Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τετρόικα

Posted by sarant στο 30 Ιουλίου, 2015


Το σημερινό άρθρο ήταν να το βάλω χτες, αλλά χτες είχαμε τα ενενηντάχρονα του Μίκη Θεοδωράκη, και θεώρησα ότι η επέτειος είχε προτεραιότητα, κι ας χάναμε την επικαιρότητα. Έτσι κι αλλιώς, την «τετρόικα» θα την έχουμε μαζί μας για καιρό.

Χτες και σήμερα λοιπόν επισκέπτονται την Αθήνα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών με τους οποίους διαπραγματευόμαστε μια νέα δανειακή σύμβαση. Πρόκειται για τους κυρίους και την κυρία: Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε. , Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ,  Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM  και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Στα προηγούμενα μνημόνια, είχαμε εκπροσώπους τριών θεσμών, που συναπάρτιζαν την τρόικα, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται στη διεθνή πολιτική ορολογία η ομάδα τριών ατόμων που ασκούν από κοινού κάποια εξουσία ή διαχειρίζονται μιαν υπόθεση. Η λέξη είναι παλαιό δάνειο από τα ρώσικα, δηλαδή το είχαμε δανειστεί (στις λογοτεχνικές μεταφράσεις) με την αρχική του σημασία, που είναι ένα αμάξι (ή έλκηθρο) που το σέρνουν τρία άλογα. Τρόικα είναι και το τριάρι στα ρώσικα (π.χ. στα χαρτιά). Αλλά για την τρόικα έχουμε γράψει πριν από πέντε χρόνια.

Η τρόικα έγινε λέξη δυσοίωνη και ακούστηκε πολύ τα προηγούμενα χρόνια, καμιά φορά (κακώς) με άκλιτη τη γενική: της τρόικα, ενώ φτιάχτηκε και το παράγωγο «τροϊκανός». Από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, η νέα ελληνική ηγεσία επέμενε να μην χρησιμοποιείται ο φορτισμένος αυτός όρος, κι έτσι γινόταν λόγος για τρεις θεσμούς, ή γενικά «τους θεσμούς». Οι θεσμοί λοιπόν, και όχι η τρόικα το τελευταίο πεντάμηνο, αν και στην τελευταία της αγόρευση η Ζωή Κωνσταντοπούλου επίτηδες χρησιμοποίησε τον όρο «τρόικα» αντί για «θεσμοί», για να δείξει τη δυσαρέσκειά της για τη συμπεριφορά τους προς την ελληνική κυβέρνηση -κάτι που δείχνει πόσο έχει απαξιωθεί, τουλάχιστο σε μια μερίδα πολιτών, ο όρος. (Στο μεταξύ, επικριτές της κυβέρνησης είχαν προλάβει να φτιάξουν τον περιπαικτικό όρο ‘θεσμόικα’).

Όμως, η νέα δανειακή σύμβαση, αν συναφθεί, θα συναφθεί ύστερα από αίτηση στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα πια οι θεσμοί είναι τέσσερις -όπως είδαμε και στην αρχή του άρθρου. Οπότε, παρόλο που ο μέγιστος Βαμβακούλας είχε συλλάβει την έννοια της τριμελούς επιτροπής με πέντε-έξι άτομα, θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος όρος αντί για την τρόικα, για να ονομαστεί αυτή η νέα, τετραμελής πλέον, ομάδα ελεγκτών.

Ήδη στα διάφορα μέσα ακούστηκαν προτάσεις όπως «οι εκπρόσωποι των Τεσσάρων», το Κουαρτέτο, η Τετράδα, πιθανώς και άλλες. Να πούμε ότι υπάρχει ήδη στην πολιτική ορολογία τουλάχιστον μια σταθερή τετραμελής ομάδα που αναφέρεται ως τέτοια: εννοώ το Middle East Quartet, που απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ, το οποίο έχει αποδοθεί στα ελληνικά Κουαρτέτο αλλά και (σε ευρωενωσιακά κείμενα) Τετράδα. Οπότε, οι δυο αυτοί όροι έχουν ένα ελαφρό προβάδισμα.

Βέβαια, το Κουαρτέτο χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασική μουσική για να δηλώσει το μουσικό σύνολο από τέσσερις εκτελεστές, αλλά τόσο στοιχειώδεις όροι επόμενο είναι να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλα συμφραζόμενα -άλλωστε και η Τετράδα έχει χρησιμοποιηθεί, και πάλι στη μουσική, αφού το ρεμπέτικο συγκρότημα που σχημάτισαν στις αρχές των 30 οι Μάρκος Βαμβακάρης, Στράτος Παγιουμτζής, Γιώργος Μπάτης και Ανέστος Δελιάς ονομάστηκε «Η τετράς του Πειραιώς».

Επειδή η τρόικα ήταν αμάξι με τρία άλογα, αρκετοί σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τον αντίστοιχον όρο για το αμάξι (ή έστω άρμα) με τέσσερα άλογα, κι έτσι είπαν για τέθριππο (επειδή ο ίππος έπαιρνε δασεία, το τ δασυνόταν παρόλο που μεσολαβούσε το, υγρό πάντως, ρο) ενώ κάποιοι χρησιμοποίησαν τον αντίστοιχο λατινικόν όρο, quadriga, που χρησιμοποιείται για το τέθριππο άρμα που βλέπουμε σε πολλά μνημεία, π.χ. πάνω στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο. Τον όρο λέγεται πως τον εμπνεύστηκε ο Γιουνκέρ, και οι Γερμανοί χρησιμοποιούν τον λατινικό όρο (κβαντρίγκα), οπότε ίσως ταιριάζει να το πούμε έτσι, ιδίως αν είναι δρεπανηφόρο.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες λύσεις. Θα μπορούσαμε να τους πούμε Τετρανδρία, όρος που υπήρχε στην αρχαία Ρώμη (και αναστήθηκε από τους φασίστες του Μουσολίνι), ή Τετραρχία, που μας πάει στα χρόνια του Διοκλητιανού, ή ακόμα και Τετρακτύ, διότι η Τετρακτύς, πέρα από την ορολογία των Πυθαγορείων έχει χρησιμοποιηθεί και για τετραμελή ομάδα. Και επειδή κάποιοι είχαν πει Τριμερή την τρόικα, τώρα θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για Τετραμερή.

Βέβαια, αν ξεφύγουμε από την ομάδα ατόμων και σκεφτούμε το οποιοδήποτε σύνολο τεσσάρων ομοειδών πραγμάτων οι επιλογές διευρύνονται πολύ: έχουμε τετράεδρο, τετράγωνο, τετράπλευρο, τετραγράμματο και άλλα πολλά που αρχίζουν από τετρ- Στο λεξικό της Σούδας βρίσκουμε και ένα τετράγγουρο, αλλά, όπως θα δείτε σε ένα νήμα της Λεξιλογίας (από το οποίο κάποιο υλικό άντλησα) δεν έχει σχέση με τον αριθμό τέσσερα: έτσι λέγαν οι βυζαντινοί το ξυλάγγουρο.

Θα αντισταθώ στον πειρασμό να εμβαθύνω στα λεξιλογικά του τέσσερα και στα κρυφά παράγωγά του, από το κάδρο και τις καντρίλιες ίσαμε το τετράδιο και το καρνέ (είναι ωραίο θέμα για χωριστό άρθρο), πάντως θα προσθέσω ότι αν εμπνευστούμε από τα χαρτιά θα μπορούσαμε να πούμε «καρέ» την τετράδα των δανειστών.

Από την άλλη, αν σκεφτούμε ότι η τρόικα έχει ρώσικες καταβολές, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το δάνειο από το ίδιο γλωσσικό κοίτασμα -στα ρώσικα λοιπόν η τετράδα είναι τσετβιόρκα (четверка). Ωστόσο, ο όρος αυτός δεν είναι πολύ ευκολοπρόφερτος, τουλάχιστον για Έλληνες.

Οπότε, ίσως πρέπει να σκεφτούμε μιαν ελληνορωσική λύση -και αφού η τετραμερής είναι συνέχεια της τρόικας, και αφού στα ελληνικά τα τετραμελή σύνολα πολύ συχνά αρχίζουν από τετρ-, η λέξη του τίτλου αναδεικνύεται σαν ισχυρή εναλλακτική λύση, έστω και με μια δόση αστεϊσμού: τετρόικα!

ΥΓ

Δεν διεκδικώ την πατρότητα του όρου, παρόλο που σας διαβεβαιώνω ότι μόνος μου το σκέφτηκα. Από το νήμα της Λεξιλογίας που ανέφερα παραπάνω πληροφορούμαι ότι τον όρο τον είχε διατυπώσει λίγο πριν από τις εκλογές ο Μικροπολιτικός των Νέων. Το σημειώνω λοιπόν για να μη διαμαρτύρεται ο Καίσαρας.

ΥΓ 2

Κατηγορούν πολλοί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν τήρησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Ιδού λοιπόν μία υπόσχεση (και δη από τις βασικές) που υλοποιήθηκε. Είχαν υποσχεθεί ότι θα τελειώνουμε με την τρόικα -και έτσι έγινε, αφού τώρα έχουμε την τετρόικα.

 

208 Σχόλια προς “Τετρόικα”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Σήμερα θα ξεκινήσω με ένα άσχετο, με το θέμα, κουϊζάκι :

  «Το κελάρυσμά μου είναι το γέλιο του Θεού.
  Κι η δροσιά μου, το αγέραστο πνεύμα Του.
  Ευφραίνω τους αθανάτους, και δροσίζω τον ήλιο.
  Κι οδηγώ τους θνητούς στην κορφή του Ολύμπου»

  Δεν ξέρω ποιανού είναι οι στίχοι, ξέρω όμως από παιδί, πού το γράφει.
  Κι έχει σχέση με σήμερα.

 2. Κι έχουμε και την τερατρόικα από το Ίσκρα, «τον ιστότοπο που θα παλέψει… μπαλ… μπλα…». Γίνανε θεσμοί κι οι ιστότοποι.

 3. Βασίλης Ορφανός said

  Εγώ λέω να τους λέμε απλώς «κουμανταδόρους», όσοι κι αν είναι. Τουλάχιστον θα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η λέξη «ντεστέμπασης» θα ήταν ακόμη καλύτερη, αλλά πώς να την πούμε στον πληθυντικό.

 4. LandS said

  Τρόικα, Κβάντριγκα, Τετρόικα. four-letter words όλες τους.

  «Το Τρίτο Μνημόνιο», «Οι Τέσσερις Θεσμοί», «Οι Έντεκα (πρώην) Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ» , «Οι Πέντε (κύριες) Τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ», «Η Ευρώπη Δύο Ταχυτήτων» – Ταινίες με πρωταγωνιστή τον Μπρους Γουίλις.

 5. LandS said

  Και «Το Τέταρτο Σχόλιο» χεχεχε 🙂

 6. atheofobos said

  Διαβάζοντας το άρθρο σε κάθε προτεινόμενη λέξη μου δημιουργείτο και κάποιος αντίστοιχος συνειρμός!
  Η Τρόικα μου θυμίζει την περεστρόικα που είναι αναγκαία στον ΣΥΡΙΖΑ για να απαλλαγεί από τα σημερινά βαρίδια που έχει.
  Το κουαρτέτο μου δημιουργεί την εικόνα πως οι 4 θα μας έρθουν με ζουρνάδες και νταούλια και θα κάνουν τον Τσίπρα να χορεύει τον χορό που πίστευε πως θα κατάφερνε αυτούς να χορεύουν!
  Η Τετρανδρία και η τετρόικα μου φέρνουν στην φαντασία τον έτερο καπαδόκη της κυβέρνησης να χορεύει στα τέσσερα και να του κτυπούν παλαμάκια αυτοί που με το γνωστό του θράσος τους το έλεγε από το βήμα της Βουλής.
  Και επειδή όλα τα έχει πει ο μεγάλος Διονύσης, ο τελευταίος συνειρμός που μου ήρθε είναι η εικόνα του Τσίπρα στην χθεσινή του συνέντευξη που μου θύμισε τον στίχο:

  «Γεια σου Σταύρο και κυρ Σταύρο
  και αφέντη Τσουτσουλομύτη!»

  «Δε με λένε Σταύρο και κυρ Σταύρο
  και αφέντη Τσουτσουλομύτη.
  Μόνο Σταύρο με λένε, μόνο Σταύρο»…

 7. Dhmhtrhs said

  Μην ξεχνάμε και την «Τετραφάρμακο» του Επίκουρου.

 8. Λαρισαίος said

  «…το Κουαρτέτο χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασική μουσική για να δηλώσει το μουσικό σύνολο από τέσσερις εκτελεστές…» Εδώ μιλάμε για εκτελεστές και μάλιστα στυγνούς, άρα ο όρος Κουαρτέτο τους ταιριάζει γάντι. Με το καλό και Κουϊντέτο, Σεξτέτο κ.ο.κ.

 9. gregan said

  Ωραία τετράδα! Αλήθεια γιατί δεν τους λέμε τετράδα; Ή ευρωτετράδα; Ή τετράκωλο ομάδα;

 10. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Bάσει ονομάτων, βλέπω ότι έχουμε τρεις λατίνους και μόνο έναν οστροβησιγότθο στην τετρ…εε, στο τετραδόνιο…

 11. Πάνος με πεζά said

  Θυμάμαι γυναίκες-λαχειοπώλισσες, με αντρική φωνή, στον παλιό υπόγειο της Ομόνιας :

  – Δυό τετραδούλες έχωωωω, το τέσσερα και το οκτώωωωω…(τα φωνήεντα ήταν όλα ίδια, μεταξύ «α» και «ο»…)

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τις πρώτες τετράδες σχόλια!

  1: Ομολογώ ότι δεν πάει πουθενά το μυαλό μου!

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Τετραρχία είναι ο πιο κατάλληλος όρος. Αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα. Το πρώτο συνθετικό διότι είναι 4 και το δεύτερο διότι άρχουν. Έχει κανείς αμφιβολία;

 14. Πάνος με πεζά said

  @ 12 : Στις 12, η απάντηση.

 15. Παναγιώτης Κ. said

  @10 (Kid). Σωστά! Έχουμε τις τετράδες ( κβατέρνια;) του Χάμιλτον.

 16. Πάνος με πεζά said

  Νάτοι !

 17. Πάνος με πεζά said

  Και «οι τέσσερις από τη Δρέσδη». Δεύτερο κουίζάκι αυτό, ποιoί ήταν και τι έκαναν.

 18. Παναγιώτης Κ. said

  @Sarant. Στο ΥΓ2 μη κάνεις τον… κόπο να βάλεις τη φατσούλα του χαμόγελου.Την έχουμε βάλει εμείς… 🙂

 19. Γς said

  Κι απάνω που θα μας έσκιζαν μνημόμια θα διώχναν τρόϊκες, θα, θα, θα και μεις γελούσαμε και περιμέναμε να μας κάνουν τα τρία δύο,
  μας έκναν τα … τρία τέσσερα!

 20. Παναγιώτης Κ. said

  @2 (Stazy…) Μου ήρθε στο μυαλό το γνωστό ανέκδοτο με το μαντήλι (το κουνάς δεν τον κουνάς το μαντήλι εμένα το μυαλό μου είναι στο…) αλλά και η παροιμία: Το χωριό καίγεται η π…. λούζεται.

 21. gregan said

  Αλλά, βρε Νίκο, εκείνο το τετρατρόικα δεν είναι σαν τετράφυλλο τριφύλλι;

 22. cronopiusa said

  Λόρενς Ντάρελ: Αλεξανδρινό κουαρτέτο

  Καλή σας μέρα

 23. cronopiusa said

 24. gregan said

  Ο Στρατούλης μόλις πρότεινε να λέμε την τετρατρόικα τερατρόικα…

 25. Ιάκωβος said

  Η τετρόικα είναι ωραίο, αλλά μάλλον θα επικρατήσει το κουαρτέτο.

  Βέβαια, το πιο ταιριαστό θα ήταν το όνομα του τέθριππου της εποχής του Ναπολέοντα , που λέγεται Μπερλίνα. Από το Βερολίνο.
  Θυμίζει και το παιχνίδι κουτσομπολιού-διαπόμπευσης που παίζανε τα κορίτσια(αλλά παλίοτερα και στα σαλόνια της αριστοκρατίας).
  ________
  Το κουιζ του Πάνου( για να απαντήσω κι εγώ με κουίζ, εύκολο όμως) θα μπορούσε να έχει σαν απάντηση το

  Τσίτσα μου τσιτσίτσα μου,
  τα γλουγλουγλουγλού σου.

 26. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μάλλον το ΚΑΡΕ ΘΑΝΑΤΟΥ ταιριάζει καλύτερα.

  19 – «μας έκναν τα … τρία τέσσερα!»

  Θυμήθηκα το ανέκδοτο που λέει, «Αν σκύψεις και δείς ανάμεσα στα πόδια σου 4 αρχίδια αντί για δύο, μη νομίσεις ότι έγινες σούπερμαν, απλά κάποιος σε πηδάει.

 27. Ιάκωβος said

  26,
  Tα τέσσερα αρχίδια αποδίδονται σε ρήση του Μάο Τσε Τουνγκ, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο.

  17,
  Αν οι τέσσερις ήταν της Βρέμης, θα ήξερα. Και θα ήταν πολύ ταιριαστό για τους τύπους αυτούς.Ο ένας γαϊδούρι, η άλλη γάτα, κλπ που ξελαρυγγιάζονται να φύγουν οι κλέφτες. Μόνο που κλέφτες είναι οι ίδιοι. Κάποια γελοιογραφία θα περίμενα μ αυτό το θέμα.

 28. PAPACOSTAS said

  Απο το μουσείο της ακρόπολης, αν και το πιό γνωστό είναι τα άλογα στην βασιλική του Αγίου Μάρκου (που είναι απο την Κωνσταντινούπολη.

  Το πιό γνωστό σύμβολο με αναφορά στξο τέσσερα είναι ο σταυρός (Μέ όσα κουβαλάει)

 29. costasl said

  στο μεταξύ (άσχετο αλλά δυστυχώς σχετικό): ακούσατε τον πρωθυπουργού της χώρας να θρέφει δάφνες ελληνομάθειας (δεν το είπε μιά φορά μόνο, το είπε τουλάχιστον δυό-τρεις φορές ώστε να βεβαιωθούμε ότι η θεωρία περί αριστείας του Μπαλτά θα εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας)

  «Με πολλούς από αυτούς δίναμε μάχες, καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι και με την ίδια αγωνία λίγες ημέρες πριν. Ότι αν κλείσει μία τράπεζα θα καταστρέφουμε. Δώσαμε μάχη μαζί. Οι ίδιοι άνθρωποι, μετά τη δική μου σκληρή μάχη, θεώρησαν σκόπιμο να πουν ότι εμείς μπορούμε να θρέφουμε τις δάφνες τις ιδεολογικής καθαρότητας, ενώ εσύ ψηφίζεις. Αυτό με οδηγεί στην ιδέα ότι κάποιοι είχαν προαποφασίσει τη διάσπαση. Θα δείξει η ζωή εάν θα επαληθευτώ» παρατήρησε.

 30. Raskolnick said

  Οπωσδήποτε άρμα, έτσι που θα αρχίσει σε λίγο να καλπάζει και να μας σέρνει πίσω του… http://raskolnick.soup.io/post/597405595/

 31. cronopiusa said

 32. Γς said

  Είναι κι εκείνο το [αγαπημένο μου] πα ντε κατρ του Βαρουφάκη

 33. Γς said

  27:
  >Τα 4 @@@@

  Και τα @@ του Σωκράτη

 34. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  21-24: Εγώ πάντως δεν πρότεινα τετρατρόικα, η απλολογία οδηγεί σαφώς στην τετρόικα.

  19 Το σκέφτηκα και δεν το έγραψα γιατί λέω κάποιος άλλος θα το αναφέρει 😉

 35. Γς said

  34:
  >κάποιος άλλος θα το αναφέρει

  … ο καθ ύλην αρμόδιος 😉

 36. Πάνος με πεζά said

  Ξεκινάω λέγοντας για τους «τέσσερις από τη Δρέσδη», οι οποίοι ήταν πλήρωμα τετράκωπου (κωπηλασία) που είχαν διαπρέψει (φυσικά με τα χρώματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που έλεγε κι ο Διακογιάννης), σε κάποια Ολυμπιάδα δεκαετίας του 60-70. Δε βρίσκω τίποτα σχετικό στο Ίντερνετ, αλλά το θυμάμαι πολύ καλά από αθλητικά αφιερώματα εποχής Κώστα Σισμάνη, όπου είχαμε μάθει και όλα τα υπόλοιπα ολυμπιακά παρατσούκλια (ο άνθρωπος-ατμομηχανή, ο ξυπόλητος μαραθωνοδρόμος κλπ.)

  Κάποιος πιο ειδήμων στην ιστορία των Ολυμπιάδων ίσως μας πει περισσότερα.

 37. leonicos said

  Θα κάνω μια πρόταση που θα καταπλήξει ακόμα και τον Γς: ΑΡΑΜΠΑ

  Αραμπάς είναι το τετράτροχο αμάξι αντί του δίτροχου κάρου από το αραβο-εβραϊκο αρμπαα = 4

  Ούτε ο Γς, το πιο στραβό μυαλό εδώμ΄πεσα δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί

 38. ndmushroom said

  Εγώ πάλι ελπίζω η συζήτηση αυτή να είναι σύντομα άνευ αντικειμένου, παρά τη δυσοίωνη (ή ευοίωνη, σύμφωνα με το σκεπτικό της ηγετικής ομάδας του Σύριζα) πρόβλεψη του Νικοκύρη ότι «θα την έχουμε μαζί μας για καιρό». Από ό,τι φαίνεται από τα συνομωσιολογικά δημοσιεύματα του αναθαρρήσαντος, μετά το νέο Μνημόνιο (αν και εγώ προτιμώ το Αμνήσιο (amnesiandum) -προσωρινή απόδοση-, καθότι μόνο λόγω αμνησίας θα μπορούσε κανείς να συναινέσει σε νέο Μνημόνιο), ολιγαρχικού Τύπου, είχαν γίνει και συζητήσεις, και ομάδες εργασίας, και εισηγήσεις για Plan B. Άρα ο μύθος περί παντελώς απροετοίμαστης Ελλαδίτσας μάλλον καταρρέει, και μαζί στερεύουν και οι δικαιολογίες για την κωλοτούμπα.

 39. Πάνος με πεζά said

  Σήμερα λοιπόν, είναι και η γιορτή του Αγίου Σίλα. Σ’ αυτή την πανέμορφη πλατεία των παιδικών μας χρόνων, στη Νέα Πεντέλη, υπάρχει η πηγή του, που ξεδίψασε γενιές και γενιές Αθηναίων (θυμάμαι να έρχονται και να γεμίζουν μπιτόνια στα πορτ-μπαγκαζ…).Κάποιοι παλιοί μπορεί να θυμάστε ένα λεωφορείο «Αθήνα-ΝΙΕΝ-Αγιος Σύλλας», και τότε γραφόταν έτσι όπως το βλέπετε.Το λεωφορείο τερμάτιζε μετά από μια περικύκλωση της πλατείας.
  http://www.instantstreetview.com/@38.063932,23.85825,-269.82h,-16.29p,0.34z
  Πιο δίπλα, το γραφικό του εκκλησάκι, όπου σήμερα υπάρχει ωραίο πανηγύρι και γλέντι. Όποιος είναι εκεί κοντά ας πάει, θα είναι πανέμορφα. Το γλέντι γίνεται στην πλατεία που βλέπετε, το εκκλησάκι είναι στο βάθος, πάνω από ένα μικρό ρέμα.
  http://www.instantstreetview.com/@38.064946,23.857487,-184.88h,-6p,0.67z
  Στην πλάκα πάνω από την πηγή, γράφονται οι στίχοι που σας μεταφέρω στο (1). Ποτέ δεν είδα να αναγράφεται ο δημιουργός τους, αλλά η ομορφιά τους μου έχει αποτυπωθεί από παιδί…
  http://www.instantstreetview.com/@38.063932,23.85825,-265.62h,-7.17p,2.32z

 40. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Παναγιώτη Κ. (15). Τετραδόνια ,είπαμε κύριος! 🙂
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF

 41. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  -Ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Σινέ Κεραμεικός .

  39.Με αφορμή τον Άγιο Σύλα, βλέπω στο χάρτη,με συγκίνηση, στην ακριβώς απέναντί του πλευρά της πλατείας ,την οδό Κοτζιούλα. «Μες της Πεντέλης τα βουνά…» που ‘ λεγε το παλιό τραγούδι

  40.Ντόρτια!

 42. Γς said

  37 @ Λεώ

  >Ούτε ο Γς, το πιο στραβό μυαλό εδώμ΄πεσα δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί

  Αγελάδα 4×4

 43. Alexis said

  Πάλι ντόρτια ήφερα;

 44. cronopiusa said

  Η δολοφόνος όρκα
  μπροστά στη τσετβιόρκα
  φυτοφάγος Γερμανίδα στη Μαγιόρκα

 45. alex said

  Θα λέγονται quadriga = τέθριππο
  http://www.zerohedge.com/news/2015-07-27/goodbye-troika-germany-rides-its-greek-colony-quadriga

 46. sarant said

  41 Οφειλόμενο. Ο Κοτζιούλας έμενε στην Πεντέλη σε μια παράγκα τα καλοκαίρια, εκεί έπαθε, τέλη Αυγούστου, τη μοιραία καρδιακή προσβολή.

  44: 😉

 47. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ‘Εχω την καλύτερη πρόταση έβερ:
  Τετράνυχος!

 48. Alexis said

  #47: Καταστρεπτικός πράγματι!

 49. Γεια σου Κιντ με τα τετραδόνιά σου! Να σου προτείνω και σχετικό ανάγνωσμα για το καλοκαίρι που σε σας θα διαρκεί πολύ (και το βιβλίο, 1200 σελίδες): «Ενάντια στη μέρα», του Πίντσον.

 50. marulaki said

  Στη Χρονοποιούσα, «Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν, για πόλεμο στο μακρινό το Ιράν» κλπκλπκλπ (δεν έχω επαέ γιουτούμπι).
  Και τέσσερα τα μάτια μας, και τετρακόσια τα έχουμε, αλλά δεν ξέρουμε πού πάνε τα τέσσερα εν προκειμένω!
  Καλημέρα σας!

  ΥΓ: Αχ, Έφη^2, και πώς να τον ξοφλήσω τον άτιμο, μου έχει καταφάει τα βασιλικά μου…

 51. nikiplos said

  Να προσθέσω και την πιο ταιριαστή «συμμορία των τεσσάρων» που ήρεσε και στους εγχώριους Μαοϊκούς… 🙂

 52. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  45.Ναι, το θυμόμουν γι αυτό ανέφερα το λυπητερό τραγούδι του Παγιουμτζή.

  -«Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» ταινία της Λουκίας Ρικάκη

  -Σαν τους τρεις σωματοφύλακες που ήταν τέσσερις

  -Παπά φέρανε οι τέσσερις;
  (Θα μας πάρουν τέσσερις)

 53. Γιάννης Ιατρού said

  @50: Marulaki (τέλος)
  Εγώ μ΄αυτό είδα γιατριά http://www.agroshop.gr/farmako/2187 Ο βασιλικός είναι πολύ τρυφερός για να τον ψεκάσεις μόνο με νερό (με κάποια πίεση), που είναι κι αυτό κάτι που διώχνει τον 4νυχο (δεν αντέχει την υγρασία…)

 54. Το «Σήμα των τεσσάρων», του Κόναν Ντόιλ. Εδώ με τον μέγιστο Τζέρεμι Μπρετ.

 55. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  τετρακτύς

 56. Avonidas said

  Όταν γλείφαμε την τρόικα μικροί 😉

 57. Avonidas said

  #56. Και το απαραίτητο Russian reversal (περίπου):

  In SYRIZA Greece, Troika bites YOU!

  😀

 58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τετράκερως (Τρικέρης ο προηγούμενος τρι-θεσμος).

  Τετραπέρατοι ή τετρακέρατοι οι θεσμοί;

  Τετραβάγγελο να τους διαβάσουμε.

 59. Γιάννης Ιατρού said

 60. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kαι Άουντι κουάτρο (μανία έχουν αυτοί οι γότθοι με τα τετράμαξα …)
  Και 4 τα μπαλάκια που πετάει συνήθως η Πανάθα (η αγνή κι ατρόμητη ,που λέει και το παιδί) σε γαβράκια και όρκς σε τελικούς κυπέλλου! 🙂

  υγ. Μερσί Δύτη, αλλά χλωμό το βλέπω…

 61. Avonidas said

  «Θα μπορούσαμε να τους πούμε Τετρανδρία»

  Δεν μπορούμε, αφού είναι τρεις κύριοι (μχ) και μια κυρία.

 62. Πάνος με πεζά said

  Τετράπολις. Η αρχαία τετράπολις, στο σύμπλεγμα Καρπάθου-Σαρίας. Τρεις πόλεις στην Κάρπαθο (Αρκέσεια, Βρυκούς. Κάρπαθος0 και μία αυτόνομη Σάρος, στο νησάκι Σαρία.

  @ 50 : Οι τέσσερις στρατηγοί, σε επόμενο τραγούδι γίναν πέντε (στρατηγοί, στρατηγοί, Στρατηγούλα μου). 🙂

 63. Πάνος με πεζά said

  Και θυμάμαι το νεκροθάφτη στην κηδεία του πατέρα μου :
  – Θέλουμε κοστούμια και γάντια; Για Ραφήνα, η τετράδα πάει ένα διακοσάρι….

 64. Avonidas said

  «Στο λεξικό της Σούδας βρίσκουμε και ένα τετράγγουρο»

  Το βρίσκω ταιριαστό, αφού πηγαίναμε για κούρεμα και μας βγήκε αγγούρεμα 😦

 65. sarant said

  Ευχαριστώ τετράκις για τα νεότετρα!

 66. Avonidas said

  #10. Kid, τωρα το ειδα το τετραδόνιο, quaternion…

  I wanted to say that! 😦

 67. Γιάννης Ιατρού said

  Για το 4 χιλιάδες είπαμε; 😉

 68. sarant said

  Τον Νόμο 4000;

 69. Πάνος με πεζά said

  Tου Σπαλιάρα;

 70. Γιάννης Ιατρού said

  @69 Nτουζ πουάν Πάνο!

 71. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Oι τέσσερις άσσοι

 72. marulaki said

  Το νόμο 4000;

 73. Γιάννης Ιατρού said

  @68 Αλλά κι αυτό σωστό 🙂

  Βρήκα κι άλλη μία quadriga
  https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11259469_817224448326395_2412720480248045886_n.jpg?oh=5a6599f755174d4e20a6f6d95a7f46eb&oe=565032F0

 74. Πάνος με πεζά said

  Aστεία-αστεία, εκτός από το Νόμο 4000, άντε και τον 2147, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος νόμος να μας έχει μείνει να τον ξέρουμε «απέξω»…Εγώ καλά-καλά ούτε των αυθαιρέτων δε θυμάμαι…

 75. Γιάννης Ιατρού said

  Α, μην ξεχνάμαι κι αυτό 🙂

 76. Γιάννης Ιατρού said

  Για τους μυημένους …. ελεστιμνάρ الاستمناء κ.ά.

 77. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Οι τέσσερις καβαλάρηδες της αποκάλυψης
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AD%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7%CF%82

 78. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Απ το Ένα Ένα Τέσσερα
  στο 1984 και
  στο 2004
  Μας δέσανε στα τέσσερα
  και
  πέσαμε στα τέσσερα
  τώρα; πού παν τα τέσσερα;

  Κατρούτσα δεκατέσσερα
  και πίεση 24

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  77.εικόνα

 80. Γιάννης Ιατρού said

  @77 ΕΦΗ
  Τι τέσερεις, ένας φτάνει … Μπρρρρ!

 81. Γιάννης Ιατρού said

  @80 τέσσερις

 82. Gpoint said

  # 47

  πολύ καλό το τετράνυχος, κάνω ρελάνς με ντόρτια !!

 83. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τετραπληγία γμτ.

 84. What goes around, comes around…

 85. Φαεσίμβροτος said

  Προτείνω ο α καθείς από δαύτους να αποκαλείται τετραρχίδης,κατά το σπουδαρχίδης και το κονκλάβιο τους ,κατ’ αντιστοιχία,τετραρχίδιον

 86. Το νέο, αναβαθμισμένο σχήμα δημοσιονομικής εποπτείας της Ελληνικής Δημοκρατίας (η οποία ξανασυναντά την Κυπριακή Δημοκρατία στο και πάλι διμελές κλαμπ των ενωσιακών χωρών που τελούν υπό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής) είναι η δεύτερη γενιά διασυνοριακού/υπερεθνικού μηχανισμού πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με εντονότερα χαρακτηριστικά όσμωσης εξουσιών και εισπήδησης αρμοδιοτήτων.
  Το τετραμερές σχήμα των εποπτικών αρχών ασφαλώς και πρέπει να καθιερωθεί ως Κβαντρίγκα, όχι μόνο διότι ίσως είναι εισήγηση του προέδρου Γιούνκερ αλλά, κυρίως, διότι το 2010 ο τότε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας βραβεύτηκε με το ομώνυμο βραβείο: http://www.kerdos.gr/oldarticles.aspx?artid=1343069
  Όσες/όσοι διαφωνούν, καλούνται να το καταπιούν με χυμό (μηλίτη άπφελζαφτ) σε συσκευασία τετραπάκ απ’ τα λιντλ.
  Για τις/τους ανθεκτικές/ούς στον χυμό, υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών θεραπειών, πολυδοκιμασμένων και καλά ανεκτών επί ελλαδικής επικράτειας: παράπλευρη οικονομία, παράλληλη αγορά, σκιώδης τραπεζική, αδήλωτη εργασία, παράτυπη μετανάστευση, αυθαίρετη δόμηση και λοιπές ορθόλοξες (sic) πρακτικές αποφυγής πάσης φύσεως κρατικοκεντρικών ή κρατικοδίαιτων παρεμβάσεων.
  Και μια τελευταία παρατήρηση: κατά το λαϊκό φαντασιακό, το σχήμα των τεσσάρων (τσάρων της οικονομίας) θα διαλέγεται με τους επιχώριους συνομιλητές στα τέσσερα. Ωστόσο, μα στα τέσσερα, μα στα 4×4 (Καγιέν, κατά προτίμηση), μα στα όρθια, μα στο γόνατο, μα στο δοξαπατρί, όλα μία (1) στάση πληρωμών είναι.

 87. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τετραπλή έλικα του DNA

  82. Τζη,γεια σου,εμείς τραγουδάμε για να ξεχωρήσουμε απ΄τον κόσμο:
  Ροδιά μου εσύ τετράκλωνη

 88. Γιάννης Ιατρού said

  @84: Το βραβείο Quadriga «The Power of Veracity», δηλαδή «η δύναμη της ειλικρίνειας» !!!!!! Αυτή είναι η επίσημη ονομασία των βραβείων Quadriga που ναι μεν τα απονέμει ένας ιδιωτικός όμιλος, αλλά στην πραγματικότητα είναι βραχίονας του γερμανικού ΥΠΕΞ. Κεντρικός ομιλητής στην τελετή της βράβευσης ήταν ο πρόεδρος της Deutsche Bank. Μετά τη βράβευση του ΓΑΠ, θα πρέπει να βαφτιστούν «Η δύναμη του ψέματος».

  Επίσης:
  Και μη ξεχνάμε και τον συνδυασμό του Γιάννη Δημαρά που ονομάστηκε «Αρμα Πολιτών». Θα πήγε να το πει Τέθριππο Πολιτών, αλλά θα τον συγκράτησαν 🙂

 89. sarant said

  86 Αυτό με τη βράβευση του 2010 δεν το θυμόμουν!

 90. Λ said

  dort tabura dort oka

 91. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  89.
  Αυτό μου έστειλαν τότε
  http://www.ksipnistere.com/2010/09/blog-post_4553.html?view=sidebar

 92. Πάνος με πεζά said

  Ο τετρακέφαλος μυς, και ο τετράπαχος.

 93. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά, τα τετράποδα…

 94. Γς said

  Είναι και το 4 για το «for».

  [Οπως το 2 για το «to»,το u για το «you», r για «are» κλπ.]

  Και το τετράεδο:

 95. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Φάιναλ φορ!

 96. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει λέει στα της Ελλάδας,ακούγω τώρα. Τριποδισμός οπότε.

 97. Πάνος με πεζά said

  Η τετράδα των Ανδριανοπουλ(αί)ων, ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού. Η τετράδα έγινε πεντάδα, με την προσθήκη του αθλητή στίβου Λεωνίδα, που νομίζω ότι ήταν και ο τελευταίος που πέθανε.

 98. Γς said

  69:

  Οι 4000 γκόμενες του Σπαλιάρα
  αλλά και τα «[βέντι] κουάτρο μίλε μπάτσι» του Αντριάνο Τσελεντάνο

 99. Τους Ντάλτον τους αναφέραμε;

 100. Γιάννης Ιατρού said

  @98 Γς, μη ξεχνάμε και το ΚΤΕΟ 🙂
  http://postimg.org/image/7c5w15zy5/

 101. Γιάννης Ιατρού said

 102. LandS said

  Ας αφήσουμε τα επιφανειακά γνωρίσματα και ας επικεντρωθούμε στην ουσία.

  Τρόικα+

 103. 102

  Πάλι τρόικα γίνεται, διότι το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει εάν δεν αναθεωρηθεί το χρέος.

 104. cronopiusa said

  marulaki

 105. Πάνος με πεζά said

  Το τετραπλό by-pass.

 106. Πάνος με πεζά said

  Nαι, για να παρακάμψουμε την ?????κα, θέλουμε τετραπλό by pass. Αλλά δεν ξέρω αν μας συμφέρει…

 107. sarant said

  103 Λίγο Catch-22 είναι αυτή η κατάσταση 😉

 108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  -Φορ Σίζον για σκανδαλώδεις διαμονές στα Παρίσια.
  -Τέσσερις Εποχές από το Βιβάλντι.(και ταινία)
  -Στους τέσσερις ανέμους ή στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα καλύτερα παρά τους τέσσερις τοίχους.
  -Τέσσερα πόδια δυνατά
  και μια κουτσή κιθάρα
  {…}
  να ‘χαμε τρεις δραχμές στη τσέπη
  και τρεις ο διπλανός 🙂

 109. Gpoint said

  A un de ces quatres

 110. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τετρακάναλο!

 111. Γς said

  Four Seasons

  Τζοχατζό Vs Vivaldi

  [Το έχει πιάσει η παγίδα]

 112. Wordcypress said

  τετραθεσμία

 113. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

 114. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

 115. Γς said

  116:

  Μιχάλης και θυμήθηκα τους «4 for Texas»

  Frank Sinatra, Dean Martin, Anita Ekberg, Ursula Andress

 116. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τετρακυκλίνες θα χρειαστούμε.

 117. Κι όσο εμείς αγκομαχάμε (από τον καύσωνα), πεσμένοι στα τέσσερα (από την εξάντληση), κάποιοι δροσίζονται:

  Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη β’ τριμήνου της Deutsche Bank

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500016091

 118. cronopiusa said

 119. Pedis said

  Ραφαέλο : «το όραμα του Ιεζεκιήλ» … ή ο Τσίπρας στα όπα-όπα χάρη στο «τετράμορφο» των θεσμών. Τα αγγελουδάκια είναι προσφορά του ποταμιάρη.

  τετράμορφο: https://en.wikipedia.org/wiki/Tetramorph

 120. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Οι τέσσερις Ευαγγελιστές!

 121. Pedis said

  (πάλι)

 122. Γς said

  Four Seasons ~ Τζοχατζό

  Four Seasons ~ Vivaldi

 123. sarant said

  111: Απελευθερώθηκε στο 123

  115: Αυτό πάλι πώς το ξεχάσαμε -μπράβο Μιχάλη!

 124. Ριβαλντίνιο said

  @ Pedis
  «ο Τσίπρας στα όπα-όπα χάρη στο «τετράμορφο» των θεσμών. Τα αγγελουδάκια είναι προσφορά του ποταμιάρη.»

  Για να σε τσιγκλήσω λίγο θα πειράξω το κόμμα σου. 🙂 🙂 🙂

  😆 😆 😆 😆 😆

  «αγγελουδάκια»

  Αγγελουδάκια κοτζάμ Χερουβείμ ?

  ————————————————————
  Τα 4 Ρ (αν και άλλοι μιλούσαν μόνο για 3) του Μουντιάλ 2002 :
  Ρονάλντο
  Ριβάλντο
  Ροναλντίνιο
  Ρομπέρτο Κάρλος.

  Βυζαντινές σημαίες

 125. Ριβαλντίνιο said

  Τα τεσσάρια στο Μπάσκετ :

  Γκιστ, Φώτσης, Πρίντεζης, Ντικούδης, ο ταχυδρόμος Μαλόουν, Μπάρκλεϋ, Νοβίτσκι κ.α.

  Το 2002 στο φάιναλ φορ της Μπολόνια στο Παλαμαλακούτι, ο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε τον Μποντιρόγκα ως τεσσάρι !!!

 126. Μαρία said

  Les quat’z’arts https://www.youtube.com/watch?v=JUQdczfrJ94

 127. Ριβαλντίνιο said

  Οι τέσσερις τόμοι Φυσικής του SERWAY RAYMOND

  ΜΗΧΑΝΙΚΗ
  ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
  ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ – ΚΥΜΑΤΙΚΗ – ΟΠΤΙΚΗ
  ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ

  ———————————————————————-

  Giorgos Mazonakis – Tesseris

 128. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  127 Γύρισες από το στερούμενο Διαδικτύου θέρετρό σου ή ακόμα δεν έφυγες;

 129. Μαρία said

  129
  Γύρισα για μερικά μπάνια στον ιδρώτα και θα ξαναφύγω 🙂

 130. Ριβαλντίνιο said

  Οι τέσσερεις φυλές των Σαμνιτών :

  Ιρπίνοι ,Καουντίνοι , οι Καρρικίνοι και Πέντροι.

  ———————————————————–
  Οι αρχικές τέσσερεις φυλές των Αθηναίων

  Αιγικορείς, Αργαδείς, Γελέοντες και Όπλητες.
  ———————————————————————

  Οι 4 υποδιαιρέσεις των Τουρκομογγάλων που μας είχε πει ο Δύτης και άλλοι φίλοι
  Π.χ. Ούννοι
  Λευκοί,Γαλάζιοι, Μαύροι, Κόκκινοι.

  ————————————————————-

  H Oμοσπονδία των Λακότα στην πλήρη της μορφή περιελάμβανε 4 μεγάλες φυλές

  Λακότα, Τσεγιέν, Αράπαχο και Μπλάκφουτ.

  ————————————————————————-

  Ο Ιακώβ έκανε συνολικά παιδιά με 4 γυναίκες: την πρώτη του σύζυγο και την δούλα της, την Ραχήλ και την δούλα της.

  —————————————————————————————————————-
  Η Πανάθα ( η αγνή και η ατρόμητη που θα συμπληρώναμε με τον New Kid ) είναι η μοναδική ελληνική ο μάδα που έχει πάει στους 4 του τσουλου.

  ——————————————————————

  Οι 4 γνωστοί άγγελοι/αρχάγγελοι

  Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ και Ουριήλ.

 131. Λ said

  Μοιάζουν (οι θεσμοί) με τους 40 δράκους των παραμυθιών ( Ο Τυρίμος τζαι οι 40 δράτζιοι.

 132. Λ said

  Τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τα ‘παμε;

 133. Γιάννης Ιατρού said

  @132

 134. Το σύστημα της απόλυτης παράνοιας καλεί την Αριστερά στη λογική!

  http://bit.ly/1KuoaMn

 135. sarant said

  132 Ο Τυρίμος ποιος είναι;

 136. alexisphoto said

  καλησπέρα,
  αυτό το άρθρο δεν είναι φυσική συνέχεια αυτού;
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/04/4×4/

 137. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τεσσερακάντουνος σταυρός
  κρέμεται στο λαιμό σου,
  όλοι φιλιούνε το σταυρό
  μα γω το μάγουλό σου

  Τέσσερα πορτοκάλια τα δυο σαπίσανε
  ήρθα για να σε πάρω μα δε μ΄αφήσανε.

 138. Γιάννης Ιατρού said

  @136 Ο Τυρίμος είναι άλλο έργο του ιδίου συγγραφέα (Αντώνης Γαβριήλ Παπά)

 139. Ακολουθώντας τα τέσσερα νουκλεοτίδια του DNA,
  ας προσθέσουμε την Ρόζαλιντ Φράνκλιν
  για τέταρτη στην λίστα των τριών
  που μοιράστηκαν το Νόμπελ το 1962.

 140. sarant said

  139 Ναι, αλλά σημαίνει κάτι το όνομα;

 141. Λ said

  Ο Τυρίμος ήταν ο ήρωας πολλών παραμυθιών αλλά δεν τα έχω δει γραμμένα . Μας τα διηγούνταν ο πατέρας μου τα Καλοκαίρια όταν κοιμόμασταν κάτω απ τ άστρα.

 142. sarant said

  142 Mήπως από το τυρί; Πάντως είναι και πραγματικό επώνυμο, έτσι ονομαζόταν ένας βουλευτής του ΚΚΕ το 1936 που μετά πήγε με την ασφάλεια και τους Γερμανούς (και έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, κάποτε θα γράψω).

 143. Γιάννης Ιατρού said

  @143 Ο Μιχαλάκης …

 144. Γιάννης Ιατρού said

  @142 και @143 α
  βλ. και εδώ dim-athienou-kb-lar.schools.ac.cy/data/uploads/ergasies/st…/turmos.docx

 145. Γιάννης Ιατρού said

  @143 β κι εδώ κάτι λέχθηκε επ΄ αυτού https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/07/yavka-2/#comment-264111
  από τον Παναγιώτη Κ.
  … Τότε πρωτοάκουσα τα ονόματα Ζηνόβιεφ, Κάμενεφ, Μιχάλης Τυρίμος και για τις σοβιετικές υπηρεσίες ασφαλείας όπως ΝΚVD, GPU και δεν θυμάμαι τι άλλο…..

 146. 137 Εμ… καλά που δε θα μιλούσαμε για το τέσσερα.

 147. Ζωή said

  145. Μπράβο. εγώ όταν γούγλισα βρήκα μόνο τον Μαρτίνο Τιρίμο τον πιανίστα

 148. Λ said

  Πάντως συμφωνείτε ότι οι «θεσμοί» της τε(σ)τρόικα είναι σαν τους κακούς δράκους των παραμυθιών;
  Νικοκύρη ο Τυρίμος ήταν ένας μικρόσωμος αλλά παμπόνηρος ανθρωπάκος που ξεγελούσε τους δράκους κάτω απ διάφορες περιστάσεις. Δεν ξέρω τίποτε για το όνομα του

 149. Alexis said

  Απορώ (μοι προξενεί κατάπληξιν, όπως θά ‘λεγε και κάποια ψυχή 😀 ) πώς οι εκ Κύπρου ορμώμενοι συσχολιαστές δεν έχουν αναφέρει αυτό:

  Τι θέλουσιν να αποκρύψωσιν άραγε; 🙂

 150. Λ said

  150. Επειδή το είπαμε την προηγούμενη φορά☺

 151. Corto Maltese said

  Και για να ακριβολογήσουμε (με μία δόση ιδιότυπου χιούμορ):
  Ή τετράς Η ΞΑΚΟΥΣΤΗ του Πειραιώς!

  Πώς θα έλεγαν οι μάγκες τους τροϊκανούς/ τετροϊκανούς;
  Σταυρωτήδες.

 152. gbaloglou said

  Υπάρχει πάντως και ο τεσσαράκτης, ακόμη και … επιπεδοποιημένος 🙂

 153. Λ said

  Αν είναι να τα πούμε όλα είναι και τα σαράντα παλληκάρια από τη Λεβαδιά που τραγουδούσα με στις σχολικές γιορτές ντυμένοι με την εθνική στολή της Ελλάδας μας. Είναι τόσο οικείο. Αχ το παρελθόν είναι μια άλλη χώρα.

 154. sarant said

  137-147: Ε, ναι, είχαμε ξανασυζητήσει για το τέσσερα -αλλά σήμερα έχουμε τετρ-

  145 Δεν μου ανοίγει, ίσως επειδή έχει τις τελείες στο url

 155. Alexis said

  152: Ιδού και μία νεότερη «τετράς»:

 156. Λ said

  Είναι και η τεταρτογαμία (ή τετραγαμία;) του Λέοντα του σοφού.

 157. 116,
  Η αφίσα τους έχει κυριολεκτικά «στα τέσσερα»! 😳

 158. Λ said

  Την Τετάρτη οι παλιοί στην Κύπρο την έλεγαν Τετράην ή Τετράδη.

 159. Λ said

  Δευτέρα, Τρίτη, Τετράη, Πέφτη, Παρασσιεφκή, Σαββάτο, Τζιερκατζή.

 160. smerdaleos said

  @159, Λ: Την Τετάρτη οι παλιοί στην Κύπρο την έλεγαν Τετράην ή Τετράδη.
  —-

  Και στο Ρουμλούκι Τιτράδ΄ (= Τετράδη) = Τετάρτη και στην Άννα Κομνηνή (Τετράς/την Τετράδα = Τετάρτη):

  [7.8.5] ὁ δὲ Τζαχᾶς παραπλεύσας τουτονὶ τὸν ἤδη ῥηθέντα τῆς Χίου ὅρμον τῷ τείχει τοῦ κάστρου τὰς ἰδίας προσεπέλασε ναῦς. Τετρὰς δὲ τῆς ἑβδομάδος ἦν. Τῇ δὲ μετ’ αὐτὴν ἐξελάσας τῶν νηῶν ἅπαντας ἠρίθμει τε καὶ ἀπεγράφετο.

 161. Sarant said: «Κατηγορούν πολλοί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν τήρησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Ιδού λοιπόν μία υπόσχεση (και δη από τις βασικές) που υλοποιήθηκε. Είχαν υποσχεθεί ότι θα τελειώνουμε με την τρόικα -και έτσι έγινε, αφού τώρα έχουμε την τετρόικα».

  Ναι. Πολλοί περίμεναν να κάνει «τα τρία δυο» αλλά τελικά έκανε «τα τρία τέσσερα»! Πάντως, κάποιος «σταλεγάκιας» κάτι είχε πει (εγκαίρως) επ’ αυτού. Έτσι δεν είναι, νοικοκύρη;

 162. Πάνος με πεζά said

  Και ο Γιώργος Παπαδόπουλος τετράδης, που τον είχατε μνημονεύσει…
  http://www.iefimerida.gr/tag/giorgos-papadopoylos-tetradis

 163. Γιάννης Ιατρού said

  @155 β ΝικοΚύρη Εδώ ο πλήρης λίκνος http://dim-athienou-kb-lar.schools.ac.cy/data/uploads/ergasies/st-2/turmos.docx

 164. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  164 Α γεια σου!

 165. Λ said

  164. Είναι απλοποιημένη βερσιόν του Τυρίμου.
  Το Κέντρο Επιστημονική Ερευνών θα εκδόσει σύντομα τόμο με Κυπριακά παραμύθια και ίσως να έχει και τον Τυρίμο.

 166. κουτρούφι said

  Τετραπολική Ροπή (Quadrupole moment)
  Τετραπολική Αλληλεπίδραση (Quadrupole Interaction)
  Τετραπολική Διάσχιση (Quadrupole Splitting)
  Πυρηνικός Τετραπολικός Συντονισμός (Nuclear Quadrupole Resonance)
  Γενικώς, μπόλικα τετραπολικά.

 167. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  167.>>μπόλικα τετραπολικά
  Από τετραπολικά, κανένα δεν ξέρω.Κάτι διπολικά που έχω στο νου μου, παπα! 🙂

  Τετραγωνική ρίζα, λογική κλπ

  Τετράστιχο. Α μ αρέσει το τετράστιχο για την τετρόικα.

 168. Λ said

  Και ο Λουί κατρ που δεν το ξέρω αφού υπήρχε ο κατόρζ που έγινε και ήλιος.

 169. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τετράκανο πυροβόλο.

 170. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τα τέσσερα μήλα που άλλαξαν τον κόσμο:Της Εύας,του Νεύτωνα,των Μπιτλς και της Apple.

  Τέσσερα μήλα κόκκινα

 171. smerdaleos said

  @159-161

  Λ, τελικά η Τετράδη = Τετάρτη έχει μεγάλη ιστορία. Γράφει ο Εμμανουήλ Κριαράς:

 172. Λ said

  Το ντορτ ταμπούρα ντορτ οκά δεν σχολιάστε καθόλου. Το άκουα συνέχεια μικρή και χρειάστηκε να περάσουν χρόνια πολλά να μάθω τι σημαίνει η φράση κατά λέξη.

  Η τσετβιόρκα-τεσσάρα πάντως είναι πολύ καλός βαθμός στο σχολείο/πανεπιστήμιο αν φοιτάς στη Ρωσία. Αν τα πάρουμε απ την αρχή έχουμε τη γιεντινίτσα (άσσος/μονάδα) και την ντβόικα (θκιολί) που μένεις στάσιμος, μετά είναι η τρόικα με την οποία περνάς αλλά είναι κακός βαθμός, ακολουθεί η τσετβιόρκα που είναι εντάξει και η πιτιόρκα που είναι άριστα. Στην Μ. Βρετανία και αλλού είναι αλλιώς και εδώ να αναφέρω ότι όταν κάποιος περάσει το πανεπιστήμιο με two two λένε «he/she got a Desmond (Desmond Tutu)».

 173. Λ said

  172. Τετράδη λοιπόν. Και να φανταστείς ότι μικρή ντρεπόμουν για τη διάλεκτο. Στην τάξη δεν άνοιγα το στόμα μου γιατί νόμιζα ότι βγαίναν βατράχια. Χωρίς ραδιόφωνο και τηλεόραση ή έκθεση μας στην Κοινή Ελληνική ήταν ανύπαρκτη.

 174. sarant said

  173 Και τι σημαίνει; Γιατί δεν την ξέρω.

 175. Ηρακλής said

  Τέσσερα μάτια δυο καρδιές.

  Από τον αθλητικογράφο Κώστα Σισμάνη, που αναφέρθηκε πιο πάνω, θυμάμαι την φράση του «το ευγενές άθλημα της πυγμαχίας».

 176. Γιάννης Ιατρού said

  @175:
  Besh tambora tortorka (lol) originally is «Bes tambura dort okka». Greek cypriots use this to mean «I don’t give a shit». Actually it is a preverb in Turkish.

 177. smerdaleos said

  @174: Τετράδη λοιπόν. Και να φανταστείς ότι μικρή ντρεπόμουν για τη διάλεκτο. Στην τάξη δεν άνοιγα το στόμα μου γιατί νόμιζα ότι βγαίναν βατράχια.
  ——

  Αυτή τη φάση την περνάμε όλοι 🙂

  Δυστυχώς, έχει περάσει η αναληθέστατη άποψη ότι οι επιχωρικές διάλεκτοι είναι «κατώτερες κοινωνιόλεκτοι» ως προς την τεχνητή Πρότυπο Νεοελληνική.

  Εμένα μου άνοιξε τα μάτια η Ιταλία, όπου έβλεπα λ.χ. τους καθηγητές μου που μέσα στην σχολή μιλούσαν άπταιστα την Πρότυπο Ιταλική, όταν όμως τους πετύχαινες έξω στην πόλη μιλούσαν σε συντοπίτες/παλιούς γνωστούς στην επιχωρική διάλεκτο χωρίς να αισθάνονται την παραμικρή «ντροπή».

  Τότε ακόμα δεν ασχολιόμουν με τα γλωσσολογικά και θυμάμαι να λέω μέσα μου «αυτό το πράγμα στην Ελλάδα δεν το βλέπεις, γιατί άραγε;»

  Όπως λέει και ο Κρητικός καθηγητής γλωσσολογίας Χαραλαμπάκης:

  [11:30-13:15]

 178. Γιάννης Ιατρού said

  @175 Έχει εμπφανιστεί παλιότερα εδώ η φράση https://sarantakos.wordpress.com/2013/07/30/kaimialira-2/#comment-181168
  από τον Στέλιο: ….»Και η παροιμιώδης κυπριακή φράση πεσh ταμπούρα τορτ οκκά.»

 179. Γιάννης Ιατρού said

  @175 Υπάρχει και άλλη, κατά κάποιο τρόπο συγγενής με την προηγούμενη, εξήγηση, όπως αναφέρεται κι εδώ:
  Beş tambura dört okka (5 tambur 4 okka):
  My father was using that one a lot meaning= five melons four okka (kg …) but using it metaphorically for someone who never listen and doing what he always want to do or for some one kserotzefalos (dry headed ) low IQ.. etc
  http://www.cyprus-forum.com/cyprus6114-60.html

 180. Μαρία said

  177
  Στα τουρκοκυπριακά όχι στα τούρκικα. Ταμπούρα είναι το καούνι, το πεπόνι.

 181. Γιάννης Ιατρού said

  @181 Μαρία
  Συμφωνούμε λοιπόν (@180), τουλάχιστον ως πρός το πεπόνι 🙂

 182. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον πάππον σας τον γερο-Βάταλον να εκφράση ωρισμένας απόψεις επί της παρούσης αναρτήσεως.

  1) Μοί προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι εις έν άρθρον διά τον αριθμόν 4, ουδείς Ρωμιός αναγνώστης είχε το σθένος να ενημερώση τους υπολοίπους ότι το τέταρτον γράμμα του θείου Ελληνικού αλφαβήτου (το δέλτα) σημαίνει το γυναικείον αιδοίον. Είναι πρωτοφανές (και ενδεικτικόν της υποκρισίας των Ρωμιών λεξικογράφων) ότι την υπέροχον αυτήν πληροφορίαν την αποσιωπούν τόσον ο πολύς Μπαμπινιώτης, όσον και οι μακαριστοί Δημητράκος, Τεγόπουλος, γερο-Κριαράς κλπ., ενώ την αναφέρει φόρα – παρτίδα το υπέροχον Λεξικόν Σουΐδα (10ος Αιών μετά ραββίνον Χριστόν)

  https://books.google.gr/books?id=AIRZAAAAcAAJ&pg=PA265&dq=%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0CC4Q6AEwA2oVChMI8onB6eCDxwIVij0UCh3jiAKm#v=onepage&q=%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%B9&f=false

  Επίσης, το αποσιωπά το πολυδιαφημισμένον Liddell-Scott (το οποίον έχει γραφή από Γαλιλαίους, όπως άλλοτε σας έχω είπει…), ενώ το αναφέρει με απολαυστικάς λεπτομερείας το μνημειώδες Λεξικόν του Ερρίκου Στεφάνου, το οποίον η ανθελληνική Ακαδημία Αθηνών απαξιοί να το προσφέρει δωρεάν εις τους Ρωμιούς χαχόλους, καίτοι όλοι οι τόμοι του υπάρχωσι εις το Google Books!..
  https://books.google.gr/books?id=p1dLAAAAcAAJ&pg=PA921-IA24&lpg=PA921-IA24&dq=%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%B9&source=bl&ots=Qt415vF4qo&sig=xekc_qpIqdJAtVVPqAkTy8eyzrU&hl=el&sa=X&ved=0CCMQ6AEwAWoVChMIsLHa5_iDxwIVQ1cUCh3YwQA3#v=onepage&q=%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%B9&f=false

  2) Διά τους ανελληνίστους Ρωμιούς αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου, που αγνοούν το θρυλικόν απόσπασμα από την Λυσιστράτην του Αριστοφάνους, ο γερο-Βάταλος αναρτά το σχετικόν πρωτότυπον κείμενον με την ρωμέικην μετάφρασίν του, διά να αντιληφθήτε τι μεγαλειώδη κείμενα μας αποκρύπτουν εις όλας τας βαθμίδας της Εκπαιδεύσεως του Ρωμέικου… Ομιλεί η Λυσιστράτη και λέγει

  https://books.google.gr/books?id=tZ1fAAAAMAAJ&pg=PA461&dq=%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0CFMQ6AEwCWoVChMI8onB6eCDxwIVij0UCh3jiAKm#v=onepage&q=%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%B9&f=false

  3) Προσέξατε ότι ολίγον παρακάτω ο Αριστοφάνης ομιλεί για τα «μήλα» της Ωραίας Ελένης, τουτέστιν τα βυζιά της (οι αρχαίοι Έλληνες εθεώρουν ιδανικόν βυζί αυτό που ομοιάζει με μήλον, πράγμα που επίσης μάς απέκρυπτον οι διδάσκαλοί μας εις όλας τας βαθμίδας της Ρωμέικης εκπαιδεύσεως

  https://books.google.gr/books?id=PkhOAAAAYAAJ&pg=PA79&dq=%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%95%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82+%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0CB8Q6AEwAGoVChMIx9un-P-DxwIVBM8UCh2itw1M#v=onepage&q=%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%95%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82%20%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CF%82&f=false

  ΕΡΩΤΩ: Διατί ο ρέκτης κ. Σαραντάκος που έχει ειδικότητα εις τα φρούτα, ουδέποτε ενημέρωσε τους αναγνώστας του ότι «μήλα» εις τα αρχαία ελληνικά είναι τα βυζιά της γυναίκας; Τόση πολιτική ορθότης, τέλος πάντων; Ακόμη και το Λεξικόν της Σούδας το γράφει «φόρα – παρτίδα». Διατί το αποκρύπτουν οι γλωσσολόγοι του αποβλακωμένου Ρωμέικου;

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 183. Γς said

  162:
  >Πολλοί περίμεναν να κάνει «τα τρία δυο» αλλά τελικά έκανε «τα τρία τέσσερα»! Πάντως, κάποιος «σταλεγάκιας» κάτι είχε πει (εγκαίρως) επ’ αυτού.

  Ποιος άλλος εκτός από μένα στο Σχ. 19, πιο πάνω

 184. Γς said

  183:

  >το τέταρτον γράμμα του θείου Ελληνικού αλφαβήτου (το δέλτα) σημαίνει το γυναικείον αιδοίον

  Α, έτσι εξηγείται το παράξενο:

  Κακογράφος με πατέντα. Σε όλα τα γράμματα 5 ή και χειρότερα. Εκτός από το δ. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο το δ ήταν και είναι να γλείφεις τα δάκτυλά σου. Φυσικά είχα 10 με τόνο.

 185. 183, …τα «μήλα» της Ωραίας Ελένης…

  Ίσως γι’ αυτό το κάλλος της χαρακτηρίστηκε «απαράμηλο»!

 186. Γς said

 187. Μανούσος said

  Επίσης τα 4 Ευαγγέλια, το τετραγράμματον (το άρρητο όνομα του Θεού στα εβραϊκά, δηλ. yhwh) και πάντως ο αραμπάς όχι από το άρμπαα καθώς το 4 έχει ρίζα ρ-μπ-‘ ενώ ο αραμπάς ‘-ρ-μπ. Όμως τα ρουμπαγιάτ του Ομάρ Χαγιάμ (τετράστιχα), κι ακόμη ο τεταρταίος πυρετός,
  Νομίζω όμως ότι πάλι τρόικα έχουμε καθώς το ΔΝΤ απάντησε για την συμμετοχή του Δεν Νομίζω Τσίπρα, αφού με την αναγκαστική ανφορά περί βιωσιμότητας του χρέους τέθηκε επί του παρόντος εκτός δανειακής μάχης. Άρα πάλι τρεις..

 188. sarant said

  177-182 Ώστε πέντε πεπόνια τέσσερις οκάδες; Μερσί!

 189. Ριβαλντίνιο said

  @ 174 Λ
  «Και να φανταστείς ότι μικρή ντρεπόμουν για τη διάλεκτο.»

  Το ίδιο πάθαιναν πολλοί Μανιάτες που πήγαν στρατό. Τους έλεγαν:
  -Πιάσε τον κουβά.
  -Τι είναι κουβάς ? Δεν καταλαβινέσκω.
  -Να αυτό εκεί.
  -Α, τον σίγλο !
  -Ποιον σίκλο ρε αμόρφωτε ? Τον κουβά ! 🙂 🙂 🙂

  Απ’το έργο του ΚΟΥΤΣΙΛΙΕΡΗ Γ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΑΡΧΑΙΑ – ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ – ΝΕΩΤΕΡΗ» (Εκδόσεις Παπαδήμα)(αντιγραμμένο από εδώ https://groups.yahoo.com/neo/groups/lexima/conversations/topics/337?var=1 ) :

  «Οι Μανιάτες που ζούσαν στις βουνοπλαγιές του Ταϋγέτου, όπου
  βρίσκονται τα χριστιανικά κτίσματα, μέχρι τα χρόνια της καθόδου προς
  τα παράλια έχουν όργανο εκφράσεως το ιδίωμα της Μάνης, το οποίο,
  καθώς απέδειξαν οι γλωσσικές έρευνες, είναι συγγενές με το ιδίωμα της
  Τσακωνιάς, προέρχονται δε και τα δύο ιδιώματα από Λακωνική διάλεκτο.
  Μια σύντομη αναφορά στο θέμα της γλώσσης την νομίζομε χρήσιμη για
  τους σκοπούς της μελέτης μας,
  Ελέχθη ότι το Βυζάντιο μετεκίνησε λαούς και οι μετακινηθέντες από
  διάφορα σημεία της αυτοκρατορίας συνετέλεσαν στον εξελληνισμό των
  Σλάβων. Για την περιοχή της Μάνης μπορούμε να πούμε ότι ούτε
  χρειάστηκαν ούτε έγιναν τέτοιες μετακινήσεις. Υπήρχε πληθυσμός
  μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούσε να θρέψει η περιοχή και ο
  πληθυσμός αυτός απετελείτο από Λάκωνες. Η συνέχεια της καλλιτεχνικής
  παραδόσεως μαρτυρεί την συνεχή παρουσία του λαού αυτού και η γλώσσα
  του που διετηρήθη μέχρι τα νεώτερα χρόνια δείχνει ασφαλώς τη λακωνική
  του καταγωγή.
  Όταν ο Φαλμεράγιερ διατύπωνε τις αντιρρήσεις του για την λακωνική
  προέλευση των Μανιατών, έλεγε μεταξύ των άλλων ότι ο Πορφυρογέννητος
  δεν μας είπε ποια γλώσσα μιλούσαν οι κάτοικοι του Κάστρου της Μαΐνης.
  Σήμερα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως οι κάτοικοι του κάστρου
  της Μαΐνης μιλούσαν δωρική διάλεκτο. Από τα πράγματα λοιπόν
  επιβάλλεται μια σύντομη θεώρηση του θέματος της γλώσσης των Μανιατών.
  Μεταξύ των Σλάβων που εγκατεστάθησαν στην Πελοπόννησο ανεφέρθησαν
  άλλοτε και Tzaconi. Την άποψη αυτή την απέδειξε εσφαλμένη η μελέτη
  της γλώσσης των Τσακώνων. Η Τσακωνική διάλεκτος απησχόλησε κορυφαίους
  Έλληνες και ξένους γλωσσολόγους, οι οποίοι απέδειξαν ότι η Τσακωνική
  αποτελεί εξέλιξη Νεολακωνικής διαλέκτου. Οι Έλληνες γλωσσολόγοι
  Χατζιδάκης και Αναγνωστόπουλος, ο Γάλλος Pernot και προ παντός ο
  Βαυαρός Δέφνερ δεν άφησαν καμιά αμφιβολία για τον δωρικό χαρακτήρα
  της διαλέκτου των Τσακώνων. Ετσι απεδείχθη ότι οι Τσάκωνες είναι
  Έλληνες και καμιά σχέση δεν έχουν με τους Σλάβους.
  Στις εργασίες για τη γλώσσα των Τσακώνων γίνονται συχνά αναφορές στη
  γλώσσα των Μανιατών και σχετικοί παραλληλισμοί.
  Ατυχώς όμως, ενώ οι έμπειροι αυτοί γλωσσολόγοι διαθέσανε χρόνια
  ολόκληρα για την έρευνα της διαλέκτου των Τσακώνων, δεν απεφάσισε
  κανείς να αναλάβει ανάλογη προσπάθεια και για τη γλώσσα των Μανιατών,
  αν και προ πολλού είχε γίνει αντιληπτό ότι στην περιοχή της Μάνης η
  Κοινή Νεοελληνική δεν είχε εξαφανίσει τα στοιχεία της Δωρικής
  διαλέκτου, τα οποία έδειχναν κοινή την καταγωγή της γλώσσης Μάνης και
  Τσακωνιάς.
  Ο Γάλλος ελληνιστής Villoison, ο φίλος του Κοραή, ο οποίος ερχόμενος
  στην Ελλάδα διαπίστωσε τον δωρικό χαρακτήρα της διαλέκτου των
  Τσακώνων, προλογίζοντας την έκδοση της Ιλιάδος (σ. 49) έγραφε: – Των
  Τσακώνων οι οποίοι πολύ καθαρότερα και από αυτούς τους Μανιάτες
  διατηρήσανε τη γλώσσα τους -. Ο Villoison εντυπωσιάστηκε από τα
  δωρικά στοιχεία της Τσακωνικής και για να εκφράσει αυτό που
  διεπίστωσε, τόνισε ότι οι Τσάκωνες διατηρήσανε τη γλώσσα τους
  περισσότερο καθαρή και από αυτούς τους Μανιάτες. Το – quam ipsi
  Mainotae – δείχνει ασφαλώς ότι μέχρι τότε ήταν καταφανής ο δωρικός
  χαρακτήρας της γλώσσης των Μανιατών.
  Η μελέτη της διαλέκτου των Μανιατών θα μπορούσε να είχε προσφέρει
  σημαντική υπηρεσία και στην ιστορική έρευνα και να είχε διασκεδάσει
  απορίες και αμφιβολίες που κατά καιρούς διετυπώθησαν. Η διάλεκτος των
  Μανιατών μέχρι και τον 17ον αιώνα τουλάχιστον διέφερε τόσο πολύ από
  την Κοινή Νεοελληνική, ώστε έδωσε την εντύπωση πως δεν είναι
  ελληνική. Ο Τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή που περιηγήθηκε την
  Πελοπόννησο στα 1668 έγραψε για την γλωσσική κατάσταση που πα-
  ρετήρησε τα εξής:
  «Το νησί (= χερσόνησος) του Μοριά πού εκτείνεται σε 700 μίλια,
  περιλαμβάνει πέντε είδη ανθρώπων: 1. Είναι πρώτα τα ελληνικά,
  γλώσσα όλων των πιστών μουσουλμάνων καί των ορθοδόξων του ϊδιου του
  Μοριά. 2. Οί ραγιάδες, πού κατοικούν την περιοχή πού πάει από τα
  Καλάβρυτα, Βοστίτσα καί Τριπολιτσά στην Κόρινθο, είναι Αλβανοί, πού
  μιλούν αλβανικά. 3. Ό πληθυσμός πού καλείται λαός Τσακώνικος, πού
  κατοικεί μέσα στα βουνά της Μονεμβασίας καί του Ναυπλίου. Δεν μιλούν
  ούτε ελληνικά ούτε ιταλικά, αλλά έχουν μια διάλεκτο ιδιαίτερη καί
  παράξενη, πού δε μπορεί κανείς να την καταλάβει, παρά μόνο με τη
  βοήθεια διερμηνέα. 4. Οί άπιστοι της Μάνης, επαρχίας κειμένης στο
  νότιο ακρωτήριο του Μοριά, απέναντι στην Κρήτη, χρησιμοποιούν επίσης
  ιδιαίτερες εκφράσεις, πού δεν είναι ούτε ελληνικά ούτε d-twfari ( =
  σκιπετάρικα; ). 5. Οί άπιστοι «Ελληνες του Μιστρά, πού μιλούν μιαν
  ελληνική γλώσσα πολύ καθαρή καί ρητορική. Καθένας από τους λαούς
  αυτούς χρησιμοποιεί ιδιαίτερες εκφράσεις, πού θα τίς αναφέρομε στο
  οικείο μέρος, αν θέλει ό Θεός».1 Οι πληροφορίες του Τσελεμπή για τη
  γλωσσική κατάσταση που παρετήρησε στην Πελοπόννησο δεν μας αφήνουν
  καμιά αμφιβολία, γιατί στις τέσσερες περιπτώσεις είμαστε βέβαιοι πως
  λέει την αλήθεια. Δηλαδή: α) Οι χριστιανοί, αλλά και μουσουλμάνοι της
  Πελοποννήσου, μιλούσαν την Κοινή Νεοελληνική, β) Οι Αρβανίτες ακόμα
  χρησιμοποιούν την Αρβανίτικη, γ) Οι Τσάκωνες μέχρι τα δικά μας χρόνια
  μιλούσαν τα Τσακώνικα ακατάληπτα από τους άλλους Έλληνες, δ) Στο
  Μυστρά, οι αυλές των Παλαιολόγων και Κατακουζηνών με τον Πλήθωνα,
  τους λογίους και βιβλιογράφους είχαν δημιουργήσει την παράδοση που
  καλλιέργησε τα ελληνικά, που χαρακτηρίζει ο Τσελεμπής καθαρά και
  ρητορικά. Είναι βέβαιο πως αλήθεια λέει και στην πέμπτη περίπτωση,
  στην περίπτωση δηλαδή της Μάνης. Η γλώσσα των Μανιατών διέφερε πολύ
  από την Κοινή Νεοελληνική, ώστε του έδωσε την εντύπωση πως δεν είναι
  ελληνική.
  Οι Στεφανόπουλοι, που φτάσανε στη Μάνη εκατόν είκοσι χρόνια μετά την
  περιήγηση του Τσελεμπή και είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη ζωή
  των Μανιατών, μας δίδουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων
  και τούτη. Οι Μανιάτες δέχονται πρόθυμα στον τόπο τους κάθε Έλληνα
  που κινδυνεύει από τους Τούρκους, αλλά ο ξένος αυτός, για να ζήσει
  κοντά τους, πρέπει να εξοικειωθεί κάπως με τη γλώσσα τους.
  «Οί ξένοι για να γίνουν καλά δεκτοί πρέπει να έχουν συστατικό γράμμα
  από ένα γνωστό πρόσωπο ή να διαθέτουν τα μέσα να ικανοποιούν τίς
  ανάγκες τους ως ότου ή συμπεριφορά τους να εμπνεύσει το ενδιαφέρον
  καί να έχουν μάθει κάπως να μιλοΰν τη γλώσσα τους». Αυτό ασφαλώς
  σημαίνει πως μέχρι τα χρόνια των Στεφανοπούλων, δηλαδή μέχρι τα τέλη
  του 18ου αιώνος, η Μανιάτικη γλώσσα διαφέρει αισθητά από την Κοινή
  Νεοελληνική.
  Η αλλοίωση της διαλέκτου των Μανιατών προχώρησε με ταχύτερο ρυθμό στα
  νεώτερα χρόνια, ανάλογα πάντοτε με τον βαθμό επικοινωνίας των
  Μανιατών με τους άλλους Έλληνες.
  Από τους παλαιότερους αιώνες είχαν επαφή με τη Ζάκυνθο και την Ύδρα.
  Μετά την απελευθέρωση οι περισσότεροι άντρες εργαζόντουσαν στο Λαύριο
  και κατόπιν στον Πειραιά, αλλά οι οικογένειες τους μένανε στη Μάνη
  και αυτοί μοιράζανε το χρόνο μεταξύ τόπου εργασίας και οικογενείας.
  Στους τόπους εργασίας προσπαθούσαν να συνηθίζουν τη χρήση της Κοινής,
  γιατί με το ιδίωμα τους προκαλούσαν ειρωνικά σχόλια των συνομιλητών.
  Χαρακτηριστικοί του πράγματος είναι οι στίχοι:
  στο ‘δ’άβολο και στην οργή
  να πάει η γλώσσα η βλάχικη
  κ’ η γλώσσα η Μοραΐτικη
  κι όσοι την αναμπαίζουσι
  τη γλώσσα τη Μανιάτικη,
  οπό ναι η γλώσσα του θεού.
  Από τις αρχές του αιώνος μας χιλιάδες Μανιατών εγκατεστάθησαν στον
  Πειραιά και η συνεχής κίνηση μεταξύ Πειραιώς και Μάνης επετάχυνε το
  ρυθμό αλλοιώσεως του ιδιώματος. Ετσι, όταν άρχισε η προσπάθεια
  ερεύνης του ιδιώματος, οι δυσκολίες είχαν αυξηθεί και τις δυσκολίες
  μεγάλωνε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κείμενα γραμμένα στο ιδίωμα της
  Μάνης.»

  Αυτά τα στιχάκια

  (στο ‘δ’άβολο και στην οργή
  να πάει η γλώσσα η βλάχικη
  κ’ η γλώσσα η Μοραΐτικη
  κι όσοι την αναμπαίζουσι
  τη γλώσσα τη Μανιάτικη,
  οπό ναι η γλώσσα του Θεού.)

  πιο ολοκληρωμένα εδώ:

  «Πεταλίδι- Η Αποικία Των Μανιατών

  Ο Καποδίστριας είχε αποφασίσει να παραχωρήσει εκτάσεις γης και ακίνητα πρώην Τουρκικής ιδιοκτησίας σε αγωνιστές της επανάστασης του 1821 ώστε να ανταμειφθούν από την πολιτεία για τις εκδουλεύσεις τους(…).Την ευκαιρία άδραξε ο Νικόλαος Πιεράκος Μαυρομιχάλης ο οποίος θέλοντας να ξεφύγει από τους επιθετικούς συγγενείς του στην Μάνη ανέλαβε την δημιουργία αποικίας, όπως ονομάστηκε, στην Μεσσηνία και συγκεκριμένα στο έρημο τότε Πεταλίδι. Αν και στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις από την δημογεροντία Κορώνης η οποία δεν ήθελε κοντά της ξένους αποίκους, τελικώς οι αντιδράσεις κάμφθηκαν και ο εποικισμός ξεκίνησε ήδη από το 1834. Το σχέδιο του οικισμού χαράχθηκε από τους Βαυαρούς Γ. Κόλμαν και Χ. Στράουβ. Η συνολική έκταση που αποδόθηκε στον Νικόλαο Πιεράκο ήταν 200 στρέμματα.

  https://maniatika.wordpress.com/2013/06/06/%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%81/

  Μοιρολόι για τον Ηλία Αλαφρή από την Κοίτα της Μέσα Μάνης ο οποίος έζησε και πέθανε στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας.

  Έ Λία άσπρε και κόκκινε
  Αμ πώς το καταδέχτηκες
  Και πως το αποφάσισες
  Σε ξένο τόπο να θαφτείς
  Στα βλάχικα(1) να κηδευτείς
  Να μπεις σε χούμα αγοραστό
  Και με παπά πλερωτικό
  Ν ακούεις γλώσσα βλάχικη(1)
  Και γλώσσα Μοραΐτικη
  Που σαι απ΄τα Νικλιάνικα
  Από τα Καουριάνικα(2)
  Κι από τα άγια χούματα
  Στον άνεμο και στην οργή
  Να πάει η γλώσσα η βλάχικη
  Κι η γλώσσα η Μοραΐτικη
  Και όσοι αναμπαίζουσι
  Την γλώσσα την Μανιάτικη
  Όπου είναι η γλώσσα του Θεού
  Κι εγώ θε να ξεμορφωθού
  Και μοιρολόι θε να πού
  Να μάθει όλος ο Μοριάς
  Ότι είσαι από αντριανή γενιά
  Ότι είσαι από τα Νικλιάνικα(2)

  https://maniatika.wordpress.com/2013/09/02/%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B2-%CE%BC%CE%AD/

  (1) Βλάχους έλεγαν οι Μανιάτες τους Πελ/σιους. Τους Ρουμελιώτες τους έλεγαν ψειροποδιές.
  (2)Καουριάνοι και Νικλιάνοι: μεγάλες και δυνατές οικογένειες της αποσκιαδερής Μέσα Μάνης.

 190. smerdaleos said

  @190: Βλάχους έλεγαν οι Μανιάτες τους Πελ/σιους. Τους Ρουμελιώτες τους έλεγαν ψειροποδιές.
  —-

  Αν δεν κάνω λάθος, εξήγαγαν την συνήθεια και στην Κορσική για τους ιθαγενείς Κορσικάνους:) 🙂 🙂

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%B6%CE%B5

  Να ειδοποιήσουμε τον Thede Kahl την άλλη φορά που θα εξηγεί ποιοι λέγονται «Βλάχοι» χωρίς να είναι τωόντι Βλάχοι (= Αρμάνοι) να προσθέσει Πελοποννήσιοι και Κορσικάνοι κατά τους Μανιάτες.

  [10:40-13:05]

 191. sarant said

  Ναι, αυτό με τους Μανιάτες και τους βλάχους το έχω προσέξει κι εγώ.

 192. nestanaios said

  *.*
  Στην λέξη «τρόικα», εγώ δεν βλέπω ούτε άμαξες ούτε ἵππους. Στον πόλεμο δε της Τροίας υπήρξαν και άμαξες και ἵπποι.
  Οι Ρώσοι ενδεχομένως να έχουν φτιάξει την λέξη αυτή από τον πόλεμο της Τροίας .

  Εμείς οι έλληνες θα πρέπει να ετυμολογήσουμε την λέξη «τροία» και να την συσχετίσουμε με την τρόικα.

  Εγώ, φιλοσοφικά και ουχί ετυμολογικά , αποδίδω το υπάρχον όνομα των τριών δυναστών και τώρα τεσσάρων στα εγκλήματα
  που διέπραξαν οι προγονοί μας στην Τροία.

  Αν ο Γερμανός που λέγεται ότι εμπνεύστηκε το όνομα «τρόικα» το συσχετίζει ετυμολογικά με την αληθινή ετυμολογία της Τροίας, αλλοίμονό μας.

 193. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τέσσερα φύλλα ‘χει η καρδιά
  τα τρία ΄ναι δικά σου
  το τέταρτο βαστώ κι εγώ
  που χει τη ζωγραφιά σου.

  Τέσσερις είν΄ οι Μάρτυρες
  στη μέση τση Ρεθύμνης
  και μαρτυρούν πως ψεύτικους
  όρκους αγάπης δίνεις

  Μπουζούκι μου τετράχορδο.

 194. Γς said

 195. cronopiusa said

  Κουάδριγα ή Κουάντριγκα ;

  Τι συζήτησαν Τσακαλώτος-Σταθάκης με την Quadriga

 196. Λ said

  183. Μηλίτσα που ‘σαι στον γκρεμό με μήλα φορτωμένη, τα μήλα σου λιμπίζουμαι μα τον γκρεμό φοβούμαι.

 197. Λ said

  174. Στην ουσία όταν πήγαμε στο (δημοτικό) σχολείο ο δάσκαλος μας είπε: δεν ξέρετε να μιλάτε, θα σας μάθω εγώ. Και άντε ν’ αρθρώσεις λέξη ή μια ολόκληρη πρόταση στην ΚΝΕ που δεν την άκουσες σχεδόν ποτέ ένα αφού το ράδιο και η
  τηλεόραση ήταν τότε είδη πολιτέλειας και στο χωριό μόνο οι δάσκαλοι απέφευγαν τη διάλεκτο σαν την πανούκλα.

 198. Ριβαλντίνιο said

  @ 191 smerdaleos
  «Αν δεν κάνω λάθος, εξήγαγαν την συνήθεια και στην Κορσική για τους ιθαγενείς Κορσικάνους»

  Ωραίος και σε ευχαριστώ !!! Το αγνοούσα εντελώς.

  ——————————————————————————–

  Για την Μάνη έχω παρατηρήσει μια ιδιαιτερότητα. Ενώ φαίνεται ότι στην Βόρεια Μάνη πήγαν πολλοί Σλάβοι Μηλιγγοί και Εζερίτες -με εξαίρεση τις περιοχές στα παράλια Οίτυλο/Βοίτυλο, Καρδαμύλη/Σκαρδαμούλα, Μικρή και Μεγάλη Μαντίνεια- στη Νότια Μάνη (απ’την Τσίμοβα και κάτω) φαίνεται να πήγαν ελάχιστοι.

  «Πυκνότητα των σλαβικών τοπωνυμίων στην Ελλάδα.»

 199. Γς said

  199:

  >απ’την Τσίμοβα και κάτω

  Τσίμοβα/Αρεόπολη

 200. Ριβαλντίνιο said

  @ 200 Γς
  Ναι την Αρεόπολη, από εκεί δηλαδή που οι πρόγονοι του Γς ξεκίνησαν στις 17/3/1821 την Επανάσταση ! 🙂

 201. smerdaleos said

  @199: Για την Μάνη έχω παρατηρήσει μια ιδιαιτερότητα. Ενώ φαίνεται ότι στην Βόρεια Μάνη πήγαν πολλοί Σλάβοι Μηλιγγοί και Εζερίτες -με εξαίρεση τις περιοχές στα παράλια Οίτυλο/Βοίτυλο, Καρδαμύλη/Σκαρδαμούλα, Μικρή και Μεγάλη Μαντίνεια- στη Νότια Μάνη (απ’την Τσίμοβα και κάτω) φαίνεται να πήγαν ελάχιστοι.
  —–

  Γενικώς, όλεςο ι παράλιες περιοχές έχουν σχετικά μικρή επιφανειακή πυκνότητα σλαβικών τοπωνυμίων. Ίσως επειδή εγκαταστάθηκαν λιγότεροι Σλάβοι (ή συγκεντρώθηκαν περισσότεροι ελληνόφωνοι), ίσως επειδή οι παράκτιες περιοχές κατάφεραν αν τους αφομοιώσουν πιο γρήγορα, γιατί τα παράλαι κάστρα παρέμειναν σε επαφή με τον υπόλοιπο Ρωμαϊ9κό κόσμο ή,τέλος, να συνέβησαν και τα δύο προηγούμενα ταυτόχρονα.

  Πάντως, οι Σλάβοι στον Ταΰγετο δεν βρέθηκαν εκεί με την πρώτη εγκατάσταση των Σλάβων κατά τον 7ο αιώνα, αλλά με καθυστέρηση σχεδόν 1,5 αιώνα αποτραβήχθηκαν στον Πενταδάκτυλο =Ταΰγετο το 842 μ.Χ. (ερχόμενοι από τα υπόλοιπα μέρη της Πελοποννήσου). Δες τι γράφει ο Πορφυρογέννητος (μπλε γραμμές πρώτης σελίδας):

  Ειδικότερα, για τους «οικήτορες του κάστρου της Μάινας» ο Πορφυρογέννητος γράφει πως δεν κατάγονται «ἐκ τῆς γενεᾶς τῶν προρρηθέντων Σλάβων», αλλά «ἐκ τῶν παλαιοτέρων Ῥωμαίων». Η φράση δείχνει την Ρωμαϊκή υπερσυμπεριληπτικότητα μιας και αφήνει να εννοηθεί ότι οι «προρρηθέντες Σλάβοι» είναι οι «νεότεροι Ρωμαίοι».

 202. Ριβαλντίνιο said

  @ 202 smerdaleos
  «αλλά με καθυστέρηση σχεδόν 1,5 αιώνα»

  Υπάρχει εξήγηση γιατί δεν μας έχουν σωθεί τα ονόματα άλλων σλαβικών φύλων στην Πελ/σο -πλην Μελιγγών και Εζεριτών- σε αντίθεση με τον βόρειο ελλαδικό χώρο. Μία εξήγηση (παρακινδυνευμένη κάπως) ίσως θα μπορούσε να ήταν ότι τελικά τα μοναδικά σλαβικά φύλα που εισήλθαν στην Πελ/σο ήταν οι Μελιγγοί και Εζερίτες. Αν και το κείμενο του Κων. Πορφ. αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρχαν και άλλα.

  «οι του κάστρου Μαΐνης»- «εις άκραν του Μαλέα»

  Εδώ δεν είναι λες και τους τοποθετεί στο τρίτο πόδι(Μονεμβασιά) αντί για το δεύτερο της Πελ/σου ? Αν ναι δεν πρέπει να ήξερε καλή γεωγραφία . 🙂

 203. sarant said

  Και βέβαια Σκλάβοι -απ’ όπου και οι σκλάβοι, έχουμε γράψει

 204. smerdaleos said

  @203, Ριβ: Μία εξήγηση (παρακινδυνευμένη κάπως) ίσως θα μπορούσε να ήταν ότι τελικά τα μοναδικά σλαβικά φύλα που εισήλθαν στην Πελ/σο ήταν οι Μελιγγοί και Εζερίτες. Αν και το κείμενο του Κων. Πορφ. αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρχαν και άλλα.
  —-

  Απάντησες μόνος σου (ο Πορφυρογέννητος γράφιε πως οι Εζερίτες και οι Μηλιγγοί ήταν οι μόνοι που παρέμειναν ανυπότακτοι. Οι υπόλοιποί «Σκλάβοι και λοιποί ανυπότακτοι» είχαν υποταχθεί από τον στρατό του Θεόκτιστου.

  Αλλά, ακόμα και αν δεν το έγραφε αυτό ο Πορφ. δεν νομίζω ο Νικηφόρος Α΄ να έμπαινε σε τόσο κόπο με τις μετακινήσεις πληθυσμών (Μαρδαΐτες/Κάφηροι, Αρμένιοι, Θρακησιοί για την επανίδρυση της Σπάρτης, «Γραικοί» από το Ρήγιον της Καλαβρίας για την επανίδρυση της Πάτρας και εν γένει «Χριστιανοί από όλα τα θέματα» στις «Σκλαβινίες» στον Θεοφάνη) αν οι μόνοι Σλάβοι ήταν οι Εζερίτες και οι Μελιγγοί.

  @ «εις άκραν του Μαλέα», Αν ναι δεν πρέπει να ήξερε καλή γεωγραφία .
  —-

  Καλά αυτά είναι αναμενόμενα. Η Κομνηνή νόμιζε πως ο Ιερός Λόχος των Θηβαίων ήταν … Λακεδαιμόνιοι. 🙂

  Κάνε υπομονή και τελειώνω σε καμιά ώρα την τελευταία ανάρτηση για το βιβλίο 11 της Αλεξιάδας. Εκεί γίνεται αναφορά σε μια ναυλοχία του Ρωμαϊκού στόλου στα «κατωτικά» [μέρη] (= Κορώνη και «ακρωτήριον του Μαλέου») με σκοπό την ανάσχεση ενός «γενουσίου» (= γενοβέζικου) στόλου που πήγαινε να βοηθήσει τον Βοημούνδο στην Λαοδίκεια (λιμάνι της Αντιόχειας) που πολιορκούσαν οι Ρωμαίοι.

  Τώρα που το θυμήθηκα, θα παραθέσω το χωρίο στην ανάρτηση του Νίκου όπου συζητήσαμε τα «κατωτικά μέρη».

  @204, Νίκο: Και βέβαια Σκλάβοι -απ’ όπου και οι σκλάβοι, έχουμε γράψει
  —-

  Και εκεί που κουφάθηκα Νίκο όταν διάβασα εκείνη τηn ανάρτησή σου ήταν το ιταλικό ciao = «σκλάβος σου για πάντα μωρό μου» που λέει και ο Βαγγέλης Γερμανός 🙂

  https://en.wiktionary.org/wiki/ciao

 205. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατέ μοι να προσθέσω κάτι σημαντικώτατον εις την παρούσαν ανάρτησιν, που διέφυγεν απ’ όλους μας…

  Ουδείς έκαμε την παραμικράν μνείαν διά το περίφημον «Τετραγράμματον» του Γιαχβέ. Διαβάσατε το σχετικόν άρθρον της Εβραϊκής Εγκυκλοπαιδείας

  http://www.jewishencyclopedia.com/articles/14346-tetragrammaton#anchor3

  και θα φρίξετε αντιλαμβανόμενοι πόσον μεγαλοφυείς απατεώνες ήσαν οι Εβδομήκοντα μεταφρασταί της Παλαιάς Διαθήκης: Αντί να μεταφράσουν το «Τετραγράμματον» ως Γιαχβέ, Αδωνάϊ κλπ., όπως πράττουν οι έντιμοι Ιεχωβάδες (σ.σ.: ερωτήσατε τον γνώστην κ. Λεώνικον), το μετέφρασαν ως «Κύριε», διά να μή σοκάρωνται οι Έλληνες.

  Όλοι οι ειδικοί της Βίβλου συμφωνούν ότι επρόκειτο διά μεγαλοφυά κίνησιν: Αν οι Εβδομήκοντα μετέφραζον «Γιαχβέ» κλπ το «Τετραγράμματον», ουδέποτε θα είχε κυριαρχήσει εις τον κόσμον η πανώλις των Γαλιλαίων.

  Μετά πάσης τιμής
  Καλόν Αύγουστον να έχωμε
  Β.

 206. cronopiusa said

 207. vikar said

  «Κουαρτέτο» όχι μόνο στην κλασική, αλλα παραδοσιακά και στην τζάζ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: