συγχαρητήρια Gee το σκοτώσατε το κροατικό καφενείο. Μακάρι να το πάρετε φίλε, αλλά πολύ φοβάμαι πως θα πάρετε ό,τι και στο πρωτάθλημα.

 149. smerdaleos said

 150. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατέ μοι να προσφέρω έν μεζεδάκι ολκής εις τον κ. Σαραντάκον, που ουδείς αντελήφθη…

  Συνέβη ακριβώς προ 22 ωρών, ολίγον πρίν τας 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2015, κατά την χθεσινήν μαραθώνιον συνεδρίασιν της Βουλής διά την ψήφισιν του 2ου Μέρους του 3ου Μνημονίου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λογομαχεί με τον εκτελούντα χρέη Προέδρου, και του λέγει ειρωνικά…

  ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Πάλι σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την προστασία που δίνετε στους Υπουργούς. Το έχετε κάνει όλη την ημέρα και σας είμαστε ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΙ.

  Αυτό το ευγνώμονοι, κ. Σαραντάκο, δύνασθε να το ακούσητε εις το 314:50 του σχετικού πρωτοτύπου βίδεο που ανήρτησεν η ιδία η Βουλή εις την Ιστοσελίδα της.

  http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#780de2f9-fbd4-4711-b79a-a4de00af119f

  ΚΙ ΟΜΩΣ: Η Ρωμέικη υποκρισία έσπευσε να προστατεύση τον αγγλοτραφή Ευκλείδην και τα επίσημα Πρακτικά της Βουλής (ά δύνασθε να καταβιβάσητε εδώ http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne20150722.doc )

  διώρθωσαν αυτό το εξαίσιον «ευγνώμονοι» εις «ευγνώμονες» διά να μή μάθουν οι Ρωμιοί χαχόλοι ότι ο Ευκλείδης ομιλεί χειρότερα ρωμέικα από έν ρωμιόπουλον του δημοτικού σχολείου

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Με την ευκαιρίαν, προσφέρω το μνημειώδες έργον του πάππου του Ευκλείδου, Στρατηγού Θρασυβούλου Τσακαλώτου «40 χρόνια στρατιώτης της Ελλάδος» (Αθήναι 1960), διά να ίδητε τι φοβερά αίσχη διέπραξεν ο πάππος (διά την ακρίβειαν: αδελφός του πάππου) του Ευκλείδου Τσακαλώτου εναντίον των κομμουνιστών από την εποχήν του Ιδιωνύμου του Βενιζέλου, μέχρι τας Μάχας εν Γράμμω και Βίτσι (1949)

 151. sarant said

  150 Ο Τσακαλώτος κάνει συχνά τέτοια λάθη, έχει πάει σχολείο έξω.

 152. smerdaleos said

  @150, Βάταλο: ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Πάλι σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την προστασία που δίνετε στους Υπουργούς. Το έχετε κάνει όλη την ημέρα και σας είμαστε ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΙ.
  —-

  Βεβαίως λάθος Βάταλε, αλλά πρέπει να πω ότι είναι σχετικό και όχι απόλυτο λάθος.

  Το αθέματο ευγνώμων (= εὐ-γνώμον-ς), έχει πληθυντικό ευγνώμονες (όπως ὁ φύλακ-ς , οἱ φύλακ-ες).

  Βέβαια, η θεματοποίηση ευγνώμων > εὐγνώμον-ος , με πληθυντικό εύγνώμονοι είναι φαινόμενο που απαντά ήδη στην Ιλιάδα. Σε εμάς τους Ρωμιούς φαίνετια παράξενο επειδή κάνουμε ένα άλλο τύπο «θεματοποίησης», όπου η νέα ονομαστική σχηματίζεται από την αιτιατική λ.χ.:

  ἡ νύξ > τὴν νύκτα > νέα ονομαστική ἡ νύκτα > η νύχτα:

  το ίδιο φαινόμενο έγινε στην δημώδη Λατινική:

  nox > αιτιατική noctem > νέα ονομαστική nocte > ιταλικό notte, βλαχο-ρουμανικό noapte κλπ.

  Επομένως, οι Ρωμιοί θα περιμέναμε μία θεματοποίηση του τύπου ο ευγνώμον-ας > οι ευγνώμονες/ευγνωμονάδες (οι πατέρες/πατεράδες).

  Πάμε τώρα στην Ιλιάδα.

  Υπάρχουν οι θεματοποιήσεις ὁ φύλακ-ς > ὁ φύλακ-ος (με πληθυντικό οἱ φυλάκοι αντί για οἱ φύλακ-ες) και ὁ διάκτωρ > ὁ διάκτορ-ος (αυτός που διάγει ψυχές, δλδ ο ψυχοπομπός Ερμής).

  Σου παραθέτω Βάταλε τον στίχο [24.566] της Ιλιάδος:

  οὐ γάρ κε τλαίη βροτὸς ἐλθέμεν, οὐδὲ μάλ᾽ ἡβῶν,
  ἐς στρατόν· οὐδὲ γὰρ ἂν φυλάκους λάθοι, οὐδέ κ᾽ ὀχῆα
  ῥεῖα μετοχλίσσειε θυράων ἡμετεράων.

  Όπως καταλαβαίνεις, η αιτιατική πληθυντικού φυλάκους σημαίνει ότι οι Ραψωδοί έχουν κατά νου την θεματοποιημένο μορφή ὁ φύλακ-ος. Αλλιώς θα ήταν τοὺς φύλακας

 153. smerdaleos said

  Για όποιον ενδιαφέρεται περισσότερο:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/06/18/%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CF%85%CE%BD/

  [1:05]

  Τι ρούχα είναι αυτά;
  Είναι τέκνο και εμείς που τα φοράμε λεγόμαστε τεκνάδες!

 154. cronopiusa said

  20150723 Πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως

 155. sarant said

  152 Και «τους χωροφυλάκους» στα ρεμπέτικα.

 156. Corto Maltese said

  155:
  Φύλα τσίλιες για τους βλάχους
  Κείνους τους χωροφυλάκους/
  Φύλα τσίλιες για τ’αλάνι
  Κι έρχονται δύο μολιτσμάνοι.

  Το «μολιτσμάνοι» κι αν είναι για ανάλυση!

 157. Γς said

  155, 156:

  Κάτω στο λιμάνι
  τραγουδούν οι πολιτσμάνοι
  ήρθαν τα παιδιά
  μα έχουν ακόμα την καρδιά
  στην Μάνη

 158. smerdaleos said

  @156: Το «μολιτσμάνοι» κι αν είναι για ανάλυση!
  —-

  Χειλική αντικατάσταση p..m.

  Δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, αλλά συμβαίνει λίγο πολύ σε όλες τις γλώσσες ένα χειλικό σύμφωνο να αντικατασταθεί από κάποιο ομόλογό του (p,b,m,v,f,w)

  1) αντικατάσταση m>w στο παλαιό Λατινικό Māwors = Οσκανικό Māmers, πρωτο-ιταλικό *mor-mor-t- από την ρίζα *mer- «πεθαίνω», όπως το ελληνικό μέρμερος.

  2) αντικατάσταση v>m στο Λατινικό voltur > ρουμλουκιώτικο βούρτουρας ~ μούρτουρας = «μεγάλο αρπακτικό πουλί».

  3) O IE όρος για το «μυρμήγκι» είναι *PorP- , όπου P = κάποιο χειλικό σύμφωνο. Εδώ γίνεται χαμός στα δεδομένα των θυγατρικών γλωσσών.

  To ελληνικό μύρμηξ δείχνει m..m, το λατινικό formica δείχνει f..m και το πρωτοσλαβικό morvŭ (νοτιοσλαβικό mrav) δείχνει m..v.

  Το σανσκριτικό μυρμήγκι είναι vamra (varma > vamra) δείχνοντας v..m και υπάρχουν και οι ελληνικοί διαλεκτικοί όροι *worm- > horm- > ὅρμικας (w..m) και βόρμαξ/βύρμαξ (b..m).

  Άντε τώρα οι γλωσσολόγοι να αναδομήσουν τον πρωταρχικό ΠΙΕ όρο από όλους αυτούς τους θυγατρικούς όρους.

  m..m
  b..m
  w..m
  m..w
  f..m

 159. Corto Maltese said

  157:
  -Μην κουνηθεί κανένας!
  Στον τόπο γιατί θα σας κάψω!
  -Μπράβο κύριε μόλισμαν, μπράβο!
  Τέτοια αναθροφή σε μαθαίνανε ρε, στην Κέρκυρα στην σχολή;

  (Έφοδος στον τεκέ, του Γιώργου Καμβύση με τον ίδιο, τον Πέτρο Κυριακό, τον Μπάτη και τον Μάρκο, 1933)

 160. Corto Maltese said

  158: Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η διερεύνηση!
  Βεβαίως στην περίπτωση της πειραιώτικης αργκό, στην συγκεκριμένη λέξη αλλάζουν το πρώτο γράμμα συνειδητά για λόγους σάτιρας (λογοπαίγνιο με το μολυσμένος).

 161. Γς said

  150:

  >προσφέρω το μνημειώδες έργον του πάππου του Ευκλείδου, Στρατηγού Θρασυβούλου Τσακαλώτου «40 χρόνια στρατιώτης της Ελλάδος» (Αθήναι 1960), διά να ίδητε [κλπ κλπ]

  Από τη Βικιπαίδεια:

  Τα απομνημονεύματά του εκδόθηκαν σε διάφορα βιβλία και αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για την νεότερη Ελληνική Ιστορία.

  Η τελευταία του γενναία πράξη συνέβη στις 23 Μαΐου του 1984, όταν συναντήθηκε και έδωσε τα χέρια με τον άλλοτε αντίπαλό του Μάρκο Βαφειάδη εμπρός από τις κάμερες της Ιταλικής Τηλεόρασης (RAI), οπότε μεταξύ των δυο ανδρών διεμείφθησαν τα εξής.

  Τσακαλώτος: «Κάναμε λάθος τότε»,
  Βαφειάδης: «Μάλλον στρατηγέ μου…»,

  ενώ για τους χιλιάδες των νεκρών ανδρών τόσο του Εθνικού Στρατού, όσο και του ΔΣΕ συμφώνησαν ότι:
  «Ήσαν όλοι τους καλοί Έλληνες!»

 162. Λ said

  158 Μόνο οι Κυπραίοι έχουν άλλη λέξη για το μυρμήγκι: ο λίμπουρος/λίμπουρας. Ρήμα το λιμπουρκάζω

 163. smerdaleos said

  @160: Βεβαίως στην περίπτωση της πειραιώτικης αργκό, στην συγκεκριμένη λέξη αλλάζουν το πρώτο γράμμα συνειδητά για λόγους σάτιρας (λογοπαίγνιο με το μολυσμένος).
  —-

  Α ναι; τότε αλλάζει.

  Πάντως με το μολυσμένος μου θύμισες ακόμα ένα παράδειγμα χειλικής αντικατάστασης.

  μολύνω
  ..

  φολύνω

  φορύνω

 164. Γς said

  160:
  >λογοπαίγνιο με το μολυσμένος

  Και με το «βάιραλ».

  Μολυσματικοί ή «τοξικοί» πολιτσμάνοι, όπως επεκράτησε να λέγεται το viral

 165. smerdaleos said

  @162: Έχεις βρει τίποτε για την ετυμολόγηση του λίμπουρου/λίμπουρα;

 166. Λ said

  Mix – Ο Μέρμηγκας live – Σωκράτης Μάλαμας: http://www.youtube.com/watch?v=ynuFESEpDrs&list=RDynuFESEpDrs

 167. Λ said

  όχι

 168. Λ said

  Βρήκα αυτό το άρθρο που λέει ότι είναι από το λείπω και την ουρά αλλά αμφιβάλλω (και διαφωνώ με τις παλαβωμάρες που λέει ο εισηγητής)
  http://spartiatisarthra.blogspot.com/2011/11/blog-post_15.html?m=1

 169. Γς said

  158:

  Φοβερός ο γιατρός μας Smerdaleos σε γνώσεις για γλώσσες.
  Δεν ξέρω αν και τι ειδικότητα έχει πάρει, αλλά τημαντεύω

 170. ΚΑΒ said

  Νομίζω ότι ο Αθ. Τσαλδάρης, όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής, σε κάποια φασαρία στην αίθουσα είχε πει ότι θα φωνάξει τους χωροφυλάκους.

 171. Gpoint said

  # 162,165

  Κάποιον από την Κύπρο που ήξερα με τέτοιο επίθετο το έγραφε Λύμπουρας

 172. Alexis said

  #155: 152 Και «τους χωροφυλάκους» στα ρεμπέτικα.

  Και όχι μόνο (στα ρεμπέτικα):
  «Στο Μοναστηράκι Βαυαροί χωροφυλάκοι»

 173. Alexis said

  Πιτσιρικάς, μη γνωρίζοντας βέβαια τη λέξη «Βαυαροί», το ραμόνιζα σε κάτι ακαθόριστο, κάτι μεταξύ:
  «Στο Μοναστηράκι παρέα οι χωροφυλάκοι» και
  «Στο Μοναστηράκι παρά οι χωροφυλάκοι»

 174. cronopiusa said

  Attila ’74: The Rape of Cyprus (1975)

  πολιτικολεξιλογώ κι εγώ, μέρα που είναι σήμερα…

  Καλή σας μέρα

 175. sarant said

  Καλημέρα!

  160: Ακριβώς, είναι λογοπαίγνιο.

  162 Τα μερμήγκια τα λένε μελιτάκους στην Κρήτη (ο μελίτακας στον ενικό). Και κάπου αλλού μελιγκούνια.

  172-173 🙂

 176. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Έκτός από μπάτσοι και χωροφυλάκοι (μας το κλείσαν το τσαρδάκι) και «κύριε πόλιτσμαν μπαρντόν που τα ήπια κι είμαι γκον» έχομε και τς αγροφυλάκους:
  Τ΄αγροφυλάκου η ψυχή και του ψευδομαρτύρου
  πόδια δεν έχει να σταθεί και πάει γύρου γύρου.

  173 Εγώ τραγουδούσα-κι ακόμη μου΄ρχεται :Στο Μοναστηράκι,βάρβαροι χωροφυλάκοι 🙂
  Καλημέρα

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  147 – Ευχαριστώ Άγγελε για την πληροφόρηση, τελικά βρήκα άκρη μέσω της Έφης.

  Σωστά κατάλαβες πως υπαινίσσομαι κάτι, το οποίο κι αυτό το βρήκες πιο κάτω (αλλά δεν σου λέω μπράβο, γιατί είπα πως είναι απλό, κι όσο νάναι, το μυαλό σου είναι για απείρως πιο δύσκολα -χαμόγελο). Όμως υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέριες που δεν έχεις ερμηνεύσει-αντιληφθεί σωστά, που κάνουν την μεγάλη διαφορά.
  1) Δεν υπάρχει δυτική κυβέρνηση (δημοκρατική) που να μπορεί να κλείσει τράπεζα, οι τράπεζες ελέγχουν και ρίχνουν αν χρειαστεί τις κυβερνήσεις (το βλέπουμε με την ΕΚΤ και την κυβέρνησή μας) ποτέ το αντίθετο, τις τράπεζες τις ελέγχει και αποφασίζει γι΄αυτές (αν και ποιά θα κλείσει) η κεντρική τράπεζα κάθε χώρας, που όλες ανεξαιρέτως είναι ιδιωτικές (τέλειο;).
  2) Απ’ ό,τι φαίνεται, οι περισσότεροι γνωρίζετε πως οι τράπεζες δανείζουν πολλαπλώς τα κατατεθειμένα χρήματά σας. Απορίες κοινού ανθρώπου όπως εγώ, είναι νόμιμο αυτό; μπορείς εσύ αν έχεις 1 να δανείσεις μ΄αυτό 2; γνωρίζει ο καταθέτης πόσες φορές έχει δανείσει τα λεφτά του η τράπεζα; γνωρίζει σε ποιόν-ούς; Δεν θα έπρεπε να δίνει μέρος των κερδών στον καταθέτη για κάθε επιπλέον φορά που δανείζει τα χρήματά του; Πληροφορεί από πριν τον καταθέτη η τράπεζα, τι θα κάνει με τα λεφτά του; του εξηγεί πως δεν είναι 100% ασφαλή; (ούτε10% δεν είναι αλλά..) τον ενημερώνει πως αν τα χάσει η τράπεζα σε επισφαλή δάνεια ή στα ζάρια (μοχλευμένα παράγωγα) όχι μόνο δεν θα πάρει φράγκο πίσω, αλλά θα υποχρεωθεί από την κυβέρνηση, να πληρώσει το κρατικό δάνειο που θα πάρει η χώρα για να σώσει την ιδιωτική τράπεζα; Γνωρίζει ο καταθέτης πόσο εκτεθειμένη είναι η τράπεζα στα παράγωγα; γνωρίζει μήπως το κράτος; Γνωρίζει ο καταθέτηςΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ (αέρας κοπανιστός) και δη τα μοχλευμένα, που βάζει τα λεφτά του η τράπεζα; Γνωρίζει πόσο επισφαλής επένδυση είναι; γνωρίζει τι κέρδη (ΤΡΕΛΑ) μπορεί να αποκομίσει η τράπεζα από αυτή την επισφαλή επένδυση; παίρνει κάποιο μερίδιο; Ας σταματήσω εδώ.
  Μετά από αυτά, πόσο λογικό είναι να έχει κάποιος τα λεφτά του σε μια (οποιαδήποτε, η πιο ασφαλής θεωρητικά η ΚΤτης Γερμανίας, έχει αξιολόγηση ΒΒΒ+) τράπεζα;
  Πόσο λογικό είναι, να αποδέχονται οι εργαζόμενοι τις κατηγορίες των τραπεζιτών-κεφαλαιούχων, πως είναι τεμπέληδες και αντιπαραγωγικοί, και ξοδεύουν πάνω από τις δυνατότητές τους; Πόσο λογικό είναι να περιμένουν από αριστεροδεξιές κυβερνήσεις που ελέγχονται ξεκάθαρα (με το καλό ή με το άγριο) από τους κεφαλαιούχους, να πάρουν φιλολαϊκά μέτρα; Πόσο λογικό είναι, λογικοί και μορφωμένοι άνθρωποι, να αποδέχονται τον παραλογισμό ως λογική συνέπεια;

  Τόσο ηλεμελάνι έχει χυθεί εδώ μέσα αυτό τον μήνα, (αλλά και αλλού) αντιπαραθέσεις, διαξιφισμοί, αλληλοκατηγορίες, χαιρεκακίες, πολιτικολογίες, κομματικολογίες, θεωρητικολογίες, και κανείς δεν μίλησε για το αυτονόητο και ολοφάνερο.
  ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

  Υ.Γ – Άμα κοιτάξεις κάποια στιγμή τον ουρανό, πρόσεξε λίγο καλύτερα, θα δείς ένα σωρό τρισεκατομμύρια να πετάνε, είναι γεμάτος από αυτά.

  Καλή σου μέρα υπέροχε και μοναδικέ Άγγελε.

 178. ΚΑΒ said

  175. Κι αλλού λένε μελιτάκους (ο μελίτακας) τα μικρόσωμα μερμήγκια με καφεκόκκινο χρώμα

 179. marulaki said

  Αγαπητέ Λάμπρο, καλημέρα! Να ξεκαθαρίσω κατ’αρχήν ότι δεν πάω να κάνω μάθημα, μη φάμε και κανενός το μεροκάματο.

  Η τράπεζα δανείζει δύο (και τρία, και τέσσερα και ούτω καθεξής μέχρι τα Tier I & Tier II ανάλογα με τους όρους που θέτει η κεντρική τράπεζα της κάθε χώρας) διότι εσύ που πας να πάρεις ένα δάνειο και σου δίνουν υποτίθεται τη δική μου κατάθεση, θα ανοίξεις έναν αντίστοιχο λογαριασμό καταθετικό και θα καταθέσεις ένα μέρος που δε θα χρησιμοποιήσεις, μέχρι να το αναλώσεις. Έτσι η τράπεζα, δανείζει δύο φορές το ίδιο ποσό. Και τρεις, και τέσσερις κόκ. Αυτή είναι η πολλαπλαστιαστική επίδραση του χρήματος, ή αλλιώς, τραπεζικός πολλαπλαστιαστής. Στα λέω επιφανειακά λίγο, για να μη γίνω κουραστική ή δασκαλίστικη, ξέρω όμως ότι εσύ θα το ψάξεις. Η ανταμοιβή που μου δίνει η τράπεζα για την κατάθεσή μου είναι ο πιστωτικός τόκος. Δεν είμαι μέτοχος, δεν έχω εισφέρει Μετοχικό Κεφάλαιο στην τράπεζα, έχει διαφορά, κάτι τέτοιο ενσωματώνει άλλες υποχρεώσεις και δικαιώματα.

  Έχεις εν μέρει δίκιο στο βαθμό που η κατάθεση στην τράπεζα, από πολύ ασφαλής που ήταν (risk free που λέμε κι εμείς τα αμερικανάκια) τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ risky. Τα επιτόκια καταθέσεων στο εσωτερικό λόγω υπερβολικής (και ενδεχομένως πλασματικής) προσφοράς χρήματος ήταν χαμηλά, αλλά ο κίνδυνος χώρας της Ελλάδας έχει αυξηθεί στο 11% σε όρους επιτοκίων/αποδόσεων στα τελευταία χρόνια, που πα να πει ότι κάποιος αν θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, πρέπει να περιμένει να πάρει πίσω σαν απόδοση τουλάχιστον το 11% του αρχικού κεφαλαίου του. Συνεπώς, εμείς που τα είχαμε μέσα στην Ελλάδα τα χρήματα και μάλιστα σε τράπεζες που από καιρό ξέραμε ότι περνάνε τα στρες τεστ με το ζόρι, είχαμε γίνει από απλοί καταθέτες, ριψοκίνδυνοι επενδυτές. Η κατάθεση εξάλλου είναι (στην οικονομική θεωρία πάντα) η πιο ασφαλής επένδυση. ΕΠΕΝΔΥΣΗ όμως και όχι αποταμίευση. (και δε μπορώ να το μπολντάρω κιόλας). Γι’αυτό μας δίνουν τόκο, γιατί χρησιμοποιούν τα χρήματά μας. Αλλιώς θα τους πληρώναμε κιόλας να μας τα φυλάνε.

  Μετά η κουβέντα ξεφεύγει σε ηθικά μονοπάτια, στη μη ενημέρωση του κοινού και λοιπά, στα οποία συμφωνούμε, αλλά ας τα βρούμε στη θεωρία πρώτα.

  Αυτά τα ολίγα και με συγχωρείτε για το σεντόνι. Θα μπορούσα να πω περισσότερα, και πραγματικά κρατιεμαι, αλλά μπαίνω σε πανεπιστημιακά χωράφια, και δε θέλω να τρώω και το ψωμί των πανελιστών και βρω κανένα μπελά. 😉

 180. smerdaleos said

  @169, Γς: Φοβερός ο γιατρός μας Smerdaleos σε γνώσεις για γλώσσες.
  Δεν ξέρω αν και τι ειδικότητα έχει πάρει, αλλά τημαντεύω
  —-

  Αναποφάσιστος Γς.

  @175, Νίκο: Τα μερμήγκια τα λένε μελιτάκους στην Κρήτη (ο μελίτακας στον ενικό). Και κάπου αλλού μελιγκούνια.
  —-

  Το «μελιγκούνια» είναι αντιδάνειο. Προέρχεται από το αλβανικό milingonë που είναι παραλλαγή του merimangë, που με τη σειρά του προέρχεται από το ελληνικό μερμήγκι.

  https://en.wiktionary.org/wiki/milingon%C3%AB
  https://en.wiktionary.org/wiki/merimang%C3%AB

 181. leonicos said

  Λυπάμαι και υφιστάμεθα

  Ούτε τον Γς δεν έχω πια όρεξη να πειράξω

 182. Γιάννης said

  82. To κύριο που είναι όρθιος δε το ξέρω, αλλά τα άλλα δύο περιστεράκια ένας και ένας, το μεγαλήτερο πουλητάρι και πολιτικός απατεώνας της Μεταπολίτευσης και το Σταλινικό απολύθωμα.

  54. @Cronopiusa Μα είναι αυτή εικόνα που μας τιμά; Ένα κωλόπαιδο τσ…αναράς ούτε 18 χρονών, με τη μολότοφ να καίει τη σημαία της Ευρωπαικής Ένωσης. Της ΕΕ που ήταν δημιούργημα οραματιστών ώστε να ισχυροποιηθεί και να μην αιματοκυλιστεί η Ευρώπη πάλι. Και είναι μακράν η πιο επιτυχημένη ένωση τόσων διαφορετικών κρατών.

  Τίποτα πιο δημιουργικό δεν έχει να κάνει στη ζωή του; Αν δε του αρέσει αυτή η σημαία ας πάει να ζήσει Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική (οι σύμμαχος του Λαφαζάνη…) με τους δικτάτορες και τους τρομοκράτες που αποκεφαλίζουν ή με τους τζιχαντιστές που κόβουν με το μπαλτά χέρια κλεφτών, Λατινική Αμερική, Β. Κορέα να δει τη γλύκα της ζωής εκεί. Και για το:

  15. Η Σημαία είναι εθνικό σύμβολο τι πάνε και γράφουνε πάνω, και τι είναι αυτά από κάτω ισπανικά; Ύμαρτον παναγία μου με το μυαλό του καθενός.

 183. Γιάννης said

  179. Ωραίο ποστ.

  177. Δηλαδή εμείς ως χώρα δεν είχαμε τα χίλια μύρια προβλήματα τα συστημικά: διαφθορά, μη αξιοποίηση και κατασπατάληση πόρων για ανάπτυξη από την ΕΕ, υπερδιογκομένο, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο δημόσιο με πρώτη την εφορία, διεφθαρμένο ιδιωτικό τομέα, τους πιο εξευτελισμένους πολιτικούς κ.α. Η κρίση ήρθε σα τσουνάμι το 2008 και η Ελλάδα έπλεε σε πελάγη ευτυχίας ότι δε μας αγγίζει η κρίση για τέτοια άγνοια μιλάμε. Εδώ ακόμα και τώρα η κ. υφυπουργός Οικονομικών, μετά από 6 μήνες ουσιαστικής απραξίας – μετά το μέγα ρεντίκολο Γιάνη που αυτός δεν έκανε απολύτως τίποτα, ή μάλλον έκανε πολλά ώστε η πραγματική οικονομία να φορτωθεί άλλα 50-60 δις ευρώ – παραιτείται, δε στηρίζει τη κυβέρνηση αλλά η υπερίληκας μητέρα της βρίσκει τρόπο να κάνει ανάληψη 200.000 ευρω εν αγνοία της ιδίας, και κρατάει και τη βουλευτική καρέκλα για τα 400,000 τη τετραετία. Εάν αυτό δεν είναι ξεδιάντροπο δε ξέρω τι είναι, και γίνεται απροκάλυπτα.

 184. Σε εκδρομή βρίσκομαι, άρα διαβάζω όταν κι όποτε βρω χρόνο. Κι έτσι τώρα κατάφερα να διαβάσω την αναφορά στην αφεντομουτσουνάρα μου. Ευχαριστώ Νικοκύρη 🙂

 185. sarant said

  Nαι, κάτι βλέπω -βγάζε φωτογραφίες, Γιάννη, και καλά να περνάς!

 186. Παναγιώτης Κ. said

  Γιατί, χρόνια τώρα, η δημόσια συζήτηση ελάχιστα ασχολείται με την οικονομική διάσταση των πραγμάτων και εξαντλείται σε μια πολιτική γενικολογία με μόνιμο θέμα όσους υποτίθεται έχουν ευθύνη και ποτέ σχεδόν για τη νομοθεσία που νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και την μεγάλη ανισοκατανομή του πλούτου;

 187. 185 Αλίμονο. Φωτό αβέρτα.Κοντεύω τις 2.500 και μέχρι την Τρίτη το βράδυ έχουμε καιρό (εντάξει, κάποιες είναι για πέταμα, αλλά πού να προλάβω να τις δω)…
  Στα προσεχώς. Ακόμα πάντως δεν έχω τελειώσει με τις Δαλματικές του Πάσχα. Αλλά τι λέω, απ’ τις περσινές της Τουρκίας έχω ανοίξει κάμποσα θέματα που περιμένουν. Τα ηλεσυρτάρια έχουν πράμα!

 188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  179 -. .
  Μετά η κουβέντα ξεφεύγει σε ηθικά μονοπάτια, στη μη ενημέρωση του κοινού και λοιπά, στα οποία συμφωνούμε, αλλά ας τα βρούμε στη θεωρία πρώτα.

  Συγνώμη Marulaki που σου απαντώ τώρα, αλλά έλειπα στην Κινέτα για πσκ, κι εκτός Αθήνας δεν χρησιμοποιώ διαδίκτυο, εκτός αν είναι για δουλειά. Να με συγχωρέσεις, αλλά διάβασα δυό φορές το σχόλιό σου, και δεν κατάλαβα για ποιό λόγο το έγραψες, δηλαδή δεν βρήκα σε τι μου απαντάς.

  «Η τράπεζα δανείζει δύο (και τρία, και τέσσερα και ούτω καθεξής μέχρι τα Tier I & Tier II ανάλογα με τους όρους που θέτει η κεντρική τράπεζα της κάθε χώρας)»
  Αυτό το ξέρω και το αναφέρω άλλωστε, όμως εγώ ρώτησα, αν είναι νόμιμο αυτό, (γνωρίζεις αν υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο;) κι αν γνωρίζει ο καταθέτης πόσες φορές έχει δανείσει τα λεφτά του η τράπεζα, δεν θα έπρεπε να γνωρίζει από πρίν τι θα κάνει με τα λεφτά του;

  «ανάλογα με τους όρους που θέτει η κεντρική τράπεζα της κάθε χώρας)»
  Πού είναι γραμμένοι αυτοί οι όροι; εγώ δεν του έχω δεί σε καμία τράπεζα αναρτημένους, γιατί; είναι κρυφοί ή δεν πρέπει να τους γνωρίζει ο καταθέτης; και με ποιό δικαίωμα το κάνει αυτό η κτ, από τη στιγμή που είναι ιδιωτική; πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό σε δημοκρατικό πολίτευμα; (λέμε τώρα) δεν θα έπρεπε να ψηφίζεται νομοσχέδιο από την βουλή; (ξαναλέμε τώρα). Γνωρίζεις μήπως τους μεγαλομετόχους της ΤτΕ που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις; Αυτούς ποιός τους ελέγχει;

  «διότι εσύ που πας να πάρεις ένα δάνειο και σου δίνουν υποτίθεται τη δική μου κατάθεση, θα ανοίξεις έναν αντίστοιχο λογαριασμό καταθετικό και θα καταθέσεις ένα μέρος που δε θα χρησιμοποιήσεις, μέχρι να το αναλώσεις. Έτσι η τράπεζα, δανείζει δύο φορές το ίδιο ποσό. Και τρεις, και τέσσερις κόκ.»
  Δεν είναι απαραίτητο να ανοίξω καταθετικό λογαριασμό, μπορώ να έχω μόνο την δανειακή σύμβαση- δανειακό λογαριασμό, και μπορώ να πάρω όλο το ποσό (αφού το χρειάζομαι) και αν μη αφήσω τίποτα. Αλλά ακόμα κι αν άνοιγα και κατέθετα κάποιο ποσό, αυτό σίγουρα είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που δανείστηκα, όπως βλέπεις κάπου χάνει αυτό το σενάριο. Αλλά έστω ότι το τεντώνουμε μέχρι τέρμα και μας βγαίνει για δύο δάνεια, για τρία, τέσσερα κοκ, δεν βγαίνει με τίποτα, αυτό λέγεται φούσκα και ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ.

  «Αυτή είναι η πολλαπλαστιαστική επίδραση του χρήματος, ή αλλιώς, τραπεζικός πολλαπλαστιαστής.»
  Αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος να δημιουργείς χρήμα από το μηδέν, και να κοροϊδεύεις τους αφελείς που σε εμπιστεύονται, που αφού βγάλεις τρελά υπερκέρδη με την φούσκα που έφτιαξες, όταν σκάσει τους στέλνεις τον λογαριασμό, βρίζοντάς τους κι από πάνω.

  «Η ανταμοιβή που μου δίνει η τράπεζα για την κατάθεσή μου είναι ο πιστωτικός τόκος.

  Η ανταμοιβή που σου δίνει η τράπεζα είναι ΜΗΔΕΝ (0), ειδικά μπροστά σ΄αυτά που κερδίζει από τα λεφτά σου, είναι απείρως κάτω του μηδενός,
  Η τράπεζα (οι μεγαλομέτοχοι για να είμαστε ακριβείς) δεν είναι κορόϊδο να χρησιμοποιεί το μετοχικό της κεφάλαιο, όταν υπάρχουν εκατομμύρια κορόϊδα που της πηγαίνουν τα χρήματά τους για να τους τα φυλάξει χωρίς να τους δίνει ουσιαστικά τίποτα, και πλέον σε κάποιες χώρες την πληρώνουν κι από πάνω.

  «Δεν είμαι μέτοχος, δεν έχω εισφέρει Μετοχικό Κεφάλαιο στην τράπεζα, έχει διαφορά, κάτι τέτοιο ενσωματώνει άλλες υποχρεώσεις και δικαιώματα.»
  Τα διακαιώματα των μετόχων, έστω μερικά από αυτά τα γνωρίζουμε, τις υποχρεώσεις τις γνωρίζεις; αν ναί, γνωρίζεις κάποιο μέτοχο στην ιστορία του τραπεζικο΄ύ συστήματος, που να ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις του, όταν η τράπεζα πήγαινε κατά διαόλου;

  «Έχεις εν μέρει δίκιο στο βαθμό που η κατάθεση στην τράπεζα, από πολύ ασφαλής που ήταν (risk free που λέμε κι εμείς τα αμερικανάκια) τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ risky.»
  Η κατάθεση στην τράπεζα ποτέ δεν ήταν ασφαλής, σε καμία τράπεζα του κόσμου, πλην αυτών που βάζουν τα λεφτά τους οι μεγαλομέτοχοι του κόσμου, θα τις ξέρεις φαντάζομαι.

  «Συνεπώς, εμείς που τα είχαμε μέσα στην Ελλάδα τα χρήματα και μάλιστα σε τράπεζες που από καιρό ξέραμε ότι περνάνε τα στρες τεστ με το ζόρι, είχαμε γίνει από απλοί καταθέτες, ριψοκίνδυνοι επενδυτές.»
  Ειλικρινά τώρα, ξέρεις πολλές τράπεζες στον κόσμο που να έχουν περάσει άνετα τα στρες τεστ; ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΝΟΩ. Να σου υπενθυμίσω, ότι η Lehman brothers δύο μήνες πριν τινάξει πέταλα και βυθίσει τον κόσμο στην οικονομική κρίση, είχε αξιολογηθεί από τις γνωστές εταιρείες αξιολόγησης με ΑΑΑ, για ποιά κρας τέστ μιλούμε; Ξέρεις πόσα εκατομμύρια καταθέτες-συντηρητικοί επενδυτές (καί Έλληνες) κλαίνε τα λεφτουδάκια τους που τα είχαν εκεί, ή στις CITY BANK, MERRIL LYNCH, WASHINGKTON MUTUAL (που έκλεισε) FANNIE MAE, FREDIE MAC, και καμιά 50ριά τράπεζες που πτώχευσαν στην Αμερική; Μήπως ξέρεις πώς είναι ζωντανή η RBS στην Βρετανία; Ξέρεις κάτι για την Fortis; Τα λεφτά τους στην οποιαδήποτε τράπεζα, τα βάζουν οι άνθρωποι που αγνοούν απλούς κανόνες επένδυσης (βλέπεις δεν διδασκόμαστε τέτοια στο σχολείο) και κυρίως για τον φόβο κλοπής τους, που έντεχα έχουν δημιουργήσει και διατηρούν οι τράπεζες.

  » Η κατάθεση εξάλλου είναι (στην οικονομική θεωρία πάντα) η πιο ασφαλής επένδυση. ΕΠΕΝΔΥΣΗ όμως και όχι αποταμίευση.»
  Δεν ξέρω τι λέει η οικονομική θεωρία, δεν έχω καθόλου υπόβαθρο, αλλά πρακτικώς, η κατάθεση είναι η πιο ηλίθια επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς, πέρα του ότι δεν είναι και ασφαλής, επιπλέον κινδυνεύει να του «κουρέψουν» την κατάθεση, και να του ζητάνε να πληρώσει μέσω κρατικών φόρων την διάσωση της χρεοκοπημένης τράπεζας, και να τον βρίζουν κι από πάνω.

  «Γι’αυτό μας δίνουν τόκο, γιατί χρησιμοποιούν τα χρήματά μας. Αλλιώς θα τους πληρώναμε κιόλας να μας τα φυλάνε.»
  Στις Ελβετία, Δανία, Σουηδία, πληρώνεις από 0,25 έως 0,75% για τις καταθέσεις, άρα δεν στέκει αυτό που λές.

  «Μετά η κουβέντα ξεφεύγει σε ηθικά μονοπάτια, στη μη ενημέρωση του κοινού και λοιπά, στα οποία συμφωνούμε, αλλά ας τα βρούμε στη θεωρία πρώτα.»

  Ποιά είναι τα ηθικά μονοπάτια, γιατί εγώ αυτά π.χ «Γνωρίζει ο καταθέτης πόσο εκτεθειμένη είναι η τράπεζα στα παράγωγα; γνωρίζει μήπως το κράτος; Γνωρίζει ο καταθέτηςΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ (αέρας κοπανιστός) και δη τα μοχλευμένα, που βάζει τα λεφτά του η τράπεζα; Γνωρίζει πόσο επισφαλής επένδυση είναι;» τα θεωρώ ποινικά.
  Όπως σου έγραψα και πιο πάνω, από θεωρία δεν σκαμπάζω τίποτα για να μπορέσουμε να τα βρούμε, πρακτικά όμως είμαι αρκετά αξιόπιστος, κι εκεί σίγουρα μπορούμε να τα βρούμε.

  Υ.Γ -Ρίξε μια ματιά εδώ για τις ασφαλείς καταθέσεις, που δεν το λές κι αριστερό σάϊτ.
  Βέβαια επειδή απ΄ό,τι κατάλαβα ξέρεις αγγλικά, μπορείς να βρείς πολύ πιο αξιόπιστες πληροφορίες από αυτήν, κυριολεκτικά θα χάσεις πάσα ιδέα για το πόσο κορόϊδο πιάνεται ο κόσμος που βάζει τα λεφτά του στην τράπεζα.

  http://www.capital.gr/forum/thread/3711661

 189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  183 – Είπα εγώ ότι δεν τα είχαμε (και δεν τα έχουμε) αυτά τα στραβά; όμως ποιά ανεπτυγμένη χώρα δεν τα έχει; ΜΙΑ ΘΕΛΩ. Και πάμε επι της ουσίας, μας λένε πως χρωστάμε 360δις, ΠΟΘΕΝ; γιατί κανένας δεν βγαίνει να μας πεί, ρε παλιοχαρακτήρες τόσα φάγατε τόσα ήπιατε πληρώστε τώρα, με στοιχεία όμως κι αριθμούς ετσι; Δηλαδή, τόσο πήγαν τα διακοποδάνεια, τόσο οι τεμπέληδες Δ.Υ, τόσο τα στεγαστικά δάνεια, ΤΟΣΟ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΤΟΣΟ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, (π.χ αεροδρόμιο Βενιζέλος, πέρα από το αναπτυξιακό έγκλημα που φτιάχτηκε στα Σπάτα αντί στην Τανάγρα) ΤΟΣΟ Η ΖΗΜΕΝΣ, ΤΟΣΟ Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ, (να δείξει και ποιοί είναι), ΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΓΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ, κλπ, αφού τα φάγαμε μαζί, να ξέρουμε τι πληρώνουμε τουλάχιστον.
  «τους πιο εξευτελισμένους πολιτικούς» όχι ότι δεν έχουμε ξευτελισμένους πολιτικούς, αλλά μπροστά στον πιασμάν Σόϊμπλε (που δεν είναι ο πιο ξευτίλας, υπάρχουν πολύ χειρότεροι απ΄αυτόν) είναι οσίες παρθένες.

  «Η κρίση ήρθε σα τσουνάμι το 2008»
  Η μεγάλη αλήθεια είναι ακριβώς αυτή, όμως την προσπέρασες χωρίς να της δώσεις σημασία. Αν η ήρθε η κρίση σαν τσουνάμι, σημαίνει ότι δεν δημιουργήθηκε εδώ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΩΣ; κι εκεί τι πολιτικούς έχουν; πόσο διεφθαρμένοι είναι οι Δ.Υ η εφορία τους κλπ; Απο την εποχή των Πτολεμαίων έχουμε να πρωτοτυπήσουμε, πόσο μάλλον να την βγούμε σε διαφθορά στους δυτικούς ΑΡΧΟΝΤΕΣ.

  «Εάν αυτό δεν είναι ξεδιάντροπο δε ξέρω τι είναι, και γίνεται απροκάλυπτα.»
  Τελικά Γιάννη με 2ν δεν άντεξες και το ριξες το δεξιό παραμύθι, όχι ότι διαφωνώ με τις διαπιστώσεις σου για τον Γιάνη (με 1ν αυτός) η για την γελοιότητα της Βαλαβάνη, αλλά διυλίζεις τον εξαμηνίτικο συριζαίο κώνωπα και καταπίνεις τόσες δεκαετίες ρεμούλας απάτης και κλοπής. Μάλλον για σένα ισχύει το ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ.

  Δεν ξέρω αν τρέφεσαι με το κουτόχορτο που μοιράζουν αφειδώς τα ΜΜΑ, αλλά αν πιστεύεις πραγματικά, ότι για την οικονομική κρίση στην χώρα μας φταίνε οι Δ.Υ και τα υπόλοιπα που λές, είσαι μακριά νυχτωμένος. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι ανεξέλεγκτο φταίει, (και ξέρεις φαντάζομαι πού είναι το κέντρο του) και πλέον η φούσκα έχει φτάσει σε τέτοιο μέγεθος, όσο είναι το ηλιακό σύστημα.
  Ψάξε να βρείς πόσο αμοίβονται στα heads funds οι επικεφαλείς τους, για να καταλάβεις (περίπου) πόσα κερδίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Μετά ψάξε να βρείς, πώς τα βγάζουν αυτά τα λεφτά, εκεί θα βρείς και την αλήθεια, αλλιώς θα συνεχίσεις να ρίχνεις τις ευθύνες στους ανεύθυνους χειραγωγημένους πολιτικούς, όπως κάνει ο κάθε σοβαρός και ενημερωμένος πολίτης.

 190. marulaki said

  #188 Λάμπρο, καλημέρα! Θα σου απαντήσω επιγραμματικά, διότι είμαι στη δουλειά.
  Ρωτούσες αν ειναι νόμιμο να δανείζουν οι τράπεζες δυο και τρεις φορές τα χρήματα των καταθετών. Σε αυτό σου απάντησα. Ναι, είναι νόμιμο, προβλέπεται από διεθνείς συνθήκες και αναγράφεται η αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία στον Ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αναλογία είναι περίπου 1:5 και λέγεται τραπεζικός πολλαπλασιαστής.
  Ο καταθέτης – επενδυτής, θα έπρεπε να είναι ενήμερος, όπως και ο κάθε επενδυτής. Αν θυμάσαι, παλαιότερα υπήρχαν επενδυτικές τράπεζες, ταμιευτήρια, η ΕΤΒΑ που έπεσε έξω κλπ, οπότε ο καθένας επέλεγε την τράπεζα που του ταίριαζε καλύτερα, διότι όλες αυτές έδιναν διαφορετικές αποδόσεις και είχαν διαφορετικό βαθμό επενδυτικού ρίσκου.
  Οι όροι που ζητάς είναι πολύ εύκολο να βρεθούν αν ψάξει κανείς στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες. Για την υιοθέτησή τους, ψηφίζονται οι αντίστοιχοι νόμοι από τη Βουλή, αν θέλεις, θα το ψάξω, αλλά εκτός ωραρίου. 🙂
  Αν δεν απατώμαι (ελπίζω πως όχι), μέτοχος της ΤτΕ είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
  Ως προς τον τραπεζικό πολλαπλασιαστή, εσύ που θα πάρεις δάνειο μπορεί να εξαντλήσεις το πιστωτικό σου όριο όντως, και να μην κρατήσεις φράγκο για κατάθεση, αλλά εκείνοι που θα πληρώσεις, θα το κάνουν. Πιθανότατα θα βάλουν τα χρήματα σε έναν καταθετικό λογαριασμό, αν δεν εξοφλήσουν δάνεια δικά τους. Θέλεις να σου πω πού είναι το πρόβλημα; Ότι οι περισσότερες τράπεζες δεν πληρούν τους δείκτες καταθέσεων/δανεισμού και δανείζουν παραπάνω από όσα τους επιτρέπεται από τις οδηγίες που λέμε. Να σημειώσω ότι εκτός από τα παράγωγα, οι τράπεζες σκίστηκαν να δίνουν δάνεια. Και αυτό είναι επένδυση από τη μεριά της τράπεζας. Δίνει χρήματα, παίρνει τόκο. Τα δάνειζαν όμως σε αναξιόπιστους πελάτες. Η στρέβλωση στους δείκτες είναι φοβερή και έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από το 2002 που θυμάμαι εγώ τα διακοποδάνεια διαφόρων τραπεζών που προτιμώ να μην κατονομάσω. Αυτό είναι πρόβλημα εποπτείας. Εκεί έχεις δίκιο ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Και ως προς το ποιος πληρώνει τη λέζα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.
  Η κατάθεση είναι η ασφαλέστερη από τις επενδύσεις, πάντα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Δηλαδή ποια θα ήταν η εναλλακτική, να τα βάλουμε στο στρώμα, ή να τα κάνουμε οικόπεδα; Ο καθένας επιλέγει τι θα κάνει με το περίσσευμά του. Και όχι, ο καταθέτης δεν ήταν ενήμερος. Όπως δεν ήταν ενήμερος και ο επενδυτής του Χρηματιστηρίου.
  Κι όμως, στο σχολείο κάναμε οικονομία, αλλά άνθρωπος δεν είχε το νου του. Όπως κάναμε και μάθημα Αγωγή του Πολίτη και Σύνταγμα. Άσε, μην βάλουμε και την παιδεία στο σχόλιο, χάθηκα! 😎
  Ο αρνητικός τόκος της Ελβετίας που ορθά σημειώνεις, είναι αυτό που σου είπα παραπάνω σχετικά με την προσφορά και ζήτηση του χρήματος. Στην Ελβετία, πληρώνεις γιατί η προσφορά του χρήματος είναι τόσο μεγάλη, που γυρίζει το επιτόκιο αρνητικό. Δεν είναι όμως ο κανόνας. Και είναι πάλι αποτέλεσμα συγκεκριμένων παραγόντων.
  Δεν απάντησα σε όλα, διότι δεν έχω χρόνο, μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε ένα διάλογο πιο αναλυτικό, αλλά κι εδώ καλά τα λέμε. Σε τελική ανάλυση, δυστυχώς το χρήμα έχει καταντήσει προϊόν, και παίζονται παιχνίδια με την προσφορά και τη ζήτησή του και κάποιος-οι κερδίζει από όλα αυτά, όπως παντού. Μην πέσουμε στην παγίδα της νομιμότητας. Ένα κάρο πράγματα είναι νόμιμα, χωρίς να είναι απαραιτήτως ηθικά. Μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου, δεν έμεινε καμία επένδυση στην Ελλάδα που να είναι ασφαλής. Πλέουμε εδώ και μια δεκαπενταετία τουλάχιστον σε ‘αχαρτογράφητα νερά΄ που είναι και της μόδας η έκφραση. Εγώ θα σου πω ένα πράγμα που είχα ακούσει σε κάποια ταινία, δε θυμάμαι σε ποια δυστυχώς: «When you walk into a bank, its like walking into a casino; The house always wins».
  Την καλημέρα μου και καλή δουλειά!

  ΥΓ: Αυτό ήταν το επιγραμματικό μου. 😉

 191. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  191. 😆 Αλλά η ΑΝΙΜΑΛ 2η σειρά;; Θα τους @%#ήσει τον αδόξαστο…

 192. το πανκί πίσω απ τον στρατ(ιωτ)ούλη λες;
  είναι νίντζα αυτή!
  το Ραχηλάκι με μπερέ, πάντως, ρηβολουσιονέρυ σικ, όπως πάντα!

 193. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  193. ANIMAL βρε! ΖΩΑΡΑ!

 194. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Το πανκί ποια είναι; Ούτε τον κάτω έξω αριστερά (δίπλα στον Lafazania con carne) ξέρω. Ντροπή ,ε; 🙂

 195. 195
  Βουλεύτρια Θεσσαλονίκης, τροτσικιστικής καταγωγής και προελεύσεως, μην με βάζεις να ψάχνω και ζεσταίνουμαι!

  Ο κάτω έξω αριστερά; Ο Λαπαβίτσας είναι, ρε ζούδι!

  Η Ζωάρα είναι ζνάιπερ, Λιουντμίλα Παβλιτσιένκο στάιλ!

  Πλάκα δεν έχει που είναι όλοι αρματωμένοι ως τα δόντια κι ο Γιάνης χαλαρός μ΄ ένα ρεβόλβερο μόνο;

 196. cronopiusa said

 197. Πανκί: http://www.parliament.gr/Vouleftes/Ana-Eklogiki-Perifereia/?MPId=3eca4e53-9b01-4d18-b76f-c4f0316c8d54

  Χρωστάς κέραζμα!

 198. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  198. Έγινε! Αμα ρθεις σα κατ (γιατί εμένα δεν με βλέπω σα πάν…) Αλλά κάτσε να περάσει ο πόλεμος Μπαχρέιν-Ιράν και μετά. 😦

 199. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  193. 🙂 Στο κόκκινο λουράκι φαντάζομαι έχει ρολόϊ-χειροβομβίδα

  190.Μαρουλάκι
  οι ισχυροί κάθε οντότητας,χώρας,κυβέρνησης κλπ, νομοθετούν(και ως προς τα τραπεζικά)για τους άλλους.Όχι για τους ίδους. Δες παράδειγμα τί γίνεται στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας
  http://agonaskritis.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5-%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD/

  Για την Τράπεζα της Ελλάδος
  http://www.koutipandoras.gr/article/9242/i-idiotiki-trapeza-tis-elladas-kai-ta-paradoxa-tis

 200. Γς said

  >κι ο Γιάνης χαλαρός μ΄ ένα ρεβόλβερο μόνο;

  >Βαρουφάκης: Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμαζόμαστε για “πόλεμο”

 201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  190 – Marulaki καλησπέρα, δεν βλέπω να κάνουμε συζήτηση αυθημερόν (χαμόγελο).
  Το ερώτημα για το πόσες φορές δανείζουν τα λεφτά οι τράπεζες, ήταν φανερά ρητορικό, αφού το ανέφερα κι εγώ, αλλά κι αυτά που αναφέρεις είναι πολύ χρήσιμα για όσους διάβασαν το σχόλιό σου. Πάμε λίγο στα σοβαρά θέματα.

  » Ναι, είναι νόμιμο, προβλέπεται από διεθνείς συνθήκες και αναγράφεται η αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία στον Ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αναλογία είναι περίπου 1:5 και λέγεται τραπεζικός πολλαπλασιαστής.»

  Ποιά τράπεζα στον κόσμο το τηρεί αυτό, και τι επιπτώσεις έχουν όσες δεν το τηρούν;
  Μία θέλω να μου δείξεις από όλο τον κόσμο, που να είχε συνέπειες.

  «Ο καταθέτης – επενδυτής, θα έπρεπε να είναι ενήμερος, όπως και ο κάθε επενδυτής.» Όμως δεν είναι, αντιθέτως παραπληροφορείται εσκεμμένα.

  » Αν θυμάσαι, παλαιότερα υπήρχαν επενδυτικές τράπεζες, ταμιευτήρια, η ΕΤΒΑ που έπεσε έξω κλπ, οπότε ο καθένας επέλεγε την τράπεζα που του ταίριαζε καλύτερα, διότι όλες αυτές έδιναν διαφορετικές αποδόσεις και είχαν διαφορετικό βαθμό επενδυτικού ρίσκου.»

  Το θυμάμαι, με την διαφορά, ότι δεν έπεσε έξω η ΕΤΒΑ, απλώς από το 92 που ο σεξ Μπίλ υπέγραψε τον νόμο που επέτρεπε στις εμπορικές τράπεζες να γίνουν και επενδυτικές, την κατάπιαν οι εμπορικές, όπως τώρα το Τ.Τ και την ΑΤΕ η «υγιής» Πειραιώς. Όμως η μεγάλη παγκόσμια τραπεζική ΑΠΑΤΗ βρίσκεται ακριβώς σ΄αυτόν τον νόμο, γιατί επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες να επενδύουν τις καταθέσεις στο χρηματιστήριο και δη στα παράγωγα, μιλάμε για ξαφνικό πακτωλό τρις από το πουθενά, από εκεί ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματιστηριακή φούσκα του 99, κι αφού έσκασε, ξεκίνησε η καινούρια, εμπλουτισμένη με τα sumbprimes, ο ορισμός της μαύρης τρύπας, απρ΄όλα αυτά, καμία «δημοκρατική» κυβέρνηση, δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει τους πολίτες της, σε καμία χώρα του κόσμου.

  «Αν δεν απατώμαι (ελπίζω πως όχι), μέτοχος της ΤτΕ είναι το Ελληνικό Δημόσιο.»
  Δυστυχώς απατάσαι, όπως όλοι μας, σε καμία Κ.Τ δεν είναι βασικός μέτοχος το δημόσιο, κι αν δεν κάνω λάθος στις περισσότερες δεν είναι κάν μέτοχος.

  » Θέλεις να σου πω πού είναι το πρόβλημα; Ότι οι περισσότερες τράπεζες δεν πληρούν τους δείκτες καταθέσεων/δανεισμού και δανείζουν παραπάνω από όσα τους επιτρέπεται από τις οδηγίες που λέμε.»

  Μα αυτό λέω κι εγώ καλή μου, αυτός είναι ο λόγος που χρεοκοπήσαμε εμείς, γι΄αυτό φωνάζω ότι μας δουλεύουν οι χειραγωγημένοι πολιτικοί.
  Φυσικά ο βασικός λόγος, είναι ότι χρεοκόπησε η Αμερική (κι ας γελάει κάθε φορά που το γράφω ο φίλος μου Κίντ) και προσπαθούν όλοι να μαζέψουν τα ασυμάζευτα, έτσι ανοιγμένοι που είναι στα παράγωγα.

  «Η κατάθεση είναι η ασφαλέστερη από τις επενδύσεις, πάντα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.»
  Όχι δεν είναι, έχει αποδειχτεί επανειλημμένως, είναι η πιο ηλίθια, ο λόγος που βάζουν εκεί τα λεφτά τους οι περισσότεροι, είναι η άγνοια και κυρίως ο φόβος, κανένας άλλος.

  «Δηλαδή ποια θα ήταν η εναλλακτική, να τα βάλουμε στο στρώμα, ή να τα κάνουμε οικόπεδα;» Ρώτα τους αδελφούς Κυπρίους να σου πούν αν είναι καλύτερη εναλλακτική αυτή που λές.

  «Κι όμως, στο σχολείο κάναμε οικονομία, αλλά άνθρωπος δεν είχε το νου του.»
  Δεν λέω τέτοια οικονομία (που κι αυτή καλή ήταν) αλλά επενδυτική.

  «Άσε, μην βάλουμε και την παιδεία στο σχόλιο, χάθηκα!»
  Άμα χάθηκες εσύ, τι αν πώ κι εγώ που συνέχεια βάζω αυτό το θέμα, φωνάζοντας ότι η εκπαίδευση είναι ΑΠΑΤΗ; (χαμόγελο).

  «Ο αρνητικός τόκος της Ελβετίας που ορθά σημειώνεις, είναι αυτό που σου είπα παραπάνω σχετικά με την προσφορά και ζήτηση του χρήματος. Στην Ελβετία, πληρώνεις γιατί η προσφορά του χρήματος είναι τόσο μεγάλη, που γυρίζει το επιτόκιο αρνητικό. Δεν είναι όμως ο κανόνας. Και είναι πάλι αποτέλεσμα συγκεκριμένων παραγόντων.» Ένας είναι ο παράγων, ο ΦΟΒΟΣ.

  «Μην πέσουμε στην παγίδα της νομιμότητας. Ένα κάρο πράγματα είναι νόμιμα, χωρίς να είναι απαραιτήτως ηθικά.»
  Δεν διαφωνώ, όμως το έθεσα, γιατί οι κλέφτες μας βρίζουν τεμπέληδες αντιπαραγωγικούς και διεφθαρμένους, και οι περισσότεροι το έχουν αποδεχτεί, κι όσο κι αν κατανοώ τον λόγο αυτής της αντίδρασης, δεν παύει να με ενοχλεί, γιατί τελικά τι είναι αυτή η ρημάδα η νοημοσύνη, τι σημαίνει αν δεν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το αυτονόητο;
  Ευχαριστώ για τον διάλογο, και θα μου επιτρέψεις να σου αφιερώσω το αγαπημένο μου γαλλικό τραγούδι, (τέτοια ακούω τώρα) και να θυμάσαι, δουλειά και καλή δεν υπάρχει.

 202. cronopiusa said

  ΟΙ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

  Ένας στρατός, το χάραμα, περνούσε’
  κανείς δεν ξέρει κατά πού κινούσε’
  η μέρα , μόλις πρόβαλε, δειλά:
  περήφανο το βήμα, φως το μάτι,
  τραγούδια στην ψυχή, χαρά γιομάτοι,
  – και τ΄ασημένια μέτωπα ψηλά;

  Κανείς δεν ξέρει κατά πού κινούσε΄
  περήφανα κι αγέρωχα περνούσε,
  με μάτια που τα φλόγιζε η χαρά!
  Κι όπως το φως ανάδινε από πέρα,
  θαρρείς, τα πεπρωμένα του, στη μέρα,
  φαινόσανε κι εκείνα καθαρά…

  Περνούσε και τραβούσε μες στα πλήθη
  και μιαν ευχή δονούσε όλα τα στήθη,
  πάντα να ζει και πάντα να νικά!
  Μονάχα εμείς στεκόμαστε θλιμμένοι
  -εμείς, εμείς, της ζωής οι νικημένοι,
  με τα βασιλεμένα ιδανικά…

  Κι εμείς, ένα πρωί, είχαμε κινήσει,
  με μάτια που τα φλόγιζε η χαρά,
  κι όλοι γεροί κι αγέρωχοι σαν Κροίσοι,
  -μα τα μεσάνυχτα είχαμε γυρίσει,
  με καταματωμένα τα φτερά…

 203. ΚΑΒ said

  191,203: Ένας στρατός, το χάραμα, περνούσε’
  κανείς δεν ξέρει κατά πού κινούσε’.

  Άραγε εκείνοι ξέρουν; Ή προχωρούν στα σκοτεινά, αν και έχει ξημερώσει;

 204. cronopiusa said

  204

  Δεν είναι αυτός ο Τελευταίος Σταθμός«Στα σκοτεινά πηγαίνουμε στα σκοτεινά προχωράμε»….

  «Caminante, no hay camino, se hace camino al andar»

  όταν έχεις φάει πόρτα και απ τον ΟΑΕΔ
  (απόρριψη αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα: επίδομα τακτικής ανεργίας (εκπαιδευτικοί/παλαιός) γιατί έχεις 59 πενήντα εννιά gamimena ένσημα και όχι 60 εξήντα, πες μου αν δεν αφιερώνεις εκείνο το εξηκοστό που σου λείπει στη μαντάμ Βοργία της Ενωμένης Ευρώπης κι όπως δεν έχεις τίποτα να χάσεις
  ΠΡΟΧΩΡΆΣ δεν κόβεις τις φλέβες σου και απαιτείς Βασικό Εισόδημα για όλες και όλους από την πρώτη φορά αριστερά
  ΠΡΟΧΩΡΆΣ, δεν το βάζεις κάτω

 205. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κι άλλοι παλεύουν
  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/h-dhmarxos-ths-madriths-akurwse-70-diatages-ekswshs-oikogeneiwn.3594313.html

 206. sarant said

  203 Λαπαθιώτης -νάσαι καλά!

 207. ΚΑΒ said

  Συμμεριζόμαστε, αλλά το μονοπάτι συχνά είναι αδιέξοδο.

 208. Γς said

  120:

  Ωχ, δεν είχα προσέξει ότι αναφερόταν ο Νικοκύρης στον Παναγιωτόπουλο

  http://www.lifo.gr/team/readersdigest/39403

 209. […] σημερινό άρθρο είναι εν μέρει επανάληψη ενός παλιότερου αλλά δεν το κάνω μόνο ή κυρίως για να απαλλαγώ από τον […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: